Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Huhtikuu 2004

30.04.2004  
Lähetä vappukortti!

Hauskaa Vappua!
Vapputervehdyksiä voi lähettää digicamera.netin Kortit-osiosta.

Armi teki Scott Kelbyn uudesta Photoshop CS edistynyt käyttö -kirjasta esittelyn Vinkit-osioon. Kelbyn kirjassa on ohjeet kaikkiaan 56 pienen projektin toteuttamiseen. Luettuaan kirjan Armi toteutti näistä kahdeksan kokeillakseen ohjeiden toimivuutta, itseotetuilla kuvilla tietenkin.

 • Missäköhän voisi teettää tuollaisia Digicamera.netin rintanappeja?
 • Valokuvasta tehty luonnospiirros on mielestäni onnistunut hyvin

Digikuvauslehti Pikselin nro 4/2004 Lukijapalvelut-osio on tuttuun tapaan auennut. Sieltä löytyvät kuvat (klikkaamalla isommiksi), linkkejä, sanasto jne. Lehti on tänään tullut irtonumeromyyntiin.

(Foorumilta bongattu) Puolustusvoimien kuljetusvarikko järjestää Nokialla huutokaupan 4.-5.6.2004. Huutokauppaluettelossa (pdf) kohde no 181 on mielenkiintoinen: Laatu (Perävaunu), Merkki ja vuosimalli (Valokuvauslaboratorio alustan no 8401).

Helsingin Huutokauppakamari, Helsinki, 5.5.2004 huutokauppa (ennakkonäyttö www-sivujen mukaan). (Alla oleva L-malli on jo poistunut myynnistä, sen ovat syrjäyttäneet IS-sarjan objektiivit. Panttihuutokaupoissahan voidaan poistaa kohde vielä ennen myyntiä, ja lähtöhinnan alle voidaan myydä). 8.5.: loppuhinnaksi tuli 560 euroa.

 • MYYNTINUMERO A195069
  LÄHTÖHINTA 450 e
  1 KAMERANRUNKO CANON EOS 50 E 450 e
  1 OBJKETIIVI CANON ULTRASONIC EF 300/4 L
  1 OBJKETIIVI CANON EF 28-80/3.5-5.6 III
  1 LAUKKU

(Jouko L.) Eilisessä Keskisuomalaisen-lehdessä oli ollut Kari-Kuvan ilmoitus, jonka mukaan "D70 (runkoja) varastossa". Kari-Kuva on paikallinen ns. oikea valokuvausliike.

Steve Sanders, arvioita:

Roger Cavanagh, Epson Stylus Photo R800. Ks. myös BP-511-akut.

Photo.net, TC or not TC (siis telekonverttereista).

IR, Belkin Digital Camera Link for iPod ($80, iPod käy sekä Mac- että Windows-käyttäjille).

Digital Outback Photo, Konica Minolta A2 -ensikokemukset.

Best of Still Photojournalism 2004 (aika paljon kategorioita).

 

29.04.2004  

Kannettavan mikron kalibrointi Adoben Gammalla ei kuulemma tahdo onnistua. Timo Autiokari (aim-dtp.net) kertoi Foorumin puolella, että kuvaputkinäytön voi liittää monista kannettavista löytyvään crt-liitäntään. Sitten vain kuvaputkinäyttöä kalibroimaan... Säädöt vaikuttavat myös kannettavan näyttöön.

Timo on ollut ahkerana: tässä Foorumin viestiketjussa selvitetään, että eilinen digicamera.netin uutisisten linkin artikkeli (Luminous Landscapen Hybrid RAW Conversion) ei kaikilta osin pidä paikkaansa.

Leena Saraste väitteli tohtoriksi 27.3.2004. Väitöskirjan nimi on Valo, muoto vai elämä. Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla.

 • Helsingin yliopiston sivuilta voi hakea kirjan kokonaisuudessaan pdf-tiedostona, sivuja on 273 ja tiedostokoa 3.6 MB.
 • Akateemisessa kirjakaupassa myynnissä olevan paperiversion hinta on 36.90 euroa
 • Suomen valokuvataiteen museossa on kirjaan liittyviä linkkejä

Mainio ja kaiken lisäksi yksityiskäytössä ilmainen Irfanview on edennyt versioon 3.90 (ilmestyi jo kolmisen viikkoa sitten. Ohjelmaan saa myös suomenkielisen käyttöliittymän).

Rob Galbraith, Imacon Flextight 949 -skanneri, $20.000.

Dphoto.us, Kodak DSC Pro SLR/n -arvio.

DCRP, Minolta Dimage A2 -arvio.

Digitaljournalista.org, HP 7960 -mustesuihku.

Neulanreikäkamerakuvia (31.3.2004 diginewseissä mainittu World Pinhole Photography Day 25.4.2004).

Digit.no, Olympus Zuiko Digital 11-22 mm f/2.8-3.5, testi.

Hans-Jürgen Reggel on päivittänyt testituloksiaan, ks. Card Readers and Card speed. Mukana myös MuVo2 Hitachi 4GB.

 

28.04.2004  

Digikuvauslehti Pikselin nro 4/2004 lähti eilen postitukseen. Tilaajilla lehden pitäisi olla tänään ja huomenna. Irtonumeromyynnissä sitten ylihuomenna (?).

 • Kansi on erittäin onnistunut. Kuvassa on voimakkaat värit ja kuvattavalla intensiivinen katse. Kuvaajana on ollut Laura Malmivaara, näyttelijä, joka on myös melkein valmis valokuvaaja. Aiheessa on käytetty innoittajana Frida Kahloa.
 • Lehti on mielestäni tähänastisista paras. Erityyppisten artikkeleiden kesken on löydetty hyvä tasapaino. Sivuja on kaikkiaan 68.
 • Petteri Sulonen kertoo neljän sivun verran aiheesta Digitaalinen mustavalkokuvaus.
 • Digikuvauksen ABC -sarjassa on edetty osaan 4: Digitaalinen pimiö.
 • Henkilökuvassa on haastateltavana Photoshop-guru Deke McClelland (joka esityksessään KUVA 2004 -messuilla käytti muuten Olympus C-5060 Wide Zoomilla otettuja kuvia).
 • Kolme sivua raw-kuvista (seuraavassa numerossa on sitten vuorossa raw-ohjelmat).
 • Tuomo Björkstenin kolumnin nimenä on Manipulointia vai käsittelyä?
 • Kuvaamisen juridiikka, aukeaman verran vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.
 • Puolenkymmentä sivua siitä, kun filmikuvaaja Petteri Pavas ryhtyi pitkäaikaiseksi testikäyttäjäksi, kamerana oli Olympus E-1 järjestelmädigi.
 • Sivun verran yhden henkilön järjestelemästä mallien ja kuvaajien vapaamuotoisesta tapaamisesta Kaivopuiston rannassa.
 • Tähtikuvauksesta on kolme sivua.
 • STS-Model 1, palkkikamera digitaaliseen järjestelmärunkoon.
 • Juha Suonpää kertoo ajatuksiaan aukeaman verran. Hän toimii nykyään Tampereen ammattikorkeakoulussa yliopettajana. (Minulla on juuri nyt luettavana hänen kirjaksi koottu väitöskirjansa Petokuvan raadollisuus).
 • Paperit kuviksi, Kansallisarkiston digiurakka.
 • Pikselin Lukijagalleriassa esittelee kolmea kuvaansa blogi-maailmastakin tuttu naiskuvaaja. Herra Silmäpää on kuvana jo aiemmin tuttu (kuva jää mieleen yhdellä katsomiskerralla).
 • Kahdeksan sivun verran tarkastellaan viittä suosittua mustesuihkua ja kuutta kuvavalmistamoa. KUVA 2004 -messujen yleisö pääsi äänestämään mielestään parhaimpia ja huonoimpia tulosteita. Mukana olivat HP Photosmart 245, 7760, 7960, Epson R300D ja Canon Bubble Jet i905D. Kuvavalmistamot olivat Efoto, Fotonetti, Fuji Aseman Kuvatehdas, Ifi, Kodak Express Iso Omena ja Rajala Pro Shop Lauttasaari. Eroja löytyi kun kuvia pääsi tarkastelemaan rinnakkain ja vertailemaan. IFI:n kuvat taisivat olla parhaita (neutraaleimpia, värintoisto lähinnä alkuperäistä), mutta jostain syystä kaikki Fotonetin kuvat olivat ylivalottuneita.
 • Kuvan painamisesta teknistä asiaa kolme sivua.
 • Kodak DCS Pro SLR/n -järjestelmädigiä on tutkittu ja vertailtu laboratoriotesteissä (verrokkina Canon 1Ds:n jälki). Lisäksi Kodakin jälkeä on vertailtu kinojärjestelmäkameran jälkeen. Myös Kodakin käyttökokemuksia.
 • Miika Lammela PrePress Centeristä kertoo selkeästi värinhallinnasta ja tulostamisesta. Kolmeen sivuun on mahdutettu tiivistä asiaa paljon. Yhdessä kappaleessa selvitetään, miten Photoshop Elements -ohjelmassa voi käyttää profiileita.
 • Seuraava Pikselin numero 5/2004 ilmestyy 31.5.2004. Aiheina mm. kamera videona - video kamerana. Nopean liikkeen kuvaaminen, kolmella järjestelmädigillä kuvataan Greyhound-kisoja. Luontokuvaaja Timo Särkkä kertoo luontokuvien jälkimuokkauksesta. Raw-kuvien ohjelmat. Lennokasta digikuvausta radio-ohjattavasta lennokista. Ynnä muuta.

New Yorkissa vaikuttava Ilkka Uimonen on voittanut kolmannen sijan World Press Photon kilpailussa, sarjana on ollut Stories.

Roger Cavanagh, Raw vs. JPG?

Digit.no, Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom -testi. Suomen keskihinta on 919 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Fuji FinePix S20 Pro -arvio.

IR, Minolta Dimage Xg -arvio. Suomen keskihinta on 303 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Hybrid RAW Conversion. Miten saada lisää dynamiikkaa kuviin.

NPPA:n Magazine Photographer of the Year -arvon voitti Magnum-kuvaaja Alex Majoli. Kuvat, joita käytettiin perusteena voitolle, oli otettu Olympus C-5050 -digillä. Ks. Luminous Landscape April 28 2004.

Digital Outback Photo, Noise Ninja 2.0.

Digital Outback Photo, Nikonin NEF-tiedostojen (raw) IPTC-kenttiä ei kannata muokata. Nikon Capture ja Nikon View eivät tämän jälkeen kykene avaamaan näitä tiedostoja. Capture Pro ja Photoshop CS avaavat muutetut tiedostot ongelmitta.

 

27.04.2004  

Topshotissa (Malminkartano, Hki) näkyy olevan etusivulla tarjouksena Archos Gmini 120 kuvapankki/mp3-soitin, 299 euroa.

(ks. diginews 13.4.2004) Fotoyks pikatukun loppuunmyynti (tai muuttomyynti) Fredrikinkatu 58, Hki, puh. (09) 447 753, jatkuu vielä runsaan kuukauden. Lauantaisin liike on kiinni, arkisin aukioloaika on klo 17.30 saakka. Toiminta siirtyy toukokuun loppuun mennessä kokonaan Fredrikinkatu 51:n myymälään (Maestron talo). Fredrikinkatu 58 on se Arkadiankadun puoleinen Fotoyks. Lowepron laukkuja, Manfroton jalustoja yms. on käynyt alennusten jälkeen hyvin kaupauksi, mutta vielä on jotain jäljelläkin. Kaikki hinnat ovat normaalihintoja (jollei muuta ole kerrottu).

 • vain osa tuotteista on alennettu
 • Lowepro Super Trekker AW (ainut näkemäni Lowepron reppu). Todella iso fotoreppu, 354 euroa (käsittääkseni tästä tulee vielä 40% alennus eli reppu on erittäin edullinen).
 • Outbackin isoja fotoreppuja oli puolenkymmentä, normaalihinta 285 euroa (-40%).
 • Manfroton ja yksi Domken (norm. 122 e) valokuvaajan liivi
 • Manfroton jalustakasseja oli useita (Probag 1 79 e 2kpl, 190BAGG 27 e, 055/144BAG 63.90 e)
 • kaikki kameralaukut -40%, Manfroton jalustat -35%
 • yksi Manfroton hiilikuitujalusta, CarbonOne 440, 625 euroa
 • Manfroton monopodi 434B 57.20 euroa (vanha malli)
 • Manfrotto-tarvikkeet -40%, monenlaista pientä tarviketta
 • Kenro-tuotteet -40%, muovikansia, diakansilehtiä, useita eri kokoja
 • rahaa meni tällä käynnillä 135 euroa (vaikka sainkin suunnilleen puolet alennusta). Ostin Photoflex Lite Panel -systeemin. Kevyet muoviputket + jalat, joista kootaan nopeasti 1.80 m x 1m runko. Tämän rungon päälle pujotetaan sitten heijastava kangas, joka kiinnitetään nurkista. Sain samaan pakettiin valkoisen, hopean värisen, kullan värisen ja valoa päästävän valkoisen heijastimen. Musta kangas pitää vielä jostain ostaa. Tämä malli on vanhempi Lite Panel. Uudessa koko kehikko laitetaan yhdelle jalustalle, jota voi sitten kallistaa. Minun mallissani on kaksi kiinteää jalkaa eikä siinä ole kehikossa keskellä putkea.
 • liikkeestä saa kupongin, jolla 10% alennus normaalihintaisista tuotteista kesä-heinäkuun Fredrikinkatu 51:ssä

PrePress-yhtiöistä tuli vinkki, miten saada Photoshop Elements -ohjelmassa online-printtaajien (siis tulostusfirmojen) icc-profiilit käyttöön. Suoraan Elementsissä ei ole "Convert to profile" -toimintoa, mutta muunnos tapahtuu käytännössä aina, kun kaksi eri profiilissa olevaa kuvaa yhdistetaan.

 • Kuvan saa muunnettua tulostuspalvelun profiiliin, kun kopioi kuvan sellaisen kuvan päälle, jossa on valmiiksi käytetyn digilabbiksen profiili. Pitää vain olla se yksi kuva, joka jo on labbiksen profiilissa.
 • Tällaiset kuvat (kolmen eri labbiksen profiileissa) löytää ja saa vapaasti käyttöön PrePress Studion nettisivuilta.
 • www.prepress-studio.fi/icc, ladattavissa kuvissa on kirjoitettuna tarkemmat ohjeet tämän menetelmän käyttämisestä. (ks. sivulta kohta Uutta, ohjeet ovat siis Photoshop Elements 2:lle. Efoto, fotonetti ja IFI.)

Villevaavu.org, Kuvaaminen - perusasiat. Ihan perusasiaa, mutta selkeästi kirjoitettu. Ks. myös Kuvaaminen - sommittelu sekä Kuvaaminen - salaman käyttö.

(Digislr.netin Juha) Belgium Digitalin Jaco on ollut paikalla ottamassa kuvia 30.3.2004, kun Suomen presidentti ja puolisonsa ovat olleet Brysselissä. Kolmessa kuvassa näkyy jompikumpi. Etusivun kohta 31.3.2004 (Jaco's and his D70 went "royal" ...). (Kuvat kuitenkin 30.3.2004).

Eilen kotiin tulleessa Photography Monthly -lehdessä May 2004 oli kahden sivun testissä Sigma APO EX 80-400mm f/4.5-5.6 EX OS, Sigman uusi kuvanvakaajaobjektiivi. Sigman IS eli siis OS auttaa vain yhden pykälän verran (Nikonilla teho on kolme pykälää, Canonin vanhemmissa kaksi ja uudemmissa kolme). Sigma painaa 1.7 kg, suodinkierre on 77mm. HSM (Hypersonic motors) ei ole, tarkennus on hidas. Sigman tuottama jälki on terävää, siinä ei näy tynnyri- eikä tyynyvääristymää. Paras jälki tulee aukolla f/8, mutta f/4.5 ei häviä ollenkaan kilpailijoille (Canon ja Nikon). Loppupisteet 7/10. Hinta 1.100 puntaa (1.660 euroa). 300 puntaa halvempi hinta Nikonin ja Canonin vastaaviin objektiiveihin ei riitä kompensoimaan hidasta tarkennusta ja isompaa painoa (nämä hinnat siis Englannista).

Photographyblog.com, Fuji FinePix S3000 Zoom -arvio. 3.5*/5*. Suomen keskihinta on 281 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, cam2pc-ohjelmaan on lisätty videopätkän editointimahdollisuus. Hinta on $30, trial-versio on imuroitavissa CAM2PC. Ohjelma tekee kuville kaikkea mahdollista muutakin.

IR, Pixort, ilmainen ohelma kuvien lajitteluun. Kuville voi antaa pisteitä yhdestä viiteen, kahta kuvaa voi verrata rinnakkain jne. Helppo tapa etsiä monen sadan tai tuhannen kuvan joukosta parhaimmat. Pixort v1.0

IR, pitkähkö artikkeli JPEG-patenttikiistasta.

Rob Galbraith, Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigi on lisätty Compact Flash -korttien nopeuksia kirjaavaan tietokaan. (CF- ja SD-kortit).

Dpreview.com, Iomega Floppy Plus 7-in-1 -kortinlukija. Mukana siis mahdollisuus käyttää diskettejä. Listahinta on $60, nyt myynnissä.

Digital Outback Photo on avannut uuden alueen foorumilleen, Digital B/W processing and printing.

 

26.04.2004  

Viikon kuva: Apostolit Bartolomeus ja Johannes.

Viikon manipuloitu kuva: Natalie.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (28.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Canon A70, 2 x 128 MB, 399 e, Hki (26.4.)
 • Canon EF 75 - 300 IS USM, 450 e, Hki (26.4.)
 • Canon Powershot A70, 128 MB, 288 e, Tampere (24.4.)
 • Canon Powershot S50, 490 e, Hki (26.4.)
 • Canon S50, 128 MB, 290 e, Tampere (26.4.)
 • Canon S10, 64 MB, 120 e, Pirkkala (26.4.)
 • Casio Exislism EX-S2, 300 e, Hki (27.4.)
 • HP Photosmart 433, 117 e, Kuusamo (27.4.)
 • HP Photosmart 935, 64 MB, 300 e, Hki (25.4.)
 • Kodak DCS-560 digirunko, 1.190 e, Hki (27.4.)
 • Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e (!), Tampere (26.4.)
 • Konica Minolta Dimage Z1, 400 e, Hki (26.4.)
 • Leica Minilux, 500 e, Hki (27.4.)
 • Linhof Aero Techinika 45, ilmakuvauskamera fullafilmikasetilla, obj Planar 3.5/135, 1500 e, Espoo (24.4.)
 • Mamiya RB 67 Pro S, kamerarunko, filmiperä, kuiluetsin, optiikat 50 mm f/4.5, 90 mm f/3.8 ja 127 mm f/3.8, 990 e, Hki (26.4.)
 • Mamiya RB loittorenkaat, no 1 ja 2, 82mm ja 45mm, 250 e, Tampere (25.4.)
 • Micro Nikkor AF 105/2.8 D, 1.050 e, Hki (27.4.)
 • Minolta Dimage 7i, 500 e, Espoo (27.4.)
 • Nikkor AF 300 mm 2.8,
 • Nikon Coolpix 775, 150 e, Vaasa (27.4.)
 • Nikon SB-50DX, salama, 200 e, Tampere (26.4.)
 • Olympus CL 1000, 95 e, Siuntio (26.4.)
 • Revio C2, 80 e, 1.2 megapikseliä, Jyväskylä (27.4.)
 • Samsung SE 210, 120 e, Lempäälä (27.4.)
 • Sony 828, 950 e, Lahti (23.4.)
 • Sony Cyber-shot U20, 150 e, Jyväskylä (27.4.)
 • Sony DSC-P7, 128 MB, 250 e, Turku (26.4.)
 • Sony DSC-P31, 149 e, Espoo (26.4.)
 • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (27.4.)
 • Sony DSC-V1, 490 e, Hki (26.4.)
 • Sony DSC-V1, 256 MB , 575 e, Toijala (24.4.)
 • Sony DSC-V1, 256 MB , 550 e, Toijala (27.4.)
 • Starblitz 2500 BTZ salama, 50 e, Kangasala (24.4.)
 • Trust 820 LCD, 100 e, Hki (27.4.)
 • Valokuvaamon, studion ja laboratorion koko välineistö, 15.000 e (26.4.)

Kalliolan kansalaisopisto järjestää 7. - 9.5.2004 kurssin Kevätkuvia luonnosta tietokoneelle. Pe 17.00 - 20.15, la ja su 10.00 - 15.00, hinta 40 euroa. Tarkoitus on tutustua oman digikameran käyttöön. Lauantaina ollaan eväsretkellä Nuuksion kansallispuistossa. Kurssi on tarkoitettu koko perheelle, alle 15-vuotiaat lapset pääsevät vanhempiensa kanssa ilmaiseksi. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 27.4. Ks. tarkemmin.

(via Imaging Revue) Forbes, ensi viikolla esim. Canon julkistaa vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksensa. (Forbesin sivuilla tulee aluksi kuuden sekunnin verran American Airlinesin mainosta...).

 • Ennakkotietojen mukaan Canonin voitot nousevat 26% $821.5 miljoonaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Ricohin vuosikasvu on kaksinumeroista kopiokoneiden myynnin ansiosta. Fujilla on vähän vaikeuksia digikameroiden ja vähentyneen filmin kysynnän takia.
 • Digikameroiden hintojen arvioidaan laskevan tänä vuonna keskimäärin 35% (viime vuonna ja edellisvuonna lasku oli 15%). Fuji ja Olympus ovat kärsineet hinnan laskuista. Nikonin uusi halpa järjestelmädigi on piristänyt myyntiä. Järjestelmädigistä saa keskimäärin viisinkertaisen voiton verrattuna halvempaan pokkaridigiin.

Pahta.net on retkeilyyn ja vaelluskertomuksiin sekä retkeilyvalokuviin erikoistunut sivusto. Ks. Valokuvaus retkillä, kokemuksia retkikuvauksesta. Mukana sekä tavallinen kamera että digikamera.

Bobatkins.com, Digital Sensor Cleaning (10D and 300D).

Bobatkins.com, Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 (300D:n mukana tuleva objektiivi).

Capture One (raw-muunnosta) päivittyy & C1 Rebel -versio lopetetaan. Toukokuussa nykyiset C1 Rebel -käyttäjät saavat päivitystarjouksen.

 • LE-versio tukee Nikon D70, Olympus E1, E10, E20, Pentax *istD
 • SE-versio lisäksi Canon 1D Mark II, Nikond D2H, D1H, D1X, D100, D70
 • Pro-versio samat kuin edellä

LetsGoDigital, InfoTrendin tutkimus Year Three (Fujin toimeksianto, tammikuu 2004), USA.

 • yli 30% kotitalouksista on digikamera, vuoden loppuun mennessä luku on 40%
 • 68% digikameran omistajista tietää, että nykyiset paikkakunnan filmilaboratoriot voivat printata kuvia myös muistikorteilta tai tiedostoista (edellisen vuoden luku oli 24%). 17% kuvia tulostavista printtaa kuvansa paikallisissa liikkeissä (edellisen vuonna 5%).

Digitalkamera.de, Epson PictureMate, pikkukirjoitin, jota on helppo kantaa. Mustesuihku, jolla voi printata kymppikoon kuvia ilman mikroakin, suoraan kamerasta. Tukee kaikkia muistikortteja. Kesäkuussa myyntiin, hinta on 200 euroa. 100 kuvan printtaaminen tulee maksamaan kaikkiaan 40 euroa, siis 40 senttiä kuvaa kohti.

 

25.04.2004  

Kävimme eilen katsomassa Taidemuseo Tennispalatsissa ranskalaisen Bettina Rheimsin valokuvien näyttelyn, joka on esillä 13.2. - 2.5.2004. Samaan aikaan (klo 14) sattui olemaan myös opastus, jonka ansiosta kuviin avautui uusia näkökulmia. Esillä on monta teosta (yli sata), suurin osa esittää naisia. Vaikka näyttelytilan teksteissä mainittiin eroottisuus useampaan kertaan, niin vain muutamassa kuvassa sitä eroottisuutta lopulta oli. Valokuvat transseksuaaleista ja alastomista akrobaateista ovat varmasti olleet hätkähdyttyviä pari vuosikymmentä sitten. Rheims ns. löysi supermalli Kate Mossin. Näyttelyssä on Mossista kuva, jossa tuleva tähti esiintyy 13-vuotiaana rinnat paljaana. Rheims on yksi tunnetuimpia julkisuuden henkilöiden kuvaajia, lisäksi hän on toiminut pitkään mainoskuvaajana. INRI-sarjan kuvia valmisteltiin pari vuotta, Jeesusta esitti 89 miestä ja yksi nainen. Kuvauslupaa Israeliin ei saatu, siksi ulkokuvaukset tehtiin Mallorcalla.

Suomalaisia Canon EOS-1D Mark II -kuvia, Jarmo Manninen.

Kameraseura Hki, kohdasta Ajankohtaista.

 • 13.5.: kirpputori peruttu vähäisen kiinnostuksen takia, syksyllä sitten uudestaan (lauantaina 15.5. klo 12 - 18 arvokameroiden ja valokuvateosten kirpputori)
 • sunnuntaina 16.5. klo 14 - 17 valokuvien huutokauppa. Kuvat ovat esillä edellisenä päivänä kirpputorin yhteydessä.

Steve Sanders, Canon EOS-1D Mark II -ensiarvio.

Time Machine $295. Erikoisia efektejä varten, salaman/sulkimen laukaisu.

Käytettyjen fotoalan tuotteiden hintatasosta saa hyvän kuvan osoitteesta keh.com. USA:n suurimpia käytettyjen ja uusien kameroiden myyjiä.

Luminous Landscape, sunnuntaikolumnin aiheena on Kuwaitin lentokentällä työskentelevän naisen ottama kuva tähtilippuun verhotuista ruumisarkuista. Kuvan ottaminen aiheutti naisen ja hänen aviomiehensä erottamisen. Ks. Dpreview:n foorumilla aiheesta käytävä keskustelu.

Digitalreview.ca, Nikon MSV-01 Coolwalker -ensiarvio. 30 GB tiedostosäilö, 2.5 tuuman värinäyttö, tukee jpg/tiff/nef- (Nikon-raw) sekä mov- ja wav-tiedostoja. Kuvat siirtyvät laitteeseen Compact Flash -korttipaikan kautta. USB 2.0, video/audio-out, kaukosäädin. Kuvista näytetään myös histogrammi ja kuvausasetukset. Omat akut kestävät 1.5 tuntia, mukana tulee virtajohto. Nikon UK arvioi katuhinnaksi Englannissa 399 puntaa (600 euroa). Laitteen arvioidaan tulevan myyntiin touko/kesäkuun vaihteessa.

Dcviews.com, Sony Qualia ultrakompakti digikamera.

Dpnow.com, Ergotech Magic Box. Toimii digikameran USB:n ja minkä tahansa USB-laitteen välissä hostina (esim. ulkoinen USB-kovalevy, USB-cdrom-kirjoitin, mp3-tiedostosäilöt jne).

Digitalmediathoughts.com, Picasa. Kuvien albumisofta, $29.

 

24.04.2004  

Avoin yliopisto, Helsinki. A5 Visuaalinen viestintä (2 ov). "Kurssilla perehdytään visuaalisen ilmaisun perusteisiin. Tavoitteena on opettaa kuvan lukutaitoa so. ymmärtämään mitä visuaalisia keinoja käyttämällä on saatu aikaan kuvan synnyttämä vaikutelma. Käsiteltäviä teemoja ovat mm. valo, liike, terävyysalue, sommittelu, rajaus, kuvakoot, kuva-ala, kuvakulmat, väri ja koko julkaisun visuaalinen ilme." Kurssi järjestetään toukokuun lopussa ja kesäkuussa.

 • Helsingin yliopiston Avoin yliopisto (tarkasti katsomalla voi huomata sukulaisuuden digicamera.netin ilmiasuun, tekijänähän on ollut sama henkilö). Avoimen yliopistojen sivujen ulkoasu on pysynyt samana viimeiset kolme vuotta. Työn laatuun on taidettu olla tyytyväisiä :-)

(Milligramma.com, ulkoilu ja ulkoiluvarusteet) Tarmo Pekola on kirjoittanut artikkelin Digitaalinen valokuvaus vaelluksella.

Ephotozine.comin sivustolla julkaistujen kuvien kehuminen johti lopulta viiden kuukauden vankeustuomioon. Ks. tarkemmin.

 • Lontoon Cityssä toimiva pankkiiri ei ollut mielestään saanut omista kuvistaan riittävän hyvää palautetta. Sairaanhoitaja Paddy Hintonin kuvia oli kovasti kehuttu (pankkiirin mielestä aiheetta). Seurasi kymmenen kuukauden piina, jonka aikana pankkiiri yritti häiritä kaikin tavoin Hintonin elämää internetissä. Pankkiiri lähetti satoja vihaviestejä Hintonin nimissä, murtautui sähköpostiin, kirjoitti Hintonin kuvista raivokkaita arvioita, tilasi Hintonin nimissä sähköpostiin kaikenlaista jne. Huhtikuun 15. päivänä pankkiiri tuomittiin viiden kuukauden vankeusrangaistukseen.

IR, Minolta Dimage Xq -arvio. Akkujen kestoa on parannettu ja kameraa nopeutettu. Erittäin kompakti ja kätevä koko, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37-111mm. Suomen keskihinta on 304 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview, Adobe Camera Raw 2.2 update. Lisätty tuki uusille kameramalleille + huippuvalot eivät pala enää yhtä pahasti puhki. Esim. Nikon D70:llä jälki on lukemieni viestien mukaan parempi kuin Nikonin omalla Capture-softalla. Ks. rawformat.com.

Steve Sanders Olympus C-765 Ultra Zoom -arvio. Pienin neljän megapikselin ja kymmenkertaisen zoomin digikamera. 38mm - 380mm, elektroninen etsin, xD-kortit. Suomen keskihinta on 446 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Milankolarovic.com (sivujen tekijä asuu Orivedellä). Kohdasta Media, Galleria löytyy muutama oikein onnistunut kuva, jossa on yhdistetty useampaa valotusta.

Rob Galbraith, kuvia New Yorkista, otettu helikopterista, kamerana on ollut Canon EOS-1D. Käytännön ohjeita helikopterista kuvaamiseen.

Dpreview, JPEG-formaatin "laittomasta" käytöstä on haastettu USA:ssa oikeuteen 31 isoa yritystä (ei ole maksettu ns. patentin haltijalle lisenssimaksuja).

Lonestardigital.com, lisää ohjeita ihonvärin korjaukseen (Nikon D2H).

Rajala Pro Shopin käytettyjen listalla on Canon 10D ja Canon 1D (ovatko entiset omistajat siirtyneet Canon 1D Mark II:een?).

 

23.04.2004  

Tuomo Björksten saanee Canon EOS-1D Mark II -kameransa tänään... Kamera oli varattu 18.2. Jyväskylän Kari-Kuvasta. Lue Foorumin viesti (vaatii rekisteröitymisen).

Dpreview foorumi, Pekka Saarinen varasi Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigin kaksi ja puoli kuukautta sitten, mutta ei saanut tämän viikon lähetyksestä kameraa (eikä kuulemma ensi viikonkaan..). Lue viesti.

Juha Ylitalo, Canon G3, viime sunnuntain Vanhankaupunginkosken melontatapahtuma Icebreak Freestyle.

Sektori.com, uutinen, Lasten silmät kärsivät tietokoneen näytön katselusta.

DCRP, Nikon D70 -arvio.

Rob Galbraith, cd-rom -levyt voivat tulla lukukelvottomiksi parissa vuodessa, ks. tarkemmin. Ks. myös Dpreview.

Breeze Systems, Downloader Pro 1.3, tarkoitettu kuvien älykkääseen siirtoon kamerasta mikroon. Hinta on $29.95.

LetsGoDigital, Sony QUALIA 016, hyvin pieni miniatyyrikamera, kohinan pienentämiseksi lopullinen kuva muodostuu neljästä kuvasta. Kamerassa on 0.55 tuuman lcd-näyttö, hinta on $3.900.

Nokia Imaging.

Dp-now.com, Sigmalta kaksi Olympuksen 4/3 -systeemiin sovitettua objektiivia, Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC 100 puntaa (149 euroa) ja Sigma 55-200mm F4-5.6 DC 130 puntaa (194 euroa). Kyseessä on siis aiemmin ilmestyneen objektiivimallin modifiointi 4/3-systeemiin sopivaksi.

Boston.com, Monitor calibration for home users (aika moni asia jää huomiotta).

Mac Observer kolumni, Scanning an Absurd Number of Old Prints.

 

22.04.2004  

Digitalkamera.de, ensimmäiset ns. lukijamatkat tehdään Suomen Kuusamoon. Ruskamatka 10.9. - 16.9.2004, ryhmän koko on 14 henkilöä, hinta alkaen 1.250 euroa. Talvimatka 29.1. - 5.2.2005, ryhmän koko on 14 henkilöä, hinta alkaen 1.560 euroa.

Rob Gabraith foorumi Chuck Westfall, USA:n Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigit tulevatkin jo kuluvalla viikolla myyntiin. Lue viesti.

Dpreview foorumi Paul Pope, Canon EOS-1D Mark II:n uusi ETTL-2 selvityi moitteettomasti katon kautta heijastetusta salamasta (vanha ETTL olisi alivalottanut). Käytössä oli Lumiquestin ProMax. Lue viesti.

Luminous Landscape, Cloning Out the Can. Minkä verran kuvaa saa muuttaa?

LetsGoDigital, Digital Camera Link for iPod. Ks. Belkin, $90. (siis Mac-käyttäjille 25.4.: ja Windows-käyttäjille myös).

Digital Outback Photo, How To Reproduce A Tone.

PcMagazine, viisi kahdeksan megapikselin digiä. Canon PowerShot Pro1, Konica Minolta Dimage A2, Nikon Coolpix 8700, Olympuc C-8080 Wide Zoom ja Sony Cyber-shot DSC-F828.

PixVue v1.4.0, ilmainen, parannettu Search-toimintoa. Resurssienhallintaan (Microsoft Windows Explorer) liitetään, tarkoitettu metadatan hallintaan (XMP/IPTC, exif, jne). Näyttää jpeg-, tiff-, png-, gif- ja bmp-kuvat.

Itäkeskuksen Gigantti avautuu tänään klo 9 uudistuneena. Tarjouksia:

 • Fuji FinePix A405 99 euroa, 2 megapikseliä, kolminkertainen zoom, SD-kortit
 • HP 850, neljä megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, telakointiasema, SD-kortit

ITviikko paperiversio nro 14, 22.4.2004, sivu 12. Puolen sivun artikkeli, jonka otsikkona on Kuva 2004 -tapahtuma, Digikuvaus räjäytti tulosteiden määrän.

 • Color-Kolmion edustajan mukaan digikuvien tulostetilausten keskikoko on 60 kuvaa. Vuodesta 2002 vuoteen 2003 kuvattujen digikuvien määrä lisääntyi 282%, mutta tulostettujen kuvien määrän kasvoi 402%.
 • Aikaisemmin laboratorio tutki kuvan ja määritti värit, nyt valokuvaaja tekee saman.
 • Osa ammattikuvaajista käyttää vielä filmiä, varsinkin muoto- ja mainoskuvauksissa. Negatiivi on edelleen hyvä materiaali.
 • Muotokuvauksissa sRGB on parempi ihonvärin toistaja kuin Adoben RGB.
 • 70 kirjaa tietokonegrafiikasta kirjoittanut Deke McClelland veti salin täyteen kuulijoita esitellessään Photoshopin uusinta versiota.
 • Tekijänoikeuslautakunnan mukaan valokuvan sisällyttäminen toiseen tuotteeseen, kuten esim. toiseen kuvataiteen teokseen, edellyttää lupaa. Tekijänoikeutta luovutettaessa pitäisi sopimuksessa määritellä, miten laajat oikeudet kuvien muokkaamiseen luovutetaan.

 

21.04.2004  

(email) Espoon Heikintorin Helioksesta löytyy hyllystä Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigi.

 • yhteystiedot Heikintorin Heliokseen (www-sivuja ei taida olla)

MikroPC 15.4.2004, nro 5/2004.

 • HP:n mustepatruunoita voi toukokuun puolivälistä alkaen laittaa maksutta postin mukana kierrätykseen. Kierrätyspussien tilaukset www.hp.com/recycle tai suoraan Finland valittuna.
 • Spymac.com tarjoaa ilmaista tilaa sähköposteille 1 GB:n verran, kuville 250 MB, www-sivuille 100 MB. Myös ei mac-käyttäjille.
 • Viime vuonna myydyistä kamerakännyköistä kolmessa prosentissa oli megapikselin kamera, kahden vuoden päästä arvion mukaan luku on 50%. Japanissa on 2 megapikselin Casio A5403CA -kamerakänny. Suomessa Nokian 7610:n pitäisi ehtiä kesäksi kauppoihin (melkein megapikselin kamerakänny). Siemensin S65 (1.3 megapikseliä) maksaa Suomessa 500 euroa, syksyllä saatavana. Sharpin 1.3 megapikselin GX30 on jo myynnissä Euroopassa. Sony Ericssonin S700 on jouluna myynnissä (1.3 megapikseliä). Motorolta on kesäksi tulossa MPx (wifi + 1.2 megapikseliä). A840:ssä on 1.2 megapikseliä. Samsungin SPH-V4400-cdma -puhelimessa on kaksi megapikseliä.
 • Yhdeksän sivun testi videoprojektoreista, edullisimman hintaluokan laitteet, yhtä lukuunottamatta kaikki alle 2.000 euron hintaisia. Eri malleja 12 kpl. Projektorit arvioitiin vain elokuvakäytön kannalta. Viimeisen parin vuoden aikana tekniikka on mennyt huimasti eteenpäin.
 • Viiden sivun testi langattomista hiiristä. Mukana kymmenen mallia.
 • Softapankissa esitellään monitorin säätämiseen tarkoitettu Nokia Monitor Test 1.0.0.1.
 • Lexarilta on tulossa kesällä myyntiin 8 GB:n Compact Flash -kortti, hinta 4.000 euroa - 5.000 euroa.
 • Pikatestissä Canon PowerShot Pro1, Luontokuvaajan toivekamera, 1.100 euroa. Kahdeksan megapikselin kameran polttovälialue on 28-200mm, zoomi on seitsenkertainen, sähköisesti kytkettyä säätörengasta kiertämällä pääsee nopeasti laajakulmasta teleen. Myös pumppuzoomin tavoin toimiva pika-ajo on mahdollista valita. Makroja voi ottaa kolmen sentin päästä. Objektiivi on Canonin mukaan L-sarjaa, valovoima on parhaimmillaan 2.4, valotus ja valkotasapaino menevät vaikeissakin olosuhteissa kohdalleen. Elektroninen etsin on vähän karkea, lcd-näyttö on näppärämpi käyttää. Tiukka kilpailu nähtävästi pitää Canonin hinnan tuhannen euron tuntumassa, sillä pelkkä objektiivi on iso osa kameran hinnasta. "Canon PowerShot Pro1 on kahdeksan megapikselin puoliammattilaiskamera. Tarkkapiirtoinen objektiivi yltää makrokuvauksesta lintubongarin 200 mm:n teleeksi". 4.5*/5*.
 • Pikatestissä Espon Perfection 4870 Photo, Dialukuun pystyvä laatuskanneri, 590 euroa. Optinen tarkkuus on 4.800 x 9.600, Dmax-arvo on 3.8 (tyypillisesti laatulaitteillakin vain 3.5). Epson kaivaa kuvan tummastakin päästä yksityiskohdat, varsinkin jos käsisäädöin vielä vähän avustaa. Paksujen kirjojen skannaus onnistuu helposti, sillä kansi nousee lähes kokonaan irti. Kehystettyjä dioja mahtuu maskeihin kerralla kahdeksan kappaletta. Digital Ice hoitaa pölynpoiston ja tarvittaessa myös rakeen poiston (filmin termi kohinalle). Normaalissa käytössä Epson on nopea, 10 x 15 cm:n valokuvan esiskannaus ja varsinainen skannaus käy 300 dpi:n tarkkuudella seitsemässä sekunnissa. Liitäntä on USB 2.0 tai firewire. "Epson Perfection 4870 Photo on teknisesti erinomainen tasoskanneri vaativalle käyttäjälle. Ominaisuudet huomioiden Epsonin hinta on maltillinen". 4.5*/5*.
 • Seuraava numero 6/2004 ilmestyy 6.5.2004. Kameroiden kaksi luokkaa, vähintään 6-kertaisesti zoomaavat digipokkarit ja järjestelmädigit. Teemana Digitaalinen Kuva, kuinka käsittelet, kuinka tulostat, kuinka arkistoit, mitä eroa muistikorteissa.
 • Sitä seuraava numero 7/2004 ilmestyy 27.5.2004. Skannerit kuvatalletukseen.

Dforum.de, Dirk Wächter, Canon EOS-1D Mark II -arvio. (Kirjoitettu 22.3.2004).

Dpreview, foorumin viesti (The Nihon Keizai Shimbun Wednesday morning edition).

 • Canon 300D -järjestelmädigiä valmistetaan 100.000 kpl kuukaudessa (aiemmin 70.000 kpl). Maaliskuun loppuun mennessä Canon oli toimittanut 600.000 kpl tätä järjestelmädigiä. Canon arvioi toimittavansa vuonna 2004 1.3 miljoonaa järjestelmädigiä (vuoden 2003 luku oli 600.000 kpl).
 • Nikon on päättänyt kasvattaa Nikon D70:n tuotantomääriä, maaliskuun loppuun mennessä Nikon D70 -järjestelmädigiä oli toimitettu 100.000 kpl.
 • Tänä vuonna arvioidaan järjestelmädigien toimitusmäärien kasvavan 2 miljoonaan kappaleeseen, 130% kasvu viime vuodesta.
 • Olympukselta on tulossa seuraavan vuoden aikana järjestelmädigi halvimpaan hintaluokkaan.

Dpreview, Olympus C-8080 Wide Zoom -arvio. Tästä nelikosta ns. voittaja.

Dpreview, Canon PowerShot Pro1 -arvio.

Dpreview, Nikon Coopix 8700 -arvio.

Dpreview, Konica Minolta A2 -arvio.

Steve Sanders, Nikon D70 -arvio, loppuarvio lisätty + muutamia näytekuvia.

Steve Sanders, Casio Exilim Pro EX-P600 -arvio. Casion kuuden megapikselin digi, jossa on nelinkertainen zoom (33mm - 132mm) ja kahden tuuman lcd-näyttö. Suljinviive on esitarkennettuna 0.01 sekuntia. Casiossa on myös normaali pc-sync -liitäntä salamaa varten. Kamerassa on sisäistä muistia 9 MB ja se käyttää SD-kortteja. Suomen keskihinta on 637 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Popular Photography -lehti, Pantone ColorVision SpyderPRO -kalibraattori.

Popular Photography -lehti, Paint Shop Pro 8.

Popular Photography -lehti, Street Photographer Interviews.

Popular Photography -lehti, Panasonic Lumix DMC-FZ10.

Popular Photography -lehti, Canon EOS-1D Mark II.

Popular Photography -lehti, Kodak DSC PRO SLR/n.

Popular Photography -lehti, Leaf Valeo 6 -digiperä.

Popular Photography -lehti, Scanning Negatives 9 tips.

Popular Photography -lehti, Pro portrait lighting with a pair of $80 flat-panel flash units (vähän tekisi mieli ostaa...).

Popular Photography -lehti, Close-Up Toolkit.

Popular Photography -lehti, What The Heck Are Tone Balls? Tee itse oma kolmiulotteinen "harmaakorttisi". Monenlaisia etuja tavanomaiseen valkotasapainon mittaukseen.

Digital Photography Blog, Macro Digital Photography, koottu linkkejä.

What Digital Camera -lehden toimittaja on aloittelemassa blogin kirjoittamista, ks. WDCTechBlog.

Dcviews.com, Canonilta digivideon ja digistillkameran yhdistelmät Canon Optura 30 ja 40. Molemmissa malleissa on kahden megapikselin kenno stillkuvia varten ja sisäänrakennettu kenno. Canonit tulevat myyntiin toukokuun lopulla, hinnat ovat $899 ja $99.

 

20.04.2004  

Pspvinkit.net -sivuston Ari kirjoittaa perusteellisesti Photoshop-gurun Deke McClellandin kaksipäiväisestä seminaarista ja vähän myös KUVA 2004 -messuista.

Aukea.netissä on keskusteltu jonkin verran aiheesta Kuvaajan oikeudet? (Mitään uutta aiempaan ei tässä keskustelussa ole tullut esiin).

 • virallisesti aukea.net -sivusto pitäisi olla auki virka-aikojen ulkopuolella (suljettu arkipäivisin klo 7 - 17), mutta viime päivinä aukea.net on ollut toiminnassa päivisinkin.

Steve Sanders, Kodak EasyShare DX7630 -arvio. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 39mm - 117mm, f/2.8 - 8.0, 2.2 tuuman lcd-näyttö, 32 MB:n sisäinen muisti, SD/MMC-muistikortit.

Olympus Camedia AZ-1, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38mm - 114mm, ultrakompakti ns. pikkudigi, jossa on kirkas 2.5 tuuman lcd-näyttö. Ei ollenkaan optista etsintä, myyntiin Japanissa toukokuun lopulla. (Ei ole vielä päätetty, tuleeko muualla myyntiin). Ks. IR, LetsGoDigital ja Dpreview.

Luminous Landscape, The Winner is... Mikä viidestä kahdeksan megapikselin digistä on "paras"?

Lonestardigital.com, Nikon D2H skin tones. Nikon on tarkoituksella säätänyt ihon värin hieman turhan voimaakkaaksi (lehtikäyttö!). Sama ongelma on myös Nikon Coolpix 5700 -mallissa.

Digital Outback Photo, Epsonin Ultrachrome -musteiden säilyvyyseroista Matte -vs. Glossy-papereilla, ks. 20.4.2004.

Rob Galbraithin foorumilta (Chuck Westfall) Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigin toimitukset USA:n valtuutetuille myyjille alkavat toukokuun alussa. On mahdollista, että jo ensi viikolla toimitetaan ensimmäiset kamerat. Kyse on siis USA:sta. Rajala Pro Shoppiinhan pitäisi tulla ensimmäiset Mark II:t juuri näinä päivinä.

 • Canon EF28-300mm f/3.5-5.6L IS USM ja Canon EF70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM myyntiintulo on siirtynyt kesäkuulle.

(email) Espoon Heikintorin Helioksessa lienee Suomen suurin valikoima Canonin objektiiveja suoraan hyllystä. Vai onko jollain muuta tietoa?

 • Sellaista palautetta sain, että hinnat ovat Tapiolan Helioksessa ihan kilpailukykyisiä. Saksan eduksi jää noin 50 euroa, jos otetaan kaikki kulut Saksasta tilattaessa ja oletetaan, että käydään suoraan Tapiolasta hakemasta esim. 70-200/4L tai 17-40/4L.
 • yhteystiedot Heikintorin Heliokseen (www-sivuja ei taida olla)

Eiliset luvut digikameroiden myynnistä Suomesta olivat STT:n välittämät ja peräisin Valokuvausalan tuonti- ja tukkukauppiaiden tukkumyyntitilastosta (jossa ei siis ole mukana muuta kautta tapahtuva myynti: Saksa, USA, nettikaupat jne.). Lisää eilisiin lukuihin:

 • tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksella myytiin filmiä käyttäviä järjestelmäkameroita 600 kpl, vastaavia digimalleja myytiin 740 kpl. Näin taisi tapahtua ensimmäistä kertaa virallisten tilastojen mukaan. (siis että Suomen virallisten tilastojen mukaan järjestelmädigien myynti ylitti filmiä käyttävien järjestelmäkameroiden myynnin).

 

19.04.2004  

Viikon kuva: Päivän haasteet

Viikon manipuloitu kuva: Matka

Ammattilaisille ja amatööreille tarkoitettu FIMEKO on uudistanut sivunsa. Liikkeen yhteydessä toimiva pikatukku palvelee yrityksiä ja valtion laitoksia. Sijaislaitepalvelusta voi vuokrata huollon ajaksi tai vaikka päiväksi laitteen tutustumista varten (ymmärrettävistä syistä maksu on melko korkea).

 • 29.4.2004 Fimekossa on Canon-esittelypäivä, jolloin liikkeessä voi tutustua Canon EOS-1D Mark II -digijärjestelmäkameraan.
 • Uudet Leaf-digiperät ovat heti saatavana, Leaf Valeo 22Wi (22 megapikseliä, 5356 x 4056 pikseliä) ja Leaf Valeo 17Wi (17 megapikseliä, 3576 x 4716 pikseliä). Molemmat perustuvat uuteen langattomaan tekniikkaan. Kuvaformaatti on 645, isomman Leafin kuvakenno kattaa lähes koko 645:n kuva-alan. Palkkikameraa voi studiossa ohjata täysin mikrolta, suljinaikoja voi säätää 1/500 s asti 1/10 aukon pykälissä. Kuvatiedostojen 16-bittisyys mahdollistaa laajan dynamiikan (12 aukkoa). Tiedostot ovat isoimmillaan skaalauksen jälkeen yli 300 MB.
 • Fimekon Verkkokaupasta näkee hinnat, varastotilanteen ja voi seurata tilauksen etenemistä (mukana vain pieni osa myytävistä tuotteista).
 • Fimeko sijaitsee Helsingin keskustassa, Lönnrotinkatu 31:ssä. Liike on auki arkisin 8 - 16.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (23.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Agfa ePhoto CL30 Click, 100 e, Hki (21.4.)
 • Canon 10D, vuoden vanha, 1.500 e, Hki (14.4.)
 • Canon 75-300MM F4-5.6 USM, uv-suodin, 210 e, Tampere (16.4.)
 • Canon 9900F skanneri, 310 e, Tampere (16.4.)
 • Canon A70, 2 x 128 MB, 399 e, Hki (19.4.)
 • Canon Digital Ixus, 200 e, Turku (16.4.)
 • Canon Digital Ixus 430, 128 MB, 350 e, Hki (22.4.)
 • Canon EF 20mm f2.8, vvs, 410 e, Kuopio (17.4.)
 • Canon EF 24-85mm, 1:3.5-4.5, EW-73II, 300 e, Vantaa (22.4.)
 • Canon EF 28-135mm F/3.5-5.6 USM IS, vv-suoja, skylight- ja polarisaatiosuodin, 395 e, Hki (20.4.)
 • Canon EF 75-300mm, 1:4-5.6, III, uv-suodin, 160 e, Vantaa (22.4.)
 • Canon G3, 256 MB, 470 e, Ilomantsi (20.4.)
 • Canon G5, 550 e, Hki (20.4.)
 • Canon G5, 256 MB, 610 e, Nurmijärvi (17.4.)
 • Canon Ixus 400, 400 e, Vantaa (18.4.)
 • Canon Powershot A40, 165 e, Hki (23.4.)
 • Canon Powershot A40, 185 e, Vantaa (15.4.)
 • Canon Powershot A70, 256 MB, 325 e, Pirkkala (19.4.)
 • Canon Powershot A70, 245 e, Hki (16.4.)
 • Canon Powershot A200, 200 e, Iisalmi (14.4.)
 • Canon Powershot G1, laajakulmobjektiivi 0.8x, teleobjektiivi 1.5x, salamalaite Speedlite 420EX, 128 MB + 64 MB, 450 e, Hki (18.4.)
 • Canon Powershot G1, laajakulmobjektiivi 0.8x, teleobjektiivi 1.5x, salamalaite Speedlite 420EX, 128 MB + 64 MB, 420 e, Hki (22.4.)
 • Canon Powershot G3, 256 MB, 540 e, Ilomantsi (15.4.)
 • Canon Powershot G5, 256 MB, 650 e, Oulu (15.4.)
 • Canon Powershot S50, 350 e, Lohja (15.4.)
 • Canon Power Shot S100 Ixus, 200 e, Valkeala (20.4.)
 • Canon S50, 256 MB, 400 e, Oulu (18.4.)
 • Canon S50, 128 MB, 340 e, Tampere (15.4.)
 • Canon Speelite 420EX salama, 210 e, Tampere (16.4.)
 • Casio QV-R4, 128 MB, 400 e, Nurmijärvi (22.4.)
 • Compact Flash Sandisk 1 GB, 150 e, Hki (15.4.)
 • Epson Photo PC L-400, 250 e, Tampere (23.4.)
 • Fuji Finepix 4700 Zoom, 210 e, Lohja (15.4.)
 • Fuji Finepix S602 Zoom, 550 e, Ilomantsi (21.4.)
 • Hoya-filttereita 58mm, Super HMC/HMC/Pro: PL-CIR, UV, ND4, DIFF., 80A, FLD, Blue Intensifier, Dual-Image, 195 e, Aura (22.4.)
 • HP Photosmart 320, 110 e, Hki (14.4.)
 • HP 435, 110 e, Oulukumpu (14.4.)
 • Konica KD-220Z, 150 e, Äänekoski (15.4.)
 • Konica Minolta Dimage Z1, 500 e, Hki (14.4.)
 • Konica Revio C2, 100 e, Jokioinen (16.4.)
 • Manfrotto 055B, 95 e, Jyväskylä (17.4.)
 • Manfrotto 190, Manfrotto 141 kinopää, tukeva kantohihna, 150 e, Rovaniemi (14.4.)
 • Metz 45 CT-5, 190 e, Tampere (20.4.)
 • Metz 54MZ-3, Nikon-sovitteella sca-3402, 300 e, Jyväskylä (17.4.)
 • Minolta Autometer III, kohdistuvan valon mittauskupu puuttuu, 170 e, Lohja (14.4.)
 • Minolta Dimage Xt, 250 e, Hki (21.4.)
 • Nikkor 16/2.8 AIS-kalansilmä, manuaalinen, 700 e, Oulu (23.4.)
 • Nikkor 300 / 2.8 ED-IF AIS, manuaalinen, 1.300 e, Oulu (23.4.)
 • Nikkor AF 300 MM 2.8, 2.200 e, Hamina (20.4.)
 • Nikon AF 24-120/3.5-5.6 D, 675 e, Iisalmi (16.4.)
 • Nikon Macro 60/2.8, 400 e, Hki (18.4.)
 • Nikon SB-24 salama, 200 e, Raahe (23.4.)
 • Nikon SB-26 salama, suojapussi + suomenk.ohjekirja, 190 e, Hyvinkää (14.4.)
 • Nikon TC-301 telejatke, 250 e, Vähäkyrö (19.4.)
 • Olympus C-860L, 100 e, Nurmijärvi (19.4.)
 • Olympus Camedia C-720 UltraZoom, 64 MB, 600 e (!), Espoo (20.4.)
 • Olympus CL 1000, 95 e, Siuntio (19.4.)
 • Olympus TCON-300S telelinssi, 750 e, Lapua (19.4.)
 • Pentax Digitalspot valotusmittari, 380 e, Hki (18.4.)
 • Pentax-objektiivi SMC 35/2.0, 250 e, Lohja (14.4.)
 • Pentax-objektiivi SMC 100/2.8, 200 e, Lohja (14.4.)
 • Pentax-objektiivi SMC 135/3.5, 90 e, Lohja (14.4.)
 • Sigma 14mm f2.8, Canoniin, 850 e, Hki (14.4.)
 • Sigma EX 28-70MM F2.8 DF, 320 e, Tampere (16.4.)
 • Sinar Norma palkkikamera, Rodenstock-Sironar 210mm/f 5.6 linssi, 900 e, Hki (23.4.)
 • Sony Cyber-Shot DSC-F77 (?), 4.0 megapixels, 700 e, Hki (15.4.)
 • Sony DSC-P31, 149 e, Espoo (18.4.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 140 e, Hki (21.4.)
 • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (20.4., 22.4.)
 • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (14.4., 19.4., 21.3.)
 • Sony muistikortti 128 MB, Hki (21.4.)
 • Tamron AF ASP LD 28-300/3.8-5.6 (Nikon), 230 e, Petäjävesi (14.4.)
 • Umax Powerlook III, SCSI, 300 e, Hki (23.4.)

Marko Virtala on kirjannut kotisivuilleen kokemuksiaan Pentax Optio 555 -digistä.

Mikael Rantalainen, eilisestä Vanhankaupunginkosken melonnasta kuvia. Kamerana on ollut Canon 10D.

Digitoday.fi, tänä vuonna Suomessa myydään 300.000 digikameraa. Vuonna 2001 myynti oli alle 40.000 kpl. Filmikameroiden myyntiluvut laskevat 50%:n vuosivauhtia. Eniten myydään kolmen megapikselin digikameroita, viime vuonna myytiin eniten kahden megapikselin malleja.

Tietokone.fi, HP Photosmart R707.

DCRP, Olympus C-8080 Wide Zoom -arvio. Kahdeksan megapikseliä, viisinkertainen zoom, kääntyvä lcd-näyttö, xD- tai Compact Flash -kortit. Raw-kuvia on myös mahdollista ottaa (tallennus vähän hidasta). Eletronisessa etsimessä on 240.000 pikseliä. Suomen keskihinta on 921 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dp-now.com, Konica Revio KD-420Z -arvio. (Melkein sama malli kuin Minolta Dimage G400). Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 34mm - 102mm. Kamerassa voi käyttää sekä SD-kortteja että Sonyn Memory Stickejä. Histogrammia, tarkennuksen apuvaloa tai tv-out -liitäntää kamerasta ei löydy. Suomen keskihinta on 352 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Samsungin uudessa SPH-V4200 -puhelimessa on 1.3 megapikselin digikamera, 96 MB:n sisäinen muisti ja muistikorttipaikka. Puhelimella voi kuunnella myös mp3-musiikkia ja kaipa sillä voi soittaa puheluitakin. Ks. KoreaTimes ja Chosun Ilbo.

 

18.04.2004  

Eilen lauantaina vierähti monta tuntia KUVA 2004 -messuilla. Kaiken muun ohessa tuli kuunneltua muutama esityskin.

 • Nikon D70 on todella heti virran päälle laiton jälkeen valmis kuvanottoon. Kokeilin kalliimpiakin Nikon-malleja ja myös Kodakin järjestelmädigiä. Kaikkien merkkien osalta kalliimmissa malleissa oli sulkimen ja peilin ääni kovempi kuin halvemmissa.
 • Pikselin kalibrointi-workshoppiin en ehtinyt/muistanut mennä kumpanakaan päivänä. Kyseessä oli mielenkiintoinen kokeilu, jossa verrattiin Adobe Gammalla tehtyä aistinvaraista kalibrointia (Timo Autiokari, aim-dtp.net) kalibraattorilla tehtyyn säätöön. Kuulin, että Timo pääsi osittain hyvin lähelle laitteella tehtyä säätöä, osittain ei. Pikselin seuraavassa numerossa on juttu workshopista.
 • Pikselin pisteessä oli isolla seinällä esillä kuusi eri kuvaa, jotka oli tulostettu monella eri printterillä. Osa kuvista oli peräisin online-tulostajilta. Yleisö sai valita kaksi parasta printtiä ja huonoimman printin kustakin kuvasta. Erot olivat suuria, mutta toisaalta oli hankala valita ns. parhaimpia printtejä. Sen verran sain kuulla tuloksesta, että yhdellä uuden tulostuslinjan hankkineella firmalla on ainakin testaushetkellä ollut vaikeuksia (toivottavasti printit saadaan nopeasti kuntoon). Tästäkin enemmän Pikselin seuraavassa numerossa.
 • Kävimme Armin kanssa näyttäytymässä digicamera.netin tapaamispisteessä puoli yhden maissa. Olli Rinteen (DigiFAQ) järjestämään kokoontumiseen oli tullut viitisentoista Foorumin käyttäjää. Oli miellyttävää keskustella samoista asioista kiinnostuneiden kanssa. Tässähän oli kyseessä vain pieni näyttäytyminen, mutta jatkossa voisi varmaan tämän kaltaisia tapaamisia järjestää vähän organisoidumminkin. Yhdessäolon ja kuvaamisen lisäksi voisi vaihtaa omakohtaisia kokemuksia kauppiaista, laitteista, tekniikoista jne. Saattaisi myös syntyä halukkuutta näytön kalibrointilaitteen yhteisostoon tai lainaamiseen.
 • Kuuntelimme PrePress Centerin Miika Lammelan tietoiskun "Monitorin kalibrointi ja profilointi mittalaitteen avulla". Kalibraattorina oli X-Rite Monaco Optix, Pro-version hinta messutarjouksena oli 399 e (ALv 0%). Laite vaikutti erittäin pätevältä, selvästi paremmalta kuin oma ColorVisionin Spyder -laitteeni.
  • Paneelinäyttöjen kalibrointia ei käyty läpi, mutta niiden kalibrointi on kuulemma ongelmattomampaa kuin kuvaputkinäyttöjen (jos siis littu-näytössä on tarvittavat säädöt). Ylipäätään ei ole tarpeeksi kokemusta siitä, miten hyvin kalibrointiarvot paneelinäytöillä pysyvät (vaikka niiden pitäisi periaatteesa säilyä muuttumattomana). Tehdasprofiileista ei kuulemma ole paljoa hyötyä.
  • Uutena kuvaputkinäytöt pitäisi kalibroida useammin, jonkin ajan kuluttua voi sitten säätää harvemmin.
  • Monaco Optixista kannattaa ostaa Pro-versio. Tämä kalibraattori ei vaadi pimennettyä tilaa, pelkkä hämärä riittää.
  • Monaco Optix ei käytä imukuppeja kiinnittämiseen, monitorin päälle laitettu vastapaino riittää (imukupeista voi jäädä jälkiä pintaan).
  • Referenssivärilämpötilaksi kannattaa valita 6.500 Kelviniä (kuvaputkissa "valo" syntyy eri lailla kuin päivänvalolampuissa, joiden lämpötilastandardi on 5.000 Kelviniä.
  • Brightnessilla säädetään mustaa päätä, kontrastilla valkoista. Aluksi kontrasti täysille ja brightness puoliväliin, siitä sitten säädöt.
  • White Luminancen ohjearvoksi kannattaa valita 90 candelaa, mustan arvoksi 0.3, littunäytöissä voi käyttää arvoja 120/0.6.
  • Punainen, vihreä ja sininen väri säädetään kohdalleen
  • Monacolla kaikki säädöt tehdään yhdessä ikkunassa
  • Näytössä olisi hyvä olla myös tumman pään värien säätö (vaalean pään värien säädön lisäksi), siis Patch Color Black/White (Gain/Bias-säätö, Sonyn näytöissä on usein myös tumman pään värien säätö).
  • Monaco Optix toimii myös värilämpömittarina! Kalibraattori laitetaan siinä valosssa, jota halutaan mitata, valkoisen paperin päälle. Saatu lukema on oikea parinsadan Kelvinin tarkkuudella. Esim. esityssalin loisteputkien lämpötilaksi saatiin tällä tavoin mitattuna 3.193 Kelviniä.
  • Hintaan sisältyy viisi lisenssiä.
 • Bookplus.fi:ssä on alkanut kirja-ale. Kevätale on 8.4.2004 - 15.5.2004. Kaikki tilaukset ovat ennakkotilauksia, toimitukset alkavat noin viikko alennusmyynnin päättymisen jälkeen. Alennuksen saa vain, jos tilaa kirjat Ale-sivun kautta. Allaolevat kirjat olivat Tekniikka-alueella:
  • Daily, Tim: Digikuvaajan tietokirja 24 e (28.70 e)
  • May, Alex: Digitaalinen valokuvaus 6 e (11.30 e)
  • McClelland/Eismann: Digikuvaus 14.90 e (24.60 e)
  • Flyktman, Reima: Digikuvaajan käsikirja (+cd) 14.90 e (33.70 e)
  • Jones, Frederic: Digivideoijan käsikirja (+cd) 29 e (43.70 e)

Dpreview.com foorumi, täysikokoiset kuvat, otettu Canon 1Ds:llä ja Canon 1D Mark II.

Dcviews.com, Nikon D70 -arvio. Suomen keskihinta on 1.168 e (runko), 1.389 e (Kit).

Ephotozine.com, Nikon 8700 -arvio. Suomen keskihinta on 1.290 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Olympus C-60 Zoom -arvio.

Photo-i-co.uk, Canon i965 -arvio on päivittynyt. Suomen keskihinta tälle mustesuihkulle on 318 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscapes, sunnuntaikolumnin nimi on Secrets of Success. Valokuvaajana onnistumisen edellytykset.

LetsGodigital.org, Fuji FinePix 610 -arvio. Suomen keskihinta on 637 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dphoto.us, Minolta Dimage A2 -arvio.

Dpreview.comin Phil Askey on kirjoittanut viestin, jossa pyydetään välttämään linkkejä Canon 300D:n mukailtuun firmwareen.

 

17.04.2004  

KUVA 2004 -messut siis tänään klo 9.30 - 16.30. Eilisestä käynnistä vielä:

 • Postin Omakuvapostimerkkien toimitusajat ovat lyhimmillään kolme päivää. 20 merkkiä omalla kuvalla maksaa 24 e + toimituskulut 2.50 euroa / tilaus. Saksan televisioon tehtiin tästä palvelusta juttua, minuakin haastateltiin.
 • Kävin seuraamassa SnapChecker -targetin (n. 20 e) ja SnapCorrect-ohjelman (99 e) esittelyä. Ilman ohjelmaa (Photoshop plugin, joka toimii myös Elementsissa) targettia on vähän hankala käyttää. Targetin mukana tulevat tarkat väriarvot, mutta ilman pluginia joutuu käyttämään esim. PS:n Replace Color -toimintoa. Pluginin avulla värit menevät vaivattomasti kohdalleen. Kuvatusta pienestä SnapChecker-väriavaimesta naputellaan hiirellä kutakin väriä, siinä kaikki. Kerralla voi sitten tehdä saman korjauksen vaikka hakemistolliselle kuvia. Jos haluaa lieventää vaikutusta (esimerkiksi haluaa jättää kuviin hehkulampun keltaisuutta), niin Photoshopin Fade (ctrl + shift + f) toimii normaalisti.
 • DV-Videolehti oli esillä omassa pisteessään
 • Hans Lehtinen kuvaili huomaamattomasti pallopanoraamojaan
 • Espoolainen Sävypaino esitteli upeita julisteitaan. Pienemmissä määrissä offset tulee kuulemma edullisemmaksi, sillä oikeissa painotöissä alkukustannukset voivat olla jopa 80% kokonaishinnasta. Kysäisin, mitä maksaisi jaettavana olleen ison julisteen painaminen esim. 1.000 kpl:een eränä. Sain vastaukseksi noin-arviona yksi euro kappaleelta (mielestäni halpa hinta, sillä jälki oli upeaa). Alle 10 euron kappalehintaan saa valokuva-aiheisen kirjan veroineen, jos painos on 1.000 kpl, sivukoko n. 190 x 235 mm, sivuja noin 80, kirja on sidottu ompelemalla, kirja on kovakantinen ja aineisto on painovalmiina (eo. tiedot ovat peräisin Studio Mac&PC -lehdestä).
 • Lcd-näyttöjen käyttämisestä tarkkaan kuvankäsittelyyn yritin kysellä useammaltakin henkilöltä. Yhteinen näkemys oli, että muutama tuhat euroa maksavilla ns. ammattilaisille tarkoitetuilla paneelinäytöillä värit saadaan kohdalleen ja sävyt ovat oikeat. Aivan halvimpien mallien kalibrointi ei tahdo onnistua. Keskihintaisia paneelinäyttöjä ammattilaiset kuitenkin käyttävät jo nyt yleisesti vaativissakin töissä.
 • Epson-printterien esittelijä kertoi, että tulostuspäiden tukkeutumisesta ei ole pelkoa, jos aina laittaa virrat pois käytön jälkeen tulostimesta (kirjoitinpäät menevät silloin suojaan kuivumiselta). Kuukaudenkin käyttämättömyyden jälkeen ei pitäisi olla tukkeutumisongelmia. Haittapuolena on sitten se, että käynnistyessä kuluu aina mustetta.
 • Gitzo-jalustojakin oli joitakin kappaleita kokeiltavana.
 • Messuilla oli esittelyssä parikin itsepalveluun suunnattua kuvakioskiautomaattia (Kodak ja Fotokioski.net)
 • Vaatesäilytys maksoi 1.50 euroa

Olli Rinne ehdotti digicamera.netin Foorumilla lauantaiksi pienimuotoista tapaamista KUVA 2004 -messuilla, ks. viesti (vaatii rekisteröitymisen).

Olli Nuutinen, portfolio.6mpix.com, Canon 10D on ollut käytössä 10 kk, suljinta on painettu yli 11.000 kertaa. 6mpix.com.

Megapixel.net, toukokuu 2004

 • Canon PowerShot S500 (IXUS 500), viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 36mm - 108mm, f2.8 (f4.9) - f7.1 (f13). Suljinajat vaihtelevat 15 sekunnin ja 1/2000 sekunnin välillä. 1.3 sekuntia pitemmillä suljinajoilla käytetään automaattista kohinanpoistoa. ISO-arvot ovat 50, 100, 200 ja 400. Kuvatiedostot tallennetaan jpg-muodossa, raw-muotoa ei ole mahdollista valita. Canonissa on optinen etsin ja 1.5 tuuman lcd-näyttö. Kuhunkin kuvaan voi liittää maksimissaan 60 sekunnin äänimemon. Canonissa käytetään Compact Flash -kortteja ja Canonin omaa litiumioni-akkua. Kamera ei näytä esitarkentaessa lcd-näytöllä suljinaikaa tai aukkoa. Kuvanlaatu on erinomainen (ulkokuvissa 10 pistettä), kameran ergonomia on hyvä, objektiivi on terävä. Käytettävyys 8.6, kuvanlaatu 9.4. Suomen keskihinta on 471 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
 • Konica Minolta Dimage Z2, neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 38mm - 380mm, f2.8 (f3.7) - f8 (f8). Suljinajat ovat 1/1000 s - 30 s. Kohinanpoiston voi laittaa valikoista päälle (jos suljinaika on yhtä sekuntia pidempi). Kamerassa on elektroninen etsin (joka on toteutettu lcd-näytön avulla: laatu ei vastaa A2:n elektronista etsintä). Videokuvaa on mahdollist atallentaa 600 x 800 -koossa. Z2:ssa ovat SD/MMC-kortit ja neljä NiMH-akkua. Kuvanlaadussa ei ole huomauttamista. Paljoa eroa ei ole edeltävään Z1-malliin Käytettävyys 8.6, kuvanlaatu 8.6. Suomen keskihinta on 481 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
 • Nikon Coolpix 8700, kahdeksan megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, 35mm - 280mm. Aukkoarvot ovat f2.8 (f4.2) - f8. Suljinajat vaihtelevat 1/4.000 sekunnin ja 8 sekunnin välillä (bulb-asennossa 10 minuuttia), Kuvien talletusmuodoksi voi valita myös raw:n. Nikonissa käytetään Compact Flash -kortteja ja omia litiumioni-akkua. Eletronisessa etsimessä pikseleitä 235.000, lcd-näytön koko on 1.8 tuumaa. Kuvat ovat erinomaisia, samoin värintoisto. Kameran käyttö on monimutkaista. Käytettävyys 8.8, kuvanlaatu 9.4. Suomen keskihinta on 1.285 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
 • Olympus Camedia C-8080, kahdeksan megapikseliä, viisinkertainen zoom, 28mm - 150mm. Aukko on f2.4 (f3.5) - f8, suljinajat ovat 1/4.000 s - 16 s (bulb 8 minuuttia). Raw-tallennus on mahdollista. ISO-arvot ovat 64, 80, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400. Olympuksessa ovat litiumioni-akut ja xD-kortit (myös Compact Flash -kortit käyvät). Lcd-näyttö kääntyy ja on kooltaan 1.8 tuumaa. Muiden kahdeksan megapikselin kameroiden tapaan myös Olympuksessa on elektroninen etsin. Tähän mennessä paras ei-ammattikäyttöön tarkoitettu Olympuksen valmistama digi. Erinomainen kuvanlaatu, erinomainen laajakulma, kuvassa ei vääristymiä. Valikot voivat tuntua monimutkaisilta. Käytettävyys 8.6, kuvanlaatu 9.6. Suomen keskihinta on 917 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
 • Samsung Digimax U-CA3, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38mm - 114mm. Kaksi aukkoa, f2.8 ja f4.8. Kolmesta kuvaustilasta vain Night Shot mahdollistaa aukon esivalinnan (laajakulmalla f2.8/f5.8 ja telepäässä f4.8/f10). Ei pakkaamattomana tallennusta, korttina käytetään Sonyn Memory Stick Duota, omat akut toimivat virtalähteenä. Erikoinen ominaisuus on mahdollisuus luoda kameran käynnistyksen yhteyteen oma hahmo lcd-näytölle. Tämän seurauksena kamera käynnistyy hitaasti. Kuvien yhteyteen voi lisätä 10 sekunnin äänimemon. Lisäksi Samsung toimii myös sanelukoneena, yhdelle 32 MB:n muistikortille mahtuu puhetta vähän yli tunti. Kuvanlaatu ei vastaa Samsung V4:n laatua. Pieni ja kevyt kamera, kuvanlaatu hyvä, mutta pakkaus on välillä turhan voimakas. Käytettävyys 6.8, kuvanlaatu 7.4. Suomen keskihinta on 304 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
 • Olympukselta kaksi uutta sublimaatiokirjoitinta, P-10 ja P-440. Isommalla printterillä A4-kokoisten kuvien hinnaksi tulee $0.90 - $1.20. alle ja päälle $2:n.
 • Hometown lukijoiden kuvia kotikaupungeistaan
 • Makrokuvia pohjoismaista ei yhtään kuvaa

PhotographyBlog.com, Lensbaby-arvio. Muovilisäke, jolla voidaan jäljitellä Holga-kameroiden ennalta-arvaamatonta jälkeä. 5*/5*. Ks. myös digicamera.netin diginews 4.3.2004.

Photo-i.co.uk, HP Photosmart R707.

Luminous Landscape, Canon's Two 8 Megapixel Alternatives. Vertailussa Canon 1D Mark II ja Canon Powershot Pro1.

Digitalkamera.de, Konica Minolta A2 -arvio. Erittäin nopea tarkennus, elektroninen etsin on hyvä, kuvanvakaaja toimii. Muiden kahdeksan megapikselin kameroiden tapaan kuvissa on tiettyjä ongelmia.

(J.L. email) Sarjassa "kaikkea sitä sattuukin" on tänään vuorossa kameran sisuskalujen sulaminen. J.L. oli maaliskuun puolivälissä kuvailemassa kirkkailla keväthangilla pikkulintuja. Objektiivina oli Sigman 300mm F4. Tällä kuvattiin tunnin verran. Sitten J.L. vaihtoi nopeasti 300D:n Kit-linssiin. Canonin objektiivi ei tarkentanut automaattitarkennuksella ollenkaan oikein. J.L. otti linssin pois ja ihmetteli palaneen käryä. Peilimekanismista tippuivat jouset. Tässä kuva kameran sisuskaluista. JAS Tekniikka ja Foka ihmettelivat kameran kohtaloa.

- Kamera vietiin huoltoon ja huollosta tuli parin viikon päästä viesti, jonka mukaan "kameranne peilikotelo on sulanut koska objektiivi on suunnattu suoraan aurinkoa kohden, jolloin objektiivi on toiminut polttolasin tavoin. Varoitus löytyy käyttöohjeen sivulta 7. kohdasta Vamman tai laiteviean estäminen. Korjaus ei kuulu takuun piiriin!".

- J.L. on kokenut kuvaaja (kymmenen vuotta luontokuvausta), eikä kuulemma kertaakaan ole suunnannut kameraa aurinkoa kohti

- Jotain hämärää on siis ollut Sigman ja Canon 300D:n yhteispelissä. Korjauksen kustannusarvio on 750 euroa. Tämä summa jää J.L.:n vakuutuksen maksettavaksi, takuu ei vahinkoa kata.

- J.L. lupasi kirjoittaa Foorumille tapauksesta ensi viikolla

 

16.04.2004  

Deke McClellandKUVA2004-messuilla vierähti melkein viisi tuntia, siitä viisikymmentä minuuttia kuunneltiin Deke McClellandin luentoa Photoshop CS:stä. Docendon esittelypisteessä kättelin Dekeä ja vaihdoin muutaman sanan hänen kanssaan sekä sain samalla Photoshop Bible CS -kirjaan omistuskirjoituksen. Armi otti Dekestä joitain kuvia. Meillä on ennestään kirjahyllyssä useita McClellandin Photoshop-opuksia. Armin mielestä Deken Bible-kirjat ovat edelleen Photoshop-kirjojen parhaimmistoa.

 • Monella messuvieraalla oli kutsukortti, mutta osa maksoi kiltisti 10 euron sisäänpääsymaksun
 • Messuilta löytyi monenlaista tarjousta, pelkästään niiden takia kannattaa suunnata askeleensa Katajanokalle. Huomenna ovet ovat auki 9.30 - 16.30.
 • Digikuvauslehti Pikselin kestotilaus maksaa vain 40 euroa messujen ajan (normaalihinta on 50 euroa). Lisäksi saa tänä vuonna aiemmin ilmestyneet numerot (sikäli kuin niitä riittää). Pikselin viimeiseimmän numeron voi saada messuilla ilmaiseksi, vaikka ei tilausta tekisikään.
 • Messulehti Studio Mac&PC:n sai ilmaiseksi (7.50 euroa). En ole tätä lehteä tilannut (paitsi ensimmäisen näytenumeron). Messunumerossa on kuitenkin useita minua kiinnostavia artikkeleita (messuille osallistuvista yrityksistä ja ihmisistä).
 • Kamera-lehden standilta ostin todelliseen ale-hintaan (viisi euroa!) kirjan Mestarit luonnossa, Wildlife Photography In Finland By The Finnish Masters. Hienojen kuvien lisäksi tekstissä on paljon kuvausasiaa (sivuja 127 ja koko A4). Kamera-lehden osastolla oli myynnissä myös Lumiquestin salamaheijastimia: Ultra-Bounce 23 euroa, Pocket Bouncer 28 euroa ja Big Bouncer 41 euroa. Kätevin näistä on ehkä Pocket Bouncer. Toukokuun lopulla Kamera-lehden tilaajalahja Slik U-2000 -jalusta vaihtuu uudempaan Slik Mirage -jalustaan.
 • Rajala Camera oli näyttävästi esillä, myyntipisteitä taisi olla peräti neljä. Kävin kaksi kertaa kokeilemassa Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigiä ja ihastuin kameraan kovasti. Etsinkuva on selvästi kirkkaampi ja parempi kuin 10D:ssä. Suljinääni on voimakkaampi. Kaiken lisäksi kameran ostanut säästää akkukahvan hinnan (kamerassa on valmiina pystykuvaukseen oma nappulansa, akkukin kestää pitempään kuin 10D:ssä, lisäksi pakkaskestävyys on huima). Ensi viikolla tätä herkkua sitten saa Rajalasta. Omia kortteja ei kuitenkaan vielä saanut kamerassa käyttää (mukaan ei siis kuvia saanut). Hypistelin myös Canonin uusia objektiiveja. Unohdin kokonaan käydä kokeilemassa Canon PowerShot S1 IS ja Canon PowerShot Pro1 -digikameroita.
 • Docendon pisteessä myytiin kuutta erilaista Visual-sarjan kirjaa 10 euroa kappale (normaalihinta 30 euroa). Docendolla oli monta muutakin tarjousta, esim. 3 kg:n tarjous! Suomenkielisen Photoshop CS Quatility -kirjan ennakkotilaaja saa mukaansa kaupan päälle englanninkielisen Deke McClellandin Photoshop CS Bible -teoksen (67 e + 49 e = 116 e), nyt yhteishintaan 67 euroa. Tässä Armin ottama kuva Dekestä ja 3 kg:n tarjouksesta.
 • Pikselin organisoimaa kalibrointi-workshop -tapahtumaa en ehtinyt katsomaan. Se pidetään lauantainakin huoneessa E122 klo 12 ja 15. Timo Autiokari oli kuulemma aistinvaraisesti selvinnyt loistavasti kohtuullisen hyvin ilmaisella Photoshop Gammalla. (Oma uskomukseni on kuitenkin edelleen, että tavallinen käyttäjä ei helposti saa värejä kohdalleen ilman kalibrointilaitetta).
 • Fotoyks-ketjulla oli messujen ajan tarjouksessa Sandisk CF Ultra II -muistikortit (joiden mukana tulee ilmainen kuvien pelastustusohjelma Rescue Pro) 256 MB 69 e (99 e), 512 MB 129 e (198 e), 1 GB 249 e (339 e), 2 GB 499 e (549 e). SD-korttien hinnat: 256 MB 89 e (119 e), 512 MB 179 e (249 e). (17.04.: Hinnat eivät ole alennuksenkaan jälkeen halvimpia: MBnetin Hintaeseurantaa kannattaa jälleen käyttää. Nettikaupoista ostaessa hintaan tulee tietenkin lisää postituskulut + mahdollinen tilauksen viipyminen).
 • Minoltankin pisteessä piipahdin. Kokeilin Konica Minolta A2 -digiä ja hämmästyin elektronisen etsimen laatua. Siitä ei enää paljoa huomautettavaa löydy. 28 mm - 200 mm polttoväli tuntui houkuttelevalta, samoin kameran keveys ja pienuus.
 • Digivideoyhdistys (digivideo.fi) oli myös messuilla näyttävästi esillä. Käytäväpaikan lisäksi yhdistys on varannut kabinetin, jossa pyörii nonstoppina harrastevideoita. Lauantaina klo 12 alkaen on luentoja ja keskustelua sekä yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä. Kävin hakemassa aiemmin tilaamani ja maksamani 40 minidv-nauhaa. Reppu olikin sitten päivän päätteeksi melko painava.

Lähetin Canonin huoltoon eli JAS Tekniikkaan muutaman kysymyksen, vastaukset tulivat parissa päivässä.

 • Järjestelmädigin kennon puhdistus maksaa 38.50 euroa ja se pyritään tekemään odottaessa. Ajan voi varata etukäteen muutama päivä aikaisemmin.
 • Suljinmekanismin vaihto Canon 10D -järjestelmädigiin maksaa hieman alle 300 euroa (työ + osat). Takuuaikanahan tämä ei maksa mitään.
 • Takuu ei virallisesti ole Suomessa voimassa EU:n ulkopuolelta ostetuissa digikameroissa. Jos EU:n ulkopuolelta hankittuun Canonin digikameraan tulee vikaa, niin Canon ottaa kantaa korjauskustannuksiin tapauskohtaisesti.

Panoraamamies Hans Lehtinen osallistui eilen päättyneeseen kaksipäiväiseen Deke McClellandin Photoshop-seminaariin. Seminaari oli onnistunut, hintaan sisältyi vielä uusi englanninkielinen Photoshop CS Bible. Deken voi (käsittääkseni) bongata myös tänään alkavilla KUVA2004 -messuilla (PrePressin/Docendon osasto). Hans teki nopeasti seminaarista panoraamakuvan, panorama.360x180.net/files/dekemc_qtvr.mov. (Vaatii Quick Time Viewerin). Tässä McClellandin omakätinen kiitos pallopanoraamasta.

NYC:sta monet ovat tilanneet ongelmitta, mutta joillakin on ollut ongelmia. NYC ei taida olla kameravalmistajien suosiossa, sillä uutuusmalleja sieltä ei yleensä ensimmäisten joukossa saa. Äsken juuri luin digicamera.netin Foorumilta tapauksesta, jossa oli tilattu viime vuoden puolella Canon 300D. Kameraa ei ollut vieläkään tullut. AC-foton kanssa ei ole ollut ongelmia. Sähköposteihin tulee viimeistään seuraavana päivänä vastaus. Usein on niin, että liikkeet eivät itsekään tiedä, milloin saavat maahantuojalta/tukkurilta tavaraa. NYC lupaa tällaisessa tilanteessa automaattisesti toimittaa tavaran seuraavalla viikolla, AC-foto kertoo todellisen tilanteen.

Kenrockwell.com, Nikon D70.

Rob Galbraith, Noise Ninja v2.0 julkistetaan lähiaikoina.

Photo.net, Canon EOS 10D vs. Canon EOS 300D.

Photo.net, Canon EOS 300D.

Steve Sanders news 15.4.2004, Nikon USA on laskenut Nikon Coolpix 5400:n listahintaa $599:iin. Nikon D1x:n ostava saa $500:n alennuskupongin. Ylimääräisenä kylkiäisenä ostaja saa vielä Nikon Capture 4:n ilmaiseksi (arvo $149). Ks. myös IR.

Digital Outback Photo, Thomas Niemann, How To Reproduce A Tone.

Digital Photography Blog, Depth of Field in Digital Photography. Lähinnä linkkejä aihetta käsitteleville sivuille.

Tänään klo 9 - 18 auki olevilla KUVA2004 -messuilla Pikselin osastolla (kabinetti E 122) on Kuvakori.com:in edustaja ottamassa kuvia, joista Niko Rantalainen tekee julisteita. Huomennahan KUVA2004 on auki 9.30 - 16.30.

 

15.04.2004  

PrePress Centerin messutarjoukset (alv 0%), tilaukset viimeistään ma 19.4 2004:

 • Adobe Creative Suite Premium upg. Photoshopista 749 e (norm. 799 e)
 • GretagMacbeth ProfileMaker 5 Photostudio PRO 2.547 e (norm. 3.047 e)
 • GretagMacbeth ProfileMaker 5 Photostudio PRO Eye-One Bundle 3.768.- (norm. 4.268.-)
 • GretagMacbeth iCColor 210 skannaava spektrofotometri -demolaite 3577 e (norm. 3.975 e)
 • Eizo ColorEdge 21" LCD -sis. iOne mittalaitteen+kal. ohjelmiston 2.490 e (norm. 2.835 e)
 • Hood Company Keps® 21" 49 e (norm. 55 e)
 • Just Normlicht ImagePRO 5000 L 549 e (norm. 595 e)
 • Just Normlicht ColorMatch duo 1.159 e (norm. 1.245 e)
 • PrePress Apollo epäsuora valaisinrunko -vaijeriripustuksella, pistotulppa 165 e (norm. 250 e)
 • X-Rite Monaco Optix PRO 399 e (norm. 449 e)
 • X-Rite Monaco Optix 289 e (norm. 319 e)

Dpreview.comin foorumi: Canon 300D ja GPS.

(Foorumin puolelta napattu linkki) Konica Minoltan sivut, Dynax 7 Digital (Minoltan vielä kovasti keskeneräisen järjestelmädigin ominaisuuksia. Aivan uudenlainen termi eli Anit-Shake - mieleen tulee joku coctail? Tekevät ne muutkin kuin minä kirjoitusvirheitä).

Nettiaktivisti (muutamalla suomalaisella valokuva-aiheisella keskustelupalstalla vaikuttava OskuK) Vesa Kuusava (vesakuusava.com) osoittaa, että filmi ei ole vielä kuollut.. Sivuilta voi hakea inspiraatiota omaan kuvaamiseensa - kuvia voi ottaa monella eri tavalla. Isommassa koossa kuvat olisivat vaikuttavampia, mutta ymmärrettävistä syistä nettiin ei ole haluttu laittaa esille isompia otoksia.

Suomen Postin asiakaslehdessä Postia Sinulle 1/2004 on muutaman sivun artikkeli Laura Malmivaarasta. Jutussa kerrotaan Lauran valokuvaajan taustasta ja valokuvausopinnoista. Samassa lehdessä on myös useamman sivun kirjoitus Omakuvapostimerkistä ja digikuvauksesta. Ks. Postin Asiakaslehdet (Postia Sinulle 1/2004 sivut 1 - 13 pdf 3.280 kB).

IR, Nikon D70 -arvio. (Erittäin perusteellinen arvio, myös salama SB-800. Eikö tälle Nikon-suitsutukselle näy ollenkaan loppua?).

c|net, Nikon D70 -arvio.

Luminous Landscape, Epson R800 -mustesuihku, kokemuksia. Suomen keskihinta on 422 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Vivid Light Photography -nettilehdestä on ilmestynyt uusi numero. Artikkeleita mm:

Creativepro.com, Photoshop How-To: Super-Smooth Skin.

Dpreview.com, Sony DSC-T11. Uusi ultrakompakti digi, muistuttaa DSC-T1:ä. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38mm - 114mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Vielä ei tiedetä, myydäänkö mallia vain Japanin markkinoilla. Ks. myös IR.

(via PhotograpyBlog.com) Canon PowerShot S1 IS (Crutchfield Advisor).

IR, HiTi 730 PS -arvio, sublimaatiokirjoitin. 4:3 -koossa kuvien printtausta. Tuumakoot ovat 6x8, 5x7 ja 4x6. Ei tarvita tietokonetta, sillä kirjoittimessa on muistikortinlukija seitsemälle korttityypille. Kolmenkymmenen kuvan printtaus maksaa 6x8-koossa $30, 5x7-koossa $24 ja 4x6-koossa $24.

Digitoday.fi, 5 megapikselin digikamerat massatuotantoon. (cmos-anturit?). Tässä alkuperäinen linkki.

Helsingin Sanomien etusivulla on Rajala Pro Shopin ilmoitus KUVA 2004 messuilla myytävien tuotteiden tarjoushinnoista (niin kauan kuin tavaraa riittää). Tamracin kamerareppujen normaalihinnat Rajalalla ovat aika järkyttäviä verrattuna muun Euroopan ja USA:n hintatasoon. Alennusten jälkeen hinnat ovat kuitenkin erittäin kilpailukykyisiä. Reputkin ovat erinomaisia. Tässä muutamia hintoja:

 • Canon EOS 10D runko, 1.695 euroa
 • Canon EOS 300D + 18-55/3.5-56. 1.295 euroa
 • Canon A75 299 euroa (350 euroa)
 • Canon Digital Ixus 500 439 euroa (525 euroa)
 • Canon G5 + laukku 629 euroa (750 euroa)
 • Canon Pro1 + 512 MB 1.295 euroa
 • Fuji S7000 595 euroa (795 euroa)
 • Fuji S20Pro 895 euroa
 • Fuji S2Pro runko 1.350 (esittelykappale)
 • Slik 700Pro jalusta kinopäällä 125 euroa (179 euroa)
 • Slik Sprint Pro GM digijalusta 65 euroa (129 euroa)
 • Slik DV Travel Pro videojalusta 125 euroa (189 euroa)
 • Tamrac 5275 kamerareppu 130 euroa (321 euroa)
 • Tamrac 5277 kamerareppu 250 euroa (426 euroa)
 • Tamrac 5278 kamerareppu 280 euroa (491 euroa)
 • paikan päällä kuulemma lisää tarjouksia

 

14.04.2004  

Arhi Esansaari oli käynyt Fotoykkösessä ale-ostoksilla, edullista ostettavaa oli vielä löytynyt.

 • Manfrotto 680B Compact Monopod - 39 euroa (jäljellä yksi)
 • Manfrotto Probag 1 pehmustettu kassi - 47.40 euroa (jäljellä muutama)
 • Manfrotto 307B valaisinjalka - 100.75 euroa (viimeinen meni)

Fotosidan.se, Att kalibrera skärmen.

Thom Hogan, Nikon D70 -arvio, pitkä ja perusteellinen. "In short, expect to produce darn good results out of this camera.".

Eilen kerrotusta Fredrikinkatu 58 pikatukun muuttomyynnistä oli käyty ostamassa Manfrotto 055 Pro -jalusta. 35%:n alennuksen jälkeen hinnaksi oli jäänyt vielä 133.25 euroa. Nopeasti laskien tämä tarkoittaa, että Fotoyks on myynyt Manfrotto 055 Pro -jalustaa hintaan 205 euroa. Melkoista vaihtelua hinnoissa, sillä Telefoton (Liisankatu, Hki) normaalihinta tälle jalustalle on 146 euroa. Top Shot (Malminkartano, Hki) laittaa vielä paremmaksi, 125 euroa! Siis normaalihinnat vaihtelevat 205 euroa <--> 125 euroa.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-T1 -arvio on nyt valmis. Suomen keskihinta on 642 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rajala Pro Shopilla (Hki, Sanomatalo) on Helsingin Sanomissa ilmoitus messutarjouksista 15.4.2004. Tässä vähän ennakkoa (jatkoahan seuraa...):

 • Slik Pro700-kinopää, 125 euroa
 • Tamrac 5275 reppu, 130 euroa
 • Panasonic DMC-LC5, 395 euro

Naturephotographers.net: Underwater Wide Angle Photography ja Bird Photography for a Birder.

IR, Leica joutuu irtisanomaan 117 työntekijää. (Imaging Resourcen sivuilla on viime aikoina käytetty popup-mainontaa, hmmmm).

Digital Photography Blog: Don't Lose Your Camera Phone Photos.

 

13.04.2004  

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (14.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Canon EF 20mm f2.8, vvs, 419 e, Kuopio (12.4.)
 • Canon EF 75-300 IS USM, suodatin + optiikkakotelo, 480 e, Hki (13.4.)
 • Canon G3, 399 e, Kerava (13.4.)
 • Canon G3, 128 MB, suom. käyttöohje, 615 e, Hki (8.4.)
 • Canon Ixus V2, lcd-näyttö rikki, 80 e, Rovaniemen mlk (12.4.)
 • Canon Ixus V3, 360 e, Vaasa (13.4.)
 • Canon Powershot A40, 175 e, Hki (12.4.)
 • Canon Powershot A40, 128 MB, 230 e, Espoo (12.4.)
 • Canon Powershot A60, 350 e, Oulu (13.4.)
 • Canon Powershot A60, 200 e, Loimaan kunta (12.4.)
 • Canon Powershot A70, akut + laturi, 256 MB, 445 e, Pirkkala (11.4.)
 • Canon Powershot S50, 400 e, Lohja (8.4.)
 • Canon Power Shot S100 Ixus, 200 e, Valkeala (12.4.)
 • Canon UV-suodin 77mm, 45 e, Hki (9.4.)
 • Fuji Finepix 4700 Zoom, 240 e, Lohja (8.4.)
 • Fuji Finepix 6900, 300 e, Hki (13.4.)
 • HP 433, 100 e, Oulu (12.4.)
 • HP 735, 145 e, Hki (11.4.)
 • HP Photosmart 435, 80 e, Hki (12.4.)
 • Konica Digital Revio, 2.1 MP, 120 e, Raisio (13.4.)
 • Nikkor AF 300MM 2.8, juuri huollettu, 2.200 e, Hamina (13.4.)
 • Olympus C-750, 128 MB, 500 e, Haukipudas (9.4.)
 • Olympus CL 1000, 95 e, Siuntio (12.4.)
 • Revio C2, 1.2 miljoonaa pikseliä, 80 e, Jyväskylä (14.4.)
 • Sigma 15-30 Nikon -bajonetilla, 650 e, Tampere (13.4.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 230 e, Hki (10.4.)
 • Sony DSC-P31, 155 e, Espoo (12.4.)
 • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (12.4.)
 • Studiojalusta, pilari, sivutasolla, tukeva (vanha, mutta hyvä), 220 e, Riihimäki (9.4.)
 • Tamron AF 28-300, Canoniin, uv-suodin, 300 e, Hki (12.4.)
 • Telejatke Sigma APO 1.4x AF Nikon bajonetilla, 190 e, Tampere (13.4.)

Tämä viikko on vapaata töistä, kävin vähän kiertelemässä kaupungilla. Fotoyks pikatukku Fredrikinkatu 58, Hki, puh. (09) 447 753 lopettaa. Alennusmyyntiä on ollut viikon, toiminta siirtyy toukokuun loppuun mennessä kokonaan Fredrikinkatu 51:n myymälään (Maestron talo). Fredrikinkatu 58 on se Arkadiankadun puoleinen Fotoyks. Osa tarvikkeistakin on 40%:n alennuksella, esim. Haman synkkapiuhat, vesivaa'at jne.

 • kaikki kameralaukut ovat -40%, Lowepro-laukkuja sekä -reppuja oli muutama kymmen jäljellä (esim. alentamaton hinta Lowepro Commercial AW Black 217 euroa, Lowepro Stealth AW (II) Black 205 euroa, Lowerpro Nature Trekker AW 279 euroa)
 • Manfrotto-tarvikkeet ovat -40%
 • kaikki Manfroton jalustat ovat -35%
 • Kenro-tuotteet ovat -40%
 • Sorruin ja ostin Lowepro Stealth AW II:n 205 euroa - 40% = 123 euroa. Kätevä malli, johon saa kannettavankin mikron (vaikka minulla sellaista ei olekaan). Ihmettelin, että mikä se sateensuoja oikein on (AW = All Weather). Piti soittaa Fotoyks-liikkeeseen, josta neuvottiin "hupun" löytyvän tarrakiinnityksen takaa repun pohjasta. Kätevä systeemi sateen varalle. Jalustalle ei ole kiinnitysnaruja.

Digikuvauslehti Pikselin sivuilla on oma osionsa kolmen päivän päästä käynnistyvälle KUVA2004 -tapahtumalle. Ks. myös Wanhan Sataman sivut.

Turun panttihuutokaupassa 1.4.2004 myynnissä olleet Gitzo-jalustat oli jälkeen poistettu ennen huutokaupan alkua. Ks. diginews 30.3.2004.

Photo.net, Nikon D70 -arvio. Suomen keskihinta (runko) 1.188 euroa (MBnetin Hintaseuranta), Kit 1.378 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photo.net, Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 -arvio. Käy vain Canon 300D -järjestelmäkameraan.

PhotographyBlog.com, Fuji FinePix S7000 Zoom -arvio. Kuusi megapikseliä, kuusinkertainen zoom, 35mm - 210mm. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 670 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Sports Illustrated Photo, lehden kuvaajille tarkoitetut www-sivut. Canonin ja Nikonin järjestelmädigeille lehden suosittelevat asetukset, valmistajan pdf-manuaalit yms.

Dpreview.com foorumi, Tamrac Velocity 9 -kokemuksia. Ks. aiemmin diginews 8.12.2003 ja 23.12.2003. Kyseessä siis olkalaukku/reppu, jonka saa kätevästi heilautettua eteen.

Jakerlund.net, muutama mielenkiintoiselta näyttävä Photoshop-action, ei maksua.

Englannin Jessopsilla tulee myyntiin huhtikuun 14. päivä Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigejä 54 kpl (varauslistalla on jo 150 kpl). Hinta 3400 puntaa, 5.179 euroa.

Luminous Landscape, Luminous Heavens, tähtitaivaan kuvauksesta.

 

12.04.2004  

Viikon kuva on otettu pääsiäispäivänä Siltavuorella Helsingissä.

Armi on lomalla, joten tämän viikon manipuloitu kuva tulee vasta myöhemmin.

Vivake - Virtuaalinen valokuvauslista. Jäseniä on n. 90, ryhmä toimii Yahoon tarjoamalla keskustelualustalla. Vapaamuotoisen jäsenyyshakemuksen perusteella pääsee ryhmän jäseneksi. Toiminta keskittyy jäsenien kuvien analyysiin ja mahdolliseen parantamiseen kuvankäsittelyn keinoin. Kommentoinnin lisäksi keskustelua voi käydä kaikesta kuvaan liittyvästä. Lisäksi järjestetään jäsenille pienimuotoisia kilpailuja ja projekteja yhteisen teeman ympärillä.

Moose Peterson, Nikon D70 -raportti.

 • Nikon 200-400f4 VR AF-S (AC-foton hinta 6.840 euroa).
 • BT Journal (helmikuu), 24-sivuinen maksullinen paperilehti, ilmainen pdf (950 kB) imuroitavissa. Sivulla 17 voi lukea, mitä tarkoittaa termi "chimping" (myönnän syyllistyneeni chimping-termin tarkoittamaan toimintaan, mutta yritän parantaa tapani).

Digital Outback Photo, Canon Digital Photo Professional 1.0.0.5. Canon EOS 1D Mark II -järjestelmäkameran mukana tulee uusi raw-konvertteri. Uusi softa ei kuitenkaan kaikilta osin vastaa odotuksia.

HP U.K., the HP National Photo Album, Your Images of Britain. Tarkoituksen on kerätä kansallinen kuva-arkisto yksityisten brittiläisten kotien kuva-albumeista. Keskimäärin brittikodissa on 1.500 paperikuvaa, kaikkiaan 24 miljardia kuvaa. Tässä projektissa ollaan kiinnostuneita sellaisista kuvista, jotka kertovat jotakin elämästä viimeisen sadan vuoden ajalta Britanniassa. Arkistoa pääsee jo nyt selaamaan, kuvia siellä on parikymmentä.

LetsGoDigital, Sony Cyber-shot DSC-F828 -arvio. Suomen keskihinta on 1.075 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

City-lehti, nro 8/2004, 9.4. - 23.4., Parempia passikuvia, kiitos! Kahta Cityn kansikuvaajaa on käytetty asiantuntijoina artikkelia kirjoitettaessa. Oikein hyviä ohjeita (muutamaa virhettä lukuunottamatta):

 • 90 mm:n polttovälillä ihminen näyttää luonnolliselta
 • luonnonvalo on paras, aurinko ei saa paistaa suoraan ikkunaan = pohjoisvalo
 • älä seiso suoraan kameraan päin, käännä kasvot valoisalle puolelle niin, että näkyviin jää vain 75%. Näin syntyy vaikutelma kapeista kasvoista.
 • jalat hartioiden levyisiksi ja samaan rintamasuuntaan kuin kasvotkin (vähän vinosti kameraan)
 • leuka rennoksi, mutta suu kiinni
 • meikkiä kuviin mieluummin liian vähän kuin liian paljon, puuteri peittää kiiltoa
 • teen itse paljon virheitä, mutta tähän vajaan sivun juttuun niitä on kertynyt turhan paljon. Painettua tekstiä ei pääse enää korjaamaan, mutta toivottavasti nettiin korjataan virheet:
 • virhe 1: "Laajakulmaobjektiivi (135 mm) kaventaa", 135 mm ei ole laajakulmaobjektiivi
 • virhe 2: Laajakulmaobjektiivilla kuvattaessa kasvot (passikuvat) eivät näytä pulleammilta. Jokainen voi itse todeta tämän ottamalla kuvan laajakulmalla. Nenä näyttää isommalta, mutta pyöreät posket ovatkin kapeamman näköisiä.
 • virhe 3: ...(135 mm) kaventaa. 135 mm tai vieläkin isompi tele ei kavenna kasvoja. Tämänkin voi jokainen itse todeta kuvaamalla telellä. Nenä tulee aika paljon pienemmäksi kuin laajakulmalla, mutta posket pyöristyvät.
 • virhe 4: ..."Polttovälisäännöt eivät koske digikameroita, koska niissä käytetään erillistä polttovälikerrointa". Kirjaimellisesti tässä ei ole virhettä, mutta virke on kovin harhaanjohtavasti kirjoitettu.
 • (älä kuitenkaan ota passikuvia City-lehden ohjeiden mukaan, vaikka otsikossa harhaanjohtavasti mainitaankin passikuvat)
 • (sen olisi jutussa voinut mainita, että passikuvat nykyään skannataan ja printataan suoraan muoviin huonolaatuisiksi mv-kuviksi)
 • (Digicamera.net: Ota omat passikuvasi).

 

11.04.2004  

Steve Sanders, Konica Minolta Dimage A2 -arvio, päivitetty.

Canonin kuvanvakaajaobjektiiveista (IS) seuraavat eivät tunnista jalustan käyttöä:

- EF 28-135 mm f/3.5-5.6 USM IS
- EF 75-300 mm f/4-5.6 USM IS (ensimmäinen IS, syyskuu 1995)
- EF 300 mm f/4 USM L IS
- EF 100-400 mm f/4.5-5.6 USM L IS

Nämä tunnistavat jalustan käytön
- EF 300 mm f/2.8 USM L IS
- EF 400 mm f/2.8 USM L IS
- EF 400 mm f/4 USM DO IS
- EF 500 mm f/4 USM L IS
- EF 600 mm f/4 USM L IS
- EF 70-200 mm f/2.8 USM L IS (ensimmäinen objektiivi, jossa kuvanvakaajan hyöty on kolme askelta tai "aukkoa". Vanhemmissa malleissa hyöty on kaksi aukkoa)
- EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM (uusin IS-objektiivi, vaikutus kolme aukkoa, tullee myyntiin toukokuun alusta, 1.300 euroa)
- EF 28-300 mm F3.5-F5.6 L IS USM (uusin IS-objektiivi, vaikutus kolme aukkoa, 2.500 euroa)

Mitään haittaa ei seuraa, vaikka vakaajatoiminnon jättäisikin päälle jalustaa käytettäessä. Pitemmillä suljinajoilla vanhemmilla malleilla kuviin voi tulla epätarkkuutta, kun vakaajatoiminto "vakauttaa" kuvaa omia aikojaan. Monopodia käytettäessä on aina sen verran liikettä, että kuvanvakautin toimii vanhoillakin objektiiveilla.

www.dlcphotography.net/TripodAndIS.htm
Rob Galbraithin foorumi

Via Crusis - ekumeeninen kärsimysnäytelmä (9-10.4.2004), Canon G3.

Tom's Hardware Guide, Archos Gmini 220 -arvio. Tiedostosäilö 20 GB, cf-kortinlukija, mp3-soitin, näyttää kuvat yksivärisenä. Suomen keskihinta on 403 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Kahdeksan makro-objektiivin vertailu.

Osasta ulkomailta tulevista pe-lähetyksistä peritään 10.5.2004 alkaen 23 euron toimitusmaksu. Maksu peritään EU:n rahaliiton ulkopuolelle tilitettävistä summista ja myös EU-maksuista, jos rahasiirto ei ole ns. SWIFT-siirto. Maksu on oltava euroissa, tilinumero on oltava IBAN-muodossa ja pankin BIC-koodin on löydyttävä maksutiedoista. Ruotsi ja Tanska eivät kuulu EU:n rahaliittoon, mutta maksusta vältytään, jos eo. ehdot täyttyvät. Postin mukaan toimitusmaksu tulee koskemaan muutamia satoja lähetyksiä. (pe = postiennakko).

Bob Atkinsinsin Depth-of-Field Calculator.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin sunnuntaikolumnin nimi on The Reviewer's Life. Satiiri "lahjottavista" arvosteluista.

Luminous Landscape, Reichmann kertoo, miksei ole kirjoittanut Nikon 8700 -arviota.

MRWFormat v. 1.53, Photoshop-plugini Minoltan raw-kuvien käsittelyyn, hinta on $20.

 

10.04.2004  

Bobatkins.com, Canon EOS 10D vs. Canon Digital Rebel (EOS 300D) - which one to chose? (päivitetty, oletettavasti chose = choose...).

Fotosidan.se, Jesper Ekvall on koonnut tiedot Canonin EF-objektiiveista, mukana myös lyhyet luonnehdinnat + hintatiedot kruunuina (1.000 SEK = 109 EUR). L-sarjan objektiiveista lisätään tiedot vähän myöhemmin.

Olli Salonen, How close can you get? Kolme loittorengasta ja Canon 50mm...

USA:n laitevuokrahintoja voi katsella vaikka seuraavista linkeistä:

Uudessa Seelannissa tuli myyntiin alle kymmenen Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigiä. Tässä kuva dpreview.comin foorumilta.

Fotolog.net, Finland 166 kpl.

Steve Sanders, Epson Stylus Photo R800 -arvio. Suomen keskihinta on 422 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamera.netin Foorumille oli kirjoitettu 4 - 5 ruudullista kokemuksia (lukeminen vaatii rekisteröitymisen) Epson R800 -mustesuihkusta. Muutama testikuva Epson R800 vs HP 5550.

 • edellinen kirjoitin oli ollut Epson 870 (tulostuspäät menivät tukkoon), mutta uusi testivoittaja R800 ei ollutkaan tätä tarkempi
 • R800-mallissa värit ovat oikeammat
 • valokuvissa R800 loistaa, mutta jos mukana on tekstiä (esim. cd-/dvd-levyjen kannet), niin vanha kirjoitin HP Deskjet 5550 on parempi (nykyisin 5150)
 • pigmenttimusteet (UltraChrome Hi-Gloss) eivät ole vedenkestäviä kuin erikoispaperilla (korjaus 11.3.2004: ovat vedenkestäviä kaikilla paperilaaduilla vaan ei cd-/dvd-levyillä...)

Digitalreview.ca, Canon Powershot A75 vs. Nikon Coolpix 3200 vs. Olympus Stylus 300.

LetsGoDigital, Pentax Optio MX. Erikoinen kamera, joka yhdistää videon ja still-kameran alle $400:n hintaan. Ulkoasu muistuttaa etäisesti ultrapientä Super 8 mm:n -kaitafilmikameraa. Kolme megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 38mm - 380mm, f2.9 (f3.5) - f8.0 (f8.7). Kamera ei ole vielä myynnissä.

DCRP, Minolta Dimage Xg -arvio. Suomen keskihinta on 328 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

09.04.2004  

Sarjassa mikähän tämä on? on vuorossa HwaNiTechnologies Corp. Valikoimiiin kuuluu myös pari kahdeksan megapikselin digiä. Alla "tukkuhinnat". Sähköpostiviestissä oli ihan oikea osoite, joka sijaitsi Taiwanissa.

 • HN-8001. 8.0 Mega Pixels (oikeasti neljä megapikseliä)
  http://www.hwani-tech.com/hn-8001.htm
  Price for 100pcs~199pcs....FOB US$122/pc.
  Price for 200pcs~399pcs....FOB US$120/pc.
  Price for 400pcs~599pcs....FOB US$118/pc.
  Price for 600pcs~799pcs....FOB US$116/pc.
  Price for 800pcs~1000pcs..FOB US$113/pc.
 • HN-8000z.8.0 Mega Pixels with 8 Times Optical Zoom (oikeasti neljä megapikseliä)
  http://www.hwani-tech.com/hn-8000z.htm
  Price for 100pcs~199pcs....FOB US$226/pc.
  Price for 200pcs~399pcs....FOB US$222/pc.
  Price for 400pcs~599pcs....FOB US$220/pc.
  Price for 600pcs~799pcs....FOB US$218/pc.
  Price for 800pcs~1000pcs..FOB US$216/pc.

Luminous Landscape, Leica Digilux 2 (part 3 of 3, A Second Opinion, Ben Lifson). Suomen hinta näyttää olevan 1.800 euroa (ks. www.leica-camera.dk/fi/ )

 • telefoto.fi:n hinta on 1.695 euroa
 • vastaava Panasonic on Lumix DMC-LC1

Dpreview.com, Japanin Canon, musta Canon EOS 300D.

 • Chuck Westfallin mukaan ainakaan USA:n markkinoille musta Rebel (300D) ei tule myyntiin

Digitalmagasinet.dk, Sony DSC-F828 -arvio. Tanskaksi. (Popup-varoitus...). Suomen keskihinta on 1.075 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cam4you utilies, ilmainen ohjelma, joka on tehty helpottamaan Canon-kameroiden omistajien elämää. Cam4you on mainittu useampaan kertaan jo aiemminkin diginewseissä, laitetaan tähän vielä muistutus. Uusimman version päivämäärä 28.2.2004, 4.9.0B2. Ohjelman käyttää Canonin omia ajureita, jotka pitää olla asennettuna.

Data-systems.fi (Oulunkylä, Hki) myy aika halvalla muistikortteja, ostokset on mahdollista myös noutaa.

Rajala Pro Shopin KUVA 2004 -tarjoukset selviävät ensi tiistaina tai keskiviikkona. Ne tarjoukset ovat voimassa vain Wanhassa Satamassa.

 • tässä yksi: Panasonic LC5 digitaalikamera, 395 euroa (neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, Leica-objektiivi, iso lcd-näyttö)

 

08.04.2004  

Jessopsin kotistudiosalamapaketin mukana tuli kaksi kolmen metrin mittaista synkronijohtoa. Ne ovat tietenkin liian lyhyitä, muutaman kerran on ollut jo lähellä jalustan kaatuminen. Telefoto.fi, Liisankatu 9 (Kruununhaka, Hki) tarjoaa netissä yllättävänkin laajan valikoiman valokuvaustarvikkeita. Ostettavat tavarat ovat aika hyvin "piilotettu" nettikauppasovelluksen sisälle. Kannattaa kokeilla useampaa navigointihaaraa tai sitten hakua, jollei etsittyä rupea löytymään.

 • Olisin halunnut seitsemän metrin synkronijohdon, kymmenen metriä olisi ollut jo liian pitkä. Ostin sitten viiden metrin johdon, Hama 6946 Synkronikaapeli maksoi 12.30 euroa. Jos hakusanaksi laittaa synkronijohto, niin tulee jo 13 osumaa. Hama 6975 5m synkronijohto olisi maksanut 8.50 euroa. Soittamallakin asiointi sujuu yhtä hyvin, sillä kyseessä on ihan oikea valokuvausliike.

Popular Photography, Nikon D70, Nikon D70 Digital SLR: War Baby.

Canon EOS 300D Tips and Tricks, vinkkejä on tullut lisää.

Digit.no, Canon PowerShot S1 IS -arvio. Suomen keskihinta on 575 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, HiTi 640GALA -arvio. Photoprintteri kymppikuvien printtaamiseen.

photo-i.co.uk, Canon i965 -arviota on täydennetty. Kyseessä on siis mustesuihku, jonka Suomen keskihinta on 318 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Olympus E-1 ja rengassalama.

ePhotozine.com, kaksi uutta 4x5-koon neulanreikäkameraa, hinnat 60 puntaa ja 130 puntaa (91 euroa ja 197 euroa).

Dp-now.com, Sony DSC-V1 -arvio. Suomen keskihinta on 629 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

07.04.2004  

Techphoto.org, Canon EF 50mm f/1.0L USM ja 85mm f/1.2L USM.

Bobatkins.com, Modifying the Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 lens for use on a Canon EOS 10D.

Porkkanasorvaamon Saku teki pienen hintavertailun markkinoiden halvemmista digijärkkäreistä. Vertailu jakautui kolmeen osaan:

Kodak.com, Taking Great Pictures. Ihan perusasioita, nopeasti selattu läpi (vaikka vinkkejä paljon onkin), mutta miten on käytäntöön soveltamisen kanssa?

Luminous Landscape, Canon PowerShot Pro1 -arvio.

Hardwarezoom.com, Seven new digital cameras from Canon.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix F420 Zoomille VA-kotelo. Vedenpitävä 40 metriin.

c|net, Canon Powershot S500 -arvio. (Euroopassa Canon Digital Ixus 500). Suomen keskihinta on 469 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Photography Blog, Introduction to Photoblogs and MoBlogs.

 • Photoblogs.orgin listasta löytyy vain seitsemän suomalaista fotoblogia

18.2.2004 kerroin diginewseissä Docendo.fi:n kolmesta tulevasta digikuvauskirjasta. Kamera-lehden välissä tuli pieni lomake, jolla voi jo nyt tilata kirjan Henkilökuvaus digikameralla, tekijöinä Timo Suvanto ja Sakari Mäkelä. Ennakkohinta on 38 euroa (48 euroa), toimituskulut 6 euroa / lähetys. Kirjalla on jo kansikin, ilmestymisajaksi on kerrottu kesä/04.

KUVA 2004 tapahtumassa (16.-17.4.2004) Rajala Pro Shopin (Sanomatalo, Hki) järjestämät kurssit ovat täynnä. Kursseille otettiin 320 ennakkoilmoittatunutta. Lippuja tapahtumaan saa rajoitetusti Sanomatalosta (kuten varmaan muistakin fotoliikkeistä: ilman lippua ovella saa maksaa 10 euroa).

 

06.04.2004  

Nikon D70 -manuaali, 20 MB pdf. (12.2.2004 diginewseissä mainittu pdf-manuaali ei ollut Nikonin sivuilla; tämä on). Nikon D70 Quick Start Guide, 5.5 MB pdf.

Dpreview.com, Canon 300D -foorumi, uusi versio venäläisen hakkerin Canon 300D -firmwaresta, kokeilu täysin omalla vastuulla. Viestiketju1, viestiketju2, viestiketju3.

Kamera-lehti 3-4/2004

 • tämä numero on pakko-ostos, sivuja on 212, lehteen on sisällytetty Osto-Opas 04
 • lehden mukana tulee ilmainen lippu KUVA 2004 -tapahtumaan
 • Kamera-lehden internet-kyselyn mukaan digikuvien printtauspaikat menevät näin: myymälälaboratorio 22%, koti 31%, netin kautta palvelevat suurlaboratoriot 38%, työpaikoilla kuvista printataan 7% ja tavarataloissa 2%
 • kevään, kesän ja syksynkin maksullisista kursseista, koulutuksesta ja kuvausmatkoista on monta mainintaa
 • monesta näyttelystä kuvia + selostus
 • Kamera-lehden Vuoden Kuvaaja -kilpailun satoa, 2/5, aiheena soma, söpö... Seuraavan 3/5 Vuoden Kuvaaja -kilpailun aihe on "Uusi". Evästeenä "Keväällä luonto uudistuu, lapsia syntyy ja muutakin uutta hankitaan. Myös kuvakulma ja toteutustapa voi olla UUSIa". Eniten viidessä osakilpailussa pisteitä hankkinut valitaan Vuoden Kuvaajaksi, pääpalkinto on 4.000 euron arvoinen LCD-televisio. Kuhunkin osakilpailuun osallistutaan yhdellä ennen julkaisemattomalla kuvalla. Toteutustapa on vapaa, "Uusi"-aiheinen kuva on aikaa lähettää Kamera-lehden toimitukseen 26. 5.2004 mennessä. Osoite on Kamera-lehti, Lastenkodinkatu 5, 00180 Helsinki. 30 parasta kuvaa julkaistaan kesäkuun 22. päivänä ilmestyvässä kaksoisnumerossa 6-7/04.
 • valokuvaajan koulutusta tarjoavia tahoja oli löytynyt vajaan neljän sivun koosteeseen parikymmentä
 • AC-Fotolla oli neljännessivun ilmoitus (en muista, että saksalainen fotoliike olisi ikinä mainostanut suomalaisessa lehdessä)
 • Vuoden Luontokuva 2004 yleisöäänestyksen voitti Harri Luojuksen Siili, toiseksi tuli varsinainen voittaja eli Ilpo Aallon "-34 C"
 • Petri Leppäsen viiden sivun artikkelin nimi on Järjestelmäkamera käyttöön. Rajattuun sivumäärään on saatu mahdutettua paljon valokuvauksen perusperiaatteita, jotka koskevat aivan yhtä hyvin digikuvaustakin. Suositeltavaa luettavaa. Artikkelin kirjoittajan www-sivut.
 • Asko Vivolin on koonnut aukean verran tietoa Nettikuvista ja Kuvaneteistä. Linkit:
 • PSP 8 on runsaan kahden sivun esittelyssä, ohjelman ominaisuudet käydään läpi käytännönläheisesti. Artikkelin kirjoittajan sivut AVARUUS -verkkojulkaisu.
 • Paint Shop Pro 8, Photoshop Elements ja Photoshop 7 -ohjelmia vertaillaan perustoimintojen ominaisuuksien suhteen toisiinsa. Photoshop on vanhallakin versiollaan yllättävän ylivoimainen. Artikkelin kirjoittajan www-sivut.
 • Luo multivisioesitys tunnissa. Ohjelmana käytössä PicturesToExe v.4.12, kokeiluajan jälkeen voi ostaa ohjelman omaksi, hinta on 24 - 30 euroa.
 • Viilataan digiä linssiin. Sivun mittaisessa artikkelissa Cosina-loitosta rakennetaan sovitin, jonka toisessa päässä on alkuperäinen K-bajonetti ja toisessa päässä Nikon-loiton runkobajonetti. Käytössä oli Pentax *istD -järjestelmädigi.
 • Osto-opasta on sitten yli 100 sivua. Ilahduttavaa on se, että aika monella tuotteella on hinta esillä. Ärsyttävää on sitten se, että osasta puuttuu hintatieto.
 • seuraava numero 5/05 ilmestyy 14.5.2005. Digiluonto, uskallatko mennä lähelle? Digitiedostoista kunnon arkisto, Fotostation, Cumulus vai joku muu. Valoa kuviin. MIkä Gamut? Muotokuvia mestarien tyylillä/valooa, Pro Way.

Dpreview.com, Nikon D70 -arvio. Eipä yllätyksiä, Nikon D70 on juuri niin hyvä kuin aiemmat kokemukset ja testit ovat osoittaneet. Nikon D100 taitaa olla tullut tiensä päähän, vaikka Nikon ei tätä ollut tainnut suunnitellakaan. Highly Recommended. Phil Askeyn arvio päättyy: "There's no risk involved in the D70's slightly higher price compared to the EOS 300D (Digital Rebel), it's absolutely worth it."

 • pelkässä kuvan laadussa ei Canon 300D:n ja Nikon D70:n välillä ollut isoja eroja
 • Nikon D70:n mukana tuleva Raw-muunnosohjelma ei sovi vaativampaan käyttöön. Pakkohankinta on Nikon Capture 4.1. (uusin versio).
 • Suomen keskihinta (runko) on 1.188 euroa, (kit) 1.378 euroa. (MBnetin Hintaseuranta).

Elokuva ja Valokuvia -blogin Henri on kahden vaiheilla: ostaako Canon 420 EX -salaman kaveriksi Canon Speedlite 550 EX vai Sigma EF-500 DG Super.

Dpreview.com, ColorVisionin ja Pantonen ColorPlus $99, heti myynnissä. Softassa on rajoitettu ominaisuuksia (gamman säätö, valkopisteen määrittely jne.).

Clint Thayer, Nikon D70 -arvio.

Stephen Voss, Archos Gmini 220 ja Apacer Disc Steno CP-200, kokemuksia.

IR, Slide-To-Photo, muoviteline, jonka päälle diaprojektori laitetaan. Telineessä normaali jalustakiinnitys digille, mukana tulee miniruutu (useampia paperilaatuja), jolle kuva heijastetaan. Hinta $46 ($58).

IR, Pentax Optio 33WR -arvio.

IR, Pentax *ist D -arvio on täydentynyt.

Dpmac.com, Nikon D70 -arvio (kesken).

Japanin Olympukselta firmware-päivitys, jonka avulla joihinkin Olympuksen malleihin saadaan PictBridge-yhteensopivuus (suora printtaus kamerasta).

 

05.04.2004  

Viikon kuva: Heijastus Kaivopuiston rannasta.

Viikon manipuloitu kuva: Ovi.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (8.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Canon A70, 2 x 128 MB, 409 e, Hki (4.4.)
 • Canon EF 20mm f2.8, vvs, 429 e, Kuopio (3.4.)
 • Canon EF 35-70 mm, 50 e, Hämeenlinna (4.4.)
 • Canon EOS D6000, digirunko, 1.190 e, Hki (5.4.)
 • Canon G2 telejatke + sovite, TC-DC58 + LA-DC58, 120 e, Hki (5.4.)
 • Canon G3, 600 e, Hki (5.4.)
 • Canon G3, 128 MB, 600 e, Seinäjoki (3.4.)
 • Canon Ixus 400, 128 MB, 400 e, Lahti (6.4.)
 • Canon Ixus V2, näyttö rikki, 64 MB, 100 e, Rovaniemen mlk (5.4.)
 • Canon Powershot A40, 195 e, Hämeenlinna (6.4.)
 • Canon Powershot A70, 256 MB, 445 e, Pirkkala (2.4.)
 • Canon Powershot G5, 256 MB, 650 e, Oulu (4.4., 8.4.)
 • Canon Power Shot S100 Ixus, 200 e, Valkeala (6.4.)
 • Canon S40, 128 MB, 240 e, Vantaa (7.4.)
 • Canon S50, 128 MB, 390 e, Tampere (8.4.)
 • Canon S50, 256 MB, 401 e, Oulu (6.4.)
 • Fuji A310, 128 MB, 320 e, Hyvinkää (2.4.)
 • Fuji F601 Zoom, 128 MB, 290e, Jyväskylä (5.4., 6.4.)
 • Fuji Finepix 4700 Zoom, 240 e, Lohja (3.4., 6.4.)
 • Hasselblad 500 C / M, Planar 80 / 2.8 CT, Sonnar 150/4CT, A12, Polaroid 100, Pro-shade, WL, 10 mm Ext, 2.500 e, Hki (5.4.)
 • Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e (!), Tampere (5.4.)
 • Manfrotto 058B, 290 e, Hki (6.4.)
 • Minolta Dimage E201, 110 e, Oulu (5.4.)
 • NIKON AF 24-120/3.5-5.6 D, 399 e, Espoo (7.4.)
 • Nikkor AF 300/2.8, 1.999 e, Hki (6.4.)
 • Nikon Coolpix 5700, 850 e, Porvoo (5.4.)
 • Nikon SB-50DX salama, 200 e, Tampere (6.4.)
 • Olympus C-50 Zoom, 260 e, Hki (2.4.)
 • Olympus C 730 Ultra Zoom, 240 e, Espoo/Lohja (3.4., 6.4.)
 • Olympus C-750, Olympuksen laajakulma, sovitin, 128 MB, 540 e, Espoo (6.4.)
 • Olympus C-750 Ultra Zoom, 256 MB, 500 e, Oulu (6.4.)
 • Olympus C-860L, 100 e, Karstula (8.4.)
 • Olympus C-860L, 100 e, Nurmijärvi (6.4.)
 • Olympus CL1000, 95 e, Suintio (5.4.)
 • Olympus Camedia C990Z, 2 x 64 MB, pcmcia-adapteri, usb-lukija, korppuasema-adapteri, 350 e, Vantaa (4.4.)
 • Olympus E-20P, 128 MB, 790 e, Kirkkonummi (8.4.)
 • Sigma Canon EF, 28-70mm F2.8, ei toimi uudemmissa digirunkoissa, 180 e, Jyväskylä (7.4.)
 • SIGMA AF-D 18-35 (NIKON), f/3.5-4.5, Espoo (8.4.)
 • Sigma 135-400/4,5-5,6D RF APO Aspherical, Nikoniin, 540 e, Hki (5.4.)
 • Sony A4-sublimaatiotulostin, UP-D70A/2, 1.300 e, Espoo (8.4.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 230 e, Hki (5.4.)
 • Sony DSC-F717, 128 MB + 256 MB, HVL-F1000 salama, 870 e, Valkeakoski (7.4.)
 • Sony DSC-P7, 128 MB, 300 e, Turku (7.4.)
 • Sony DSC-P31, 155 e, Espoo (5.4.)
 • Sony DSC-U20, 250 e, Pohja (2.4.)
 • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (5.4.)
 • Tokina AT-X Pro SV 28-70 S.28, Canon EF-kiinnitys, vvs, 260 e, Jyväskylä (7.4.)

DigiFAQ:in Olli lähetti viestin ja kertoi eilisestä epävirallisesta kokoontumisesta Suomenlinnassa. Tapaaminen oli ollut leppoisa, osallistujia oli viitisentoista. Osallistujat olivat kierrelleet kuvaamassa pienemmissä ryhmissä ja myöhemmin oli istuskeltu Suomenlinnan Panimossa voileipiä ja olutta maistelemassa sekä kameroita ja kuvia vertailemassa ja ajatuksia vaihtamassa.

(Jouko Leskinen, av-sector.fi, suljin.net) Nikonin "järeä" digipokkari on vaihtunut Nikonin uuteen järjestelmädigiin Nikon D70:een. Lauantain ja sunnuntain välillä Jyväskylässä oli ollut komeita revontulia. Järkkärin etsimellä pystyy rajaamaan kuvan vielä kuun valossa, 800 ASA:llakin kuvista tulee kohtuullisen vähäkohinaisia. Nikonin akut ovat kestäneet ja kestäneet. Revontulien kuvaamiseen tarvitaan vielä isompi laajakulma, nyt oli käytössä 18-70 vakio-optiikka (muista rajauskerroin!). Valikoista löytyi suoraan 15 s ja 30 s, ei tarvinnut Bulbilla aikoja laskea. Tarkennus oli äärettömään. Jouko lähetti muutaman revontulikuvan (talokuva olisi ollut hienompi, mutta muistetaan intimiteettisuoja). Kuvia ei oltu sen kummemmin käsitelty, vain pienennetty PS:ssa. Kohinaa näissä ei pienessä koossa huomannut.

 • En oikein tiedä, miten revontulikuvia pitäisi esittää. Nyt vähän omavaltaisesti ajoin Joukon kuvan Neat Imagen läpi, säädin jonkin verran tasoja ja varjoja/huippuvaloja. Kuvasta tuli ehkä vähän turhan kirkas/valoisa, mutta revontulet ainakin ovat komeita. Ks. revontulikuva.

NeatImage-ohjelmasta on ilmestynyt versio 4. Kyseessä on yksi parhaista ellei paras kohinanpoistoon tarkoitettu ohjelma. Vanha ohjelma pitää poistaa ennen uuden asentamista. Muista poistaa myös NI:n PS-plugin, jos olet sen kopioinut Photoshopin plugin-hakemistoon. Ks. NI:n historia, ohjelmaa päivitetään jatkuvasti. Uusi versio on ilmainen ohjelman aiemmin hankkineille (Home/Home+/Pro/Pro+, minkä nyt on aiemmin sattunutkaan ostamaan).

Internet Explorerissa toimiva kätevä exif-tietojen vieweri, ViewEXIF. Tai toinen imurointipaikka c|net Download.com.

Lowepro Dryzone 200 -arvio. Suomessa esim. Teledesk myy tätä kamerareppua 257 euron hintaan.

 

04.04.2004  

Reuters.com, IDC:n mukaan Sonyn osuus digitaalikameroiden maailmanlaajuisista toimituksista oli 18%, Canonin osuus 16%, Olympuksen osuus 13%. Kodakin 12%:n osuus ohitti viidenneksi jääneen Fujin. Kuluttajatason digikameroiden toimitusmäärät olivat 47.9 miljoonaa kappaletta v. 2003, nousua edellisvuoden 28 miljoonasta oli 71%.

DCRP, Canon PowerShot A75 -arvio.

Digital Outback Photo, Canon Powershot Pro1 -ensikokemuksia.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin sunnuntaikolumnin nimi on Bokeh in Pictures.

akamera.no, Nikon D70 -arvio.

How instantaneous is a slaved flash? Eipä syytä huoleen, sillä viive on 25 mikrosekuntia. (yksi millisekunti on 1000 mikrosekuntia).

Home-made Adapter for Canon FD lenses on EOS bodies Canon EOS 300D. Ks. myös teknofokus.fi.

Agfanet.com, Photos Of The Week, kaikkiin kuviin littyvän ammattilaisen arvion lisäksi jokaisella on itse mahdollisuus kommentoida kuvaa.

 

03.04.2004  

MikroBitti huhtikuu 4/2004

 • sivulla 12 on oikaisu edellisessä numerossa esitettyihin väitteisiin Fotonetin vääristä hinnoista. Samoin oikaistaan jutussa kerrottuja Fotonetin virheellisiä toimitusaikatietoja (suunnan arvannee jokainen...).
 • nettiostaminen ei tunne rajoja, Osta ulkomailta
 • kokeiltua Panasonic SV-AV50 monitallennin. Digikamera, digivideo, mp3-soitin ja ääninauhuri kaikki ovat samassa. Totuttuun tapaan kuvanlaatu sopii vain nettikäyttöön, salaman kantama on noin metri ja still-kuvia vaivaa kohina. Laite käyttää SD-kortteja. Hinta on 499 euroa.
 • kokeiltua Creative Muvo2 X-Trainer 512 MB ja Creative Muvo2 4 GB mp3-soittimet. Pienemmässä käytetään tavallista flash-muistia, mutta isommassa mallissa on paljon kiinnostusta herättynyt microdrive. Neljän gigan malli maksaa 420 euroa (hinnasta 25 euroa on teostomaksua). USA:sta tätä mallia on halvimmillaan saanut puoleen hintaan. Neljän gigan microdrive on helposti irrotettavissa laitteessa. Tämän jälkeen sitä voidaan käyttää aivan normaalisti digikameroissa (edellyttäen, että kamera tunnistaa yli kahden gigan kortit). (5.7.2004: toukokuun loppupuolella Creativelta alkoi tulla markkinoille malleja, joissa oli chippi-tasolla estetty microdriven käyttäminen digikamerassa).
 • kokeiltua Archos Gmini 220 monitoiminen minisiilo. 20 GB:n sanelin, mp3-soitin, yksinkertainen kuvaselain ja Compact Flash -kortinlukija. Kuudentoista värin kahden tuuman lcd-näyttöä voi käyttää kuvien esikatseluun. Lisävarusteena on saatavana langallinen kauko-ohjain, jossa on myös radio. Peruslaite maksaa 400 euroa, kauko-ohjaimen hinta on 55 euroa.
 • Netistä Poimittua: www.kissa-galleria.com, mahdollisuus lisätä itse kuvia, ei suositella kissakuva-allergikoille.

Digital Photo Gallery Database (Pekka Saarinen, photography-on-the.net) on kasvanut tasaista vauhtia, ilmoitettujen kuvagallerioiden lukumäärä on nyt 177.

c|net, Nikon Coolpix 3700 -arvio. Suomen keskihinta on 388 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photoxels.com, Canon PowerShot S500 -arvio (Canon Digital Ixus 500). Suomen keskihinta on 471 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Tom's Hardware Guide, 17-/19-tuuman paneelinäytöt, vasteajat alle 20 ms.

Photography.about.com, Becoming a photographer.

 

02.04.2004  

Kolme päivää sitten tuli Practical Photography -lehden huhtikuun numero. Lehti on hyvä, siinä on paljon hyviä kuvia ja valokuvaukseen liittyvää yleistä asiaa pelkkien laitetestien sijaan. Olin odottanut kovasti edellisessä numerossa mainittua laajakulmaobjektiivien esittelyä.

 • pitkään olen ihmetellyt näitä PP:n "testejä", loppupisteet eivät paljoa eroa, vaikka oikeasti testatuilla laitteilla on isoja eroja
 • melkein kaikki laitetestien tuotteet ovat erinomaisia tai vähintäänkin hyviä
 • lähes jokainen huhtikuun numeron 12 laajakulmaobjektiivista on hinnasta riippumatta excellent choice, good budget option, superb value, satisfy most customers, excellent results, great fun, great balance of value and performance, great choice, perfect budget option etc.
 • parista objektiivista sentään löytyi jotain huomautettavaa, mutta muuten kumarran syvään PP:n toimittajien verbaaliakrobatialle

Heijastuksia -blogissa kirjoitetaan kuvien rajauksesta.

Steve Sanders, Konica Minolta Dimage Z2 -arvio. Neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, mahdollisuus 800 x 600 -videoihin. Suomen keskihinta on 487 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Roger Cavanagh, Curvemeister -plugin.

c|net, Eizo ColorEdge CG18 -paneelinäyttö. Tämä 18-tuuman paneelinäyttö on suunniteltu erityisesti värinhallintaa käyttävään työnkulkuun.

Sidney Morning Herald, kuvaputkinäytöt sopivat paremmin kuvan käsittelyyn kuin paneelinäytöt. Tehdassäädöt uusilla paneelinäytöillä ovat aivan liian kirkkaita, 25% kirkkaus voisi olla sopiva arvo. Paneelinäyttö on vaikeampi säätää tarkkaan värintoistoon kuin kuvaputkinäyttö.

photo-i-co.uk, Henry Wilhem mustesuihkujen printtien kestävyydestä.

Computer-darkroom.com (Ian Lyons) Eye-One Display, näytön kalibraattori.

Computer-darkroom.com, Lens Blur in Action (Photoshop CS).

LetsGoDigital, Canonin uudet fotoprintterit CP-220 ja CP-330.

Aprillipiloja näkyi kovin vähän (paitsi keskustelupalstoilla!). Tässä sentään yksi: Dp-now.com, Venäjältä järjestelmädigi Zenit KM-D1, jonka hinta on alle $300 (objektiivi mukana).

IDC (Canonin sivuilta), Canon oli Euroopan digikameroiden markkinajohtaja v. 2003, osuus 16.2%, Canonin kokonaismyynti oli 2.5 miljoonaa digikameraa. Järjestelmädigien markkinat kasvoivat viime vuonna yli 400%. Maailmanlaajuisesti myydyin digikameramalli oli Canonin A70.

PcMagazine, John Dvorak kirjoittaa kolumnissaan digikameroista. Kahdeksan megapikselin kennojen valmistus ei ole sujunut ihan helposti. Kameran ostajan pitäisi kuulemma ensimmäiseksi tutkia, löytyykö kuolleita pikseleitä. Jos löytyy, niin kamera vaihtoon.

Minolta Dimage Z2, photohobby.net, kokemuksia.

 

01.04.2004  

Kuvagalleria.netin pitäjä oli erehtynyt valitsemaan toimitustavaksi Airmail Parcel Post USA:sta tilattaessa. Hinta on sama kuin UPSilla, mutta toimitus taitaa kestää vähän kauemmin. UPS ottaa tullauksesta Suomen päässä 10 euroa, General Parcel kuulemma 40 euroa. USA:sta kovin moni liike ei toimita Suomeen tavaraa (maksutapana luottokortti), usein halutaan vielä kuvat luottokortin etu-/takapuolelta. B&H Video (kiinni 4.3.-13.4., uskonnolliset syyt) ja Adorama ovat isoja + luotettavia amerikkalaisia liikkeitä, jotka toimittavat tavaraa Suomeen. Nopeimmillaan UPS tuo tilattavan parissa kolmessa päivässä perille.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (2.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Canon A70, 128 MB, 250 e, Vaasa (30.3.)
 • Canon A80, 360 e, Jyväskylä (30.3.)
 • Canon Digital Ixus II, 450 e (!), Jyväskylä (30.3.)
 • Canon EF 70-200mm F/4L, 560 e, Lappeenranta (31.3.)
 • Canon EF Sigma 28-70 mm F2.8, ei toimi digirungoissa, 190 e, Jyväskylä (30.3.)
 • Canon G2, telejatke, 64 MB, TC-DC58 1.5 tele + sovitin, 500 e, Hki (31.3.)
 • Canon G2, 128 MB, lukulaite, 500 e, Espoo (30.3.)
 • Canon G3, 450 e, Kerava (31.3.)
 • Canon G3, 630 e, Hki (31.3.)
 • Canon G3, 600 e, Hki (1.4.)
 • Canon Ixus V, 200 e, Kerava (31.3.)
 • Canon Ixus V2, 2 x 64 MB, 300 e, Laukaa (1.4.)
 • Canon Power Shot A20, 150 e, Vantaa (31.3.)
 • Canon Powershot A80, 455 e, Kauhajoki (1.4.)
 • Canon Power Shot S100 Ixus, 200 e, Valkeala (29.3.)
 • Canon Powershot S20, 64 MB, 120 e, Pori (29.3.)
 • Casio Exi(s)lism EX-S2, 300 e, Hki (2.4.)
 • Contax/YA, TLA30, h. 100e, GA-1, h. 100e, G1, h. 200e, 135/2.8, h. 250e, 28 - 70/3.5 - 4.5, h. 300e, ST, h. 500e, 35 - 135/3.3 - 4.4, h. 2200 e, Tampere (30.3.)
 • Fuji Finepix 40I, 128 MB, 300 e, Seinäjoki (30.3.)
 • Fuji Finepix 4700 Zoom, 250 e, Lohja (31.3., 1.4.)
 • HP Photosmart 735, 150 e, Haukipudas (1.4.)
 • HP Photosmart 850, telakointiasema, 365 e, Hki (29.3.)
 • Leica M6, 1.500 e, Tampere (2.4.)
 • Leica R4, 500 e, Tampere (2.4.)
 • Leica R6.2, 1.500 e, Tampere (2.4.)
 • Mamiya 645 Super, runko, moottoriviritin, AE prismaetsin, kasetti 120, Mamyar Sekor 55/80/150 mm, Quantum Calcu-Flash-valotusmittari, 1.800 e, Lohtaja (30.3.)
 • Memory Stick Pro 256 MB, 72 e, Oulu (29.3.)
 • Metz 45 CT-5, 190 e, Tampere (30.3.)
 • Minolta Dimage XT, 270 e, Hki (31.3.)
 • Nikkor AF 300mm 2.8, 2.200 e, Hamina (30.3.)
 • Nikon CP4500, 0.63 x laajakulma, 3 x telejatke, sovite kaukoputkelle, kauko-ohjain, 1.050 e, Mäntsälä (31.3.)
 • Nikon Makro 60/2.8, 400 e, Hki (30.3.)
 • Nikon SB-24, salama, 175 e, Espoo (1.4.)
 • Nikon SB-28, 220 e, Hki (29.3.)
 • Nikon SB-26, 280 e, Hyvinkää (30.3.)
 • Olympus C 730 Ultra Zoom, 250 e, Lohja (2.4.)
 • Olympus C 730 Ultra Zoom, 300 e, Lohja (31.3.)
 • Olympus C-860L, 100 e, Nurmijärvi (29.3.)
 • Olympus CL1000, 95 e, Siuntio (29.3.)
 • Panasonic FZ-1, 500 e, Liminka (30.3.)a
 • Pentax 645, 45 mm (vastaa kinolaajaa 29 mm), 75 ja 150 mm, 1.650 e, Hki (30.3., 2.4.)
 • Pentax Digitalspot -valotusmittari, 380 e, Hki (30.3.)
 • Sigma 28-70mm F-2.8 EX ASPHR, 500 e, Siilinjärvi (31.3.)
 • Sony A4-sublimaatiotulostin UP-D70A/2, 1.600 e, Espoo (1.4.)
 • Sony Cyber-shot U20, 200 e, Liperi (30.3., 1.4.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 230 e, Hki (1.4.)
 • Sony DSC-P31, 155 e, Espoo (2.4.)
 • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (29.3., 1.4.)
 • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (31.3.)
 • Tokina AT-X Pro SV 28-70 F2.8, Canon EF-kiinnitys, 260 e, Jyväskylä (30.3.)

digikuvauslehti Pikselikin oli eilen ilmestynyt irtonumeromyyntiin.

Peter iNova, Sony eBook v.2.0 on ilmestynyt. Ks. myös dpreview.com.

Dpreview.com, Nikon Europe, Nikon Coolpix 5000 firmware v.1.8.

akamera.no, Canon 17-40 mm vs. kolme kiinteäpolttovälistä + EF-S 18-55mm 3.5-5.6.

 • 7.4.2004: V.P.P. lähetti sähköpostin, jossa kiinnitti huomiota edelläesitetyn testin tarkennusongelmiin. Akamera.no:n testin tekijä itsekin arvelee, että tarkennus ei ole osunut kaikkien objektiivien osalta ihan kohdalleen. Monet netin testikuvat eivät kerro paljoa objektiivin ominaisuuksista. Tarkennus on osunut vähän eteen tai vähän taakse ja sen perusteella sitten tuomitaan, että kovin tulee pehmeää jälkeä... Jollei testikuvassa ole edessä tai takana kohdetta, niin testikuvien oikeellisuus jää ainoastaan testaajan varaan. Itse luotan ainoastaan sellaisiin testikuviin, jonka tekijän tiedän huolelliseksi ja asiantuntevaksi.

IR, Canon 1D Mark II -kuvia, Canon 50mm f/1.8.

Luminous Landscape, Another Game. Reichmannin mielestä nykyisten digikameramallien tuottamat kuvat ovat lähestyvät toisiaan laadullisesti. Huomiota pitäisi kiinnittää käytettävyyteen yms.

Digit.no, Canon PowerShot Pro 1 -testi.

(via Digital Photography Blog) Glenn Reynolds on Nikon D70.

Stockmannin Hullut Päivät päättyvät lauantaina (3.4.2004). (www-sivuilla lisää tarjouksia).

 • lauantaina Canon Powershot G5 + 128 MB, 629 euroa

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset