Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Joulukuu 2005

31.12.2005 

Hyvää uutta vuotta!

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Inventaariotyhjennysmyynti. Liike on avoinna poikkeuksellisesti tänään lauantaina klo 9 - 14. Tarjoukset ovat voimassa myös verkkokaupassa vielä sunnuntaina, jos tavaraa vain riittää. Osa tarjouksista:

 • Canon EOS 350D FI + EF-S 17-85 mm + BG-E3, 1.577 e
 • Konica Minolta Dynax 5D FI Kit (18-70 mm), 697 e
 • Nikon D50 FI PowerKit (18-55 mm + akkukahva+ 1 Gt), 847 e
 • Olympus E-500 FI Kit FI (14-45 mm), 737 e
 • Panasonic Lumix DMC-LC1 FI, 597 e

Pelastusarmeijan Joulupata -keräys jatkuu vielä vuoden loppuun eli tämän päivän. 27.12.2004 (siis viime vuonna) keräyksen kokonaissaldo oli 95.034 euroa, tänä vuonna neljä päivää myöhemmin kokonaissaldo on aivan vähän yli 65.000 euroa.

Lontoon Natural History Museumissa on ollut esillä lokakuun lopulta alkaen Wildlife Photographer of the Year 2005 -kilpailun tulokset . Kävimme eilen katsomassa, miltä tämän vuoden kilpailukuvat näyttivät. Esillä on 84 kuvaa.

Kilpailuun lähetettiin 17 000 kuvaa yli 55 maasta. Voiton vei Manuel Presti Italiasta kuvallaan Sky chase , joka esittää pakenevaa lintuparvea. Kuva on mustavalkoisuudessaan ja pelkistyneisyydessään voimakkaan graafinen ja helposti mieleenjäävä. Kuva on epäterävä, mikä ei ollenkaan vähennä sen tehoa.

Seitsemäntoistavuotiaitten ja nuorempien sarjassa tuli jälleen Suomeen menestystä: Jesse Ritonen, 10, on Young Wildlife Photographer of the Year 2005. Voitto lohkesi Inquisitive jay -nimisellä kuvalla. Myös viime vuoden voitto meni samaan perheeseen (Ville Ritonen), ks. kuva. Villen kuva oli otettu filmikameralla, mutta Jessen otos 10-vuotispäiväksi saadulla järjestelmädigillä. Kuvassa lumiselle männynoksalle seisahtanut närhi tapittaa katsojaa suoraan silmiin. Lisäksi Jessen ottama Goshawk glare -kuva tuotti kunniamaininnan (Highly commended).

Animal Portraits -sarjassa Jari Peltomäki Oulusta palkittiin kunniamaininnalla (Highly commended) kuvastaan Great grey owl pounce. Samanlainen huomionosoitus tuli Wild Places -sarjassa Henrik Lundille After the thunderstorm -kuvalla.

Viime vuoden tapaan kuvat ovat takaapäin valaistuja transparentteja. Prestin ja Ritosen voittajakuvista on esillä erilliset suurikokoiset versiot. Viime vuonna digikameroita ei oltu käytetty kuin muutamassa kuvassa, nyt puolet kuvista oli otettu digeillä.

The Wildlife Photographer of the Year -kilpailu on tunnetuin kansainvälinen luontokuvakilpailu. Sen järjestävät Lontoon Natural History Museum ja BBC Wildlife Magazine yhteistyössä.

Näyttely on avoinna 23.4.2006 asti.

Natural History Museum
Cromwell Road
London
SW7 5BD

Liput £6 aikuisilta.

Kävimme myös parissa mielenkiintoisessa valokuvanäyttelyssä V&A-museossa.

Diane Arbus Relevations
15.1.2006 saakka

V&A-museossa on esillä tammikuun puoliväliin asti laaja Diane Arbus (1923-1971) retrospektiivi, Diane Arbus Relevations. Arbus on legendaarinen newyorkilainen valokuvaaja, joka tallensi kuviinsa 1950-60-lukujen Amerikkaa. Pääasiassa hän kuvasi suurkaupungin ihmisiä, ja erityisesti hänet muistetaan erilaisten alakulttuurien ja poikkeavuuksien kuvaajana. Arbusin ura katkesi vuonna 1971, jolloin hän teki itsemurhan.

Revelations on laajin retrospektiivinen näyttely, joka Arbusin töistä on koskaan järjestetty, ja ensimmäinen kansainvälinen museossa järjestetty Arbus-näyttely yli 30 vuoteen.

Katsojia hemmotellaan melkein parilla sadalla kuvalla, jotka kuuluvat kuvaajansa merkittävimpiin. Kuvat on koottu julkisista ja yksityisistä kokoelmista ympäri maailman. Monet kuvista ovat ensi kertaa julkisesti esillä. Lisäksi näyttelyssä on Arbusin päiväkirjoja ja muuta aineistoa.

Between past and Future
New photography and video from China
15.1.2006 saakka

Toinen V&A-museon valokuvanäyttely esittelee kiinalaista nykyvalokuvausta 39 kuvaajalta. Jotkut kuvista ovat samoja kuin Helsingin Taidemuseo Tennispalatsin viime kesän näyttelyssä (Tuntematon taivas - Kiinalaisia nykyvalokuvia), mutta suurin osa on kuitenkin eri kuvia.

Kiinalaiset taiteilijat ovat hyödyntäneet valokuvaa vasta 1990-luvulta alkaen, jolloin taidevalokuvaus nousi Kiinassa varsinaisesti itsenäiseksi taidemuodoksi. Näyttelyssä on neljä pääteemaa: History and memory; Performing the self; Re-imagining the body; People and place.

V&A
South Kensington
Cromwell Road
London SW7 2RL

Yhteislippu £12 aikuiselta.

Jälleen kerran ohjeita ilotulituskuvien ottamiseen. Käytä jalustaa, kaukolaukaisinta/lankalaukaisinta/itselaukaisinta, suljinajat 2 s - 15 s (aukon mukaan), aukko mieluummin pieni kuin iso (jollei muu auta, niin ND-suodin käyttöön), manuaalitarkennus äärettömyyteen, säädöt jo etukäteen, rakettien lisäksi kuvaan rakennuksia, ihmisiä jne. Ruuhkassa ei jalustan käyttö onnistu. Vain pieni osa kuvista onnistuu, kannattaa vaihdella asetuksia ja ottaa mahdollisimman monta kuvaa. Verkkouutiset.fi, Ilotulituksessa on lupa käyttää järkeä.

Eilinen Iltasanomat, Halosen vaalikuvaa retusoitu?

Luova.fi, vuoden 2006 työpajat. Ilmoittautuminen on jo alkanut.

Ilmaisohjelma (yksityiskäytössä) Irfanview. Uusi versio 3.98 julkistettiin jouluaattona. Myös monesta pluginista on uudet versiot. Edellinen versio ilmestyi huhtikuussa.

IR, Olympus Stylus 600 -arvio. Euroopassa Olympus mju Digital 600. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 276 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sanyo Xacti E6 -arvio.

Silvio Renesto, wendigo.altervista.org. Sigma 12-24 vs Sigma 14 f 3.5, Sigma 90 f.2.8 Af Macro, Sigma 150 f2.8 Apo Macro Af EX DG, Sigma 300 f 4 Af APO Macro, Sigma 72mm close up lens, Sigma 1.5 + AML achromat close up lens, Sigma 3+ achromat close up.

(Foorumilta) Service manuals etc. Digikameroita tai digivideoita on niukasti.

 • aiemmin useaan kertaan esiintynyt linkki Canonin kameralaitteiden ns. räjäytyskuviin (eli 3d-kuviin)

 

30.12.2005 

Fotonetti.fi, viikon 52 suurennostarjous on voimassa sunnuntaihin 1.1.2006 klo 24.00 asti. Postituslistalle liittyneet ovat saaneet alennuskoodin, jolla 15x20 cm suurennokset saa hintaan 0.39 e /kpl. Suurennokset saa mattapintaisina tai kiiltävinä, ei rajoituksia määrän suhteen.

Jeff Wall Photographs 1978-2004
8.1.2006 saakka

Eilen vierähti pitkä tovi Lontoon Tate Modern -museossa, jossa on esillä mm. kanadalaisen valokuvaajan Jeff Wallin (s. 1946) yli 50 työtä käsittävä retrospektiivinen näyttely. Mukana olevista töistä varhaisimmat ovat 1970-luvun lopulta ja uusimmat vuodelta 2004.

Jeff Wallin töitä on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä ja hän on eräs nykyaikaisen taidevalokuvauksen avainhahmoista. Hänen töitään on ollut esillä Suomessakin, mm. Nykytaiteen museossa järjestettiin Wallin näyttely 1990-luvun lopulla. Museo sijaitsi vielä tuolloin Ateneumin tiloissa. Aika monet Lontoon retrospektiivin töistä muistaakin nähneensä Ateneumissa, mm. Restoration 1993, Man in Street 1995, A Hunting Scene 1994, A Sudden Gust of Wind 1993, Man in Street 1995, Dead Troops Talk 1992 jne. )

Wall tunnetaan erittäin suurikokoisista transparenteista värikuvistaan, jotka on ripustettu seinälle elokuvien valkokankaan mieleen tuovissa valolaatikoissa. Wallin töissä on havaittavissa kaksi lähestymistapaa - lavastettu (Cinematographic) ja dokumentaarinen. Jotkut teoksista on koostettu useista kymmenistä tai jopa sadoista kuvista. Esimerkiksi Sudden Gust of Wind -teokseen (1993) Wall otti yli sata kuvaa reilun vuoden aikana. Teos on Wallin varhaisimpia montaaseja.

Monien nykytaiteilijoiden tapaan Wall käyttää teoksissaan taidehistoriallisia viittauksia. Erityisesti 1800-luvun maalaustaide näyttää häntä tässä suhteessa kiinnostaneen. Viittaukset eivät välttämättä ole mitenkään ilmiselviä, yhtäläisyydet voivat liittyvä vaikkapa kompositioon tai väriin. (Jeff Wall: The Destroyed Room 1978, Delacroix: The Death of Sardanapalus 1827). Yllä mainittu Sudden Gust of Wind -teos sisältää viittauksen Hokusain puupiirrokseen.

Lontoon Jeff Wall -retrospektiivi on syntynyt Schaulager Baselin ja Tate Modern -museon yhteistyönä. Näyttelyn on kuratoinut Sheena Wagstaff apunaan Vincent Honoré, molemmat Tate Modern -museosta.

Tate Modern
Bankside
London SE1 9TG
liput £7  tai yhdistelmälippu Wall-näyttely ja Henri Rousseau-näyttely £13

Iltasanomat, 29.12.2005, Tirkisteleeko valvontakamera naisia?

Designtechnica.com, Sony Cyber-Shot DSC-R1. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 916 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Image Asset Management. Photo Mechanic 4 ja IView MediaPro 3. Photo Mechanic -ohjelmasta on nykyisin myös Windows-versio, hinta on $150. 20 päivän kokeiluversio. IView MediaPro 3 on tarkoitettu kuvien arkistointiohjelma, hinta on $200.

(Foorumilta) NWP Photo Forum, Artist Showcase: Darrell Gulin. Heti haastattelun alussa kerrotaan, minkä järjestelmädigien kuvia isot kuvatoimistot hyväksyvät.

Digital Outback Photo, Bettina & Uwe's Top 10 in 2005.

Steve Sanders, Pentax Optio S6. Suomen Pentax. Suomen keskihinta on 313 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Applen Aperture on koeajossa.

LetsGodigital, Kodak EasyShare V570, uusi malli, joka voitti PC Worldin innovaatiopalkinnon. Viiden megapikselin digipokkarissa on kaksi objektiivia, laajakulma (23 mm), 39mm - 117mm sekä kolminkertainen zoom. Kennoja on kaksi kappaletta, kamera tulee tammikuussa myyntiin, hinta on $399.

 

29.12.2005 

Kävimme eilen katsomassa National Portrait Galleryssä kolme valokuvanäyttelyä.

 • The Schweppes Photographic Portrait Prize 2005.
  12.2.2006 saakka
  Schweppersin valokuvamuotokuvien palkinto jaettiin kolmannen kerran. Kilpailu on kansainvälinen ja avoin niin ammattilais- kuin harrastajavalokuvaajillekin. 12 000 punnan suuruisen palkinnon voitti Shara Henderson kuvallaan Girl With Baby - Poland. Kilpailuun lähetettiin yli 5 000 kuvaa, joista näyttelyyn on valittu 60. Ks. voittajakuvat.
 • Shooting Stars - Camera Portraits by Cornel Lucas
  22.1.2006 saakka
  Cornel Lucas aloitti uransa elokuvatähtien kuvaajana 1940- ja 1950-luvuilla ja siirtyi sitten freelanceriksi mainos- ja muotikuvien pariin. Näyttelyssä on esillä viitisenkymmentä muotokuvaa elokuvatähdistä, mukana on sekä mustavalko- että värikuvia. Värikuvissa nähdään mm. Joan Collins (kuva vuodelta 1951), Brigitte Bardot ja Lauren Bacall; mustavalkokuvissa glamöröösi Marlene Dietrich sekä koko joukko muita elokuvataivaan tähtiä. Tuoreimmat kuvat ovat 1990-luvulta (Steven Spielberg, Sir Ben Kingsley). Näyttelyllä juhlistetaan Lucasin 85-vuotissyntymäpäivää.
 • A Question of Identity: Self-Portrait Photographs 1850 - 2000

Parta, Joulu 2005 Torniossa.

www.99er.us, pääasiassa luontokuvia.

Canon CPS Online -lehti, nro 15. Aiheina mm. Correcting Lens Distortion, XL goes HD, Safety in numbers - part 2 (mitä isot kuvatoimistot voivat tarjota valokuvaajille).

TIME, The Best Photos of the Year 2005.

Kaikista Peter iNovan ekirjoista hinnasta pois $6.50, ks. tarkemmin.

Ps-scripts.com, skriptejä Photoshoppiin.

IR, Blue Crane Digital Releases D70 inBrief Field Guide. $12.95.

Dcviews.com, Imation 4GB Micro Hard Drive.

Olympus, Camera Wallpaper Library.

 

28.12.2005 

Lintukuva.fi, Lintukuva.fi tiimille taas palkintoja IWP-kisassa. Mukana oli yli 6.000 kuvaa 32 maasta. Diakuvia oli enää 20%. IWP = International Wildbird Photographer.

Matti Oksa, uusia kuvia tullut (mustavalkoisia, muotokuvia).

Walhe.info/galleria. Kuuden kuvaajan galleriat. Turun Kamerat.

Vastavalo.fi - kamerablogit, Kameralaukun elinkaari.

Luminous Landscape, Suggestions for the Next 1 Series Canon.

LetsGoDigital, Leica Digital M. Ks. myös IR.

 

27.12.2005 

Vaikka joulu onkin ohi, niin Pelastusarmeijan Joulupata-keräys jatkuu vielä vuoden loppuun. Vielä vuoden viimeisenäkin päivänä voi lahjoittaa rahaa tähän keräykseen. Miten keräysvarat käytetään?

Birds.fi, Vesa Huttunen, Winter Birds.

International Wildbird Photographer 2005, iwpawards.com. Sen verran voi suomalaismenestyksestä kertoa, että tänä iltana kannattaa suunnistaa Lintukuva.fi:n sivuille (sinne tulee uutinen + isot kuvat kilpailusta).

 • Lintukuva.fi on koko ajan laajentunut, lajikansioitakin on jo yli 300. Lintujen ääniäkin voi halutessaan kuunnella.

DCRP, Kodak EasyShare P880 -arvio. Suomen Kodak. (MBnetin Hintaseurannasta ei enää löydy edes sitä yhtä tämän tuotteen ulkomaista myyjää).

LetsGoDigital, Samsung GX1 SLR. Ei vielä faktoja.

Digital Outback Photo, Spot & Patch Tool (Applen Apeture). Lisäksi Highlight & Shadow Tool.

 

26.12.2005 

Viikon 52 kuva: The Tower of London

Thamesin etelärannalla Tower Bridgen ja London Bridgen välisellä alueella on esillä tämän vuoden loppuun Yann Arthus-Bertrandin Earth from the Air -ulkoilmanäyttely. Kuvia voi käydä katsomassa mihin vuorokauden aikaan hyvänsä (kuten viime kesänä Suomen näyttelyssä). Majapaikkamme sijaitsee vain parin sadan metrin päässä näyttelyalueesta, joten kävimme heti eilen katsomassa näyttelyn (ks. kuva). Esillä on pääasiassa samoja kuvia kuin Helsingin Lasipalatsin aukion näyttelyssä, mutta näytti joukossa olevan myös joitain uusia kuvia. Lontoon näyttely avattiin 14.4.2005. Ks. diginews 4.7.2005 (Lasipalatsin aukion näyttely).

 • Suurin osa kuvista on otettu 30 m - 3.000 m korkeudessa helikopterista. Lentotunteja kertyi 3.000. Kuvausryhmä kävi sadassa eri maassa. Kamerana oli Canon EOS-1N, Fujichrome Velvia 50 ASA. Valokuvat ovat värillisiä ja kooltaan 2.5 m x 1.5 m.
 • Kameroita on mukana vähintään kahdeksan, objektiivit valmiina. Avustajia on puolenkymmentä ja viikossa kuluu useita satoja filmirullia. Jokaisesta otoksesta pyritään kirjaamaan mahdollisimman tarkat tiedot.

Aukea.net, Kuukauden Teema: Marraskuu / Potretti.

Aukea.netissäkin on nähty ns. haloita, ks. digicamera.net 20.12.2005.

Engadget.com, Nikon's Coolpix S6 WiFi camera leaked. Langaton (WiFi), kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, kolmen tuuman lcd-näyttö.

Photo.net, Vosonic X-Drive II+ VP-2160 Portable Storage Reader/Writer -arvio.

 • Vosonic VP-2160 on sama laite kuin Top Shotin myymä Pixo Instant Disk. Top Shotin Pixo Instant Diskin hintaan sisältyy 40 Gt kiintolevy.

Digital Photography Blog, Digital Camera Tips Resources.

Bobatkins.com, Tamron AF 55-200mm Di II LD Macro -arvio, ei täyden ruudun kennoille. Sopii lähinnä isompaa polttoväliä etsivälle kittilinssin omistajalle. USA:n hinta on $170.

Dcviews.com, Epson releases firmware update version 04.51 for the Epson P-4000.

Steve Sanders, Bibble 4.5. Uusi versio, uusille kameroille tuki, Canonin väriä parannettu.

Dcviews.com, Minox announces entertainment at its best with the Minox DMP-2.

Luminous Landscape myy valokuva-aiheisia dvd-levyjään 15%:n alennuksella tapaninpäivänä. DVD-levyissä ei ole sen kummempaa sisältöä, Michael Reichmann esittelee innostuneeseen tyyliinsä laitteita, joitain kuvia käydään vähän pintapuoliseksi läpi, lisäksi otoksia kuvausmatkoilta.

 

24.12.2005 

Hyvää joulua kaikille.

Katsotaan, miten seuraavan viikon aikana päivitys onnistuu. Tarkoitus olisi kertoa muutamasta mielenkiintoisesta valokuvanäyttelystä Lontoossa. Joitakin kuviakin pitäisi saada esille.

Tuomas Keränen, Across The Universe.

Valtakunnallisen Innosuomi 2005 -palkinnon voittanut joensuulainen SoftColor on avannut web-sivut osoitteessa softcolor.fi. Voi imuroida ilmaisen softan, jolla korjataan automaattisesti kuvia. SC Photo Wizard [RC3], lakkaa toimimasta 15.1.2005. Kyse on aivan yksinkertaisesta ohjelmasta (ei vaadi edes asennusta), joka on tarkoitettu kännyköiden kuvanlaadun parantamiseen.

LetsGoDigital, Canon Powershot S80 -arvio . Suomen Canon . Suomen keskihinta on 552 euroa (MBnetin Hintaseuranta ).

Tietokone.fi, Eizolta 21,3 tuuman lcd-näyttö, Flexscan S2100. Tammikuussa myyntiin, hinta on 1.059 euroa.

MSNBC.com, The Year in Pictures 2005.

LetsGoDigital, Pentax Optio WPi -arvio . Suomen keskihinta on 314 euroa (MBnetin Hintaseuranta ).

Leica Digital M .

Rob Galbraith, Public beta of Photo Mechanic 4.4.1 available for testing .

 

23.12.2005 

(Foorumilta) Vesa Laitinen, Kolme yötä Madridissa. Kuvapäiväkirja kaupungista, jossa ihmiset eivät nuku. 17.-20.12.2005.

(Foorumilta) Juuso Räsänen Photography.

Vastavalo.fi -valokuvausblogit, Konserteissa kuvaaminen.

(via Linko) Reutersin vuoden kuvat 2005, 40 kuvaa.

Kameraseura.net, kurssit.

Eilen lähetettiin digicamera.netin kautta 1.169 sähköistä joulukorttia. Valikosta ylhäältä Kortit ja sitten vain sopivaa lähetettävää etsimään. Erilaisia joulukortteja on 50 kpl.

 • Tietokone.fi:n sivuilla on Viikon kysymyksenä, Lähetätkö sähköisiä joulukortteja? Vastaamisen jälkeen näkee tulokset ja pääsee lukemaan kommentteja.
 • Tämä kommentti ei taida koskea digicamera.netin joulukortteja: "20.12.2005 klo 14:21 Ne on hirveintä mitä tiedän, joita kaiken maailman webbisivut tarjoavat!"

Peter iNova (digitalsecrets.net), Canon 20D -kirja tuli alkuviikosta. Kyse on ekirjasta, joka maksaa $49.95 + toimituskulut. Varsinainen 20D-osuus on 447-sivuinen taitavasti tehty pdf-tiedosto, jossa on satoja ja satoja kuvia. Faktat ovat kohdallaan ja ajan tasalla. Kuvausta lähestytään käytännön kannalta, Photoshopin ohjeet (yli 40 sivua) kattavat suuren osan kuvankäsittelyyn liittyvistä toimenpiteistä. Canon 20D:n valikot, toiminnot ja lisälaitteet käydään läpi perusteellisesti, ei kuitenkaan ollenkaan manuaalien tapaan.

- Syväterävyysalueet, hyperfokaalinen etäisyys jne. selostetaan. Kysymyksillä ja niihin liittyvillä vastauksilla pidetään mielenkiinto hereillä. Loppupuolella pdf-tiedostoa on harjoituksia. Photoshop-makroja on monta kymmentä, niiden käyttöön on esimerkkikuvat ja ohjeet. Samalla cd:llä on vielä extrana Uwe Steinmûllerin kirjoittama 107-sivuinen pdf RAW materials Working with RAW Converters.

 • toimituskuluista saa $6.50 alennusta, jos tilaa vaikkapa Photographyblog.com:in kautta
 • Tekstissä on tutkimista moneksi viikoksi. Paperimuodossa Peter iNovan kirja olisi pakko-ostos, mutta ruudulta lukeminen ei ole välttämättä herkkua.

Digitoday.fi, Ja niin lähti verkkoshoppailijakin verolle pantavaksi... EU:n tullirajojen ulkopuolelta ostavalle voi tulla ei-mieluisia yllätyksiä. USA:sta tilatuille 40 euroan dvd-levyille tulee vielä maksettavaksi 1.40 euron tullimaksu ja 9.11 euroa arvonlisäveroa.

Megapixel.net, Sony DSC-R1 -arvio. Käytettävyys 9.2. Kuvanlaatu 8.6. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 916 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Samsung Pro 815 -arvio. Recommended. Suomen Samsung (Perkko). Suomen keskihinta on 789 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Kodak EasyShare P850 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 436 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Diax photography, Nikon D2X versus Mamiya 7.

Rob Galbraith, Zeiss "ZF" announcement planned for January 18.

Dcviews.com, New Blue Magic Philips HD6330 MP3 player and photo storage. Mp3, jpg-kuvat, radio, 30 GB, 2 tuuman lcd-värinäyttö. Hinta $300.

Dpreview.com foorumi, Samsung launches a new DSLR GX-1. Vielä ei kannata innostua, sillä kyse taitaa olla vain uudelleen muotoillusta Pentax *istDL -järjestelmädigistä.

 

22.12.2005 

Oikeita asioita oikeaan aikaan tehneet fotoalan yrittäjät menestyvät. Fotonetistä tuli postia, jonka mukaan viikoilla 49 ja 50 koko kapasiteettia pyöritettiin ympärivuorokautisesti, jotta Korttiautomaatin tilaukset saatiin toimitettua jatkuvasti yhden työpäivän toimitusajalla.

- Tuotanto pyöri myös viikonloppuisin, koska juuri viikonloppuihin keskittyy suurin osa tilauksista. Muut kuvatilaukset viivästyivät hieman eli toimitusajat venyivät kahteen työpäivään osan aikaa viikosta.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki), viime hetken joulutarjouksia suoraan varastosta.

 • Panasonic Lumix DMC-FZ20 FI + laajakulmalisäke pakettihintaan, 447 e
 • SanDisk CF 2 Gt Extreme III, 207 e

Eilen lähetettiin digicamera.netin kautta 1.076 sähköistä joulukorttia. Valikosta ylhäältä Kortit ja sitten vain sopivaa lähetettävää etsimään. Erilaisia joulukortteja on 50 kpl.

Vuoden 2006 taiteen kohdeapurahat on jaettu. Kaikkiaan apurahoja jaettiin 272 kappaletta, 743.000 euroa. Hakemuksia oli 1.245 kpl. Ks. Taiteen keskustoimikunta. Valokuvataiteen kohdeapurahat 2006, hakemuksia saapui 83, tukea myönnettiin 22 hakijalle.

 • Eronen Päivi, Imatra 2.000 e, valokuvausprojektin kuvauskuluihin
 • Hakli Kari, Helsinki 3.000 e, kuva-aineiston seulontaan ja aineiston digitoimiseen kuvateosta varten
 • Hänninen Nanna, Kuopio 3.000 e, kahden näyttelyn tuotantokuluihin
 • Hölttö Ismo, Helsinki 3.000 e, näyttelytöiden valmistuskuluihin
 • Itkonen Tiina, Helsinki 3.000 e, valokuvanäyttelyiden valmistamiseen
 • Kahra Sade, Pohja 1.000 e, valokuvanäyttelyn kuluihin
 • Kakkinen Ari, Helsinki 3.000 e, valokuvanäyttelyn valmistuskuluihin
 • Kannisto Aino, Helsinki 2.000 e, näyttelyteosten valmistuskuluihin
 • Kannisto Sanna, Helsinki 3.000 e, teosvalmistuskuluihin
 • Kelaranta Timo, Espoo 2.000 e, valokuvanäyttelyn materiaalikuluihin
 • Kolehmainen Ola, Helsinki 3.000 e, näyttelykuluihin
 • Leppälä Anni, Helsinki 2.500 e, taiteelliseen työskentelyyn ja valokuvanäyttelyiden järjestämiseen
 • Nelson Nora ja työryhmä, Lontoo 3.000 e, valokuvanäyttelyn kuluihin
 • Parantainen Jyrki, Helsinki 2.000 e, valokuvien vedostus- ja pohjustuskuluihin
 • Päiväläinen Riitta, Helsinki 2.000 e, näyttelykiertueen valokuvateosten valmistuskuluihin
 • Pälviranta Harri, Turku 1.000 e, valokuvaproduktion työkustannuksiin
 • Rantala Hannele, Helsinki 3.000 e, valokuvateoksen valmistamiseen
 • Rista Simo, Helsinki 3.000 e, valokuvanäyttelyn toteutukseen
 • Soinio Kari, Helsinki 2.000 e, näyttelykuluihin
 • Söderlund Marja, Helsinki 2.500 e, näyttelyn materiaalikuluihin
 • Tirkkonen Kai, Haukipudas 1.000 e, valokuvanäyttelyn kuluihin
 • Wright Timo ja työryhmä, Helsinki 3.000 e, Helsinki Underside -ryhmänäyttelyn järjestämiseen

Juhaollila.com, Nature photographer.

Tsaibma.com, tunturilappilainen kuvatoimisto, kuvia vain napapiirin pohjoispuolelta.

Op/techin pehmustettu kamerahihna tuli postiluukusta, toimitusaika yksi päivä. Onneksi lahjan saaja ei taida lukea diginewsejä (eikä sen puoleen taida edes ymmärtää suomea). Maitolaituri.tv:n tilaussysteemit olivat kunnossa.

Digitoday.fi, Canonilla ja Sonylla paras maine digikameroissa. Taloustutkimus tutki. Jos kameran ostaminen olisi ajankohtaista, niin 70% suomalaisista ostaisi digikameran, alle 10% ostaisi perinteisen kameran. Vastaajia oli 3.835 syys-lokakuussa. Canon sai yleisarvosanaksi 8.50, Sony 8.26, Nikon 8.24, Olympus 8.21. Kaikkien merkkien keskiarvo oli 7.89. Ks. Taloustutkimus.

Digitoday.fi, Kuuluisuuksien kuvia netissä. Omat kuvat julkkujen rinnalle. Julkimot ovat kuvanneet itseään ja toisiaan kännykkäkameroilla. Kuka tahansa voi upata kuvia sivuille.

Nikonin huolto siirtyi syksyllä JAS Tekniikkaan. Aiemmin sai lukea joitain viestejä, joiden mukaan Saksasta ostetun Nikonin takuuhuolto Suomessa oli tehty vaikeaksi. Enää ei tällaisia ongelmia ole. Saksasta ostetun Nikonin takuuhuollon tekee Suomessa JAS Tekniikka, sillä takuu on Euroopan laajuinen (niin se oli aikaisemminkin...).

Canon EOS 20D:n 150 euron hyvityskampanjaa on jatkettu tammikuun 2006 loppuun saakka. canoneos20dpromotion.onlinerebates.com/.

 • Canon EF 300 mm F 4L IS USM- ja EF 70-200 mm F 4 L USM -objektiivien ostojen jälkihyvättämistä on jatkettu tammikuun loppuun. www.canonextrapromotion.com/
 • muilta osin kampanja päättyy vuoden vaihteessa
 • Canon EOS 350D, EOS 20D ja EOS5D -järjestelmädigien ostajat saavat nyt veloituksetta 512 Mt:n muistikortin, jos kirjautuvat Canon iMage Gateway -palvelun käyttäjäksi. Aikaisemmin ilmaisen muistikortin koko oli 256 Mt.

Tietokone.fi, Tekijänoikeuksien haltijat pitävät kiinni tuloautomaatistaan. Hyvitysmaksu pysyy ennallaan, vaikka yksityistä kopiointia rajoitetaan. Cd-levyillä 20 senttiä, dvd-levyillä 4.7 GB 0.602 euroa ja 9.4 GB 1.205 euroa. Digibokseilla ja mp3-soittimilla 0.0076 euroa laskennalliselta tallennusminuutilta tai enintään 15 euroa.

Trustedreviews.com, Konica Minolta Dimage Z6 -arvio. Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 441 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Nikon Coolpix L1 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 298 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Fotoespresso 4/2005 published.

 • Iridient RAW Developer
 • Apple Aperture
 • Pixmantec RSP
 • "Good" Colors with RAW Converters?

Rob Galbraith, December, 2005 issue of The Digital Journalist published.

 • Chuck Westfall (Canon) vastaa Tech Tips -osiossa esim. kysymykseen, miten Canonin järjestelmädigit selviävät pakkasesta

C|net, Kodak EasyShare P880 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 531 euroa (yksi noteeraus, sekin ulkomailta, MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Sigma HSM Lens Problem with Nikon D200. Ks. myös dcviews.com.

Digitalreview.ca, Nikon Reduces Price on Nikon D70s Digital SLR and Select Nikon Coolpix Models. Kyse on Kanadan Nikonista, muut maat seuraavat varmaan pian perässä.

Rob Galbraith, Apple releases Aperture v1.0.1.

LetsGoDgigital, Kopin CyberMan GVD510-3D high definition display. Lähinnä pelaajille tarkoitetut lasit, kuva vastaa 40 tuuman näyttöä. 640 x 480.

 

21.12.2005 

Eilen lähetettiin digicamera.netin kautta 952 sähköistä joulukorttia. Valikosta ylhäältä Kortit ja sitten vain sopivaa lähetettävää etsimään. Erilaisia joulukortteja on 50 kpl.

MBnetin Hintaseuranta, viisi eniten haettua digikameraa.

1 Panasonic Lumix DMC-FX9, 370 euroa
2 Canon EOS 350D Kit, 828 euroa
3 Canon PowerShot A520, 178 euroa
4 Canon Digital Ixus 40, 250 euroa
5 Canon PowerShot S2 IS, 478 euroa

Maanantaina Foorumille ilmestyi myyntiin Canon EF 500/4 L IS USM. Ajattelin laittaa uutisten puolelle saman ilmoituksen, mutta objektiivi oli jo käynyt kaupaksi. Hintapyyntö oli 5.500 euroa, mutta tarjouksiakin kuulemma otettiin vastaan. Saksan hinta tälle putkelle on myyjän mukaan 5.800 euroa - 6.300 euroa, Rajalan hinta 6.500 euroa.

Journalisti 16. joulukuuta, 22/2005, Pääkirjoitus, Kuvaajat yhä ahtaalla.

Luontokuva.org, Suomen Suurpedot -valokuvauskilpailun tulokset on julkistettu. Palkittuja kuvia pääsee katsomaan Suden Ääni 2006 -tapahtumaan 27.1. - 14.2.2006, Kaapelitehtaan Puristamo.

Pekkapura.com (luontokuvia Pohjois-Suomesta). Joulukuulta löytyy pari pientä kuvakertomusta, Rock 'n' Roll Kaakkuri (12.12.2005) ja Kotipihan Punatulkut (6.12.2005).

Foorumilla on jonkin verran keskusteltu panoraamapäistä. Tässä linkki kolmen panoramapään arvioon (Tawbaware, Max Lyonsin sivut).

Digitoday.fi, Kasettimaksu säilyy ensi vuoden ennallaan.

Digital Outback Photo, Nikon D200 Experience Report. Aloitettu.

Imageandlight.net, My D200 diary.

Popular Photography, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 916 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Walter Jeffries, Fuji FinePix E900 Review (Part II). Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 420 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Carl Zeiss lenses for other mounts?

Luminous Landscape, Antarctica 2005. A Voyage to the End of The World.

Dpreview.com, Sony cameras fail quality test in China.

IR, Aperture Diary. Applen Aperture-ohjelmasta.

Mike Johston, Readings for Practicing Photographers. 20 kirjaa Amazon.com:ista.

Hemera.com, Jigsaw Puzzler, ilmaisohjelma. Ks. Digitalkamera.de.

Ephotozine.com, Nokia 6680 -arvio. 1.3 megapikselin kamera. Kamera ei vastaavien still-kameroiden tasolla. Suomen keskihinta on 447 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Canon updates firmware for EOS 5D, EOS-1D Mark II N.

Keoptics.com, Split focus screen for the D70. Myös Canon 10D.

IR, lehdistötiedote, DxO Optics Pro Starter Edition on Sale Online and Through Selected Retailers. Tammikuun loppupuolella myynnissä, alviton hinta on $79. Ei-järjestelmädigeille. Softan avulla korjataan optiikan aiheuttamia virheitä.

Dpreview.com, Fuji SLR Talk, NEW S4 Pro - Inside Information.

 

20.12.2005 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Tänään tiistaina Canon-päivä, maahantuojan edustaja on paikalla klo 12-18. Canon-tarjouksia.

 • EOS 350D FI -runko, 787 euroa
 • Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM, 577 euroa
 • PowerShot S2 IS FI, 497 euroa
 • Digital Ixus 750 FI, 447 euroa

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin joulukuun kilpailun aihe on "Joulun tunnelmaa". Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantaina 6. päivä tammikuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna.

 • "Lähestymistavanhan saa taas valita vapaasti; on se sitten kynttilöiden loistetta tai kossu ja kirves -linjaa. Arvioijat kuitenkin kiinnittänevät huomiota tuon aiheen sanaparin jälkimmäiseenkin osaan. Pelkkä Joulun vaikutelma ei vie pitkälle, tunnelma on se olennainen osa.. "

Aikaisemmat kilpailut:

(Marraskuun kuvakilpailun tulokset)
Sakari Mäkelä: "No niin, arvioijat ovat tehneet otsansa hiessä työtä, ja tulokset voidaan julkistaa kaikelle kansalle!

Palkintosijat ovat:

 • 1. Jarmo Kiuru; Parisuhde (Parisuhde)
 • 2. Kari Kekäläinen; Onni (Onni)
 • 3. NowhereMan; Morning Glow (Morning Glow)

Kunniamaininnat vielä seuraaville:

 • Jari Senbom; Pikkukissa (Pikkukisu siivottu)
 • Esko Karonen; Paras kuva (Linnaa 7.1)
 • Mikael Hintze; Sillan sini (NF3L1612k)

Arvioinnin suoritti tällä kertaa Raimo Paukku, valkeakoskelainen ja SKsL:n jäsenasiain hoitaja. Raimo on ansioitunut pitkän linjan näyttelykuvaaja (AFIAP), jonka ominta alaa ovat perinteiset mustavalkovedokset.

Arvioinnit kokonaisuudessaan ovat siellä kuvien yhteydessä:

sakari.1g.fi/diginet12/

Kiitokset Raimolle arviointiurakasta!
Kiitokset myös kaikille osallistujille; kuvakooste on tälläkin kertaa monipuolinen ja mielenkiintoinen."

Pikselin sivuille tulee osa lehdessä ilmestyneistä artikkeleista parin kuukauden viiveellä.

 • Pikselin artikkelit (pdf-muodossa), Kameraesittelyt 2005 (27 eri mallia!) ja Kuvausopastusta (mm. Valokuvan tekijän oikeus, Kuvien palauttaminen muistikortilta jne.)
 • 12 kk:n kestotilaus maksaa 50 euroa, etusivulta voi lehden tilata ensi vuodeksi

Kauppalehti Online, Suomeen mahtuu parisataa fotokauppaa. Seppo Leppänen kertoo: valokuva-alalla on viimeisen kahden vuoden aikana tapahtunut enemmän kuin edellisten vuosikymmenten aikana yhteensä. Agfa Photo meni konkurssiin, Kodak, Polaroid ja Leica ovat vaikeuksissa. Lahtelainen Eiri meni konkurssiin, velkaa 17 miljoonaa euroa. Joitakin vuosia sitten Suomessa oli fotoliikkeitä 650, tällä hetkellä näitä liikkeitä on 400. Jatkossa elintilaa on ehkäpä 150 - 200 liikkeelle.

Laterna Magica

Peter Sandberg, LA SERIE VENEZIANA
1.1.2006 saakka

Peter Sandberg teki kymmenvuotiaana vanhempiensa kanssa Venetsiaan päivän kestäneen matkan. Vierailu jättii häneen lähtemättömän vaikutuksen, ja myöhemmin hän on palannut kaupunkiin aina uudelleen ja uudelleen. Venetsia edustaa Sandbergille pikemminkin satua, tarua tai unta kuin tavallista kaupunkia.

LA SERIE VENEZIANA on kuvattu Veneziassa syksyllä 2003. Kaupunkiin liittyvän klisee-ongelman Sandberg on pyrkinyt ratkaisemaan keskittymällä tyypillisten Venetsia-näkymien sijasta rajatumpiin kohteisiin - kuten kaupungin seiniin tai kanavien reunakiviin.

Aapo Pietiläinen, Pitkät jäähyväiset (väistyvälle kotikukalle)
1.1.2006 saakka

Biologin koulutuksen saanut Aapo Pietiläinen käsittelee kuvissaan pelargonian (Pelargonium x hortorum) olemusta ja merkitystä.

Esillä on 25 kpl 50x60 kehyksissä olevaa kuvakokonaisuutta. Suuri osa kuvista on kooltaan n. 25x35 cm.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

Parta goes QMV, OMVF 05 revisited.

(Eilisten uutisten haloilmiöstä) Lassi Luomala: "Illemmalla näkyi samainen haloilmiö myös kuun ympärillä varsin kauniilla tavalla. Otin kuvia pakkasessa monta tuntia, kalustona D70, 18-70/3.5-4.5 ja rimpulajalusta". Haloilmiö yöllä.

(Eilisten uutisten haloilmiöstä) Miikael Leskinen: Huomasin uutisissa Erkki Poikolaisen kuvaaman valoilmiön. Otin itse myös kuvan tuosta samasta ilmiöstä kämppäni parvekkeelta. Postasin asiasta DPReview foorumille ja sain mielenkiintoisen linkin ilmiön alkuperää koskien, jossa on tiukkaa faktaa myös muista vastaavista valoilmiöistä.

Digitoday.fi, Yahookin lisensoinut "jpeg-patentin". USA:n patenttilait "vauhdissa".

Digitoday.fi, Sed-teknologia sekoittamaan tv-markkinoita. Canon kaupallistaa lcd:n ja plasman haastajaa Toshiban kanssa. Mustan pitäisi olla mustaa.

Järjestelmädigien omat kamerahihnat ovat ns. "järkyttävän huonoja". Vähänkään painavampaa objektiivia käytettäessä ohut hihna painaa ikävästi kaulaa ja hartioita. Meillä on ollut käytössä vajaan vuoden Maitolaituri.tv:n maahantuomat ja myymät Op/techin pehmustetut hihnat. Tilasin eilen illalla Pro Strapin joululahjaksi (toivottavasti ehtii jouluksi). Neopreeni ei ole kesäkuumallakaan erityisen hiostava.

Steve Sanders, Olympus SP-350 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 397 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Olympus SP-310 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 364 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Sony Cyber-shot DSC N1. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 509 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Fujifilm FinePix S5200 -arvio. Euroopassa Fuji S5600 Zoom. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 372 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ricardo Polini, AF-S DX Nikkor 12-24 mm f/4 G vs AF ED 18-35 mm f/3.5-4.5.

Nikondigital.org, DigitalPro Shooter Volume 4, Issue 1, December 18, 2005.

C|net, Pentax Optio S45 -arvio. Suomen keskihinta on 180 euroa (yksi ulkomaisen liikkeen noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

Creativepro.com, Review: Apple's Aperture 1.0.

Rob Galbraith, Mamiya posts ZD sample photos.

Digitalkamera.de, Sony DSC-R1 (auf deutsch). Suomen keskihinta on 916 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

19.12.2005 

Viikon 52 kuva: Wieniläinen joulupukki.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Tänään maanantaina Olympus-päivä, maahantuojan edustaja paikalla klo 12-18. Tarjouksena mm. Olympus E-500 tuplakitin ostajalle Pekka Punkarin Digifotokoulu-kirja sekä SanDiskin CF 512 Mt Ultra II -muistikortti, arvo yhteensä 84 e.

Erkki Poikolainen oli nähnyt 17.12.2005 klo 12:30 komean auringon haloilmiön Hollolassa. Ilma oli täynnä jääkiteitä, siksi kuvat ovat vähän sumuisen näköisiä. Upea luonnonilmiö kesti tunnin verran, koko ajan muuttuen. Kuvat eivät kuulemma tee oikeutta todellisuudelle. Pakkasta oli 10 astetta, kamera oli Canon Powershot Pro 1. Katso kuvat, Halo1, Halo2 ja Halo3.

Wrotkiak.net, Epson P-2000/P-4000 Image Storage/Viewer. Suomen Epson: P-4000 ja Photo PC P-2000. Epson PhotoPC P-2000, Suomen keskihinta on 522 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Thomas Knollilta pieni ilmainen ohjelma, joka palauttaa kuvaan kaikki reunapikselit, DNG Recover Edges.

LetsGoDigital, Color calibration system software. Lcd- ja plasmatelevisioille sekä dataprojektoreille. 2.050 euroa.

RawShooter premium, hinta ilman alennuksia 87.46 euroa, Photographyblogin sivuilla on alennuskoodi (xmasblog), jolla hinta laskee 25 euroa. Practical Photography -lehden sivuilla oli myös alennuskoodi (ppxmas), jolla hinta laskee 30 euroa. Alennuskoodi syötetään alimmaiseen kenttään (Lahjakortin koodi).

Dcviews.com, Microsoft releases RAW Image thumbnailer and viewer Version 1.0 (Build 50).

LetsGoDigital, Nikon Capture version 4.4.0 software.

LetsGoDigital, Nikon View 6 version 6.2.7 software.

IR, DxO Image Masters Gallery Goes Online. Lehdistötiedote.

Creativepro.com, TotallyPhotos.com: New Perspectives. Tämän vuoden elokuussa aloittanut englantilainen kuvapankki, jonne kuka tahansa voi laittaa esille laadukkaita kuvia. Kuvilla on yksinkertainen hinnoittelu, Low Resolution - $10, Medium Resolution - $15, High Resolution - $25.

 

18.12.2005 

Tiistai 20.12.2005 klo 12.00, PC-Superstoren huutokauppa jatkuu.

Tiistai 20.12.2005 klo 19.00, Suomen Löytötavarapalvelun huutokauppa. Mm. Fujifilm FinePix A330, HP Photosmart 433, Canon Powershot A80, HP Photosmart 320, Olympus Camedia C-310 zoom, HP Photosmart 433, Canon PowerShot A300, Sony Cyber-shot 4.0Mp, Minolta Dimage Xt, Sony Digital Mavica 10x.

Rob Galbraith, Update for RAW Image Thumbnailer and Viewer now available. Microsoftilta, ilmainen.

Bobatkins.com, Price drops on Canon EOS 5D and EF70-300/4-5.6IS.

Proshooters.com, DigitalPro 4 for Windows. Standard-versio $179. Professional-versio $259.

Newsrx.com, Nikon D200 pdf-manuaali (25 MB).

Lonestardigital.com, More tips on speeding up Nikon Capture & Adobe Photoshop.

Photo.net, Leica Leicaflex SL. Filmikamera, valmistettiin vuodesta 1968 vuoteen 1974.

IR, JAlbum Update Speeds FTP Transfers. JAlbum on ilmainen web-gallerioiden teko-ohjelma, kieleksi voi valita myös suomen.

Behardware.com, 20 inches LCD : P-MVA vs S-IPS (?). Belinea 10 20 35W, LG Flatron L2040P. LG väittää näytön olevan IPS-tyyppinen, mutta testit osoittavat toista.

Behardware.com, Eizo S2110W: The big come back. Eizon 21-tuumainen, 1.680 x 1.050 pikseliä. Suomen keskihinta on 1.091 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Behardware.com, News Monitors. 20 tuuman paneelinäyttöjen hinnat laskevat, halvimmat maksavat vähän yli 400 euroa.

Behardware.com, New Canon printers. Canon iP4200 (keskihinta on 135 euroa), Canon iP1600 (keskihinta on 72 euroa) ja iP2200 (keskihinta on 91 euroa).

Bobatkins.com, Paint Shop Pro X Review. Pieni päivitys arvioon.

Behardware.com, Test : Apple Cinema Display 20''. Säätöjen vähyyden takia väritarkkaan työskentelyyn tarvitaan kalibrointilaite. Ei mikään testivoittaja. Suomen keskihinta on 873 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Behardware.com, Survey: 150€ / $150 multifunctions. Canon Pixma MP450, Epson Stylus Photo RX520, HP PSC 2355, Lexmark P6350. Monitoimikoneet testissä, tulostusjälki, tulostuskustannukset, skanneri.

Dcviews.com, Transcend releases 8GB 120X Ultra Performance CompactFlash Card.

 

17.12.2005 

Sähköisten joulukorttien lähetys on päässyt hyvin vauhtiin. Eilen lähetettiin digicamera.netin kautta 310 joulukorttia. Valikosta ylhäältä Kortit ja sitten vain sopivaa lähetettävää etsimään. Erilaisia joulukortteja on 50 kpl.

Interfotosta tuli sähköpostia, että "Ensimmäiset NIKON D200 kamerat ovat saapuneet meille Suomeen.". Ihan pian varmaan myynnissä muuallakin.

 • Foorumilla yksi onnekas jo eilen lataili Nikon D200:n akkuja

Kameraseuran galleriassa (kameraseuran toimitila), Lastenkodinkuja 1, ti - su klo 12 - 18, 2.12. - 22.2.2005 on näyttely "Välähdyksiä Pietarista".

Digitoday.fi, Adobe päättää tilivuotensa voitokkaasti. Melkein 20% prosentin kasvu sekä liikevaihdossa että voitossa (vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna).

Skenegroup.net, Logitech QuickCam® Fusion testissä. Webbikamera, kuulokkeet, mikrofoni. Suomen keskihinta on 85 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Canon PowerShot A610 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 303 euroa (MBnetin Hintaseuranta)

Cameralabs.com, Compact digital camera group test. Canon PowerShot A620 (85%), Fujifilm FinePix F11 (83%), Pentax Optio S6 (70%) ja Sony Cyber-shot DSC-N1 (83%).

DCRP, Olympus SP-350 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 398 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix S4 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 405 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerareview.com, Nikon Coolpix P2 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 370 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Kodak EasyShare P850 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 436 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreview.com, Epson Stylus Photo RX520 -arvio. Suomen Epson. Suomen keskihinta on 206 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

AbsoluteDeNoiser, ilmainen kohinan poistaja. Sivuilla linkkejä myös muihin kohinaa poistaviin ohjelmiin.

Jouluna 20%:n alennus, nik Color Efex Pro 2.0 Select, 148.40 euroa.

Tom's Hardware, Canon, HP's Xmas Ink-Jet Printer Fleet. Canon Pixma IP4200, Canon Pixma IP5200, HP Photosmart 8250 ja HP Photosmart 8050.

Sigma, 28-300mm F3.5-6.3 DG MACRO for Pentax mount is available.

 

16.12.2005 

Praktica-kameramerkki on tehnyt paluun Suomeen. Reaxon Oy on saanut vanhan, maineikkaan saksalaismerkin maahantuonnin. Mallistossa on filmikameroiden lisäksi (joita ei ainakaan vielä tuoda maahan) laaja valikoima digikameroita.

(Foorumilta) JuhaM:n siskon poika on aika erikoisen näköinen, ks. kuva.

Ursan jäsenlehti Tähdet ja avaruus, numero 7/2005, Canonin digijärkkärit tähtikuvauksessa. Vertailussa mukana Canon 350D, 20DA sekä 5D. Ks. kansi. Myynnissä R-kioskeissa sekä esim. Akateemissa. Ks. Lehtipiste.fi.

Seurasaaren joulupolku sunnuntaina 18.12.2005 klo 13 - 17.

MikroPC nro 15, 15.12.2005.

 • Testissä halvat digivideokamerat, Elävä kuva kertoo enemmän, yhdeksän sivua, viiden sadan euron kamerat. Hinnat ovat laskeneet, hyvässä valossa näillä kameroilla tulee hyvää jälkeä, mutta huonossa valossa halvan hinnan vaikutukset näkyvät. Yhdessäkään testin mallissa ei ole dv-sisäänmenoa, erillinen akkulaturikin on vain Panasonicissa. Ongelma erityisesti sisätiloissa kuvattaessa on laajakulma, jota riittää vain 40 - 50 milliin. Lisävarusteena voi hankkia laajakulmalisäkkeen. UV-suodin kannattaa heti hankkia (suojaksi ja sinisyyttä poistamaan), kaikkiin testin kameroihin saa sellaisen. Käytännössä on havaittu hyväksi pitäytyä joko kokonaan yhdessä kasettimerkissä tai sitten vaihdella merkkiä jatkuvasti.
 • Canon MV850i, 500 euroa, 80 p. Plussaa: laajin 16:9 kuva, hyvä peruskamera. Miinusta: ei mikrofoniliitäntää.
 • JVC GR-DX37, 485 euroa, 75 p. Plussaa: hyvä peruskamera, liitäntä lisämikrofonilla. Miinusta: kuvanlaatu.
 • Panasonic NV-GS75, 550 euroa, 89 p. mPC Voittaja. Plussaa: paras kuvanlaatu, monipuoliset säädöt, hyvät liitännät, erillinen laturi. Miinusta: seepranäyttöä kaipaisi.
 • Samsung VP-D453, 460 euroa, 66 p. Plussaa: pieni koko, mikrofoniliitin. Miinusta: huono kuvanlaatu, huonot käyttöohjeet.
 • Sony DCR-HC39E, 600 euroa, 84 p. Plussaa: hyvä peruskamera, telakointiasema, infrapunakuvaus. Miinusta: ei liitäntää lisämikrofonille, kosketusnäyttö.
 • Vertailulaitteena Sony HDR-HC1, 1.900 euroa. Plussaa: DV ja HDV-tallennus, histogrammi ja seepra, monipuoliset käsisäädöt, jämäkkä rakenne. Miinusta: kosketusnäyttö, kennon herkkyys.
 • Seuraava numero 1/06 ilmestyy 26.1.2006. Fototulostimet testissä, hyvä digikuva haluaa päästä paperille.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Sigma DC 18-125 tarkennusropleema.

IR, Fuji FinePix S9000 -arvio. Euroopassa Fuji FinePix S9500. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 635 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Alain Briot, uusi sarja kirjoituksia, Reflections on Photography and Art, introduction, Art and Science.

C|net, Nikon Coolpix 4600 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 189 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pocket.lint.co.uk, Fuji FinePix S5600 -arvio. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 372 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photobird.com, Canon PowerShot SD450 Digital Elph -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 55. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 371 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -arvio. Suomen hinta on noin 450 euroa.

Rob Galbraith, Nikon posts comprehensive "Digitutor" on D200. Ks. myös dcviews.com.

Digital Outback Photo, Altering Metadata.

C|net, Kodak EasyShare Z700 -arvio.

Rob Galbraith, Slideshow of early Kodachrome photos on New York Times web site. Värikuvia 1930/40-luvujen taitteesta, 13 värikuvaa.

Rob Galbraith, Nikon Capture 4.4 adds D200 NEF support.

LetsGoDigital, Third-Party Ink Jet cartridges market report.

 

15.12.2005 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki) tänään torstaina on Konica Minolta -päivä. Maahantuojan edustaja on paikalla liikkeessä klo 12 - 18. Päivän tarjouksia mm.

 • Konica Minolta Dynax 5D FI SuperKit (18-70 mm + 75-300 mm), 887 euroa (kaupan päälle varustelaukku + Sandisk CF 512 Ultra II -muistikortti)
 • Konica Minolta Dynax 7D FI PowerKit (17-35 mm + VC-7D pystykuvauskahva), 1.297 euroa
 • Konica Minolta Dimage Z5 FI, 327 euroa

Tietokone-lehti, nro 13/2005, 7.12.2005.

 • lukijalta, Dellin näytön hinta ponnahti. Edellisen numeron testissä Dell 1905FP -näytön hinta oli ollut 403 euroa, mutta hinta oli noussut myöhemmin 525 euroon. Testissä näyttö oli ollut saanut kuudenneksi eniten pisteitä, edullisen hinnan takia se oli kuitenkin saanut määreen Toimituksen valinta.
 • ajankohtaista, Digipukki kiertää jouluna. Lyhyt raportti Digiexposta. Vuodenvaihteessa Suomessa on alan kauppiaiden arvion mukaan 1.5 miljoonaa digikameraa. Samaan pidettiin kaksi muuta messua. Yhteensä Messukeskuksessa kävi 50.000 ihmistä. Samsungin arvion mukaan uusista tietokonenäytöistä 95% on lcd-näyttöjä.
 • Tanakat telet, yhdentoista sivun testi. Järjestelmäkameroiden ja kompaktikameroiden väliin jää joukko malleja, joissa on paljon järjestelmäkameroiden ominaisuuksia, mutta koko ja paino ovat pienempiä. Hinnat vaihtelevat 400 euron ja 1.000 euron välillä. Pienikokoiseen kuvailmaisimeen on paljon helpompi rakentaa iso zoomi, joka polttoväliä muutettaessa ei tule ulos rungosta. Kuvanvakaimen ansiosta voidaan ottaa kuvia 2 - 4 kertaa pitemmillä suljinajoilla.
 • Samsungissa on 15-kertainen zoom, Canon/Fujifilm,/Konica Minolta ja Panasonic 12-kertainen zoom. Nikonin ja Olympuksen zoomit ovat 10-kertaiset, Pentaxin ja Sonyn viisinkertaiset. Laajakulma-asennossa valovoima on tyypillisesti f/2.8, arvo laskee aukon - puolitoista telepäähän mentäessä. Samsungin valovoima laajakulmapäässä on f/2.2 ja telepäässä f/4.6. Nikonin valovoima pysyy koko polttovälialueen vakiona, f/3.5.
 • Testin pienimmät, Nikon ja Pentax mahtuvat helposti takin taskuun. Keskikokoiset eli Canon, Konica Minolta ja Olympus eivät oikein mahdu ulkoilutakin taskuun. Fujifilm, Panasonic, Samsung ja Sony ovat kooltaan jo järjestelmäkameraluokkaa. Niiden mukana ei kuitenkaan tarvitse kuljettaa kahta zoomia.
 • - Canon Powershot S2 IS, 540 euroa, 7.7 p. Plussaa: käsiteltävyys, vakain. Miinusta: videoetsin, terävyys. "Monipuolinen, 12-kertaisella zoomilla ja kuvanvakaimella varustettu laadukas kookas kompaktikamera".
  - Fujifilm Finepix S9500, 640 euroa, 8.2 p. Plussaa: käsiteltävyys, lähikuvaus, tarkkuus. Miinusta: sarjakuvausnopeus, ei vakainta. "Kookas ja asiallinen laatukamera, joka on varustettu poikkeuksellisen järkevän polttovälialueen kattavalla zoomilla".
  - Konica Minolta Dimage Z6, 450 euroa, 6.9 p. Plussaa: helppokäyttöisyys, nopeus, vakain. Miinusta: kuvanlaatu, videoetsin. "Futuristisen näköinen ja helppokäyttöinen 12-kertaisella zoomilla varustettu keskikokoinen kamera".
  - Nikon Coolpix S4, 400 euroa, 6.6 p. Plussaa: koko lähikuvaus. Miinusta: säätömahdollisuudet, käsiteltävyys. "Poikkeuksellisen pienikokoinen, kymmenkertaisella zoomilla varustettu automaattikamera".
  - Olympus SP-500 UZ, 400 euroa, 6.8 p. Plussaa: muotoilu, helppokäyttöisyys. Miinusta: käsiteltävyys, hitaus. "Asiallisesti muotoiltu ja helppokäyttöinen keskikokoinen kamera, jossa on kymmenkertainen zoomobjektiivi".
  - Panasonic Lumix DMC-FZ30, 690 euroa, 8.6 p, Toimituksen valinta. Plussaa: kuvanlaatu, käsiteltävyys, vakain, nopeus. Miinusta: kohina. "Kookas ja laadukas, 12-kertaisella zoomilla ja vakaimella varustettu monipuolinen kookas kamera.
  - Pentax Optio 750Z, 490 euroa, 7.3 p. Miinusta: koko, näyttö, kuvanlaatu. Miinusta: optinen etsin, toimintanopeus. "Taskukokoinen, viisinkertaisella zoomilla ja kahteen suuntaan kääntyvällä nestekideruudulla varustettu kompaktikamera".
  - Samsung Pro 815, 800 euroa, 8.5 p. Plussaa: objektiivi, varustelu, iso näyttö. Miinusta: käytettävyys, vakaimen puute. "15-kertaisella zoomilla ja 3.5-tuumaisella nestekideruudulla varustettu liki kilon painoinen kamera".
  - Sony DSC-R1, 1.000 euroa, 8.8 p. Plussaa: kuvanlaatu, käsiteltävyys, nopeus. Miinusta: säätimien sijoittelu. "Järeä ja tavanomaista suurikokoisemmalla kennolla sekä poikkeullisen laajakulmaisella zoomilla varustettu kamera".
 • vuoden tuote 2005 sarjassa digikamera, Canon EOS 5D. Lukijoiden äänet: 1. Canon EOS 5D 48%
  2. Sony HDR-HC-1 17%
  3. Nikon D70S 14%
  4. JVC Everio GZ-MG50E 9%
  5. Samsung Pro 815
 • pikakokeet, Suoraan dvd-levylle, kolme sivua. Canon DC20 1.129 euroa, Hitachi DZ-GX20E 1.099 euroa ja Sony DCR-DVD403E 1.460 euroa. Dvd-kameroilla kuvatun materiaalin työstäminen ei ole yksinkertaista.
  - Canon, "Dvd-r tai rw-levyjä käyttävä näppärän pienikokoinen ja hyvin viimeistelty videokamera".
  - Hitachi, "Dvd-ram ja dvd-r-levyjä käyttävä videokamera, joka toimii luotettavasti, mutta on ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan hiukan vanhahtava".
  - Sony, "Monipuolinen ja nykyaikainen dvd-kamera, jossa voi käyttää sekä plus- että miinus-formaatin dvd-levyjä".
 • pikakokeet, Magix Movie Edit Pro 10, Kotivideot dvd:lle, 59.90 euroa, puoli sivua. "Edullinen ja monipuolinen videoeditointiohjelma".
 • pikakokeet, HP Pavilion F2105, Laajakuvaa työpöydälle, 799 euroa, puoli sivua. "Edullinen mutta laadukas 21-tuumainen laajakulmanäyttö".
 • pikakokeet, Adobe Photoshop Elements 4.0 plus Premiere Elements 2.0, Raskaimmat elementit, yhdessä noin 125 euroa, erikseen noin 83 euroa, yksi sivua. "Mainio kuluttajaluokan ohjelmapaketti, jossa on kalliimpien ohjelmien ominaisuuksia".
 • Digikuvat järjestykseen, yksi sivu. Picasa 2.0, Digikuvat albumiin webissä, ilmainen. Irfanview 3.97, Kuvat muodosta toiseen, ilmainen. Name Dropper 3.4, Digikuvien nimet uusiksi, $20.

Vastavaloon on vastavalo.fi:n kuvaajille tarkoitettu blogi. Sinne on kirjoitettu joitain lyhyitä artikkeleita.

Digitoday.fi, Kingstonilta uusia muistikortteja.

Tietoviikko.fi, HP laajentaa valokuvapalveluihin.

Digitoday.fi, Tekijänoikeuslakiin puuhataan "häpeärangaistusta".

Vaahtokylpy.net, Luonnontarkkailijan kirja Vuoden luontokirjaksi. Vuodenaikojen mukaan kronologisesti etenevässä luontokirjassa on 995 kuvaa.

Rob Galbraith, Nikon D200 available starting tomorrow in the U.S.

Dcviews.com, Nikon publishes current firmware downloads available for Nikon products.

Dpreview.com, Nikon Capture software version 4.4.0 and 4.4.1.

Leica World News, 16-sivuinen pdf, aiheina mm. Leica D-Lux 2, Digiscoping/phonescoping, Leica Digital-Modul-R, The Leica Summicros, uudet kamerahihnat ja laukut.

Biosmagazine.co.uk, Canon PIXMA iP8500 -printteri. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 357 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Kodak EasyShare Printer Dock Plus Series 3 -printteri. Sublimaatiokirjoitin (kestää vettä ja valoa). $179.

Boingboing.net, Brooklyn camera-store crooks threaten activist's life. Ks. bobatkins.com, How to avoid the scams and crooks when buying photo gear.

Digitalkamera.de, Konica Minolta Dynax 5D -testi (auf deutsch).

 

14.12.2005 

Fimeko tarjoaa asiakkailleen erän Lysonin Fotonic, Quad Black ja Small Gamut musteita erikoishintaan. Hinnat alkaen viisi euroa kappale.

 • Fimeko, Verkkokauppa, Tulostusmateriaalit, musteet, Lyson

Diginewseissä oli 8.12.2005 maininta Foorumilla käynnissä olevasta keskustelusta, jossa käsitellään museoiden perusteetonta laskutusta ja yritystä rajoittaa museokohteiden kuvaamista.

- Helsingin Sanomat C1, Talomuseon kuva käyttö mainoksessa herätti kiistan kuvausoikeudesta, puoli sivua. Espoon museotoimen johtaja Mariliina Perkko: "Museoilla on yleensä käytäntönä periä maksuja kuvauksista, ja kuvatoimistohan myy museaalisesti hoidetulta alueeltamme kuvia myös netissä. Kuvia on otettu kuin paparazzit pensaasta". "Sitäpaitsi luvaton kuvaus on epäreilua köyhiä museoita kohtaan. Kuvausrahat ovat meille varainhankintaa".

- Cartinan johtaja Henrik Kettunen sanoo, että jos lasku tulee, hän kantelee eduskunnan oikeusasiamiehelle. "Kuva on otettu julkisella paikalla, eikä mikään laki kiellä kuvaamasta rakennuksia".

- Museon kontrollointimahdollisuus omaisuutensa loppuu portilla, arvelee hallintoneuvos Jorma Waldén opetusministeriöstä. "Yleensä pätee sääntö, että ihminen tai ylipäätään omistaja voi itse vapaasti päättää, miten muut sen omaisuutta käyttävät. Omistaja voi asettaa sääntöjä, vaikkapa: katsoa saa muttei kuvata".

Suomen Valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry jakoi 17.11.2005 apurahoja 53.500 euron edestä. Apurahat tulevat Kopiosto ry:n valokuvaajille myöntämistä kopiointikorvauksista. Ks. täydellinen lista Apurahat 2005.

Digitoday.fi, Epson avaa pikahuoltopisteiden verkoston Suomeen. Valtuutettujen jälleenmyyjäliikkeiden yhteydessä.

Mikropc.net, SanDiskin oikeustaisto jatkuu. Jo kerran hyllytetettyjen syytteiden toisia flash-muistien valmistajia kohtaan annetaan taas jatkua Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa.

(Via LInko):

Työtoveri lopulta perui kuukausia sitten Pixmaniasta tilaamansa dvd-soittimen. Hän oli maksanut syksyllä etukäteismaksun dvd-soittimesta, jonka toimitusaika piti olla pari päivää. Peruutus (ja etukäteen maksetun rahan palautus) varmaan onnistuu, mutta Pixmania ei saa tyydyttävää arvosanaa palvelusta. Yhteenkään viestiin ei vastata (ja jos vastataan, niin kyse on automaattivastauksesta). Mistään ei löydy myöskään puhelinnumeroa, jossa voisi puhua oikean elävän ihmisen kanssa. Pixmanian netissä ilmoitettuihin saatavuustietoihin ei voi ollenkaan luottaa (sinne taidetaan laittaa tarkoituksella vääriä tietoja). Jos tavaraa on saatavana, niin kauppa käy nopeasti ja ongelmitta. Mutta ongelmia tulee, jos tavaraa ei heti saakaan. Pixmania on ranskalainen yritys, joka alallaan on Euroopan suurimpia.

C|net, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 665 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Designtechnica.com, Olympus SP-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 407 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Nikon Coolpix S4. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 406 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Kodak EasyShare P880 -arvio. Käytettävyys 8.6. Kuvanlaatu 8.6. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 436 euroa (yksi noteeraus, sekin ulkomailta, MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Jobo Giga One -arvio. 30 GB kuvapankki, ei värillistä näyttöä, vain kuvien (tai tiedostojen) talletukseen. Yksinkertainen käyttää. Yhden gigan kopiointi vei aikaa kuusi minuuttia, akut riittävät 8 GB - 10 GB siirtämiseen. Hinta on £99, 146 euroa.

Trustedreviews.com, Casio Exilim EX-Z500 -arvio. Suomen Casio eli Anglo-Nordic. Suomen keskihinta on 291 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreviews.com, ViewSonic VP930 -arvio. 19-tuuman paneelinäyttö. Suomen keskihinta on 587 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photocritic.org, Extreme Macro Photography on a budget. Tee loitto halvalla.

Time Magazine, The Best Photos of the Year 2005. 24 kpl, riittävän isoja.

Pocket-lint.co.uk, Pentax ist*DL. Suomen keskihinta on 659 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, smc Pentax DA Fish-Eye 10-17mm lens. Tammikuussa myyntiin, hinta on $579.95.

Dpreview.com, Olympus E-500 firmware version 1.1.

Dpreview.com, Casio EX-Z750 firmware update v1.02.

Photographyblog.com, Ricoh Caplio R3 -arvio. 3.5*/5*.

IR, SR Electronics adds to Digi-Slave line. Digi-Slave L-Ring 3200 maksaa $289.95.

 

13.12.2005 

Tekniikan Maailma 22/2005, 7.12.2005.

 • Uusimmat pitkäputkiset, Panasonic DMC-FZ30 (730 euroa) ja Samsung Pro 815 (800 euroa), neljän sivun testi. Ensi vuonna sekä Panasonicilta että Sonyltä on tulossa digitaaliset järjestelmäkamerat, mutta sitä ennen on tarjolla molemmilta pitkäzoomiset mallit. Panasonicin zoom on 12-kertainen ja Samsungin 15-kertainen, polttovälit ovat 35 mm - 432 mm ja 28 mm - 420 mm. Valovoimat ovat Panasonicilla f/2.8 - f/3.7 ja Samsungilla f/2.2 - f/4.6. Panasoniciin voi hankkia noin 200 euron hintaan laajakulma- ja telelisäkkeen. Panasonicissa on kuvanvakaaja, Samsungissa ei ole kuvanvakaajaa.
 • Panasonicin lcd-näyttö on kaksi tuumaa (kääntyvää tyyppiä). Samsungin lcd-näyttö ei käänny, mutta kokoa sillä on 3.5 tuumaa. Päällä on lisäksi 1.7 tuuman lcd-näyttö, jota voi käyttää myös etsimenä. Panasonicin näyttö on selvästi kirkkaampi ja kontrastikkaampi. Molemmissa kameroissa on 230.000 pikselin videoetsin.
 • Samsung toimii hitaammin kuin Panasonic, käynnistykseenkin kuluu melkein kolme sekuntia. Molemmissa malleissa on kenkä erilliselle salamalle. Samsungissa voi kuvat tallettaa suoraan Adoben RGB -väriavaruuteen.
 • Molemmat kamerat sisältävät hintaansa nähden hämmästyttävän määrän ominaisuuksia. Nopeuden ja kohinan suhteen ne kuitenkin häviävät järjestelmädigeille. Laajakulmapäässä täydellä aukolla saadaan teräviä kuvia, vaikka tynnyrivääristymä vaivaakin. ISO 400 kohisee jo molemmilla malleilla, Samsung on kohinan suhteen parempi kuin Panasonic.
 • - Panasonic DMC-FZ30. Plussaa: kuvanlaatu, optinen vakain, näppärä ja helppo käyttää. Miinusta: kohina.
  - Samsung Pro 815. Plussaa: kuvanlaatu, laajempi polttovälialue, suomenkieliset valikot, suuri näyttö ja apunäyttö päällä. Miinusta: verkkaiset toiminnot, pienin aukko f/8.

Digitoday.fi, Tulostin ja kopiokone voivat kavaltaa käyttäjänsä. Ei mikään uutinen enää, mutta aika uskomatonta yhtäkaikki...

Tietokone.fi, Videot dv-kamerasta kiintolevylle. Kiintolevynauhuri kytketään kameran tai tietokoneen Fireiwre-liitäntään. Hinnat 975 euroa (360 minuuttia dv-materiaalia) ja 1.100 euroa (420 minuuttia dv-materiaalia).

Photo.net, Canon Powershot SD200 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 30. Suomen Canon (Suomessa malli on jo poistunut myynnistä). Suomen keskihinta on 248 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-T9 -arvio, päivitetty. Suomen keskihinta on 433 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Fujifilm FinePix E900 -arvio, täydennetty. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 423 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, First shipment of Nikon D200 to dealers in Canada delayed. Kanadan Nikon on siirtänyt myyntiintuloaikaa noin viikolla (piti tulla myyntiin joulukuun puolivälissä).

Luminous Landscape, Greg Stott, Ten Movies Every Photographer Should See. Itse olin nähnyt näistä vain neljä.

Bobatkins.com, Canon EF 50/1.8 (I and II), päivitetty.

C|net, Canon Selphy DS810 -arvio. Kymppikuvakoon tulostin, sublimaatio (kuvat kestävät vettä, eivät haalistu). Suomen keskihinta on 145 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Revolutionary new chip delivers better pictures. Ks. myös ephotozine.com.

Ephotozine.com, Olympus Announce firmware update 1.1 for the Olympus E-500.

 • Warthog.fi lähetti digicamera.netin eiliseen uutiseen liittyen vielä muistutuksen, että käyttäjät voivat päivittää myös Olympuksen ulkoisen salaman firmwaren

Digital Outback Photo, Apple Aperture V1.0, Part 1.

Rob Galbraith, Capture One 3.7.3 released.

Rob Galbraith, Phase One ships 39MP P45 digital back.

 

12.12.2005 

Viikon 50 kuva: Elämänlanka

Luontokuva-lehti nro 4/2005 on ilmestynyt. Luontokuva.org-sivustolla on sisällysluettelo + vähän näytteitä lehdestä.

Muutama freeware-ohjelma:

Digivideo.fi, syyskilpailun tulokset. Kilpailussa piti tehdä puolitoistaminuuttinen video, aiheena oli "Syksy saa...".

Olympus julkistaa tänään firmware-päivityksen Olympus E-500 -järjestelmädigille. Versionumero on 1.1.

 • Olympus on hoitanut objektiivien firmwarepäivitykset mallikkaasti, sillä ne löytyvät internetistä, käyttäjä voi itse päivittää objektiivienkin firmwaret!
 • Olympus E-system firmware update (ei vielä aamulla näkynyt uutta E-500:n firmwarea)

LetsGoDigital, Nikon Coolpix P1 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 459 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.co.uk, Panasonic Lumix DMC FX9 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 396 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Iridient Digital: RAW Developer 1.4. Vain Mac-versio. HInta on $69.95.

Singh-Ray suotimet maksavat alle ja päälle $200:n. Article Index, selostetaan näiden suotimien käyttöä.

Earthboundlight.com, Copying Images from Your Camera to Your Computer. Photo Tip of the Week.

Pcmag.com, FilmLoop (beta). Vähän Flickr:in tapainen softa, jonka avulla voi jakaa kuvia.

Reflex-Nikkor 2000mm f/11.

 

11.12.2005 

Helsingin Pääpostissa on tänään sunnuntaina mahdollista saada ilmaiseksi järjestelmädigillä ja parilla studiosalamalla (toinen on oikeastaan Canon 420EX + sateenvarjo) otettu kuva, jos samalla tilaa postin Omakuvapostimerkin. Otettu kuva tulee siis Omapostimerkkiin. Pääposti on auki tänään klo 10 - 18. Fantasma.fi:n edustajat ovat esittelemässä Omakuvapostimerkkiä (ja ottavat myös kuvan).

 • kuvat käydään läpi aika tiukalla seulalla, alastomuus on kielletty, samoin alkoholijuomat (kuohuviiniä lukuunottamatta), ei viinipullojakaan, viinilasissa ei saa olla juomaa
 • toimitusaika on tällä hetkellä lyhyt (alle viikko)
 • 20 kpl maksaa 24 euroa + pk. 2 euroa
 • ks. diginews 1.5.2005, 13.5.2005, 13.12.2004, 10.9.2004 ja 15.4.2004

Aukea.net -sivustolle on laitettu esille Jochen van Edenin alkuperäinen kuva.

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa torstaina 14.12.2005, klo 17. Laita hakusanaksi vaikkapa kamera.

 • Fujifilm Finepix S2Pro + SIGMA 28-300/3.5-6.3 + 1 GB microdrive, lähtöhinta 700 euroa
 • Palkkikamera Sinar, Alto-W 150/5.6, Mamiya-Sekro 50/4.5, kasetti Toyo Roll Film Cover 69/45, kasetti Mamiya 120, lähtöhinta 300 euroa

Harhakuva.org, kuvataide, kirjallisuus, musiikki. Käyttäjät voivat laittaa töitään esille muiden kommentoitavaksi. Myös valokuvaukselle on oma alueensa.

Porin Kameraseuran nettisivuja päivitetään ahkerasti.

Ruotsalainen Nikon D70 -foorumi.

Suomi24, valokuvakeskustelua.

 

10.12.2005 

Muista käydä katsomassa Top Shotin (Malminkartano, Helsinki) päivittäin vaihtuvat joulukuun tarjoukset. Top Shot on joulukuussa pitempään auki, myös lauantaina. Joulukuun aukioloajat: arkisin klo 9 - 18, lauantaina klo 9 - 14.

(email) Sigma on laittanut ei-ST-salamiensa manuaalit nettiiin julkiseen levitykseen.

Diginewseissä oli maininta 2.12.2005 uuden Tähtivalokuvaus-kirjan julkistamisesta. Nyt kirjasta löytyy tietoja myös Ursan sivuilta.

Tuomas Hakunti, Flyfishing Pictures.

Anssi Hietaharju, vilimijavalo.1g.fi.

Tuomo Björksten (ks. portfolio Galeido.fi:ssä) vinkkasi, että uuteen Firefoxin 1.5-versioon sopiva plugi kuvien exif-tietojen näyttämiseen on FxIF.

Kaleva.fi, Lontoon perinteiset kaksikerrosbussit tulivat tiensä päähän. Digicamera.netin sähköpostikortit-sivun osiosta Matkakortit voi lähettää tämän hieman animoidun kuvan double deckeristä. Ikuisena Lontoo-fanina Armi saa DD-bussien katoamisesta taatusti hyvän syyn lähteä ihmettelemään Lontoon muuttunutta katukuvaa. Siitä minä olen matti.

Torstaina 15.12.2005 myydään huutokaupalla loput PC-Superstoren tavarat. Näyttö alkaa klo 10.00, huutokauppa klo 12.00. Osoite on Ruosilankuja 3, Helsinki (Vihdintien ja Kehä 1 risteyksen tuntumassa).

(Jippiistä) Pirellin kalenterien kuvia, alkaen vuodesta 1964 aina vuoteen 2006. Pirelli Calendar - Official site. Vaatii Flashin jne.

Pcmag.com, Olympus Evolt E-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen hinnat vaihtelevat 600 euron ja 800 euron välillä (riippuen siitä, millaista optiikkaa tulee mukana).

Digitalcamerainfo.com, Olympus SP-500 UZ -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 407 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Nikon Coolpix P2 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 368 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Panasonic DMC LZ1 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 264 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Pentax *istDS firmware v2.00.

CameraBright myy pieniä jalustakierteeseen tai salamakenkään kiinnitettäviä apuvaloja (valkoista LED-valoa). Sopivat sekä still- että videokäyttöön. Hinnat vaihtelevat $30:n ja $40:n välillä.

Pcmag.com, DxO Optics Pro 3.0.

LetsGoDigital, Sanyo Xacti VPC HD1EX.

Steve Sanders, Fantasea Announces New Underwater Housings for Nikon Coolpix Cameras. Nikon Coolpix P1 ja P2, $170. Nikon Coolpix S1 ja S3, $140. Salama + va-kotelo, $120.

Dcviews.com, Creative Reveals The Zen Vision:M. Kuva/video/mp3-pankki, radio, äänen nauhoitus, 30 GB, 2.5 tuuman lcd-näyttö, $329.99. Tässä kuussa myyntiin.

Creativepro.com, Alien Skin Software Announces Exposure. Photoshop plug-in, jonka avulla voidaan jäljitellä filmiä. Ensi vuoden alussa myyntiin, hinta on $199. Ks. alienskin.com.

Nec kehittänyt uuden akkutyypin, Organic radical battery. Lataus 30 sekunnissa, äärimmäisen ohut ja taipuisa.

 

09.12.2005 

Pelastusarmeijan Joulupata 2005 -keräys ei ole päässyt Digicamera.net foorumilaisten osalta vauhtiin viime vuoden malliin. Tänä aamuna olemme sijalla 25, lahjoituksia on annettu Pelastusarmeijalle 23 kertaa, yhteensä 360 euroa. Kokonaispotti on kaikkiaan 28.995 euroa.

MikroBitti nro 12/2005.

 • sivuja on yhteensä 132
 • Kokeiltua Moniottelun mestarit, yksi sivu, Epson Stylus Photo RX700 (450 euroa) ja HP Photosmart 3210 (329 euroa). Kopiokone, tulostin, skanneri, kortinlukija ja värillinen lcd-näyttö. Epsonissa on paremmat värit ja vähän nopeampi tulostus. Tekstitulostuksessa HP on parempi. Molemmilla laitteilla voi skannata myös dioja ja negoja, tältä osin skannaustarkkuus riittää kymppikuviin, mutta ei A4-kokoon. Epsonin skannausohjelma on HP:n vastaavaa parempi. HP on suunniteltu enemmän toimistoihin, Epson kotikäyttöön. Epson: "laadukas, mutta melko arvokas monitoimitulostin". HP: "helposti verkkoympäristössä käytetettävä monitoimilaite".
 • Kokeiltua Harrastajan piirtoalusta, osa 4, puoli sivua, Wacon Graphire 4 Classic (A6 - 115 euroa, A5 - 209 euroa). Pieni päivitys kolmosversioon. Kynässä on kuminen tarttumapinta, alustan päällyslevyn kuoren alle saa vaikka piirroksen, jonka läpi voi piirtää ääriviivoja. Asennus on helppo. "Wacomin harrastelijagraafikoille tarkoitettu piirtoalustan päivitetty versio".
 • Kokeiltua, Hyvää on vaikea parantaa, puoli sivua, Adobe Photoshop Elements 4 (79 euroa). Vuosi sitten kolmosversioon liitettiin Photoshop Album kuva-arkisto. Nelosversion uudistukset ovat hillitympiä, päällepäin eroja ei heti huomaakaan. Kuva-arkiston uusi ominaisuus on Face Tagging, joka poimii kuvista ihmiskasvot esikatseluun. Arkistoon tuoduista kuvista voidaan poistaa punaiset silmät automaattisesti. Camera Raw osaa muuntaa raw-tiedostot suoraan Adoben DNG-muotoon. Hidas käynnistys on entisellään. Suomenkielistä versiota ei ohjelmasta ole (vaikka ruotsiversio löytyy). "Hyvin kevyesti uudistettu, mutta edelleen erinomainen, kotikäyttäjien kuvankäsittelypaketti".
 • Pontevat pokkarit, testissä alle 450 euron digikamerat, kymmenen sivua. Ks. Nettijatkot. Aina vain pienempään tilat ahdetut pikselit aiheuttavat kohinaongelman. Pikselin lukumäärissä voi olla eroa useampi miljoona, mutta isompi luku ei ole automaattisesti parempi kuvanlaadun kannalta. Kameroissa on tapahtunut hienoissa kehitystä, mutta hyvät ominaisuudet jakautuivat aika tasaisesti testattavien kesken. Panasonic menestyi monilla osa-alueilla tasaisen hyvin, eroa toiseksi tulleeseen Canoniin jäi jonkin verran. Panasonicin jälkeen paremmasta keskiluokasta löytyvät Canon, Casio ja Fujfilm. Canon on hyvä kuvanlaadussa, Casio tasaisuudessa ja Fujifilm herkkyydessä. Keskiluokkaan kuuluvat hyvin pieni eroin Pentax, Samsung, Nikon ja Olympus. Testin peränpitäjäksi jäi HP.
  - Panasonic DMC-FX9, 350 euroa. Hyvää: kuvanlaatu, näyttö, kuvanvakaaja, koko.
  - Canon Powershot A620, 430 euroa. Hyvää: kuvanlaatu, paristojen kesto. Huonoa: koko ja massa, käyttöpainikkeet.
  - Casio Exilim EX-Z500, 350 euroa. Hyvää: akkukesto, keveys. Huonoa: näyttö, kuvien pehmeys.
  - Fujifilm FinePix F10, 395 euroa. Hyvää: herkkyys, kohinan vähyys, akkukesto. Huonoa: aiheohjelmat.
  - Pentax Optio S6, 329 euroa. Hyvää: koko ja massa, näyttö. Huonoa: kuvien pehmeys, hitaus.
  - Nikon Coolpix P2, 399 euroa. Hyvää: kohinan vähyys, Wi-Fi, valotus vastavaloon, näyttö.
  - Olympus mju Digital 600, 339 euroa. Hyvää: akkukesto, käytönaikaiset ohjeet. Huonoa: näyttö, valotus.
  - Samsung Digimax L50, 279 euroa. Hyvää: koko. Huonoa: valikot, tarkennus hämärässä, käyttönäppäimet.
  - HP Photosmart R817, 329 euroa. Hyvää: käytönaikaiset ohjeet. Huonoa: näyttö, kuvanlaatu, valovoima telepäässä.
 • 19-tuumaiset litteät näytöt, Työpöydän uusi koko, kuuden sivun testi. Ks. Nettijatkot. 350 euron hintaluokka. Värikarttaan merkitään näytön puhtaimmin toistamat sinisen, punaisen ja vihreät sävyt. Näistä ääripäistä muodostuu kolmio, jonka sisällä on näytön suorituskyky. Matalat värilämpötilat näkyvät silmälle punertavina, korkeat sinertävinä. Näytön tulee toistaa kaikki värisävyt ja kirkkaudet samalla värilämpötilalla. Kontrasti tarkoittaa näytön suurimman ja pienimmän kirkkauden välistä suhdetta. Jos näytöllä on hyvä kontrastisuhde, niin valkoinen, musta ja kaikki värisävyt näytetään raikkaina ja selkeinä. Väritoiston ykkönen on ViewSonic, heti perässä tulevat Acer ja E-yama. Kuvaputkien etumatka väritoistossa on melkein kuroutunut olemattomiin, Viewsonic on jo mennyt teoreettisen kuvaputken väritoiston ohi. Paras kontrasti oli Philipsillä, toiseksi tuli E-yama. Heikoin kontrasti oli Samsungilla.

  Littunäytöissä kuvaa joudutaan skaalaamaan, jos halutaan katsoa suunniteltua pienemmällä tarkkuudella. Värit ja sivut voivat tällöin tuhriutua.

  - ViewSonic VA902, 358 euroa, Tummassa kompuroiva värimestari. Toimituksen Valinta. Hyvää: laaja värialue, tasainen värisävyjen toisto, katselukulma vaakasuorassa. Huonoa: surkea katselukulma pystysuunnassa.
  - BenQ FP91G, 340 euroa, Keskivahvaa laatua. Toimituksen valinta. Hyvää: tasaista laatua, hyvä harmaasävyjen toisto, tasaiset värikäyrät. Huonoa: testin kehnoin värialue.
  - Samsung SyncMaster 913V, 320 euroa, Säädöt kunnossa. Hyvää: gamma-säädöt, kirkkauden MagicBright-esiasetukset. Huonoa: painikkeiden surkea asettelu, kohinaa mustalla ruudulla.
  - E-yama 19LJ2, 379 euroa, Epätasainen värihirmu. Hyvää: hyvä väritoisto, taustavalo ei haittaa. Huonoa: surkeat katselukulmat pystysuorassa, kehno jalusta.
  - Philips 190S6, 349 euroa, Keskitien kulkija. Hyvää: tasaisen hyvä laatu, kontrastisuhde. Huonoa: mustan valkoisen ääripäät heikkoja, nihkeä painiketuntuma.
  - Samtron 94v, 319 euroa, Kylmäsävyinen ja hutera. Hyvää: gamma-säädöt, kirkkauden MagicBright-esiasetukset. Huonoa: hutera jalusta, värikäyrän huima heitto, painikkeiden surkea asettelu.
  - Acer AL1914ms, 379 euroa, Värikäs mutta näköalaton. Hyvää: näppituntuma. Huonoa: heikot katselukulmat, puhki palavat kirkkaat sävyt, pikavalinnoissa vain äänenvoimakkuus.
 • MB-kuvankäsittelysarja, osa 11 (viimeinen osa), Laajakatseiset panoraamat kaksi sivua. Ohjeita panoraamojen tekoon, esimerkkiohjelmana Photoshop Elements.
 • Ilmaisohjelmat. XnView avaa 400 eri tiedostomuotoa, tallentaa 50 tiedostomuotoa, voi katsella kuvia ja tehdä yksinkertaisia säätöjä. Diaesitys. Ilmainen.
 • Netistä poimittua. Naukuja netissä, kissa-galleria.com, tämä sivusto on muuttunut spammisivuksi. Ilman väliviivaa kissagalleria.com normaali kissasivusto.
 • Tulossa: Taitavat monitoimilaitteet.

(Foorumilta) Ruotuväki-lehti, Intin paras kuva 2004 -kilpailu on ratkennut. Jutussa kerrotaan myös, milloin ja millainen kuvaaminen on armeijassa sallittua.

Pekka Pura, kotipihan punatulkut.

Juha H., Hohde.net, valokuvaus.

Digitoday.fi, Satasen perustulostin. Canon Pixma iP6210D, 100 euroa. Parhaalla laadulla kymppikuvien tulostus kestää pari minuuttia. Suomen keskihinta on 103 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Mikropc.net, Digikamera tietovarkaiden uusin ase. Yrityksissä käyvien konsulttien ja vierailijoiden pois pyydettäville kamerakännyköille ja kamerapuhelimille tulisi varata lukitut tilat.

Steve Sanders, Pentax *ist DS2 -arvio.

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 608 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-FX9 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 396 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Nikon Coolpix S4 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 406 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.com, HP Photosmart R717 -arvio. Suomen HP. Suomen keskihinta on 254 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Olympus IR-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 280 euroa (kaksi noteerausta, molemmat ulkomailta, MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Nikon View 6.2.7 adds D200 NEF support. Ks. myös dpreview.com.

Olegnovikov.com, Nikon Speedlight SB-800. Arvio ja käyttövinkkejä.

Digitalcamerainfo.com, Revolutionary Science Could Change Digital Camera Imaging Chips. Virrankulutus pienenee dramaattisesti.

LetsGoDigital, Sanyo Xacti E6 -arvio.

Ephotozine.com, Firmware Update Announced For Pentax *ist DS.

Photoshopworks.com, The 4th Annual Photoworkshop.com Digital Imaging Competition. Kaksi sarjaa: Photo Illustration ja Lightly Manipulated. Ks. viime vuoden voittajat.

 

08.12.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki), joulunalusviikkojen tarjoukset jatkuvat. Joka päivä tarjous vaihtuu. Tänään torstaina myydään mm. Canon EOS 5D FI hintaan 2.847 euroa.

Sakari Mäkelän organisoimaan digicamera.netin Marraskuun kuvakilpailuun lähetettiin 45 kuvaa. Aiheena oli Paras kuvani. Lieneekö rimakauhu yllättänyt? Lähetetyt kuvat löytyvät osoitteesta sakari.1g.fi/diginet12/. Tulokset tulevat sitten aikanaan, sillä aikaa kukin voi itse mielessään arvuutella voittajakolmikkoa.

Foorumilla on menossa paraikaa erittäin mielenkiintoinen keskustelu (lukeminen vaatii Foorumille rekisteröitymisen), jossa käsitellään museoiden perusteetonta laskutusta ja yritystä rajoittaa museokohteiden kuvaamista. Kuvaaja oli kuvannut Espoossa museoalueen ulkopuolelta pyörätieltä Glimsin talomuseota ja lumista maisemaa. Kuva oli päätynyt kuvapankin kautta katalogin kanteen. Pari päivää sitten kuvapankkiin tuli Espoon kaupungin museotoimenjohtajalta kirje, jossa kysyttiin, minne voisi lähettää laskun talomuseoa esittävän kuvan käytöstä. Viestiketjun aloittajan mukaan Espoosta oli eilen annettu ymmärtää, että noudatettu menettely on yleinen ja vanha tapa.

Nyt on sitten Foorumilla ihmetelty, mihin lain kohtaan Espoon kaupunginmuseo maksuvaatimuksensa perustaa, kun tekijänoikeuslaissa rakennukset nimenomaan rajataan lain ulkopuolelle.

Rajoitusten taustalta taitaa löytyä museoiden niukat budjetit. Esimerkiksi kuvien ottaminen Seurasaaresta postikorttikäyttöön koetaan museossa harmillisena, koska se vähentää museon myyntituloja.

Kimmo Kuure on jo pitempään toiminut ammattikuvaajana, samoin Kameralehden avustajana. Kotisivut löytyvät osoitteesta www.arcticlight.fi. Sivuille on tehty päivityksiä, etusivulla on vaihtuva diaesitys. Yksinkertainen on kuitenkin kaunista (ei mitään sekavaa flashia).

Tuomo Väinämö eli ttv käväisi Helsingissä 4.12.2005, ks. kuvat.

Nebula.fi, EU-verkkotunnusten ennakkohakuprosessi on alkanut.

Digitoday.fi, Adobelta uusia tuotepaketteja. Design Bundle (Adobe Creative Suite 2 Premium + Studio 8) maksaa n. 2.000 euroa. Ks. myös tietokone.fi.

(Foorumilta) luckan.org/hms/. Yksityiskohdista kuvia, Helsinki Motor Show.

Mikropc.net, Laajakuvainen lcd-multimedianäyttö koti- ja yrityskäyttöön. 19-tuumainen ViewSonic VA1912w maksaa 380 euroa, resoluutio on 1.440 x 900.

Dpreview.com, Samsung Pro815 -arvio. Recommended. Suomen Samsung (Perkko). Suomen keskihinta on 797 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Canon PowerShot A620 -arvio. Käytettävyys 9.2. Kuvan laatu 9.2. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 365 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameralabs.com, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 907 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trusted Reviews.com, Nikon D50 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihnta (runko) on 614 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio. 4*/5*. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 608 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine, Colorjinn release a brand new colour utility, Calibrize. Hinta on £17 (ex VAT), ks. colorjinn.com.

 • sittenhän on ruutukalibroinnin osalta ilmainen Praxisoftin WiziWYG

Dpnow.com, Phase One P30 now shipping. 31.6 megapikselin digiperä.

Digital Outback Photo, Sony R1 Experience Report. Aloitettu.

LetsGoDigital, Fujifilm Finepix E900 -ensiarvio. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 423 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Casio Exilim EX-Z110 -arvio. Suomen keskihinta on 225 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Sinar Releases Multi-Medium Single Imaging System.

Pcworld.com, HP Photosmart R717 -arvio. Suomen HP. Suomen keskihinta on 253 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

07.12.2005 

Vesa Huttunen. syksyn detaljeja ja maisemia. Ja pakolliset lintukuvat...

Mikael Rantalainen, Fire Art 2005 Gallery. Kallio Palaa! -tapahtuma 5.12.2005.

Kameraseuran galleriassa (kameraseuran toimitila), Lastenkodinkuja 1, ti - su klo 12 - 18, 2.12. - 22.2.2005 on näyttely "Välähdyksiä Pietarista".

Linnan juhlat 2005 Yle.fi, kuvagalleria.

Digivideo.fi:

Aukea.net:

Outoa Taigaa -blogi kirjoittaa 6.12.2005 kuvahuijauksesta (kuva ei esitäkään sitä, mitä kuvatekstissä lukee). Ks. marraskuu 1.11.2005 (ihan loppuun), Saksan Greenpeace on lehtensä paperiversiossa (ja netissä) laittanut kuvatekstiin virheellistä tietoa. Kuvatekstin mukaan tämä kuva esittäisi avohakkuualuetta Peurakairasen rannalla. Todellisuudessa kuva esitti avosuota ja taustalla oli järvi.

 • tällaisissa asioissa on syytä olla tarkkana, vaikka väärä kuva ei sinällään asiaa miksikään muuttaisi

Iltalehti.fi, kuukauden kuvaaja, joulukuu 2005, Pasi Liesimaa. Kaksikymmentä kuvaa, lopussa muutama kuvamanipulaatio.

Tampere, Valokuvia Antero Tenhunen, ensimmäinen Aperture-kuvakäsittelyohjelman tutustumistilaisuus Suomessa, keskiviikko 14.12.2005, klo 13.00 - 18.00. Esittelystä erikoistarjous Aperturesta (Apple-ohjelma). Tampereen Lielahti, Enqvistinkatu 7, ks. kartasta sijainti.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Highly Recommended. 24 mm - 120 mm f2.8 - f4.8 on jo yksinään koko digin hinnan arvoinen. Kahdeksasta megapikselistä kymmeneen megapikseliin (jota Sony siis edustaa) on hyvin vähän eroa. Sonya on onniteltava innovaatiosta ja rohkeudesta yhdistää iso kenno kompaktidigiin. Kohina on hyvin kurissa, vaikka häviääkin järjestelmädigeille. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 907 euroa (MBnetin Hintaseuranta). (Elektroninen etsin ja kohina ISO 400:n yläpuolella voivat aiheuttaa ongelmia).

Photoxels.com, Olympus Stylus 600 -arvio. Euroopassa Olympus mju Digital 600. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 280 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Sigma 10-20mm for Pentax and KM. Vain pienemmille kennoille.

Dpreview.com, Adobe announces new bundles. Mukana Macromedian tuotteita. Digitalcamerainfo.com.

(Foorumilta) Techpowerup.com, Dell 3007WFP - 30" LCD Monitor. Delliltä tulossa kilpailija Apple 30-tuumaiselle, myyntiin USA:ssa joulukuun 21.

Dcviews.com, Sony's DVDirect Recorder burns digital photos and video on DVDs without a computer. DVD:lle suoraan videokamerasta, videonauhurista tai muistikortilta. Myyntiin ensi vuoden alussa, hinta on $299.

 

06.12.2005 

MBnetin Hintaseurannan suosituimmat digitaalikamerat:

1 Canon EOS 350D Kit, 827 euroa
2 Panasonic Lumix DMC-FX9, 377 euroa
3 Canon Digital Ixus 40, 250 euroa
4 Canon PowerShot A520, 195 euroa
5 Canon PowerShot S2 IS, 480 euroa

www.varis.co.nr (tai oikeastaan personal.inet.fi/luonto/varis/), kaikki kuvat on otettu Canon Powershot A70 -kameralla.

Tietokone.fi, Sata suurkuvatulostetta tunnissa, HP Designjet 4500. A0-kokoa, tammikuussa myyntiin, 11.300 euroa.

Tietokone.fi, Mustavalkotulosteen värit voikin palauttaa. Xeroxilta menetelmä dokumenttien värien palauttamiseen. Koskee vain uudella tavalla tulostettuja mustavalkotulosteita.

Digitoday.fi, Adoben suunnittelukilpailu laajenee Suomeen. ks. Adoben sivuilta 2006 Adobe Design Achievement Awards.

Pirkka.fi, Digikameraa ostamassa, ihan perusasiaa.

Art Plus Software, pari ilmaista työkalua. Digital Photo Recovery ja Memory Card Safe Eraser. Jälkimmäistä voi kokeilla, jollei alustaminen kamerassa onnistu.

IR, Olympus EVOLT E-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen hinnat vaihtelevat 600 euron ja 800 euron välillä (riippuen siitä, millaista optiikkaa tulee mukana).

Kenrockwell.com, Nikon D200. Ken Rockwell on vähän kiistanalainen hahmo. Monet ns. arviot on tehty laitetta näkemättä. Aikaisemmin Ken Rockwell herätti huomiota korostamalla painokkaasti jpg-kuvien etuja raw-kuviin verrattuna.

Cameralabs.com, Konica Minolta Dynax 5D / Maxxum 5D with 18-70mm f3.5~5.6 DT lens. Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 694 euroa (pelkkä runko, MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Pentax Optio S6 -arvio. Suomen Pentax. Suomen keskihinta on 314 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Creativepro.com, Photography How-to: Printing Black and White Images.

Rob Galbraith, Aperture a hot topic around the Web. Macin käyttäjille, $499. Ohjelma pyörii vain uusimmissa maceissa.

Rob Galbraith, ICC launches redesigned web site. Valokuvaajillekin löytyy värihallinta-asiaa.

Earthboundlight.com, Nikon D2x Firmware Update Experiences.

Digit.no, Euroopan Nikon lisännyt sarjanumeroita mahdollisesti viallisten akkujen luetteloon. Ks. Suomen Nikon.

Dcviews.com, Nokia 7360, 7370 and 7380. L'Amour Collection. Myyntiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, alvittomat hinnat 200 e, 300 e ja 500 e.

05.12.2005 

Viikon kuva: Lasikatto.

Amexin "12 matkaa Eurooppaan". Nyt on vuorossa Teemu Kuusimurron Budapest.

Tekniikan Maailma 21/2005, 23.11.2005.

 • Oikea hetki ei odota, 400 euron taskukamerat, yhdeksän sivun testi. Testin kamerat ovat litteitä eli mahdollisimman helposti mukana kulkevia, niissä on kolminkertainen zoom ja 2.5 tuuman näyttöruutu (useimmiten kameran ainoa etsin). Isojen näyttöjen ansiosta kameraa voi käyttää paremmin ns. kuva-albumina, josta näytetään muille kuvia. Uusiin malleihin on tätä käyttöä varten lisätty pysyvää muistia, johon voi tallettaa näitä muille näytettäviä kuvia. Sony Cyber-shot T9:ssä pysyvää muistia on peräti 58 MB. Kolmen megapikselin kameralla saa ihan hyviä kymppikuvia, viiden megapikselin malli riittää A4-printteihin.
 • Salamalaitteiden tehossa ei ollut isoja eroja, teho riittää kahdesta neljään metriin. Olympuksen salama oli tehokkain, sillä sai tyydyttäviä kuvia kahdeksan metrin päässä ja vielä teleasennossa. Nikonissa punasilmäisyyden poisto onnistuu ohjelmallisestikin.
 • Vähiten kohinaa tuottivat Fujifilm, Kodak, Olympus ja Konica Minolta. Keskiryhmässä olivat Canon, Pentax ja Sony. Eniten kohisivat Nikon, Samsung, Casio ja Panasonic. Vain Canonissa ja Kodakissa oli optinen etsin. Kirkaassa tai heikossa valossa nestekidenäytöltä ei tahdo nähdä kuvaa.
 • Kuvanvakain on Panasonicissa (nykyään kaikissa malleissa), Sonyssa ja Konica Minoltassa. Pienet kamerat ovat keveitä ja kamera tärähtää helposti kuvaa otettaessa. Sisätiloissa (kun valoa on vähän) kuvanvakaimesta on erityisesti hyötyä. Voi siitä olla joskus haittaakin, jos ihmiset liikkuvat, niin tausta on tarkka mutta itse kohde epäterävä.
 • Panasonic Lumix DCM-FX9, 430 euroa, 8.6 p, 4 tähteä. Hyvää: optinen kuvanvakain, objektiivi, kuvausaika. Huonoa: kohina.
 • Sony Cyber-shot T9, 450 euroa, 8.6.p, neljä tähteä. Hyvää: optinen kuvanvakain, objektiivi, suomenkieliset valikot. Huonoa: valikkorakenne.
 • Olympus Digital 800, 400 euroa, 8.4 p, neljä tähteä. Hyvää: valotuksen käsisäädöt, roiskevesitiivis, kuvausaika. Huonoa: kuvien yliterävöitys, pullea muoto.
 • Kodak EasyShare V550, 400 euroa, 8.3 p, neljä tähteä. Hyvää: optinen etsin, kuvan laatu, pieni kohina. Huonoa: paljon näppäimiä, kuvausaika.
 • Samsung Digimax i50 MP3, 400 euroa, 8.1 p, kolme tähteä. Hyvää: runsas varustelu, suomenkieliset valikot. Huonoa: ei jalustakierrettä.
 • Pentax Optio S6, 400 euroa, 8.0 p, kolme tähteä. Hyvää: kuvausote, aiheohjelmat. Huonoa: valovoima telepäässä.
 • Casio Exilim EX-Z500, 370 euroa, 8.0 p, kolme tähteä. Hyvää: aiheohjelmat, kuvausaika. Huonoa: kohina suurilla herkkyyksillä, kuvan reunaterävyys.
 • KonicaMinolta DiMage X1, 400 euroa, 8.0 p, kolme tähteä. Hyvää: optinen vakain, kuva varauksin. Huonoa: epäkäytännöllinen muoto, laukaisuviive.
 • Canon Digital Ixus 55, 400 euroa, 7.8 p, kolme tähteä. Hyvää: optinen etsin, suomenkieliset valikot, kuvan laatu. Huonoa: valikkorakenne, niukahko varutselu.
 • Nikon Coolpix S3, 400 euroa, 7.8 p, kolme tähteä. Hyvää: erikoistoiminnot, sarjakuvaus. Huonoa: kohina suurilla ISO-arvoilla, valovoima telealueella.
 • Fujifilm FinePix Z1, 400 euroa, 7.6 p, kaksi tähteä. Hyvää: koko, herkkyys. Huonoa: sarjakuvaus puuttuu, ei jalustakierrettä.

Warthog.fi, poimintoja:

Sfnet.harrastus.valokuvaus, huono valokuva.

Suomalainen Skenegroup.net, La Crosse RS-900 monitoimiakkulaturi. Top Shot (Malminkartano, Hki) myy La Crosse RS-900 -laturia, 59 euroa. Laturien Rolls Royce.

(Foorumilta) Muuriaisniemi.1g.fi, Helsinki Motor Show 2005.

Photo.net, Canon CP-510 and CP-710 -arviot. Kymppikuvatulostimet, sublimaatiotekniikka eli värit kestävät kosteuttakin. Suomen Canon: Canon CP-510 ja Canon CP-710.

 • Canon CP-510, Suomen keskihinta on 126 euroa (MBnetin Hintaseuranta)
 • Canon CP-710, Suomen keskihinta on 164 euroa (MBnetin Hintaseuranta)

(Foorumilta) Resources for Nikon's SB-800 Speedlight.

Dcviews.com, Kodak's new 5 Megapixel Easyshare C530 / C315 / CD50.

Reidreviews.com, Luminous Landscape -sivustolle kirjoittanut Sean Reid on avannut sivuston, jonne pääsee maksamalla $26.50 vuosimaksun.

Digit.no, Casio Exilim EX-Z500 -arvio. Suomen Casio eli Anglo-Nordic, kohdasta ohjekirjat ja huolto löytyvät suomenkieliset pdf:t. Suomen keskihinta on 280 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

04.12.2005 

Batman Begins TM -elokuvan DVD-julkaisun kunniaksi Olympus järjestää kuvakisan, jossa "otetaan" (rajataan webissä olevista kuvista) viisi vähäisen valon tilannekuvaa, jotka mahdollistavat osallistumisen WarnerBros Movie World Madrid -matkan arvontaan. Ks. suomenkieliset Flash-sivut.

Matkoja arvotaan kaksi kappaletta. Matka kahdelle sisältää:

 • edestakaiset lennot eurooppalaiselta lentokentältä Madridiin
 • lentokenttäkuljetukset
 • 4 hotelliyötä
 • junakuljetukset Madridista Warner Brothers Movie Worldiin
 • kahden päivät liput Movie Worldiin
 • matkavakuutuksen

Kilpailuun voi osallistua 16.12.2005 saakka.

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Hyvä valokuva.

Vinkit-osiosta löytyvä luettelo Suomalaisten lehtien artikkelit on päivitetty, lisätty linkit marraskuun diginewsseihin.

(Foorumilta) jarirajala.com. Galleria toteutettu Flashilla, imagevuex.com (galleriasofta).

Kotek.fi, kodintekniikka-alan tiedotusfoorumi. Tilastoja 01-09/2005. Vertailu edelliseen vuoteen (v. 2004).

 • digitaalikamerat, myyntiarvo 68.410.000 euroa, kasvua 17%
 • digitaalikamerat, myynti 236.913 kpl, kasvua 45%
 • digitaalikamerat, keskihinta 289 euroa, vähennystä 19%
 • videokamerat, myyntiarvo 13.423.000 euroa, vähennystä 19%
 • videokamerat, myynti 24.118 kpl, vähennystä 19%
 • videokamerat, keskihinta 557 euroa, vähennystä 20%
 • tulostimet, myyntiarvo 8.536.000 euroa, vähennystä 16%
 • tulostimet, myynti 67.155 kpl, lisäystä 1%
 • tulostimet, keskihinta 127 euroa, vähennystä 17%
 • monitoimitulostimet, myyntiarvo 10.455.000 euroa, lisäystä 24%
 • monitoimitulostimet, myynti 80.277 kpl, lisäystä 67%
 • monitoimitulostimet, keskihinta 130 euroa, vähennystä 25%

Pelastusarmeija Joulupata 2005 -keräys, "digicamera.net foorumilaiset" on sijalla 27, rahaa on lahjoitettu 10 kertaa, yhteensä 165 euroa. Pelastusarmeijan nettikeräyksen kokonaissumma on runsaassa kolmessa päivässä noussut lähelle 15.000 euroa. (Tilanne sunnuntaiaamuna).

 • Eilen lauantaina ei kukaan kartuttanut "digicamera.net foorumilaiset" -pottia
 • mukaan keräykseen voi haastaa tuttaviaankin, haasta mukaan, haasteessa voi ehdottaa keräyspotin nimeä

Articles by Doug Kerr, The Pumpkin. Marraskuu.

TLR Photographic Filters. Photoshop-makroja, ilmaisia, jäljittelevät suotimia.

The-digital-picture.com, Canon Speedlite 430ex -arvio.

DCRP, Kodak EasyShare P850 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 440 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Foxnews.com, First Picture of Living Human Retina Reveals Surprise. Harhaanjohtava otsikko, retinasta eli verkkokalvosta on jo monta vuotta otettu kuvia, mutta ei uutisen kertomalla tekniikalla.

Digital Outback Photo, RAW Converters and "good" colors?

(Foorumilta) Depth Of Field Generator PRO. v2.0 maksaa $59.99, v1.5 maksaa $29.99. Photoshop-plugin.

Steve Sanders, December Tech Corner (Mike Chaney) Lighting, Viewing, and Metamerism. Mitä metamerismi on?

Lars Troels, AF-Nikkor 17-55/2.8 -arvio. Suomen hinta on vähän alle 1.500 euroa.

Bobatkins.com, Avoiding Photo Store Scams. Foorumillakin tulee välillä kysymyksiä, miten luotettavia ovat ns. Brooklynissä sijaitsevat fotohuijariliikkeet. Liikkeiden saamia palautteita voi lukea vaikkapa osoitteessa resellerratings.com.

Photographyblog.com, lauantaikolumni, Saturday Shout: Are Wi-Fi Cameras Sheer Genius or White Elephants?

Rob Galbraith, iView MediaPro 3.0.1 released. Bugien korjauspäivitys.

 

03.12.2005 

Top Shot, Olympus E-300 myytiin loppuun alta aikayksikön. Iltapäivällä (siis eilen) tuli kuitenkin esittelylaitteita täydellä takuulla hintaan 447 euroa.

Photo.digitalfinland.net, valokuvia matkoilta ja muualta. Loppupäässä mielenkiintoisempaa.

Digitoday.fi, ViewSonicilta laajakulmainen multimediapaneeli. 19-tuumainen näyttö, 1.440 x 900, 380 euroa.

Journalisti 20/2005, 11. marraskuuta. Stockmann kielsi kuvat ja kommentit. Mikrobitti-lehden numerossa 11/2005 oli testi, jossa käytiin 19 paikkakunnalla 21 liikkeessä digikameraostoksilla. Ks. Mikrobitin nettitatkot.

 • Stockmannilla saatiin huonointa palvelua, lisäksi vielä oikeusasiamiehen kannan vastaisesti kiellettiin kuvaus
 • aiemmin jo Hulluilla Päivillä oli toinen toimittaja poistettu kuvaamisen takia
 • myyjät vain noudattivat ylempää tullutta määräystä
 • Journalistin päätoimittajan Timo Vuortaman mukaan kuvaamisesteet ovat vähentyneet varsinkin asemien ja liikennevälineiden kaltaisissa kohteissa eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon jälkeen
 • Päätös kanteluun kuvaamislupia koskevassa (Eduskunnan oikeusasiamiehn ratkaisut ja kannanotot)

Tietokone.fi, Joustava näyttö kasvoi 7-tuumaiseksi, tarkkuus kaksinkertaistui vuodessa. Samsungilta 640 x 480 taipuisa nestekidenäyttö.

Ex-kolumnisti (Sunday Morning Photographer) Mike Johnston on avannut oman blogin, The Online Photographer.

Rob Galbraith, Nikon D200 on track to ship December 15. Aikataulu näyttää pitävän.

Cameralabs.com, uusi sivusto. Ks. dpnow.com.

Cameras.co.uk, Pentax Optio S60 -arvio. Suomen Pentax. Suomen keskihinta on 244 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Olympus SP-350 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 396 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 908 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Lonestardigital.com, Speeding up Photoshop. Disable the Detect Watermark plug-in (Digimarc).

IR, Mamiya sets 22mpix SLR ship date. Julkistus oli jo 14 kuukautta sitten, Japanissa toimitukset alkavat 21.12.2005. Muualla tammikuussa 2006. Ks. Mamiya.

 

02.12.2005 

Fotonetti.fi, joulukorttien toimitusajoista on tullut paljon kyselyitä. Tällä hetkellä toimitusaika on yksi työpäivä. Työvuoroja lisäämällä yms. keinoin yritetään pitää kiinni yhden työpäivän toimitusajoista. Lähipäivinä Korttiautomaatin sivulle tulee näyttö, josta saa selville kulloisenkin toimitusajan

Top Shot, tänään pieni erä Olympus E-300 Kit (14-45 mm) 497 euroa.

(Muistutus) Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin marraskuun kilpailun aihe on "Paras kuvani". Viimeinen kuvien lähetyspäivä on tiistaina 6. päivä joulukuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Pieni lisäys: Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna.

 • "Jokaisellahan oli siellä piirongin laatikossa se yksi ylitse muiden, ja kait sama pätee näihin DVD- CD- tai HD-taltioihinkin. Nyt ei kun se paras ja merkityksellisin kuva kehiin; perustelujakin saa kertoa, miksi se on paras. Perusteluja toisin ei näytetä arviointiraadille, vain kuva ratkaisee edelleenkin."

"digicamera.net foorumilaiset taas joulupadassa" (ks. Sana on vapaa -osio Foorumilla):

 • kyse ei ole mistään uudesta ruokalajista
 • Pelastusarmeijan Joulupata 2005 -keräys on netissä jo hyvässä vauhdissa. Osallistuminen on helppoa, online-pankkitunnukset (Nordea, OP/OKO, Sampo tai SP/POP) vain esiin. Sitten valitaan keräyspotti (digicamera.net foorumilaiset), syntymävuosi ja Summa (oletuksena on 10.00 euroa, lahjoittaa voi vaikka yhden euron). Seuraavaksi siirrytäänkin sitten pankin logoa klikkaamalla pankin tunnistukseen: Asiakasnumeroa ja salasanaa kysellään.
 • haasta mukaan -kohdassa voi sitten kutsua muitakin osallistumaan keräykseen
 • keräys on käynnissä 1.-31.12.2005.
 • digicamera.net foorumilaiset ovat sijalla 22, kolme lahjoitusta ja 75 euroa (tilanne siis 5:49 tänä aamuna)

Tähtivalokuvaus - digitaalinen harrastajakuvaus, Jorma Mäntylä toim. Uusi kirja julkistetaan torstaina 8.12.2005 klo 17.30 Kolmen sepän kirjakaupassa (Hansakäytävä Helsingin keskusta, os. Mannerheimintie 5 C, ks. kartta).

 • kirjassa on sivua 185, kustantaja on Ursa, suositushinta on 33 euroa
 • ks. kuva kirjan kannesta

Tietokone.fi, Kamerapuhelimien määrä 300 miljoonaan, vuonna 2005.

Digitoday.fi, HP:lta väriä A1-koossa arkkitehtitoimistoihin. HP Designjet 4500 -sarja tulee myyntiin tammikuussa.

Itviikko.fi, Suurin osa myydyistä kännyköistä kamerallisia.

Michael Hintze, kuvakarpalo.com, luontokuvia.

Dpreview.com, Pentax DA Fish-Eye 10-17mm lens. Pentax *ist D -sarjan järjestelmädigeille. Tammikuussa myyntiin, hinta on $579.95.

Cameras.co.uk, Olympus SP 350 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 404 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Kodak EasyShare V550 -arvio. Suomen Kodak.

Dpreview.com, Pentax *istDS firmware v2.00.

Dpreview.com, Sony DSC-R1 firmware update.

Digitalcamrareview.com, Kodak EasyShare P850 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 436 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Photo-i-co.uk, How to calibrate your monitor with a Spyder. Video, kesto runsaat viisi minuuttia. Ihan perusasioita, videossa Vincent kalibroi kuvaputkinäyttöä (crt). Suomessa Spyder-kalibrointilaitteita (Colorvision) myy Fimeko.

Koh Koh King, Nikkor AIS 50mm f1.4.

Tow.com, Archive for the 'Aperture' Category. Kokemuksia Applen Aperture-ohelmasta.

Rob Galbraith, Epson posts new ICC profiles for R1800, R2400, and 2200 printers.

Creativepro.com, PhotoshopCAFE V3 is Now Live. 3.5 miljoonaa kävijää, viisi vuotta takana, sivusto ei ole maksullinen.

LetsGoDigital, Makeover tools in Corel Paint Shop Pro X.

Bobatkins.com, Canon Speedlites - 580EX, 430EX, 420EX, 220EX (plus 380EX and 550EX). Pieni päivitys.

 

01.12.2005 

Tänään Top Shotissa (Malminkartano, Helsinki) alkavat joulunodotusviikot. Tarkoittaa sitä, että joka päivä on vaihtuvia erikoistarjouksia, jotka ovat voimassa vain tuon yhden päivän. Ensimmäisen päivän tarjouksia:

 • Sandisk CompactFlash 512 Mt Ultra II, 39 euroa
 • Panasonic Lumix DMC-FZ5 FI, 397 euroa

Osalla digicamera.netin sivuista on ollut parin viikon ajan Googlen Analytics (sivujen statistiikkaa). Tilastollisestikin ihan merkittävä aineisto, sivulatauksia on ollut parisataa tuhattaa, käyntejä (visits) vähän alle satatuhatta. Firefoxin osuus yllättää.

 • Internet Explorer 51.46%
 • Firefox 35.16%
 • Opera 6.55%
 • Safari 3.93%
 • Mozilla 1.48%
 • Netscape 1.29%
 • Konqueror 0.06%
 • Mozilla Compatible Agent 0.03%
 • Camino 0.02%

Viestintävirasto (CERT-FI) varoittaa, Haavoittuvuus Internet Explorer -selaimessa. Ihan pienenä vinkkinä, että toissa yönä julkistettiin uusi Firefox v.1.5.

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, 11-12/2005, 84s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita. Irtonumeromyynnissä lähipäivinä, tilaajilla vähän aikaisemmin.

 • Kansi lienee tällä kertaa maailmanlaajuisestikin erikoinen, ei taida olla aikaisemmin olla ainakaan valokuvauslehden kansikuvaa otettu kamerakännykällä. Aivan täydestä menee.
 • Qumma - kaunista tuskaa, Nurmijärveläisen Rami Taljan alias Qumman ns. fetissikuviin aktiivinen kuvien katselija on varmasti törmännyt. Petteri Paananen kävi jututtamassa kuvaajaa. Harmi, että sivut qumma.com ovat juuri nyt remontissa.
 • Kuoleman kanssa kasvotusten, AP:lle kuvannut Suzanne Plunkett haastattelussa. Suzanne otti laajalle levinneen kuvan WTC:n romahtamisesta, kuvassa juostaan pakoon leviävää savupilveä. 36-vuotias kuvaaja on nykyään freelancer. suzanneplunkett.com
 • Mielikuvitusta. Suvi Sillanpää esittelyssä. Valokuvan ja kuvataiteen rajat hämärtyvät. suvisillanpää.com
 • Israel, kuvauskohteita ja kieltoja. Petri Kosunen kuvasi kaksi viikkoa Israelissa.
 • Arjen dokumentointi, henkilökuvauksen harjoittelun voi aloittaa perhepiiristä. Monenlaisia ideoita, joita voi heti soveltaa.
 • Laajakulma Zoomit. Neljän sivun testi.
  - Canon EF-S 10-22 f/3.5-4.5 (yli 800 euroa, cashbackilla -100 euroa). "Merkkituote maksaa". Ei vastavalosuojaa.
  - Sigma AF 12-24 mm f/4.5-5.6 EX DG (750 euroa). "Täyden kennon kumppani".
  - Sigma AF 10-20 mm f/4.0-5.6 EX DC (500 euroa). Joillakin Sigmoilla voi olla yhteensopivuusongelmia Canonin kanssa. "Matkalle mukaan".
  - Tokina ATX 12-24 mm f/4 Pro DX (450 euro). Ei Suomen maahantuojaa, mahdollinen huolto tapahtuu ulkomailla. "Tuhtia tekoa".
 • Laajalti. Milloin ja miten laajakulmaobjektiivia käytetään. Terävyysalueen saa helposti isoksi.
 • Apple Aperture. Sivun esittely. 499 euroa. Ohjelma sopii vain uusimpiin Power Mac:eihin, suosituksena on G5 Dual kahden gigan muistilla. Ohjelma sopii isojen kuvamäärien järjestelyyn pitkien kuvaussessioiden jälkeen. Raw-kuvat pitää siirtää ensin Aperturen kirjastoon, tämän jälkeen kuviin ei kosketa. Varsinaiset kuvankäsittelytoiminnot puuttuvat, mutta kuvaa voi säätää monipuolisesti.
 • Laitetestit perustuvat omakohtaiseen käyttöön ja kokemuksiin. Kustakin kamerasta on aukean verran asiaa. Tämän numeron testit:
  - Samsung pro815
  - Canon PowerShot A620
  - Fuji FinePix E900
  - Nikon Coolpix P2
  - Panasonic DMX-LX1
  - Pentax Optio S5z
 • HDR-ohjelmat, samasta kohteesta otetaan useammalla valotuksella kuvat, jotka sitten yhdistetään 32-bittisinä. Kuvaan saadaan näin talteen kirkkaimmat ja tummimmat sävyalat. HDR-kuvien tekoa esitellään Photomatix Pro -ohjelmalla ja Photoshop CS2:lla.
 • Vastavalossa. Tampereen Backlight-valokuvatriennaalista.
 • Takatolpalla, Peter Forsgårdin ohjeita urheilukuvaukseen ja erityisesti salibandyyn, neljä sivua
 • Valokuva tauluksi, neljä sivua. Kehykset, paspartuuri, pohjustaminen. Kuvien säilyvyys. Valokuvavedosten myyntihinta.
 • Kahden kotimaan välissä. Pertti Salolaisen vieraana Lontoossa.
 • Kuvat ruotuun. Kahden albumiohjelman (Photoshop Album ja Picasa2) yksityiskohtainen esittely. Neljä sivua.
 • Räjäytä kuvat. Käytännön neuvoja ilotulitusten kuvaamiseen.
 • Seuraava Pikseli numero 1/2006, ilmestyy tammmi-helmikuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Marianne Nyman (AD Lontoossa)
  • Japani (millaista on kuvata Japanissa)
  • Nettifoorumit (suomalaisten foorumien esittelyä ja taustoja)
  • Kuvien säilyttäminen(arkistointi, varmuuskopiointimediat, miten varmistukset tehdään)

Mattioksa.com, katso valokuvat.

Tietokone.fi, Liikkeentunnistuksella laukaisu digijärkkäriin. Zigview-R (SC-V100R), 220 euroa - 240 euroa. Ks. diginewsit 22.11.2005.

Pasi "Parta" Lehtinen, Do the Holga. Jos et heti ymmärrä, mistä on kyse, niin Holga ei ole sinua varten. Ks. myös holgarocks.com.

Wili's NetCorner, RockCock 2005. Ks. myös muut kuvat.

Luontotupa.net, haastateltavana tällä kertaa Tuomo Björksten.

IR, Canon PowerShot A620 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 366 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, HP Photosmart R817 -arvio. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 8.2. Suomen HP. Suomen keskihinta on 306 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Fujifilm FinePix S5200 -arvio. Euroopassa Fuji S5600 Zoom. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 374 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Uwe's Nikon Lenses.

Digital Outback Photo, Give Your Photos a Velvia® Touch.

Cameras.co.uk, Nikon Coolpix S3 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 376 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreviews.com, Epson PictureMate 100 -arvio. Kymppikuvatulostin.

C|net, Nikon Coolpix L1 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 298 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Jobo AG announces GIGA Vu PRO evolution. Tammikuussa myyntiin, 40 GB 499 euroa, 60 GB 899 euroa. Raw-tuki, 4 tuuman (tai 3.7 tuuman) lcd-näyttö.

Dcviews.com, New digiscoping solution with the Leica Digital Adapter 2.

Creativepro.com, Photoshop How-To: Paths to Enlightenment.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset