Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Heinäkuu 2005

31.07.2005 

Tänään viimeistä päivää:
MINIHAME JA LAAJAKULMA – suomalaisen muotivalokuvan murrokset
31.7.2005 saakka

Minihame ja laajakulma tarjoaa läpileikkauksen suomalaiseen muotivalokuvaan 1920-luvulta nykypäivään. Näyttely lähestyy muotikuvia viidestä näkökulmasta: glamour, maailma, liike, luonto ja rajat.

Esillä on kuvia noin 40 kuvaajalta kahden huoneellisen verran. Kuraattorina näyttelyssä on professori Merja Salo Taideteollisesta korkeakoulusta. Näyttelyn aineisto liittyy Salon kirjoittamaan suomalaisen muotivalokuvauksen historiaan, joka ilmestyy elokuussa.

Liput Suomen valokuvataiteen museoon: Normaali 6 euroa, alennuslippu 4 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Kameraseuran jäsenet voivat ostaa jäsenkortin näyttämällä vuosilipun museoon 8.5 eurolla.

------------

Samalla hinnalla voi katsoa museon koko vuoden kestävän suurnäyttelyn Katsoa vai nähdä, joka kokoaa länsimaisen valokuvan historiaa viimeisen sadan vuoden ajalta teemoinaan Hetki, Hallinta, Muisti, Kasvot ja Läsnäolo. Valokuvan eri käyttöympäristöt, välineiden historia sekä tekniset ja kuvalliset kokeilut ovat myös mukana. Esillä on noin 500 kuvaa 300 kuvaajalta, kuvat ovat pääosin museon omista kokoelmista. Osa kuvista vaihtuu vuoden aikana.

Teemojen sisällä kuvien esillepano ei noudata kronologista järjestystä, mutta näyttelyyn on rakennettu pitkälle seinälle Katseen vuosisata -kokonaisuus, jossa 1900-luvun käyttökuvaa tarkastellaan aikajanalla.

Näyttelyn kuraattorit ovat erikoistutkija Jukka Kukkonen ja kuvataiteilija Hannele Rantala.

Suomen Valokuvataiteen museo,
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Megapixel.net, Canon PowerShot S2 IS -arvio. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, 36 mm - 432 mm, kuvanvakaaja, kääntyvä 1.8 tuuman lcd-näyttö, sd/cf-kortit. Käytettävyys 9. Kuvanlaatu 9.2. Suomen keskihinta on 517 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Who will be named Widlife Photographer of the Year 2005? Kuvien jättöaika on päättynyt, yli 16.500 kuvaa 55 maasta. Tulokset julkistetaan 19.10.2005. Museum of Natural History (Lontoo) esittelee kuvia lokakuun 22. päivästä alkaen. Ks. diginews 25.3.2005.

Luminous Landscape, Nothing About Noise. Mike Johnstonin sunnuntaikolumni.

The-digital-picture.com, Canon TS-E 24mm f/3.5 L Tilt-Shift -arvio. Lähinnä arkkitehtuurikuvaukseen, vääristymien korjailuun jo ennen kuvan ottamista. Suomen hinta on n. 1.400 euroa.

Ephotozine.com, Canon 35mm f/1.4 L USM -arvio.

USA:n Canonin tiedote 12.7.2005, BG-E2 -akkukahvan (Canon 20D) ilmaiset korjaukset. Suomessa JAS Tekniikka on näitä korjannut ilmaiseksi jo muutaman kuukauden (epävirallisesti ilman tiedotteita).

Dpreview.com, Fujifilm FinePix S9000 Zoom (Euroopassa S9500 Zoom). Yhdeksän megapikseliä, 10.7-kertainen zoom, 28 mm - 300 mm, ei kuvanvakaajaa, kääntyvä 1.8 tuuman lcd-näyttö. Reaaliaikainen histogrammi, xD/cf-kortit, salamakenkä, raw- tiedostomuoto. Myyntiin elokuussa. Hinta on $699.95.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix S5200 Zoom (Euroopassa S5600 Zoom). Viisi megapikseliä, 10-kertainen zoom, 38 mm - 380 mm, Anti Blur (Fujin mukaan normaalia kuvanvakaaja tehokkaampi? ISO-arvoa muutetaan automaattisesti...), viidennen sukupolven Super CCD HR. Myyntiin syyskuussa. Hinta on $399.95.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix E900 Zoom. Yhdeksän megapikseliä, nelinkertainen zoom, 32 mm - 128 mm, kahden tuuman lcd-näyttö, raw-tiedostomuoto, viidennen sukupolven Super CCD HR.

Shortcourses.com, Dennis Curtinin tehtaalta jälleen uusi kirja/e-kirja, A Short Course in Nikon D70 and D70s Photography.

International Herald Tribune: Shooter vs. shooter in paparazzi wars. Viisitoista vuotta sitten Los Angelesissa oli 10 - 12 paparazzi-kuvaajaa, nyt heitä on parisataa. Kaupungin isoimmalla alan firmalla on 20 - 40 kuvaajaa.

Xbitslab.com, Closer Look at 20" and 21" LCD Monitor Features.

 

30.07.2005 

Himos Festival 2005, ks. Kuvagalleria. Suurimman osan bändikuvista on kuvannut Timo Laaksonen (Foorumilla Tipe, tl-photo.net).

Henrik Kettunen, kettunen.1g.fi

Elokuvia ja Valokuvia -blogin Henri kirjoittaa aina välillä kuvaukseen liittyvistä asioista.

Artur Gajewski, heinäkuun valokuvaajahaastattelussa Sami Maisniemi.

Ttv.paksut.net/blog, linkkejä T.Väinämön ottamiin kuviin + muuta.

Pekola.net, kaikenlaista mielenkiintoista kuvaamiseen liittyvää + kuvia.

Designsapiens.com/blog, kuvia, esim. Pori Jazz 2005.

Wili's Netcorner, Tuska 2005 -festivaalikuvat (vain digipokkarilla sai kuvata, Canon A80).

Atte Hujanen, Ruisrock 2005.

Www.enroos.com, Lontoon terrori-iskut 7.7.2005, kuvia.

Olympus C-740 -kuvia, Vesa Virolainen.

(Foorumilta) North-West Import Oy Espoo, myynnissä myös Ortliebin vedenpitäviä kameralaukkua (ks. pdf-hinnasto).

Helsingin MM-kisat, 6.-14.8.2005, käytännöllistä tietoa kisoihin tulijalle.

 • "...Ammattilaisten pitkäobjektiiviset kamerat ovat katsomossa kiellettyjä ilman akkreditointia..."

Helsingin Sanomat, 25.7.2005, Uusi valokuvamuseo avautui verkossa. Kaksi kv. tunnettua newyorkilaista valokuvamuseota ovat avanneet koekäyttöön virtuaalimuseon nettiin. Syksyllä 2006 osoitteessa photomuse.org olisi tarkoitus olla yli 200.000 valokuvaa.

(Foorumilta) Cambrigdeincolour.com, Digital Photography Tutorials.

(Foorumilta) Photohobby.net, Minolta Dynax 5D, ensimmäiset kokemukset.

(Foorumilta) Stara Praga - zdjecia Jacka Sielskiego, kuvia vanhasta Varsovasta 1960-luvulta.

 

29.07.2005 

Varsinainen kesäloma on melkein ohi. Kamera ja kolme objektiivia olivat matkalla mukana, ja kuviakin ehti parinkymmenen lomapäivän aikana ottamaan kohtuullisen paljon, vaikkei kameraa viitsinyt aina mukana kanniskellakaan.

Monissa turistikohteissa (esim. Praha ja Budapest) myydään pahvisia 3D-kortteja, joissa on halvat muoviset linssit. Ostin kokeeksi kaksi tällaista korttia, joiden kappalehinta oli kaksi euroa. Ostin lisäksi kaksi pahvista sinipuna-3D -lasia puolellatoista eurolla. Yritin myös muistaa ottaa niitä kolmiulotteisia kuvia. Tarkennuspiste kannattaa pitää samana, paino toiselle jalalle ja sitten otetaan kuva, paino toiselle jalalle ja toinen kuva. Muuta ei tarvita.

 • pahviset 3d-kortit, the Amazing Card
 • 3d-kuvista taisi olla ensimmäinen kerta pitempi maininta diginewseissä 3.6.2001

Valokuva.net yli kuukauden toimimatta:
Reilu kuukausi sitten www.valokuva.net -osoite alkoi näyttää ilmoitusta Cannot find server, The page cannot be displayed. DNS-kääntökään ei toiminut. Päivät kuluivat, mutta vieläkään ei nimipalvelin kääntänyt osoitetta valokuva.net mihinkään (mikä tarkoittaa siis sitä, että sivuja ei ole internetissä). Syynä on ilmeisesti laskujen maksusta huolehtineen firman maksuvaikeudet. Tämän firman omistaja on eri henkilö kuin sivuston varsinainen perustaja ja keulahahmo Harri Ahola.

Salamavalon pehmentäjiä on monenlaisia, tässä Gary Fong's Lightsphere II. $39, postikulut USPS Airmail Parcel Post $16.

Kameramaailmassa ei heinäkuukaan ole enää hiljainen, kolmen viikon aikana ehti tulla monenlaista julkistusta. Lähipäivinä näistä enemmän.

 

09.07.2005 

Huomisesta alkaen uutisissa on muutaman viikon kesälomapaussi.
Seuraavan kerran sivua päivitetään 29.7. perjantaina. Leppoisia kesäpäiviä!

Saaristoelämän vuosikymmenet - valokuvanäyttely
Klikkaa kuva suuremmaksi

Saaristoelämän vuosikymmenet
- Valokuvia Turunmaan saariston Nötöstä 1910-1989
5.8.2005 saakka

Nötön vanhalla koululla avattiin juhannuksena saaristolaiselämästä kertova valokuvanäyttely. Nötö sijaitsee Turunmaan saaristossa ja se on Nauvon eteläisen saariston suurin saari. Vielä ennen toista maailmansotaa saarella asui pari sataa asukasta ja sen elinkeinotoiminta oli monipuolista.

Näyttelyn kuvat kertovat jo kadonneesta saaristolaiselämästä asukkaiden itsensä kuvaamana. Esillä on kuvia 1910-luvun alusta 1980-luvun loppuun. Asukkaiden kotialbumeista lainatut kuvat on digitalisoitu ja tulostettu A3- ja A4-kokoon. Kaikkiaan kuvia on esillä 68 kappaletta.

Näyttelyn on koonnut työryhmä, johon kuuluvat näyttelyn koordinaattori Harri Seeskari, Nötön kauppias Jorma Auer ja valokuvaaja Jouko Lehtola.

Valokuvanäyttelyn lisäksi Nötössä pääsee nauttimaan kesäisistä saaristolaismaisemista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävistä rakennuksista. Pidempää retkeä suunittelevia kiinnostanee tieto, että saarelta löytyy myös kauppa, huoltoasema ja pensionaatti.

Nötön koulu ja kahvila
ma-su 11-20
Liikenneyhteydet: m/s Aspö Nauvon Pärnäisistä ( www.suomensaaristolaivat.fi)

Top Shot (Malminkartano, Hki).

 • uusi rajoitettu erä Olympus E-1 Kittejä (14-45 mm objektiivilla) hintaan 997 euroa
 • erä Olympus E-1 SuperKittejä eli runko + 14-45 mm + 40-150 mm yhteishintaan 1.197 euroa

Sakari Mäkelän organisoiman uuden kilpailun (Kesäkuvakisa) tehtävänä on kuvittaa lause "Se vasta oli kesä!". Aikaa on kaksi kuukautta, viimeinen kuvien lähetyspäivä on elokuun 26. 2005. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkillä saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi. Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoiseksi.

 • tällä kertaa kiinnitetään erityistä huomiota kuvan kertovaan sisältöön
 • raati koostuu ns. kauniimman sukupuolen edustajista

Sakari Mäkelän järjestämiä digicamera.netin aikaisempia kuvakilpailuja:

Teppo Pihlajamäki, pääsivulta valitse vasemmalta alhaalta Etsi viisi virhettä. Kaksi valokuvaa, alemmasta pitää klikata sitä virhettä.

 

08.07.2005 

Filmi-Rulla eli www.foto-fr.com (Ylitornio, Alkkulanraitti 56). Suomi-kameroita (suomalaiselta maahantuojalta, suomenkielisin manuaalein eikä takuukorjauksissa ongelmia) alle hintaseurannan keskihintojen:

 • Fuji Finepx F10
 • Fuji Finepix Z1
 • Konica Minolta A200
 • Konica Minolta X60
 • jne...
 • nettikuvien hintoja on laskettu, nyt kuvat alkaen 0.15 euroa
 • käytettyjäkin laitteita löytyy jonkin verran

Samuli Vahonen (www.vahonen.com) on kirjannut kokemuksiaan uudesta Sigma 30 F1.4 EX DC HSM -objektiivista.

Ilkka Rinne blogi Pelkkää kuvitelmaa. Kamerana Nikon D70. Kohdassa digikuvaus on valokuvausaiheista tekstiä.

 • veljen nimi lienee monelle kuvaajalla tuttu: Olli Rinne (Digikameran omistajan FAQ, digifaq.info)

Digitoday.fi, Tutkimus: valokuvat tekevät ihmisistä onnellisempia.

Vihitty.fi, hääpäivän voi ilmoittaa muille. Myös hääkuvan voi laittaa esille. Kuvallinen hääilmoitus maksaa 25 euroa, teksti-ilmoitus 10 euroa. Kesäkampanjan aikana hääilmoituksen voi jättää veloituksetta 15.6 - 15.7.2005 välisenä aikana.

JAS Tekniikka (mm. Canonin takuuhuolto) muuttaa tänään perjantaina Kaivopuistosta Mannerheimintie 160 B:hen (juuri ennen Tilkan sairaalaa). Muuttopäivän huolto on suljettu.

(email) Pieni liike Salosta, Kuva-Järvinen, kertoi, että tiettyjä Canonin optiikoita joutuu odottelemaan jopa kolmekin kuukautta. Kuva-Järvisellä on kuitenkin myymälässä heti ostettavana esim. seuraavat objektiivit:

 • EF 70-200 F2.8 L IS USM
 • EF 70-200 F4 L USM
 • EF 70-300 F 4.5-5.6 DO IS USM
 • EF 17-40 F 4 L USM
 • EF 75-300 IS USM
 • EF-S 10-22
 • EF-S 17-85
 • EF 28-135 IS USM
 • EF- 24-70 F 2.8 USM
 • EF 100 F 2.8 USM Marco

Bloomberg.com, Canon, Nikon Bet on Professional Camera Models to Lift Profits. Canonin ja Nikonin osuus järjestelmädigimarkkinoista on 80%. Nikonin edustajan mukaan markkinat kasvavat vielä kaksi kolme vuotta. Tämän vuoden osuus on neljä miljoonaa järjestelmädigiä, ylärajan arvioidaan olevan kahdeksassa miljoonassa. Japanilaisten valmistamien objektiivien määrän arvioidaan kasvavan tänä vuonna 6.2 miljoonaan kappaleeseen, kasvua on 16%. Canonin järjestelmädigeissä voitto-osuuden arvioidaan olevan kolme kertaa isomman kuin kompaktidigeissä.

Drchung.new21.net, Preview Extractor. Näyttää raw-kuvaan upotetun jpg:n. Nikon D70(s)-, D2H(s)- tai D2X-malleille näyttää myös kameralla otettujen kuvien määrän (kuinka monta kertaa suljin on lauennut). Ilmainen.

 • "Really Useful Software for Nikon DSLRs"

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-P200 -arvio. Suomen keskihinta on 388 euroa (MBnetin Hintaseuranta). (Muista aina kysyä, tuleeko suomenkielinen manuaali mukana).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-W7 -arvio. Suomen keskihinta on 389 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-W5 -arvio. Suomen keskihinta on 336 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Epson Stylus Photo 4800 Review Notes. Viikon käytön jälkeen. A2-koon printteri. Hinta vähän alle $2.000.

LetsGoDigital, Stealth Cam Motion Cameras.

 

07.07.2005 

Työkaveri löysi sitten Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM -objektiivin (ainakin oli menossa eilen iltapäivällä sitä ostamaan). Liike oli Top Shot (Malminkartano, Hki), joka lähetti sähköpostia, että sellainen löytyy hyllystä (etsijän mukaan tiistaina Top Shotin www-sivut olivat näyttäneet ei-oota vihreä neliö tarkoittaa, että tuote on _liikkeen_ hyllyllä - monet nettikaupathan kertovat _tukun_ tilanteen. Tässä tapauksessa olivat etsijällä menneet rivit sekaisin... Eilenkin siis oli ko. rivin kohdalla ollut vihreä neliö).

 • Itäkeskuksen Helioksestakin kuulemma löytyy Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM (peräti kaksi kpl)
 • sain vielä sähköpostiini yhden tarjouksen käytetystä Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM -objektiivista (hinta n. 400 euroa) (on kuulemma vähän turhan hidas poikien jalkapallopelien kuvaamiseen)
 • Meillä tämä objektiivi on ollut käytössä runsaat kaksi vuotta, piirto ei ole veitsenterävä, polarisaatiofiltteriä voi kääntää vasta tarkennuksen jälkeen, tarkennuskin kestää välillä liian kauan jne. Kaikista huonoista puolista huolimatta voin kuitenkin lämpimästi suositella Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM -objektiivia. Onhan se kevyt, siinä on kuvanvakaaja ja tausta blurrautuu mukavasti.

J Kärkkäinen Oy hakee päätoimista tuotevalokuvaajaa (joka osallistuu myös muuhun mainostoimistotyöskentelyyn). Kärkkäisen viimeisen tilikauden liikevaihto oli yli 70 miljoonaa euroa. Työpaikka sijaitsee Ylivieskassa. Hakuaika päättyy 13.7.2005.

 • ks. työvoimatoimiston ilmoitus Tuotevalokuvaaja (J. Kärkkäinen Oy, YLIVIESKA)

TTV:n eli Tuomo Väinämön Action Pack 1.0 (Photoshop CS/CS 2). Tarkoitettu webbiin laitettaville kuville. TTV:n kuvia.

(email) Mac-käyttäjille: iPhoto 5:n uusin päivitys tukee nyt myös raw-kuvia. Ks. tarkemmin Applen sivuilta (in Finnish).

Megapixel.net, Canon EOS 20D -arvio. ISO 3200 vastaa kompaktidigien ISO -arvoa 200/400. Käytettävyys 9. Kuvanlaatu 9.8.

 • (Mielestäni vähän turhankin ylistävä arvio, esim. valotus ei osu yhtä hyvin kohdalleen kuin kolme vuotta vanhemmassa Canon 1D -mallissa, aika usein 20D ylivalottaa. Kirkkaassa auringonpaisteessa Canon 1D:n etsin näyttää kuvausparametrit erittäin selvästi, kun Canon 20D:llä ei tahdo näkyä samoissa olosuhteissa aukkoarvoja, valotusaikoja jne. Subjektiivinen kokemukseni on, että Canon 1D:n dynamiikka on parempi).

Ephotozine.com, Sigma 800mm f/5.6 APO EX DG/HSM. Lähin tarkennusetäisyys 7 m, painoa 4.9 kg, pituutta 52.1 cm, hinta on £4.500, 6.600 euroa.

Photo.net, Air Show Photography.

Steve Sanders news 5.7.2005, Microsoft Debuts Digital Image Suite 2006. $99.95. Ks. Microsoftin sivuilta.

Amateurphotographer.com, Konica Minolta julkistaa ensi viikolla järjestelmädigin (halpissarjaa).

Suomen Microsoft, Photo Story 3 for Windows (ilmainen).

Microsoft.com, Digital Photo Home Page.

Dpreview.com, Extensis Portfolio Raw Filter 2 and update v7.0.6.

Earthboundlight.com, Dodging and Burning in the Digital Darkroom.

Digitalkamera.de, Apacer Disc Steno CP300 with color display and direct print function. 390 euroa.

Trustedreviews.com, Ricoh Caplio GX8 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 28 mm - 85 mm. £240, 352 euroa.

 

06.07.2005 

Panoraamamies Hans Lehtinen, www.360x180.net:

Työstä tuttu Canon 350D -omistaja päätti eilen sitten hankkia uuden EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM -objektiivin. Luulisi olevan yksinkertainen asia, mutta toisin kävi. Hän soitti kaikkiin mahdollisiin pääkaupunkiseudun liikkeisiin, kaikkialla tarjottiin vain ei-oota. Maahantuojalta ei ole kuulemma saanut runsaaseen kuukauteen yhtään tämän mallista objektiivia. Ei ollut myynnissä myöskään EF 70-200mm f/4L USM -objektiivia.

 • kun soitettuja liikkeitä oli sentään reilusti yli kymmenen, niin kyse ei ole enää mistään sattumasta
 • Mistä sitten oikein on kyse? Eikö objektiivien valmistus ole pysynyt järjestelmädigien myynnin mukana vai haluaako Canon, että ostetaan kalliimpia ja uudempia malleja? Vai onko Suomi vain liian syrjässä?

Docendo.fi, Matti Karhula, Kuvaa & tulosta. Docendon laaja digikuvan kirjatarjonta kasvaa entisestään. Kyse on uusille digikameran omistajille tarkoitetusta helppolukuisesta, runsaasti kuvitetusta A4-kokoisesta kirjasta. Sivuja on 80, aiheina ovat digikamerat, lisävarusteet, kortinlukijat, tulostimet ja skannerit. Esimerkkiohjelmana käytetään Photoshop Elements 3:a. Kuvan perussäädöt, arkistointi, kuvan lähettäminen sähköpostitse ja tulostaminen käydään läpi. Kuvan ottamista ja sommittelua käsitellään parikymmentä sivua. Kirja hinta on 16 euroa.

Vai ei kuvilla ole tehoa... Animalian ulkomainos-kampanja keskeytettiin alle vuorokaudessa. JCDecaux sai kuulemma liian paljon negatiivista palautetta. Poistettujen julisteiden kuvia voi katsoa Animalian sivuilta. Lue myös Animalian tiedote 30.06.2005.

Kesällä pitäisi olla aikaa perehtyä valokuvauksen perusteisiin. Ks. Itä-Vantaan aikuislukion Kuvakurssit ja lisämateriaalia netissä. Vasemmalta kun valitsee kolmanneksi ylimmän kohdan Oppitunnit, niin pääsee Itä-Vantaan aikuislukion valokuvailmaisun peruskurssiin netissä (linkki on esiintynyt diginewseissä jo useampaan kertaan).

Kameraseuran VAPPU 2005 digihaastekilpailun tuloksia voi tarkastella netissä.

(kertausta) Kameraseuran kursseja (syksy ja alkutalvi).

Eilen mainittu tolppakuvagalleristi harrastaa myös chilejä, mutta Suomen laajin chilikuvakokoelma on osoitteessa www.fatalii.net (lyhytosoite). Yli tuhat chilikuvaa.

 • kohdasta Fiery Faces näkee, mitä tapahtuu chilin syönnin jälkeen

Kävin katsomassa Canon Image Gatewaysta kuvia, kun kerran kutsu tuli. Kuvat latautuivat ärsyttävän hitaasti, vaikka Euroopasta tulivatkin. Rasittavinta oli ruutukuvien pieni koko, vain 448 x 298 pikseliä. Käytännössä tuon kokoiset kuvat eivät ole enää käyttökelpoisia. Ainut hyvä puoli palvelussa on, että Canonin ostaneet saavat sieltä tilaa näille minikuville 100 megaa eikä maksa mitään.

(via Linko) Erikoisia pilviä Nebraskassa.

Dpreview.com, Canon launch beginner SLR site. Linkki Canonin sivustolle ei toiminut aikaisin aamulla. Ks. myös dcviews.com.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot H1 -arvio. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, 36 mm - 432 mm, kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Highly Recommended.

Luminous Landscape, Private Photographic Book Publishing. Reichmann kertoo firmasta, joka lupaa tuottaa sata satasivuista kirjaa alle $10.000. Tuhat kirjaa ei sitten maksakaan enää kuin $11.500. Syyskuun alussa pitäisi Reichmannin omakustanne tulla myyntiin. 100 Books Publishing Company vaikutti pätevältä firmalta.

Ephotozine.com, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro -arvio. Suomen hinta on vähän alle 500 euroa.

Ephotozine.com, Tamron Di II AF 18-200mm f/3.5-.3 XR LD Aspherical (IF) Macro -arvio. Suomen hinta vähän alle 450 euroa.

Ephotozine.com, Tamron AF28-300mm f/3.5-6.3 XR Di -arvio. Suomen hinta on noin 450 euroa.

Pocket-lint.co.uk, Canon Ixus 700 -arvio. Suomen keskihinta on 470 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Canon PowerShot A510 -arvio. Suomen keskihinta on 219 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Betterphoto.com, How to Clean a Digital SLR Camera’s Sensor.

Pocket-lint.co.uk, Pentax Optio 50 -arvio. Suomen keskihinta on 200 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Creativepro.com, Wacom Cintiq 21UX Interactive Pen Display -arvio. Hinta on vähän alle $3.000.

Dpnow.com, va-koteloita, Nikon Coolpix 4600 ja Coolpix 5600.

Digit.no, HP Photosmart R817 - first impression (in English). Suomen keskihinta on 318 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

05.07.2005 

Bonnierin julkaisema Digikuva-lehti (lähinnä kaiketi tanskankielisestä versiosta suomeksi käännetty) on julkistanut valokuvakilpailun, jonka aiheena on Pohjolan luonto. Sama kilpailu lienee kaikissa Pohjoismaissa (?), lehdessä kerrotaan, että kyse olisi Pohjoismaiden suurimmasta valokuvakilpailusta.

 • kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
  kilpailu(miukumauku/at)digi-kuva.fi, kuvien viimeinen lähetyspäivä on 1.8.2005
 • kuvan minimikoko on 1 Mt, tiedostomuoto on jpg, "Aihekenttään" (otsikko?) laitetaan "PM2005"
 • sähköpostiviestiin olisi hyvä kertoa kuvasta vielä jotain, missä, milloin, millä tavalla otettu, miten käsitelty
 • palkintoja on kaikkiaan kymmenen, Canonin tuotteita yhteensä 12.000 euron arvosta
 • voittaja saa Canon 20D:n, 580EX-salaman, printterin sekä pari Canonin objektiivia, yhteensä 3.620 euron arvosta fototavaraa

Toinen samanaiheinen Digikuva-lehden kilpailu samanlaisin säännöin on manipuloiduille kuville. Näistä palkitaan kolme parasta. Ensimmäinen voittaa 589 euron arvoisen kameran, toinen voittaa 430 euron arvoisen kameran, kolmanneksi sijoittunut saa 260 euron arvoisen printterin.

Knorr 2005 Kuvien kesä -valokuvakilpailu, Unileverin järjestämä. Kilpailuaika päättyy 31.8.2005. Kuvat ovat esillä netissä, niitä voi äänestää, eniten ääniä saanut kuva voittaa Canon Digital Ixus 40 -kameran. Äänestäjien kesken arvotaan lisäksi toinen Ixus 40 -kamera. Kuvia oli lähetetty jo yli 700 kpl.

Isä ja lapsi -valokuvakilpailu, kuvien on oltava perillä viimeistään 30.9.2005. Lähetetyistä kuvista koottu näyttely on esillä Sanomatalossa 13.-26.11.2005. Kuvien toivotaan olevan 1940-luvulta nykypäivään. Kolme palkintoa ovat Canon A520 -digikameroita.

Kalevan Kierros suuri valokuvakilpailu. Kaksi sarjaa, Kalevan Kierros 2005 ja Kalevan Kierros 1977 - 2005. Etsitään kuvia tapahtuman tiimoilta, kuvien viimeinen lähetyspäivä on 1.10.2005.

Iltalehti 3.7.2005, Näin ruokakuvissa huijataan.

Helsingin Sanomat 5.7.2005, A14, Sadat sähkötolpat tallentuvat galleriaksi internetiin. Espoolainen Janne Määttä harrastaa sähkötolppia ja erityisesti niiden kuvaamista. Tolppakuvia on yli neljäsataa. Maailmalta sähkötolppaharrastajien pitämiä sivuja löytyy kymmenkunta.

Ephotozine.com, Sigma 30mm f/1.4 EX DC -arvio. Näytti olevan muutamassa paikassa Suomessa myynnissä vähän alle 450 euron.

Digital Outback Photo, 4x5 & 1DsMk2. 4x5 -koon skannaavat digiperät eivät ole vielä maisemakuvauksessa käytännöllisiä (vaativat esim. useiden minuuttien valotusajat). Hinta on kuitenkin kilpailukykyinen Canonin 1DsMk2:n ja Phase One P25:n kanssa. Canonilla on helppo ja nopea ottaa kuvia.

Digitalkamera.de, PTGui 4.1, Panotoolsin graafinen käyttöliittymä. Hinta on 58.31 euroa.

Dpnow.com, SP-Scan (Slide Projection Scan). Päivässä 4.000 diaa biteiksi. Digitaalinen järjestelmäkamera ja SP-Scan. Kuvatiedostojen siirto suoraan mikroon. Nelisivuinen saksankielinen pdf, jossa hinnat. Vaatii vielä sopivan diaprojektorin ja erilaisia telineitä. Pelkkä SP-Scan IR maksaa Nikon D50/70/70s ja Canon 300D/350D 299 euroa.

Michaelclarkphoto.com, samalle sivulle koottu lyhyitä arvioita:

 • Hasselblad 503CW
 • Nikon D70
 • Nikon F5
 • Mamiya 7 II
 • Holga
 • Nikkor AF-S 28-70mm f/2.8D ED-IF
 • Nikkor 16mm f/2.8D Fisheye
 • Nikon 80-200mm f/2.8D AF-S Nikkor

 

04.07.2005 

Viikon 27 kuva: Rullalautailua Brysselissä.

Maa ilmasta -näyttely Lasipalatsinaukiolla Helsingissä 18.9.2005 saakka
Maa ilmasta -näyttely
Yann Arthus-Bertrandin Maa ilmasta -näyttely on esillä Lasipalatsinaukiolla Helsingissä. Näyttely on auki ympäri vuorokauden. Kuvia on esillä 120 kpl, ja ne on ripustettu 60:een Lasipalatsinaukiota kiertävään telineeseen. Kuvien koko on noin 120 cm x 180 cm. Yksi kuva on otettu Suomessa, lähellä Sauvoa. Kuvassa kasvihuone hohtaa valoa lumiseen talvimaisemaan.

Arthus-Bertrandin näyttelyt ovat aina ilmaisia, hän haluaa tavoittaa kuvillaan mahdollisimman suuren yleisön. Tähän mennessä Maa ilmasta -näyttelyn on nähnyt maailmanlaajuisesti arviolta 50 miljoonaa katsojaa. Kuvaaja ei pidä itseään taiteilijana, hän haluaa vain tuoda esille luonnon kauneuden ja herättää yksittäiset ihmiset ymmärtämään kestävään kehitykseen pohjautuvien vaihtoehtoisten ratkaisujen merkitys.

Suurin osa näyttelyn kuvista on kuvattu helikopterista 30 - 3.000 metrin korkeudesta. Välineinä on ollut Canon EOS-1N sekä kinokoon Fujichrome-filmi, Velvia 50 ASA (dia). Kinofilmikameran rajoituksista johtuen kuvat ovat parhaimmillaan vasta kauempaa katsottaessa (etäisyys esim. yli kolme metriä). Näyttelyn yhteydessä joka päivä klo 10 avautuvassa teltassa myydään oheismateriaalia:

 • postikortit 2 euroa (10 kpl 17 euroa)
 • kaksiosainen postikortti 2.50 euroa
 • kirjekuori 0.25 euroa
 • postikorttikirja (englanti) 13 euroa
 • The Earth from the Air (UK) 50 euroa
 • La Terre Vue du Ciel (F) 50 euroa
 • Jorden sedd från Himlen (S) 50 euroa
 • Jorden sett från Himlen (N) 50 euroa
 • The Earth from the Air - 366 Days 30 euroa
 • 366 Dagar och tanker om Jorden (S) 30 euroa
 • The Earth from The Air - for Children (UK) 15 euroa
 • Jorden berättad för barn (S) 15 euroa
 • Katalogi 20 euroa
 • Cataloque 20 euroa
 • Being a photographer 40 euroa
 • Maailman tila 25 euroa
 • State of the world 25 euroa
 • T-paita (ei vielä myynnissä) 25 euroa
 • Pienet julisteet 30 x 40 cm 8 euroa
 • Keskikokoiset julisteet 50 x 70 cm 15 euroa
 • Isot julisteet 90 x 120 cm 37 euroa

Lasipalatsin aukio:
Mannerheimintie 22-24, Helsinki
ti-su 12-18
18.9.2005 saakka

Readme.fi, kirjoja myynnissä kirjakaupoissa ympäri Suomen. Sanomatalossa (Hki) oma myymälä.

 • Reima Flyktman, Onnistuneet digikuvat. 120-sivuinen pikkupokkari, joka kulkee näppärästi mukana. Suuri osa kirjan sisällöstä käsittelee kuvausta, sopii kuvausuraansa aloittelevalle.
 • Reima Flyktman, Kamerapuhelinniksit. 120 sivua.

Iltalehti, kuukauden kuvaaja (heinäkuu), kesäkuvaaja Atte Kajova. 19 kesäkuussa otettua kuvaa.

Digitarvike.fi, uutuustuotteena järkevän hintaiset Adidt -radiotaajuuskaukolaukaisimet Canonin ja Nikonin järjestelmädigeihin. Nikon-malli toimii vain, jos on akkukahva ja 10-pinninen liitin kaukolaukaisimelle.

Bobatkins.com, DSLRs compared.

Bobatkins.com, Konica-Minolta Maxxum 7D Digital SLR.

Bobatkins.com,

Dcviews.com, Nikon D50 -arvio.

Nikonians.org, Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR. $1.430.

Nikonians.org, guides, kaikenlaista hyödyllistä.

Photoshopnews.com, Black & White Cronicles. Miten m/v-tulostaminen on kehittynyt viimeisen 15 vuoden aikana?

Tom's Hardware Guide, ViewSonic slashes high-end LCD monitor prices nearly 40 percent.

Anandtech.com, Sony DSC-M1: Good Video, Disappointing Pictures. Erikoinen muotoilu, näyttää lähinnä kamerapuhelimelta. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 28 mm - 114 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, hyvät video-ominaisuudet. Still-kuvien laatu ei tyydyttänyt, ISO 100:kin tuli kohinaa, jpg-pakkausvirheet näkyivät kuvissa. Videot tallentuvat MPEG-4 -muodossa, joten kortille mahtuu paljon liikkuvaa kuvaa. Puolen gigan kortille mahtuu yli 20 minuuttia 640x 480 -tarkkuudella otettua 30 fps -videota. Hinta on n. $500.

 

03.07.2005 

TV:ssä vilahti Nelosen lähetyksessä urli, jossa mainostettiin Finlandia - Vuoden luontokuva 2006 -kilpailua. nelonen.fi/luontokuvat. Tarkempia tietoja tai osallistumiskaavaketta ei vielä netistä löydy. Kilpailuaika on kuulemma pitempi kuin aiemmin ja palkintoja on jälleen luvassa voittajille noin 10.000 euron arvosta.

Kaisaniemen puistossa pidetään turnajaisia heinä- ja elokuussa. Sunnuntaisin on yksi näytös klo 15, lauantaisin kaksi näytöstä klo 14 ja 18. Arkipäivisin näytös on klo 18. Mukana on kahdeksan ratsua ja kahdeksan ritaria. Ks. tarkemmin www.ritarit.fi.

 • esityksen kesto on n. 1.5 h, aikuisten liput maksavat 20 euroa, lasten lippujen hinta on 10 euroa

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumni, Catch the Rave! Konica-Minolta 7D Early Impression.

8.6.2005 kerrottiin diginewseissä ns. digitaalisesta kulmaetsimestä Zigview (1.9 tuuman lcd-näyttö, kiinnitetään järjestelmäkameran etsimen jatkeeksi). Ks. lyhyt arvio tuotteesta.

HP:lta uusia pikkuprinttereitä, myyntiin elokuussa.

Dpnow.com, HP:ltä neljä skanneria, heinä- ja elokuussa myyntiin.

 

02.07.2005 

Vuoden Nuori Valokuvaaja: Miina Savolainen (näyttely viimeinen viikonloppu!)

Miina Savolainen: Millaprinsessa

Libriksen järjestämässä Vuoden Nuori Valokuvaaja -kilpailussa voiton vei Miina Annukka Savolainen Maailman Ihanin tyttö -projektillaan.

 • Maailman ihanin tyttö on voimautumisen ajatukseen perustuva terapeuttinen valokuvaprojekti, joka on toteutettu yhteistyössä lastenkodissa kasvaneiden tyttöjen kanssa. Projekti on jatkunut vuodesta 1998 ja se on Savolaisen lopputyö Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolle. Aiemmin Savolainen on opiskellut sosiaalikasvattajaksi.
 • Libris-kilpailu järjestetään vuorovuosina Fotofinlandian kanssa. Palkinto on laadukas omakirja voittajan valokuvista. Edellinen voittaja oli Tiina Itkonen, joka toteutti kuvistaan palkitun Inughuit-kirjan. Kirja ja näyttely pääsivät kiertämään maailmaaa: Pariisi, Lontoo, Frankfurt, Kööpenhamina, Tukholma. Suomessa kirja valittiin Vuoden kauneimmaksi kuvateokseksi.
 • Kaikki Libris-kilpailun finalistit ovat mukana Galleria Uusitalon näyttelyssä: Elina Julin Imatralta, Ari Kakkinen, Minna Kurjenluoma ja Ida Pimenoff Helsingistä, Anni Leppälä Turusta, Laura Tättilä Lahdesta ja Heidi Risto Uusikaarlepyystä
 • viimeinen päivä 3.7.2005, la-su klo 12 - 17 Galleria Uusitalo (Lönnrotinkatu 15, Helsinki)
 • Libris-kilpailu on tarkoitettu korkeakoulusta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneille kuvaajille. Tulevaisuudessa osallistumaan pääsee kaikista valokuvaoppilaitoksista.
 • ks. luovan valokuvauksen työpaja luova.fi, voimauttava viikonloppu, loppusyksy

Helsinki Photography Festival, Taidehallissa 9.10.-6.11.2005, osallistujat on valittu. Suomalaiskuvaajat ovat Heli Hiltunen, Sanna Kannisto, Pertti Kekarainen, Jyri Pitkänen, Elina Saloranta, Jari Silomäki, Anu Suhonen ja Sonja Suominen. Ks. Britishcouncil.com, to be continued.../jatkuu....

Luontotupa.net, 17.06.2005, ympäristöministeriöstä oli kyselty yksityisalue-kylteistä ja jokamiehenoikeuksista. Vastaus oli aika yksiselitteinen: maanomistajien omatekoisilla tauluilla ei ole merkitystä. "...Lintujen kuvaaminen, samoin kuin luontomatkailutoiminta on sallittua, jos siitä ei aiheudu "vähäistä suurempaa haittaa"...."

(email) 30.6.2005 diginewseissä oli lyhyt lista Stockmannin alennusmyynnistä myytävistä tuotteista. Sanan ale edessä oli ns. Esim. Epson R200 -mustesuihkun hinta on Stockmannin alessa 139 euroa, kun Musta Pörssi myy samaan aikaan samaa kirjoitinta hintaan 99 euroa (ks. sivu 7).

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot A520 -arvio.

Dpreview.com, Olympus C-315 Zoom, uusi malli. C-310:n seuraaja, viisi megapikseliä, 2.8-kertainen zoom, heinäkuun lopussa myyntiin.

Tom's Hardware, Finding the Best 19" LCD Monitor for Your Application. Kuusi paneelinäyttöä.

Steve Sanders, Sony DSC-S60 -arvio.

Steve Sanders, Sony DSC-S40 -arvio.

Digitalcamerareview.com, Casio Exilim EX-Z750 -arvio.

Sandisk.com, Advise for travellers. Muistikortit matkoilla.

Creativepro.com, Tips on Photographing Fireworks.

Dpnow.com, The World's Largest Photo Exhibition. HP lahjoittaa 25 p lasten hyväksi, näyttely 26. elokuuta Englannissa.

Adrian's Rojak Pot, Nikon Lens Pen Lens Cleaning System. Ihan sama Lenspen, jota myydään kaikkialla. Oma kokemukseni Lenspenistä on vähän ristiriitainen, tätä puhdistusmenetelmää ei voi varauksetta suositella.

 

01.07.2005 

Helsingin Kaisaniemessä 15.-17.7. 2005 järjestettävä Tuska-festivaali, kohta säännöt:

 • "...Taskukameralla kuvaaminen on alueella sallittua. Kaikenlaisten ammattimaisten järjestelmäkameroiden, video- ja muiden nauhurien tuonti alueelle on kuitenkin kielletty...."

Suomen Kameraseurojen Liitto RY, SKsL, Uutiset. Lappeenrantaan perustettiin Suomen yhdeksäs alueellinen valokuvauskeskus. Ks. Elisa.net / Vaahtokylpy.

Antti F. kuvaa lentokoneita, ks. abbruz - lentokuvat.

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, nro 06-07/2005, 84 s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita. Lehti tilaajilla lähipäivinä.

 • Tuhansien kuvien tarinat, Ilkka Jaakolan uraa käydään läpi kuuden sivun verran. Toukokuun lopulla järjestetyillä Pohjois-Suomen Erämessuilla Jaakola kertoi kuvauskokemuksiaan kahtena päivänä, ensin Siperiasta, sitten Afrikasta. Nämä tilaisuudet olivat messujen luennoista suosituimmat. Jaakola ensimmäiset julkaistut kuvat olivat Apu-lehdessä 1977, juttu käsitteli Reidar Särestöniemeä. Ura jatkuu edelleen, sekä video- että still-kuvaajana.
 • Lauri Eriksson Ammatti: valokuvaaja, viisi sivua. Puolet työstä on mainoskuvausta, puolet muuta eli lehtikuvauksia ja taideprojekteja. Eriksson ei ole opiskellut valokuvausta, vaikka elanto on kuvaamisesta tullut jo 15 vuotta. Ura alkoi 25 vuotiaana. Nykyinen kuvauskalusto on Hasselbladin H1-kamera ja Imaconin 22 megapikselin digiperä sekä Canon 1Ds. Hasselbladin autofocus on erittäin nopea ja tarkka, sävyliu'uissa ja tumman pään yksityiskohdissa on paljon eroa kinaridigiin. www.laurieriksson.com.
 • Politiikan päänäyttämöllä, neljä sivua. Helsinkiläisen Compicin kuvaajat ottavat kuvia viikottain eduskunnassa. Mukana toiminnassa on viisi kuvaajaa. www.compic.fi.
 • Kesäkuva-2005 kilpailu, ks. tarkemmat ohjeet. Palkintoina Panasonic Lumix DMC-FZ5, Epsonin uutuuskirjoitin sekä SanDiskin 1 GB:n Ultra II -muistikortti. Aihe on Älä jätä kesämiestä! Kilpailuaika päättyy 29.7.2005.
 • Nikon Coolpis S2, parin sivun testi.
 • Kuva hiljaiseksi, kolme sivua. Kohinanpoiston perusteita. Esittelyssä Neat Image sekä Noise Ninja.
 • Laitevertailussa HiTi 631PS (200 euroa) ja Kodak Printer Dock Plus (170 euroa), yksi sivu, molemmat kymppikoon sublimaatiotulostimia. HiTi:n testiin tullut malli ei toistanut värejä oikein, yhden kuvan tulostus vei aikaa 2.5 minuuttia, paperin syöttökin temppuili, paperikasettia ei saanut helposti oikeaan asentoon. Kodak toimi mallikelpoisesti, värit menivät kohdalleen, laite oli hiljainen ja kuva tulostui 70 sekunnissa. 40 kuvan tulostuspakkaukselle tuli hintaa 18 euroa.
 • Maalin kiiltoa, neljä sivua. Hannu Iso-Oja on autokuvaaja. Pääosa työstä tehdään Foto-Hassella tuote- ja henkilökuvaajana sekä asiakaspalvelussa. Hannu on osakkaana firmassa, jonka kautta hän tekee autokuvauksia pääasiassa kolmelle lehdelle. Kalustona on tällä hetkellä Fuji Pro S3, johon käyvät Nikonin objektiivit. www.moottoripera.com.
 • Oikeutta!, Sakari Mäkelä, neljä sivua. Tekijänoikeutta käsitellään monelta kantilta. Selkeää ja punnittua tekstiä.
 • Kasvot auringossa, kolme sivua. Peter Forsgård antaa käytännön neuvoja muotokuvaukseen.
 • RAW-työnkulku, neljä sivua.
 • Pölyt pois, neljä sivua. Petteri Suhonen antaa hyviä ohjeita kennon puhdistukseen.
 • Sivurajalla, neljä sivua amerikkalaisen jalkapallon kuvaamisesta.
 • Seuraava numero 8/2005 ilmestyy elo-syyskuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Miina Sillanpää (Maailman ihanimmat tytöt. Mitä on voimauttava valokuvaus? Vuoden nuori valokuvaajaa haastateltavana).
  • Digikamera lastentarhassa (Kun kameralla kuvaa ei kuvaa ammattilainen, mutta ammattiin liittyen. Saako digikameralla kuvattua liikkuvaista lapsiryhmää)
  • Kesäkuvakilpailun tulokset (Lukijoiden parhaat otokset).
  • Mene etelään, valokuvaaja (Lintuja kuvaamassa Virossa. Turistikuvaamassa Tallinnassa)
  • Raw-konversio (Kuinka säädät valoisuuden ja värit kohdalleen? Raakakuvien käsittelysarja jatkuu)

Dpreview.com, Olympus Zuiko Digital Fish Eye lens. Olympuksen E-systeemiin, 8 mm, F3.5, 2 cm makro, tammikuussa myyntiin. Hinta-arvio on $800.

Nikondigitutor.com, Nikon D50 -sivusto.

Digicamreview.co.uk, Panasonic Lumix DMC-LZ1 and LZ2 -arviot.

Luminous Landscape, Epson Stylus Pro 4800, ensivaikutelma. Recommended, but with reservations.

Digital Outback Photo, Epson Stylus Photo R2400 Experience Report.

Digital outback Photo, Alain's Epson 4000 Experience Diary, closed.

Digital Outback Photo, 1.7.2005, Photoshop "Advanced Blending Modes" by Ben Willmore. 12-sivuinen pdf, 344 kB.

(uutinen runsaan viikon takaa) Dpreview.com, Canon posts EOS-1D/s Mark II firmware updates.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset