Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Kesäåkuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Toukokuu 2020

31.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka).
 • Canon EOS 5D mark III shuttercount (Canon). ...EOSinfo ei löydä koko kameraa. http://www.freeshuttercount.com/ oli aivan turha, latasin softan ei tehnyt mitään Uppasin kuvankin https://www.camerashuttercount.com/ sivulle joka ilmoitti ettei saa siitä selvitettyä....
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit). X-T4 tuli taloon, ja tässä jotain pinnallisia ensihuomioita.
  • Olen omistanut kaikki X-Tx kamerat ykkösestä neloseen. Uudet versiot ovat perinteisesti keskittyneet hiomaan vanhojen ongelmia pois samassa formaatissa pysyen ja siinä aika hyvin onnistuen. Nelonen ottaa nyt pienen sivuaskeleen uuden näyttötyypin ja ibiksen kanssa.
  • Olen valittanut jokaisen X-T-kameran kohdalla rullista, enkä lopeta vieläkään. Ykkösen olivat liian jäykät, kakkosen liian löysät, kolmosen taas liian jäykät ja nelosessa ne ovat taas löysät. Kaikki turhan pieniä ja liukkaita. Nelonen on kuitenkin joukon paras, koska takarullaa on lopultakin tuotu selvemmin ulos rungon tasosta. Käytännössä rullat ovat olleet lopulta aika ok, mutta silti hassua miksei fuji voi laittaa järeästi kuvioituja napakoita rullia kameroihinsa.
  • Hivenen hiottu kahva on selvä parannus kolmoseen, mutta ei tästä vieläkään mitään koko kouran otetta saa. Tärkeimmät kontrollit osuvat kuitenkin minun käsiini hyvin.
  • Itseäni harmittaa, että Fuji antoi periksi youtube-vääristymälle ja laittoi tähän selfie-ruudun. Kakkosen ja kolmosen kahden suunnan kääntö on stilli-kuvaajalle mielestäni aina parempi. Nyt sivulle törröttävä ruutu on tiellä hankalissa asennoissa kuvatessa ja koska se ei ole linjassa putken kanssa, on tähtäily takanäytöltä entistäkin hankalampaa. Sarana on lisäksi todella heppoisen oloinen, parempi olla kolhimatta sitä ruudun ollessa ulkona.
  • Laukaisija ja joystick tuntuvat jotenkin muhjummilta kuin kolmosessa. Mekaaninen suljin on erittäin hiljainen.
  • Videon ja stillien erottelu toimii nyt hienosti, koska molempiin saa melko itsenäiset asetukset, ilman kokonaan kosketusnäytön varaan jäämistä.
  • Kaipaisin kolmatta drive-moodia continuous-low:n ja -highin väliin, kun kamera pääsee niinkin ylös kuin kahteenkymmeneen (afn kanssa pikemminkin max 12-14).
  • Softapuolella nelonen lopultakin näyttää playbackissa otettujen kuvien määrän. En tiedä miksi sitä niin paljon kaipaa, mutta lopultakin se löytyy. Valitettavasti vanhat inhokkini ovat tallessa. Auto-ISO ei jatkuvalla tarkennuksella kuvatessa näytä millä isolla kuvat otetaan. Valotuksen korjaus saattaa olla asetettu +3:een, eikä sitä näe etsimestä, jos kamera ei sen hetkisillä asetuksilla pääse niin ylös. Valotuksen korjailun saattaa siis pyöritellä kamera silmillä aivan hatelikkoon ja sen huomaa vasta, kun osoittaa kameran johonkin valoisampaan kohteeseen. EDIT: My menuun ei edelleenkään saa laittaa mitä haluaa. Esim. usean stepin takana oleva kortin formatointi kuuluu ei-sallittuihin vaihtoehtoihin.
  • Erillisen laturin jättö pois paketista näin kalliin vempaimen kohdalla tuntuu rahastukselta. Jatkuva usb-kaapelin tökkiminen kameraan tuntuu siltä, että joku kaunis päivä portti löytyy kameran sisältä (laturi on tilauksessa)...
  • IBIS tuntuu hyvältä vakaajattomien lasien kanssa, mutta vaatii lisää testiä. Hivenen yllättäen vaikutti siltä, että 100-400:n kanssa pääsi pidempiin suljinaikoihin kuin kolmosella, mutta pitänee vielä testailla oliko se vain harhaa.
  • Uusi af-c wide tracking tuntui vinhalta lelulta, mutta en ole kuvannut sillä vielä mitään oikeaa.
  • Muuten tämä on kolmoseen verrattuna aika saman tuntuinen kamera. IBIS, parempi kahva ja akku houkuttelivat kuitenkin pistämään hyllyssä vielä pölyttyneen peilikaman kiertoon.
 • Sony A58 + Canon EF -linssit (omat ja Sigmat) (Järjestelmädigit). 6 uutta viestiä.
 • Teema: Still life (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kentän laidalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (edelleen vähän Hugo Simbergiä...).
 • Liian kuumat uunit? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Vuoden Luontokuva 2020. 30/05/2020: VLK-äänestykset auki 10.6 saakka. Jäsenmaksun maksaneella jäsenellä on mahdollisuus antaa oma äänensä suosikkikuvilleen ja pisteyttää kolme kuvaa VLK-kisan joka sarjasta. 

 • Jäsen: https://tuomaroi.vuodenluontokuva.com/
  (Huom. Ellet muista jäsennumeroasi niin löydät sen Luontokuva-lehtesi takakannen osoitetiedoista)
 • Lisäksi kaikki Facebook-ryhmämme jäsenet voivat osallistua omaan VLK-äänestykseen loppusuoralle päässeiden 90 kuvan joukosta, ja valita sieltä oman Suosikkikuvansa.
 • SLV:n FB-ryhmän jäsen: https://suosikkikuva.vuodenluontokuva.com/ (Sign in with Facebook, oikea yläkulma).

(Kertaus) Vuoden Luontokuva 2020. Tuomaristo valitsi ensimmäisellä tuomarointikierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun ladattiin 15 287 kuvaa.

 • Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Logomossa Turussa lauantaina 17.10.2020. Vuoden Luontokuva 2020 äänestys SLV ry:n jäsenistölle ja FB-ryhmän jäsenille tapahtuu netissä 20.5. - 10.6. Käythän silloin äänestämässä.
 • Kaikille semifinalisteille on lähetetty tieto sähköpostissa. Se ei edellytä toimenpiteitä. Mikäli kuvasi etenee finaaliin asti, lähetetään originaalipyyntö erikseen.
 • Semifinalistikuvaajat ja kuvamäärät. 3-sivuinen pdf.

HS, Kuvia Suomesta osa 52. 31.5.2020. Sami Kero. Mukaan, kiitos! Valokuvaaja Sami Kero kuvasi suomalaisia syömässä pikaruokaa, kun ravintoloissa ei saa istua.

HS, Sijoiltaan mennyt Suomi. 31.5.2020. HS:n kuvakooste kertoo poikkeuksellisesta keväästä Suomessa. Kuvat kertovat: Näin koronapandemia vinksautti Suomenkin sijoiltaan. 21 kuvaa. Kuvat, isommiksi klikkaamalla.

Korona-aikaan ulkojuhlintaa.

Yle, Pöllön perässä puuhun. 30.5.2020. Paljon kuvia, paljon tekstiä. Jos kohtaa viirupöllön poikasen metsässä, kannattaa olla varovainen. Vihainen emo on varmasti lähistöllä. Sen tietävät myös rengastajat.

Iltalehti, Kuva ei herkille: Pöllön hyökkäys vei kokeneen suomalaiskuvaajan silmästä näön. 30.5.2020. Viirupöllö on tunnetusti pesimäaikaan aggressiivinen. Kokenut kuvaaja sai tästä karuimman mahdollisen opetuksen. Trubaduuri, Lapin kairojen kulkija ja kokenut luontokuvaaja Rolf Wirtanen oli viime viikonloppuna liikkeellä Helvetinjärven kansallispuistossa satojen muiden tavoin.

Iltalehti, Joni kuvasi merikotkan rajun taistelun merellä: ”Oli niin uskomatonta”. 28.5.2020. Joni oli kaverinsa kanssa kalassa aiemmin toukokuussa Dragsfjärdissä. Seurueen kalastusretki päättyi äkkiä, kun he huomasivat taivaalla kolme taistelevaa merikotkaa.

Iltalehti, Gmail muuttuu: pian sähköpostia on mahdollista personoida entistä paremmin. 31.5.2020. Gmail on tuomassa käyttäjilleen uudet pika-asetukset. Google kertoo tuovansa pika-asetukset G Suite -asiakkaille, jonka jälkeen ne saapuvat myös yksityiskäyttäjille. Vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, kuinka pian uusi ominaisuus saapuu Gmailin henkilökohtaisille tileille.

Tivi, Näppärä Mac-apuri videokokousten hallintaan. 30.5.2020. Softa-arvio. Macissa kokouselämää helpottaa uusi Meeter-sovellus. Meeterin ideana on yhdistää kaikki mahdolliset videokokousjärjestelmät, joita tulee normaalisti käytettyä. Jos esimerkiksi organisaatiossa käytetään Microsoft Teamsia, yhteistyökumppanien kanssa Zoomia ja ystävien kanssa Google Hangoutsia, Meeter kokoaa kokouskutsut yhteen. Meeter tukee kaikkia tuttuja videokokousjärjestelmiä. Täysin ilmainen.

Ilta-Sanomat, Olli, 43, osti Xboxin Gigantista, eikä löytänyt peleihin ohjeita suomeksi – näin kuluttajariitalautakunta päätti. 31.5.2020. ...Ståhlbergin mukaan ongelman ydin oli siinä, että asiakas ei saanut peliä toimimaan luvatulla tavalla ja Gigantti ei pystynyt toimittamaan korvaavaa peliä fyysisellä levyllä. Tämän vuoksi kuluttajariitalautakunta päätyi suosittelemaan hyvitystä....

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Heaps of Fun Creative Photography Ideas to Keep Your Photography-Juices Flowing.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Sony ZV-1 review. YouTube-video, kesto 18:11. Videobloggaajille suunnattu. Sony on nähnyt paljon vaivaa suunnitellessaan tätä kameraa. Jotenkin vähän väliinputoajamalli. Älypuhelimet ovat aina mukana ja niillä voi heti kuvata ja siirtää kuvat someen. Sony ZV-1 -kameralla enemmän vaivaa ja vie vähän enemmän aikaa. Toisaalta sitten ns. oikeat videobloggaajat osaavat arvostaa ns. oikeita kameroita eli vaihdettavan objektiivin systeemeitä.
  • Helppo käyttää, sopii jos haluaa kotoaan myydä eri tuotteita. Tai studiossakin. Bokeh-efekti, ei näytä liikaa ympäristöä. Silmääntarkennus toimii, myös liikkuvaan kohteeseen. Striimaussoftakin tulossa (vain Windows).
  • (kertaus) Suomen Sony, ZV-1-videoblogikamera. Yhden tuuman sensori, 20 megapikseliä. 24-70mm, F1.8 - 2.8. Lähin tarkennus 5cm. 4K video, mahdollisuus S-Log3- ja S-Log2-gammakäyriin. Kamerassa voi poimisa yksittäiskuvia videosta. Moneen suuntaan kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö 921.600 pistettä. Avauskulma: noin 176 astetta, kiertokulma: noin 270 astetta. Reaaliaikainen tarkennus. Sisäänrakennettu harmaasuodin. Ei omaa salamaa. Product Showcase, tarkennus nopeasti kasvoista esiteltävään tuotteeseen. Sisäinen salama. Tuulisuoja mikrofoniissa. Raw. Edge Mobile -sovellus + videomuokkauslisäosa. Imaging Edge desktop-sovellus. Mikrofoniliitäntä 3.5mm. Lisävarustesovitin (mikrofoni, salama jne.) Paino 294g.
  • (kertaus) Suomen Sony, Sony laajentaa vloggaajille suunnattujen kameroiden valikoimaansa uusilla ZV-1- ja FDR-AX43 Compact 4K Handycam® -malleilla. 26.5.2020. Jostain syystä in English. Sony ZV-1 Euroopassa myyntiin kesäkuussa, 850 euroa. Sony FDC-AX43 (videokamera) Euroopassa myyntiin kesäkuussa, 700 euroa.
 • Adobe's new video series offers helpful Lightroom CC, Mobile tips in 60 seconds.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On How To Control & Work With Natural Light.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, My Favorite Micro 4/3 Lens. Miken suosikki on Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 II ASPH. POWER O.I.S. lyhyemmin Panasonic 12–35mm.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 74: Intervju med Gabriella Soutine, Fotoakademien. Podcast, kesto 31:07. Fotoakademien, vain jäsenille, vain naisille.

Fotosidan.se, Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag. Espanjalainen yritys aloittanut toimintansa vuonna 2010, Freepik. Osa ilmaistarjontaa. Kuukausitilaus sitten kaikelle. 32 miljoonaa kk-kävijää. 20 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää. 300.000 kk-tilaajaa. Liikevaihto viime vuonna 31 miljoonaa euroa. Viime vuosina Freepikin kasvu on ollut luokkaa 60 prosenttia per vuosi. (kuvien myynti taitaa olla erittäin kannattava ala...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). 7 uutta viestiä. Alla ensimmäinen (kokonaan, paitsi ei linkkejä.)
  • Nyky-Nikoneista en tiedä, mutta vaihdoin vuonna 2017 Canon 5D3 + 100-400 L II > A7R3 + 100-400 GM lähinnä siksi, että silloin uudesta 5D4:sta puuttui kääntyvä näyttö ja sen kautta hyvin toimiva AF-C. Se oli järkevä siirto joka sopi omaan tekemiseen paremmin kuin hyvin. Paitsi kuvanlaatu parani selvästi, myös liikkuvien kohteiden osumisprosentti nousi uudelle tasolle. Nykyään jo lähes antiikkisen A7R3:n AF on etenkin viimeisen Real-Time Tracking päivityksen jälkeen ollut omasta mielestä suorastaan erinomainen. Jos 5D:llä lentävä lintu oli oikeasta kohtaa terävä n. 2/10 tapauksista, A7R3:lla saldo on n. 8/10. Tuolla muutama A7R3-lentokuva :...
  • 3 vuotta käytössä ollut A7R3 on riittänyt ja tulee jatkossakin riittämään "kaikkeen". Siinä on ikäänkuin kolme kameraa yhdessä kompaktissa paketissa: AA-filsuton 42 Mp:n FF-maisemakamera 15 Ev:n sävydynamiikalla, AF-C:ltään varma ja nopea 10 fps FF-action-kamera kohinattomilla korkeilla-ISO:illa sekä 18 Mp:n 1.5x-croppirunko. Kaikki tämä sopii omaan puuhasteluun täydellisesti, sillä kahden rungon (5D3 + 80D) raahaamisen loputtua kuvauslaukkukin keveni selvästi. A9 olisi toki kahden prossun AF-C:llä ja 20 fps:llä action-hommiin se paras valinta, mutta kaikkea muutakin kuvaavalle 24 Mp on liian vähän.
  • Kokeilin viime talvena pari viikkoa A7R4:ää ja totesin ettei se tuonut mitään lisää tekemiseeni. Vaikka sen AF on lähes A9-tasoa, liian iso tiedostokoko tekee siitä hitaan ja vaikeuttaa asioita. Paljon käyttämieni zoomien (24-105 G, 100-400 GM ja 200-600 G) piirto ei tunnu riittävän 61 Mp:lle, jolloin suurin osa resoluutiosta menee hukkaan ja vain hidastaa työnkulkua. Totesin testaillessa että A7R3:n skarppi 42 Mp interpoloituna 61 Mp:ksi näyttää lähes samalta kuin diffraktion pehmentämä A7R4-file, eli päivittäminen ei maksanut vaivaa.
  • Täydellä aukolla liikkumatonta kohdetta kuvatessa A7R4 toki vie voiton, mutta himmentäessä f/11-16-maisema-aukoille A7R3 on skarpimpi. Lisäksi nopeaa liikettä kuvatessa A7R4 tarvitsee resoluution takia n. 1.5-2 stoppia nopeammat suljinajat, joka taas on myrkkyä pienipikselisen kennon kohinoillle = yksityiskohdille. Myös Lightroom käy varsin tahmeaksi jo parilla 128 GB:n kortillisella pakkaamattomia A7R4-RAW:eja, kun taas A7R3-fileillä ei ole ilmennyt vastaavia hitausongelmia edes läppärillä.
  • 200-600 G:stä sen verran, että kun kokeilin sitä A7R4:n kera lumettomana ja pimeänä viime talvena, mielikuva setistä oli melko vaatimaton. En saanut yhdistelmällä käsistä kuvaten terävää kuvaa kuin vaivalla aikaiseksi, kun taas A7R3 + 100-400 GM:n samoilla asetuksilla se oli kuin lasten leikkiä. Kun kevät eteni ja valo lisääntyi, pieniaukkoinen 200-600 G alkoi pelittää paremmin. Suurin hämmästyksen aihe on ollut se, että 1.4x:llä kuvanlaatu ei huonone lainkaan ja hyvässä valossa jälki on jopa 2x:llä täysin käyttökelpoista. Tämä on yllättävää, koska peili-Canoneilla f/5.6-6.3 zoomien kanssa ei kannattanut käyttää lainkaan jatkeita, tulos oli poikkeuksetta delete-tason muhjua. Esimerkkinä reippaasti cropattu Viikin arotasku A7R3 + 200-600 G + 2x = 1200 mm f/13 kääntyvällä näytöllä aivan maanrajasta kuvattuna:...
 • Samyang AF 85mm f/1.4 RF Canon RF järjestelmään (Optiikka).
 • 2x (Minolta, Olympus). Kävin istuksimassa retkituolilla takapihalla Yongnuon YN560IV valoräpsyn kanssa ja nojailin kameran kanssa yksjalkaseen, valoräpsy manuaaliasennossa salamakenkässä. Kamerahan ei tuon kiinanihmeen tehoja ohjaa mutta välähdystehoja voi säätää räpsystä itestä. Suljin 1/250 ja aukkoa 7.1 tinttikuvassa ja 5.6 äkkilähössä, ISO 200. Kyllä se välähteli A, S ja M moodeissa, ainaski joskus, muutama musta ruutu tuli, tiiä vielä miksi...
 • Sony A58 + Canon EF -linssit (omat ja Sigmat) (Järjestelmädigit). Sonyn A65 kameraan nyt päädyin, kun sen järkihintaan käytettynä sain. Ihan toimivan oloinen laite tuntuu olevan, mutta hienoista opiskeltavaa on hieman EOS-elämän jälkeen. Mutta sitten putkiin: Lyhyen etäisyyden putkia on 300mm saakka, mutta seuraava hankinta olisi joku hyvä putki, millä pääsisi lähemmäksi kohteita (lintuja). Eli millaisia vaihtoehtoja kannattaisi miettiä, jotta budjetti ei karkaa täysin käsistä? Tähän tarvisitsisi nyt vinkkejä asiantuntijoilta.
 • Hirvi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 7) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Still life (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vettä on näköjään virrannut runsaasti Pielisjoessa viimekertaisesta asetelmasta... joten...

HS, Anna-Marja Valtonen törmäsi keskellä Helsinkiä matelijaan, jota ei pitäisi olla Suomen luonnossa – Sitten se pulahti silmän­räpäyksessä piiloon Töölön­lahteen. 29.5.2020. Harrastajavalokuvaaja Anna-Marja Valtonen näki vilaukselta punakorvakilpikonnan Töölönlahden kaislikossa. Se on haitallinen vieraslaji, jonka maahantuonti on kielletty. Ei oikein selviä Suomen talvesta.

 • ...Suokilpikonnat, joihin tämä punakorvakilpikonna kuuluu, elävät luontaisesti vesistöjen läheisyydessä. Vedessä ne ovat nopeita ja taitavia uimareita, jotka päihittävät sukkeluudellaan sukeltajatkin.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Ensimmäinen koronakissa ja repivät rotuprotestit Yhdysvalloissa. 30.5.2020. IS:n kuvatoimitus valitsi viikon varrelta kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 7 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Olli Kanerva, Sedge warbler. 29.5.2020. Sedge warbler (ruokokerttunen) at Järvelän kosteikko. Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-14 and MC-20. Most of the pics shot with ProCap H at 60 f/s.

Focusnordic.fi, Samyang AF 85mm F1.4 RF, täydellinen valinta Canonille (suora linkki ei toimi, syynä lienee ehkä piste urlissa). 29.5.2020.
Ks. Focusnordic.fi, Uutiset. Uusi vuoden odotetuimmista kameroista, Canon R5, on aivan nurkan takana. Samyang julkaisee täydellisen kumppanin tälle kameralle, uuden Samyang AF 85mm F1.4 RF -objektiivin. Säänsuojaus suojaa objektiivia pölyltä, sateelta ja lumelta. Linssi on saatavilla heinäkuussa 2020 ja sen suositeltu myyntihinta on 639,00 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, How To Take Better Travel Photos - 6 Top Tutorials For You To Read Today. Linkit tutoriaaleihin.

The Online Photographer, Panny Fan (Good Grief, It's Tough Being a...). Mike huomasi, ettei voi vieläkään ostaa pelkkää Panasonic GX9 -runkoa. Ennestään neljä Micro 4/3 -systeemin objektiivia.

Thom Hogan, 29.5.2020. NikonUSA supistaa. Olympuksen myynti ja taloustiedot.

Kamera & Bild, Vinnarna i Grand Prix etapp 1. Oma kilpailu. Isoa kuvaa klikkaamalla pääsee selailemaan voittajakuvia. Yli 20 kpl.

Fotosidan.se, Ny bok om bildens makt. Tekijältä 10 aiempaa kirjaa visuaalisesta kommunikaatiosta. Nyt sitten 11. kirja.

 

29.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa). Perinteistä valokuvausta harrastavana, kyllä se on edelleen se 5Dclassic jonka kanssa ollaan juttuun tultu erinomaisesti. Se on Kamera ilman mitään turhia himmeleitä ja tekee siistiä konstailematonta jälkeä. Suljin tuosta tosin alkaa jo kenkkuilla, yli 1/1000s ajoilla melko tummia - lähes mustia valotuksia joten täytyy etsiä ehjempi tai uusia suljin.
  • Äksöniin löytyy vielä luunmurskaaja 1Dmk2, tosin ehkä voisi tämän jossainvälissä päivittää mk3:een josta on hyviä muistoja (sattui hyvä yksilö jonka tarkennus ei oikutellut). Mk3 voisi siis sanoa olevan itselleni se täydellinen äksönrunko ominaisuuksiltaan.
  • Objektiiveja on ollu niin valtavasti, täydellinen objektiivi on tietenkin se mikä kuhunkin tilanteeseen nyt sattuu soveltumaan. Telekuvailut vähän jääny taka-alalle, joten olen ollut oikein tyytyväinen EF 17-40L sekä 100mm 2.8L macro -objektiiveihin. Ovat siten omiin tarpeisiini olleet ns täydellisiä :)
 • You-Tuben mainokset, ilman lupaa (Sana on melkein vapaa). Mulla on 5 vuotta vanha Youtube-kanava, tilaajia runsas 4000 kpl. Kanavalla ei mainosteta koska vihaan kaikkia tv-radio-ja nettimainoksia. Nyt oon huomannut että kun klikkaa jotain vanhaa videotani, niin ensin tulee mainoksia. Mistä johtuu?
 • Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta? (Fotoalbumiohjelmat). Ostin reilut vuosi sitten 11 tuumaisen iPad PRO:n ja yritin tehdä siitä itselleni tietokoneen korvaajan ja kuvankäsittelylaitteen, jota on helppo kuljettaa mukana yms. Alku oli hankalaa ja kaikki mahdollinen, alkaen kuvien saamisesta kamerasta koneeseen, oli tehty uskomattoman hankalaksi. Usko meinasi loppua, kunnes jossain kohtaa tuli tuo kaiken mullistanut uusi ohjelmistopäivitys. Sen myötä moni asia helpottui ja tietokonemaistui merkittävästi. Nyt pystyy laitteeseen liittämää muistitikut, ulkoiset kovalevyt, hiiren, näppiksen, lisänäyttö yms. Ja tuo iPadin kynä on kyllä todella mainio apuväline kuvankäsittelyssä, ei tarvitse erillistä piirtopöytää!
  • ...(pitkä postaus)...
 • Kinonegatiivien resoluutio (Printterit, skannerit).
 • Epsonin uusi A3 Ecotank (Printterit, skannerit).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Alkoi ahdistaa tarkennuksen hienosäädön kanssa pelleily peilikamerassa. One day you are in the next day you are out, kuten Heidi Klum asian laittoi. Jos vaihtais Nikon D500 + 200-400/4 2:n päittäin tähän ja johonkin Sonyn A7R-malliin, mitä menettäisi?
  -Ps: kannan kameraa RRS:n jalasta, vastavalosuojasta olkapäällä ja repussa rujosti.
  -Ps2: niin ja haluan sen hiljaisen kameran nyt. Siinä suurempi syy tälle pohdinnalle.
  • Ainakin OVF:n, tilaa taskuista akulle tai akuille ja aikaa opetellessa uutta järjestelmää. Sonyt on vaan semmosia että jotta ne saa toimimaan, pitää siihen paneutua ja konffata omaan makuun. Toisaalta hyvä juttu että ne saa aika hyvin konffattua makunsa mukaan. A7R mallin myötä menetät myös vauhdissa ellet nyt ihan vimosinta IV mallia hanki. Siinä myös se hiljainen suljin on vähän heikko kun sensori ei oo niin nopsa. Eikö teikäläinen tirppoja ja sen sellaisia kuvaa? Siihen hommaan se A9 on vain paljon parempi valinta.
  • Melkein ehkä suosittelisin vuokraamaan ton setin (ehkä pikemminkin sen A9:n kanssa) toviksi tai vaihtoehtoisesti jomman kumman Z:n ja testaat. Voi olla että sen jälkeen taas veivataan tarkennuksen kanssa hammasta kiristäen mutta tyytyväisenä kompromissiin. Jotku kun ei vaan EVF:stä pidä. Varsinkin silloin jos siitä tiiraillaan pitkään, voi se olla vähän rasittava. Samoin ne peilittömät ei vaan niin responsiivisia ole kuin peilijärkkärit. Jos ne menee virransäästöön, menee siihen käynnistymiseen tovi verrattuna peilijärkkäriin. Ei siinä nyt kahveja ehdi keittää, mutta kuten varmasti tiedät niin jos ollaan silmänräpäys perässä, ollaan vaan auttamatta myöhässä.
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 lens for L-mount.
 • Samyang AF 85mm f/1.4 RF Canon RF järjestelmään (Optiikka).
 • Tamronilta SuperZoom! (Optiikka). Noh nyt Tammukka pukkaa E-mountille jokapaikanhöylän, elikkäs superzuumin!
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z kokemuksia leica M linsseistä (Järjestelmädigit). Nyt on muutama kuva takana 'piraatti' käsitarkennnuslinsseillä. Etsintä ei voi kehua, mutta jos on tottunut 'leic-amaiseen' kuvaamiseen, asettamalla etäisyyden valmiiksi, niin tuntuisi taipuvan aivan mainioksi 'Monocrome' -rungoksi vakaajalla. Itse hyödynnän tätä hyvin kapea-alaisesti. Hankin tuon 'karvahattu'-leican hinnalla, kuvatakseni vanhoilla Voitlander linsseillä 80-90 luvun malliin. Siis patavanhoillisilla asenteilla ja aluksi ainakin mustavalkoisesti. Joten etsinkin on iso loikka filmiaikaan verrattuna. Kuvallinen ilme riittää kun tavoittaa n. 640 ... 320 ASA'n filmikehityksen tason.
  • Olen odottanut 20v pikkurunkoa vakaajalla, kääntyvällä näytöllä, eikä kuvausnopeuskaan haittaa. Ainoaksi puutteeksi koen, ettei kennoa ole suojattu pölyltä Canon R'n tapaisesti linssiä vaihdettaessa. Siis hyvillä fiiliksillä alkumetrien jälkeen. Voisi verrata vaikka ylä/alamäkijuoksuun, tai Jukolan viestiin, kun voi valita omat reitinvalintansa omien vahvuuksiensa mukaisesti. Kiitokset Nikonille. Ainakin Nocton 1,2/35mm tuntuu pelaavan ja sehän riittää.
 • Panasonic S (Järjestelmädigit). Heinäkuun lopussa.
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ei hitto, näistä tulee haikee olo. Mut hei, eikös kuvat oo silloin hyvii, kun ne herättää tunteita?
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vuosirenkaat ja neulanen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • X (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laittelen tähän kuvan kerrallaan, katsotaan löytyykö tuolle autolle merkki ja jopa malli. Kuvia ei monta mutta jospa joku sen tunnistaisi silti. Kerron kyllä sitten heti jos joku arvaa/tietää edes jommankumman.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Savoa.
 • Ohikulkijoita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Pupu kukkien keskellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rusakolle maistuu voikukat.
 • Hirvi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hirville maistuu keväällä tuoreet puiden lehdet.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 uutta kuvaa. Teksteineen.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 7) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (nyt on mielenkiintoista väriä...)
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (ehkä kannattaa katsoa...)

HS, Eläimiä kaduilla. 28.5.2020. Pandemia tyhjensi kaupunkien kadut ihmisistä ja monet eläimet uskaltautuivat laajentamaan reviiriään. Reutersin valokuvaajat ympäri maailmaa tallensivat muun muassa kettuja, apinoita, kenguruita ja kilpikonnia poikkeuksellisissa paikoissa. 20 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Sttinfo.fi, Suomalaiset innostuivat karanteenitaiteesta – jo tuhannet osallistuneet taidehaasteeseen. 28.5.2020.

Jukka Tiippana, Outo hetki. 28.5.2020. Kaikki pysähtyy. Korvissani tuntuu, että ilmanpaine laskee hujauksessa hehtopascalitolkulla. Ennätän jo ajatella, että tältäkö aivoinfarkti tuntuu. En ole lentokoneessa, vaan aarniometsässä. Katson matkan päässä ollutta oravaa, joka hetki sitten söi tarmokkaasti käpyä. Se retkottaa oksalla ja käpy kiikkuu sen kynnen päässä. Toinen orava näyttää vaipuneen silmäaukiseen uneen. On aivan hiljaista.

Suomen valokuvataiteen museo, Marilyn Monroen ja Coco Chanelin ikoniset kuvat avaavat Valokuvataiteen museon uuden K1-näyttelytilan Kämp Galleriassa. 26.5.2020. Suomen valokuvataiteen museon uusi näyttelytila K1 avautuu yleisölle Kämp Gallerian alimmassa kerroksessa 20. elokuuta. K1:n avajaisnäyttelyinä nähdään amerikkalaisen Douglas Kirklandin (s.1934) kuvasarjat Coco Chanel sekä Ilta Marilynin kanssa. Kirkland on Hollywoodin elokuvamaailmassa pitkän uran tehnyt valokuvaaja, joka tunnetaan erityisesti maailmantähtien kuvaajana. Kirkland kuvasi Marilyn Monroen ja Coco Chanelin 1960-luvun alussa työskennellessään Look-aikakausilehdessä New Yorkissa.

Ilmonet.fi, Tuhat ja yksi kurssia syksyysi. 20.5.2020. Espoo. Nyt ne ovat näkyvissä: Espoon työväenopiston syksyn 2020 tuhat ja yksi kurssia. Kurssit avautuvat ilmoittautumisille porrastettuna:

 • ke 27.5.2020 klo 12.30: liikunta, terveys ja hyvinvointi | koti ja puutarha | kotitalous
 • to 28.5.2020 klo 12.30: kuvataide | musiikki | kirjallisuus ja teatteri | käsityö | avoin yliopisto
 • pe 29.5.2020 klo 12.30: kielet | ihminen, yhteiskunta ja kulttuuri | luonto, ympäristö, tekniikka ja liikenne | tietotekniikka | ikääntyvien yliopisto​.
 • Helsingin ja Vantaan opistot julkaisevat syksyn tarjonnan kesäkuun puolivälissä. Ilmoittautumiset syksyn kursseille alkavat Espoossa toukokuussa, Helsingissä ja Vantaalla elokuussa. Syksyn tarjonta julkaistaan Ilmonet.fi-palvelussa 15.6. ja painettu opinto-opas ilmestyy heinä-elokuun vaihteessa.

HS, Tämä vanha koirankoppi on uusi portti avaruuteen. 29.5.2020. ...Niinpä koirahäkki on otettu uusiokäyttöön. Keskellä häkkiä olevassa vajassa on liukuva katto, jonka voi vetää auki, kun sää suosii. Jos taivas on pimeä ja ulkona pakkasta, niin silloin katto aukeaa. Aukosta paljastuu suuri kaukoputki ja kamera, joita Simell ohjaa kodinhoitohuoneessa olevalta tietokoneelta.

Ilta-Sanomat, Valokuvaaja kävi pohjalla: tältä Tampere näyttää kosken uomasta katsoen. 28.5.2020. Kalle Parkkinen kömpi kameroineen Tammerkosken tyhjään uomaan. Perjantaina se ei enää onnistu, sillä yöllä vesi pääsee taas Näsijärvestä kohti Pyhäjärveä.

(kertaus) Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Kutsu suomalaisen kuvan laatukilpailuun. 29.5.2020. Nyt kannattaa aloittaa omien kilpailukuvien suunnittelu! Juhlistaakseen sekä 50-vuotista taivaltaan että suomalaista valokuvaa Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry kutsuu suomalaiset valokuvaajat osallistumaan FOTOFINLANDIA 2020 -valokuvakilpailuun.

 • FOTOFINLANDIA 2020 -kilpailu jatkaa pienin muutoksin edellisen Fotofinlandian hyväksi havaitulla formaatilla, jossa kilpailukuvat edustavat valokuvauksen eri osa-alueita ja kilpailuun osallistutaan pääsääntöisesti yksittäisillä valokuvilla (paitsi portfolio-kategoriassa).
 • Kilpailutyöt arvioi ja pisteyttää kansainvälinen tuomaristo. Kilpailussa palkitaan kunkin kategorian kolme parasta työtä ja kokonaisvoittajan tuomaristo valitsee kategoriavoittajien joukosta.
 • Kilpailun tulosten julkistaminen sekä palkintojen ja kunniakirjojen jako tapahtuvat Helsingin Musiikkitalolla pidettävässä tilaisuudessa 3.11.2020 klo 12.00. Tällöin avataan myös palkittujen kuvien näyttely, joka on esillä Musiikkitalossa kuukauden ajan. Yleisöäänestys aukeaa tulosten julkistamisen jälkeen Fotofinlandian nettisivulla ja on auki kuukauden ajan.
 • Osallistumismaksu suoritetaan verkkomaksuna kuvien lataamisen yhteydessä. Osallistumismaksu sarjoihin 1-6 on Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille 30 €/kuva, muille 40 €/kuva.
 • Osallistumismaksu sarjaan 7 eli portfoliosarjaan on 60€ /portfolio jäsenjärjestöjen jäsenille, muille 70€ /portfolio. Jäsenyys tarkistetaan.

Focusnordic.fi, Chasing M2: Vedenalaisdrooni ammattilaisille. 28.5.2020. Chasing M2 on kevyt vedenalainen ROV/drooni, joka on suunniteltu ammattilaisille ja teolliseen käyttöön. Muotoilu tekee siitä erinomaisen veneen runkojen tarkastamiseen telakalla, kuvaamisen vedenalaisissa rakennustöissä, sekä etsintä- ja pelastustoimissa.

 • Huolimatta pienestä 4,5 kg painostaan, M2:ssaa on varustettu kahdeksalla moottorilla, jotka mahdollistavat vapaan liikkumisen kaikkiin suuntiin. Se voi kulkea jopa 3 solmun nopeudella, sukeltaa alas 100 metriin ja toimia 200 metrin säteellä.
 • M2:n kamera tarjoaa 4K kuvanlaadun f/1,8-aukolla ja on varustettu 1/2.3” Sony CMOS-kennolla ja elektronisella kuvanvakautuksella, joka parantaa toimintaa heikossa valossa ja parantaa dynaamista aluetta huomattavasti. Drooni on myös varustettu kahdella himmennettävällä 2000 lumenin LED-valaisimella.
 • Chasing M2 on saatavana heinäkuussa ja suositeltu myyntihinta on 2990,00 euroa.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Netgear Nighthawk M2 MR2100 -mobiilireititin – Etätyöpisteen henkireikä tarjoaa äärimmäistä (teoreettista) suorituskykyä. 29.5.2020. ”Wi-Fi-hotspot”-toiminto on mainio tapa jakaa puhelimen mobiilidataa muille laitteille. Jos tilanteeseen ajautuu usein, kannattaa vilkuilla matkareitittimen suuntaan.

 • Netgear Nighthawk MR2100 on akkukäyttöinen, operaattorilukitsematon 4G LTE -reititin. Pienen kokonsa ja muutaman sadan gramman painon puolesta laite kulkee vaivattomasti mukana.
 • Kokeilimme huippunopeuksia Elisan Itä-Vantaan tukiasemilla, jotka kätevän Cellmapper-sivuston mukaan tukevat jopa viittä eri taajuuskaistaa yhtäaikaisesti. Pääsimme noin 400 megabitin lataus- ja 150 lähetysnopeuteen, kun käytössä oli neljä rinnakkaista kaistaa.
 • Suurempi hyöty tekniikasta on asiakaslaitteen oma kuormantasaus: siedettäviin nopeuksiin pääsee myös ruuhka-aikoina. Kehnommassakin kentässä reititin toimi moitteettomasti, ja tiputus 3g-verkkoon tarvittaessa käy automaattisesti.
 • Hintaluokka 460 euroa

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

 • How To Photograph Tadpoles. Nuijapäitä kuvaamaan.
 • Top 11 Best Budget DSLR Cameras For Beginners 2020.
 • Fujifilm X-T200 Review. Arvosana 4 * / 5 *. 24 megapikselin kroppikennoinen peilitön, kroppikerroin 1.5x. Joka suuntaan kääntyvä 3.5 tuuman kosketusnäyttö, 2.78 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Sisäänrakennettu salama. Sarjakuvaus 8 fps. 4K video. USB 3.2, usb-lataus. Mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Ei sääsuojattu. Yhdellä latauksella ottaa 270 kuvaa. Paino 370g. Fujin budjettiluokkaa. Erilainen sensori kuin muissa Fujin X-sarjan kameroissa. Ei sisäistä vakautusta, videossa elektroninen vakautus. Sisäänrakennettu wi-fi ja Bluetooth. Videoon keskittyvä malli. HDR video (Full HD), Full HD pehmeä, 4K video ei ongelmia. Jonkin verran ongelmia ergonomiassa.
  • Runko + kittiobjektiivi XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ: 900 euroa (Suomen hinnoissa on mukana verot).

Dpreview.com.

Digital Photography School, Loupedeck CT Review – Could This Be The Best Editing Tool? Suomi.

The Online Photographer, The Big Question.... Mike retospeksailee elämäänsä 35 vuotta taaksepäin.

Thom Hogan, 28.5.2020. Nikon taloustiedot.

Kamera & Bild, Använd din Fujifilm- eller Canonkamera vid ditt nästa videosamtal.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paljasjaloin (Videokuvaus). Näyttely on on nyt ripustettu, mutta avajaisia en järjestä. Ehkä joskus jossain muualla...
  • Orimattilan kirjastossa 1.6. - 30.6.2020 kirjaston aukioloaikoina.
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus).
 • sigma 120-300mm f2.8 ex dg os apo hsm (Optiikka). Jep. Ikävän paljon on zoom-objektiiveissa ihan yleisestikin laatuvaihtelua. Sigmoissa vielä lisänä tietty mahdolliset hankaluudet tarkennuksen kanssa, oma 120-300 2.8 tarkensi toki hienosäädettynä kohdalleen mutta oli jokseenkin etäisyydestä riippuvainen. Niinpä piti ennakkoon tehdä testit eri etäisyyksille esim 5-10m eri säädöt kuin vaikka 50-100m. Hankalaa, kyllä, mutta kyllä tuolla kuvia tuli napsittua. Oma yksilö sattui vieläpä olemaan optisesti erinomainen yksilö ja toimi 2x jatkeellakin ihan kohtuullisesti. Ilman jatkeita piirto oli priimaa täydeltä aukolta lähtien. Kiinteäpolttoväliseen Canoniin verrattuna terävyys aikalailla samaa luokkaa, eroa lähinnä kontrastissa ja sävyjen toistossa Canonin hyväksi joten tuonikäiseksi telezoomiksi varsin hyvä suoritus.
  • Lisäksi vielä, Sigma ei oikeasti ollut ihan 300milliä - ero kiinteäpolttoväliseen 300milliseen oli selkeä. Tämä oli keljua kun kuvailin paljonkin suht läheltä esimerkiksi lintuja, joten Sigmalla lintu jäi ruudulle paljon pienempänä samalta etäisyydeltä vrt. Canonin 300mm kiinteään (Sigman tehollinen polttoväli muutaman metrin kuvausetäisyydellä oli lähempänä 200milliä kuin 300:aa). Tämän vuoksi tuli lähes poikkeuksetta käytettyä esim 1.4x tai 2x telejatketta. Tämmöiseen se kykeni, 600mm ja f/6.3 aukolla.
 • 2x (Minolta, Olympus). Linnuista.
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). ...Näin ne huhuilee, tai ainakin canonrumors sivusto on sitä mieltä että hinta olisi alle 4000 USD, joten täällä se olisi noin 4500 € luokkaa.
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit). ...X-T4:sta voi ihmetellä kameramessuilla. Suljin on hiljainen, laite pysyy hieman helpommin käsissä kuin aiemmat versiot ja kuvanvakaaja on justiin niin hyvä kuin se nykyään on (edit: taitaakin olla paljon parempi kuin esim. Nikonin ja Sonyn vakaajat). Muista parannuksista oli tuolla testaamisella vaikea sanoa mitään. Hintaa tulee olemaan 1800+ €.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Paljon asiaa. Tuntuu, että välillä mennään esoterian puolelle...
 • Canon EOS RP ja Sigma AF 70-200mm f/2.8 EX (Järjestelmädigit). Päivitin jo hyvän aikaa sitten Canon 7D:n RP:hen. Nyt ensimmäistä kertaa testailin vanhaa Sigman linssiä tuon kanssa. 7D:n kanssa Sigma ollut hyvin varmatoiminen, mutta nyt tuntuu, että focus osuu todella harvoin kohdalleen. Hyvin usein tarkennuspisteen ollessa aivan keskellä ja kohde paikallaan saattaa tarkennus osua taustaan, tai sitten reilusti back focustaa. Servon kanssa ei mitään toivoa, että saisi focuksen kohdalleen, 7D:n kanssa harvemmin edes sen kanssa tuli huteja. Canonin oma 50mm 1.4 on paljon varmempi servolla RP:n kanssa, mikä taas oli aivan päinvastoin 7D:llä.
  • Onko tunnettu ongelma, etteivät vanhat Sigmat olisi enää yhteensopivia uuden Canonin kanssa? Ajatuksia voiko tuolle asialle mitää tehdä?
 • Ahdistava perintö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 6) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Keltaiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Lasiasetelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ötököitä.
 • Vuosirenkaat ja neulanen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Ruostetta ja väriä.)
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa. Sarja Fiskarsin ruukilta. Oli melko hiljaista raitilla lauantaina. (nopeasti katsottuna näyttävät vähän ihan tavallisilta värikuvilta...)

Yle, Tuhannet rehelliset valokuvat paljastavat: koronakevät oli ikkunatreffejä, kalsaripäiviä ja tiskivuoria. 28.5.2020. Korona-arjen kuvat eivät kaunistele: harva meistä asuu valkoisessa designkodissa, jaksaa siivota tai edes pukea vaatteita päälleen. Nurmikkoon on jäänyt jälki, jossa mikään ei kasva. Helsinkiläinen valokuvaaja Heli Blåfield on pystyttänyt samaan kohtaan kamerajalustansa jokainen ilta maaliskuusta lähtien.

 • Heli Blåfield on yksi 160 suomalaisesta ammattivalokuvaajasta, jotka osallistuvat Poikkeustila2020-projektiin. Se syntyi, kun helsinkiläinen valokuvaaja Hannamari Shakya tylsistyi.
 • ...– Minulle tämä on ollut todella tärkeä projekti, valokuvaaja Heli Blåfield sanoo. Vielä sunnuntaina 31.5. illalla hän ajaa isänsä kotitalolle ja ottaa viimeisen valokuvan isäkuvien sarjaan. Sen jälkeen, kesäkuun alusta lähtien poikkeusajan rajoituksia Suomessa höllennetään.
 • Poikkeustila2020.fi

Petteri Hautamaa, Harmaapäätikkakuiskaaja. 27.5.2020. Atrapin, eli linnun ääninauhoitteiden käyttö lintukuvauksessa sekä lintubongauksessa jakaa mielipiteitä. On lajeja, joista kuvan saaminen tuskin onnistuu ilman atrappia, ellei käy suunnaton honkkeli. Kieltämättä toisinaan näkee tilanteita, joissa atrapin jatkuva huudatus on lähempänä linnun hyvinvoinnista piittaamatonta kiusantekoa.

Tiina Puputti, Näytä ikkunan valolla itsesi ja ilmeesi etäneuvottelussa. 6.5.2020. Olemme ehkä nyt siinä vaiheessa etäneuvottelujen ja -opetuksen osalta, että ollaan tyytyväisiä, kun on saatu etäyhteydet toimimaan. Tämän jälkeen myös laadulla alkaa olla väliä: yhteyksien toimivuus, äänen toimivuus ja kuvan laatu. Kanssakäymisessä sanat kertovat osan viestistä, joita sitten ilmeet, eleet ja äänenpainot tukevat. Jos etäneuvottelun äänestä tai kuvasta ei saa kunnolla selvää, on viestien välittyminen vaikeampaa.

 • 1. Etuviistosta valaiseva ikkunan valo
 • 2. Kohtisuorasti kasvot valaiseva ikkunan valo
 • 3. Pehmeä valo, pehmeä kontrasti – kotitoimisto varjon puolella olevan ikkunan ääreen
 • 4. Lisävinkki: huomioi myös, ettei mitään “kasva” päästäsi
 • 5. Vältä: ikkunaa takanasi

Jussi Aalto. Blipfoto.com/darsa. Päivittäisiä kuvia. Kuvatekstit myös. Ensimmäiset kuvat 1958, vakavammin 1962, ammattilaiseksi sitten vuonna 1966.

Jyvaskyla.fi, Pekka Luukkolan kuvat kutsuvat pysähtymään luonnon äärelle. 27.5.2020. Jyväskylän taidemuseon laaja näyttely esittelee maisemakuvistaan tunnetun valokuvataiteilijan tuotantoa 3.6. alkaen. Mukana on yli 40 teosta, joista moniin on tallentunut ikiaikaisia maisemia Keski-Suomesta.

Soundi.fi, Kuukauden kuvaajavieras: Sami Lommi. 27.5.2020. Haastattelu.

Museovirasto.fi, Tietoa koronakriisistä museoille. 1.6.2020 alkaen, mitä määräyksiä.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Announcing the Winners of the Feature Shoot Street Photography Awards.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 7 Top Tips To Help You Master Hot Air Balloon Photography.

Diyphotography.net, Chase Jarvis interviews former White House photographer Pete Souza about his career so far.

The Online Photogarpher, ...And Six Things I Did Right! Edellisen bloggauksen aiheena oli, mitä muuttaisi. Nyt sitten ne asiat, jotka Mike teki oikein valokuvaajana.

Thom Hogan, 27.5.2020. Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 zoom L-systeemin kameroille.

Fotosidan.se, Elever ställer ut på Galleri Kontrast. Tukholma, kuvat esillä 4.-7.6.2020. Sisään vain pienet ryhmät kerrallaan. Fotografisk Konstutbildning på Kulturama, oppilaat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mistä nykyään kunnon tulosteet? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta? (Fotoalbumiohjelmat). Itse olen reissussa käsitellyt kuvia iPad Air + Lightroom yhdistelmällä. Apple Pencil helpottaa vähän hommaa. Suurin ongelma tuntuu olevan näyttö, joka mielestäni toistaa värit ylikorostettuina (en tiedä onko sama iPad Pro:ssa). Eikä toi iOS versio Lightroomista vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan PC/Mac versiota.
  • Pron ”retina”näyttö on kyllä aika kovaa luokkaa. En itse ainakaan havaitse sanottavaa eroa pöytäkoneen 4K ruutuun (beng pd3200u) Toki padi pienempi. Minusta pron kuvat-apin on aika näppärä kuvien ”säätämiseen” toki se ei ole mikään photoshop-työkalu. Siihenkin toki löytyy (maksullisia) appeja. Koitan aina saada kuvat kamerasta suoraan, säätämättä...
  • Varastointiin; kuvat siirtyy kamerasta suoraan padiin ja siitä eespäin automaattisesti pöytäkoneelle ja/tai icloudiin jos niin haluaa. Ei siis erillistä säätämistä siinäkään.
  • Me like.
 • Samyang 85mm f/1.4 and 14mm f/2.8 MKII (Optiikka).
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony). Jos nyt ollaan rehellisiä niin toihan on rx100 mikä on tuunattu vlogi ukoille....
 • Mikä edullinen Canon wifillä ja 35mm linssi? (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Ahdistava perintö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kadunylitys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (vapa-aikaa kalastuksen merkeissä...).
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 6) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). En ole pitkään aikaan julkaissut täällä DC.netissä perinteistä 100% croppia valokuvistani, jotka olivat aikoinaan hyvinkin suosittuja. Päätin korjata nyt tämän puutteen. Rajailin ja käsittelin tänään aikani kuluksi viimeisen kuvasarjan viidennestä kuvasta aidon 100% cropin pikselitason terävyydestä kiinnostuneille DC.netin kansalaisille.
  • Otin tämän kuvan siis D500 + 200-400/4 + 2x yhdistelmällä maksimipolttovälillä ja täydellä f/8 aukolla. Lopputulos ei ole aivan veitsenterävä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuvausetäisyys lokkiin on 200-300 metriä ja kinovastaava kuvakulma tässä cropissa on noin 5000 milliä, eli suurennos noin satakertainen! :)
  • Ja kommentit.
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kukkia rupes pukkaamaan... taitaa tulla kesä... meniköhän tuo lajimääritys sinne päinkään?
 • Lottovoiton ympäristöä (linkkikuvia) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jatkoin kotiseuturetkeilyä, jotain pientä, mielenkiintoista löytyi, niistä ehkä kooste joskus, mutta löytyipä ns päräyttävä aarrekokoelma. Pusikosta pilkisti teräshallin kulmaa ja ajattelin ettei tuota nyt kannata ohittaakaan, eikä kannattanutkaan, heti osittain puretussa päädyssä näkyi mielenkiintoisia teräsrakenteita. Sisällä lisää, runsaasti. Kaksiraaminen saha ! portaat ja lattiat kulkukuntoiset ja kuvia niinpaljon että päätin lopettaa päivän autioretken tuohon.
  Muutama räpsy:
  • Drive.google.com, Saha. 5 kuvaa. Tuo paikka ansaitsisi kyllä taitavan kuvaajan tutkistelun, jos niitä kuvia näkisi voisi kenties jotain oppiakin. 1970 painetulla kartalla tuota ei vielä ole, koivuista päätellen melko tovin ollut autiona, ei kovin pitkää sahaushistoriaa ole ollut. (pjm. hiukan yli 10 km antamastani majoitusvinkistä...)

Suomen Canon, Facebook, Canon Live – Meet the Expert: Canon Camera Connect & image.canon. 26.5.2020. Video, kesto 18:12. Olli Turtiainen ja Teija Tamminen-Saremaa. Katso video ja kuule, miksi kamera ja kännykkä tai tabletti kannattaa yhdistää toisiinsa sekä miten homma hoituu! ☺️ Poimi samalla myös Canonin Ollin ja Teijan vinkit kuvien turvalliseen säilyttämiseen.

 • Turtiaisen rauhallinen tyyli miellyttää, monissa YouTube-videoissa heilutellaan käsiä ja puhutaan kiihtyneesti paljon, mutta ihan turhia asioita. Turtiaisen sanomasta saa selvän. Jos asiat osaa pohjiaan myöten, niin ne asiat voi silloin selittää yksinkertaisesti. Ja niin että kuulija ymmärtää.

Focusnordic.fi, Samyangilta kaksi uudistettua manuaalitarkenteista objektiivia. 26.5.2020. Lehdistötiedote. Samyang on jo pitkään ollut yksi suosituimmista manuaalisesti tarkennettavien objektiivien valmistajista. Kaksi suosituinta polttoväliä ovat 14 mm maisema- ja tähtivalokuvaajille ja 85 mm hää- ja muotokuvavalokuvaajille.

 • MF-14mm F2.8 MK2 ja MF-85mm F1.4 MK2 ovat kauan odotettuja uudistettuja versioita kahdesta suositusta objektiivista. Ne on suunniteltu täydenkennon kameroille ja toimivat hyvin myös APS-C -kennoilla. Molemmat objektiivit ovat saatavana kuudella eri kiinnityksellä Canon EF:lle, Nikon F AE:lle, Sony E:lle, Fujifilm X:lle, Canon M:lle ja MFT:lle.
 • Objektiiveissa on uudet FocusLock- ja Declick-ominaisuudet. Voit lukita tarkennuksen, joka helpottaa esimerkiksi tähtienkuvaamisessa ja videoidessa. Declick mahdollistaa aukon portaattoman hienosäädön F-askelien välillä, joka vähentää kirkkauseroja otosten välillä. Kääntämällä hopeisen renkaan asentoon ”Free”, voit kiertää aukkorengasta tasaisesti ilman pykäliä.
 • Kesäkuussa myyntiin.
 • Samyang 14mm F2.8 MK2 (Canon, Sony FE, Fuji & MFT): 399 €
 • Samyang 14mm F2.8 MK2 (Nikon AE): 439 €
 • Samyang MF 85mm F1.4 MK2 (Canon, Sony FE, Fuji & MFT): 359 €
 • Samyang MF 85mm F1.4 MK2 (Nikon AE):399 €

Yle, Eija Manninen ei ollut koskaan nähnyt karhua, sitten iso ruskea eläin nousi takajaloilleen pellolla: "Kyllä syke nousi ja kädet tärisi". 26.5.2020. Manninen on autoillessaan nähnyt monenlaisia eläimiä, muttei koskaan karhua. Ei ennen kuin nyt. Video, kesto 15 sekuntia.

Jas Blogi, Mustia siipiä… 26.5.2020. Rekvisiitan käytöstä olen montaa mieltä. Jos koko vaatetusta, kuvauspaikkaa, käsittelyä ja kaikkea muutakin ei viedä tarpeeksi pitkälle, on riski, että yksittäiseksi jäänyt rekvisiittaa jää ehkäpä vaisuksi tai jopa luonnottomaksi. Mutta silloin kun rekvisiitta on aitoa ja sopii mallin asusteisiin, niin rekvisiitta voi hyvinkin vahvistaa kuvan viestiä.

Kauppalehti, Verkkokauppa on pitänyt Mikkelin Valokuvausliikkeen yrittäjän kiireisenä koronakeväässä – "Välillä vauhti on ihan hirvittänyt". 26.5.2020.

Lentoposti.fi, Pian jo 68-vuotiaan Helsinki-Vantaan lentoaseman historiasta julkaistiin 700 valokuvaa. 26.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Tips for Finding Beautiful Portrait Light at Home.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Sony ZV-1.

ePhotozine.com, Learn How To Photograph Historical Buildings With These 8 Top Tips.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Lensrentals.com, blog, Product Spotlight: LaCie Rugged BOSS Drive. Ryah Hill. Se oranssi.

Kamera & Bild, Peter Hanneberg är årets naturfotograf. 29. vuosi. Peter Hanneberg, 40 vuotta työtä kirjailijana, journalistina, valokuvaajana ja biologina. Kymmenkunta kirjaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mistä nykyään kunnon tulosteet? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Telefotossa olen isoja näyttelukuva teettänyt. Hyvää työtä
  • Luova.fi, Ferinkuva, Dialab. Nämä Helsingissä paitsi Ferinkuva Karjalohjalla. Artproof Tallinnassa. Nämä esimerkiksi, jos laatu on tärkeämpää, kuin edullinen hinta.
  • ifolor? ainakaan alumiinipinnalla ei ole kuvissa valittamista. miten sitten laatu kääntyy paperille, en tiedä...
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus). Ties kuinka mones hierontakierros menossa rigin kanssa ja koko ajan alkaa menemään pienemmäksi säätäminen. Tänään oli eka kerta ku tuntu et on homma hyppysissä. Tuntui tutulta käsissä ja sormet löysi napeille. Yksi isoimmista oivalluksista on ollut siirtää follow focus vasemmalta oikealle. Niin saan kameraa roikotettua ja kontrolloitua pääosin vasemmalla kädellä. Se kun mun vahvempi käsi on. Samoin yksi isoja oivalluksia toimivuuden kannalta on ollut laittaa rigiin tarpeeksi lyhyet putket niin että akkuperä menee oikeastaan suoraan takatöllön päälaelle. ...
 • Stream deck (Kuvankäsittely).
 • Rhinocamera.com (Ulkomailta ostaminen).
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Kinonegatiivien resoluutio (Printterit, skannerit).
 • Samyang 85mm f/1.4 and 14mm f/2.8 MKII (Optiikka). Se objektiivin uloin osa liikkuu tarkennuksen seurauksena. Äärettömässä kyseinen kolo on minimaalinen, ja kun tarkkennus lähikuvausasennossa, niin kolo suurimmillaan. ...Kyllähän sinne teoriassa ja varmaan joskus käytännössäkin pääsee ylimääräistä moskaa. Tosin mun Samyang 14/2.8 MF versiossa ei ikinä tullut sellaista ongelmaa....AF versiossa tarkennus toimii sisäisesti, eikä tuollaista koloa ole.
  • Oma toiveeni olisi, että saisivat Sony E (ja muiden peilittömien) versioiden takatuubista tyylikkäämmän oloisen kuin mitä se on Mk1 versiossa. Mk1 versiossa objektiivin perässä on vain hieman tökerön oloinen tuubi, eli käytännössä objektivi on suunniteltu DSLR peilikameroille ja lisätty vain "adapteri" perään. Näin varmasti myös tässä Mk2 mallissa, mutta tekisivät nyt siitä edes sen näköisen, että näyttää fiksulta kokonaisuudelta koko hässäkkä...Katso yllä olevaa kuvaa. Se on DSLR versio. Kuvittele perään muutaman sentin tuubia vielä...
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 6) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ahdistava perintö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Joo. Selasin jälkikäteen netistä, ja sieltä on aika hyytävää matskua vajaan 2 vuoden takaa... ...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 lintukuvaa.
 • Suojeltuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Sillanylitys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kadunylitys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (hahmosta tulee mieleen Hugo Simbergin Kuolema, jos sateenvarjo jätettäisiin pois...)
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tarttui rannalta mukaan, tämmösellä ajatuksella...
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Fillari käytävässä.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta. (jälkimmäinen kuva erikoinen...).
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 rappioromantiikkakuvaa. Vaimon bongaus soratien varrelta, meikkis mitään huomannut kun oli hyvä ajella soratulla uralla sopivasti sladissa pitkästä aikaa.

Sulantoblog, ETTR = less NOISE? 22.5.2020. YouTube-video, kesto 15:38. Expose To The Right. Vain RAW. Oikea puoli viittaa histogrammiin.

 • YouTube-kanavalla 17.200 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Camera Lens or Body - [Which Should You Upgrade First?]. 22.5.2020. YouTube-video, kesto 10:46. I will shoot with E-M1 MKIII, E-P1. The lenses I have, are 12-45mm f4 Pro and the original kit lens 14-42mm f3.5 - 5.6.

 • YouTube-kanavalla 30.800 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Olympus - [4 reason why it is not SHUTTING down]. 24.5.2020. YouTube-video, kesto 8:43. 4 reasons Olympus is not shutting down its Camera Business.

 • YouTube-kanavalla 30.800 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Poikkeustila2020.fi. Viikko nro 09. Vierailevat kuraattori: Mikko Takkunen. Kuvatoimittaja, The New York Times.

 • -Olen kotoisin Kontiolahden kirkonkylältä, Pohjois-Karjalasta. Vietin parikymppisenä pari vuotta pääkaupunkiseudulla ennen kuin muutin Skotlantiin opiskelemaan valtiotieteitä. Innostuin valokuvauksesta vasta lähempänä kolmeakymmentä. Päädyin opiskelemaan kuvajournalismia Walesiin. Valmistumisen jälkeen työskentelin parin vuoden ajan free-kuvaajana Lontoossa, mm. Helsingin Sanomille, ennen kuvatoimittajaksi siirtymistä Time-lehden palvelukseen, ensin Lontoossa, ja sitten New Yorkissa. 2015 menin New York Timesiin ja viimeiset reilut neljä vuotta olen vastannut lehden ulkomaantoimituksen kuvista Aasian ja Oseanian alueella toimipaikkanani Hong Kong. Seuranani minulla on täällä vaimoni, valokuvaaja Veronica Sanchis Bencomo, sekä toissavuonna syntynyt tyttäremme Liisa Del Carmen, sekä adoptiokoira Capa....
 • 13 kuvaa, klikkaamalla isommiksi. Eri kuvaajia.

Jukka Tiippana, Valolla maalimisesta. 25.5.2020. Pidän abstrakteista maalauksista. Toivoisin osaavani itsekin maalata. Kun en osaa enkä edes yrittänyt opetella, niin välineekseni on jäänyt kamera ja 'valolla maalaaminen'.

 • Lähinnä sydäntäni ovat abstraktit ekspressionistit; Jackson Pollock, Mark Rothko... Esittävämmistä maalareista olen aina ihaillut Edward Hopperia. Olisi helpompi luetella, mistä maalaustaiteesta en pidä.
 • Olen kuvannut jäätä, ruostetta ja ihmisen erilaisiin pintoihin vahingossa jättämiä jälkiä maalaustaiteen historia mielessäni.
 • Kutsun sattumataiteeksi ihmisen vahingossa tekemiä jälkiä, jotka valokuvattuna ja esille laitettuina muuttuvat taiteeksi. Aina noita jälkiä tutkiessa ei voi välttyä esittäviltä assosiaatioilta.
 • Kamera ei ole pensseli. Maalauksilla on paljon ominaisuuksia, jotka valokuvalta puuttuvat. Silti kuvat ovat kuvia, tekotavasta riippumatta. Minusta on hauska ajatella, että kuvani ovat käännöksiä tekemättömistä maalauksista.
 • Joskus ei voi välttyä vaikutelmalta, että löytö onkin jonkun tarkoituksella tekemä taideteos. Olen kuvannut myös tageja, graffiteja, wildstylejä ja töhryjä etsien niitä tehdessä sattumalta syntyneitä mikroteoksia. Näin olen joko ominut osia teoksista itselleni tai tullut esitelleeksi niiden tekijöiden tyyliä.

Digicamera.netin Linkit, edellinen läpikäynti 10 kk sitten. Tarkistettu linkkien toimivuus + muutama linkki lisätty.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 10 Quick Tips To Instantly Improve Your Landscape Photography.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Test: Olympus OM-D E-M5 Mark III – en snabb rackare för alla. Julkistettu 17.10.2019. Arvosana 78. 20 megapikselin Micro 4/3 systeemin peilitön järjestelmäkamera, kroppikerroin 2x. (Olympuksen lippulaivamalli on Olympus OM-D E-M1X, julkistettu 24.1.2019). Uusi malli on paljon pienempi ja kevyempi. Paino 414g. Kameran sisäinen raw-editointi. Ei sisäistä salamaa, mukana tulee ihan pätevä pieni ulkoinen salama, sekin sääsuojattu, kääntyvä pää. Kosketusnäytöllä voi sormella siirtää tarkennuspistettä samalla kun katsoo elektronisesta etsimestä. Ja vielä kertaus: silmälasien käyttäjät näkevät reunatkin elektronisesta etsimestä. 4K video kroppaamaton (optiikan polttovälivastaavuus 2x kuitenkin), rungon sisäinen vakaaja toimii myös videossa, lisäksi vielä videossa digitaalinen vakautus. Ei liene tarvetta gimbaaleille yms. härveleille. Kilpailijoille häviää akkujen kestossa. UHS-II -nopeudet sd-korttipaikassa. USB-lataus. Säänkestävyyttä on parannettu, kestää kosteita olosuhteita ja vettäkin hyvin (ei ole kovin tavallista tämän luokan kameroilla). Värit erinomaisia. nopea tarkennus. MicroUSB. Valikot eivät kaikkein selvimpiä. Tässä luokassa kärkijoukkoa. Kompakti kamera, joka sopii hyvin matkalle tai retkelle. Taipuu moneen. Suomen hinta on 1300 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mistä nykyään kunnon tulosteet? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Liiketunnistin lepakkokuvailuihin (Digikuvaus). ....Kävin viime yönä kattelemassa näkyisikö mitään,hiljaista oli.Muutaman kerran lepakko lensi jossain viidessä metrissä,ei kertaakaan veden pintaa viistäen,vaikka tuikkirenkaita näkyikin siellä täällä,jotain hyönteistä oli pinnassa.En laittanut välineitäkään kuntoon. Kotio tullessa näin lepakon kiertelevän talon yllä.Lintuputkella yritin,ISO 10000 pääsin 1/50 suljinaikaan,eli se siitä...
  • Muutamat kuvat viime kesältä laitan näytille. Drive.google.com, Lepakkokuvailuja 4 kuvaa
 • Kinonegatiivien resoluutio (Printterit, skannerit). Eräs esitys informaation määrästä.
 • Sänky, sukset ja sanko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää majavasarjaan...
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 6) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa. ...Yritin nyt panostaa teknisen laadun lisäksi enemmän myös valokuvien visuaaliseen laatuun. Käytin työskentelyssäni nyt 200-400 mm kaliiperisen Nikkor-pääaseeni lisäksi myös lyhyemmän polttovälin Nikkor-objektiivejani, 16-80 E VR:ää ja 70-300 E VR:ää, kamerarunkona tietysti iki-ihana D500. Mutta pidemmittä puheitta menkäämme itse tuliteriin, aitosavolaisiin luonnonvalokuviin....
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 5 uutta kuvaa.
 • Big Cat Diary (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 uusi kuva. ...Tässä vielä Silver efexillä rääkätty kissa.Tuo leuan alla oleva karva aika puuroa.Mutta muuten jykevä poseeraus.
 • T1 x 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (...vähän erilainen kuvakulma...)
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 9 uutta kuvaa. Torstaina tuli tehtyä pidempi fättipyörälenkki syvälle Noormarkun korpeen monen puomin taakse metsäteiden päähän. Sieltä löytyi aivan joen rannalta siististi vanhentunut maatila, jossa oli jäänyt vain muuttosiivot kesken päätuvassa. Oli muuten aivan tyhjä lukuun ottamatta paria musta jätesäkkiä ja muutamaa kaappia sekä pöytää.
 • Ahdistava perintö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Pyörälenkillä havaitsin mielenkiintoisen näköisen hylätyn erikoisen mansardikaton omaavan talokaunottaren... Pitihän sitä mennä katsomaan lähempää. Kamerana oli mukana vain älyluuri.
  • Ahdistava perintö. Niinpä. Osuvasti sattui roskaromaani silmiin . Jotain ahdistavaa näissä ihmisten hylätyissä asuisijoissa kieltämättä on... Ovat vähän sellaisia nopeita aikamatkoja meidän kuolevaisten ohikiitävään hetkeen täällä maan päällä.

Olli Kanerva, Muistikorttiongelma. 24.5.2020. Säätelin E-M1 Mark III:n juttuja vähän uusiksi ja ajattelin vetäistä uudet asetukset Olympus Workspacen kautta kovalevylle talteen. Kamera piuhalla kiinni työasemaan ja homma käyntiin, kunnes kesken kaiken kone (Win10 64bit) kaatui. Juuri tuossa kohtaa ei ollut aikaa säätää hommaa enempää, joten tilanteen selvittely jäi.

 • Muutama päivä myöhemmin palasin kuvausretkeltä ja siirtelin kuvia muistikorteilta koneelle. Käytän hommaan erillistä USB-porttiin liitettävää muistinkortinlukijaa sekä Photo Mechanicia. M1X-rungossa olleelta kortilta (Sandisk Extreme 256 Gb) kuvat siirtyivät kuten pitikin. Sitten laitoin M1 Mark III:ssa olleen kortin lukijaan ja saman tien työaseman käyttis kaatui. Kokeilin useampaan kertaan ja tulos oli aina sama, virheilmoituksena oli aina joko CACHE_ERROR tai PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.
 • ...Ongelma oli siis kyseisessä kortissa. Jossa olivat tietenkin ne kuvausretken parhaimmat ruudut. Kamera luki kuitenkin korttia ja RAW-kuvat olivat kortilla edelleen tallessa. Miten saisin kuvat imuroitua kortilta talteen?...

Yle, Kalsareista tehtiin renessanssimyssy – Näin hurahdimme karanteenitaiteeseen. 23.5.2020. Huhtikuun alussa maailma hullaantui karanteenitaiteeseen. Kun museoihin ei päässyt, ihmiset eri maissa alkoivat tehdä toisintoja taidehistorian tunnetuista maalauksista kotonaan. Kulttuuritoimittaja Jonni Roos kertoo, miten he puolisonsa Anne Tammisen kanssa innostuivat tehtailemaan toisintoja tunnetuista taideteoksista käyttäen materiaalina kaikkea kodista löytyvää: vanhoja vaatteita, maalarinteippiä ja kuplamuovia. Kaikki ei ole kultaa mikä siltä näyttää.

 • ...hauskoja sekä oivaltavia... 15 kuvaparia
 • Instagram, tammisenanne (kirjautumatta ei Instagramia paljoa selata...)

Länsi-Savo, Herkkä oli valokuvaajalle hetki, kun kaksi sammakkoa kohtasi hellästi poski poskea vasten ja kun tuuli heilutti pajunvartta ja siinä keikkuvaa keltaista perhosta. 24.5.2020.

Itä-Savo, "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun. 24.5.2020. ...Tuolloin elettiin 2000-luvun alkupuolta. Kuopiolaislähtöinen Toivanen oli valmistunut lääketieteellisen elektroniikan fyysikoksi ja työskenteli Kuopion yliopiston innovaatioasiamiehenä, kun toimistohommat alkoivat maistua paperilta. –Hommasin digitaalisen järjestelmäkameran ja opettelin puolessa vuodessa kuvaamaan. Innostuin niin, että vaihdoin ammattia....

Yle, Kun HIFK-ikoni asui Luulajassa, hän löysi mielenrauhan Pohjois-Ruotsin luonnosta – Lennart Petrell on jo vuosia nollannut ajatukset valokuvaamalla lintuja ja muita metsän eläimiä. 20.5.2020.

Iltalehti, Mielettömän upea luontohetki tallentui Simon kameraan veneretkellä: Metsäkauris polskutteli vastaan Näsijärvellä. 24.5.2020. (...eikö superlatiivit voisi säästää ihan oikeaan tarpeeseen...).

Findance.com, Oikeus päätti - naisen täytyy poistaa lastenlastensa kuvat Facebookista. Hollanti. Juttu juontaa juurensa siihen, että isoäidin ja hänen tyttärensä välit olivat katkenneet. Tytär oli pyytänyt useita kertoja poistamaan lastensa kuvat, mutta lasten isoäiti ei ollut tehnyt niin.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Tällainen on tuleva iPhone 12 – keksikö Apple uuden tavan rahastaa? 25.5.2020. Laajakulmalinssit kaikissa uusissa iPhoneissa rakennetaan ennakkotietojen mukaan seitsemällä optisella elementillä nykyisen kuuden sijaan. Digitimesin mukaan tämä voi vähentää poikkeamia ja vääristymiä valokuvissa. Entuudestaan oletetaan, että tulossa ovat iPhone 12, iPhone 12 Max, iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max. Kahdessa ensimmäisessä on tiettävästi kaksoiskamera takana, kun taas kalliimmissa versioissa on triplakamera mahdollisesti lidar-anturin kera.
 • Mobiili.fi, Tällaisia ominaisuuksia WhatsAppiin on nyt kehitteillä – uusi videotapaamistoiminto, QR-koodit yhteystiedoille ja merkittävä tietoturvaparannus. 24.5.2020.
 • Muropaketti.com, Testi: SoundID-sovellus lupaa tehdä kuulokkeistasi huippulaadukkaat – ilmaiseksi. 24.5.2020. SoundID-mobiilisovellus on ilmainen. SoundID Listen -työpöytäsovelluksesta kuitenkin saa testijakson jälkeen pulittaa 4,99 dollaria kuukaudessa. Käyttäjä ei pääse suoraan muokkaamaan asetuksia. Kysymyksiin vastailun kautta ohjelma muokkaa ekvalisaattoria.
  • Kaikesta kritiikistä huolimatta SoundID:stä saattaa olla hyötyä joillekin käyttäjille, sillä sovelluksessa on potentiaalia parantamaan kehnompienkin kuulokkeiden äänentoistoa. Sitä kannattaa kuitenkin testata omilla kuulokkeilla ennen ostopäätöstä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Do Digital Scrapbooking – A Fun Activity to do Indoors. Digitaalinen leikekirja.

ePhotozine.com, 8 Garden Photography Tips To Improve Your Floral Shots.

Thom Hogan.

 • The View Looking Forward. 22.5.2020. Pro-kuvaajiin korona iskee kovimmin. Nykyään haetaan samanaikaisesti still-kuvaajia ja videokuvaajia. Maailmaa muuttuu, muutoksen mukana tulee aina myös mahdollisuuksia.
 • Nikon D780 Camera Review. 23.5.2020. Pitkä ja perusteellinen arvio. Kamera julkistettu 7.1.2020. Perinteinen peilijärjestelmäkamera. Täyskennoinen, 25 megapikseliä. Yhdistetään erinomainen Nikon D750 ja peilittömän Nikon Z6:n ominaisuuksia. Jossain suhteessa parempi kuin Nikon Z6. Aika paljon kalliimpi. Kamera maksaa noin 2 600 euroa (runko) ja Nikkor AF-S 24–120 mm f/4 G ED VR -objektiivin kanssa noin 3 100 euroa.
 • Nikon D780 Guide. 1075 sivua. $30.

Earthboundlight.com, Lighting For Macro. 24.5.2020.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Print Crit: The 'SPS'. Mike arvioi saamaansa printtiä. Veturi. Ja odotetusti mennää sivupoluille.

Fotosidan.se, UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Ultraviolettitalo. 2100 euroa, mukana moms (äitejä?). Ensimmäinen erä myytiin loppuun viikossa. Muitakin ultraviolettitaloihin liittyviä vermeitä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). Minulla on itselläni P20Pro käytössä, mutta tänään testailin P30pro luuria, nimenomaan kameraominaisuuksia... Parantuneet zuumausominaisuudet (periskooppi zuumi) tuo aivan selkeästi parannusta kameran ulottuvuuksiin. 16mm laajakulma ominaisuus sen sijaan oli pienoinen pettymys. Sen kuvanlaatu ei vain yksinkertaisesti riitä esimerkiksi maisemakuvauksiin. Sosiaalisissa tilanteissa lienee kuitenkin riittävä - kuten vaikka ahtaissa tiloissa missä olisi kiva saada porukkaa mahtumaan samaan kuvaan. ...
  • Mutta näin aktiivisen harrastajavalokuvajaan silmin ei ole kyllä erityistä tarvetta vaihtaa P20Pro luuria P30Pro malliin...P20Pro luurilla yksinkertaisesti saa aivan yhtä laadukkaat kuvat perus 27mm kinovastaavalla polttovälillä ja sen lisäksi P20Pro luurissa on aito B&W kennolla varustettu kamera. Sellaista ei löydy P30Pro mallista.
  • Ei puhettakaan, että haastaisi esim. järkkäriä kuvanlaadussa. Laitoin 42mp kino A7RII:n mounttiin kiinni vanhan budjetti 17-35/2.8-4 zuumilaajiksen, ja jopa sen kanssa ero oli kuin yöllä ja päivällä jos vertasin P30Pron 16mm laajikseen...Jos P20Pro tai P30Pro luureilla haluaa saada oikeasti hyvälaatuisen laajakulmaisen maisemakuvan, niin suosittelen 40mp RAW tallennusta (27mm kinovastaava) ja tekee manuaalisesti vaikka 2-3 kuvan panoraaman.
  • Olen kuitenkin kokenut, että parhaimmillaan luurikamera (vaikkapa oma P20pro) on sosiaalisissa tilanteissa ja katukuvauksessa. Myös sen bokeh simulaatio toimii usein varsin kelvollisesti henkilökuvauksissa (sillä saa mukavasti irroitettua kohdetta taustasta, ja bokehin laatu vaikuttaa melko luonnolliselta niissä).
 • Kinonegatiivien resoluutio (Printterit, skannerit).
 • Samyang 24/1.4 - miten testataan onko hyvä? (Optiikka).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Sänky, sukset ja sanko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pienellä mettäkävelyllä kohtasimme, tipu jähmettyi patsaaksi, minä nostin kameran ja... Taustaksi jäi kirkas silmiä särkevä taivas, joten katsojan silmiä säästämään vaihdoin tilalle pilvet.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Olen jo pitkään yrittänyt päästä näkemään Majavaa. Nyt onnisti. Ehkä vika on ollut ajankohdassa... pitää olla riittävän myöhään liikkeellä...

Yle Areena, Kuvahait. Neliosainen seikkailusarja on TV2 Lastenohjelmien tuotanto vuodelta 1985. Jaksojen pituudet 18 min - 21 min. Filmiajan nostalgiaa koko ajan. Vuosi 1985 näyttää nykysilmin paljon kaukaisemmalta, tuon ajan väritkin ovat filmillä aivan erilaisia. Kamerat ovat koko ajan mukana. Autopuhelimellakin soitetaan.

 • (vaatimattomat 35 vuotta sitten...)

Lassi Kujala, Facebook, Ajankohtainen lintujuttu Kouvolan Sanomissa. 23.5.2020.

Sttinfo.fi, Kulttuurinjanoa sammutetaan korona-aikaan verkossa. 22.5.2020. Koronavirusepidemia on saanut ihmiset verkon kulttuuri- ja tiedeaarteiden ääreen. Valtakunnallisen hakupalvelu Finna.fi:n kävijämäärät kasvoivat huhtikuussa reippaasti. Neljä poimintaa tarjonnasta.

Kymen Sanomat, Antto Mäkisen lintulauantai toi mukavina yllätyksenä hiiripöllön ja hanhiparvessa muuttaneen ristisorsan – Nyt kannattaa vilkuilla taivaalle, sillä arktisten lintujen muutto jatkuu vielä. 23.5.2020.

Länsi-Savo, Mikkelin valokuvakeskus käynnisti jättimäisen näyttelyhankkeen rakkaudenosoituksena Saimaalle – Kurkkaa, millaisia kuvia näyttelystä löytyy 1900-luvun Saimaalta. 23.5.2020. Mikkelin valokuvakeskus järjestää yleisön toivomuksesta laajan Sydämeni Saimaa -näyttelyn kesällä 2021. Keskus avautuu taas ensi viikolla ja sisään pääsee myös Museokortilla.

Tivi.fi, Kun puhelimen karttasovellus ei riitä, navigoinnin monitaituri tulee avuksi. 23.5.2020. Softa-arvio. Puhelimen mukana tuleva navigointisovellus riittää moneen tilanteeseen, mutta erityisesti autokäyttöön suunnitellussa vaihtoehdossa on paljon hyviä puolia, joista on hyötyä, jos ajelee enemmän. Vähemmän tunnettu Sygic suorastaan pursuaa toimintoja.

 • Sygicin saa ladattua käyttöön ilmaiseksi tai ostamalla kertamaksullisen Premium-version, jonka on saa juuri nyt tarjoushintaan. Valittavissa on kaksi vaihtoehtoa: Euroopan kartoilla tai kartat liikennetietojen kera. Tarjolla on lisäksi kympin hintaiset neljä lisäosaa, jotka ovat vastaavasti tarjouksessa puoleen hintaan. iPhone, iPad, Apple Watch, Android.

Laterna Magica, Rauhankatu 7, Kruununhaka, Helsinki. Ovet avataan taas maanantaina 25.5.2020 klo 10. Arkisin ovet ovat avoinna klo 10-17 ja lauantaisin klo 10-15. Näyttelytoiminta gallerioissa jatkuu kuitenkin vasta juhannuksen jälkeen. Tiedotamme tulevista näyttelyistä ja avajaisjärjestelyistä vielä erikseen.

TE-palvelut, Freelance-valokuvaaja, zentuvo Finland Oy, Kotka. Kiinteistö- ja asunnonvälitykseen kuvia. Pitää olla auto, järjestelmäkamera, laajakulmaobjektiivi, tehokas lisäsalama, jalusta. Video- sekä ilmakuvaus kokemus ja kalusto katsotaan eduksi. Yrittäjyys tarjolla.

 • Työpaikan osoite 48100 KOTKA
 • Palkkaus sopimuksen mukainen
 • Työ alkaa Heti sopivan löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 31.07.2020 klo 23:59

Photo.net, foorumi.

ePhotzine.com, 7 Basic Holiday Photography Tips For Beginners.

Dpreview.com, DPReview TV: Panasonic G9 vs. Olympus E-M1 Mark III – who's the king of Micro Four Thirds? Olympus E-M1 Mark III, julkistettu 12.2.2020. Panasonic G9, julkistettu 8.11.2017, uudella firmwarella terästetty. Olympus voittaja (jollei ole tarvetta täysin toimivalle kohteen seurannalle...). Panasonic panee kovasti kampoihin, Olympus vain pienellä marginaalilla voittaja.

 • Suomen hinta Panasonic G9, hintaluokka alle ja päälle 1300 euroa.
 • Suomen hinta Olympus E-M1 Mark III, hintaluokka 1900 euroa

Petapixel.com.

Digital Photography School, How to Create Sun Flares Using Luminar 4 and Photoshop (video).

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 72 & 73: Makeupartisten My Ida Johansson & 10 misstag. Kaksi viimeistä jaksoa. Podcastin tekijät vastaavat kysymyksiin. Ym.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Delfiinit tulivat Keerin, 13, kodin edustalle: "Näin pyrstön ja kuulin kun ne puhalsivat ilmaa". 22.5.2020. Valastutkijan mukaan delfiinit selviävät hyvin kesäisellä Itämerellä, jos ne vain saavat olla rauhassa.

HS, Aurinko paistoi Helsinkiin. 22.5.2020. HS:n valokuvaaja Rio Gandara seurasi, miten kaupunkilaiset ottivat vastaan aurinkoisen perjantain. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Timon poikkitiedepalsta, Mv-kuvien värittämistä, osa 2. 22.5.2020. Lähtökohtana on mustavalkoinen valokuva. Negatiivi tai paperikopio pitään tietysti digitoida ensin. Puhelimen kännykälläkin se käy kotitarpeiksi. Tätä voi ruveta suoraan värittämään, mutta minä teen yleensä esivärityksen jollain netissä olevalla ohjelmalla. Niitä voi hakea hakusanalla "colorize".

 • Image Colorization API on osoittautunut varsin hyväksi. Ladataan mv-kuva ohjelman ohjeen mukaan. Tässä tapauksessa tulos on tällainen. ...Ohjelma antaa väritetyn version, jonka pisin sivu on vain 800 pikseliä, mikä on yleensä selvästi vähemmän kuin alkuperäisen mv-kuvan sivun pituus pikseleinä.
 • Mv-kuvien väritystä. 17.2.2020.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Kanadassa testataan halausasemaa, New Yorkin Brooklynissa pikniköidään "omassa kuplassa". 23.5.2020. Seitsemän kuvaa. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Yle, Lintuharrastajilla unelmakevät – kylmyys on hidastanut muuttoparvien katoamista pesimäalueille. 22.5.2020.

Yle, Seuraa suorana mustarastaan pesintää halkopinossa – katso kuinka emo hautoo ja poikaset kuoriutuvat. 22.5.2020. Poikaset on tarkoitus rengastaa, joten niiden matkasta maailmalle on mahdollista saada tietoa myös jatkossa.

Mtvuutiset.fi, Molli Niemelä ikuisti harvinaisen valkoisen hirven Salossa – harrastelijavalokuvaaja kertoo vaikuttavasta kohtaamisesta illansuussa: "Mystinen olo, että nyt se oikeasti on tuossa". 23.5.2020. Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntijan Jyrki Puseniuksen mukaan kyseessä ei kuvailun perusteella ole albiino, vaan harvinainen valkko. Valkko on väritykseltään vaalea hirvi, mutta siltä ei puutu kokonaan pigmentti kuten albiinoilla.

Etn.fi, Muistikortin nopeus kasvoi kerralla nelinkertaiseksi. 22.5.2020. Uusi liitin vajoaa todennäköisesti aika nopeasti niihin premium-älypuhelimiin, joissa muistia on mahdollistaa korteilla laajentaa. Kameroissa laitesykli on hitaampi, mutta niissä korttiväylä on tärkeämpi ominaisuus. Käyttäjän kannalta tärkeää on se, että laitteisto tukee paitsi yhä vaativampien sovellusten ajamista ulkoiselta kortilta, myös tulevien 8K-videoiden tallennusta ja toistoa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Master Swan Photography With These 4 Top Tips. Joutsenia kuvaamaan.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, The Viewfinder of the New Pentax. Uusi vielä nimeämätön Pentaxin kroppikennoinen.

Thom Hogan, 22.5.2020. Fujifilm kirjanpitovuosi. Lyhyesti.

Fujirumors.com, FUJIFILM Fiscal Year 2020: Imaging Division Suffers COVID-19, Operating Income Down 51%, Revenue Down 14%, Strong GFX100/X100V/X-Pro3 Sales.

Diyphotography.net, How to make your own DIY Arri Trinity for 1/100th of the price. $50.000 vähintään.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Lumix G9 Best Settings 2.0. 19.5.2020. YouTube-video, kesto 11:22. Panasonic Lumix G9. Tekstitys in English.

 • ison firmware-päivityksen jälkeen
 • YouTube-kanavalla 17.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, ETTR and ISO Invariance - [Should You Care?]. 19.5.2020. YouTube-video, kesto 11:51. ETTR = Expose To The Right. ISO vaihtelee sensorista toiseen.

 • YouTube-kanavalla 30.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Poikkeustila2020.fi. Viikko nro 08. Vierailevat kuraattorit: Harri Pälviranta & Jari Silomäki.

 • - Harri Pälviranta (s. 1971 Tampereella) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, vapaa tutkija ja opettaja. Hänen valokuvataiteelliset kiinnostuksensa liittyvät yhteiskunnallisiin kysymyksiin, usein väkivaltaa käsitteleviin aiheisiin ja mieheyden pohtimiseen. Monissa hankkeissa nämä kaksi tulokulmaa kytkeytyvät yhteen. Hänen kuvallinen otteensa on monesti post-dokumentaarinen: vaikka hän toimii osittain sosiaalisen dokumentarismin jatkumossa, hän myös lainaa, kierrättää ja muokkaan muiden tuottamaa materiaalia, toimii studiossa eikä myöskään pelkää tekstin käyttöä. Kokeellisuudella ja leikittelevyydellä on sijansa Pälvirannan työskentelyssä.
 • -Jari Silomäki (s. 1975 Parkanossa) on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän on kerronnalliseen dokumenttivalokuvaan keskittynyt kuvaaja. Silomäen tuotannon keskeinen aihe on yksilön sijoittuminen oman aikansa yhteiskunnalliseen kertomukseen. Syksyllä 2020 Valokuvataiteen museolla avautuu (mikäli epidemian tilanne sallii) Silomäen näyttely Tunteiden maantiede, joka teokset tallentavat 2000-luvun keskeisiä tapahtumia: kehittyvien maiden nopeaa vaurastumista; internetin servereiden pyörittämää yhteistä kotimaata, oman henkilöhistorian julkista esittämistä ja intimiteettisuojaa sekä euroopalaisen poliittisen populismin vaikutusta ihmisten arkeen.
 • 23 kuvaa, klikkaamalla isommiksi. Eri kuvaajia.

Poikkeustila2020.fi. Viikko nro 07. Vieraileva kuraattori: Anu Kantola.

 • Anu Kantola on viestinnän professori, Helsingin yliopisto. Anu Kantola työskentelee viestinnän professorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut pitkään globalisaation tuomia yhteiskunnan murroksia ja on kiinnostunut erityisesti yhteiskuntien tunnerakenteista. Hän vetää parhaillaan monitieteistä BIBU-hanketta, jossa selvitetään eri kansalaisryhmien syviä tarinoita: identiteettikuplia ja niiden välisiä kuiluja. Kantola pyrkii aktiivisesti ylittämään tieteenalojen rajoja ja on julkaissut paljon kansainvälisesti ja kotimaassa. Hän on myös palkittu tietokirjailija, yhteiskunnallinen keskustelija ja kolumnisti.
 • 17 kuvaa, klikkaamalla isommiksi. Eri kuvaajia.

Tomi Muukkonen, Eskimohanhi ja lumihanhi ynnä muita päänvaivoja lintumaailmassa. 21.5.2020. Sunnuntaina 17.5.2020 havainnoimme lintumuuttoa Helsingin kolmanneksi uloimmassa saaressa, jos Halliluodot lasketaan luodoiksi. Meitä oli Jorma Vickholm, Ulla-Maija Vainikka ja minä Tomi Muukkonen. Kello 10:42 Ultsi huomasi noin neljänsadan valkoposkihanhiparven loppupäästä pienen valkean hanhen. Se oli pienempi kuin valkoposkihanhet keskimäärin, siivenkärjet olivat mustat. Parvi oli aika kaukana meren puolella pahassa vastavalossa. Klo 10:48 laitoin viestin Lintutiedotukseen ”… joku valkea hanhi neljänsadan hanhen parvessa meren puolelta E.” (E tarkoittaa east eli itään).

Polku.net, Juha Ollilla, Viirupöllöt. 21.5.2020. Aikoinaan Limingassa asuessa jo iski jonkin sortin pakkomielle löytää viirupöllön pökkelöpesintä omakohtaisesti. Lukuisia pönttö- tai haukanpesäpesintöjä tulikin tietooni vuosien varrella. Yksi pöllöpari aloittikin pesinnän haapapökkelöön Revonnevan kupeella, mutta pesintä keskeytyi jostain syystä.

Valokuvataiteen museo, Museoon kotisohvalta. Keskeisimmät verkkosisällöt koottuna yhdelle sivulle.

Pettero Hautamaa, Kirjaesittelyssä Markku Välitalon Hiljaisilla havumailla. 20.5.2020. Luontokuvalehdessä 2/20 esiteltiin peräti kolme omakustanteisesti toteutettua luontokirjauutuutta. Hienoa, että perinteinen luontokuvakirja elää yhä digiajan viriketarjonnan puristuksessa, ja että myös tällaisia uniikkeja TSI-kirjaprojekteja uskalletaan toteuttaa. On ilo bongata jatkuvasti todella mielenkiintoisia luontokirjauutuuksia, vaikka ne eivät tänä päivänä voi olla tekijöilleen mitään rahasampoja.

 • Näistä uutuuskirjoista pistin tilaukseen Jarmo Latvan ja Lisse Tarnasen Kiehtovat kyyt sekä Markku Välitalon Hiljaisilla Havumailla. Otetaan tuo jälkimmäinen esittelyyn ensin.

Teemu Saloriutta, Retkeilyvarusteiden valinta yritysarkkitehtuurin keinoin. 18.5.2020. ...Yhtenä aamuyönä vauvan herättäessä puoli kolmelta aivoni rupesivat miettimään, voisiko retkeilyvarustuksen kehittämistä tehdä yhtä organisoidusti kuin vaikkapa laajan tietojärjestelmäprojektin suunnittelua, yritysarkkitehtuurin menetelmiä hyödyntäen....

Yle, Suomalaiset menivät huhtikuussa metsään: Etelän kansallispuistojen kestokyky koetuksella. 21.5.2020. Poikkeusaika on tuonut ruuhkia retkeilyreiteille ja kansallispuistoihin. Käyntimääriin tuli rajua kasvua.

Fin.afterdawn.com, Opas: Tallenna Instagramista kuvia ja videoita itsellesi - hyvällä laadulla. 21.5.2020. Instagram on pyrkinyt suojaamaan kuvien latausta monin keinoin. Onneksi tähän on helppo ratkaisu. Ohjeet kännykälle ja tietokoneelle.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Facebook Messenger alkaa varoittaa huijausviesteistä. 21.5.2020. Käyttäjälle ilmoitetaan, että kyseessä saattaa olla huijaus, ja tätä kehotetaan varovaisuuteen.
 • Mobiili.fi, Huawein palveluilla 650 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – rekisteröityneitä sovelluskehittäjiä 1,5 miljoonaa. 21.5.2020. Viime syksystä alkaen Huawei on tuonut uusia älypuhelimia markkinoille ilman Google-palveluja, vaikka muuten Android-käyttöjärjestelmän löytymiseen Huawein EMUI-ohjelmiston pohjalta ei ole tapahtunut muutoksia. Esimerkiksi Google Play -sovelluskaupan tilalla on kuitenkin vain Huawein oma AppGallery-sovelluskauppa.
  • Tällä hetkellä Huawein AppGallery-sovelluskaupan valikoima on vielä varsin kapea verrattuna Google Play -kauppaan. Suosituimmistakin sovelluksista esimerkiksi Suomessa Huawein AppGallerysta löytyy yhä harvempi kuin joka viides. Pikku hiljaa tilanteen voi kuitenkin odottaa kohenevan.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

IR.

Digital Photography School, ACDSee Photo Studio Home 2020 Review. Raw (ei tässä ohjelmassa paljoa, ACDSee Ultimate), kuvaselaaja, kuvankäsittely. Lähinnä digital asset management (DAM). $35 (hinnasta voi päätellä kohderyhmän).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Liiketunnistin lepakkokuvailuihin (Digikuvaus). (taitaa olla vähän vaikea kysymys, kun vastaukset kuuluvat ns. huumorisarjaan...).
 • Nestevaimennettu videopää? (Videokuvaus). Noo otin riskin ja ostin tuon e-image gh06:n. Ihan ok, nestevaimennettu liike on ihan eri luokkaa kuin aiemmalla (ei-aito-nestepää)Manfrottolla, eikä tule liikkeen alkuun ja loppuun ärsyttävää lonksahdusta. Vastapainojousi on ihan ok Pocketcameralle, raskaimmallakaan linssillä en tarvitse ykkösasentoa enempää, jos ei ole muuta rigiä mukana. Koko muu rigi akkuineen sekaan niin riittää säätöalue kevyesti. Tässä fani kertoo näkemyksiään: ...
 • Stream deck (Kuvankäsittely).
 • Rhinocamera.com (Ulkomailta ostaminen).
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Kansalaisvalistusta: Korona (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Tunnistettu.
 • Suurennuslasin läpi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Avoin asuntoesittely (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Luki kyltissä erään mutkan kohdalla. Eihän siinä voinut muuta kuin tallata breikkipetaali pohjaan ja kurvata pihaan. (tätä voisi kutsua jo räjäytyskuvaksi.)
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viisi lähkuvaa ns. ötököistä.

HS, Vesillä liikkuja otti kuvan merenelävästä Kemiönsaaressa, tutkija on vakuuttunut: kyseessä on pullokuonodelfiini. 21.5.2020. Pullokuonodelfiinejä on havaittu Suomen rannikoilla aikaisemmin oletettavasti vain kaksi kertaa. Vuonna 1905 Tammisaaren-Hangon vesillä ja 1953 Porvoossa.

 • Kolmen eläimen porukka on delfiinilaumaksi pieni. Sillä ei pitäisi olla Suomen vesillä hätää ainakaan ruoan puolesta, mutta Loisa ei usko, että laumaan voisi syntyä poikasia.
 • vasta kuvia isommiksi klikkaamalla erottaa delfiinin
 • Ilta–Sanomat, Taalintehtaalla veneillyt kiinnitti huomiota vesirajassa leikkiviin otuksiin – vahvistus tuli Särkänniemen delfinaariosta: Pullokuonodelfiinit saapuivat Suomeen. 20.5.2020.

Markku Könkkölä, Punarinta. 21.5.2020.

Olli Kanerva, Home improvement, part II. 20.5.2020. Gear: bodies E-M1X and E-M1 Mark III, optics M.Zuiko 300/4 and 40-140/2.8, extenders MC-14 and MC-20.

Finnfoto.fi, Kutsu suomalaisen valokuvan laatukilpailuun. 20.5.2020. Fotofinlandia 2020. Säännöt. Kaikille avoin. Fotofinlandia-kilpailussa on seitsemän kategoriaa, joista jokaisesta tuomaristo valitsee kolme palkittua sijoille 1-3. Tuomaristo valitsee kaikkien sarjojen 1. sijan voittaneiden joukosta koko Fotofinlandian voittajan. Fotofinlandia-voittaja saa 10 000€ rahapalkinnon, muut sarjavoittajat saavat 3000€, toiselle sijalle sijoittuneet 2000€ ja kolmannelle sijalle sijoittuneet 1000€. Palkinnot ovat verovapaita ja ne rahoitetaan Kopioston kopiointikorvauksista kerätyin varoin.

 • Osallistumismaksu suoritetaan verkkomaksuna kuvien lataamisen yhteydessä. Osallistumismaksu sarjoihin 1-6 on Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille 30 €/kuva, muille 40 €/kuva. Osallistumismaksu sarjaan 7 eli portfoliosarjaan on 60€ /portfolio jäsenjärjestöjen jäsenille, muille 70€ /portfolio. Jäsenyys tarkistetaan.
 • Lataa kilpailukuvat 24.8.2020 klo 08:00 – 4.9.2020 klo 16:00.
 • Kilpailun tulosten julkistaminen sekä palkintojen ja kunniakirjojen jako tapahtuvat Helsingin Musiikkitalolla pidettävässä tilaisuudessa 3.11.2020 klo 12.00. Tällöin avataan myös palkittujen kuvien näyttely, joka on esillä Musiikkitalossa kuukauden ajan. Yleisöäänestys aukeaa tulosten julkistamisen jälkeen Fotofinlandian nettisivulla ja on auki kuukauden ajan.
 • Fotofinlandia 2018. Fotofinlandia 2018 -palkinnon voitti Markus Varesvuo.

Ikinörtti, Ota Twitter haltuun. 20.5.2020. Twitter on julkinen yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät julkaisemaan ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (englanniksi tweet) voivat sisältää korkeintaan 280 merkkiä. Twitterissä voi julkaista myös kuvia ja videoita. Palvelun käyttö on maksutonta.

 • Twitter julkaistiin heinäkuussa 2006, ja vuoden 2018 puolivälissä maailmassa arvioitiin olevan noin 335 miljoonaa aktiivista Twitter-käyttäjää.

HS, Julkkisten somekuvissa vilahtelevat tärkeät ja viisaat kirjat ja maalaukset omasta naamasta – koronan aikana kuvia kodista on joka puolella, valitsimme parhaat. 14.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Humorous Guide to Protecting Your Home from Harm, in Photos.

Digital Photography School, 3 Reasons to Introduce Motion Blur Into Your Photography.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • Three Perfect Lenses. 4.5.2020. Eri peilittömille järjestelmille. Canon M. Canon RF. Fujifilm XF. Fujifilm GF. Nikon Z. Micro 4/3rds. Sony E. Sony Fe. Ja lopuksi vielä yhteenveto.
 • Nikon 24mm f/1.8 S Lens Review. 12.11.2019. Suomen hinta on 1250 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Adobe uppdaterar Photoshop – fixar flera buggar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Stream deck (Kuvankäsittely). Kameran nopeuden kasvaessa näyttää kuvamäärä lisääntyneen itsellä ainakin huomattavasti. Jonkun ulkomaan reissun jälkeen voi olla tuhansia kuvia plärättävänä. Nyt pitäisi saada hieman nopeutta lisää kuvankäsittelyyn. Osa tutuista on ottanut käyttöön photo mechanicin ja siirtävät vain siinä liputetut/valitut kuvat LR tai photariin. .... Muutama linkki.
 • Rhinocamera.com (Ulkomailta ostaminen).
 • Canoscan 4200f skannausohjelma (Printterit, skannerit).
 • Parhaat objektiivit Sony A7RIV:lle (61mp, FF)... (Optiikka).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Minä tarkistin myös oman tötterön. Ei olleet ruuvit löysällä. Mutta totta on, että vähän hirvittää silti noinkin kookas putki ja painoa kuitenkin pari kiloa noiden neljän varsin pienen ruuvin varassa. Pitää ottaa kiinni tuo objektiivi myös noista valussa olevista kahvoista. Itsellä on jalustassa vielä aina kiikun pikakiinnityslevy kiinni. Kun tuosta tulee se muutama sentti vielä lisää momentin vartta kannettaessa jalustasta alaspäin roikottaen, voi nuo ruuvit oikeasti olla kovilla.
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony). Lisää tietoja vuotanut. Kompaktikamera.
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). Tilasin 70 eurolla vanhan Pentax 40mm f/2.8 pannarin UK:sta ebayn kautta. Nyt paketti on saapunut jo Suomen terminaaliin ja pakkaustapana kirjattu kirje, paino 0.21kg. Mitähän oli sisällä?
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Kommentit. Temis oli käynyt kuvailemassa Remu Aaltosen lapsuudenkodin maisemia (asui tuolla noin 1950 - 1960).
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Kommentit.
 • T1 (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Ruosteiset kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Mikähän laji tää on.
 • Kadunpätkä (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Jyväskylän Oikokadulla on valokuvanäyttelyni "Herbaario" seuraavan puolen vuoden ajan. Saas nähdä, kauanko spreijaajat malttavat olla tekemättä "parannuksiaan". Ennen noilta ei ole säästytty. Kiitos Luovan valokuvauksen keskus valinnasta.
 • Kansalaisvalistusta: Korona (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). (taitaa olla ilta-aurinko.)
 • Kontkattu (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Ihan oikea sana.
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). Kukan sukupuolielimet.
 • Loxodonta africana (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). 1 uusi kuva.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihiin). 5 uutta kuvaa. Erikoisen näköisiä lääkeputeleita.

Jukka Tiippana, Aamutuima. 20.5.2020. Polkupyörän lamppu valaisee kiilana nieltävää tietä. Olen saanut itseni sen päälle jo aamuneljältä. Miksi se onkin niin vaikeaa lähteä ajoissa linturetkelle? Kuitenkin aamuhetket juuri ennen ja jälkeen auringonnousun ovat niitä parhaita. Saapuessani merenrantaan aamun kajo jo valaisee vastarannan pilvenpiirtäjiä.

Yle, Harvinainen mehiläissyöjä rengastettiin ensimmäistä kertaa Suomessa – katso kuvat Jurmon saaren värikkäästä vieraasta. 19.5.2020. Yleensä korkealla lentävän mehiläissyöjän päätyminen matalalla olevaan rengastusverkkoon yllätti kokeneen rengastajan. Linnulla riittää värejä.

Ilta-Sanomat, Helsingin merikotka­pariskunnan pesä on harvinaisuus – siellä on peräti kolme poikasta. 20.5.2020.

Suomen Canon.

 • Facebook, Canon Live – Meet the Expert: Canon-valokuvausopas. Video, kesto 9:00. Olli Turtiainen ja Teija Tamminen-Saremaa esittelevät Suomen Canonin uutta appia. Apple ja Android. Tabletti tai kännykkä. Erittäin perusteellinen esittely. Erityisesti tietenkin Canonin käyttäjille, mutta myös kaikenlaista yleistä valokuvaamisesta. Olli Turtiainen on ollut mukana sovelluksen kääntämisessä suomen kielelle. Sovellus on ollut jo muutaman vuoden saatavana, päivityksiä tulee koko ajana.
  • toimii myös kameran käyttöoppaana, kännykässä aina mukana
 • Canonin valokuvausopas. Ihan alkuun latauslinkit iOS:lle ja Androidille.
 • Sovelluksen nimi: Canon-valokuvausopas tai sitten Canon Photo Companion.

HS, Tähtäimessä ihminen. 18.5.2020. Juho Rahkonen on ihminen, joka tuntee suomalaiset. Syynä on hänen työnsä, sillä Rahkonen työskentelee Taloustutkimuksen tutkimusjohtajana. Taloustutkimus taas on yksityinen yritys, jolta asiakkaat tilaavat mielipidetiedusteluja erilaisista asioista.

 • Nelikymppinen Rahkonen on kuvannut eläimiä paljon kauemmin kuin tutkinut tilastoja, kohta kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän otti ensimmäisen luontokuvansa isän kameralla kymmenvuotiaana. Lopputulos oli suttuinen kuva hämähäkistä, mutta se ei poikaa lannistanut. Toden teolla harrastus alkoi viisi vuotta myöhemmin. Nyt Rahkoselta on ilmestynyt esikoinen valokuvakirja Eläimiä suviyössä (Docendo, 2020) jossa hän upeiden kuvien ohella kertoo suhteestaan luontoon ja valokuvaamiseen.
 • Docendo, Eläimiä suviyössä

Sttinfo.fi, Kaikkien aikojen suurimmat häämessut villitsevät – Häämessut netissä 22.-24.5.2020. 19.5.2020. Häämessut netissä on osastojen osalta loppuunmyyty. Osaston tähän laatuaan ensimmäiseen suomalaiseen digihäätapahtumaan osti maksimimäärä 200 näytteilleasettajaa, eikä suomalaisilla häämessuilla tai -tapahtumissa ole koskaan aikaisemmin nähty näin paljoa yrityksiä.

 • Häämessut netissä Ohjelmat alkaa pe 11.00. Vähän alle kymmenen hääkuvaajaa ja valokuvaajaa.

Verkkouutiset.fi, TalSa: 500000 hanhea iski pelloille, yrittäjät toivottomia. 20.5.2020. Kuinkas monta nollaa tuossa luvussa onkaan.

Iltalehti, Ikoninen valokuva lentävästä Mika Häkkisestä on edelleen kuvatoimiston myydyin otos – kollegoiden reaktio paljasti kuvaajan taltioineen jotain legendaarista. 19.5.2020. Australian GP:n harjoitukset 1993. Adelaiden katurata. Koska kuva-asetusten säädölle ei ollut aikaa, painoi Sutton liipaisinta. Aikana ennen digitaalisia järjestelmäkameroita kuvien ottaminen sarjatoimintona ei helpottanut kuvaajien arkea, vaan otos piti saada niin sanotusti kerralla purkkiin.

 • Seuraavana yönä Suttonin kehittäessä filmejä tajusi hän mitä oli onnistunut taltioimaan. Riemunkiljahdus oli aiheellinen, sen kertoo kuvan menestys. Se kantaa edelleen titteliä Sutton Imagesin kaikkien aikojen myydyimpänä otoksena. Kuvaaja Mark Sutton (siitä otsikon "kuvatoimiston myydyin kuva". Siis valokuvan ottajan kuvatoimiston myydyin kuva. Hm.)

Mikko Lagerstedt, How to photograph minimalist landscapes? 19.5.2020.

Mobiili.fi, Google Chromen päivitys tuo uudistuneet yksityisyysasetukset – ja uuden turvallisuuskatsauksen. 19.5.2020.

JAS Blogi, Henkilökuntaamme: Marko Ikonen. 19.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Photographing on Your Home Patch and Why You Need One.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, 19.5.2020. Capture One for Nikon.

Diyphotography.net, Moment’s Variable ND filters for mirrorless and DSLRs offer great quality at an affordable price. 58mm - 82mm. Käyttökokemuksia. Vähän yli sadasta dollarista 149 dollariin.

Lensrentals.com, blog, Review of the Inovativ Voyager 36″ EVO Production Cart. Zach Sutton. Menee kasaan ja taipuu moneksi.

Kamera & Bild, Nu öppnar Fotografiska igen. Runsas kuukausi sitten suljettiin, 15.4.2020. . Nyt auki 21.5.2020 alkaen. Vain 25 vierailijaa kerrallaan. 90 minuuttia per ryhmä. Ja etukäteen pitää käynnit buukata.

 • Fotosidan.se, Fotografiska öppnar igen. 21.5.2010 Tukholman Fotografiska avautui. Nyt sitten toinen avautuminen 10 vuotta myöhemmin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa).
 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus). Jos tarkoitus on vain äänittää niin jokin pieni digitaalinen tallennin voisi olla hyväksi, johon voi kiinnittää erillisen suuntamikrofonin. Jos äänilähde on kaukana niin peilimikrofoni olisi tässä hyväksi. kannattaa googlailla millaista kalustoa lintuharrastajat käyttävät. Esim. Zoom F1 voisi hyvinkin toimia tällaisessa käytössä. ....
 • Samyang 24/1.4 - miten testataan onko hyvä? (Optiikka). Kyllä. Sanoisin, että sulla onhyvä lasi nyt hallussa...Viimeisen miinan tarkistus: tarkentaako lasi hyvin äärettömään (mielummin vaikka vähän yli kuin että jää vajaaksi) ?
  • Tosin kuviesi perusteella ilmeisesti tarkentaa...Kuitenkin pisti vähän silmään tässä viimeisessä f/5.6 näytteessä, että ranta yllättävän skarppi jos tarkennettu äärettömään..Mutta ehkä se kuuluukin olla tuolla 24mm polttovälillä tässä kuvaustilanteessa.
 • ony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit). Extraordinary kirjanpidossa kääntyy satunnainen. Ei kovin dramaattinen termi... Tosin Nikonin tilanne on mitä on, käännellään sitä miten vain. Tosin ei kai muillakaan kovin hääppöisesti mene järkkäreissa.
 • Kaikki mitä on jäljellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 5) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Logoa das Furnas.
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tammisaaren kirkolta.
 • T1 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1950-1967.
 • Loxodonta africana (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Norsu. Leppoisia olentoja siihen saakka kun ne hermostuu. Kerran D810:n sulkimen läpsytys oli liikaa....helppo kuvata muuten. En pidä noista kehyksistä oikein, mutta laitoin silti.Nik:n Silver Efex.
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Afrikasta omilla kylillä puhuminen on mennyt joillekin ns. "tunteisiin" Laitetaan Afrikka kuvien ystäville muutama lisää.Otettu taasen siellä Mighty Zambezi riverin rannoilla Zimbaawessassa. Vääntelin Nik:n Siver Efexillä.Yritin,en tiedä onnistuinko.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Nyt viikonloppuna toosasta tuli Ganes-leffa joka kertoi Hurriganesin ja samalla Remu Aaltosen tarinan. Leffan alkupuolella kerrottiin Remun lapsuudenvaiheita puolimustalaisten pikku yhteisöstä Helsingin Ruskeasannalla. Aaltosten perhe asui junanvaunussa siellä joskus vuosien 1950-1960 aikana (Ruskeasanta/Simonkylä/ nykyisen Sireenitien ja Angervotien kulmassa): Leipää piti saada pöytään ja siihen hankittiin rahaa mm. laittomalla viinanmyynnillä. Ruskeasannan/Simonkylän seutu arvellaan olleen riittävän kaukana Helsingistä, mutta kuitenkin syrjässä, jotta laiton puuha kannatti....
  • Löysin vanhan kuvan noilta ajoilta, joka otettu Tulppaanitieltä (Ruskeasanta) joskus 60 vuotta sitten;
  • Käppäilin tänään mestoille, ja yritin löytää paikan josta tämä vanha kuva on otettu. Ympäristö on muuttunut aikalailla 60 vuodessa. Ei enää röttelöitä junanvaunuja tai pieniä kämäisiä mökkejä. Mutta tästä huolimatta onnistuin löytämään kyseisen paikan! Tässä on oma versioni nykyajan Tulppaanitieltä, tyylitelty mustavalkoiseksi;
  • Epäilemättä sama mesta! Eikö? Oikealla olevan talo on yhä sama, vasemmalla näkyy pieni kallioleikaus joka näkyy myös vanhassa valokuvassa.
  • Ilmeisesti tuo vanha kuva on otettu kinokameralla höystettynä 50 millin lasilla.
  • (useita uusia kuvia...)
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja 3 uutta kuvaa.

Yle, Merikotkan poikasia ei tarvitse häiritä enää turhan takia – drone on verraton apuväline pesätarkastuksissa. 18.5.2020. Merikotkien suojelijat tarpovat näinä päivinä pitkin rannikkoa ja saaristoa selvittämässä, miten kevään pesintä on onnistunut. Nykyisin haastavassa työssä on suurena apuna drone.
– Dronen käytön suuri etu on se, että useimmiten ei tarvitse mennä edes pesän lähelle pesinnän selvittämiseksi, toteaa Lumme.

 • Miehet ovat panneet merkille, että kotkat eivät reagoi droneen millään tavalla.
 • Osala lähettää dronen kohti 400 metrin päässä olevaa hakkuuaukion keskelle jätettyä siemenmäntyä. Sen latvassa on merikotkanpesä. Dronen muistikortille tallentuu hd-tasoisia kuvia pesästä. – Kaksi hyvänkokoista poikasta. Pesintä on onnistunut hyvin, iloitsevat miehet. Samalla he havahtuvat. Taivaalla onkin yhtäkkiä neljä merikotkaa. Reviirin molemmat emot ja lisäksi kaksi vierailijaa. Kotkien välille tulee nahistelua.

HS, Sairaalaelämää Britanniassa. 18.5.2020. Reutersin valokuvaaja Hannah McKay dokumentoi viime viikolla työskentelyä brittiläisissä sairaaloissa, jotka ovat joutuneet valtavan paineen alle Euroopan eniten koronakuolemia kohdanneessa maassa. 27 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla. Kuvatekstit.

Yle, Italiassa lisää kauppoja auki, Belgiassa koulunpenkille, Espanjan huippupalloilijat harjoituksiin – katso kuvat Euroopan varovaisesta avautumisesta. 18.5.2020. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Byyri.com, Valokuvaaminen futisotteluissa – urheilukuvaaja Arno Hämäläisen vinkit aloittelijoille: ”Tilanteita voi ennakoida, mutta moni asia on myös tuurista kiinni”. 18.5.2020. – Ei minulla ollut aikaa valokuvaukselle ennen kuin lopetin urheilu-urani. Olin kyllä ollut siitä aina kiinnostunut, mutta vasta uran jälkeen hankin kesätöistä tienaamillani rahoilla ensimmäisen järjestelmäkamerani ja aloin käyttää urheilusta jääneen ajan kuvaamisen harjoittelemiseen. Arno Hämäläinen on 25-vuotias lappilainen ammattikuvaaja, joka on viime vuosina tullut tutuksi monelle urheilukuvistaan. Hämäläisen otoksia on näkynyt paljon etenkin Byyrin ja Jatkoajan julkaisuissa.

 • (vaihteeksi ihan hyvä artikkeli, hyödyllinenkin...)

Sttinfo.fi, Museoviikkoa 18.-24.5.2020 vietetään digitaalisesti. 18.5.2020. Koronavirustilanteesta johtuen Kansainvälistä museopäivää ja museoviikkoa 18.-24.5.2020 vietetään digitaalisesti. Museoviikon käynnistää uuden Digimuseo.fi-palvelun avaaminen. Lisäksi monissa museoissa järjestetään virtuaalisia opastuksia ja muita digitaalisia tapahtumia.

 • Museoliitto.fi, Uusi Digimuseo.fi tuo museot suomalaisten koteihin. 18.5.2020.
 • Digimuseo.fi. Aluksi mukana kolme museota: Apteekkimuseo & Qwenselin talon, Helinä Rautavaaran museon sekä Maatalousmuseo Saran kokoelmiin. Neljäntenä kohteena on John Nurmisen Säätiön merelliset kokoelmat. 360 asteen kuvat. Toukokuun lopulla avautuvat sitten opastetut kierrokset, jotka ovat maksullisia. Ilman opastusta ilmaisia.

Kotiliesi.fi, Onko kasvien tunnistus vaikeaa? Tunnista kasvi sovelluksen avulla – testasimme eri sovellukset. Tunnistustestiin pääsi mukaan neljä maksutonta kasvitunnistussovellusta. Kaikki ohjelmat ovat saatavilla sekä Android- että iPhone-puhelimille.

 • 1. Tarkka ja opettavainen: PlantNet. Suomi. Ei vaadi kirjautumista. Ylivoimainen voittaja. Tunnistustarkkuus 10/10. Arvosana 5/5.
 • 2. Tarkka, mutta täynnä mainoksia: LeafSnap. Englanti. Ei vaadi kirjautumista. Käyttökokemusta haittaa sovelluksen sisältämät lukuisat mainokset, jotka hyppivät näytölle jokaisen klikkauksen jälkeen. Tunnistustarkkuus 10/10. Arvosana 4/5.
 • 3. Nopea, mutta yksinkertainen: Google Lens. Suomi. Ei kirjautumista, jos ennestään Google-tili (vaikkapa gmail). Google Lens tunnistaa melkein kaiken maailmassa – joten miksi kasvitkaan olisivat poikkeuksia? Androidille sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta, mutta iPhonella Google Lens on jo valmiiksi sisäänrakennettu Googlen kuvat-osioon. Tunnistustarkkuus 8/10. Arvosana 3/5.
 • 4. Helppokäyttöinen ja yhteisöllinen: PlantSnap. Englanti. Kirjautuminen. Sovellus tarjoaa jokaiselle ottamallesi kuvalle monta eri lajivaihtoehtoa – vaikka sovelluksen ensimmäinen arvaus ei osuisikaan oikeaan, toinen saattaa. Tunnistustarkkuus ei kuitenkaan ole aivan huippulaatua. PlantSnap tuo puhelimeen tunnistusavun lisäksi muista käyttäjistä koostuvan kasviyhteisön. Etusivulla voi selata, tykätä ja kommentoida muiden julkaisemia kasvikuvia. 25 maksutonta tunnistusta päivässä. Tunnistustarkkuus 6/10. Arvosana 3/5.

Timo Suvanto, Facebook, Kun keinot loppuu, niin konstit jää. Viipurista äkkilähtö kesällä 1944. 18.5.2020. Aikas hyvä löytö, SA-kuvat.

Pmlehti.fi, Ilmaisia kuva-arkistoja lisää verkkoon. 18.5.2020. Print€media. Vapaasti käytettävissä olevien ilmaisten kuvien määrä lisääntyy verkossa. Uusi merkittävä avaus on Smithsonianin 2,8 miljoonan kuvan arkisto. Kuvia voi katsoa, ladata, muokata ja käyttää ilmaiseksi myös kaupallisesti.

 • Suomessa Helsingin kaupunginmuseo oli ensimmäinen, joka avasi koko digitoidun kuvakokoelmansa korkearesoluutioisena vapaaseen käyttöön vuonna 2017.
 • Vapaasti käytettäviä historiallisia kuvia ja taidetta löytyy Suomessakin yhä enemmän. Yksi parhaita lähteitä on Kansalliskirjaston ylläpitämä valtakunnallinen Finna-palvelu. Siitä löytyy Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aarteita. Finna.fi-palvelun kautta voi vaikka tutustua digitaalisiin taidekokoelmiin, katsoa elokuvia tai nauttia erilaisista kulttuurielämyksistä.
 • Historialliset kuvat sopivat vain rajatusti kaupalliseen käyttöön. Mainontaan ja markkinointiin soveltuvia kuvia löytyy kyllä niitäkin paljon verkosta, mutta niiden seulonta vaati paljon työtä. Kuvien pitäisi sopia suomalaiseen viestintään, mikä rajaa käyttökelpoisuutta jo huomattavasti. Esimerkiksi suomalaisia luontokuvia ei niin vain löydä ilmaiseksi verkosta. Sen sijaan maksullinen kuvapankki Vastavalo tarjoaa niistä erinomaisen valikoiman.
 • Valikoiman suppeus on ongelmana esimerkiksi ilmaisilla kuviasuomesta.fi ja cupcake.nilssonlee.se palveluilla. Kansainväliset ilmaiset Pixabay, Unsplash ja Pexel -palvelut ovat suosittuja, mutta varsin suppeita verrattuina maksullisiin kansainvälisiin kuvapankkeihin. Niistä on sittenkin helpompi löytää sopiva kuva, jota ei ole käytetty liian paljon.

Mtvuutiset.fi, Lukijan hurja video: Salama iski lentokoneeseen lähellä Helsinki-Vantaata – Finnair kertoo, mitä iskusta seurasi. 17.5.2020. Finnairin rahtikone laskeutumassa Helsinki-Vantaan lentokentälle, Shanghaista Helsinkiin. Kone menee salamatarkistukseen. Kuulemma hyvin usein tapahtuu. Videolla näyttää aika vaatimattomalta.

HS, Astrid Kirchherr 1938–2020. 19.5.2020. Kirchherr tunnetaan etenkin valokuvista, jotka hän otti The Beatles -yhtyeestä 1960-luvun alussa. Hän ystävystyi sen jäsenten kanssa ennen yhtyeen nousua maailmanmaineeseen vuonna 1960, kun nämä olivat kiertueella Hampurissa.

Seura.fi, Jopa 10 karhua kerralla samalla pellolla – Karhujen määrä kasvaa Pohjois-Karjalassa Venäjältä tulevilla kontioilla. 18.5.2020. Karhujen määrä on kasvussa koko maassa, vilkkain karhukanta on Pohjois-Karjalassa. Uusia yksilöitä Suomeen virtaa rajan takaa Venäjän Karjalasta.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Vannetukku.fi Oy, Kuopio, Kouvolan toimipiste, Kouvola. Kouvolan toimipisteeseemme hoitamaan tuote- ja mainoskuvauksia. Kuvauskeikat freelancerina. Kuvat pitää itse käsitellä julkaisukuntoon. Hakemukseen työkokemus ja palkkatoive. Savuton työpaikka.

 • Työpaikan osoite Hitsaajantie 1, 45130 KOUVOLA
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työkokemus 1-5 vuotta
 • Työ alkaa Sopimuksen mukaan
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 30.05.2020 klo 16:00

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

IR, Capture One 20 update brings new heal & clone tools, before/after slider, Capture One for Nikon & more. Vähän pitempi artikkeli.

Thom Hogan.

 • 18.5.2020. Tuoreimmat. Lähettiläs-trendi jatkuu edelleen. Lightroom ja Capture One. Lightroom-lähettiläät eivät (vielä?) kerro, että saavat tukea (rahallista jne.) Adobelta. Kukaan ei voi rehellisesti väittää, etteikö jotain vaikutusta olisi palkkioiden tai etujen maksajalla. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Nämä riippuvuudet pitäisi heti alussa kertoa avoimesti.
 • More Your Questions Answered.

Digital Photography School, Sigma to Release Canon RF Lenses Next Year.

BBC, Coronavirus: The last 'normal' photo on your phone.

Kamera & Bild, Gratis fotoföreläsningar med Olympus ambassadörer. Tässä poimittu ruotsalaisia lähettiläitä.

Kamera & Bild, DJI kan tvingas sluta sälja i USA.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus).
 • A4 valokuvatulostin 100-150€ hintaluokassa? (Printterit, skannerit). 39 viestiä.
 • Samyang 24/1.4 - miten testataan onko hyvä? (Optiikka). Uusi ketju, johon on kertynyt ihan kiitettävästi vastauksia.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). Pentax kiinnostaa.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). (...ehkä aika on jo ajanut atsiin ohi, jos olisi ilmestynyt sillon kaksi vuotta sitten, niin... tai sitten ei...).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Ilves (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kovin moni ei ole vieläkään nähnyt ilvestä ihan luonnossa. Eikä suttakaan.
 • Kaikki mitä on jäljellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 5) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Jostain syystä Spege on kommentoijille kuin hunaja karhuille... (... ei tainnut allegoria mennä ihan nappiin...)
 • Tipukinpönö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Perinteinen asetelma, kotona.
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viisi uutta kuvaa. Samalta perjantain kävelyltä kaikki kuvat. Noin viis kilometriä kävelyä kotoa lähtien, reilu pari tuntia ulkona. Muutamassa kohtaa Lakeistenrannassa hetki kamera sylissä istuskelua, kattelua ja kuvailua. Noin 450 kuvaa kortilla. Nautittavaa.
  • Kahtena seuraavana päivänä tuntitolkulla tietsikan ääressä istumista, valkkaamista, säätämistä. Kaikkea muuta kuin nautittavaa... Noin puolen sataa kuvaa kokosin kuuteen albumiin ja tein niistä yhen kokoelman, laitan osotteen sinne tuohon perään. Saa kattoo, jos jaksaa likkailla. Ei tarvi.
  • Flickr, Outside activities with camera. 6 erillistä galleriaa. Kuvia yhteensä esillä 55 kpl.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sinirinta, Raahe, 16.5.2020. (lintu näkyy komeana.)
 • Masan kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi salamakuva (ukkonen).
  • (lat. huom.: ...talviuniltaan herännyt speguliini aiheuttaa jonkin verran ärtymystä... suosittelen ignorointia, jos speguliinin huumori ei pure...).
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. Muutama yksinkertainen detaili ja torppa metsässä Siikaisissa.

Sulantoblog, Post Processing Workflow –Software and Hardware I use. 15.5.2020. YouTube-video, kesto 10:36. Tekstitys in English.

 • (mielenkiintoista katsottaa, koskettaa jokaista kuvaajaa...)
 • Post Processing Workflow –Software and Hardware I use I share my post processing workflow and the hardware I use.
 • YouTube-kanavalla melkein 17.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, ISO - [5 Usefull Tips]. 15.5.2020. YouTube-video, kesto 11:30. Understanding ISO is very crucial. In this video, I will give 5 useful tips about ISO. .

 • YouTube-kanavalla on yli 30.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Kamera-lehti nro 4, ilmestynyt 14.5. 2020. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille.

 • Vuoden kuvaaja 2/20:n voiton vei Hannu Kytö. 14.5.2020. Kilpailuun osallistui 156 kuvaa.
 • Vuoden kuvaaja 3/20: aiheena Uni. 14.5.2020. Osakilpailun viimeinen osallistumispäivä on tiistai 30.6.2020.
  • Kirjauutuudet: touko-kesäkuu. 14.5.2020.
  • Jaana Kotamäki Luonnon siveltimellä
   Omakustanne, 2020
   jaana.kotamaki@pp.inet.fi | 96 sivua | 39 euroa
  • Tuomo-Juhani Vuorenmaa
   My History of Photography
   Musta Taide, 2019 | 168 sivua
  • Hissu Hietalahti & Tommi Korpela
   Perhokalastuksen jäljillä
   Tammi, 2020 | 288 sivua | 33 euroa
 • Godoxilta kompakti akkusalama. 30.4.2020. Godoxin uusi AD300Pro on pieni ja kevyt akkusalamalaite, joka on pakattu täyteen ominaisuuksia. TTL-automatiikka, high speed sync, bi-color-mallivalo ja 300 Ws:n teho auttavat suoriutumaan haastavistakin kuvauksista. Godox AD300Pro maksaa noin 550 euroa.
 • Pieni matkatulostin Canonilta. 29.4.2020. Kooltaan pienikokoinen Canon SELPHY Square QX10 -kuvatulostin kulkee kätevästi mukana ja tuo arvoa vaikkapa skräppääjälle, matkakuvakirjojen harrastajalle, reseptinikkarille tai Instagramin käyttäjälle neliönmuotoisten printtien muodossa. Canon SELPHY Square QX10 -kuvatulostin maksaa 170 euroa.
 • Mittaetsinkompakti Fujifilmiltä. 28.4.2020. Fujifilmin X100-sarjan mittaetsimellä varustetut kompaktikamerat ovat olleet arvostettuja vaativien kuvaajien joukossa, jotka haluavat pienemmän vaihtoehdon järjestelmäkameroille. Uusi Fujifilm X100V on sarjan viides. Viimeisen sukupolven kuvakennon (X-Trans CMOS 4) ja prosessorin (X-Processor 4) lisäksi kamerassa on muun muassa uusi objektiivi, parannettu hybridietsin, kallistettava näyttö, sääsuojaus (adapterirenkaan AR-X100 ja suojafiltterin PRF-49 kanssa) sekä täysin uusi design. Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X100V on saatavilla hopeisena ja mustana noin hintaan 1 500 euroa.
 • Nikonilta valovoimainen superlaajakulma. 27.4.2020. Nikon on esitellyt erittäin laajakulmaisen Nikkor Z 20 mm f/1,8 S -objektiivin Z-sarjan peilittömiin järjestelmäkameroihin. Objektiivissa on nopea, äänetön ja tasainen tarkennus sekä tiivistys, joka suojaa pölyltä ja kosteudelta. Nikkor Z 20 mm f/1,8 S on saatavilla noin hintaan 1 300 euroa.
 • Luontokuvakoulu 38: Tuuli. 14.5.2020.
 • Lukijalta: Sydän. 14.5.2020.
 • Seurat toimivat: touko-kesäkuussa. 14.5.2020. Kaikenlaista. Myös ihan yleistä infoa kuvaamisesta.
 • Väärä Kurkku, Niin on, vaikka siltä näyttää! 29.4.2020. Blogit.

Yle, Norppalivessä evärysy – köllöttelykivestä käytiin kovaa kamppailua kahden norpan välillä. 17.5.2020. WWF:n mukaan tappelu on jo toinen tänä vuonna.

Ilta-Sanomat, Eikö wifi kuulu? Tässä 8 tapaa nopeuttaa kotisi langatonta verkkoa. 18.5.2020. Vaihteeksi vähän perusteellisempi artikkeli.

HS, Matkapuhelin­data kertoo, miten luonnossa liikkumisen suosio on räjähtänyt Helsingin seudulla – Kartat näyttävät suosituimmat retkeily­alueet. 16.5.2020. Ihmisten määrä oli esimerkiksi äitienpäivänä moninkertainen verrattuna edelliseen vuoteen Uutelassa, Mustavuoressa ja Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Tekijänoikeuskirjeillä ahdistellaan syyttömiä. 15.5.2020. Aika hurja tarina. Kyse on riita-asiasta (ei rikosasiasta), joten syyttömyysolettamaa ei ole. Harva (viatonkin) uskaltaa mennä markkinaoikeuteen ja vaarantaa alle ja päälle 30.000 maksut. Maksavat mieluummin 550 euroa. Vaikka tietäisivätkin olevansa täysin syyttömiä.

 • Muutama viikko sitten tuttavani otti yhteyttä ja kertoi kokemuksistaan. Hän oli saanut Hedman Partnersilta tekijänoikeuskirjeen huhtikuussa 2017. Kirjeen mukaan hänen ip-osoitteestaan oli levitetty toimintaelokuvaa kolmena eri ajankohtana.
 • Kirjeessä vaadittiin 550 euron maksua. Nainen vastasi kirjeellä, jossa hän kiisti asian. Hän oli 50-vuotias, asui yksin ja käytti ainoastaan Windows-läppäriä, jonka asetukset työnantaja oli lukinnut. P2p-ohjelman asentaminen koneeseen oli mahdotonta. Keskisuomalaisessa kerrostalossa oli taloyhtiön tarjoama langaton nettiyhteys.
 • Naisella ei ollut it-osaamista eikä mitään tietoa piratismista. Lisäksi hän oli ainakin yhtenä ilmoitettuna ajankohtana ollut lomamatkalla.
 • Neuvostani nainen kiisti vaatimuksen uudelleen ja pyysi teknisiä tietoja. Hedmanin mukaan Blu-ray-elokuvan tiedostoversiota oli jaettu BitTorrentin Mac-versiolla. Sekään ei siis täsmännyt.
 • Se, että Hedman palasi asiaan kolmen vuoden tauon jälkeen, johtuu ilmeisesti saatavan vanhenemisen estämisestä. Jos ip-osoitteita tai langattoman verkon salausta olisi haluttu selvittää, se olisi pitänyt tehdä tuoreeltaan ja paikanpäällä. Tuttavani on sittemmin muuttanut pääkaupunkiseudulle, joten tekniikan selvittäminen yli kolme vuotta myöhemmin on mahdotonta.

Polku.net, Toukokuun jäsenilta. Jäsenilta pidetään verkkokokouksena keskiviikkona 20.5.2020 klo 18:00. Lähetämme verkkolinkin sähköpostina jäsenille samana päivänä noin klo 17.30. Ohjelmassa on sääntömääräinen kevätkokous, Jukka Ervastin ja Pekka Isomursun kuvia Islannista sekä jäsenten "tikusta asiaa" -esityksiä. Alla on kerrottu ohjelmasta tarkemmin.

Suomimobiili.fi, Testissä Huawei MatePad Pro – Mielenkiintoinen tabletti, yhdellä valtavalla heikkoudella. 17.5.2020. Valtava heikkous = ei Googlen palveluita. 10.8 tuuman näyttö. Erikseen ostettava M Pencil -kynä. 599 euroa tai 649 euroa.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Vievätkö videot paljon tilaa puhelimeltasi? Ongelmaan on ratkaisu. 17.5.2020. Nauhoita videot parhaalla laadulla ja sitten varmuuskopioi ne. Sen jälkeen voit kutistaa ne, The Guardian neuvoo. HD Video Converter Factory on tarjolla Windowsille, kun taas HandBrake-niminen ohjelma on saatavilla myös Linuxille ja Macille. Kolmantena vaihtoehtona mainitaan Any Video Converter Windowsille. Ohjelmien toiminnot ja valtit poikkeavat jonkin verran toisistaan, mutta niiden ollessa maksuttomia on kokeilemiseen varaa.
  • IS Digitoday kokeili HD Video Converter Factorya. Syötimme ohjelmalle 124 megatavun videon, joka oli kuvattu hd-laadulla 1920 x 1080. Käytimme ohjelman oikeassa laidassa olevaa Quick setting -toimintoa resoluution laskemiseksi. Videon tarkkuuden alentaminen 720 x 480 -tarkkuuteen kutisti koon 45 megatavuun. Laatu riitti vielä mainiosti ainakin kännykän ruudulta katselemiseen.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, A Beginner’s Guide to Layer Masks in Photoshop. Aika keskeinen osa Photoshoppia. Tasojen käyttöä plisi syytä jonkin verran hallita, jos käyttää Photoshoppia.

Dpreview.com.

 • Compact, capable and imperfect: First impressions of the Sigma fp. Julkistettu 11.7.2019. 25 megapikseliä, mittaetsintyyppinen peilitön. Objektiivikiinnitys Leica L. 3.2 tuuman kiinteä kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. Ei ollenkaan etsintä. Sarjakuvaus 12 fps. USB 3.2. Mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä. Paino 422g. Pieni, kevyt täyskennoinen järjestelmäkamera. Videokin ihan hyvä. Käyttäliittymä vähän omituinen, kosketusnäyttöä ei hyödynnetä tarvpeeksi. Luvassa kuitenkin iso firmware-päivitys. Suomen hinta on 2.000 euroa, runko (hinnassa on mukana verot).
 • Judge rules DJI infringed patent, recommends ceasing sales and imports of most DJI drones. USA:n ihmeellinen patenttimaailma. Vs. Kiina. Ja tämähän koskee siis vain USA:a. Voi olla perääkin.

ePhotozine.com, How To Photograph Action Shots At Running Events.

Earthboundlight.com, Focusing For Macro. 17.5.2020.

Diyphotography.net, The SMOOTH-X is a sub $60, foldable smartphone Gimbal. Zhiyun smooth X. USA-hinta sentin alle $60. Ennakkotilattavissa, myyntiin toukokuun lopussa.

The Online Photographer, Print Crit: ...Then I Said 'Uh-Oh'. Mike tutkii tarkemmin yhtä hänelle lähetettyä mustesuihkuprinttiä. Mustavalkokuva.

Fotosidan.se, Aurora Aperture släpper filter för vidvinklar. Peräpäähän suotimia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ollaanko dynamiikka-hypyssä? (Sana on melkein vapaa). 12 viestiä.
 • Karhukuvaus kojusta (Kuvaus yleinen). Onko porukalla tuoreita kokemuksia näistä karhukojuista? Mitä paikkaa/yrittäjää suosittelette jos haluaisi nähdä karhua ja kotkaa ?
 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus).
 • camera RAW värit sony 6300 kuvia muunnettaessa (Kuvankäsittely). perehdyin väriasetuksiin vähän enemmän ja ongelmia tuli lisää. Kamera siis tuo a6300., joss srgb käytössä. Katson kuvia etupäässä näytöltä muutamia teetän kymppikuviksi. Väriastuksissa on valinnan varaa tyyliin näytön värit (srgb)/ eurooppa yleisoletukset srgb/ euroopan painoalan asetukset 3 (adobe rgb 1998). Jälkimmäisellä tulee korostetun näköiset värin eli hienompi skaala.
  • kun tuon raw kuvan camera rawiin Photarissa on profiilissa aina automaattisesti adobe väri valittuna. Adobe alkuisia on 4 kpl kuten myös kamera alkuisia (neutraali, tavallinen jne) ... ?
 • A4 valokuvatulostin 100-150€ hintaluokassa? (Printterit, skannerit). Olis tarvetta hankkia kotiin monitoimiväritulostin nykyisen mustavalkolaaserin tilalle. Väri siksi, että sitä voisi käyttää satunnaisesti myös valokuvien tulostamiseen. Epsonin Ecotank -systeemi kiinnostaisi. Onko noista halvemman pään malleista (ET-2715, 2720 jne) kellään kokemuksia valokuvakäytössä? Näyttelylaatua en kaipaa mutta jotta olis edes jotenkin säädyllinen. Netissä noita ei nyt varsinaisesti kehuta valokuvakäytössä...
  • Halvimmillaan ET-2715 irtoaa 169e, joten se ei olisi paha. Toki vastaava tulostuslaatu irtoaa jo puolet halvemmalla (?) mutta käyttö sitten pitkässä juoksussa halvempaa?
  • Onko Epsonin Ecotankille muilla varteenotettavaa haastajaa? HP:lla smart tank, onko siitä kokemuksia?
 • Samyang 24/1.4 - miten testataan onko hyvä? (Optiikka).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). (voi olla, että N-setä vihastuu, jollei vieläkään tulee tätä monta vuotta hehkutettua mallia...)
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit). Nikonin taustavoimilta eivät taida jenit kovin nopeasti huveta.
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • Pentax 18-135 (Järjestelmädigit). Onko kellään kokemusta Pentaxin 18-135mm objektiivin zoomausmekanismin jäykistämisestä? Nyt kun kamera vähän aikaa keikkuu kaulalla, niin objektiivi valuu maximi pituuteen. Tekisiköhän joku sen Suomessa, kun ei viitsisi lähettää Ruotsiin.
  • Mustonen&Laineen työtä jatkaa Kamerahuolto Mechser Helsingin Pitäjänmäellä. Sitten on tietysti JAS-tekniikka.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Kaikki mitä on jäljellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Yks kuva vaan.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Penkki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ilves (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaihteeksi tuoretta kuvaa. Tarkoitus oli kuvata hirviä, vaan tulikin kisu näytille. Hirviä ei näkyny, mutta ei hirveesti harmittanu.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuvaa.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 5) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Spege lienee herännyt talviuniltaan. 5 eläimellistä kuvaa.
 • -Otin menneen viikon parina poutapäivänä itseäni niskasta kiinni ja kävin harjoittamassa luontoa säästävän koronaviruspandemian kunniaksi vakavahenkistä luonnonvalokuvaustyötä useamman tunnin ajan jalolla Nikon DSLR-valokuvauskalustollani.
  • Sain ikuistettua kotikartanoni lähiympäristöön suuntautuneilla jalkamarsseilla muun muassa seuraavat viisi luonnonvalokuvaa. Tekniikasta sen verran, että kaikki kuvat on otettu rennosti käsivaralta, 2x telejatkeella vahvistetulla 200-400/4 VR II Nikkorilla, runkona tietysti mainio D500.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 sinistä kuvaa.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta lintukuvaa.

Tuomas Heinonen.

 • Huhtikuu 2020 – Kevätkiihkoa ja cityeläimiä. 16.5.2020. Kun kaikkialla alkaa tapahtua niin luontokuvaajan pitää ohjata fokuksensa oikein. Kaikkialle ei vain kerkeä, mutta yritetään mahdollisimman moneen. Kuukauteen mahtui lämpöisiä päiviä kyiden herätessä horroksestaan aina kovaan lumisateeseen laulujoutsenten kera.
  • Kuun puolessa välissä onnistuimme kuvaamaan ensimmäiset ketunpennut, jotka leikkivät jo pesän ulkopuolella uteliaina pesän ulkopuoliseen elämään. Metso, Erkiksi kutsuttu soidinti omalla metsäalueellaan – liekkö vähän hullu. Ainakaan naaraita hänellä ei ollut.
 • UHS I vai UHS II luokan kortti muistikortiksi kameraan? 16.5.2020. Kuinka puskurimuisti käyttäytyy Canon EOS R ja 90D kameroissa, kun muistikortti vaihtaa luokkaa?
  • Tässä artikkelisssa käsitellään suppeasti UHS-1 ja UHS-2 korttien eroa yhden tunnetun valmistajan korttien osalta. Tarkoituksena oli etsiä uudelle kakkosrungolleni Canon EOS R:lle järkevin ja toimivin muistikortti. EOS R on ensimmäinen laitteeni, mikä tukee UHS-2 rajapintaa, joten siitä ei suoraan ollut kokemusta, että kuinka nopea se oikeasti on. Samalla tuli testattua Canonilta lainassa olevan EOS 90D:n toimivuus näillä korteilla.

Jopisalo, Drive.google.com, kolmas autioretki. 24 kuvaa. Lottovoitto ja Autiotaloja: kolmas autioretki. Jätin auton romulanssitien risteykseen ja kävelin kuivatun suolammen ympäri tuonne, käytitkö samaa reittiä, menee sinne joku tiepohjakin valtiontieltä? Päräyttävän kokoinen karhunp-kasa oli käyttämälläni reitillä. (pjm: tuleeko lisää poltteita länsimatkailuun?).

Yle, Onko tuo kukkanen valkovuokko vai käenkaali? Kännykkäsovellus auttaa tunnistamaan kasvit ja eläimet. 16.5.2020. iNaturalist on kännykkäsovellus, joka tunnistaa kasveja ja eläimiä. Kännykkäkameralla otetaan kuva kohteesta, ladataan se sovellukseen, joka antaa hetken kuluttua vastauksen, mistä kasvista tai eläimestä saattaisi olla kyse. Kuva saa olla jopa vähän epätarkkakin, mikä helpottaa liikkuvaisten eläinten tunnistamista. Tunnistus on kaksiosainen.

 • Tekoäly kehittyy paremmaksi sitä mukaa, kun iNaturalistiin ladataan kuvia suomalaisista kasveista ja eläimistä. Sovellus toimii silti jo nyt, noin viikko lanseeraamisen jälkeen. Selitys on se, että iNaturalistin amerikkalainen emoversio on ollut käytössä vuosia. – Aika hyvin se jo tunnistaa myös suomalaisia lajeja. Vielä voi tosin käydä niin, että se ehdottaa esimerkiksi jotain amerikkalaista koivulajia suomalaisen sijaan, Mikko Heikkinen sanoo.
 • iNaturalist.laji.fi Suomi-versio, mobiiliappi myös. Android, Apple-versio tulossa.

HS, Erilainen suruaika. 17.5.2020. Kuvia koronaepidemian ajan hautajaisista.

Lassi Kujala, Facebook, Rengastajien matkassa. 16.5.2020. Minulla oli ilo ja kunnia seurata eilen jälleen kerran rengastajien toimia kymenlaaksolaisessa metsämaisemassa. Pekka ja Johannes tekivät pitkän iltapuhteen osin poutaisessa mutta osin sateisessa kevätsäässä. Vettä tuli aina ajoittain kaikissa sen olomuodoissa.

Ilta-Sanomat, ”Kylpyankalta” näyttävä harvinainen sorsanpoikanen herättää huomiota Espoossa – ”Ei sitä kukaan sorsi”. 16.5.2020. Aika rajun näköinen. Kirkkaankeltainen. Kuulemma aikuisena haalistuu.

HS, Beatles-valokuvaajana tunnettu Astrid Kirchherr on kuollut 81-vuotiaana. 16.5.2020. Kirchherr otti yhtyeestä useita kuvia, joissa nämä näyttäytyivät sekä kapinallisina että romantikkoina. Hän oli myös yhtyeen 1960-luvun alun hiustyylien takana. Näin hän oli mukana luomassa The Beatlesin julkisuuskuvaa.

Tivi.fi, Älä tuijota ruutua liian pitkään! Ruutuaika hallintaan kaikilla laitteilla samalla näppärällä sovelluksella. 16.5.2020. Softa-arvio. RescueTime auttaa seuraamaan ruutuaikaa ja varmistamaan, että laitteita käytetään mahdollisimman tehokkaasti työskentelyyn. RescueTimesta on ilmainen karsitumpi Lite-versio ja täyttä Premium-jäsenyyttä voi kokeilla kaksi viikkoa ilmaiseksi. Vuositilaus maksaa kuusi dollaria kuukaudessa. Tietokone, Android- ja iOS-versiot.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa). Täydellinen kamera on vielä tekemättä,eikä varmaankaan muutenkaan tule ihan lähiaikoina normikuluttajan hintaluokkaan.Jotain tälläistä,drone(yksi tai usempi tilanteen mukaan) joka seuraisi kaikkialle sopivalla korkeudella riippumatta kulkutavasta.10-1000mm F 2 tai parempi ja joka tarkentaisi katseen mukaan ja laukaisu tai video halutulla hetkellä.Tietenkin oppiva joka aloitaisi halutun kohteen seurannan ja taltioinnin jo heti kun silmät aukaisee.Mutta jos järkeä käytetään niin jo nykyäänkin ketjun heikoin lenkki on kuvaaja eikä tällä hetkellä olemassa oleva kalusto.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus). ...filtteriä linssin persuksiin.
 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus). En ole noita videomikrofoneja viime aikoina vertaillut. Mainittu Røde on kuitenkin ihan toimiva. Jos haluaa parempaa ja kalliimpaa niin sitten hyvä valinta on Sennheiser. Olennaisinta on kuitenkin opetella äänittämään kunnolla. Se vaatii oman aikansa ja tietonsa, niin että on varma sen suhteen mitä tekee. Runkoäänet poistava teline on Rødessä mukana. Tarkennusta ei kannata tehdä automaattisena vaan säätää se käsin. Näin moottori ei pidä ääntä ja sen surina ei kuulu äänityksessä.
  • Hyvä tuulisuoja on perinteinen kissankarva. Ne vaahtomuoviset eivät toimi ulkona. Tuuli suhisee suojan ympärillä ja äänestä ei saa selvää. Tuuhea karva katkaisee tällaisen suhinan. Mikrofonin laatu näkyy melko hyvin hinnassa. Halvat kohisevat ja ovat muutenkin äänen kannalta huonoja.
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Paikkatiedoista viimeksi.
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • Canon eos r vai eos d90 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Canon EOS 5D mk iii julkaisuhinta Suomessa vuonna 2012 oli 3800 €. Eli nousua tuli 500 € kun EOS 5D mk iv tuotiin esiin, hintaan 4300 €. Nämä hinnat josta minä puhun on siis niitä Canon lehdistötiedotteiden kertomia hintoja jotka julkaisun yhteydessä kerrottu. Siinä vaiheessa kun tuote on kaupan hyllyltä suoraan saatavissa hinta on yleensä tuosta julkaisuhinnasta tullut alas jo muutaman satasen.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit).
 • Penkki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Yks kuva vaan.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Year of manufacture: 1956 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Doors, part 6. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Sivuvaunu ja kitaramies (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...o vuosia sitten Pietarinkadulla Helsingissä.;)
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talsin tännää tuohon parin kilometrin päähän leirintä-alueen rantaan istuskelemaan. Kattelin ja kuvailinkin joutsenta, kolmea kanadanhanhea ja kalatiirojen ruuanhakua. Oksalta yläpuolelta kuulu tsirp, varsin läheltä. Löysinkin katseella äänen lähteen, vaan sitte se lähti. Nimittäin vielä lähemmäs oksalle istumaan, ja sain rauhassa ottaa potretteja! Se oli erikoislintu: ...
  • Siitä tuli kymmeniä kuvia kortille, ja koko reissulta päälle neljäsataa. Tään yhen erikoislinnun potretin tein hätäsest, lissää saattaa tulla jahka jaksan semplata.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kesä valtaa alaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Navetastakin...
 • Kaikki mitä on jäljellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syvän hiljaisuuden lisäksi.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentteja ja uusia kuvia. Viisi kuva. (viimeisessä kuvassa Apu: Erikois. Suuri hääkuvasto. Charles ja Diana.)

Pasi Markkanen, YouTube-video, Asun vuoden saarella ja dokumentoin saaristoluontoa. Ensimmäinen kuukausi - kevään eteneminen. 13.5.2020. Kesto 4:31. Luonnon dokumentointia ja yksinkertaista eloa meren äärellä luonnonsuojelua edistäen.

 • Asun minimaalisesti ja valokuvaan Pellingin lähellä sijaitsevalla saarella vuoden ajan. Saarella ei ole kraanavettä, viemäröintiä tai juuri muutakaan luontoon liittymätöntä ajanvietettä tarjolla. Elän saarella vähillä resursseilla, luontoa kunnioittaen. Keskimäärin suomalainen kuluttaa puhdasta vettä 140 litraa vuorokaudessa, minulla sitä saariolosuhteissa kuluu noin kaksi litraa. Kun tuo itse juomaveden maista metsän läpi kävellen ja soutuveneellä, niin vettä kohtaan syntyy syvä kunnioitus, eikä sitä pidä itsestäänselvyytenä.
 • Video on kuvattu Sony a7 + a7riii -kombolla ja kasalla primelinssejä. Ykkössarjalaista käytetty vain timelapseihin ja videot otettu pääosin käsitarkenteisina. Puhtaasti valokuvaajan näkökulmasta kuvattua materiaalia ja jatkossa pitääkin miettiä enemmän kokonaisuutta jo kuvausvaiheessa.
 • Facebook, Vuosisaarella.fi - yksinkertaista eloa meren äärellä. (joka päivä uutta, välillä useampaankin kertaan.)

(DCN 2.5.2020) Pasi Markkanen, Vuosisaarella.fi. Asun vuoden yksin saarella Porvoossa ja kuvaan vuodenaikojen vaihtelua. Lahjoitan vuoden aikana kertyneet parhaat kuvat Suomen luonnonsuojelutyön käyttöön. Tue hanketta ja lähde mukaan seikkailuun!

 • Tietoja tekijästä
 • Instagram, @pmmarkkanen
 • Mesenaatti.me, Vuosisaarella.fi. ...Projektin tavoite on myös tuottaa erityisen laadukasta kuvamateriaalia luonnonsuojelutyön tarpeisiin. Lahjoitankin hankkeen lopuksi sata parasta kuvaa käytettäväksi Suomen luonnonsuojelun edistämiseen (arvo n. 10 000 euroa). Lisäksi projektissa tärkeitä teemoja ovat luontotietoisuuden lisääminen, opittujen kulutustottumusten kyseenalaistaminen sekä ihmisen, luonnon ja kaupungin suhteen tutkiminen....
  • Näiden ns. lahjoitusten vastikkeeksi saa aina jotakin, puhtaasta rahankeräyksestä ei ole kyse. Kyse on jonkin tärkeäksi kokemansa asian tukemisesta.

Petteri Järvinen, Bittimittart, Tekoäly arvioi kuvien laatua. 15.5.2020. Everypixel Aesthetics arvioi valokuvien laatua, jotta se voisi löytää esimerkiksi parhaat koirakuvat kuvapankin tuhansien joukosta. Ohjelma ei arvioi kuvan hienoutta sinänsä vaan lähinnä teknistä laatua - eli kuten palvelu itse sanoo:


 • "...service doesn't measure the coolness or beauty of a person or any object in a photo. It cares only about technical parts like brightness, contrast, noise and so on."
 • Kokeillaanpa.

Suomen Kuvalehti, Erityisen perheen päiväkirja. 15.5.2020. Lilja on dokumentti kehitysvammaisen lapsen arjesta. Se valittiin vuoden valokuvataidekirjaksi.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Seinämaalauksia ja rauhantyötä. 16.5.2020. Viisi kuvaa + kuvatekstit. Klikkaamalla isommiksi.

HS, Pihat ovat taas täynnä leikkiviä lapsijoukkoja. 16.5.2020. HS ikuisti etäkouluajan leikkejä Helsingin Kalasatamassa, Kalliossa ja Puotilassa.

Ilta-Sanomat, Huikea lahja: Netissä on 2,8 miljoonan kuvan arkisto, jota saa käyttää vapaasti. 16.5.2020. Yhdysvaltalainen suurmuseo ja tutkimuslaitos Smithsonian-instituutti julkaisi hiljattain 2,8 miljoonaa kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuva-arkistoa voi käyttää syöttämällä halutun hakusanan ja sitten tuloksia selaamalla.

Mikrobitti.fi, Sony yhdisti tekoälyn suoraan kameran kennoon. 15.5.2020.

Tekniikan Maailma, Miten saat johdot helposti esille otettaviksi, miten suoristat käpristyneitä valokuvia… – Lue TM:n ”käteviä pikkukikkoja” 1950-luvulta. 15.5.2020.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Samsungin 229 euron Galaxy A21s -älypuhelinuutuus myyntiin Suomessa kesäkuun puolivälissä. 15.5.2020. 6,5 tuuman näyttö ja neljä takakameraa.
 • Tekniikkatalous.fi, Alle 500 euron iPhone SE – selkeä heikkous on akkukesto. 15.5.2020. Alle viidensadan euron iPhone SE on puhelin, josta on karsittu pois kaikki ylimääräinen. Puhelin panostaa käyttökokemukseen ja pitkään käyttöikään. Vaatimaton akku, joka loppuu usein kesken päivän, on kuitenkin sen heikkous.
 • Muropaketti.com, Testi: Xiaomi Mi 10 5G -puhelimessa yhdistyvät vaikuttava kamera ja tuki 5G-yhteyksille. 15.5.2020. Hinta 899 euroa. Pääkamera 108 megapikseliä. 13 megapikselin laajakulmakamera, kahden megapikselin makrokamera ja kahden megapikselin syvyyskamera.
  • Xiaomi Mi 10 5G:n pääkameran laatu on loistava. Kameralla voi ottaa joko pixel-binning-tekniikalla luotuja 25,2 megapikselin kuvia tai aitoja 108 megapikselin kuvia. Pixel-binningin avulla neljä pikseliä yhdistyy yhdeksi, joka lisää kuviin esimerkiksi valoa.
  • Oletuksena otettavat 25,2 megapikselin kuvat toimivat hyvin. Kuvat ovat tarkkoja sekä yksityiskohtien että väritoiston ja kontrastin puolesta. Hieman hämärämmissä oloissa kannattaa suosia 25,2 megapikselin kuvia, sillä tällöin kuvat ovat valoisampia. Vielä pimeämmissä olosuhteissa kannattaa luottaa yötilaan.
  • Aidoista 108 megapikselin kuvista on kuitenkin hyötyä varsinkin silloin, jos kuviin haluaa zoomata sisään, sillä puhelimessa ei ole optista zoomia. 108 megapikselin tarkkuuden vuoksi kuviin voi kuitenkin zoomata kohtuullisen pitkälle myös digitaalisesti, ja kuvien laatu pysyy silti hyvänä.
  • Xiaomi Mi 10 5G:n 20 megapikselin etukamera ottaa hyviä selfieitä, jotka sopivat hyvin sosiaalisen median käyttöön.
  • Videokuvan puolesta Xiaomi Mi 10 5G kykenee jopa 8K-tarkkuuteen (7680 x 4320 pikseliä) 30 kuvan sekuntivauhdilla, ja 4K-kuvaa pystyy tallentamaan myös 60 FPS:n nopeudella. Videokuva on hyvälaatuista ja äänet tallentuvat videolle varsin hyvin.
  • ...Xiaomi Mi 10 5G:n tapauksessa kompastuskiveksi muodostuu se, että täsmälleen samanhintainen OnePlus 8 Pro -puhelin pesee laitteen useammassakin eri kategoriassa.
 • Mobiili.fi, Motorolan 599 ja 1 099 euron 5G-älypuhelimet edge ja edge+ tulivat myyntiin Suomessa. 15.5.2020. Motorolan 22. huhtikuuta julkistamat uudet huippuluokan Motorola edge+ sekä edullisempi keskihintaluokan Motorola edge -älypuhelin tulevat myyntiin Suomessa tänään perjantaina 15. toukokuuta alkaen. Aiemmin puhelimet ovat olleet jo ennakkomyynnissä.
 • Iltalehti, Oneplussan värikamera on kuin ”röntgen” – näkee t-paidankin läpi. 15.5.2020.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, 15.5.2020. Nikon Z50 Creator's Kit. Ei kauheasti kehuja.

Kamera & Bild, Filmpaket för vloggare från Olympus. Olympuksen kuvanvakautus toimii erinomaisesti, myös videolla (film...). Myyntiin on tullut OM-D E-M5 Mark III -kitti, suunnattu videota kuvaaville. Mukana runko + 12mm f/2 + Olympus LS-P4 (äänentallennin, voi liittää suoraan kameraan) + gorillapod. Yhteensä 20.990 kruunua. Tai runko + kittizoomi 12-45 f/4 PRO, 16.990 kruunua.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, Facebook buys GIPHY, plans to integrate it into Instagram. Giphy, GIF-keskittynyt yhteisö.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen). ...Haastiksia kun teen paljon, niin pöydällä on myös niiden tekeminen paremmin. Tähän asti oon valoilla niitä tehnyt ja luonnonvalo on vähän roikkunut mukana ja tehnyt pohjan. Nyt olisi ajatuksena kääntää koko tuo paletti toisin päin. Samoin koko haastiksen rakentaminen ja sen protokollan kehittäminen ok pöydällä. Ja toki itse haastatteleminen.
  • ...Sitten kokonaan uutena työnä on striimailu. Niistä kun tehdään muutamat koostepätkät ja niitä pitää kuvata samalla, niin paljon pitää tehdä ajatustyötä sen kanssa että miten kuvata livetilanteessa kuvituskuvaa ilman että se live-lähetyksessä näyttää turhalta haahuilulta. Muutenkin koko livelähetyksen läpi vetäminen kaikkine haasteineen (ja niitä on paljon) on isona kehityksen kohteena.
 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus). Vinkkejä kaivataan. ...Olen katsellut etupäässä Roden Videomic Pro:ta ja sen plussaversiota. En oikein saa selvää niiden eroista käytännössä tai siitä miten paljon parempia ne ovat kuin selvästi halvemmat asiallisen näköiset laitteet, kuten Boya BY-BM3031...
 • Applen selain rikkoo isot kuvat (Kuvankäsittely). Apple downsamplaa jollain suttualgoritmilla isot kuvat mitä sivu yrittää näyttää. Ei kannata edes katsella omenalla uuden lelun kuvia 100% koossa ja yrittää keksiä mistä ne olis parempia kuin vanhat kuvat. ...
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Taas useita uusia viestejä.
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Pari päivää vanha ketju.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit). (Not).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). Päivitetääns käyräkuvaa, vaikka kuolleiden määrä ei ole vielä tuplaantunutkaan, ja arvioitu tuplaantuminen ottaa aikaa 45 päivää. Kiihkeimmässä exponentiaalikäyrän vaiheessa tupaantui määrät kuudessa päivässä. Nyt siis ollaan siirrytty exponentiaaliselta käyrältä logaritmiselle: ...
 • Yks kuva vaan.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (puut kaatuu...)
 • Penkki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. (taustalla punaisena liekehtiva taivaanranta.)
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit ja 3 uutta kuvaa. R-Chrome puskee tuon kaikki IR-heijastavat kohteet punaisena suoraan paketista ulos. Ei toki tavallisella kameralla toimi ollenkaan. Siniset on käännetty channel swap eli R -> B ja B -> R 100%. Aivan viimeisimmät ovat 650-850nm kaistanpäästösuomella joka päästää ihan näkyvää väriä läpi ja osan lähi-IR kaistasta. Tässä muutama ruutu samalla kaistanpäästösuotimella.
 • (kertaus 13.5.2020) Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). sallitaanko yksi video kuvien sekaan? Tässä ensimmäinen koosteeni Vanhankaupunginlahden merikotkista. Jatkan kuvausta edelleen, poikaset lähtevät pesästä luultavasti heinäkuussa. Haasteena on etäisyys erityisesti videoinnissa kun noin 500m säteeltä pääsee kuvaamaan, eli 150-600mm putkella mennään.
  • YouTube-video, City Eagles in Helsinki. Kesto 2:46. Filmed at various locations around Vanhankaupunginlahti bay area from 500m safety perimeter to the Sea Eagle nest during late April early May 2020. Captured with Panasonic GH5 / Tamron SP 150-600mm. (Monenlaista kuvaa, äänet mukana, lennetään superkuunkin ohi. Näyttää, että merikotkien pesä olisi ihan Majakan ja Loiston edessä...).

Yle, Tämä lumoava video kelpaisi matkailumainokseen – Urbaani merikotka ruokkii poikasiaan keskellä Helsinkiä. 14.5.2020. Helsinkiläisestä Tatu Pärssisestä tuli luontokuvaaja vähän kuin sattumalta kuukausi sitten. Pärssinen luki uutisia Helsingin Vanhankaupunginlahdella pesivästä merikotkaparista ja kiinnostui lähiseudun luontotapahtumasta. – Tajusin, että minulla on tarvittava laitteisto kuvata sitä ja päätin tarttua toimeen, kun oli mielenkiintoinen mahdollisuus.

 • Peruspokkari ei merikotkien kuvaamiseen riitä, sillä pesää on sallittua tarkkailla ainoastaan useamman sadan metrin päästä pesimärauhan takaamiseksi.
 • Tatu Pärssinen kävi kuvaamassa merikotkia useana päivänä ja vaihtoi paikkaa Fastholman lintutornin kupeeseen. Auringonlaskun aikaan alkoi tuntua, että onnistuminen voisi olla lähellä. – Tiesin, että kuu on jossain siellä taivaalla, mutta että kamera sattui osoittamaan niin, että kotka lensi kuun ohi, niin pitäähän siinä vähän olla tuuriakin mukana, Tatu Pärssinen naurahtaa.
 • Tatu Pärssinen ei usko, että olisi lähtenyt etsimään merikotkaa kameran kanssa kaukaisiin erämaihin satojen kilometrien päähän. Poikkeuksellinen sijainti oli hieno tilaisuus kokeilla kuvaamista. Kaikkiaan Pärssinen laskee liikkuneensa merikotkia kuvatessaan maastossa viitisenkymmentä tuntia.

Hel.fi, Keskellä Helsinkiä pesivä merikotkapariskunta sai kolme poikasta. 12.5.2020. Uskalias merikotkapariskunta perusti tänä keväänä pesänsä keskelle Helsinkiä. Nyt pesästä kurkistaa jo kolme pienokaista. Merikotkien pesiminen keskellä pääkaupunkia on ainutlaatuista, sillä laji ei ole tiettävästi aiemmin pesinyt näin kaupunkimaisessa ympäristössä Suomessa eikä Euroopassa. Merikotkat ovat arkoja ja pesivät tyypillisesti kauempana asutuksesta.

Yle, Museot avautuvat viimein tauon jälkeen – näin kävijöitä suojellaan koronalta. 15.5.2020. Avautuvat 2.6.2020. Tiistaina.

Olli Kanerva, Home improvement. 14.5.2020. Pesänrakentajat. Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-14. Olympus.

Yle, Digitreenit: Opi taitavammaksi Youtuben käyttäjäksi. Päivitetty 7.2.2020. Alkuperäinen artikkeli ilmestynyt 17.5.2017.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, A Peek Inside the AF-S Nikkor 120-300mm f/2.8 FL ED SR VR. Roger Cicala. Useampikin asia paljastui. Esimerkiksi se, että zoomi-päässä Nikkor on optisesti aivan ällistyttyvän hyvä. Ja onko Nikonin uusien Z-objektiivien suunnittelua hyödynnetty näissä uudemmissa F-objektiiveissa.

Diyphotography.net, Should you re-retouch your old photos?

Digital Photography School, Peak Design Everyday Backpack Zip Review. Väri harmaa, muitakin värejä. Suomen hinta on 250 euroa (hinnassa on mukana verot). Paino 1.3 kg, tilajakajat mukana 1.55 kg. Vahvat ja kestävät vetoketjut (20x verrattuna alkuperäiseen versioon). Reput ovat usein liian isoja tai liian pieniä. Tämä on juuri parahultainen, kuitenkin mahtuu paljon tavaraa, myös kannettava tietokone (aina 15 tai 16 tuumaan asti). Moderni ilmiasu. Arvosana 4 * / 5 *.

Thom Hogan, 14.5.2020. Sony kirjanpitovuoden tuloksesta. Miltä näytti viimeinen neljännes, tammikuussa maaliskuuhin vuonna 2020.

The Online Photographer, A Print is an Occasion.

Kamera & Bild, Nikon meddelar svenskt leveransdatum för Nikon D6. Lanseerattiin helmikuussa. Toimitusten piti alkaa huhtikuussa. Nyt aikataulu on toukokuu, tarkemmin 21.5.2020. Silloin ensimmäiset Nikon D6 -mallit toimitetaan asiakkaille.

Kamera & Bild, Kolla in fotorealismen i grafiken hos nya Playstation 5. YouTube-video, kesto 9:03. In English, myös tekstitys. Ensi vuoden alkupuolella pelintekijöiden käyttöön.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen). Olen huono valokuvaaja, multa puuttuu joku geeni. Parhaat kuvat syntyvät ennemminkin vahingossa kuin suunnittelun tuloksena. Rajaus on hanurista ja jälkirajauksella yritän paikata puutteitani. En osaa miettiä kuvaustilanteessa kuvaa kokonaisuutena ja tiettyjä juttuja ei huomaa ajatella ennen kuin on myöhäistä. Osaan painaa laukaisinta ja pitää kameran vakaana. Jälki on suht terävää, kunhan tilanne ei ole kovin haastava. Samaan pystyy 95 % kameran käyttäjistä.
  • Yritän kehittyä kerronnallisessa mielessä, mutta sitä ei saa verkkokaupasta. Onko minulla silti vielä toivoa?
 • Canoscan 4200f skannausohjelma (Printterit, skannerit). Minulla on vanha Canoscan 4200 skanneri, jota ei tueta Windows 10:ssä. Löytyykö muita ohjelmia kuin Vuescan jolla voisi skannata kino- ja rullafilmin negoja ja vanhoja paperikuvia? En tiedä onko tähän käyttöön vain maksullisia ohjelmia. En viitsisi viedä kierrätykseen toimivaa laitetta.
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony). Sonylta tulossa uusi kompaktikamera.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). 16+ dynamiikasta keskustellaan. Miten se oikein voisi olla toteutettu.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit). Extraordinary losses ei lienekään mikään sen kummoisempi termi, kuitenkin normaalin toiminnan ulkopuolisia ylimääräisiä menoja tai tappioita. Ei siis mikään tulosvaroitus tms. Samassa veneessä Nikon on muiden kameravalmistajien kanssa, ei sillä sen huonommin mene. On vain varautunut ehkä muita paremmin tulevaan ja ilmoittaa siitä hyvissä ajoin.
 • The Doors, part 6. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kajastus portin takana (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Nr. 4 vuosia sitten... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa. Liro.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. (rappioromantiikkaa).

Sulantoblog, 5 Photography Myths Busted. 12.5.2020. YouTube-video, kesto 13:38. Tekstitys in English.

 • #1 Full frame camera is the only professional camera
 • #2 You buy a system camera to be able to use as many lenses as possible
 • #3 You need certain lenses or a certain number of lenses
 • #4 Sharpness is one key element in a photograph
 • #5 Shallow DOF is one key element in a photograph .
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live Stream with Lisa and Tom Cuchara. 13.5.2020. YouTube-video, kesto 1:43:02. This Live Stream is all about Olympus and photography. Photographers and Olympus Educators Lisa and Tom Cuchara are my guests. As usual, there will be a Q&A. My Channel membership is now open.

 • YouTube-kanavalla on yli 30.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

HS, Johannes Romppasen kirja 6-vuotiaasta tyttärestään palkittiin vuoden 2019 valokuvataidekirjana – HS:n jutussa Romppanen näyttää, millaista on olla isä lapselle, joka ei juuri liiku eikä puhu. 13.5.2020. Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo ovat valinneet vuoden 2019 valokuvataidekirjaksi Johannes Romppasen kirjan Lilja.

 • Romppasen teos kertoo, millaista on olla isä lapselle, jolla on todettu asteikolla 1–5 vaikeimmaksi määritelty cp-vamma. Romppasen Lilja-tytär oli kirjan julkaisun aikaan 6-vuotias. HS julkaisi alkuvuodesta jutun, jossa Romppanen oli valinnut teoksestaan 18 kuvaa ja kertoi, millaista elämä heidän perheessään on.
 • Muut finalistit olivat Natalia Kopkinan Mame, Kati Leinosen Äimärautio, Anni Leppälän hyle | curtain | backdrop ja Marco Melanderin sekä Saara Salmen Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma.
 • Photobookaward.fi, Vuoden valokuvataidekirja 2019 on Johannes Romppasen Lilja. Voittajakirjan sivuja käännetään videolla, kesto 2:48. Muita finalistela myös omalla videollaan, kesto 2:18.
 • Korkeatasoisia ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli määräaikaan mennessä kaiken kaikkiaan 34 kappaletta, joiden joukosta valintalautakunta nimesi viisi finalistia:
  • Natalia Kopkina: Mame
  • Kati Leinonen: Äimärautio
  • Anni Leppälä: hyle | curtain | backdrop
  • Marco Melander ja Saara Salmi: Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma - The Fantastic World of Atelieri O. Haapala
  • Johannes Romppanen: Lilja

Tekniikan Maailma, Näin säädät kameran niin, että saat parempia kuvia. 13.5.2020. Suljinaika. Aukko eli himmennin. Herkkyys.

Rajala Blogi.

Tekniikan Maailma, TM-testi: Samsung T7 Touch Portable SSD 1TB -usb-massamuisti – Data liikkuu turvallisesti jopa gigatavun sekunnissa. 13.5.2020. Toimituspaketin yksi yhdyskaapeli sopii isännän usb-a-vastakkeeseen ja toinen usb-c:hen. Paras nopeus saavutetaan usb 3.2 gen 2 -liitännällä tai sitä uudemmalla. Vanhemmatkin usb-liitännän tyypit yleensä kelpaavat. Tosin vauhti jää niillä hitaammaksi. Isännäksi kelpaavat muun muassa MacOS-, Windows- ja ChromeOS-tietokoneet, monet Android-puhelimet ja -tabletit ja useat pelikonsolit.

 • 500 Gt versio 150-160 euroa. 2 000 Gt versio 420-450 euroa

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Arrange Your Photoshop Workspace for Faster Editing.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 45 Excellent Pictures of Eggs.

Diyphotography.net, Instagram now lets you delete nasty comments in bulk.

Petapixel.com, Instagram Now Lets You Batch Delete Comments, Disable Tags and Mentions.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusia viestejä tuhdisti.
 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa). Nikon F-801s dataluukulla, 4 lasia, perustsuumi joka tuli mukana, 50mm eniten käytössä, Kalansilmä, 300mm, Runkona uskomattoman kyvykäs, tähän vertaan kaikkia muita, vaikka onkin 30 vuoden takaa..
  • harjoittelussa D750 3 obj sigma 14mm, sigma 24-120, sigma ex apo hsm -500mm (tässä on vielä se manual aukon säätö jotta käy negarunkoon), jos tälla pääsisi samaan jonain päivänä kuin F-801s eli harjaantuisi käyttö selkärankaan etc.. Ihan säätäjien leikkeihin tämä, varmaan ikään tule opeteltua kaikkia hienouksia..
  • ja Nikon1 V1, 2 tsuumia, -30mm ja -110mm, tällä kuvaan eniten koska kulkee eväslaukussa mukana.. Ihan hauska, mutta hämärä ja yö vaikeita piirtää jotain kennolla..mutta onnistuu jollain lailla manaalilla..
 • Rhinocamera.com (Ulkomailta ostaminen). Ongelmia, kuinkas muuten.
 • Sony ZV1 (Nikon, Sony). Sony julkaisee uudenlaisen pokkarin. Eli ZV sarjan ensimmäinen olisi tulossa kesäksi.
 • Sony A58 + Canon EF -linssit (omat ja Sigmat) (Järjestelmädigit). Useampi uusi viesti.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. 400/2.8 + runko ja muuta tärkeetä niin painoa käsimatka bagaasissa +12kg... Luffella 6kg max.Ei ole vielä tullut sanomista.Muuten tuon 400/2.8 kanssa ei ole paino haitannut kun kuvailut autonoven päältä riisipussilta.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). sallitaanko yksi video kuvien sekaan? Tässä ensimmäinen koosteeni Vanhankaupunginlahden merikotkista. Jatkan kuvausta edelleen, poikaset lähtevät pesästä luultavasti heinäkuussa. Haasteena on etäisyys erityisesti videoinnissa kun noin 500m säteeltä pääsee kuvaamaan, eli 150-600mm putkella mennään.
  • YouTube-video, City Eagles in Helsinki. Kesto 2:46. Filmed at various locations around Vanhankaupunginlahti bay area from 500m safety perimeter to the Sea Eagle nest during late April early May 2020. Captured with Panasonic GH5 / Tamron SP 150-600mm. (Monenlaista kuvaa, äänet mukana, lennetään superkuunkin ohi. Näyttää, että merikotkien pesä olisi ihan Majakan ja Loiston edessä...).
 • The Doors, part 6. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (kuvassa pieni lisämauste.)

Sulantoblog, Nanlite Pavotube II 6C –Tube with COLORS. 9.5.2020. YouTube-video, kesto 8:09. Nanlite Pavotube II 6C –Tube with COLORS This is a versatile LED tube light with variable color and many color effects. Pari viikkoa vanha tuote. Kiinto. Sisäänrakennettu akku, usb-lataus, kaapeli mukana. Kelvin-asteita voi säätää. Ei säänkestävää. Vaikuttaa kohtuutukevalta. Kauko-ohjain pitää ostaa erikseen (jos haluaa etänä säätää).

 • 25cm pitkä. Efektejä. Jaustakierre. Magneetteja, voi kiinnittää metallialustalle. Metalliteippiä, jolla voi kiinnittää vaikka seinälle. Esimerkkikuvia valaisusta. Ei tietenkään kovin tehokas. Jos lähellä vaikka kasvoja, käy hyvin. Paino Paino 258g. Hinta on 100 euroa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live with Jimmy Cheng - [from RED35]. 6.5.2020. YouTube-video, kesto 2:02:01. This Live Stream is all about Olympus and photography. Photographer and Olympus Ambassador Jimmy Cheng has a very popular YouTube channel red35 photography. As usual, there will be a Q&A.

Peter Forsgård, The Future Of Olympus - [What to expect next?]. 8.5.2020. YouTube-video, kesto 10:25. The future of Olympus is interesting. Imaging Resource website had interviewed Masanori Sako, the Senior Manager of Global Marketing Strategy for Olympus Imaging Division. I am commenting on his answers and what that all means for us photographers.

 • 162 kommenttia and counting...
 • 14 043 katselukertaa and counting...
 • Instagram, jpeterf

Petteri Hautamaa, Goprokokeiluja kotipihalla. 13.5.2020. Koronahässäkkä pisti varmasti monien muidenkin arjen uusiksi. Itse sain leipätyön osalta passituksen etätöihin. Onneksi kotikkonttorityöskentelystä oli jo kokemusta ja sellainen on ylipäänsä ammatissani mahdollista.

 • ...Kaikki kokeilemani puhelimella operoitavat kameroiden etälaukaisusovellukset ovat osoittautuneet huonoiksi. Yleisin ongelma on, ettei wifin kantama riitä tarpeeksi etäälle, viimeistään ongelmia tulee ikkunalasin läpi operoitaessa. Niiden epävarmojen värkkien kanssa säheltäminen myös syö aivan liikaa hermoja ja aikaa. Ne unohdin saman tien....
 • Inhoan liian teknisiä vimpaimia luontokuvauksissa. Kaikki maailman digihärpäkkeet ovat vaikeakäyttöisiä kalliita akkusyöppöjä, jotka vaan kasvatettavat mukana raahattavaa kuvauskalustokuormaa entisestään. Innostuin taannoin Luontokuvalehdessä esitellyistä Ville Heikkisen liiketunnistinluontokuvauksista. Hankin tietysti tuolloin parinsadan euron monimutkaiset triggerit, joita en loppupelissä koskaan saanut toimimaan järkevästi. Miksei systeemi voinut olla yhtä yksinkertainen, kuin halvassa perusriistakamerassa. Innostus lopahti täysin.
 • Viime syksynä hankin Vantaanjoen meritaimenien kuvauksiin Gopro Hero 7 black actionkameran. Sen etuina on mm. minimaalinen kevyt koko, hyvät videointiominaisuudet, laaja syväterävyys, vedenpitävyys, erittäin laaja kuvakulma, runsas lisävarustetarjonta ja ominaisuuksiinsa nähden edullinen hinta. Se osoittautui ihan näppäräksi apuriksi etenkin meritaimenten vedenalaisvideoinnissa. Toki kaipaisin parempaa kohinankestoa, lyhyempää lähitarkennusetäisyyttä ja pidempää akunkestoa, mutta kaikkea ei voi aina saada samaan pakettiin – ei ainakaan kameramaailmassa.

HS, Maavoimat suunnittelee taistelijoille uudenlaisia ”taskulennokkeja”. 12.5.2020. Tulevat mikrolennokit ovat huomattavasti pienempiä kuin kuvassa oleva Israelista hankittu Orbiter-minilennokki. Tarkoituksena on varustaa iskuportaan eli etulinjan taistelijat pienimmillä mahdollisilla lentävillä laitteilla, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen tähystyksen, valvonnan, johtamisen ja tulenkäytön.

 • Viime vuonna Puolustusvoimat kertoi ostavansa Kiinasta kaupallisia lennokkeja paikallisjoukkojen käyttöön. Paikallisjoukot koostuvat käytännössä paikallispataljoonista ja maakuntakomppanioista. Ostetut lennokit ovat malliltaan kameroilla varustettua pienoiskoptereita. Ne painavat vain noin 0,7 kiloa. Kaiken kaikkiaan näitä Mavic Pro Platinum -pienoiskoptereita on tarkoitus hankkia 180 kappaletta.

Pari live-kameraa. Visit.saimaa.fi, Saimaan Luontolive. Järvimaisema. Metsämaisema. En kuullut ääntä.

JAS Blogi, Vinkkejä Canon-kamerasi puhdistukseen. 12.5.2020. Ei kennonpuhdistukseen vinkkejä.

Iltalehti, Tornion upea musta joutsen nähty laulujoutsenen kanssa – Romanssi on tuhoon tuomittu. 12.5.2020. Mustajoutsen ei kuulu Suomen luontoon, kertoo Iltalehdelle Birdlife Suomen puheenjohtaja Mika Asikainen. Vieras on harvinainen, sillä mustaajoutsenta bongataan Suomesta vuosittain yhdestä kouralliseen yksilöä.

 • Mustajoutsen on joutsenlaji, joka elää luonnonvaraisena Australiassa. Euroopassa sitä nähdään vesilintupuistoissa. – Sellaisesta tämäkin yksilö on todennäköisesti karannut, Asikainen miettii.

Visionist.fi, Ammattilaisten DJI Matrice 300 -kuvauskopteri lentää melkein tunnin ja kuvaa ympäristöä jopa 23-kertaisella suurennuksella. 12.5.2020. Lehdistötiedote. DJI Matrice 300 RTK on ammattilaiskäyttöön tarkoitettu kuvauskopterialusta, jota voidaan hyödyntää erilaisissa lennätys- ja kuvaustehtävissä monenlaisen hyötykuorman avulla. Kopterin kanssa yhteensopivilla Zenmuse H20 -hybridikameroilla onnistuvat sekä tarkat valokuvat ja vaativa videokuvaus että esimerkiksi laajakuvaotokset, yökuvaukset ja lämpökamerakuvaaminen. Kokonaisuus sopiikin erinomaisesti monipuoliseen suojelutyöhön, valvontatehtäviin ja tarkastuslentoihin niin viranomaisten kuin yritystenkin käyttöön.

 • DJI Matrice 300 RTK -kuvauskopteri tulee saataville toukokuussa yhdessä kahden TB60-akun ja BS60-latausaseman kanssa 11 200 euron suositushintaan. DJI Zenmuse H20- ja DJI Zenmuse H20T -kopterikamerat tulevat myös saataville toukokuussa 3 999 ja 10 599 euron suositushintoihin. Kaikki hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Itavayla.fi, Porvoo-kuvistaan tunnettu Niko Laurila valittu Uudenmaan Yrittäjien Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. 12.5.2020. Uudenmaan Yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä on Porvoo-kuvistaan tunnettu 28-vuotias Niko Laurila. Laurilan yritys Ilmavaltiaat Oy tuottaa monipuolisia valo- ja videokuvauspalveluja.

TE-palvelut, Kuvaaja-multimediatoteuttaja, Elido Oy, Kerava. video- ja valokuvausta, editointia ja jälkikäsittelyjä, mainosten ja kuvamuokkausten tekemistä ja äänellistä viestintää ja äänituotantoa. Kaikessa liikkuva kuva ja sen eri muodot yhdistettynä eri osaamisiin ja kommunikointi koko tiimin kanssa ovat haettuja vahvuuksia.

 • Työpaikan osoite Kumitehtaankatu 5, 04220 KERAVA
 • Asuntomahdollisuus kyllä
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa Sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 24.05.2020

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Digital Photography School, Non-Photographic Activities To Improve Your Photography Without Leaving Home.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Mike + Video = ? Mikelle videot tuottavat edelleen ongelmia.

Thom Hogan, 12.5.2020. Nikon on varautunut uudestaan väheneviin tuottoihin. Kyse ei ole mistään valtavasta paniikista. Edelleen odotuksissa on, että kirjanpitovuoden lopputulos plussalla.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #91 - Paymannen - Gatufotograf. Kesto 50:29.

Fotosidan.se, ”Respektera hederskodex vid naturfoto”.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hintavinkit (Myydään).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). ...No nyt onnistui yhdistää kamera anroid puhelimeen. Pakotti vaan laittamaan sen gps paikannuksen päälle. En kyllä ymmärrä miksi sen vaatii.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S -ketjusta siivottua (Leica-asiaa) osa 3 (Järjestelmädigit).
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Lähinnä tilt-shift aiheena. Siis enemmän tai vähemmän kaatuvat seinät laajakulmalla ja läheltä kuvattaessa.
 • Teema: Tähtitaivas ja tapahtumat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Seulaset, kuvattu tee se itse seurantajalustalla ja GH5/200mm F2.8 combolla. Kuvat 109x10s ISO3200 f2.8. Täytyy tässä kesänaikana yrittää kyhäillä tarkempi ja tukevampi systeemi, niin sais vähän pidempiä valotuksia.
 • TEEMA: Orava (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. Parit pihatirpat.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Toisessa ihminen.
 • Kelikamera (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talvella ostettu Laowan 7,5 millinen kotiutu vihon viimein (poika haki sen myyjältä, mutta sillä ei oo ollu sattuneesta syystä tänne asiaa). Käin keittiön ikkunan alla eilen rouvan kukkapenkissä testaamassa opiskaa: ...
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 kuvaa. Kohteen muita näkymiä. Muutamassa kuvassa on käännetty värit IR-Chromen suodattamasta kuvasta kun ajattelin tarkastella miltä näyttäisi sininen kasvillisuus.

Ilta-Sanomat, Antti Hämäläinen on kuvannut 1,5 kuukautta tyhjää, upeaa ja erilaista kaupunkia - "Helsinki on kaunis". 11.5.2020.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Tekoäly arvioi ministerien ikää kuvan perusteella. 12.5.2020. Iän arviointi on yksinkertaista: annetaan tekoälylle valtava joukko ihmisten kasvokuvia ja niihin liittyvä ikätieto. Koneoppiminen muodostaa neuroverkon, joka tunnistaa kasvoista piirteitä ja yhdistää ne ikätietoon. Sitten vain kokeilemaan, millaisia arvioita uudet henkilöt saavat.

 • Kokeilua varten etsin netistä kuvia, joissa esiintyy hallituksen maailmankuulu naisviisikko. Todelliset iät ovat (syntymävuoden mukaan laskettuna suhteessa vuoteen 2020): Sanna Marin (35), Katri Kulmuni (33), Li Andersson (33), Maria Ohisalo (35) sekä Ann-Maja Henriksson (56).

Petteri Järvinen, Bittimittari, Tekoäly tunnistaa kuvia osa 3: Everypixel tunnistaa mainiosti. 11.5.2020. Microsoft, Google ja Apple tunnistavat kuvia muiden lisätoimintoina. Entä yritys, joka on erikoistunut valokuvien tunnistamiseen (ja jopa kuvan hienouden arviointiin, mutta siitä toisessa kirjoituksessa)? Everypixel on kehittänyt kuvantunnistusta esimerkiksi kuvapankkien käyttöön. Koneellinen arviointi säästää aikaa ja auttaa ohittamaan huonoimmat kuvat.

Lassi Kujala, Facebook, Kaksi hoopoa räntäsateessa. 11.5.2020. Jos joku vielä uskoo, etteivät eläimet leiki keskenään niin kannattaa katsoa oheiset kuvat, jotka otin tänään. Rusakko ja varis.

Yle, Paltamon sääksikamerassa jo ensimmäinen muna! Kuoriutumista odotellaan juhannuksen alla. 11.5.2020. Aika tuiman näköinen ilme.

Meriharakka.net, Kirsikankukkia koronakeväänä. 11.5.2020.

Ilta-Sanomat, Arvi todisti, kuinka karhu iski hampaansa lajitoverinsa niskaan – metsän kuninkaiden hurja paini tallentui videolle Kuusamossa. 11.5.2020. Arvi Tyni tallensi kahden uroskarhun näyttävän painiottelun Kuusamossa huhtikuun lopussa. Arvi Tyni on kuvannut samoissa maisemissa ennenkin – isänsä Veikko Tynin pyörittämän Karhukuvaus Kuusamon kohteissa. Kesto 1:44.

Olli Kanerva, Prisoner. 11.5.2020. Equipment: E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-20.

Yle, Ilves yllätti vihtiläisperheen – Riistanhoitoyhdistys: rusakot ja hiiret houkuttelevat kotipihoille. 11.5.2020. Vihti.

Taike.fi, Taike jakoi 533 korona-apurahaa ensimmäisellä hakukierroksella. Korona-apurahan ensimmäisellä kierroksella hakemuksia tuli 3733. Taike jakoi 533 hakijalle apurahan, jonka suuruus on 3000 euroa. Korona-apuraha on tarkoitettu työskentelyedellytysten lyhytaikaiseen turvaamiseen hakijalle, joka on koronaepidemian vuoksi menettänyt taiteelliseen työhön perustuvia työtilaisuuksia tai ansaintamahdollisuuksia.

 • Nimet ja asuinpaikka listassa (tunnistin nimeltä alle 10 valokuvaajiksi...)
 • Korona-apuraha yksityishenkilöille. Hakuaika 01.05.2020 - 15.05.2020. Korona-apurahoitus on tarkoitettu luovien alojen sekä kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille, joiden työskentelymahdollisuudet ovat vähentyneet ja toimeentulo on heikentynyt koronapandemian vuoksi 13.3.-31.5.2020 välisenä aikana. Suuruus 3000 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Searing Photos from the Frontlines of the Hidden War on Animals.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR, Fujifilm X-T4 First Shots: Fuji’s souped-up ‘X-T3 with IBIS’ arrives for laboratory testing. Fujifilm X-T4 tullut kauppoihin. Julkistettu 26.2.2020. Peilitön kroppikennoinen 1.5x, 26 megapikseliä, retroulkonäkö. Runkovakaaja, 6.5 stoppia. 425 tarkennuspistettä. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö 1.62 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä. 20 kuvaa sekunnissa. Ei sisäistä salamaa. 4K video. Kaksi sd-korttipaikkaa (UHS-II). USB 3.2, myös lataus. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Sääsuojattu. Yhdellä latauksella ottaa 500 kuvaa. Paino 607g.

Digital Photography School, Nikon Launching Two New Mirrorless Cameras in 2020.

Thom Hogan, CIPA's 2019 Camera Market Report. Jo maaliskuussa julkaistu. Nyt Hoganilla on ollut aikaa käydä materiaali läpi ja kertoa omat huomionsa.

Kamera & Bild, Inspiration och utbildning på nätet – gratis. Videoita.

Fotosidan.se, Kameran som tar 70 biljoner bilder i sekunden. Näitä Ruotsin ja Suomen biljoonia. Aika monta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ollaanko dynamiikka-hypyssä? (Sana on melkein vapaa). 9 viestiä.
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Revontulet ja henkilö samaan kuvaan? (Kuvaus yleinen).
 • Sony E-tyypin bajonetti. (Optiikka). Suunnitelmissani olisi Sony A6000 kameran hankinta. Kysymykseni koskee sitä, että voiko kyseiseen kameraan liittää hallussani olevia Panasonic Lumix G1:n objektiiveja vai pitääkö pysyä vastaavan tyyppisissä Panasonic:in 3/4 kameroissa?
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva. Nyt löytyi sen verran tuuhea metsittynyt vanha tila keskellä ei mitään että riittää kuvattavaa moneksi illaksi. Maistiainen, minkä huomasin vasta kun olin kuvannut toista kohdetta n. puoli tuntia kamera käännettynä 180 astetta...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mustarastas ja 2 x sepelkyyhky.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mv-kuva. Ei Suomesta.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 13 kuvaa. Ja vähän tekstiäkin, kuten melkein aina.

Rajala Blogi, Objektiivin merkitys kuvauksessa. 11.5.2020.

HS, Toisenlaiset kuvat koronasta. 9.5.2020. Poikkeusajat pakottavat ihmiset uudenlaiseen luovuuteen kaikkialla maailmassa. Huumorintaju on mahdollista säilyttää tiukassakin paikassa. 19 kuvaa. Joka puolelta maailmaa. Klikkaamalla isommiksi. Kuvatekstit.

Ilta-Sanomat, Sudenpennut tervehtivät johtajaurostaan riemuiten – valokuvaaja Jussi Nukari ikuisti susilauman elämää harvinaisella tavalla. 10.5.2020. Lähimmillään Nukari pääsi 20 metrin päähän susista ja 40 metrin päähän karhusta kuvatessaan suurpetoja Kainuussa viikonloppuna. Suurin osa kuvista otettiin aamuyöllä kolmen ja seitsemän välillä, jolloin yöeläimet ovat vielä liikkeellä, mutta valoa on jo tarpeeksi.

Aamuposti.fi, Hyvää ja kaunista – virtuaalinen valokuvanäyttely äitienpäiväksi. 10.5.2020. Äitienpäivän kunniaksi Hyvinkään Kameraseura kokosi virtuaalisen valokuvanäyttelyn, joka avautui tänään sunnuntaina. Hyvää ja kaunista -valokuvanäyttelyssä on noin 50 kuvaa 15 kuvaajalta. He ovat tulkinneet näyttelyn teemaa kukin omalla tavallaan, ja kokonaisuus on siksi tarkoituksella varsin moni-ilmeinen.

Finna.fi, Helsingin kaupunginmuseo. Helsingin ja helsinkiläisten menneisyys kuvina, esineinä ja taiteena.

Iltalehti, Pienellä uikulla on kruunu, paholaisen silmät ja pirullinen käytös: katso kuvat kiehtovista lemmenpuuhista. 10.5.2020. Mustakurkku-uikut ovat viihtyneet samassa kaupunkilammessa jo monta kesää. Video ja 8 kuvaa.

Anna.fi, Linturetkelle ei tarvita paljon varusteita – lintuharrastaja Hanna Mensonen antaa vinkit, miten aloittelijan retki onnistuu. 10.5.2020.

Maaseudun Tulevaisuus, Törmäsitkö outoon kasviin tai hyönteiseen? Lajintunnistukseen saa apua uudessa palvelussa. 10.5.2020. Toiset käyttäjät ja tekoäly auttavat tunnistamaan lajeja, kun kuvan tai äänitteen lähettää iNaturalist-havaintopalveluun. Luontohavaintoja voi nyt kirjata älypuhelimen sovelluksella. Samalla iNaturalist-havaintopalvelulla voi saada myös tunnistusapua havaintoihin. Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on aloittanut yhteistyön iNaturalist-palvelun kanssa. iNaturalist-palvelun ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavat California Academy of Sciences ja National Geographic Society.

Iltalehti, Puistostakin voi tulla viruslinko – infektioylilääkäri listaa kriittisimmät ohjeet ulkoilijoille. 10.5.2020. Vähän vielä Roihuvuoren kukkivista kirsikkapuista, esimerkinominaisesti.

(kertaus) Yle, Bobby Orr teki 50 vuotta sitten yhden kiekkohistorian ikonisimmista osumista – valmentaja hehkuttaa edelleen: "Olen muistellut sitä miljoonia kertoja". 10.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, How To Photograph Creative Silhouettes In 5 Easy Steps.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, Slideshow: Winners and finalists of the Academy's annual BigPicture competition. San Francisco California Academy of Sciences. 6400 kuvaa, 65 maata. 49 finalistia ja voittajat.

Digital Photography School, Lightroom Preset Compatibility: XMP or LRTemplate Confusion?

Earthboundlight.com, Other Than Your Camera. 10.5.2020. Mitä muuta otetaan mukaan kuin kamera.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ollaanko dynamiikka-hypyssä? (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 3 viestiä.
 • Onko kännyn vai oikean kameran kuva (Sana on melkein vapaa). ...Tarkoitin lähinnä sitä, että kännykkäkuvien polttoväli on lähes aina jotain väliltä laajis-normaaliobjektiivi. Joissain puhelimissa osataan jo todella hyvin tehdä huijaus-bokeh, jota ei aidosta erota muuten kuin tarkkaan tutkimalla; toisin sanottuna se ajaa asiansa. Joka tapauksessa nykyajan valokuvista joita me päivittäin näemme vaikkapa sosiaalisessa mediassa otetaan puhelimella varmaan 99%, joten pidemmällä polttovälillä otettu kuva näyttää "erilaiselta" kuin mihin olemme tottuneet. Lähinnä siis sen takia että perspektiivi on eri jos kuva on otettu kauempaa, osittain myös rajallisen syväterävyyden takia (jos kuvaaja on käyttänyt pientä syväterävyyttä). ...
 • Tarvetta moderointiin? (Sana on melkein vapaa).
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S -ketjusta siivottua (paljon Leica-asiaa yms.) (Järjestelmädigit).
 • Sony A58 + Canon EF -linssit (omat ja Sigmat) (Järjestelmädigit). Tuli tuossa esille Olympuksen runko; siihen kommenttia, vaikka en varsinaisesti osaa pulmaasi ratkaisua esittää. Olympus ja Panasonic tekevät m43-järjestelmän runkoja. Niiden bajonetti eli objektiivin kiinnitys on sama. Rekisterietäisyys on lyhyt (matka bajonetin pinnasta kennoon), eli ne tarvitsevat rungon ja objektiivin väliin lisää tavaraa kaikilla vierailla objektiiveilla. Niihin on myös saatavana adaptereita lähes kaikkia mahdollisia objektiiveja varten. ....
  • ...m43-kenno on neljäsosa kooltaan ns. täyskennoiseen eli kinofilmin kokoiseen kennoon verrattuna. Täyskennoiseen tehty 100 millin objektiivi vastaa kuvakulmaltaan m43-kamerassa samaa kuin 200 milliä täyskennon edessä; eli objektiivin millit tuplaantuvat. Mutta samalla pienempi kenno omaa haittojakin; jos kaikki muut kuvan laatuun vaikuttavat tekijät ovat samat, on isomman kennon kuva tarkempi. Postimerkin piirtämiseen tarvitsee terävämmän kynän kuin postikortin piirtämiseen. Palautuu kysymykseen, mikä on itse kullekin riittävää. Syväterävyyttä pienempi kenno vastaavilla milleillä lisää, mikä on joskus hyöty, joskus haitta. ...
 • Sony a77 m2 - näytössä vikaa (Järjestelmädigit). Näyttöön on ilmestynyt laikkuja jotka koko ajan lisääntyvät. Kyseessä on ilmeisesti kyseisen kameran näyttöjä vaivaava tyyppivika. Takuu on mennyt umpeen eikä maahantuoja suostu enää korjaamaan. Näytön pystyy itsekin aika helposti vaihtamaan - onko joku vaihtanut?
 • Uusi asunto (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Metsässä kuljeskellessa löytyi käpytikan uusi asunto, kun puun alla oli tuoretta purua.
 • Yövalot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pyhän Laurin kirkko, Vantaa.
 • Big Cat Diary (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mopani metsien kuningas.Kissa löytyi Botswanassa Okavangonsta moremin luonnonsuojelu alueelta.Tarkemmin saarelta jota kutsutaan death tree Island kun sinne pääsi tällä kertaa.Useasti matka tonne on päättynyt ylitsepääsemättömään vesiesteeseen.
 • Masan kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin): Tytär herätti puoli kuuden maissa. Kun olin hereillä, päätin kurkata takaikkunasta, millainen aamu siellä oli. Ja sitten tulikin kiire juosta ulos. Tätä ennen kylläkin laitoin veryttelyhousut jalkaan. Onni on asua talossa, jonka takapihalta avautuu tällaiset näkymät.

Rajala Blogi, Ota parempia kuvia lapsistasi. 10.5.2020. Puhelimen muistin kuvaaminen täyteen käyttökelvottomia kuvia lapsista on kuin täysi-ikäistymisriitti tuoreiden vanhempien keskuudessa tänä päivänä. Tosiasia on, että valtaosaa näistä kuvista ei tulla koskaan katsomaan toista kertaa. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä säästämisen arvoisten kuvien ottamiseen oikealla kameralla.

Lassi Kujala, Facebook, Jäniksen elämää. 9.5.2020.

Yle, Puistoissa on nyt tungosta, ja kirsikkapuistossa erityisesti – hanami aiheutti väenpaljoutta, mutta kukkaloiston ihailu sujui rauhallisesti. 9.5.2020.

HS, Pesäpöntöt pelastivat tuulihaukan: katso harvinainen kuvasarja tuulihaukkojen parittelusta. 10.5.2020. Ympäristömyrkkyjen takia 1960-luvulla Suomessa rajusti taantunut petolintu on saatu elpymään pöntötysten avulla.

Avplus.fi, Koko EU alueen droneasetusten siirtymäkausi alkaa 1.7.2020. 9.5.2020. Koko EU:n kattavat drone-asetukset julkistettiin 11.6.2019 ja niitä ryhdytään soveltamaan siirtymäkaudella, joka alkaa 1.7.2020. Uuden asetuksen myötä poistuu jako kaupallisen ja harrastetoiminnan väliltä. Lisäksi kaikkien toimijoiden on rekisteröidyttävä, jotka käyttävät yli 250 g painoisia droneja tai dronea jossa on kamera ja jota ei ole lelulain mukaan määritelty leluksi. Dronen sallittu lentämiskorkeus on asetuksen voimaantulon jälkeen entisen 150 metrin sijaan 120 metriä.

Yle, Pihojen taistossa kerättiin innolla havaintoja lähiluonnosta – eniten eri lintulajeja havaittiin Virolahdella. 9.5.2020. Birdlife Suomen perinteinen Tornien taisto vaihtui koronaepidemian vuoksi pienempään Pihojen taistoon.

Tivi.fi, Tiedoston lähettäminen tökkii? Näin se sujuu helpommin. 9.5.2020. Softa-arvio. Isompien tiedostojen lähettäminen ei ole aina yksinkertaista. Sähköpostilaatikko tukkeutuu liian isoista liitetiedostoista, kaikki eivät käytä pilvipalveluja ja tiedonsiirtopalvelun käyttöönotto voi tuntua hankalalta. Paitsi, kun kyseessä on Blymp.

 • Mitään rekisteröintejä, laajennusten asennuksia tai sovelluksia ei tarvita. Pelkkä web-selain riittää. Blymp toimii myös mobiiliselaimilla.
 • Seuraavan kerran kun on tarve siirtää isompi tiedosto kahden laitteen välillä, riittää kun molemmissa avataan osoite blymp.io.

Älypuhelimista.

 • Io-tech.fi, Testissä OnePlus 8. 5.5.2020. io-tech testasi OnePlus 8 -perheen edullisemman mallivaihtoehdon. io-techin toukokuun ensimmäisessä testiartikkelissa tutustutaan OnePlussan uuteen 8-malliin, joka tuli myyntiin parisen viikkoa sitten 699 euron lähtöhintaan.
 • Mobiili.fi, Google kertoi uudistuksista Duo-videopuhelupalveluunsa – lisää osallistujia, kutsut linkillä ja uusi perhetila. 9.5.2020.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Setup For Doing Live Streaming and YouTube Videos at Home.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 14 Essential Tips For A Great Photo Walk.

Theguardian.com, 'Colour allows us to understand in a deeper sense': Hitler, Churchill and others in a new light. Kuvien hienovaraista värittämistä.

The Online Photographer, Need Some Video Advice (Blog Note). Mike kyselee. YouTubeen pitäisi saada videoita, joissa kamera on kypärässä tms. kiinni.

Diyphotography.net, Godox’s new SL150/SL200 Mark II LED lights offer fanless “silent mode” operation. Ei vielä hintaa eikä tietoa myyntiintulosta.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 71: "Mammaledighet, fotoprep & #fattafotofam". Podcast kesto 54:48.

Fotosidan.se, Godox AD300 Pro - kompakt och lätt. Yhdellä latauksella 320 välähdystä, täydellä teholla. Hinta 5995 kruunua, moms mukana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Onko kännyn vai oikean kameran kuva (Sana on melkein vapaa). ...Missä menee raja - mistä näkee mikä on kännykällä kuvattu ja mikä "oikealla" kameralla. Eletäänkö jo sitä vaihetta, että vain hyvin erikoisista tilanteista ei onnistu vielä kännykällä ja niiden älykkäillä kuvankäsittelyillä. Päädytäänkö lopulta siihen, että vain diffraktio on erottava tekijä, kun kännykän aukon halkaisijaa ei voi kovin suureksi tehdä, jottei linssit kasva ja kännytasku paina liikaa....
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen). Aion treenata kuvankäsittelyä. Siihen käytetty aika taitaa parantaa kuviani paljon enemmän kuin uusien objektiivien himoitsemiseen käytetty aika. Aion opetella käyttämään enemmän myös pidempää polttoväliä, sillä saa kerroksellisuutta kuviin, hyvän erottelun isommalla aukolla ja hyvällä tavalla kuvat eivät näytä kännykkäkuvilta
 • Telelisäkkeistä (Optiikka). Onko olemassa Olympus TCON-17 -tyyppistä telelisäkettä, joka toimisi 67 mm halkaisijalla olevan telezoomin nokalla? Halpoja x2.0 ja x2.2 lisäkkeitä näyttäisi saavan Kiinasta, mutta moiset sopinevat parhaimmillaan paperipainoksi. Joku tarkka x1.4-1.7 voisi kiinnostaa. Onko kokemusta tämmöisestä?
 • Sony A7:n kuvien siirto pöytäkoneelle (Nikon, Sony). Mikä olisi kätevin tapa siirtää kuvat kamerasta pöytäkoneelle, mielellään esim WiFi:llä? Kameran käyttöhjeista en ole saanut mitään selvää. Ja varsinkin kun minulla on viimeisin käyttisversio, joka ei enää tue esim. PlayMemoriesHome -sovellusta. Erillisellä muistikortinlukijallaha ne aina saa irti, mutta luulisi olevan kätevämpikin tapa. Olen myös ladannut Imaging Edge Desktopin, mutta ei silläkään taida saada kuvia siirrettyä.
 • Panasonic S (Järjestelmädigit). Edelleen vilkasta keskustelua.
 • Sony A58 + Canon EF -linssit (omat ja Sigmat) (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 5 viestiä.
 • Kaakkureiden suku jatkuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rippikouluiässä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen kuva. Sama kohde.
 • Klassinen maisema (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kiskot ja kulkija (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 uutta kuvaa. Tyttö välillä kotona ja pitihän hänen tietysti päästä rattiin ettei tuntuma unohdu. :) Eilen ampaistiin matkaan ja soraränneille kun pikitiellä ajossa ei oo jännä päällä. Pelkääjän paikalla miulla oli aikaa karttasovellusta pyöritellä ja tarkemmin tsuumailla. Löytyipä kartalta paikka jossa kaksi kylmää rakennusta joista toinen vaikutti asuinrakennukselta. Eiku peltojen luo isolta uralta sivuun ja kuis ollakkaan siellähän se pellon takana odotti jo meitä!
 • Year of manufacture: 1956 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vielä joku kuva kovolla mutta eiköhän rattivaihteisen tarina alla kohta olla lopussa... Skoda.

Sulantoblog, Best Compact Wide for LUMIX. 6.5.2020. YouTube-video, kesto 12:57. In this video I'm going to share tips on choosing the best compact wide prime lens for Lumix cameras. I'm comparing the Lumix 14mm F2.5, Leica 15mm F1.7 and Lumix 20mm F1.7.

Peter Forsgård, Olympus Pro Capture, High Res Shot, Self-Timer Options - [Explained]. 5.5.2020. YouTube-video, kesto 10:51. Olympus has some great features, Pro Capture, High Res Shot, and some interesting Self-Timer options. In this video, I will go through those and explain how to use them.

Valokuvataiteen museo. Kuva ois kiva -podcast. Seuraava jakso 29.5.2020. Uusin 12: Luontokuvaus: Soosseli. 22.4.2020. Kesto 31:52. Podcastin 12. jaksossa luontokuvaaja Soosseli ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti keskustelevat luontovalokuvasta. Vieraina: Luontokuvaaja Ossi Saarinen eli Soosseli sekä Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Vuoden viimeinen superkuu ja Ranskan jaloittelevat kirahvit. 9.5.2020. Seitsemän kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Iltalehti, Valokuvaaja tallensi uskomattoman kiekko-otoksen mestaruusmaalista – tätä kuvaa moni pitää kaikkien aikojen parhaana: ”Mitä oikein teet siinä?”. 4.5.2020. Bobby Orrin ikonisesta jatkoaikamaalista ja vielä ikonisemmasta tuuletuksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta. (kuvanlaatu näissä vanhemmissa lehtikuvissa, hm. Värit vanhoissa lehtikuvissa - vaikkapa viimeksi kuvakavalkadi Suomen 1995 jääkiekkojoukkueen voitosta, hm.)

Tiede.fi, Tee kuva Itämerestä. 8.5.2020. Lasten kuvakilpailun pääpalkintona Canonin Ivy Rec -kamera, 139 euroa. Valokuva tai piirustus Itämerestä. Kilpailuaika on 8.5.–31.8.2020. (Miten arvonta voi olla kilpailu?)

 • Kilpailuun lähetettyjä valokuvia ja piirustuksia voidaan julkaista Tiede Luonto -lehdessä, HS Lasten uutisissa ja kampanjaa esittelevillä Muumien ja John Nurmisen Säätiön sivustoilla. Osallistumalla kilpailuun annat tähän suostumuksen.

Tekniikan Maailma, Kippari-lehden pikatesti: Näin veneeseen saa langattoman netin. 8.5.2020. Veneeseen asennettu internet saadaan toimimaan täysin ilman katkoksia vaikka Helsingistä Tallinnaan. Vene yhdistetään ulkoantennilla ja siihen liitetyllä reitittimellä matkapuhelinten 4g-verkkoon eli mobiililaajakaistaan, minkä jälkeen data jaetaan eri laitteille wlan-lähiverkon välityksellä, siis samaan tapaan kuin kotona ja työpaikoilla.

 • Liittyäkseen mobiililaajakaistaan eli 4g-verkkoon laite tarvitsee sisälleen operaattorin sim-kortin ja 12 tai 24 voltin virtaa akulta.
 • Otimme pikakokeeseen valmiin pakettiratkaisun: säänkestävä 360 euron QuSpot-kotelo sisältää 4g- ja wlan-antennit ja myös RUT950-reitittimen.
 • QuSpot-kotelo 360 € (sis. Teltonika RUT950-reititin), Glomex-IT2000-antenni 237 € ja Teltonika RUT240-reititin.

Jokes-saatio.fi, Jokesin apurahoja haettavana. 23.4.2020 - 15.5.2020.

Yle, Emilia Laurila, 25, halusi selvittää, mitä tietoja hänestä on kerätty – paljastui hämmentävän tarkkaa raportointia ja yllättäen tuhottuja tietoja. 22.8.2019.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Älä pilaa puhelimesi akkua lataamalla väärin – 7 tapaa säästää akkua. 8.5.2020. (Taas kerran.) Kuluttaja harvoin huomaa, että hänen puhelimensa akunkesto on heikentynyt esimerkiksi 20 prosenttia. Mitään dramaattista muutosta ei uuden puhelimen kohdalla parissa vuodessa tapahdu, Feirikki sanoo.
  • Yleisesti ottaen litiumioniakuissa 20 prosenttia ääripäistä ovat sellaisia alueita, että siellä on isoimmat sähkökemialliset sivureaktiot. Jos niitä välttää, niin silloin akun elinikä pitenee. Lataus kannattaa pitää 20 ja 80 prosentin välillä, jos haluaa ajatella akun elinikää
  • Älä lataa puhelinta yön yli.
  • Vältä lataamista liian kuumassa tai kylmässä.
  • Sulje taustasovellukset, joita et käytä.
  • Sulje yhteydet, joita et tarvitse.
  • Käytä Älä häiritse -tilaa, kun se on mahdollista.
  • Vähennä näytön kirkkautta ollessasi sisällä.
  • Tutustu puhelimesi virransäätöominaisuuksiin.
 • Mobiili.fi, Uudet huippupuhelimet Meizu 17 ja Meizu 17 Pro julki – varustettu 6,6 tuuman näytöllä ja neljällä takakameralla. 8.5.2020. Meizu-puhelimia ei ole yleensä juuri myyty Euroopassa. Alle ja päälle 500 euron, Kiinassa.
 • Blog-e.ville.com, Ulefone Armor 7 – Puhelin vaativaan käyttöön. 8.5.2020. Luokittelun mukaan paras pöly- ja vesitiiveys. Iskunkestävä, pudotus 1,5 metristä. 530 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Master Rust Photography With These Top Tips.

IR, 10 Minute Reviews: The Sigma fp is an elegant camera and a study in beauty.

Fotosidan.se, Fotosidan Live. Nyt voi katsoa jälkikäteen. YouTube-video, kesto 5:46:06.

Kamera & Bild, Se kolibri-drönarens film av 500 miljoner fjärilar. YouTube-video, kesto 3:07. Monarkkiperhoset eivät koe kolibria uhaksi. Aikas hurja näky.

Fotosidan.se, Fotografiska har helgöppet - för medlemmar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Poikkeustila2020.fi. Viikon numero 6 jo meneillään (viikot valitaa sivun yläosasta, oletuksena aina tuorein viikko). Visiting curators, week 6: Kristel Laur & Toomas Järvet Juhan Kuus Documentary Photo Centre. Kuvia 39 kpl. Eri kuvaajia.

Suomen valokuvataiteen museo, YouTube-kanava. ‘Kuvaajanostot’ on sarja, joka pyrkii tekemään näkyväksi erilaisia ammattivalokuvauksen kenttiä ja tekijöitä. Sarja karttuu vähitellen, jotta kattaus Suomen erilaisista valokuvaajista olisi mahdollisimman moniääninen.

Suomen valokuvataiteen museo, suljettu 17.3.–10.6.2020.

Valovuoto.fi, Sony FE 35mm f/1.8 kokemuksia. 7.5.2020. Olen kokenut, että huonoin puoli Sony FE-järjestelmässä on ollut hitaasti kehittyvä objektiivivalikoima – odottavan aika on pitkä. FE-järjestelmän aikaisempi kaikkien suosima 35-millinen Sony Zeiss FE 35mm f/1.4 on jättänyt paljon toivomisen varaa. Nyt näyttää siltä, että tässä polttoväliluokassa on nyt uusi suosikki.

 • Objektiivi on ollut verraton pari Sonyn peilittömille järjestelmäkameroille, koska kamerat sekä arvostelun objektiivi ovat maltillisen kokoisia, kevyitä ja yhdistelmänä tuntuvat tasapainoiselta kädessä ilman akkukahvaakin. Suunnilleen objektiivikiinnityksen läpimitan suuruisen halkaisijan takia sormille jää hyvin tilaa kahvan ja objektiivin rungon väliin. Olen pitänyt siitä, että pitkät kuvauspäivät ovat menneet paljon helpommin läpi, kun henkseleissä roikkuu vähemmän painoa ja kaluston koko ei aiheuta liikaa huomiota. Näin pieni objektiivi sujahtaa kätevästi myös matkalaukkuun.
 • Mielestäni Sony FE 35mm f/1.8 on Sony-malliston varteenotettavin 35-millinen, vaikka se ei ole valovoimaisin mahdollinen. Ostohaluja saattaa viilentää kirjoitushetkellä noin 750 euron hintalappu, mutta toisaalta tällä rahalla saa itselleen kelpo-objektiivin, jos pitää 35-millisen objektiivin tarjoamasta kuvakulmasta.
 • (Valovuoto.fi näyttää heränneen henkiin, ainakin tämän pitkän ja perusteellisen objektiiviarvon ajaksi...).

Länsi-Savo, Mikkelin valokuvakeskus avaa ovensa koronatauon jälkeen kesäkuussa: Keväällä vain kolme päivää avoinna ollut Stefan Bremerin näyttely jatkuu. 7.5.2020. Näyttelyyn voi tutustua turvavälejä noudattaen. Avataan maanantaina 1.6.2020.

Markku Könkkölä, Kohtaamisia. 7.5.2020.

Kuvat.fi. Suomalainen palvelu Suomessa. Pari päivää sitten maksoin taas kerran vuodeksi eteenpäin. Yhdestoista vuosi alkaa kesäkuun alussa. Yksityishenkilöille, 500 gigaa, vuosi 50 euroa (yksityishenkilöille, yrityksille + yhteisölle vähän enemmän, mutta ominaisuuksiakin lisää). Levytilasta käytetty 7%. Tiedostoja 6500 kpl, 148 kansiota. Omiin tarpeisiini ollut oikein passeli. Olen saanut salasanan taakse kaikenlaisista perhe- yms. juhlista galleriat, mahdollisimman pienellä vaivalla. Blogi-ominaisuutta en ole käyttänyt.

HS, Mun paras kaveri. 7.5.2020. Tilaajille. Onnea on eläinystävä paijausetäisyydellä. Valokuvaaja Toivo Heinimäki ikuisti lapsia ja heidän lemmikkejään ympäri Suomen.

Ilta-Sanomat, Mari todisti luonnon häkellyttäviä lemmenleikkejä Porin Reposaaressa – ”Aluksi en oikein tiennyt, mikä oli meininki”. 7.5.2020. Rantakäärmeet.

Iltalehti, Rauno otti videon kuusta ja lentokoneesta tavalla, jota kuvailee megamäihäksi: ”Tein pari riviä lottoakin”. 7.5.2020. Ainoa Suomen ilmatilassa ollut liikelentokone lensi Raunon kameran ja kuun välistä. Hän kertoo kuvanneensa parvekkeellaan videota kuun editse lipuneista pilvistä. Toiveena oli, että kuvaan voisi tarttua esimerkiksi pikkulintuparvia, joita nyt muuttaa ilta-aikoina.

 • Siltasalmella on käytössään Zeissin kaukoputki, lintuharrastaja kun on. Hän on rakentanut kotitekoisen adapterin, jossa Samsung Note 9 -puhelin pysyy kiinni kuvaamisen mahdollistaen.

Korona.

 • HS, Vasta-ainetesti voi antaa väärän tuloksen – Luotettavuus riippuu siitä, kuinka moni on sairastanut taudin. 7.5.2020. Mitä harvemmalla on ollut koronaviruksen aiheuttama covid-19-sairaus, sitä enemmän vasta-aineita verestä seulova testi antaa virheellisiä positiivisia tuloksia.
  • Luin tämän hesarin jutun eilen kahteen kertaan. Ensimmäisellä kertaa en ymmärtänyt ollenkaan, mistä oikein oli kyse. Toisella kertaa yritin jo epätoivoisesti miettiä, mikä minussa on vialla, kun en edellenkään ymmärrä, miksi tällainen artikkeli on kirjoitettu. Luulin että tässä päässä on vikaa, ei hesarin päässä.
  • Mutta. Timo Suvanto, Facebook, 7.5.2020. ..."Harvoin näkee edes Hesarissa tiedejuttua, jossa puurot ja vellit ovat näin pahasti sekaisin. Jo otsikosta alkaen"....
  • Monimutkainen artikkeli hienoine grafiikoineen on kirjoitettu havainnollistamaan jo 9-vuotiaille opetettua prosenttilaskua. Aivan täydellistä soopaa otsikko. Miksi prosenttilaskun yksinkertaisinta perustetta puretaan auki tällä tavalla. Jospa kysessä oli vahingossa vääränä päivänä julkistettu aprillipila.
  • Jos tietty prosentti vasta-ainetestistä antaa virheellisen tuloksen. Niin kappalemäärinä virheellisten positiivisten tulosten määrä kasvaa, mitä harvempi on koronan sairastanut. Tietenkin, kun isommasta joukosta otetaan prosentti.
  • Tai: kappalemäärinä oikeiden positiivisten tulosten määrä pienenee, mitä harvempi on koronan sairastanut. Tietenkin, kun pienemmästä joukosta otetaan prosentti.
  • Tässä oli artikkelin käsittämätön pointti. Eikös tämä ole aivan itsestään selvää. Hm.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR, Fujifilm X100V Field Test: A beautiful camera inside and out. Julkistettu 4.2.2020. Kiinteä optiikka, iso 26 megapikselin kroppikennoinen sensori. 35mm, F2-16. Kääntyvä kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pikseliä, 3 tuumaa. Elektroninen etsin 95% 3.69 miljoonaa pistettä ja optinen (tunneli) etsin. Sarjakuvaus 11fps. 4K video, kaikenlaista. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Yhdellä latauksella ottaa 420 kuvaa. Paino 478g. Langattomuus + Bluetooth. Suomen hinta on 1500 euroa (hinnassa on mukana verot).

ePhotozine.com, Take The 'Old Vs New' Photography Challenge.

Lensrentals.com, blog, How Jaime Harmon Displays Isolation in His Quarantine Memphis Series. Asiakkaat kertovat -sarjaa.

Kamera & Bild, Ny kameramodul till Raspberry Pi ger stöd för utbytbar optik.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). ...kiitoksia jalkkis. hyviä neuvoja, joita olin jo aikaisemmin kokeillutkin. Mutta luulen, että joku noiden tyyppisistä kikoista saataisi ratkaista ongelman. Tänään poistin kaikki käyttöluvat googlen palvelulta nimeltä "carrier services". Ja sen jälkeen ei ainakaan vielä ole ollut ongelmaa minun puheäänen kuulumisessa vastaanottajalla. Täytyy seurata tilannetta....
  • Nämä puhelimet ovat nykyään niin täynnä kaikenlaisia "palveluita" yms. ohjelmia, ettei niistä ota hullukaan selvää mitä mikin oikeasti tekee. Ja onko se puhelimen käyttäjälle edes mitenkään hyödyllistä. Taidan nyt toimia niin, että poistelen käyttölupia ihan sumeilematta. Ja jos joku oikeasti hyödyllinen homma lakkaa toimimasta, niin palautan käyttöluvan. Loogista, eikö? ;-) SIM kortissa tuskin ongelmaa kun se toimi varapuhelimessa ihan hyvin.
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Mitä jos... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Joutsen laskeutui aika hyvässä valossa,mutta tuli ääneti,zoomia ehdin kiertää 400:sta 270mm:iin.Eikä tuo veden pintakaan ollut tasainen,eli en menettänytkään mitään...
 • Kaakkureiden suku jatkuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toivottavasti onnistuu lisääntymispuuhat,ei noita liikaa ole...
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). The Voyager, Reykjavik Tekstuuri: NASA.
 • Year of manufacture: 1956 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 lähikuvaa. Aihe sama.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Näsilinna, museo Milavida Tampere. Kuvattu Samyang AF 14mm f/2.8 objektiivilla.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 kuvaa. (von Wrightin jalanjäljissä, vain yksi kohde tällä kertaa...)
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa. Tiistain iltakävely Nakkilan korvessa. Hyvän aikaa tyhjillään ollut tila napsahti kiikariin pellon laidassa...

Petteri Hautamaa, Teerikuvauksia Sony A9:llä. 6.5.2020. Otan blogissani esille kevään-kesän aikana erilaisiin luontokuvaustilanteisiin liittyviä kertomuksia kuvauskalustonäkökulmasta. Tuon näissä blogeissa esille tärkeitä havaintoja miten Sonyn A9 on pärjännyt tilanteissa, jotka olen monena aikaisempana vuonna hoitanut Canonin vehkeillä (5D mk3 ja 4). Eli konkreettisia kameran ominaisuuksiin, kykyihin ja käytettävyyteen liittyviä havaintoja käytännön kuvaustilanteissa. Aloitan teerisuolta, mutta myöhemmin luvassa on mm. sammakoiden kutukuvailuja sekä kevään merilintukuvauksia heiluvasta veneestä.

 • ...En saanut vieläkään hankittua pätevää kojutelttaa. Testasin kotipihassa halpisfestaritelttaa, mutta totesin sen liian matalaksi ja heppoisaksi, joten jatkoin nykyisellä helposti kokoontaitettavalla pohjattomalla korkealla mallilla. Vähän nihkeä oli istua saappaat lammikossa taittotuolilla, mutta toisaalta Sonyn kanssa pystyi operoida kääntyvällä näytöllä jalustalta, joten kulmaetsinmakaamiseen ei ollut enää tarvetta. Tavaroille otin pari finnfoamilevyä, joihin repun ja kakkoskameran sai näppärästi laskettua.
 • ...Isoin haaste liittyi tarkennuksen harhaantumiseen herkästi heiniin. Sen suhteen Sonylla ei ollut tarjota Canonia parempaa. Sony A9 ei onneksi ryhtynyt sahaamaan, kuten edelliskeväänä käyttämäni Canon 5D mk4. Itseasiassa nelkkuun pettyneenä kaivoin edelliskaudella naftaliinista 5D mk3:n, jolla tarkennus pelitti vähän mukavammin.
 • ...Sonyn seurantatarkennus ei toiminut näiden kahden hankaluuden kanssa kauempaa operoidessa. Aika pian tarkennuspiste pomppasi edessä olleeseen heinään tai takana olleeseen pyrstösulkaan, sen suhteen suttua tuli liikaa.
 • ...Canonin kanssa en voinut aiemmin edes käyttää jatkuvaa tarkennusta, sillä se olisi heti ryhtynyt sahaamaan tai tarrannut heiniin. Sonylla käytössäni oli kokoajan jatkuva seurantatarkennus. Tietyissä tilanteissa olisi kannattanut kyllä vaihtaa kertatarkennukseen. Jälkiviisaana minun olisi kannattanut ohjelmoida teerikuvauksia varten jonkun napin taakse kertatarkennus pienellä pisteellä, jolloin se olisi ollut nopea vaihtaa tilanteen vaatiessa.
 • ...Sony A9:n 20 kuvan sarjakuvausnopeus oli nannaa nopeita tappelutilanteita sekä lentoja yrittäessä. Tappelut jäivät turhan harvinaisiksi, mutta ne pari hyvää tilannetta, joihin kerkesin ja jotka eivät tapahtuneet heinätuppojen kätköissä, taltioituvat sitten jokaista siiven liikettä myöten.

Jyvaskyla.fi, Digitaalisessa Meidän JKL -valokuvanäyttelyssä nuoret tutkivat suhdettaan kaupunkiympäristöön. 6.5.2020. Kevään 2020 aikana Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran koordinoima Kaikkien kaupunki! -hanke on toteuttanut yhteistyössä Jyväskylän kaupungin Nuorten Kuvasta Viestiksi -pajan kanssa digitaalisen valokuvanäyttelyn. Valokuvanäyttelyyn on koottu tarinoita ja valokuvia siitä, miltä Jyväskylän kaupunkiympäristö näyttää nuorten valokuvaajien näkökulmasta.

Helsingin Uutiset, Helsingin merikotkalivessä voi seurata Nadin ja Amalian puuhia – Vanhankaupunginlahden julkkispari kantaa poikasilleen muun muassa lahnoja. 6.5.2020. Merikotkapari on nimetty Nadiksi ja Amaliaksi Vanhankaupunginlahdella sata vuotta sitten vaikuttaneen legendaarisen kalastajapariskunnan mukaan. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun merikotkat pesivät näin likellä kaupunkiympäristöä.

Talouselämä, Iskulta palvelu, jossa huonekaluja voi sovittaa omaan kotiin virtuaalisesti – ”Myymälöissä mittasuhteet voivat vääristyä”. 6.5.2020. Isku alkaa myydä huonekaluja virtuaalisessa sisustuspalvelussa, jossa esimerkiksi sohvaa voi sovittaa omaan kotiin digitaalisesti käsitellyn valokuvan välityksellä. Palvelun luonut startup-yhtiö Linear laajentaa konseptia myös esimerkiksi keittiöihin ja sisustustauluihin.

 • Digitaalinen sisustuspalvelu maksaa 149 euroa, mutta käyttäjä saa samalla ainakin lanseerauskampanjan ajan samansuuruisen lahjakortin Iskuun, jolloin palvelu on huonekalujen ostajalle maksuton.
 • Linear tuo Iskun kanssa käynnistettävän palvelun käyttöön myös sen palvelualusta Dixu.fin asuntojen myyjille ja ostajille. Siellä tarkoitus on stailata jokaisesta myytävästä asunnosta aina vähintään yksi esittelykuva virtuaalisesti Iskun huonekaluilla, yleensä olohuone.
 • Helsingissä kaksi kiinteää hintaa. Dixu Easy 1495 euroa. Dixu Plus 4995 euroa (apuna kiinteistövälittäjä, lähinnä neuvomassa). Aloitusmaksu 495 euroa (ilmoitukset, valokuvat jne.). Kyse on palvelualustasta, jossa asunnon omistaja myy asuntonsa.
 • Kuvat näyttivät ammattilaisten ottamilta. Kaikissa oli erittäin toimiva virtuaaliesittely. Mutta.
 • Asuntoilmoituksissa on näkynyt jo pitempään ns. virtuaaliesittelyitä, lähinnä niissä palveluissa, joissa asunnon omistaja itse huolehtii suuresta osasta myynnistä ja esittelystä... Kiinteähintaiset palvelut. Palvelulta tulee kuvat ja lomakkeet ja myyntialusta. Välityspalkkio on paljon pienempi kuin ns. oikeilla kiinteistövälitysketjuilla. Nämä palvelut eivät kuitenkaan ole lyöneet itseään läpi.
 • Ostajat pääsääntöisesti luottavat kuitenkin varsinaisiin lkv-liikkeisiin. Itse asuntoaan myyvältä tingitään heti automaattisesti välityspalkkion osuus. Joka voi olla luokkaa alle ja päälle 3%. 600.000 euron asunnossa vaikkapa 20.000 euroa. Vrt. esim. Dixu:n kaksi kiinteää hintaa.
 • HS, Pysähtyykö asuntokauppa? Matterport-laitteesta tuli haluttua tavaraa, kun julkiset asunto­näytöt lopetettiin. 29.3.2020.
 • Matterport-kameroita (joilla 3d-mallit usein tehdään) löytyy Suomestakin. Vaikkapa Mikkeli Kameraliike.fi, Matterport Pro2 3D -kamera. Kitin hinta on 3999 euroa. Sivulla YouTube-video, jossa Android Andrei Koivumäki, tv:stä tuttu kiinteistövälittäjä, jolla ei ole alalta minkäänlaista virallista koulutusta. Omien sanojensa mukaan ei ole lukenut elämässään yhtään kirjaa. Yrittänyt muutaman kerran lkv-tutkintoa, jonka läpäisee viidesosa. Koivumäki osaa myymisen, jonkinlainen myyntitykki.
  • Geotrim.fi, Vantaa, Tuotteet. Samoja hintoja Matterport-kameralle.
 • Se asuntojen 3D-kuvaus lienee aika mekaanista toimintaa. Ainakin hinnoista päätellen. Tässä yksi satunnaisesti valittu esimerkki.
  • Asuntokuvaus.fi. Turku. Matterport. Asuntojen 3D skannaus + valokuvat + ilmakuvat: maks. 100m2, 125 euroa. 101m2 - 200m2, 165 euroa. Päälle alv. 24%.
  • Zentuvo, 3D-Matterport. Ei kerro hintoja netissä. Hakee usein kuvaajia TE-toimiston kautta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Tekoäly tunnistaa kuvia osa 2: Google Photos ja Apple. 6.5.2020. Google Photos ja Applen Kuvat -palvelu tunnistavat kuvien sisältöä, joten kuvien haku onnistuu vaikka ei olisi nimennyt kuviaan eikä kirjoittanut niihin metatietoja. Kuvantunnistus on tullut palveluihin kuin varkain, eivätkä kaikki ole edes huomanneet koko hienoa ominaisuutta.

Kouvolan Sanomat, Sosiaalinen media ei korvaa linturetkien yhteisöllisyyttä – Pian Kymenlaakson rannikolla voi katsella miljoonia hanhia ja alleja. 6.5.2020. Lintuharrastajat ovat noudattaneet koronaohjeistuksia hyvin eikä esimerkiksi lintutorneissa ole ollut liikaa ihmisiä.

Ilta-Sanomat, ”Kato, isäsi on Venäjällä julisteessa” – poromies Jouni Halosen poikaa isän sotilaskuvan uudet seikkailut huvittavat. 6.5.2020. Johannes Halosella on Utsjoen-kotinsa seinällä sama porokuva Jouni-isästään kuin mikä päätyi vastikään venäläisen talon seinälle voitonpäivän juhlajulisteeseen.

Ilta-Sanomat, Eikö nettiyhteys riitä työskentelyyn mökillä? Huomioi nämä 6 seikkaa. 7.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, Olympus Q&A - More new products coming, E-M1 II to remain, how Starry Sky AF works and (much) more. IR on vieraillut Olympuksen päämajassa maaliskuun alkupuolella 2020.

Digital Photography School, How to Create a Pep Ventosa Inspired Still Life. Samasta aiheesta monta eri layeria yhdistetään yhdeksi kuvaksi. Kuvat eroavat toisistaan vain vähän.

The Online Photographer, The Terms of Success. Printtien arvioinnista, erityisesti mv-kuvien.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Onko tällaisen tekeminen vaikeaa? (Sana on melkein vapaa). ...helpoimmillaan noi onnistuu matterportin softan ja jonkun 360-kameran kuten ricoh thetan kanssa. laatu on jonkin verran esiteltyä huonompi, mutta muuten homma toimii samanlaisesti. Asuntoesittely, 360 astetta.
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). Joo. Ei toiminut huoltokorjaus. Edelleen vastaanottajilla vaikeuksia kuulla puheääntäni välillä. Vaikuttaa siltä, että joku taustamelun vaimennin vaimentaa myös puheääntäni liian agressiivisesti. Kun P20pro oli huollossa, niin varapuhelimeni kanssa ei ollut mitään ongelmaa. Kaikki puhelut sujuivat ilman ongelmaa. P20Pro malli odottaa vielä android 10 päivitystä. Toivon todella, että se korjaisi samalla myös tätä ongelmaa. Yksi outo juttu (mitä täytyy testailla vielä lisää). Vaikuttaa siltä, että ongelma ei koske whatsup puheluita...
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • A7rii ja sisäinen patteri (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit). Mekaanista suljinta kannattaa suosia aina, jos kuvan laatu on ykkösenä listalla ja ikäviltä yllätyksiltä haluaa välttyä.
 • Teema: Tähtitaivas ja tapahtumat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuu-ukko, päiväsaikaan sinitaivaalta ja sitten jälkikäteen värikäsitelty että yksityiskohdat erottuu. Pana G85 + Leica 100-400mm.
 • Pyörällä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Suojatiellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Year of manufacture: 1956 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Skoda. Muistoja. Ja yksi uusi kuva.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tammikuu 2019 Porvoo, 3 kuvaa. Cherry blossom, 1 kuva.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 uutta kuvaa. Loput metsäkaatopaikan ruuduista. Alkoi todella harmittamaan kun näki tällaisen "peitellyn" skeidakasan keskellä kaunista kuivaa kangasmetsää kallioineen. Siinä on tonneittain roinaa ja autonromuja peiteltynä metsämaakerroksien ja hakkuujäteen alle ettei liikaa pilkottaisi esiin.
 • Softaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Pehmeetä kuin...

HS, Lentokoneet maassa. 5.5.2020. Kuvakooste. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Mtvuutiset.fi, Helsingin keskustan merikotkapariskunta sai peräti kolme poikasta – näin lähellä kaupungin keskustaa merikotka ei tiettävästi ole aiemmin pesinyt. 5.5.2020. Helsingin Viikkiin Lopin saarelle asettunut merikotkapariskunta on saanut peräti kolme poikasta. Aiemmin arvioitiin, että poikasia olisi kaksi, mutta nyt on paljastunut, että niitä on kaikkiaan kolme.

Sttinfo.fi, Museokortti tänään 5-vuotias, kansa rakastui museoihin ja kulttuuri kiinnostaa enemmän kuin koskaan.5.5.2020. Kun museot avaavat jälleen ovensa kesäkuun alussa, käynnit voit maksaa uudella Museokortti-mobiilisovelluksella.

HS, Sateenkaaren väreissä hehkuva mandariinisorsa ilmestyi jälleen Vantaalle. 5.5.2020. Lintu on silmiinpistävä poikkeus suomalaisille tuttuihin lintulajeihin verrattuna. Mandariinisorsa on erittäin värikäs, sillä sen tunnusväreihin kuuluvat sateenkaaren kaikki värit. Mandariinisorsia havaitaan Suomessa tavallisesti vain joitain kymmeniä yksilöitä vuosittain.

Loviisan Sanomat, Tervetuloa katsomaan Loviisan Sanomien 360°-virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden sisältöjä. 5.5.2020.

Petteri Järvinen, Bittimittarit, Tekoäly tunnistaa kuvia osa 1: Microsoft Office. 5.5.2020. Miten ihmeessä tekoäly osaa tunnistaa valokuvien sisältöä? Mistä tekoäly voi tietää, että valokuvassa on koira, kissa, talo tai auto? Ei se varsinaisesti tiedäkään. Näyttämällä tekoälyn algoritmille miljoonia kuvia ja kertomalla, mitä niissä on, saadaan eri hahmoista luotua matemaattinen malli, johon tekoäly sitten vertaa annettua kuvaa ja tekee valistuneita arvauksia. Parhaimmillaan tulokset ovat hämmästyttäviä, pahimmillaan huvittavia.

 • Microsoft Office -pakettiin on kaikessa hiljaisuudessa tullut tekoälyominaisuuksia. Esimerkiksi Powerpoint kirjoittaa kuvaan vaihtoehtokuvauksen, joka sisältää kuvasta tunnistettuja elementtejä. Kadulla vastaan tulleesta koirasta ottamaani kuvaan Powerpoint lisäsi seuraavia määritteitä (tämän blogikirjoituksen kuvissa avainsanat on selvyyden vuoksi upotettu kuvan päälle):

JAS Blogi, Kun hymy ei riitä – 6 jälkimmäistä kuvaa. 5.5.2020.

Olli Kanerva, Eurasian coots and teals. Eurasian coots and eurasian teals having lekking activities at Järvelän kosteikko. Equipment: Olympus E-M1X + M.Zuiko 400/4 + MC-20. Nokikanat ja tavit.

TE-palvelut, Muotokuvaaja (päiväkoti, koulu, urheiluseura), 2 paikkaa, Oma Design Oy. Pääkaupunkiseuta, kaksi valokuvaajaa elokuun puolivälistä marraskuun puoliväliin. Kuvauskalusto talon puolesta. Oma tarvitaan. Päiväkoti- ja koulukuvaukset ajoittuvat arkiaamupäiviin, kun taas urheiluseurakuvaukset järjestetään arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Kuvauskeikat kestävät n. 3-8 tuntia. Myös kuvankäsittely kuuluu työhön. Mahdollista tehdä omalla koneella etänä, korvaus oman koneen käytöstä. Syksyn sesongin jälkeen on mahdollista jäädä ympärivuotiseksi freelance-kuvaajaksi.

 • Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
 • Palkkaus 17€/tunti
 • Työ alkaa 17.08.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk, 27.11.2020 saakka
 • Haku päättyy 20.05.2020 klo 16:00

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Phography School, 15 Tips for Documenting Home Life.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan. Kaksi uutta merkintää. 5.5.2020 ja 4.5.2020. Kameroiden kuluttajamyynti, USA. Kameravalmistajien tilikauden tulokset.

Fotosidan.se, Fotosidan Live 8 maj kl 09 - 14:15 - skicka in din fråga Fotosidan Live 8 maj kl 09 - 14:15 - skicka in din fråga. Siis ylihuomenna, perjantaina.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon-kamerasta webcam videoneuvotteluihin (Webcam Utility -ohjelma). 4.5.2020. Canon on tunnetusti hidasliikkeinen ja jähmeä organisaatio. R5-kameraa on odotettu kieli pitkällä jo kuukausia, eikä R-malliin ole vieläkään tullut softapäivityksenä focus stacking -ominaisuutta, joka oli valmiina halvemmassa RP-mallissa.

 • Mutta joskus Canon yllättää iloisesti: se julkisti juuri ilmaisen EOS Webcam Utility -ohjelman, joka muuttaa kameran webcamiksi esimerkiksi videoneuvotteluja varten. Aiemmin tämä on vaatinut erillistä kaappauskorttia (kuten Elgato 4K, joka on koronaviruksen vuoksi loppuunmyyty koko Euroopassa). Nyt pelkkä softa riittää.
 • Utility-ohjelma on vasta beta, mutta näytti lyhyessä kokeilussa toimivan moitteettomasti Zoom-videoneuvottelun kanssa. Kameraksi kelpaavat uudet järkkärimallit, kuten 1 DX Mark II ja III, R ja RP, 5Dm4 sekä M6, M50, M200 ja muutama Powershot-malli. Harmi, ettei vanha 5Dm3 ole tuettujen listalla.

Jukka Tiippana, Valokuvausmeditaatiota. 1.5.2020. Milloin viimeksi olet lähtenyt ulkoiluttamaan kameraa ilman sen kummempaa suunnitelmaa? Tai kaivanut kameran esille kotona ja ottanut selvää, mitä kuvattavaa sieltä löytyisi? Avoimin mielin, ilman tavoitetta, aistit ja mieli avoimena.

Valokuvameditaatio on oiva keino purkaa valokuvausähkyä. Sen avulla voi lievittää suorituspainetta ja vapautua suunnitelmallisen ja tavoitehakuisen kuvaamisen pakkopaidasta. Palata kuvaamisen ja luovuuden alkulähteelle. Leikitellä.

Photobookaward.fi, Vuoden valokuvataidekirja 2019 -palkinnon finalistit valittu. Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat kolmatta kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Korkeatasoisia ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli määräaikaan mennessä kaiken kaikkiaan 34 kappaletta, joiden joukosta valintalautakunta nimesi viisi finalistia:

 • Natalia Kopkina: Mame
 • Kati Leinonen: Äimärautio
 • Anni Leppälä: hyle | curtain | backdrop
 • Marco Melander ja Saara Salmi: Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma - The Fantastic World of Atelieri O. Haapala
 • Johannes Romppanen: Lilja

---Kuvataiteilija Kati Rapia esittelee finalistit Valokuvataiteen museon Instagramin (@valokuvamuseo) livelähetyksenä esitettävässä Hehkutus-klubissa perjantaina 8.5. klo 18–19. Kilpailun voittaja on Kati Rapian haastateltavana saman kanavan livelähetyksessä tiistaina 12.5. klo 18–19.

Iltalehti, Metso hyökkäsi Juhon kimppuun: ”Vähän erilainen vappupäähine”. 4.5.2020. – Oli vielä aika hämärää, kun yhtäkkiä kuului lehahdus. Iso lintu pölähti meidän viereemme, kertoo Rahkonen Iltalehdelle. Kyseessä oli metsokukko, jonka tarkoitusperät eivät olleet täysin ystävälliset.

 • – Jos reviirit pirstoutuvat, on tällainen eräänlainen luonnon hätähuuto. Vaikka tuo oli hauska tapaus sinänsä, niin ei ole kiva nähdä, että metsoparka on yksinäinen ja sekopäinen. Toivoisi, että elinpiirit olisivat mahdollisimman yhtenäisiä, Rahkonen toteaa.
 • Lopuksi metsojen reviiritaistelusta video, mukana äänet

HS, Nyt.fi, Kaupungin puistoissa riittää tiirailtavaa – Christa Granroth jakaa lintubongarin parhaat vinkit kevätmuuton tarkkailuun keskustassa. 4.5.2020. Lintujen kevätmuutto aiheuttaa ruuhkaa lintutorneilla. Biologiksi valmistuva Christa Granroth kannustaa tänä keväänä havainnoimaan lintuja mieluummin omilla kotinurkilla. Hänen suosikkipaikkansa ovat keskustan puistoissa.

Hämeen Liitto, Valokuvakilpailu: Ilon aiheeni hämäläisessä arjessa. 4.5.2020. Ota valokuva hämäläisestä asuin- ja elinympäristöstä, joka tuottaa iloa arkeesi. Kilpailuaika on 4.5.-31.5.2020. Raati valitsee kolme parasta valokuvaa viikon 27 aikana. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Palkinnot 750, 500 ja 250 euron lahjakortit.

Kaleva.fi, Huhtikuun hätkähdyttävä lukijakuva: Hailuodossa parveili kymmeniätuhansia pulmusia taivas sakeana. 4.5.2020. Humoristisesti Vainionpää kertoo, että suurparvi pulmusia haittasi laulujoutsenten kuvaamista pellolla. – Lintutieteilijät arvioivat pulmusia olleet parhaimmillaan 30 000 – 35 000 yksilöä. Se oli kuin heinäsirkkaparvi.

Mobiili.fi, Apple julkisti uuden 13 tuuman MacBook Pron saksirakenteisella Magic Keyboard -näppäimistöllä ja päivitetyllä tekniikalla. 4.5.2020. Toimitukset alkavat tällä tai ensi viikolla. 1529 euroa - 2479 euroa.

Yle, Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille. Päivitetty 3.9.2019.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Arvostelussa uusi Apple iPhone SE: Tuttu iPhone-käyttökokemus – suorituskyky ja päivitysten jatko selviä kohokohtia. 4.5.2020. Uusi iPhone SE tuli myyntiin 24. huhtikuuta. 499, 549 ja 699 euroa.
 • Kymen Sanomat, Yhä useampaan kotiin saa 5g-liittymän – Mutta se ei ole vielä se 5g, jonka pitäisi mullistaa maailma. 4.5.2020. Tutkijat uskovat 5g-tekniikan isoimpien visioiden toteutumiseen menevän vuosia.
  • 5g-verkon nopeuden luvataan olevan parhaimmillaan kymmenkertainen 4g-verkkoon verrattuna.
  • Nopeus on lähellä valokuituverkkoa.
  • Pienempi viive.
  • Viipaloitavissa, voidaan eriyttää muista netin käyttäjistä riippumaton oma, ruuhkaton viipale.
  • Heikompi kantama ja läpäisevyys.
  • Hinta: Tällä hetkellä kuluttajien 5g-liittymät ja -laitteet ovat kalliita.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Digital Photography School, Review: Struman Optics Cinematic Lenses for Smartphones. Australia. 18mm f1.8, $249 AUD ja 70mm f1.8, $249 AUD. Suodinkierre 37mm. 22-82mm Macro, $199 AUD. Australian dollari = 0,59 euroa.

Kamera & Bild, Kolla vilka regler som gäller för din drönare med online-guiden. Uudet säänöt astuvat voimaan 1.7.2020. Koko EU:n alueella. Voi olla, että koronan takia päivämääriin tule vielä muutoksia.

 • Droneinfo.fi, EU dronesäännöt. Pitkään valmistelussa ollutta EU-droneasetusta aletaan soveltaa Suomessa siirtymäaikojen jälkeen. Edelleenkään säännöt eivät koske sisätiloissa tapahtuvaa lennätystä. Tavalliselle harrastajalle näkyvimmät muutokset säännöissä ovat rekisteröitymisvelvoite, koulutukset sekä laitteita koskevat vaatimukset vuodesta 2022 alkaen.
  • Siirtymäajoista lyhin päättyy 1.7.2020, jolloin astuu voimaan:
  • uudet säännöt lentotoiminnalle
  • laajemmat rekisteröintivelvoitteet
  • koulutusvaatimukset piloteille
  • uusi riskiarviointimenettely vaativammalle toiminnalle

Fotosidan.se, USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kouvolan Sanomat, Näin otat hyvän luontokuvan – Kurkista konkareiden vinkit. 4.5.2020. Kysyimme yhden valokuvauksen ammattilaisen ja kahden harrastajan parhaat vinkit luonnon kuvaamiseen. Neuvoja antoivat mikkeliläinen valokuvaaja Ilpo Aalto sekä hirvesalmelainen Reetta Vuorela ja puumalalainen Olavi Kietäväinen.

Helsingin Uutiset, Signe Branderin Helsinki-kuville uusi elämä – kännykkä muuttaa vanhat korttelit vuoden 2020 näkymäksi. 3.5.2020. Taka-Töölössä järjestetään kaupunginosan historiaa esittelevä omatoimikierros. Kävelykierros kuljetaan Töölön kaduilla legendaarisen valokuvaaja Signe Branderin (1869–1942) jalanjäljissä oman kännykän opastamana.

Gotech, Kodintekniikan kaupassa vahva alkuvuosi, myynti kasvoi 10,6 prosenttia. 4.5.2020. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 10,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Pääkategorioissa eniten kasvoivat äänentoistolaitteet (29,4 %), kodin tietotekniikka (18,3 %) ja matkapuhelimet (14,9 %). Satsaus laatuun näkyy keskihinnan nousuna koko kodintekniikan kaupassa (5,5 %) ja etenkin äänentoistolaitteissa (19,5 %). Laskussa olivat kamerakauppa (-9,0 %) ja pienten kodinkoneiden myynti (-1,5 %). Kodintekniikkaindeksi 1-3/2020.

- Peilittömien järjestelmäkameroiden myynnin kasvu hidastui vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 1,8 prosenttiin, kun vuoden 2019 lukema oli 17,2 prosenttia. Peilittömät järjestelmäkamerat ovat kuitenkin ainut nouseva kategoria 9,0 prosentin laskua jatkavassa kamerakaupassa. Peilietsinkameroiden myynti putosi 19,5, action-kameroiden 18,5, videokameroiden 7,6 ja kiinteänobjektiivisten kameroiden 5,6 prosenttia..

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 1,571 miljoonaa euroa. Vähennystä -5,1%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 3 535 kpl. Vähennystä -19.6%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 445 euroa. Kasvua 17.4%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 3,206 miljoonaa euroa. Kasvua 1.8%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 3 361 kpl. Kasvua 5.4 %.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 954 euroa. Vähennystä -3.4%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 1,890 miljoonaa euroa. Vähennystä -19.5%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 2 316 kpl. Vähennystä -9.3%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 816 euroa. Vähennystä -11.3%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 6,668 miljoonaa euroa. Vähennystä -6.9%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 9 213 kpl. Vähennystä -9.1%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 724 euroa. Kasvua 2.5%.
 • Action-kamerat, myynti 1,328 miljoonaa euroa. Vähennystä -18.5%.
 • Action-kamerat, myytiin 4 735 kpl. Vähennystä -20.6%.
 • Action-kamerat, keskihinta 280 euroa. Kasvua 2.7%.
 • Muut video-kamerat, myynti 0,389 miljoonaa euroa. Vähennystä -7.6%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 681 kpl. Vähennystä -15.6%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 571 euroa. Kasvua 9.5%.
 • Tulostimet, myynti 5,090 miljoonaa euroa. Vähennystä -0.5%.
 • Tulostimet, myytiin 42 452 kpl. Vähennystä -4.2%.
 • Tulostimet, keskihinta 120 euroa. Kasvua 3.9%.

Soundi.fi, Kuukauden kuvaajavieras: Janina Joutsen. 3.5.2020. ...Kävin aikoinaan opiskelemassa kansanopistossa elokuva-alaa koska sen alan kiinnostus kulkee suvussa ja rakastan elokuvia. Huomasin kuitenkin pian koulutuksen aikana, että haluan mieluummin pysäyttää hetken kuin luoda kuvaa. Sen jälkeen aloinkin sitten viedä valokuvausuraa eteenpäin opinnoilla media-assistentiksi ja nyt kandin tutkinnolla mediasta ja taiteesta.

Länsi-Savo, Näin kulutan aikaa: Kangasniemellä retkeillessä voi vielä nähdä laajan kirjon lintulajeja – Lintubongari Teemu Ukkonen: "Muuttoviikoilla on parhaat hetket tehdä havaintoja". 3.5.2020. Kangasniemeläinen Teemu Ukkonen kertoo omista kokemuksistaan lintubongauksesta ja antaa vinkkejä harrastuksen aloittamiseen: "On helppo aloittaa variksen kokoisista linnuista ja jatkaa siitä pienempiin."

Ilta-Sanomat, Testi: Netgear Orbi yhdistää wifi 6:n ja monta tukiasemaa – tekee kotiverkosta aidosti nopean. 3.5.2020. Meshillä tarkoitetaan päätukiaseman ja yhden tai useamman satelliitin muodostamaa verkkoa, jossa verkon laitteet ovat yhteydessä useampaan tukiasemaan kerrallaan. Tällä tavalla verkon kuuluvuutta voidaan jatkaa kattamaan koko talo (tai toimisto tai mikä tahansa). Lisäksi meshillä päästään yleensä parempiin nopeuksiin ja saadaan pyöritettyä vaivattomammin paljon laitteita sisältävää verkkoa. Wifi 6.

 • Orbi WiFi 6 System AX6000 (RBK852) koostuu emotukiasemasta ja yhdestä tai kahdesta satelliittitukiasemasta. Pakettien hinnat ovat noin 850 ja 1150 euroa (huh!).
 • Valmistaja lupaa 2 laitteen paketin kattavan 350 neliömetriä kahdessa kerroksessa.

Fin.afterdawn.com, Sisällöntuottajien uusi kuningasmikrofoni? Testissä Blue Yeti X. 3.5.2020. Hinta on 170 euroa. Mikrofoni on ensisijaisesti tarkoitettu puheen tallentamiseen, mutta Blue markkinoi sitä myös esimerkiksi muusikoille. Varmasti ainakin harrastajatason tekijät pärjäävät Yeti X:n kanssa hyvin.

Taloustaito.fi, Salasanaohjelma on näppärä muistin jatke. 4.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 5 Post-Processing Effects to Instantly Enhance Your Photos.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • The gear that changed my (photographic) life: reader responses part 2. Monenlaista, laitteita ja ei-laitteita.
 • DJI Mavic Air 2 sample gallery. DJI Mavic Air 2 tulee myyntiin 15. toukokuuta 849 euron kuluttajahintaan. Kuvauskopterin mukana toimitetaan käsiohjain, kopterin ladattava akku, ylimääräiset roottorilavat ja kaikki lennättämiseen ja käyttöön tarvittavat työkalut ja johdot. DJI Mavic Air 2 Fly More Combon kuluttajahinta on 1 049 euroa ja se sisältää kaikki peruspaketin varusteet sekä kolme lisäakkua, niiden latausyksikön, kolme roottorilapasettiä, kantolaukun ja ensimmäistä kertaa ND16/64/256-linssisuodattimet

Earthboundlight.com, Tripping Over the Light Fantastic. 3.4.2020.

 

03.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Best VLOG lens for LUMIX. 28.4.2020. YouTube-video, kesto 10:13.

Sulantoblog, Lume Cube 2.0 –small Cube BIG Light. 1.5.2020. YouTube-video, kesto 10:09. Lainassa. Kokoon nähden kohtuullinen valo. Yksi, 80 euroa. Kahden kitti, 160 euroa, kaikkea ylimääräistäkin. Vedenpitävä 10m. Paljon halvempiakin löytyy, nämä ovat kuitenkin laatutekoa. Lähinnä jatkuvaa valoa. Voi ohjata myös puhelimella.

Peter Forsgård, Olympus E-M10 MK II - [Still worth BUYING?]. 28.4.2020. YouTube-video, kesto 7:23. Viisi vuotta vanha kamera. Vieläkö kannattaa ostaa. Monia uusienkin kameroiden ominaisuuksia. Kameraa voi muokata mieleisekseen.

 • 16 megapikseliä vs. 20 megapikseliä. Ei sääsuojausta. Kuvanvakaaja 4 stoppia. Ei 4K videota, Full HD riittää useimmille. Hinta lähes puolet Olympus E-M10 MK III:n hinnasta.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Olympus E-M10 MK II - [Still worth BUYING?]. 29.4.2020. YouTube-video, kesto 1:26:06. This Live Stream is all about Olympus and photography. Photographer and Olympus Educator Joseph Ellis has a very popular YouTube channel. As usual, there will be a Q&A.

Länsi-Savo, "Kolmannella viikolla aloimme syödä pizzaa ja parturoida hiuksiamme" – 160 valokuvaajan jättiprojekti tallentaa kummallisen kevään kuvamuistoja eri puolella maata. 2.5.2020. Yli 160 valokuvaajaa tallentaa valmiuslain aikaista aikaa. Kukaan heistä ei tiedä, miten pitkään projekti jatkuu.

 • Keskiviikkona 18.3. kello 00.00 Suomessa astui voimaan valmiuslaki. Seuraavana aamuna dokumentaarisen valokuvan asiantuntija ja valokuvaaja Hannamari Shakya heräsi täysin poikkeuksellisessa Suomessa. Koulut ja päiväkodit suljettiin, matkustamista rajoitettiin. Rajatarkastukset palasivat lentokentille ja satamiin. Maa sulkeutui ja sen myötä myös valokuvaajat neljän seinän sisälle.
 • Syntyi idea poikkeustilan kuvaamisesta. Vielä samana päivänä Shakya sai hankkeeseen mukaan Markus Jokelan, Liisa Huiman ja Antti Yrjösen.
 • He ottivat vuorokaudessa yhteyttä 50 valokuvaajaa ympäri Suomen. Sen jälkeen hanke avattiin myös muille. Nyt hankkeessa on mukana kuvaajia noin 160.
 • Poikkeustila 2020. Menee aina automaattisesti uusimpaan viikkoon. Viikko numero 05 lisätty. Vierailevat kuraattorit, viikko 5: Vesa Lehtimäki & Ville Tietäväinen. Kaksipäinen kuraattori Lehtimäki–Tietäväinen työskentelee kuvituksen, valokuvan, graafisen suunnittelun ja sarjakuvan parissa yhteisellä 6. linja -työhuoneella jo 18:tta vuotta, tosin poikkeustilan vuoksi toisiaan ja toistensa kuvavalintoja näkemättä.
  • Kaikissa töissämme välitämme visuaalisia viestejä ja odotamme sitä myös valokuvilta. Visuaalisen tarinankerronnan vaatimus selittänee hämmentävän huomion: noin 150 kuvan joukosta koostimme toistemme tietämättä 18 kuvan paketin, jossa on peräti 14 yhteistä valintaa!
  • Ihan ylhäältä voi valita viikon numeron.

Timon poikkitiedepalsta, Vanhojen kuvien juridiikkaa. 1.5.2020. Olen tekemässä kuvakirjaa väritetyistä Orivesi-aiheista valokuvista. Aikajänne on vuosien 1909 – 1969. Syy alkuvuoteen on se, että siltä vuodelta on varhaisin käsiini osunut valokuva Orivedeltä. Jälkimmäiseen vuoteen on useitakin syitä. Muutin sinä vuonna pois Orivedeltä, 1970-luvulla alkoi jo olla värikuvia ja tätä kirjoitettaessa tavallisten, ei teoskynnystä ylittävien valokuvien suoja-aika on päättynyt vuonna 1969 tai aikaisemmin otetuilta valokuvilta.

 • Suurin osa värittämistäni valokuvista on sellaisia, että olen itse digitoinut ne minulla olevasta vedoksesta tai negatiivista. Minulla on ollut käsissäni ns. fyysinen teoskappale, jonka olen kopioinut digitaaliseen muotoon. Näihin ei pitäisi liittyä mitään juridista ongelmaa. Kun valokuvan suoja-aika päättyy 50 vuotta sen vuoden lopusta, jolloin kuva on otettu, niin se on loppu, slut, finito. Valokuvaa saa käyttää aivan vapaasti. Edes tekijän nimeä ei ole pakko mainita kuvan yhteydessä, kuten ei tekstinkään suhteen tekstin tekijänoikeuden mentyä umpeen. Hyvänä esimerkkinä tästä käykööt Panu Rajalan, joka kopioi omaan opukseensa surutta sivukaupalla I. K. Inhan tekstiä sitä mitenkään omastaan irroittamatta. Itki ja parkui vielä syvästi loukkaantuneena, kun hänelle huomautettiin siitä.
 • ...Valokuvataiteen museon sivuilla vastataan kysymyksiin, myös koskien digitoituja valokuvia. "Kenelle kuuluvat digitoidun valokuvan oikeudet?"
 • Museosta vastataan. "Digitoijalle ja kuvankäsittelijälle syntyy  lähioikeus tekemäänsä työhön."  Samaa harhaoppia julistetaan myös täällä. "Vaikka alkuperäisen valokuvan suoja-aika olisi rauennut jo vuosikymmeniä aikaisemmin, on museolla tai arkistolla kuitenkin lähioikeuden turvaama yksinoikeus päättää valmistamastaan digitaalisesta kopiosta eli reprokuvasta, jota nykyaikainen printti- tai verkkojulkaisu edellyttää."
 • Nämä nyt ovat vaihtoehtoista totuutta, jos ei halua käyttää vähemmän kauniita ilmaisuja, kuten paskapuhetta. Lähioikeus syntyy valokuvalle sen ottohetkellä. Suoja-ajan laskuri lähtee käytiin siitä hetkestä ja se päättyy kun 50 vuotta on kulunut sen vuoden päättymisestä, jona kuva otettiin. Lähioikeuslain mukaan "Valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta, muuttamattomana tai muutettuna valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin".
 • (paljon perusteellista pohdintaa ja faktaa...)
 • Facebook, Timo Suvanto.

Uutisvuoksi, Simpeleläinen Jaakko Repo on kuvannut muun muassa Imatraa ja Svetogorskia jo yli 60 vuotta – Imatralta parhaiten jäivät mieleen arkkitehtuurikohteet, hän sanoo. 3.5.2020. Koronavirus pakotti myös valokuvaajan pistämään työnsä jäihin, mutta toisaalta nyt on ainakin aikaa järjestellä paperipinoja. Kun yli 60 vuotta on valokuvannut, niin joka paikka on täynnä negoja, dioja ja muuta tavaraa, puuskahtaa Jaakko Repo.

 • Simpeleläisen Studio Jaakko Revon varastoista löytyvät kuvat voi laskea kymmenissä tuhansissa.
 • Hain yksinyrittäjille tarkoitettua koronatukea, mutta en saanut sitä, koska olen eläkkeellä. Eläkkeellä oleville sitä ei myönnetty. Toukokuun 29. päivä Työ- ja elinkeinoministeriö kuitenkin hyväksyi myös eläkkeellä olevat yksinyrittäjät kunnallisen koronatuen piiriin.

Tuomas Heinonen, Kelluvan piilokojun käyttö lintukuvauksessa. 2.5.2020.

Ilta-Sanomat, Tällaista Lontoota et ole aiemmin nähnyt - katso, miltä näyttää tutuilla paikoilla koronan tyhjentämässä suurkaupungissa. 2.5.2020. Yleensä Lontoo kuhisee elämää, mutta korona on pakottanut britit pysymään kodeissaan. Lähde kirjailija-toimittaja Jouko Heikuran mukaan kävelymatkalle koronan autioittamaan metropoliin.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Googlen Viestit-sovellus Androidille ylitti 1 miljardin asennuskerran rajan. 2.5.2020. Googlen Android-tekstiviestisovellus Viestit (Google Messages). Viestit-sovelluksen miljardirajan ylitys on huomionarvoinen muun muassa, koska se ei lukeudu siihen Google Mobile Services -sovellusjoukkoon jota Google laitevalmistajilta edellyttää esiasennettavaksi Google-palveluilla varustettuihin Android-laitteisiin. Näin ollen Googlen Viestit-sovellusta ei monista Android-puhelimista löydy valmiiksi asennettuna, vaan sen sijaan puhelimissa on niiden valmistajien oma tekstiviestisovellus.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

Digital Photography School, Creative Photography Exercises to do at Home (video).

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 1. valokuvaus vs moottoripyöräily (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 29 viestiä. ...Mietin ja pohdin näitä laskelmien kautta. Yllätyin, kun laskin hintoja, mitä maksaisi yhteensä se kamera, jonka haluaisin ja ne objektiivit, jotka haluaisin.
  1. Yksi kamera + akkukahva + CFexpress muistikortti + SDXC muistikortti + 4 objektiivia tulisivat maksamaan yhteensä täysin vastaavan summan kuin moottoripyörä.
   22 936,00€ - kamera + objektiivit
   22 134,18 € - moottoripyörä.
  2. ...Hyvät valokuvauslaitteet saa tosiaan jo 2000-3000€ hintaan ja siihen kunnon tietokone, ohjelmisto ja näyttö + 2000€....Tosin kunnon tietokoneella tekee nykyaikana paljon muutakin kuin käsittelee valokuvia.
  3. ...Topiikin aloittajalle sanoisin, että jos joskus tulevaisuudessa ihan oikeasti päädyt ostamaan joko kameran tai moottoripyörän, lämpimästi suosittelen kameraa. Nimittäin riski vahingoittaa kanssaeläjiä ja ympäristöä on sillä huomattavasti pienempi kuin moottoripyörällä. Ei siitä sen enempää. Mutta kiinnostava oli tuollainen vastakkain asettelu; tässä valokuvaus ja moottoripyöräily, usein ympäristö ja moottoripyöräily, kulttuuri ja moottoripyöräily tai mitä nyt kukakin itse harrastaa, ja mitä taas ei.
 2. digicamera.net takkuilee (28.4.20 - ) ?? (Sana on melkein vapaa). (ei enää.)
 3. Patona akut (Digikuvaus).
 4. Uusin Adobe Raw toimii vanhoissakin! (Kuvankäsittely). ...Minulla on läppärillä vain Photarin CC 2014, ja on ollut todella ärsyttävää ettei Camera Raw 10.5 avaa enää uusimpien kameroiden RAW tiedostoja... Niinpä päätin kokeilla vastoin edellä mainittua Adoben ohjeistusta suoraan Camera Raw 11.4 ohjelmaa, vaikka Adobe sanoi muuta.... Kannatti kokeilla! En ymmärrä, mutta Camera Raw 11.4 toimii myös CC2014 photarin kanssa! Ihan vain tiedoksi, jos joku on paininut saman ongelman kanssa.
  1. ...Ja toimii muuten edelleen! Siitä vaan suoraan asentamaan vaikka tästä uusin ACR (Camera Raw 12.2.1) ... Ei ongelmia CC2014 photarin versionkaan kanssa. Nyt muuten mukana tulee profiileja mm. Huawein p20Pro kamerapuhelimelle!
 5. (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 6. Panasonic S (Järjestelmädigit).
 7. Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 8. Koronanäkymää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 9. Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Litlverivassfossen, Ragon kansallispuistossa Pohjois-Norjassa.
 10. Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kukkulan kuningas.
 11. Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kävelylenkki Ahlaisissa vappuaattona ja iltamyöhällä, oikeastaan jo melkein pimeällä, sai romunenä vainua. Tällä kertaa löytyi jonku Renault-keräilijän laani. 3 kuvaa.

Pasi Markkanen, Vuosisaarella.fi. Asun vuoden yksin saarella Porvoossa ja kuvaan vuodenaikojen vaihtelua. Lahjoitan vuoden aikana kertyneet parhaat kuvat Suomen luonnonsuojelutyön käyttöön. Tue hanketta ja lähde mukaan seikkailuun!

 • Tietoja tekijästä
 • Instagram, @pmmarkkanen
 • Mesenaatti.me, Vuosisaarella.fi. ...Projektin tavoite on myös tuottaa erityisen laadukasta kuvamateriaalia luonnonsuojelutyön tarpeisiin. Lahjoitankin hankkeen lopuksi sata parasta kuvaa käytettäväksi Suomen luonnonsuojelun edistämiseen (arvo n. 10 000 euroa). Lisäksi projektissa tärkeitä teemoja ovat luontotietoisuuden lisääminen, opittujen kulutustottumusten kyseenalaistaminen sekä ihmisen, luonnon ja kaupungin suhteen tutkiminen....
  • Näiden ns. lahjoitusten vastikkeeksi saa aina jotakin, puhtaasta rahankeräyksestä ei ole kyse. Kyse on jonkin tärkeäksi kokemansa asian tukemisesta.

HS, Helsinki hiljentyi. 1.5.2020. HS:n valokuvaaja Toivo Heinimäki kierteli vappupäivänä lähes autiossa Helsingissä. Poikkeuksellinen tunnelma tallentui kuviin. 11 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Vapaus koitti lapsille Barcelonassa, Sveitsissä nostatellaan koronatoivoa biohajoavilla maaleilla. 2.5.2020. IS:n kuvatoimitus valitsi viikon varrelta kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 5 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

HS, Tallinnan Fotografiska avaa rockmuusikko Bryan Adamsin valokuvanäyttelyn katsottavaksi virtuaalisesti. 1.5.2020. Fotografiskan näyttely koostuu kolmesta valokuvasarjasta. Exposed-niminen näyttely esittelee Bryan Adamsin kuvia ensimmäistä kertaa Virossa.

 • YouTube, Fotografiska Tallinn. Alkaa su 3.5.2020, klo 19.00. Kesto puolitoista tuntia. In English.

HS, WWF:n Norppalive on taas auki: ”Tiedossa taas huippuviihdettä, jossa ei tapahdu juuri mitään”. 1.5.2020. Saimaannorppien lisäksi livelähetyksestä voi seurata sääksen pesintää. Tällä hetkellä pesässä haudotaan munia.

Timo Suvanto, Facebook, Värityshenkisiä saattaa kiinnostaa. Vähän tarkemmin kunkin kuvan kohdalla. 1.5.2020. Punamullan väri.

 • (kertaus) Timo poikkitiedepalsta, Mv-kuvien väritystä. 17.2.2020. Mv-kuvia väritettäessä automaattisesti algoritmit tuppaavat laittamaan punaista sellaisiinkin paikkoihin, joihin se ei varmasti kuulu. Tässä mm. edessä olevan naisen takkiin, takana olevien naisten asuisteisiin, kastelukannuihin, kasvilavojen puuosiin. Otetaan se niistä pois.
  • Käsittely perustuu Photoshopin englanninkieliseen versioon CS5, mutta samat toiminnot ovat useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa. Minä teen näin, joku muu taaplaa omalla tyylillään...

Olli Kanerva, Northern shoveler. 1.5.2020. Northern shoveler at Järvelän kosteikko one morning about a week ago. Equipment: E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-20. Lapasorsa.

HS, ”Parasta mitä olen nähnyt” – kuusamolainen riistakamera ikuisti karhujen suurperheen potrettiin, joka löi ällikällä kokeneen karhututkijankin. 2.5.2020. Vaihteeksi hyvälaatuinen riistakamerakuva (otsikon "parasta".)

Focusnordic.fi, RGBWW-putkivalo modernin tarinankertojan vaatimuksiin. 28.4.2020. Lehdistötiedote. PavoTube II 6C on saatavana kesäkuusta alkaen ja suositushinta on 109,00 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Thom Hogan, uusin 1.5.2020. Canonin beta-versio, jonka avulla vaikkapa järjestelmäkameroita voi käyttää webbikamerana.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 70: "Sisters in Law – Zanna Metzer om entreprenörskap". Podcast kesto 57:37. Osa numero 70.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.05.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kouvolan Sanomat, Kolme Kouvolassa työskentelevää valokuvaajaa osallistuu hankkeeseen, jossa yli 160 kuvaajaa eri puolilla Suomea tallentaa nyrjähtänyttä arkea – Nyt kolmikko kertoo, mitä he ovat nähneet ja tunteneet. 1.5.2020. Valokuvaprojekti: Poikkeustila 2020 -hanke on valtakunnallinen ja dokumentaarinen. Poikkeustila 2020 -hankkeeseen osallistuvat ovat sitoutuneet tekemään vähintään yhden kuvan valmiuslain voimassaolon jokaiselta päivältä.

HS, kuukausiliite, Oravakuva päihitti saliselfien ja nyt Konsta Punkka, 26, on Instagrammin toiseksi seuratuin suomalainen - HS seurasi Helsingin yössä, miten Punkan satumaiset luontokuvat syntyvät. 1.5.2020. Katso eläintä! Konsta Punkka on Instagram-ajan luontokuvaaja. Hän menee hyvin lähelle, vangitsee juuri sopivan ilmeen ja muokkaa värejä estottomasti. Punkka on tietysti hyvin perillä näyttävistä luonnonilmiöistä niin maan päällä kuin taivaassa, sillä niistä syntyy näyttäviä valokuvia, joilla on menekkiä internetissä, ja siinä maailmassa Punkka on aika jehu. Instagramissa hän on 1,3 miljoonalla seuraajallaan toiseksi suosituin suomalainen. Vain Kimi Räikkösellä on enemmän.

 • Ja nythän Punkalla on aikaa yrittää, sillä koronan takia kaikki ulkomaan työkeikat ovat jäissä. Häntä jännittää aika tavalla, toteutuvatko kesälle suunnitellut kuvausmatkat Huippuvuorille, Pohjoisnavalle ja Pohjois-Siperiaan.
 • Konsta Punkka ei juurikaan muistuta pinttynyttä mielikuvaa perinteisestä suomalaisesta luontokuvaajasta. Tiedättehän: risupartainen šamaanimainen hahmo, joka vetäisee risaisen villapaidan ylleen ja sulkeutuu viikkokausiksi piilokojuun pissaamaan pulloon. Kun perinteinen suomalainen luontokuvaaja lopulta kömpii jäykin jaloin kojusta ulos, hänellä on mukanaan ainutlaatuiset kuvat maakotkien lemmenleikeistä tai tanssahtelevista vesikoista.
 • Luontokuvamaailman ansaintalogiikka alkoi kuitenkin mullistua vuonna 2010, kun kaksi nuorta nörttiä, Mike Krieger ja Kevin Systrom, perustivat Kaliforniassa Instagram-kuvasovelluksen. Parissa vuodessa siitä tuli niin suosittu, että Facebook osti sen miljardilla dollarilla. Pian Instagramilla oli jo sata miljoonaa aktiivista käyttäjää.
 • Konsta Punkka oli tuolloin 18-vuotias sibeliuslukiolainen, joka oli laulanut yli puolet elämästään Cantores Minores -poikakuorossa. Huvin vuoksi hän paukutteli rokkia rummuilla ja hankki taskurahoja soittamalla humppabändissä.
 • Vuonna 2017 Punkka vietti 200 päivää työkeikoilla eri puolilla maailmaa. Tuohan kuulostaa kansainvälisen seikkailijan elämältä. ”No joo”, Punkka naurahtaa. ”Sinä vuonna en kuvannut juuri mitään itselle. Oli vain työtä työn perään jossain ulkomailla. Siitä tulee sellainen ähky, että haluaa tehdä jotain muutakin välillä ihan rakkaudesta lajiin.”
 • Punkan juttuun kuuluu se, että hän käyttää sumeilematta hyväkseen uutta kuvankäsittelytekniikkaa. Hän ei manipuloi kuvia, mutta jälkikäsittelee niitä ronskisti. Hän säätelee kontrasteja, valoa ja värejä. Tällainen on enemmän tuttua mainosmaailmasta kuin luontokuvauksesta, jossa on perinteisesti arvostettu autentisuutta.
  • Seura.fi, Oravakuvistaan tunnettu Konsta Punkka on tuttu luontokuvaaja jo eläimillekin – Tässä on jättisuosion salaisuus. 23.11.2019. Luontokuvaaja Konsta Punkka kuvaa tällä hetkellä etenkin kettuja ja susia. Hyvä kuva vaatii jopa päiväkausien istumista kuvauskojussa. Konsta Punkka liittyi Instagramiin vuonna 2012 ja on työskennellyt päätoimisena kuvaajana lähes siitä asti. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Adoben, Nokian ja Olympuksen kanssa. Viime aikoina asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Pohjoismaiden matkailuala, Kaslink ja Highlandpark.

Yle, Kuusamolaisella karhuemolla on peräti neljä poikasta, ja niistä on saatu useita valokuvia. 30.4.2020. Neljä poikasta ovat kaikki viimevuotisia. Kuvien lisäksi 19 sekunnin video.

HS, Poikkeusolojen vappu. 30.4.2020. Alkoon jonotettiin joukolla Kalliossa ennen sulkemisaikaa, muuten turvaväleistä huolehdittiin poliisin mukaan hyvin.

Tivi.fi, Piileskeleekö hyllyssäsi todellinen yllätys? Näin nappaat huippuluokan järkkärin käyttöön Zoomissa ilmaiseksi. 30.4.2020. Kameravalmistaja Canon on täysin yllättäen julkaissut ohjelmiston, jolla osaa sen järjestelmäkameroista voi käyttää tietokoneen webkamerana. EOS Webcam Utility -ohjelma on ilmainen, eikä sen käyttö vaadi muuta kuin sopivan usb-kaapelin kameran ja tietokoneen välille.

Iltalehti, Tältä näyttää poikkeusvappu Helsingissä: Manta raskaasti vartioitu – ”Kyllä aamuun mennessä tuo patsas on lakitettu”. 30.4.2020.

HS, Helsinkiläinen Christina Forsgård aikoo järjestää sadan hengen etävapun: parvekkeelle on viritetty kolme kameraa ja elokuvateollisuudesta tuttu taustakangas. 1.5.2020. Christina ja Peter Forsgård ovat juhlineet vappua Ullanlinnanmäellä vuodesta 1986. Tänä vuonna juhlat järjestetään kotona etäyhteyden avulla.

 • Tänä vuonna Forsgårdit juhlivat vappupäivänä Zoom-etäyhteyden avulla. Zoom on pilvipohjainen verkkotyöskentelyalusta, jonka avulla voi keskustella videoyhteyden välityksellä ja jutella myös pienemmissä ryhmissä.
 • Forsgårdien Zoom-vappuun on ilmoittautunut jo liki 90 osallistujaa. Hyvän videoyhteyden ja tunnelman luomiseksi valokuvaajana työskentelevä Peter Forsgård on virittänyt pariskunnan parvekkeelle kolme kameraa ja vihreän taustakankaan, jolla saadaan digitaalisesti tuotua taustalle valokuvia menneiltä vapuilta Ullanlinnanmäellä. Forsgårdien juhlat loppuvat kello 18.
 • Facebook, Christina Forsgård.

Etelä-Suomen Sanomat, Tällaista on ESS:n toimituksen työ poikkeusoloissa, lue 18 tarinaa. Missähän se valokuvaajan tarina piilottelee? Sentään löytyy visuaalisen toimituksen esimiehen tarina ja graafikon tarina.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Introducing #PhotographersforBiden, a New Project by Feature Shoot.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Digital Photography School, How to Create Mandalas in Photoshop Using Stack Modes. Sanskriitiksi ympyrä. Geometrisia kuvioita.

ePhotozine.com.

Thom Hogan, Huhtikuu 30, 2020. Mites tämä pandemia ja kamerat. Sivulla ensimmäisenä eiliset mietteet.

Fotosidan.se, Youtubekanaler för fotografer: 5(10) Peter Lindgren.

Kamera & Bild, Prograde Digital släpper snabbare och billigare minneskort. Nopeus nousee ja hinnat laskevat. MicroSD-kortit.

Diyphotography.net, ProGrade Digital’s new UHS-II microSD cards come with faster speeds and a much lower price.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Huhtikuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset