Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Heinäkuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Kesäkuu 2020

30.06.2020   (linkki) (eilen oli pvm unohtunut vaihtaa... Sivunlatausmääristä päätellen moni katsoi vain päivämäärää. Ei DCN:n etusivua eikä itse sisältöä...).

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus).
 • Mikä softa/appi IR-kuvauskäsittelyyn (Kuvankäsittely). Uusi ketju 4 viestiä. Tärkein oikeestaan olisi värien swappaus, IR- kuvaukseen. Tars toimia MACssa(Catalina, 64bit) ei haitaa jos jotenkin yhteensopiva ipadin kanssa. EI kk-maksuinen, edullisempi aina houkuttavampi.
 • Sony FE 24-105mm F4 G OSS (Optiikka). Tänään oli seikkailupuiston kuvaukset jossa kiivetään puissa ja liu’utaan vaijereilla. Zoomi pärjäsi hyvin kun etäisyydet vaihteli melkoisesti. Ei olisi mainitulla 35 1.2 lasilla tehnyt mitään.
  • Eikä tässäkään tapauksessa lasivalinta ollut laiskuudesta kiinni, vaan ihan käytännön sanelema juttu. Joten pidän kyllä mielipiteeni siitä että hyvälle zoomilla on useasti paikkansa ja muutenkin tuollaisen kiinteän valovoimaisen järkäleen ottaminen ”vertailukohdaksi” on yhtä kaukana kuin kaikki muumit lipputangosta.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Myyjä sanoi, että on normaalia että monista kuvanvakaajallisissa objektiiveista kuuluu ääntä liikuttaessa (vakaajan ominaisuuksiin kuuluu kelluva tai muuten vapaa linssiryhmä), kun virrat on pois päältä kamerasta. Testasin ja ääntä ei tosiaan kuulu, kun kamerassa on virrat päällä.
  • ...Näin monien objektiivien kohdalla on, mutta 200-600 kakkulastani ei kyllä kuulu kallistettaessa mitään ääntä, kun virrat on poissa päältä. Olisiko vakaajasi sitten herkemmällä kuin minun;-)
 • Canon EF 400mm f/5.6 USM, ääntä heilutettaessa (Optiikka). Käytetty.
 • (2020 - ) Sony a7S II seuraaja (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 11 viestiä.
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit). 54 viestiä.
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit). Nelosta on nyt tullut hetkonen mukana roikotettua, eikä uutta kerrottavaa hirveästi ole. Noita ilmeisiä eroja lukuunottamatta tämä on aika lailla samanlainen kuin kolmonen. ...
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Hienoja ja inspiroivia kuvafinalisteja, Sonyilla kuvattuina:...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Toinen kukolaukaisusetti. Tämä harmaasieppo pesii sanan seinustalla nojallaan olevan pöllin päällä, samassa paikassa vuodesta toiseen. Siitä on kuvia ollut täällä esillä joitain vuosia sitten. Tässä nyt kuitenkin niiden mielipaikalla ennen pesällä singahtamista
 • Valokuvanäyttely 360 astetta valokuvia ja runoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaikkiaan 8 salamakuvaa. Loppuviikosta näytti siltä, että lounais-Suomen alueelle syntyisi ukkosia. Kylmä rintama oli tulossa pohjoisesta, joka helteisen ilman ja merituulen avustuksella tulisi synnyttämään kohtalaisen voimakkaita ukkossoluja. Tuulta ei pahemmin ollut luvassa, joka tarkoitti, etteivät ukkoset olisi kovinkaan nopealiikkeisiä.
  • Aamulla keli oli hiostava. Katselin, kuinka ensin taivaalle ilmestyi vallinharjapilveä, tämän jälkeen korkeita kumpuja. Kello 14 alkoivat ensimmäiset jyrähdykset kaikumaan ilmassa. Katsoin sadetutkasta, että Turun suunnasta olisi tulossa mukava ukkossolu. Lähdin sitä vastaan, vaikkakaan se ei tuolloin salamoinut. Arvioin kuitenkin, että päästyään paremmin mantereen päälle, se vahvistuisi. Ja niin kävikin.
  • ...Kohta pilvi oli niin lähellä, että salamat iskivät alle kilometrin päähän ja pilvestä saapuva puuska alkoi heiluttamaan puita ja viljaa. Salamointi yltyi. Pilvi välkkyi noin kymmenen sekunnin välein ja repivä jyrinä oli lähes tauoton. Mahtavaa!
  • ...Salamointi alkoi pelottamaan, mutta odotin kuitenkin vielä hetken. Syöksyvirtaus näkyi alle kilometrin päässä. Se nosti tullessaan pelloilta ja tiestä pölyä.
  • ...Lopulta itsehillintä petti, otin viimeiset kuvat ja juoksin autolle.
  • Päästyäni kotiin olin aivan kuitti mutta onnellinen. Jännä, euforinen tunne saapui ja olin hetken kuin pilvissä. Olin juuri saanut kokea elämäni parhaan ukkosmyrskyn.

Valokuvataiteen museo. Kuva ois kiva -podcast. 14: Muotikuva. 16.6.2020. (jaha, alkuaan mainittiin että 13-osainen... mutta hyvä näin...). Kesto 25:12. Muotikuvaus: Marica Rosengård. Podcastin 14. jaksossa muotikuvaaja Marica Rosengård ja Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen keskustelevat muotikuvasta. Vieraina: Muotikuvaaja Marica Rosengård sekä Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen. Juontaja: Museon yleisötyön intendentti Erja Salo.

Olympus.

HS, Ralph Larmann on kuvannut musiikkimaailman suurimmat nykytähdet, ja suomalaisartistit ovat täysin vertailukelpoisia heidän kanssaan, hän sanoo. 30.6.2020. Saksalainen esitysvalokuvaaja Ralph Larmann on uratorpedo, jonka mielestä työ viihdebisneksessä on peli. Ralph Larmannin Stars On Stage -näyttely avaa Tampere-talon kesän.

Mikrobitti.fi, Microsoft julkaisi oman tiedostojenpalautussovelluksen. 29.6.2020. Windows File Recovery. Komentoriviltä käytettävässä työkalussa on tarjolla kolme erilaista toimintotilaa. Jokaisen niistä voi määrät etsimään vain tiettyjä tiedostoja, esimerkiksi jpg-valokuvia tai xls-laskentataulukoita. Palautusta varten koneessa pitää olla käytössä kaksi eri asemaa. Toiselta etsitään tuhoutuneita tiedostoja, toiselle mahdollisesti löytyvät tiedostot palautetaan.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. 29.6.2020. Viime viikolla Maikkari uutisoi tapauksesta, jossa 25-vuotias Tiina oli vienyt vanhan tietokoneensa Gigantin keräyspisteeseen. Hän yllättyi kovasti, kun kone olikin myyty Tori.fi-palvelussa ja uusi omistaja halusi tietää, mikä on Windowsin salasana.

 • Kun asiasta tuli uutinen, Gigantti päivitti yön aikana ohjeensa. Nyt niissä korostetaan selvästi, että dataa sisältävät laitteet tulee luovuttaa suoraan henkilökunnalle, eikä jättää vartioimattomaan pinoon tai rullakkoon.
 • Tarinan opetus on yksinkertainen: jos kierrätät tietokoneita tai puhelimia, tyhjennä itse niiden muistit ja levyt. Jos et osaa, irrota levy ennen palauttamista tai murskaa se vasaralla käyttökelvottomaksi. Älä luota siihen, että tiedostot pysyvät turvassa jos kone luovutetaan henkilökunnalle. Logistiikkaketju on pitkä ja sen varrella voi sattua jotain.

Älypuhelmista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, So Why did Olympus Fail? 28.6.2020. Vähän enemmän ja vähän syvemmältäkin. 10 vuotta, joista 9 vuotta tappiolla.

Digital Photography School, Sony to Potentially Announce Sub-$1000 Full-Frame A5.

The Online Photographer, Naming Things. Autot, ravihevoset, Olympus, valokuvalehdet.

Kamera & Bild, Lowepro släpper nya kameraväskor för proffsen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi, Vinkit Nifty Fiftyn hyödyntämiseen. 28.6.2020. Kokonsa puolesta Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivi on erittäin monipuolinen. Se kulkee vaivattomasti mukana kameralaukussa tai kameraan kiinnitettynä ja sopii niin potretti- kuin katukuvaukseenkin. Se löytyy jo monen kuvaajan kameralaukusta ja tarjoaa alotteleville harrastajille kivuttoman ensikosketuksen kiinteiden prime-objektiivien maailmaan. Miten tästä "nifty fifty"-objektiivista saa kaiken hyödyn irti?

Kauppalehti, Olympus aikoo lopettaa kameroiden valmistuksen – 84 vuotta valokuvauksen historiaa on tulossa tiensä päähän. 28.6.2020. Sopimuksen syntyessä kauppa astuisi voimaan vuoden loppuun mennessä. Kaupan kohteena oleva liiketoimintayksikkö pitää sisällään kameroiden lisäksi Olympuksen valmistamat ääninauhurit.

Yle Areena, Miten some on muuttanut valokuvan merkitystä, muotikuvaaja Samuli Karala? 16.6.2020. Ylen aamu. Video, kesto 10:53. Mikä rooli perinteisellä muotokuvalla on selfieaikana? Tätä on pohtimassa kansainvälisiin muotiraamattuihin kuvannut valokuvaaja Samuli Karala.

Kymen Sanomat, Luontokuvaaja tarvitsee kärsivällisyyttä, aikaa ja tuuria – Kolme konkaria kertoo kuvausvinkkinsä. 28.6.2020. Metsäretkelle kannattaa napata mukaan kamera ja katsoa luontoa hetken linssin läpi. Kameran muistikortille voi parhaimmillaan tallentua jotakin yllättävää. Sen tietävät luontoa ahkerasti kuvaavat Katri Tamminen, Markku Hakaniemi ja Lasse Oksanen.

 • Valokuvaaminen luonnossa on kaikille kolmelle rakas harrastus ja on ollut sitä lähes koko aikuisiän. He ovat kolmen vuoden ajan pitäneet Notskilla-blogia. Paikkoja on tähän mennessä blogiin kertynyt yli 300.

Avplus.fi, Älylaitteisiin saatavilla oleva Canon-valokuvausopas tarjoaa yksilöllistä sisältöä, haasteita ja inspiraatiota kuvaamiseen. 28.6.2020. Kameramallin, taitotason ja kiinnostuksen kohteiden perusteella räätälöidyt harjoitukset, oppaat ja vinkit kartuttavat kuvaajan taitoja ja auttavat herättämään kuvien tarinat eloon. Kätevät vinkit, helposti ymmärrettävä sisältö ja videot kulkevat mukana ja auttavat kuvaajaa tarpeen tullen. App Store ja Google Play. Ilmainen.

---(kertaus) Mynewsdesk.com, Älylaitteisiin saatavilla oleva Canon-valokuvausopas tarjoaa yksilöllistä sisältöä, haasteita ja inspiraatiota kuvaamiseen. 24.6.2020. Suomenkielinen. Räätälöidyt harjoitukset, oppaat ja vinkit. kätevät osiot myös järjestelmäkameran lisävarusteista ja objektiiveista. Voi lisätä myös oman kameramallin, kameran pikaopas kulkee taskussa älypuhelimeen ladattuna. App Store ja Google Play.

 • Suomen Canon, Facebook, Canon Live - Meet the Expert: Canon-valokuvausopas. 26.5.2020. Video, kesto 9:00.
 • (kertaus DCN uutiset 20.5.2020) Olli Turtiainen ja Teija Tamminen-Saremaa esittelevät Suomen Canonin uutta appia. Apple ja Android. Tabletti tai kännykkä. Erittäin perusteellinen esittely. Erityisesti tietenkin Canonin käyttäjille, mutta myös kaikenlaista yleistä valokuvaamisesta. Olli Turtiainen on ollut mukana sovelluksen kääntämisessä suomen kielelle. Sovellus on ollut jo muutaman vuoden saatavana, päivityksiä tulee koko ajana.
  • toimii myös kameran käyttöoppaana, kännykässä aina mukana
 • Canonin valokuvausopas. Ihan alkuun latauslinkit iOS:lle ja Androidille.
 • Sovelluksen nimi: Canon-valokuvausopas tai sitten Canon Photo Companion.

Mikrobitti.fi, Kivioja: Näemmekö miitissä vai tsuumissa? 28.6.2020. Kolumni. Etäkokousohjelmia.

Älypuhelimista.

 • Mikrobitti.fi, Photoshopin kehittäjältä uusi, ilmainen kuvankäsittelysovellus – efektit toimivat myös suoraan puhelimen kamerassa. 28.6.2020. Adobe yhdistää kännykkäkuvaukseen myös tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Photoshop Camera. Ilmainen. Android ja iOS.
  • Hienojen muotokuvien otto on erityisen helppoa automaattisen tunnistuksen ja vääristymien poiston ansiosta, kuten myös dramaattisten maisemakuvien napsiminen. Sovellus tunnistaa automaattisesti taivaan ja vaihtaa esimerkiksi pilvien tilalle hienon sinisen taivaan tai tähtitaivaan. Myös aiemmin kuvattuja tai puhelimeen siirrettyjä kuvia pystyy muokkaamaan.
 • Puhelinvertailu.com, Huawei AppGallery: mikä se on ja sovellukset. 28.6.2020. Huawei AppGallery kohtuullisen suuri sovelluskauppa, mutta se on edelleen pahasti jäljessä Google Playta ja Applen App Storea sovellusten määrässä mitattuna. Sovellusten määrä toki kasvaa jatkuvasti, ja mukana onkin monia suosittuja sovelluksia, kuten Telegram, TikTok, Snapchat, Tinder, Elisa Viihde, Yle Areena, Deezer, Ilmatieteen laitoksen sää ja Here WeGo -kartta.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com, This Month in Photography: June 2020. Mitä on tapahtunut tässä kuussa. Paljon linkkejä.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 7 Methods For Fixing Red Eye In Portraits. (Vuosia sitten eräs suomalainen numeron nimessään sisältävä lehti ihan tietoisestikin laittoi esille punasilmäisiä kuvia, haettiin autenttisuutta. Nykyistä käytäntöä tämän lehden osalta en tiedä... Punasilmäiset kuvat ovat nykyään ihan normi, joka puolella).

Earthboundlight.com, What Kind of Photographer Are You? 28.6.2020.

Fotosidan.se, Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka).
 • Tyhjää ja ohimenevää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vesisiipat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vesisiipat kaartevat kesäyössä.
 • Painukaa suolle! (#2, #3 ja sokerit pohjalla) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Kävelyllä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Siluettikuva.
 • Vanat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Häät tulossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuosia ennen Koronaa osuimme Kreetalla sattumalta yhden kukkulan huipulla olevaan kuppilaan ja siellä oli menossa häävalmistelut. Kylän kaikki naiset väsäsivät talkoilla ruokia juhliin. Äijien hommana oli tehdä ruokaa talkooväelle. Ja meidätkin pyysivät makoisalle keittolounaalle. Lisää:
  • Kuvien värimaailma on peräisin ajalta ennen kaihileikkausta ja osittain kuppilan keltaisista verhoista.

Sulantoblog, The BEST new Lightroom feature –ONE preset for every ISO. 19.6.2020. YouTube-video, kesto 8:52. It allows you to use only one preset to apply specific sharpening and noise reduction values to pictures taken at different ISO values.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 18.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Only JPEG for a week —Four tips for JPEG. 22.6.2020. YouTube-video, kesto 11:33. Here I share what I learned.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 18.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live Q&A. 17.6.2020. YouTube-video, kesto 1:55:20.

 • YouTube-kanavalla 32.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Lightroom Classic Tutorial 2020 - [My 5 FAVORITE Features]. 19.6.2020. YouTube-video, kesto 12:56.

 • YouTube-kanavalla 32.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Creative Photography TRICKS - [5 tricks that will help YOU]. 23.6.2020. YouTube-video, kesto 5:37.

 • YouTube-kanavalla 32.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

(kertaus) Peter Forsgård, Olympus Was Sold - [I Was WRONG!]. 24.6.2020. YouTube-video, kesto 7:30.

 • YouTube-kanavalla 32.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Lassi Kujala, Facebook.

Olli Kanerva, Grebe and dragonfly. 26.6.2020. Uikku ja lohikäärmekärpänen. Nesting of great crested grebes failed in the spring for some reason. One of the adults has been left in a reed to stay with the dragonflies. Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-14.

Iltalehti, Upeita otoksia! Jukka ikuisti laulujoutsenten kevään kuvien muodossa. 27.6.2020. Luontokuvaaja Jukka Pihlainen on seurannut kevään ja alkukesän ajan Jokelassa pesivää laulujoutsenpariskuntaa.

Yle, Retkeilijä tallensi uivan merikotkan videolle Lapin erämaassa – "Oliko se käynyt vain viilentymässä, kun oli kova hellepäivä?". 27.6.2020. Retkeilijä onnistui ikuistamaan uivan merikotkan videolle aivan lähietäisyydeltä. Video, kesto 0:26. (uintityyli on lähinnä perhosta, pää ei mene kuitenkaan veden alle).

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 6 Tips For Capturing Better Urban Landscapes.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com, Canon EF-M 11-22mm F4.5-5.6 IS STM sample gallery. Julkistettu jo 6.6.2013. Kroppikennoisille, Canon EF-M, polttovälivastaavuus 18-35mm. Paino 220g. Kuvanvakain, teho 3 stopplia. Pituus 5.8cm. Läpimitta 6.1cm. Suodinkierre 55mm. Softasta riippuen helppo korjata laajakulmapään vertikaalit suoriksi. Osa gallerian kuvista kuvattu uudella Canon EOS M6 II -rungolla. Suomen hintaluokka on 350 euroa. (suositeltava hankinta...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Mitä laitteita käytän kuvankäsittelyyn? Työpisteen esittely. 24.6.2020. Mitä läppäriä käytän kuvankäsittelyyn? 4K-kuvankäsittelynäyttö. Kaksi edullisempaa näyttöä kuvankäsittelyyn. Näytön kalibrointi. Piirtopöytä. Mitä kuvankäsittelyohjelmia käytän? Ulkoinen kovalevy.

Iltalehti, Huimat kuvat: Ossin valokuvausretki sai dramaattisen käänteen – joutui karhujen piirittämäksi. 26.6.2020. Luontovalokuvaaja Ossi Saarinen oli liikkeellä ystävänsä kanssa itäisessä Suomessa. Parivaljakko ajeli ympäri metsäpolkuja tavoitteenaan ikuistaa suomalaisen luonnon kuningas, karhu, luontaisimmassa elinympäristössään.

Olympus.

Yle, Viisi tähteä maksua vastaan – yhä useampi hankkii lisätienestejä kirjoittamalla tekaistuja arvosteluja nettikaupan tuotteista. 27.6.2020. Netistä ostava toivoo muiden asiakkaiden kirjoittamien tuotearvostelujen olevan totta. Toiveeksi se usein jää.

 • Tekaistuja arvosteluita esintyy ennen kaikkea Amazonin tai Googlen kaltaisten tunnettujen ja kansainvälisten myyntialustajen kautta myytävissä tuotteissa. Vilppiä käytetään kaikkialla maailmassa. Netin jättiläisille tekaistut arvostelut ovat valtava riesa.
 • Toiminta perustuu yleisimmin siihen, että tuotetestaaja tilaa ensin tuotteen itselleen kuin kuka tahansa asiakas. Tuotteen saapumisen jälkeen testaaja saa rahat takaisin sillä edellytyksellä, että hän on kirjoittanut tuotteesta viiden tähden arvostelun.
 • Suomessa ei vielä ole yleistynyt tapa, jossa yritykset esittävät korvauskanteita nettiasiakkaille, jotka antavat tuotteista, toimitusajoista tai kaupan palvelusta negatiivisen julkisen arvostelun.
 • lue myös Ylen artikkelin kommentit

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Arvostelussa Sony Xperia 1 II: Massasta erottuva 1 199 euron huippupuhelin. 26.6.2020. Sony Xperia 1 II on Sonyn ensimmäinen lippulaivamalli uuden sukupolven 5G-yhteyksillä. Puhelin on nyt saatavilla Suomessa 1 199 euron suositushintaan, joko violettina tai mustana värivaihtoehtona. 6,5 tuuman näyttö, 21:9 kuvasuhde, 4K-tarkkuus 3840 x 1644. Neljä 12 megapikselin takakameraa ZEISS-linsseillä. 8 megapikselin etukamera. Paino 181g. Xperia 1 II on paikoin mainio kamerapuhelin, mutta zoom-kuvaamisessa se ei ole parhaimmillaan. Telekameran kuvat ovat lähes poikkeuksetta melko pehmeitä.
 • Teknavi.fi, Testissä Sony Xperia 1 II: Massasta erottuva 1 199 euron huippupuhelin. 26.6.2020.
 • Mobiili.fi, Ei suuri yllätys: uusi iPhone SE jäi kauas kärjestä kameratestaajan rankingissa. 26.6.2020. Kameratestisivusto DxOMark on julkaissut testitulokset Applen aikaisemmin keväällä julkaisemalle iPhone SE:lle. Vähemmän yllättävästi Applen edullisin iPhone-vaihtoehto ei noussut rankinglistojen kärkeen, mutta tarjosi siitä huolimatta selvän parannuksen moniin Applen vanhempiin malleihin verrattuna.
  • Vuonna 2016 julkaistu ensimmäisen sukupolven iPhone SE ei koskaan päässyt DxOMarkin testeihin, mutta seuraavana vuonna julkaistu iPhone 8 keräsi DxOMarkin testissä 92 pistettä. Tähän verrattuna uuden iPhone SE:n saamat 101 pistettä ovat selkeä parannus ulkoisesti lähes identtiseen iPhone 8:aan. Myös parannusta vuonna 2017 julkaistuun iPhone X:een on tullut neljän pisteen verran.
 • Ilta-Sanomat, Tällainen on Suomen koronan jäljityssovellus – tulee syyskuussa. 26.6.2020. Sovelluksella ei ole vielä nimeä, mutta se on tulossa Applen ja Googlen virallisiin sovelluskauppoihin syyskuun alussa. Sovelluksen rajoitettu koekäyttö on suunniteltu aloitettavaksi elokuun alkupuolella.
  • Sovelluksen avulla varmistetun koronatartunnan saanut henkilö voi halutessaan ilmoittaa siitä sovelluksen kautta. Tällöin kantajan kanssa läheisesti tekemisissä olleet muut sovelluksen käyttäjät saavat tästä tiedon puhelimeensa ja ohjeet siitä, miten heidän pitäisi toimia. Kontaktien tunnistaminen perustuu langattomaan bluetooth-teknologiaan. Omasta tartunnasta ilmoittaminen on siis myös vapaaehtoista.
  • Iltalehti, Tällainen on Suomen koronasovellus: valmis syyskuussa – ”Suurin haaste kansalaisten luottamus”.
 • Tyyliniekka.fi, Kännykän lataaminen sähköautotyyliin pidentää akun elinikää. 26.6.2020. Ei täyteen eikä päästetä tyhjäksi. Eikä pikalatausta.
 • Mobiili.fi, Kuvavuoto: Tältä näyttää uusi Samsungin halpapuhelin Galaxy A01 Core. 26.6.2020. Ei tietoa, milloin julkistus.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR, Panasonic G100 Video: We go hands-on with a look at Panasonic’s new compact vlogging camera. Panasonic G100 tulee kauppoihin elokuun alussa. Runko, 12-32 mm zoom ja kuvauskahva maksavat noin 1000 euroa

The Online Photographer, Olympus R.I.P.? 26.6.2020. Mike ei ole löytänyt mitään erityistä sisäpiiriin tietoa. Syynä lienee se, ettei oikein kukaan tiedä, mitä tulevaisuudelta Olympuksen suhteen voi odottaa. Mutta aika hyvä aavistus monella taitaa olla (paitsi ikuisilla optimisteilla). Miken arvaus on, että 80%:n todennäköisyydellä kolmen vuoden päästä Olympuksen kameroita ja objektiiveja ei enää ole.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild, Vinnarna i Grand Prix etapp 2. Sivuston oma kilpailu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Liiketunnistin lepakkokuvailuihin (Digikuvaus).
 • Valokuvataiteen museo/kesä-20 (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). Linkki kesänäyttelyihin.
 • Värinhallinnan karvalakkimalli (sRGB) (Värinhallinta, ICC-profiilit).
 • Sony FE 24-105mm F4 G OSS (Optiikka). ...Nyt on yksi jakso lomaa takana, ja käyttelin melko ahkerasti seuraavia laseja: 12/2.8 fish-eye (hauska lasi kuvata rantaelämää perhepiirissä), Sony 28-75/2.8 (persoonaton luottolasini), 50/2.8 macro ja 70-300 telezuumi. Sekä Huawei P20Pro kännykkä. Kuvausaiheina oli henkilökuvaus ja sosiaalinen elämä perhepiirissä (myös eri-ikäisiä pikkulapsia mukana viilettämässä) sekä luontokuvaus mökillä. Välillä oli selllainen fiilis, että pitäis hankkia yleiskameraksi Sony RX10 ja pitää kinokennoisessa Sonyssa kiinni sellaisia erikoislaseja mitä RX10:llä ei voi toteuttaa.
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Unholaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kääkkä vastailee. Ja vähän kuviakin.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Painukaa suolle! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaskitsan (?) häntä muurahaisten ateriana. (piti lukea teksti kahteen kertaa).
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva. Viikko sitten keskiviikkona tuli tallattua melkein jopisalon ja Mafferin reviirille kameran kanssa. Vanha tuttu paikka edelliseltä ajelulta, silloin kävin yhdessä talossa, nyt emännän kanssa kolmessa. Kaikki saman ison tilan mailla. Kuvia sieltä tulee lisää tänne mut kun tuossa aiemmin kerroin että tulee mentyä aika heikossa hapessa oleviin rakennuksiin niin tuonne mentiin molemmat kun ensin olin hyppinyt ainoat suht lujat parrut esille sen lahomoskan alta. Osu onneks aina liki kohdalleen kengät eli en mennyt märkälahosta lattiasta pahemmin läpi. (jotekin silmää miellyttävät rappiovärit).
 • Pieni sininen hetki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Satukirjan kuvitukseen sopivaa aineistoa).

Petteri Hautamaa, Hukkareissusta ei tullut hukkareissu! 24.6.2020. Aikanaan tuli into piukassa kokeiltua karhujen sekä ahmojen kojukuvausta ensimmäisten lajikuvien saamiseksi. Ja olihan se jännittävää puuhaa, kun ensi kertaa näki ison otson löntystelemässä kuvausholleille! Nyt en ollut enää vuosiin käynyt suurpetojen kuvauskojuilla. Monesti kyllä mietin että pitää vielä joskus rontata se hunajalla sivellyillä karhutölkeillä lastattu ostoskärry jollekin hyvälle nallekojulle.

 • Kojukäyntien hintahaitari asettuu paikasta riippuen useimmiten jonnekin 130-230€ välimaastoon. Pääkaupunkiseudun näkökulmasta suurpetokojut sijaitsevat huitsin tuutissa, joten aikaa ja rahaa tarvitaan myös matkantekoon. Autolla ajaminen suuntaansa kun vie helposti 8-10 tuntia sijainnista riippuen. Ei suurpetokojuja löydy ihan muutaman sadan kilometrin säteeltä. Useimmiten on suunnattava Pohjois Karjala-Koillismaa-akselille kauas itärajan tuntumaan.
 • Kyselin jo aiemmin keväällä tuttavapiiristä kokemuksia susikojuista. Lassi Rautiaisen kojut saivat vilpittömiä kehuja ja eräs tuttava oli onnistunut kuvaamaan siellä vuosi takaperin sudet molempina kojuöinään. Pitkän linjan palkittu luontokuvaaja Lassi Rautiainen on pyörittänyt kaupallisia suurpetokojuja jo vuodesta 1988 asti: https://wildtaiga.fi/yritys/wildlife-safaris-finland/
 • Koronan takia kukin kuvaajaporukka sai omat kojunsa viidestä vaihtoehdosta. Pääsin itsekseni kaikkein oikeimmanpuoliseen jalaksilla varustettuun pikkukojuun. Se sijaitsi hiukka syrjässä muihin kojuihin ja ruokinnan pääpisteeseen nähden. Kolme keskimmäistä kojua olivat selvästi isompia, kaikista isoin pytinki menisi jo kesämökistä. Sami levitti noin 30-60 metrin etäisyydelle tarjolle ”erityisen kuvauksellisia” kirjolohenpäitä ja megasäkin koirannappulaa.
 • ...Olisikohan kello huidellut lähempänä yhdeksää, kun samainen karhu palasi uudelleen herkuttelemaan kirjolohenpäillä. Jupisin karhun ja korppiarmeijan syöneen kohta tarjoilut tyhjiksi, eikä susille jäisi mitään. Siinä samassa etsinkuvassa vilahti karhun taustalla harmaa hahmo....
 • Vasemman puoleisessa kopissa juhlittiin varmasti upeilla lähikuvilla, ilta-aurinkokin pilkahti sopivasti esille. Minun kojusta oli vielä vähän turhan pitkä etäisyys tapahtumien keskipisteeseen, mutta yritin raapia 200-600 millisellä + 1,4x telejatkeen suomalla 840 mm polttovälillä materiaalia.
 • Sigman 120-300 mm f2,8 on käsittääkseni markkinoiden halvin 300 milliin yltävä vakaajallinen f2,8 objektiivi. Mikäli 3,7 kg kokonaispaino ei tuota ongelmia, niin se on pätevä valovoimainen vaihtoehto. Varustin sen 1,4x jatkeella, jolloin syntyy mainio ”köyhän miehen 200-400 mm f4”. Minua hieman häiritsi jatkuvan tarkennuksen aiheuttama ”tärinätarkennus”. Samaa ihmettelin aikanaan jo Canonin kanssa, ilmeisesti Sigman tarkennusmoottorit liikuttelevat tarkentaessa linssejä vähemmän pehmeästi ja jatkuva tarkennus tuppaa sen kanssa sahaamaan tutisevasti....
 • ...Juttelin Samin kanssa koronan vaikutuksista asiakasmääriin. Kävi ilmi, että jopa 80% asiakaskunnasta tulee ulkomailta ja näille myydään toki muitakin palveluita, kuin petokojuja. Tänä kesänä on hyvä mahdollisuus hyödyntää vähäisemmät kuvaajamäärät ja samalla tukea kuvauskojuyrittäjiä pahimman asiakaskadon yli. Osa kojuyrittäjistä on jopa alentanut hieman hintoja, esimerkiksi SLV:n jäsenkortilla susiyölle tuli nyt hintaa kohtuulliset 150€.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Kojukuvausta Kuhmossa, osa 2: susien yö. 24.6.2020. Ensimmäinen kojussa vietetty yö ylitti jo kaikki odotukset moninkertaisesti, joten toiselle yölle ei ollut paineita nähdä mitään erikoista. Saimme mahdollisuuden vaihtaa kojua alueen oikeaan laitaan. Tartuimme tilaisuuteen: oikeasta kojusta pystyisi kuvaamaan paremmin hienolle tupasvilla-alueelle, jonka suunnasta sudet ja karhu edellisenä yönä saapuivat.

 • Toiseen kojuyöhön oli helpompi asennoitua kuin ensimmäiseen: osasimme jo odottaa, ettei ennen auringonlaskua tapahtuisi mitään erityistä. Osittaisen pilvisyyden ansiosta kojun sisälämpötila oli hieman inhimillisempi kuin edellisenä iltana. Alkuillasta jäi aikaa tähtäillä tupasvillojen keskellä hyppeleviä korppeja.
 • ...Susi tassutteli suoraan kohti kojuamme ja tuli lopulta niin lähelle, että kuvaan mahtui vain puolet päästä. Lähimmillään eläin kurkki kojun nurkalla noin metrin päässä kojusta.
 • ...Susien näytös jatkui pienen tauon jälkeen kello 3 aamuyöstä. Aurinko oli jo noussut pilvien takaa. Edellisenäkin yönä näyttäytyneet kaksi nuorta ruskeaa sutta tulivat seikkailemaan areenalle....

Rajala Blogi.

 • Nikon - Säästä Tänään. 25.6.2020. Nikon Säästä Tänään -kampanja on voimassa 15.6.2020 - 15.7.2020 välisenä aikana. Osta kampanjaan kuuluva Nikon Z -järjestelmäkamera tai Nikkor Z -objektiivi ja saat välittömän alennuksen! Alennus on jo vähennetty hinnasta, joten sinun ei tarvitse rekisteröidä tuotteita.
 • Ruokakuvien stailaaminen puutarhassa. 25.6.2020. Puutarha on yksi parhaista kuvausmiljöistä ruokakuvaukseen. Ulos rakennettu kattaus on tunnelmallinen ja luo tarinallisuutta ruokakuvaan. Luontaisesti kiinnitämme huomiota tarinoihin, joten tunteita herättävä tarinankerronta on myös hyvän ruokakuvan tärkeä tavoite. Tässä vinkkejä ruokakuvien stailaamiseen puutarhassa.

HS, Näin maailman uima­rannat ovat avautuneet korona­kevään jälkeen. 25.6.2020. Kuvakooste. 20 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Mobiili.fi, Panasonicin uudessa kamerassa käytetään Nokian kehittämiä ääniteknologioita – OZO Audio -lisensointi laajeni älypuhelimista kameroihin. 25.6.2020. Käytössä Panasonic-kamerassa on useita tuttuja OZO Audio -teknologioita: OZO Audio 3D mahdollistaa tarkan ja luonnollisen tilaäänen tallentamisen ja OZO Audio Zoom halutun kohteen äänen vahvistamisen, kun taas Audio Windscreen puhdistaa äänestä esimerkiksi tuulen aiheuttamaa taustakohinaa parantaen näin äänenlaatua kokonaisuutena.

 • Mikrofoneja Panasonic Lumix G100:ssa on kolme kappaletta. Tavoitteena on ollut tehdä äänentallennuksesta kameralla niin hyvätasoista, ettei ulkopuolisille lisävarusteille olisi tarvetta. Nokian mukaan ensimmäisenä laitteena markkinoilla Panasonicin kamera osaa myös säätää äänitarkennusta ja Audio Zoomin määrää perustuen kasvojentunnistukseen ja -seurantaan.

Ikinörtti, Erilainen kevät - taas opitaan uutta. 25.6.2020. Lopuksi: Monessa eri tilanteessa viime aikoina on tullut kysymyksiä puhelimen kaiuttimen käytöstä. Tässä vielä vinkkejä, miten kaiuttimen saa päälle vaikkapa, puhelun aikana.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR, Can Olympus thrive after the sale? A “photo brain trust” of top editors chews it over. IR kokosi joukon asiantuntijoita kertomaan kantansa ja keskustelemaan aiheesta. Aihetta käsitellään monelta kantilta. Kristallipalloa ei ole kenellekään, kuitenkaan. Ei hyvltä näytä, kuitenkaan.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 40 Lovely Butterfly Images. Voikärpäsiä.

Thom Hogan, 25.6.2020. Olympuksella on kuusi Micro 4/3 -systeemin kameraa nyt myynnissä, M1X, M5, E1, E10, PL10 ja Pen F. Viimeisen päättyneen kirjapitovuoden aikana näiden myynti oli 340.000 kpl. Tänä myynti on varmaan aika lailla edelleen vähentynyt. Viime aikojen ns. menestykset ovat rajoittuneet edullisimpiin malleihin (E10 ja PL10) ja Japaniin. Olympuksen kamerabisneksen hankkiva yhtiö JIP (Japan Industrial Partners) ei ole mikään kovin yritys. Oma rahaa sillä ei ole kovin paljoa käytössä. JIP ei sinällään ole kovin kiinnostunut kameroista. pääasia, että ei tule tappiota ja että voidaan luoda uusi yhtiö tai sitten myydä tuottavat osat muualle. Konica/Minolta ei myynyt kamerabisnestään kokonaan Sonylle, optiikan suunnitelu jätettiin itselle.

ePhotozine.com, How To Improve Your Travel Photography Portraits Instantly.

Digital Photography School, Getting Started with Layers in Capture One Pro.

Kamera & Bild, Olympus säljer sin kameraverksamhet. 84 vuotta kamera-alalla riitti. Ja kolme peräkkäistä tappiovuotta. Olympus kertoo puhelimien parantuneet kamerat yhdeksi syyksi. Ensimmäinen kamera Semi-Olympus I tuli markkinoille vuonna 1936.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Liiketunnistin lepakkokuvailuihin (Digikuvaus). 3 uutta viestiä.
 • Suosituksia YouTube kanaviin (Videokuvaus).
 • Sony FE 24-105mm F4 G OSS (Optiikka). Hankin tämän rIV:llä käytettäväksi yleislasiksi. Kuvanlaatu on todella puhdasta ja siistiä ilman sen kummempaa käpistelyä, ottaen huomioon että pikseleitä on reilut 6 kymmentä. 105mm päässä täydellä aukolla reunat pehmenee, laajispäässä ei niinkään. Vakaaja ja tarkennus käytännössä täysin äänettömiä.
 • Olympus lopettaa (Minolta, Olympus).
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit). ...Saapi nähdä. Nyt on tehty esisopimus. Olympus myy tappiollisen kamerabusineksen, mutta yrityksellä on muitakin toimialueita jotka lmeisesti jatkuvat entisellään. Varsinaisen kaupan jällkeen sitten nähdään miten homma jatkuu, säilyykö Olympuksen nimi jne.
  • Ostaja on pääomasijoittaja. Nuo eivät jää pysyvästi istumaan omistuksensa päälle. Muutamien vuosien sisällä varmasti tapahtuu jotakin. Hakevat tapaa myydä homma kannattavasti eteenpäin, kokonaisena tai paloina.
  • ...No nyt joutuu investoimaan yhteen tai kahteen uuteen runkoon. Kun niitä vielä saa.
 • Nikon Z kokemuksia leica M linsseistä (Järjestelmädigit). 24.6-20. 4 vk takana. Vieläkin printtaamatta kuvia. Toiminnallisesti vetovoima runkoon vain kasvaa. Aivan mainio tämän kautta päivittää uuden peilittömän olemus. Napsin hieman piparin reunoja kun en hanki uusia Z-opiskoja. Syntyy aistimus, että kenno on aivan mainio, vaikka katsoin kuvia vain etsimien ja näytön kautta. Sehän on todellisuutta useinmille, ehkä omakin tulevaisuuteni. Kenno varmaan onkin hyvä, vaikka sen rajoja en vielä ole itselle etsinyt vedosten muodossa...
 • Olympuksen vastavalosuojat (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Varjoja ja heijastuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Unholaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hautausmaa.
 • Teema: Perhoskuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Liekö tämä golfpallosilimäpartasuu kääriäisiä, pituus n. 1,324 cm? Pihanurmikolla näitä lentelee... Makro, Oly 45 mm + Raynox 250, sivusalamalla, käsvaralta kertalaaki.
  • Edit: on siis Chrysoteuchia culmella - harmoheinäkoisa. Kiitos pohjomalle tunnistuksesta!
 • Painukaa suolle! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänä aamuna kävin tyttären pojan kanssa Mieliäissuolla. Edes hyttyset eivät pahemmin kiusanneet.

Fin.afterdawn.com, Ikoninen kamerayhtiö lopettaa kameroiden kehittämisen – Älypuhelimet tuhosi bisneksen. 25.6.2020. Olympus aikoo myydä 84 vuotta toimineen kameraliiketoiminnan Japan Industrial Partnersille tämän vuoden loppuun mennessä. Parhaimmillaan digikamerat toivat Olympukselle rahaa kolme miljardia dollaria vuodessa, mutta viime vuonna liikevaihtoa kertyi enää vain 400 miljoonaa dollaria ja viimeiset kolme vuotta toiminta on ollut tappiollista.

Mynewsdesk.com, Älylaitteisiin saatavilla oleva Canon-valokuvausopas tarjoaa yksilöllistä sisältöä, haasteita ja inspiraatiota kuvaamiseen. 24.6.2020. Suomenkielinen. Räätälöidyt harjoitukset, oppaat ja vinkit. kätevät osiot myös järjestelmäkameran lisävarusteista ja objektiiveista. Voi lisätä myös oman kameramallin, kameran pikaopas kulkee taskussa älypuhelimeen ladattuna. App Store ja Google Play.

 • Suomen Canon, Facebook, Canon Live - Meet the Expert: Canon-valokuvausopas. 26.5.2020. Video, kesto 9:00.
 • (kertaus DCN uutiset 20.5.2020) Olli Turtiainen ja Teija Tamminen-Saremaa esittelevät Suomen Canonin uutta appia. Apple ja Android. Tabletti tai kännykkä. Erittäin perusteellinen esittely. Erityisesti tietenkin Canonin käyttäjille, mutta myös kaikenlaista yleistä valokuvaamisesta. Olli Turtiainen on ollut mukana sovelluksen kääntämisessä suomen kielelle. Sovellus on ollut jo muutaman vuoden saatavana, päivityksiä tulee koko ajana.
  • toimii myös kameran käyttöoppaana, kännykässä aina mukana
 • Canonin valokuvausopas. Ihan alkuun latauslinkit iOS:lle ja Androidille.
 • Sovelluksen nimi: Canon-valokuvausopas tai sitten Canon Photo Companion.

Pefc.fi, Metsän keisari valittu vuoden PEFC-luontokuvaksi. 23.5.2020. 2500 kuvan joukosta Vastuullisesti metsästä – valokuvakilpailun voittajat. Voittaja on Kimmo Kuisma upealla metsokuvallaan Metsän keisari. Toiselle sijalle kilpailussa sijoittui Riku Norakarin tunnelmallinen ja kesäinen riippukeinukuva Turun saaristossa ja kolmannelle sijalle upea talvimaisema Lapista Tarmo Kyllösen kuvaamana.”

 • Kilpailu pidettiin nyt neljännen kerran. Kulunut kevät, joka on vietetty eristyksissä ja ulkona liikkuen houkutteli suomalaisia lähettämään Instagramissa ennätysmäärän kuvia suomalaisista metsistä, kukista ja retkeilystä ja erityisesti metsäneläimistä hyönteisistä karhuun.
 • Valokuvakilpailuun osallistuu yhteensä 12 PEFC-organisaatiota Euroopasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Kuvasadosta valitaan valokuvat julkaistavaksi vuoden 2021 PEFC-kalenterissa. Kaikkia kilpailuun Suomessa lähetettyjä kuvia voi tarkastella Instagramissa tunnisteella #luontogram2020.
 • PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. PEFC-verkostoon kuuluu jäsenorganisaatioista ympäri maailman.

Helsingin Uutiset, T24: Tallinnan Fotografiskassa vieraili ensimmäisenä vuonna 400 000 ihmistä – Pentti Sammallahden ja Tom of Finlandin näyttelyt toivat paikalle runsaasti suomalaisia. 24.6.2020. Tallinnassa sijaitseva valokuvataiteenmuseo Fotografiska vietti yksivuotissyntymäpäiviään kesäkuun puolessa välissä. Avajaisvuoden aikana museossa oli 14 näyttelyä, joissa oli esillä yhteensä 1 117 valokuvateosta. Ensimmäisen aukiolovuoden aikana Fotografiskassa vieraili yli 400 000 ihmistä, joista puolet oli suomalaisia.

 • Parhaillaan Tallinnassa on käynnissä 28.6. saakka avoinna oleva Fotografiskan syntymäpäivänäyttely, joka levittää valokuvataidetta ympäri kaupunkia. Ulkoilmanäyttelyn teosten sijainnit sisältävän kartan löydät täältä.
 • Avajaisvuonna, tarkemmin sanottuna 7.9.2019 Fotografiskassa tehtiin myös kävijäennätys, kun museossa vieraili yhden päivän aikana 1 570 ihmistä.
 • Fotografiska Tallinn, in English.

Olli Kanerva, A camera walk. 24.6.2020. Yesterday evening camera walk at Lake Littoistenjärvi. Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-14.

Tivi.fi, Apple antaa käyttäjille lisää vapautta – linkit avautuvat kuten käyttäjä haluaa. 24.6.2020. Apple on vihdoin antanut periksi, kun uudessa iOS-versiossa iPhone käyttäjät voivat vaihtaa oletusselainta ja -sähköpostisovellusta. Käyttäjät voivat halutessaan vaihtaa Applen Safarin ja Mailin Googlen Chromeen ja Gmailiin. iOS 14 tulossa syksyllä.

Tekniikan Maailma, Etäturvaa kuvapuhelimella. 24.6.2020. Pikakoe: Lumo-kuvahoivapuhelin. Muistuttaa ulkoisesti puusta valmistettua valokuvakehystä, mutta kätkee sisäänsä helppokäyttöisiä turvapuhelintoimintoja. Laitetta on helppo käyttää, vaikka toimintakyky olisi jo heikentynyt. Lumon palveluun kuuluu puhelimen lisäksi kaikki oleellinen kuvapuheluyhteydessä tarvittava – valmiiksi asennettuna ja myös matkapuhelinliittymä. Lumo-kuvahoivapuhelin toimii myös wifi-yhteydellä, mutta kokeilussa käytimme puhelin-operaattorin 3/4g-yhteyttä.

 • Palvelun hinta: 59 €/kk sisältää ylläpidon ja asiakastuen. Perustamis- ja toimituskulut 39 €.
 • Laitteisto: Samsung Tab A2019, näyttö 10,1”, akku 6 150 mAh, 4g/3g-, bluetooth- ja wifi-yhteydet

Tivi.fi, Facebookin ulkonäkö päivittyy suuresti – vanhan näkymän saa takaisin yksinkertaisella tempulla. 24.6.2020. Facebookissa on käynnissä suuri käyttöliittymäuudistus. Osa käyttäjistä joutuu totuttelemaan tietokonekäytössä mobiililaitteille optimoitua muistuttavaan näkymään. Mikäli tämä uudistus ei miellytä, on paluu vanhaan suhteellisen yksinkertaisen tempun takana.

Älypuhelimista.

 • Helsingin Uutiset, Lidlin asiakkaat saavat myös etuohjelman –aiemmin kauppaketju pilkkasi kanta-asiakaskortteja. 24.6.2020. Lidl Plus -sovellus, digitaalinen asiakaskortti. Skannataan kassalla erilliseen lukijaan. Android, iOS. Voi käyttää myös ulkomailla: Espanja, Tanska, Itävalta, Hollanti, Slovakia ja Puola sekä Berliinin seutu Saksassa.
  • (vain 18 vuotta täyttäneille, 5 euron hyöty, aikaa käyttämiseen 15 päivää. Tarjoukset pitää aktivoida. Osoitetiedot voi jättää väliin. Email-osoite pitää olla, salasana. Puhelimeen tulee varmistuskoodi. Kokoa sovelluksella vähän yli 25 megaa).
 • Avplus.fi, Kolme parasta sääsovellusta. 25.6.2020. Ilmatieteen laitoksen sää. Yr.no norjalainen. Windy.com, erityisesti merenkävijöille, lentäjille ja muille ammattilaisille suunniteltu Windy.com on ylivoimaisesti paras sovellus lämpötilan ohella esimerkiksi tuuliolosuhteiden seuraamiseen. .
 • Mobiili.fi, Edullisempi OnePlus-älypuhelin tulee heinäkuussa. 24.6.2020. Ehkä 10.7.2020. Hinta voi olla reilustikin alle 500 euroa.
 • Tivi.fi, Koronasovellus floppasi totaalisesti: ”Kehittäjiä enemmän kuin käytöstä hyötyneitä”. 24.6.2020. Ranskalainen versio koronasovelluksesta on osoittautumassa täydeksi flopiksi. Kolme viikkoa ollut käytössä, 1.9 miljoonaa latausta, 68 on ilmoittanut koronatartunnasta. StopCovid-sovelluksen on tarkoitus tiedottaa automaattisesti, jos oma puhelin on ollut tartunnan saaneen henkilön puhelimen läheisyydessä. Kolmen viikon aikana tällaisia ilmoituksia on kulkenut järjestelmässä vain 14 kappaletta.
  • Kovin vahvasti eivät ole edenneet muidenkaan maiden koronasovellukset. Norja jäädytti hiljattain oman sovelluksensa täysin yksityisyydensuojaan vedoten. Britanniassa taas hylättiin oma kehitystyö ja päätettiin hyödyntää Applen ja Googlen tarjoamaa alustaa. Britannian lisäksi monissa maissa on päädytty Applen ja Googlen alustaan.

Photo.net, foorumi.

Panasonicilta uutta.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Canon to Announce Two Cameras, 5 RF Lenses on July 9.

ePhotozine.com, 5 Top Ideas To Improve Your Coastal Photography.

Kamera & Bild, Sommarvärmen – en fara för din kamera. Miten kuumuus?

Kamera & Bild, Google visar faktakontroll vid bildsökningar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Värinhallinnan karvalakkimalli (sRGB) (Värinhallinta, ICC-profiilit). 20 viestiä.
 • HELP löytyykö studiosalaman korjaajaa (DIY eli Tee-Se-Itse). Hensell compact 800 taisi kyllästyä välkkymään. Virrat tulee, ohjausvalot palaa, mutta salama ei syty. Putki näyttää kirkkaalta, ei mustumia.
  • Tai olisiko edistyneitä arvauksia viasta. Salama Kouvolassa. Apua kaipaava Effeuno
 • Olympuksen vastavalosuojat (Järjestelmädigit). 10 viestiä.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Synkkenevä aamu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Veikeä salama.
 • Lepakoita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vesisiippa lenteli kosken pimeimmässä paikassa,sillan alla. Yksikään kuva ei onnistunut,liian kaukana,liian lähellä,väärässä paikassa :)
 • Peilautuminen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Ilmaiset avustajat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (hoolla alkavat).
 • Tonskun sekamelskapäiväkirja 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tonskulus. Kommentit. Ja kaksi uutta kuvaa.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 9 uutta kuvaa. Miälettömät juhannuskarkelot oli taas kerran. Jos surettaa mennä viikonlopun jälkeen töihin niin on pakosti ollu melkosen hauskaa. Koko raina linkissä:
  • Vantraveller.fi, Päihänniemen Juhannus. 22.6.2020. Torstaista Sunnuntaihin nauttimassa keskikesän juhlasta Saimaan rannalla Päihänniemessä mitä parhaimmassa seurassa.
  • Vantraveller.fi, Etusivu.

Ville Suorsa (uudistuneet sivut ovat juuri avautuneet), Pyrähdys Pyhä-Häkin kansallispuistossa. 23.6.2020. Juhannusviikolla tein työreissun Keski-Suomeen, jossa minulla oli mahdollisuus käväistä nopeasti Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä. Pyhä-Häkkiä on monessa paikassa hehkutettu metsiltään yhtenä hienoimmista kansallispuistoistamme – ja tottavie se oli komeaa metsää. Viikkokausia surkeissa talousmetsissä ja risukoissa tarponeelle kansallispuisto tarjosi paljon katseltavaa ja ihmeteltävää. Ja sitä olisi ollut pidemmäksikin aikaa. Varsinkin lahopuiden, lahojen maapuiden ja hienojen kelojen määrä oli mykistävä. Eihän nykymetsätalouden siivoamissa metsissä ole enää lainkaan lahopuuta tai keloja…

Kamerakoulu.fi.

 • Valokuvauksen alkeet pähkinänkuoressa – aukko, suljinaika ja ISO-arvo. 22.6.2020. Tällä videolla käymme läpi valokuvauksen alkeet, eli aukon, suljinajan ja ISO-arvon. Kerromme käytännönläheisesti kuinka nämä kolme toimivat. Videon jälkeen sinulla on hyvä ymmärrys miten valotus toimii valokuvauksessa ja saat otettua ison harppauksen omassa kuvaamisessasi. Halutessasi pystyt lisäksi pikkuhiljaa siirtymään kuvaamaan kameran manuaaliasetuksilla, jossa näiden alkeiden sisäistäminen on erityisen tärkeää. Teksti ja kuvat.
 • Valokuvien varmuuskopiointi – yksinkertainen työnkulku. 23.6.2020. Valokuvien varmuuskopioinnista puhuminen ei ole se kaikista jännittävin aihe. Valitettavan usein kuulee kuitenkin kauhutarinoita hajonneista kovalevyistä ja menetetyistä kuvatiedostoista. Haluan tämän videon ja artikkelin myötä kertoa oman yksinkertaisen työkulkuni tiedostojen varmuuskopioinnista. Toiveenani on, että tämän jälkeen ottaisit varmuuskopioinnin vakavammin ja mikä tärkeintä rupeaisit toteuttamaan sitä säännöllisesti. Teksti ja kuvat.

Mikrobitti.fi, Google-hakujen faktantarkistus laajenee valokuviin. 23.6.2020. Kuvia haettaessa jonkin hakutuloksen alle voi ilmestyä ”Fact check”-teksti. Kyseisen kuvan avaamalla silmiensä eteen saa lyhyen tiivistelmän kyseiseen kuvaan liittyvästä faktantarkistuksesta.

Museovirasto.fi, Itämeri.fi ja Meriopas.fi – matkaoppaat merelle ja pinnan alle. 22.6.2020.

JAS Blogi, Ikkunoita päin. 23.6.2020. Itseäni on inspiroinut jo pitkään sisällä kuvaaminen siten, että kuva-alalla on ikkuna josta näyttää ”valuvan” valoa kunnolla. Tässäpä yksi toteutus aiheesta lähes kokonaan ilman itse tuotettua valoa…

Ilta-Sanomat, Vanhentunut ja turvaton ohjelma kummittelee yhä monessa tietokoneessa – valmistaja kehottaa poistamaan heti. 23.6.2020. Adoben Flash. Adobe lopettaa Flashin päivitykset ja tuen 31.12.2020. Kehottaa kuitenkin heti poistamaan ohjelmiston koneilta. Poista Flash Player heti. Syynä jo vuosia jatkuneet tietoturvaongelmat.

 • Vuosia sitten (ei niin montakaan vuotta) oli tapana monella valokuvaajalla ja valokuvakilpailusivuilla tehdä toteutus Flashilla. Taisi olla teettäjän ja tekijän mielestä taiteellisen ja hienon näköistä. Ehkä käyttäjänkin mielestä ensimmäisellä kertaa, mutta sen jälkeen ei enää. Yksi ongelma oli esimerkiksi se, että ei voinut tehdä linkkiä millekään alasivulle. Toinen sitten se, että hakukoneet eivät löytäneet Flash-sivuja. Onneksi Flashilla tehtyjä sivuja ei enää paljoa näe.

Vantaan Sanomat, Heurekaan pääsee pian Museokortilla. 23.6.2020. Tiedekeskus Heurekaan pääsee heinäkuun alusta alkaen Museokortilla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 80+ Black Photographers Come Together for a Historic Print Sale.

Digital Photography School, 7 Surprising Photography Facts You Probably Didn’t Know.

 • Fact #1 – All in the name
 • Fact #2 The Kodak Moment
 • Fact #3 – The first selfie
 • Fact #4 – One small step
 • Fact #5 – The first photo book
 • Fact #6 – The most viewed photograph
 • Fact #7 – Camera eye

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • Improve Your Battle Re-Enactment Photography With These 6 Simple Tips.
 • Nikon D6 Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 4.9.2019. Korona hidasti myyntiin tuloa. Perinteisten peilijärkkäreiden uusi Nikonin lippulaivamalli. Urheilu- ja action-kuvaajille suunnattu. 20.8 megapikseliä (sama kuin Nikon D5), mutta uudella prosessorilla saatu lisää vauhtia. Purskekuvaus 14 fps. Live view (äänetön) täysi tarkkuus 10.5 fps. 8 megan tiedostot 30 fps, 2 megan tiedostot 60 fps. Perus-ISO 100 - 102.400. Laajennettu ISO vaatimattomasti 3.200.000. Ehkä isoin muutos kuvaajalle on täysin uusi automaattitarkennus. Vaikka tarkennuspisteet 153 -> 105, niin Nikonin mukaan 1.6x tiheämpi kuin Nikon D5. Keskellä -4.5EV, muualla -4EV. Video edelleen 4K/30p, nyt focus peaking (terävinä toistuvat kohdat huomiovärillä, ääriviivojen korostus ja suurennus tms.) ja optio MP4:lle. Ensimmäistä kertaa Nikon pro-sarjalainen, jossa ei ole Compact Flash -korttipaikkaa. Kaksi XQD / CExpress -korttipaikkaa. Maksimivalotusaika 30 min, erikokoisia ja eritarkkuuksia jpg-tiedostoja valittavissa korttipaikoihin. Sisäänrakennettu Wi-Fi + Bluetooth, samoin GPS. Gigabitin etherner (myös Nikon D5), nyt 15% nopeampi. Paino 1440g (1405g). Aika rajatulle joukolle suunnattu kamera. Muiden kuin ammattikuvaajien voi olla vaikeaa perustella vanhan D5:n päivittämistä. Nikon ei ole (tietenkään) enää kovin panostanut vanhaan peilitekniikkaan.
  • kiinteä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.359 miljoonaa pistettä. Yhdellä latauksella ottaa 3580 kuvaa.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, How to Pack Photo Prints for Mailing or Shipping. Valokuvaajat syyttävät usein kuljetusta, jos printit eivät tulekaan perille priimakunnossa. Mike on välillä käyttänyt ihan tähän tarkoitukseen tehtyä salkkua, $157.70. Mukana on ollut valmis maksettu palautusosoite tyhjälle salkulle, aina on kuulemma palautettu. Joihinkinn postituksiin tämä sopii hyvin.

Fotosidan.se, The Frame - tv som smälter in bland tavlorna. Perinteisen taulun näköinen tv. Taulun kehyksetkin. Ja paspatuuri. Tunnistaa liikkeen, rupeaa näyttämään kuvaa tai kuvia. Samsung valmistajana. Mukauttaa värikylläisyyden ja kontrastin huoneen valaistuksen perusteella. Koot 32 tuumaa - 75 tuumaa. Hinnat 5990 kruunua - 29.990 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Kojukuvausta Kuhmossa, osa 1: ahman, susien ja karhun kohtaaminen. 22.6.2020. Olen retkeillyt useasti mahdollisimman syrjäisissä paikoissa, erityisesti Itä-Suomen salomailla. Yhtenä haaveenani on ollut kohdata jokin maamme suurpedoista villissä luonnossa, edes vilaukselta kaukaa.

 • Olen päässyt hiihtelemään tuoreilla suden, ahman ja ilveksen jäljillä ja kahdesti on karhunkin tassunpainaumia näkynyt. Kerran Itäkairassa otsalampun valokeilaan osui kiiluva silmäpari, joka saattoi kuulua jollekin suurpedolle. Sen lähemmäksi en ole kuitenkaan päässyt, kuvaamisesta puhumattakaan.
 • Varmimpia paikkoja nähdä suurpetoja muualla kuin eläintarhassa ovat itärajan kaupalliset kuvauskojut. Niistä otetaan noin 99,9 % kaikista Suomen karhu-, susi- ja ahmakuvista. Vaikka viihdyn luontokuvaajana enemmän omilla poluilla, ajattelin, että olisi hienoa edes kerran elämässä nähdä jokin suurpedoistamme.
 • Koronakevät oli käytännössä tehnyt mahdottomaksi kansainvälisten kuvaajien vierailut, joten kojuissa oli vielä hyvin tilaa tehdessäni parin yön mittaista varausta alle kuukautta etukäteen. Kojujen koot vaihtelevat askeettisista 1-2 hengen pikkukopeista useamman hengen luksuskojuihin. Lähdin matkaan kahdestaan kuvauskaverini kanssa, joten mahduimme hyvin pienimpiin kojuihin.
 • Paikalla oli sattumalta samaan aikaan maamme eturivin luontokuvaajia: viereisissä kojuissa päivystivät Tuomas Heinonen ja Emilia Milonoff sekä Jari ja Kaisa Peltomäki. Heidän kuviaan voi seurata esimerkiksi Instagramista: ...

Sttinfo.fi, Kansallismuseon Kesäpihasta Helsinki Photo Festivalin päänäyttely- ja tapahtumapaikka. 16.6.2020. Kansainvälisen juryn valitsemat valokuvateokset ovat nähtävissä museon pihapuistossa ja museota ympäröivässä muurissa heinäkuusta syyskuuhun. Pääseminaarissa ammennetaan oppia Arno Rafael Minkkiseltä ja Stefan Bremeriltä.

 • Kansallismuseo toimii vuonna 2018 perustetun kansainvälisen Helsinki Photo Festivalin päänäyttely- ja tapahtumapaikkana Nordic Villagena 7.7.–30.9.2020. Pääosin ulkotiloissa järjestettävä festivaali sopeutuu hyvin myös korona-pandemian edellyttämiin rajoituksiin.
 • Helsinki Photo Festival

Orraine.blogspot.com, DJI Mavic Mini - pieni drone hyvällä kameralla. 22.6.2020. DJI Mavic Mini. Tällainen drone tuli hankittua. Tässä siitä käyttökokemuksia ja vertailua DJI Sparkiin, jonka myin viime kesänä pois. Ostin peruspaketin, jossa on DJI Mavic Mini -drone, ohjain ja varapropellit. Uskoisin, että useimmille tämä on riittävä paketti. Lisäksi tarvitaan vain nopea microSD-muistikortti.

 • DJI Mavic Minin sai lentokuntoon ilman minkäänlaisia ongelmia. Aikoinaan DJI Sparkin käyttöönotto oli yhtä tuskaa. On toki syytä mainita, että nyt puhelimena on iPhone XR. En tiedä miten olisi onnistunut Androidilla.
 • Kamera. Mavic Minissä on kunnon 3-akselinen gimbal. Vaikka drone on ilmassa epävakaampi kuin Spark, niin videokuva on silti gimbalin ansiosta erittäin vakaa. Myös still-kuvat ovat omaan silmään parempia kuin Sparkin kuvat. Mavic Minin kamera on erittäin hyvä ja 2.7K-tarkkuus on minulle riittävä.
 • Suomen hinta on 399 euroa (jonkinlainen ale...).

Yle Kuopio, Onko sinulla riistakamera tai kuvaatko yrityksesi pihaa? Poliisi: kamerakartasto voisi nopeuttaa rikosten tutkintaa. 22.6.2020. Poliisille on tihkunut nihkeästi tietoa valvontakameroista. Kuvaatko kesämökkisi ympäristöä riistakameralla? Poliisi on kiinnostunut yksittäisistäkin valvontakameroista myös haja-asutusalueilla, sillä kuvien avulla ratkotaan nykyään monenlaisia rikoksia.

 • Tavoitteena olisi, että poliisin kamerakartastossa olisi maan kattavasti valvontakamerat yhteystietoineen, mikä helpottaisi ja nopeuttaisi rikosten tutkimista.
 • – Kuopiossa kaupungin kameroiden avulla on ennaltaehkäisty ja ratkaistu rikoksia jo parikymmentä vuotta. Samoin Joensuussa, kertoo Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista. Mutta kartalla on paljon aukkoja. Esimerkiksi Itä-Suomessa on kuntia, joista ei ole ilmoitettu poliisille yhtään kameraa. Kyseessä ei ole haluttomuus auttaa, vaan tiedon puute.

Suomen Nikon, Kesätarjoukset. Nikon Z-edut. Voimassa 15. kesäkuuta 2020 – 15. heinäkuuta 2020 Nikon Storessa sekä kampanjaan osallistuvilla valtuutetuilla Nikon-jälleenmyyjillä.

Mobiili.fi, Apple panostaa yksityisyyteen – tulossa sovellusten yksityisyyskortit App Storeen ja mahdollisuus kieltäytyä sovellusten mainosseurannasta. 22.6.2020. Apple esitteli tänään seuraavat, päivityksenä syksyllä julkaistavat käyttöjärjestelmäversionsa iOS 14:n, iPadOS 14:n, tvOS 14:n watchOS 7:n ja macOS Big Surin. Uusissa käyttöjärjestelmäversioissa Apple lisää entisestään panostuksiaan myös käyttäjien yksityisyyden kunnioittamiseen ja sitä suojeleviin toimintoihin.

 • Kaikkien iOS- ja iPadOS-sovellusten tulee jatkossa kysyä käyttäjältä lupaa seurantaan mainostarkoituksissa. Käyttäjät voivat siis myös kieltäytyä erikseen osana sovelluksia olevista mainosseurantaohjelmistoista.

Älypuhelimista.

 • HS, Kun aurinko porottaa, moni kännykän käyttäjä tekee virheen – Nämä 10 faktaa puhelimen käytöstä on hyvä tietää kuumalla säällä. 22.6.2020. Tilaajille. Kohtuuperusteellinen artikkeli.
 • Mobiili.fi, Sonyn 1 199 euron Xperia 1 II -huippupuhelin tuli myyntiin Suomessa. 5G. 6,5 tuuman OLED-näyttö. 21:9 kuvasuhde, pitkuliainen. Pääkamera, ultralaajakulmakamera ja telekamera ovat Xperia 1 II:ssa edelleen edeltäjänsä tavoin kaikki kolme tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Zeiss. Pääkamera ja telekamera ovat varustettu optisella kuvanvakaimella. Uutena kamerana Sony on lisännyt mukaan 3D ToF -syvyyskameran.
 • HS, Korona­tartuntojen jäljitykseen tarkoitettu mobiilisovellus etenee, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta näytti vihreää valoa lakiesitykselle. 22.6.2020. Vapaaehtoisen mobiilisovelluksen ladannut käyttäjä saisi tiedon koronavirukselle altistumisestaan sovelluksen välityksellä. Ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan 31. elokuuta 2020 ja olla voimassa 31. maaliskuuta 2021 saakka.
  • Sovelluksesta tulee vapaaehtoinen ja maksuton. Sen käyttö tosin vaatii älypuhelimen.
  • Mobiilisovelluksen ladannut käyttäjä saisi tiedon mahdollisesta koronavirukselle altistumisestaan mobiilisovelluksen välityksellä.
  • Sovelluksen avulla tieto menisi myös niille altistuneille, joita viruksen kantaja ei tunne tai muista tavanneensa. Heidät voitaisiin tavoittaa nopeammin ja tehokkaammin, toki sillä edellytyksellä, että he itse päättäisivät jakaa tiedon altistumisestaan terveydenhuollon toimijoille.
  • Käyttäjä voisi välittää sovelluksesta saamansa tiedon mahdollisesta altistumisestaan terveydenhuoltoon ja saada tietoa siitä, miten hänen tulisi toimia.
  • Laissa säädetään myös tietojärjestelmän käytön yhteydessä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä ja niiden suojasta. Tietojärjestelmän avulla ei aiota kerätä paikkatietoa eikä sen avulla yhdistetä tartunnan saanutta ja mahdollista altistunutta tunnistettavasti toisiinsa.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Back to Basics: Everything You Need to Know for Choosing the Right Tripod.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan, 22.6.2020. Korona. Ei-ammattilaiset heräsivät pari viikkoa, emailiin rupesti taas tulemaan kysymyksiä. Ammattilaiset vielä kuulostelevat.

The Online Photographer, WHY Work Hard? (Part 3 of 3).

Kamera & Bild, Bilder av coronakrisen blir nu museiföremål. Göteborgin kaupunginmuseo.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvauskeikkojen peruuntuminen koronan takia (Sana on melkein vapaa). 53 viestiä.
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). Huh. Sopivasti ehdin juuri Juhannusruuhkan alta pois. Pääsin kotiin, ja kokeilin, että josko nyt jo olisi tullut Huawei P20Pro puhelimeen Android 10 päivitys...Ja ihme kyllä - siellähän se odotti latausta! Vihdoin ja viimein. Tosin puhelin ei vieläkään ilmoittanut sitä automaattisesti vaan kokeilin etsiä päivitystä Huawein "Hicare" sovelluksen kautta puhelimesta.
  • Iso päivitys. Reippaasti yli 4 gigaa. Ja puhelin asensi sitä hyvän tovin. Mutta kaikki sujui ongelmitta, eikä puhelin hukannut mitään päivityksen tuloksena.
   Ulkoasuun tullut jonkinverran muutoksia ja ilmeisesti myös puhelimen tiettyjen sovellusten käyttöön. En ole vielä ehtinyt testailemaan kuinka merkittäviä muutoksia on...Myös sen tärkeimmän, eli kamerasovelluksen ulkoasu muuttunut hieman. Mutta ainakin näin äkkiseltään kameran toimintoihin ei muutoksia.
 • Ali skulaa taas ja kusti polokee... (Ulkomailta ostaminen).
 • Värinhallinnan karvalakkimalli (sRGB) (Värinhallinta, ICC-profiilit).
 • camera RAW värit sony 6300 kuvia muunnettaessa (Kuvankäsittely).
 • Canon 7D MarkII (Canon). Jos paikka on Compact Flash kortille, niin eihän vaan ole kamerasta liittimen pinni vääntynyt. Canoneissa on tosin hyvät CF-korttien paikat, toisin kuin monessa kortinlukijassa.
 • Mitähän tästä tulee? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja yksi kuva, Käsivaralta makroa, hohtavan nippelin (ilmeisesti entinen toukan jalka) kohdilta (nimim. tärinäkäsi).
 • TEEMA: Orava (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Käpyjä penkomassa kesähelteellä puolitalviturkissa niin että pölisee.
 • The Doors, part 9. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • 188/366 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...nyt, kesäpäivänseisauksena, projekti on puolivälissä.
 • Tonskun sekamelskapäiväkirja 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaikkiaan 8 kuvaa. Jos alottelisi uuden säikeen, sekaan saattaa eksyä vähän muunlaistakin kuvailua luontojuttujen lisäksi - pitkästä aikaa. Aseistus (ellen toisin mainitse) edelleen suunnilleen sama kuin ennenkin, mitä sitä riittävän hyviä uusimaan:
  • Canon 5Dclassic, kaikkien aikojen niukin ja yksinkertaisin kinodigi.
   Canon EF 17-40L, kaikkien aikojen parjatuin laajakulma L-sarjan zoomi :(
   Canon EF 100 2.8L macro, kaikkien aikojen paras macro
   Canon EF 100-400L II, kaikkien aikojen paras telezoomi

   Jonkinverran tässä keväänaikana tullu innostuttua kuvailemaankin rempseästi:

Sulantoblog, Best Camera Lens Combination –my favorite lenses for Lumix G90 and G9. 16.6.2020. YouTube-video, kesto 12:34.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 18.600 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, How can I HELP you? - [Welcome to the Channel]. 16.6.2020. YouTube-video, kesto 7:06. Tarjolla ihan henkilökohtaista (ja muutakin opetusta). Maksua vastaan. Workshop netissä.

 • YouTube-kanavalla 32.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Tuomasheinonen.com, Kuvausreissu Wildlife Safaris Finlandin kojuille Kuhmoon. 21.6.2020. Suuntasimme kesäkuun puolessä välissä Kuhmoon mökkeilemään ja pyöräilemään, siinä ohessa vähän saunottiin ja syötiin. Rennon viikonlopun jälkeen lämpömittarin näyttäessä +25-27 astetta oli hyvä suunnata kojuille. Olimme sopineet Lassin ja Annen kanssa, että tullaan heitä moikkaamaan Kuikan kämpille. Instagrammin perusteella susiakin oli ollut hyvin liikkeellä, joten olimme toiveikkaita.

 • Kuvauspäivien välissä nauhoitin lyhyen haastattelun Lassista, joka kertoi mm. miltä koronakesä 2020 näyttää ja miten se vaikutti heihin. Koko haastattelu videon muodossa julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Alla olevalta videolta käy ilmi tärkein, nyt on tilaa kojuilla.
 • Julkaisin Facebookissa sekä Instagrammissa kuvan karhusta ja sudesta Juhannus tervehdykseksi, minkä otin sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä kello 01.32.
 • Kuva keräsi paljon tykkäyksiä ja kommentteja Facebookissa Suomen Luonnonvalokuvaajien ryhmässä. Ylläpito pääsi poistamaan epäasiallisimmat kommentit. Kuvan huomiosta kiinnostui myös Ilta-Sanomat, joka teki pienen jutun kuvasta. Sen artikkelin kommentit onkin ihan eri kamaa, missä vihaajat pääsee kasvottomasti kertomaan mielipiteensä. On noita privaviestejäkin muutama tullut.
 • Onneksi kuitenkin valtaosa nautti kuvasta ja se toi heille iloa, mikä oli ka on kuvan tarkoituskin.
 • Ilta-Sanomat, Tuomas pääsi osaksi maagisen kesäyön taikaa – katso mykistävä kuva suden ja karhun sopuisasta tapaamisesta. 20.6.2020.
 • Iltalehti, Yli kuuden tunnin hiostava odotus palkittiin – uskomaton kuva sudesta ja karhusta tallentui Tuomaksen kameraan. 21.6.2020.
 • Tuomasheinonen.com
  Facebook, Valokuvaaja Tuomas Heinonen
  Instagram, tuomasheinonenphotography

Yle Areena, Miten syntyvät tunteikkaat keikkakuvat, valokuvaaja Joanna Tzortzis? 11.6.2020. Musiikin näkijät -sarjaa. Kuunneltavissa toistaiseksi. Kesto 14:06. Joanna Tzortzis on nykymedian monitoimi-ihminen, jonka ammattitaitoon kuuluvat niin artistien haastatteleminen kuin keikkojen kuvaaminen. Tzortzisin oma musiikkimedia on Musiikkiblogi.fi, johon hän tuottaa itse sisällön artistiesittelyistä soittolistoihin. Omatoiminen työ on saanut kiitosta niin artisteilta kuin Suomen musiikkialalta, ja työ on vienyt mukaan myös Emma-gaalan tuomaristoon.

 • Joanna Tzortzisin kanssa syvennytään keikkakuvaamisen ihanuuteen. Millaisiin asioihin keikkakuvaaja kiinnittää huomiota saadaakseen parhaat otokset artisteista? Toimittajana Raine Laaksonen.

HS, Anna tekoälylle kynällä hahmotelma kasvoista, ja se taikoo siitä valokuvan hetkessä. 20.6.2020. Tekoäly laskee kasvojen osien tunnusmerkit. Siten se yhdistää ne fotorealistiseksi kuvaksi. Kiinan tiedeakatemiassa tutkija Lin Gao koulutti tekoälyn julkisesti saatavilla kuvilla. Niissä oli noin 17 000 kuvaa kuuluisuuksista. Tutkimuskäytössä vielä.

HS, Mystiset paikat. 19.6.2020. Tilaajille. Vanhan kansan tuntemien uhripuiden, kyöpelinvuorien, pirunporttien ja lähteiden äärellä voi yhä tavoittaa mystisen tunnelman. Valokuvaaja Sanna Liimatainen kiersi Suomea ja kuvasi luonnon pyhiä paikkoja.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Rescued Chickens at Home with Their People. Jaa-

Digital Photography School, Great Photoshop Tools to Edit Backgrounds in Images for Online Use.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, Adobe June Updates. 21.6.2020.

The Online Photographer, Sunday Support Group: A Peculiar State. Kaikenlaista. Alkaen koronasta.

Fotosidan.se, Analogheld - säker förvaring för dina filmrullar. Start-up yritys, keskittyy filmikuvaajiin. Metallilaatikkoon mahtuu neljä 120-filmirullaa. 100 kruunua. Myöhemmin tulee myös laatikko 35mm filmirullille.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Suosituksia YouTube kanaviin (Videokuvaus). 7 kanavaa ja lyhyet luonnehdinnat.
 • Värinhallinnan karvalakkimalli (sRGB) (Värinhallinta, ICC-profiilit). 11 viestiä. Ensimmäinen viesti vuodelta 2011. Sen jälkeen ei ole paljoa värinhallinnassa tapahtunut.
 • camera RAW värit sony 6300 kuvia muunnettaessa (Kuvankäsittely).
 • Aamulento (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tyhjää ja ohimenevää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kun vihertää... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lähikuvaa lehdyköistä, kun kerran kesä on... harvemmin näitä talvisaikaan... ; ) Sivusalamalla, Oly 45 mm + Raynox 250.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Tiistaina ajeltiin siellä täällä ja nämä siltakuvat on Ruskon Kirkkotien alkupään luota jossa virtaa Ruskojoki.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Mutta tänään selvis ihan omin silmin tikanpojan eväät. Olin puuvajan maalauksessa - ahne ko oon ni rosenttitunneilla tietysti - ko vaimo huuteli kattomaan. Naapurin ajoluiskassa oli tikanpoikanen, ei varmaan kovin kauaa vielä pesäkolon ulkopuolella ollu. Tasajalkaa pomppi siitä metsän puolelle, ja niin vaan luonto alko vetää puuhun sitä! Vähän yritti nokalla koputtaakin puuta, ja osas kaivella jotain kaarnan koloista. Sitte jo petti hermo miulta, ja lähin sisältä kameraa. Kun tulin takasin, lähti tikanpoika oksaltaan, mutta vain naapurin pihhaan. Naapurit juhannustaan viettämässä vilvoittavien vesien ääressä, ni uskalsin mennä perässä roskakatoksen nurkalle nojailemaan.
 • Kun sää suosii pyykkäystä.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mielenkiintoisen näköistä.
 • Mitähän tästä tulee? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Paketti kasassa, jotain on tulossa... mitä? Valoa hohtava alienkotelo... n. 3 cm pitkä.

Ilta-Sanomat, Tuomas pääsi osaksi maagisen kesäyön taikaa – katso mykistävä kuva suden ja karhun sopuisasta tapaamisesta. 20.6.2020. Espoolainen freelance-luontokuvaaja Tuomas Heinonen tallensi kameralleen suden ja karhun sopuisan kohtaamisen kesäyössä. Otos oli Heinoselle erityinen, sillä hän ei ollut koskaan aiemmin päässyt kuvaamaan petoeläinkaksikkoa yhdessä.

 • – Kaksi edellistä yötä olivat olleet käytännössä tyhjiä. Kuvausyönä paikalla kävi kuitenkin karhun ja susien lisäksi myös ahma. – Ulkona oli varjossa 28 astetta lämmintä, ja piilokojussa varmaan vielä aika paljon enemmän. Että ei se hetkittäin hauskaakaan ollut, Heinonen naurahtaa. Heinonen valitsi kuvan Instagram-tilinsä juhannustervehdykseksi, koska siinä on hänestä aitoa juhannusyön tunnelmaa.
 • Tuomasheinonen.com
 • Facebook, Valokuvaaja Tuomas Heinonen
 • Instagram, tuomasheinonenphotography

HS, Helle hellii Helsinkiä. 20.6.2020. HS:n valokuvaaja Antti Yrjönen kuvasi helsinkiläisiä juhannuspaahteessa. Meteorologin mukaan ensi viikolla on vielä kuumempaa.

Ilta-Sanomat, Yöttömän yön taikaa ja keskikesän idylliä! Katso lukijoiden hyvän mielen juhannuskuvat. 20.6.2020.

Tivi, Tekoälyä ja insta-tyyliä kännykkäkuvaukseen. 20.6.2020. Älypuhelin on korvannut laajasti perinteisen digikameran, riittävän hyvän kuvanlaadun ja helppojen kuvien muokkaus- ja jakamismahdollisuuksien ansiosta. Adobe yhdistää kännykkäkuvaukseen myös tekoälyn tuomia mahdollisuuksia.

 • Photoshop Camerassa on myöskin tuttuja kuvankäsittelytoimintoja, mutta nimensä mukaisesti Photoshopin kuvankäsittelytaitoja voi hyödyntää suoraan myös kuvaamisessa.
 • Photoshop Camera on täysin ilmainen. Tarjolla on versiot Androidille ja iOS:lle.
 • Mikrobitti.fi, Adobelta uusi someajan Photoshop-sovellus: katso, mitä kaikkea pystyt kuvillesi tekemään. 20.6.2020. Photoshop Camera -sovellus käyttää tekoälyä kuvien ulottuvuuksien tunnistamiseen. Ilmainen.

HS, Uutta Museokortti-sovellusta on ladattu jo yli 25 000 kertaa. 20.6.2020. Sovellusta voi käyttää myös ilman museokorttia, ja kortin omaaville sitä voi käyttää pääsylippuna museoissa. Asiakasnumero ja kasvokuva. Uudessa sovelluksessa voi selata kaikkia 300 Museokortti-kohdetta ja niiden näyttelyitä sekä suunnistaa museoon. Kohteita voi myös lisätä suosikkilistalleen, jolloin niiltä saa sovelluksen kautta ilmoituksia.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 7 Essential Tips for Photographing Business Events and Conferences.

ePhotozine.com, 10 Safety Tips For Photographers When Traveling.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvauskeikkojen peruuntuminen koronan takia (Sana on melkein vapaa). 52 viestiä. Ja perujana on nyt asiakas.
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Olen ihmetellyt Z:tan ominaisuutta,sarjakuvauksella etsin mustuu ja näyttääkö otettua kuvaa. Mitään "jatkuvaa esikatselua" ei ole päällä,kuitenkin etsin ei näytä reaaliaikaista tilannetta. En ole paljoa sarjakuvausta käyttänytkään,kuin vasta nyt alkukesän/kevään.
  • ....Olin mielestäni kahlannut kameran valikot läpi,nyt aamulla kävin uudestaan. Löytyi asetus,Kuvaus ja näyttö,näytä kaikki sarjakuvaustilassa,tämä taisi olla pois päältä...täytyy jatkaa harjoituksia...
 • Tarkennusongelmia (Järjestelmädigit).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Jokiuomaa kehutaan.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sarvipöllö. Lentää.
 • Hornöya 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää 7 kuvaa. Lentokuvia.

HS, kuvia.

 • Nyt lähtee talviturkki. 20.6.2020. Kun meri tai järvi on lähellä, suomalainen pulahtaa siihen, vaikka viileys vähän hirvittäisi. Eiranranta. Hevossalmi, Jollas. Munkkiniemen uimaranta. Poikkipuoliainen, Vihti. Pihlajasaari. Seurasaari.
 • ”Aurinko paistaa ja fogelit tsungaa”. 19.6.2020. HS:n kuvakooste näyttää, onko villistä cityjuhannuksesta perinteisen mökkijuhannuksen haastajaksi.

Kamerakoulu.fi, Näin poistat kuvasta mitä tahansa. 18.6.2020. Content-aware fill -työkalun avulla valokuvasta voi poistaa Photoshopissa minkä tahansa elementin. Kyseinen työkalu esiteltiin ensimmäisen kerran Photoshop CS5:ssa ja siitä lähtien sitä on paranneltu lähes jokaisessa päivityksessä.

Lassi Kujala, Facebook.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 4 Top Tips On Photographing Dogs At The Beach.

Thom Hogan, 19.6.2020. Kolme riviä. Pixelmator Photo for iPad. Hyödyllinen. Versio 1.3. iOS App Store, $4.99.

Fotosidan.se, Flera uppdateringar från Adobe.

Fotosidan.se, Sigma 100–400/5–6,3 för spegelfritt.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvauskeikkojen peruuntuminen koronan takia (Sana on melkein vapaa). 48 viestiä.
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus).
 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus),
 • igma FE 100-400 F5-6.3 DG DN OS Contemporary (Optiikka). Herättää toivoa siitä, että ei sentään ole turha obiska. "The 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary lens is Sigma’s first full-frame mirrorless telephoto zoom lens. Designed from the ground up for mirrorless camera systems, its new optical formula ensures edge-to-edge sharpness and high-contrast image quality throughout its entire focal range."
 • Diojen skannaus automaattisesti, suuria määriä (Printterit, skannerit). Tilaa Reaxonilta Plustekin skanneriin käypä kampa, jossa kehystetyille dioille ja liuskoille oma kampa. Tuo maksaa 24€ + postikulut. Sitten vaan rakennat sille telineen. Itsellä tuo kampa on postissa oottamassa. Tässä ohje: ...
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka).
 • Tarkennusongelmia (Järjestelmädigit). Aika monipuolisesti.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II  (Järjestelmädigit). Useampi uusi viesti.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Jaha, meni käpy eilen. Koitin käyttää kameraa ND-suotimen kanssa. No homma menee niin, että liveview vaatii rutkasti valoa toimiakseen jotenkin ja kun vähänkin on hämärää, tulee siitä melkein käyttökelvoton. No ND suodin kiinni ja liveview pyörii joku 10fps ja ei edes näe mihin yrittää tarkentaa kun on pehmoista kauttaaltaan jonkin sisäisen suodattelun jälkeen. Tämä oli siis iltakahdeksalta 6-aukkosen ND:n kanssa eli ei mikään 30min valotus todellakaan vaan n. 8sek tuli loppuluvuksi.
  • Kuvanlaatu lopulta on erittäin hyvä kun muistaa valotella kipon täyteen, mutta muilta osin käyttökokemus on vain täysin kamala. Ihan hyvä että Sigma laittoi FF-version uudelleen harkittavaksi. Ei tällä reseptillä sellaisesta tuhansia voi maksaa.
  • Seuraavaa kalaa koukkuun.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hakkilan kivisilta.
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Likinäköinen isolampikorentonaaras? Liekö lajiarvaus sinnekään päinkään...?
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Iris.
 • Hornöya 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. LIntuja. Kävin päiväseltään Norjassa kun nyt rajatkin on auki.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. Mietitääs vähän. Ketjun otsikossakin lukee että IR-tuubaa. Sitte ihmetellään miksi ei ole kuvia kovassa valossa kuivahtaneista haalean vihreistä puista. Homma menee niin, että IR-tuubaa voi kuvata 23 tuntia päivässä missä vaan versus kesällä klo 3-4 aamuyöstä kunnon valossa muutamassa hassussa paikassa Suomessa jotain kansallismaisemaa "oikeissa" väreissä. Ei se ny vaan onnistunu kukkua klo 3 saakka Somerolla kun aamulla pitäisi olla duunissa Porissa.
  • Jos lähtisin vakavasti yrittämään jotain maisemakuvaa "oikein" niin niitä paikkoja ei Suomessa ihan liikaa ole ja reissuissa menee n. kaksi viikkoa per YKSI KUVA.

Janne Hirvonen, YouTub-video, Quarantine Spring | 8K Time Lapse Film. 13.6.2020. Kesto 5:48. Koko kevään videoprojekti vihdoin valmis. Majakan maisemia timelapse-lyhytelokuvan muodossa. Suosittelen katsomaan isoimmalta ruudulta, mikä kotoa löytyy. Kalasatama.

Avplus.fi, Kokeilussa Opticam i5 -verkkokamera – Valvo tiluksiasi edullisesti. 18.6.2020. Verkkokauppa.comin oma tuotemerkki. Opticam i5 on sisäkäyttöön tarkoitettu edullinen pienikokoinen langaton verkkovalvontakamera. Markkinoilla on toki vieläkin edullisempia kameroita, mutta tässä tapauksessa tarjolla on kuitenkin aito full hd -kuva sekä suomalainen maahantuoja kera suomenkielisen käyttöohjeen ja tuotetuen. Tähän nähden 50 euron hinta vaikuttaa kohtuulliselta.

 • Kuvan laatu ei ole mitään huippua, mutta ei missään tapauksessa huono ja ajaa asiansa. Siitä erottaa kyllä riittävästi yksityiskohtia, ja livekuvaa voi jopa zoomata puhelimesta. Kuva-ala on laaja, vaikkei mitään superlaajakulmaa olekaan. Muistikortille tallennettuja videoita ei voi sovelluksessa zoomata, vaan ne pitää ensin siirtää tietokoneelle. Pimeäkuvaukseen kamerassa on infrapunaledit.

Yle, Pesiään puolustavat pöllöt voivat hyökätä juhannusmökkeilijöiden päähän – ärhäkkä lintu vie pahimmillaan näön. 18.6.2020. Juhannuksen aikaan metsässä liikkuessa on syytä kuulostella ympäristöä pöllöjen varalta.

Yle, Ukkosrintama väistymässä, salamoita kertynyt jo 11 000 – katso videolta, miten ukkonen jyrisi viime yönä Helsingissä. 18.6.2020.

Sttinfo.fi, Kaivattu Museokortti-sovellus julkaistiin, viikossa 25 000 latausta — museot löytyvät nyt puhelimesta. 18.6.2020. Ladata sovelluksen voi, vaikka ei Museokorttia vielä omistaisikaan. Sovellusta voi käyttää myös digitaalisena pääsylippuna muovikortin sijasta.

Älypuhelimist.a

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photography Job You’ve Never Heard Of: Medical Photographer.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 5 Water Themed Photography Projects To Try Today.

Thom Hogan, 18.6.2020. Uusi objektiiveja.

The Online Photographer, Ways to 'Work Hard' on a Photograph. Osa 2/3.

Kamera & Bild, Teckningar blir realistiska porträttbilder med AI-algoritm. Koneoppiva keinoälyalgoritmi. Mitä tarkempi alkuperäinen piirros, sitä parempi lopputulos. Kiinalainen tutkijaryhmä. Rajoituksia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Naisellista alkuvoimaa. 18.6.2020. Ruotsalainen valokuvaaja Elin Berge kuvasi ruotsalaisia ja suomalaisia uushenkisiä naisia, jotka uskovat naiselliseen henkiseen heräämiseen ja Äiti Maahan. Liikkeen sisällä ajatellaan, että naisen vartalo on pyhä ja sen juhliminen on osa vapautumisprosessia.

 • Berge kuvasi naisia Ruotsissa Tukholmassa, Uumajassa, Malmössä ja Ängsbackan kurssi- ja juhlakeskuksessa Karlstadin pohjoispuolella sekä kerran Suomessa, Helsingissä. Kuvat ovat vuosilta 2017–2019.

Ilta-Sanomat, Näin ukkonen iski pääkaupunki­seudulle aamun pikkutunteina – katso lukijoiden hurjat salamakuvat. 18.6.2020.

Iltalehti, Heikki kuvasi pyöräretkellään kummallisen ilmiön: "Se oli kuin tanssiva, valkea hahmo". 18.6.2020. Kerrankin lööppiotsikko nappiin. Videolla näkyvä hahmo oikeasti kummallinen.

Hel.fi, Työväenopiston syksyn tarjonta julki: oppimisympäristöinä luonto, luokka ja verkko. 17.6.2020. Helsingin työväenopiston syyskauden tarjonnassa on yli 2600 kurssia sekä satoja maksuttomia luentoja. Aiemmista vuosista poiketen opetus alkaa jo elokuun loppupuoliskolla. Verkko-opetuksen määrää on lisätty entisestään.

 • Ilmoittautuminen alkaa elokuun 10.–12. päivä porrastetusti klo 10 osoitteessa ilmonet.fi ja jatkuu koko lukukauden.

Mobiili.fi, Google Chromen uusi lisäosa mahdollistaa linkkien luomisen tiettyyn kohtaan verkkosivua. 18.6.2020. Googlekin hyödyntää, hakukoneosuma vie suoraan oikeaan kohtaan. Html-sivuilla tämä mahdollisuus on monta vuotta, anchor eli ankkuri eli #. Chrome-lisäosan nimi on Link to Text Fragment.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photography Job You’ve Never Heard Of: Funeral Photographer.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Digital Photography School, 8 Tips for Editing Stock Photos so they Pass Inspection.

ePhotozine.com, Improve Your Close-Up Portraits With Our 6 Top Tips.

Theonlinephotographer, Panasonic GX9 Body First Impressions (Review Part II). Suomen hintaluokka 900 euroa (ei kovin monessa liikkeessä enää myynnissä).

Diyphotography.net.

Thom Hogan, 17.6.2020. Jonkin verran Adoben päivityksistä.

Fotosidan.se, Eva Centergren har tagit Mästarbilden 2020. Sivuston oma kilpailu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Kuvalehti, Kuka tutkii ketä? 12.6.2020. Valokuva- ja videotaiteilija Sanna Kannisto pitää ihmettelyä ihmisen kuudentena aistina. ”Sitä pitää kehittää, jottei se häviä aikuisena.” Kannisto (s. 1974) ja hänen luontovalokuvansa ponnahtivat taidemaailman tietoon vuosituhannen taitteessa Helsinki Schoolista eli silloisen Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen maisteriohjelmasta. Koulutusohjelma taustahahmoineen teki monesta suomalaisesta valokuvaajasta taiteen kestotähden.

Timo Suvanto, Facebook, Telkkarissa menee Jari Tervon ohjelma Entä jos? 16.6.2020. Minäkin jossittelen vähän valokuvan kanssa. Entä jos valokuvaaja Räshid Nasretdinilla eli Nasalla olisikin ollut värifilmiä kamerassa hänen ottaessaan ikonisen kuvan Paavo Nurmesta olympiatulta sytyttämässä. Olisiko kuva ehkä ollut tällainen?

...Juttelin aikoinaan pitkään Nasan kanssa olympialaisten kuvaamisesta. Nasa kertoi, että joillakin kuvaajilla oli värifilmiäkin, mutta sen kehittäminen kesti monta päivää, joten seuraavan päivän lehteen kävi vain mv-filmi. Muistan Nasan kuitenkin haikailleen, että olisi ollut hienoa ottaa myös värille. Hän kertoi käyttäneensä vain mustavalkoista. ...

Puruvesi.net, Kameran takana Maijanen – Sovintolan kesänäyttely ”Kuva ja valo” on muusikko Pave Maijasen ensimmäinen valokuvanäyttely. 16.6.2020. Muusikkona tunnettu, pitkään Kesälahdella vapaa-aikaa viettänyt Maijanen kertoo valokuvauksen kiehtoneen häntä jo lapsuudesta asti. 70-luvulla harrastus alkoi todenteolla, kun Maijanen osti ensimmäisen järjestelmäkameransa. – Se ei ollutkaan ihan mikä tahansa kamera, vaan Leica M2 ja siihen kaksi hienoa Leican objektiivia. Samalla hankin myös mustavalkokuvien tekemiseen tarvittavat välineet ja värkkäsin kotona wc-labrassa kuvia muutamia vuosia, Maijanen kertoo.

 • Apuna hänellä on näyttelyprojektissa ollut neuvojana valokuvauksen suuri nimi, Stefan Bremer. –Ilman hänen mukaantuloaan tämä olisi tuskin toteutunut ainakaan tässä muodossa ja tällä tasolla. Stefan on tehnyt kaikki vedokset ja nyt ne ovat menneet eteenpäin pohjustukseen ja kehystykseen.
 • Välillä kuvaustoiminta hiipui, mutta uusi vuosituhat ja sen tuoma digiaika toivat harrastukseen uutta eloa. –Digikameroita oli useita, mutta viimein se syvällä kytenyt haave toteutui, kun sain hankittua Leica M9 -digikameran. Siitä hetkestä alkoi uusi entistä aktiivisempi kuvaustouhu.
 • Pave Maijasen näyttelykuvat Kuvat jakaantuvat neljään, noin kymmenen kuvan sarjaan. Teemat ovat ”kesälahtelaisia”, ”lastenlapset”, ”dyynit” (Playa del Ingles) ja ”muut”.
 • Visitkarelia.fi, Kesälahden Sovintola.
 • Yle, Pave Maijanen remontoi ja kalastaa katiskalla. 20.7.2010. Pave Maijasen kesäasunto sijaitsee Kesälahden Sarvisalossa.
 • (vanhemmillani oli kesämökki Kesälahdella sellaiset 35 vuotta...)

Petteri Hautamaa, Kesän rarilintubissekatsaus. 17.6.2020. Käynnissä on lintubissebongauksen kuumin sesonki. Kun varsinaisella linturintamalla alkavat kevätkiireet rauhoittumaan, niin vastaavasti kesän ja kesäloman terassikelit kutsuvat bongailemaan muhkean olutvalikoimien pariin.

Tekniikan Maailma, Rakenna mökille parempi nettiyhteys. 16.6.2020. Kohtuuhyvä artikkeli, kovin syvälle ei kuitenkaan mennä.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Huawei P40 Pro. 16.6.2020. Huawei on tällä hetkellä kauniisti sanottuna lievästi ongelmissa Yhdysvaltojen antaminen rajoitteiden takia. Nyt testattava P40 Pro osoittaa, että Huawei on puhelimien tekniikan osalta kärkeä. Puhelimeen on pakattu lähes kaikki viimeisimmät ominaisuudet, joita vuoden 2020 lippulaivapuhelimelta sopii odottaa.
  • Mutta laitteessa on kuitenkin suuri sovelluspula, sillä laitteessa ei ole ollenkaan Googlen sovelluskauppaa, vaan sovellukset ladataan Huawein omasta sovelluskaupasta. Huawein AppGallery on kuitenkin pahasti jäljessä Google Playn tarjontaa.
  • hinta 1049 euroa.
 • Mobiili.fi, Gmail-sovellukseen tulee uusi Meet-näkymä – lisäksi videotapaamisiin liittyminen helpottuu. 16.6.2020. Gmail-sovellukseen Androidilla ja iOS:llä lisätään lähiviikkoina uusi Meet-näkymä, joka on omistettu yksinomaan videotapaamisille. Google Meet saa Gmailin sovellusnäkymän alareunaan oman välilehtensä, jota koskettamalla pääsee tarkastelemaan tulevia videotapaamisia tai vaikka aloittamaan omansa.
 • Yle, Saksa otti käyttöön kiistellyn koronavirus-sovelluksen, Norja päätti tuhota kaikki vastaavan sovelluksen keräämät tiedot ja keskeyttää hankkeen. 16.6.2020. Koronaviruksen leviämistä ehkäisevät sovellukset ovat tehottomia, ellei valtaosa väestöstä käytä niitä. Myös tietoturvariskejä pidetään ongelmallisina.
 • Puhelinvertailu.com, 5G tulee tänä vuonna tavallisen ihmisen ulottuville – Hinnat ovat laskussa. 17.6.2020. Nyt kyse on puhelimien uudesta 5G-piiristä.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photography Job You’ve Never Heard Of: Forensic Photographer. Rikospaikkakuvaaja.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, Beautiful Pictures of Earth from Space.

The Online Photographer, Working Hard on a Photograph. Kolme suosikkikuvaa Lulu-koirasta.

Thom Hogan, 16.6.2020. Omia havaintoja koronasta, USA.

Kamera & Bild, TEST: Nikon 120-300mm F/2,8E FL ED SR VR – en grym sportzoom. Julkistettu 7.1.2020. Täyskennoiselle. Kuvanvakaajan teho 4 stoppia. Lähin tarkennus 2 metriä. Paino 3.250 kg. Pituus 30.4 cm. Läpimitta 12.8 cm. Suodinkierre 112 mm (!). Terävä kaikilla polttoväleillä. Sopii erittäin hyvin urheilukuvaajille. 120-300 mm:n polttovälialueella on tarjontaa f/4, mutta nyt sitten myös f/2.8. Sopii myös vähään valoon luontokuvaajille. Vaikka toisin voisi luulla, niin Nikon on tehnyt kaikkensa saadakseen painon mahdollisimman pieneksi. Vastavalosuoja on hiilikuitua. Monenlaista uutta tekniikkaa.

 • Nikon D700, Nikon D780, Nikon D6, automaattitarkennus toimii aina erinomaisesti. Kuvanvkaajan ja kohtuullisen painon ansiosta kuvaaminen ilman jalustaa onnistuu helposti. Tarkennus on hiljainen. Nikon AF-S 200-400/4 VR G IF-ED II painaa 3.360 kg, vähän enemmän. Värivirhevapaa (melkein kokonaan). Toppklass. Ainoat huonot puolet on melko iso koko ja paino. Suomen hinta on 11.500 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Adobe uppdaterar Photoshop, Lightroom och Camera Raw.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvauskeikkojen peruuntuminen koronan takia (Sana on melkein vapaa). Kysymys oli tehty tilaajan kannalta. ...Yli tusinan koronan vuoksi siirretyn ja peruuntuneen hääkuvauksen perusteella sanoisin, et tohon ei ole ihan valmista sabluunaa olemassa. Ensisijaisesti kasvokkain neuvottelu on aina paras vaihtoehto - tai siis neuvottelu yleensäkin. Kun jokainen kertoo kantansa ja perustelee ne, niin lähes aina päästään kohtuu sopuratkaisuun. Jos kumpikin pitää kiinni omassa oikeassa olemisessaan niin pahimmillaan tavataan oikeustuvassa. Nettisetvimiset (esim. facebook) ovat yleensä täysin syvältä - silloin paras ruuneperi ja ekana vuodatuksensa kirjoittanut voittaa (ekalla tarinalla on suurempi totuusarvo). Kuvaajan kannalta tilanne on ongelmallinen, koska hän häviää mahdollisesti aina - joko rahat tai maineen....
  • Tukia tähän keskusteluun ei kannata sekoittaa - jotkut saavat jotkut eivät ja toi 2000 apuraha, joka näihin juttuihin on suunnattu häviää kuin pieru saharaan (myös finfoto jakoi 1400 euroa 100:lle kuvaajalle ja erilaiset säätiöt taiteelliseen työhön). Korona ei ole mikään rahasampo kuvaajille vaan pääosin melkoinen lovi tuloihin - ja ruokakassiin. Yhtä hyvin voidaan kysyä, et saiko asiakas tukia, osinkoja tai myyntivoittoja koronan vuoksi, mut sit ollaan sellaisessa ihmiskuvassa, et neuvottelu on turhaa - poterot on kaivettu.
  • Alkuperäinen kysyjä: "Täällähän on harvinaisen asiallista keskustelua ja näkökulmia, kiitokset! Varausmaksu oli tässä 600 euroa (koko keikka 1800 e) ja tilaaja ehdotti kuvaajalle sen puolittamista (300 e per nenä) ja sopimuksen purkua, mutta tähänkään kuvaaja ei suostunut..." ...
 • Objektiivin valinta (Aloitteleva digikuvaaja vastaa). ...En kyllä hirveästi innostunut Tamronin 17-50/2.8 tarjoamasta "syväterävyyden hallinnasta". Käytännössä eli kuvaustilanteissa kuvauskohde aina hyperfokaalisella alueella. Siksi kehotan ihan oikeasti miettimään, maksaako vain marginaalisesta parannuksesta.
 • Capture One 20 Pro (Kuvankäsittely). Eiliseen kysymykseen vastaus.
 • Diojen skannaus automaattisesti, suuria määriä (Printterit, skannerit). Tarkoitukseni on skannata suuria määriä dioja. Käytännössä siis tuhansia kappaleita. Diat ovat onneksi laatikoissa ja kelkoissa. Kyse on lähinnä 80- ja 90-luvuilla otetuista dioista, jotka on otettu matkoilla ja juhlatilanteissa. Ei siis mistään taidekuvista.
  • Käytännössä helpoin tapa skannata dioja olisi käyttää skanneria, joka skannaa diat suoraan lippaasta. Siis esimerkiksi tämän tyylistä laitetta: BRAUN Multimag SlideScan 7000 diaskanneri. (Suomesta ei löytynyt heti hintanoreerausta, Saksan hinta näytti olevan vähän yli 2000 euroa).
  • Onko kenelläkään kokemusta tästä laitteesta tai vastaavasta? Laitteessa arveluttaa sen hinta. Onko edullisempia vaihtoehtoja olemassa tai mahdollisesti käytettynä myynnissä vastaavia laitteita.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). 309 viestiä. ... Nikon tarkentaa kyllä hyvin vaikka oksiston läpi. Mitään muuta valitettavaa AF:stä ei ole kuin sen hienosäätäminen.
 • Nikkor 20mm f1,8 Z (Optiikka). Noniin. 14-24 lähti maailmalle ja Z 20 1.8 tuli tilalle. Samalla lähti erittäin epäkäytännöllinen suodinpidike. Pikaisten ensikokeilujen jälkeen tuntuu että päätös oli oikea. Linssi tuntuu käteen oikein laadukkaalle ja sopivalle. Kameran käsittely on huomattavasti mukavampaa tämä kuin tuon edeltävän etupainoisen mollukan kanssa. Tosin on sanottava että 14-24 Nikon on edelleenkin loistava linssi...
  • Mutta. Aukko 1.8 tuo oman lisänsä kuvafiilikseen ja näyttäisi epätieteellisten pikakokeilujen jälkeen olevan tarkkuudeltaan aivan riittävä tarpeisiini. Syksyn tähtitaivas sitten näyttää lopullisen totuuden. Tarkennus on nopea ja tarkka - ja äänetön. Videohommeleissa tästä tulee olemaan vielä paljon iloa.
  • Taitaapa olla niin että F-linssien määrä tulee vähenemään Z-uutuuksien myötä.
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Uusi ketju. ...Näytti ainakin tarkennus muuttuvan himmennettäessä (korjattu ilmeisesti automaattitarkennuksen osalta firmiksellä), mutta onko jotain muuta yllätyksiä tullut käyttäjillä vastaan? Erityisesti kiinnostaa jos on kokemusta sateessa tämän kanssa kuvaamisesta. Toki myös muut omakohtaiset kokemukset kiinnostaa....
 • Tarkennusongelmia (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 2 viestiä. Olen nyt reilun vuoden kuvaillut käytettynä hankituilla EOS 1 ja 5 -rungoilla ja useammalla valkoisella tai punaraita -optiikalla, lähinnä 2.8 valovoimaisilla. Vuosikymmenten kokemusta ei toki ole kuvauksesta näillä mutta vähän olen pettynyt tarkennukseen.
  • Onko yleistä, että varsin hämärässä, kesäöisin lievässä sumussa ja vähäisessä kontrastissa tarkennus ei vain toimi kunnolla. Kumpikin runko tarkentaa ihan ok, ei jää sahaamaan mutta kuvat jää usein valitettavan epätarkoiksi. Korostuu enempi ehkä jopa laajan pään linsseillä. Joskus tuntuu ettei edes manuaalilla saa terävää aluetta kunnolliseksi.
  • Päivällä ei siten ole juurikaan ongelmaa, silloin löytyy aina jokin muu syy epätarkkuuteen.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 7) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Isokoskelo. Lentokuva lähellä vedenpintaa.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kukkakuvaa. Vähän poikkeavia, siihen positiiviseen suuntaan.
 • Kaupunkinäkymä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Näkyy mereltä päin Katajanokan suunnasta kaupungintalo vasemmalla Tuomiokirkosta. Tekstissä sitten kerrotaan, miten kuva otettiin.
 • Aamulento (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa. Kävin Häntälän Notkoilla kattelemassa. Edellisestä kerrasta olikin jo kuusi vuotta vierähtänyt. Ajattelin saada jonkun kuvan missä olisi muutama lehmä mukana ja se toivehan toteutui. Nimittäin ensin bongasin joukon märehtijöitä lepäilemässä niityllä kauempana.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 7 reissukuvaa. Tämä viikonloppu meni Kuolimon rannalla VW porukalla. Kelit ei olis voinu olla oikeen mitenkään paremmat.
  • Vantraveller.fi, Lepänkanto. Aikaleima 12-14.6.2020.

Tuomas Heinonen, Merikotkien pesintä Vanhankaupunginlahdella. 10.6.2020. Kirjoitin helmikuun lopulla blogiin Vanhankaupunginlahden merikotkien parittelusta. Loppukeväästä / alkukesästä kävin videoimassa pesintää ja ympäristöä kolmen poikasen ollessa jo isoja.

 • YouTube-video, Merikotkien pesintä Vanhankaupunginlahdella 2020. 9.6.2020. Kesto 3:36. Mukana äänet. Merikotkat alkoivat pesimään helmikuussa Klobbenin saareen Helsingin Vanhankaupunginlahdella . Munista kuoriutui pesinnän tuloksena kolme poikasta, mitkä alkavat harjoittelemaan kohta lentoa (kesä-heinäkuu). Mitä muuta saaren linnuille kuuluu? Miten kevät on edennyt?
 • tekstitystä videolla (infoa...)

Yle, Meeri Koutaniemen ja Gertrude Bellin maailmat kohtaavat VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä. 15.6.2020. Kuopiolaisen VB-valokuvakeskuksen kesässä pääsee tutustumaan kahden mestarikuvaajan ja maailmanmatkaajan tuotantoon. Tiistaina avautuvassa näyttelyssä kohtaavat Suomen kansainvälisesti tunnetuimman kuvajournalistin, Meeri Koutaniemen (s. 1987) sekä englantilaisen Gertrude Bellin (1868–1926) valokuvat.

 • Koutaniemi jatkaa dokumentaarista työtä maailman eri kolkissa, joissa naiskuvaajan yksintyöskentely on yhä harvinaista. Koutaniemi on kuvannut ihmisten arjen kamppailua ja naisten elämää konfliktien keskellä yli viidessäkymmenessä maassa.
 • Bell oli aikakautensa ahkera dokumentaristi, joka taltioi tuhansiin valokuviin idän kulttuureja, ihmisiä ja luontoa matkoiltaan. Värikkään ja myös traagisen elämän elänyt Bell on jäänyt historiaan tutkimusmatkailijana, arkeologina, kirjailijana ja brittiläiseen Lähi-idän siirtomaapolitiikkaan uudistavasti vaikuttaneena voimakkaana persoonana.
 • Hidden Freedom – Kätketty vapaus -näyttely on esillä Kuopiossa syyskuun loppuun saakka. Tämän jälkeen se lähtee valtakunnalliseen ja myös kansainväliseen kiertoon. 16.6.2020 - 27.9.2020.

Yle, Liito-oravaperheelle kävi köpelösti: kärppä tuhosi koko pesueen emoa myöten – katso Kuopion museon dramaattiset videot. 16.6.2020. Pesässä asui tiettävästi emo ja kolme poikasta.

Iltalehti, Markuksen kuva näyttää luonnon julman puolen – näin tikka vie pikkuruisen poikasen pesästä. 15.6.2020. Markus Kurki oli muutama päivä sitten ulkoiluttamassa aamulla koiraansa, kun kuuli tikan tutun äänen. Hän näki käpytikan, jolla oli selkeästi kärhämää kahden sinitiaisen kanssa. – Huomasin, että tikka hakkaa linnunpöntön reikää, Kurki kertoo. Hän haki sisältä kameransa ja alkoi kuvata tapahtumia.

Ikinörtti, Kruunupään varjossa – enteriläisten koronakevät 2020. 16.6.2020. Enter järjesti 23.4.–31.5.2020 jäsenilleen valokuvakampanjan, jossa pyydettiin kertomaan kuvan keinoin koronakeväästä 2020. Kuvia saatiin 24 jäseneltä yhteenä 55 kappaletta. Miltä lähipiiri sitten näytti enteriläisten linssin takaa?

Focusnordic.fi, Katujen kuningas - RICOH GR III Street Edition. 16.6.2020. Lehdistötiedote. Rajoitetun 3500 kappaleen valmistuserän mukana toimitetaan pienikokoinen irrotettava etsin ja aitoa nahkaa oleva hihna. RICOH GR III Street Edition metallinharmaana on rajoitettu maailmanlaajuisesti 3500 kappaleeseen, ja se on saatavana heinäkuun puolivälistä 2020 alkaen. Suositeltu katuhinta on 1259,00 €.

Mobiili.fi, Mökeille hankitaan nyt etäohjattavia laitteita – muun muassa valvontakameroiden suosio kasvussa. 15.6.2020.

Museovirasto.fi, Museotilaston tiedot vuodelta 2019 on julkaistu Museotilasto-verkkopalvelussa. 16.6.2020. Vuodet 2007 - 2019. Vähän joutui klikkailemaan. Suomen valokuvataiteen museo 2019: Maksetut käynnit yhteensä 20421.

JAS Blogi, Henkilökuntaamme: Juha Suvanto. 16.6.2020.

Focusnordic.fi, Celestronin opas tähtitaivaalle. 15.6.2020. Celestron StarSense Explorer -sarja on saatavana elokuussa 2020 kolmella eri mallilla.

 • ---Celestron StarSense Explore LT80AZ Helppokäyttöinen
 • Kauttaaltaan monipinnoitteinen Suurennus: 36x/90x, Barlow-linssillä; 72x/180x
 • Suositeltu vähittäismyyntihinta: 259,00 €
 • ---Celestron StarSense Explore LT114AZ
 • Korkein valovoimakkuus tällä rahalla
 • Kompakti kaukoputki monipinnoitteisella peilillä Suurennus; 40x/100x, Barlow-linssillä; 80x/200x
 • Suositeltu vähittäismyyntihinta: 239,00 €
 • ---Celestron StarSense Explore DX130
 • Kaikkien StarSense-kaukoputkien korkein valovoima
 • Tekee syvän taivaan kohteet näkyväksi
 • Suurennus; 26x/65x, Barlow-linssillä; 52x/130x
 • Suositeltu vähittäismyyntihinta: 469,00 €

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, WhatsAppiin 5 merkittävää uudistusta – mukana pitkään toivottu ominaisuus. 16.6.2020. WhatsAppilla voi jo siirtää rahaa Brasiliassa. Useimmat käyttäjät tervehtivät varmasti ilolla mahdollisuutta käyttää pikaviestintä useammassa laitteessa.
 • Mobiili.fi, Samsungin 479 euron 5G-älypuhelin Galaxy A51 5G myyntiin. 15.6.2020. Samsungin 5G-älypuhelinten valikoima laajentuu huomattavasti edullisempaan hintaluokkaan, kun uusi suositushinnaltaan 479 euron Galaxy A51 5G tulee saataville tästä päivästä alkaen. Ennakkotilattavaksi Galaxy A51 5G tuli jo kesäkuun alussa.
 • HS, Kirjallinen vahvistus kaupasta ja etukäteen pyydetty lupa – Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa suitsia puhelinmyyntiä. 16.6.2020.
 • Verkkouutiset.fi, Kuluttajat haluavat kieltää puhelinmyynnin kokonaan. 16.6.2020.
 • Talouselama.fi, Käytettyjen puhelinten verkkokauppa käy kuumana: Swappie sai 35 miljoonan euron kasvupotin, aikoo palkata 400 uutta ihmistä ja laajentua uusiin maihin koronasta huolimatta. (...ainakin YouTube-mainontaan käytetään rahaa, lienee kuitenkin YouTuben maksamien korvausten perusteella hyvin edullista...).
 • Ilta-Sanomat, Tiedätkö mikä on ”quick app”? Se muuttaa tavan, jolla puhelimen sovelluksia käytetään. 16.6.2020. Sovellukset, joita ei asenneta puhelimeen, ovat jatkossa yhä enemmän arkipäivää.
 • Mobiili.fi, Huawei houkuttelee sovelluksia kauppaansa – näin AppGallery-puhelinten myynti on jo moninkertaistunut kevään aikana. 15.6.2020. (...varmasti on moninkertaistunut, kun huomioi lähtökohdan...).
  • Suomimobiili.fi, Näin Huawein puhelimet ovat menneet kaupaksi ilman Googlea – myyty jo yli 31 000 kappaletta viikossa. 15.6.2020. Tässä luvussa mukana Keski-Eurooppa, Itä-Eurooppa ja pohjoismaat. Mikähän olisi Suomen myyntilukuvat viikossa? 100 kpl?
   • Ensimmäinen kommentti uutiseen: " Lienee Venäjällä kasvanut kiinnostus Huawein googlettomiin palveluihin. Suomessa ainakin suurin osa ymmärtää että luurilla ilman täkäläisiä pankkipalveluita, ilman koulujen käyttämiä palveluita ja sovelluksia, sekä muitakin työ-, arki- ja ajanviete-appseja ei oikein täällä tee mitään. Eikä noita mitään kannata hankkia mistään epäluotettavista palveluista."

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Featureshoot.com, A Poignant Portrait of Elephants Living in Captivity and the Toll it Takes on Their Lives.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Thom Hogan, 15.6.2020.

 • What’s the Holy Grail Image Sensor? 11.6.2020. Seitsemän kohtaa. Isoin ongelma on kuitenkin tuotantomäärissä. Enää sensorien valmistuksen painopiste ei ole valokuvakameroissa vaan ihan muualla. Puhelimet, autot, turvakamerat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvauskeikkojen peruuntuminen koronan takia (Sana on melkein vapaa). 15 viestiä. Asiakkaan kannalta: valokuvaajan varausmaksun palautus kun vaikkapa häät on jouduttu peruuttamaan (asiakas). Häät oli sovittu elokuun loppuun ja kirkko on sen verran pieni että seurakunta rajoittaa osallistujat alle 50 henkeen koronan vuoksi toistaiseksi. Pariskunta päätti perua häät koska suuri osa vieraista ei silloin pääse paikalle.
  • (aika monipuolisesti aihetta käsitelty...)
 • Objektiivin valinta (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju, 4 viestiä.
 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus). "Zoomaus" tapahtuu rajaamalla kuvaa ja silloin niitä pikseleitä lähtee lopullisesta kuvasta luonnollisesti sitä enemmän mitä enemmän rajaat.
 • Capture One 20 Pro (Kuvankäsittely). Otsikon trial on nyt koneella ja tekee mielestäni hienoa jälkeä. Lightroomia käytin aikoinaan aktiiviaikoina. Versio 4, eli ei enää tunnista eikä jekkase oikein.
  • Haluaisin viedä kuvat kovalevylle tyyliin kesäkuu/2020 , 6/2020 ja liittää mahd sen hetkiseen vientiin jonkun hakusanan.. Onko parempi viedä ne ensin windowssilla vain kopioimalla vai tällä capture one:lla Ja miten tuo tuolla tapahtuu?
  • Mitään hienouksia en kaipaa sen kummenmin kuvankäsittelyssä. Yritän kuvatessa saada mahd valmista. Raw kuvaan ja lähinnä valotuksen hienosäätöä, rajaus, ehkä jotain cloonaan pois ja terävöitys lopuksi.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). Joku aika sitten vaihdoin D500 ja 200-500 -> R3 ja 100-400. Syynä lähinnä se että halusin kombon jossa resoluutiota ja lisäksi kohtuulliset tarkennusominaisuudet. D850 ei houkutellut kokonsa ja painonsa puolesta kun halusin että setti kulkee mukana mieluummin useammin kuin harvemmin.
  • Aikansa menee ennekuin tottuu playstation - koodarin logiikkaan. Nikonissa menut on mietytty paremmin ja jotkut napit on sijoitettu sinne missä ne pitää olla eikä sinne mihin jäi tilaa. R4 tässä suhteessa jo lähes kelvollinen, menut vielä vaatisi sanity checkiä.
  • Tarkennus on pääosin oikein hyvä. Pienin tarkennuspiste on kuitenkin mielestäni vähän liian iso. Jos kohteen ympärillä on rauhatonta, vaikka puun lehtiä, on joskus suorastaan mahdotonta saada tarkennus riittävän tarkasti sinne minne haluaa. En tiedä saako tuon pienimmän pisteen konffattua jotenkin vielä pienemmäksi mutta nyt se ei ole hyvä. Ainakaan R3:ssa. Nikonissa en muista tällaista haastetta.
  • Tarkennuksen lukittuminen liikkuvaan kohteeseen on hiukan kaksipiippuinen juttu. Nikonissa tiesi aina mitä tapahtuu tai ei tapahdu. Tässä ollaan enemmän arvonnan kohteena ainakin joitakin tarkennusmoodea käytettäessä. Oman "varman" asetuksen hakemiseen menee aikaa.
  • Nämä nyt koskee lähinnä niitä haastavimpia tilanteita. Muuten tarkennus toimii - riittävä selkeän kohteen kohdalla - erittäin hyvin ja lukitus seuraa kohdetta kuin verottaja.
  • Akkuja minulla on kaksi joka riittää päiväretkilleni. Jos ampuu 5k ruutua päivässä pitää ostaa lisää. Tai jos käyttää takatelkkaria jatkuvasti. Tai jos on se 12 tuntia pakkasessa.
  • Parasta tässä on koko ja kuvanlaatu. R3, 100-400 ja 16-35 menee Lowepron pienee flipsideen eikä ole painon puolesta mikään ongelma ottaa fillariretkelle mukaan. 100-400 kuvanlaatu on erittäin hyvä mutta niin taitaa olla sen isonveljenkin.
  • Sinuna vuokraisin kombon tai lainaisin joltakin joviaalilta kaverilta. Nikon on suoraviivainen työkalu tähän verrattuna vaikka onhan senkin tarkennuksessa omat opettelut ja kommenrvenkit.
  • Ja vielä: pölyä tulee kennolle rotevasti, uusi ilmiö minulle mutta siitä selviää pienellä puhdistusrutiinilla. Tähän auttanee varsin paljon jos menee yhden lasin taktiikalla.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Edelleen: . ...Kuinkahan kuvaavaa tuo on yleisemminkin (Lensrentalsin Sony-kameroista muutamalla prosentilla on sensori-ongelmia) kameroille, joissa käytetään kennovakautusta. Eihän se ainakaan tee osasta vähemmän vikaantuvaa.
 • Kadunylitys nr2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Fredrikintori).
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Suunnat ylöspäin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaajaa. 3 kuvaa.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 7) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa. Olen työskennellyt marsalkanarvostani huolimatta edelleen ahkerasti kenttävalokuvaajana, todistaakseni DC.netin kansalle, että kykenen virkavuosistani, korkeasta valokuvajohtajan asemastani ja elintasostani huolimatta edelleen raskaaseen luonnonvalokuvaustyöhön, jopa yöaikaan, hikeentymisestä ja hyttysistä huolimatta!
  • Jatkan uusien luonnonvalokuvieni julkaisua seuraavalla viiden valokuvan sarjalla. Kuvien korkean teknillisen laadun takaa edelleen Nikonin jalo, D500 kamerarunkoon perustuva DSLR-kuvauskalusto. Tosin näistä kuvista kaksi jouduin pakon edessä ottamaan taskuaseellani, iPhone Xs Maxilla, kun muuta kuvauskalustoa ei kesämökkireissulla ollut mukana isokoskelosorsan ikuistamiseksi.
  • Pahoittelen suuresti, jos varsinkin toisen iPhone-kuvan tekninen laatu ei tyydytä kaikkia DC.netin kansalaisia. Palautetta kuvien visuaalisesta laadusta otan kuitenkin kernaasti vastaan!
  • (hm.)
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). No nyt on uutta lasia Olympukseen. Poikkesin tänään huvikseni Verkkokaupan outletissa ja sieltähän löytyi hyvällä alennuksella Olyn 45mm 1.8. Ostinpa sitten sellaisen. Ensimmäisten testin perusteella ei ole pahaa sanottavaa - tekee kyllä nättiä bokehia. Ja yllätyin, miten pieni lasi on kyseessä!
  • Kävin mä taas eilen dronellakin lentämässä. Alunperin oli suunnitelmissa mennä Suomenlinnaan, mutta oli lautalle sen verran jonoa, että jätin sen toiseen kertaan. Kävelin sitten Kaivopuistoa kohti ja nostin Olympiaterminaalin lähellä dronen ilmaan.
  • 1. Olen joskus suunnitellut, että olisi siistiä ottaa sellainen kuva, jossa laiva on kuvattuna kokonaan suoraan yläpuolelta. Mutta eilen huomasin, että 150m korkeudesta sellainen ei mitenkään onnistu. Korkeintaan puoli laivaa saa yhteen kuvaan.
  • 2. Kesäinen Helsinki-maisema
  • 3. Tästä kulmasta sai laivan kokonaan. :)
  • 4. Johanneksenkirkko. Tykkään näistä suoraan yläpuolelta otetuista kuvista. Ihan tavallisistakin rakennuksista löytyy jänniä muotoja, kun katsoo suoraan alas. Joku maisemakuvaaja saattaisi sanoa, että onpas kova valo, mutta mielestäni se myös sopii näihin.

Valokuvataiteen museo. Kuva ois kiva -podcast. 13 jaksoa sarjassa. Uusin 29.5.2020, 13: Henkilökuva. Kesto 29:48. Henkilökuvaus: Heidi Piiroinen. Podcastin 13. jaksossa Helsingin Sanomien valokuvaaja Heidi Piiroinen ja Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen keskustelevat henkilökuvasta.

 • Vieraina: Helsingin Sanomien valokuvaaja Heidi Piiroinen sekä Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen.
 • Juontaja: Museon yleisötyön intendentti Erja Salo.

Lassi Kujala, Facebook.

Yle Areena, kuunneltavaa.

 • Maarit Ignatius katsoo kameran läpi virtaavaa vettä. 27.1.2020. Kesto 15:20. Radio Suomi Joensuu. Maarit Ignatius on vannoutunut valokuvaaja, jonka kuvaus on vienyt niin mennessään, että harrastuksesta on tulossa työ. Virtavedet, etenkin läheltä löytyvä Joensuun läpi virtaava Pielisjoki, ovat maaritin lempikuvauskohteita. Muutenkin hän kuvaa paljon luontoa, koska harrastaa myös retkeilyä pohjoisessa luonnossa ja kansallispuistoissa. Matkat suuntautuvat Pohjois-Norjaan. Maarit pitää kuvissaan tietyn hetken vangitsemista - ja joskus hetken katselu vain omin silmin riittää, kuvaa ei ole pakko ottaa. Tanja Perkkiö sai Maarit Ignatiuksen studiovieraaksi Radio Suomen lauantaihin.
 • Lennart Petrell vaihtoi koronan iskiessä jäähallin kameraan ja luontoretkii. 24.3.2020. Kesto 57:35. Juva Valvio. Kun huippu-urheilijan kausi loppuu pakon edessä, jää aikaa muille harrastuksille. HIFK:ssa pelaava jääkiekkoilija Lennart ”Lennu” Petrell pakenee arkea luontoon ja kertoo mistä innostus luontokuvaamiseen sekä valokuvaamiseen yleensä sai alkunsa. Lennun kanssa retkellä on Juha Valvio.
 • Luontokuvauksessa kannattaa satsata kameraan. 22.4.2020. Kesto 7:03. Radio Suomi Mikkeli. Luontovalokuvauksen suosio on kasvanut viime vuosien aikana valtavasti. Kuvia myös jaetaan paljon sosiaalisessa mediassa. Kännyköiden kameroilla saa mainioita otoksia, mutta jos haluaa panostaa kuvien laatuun, kannattaa satsata myös kameraan, kertoo mäntyharjulainen Keijo Pekkanen. Hän on kuvannut luontoa monien vuosien ajan ja kamera kulkee aina mukana. Sari Ursin tapasi Keijo Pekkasen Mäntyharjun Miekankoskella.

Suomen Kuvalehti, Villi itä. 12.6.2020. Väitöskirjatutkija, toimittaja Riitta Raatikainen on tutkinut valokuvien roolia aluetta koskevien käsitysten ja mielikuvien muodostumisessa. Se on merkittävä. Käsitystä idästä on rakennettu aktiivisesti valokuvilla.

 • Hänen tuoreessa tietokirjassaan Suomen itä valokuvissa on 160 kuvaa lähes sadalta eri valokuvaajalta. Vanhimmat kuvat ovat 1860-luvulta ja uusimmat aivan viime vuosilta. Raatikainen sanoo idän olevan ehtymätön resurssi, joka on ajan kuluessa laitettu palvelemaan milloin mitäkin tarvetta.
 • Riitta Raatikainen: Suomen itä valokuvissa (Musta taide, 2020). Kirjaan liittyvä näyttely avautuu 12.6. Kuopion korttelimuseossa ja jatkaa sieltä Etelä- ja Pohjois-Karjalan ja Kainuun museoihin.
 • Kuopionmuseokortteli.fi, Suomen Itä valokuvissa 12.6.-25.10.2020.
 • Facebook, Musta Taide. 27.5.2020.
 • Itä-Suomen yliopisto, Suomen itä valokuvissa – Kuinka valokuvaajat ovat idän nähneet ja halunneet sen kertoa. 10.6.2020.

HS, Kännykkäkamerasta tuli ase. 14.6.2020. Tilaajille. Sunnuntai | Essee. Instagram täyttää kymmenen vuotta. Se on mullistanut estetiikan, ja siitä on tullut markkinoinnin tärkein väline. #blacklivesmatter teki kuvapalvelusta poliittisen.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Lightroom Moon Editing Tips for Awesome Moon Photos.

ePhotozine.com, How To Take A Photo Out Of A Plane Window.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, My Short History of Pushing the Button. 14.6.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvauskeikkojen peruuntuminen koronan takia (Sana on melkein vapaa). ...Kuvaaja ei suostu palauttamaan tässä tapauksessa osaakaan varausmaksusta joka oli useita satasia, sopimus tehtiin ennen koronaa. Siirtoa ensi vuodelle kysyivät mutta kuulemma ensi vuoden kaikki lauantait on jo varattuja joten siirto ei onnistu paitsi jos maksaavat 300 euroa lisää, jolloin voikin tehdä tilaa kalenteriin. Onkohan tämä ihan normi käytäntö? Pitäisikö tilaajan vain hyväksyä tappionsa?
 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus). Kiitos taas kerran hyvistä vastauksista! Mavic Air 2:ssa on myöskin Smart Photo, jossa voi piirtää kännykän näytölle "boxin" ja ottaa siitä kohdasta kuvan. En oli tosin saanut sitä toimimaan, mutta miten se teoriassa toimii? Eli jos piirtää "boxin", joka on kooltaan ehkä 25 prosenttia näytöstä, niin tuleeko tämä pieni osa 48 megapikselinä ja zoomaako se digitaalisesti tämän kohdan? Muuten näyttää olevan sillä tavalla, että en huomaa paljon eroa kuvissa, eli 12 mp, 23 mp tai 48 mp ovat zoomatessa kotikoneella aika lailla samanlaisia!
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • 5200 vai 7000 sarjalainen 600mm telelle (Järjestelmädigit Nikon, edullisemmat mallit). Uusi ketju. 3 viestiä.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). ...Kuinkahan kuvaavaa tuo on yleisemminkin (Lensrentalsin Sony-kameroista muutamalla prosentilla on sensori-ongelmia) kameroille, joissa käytetään kennovakautusta. Eihän se ainakaan tee osasta vähemmän vikaantuvaa.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yllätys korentolammella(9 kuvaa ja lyhyet kuvatekstit)

Sulantoblog, L mount –any Future? 9.6.2020. YouTube-video, kesto 10:33. Oma mielipide. Viisi syytä, miksi L-objektiivikiinnityksellä on tulevaisuus edessään.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 18.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Leica M6 and why I started using film again. 12.6.2020. YouTube-video, kesto 10:49. Joka kuukausi jatkossa yksi tai kaksi filmikameraa koskettavaa videota. Miksi Sulanto tarttui taas filmikameraan.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 18.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, How To Take Sharper Photos - [5 Tips for Sharper Photos]. 9.6.2020. YouTube-video, kesto 10:17. Viisi vinkkiä terävämpiin kuviin.

 • YouTube-kanavalla 31.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Stream with Teppo Haapoja - [A talk with a Finnish photographer] Part 1. 10.6.2020. YouTube-video, kesto 8:15. Alkaa varsinaisesti 1:05. Teppo Haapojaa ei saada linjoille.

 • YouTube-kanavalla 31.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Stream with Teppo Haapoja - [A talk with a Finnish photographer] part 2. 10.6.2020. YouTube-video, kesto 57:15. Nyt toimii. Teppo Haapojakin näkyy ja kuuluu. Haapoja alkuaan Kanadasta kotoisin, 30-vuotias. Pysyvästi Suomessa kaksi ja puoli vuotta.

 • YouTube-kanavalla 31.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, How JPG can help you to be BETTER - [5 tips about using jpg]. 12.6.2020. YouTube-video, kesto 8:28.

 • YouTube-kanavalla 31.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Yle, Seppo Rintelän unelma toteutui, kun hän kohtasi karhun silmästä silmään: "Se ei tiennyt, minne menisi". 13.6.2020. Ällistyttävä havainto. Onko niitä karhuja muka joissa muuallakin kuin kuvauskojujen ulkopuolella. Rintelä ehti kuvata karhua tunnin verran. Rintelä sai karhusta pelokkaan, mutta uteliaan kuvan. – Se ei oikein tiennyt, mihin menisi. Oli kuin soittajapoika maailmalla.

 • Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori ja petotutkija Ilpo Kojola onnittelee Rintelää luontokuvasta. – On aina mukava katsoa sellaisia kuvia, joissa karhu on luontevasti paikalle eikä sitä ole houkuteltu syötillä, Kojola sanoo.
 • – Karhu käyttäytyy yleensä uhkaavasti ihmistä kohtaan, kun se on yllätetty. Avoimessa maastossa yleensä emokarhukin ohjaa poikasensa rauhassa pois ihmisen lähettyviltä, eikä se käyttäydy uhkaavasti.

Yle, Paketin tilaaminen kotiin on kätevää, mutta ei aina ongelmatonta: pakettia odottaa turhaan, kuljetusta ei tehdä tai yhtäkkiä se onkin noutopisteessä. 13.6.2020. Kuluttajien kertomuksia. Mutta myös kysytty kuljetusyhtiöiden ohjeistusta. DB Schenker. DHL. Matkahuolto. Posti. PostNord. UPS.

Älypuhelimista.

 • Tivi, Mikä kasvi? Suomenkielinen mobiilisovellus tunnistaa puolestasi. 13.6.2020. Softa-arvio. Parasta sovelluksessa on kuitenkin kasvien tunnistus suoraan puhelimen kameralla otetusta kuvasta tai aiemmin puhelimeen tallennetusta kuvasta. PlantNet vertaa kuvaa valtavaan käyttäjäyhteisön kasaamaan kuvapankkiin, joka täydentyy jatkuvasti. Kuvan tunnistus aloitetaan valitsemalla, onko kyseessä lehti, kukka, hedelmä, kaarna tai yleisemmin kasvin elinympäristö.
  • PlantNet on ilmainen ja sen saa ladattua Androidille ja iOS:lle.
 • Suomimobiili.fi, Testissä Apple iPhone SE – Kompakti, mutta erittäin tehokas. 13.6.2020. Pieni 4,7 tuuman LCD-näyttöpaneeli, 1334 x 750, kuvasuhde 16:9. iPhone SE on kuitenkin erinomainen haastaja monille saman hintapisteen Android-älypuhelimille, mutta samalla kyseessä on myös osittain aikamatka muutaman vuoden taakse. Vedenkestävä. Hinta on 499 edullisimmillaan. Yksi nanon-SIM-korttipaikka. Toinen eSIM. Akku voi kestää juuri päivän. Hidas laturi puhelimen mukana.
  • Takana yksi 12 megapikselin kamera, f/1.8, 28mm. Optinen kuvanvakautus, myös videossa. Yllättävän hyviä kuvia, hämärässä rakeisuus lisääntyy nopeasti. Edessä 7 megapikselin selfie-kamera, hyvä. Video 4K 60 fps. Laatu tässä hintaluokassa parhaimpia.
 • Tivi, Uusi Photoshop-sovellus lataa kuvat suoraan someen – katso hauskat esimerkkikuvat suodattimista. 13.6.2020. Hauskat? Photoshop Camera -sovellus käyttää tekoälyä kuvien ulottuvuuksien tunnistamiseen. Ilmainen.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Create a Photogram Effect with a Digital Process.

 • Suomen Wikipedia, Fotogrammi. Fotogrammi on valokuva, jonka valmistamiseen ei ole käytetty kameraa.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, How To Take Good Photos At Events & Festivals On Holiday.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • kino negatiivin valokuvaaminen ja kääntäminen positiiviksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus). (drone) Airissa herkkyys on käytännössä pidettävä ISO100, jos meinaa jotain suurennoksia teettää niistä kuvista ja silti saatta kohina näkyä häiritsevästi. Sen takia tuo pro malli on mielestäni huomattavasti käyttökelpoisempi härveli tuollaiseen hommaan vaikka niitä pikseleitä ei niin paljon olekkaan.
 • Loppuuko kameratarvikkeiden ostaminen Kiinasta (Ulkomailta ostaminen).
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Kannattaa myös huomata se, että todellinen elämä ei ole diffraktion rajoittamaa. Tollanen lasi jos mahtuu ylimääräsenä reppuun ja kohtuu valoissa vielä kestää 1,4x jatkeen, niin pääsee aika kivoihin lähikuviin videokuvauksessa, ilman että tarttee jotain ihan tajutonta murikkaa +raskasta jalustaa kantaa. Ja stilleissäkin kyllä. Onks näistä jotain speksejä olemassa ja onko nämä edes oikeasti tulossa, vai huhua vaan?
  • Jos haluaa kohtuuhyvää ulottuvuutta/valovoimaa ja erinomaisen kuvanlaadun, niin Nikonin 500/5.6 mielettömän hieno peli varmasti. Muistaakseni haukuttiin täällä. Puhummattakaan jostain 600/4 laseista, ei mitään järkeä. Sonyn 200-600 lasistakin voi jalka irrota. Ihan *sensuroitu*. Kaikki on *sensuroitu*. :-)
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka). Iloa kesti kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. K-1 MK2:n seuraksi ostamani 35/1.4 pingpong kolisee nyt sisältä jostain. Joku on korkannut tai lyösällä. Lasin perän avaamisella ongelma ei vielä löytynyt eli syvällä on jossain joku irti ja nämä eivät ole tarkoitettu huollettaviksi. Se olikin ainoa laajempi toimiva
  • IR-kakkula mikä piirsi nurkkiin asti. Jummi jammi tätä riemua.
 • Pentax * 85/1.4 (Optiikka).
 • Sigma FE 100-400 F5-6.3 DG DN OS Contemporary (Optiikka).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olympuksen laseista, vähän enemmänkin...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Siinä ylpeänä esittelee - Kato mitä sain - ennen kuin pesäänsä vie ja yrittää tunkee pikkuparkojen kitoihin...
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 uutta kuvaa. Mikäs se siellä? No Valmet 870 metsätraktori 70-luvulta. (tämän sarjan kuvat kuuluvat suurelta osiin sarjaan ns. unikuvat... surrealistiset värit ja vähän aiheetkin...).

Yle, Pullokuonodelfiini näyttäytyi Kotkan edustalla – harvinaiset vieraat seikkailevat nyt Suomen rannikolla. 12.6.2020. Pullokuonodelfiinejä nähtiin aiemmin Kemiönsaaren ja Loviisan edustalla. Video, kesto 0:09.

Meriharakka.net, Espoonlahdesta Westendiin. 12.6.2020. Bodom – Ämmässuo -valokuvanäyttely oli yksi niistä taide-elämyksistä, joiden avautumista odotin koronakevään jälkeen. Kuluneella viikolla poikkesimmekin sitten jo edelleen melko tyhjään WeeGee-taloon ja siellä KAMUun, Espoon historian museoonkaupunginmuseoon.

 • Valokuvanäyttelyyn on koottu vähintään yksi kuva kustakin Espoon kaupunginosasta. Itse asiassa kuvia on esillä noin 200 vaikka kaupunginosia on vain 56, sillä museon seinillä olevien kuvien lisäksi osa kuvista heijastetaan vuorotellen seinälle.

Kaleva.fi, Kalevan suuri Kalakuvakisa alkaa taas – Nyt etsitään kalastuksen riemua ja jännitystä. 1.6.2020. Kuvakilpailu kestää kesän läpi elokuun 31. päivään saakka. Voittaja saa 300 euron kalastussetin. Lukijoiden lähettämät kuva kootaan päivittyvään kuvagalleriaan.

Olli Kanerva, Cigar lounge. 12.6.2020. These pictures are about building an in-house cigar lounge from an old and dirty workroom. The starting point looked something like this: ...

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

 • 9 Ways To Stop Unsightly Backgrounds Spoiling Your Shots.
 • Top 8 Best Cameras Around £300 - Cheap Point And Shoot Cameras 2020. Osaa malleista ei enää löytynyt myynnistä. Aika harvaa enää myytiin ns. kamerakaupoista. Puhelimet ovat ihan kokonaan syrjäyttäneet perinteiset kompaktikamerat. Olympuksen Tough-sarjalle lienee edelleen kysyntään.
  • 1. Panasonic Lumix DMC-TZ90. Suomen Outlet-hinta 249 euroa (muuten vähän yli 400 euroa).
  • 2. Panasonic Lumix FZ82 Suomen hintaluokka on 300 euroa.
  • 3. Nikon Coolpix B500. Suomen hintaluokka on 300 euroa.
  • 4. Olympus Stylus Tough TG-6. Suomen hintaluokka on 470 euroa.
  • 5. Canon Powershot SX730 HS. Suomen hintaluokka vähän yli 300 euroa.
  • 6. Sony Cyber-shot DSC-WX500. Suomen hintaluokka alle ja päälle 350 euroa.
  • 7. Nikon L840.
  • 8. Nikon Coolpix L340. Suomen hintaluokka 150 euroa.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, The Great Flange-to-Sensor Distance Article. Part II: Photo Cameras. Roger Cicala. Canon SLRs. Sonyn peilittömät. Micro 4/3 systeemin kamerat. Mittaukset ovat hyödyllisiä myös still-kameroille (videokameroiden lisäksi). Vähän yli 2%:ssa testatuista rungoista esiintyi ongelmia, mutta tästä huolimatta ne toimivat vielä ihan hyvin. Eli vaikka runkopaksuusmitta ei ollutkaan ideaalinen => ei oikeastaan väliä.

The Online Photographer, 'LIFE Magazine and the Power of Photography' (Book Review). Kirja, 336 sivua.

Fotosidan.se, Profoto tipsar om ljussättning.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kamera, jossa yhdistyvät hyvä valokuvaaminen ja videokuvaus? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus).
 • Ali skulaa taas ja kusti polokee... (Ulkomailta ostaminen). Tänään tuli piiitkästä aikaa paketit Kiinanpoijiilta ihan perille asti. Helmikuun alusta jäi about kaikki matkalle, onneksi Ali Baba on luotettava kumppani ja rahat saa aina takasin jos paketti ei kotiudu.
  • Tälläkertaa tuli 82mm (15-35/f2,8) 950nm IR-suodin. Ihanan halpa, alta 20.- ja hyvin laadukkaan tuntuinen, runko alumiiniä (tmv metallia) kierteet just ja linssi musta kun etelän yö. ...
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). 23 viestiä. Aukko f/11? Lienee kait sanomattakin selvää että parasta kuvanlaatua tavoittelevalle f11 DO lasi ei ole se paras valinta, eiköhän tässä se koko ja keveys edellä mennä - vastataan huutoon ”FF lasit ovat aina isoja ja painavia”.
  • Jos oikein tuumailin mitä diffraktioon tulee niin f11 FF formaatissa vastaa noin f5.6 aukkoarvoa microfourthirds formaatissa, ja eipä taida microfourthirds formaattiin niin kovin paljon olla harrastajatason 400 mm (800mm FF vastaavaa) lasia jonka aukkoarvo menisi tuon rajan paremmalla puolelle, eli siinä suhteessa taitaapi puntit olla aika tasoissa.
  • ...Näistä tuli ensinnä mieleen, että täytyy olla tarkoitettu sen huhutun 20mpix R6 kaveriksi. Difraktio ei vielä juurikaan pehmennä kuvaa ja saa edullisesti ulottuvuutta, joka varmasti suhteellinen käsite tässä tapauksessa. Pikkutirppojen kuvaamiseen kirkkaalla kelillä, ja jos tarkentaa lähelle, niin myös perhosista voisi saada asiallisia kuvia. Itselle ei ainakaan muuta käyttöä näille olisi ja tuskin tulee omaan kameralaukuun.
  • ...Tämä on puhdast arvaus, mutta kenties noilla on jotain diffraktiivisen tekniikan tuotekehtiysjuttuja, joita haluavat kokeilla halvemmilla ja vähemmän suorituskykyisllä linsseillä. Esimerkiksi joku massatuotantoon liittyvä innovaatio, joka alentaa hintoja. Hard core -eräjormat ja urheilukuvaajat, jotka lienevät suurin ostajaryhmä (hyvätuloiset wannabet mukaanlukien), kuvaavat vielä ykkössarjalaisilla peilikameroilla.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Useita.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keltaiset tulppaanit. On tulppaaneissa turvallaan, iloinen... taisi Vappu mennä jo mutta tulppaanit jäivät.

HS, Tuttua koiraa ei uskalla rapsuttaa, turvaväliä kävelysauvan mitta. 10.6.2020. Kuvia Suomesta osa 53. Valokuvaaja Akseli Valmunen tallensi keväällä helsinkiläisiä, jotka pysyivät loitolla toisistaan.

Turun Sanomat, Pasi Relanto kuvaa luontoa – ”Eri valossa sama maisema on aina erilainen”. 11.6.2020. Palkittu luontokuvaaja Pasi Relanto pitää Turun seutua erittäin kuvauksellisena paikkana. Turun ulkosaariston lisäksi Ruissalo ja Katariinanlaakso tarjoavat hyvät puitteet monipuoliseen luontokuvaamiseen.

 • – Ihailin luontokuvaaja Hannu Hautalan kuvia ja halusin itsekin ottaa samanlaisia. Isälläni oli järjestelmäkamera ja sain lainata sitä. Kesätöissä keräsin rahaa ja sain ostettua itselleni kameran ja objektiiveja. Tuolloin kuvattiin filmille ja jokaista laukausta piti harkita, sillä filmirullat olivat arvokkaita.
 • Relannon luontokuvat ovat pärjänneet valokuvauskilpailuissa. Hän on saanut muun muassa kaksi sarjavoittoa vuoden luontokuvakilpailussa. Millainen sitten on hyvä luontokuva? – Kuva on hyvä, kun se koskettaa tavalla tai toisella. Hyvään kuvaan palaa monta kertaa. Hyvä kuva aiheuttaa värinöitä, Relanto sanoo.
 • – Yksi vuoden luontokuvakisassa palkittu kuvani on otettu kotimme parvekkeelta. Kuvaus ei aina vaadi retkeilyä ja erityisiä kuvauspaikkoja, mutta se vaatii kuvaajalta näkemystä. Kuvattavaa on joka paikassa. Oman pihan rikkaruohoissa kävelee ötököitä, sateen jälkeen märät lehdet voivat olla upeita ja hämähäkin seitti saattaa olla todella mielenkiintoinen.
 • Relanto oli mukana perustamassa Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat ry:tä 80-luvun alussa. Nykyisin hän toimii yhdistyksen puheenjohtajana.
 • Vuoden Luontokuva 2018, sarjavoittajat 2018, F. SOMMITTELU JA MUOTO. Kallion herra. Pasi Relanto.
 • Vuoden Luontokuva 2018, sarjavoittajat 2012, C. MAISEMAT. Rantajäät. Pasi Relanto.

Yle, Mustarastasliven pesä tyhjeni – videokooste näyttää poikasten kasvun ja hyvästien hetket. 11.6.2020. Mustarastas muni klapipinoon helatorstaiviikolla. Sen jälkeen pesän elämää on voinut seurata suorana Ylen nettisivuilla. Koosteella pituutta 1:52. Tekstitys.

Olli Korhonen, Älykkäänä pidetty varis ei selvinnyt peilitestistä vaan puri vihastuneena itseään jalasta. 11.6.2020. Varista on pidetty yhtenä älykkäimmistä eläimistä. Onpa joissakin melko viimeaikaisissa tutkimuksissa löydetty todisteita siitä, että varis voisi olla jopa yhtä älykäs kuin 7-vuotias lapsi. Monille muille älykkäinä pidettyinä eläimille varis kuitenkin häviää klassisessa peilitestissä, jota yleisesti käytetään tutkittaessa, mitkä eläimet ovat tietoisia itsestään. Eläimen kykyä tunnistaa itsensä peilistä pidetään nimittäin yhtenä älykkyyden mittarina. Ja tässä älykkyystestissä varikset – päinvastoin kuin harakat – eivät ole koskaan kunnostautuneet. YouTube-video, kesto 0:29.

Sttinfo.fi, Museovirasto jakoi valtionavustuksia ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. 11.6.2020. Avustusta myönnettiin 22 museolle yhteensä 485 800 euroa.

 • Suomen valokuvataiteen museon säätiö / Suomen valokuvataiteen museo: Valokuva yhdistää - videosarja ja vertaisoppimispäivä valokuva-alan yhteisöjen kanssa, 25 000 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Celebrating the Life and Legacy of Madame d’Ora, One of the 20th Century’s Leading Woman Photographers. Syntyi 1881. Kuoli 1963. Oikealta nimeltään. Dora Kallmus. Kirja ja näyttely. Ensimmäinen naisvalokuvaaja, joka avasi studion Wieniin, vuosi oli 1907.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 35 Great Examples of Tilt-Shift Photography. Tekstiäkin kuvien lisäki.

Thom Hogan, 11.6.2020.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 5 Common Travel Photography Mistakes To Avoid. Ei mitään uutta. Kun vain näitä pyrkisi välttämään (oman harkinnan mukaan).

Kamera & Bild, Pablo Albarenga Årets fotograf i SWPA 2020 med "Seeds of Resistance". SWPA = Sony World Photography Awards. Vaatimattomat 345.000 kuvaa (edellisvuodesta +20.000). 203 maata.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kamera, jossa yhdistyvät hyvä valokuvaaminen ja videokuvaus? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus). nsamppa vastaa kysymyksiin.
 • DNG:t ei aukea (Kuvankäsittely).
 • Myydään: Olympus Clutch - käsi/iltalaukku Pen-mitoituksella (Myydään). 20 euroa (svh. 89 euroa). Myytävä tuote: Olympus Clutch - käsi/iltalaukku Pen-mitoituksella Hinta: 20 EUR Paikkakunta: Espoo, Helsinki Tuotteen kuvaus: Olympus Clutch Black Like My Dress on Olympuksen Style -sarjaan kuuluva tyylikäs kameralaukku, joka yhdistää muodin ja valokuvaamisen täydellisesti. Sopii erinomaisesti Olympus PEN-kameroille ja muille saman kokoluokan räpsyttimille. Holgakin taitaa mahtua. Muut värit hopea ja kulta.
  • Tuotteen kunto: Uusi lahjapaketissa - aitoa hyvälaatuista nahkaa! Mukana haju. Toimitusehdot: postitus tai nouto.
   Yhteydenottotavat: yksityisviesti.
  • Tuo rohkeasti esille feminiininen puolesi. Kameralaukku, joka ei taatusti jätä ketään poikaporukassa kylmäksi. Tai lahjaksi ja/tai hyvitykseksi vaimolle, vaimon siskolle tai anopille.
  • (näyttää vähän Chanel-laukulta...)
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Mistähän oikein on kyse. Aukko f/11.
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit). Olen tässä ihmetellyt miksei Nikonilta ole tänä kesä ollut mitään kesäkampanjaa ainakaan Euroopan puolella, ilmeisesti sitten ei ole tarvetta lisätä myyntiä.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Aalto (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kirsikka. Alppiruut. Kielo.
 • Odottaja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kui-ku-kui. Vedestä tuli kivan jäisen näköistä, sade varmaan sai aaltoilemaan noin. (jotenkin mustavalkoisen näköisiä kuvia...)
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 8 kuvaa. Joista 6 drone-kuvaa. Eilen tuli kierreltyä Katajanokalla E-M1:n ja Mavicin kanssa. Mukavan monikäyttöinen tuo 12-100mm ja kun se vastaa kinossa 24-200mm, niin aika kova lasi esimerkiksi matkoille. Ei tarvitse enää selkä vääränä kantaa tavaraa. :D
  • Ainoa "huono puoli" (joka oli tosin mulla tiedossa) EM-1:ssä on pienen kennon tuoma (välillä liian) laaja syvyysterävyys. Kun on tottunut siihen, että 1.4 aukolla ja täydellä kennolla saa kohteen todella hyvin irti taustasta, niin aukko neljä ja pieni kenno tekee kyllä terävää kaikesta... Siksi täytyy hankkia joskus joku 1.2 aukkoinen lasi, niin pitäisi alkaa kohteet irtoamaan taustasta Olympuksellakin.

Petteri Hautamaa, Vuoden luontokuva-arpajaiset. 10.6.2020. Vuoden luontokuvakilpailu herättää monenlaisia ajatuksia luontokuvausharrastajissa. Varmaan enemmistö saa ihmetellä vuodesta toiseen, miksi omat kuvat eivät kelpaa tuomaristolle. Tähän joukkoon minäkin kuulun. Minusta tuntuu, että tuomaristo onnistuu aina tehokkaasti siilaamaan monet luontokuvausharrastajan silmissä hyvät kuvat pois, samalla kun janoavat erilaisia ja uudenlaisia luontokuvia. Kuinkahan monta toimintakuvaushelmeä ym. todellista tajunnanräjäyttäjää karsiutuu vuosittain kaikkien osallistujien keskuudessa?

 • Itselläni pääsee vuosittain noin kymmenkunta kuvaa semifinaaleihin asti, eli oikein mukavasti. Silti näistä eteenpäin pääsee aniharva. Merkillepantavaa, että RAW-kuvapyyntöihin yltäneet kuvat ovat olleet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta vain niitä kokeilumeiningillä mukaan heitettyjä täytekuvia, koska ei itselläni synny vuodessa 30 vahvaa kisakuvaa. Miten tuomaristo onnistuu karsimaan pois aina ne omat suosikkikärkikuvani, ne eivät saa yleensä ainuttakaan tuomariääntä.
 • ...Tämän vuoden kisaan lähetettiin yhteensä 15287 kuvaa. Kukin tuomari katsoi nuo kaikki tahoillaan ja antoi kullekin kuvalle puollon tai sitten ei. Mikäli tuomari käyttäisi kunkin kuvan huolelliseen tarkasteluun puoli minuuttia, niin hän kykenisi arvioimaan 8 tunnin työpäivän aikana maksimissaan 960 kuvaa. Koko kuvapinon läpikäymiseen menisi siis lähes 16 päivää! On siis täysin selvää, että tuomarit hoitavat tuon kuvien läpikäymisen huomattavasti nopeammalla tahdilla, eli aivan liian huolimattomasti. Ei kuvaa pysty arvioida millään muutaman sekunnin vilkaisulla, sen idea ei todennäköisesti avaudu alkuunkaan, eikä siinä ajassa kerkeä lukea edes kuvan nimeä ja sen yhteyteen kirjoitettua lyhyttä selostusta.
 • ...Osa palkituista VLK kuvista on kopioitavissa, jolloin niistä pystyisi ottamaan myöhemmin jopa palkittua kuvaa paremman. No ei sellaisia tietenkään uudestaan palkita, joten aihe on käytetty muutamiksi vuosiksi. Tämänkaltaisesta kuvasta oli peräti kaksi lähes identtistä kuvaa lintusarjan finaalissa 2018, toinen niistä sai kunniamaininnan.

DCN Foorumi, Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).

(Kertaus) Vuoden Luontokuva 2020. 30/05/2020: VLK-äänestykset auki 10.6 saakka. Jäsenmaksun maksaneella jäsenellä on mahdollisuus antaa oma äänensä suosikkikuvilleen ja pisteyttää kolme kuvaa VLK-kisan joka sarjasta. 

 • Jäsen: https://tuomaroi.vuodenluontokuva.com/
  (Huom. Ellet muista jäsennumeroasi niin löydät sen Luontokuva-lehtesi takakannen osoitetiedoista)
 • Lisäksi kaikki Facebook-ryhmämme jäsenet voivat osallistua omaan VLK-äänestykseen loppusuoralle päässeiden 90 kuvan joukosta, ja valita sieltä oman Suosikkikuvansa.
 • SLV:n FB-ryhmän jäsen: https://suosikkikuva.vuodenluontokuva.com/ (Sign in with Facebook, oikea yläkulma).

(Kertaus) Vuoden Luontokuva 2020. Tuomaristo valitsi ensimmäisellä tuomarointikierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun ladattiin 15 287 kuvaa.

 • Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Logomossa Turussa lauantaina 17.10.2020. Vuoden Luontokuva 2020 äänestys SLV ry:n jäsenistölle ja FB-ryhmän jäsenille tapahtuu netissä 20.5. - 10.6. Käythän silloin äänestämässä.
 • Kaikille semifinalisteille on lähetetty tieto sähköpostissa. Se ei edellytä toimenpiteitä. Mikäli kuvasi etenee finaaliin asti, lähetetään originaalipyyntö erikseen.
 • Semifinalistikuvaajat ja kuvamäärät. 3-sivuinen pdf.

Yle, Valokuvaaja Sanna Kannistoa ei kauhistuta viettää aikaa sademetsissä käärmeiden ja lepakoiden kanssa – viime aikoina hänen studiossaan ovat vierailleet pyrstötiaiset. 10.6.2020. Sanna Kannisto on viettänyt niin paljon aikaa sademetsissä, että nähdessään polulla oksan hän ajattelee ensimmäisenä käärmettä. Sanna Kannisto vie kenttästudionsa vaikka viidakkoon. Hän on kuvannut etenkin pieniä eläimiä, jotka käyvät yhä harvinaisemmiksi.

 • Tuossa on punatulkku, tuossa urpiaisia ja tuossa on – joku harmaa pikkulintu. Valokuvataiteen museon seinät ovat täynnä kuvia linnuista, lepakoista ja muista eläimistä. Nämä linnut eivät kuitenkaan keiku kuusen oksalla tai kahlaa rantavedessä. Ei, nämä ovat puhtaan valkoista taustaa vasten, kuin studiossa kuvattuja. – Kyllä, nämä on kaikki kuvattu pienessä studiossa, jonne rakennan valot ja pystytän sopivan oksan.
 • Sanna Kannisto (s.1974) on yli 20 vuoden ajan työskennellyt samalla metodilla. Hän menee luontoon eläinten luo ja pystyttää sinne kannettavan valkoisen telttastudionsa. On vain yksi ongelma – eivät eläimet sinne studioon vapaaehtoisesti lennähtele.
 • Sanna Kanniston näyttely Ihmettelyn taito Suomen valokuvataiteen museossa 10.6. – 13.9.

HS, Janne Hirvonen saa erikoisluvalla kiivetä Majakka-tornitalon katolle, sillä se on hänen harrastuksensa – 134 metrin korkeudessa hän ottaa kuvia, jollaisia ei ole ennen nähty. 11.6.2020. Korkeat paikat ovat aina kiehtoneet Janne Hirvosta. Nyt hän näyttää kuvablogissaan, miltä Helsinki näyttää hänen kotitalonsa, 134 metrin korkeuteen kohoavan Kalasataman Majakan, katolta kuvattuna.

 • Hän muutti Majakkaan ensimmäisten joukossa marraskuussa 2019, mutta alkoi taltioida talon elämää jo siinä vaiheessa, kun se oli vasta rakenteilla. ”Seurasin aktiivisesti rakentamista. Kuvasin sen eri vaiheita, ja tarkistin myös dronella, millainen tulevan asuntoni ikkunanäkymä on”, Hirvonen sanoo.
 • ”Teemme 3d-malleja, joita hyödynnetään korjaussuunnittelussa ja -rakentamisessa. Mittaan dronella rakennusten julkisivuja ja kattoja”, Hirvonen kertoo.
 • Kun Hirvonen linkkaili blogiaan kaupunginosaryhmiin, kuvapäiväkirja sai muutamassa päivässä 500 seuraajaa. ”Vähän haistoin, että ihmisiä voisi kiinnostaa, millaiset maisemat Majakan katolta on”, Hirvonen sanoo.
 • (viime aikoina on yleistynyt drone-sanan käyttö, mikä mielestäni on vain hyvä asia. Drooni tuntuu lähinnä omituiselta, tulee Star Wars mieleen...)
 • Instagram, majakanvahti
 • YouTube, Janne Hirvonen
 • Theseus.fi, Rakennuksenvesikatonmittaus multikopterikuvausta käyttäen. Janne Hirvonen. 5.5.2015. 45-sivuinen pdf.

Finnfoto.fi, Facebook. Tutkimus ammattikuvaajille. 10.6.2020. Finnfoto toivoon kaikkien ammattivalokuvaajien osallistuvan tutkimukseen. Tämä kysely on osa IPR University Centerin toteuttamaa ja OKM:n rahoittamaa selvitystä, jonka tarkoituksena on selvittää valokuvien tekijänoikeustietoja koskevan metadatan käyttöä. Selvityksellä pyritään tutkimaan muun muassa sitä, voitaisiinko metadatan avulla ohjata tehokkaammin lisenssituloja valokuvaajille ja ehkäistä valokuvien väärinkäytöksiä internetissä....

Focusnordic.fi, Uusi Tamron All in One -objektiivi Sonyn täyskennokameroille. 11.6.2020. Lehdistötiedote. Tamronilla on pitkä historia kompaktien, loistavan optisen suorituskyvyn, All in One -objektiivien tekemisessä, he jopa keksivät megazoom-luokan. Joten on vain loogista, että Tamron esittelee nyt maailman ensimmäisen peilittömän F/2,8-aukkoisen täysikokoisen joka paikan zoon-objektiivin, 28-200 mm F/2,8-5,6 Dii RXD, Sony E-kameroille. Objektiivi on saatavilla heinäkuussa ja sen suositeltu myyntihinta on 919,00 euroa.

Avplus.fi, Extension Rod -jatkokahva DJI Osmo Pocket -kameralle. 10.6.2020. Hinta 75 euroa.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Xiaomi julkisti edullisen alle 150 euron Redmi 9 -älypuhelimen – hintaan nähden tarjolla vakuuttavat ominaisuudet. 10.6.2020. Espanjassa Redmi 9 maksaa 149 euroa tai 179 euroa.
 • Tivi.fi, “Enää en tee niin” – Android-puhelimia tappavan valokuvan ottaja löytyi. 10.6.2020. Kaunis maisema puhelimen taustakuvana on kiva juttu – paitsi jos se saattaa laitteen käyttökelvottomaan tilaan. Agrawal kertoo ottaneensa kuvan Nikonin kameralla ja käsitelleensä sitä sen jälkeen Lightroom-sovelluksella. Lightroom tarjosi kolmea vaihtoehtoa kuvan väritilaksi, ja kuvaaja valitsi niistä yhden – ikävin seurauksin.
  • Asia paljastui kuvaajalle, kun hän näki uutisissa varoituksia tutusta kuvasta.
  • BBC, 'How my photo ended up breaking Android phones'. Tallensi Pro PhotoRGB -väriavaruuteen (Kutussa ei sattuneesta syystä tätä mainita. Kuinkahan moni selain ja laite kykenee näyttämään Pro PhotoRGB:n värit oikein. Oli vahinko kuvaajalta... Laajempia väriavaruuksia kannattaa käyttää kuvia editoitaessa, jää enemmän pelivaraa. Sitten kun tallennetaan nettiin, niin valitaan sRGB.)
  • Dev.to, How did this image brick Android phones? Yksi ainoa taustakuvan pikseli aiheuttaa ylivuodon. RGB-väriarvoksi tuleekin 256, kun maksimi on 255. Android-puhelin kaatuu. Android 11, ei ongelmia.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Catalog and Store Your Photos so You Can Find them Easier. Kukaanhan ei ole ikinä yrittänyt etsiä tietynlaisia kuvia.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Being Consistent. 10.6.2020. Melkein 50 vuotta kameroiden arviointia. 25 vuotta digikameroita. Vaikeus on pysyä vuodesta toiseen muuttuvassa ympäristössä johdonmukaisesti samoilla linjoilla. Mitkä kriteerit sitten sattuvat olemaan. Jollain sivustolla voidaan antaa esim. 0% - 100%. Suurin osa saa 80%, muutama 90%, jotkut 70%. Entäs 100%, tai 30%.

The Online Photographer, Print Crit: Three Small Prints. Mike tutkailee kolmea printtiä.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 75: Hur du går från idé till utförande. Idea, mutta miten toteuttaa. Podcast, kesto 36:20.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Mavic Air 2 kuvanlaatu. 9.6.2020. Mavic Air 2 keulalla roikkuu gimbalin varassa 48 megapikselin kamera. Sen valovoima on F2,8 ja kennon koko puoli tuumaa. Puolen tuuman kenno on vähän isompi kuin älypuhelimissa mutta selvästi pienempi kuin oikeissa kameroissa, täyden kennon järjestelmäkameroista puhumattakaan.

 • Minkälaista kuvaa tällä siis saa? Asetuksista voi valita tarkkuudeksi jo 12 tai 48 megapikseliä, jpegin lisäksi kuvat saa ulos dng-muodossa. Resoluutiot ovat 4:3 suhteessa helpot muistaa: 4000x3000 ja 8000x6000 pikseliä. Jpeg-tiedostokoot ovat noin 6 Mt ja 20 Mt, dng-tiedostot vastaavasti noin 18 Mt ja 94 Mt. Kuvasuhteeksi voi valita myös 16:9, mutta siinä ei ole mitään järkeä, koska silloin drone vain leikkaa ylä- ja alareunat pois, ja kuvan mitaksi tulee 4000x2250 pikseliä.
 • Aukko on kiinteä 2,8 eikä sitä voi himmentää. Neljän millimetrin polttoväli vastaa kinokoossa 24 milliä. Hyvässä valossa drone tuottaa mainioita jpeg-tiedostoja.
 • Mavicin raw-kuvaus tuottaa yllätyksen. Säätövaraa on enemmän kuin jpeg-kuvissa, mutta ei lähellekään järjestelmäkameran tasoa. Säätö auttaa pelastamaan esimerkiksi puhkipalaneita valkoisia seiniä. Drone tekee näköjään myös pienen geometriakorjauksen jpeg-kuviin.
 • Yllätys on siinä, ettei dng ole todellista kennolta tulevaa dataa, vaan drone prosessoi tiedoston valmiiksi. Raw-kuvien värit ovat suorstaan ylikylläisiä verrattuna aidompiin jpeg-kuvien väreihin. Smart-asetus vaikuttaa myös dng-kuvaan.
 • Dronen oma jpeg-käsittely on optimoitu niin hyväksi, että kuvan säätäminen raw-versiosta yhtä hyväksi vaatii paljon työtä -- ja jopa värikylläisyyden vähentämistä. Jos jaksaa nähdä vaivaa, 48 megan dng-kuvasta voi pienentämällä saada hieman lisää erottelukykyä, mutta useimmiten se ei maksa vaivaa.
 • Petteri Järvinen, Bittimittari, Mavic Air 2 drone, käytännön kokemuksia. 5.6.2020.
  • ...Mavic Air 2 on hinnoiteltu 849 euroon, mikä on käytännössä sama kuin edellisessä mallissa. Lisäakku maksaa 115,90 euroa, eli ei mitään halpaa huvia. Akkujen ym. hinta onkin noin kolmanneksen edellistä mallia kalliimpi, joten Fly more -paketti saattaa olla kannattava hankinta....

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Uudenmaan kevätmaisemia. 9.6.2020. Toukokuussa ikuinen pohjoistuuli vihdoin päättyi ja Uudenmaan alueeltakin olisi saanut poistua muualle Suomeen. En ollut kuitenkaan lähdössä kauemmas, sillä maakunnassani riitti yllin kyllin tuttuja ja ennestään tuntemattomia kuvauspaikkoja.

 • Aamuja ja iltoja Tuusulanjärvellä
 • Kevätretkellä Loviisassa
 • Loppukevään iltoja

HS, Timo Hölttä hiipi metsään kameransa kanssa ja törmäsi ”lottovoittoon”: Aamuauringossa seisoi kettu, jolla oli suussaan poikkeuksellinen saalis. 9.6.2020. Järvenpääläinen Timo Hölttä ikuisti ainutlaatuisen hetken, kun kettu poseerasi saalis suussa Keski-Uudellamaalla. Kipinän kuvaamisharrastukseensa hän sai henkilökohtaisesta surusta.

Markku Könkkölä, iNaturalist. Kännyköihin saa monia lajinmääritysohjelmia. Tähän asti olen aina nopeasti pettynyt kokeiluihin. iNaturalist on ensimmäinen, joka jäi käyttöön. Olen kuvannut kännykällä pääasiassa kasveja sekä muutaman sienen ja jäkälän. Ohjelma esittää vaihtoehtoisia lajimäärityksiä ja oikea on usein ollut ensimmäisenä ja lopuistakin oikea määritys on yleensä löytynyt viiden ensimmäisen joukosta. Muutama on jäänyt siltä tunnistamatta, ne olen kirjoitellut sitten käsin. Hyvää määritystulosta osaltaan voi selittää se, että lajin tunnistava tietää, miten kasvi pitää kuvata, jotta sen voi kuvasta tunnistaa.

 • Ohjelmassa on ällistyttävän hyvä hahmontunnistus ja huima heuristiikka, joka yleensä arvaa oikein mikä osa joskus hyvinkin sekavasta kasvustosta on sillä kertaa kuvaajan kiinnostuksen kohteena. Se tunnistaa esimerkiksi sudenmarjan (Paris quadrifolia) pelkistä lehdistä vaikka niitä olisikin poikkeuksellisesti kolme tai viisi. Se tunnistaa myös monia talventörröttäjiä.
 • Ohjelma hallinnee myös esim. hyönteisiä ja lintuja, mutta niiden kuvaaminen kännykällä ei oikein onnistu. Toki kamerallakin otettuja kuvia voi hyödyntää, mutta kuvien siirtely on sen verran työlästä, etten ole sitä vielä kokeillut.

Jas Blogi, Pin-Uppia? 9.6.2020.

Ilta-Sanomat, Upeat kuvat, nyt kukkii! Tuhannet atsaleat ja rodot avautuvat täyteen loistoonsa Helsingissä. 9.6.2020. Helsingin Haagassa sijaitsevaan Alppiruusupuistoon on istutettu 3 000 eri alppiruusristeymää ja 1 500 atsaleaa. Nyt ne kukkivat.

Taike.fi, Uudenmaan työskentely- ja kohdeapurahat vuodelle 2020. 4.6.2020. Uudenmaan taidetoimikunta jakoi työskentely- ja kohdeapurahoja yhteensä 586 000 euroa. Työskentelyapurahan sai 35 taiteilijaa. Hakijoita oli 570. Kohdeapurahoja jaettiin 80 taiteilijalle tai työryhmälle. Hakemuksia tuli 542. Valokuvauksen osuus:

 • ----Työskentelyapuraha
 • Niskanen Anna, Helsinki, 7 600 € 4 kk taiteelliseen työskentelyyn
 • Talve Aleks, Helsinki, 7 600 € 4 kk taiteelliseen työskentelyyn
 • ----Kohdeapurahat
 • Böök Laura, Helsinki, 3 000 € Työryhmälle (3 henk.) Videoteoksen tuotantokuluihin
 • Holmström Janette, Helsinki, 2 500 € Näyttely- ja teoskustannuksiin
 • Kopkina Natalia, Helsinki, 2 500 € Ripustus- ja kehystyskuluihin
 • Soukka Saku, Helsinki, 3 500 € Näyttely- ja teoskustannuksiin
 • Willamo Heikki, Lohja, 3 500 € Valokuvanäyttelyn kustannuksiin

Iltalehti, Google Maps otti koronavaroitukset käyttöön. 10.6.2020. Hälytykset ovat nyt käytössä Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Intiassa, Meksikossa, Ranskassa, Thaimaassa, Espanjassa, Alankomaissa, Kolumbiassa, Brasiliassa, Argentiinassa, Itävallassa ja Belgiassa. Google kertoo blogissaan, että maiden luetteloa kasvatetaan pian.

 • Google muistuttaa blogissaan viime vuonna Mapsiin tuomastaan ominaisuudesta, joka tukee 200 suosittua kaupunkia. Google ilmoittaa osassa kaupungeissa, miten täynnä julkiset kulkuneuvot ovat hakuhetkellä. Ominaisuus auttaa välttämään matkustamista aikoina, jolloin on tavallisesti täyttä.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Testissä OnePlus 8 – Mukavan kompakti huippupuhelin. 9.6.2020. Uusi OnePlus 8 on hieman isoveljeänsä kompaktimpi älypuhelin, mutta tarjoaa silti samoja ominaisuuksia. Edullisimmillaan 699 euroa. Näyttö 6.55 tuumaa (mukavan kompakti?)
 • Mobiili.fi, Xiaomi Mi 10 Lite 5G tänään myyntiin 399 euron hinnalla – toistaiseksi edullisin 5G-älypuhelin Suomen markkinoilla. 9.6.2020. 5G-yhteydet tuovat käyttöön entistä suuremmat tiedonsiirtonopeudet sekä jatkossa myös selvästi aiempia verkkosukupolvia pienemmän viiveen. Näyttö 6.57 tuumaa, kuvasuhde 20:9. Neljä takakameraa, 48 megapikselin pääkamera, 16 megapikselin etukamera, 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera. Ja Googlen palvelut.
 • Mobiili.fi, Tiesitkö tästä Googlen Äänenvahvistimesta Android-puhelimille? Sai nyt tuen myös Bluetooth-kuulokkeille. 9.6.2020. Googlen Äänenvahvistin-sovellus toimii ikään kuin kuulokojeen tavoin vahvistaen ympäristön tai oman älypuhelimen ääniä. Sovelluksen avulla voi kuulla paremmin esimerkiksi ympärillä käytävää keskustelua tai vaikkapa luennoitsijaa helposti Android-puhelimen ja kuulokkeiden avulla.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Tender Portraits of People Living with HIV Today.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Tips for Doing a Backyard Photo Safari.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Panasonic GX9 and 12-60mm f/3.5-5.6 Review, Part I. Aika pitkään Mike kirjoittaa aiheesta. Ja menossa vasta osa 1.

Lensrentals.com, blog, Product Spotlight: Blackmagic eGPU Pro. Ryan Hill. Ja mikähän tämä nyt sitten on.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #92 - Teknikspecial med M&M. Uutuuksia yms. Esim. Nikon D6 ja Nikkor 120-300mm. Tekniikkapainotteinen podcastin jakso numero 92. Kesto 1:04:43.

Kamera & Bild, Nisi Optics lanserar ny storlek av hållbara filter. 150mm, muuten sama kuin 100mm. Eri vahvuuksilla harmaasuotimia. 198 dollaria.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa). Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) saaman tiedon mukaan EU-komissio on päättänyt, että 1.7.2020 sovellettavaksi tulevan EU-droneasetuksen (täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/947) ensimmäinen soveltamispäivä siirretään myöhempään ajankohtaan. Tämä johtuu siitä, että koronapandemia on aiheuttanut joillekin jäsenvaltioille täytäntöönpanohaasteista. Suomessa dronetoiminta jatkuu nykyisin voimassa olevan ilmailumääräyksen OPS M1-32 mukaisesti siihen asti, kun EU-dronesäännöt tulevat sovellettavaksi.
 • Kamera, jossa yhdistyvät hyvä valokuvaaminen ja videokuvaus? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • 2x (Minolta, Olympus). Rusakko niityllä oottelemassa turkin vaihtumista. Etäisyyttä n. 19.78 m. F 5.6, ISO 1000 (jäi edellisestä sessiosta, russakka tuli vähän yllättäen eteen), 1/1250s. Millasta satoa muilla?
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit). ...JyrkiS:n gallerioita kehutaan.
  • Instagram, jsalonen
  • Jsalonen.kapsi.fi, photos
  • Jsalonen.kaps.fi, auroras, Aurora status, beta (ei kuvia)
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • X = Simca Aronde (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kesäkuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • Valoa ja varjoa... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Katukeittiö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hippiäinen.
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). "Jyväskylä Kokoelma" valmistui 2003 150 postikorttia Jyväskylästä, ei tosin oikeina vaa tulostettuina feikkeinä. Sitten jatkona tein 2005 ollessani kahden viikon taiteilijavaihdossa Saksassa Potsdamissa. Siellä kuvasin postikorttisarjan "Gruesse aus Potsdam", joka oli kooltaan pienempi.Ohessa yksi kortti Jyväskylästä.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Viikko sitten lauantaina oltiin autioita metsästämässä Savon suunnalla, Mikkeliin ajellessa poikettiin valtatieltä pienelle ketunlenkille ja se olikin hyvä juttu. Emäntä tuumas äkkiä jotta Hei, vieressä on ikivanha kiviholvisilta!
  • Pakki päälle ja vanhan tien päälle kumipyörä parkkiin. Hieman krouvia tekoa tuo silta on mutta hyvin on aikaa uhannut silti. Joskus vuosia sitten kivirakenteen päälle on levitetty muovia joka estää veden pääsyn rakenteisiin. Hyvä niin, ikää se lisää sillalle.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Lauantaina tyrskypäivänä käppäilen Teijon metsissä. Tämmöisiä tuli vastaan.

HS, Palkitun Joel Karppasen valokuvissa vasemmistolaisuus ja työväen kulttuuri näyttäytyvät historiaan haipuvina ilmiöinä. Rovaniemeläislähtöinen Joel Karppanen (s. 1993) kuvaa Galleria Halmetojan Alhaisolauluja-näyttelyssä suomalaisen vasemmistolaisuuden historiaa. Näyttely kohdentaa punaiseen Kemiin, kaupunkiin, jossa työväen kulttuurilla on pitkät juuret.

Tuomas Heinonen, Kesäkuu 2020 / kuvavirta. 3.6.2020. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Mynewsdesk.com, Sony World Photography Awards 2020 -voittajat on julkistettu. 9.6.2020. Suurin osa lehdistötiedotteesta englanniksi.

Ilta-Sanomat, On Suomi kaunis maa! 24 upeaa luontokohdetta – nämä haluat kokea. 7.6.2020.

Keskipohjanmaa, Jarkko Kankaan kolumni: Kuvavirta kuohuu mutta kuuleeko kukaan? 9.6.2020.

Museokortti.fi, Poikkeusolosuhteiden päättyminen ja Museokortin käyttöaika. Museot suljettiin valtioneuvoston päätöksellä maaliskuussa, jolloin heti pidensimme kaikkien aktiivisten Museokorttien voimassaoloaikaa yhdellä kuukaudella automaattisesti. Saat halutessasi ajallisen hyvityksen myös tämän ylittävästä, menettämästäsi käyttöajasta. Tai voit valita museoiden tukemisen. Valinta tulee tehdä 30.6.2020 mennessä.

 • keskimmäinen sarake, vähän pitää vierittää sivua alaspäin, oletuksena museoiden tukeminen

Tivi.fi, Näin käytät palvelimia yhtä helposti kuin muistitikkuja. 8.6.2020. Softa-arvio. Secure ftp on turvallinen tapa siirtää tiedostoja palvelimien ja tietokoneiden välillä. Windowsille on saatavana useita hyviä sftp-ohjelmia, mutta paljon sftp-yhteyksiä käyttävän kannattaa ehdottomasti tutustua SFTP Driveen.

 • Vaikka sftp-ohjelma olisi kuinka helppokäyttöinen, Windowsiin yhdistettyjen (mapped) verkkolevyjen käyttö on helpompaa. Se onkin SFTP Driven ideana. Palvelinyhteydet määritetään ohjelmaan lisäämällä osoite, kirjautumistiedot ja hakemistopolku. Halutessa voi asettaa myös käsin asemakirjaimen.
 • SFTP Drivesta on täysin ilmainen versio kotikäyttöön.

Ilta-Sanomat, Google-hakuun tulee erinomainen uudistus. 8.6.2020. Jatkossa Google-haku osaa viedä käyttäjänsä oikeaan kohtaan verkkosivulla. Uudistus koskee joidenkin hakujen yhteydessä esitettäviä laatikoita, eli hakutulosyhteenvetoja, joihin on poimittu hakijan kysymykseen vastaava kohta joltakin verkkosivulta. Tähän asti laatikon linkin klikkaaminen on vienyt käyttäjän verkkosivun alkuun, eli ei välttämättä siihen kohtaan, jossa etsitty sisältö on. Nyt Google johdattaa käyttäjän heti oikeaan kohtaan verkkosivua ja myös korostaa halutun sisällön.

 • kokeilussa ei näyttänyt vielä toimivan

Älypuhelimista.

 • Mtvuutiset.fi, Minna halusi estää, etteivät huijarit pääse vaihtamaan hänen kotiosoitettaan, mutta Postin ohjeviidakko osoittautui hankalaksi: "Kävin valikot läpi kahden ihmisen voimin". 9.6.2020. Minna Toppisen mielestä turvallinen tapa paperisen muuttoilmoituksen välittämiseen Postille olisi se, että asiakas toimittaisi ilmoituksen Postin virkailijalle, joka tarkastaisi ilmoittajan henkilöllisyyden. – Miksi paperilomakkeita palauttaessa ei kysytä henkilöllisyystodistusta? Toppinen ihmettelee.
  • – Muuttoilmoitushuijaukset ovat harvinaisia, ja niiden tekemiseen tarvitaan henkilötunnus, Åkerman rauhoittelee.
  • Paperisen muuttoilmoituksen kieltäminen kannattaa tehdä, jotta välttyy mahdolliselta muuttoilmoitushuijaukselta. – Asetus on mahdollista vaihtaa kolmessa paikassa: OmaPosti-applikaatiosssa, Omapostin web-versiossa tai Muuttoilmoitus.fi-sivustolla, Åkerman täsmentää.
 • Mobiili.fi, Elisan 5G-verkko on laajentunut kattamaan miljoonan ihmisen asuinpaikan. 8.6.2020. Myös muut operaattorit, DNA ja Telia, jatkavat 5G-verkkojensa laajentamista ja ovat myös avanneet verkkonsa jo myös useissa kaupungeissa ympäri Suomea.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Complex Portraits of Afrikaners During Apartheid.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 8 Summer Outdoor Portrait Tips For Photography Newbies.

Digital Photography School, Tripod Buying Guide – 6 Vital Features to Look For.

 • 1. Payload (or load capacity)
 • 2. Tripod minimum and maximum height
 • 3. How stable is the tripod?
 • 4. How easy is it to carry the tripod?
 • 5. Tripod head quality?
 • 6. Extra features?

Thom Hogan, 8.6.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kamera, jossa yhdistyvät hyvä valokuvaaminen ja videokuvaus? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus). ...Mavic Air 2 optiikalla 48 megapikselin lisäresoluutiosta on havaittaava parannusta vain kuvan keskellä, ehkä 30% sivun pituudesta. Nurkissa ei ole enää edes 2 megapikseliin tarkkuutta jäljellä.
 • Linssejä videotouhuihin (Videokuvaus). Tänään tuli testattua ekaa kertaa Canon 8-15 L-fisua. Antaahan aika muikean kuvakulman videoon :D Ihan amatööripohjalta puuhastelen, et jäljen ei tarvi muutenkaan olla niin priimaa ;) Tallentimena toimii vanha 70D.
  • Aurinkoisessa kelissä pääsi laittamaan aukon 20 ja ison 200. Noita säätelemällä sain mukavasti valotuksen kohilleen. Tälläkertaa oli tarkoitus ja tarve ollakin tarkka 0-30m niin tuolla aukonvalinnalla ei tarvinnut paljoa tarkennusta säädellä, vaikka automatiikka toimii kyllä ihan ok.
  • Aurinko teki vähän kiusaa(heijastuksia) kuvaan, mutta toisaalta se antaa omaa lisäefektiä... Joku suodin tmv tuohon keulalle ei olisi paha, mutta yberlaaja kun on niin vaikea toteuttaa.
  • Testasin samalla 16-35 2,8 L:ää. Hyvin sekin pelaa, mutta fisu vaan luo ihan omanlaisensa tunnelman.
 • DNG:t ei aukea (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 14 viestiä. Heti aluksi haluaisin kiittää kaikkia jotka vuosia sitten rummuttivat sitä miten hyvä idea on muuttaa raakatiedostot dng:ksi, koska se on tulevaisuuden formaatti mitä tulee saamaan auki tulevaisuudessa ja mitä "kaikki" tukevat...jne. :D
  • No, sain tarpeekseni Adobesta ja uuden kameran myötä softat menee vaihtoon. DxO PhotoLab on todennäköisin valintani, mutta Capture One on myös harkinnassa. Kumpikin softa jättää n. 1/4 kuva-arkistoni kuvista näyttämättä / avaamatta, koska herjaa ettei käytetty dng konversio ole yhteensopiva. Luonnollisesti kaikki .raw .nef .orf yms. konvertoimattomat tiedostot toimivat kuten pitääkin ;)
  • Onneksi iso osa dng fileistä on tif skanneja, mitkä olen tilansäästösyistä aikoinaan kääntänyt dng:ksi. Ne saan helposti takaisin tiffiksi. Mutta mitä teen digioriginaalien suhteen? Mietin käyväni erittäin raa'alla seulalla kaikki kuvat läpi ja heittämällä roskiin kaiken epäoleellisen (jätän vain 5 tähden kuvat) ja konvertoin jäljelle jääneet kuvat jollain softalla tiffeiksi. "Toimimattomat" viiden tähden dng:t saa jäädä jonnekin varmuuskopiolevylle talteen, mutta tuskin niihin tulee enää palattua.
  • Parempia ideoita?
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit).
 • Kesäyö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ylöjärvellä oli usvaa jokainen notkopaikka täynnä. Värit ovat ensimmäisessä kuvassa turhankin tunnelmaiset,miniläppärillä käpistelin,korjataan vähän...
  • Drive.google.com, kuva (onko sama paikka...)
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nostetaan taas pitkästä aikaa ketjua... Palasin juuri myöhäisiltaiselta kävelyltä Keravan vanhan kivisillan ympäristöstä. Kesäöinen aurinko valaisi komeasti pilviä. (iltapunan aikaan...).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (iltapunan aikaan...).
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Lulu.
 • Vanhaa vuokkoo pukkaa.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Mut ku eivät terälehdet oo vielä vuoden 2016 kukista karisseet nin ilkiän ne näytille laittaa.
 • X = Simca Aronde (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). On se kyllä mukavan kevyt kamera... Ei olisi tullut mieleenkään kantaa vanhaa settiä jokaisella kävelylenkillä mukana, mutta tämä nykyinen ei juurikaan edes tunnu selässä. Rajalasta sai vielä kaupanpäälle Olympuksen repun sekä lisäakun ja reppukin vaikuttaa ihan hyvältä.
  • Otin tällaisen toissailtana. Tunnistaako kukaan paikkaa? :)
 • The Doors, part 8. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Taloon on näistä ovista sisälle menty ja ulos lähdetty, sen viimeisenkin kerran lähdetty...

Sulantoblog, Tamron14-150mm F3.5-5.8 –Compact Superzoom 5.6.2020. YouTube-video, kesto 8:25. Tamron 14-150mm F/3.5-5.8 Di III. Julkistettu kesäkuussa 2014. polttovälivastaavuus 28-300mm.

 • Kevyt ja kompakti, 285g. Suodinkierre 52mm.
 • Ei kuvanvakaajaa, ei sääsuojausta, ei jo kamerassa tapahtuvia optiikan korjauksia. Tukeva rakeen, sopii ihan pienillekin 4/3 -systeemin rungoille.
 • Sopii hyvin kasuaaliin käyttöön, vaikkapa matkalle. Mutta ei ehkä niin kovin vakavaan kuvaukseen.
 • Suomen hintauokka on 600 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • YouTube-kanavalla 17.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus E-M5 MKIII and 12-45mm f4 Pro - [5 reasons I LOVE this combo!]. 5.6.2020. YouTube-video, kesto 10:03.

 • YouTube-kanavalla 31.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Olli Korhonen, Opi tunnistamaan satakieli ja sen ääni – Kuuntele kuinka satakieli laulaa yöllä. 1.6.2020. Satakieli (Luscinia luscinia) on pieni (n. 16 cm) lintu, vain vähän monille tututumpaa punarintaa kookkaampi. Pitkiä hoikkia jalkojaan lukuun ottamatta satakieli on ulkonäöltään hyvin vaatimaton ilman mitään silmään pistäviä tunnusmerkkejä: selkä harmahtavanruskea, vatsa harmaanvalkea ja rinnassa epäselviä harmaita kuvioita. Kuvat, teksti, kaksi ääninäytettä.

 • P.s. Tiesitkö, että satakieli on aikoinaan tunnettu myös hauskalla nimellä ’ilolintu’. Muita satakielen kansankielisiä nimityksiä ovat mm. satakielikerttu ja satakielinen. (Suomen Linnut, K.E. Kivirikko, 1926)

HS, Oikeutta hakemassa. 7.6.2020. Kymmenettuhannet ihmiset ovat jälleen kokoontuneet osoittamaan mieltä ympäri Yhdysvaltoja. Poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustavat protestit alkoivat, kun mustaihoinen George Floyd kuoli poliisin toimien seurauksena kaksi viikkoa sitten Minneapolisissa. Kuvakooste. 18 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Kuvaverkko Oy, Helsinki, Helsinki. Koulu- ja päiväkotikuvausta. Kuvien valintaa ja -käsittelyä Photoshop ja Lightroom. Oma auto, normaali km-korvaus. Määräaikainen työ, 2 - 3 kk. Elokuun alusta.

 • Työpaikan osoite Kutomotie 6 B, 00380 HELSINKI
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa Elokuussa sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 14.06.2020

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, MobilePay: mikä se on, käyttäminen ja maksaminen kaupassa. 7.6.2020. Ihan perusteellinen artikkeli. Jostain syystä jää kokonaan mainitsematta, että Nordean asiakkaille tarjotaan vastaavaa sovellusta: joko GooglePay tai ApplePay. Maksuihin MobilePay nähtävästi käy Nordeaksi, kaverien kesken siirtoihin tms. on sitten Nordean oma Siirto. (ei ole omaa kokemusta tästä...).
 • Suomimobiili.fi, Testissä Samsung Galaxy Note 10 Lite – S Pen -kynä nyt aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä. 7.6.2020. Ei 5G. Puhelimessa on siis huippuluokan ominaisuuksia aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä ja Galaxy Note 10 Liteä voidaankin pitää jopa lippulaivapuhelimien ”tappajana”. Puhelimessa on nimittäin lähes kaikki ominaisuudet, joita peruskäyttäjä tarvitsee. Lisäksi Samsung on saanut painettua hinnoittelun vain 629 euroon, joten kyseessä on yksi tämän hetken edullisimmista huippuluokan puhelimista.

Photo.net.

Digital Photography School, How to Edit RAW Portraits in Lightroom.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 8 Essential Music Festival Photography Tips.

Earthboundlight.com, Looking for Good Photo Opportunities. 7.6.2020.

The Online Photographer, Sunday Support Group: Judgement Practice. Kaikenlaista.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kortinlukijan nopeustesti yms (Digikuvaus). Uusi ketju. 8 viestiä. Vastaanotin vihdoinkin 3kk sitten tilaamani kiinalaisen XQD kortinlukijan (USB3). Aikaisemmin minulla oli tavallinen USB3 kortinlukija. No tottakai tein heti pienen nopeustestin tiedon siirrossa. Valitettavasti minulla ei vain ole XQD korttia millä testata. No, testasin kumminkin Sandiskin Extreme Pro SD XC1 (3/10) kortilla.
 • Sony FE 600/4 GM OSS - markkinoiden kevein luokassaan (Optiikka).
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit).
 • 5d ja kuvamäärä (+ muutkin Canonit) (Järjestelmädigit).
 • Vinssi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Se lyhyt aurinkoinen hetki klo 15:33 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kesäyö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oliko jonkunlainen kuunpimennyskin viime yönä,pilvet ainakin peitti sen tehokkaasti,välillä pilkahteli.
 • Kaakkureita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaakkureita kalastusjärvellään,jonkinlaista soidintakin mennään...
 • Järvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Bussipysäkillä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 7). (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kävin viime viikonloppuna kesämökillä Rantasalmella. Saunomisen ja uimisen lomassa otin pari maisemakuvaa Haukiveden Hiekonselästä, jonka rannalla huvila sijaitsee. Jatkoin pilvettömän taivaan ja tyynen sään innoittamana mökiltä aamuyöllä matkaa Mercedeksellä Joroisiin, jossa otin oheisen kuvasarjan kolme viimeistä valokuvaa auringonnousun aikoihin.
  • Kaikki viisi valokuvaa on ikuistettu tietysti perinteisellä kunnon Nikon D500 peilikameralla. Objektiiveina näissä kuvissa palvelivat loistavat 16-80 ja 70-300 E VR Zoom-Nikkorit. Ensiksi mainitussa käytin pyöröpolaa kontrastin ja värien tehostamiseksi. Otin kaikki kuvat rennosti käsivaralta, objektiivien korkealaatuisiin kuvanvakaajiin luottaen.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta lintukuvaa.
 • Ruosteiset muistomerkit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Epilobiumin Vinssi sai aatoksen lentämään - palaneen sahan pari muistoksi jätettyä ruostunutta tornia, neljä niitä on pystyssä. Oli muuten komee kokko aikanaan, makkaran olis voinut paistaa Pielisjoen toisellakin puolella...
 • The Doors, part 7. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Edellisten ovien kautta ei enää rahti liikkunut, näiden ovien kautta ei enää aikoihin ole lapset kulkeneet.
 • Pimennys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eilen tapahtui Kuun puolivarjopimennys. Liedossa pilvet olivat mukana pimennyksen muodostamisessa, kuten lähes aina.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 värillistä kuvaa. Samalta seudulta kuin edellinen puolen yön tienoilla.

Tuomas Heinonen.

 • Toukokuu 2020 – Nisäkkäitä ja loppukuusta yllätys. 4.6.2020. Kettuperhe ennen kuin heistä tuli julkkiksia Näitä kuvia ottaessani ei tiennyt kumpikaan osapuoli kuinka suosituksi kohteeksi tämä kettuperhe tuli muutaman viikon päästä. Pääsimme kuvaamaan kettujen kasvua rauhassa vain oman porukan kesken useita viikkoja, ennen kuin tieto kettuperheen pesästä alkoi levitä. En ole sen jälkeen käynyt paikalla, mutta paikalla kuuleman mukaan ollut jopa yli 20 kuvaajaa kerralla. Toivotaan ketuille kaikkea hyvää julkisuudesta huolimatta.
 • 10 suosikkivarustetta, mitkä kulkevat kuvausretkillä mukana. 6.6.2020.

Focusnordic.fi, Pentax julkaisee valovoimaisen keskipitkän telen K-bajonetille. 3.6.2020. HD PENTAX-D FA ? 85 mm F1.4ED SDM AW. Pentax K-kiinnitys. Uusi SDM-tarkennusrengas, Supersonic Direct-drive Motor. All Weather = AW, pölytiivis ja säänkestävä rakenne. Heinäkuussa myyntiin, svh on 1799 euroa.

Testailua ja säätöä, oorraine.blogspot.com, Ostin käytetyn tietokoneen - Lenovo ThinkPad X260. 6.6.2020. Halusin Windows-läppärin ihan peruskäyttöön. Koneella ei ole tarkoitus pelata, mutta tehoja pitäisi löytyä kevyeen videoiden editointiin ja kuvien muokkaukseen. Selailin verkkokaupoista mitä malleja on tarjolla. Sitten huomasin, että usealla firmalla on myynnissä yrityskäytöstä tulleita käytettyjä tietokoneita. Tämä vaihtoehto alkoi kiinnostaa, koska nämä koneet ovat yleensä uutena arvokkaita ja materiaaleiltaan laadukkaita. Tutkin varsinkin Lenovon ultrabookkeja, erityisesti X250 ja X260 -malleja. Näistä löysinkin X260 reilun 350€ hintaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Helpful Tips for Creating Evergreen Content for your Photography Website. Kestävää sisältöä.

ePhotozine.com, How To Photograph Panoramas With And Without A Panoramic Head. Panoraamaa kuvaamaan.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, The gear that got away: reader responses. Artikkeli kaikenlaisesta, jonka myymistä on tullut katuneeksi. Nyt on sivuston kävijöiden vuoro kertoa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Mavic Air 2 drone, käytännön kokemuksia. 5.6.2020. DJI julkisti keväällä uuden mallin suositusta Mavic Air -dronesta. Jätin varauksen Verkkokauppa.comiin ja sain omani toukokuun puolivälissä. Laite on ilmeisen suosittu, sillä erä meni nopeasti ja nyt kuukautta myöhemmin toimitusaika näyttää olevan muutamia viikkoja.

 • Mavic Air 2 on nimensä mukaisesti parannettu versio alkuperäisestä nelikopterista. Kamera on aiempaa kehittyneempi, automatiikka ja ohjain samoin. Älypuhelin sijoitetaan nyt telineeseen ohjaimen päälle ja yhdistetään ohjaimeen usb-piuhalla. Paketissa on johdosta myös Apple-versio.
 • Tässä onkin jo ensimmäinen havainto: läpällisellä suojakuorella varustettua puhelinta ei voi käyttää, koska läppä estää puhelimen kiinnittämisen.
 • ...Järjestelmässä on siis kolme osaa: drone, ohjain ja älypuhelin. Kaikki pitää ladata erikseen, joskin DJI:n laturissa on kaapeli sekä akun että ohjaimen yhtäaikaiselle lataukselle. Lentoonlähtö vaatii laitteiden käynnistämisen, puhelimen kiinnittämisen, ohjelman käynnistämisen ja sieltä ohjausohjelman avaamisen. Näppärämpää tietysti olisi, jos ohjain ja näyttö olisivat samassa, mutta se lisäisi kustannuksia.
 • Mavic Air 2 on hinnoiteltu 849 euroon, mikä on käytännössä sama kuin edellisessä mallissa. Lisäakku maksaa 115,90 euroa, eli ei mitään halpaa huvia. Akkujen ym. hinta onkin noin kolmanneksen edellistä mallia kalliimpi, joten Fly more -paketti saattaa olla kannattava hankinta.
 • Gimbaalit ovat tehokkaita, mutta silti minuun tekee aina vaikutuksen nähdä, miten kuva pysyy aivan täydellisesti paikallaan, vaikka drone taivaan tuulessa hieman keinuisikin.
 • ...Laitteen kuvausominaisuuksista lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Lassi Kujala, Facebook, Kuvia repovedeltä yli 30 vuoden takaa. 5.6.2020. Sadepäivien puhteiksi katselin vanhoja diojani. Tätä tein viimeksi lähes 10 vuotta sitten, joten kovin usein ei näitä enää tule katseltua. Tämänkin innostuksen puuskan syynä oli diakopiointilaite, joka osui käsiini kaappeja siivoillessani.

 • Kyseinen kopiointilaite ei ollut skanneri vaan optiikkaa muistuttava putki jonka toisessa päässä oli sama liitäntä kuin objektiiveissakin tosin vain pelkän kierteen osalta. Toisessa päässä oli kaksi rinnakkain olevaa pidikettä dioille, joissa tuli olla ohut lasiton kehys. Tätä piti tietysti kokeilla ja näin haalin käsiini joukon Repovedeltä yli 30 vuotta sitten kuvaamiani dioja. Paljon mukavia kokemuksia ja muistoja palasi mieleeni tuolta alueelta. Tein todellisen aikamatkan lähimenneisyyteen. ...
 • (aika pitkä postaus...)

Yle, Pyöräilijän ja melojan yläviitoset, uivat penkit Rovaniemen keskustassa ja tulvan valtaama Kotisaari – katso tästä 12 huikeinta yleisön kuvaa Lapin tulvista. 6.6.2020. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Black lives matter -mielenosoitukset levisivät ympäri maailmaa. 6.6.2020. IS:n kuvatoimitus valitsi viikon varrelta kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 5 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Suomen valokuvataiteen museo, Tervetuloa museoon turvallisesti. Suomen valokuvataiteen museo toivottaa vieraat jälleen tervetulleiksi 10.6. alkaen uusien kesänäyttelyiden myötä. Olemme lisänneet asiakasturvallisuutta lisääviä toimia Suomen hallituksen ja THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Alla kootusti museossamme toteutettuja toimia, joiden avulla haluamme tehdä museovierailustanne mahdollisimman turvallisen ja miellyttävän.

Älypuhelimista.

 • Yrittajat.fi, Kolme huippupuhelinta kokeilussa: Samsung vahvoilla yrityskäytössä – Häiritseekö Huawein googlettomuus? Huawei P40 Pro, 1049 euroa. OnePlus 8 Pro, 999 euroa. Samsung Galaxy S20 5G, 1049 euroa.
 • Mobiili.fi, Kameratestaaja arvioi OnePlus 8 Pron – voitti Applen mutta jäi jälkeen pisteissä Huaweista, Xiaomista ja Samsungista. 5.6.2020. OnePlus 8 Pro on käväissyt DxOMarkin perinteisessä kameratestissä. Huippupuhelin ansaitsi 119 pistettä yltäen listalla kärkikymmenikköön.
 • Io-tech.fi, Counterpoint: Euroopan älypuhelinmyynti laski 7 %, Suomessa voimasuhteissa muutoksia. 5.6.2020. ...SuomiMobiilin saamien tietojen mukaan Suomen markkinoiden ykkönen oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä Samsung 33 % markkinaosuudella. Toisena tuli Apple 27 % osuudella ja kolmantena Huawei 21 % osuudella. Pienempiä osuuksia haalivat OnePlus (9 %) ja HMD Global (3 %). Muut valmistajat keräsivät yhteensä 6 % siivun markkinoista....

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 5 Top Coastal Photography Tips: Capturing Photos Under The Pier.

The Online Photographer, Lenses and Losses. Kaikenlaista.

Fotosidan.se, Nik Collection 3 med nya funktioner.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus).
 • Linssejä videotouhuihin (Videokuvaus).
 • Kellään kokemuksia Tamron 100-400mm eos M5 rungossa (Optiikka). ...Olen itse päivärepullani ratkaissut kaluston painon (5D4 + 100-400 II) siten, että repun hihnoissa on OP/Techin klipsit ja kamera tulee niihin kiinni. Tällöin kaulahihnan paino ei tule niskan päälle. Lisäksi kävellessä obiskan jalustapannan jalan sijoitan lannevyön alle. Tällöin kaluston paino ei tunnu niin paljoa niskalla, eikä heilu valtoimenaan tiellä. Ei tuolla kyllä kovin haastavissa maastoissa kuljeta, kun settiä joutuu kuitenkin vähän varomaan. Mutta kamera on kuitenkin suhteellisen nopeasti "tulivalmiina". Ehken milleen oikealle vaellukselle tällaista järjestelyä suosittele.
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmäkamerat). Vajaan vuoden vanhassa A7II:ssa ilmenee aika ajoin kuvissa oheisen kuvan kaltaisia vaakasuuntaisia raitoja. Raitojen kohta vaihtelee eri kohdassa kuvaa ja ei niitä ei tule mitenkään systemaattisesti. Esim. oheisella reissulla Meikon ulkoilualueelle ehkä 1/4 kuvista oli raitoja.
 • Onkohan kyseessä tyyppivika rungossa vai selviääko muistikortin vaihdolla? Vuoden normi takuuaika päättyy muutaman viikon päästä, tosin kameraan taisi saada jonkun Sonyn oman takuu/huoltolaajennuksen viime vuonna kun ostin.
  • ...Joo, kannattaa kokeilla toisella kortilla, ja kuvaat toiselle kortille sen verran paljon että vika pitäisi tulla esiin. Jos tulee, niin takuuhuoltoon ilman muuta.
   Jos ei tule, niin kokeile vielä toisella kortilla (sillä vanhalla), ja katso tuleeko sille . Sitten ainakin pitäisi selvitä, että onko vika kortissa. ..Kannattaa muuten formatoida ne kortit kamerassa ennen kyseistä testailua.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmäkamerat).
 • Fuji X-T4 (Järjestelmäkamerat).
 • Kesäyön vallassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pelastetaan pörriäiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ryytikerttunen.
 • Vinssi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Mikä on vinssin ja kraanan ero? Kapama nimitti aikoinaan mun hienoa 3D-panoraamapäätä "kraanaksi" - no tais sattua syvälle sydämeen kun muistan vieläkin:...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Käpytikka toi melkoisen ötökän poikasilleen. Yritti moneen kertaan työntää sitä pieniin kitoihin ja tuli monesti ulos funtsimaan, miten se pitäisi paloitella. Lopulta ötökkä jäi pesään...
 • Rähjä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Auringonlaskun aikaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Purjeilla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kaupungin juhannuksena... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). vuosia sitten, kun kadut olivat lähes tyhjentyneet ja ihmiset olivat matkustaneet maalle...
 • Mutka ja valot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Tässä muutama "värikuva" foveonilla. Maffer: Mulle nää värikuvat on vähän hassu käsite internetissä. sRGB:llä ei edes näy ne oikeat syvät värisävyt. Ja kun katsojista promillen (jos sitäkään) osan näyttö on a) kalibroitu JA b) selain osaa värienhallinnan niin eihän noihin jiipekkeihin mitään parempaa väriavararuutta kannata laittaa.
  • -Siten, aivan yksi hailee miten ne hajonneet värit sitten esittää vai esittääkö lainkaan ja pistää mustavalkoisena tai miten sitten pistääkään. Esim. nyt tuosta vanhasta pyyhkeestä poksahti punaiset sRGB:n myötä ja siten jäi paikoin vaan punaiset laajat läiskät eikä niissä näy lainkaan verkkotekstuuria mikä näkyy jo AdobeRGB:llä.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hankin tuossa muutama viikko sitten dronen (löysin käytetyn Mavic 2 Pron hyvään hintaan) ja viime viikonloppuna kävin lennättämässä sitä Pulkkilanharjulla. Tuloksena alla oleva kuva.
  • En tiedä, onko korona-aika pehmentänyt aivot, mutta vein eilen koko Canonin kaluston Rajalaan ja nykyisin olen Olympus-kuvaaja! Ei vaan, suurin syy vaihdolle oli se, että viime aikoina raskas ja iso Canon on jäänyt harmittavan usein kaappiin pölyttymään. Josko valokuvausinto palaisi nyt ennalleen, kun on kevyt ja pieni kalusto. Hankin siis E-M1 Mk III:n, 12-100mm f/4:n ja lätäkkökuvia varten on 7-14mm f/2.8. Pikaisten testien perusteella vaikuttaa erittäin hyvältä, kuvanvakaaja varsinkin tekee vaikutuksen. Enpä olisi uskonut ottavani täysin teräviä kuvia käsivaralta neljän sekunnin valotuksella!
  • ...Tuo kaluston koko voi merkitä yllättävänkin paljon, itse huomasin tämän kun vaihdoin Canonin APS-C peilijärjestelmästä Sonyn A6000 APS-C peilittömään, niin kuvien "tuotantonopeus" moninkertaistui. Nyt mahtuu tavalliseen selkäreppuun runko + 4 objektiivia + jalusta. Tulee lähdettyä huomattavasti helpommin kuvaamaan koko kaluston kanssa.

Jukka Tiippana, Joutomaa. 5.6.2020. Nuori kettu katsoo mietteissään kotipihaansa. Sen viereen rakennetaan uutta kaupunginosaa asuntoinen ja työpaikkoineen. Valmiit talot ja nosturi näkyvät taivasta vasten. Pihan edessä kulkee junarata. Huomiovalot ja äänisignaalit eivät auta lukutaidotonta. Kaksi sen sisarusta on jäänyt junan alle. Kettu kääntyy katsomaan minua. Minäkin vielä, kuvaaja.

Itäväylä, Vuosi saarella – Luontokuvaaja Pasi Markkanen muutti vuodeksi Pellinkiin viettämään luonnonläheisemää elämää. 5.6.2020. Porvoo, Pellinki Sijainti on pidettävä salassa. Tapaamispaikkaan vie möykkyinen tie, joka iskee välillä auton pohjaa. Keskellä tietä huiskii valokuvaaja Pasi Markkanen kamera kaulassaan.

Rajala Blogi, Saa valokuvasi syttymään! 4.6.2020. Tulen valokuvaaminen on todella hauskaa ja palkitsevaa, koska lopputulos on aina yllätys! Kamera saa tallennettua liekin liikkeestä ja savun muodosta hetkiä, joita silmä ei pysty havaitsemaan. Muutamalla tekniikalla saat vangitsevia kuvia kynttilöistä ja muista pienistä tulenlähteistä.

Älypuhelimista.

 • Fin.afterdawn.com, Vain pari painallusta – Kuvien siirtäminen Facebookista onnistuu nyt todella helposti. 5.6.2020. Nyt Facebookiin ladattujen kuvien ja videoiden siirtäminen Google Photos -tiliile onnistuu varsin näppärästi. Mene Facebookin asetuksiin ja valitse sieltä kohta Facebook-tietosi. Eteesi avautuu lista erilaisista toiminnoista, joiden joukossa on Siirrä kuviesi ja videoidesi kopio. Tämän jälkeen Facebook kysyy vielä tilisi salasana, minkä jälkeen kuvien siirto Googlen pilveen voi alkaa.
  • Facebookin mukaan työkalun alle on tarkoitus lisätä myöhemmässä vaiheessa lisää pilvipalveluita. Jos siis käytät esimerkiksi OneDrivea tai muuta palvelua kuvien säilömiseen, niin joudut hieman vielä odottamaan.
 • HS, HSL:n matkakorttia voi pian ladata netissä. Ensi maanantaina, 8.6.2020. Tilaus ja maksu suoritetaan netissä. Arvo tai aika latautuu kortille, kun sitä näyttää kortinlukijalle. HSL:n mukaan HSL-korttipalvelu helpottaa matkakortin käyttämistä erilaisin tavoin, kuten muistuttamalla sähköpostitse kausilipun tai arvon loppumisesta. Hukkuneen kortin voi sulkea palvelussa.
  • Korttipalvelu tulee tarjolle ensin testiversiona. Palvelulle on mahdollista antaa palautetta ja sitä kehitetään tarvittaessa.
  • Palvelussa on havaittu aiheeton virheilmoitus, joka saattaa esiintyä ostotapahtuman jälkeen, kun korttia näytetään kortinlukijalle. Kortinlukija ilmoittaa virheellisesti, että kauden tai ajan siirto on epäonnistunut. Todellisuudessa kausilippu tai aika siirtyvät kortille ja sitä voi käyttää normaalisti. Virheilmoitus esiintyy noin 1 prosentissa ostotapahtumia.
  • Hel.fi, HSL-kortin voi ladata netissä maanantaista 8.6. alkaen.
 • Ilta-Sanomat, Koronasovellus käyttöön elokuussa – voit saada ilmoituksen jos läheiselläsi on korona. 4.6.2020. Järjestelmä toimii niin, että jos käyttäjällä on todettu tartunta, hän merkitsee sen sovellukseen. Hänen kanssaan läheisissä tekemisissä olleet ihmiset saavat kännykkäänsä tiedon mahdollisesta altistuksesta. Sovelluksen lataaminen on vapaaehtoista. Jos sovelluksen käyttäjä on saanut koronavirustartunnan, hän voi päättää, jakaako hän sovelluksen kautta tiedon asiasta. Järjestelmän kautta ei välitetä tunnistettavaa tietoa.
  • – Järjestelmä ei kerää paikkatietoa eikä sen kautta jaeta tietoa henkilöiden välisistä yhteyksistä.
  • Jos mobiilisovelluksen kautta tulee ilmoitus altistuksesta, se ei johda automaattisesti karanteeniin. Käyttäjä saa päättää, jakaako hän tiedon terveydenhuoltoon. Karanteenista päättää lääkäri.
 • Mobiili.fi, Huhu: Xiaomilta tulossa uusi älypuhelin 108 megapikselin kameralla ja jopa 120x-maksimizoomilla. 5.6.2020. Mallin telekamera kykenisi periskooppirakenteensa ansiosta jopa 12-kertaiseen optiseen zoomiin ja enimmillään peräti 120-kertaiseen digitaaliseen zoomiin. Ehkä esittely heinäkuussa 2020.
  • Moiset zoom-luvut olisivat älypuhelimelle ennennäkemättömiä, vaikka Samsung ylsikin Galaxy S20 Ultrallaan 100-kertaiseen lähennykseen. Xiaomin Mi CC9 Pro esimerkiksi kykeni vain viisinkertaiseen optiseen ja 50-kertaiseen digitaaliseen zoomiin.
 • Mobiili.fi, Uusi tapa tunnistaa henkilö digitaalisesti – Nets tuo edistyneen passitunnistuksen Suomeen. 4.6.2020. Nets Passport Reader -palvelussa tarjottava sovellus varmistaa tunnistautuvan henkilön henkilöllisyyden fyysisen passin ja kasvojentunnistuksen avulla. Uusi palvelu toimii biometristen passien kanssa, joita myöntää jo 130 maata, Suomi mukaan luettuna. Nets Passport Reader mahdollistaa ensitunnistamisen etänä, helpottaa luottamuksellisten tietojen jakamista ja sähköistä asiointia maarajojen yli.
  • Esimerkiksi Norjassa Digitaliseringsdirektoratet, Norjan vastine Suomen Digi- ja väestötietovirastolle DVV:lle, on hiljattain ottanut Nets Passport Readerin käyttöön.
  • Käytännössä sovellusta käytetään passin sirun lukemiseen älypuhelimen NFC-yhteydellä ja elävyyden tunnistamiseen kameran avulla edistyneellä kasvojentunnistuksella. Jatkossa Netsin mukaan Passport Readeriä voi käyttää myös asiakirjojen digitaaliseen allekirjoittamiseen.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Thom Hogan, 4.6.2020. Nikon 70-200mm f/2.8 S ei taida tulla myyntiin tässä kuussa.

ePhotozine.com.

IR, 10 Minute Reviews: Traveling light with the Tamron 70-180mm f/2.8 Di III. Suunniteltu Sonyn sekä täyskennoisille että kroppikennoisille. Suomen hinta on luokkaa 1500 euroa (hinnassa on mukana verot).

Digital Photography School, Pgytech OneMo 25L Backpack Review. Uusi valmistaja. Repun paino 2.5kg. Sopii myös drone-kuvaajille. Aika isokin. Hyvä puoli on sekin, ettei ilmiselvästi näytä kamerarepulta. UK-Amazon, £179.

Kamera & Bild, Raps-fotografer förstör grödor för landets bönder. Keltaiset rypsipellot houkuttavat (some)valokuvaajia. Kuvia voi tietenkin ottaa, mutta peltoa ei saisi talloa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Äänen tallennus järjestelmäkameraan (Videokuvaus).
 • Linssejä videotouhuihin (Videokuvaus). Mun kaksi laajinta lasia ovat Sigman 15/2,8 fisu ja 20/1,4 Art. Kumpaakaan niistä ei ole suunniteltu ottamaan filttereitä. Filttereiden puuttumisen vuoksi en oikein pääse testaamaan miltä jälki näyttää eri suljinajoilla kun aukkoa tai isoa joutuu säätämään samalla. Miten suuri käytännön ongelma tämä on ulkosalla hyvällä ilmalla videoidessa kun suljinajan on oltava näiden kanssa aika nopea, etenkin jos 20-millisellä aikoo terävyysalueen kanssa leikkiä?
  • Videokuvassa toisaalta himmentämisen aiheuttama laadun heikkeneminen ei näytä olevan ongelma kun se ei näy missään eikä kuvan ole sillä tavalla tarkoitus olla välttämättä terävä.
 • OSTAJAT HUOMIO!!! (Myydään). Zuikki.
 • Sony FE 600/4 GM OSS - markkinoiden kevein luokassaan (Optiikka).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). Tuli seuraava kuolleiden maailmanlaajuisen määrän tuplaantuminen vastaan 40 päivässä: (graafi).
 • Kesäyön vallassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pelastetaan pörriäiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vinssi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Tämä on kuvattu Helsingin Liuskasaaressa ja ollut tuossa kalliolla jo vuosikausia. Valistumaton arvaukseni on, että on jätetty muistoksi menneestä, ellei nyt ihan äsken ole korjattu pois.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Muurahainen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rauhallinen pariskunta lähilammelta. Eurasian wigeon.

Petteri Hautamaa, Sony A9 seurantatarkennuksen tulikoe. 3.6.2020. Olen pitkin kevät-kesää päässyt toden teolla testaamaan Sony A9 rungon tarkennusominaisuuksia mitä erilaisemmissa luontokuvausolosuhteissa. Monta blogitekstiä onkin jo syntynyt tietyntyyppisiin luontokuvaustilanteisiin pureutuen (osa vielä julkaisematta). Nyt on vuorossa yksi vaativimmista testeistä, millä kokeilla kameroiden tarkennuskykyjä lintukuvauksissa, nimittäin lentävät haarapääskyt. Eikä siis taivasta vasten kaukana lentävät haarapääskyt, vaan vedenpintaa ja taustaa vasten lähellä lentävät tapaukset.

Sttinfo.fi, Tamminiemi avautuu tänään – Kekkosten juhlavuoden valokuvanäyttely jatkuu ja Uotinen tanssii museossa taas syksyllä. 3.6.2020. Kotimuseossa jatkuu Katse Kekkoseen! Lehtikuvia -näyttely, joka juhlistaa Sylvi ja Urho Kekkosen syntymien 120-vuotisjuhlavuotta. Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n kokoelmakuvat ja akateemikko, valokuvaaja Caj Bremerin lehtikuvat piirtävät kuvaa Urho Kekkosesta vapaalla, lomalla tai kun viralliset valokuvat on otettu. Näyttely on esillä 27.12.2020 asti. Sisään museokortilla.

Museopro.fi, Koronarajoitukset lievenivät – museot avattiin kesäkuun alussa.

JAS Blogi, Ei vain vuokrastudio… 2.6.2020. Studio Empire, Tampere.

Ilta-Sanomat, Norppaliven viides tuotantokausi keräsi 1,2 miljoonaa katsontakertaa. 3.6.2020. Norppalive sulkeutui tältä vuodelta. Vielä on jäljellä tämä:

 • WWF:n luontolive – Sääksi. Sääksi eli kalasääski on uljas petolintu, joka elää Suomessa koko maassa. Luontokuvaaja Juha Taskinen vei kameran sääksen pesälle Saimaalla. Luontolivessä seurataan nyt sääksipoikueen kasvua. (poikaset näkyvät kun menee muutamia tunteja taaksepäin, ovat kyllä ihan säälittäviä rääpäleitä, emo vain makailee niiden päällä...)

Ilta-Sanomat, Töölönlahdessa piilotellut kilpikonna löytyi vastoin kaikkia odotuksia – Anni Juusela väijyi eläintä kaislikossa ja laski veteen kolmen euron leluhaavinsa. 3.6.2020. Vieraslaji. Onnellinen loppu.

Talouselämä, Nyt tuli varoitus rikollisten ”erityisen ikävästä” tempusta – uhrin osoite vaihdetaan salaa karmein seurauksin. 3.6.2020. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan 3 900 suomalaista ilmoitti viime vuonna tulleensa identiteettivarkauden uhriksi ja huomattavasti useampi joutui huijausyrityksen kohteeksi.

 • Ifin sivuilla annetaan ohjeita identiteettivarkauksen uhrille. Pari tärkeää ohjetta jää kokonaan ilman mainintaa. Jos vaikkapa id-kortti tms. katoaa, niin ensimmäinen asia on hankkia Asiakastieto.fi:n maksullinen (2 vuotta, 19,95 euro) Oma luottokielto. Ja toinen on sitten, että pankkiasioinnissa vaaditaan tunnistamiseen passi, tämä muutos pitää ilmoittaa pankille.
 • Petteri Järvinen, Posti ei saa hyväksyä nimettömiä osoitteenmuutoksia. 19.11.2016. Kuka tahansa voi tehdä osoitteenmuutoksen kenelle tahansa – miksei asiaa korjata. Enää sentään posti ei hyväksy puhelimitse tehtyä osoitteenmuutosta. Edelleen riittää postista paperisena löytyvän osoitteenmuutosilmoituksen täyttäminen. Ilmoitus varmistetaan allekirjoituksella (!). Sentään pitää tietää uhrin henkilötunnus (jos vaikka id-kortti on varastetun laukun/lompakon mukana, niin...).

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Apple ilmoitti jäljittävänsä varastettuja iPhoneja – mellakoissa ryöstetyt puhelimet palautettava myymälään. 4.6.2020. Yhtiö poistaa myymälöistä varastettuja matkapuhelimia käytöstä muuttaen ne toimintakyvyttömiksi. Puhelimen näyttöön tulee ilmoitus.
 • Mobiili.fi, Honor Play4 ja Play4 Pro -5G-älypuhelimet julki Kiinassa – erikoisversio varustettu myös infrapunalämpömittarilla. 3.6.2020. Mielenkiintoisena erikoisuutena Honor Play4 Pro sisältää erikoisversiossa myös infrapunalla toimivan lämpömittarin, joka mahdollistaa esimerkiksi helpon kuumeen mittaamisen minkä merkitys on kasvanut nykyisenä koronapoikkeusaikana. Infrapunamittarilla voi mitata myös esineiden lämpötilaa ja lämpömittari toimii -20 ja 100 asteen välillä
  • Honor Play4 Pron hinta 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla on Kiinassa 2 899 juania eli noin 365 euroa. Infrapunalämpömittarilla varustettu versio maksaa hitusen enemmän, 2 999 juania eli noin 380 euroa.
  • Kiinassa Honor Play 4:n hinnat ovat 1 799 juania eli noin 225 euroa (6+128 Gt) ja 1 999 juania eli noin 250 euroa (8+128 Gt).
  • Oikeusasiamies.fi, Kännyköiden poiskerääminen koulussa. Päätös, 25.5.2020. 13-sivuinen pdf.
   • Katson, että koulunkirjallinen käytänne, jonka mukaan koulupäivän aikana tapahtunut kännykän häiritsevä käyttö (kuvaus/äänitys/taltiointi), johtaa siihen, että kännykkä otetaan pois lopputunnin tai loppupäivän ajaksi ja tuodaan säilöön kansliaan, ei ole perusopetuslain mukainen.
   • Lisäksi käytänne, jonka mukaan kännykät ovat oppitunnin ajan koulun lokerikossa, voi olla ongelmallinen, mikäli se johtaa sellaiseen virheelliseen menettelyyn, jossa kännykkä otetaan koulun haltuun vastoin oppilaan tahtoa. Pidän siten Turun sivistystoimialan tulkintaa koulun ohjeiden lainmukaisuudesta virheellisenä.
   • Tekniikkatalous.fi, Saako oppilaan kännykän takavarikoida päiväksi tai ottaa säilöön oppitunnin ajaksi? – Tätä mieltä on apulaisoikeusasiamies.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Dawoud Bey’s Powerful Portrait of Black America Over Half a Century.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, The Great Flange-to-Sensor Distance Article: Part 1 — Cine Cameras. Flange Focal Distance = runkopaksuusmitta, objektiivin kiinnityspinnan etäisyyttä filmin tai kennon pinnasta.

Thom Hogan, 3.6.2020. Olympus. DxO, Nik Collection 3. $99.

The Online Photographer, Old Lunatic. Mike kuuta kuvaamassa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Wide, Standard, Tele –What to shoot? 2.6.2020. YouTube-video, kesto 10:26. What to shoot on which lens type? What are the best subjects for a wide angle, standard and telephoto lenses? In this video I'm going to share some tips that may help you on you next photo. My gear in this video is the Lumix G90, Leica 15mm F1.7, Leica 25mm F1.4 and Leica 42.5mm F1.2.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 17.500 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, I switched to Leica M3 and went unplugged –My first roll of film in 20 years. 29.5.2020. YouTube-video, kesto 9:11. In this video I'm going to shoot a roll of film on the legendary Leica M3.

Sulantoblog, Timelapse –Complete LUMIX guide. 26.5.2020. YouTube-video, kesto 12:29.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 17.500 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Prime Lens, Zoom Lens - Wide or Tele? - [Lens BASICS]. 26.5.2020. YouTube-video, kesto 11:07.

 • YouTube-kanavalla 31.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, What Is In My CAMERA Bag 2020 - [3 DIFFERENT gigs]. 29.5.2020. YouTube-video, kesto 10:07.

 • YouTube-kanavalla 31.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Topaz DeNoise Ai - [NEW Features]. 2.6.2020. YouTube-video, kesto 5:11. Joko Lightroomin tai PS:n plug-in tai itsenäisesti.

Peter Forsgård, Live with Chris Eyre-Walker. 3.6.2020. YouTube-video, alkaa klo 21.00. In this Live Stream, I will talk with Olympus Visionary, Photographer and Filmmaker Chris Eyre-Walker about his new book Nomadic.

 • YouTube-kanavalla 31.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Suomen valokuvataiteen museo, Rakennamme uusia näyttelyitä. Suomen valokuvataiteen museo avautuu yleisölle uusien kesänäyttelyiden merkeissä 10.6.2020.

Suomen Canon, Canon Live: Meet the Expert – Peilitön vai peilillinen kamera? 2.6.2020. Kesto 14:39. Olli Turtiainen ja Teija Saremaa-Tamminen. Esim. keille peilillinen kamera, keille peilitön kamera. Peilittömässä saa suljinäänen kokonaan pois (täysin äänetön, mutta kennon sähköinen lukeminen kestää tällöin kauemmin, ei sovi niin hyvin nopeaan kuvaukseen... Tällöin kannatta peilttömissä käyttää mekaanista suljinta). Peilittömät sopivat paremmin hämäräkuvaukseen. Pielilillisissä kameroissa suljin ja peilikoneisto kuluvat, jos kuvaa paljon (lintukuvaajat, tapahtumakuvaat jne.).

Rajala Blogi.

Rajala Blogi, Vaikuttavia valokuvia. 2.6.2020. Jos haluat parantaa valokuvaustaitojasi, opettele tunnistamaan valokuvistasi ominaisuuksia, joita voisi vielä kehittää. Helppo keino tähän on tulostaa valokuva ja tarkistaa sen värit ja kuvanlaatu. Tulostettua kuvaa on kätevä käännellä kädessä ja sitä voi katsoa myös tarpeeksi läheltä. (Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Canonin blogissa.)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 5 Tips for Staying Focused When You’re Working From Home.

Digital Photography School, How to Photograph Long Exposures to Create Dreamy Images.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 30+ Awesome Examples of Summertime Photography.

IR, Fuji X-T4 Field Test: A refreshed, improved X-T3 that offers even more performance and versatility.

The Online Photographer, An Evening Walk. Mike lähti pitkälle kävelylly. Kamera ja auto mukana.

Thom Hogan, 2.6.2020. Mike kritisoi Nikonin vuorovaikutusta asiakkaan kanssa + markkinoinnin kipupisteitä.

Kamera & Bild, Arlo Video Doorbell – filmar din entré i 180 grader. 180 asteen kuvakulma, video. Vedenkestävä. Yönäkö. HD-video. Sisäänrakennettu mikrofoni ja kaiutin. Signaali menee omistajan puhelimeen. Tunnistaa liikkeen. Pilveen. Suositushinta 2190 kruunua.

 • (Ei tätä ainakaan kerrostaloon voi asentaa, huom. porraskäytävän kuvaaminen. Eikä omakotitalo/rivitalo saisi kuvata naapurin tonttia - jos siellä sattuisi olemaan ihminen.)

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digitarvikkeen "kylkiäinen" (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Webbiohjattu kurssi.
 • Gopro Labs (Videokuvaus). Asentamalla uuden firmiksen Hero 8:aan saat käyttöösi uusia (kokeellisia) ominaisuuksia, joita hallitaan QR-koodien avulla. Lisäksi QR-koodila voi asettaa kameran kaikki asetukset. Tästä voisivat järkkärivalmistajatkin ottaa oppia... melko helppo vaihtaa asetuksia jos on vaikka hanskat kädessä. Kävisi Mafferillekin.
 • Adobe Photoshop-thread (bugit ja patsit) (Kuvankäsittely). Kuvaesimerkki, toi enhance details tekee näemmä joissain tilanteissa kuviin tuommosta ruudukkoa. hirmunen prosessoriaikahinta tuolla eikä ole juuri jotain raw therapeeta parempi...
 • Sony FE 600/4 GM OSS - markkinoiden kevein luokassaan (Optiikka).
 • Kellään kokemuksia Tamron 100-400mm eos M5 rungossa (Optiikka). Uusi ketju.
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit). 1216 viestiä. Uusiakin.
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit).
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Hirvi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vuosirenkaat ja neulanen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Liian kuumat uunit? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Merkkipiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Asfalttikukka (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Pelastetaan pörriäiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. Tänään pöllähti saunan lähellä kuuseen mehiläisparvi. Aikamoinen surina siitä tuli.
  • Tuon kuvissa olevan karheen alla oli huomattavasti isompi klömppi, mutta sitä en lähtenyt kuvaamaan. Muuten olisi tarvinnut pelastaa pörriäisten sijaan Pekka. Paikallinen mehiläistarhuri tuli apuun ja ensin rauhoitti mehiläiset sumuttamalla vettä. Tällöin ne luulevat satavan ja rauhoittuvat.
  • Ja sitten loota alla ja napakka isku oksaan, niin pörriäiset tipahtavat lootaan. Loota vielä kelmulla tiiviiksi ja matkalle uuteen pönttöön.
  • Ja tarhuri ja minä olimme tyytyväisiä. Minä siksi, että saan olla rauhassa eikä tarvi pelätä pistoja sekä tarhuri liki satasen arvoisesta luonnontuoteestaan.
  • Noita pörriäisiä oli tuossa reilut 3 kg eli kaikkiaan n. 25000, kertoi tarhuri.
 • Teema: Still life (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). "Löysin" vintiltä "vanhan maalauksen" mutta "taiteilija" on jäänyt nimeämäti, kuka lie...
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 13 kuvaa. Eilen kierrettiin ympäripyöreesti 258 km, aikaa meni 8,5 tuntia, kerran evästauko ja yhden kerran R-kioskin sumppitauko. 11 omaa kartoilta kaivettua paikkaa ja muut matkalta löytyneet päälle. Kaksi paikkaa jäi käymättä, 15v koiramme oli mukana ja niiden talojen vaatima kävelymatka olisi ollut hälle kohtuuton eli liki 7 km auringonpaisteessa. Tämänkin kohteen takia jouduin kantamaan sitä kun maasto umpeenkasvaneen tien alueella oli osin turhan kyymäistä. Olis se mennyt ihan hulluna sydänviasta huolimatta mutta kyyt alkaa olla sille oikee vaaranpaikka.
 • Kesäyön vallassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Seitsemän kuvan panoraama/yhdistelmä
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. Kauttuan Ruukkia.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 13 kuvaa. Ja tekstiäkin.

Vantraveller.fi, Kymijoki. 1.6.2020. Pitkä viikonloppu käsillä ja tankki on täynnä. Kädet vapisee, on pakko poistua kaupungista. Muutaman kerran olen Kymijoella käynyt kalassa ja jopa saanut saaliiksi yhden säyneen. Vieläkään en omista mitään hyvin uppoavia perho välineitä, eikä oikeen ole vieläkään hajua mistä pyytää ja mitä, mutta tällä kertaa aion näistä asioista ottaa selvää ajan kanssa.

 • Vantraveller.fi. Etusivu. Kääkkä. Pakulla matkaamisesta. Kaikenlaista.

Yle Areena. Kaksi podcastia.

 • Valokuvaajat Antti Yrjönen ja Liisa Huima vieraana: "Ihmiset löytävät kuvien kautta yhteisöllisyyttä". 27.4.2020. Kesto 10:15. YleX. Moni kokee, ettei oma elämä koronaeristyksessä ole mitään erityistä herkkua. Poikkeustila 2020 -valokuvahankeessa yli 160 valokuvaajaa on yhdistänyt voimansa ja ryhtynyt taltioimaan sitä, miltä pysähtyneeltä ja yksitoikkoiselta tuntuva korona-arki näyttää. Onko ahdistavaa vai lohdullista katsoa, miten kaikkien muidenkin elämä seisoo? Miten hankkeen kuvat ovat muuttuneet poikkeustilassa vietettyjen viikkojen vieriessä? Hanketta koordinoivat valokuvaajat Liisa Huima ja Antti Yrjönen saapuivat Etusivun vieraiksi keskustelemaan korona-ajan kuvista.
 • Valokuvaaja Marikki Virtaselle tarinat ovat tärkeitä. 12.5.2020. Kesto 11:57. Radio Suomi Kotka. Kotkan kaupunki myöntää vuonna 2020 tukea viidelle nuorten perustamalle yritykselle. Nuorten kesäyrittäjän tuen tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus työllistää itsensä kesäksi yrittämällä. Nuorille myönnettävä tuki on 350 euroa. Lisäksi he saavat kaupungilta, TE-toimistolta ja Cursorilta tukea ja evästystä. Kesäyrittäjähakemuksia tuli viisi ja kaikille pystyttiin myöntämään tuki.
  • Yksi Kotkan nuorista kesäyrittäjistä on lukiolainen Marikki Virtanen, joka on juuri perustanut valokuvausyrityksen. Jesse Mäntysalon haastattelussa Virtanen kertoo muun muassa, miten tärkeä kaupungin myöntämä tuki nuorelle yrittäjälle on, ja miten hänestä tuli valokuvaaja.

Korona-kuvia.

Yle, Maksullinen virtuaalimatkailu on korona-ajan uusi ilmiö – ensimmäiset japanilaisryhmät tulevat Saimaalle virtuaalisesti kesäkuussa. 27.5.2020. Neljästä virtuaalimatkasta kolme on jo loppuunmyytyjä. Matka maksaa 2 500 jeniä eli noin 20 euroa per henkilö.

Rajala Blogi, Sony Summer Cashback -kampanja 1.6.-31.7.2020.

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, Löydä parhaat puhelinsovellukset, osa 2. 1.6.2020. Kaikki ilmaisia, Android ja iOS.
  • Aroundme, lähellä olevat kohtee.
  • Kelikamerat. Ilmatieteen laitoksen sää.
  • Signal Private Messenger, salattuja ääni- ja videopuheluita, pikaviestejä, ajastus (myös vastaanottajan päässä poisto).
  • Prey Anti Theft, löytää puhelimen, lukitsee laitteen, laukaisee hälytyksen, myös kannettaville ja tableteille.
  • Tankille, polttoaineiden hintaseuranta.
  • OpenSignal, matkaviestinverkkojen kuuluvuus ja tukiasemien sijainti.
 • Ilta-Sanomat, Yksi puhelin dominoi Suomen myynti­listoja – toisen hitti­laitteen myynti kasvanut ”jopa satoja prosentteja kuukaudessa”. 1.6.2020. Samsungin uusi Galaxy A40 -puhelin on noussut Suomen teleoperaattorien myyntilistojen kärkeen. Noin 180 euron hintainen puhelinmalli nousi niin DNA:n, Elisan kuin Teliankin myydyimmäksi kuluttajapuhelimeksi.
  • Myös uusi Applen ”halpamalli” iPhone SE nousi myyntilistoille. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoi tiedotteessa sen asiakkaiden tulleen etenkin vanhempien iPhone SE- ja iPhone 6 -käyttäjien joukosta.
  • Gigantin myydyin puhelin toukokuussa oli non 120 euron hintainen Huawein P Smart, Applen uutuus sijoittui heti listan kakkoseksi.
  • Etn.fi, Suomalainen ostaa yhä 4G-puhelimen. 1.6.2020. 5G-puhelimet ovat nyt otsikoissa ja niiden tarjonta markkinoilla lisääntyy nopeasti. Operaattorien ja jälleenmyyjien suosituimpien listoille 5G-puhelimet eivät vielä ole ehtineet.
 • Mobiili.fi, Sonyn 5G-huippupuhelin Xperia 1 II laajemmin ennakkomyyntiin, saataville 22. kesäkuuta – ennakkotilaajille kaupan päälle vastamelukuulokkeet. Hinta on 1199 euroa. 6,5 tuuman näyttö, kuvasuhde 21:9. Pääkamera, ultralaajakulmakamera ja telekamera ovat Xperia 1 II:ssa edelleen edeltäjänsä tavoin kaikki kolme tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Pääkamera ja telekamera ovat varustettu optisella kuvanvakaimella. Zeissin linssit. 20 fps -sarjakuvaus kohdetta seuraavalla automaattitarkennuksella ja valotuksen säädöllä.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan, 1.6.2020. Nikonin ns. taloudelliset vaikeudet. Ja kolme uutta artikkelia.

Digital Photography School, Samyang/Rokinon Announces 14mm f/2.8 and 85mm f/1.4 Series II lenses. Samyang 85mm f/1.4 Series II, myyntiin Suomessa heinäkuussa 2020, hinta on 639 euroa.

 • ...nämä kesäkuussa 2020 myyntiin.
 • Samyang 14mm F2.8 MK2 (Canon, Sony FE, Fuji & MFT): 399 €
 • Samyang 14mm F2.8 MK2 (Nikon AE): 439 €
 • Samyang MF 85mm F1.4 MK2 (Canon, Sony FE, Fuji & MFT): 359 €
 • Samyang MF 85mm F1.4 MK2 (Nikon AE):399€

Fotosidan.se, Test: Benq SW270C Photovue. Kohderymänä ammattikuvaajat. Uusi Benq SW270C Photovue on Benq SW2700PT:n seuraaja. 27 tuumaa, 2560 x 1440, IPS-paneeli, 99% Adobe RGB. HDMI, Displayport, USB-C. Melkomoisen iso pahvipaketti, painoakin 18.4 kg, kun monitori painaa 10 kg. Ja tietenkin mukana tulee näyttösuoja eli hoodi. Yläosan luukku on liian pieni, kalibrointilaite ei mahdu. Tehtaalla jo valmiiksi kalibroitu, mutta oikeasti kalibrointi pitäisi työmpäristössä. Sisäänrakennettu sd-kortinlukija on vähän hankalasti sijoitettu. Mukana tulee Benq:n oma hidas kalibrointiohjelma Palette Master Element. Monitori sopii still-kuvaan ja videoon (jos ei välttämättä kaipaa 4K). Hinta 8990 kruunua (moms mukana).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.06.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • 48 megapikseliä ja zoomaus? (Digikuvaus). Uusi ketju. 5 viestiä. Minulla on kaksi dronea ja otan paljon kuvia järvistä, muinaismuistoista jne. Dronet ovat Mavic 2 Pro ja Mavic Air 2. Jälkimmäinen on juuri tullut markkinoille ja se ottaa 48 megapikselin kuvia. Mutta kun näitä katsoo niin zoomatessa en näe paljon eroa 12, 23 ja 48 megapikselin kuvissa. Miten saada hyöty irti 48 megapikselistä?
 • find dublicates plug-in kysymystä (Kuvankäsittely). hommasin lightroomiin dublicate finder 2:sen. .. ja mietin että vaikka vaikuttaa pätevältä niin kannattaako suoraan poistaa löytyneet tuplakuvat vai saako ne siirrettyä jollain toiminnolla talteen mutta kuitenkin pois katalogista? Kuinka itse tekisitte?
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka). 5 uutta viestiä.
 • Sony FE 600/4 GM OSS - markkinoiden kevein luokassaan (Optiikka).
 • Canon EOS 5D mark III shuttercount (Canon). https://sourceforge.net/projects/canon- ... ital-info/
  Tuolla lopulta sain selville lukeman.
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit).
 • Aaaah-tsiih (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Asthamaaaatikot.)
 • Ajokielto (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Joet tulvii Rovaniemellä. Ei koske mopoja saati pyöriä. Kuvan karpaasi tuli tuolta kameran luo kastamatta juuri tossujaan!
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lintukuva.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. 12 kuvaa. Joulu-Chrome suodinhan se. Mutta nyt kurkistetaan umpimetsiköstä löytyneeseen Porilaiseen vanhaan torppaan jonka autotalli on suurempi kuin päärakennus. Homma lähtee, kuten yleensä, siitä että löytää ensin yhden romun. Sitä seuraa toinen ja niin edes päin...
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 kesäkuvaa. Lintuja.

Luontohavaintoja kuvina, Jarkko.1g.fi, 101 makupalaa. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

HS, Koronakevään valmistuneet. 31.5.2020. Koronakevään aikana on juhlittu valmistujaisia ympäri maailmaa, mutta poikkeuksellisissa oloissa. Monet perinteikkäät juhlat on peruttu kokonaan, toiset on korvattu mielikuvituksellisilla järjestelyillä tai verkossa tapahtuvilla tilaisuuksilla. Joissain maissa valmistuneet eivät ole malttaneet luopua yhteisestä juhlinnasta huolimatta suosituksista. 18 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Lassi Kujala, Facebook.

 • Kesä-valkeala ja kouvolan sanomat tänään. 25.5.2020. SLL-Kymenlaakso luontokuvailta oli reilu puoli vuotta sitten viime vuoden marraskuussa. Esittelin silloin Repoveden perustamishistoriikkia sekä kuvin että sanoin. Nyt seitsemän kuukautta myöhemmin asian tiimoilta oli juttu Kesä-Valkeala lehtisessä jota on jaettu talouksiin täällä päin Suomea. Hienoa.
 • Lintujen pesimiskausi on parhaimmillaan mutta myyriä on vähänlaisesti. 31.5.2020. Jokin aika sitten tein pienen maastolenkin Valkealassa. Mennessä havaitsin käen lentelevän hakkuuaukon läpäisevällä viljelyksille johtavalla tiellä. Metsäkirviset varottelivat ja olivat levottomia ja syyn varmaan arvaatte.

Meriharakka.net, Suomen eteläisin luontopolku. 30.5.2020.

Gotech.fi, Sony ZV-1 on taskukokoinen kamera tubettajille ja vloggaajille. 31.5.2020. YouTube-kanavat, vlogit ja suoratoisto kasvattavat edelleen suosiotaan, joten yhä useampi hakee näihin harrastuksiin soveltuvaa kameraa. Sony ZV-1 on tehty etupäässä tubettajille ja vloggaajille, mutta sen mainioista video-ominaisuuksista hyötyvät myös matka- ja perhekameraa tarvitsevat.

 • Sony ZV-1 sisältää yhden tuuman ja 24 megapikselin kennon, joka edustaa Sonyn viimeisintä tekniikkaa. Objektiivi on peräisin viidennen sukupolven RX100-mallista. Sen kuvakulma vastaa 24-70 mm:n kino-optiikkaa ja valovoima on f/1,8-2,8. Uudemmissa RX100-kameroissa zoom on ulottuvampi, mutta valovoima ei ole yhtä hyvä, joten lyhempi zoom soveltuu vlogeihin paremmin.
 • Sony ZV-1 tulee kauppoihin kesäkuussa noin 850 euron hintaan.
 • Suomen Sony, ZV-1-videoblogikamera.

Muropaketti.com, Fujifilm ja Canon julkaisivat mahtavat sovellukset – nyt voit käyttää kameraasi webbikamerana. 31.5.2020.

Verkkouutiset.fi, Facebook sallii sirpin ja vasaran, mutta ei hakaristiä. 31.5.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Take Better Photos At The Beach With These 6 Top Tips.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, Composition For Macro. 31.5.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Toukokuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset