Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Marraskuu 2005

30.11.2005 

Digikuva.blogspot.com, "Tee se itse" Omnibounce. Parannettu versio muovikupista.

(Foorumilta) norppa.net, vähän aikaa saa navigaatiota pähkäillä.

(Foorumilta) Juzma.devianart.com, kuvat otettu HP R717 -digillä, joka ei ehkä ole luokkansa kärkeä. Kuvat osoittavat, että kaikenlaisilla välineillä saa hyvää jälkeä aikaiseksi.

Digitoday.fi, Helppo monitoimilaite. Lyhyessä esittelyssä Epson Stylus DX4850. A4-kuvat valmistuvat vähän yli kahdeksassa minuutissa, kymppikuva on valmis runsaassa kolmessa minuutissa. Suomen keskihinta on 119 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitoday.fi, Kamerakännyjen kuvankorjaus korjasi Innosuomi-palkinnon. SoftColor sai Innosuomi 2005 -palkinnon.

Steve Sanders, Canon Powershot S80 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 552 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 658 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitaldarrell.com, Nikon D2X vs. The Nikon D200 - Which Camera is Best for Me?

Digicamreview.co.uk, Olympus FE-120 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 196 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Nikon Speedlight website.

Rob Galbraith, Extensis ships Portfolio 8.

Rob Galbraith, Apple updates Aperture Knowledge Base documents.

Thom Hogan, Pixagent ITP Updated. Langatonta kuvien siirtoa Nikonin digeillä. Standard-versio on ilmainen, Professional-versio maksaa $60. 30 päivän kokeiluversio imuroitavissa.

IR (lehdistötiedote), Optio S6 Allows Users to Natively Create Video in the Popular DivX Format. Pentax Optio S6 on nyt myynnissä.

Digitalkamera.de, Panorama Factory 4.0. Uusi versio on ilmestynyt lokakuun 17. $60 (huomenna hinta nousee $10:lla).

Photographyblog.com, Beauty Pilot Software. Ihon virheiden korjaamiseen, helppokäyttöinen, $29.95.

 

29.11.2005 

Foorumilla on ollut eilen aamusta alkaen ongelmia sisäänkirjautumisessa. Yksi taulu lienee korruptoitunut, ainakin automaattisen sisäänkirjautumisen kanssa on ollut ongelmia. Tuo taulu (phpbb_sessions_keys) tallentaa tiedot sisäänkirjautumisesta. Armi lähetti Nebulaan myöhään eilen illalla viestin. Mysql:n repair-komennolla taulun pitäisi tulla kuntoon, jos ei, niin minulla on eilisaamusta varmuuskopio. Ko. taulun voi myös tyhjätä, mutta silloin taitavat automaattiset sisäänkirjautumistiedot kadota (?).

 • Jotain nykyisessä mysql, php ja palvelin -konfiguraatiossa ns. mättää, pitänee yrittää vähän selvitellä. Jollei nyt tule vähään aikaa uutta versiota, niin lienee syytä vaihtaa johonkin maksulliseen foorumisoftaan. Konversiot ovat näissä tapauksissa lukemani mukaan sujuneet ihan hyvin, käyttäjätiedot yms. ovat säilyneet. Katsotaan ja kuulostellaan.
 • klo 8:50: Nebula ajoi myisamchk:in ko. taululle, nyt käsittääkseni kaikki taas toimii

Digivideo.fi, DV-Videolehti lakkaa olemasta. Kahden vuoden aikana lehdeltä ilmestyi kahdeksan numeroa. Lehden tilaajakanta ei kasvanut odotetusti. Pienehkö osa vuositilauksen jo maksaneista ei saa kaikkia tilaamiaan numeroita, tilalle postitetaan Kameralehden numeroita. DV-Videolehden elokuvakilpailu siirtyy Kameralehteen. Vuoden 2006 alussa Kameralehti järjestää elokuvakilpailun lukijoille. DV-Videolehti.

Eiliseen uutiseen Alankomaista tilattaviin Canonin suomenkielisiin manuaaleihin liittyen: foorumille kirjoittanut oli soittanut ko. palveluun. Esim. Canon 20D:n suomenkielinen manuaali ei ole alkuperäinen, vaan kokoa A4. Hinnaksi tulee kaikkiaan vähän yli 17 euroa.

Lari Eteläniemi kävi Japanissa kuvaamassa Cheerleadingin MM-kisoja. Ks. Cheerleadingin MM 2005, Tokio, Japani. Matkapäiväkirja MM-kilpailut 5.-6.11.2005 Tokiossa.

Luontokuva.org, Finnfoto ry jakoi vuoden 2005 Kopiosto-apurahat. Apurahoja voivat hakea jäsenjärjestöjen jäsenet, jotka ovat toimittaneet hakemiseen oikeuttavan valvontavaltakirjan. Kaikkiaan jaettava summa oli 53.500 euroa. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n jäsenille jaettiin rahaa 12.200 euroa. Lisäksi yhdistykselle myönnettiin 7.250 euroa. Tällä summalla tehdään jäsenille jaettava luontokuvaajan perusopas.

(Timo U. Porista) Canon 10D:n akut olivat loppu, sekä alkuperäiset että tarvikeakut, kyse oli mallista BP-511. Timo avasi sekä alkuperäisen että ns. tarvikeakun. Sisältö oli molemmissa samanlainen. Ks. kuva.

Dpreview.com, Canon PowerShot A620 -arvio. Highly Recommended. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 366 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Canon PowerShot S80 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 552 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreviews.com, Canon Digital IXUS 750 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 463 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Nikon Coolpix S3 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 372 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix S9500 Zoom -arvio. 4.5*/5*. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 636 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photo.net, Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM -arvio. Suomen Canon. Suomessa hinta on vähän yli 800 euroa.

Ephotozine, Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG APO HSM -arvio. Lempinimeltään Bigma. Suomen hinta on alle ja päälle 1.300 euron.

Designtechnika.com, Kodak EasyShare P880 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 435 euroa (yksi noteeraus, sekin ulkomailta, MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Samsung Digimax Pro815 -arvio. Suomen Samsung (Perkko). Suomen keskihinta on 797 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, Casio introduces the Exilim Z-500 in Red and Blue.

Ranskalainen fotolehti Chasseur d'Images kirjoittaa vähän Nikon D200 -järjestelmädigistä. Babelfishin käännös englanniksi on mielenkiintoista luettavaa.

 

28.11.2005 

Viikon 48 kuva: Pohjoisranta kylmänä talviaamuna.

Canon Europe Web Self-Service. Suomenkieliset sivut, joilta voi tilata Canon-tuotteiden käyttöoppaita Canon Service Order Deskistä maksua vastaan. Tilaukset hoidetaan Alankomaista, toimitusaika postin kautta on 10 - 12 päivää, kuljetusliikkeen kautta 3 - 4 päivää. Maksuun käytetään luottokorttia. CD:n hinta on 8.51 euroa, manuaali (nähtävästi paperimanuaali?) maksaa 8.20 euroa, käsittelykulut ovat 4.04 euroa. Päälle vielä VAT (eli ALV, Alankomaissa 25%?) sekä kuljetuskulut.

 • kokemusta ei ole tuolta tilaamisesta, saako myös uusimpien mallien manuaalit jne. 29.11.2005: kuulemma esim. Canon 20D:n suomenkielisen manuaalin hinnaksi tulee kaikkine kuluineen yli 17 euroa, kyse on edelleen A4-koosta (siis ei nähtävästi alkuperäisestä painetusta manuaalista).
 • JAS Tekniikka taitaa edelleen toimittaa niitä valokopioituja suomenkielisiä A4-kokoisia manuaaleja, hinta 50 euroa + postikulut

Jaakko Mersalo, sukelluskuvia neljältä vuodelta. Kalusto on vaihtunut Sonyn digipokkarista Canon 20D -järjestelmädigiin.

Korjaamo, Helsinki
Arkemme kuvittajat
- uuden suomalaisen kuvajournalismin parhaita
30.12.2005 saakka

Korjaamon näyttelyssä on esillä uuden suomalaisen kuvajournalismin parhaimmistoa. Mukaan on otettu teoksia kuudelta kuvaajalta: Hannes Heikura (Helsingin Sanomat), Paula Kukkonen, (Anna), Juhani Niiranen (freelancer - mm. Helsingin Sanomat), Markku Niskanenkpl (Suomen kuvalehti), Timo Pyykkö (Apu) ja Liisa Takala (freelancer - mm. Helsingin Sanomat).

Näyttelyn kuvat kertovat maailmasta, jossa tällä hetkellä elämme. Kuviin mahtuu niin iloa kuin suurta suruakin.

Hannes Heikuran kuvat tahtovat jäädä näyttelystä päällimmäisinä mieleen. Helsingin Sanomia lukiessa Heikuran kuvat usein kiinnittävät huomiota visuaalisuudellaan ja esteettisyydellään ja ne tunnistaa helposti nimenomaan Heikuran ottamiksi. Vastaavalla tavalla hänen teoksensa erottuvat myös Korjaamon näyttelyssä. Heikura vannoo ratkaisevan hetken nimeen ja pitää kuvien lavastamista itselleen täysin vieraana ajatuksena. Aika hyvä esimerkki ratkaisevasta hetkestä on Ateenan Olympialaisissa viime vuonna Michael Phelpsistä 400 metrin sekauinnissa otettu kuva. Otos julkaistiin Olympialaisten aikaan HS:ssa, nyt sen voi nähdä kunnon vedoksena Korjaamossa.

Heikuran teosten lisäksi mukana on tietysti monia mielenkiintoisia teoksia muiltakin kuvaajilta, esim. Paula Kukkosen intiimejä ja herkkiä muotokuvia julkisuuden henkilöistä. Kirsi Pihasta on esillä muotokuva, jossa malli on kuvattu silmät kiinni. Kuva oli otettu Anna-lehdessä olleeseen Pihan haastatteluun, mutta se ei kuitenkaan kelvannut siinä yhteydessä julkaistavaksi.

Esillä on yhteensä reilut satakunta kuvaa. Teokset ovat kaikki toimeksiantoja.

Näyttelyn on koonnut Mikkelin valokuvakeskus. Kuraattorina on toiminut Mikkelin valokuvakeskuksen taiteellinen johtaja Olli Jaatinen.

Korjaamon Galleria
Töölönkatu 51 B, 00250 Helsinki
Näyttely avoinna ma-pe 11-17, la-su 12-16

Laiteblogi, plenoptinen kamera, legokamera, tee se itse kameroita.

LetsGoDigital, Canon Digital Ixus i Zoom -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 353 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Konica Minolta X1 -arvio. Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 352 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(email) Fujin kuvausvinkkejä.

(email) Fuji, Fuji FinePix S5600, näytekuvia, pdf-manuaali jne. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 350 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bobatkins.com, Paint Shop Pro Version 9.

Bobatkins.com, Holiday gift ideas for Photographers.

Creativepro.com, Corel Adds Support for Digital Camera Raw in Corel Photo Album 6.0.

Digitalkamera.de, Samsung Digimax Pro815. Auf Deutsch, AltaVista (tekstilohko kerrallaan käännös). Suomen Samsung (Perkko). Suomen keskihinta on 797 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

27.11.2005 

Valokuvaaja Kapa eli Martti Kapanen on avannut omat kotisivut.

(via Linko) Howstrange.com, kuvamanipulaatioita, turhan pieniä kooltaan.

(Foorumilta) Ebay.com:issa oli käyty ostoksilla, ks. JJ's Aviation Photos & Collectibles -sivun alaosan linkki Beware FS123STOP on eBay. Yksityishenkilöltä (yli 300 positiivista palautetta) oli ostettu Canon 28-300 IS L -objektiivi. Tavara piti tulla Englannista, mutta se tulikin USA:sta. Hinnaksi tuli vähän yli 2.000 euroa + alvit + tullit.

 • Ostaja oli maksanut rahat pankkisiirrolla (ei esim. PayPalin kautta). Kun paljastui, että objektiivi oli tullutkin USA:sta (eikä EU:n sisältä), niin ostaja oli lähettänyt viestin myyjälle. Tavara oli jo ollut pari viikkoa Vantaan tullipostissa (siis jo maksettu ostos). Myyjä oli pyytänyt tullia lähettämään objektiivin takaisin itselleen. Tulli oli näin toiminut. Suomen lakien mukaan vasta tulliselvityksen jälkeen tavara siirtyy ostajan omistukseen (vaikka siis ostos olisi jo kokonaan maksettu). Vielä on epäselvää, tuleeko rahapalautusta ollenkaan.

(Foorumilta) Fredmiranda.com, keskustelualue, Canon autofocus information. Miten tarkennus oikein toimiikaan? Vaikka kirjoitus koskee Canon 20D -järjestelmädigiä, niin samat periaatteet ovat käytössä muissakin Canoneissa.

Ilkka Rinne, Pelkkää kuvitelmaa, Akku vaihtoon, osa II. Niistä Nikonin ongelma-akuista... Ks. diginews 9.11.2005.

LetsGoDigital, Apple iPod Video -esittely. 30 GB tai 60 GB, 2.5 tuuma lcd-näyttö. Näyttää vain jpg-kuvat, mp3:lla akut kestävät 20 tuntia, videon katselussa kaksi tuntia. Suomen Apple. Suomen Apple-storen hinnat: 30 GB 329 euroa, 60 GB 449 euroa.

Digital Outback Photo, Uwe & Bettina's Main Cameras. Erikoinen yhdistelmä, Canon/Nikon. Lopussa mainitaan Lowepron SlingShot 200 AW.

 • Lowepro:lla on isompi SlingShot 200 AW ja pienempi SlingShot 100 AW, ks. tarkemmin. Nämä mallit ovat astetta kehittyneempiä kuin Tamracin Velocity 7/9. Kyse on reppu/laukku yhdistelmästä. AW = All Weather (sateella vedetään huppu suojaamaan vedeltä).
 • jostain syystä (!) osoite lowepro.fi vie Akiban (ja sitä ennen Efidatan) yritysten taustavoimien (?) perustamaan uuteen yritykseen
 • Suomen maahantuoja Lowepro:n repuille/laukuille on Perkko Oy (jonka sivuilla on vain linkki Lowepro:n sivuille). Lowepro lienee kanadalainen yritys.

Rob Galbraith, Aperture appears to be shipping from Apple Store. Hinta on melkein $500.

Dcviews.com, Ricoh updates the Caplio GX8 and Caplio R3 firmware.

 

26.11.2005 

Eilen oli työpaikan pikkujoulut. Vähän hankala yhdistelmä yrittää ottaa kuvia ja samalla itse viettää pikkujouluja. Pienikin alkoholimäärä tekee yksinkertaisista kameran säädöistä vaikeita, ISO-arvoa muuttaessa vaihtaa vahingossa valotuksen säätöä jne. Aamulla huomasin, että monissa kuvissa oli exposure compensation -1. Tällä kertaa oli mukana 30 cm x 40 cm softbox, Canon 550EX -salama ja Canonin salamapiuha. Toisessa kädessa oli tasovalo ja toisessa kamera. Etusormella sitten yritin vähän zoomailla. Laajakulmalla kuvatessa ei toisaalta ollut erityistä tarvetta zoomailuun. Isolla softboxilla on etunsa, kuvattavat eivät häikäisty ollenkaan, valo on tasaista ja varjoja tulee tuskin ollenkaan. Salaman käyttö ei tällöin vaadi mitään heijastavaa vaaleaa kattoa. Jos katto on korkealla tai väärän värinen, niin StoFenin muovikupeista ei ole mtään hyötyä.

PC Super Storen konkurssimyynti alkaa maanantaina 28.11.2005 klo 10. Konkurssipesän koko vaihto-omaisuus myydään viikon 48 aikana. Arkisin klo 10 - 17, lauantaina 3.12.2005 klo 10 - 14. Osoite on Ruosilankuja 3, Hki. Vihdintie ja Kehä I risteyksen tuntumassa. Ks. tarkemmin konkurssipesat.com.

Farmi.yle.fi, Kameravertailun nettijatkot - minkälainen kamera? Farmi Valokuvaus (kolme aihetta).

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-T9, preview. MBnetin Hintaseuranta, yksi noteeraus, 434 euroa.

Photographyblog.com, SanDisk ImageMate -arvio. Kortinlukija. 5*/5*. Kyse on nimenomaan 12-in-1 -pystymallista. Pikaisen haun perusteella esim. Varimport.fi näytti tätä myyvän, 37 euroa - 39 euroa.

Michael Weber, Nikon D2Hs.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC FX9 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 417 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Phatte Black Printing. Tarkoitettu Epson 4800, 7800 ta 9800 printterien omistajille. Ei tarvitse vaihtaa mustekasetteja niin usein.

(Foorumilta) Stans-photography.info, Brief Comments on Pentax K-Mount Lenses. Vuoden 2001 jälkeen ei ole päivitetty. Sivujen Introduction.

Creativepro.com, Photoshop How-To: Get Smart About Smart Objects. Smart Objects -ominaisuutta kannattaa kokeilla raw-tiedostoihin. Antaa mahdollisuuden palata aiempiin raw-konversion parametreihin.

LetsGoDigital, SeaLife DC500 selected as best innovative invention. Time Magazinen valinta. Hintaa tällä va-digillä on £350, 512 euroa.

Ephotozine.com, Olympus High Speed XD-Picture Card with 3D mode.

 

25.11.2005 

MikroPC nro 14, 24.11.2005. Teemana digikuva.

 • Adoben Premiere Elements 2 -videoeditori ei asennu sellaisiin mikroihin, joissa on Athlon XP tai sitä vanhempi suoritin.
 • Digikamera tallentaa elämää, Kymmenen sivun testi, keskihintaiset alle 600 euron digikompaktit. Täydellistä kameraa ei tässäkään testissä löytynyt. Yksi malli oli tasainen hyvä, toisessa oli yksi ominaisuus ylitse muiden jne. Käyttöliittymä (eli kameran käytön sujuvuus) vaihteli suuresti, seitsemästä mallista kahdessa - Canon ja Samsung - oli valikot suomennettu. Samsungissa oli kaikkein sekavin käyttöliittymä. Canonilla, Nikonilla, Pentaxilla ja Panasonicilla olivat selkeät valikot ja riittävästi pikanäppäimiä. Fuji ja Olympus olivat tässä suhteessa huonompia. Samsungin käyttöliittymä oli ylivoimaisesti huonoin. Laukaisuviive, kohina ja optisen etsimen puute ovat digipokkareiden ärsyttävimpiä piirteitä.
  - Canon PowerShot S80, 560 e, 59 p. Plussaa: testin paras käyttöliittymä, kestävä rakenne, metallinen jalustakierre. Miinusta: hinta, kuvanlaatu.
  - Fujifilm FinePix E900 (mPC Valinta), 450 e, 62p. Plussaa: kuvanlaatu, herkkyys, raw-kuvat, hinta. Miinusta: valikot, niukat editointipiireet, muovinen jalustakierre, Xd-muistikortti.
  - Nikon Coolpix P1, 470 euroa , 57 p. Plussaa: selkeä käyttöliittymä, pieni koko, videopiirteet, Wi-Fi (langatottomuus). Miinusta: kuvan vääristymät ja erotuskyky, ei ajan esivalintasäätöä, muovinen jalustakierre.
  - Olympus SP-350, 430 e, 53 p. Plussaa: salamakenkä, kuvien muokkaus, kuvausote. Miinusta: valikot, niukasti nappeja, laajakulman tynnyrivääristymä, muovinen jalustakierre, Xd-muistikortti.
  - Panasonic Lumix DMC-LX1, 595 e, 57 p. Plussaa: kuvanvakain, selkeä käyttö, metallinen jalustakierre, raw/tiff-kuvat. Miinusta: kohina, hinta.
  - Pentax Optio 750Z (mPC Voittaja), 450 e, 63p. Plussaa: monipuolisuus, tiff-kuvat, käyttöliittymä, riittoisa akku. Miinusta: pieni näyttö, hitaus, muovinen jalustakierre.
  - Samsung Digimax L55W, 380 e, 52 p. Plussaa: kuvanlaatu, pitkä laajakulmazoom, riittoisa akku, metallinen jalustakierre. Miinusta: sekava käyttöliittymä, ei valotuksen käsisäätöjä.
 • Haalistumattomia muistoja, viiden sivun testi. Miten valo vaikutti, entä pysköintihallin saasteet? Kestävätkö printit vettä ollenkaan? Mukana vertailussa olivat HP Photosmart 8050 (dye-tyyppi), Epson Stylus D68 Photo Edition (pigmenttimuste) ja Canon Pixma iP4200 (pigmenttimuste). Sublimaatiotulostimia edusti Kodak EasyShare Printer Dock series 3. Verrokkina värilaser HP Color LaserJet 3700n. Vanhoja toimistotulostimia edusti jo myynnistä poistunut HP Officejet R65. Aidot digivalokuvat tilattiin Eiristä (Agfan Sensatis-valokuvapaperi). HP:n mustesuihkutuloste kesti ulkona heikoiten, jo ensimmäinen yökaste levitti värejä. Kodakin sublimaatiotuloste selvisi parhaiten, myös Epson menestyi erinomaisesti. Paras tulos Epsonilla saatiin kuitenkin Ilfordin lumppupaperilla.
 • Valokuvat arkistoon, Digitaalinen kenkälaatikko, neljä sivua. Esimerkkiohjelmina Adobe Photoshop Elements 4 (90 euroa) ja ACDSee 8 (50 dollaria).
 • Photoshop Elements 4 vastaan Paint Shop Pro X, Tohtori Pikselin kauneuskirurgiaa, kolme sivua.
  - Photoshop Elements 4 (90 euroa), "Jokainen ominaisuus ei ole aivan helmi, mutta paketti on kokonaisuutena paras edullisista kuvankäsittely- ja arkistointiohjelmista", 4.5*/5*.
  - PSP X (119 euroa), "Kelpo editointiohjelma. Mukana myös nopea, mutta melko yksinkertainen kuvienhallintasofta". 3.5*/5*.
 • Kuvamuoto ei ole muodollisuus, kaksi sivua kuvatiedostoista.
 • Pikatestit, Tosiharrastajan digijärkkäri, Canon EOS 5D, 3.100 euroa, yksi sivu. "Täysikokoinen kenno on ainakin filmikameralla kuvanneiden toiveiden täyttymys. Iso etsinkuva, parempi syväterävyyden hallinta ja objektiivien koko kuvakulman hyödyntäminen merkitsevät paluuta tulevaisuuteen, ainakin niille, jotka ovat oppineet valokuvaamisen filmikameralla". 5*/5*.
 • Pikatestit, Valokuvat suoraan albumiin, www.multikuva.fi, Multiprint. Kuvat kootaan yhdeksi albumiksi, joka sitten tulostetaan. 20-sivuiselle albumille mahtuu kuvia satakunta, muitakin kokoja voi valita. Kuvien järjestelyyn ja sijoitteluun on oma editori. Viiden päivän päästä albumin pitäisi tulla kotiin. Kuvien laatu osoittautui valitettavan huonoksi. Monissa kuvissa värisävyt olivat voimakkaasti punaiseen, osassa värisävyt olivat lähes kadonneet. Joistakin alunperin laadukkaista kuvista olivat pikselit tulleet näkyviin. "Jos Multikuvan tulostusjälki vielä petraa, niin hyvä idea saa arvoisensa palvelun". 3*/5*.
 • seuraava numero 15 ilmestyy 15.12.2005. Testissä digivideokamera. Millaisen kameran saa 700 eurolla? Kotiohjaajan vinkit auttavat parempiin videoihin.

Tietokone.fi, Creativelta uusi 20 gigan mp3-soitin, Zen Sleek Photo 329 euroa. 1.7 tuuman oled-värinäyttö, kahdeksan väriä, joulukuussa myyntiin.

Digitaldarrell.com, Nikon D200 Detailed Preview. Suomen Nikon. Vajaa kuukausi vielä odoteltavana.

IR, Kodak EasyShare P880 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 595 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Fotosidan.se, Färghantering.

Petteri Sulonen, Tripods 101. Dpreview.comin säie.

Popular Photography, Canon EOS 5D, Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.069 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta)

Popular Photography, Ricoh GR Digital.

Popular Photography, Adobe Elements 4.0.

Popular Photography, First Look: Olympus Evolt E-500 DSLR.

Popular Photography, Pentax *ist DL.

Popular Photography, JVC GZ-MC500U Video/Still Camera.

Popular Photography, Answered Prayers, 12.8MP, and no 35mm "lens factor." Amen!

Popular Photography, Sony Cyber-shot DSC-T5.

Popular Photography, Digital Toolbox: Get The Juicy Details.

Popular Photography, Editorial: Beware Of Pirates.

Popular Photography, Sold! In real estate, a great picture can be worth thousand$.

Olegnovikov.com, Nikon Creative Lighting System (CLS) review.

Digital Outback Photo, Altostorm Rectilinear Panorama, kokeilussa. Pro-version hinta on $179.

Brainblog.com, Scientists engineer bacteria to create living photographs. Kuvien resoluutio on arviolta 100 megapikseliä, kymmenkertainen tavallisiin valokuviin verrattuna.

 

24.11.2005 

Finlandia - Vuoden Luontokuva 2006 -kilpailun säännöt ovat olleet jo jonkin aikaa esillä Luontokuva.orgin sivuilla. Kahdeksan sarjaa, kussakin valitaan voittaja, sarjavoittajista yksi saa Vuoden Luontokuva 2006 -palkinnon. Lisäksi kuudessa sarjassa jaetaan kolme kunniamainintaa, kahdessa sarjassa jaetaan kaksi kunniamainintaa. Voittajakuvat kiertävät Suomea Vuoden Luontokuvat 2006 -näyttelyssä. Pääpalkinto on 5.000 euroa verovapaana. Sarjavoittajat saavat kukin 750 euroa verovapaana. Nelosen yleisöäänestyksen voittaja saa vielä 500 euroa.

 • kilpailuun voi osallistua Suomessa 1.1.2004 - 15.2.2006 otetuilla luontokuvilla
 • kuvien viimeinen postituspäivä on 15.2.2006
 • tulokset julkistetaan ma 16.10.2006 Finlandia - Vuoden Luontokuvat -illassa Finlandia-talolla
 • Kilpailun osallistumismaksu on Suomen Luonnonvalokuvaajien jäsenille 15 euroa, muille 25 euroa. Maksu oikeuttaa kolmeen sarjaan osallistumisen.
 • VLK 2005 galleria
 • vuoden 2005 voittajakuva
 • Finlandia-talo 14.2. 2005, kuvia
 • vuoden 2005 sarjavoittajat

HS, Valokuvaaja Leena Saraste sai Finnfoto-palkinnon. Palkinto on yhdistykseen kuuluvan ottama muotokuva palkinnon saajasta.

 • Leena Sarasteen väitöskirjan Valo, muoto vai elämä (Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla) voi lukea pdf-tiedostona (ks. linkki Helsingin yliopiston sivuilla)

Luminous Landscape, Street Photography in China. Katukuvauksesta ja Kiinassa kuvaamisesta.

Bobatkins.com, Canon Powershot SD200 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 30. Suomen Canon (Suomessa malli on jo poistunut myynnistä). Suomen keskihinta on 248 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Fuji Finepix S5600 -arvio. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 373 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Olympus E-500 -arvio. (Norjaksi, mutta ihan hyvin saa luetusta selvää). Suomen Olympus. Suomen hinta vaihtelee 600 euron ja 900 euron välillä (riippuen siitä, millainen objektiivi tai millaiset objektiivit tulevat mukaan).

Dpreview.com, Olympus ME-1 Eyecup Magnifier (ollut jo aiemminkin diginewseissä). 1.2-kertainen suurennus. Joulukuussa myyntiin.

C|net, HP Photosmart R817 -arvio. Suomen HP. Suomen keskihinta on 316 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Fantasea.com, FD-50 Housing for Nikon D-50 Digital Camera, $999. FSB 800 Flash Housing for Nikon SB 800 Speedlight, $280.

 

23.11.2005 

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin marraskuun kilpailun aihe on "Paras kuvani". Viimeinen kuvien lähetyspäivä on tiistaina 6. päivä joulukuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Pieni lisäys: Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna.

 • Jokaisellahan oli siellä piirongin laatikossa se yksi ylitse muiden, ja kait sama pätee näihin DVD- CD- tai HD-taltioihinkin. Nyt ei kun se paras ja merkityksellisin kuva kehiin; perustelujakin saa kertoa, miksi se on paras. Perusteluja toisin ei näytetä arviointiraadille, vain kuva ratkaisee edelleenkin.

Aikaisemmat kilpailut:

Tietokone-lehti, nro 13/2005, 9.11.2005

 • Petteri Järvisen kolumni, Digikuvan inflaatio. Kymmenen vuotta sitten valokuvat olivat arvossaan, johonkin tilaisuuteen kameran mukaan ottaneelta pyydettiin monta kertaa kuvia. Nyt jokaisella on vähintään kamerakännykkä mukana. Koulukuvaaja lähettää kaikkien lapsien kotiin tusinan verran kuvia, harva viitsii niitä palauttaa, maksaa vain kiltisti yli 30 euroa. Enää eivät valokuvaajat ota kuvia, vaan toimittajat kuvittavat juttunsa itse. Lukija on tottunut näkemään näitä vähän huonompia kuvia joka puolella eikä osaa enää vaatia parempia kuvia. Kallis filmi pakotti keskittymään kuvan ottamiseen huolella. Nyt itse kuvaus on ilmaista, samasta tapahtumasta otetaan kymmeniä kuvia. Sata vuotta sitten kuvat olivat kalliita ja niitä säilytettiin huolellisesti. Meidän ajastamme kuva-aineistoa tulee jäämään aivan ylenpalttisesti. Jaksavatko lapsemme kahlata tätä aineistoa? Entä digivideot?
 • 11 sivun vertailu, Laadukkaat ja litteät, 19 kpl 19-tuumaisia paneelinäyttöjä. Paneleita on kolme päätyyppiä. Tn+film (twisted nematic + film) vanhin, katsekulma on kapea, alhaalta katsottuna kuva tummenee ja värit vääristyvät. Käytetään pelikoneissa, halvimmassa luokassa ja kannettavissa. Monet tn-paneelit pystyvät vain kuusibittiseen värierotteluun. Liikkuvan kuvan toisto on tällä tyypillä ainoa etu. Vasteaika on yleensä lyhyt. Yhdistelmä nopea ilmoitettu vasteaika ja halpa hinta on hyvä yhdistelmä, siksi useimmat nykyisistä paneelinäytöistä ovat tn-tyyppisiä. Ips (in-plane switchin) katselukulma erinomainen molempiin suuntiin. Aiemmin vasteaika on ollut ongelma, mutta ei nykyisillä s-ips (super ips) -paneeleilla. Väritoiston suhteen Ips-paneelit ovat ylivoimaisia, siksi esim. Lacie on s-ips-paneeli. Kontrasti on huono puoli, melkein aina lattea muihin paneelityyppeihin verrattuna. Hinta on ips-paneeleilla kalliinpuoleinen, siksi ne eivät ole yleiskäytössä tavallisia. Va (vertical alignment) hyvä kompromissi kahdesta edellisestä. Mva (multi-domain vertical alignment). Katselukulma on melkein yhtä laaja kuin Ips-paneeleilla, värit vääristyvät hieman sivusta katsottaessa. Sivusta katsottaessa tummat värit erottuvat paremmin kuin suoraan edestä katsottaessa. Mva-tyyppiset paneelit pystyvät estämään tehokkaasti taustavalon vuotamisen, siksi niiden kontrasti on muita selvästi parempi. Samsungin patentoimassa pva-paneelissa (patterned vertical alignment) on vieläkin voimakkaampi kontrasti. Liikkuva kuva on Va-paneeleiden heikko kohta, vaikka osa valmistajista mainostaakin 8 ms:n vasteaikoja. Tämä näyttötyyppi ei sovi pelaamiseen.

  Neljä näyttöä nousi ns. testivoittajiksi eli Toimituksen Valinnaksi 19 testatun paneelinäytön joukosta.

  - Dell 1905FP, arvosana 8.2, 403 euroa. Halpa hinta, mutta kuitenkin laadukas näyttö. Plussaa: edullinen. Miinusta: sävyntoisto
  - Lacie 319, arvosana 8.6, 995 euroa. Oikea valinta väritarkkaan työhön. 10-bittinen sävynkäsittely. Plussaa: sävyt ja värit. Miinusta: liikkeen toisto.
  - Eizo Flexscan S1910, arvosana 8.6, 645 euroa. Hintaan suhteutettuna poikkeuksellisen laadukas. 10-bittinen sävynkäsittely. Plussaa: sävyt ja värit. Miinusta: hidas tasaantumaan.
  - Iiyama Prolite H1900, arvosana 8.8, 1.100 euroa. Kontrasti on voimakas ja katselukulma kiitettävän laaja. Liikkuva kuva toistuu paremmin kuin kilpailijalla Laciella. Suomessa Iiyama on jostain syystä ylihinnoiteltu. 10-bittinen sävynkäsittely. Plussaa: sävyt ja värit. Miinusta: kallis.
 • Pikakokeet, Kotikuvaajan monitoimikoneet, kolme sivua. Canon Pixma MP500 (260 euroa), Epson Stylus Photo RX520 (230 euroa) ja HP Photosmart 3310 (430 euroa). Laitteissa on samassa paketissa mukana kopiointi, skannaus, tulostus ja kortinlukija sekä mahdollisuus tulostaa suoraan kamerasta. Samoin on mahdollista printata cd-levyn kanteen.
  - Canon: "Tyylikäs mustesuihkumonitoimilaite, jolla voi tulostaa cd- ja dvd-aihion pintaan"
  - Epson: "Edullinen ja laadukas mustesuihkumonitoimilaite, joka sallii myös negatiivien ja diojen skannaamisen"
  - HP: "Runsaasti varusteltu lähiverkkovalmis mustesuihkumonitoimilaite. Lisäominaisuuksina negatiivien ja diojen skannaamisen ohella ovat faksitoiminnot ja wlan-valmius"
 • Pikakokeet, Parempi maalikauppa, Corel Paint Shop Pro X (120 euroa, päivitys 60 euroa), puoli sivua. PSP on ehtinyt jo versionumeroon 10, nyt kehitys on tehty kokonaan Corelilla. Käyttöliittymä on täysin uudistettu. Kuvan automaattisia korjaustoimintoja on paljon. Punasilmäisyyttä voi poistaa, ihon virheitä korjata, hampaita valkaista ja ihoa ruskettaa. Kohinan saa katoamaan ja haalistunut kuva palaa ennalleen. Animation Shop on nyt oma tuotteensa, versionumero on kolme. Mukana on nyt ICC-profiilit, 16-bittisyys, cmyk- ja raw-kuvat. Monitoriakin voi kalibroida ja perspektiivia oikaista. "Paint Shop Pron hinta-laatusuhde paranee entisestään. Nyt huomioon on otettu kaikki käyttäjät aloittelijasta ammattilaiseen".
 • Seuraava numero ilmestyy 7.12. Pokkaria paremmat digikamerat, vertailussa pitkäzoomiset laatukamerat.

(Foorumilta) EU-komission tukema organisaatio, joka pitää yllä listaa luotettavista kaupoista. Trustedshops.com/en/home. Money-back Guarantee.

 • Silmiin sattui näistä "luotettavista kaupoista" Pixmania (jonka ilmoittamat toimitusajat eivät ole _luotettavia_). Pixmanialla on tapana ilmoittaa usein tarkka pvm, vaikka oikeasti ei olisi tietoa toimituksesta. Työkaveri tilasi kesän lopulla dvd-soittimen, tavaran saapumisajaksi oli www-sivuilla ilmoitettu seuraava päivä. Sen jälkeen dvd-soittimen saapumispäivää pixmaniaan on siirretty ainakin seitsemän kertaa. Tilaus on edelleen sisällä. Jos tavaraa on, niin silloin Pixmanian kanssa kaupanteko on sujuvaa.

(Foorumilta) Arn: people Photo Gallery.

Digitoday.fi, Nopea gigatavun mini-sd-muistikortti. Transcendin kortti maksaa 100 euroa.

USA:ssa Chromix.com myy Monaco Optix Pro -kalibrointilaitetta (sitä kalliimpaa versiota) samaan hintaan kuin halvempaa Monaco Optix XR -versiota. Päälle tulee sitten vielä ALV (22%) sekä tulli. Postikuluille on kaksi vaihtoehtoa: FedEx International Priority (24 - 48 hours) $90.80 ja FedEx International Economy (4 - 5 days) $81.76. Kuluineen ei kannatane tilata Eurooppaan.

IR, Canon PowerShot SD450 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 55. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 374 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Fujifilm FinePix S9000 -arvio. Käytettävyys 8.4. Kuvanlaatu 8.8. Euroopassa Fuji FinePix S9500. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 637 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Kodak EasyShare One -arvio. Suomen Kodak.

Steve Sanders, Olympus Stylus Digital 600 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 281 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arviota on päivitetty. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 911 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreviews.com, Olympus SP-350 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 408 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bobatkins.com, Canon SELPHY CP-510/710 Compact Photo Printer. Suomen Canon: Selphy CP510 ja Selphy CP710. Suomen keskihinta (CP510) on 125 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Suomen keskihinta (CP710) on 165 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Prototype "light field camera" enables focusing after the fact. Pitkä matka vielä tuotantoon eli kuluttajalle asti. Ks. myös dpreview.com.

Rob Galbraith, Apple Aperture to ship November 30?

Petteri Sulonen, Raw Shooter Premium Field Report, updated.

Dpreview.com, Konica Minolta updates for A1 and A2.

Dpreview.com, DALSA chips power Leaf backs.

Dpreview.com, Sigma 170-500mm F5-6.3 APO DG. £629.99, 918 euroa.

Dpreview.com, Sigma 135 - 400mm DG lens.

Pcmag.com, Ten to Avoid--the Worst Products of 2005. Kohta 1, Samsung Digimax V700.

Digital Outback Photo, Mike Chaney (Author of Qimage) releases camera profiles for RSP.

Digital Outback Photo, Monochrome Photographic Printmaking with the Epson UltraChrome K3 Inkset.

Dcviews.com, HP software product upgrades.

 

22.11.2005 

Fotonetti.fi, Viikon 46 suurennostarjous on voimassa poikkeuksellisesti keskiviikkoon 23.11. klo 24.00 asti. Postituslistalle ilmoittautuneet ovat saaneet alennuskoodin. Koodi hinnoittelee 20x27 / 30 cm suurennokset hintaan 1,11 e / kpl. Suurennokset voi tilata mattapintaisina tai kiiltävinä. Suurennosten määrää alennuskoodia käytettäessä ei ole rajoitettu.

Suomen löytötavarapalvelu huutokauppa, tänään tiistaina, 22.11.2005, klo 19.00. Käpylän työväentalo, Vipusentie 19, 00610 Helsinki. Mm. Konica Minolta Dimage X31, Olympus Camedia C-160, Canon PowerShot A85, Canon Digital Ixus II, Olympus Mju 410 Digital, Canon Digital Ixus 430.

(Foorumilta) Verkkokauppa.comin sivuilla on Tamron XR 28-75mm F/2.8 Di Canon AF -objektiivin kohdalla varoitus: "Ei suositella Canon EOS 350D kameralle laajakulmapään tarkennusongelmien vuoksi.".

 • Ongelma koskee nimenomaan 350D-mallia (ei muita). 28-45 mm polttovälillä ja f/2.8 aukolla tarkennus sahaa äärettömän ja 3 m välillä.
 • Fredmiranda.com, kokemuksia tästä Tamronin objektiivista

Digitarvike.fi, tullut myyntiin Zigview-R (uusi versio), 209 euroa. Etsimenä aika onneton (voi käyttää vain rajaukseen), mutta uudet ominaisuudet ovat kiinnostavia. Liiketunnistukseen perustuva laukaisu. Aika-intervallikuvaus (samat ominaisuudet kuin Canon TC-80N3 kaukolaukaisimessa). Lankalaukaisu. Lisävarusteena saatavalla adapterilla ja laukaisukaapelilla saadaan kiinni erimerkkisiin järjestelmädigeihin.

Digitoday.fi, Kuvat paperille ja rompulle. Lexmarkin P450. Kymppikoon tulostin, jossa polttava cd-asema. Hinta on 200 euroa. Yhden kymppikuvan tulostaminen vei aikaa kaksi minuuttia ja ja 40 sekuntia. Suomen keskihinta on 180 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitoday.fi, IRC-Galleria uskoo blogien vetovoimaan. Lähiaikoina on tulossa blogin lisäksi myös virtuaaliset kuvagalleriat eli uudet kuvakansiot. Irc-galleria.net.

Aukea.net, Kuka nyt kehittää. Keskustelua Eirin kohtalosta (eli konkurssista).

Luminous Landscape, Sony DSC-R1, First Impressions. Pääosin erittäin positiivinen vaikutelma. Tarkka piirto, erinomainen objektiivi, hyvin suunniteltu. Kaikesta huolimatta Sony ei kuitenkaan ole järjestelmäkamera, sillä ei voi ottaa peräkkäin nopeasti kuvia, autofocus saisi olla parempi, isommilla ISO-arvoilla tulee kohinaa. Alle $1.000:n hintaan kuitenkin erinomaiset ominaisuudet. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 910 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Canon Digital Ixus 750 -arvio. 5*/5*. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 465 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Olympus SP-310 -arvio. Recommended. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 374 (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Fujifilm FinePix S9000 -arvio. Euroopassa Fuji FinePix S9500. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 637 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 665 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Naturephotographers.net, Close-up Photography with the Sigma 300/4.

Earthboundlight.com, More on Black and White in the Digital Darkroom.

Creativepro.com, It's All There In Black and White. Lyhyesti värikuvan muuntamisesta mustavalkoiseksi, ohjelmana Photoshop.

Rob Galbraith, Shipments of Canon EF 24-105mm f/4L IS resume.

Thebusinessonline.com, Nikon’s focus on high-end amateur market pays off.

IR, Lexar LockTight Security Technology Now Supported by the Nikon D200 Digital SLR Camera.

Rob Galbraith, LowePro announces DryZone Rover backpack.

Photographyblog.com, Altostorm Rectilinear Panorama Plug-in. Pro-versio $179, Home-versio $69.

Ephotozine.com, Sigma 135-400mm F4.5-5.6 DG announced (jo aiemminkin uutisoitu).

 

21.11.2005 

Viikon 47 kuva: Strutsi.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, muutama keskustelu.

Sfnet.harrastus.valokuvaus, muutama keskustelu.

Professori Jukka Kemppinen kirjoittaa blogissaan Kemppinen kaksi kertaa valokuvauksesta. 18.11.2005 Valokuvan kuolema ja 22.9.2005 Kamera.

Luontokuva.org, Nature Photo Book 2005 voitto Japaniin.

Practical Photography- ja Digital Photo -lehdillä on yhteinen web-sivusto, photographymags.co.uk. Sisältöä on kovin vähän, Foorumillakin on kuusi aluetta. Ei ehkä kannata rekisteröityä.

 • (esim.) viime vuoden (v. 2004) 12 kpl Practical Photography -lehteä saisi nyt huuto.netistä halvalla (korotuksen jälkeen hinta olisi kaksi euroa: yksi irtonumero maksaa tällä hetkellä 8.60 euroa)

Dcviews.com, Canon Ixus 750 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 464 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Samsung plans TV-capable digicams. Suunniteltu vain kotimarkkinoiden (eli Korea) käyttöön, kolmen tuuman lcd-näytöt. Ks. times.hankoki.com.

LetsGoDigital, Advertising photographer Al Satterwhite honored. Ks. Nikon.net.

Digitalkamera.de, New firmware 1,1 for Olympus SP-310/350 brought out (käännös saksasta).

 

20.11.2005 

Warthog.fi:n suomenkieliset sivut, joka päivä sunnuntaina lukuunottamatta monenlaista uutta mielenkiintoista asiaa. Mitä uutta.

(Jiiällä lähetti sähköpostia) Kuvaussää on ensimmäinen tarkistettava asia kuvaamaan lähdettäessä. Parhaat Suomen sääsivut vaativat rekisteröitymisen (joka käy minuutissa). Alla muutama hyväksi koettu sääsivu.

 • Rakentaja.fi, monenlaista animaatiota sään kehittymisestä, oletusarvona käytetään rekisteröityessä annettua asuinpaikkakuntaa. Erittäin monipuolinen. Vaatii rekisteröitymisen.
 • Kauppalehti Presson sääsivusto, havainnolliset, isot animaatiot sään kehittymisestä. Vaatii rekisteröitymisen.
 • Ilmatieteen laitos, ei vaadi rekisteröitymistä, mutta yksinkertaisemmat
 • Makupalat, säälinkkejä

(Foorumilta) Free Minolta Manuals, lopussa linkkejä toistenkin valmistajien manuaalien linkkilistoihin.

(Max lähetti sähköpostia) Makezine.com/blog, HOW TO - Build your own Ring flash. Ja ne tarkemmat ohjeet: DigiHack, Build your own Ring flash.

George N. Nyman, Profiling of Digital Cameras with the Gretag-Macbeth Digital Color Checker SG. Aikaa kuluu alle viisi minuuttia. Eri valaistusolosuhteisiin pitäisi olla eri profiilit.

Nikonlinks.com, Third Party Brand Lens Reviews by Nikon Users.

Dcviews.com, Pentax US launches the www.pentaxslr.com website for SLR users.

Luminous Landscape, Crater Lake National Park, Visiting in Winter (Pete Myers).

 

19.11.2005 

(Foorumilta): "16.-18.11.2005 välisenä yönä murtauduttiin Helsingin Hämeentiellä sijaitsevalle työhuoneelle ja sieltä varastettiin seuraavia tavaroita:

 • Canon EOS 1D mark II-kamera sarjanro 237109
 • Canon EF 16-35/2.8L-objektiivi sarjanro 204568
 • Canon G5-kamera
 • Lacie 1000 GB (tera) kovalevy
 • Maxtor 250GB ja 350GB kovalevyt
 • SanDisk muistikortinlukija
 • SanDisk ultra 2GB ja 4GB muistikortteja
 • Lisäksi muita valokuvaustarvikkeita

Kovalevyjen mukana meni kaverin vuoden duunit joten olisi erittäin tärkeätä saada nämä tavarat takaisin. Mikäli törmäät ko. tavaroihin niin ota välittömästi ville.juurikkala(miukumauku)saunalahti.fi."

Digitoday.fi, Nasan kuvasarja rikkoi ennätyksiä.

Tietokone.fi, HP:n tulos romahti – 15 000 saa potkut. Tulostinmyynnin tuottavuudessa ei ollut kuitenkaan ongelmia.

(Foorumilta) PTLens korjaa automaattisesti tynnyrivääristymän (ja muutkin vääristymät), objektiivin tiedot haetaan suoraan kuvan exif-tiedoista. Esimerkki korjauksesta (malavila.com, photos by Marko Lavila).

IR, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Päivitetty, käytössä tuotantoversio. 10 megapikselin CMOS, Sonyn digi hämärtää rajaa kompaktidigin ja järjestelmädigin välillä. 24 - 120 mm. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 910 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Develop Your Own Vision (Glenn E. Mitchell). Valokuvauksen teknisen puolen hallinnan lisäksi tarvitaan sisäistä näkemystä (kykyä nähdä kuva etukäteen ja pyrkimys ottaa tuo kuva). Kolmas tärkeä osa on Photoshop (tai muu kuvankäsittelyohjelma), jossa voi toteuttaa sisäistä visualisointiaan.

Bobatkins.com, Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM -arvio. Suomen hinta on alle ja päälle 850 euron.

LetsGoDigital, Canon Digital Ixus 750 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 464 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Adobe Bridge updated to v1.0.3. Heti imuroitavissa.

Digital Outback Photo, How to use the RSP Color engine. RawShooter Premium.

Steve Sanders, Nikon Coolpix L1 -ensiarvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 308 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, DxO Labs Releases DxO Optics Pro v3.5.

Digitalcamerainfo.com, Kodak EasyShare P880 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 601 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Olympus E-System ProGallery, neljä uutta valokuvaajaa (kaikkiaan 26 valokuvaajaa). Kaikki käyttävät Olympuksen järjestelmädigejä.

 

18.11.2005 

Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä avautuu tänään kaksi valokuvanäyttelyä.

Harri Larjosto, Kosketus - Laajennettuja muotokuvia
12.2.2006 saakka

Larjoston Kosketus-näyttely on muotokuvaprojekti, joka on toteutettu yhteistyössä 29 henkilön kanssa. Teosten perustana on episodeja projektiin osallistuvien ihmisten elämästä. Kukin osallistuja on saanut kertoa jostain tärkeästä tapahtumasta tai prosessista, joka on oleellisesti vaikuttanut hänen elämäänsä tai kehitykseensä. Mukana on tarinoita mm. onnettomuudesta, rakkaudesta, väkivallasta, seksuaalisesta identiteetistä, tärkeästä harrastuksesta, pakkomielteestä ja päihderiippuvaisuudesta. Larjosto on rakentanut muotokuvansa vapaasti kirjoitettujen episodien pohjalta. Syntyneet teokset ovat lavastettuja ja käsiteltyjä miljöömuotokuvia, usein kolmen tai neljän kuvan koosteita.

Näyttelyn muotokuviin ja tarinoihin voi tutustua myös Like-kustantamon julkaiseman kirjan kautta. Esseet ovat Taina Kinnusen ja Annamari Vänskän käsialaa.

Kosketus-näyttelystä myös Harri Larjoston omilla kotisivuilla.

USKO valokuvia
8.1.2006

Toinen Amos Andersonin taidemuseossa avautuvista näyttelyistä käsittelee uskoa ja hengellisyyttä. Näyttelyn kuraattoreina toimivat valokuvataiteilijat Sari Poijärvi ja Nina Tuittu.

Mukana on teoksia yhdeksältä valokuvaajalta. Näyttely ei kerro uskonnoista, vaan kiinnostuksen kohteena on ollut nimenomaan usko ja hengellisyys, joista jokainen kuvaaja esittää oman tulkintansa.

Kalle Kataila on lähestynyt aihetta maiseman kautta; Johanna Ketola on tutkinut kuolemaa; Katja Lösönen on tarkkaillut herättäjäjuhlia ja suviseuroja; Tuomo Manninen on kuvannut karitsan sisäelimiä; Hannu Pakarisen kiinnostus on suuntautunut lestadiolaisyhteisöihin; Saara Pelkonen on kuvannut afrikkalaisia lähetystyöntekijöitä Suomessa; Sari Poijärvi on etsinyt Jumalan läsnäoloa; Nina Tuittu on löytänyt hengellisyyttä poissa- tai läsnäolosta; Maria Åsvik on miettinyt ihmisen tarvetta palvoa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Sari Poijärven ja Nina Tuitun toimittama valokuvakirja Usko-Tro

Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27, Helsinki
ma-pe 10-18, la-su 11-17
Huom! Museo on suljettu 6.12.2005, 24.-26.12.2005 ja 1.1.2006
Opastukset:
suom. ti klo 16.30 ja ruots. ma klo 16.30. Usko suomeksi myös to klo 13.

Mitro Kontturi, Maalaisia ja maatöitä
20.11.2005 saakka

Vielä on pari päivää aikaa käydä katsomassa Mitro Kontturin maalauksellisia värivalokuvia suomalaisesta maaseudusta. Tyylikeinonaan Kontturi käyttää epätarkennusta korostaakseen maaseutumaiseman taideteosmaisuutta.

Galleria Jangva
Kalevankatu 18 (sisäpiha), Helsinki
ti- pe 11-20 la- su 11-17

Digitoday.fi, Kopiosuojauksen käyttöehtoja ei pidä niellä purematta. Yksipuolinen tietokoneohjelman valmistajan sanelema kuluttajalinsenssi ei välttämättä Suomessa sellaisenaan ole voimassa. Korkein oikeus otti asiaan kantaa vuonna 2003. Sen mukaan tallenteen jälleenmyyntioikeutta ei voitu rajoittaa lisenssillä, koska tekijänoikeuslain mukaan syytetyllä oli oikeus myydä tallenne eteenpäin.

Foorumilla oli tällainen linkki harvinaisempien filmien ostajille, Teamworkphoto.com. Olivat tilatut filmit tulleet nopeasti.

Tuomo Väinämö (ttv), Ultra Wide Night. PTguin kokeilua, Peleng 8 mm.

Kysyin sähköpostitse JAS Tekniikasta Suomen Canonin takuukorjauskäytännöistä. Tässä vastaus. EOS-sarjan järjestelmäkameroihin ei lasketa digejä.... Eli digijärjestelmäkameroissakin (kuten kompaktidigeissä) on vain EU:n sisällä ostetuissa digeissä Suomen takuu. Kansainvälinen yhden vuoden takuu on (kuten aikaisemmin on moneen kertaan kerrottu) voimassa Ei-digi EOS-järjestelmäkameroilla, EF-objektiiveilla ja salamalaitteilla.

Ja kannattaa muistaa, että takuu on "valmistajan antama ylimääräinen lupaus". Kuluttajasuoja voi muuttaa takuuajan ulkopuolisen korjauksenkin veloituksettomaksi. Tämä koskee vain yksityishenkilöitä. Kuluttajasuoja ei koske yritysten välistä toimintaa. Ja Suomen kuluttajalaki puree (tietenkin) vain Suomesta ostettuihin tavaroihin. Ks. Kuluttajavirasto, Tietoa rajat ylittävästä kaupasta EU-maissa. Suomen Canonin sivuilta takuusta.

The-digital-picture.com, Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] -arvio. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Ephotozine.com, Konica Minolta Dynax 5D -arvio. Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 700 euroa (pelkkä runko, MBnetin Hintaseuranta).

IR, Konica Minolta DiMAGE X1 -arvio. Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 359 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Kodak EasyShare One -arvio. Neljä mepapikseliä, kolminkertainen zoom. Astetta kehittyneempi WiFi (langaton lähetin) kuin Canonin ja Nikon vastaavissa malleissa. Hinta on yli $500. Ks. Kodak.

Steve Sanders, Olympus Evolt E-500 -arvio on täydentynyt valmiikksi (loppuarvio + näytekuvat). Suomen Olympus. Pelkkä runko maksaa Suomessa halvimmillaan alle 700 euroa.

C|net, Olympus FE-100 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 156 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Fujifilm FinePix 900 -arvio. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 427 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Kodak EasyShare P850 Zoom -arvio. Suomen keskihinta on 441 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Pentax Optio WP -arvio. Suomen Pentax. Suomen keskihinta on 292 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Epson Stylus Photo RX700 -arvio. Suomen Epson. Suomen keskihinta on 399 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Cheap Flatbed Scanners. Canon CanoScan LiDE 60, Canon CanoScan LiDE 25 ja Epson Perfection 3490 Photo.

IR, Next Generation DALSA Chips Power New Digital Camera Backs. Uudet 28 ja 33 megapikselin CCD-sensorit on suunnittelut digiperiin.

Dpreview.com, Qimage v2006.200. (Uutinen on jo pari päivää vanha).

Rob Galbraith, Industry group develops digital picture guidelines.

Digitalcamerainfo.com, InFoTrends/CAP Ventures Forecasts 2009 Camera Phone Sales At 847 Million Units. Ks. suoraan InfoTrends.

Dpreview.com, Iomega Screenplay - killer app (not). 60 GB, $220, USB 2.0. Tv:n kautta voi katsoa kuvia, liikkuvaa kuvaa jne.

 

17.11.2005 

Mtv3.fi, Eiri konkurssiin. Melkein vuoden kestänyt yrityssaneeraus ei tuottanut toivottuja tuloksia. 60-vuotiaan yrityksen (Lahdessa Eiri ehti toimia vuodesta 1965) lopettamisen myötä 116 työntekijää jää ilman töitä. Velat ovat noin 17 miljoonaa euroa, liikevaihto oli 22 miljoonaan euroa. Muutaman jatkajaehdokkaan kanssa on käyty keskusteluja.

 • viikko sitten taisi Suomenkin Agfa virallisesti ns. lopettaa toimintansa

Luontokuva.org, Suomen luonnonvalokuvaajien syyspäivien kuvakilpailun voittajat on julistettu. Lauri Sipun kuva lokkien taistelusta vei voiton. Toiseksi sijoittui Hannu Siitonen (ehkä vielä toiselta saralta tunnetumpi).

PhotoGallery, Petri Puurunen.

Steve Sanders, Nikon Coolpix S3 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 369 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Nikon Coolpix S4 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 394 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Canon Powershot A410 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 149 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Canon EOS 1D Mark II n -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.768 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photo.net, Canon Powershot A610 -arvio. Sama kuin eilinen Bob Atkinsin arvio, perään lukijat voivat lisätä omia kommenttejaan.

Svenska Fotografers Förbund, Årets porträttfotograf Jan Storm.

Photographyblog.com, Lyson Bulk Feed System for Epson Stylus Photo R1800.

 

16.11.2005 

Laitoin huuto.nettiin joitain englanninkielisiä valokuvauslehtiä myyntiin. Ei hintavarauksia ja lähtöhinnat 9 kpl - 34 kpl:een lehtinipuille olivat 1.50 euroa. Ymmärrettävistä syistä vain nouto. Ks. huuto.netistä.

Voimahalifoorumi.

(Hans Lehtinen 360x180.net/panorama) "PTGui on tietysti edelleen Panorama Toolsin graafinen käyttöliittymä _jos käyttäjä niin haluaa_ ja ohjelman asetuksista säätää. Sillä voi siis päättää millä ohjelmalla haluaa suorittaa kuvien liittämisen, PTGui:n omalla automatiikalla vai PTStitcherillä / Enblendilla.

Nyt siis viitosversiosta lähtien se on täysin itsenäinen panoraamakuvien / mosaiikkikuvien tms. koostamisohjelma eikä vaadi enää lainkaan muita apuohjelmia toimiakseen! Lisäksi se hoitaa homman jo varsin laadukkaasti, eikä monikaan varmaan enää kaipaa ohjelman seuraksi Panotoolsia (jolla sitten on edelleen kyllä monenlaista muuta käyttöä).

...Ohjelman hinta on sen uusiin ominaisuuksiin ja tuloksen laadukkuuteen nähden aika lailla kohdallaan." PTGui 5.5.

Volantis Oy, Värioppi. Paljon perusasiaa, joka ei vanhene mihinkään. Juha Kaukoniemen vanhat sivut.

Pekka Ranta, Videon peruskurssi (uusinta).

Pixmantecin "tarjoukset" jatkuvat (vaikka sana onkin lainausmerkeissä, niin kyse on oikeasti tarjouksesta, hinta/laatusuhde on edelleen hyvä). Nyt ovat vuorossa valmiit väriprofiilit RawShooteriin. Marraskuun loppuun hinta on $49. Profiilit on tehnyt vanha tuttu ETCETERA. Ks. Pixmantec.

Bobatkins.com, Canon Powershot A610 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 306 euroa (MBnetin Hintaseuranta)

Megapixel.net, Nikon Coolpix P2 -arvio. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 8.8. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 368 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-N1 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 362 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.com.uk, Panasonic Lumix DMC LX1 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 601 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Konica Minolta AF Macro 50mm f/2.8 (D) -arvio. Hinta on £499.99, 740 euroa.

Pcmag.com, Why Aren't Camera Companies Making Money?

C|net, Kodak EasyShare P850 -arvio. Suomen keskihinta on 441 euroa (kolme noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Iomega ScreenPlay Multimedia Drive. 60 GB ulkoinen kovalevy, jossa audio/video output. Näyttää jpg:t 8 MB:een asti, myös liikkuva kuva. Hinta on $219.95.

Dcviews.com, The 5 Mp Rollei da5324 and 6Mp Rollei dp6500. Viisi ja kuusi mepapikseliä, uudet mallit.

 

15.11.2005 

ITviikko.fi, McAfee: virukset syöneet miljoonien lomakuvat. Kuudessa Euroopan maassa haastateltiin 1.500 henkilöä. Joka viides oli menettänyt virusten takia henkilökohtaisia tiedostoja (valokuvia, musiikkia ja osoitetietoja).

Digitoday.fi, PC-Superstore jätti konkurssihakemuksen. Pitkästä sinnittelystä ei ollut hyötyä.

(Foorumilta) Konica Minolta A2:n firmware v. 1.14 vaikutus raw-tiedostojen kirjoitusnopeuteen, ks. dpreview.comin viestiketju.

 • se firmware löytyy varmaan monella, tässä yksi linkki

Digit.no, Epson P-2000/4000 tar større kort etter 30. november. Suomen Epson ei ollut ainakaan liian optimistinen (diginews 13.11.), 30.11. on tulossa päivitys (firmware), jonka jälkeen näissä kuvapankeissa voi käyttää 4 gigan cf-kortteja. Sd-korteissa raja on 2 gigaa.

Bobatkins.com, Canon EOS Lens Reviews (päivitetty).

PTgui v.5.5 (7.11.2005), melkein pakollinen hankinta panoraamojen tekoa harrastavalle. Panorama Tools graphical user interface. VAT:in kanssa hinta on 70.21 euroa.

Digital Outback Photo, Uwe's Tripods, Heads, Clamps, Rails and Plates. Gitzo, Arca, Really Right Stuff, GoPod jne.

Rangefinder, First Exposure. Tamron SP AF 11-18mm f/4.5- 5.6 Di II LD Aspherical [IF] ($570) ja 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical [IF] Macro ($400). SP (Super Performance), AF (Autofocus), Di II (Digitally-integrated design, version 2), LD (Low-dispersion glass), Aspherical (incorporating aspherical lens elements), IF (Internal Focusing) and XR (eXtra Refractive index glass).

News.yahoo.com, Nikon posts record interim profits on camera sales. Järjestelmädigien myyntin nousi 58%, 790.000 kappaleeseen, kompaktidigien nousuprosentti oli 13.6%, 3.41 miljoonaan kappaleeseen. Ks. myös digitalcamerainfo.com.

Pocket-lint.co.uk, Nikon Coolpix P2. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 357 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

14.11.2005 

Viikon 46 kuva: Altaat.

Fotonetti.fi - kuvapalvelun tuotevalikoima on tuplaantunut. Lisäkapasiteetin ohella uudet laitteistot mahdollistavat seuraavien kuvakokojen tilaamisen:

 • 20x60 cm panorama
 • 20x90 cm panorama
 • 30x40 cm
 • 30x45 cm
 • 30x60 cm panorama
 • 30x90 cm panorama

Myös uudet kuvakoot ovat saatavissa sekä matta- että kiiltäväpintaisina. 11x15 cm kuvakoon hinta on laskenut samassa yhteydessä. Kaikkien kuvakokojen tarkat koot sekä hinnat ovat nähtävänä Fotonetti.fi:n sivuilla.

Tekniikan Maailma 20/2005, 9.11.2005.

 • Bittejä paperiarkilla, monitoimitulostimet, kahdeksan sivun testi. Tulostin, skanneri ja näiden yhdistelmä eli kopiokone (joka toimii ilman tietokonetta). Testin laitteissa on vielä lisäksi kortinlukija. Neljässä mallissa viidestä voi tulostaa kuvat suoraan digikamerasta PictBridge-standardin mukaisesti. Brotherissa on vielä faksi (joka muista puuttuu). Nämä laitteet ovat valmistajien alempaa keskihintaluokkaa.
  - Epson Stylus DX4850 (130 euroa), yleisarvosana 8.6. Hyvää: edulliset ja kestävät valokuvat, selkeä käyttää. Huonoa: valokuvien tulostusnopeus. Neljä tähteä.
  - HP PSC 23551 all-in-on (150 euroa), yleisarvosana 8.5. Hyvää: selkeä käyttää, monipuolinen, rakenne. Huonoa: valokuvien vedensieto, kopiointinopeus. Kolme tähteä.
  - Canon Pixma MP170 (130 euroa), yleisarvosana 7.8. Hyvää: nopea, tulostuslaatu. Huonoa: kalliit valokuvat. Kolme tähteä.
  - Lexmark P4350 (140 euroa), yleisarvosana 7.8. Hyvää: käyttö ilman tietokonetta. Huonoa: paperinluovutustaso, kalliit valokuvat, valokuvien vedensieto. Kolme tähteä.
  - Brother MFC-210C (150 euroa), yleisarvosana 7.5. Hyvää: faksi, pääväreille erilliset mustekasetit. Huonoa: hidas valokuvatulostus, käyttö ilman tietokonetta. Kaksi tähteä.

Luontotupa.net, etukortti (20 euroa) ja sillä saatavat etuudet.

Steve Sanders, Canon EOS 5D -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.081 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

Photographic.com, December 2005.

Digitalkamera.de, Dr. Axel Walthelm Picture Relate (käännös). Etsii kuvia sisällön perusteella (käyttäjä voi määritellä monia eri kriteereitä), etsii esim. samankaltaisia tai vaikka samojakin kuvia. Aikaisemmat versiot ovat freewarea, mutta versiosta 2.0 alkaen 12 euroa. 30 päivän kokeiluversio imuroitavissa. Kotisivut PictureRelate.

Earthboundlight.com, Digital Black and White in Photoshop (viikon vinkki).

USA:n Canon, Canon EOS-1D FAQ. Malli on jo yli neljä vuotta vanha.

IR, Dave Etchells appears on Shutterbug Radio.

 

13.11.2005 

Hyvää isänpäivää! Kortit-sivulta löytyy varmasti sopiva sähköinen postikortti, jolla muistaa isää. (Kortin esikatselu ei onnistu, jollei väliaikaisesti disabloi Norton Internet Securitya. Lähettäminen tapahtuu Nebulan palvelimen cgi-skriptillä).

TV1 klo 18.50, Kiehtova kaupunki: Valokuvien kaupunki. Intialaiset käyvät paljon valokuvaamoissa, joissa taustoja vaihdellaan mielin määrin. Dokumentti on kuvattu Kalkutassa. Kesto 55 minuuttia. Googlella löytyneitä linkkejä 1, 2, 3.

Sakari Mäkelän järjestämä digicamera.netin lokakuun kilpailu ("taas syksy saa") on ratkennut. sakari.1g.fi/diginet11/. Kaikista kuvista (57 kpl) on asiantuntevat kommentit.

"Kuukausikilpailujen arvioinnin osalta on nyt suunnitelmana, että siihen osallistuvat vastaisuudessa (ja nyt) Suomen Kameraseurojen Liiton hallituksen jäsenet. Kameraseurojen Liitto on noin 100 jäsenseuran ja niiden noin 4000 henkilöjäsenen yhteisö. Tarkemmin Liittoon ja sen toimintaan voi tutustua sivuilla www.sksl.fi.

Lokakuun kilpailun arvioi Markku Huhta, Liiton kansainvälisten asioiden hoitaja ja FIAP:n yhteyshenkilö Suomessa (www.fiap.net/index-en.html). Markun tarkempi esittely löytyy SKsL:n sivuilta.

Liiton hallituksen jäsenet vuorottelevat lähitulevaisuudessa arvioijina. Tuohonkin joukkoon mahtunee niin erilaisia näkemyksiä, että arvioinnin vaihtelevuus säilyy. Pitkän linjan harrastajakuvaajia ja asiaan perehtyneitä he kaikki ilman muuta ovat.

Kolmen kärki oli
1. Matti Rosenberg; Etelään (pois.jpg)
2. Olli Kumela: Sadonkorjuu
3. Marko K: Lomahaaveet

Lokakuun kuvien taso oli huima; aihe nähtävästi oli sellainen, joka istui kuvaajien näkemyksiin.

Kiitokset Markulle perusteellisesta työstä! Kiitokset myös kaikille osallistujille! Kuvagalleria on taas kaikkien teidän ansiosta hyvää oppimateriaalia"

Sanomatalon (Hki) käytävägalleriassa avautuu tänään näyttely Pienperheyhdistyksen Isä ja lapsi -valokuvakilpailun tuloksista. Ks. Digicamera.netin Valokuvauskilpailuja-sivu. Kilpailuun lähetettiin 500 valokuvaa, joista esillä on 100 kuvaa. Tulokset julkistetaan tänään klo 14 näyttelyn avajaisissa.

Digivideo.fi, Digivideoyhdistyksen Syyskilpailuun osallistuneet videoklipit ovat esillä, 11 kpl. Foorumille rekisteröityneet voivat osallistua äänestykseen, jossa valitaan voittajat. Äänestysaika päättyy marraskuun lopussa, eli 30.11.2005.

Epson P-200 ja P-400 -kuvapankkien ostajien on tyytyminen sd-korttien 1 gigan rajoitukseen, yhtä gigaa isompia sd-kortteja laite ei tunnista. Suomen Epsonin sivuilla Epson P-4000 tämä kerrotaankin. Epson P-2000:n kohdalla ei ole mainintaa kokorajoituksista. Compact Flash -korteilla ei ole ainakaan 1 gigan rajoitusta, kahden gigan cf-kortti tunnistuu. Suomen Epsonin mukaan ei ole odotettavissa mitään päivitystä, joka korjaisi tämän rajoituksen. 15.11.: Epsonilta tulee 30.11.2005 firmware-päivitys, joka nostaa rajan cd-korteilla 4 gigaan ja sd-korteilla 2 gigaan.

Blogilista.fi:n hakemistossa on luokassa valokuvaus listattu 113 blogia.

Enterlehti.fi, Kodak EasyShare V550 ja Kodak EasyShare Picture Viewer (pdf).

Dpreview.com, Canon EOS 5D -arvio. "...only history will tell if the EOS 5D is the start of a full frame revolution or simply the first of a new niche format.". Highly Recommended. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.079 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

Peter iNova (digitalsecrets.net) myy ns. elektonisia kirjoja, sivuja on alle ja päälle viidensadan. Valikoimiin kuuluvat ekirjat Nikon D70:stä, Canon 350D:stä, Canon 300D:stä, Nikon Coolpixeistä ja Sony 707/717/828:sta. Uusimpana on joukkoon liittynyt Canon 20D (jonka toimitukset alkavat tällä viikolla, vähän myöhässä). Nämä ekirjat (ei siis paperikirjoja) maksavat $49.95 + toimituskulut. Yleensä näitä kirjoja on kehuttu, ne eivät ole uudelleenkirjoitettuja manuaaleja. Ylimääräisenä bonuksena mukana tulee iso joukko Photoshopille ja Elementsille tarkoitettu makroja. Kuvia kirjoissa on toistatuhatta.

 • toimituskuluista saa $6.50 alennusta, jos tilaa vaikkapa Photographyblog.com:in tai Steve Sandersin sivujen kautta (banneri tulee näkyviin, kun vierittää ruutua)
 • minulle on tulossa Canon 20D:n ekirja, siitä sitten enemmän, kunhan se ehtii tänne Suomeen

Pari Photoshop-linkkä, QuickTime -tutoriaaleja yms. Molemmat urlit vievät Photoworkshop.com -sivustolle.

Riya - automaattinen kasvojen tunnistusohjelma. Pcmag.com, Riya alpha preview. Idea hyvä, mutta käytännön toteutus on vielä keskeneräinen. Käy läpi kuvat ja lisää niihin tunnistettujen henkilöiden nimet.

Lisää exif-tietojen analyysiohjelmia, ExifTool by Phil Harvey. Dpreview.comin keskustelu aiheesta.

 

12.11.2005 

Turun Kamerat ry, Kaarinan ympäristö- ja luontokuvatapahtuma. Isänpäivänä 13.11.2005, Ravintola Pito-Arina, Koristontie 1. Lippu 5 euroa sisältää kahvin ja pullan.

Lintukuva.fi, Kunniaa ja mainetta! (palkitut).

Snorkeli.net, v. 2001 perustettu vedenalaiseen maailmaan ja sukellukseen keskittynyt verkkolehti. Kuvagalleriassa on yli 350 va-kuvaa.

Tomi Korkalainen, Dubrovnik, Kroatia 1.10.-8.10.2005. Kaikki kuvat ovat hyvin kommentoituja

Ideavideo.fi, panoramakuvia.

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix P1 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 452 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Canon PowerShot SD30 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus izoom. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 351 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Samsung Digimax i5 -arvio. Suomen Samsung (Oy Perkko). Top Shotin hinta on 347 euroa.

C|net, Canon EOS 5D -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.079 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Canon PowerShot A610 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 306 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Nikon Coolpix P1 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 452 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Olympus FE-120 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 194 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Fuji FinePix S9000 -arvio. Euroopassa Fuji FinePix S9500. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 656 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Nikon P1 preview. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 452 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Adobe releases beta of Camera Raw 3.3. Tukea uusille kameramalleille. Uusi on myös DNG 3.3 Beta Converter. Dpreview.com.

Rob Galbraith, November issue of The Digital Journalist posted.

Dcviews.com, Olympus releases update 1.4 for Studio and Viewer software.

Bobatkins.com, Canon Questions - What's next? Canon EOS 30D?

Qimage v2006.200. Tekee tulostamisessa parempaa jälkeä kuin Photoshop. Ks. Digital Outback Photo.

Rob Galbraiht, Discovering, shooting, and marketing a unique story. Sportshooter.com:issa on artikkeli yhden kuvaajan ottamista kuvista, aiheena amerikkalainen jalkapallo.

Kenrockwell.com, Nikon R1C1 and R1 Macro Flash Packages.

Kenrockwell.com, Nikon AF-S Nikkor 18 - 200 mm f/3.5-5.6G DX ED VR. $669.95.

 

11.11.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki), odotetut Canon 5D:n akku/pystykuvauskahvat nyt varastossa.

Luontotupa.net, CANON EF 400/4 DO IS USM Vihreä haastaja? Ja se hinta on alkaen 6.400 euroa.

Warthog.fi, mitä uutta? Vaikka mitä... La Crosse RS-900 -laturi (perusteellinen esittely), Olympus-asiaa edelleen ym. ym.

Digitoday.fi, Digikuvat kehyksiin, Philips Digital Photo Display. 270 euroa.

Digitoday.fi, Vikkelä digipokkari. Lyhyt tuotearvio, Fuji FinePix F10 Zoom, 435 euroa.

Digitoday.fi, Paneelinäyttö ammattikäyttöön, Sony SDM-S205K, 20 tuumaa, myyntiin marras-joulukuussa.

Lintukuva.fi, IWP-kilpailumenestys (aiemman kertausta).

Vaahtokylpy.net, Rax Rinnekankaalla iso näyttely Espanjassa.

ITviikko-lehti, 10.11.2005 n:o 39, sivut 16 - 17, Digitaalisuus myllertää painomarkkinoita. Pikapainoketju Multiprint hankki kolmannen sukupolven digitaalisen painokoneen. Tähän asti digitaalisen painamisen rajana on pidetty tuhatta kappaletta, sen ylittävät määrät on kannattanut painaa offset-menetelmällä. Digillä kannattaa nyt painaa tuhansien, jopa kymmenien tuhansien erät. Multiprintillä on 170 työntekijää, markkinoiden isoin on Edita (runsaat 400 työntekijää). Kuluttajille Multiprint tarjoaa palvelua, jossa asiakkaat voivat itse suunnitella digikuvistaan albumin tai kalenterin. 40-sivuinen valokuva-albumi 25 x 34 cm maksaa noin 30 euroa. Enimmillään albumiin mahtuu 720 kuvaa. www.multikuva.fi.

Kirja-kerrallaan -kirjapaino painaa kirjoja hyvin pieninkin painosmäärin. 50-sivuisen kirjan 20 kappaleen painatus tulee maksamaan 230 euroa. Hinnassa on mukana mustavalkopainatus, mustavalkoiset valokuvat ja värikannet. Jokaiselta värikuvasivulta tulee lisähintaa 40 senttiä (kirja siirtyy silloin painettavaksi alihankkijalle). kirja.lasipalatsi.fi.

(Foorumilta) Sepi - www.finravi.com - sai eilen illan suussa Canon 5D:n. Ensimmäiset kuvat käsivaralta ja auton ikkunasta, ISO 3200 (!). Canon 5D ekakokeet 3200ASA.

Ylitalot.net, Kiinan muuri (3-11.9.2005).

Digitalcamerainfo.com, Konica Minolta DiMAGE Z6 -arvio. Kuusi megapikseliä, 12-kertainen zoom, kuvanvakain, laatu vastaa hintaa (ei arvostelumenestys). Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 441 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Canon IXUS 750 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 464 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Canon Ixus 55 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 374 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Cyber-shot DSC-T9 -arvio. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 - 114 mm, kuvanvakain. 2.5 tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia on 58 MB. Pieni ja litteä kamera.

ExposurePlot Beta version 1.08 (ex-Focalplot). Ilmainen ohjelma, näyttää exif-tietojen perusteella graafeina kuvien polttovälit, ISO:t, aukot ja suljinajat. Toimii vain jpg-tiedostoilla. Telepäässä ohjelma käytti aika eksoottisia kertoimia (vastaavuus 35 mm:iin).

Pcmag.com, Kodak EasyShare-One. Langaton digi.

Ephotozine.com, Hahnel announce battery grip for Nikon Digital SLR. £99.99, 148.8 euroa.

IR, Zigview digital viewfinder updated (pari päivää vanha uutinen). Suomen maahantuoja on digitarvike.fi (edellinen versio myynnissä).

IR, Pentax announces Optio 50L. Myyntiin joulukuussa, 230 euroa.

Digit.no, Epson P-2000/P-4000 -kuvapankit eivät tunnista yli 1 GB:n kortteja.

 • klo 17:46 tässä uutisessa on jotain hämärää, Foorumille kirjoittaneen mukaan esim. 2 GB:n Sandiskin kortin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia (Ultra II)
 • ainakaan 2 GB:n sd-kortit eivät toimi Epsonin kuvapankeissa... (Foorumilta tieto)

Digitalkamera.de, Firmware update for Konica Minolta Dimage A1, a2 and X1.

Digitalcamerainfo.com, Sigma Updates APO 170-500mm F5-6.3 Lens For DSLR Compatibility. Ensi viikolla Canon-malli tulee myyntiin, sitten Nikon-mallit, sitten Sigma/Minolta ja Pentax. Olympus-mallikin tulee.

Digitalcamerainfo.com, Leica Sales Up, No Thanks To Cameras.

News.yahoo.com, Kodak Retains Lead in U.S. Digital Cameras. Kyse USA:n kolmannen neljänneksen digikameratoimituksista. Kodak 1.25 miljoonaa (21.3%), Canon ja Sony 1 miljoona (molemmilla 17.7%), Fuji 483.000 (8.6%), Olympus viidentenä (7.1%), HP 6.7%. Koko maailman tilastoissa Kodak on kolmantena Sonyn ja Canonin jälkeen. Ja tässähän oli kyse kappaleista.

 

10.11.2005 

Tuomo Björksten ja Janne Nurminen ovat julkaisseet kuvateoksen Kesän muistoja. 36-sivuinen, nelivärinen kirja esittelee monille tuttuja lintu-, kasvi- ja nisäkäslajeja ja valottaa näiden elintapoja. Tuomo on tullut tutuksi Pikselin kolumnistina. Ks. tarkemmin Kesän muistoja.

(Foorumilta) edelleen matkakuvia, Markku Metsä, tavallisia valokuvia, Kiina.

Tuomo Väinämö (ttv) muunsi 10 mm:n objektiivilla otetun kuvan suoraksi, ks. PerspectiveMod. Liikuta hiirtä kuvan päällä, niin näet efektin.

Tietokone.fi, Uudenlainen kosketusnäyttö kännykkään, Toshiballa 2,4-tuumainen proto.

Tietokone.fi, Kuvatiedostoreikä uhkaa Windows-koneita.

Purjehdukseen liittyviä kuvia kasapäin, viimeisimpänä lauantaina Espanjan Sanxessossa käynnistyvä Volvo Ocean Race (jonka valmisteluista on jo kuvia).

Luminous Landscape, Cambo Wide DS, Working with the World's Most Expensive Digital Point-&-Shoot. Käytetään keskikoon digiperien kanssa. Hinta on vähän alle $6.000.

Tom's Hardware Guide, Do The New 19" LCDs Pass Muster? 19" LCDs: The Fall Season. Philips 190B6CS, Iiyama E481S, LG L1950S, Hyundai B90A, Sony SDM-HS95P, Samsung 930BF, Eizo FlexScan L778, ViewSonic VP191b Redux ja Soyo DYLMO19A.

Reuters, Japan's Olympus to shrink compact camera business. Pääpaino järjestelmädigeihin ja optiikkaan (joissa voittomarginaalit ovat paremmat).

Techspot.com, Samsung SyncMaster 930BF 19" LCD. Suomen keskihinta on 442 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Brianjamesmedia.com, kolme videotutoriaalia (selkeitä ja hyviä, vaativat Macromedia Flashin). Ohjelmana Photoshop, latautuvat nopeasti.

Photoshopin Crop. Earthboundlight.com. Skeller.ch.

Ephotozine.com, Lensbabies Macro Lens Kit launched. Lensbabyyn voidaan nyt liittää +4/+10 lähilinssit. £23.50, 34.8 euroa.

LightMachine 1.01, Photoshop plug-in kuvien korjailuun. $69.95. Ks. thepluginsite.com.

Creativepro.com, Aperture: Raw Deal or the Real Thing?

C|net, A notebook-sized screen created by a printer. OLED-näyttöjen koot kasvavat.

 

09.11.2005 

Suomen Nikon, D50, D70 ja D100 -kameroiden ja ladattavien EN-EL3 litium-ioniakkujen käyttäjille, tiedotus. Jotkut kappaleet voivat kuumentua ladatessa, Nikon vaihtaa uuteen.

Timo Pekka's Astrophotos, timosatro.1g.fi, 2005-11-05, tähtikuvauskurssi. Viime lauantaina Ursan tiloissa järjestettiin digitaalisen tähtikuvauksen kurssi (16 osanottajaa, tupa oli täynnä, osallistumismaksu 12 euroa). Sama kurssi pidetään tamperelaisille 19.11.2005.

(Foorumilta) Marko Lavila, China trip, February 2005.

Amexin "12 matkaa Eurooppaan". Nyt on vuorossa Tatu Hiltunen, Istanbul.

Jyväskylän seudun kansalaisopiston luontokuvaajat: Näkemyksiä-näyttely
27.11.2005 saakka. Yhteensä yli 50 suurikokoista vedosta 17 kuvaajalta. Kauppilankatu 2, 37600 Valkeakoski
ma-to klo 10-18 pe klo 10-20 la suljettu su klo 13-16.

Kuvia Masai-maasta, Seija Saarikoski-Silvolan näyttely Keniasta. Maskun kaupunginkirjasto, Keskuskaari 3.

DCRP, Olympus EVOLT E-500 -arvio. Suomen Olympus (teksti vielä englanniksi). Suomen keskihinta on 663 euroa (runko, kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Canon Powershot S80 -arvio. Highly Recommended. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 555 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Olympus SP-500 UZ -arvio. Kuusi megapikseliä, 10-kertainen zoom, 38 - 380 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin, xD-kortit, 4 x AA-akut. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 9. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 418 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Uusi mielenkiintoinen sivusto, RadiantVista. The Daily Critique, puolentoista minuutin QuickTime mov -tiedosto (1.5 MB - 4 MB), jossa englanniksi arvioidaan kuvaa. Tutoriaaleja (pdf ja video), artikkeleita (vielä vain yksi), podcast-lähetykset jne.

Photoxels.com, Fujifilm FinePix S5200 Zoom -arvio. Euroopassa Fuji S5600 Zoom. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 387 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Sigma 170-500mm f/5-6.3 APO DG announced. Hinta on £629.99, 933 euroa.

Rob Galbraith, Nikon releases new firmware for D2X, D2Hs.

Dcviews.com, Olympus releases firmware update for the FE-100 and FE-110.

Digit.no, Canon EOS 5D -testi. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.088 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

Eetimes.com, On the road to the 4-Gpixel camera. Vanha tuttu Gigapix Project.

Olympus, ME-1 Magnifier Eyecup. Juuri julkistettu, Olympus E-300 ja E-500, 1.2-kertainen suurennus, hinta noin $50.

 

08.11.2005 

rapu.1g.fi, matkakuvia Tunisiasta.

Tietokone.fi, Littunäytöt ovat jyränneet kuvaputket. Samsungin mukaan 95% uusista tietokonenäytöistö on litteitä lcd-näyttöjä. 19-tuumaiset ovat yritysten perusnäyttöjä, kodeissa perusnäyttö on edelleen 17 tuumaa. Molemmissa tarkkuus on 1280 x 1024, vasta 20-tuumaisissa näytöissä päästään 1600 x 1200 -tarkkuuteen.

Wikipedia, Digitaalikamera. Digital camera (aika paljon enemmän tekstiä kuin suomeksi). Kuka tahansa voi päivittää tätä tietosanakirjaa.

Flash Player ja Quick Time kannattaa päivittää ensi tilassa (minä päivitin, päivitysten jälkeen en päässyt https-sivuille, piti tehdä ns. kylmäbuuttaus eli sammuttaa virrat koneesta, vasta sitten pääsi https-sivuille...).

(email) Viimeisin villitys suuressa maailmassa on Camera Toss. Valitaan sekunnin kahden suljinaika, painetaan laukaisinta ja heitetään digijärkkäri ilmaan. Vähän kierrettä, niin kuvistakin tulee mielenkiintoisempia. Tarkoitus olisi ottaa kamera heiton jälkeen vielä kiinni. Heikkohermoisemmat voivat heilutella kameraa ja sitten katsoa, millainen kuva syntyy.

Ephotozine.com, Zigview-R motion sensor shutter release. Uusi versio, laukaisee kameran liikettä havaittaessa, ajastin, bulb. Mukana 2.5 mm liitin. Marraskuun lopulla myyntiin, £199.99, 296 euroa.

Dpreview.com, Cypress 9 megapixel APS size CMOS. Viime vuonna Cypress osti belgialaisen yhtiön, joka valmisti 14 megapikselin CMOS:ia (Kodak DCS 14n / SLR/c ja SLR/n). Photo.net, myyntiin vuoden 2006 alkupuolella, $90. IR.

Luminous Landscape, Canon 24-105mm f/4L IS Flare Issue.

Trustedreviews.com, Epson R-D1 -arvio. Suomen Epson (in English). Suomen keskihinta on 3.318 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Mittaetsinkamera.

Digital Outback Photo, e-kirja The Art of Raw Conversion using RawShooter Premium 2006. $29.95.

Hardwarezone.com, Panasonic DMC-FZ30 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 661 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pocket-lint.co.uk, Sony Cyber-shot DSC T5 -arvio. Suomen keskihinta on 345 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Nikondigital.org, DigitalPro Shooter Volume 3, Issue 10, November 7, 2005.

IR, lehdistötiedote, Microsoft Digital Image Plus. MS + Pinnacle, $129.95. Samassa paketissa Digital Image Suite 2006 ja Pinnacle Studio v. 10. Digikamera ja digivideo.

Digitalcamerainfo.com, Nikon’s Full Year Forecast Rises with First Half Profits.

Digitalcamerainfo.com, Canon Takes Face Recognition in Consumer Cameras A Step Further.

 

07.11.2005 

Viikon kuva: Jälkiä Euroopasta II.

MikroPC nro 13, 3.11.2005.

 • Tulosteiden jäljityskoodit vasta jäävuoren huippu, kolmetoista eri värilaser-valmistajaa on lisännyt USA:n viranomaisten vaatimuksesta systeemin, jonka avulla mistä tahansa näillä laitteilla tulostetusta sivusta voidaan jäljittää laitteen sarjanumero ja tulostushetki. MikroPC haastatteli turvaguru Bruce Schneieria.
  "...Samoja käytetyn laitteen yksilöiviä koodeja varmasti löydetään ... digikameroista... ja monista muista laitteista tulevaisuudesta".
 • Edulliset värilaserit, Väri on tullut jäädäkseen, kahdeksan sivun testi, alle 1.000 euron laitteet.
  - Epson AcuLaser C2600, 990 e, 83 p. Plussaa: värilaatu, monipuolisuus, suomenkielisyys. Miinusta: koko ja paino, valikot.
  - HP Color LaserJet 3800 (mPC Voittaja), 799e, 84 p. Plussaa: edullisuus, halittavuus, kokonaisuus. Miinusta: värivirheet.
  - Konica MInolta magicolor 2450 (mPC Valinta), 760 e, 71 p. Plussaa: värintoisto, koko ja paino. Miinusta: jäljen tummuus, käyttöliittymä.
  - Lexmark C524, 878 e, 80 p. Plussaa: tarkkuus, helppokäyttöisyys. Miinusta: s ävyvirhe väritulosteissa, meluisuus.
  - Xerox Phaser 8500 AN, 800 e, 74 p. Plussaa: värintoisto, nopeus. Miinusta: tulosteiden kesto, käytettävyys.
 • Pikatestit, Hybridi yhdistää kuvan ja videon, Sanyo Xacti Digital Movie C5 (550 euroa) 3.5 tähteä viidestä. Sd-kortit, painoa 165, kahden tuuman lcd-näyttö, pienikokoinen. Lcd-näyttö kääntyy joka suuntaan. Still-kuvissa käytetään viiden megapikselin tarkkuutta, kuvanvakaaja. Videokuvan laatu on tyydyttävä, mutta ei vastaa minidv-kameroiden kuvanlaatua. Yhden gigan sd-kortille mahtuu parhaalla laadulla 41 minuuttia videokuvaa. Akku kestää tunnin videotallennuksen. Sanyo on parempi valokuvauskamerana, videokuvauksessa se on perustasoa.
 • Pikatestit, Kodin halpa monitoimija, Epson Stylus DX4850 (139 euroa), 3.5 tähteä viidestä. Neljä erikseen vaihdettavaa Durabrite Ultra -värikasettia, valokuville luvataan 120 vuoden kesto. Alle kymmenen euroa maksava värikasetti riittää 250 sivun tulostukseen, 20%:n väripeitolla A4-värisivun hinnaksi tulee noin 15 senttiä. Skanneri, tulostin, PictBridge-kameraliitäntä ja muistikortinlukija. Ei lcd-näyttöä. Tulostusvauhti on 20 sivua minuutissa. Kymppikuvissa normaalilaadulla tulostus kestää kolme minuuttia, parhaalla tarkkuudella kuusi minuuttia. Neljällä värillä ei saavuteta samaa sävykirjoa kuin Epsonin kuusiväritulostimilla. Aivan huipputason valokuvia ei laitteella saa tulostettua.
 • seuraava numero 14 ilmestyy 24.11.2005, teemana digitaalinen kuva. Testissä joulun uudet digiakmerat. Digikuvien arkistointi. Tulosteiden kestotesti.

Sakari Mäkelän järjestämän digicamera.netin lokakuun kilpailu ("taas syksy saa") ilmoitettiin päättyneeksi viikkoa liian aikaisin. Nyt kilpailu on sitten ihan oikeasti päättynyt. sakari.1g.fi/diginet11/. Kuvia tuli kaikkiaan 57 kpl (eli määrä lisääntyi 20:llä).

Kamera & Bild -lehti 11/2005. Ex Allt om Digitalfoto, ks. lehtipiste.fi. Arviot ovat aika tiukkoja, pisteitä annetaan niukasti.

 • Samsung Pro 815 -digi oli arvioitavana. Otsikko "Missar sänker Samsungs flaggskepp". Ei-valokuvaajien ei-valokuvaajille suunnittelema malli, esitteitä lukemalla kaikki tuntuu hyvältä, mutta käytössä paljastuu Samsungin kokemattomuus kamerasuunnittelussa. Etsin on siirretty kokonaan vasempaan laitaan 3.5 tuuman lcd-näytön tieltä. Etsintä käyttämällä kameraa ei saa tuettua oikein mitenkään ei mihinkään. 15-kertainen zoom olisi ehdottomasti vaatinut kuvanvakainta. Zoomia ei voi lukita, jos kamera osoittaa alaspäin, niin zoom valuu alaspäin. Laajakulmapäässä kuviin tulee aika paljon tynnyrivääristymää. Raw-kuvien tallennusmuoto on Adoben DNG, mikä on hyvä oivallus Samsungilta. Sen sijaan hyvä asia ei ole raw-kuvien tallennusaika (yli 20 sekuntia). Kameran päällä olevaa pientä lcd-näyttöä voi käyttää etsimenä. Kohina vaivaa, jo ISO 100 -kuvissa.
 • Plussaa "Stort zoomomfång och jättelik skärm som är bra att visa redan tagna bilder på". Miinusta "Högt pris. Dålig ergonomi i många stycken. Halvdan bildkvalitet".
 • Suomen Samsung

Vaiosoft Recovery Manager V1, ilmainen ohjelma vahingossa poistettujen kuvien palauttamiseen (muutkin kuin kuvatiedostot). Kaikenlaista muutakin, esim. low-level formatointia SmartMedia- ja MemoryStick-korteille. Muita ilmaisia poistettujen kuvatiedostojen palautusohjelmia:

 

06.11.2005 

DigiExpo Helsingin Messukeskuksessa on tänään auki klo 10 - 17. Tämän vuoden digitaalisen kuvan tarjonta on viidenneksen isompi viime vuoteen verrattuna. Vaikka päämessut ovat SkiExpo ja BoardExpo, niin kuvauksesta kiinnostuneelle riittää katsottavaa ja hypisteltävää. Nyt voi yhdessä paikassa päästä kokeilemaan kameroita ja objektiiveja ja esittämään tyhmiä kysymyksiä.

 • Canonin osasto oli isoin, objektiiveja ja kameroita oli laidasta laitaan. Yhdessä pisteessä oli JAS Tekniikan edustaja, jolta jälleen kerran varmistin Suomen Canonin takuupoliitikan. Korjaus 18.11.2005: Yliviivattu osa koskee EOS-järjestelmäkameroita, mutta se ei koske digi-EOS-järjestelmäkameroita. Järjestelmädigit takuukorjataan Suomessa ostomaasta riippumatta, takuukorttia ei tarvita, mutta ostokuitti olisi hyvä olla. Objektiivit takuukorjataan Suomessa ostomaasta riippumatta (koskee muitakin kuin L-objektiiveja). Digikameroissa takuut toimivat sitten maaosakohtaisesti (EU lasketaan tässä yhteydessä maanosaksi) . Aasiasta tai Amerikasta ostettua tavallista digipokkaria ei takuukorjata Suomessa. Eri markkina-alueiden mallit voivat poiketa toisistaan, esim. USA:ssa popup-salamat eivät ole sallittuja. Jos Aasiassa myytävät kamerat poikkeavat Euroopassa myytävistä kameroista, niin korjauksiakin on vaikea tehdä. Objektiivien osalta JAS Tekniikan jono on tällä hetkellä kaksi viikkoa (kysyttävää olisi riittänyt vaikka kuinka paljon esim. kalibroinnista, kennon puhdistamisesta jne.). Suositushinnat ovat veikeitä, esim. Canon EOS 1Ds Mk II maksaa 8.815 euroa.
 • Olympuksen tiskillä hypistelin pitkään roiskevesitiivistä Olympus mju Digital 600 -digiä. Uskomattoman kevyitä ja pieniä nykyiset digit ovat. Isot lcd-näytöt toimivat yleensä hyvin hämärässä. Vieressä taidettiin myydä useampikin Olympus. Suomeen on nyt juuri tullut adapteri (135 euroa), jolla vanhat objektiivit saadaan kiinni Olympuksen järjestelmädigeihin. Tätä jaettiin aivan alkuvaiheessa ilmaiseksi Olympuksen järjestelmädigien mukana, mutta myynti siirtyi pian Saksaan. Kannattaa muistaa, että Olympus-järjestelmädigien kennoja ei tarvitse puhdistaa pölystä (automaattinen systeemi huolehtii pölynpoistosta).
 • Nikon D200 -mallia pitelin käsissäni puoli minuuttia. Ilman akkukahvaakin vaikutelma oli ammattimainen, kamera tuntui käteen tukevalta ja riittävän isolta. Suomeen Nikon D200 -mallia odotellaan joulukuun puolivälissä (viikko 49), hinta on alle 2.000 euroa.
  Nikon Coolpix 5600, 191 euroa (laukku kaupan päälle, tarjous periaatteessa voimassa 5.11.2005). Nikon Coolpix S1, 299 euroa. Nikon D50 Kit (18-55 mm), 785 euroa (lisäakku kaupan päälle). Nikon D70s kit + 70-300D ED, 1.295 euroa. Nikon D70s + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70 mm f/3.5-4.5G IF-ED, 1.125 euroa.
 • Pikselin uusinta numeroa 10/2005 sai joka puolelta messualuetta.
 • Digikuva-lehden (urli on oikein, sivut ei vain jostain syystä vastaa) edellistä numero 11/2005 sai myös ilmaiseksi. Ylivärikäs ja sekava taitto peittää alleen sen, että lehdessä on myös asiallista tekstiä. Konsepti lienee se, että pitäydytään tiukasti perusasioissa ja käsitteet esitetään mahdollisimman yksinkertaisesti. Vähän häiritsee se, että melkein kaikki aineisto on käännetty Tanskan versiosta (vai Norjan?).
 • Docendo esitteli valokuvauskirjojaan (+ muutakin). Löytölaarissa oli vanhempia kirjoja. Pekka Punkarin Digifotokoulu-kirja + 3 kk:n tilaus Kamera-lehteä oli 19 euroa (56.40 euroa). Messujen tarjoushinnat ovat voimassa vielä 11.11.2005 saakka. Muutama poiminta: Paint Shop Pro 9, 15 euroa (30 euroa). Photoshop Elements 4, 21 euroa (ilm. 12/2005, 30 euroa). Henkilökuvaus digikameralla, 25 euroa (45 euroa). Mainoskuvaus digikameralla, 25 euroa (45 euroa). Digifotokoulu 15 euroa (34 euroa). Valokuvien korjailu & viimeistely, 25 euroa (58 euroa).
 • Kamera-lehden standilta sai ostaa edellisiä numeroita kahden euron kappalehintaan.
 • Fotoyks myi kaikkia Lowepro-reppuja ja -laukkuja 30%:n alennuksella.
 • Fotoyks-standin selkäpuolella myytiin Samsung Pro815 -digiä. Pitihän tuotakin kokeilla, aluksi melkein pelästyin 3.5 tuuman lcd-näyttöä. 15-kertainen zoom on harvinaisen iso, kuvanvakainta kamerassa ei ole. Käteen kamera tuntui ihan hyvältä, mutta elektronisesta etsimestä (tai lcd-näytöstä) ei näe ollenkaan tarkennuksen onnistumista. Kuvan rajaukseen nuo sopivat tietenkin hyvin. Malli on ollut myyjän mukaan suosittu, messuilla sitä on myynnissä (ja saatavana) hintaan 799 euroa. Pentax OptioS6, 299 euroa. Pentax Optio WP Black, 299 euroa. Pentax Optio WPi, 349 euroa.
 • Konica Minoltan standilla kävi mielessä ajatus, että miksei kaikissa digeissä ole Konica Minoltan tapaan kuvanvakainta itse kamerassa. Vähän käy kateeksi 7D:n ja 5D:n omistajia. Käsittääkseni ei ole teknistä estettä sille, että sekä kamerassa että objektiivissa olisi kuvanvakain. Kuvaus mullistuisi aika lailla, jos tarvittaessa voisi ottaa kuvia viisi/kuusi pykälää pitemmillä suljinajoilla...

Työvoimatoimiston, Anders Sport och Skolfoto AB: Tehtävä: Fotograf/Valokuvaaja. Ruotsalainen yritys hakee Suomesta valokuvaajia viikonlopuiksi kuvaamaan lapsia ja nuoria jalkapalloturnauksiin ensi kesäksi. Työnantajan www-sivut, Anders Sport & Skolfoto. Vaasa, Turku, Helsinki. (Sama ilmoitus oli viime kuussakin, se varmaan uudistetaan muuttumattomana joka kuukausi. Tällä kertaa "hakuaika" päättyy 1.12.2005).

IR, Nikon Coolpix P1 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 36 - 126 mm, luottokortin kokoinen, ei optista etsintä, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Sd-kortit, 32 MB:n sisäinen muisti, kuvausohjelmia, yksinkertainen langaton tiedonsiirto (Kodak EasyShare-One:n langaton toteutus on parempi ja monipuolisempi). Suomen Nikon. Suomen keskihinta 459 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Canon Powershot A610 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 307 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Canon Powershot A620 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 368 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Tech Corner (Mike Chaney) Shopping for a New Monitor.

 

05.11.2005 

Eikun DigiExpoon Nikon D200 -järjestelmädigiä ihmettelemään...

(email) Canonin tukisivut latautuvat (järkyttävän) hitaasti, lisäksi pitää ottaa pois ponnahdusikkunoiden esto (toisella kertaa sivujen latautuminen oli ihan keskitasoa). Mutta jos jaksaa odotella, niin suomeksikin löytyy tietoa Canon EF24-105mm f/4L IS USM -objektiivin takuukorjauksesta. Canon on kaikin tavoin yrittänyt estää suoran linkittämisen vastauksiin. Tästä linkistä pitäisi kuitenkin päästä usein esitettyihin kysymyksiin.

 • "Canon on havainnut vian, joka voi ilmetä joissakin massavalmistettujen EF24-105mm f/4L IS USM -objektiivien aiemmissa versioissa. Vika ilmenee haamumaisina hahmoina tai valonleimahduksina. Valonleimahduksia ei esiinny normaaleissa kuvausolosuhteissa, joten objektiiveja voi käyttää ongelmitta useimmissa tilanteissa. Epätavallisissa olosuhteissa (esimerkiksi taustavalo tai yökuvat, joissa kirkas valo paistaa kuvauskohteen takaa), valonleimahduksia kuitenkin saattaa näkyä. Tällöin kuvaaja voi välttää ilmiön muuttamalla kameran suuntaa tai polttoväliä hiukan (kuvakulma) ja tarkistamalla samalla etsimestä, että valonleimahduksia ei näy.
 • Varmista, ettei objektiivi ole viallinen, tarkistamalla tuotteen numero. Korjaamme vialliset tuotteet ilmaiseksi ja pahoittelemme ongelmasta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.
 • Tarkistusnumero on objektiivin takakannessa. Jos siinä on kirjaimet UT, joiden perässä oleva luku on pienempi kuin 1000, tuotteessa saattaa olla kyseinen vika.
 • Ilmainen korjauspalvelu alkaa 15.11.2005, lisätietoja tukipalvelusta"

Omenamehu.org, Grafiikka ja Valokuvaus -alue, ihan vilkasta keskustelua.

Tietokone.fi, Samsungin kamerapuhelimessa jo 8 megapikseliä. Koreassa myyntiin tässä kuussa. Ks. digitalcamerainfo.com.

(uusinta) The-Digital-Picture.com, Canon Lens Aging - How Old Is That Lens? Selostetaan monissa Canonin objektiiveissa ja muissakin tuotteissa esiintyvän merkkijonon merkitys. Sarjan toinen merkki paljastaa valmistusvuoden. Vuosi 1986 on A, 1987 on B jne. Vuosi 2005 on T. Ennen vuotta 1986 sarja alkoi niin, että vuosi 1960 oli A (silloin ei ollut ensimmäisenä merkkinä valmistustehtaan kertovaa merkkiä), vaan vuosimerkki oli ensimmäinen.

Rangefinder, Nikon D70s.

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-LX1. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 592 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Zdnet (pari päivää sitten diginewseissä olleeseen linkkiin liittyen) No more blurry pictures!

Ephotozine.com, Pentax-DA 14mm f/2.8 ED (IF) -arvio. Vain kroppikennoille. Suomen hinta on vähän alle 800 euroa.

Dcviews.com, A pocket sized Rolleiflex digital twin lens reflex from Minox. Esikuvan tapaan kuvat ovat neliöformaatissa, lcd-näyttö toimii kuin alkuperäisessä (kokoa 0.9 tuumaa). Kahden megapikselin digi, sd-kortit, painoa 100 g.

Dpnow.com, Affordable DSLR interactive group test. Viittä järjestelmädigiä testataan, dpnow.comin foorumille rekisteröityneet voivat esittää toivomuksiaan (ja kommenttejaan).

IR, Forgent continues patent licensing, litigation. Forgent on tähän mennessä onnistunut keräämään reilusti yli 100 miljoonaa dollaria ns. jpg-patentista. USA:n patenttilait ovat _hieman_ erikoisia.

Creativepro.com, Digital Photography How-To: The Ins and Outs of Interpolation.

Ephotozine.com, Epson Stylus Photo R340 announced.

 

04.11.2005 

Valokuvanäyttelyitä

Helsingissä
Vesa Huttunen - Lintukuvia
30.11. 2005 saakka.

Vesa Huttusen näyttelykuvien teemana on lintujen lentoonlähtö, lentäminen ja laskeutuminen. Kuvat liittyvät Annantalon taidekeskuksen syksyn suurnäyttelyyn Lentoon, sanoi Leonardo da Vinci. Näyttely kertoo italialaisen renessanssitaitelijan tiedemiehenä ja keksijänä tekemästä työstä ja lentämisen unelmasta.

Helsingin Annantalon taidekeskus, kahvila
Annankatu 30, Helsinki
ma-pe: klo 9-20 ja la-su 11-17

Vesa Huttunen: www.birds.fi


Kirsi Andersson, Äidin perintö
20.11.2005

Äidin perintö -näyttely rakentuu valokuvainstallaation ja videoteoksen muodostamasta kokonaisuudesta. Äitinsä jättämää vaatimatonta jäämistöä tutkimalla taiteilija etsii vapautusta siitä taakasta, jonka varhainen hylkäämiseksi tulemisen kokemus on hänessä aiheuttanut.

Näyttely on osa Taiteen maisterin lopputyötä Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolle.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15


Jyväskylässä
Ulla Auer ja Kenneth Eklund, Jotain katoavaa
24.11.2005

Ulla Auerin ja Kenneth Eklundin Jotain katoavaa -näyttely on siirtynyt Tampereelta Jyväskylään. Auerin ja Eklundin haikean nostalgiset kuvat herättelevät muistoja lapsuuden aurinkoisista ja kiireettömistä kesistä.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula
ma-pe klo 18-20


Kuopiossa
TUTTU JÄNIS & Jänisten valokuvaajasuku
20.11.2005 saakka

Valokuvaaja Tuttu Jänis (1904 - 1980) kuvasi Kuopiossa kaupunkia ja sen asukkaita 50 vuoden ajan 1920-luvulta 1970-luvulle. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmissa on yli 300 000 Tuttu Jäniksen ja hänen valokuvaamonsa ottamaa kuvaa. VB-valokuvakeskuksessa nähdään nyt ennennäkemätön otos näistä kuvista. Näyttely esittelee myös Tutun vanhempien, veljien ja heidän jälkikasvunsa valokuvia ja elämää. Jänisten suvussa on valokuvattu jo yli 100 vuotta.

Tuttu Jänis & Jänisten valokuvaajasuku -näyttelyt ovat VB-valokuvakeskuksen, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon ja Jänisten suvun yhteistuotantoa.

Victor Barsokevitsch -valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
avoinna: ti, to ja pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
liput: 3/2 euroa

Lisää näyttelyitä Digicamera.netin Näyttelyt-sivulla.


MikroBitti nro 11/2005.

 • sivuja on yhteensä 132
 • Kokeiltua Pieni kaunotar zoomilla, Canon Digital Ixus i Zoom (400 euroa). Neljä väriä, viisi megapikseliä, matkapuhelimen kokoinen, painoa on vain 120 g. Kokoon nähden iso 1.8 tuuman lcd-näyttö. Zoom on 2.8-kertainen. Kohina tulee näkyviin jo ISO-arvolla 200. Kameran käyttö sujuu yhdelläkin kädellä. "Pieni ja kaunis digitaalikamera".
 • Kokeiltua Vaihtelua kuvasuhteeseen, Panasonic DMC-LX1 (620 euroa). Kahdeksan megapikselin kuvakennon kuvasuhde on poikkeavasti 16:9. Kuvaaja voi valita myös kuvasuhteet 4:3 ja 3:2. Lcd-näyttö on iso, 2.5 tuumaa, auringonvalossakin saa kuvasta selvän. Optinen kuvanvakain toimii hyvin. Värintoisto ei aina mene kohdalleen, mutta valkotasapaino toimii hyvin. "Peruskäyttöön sopiva kolmen kuvasuhteen digipokkari". Ks. nettijatkot.
 • Digikamerakaupat testissä, 19 paikkakuntaa ja 21 liikettä, 10 sivua. Testaajia oli kaksi, toinen esiintyi ostajana ja toinen kuulosteli muuten vain kaupoissa. Itsenäiset fotokaupat eivät enää laitemyynnissä selviä, digipokkarin myynnistä ei irtoa katetta. Isot ketjut saavat ostajana isompia alennuksia. Perinteiset kameraliikkeet nousivat täyden kympin liikkeiksi testissä. "Ammattilainen on aina ammattilainen - eikä vähiten digikameramyyjä". Kustakin testiin osallistuvasta liikkeestä on kuva ja lyhyt luonnehdinta palvelusta. Ks. nettijatkot (kaikista liikkeistä kuvat + tekstit).
 • MB-kuvankäsittelysarja, osa 10, Kuinka terävöittää oikein? kaksi sivua. Amount-säädin, radius-säädin ja threshold-säädin.
 • Ilmaisohjelmat. PhotoFiltre ilmainen yksityiskäytössä, kaupallisessa käytössä 20 euron rekisteröitymismaksu. Kätevä kuvankäsittelyohjelma kotikäyttöön, mahdollisuus käsitellä kuvatiedostoja sarjatyönä. VirtualDub. Ilmainen videoeditori.
 • Tulossa: Suosikkidigipokkarit, 400 euron luokassa testipenkissä tunnetuimpien valmistajien suosikkimallit. Litteät 19'', kahdeksan 19-tuumaista litteää näyttöä testissä.

Digiexpo (kolme päivää) Messukeskuksessa avautuu tänään klo 14. SkiExpo (+ BoardExpo) täyttää paljon näyttelytiloista, mutta digitaalinen viihde- ja kulutuselektroniikka on myös esillä. Näyttelyasettajista monet myyvät valokuvaukseen liittyviä tuotteita. Samalla lipulla pääsee kaikkialle.

 • Top Shotin messutarjoukset ovat jo etusivulla (esim. Nikon Coolpix FI 149 euroa)
 • Sanomatalon Rajala Pro Shop on myös messuilla, nopeat saavat Sanomatalosta yhden ilmaisen lipun messuille (norm. 12 euroa)
 • Olympuksen osastolla on myynnissä ensierä Olympus E-500 -kittiä

Tietokone.fi, Digikuvista kuva-albumeja viidessä päivässä.

Foorumilla käydyissä keskusteluissa varoitettiin ostamasta Akibasta mitään, liike on jättänyt veroja yms. maksamatta. Jo maksetut rahat voivat jäädä sisään.

IR, Nikon Coolpix S4 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 423 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 593 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, Sony Cybershot DSC T7 compared to Nikon Coolpix S3.

Camerahobby.com, 3.11.2005, Nikon D200.

Digitalkamera.de, Saksan Canon tiedottaa Canon EF 24-105 mm 1:4 L IS USM korjauksista. (Suomen Canonilla ei ole ollut tapana tällaisista asioista tiedottaa, toivottavasti linja muuttuu).

Gizdomo, Sanyo eneloop Rechargeable Batteries. Ladattavat akut jo valmiiksi ladattuna. Uudet Sanyon akut menettävät lataustaan vuodessa vain 15%. Tavalliset NiMH-akut menettävät lataustaan 1% - 2% päivässä. Uudet akkumallit tulevat myyntiin marraskuun puolivälissä.

 

03.11.2005 

Digicamera.netin Foorumi on ollut taas linjoilla eilisillasta asti ja kaikki toimii nyt entistä nopeammin.

Top Shotin (Malminkartano, Hki) etusivulla on ilmoitus, jonka mukaan Top Shotin Digiexpo-tarjoukset ovat esillä huomisesta alkaen (4.11.2005).

 • Digiexpo, Digitaalisen viihde- ja kulutuselektroniikan suurtapahtuma 4.-6.11.2005 Helsingin Messukeskuksessa Halleissa 4 ja 5

Sakari Mäkelän järjestämän digicamera.netin lokakuun kilpailuun lähetetyt kuvat ovat nyt esillä, sakari.1g.fi/diginet11/. Syksyn värit ovat hyvin esillä, kuvia on kaikkiaan 37 kpl 57 kpl. Menossa on arviointivaihe, tulokset tulevat myöhemmin. Aihehan oli "taas syksy saa". Ja palkinnothan ovat perinteiseen tapaan kunniaa ja mainetta.

(email) www.potkastudios.fi hakee uusia työntekijöitä (tällä alalla melkoinen harvinaisuus). Potkastudios lienee Suomen tunnetuin ja liikevaihdoiltaan isoin studio.

"Etsimme kahta VALOKUVAAJAA. Vaadimme valokuvaajan koulutusta tai vahvaa työkokemusta mainos-, tuote-, ruoka- tai muotikuvauksen alalta. Työ koostuu toimeksiannoista mainostoimistoille ja yrityksille. Työn suuntautuminen tekijästä riippuen em. osa-alueille. Tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset työnäytteineen (max 10 kuvaa, max 2MB liitteenä) osoitteeseen pekka.potka(at/miukumauku)potkastudios.fi.

Etsimme PROJEKTISIHTEERIÄ, -ASSISTENTTIA tai -PÄÄLLIKKÖÄ. Työ koostuu toimeksiantojen junailusta, valvonnasta ja yhteydenpidosta asiakkaisiin, ja toimenkuvan sisältöä ja laajuutta voidaan muokata tekijän mukaan. Tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset osoitteeseen
pekka.potka(at/miukumauku)potkastudios.fi."

Jere Lauha, Portfolio.

Photo.pasisalminen.com, uusimmat lumilautailuun liittyviä henkilökuvia.

Tietokone.fi, Creative kutisti kuva- ja musiikkisoittimensa. Zen Microphoto tulee markkinoille marraskuun alkupuoliskolla, hinta on 320 euroa. 1.5 tuuman oled-värinäyttö.

(email) Nikon D200 tullee Suomessa maksamaan 1.800 euroa, uutuusbjektiivi VR II AF-S DX VR 18-200mm 3.5-5.6G IF-ED Zoomin hinta lienee 850 euroa.

The-digital-picture.com, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM -arvio.

IR, Konica Minolta Maxxum 5D -arvio. Suomen Konica Minolta lehdistötiedote. Suomen keskihinta on 756 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Konica Minolta Dimage Z6 -arvio. Suomen Konica Minolta lehdistötiedote. Suomen keskihinta on 445 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Panasonic LX-1. Käytännössä sama kuin Leica D-Lux2, hinta vain halvempi. Kahdeksan megapikseliä, raw-kuvat, kuvanvakain, 28 - 112 mm.

LetsGoDigital, Kodak EasyShare P880 -ensiarvio. Kahdeksan megapikseliä, 24 - 140 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Muistuttaa järjestelmädigiä pokkarikuorissa, helppokäyttöinen, aloittelijalle sopiva. Hinta alle $600.

Petteri Sulonen, Raw Shooter Premium Field Report. Mini-review.

Dpreview.com, Sharp 10 megapixel 1/1.7" CCD. Kohina vain lisääntyy, kun pikselit ahdetaan pienempään tilaan.

Dpreview.com, foorumi, The future of focus and photography. Kuvan ottamisen voi valita tarkennuskohdan, syväterävyyden ja aukon. Vasta kehittelyasteella. Hyötysuhde on heikko: yhtä kuvan pikseliä vastaa sensorilla kymmenen pikseliä (tai fotositeä).

Muutama testikuva suorasta salamavalosta vs. keinoista pehmentää salamavalo. Halvin ja yksinkertaisin tapa lienee kuplamuovi.

 

02.11.2005 

Digicamera.netin Foorumi on taas avoinna
Lisäys alla olevaan uutiseen: Nyt Foorumikin toimii. Huomasin, että uuden palvelimen php-versio ei ollut täysin yhteensopiva foorumisoftan kanssa. Pyysin Nebulaa vaihtamaan sopivan php-version. Tämän jälkeen kaikki oli taas kunnossa. Kiitokset Nebulalle ripeästä toiminnasta!

Digicamera.netin Foorumi
Nebulassa hajosi eilen Digicamera.netin palvelimesta kovalevy (raidistakaan ei ollut apua, kun myös peilattu levy hajosi). Koko päivän noin kello 16 asti juuri päivitetty foorumi toimi ongelmitta. Harmittavasti sitten palveluntarjoajalle sattui tällainen ennalta-arvaamaton laiterikko meidän palvelimemme osalta. (Meillä on Nebulan Webhotel Premium -palvelu, 99 euroa/kk).

Varmuuskopiot oli otettu Nebulassa samana päivänä. Sivuston muut osat Foorumia lukuun ottamatta saatiin palautettua jo eilen. Nebulan backup Foorumin tietokannasta oli otettu live-kannasta ja ilmeisesti sen vuoksi se ei ollut kunnossa. Myös meillä oli tuore backup foorumin tietokannasta, ja tänään aamulla Nebula palautti sen. Nyt Foorumi toimii jo muilta osin (tietokannan osalta), mutta ilmeisesti muutamat php-tiedostot vaativat vielä palauttamista.

Foorumi avataan sitten kun kaikki taas toimii kunnolla. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, 10/2005, 68 s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita. Irtonumeromyynnissä lähipäivinä.

 • Järjestys ja luovuus, valokuvaaja Sini Pennanen esittelyssä, neljä sivua, sininenkuva.com.
 • Kuvaaminen työnä ja elämäntapana, valokuvaaja Timo Viljakainen, seitsemän sivua. Studio on rakennettu entisen yleisen saunan tiloihin. Timo tunnetaan parhaiten ehkä ruokakuvistaan. Työssä on käytössä pääasiassa filmikamera. Canon EOS 1Ds:llä otetaan asiakkaille luonnoskuvia tulevien kuvausten suunnitteluun.
 • Nuoret kuvaajat: Krista Keltanen, neljä sivua. Koulutus on tärkeää, sitä kysytään poikkeuksetta, kun töitä käy näyttämässä mainostoimistoissa. Krista itse on suorittanut Kuvallisen ilmaisun perustutkinnnon vuosina 2002-2004 Visuaaliviestinnän instituutissa. Opinnot jatkuvat edelleen. Mainos- ja tuotekuvauksissa kuluu valtaosa ajasta. Kamerana on nykyisin Nikon D2X. Kuvankäsittely vie valokuvaajalta nykyisin ison osan ajasta, niin myös Kristalta. Henkilökohtaiset käynnit ja portfolion esittely mainostoimistoissa ovat tärkein tekijä töiden saamiseksi. kristakeltainen.com.
 • Tunne rajasi, digikameroiden dynamiikka. Peter Forsgård ja Sakari Mäkelä mittaavat muutaman digikameran dynamiikkaa. Diafilmin dynamiikka on 4-5 aukkoa ja negatiivifilmin 7-8 aukkoa. Digin ongelma on se, että vaaleat alueet palavat hyvin helposti puhki. Kun valon määrä yrittää tietyn raja-arvon, kennon varauskyky loppuu kokonaan. Alivalotus taas aiheuttaa kohinaa tummiin sävyihin. Canon EOS 1D MkII -järjestelmäkameralle saatiin tällaiset arvot: ISO 100 aukkoja 9 ja 1/3, ISO 400 aukkoja 9, ISO 800 aukkoja 9, iso 1600 aukkoja 8 1/3 ja ISO 3200 aukkoja 8. Panasonic FZ20:n dynamiikka ISO-arvolla 100 oli 8 1/3 aukkoa. Ks. saksalaisen ColorFoto-lehden mittaavat arviot, diginews 12.8.2005.
 • My Photoshop Kuvaremontti. Mustavalkoinen naarmuinen ja vähän revennytkin kuva korjataan, kolme sivua.
 • Laitetestissä Canon EOS 5D (kolme sivua) ja Konica Minolta 5D (neljä sivua).
 • Oma kuvateos, IFI:ltä tilattiin vähintään 24-sivuinen ns. Kuvakirja. Hintaa kertyi postikuluineen 33.80 euroa.
 • RAW-työnkulkua, tehoa RAW-työskentelyyn. Käytännön tasolla käydään läpi työnkulkua, esimerkkeinä suosituimmat ohjelmat.
 • Kirjat Digikuvaajan valaisunhallinta sekä Digikuvan värin hallinta & korjailu ja Photoshop Elements 4.0 -ohjelma, kaksi sivua.
 • Valoa kengästä, Olli Rinteen käytännönläheisiä neuvoja salamakuvaukseen, kolme sivua.
 • Seuraava Pikseli on paksu kaksoisnumero 11-12/2005, ilmestyy marras-joulukuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Lahjat
  • Laajakulmat (vertailussa neljä laajakulmazoomia digijärjestelmään, Canon 10-22 mm, Sigma 10-20 mm, Sigma 12-24 mm, Tokina 10-20 mm, ohjeet laajakulmakuvaukseen)
  • Mikä Qumma? (kuvaajaesittelyssä Qumma, fetissikuvauksen suomalainen osaaja, kuvia, jotka tunnetaan maailmalla)
  • Kuva-arkistointi (miten tuhannet kuvat hallitaan, kuvien selaus, kuvien tallettaminen, ohjelmat, menetelmät, laitteet)

Nikon.fi, suomeksi tietoa uudesta Nikon D200 -digijärkkäristä.

Galleria Ama, suomalaista taidegrafiikkaa ja valokuvataidetta vaihtuvissa näyttelyissä esittelevä verkkogalleria. Marraskuun taiteilija on Jyväskylässä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija Kapa. Kapalta on esillä Herbaario 2 -nimisen sarjan uusia pigmenttimustevedoksia.

Interfoto.fi:stä tuli alustava tieto, että uuden Nikon D200 -järjestelmädigin suositushinta olisi noin 2.200 euroa, hinta kuitenkin tarkentuu lähipäivinä. Toimitusten pitäisi alkaa joulukuun puolen välin paikkeilla.

Digitoday.fi, Kuvat pc:lle langattomasti Canonin kamerasta. Digital Ixus Wireless tulee tammikuussa myyntiin, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom. (Tästähän on ollut jo diginewseissä...). Ks. myös tietokone.fi, hinta on 570 euroa.

MikroPC.net, Nikon tuo markkinoille tuhdin digijärjestelmän.

MikroPC.net, Kokoontaittuva litteä näyttö. 19-tuumainen Samsung SyncMaster 960BF taittuu kokoon kahden liikkuvan nivelen avulla.

Nikon D200.

Megapixel.net, Canon Powershot SD30 -arvio. Euroopassa Canon Ixus i Zoom. Käytettävyys 8.4. Kuvanlaatu 8.4. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 353 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, CCD Sensor Problems in Consumer Imaging Products Fall, 2005. Tietoa koottu useista lähteistä.

Rob Galbraith, iView MediaPro 3.0 released. Arkisto-ohjelman maksullinen päivitysversio.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-T9. Jälleen uusi malli, kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Tammikuussa myyntiin, hinta on $450. M

Creativepro.com, Wacom Presents World's First Wide-Format Pen Tablet. Ks. myös dcviews.com.

 

01.11.2005 

Tiedote klo 23.59:
Nebulassa hajosi tänään Digicamera.netin palvelimesta kovalevy (raidistakaan ei ollut apua, kun myös peilattu levy hajosi). Digicamera.netin muut osat Nebula on saanut palautettua, mutta ei Foorumia (kunnolla). Varmuuskopiot oli otettu Nebulassa samana päivänä. Myös meillä on tuoreet backupit foorumilta, jollei Nebulan palautus onnistu.

Koko päivän noin kello 16 asti juuri päivitetty foorumi toimi ongelmitta.
Harmittavasti sitten palveluntarjoajalle eli Nebulalle sattui tällainen ennalta-arvaamaton laiterikko.

Foorumi avataan sitten kun kaikki taas toimii kunnolla. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Nikon.fi, Nikon D200 on virallisesti julkistettu! Eikä siinä vielä kaikki: uutta on myös kuvanvakaajaobjektiivi + langaton kauko-ohjattu salama. Nikon D200:n hinta on ennakkotietojen mukaisesti vähän alle $2.000, kuvanvakaajaobjektiivi maksaa noin $1.000. Nikon D200 tulee myyntiin joulukuun puolivälissä. Suomen Nikonin sivuilla ovat linkit jo valmiita, mutta vielä "The page cannot be displayed" (klo 8:18).

Kamera-lehti, numero 10-11/2005. Kaksoisnumero, 132 sivua. Alla otos lehdestä.

 • Yhdellä kuvalla Jorma Purasta analysoidaan yhden sivun verran.
 • Jorma Peiponen Kuvaajan sieniopas viisi sivua.
 • Vuoden Luontokuva 2006. Kahdeksan sarjaa: Ihminen ja Luonto; Kasvit; Linnut; Nisäkkäät; Maisemat; Muut Eläimet sekä Sommittelu ja Muoto. Lisäksi nuorisosarja. Pääpalkinto on 5.000 euroa, yhteensä palkintoja on 10.000 euroa. Osallistumisen perusmaksu on SLV:n jäsenille 15 euroa, muilla 25 euroa (osallistumisoikeus kolmeen sarjaan). Sarjamaksu kolme sarjaa ylittävältä osalta on kaikilta 5 euroa / sarja. Tarkemmat tiedot ja ohjeet, luontokuva.org.
 • Suurkilpailussa on kaksi sarjaa: aktiivi ja harrastaja, kuvien viimeinen lähetyspäivä on 10.11.2005. Kilpailukuvia voi olla enintään kaksi (paperikuva/dia/dia). Harrastaja-sarjan tulokset esitellään Kamera-lehden joulukuun numerossa, Aktiivi-sarjan parhaat esitellään tammikuun numerossa. Ks. tarkemmin.
 • Jyviä & Rakeita ruotii vähän näyttelyn järjestämistä. Liiton vuosinäyttelyyn osallistuu noin 3.000 kuvaa, kuvaa kohti maksu on neljä euroa, kuitenkin valitellaan, ettei näyttelyn järjestäminen kannata (missä on talkootyö?). Itävallassa Linzin kaupungissa sama taho järjestää kaksi suurta valokuvausnäyttelyä joka vuosi. Trierenberg Super Circuit -näyttelyyn osallistui 3.453 valokuvaajaa 17.469 ripustettavalla työllä ja 11.328 dialla. Osallistumismaksu on vähintään 40 euroa. Suomesta osallistui 90 kuvaajaa 766 työllä, joista hyväksyttiin 470. Esimerkkejä: Erik Lauraeus, 35 eri kuvaa ja 135 hyväksyntää, Veikko Wallström, 35 eri kuvaa, 120 hyväksyntää. Samoista kuvista järjestettiin neljä eri näyttelyä.
 • Näin kuvaat: Kaloja tilauksesta. Kalojen kuvaamiseen ohjeita, kuusi sivua.
 • Vuoden kuvaaja 2005, "Pyöreä" 5/5, seitsemän sivua kuvia. Kokonaiskilpailun ratkaisu oli tiukka, voittajaksi selviytyi Jari-Pekka Wessman (Uusikaupunki) 44 p, toiseksi tuli Juha Saransalmi (Killinkoski) 42 p ja kolmanneksi sijoittui Ilkka Niskanen (Iisalmi) 32 p.
 • Mikko Alanenpää, Mustalla kadulla. Kolmen sivun esittelyssä mustavalkokuvia Helsingissä kuvaava Ylioppilaskameroiden 22-vuotias varapuheenjohtaja. www. alanenpaa.com. Lasipalatsin toisessa kerroksessa näyttely 20.10. - 20.11.2005.
 • Olli Lehtinen ja Mootterien Glamour. Moottoripyöriä.
 • Suomen Top Ten. Kansainväliset salonistit laitettu järjestykseen, vuoden 2004 tilastot ovat valmistuneet.
 • Diat digiksi kuvaamalla vai skannaamalla. Vertailussa diakopiolaite, tasoskanneri, diaskanneri. Millaista jälkeä näillä tuli? Neljä sivua.
 • HDV-formaatti tuo tarkkuutta videokuvaamiseen. Kolme sivua.
 • Digiextra, 38-sivuinen paketti, jossa esitellään kuvien ja hintojen kera uusimmat tuotteet. Perinteiseen tapaan sivun alalaidassa on monta mielenkiintoista pientä artikkelia. Esim. Visible Dustin Senror Brush oli kokeilussa. Miten pöly lähti kennolta? Suomessa Visible Dustin kennonpuhdistukseen tarkoitettuja tuotteita myy Fimeko.
 • Valoituksen aatelia, valoteltta studioon ja luontoon.
 • Fotonetti.fi:n ilmoituksen mukaan suurkuvatuotanto käynnistyy astettain viikosta 44 alkaen, suurennoksia panorama-kokoon asti. 30x40, 30x45, 30x90.
 • Seuraava numero 12/05 ilmestyy 2.12.2005. Aiheina mm. 3+1 kuvaajaa Pohjois-Karjalan luonnossa. Oma piilokoju? Koskettava valokuva, mikä puhuttelee 23 kuvaajaa. Zoom kamera vai järkkäri? Vakaajalla /ilman... Talven kasvit. Kirjat konttiin. Ikioma kirja? vanha paras? Laajenna digin sävyalaa? Kuvaa kuin Runeberg...

Hehän ovat kuin kaksi marjaa:

Digitoday.fi, SoftColor nostaa kännykkäkuvien tasoa. Sensori tunnistaa automaattisesti valaistuksen, jolloin tosiaikainen värinhallinta on mahdollista. Myös internettiin on tulossa ladattavaksi edullinen ohjelmisto, jolla voi parantaa kamerakännyköiden kuvanlaatua. Ks. myös ITviikko.fi.

Terowester.net, linkkejä Kouvolan Sanomiin, aiheina Ritosten veljesten menestys luontokuvakilpailuissa. Kouvolan Sanomat:

Tässä ennakkoa maitolaituri.tv:n tiistain tarjouksista (klo 8 esillä):

 • (Op/tech) Pro Strap ja Pro Loop Strap, 15 euroa
 • (Op/tech) Super classic strap, 15 euroa
 • (Op/tech) Grip Strap, 17.50 euroa
 • GP Batteriesin USB-laturi AA-akuille, 10 euroa

Dpreview.com, Fujifilm FinePix S9000 / S9500 -arvio. Recommended. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 661 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Sony Cyber-shot DSC-H1 -arvio. 4.5*/5*. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 468 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photoreview.org, online-huutokauppa, vanhoja ja uudempia printtejä.

Dcviews.com, Sony announces the lauch of its new 5GB CompactVault media.

Tom's Hardware Guide, NEC MultiSync 2180WG-LED, A Revolution? The First LumiLED LCD Display. 21-tuuman näytöllä on hintaa vaatimattomasti noin $7.000.

Creativepro.com, New Photo Editing and Image Processing Software Now Available from Light Crafts.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset