Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Toukokuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Huhtikuu 2020

30.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilta-Sanomat.

 • Suomi on uskomattoman kaunis maa - 35 tavallisten suomalaisten ottamaa kuvaa todistavat sen. 29.4.2020. Suomalaiset innostuivat lähettämään upeita kuvia Ilta-Sanomien Minun kaunis Suomeni -kuvakeräykseen Facebookissa. Tuoreet ja vähän vanhemmatkin kauniit kuvat kertovat, että Suomen luonnossa on paljon upeaa nähtävää. Kuvista näkyy kirjava kattaus kotimaan ilmiöistä ja luonnosta.
 • Vappua on juhlittu perinteisin menoin Helsingissä jo 1800-luvulla - katso upeat kuvat vuosien takaa. 30.4.2020. Valtiovalta on määrännyt vappukansan tänä vuonna karanteeniin. Sohvan pohjalla voi hakea lohdutusta katsomalla kuvia vapunvietosta menneinä vuosikymmeninä Helsingissä. Suuri osa mv-kuvia.

Helsingin Uutiset, T24: Tallinnan Fotografiskan seuraava virtuaalinäyttely on Bryan Adamsin Exposed – Opastettu kierros on sunnuntaina 3.5. 29.4.2020. Maksuton virtuaalikierros ja -opastus Bryan Adamsin Exposed-valokuvanäyttelyyn järjestetään sunnuntaina 3. toukokuuta klo 19.00. Muusikkona paremmin tunnetun Bryan Adamsin valokuvaajan ura on kestänyt jo yli 20 vuotta.

Museokortti.fi. Äitienpäivään su 10.5.2020 asti lahjaksi ostettuihin Museokortteihin yksi lisäkuukausi (12 + 1). Ja Museokortin aikahan ei kulu, kun museot ovat kiinni.

Kouvolan Sanomat, Suomeen on ilmestynyt verta imevä perhonen. 30.4.2020. Suomessa on myös verta imeviä perhosia. Itävirtausten mukana idästä tullutta kyynelyökköstä on tavattu Suomessa 20 vuoden vuoden ajan. Ensimmäinen yksilö tavattiin Rautjärvellä vuonna 2000.

Ikinörtti, Pilaa nettihuijarin päivä! Hanki tietoa kuinka välttyä nettihuijauksilta. 29.4.2020.

Visionist.fi, Kandao QooCam 8K tuo ultrateräväpiirtoista 360-asteista videokuvaa taskukoossa. 29.4.2020. Boston Distribution tuo myyntiin kevyen ja ominaisuuksiltaan huippulaatuisen Kandao QooCam 8K -taskukameran. Sen avulla onnistuvat ainutlaatuiset 360 asteen valo- ja videokuvat jopa hurjalla 8K-ultrateräväpiirtoisella tarkkuudella. 20,5cm x 9,7cm x 9,3cm. Paino 245g. Kuusiakselinen gimbaali. 2 x 20 megapikselin kameraa. 8K-tarkkuudesta voi helposti rajata myöhemmin 4K-tarkkuutta.

 • Hidastusvideot 4K ja 120fps. 2.4 tuuman kosketusnäyttö.
 • Hinta 649 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Open Mike II: In Praise of Workprints.

Kamera & Bild, Elin Berge – vinnare av årets Tunbjörkpris. Viides voittaja. Dokumentaarikuvaaja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Koronakevään ja ikuisen pohjoistuulen kuvia. 28.4.2020. Ensin talvea ei tullut, sitten koronavirus syöksi maan poikkeustilaan. Kevättä ei sentään ole peruttu. Vai onko sittenkin? Pohjoinen ilmavirtaus on puhkunut viikkokausia eikä sille näy loppua. Luntakin on satanut huhtikuussa enemmän kuin kaikkina talvikuukausina yhteensä. Jatkuvan kotona oleilun vastapainoksi olen sentään päässyt nautiskelemaan parista yhden yön kuvausreissusta Uudenmaan maisemissa.

Petteri Hautamaa, Kuin ottaisi karkin pois lapselta... 29.4.2020. Onko sinullekin sattunut sellainen ”kerran elämässä” -kuvaustilanne, joka ei sitten mennytkään ihan nuottien mukaan Disneyelokuvamaiseen onnelliseen loppuun asti? Sellainen melkein seitsemän oikein lottovoitto, josta ehkä olisi voinut syntyä jotain todella jäätävää ja ikuisesti muistettavaa, mutta onnennumerot eivät sittenkään natsanneet. Kenties nuo tärkeät onnistumisen avaimet ovat juuri ratkaisevalla hetkellä lipsahtaneet sormista ja koko jymytilanne on valunut viemäriin, kenties jossittelu jatkuu vielä vuosien jälkeenkin...

HS, Citykotkien pesästä alkoi suora lähetys – Keskellä Helsinkiä pesivällä parilla jo kaksi poikasta, mutta kurkistaako livestä pian kolmaskin pää? 28.4.2020. Vanhankaupunginlahden merikotkien elämää voi seurata vaikka kotisohvalta käsin.

HS, Kuvakooste | Tältä näyttää muslimien pyhä paastokuukausi koronaviruksen varjossa. 26.4.2020. Ramadan viruksen varjossa.

Olli Kanerva, Great crested grebes in evening light. A great crested grebe couple was lekking at Lake Littoistenjärvi a week ago in a very nice evening light. Pics shot with Olympys E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-20.

Ilta-Sanomat, Kadunvaltaus! Näin eläimet lähtivät liikkeelle, kun korona sulki ihmiset koteihinsa. 28.4.2020.

Yle, Kansallispuistoissa riittää nyt väkeä – vierailijat kertovat miten joutuivat muuttamaan matkasuunnitelmiaan. Tammelassa Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen kävijämäärä on kaksinkertaistunut kuudessa vuodessa. Luontomatkailuyrittäjän mukaan samanlaista tuplausta puistot eivät enää kestä. Metsähallitus seuraa tarkasti kävijämääriä myös koronan vuoksi.

Mynewsdesk.com, Canon esittelee Canon Connected - portaalin, jonka videosisältö inspiroi kuvaajia kehittämään uusia taitoja ja tekniikoita. 28.4.2020. Lehdistötiedote. Maksuton Canon Connected -portaali kouluttaa, innostaa ja viihdyttää valokuvauksen harrastajia ja ammattilaisia. Canon-lähettiläiden, elokuvantekijöiden, asiantuntijoiden ja vaikuttajien tuottamaa sisältöä ladataan portaaliin säännöllisesti lisää, joten se tarjoaa uuden oppimisväylän kuvaajille ja harrastajille.

 • Canon.fi, Canon Connected (jostain syystä kaikki on englanniksi, vaikka Suomen Canonin sivuilta löytyy suomeksi vaikka kuinka paljon materiaalia...)

Mobiili.fi, DJI julkisti pienikokoisen Mavic Air 2 -drone-lennokin – aiempaa parempi kamera ja pidempi lentoaika. 28.4.2020. DJI Mavic Air 2 julkaistaan ensimmäisillä markkinoilla ja DJI:n verkkokaupassa 11. toukokuuta. Kuvauskopteri maksaa 849 euroa, ja saatavilla on myös 1 049 euron Fly More -paketti lisäakkuineen ja vaihtopropelleineen. DJI varoittaa, että koronaviruspandemia saattaa vaikuttaa Mavic Air 2:n saatavuuteen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Featureshoot.com, A Brutal Look at Animal Markets Like Those At the Center of the Coronavirus Pandemic.

Digital Photography School, 9 Solutions for Common Camera Mistakes Beginners Make.

Petapixel.com.

Thom Hogan, Nine, Seven, Four. Mitä markkinoilla nyt tapahtuu.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Around the Web on a Tuesday. Melkein kaikki liittyy valokuvaamiseen.

Lensrentals.com, blog, A Production Junket: The Art of Storyboarding. Nathan Ross Murphy.

Fotosidan.se, Vinnarna i fototävlingarna korade. Kaksi kuvakilpailua kuukauden aikana. Kaksi voittajakuvaa + kunniamaininta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa). Eos 5D4 + 24-70/2.8 II on pääasiallisin combo jokapäiväiseen kuvaukseen. 5D4 on hyvä kamera kaikkeen käyttöön ja nopea käyttää. Hyvät kontrollit. 24-70 lasin ainoat heikkoudet ovat vakaajan puute ja paino jo tällaisenaan. Piirto on priimaa, mun ehdoton suosikkilasi. ...
  • ...Hankin kevyemmäksi kalustoksi juuri RP:n. Koska lasit ovat edelleen EF-sarjaa, niin 35/2 tulee mieluiten otettua sen nokalle. Myöhemmin RP:n nokalle tarkoitus hankkia RF 35 ja 24-105 lasit. RP:n halusin nimenomaan ponnahduslaudaksi RF-optiikoihin ja lisäksi kevyemmäksi vaihtoehdoksi. Pitkään painin tuon 26MPix kennon kanssa, mutta lopulta tulin siihen tulokseen, etten näe eroa lopputuotteessa tuon ja 5D4:n paremman kennon väliltä.
 • Niin oliko se huawei vai D850? (Sana on melkein vapaa).
 • Leica-lasit (Vinkatkaa ...objektiiveja vaellukselle (Canon)) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Superzoomista järkkäriin (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus). Ostin talvella 4k:n. Olen kuvaillut Canoneiden järkkärillä videota siitä asti kun ne kameraan ilmestyi, sitä ennen perus videokameroilla, tai vauhdikkammissa jutuissa toki edelleen. Nyt esikoinen syntyi ja halusin päivittää kaluston entisaikojen kaitafilmille pärjääväksi jotta sietää katsoa vielä vuosikymmenten päästäkin. (Mikä ihana tunnelma vanhan ajan kotifilmeissä olikaan ennenkun VHS pilasi kaiken.) Ja onhan tää aivan ufo laite! Resolveen rakastuminen kesti köppäisen Vegasin jälkeen noin puoli sekuntia, värituhrustelin netistä löytyvillä raw-pätkillä innoissani öiden ratoksi ennen kameran saapumista, ja kun ensimmäisen kerran avasin tammikuun hangilta auringonpaisteessa kuvatun oman pätkän kotipihalta näytölle niin :O
  • Ristiäisvideo veikin sitten jo 300 gigaa tilaa. :) Ääni Samsung T5:lle. Jalustakäytössä DeWaltin porakoneakku syöttää virtaa tuntikausia, ja uusia saa Prismasta.
  • Mopo karkaa käsistä. Haluttu juttu on saavutettu, eli ipanan kasvaminen tallentuu kivalla laadulla, ja mieli tekee kuvata lisää. Tarviaisi vaan aikaa ja ideoita... ja muita samanmielisiä. Kyllähän sitä bändille joku musavideo pitää tehdä kun levykin on tulossa...
  • Vai oiskohan pitänyt 6K tai 8K... :P Ehkä ei ennenkuin kiintolevyjen hinnat laskee neljäsosaan nykyisestä.
 • Nestevaimennettu videopää? (Videokuvaus).
 • Yksinkertaisia videokuvausniksejä aloittelijoille (Videokuvaus).
 • Lightroom ja pyyhkäisypanorama (Kuvankäsittely). Kiitos vinkistä Kuvat sovellus on kadonnut ilmeisesti Win10 päivityksen yhteydessä eikä Windowsin Valokuvat sovelluksella ollut toivottua vaikutusta. Sen sijaan Paintissa avaaminen ja tallennus toi kuvan näkyviin myös Lightroomissa, samoin sovellus "Leikkaa ja luonnostele". Tosin molemmissa tapauksissa kuvausaika muuttuu tallennushetken mukaiseksi.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Maffer.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Doors, part 5. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kujanäkymä nr5.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa.
 • Aaa'aaah'TSIIIH (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Tähtitaivas ja tapahtumat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuu ja Venus. Iltamyöhällä huomasin jotta pilvet olivat harventuneet ja kuu loisti Venuksen kanssa niin makeasti, että ulos ennen kuin kuu laskee ja nopsat kuvat... jäi siinä ISO tonniin ja sekunnitkin tarkistamati, AUTOlla räpsäisin... Venuksen päälle teki heijasteen. Kun noita harvoin kuvaa niin tommosia jää kortillen... Kalustona Olympus E-M5II, 40-150 Pro + MC-20 @ 80mm (jäi tuo jatkekin turhaan kiinni).
 • Keväisiä lintuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutamat kuvat kevään kuvasaaliista,joka on aikas vähäinen.. Drive.google.com, Keväisiä lintuja.
 • 2+2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen kuva.
 • Kaura vai peuris? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja kaksi kuvaa, metsästys.
 • Charred (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (ja mitähän tässä oikein näkyy.)
 • Teerijahti 2020 (kuvaa + videota) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa ja video. Ensimmäistä kertaa olin kuvaamassa teerejä teltasta ja iha mukavaa hommaa. Melkone pulina kävi kyllä suolla ja soi vielä päivälläkin päässä ne äänet, kun pari tuntia kuunteli menoa putkeen.
  • Tamronin 200mm ei nyt mitään ihme kuvia oteta mutta videopuolella pääsen jo aika lähelle. Videossa löytyy takaa-ajoa,taistelua niin normaalina kuin slowmodena.
  • YouTube-video, Black Grouse Mating Display 2020. kesto 4:09. Äänet mukana. Alussa kuvausteltan pystytys nopeutettuna.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 uutta kuvaa. Kyllä mä siellä toisen kerran käväsen, mutta varmaan 17mm TS-E:n kanssa. Sitä odotellessa. Sarja kuluneisuudesta.

Sulantoblog, Camera or Lens –Which to UPGRADE? 24.4.2020. YouTube-video, kesto 12:32.

Peter Forsgård, Live Stream - [Lens Q&A]. 24.4.2020. YouTube-video, kesto 2:10:41. This Live Stream is all about lenses. If you have any questions about M.Zuiko lenses now it is time to ask!. I will try to answer as many questions as possible during the Live Steam

Journalisti 4/2020. Ilmestynyt 23.4.2020.

 • Ruton ja koleran välissä. Journalisti seurasi, miten Turun Sanomia ja Keskipohjanmaata tehtiin lomautusuhan ja koronaepidemian puristuksessa. Turun Sanomien valokuvaaja Ari-Matti Ruuska ja uutistoimittaja Raisa Korkki eivät peittele pettymystään kovaa tulosta tehneeseen työnantajaansa.
  • 14.3. ja 15.3.2020. ...Vielä isompi vaikutus Ruuskan työhön on sillä, että kaikki viikonlopun urheilukeikat perutaan. Niin uimari Matti Mattsonin kuvaus, lentopallo kuin Kaarinan Poikien ja KuPSin välinen jalkapallon Suomen Cupin ottelukin. ”Ajattelin silti niin, että tämä vaikuttaa lähinnä ravintoloihin ja luultavasti kouluihin, mutta en ajatellut, että omaan työhöni”, Ruuska muistaa. ”En aavistanut, että olisimme joutumassa lomautetuiksi.”
  • 26.3.2020. ...”Onhan se mahtavaa, että Turun Sanomat on kerrankin jossain asiassa ensimmäinen”, valokuvaaja Ari-Matti Ruuska sanoo. Lakoninen huumori ei peitä valokuvaajan ahdistusta. Ruuska pudottelee vastauksiaan hitaasti mutta painavasti. Turun Sanomien kuukausipalkkaisena kuvaajana jo vuodesta 1994 työskennellyt Ruuska sanoo, että lomautus olisi kova taloudellinen isku. ”Valitettavasti en tule ilman palkkaani toimeen. Lomautus tarkoittaisi henkilökohtaista vararikkoa. Ja uskon kyllä olevani lomautettujen joukossa.”
  • ...Ruuska myöntää kuvaajan työn vähentyneen. ”Tänään olen kiertänyt ottamassa kuvituskuvaa matkailu- ja ravintola-alan näkymiä käsittelevään juttuun. Hotellien tyhjiä respoja ja ravintoloiden kiinniolokylttejä.”
  • 3.4.2020. ...Turun Sanomien Ari-Matti Ruuska viettää pitkää viikonloppua. Tieto elokuun loppuun kestävästä 70-prosenttisesta työajasta on tavoittanut Ruuskan, vaikka lomautuspaperia ei olekaan vielä näkynyt. ”Ratkaisu on enemmän ok kuin moni muu vaihtoehto”, Ruuska sanoo....
 • Näin tehdään valaistus elokuvaan. Infograafi.
 • Suomalaiset lehdet käyttävät liian vähän kuvitusta, kirjoittaa päätoimittaja Henna Hietamäki. Kuvittajien kesken nostetaan silloin tällöin esiin mediassa nähtyjä noloimpia korvikkeita ammattilaisten kuvituksille. Erilaisia piirrosmaisia filttereitä valokuvien päällä, outoja kollaaseja kuvapankkikuvista, valokuvia taideteoksista ilman tietoa niiden alkuperäisistä tekijöistä. Tilanne on ikävä paitsi kuvittajien ammattiryhmälle, myös toimittajille ja lukijoille.
  • Useimmille kirjoittajille ei ole samantekevää, millaisia kuvia jutun yhteydessä käytetään. Useimmiten toimittaja ei kuitenkaan voi itse asiaan vaikuttaa.
  • Joskus journalistinen vaivannäkö on palkittu lätkäisemällä tekstin viereen kuvapankista kaivettu kuva, joka on saanut kokonaisuuden näyttämään ammattitaidottomalta ja ollut pahimmassa tapauksessa ristiriidassa tekstin sisällön kanssa. Harmittomampaa, mutta hyvin tyypillistä on käyttää valokuvia asiantuntijoista myös silloin, kun artikkeliin sopisi paremmin aihetta ilmentävä kuvitus.
 • Mediatalojen työt rajoittivat Inari Fernándezia liikaa. Hän ryhtyi yrittäjäksi voidakseen tehdä mitä haluaa. Tubettaja Inari Fernándezilla on yhteensä seitsemän kameraa: drone, kaksi kännykkää, go-pro, pieni pokkarikamera, iso järjestelmäkamera ja blogikamera.
 • Yhdeksän toimittajaa odotti yli vuoden ratkaisua siitä, loukkasiko paikkansa pitänyt kourimisuutisointi lahtelaisvaltuutetun kunniaa. Tapaus sai alkunsa 7. joulukuuta 2018, kun Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, miten kokoomuksen kuntapoliitikko Francis McCarron oli puristanut vasemmistoliiton valtuutettua Elisa Lientolaa takapuolesta ja koskettanut sopimattomasti tämän rintaa Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän juhlissa. Lientolan mukaan teko oli jatkoa sanalliselle provosoinnille.
  • Todistajien mukaan näin oli tapahtunut (kaksi todistajaa). Juhlien jatkoilla yhden todistajan mukaan kokoomuksen kuntapoliitikko oli vielä "leuhkinut" asialla. Valtuustokollegansa takapuolta puristaneen kuntapoliitikon palkkaama juristi vei lehden löysään hirteen yli vuoden ajaksi. Poliisi kutsui kuulusteltavaksi kaikkiaan yhdeksän Etelä-Suomen Sanomien journalistia vt. päätoimittajasta alkaen. Mukaan oli pyritty haalimaan kaikki, jotka olivat mitenkään osallistuneet aiheen uutisointiin. Kullekin ns. epäillylle piti palkata eri juristi, rikosjutussa sama asianajaja ei voi edustaa eri epäiltyjä.
  • Tämän jälkeen sitten alkaa Suomen oikeuslaitoksen farssi. Oikeuden mukaan tapahtumat etenivät todistajien kertomusten mukaisesti. Rikos oli kuitenkin syyttäjän mielestä niin vähäinen, että syyte voitiin jättää nostamatta.
   • (vähän tulee mieleen takavuosilta Antti Piippo, joka aikanaan haastoi kaikki Piipon naisystävistä kertoneet oikeuteen. Syytä tai ei. Lehdet lakkasivat kirjoittamasta.

    -Samanlainen tapaus oli Peter Nygård. Linda Lampeniuksesta tuli varoittava esimerkki muille Nygårdista kirjoittaneille. Lampenius oli Seura-lehdessä kertonut, mitä oli nähnyt Nygårdin luona...
    -"Suomalais-kanadalainen monimiljönääri Peter Nygård syytti Linda Lampeniusta häpäisystä, herjauksesta ja panettelusta ja vaati yli 40 miljoonan dollarin korvauksia 1990-luvun lopulla." Lampeniukselta meni oikeudenkäyntikuluihin USA:ssa nykyrahaksi muutettuna yli 470.000 euroa. Sitten loppuivat rahat. Ainut vaihtoehto oli nöyrtyä julkiseen anteeksipyyntöön. Lampeniuksen piti itse ostaa koko sivun ilmoitus Ilta-Sanomiin.
    - Tyyliin: "...Linda Lampenius haluaa vielä täsmentää olevansa kiitollinen Nygårdin hänelle tarjoamista menestysmiahdollisuuksista Yhdysvalloissa..." Lehdet lakkasivat tämän jälkeen kertomasta Peter Nygårdin pamper-juhlista.)
  • Toimittajista tehdään aika ajoin tutkintapyyntöjä. Etelä-Suomen Sanomien tapauksessa poikkeuksellista on se, miten pitkälle rikosprosessi meni ja kuinka monta journalistia päätyi epäillyn asemaan varsin tavanomaisen uutisoinnin vuoksi.
  • Näin tapahtui siitä huolimatta, että tutkinnassa nopeasti selvisi lehden uutisoimien tietojen pitäneen paikkansa. Löysässä hirressä roikkuneet journalistit pelkäävät seurauksia, mikäli vastaavat prosessit yleistyvät.
  • Hanna Myyrä sanoo, että venynyt prosessi vaaransi sananvapautta. ”Miten helppoa olisi ruveta tekemään rikosilmoituksia ihan vaan vaientaakseen median ja estääkseen asioiden jatkokäsittelyn”, hän sanoo.
  • (lat.huom.: äärimmäisen hyvää mainosta Kokoomus-puolueelle.)
  • Etelä-Suomen Sanomat, ESS:n lähteet: Francis McCarron kouri Elisa Lientolaa kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlissa – McCarron kiistää kaiken. 7.12.2018.
  • Iltalehti, Syyttäjä: Kokoomuksen valtuutettu kouri vasemmiston kollegaa seksuaalisesti – ei rikosvastuuta. 20.4.2020.
  • Verkkouutiset.fi, Kokoomuspoliitikon tapauksessa ei nostettu syytettä. 15.4.2020. Syyttäjä on tehnyt päätöksen vuoden 2018 Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanoton väitetyistä tapahtumista. ...McCarron toteaa, että valitettavasti moni havaitsi tilaisuuden tulleen tuhota poliittinen urani. – Se on jäänyt mysteeriksi, miksi halu on monilla niin kova, mutta mielivaltaan en alistu. Tarina alkoi elää omaa elämäänsä. Ilmeisesti syytöksistä oli vaikea perääntyä, kun sille tielle oli lähdetty. Syytöksille kourimisesta ei löytynyt perusteita. Sitä ei tapahtunut. En hyväksy ahdistelua missään olosuhteissa, hän kirjoittaa.
   • ...McCarron kertoo olevansa tyytyväinen, että ahdistelusyytösten osalta asia on nyt loppuunkäsitelty, koska sitä ei tapahtunut.

Pekka Hyvönen, ProCapture - syy miksi pysyn Olympuksessa. 27.4.2020. ...Prokaptuuria on kahta sorttia, hidas eli L, joka ottaa 18 kuvaa sekunnissa jatkuvalla tarkennuksella ja nopea H joka ottaa maksimissaan 60 raamia sekunnissa (muistiin mahtuu 35 kuvaa) kertatarkennuksella.

 • Kovasti ihmettelen ettei samanlaista ominaisuutta löydy muista merkeistä, vähäisen ymmärrykseni mukaan ominaisuus olisi erinomainen esimerkiksi urheilukuvauksessa, vaikka siitä hyppyrinnokalta ponnistavasta mäkiharakasta olisi helppo napata kuvasarja, ja poistua paariin muiden äheltäessä korvakuulon ja sarjatulen parissa kiroillen.
 • Jokatapauksessa tirppakuvaajalle erinomainen ominaisuus, vielä kun herra Olympus saisi parannettua kohdetta seuraavaa tarkennusta, niin se suuren onnen tuottaisi mulle, nam.

Timo Suvanto, Jörn Donner, kuinka te kehtaatte. 26.4.2020. Kai Ekholm on ollut kirjallisesti ahkerana. Lyhyen ajan sisään toinen teos uunista ulos. En tiedä, onko dekkarin Minä olen myrsky ja tietokirjan Jörn Donner, kuinka te kehtaatte! ilmestymiset lyhyen ajan sisällä vain sattuma, vai onko niillä jokin syvällisempi kohtalonyhteys.

 • Poikkitieteelliseen tyyliin hyvin sopiva kertomus siitä, mitä tapahtui, kun Jörn Donner ja Stefan Bremer valitsivat vuoden 2004 Fotofinlandian voittajan. Poikkitieteilijä seurasi tapahtumia aitiopaikalta. (jutun kuvatekstissä mainitaan myös Hannu Castren, oriveteläinen.)
 • Facebook, Timo Suvanto. Vilkasta. (melkein joka päivä postaus... kaikenlaista mielenkiintoista...).
 • HS, Nuoren miehen kuvapäiväkirja toi Fotofinlandian. 12.2.2004. Helsinkiläinen valokuvaaja Jari Silomäki (s. 1975) on voittanut Fotofinlandia 2004 -palkinnon. Fotofinlandia 2004 -kilpailuun lähetettiin lähes kolmetuhatta kuvaa. Donner yhdessä valokuvaaja Stefan Bremerin ja läänintaiteilija Hannu Castrénin kanssa muodosti tuomariston, joka valitsi valtavasta joukosta ensin kymmenen finalistia ja sitten voittajan.

JAS Blogi, Kun hymy ei riitä 4/12. 27.4.2020.

Visionist.fi, DJI Mavic Air 2 -kuvauskopteri kuvaa laadukkaasti ja lentää pitkään. 28.4.2020. Lehdistötiedote. Boston Distribution tuo myyntiin DJI Mavic Air 2 -kuvauskopterin, joka tarjoaa aiempaa paremman kuvanlaadun ja selkeästi pidemmän lentoajan kuluttajaystävälliseen hintaan.

--DJI Mavic Air 2 tulee myyntiin 15. toukokuuta 849 euron kuluttajahintaan. Kuvauskopterin mukana toimitetaan käsiohjain, kopterin ladattava akku, ylimääräiset roottorilavat ja kaikki lennättämiseen ja käyttöön tarvittavat työkalut ja johdot. DJI Mavic Air 2 Fly More Combon kuluttajahinta on 1 049 euroa ja se sisältää kaikki peruspaketin varusteet sekä kolme lisäakkua, niiden latausyksikön, kolme roottorilapasettiä, kantolaukun ja ensimmäistä kertaa ND16/64/256-linssisuodattimet

Hilavitkutin.com, Valokuvaaja tarjoutui poistamaan exän kuvasta, tilauksia tulvi ovista ja ikkunoista. Exät pois kuvista. Aluksi $10. Tilauksia 800 kpl, hinta $15. Ei riittänytkään enää tilauksia. Esimerkkejä kuvankäsittelystä.

Taloustaito.fi, Viritä kodin wifi kuntoon. 28.4.2020. Lyhyesti.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Digital Photography School, Flash Softbox Diffuser Review. Hintaluokka $10. Pehmentää kyllä salamavaloa, pieni ongelma on softboxin (tasovalo) pieni koko. Tässä taitaa olla kokoluokka sellainen 15 x 17 cm. Suomestakin saa noin 15 eurolla.

Fotosidan.se, Fotografiska visar bilder offentligt. 15.4.2020 sulkeutuivat Tukholman, Tallinnan ja New Yorkin ovet (Tallinna sulkeutui oikeasti jo 16.3.2020.) Tukholmassa voi nähdä 50 kuvaajan töitä monessa paikassa, ulkoilmanäyttelyissä. 10.5.2020 asti.

Kamera & Bild, Kameraförsäljningen halverad under mars mot 2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Niin oliko se huawei vai D850? (Sana on melkein vapaa).
 • Vinkatkaa hyvä/hyviä objektiiveja vaellukselle (Canon) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Leica-lasit (Vinkatkaa ...objektiiveja vaellukselle (Canon)) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Niinhän siinä kävi, että Canonin croppi 77D tuli taloon. Mitä mieltä olette riittääkö 70-300mm tele luontokuvaukseen? Vai katsonko suosiolla heti pidempää? Originaalien hinnat nousevat 300mm jälkeen melkolailla. Tulisiko sitten kyseeseen Sigma tai Tamron. Mitkä näistä tarvike teleistä olisivat parhaita kokonaisuuksia?
 • Superzoomista järkkäriin (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Miten saan kuvat katseluun? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kuvat kadonneet virtapiikkiin mutta näkyvät kuitenkin kamerassa? Vai eivätkö näy enää kamerassakaan? Jos näkyvät, en vielä luovuttaisi, vaan ottaisin lausunnon toiselta ammattilaiselta.
 • Hyvä langaton kauko-ohjain? (Digikuvaus). Tuli selailtua nettiä ja menin sitten tilaamaan miops smart laukaisimen. Pitäisi olla aika hieno laite, osaa laukaista kameran kun salama lyö taivaalta tai voi laittaa laukeamaan äänestä jne.. Hienoja kuvia oli netissä jossa esim otettu kuvia kun hehkulamppu räjäytetään.. No nähtäväksi jää miten tuo todellisuudessa sitten toimii mutta toivotaan parasta. Hintaa tuli reilu 200€ briteistä tilata. Suomesta en löydä sanaakaan juttua laitteesta. Digitarvike myy tuosta saman valmistajan halvempaa versiota joka vaatii puhelimella ohjaamisen kun tässä smartissa on oma näyttö jotakautta voi puhelimen lisäksi ohjata laitetta.
 • Lightroom ja pyyhkäisypanorama (Kuvankäsittely). Miksi Lightroom 6 ei avaa Samsung Galaxy puhelimen ns. pyyhkäisypanoraamakuvaa, vaikka kuvan tiedostomuoto on jpg? Onko kyseinen tiedosto muunnettavissa Lightroomin ymmärtämään muotoon?
  • Syystä en tiedä mutta kun avasin ja tallensin panoraaman Windowsin omalla kuvat -sovelluksella, LIghtroom 6.14 alkoi näyttämään sen.
 • Gigapixel? (Kuvankäsittely). Onko nyt niin että tuo Sharpen on parempi kuin Gigapixel? En pääse jostain syystä käyttämään Sharpenin trial-versiota, joten en pääse myöskään vertailemaan. Miksi muuten samalla firmalla on kaksi terävöitysohjelmaa?
  • Sharpenin funktio on eri - sillä voi a) korjata pienet vakiosuuntaiset heilahdukset kokonaan b) terövöittää kuvan. GigaPikselillä annetaan kuvalle isoa vedosta varten suurennos ettei tarvi jotain kämästä photoshopin upscalea käyttää.
 • Samyang 75/1.8 FE (Optiikka).
 • Historiapläjäys (Minolta, Olympus). Laitoin tuonne kuvio-osioon muutamia räpellyksiä taas esille. Ajauduin muisteluihin, ja jatkan niitä täällä.
  • Neljä vuotta sitten päätin siirtyä ritke-kamera/kännykkä kombinaatiosta oikein järjestelmään. Historiassa oli Canon AE-1 Program 1980-luvulla, ja nupissa muisto, että millejä ei ole koskaan tarpeeksi, eikä valovoimaa. Netti kertoi peilittömistä, ja pienemmästä kennosta; siinäpä ratkaisu! Pieni kenno, ehkä millit riittävät vihdoin? Netti kertoi myös, että objektiivit maksavat miljoonan. Canoniin oli 70-210 tsuumi, valovoimainen 50 millinen ja laatuisa 35 millinen. Tarjouksesta EM1-originaali ja 12-40 Pro, Kiinasta lähes ilmainen sokea adapteri canon fd - m43, japaniasta e-baystä canon fd 2x-jatke ja vot, siinä on kaikki, eikä mies köyhtynyt juuri lainkaan. ....
 • Eos M sarja ja helmioptiikat siihen (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit). Silloin, kun oli vielä M-sarjan kamera, eniten oli käytössä ef-m 22/2. Jälki oli riittävän terävää ja valovoimaa oli muita käytössä olleita putkia parempi. Pieni koko oli myös iso plussa. Muut käytössä olleet putket oli 11-22mm ja 18-150mm, kumpikin ajoi tarkoituksensa. Tuo jka71 mainitsema 28/3.5 makro olisi luultavasti tullut jossain välissä settiin, ellen oli vaihtanut EOS RP:hen.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Maffer. Paljon uusia viestejä.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Vertasen kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • 2+2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kevättä ilmassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lemmen magiaa!
 • The Doors, part 5. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kaura vai peuris? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...No nyt lauantaina oltiin polkupyörillä testireissussa tuossa lähimaisemissa - testituloksen mukkaan miun pyörä on ko Asikkalan puiset rattaat... ylämäessä ei ollenkaan. Mutta nyt ehin kaivaa kameran, välimatkaa tosin EXIFin mukaan 330 metriä. Eli kokoa ei ilman vertailukohtaa oikein osannut arvioija. Valkonen persaus kummallakkii - pariskunta lienee se oli? ...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 lintukuvaa. ...Meillä rouva päivänä muutamana kysyi jotain lintukuvaa tai kuvia; halus lähettää siskolleen jokupäiväkortin sähösesti, ja tietää siskonsa tykkäävän lintukuvista. Räppäsin lightroomista hakusanalla lintu muutamia tuhansia kuvia esille, ja katoin vanhemmasta päästä eli kolmen vuoden takaa kuvia. Valkkasin muutaman kuukauden pätkältä sellasia kuvia, jotka omaan silmään olivat väritykseltään sellasia, että tausta ja lintu jotenkin sointuivat toisiinsa, tai muuten vain mukavia, siis omiin silmiin....
  • Flickr, Harmony of colours. 7 lintukuvaa. Backyard birds with background colours I like, all these photos shut three years ago, 2017. As a curiosity the last photo shut with Canon 70-210/4.0 adapted with a blind adapter to my then brand new Olympus EM1 (original version) four years ago (2016).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 5 uutta kuvaa. Ja tekstiäkin.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. Kevään muuttolintuja.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa.
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. Mana Poolsin eläimet ovat todella kesyjä ja eivät säiky autoja erityisesti norsut,useasti liiankin lähellä.Perusluontokuvaajan 70-200/2.8 mainio saa tarvittaessa sitä maisemaakin ruutuun.Lämpöväreily vaikuttaa jo normi etäisyyksillä mitä nyt noiden isojen nisäkkäiden kuvaamisen voi ajatella.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. Kuukausi taas vierähtänyt edellisestä romuexcursiosta. No taas lipsahdin synkän ja tuuuhean pusikon puolelle tuoreella Kustavin reissulla :O Piti vähän sahailla ennen kuin talo alkoi häämöttämään metsästä.

Jukka Tiippana, Kuvia liukuhihnalta. 27.4.2020. Olen tehnyt töitä valokuvalaboratoriossa yli kolmekymmentä vuotta. Iso osa työstä oli kuvien katselua. Suurlaboratoriossa kuvat kulkivat editseni kahtena nauhana, nopeasti. Nauhat voi tarvittaessa tai halutessaan pysäyttää, jos oli aihetta katsoa kuvia tarkemmin.

 • Vuosien mittaan tuli tutuksi mitä suomalaiset kuvaavat. Kuville turtui. Aiheet, jotka olivat kuvaajille tärkeitä, oli kuvattu mielikuvituksettomasti ja yleensä 'oikein'. Yllättävän vähän suomalaiset ottivat vapauksia kuvatessaan. Olisi tehnyt mieli sujauttaa kuvakuoriin eräästä kuvausoppaasta lukemani ohje: "Yritä kuvata välillä toisin. Unohda säännöt! Filmi ei pursua ulos kamerasta, jos kokeilet jotain uutta!".
 • ...Digitaalikuvauksen myötä sattumakuvat loppuivat. Niin kyllä loppuivat lähes kaikki muutkin kuvat, koska niitä pidettiin kotikoneilla. Digitaalikuvauksen alkuhuumassa ei ollut tarvetta teettää kuvista paperikopioita. Kuvakirjoja sun muita kuvakuppeja ei oltu vielä keksitty. Mutta yhtä kaikki, kuvia teetettiin vain onnistuneista kuvista, kun filmiaikaan 'ensikopiot' tilattiin kaikista ruuduista.
 • Wanhan ajan kuvatarkastus oli näköalapaikka ihmisten elämään ja kuvausharrastukseen.
 • Yllättävää kyllä, aikojen saatossa kiinnostavimmiksi osoittautuivat kuvat, jota ei ollut tarkoitus ottaa tai tarkoitus nähdä.

Tuomas Heinonen, Matala kuvakulma lintukuvauksessa tavoitteena. 24.4.2020. Kuvakulmalla on suuri merkitys, miltä lopputulos näyttää Itse pyrin lähes aina lintukuvauksessa pääsemään kohteen tasalle tai mahdollisimman lähelle sitä. Tämä aiheuttaa kuvauspaikoille ja varusteille vähän haasteita, kun kaikkialla ei tasaista kuvausympäristöä ole. Suomenojan lintuallas on hyvä paikka kuvata vesilintuja, uikkuja, rantakanoja (pääosin liejukana ja nokikana) sekä naurulokkeja. Lintualtaan reunat vain alkavat olemaan niin rehevöityneitä ettei matalalta kuvaaminen onnistu kuin muutamasta paikasta. Näissä paikoissa sesonkina on usein ruuhkaa hyvien valojen aikaan.

 • Miksi matala kuvakulma?
 • Mitä matalakulma vaatii jalustalta?
 • Kuvausasento ja märkä maa
 • Kelluvakoju ei sovellu Suomenojalla kuvaukseen

Ilta-Sanomat, Ministeri antautui Instagram-haasteeseen ja mystiseen suudelmaan – taidehaaste villitsee suomalaisia. 27.4.2020. Suomalaiset ovat heittäytyneet innolla uudistamaan taideklassikoita kotistudioissaan ja -gallerioissaan.

Yle, Käärmeet kuhertelevat nyt kasoissa – rantakäärmeet porukalla naaraan ympärillä ja kyyt poikaporukoissa. 26.4.2020. Luikertelijoiden talvehtimispaikoilla on heräilty ja kosiopuuhat kiinnittävät ohikulkevien huomion.

 • Luontolive.www.fi, Kyy

Yle, Miten hoituu asiakirjan lähettäminen, etätapaaminen tai e-kirjan lukeminen verkossa? Digitreenien apupaketti poikkeusaikojen avuksi. 3.4.2020.

Visionist.fi, Käsivakaimella varustettu minikamera on toimintakuvaajan unelmatyökalu. 23.4.2020. Feiyu Pocket, 8.5 megapikselin kamera, jopa 120 asteen laajakuva. Aukko f/2.8. kiinteä kuusiakselinen gimbaali eli kuvanvakain. Videoita 4K, 60 kuvaa sekunnissa. HD 120 kuvaa sekunnissa. Myös yksittäiskuvat. Kameralla voi tehdä myös erilaisia hidastus-, timelapse- ja motionlapse-videoita sekä määrittää erilaisia kohteen seurantaan liittyviä toimintoja. Kuvanvakaimen liikeradat ovat poikkeuksellisen laajat. Kamera liikkuu sivusuunnassa jopa 314 astetta, pystysuunnassa 280 astetta ja kierrossa 180 astetta.

 • Paino 115g. 1.3 tuuman kosketusnäyttö. Tallennukset sd-kortille. USB-C-laturi. WiFi, älypuhelimeen.
 • Hinta 249 euroa.

TE-palvelut, Koulu- ja päiväkotikuvaaja, Suomen Koulukuvaus Oy, Kaarina. Elokuusta eteenpäin 4 kuukaudeksi. Aiempaa kokemusta päiväkoti- ja koulukuvaajana. VAT tai perustutkinto. Suosittelijat ja/tai työnäytteet aiemmista töistä. Ajokortti ja auto. Photoshop ja Lightroom. Eri puolella Suomea pitää olla mahdollisuus matkustaa.

 • Työpaikan osoite Autoilijankatu 1, 20780 KAARINA
 • Työ alkaa 03.08.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 6 - 12 kk, määräaikainen elo-joulukuu 2020
 • Haku päättyy 15.05.2020

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Removing Reflections and Other Unwanted Elements in Photoshop.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 10 Top Flower Photography Tutorials To Help You Perfect Your Floral Photography. Linkit tutoriaaleihin.

The Online Photographer.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Shooting Vertical: A Different Frame of Mind. 26.4.2020.

Kamera & Bild, Se rymdteleskopet veckla ut sina enorma speglar. 6.4-metrinen pääpeili.

Kamera & Bild, Fotografen Gunnar Seijbold död i covid-19. Expressen-lehdelle kuvannut. Myös EU ja Ruotsin hallitus. Kuoli 65-vuotiaana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Niin oliko se huawei vai D850? (Sana on melkein vapaa).
 • Vinkatkaa hyvä/hyviä objektiiveja vaellukselle (Canon) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Leica-lasit (Vinkatkaa ...objektiiveja vaellukselle (Canon)) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Superzoomista järkkäriin (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). No niin, nyt on tullut käyttämäni superzoomit(canon, nikon, lumix) tiensä päähän, onkohan tommosella Nikon d3500 kittipaketilla 18-55 ja 70-300 mitään tekoa. Käyttö oli maisemakuvausta ja tietysti tirppoja pitäisi kuvata mitä nyt löytää. Budjetti tällä hetkellä aika ohkanen max 700. Tarjouksessa olisi myös lumix fz1000II (muka tuuman kennolla) 620 erkkiä. Vai täytyykö vielä kaivaa tuo Ricoh kr10 esiin ja alkaa ottamaan kalliita kuvia, onko vinkkejä?
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Miten saan kuvat katseluun? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Ikävä kyllä kuvia ei saatu ulos.Ammattilainen fotoliike Seinäjoella päätyi siihen,että kortti on saanut virtapiikin joka aiheutti katoamisen. Kiitos kuitenkin hyvistä neuvoista!
 • Hyvä langaton kauko-ohjain? (Digikuvaus).
 • camera RAW värit sony 6300 kuvia muunnettaessa (Kuvankäsittely). Tämä on simppeliä. Raw:ssa ei ole ”oikeita” värejä. Kukin ohjelma tulkitsee niitä omalla tavallaan. Jopa Adoben Camera Raw:ssa on tapahtunut uusien versioiden mukana muutoksia. En tiedä onko Elementsissä näkyvissä Camera Raw:n säädöissä tuo ”sukupolvi” ”version 20xx” tai jotain, mutta se voi olla vanhempi kuin sinulla nyt.
  • Älä käytä AUTO-näppäintä - se ei tiedä miltä kuvan pitäisi näyttää. Säädä värit ja muut arvot itse sellaisiksi kuin ne haluat.
 • Gigapixel? (Kuvankäsittely).
 • darktable 3.0 (Kuvankäsittely). ...suomenkieltä...
 • Samyang 75/1.8 FE (Optiikka).
 • EF 70-300 IS USM (Optiikka).
 • Objektiivien hintatasosta yleisesti (Optiikka).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Maffer.
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • 2+2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Arosuohaukka, silkkiuikku ja sääksi.
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Luontokuva Zimbabwesta.Lämpöväreily ottaa osansa.Tuo lämpöväreily on varsin vakava asia.Puhdasta aikaa todella vähän valoisasta ajasta jota on noin 12-13 tuntia.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Masan kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. ...Aamulla lähdin järvelle. Lintuja siellä olikin, tosin joutsenet olivat jo siirtyneet muille vesille. ...
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. Muntin silta.
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Kuvia Namibiasta. Mustien afrikkalaisten laji jalkapallo ja euroopan tiimit.Ei kylää missä ei ole omaa jalkapallo pyhättöä.Ilmesen edullista harrastaa.Valkoinen mies pelaa rugbya ja cikettiä. Paikallisissa en ole ujouttani koskaan käynyt voisi olla hyviä paikkoja kuvata aitoja afrikan ihmisiä.
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vielä se kuva josta tulee kuva myös seinälle.
 • Vertasen kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Otsikosta voisi päätellä, että täällä on kuvia itse Vertasesta, mutta ei suinkaan, täältä löytyy vuosien varrella napsimiani kuvia eri luontoaiheista. Ihmisiä en osaa kuvata, joten niitä täältä on turha hakea. Tätäkin olen opetellut ja mm. töissä olen nyt viimeisen vuoden sisään napsinut otoksia eri tilaisuuksissa ja muuten vaan. Osa näistä on päätynyt ihan johonkin järkevään käyttöönkin.
  • Tämä viritys pyörii omassa domainissa ja sinne on asennettu Lychee. Jos ei olisi ollut yhtään nörtin vikaa, niin olisi jäänyt tekemättä. Sen verran oli ongelmia. Vieläkin tuolla tulee joku errori, kun kuvia vauhdikkaasti selaa esim. padilla, mutta tuo nyt kuitenkin toimii ja virhe ei estä käyttöä. Nyt kun on jo reilut 17 vuotta täynnä forumin jäsenyyttä, niin ajattelin, että on korkea aika pistää jotain näytille.

Jani Vertanen, mad.florist, Wildlife | Nature | Animals. Oikealta ylhäältä sitten galleriaan. Kategoriat Eläimet, Bears, Koiranpennut.

Lassi Kujala, Facebook, Pitkästä kuvausmatkasta voi olla iloakin (43 km). 25.4.2020. Olen nyt kuukauden ajan seurannut kangasvuokkojen kehitystä eräällä Salpausselän pohjoispuolisella esiintymällä. Matka sinne on suhteellisen pitkä mutta se ei haittaa, sillä tälläkin on puolensa. Reissulla nimittäin aina sattuu ja tapahtuu.

Yle, Vaikka korona jyllää, ei taiteesta tarvitse luopua: yksinäisyydestä kertovaa valokuvanäyttelyä pääsee katsomaan, mitenkäs muuten, kuin yksin. 25.4.2020. Oulun Tuirassa sijaitseva Sininen talo avaa ovensa valokuvanäyttelylle, johon voi tutustua yksi kävijä kerrallaan.

Puruvesi, Kummin lahjakirja laukaisi lintukipinän – Veikka Kosonen, 14, viettää vapaa-ajat lintuja tarkkaillen. 26.4.2020. Tiedätkö, mikä on elis tai vuodari? Kerimäkeläinen Veikka Kosonen kerää niitä. Hän on lintuharrastaja ja innokas sellainen. Viime viikon lopulle mennessä Veikalla oli 98 vuodaria ja yli 200 elistä. Mutta niistä tarkemmin tuonnempana.

Yle, Repsottaako tukka, vai leikkasitko itse ja säästit? Moni on luopunut parturikäynneistä – Jaa meille kuva koronatukastasi! 24.4.2020.

Iltalehti, Jättialennuksella netistä tilannut asiakas riitautti tapauksen, kun kauppa peruikin tilauksen – ”Ostajan tulisi ymmärtää virhe”. 26.4.2020. Kyseisen tuotteen valmistajan suositushinta tuotteelle oli 195,95 euroa ja nettikaupan myyntihinta 141,90 euroa. Verkkokaupassa tuotetta oli tarjottu virheen seurauksena 79 prosentin alennuksella, joten maksettavaa jäi vain 29,90.

 • Asiakas tilasi tuotteen ja sai siitä toimitusvahvistuksen, kunnes verkkokauppa perui kaupan vedoten järjestelmävirheeseen ja liian suureen hinnanalennukseen
 • Lautakunta asettui tapauksessa yksimielisesti asiakkaan puolelle ja katsoi, että verkkokauppa on velvollinen toimittamaan tuotteen asiakkaalle sovittuun 29,90 euron hintaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 10 Creative DIY Photo IDEAS when Stuck at Home (video).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 4 Simple Ways To Ensure Horizons Are Straight In Your Landscape Shots.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Kamera & Bild, Fotoskolan Jönköping – utbildning med bredd. Laaja kirjo opetusta. Reportaasi. Kansankorkeakoulu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa).
 • Niin oliko se huawei vai D850? (Sana on melkein vapaa).
 • Vinkatkaa hyvä/hyviä objektiiveja vaellukselle (Canon) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 92 viestiä. Kaikki viestit eivät koske Canonin laseja, vaikka otsikossa näin onkin. Ihmismieli on sellainen, välillä poiketaan jonnekin muualle. Periaatteessa olisi hyvä pysyä aiheessa. Jonkin verran voi harhautua aiheesta, mutta ei liikaa.
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). ...Positiivista ainakin, että kamerat toimii yhtä hyvin kuin aikaisemminkin. Pelkäsin, että jos huollossa ryssivät kameramodulin jotenkin. Vaikka epäkeskoksi tms. Mutta ei näy mitään toispuoleisuutta edes 40mp kuvissa. Erinomaista. ..Täytyy vaan sanoa, että on tässä p20pro mallissa hyvät kamerat ja sen tekniikka. Oppi arvostamaan kun 3 viikkoa piti pärjätä lainakännykän keskitason "normaali" kuvanlaadulla.
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus).
 • darktable 3.0 (Kuvankäsittely). Asensin tänään viruaaliboksiin Ubuntu 20.04, johon oletuksena asentuu Darktable 3.x. Ikävä kyllä en löydä kielivalinnoista lainkaan Suomea. Osaako joku avittaa saako kielipaketin jostain erikseen tai mitä mahdollisesti teen väärin?
 • otetaan vastaan korjauskelvoton Nikon FF (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Tarvitsisin rungon, jossa elektroniikka ja laukaisin mekanismi toimivat 'jotenkin'. Muuten saa olla mekaanisesti hyvinkin rujo tai kolhiintunut. Jota ei siis voi käyttää. Sellainen jonka korjauskustannukset ovat 'mahdottomat'. Tarvitsisin sitä erilaisiin kokeiluihin ja testeihin. Montaa roposta en voi maksaa, henkeen 'lahjoituskin' sopii mulle. Siis jokin Nikonin vanhempi runko D800 / D800e (tai Df)
 • EF 70-300 IS USM (Optiikka).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). ...Pyörittelee tota R5:n speksilistaa miten tahansa, niin aivan järjetön loikka toi on ja olen kyllä ton kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Vai mitä olette mieltä jos noiden speksien viereen lyö R:n speksit? R kun tuli markkinoille, niin se oli vain kamera muiden joukossa. Joltain osin jopa kilpailijoitaan perässä. Nyt paineltiin menemään samoin tein 5-10 vuotta tulevaisuuteen. Toivottavasti ei ole hirveä floppi tää, koska hype on suuri. Toki hypessä ja myyttisyydessä ei pääse lähellekään A7SIII:a, mutta siihen on täysin eri syyt. Etenkin kiinnostelee seurata mitä tää tekee markkinoille. R5 on vain eri tasoa kuin mikä tahansa peilitön. Tai peilillinen. Suurin osa videokameroistakin jää jalkoihin. Nythän tuosta nähtiin jo ensimmäinen maistiainen miten R5 vaikuttaa. Väitän että Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K:n 500$:n hinnan tiputuksella on yhteys tähän....
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Maffer.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • From Eisenach (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. '
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. '
 • 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kulmassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaas tännekin taas jotain: "Löytöjä ajasta" Kuvattu 1986, vedostettu ja väritetty öljypastelleilla 1995.

HS, Kuvia Suomesta, osa 51: Markus Jokela kuvasi kauneudenhoitoalan yrittäjiä ja työntekijöitä, jotka odottavat asiakkaita. Vapaita aikoja. 24.4.2020. HS:n valokuvaajat kertovat kuvallisia tarinoita Suomesta.

Museot.fi, Osallistu hulvattomaan #karanteenitaidetta -haasteeseen ja voita Museokortti.

HS, Yksi maailman parhaista museoista avasi ovensa etänä: Kotisohvalta voi nyt tutkia Metropolitanin hengästyttävän hienoja kokoelmia ja ihailla New Yorkin siluettia. 24.4.2020. Artikkelissa jonkin verran YouTuben 360 asteen videoita.

Yle, Biologit jakavat videot kevään etenemisestä myös yleisölle: touhukkaasta majavasta somejulkkis. 24.4.2020.

Yle, Kymmenet tuhannet suomalaiset voivat pian kirjautua töihin tai maksaa lounaansa vilkaisemalla kameraan. 24.4.2020. Suomalaisyritys kehitti kasvojentunnistuksen muovisen kulkukortin tilalle. Kamerateknologiaa voidaan käyttää myös ruumiinlämmön mittaamiseen mutta CaraCom Group toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahdon mukaan se vaatii vielä kehitystyötä.

Iltalehti, Tarja sai lapinpöllön syömään kädestään - Seppo ikuisti kuvan, jollaista tuskin kenelläkään vielä oli. 24.4.2020. Jos pöllö tuolla tavalla tulisi kauempaa kädelle, jälki voisi olla paha. Pöllöjen kynnet, joilla ne myyriä hengiltä rutistavat, ovat neulanterävät.

HS, Ilma kirkastui Itämerellä: Suomen puolelta näkyy hyvällä säällä Tallinnaan saakka. 24.4.2020. Laivaliikenteen vähentyminen koronakriisin seurauksena kirkasti näkyvyyttä Suomenlahdella. Tutkijan mukaan typenoksidipäästöjen vähentyminen voi osaltaan vaikuttaa savusumun hälvenemiseen.

Mynewsdesk.com, Lintujen kevätmuutto on käynnissä. Kiikarit ovat tarpeelliset, jos aikoo nähdä kunnolla. 23.4.2020. Canon 10x42L IS WP, svh. 2060 euroa Canon 10x20 IS, svh. 610 euroa.

Ikinörtti, Enteriläisten blogeja 2020. 24.4.2020.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, 2 paikkaa, Kuvamuisto Oy, Helsinki, Helsinki. Koulu- ja päiväkotikuvausta. Lisäksi valokuvien käsittelyä ja asiakaspalvelutyötä. Auto välttämätön.

 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa Sopimuksen mukaan elokuussa
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 29.05.2020

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Lenses I've Fallen Out of Love With. 23.4.2020. Seitsemän objektiivia.

Canon-europe.com, Time For A Spring Clean.

Fotosidan.se, Uppropet: Lätta upp reglerna för de med enskild firma. Vetoomus.

Fotosidan.se, Jan Olof foto Fokus på Bilder, Video och även lite Fototeknik En svarvit rulle i kamerornas kamera. Hasselblad.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa). 18 viestiä.
 • Vinkatkaa hyvä/hyviä objektiiveja vaellukselle (Canon) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). tseäni lainaten. Tulihan se puhelin tänään. Suoraan postilaatikkoon. Eli 23 päivää meni...Ottaen huomioon, että pääsiäinen välissä, koronahässäkkä ja mobylifen konkurssi, niin ei nyt kuitenkaan ihan käsittämätön aika. Olisivat voineet kyllä samalla antaa uuden puhelimen, nimittäin käytännössä olivat vaihtaneet lähes koko puhelimen sisustan, eli näyttömodulin (siinä ei kyllä ollut mielestäni vikaa...) ja emolevyn ja jonkun toisen piirikortin. Uusi imei siis tuli myös. Sanoisinko, että käytännössä uusi puhelin. Toivotaan, että ääniongelma ratkesi nyt.
  • Joo, kärvistelin sen huonon mikrofonilaadun kanssa useita kuukausia, ja vein vasta viimeisenä takuupäivänä huoltoon ;-) Varovainen toive oli, että olisivat antaneet uuden puhelimen tai jopa pykälää paremman - joskus ne tekee näin. No, pääasia, että puhelin skulaa nyt tuoreilla osilla.
 • Gigapixel? (Kuvankäsittely).
 • camera RAW värit sony 6300 kuvia muunnettaessa (Kuvankäsittely). PS elements 16 jälkeen rupesin käyttämään PHOTOSHOP CC2019:a. Huomasin että raw editorin auto-säädin tekee samalle kuvalle aika erilaista jälkeä. Mikä täällä on "takana" ja voiko tätä jotenkin säätää tai valita "paras". Elementsin puolella esim korostetaan kontrastia +5 ja Photoshopin puolella -28 muut suurimmat erot ovat Photoshopin puolella varjostuksen lisääminen paljon enemmän, mustan vähentäminen jonkin verran voimakkaammin. Silmiinpistävää on havupuiden vihreä joka on hiukan luonnottoman pirteä ja vaaleampi kuin Elementsisä.
  • Pitäisikö valita profiiliksi adobe tavallisen sijaan adobe neutraali? vai kamera neutraali. Pitääkö muokkaa väriasetuksista valita/tehdä muutoksia jotain? Entä RAW asetuksista ennen tuontia? Oletteko vertailleet kuvankäsittelyohjelmia ja huomanneet vastaavaa?
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Maffer. Tänne tulee kaikenlaisia räpellyksiä ja huomioita digitaalisista järjestelmäkameroista, mitä ei mikään muu taho paljasta sponsoreiden menetyksen varjolla. Jos merkkivanne kiristää päätä, skippaa suoraan seuraavaan lankaan.
  • Säie lähtee liikkeelle GigaPixel AI:n käyttämisestä Sonyn pakatusta RAWista leivottuun maisemakuvaan. Lähtötilanne on vuosien takaa tämä: ...
 • Shoot now, focus later: multi-view E-mount lens patent (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 9 viestiä.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S1H (Järjestelmädigit).
 • Lottovoiton ympäristöä (linkkikuvia) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • From Eisenach (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta rappioromantiikkakuvaa.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yksi uusi.

Kaleva.fi, Luontokuvakilpailu Kuusamo Nature Photo järjestetään nyt 25. kerran. 23.4.2020. Valokuvakilpailu on avoin kaikille. Kisassa on neljä sarjaa, joista jokaiseen kuvaaja voi lähettää enintään viisi kuvaa luonnosta. Kaikissa sarjoissa palkitaan parhaat otokset. Kilpailuun lähetetään vuodesta toiseen noin tuhat valokuvaa.

 • Hannu Hautalan nimikkosarjaan ja Luonnon taidetta -sarjaan osallistutaan digitaalisilla kuva, jotka toimitetaan verkon välityksellä järjestäjälle 5.5.–10.7.2020. Lapset ja nuoret -sarjan ja Ruka-Kuusamon luonnonkoordinaatit -sarjan kuvat julkaistaan Instagram-palvelussa. Niiden kilpailuaika päättyy 26.8.2020.
 • Kuusamonaturephoto.fi, Kuusamo Nature Photo -luontokuvakilpailu 1.5.–10.7.2020.
 • - Säännöt ...Sarjassa vain peruskuvankäsittely on sallittu (rajaus, terävöitys, sävyjen, valoisuuden säätö, kohtuulliset kuvan osa-alueen säädöt, kennonpölyn ja kohinanpoisto jne.). Kuvan saa muuttaa mustavalkoiseksi tai sävytoonata. Maisemakuvissa panoraamakuvien yhdistäminen, HDR ja terävyysalueen laajennus ovat sallittuja. Kuvan muoto on vapaa. Kilpailuun ei voi osallistua trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla!... Kuvaajakohtainen kilpailumaksu on 30 euroa.
 • - Kuusamo Nature Photo -luontokuvakisan palkitut 2019.

Rajala Blogi, Miten luoda parempia Youtube-videoita? Haastattelussa tubettaja Teppo Haapoja. 23.4.2020. Teppo Haapoja on suomalais-kanadalainen video- ja valokuvaaja, jonka taidolla tehdyt videot ovat kasvattaneet hänen YouTube-kanavansa pian 39 000 seuraajaan. Kanavan suosion ymmärtää helposti; siellä ei pelkästään ole upeasti kuvattua ja leikattua materiaalia, vaan videot myös opastavat laajasti kuvaamisen ja luovan bisneksen saloihin. Haastattelimme Teppoa kysyen, mitkä ovat hänen vinkkinsä tubettamisesta haaveileville kuvaajille, joita oma kanava kiinnostaa.

Petteri Hautamaa, Rootbrain yhdistää "black grunge"-musiikin ja luontokuvan. 23.4.2020. Harvemmin luontokuviani kysellään mihinkään hyötykäyttöön, mutta talvella tuli poikkeuksellisesti mielenkiintoinen yhteydenottopyyntö. Blogin otsikkokuva oli osunut Erä-lehdessä erään kitaristin silmään. Hän ihastui graafiseen pöllösiluettiin, jossa käppyräinen kelo muistuttaa eräänlaista juurakkoa. Siitä syntyi kytkös heidän bändiin – Rootbrainiin.

Olli Kanerva, E-M1 Mark III hand held shooting tests. 23.4.2020. Some quick Live ND hand held shooting tests with M1 Mark III + M.Zuiko 12-100/4. Not bad. The body + lens image stabilisation is impressive.

Yle, Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä. Päivitetty 2.1.2017.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 10 Photography Projects You Can Work on From Home.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR, Are the mountains alive? Exploring the Southern Appalachians with the Fujifilm X-Pro3.

The Online Photographer, Is Home Printing Too Expensive? Musteet maksavat järkyttävän paljon. Ks. myös kommentit.

 • Ks. Digicamera.netin uutiset 20.4.2020. Pari ruudullista alaspäin. Mikrobitti.fi, Testissä Epson Ecotank ET-3700 – edullista kotitulostusta vuosiksi. 17.4.2020. Maksumuurin takana.
 • ...Epson Ecotank ET-3700 on hyvä esimerkki nykyaikaisesta kotitulostimesta ja sitä voi suositella kodin ainoaksi tulostimeksi ja herättämään puhelimen kuvat henkiin paperilla. Hinta 400 euroa. (musta 7500 s 15,50 €, värit 6000 s 9,50 € × 3)

Kamera & Bild, De hyllar alla laboratoriemöss med egen fotobok. Laboratorio hiiristä valokuvakirja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… An Unfair Fun Shootout: Sony RX10 Mark IV vs. Sony a9 II. Etc.

 

23.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Poikkeustila 2020. Viikko numero 04 lisätty. Visiting curator, week 4: Louise Fedotov-Clements Artistic Director, QUAD & Director, FORMAT International Photography Festival Derby. Viikon numero 04 kuraattorin tekstit in English. Kuvat sitten in Finnish. Ihan ylhäältä voi vaihtaa viikkoihin 1 - 3.

 • Drive.google.com, Valokuvausprojekti_Poikkeustila.pdf, 2 sivua.
 • Yle Areena, Poikkeustila 2020 valokuvahanke: Korona-arjen valokuvissa on samankaltaisuutta tunnetasolla - niissä on kaipuuta päästä johonkin. 16.4.2020. Kuunneltavaa 30:00. Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa. Keskiviikkona 18.3.2020 kello 00.00 Suomi siirtyi valmiuslailla poikkeustilaan. Toimenpiteillä on tarkoitus hidastaa koronaviruksen leviämistä. Samaan aikaan käynnistyi hanke, jossa valokuvaajat eri puolilta Suomea tallentavat omaa ja lähipiirinsä arkea valmiuslain voimaantulosta sen raukeamiseen. Hankkeen nimi on Poikkeustila 2020.

HS, Kuvia Ruotsista: HS kuvasi Tukholmassa näkyjä, jotka eivät Suomessa olis nyt mahdollisia. 23.4.2020. Sopivasti etäisyyttä. Suomen ja Ruotsin todellisuudet ovat korona-aikana erkaantuneet toisistaan. Suomi luottaa kieltoihin, Ruotsi suosituksiin. Magnus Laupa kuvasi elämää Tukholman seudulla huhtikuussa 2020. Hän löysi ihmisiä, jotka ovat vapauksiensa vastineeksi valmiita pitämään toisiinsa etäisyyttä. Ainakin vähän.

Apu.fi, Citymerikotkilla ainakin yksi poikanen – kohta kotkien perhe-elämää voi seurata suorana verkossa. 22.4.2020. Läheiseen lintutorniin asennettiin videokamera keskiviikkona 22.4, muutaman sadan metrin päähän pesästä, Fastholman lintutorniin. Lähetys alkaa lähipäivinä.

Mikrobitti.fi, Jos kaupan halvin tietokone ei pysty automaattisiin Windows-päivityksiin pienen kiintolevyn vuoksi, onko siinä vika? 222 euron tietokone. Kuluttajariitalautakunta ratkaisi. 22.4.2020. Myyjä oli huomauttanut asiakasta tietokoneen vaatimattomasta tehosta ja tullut asiakasta vastaan auttamalla päivityksissä. Lautakunnan mukaan koneessa ei ollut virhettä.

Helsingin Uutiset, Verkkokaupan palautusoikeus voi poikia yllätyksen – ennen ostopäätöstä kannattaa kiinnittää huomiota tähän asiaan. 22.4.2020. Kuka maksaa palautuskulut.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Photographing a Still Life Series for Exhibition or a Portfolio.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

 • How To Photography Coastal Images With A Creative Twist.
 • Making A Home Photography Studio On A Budget.
 • Keep Busy By Reading: Get 2 Months Of Kindle Unlimited Access For Free.
  • (lat.huom.: Amazonin Kindle-tilille on vuosien saatossa kertynyt kymmenkunta kirjaa. Yksi yli tuhatsivuinen scifi-kirja on vieläkin kesken. Nyt voisi periaatteessa aktivoida tämän tarjouksen, jos vain muistaa heti peruuttaa. Kindle-kirjat maksavat melkein saman kuin ihan oikeatkin fyysiset kirjat. Kirjaston e-kirjoista löytyy jotain, mutta vähän. Eikä pääsee varaamaan eikä lainaamaan oikeita kirjoja. En tarkistanut, onko tarjous voimassa Suomessa.)
  • (klo 13:20. No eipä vieläkään ulotu tarjous Suomeen. Näin oli aiemminkin... Ei viitsi millään VPN-ohjelmalla ruveta kikkailemaan. Ja entäs sitten puhno... klo 13:51. Voi olla, että osoitteen vaihtaminen riittäisi Unlimited Kindleen. Suomeen ei virallisesti saa Unlimited Kindleä. Kokeillaan sitten myöhemmin illalla...).

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, How Covid-19 is Affecting the Photo & Video Industry. Itsensätyöllistäjät. Yli tuhat vastaajaa. 75%:lla työt loppuivat suunnilleen heti.

The Online Photographer, Woo-Hoo! New Epson P700 and P900. Kaksi uutta printteriä.

Kamera & Bild, Se dokumentären om bildkonstnären Erik Johansson. SVT Play näyttää jo. Varsinainen lähetys SVT2 24.4.2020, klo 20. SVT Play ei kikkalematta näy Suomen ulkopuolella.

 • tässä sitten lohdutukseksi muita videoita: YouTube, Erik Johansson. Surreal Photography.

Nikonschool.co.uk, Gear Hacking. Kotioloissa kuvaamiseen kaikenlaisia apuvälineitä. In English. Kotistudiokuvaamista. Lopuksi vielä YouTube-vvideo, kesto 16:09.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 10 viestiä.
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Jalkazoomilla valitaan perspektiivi ja Zoomilla rajaus....
  • Asia on mitä vaikein tajuta kunnes se kerran loksahtaa mitä noi polttovälit käytännössä tekee. Missään nimessä ne eivät ole sitä että saadaan joku yksittäinen kohde kerralla ruutuun ängettyä, vaan sitä miten yksittäinen kohde ja muut osat näkyvät suhteessa toisiinsa. Otetaan vielä mukaan etäisyys lasista kohteeseen että saadaan hupi potenssiin kaksi.
  • Ryhmäkuvan otto kapealla studiotaustalla on opettavainen juttu. Laajakantilla saa helposti ryhmän sopimaan kuvaan mutta taustan leveys loppuu kesken. Kapealla kuvakulmalla kauempaa kuvaten tausta riittää helpommin.
 • Gigapixel? (Kuvankäsittely). 8 viestiä.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Ruuveista vääntöä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). 126 viestiä.
 • Vinkatkaa hyvä/hyviä objektiiveja vaellukselle (Canon) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kumpi parempi lintukuvaukseen? (Järjestelmädigit). 79 viestiä.
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Monta kymmentä uutta viestiä yhden päivän aikana.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S1H (Järjestelmädigit). Firmispäivitystä.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Näkymä Pietarinkujalle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuo Familje Byggnads AB: n teksti portin yläpuolella todennäköisimmin on peräisin aivan 1900-luvun alkupuolelta, silloin kun talotkin on rakennettu. Kujan jatke menee tosiaan sisäpihan halki.
 • 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jannen muistolle. Monen monituista kuvaa. Mustavalkokuvia. Alakuloa.

Sulantoblog, Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art –Sharp Super Wide. 16.4.2020. YouTube-video, kesto 11:31. My review of the Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art L mount lens. In short, this is an excellent super wide zoom lens. It's sharp, weather sealed, constant F2.8 and well built. Available for both L mount and Sony E mount.

Sulantoblog, The Best sounding SHUTTER –Five Lumix comparison. 18.4.2020. YouTube-video, kesto 4:38. I'm comparing five Lumix camera shutter sounds, because the shutter sound can be very important factor in the user experience. The better the sound the more fun the camera is.

Peter Forsgård, Bracketing in Olympus cameras - ALL explained! 14.4.2020. YouTube-video, kesto 11:42.

Peter Forsgård, Live Stream with Robin Wong. 15.4.2020. YouTube-video, kesto 3:01:47. This Live Stream is all about Olympus and photography. Photographer and Olympus Visionary Robin Wong has a very popular YouTube channel. As usual, there will be a Q&A.

Peter Forsgård, Is Camera Business Dying - Alarming STATISTICS! 17.4.2020. YouTube-video, kesto 9:19. In this video, I show some alarming facts and statistics that are catastrophic.

Peter Forsgård, Which Olympus Camera - Differences in OM-D. 21.4.2020. YouTube-video, kesto 11:47. Which Olympus Camera - Differences Of OM-D. Olympus OM-D E-M1 MKIII, E-M5 MKIII, and E-M10 MKIII are the newest OM-D MKIII cameras. In the video, I go through what are the similarities and what are the differences.

Peter Forsgård, Live Stream with Joe Edelman. Alkaa 22.4.2020. This Live Stream is all about Olympus and photography. Photographer and Olympus Visionary Joe Edelman has a very popular YouTube channel. As usual, there will be a Q&A.

 • Esitetään 22.4.2020. Klo 22.00. Siis tänä iltana (tuollaisen ajan YouTube näytti...).
 • Instagram, jpeterf

Jukka Tiippana, Älä hätäile! 21.4.2020. Kuusen alla on harmaita sulkia ja höyheniä kehässä. Niiden omistajaa ei näy. Kanahaukka on kyninyt saaliinsa, oletettavasti kyyhkyn, ja vienyt sen pois.

 • Kävelen hiekkatietä pitkin kuusikonlaitaa. Mietin muinaisia kohtaamisiani kanahaukan kanssa. Maalla käytiin aina äänekästä väittelyä siitä, oliko taivaalla kiertävä petolintu kana- vai hiirihaukka. Ajatuksena oli, tulisiko se ampua. Mehiläishaukasta kukaan ei ollut kuullutkaan. Piekanakin se olisi voinut olla, muuttoaikana.
 • ...Kävelen tietä eteenpäin ja tajuan yllättäen, että kanahaukka kököttää männyssä vasemmalla puolellani. Sillä on kyyhkynraato kynsissään. Peto on laskenut minut kymmenen metrin päähän. Ehkä se on luottanut siihen, että kävelen vain ohi. Ja niin olin tekemässäkin. Hetken molemmat miettivät, kuinka homma tästä etenee.

Kamera-lehti.

HS, Helsinkiläisessä puussa on menossa jännitysnäytelmä: Montako poikasta merikotkien citypesään syntyy? 21.4.2020. Citypesän keskelle Helsinkiä tehneet merikotkat saivat ensimmäisen poikasensa. ”Vielä jännitetään, syntyykö sinne toinen”, sanoo ympäristötarkastaja.

Yle, Liikuttava hetki tallentui kameralle – harvinainen kalasääski pyöräytti kevään ensimmäisen munan. 21.4.2020. WWF:n kamera seuraa kalasääsken pesintää Saimaalla. Tänään tiistaina pesään ilmestyi ensimmäinen muna

Moottori.fi, Lämpimän päivän luontoretki kotisohvalta – kyykäärmeet ruudulla. 21.4.2020. WWF:n kyykameran avulla talvihorroksesta heräävien käärmeiden kevättä voi seurata suoraan kotisohvalta.

 • Luontolive.www.fi, Kyy

Suomen Kameraseurojen Liitto, Esitelmäpankki. 16.4.2020. Seurojen jäsentapaamisissa on usein kuvien katselua. Sen vaihtoehdoksi SKsL:n hallitus on koonnut esitelmäpankin, jossa on tarjolla koulutuksia ja luentoja.

Mikko Lagerstedt, Find your style in photography. 20.4.2020.

Mynewsdesk.com, Ensiesittelyssä Canon EOS C300 Mark III - Uuden sukupolven 4K Super 35mm Cinema EOS -malliston pro-videokamera. 21.4.2020. Lehdistötiedote. Uuden sukupolven EOS C300 Mark III -videokamerassa on Canonin uusi 4K Super 35mm DGO -kenno, 4K/120P-hidastus, suuri dynaaminen alue ja Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus. Uusi 4K S35mm -kenno ja DIGIC DV7 -kuvaprosessori tuottavat yhdessä poikkeuksellisen tarkan kuvan ja yli 16 askeleen dynamiikan. Kameran hämäräkuvausominaisuudet ovat huippuluokkaa. Kohinataso on matala jopa ISO 102400 herkkyydellä hämärässä, jolloin ihmissilmälläkin on jo vaikea nähdä.

 • Canon EOS C300 Mark III -videokameran myynti alkaa kesäkuussa ja sen svh. on 12 529 euroa.

Museot.fi, ”Kuinka voin tukea museoita poikkeustilanteessa?” – Voit nyt jatkaa Museokorttisi voimassaoloa huoletta, uusi käyttöaika alkaa vasta museoiden avautuessa. 17.4.2020. Helppo tapa tukea museoita on jatkaa Museokortin voimassaoloa nyt. Kortin voimassaoloa jatkaessa voit valita, haluatko ajallisen hyvityksen museoiden ollessa kiinni vai jätätkö hyvityksen käyttämättä.

 • aikahan ei juokse keltään museoiden ollessa kiinni

HS, Nyt.fi, Palapeleistä tuli kotiolojen suosikkiviihdettä – Kodak vastasi kysyntään julkaisemalla maailman suurimman palapelin. 21.4.2020. Nyt monikansallinen valokuvaustarvikkeita valmistava Kodak on päättänyt vastata kasvaneeseen palapelikysyntään. Yhtiö julkaisi pelin, jossa on 51 300 palaa. Koottuna 1,9 metriä pitkä ja 8,6 leveä kuva. Pelin kuvitukseksi on valittu 27 historiallista kohdetta ja turistinähtävyyttä eri puolilta maailmaa. Mukana on esimerkiksi Kiinan muurin, Taj Mahalin ja Kööpenhaminan värikkään satamamaiseman kaltaista kohteita. Hinta on yli 500 euroa.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Megapikselimäärien kasvu puhelinten kameroissa vasta alussa? Samsungin tavoitteena nyt 600 megapikselin kamerat. 21.4.2020. Samsung-pomon mukaan ihmissilmien tarkkuus vastaa noin 500 megapikseliä – ja Samsungin tavoitteena on ohittaa tämä tulevaisuudessa uusilla kamerakennoillaan. Tavoitteena on jopa 600 megapikselin tarkkuus mutta minkäänlaista aikataulua tähän pääsemiseksi ei kuitenkaan tässä yhteydessä kerrottu.
 • Iltalehti, Klassiset kännykkäpelit julkaistiin ilmaisversiona – näitä 30 peliä pelattiin simpukkapuhelimien aikana. 21.4.2020. Koska pelit on suunniteltu pienemmälle ruudulle, rajautuu näkymäkin pienemmäksi. Lisäksi näytölle on asetettu omat pelipainikkeensa – eihän puhelimista löydy enää lähtökohtaisesti numeronäppäimiä. Pelejä voi pelata pysty- tai vaakasuunnassa.
  • Itse sovellus on ilmainen, mutta se sisältää myös sisäisiä ostoja. Sovellus on ladattavissa Android-laitteille Google Play -sovelluskaupasta.
 • Iltalehti, Julkaisitko Facebookissa vanhan koulukuvasi? Ei olisi kannattanut, varoittavat asiantuntijat. 21.4.2020. Moni käyttäjä on ladannut Facebookiin vanhoja koulukuviaan palvelussa kiertävän haasteen vuoksi. Nyt tietoturva-asiantuntijat kertovat, että näiden kuvien lataaminen voi auttaa rikollisia saamaan käsiinsä tärkeitä tietoja käyttäjästä.
  • Järjestön mukaan huijarit voivat saada kuvien perusteella itselleen arvokasta tietoa, kuten perhejäsenten nimet, käyttäjän oikean nimen, syntymäajan tai sen, missä käyttäjä asuu.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Thom Hogan, The Canon R5 is the New Sony A9. 21.4.2020. Ihan häivähtävä aavistus pihlajamarjan happamuudesta Nikon-miehen makunystyröissä. Mutta. Vähän perääkin kaikessa hypessä Canonin video-ominaisuuksista.

Digital Photography School, Is This the Best Camera Gear of 2020? Tipa Awards Results. The Technical Image Press Association (TIPA).

Diyphotography.net.

IR, Sigma fp First Shots: Sample images from Sigma’s first non-Foveon-based digital camera.

The Online Photographer, The Beauty of a Blog. Virikkeitä laidasta laitaan. Muutama esimerkki.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vinkatkaa hyvä/hyviä objektiiveja vaellukselle (Canon) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 31 viestiä, alle kaksi päivää.
 • Rajaus ja perspektiivi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Tämä tuli tuossa toisessa topiikissa esille. Nostin sen oman otsikkonsa alle, etten sotke enempää aivan toista kysymystä. Tässä tuo kopioitu kysymys: Kysyin vain perspektiivistä ja rajauksesta, ja kysyn uudelleen. ...
 • Gigapixel? (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 6 viestiä. Tuli hommattua Gigapixel Ai kuvien suurentamiseen. Tein nopean ja erittäin epätieteellisen vertailun, ja tässä tulos. Kuvattu kroppikennokameralla (Fujifilm X-H1+macro 60/2,4). Originaalikuvan koko 4000x6000 pix. Suurennus kokoa 21333x32000 pix. Tämä vastaa printattuna 180 dpi kokoa 301,03x451,56 cm. Photarin kuvaa myös esimerkissä terävöitetty niin paljon, kuin mielestäni vielä uskaltaa. Gigapixeliin en ole sen hienouksiin vielä perehtynyt, joten oletusarvoilla mentiin.i tainnut ihan turha ostos ollut?
  • P.s. Klikatkaa isoksi. Laitan kuvat erikseen, kun en oikein nyt onnistu niitä tähän liittämään.
  • ...Vakuuttavan näköistä jälkeä. Onko tämä kalliskin softa?
  • ...Mielenkiintoinen tuote. Heillä on myös toinen sovellus, joka käyttää keinoälyä kohinan vaimentamiseen. Hieman esittelymateriaalia noista (Topaz DeNoise AI ja Topaz Gigapixel AI):...
 • Nikon Coolscan -filmiskannerit, tai muut SCSI-skannerit (Printterit, skannerit).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Monta uutta viestiä. Jossakin lienevät ruuvit vähän löysällä.
 • Nikon Coolpix P1000 "The Zoom Master" (Nikon, Sony). ...Nikonin coolpix huollosta Virosta vastasivat, ettei tuo väljyys ole normaalia. Lähetän siis kameran takaisin asap.
 • Nikon D7000 virta ei katkea heti (Järjestelmädigit Nikon, edullisemmat mallit). D7000:aan tuli sellainen piirre, että kun kytkimen kääntää off-tilaan, virta ei näyttäisi katkeavan heti: kidenäyttö on päällä pitkään ja akku tyhjenee paljon normaalia nopeammin. Mahtaako kytkimessä olla jokin vika?
 • Kumpi parempi lintukuvaukseen? (Järjestelmädigit). Alle 3 päivää vanha ketju. 71 viestiä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Keskustelijat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keskustelijat nr2 (kuvattu vuoden 1938 Zeissilla).
 • Kohtaaminen... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kohtaaminen nr2.
 • Joutsenia Ylöjärvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 uutta kuvaa. Kaikissa elävä olento.
 • Teema: Lentokoneet, helikopterit ja muut lentävät vekottimet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 16 kuvaa. Turun lentonäytös viime kesänä. Kuvat Pana GX85+Sigma 16mm.
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja vielä yksi kuva. Ominpäin ja tuttujen vinkeillä näitä löytynyt. Mossen löysin 70-luvun luokkakaverini avustuksella. Eilen vaimon kaa käytiin kaksi vinkkipaikkaa tarkastamassa ja itse löydettiin 6 autoa joista kaksi uudempia kylläkin.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 uutta kuvaa. Autiomaa-osuuden loput ruudut.
 • Lemmikki dieetille (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Siinä se mutristeli päivällistään... ; ) (tämä eläin ei ole kyllä tästä maailmasta).

HS, Untuvainen pää nousi huojuen esiin, kun emo tarjosi ruokaa vastakuoriutuneelle merikotkalle – harvinainen pesintä onnistui Helsingin keskustassa. 20.4.2020. Helsingin keskustan liepeillä Vanhankaupunginlahdella on odoteltu jo tovi, saako sinne asettunut merikotkapariskunta toivottua perheenlisäystä. Nyt odotus on ohi, vahvistaa Hannu Sarvanne. Hän tekee linnustoseurantalaskentoja Vanhankaupunginlahdella Helsingin kaupungin toimeksiannosta.

 • Millaisia terveisiä luontojärjestö lähettäisi nyt Vanhankaupunginlahden alueella liikkuville? – Pysytään niillä kulkureiteillä, jotka ovat olemassa. Silloin siinä ei ole mitään ihmeellistä merikotkan kannalta. Ne ovat täysin tottuneita ihmisiin, jotka kulkevat polkuja pitkin.
 • – Mutta ei mennä veneellä minnekään eikä lennätetä siellä mitään härveleitä. Annetaan niiden olla rauhassa. Kotirauha pitää suoda, Lokki toteaa.
 • IS, Katso video pesältä: Merikotkan poikanen kuoriutui keskellä Helsinkiä – osa naapureista pakeni hysteerisinä ruovikkoon. 20.4.2020.

HS, Säde Puusa sai neronleimauksen etäyhteyksistä: Työt menettänyt kuvaaja ottaa nyt omaperäisiä potretteja videopuheluissa olevista ihmisistä. 20.4.2020. Valokuvaaja Säde Puusa alkoi ottaa muotokuvia videopuhelun välityksellä. Kuvat eivät vaadi kalliita ammattilaisvälineitä, mutta luovuutta tarvitaan niidenkin edestä.

Helsingin Uutiset, T24: Jäikö Tallinnan Fotografiskan virtuaalikierros Tom of Finlandin näyttelystä näkemättä? – Tästä voit katsoa tallenteen kierrokselta. 20.4.2020. Sunnuntaina 19. huhtikuuta Tallinnan valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa järjestettiin museon kaikkien aikojen ensimmäinen virtuaalikierros, jossa tutustuttiin Tom of Finlandin Darkroom-näyttelyyn.

YouTube-video, Fotografiska live-tour: The Darkroom by Tom of Finland. 19.4.2020. Kesto 52:19.

Tekniikan Maailma, Kyllä meitä nyt kiusataan: Canon paljastaa uskomattomia ominaisuuksia sisältävän EOS R5:n ominaisuuksia pala kerrallaan. Canon EOS R5 kangastelee monen mielessä samanlaisena läpimurtona kuin vuonna 2008 julkistettu Canon EOS 5D Mark II. Kohua ruokkii vielä se, että kamerasta tarjoillaan tietoa pienen pieninä annoksina – nyt jo kolmatta kertaa. Verho Canon EOS R5:n edestä avattiin 13. helmikuuta. Silloin Canon ilmoitti kehittävänsä kinokoon peilitöntä järjestelmäkameraa, joka kuvaa 8k-videoita. Kameraan luvattiin myös kaksi muistikorttipaikkaa sekä kennoa liikuttava 5-akselinen vakain, joka toimii yhdessä objektiivin kuvanvakaimen kanssa. Moni piti täyden kennon 8k-videota melko uskomattomana, joten Canon tiivisti tunnelmaa vastaamalla epäilyksiin uusin paljastuksin.

Rajala Blogi, Vinkkejä perhekuvaukseen. 20.4.2020. Itävaltalaiselle ammattivalokuvaaja Christian Anderlille perhe-elämän tärkeät hetket ja niiden dokumentointi on tullut yhtä tärkeiksi kuin hänen työnsäkin. Canonin Ambassador -kuvaaja tunnetaan ammattivalokuvaajana ennakkoluulottomista ja intiimeistä muotokuvista.

 • 1. Pidä puhelin taskussa
 • 2. Valmistaudu aitoon hetkeen
 • 3. Kokeile erilaisia polttovälejä
 • 4. Ajattele aina ensin taustaa
 • 5. Älä jätä kaikkea kameran hoidettavaksi.

Focusnordic.fi, Uutiset. Ensimmäisenä. Samyang AF 75mm f/1.8 FE - Objektiivi tyrmääviin muotokuviin. 20.4.2020. Samyang julkaisi ensimmäiset automaattitarkenteiset Sony FE objektiivinsa vuonna 2017 vastaamaan kevyempien linssien kysyntään, tarjoten erinomaisen optisen suorituskyvyn peilittömille kameroille. Muotokuva- ja lifestyle-valokuvaajille tarkoitettu AF 75 mm f/1,8 FE on viides osa suosittua Sonyn peilittömille kameroille suunniteltua sarjaa.

Ilta-Sanomat, Monilla suomalaisilla on käytössä vaarallinen nettiselain – nyt on aika vaihtaa. 21.4.2020. Windows 10 -koneissa tulee mukana vielä Internet Explorer -selain. Sen käyttö ei ole missään nimessä suositeltavaa. Windows 10:ssä tulee mukana myös uudempi ja turvallisempi nettiselain, Microsoftin Edge. Tämän lisäksi verkosta voi ladata tietokoneelle muun verkkoselaimen, kuten suositun Google Chromen, suuryrityksistä riippumattoman Mozilla Firefoxin tai räätälöitävän ja tietoturvasta tarkan Vivaldin.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Digital Photography School, How to Choose the Best Lens for Wildlife Photography.

IR, What’s the story with Fujifilm’s X-Trans sensor tech? Is it really all that different?

Thom Hogan, Sans Mirror. Tuoreimpana optiikoihin päivityksiä.

The Online Photographer, Why Desaturation Doesn't Work: Tim Soret. Twitter-keskustelu. Esimerkkikuvat.

Kamera & Bild, Panasonic Lumix S1H får ProRes RAW med ny firmware.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Teerien soidinpäiväkirja Youtubessa. 18.4.2020. Videopäiväkirja kertoo maalis- ja huhtikuisista teeriensoitimen kuvausaamuista videon ja kuvien muodossa. Kevät soidinsuolla oli erilaisempi kuin koskaan aiemmin, mutta jos kaikki olisi aina samanlaista, se voisi olla tylsää.

 • Uppoutukaa 11 minuutiksi teerien ja luontokuvauksen maailmaan eteläisessä Suomessa. Kannattaa klikata tietokoneella Youtuben puolelle, jotta saa 4K resoluution käyttöön. Video on puhuttu suomeksi ja tekstitetty englanniksi.

Apu.fi, Suuri revontulihuijaus: Luontokuvaaja Juho Rahkonen paljastaa, millaisilla nikseillä upeat revontulivalokuvat syntyvät. 19.4.2020. Moni turisti on pettynyt, kun mainoskuvissa niin kirkkaina loistavat revontulet ovatkin vain himmeänharmaa viiru yötaivaalla. Neljännesvuosisadan Suomea kolunnut ammattiluontokuvaaja valaisee revontulikuvien vaiettuja taustoja.

 • ...Moni turisti on pettynyt, kun mainoskuvissa niin kirkkaina loistavat revontulet ovatkin vain himmeänharmaa viiru yötaivaalla. Neljännesvuosisadan Suomea kolunnut ammattiluontokuvaaja valaisee revontulikuvien vaiettuja taustoja.
 • Tämäkään valonäytelmä ei paljaalla silmällä juuri häikäissyt, mutta ottamalla kameran valotustekniikasta ja kuvankäsittelyohjelmasta kaiken irti kuvasta tuli varsin tunnelmallinen. Sinänsä kaikki, mikä näkyy Ylläksellä maaliskuussa 2017 ottamassani kuvassa, on totta, mitään siihen ei ole lisätty. (toimittaja.)

Rajala Blogi, Vinkit kameran huoltoon ja objektiivien puhdistukseen. 19.4.2020. Kamera ja objektiivit altistuvat helposti pölylle, kosteudelle ja iskuille. Miten kamerakalustoa tulisi puhdistaa ja säilyttää? Keräsimme yhteen keskeiset vinkit.

 • Kameran ja objektiivien säilyttäminen
 • Kameran huolto ja puhdistus – mitä kannattaa tehdä itse ja mitä jättää ammattilaisille?
 • Kameran käsittely kuvaamisen aikana
 • Kun hiekka pöllyää ja vesi roiskuu - suojaa kameraasi
 • Pakkanen hidastaa kameraa ja syö akkua
 • Kylmästä lämpimään ja lämpimästä kylmään

Journalisti 3/2020. Ilmestynyt 26.3.2020.

HS, Linturetki Helsingin Pihlaja­saareen sai yllättävän käänteen: Kuutti paistatteli päivää rantakalliolla. 19.4.2020. ”Viime vuonna kävimme siellä vapunaattona grillailemassa. Silloin merestä kurkisteli halli. Nyt ajattelimme, että kuutti on varmaan sen poikanen”, Sola-Jalli sanoo. ”Pitäähän sitä vähän romantisoida.”

Lassi Kujala, Facebook, Siperialainen tänään netissä - huomenna printissä. 19.4.2020.

Pekka Hyvönen, Mustavalkoinen luontoprojekti part 1. 19.4.2020.

Mikrobitti.fi, Testissä Epson Ecotank ET-3700 – edullista kotitulostusta vuosiksi. 17.4.2020. Tilaajille, maksumuurin takana. Epsonin Ecotank-tulostimet rikkovat vanhojen kotitulostuksen rajoja. Ne on tarkoitettu pitkäikäiseen käyttöön halvoilla mustekuluilla kertakäyttömallin sijaan. Itse tulostin on hankintahinnaltaan kalliimpi, mutta mustekulut ovat minimaaliset. Mukana tulevilla musteilla pystyy tulostamaan kymmenien sivujen sijaan tuhansia sivuja.

 • Musteet ostetaan kasettien sijaan edullisesti helposti hävitettävissä muovipulloissa, ja niiden riittoisuus on monikymmenkertainen mustekasetteihin verratessa. Laitteen mukana toimitetaan kahdet täysikokoiset musteet, jotka riittävät monen vuoden kotitulostustarpeisiin.
 • Helppokäyttöinen. Langattomaan verkkoon liittyvä. Myös monistuskone, digikuviden skannaus digitaalisiksi. Lcd-näyttö pieni, ei kosketusnäyttö vaan kursoriohjaimet.
 • Mobiilitulostus onnistuu suoraan Applen AirPrintin ja Androidiin asennettavan Epson Print Enablerin kanssa. Tulostukseen kannattaa mobiililaitteilla käyttää Epson iPrint-sovellusta, jolla asetusten tekeminen ja moniajot onnistuvat tarkasti eikä ajureita tarvitse asennella. Kuvien ohella iPrint tukee muun muassa pdf- ja office-dokumentteja.
 • Tulostimen vahvuuksiin kuuluu nopea alle kymmenen sekunnin ensisivu, koska tulostimen ei tarvitse lämmitä lasertulostimen tavoin. Mustavalkoinen tekstitulostus sujuu erittäin ripeästi noin kaksitoista sivua minuutissa. Mustavalkokopion saa alle kymmenessä sekunnissa. Kaksipuolinen tulostus oletuksena, kaksi A4:sta eli neljä sivua minuutissa. Mukavan hiljainen laite.
 • Mobiililaitteelta kymppikuvan tulostukseen kuluu parhaalla laadulla kaksi ja puoli minuuttia. Kun tulostuslaadun tiputtaa standardiksi, lyhenee aika puoleentoista minuuttiin.
 • Kuvat ovat haaleampia väreiltään ja kontrastiltaan kuin huippuvalokuvatulostimella tulostaessa. Tämä johtuu käytännössä vain neljästä musteesta, kun huipputulostimista värejä saattaa löytyä jopa kahdeksan. Väriliu’ut toistuvat kuitenkin hienosti porrastumatta ja laatu riittää paremmin kuin hyvin arkikuviksi.
 • Epson Ecotank ET-3700 on hyvä esimerkki nykyaikaisesta kotitulostimesta ja sitä voi suositella kodin ainoaksi tulostimeksi ja herättämään puhelimen kuvat henkiin paperilla. Hinta 400 euroa. (musta 7500 s 15,50 €, värit 6000 s 9,50 € × 3)

Tekniikan Maailma, TM-testi: Jabra Evolve2 on ääneltään paras kotitoimiston kuulokemikrofoni, jota olemme testanneet. 20.4.2020. Teams-, Meet- ja Zoom-palavarit hallitsevat edelleen etätoimiston arkea. Vaikka hifikuulokkeet toistavat musiikin yleensä miellyttävämmin kuin kuulokemikrofonit, niiden mikrofonit ja/tai bluetooth-äänen laatu eivät aina riitä kotitoimiston tarpeisin. Llangaton Jabra Evolve2 65, 210 euroa. Testissä kalliimpi lataustelakkaversio, 250 euroa. Akut kestävät 37 tuntia.

 • Mikrofonin ääni on sekä langallisessa että langattomassa Evolve2:ssa täyteläisempi ja häiriöttömämpi kuin aiemmin testaamissamme kuulokemikrofoneissa.
 • Kumpaakin Jabraa pitää sovitella korville huolellisesti ennen kuin ääni on paras mahdollinen ja mikrofoni kohdallaan.
 • Jabra Evolve2 -mallisto edustaa uusinta uutta kuulokemikrofonien rintamalla. Se on testaamistamme laitteista äänenlaadultaan paras, ja etenkin mikrofonin ääni ansaitsee kehut

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Testissä OnePlus 8 ja 8 Pro – voiko alle tonnin maksava puhelin olla todellinen huippulaite? 19.4.2020. Hintahaitari 699 euroa - 999 euroa.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 35 Gorgeous Pictures of Spring.

ePhotozine.com, Fun Photography Challenge: How To Photograph Numbers And Letters With Everyday Objects.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, One of the Crowd. 19.4.2020.

Digital Photography School, Instaproofs Review: An All-In-One Platform to Sell Your Photography Online. Eipä taida oikein soveltua Suomeen.

Fotosidan.se, Kinesisk myndighet dömer företag för kopiering. Sveitsiläinen Alpa voitti kiinalaisessa oikeudessa kopiointikanteen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). 20 päivää sitten lähti Huawei P20Pro takuuhuoltoon DNA myymälän kautta (mikrofoni ilmeisesti oikkuili puheluissa) . Monylife ei enää huolla mitään, kun meni konkurssiin vaikka teki suomessa miljoonavoittoa. Mutta se olikin ulkomaalainen firma.. Känny lähti Tampereelle, en tiedä mihin huoltoon.
  • Kävin eilen DNA myymälästä kysymässä, että mitäköhän puhelimelleni kuuluu. Pienen tutkimustyön tuloksena myyjä sai selville, että on odottanut viikon verran jotakin tilausosaa (ehkä mikrofoni?). Saas nähdä kauanko tässä taas menee, vieläkun on korona-aika. Onkohan muuten kännyköissä mitään aikaa, miten kauan takuuhuollossa saa mennä? En tiedä onko ollenkaan kohtuullista odottaa kännykkää huollosta esim. 2 kk...
 • Kamerasuosituksia pienoismallien kuvaukseen? (Digikuvaus). Joko aloittaja sai kaluston pienoismallikuvaukseen? Itse viikolla hankin foorumilta käytetyn Samsung NX1000 -kameran kittiputkella (20-50mm) neljälläkympillä. Soveltuu tämäkin ainakin pienoismallikuvaukseen, automaattinen valkotasapainon säätökin toimii paljon paremmin, kuin noissa kalliimmissa Canoneissa :)
 • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus). The CineMorph Mod Filter for Sigma & Zeiss Distagon (Canon mount) lenses. from 35.00.
 • Galaxy S9+ vai Huawei P20 Pro? (Digikuvaus).
 • Kaatuileva DaVinchi Resolve (Videokuvaus). Ajurit, etenkin näytönohjaimen ajurit ovat usein syypäänä. DaVinci on hyvin herkkä tälle. Itsekin jouduin jumppaamaan melko kauan, että sain toimimaan tyydyttävästi.
  • Uskon tuohon, pännii vaan kun kyseinen ohjelma toimi melko hyvin ennen viimeisintä päivitystä. Päivityksen jälkeen on ongelmat alkoivat.
 • Striimaaminen (Videokuvaus).
 • World Press Photo (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • Nikon Coolscan -filmiskannerit, tai muut SCSI-skannerit (Printterit, skannerit).
 • Objektiivien hintatasosta yleisesti (Optiikka). 91 viestiä.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). 230 viestiä.
 • Konica Minoltan haamu kulkee keskuudessamme (Optiikka). Konica Minolta ei myynyt koko optiikan osaamistaan kun myi kameroiden valmistuksen ja teknologiaa Sonylle. KM tekee edelleen oem teknologiaa Nikonille ja Sonylle nyt ainakin.
 • Kumpi parempi lintukuvaukseen? (Järjestelmädigit). Uusi ketju. Näin aluksi vain ja ainoastaan 20 viestiä.
  - Kiinnostaisi kuulla kokeneempien mielipidettä kuvauskaluston suhteen. Objektiivina tällä hetkellä Canon 100-400mm ii-versio ja kamerana Canon 6D. Täyskennonen ei anna tarpeellisia lisämillejä telepäähän ja siksi olen miettinyt croppikennoista vaihtoehtoa. Yksi kiinnostava vaihtoehto olisi Canon 7D Mark ii. Tarkennuspisteitä olisi huomattavasti enemmän ja putki "venyisi" 640 milliin. Tiedän että esimerkiksi pikkulintujen kuvaamiseen lisämillit ei tuo lopultakaan hirveästi lisää mutta onko tarkennus käyttökelpoisempi?
  • Omistan myös 1.4x ii telejatkeen mutta 6D ei tarkenna AF:lla jatkeen kanssa eikä käsitarkennus ole ratkaisu lentävien lintujen kuvaamiseen. Objektiivissa valovoima on 4-5.6 joka tarkoittaa jatkeen kanssa telepäässä aukkoa 8.
  • Onko kenelläkään tietoa tarkentaako 7D Mark ii AF:lla aukolla 8? Muutenkin kiinnostaisi keskustelu lintukuvaukseen liittyen. Toivottavasti joku jaksaa ottaa kantaa aiheeseen.
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). 4054 viestiä.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • From Eisenach (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Joutsenia Ylöjärvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kurjet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kohtaaminen... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). siihen aikaan, kun koronasta ei ollut tietoakaan.
 • Pääsiäispossu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Suomen maaseutu yllättää liki joka kerta kun siellä retkeilee. :)
 • Keskustelijat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). antikvariaatin edessä monta vuotta sitten. (ja tämä kuva lienee Korkeavuorenkadulta...).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Kuvaraporttia viimeisen kuukauden ajalta. Elämme ihmeellisiä aikoja. Ollaan siirrytty ennätyksellisen leudosta talvesta koronakevääseen.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Niiiin tosiaan. Blogiteksti ja kaikki kuvat pääsiäisreissusta löytyy tuolta.... Maistiaisiksi 7 kuvaa.
 • Helsinki / Covid-19 / Easter night (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaan vielä eetteriin kolme valokuvaa samaiselta pääsiäisajan reissultani.
  • Clarion Hotel Helsinki (Jätkäsaari).
  • Pronssikautinen kivihauta Herttoniemessä. Tässä kuvassa kohtaa n. 3000 vuotta vanha pyhä paikka modernin nykyajan. Taustalla Itäväylä ja metrolinja. ...3000 vuoden aikana ihminen on kohdannut muitakin kauheuksia kuin Covid-19...
  • Vanhankaupunginkoski.
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pientä lisäystä tänne. 3 kuvaa.

Vantraveller.fi, Pääsiäisreissu Järvi – Suomeen. Kääkkä. Vuoden 2020 ensimmäinen useamman yön reissu. 405km ja viisi päivää. Reittinä Vekaransalmi, Sulkava, Kietävälä, Pistohiekka, Kyläniemi. (tuorein.)

 • kaikenlaista sivuilla, selkeää ja helposti luettavaa ja helposti katsottavaa...

HS, Mielenosoitus kännyköiden valossa. 18.4.2020. World Press Photo -kuvajournalismikilpailun palkinnot jaettiin 63:nnen kerran. Maailman arvostetuimman kuvajournalismikilpailun World Press Photon palkinnot on jaettu. Vuoden lehtikuvaksi valittiin japanilaisen Yasuyoshi Chiban AFP:lle ottama kuva. Se on otettu Sudanin Khartoumissa 19. kesäkuuta 2019 mielenosoituksessa, jossa vaaditaan maahan siviilihallintoa. Nuori mielenosoittaja lukee ihmisjoukon keskellä ääneen protestirunoa. Muut valaisevat häntä kännyköillään, sillä sotilashallitus oli katkaissut kaupungista sähköt protesteja hillitäkseen. Kuva voitti myös yleisten uutisaiheiden yksittäiskuvien kategorian.

Yle, Poikkeusaikaa kuvataan Instagramiin maailmanlaajuisesti, myös suomalaiset innostuivat – nyt toivotaan kuvia hoitajien, pelastusalan ja siivoojien arjesta. 18.4.2020. Jokainen elää koronan muuttamaa elämäänsä eri tavalla. Muiden ihmisten arkeen pääsee kuitenkin kurkistamaan Instagramin #massisolation-kampanjan kautta. Suomalaisten kuvia voi seurata Instagramissa tunnistella #massisolationfi.

 • Instagram, massisolationprojectfi
 • Kuvaajien kannalta projektiin osallistuminen ei vaadi Instagramissa muuta kuin tägin lisäämisen oman kuvan perään. Tunnisteina käytetään esimerkiksi tägejä #massisolation, #massisolationfi, #massiosolationproject, #massisolationoulu ja #massisolationkeskipohjanmaa.
 • Hankkeen koordinoijat seulovat kuvavirrasta paikalliset kuvat ja julkaisevat ne omalla alustallaan.

Rajala Blogi, EOS 90D – ihanteellinen kamera luontokuvaukseen. 18.4.2020. Markus Varesvuo kertoo, kuinka EOS 90D -järjestelmäkamera auttoi häntä ottamaan hienoja luontokuvia. Markus Varesvuo innostui luonnosta jo teini-ikäisenä. Hän on innokas lintuharrastaja ja valokuvaaja. Vuonna 2005 hän päätti lopettaa työnsä yritysmaailmassa ja ryhtyi luontovalokuvaajaksi. Monessa kansainvälisessä luontokuvakilpailussa menestynyt Markus kuvaa Canon-kameroilla ja hänellä on käytössään nykyisin huippunopea ammattitason EOS-1D X Mark II -kamera ja superteleobjektiiveja.

 • 1. Kokeile jokaista tarkennuspistettä
 • 2. Seuraa liikettä jatkuvalla tarkennuksella
 • 3. Pysäytä toiminta lyhyellä valotusajalla
 • 4. Kuvaa enemmän pitkäkestoisella akulla
 • 5. Kuvaa suurella tarkkuudella

Kamerakoulu.fi, Tyylikkäiden tuotekuvien toteuttaminen. Aloitimme juuri Youtube-kanavallemme uuden videosarjan nimeltään Purku. Sarjan ideana on yksityiskohtaisesti purkaa kuvasarjojen taustoja, kertoa luovasta prosessista, valaisusta ja kuvankäsittelystä. Haluamme sarjan kautta näyttää enemmän valokuvaajien arkea ja kuvien tekemistä kulissien takana. Valitettavan usein kuvaajat näyttävät ainoastaan lopulliset kuvat, joka voi antaa luovasta prosessista kiiltokuvamaisen vaikutelman.

Avplus.fi, Nikon D6 – Peilijärkkäreiden lippulaiva. 18.4.2020. Tuoteuutinen. Nikon D6 on ammattilaistason ns. täydenkennokoon peilijärjestelmärunko jonka pääasiallinen kohderyhmä ovat erityisesti haastavissa olosuhteissa kuvaavat uutis- ja urheilukuvaajat joiden kriteereinä on luotettavuus, kestävyys ja nopeus.

 • D6 korvaa edellisen D5 mallin, joka oli ja on edelleen huippulaite, joten ei ole yllätys että uusi D6 tarjoaa vain joitain parannuksia siihen. Molemmissa on samankokoinen 20.8 megapikselin kenno joka tarjoaa riittävän resoluution yksityiskohtaisten kuvien saamiselle, jolla kuitenkin pystytään pitämään tiedostokoot hallinnassa.
 • D6 mallissa on Nikonin tähän mennessä edistyksellisin automaattitarkennusjärjestelmä. Tarkennuspisteitä on 105, jotka kaikki ovat käyttäjän valitavissa. Edeltävässä D5 mallissa takennuspisteitä oli enemmän, 153, mutta niistä käyttäjän valittavissa oli vain 55. D6 lisääntynyt valittavien tarkennuspisteiden määrä antaa kuvaajalle paremman mahdollisuuden hallita tarkennusta. Valittavien tarkennuspisteiden korkean määrän lisäksi jokainen tarkennuspisteistä ovat ristikkäistyypisiä. Automaattisessa- tai 3D- seurantatilassa pystytään kohteen silmiä priorisoimaan.
 • Kuvien lähetys onnistuu sisäänrakennetun Wi-Fi- ja Bluetooth yhteyksien avulla. Lisäksi kameraan voi kytkeä Nikonin langattoman WT-6 lähettimen joka mahdollistaa verkkoyhteydet jopa 200m etäisyydelle. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös verkkokaapeliyhteyttä, joka mahdollistaa kuvien siirron suoraan PC- tai FTP-palvelimelle. Uutuutena rungossa on myös USB-C -liitin, joka helpottaa suoraa tiedonsiirtoa tietokoneelle. Korttipaikkoja D6 mallissa on kaksi jotka ovat yhteensopivia XQD- ja CFexpress korttien kanssa.
 • Näyttö on 3,2 tuuman 2,359 000 pikselin kosketusnäyttö joka on kiinteä eikä näin ollen ole säädettävissä. Syynä kiinteään näyttöön on se, että kaikki nivelet heikentäisivät rakennetta. Näyttö toimii yllättävän hyvin myös kirkkaassa ympäristössä, toki pienten yksityiskohtien havainnointi ei ole ymmärrettävästi aivan niin helppoa.
 • Nikon D6 tehdastoimitukset ovat viivästyneet koronaviruksen vuoksi alkuperäisestä aikataulustaan, mutta alkaisivat viime tiedon mukaan toukokuussa. Suositushinta 7 499,00 €

HS, Levin surmattu sesonki. 18.4.2020. Tilaajille. Kuukausi sitten Levin hiihtokeskuksessa juhlittiin kuin koronavirusta ei olisi olemassakaan. Nyt suositussa bilepaikassa on aavemaisen hiljaista. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Olli Korhonen, Näe kuinka raju raekuuro peitti maan muutamassa minuutissa. 18.4.2020. Muutama päivä sitten asianalueelleni iski tiheä raekuuro, joka muutamissa minuuteissa peitti maan useamman sentin paksuiseen valkeaan raekerrokseen. Oheisella videolla nähdään tärkeimmät hetket tästä raekuurosta. Aluksi normaalilla nopeudella, sitten nopeutettuna, sillä tuskinpa kukaan jaksaisi katsoa loppuun saakka, jos sen kesto olisi useita minuutteja. Toisaalta nopeutus myös havainnollistaa paremmin lumikerroksen nopean paksunemisen. Nopeutuksen määrä (20- ja 40-kertainen) on merkitty videon vasempaan yläkulmaan.

Moottori.fi, Multialta Malagaan ja maailmalle – 600 kuvaa suomalaisen lentomatkailun noususta. 18.4.2020. Lentomatkailu seisoo, mutta Ilmailumuseo ei. Museon kertoo digitoineensa ja tuoneensa kaikkien ulottuville Finna-verkkopalveluun laajan kattauksen kotimaiseen ansiolento- ja liikenneilmailuun keskittyvää historiaa. Nyt tarjolla on Veljekset Karhumäen ja Kar-Airin valokuvaperintöä virtuaalisen matkailijan ja ilmailusta kiinnostuneen karanteeni-iloksi kotimottiin.

Iltalehti, Paljas peppu oli liikaa – katso, miten Disney jäi kiinni klassikkoelokuvan digitaalisesta muokkaamisesta. 18.4.2020. Näkyy vain muokattu versio.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Etäyhteys tietokoneelle helposti ja ilmaiseksi – mobiililaitteellakin. 18.4.2020. Mobiililaite on kätevä ja tehokas väline myös etätyöskentelyssä. Välillä voi olla kuitenkin tarve päästä käyttämään tietokoneen ohjelmia ja tiedostoja. Etäyhteyden järjestäminen kuulostaa monimutkaiselta ja kalliilta. Googlen ratkaisu on helppo ja täysin ilmainen.
  • Googlen Chrome Remote Desktopin käyttöönotto on hyvin helppoa. Yhteyttä varten tarvitaan vain Google-tili, ja tietokone suojataan lisäksi vähintään kuusinumeroisella pin-koodilla.
  • Mobiililaitteeseen asennetaan Chrome-etäkäyttösovellus ja kirjaudutaan samalla Google-tilillä sisään. Sovellus näyttää sen jälkeen tietokoneet, joihin kyseisellä Google-tilillä on Chrome Remote Desktop asennettuna. Yhteys avautuu pin-koodin syöttämisen jälkeen nopeasti ja tietokoneen etähallinta voidaan aloittaa.
  • Chrome Remote Desktop toimii mainiosti Macissa, Windowsissa, Linuxissa ja myös Chromebookissa tietokoneiden välisissä yhteyksissä. Ja vastaavasti Android- ja iOS-laitteista tietokoneen suuntaan.
 • Ikinörtti.
  • Digivinkki: Internetsivu kuvakkeeksi - osa 1 Android-laite. 18.4.2020. Mobiililaitteella monien sivustojen tai ohjelmien (esim. HS, Yle Areena, sähköposti) käyttö onnistuu parhaiten mobiilisovelluksilla, jotka ladataan Android-laitteella Google Play -kaupasta. Sovellukset näkyvät laitteen näytöllä erilaisina kuvakkeina. Jos käytettävissä ei ole sovellusta, voidaan sivusto tai palvelu hakea Google-haun tai nettiselaimen (esim. Chrome) kautta.
  • Digivinkki: Internetsivu kuvakkeeksi - osa 2 iPhone. 18.4.2020. Mobiililaitteella monien sivustojen tai ohjelmien (esim. HS, Yle Areena, sähköposti) käyttö onnistuu parhaiten mobiilisovelluksilla, jotka ladataan iPhone- ja iPad-laitteille AppStoresta. Sovellukset näkyvät laitteen näytöllä erilaisina kuvakkeina. Jos käytettävissä ei ole sovellusta, voidaan sivustolle siirtyä haku-toiminnolla, Sirin avulla tai nettiselaimen (Safari) kautta.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Featureshoot.com, 22 Photo Projects You Can Do Inside Your Home: A New Guide from Feature Shoot and PhotoShelter. Email-osoitetta vastaan (kerran pari viikossa tulee sivustolta viestejä, viestien lähettämisen voi keskeyttää).

Digital Photography School, How to Dramatically Shape the Light and Mood Using Adjustment Brushes in Lightroom (video).

ePhotozine.com, How To Photograph Lighthouses In The Landscape.

Diyphotography.net, Nine more great musicians who are also great photographers.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Nikon P950 hands-on review. YouTube-video, kesto 14:10. Julkistettu 7.1.2020. Ns. bridge-kamera, iso kompaktikamera. 16 megapikseliä. Kuvanvakaaja 5.5 stoppia. Raw. 24-2000mm F2.8-6.5. 83.3-kertainen zoom. Lähin tarkennus 1cm. Joka suuntaan kääntyvä 3.2 tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen etsin, 2.359 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 7fps. Video 4K. USB 2.0, USB-lataus. Wi-Fi, Bluetooth. Ei kuulokeliitäntää, mikrofoniliitäntä. Yhdellä latauksella ottaa 290 kuvaa. Paino 1005g. Suomen hinta on 950 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • Joissakin älypuhelimissa on saman kokoinen sensori kuin Nikon P950 -kompaktikamerassa. Kuvanlaatukin on parempi. Mutta. Menee vielä useampi vuosi ennenkuin mahdollisesti päästään samanlaisiin zoomauksiin. Entäs sitten ergonomia...
 • Nikon P950 sample gallery.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 68: Frågor om avtal, samarbeten & annat. Kesto 50:48. I avsnitt 68 av Fatta Foto svarar Elin & Maja på lyssnarfrågor. Det bjuds på en del skratt – och svar på allt från era frågor om avtal, avvbokningsavgifter, samarbeten – och reflexskärmar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Infrapunakuvaus (Digikuvaus). Kokeilin eri objektiiveja. Omistani EF 70-200/4 ei is ja EF 25-105/4 mk1 näyttivät toimivan parhaiten. Samoin Samyangin 14/2.8, vaikka se täyskennosesessa on reunoilta täyttä suttua. Mutta kroppikenno leikkaa pahimman pois. Kaikilla objektiiveilla kamera tarkentaa hiukan eteen. Alla on suoraan kamerasta yksi 25-105 otettu valokuva 105 mm polttovälillä aukolla 4. Tarkensin sen etumaisiin oksiin.
  • Ostin uk-ebaysta noin 150 eurolla valmiiksi ir-modatun Olympus e-p3n. Toimii mainiosti, tarkentaa nopeasti ja kun optiikkaa on kertynyt niin niistä voi valita sopivaa. Esimerkiksi kittizoom ja Lumix 14mm toimivat hyvin ir-kuvauksessa.
 • Galaxy S9+ vai Huawei P20 Pro? (Digikuvaus).
 • Striimaaminen (Videokuvaus). Onkohan täällä alan asiantuntijoita? Mä vähän ajauduin näihin hommiin ja olis mukava vähän vaihtaa ajatuksia näistä. Tämmöisiä nyt tullu muutama duunattua: ... Ihan vaan suoraa striimiä 3h. Mulla on tohon oma rigi viritys. Siinä on omat vahvuutensa ja omat heikkoutensa. Vielä on vähän koko homma virittelyssä. Olis kiva tietää miten muut on näitä hommia ratkaissu jottei nyt ihan kaikkia tarvii kantapään kautta rouhia.
 • Kaatuileva DaVinchi Resolve (Videokuvaus). ^Vanha viesti mutta vastaanpa silti. Kirjapainotalot yleisesti ottaen haluavat pro-tason kuvat ja formaatin, eli vähintään 300dpi, CMYK pdf tai psd -tiedostona. Esim. Nekapaino Pirkkalassa ottaa A3-julisteista gloss-pinnalla muistaakseni muutamia kymppejä 50kpl painoksesta.
 • paras paikka kehittää kuvat? (Värinhallinta, ICC-profiilit).
 • Nikon Coolscan -filmiskannerit, tai muut SCSI-skannerit (Printterit, skannerit). 15 viestiä.
 • Samyang 75/1.8 FE (Optiikka). tämähän tuli kuin tilauksesta. Olin juuri miettinyt, että voisin laajentaa objektiivivalikoimaa jollakin valovoimaisella 85millisellä potrettilasilla. Tämä 75/1.8 kelpaisi kyllä myös, varsinkin kun koko on noin pieni. ..Vielä kun optinen piirto ja hinta täsmäisivät, niin...
 • Objektiivien hintatasosta yleisesti (Optiikka).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka).
 • sigma 120-300mm f2.8 ex dg os apo hsm (Optiikka). Koukkuun tarttui Nikon 200-400 mm f/4. On viä vähän kokemuksia linssistä,mutta näyttää tarkentava ilman hienosäätöjä sinne mihin pitääkin rungolla D7500. 10-30 metristä testitauluun tarkennus ok ja iltalenkillä joutsenetkin (60m) tarkentuivat silmämääräisesti,josta kuvankaappaus. Ainoa joka jo häiritsi oli,vakaaja.Etsinkuva ei meinannut asettua millään,tarkistin monta kertaa,onko oikeassa asennossa,oli se. Tosin kuvasin käsivaralta ja painava objektiivi,,,, (linkki)
 • fujin bayer-rungot, myydäänkö noita missään (Casio, Fuji).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Viesti-tsunami ei laannu.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Sahojen saha (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kurjet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • From Eisenach (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Parit potretit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Venus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Torstaina oli joku tovi selkeää auringonlaskun aikaan niin jatkoin kokeilua. Eka on aiempi 200 rajattuna samaan kuin seuraavat. Toka panasonicin 100-300 millisellä jalustalla. Kolmas tähtikaukoputkella (kuva jalustan kanssa diy-osiossa, tässä kamerana em-1) 500mm tuo jo senverran kohteeseen kokoa, että vaihe erottuu kunnolla, lyhyemmissä ei oikein pikselit riitä kuin toteamaan: noin puolikas.
  • drive.google.com, Venus. 3 kuvaa. (pieniä ovat...).
 • Joutsenia Ylöjärvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutamat testikuvat. Aika aloittelija meikäläinen luontokuvauksessa, kuvat Pana G85+PL100400, ISO400, f/9, 1/640, 400mm. Kuvat 50% crop. Lähtivät lentoon sopivasti kun olimme jos lähdössä poispäin pellolta. Jälkiviisaana olisi kannattanut olla kolmijalan kanssa, nämä käsivaralta.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oli kameran valinta tilanteessa tuolla toisaalla puhe rungoista ja milleistä. Itse kun aloittelin 2004 niin ensin digiscouppasin Zeiss+Nikon coolpix 4500 yhdistelmällä. Sitten julkaistiin Canon 300D. Sen ostin jo tuolloin syksyllä 2004. Siihen Canonin 75-300 vakaaja zoomin. Olipas ketterää kuvaamista verrattuna scouppaamiseen. Se on vähän mihin tottuu. Nyt vois tuntua kohtuu hitaalta yhdistelmältä.
  • Kuvan suosirri kuvattu juuri tuolla 300D rungolla, mutta tässä vaiheessa optiikka olikin jo vaihtunut 200/2.8+1,4x yhdistelmään ;) 6,3Mpix kamera ja kinomilleinä 448mm(28.5.2005).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa. Metsän antimia Varsinais-Suomesta ja Pohjanmaalta. Näkymät tarjoitee pinnoittamaton bakeliittilerppa 60-luvulta IR-Chromella.
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa. Ruosteromantiikkaa.
 • Helsinki / Covid-19 / Easter night (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pääsisiäisen tummat tunnelmat sopivat jotenkin yölliseen pikku seikkailuun Helsingissä. En saanut unta, joten lähdin katsomaan miten autiota Helsingin keskustan alueella olikaan pääsisäisenä koronakaranteenin aikaan... (Aika Arska ahkeroinut, parikin kuvasarjaa, autiota on.)

Iltalehti, Tässä ovat maailman parhaat valokuvat viime vuodelta. World Photography Awards 2020 -kisan voittajat valittiin kaikkiaan kymmenessä kategoriassa. Maailman valokuvauksen järjestö (The World Photography Organisation) julkaisi World Photography Awards 2020 -kilpailunsa avoimen sarjan tulokset keskiviikkona. Kilpailu järjestetään vuosittain yhteistyössä elektroniikkayritys Sonyn kanssa. Tänä vuonna kategorioiden finalistien joukossa ei ollut suomalaisia. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Finnfoto, Facebook, Valokuvaajamarkkinat somessa tänä viikonloppuna. Koronakriisin iskettyä Suomeen valokuvaamojen ovet alkoivat aueta yhä harvemmin ja pienyrittäjävaltaisella alalla se tuntuu nopeasti. Ammattivalokuvaajien toimialajärjestössä päätettiin laittaa toimeksi jäsenten avuksi ja tänä viikonloppuna onkin käynnissä virtuaaliset valokuvaajamarkkinat.

 • Valokuvaajamarkkinat ovat avoinna 17.-19.4.2020, tarjontaan pääset tutustuman helposti etsimällä joko suoraan Facebookista Valokuvaajamarkkinat 2020 – ryhmän tai menemällä sivulle
 • Facebook, Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Valokuvaajamarkkinat. 17.4.2020.

Suomen valokuvataiteen museo, Virtuaaliopastus Vivian Maierin näyttelyyn. Museot sulkeutuivat keväällä 2020 koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen johdosta. Jos yleisö ei pääse museoon, niin silloin museo tulee yleisön luokse! Suomen valokuvataiteen museon museopedagogi Aapo Raudaskoski johdattaa virtuaaliopastukselle museon kaikkien aikojen suosituimpaan näyttelyyn.

Rajala Blogi, Vinkit käytetyn kameran ostamiseen. 17.4.2020. Käytettyjen kameroiden kauppaa käydään useimmiten verkossa. Myös Rajala Pro Shop on panostanut jo pitkään vaihtolaitetoiminnan kehittämiseen. Rajala Pro Shop on Suomen suurin yksittäinen käytettyjen kameroiden markkinapaikka. Mitä asioita on hyvä pitää mielessä käytettyä kameraa ostaessa?

Museovirasto.fi, Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa kuvataan kaupunkiympäristöjä ja nostetaan esiin omien kuva-arkistojen aarteita. 17.4.2020. Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa. Tänä vuonna kuvataan kaupunkiympäristöjen ja -maisemien muutosta. Kilpailu järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2020.

 • Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2020 kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2020 aikana tai aikaisemmin.

Ilta-Sanomat, Testissä kuumaakin kuumempi vimpain: Logitech StreamCam on juuri sitä, mitä etätyöläinen saattaa tarvita. 18.4.2020. Logitech StreamCam on järeä kamera, joka sopii nettipalavereihin melkein paremmin kuin striimaamiseen. Vain usb-c. Sovittimella muuhunkin (yhteensopivuus pitää varmistaa). Kannettavassa on yleensä vain yksi usb-c, sitä käytetään virtalähteenä. Automaattitarkennus toimii. Myös hämäräkuvaus. Still-kuvat kohtuulaatuisia.

 • StreamCamissa on 2 mikrofonia, joilla voi tallentaa joko stereota tai kahden kanavan monoa. Mikrofonit tekevät varsin hyvää jälkeä, vaikkei niitä voikaan verrata laadukkaaseen erillismikrofoniin tai laadukkaaseen headsetiin. Web-kamerasarjassa ne erottuvat kuitenkin edukseen.
 • Windows ja Mac. Hinta 160 euroa.

HS, Joutsen oli kuristua muoviroskaan ja se sai somen varpailleen: Petri Puolakka tajusi heti mitä on tehtävä ja haki ämpärillisen ohraa. 17.4.2020. Onnellinen loppu.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Focusoiva Oy, Espoo. Kaksi kuvaajaa syksyksi. 3.8.2020 alkaen, n. 3 kuukautta. Etelä-Suomen alueella pääsääntöisesti. Kuvauskalusto, koulutus, tarvittaessa auto.

 • Työpaikan osoite Etelä-Suomi, 02330 ESPOO
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa 03.08.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 23.04.2020

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, There Is No Such Thing As Bad Weather: Top Landscape Photography Tips For Rain Or Shine.

IR, Sigma fp Gallery: World’s smallest full-frame camera begins its journey at IR.

The Online Photographer, Update: MJ Antes Up and Buys In. Mike osti vaikka 30 päivän trialia oli vielä jäljellä. Capture One 20 for Fuji only. $129 + tax.

Kamera & Bild, Uppdaterade Raw power 3 bygger på Appleteknik. $40.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Iltalehti, Juhan upeaan pilvikuvaan tallentui ajanmukainen maailmanlopun tunnelma: Herätti ihastusta ja jopa pelkoa. 16.4.2020. Vaikka Laitalainen on ammattikuvaaja, jakaa hän mielellään kuvia sosiaalisessa mediassakin, koska haluaa ihmisten pääsevän nauttimaan kuvista.

Rajala Blogi, Peilitön järjestelmäkamera – tulevaisuuden standardi? 16.4.2020. Kamerat ja kameratekniikka ovat käyneet läpi huikean kehityskulun viimeisten vuosien aikana. Kameroiden tekniikka on kehittynyt aina kennoista ja optiikasta lähtien, ja laadukkaiden kameroiden hintataso on laskenut sopivammaksi harrastajan ja aktiivikuvaajan kukkarolle.

 • Sen myötä on nähty myös peilittömien järjestelmäkameroiden esiinmarssi. Mitä eroa peilillisellä ja peilittömällä järjestelmäkameralla on? Entä kumpi kannattaa omaan käyttöön valita? Canonin Olli Turtiainen vastaa videolla näihin kysymyksiin. Videon alapuolelta voit lukea lisää peilittömän ja peilillisen kameran eroista.
 • YouTube-video, kesto 3:28

Lassi Kujala, Facebook, Näin tehdään uusia kurkia. 16.4.2020. ...Ensimmäinen ruutu kertoo parittelun edenneen jo vaiheeseen, jossa takaapäin lähestyvä koiras on jo lähellä ja lähes hyppyetäisyydellä. Tätä ennen kurjet ruokailivat pellolla, kunnes naaras keskeytti ruokailunsa ja alkoi kävellä jäykin jaloin kaula eteenpäin suuntautuneena. ... (ei lapsille...).

Suomen Canon, Valotuksen hallinta. 10.4.2020.

 • Suomen Canon, Vinkkejä ja tekniikoita. Monta kymmentä linkkiä eri aihealueiden artikkeleihin. Valokuvaukseen liittyviä, tietenkin. Ja suomeksi.

Yle, Pohjois-Satakunnan sääksikameroissa käy jo kuhina – "Koiraat käyvät kalassa ja pesillä paritellaan tiiviisti". 16.4.2020. Poikasensa viime kesänä menettänyt sääksipari Alma ja Ossi on palannut tutulle pesälleen.

Petteri Hautamaa, Kaivattu kirja Teuvo Suomisesta: Luonnon puolesta - ympäristönsuojelun oppi-isän testamentti. 16.4.2020. Oli ilo bongata Luonnonsuojelija-lehden 1/20 kirjaesittelystä Teuvo Suomisesta tehty tuore elämänkerta-muistelmateos. Laitoin uutuuden luonnollisesti välittömästi tilaukseen, koska olen tuosta suuresta innoittajasta tällaista kovasti odotellut.

 • Nyt jos Nimi Teuvo Suominen ei heti sytytä hoksottimissasi, niin kipin kapin koronahässäkän jälkeen kirjastoon lainaamaan Lintujemme katoava aateli! Suomisen Lintujemme katoava aateli vuodelta 1967 on varmasti yksi pysäyttävimpiä luonnonsuojelullisia kirjojamme. Sillä oli iso merkitys suomen petolintujen suojelussa ja säilymisessä näihin päiviin.
 • Samainen teos teki itseeni syvän vaikutuksen ja avasi viimeistään silmäni luontokuvauksen mahdollisuuksiin tukea luonnonsuojeluaatetta. Blogini kätköistä löytyy siitä kirjaesittely: https://petterihautamaa.kuvat.fi/blog/181/kirja-joka-teki-syvan-vaikutuksen-lintujemme-katoava-aateli/ Kirja joka teki syvän vaikutuksen - Lintujemme katoava aateli. 14.4.2020.

Suomen Nikon, Facebook, Toinen #CreateYourLight-valokuvausteemamme on #photographygearhacks ja oman kotistudion rakentaminen. 16.4.2020.

Yle, Messukeskuksista ja stadioneista tuli sairaaloita – tällaisissa tilapäisoloissa koronapotilaita hoidetaan maailmalla, katso kuvat ja videot. 17.4.2020.

Länsi-Suomi, Valokuvakilpailu innostaa raumalaisnuoria liikkumaan. 17.4.2020. Rauman nuorisovaltuusto järjestää valokuvauskilpailun raumalaisille nuorille 16.4.–13.5. Kilpailuun voivat osallistua 10–28-vuotiaat raumalaiset. Valokuvauskilpailulla halutaan osallistaa ja kannustaa nuoria luovuuteen ja liikkumiseen.

Tekniikan Maailma, Monipuolinen langaton keskuslaite. Testi: Wifi6-reititin TP-Link Archer AX6000. TP-Link Archer AX6000 on vaikuttavan oloinen kahdeksan antennin ja salattua voimaa uhkuvan merkkivalon ansiosta. Valmistajan lupaamat ominaisuudet kattavat kirkkaasti useimpien kotien tarpeet. Hinta 370 euroa.

Tivi.fi, Ahdistaako etätoimiston hiljaisuus? Tämä sovellus saattaa auttaa. 16.4.2020. Calm Office. Generaattorista voi valita itse, haluaako kuunnella esimerkiksi kellon tikitystä, kollegojen jutustelua, näppäimistön naputtelua, ilmastointilaitteen hurinaa vai esimerkiksi tulostimen ääniä. Eri äänilähteiden voimakkuuksia saa säädettyä mielensä mukaan. Selain, iOS, Android. Täysin ilmainen.

Korona.

 • Tekniikan Maailma, Tutkimus: Tavallisella äänellä puhuminenkin voi levittää koronavirusta – Video paljastaa, mitä tapahtui, kun ihmiset sanoivat kaksi sanaa. 16.4.2020. Aivastuksen tai yskän synnyttämät suuret pisarat pysyvät ilmassa vain lyhyen aikaa painovoiman vuoksi. Hengittäminen ja puhuminen kuitenkin synnyttävät enemmän ja paljon pienempiä pisaroita, jotka ovat liian pieniä laskeutuakseen heti.
  • Kun vapaaehtoiset sanoivat sanat kostean rätin lävitse, heidän puheestaan ei syntynyt havaittavia pisaroita, tutkijat havaitsivat.
  • Harvardin yliopiston biologi Matthew Meselson kirjoittaa kommentissaan, että tulokset puoltavat ajatusta, että ihmisten kannattaisi käyttää kasvonsuojainta suljetuissa tiloissa, joissa on äskettäin ollut tartunnan saaneita ihmisiä.
 • HS, Lapset luultavasti levittävät koronavirusta mutteivät yhtä tehokkaasti kuin influenssaa. 17.4.2020. ...”Ruotsissa ei ole kuvattu mitään koronaepidemioita kouluissa tai merkittäviä kouluihin liittyviä tartuntaketjuja. Sellaiset olisi todennäköisesti pystytty todentamaan, vaikka siellä ei laajemmin ole testattukaan”, Sane kertoo
  • Lasten roolin täsmentämistä vaikeuttaa se, että tauti jää heillä niin usein vähäoireiseksi. Heidän tartuntansa eivät ehkä tule samassa määrin ilmi kuin aikuisten.
 • Yle, Moni Euroopan maa on muuttanut mieltään maskeista – Kokosimme kartalle, missä ne ovat pakollisia tai suositeltuja. 16.4.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 3 Quick Top Tips On Why You Should Use People In Your Landscapes.

IR, Nikon launches #CreatorsHour events with livestreamed interviews with pros, Instagram Live chats & more.

The Online Photographer, More Diddling With Converters and Editing Programs. Kovasti Mike kokeilee näitä ohjelmia. Mitään näkyvää ei kuulemma tahdo kuitenkaan syntyä.

Fotosidan.se, Yasuyoshi Chiba vann World Press Photo of the Year. Eilen julkistettiin tulokset. 73.996 kuvaa. 4.282 valokuvaajaa. 125 maata.

Kamera & Bild, Fotomässan återkommer i mars 2021. Ei tänä vuonna. Tukholma.

Kamera & Bild, Nytt lågprisalternativ till Sony E från Yongnuo. Paino 146g.

Fotosidan.se, Bildbyrån Mostphotos köper konkurrenten Folio. Mostphotos kv. markkinoilla rojaltivapaita kuvia. Folio on keskittynyt Ruotsin markkinoihin (vain seulan läpäisseet kuvaajat, premium-markkinnat). Mostphotos 28 miljoonaa rf-kuvaa kuvapankissa, hinnat 99 kruunua tai 249 kruunua, koon mukaan. Folio 41.000 kuvaa, ostot käyttötarkoituksen mukaan (RM) tai vapaa käyttö (RF).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Luonnonkuvaajat ry (email-keskustelujen arkisto). Koju, Mauri Leivo, Etovaa luontoa kuvattuna lennokeilla. 15.4.2020. Tallensin digiboksille alkukevään aikana pyörineen 6-osaisen BBCn Avaran Luonnon Serengeti-sarjan ja katselin sen nyt yhteen putkeen. Kuvat ja tilanteet olivat ennennäkemättömän upeat, uusi teknologia mahdollisti taas yhden harppauksen eteenpäin BBCn jo ennestään korkeatasoisissa sarjoissa.

 • Mutta! En ole koskaan missään luontodokumentissa nähnyt yhtä törkeää ja jatkuvaa eläinten häirintää. Kerta toisensa perään näkyi tilanteita, joissa eläimet ilmiselvästi, suorastaan räikeästi, häiriintyivät kuvaamisesta. Pelästyneitä, levottomia, vaivaantuneita ja ärsyyntyneitä mulkaisuja kameraan. Makuulta nousevia eläimiä, saalistuksen kesken jättäneitä eläimiä, juoma- ja ruokailupaikalta säikähtäneitä eläimiä, pakoon säntääviä eläimiä, niitä tuli kuvaruutuun jatkuvalla syötöllä jokaisessa jaksossa....
 • ...Ja kuinka ollakaan, tuo uusi tekninen innovaatio, joka sai tämän kaiken aikaan oli lennokki- eli dronekuvaus. Kuvauslennokki antaa mahdollisuuden mennä hankalissakin maastoissa kuvaajia ja kalustoa vaarantamatta eläinten iholle ja saada huikeita lähikuvia ynnä aivan uusia kuvakulmia, ja sitä mahdollisuutta BBCn kuvausryhmät olivat käyttäneet täysimääräisesti ja siekailematta hyväkseen....
 • SLVn VLK-työryhmä teki aivan oikean päätöksen kieltäessään lennokilla kuvattujen kuvien mukaan ottamisen tämänvuotiseen kisaan. On parempi ottaa heti alusta pitäen varovainen ja tiukka linja lennokilla aiheutettuihin häiriöihin kuin yrittää korjata käsistä täysin karannutta tilannetta. Parempien kuvien, maineen ja kunnian (rahankin?) saamiseksi luontokuvaajankin arviointikyky hyvässä kuvaustilanteessa voi tunnetusti pettää, eikä siihen kannata kannustaa erilaisten kisojen myötä.

Kamerakoulu.fi, Kuvateoksella annat valokuvallesi elämän. 15.4.2020. ...Luin Silmin kosketeltavaa -kirjan tammikuussa ja aloin välittömästi opettelemaan kirjansidontaa. Ennen kuin ryhtyisin taittamaan teemallisia kuvakirjoja, päätin opetella kirjansidonnan niin hyvin kuin pystyisin. Nyt pari kuukautta ja noin 15 sidottua muistikirjaa myöhemmin olen oppinut paljon virheistäni.

 • Olen kironnut liiman kupruttamia sisäsivuja, vinoiksi vääntyneitä sivupinkkoja ja olen timpuroinut itselleni kirjapuristimen, jolla voi puristaa vaikka 6 pientä muistikirjaa yhtä aikaa. En ole vieläkään onnistunut tekemään hyvää perustason muistikirjaa, mutta olen koko ajan lähempänä ja olen huomannut kirjansidonnan olevan erittäin rentouttava ja mukava harrastus.

Turun Sanomat, "Oman aikansa matkabloggaaja" – SLS julkaisee 400 valokuvaa Göran Schildtin arkistosta, tee nojatuolimatka Välimeren aurinkoon. 15.4.2020. Mustavalkoisessa valokuvassa Alvar Aalto kurkistaa Daphnen peräkajuutasta hiukset pörrössä, muikeasti hymyillen. Toisessa otoksessa Georg Henrik von Wright tiskaa veneessä yllään röyhelöinen esiliina. Ja tuolla poseeraa Vivica Bandler sosialistijohtaja Valére Battinin kanssa!

 • Sanna Jylhä on kiinnittänyt huomiota myös Schildtin kuvien muotoon: ne ovat enimmäkseen neliön muotoisia. – Vaikka vanhimmat kuvat ovat yli 70 vuotta vanhoja, niin ne ovat tutun tuntuisia kaikille niille jotka käyttävät Instagramia, Jylhä sanoo.
 • Sls.finna.fi, 388 valokuvaa Schildtin arkistosta. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Lassi Kujala, Facebook, Kaksi tapaa jeesata hömppää - helppo ja vähän työläämpi. 15.4.2020.

Rajala Blogi, Fujifilm X-T4 - Ennakkotilaajan etu. 15.4.2020.

HS, Harvinainen Tom of Finland -näyttely sulkeutui Tallinnan Fotografiskassa ennen aikojaan, mutta nyt opastetulle kierrokselle pääsee netissä. 15.4.2020. Tallinnan Fotografiska järjestää sunnuntaina 19. huhtikuuta online-opastuksen Tom of Finlandin valokuvia sisältävään näyttelyyn.

Ilta-Sanomat, Tuija kuvasi kaksi vuodenaikaa samana päivänä keittiönsä ikkunasta. 15.4.2020. Helsingin Maunulassa asuva koronakaranteenilainen Tuija Salmi kuvasi talvisen aamun ja keväisen iltapäivän samaan suuntaan keittiöstään keskiviikkona.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Fujifilm X-T200 review. Arvosana 82%. Silver Award. Julkistettu 23.1.2020. Edeltävä malli Fujifilm X-T100, paljon parannuksia. Sama 24 megapikselin peilitön kroppisensori 1.5x, mutta dataa saadaan ulos 3.5x nopeudella. ISO:kin on noussut stopilla, nyt 25600. Kevyempi, paino 370g. Nyt hyvä ote kamerasta. Kosketusnäyttö 3.5 tuumaa (3 tuumaa), 2.78 miljoonaa pistettä, kääntyy joka suuntaan. Automaattitarkennus paljon parempi. Sarjakuvaus purskeena 8 fps (6 fps). Mahdollisuus kuvat kroppaamatonta 4K videota (kyse on kroppikennosta, polttovälikerroin 1.5x). Myös 1080/120p hidastus. Äänen voimakkuuden säätö. Mikrofoni- ja kuuloke-liitännät (usb-c adapteri). Yhdellä latauksella ottaa 270 kuvaa. Langaton, Bluetooth. Paino 270g. Suomen hinta Fujifilm X-T200 + XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ, 900 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Fujifilm X-T200 + XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ. YouTube-video, kesto 5.43. The video camera that changed Jordan's life (Sony TRV-330). The stills camera that changed Jordan's life (Panasonic GF1).
 • New York court rules website didn't violate image copyright by embedding Instagram post. Tapahtui vuonna 2016. Mashable tarjoutui maksamaan $50 kuvasta. Kuvaaja kieltäytyi. Mashable upotti instagram-kuvan suoraan artikkeliinsa. Vuonna 2018 kuvaaja pyysi Mashablea poistamaan kuvan sivuilta. Masbhable ei suostunut. Instagramin käyttöehtoja tutkittiin tarkkaan ennen oikeuden tuomiota, USA.
 • Practice your portrait lighting in lockdown with this virtual studio program. Edullisin versio 79 euroa. Studio-versio 154 euroa.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

IR, Canon EOS RP Review Conclusion: The affordable Canon RP brings full-frame fun to a wider audience. Julkistettu 14.2.2019. Pieni ja kevyt täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera. 26.2 Dual Pixel CMOS -sensori. Sama kuin pari vuotta sitten julkistetussa Canon EOS 6D Mark II -mallissa, vähän vanhempaa mallia siis. Video 4K/24p 1.7x kroppi. Videon tarkennus on hidasta ja hankala käytää. Jatkuva tarkennus 4 kuvaa sekunnissa. Jatkuva silmätarkennus. Elektroninen 2.36 megapikselin OLED-etsin. Joka suuntaan kääntyvä 1.04 miljoonan pisteen kosketusnäyttö. Tavalliselle kameran käyttäjälle suunnattu malli, pyritty helppokäyttöisyyteen. Langattomuus, Bluetooth. Yhdellä latauksella ottaa 250 kuvaa. Paino 485g. Firmwarepäivityksiä, tarkennus parantunut. Suomen hinta runko + adapteri 1.100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Worldphoto.org, Results revealed! Open competition category winners and shortlist. Sony World Photography Awards 2020. Kymmenen kategoriaa. 345.000 kuvaa, 203 maata.

Lensrentals.com, blog, Sharpening Your Skills in Pet Photography during Social Isolation. Nathan Berry.

The Online Photographer, Update: Fuji X Raw Studio vs. Iridient Digital X Transformer.

Kamera & Bild, Fotografiska stänger tills vidare. Vuonna 2010 perustettu. Tukholma, Tallinna, New York. Suljetut. Tukholma eilisestä alkaen. Samoin New York. Tallinna suljettiin 16.3.2020. Tukholman henkilökunta (15 kpl) lomautettu. Kävijämäärät viikkotasolla putosivat 98%. Kuulemma sulkeminen ei ole lopullinen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Olen kuvaillut luontoa Lumixin vanhalla 8mpx pokkarilla reilun vuoden verran. Polttelee kuitenkin nopeampi, tarkempi sekä ulottuvampi kamera. Järkkäri vai bridge? Olen tutkinut monia bridgejä mm. Sonyn RX10 iv:tä, mutta tuntuu turhan kalliilta bridgeksi. Vaikka muutoin varmasti olisi huippu. Nikonin uusinta P950:tä, jossa varmasti millejä piisaa, mutta kuvanlaatu varmaan eriluokkaa.
  • Lumixin bridget edullisia, mutta riittääkö ulottuma (n. 400mm) ja laatu? Ilmeisesti jonkinlainen I-zoom toiminto, jolla pääsee 800mm asti ilman kuvan laadun heikentymistä. Onko kenelläkään kokemusta? Järkkäreissä pelottaa objektiivien kanssa puljailu ja vaikeus mikäli kuvaustilanteet vaihtuvat äkisti. Myös lisämillit ovat kalliita objektiivin muodossa.
 • Infrapunakuvaus (Digikuvaus). 11 viestiä.
 • Kuvausavustin Arsenal (Kuvankäsittely). Jos etäohjausetäisyys on lyhyt (<10m), niin melkein kaikkiin wifillä varustettuihin kameroihin löytyy vastaavia softia. Itse olen käyttänyt Canonilla wifin kautta Canonin omaa android-softaa niin tarkennuspinoihin kuin valotuksen haarukointiin.
  • Case Air ja Camera Ranger ovat ainakin hyviä noihin tarkoituksiin. Kantamaakin on enemmän.
 • Objektiivien hintatasosta yleisesti (Optiikka). Upouusi ketju. 5 viestiä. ...Ajattelinkin kysyä kokeneemmilta, onko tiettyyn bajonettiin sopivien objektiivien hintatasoissa eroa? Tarkoitan siis, että onko vaikkapa Canon EF-M yleisesti kalliimpi kuin Sony E (minkä käsityksen oon saanut), tai onko Nikon Z kalliimpi kuin muut (tän käsityksen myöskin oon saanut). Täyden kennokoon objektiivit on tietty kalliimpia kuin kroppiobjektiivit. Onko taasen täyden kennokoon objektiiveissa jotain selkeästi havaittavaa eroa eri kamerakiinnitykseen sopivien objektiivien välillä?...
 • Nikkor AF-S 180-400/4 ED TC VR (Optiikka). 6 uutta viestiä.
 • Nikon D4 rungon tarkennuksen hienosäätö (Optiikka). 5 viestiä.
 • TIPA WORLD AWARDS 2020 (Järjestelmädigit). ...Best full frame ja best dslr pro erikseen? 1Dx3 tai A9ii on oikea kumpaankin. Toisen kategorian voi heittää menemään. ...Kaikki nuo kategoriat voisi heittää menemään, niillä ei ole vähääkään teknistä tai harrastuksellista arvoa, mutta noille ne ovat bisnestä ja markkinointia. Ja monelle ostajalle jumalan sanaa siitä mikä on "oikeasti paras kamera". ...Markkinoinnistahan tässä nimenomaan on kysymys.
  • (lat.huom.: tietenkin on kyse markkinoinnista, luokkia on aivan liian paljon, yhtäkaikki jonkinlainen laadun tae...).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Viestien piisaaminen ei lopu ollenkaan. Niitä tulee joka päivä paljon.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). Pistämpäs uuden kuvan, kun kuolleiden määrän kehitys (mustat kolmiot ja alalaidan palkit) hidastaa melkoisesti. En tiedä johtuuko se maiden rajoitustoimista vai odottaako Afrikka ja Etelä-Amerikka vielä COVID-19 kypsymistä ennen räjähdystä. Jarrutus ei voi vielä johtua koko maailman tasolla vastustuskykyisten määrästä.
 • Parit potretit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita kommentteja.
 • Saimaannorppa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Isolation (Eristys) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Bengtskär (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 4) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. (varoitus: ...tätä ketjua lukiessa se kieli kannattaa siirtää jonnekin muualle kuin keskelle suuta...)
 • Venus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Helmikuussa näkyi niin kirkkaasti loistava tähti läntisellä iltataivaalla, että oli pakko kokeilla kuvaamista, olisiko Venus tämäkin?
 • Yhdessä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tarkkuuden puute johtuu tosiaankin tuosta hurjasta lämpöväreilystä. Mallikuva vielä pahemmasta casesta samalta aamulta :D
 • Jalan ja pyörällä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • 104/366 (oli 59/366) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). projekti raksuttaa eteenpäin, tuossa tilanne n. sadannen päivän kohdalla. aamulla näkyy kirkastuma joka on auringon heijastuma naapuritalon ikkunasta kameraan. se hävisi kun aurinko nousi taivaalla korkeammalle. ehkä kuukauden päästä tuo keltainen kaistale katoaa kokonaan, seurataan tilannetta...
 • Ujo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jäi tarkennuksessa väärä asetus, niin silmä ei olekaan se terävin kohta. Ehkä joskus myöhemmin uudelleen...
 • Sahojen saha (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ympärämpär Suomea on kierretty ja muutama saha tullut nähtyä ulkoa ja sisältä. Mut nyt sitten nähty kaikkien niiden sahojen äiti eikä kyseessä ole mikään museo vaan sivussa nykymaailmasta sijaitseva paikka.
  • Joku tovi sitten käytiin kuvan sahalla ja käydään taatusti monesti vielä kun aika vaan antaa periksi. Koko paikan juju on siinä että kun sahaaminen on loppunut niin kaikki tavarat on jääneet siihen missä silloin sattuivat olemaan. Jopa sahan oman verstaan/teroittamon laitteet ja työkalut! Ja viimeisestä sahauksesta on tovi jos toinenkin jo kulunut.
  • (jotenkin mennyt maailma tulee niin lähelle, että melkein puunpurut ja pöly tuoksuvat...).

Sulantoblog, 12-32mm vs 12-35mm –Pro Grade or Consumer Grade? 10.4.2020. YouTube-video, kesto 10:24. What do you exactly get with a pro grade lens compared to a consumer grade lens? In this video I'm comparing the Lumix G 12-32mm f3.5-5.6 and Lumix G X 12-35mm f2.8.

Sulantoblog, One lens One camera –NOW is the perfect time to try it. 12.4.2020. YouTube-video, kesto 7:12. Projektina yksi objektiivi yksi kamera. Nyt pitäisi olla aikaa. Älä ajattele rajoituksia, keskity mahdollisuuksiin. Sulanto teki näin yhdeksän kuukauden ajan. On siis omakohtaisia kokemuksia.

Peter Forsgård, Photography Live Stream with Matt Suess. 8.4.2020. YouTube-video, kesto 1:43:51. As usual, there will be a Q&A. Matt Suess is also an Olympus Educator.

Peter Forsgård, Light Painting Photography - Easter Egg Coloring. 10.4.2020. YouTube-video, kesto 9:05. Live Composite is a great tool for light painting.

Peter Forsgård, Lens Diffraction In Photography - Does it RUIN your images? 12.4.2020. YouTube-video, kesto 10:03.

Yle Areena, Mies joka kuvasi New Yorkin. 13.4.2020. Kesto 1h. Harold Feinstein oli yksi Amerikan arvostetuimpia valokuvaajia. Hänen mustavalkokuviinsa tallentui inhimillisyyttä huokuvia otoksia niin Manhattanin kaduilta, maaseudun hippialueilta kuin Korean sodastakin. Dokumentti esittele Feinsteinin haastattelun hänen elämänsä viimeisiltä vuosilta - ajalta, jolloin hänen työnsä nautti jälleen suurta arvostusta.

Yle Areena, Mitä arkiset valokuvat kertovat elämästämme? 14.4.2020. Radio Suomen Päivä. Podcast, kesto 28:00. Arkikuvat ennen ja nyt. Lähes kaikilla on taskussaan kameralla varustettu älypuhelin. Millaisia arkikuvia räpsimme ja onko korona-aika vaikuttanut kuvaamiseen? Mira Stenström kyseli Suomen valokuvataiteen intendentti Maria Faariselta.

Mesenaatti.me, KORONA AID: Tue Laterna Magicaa hädässä. Koronaepidemia vaarantaa myös antikvariaatin, gallerian ja Kruununhaan kohtaamispaikan eli perinteikkään Laterna Magican toiminnan. Auta meitä selviytymään kriisin yli. Alkoi 26.3.2020. Päättyy 15.4.2020 eli tänään. Laterna Magican toiminta on vaarassa kevään näyttelyjen peruunnuttua ja kirjakaupan sulkeuduttua koronaepidemian vuoksi.

 • Erilaisia lahjakortteja, kasseja jne. Tukirahoille vastinetta. Ihan kivasti on tukijoita löytynyt.
 • Laterna Magica, Rauhankatu 7, Kruununhaka, Helsinki.
 • Laterna Magican mesenaattikampanja perustettiin toiminnan pelastamiseksi kevään näyttelyjen peruunnuttua ja kirjakaupan sulkeuduttua koronaepidemian vuoksi. Kampanjan päättyessä keskitytään rakentamaan Laternan omaa verkkokauppaa, joka pyritään avaamaan mahdollisimman pian.

Focusnordic.fi, Uusi kamera, uusi ilme, uusi Polaroid. 6.4.2020. Lehdistötiedote. Polaroid Now. Aiemmista Polaroid OneStep 2 ja OneStep+ kameroista poiketen Polaroid Now -kamerassa on objektiivi, joka vaihtaa automaattisesti etäisyys- ja muotokuvatilan välillä tarkemman kuvan saamiseksi joka kerta. Toinen kameran muista erottava ominaisuus on uusi tarkka salama, joka ottaa huomioon valaistusolosuhteet ja mahdollistaa erinomaiset tulokset heikossa valaistustilanteessa jopa silloin, kun et käytä salamaa. Polaroid Now tarjoaa myös pitkäkestoisen akun, jolla on mahdollisuus kuvata 15 pakkausta filmiä, joten se on täydellinen matkoille ja seikkailuille.

 • Kamera on saatavana huhtikuusta alkaen ja suositushinta on 135,00 euroa.

Sttinfo.fi, Alfred Kordelinin säätiöltä ylimääräinen apurahahaku digitaalisiin kokeiluihin. 14.4.2020. Alfred Kordelinin säätiö avaa ylimääräisen apurahahaun 20.‒26.4.2020. Kulttuurin digiloikka -apuraha on tarkoitettu digitaalisten sisältöjen tuottamiseen ja jakamiseen eri alustoilla, digitaalisuutta hyödyntäviin kokeiluihin tai hakijan omien työtapojen kehittämiseen. Apurahaa voivat hakea ammattimaisesti toimivat kulttuurintekijät kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen aloilta.

HS, Näin näytät hyvältä video­puhelussa – Kuva­pari osoittaa, millainen valo imartelee kasvoja ja millainen ei. 14.4.2020. Tilaajille. Muutama kätevä niksi auttaa näyttämään tietokoneen videokuvassa paremmalta. Kuvauksen opettaja, videoesiintymisen kouluttaja sekä parturi-kampaaja-maskeeraaja antavat parhaat vinkkinsä.

 • Luonnonvalo imartelee kasvoja, kattolamppu luo varjoja. Kannattaa etsiytyä luonnonvaloon ja mieluiten siten, että luonnonvalo tulee suurin piirtein tietokoneen kameran suunnasta. Vielä parempaa jälkeä syntyy, jos valo on peräisin varjoisan puolen ikkunasta eikä suoraan auringosta. Kaikki muut valot kannattaa sammuttaa.
 • Jos luonnonvaloa ei ole saatavilla, kannattaa etsiä huoneesta sellainen paikka, johon valo tulee kameran puolelta ja yläviistosta. Kasvoille ja nimenomaan silmiin saisi tulla valoa mieluiten edestä tai etuviistosta, Lahtinen neuvoo. Ihan kattolampun alle ei ole hyvä sijoittua, koska silloin silmien alle syntyy varjoja. Yksi valonlähde huoneessa on parempi kuin monta.
 • Ylimääräinen kirkas valonlähde, vaikkapa lukuvalo taka-alalla, voi aiheuttaa omien kasvojen tummumisen tietokoneen ruudulla, kun kamera arvioi valotuksen väärin. Hyvää valoa kasvoille luovat esimerkiksi paperipallovalaisimet tai valaisimet, joissa on lampunvarjostin. ”Yleinen periaate on, että mitä laajemmasta pinnasta valo tulee, sitä pehmeämmältä ja paremmalta se näyttää.”
 • Valkoinen tai harmaa seinä on oikein hyvä tausta. Kovin kirkkaanvärinen tausta voi hämätä kameran muokkaamaan kasvot oudon värisiksi, Lahtinen opastaa. Turvallinen rajaus on hieman hartioiden alapuolelta. ”Tietokoneen kamera kannattaa sijoittaa suurin piirtein silmien korkeudelle. Ala- ja yläkulma vähän vääristävät kasvoja – vaikka videopuheluissa alakulma näyttääkin nykyään olevan kaikkein yleisin.”

Ilta-Sanomat, Sähköiskuvaara: Viranomainen määräsi Biltemassa, Gigantissa ja Verkkokauppa.comissa myytyjä laitteita pois markkinoilta. 15.4.2020. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa useasta tuotteesta, jotka voivat aiheuttaa vaaran käyttäjilleen. Joukossa on led-valaisimia ja yksi usb-jatkojohto. Kaikissa on vaarana sähköisku. Usb-kaapelin kohdalla vaaraksi mainitaan myös tulipalo. Osaa on myyty isoissa verkkokaupoissa.

 • (Tuollainen usb-jatkojohto - tavallinen monipistorasiajatkojohto, jossa usb-lataus lisäksi - on pitänyt ostaa jo pitempään. Enpä taidakaan ostaa...).

Korona.

 • Kaleva.fi, VTT:n testiraportti: Liikemies Onni Sarmasteen valtiolle myymät hengityssuojaimet eivät yltäneet lähellekään väitettyä suojaustasoa. 15.4.2020. Tilaajille. Aiemmin: "Hengityssuojainten kohdalla dokumenteissa mainitaan standardit FFP2 ja KN95, ja kirurginmaskien kohdalla vähemmän vaativa standardi FFP1. Sarmasteen mukaan HVK:n kanssa oli yhteisymmärrys siitä, että sekä FFP2- että KN95-tyyppiset hengityssuojaimet kelpaavat, ja jälkimmäisiä oli nyt saatavilla."
  • Vaatimukset täyttävä KN95-hengityssuojain suodattaa vähintään 95 prosenttia ilmassa olevista hiukkasista, FFP2-suojain vähintään 94 prosenttia. Nämä tarjoavat suojaa myös viruksia vastaan, joskaan eivät yhtä paljon kuin korkeimman luokan FFP3-suojaimet joiden tulee suodattaa vähintään 99 prosenttia hiukkasista.
  • – Tulosten perusteella hengityksensuojaimen KN95 Truworths [Sarmasteen välittämät, 7.huhtikuuta Suomeen lennätetyt hengityssuojaimet] läpäisyprosentti oli 25,2 % ja se ei täytä standardin EN 149 enimmäisläpäisyvaatimusta edes luokan FFP1 mukaan, VTT:n raportissa todetaan.
  • Sarmasteen yritys myi HVK:lle samassa kaupassa myös suu-nenäsuojia eli kirurgisia maskeja, joiden tarkoitus on lähinnä suojata muita ihmisiä maskin käyttäjän sylkipisaroilta ja toisaalta potilaiden pärskeiltä tai eriteroiskeilta. VTT:n raportin perusteella suu-nenäsuojia tuli lastissa kahdenlaisia. Molemmat reputtivat standardin mukaiset testit.
  • (...ja lisäksi tavaraa tuli kolmasosa maksetusta määrästä...)
  • Ilta-Sanomat, VTT:n testiraportissa tyly arvio liikemies Sarmasteelta tilatuista suojaimista. 15.4.2020, klo 13:18.
  • Seiska.fi, Kuvat! Maskikaupoilla äkkirikastunut Onni Sarmaste osti heti rahat saatuaan puolen millin Bentleyn ja öky-Porschen! 15.4.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Fuji X Raw Studio. Mikelta aika pitkä kirjoitus.

Kamera & Bild, Adobe uppdaterar Camera Raw, Photoshop & Lightroom.

Kamera & Bild, Flimmerfria bilder med ny funktion i Sony A9 II. Se firmware. Flimmeri kuriin (...).

Fotosidan.se, Japan vill dra tillbaka delar av tillverkningen från Kina.

Kamera & Bild, Kamera gjord med nanoteknik kan fånga osynligt ljus. Harvard. Polarisoitua valoa silmä ei näe.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Infrapunakuvaus (Digikuvaus). 8 viestiä, parissa päivässä.
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus). Käytännön kokemuksia.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Kyllä vain. Runkona on Sony A9. Olen nyt tuota tötteröä roikuttanut mukana jonkin verran koirien kanssa metsissä samoillessa ja lyhyillä kuvausreissuilla täällä Kirkkonummella. Putki on helppo käsitellä ja eihän se edes ole painava, jos vertaa esim. Sigman 120-300 F2.8 Sporttiin. Tämä on nopeampi ja luotettavampi tarkentaja myös, mutta aika selväähän se on, kun Sigmaa joutuu käyttämään adapterilla. Ei se Sigmakaan mikään hidas ole, mutta telekonvertterien kanssa se alkaa olla jo toivoton (johtunee adapterista). ...
  • ...Kaikkineen olen kyllä tyytyväinen, mutta eihän tuo nyt mikään yberputki kuitenkaan ole. Hinta-laatusuhde on hyvä, varsinkin jos tuon ostaa jostain ulkomailta halvemmalla, kuten itse tein. Ai niin, se vastavalosuoja on tosiaan helposti irtoavaaa mallia.
 • Nikon D4 rungon tarkennuksen hienosäätö (Järjestelmädigit). Uusi ketju. Mulla on 80 ooo kuvattu D4 runko, siistinoloinen. Kuvasin haikaranpesiä n. 400m matkalla jalustalta 300 mm opiskalla. Kuvat olivat epäteräviä. Testasin kotona n. 5,5 m etäisyydellä. Jouduin korjaamaan hienotarkennuksen säätöä arvoon +20 ja sittenkin tarkennus jäi testietäisyydellä n. 5cm taakse. Käytän yleensä 28-50mm opiskoja. Niiden osalta en ole tehnyt hienosäätöjä. Perus arvo on ollut 0. Tarkistin muutaman, joiden osalta tarkennuksen hienosäätö oli n. +-5. Toimivat Ok. ...
  • -Vein rungon ja opiskan huoltoon. Nyt 300mm tarkentuu kohdalleen arvolla +6. Ihan hieno. Toissapäiväisen kuvauksen tuntuma oli, että ei tarkentunut Haikaranpesiin. Huoltomies mainitsi, että nämä vanhemmat opiskat AF-300-I ( v-1992) voi säätää vain yhteen tarkennuspisteeseen. En tiedä säädetäänkö ne aina äärettömään, vai mikä on tehtaan suositusarvo huolloille, jokin komppromissi?...
 • Nikkor AF-S 180-400/4 ED TC VR (Optiikka).
 • fujin bayer-rungot, myydäänkö noita missään (Casio, Fuji).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Monta viestiä taas päivässä. ....Onko järkevää kuvata kukkakuvia parinsadan suttutelellä ja täyskennolla? Täydellä aukolla? Ei varmasti. Kukkamakroihin parhaat välineet ovat numeroiden mukaan kroppi ja kunnon makro, 100-180 mm ja himmennettynä johonkin 5,6-10 aukolle. Silti, tuolla suttu putki-ff setillä olen saanut omaan silmään parhaimmat kasvikuvat....Häiden, rippijuhlien sun muiden kuvaamiseen sopii ehkä parhaiten 85mm 1,8 ja 70-200 2,8. Vaan jos ei budjetti anna myöten, saa ne kuvat otettua samalla suttuoptiikalla. ...Maisemakuvaus. Sulla on täyskenno mutta vain viidenkympin kroppitele. Turhaa hommaa? ...Entä 89e kittioptiikka ja hinnat alkaen kroppirunko. Turhaa touhua alkaa sen kanssa maisemaa kuvaamaan.
 • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit). A9 sarjan kameroilla kuvataan käytännössä enimmäkseen sähköisellä sukimella, joten sulkimen kestävyys ei ole enää mikään kysymys.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit). Huomenna sitten taas A7III aivan erilaiseen ajoon: (eilen kirjoitettu).
 • Bengtskär (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Venus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eri langoilla on vellonut keskustelua telezuumeista ja jatkeista ja kameran optimipikkelsseistä. Kuu- ja tähtikuvaajien innoittamana kokeilin saako 200mm ( Pana-Leica 50-200) tumppitelellä ilman jatkeita Venuksen vaiheen näkyviin Olympuksen 16 megan kennolla. Kyllähän siihen jotain pientä tarttui, selvästi ympyrästä eroavaa. Venuksen läpimitta on nyt hyvää vauhtia kasvamassa ja samalla sirppi kapenee. Tähän voi jatkaa eri kokoonpanoilla aiheesta otettuja kuvia (1:1 kroppeja), saadaan jossainmäärin vertailukelpoista aineistoa eri järjestelmistä. (jos löytyy haasteeseen vastaajia): Tämä käsivaralla, iso 200, aukko 9.5 aika 1/750 , aukko hiukan optimiterävyyttä pienempi, antaa enemmän anteeksi käsitarkennusta: ... (Vaikuttava kuva!)
 • Lautan lähtö (Linkkejä kuviin ja galleriohin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 4) (Linkkejä kuviin ja galleriohin). 3 uutta lintukuvaa.
 • Varjoja Kaivopuistossa (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Näin kesää odotellessa, viime kesänä Rolleicordilla ihan värifilmille.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja galleriohin). 4 lintupotrettia. Harmaapäätikka... pariskunta.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja galleriohin). 2 uutta kuvaa.
 • From Eisenach (Linkkejä kuviin ja galleriohin). 2 uutta kuvaa.
 • Sumuinen maisema (Linkkejä kuviin ja galleriohin). 2 uutta kuvaa.
 • Isolation (Eristys) (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Toinen ruutu sarjaan. Lokkiyhdyskunta luodollaan pääsiäismaanantailta.

Mtvuutiset.fi, Tältä näyttää poikkeustila! Suomalaisvalokuvaajat tallentavat koronan muuttamaa arkea: "Kuvissa ei voi silotella totuutta". 13.4.2020. Poikkeustila on saanut suomalaisten arjen näyttämään erilaiselta. Töitä tehdään aamupalapöydissä, lasten koulunkäyntiä valvotaan omien töiden lomassa ja joskus seinätkin tuntuvat kaatuvan päälle. Poikkeustila 2020 -hankkeessa yli 160 suomalaisvalokuvaajaa taltioi poikkeustilaa jokainen omalla tyylillään.

 • Poikkeustila 2020. Viikko numero 03 lisätty. Everybody’s home twenty-one finnish photographers. Nyt kuraattorina Arno Rafael Minkkinen. Kuvista luonnehdinnat, in English.

Hbl.fi, Helsingfors före och under coronakrisen – så här ser staden ut. 12.4.2020. Samoista paikoista kuvat ennen ja jälkeen.

Suomen Kameraseurojen Liitto.

Finnfoto, Facebook, Finnfoton kevään apurahahaku on avattu. 9.4.2020. Apurahahaku päättyy 30.4. klo. 12.00.

Tiina Puputti.

JAS Blogi, Lisää valaisudemoja. 13.4.2020.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Facebook, Valokuvaajamarkkinat SAV:n somessa 17.-19.4.2020, valokuvaajia ja kuvatuotteita moniin tarpeisiin! 3.4.2020.

Talouselämä, Suomalainen startup vie asuntojen virtuaalista stailausta ulkomaille: ”Tarkoitus ei ole luoda väärää kuvaa siitä, miltä asunto oikeasti näyttää”. 13.4.2020.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Flower Photography With A Difference.

Thom Hogan.

The Online Photographer.

Lensrentals.com, blog, A Production Junket: A Guide to Budgeting and Financing your Short Film. Nathan Ross Murphy. Tekstiä ja kuvia. Ei YouTube-video.

IR, Free one-on-one training with Olympus technical experts? Sign me up!

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Millä liukkaantuntuinen kahva pitäväksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Miten saan kuvat katseluun? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...oletko kokeillut ladata Olympus fi -> palvelut ja tuki Olympuksen omaa valokuvien katsomisohjelmaa "olympus viewer 3", tuon voi myöskin kirjoittaa alkusivun Haku kohtaan... voi auttaa jos windowsin valokuva ohjelma tajua..
 • Infrapunakuvaus (Digikuvaus). Uusi ketju. 6 viestiä.
 • Sarjasta yksittäisiä kuvia jouheva animatio. (Kuvankäsittely). Olen kuvannut yhtä rakennusprojektia reilu vuoden. Kuvat (jpg) olen ottanut kerran kuussa samalta kiinteältä jalustalta, samaan suuntaan ja samalla polttovälillä. Kuvia on 14 kpl. Jokaisessa kuvassa on näkyvissä muutos edelliseen ja se oli tämän tarkoitus. Onko olemassa jokin ohjelma tai kikka, millä näistä kuvista saisi sulavasti kuvasta seuraavaan (liukumalla) tapahtuvan esityksen koko kuvausjakson ajalta? Lopputulos olisi yksi tiedosto, animaatio tai jokin vastaava.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Yhdyn edellä esitettyihin myönteisiin kokemuksiin ja näkemyksiin. Itselläni on tuo putki ollut nyt muutaman kuukauden a9II:n ja a6600:n nokalla. Toimii luotettavasti ja tekee terävää jälkeä. Ainoa pieni miinus on vv:n kiinnitys. Se on pahuksen pienellä liikkeellä kiinni putken päässä.., eli on luiskahtnut muutaman kerran irtikin.! Tosin se on voinut olla huonosti paikalleen asennettu, eli ei pohjaan saakka käännettynä? Tuohon oli kuitenkin helppo ratkaisu. Teippasin vv:n kiinni putken runkoon mailateipillä ja samalla sain putken nokan mustaksi. Nyt ei paista kojun kuvauspussista valakia putki, eikä tarvitse niin varoa etulinssiäkään kun on syvällä suojassa... Tosin vaatii nyt vähän korkeamman kantorepun, kun ei ole irroitettavissa..
  • En tuosta "pimeydestäkään" ole enää niin varma, ainakaan näihin vuodenaikoihin. Mulla on myös eräs c..MKII+600/4L. Toistaiseksi sonylaiset ovat olleet pääosassa näissä nurkkakuvauksissa. Palataan sitten asiaan, kunhan taas näiltä karanteeneilta hämärähommiin päästään...
 • fujin bayer-rungot, myydäänkö noita missään (Casio, Fuji).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Monta kymmentä uutta viestiä, yhdessä päivässä.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Sumuinen maisema (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Parit potretit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • supermacro (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mielikuvituksellista Pääsiäistä! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • From Eisenach (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kukkia, perhosia ja muita kevätötököitä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja vielä lisää 3 tyylikästä kuvaa.
 • Annas kun mä vähän halaan! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pyytelee vihreä puupyton.
 • Yksin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vanhaa rannikkoa pääsiäisviikonlopulta. On tarpeeksi eristyksissä tämä paikka. 1 uusi kuva.
  • Näkymän tarjoilee 1960-luvun bakeliittirutku EM Ennalyt 35mm f/3.5. Näyttää enemmän Zeissiltä kuin Sony Zeiss 35/2.8 ja maksaa 10-15 kertaa vähemmän riippuen mistä ostaa.
 • Bengtskär (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Yhdessä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Heitetty suoraan kamerasta puhelimeen ja sillä käsitelty :D Pehmeys johtuu järven väreilystä. Kuten näkyy, joutsenten kaulat vääntyilevät ja lintujen heijastus on itse asiassa kangastus.

Tuomas Heinonen, Maaliskuu 2020 – kevät saapuu vauhdilla. 12.4.2020. Päivät alkoivat lämmetä ja kevättä alkoi olla rinnassa monella rintamalla. Onneksi korona ei luontokuvausta kauheasti häiritse, joten tutut ja turvalliset pusikot olivat tyhjiä muista ihmisistä.

 • Suomenojan lintualtaalle saapui ensimmäiset linnut – kyhmy- ja laulujoutsenet. Kevään kamppailuja nähtiin somessa, mutta omalle kohdalle niitä ei osunut. Nyt huhtikuun puolella jäljellä on vain enää kyhmyjoutsenia.
 • (ja kaikkea muutakin...)

Tomi Muukkonen, Western Sahara Birding Trip Report February 2020. 10.3.2020. Avescapesin linturetki Länsi-Saharaan helmikuussa 2020, Tomi Muukkosen kuvablogi 23.-29.2.2020 eli täydet seitsemän retkipäivää Saharan laidalla Avescapesin pioneerimatkalla harvinaisen pienellä ryhmällä, kaksi opasta ja viisi opastettavaa. Kahteen maasturiin olisi mahtunut vielä kuudeskin osallistuja, mutta Saharan majoitukseen ei enempää. Kuvat isommiksi klikkaamalla

HS, Yhden miehen bileet diskopallon säihkeessä, pako pimeään metsään ja tee-se-itse-spa – Valokuvaaja Juhani Niiranen ikuisti äitejä ja isiä viettämässä omaa aikaa. 13.4.2020. Tilaajille.

Yle, Miten olet viettänyt pääsiäistä koronakriisin keskellä? Lähetä meille kuva pääsiäisen vietostasi. 12.4.2020. Kuvat klikkaamalla isommiksi. Yksittäin.

Korona.

 • Yle, Huoltovarmuuskeskus tiesi kyllä, mitä suojamaskeja oli ostamassa, maskien myyjä sanoo – eivät olleet sairaalakäyttöön tarkoitettujakaan. 12.4.2020.
  • – Suu-nenäsuojukset eivät täyttäneet suu-nenäsuojusstandardin EN 14683 suodatustehokkuusvaatimuksia, eli (ne) eivät sovellu sairaalakäyttöön. KN95-hengityssuojaimet eivät täyttäneet FFP2-vaatimuksia, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila täsmensi sunnuntaina tekstiviestitse. (Tilaukset tehtiin näiden standardien mukaisesti. Eivät olleet standardien mukaisia. Nämä ovat ainoita standardeja. Ei ole mitään eri standardeja "sairaalakäyttöön". Hm.)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Convert a Photo to a Drawing in Photoshop.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On Photographing Stained Glass Windows.

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, Being Thankful for the Little Things. 12.4.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Lumix 12-35mm F2.8 –Compact Pro Quality. 7.4.2020. YouTube-video, kesto 11:27. LUMIX G X VARIO 12-35mm F2.8 Ⅱ ASPH. POWER O.I.S.

Peter Forsgård, Live Stream Camera To Computer - Olympus and Elgato Cam link. 5.4.2020. YouTube-video, kesto 6:28.

Peter Forsgård, Editing Negatives In Lightroom - Fast and EASY way! 7.4.2020. YouTube-video, kesto 4:56.

HS, Kaikki kotona. 12.4.2020. Miten saada aika kulumaan, kun kotoa ei voi lähteä melkein mihinkään? HS:n valokuvaaja Sami Kero lennätti dronen kurkistamaan, mitä uusmaalaiset tekevät eristyksissä.

Keskipohjanmaa.fi, Poikkeusolojen arki valokuvina – Poikkeustila 2020 -hankkeessa dokumentoidaan suomalaisten arkea yli 170 valokuvaajan voimin.

 • Poikkeustila.fi. Viikko 1: Martti Suosalo valitsi 15 kuvaa noin 70 kuvan editiosta. Viikko 2: Riitta Raatikainen valitsi 18 kuvaa noin 60 kuvan editiosta. (sivujen yläosasta voi vaihtaa viikot: nyt esillä 01 ja 02.)
 • Poikkeustila 2020, Hanke.

Uutisvuoksi.fi, Ääni kuin haapanan, mutta miksi vihertävä väri silmäkulmassa? – Mysteeri Vuoksella on vain yksi valokuvaaja Arvi Tynin arvoituksista, sillä kevät on luonnontarkkailijan kulta-aikaa. 11.4.2020. Luonnossa lintuja ja muita eläimiä seuratessa voi kokea huippuhetkiä. Jos tavoittelee kuvaan maakotkaa, eteen voi rynnistää kahdeksan hirven talvilauma.

Yle, Sinivuokot kukkivat, hyönteiset heräävät ja muuttolintujen äänet täyttävät ilman – lähetä meille kevään saapumisesta kertova kuva. 11.4.2020. (eilinen DCN:n uutinen, nyt löytyy sitten niitä lukijoiden kuviakin...).

Olli Kanerva, Olympus OMD E-M1 Mark III – First impressions and some noise tests. 11.4.2020. New E-M1 Mark III body arrived couple days ago and here are some first impressions and arguments why I changed my M1 Mark II to Mark III. The physical interface is now much more like M1X, which I like very much. Separate Menu and ISO buttons and joystick. Although buttons are fully programmable, I like the buttons as they are.

Tivi.fi, Avoimen koodin vaihtoehto videokokouksiin? – Kyllä löytyy: Jitsi Meet. 11.4.2020. Softa-arvio. Siirtyminen videokokouksiin on aiheuttanut huolta järjestelmien tietoturvasta. Varsinkin, kun suositusta Zoomista paljastui erikoisia puutteita ja kytköksiä Kiinaan. Jos luottamus kaupallisiin ratkaisuihin on alhainen, vaihtoehtona on avoin lähdekoodi.

Mtvuutiset.fi, Erikoinen episodi Ahvenanmaan poliisilaitoksen pihalla: Kaksi henkilöä havaittiin kuvaamassa sisälle – lopulta paljastui syy. 12.4.2020. Poliisin tiloissa kuvaaminen on ehdottomasti kielletty, ja se voi johtaa rikosepäilyyn. ...Kaksikko oli osallistunut kilpailuun, jossa piti kuvata poliisiauto. Niinpä he olivat kuvanneet poliisilaitoksen pihalla ollutta autoa.

Korona.

 • Turun Sanomat, Mitä kaikkea maskikohusta nyt tiedetään? 11.4.2020. Kokosimme vastaukset keskeisimpiin kysymyksiin epäonnistuneesta miljoonakaupasta. (Välittäjän ottama siivu lienee luokkaa %20 - %30...).
  • (lat.huomi. varmuusvaraston vuoden 2012 määrityksiin verrattuna maskien korona-aikainen tarve tuli yllätyksenä: virallisiin määrityksiin monikymmenkertainen tarve... ja kaikki maat ovat samassa veneessä...).

Älypuhelimista

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Landscape Editing Techniques for Fine Art Photography Using Lightroom.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Top 10 Best Tips For Taking Better Portraits.

Kamera & Bild, Bengt Luthman: Den »seriösa« fotografin. Kolumni.

Fotosidan.se, Photoshoputmanaren Pixelmator i ny version för iPad. 59 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka). Tämähän on keskeltä terävä kuin mikä heti täydellä aukolla, mutta hieman pehmeä reunoilta. Mutta hinta huomioon ottaen varmaa oikein hyvä valinta yleiszoomiksi. Hinta Suomessa uutena 700-800 € kieppeillä ostopaikasta riippuen, ei paha.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Aijai. Huomenna pitäisi putken saapua. Sunnuntaiksi on luvattu jopa aurinkoista, jos sitä vaikka silloin pääsisi testailemaan ihan ulos. Putken ”asukin” tuli Lenscoatilta jenkeistä todella vikkelään. Parempi peittää iso valkoinen jööti maastokuvioidulla asulla, niin ei peurat säiky. Shortseja en ajatellut kuvausreissulle laittaa, vaikka Elmar meinasikin, että tuon putken kanssa kuvataan shortsit jalassa.
 • fujin bayer-rungot, myydäänkö noita missään (Casio, Fuji).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit).
 • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). (alin kuva) PS. Päivitin uuden kuvan ja tarkentelin tekstiä, kun kuolleiden määrä tuplaantui edelliseen nähden. Tänään (10.4) rekisteröityjen kuolleiden määrä ylittää 100 000 rajan.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • M31, kommenttipyyntö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Voisiko joku ystävällinen foorumin käyttäjä kertoa näyttääkö oheisen linkin takana oleva kuva Andromedan galaksista liian tummalta?
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Harmaalokilta näyttäisi.
 • supermacro (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kanavalla kolme tuoretta pätkää supermacrolla.
 • Karvaista ja pehmeää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Menneen kesän haituvia...
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useampi uusi ruostekuva.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kevään kohokohtia on löytää ensimmäinen kyy.

Petteri Hautamaa, Hyvä syy olla pesemättä ikkunoita. 8.4.2020. Puuhastelin taas eräs päivä kuvankäsittelyn parissa olohuoneen sohvalla. Hätkähdin ikkunasta lähteneeseen kovaan kolahdukseen. Tuo kurja ääni ei voinut tarkoittaa mitään muuta, kuin että joku epäonninen lintu oli juuri tehnyt kohtalokkaan ohjausvirheen suunnatessa lentoratansa ikkunaan.

HS, Tyhjä Helsinki – Kuvia poikkeus­tilasta. 10.4.2020. Miltä näyttää Helsingin keskusta koronaviruksen aikana? Aivan kaikki eivät ole jättäneet kaupunkia. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Olli Korhonen, Oikea pääsiäispupu kohtaa valkean leikkipupun – Hyvää ja Hauskaa Pääsiäistä! 10.4.2020. YouTube-video, kesto 0:22. Videolla yksi pihassani käyneistä rusakoista kohtaa siellä sitä jo malttamattomana odottavan valkean leikkijäniksen.

Olli Kanerva, Fight & love. 10.4.2020. Mute swans fight and love at Lake Littoistenjärvi this morning. Gear: E-M1X with M.Zuiko 300/4 Pro and MC-14.

HS, Pakko olla ulkona. 11.4.2020. Poikkeustila | "Kaduilla on tällä hetkellä kohtuuton määrä ihmisiä" - kuvareportaasi kertoo, millaista on asunnottomien elämä Helsingissä nyt, kun kaikki on kiinni.

Yle, Sinivuokot kukkivat, hyönteiset heräävät ja muuttolintujen äänet täyttävät ilman – lähetä meille kevään saapumisesta kertova kuva. 11.4.2020.

Mikrobitti.fi, Puhelin vs. järjestelmäkamera – kummalla saa tarkempia kuvia vuonna 2020? 8.4.2020. Tilaajille. Testasimme, miten uunituoreen Huawei P40 Pron kamera ja zoomaus pärjää aidon järjestelmäkameran kyydissä. Tulokset yllättävät, mutta selkeä voittaja löytyi. Testiin hankittiin Huawein uusi P40 Pro, jossa on optinen 5x-zoom, joka pitenee 10x älykkäästi. Kuvat puhelin ottaa 12 megapikselin tarkkuudella jpeg-muodossa.

 • Järjestelmäkamerana testissä oli Sony A7 Mark III, joka on yksi harrastajakameroiden huippumalleja muutaman vuoden iästään huolimatta. Kamerassa on 35 mm kinokoon kenno. Objektiivina kameran kanssa käytettiin Sonyn 24-240 mm yleiszoomia, joka vastasi hyvin Huawein polttovälejä. Kamerassa on kuvanvakaaja suoraan kennossa.
 • Peruskuvauksessa puhelin tuottaa erinomaista jälkeä, kun kuvia ei cropata liian aggressiivisesti. Kuvan talo on otettu vastarannalta lähes sadan metrin etäisyydeltä 5x-zoomilla, mikä on puhelimen maksimi optinen zoom vastaten kameran 125 mm polttoväliä.
 • Äärimmäinen piirtokyky asettaa haastetta puhelimen pienelle kennolle. On ymmärrettävä, ettei se voi vangita yksityiskohtia yhtä hyvin kuin järkkärin iso kenno ja optiikka.
 • Nykyinen kuvauskäytäntö ei kuitenkaan puolla järkkärin tarvetta. Suurin osa kuvista päätyy nykyään nettiin ja niitä katsellaan maksimissaan tietokoneen selaimella. Tähän tarkoitukseen parhaat puhelimet riittävät testin perusteella enemmän kuin hyvin. Niistä voi tehdä ongelmitta kohtuullisia croppauksia kuvanlaadun juurikaan kärsimättä.
 • Pääkaupunkiseutu, helmet.fi, Ohjeet e-lehtien etäkäyttöön. Jollei satu olemaan Mikrobitin tilausta. Emagz on se yleisin. Vaikka Tekniikan Maailma tai Kamera-lehti. Ei Mikrobittiä kuitenkaan.

Rajala Blogi, Kiikareiden valinta. 10.4.2020. Viihdyit sitten metsässä samoillen tai mökillä ulkoilmasta nauttien, kiikarit ovat oiva väline ympäristön ja luonnon tarkkailuun. Kiikareiden hankintaa pohtiessa voi olla haasteena valinnan vaikeus, eri malleja kun on tarjolla runsaasti. Haastattelimme Rajala Pro Shopin asiantuntijaa Tommy Sania, joka kertoi kiikareiden valinnasta.

Tivi.fi, Nyt voit maalauttaa omakuvasi tekoälyllä, tulokset häkellyttäviä. 10.4.2020. Japanilaisen sovelluskehittäjän askartelema Ai Gahaku -verkkosivusto muokkaa kenen tahansa kasvokuvasta digitaalisen maalauksen. Parhaimmillaan tulokset ovat uskomattoman hienoja - pahimmillaan kammottavia.

Mobiili.fi, Instagramin yksityisviestit tulivat nyt palvelun verkkoselainversioon. 11.4.2020. Nyt Instagram on tuonut palvelun yksityisviestit, eli Instagram Directin, saataville verkkoselaimen kautta ja käytettäväksi näin myös kannettavissa ja pöytätietokoneissa.

Korona.

 • HS, HS:n haltuun saamat Huolto­varmuus­keskuksen luvut paljastavat, miten vähän kasvo­suojaimia Suomen valtiolla oli koronakriisin iskiessä päälle. 10.4.2020. Mitään lukuja ei ikinä kerrottu, kovasti vakuutettiin, että hieno systeemi. Hm. Huoltovarmuuskeskus ei ole kertonut julkisuuteen, minkä verran sillä oli hengityssuojaimia kun varastot avattiin, eikä sitä, paljonko se on niitä tilannut.
 • Yle, Kuinka lähellä olit ja kuinka kauan – altistuitko? Näin toimii virallinen koronasovellus, jollainen voi kohta olla sinunkin puhelimessasi. 10.4.2020. Sovelluksella voidaan jäljittää tartuntaketjuja. Ensin on kuitenkin päätettävä, mitä tietoja käyttäjistä kerätään.
 • Ilta-Sanomat, Koronan runtelemasta saksalais­kaupungista tuli iso laboratorio – tarttuuko virus sittenkään kovin helposti pinnoilta? 9.4.2020. Bonnin yliopiston alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että koronavirustartunnan saaminen ovenkahvasta tai ostoskärrystä ei ole ehkä sittenkään kovin todennäköistä. – Tähän mennessä ei ole todistettu, että tartunnan voisi saada supermarketista, ravintoloista tai kampaajalta, Bonnin yliopiston virologi Hendrik Streeck huomautti ZDF-kanavalla lähetetyssä keskusteluohjelmassa.
  • (itse olen useamman kerran lähettänyt erilaisille uutissivuille kommentteja, joissa olen kysynyt, että minkä verran on kyselty sairastuneilta käsitystä, mistä tartunta on tullut. Ja jätetään väliin nämä, joilla on kontakteja pilvin pimein. Kyse on heistä, jotka ovat välttäneet oikeasti kaikkia kontakteja. Ei perhettä, ei lapsia. Ei kontakteja. Mutta kuitenkin ovat sairastuneet. Luulisi oleva 1-kertaista tällaisen kyselyn järjestäminen sairastuneille... Not...).
 • HS, Metrin tai kahden turvaväli ei riitä suojaamaan ulkoilijaa, ja vaarallisinta on juosta jonkun toisen vanavedessä, selvisi tutkimuksessa – Tulos on uskottava, sanoo suomalaistutkija. 11.4.2020. Belgialais-hollantilaisen tutkimuksen tekijät suosittelevat, että turvavälin tulisi olla vähintään 4–5 metriä, jos ihmiset kävelevät jonossa samaan suuntaan. ”Missään tapauksessa en juokse kenenkään takana”, sanoo myös Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.
  • ”Ulkona tuulee ja on kaikenlaisia ilmavirtauksia. Emme voi varmuudella sanoa, minne hengityksestä tulevat aerosolit tai pisarat liikkuvat.” Hän vertaa niitä tupakansavuun, jonka pystyy sopivissa olosuhteissa haistamaan jopa useiden kymmenien metrien päähän.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, A Farewell Tribute to the Fuji 100–400mm. Polttovälivastaavuus 600mm, ei jalustaa.

Kamera & Bild, Kamera & Bild gästar Fatta Foto-podden. Jakson numero 67. Kesto 1:34:37. Teknikfrågor med Kamera & Bild.

Fotosidan.se, Therese Asplunds bild bland de bästa i Europeisk tävling. 4. sija, potreteissa.

 • Europeanphotographers.eu, POTY 2020 – Individual Image Awards. Näitä palkittuja kuvia on yli 200 kpl. Joukossa kymmeniä suomalaisia palkittuja kuvia. Sarjoja kymmenen. Klikkaamalla isommiksi. Kyllähän näitä ihan mielikseen katsoi, kuvat ovat usein voimaakkaasti käsitelty. Entäs sitten.

Kamera & Bild, Calle Rosenqvist: "En ny utmaning". Kolumni.

Fotosidan.se, Bildleverantörernas Förening föreslås gå in i Journalistförbundet. BLF-järjesto edustaa ammattikuvaajia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hyvää Pääsiäistä! (Sana on melkein vapaa). (näyttää vähän erikoiselta munayllätykseltä...).
 • Tamron SP 150-600/5-6.3 VC USD kokemuksia (Optiikka). Etsin sinivuokkoja. Tiainen tuli kyttäämään, että mitä puuhaan. Nappasin pari kuvaa oksiston läpi ja ihan ok tämä on. Parempi (ei yllättäen) kun edellinen s 150-500. ...Mä olen vasta nyt pääsemässä sinuiksi tuon singon kanssa. Ei ole omia kokemuksia yli 300 mm putkista tätä ennen, joten hiukan uusi maailma minulle. Kaksi ekaa ulkoilutusta meni hiukan opetellessa, mutta nyt alkaa saada jo hiukan terävämpää jälkeä. Runkona RP EF-adapterilla.
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka). Kyllä tuossa Tamronin 28-75mm f2.8 FE-obiskassa on ihan hyvin bangia per euro. Jälki on oikein hyvä ja tosiaan pieni fyysinen koko tai vähäninen paino tuskin synnyttävät mitään negatiivisia intohimoja kenessäkään.
  • ...Bokeh on kompromissi tässäkin tapauksessa. Paketti täytynyt saada kompaktii kokoon ja linssistön optinen suunnittelu sen mukaan. Mulla on tämän lasin serkku - Sony 28-75/2.8 SAM (periaatteessa sama kuin Tamronin vanha 28-75/2.8 Di), ja siinä bokeh vähän pehmeämpää. Olen kuitenkin käyttänyt esim. Sigma 24-70/2.8 objektiivia, ja sen bokeh ei tosiaan mitään herkkua levottomuudessaan vaikka muuten asiallinen lasi onkin. Kaikenkaikkiaan järkevää tuotantoa Tamronilta niin tämä 28-75 kuin muutkin FE zoomit. Helppo povata hyvää myyntiä näille.
  • ...Muotokuvaobjektiivit ovat minun mielestäni erikseen. Niissä sitten tarvitaan boogia. Yleisobjektiivilta itse ainakin toivon hyvää kontrastia, kohtalaista terävyyttä (ei tarvitse olla mikään macro-skarppi, koska kuvissa on usein ihmisiä) ja mahdollisimman vähäisiä kuvautumisvirheitä erityisesti laajakulmapäässä. Eihän yleisobjektiiveilla yleensä kuvata täydellä aukolla. Näissä Tamronin kittizoomeissa ei mielestäni ole muuta vikaa kuin eri suuntaan kuin muissa pyörivä zoom-rengas.
 • Nikkor AF-S 180-400/4 ED TC VR (Optiikka). Tuohon 200-400mm teleen verratessa kannattaa ehkä huomioida se, että normaalin työssäkäyvän ihmisen "harraste-budjetti" lienee 5-7k€/vuosi, ainakin itselläni se on sitä luokkaa. Jos "putkien" hintaero on luokaa 6-7k€, niin saattaa monet miettiä, että perheen hiihtoreissut ym menee sen "selvän" kuvanlaadullisen eron, josta iso osa lienee tarkennus virhettä (ainakin oma 200-400mm osalta), edelle. Jos olisin massikeisari, niin toki hankkisin mitä hankkisin, mutta normaalit työssäkävät kaiketi hankkivat niitä asioita, joiden hintalaatusuhde on riittävän hyvä....
 • fujin bayer-rungot, myydäänkö noita missään (Casio, Fuji).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit).
 • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Kehä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Tuli tietoa jotta kyseessä ehkä jonkilainen naatti- tai muun leikkurin vauhtikehä. Saattaisi olla tuollaisen linkin kuvissa näkyvän olkisilpurinkin itse tehty osa, kuvassani näkyy nääs kehän toisella puolen ikäänkuin terä. Sinänsä epäilys sopisi tuohon koska kehällä myös toinen reikä jossa on voinut olla käsikampi pyörittämistä varten.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...En tiedä mutta luulen että joku viime vuonna syntynyt lokki luultavasti.
 • M31, kommenttipyyntö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Voisiko joku ystävällinen foorumin käyttäjä kertoa näyttääkö oheisen linkin takana oleva kuva Andromedan galaksista liian tummalta?
 • Kukkia, perhosia ja muita kevätötököitä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Johan tätä paluumuuttajaa on jo ooteltu.
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Joopa, tuo on sen Opel Kadettin 1936-malli, jota valmistettiin Itä-Saksan puolelle jääneen ja Neukkuihin siirretyssä tehtaassa.

Yle, Huivi suun eteen vai kypärä päähän? Katso lukijoiden lähettämiä kuvia, kuinka suojautua pääsiäisen ruokaostoksille. 9.4.2020. Millaisia kasvosuojia olet ottanut käyttöön tai tehnyt itse? Koostimme lukijoiden lähettämiä kuvia.

Jukka Tiippana, Sepelkyyhky. 7.4.2020. Kuka muistaa entisajan hankiaiset? Aamulla sai potkukelkalla laskea peltoja pitkin ja iltapäivällä kantaa kelkkaa pois upottavasta metsästä. Syksyllä odotettiin lammen jäätymistä. Tuntui oudolta kävellä ruovikossa ja oikaista jalkaisin naapuriin lahden poikki. Kevättalvella metsä muuttui samalla tavalla saavutettavaksi. Hangen päällä voi kävellä ja tehdä pitkiäkin retkiä kesästä tuttuihin paikkoihin.

Sttinfo.fi, Kyllä Suomessakin osataan! Sadat suomalaiset julkaisseet hulvattomia versioita taideklassikoista. 8.4.2020. Kuinka Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin ja Akseli Gallen-Kallelan klassikot taipuvat karanteenitaideteoksiksi? Alankomaalaisesta Instagram-tilistä inspiraationsa saanut Museokortin #karanteenitaidetta-haaste innosti suomalaiset tekemään hulvattomia versioita suomalaisklassikoista.

HS, Luontokohteet | Vietä pääsiäistä suljetun Uudenmaan tuntemattomissa luontokohteissa - HS:n hakukone auttaa etsimään luontokohteita kunnittain. 10.4.2020. Uudenmaan luontokohteet.

HS, Linnuilla on menossa muuttoryntäys Suomeen: laulukuoro käynnistyi saman tien. 9.4.2020. Kolea jakso pysäytti ennätysmäisen aikaisin alkaneen paluumuuton, mutta nyt se saa jatkoa. Linnunpöntön ehtii hyvin ripustaa pihapiiriin.

 • Yle, Moni odottaa jo kurkien massamuuttoa – kevään aikaisuus näkyy luonnossa, mutta nyt kylmät yöt jarruttavat tahtia. 9.4.2020. Etelä-Suomen leuto ja lähes lumeton talvi sai muuttolinnut ja perhoset liikkeelle aikaisin. Erot Suomessa ovat tänä vuonna suuret.

Tekniikan Maailma, Tässä vanhusten yhteydenpitoon helppo videoratkaisu, jossa ei tarvitse painaa ensimmäistäkään nappia. 9.4.2020. Android-tabletti, Skype. Kiinteästi seinällä keittiössä. Skype automaattivastaustilassa. Vain osoitekirjan henkilöt voivat soittaa. Tabletista on Skypen asennuksen jälkeen poistettu esimerkiksi Googlen tili, mikä estää automaattiset sovellusten päivitykset ja tabletin mahdollisen jumiutumisen päivitysten vuoksi.

 • Tabletiin on asennettu TeamViewer-etäkäyttöohjelma päivitysten asentamista ja muuta teknistä toimintaa varten.
 • Asennusvaiheessa ei rajoitettu sallittuja puheluja. Jokainen läheisistä etsi Skypen hakutoiminnalla vaarin Skype-osoitteen ja lisäsi sen omaan osoitekirjaansa.
 • ”Verkon kautta Skypeen voi soittaa vain, kun Skype-osoite on osoitekirjassa. Soitimme sitten jokainen vuorotellen vaarin Skypeen ja minä lisäsin soitajan vaarin osoitekirjaan.”

Mobiili.fi, Korona-ajan hittituote selvisi: huikea 2553 prosentin kasvu kiinnostuksessa. 9.4.2020. Hintaopas vertaili 16. maaliskuuta ja 6. huhtikuuta aikavälillä tehtyjä tuotehakuja vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon. Tiedot kertovat kiinnostuksesta hintavertailupalvelussa, eivät tapahtuneista myynneistä.

Tivi.fi, Valokuvien todenperäisyyteen ei voi enää mitenkään luottaa – näin huijauksen tunnistusjärjestelmät sekoavat totaalisesti. 9.4.2020. Tekoälyllä luotujen kuvien tunnistamiseksi on olemassa ohjelmistoja, mutta ne epäonnistuvat surkeasti, jos synteettistä kuvaa peukaloidaan edes hieman. Näin kertoo Googlen ja Berkeleyn tutkimus.

Korona.

 • Yle, Saksan koronapesäkkeestä kerätään tarkkaa tietoa – "Ei näytä tarttuvan ovenkahvoista, seteleistä tai kauppojen ostoskärryistä". 9.4.2020. ...Näyttää siis siltä, että jos virus leviäisi esimerkiksi ovenkahvasta, viruksen kantajan on pitänyt sylkäistä käteensä ja tarttua sitten kahvaan. Kun toinen ihminen on sitten saanut virusta omaan käteensä, hänen on pitänyt heti koskettaa kasvojaan, Streeck kertoo. – Olemme olleet kotitaloudessa, jossa asuu useita infektion saaneita, emmekä ole löytäneet miltään pinnalta yhtään elävää virusta, hän sanoo.
  • Hendrik Sreeck lisää, ettei virus näytä tarttuvan, jos ihmiset kulkevat pikaisesti toistensa ohi, kuten vaikkapa supermarketeissa. Epidemian leviämiseen vaaditaan Streeckin mukaan pidempiaikaista altistumista ja läheistä oleskelua viruksen kantajien seurassa.
 • HS, HS helpottaa korona-arkea: Ravintolakone kertoo, mistä noutoruokaa voi ostaa. 9.4.2020.
 • HS, Kankaisia kasvo­maskeja valmistetaan nyt niin kodeissa kuin tehtaissa – Näin käytät niitä oikein. 10.4.2020.
 • Blog.e-ville.com, Suojavarustesota Kiinassa – e-ville etulinjassa. 9.4.2020. Haluan tässä kirjoituksessa avata hieman mitä tuotteiden hankintaprosessi pitää sisällään, miksi tuotteilla on erilaisia hintoja ja kuinka haastava tämän hetken tilanne on suojavarustemarkkinoilla. Meillä e-villellä on yli 12 vuoden kokemus Kiinassa työskentelystä ja hankintatyöstä. Vaikka olemmekin erikoistuneet elektroniikkaan, on hankintapalvelumme kautta toimeksiantoja tullut mitä erilaisemmista tuotteista; viimeisimpänä henkilösuojaimista.
 • Yle, Suomi kieltäytyi lääkealan yrityksen avusta hankkia suojaimia Kiinasta ja päätyi ostamaan kelvottomia maskeja – Vastuuministeri oli kuviosta tietämätön. 9.4.2020. Huoltovarmuuskeskus kieltäytyi tilaamasta koronavirusten varautumiseen tarvittavia kasvosuojaimia arvostetun suomalaisen yrityksen Optinovan avulla ja hankki selvästi huonolaatuisempia kasvosuojaimia kauneusyrittäjänä tunnetulta Tiina Jylhän välityksellä.
  • Ylen tietojen mukaan Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta vastaava ministeri Tuula Haatainen (sd.) sai kuulla kaupoista vasta Suomen Kuvalehden uutisoitua asiasta.
  • Useat Ylen haastattelemat lähteet eivät ole yllättyneet Huoltovarmuuskeskuksen kannalta varsin kiusallisesta uutisesta. Lähteet arvostelevat Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa “epäammattimaiseksi” ja passiiviseksi.
  • Heidän mielestään laitos ei ole kyennyt reagoimaan kriisitilanteeseen tarvittavalla nopeudella, sillä ei ole riittävää hankintaosaamista ja Huoltovarmuuskeskus ei ole kyennyt tukeutumaan yritysten apuun riittävästi.
  • Moni Ylen haastattelema ammattilainen kertoo tarjonneensa apua Huoltovarmuuskeskukselle. Se on Ylen lähteiden mukaan suhtautunut kuitenkin avuntarjouksiin torjuvasti tai vähätellen.
  • Suomen Kuvalehti julkaisi keskiviikkona uutisen, jossa kerrottiin Huoltovarmuuskeskuksen erikoisista kasvosuojainkaupoista. Huoltovarmuuskeskus hankki kasvosuojaimia kauneusyrittäjänä tunnetulta Tiina Jylhältä. Suomen Kuvalehden mukaan kauppoihin liittyy miljoonariita ja liikemies, jolla on yhteyksiä Helvetin Enkeleihin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #24 – How to Disinfect Camera Equipment and Spaces. Kesto 30:58. Roger Cicala (koulutustausta ja ammattitausta lääkäri). Sisällysluettelo.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

 • Taking the Camera for a Walk. Kannatti käydä ulkoiluttamassa kameraa. Vaikka kuvat eivätkään olleet oikein mitään.
 • Coronavirus Could Kill a Camera Company. Matkalaukkujen myyntin oli yhdessä listauksessa eniten vähentynyt. Mikähän oli tässä listauksessa toisena. (nyt toisaalta olisi aikaa ja mahdollisuus kuvata, ainakin luontoa, jollei ihmisiä...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Sinisiä kuvia (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 15 viestiä.
 • Millä liukkaantuntuinen kahva pitäväksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 9 viestiä.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Canon eos r vai eos d90 (Järjestelmädigit). 70 viestiä.
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Ja nyt taidetaan paljolti "sivistyneesti" ja "toisia kunnoittaen" keskustella lähinnä objektiiveista. Hm. (piti muutama viesti poistaakin...).
  • (itselläni on ollut koko elämän mittainen ominaisuus eli haluaisin aina sanoa viimeisen sanan... nyt on pitkässä parisuhteessa tullut vastaan vielä kovempi luu... aika harvoin jää se viimeinen sana, aina kuitenkin harmittaa se toiseksi viimeinen sana... vieläkin...).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Kukkia, perhosia ja muita kevätötököitä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rouva aiko mennä takavarastoon, mutta ei päässy sisään. Oven karmilautaan oli parkkeerannu joku ihme-ötökkä. Se näytti siltä, että luiskahtaa sisälle varastoon, kun oven avaa. Rouvan piti se ottaa käteensä, missä se viihtykin niin, ettei halunnu takaisin talon seinään. Tämmönen, tunteeko kuka tyyppiä?
 • Kevättä pukkaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lähimetsikössä tuli pyöriskeltyä ötökkähotellin tarpeita etsimässä ja kuvankin näppäsin. Fuji X-E1 ja Helios 44-2 etulinssi käännettynä.
 • Kehä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tämähän mielenkiintoinen kehä on! Kertokaas paremmin tietävät minullekin, mikä tarkoitus tuolla on ollut?
 • Teema: Keep It Simple! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). European Forest Institut, Joensuu - ja kuu, avaruus (jotenkin kuva herättää ristiriitaisia tunteita...).

Kamerakoulu.fi, Näin curves -työkalu toimii Photoshopissa. 8.4.2020. YouTube-video, kesto 35:08. In Finnish. Curves -työkalu on yksi Photoshopin ehdottomasti monipuolisimpia säätötasoja. Tämän takia olemme tehneet teille kattavan opetusvideon, jolla käydään läpi curvesin mahdollisuuksia kuvankäsittelyssä.

Olli Korhonen, Keltanokkaliitäjien öinen äänekäs konsertti – Yksi Azorien kauniin luonnon monista yllätyksistä. Tekstiä, kuvaa, videota, ääntä. Keskellä Atlantia sijaitseva mutta Portugalille kuuluva Azorien saariryhmä on kuin paratiisi linnuista ja luonnosta kiinnostuneelle. Mikä parasta, Azorien hyvin leuto ilmasto on kuin tehty luontomatkailuun. Siellä lämpötilat eivät nimittäin koskaan nouse tukalan kuumiksi, mutta myöskään vilua ei siellä tarvitse kärsiä. Tästä kiitos Golf-virran läheisyyden, jonka seurauksena vuoden aikana keskilämpötila vaihtelee 13 ja 22 asteen välillä.

Mynewsdesk.com, Canonin New Cosmos of Photography 2020 -valokuvauskilpailu on avoinna maailmanlaajuisesti sekä valokuvaajille että videokuvaajille – nyt jo 43. kerran. 8.4.2020. Lehdistötiedote. Ilmoittautuminen on maksutonta ja kilpailu on kaikille avoin. Kilpailun tuomaristo kokoontuu heinäkuussa valitsemaan seitsemän Excellence Award -palkinnon voittajaa ja neljätoista Honorable Mention -palkinnon voittajaa. Lokakuussa 2020 julkistetaan kokonaiskilpailun voittaja.

 • Tämän vuoden kilpailun kokonaisvoittaja saa noin 8500 euron rahapalkinnon sekä Canonin valokuvauskaluston. Lisäksi kokonaiskilpailun voittajalla on oikeus järjestää valokuvanäyttely New Cosmos of Photography 2021 -kilpailun yhteydessä. Tänä vuonna lisäksi Excellence Award -palkintojen ja Honorable Mention -palkintojen voittajat saavat rahapalkinnon ja mahdollisuuden esitellä töitään tämän vuoden näyttelyn yhteydessä.
 • Kilpailun odotetaan jatkavan kasvuaan maailmanlaajuisesti ja se on avoinna osallistujille 20. toukokuuta 2020 asti. Palkittuihin kuvaajiin otetaan yhteyttä heinäkuun lopulla.

Ulkoministeriö, Virtuaalisia kulttuurivinkkejä. Sekä Suomesta että muualta.

Museot.fi, Rentoudu kulttuurin äärellä kuunnellen museoiden podcasteja ja ääniopastuksia. 27.3.2020. Ääniopastuksia 12 eri kohteeseen. Lisää digitaalisia opastuksia Suomen museoliiton Seinätön museo -palvelusta.

Sttinfo.fi, Helsingin kirjastoilta, kulttuurikeskuksilta, museoilta, liikunta- ja nuorisopalveluilta uusia sisältöjä viikoittain. 7.4.2020. Kaikenlaista sisältöä verkkoon.

Vastakarva.fi.

 • Resepti. Kuvausohje. 9.4.2020.
 • Hiljaiseloa Coronassa. 8.4.2020. (tuli tämäkin luettua 15-vuotiaana, melkein rankoin Millerin kirjoista...).
 • Kevättä se tekee. 8.4.2020. Aamulla ei vuokkoja ollut, illalla oli.
 • Saako vai eikö…. 8.4.2020. Artikkelin kirjoittajan mukaan ikkkunoita ei saa kuvata, laki kuulemma estää kuvaamisen. Kirjoittaja on lähettänyt kysymyksen poliisille, että saako ikkunassa olevia nalleja kuvata. "Kuvajournalismiopiskelijani kysyi tätä ja vastaan – että selvitän asian poliisilta – koska netissä on ristiriitaisia tietoja."

  -(lat. huom.: "ristiriitaisia tietoja?". Jokaisen on äärimmäisen helppo tarkistaa, mitä laki kertoo asiasta. Alla kyseinen lainkohta sitaattina. Omasta mielestäni aika yksiselitteistä tekstiä. Joku toinen voi tietenkin tästäkin asiasta ryhtyä vääntämään mitä tahansa skenaariota... Pitää muistaa, että tässä on nyt kyse vain ja ainoastaan siitä, kieltääkö laki ikkunoiden kuvaamisen. Pieni vinkkisana: "henkilö".)
 • Finlex.fi, 19.12.1889/39. Sieltä sitten kohta 6 § (9.6.2000/531) «Salakatselu»:
  • "Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa

   1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka

   2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,

   on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi."

Iltalehti, Älä mokaa etäpalaverissa! 5 asiaa, jotka jokaisen pitäisi nyt tietää. 8.4.2020.

Korona.

 • Sttinfo.fi, Tutkijat etsivät ratkaisuja koronakriisiin – auta kertomalla havainnoistasi ja kokemuksistasi. 8.4.2020. Miltä tuntuu asioiminen ruokakaupassa? Entä puhdistatko kännykän näyttöä tartuntavaaran takia? Verkkokyselyyn kirjatut arkihavainnot voivat auttaa tutkijoita löytämään keinoja koronaepidemian jarruttamiseksi. ...Tutkijat analysoivat verkkokyselystä kertyneitä vastauksia ja esittävät niiden pohjalta ratkaisuja, jotka pyritään toteuttamaan viipymättä.
 • Posti.fi, Usein kysyttyä koronasta.
 • HS, Yli viisituhatta ihmistä on määrätty karanteeniin tai eristykseen pääkaupunki­seudulla – Näin toimii korona­jäljitys Suomessa. 9.4.2020. Helsingissä karanteenissa on noin 2 500 ihmistä, Espoossa noin tuhat. Eristyksissä on Helsingissä 769 ihmistä ja Espoossa 250. Vantaalla karanteeniin ja eristykseen on määrätty yhteensä 550 ihmistä.
 • HS, HS vertaili Euroopan korona­testien määriä: Islantia ei päihitä kukaan, Suomi kirii keski­vaiheille. 9.4.2020.
 • Verkkouutiset.fi, Lisää tukea maskeille: Korona saattaa levitä syljestä puhuessa. 8.4.2020. – Kostea kotitekoinen kankainen kasvonsuojus vähensä dramaattisesti pisaroiden eritystä, eikä yksikään puhutuista sanoista aiheuttanut havaittavaa pisaramäärää, tutkimuksessa todetaan.
 • Klo 12:58: Ya.fi, Kertakäyttöinen kasvosuojain, jossa on korvalenkkikiinnitys. Yliopiston Apteekki. YA suusuojus on iholle hellävarainen. Pakkaus sisältää 25 kappaletta kasvosuojaimia. Paketti 18,90 euroa. Varastossa Helsinki Keskusta, Helsinki Töölö, Helsinki Viikki. (saatavuuden näkee kun klikkaa tuotteen kuvan alle ilmestyvää "Katso ja osta". Ei siis nettimyyntiä ollenkaan. Varaaminenkaan ei onnistu.) (Ei näkynyt tänä aamuna Helsingissä, nyt siis näkyy. Varmaan loppuvat vielä tänään, ehkä. Klo 17:36. Helsinki Keskusta loppu. Varastossa Helsinki Töölö, Helsinki Viikki, Helsin Malmi. Ja vain yksi pakkaus yhdelle ostajalle.
  10.4.2020, klo 19:17: nyt sitten Helsinki loppu. Vielä aamulla ja päivällä löytyi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Giving Back During the COVID-19 Crisis: 11 Initiatives from Photographers, Galleries, and More.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

IR, Stay Strong, World! A video message of hope and strength from your friends at Imaging Resource.

The Online Photographer, My Film Project Suspended. Näissä olosuhteissa projekti siirretty myöhempään ajankohtaan.

Canon-europe.com, Achieving the 'impossible' with the EOS R5.

Fotosidan.se, Fotosidans Poddradio #90 - Johanna Lundberg, sportfotograf. Kesto 1:18:17.

Fotosidan.se, Scandinavian Photo lägger ner butiken i Mölndal. 18 vuotta toiminut. Kivijalkakauppa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Millä liukkaantuntuinen kahva pitäväksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 5 viestiä.
 • Sinisiä kuvia (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Hienoa, että kamera on kunnossa!...
 • Picasa elää vieläkin! (Fotoalbumiohjelmat). Olen säännöllisesti käyttänyt Picasaa joihinkin perustemppuihin ym. tähän päivään asti enkä ole huomannut muuta toimimattomuutta kuin Googleen kirjautuminen. Kirjautumisikkuna tulee näkyviin joko "tyhjänä" tai "normaalina". Tyhjään ei voi tehdä muuta kuin sulkea ikkunan. Normaali kysyy Google-tilin tiedot, mutta kysely päättyy virheeseen "Tilin tietojen käyttäminen epäonnistui". odzmo Viestit: 190 Liittynyt: 18.10.2009 Ylös
 • Lightroom 6 versiopäivitys (Kuvankäsittely). En onnistu tämän ketjun neuvoilla päivittämään LR6 versioon 6.14, mikä minulla oli win7:ssa. Nyt on win10 ja 6.0 istuu kuin tatti.
 • Nikkor AF-S 180-400/4 ED TC VR (Optiikka). Kokeillut olen ja vastaa piirroltaan muitakin E sarjan pitkiä teleitä eli on siinä suhteessa selvä parannus 200-400 verrattuna. Hinta on kovempi mutta niin on laatukin ja AF nopea, jatkeella vähän hidastuu. Monikäyttöinen lasi johon en silti itse sekaannu valovoiman vuoksi, kirkkaassa valossa toimiville lyömätön.
 • Tamron SP 150-600/5-6.3 VC USD kokemuksia (Optiikka). Kuita.
 • Canon eos r vai eos d90 (Järjestelmädigit).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Peilittömät vs. peililliset. 210 viestiä.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). 1960-luvulta peräisin oleva bakeliittirunkoinen M42 Enna München 35mm f/3.5 Ennalyt IR-Chrome suotimen perässä Pentaxin M42-K adapterilla. Odottelen UV-suodinta saapuvaksi että saa leikattua pois näkyvän valon ja IR:n. ...
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Keep It Simple! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Des E).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sumuisena päivänä.
 • Epätasapainossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kun on noin iso etupää, pitää tukivarretkin alla olla samaa kaliperia... Parta-agama tupsahti usvasta - sarjassa "kummallisia tekosia sisätiloissa" - kertokaa sitten kun näyttää viiraavan liikaa, kiitos.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Spring eve.
 • Kaupunkimaisema (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kun Löyly on rakennettu. (edellinen kuva Ennen kuin ravintola Löyly oli rakennettu.)
 • Parit potretit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • The Doors, part 4. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lentokoneet, helikopterit ja muut lentävät vekottimet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Red Arrows.
 • Näkymä Suomenlinnaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Saimaannorppa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nukuttaa. Hyvä tuossa on nukkua, kun suojaväri on noin hyvä.

Kamera-lehti nro 3, ilmestynyt 2.4. 2020. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille.

 • Luontokuvakoulu 37: Varpunen. 6.4.2020.
 • Luontokuvakoulu 36: Jorman jääpuikot. 6.4.2020. Luontokuvakoulun kolmaskymmeneskuudes tehtävä oli kuvata jääpuikot.
 • Vuoden Kuvaaja 2019 näyttely verkossa. 2.4.2020. Vuoden Kuvaaja 2019 -kilpailun yhtenä palkintonamme oli näyttelytila kilpailun voittajan sekä sarjavoittajien kuville. Näyttely Helsingin Kaapelitehtaan Galleria Westissä on valitettavasti peruttu koronavirusepidemian vuoksi.
 • Luontokuvakoulu 35: Helenan jälki. 29.3.2020. Luontokuvakoulun kolmaskymmenesviides tehtävä oli kuvata jälki.
 • Luontokuvakoulu 35: Antin jälki. 23.3.2020.
 • Kirjauutuudet: huhtikuu-toukokuu. 2.4.2020.
  • Juha-Pekka Inkinen
   Hei elämä — Heräävän Suomen kuvia
   Musta Taide, 2020 | 29 euroa
  • Sami Karjalainen
   Suomen leppäkertut
   Docendo, 2020 255 sivua | 27,95 euroa
  • Mari Pihlajaniemi ja Heikki Eriksson
   Linnut ja ilmasto — Matka muuttuvaan luontoon
   Docendo, 2020 175 sivua | 27,95 euroa
 • Näyttelypoiminnat: huhti-toukokuun näyttelyt peruttu. 2.4.2020.
 • Kompakti matkajalusta Peak Designilta. 31.3.2020. Peak Design Travel Tripod -jalustaa on suunniteltu ja kehitetty neljän vuoden ajan, jotta se vastaisi liikkuvien kuvaajien tarpeita. Kaikki ylimääräinen hukkatila on minimoitu, jolloin jalusta on kokoontaitettuna hyvin kompakti. Täydessä mitassaan se on silti tukeva ja kantaa jopa 9,1 kg:n painon. 395 euroa (alumiini) tai 650 euroa (hiilikuitu).
 • Monitoimiohjain kuva- ja äänitöihin. 31.3.2020. Loupedeck CT on monipuolinen ja tehokas työkalu video- ja kuvaeditointiin. Valmiiksi suunnitellut työtilat sisältävät yleisimmin käytetyt työkalut editoinnin eri vaiheisiin. Työtiloja voi kustomoida omaan työnkulkuun sopiviksi, joten työskentelystä tulee sujuvampaa. Loupedeck CT maksaa noin 500 euroa.
 • Taskukokoinen kuvausvalo Dörriltä. 30.3.2020. Lisävaloa silloin ja siellä missä tarvitset. Dörr SVL-180 on ohut ja helposti mukana kulkeva tehokas led-valo, jossa on sisäänrakennettu varavirtapankki. Dörr SVL-180 maksaa noin 140 euroa.
 • Canonilta uusi harrastajajärjestelmä. 29.3.2020. Canon on esitellyt monikäyttöisen Canon EOS 850D -järjestelmäkameran, joka sopii sekä valo- että videokuvaukseen. Kuvat syntyvät 24,1 megapikselin tarkkuudella ja videot puolestaan 4K-tarkkuudella. Canon EOS 850D + Canon EF-S 18–55 mm f/3,5–5,6 IS II -objektiivi maksaa noin 1 050 euroa ja Canon EOS 850D + Canon EF-S 18–135 mm f/3,5–5,6 IS -objektiivi noin 1 370 euroa.
 • Nuorimies Duudsoneiden matkassa. 2.4.2020. Valokuvaaja Nikita Touviken tie innostuksesta ammattilaiseksi on ollut nopea.
 • Marjut Korhonen, Blogit, Kuvaajan aarreaitta. 2.4.2020. Rakennettua kuvaa (kuvakollaasi) tehtäessä on tarvetta malleille. Se tarkoittaa myös rekvisiitan hankkimista. Yksinkertaisinta ja helpointa olisi tietysti kääntyä pukuvuokraamon puoleen ja valita valikoimista juuri sopiva asu. Se on myös ehdottomasti kallein vaihtoehto.

HS, Valokuvat | Nämä 12 kuvaa näyttävät, millaiseksi elämämme on muuttunut poikkeustilassa - Valtava kuvaprojekti kertoo suomalaisten uudesta arjesta. Poikkeustila 2020 -projektissa on mukana yli 160 valokuvaajaa, joiden ottamia kuvia pääsee katsomaan verkossa ja Instagramissa. Myöhemmin kuvista on tarkoitus järjestää näyttelyitä ja koostaa kirja.

 • Keskimäärin hanke tuottaa noin 1 500 kuvaa viikossa. Kuvamassa on siis valtava, vaikka aivan jokainen ei jokaista päivää ehtisikään kuvaamaan. Shakya, Huima ja Yrjönen ovat jakaneet työn niin, että joka viikko yksi heistä vastaa kuvien lataamisesta.
 • Shakya valitsee joukosta vajaat sata kuvaa, jotka hän sitten lähettää edelleen sen viikon vierailevalle kuraattorille. Kuraattori rajaa kuvat edelleen 15–30 kuvan sarjaan, joka julkaistaan projektin verkkosivuilla.
 • Verkkosivujen avautumisen kunniaksi on kuitenkin julkaistu kahden kuraattorin valinnat. Ensimmäisen viikon kuvavalinnat on tehnyt näyttelijä Martti Suosalo ja toisen viikon tutkija Riitta Raatikainen.
 • Ensi viikolla julkaistaan valinnat kolmannen viikon kuraattorilta, Yhdysvalloissa asuvalta amerikansuomalaiselta valokuvaajalta, emeritusprofessori Arno Rafael Minkkiseltä.
 • ---DCN uutiset aiemmin, alla---
 • Turun Sanomat, Lähes 160 valokuvaajaa dokumentoi poikkeustilaa – Kuvien parhaita valikoimassa muun muassa näyttelijä Martti Suosalo. 6.4.2020. Dokumentaarinen Poikkeustila 2020 -valokuvahanke avaa internet-sivut osoitteessa www.poikkeustila2020.fi. Kyseessä on lähes 160 kuvaajan yhteisöhanke, jossa valokuvaajat eri puolilta Suomea dokumentoivat omaa ja lähipiirinsä arkea valmiuslain voimaantulosta 18.3.2020 aina sen raukeamiseen. Hanke tuottaa noin 1 500 kuvaa viikossa.

  • Hankkeen toteutuksesta vastaa dokumentaarisen valokuvan asiantuntija ja kustantaja Hannamari Shakya yhdessä kuvajournalistien Markus Jokela, Liisa Huima ja Antti Yrjönen kanssa.
  • Yle, Tältä näyttää arki korona-Suomessa – yli 170 valokuvaajaa tallentaa poikkeustilaa. 29.3.2020. Keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 kello 00.00 Suomi siirtyi poikkeustilaan. Voimaan astui valmiuslaki. Vielä samana päivänä iso joukko valokuvaajia alkoi dokumentoida sitä, mitä heidän lähipiirissään tapahtuu. Miltä neljän seinälle sisällä pakotetussa Suomessa näyttää? Käynnistyi dokumentaarinen valokuvahanke Poikkeustila 2020.
   • ...– Kaikki tapahtui vauhdilla. Sain aamulla idean, että tämä todella poikkeuksellinen aika pitää dokumentoida. Illalla mukana oli lähes 180 valokuvaajaa ympäri Suomea sekä kuvaajat New Yorkista, Pariisista ja Tallinnasta. Näin kertoo puolentoista viikon takaisesta päivästä projektin äiti, valokuvaaja Hannamari Shakya. Mukana ydinryhmässä ovat myös valokuvaajat Liisa Huima, Markus Jokela ja Antti Yrjönen.
   • ... Kun poikkeustila joskus päättyy ja viimeiset valokuvat on otettu, materiaali on tarkoitus kasata kirjaksi ja näyttelyksi. – Uskon, että tällaisen kokemuksen jälkeen tarvitaan itsereflektiota, Hannamari Shakya sanoo. – Saattaa tosin mennä aikaa ennenkuin pystymme katsomaan taaksepäin. Poikkeustila tulee olemaan traumaattinen kokemus monelle.
   • DCN 19.3.2020. Valokuvausprojekti Poikkeustila (Sana on melkein vapaa). Koronan eristämille viihdykettä ja muillekin. Valokuvausprojekti_Poikkeustila.
    • Drive.google.com, Valokuvausprojekti_Poikkeustila.pdf, 2 sivua. Avoin projekti kaikille suomalaisille ja Suomessa toimiville Freelancer valokuvaajille. ...Kutsumme projektiin mukaan kaikki suomalaiset valokuvaajat, jotka ovat kiinnostuneet tallentamaan todellisuuttaan. Toivomme mukaan erityisesti eri-ikäisiä kuvaajia, eri puolelta Suomea. ...
    • ...Lähetys: Kuvat lähetetään kerran viikossa, sunnuntai-iltaisin. - Kuvat lähetetään wetransferilla, osoitteeseen: ... - Liitä mukaan myös yhteystietosi: nimi, sähköposti ja puhelin.
    • Materiaalin kerääjä: Projekti on yhteiskunnallisesti katsottuna arvokas dokumentaatiohanke. Tarkoitus olisi, että kootusta materiaalista voitaisiin tehdä näyttely.

Ilta-Sanomat, Superkuu loisti kirkkaana Suomen taivaalla – katso kuvakooste IS:n lukijoiden otoksista. 8.4.2020. Superkuulla tarkoitetaan tilannetta, jolloin Kuu on täydenkuun aikaan perigeumissa eli kiertoradallaan Maata lähimmässä mahdollisessa pisteessä. Tällöin Kuu näyttää Maasta katsottuna tavanomaista isommalta.

Vastakarva.fi, Älä silmä pieni katso mihin vaan… 7.4.2020. Nallet istuvat Suomen ikkunoissa, YLE kehottaa kansalaisia kuvaamaan niitä ja lähettämään kuvat ilmaiseksi heille. Mutta ikkunaa kohti kuvaaminen on laitonta. Tämä artikkeli koskettelee kotirauhaa ja salakatselua.

 • (Ja nyt on kyse peruskuvaamisesta, ei esim. riistakameroista. "Ikkunaa kohti kuvaaminen on laitonta." Hm. lat. huom.: Salakatselua vasta sitten, jos kotirauhan suojaamassa paikassa näkyy ihminen. Ja kuvaaminen tapahtuu oikeudettomasti eli ilman lupaa. Näin siis laki, ihan yksiselitteisesti. Kotirauha: asunnot, loma-asunnot, hotellit, teltat, asuntovaunut, asuttavat alukset, asuintalojen porraskäytävät, käymälät, pukeutumistilat jne. Ei kai kukaan vakavissaan voi ajatella, että kaikkien rakennusten kuvaaminen pitää lopettaa, jos on mahdollisuus, että sisällä on kuvaajan huomaamattomissa ihminen. Eli siis tämän mukaan käytännössä kaikkien rakennusten kuvaaminen pitäisi lopettaa. Järjen käyttö tässäkin asiassa on sallittu. Mutta varovainen kannattaa olla. Ja eläimiä saa - tietenkin - kuvata kotirauhan suojaamassa paikassa.)
 • (Ja vielä: salakatselua käsittelevässä laissa puhutaan teknisestä laitteesta... Silmälasit eivät ole tällainen tekninen laite. Mutta esim. kiikarit ja kaukoputket ovat. Ihan periaatteellisella tasolla rikotaan lakia, jos kaukoputkesta näkyy esim. ikkunasta ihminen, vaikka kuinkakin pienenä. Sama koskee myös droneja. Tai vaikkapa ilmakuvausta. Tai satelliittikuvausta. Tai Googlen Street View:tä jne. Eikä arvitse edes ottaa kuvaa, riittää, että katselee etsimen läpi kohdetta. Näin siis periaatteessa. Oikeustapauksissa on sitten kussakin erikseen käsitelty, milloin on kyse salakatselusta. Kaipa se terve järkikin kertoo, miten kaukaa voi kuvata ja milloin ei. Ja viime kädessä oikeus sitten ratkaisee, onko kyse salakatselusta vai ei).

Mikko Lagestedt, How to Create a Moody Photo Manipulation. 7.4.2020.

Polku.net, Huhtikuun jäsenilta. äsenilta pidetään verkkokokouksena keskiviikkona 22.4.2020 klo 18:00 Verkko-osoite ilmoitetaan lähempänä. Testaamme vielä eri verkkoalustoja.

Korona.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Stuck at Home? – Ways Still Life Photography Can Keep Your Skills Sharp.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 5 Top Pier Photography Tips For Coast Photography Fans.

Lensrentals.com, blog, Stuff You Can Do When You Ain’t Got Nothing to Do. Roger Cicala. Lapset. Valokuvaus, ihan konkretian tasolle. Mikä on hyvä.

Thom Hogan, An Unintended Mirrorless Break. 1.4.2020.

The Online Photographer, Best Camera for Carrying All the Time. Kommenteissa mainittiin Panasonic Lumix LX100 Mark II.

Diyphotography.net, High speed, high sensitivity cameras and laser beams show how viruses can spread via microdroplets.

Kamera & Bild, Nya drönarregler från 1 juli 2020 – så påverkas du. Ruotsi. Maksuja, rekisteröintiä, lupia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Sinisiä kuvia (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Ostin käytetyn järjestelmäkameran. Canon 1000D. Kun sillä ottaa kuvia kaikki on pelkkää sisistä. Lämpöiset sävyt eivät tallennu ollenkaan. Tämä ilmiö päällä koko ajan vaikka vaihtaa eri kuvausohjelmia. Mistä tämä johtuu. Onko kamera vioittunut?
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). ...Joo, ei auttanut mikään säätö asetuksista. Itsekin mietin tuota taustakohinavaimennusta, mutta ei tuosta puhelimesta enää löytynyt sellaista kuin mitä vähän vanhemmista (pari android sukupolvea taakse)...Taitaa olla jo sen verran automaattista nöissä uusimmissa puhelimissa. Nyt mulla on lainassa Oneplus 6 (android 10) ja siinä ääni kuuluu hyvin, myös vastapuolelle. Ei mitään ongelmaa. Täytyy toivoa, että huollossa ymmärtävät asian ihan perusteellisesti.
 • Patona akut (Digikuvaus). No nyt on haettu yksi huvipisteen Patona testiin. Minulla on nyt kolme suhteellisen uutta eri merkkistä akkua Sony A7RII:een: Orginaali Sony, Duracell ja Patona.
 • Picasa elää vieläkin! (Fotoalbumiohjelmat). Imacissä Picasa ei oletoiminut enää hetkeen ja kaipailen edelleen Picasan nopeutta ja helppoutta. Onko Picasalle yhtähelppoa ja nopoeaa korvaajaa olemassa?
 • Valokuvauskirja ilmaiseksi (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). eBook.
 • Capture One 20 Pro (Kuvankäsittely).
 • 2x (Minolta, Olympus).
 • Canon eos r vai eos d90 (Järjestelmädigit).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Peilittömät vs. peililliset.
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).

Turun Sanomat, Lähes 160 valokuvaajaa dokumentoi poikkeustilaa – Kuvien parhaita valikoimassa muun muassa näyttelijä Martti Suosalo. 6.4.2020. Dokumentaarinen Poikkeustila 2020 -valokuvahanke avaa internet-sivut osoitteessa www.poikkeustila2020.fi. Kyseessä on lähes 160 kuvaajan yhteisöhanke, jossa valokuvaajat eri puolilta Suomea dokumentoivat omaa ja lähipiirinsä arkea valmiuslain voimaantulosta 18.3.2020 aina sen raukeamiseen. Hanke tuottaa noin 1 500 kuvaa viikossa.

 • Hankkeen toteutuksesta vastaa dokumentaarisen valokuvan asiantuntija ja kustantaja Hannamari Shakya yhdessä kuvajournalistien Markus Jokela, Liisa Huima ja Antti Yrjönen kanssa.
 • ---DCN uutiset 30.3.2020, alla---
 • Yle, Tältä näyttää arki korona-Suomessa – yli 170 valokuvaajaa tallentaa poikkeustilaa. 29.3.2020. Keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 kello 00.00 Suomi siirtyi poikkeustilaan. Voimaan astui valmiuslaki. Vielä samana päivänä iso joukko valokuvaajia alkoi dokumentoida sitä, mitä heidän lähipiirissään tapahtuu. Miltä neljän seinälle sisällä pakotetussa Suomessa näyttää? Käynnistyi dokumentaarinen valokuvahanke Poikkeustila 2020.
  • ...– Kaikki tapahtui vauhdilla. Sain aamulla idean, että tämä todella poikkeuksellinen aika pitää dokumentoida. Illalla mukana oli lähes 180 valokuvaajaa ympäri Suomea sekä kuvaajat New Yorkista, Pariisista ja Tallinnasta. Näin kertoo puolentoista viikon takaisesta päivästä projektin äiti, valokuvaaja Hannamari Shakya. Mukana ydinryhmässä ovat myös valokuvaajat Liisa Huima, Markus Jokela ja Antti Yrjönen.
  • ... Kun poikkeustila joskus päättyy ja viimeiset valokuvat on otettu, materiaali on tarkoitus kasata kirjaksi ja näyttelyksi. – Uskon, että tällaisen kokemuksen jälkeen tarvitaan itsereflektiota, Hannamari Shakya sanoo. – Saattaa tosin mennä aikaa ennenkuin pystymme katsomaan taaksepäin. Poikkeustila tulee olemaan traumaattinen kokemus monelle.
  • DCN 19.3.2020. Valokuvausprojekti Poikkeustila (Sana on melkein vapaa). Koronan eristämille viihdykettä ja muillekin. Valokuvausprojekti_Poikkeustila.
   • Drive.google.com, Valokuvausprojekti_Poikkeustila.pdf, 2 sivua. Avoin projekti kaikille suomalaisille ja Suomessa toimiville Freelancer valokuvaajille. ...Kutsumme projektiin mukaan kaikki suomalaiset valokuvaajat, jotka ovat kiinnostuneet tallentamaan todellisuuttaan. Toivomme mukaan erityisesti eri-ikäisiä kuvaajia, eri puolelta Suomea. ...
   • ...Lähetys: Kuvat lähetetään kerran viikossa, sunnuntai-iltaisin. - Kuvat lähetetään wetransferilla, osoitteeseen: ... - Liitä mukaan myös yhteystietosi: nimi, sähköposti ja puhelin.
   • Materiaalin kerääjä: Projekti on yhteiskunnallisesti katsottuna arvokas dokumentaatiohanke. Tarkoitus olisi, että kootusta materiaalista voitaisiin tehdä näyttely.

HS, Lotta Lemetti muutti Yhdysvaltoihin ja hämmästyi, miten vanhanaikaisia käytäntöjä on maan jokapäiväisessä arjessa. 6.4.2020. Unelma toteutui jo seuraavan vuoden syyskuussa 2015, kun vantaalaislähtöinen Lemetti hyväksyttiin valokuvataiteen linjalle New York Film Academyyn.

 • Vuonna 2018 Lemetille myönnettiin Vantaan kaupungin taiteilija-apuraha. Sen turvin hän toteutti valokuvaprojektin nimeltä Kekta.
 • Suomalaisille Kalevala-aihe on ehkä hieman kulunut, mutta muualla maailmassa se herätti ihastusta. Teos voitti kansainvälisen Latitude Life APS -kilpailun viime vuonna, ja sen jälkeen se on kiertänyt näyttelyissä New Yorkissa, Los Angelesissa ja Italiassa. Tuomarit kuvailivat kuvia seesteisiksi, ja sellaisia niiden oli tarkoituskin olla.
 • (DCN uutiset 29.2.2020)

Lassi Kujala, Facebook, Onkohan tämä se pääsiäspupu vai vampyyripupu. 6.4.2020.

HS, ”Kukas tuo vanha äijä oli noin kauniin naisen kanssa?" 7.4.2020. Lehtikuvaaja Pertti Jenytin löysi arkistostaan historiallisen urheilukuvan. Vain valokuvaaja itse tunnisti lentokentän penkillä istuneen entisen urheilijatähden.

Museovirasto.fi, Kamera-lehdessä julkaistut Mennyttä valoa -sarjan artikkelit luettavissa verkkosivuilla. Museoviraston Kuvakokoelmat on kirjoittanut Kamera-lehteen sarjan artikkeleita vuodesta 2014 alkaen. Nyt myös vuoden 2019 artikkelit on julkaistu Kuvakokoelmien verkkosivuilla. Artikkelit käsittelevät tietenkin valokuvia, tällä kertaa mm. hylkeenpyytäjistä, heimosotureista ja elokuvatähdistä.

Vastakarva.fi, Avataan jännittävä kilpailu. 6.4.2020. Jo maailmanlaajuisestikin legendaarisiin mittoihin räjähtänyt “täh mikä tää on” kilpailumme jatkuu taas 15 vuoden tauon jälkeen. Sinä vastaat, minä palkitsen. Ensimmäiselle oikein vastanneelle kamera! Tärkeintä ei ole osallistuminen, vaan voitto.

Yle, Säätiöt ottivat työkkärin roolin ja ryhtyivät auttamaan taiteilijoita – sarjakuvantekijä Kati Rapia on yksi tuhansista tuen hakijoista. 7.4.2020. Koronaepidemia synnytti pika-apurahoja taiteilijoille. Suurin osa tuesta tulee yksityisiltä säätiöiltä. ...Kasaan saatiin yhteensä 1,5 miljoona euron hätäapupaketti, joka on tarkoitus jakaa freelancer-taiteilijoille huhtikuun aikana. Rahan jakaa Taiteen edistämiskeskus (Taike), joka rahoittaa freelancereita. ...Taike jakaa 1,5 miljoonan euron potista 3000 euron apurahoja, eli tukea on luvassa 500 taiteilijalle.

 • Taike.fi, Korona-apurahat. Hakuaika: 01.04.2020 - 15.04.2020 Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00. Korona-apurahan suuruus on 3000 euroa, ja se on tarkoitettu 1,5 kuukauden työskentelyyn ajalla 1.5. – 31.7.2020. Muu palkattu ansiotyö apurahakauden aikana on sallittu.

Helsingin Uutiset, Opastetut luontoretket peruttu ainakin huhti- ja toukokuulta ­– omatoimisiin luontoretkiin vinkkejä verkosta. 7.4.2020. Pääkaupunkiseudun kaupungit eivät järjestä opastettuja luontoretkiä tai puistokävelyitä huhti- ja toukokuussa koronavirusepidemian vuoksi. Tilannetta arvioidaan uudestaan toukokuun lopussa.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Photography in Isolation, Part 3: Workflow. 6.4.2020.

Digital Photography School, Does Olympus Still Have a Place in the Camera Market?

IR, Olympus 12-45mm f/4 Pro Field Test: Olympus’ tiniest Pro zoom packs performance without the bulk. Olympus M.Zuiko 12-45mm 1:4.0 PRO. Suomen hinta on 700 euroa. Kroppikerroin 2x. Polttovälivastaavuus 24-90mm.

Kamera & Bild, Glimpse editor – ett nytt gratisalternativ för bildredigering.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Product Photography at Home –Food and Glass. 2.4.2020. YouTube-video, kesto 10:48. Product photo lighting tips for product, portrait and still life shoot in home studio.

Peter Forsgård, Product Photography At Home - Pro Photo Studio Lighting setup. 3.4.2020. YouTube-video, kesto 14:44.

Tuomas Heinonen, Huhtikuu 2020 / kuvavirta. 2.4.2020. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Ilta-Sanomat, Absurdit kuvat: Tältä näyttää nyt Tukholmassa, kun Helsingissä paikat ovat täysin tyhjinä. 6.4.2020. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Helsingin Uutiset, Jussi Niemi, 34, kuvaa videoita, joiden avulla muut voivat matkustaa virtuaalisesti – "On vain ajan kysymys, milloin virtuaalimatkailu yleistyy". 5.4.2020. Niemi, 34, on kuvannut noin 75 virtuaalimatkavideota sen jälkeen, kun hän aloitti videoharrastuksen helmikuussa 2019. Viime vuonna materiaalia kertyi ruhtinaallisesti seitsemänviikkoisella maailmanympärysreissulla.

 • –Tämä on siitä yksinkertainen homma verrattuna Youtubeen, että riittää, kun on 360-kamera ja tietokone, jolla voi ladata videoita. Mikrofonia tai lisävaloja ei välttämättä tarvita, koska kyse on eniten aidon kokemuksen välittämisestä katsojalle.
 • Virtualtravelleri.com, Jussi Niemi

Vastakarva.fi.

 • Pentti Linkola RIP. 5.4.2020. Pentti Linkola on kuollut 87 vuotiaana. Jostain syystä kuvasin hänestä vain yhden ainoan jutun ja vielä teknisen ja kaupallisen alueen aikakausilehteen. Kuva alla on huonolaatuinen peukalonpää – jonka jätin itselleni muistoksi, muu isoreso materiaali on lehdellä. Sääli.
 • Nallehaaste ja tuhat pikkurikosta. 5.4.2020. (lat.huom.: Salakatselua vasta sitten, jos kotirauhan suojaamassa paikassa näkyy ihminen... Kotirauha: asunnot, loma-asunnot, hotellit, teltat, asuntovaunut, asuttavat alukset, asuintalojen porraskäytävät, käymälät, pukeutumistilat jne).

Kaksplus.fi, 5-vuotias otti kaverin kanssa nakukuvia – mitä teen? 5.4.2020.

Helsingin Uutiset, Yhä useampi joutuu huijatuksi verkko-ostoksia tehdessään – Poliisit vinkkaavat: Näin nettishoppailija voi välttyä vedätyksiltä. 5.4.2020.

Korona.

 • Blog.e-ville.com, Mitä hengityssuojainten luokat tarkoittavat ja kuinka käyttää suojainta oikein. (tässäkään jutussa ei tehdä selvää eroa kuppimalli vs. pehmeä kuitukankainen suusuojain, lienee ns. kirurgin maski (joita näkee kaikilla esim. Japanissa, Etelä-Koreassa jne.) Siis kirurginen suu-nenäsuojus).
 • (kertaus DCN uutiset 1.4.2020)---
  • Yle, Selvitimme, mistä hengityssuojaimia vielä saa – Tukku avaa verkkokauppansa kuluttajille, apteekit ja tavaratalot lupaavat täydennystä lähipäivinä. Esim. Yliopiston Apteekki myy vain suoraan myymälästä, ei verkkokaupasta. Ja vain yksi paketti per asiakas.
  • Ya.fi, Kertakäyttöinen kasvosuojain, jossa on korvalenkkikiinnitys. YA suusuojus on iholle hellävarainen. Pakkaus sisältää 25 kappaletta kasvosuojaimia. Paketti 18,90 euroa. Ei näytä vielä, että olisi varastossa. Klo 9: Helsingin alueella saatavuus, vain Töölö. (saatavuuden näkee kun klikkaa tuotteen kuvan alle ilmestyvää "Katso ja osta". Ei siis nettimyyntiä ollenkaan. Varaaminenkaan ei onnistu.)
  • 6.4.2020: vähän myöhemmin 1.4.2020 tuli saatavuus myös Helsinki Keskusta, kävin iltapäivällä yhden paketin ostamassa. Sitten illalla 1.4.2020 olivat nettisivujen mukaan loppuneet. Nyt pitäisi tulla uusi erä 6.4.2020 alkavalla viikolla. Vielä ei näy varastossa.
  • -Ei mitään ohjetta miten päin laitetaan, kummin päin esim. laskokset, itse laitoin laskokset sisään päin (päivitys: molemmin puolinhan ne laskokset ovat, tietenkin...) Metallirengas yläosassa kuitukankaan sisällä, saa vähän tiukemmin nenän ympärille. Yleensä kaiketi katsotaan, että näiden kasvosuojusten teho laskee nopeasti (puoli tuntia), kun kostea hengitys kastelee sisäpuolelta. Liikkuessa ei mitenkään kovin miellyttävä pitää, hengitys vähän vaikeutuu, kuumakin. Ja silmälasit huurtuvat. Kaipa näiden isoin teho on siinä, etteivät pärskeet suoraan tule kasvoille eikä itse pärski muiden kasvoille. Suomessa näkee hyvin vähän, muualla sitten sitäkin enemmän. Suomesta näitä ei oikein saa mistään...
  • Mtvuutiset.fi, Onko suusuojuksista hyötyä vai ei? THL:n tutkimusprofessori: "Kun huolehditaan ensiksi siitä, että maskeja riittää lääkäreille, hoitohenkilökunnalle ja ambulanssikuskeille, niin...". 31.3.2020. – Kun huolehditaan ensiksi siitä, että maskeja riittää lääkäreille, hoitohenkilökunnalle ja ambulanssikuskeille, niin sen jälkeen ei ole mitään syytä estää sitä, että tavallinen kansalainen alkaa käyttämään kasvosuojainta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Sunday Reads in Photography. Paljon linkkejä. Ja video.

Dpreview.com, Buying Guide: The best lenses for Sony mirrorless cameras. Osto-opas.

ePhotozine.com, 5 Ways To Shoot More 'Arty' Themed Flower Images.

The Online Photographer, Cameras Are Always About Lenses for Me. Rolleiflex 6008AF ei automaattitarkenna, muuten toimii hyvin.

Earthboundlight.com, A Good Time to Revisit Old Images. 5.4.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Bokeh Challenge Part 2 –Nocticron vs the rest. 30.3.2020. YouTube-video, kesto 6:45.

Peter Forsgård, m4/3 Live Stream with Rob Trek. 1.4.2020. YouTube-video, kesto 2:10:38.

HS, Ulkoilu | Kuvia Suomesta, osa 50: Jukka Gröndahl kuvasi pilkkijöitä, jotka pitävät luonnostaan hyvät turvavälit. Pakoon jäälle. 5.4.2020.

HS, Kuopiolaiselle mainoskuvaajalle Antti Karppiselle kolme palkintoa eurooppalaisessa valokuvakilpailussa. 4.4.2020. Kuopiolainen mainoskuvaaja ja digital artist Antti Karppinen on voittanut kolme palkintoa eurooppalaisten ammattivalokuvaajien keskusjärjestön FEP:n vuotuisessa kilpailussa.

 • Viime vuonna tittelin voitti Juhamatti Vahdersalo, joka sai nyt kolmossijan kuvituskuvien sarjassa ja tuli neljänneksi mainoskuvien sarjassa. Vuoden 2018 kokonaiskilpailun voittaja Onni Wiljami Kinnunen sijoittui hänkin kymmenen kärkeen kahdessa eri sarjassa. Hannu Rainamo saavutti kolmannen sijan urheilukuvien sarjassa.
 • Heidän lisäkseen moni muukin suomalaiskuvaaja saavutti top 10 -sijoituksia.
 • Facebook, FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2020 Announcement. Video, kesto 44:43.

Iltalehti, Elämä voittaa Wuhanissa - 13 kuvaa näyttää varovaisen paluun arkeen. 4.4.2020. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Yle, Nallehaaste sai suomalaiset liikkeelle – Lukijat lähettivät satoja kuvia ja kommentteja: "Bongaamisesta tuli niin lämmin ja yhteisöllinen olo". 4.4.2020.

Rajala Blogi, Kaukoputken valinta. Kun halutaan tutkailla kauempana olevia näkymiä, joihin ei silmä eikä kiikaritkaan kanna, on kaukoputki oikea valinta. Joku voi haluta mökille kaukoputken, jolla tähyillä ulapalle tai kauempana lentäviin lintuihin. Kaukoputkia hyödynnetään myös ammuntalajeissa - ja luonnollisesti tähtien tarkkailuun ne ovat täysin lyömätön väline.

Museopro.fi, Koronavirus toi uuden työnkuvan. 3.4.2020.

Vastakarva.fi, IltaSanomat ja heidän lukijansa. 4.4.2020.

 • (Valtaosa artikkelissa mainitun kolumnin kommentoijista edustaa tiettyä ryhmää poliittista kenttää. Tämä tietty ryhmä täyttää tietynlaiset lehtijutut kommenteillaan. Tällä kertaa kovasti ihmettelen, jos eivät ole ollenkaan ymmärtäneet sarkasmia...)

Tivi.fi, Videokokouksen jaksaa paremmin hyvällä äänenlaadulla – tällä konstilla se ei maksa mitään. 4.4.2020. Softa-arvio. Krisp asentuu nopeasti, ja siihen saa luotua tilin nopeasti laitteen mukaan Apple- tai Google-kirjautumisella. Varsinainen temppu on äänen parannus, prosessointi tunnistaa ja suodattaa taustamelun.

 • Krispiä voi käyttää ilmaiseksi 120 minuuttia viikossa tietokoneella ja 240 minuuttia iPadilla tai iPhonella. Noin kolmen euron kuukausimaksulla saa Pro-version kolmelle laitteelle, jolloin tietokoneella ei ole käyttörajoitusta. Yrityksille on lisäksi tarjolla teams-versio käyttäjähallinnalla.

Korona.

Älypuhelimista.

 • Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. 4.4.2020. ...Miten mobiilitekniikka voisi auttaa? Esimerkiksi näin: kuvitellaan sovellus, joka kuuntelee Bluetooth-signaalia ja kirjaa omaan tietokantaansa kaikki laitteet, jotka ovat olleet riittävän pitkään riittävän lähellä. Jos henkilö myöhemmin saa tietää olevansa koronapositiivinen, tieto voidaan välittää ketjussa takaisinpäin kaikkiin niihin laitteisiin, jotka ovat olleet riittävän lähellä. Bluetooth-ID:stä ei voi nähdä puhelinnumeroa eikä käyttäjän identiteettiä, joten tieto voidaan lähettää nimettömästi vain saman sovelluksen muille käyttäjille....

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, Things Photographers Will Do For The Perfect Shot (video).

Fotosidan.se, Test: Sigma 16 mm f/1,4 DC DN, Sigma 30 mm f/1,4 DC DN och Sigma 56 mm f/1,4 DC DN. Sigma 16 mm f/1,4 DC DN Contemporary, 3990 kruunua, Bra Köp. Sigma 30 mm f/1,4 DC DN Contemporary, 3290 kruunua, Bra Köp. Sigma 56 mm f/1,4 DC DN Contemporary, 3990 kruunua, Bra Köp.

Kamera & Bild, Beskär rätt – för bättre bilder. Rajaus.

Fotosidan.se, Dags att söka till Dokumentärfotosalongen. Arbetets Museum i Norrköping. Osallistumismaksu 250 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Vuoden Luontokuva 2020. Tuomaristo valitsi ensimmäisellä tuomarointikierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun ladattiin 15 287 kuvaa.

 • Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Logomossa Turussa lauantaina 17.10.2020. Vuoden Luontokuva 2020 äänestys SLV ry:n jäsenistölle ja FB-ryhmän jäsenille tapahtuu netissä 20.5. - 10.6. Käythän silloin äänestämässä.
 • Kaikille semifinalisteille on lähetetty tieto sähköpostissa. Se ei edellytä toimenpiteitä. Mikäli kuvasi etenee finaaliin asti, lähetetään originaalipyyntö erikseen.
 • Semifinalistikuvaajat ja kuvamäärät. 3-sivuinen pdf.

Valokuvataiteen museo. Kuva ois kiva -podcast. Sarja jatkuu keväällä, uudet jaksot 24.4. ja 29.5.2020.

 • 11: Taidevalokuva. 27.3.2020. Kesto 33:23.Podcastin 11. jaksossa valokuvaaja ja taiteilija Ulla Jokisalo ja Valokuvataiteen museon kokoelmaindententti Anni Wallenius keskustelevat taidevalokuvasta.

Valokuvataiteen museo, Twitter. Jäikö Vivian Maier näkemättä? La 4.4. klo 13 museo järjestää virtuaaliopastuksen Vivian Maierin näyttelystä Instagramin livessä.

Yle Areena.

 • Elliott Erwitt, mestarikuvaaja. 19.3.2020. Kesto 52 min. 91-vuotias Magnum-kuvatoimiston valokuvaaja Elliott Erwitt on yhä utelias kameran käyttäjä, oli linssin edessä sitten julkkiksia, presidenttejä, paaveja, newyorkilaisia ohikulkijoita tai kuubalaisia työläisiä. Tai koiria! Intiimin muotokuvan hiljaisesta humoristista ohjasi Adriana Lopez Sanfeliu. (Elliott Erwitt - Silence Sounds Good, Ranska/Espanja 2019).
 • Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12). 10.3.2020. Kesto 53 min. Intialais-suomalaisena yhteistyönä tehty dokumentti Intian kuuluisimmasta valokuvaajasta Raghu Raista, joka on kuvannut niin Bhopalin myrkkykatastrofin uhreja kuin Äiti Teresaa ja dalai-lamaa. Itse Henri Cartier-Bresson värväsi Rain Magnum-toimiston kuvaajaksi. Henkilökuvan Intian valokuvauksen isäksi kutsutusta, yhä aktiivisesta Raista on ohjannut tämän tytär Avani Rai, ja se yltää virallista potrettia syvemmälle ja lähemmäksi - kunhan isä ja tytär ensin saavat sovittua pelisäännöistä. (Raghu Rai, An Unframed Portrait, Intia/Suomi 2017) (U).

HS, Viimeinen baari-ilta Helsingissä – tältä siellä näytti. 3.4.2020. Helsingin Sanomien valokuvaaja Mika Ranta ikuisti historiallisen päätöksen täytäntöönpanon aattoillan tunnelmat pääkaupungin illassa. Hänen havaintonsa mukaan valtaosa Kallion ja Alppiharjun seudun baareista oli jo kiinni jo perjantaina, mutta edelleen auki olevista kaikissa oli väkeä.

Yle, Koronatilanteen kurittama yrittäjä pettyi kaupungin linjaan ja irtisanoi vuokrasopimuksensa – kunnat kohtelevat talousahdingossa olevia yrittäjiä eri tavoin. 3.4.2020. Esimerkiksi Helsinki antaa monen alan yrittäjille vapautuksia vuokranmaksusta, Tampere tarjoaa toistaiseksi vain lisää maksuaikaa.

 • Kangasalan keskustassa valokuvastudiota pitävä yrittäjä Reetta Muranen on pulassa. Poikkeuksellinen kevät on tyhjentänyt kalenterin töistä. – Rippijuhlia ja muita sesonkikuvauksia on peruttu, ja esimerkiksi kesän hääkuvaukset ovat täysi mysteeri. Uusia kuvatilauksia tehdään tällä hetkellä hyvin vähän.

Myhelsinki.fi, Digitaalisia taide-elämyksiä Helsingistä. 2.4.2020.

Vastakarva.fi.

 • Käyttökuvasta kuvan käyttöön. 3.4.2020. Mä koetan koronan keston ajan kuvata ajoittain näihin jutun graafeihin soveltuvaa matskua ja avata sitä. Kuvaan nimenomaan käyttökuvaa juttuineen. Minusta tää vastakarva on nyt jonkin suuremman alussa. Eli täällä kuvataan arjesta kuvia, jotka auttavat hahmottamaan sitä – mitä me toistaiseksi kolme sisällöntuottajaa ajattelemma jostain ihan tavallisesta asiasta.
 • Marin in Voque, the picture is…amateurish. 3.4.2020.

Rajala Blogi, Pysähdy hetkeen. 3.4.2020. Annamme Canon-kameran ostajalle Kuvaamisen Taito -verkkovalmennuksen, jolla pääset kuvaamisessa alkuun.

Tekniikan Maailma, Muistatko Windows 95:stä tutun PowerToysin? Sen ”uusioversioon” lisättiin toiminto, jolla voi muuntaa useiden kuvatiedostojen kokoa kerralla. 3.4.2020.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, Zen and the Art of Remote Presentation – Guide to Live Streaming. Jason Rawlings. Jostain kummallisesta syystä erittäin ajankohtainen aihe.

Thephotoargus.com, 30 Excellent Examples of Aerial Photography.

Petapixel.com.

Kamera & Bild, Projektet "Coronabildsverige" ska sätta fotografer i arbete. Bildleverantörernas Förening (BLF) ja Journalistförbundet (SJF). Ehdotus valtiolle.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Kuvaajamme Nella Nuora katsoi omaa korona-arkea valokuvaajan silmin ja huomasi arjen muuttuneen mukavammaksi. 2.4.2020. Arki muuttui, paremmaksi Koronalta pakoilu voi olla mukavaakin, ja oikealla asenteella pääsee pitkälle. Näin arki on muuttunut meidän perheessämme.

Rajala Blogi, Lisävarusteet kännykkäkuvaajalle. 2.4.2020. Lähes jokaiselta löytyy nykyään taskustaan varsin laadukas kamera. Älypuhelimien kamerat ja niiden kuvanlaatu on kehittynyt huimasti viime vuosien aikana. Listasimme parhaita lisävarusteita kännykkäkuvaajalle, joiden avulla nostettua kuvien ja videoiden laatua entisestään.

Ilta-Sanomat, Korona hiljensi maailman – tältä näyttävät maailman metropolit puolen päivän aikaan. 2.4.2020. Uutistoimisto Reutersin kuvaajat tallensivat paikkoja, jotka normaalisti vilisevät ihmisiä.

HS, Jäähalli muuttui ruumishuoneeksi. 2.4.2020. Kuvakooste kertoo, kuinka mikroskooppinen virus pakotti urheilijat ja heidän yleisönsä suurten totuuksien äärelle.

HS, Taiteilijan työllä ei tulla Suomessa toimeen kuin poikkeustilanteissa, kertoo tuore selvitys – Taiteen edistämiskeskuksen johtajan mukaan apurahat pitäisi korvata valtion palkalla. 2.4.2020.

 • Nykyisistä tukimuodoista merkittävimpiä ovat erittäin kilpaillut, ansioituneille taiteilijoille jaettava valtion taiteilija-apurahat. Niitä myönnetään enimmillään viideksi vuodeksi, ja määrä on noin 2 000 euroa kuussa. Lakisääteisen eläkemaksun jälkeen taiteilijan käteen jää 1 600 euroa kuussa. Apuraha on veroton.
 • Turkulainen kuvataiteilija Lilli Haapala kertoo, että häneltä evättiin hiljattain työttömyystuki, koska työvoimatoimisto katsoo hänet päätoimiseksi yrittäjäksi. Hänellä on toiminimi, jonka kautta hän on tehnyt hyvin satunnaisia sivutöitä valokuvaajana.
 • Taike.fi, Palkatonta työtä, väliinputoamisia ja vahvaa merkityksen tunnetta – taiteilijoiden työmarkkina-aseman korjaamiseksi on keinoja. 30.3.2020.

Vastakarva.fi.

 • Corona Covid ajatteluttaa ja ihmiset ihmetyttää. 2.4.2020. Eilen 1.4. käveltiin pitkä vakiolenkkimme Keravan Keinukallion, esteratsastuskentän ja frisbeegolfradan ympäristössä. Mukavaa liikuntaa maastossa koirien kanssa, niistä hauskaa nuuskutella mättäitä. Kaikkialla frisbeeradalla oli nuoria miehiä tai miesporukoita. Sellaisia 5-10 päisiä kasaumia. ...Ajatellaan hypoteettisesti että: 1. Yhden heistä tyttöystävän isällä on oireeton Covid-19...
 • Ihan ihme juttu.2.4.2020. Tämä tismalleen Coronaviruksen näköinen rihkamaesine löytyi pari päivää sitten  äitini omistuksista, hänen henkilökohtaisesta jäämistöstään.
 • Terästä ja puuta 60 millisellä. 2.4.2020.

Ilta-Sanomat, Voguelle poseeranneesta Sanna Marinista tuli Instagramissa suositumpi kuin herttuatar Meghanista – hehkutetun kuvan takaa paljastuu yllättävä yksityiskohta. 2.4.2020. Sanna Marinin ihastellun Vogue-kuvan takana seisoo maailmankuulu valokuvaaja Anton Corbijn, jolla on yllättävä yhteys Suomeen.

Aamuset.fi, Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin valokuvakokoelma julkaistu Finnassa. 2.4.2020. Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin syntymästä tulee 5. huhtikuuta kuluneeksi sata vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi Turun museokeskus julkaisee Finnassa Carin Bryggmanin valokuvakokoelman, jonka museokeskus sai testamenttilahjoituksena Carin Bryggmanin kuolinpesältä 1990-luvun puolivälissä. Carin Bryggman -kokoelmaan kuuluu yli 900 digitoitua valokuvaa.

Iltalehti, Näin onnistut etätöissä: 30 parasta sovellusta, joista on oikeasti hyötyä. 3.4.2020.

Sttinfo.fi.

Mynewsdesk.com, Suomalalaista valotaidetta ja video-osaamista Galway 2020 Euroopan Kulttuuripääkaupunki -ohjelmassa. 2.4.2020. Valotaiteilija Kari Kola ja kuvaaja Janne Tanskanen (Canon EOS C200 -videokamera).

Korona.

 • HS, ”Ero kaikkeen aiemmin sairastamaani tuli selväksi” – Kolme koronaviruksen saanutta kertoo, miten sairaus eteni ja miltä toipuminen tuntui. 3.4.2020. Oireet alkavat keskimäärin viiden päivän päästä tartunnasta. Ne voivat vaihdella aina lievästä lihassärystä ja kurkkukivusta muun muassa korkeaan kuumeeseen, hakkaavaan yskään ja hengenahdistukseen. Tauti saattaa myös olla täysin oireeton. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni suomalainen on taudin oireeton kantaja.
  • Toimittaja ja juontaja Baba Lybeck, 53: ”Ilman sairaalahoitoa mieheni ei olisi enää täällä”
  • Sisällöntuottaja Janne Koski, 45: ”Olin lähes koko sairauden ajan työkykyinen”
  • Ekonomisti Juhana Brotherus, 33: ”Ero kaikkeen aikaisemmin sairastamaani tuli selväksi”

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Using Photography as a Therapeutic Tool for Those Living with Disfigurement.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Don't Miss Our 5 Top Basic Beach Photography Tutorials.
 • How To Photograph Rainbows In 3 Easy Steps.
 • Sony Alpha A9 II (9M2) Review. Julkistettu 3.10.2019. Arvosana 5 * / 5 *. Lippulaivamalli. Sony a9 pysyy edelleen tuotannossa, vaikka uusi malli Sony a9 II on julkistettu. Täyskennoinen 24 megapikselin peilitön, sensori sama. Vaihetunnistukseen 693 af-pistettä. 500.000 laukaisua speksattu. LANin kautta 10-kertainen nopeutus, 5GHz wi-fi, mahdollisuus lähettää kuvatiedostoja kameran ollessa sammutettuna. Automaattitarkennus on nopeutunut ja tarkentunut uuden kuvaprosessorin ansiosta. Runkovakaaja 5EV -> 5.5EV. Akkujen kesto parantunut 6%. Monia peruskuvaajia eivät uudet ominaisuudet saa ostamaan Sony a9 II -mallia, jos ennestään omistaa Sony a9:n. Mutta pro-kuvaajat eri asia. Urheilukuvaajille suunnattu päivitys. Mekaanista suljiinta voi nyt käyttää paremmin keinovalossa, ei välkkymistä (urheilun sisäkuvaus). 3.76 megapikselin elektroninen etsin sama, pystysuunnassa kääntyvä lcd-näyttö sama, 4K video sama (edelleen 8-bittinen, ei mitään Log-moodia). Molemmat korttipaikat UHS II. Sony A9 Mark II -mallissa nyt mahdollista liittää kuviin äänimemo (10 vuotta sitten jo Nikon D3 -mallissa). Suomen hinta on 5600 euroa (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #23 – How to Buy a Used Lens. Kesto 43:22. Linkit ja sisällysluettelo. Voisi kuvitella, että podcastin tekijöillä on jonkin verran kokemusta aiheesta, uudemmista objektiiveista (The Understatement of the Year).

The Online Photographer, Rolleiflex 6008 Batteries. Uudelleen kennotettuja. Ja vähän muutakin.

Fotosidan.se, Förslaget: sätt fotografer i beredskapsarbete. Bildleverantörernas Förening, BLF ja Journalistförbundet, SJF.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Toni Ahvenainen, Muutama ajatus kameran vaihdosta – vanhasta Sony α7:sta uuteen α7III:seen. 31.3.2020. Vaihdoin vanhan α7-runkoni uuteen Sony α7III:seen noin vuosi sitten. Monen muun harrastajan tavoin minäkin pohdin kameran vaihtoa melko pitkään ja kun viimein päädyin päivittämään runkoni uudempaan, niin ajattelin nyt vuoden jälkeen kirjoittaa joitakin ajatuksia uudesta kamerasta reilun 12 kuukauden käytön jälkeen.

 • Olen kuvannut vuodesta 2015 alkaen ensimmäisen sukupolven α7 -rungolla, eli kameralla on ikää tätä kirjoittaessa noin 5 vuotta. Tämä ei yleisesti ottaen ole kovin korkea ikä kameralle, mutta aktiivikäyttäjänä (ja Sonyn tuotekehitystä seuraavan blogin pitäjänä) Sony α7 alkoi tuntua vanhentuneelta mallilta jo paljon aikaisemmin.
 • Miksi sitten päädyin kuitenkin kameran vaihtoon? Ensinnäkin yli 200k+ laukausta nähnyt α7 oli kaikesta kauneudestaan huolimatta käymässä vanhaksi tavalla, joka ei tuntunut enää kestävältä. Rungon kaikki rullat eivät enää toimineet kunnolla ja napit olivat menettäneet tuntumaansa. Akut olivat nekin tietysti aika puhki kulutettuja, mikä näkyi erityisesti talvella kuvattaessa. Kaikkein selvin merkki kameran päätepisteen lähestymisestä oli kuitenkin se, että sulkimen ääni oli selvästi muuttunut pariin otteeseen viimeisen vuoden aikana, mikä kieli sulkimen mekaanisesta kulumisesta. Kamera ei yksinkertaisesti ollut enää kovin luotettava ja oli selvää, että se olisi joka tapauksessa vaihdettava ennemmin tai myöhemmin.
 • Mielestäni valokuvaamista pitää ajatella laajemmin ja vuosien kestäneen harrastamisen tuloksena tulisi syntyä yksittäisiä tähtihetkiä suurempi kuvakokonaisuus. Kamera kulkee vuosien ajan mukana ja sillä tehdään työtä tärkeiden asioiden tallentamiseksi. Tällöin kameran merkillä, teknisillä ominaisuuksilla tai kuvanlaadulla ei tällöin ole oikeastaan mitään väliä ja se saa olla melko nuhjuinenkin väline. Oleellista on, että kuvaamiseen syntyy hedelmällinen suhde, ja että kuvia syntyy tuon suhteen tuloksena. Parhaimmillaan kamera on kuin peili, jonka tallentamissa tuhansissa kuvissa heijastuvat kaleidoskooppimaisesti paitsi yksittäiset ohikiitävät hetket, myös suurempi elämän kirjon muodostama kokonaisuus. Kamera on hyvä, kun siihen rakentuu käytännöllisen työn tuloksena syvällinen suhde ja se toimii, sen teknisistä ominaisuuksista riippumatta, oman kuvaamisen materiaalisena perustana.

Petteri Hautamaa, Vantaanjoen meritaimenet 2019 video on julkaistu. 31.3.2020. Perinteinen jo seitsemättä kertaa toteutettu Vantaanjoen meritaimenet -videoni on juuri julkaistu kuvasivuillani, Vimeossa sekä You tubessa. Kannattaa kaiken koronaähkyn keskellä käydä uunituoreen videon kautta muistelemassa Vantaanjoen viime syksyn kututunnelmia.

 • Aiempiin vuosiin verrattuna olin uusinut koko kuvauskalustoni Canonin järjestelmäkameroista (5D mk4 ja 5D mk3) Sonyn vehkeisiin (A9 ja A7 III). Isona etuna pystyin Sonyn kääntyvän näytön avulla kuvata otoksia matalalta vesirajasta. Esimerkiksi Tikkurilankosken uusilta soraikoilta sain kivaa ”taidematskua” pitämällä kameraa ja pitkää 200-600 mm teleobjektiivia ihan veden pinnalla, jätin jopa jalustan pois, jotta sain laskettua kameran riittävän alas. Sonyilla sain myös aiempaa laadukkaampaa full HD tasoista 120 framen hidastusvideota, mistä oli hyötyä etenkin patohyppykuvauksissa. Toki uuteen kalustoon liittyi omia haasteita mm. videotarkennuksen osalta, mutta seuraavaa videota tehdessä osaan onneksi käyttää Sonyja paremmin.
 • Kuvasin itse ensimmäistä kertaa videon ilmakuvaukset. Kesällä hankkimani Mavic Air drone kulki mukana jokivarsilla ja sillä tuli taltioitua monelta koskelta materiaalia, sikäli kuin vain paikka sijaitsi lentokieltoalueiden ulkopuolella. Harmiksi Tikkurilankoski kuuluu kiellettyihin alueisiin, etenkin uusilta vasta kunnostetuilta patoaltaan mestoilta olisin halunnut saada ilmakuvaa. Ihan kommelluksitta eivät dronesessiot sujuneet, Niskalankoskella härpäke humpsahti rantapöpelikköön, kun akun varaus pääsi loppumaan laskeutuessa.
 • (lopussa sitten linkit videoihin, Vimeo ja YouTube. Kestot 17:31 ja 17:30. Komean näköistä jälkeä, vaivaa on nähty.)

HS, ”Mulla on kuva, jossa Kekkonen laulaa ja pöydän ympärillä on tiiviisti Armi Ratia, Tarmo Manni ja muutama muu”, pitkän uran tehnyt valokuvaaja C.-G. Hagström kertoo. 2.4.2020. 80-vuotias. ”Kuvasin paljon kinofilmirullalle, jossa on 36 ruutua. Kolmenkymmenen ensimmäisen kuvan aikana kuvattava alkoi rentoutua, ja kuusi viimeistä oli jo hyviä kuvia”, hän selittää.

 • Valokuvan pariin Hagström ajautui vähitellen. Hän työskenteli 1960-luvun alussa eräässä valokuvausliikkeessä Tukholmassa. Siellä vastaan tuli ilmoitus maineikkaan ruotsalaisvalokuvaajan Christer Strömholmin vastaperustetusta valokuvauskoulusta. Hagström haki ja pääsi sisään. Siitä alkoi pitkä ja menestyksekäs ura valokuvaajana.
 • Hagström kuvasi enimmäkseen freelancerina. Kuvausreissuja tehtiin pitkälti omaan piikkiin. Vuonna 1965 Hagström oli perustamassa Finnseven-osuuskuntaa, jossa olivat mukana myös muiden muassa kuvaajat Seppo Saves ja Caj Bremer. Osuuskunnalla oli esimerkiksi yhteinen studio.
 • Viime aikoina kuvaaminen on ollut vähäisempää, mutta työtä valokuvien parissa riittää. Omien arkistojen läpikäyminen on valtava projekti. ”Kuvia on satojatuhansia, varmaan miljoona. On vain pirun vaikea karsia mitään. Kuvia katsellessa juuttuu muistelemaan ja miettimään, että onkohan tuokin henkilö vielä hengissä.”
 • Suomen Wikipedia, C. G. Hagström.
 • Yle, C. G. Hagström esittelee suomalaisia vaikuttajia. 11.3.2011.
 • YouTube-video, Culture Now: C-G Hagström on Tove Jansson. 11.8.2014. Kesto 47:34. Renowned Finnish photographer C-G Hagström discusses his intimate portraits of author and artist Tove Jansson with Susanna Pettersson, Director of the Finnish Institute in London. Shot over a period of 60 years, these offer an in-depth account of the life and work of this revered writer.

Jukka Tiippana, Meri. 30.3.2020. Istun autossa sulhasen, bestmanin ja sulhasen isän kanssa. Kaikki kolme ovat italialaisia. Minä olen hääkuvaaja. Isä, joka on professori, kysyy minulta sujuvalla englannin kielellä: "Mitä metsä teille suomalaisille merkitsee?" No, siinähän oli rattoisa kysymys ajomatkaa keventämään! Olemme menossa morsiamen vanhempien kesämökille lammen rannalle metsän keskelle. Matkaa on jäljellä 70 kilometriä.

Museot.fi, Vieraile virtuaalimuseoissa – näihin museoihin voit astua sisään kotisohvaltasikin. 21.3.2020.

Vastakarva.fi, Mikä tekee amerikkalaisista mukavia? 1.4.2020.

Taloustaito.fi, Ilmainen sähköposti: valitse, mistä tingit. 1.4.2020. Erilaiset pikaviestimet tulevat ja menevät. Sähköposti sen sijaan on vakiintunut sähköinen viestin, jota ilman digimaailmassa ei pärjää. Vertailimme viittä suomeksi tarjottavaa, selainkäyttöistä ilmaissähköpostia.

 • Outlook.com panee Googlelle kampoihin. Arvosana 4.
 • Gmail – kaikkea paitsi yksityisyyttä. Arvosana 4.
 • Turvallisia lähetyksiä Tutanotalla. Arvosana 4.
 • Nimettömyys rasittaa Meiliboxi.fi:tä. Arvosana 3.5
 • Aika ajoi ohi Luukku.comin. Arvosana 1.5.

TE-palvelut, Valokuvaaja, 5 paikkaa, Seppälän Koulukuvat Oy, Turku. Syksylle 2020. Koulu- ja päiväkotikuvaajia, Turun ja Etelä-Suomen alueelle. Ajokortti pitää olla. Välineet talon puolesta. Puhelin- ja autoetu. Työ alkaa elokuussa 2020 ja kestää noin neljä kuukautta.

 • Työpaikan osoite Turun sekä Etelä-Suomen alue, 20100 TURKU
 • Muut sijaintikunnat Helsinki
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa elokuu 2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 15.04.2020 klo 23:59

Blog.e-ville.com, Arla ja e-ville yhteistyöhön paremman maidon puolesta. 1.4.2020. Tämä blogikirjoitus on käännös ruotsinkielisellä YLE:llä ilmestyneestä artikkelista.

Korona.

 • HS, Maailmalla aletaan luottaa maskien voimaan, mutta Suomessa ei: ”Jos niitä otettaisiin laajasti käyttöön kauppareissulla, ne oikeasti loppuvat”. 2.4.2020. Kiinan tartuntatautiviraston johtajan mukaan eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset ovat kuitenkin tehneet suuren virheen siinä, etteivät he käytä kasvomaskia suojautuakseen koronavirusta vastaan. ...on ymmärrettävää, että ihmisillä on huoli siitä, missä kaikkialla maskeja pitäisi käyttää. Koska suojaimia ei kuitenkaan ole tilattavissa määrättömästi, on tärkeää käydä keskustelua siitä, mihin niiden pitäisi riittää.
  • ”Mielestäni maskia tai huivia voisi olla järkevää käyttää kohdennetusti, jos kulkee julkisilla kulkuneuvoilla tai asioi kauppakeskuksessa. Itse ainakin tekisin niin.”
  • STM:n Sillanaukeen mukaan huivin tai kankaisen maskin käytössä kannattaa huomioida, että ne voivat haitata omaa hengitystä.
 • HS, Ruuhkaiset lenkkipolut voivat olla tartuntariski – Asiantuntijat kertovat, mitä ulkona liikkumisesta on nyt syytä tietää. 2.4.2020. ”Ei ole mitään järkeä, että kauppakeskukset ovat tyhjänä, jos ruuhka siirtyy ulkoilureiteille”, sanoo virologian professori Kalle Saksela Helsingin yliopistosta.
  • ”Koronavirus voi levitä esimerkiksi puhuessa, hengittäessä, yskiessä tai aivastaessa syntyvien pisaroiden kautta”, sanoo apulaisprofessori Ville Vuorinen Aalto-yliopistosta.
  • Kokeellisissa olosuhteissa on saatu kuitenkin koronavirus leijumaan ilmassakin useita tunteja. Se on herättänyt kysymyksen niin sanotuista supertartuttajista, joilla virusta on ysköksissä paljon. Voisiko osa supertartuttajien kantamista viruksista säilyä myös paremmin ilmassa? Ja mikä itse asiassa on ilmassa leijuvan aerosolin ja pienen pisaran välinen ero? Se on veteen piirretty viiva.
  • Se kuitenkin tiedetään, että koronaviruskin tarttuu siellä missä ihmisiä on paljon. Sellaisia paikkoja ovat esimerkiksi sosiaaliset tapahtumat, lentokentät, kaupat ja sairaalat.
  • ”Jos samoilee yksin ja välttää kokonaan ihmiskontakteja, se on melko varmasti turvallista ulkoilua koronaviruksen kannalta.”
  • ”Jos esimerkiksi 20 ihmistä pelaa ulkona jalkapalloa tunnin verran, en ihmettelisi vaikka joku pelaajista saisi tartunnan, mikäli joku heistä tartuttaa virusta tietämättään ”, Vuorinen sanoo.
  • (Vaikka ei omaa tartuntaa sen kummemmin pelkää, niin jokaisen vastuulla on nyt varoa muita tartuttamasta. Terveeksi itsensä tunteva voi levittää tartuntaa vaikka kuinka moneen kanssaihmiseen. Kaikki kontaktit minimiin, onko jotenkin liian vaikeaa ymmärtää. Mutta tuskin sille yhdelle ihmistyypille paljoa mitään voi. Minä, minä, minä. Tunsitko pienen piston sydämessäsi? Käytkö edelleen kuntosalilla, tapaatko kavereitasi, ystäviäsi, kodin ulkopuolista perhettä. Yritätkö rajoittaa lastesi kontakteja. Jne. Jne. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että yritetään estää Suomen tehohoidon ylikuormitusta... Ja yritetään saada hengityskoneet riittämään...)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 55 Beautiful Flower Pictures for Your Inspiration.

Digital Photography School, Create Light Beams in GIMP that Glow Without Any Plug-ins.

Thom Hogan, What Gear Should I Take on My Cancelled Trip? 1.4.2020. Aika paljon joustavuutta pakkaamiseen.

Kamera & Bild, »Fatta Foto« med Maja & Elin – en podd om allt inom foto. Joka viikko podcast, valokuvaus aiheena. Jo 65 osaa.

Fotosidan.se, Nordiska museet samlar in coronaberättelser. Haussa kuvaa ja tekstiä.

Kamera & Bild, FN ber om bilder för att sprida information om coronaviruset.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.04.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Patona akut (Digikuvaus). 9 viestiä.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus). Hyvä viestiketju. Teiltä tullut esiin paljon käytännön kokemuksia mitä ei noista useasta Youtube hehkutus videoista tule oikein ilmi....
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Peilittömät vs. peililliset.
 • Kuvaton kuva! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Isolation (Eristys) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ratikan ikkunasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. Yhdet revontulet.
 • Mana Pools NP - Zimbabwe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Manapoolsin aamu.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Usein tulee katseltua jäätyneitä lätäköitä. Tämänkertainen oli poikkeuksellisen kiehtova kuvioinneiltaan. Melkein tunnin pyörin lätäkön ympärillä(exif tietojen mukaan). Eilen vielä palasin "rikospaikalle". Kuviot olivat taas vähän erilaiset. Jarkko.1g.fi/uudet.
  • Kerran laitoin kameraseuran näyttelyyn kuvasarjan hietikosta. Siitä näkyy olevan jo kymmenen vuotta :O. Jarkko.1g.fi/...
 • Kosken ylle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Kello näytti 23:15 kun pakkasin auton ja lähdin ajelemaan pirtsakkaan pakkasyöhon. Suunnaksi otin Nautelankosken. Perille päästyäni parkkipaikalla odottikin jo pari muuta autoa. kävelin sillalle ja hyppäsin kaiteen yli ja laskeuduin varovasti kosken kuohujen lomaan.... ...Revontulikaari lasikotteli pitkään juuri ja juuri horisontin yllä, välillä nousten ja taas laskien. Kosken kuohut nostattivat ilmaan sumun, joka jäätyi nopeasti kaikille pinnoille, myös levysuotimeen tehden siitä maitolaisa. Onneksi ei tarvinnut turvautua skrapaan, vaan jääkerros irtosi mikrokuitukankaalla pyyhien.... 2 kuvaa.

Sulantoblog, 25mm BOKEH challenge –Can you recognize these 7 lenses? 28.3.2020. YouTube-video, kesto 7:24.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Digitize 35mm Slides and Negatives - Slide copying with a digital camera. 31.3.2020. YouTube-video, kesto 12:48. Slide copying with a digital camera is the best way to digitize your slides and negatives.

 • Peter käyttänyt tasoskanneria vähän isompien lasilevyjen skannaamisen. Ja myös dedikoitua filmiskanneria, Minolta Dimage Scan Dual III AF-2840 (35mm filmin skannaukseen, negat ja diat). Mutta nämä ovat jo menneisyyttä. On parempi tapa. Ja helppoa.
 • Voisi kiinnostaa aika montaa diojen ja negojen omistajaa. Vaiheet käydään yksityiskohtaisesti läpi. Myös kamera-asetukset. Kuvatiedostot. Ja nyt löytyy käyttöä tyhjille wc-paperirullillekin...
 • Instagram, jpeterf

HS, Talvi, jota ei tullutkaan. 1.4.2020. Kuvat näyttävät tämän talven tunnelmia Helsingistä. Kuvat klikkaamalla isommiksi. 36 kuvaa.

HS, Etulinjassa. 29.3.2020. Ylikuormittuneet lääkärit, hoitajat ja muu hoitohenkilökunta ovat sitä suurempia sankareita, mitä pidemmälle koronaviruspandemia etenee. Kuvakooste maailmalta näyttää huolen ja uupumuksen, mutta myös ihmisten kiitollisuuden. Kuvat klikkaamalla isommiksi. 22 kuvaa.

Hel.fi, Korkeasaaren eläimet ja opit tulevat kotiin. 31.3.2020. Eläintarha sulkeutui yleisöltä koronavirustilanteen varotoimena kaksi viikkoa sitten ja saman tien aloitettiin mietintä siitä, miten eläimet voitaisiin tuoda koteihin digitaalisen tekniikan avulla.

Vastakarva.fi.

 • Tiedostomuotosoppaan lusikka. 31.3.2020. Tiedostomuotojen lyhyt oppimäärä. 14 kpl tuttuja lyhenteitä. Jokaisesta selvitys.
 • Ikäviä uutisia vastakarvan lukijoille. 1.4.2020. Siitä vain kuvetta kaivamaan. Maksumuuri käyttöön. Mutta maksumuurithan ovat jo kaikkialla. Ei sen kummepaa.
 • Kurjuus kasvaa Keravalla. 31.3.2020. ...Katkeamaton jono etenee hitaasti kohti jakelupistettä, viimassa värjöttelevät huono-osaistet pitävät kasvonsa tiukasti peitettynä, eivät puhu, ja pitävät sosiaalisen kontaktin välttämiseksi pitkää välimatkaa toisiinsa, niin kohtalotovereita ja samassa veneessä olevia vaikka ovatkin... (Tehdäänkö näistä jonottajista koiranruokaa vai mistä oikein on kyse?)
 • Nuorennusleikkaus. 31.3.2020.
  • (lat.huom.: itse olen käynyt 3 - 4 kuukauden välein tukan leikkauttamassa, olisi pitänyt mennä tammikuun alussa taas, on vain jäänyt. Aikaisemmin aina myös parran leikkuu, mutta ostin viitisen vuotta sitten partatrimmein, nappiostos. Aina ihan lyhyeksi tukka. Nyt ei koronan takia halua parturiin(kaan) mennä. Eli kesään tai syksyyn mennessä tukan saanee sitten vaikka ponnarille. Tässä koronan ekassa aallossa voi jopa 40% suomalaisista saada koronan. En halua kuitenkaan olla mahdollisesti mukana tartuntaa levittämässä. Siksi kaikki kontaktit muihin kuin kotona oleviin lajikumppaneihin on minimoitu. Ihan absoluuttisesti, eihän siitä muuten hyötyä olisi. Olen sitten omalta osaltani parhaani mukaan säästämässä niitä tehohoitopaikkoja sairastuneille. Juuri niitä tehohoitopaikkoja, joista on muutamien viikkojen päästä kova pula. Saadaan tartuntahuippuja vähän madallettua. Vaikka itsellä ei ole niin väliä, niin entäs sitten muut...)

Rajala Blogi, Gorillapod: Grip it, Wrap it, Stand it. 31.3.2020. Uudistettu Gorillapod-mallisto jatkaa samoja tuttuja ominaisuuksia, jotka tekivät alkuperäisestä mallistosta huippusuositun valokuvaajien keskuudessa.

Kamerakoulu.fi, Jättivertailussa 40 erilaista väri- ja mustavalkofilmiä. 31.3.2020. ...Pekka Keskinen on ottanut haasteekseen kuvata ja testata mahdollisimman montaa erilaista kino- ja 120-filmiä. Hänen kirjoittamansa artikkelit muodostavat suuren tietopankin, joka helpottaa sopivan filmin löytämisessä. Pekan kokeilut kertovat mihin tilanteisiin kukin filmi sopii ja millainen niiden luonne on muun muassa kontrastin, rakeiden ja sävyjen osalta....

Mikrobitti.fi, 280 megapikselin digikamera alkaen 412 000 euroa – ”yritimme tehdä siitä mahdollisimman edullisen”. 31.3.2020. Jos 108 megapikselin kännykkäkamera ei riitä, aina voi kokeilla melkein puolen miljoonan euron hintaista huippulaadun ilmakuvauskameraa.

Ilta-Sanomat, Ruotsalaislehden palkittu valokuvaaja kuoli koronaan. 31.3.2020. Svenska Dagbladetin mukaan lehtikuvaaja Tomas Oneborg on menehtynyt koronavirukseen. 62-vuotiaana kuollut Oneborg ehti työskennellä lehdelle 34 vuoden ajan. Urallaan palkittu kuvaaja muistetaan esimerkiksi Tukholman vuoden 2017 terrori-iskun tapahtumapaikalla otetuista dramaattisista uutiskuvista.

Korona.

 • Yle, Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi. Päivitetty 23.3.2020.
 • Yle, Miten koronaepidemiaa hidastetaan? Näin Aasia onnistui ja Yhdysvallat ja Eurooppa mokasivat. 31.3.2020.
 • HS, Saksa aikoo selvitä ulos epidemiasta kännykkä­sovelluksen avulla – Suomessa viranomaisilla ei vastaavaa suunnitelmaa. 31.3.2020. Ei yksilöi käyttäjää tunnistettavasti, vain mobiilisovellus, vapaaehtoinen lataus. Huhtikuun loppuun mennessä Saksassa on tarkoitus tehdä 200.000 testiä päivässä.
 • Yle, Selvitimme, mistä hengityssuojaimia vielä saa – Tukku avaa verkkokauppansa kuluttajille, apteekit ja tavaratalot lupaavat täydennystä lähipäivinä. 1.4.2020. (klo 10:43: oli väärä linkki, nyt oikea.) Esim. Yliopiston Apteekki myy vain suoraan myymälästä, ei verkkokaupasta. Ja vain yksi paketti per asiakas.
  • Ya.fi, Kertakäyttöinen kasvosuojain, jossa on korvalenkkikiinnitys. YA suusuojus on iholle hellävarainen. Pakkaus sisältää 25 kappaletta kasvosuojaimia. Paketti 18,90 euroa. Ei näytä vielä, että olisi varastossa. Klo 9: Helsingin alueella saatavuus, vain Töölö. (saatavuuden näkee kun klikkaa tuotteen kuvan alle ilmestyvää "Katso ja osta". Ei siis nettimyyntiä ollenkaan. Varaaminenkaan ei onnistu.)
 • Mtvuutiset.fi, Onko suusuojuksista hyötyä vai ei? THL:n tutkimusprofessori: "Kun huolehditaan ensiksi siitä, että maskeja riittää lääkäreille, hoitohenkilökunnalle ja ambulanssikuskeille, niin...". 31.3.2020. – Kun huolehditaan ensiksi siitä, että maskeja riittää lääkäreille, hoitohenkilökunnalle ja ambulanssikuskeille, niin sen jälkeen ei ole mitään syytä estää sitä, että tavallinen kansalainen alkaa käyttämään kasvosuojainta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 4 Top Rainy Day Photography Tutorials For You To Try Today. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com.

Thom Hogan, What Level Are You? 31.3.2020. Enemmistö valokuvaajista joko aliarvostaa ja yliarvostaa taitojaan.

Lensrentals.com, blog, Photo and Video Products to Check Out During Isolation.

The Online Photographer.

 • The Photographer's Chair. YouTube-video. Miksi ja miten tämä korituolimalli (ns. riikinkukkomalli) on niin monen (tuhansia) lp-levyn kannessa... Jo paljon aiemminkin... Aika yllättävä internet-meemi.
 • Two Beauties. Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm ƒ/2.8 Macro. Sigma 56mm ƒ/1.4 DC DN "Contemporary".

Kamera & Bild, Backup på dina bilder: detta ska du tänka på – tips och skola. Skola. Aika perusteellinen artikkeli. Eilen oli World backup Day.

Fotosidan.se, Han vann Zeiss Photography Award 2020. Etelä-Korea, KyeongJun Yang. 9 kuvaa, Julie Chenin muutto USA:an Kiinasta, 12-vuotiaana.

Kamera & Bild, Apple ProRes RAW-stöd släppt för Windows 10.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Maaliskuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset