Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Lokakuu 2007

31.10.2007 

Kokemäenjokilaakson luonnonkuvaajien kuvaviikonlopputapahtuma la 10.11.2007 klo 11 lähtien Punkalaitumen seurakunnan majalla.

 • pääesiintyjänä Jorma Luhta

Nuori Kulttuuri / Digitaika 2007, viikonloppuna päättyneen tapahtuman kuvat yhdessä galleriassa (51 kuvaa).

Ilkkakorhonen.com, etusivulla esillä kuvia Ilkka Korhosen ja Arto Griinarin keväästä saakka eteläistä Suomea kiertäneestä valokuvanäyttelystä Linnut, Linnut.

Foorumilaisten kuvia:

Tomisetala.com, Indica Virgin Oil Co, Helsinki 15.9.2007.

YLE uutiset, Viimeinen ehtoollinen teräväpiirtoversiona internetissä.

Reaxon.fi, uutuus Aiptek HyperPen 14000U + Photoshop Elements 5.0. Piirtopöytä. Kahden vuoden takuu. Toimitukset alkavat ensi viikolla, hinta on 135 euroa.

Metrolehti.fi, 30.10.2007, s. 5, valokuvauskilpailu. Ohjeet. Kilpailu Kaupunkini värit, valokuvaa kaupunkisi värit. Koko kilpailun kansainvälinen voittaja saa matkan kahdelle New Yorkiin. Paikallisvoittajat: viisi parasta valokuvaa palkitaan Apple iPod shuffle 1GB -soittimella. Rekisteröinnin jälkeen sähköpostiin vahvistuslinkki, sitten enintään viisi kuvaa. Aiheena/teemana kaupunkini värit - the colours of my city. Valokuvien koko ei saa ylittää neljää megaa. Viisi parasta voittavat palkinnon ja pääsevät vaiheeseen kaksi eli kansainväliseen loppukilpailuun. Voittajakuvat julkaistaan Metro-lehdessä. Metrolehden maita on 20, vaiheessa kaksi on siis mukana 100 kuvaa. Kolme parasta valitaan online-äänestyksellä. Kilpailukuvat pitää lähettää 4.11.2007 mennessä.

MikroPC nro 12, 18.10.2007.

 • mPC Testi, Pikkutulostin sopii matkaseuraksi, viisi sivua. A4-tulostinten hinta on yli 300 euroa, kuvatulostimen hinta jää tästä puoleen. Vaikka sublimaatiotulostimet ovat pieniä, niin käytössä ne vaativat yllättävän paljon tilaa. Uuden sublimaatiotulostimen aloituspaketissa voi olla vain viiden kuvan tarpeet. Canonilla kuvan hinnaksi tulee 30 senttiä, Sonylla 38 senttiä. Mustesuihkulla paperista tinkien kymppikuvan hinta painuu alle 30 sentin.
  - A4-tulostin, Canon Pixma iP90v, 300 euroa. Tarkan valokuvan tulostus kestää 2.5 minuuttia, tarkkuutta on tarpeeksi, mutta tummat sävyt tukkeutuvat. Plussaa: mahtuu pieneen tilaan. Miinusta: akkupaketin koko, ei korttipaikkoja.
  - A4-tulostin, HP Deskjet 460wbt, 320 euroa. Kaksi värikasettia, valokuvissa sävykkyys on tyydyttävä, jopa hyvä. Tummissa kohdissa paperinkuljetusmekanismi jättää hammasrattaan jäljet. Plussaa: matkavarustus valmiina. Miinusta: rattaanjäljet valokuvissa.
  - Valokuvatulostin, Canon Selphy CP730, 146 euroa. Perustekniikka kuten Sonyssa, tarkkuus ja nopeus Sonyn kaltainen. Keskimäärin kuitenkin luonnollisempi värintoisto kuin Sonyssa. Plussaa: korttipaikat, kiinteä kaapeli. Miinusta: ei usb-muistia.
  - Valokuvatulostin, Sony DPP-FP60BT, 149 euroa. Sublimaatiokirjoitin kuten Canonkin. "Valokuvien laatu on pääsääntöisesti oikeinkin hyvä, mutta punaisen värin korostuminen voi haitata esimerkiksi ihmiskasvojen luonnollisia värejä". Plussaa: rivakka, bluetooth. Miinusta: ei akkua, ei cf-kortteja.
  Asian ydin: "A4-kokoiset matkatulostimet selviytyvät normaaleista toimistotulostuksista riittävällä laadulla ja nopeudella, kunhan tulostusmäärät pysyvät muutamassa kymmenessä arkissa päivittäin".
 • Kameratekniikka, Kamera torjuu tärinää. Kolme sivua. Yleisellä tasolla tekniikkaa.
 • Näin puhdistat itse kuvakennon, yksi sivua. Jokaista digikuvaajaa koskettava asia olisi ansainnut vähän perusteellisemman käsittelyn. "Märkäkäsittely" jäi vähän vähälle huomiolle, entäs se, että kuvassa näkyvä pölyhiukkanen näkyy ylösalaisin kennolla jne. Miten sitten eri kameramerkkien herkkyys pölylle jne. (Kameravalmistaja ottaa pölynpoistosta vähän yli 30 euroa, toimenpide on rutiinia, jos ostaa oikeat välineet. Ns. kauhutarinat ovat äärimmäisen harvinaisia, jos käyttää oikeita välineitä. Puhdistustoimenpide pitää yleensä toistaa useamman kerran, ennenkuin tulos tyydyttää. Oikeastaan vain tyhmä käyttää pölynpoistoon maksullista palvelua)
 • Pikatestit, Ammattihilut pienessä kotelossa, Canon EOS 40D, 1.550 euroa. 4 * / 5 *. Testissä kamera sieti jonkin verran kosteutta. Neljätoistabittinen kenno tuottaa aukon verran sävylisää, kohinaa kuitenkin tulee herkillä asetuksilla yllättävän paljon. Nestekidenäyttö on kasvanut kolmeen tuumaan, tarkkuus eli pikselimäärä ei kuitenkaan ole kasvanut. Liveview on selvä parannus, paikallaan olevia kohteita kuvatessa, erityisesti studiokuvauksissa. Käännösvirhe valikoissa häiritsee, valikossa kuvaustaajuudella tarkoitetaan tarkennuksen säätöjä. "Pieni, mutta tarpeellinen parannus on herkkyyden näyttäminen etsimessä. Lukuisat kuvaukset on tehty turhan herkillä arvoilla, kun asetukset eivät ole näkyneet" (Oletan, että tässä on kyse ISO-arvojen näyttämisestä...). "Omien käyttöasetusten luomisineen ja muokattavuutensa puolesta suosittelen kameraa pitkään kuvanneelle harrastajalle tai ammattilaiselle kakkosrungoksi".

GDT, European Wildlife Photographer of the Year 2007. Suomalaiset saivat vähän balsamia haavoihin...

 • Birds, Highly commended:"Riekko ja tunturit" Markus Varesvuo, Finland sekä "Kattohaikara iskee ahvenen" Tomi Muukonen, Finland
 • Other Animals, Runner up: "Rapu" Esa Mälkönen, Finland
 • Plants, Highly commended: "Koivu" Ilkka Niskanen, Finland sekä "Convallaria majalis" Henrik Lund, Finland
 • Man and Nature, Highly commended: "Sumuinen syysaamu tien varrella"
  Arto Juvonen, Finland

Dpreview.com, UK recall for Canon EOS-1D Mark III. Muutaman päivän päästä Canonilta on luvassa tiedote. Uudet Canon EOS-1D Mark III -järjestelmädigit on vedetty myynnistä, Canon tarkistaa ne.

Ephotozine.com, Photography at night. Mitä varusteita, mitä muuta.

Nppa.org, America's Next Top Fashion Photographer? Televisiosta ei taida tulla mitään muuta kuin erilaisia ulkomailta ostettuja formaattikopioita. Tätä formaattikopiota katselisi Suomessakin mielellään. 10 kuvaajan alkua kilpailee 30 päivän ajan, kahdeksanosaisessa sarjassa putoaa aina se, jonka kuvat arvioidaan heikoimmiksi.

Professionalphotography101.com, Portrait Lighting - Business, 3 light set-up. Yksityiskohtainen selvitys.

HP, Photo permanence and durability.

Dpreview.com, Ricoh GR Digital II. 10 megapikseliä, kiinteä 28mm, F2.4, raw, elektroninen "vatupassi", neliökuvaformaatti valittavissa, m/v-kuvia ja eri tavalla väritoonattuja kuvia. £399.99, 573 euroa.

Dpreview.com, Sony releases updated a700 firmware.

Dslrblog.com, Add Wifi Capability to Any SD Card Supporting Camera.

Makezine.com, Canon TX1 mod.

Fotosidan.se, <Officiell D3-tråd> Nikon D3. "Jonkin" verran viestejä.

IR, Canon PowerShot S5 IS. Suomen Canon.

Cameras.co.uk, Canon IXUS 960 IS. Arvosana 83/100. Suomen Canon.

Photo.net, Nikon D80. Suomen Nikon.

Photographyblog.com, Nikon Coolpix P5100. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Nikon.

Cameras.co.uk, Fuji Finepix S5700. Arvosana 78/100.

Megapixel.net, Olympus FE-300. Käytettävyys 8. Kuvanlaatu 8. Suomen Olympus.

Trustedreviews.com, Ricoh Caplio R7. Arvosana 9/10.

Trustedreviews.com, OKI B2200 Personal LED Printer. Arvosana 7/10.

 

30.10.2007 

Pelastakaa Jugendsali! Helsingissä Pohjoisesplanadilla sijaitsevan Jugendsalin nykyisiä toimintoja ollaan siirtämässä kaupungintalon ala-aulaan ja tilalle suunnitellaan ravintolaa. Lars Sonckin ja Valter Jungin 1900-luvun alussa pankkisaliksi suunnittelema tila on tullut nykyajan kaupunkilaisille tutuksi monien näyttelyiden ja konserttien pitopaikkana.

Jos olet Jugendsalin toimintojen säilyttämisen kannalla, käy allekirjoittamassa vetoomus netissä.

Mark Maher, Meltpoint
31.12.2007 asti

Amos Anderssonin taidemuseossa on esillä helsinkiläistyneen amerikkalaisen Mark Maherin (s. 1960) unkarilaisesta ex-vaimostaan ottamia valokuvia. Maher on käyttänyt kuvissaan itse kehittämäänsä tekniikkaa. Siinä sulatetaan ohuita kuultokuvia pienille teräslevyille polttimen avulla ja muokataan terällä sulavaa kuvaa. Tekniikka on vaikeasti hallittavissa ja vaatii nopeaa työskentelyä.

Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27, Helsinki
ma-pe 10-18, la-su 11-17
aikuiset 7 euroa, Eläkeläiset 5 euroa, opiskelijat 3,50 euroa, 0-17-vuotiaat lapset ilmaiseksi

Foorumilaisten kuvia:

Janneheimonen.net, Onko D3:sen ostossa mitään järkeä?

Katse.org, Haussa.

 • Hakemukset valokuvagalleria Hippolyten syyskauden 2008 näyttelyajoista palautettava ke 31.10.2007 mennessä
 • Saaren kartanon residenssi, hakuohjeet ja tarkemmat tiedot Koneen Säätiön sivuilla

Chapterthirteen.com. Pari artikkelia, jotka käsittelevät valokuvaajaa ja valokuvaajan oikeuksia Englannin lain mukaan.

Digital Photography School, 13 Lessons to Teach Your Child About Digital Photography.

Creativepro.com, View Source: Create Advanced Online Galleries. Ilmaista javascriptiä, täysi teho Dreamweaverin kanssa.

Snapmania.com, Tourist Remover ...removes unwanted objects from your photos! Ilmainen.

Dpnow.com, Colour Confidence release Spyder3. (Tästä oli jo aikaisemmin).

Luxa.org, Quick Brunette to Blonde: Photoshop Tutorial. Paljoa tämän yksinkertaisemmaksi ei voi enää mennä. Kyse on vain hiusten värin muuttamisesta.

Wrotniak.net, Olympus E-410 User Report. Suomen Olympus.

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-FZ18. Suomen Panasonic.

Steve Sanders, Olympus FE-300. Suomen Olympus.

Steve Sanders, Olympus FE-280. Suomen Olympus.

c|net, HP PhotoSmart A526. Arvosana 5.4/10. Kymppitulostin. Suomen HP.

Camerahobby.com, The Lightscoop. Arvio vähän erilaisesta sisäisen salaman pehmentäjästä, järjestelmädigeille. Tehokas käyttö vaatii valovoimaista objektiivia. Canon, Nikon, Pentax.

Thinkcamera.com, Manfrotto 190X Pro-B Tripod & 804RC2 Head.

Digitalkamera.de, Ein erster Blick auf die neue Olympus E-3 DSLR-Kamera, 29.10.2007. Suomen Olympus.

 

29.10.2007 

Viikon 44 kuva: Portti

Suomi 48h -kuvat ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla pari viikkoa, 10.11.2007 saakka. Sanomatalon Mediatori on avoinna yleisölle arkisin klo 7-22 ja viikonloppuisin klo 9-22. Esillä on näytekappale 2.11.2007 julkistettavasta kirjasta Suomi -48h Kaksi vuorokautta kuvia. Sieltä voi myös ostaa kirjan Suomen Lehtikuvat 2006 hintaan 15 euroa.

 • eilen sunnuntaina 28.10.2007 Mediatorilla riitti kuvien katsoja, Kuva1, Kuva2
 • Aamulehti 48 tuntia, galleria (näitä kuvia sentään kykenee helposti katsomaan toisin kuin virallisen Suomi 48h -gallerian kuvia. Luulin että kuvat ovat tämän tapahtuman pointti, mutta taisin erehtyä... Toivottavasti vastaavien tapahtumien järjestäjät välttävät jatkossa nämä virheet... Kun niitä kuvia ei kerta kaikkiaan voi selata mitenkään järkevästi...)

Foorumilaisten kuvia:

(kertaus) Muurlan opiston valokuvauslinja -blogi. Aluksi tuoreita Suomi 48h -tunnelmia. Plus kaikkea muuta plus lyhyitä valokuvaajien haastatteluita.

Kansalais- ja työväenopistojen kurssitarjontaan kannattaa tutustua keskellä lukukauttakin, vielä on tilaa tänä vuonna alkavilla kursseilla. Esimerkkinä Helsingin Kansalaisopisto. Ensi keväänkin kursseja on näkyvillä (niihin ei voi vielä ilmoittautua).

Valokuvaus

VALOKUVAUKSEN JA VIDEON LYHYTKURSSIT, Muut valokuvauskurssit

Kansalais- ja työväenopistojen liitto KTOL, linkkilista.

HS, Pääkaupunkiseudun elämää voi seurata useista nettikameroista. Ja HS seurasi neljää nettikameraa puolen päivän ajan.

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa, tiistaina 30.10.2007 klo 19.
Tavaran näyttö klo 18.00-18.45. Paikka: Käpylän työväentalolla, Vipusentie 19, Hki 61. Poimintoja:

 • 734 Digikamera Pentax Optio E10, 6.0Mp, 512MB-muistikortti, toimiva
 • 742 Digikamera Olympus Stylus 720 SW, 7.1Mp, 1GB-kortti, toimiva
 • 751 Digikamera Sony Cyber-shot DSC-T9, 6.0Mp, kortti 2GB
 • 757 Digikamera Olympus mjuu 700, 7.1Mp, 1GB-muisti, toimiva, kotelo
 • 761 Digikamera + laturi Nikon Coolpix P1, 8.0Mp, 512MB-muistikortti, toimiva
 • 765 Digikamera Olympus mjuu digital 600, 6.0Mp, 512MB-kortti, toimiva, ei suomen kieltä
 • 771 Digikamera Sony Cyber-shot, 6.0Mp, 256MB-muistikortti, akku loppu->ei testattu
 • 785 Digikamera Sony Cyber-shot 8.1Mp, 1GB-muistikortti, toimiva, venäläinen
 • 815 Digikamera Sony Cyber-shot 5.1Mp, 512MB-muistikortti, toimiva, ei suomen kieltä, kotelo
 • 817 Digikamera + kotelo Olympus X-715, 5.0Mp, 256MB-muistikortti, toimiva
 • 820 Digikamera + kotelo Canon digital ixus 60, 6.0Mp, 1GB-muistikortti, toimiva
 • 830 Digikamera + kotelo Olympus Camedia C-60, 6.1Mp, 128MB-muistikortti, toimiva, ei suomen kieltä, lisäakku
 • 832 Digikamera Canon PowerShot A520, 4.0Mp, 512MB-muistikortti, toimiva, kotelo
 • 834 Järjestelmädigikamera + laukku Minolta Dimage 7i, 5.0Mp, 1GB-muistikortti, toimiva
 • 836 Digikamera Panasonic Lumix DMC-FX2, 256MB-muistikortti, englannin/japanin kieli
 • 846 Digikamera + kotelo Casio Exilim, 8.1Mp, 2GB-muistikortti, toimiva
 • 847 Digikamera Jenoptik Easy Shot, 5.0Mp, 512MB-muistikortti, toimiva, ei suomen kieltä
 • 861 Digivideokamera + kotelo Sony digital Handycam DCR-PC8E Mini-DV, laturi, toimiva

Popular Photography, A Conversation with Adam Bartos. The photographer talks fine art strategies and how to avoid the photo cliché.

Earthboundlight.com, A Familiar Tool Palette for Photoshop CS3 (Photo Tip of the Week). Edellisenkin version saa näkyviin.

LetsGoDigital, Sony Alpha A700. Arvosana 82% / 100%. Suomen Sony.

Cameralabs.com, Fujifilm FinePix S8000fd. Suomen Fuji.

Trustedreviews.com, Tripod Group Test. Slik Pro 330DX, Manfrotto 785B, Velbon Sherba 435, Giottos MH9242, Jessops TP323.

Trustedreviews.com, Samsung SyncMaster 940UX USB. 19 tuuman näyttö, DisplayLink, useampi monitori liitetään yhteen mikroon usb:n kautta.

 

28.10.2007 

Foorumilaisten kuvia:

Uusisuomi.fi, Paula Holmila, Sally Mann ahdistaa. Sally Mann oli jo 15 vuotta sitten Retretissä.

HS, Sata lehtikuvaajaa teki kahdessa päivässä kokokuvan Suomesta. Sanomatalossa 531 kuvan näyttely.

MTV3, Reaaliaikainen valokuvanäyttely suomalaisuudesta. Puolitoistatuhatta kuvaa kaikkiaan, esillä Sanomatalon Mediatorilla kaksi viikkoa.

Aamulehti, galleriat, Suomi 48 tuntia.

Iltalehti, Vanhuus. Iltalehden Jarno Juutin kuvareportaasi. Suomi 24 h.

Iltalehti, Syntymä. Iltalehden Pasi Liesimaan kuvareportaasi. Suomi 24 h.

Uusuomi.fi, Valokuvakilpailu: historiallisia lomakuvia Espanjasta. Aurinkorannikolla ilmestyvä Espanjan Sanomat ja siellä toimiva kulttuuriyhdistys Asociación Cultural Kaleva järjestävät kilpailun, johon toivotaan suomalaisten näpsimiä historiallisia kuvamuistoja Espanjasta.

 • Parhaista otoksista järjestäjät keräävät kiertävän näyttelyn Aurinkorannikolle. Voittajat palkitaan.
 • Alkuperäiset kuvat palautetaan osallistujille, joten mukaan on liitettävä lähettäjän nimi, osoite ja mielellään sähköpostiosoite. Myös kuvan ottajan nimi, kuvauspaikka ja edes summittainen ajankohta tarvitaan. Antia rikastavat tiedot kuvan henkilöistä ja mahdollinen muistoon liityvä tarina.
 • Kilpailukuvien on oltava perillä perjantaina 9. marraskuuta.

HS, Sodan varjoista arjen huvituksiin. Kuvakooste, 1950-luku. Viikottain uusi vuosikymmen.

HS, Lukijan kuva 40-luvulta: Karjalan venäläisiä koottiin leireille. Helsingin Sanomat on valinnut Kaarlo Kallialan lähettämän kuvan parhaana 1940-luvusta kertovana kuvana.

Pingstate.nu, Foorumi. Viestejä eri alueilta.

Sun Äitis -blogi, pakkasen ihmeitä tekevä voima. (Kukin tekee sitten näitä elvytyksiä omalla vastullaan).

Stara.fi, Elton John selvisi lapsipornokohusta. Kyse oli yhdestä Elton Johnin omistamasta valokuvasta, joka oli lainattu näyttelyyn. Näyttely sulkeutui yhdeksän päivän päästä. Elton John on tunnettu valokuvakokoelmastaan.

Dpreview.com foorumi, Canon Withdraw Unsold EOS-1D Mk IIIs from UK Dealerships. Osa kameroista vaatii korjausta.

All-things-photography.com, kaikenlaista, poimintoja:

BBC News, Last Supper gets 16bn pixel boost. 16 gigan kuva. 172.181 x 93.611, 1677 erillisestä kuvasta, kamerana Nikon D2Xs, objektiivina AF-S Nikkor 600mm f/4D IF-ED II. Vähän hitaastihan tuo zoomaus etenee... Vaakatasossa ruudulla näkyvä kuva 100%:n zoomauksella vastaa todellisessa maalauksessa 3.7 cm:n leveyttä.

Bobatkins.com, Canon EF-S 18-55/3.5-5.6IS lens now available. Suomen hinta on vähän yli 200 euroa.

Diyphotography.net, Photo Studio Compression Pole.

Dcviews.com, Apple announces Aperture update version 1.5.6.

Popular Photography, Canon PowerShot SD950 IS. Euroopassa Canon Digital IXUS 960 IS. Suomen Canon.

 

27.10.2007 

Foorumilaisten kuvia:

Digitoday.fi, 48 tuntia Suomea 100 kuvaajan voimin. Kuvat verkkopalvelussa ja Mediatorilla.

 • suomi24h.fi (en sano edelleenkään mitään sivujen käyttäjäystävällisyydestä - vaikka mieli tekisi...)
 • Suomi 48h Kaksi vuorokautta kuvia. Kirja ilmestyy 2.11.2007 (!), sivumäärä 112, 18 euroa (sisältää pk.).

Iltalehti, Lapsuus. Iltalehden Jani Hakalan kuvareportaasi. Suomi 24 h.

Itviikko.fi, Sandisk ei kanteissa säästele. Syyttää 25:ttä yritystä patenttirikkeistä.

IR, WhiBal -- Secret Weapon For Dazzling Color. Calibrated neutral card. $29.95, $36.95 tai $49.95.

John Nack on Abode -blogi, Adobe apps on Leopard: What you need to know.

Strobist, Home Depot Week: Foil-Backed Tape.

Diyphotography.net, Printing The Flash Mounted homemade DIY Softbox.

Diyphotography.net, Altoids To The Rescue - The Minty Strobe. Itsetehty salama.

Digital Outback Photo, 10/26/2007 New version Exposure 2. Alien Skin has released an improved version of Exposure (Exposure 2).

Web.canon.jp, WFT-E2/E2A Firmware Update Version 1.0.1. Firmwaren päivitys.

Kamera & Bild, Jonas Lindkvist lämnar Facebook i protest. DN-fotografen Jonas Lindkvist har sagt upp sitt konto på Facebook sedan det kommit fram att Facebook äger allt material som läggs upp på sajten.

Steve Sanders, Canon EOS 40D. Suomen Canon.

Dpreview.com, Canon PowerShot G9. Highly Recommended (but only just). Suomen Canon.

Ephotozine.com, VueScan 8.4.4.43. Yleiskäyttöinen ohjelma skannereille, voi tehdä paljon muutakin. Arvosana 8/10. $40.

c|net, Olympus FE-300. Arvosana 6.4/10.0. Suomen Olympus.

Pcmag.com, HP Photosmart R937. Arvosana 3/5. Suomen HP.

c|net, HP Photosmart M537. Arvosana 6.0/10.0. Suomen HP.

 

26.10.2007 

Anne Hämäläinen, Ida Pimenoff ,Ville Lenkkeri ja Marja Pirilä
Ranskalainen päiväkirja
25.11.07 asti

Pohjoinen valokuvakeskus, Valokuvataiteilijoiden Liitto ja Valokuvakeskus Peri käynnistivät v. 2003 Suomi- Ranska valokuvataiteilijoiden vaihto-ohjelman yhteistyössä Pole Image Haute-Normandien, Piece of Caken ja Ranskan kulttuurikeskuksen kanssa.

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa on nyt esillä viiden suomalaisen vaihto-ohjelmaan osallistuneen valokuvataiteilijan teoksia. Heistä kukin työskenteli kuukauden Normandiassa, Rouenissa.

Anne Hämäläinen on taltioinut Offshore sarjaansa turistikohteita sesongin ulkopuolella.

Ville Lenkkeri on jatkanut Rouenissa aikaisempien kuvasarjojensa teemaa museoista ja niissä esillä olevista historiallisista tai luonnontieteellisistä pienoismaailmoista.

Marja Pirilä tunnetaan hienoista camera obscura -menetelmällä tehdyistä kuvista, joissa samaan kuvaan on voitu vangita yhdellä valotuksella sekä sisätila, ihminen että ikkunasta avautuva maisema. Näyttelyssä on esillä teossarja sisätila/ulkotila, Rouen 2007. Lisäksi Pirilältä on esillä kuvia Rouenissa aloitetusta uudesta kuvasarjasta näkyvä/näkymätön, Rouen 2007. Siinä yksi teos koostuu useista samalla paikalla peräjälkeen kuvatuista ruuduista.

Ida Pimenoffilta on esillä teoksia sarjasta Ihosi valoisat kohdat ja 21 kuvaa ( negatiivin pinnasta). Ihosi valoisat kohdat -sarja koostuu lähikuvista, jotka on otettu niukassa valossa kasvojen ja vartalon yksityiskohdista. Sarjassa 21 kuvaa (negatiivin pinnasta) Pimenoff sanoutuu irti valokuvauksen konventioista työstämällä kuvia, jotka ovat teknisesti epäonnistuneita, alivalottuneita.

Kuva yllä: Anne Hämäläinen 2006.

Pohjoinen valokuvakeskus,
Rantagalleria
Hallituskatu 7, Oulu
ma-su 10-20

Juha Auvinen,
Auringon lapset
29.11.2007 asti

Nummelan seurakuntakeskuksessa avautuu tänään Juha Auvisen pienimuotoinen valokuvanäyttely. Kymmenen kuvaa kertoo kymmenen tarinaa Kenialaisten lasten elämästä. Näyttely on esillä kuukauden ajan seurakuntakeskuksen diakoniakahvilassa.

Nummelan seurakuntakeskus,
Kappelitie 5,
Pysäkki-kahvila.
Ti, to ja pe klo 12-15.

Suomen Lehtikuvaajat ry esittää: Suomi 48h 25.10–10.11.2007. Sata kuvaajaa. 48 tuntia. Yksi näyttely. Sanomatalon Mediatori on avoinna yleisölle arkisin klo 7-22 ja viikonloppuisin klo 9-22. Suomi 48h -internetsivut.

 • HS, Sata lehtikuvaajaa tekee dokumentin Suomesta
 • Aamulehti, Tästä alkaa 48 tunnin kuvauskeikka
 • Turun Sanomat, Suomalaista arkea 48 tuntia kuvina
 • ks. lisää, digicamera.netin uutiset 23.10.2007
 • (Suomi 48h -internetsivujen toteutustavaksi valitusta Flashista en sano mitään, en sano myöskään mitään sivujen käyttäjäystävällisyydestä tai esim. linkityksien teosta sivujen osioihin. En sano myöskään yhtään mitään Flash-sivujen näkymisestä hakukoneissa. Sen voin sanoa, että onhan Flash näyttävää. Tapahtuma on melkoinen voimanponnistus ja kulttuuritekokin, eikä tässä vielä kaikki. Tulossa on kirjaa ym. ym.).

(Foorumilta) Loadusfx.net,

 • 2. tutoriaali. QuickTime -mov -tiedosto (koneessa pitää olla luultavasti uusin QuickTime plugin). Mielenkiintoinen opetusvideo, jossa selostus suomeksi. Aiheena terävöitys. Useampikin tekniikka esittelyssä.
 • Ja se aikaisempi eli 1. tutoriaali on saatavana vain ns. Bit-Torrenttina, http://www.loadusfx.net/dc/tutorial/lsfx_1.torrent

Foorumilaisten kuvia:

Valokuvatorstai, 65. haaste, Tämän viikon haastesana on "Portaat".

Objektiivi.info, suomeksi koottuna perustiedot useista objektiiveista. Vuosien varrella sivustolle on kertynyt myös lukijoiden arvioita.

(Ennakkotietoa) Suomen Valokuvaajain liitto ry, Positiivinen kuva - tekijänoikeustapahtuma Sanomatalossa. Positiivinen kuva -tapahtumassa Sanomatalon Mediatorilla 15.11. klo 13.30 alkaen keskustellaan kuvan tekijänoikeudesta.

 • ...OKT Maria Rehbinder antaa ilmaista tekijänoikeusneuvontaa Tekijänoikeusklinikalla....

HS, Lehdistöinstituutti tuomitsee lehtikuvaajan syyttämisen Smash Asemista.

Hilavitkutin.com

Natural History Museum, Shell Wildlife Photographer of the Year 2007 winners announced. Näyttely avautuu tänään. Yli 32.000 kuvaa 78 maasta. Tällä kertaa suomalaiset eivät menestyneet, vain yksi kunniamaininta (Ari Tervo, Stoat Sandwich sarjassa Urban and Garden Wildlife). Kilpailun "voittaja": Shell Wildlife Photographer of the Year, Ben Osborne (United Kingdom) Elephant creation

(uusinta) Wlcastleman.com, Photography Equipment Reviews. Canonin objektiiveja.

Megapixel.net, Buyers want point-and-shoot features in their DSLR.

Edityourdigitalphotos.com, Create A Artificial Depth of Field. Kymmenen rivin ohje.

Bill Crow's HD Photo Blog, HDR and Color Spaces.

Digital Photography School, Food Photography Tutorials.

Strobist, Vincent Laforet, Using Off-Camera TTL from Way Back When.

Strobist, Home Depot Week: Continuous Light Sources.

Letusdirect.com, Letus 35mm Lens Adapters. Adapteri, jonka avulla voi käyttää järjestelmäkameran objektiiveja digivideokamerassa. Hinnat 490.97 e - 631.45 e.

Fotosidan.se, Använder Facebook dina bilder fritt?

DCRP, Canon EOS-40D. Suomen Canon.

Wlcastleman.com, Canon EOS 40D. Performance Review and Microscope Application. Suomen Canon.

Bob Atkins, A look at the EOS 40D Dynamic Range. Suomen Canon.

The Online Photographer, Me and My Sony a700. Suomen Sony.

Dcviews.com, Panasonic FZ18. Suomen Panasonic.

IR, Sony Cyber-shot DSC-S700. Suomen Sony.

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix F50fd. Arvosana 4/5. Suomen Fuji.

Ephotozine.com, Hoodman H-RAV Universal Right Angle Finder Review. Arvosana 8/10. Kulmaetsin arvioitavana. £99.99, 143 euroa.

Trustedreviews.com, Pentax Optio M40. Arvosana 7/10. Ks. Perkko.fi.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-S880.

Ephotozine.com, Sihl PE330 Professional Photo Studio inkjet paper Printer Paper. Arvosana 8/10.

 

25.10.2007 

Erik Lauraeus, Arkielämää Intiassa
16.11.2007 asti

Lauraeus on tehnyt parinkymmenen vuoden aikana Intiaan kaikkiaan 13 kuvausmatkaa kierrellen maata ristiin rastiin. Kuvia on kertynyt yli 20 000 ruutua. Nyt Kameraseuran galleriassa Arkielämään Intiassa voi tutustua kolmenkymmenen pelkistetyn värivalokuvan kautta.

Lisäksi esillä on myös 20-osainen turbaanisarja, jolla Lauraeus lunasti itselleen Master FIAP arvonimen. Palkittu kuvasarja koostuu eri puolilla Intiaa kuvatuista turbaanipäisistä miehistä. Kuvatut henkilöt värikkäinä hehkuvissa turbaaneissaan on myöhemmin yhdistetty mustavalkoiseen reliefitaustaan.

Kamera-Galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ma-pe 11-17

HS, Sata lehtikuvaajaa tekee dokumentin Suomesta. Sata suomalaista lehtikuvaajaa lähtee tänään yhteiselle keikalle, ja aikoo kertoa, mitä Suomessa tapahtuu kahden vuorokauden aikana tästä päivästä lauantaihin. Tulos nähdään saman tien Sanomatalossa, jonne kuvat tulevat sähköisessä muodossa, ja jossa ne tulostetaan noin 500 kuvan muuttuvaksi näyttelyksi.

 • Aamulehti, Tästä alkaa 48 tunnin kuvauskeikka. 100 lehtikuvaajaa eri puolilta Suomea kuvaa 48 tunnin aikana kotimaan ihmisiä, ilmiöitä ja elämänmenoa. He lähettävät kuvat kuvatoimitukseen, joka reaaliajassa kokoaa niistä näyttelyn Helsingin Sanomatalon Mediatorille ja internetiin.
 • Turun Sanomat, Suomalaista arkea 48 tuntia kuvina. Ensimmäistä kertaa Suomessa valokuvanäyttely valmistetaan samanaikaisesti sekä reaaliajassa virtuaaliseksi että paperikuvin todennetuksi näyttelyksi. Kuvaussessio kestää torstaista kello 15 lauantaihin kello 15. Neljäkymmentä vakituista lehtikuvaajaa 27 lehtitalosta sekä kuusikymmentä free lancer -kuvaa tutkailee ja dokumentoi ympärillään olevaa yhteiskuntaa. Helsingin Sanomien Mediatori ja Suomi 48h -internetsivut täyttyvät samaa tahtia kuvista.
 • ks. lisää, digicamera.netin uutiset 23.10.2007

Yle.fi Hullu Juttu, Viikon vieras Aino Kannisto vastaa kysymyksiin. 11 kysymystä ja vastausta sekä yksi kommentti.

Jani Sourander, Puuuh, RAW! Tiistaina 23.10.2007 myyntiin tulleesta uudesta raw-lehdestä.

Freet.fi, Uusi lehti kuvien rakastajille. Viikko sitten näki päivänvalon uusi kuvajournalismiin ja dokumentoivaan valokuvaukseen erikoistunut aikakauslehti. RAW-lehden perustajat ovat free-kentältä tutut Hannamari Rinne ja Katja Lösönen.

Nettiradio Mikaeli, videoita RealPlayerilla. Nettiradio Mikaelin kuvataidesivut:

 • Jari Piikki: Haloja ja planeettoja kanttorin silmin
  Viidentoista vuoden ajan Piikki on tallentanut taivaan ilmiöitä myös kameralla. Harrastus vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, sillä kuvauskohteita ei voi tilata tiettyyn aikaan tiettyyn paikkaan. Ne tulevat ja menevät niin kuin luonto niitä ohjaa. (Nettivideo on vuodelta 2004)
 • Kari Reponen: Luontokuvaan ei välttämättä tarvita erämaata
  Vuonna 1993 Kari Reponen mies nappasi punatulkkukuvallaan Suomen Vuoden luontokuva -palkinnon. Sittemmin kuvia on julkaistu myös arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa. Myös voittoisat petolintujen kuvat syntyvät lähiluonnossa. (Nettivideo on vuodelta 2003)
 • Martti Rikkonen: Valokuvausretki juurrutti luontokuvaajan Inariin
  Hän tallentaa filmille pohjoisen Lapin elämää. Eläimet ja revontulet ovat lumonneet miehen niin, että kuvausmatka Lappiin muuttuikin elämänpituiseksi projektiksi. (Nettivideo on vuodelta 2003)
 • Juha Taskinen: Lähikuvassa Juha Taskinen
  Luontokuvistaan tunnetusta Juha Taskisesta on kehkeytynyt dokumenttielokuvien tekijä, esitelmöitsijä ja kirjailija. (Juttu on vuodelta 2002)
 • Reino Turunen on perinteisen valokuvan mestari
  Kuvaaja Reino Turunen on tunnettu henkilö- ja luontokuvistaan. Hänen luontokuvasarjojaan ja multivisioesityksiään on esitetty eri puolilla maailmaa. (Nettivideo on vuodelta 2005)
 • Raimo Virtanen: Valokuvaajan mielestä mustavalkoinen on ykkönen
  Ovatko mikkeliläisen Raimo Virtasen valokuvat taidetta vai dokumentointia? Siitä voi jokainen ottaa itse selvää, sillä vastaus on Virtasen mielestä katsojan silmissä. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Nettiradio Mikaeli, videoita RealPlayerilla. Luontokuvaaja Juha Taskinen matkaa mailla ja merillä.

Digitoday.fi, Gimp-kuvankäsittelyohjelmisto uusiutui. Uusi valintatyökalu, tuki väriprofiileille.

MikroPC nro 10, 27.9.2007.

 • Myyttimittari paljastaa Totta vai tarua, 11 väitettä.
  - Myytti 3, Muun kuin tulostimen valmistajan mustekasetin käyttäminen aiheuttaa takuun raukeamisen. 90% puppua, takuu voi raueta ainoastaan, jos voidaan osoittaa, että vääränmerkkinen muste itsessään aiheuttaa vian.
  - Myytti 4, Mitä nopeampi muistikortti digikamerassa on, sitä nopeammin sillä saa kuvia. 70% pupppua. Useimmilla kameroilla ja useimmissa kuvaustilanteissa jonkin verran tavallista peruskorttia nopeammat muistikortit ovat aivan riittäviä.
  - Myytti 11, Erillisten mustekasettien käyttäminen tulee halvemmaksi kuin sellaisten, joissa kaikki värit ovat samassa kasetissa, 10% puppua, siis totta. Erillisiä kasetteja käyttäen voit vaihtaa vain sen värin, joka on loppunut, joten voi hyödyntää kaikkien kasettien sisällön kokonaan.
 • Täsmätieto, Kuvat kuntoon ja paperille, 4 sivua. Värit kohdalleen, levels. Punasilmät pois. Kirkkaus ja kontrasti, levels ja curves. Oikaisu ja rajaus. Tarvitaanko terävöitystä. Mikä väriavaruus, jos kuvalmistamolla ei ole tarjota omaa profiiliaan ladattavaksi, niin paras valinta on sRBG.

Photo.net, Interview with Jeff Ascough. Jeff Ascough has been a professional wedding photographer in the United Kingdom since 1989. He has covered over 1000 weddings with a documentary photography style. Ascough emphasizes capturing the moment without any prompting or interference and using available light. American Photo voted Ascough as one of the ten best wedding photographers in the world.

Digital Photography School, Alternative Nikon Kit Lenses - Review Results.

BBC News, Queen row 'amused' photographer. Celebrity photographer Annie Leibovitz has said she was "amused" by the row over a BBC documentary footage which misrepresented the Queen.

Digital Outback Photo, Capture More Light: Using Layers with Photomatix Tonemapping.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-T2. 8 megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38-14mm, kuvanvakaisn, 4 gigaa sisäistä muistia, ISO 3200, 2.7 tuuman kosketusnäyttö. Myyntiin joulukuussa, hinta on $350.

Kamera & Bild, 3 miljoner för sjunde Leican. Auktion. Seitsemäs sarjavalmistuksessa ollut Leica, edelleen voi ottaa kuvia. Valmistusvuosi on 1923. 3 miljoonaa kruunua, 325 222 euroa.

Kamera & Bild, Panoramahjälp från Hama snurrar till det. Stativtillbehör. Softa + laite maksavat yhteensä n. 30 euroa.

Dpreview.com, Canon EOS 40D. Highly Recommended. Suomen Canon.

IR, Canon EOS 40D. Suomen Canon.

Ephotozine.com, Canon Powershot SX100 IS. Arvosana 8/10.

Cameralabs.com, Fujifilm FinePix F50fd. Arvosana 83%. Suomen Fuji.

Pcmag.com, Canon PowerShot SD750. Arvosana 4 / 5. Euroopassa Canon Digital Ixus 75. Suomen Canon.

 

24.10.2007 

Foorumilaisten kuvia:

Uuteen suomalaiseen kuvajournalismiin keskittyvän raw-lehden ensimmäinen numero tuli eilen myyntiin. Jostain syystä työpaikkani lähellä sijaitsevassa R-kioskissa lehti oli laitettu Eevan ja Jaden väliin, tarkemmin ajateltuna voi olla myynnin kannalta parempikin paikka kuin perinteisten kameralehtien seura. Syynä "väärään" paikkaan lienee ollut Paula Koivuniemen kuva kannessa.

 • raw on kiiltävälle hyvälle paperille painettu, ennakkokäsitysteni vastaisesti tekstin osuus oli isompi kuin kuvien ainakin tässä numerossa, sivuja on 78
 • ilmestymistahti on neljä kertaa vuodessa, voisi kuvitella olevan vain hyvä asia sisällön kannalta, juttuja ehtii kypsytellä
 • lyhyitä kirjaesittelyitä, lista valokuvanäyttelyistä, testi (kentällä Liisa Takalan käytössä Canon EOS 1D Mark III), vakiopalstoja (julkisuuden henkilöt ruotivat suhdettaan kuvaan ja julkisuuteen, kuvaajalupausten esittelyä, ratsia eli mitä kameralaukun sisältä löytyy), reportaaseja (Pieter ten Hoopen, Henrik Duncker, Joonas Brandt), henkilökuva (valoherkkä kuvaaja Eetu Sillanpää, ks. Pohjalainen 27.5.2007 Valonarka valokuvaaja)
 • perinteisessä kameralehdessä en ole nähnyt mainostettavan kokonaisella sivulla shampanjaa, raw-lehdessä tällainen mainos oli
 • Ensimmäisen numeron irtonumerohinta on 6.90 euroa (tutustumistarjous), normaali vuoden tilaushinta on 39 euroa (4 numeroa), jatkossa irtonumerohinta lienee esim. 8.90 euroa. Avajaistarjouksena 1 + 4 raw-lehteä maksaa 35 euroa, kannatustilaus 100 euroa / vuosi. Ks. Tilaus.
 • Lehtipiste.fi -sivustolta voi etsiä lähimmän lehtipisteen, jossa raw on myynnissä
  • (se toinen osuma Raw (USA) "Viiheteellisen showpainin taitajat esitellään lehden sivuilla." on huti)

HS, Karhu ja sudet kohtaavat Vuoden luontokuvassa. Keskustelua.

Janneheimonen.net, Syyspäivät käyty…

 • "Sitten on vuoden 2007 Luontokuvaajien syyspäivät käyty..."

HS, Sotien ja suurten ikäluokkien 1940-luku. Kuvakooste. Viikottain uusi vuosikymmen.

HS, Lukijan kuva 30-luvulta: Asutustiloilla elettiin tiiviisti. Jouni Lundqvistin lähettämä kuva isovanhempiensa asutustilasta Rovaniemen maalaiskunnassa valittiin 1930-luvun lukijan kuvaksi.

Pohjalainen 12.10.2007, Tällaista on suomalainen elämänmeno. Valokuvanäyttely Oi maamme! avautui yleisölle Kuntsin modernin taiteen museossa.

 • Näyttely Oi maamme! - valokuvia Suomesta Kuntsin modernin taiteen museossa 6. tammikuuta 2008 saakka.

Canonin You Connect -verkkolehti on uudistanut ulkoasuaan. Sisältöä näytti olevan saman verran kuin aiemminkin (eli ei kovin paljoa).

 • (hauska käännöskukkanen, etusivulta kun avaa ylemmän valintalistan "Maa", niin kolmanneksi alimpana on "Erinomainen Britannia". 10.11.2007: nyt virhe on korjattu, siellä lukee Iso-Britannia. Suora käännös Great Britain...)

Kaleva, Samsungin puhelimeen optinen zoom. Samsung kertoo julkaisseensa maailman ensimmäisen kamerakännykän, jossa on kolminkertainen optinen zoom.

Sfnet.harrastus.valokuvaus, TARJOUSTALO ei antanut vastinettaan - teen rikosilmoituksen (aamulla ketjussa oli 210 viestiä). Ja tässä on edelleen kyse kaupassa kuvaamisesta (tai pikemminkin suomalaisen peräänantamattomasta luonteesta).

Digital Outback Photo, Composition Matters: Placing the Center of Interest.

The Online Photographer, Equipment Begets Equipment. Mike Johnston ja Epson V700 -skanneri.

Digital Photography School, 15 Inspiring Underwater Images.

Dcviews.com, An Open Letter to Hasselblad Photographers and Partners. Hasselbladilta on tullut muutaman viime viikon aikana useita julkistuksia.

Nycgraphix.com, Macro Tutorials. 63 linkkiä.

Dslrblog.com, Flickr to Add Online Photo Editing Features. Vasta muutamien kuukausien kuluttua.

Pdonline.com, $1.1 Million Weston Sets Artist's Record At Sotheby's. Enemmänkin huutokauppahintoja.

Kamera & Bild, Handla fotoprylar för tre gånger så mycket - tullfritt. Nya tullregler. Ensi vuonna tullittomien ostosten raja EU:n ulkopuolelta noussee nykyisestä 175 eurosta $500 (? eli siis 350 euroon).

Kamera & Bild, Fotografiska dyrgripar till salu. Auktion på Bukowskis. Huutokauppa 30.10. - 2.11.2007. Hakusanalla "Silvergelatinfotografi" 11 osumaa, jne. Muutama poiminta (lähtöhinnat kruunuina):

 • Irving Penn, 0577, Signerad Irving Penn, daterad November 1976 och numrerad 12/20 a tergo. Utropspris: 120.000 - 140.000:-
 • Anton Corbijn, 568, Numrerad 3/8. Utropspris: 60.000 - 70.000:-
 • Anton Corbijn, 569, Numrerad 4/8. Utropspris: 60.000 - 70.000:-
 • Tuija Lindström, 571, Utropspris: 15.000 - 18.000:-

Megapixel.net, Fujifilm FinePix F50fd. Käytettävyys 9. Kuvanlaatu 8.2. Suomen Fuji. Suomen Fuji.

Pcmag.com, Kodak EasyShare Z712 IS. Arvosana 3.5/5. Suomen Kodak.

c|net, Canon Pixma MX700. Arvosana 8/10. Monitoimitulostin. Suomen Canon. Suomen hinta on vähän yli 200 euroa.

 

23.10.2007 

Luontokuva.org, Vuoden Luontokuva 2007: Takaa-ajo.

 • Nisäkkäät-sarjaan osallistunut kuva esittää kolmen suden ja karhun vauhdikasta takaa-ajoa kesäyössä. Päätuomari Frans Lanting perusteli valintaansa: ” ”Kuvaaja on onnistunut tallentamaan hyvin harvinaisen kohtaamisen, joka syttyy katsojan silmissä elämään yhä uudelleen. Toteutus on hyvin maalauksellinen, kuvassa on lähes myyttinen tunnelma, joka synnyttää ajatuksia ja tarinoita. Olen iloinen voidessani palkita teoksen, jossa perinteiseen taidokkaaseen luontokuvaan ja hyvin epätavalliseen tilanteeseen yhdistyy myös vahva kerronnallinen sisältö.” Tulokset julkistettiin maanantai-iltana Finlandia-talon Vuoden Luontokuvat 2007 -gaalaillassa.
 • Luontokuvauksen suosion kasvu näkyi erityisesti kilpailun osallistujarakenteessa. Tänä vuonna jo puolet kilpailun osallistujista oli naisia. Lisäksi ikärakenne on nuorentunut; lähes puolet sarjavoittajista oli alle 30-vuotiaita. Vuoden Luontokuva -kilpailuun lähetettiin yli 4 000 kuvaa lähes 600 kuvaajalta. Digitaaliset kuvat ovat kolmessa vuodessa vallanneet luontokuvauksen, ja tiedostojen osuus kilpailutöistä oli jo 92 %.
 • Päätuomarin valitsemat 9 sarjavoittajaa esiteltiin 1.10. alkaen kilpailun nettisivuilla ja Nelosella Yleisön Suosikkikuva -äänestystä varten. Nettiäänestyksessä kansa on saanut valita finalisteista oman suosikkikuvan. Omaa suosikkiaan äänesti lähes 8 000 henkilöä. Yleisöäänestyksen voitti lähes 3 000 äänellä Jerkku Hannula kuvalla Jäiset helmiäispallot. Hänelle luovutettiiin Nelosen 500 € erikoispalkinto. Lisäksi kaikkien äänestäjien kesken arvottiin yli 1 000 euron arvoiset palkinnot.
  - Yleisön Suosikkikuva 2007
 • Vuoden Luontokuva 2008 -kilpailu julkistetaan joulukuussa

HS, Karhu ja sudet kohtaavat Vuoden luontokuvassa.

 • "Jos päättämässä olisi ollut suomalainen asiantuntija, kuva olisi mennyt roskakoriin", kajaanilainen valokuvaaja Lassi Rautianen sanoo kuvastaan, joka on juuri kruunattu Vuoden luontokuvaksi 2007.
 • Vuoden luontokuva -kilpailun päätuomari arvosti sitä, että kuvaaja on onnistunut tallentamaan hyvin harvinaisen kohtaamisen. Liike-epäterävyys ei Lantingia haitannut, päinvastoin hän hehkuttaa, että "toteutus on hyvin maalauksellinen, kuvassa on lähes myyttinen tunnelma".
 • Vuoden luontokuva -kilpailu järjestettiin nyt 27. kerran. Voittaja kuittasi 5.000 euroa, lisäksi palkittiin kuvaajia yhdeksässä sarjassa.

Aamulehti, Vuoden luontokuva kertoo karhujen ja susien rinnakkaiselosta.

Suomen Lehtikuvaajat ry esittää: Suomi 48h 25.10–10.11.2007. Sata kuvaajaa. 48 tuntia. Yksi näyttely.

Tämän viikon torstaina 25.10. klo 15 Helsingin keskustassa avataan näyttely, jossa ei ole avajaishetkellä mitään näytettävää. Seuraavan kahden vuorokauden aikana Sanomatalon Mediatorin näyttelyseinät ja Suomi 48h -internetsivut täyttyvät valokuvista ympäri Suomea.

Suuri reaaliaikainen valokuvanäyttely on ensimmäinen laatuaan Suomessa: sata valokuvaajaa dokumentoi 48 tuntia suomalaista elämänmenoa, ihmisiä ja ilmiöitä. Tapahtuman järjestää Suomen Lehtikuvaajat ry.

Samanaikaisesti kun vaöplivaakat valokuvaajat kuvaavat ympäri Suomea, Mediatorilla toimiva kuvatoimitus ottaa vastaan valokuvat ja seuloo ne näyttelyä varten. Kuvat ripustetaan näyttelyyn sitä mukaa kun ne valmistuvat.

Suomi 48h kuvausaika alkaa torstaina 25.10. klo 15 ja kuvatoimitus aloittaa urakkansa Mediatorilla samaan aikaan. Kuvausaika päättyy lauantaina 27.10. klo 15. Valmis näyttely on esillä 10.11. saakka. Reaaliaikaisen valokuvanäyttelyn lisäksi kuvatoimitus julkaisee valokuvat internetissä nopeasti. Kuvista kootaan myös kirja, joka ilmestyy jo 2.11.2007.

Mediatorilla on tapahtuman aikana mahdollisuus kuulla lehtikuvaajan työstä. Haastateltavina ovat

 • pe 26.10. klo 15 Sari Gustafsson/ Lehtikuva Oy
 • pe 26.10. klo 16 Mika Ranta/ Helsingin Sanomat
 • pe 26.10. klo 17 Katja Lösönen/ freelancer, Vuoden Lehtikuvaaja
 • la 27.10. klo 12 Mika Ranta/ Helsingin Sanomat
 • la 27.10. klo 13 Sari Gustafsson/ Lehtikuva Oy
 • la 27.10, klo 14 Katja Lösönen/ freelancer, Vuoden Lehtikuvaaja

Sanomatalon Mediatori on avoinna yleisölle arkisin klo 7-22 ja viikonloppuisin klo 9-22.

Kakkosen epäasiallisen asiaohjelman ma 22.10.2007 esitetty jakso on nähtävänä Yle Areenalla netissä viikon ajan. Jakson nimi Meni jo ja se käsittelee oikeastikin hullunhauskasti suomalaista taidevalokuvausta unohtamatta naisnäkökulmaa.

 • Hullu juttu, Yle.fi
 • "Suomalaisen taidevalokuvan arkkityyppi: patja lattialla, patjan päällä puolialaston nainen tuijottamassa apeana tyhjyyteen. Tällaista taidetta kehutaan lehtien kulttuurisivuilla, palkitaan kilpailuissa ja myydään maailmalla hyvään hintaan."
 • (yhdessä kohtaa putoaa jutulta pohja kokonaan: kukas ne kuvat oikein otti, rajasi, järjesti valaistuksen, teki kuvankäsittelyn jne. Ja taisi olla ideoinnissakin mukana ammattilaisia... Yhtäkaikki hauska ohjelma, jossa välillä oltiin asian ytimessäkin)

Foorumilaisten kuvia:

Lisää eilen digicamera.netin uutisissa mainitusta Doven valokuvanäyttelystä Kampista:

 • Galleria, viiden naisvalokuvaajan kuvat (Ritva Tuomi, Joanna Moorhouse, Marica Rosengård, Sari Vennola, Kira Gluschkoff)
 • Sähköinen kortti
 • Huutokauppa, huutokauppa-aika on 23.10–31.12.2007, korkeimman tarjouksen tekijä saa itselleen näyttelyssä esillä olleen värivedoksen kehystettynä. Tuotto käytetään Syömishäiriöliiton toiminnan hyväksi. Kaikkien töiden lähtöhinta on 75 euroa.
 • Näyttelyaikataulu
 • 'evoluutio'-filmi (miten mainos valehtelee ja muokkaa koko ajan kauneusihanteitamme)

Dpreview.com, Tamron readies stabilized 28-300 for re-launch. Pitkään viivästynyt Tamron tulee viimeinkin myyntiin 26.10.2007, ensimmäisenä Canon-versio. Paino 555 g, kuvanvakain, lähin tarkennus 0.49 m. Suomen hinta on vähän yli 600 euroa.

Nikon.fi, NPS/NPU. Nikon Professional Services (NPS) ja Nikon Professional User (NPU).

Earthboundlight.com, Beyond the Channel Mixer: Black and White in Photoshop CS3 (Photo Tip of the Week).

Diyphotography.net, Lighting - Low key Lighting Setups.

Strobist, Home Depot Week: Backgrounds.

O'Reilly Digital Media, Monitor Calibration and Lightroom.

Michael Clark Photography Newsletter, 18-sivuinen pdf, neljä viisi sivua kalibroinnista ja kalibrointilaitteesta.

Dslrblog.com, Do you need to shoot in RAW format?

Instructables.com, CD Box Photo Portrait. Tyhjästä cd-levyn kuoresta valokuvakehys.

Dcviews.com, Wacom introduces the new Cintiq 12WX pen tablet. Piirtopöytä, näyttö mukana. £829.99, 1.190 euroa.

Dpreview.com, Canon PowerShot A570 IS. Highly Recommended. Suomen Canon.

Photographyblog.com, Pentax K100D Super. Arvosana 5 * / 5 *. Ks. Perkko.fi.

Photoxels.com, Fujifilm FinePix S8000fd.

Ephotozine.com, Nikon Coolpix S51c. Arvosana 7/10. Suomen Nikon.

Digitalcamerareview.com, Corel Paint Shop Pro Photo X2.

 

22.10.2007 

Viikon 43 kuva: Kansikuva.

Tänään sitten Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma, Vuoden Luontokuva 2007. Viidellä paikkakunnalla, pääpaikkana Helsingin Finlandia-talo, jonka ovet avautuvat klo 12:00.

 • Vuoden Luontokuvat 2007 -näyttely, kilpailun 9 sarjavoittajaa ja 21 kunniamaininnalla palkittua kuvaa. Kaikki kuvat ovat esillä jo klo 12.00.
 • plus kaikenlaista muuta ohjelmaa, voi valita kukkarolleen ja ajalleen sopivan paketin (paitsi että iso osa seminaareista on loppuunmyytyjä)

Markuspuustinen.com, blogi, TtV. Through the Viewfinder. Kuva setupista.

HS, A10, Doven mainos. Valokuvanäyttely Kampin kauppakeskus 23.10. - 4.11.2007, Helsingin Messukeskus Muoti+Kauneus -messut 9.-11.11.2007.

 • kauneus on tullut aikuiseksi
 • "Pyysimme suomalaisia Kodin Kuvalehden 50+ naislukijoita kirjoittamaan elämästään ja kutsuimme viisi arvostettua naisvalokuvaajaa mukaan valokuvanäyttelyn luomiseen."

Edityourdigitalphotos.com, Make Your Photographs Look Old. Ohje ei voi enää paljon tätä yksinkertaisemmaksi tulla.

Rollingstones.com, The Hidden Tribes of the Amazon. Photographs from Sebastião Salgado. 12 kuvaa.

Pbase.com, magazine, Issue #11 (11.10.2007), 34-sivuinen pdf. Katso myös aikaisemmat numerot.

Trustedreviews.com, Shooting for Photo Libraries.

Redhatmagazine.com, (Mis)understandings of the words “intellectual property”. Missä USA:ssa saa lain mukaan kuvata?

 

21.10.2007 

Foorumilaisten kuvagallerioita:

 • Saunalahti.fi/hytonta, Photos

Keijok.kapsi.fi, Digitaalinen valokuvakehys. "Vanhasta kannettavasta digitaalinen valokuvakehys." 1. Inspiraatio. 2. Suunnittelu. 3. Toteutus. Nämä valmiita/aloitettu. Tämä kesken/ei aloitettu: 4. Lopputulos.

Turun Sanomat, Tarinoita paratiisista. Tamara Piilola: God. Valokuvia. Valokuvakeskus Peri (Uudenmaankatu 1) 28.10. asti.

Turun Sanomat, Valokuvia Raumalta taidemuseon Einolassa. Rauman taidemuseon Einolassa on esillä valokuvia Raumalta 1960-luvun lopulta 1990-luvun alkuun, kun museoon on ripustettu Pekka Pohjanvallan (1928-2006) muistonäyttely.

Julkisen sanan neuvoston päätös, 3769/KL/07, 5.9.2007. Lehti julkaisee ”turuilla ja toreilla” sattumanvaraisesti otettuja kuvia, joihin osuva henkilö voi noutaa kahvipaketin toimituksesta. Julkisella paikalla kuvaamiseen ei yleensä tarvitse kenenkään lupaa tai suostumusta. Kuvien julkaisulla ei ole tarkoitus loukata ketään. Vapauttava.

 • ..."Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta (JO 29). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30)..."

MuroBBS, Mobiililaitteet ja multimedia.

MikroPC nro 10, 13.9.2007.

 • Tee näin 12 vinkkiä hyviin skannauksiin, 4 sivua. Skannerinkin voi kalibroida ja profiloida. Monien skannerien mukana tulee kalibrointiohjelma, mutta testikuvat usein puuttuvat, testikuva maksaa 50 - 100 euroa. Kalibrointi kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa, skannerin lamppu muuttaa sävyä ajan kuluessa. Paperikuville riittää 300 - 600 spi (samples per inch, vastaa käytännössä dpi:ä). Rasteroituja kuvia kannattaa skannata niin isolla tarkkuudella, että rasteripisteet näkyvät, näin vältytään moiré:lta. Värisyvyys kannattaa valita mahdollisimman isoksi, laitepohjaisessa pölynpoistossa 64-bittinen, muuten 48-bittinen. Monissa paremmissa skannereissa on infrapunakanavan skannaukseen perustuva pölynpoisto, joka kannattaa kytkeä ajuriohjelmistosta päälle.
 • Skannerit, Muistot digimuotoon, 2 sivua. Ammattikäytössä suositaan filmiskanneria, mutta harrastelijoille riittää usein taso- ja filmiskannerin yhdistelmä, kotikäyttäjien suosiossa ovat sitten monitoimitulostimet. Valokuvan skannaukseen riittää 600 dpi, tälla tarkkuudella voi tulostaa A4-kokoisen kuvan. Negatiivista skannattaessa originaalin koko on vain 24x36mm, tarkkuudeksi riittää tällöin 2400 dpi, syntyvä tiff-tiedosto on 20 megainen. 4000 dpi:n tarkkuudella skannatusta kuvasta tulee jo yli 50-megainen, 48-bittisenä yli satamegainen.
  - Nikon Coolscan 5000ED, 1.500 euroa, filmiskanneri. 4000 dpi, oletusasetuksilla dian skannaus vie 36 sekuntia, jos näytteenottomäärä on maksimi 16, aikaa kuluu yli 5 minuuttia. Pölyn ja naarmujen poisto on tehokasta. Dioja Nikon lukee yksitellen, kinofilmejä liuskana. Useamman kuvan sarjaskannaus ei onnistu laitteen mukana tulevalla ohjelmalla.
  - Plustek Opticfilm7200, 195 euroa, filmiskanneri. 7200 dpi. Sata euroa kalliimmassa sisarmallissa on tehokkaampi pölynpoisto. Automaattisyöttöä ei ole, kukin ruutu syötetään erikseen pidikettä työntämällä. Dian esiskannaus vie 12 sekuntia, maksimitarkkuudella pari minuuttia. Skannerin päällä on valoruutu, jossa diaa voi katsoa ennen skannausta. Laitteen mukana tulee laukku.
  - Canon CanoScan 8600F, 198 euroa, taso- ja filmiskannerin yhdistelmä. A4-pintaoriginaalien lisäksi skannaa myös diat, negat ja 4 x 5 -laakafilmit. Dioissa ja negoissa nopeus on keskiluokkaa, mutta valokuvissa vauhti on paljon parempi. Tarkkuus ja yleislaatu on hyvä, vaikka pieniä sävykorjauksia voi joutua tekemään. Pölynpoisto käy kätevästi.
  - Epson Perfection V200 Photo, 119 euroa, taso- ja filmliskannerin yhdistelmä. 4800 dpi. Epsonin ajuri osaa oikaista automaattisesti vinoon asetetut skannattavat. Nopeus on samaa luokkaa Canonin kanssa. Skannauksen laatu on alemmilla tarkkuuksilla hyvä, maksimiasetuksilla tulee hieman kohinaa.
 • Ohjelmat, skannaus, Vaihtoehto vakioajurille, 2 sivua. Skannerina Konica Minolta Dimage Scan Dual 14, sen oma ohjelma sekä Hamrick Softwaren Vuescan (80 euroa) ja Lasersoft Imagingin Silverfast AI (221 euroa). Jetsoftin Art-Scan Pro ei toiminut skannerin kanssa ollenkaan. Konica Minoltan skannerin mukana tuleva ohjelma on monipuolinen ja laadukas, näin ei ole kaikkien skannerien kohdalla. Testissä vieraat ohjelmat eivät tarjonneet etua. Silverfast Ai on kokonaisuudessaan erittäin hyvä tuote, ainoa huono puoli on korkea hinta. Ohjelmasta ladataan omalla skannerille sovitettu versio. Vuescanista testaajalla oli ennestään kokemuksia, se piti aikanaan hankkia, kun Epson tasoskannerin oma ohjelma ei pystynyt kaivamaan diasta tarpeeksi sävyjä. Vuescanin käyttöliittymä pitää ensin opiskella, siihen voi kulua aikaa. Testitilanteessa Vuescan ei tarjonnut yhtään enempää kuin Konica Minolta oma ohjelma.
 • Täsmätieto, tulostus, Pihtarin tulostusvinkit, 2 sivua. Muutama poiminta: fineprint.com, sw-ohjelma osaa kaikenlaista. Tarvikemusteet sopivat hyvin arkilaatuiseen tulostamiseen. Tulostimen virta kannattaa aina katkaista tulostimen omasta kytkimestä, tällöin tulostinpäät pysyköityvät lepoasentoon. Printterin peittäminen muovihupulla hidastaa tulostinpäiden kuivumista. Kuivuneita kirjoituspäitä voi pyyhkiä nukkaamattomalla veteen kastetulla liinalla. Kuivuneita kasetteja voi yrittää liottaa pari tuntia haaleassa vedessä, varovainen kuivaus ja sitten lisäkuivattelu yön yli. Kirjoituspäitä voi vielä lopuksi yrittää puhdistaa isopropanolilla kostutetulla vanupuikolla.
 • Softapankki. Fast Image Resizer, yksinkertainen työkalu digikuvien koon muuttamiseen, ilmainen. Jpeg Exif Stamper, päivämäärän lisääminen kuvaan exif-tietojen perusteella, ilmainen.
 • Pikatestit, Kodin monitoimija, Lexmark X4550, 129 euroa, 3.5 * / 5 *. Mustesuihkukirjoitin, skanneri, värikopiokone, kameraliitäntä sekä muistikortinlukijat, telefaksi ohjelmalla. Usb-liitäntä tai langaton wlan-yhteys. Isommalla kasetilla mustan A4-tekstisivun hinnaksi tulee 4.4 senttiä, A4-värisivu maksaa 21.8 senttiä, peruskaseteilla hinta kaksinkertaistuu. Tulostusjälki ei ole yhtä terävä kuin valmistajan parhailla malleilla, valokuvien puuttuva sävykkyyttä voi parantaa vaihtamalla mustan värin tilalle fotokasetin.

IR, Adjustment to solve Canon 1D Mark III AF issues.

Boingboing.net, Untwirling photo of a suspected pedophile.

Popular Photography, Lighting: Filter Factor. Polarisaatiofiltteri objektiivissa ja 17x20 tuuman polarisaatiofiltteri ($40) studiosalaman edessä.

Photoshopgurus.com, Face Makeover. Muovi-ihmisten teko-ohje.

E-fotografija.si, RC wireless flash units FL-50R and FL-36R.

Thinkcamera.com, Olympus E510. Arvosana 9/10: Suomen Olympus.

Ok100.blogspot.com, Review: 6 Months With A Pentax K10D, Part 1. Ks. Perkko.fi.

 

20.10.2007 

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Peter Forsgård, RAW ilmestyi eilen. Vielä tänään ei näkynyt myynnissä esim. Akateemisessa kirjakaupassa.

 • (Jaksaa edelleen ihmetyttää se, että kuvista ei makseta senttiäkään... Jos ei kerran ole varaa maksaa kuvista yhtään mitään, niin miksi julkaista lehteä ollenkaan? Antaako kirjapainokin painattaa lehden ilmaiseksi?)

Hopeinenomena.net, alue DTP ja kuvankäsittely:

Cert.fi, Salasanatiedostotapaus - tilannepäivitys 19.10.

Ephotozine.com, Images for sale at Christie's. Huutokauppa 13.11.2007. 114 kohdetta, Irving Penn, Richard Avedon, kuvia John F.Kennedyn salamurhasta jne. Arviohinnat £3.000 - £80.000 (4.300 euroa - 115.000 euroa).

Creativepro.com, Get the Lensbaby Look in Photoshop.

6sightblog.com, Adobe advances imaging. Haastattelu, Dave Story, vice president of Engineering.

c|net, Canon has fix for high-end SLR autofocus.

 • An adjustment to one mirror should fix an autofocus problem that has tarnished the debut of Canon's high-end EOS-1D Mark III camera, the company said Thursday.
 • "We're pretty confident this countermeasure will resolve the issue completely," said Chuck Westfall, a Canon spokesman and tech guru. "It feels nice to have a little bit of light at the end of the tunnel and know it's not another oncoming train."
 • Not all cameras are affected, but Canon doesn't know which are or aren't, so anyone having the problem should send the camera in to be repaired, Westfall said. Once it's ready to begin repairs, Canon will publish instructions on how what photographers should do, probably in the next two or three weeks.
 • The problem involves a mirror that directs light to the camera's autofocus subsystem. "That mirror needs to be adjusted," Westfall said.

Photographyblog.com, Xs-Drive Vision 2500. Ns. kuvatankki, 2.5 tuuman näyttö, 320 x 240, 60 GB - 160 GB, 199 euroa. Myös video, tv-liitäntä.

Diyphotography.net, Shooting Heavy Bikes with a DIY Strip Light.

The Online Photographer, White Stripes Lomography. 3.000 kpl erikoiserä Diana- ja Holga-kameroita, $180.

Photographyreview.com, Hands-On With the Nikon D3 DSLR.

Photographyreview.com, Olympus E-3 DSLR Preview.

Dpreview.com, Canon SD870 IS Digital ELPH (IXUS 860 IS). Recommended. Suomen Canon.

Steve Sanders, Olympus Stylus 790SW -arvio. Suomen Olympus.

Digitalcamerainfo.com, Fujifilm FinePix F50fd -arvio. Suomen Fuji.

c|net, Canon PowerShot SX100 IS. Arvosana 7.3/10.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC FX100. Arvosana 80/100. Suomen Panasonic.

Cameras.co.uk, Sony DSC T70. 82/100. Suomen Sony.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-Z1080.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-V8.

Trustedreviews.com, Kodak EasyShare M873. Arvosana 4/10. Suomen Kodak.

Thinkcamera.com, Epson R285. 8 * / 10 *. Suomen Epson (R265).

 

19.10.2007 

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Digitoday.fi, Poliisi tavoitti 80 000 salasana levityksestä epäillyn.

Turun Sanomat:

Outoa Taigaa -blogi, Iloinen yllätys. Kuvatoimittaja otti yhteyttä ja kertoi haluavansa ostaa verkkosivuiltani löytämänsä, kesällä 2003 Ruotsissa otetun kuvan Ångermanjoen ylittävästä sillasta...

Interfoto.fi, uudet Datacolorin ruudun kalibrointilaitteet Spyder3. Spyder3Eliten toimitukset alkavat parin viikon kuluttua ja Spyder3Studion marraskuun lopussa. Suomessa Spyder3Elite 259 euroa ja Spyder3Studio 539 euroa (sis. alv:n 22 %). Myynnissä useissa fotoliikkeissä sekä nettikaupoissa ympäri Suomen.

 • Spyder3Elite, voi kalibroida CRT-, LCD- ja kannettavien näytöt sekä dataprojektorit
 • Spyder3Studio, Spyder3Eliten näytönkalibrointi + tulostimen profilointi ohjelmisto + Datacolor 1005 spektrokolorimetri.

Fuji-valokuvauskilpailun tulokset. Kesän hauskimmat muistot.

Verkossa.fi.

Rob Galbraith:

Luminous Landscape, Canon EOS 1Ds MKIII. First Impressions. Esituotantoversio.

Reuters, Olympus aims for 20 pct Digital SLR camera share. Olympus tähtää seuraavan viiden vuoden aikana ainakin viidenneksen markkinaosuuteen järjestelmädigimarkkinoista. Olympuksen nykyinen osuus on alle 10%. Vuonna 2006 Canonin osuus oli 46.7%, Nikonin 33%, Sonyn 6.2% ja Olympuksen 5.9%.

Irfanview, kotikäytössä ilmainen monipuolinen kuvankäsittelyohjelma. Uusi versio 4.10 ilmestyi 15.10.2007. Kannattaa imuroida myös pluginit. Tälle versiolle ei vielä näyttänyt olevan käännöstä suomenkielelle.

The Online Photographer, News Bites. Esimerkiksi: "...Photo.net, an enthusiast site with more than 600,000 registered members (and for which I wrote for a while) has been sold, to a company called NameMedia..." ja ExposurePlot version 1.12b - Freeware (exif-tiedoista käytetyt polttovälit yms. graafeina).

Digital Outback Photo, Capture More Light: Using Lightroom Stacks. Lisää dynamiikkaa/resoluutiota.

Joseph James Photography. Sieltä sitten Essays ja Equivalence (myths about larger sensor systems and common misunderstandings, definition of "equivalence", the importance of equivalence, exposure, apparent exposure, and total light, noise, equivalent lenses, iq vs operation, partial equivalence jne.).

Instructables.com, Do It Yourself Photography Light Box for Under $40.

c|net, Olympus E-3, upcoming.

Ephotozine.com, Datacolor Spyder3 colour calibration.

Ephotozine.com, Krakow Photomonth festival. Voimakkaasti kasvanut fotofestivaali, viides vuosi.

Bobatkins.com, Canon Rebates 2007. USA:n Canon, alennukset heti jo ostohetkellä, voimassa 18.10.2007 - 13.1.2008.

Photographyblog.com, Hasselblad H3DII-39MS. Tammikuussa myyntiin, $43,995.

IR, Leaf to Showcase New AFi Medium-Format Digital Camera At PhotoPlus Expo in New York (lehdistötiedote). Keskikoon formaattia. Vuoden lopulla myyntiin.

Ephotozine.com, Olympus SP-560UZ. Arvosana 8/10. Suomen Olympus.

Cameralabs.com, Panasonic Lumix DMC-FZ18. 85%/100%. Suomen Panasonic.

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix F40fd. 4 * / 5 *. Suomen Fuji.

Blogcritics.org, Software Review - Adobe Photoshop Elements 6.0.

Trustedreviews.com, HP Photosmart A826. Valokuvatulostin, mustesuihku, kymppikuvat (tai oikeastaan vähän isommatkin 13 x 18 cm), kuvan teko vie noin minuutin. Kosketusnäyttö. Halvimmillaan yhden kuvan hinnaksi tulee 20 senttiä. Arvosana 8/10. Suomen HP.

 

18.10.2007 

Eilen Taidemuseo Tennispalatsissa avautuneeseen Sally Mannin näyttelyyn liittyvää oheisohjelmaa:

 • to 8.11. klo 18 Mitkä ovat meidän aikamme tabuja?
  Valokuvaaja Katja Lösönen tarkastelee Sally Mannin teoksia. (Näyttelyn pääsylipun hinnalla)
 • ti 13.11. klo 18 Valokuvataiteilija Sally Mann kertoo kuvistaan. (Näyttelyn pääsylipun hinnalla)

Liput museoon 7 e ja 5 e, alle 18-v. ilmaiseksi, perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Taidemuseo Tennispalatsi

Digicamera.netin etusivulla on Tapahtumakalenteri, josta nuokin tiedot voi myöhemmin tarkistaa.

(Foorumilta) Loadusfx.net, 1. tutoriaali (*.torrent). QuickTime -mov -tiedosto (koneessa pitää olla luultavasti uusin QuickTime plugin). 26.10.2007, nyt vain Bit-Torrenttina... Mielenkiintoinen opetusvideo, jossa koko ajan selostus suomeksi. Kuville tehdään kaikenlaista, maskia, adjustment layereita, valkotasapainoa, profiileja, raw-kääntöä, värien säätöä jne. jne. Ohjelmatkin ovat ihan perusohjelmia, halpoja tai ilmaisia. Tutoriaalilla on kestoa reilusti yli 10 minuuttia. Oikeastaan hyvin onnistunut ensimmäiseksi yritykseksi. Näkee, että kuvankäsittely on luovaa toimintaa, samat asiat voi tehdä monella tapaa. Luovuus ei pysähdy siihen kameran sulkimen räpsähdykseen. Toivottavasti sarja jatkuu...

 • (itselläni katosi ääni videon puolivälistä, mutta refresh ja uudelleen puoliväliin auttoi)

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Fotoni.org, valokuvausta sivuavia merkintöjä.

Valokuvatorstai, 64. haaste, Tämän viikon haastesana on "Saaste". "Kuten tavallista, sanaa saa tulkita juuri sillä tavalla kuin itse haluaa. Saaste voi olla enemmän henkistä kuin fyysistä lajia, jos siltä tuntuu."

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet. Viikon 63. haasteen "Arki" otti vastaan 161 kuvaajaa.

Peter Forsgård, Helsinkiä hemmotellaan näyttelyillä. Tennispalatsin Sally Mann.

Docendo.fi, Photoshop CS3 - kuvankäsittely. Uusi kirja tulossa marras-joulukuussa. Nidottu, sivuja 140, hinta 34 euroa. Tekijöinä Juha Kaukoniemi ja Petteri Paananen. Visual-sarjan kirjoa...

Talouselämä, Eirikuva yrittää kasvulistalle.

 • Eirikuvan ja sen ruotsalaisen emoyhtiön Amago Capitalin luvut eivät mairittele. Eirikuva teki viime vuoden lopussa päättyneellä tilikaudella sata euroa voittoa 6,5 miljoonan liikevaihdosta. Emoyhtiön liikevaihto oli 9 miljoonaa euroa ja tulos 4 miljoonaa tappiolla.
 • Yhtiön ainoita vahvuuksia ovat tunnettu tuotemerkki ja kokemus Suomen
 • markkinoista. Yhtiö hakee osakeannilla 1,2 miljoonaa euroa, jotka se käyttäisi tuotekehitykseen.

Panttihuutokauppa Helsingissä 24.10.2007. Lähtöhinta on ohjeellinen.

KAMERANRUNKO CANON EOS 3 EYE CONTROL 500 e
OBJEKTIIVI CANON 28-135/3.5-5.6 IS
PÄIVYRIPERÄ CANON DB-E2
SALAMALAITE CANON SPEEDLITE 550EX
LAUKKU
- 470 euroa

KAMERANRUNKO CANON EOS 500N 50 e
OBJEKTIIVI CANON 35-80/4-5.6 II
LAUKKU
- 44 euroa

DIGI-KAMERA OLYMPUS MJU 720 SW 7.1 MP 100 e
1 LATURI 1 MUISTIKORTTI 512 MB
KÄYTTÖOHJEET
- 200 euroa

OBJEKTIIVI NIKKOR 24/2.8 D 250 e
SALAMALAITE NIKON SPEEDLIGHT SB-28
PUSSI
- 210 euroa

SALAMALAITE NIKON SPEEDLIGHT SB-28 100 e
PUSSI
- ei tarjousta

Dpreview.com, 1d3 FIX !!! You heard it First here!! Canon EOS 1D Mark III:n tarkentamisongelmat tietyissä tilanteissa johtuvat hardwaresta eli peilistä. Pelkkä firmwaren päivitys ei poista ongelmaa. Korjaus vaatii osan/osien vaihtoa. Ongelma ei koske kaikki kameroita, pelkän sarjanumeron perusteella ei voida identifioida viallisia yksilöitä.

Luminous Landscape, Nikon D3, First Impressions in The Field.

(email) Linkkivinkkejä:

Thom Hogan, Thom's Quick & Dirty Guide to RAW.

Photo.net, Interview with Liz Linder. Nikon-kuvaaja.

Rob Galbraith, Datacolor unveils Spyder3Elite and Spyder3Print. Monitorin ja printterin profilointia. Spyder3Elite $279, Spyder3Studio $599.

Amateur Photographer, DSLR cameras are not worth making, says Kodak. Syynä se, että Kodak ei valmista objektiiveja.

O'Reilly Digital Media, Mark Dahm on Photoshop Elements 6. Adobe Senior Product Manager for Photoshop Elements 6, 30 minuutin podcast.

The Online Photographer, Come-Hither Accessories. Jotkut kuvaajat vaihtavat kameramerkkiä pelkästään yhden objektiivin takia (tai tietynlaisten objektiivien takia).

Photographyblog.com, Olympus FL-50R and FL-36R Wireless Flash. Eilen julkistettuja.

Strobist, Sweet-Lookin' DIY Ringlight. Itserakennettu rengassalama, kustannukset $27.29.

Diyphotography.net, Studio Lighting - Snooted Flood Light.

Dpreview.com, Sandisk Extreme III 8GB bundle. Kortinlukija mukana. $179.99, 127 euroa.

Yahoo! News, Adobe sees full shift to Web coming in next decade.

IR, Sony's New Digital Photo Album Turns Photo Collections Into High-Definition Entertainment (lehdistötiedote). Sony HDMS-S1D Digital Photo Album, 80 GB, hdmi, cd/dvd/usb/verkko-liitin. Lokakuussa myyntiin, $400.

Cameras.co.uk, Canon IXUS 860 IS. 83/100. Suomen Canon.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot A720 IS. Suomen Canon.

Trustedreviews.com, NEC Multisync LCD205WXM. 20 tuuman näyttö. Arvosana 5/10.

 

17.10.2007 

ISÄ - Voimauttavia valokuvia. Valokuvaajat: Gunnar Bergström, Jan Eklund, Satu Haapala, Kirsi Hasu, Eddie Iles, Tero Laako, Robert Perander, Marja Pokela, Jukka Pääkkönen, Esa Rauhala, Seija Salminen, Riitta Säkö.
Isän jäljet työryhmä: Kirsi Hasu, Tarja Kunttunen, Marjut Kauppinen, Ann-Catrin Rosenberg.
Prosessiohjaajana ja kuraattorina valokuvaaja Miina Savolainen.
13.1.2008 asti

Näyttely on 15 harrastajavalokuvaajan voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutettu yhteisötaideprojekti, jonka prosessiohjaajana ja kuraattorina toimii valokuvaaja Miina Savolainen.

Kuvaajien näkökulmat ja lähestymistavat ovat löytyneet oman isyyden sekä lapsuuden kokemusten kautta. Projekti on ollut kuvaajille väylä löytää vastauksia omaa isää tai itseä koskeviin kysymyksiin. Voimauttavan valokuvan menetelmä tekee valokuvaamisesta tasavertaisen ja lähentävän tapahtuman, jossa sekä kuvaaja, että kuvan tarinan päähenkilö pohtivat ja jakavat yhdessä kokemusmaailmaansa.

Menetelmän kehittäjä Miina Savolainen tunnetaan muunmuassa Maailman ihanin tyttö -yhteisövalokuvaprojektista, jonka hän toteutti lastenkodissa kasvaneiden tyttöjen kanssa. Savolainen voitti vuonna 2005 projektillaan Vuoden Nuori Kuvaaja -palkinnon, ja vuonna 2006 projekti palkittiin Lastenkulttuurin Valtionpalkinnolla.

ISÄ -näyttelyyn liittyy internetsivusto, yleisöluentoja sekä isyys-aiheinen voimauttavan valokuvan työpaja.

Kuva yllä: Esa Rauhala.

Jugendsali
Pohjoisesplanadi 19, Helsinki.
Ma-pe 9-17, su 11-17, Suljettu lauantaisin ja 22.12.07-1.1.08.

Tanssi salaa ry:n julkaisema Tanssin verkkolehti Liikekieli.com (www.liikekieli.com) käynnistää Vuoden tanssikuva -valokuvauskilpailun. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä tanssikuvausta tunnetuksi sekä edistää tämän valokuvausmuodon kehitystä niin osana tanssialaa kuin itsenäisenä taiteenlajinakin.

Vuoden tanssikuva 2008 -kilpailuun voi osallistua tanssikuvilla, jotka on otettu Suomessa 1.1.2006 jälkeen. Kuvan aihetta tai sen käsittelemää tanssin alaa ei ole tarkemmin rajattu. Kukin kuvaaja voi osallistua korkeintaan kolmella kuvalla. Kuvat lähetetään sähköpostitse. Viimeinen osallistumispäivä on 31.1.2008. Kilpailussa on 10 euron osallistumismaksu.

Pääpalkinnon saajaksi etsitään visuaalisesti korkealaatuista tanssiaiheista kuvaa, joka ilmentää vahvasti tanssin emotionaalista ja liikkeellistä jännitettä.

Palkinnot:

1. Vuoden tanssikuva 2008 -pääpalkinto 1 000 euroa
2. palkinto 500 euroa
3. palkinto 250 euroa

Voittajat julkistetaan helmikuussa 2008, minkä jälkeen osallistuneet työt julkaistaan web-galleriassa Liikekieli.comin sivuilla.

Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Suomen Kansallisooppera, jossa järjestetään kilpailun valokuvanäyttely keväällä 2008.

Kilpailun tuomariston jäsenet ovat tanssitaiteilija Jorma Uotinen, tiedotuspäällikkö Heidi Almi, multimediataiteilija Marita Liulia, valokuvaaja Kari Kuukka ja tanssija Valtteri Raekallio.

Kuvat toimitetaan kilpailuun nimimerkillä, ja kilpailijoiden henkilöys tulee tuomariston tuomariston tietoon vasta arvioinnin päätyttyä.

Kilpailu toteutetaan Uudenmaan taidetoimikunnan tuella.

Lisätiedot, kilpailun säännöt, tekniset vaatimukset ja ilmoittautumislomake

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Ilta-Sanomat, Ruumiskin voi olla kaunis. Sally Mannin näyttely Tennispalatsissa.

Martti Lintunen, Baabelin kuvat, pari kuukautta sitten ilmestynyt 140-sivuinen kirja. Teos on kaksiosainen. Alun tekstiosaa seuraavat neliväriset kuvat ja kuvatekstiparit.

(Taas kerran) Suomen eduskunta, eoae 405/2003 Päätös kanteluun kuvaamislupia koskevassa.

Suomen Olympus, E-3.

Dpreview.com, Olympus E-3. £1.099, 1.575 euroa. Marraskuun lopulla myyntiin. 10 megaa, 4/3-formaatti, sisäänrakennettu kehittynyt kuvanvakaaja, ISO 100 - 3200, erittäin nopea tarkennus, etsinkuva 100%, Live View (monenlaista, automaattitarkennus jne.), kääntyvä 2.5 tuuman lcd-näyttö, painoa yli 800 grammaa. Toimiva automaattinen pölynpoisto. Kuvausnopeus on 5 kuvaa sekunnissa, maksimi 16 raw-kuvaa.

Rangefindermag.com, Rangefinder Magazine October 2007. Lokakuun numero on ilmestynyt. Lehti luettavissa kokonaan verkossa. Myös aikaisemmin ilmestyneet numerot.

Makezine.com, The Scrap monopod (The Stringpod). Jälleen yksi versio köyhän miehen kuvanvaajasta. Ja tämähän toimii.

Strobist, Young Blood: A Chat with Photographer Joey Lawrence. 17-vuotta, ammattilainen, kiertää ympäri maailmaa, työtehtäviä riittää.

Photographyblog.com, Datacolor Spyder3. Pienempi, parempi, nopeampi. Eri versioita, kalleimmassa mukana myös printterin profilointi. Spyder3Elite maksaa £179, 257 euroa.

Research.microsoft.com, Microsoft Research Group Shot. 1.3 MB, 12.9.2006. Ilmainen. (Tästä oli maininta digicamera.netin uutisissa 27.6.2006 ja 12.9.2006).

 • Group Shot creates a composite image from a series of photos. The photos must be of the same scene, taken from the same point of view within a short period of time. The application uses regions that you indicate to build a composite image automatically.
 • Thinkcamera.com, Amazing new group shot software from Microsoft (runsaan vuoden takaa uutinen)

IR, Nikon Leads Wireless Digital Camera Technology (lehdistötiedote)

Makezine.com, 35mm DOF adapters.

John Nack on Adobe -blogi, Aperture vs. Lightroom: What do the pros use? 1.026 ammattikuvaaja vastasi.

John Nack on Adobe -blogi, Tuning Photoshop for peak performance.

Dpreview.com, Olympus µ 790 SW Lime Green edition. Uusi väri, vain 5.000 kpl Eurooppaan. Hinta sama.

Rob Galbraith, Mac OS X Leopard slated for release on October 26.

Digitalcamerareview.com, Canon Powershot A720 IS. Suomen Canon.

Pocket-lint.co.uk, Canon PowerShot A460. 9/10. Suomen Canon.

Cameras.co.uk, Samsung Digimax i70. Arvosana 72/100.

Trustedreviews.com, Samsung S85. Arvosana 8/10.

c|net, Canon Pixma iP3500. Arvosana 7.4/10. Mustesuihkutulostin. Suomen Canon.

Trustedreviews.com, AG Neovo E-W22 22in LCD Monitor. Arvosana 6/10.

Trustedreviews.com, Cowon A2 30GB Portable Multimedia Player. Arvosana 8/10.

 

16.10.2007 

Laterna Magicassa avajaiset tänään:

Timo Ahola: Moskova, Neuvostoliitto 1982
3.11.2007 asti

Timo Aholan lomamatkallaan Moskovassa vuonna 1982 ottamia kuvia.

Ahola on kuvannut kaiken kaikkiaan 30 vuotta. Vuodesta 1988 hän on toiminut mainoskuvaajana.

Pekka Suomäki, Jotaikin jäi
3.11.2007 asti

Vuonna 1925 perustetusta Iloniemen sahasta tuli Lahti Oy:n tytäryhtiö 1942 ja sitä myötä lopulta palanen Rauma-Repolaa. Alun toistakymmentä vuotta myöhemmin toiminta lakkasi, mutta elämä jatkui.

Näyttelyn kuvat on otettu Iloniemen sahan alueella vuosina 2003-07. Kuvat on siirretty koivupuulle käyttäen tekniikkaa, jossa alkuperäisestä vedoksesta otettu värikopio liimataan kuvapuoli alaspäin alustalle, ja liiman kuivuttua paperi pestään pois käsin hankaamalla.

Anton Taipaleen valokuvia Viipurin läänistä
3.11.2007 asti

Aapo Pekari on koonnut eri lähteistä Anton Taipaleen valokuvia ja koonnut niistä näyttelyn. Lemillä vuonna 1898 syntynyttä Taipaletta ei juuri ole aikaisemmin noteerattu valokuvaajana. Hän kuvasi ahkerasti tapahtumia Lemiltä ja maisemia luovutetun Karjalan alueelta ennen sotia.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pe 11-17 ja la 11-15

Marita Liulia, Sublime
28.10.2007 asti

Tunnettu multimediataiteilija Marita Liulia on tarttunut subliimin teemaan uusimmissa valokuvateoksissaan. Subliimilla viitataan henkiseen, hengelliseen, johonkin korkeampaan.

Galleria Uusitalossa esillä olevat työt liittyvät vuonna 2009 Kiasmassa avautuvaan laajaan Choosing My Religion -monimediateokseen, joka on Liulian näkökulma maailman pääuskontoihin.

Uusitalon näyttelyssä on esillä 28 valokuvateosta. Digitaalinen kuvankäsittely on ollut oleellinen osa teosten valmistusprosessia.

Gallerian alakerrassa on esillä Liulian Tarot-kortteja.

Galleria Uusitalo
Lönnrotinkatu 15, Helsinki
ti-pe 11-17, la-su 12-16

Www.fi, Frans Lantingin luontovalokuvien huutokaupalla tuetaan WWF:n työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Finlandia-talon Vuoden Luontokuva 2007 -gaalan yhteydessä 22.10. huutokaupataan kymmenen maailmankuulun luontokuvaaja Frans Lantingin teosta. Huutokaupan järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, ja sen tuotolla tuetaan WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön monipuolista ja tuloksellista työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

 • Hans Lehtinen, Miss Maailma Suomi 2007, vähän kulissien takaista elämää...
  kuva1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Haloefektistä löytyi linkki, MOT-ohjelman Apuraha-ansa (kässäri). Muutama katkelma:

 • Valokuvaajaksi kouluttautunut helsinkiläismies jäi pätkätyöstään työttömäksi syksyllä 2005 ja sai työttömyyskorvausta, eli lausunnon ”työtön työnhakija.
 • ...Reilun vuoden kuluttua Karin työttömyyskorvauksen maksaminen katkaistiin, koska virkailija halusi selvittää, onko hän valmis ottamaan vastaan kokopäivätyötä. Syynä se, että Karilla oli valokuvanäyttely 2005. Hän oli aiemmin kertonut näyttelystä virkailijalle, että oli tehnyt sitä kuukausipalkkaisen pätkätyön ohessa....
 • ...Työvoimatoimikunta antoi kesällä lausunnon, jonka mukaan Kari on ollut päätoiminen kuvaaja lokakuusta 2005 alkaen. Nyt KELA perii takaisin jo maksettua työttömyystukea noin 8000 euron edestä. Tästä summasta Kari on maksanut verot, mutta sitä Kela ei huomioinut...

Taik.fi, Taideteollisen korkeakoulun sivut ovat uudistuneet.

EOS 20 vuotta -juhlahyvityskampanja (kuun alussa julkistettuun Cash Backiin on tullut muutamia tuotteita lisää. Ja Canon EOS 40D:stä saa hyvityksen, vaikka kamera olisikin ostettu ennen 1.10.2007).

Hyvitykset Hyvityksen määrä
EOS 400D -runko € 70
EOS 40D -runko € 70
EOS 5D -runko €200
EF 70-200mm f/2.8L IS USM €200
EF 70-200mm f/4L IS USM €150
EF 70-200mm f/2.8L USM €150
EF 24-70mm f/2.8L USM €140
EF 85mm f/1.2L II USM €100
EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM €100
EF 17-40mm f/4L USM €100
EF 70-200mm f/4L USM €100
EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM € 80
EF 50mm f/1.2L USM € 70
EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM € 60
EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM € 60
Speedlite 580EX II € 50
EF 24-105mm f/4L IS USM € 50
EF 100mm f/2.8 Macro USM € 30
Macro Ring Lite MR-14EX € 30
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM € 20
EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM € 30
Ef-A Vakiotähyslasi (EOS 40D) € 8
Ef-S Tarkka manuaalitähyslasi (EOS 40D) € 8
Ef-D Tarkka ruudukkotähyslasi (EOS 40D) € 8

Iltalehti.fi, Pedofiili paljastui. Interpolin jahtaama pedofiili, joka laittoi internetiin kuvia itsestään hyväksikäyttämässä lukuisia eri lapsia, on tunnistettu Etelä-Koreassa englantia opettaneeksi mieheksi. Miestä esittävän kuvan sotkeminen ei riittänyt, kuva saatiin palautettua tunnistettavaan muotoon.

Rob Galbraith, Canon announces development of EF 200mm f/2L IS USM and EF 800mm f/5.6L IS USM. Prototyypit ovat esillä lokakuun 18 - 20. New Yorkin PhotoPlus Expossa. Perinteistä L-sarjaa. Ks. Bobatkins.com.

Creativepro.com, Fix a Broken Wing in Photoshop.

Sigma-imaging-uk.com, Sigma’s Four Thirds lens range...

Mashable.com, 90+ Online Photography Tools and Resources. Pitkä ja hyödyllinen lista.

Rob Galbraith, Photographer Mike Moats specializes in tiny landscapes. Makrokuvausta.

Dpreview.com, Jobo Giga one ultra. Siirtonopeudet ovat kaksinkertaistuneet, yhden gigan siirto vie aikaa kolme minuuttia. 40 GB - 200 GB, $149 - $329. Näitten ns. kuvatankkien kysyntä on vähentynyt, kun muistikorttien koot ja hinnat ovat laskeneet.

Photographyblog.com, Free Canon imagePROGRAF Paper Profiles. Suurkoon tulostimiin.

Kamera & Bild, Fotobojkott gav popstjärna kalla fötter. Valokuvaajille tarjottiin allekirjoitettavaksi tiukkaehtoista sopimusta ennen Gwen Stefanin Norjan konserttia. Ehtoja saatiin kuitenkin lievennettyä.

Megapixel.net, Panasonic DMC-FZ18. Käytettävyys 9.2. Kuvanlaatu 8.6. Suomen Panasonic.

LetsGoDigital, Panasonic Lumix DMC TZ3. 79%. Suomen Panasonic.

Cameras.co.uk, Sony DSC T200. Suomen Sony.

Photographyblog.com, Samsung NV20. 3.5 * / 5 *..

Ephotozine.com, Sativa Professional camera rucksack Bag and Case. 7/10. £45, 65 euroa.

Makezine.com, HD Test part II. Canon TX1.

 

15.10.2007 

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Olkkonen.net, kuusi kuvaa. Kuvankäsittelyä, muutama piirretty potretti, loput photoshoppia. Kuvat vaihtuvat kymmenen sekunnin välein (flash).

Hämeen Sanomat, Omatekoiset lainvastaiset valokuvauskiellot yleistyneet. Artikkelista:

 • Esimerkiksi kaupat ja kauppakeskukset ovat julkisia paikkoja, joissa saa valokuvata vapaasti.
 • Lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula Oikeusministeriöstä sanoo, ettei rikoslaissa ole esteitä kuvaamiselle julkisella paikalla.
 • Ihmisiä saa julkisilla paikoilla kuvata ilman kuvattavan lupaa, samoin esimerkiksi ajoneuvoja, rakennuksia ja onnettomuuksia.
 • Julkisia paikkoja ovat kaikki sellaiset paikat, joihin on vapaa pääsy. Kadut, kaupat, ravintolat, koulut, terveyskeskusten odotustilat ja vastaavat ovat julkisia paikkoja. Kuvaaminen on sallittua myös toimistoissa, virastoissa ja vaikkapa tehtaissa, jos niihin pääsee vapaasti.
 • Pääsylippua edellyttävien konserttien tai vastaavien tilaisuuksien järjestäjät voivat kieltää kuvaamisen.
 • Kotirauhan suoja kieltää kuvaamisen
 • Kotirauhan piirissä olevilla alueilla ei saa kuvata ilman kotirauhan suojaaman henkilön lupaa. Kotirauha suojaa ihmisen kotia tai esimerkiksi asumiseen käytettyä tilapäistä suojaa, kuten telttaa tai matkailuajoneuvoa. Kotirauhan piirissä ovat kaikki näissä tiloissa luvallisesti oleskelevat.
 • Kuvan julkaiseminen eli vaikkapa painaminen lehteen tai levittäminen netissä on eri asia kuin oikeus kuvaamiseen. Julkaisemista rajoittaa muun muassa laki yksityisyyden suojasta.

Katse.org, Arja Teikola, Sisäisiä kuvia ulkopuolisuudesta. Jari Arffman, valokuvanäyttely Vastinparit, Kajaanin taidemuseossa 18.11.2007 saakka.

Digitoday.fi, KRP tutkii salasanavuotoa, krakkerit ovat Magical Pink Bear & ZeroPoint. Lähes 80 000 ihmistä koskeva tiedosto.

Tietokone-lehti nro 10/2007, 19.9.2007.

 • Markkinaseuranta, Kamerat polttopisteessä. Kymmenessä vuodessa on myyty 400 miljoonaa digikameraa, Länsi-Euroopassa 41 prosentissa kotitalouksista on sellainen. Filmikameroita oli aikanaan 70 - 80 prosentilla kotitalouksista. Lähivuosina myydään noin 110 miljoonaa vuodessa, Suomessa myytiin Kotekin tilaston mukaan viime vuonna 403.000 digiä, joista järjestelmädigejä oli 21.000 kpl. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana myytiin 16% vähemmän kuin viime vuonna, järjestelmäkameroiden tämän vuoden myynnin arvioidaan nousevan 30.000 - 35.000 kpl:een. Suomessa järjestelmäkameroiden osuus on 10%, muualla 5%. Viime vuonna meillä myytiin 1.2 miljoonaa kamerakännykkää, arvion mukaan joka kolmannella maapallon asukkaalla on kamerakännykkä vuonna 2011.
  - Digikameralla kuvataan keskimäärin 75 kuvaa kuukaudessa, 15% ei poista yhtään kuvaan, 6% hävittää kaikki. Toissa vuonna kuvia otettiin 200 miljardia, vuoden 2009 arvio on 500 miljardia, yli puolet näistä otetaan kamerapuhelimilla.
  - Viime vuoden valmistajakohtaiset osuudet digikameramarkkinoista: Canon 18.7%, Sony 15.8%, Kodak 10.0%, Olympus 8.6%, Samsung 7.8%, Nikon 7.6%, muuta 31.5%.
  - Järjestelmäkameroiden markkinaosuudet: Canon 46.7%, Nikon 35.8%, Sony 6.2%, Olympus 5.9%, Pentax 5.4%.
 • Ensituntuma, Canon 40D, nopea laatujärkkäri. Rungon alustava hinta on 1.550 euroa 1.300 euroa. Kolmen tuuman lcd-näyttö täyttää melkein koko takaseinän, joukko painikkeita on siirretty ergonomisesti vähän huonoon paikkaan alareunaan. Kukin valikkosivu mahtuu nyt kokonaan ruudulle, enää ei tarvitse vierittää sivua. Megapikseleitä on kymmenen ja sarjakuvaustahti on 6.5 kuvaa sekunnissa. Etsinkuva on vähän isompi ja selvästi kirkkaampi, ero ammattimalleihin on kuitenkin edelleen selvä. ISO-arvo näkyy koko ajan etsimessä ja kameran päällä olevassa pienessä ikkunassa. Liveview-ominaisuuden avulla voidaan tarkentaa lcd-näytön avulla. Pystykahva on lisävaruste, samoin datakahva, jossa on langaton wlan-yhteys ja tavallinen ethernet-portti. Datakahvassa on pieni www-palvelin, jonka avulla kuvia voi ottaa selaimen avulla. Datakahvan usb-liitäntään voi laittaa esimerkiksi gps-paikantimen. Canon ei ole vieläkään lisännyt kilpailijoiden tapaan kuvanvakainta runkoon. Rungon julkistamisen yhteydessä julkistettiin myös kaksi uutta objektiivia, Canon EF-S 18-55 ja Canon EF-S 55-250, molemmissa on kuvanvakain. "Canon 40D miellyttää varmasti merkin valinneita vaativia harrastajia ja puoliammattilaisia".
 • 10 vinkkiä digikuvien käsittelyyn, aukeama. Yksi poiminta: näytä vain 30 kuvaa. Muille näytettävät lomakuvat kannattaa etukäteen valikoida ja siirtää omaan kansioonsa.
 • Pikakokeet, Valtava työpöytä, Samsung 305T, 1.600 euroa. 30 tuumaa, 2560 x 1600, vastaa kahta pystyynkäännettyä ja rinnakkain asetettua 20 tuuman näyttöä. Näytön käyttäminen vaatii uudehkon kaksikanavaisen dvi-liitännäisen näytönohjaimen. Liikkuvan kuvan toisto on keskinkertainen. Normaaliin toimistotyöhön Samsung sopii hyvin, S-pva-paneelin kontrasti on erittäin voimakas ja katselukulma on laaja. Harmaasävyt toistuvat viileinä ja tummemmat sävyt sinertävät selvästi. Kuvan keskilinjalta katsottaessa tummat sävyt menevät hennosti tukkoon, tämä on tyypillistä pva-paneeleille. "Hyvälaatuinen 30 tuuman kokoinen laajakuvamuotoinen tietokonenäyttö".
 • Pikakokeet, Litteä kamera kosketusnäytöllä, Benq DC-T700, 250 euroa. 7.2 megapikselin Benq:n erikoisuus on kosketusnäyttö. Kameralla on paksuutta vain 1.7 cm, kokoon nähden valtava 3 tuuman lcd-näyttö täyttää takaseinän. Optista etsintä ei ole, näytöltä on hankala kuvata heijastusten ja kirkkauden vähenemisen takia. Kuvanlaatu on tavanomainen, ISO-arvoa nostettaessa kohina lisääntyy nopeasti. Suurin ISO-arvo 800 on lähinnä erikoisuus. Laajakulma-asento on 37 mm, zoom-painike on kuusiportainen. Graafiset kehtykset voi lisätä kuvatiedostoon jo kamerassa. Videoleikkeiden lisäksi voi tallentaa pelkkää ääntä. "Tyylikäs ja erittäin ohut taskukamera. Isokokoinen kosketusnäyttö on hyvä oivallus, mutta kuluttaa akun nopeasti."

The Online Photographer, The Elements of Style.

Earthboundlight.com, Finally, Brightness and Contrast that Actually Work! (Photo Tip of the Week). Adobe Photoshop CS3:n Brightness/Contrast toimii vihdoinkin suhteellisesti (kuten Levels/Curves), mitä enemmän korjattavaa, sitä suurempi vaikutus. Aikaisemmin kaikkia pikseleitä korjattiin saman verran, lineaarisesti.

Popular Photography, Charmed Labs Launches Panoramic Camera Platform Beta. Gigapan, $279.

Photographyblog.com, FotoFlexer Adds New Features. Ilmaiseen online editoriin lisää ominaisuuksia.

Diyphotography.net, A Different Approach to Stock Photography. PhotoShelter poikkeaa muista microstockeista.

Trustedreviews.com, Image Stabilisation – The Good, The Bad And The Noisy. Kannattaa tarkkaan tutkia, mitä termien "anti-shake", "digital image stabilisation" ja "shake reduction" takana oikein on. Usein kyse on vain ISO:n nostamisesta tms., ei aidosta kuvanvakautusta.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-FZ18. Suomen Panasonic.

 

14.10.2007 

Image.fi, blogit, Klikk. Italiainen innovaatio, pikkujalusta.

Tekniikan Maailma nro 17/07 26.9.2007.

 • TM Testi, Siinä kaikki, iMac 20'' -kotitietokone, 1.200 euroa, neljä sivua. Yhden gigan keskusmuistiin ei pidä tyytyä, vaan kannattaa heti hankkia vähän kalliimpi kahden gigan muisti. Tekniikka on tavanomaista, mutta pc-maailmaan verrattuna kaikki on moninkertaisesti helpompaa. Lisälaitteita ei tarvita, langalliset ja langattomat yhteydet, kamera, kaiuttimet, firewire, kaukosäädin yms. sisältyvät vakiovarusteisiin. Virukset eivät vaivaa Mac-käyttäjiä, eivät myöskään kaatuilevat ohjelmat ja uudelleenasennukset. Kone on äänetön, tuuletin ja kovalevy ovat hyvin hiljaisia. Koneen mukana tulevilla ohjelmilla selviytyy jo pitkälle.

  - Yksi särö tässä autuudessa on: näyttö. Pystysuunnassa kuvakulma on kapea, korkeussäätö puuttuu kokonaan. Näytön kontrastilasi kerää heijastuksia ympäristöstä. Vaaleimmat sävyt sekoittuvat, yläpäästä parin prosentin verran palaa puhki. Oletusasetuksilla iMacin näyttö vastaa muutaman sadan euron hintaisia erillisnäyttöjä. Isompi 24 tuuman iMacin näyttö perustuu eri paneelitekniikkaan, se tuntuikin pikaisen kokeilun jälkeen paremmalta. Hyvää: käyttöjärjestelmä ja oheisohjelmisto, suorituskyky ja toimintavarmuus, hiljaisena pysyttelevä käyntiääni. Huonoa: näytön kuvanlaatu oletuksena.

Tietokone.fi, Suomalaisten nettitunnuksia julki – salasanat vaihdettava heti.

 • HS, Nettifoorumeiden käyttäjiltä viety tuhansia tunnuksia
 • Kaleva, Verkkopalveluiden salasanoja vuotanut internetiin
 • Cert.fi, Salasanatiedostotapauksen tilanne sunnuntai-iltana 14.10
 • MuroBBS, 78000 suomalaisen salasanat ”julki” - Tarkastakaa ja reagoikaa! (Pitkä ketju, josta löytää kaiken olennaisen, jos vain jaksaa suodattaa kohinan pois. Näyttää siltä, että suomalaisilta sivustoilta ja erityisesti keskustelualueilta rakkausrunot, battlefield, voitta.net, bat.org jne. on viety käyttäjätunnukset ja salasanat. Jossain tapauksissa salasanat ovat olleet selväkielisessä muodossa. Jos salasana on riittävän pitkä ja se sisältää numeroita ja erikoismerkkejä, niin sen murtaminen MD5-hashista on käytännössä hyvin vaikeaa. Joillakin käyttäjillä on sama käyttäjätunnus ja salasana käytössä monessa paikassa. Tätä kautta on sitten tullut julki Muropaketin, IRC-gallerian ja huuto.netin salasanoja, ei suoraan näiltä sivuilta. Alkuaan esille laitettiin tiedosto, jossa olivat myös salasanat ja sähköpostiosoitteet, mutta tämä tiedosto on poistettu.

  Pelulamu-net, Salasanavuoto, voi tarkistaa käyttäjätunnuksen syöttämällä, onko se listassa. Sieltä löytyy myös tiedosto (yli kolme megaa), jossa salasanat ja sähköpostiosoitteet on korvattu *-merkillä. Voi yrittää tarkistaa, löytyykö omaa käyttäjätunnusta/nimeä... Jos löytyy, niin kiireesti salasanaa vaihtamaan.Pitää vain muistaa, että muillakin voi olla sama tunnus...).

The Daily Telegraph, The Right Brain vs Left Brain. Kumpaan suuntaan kuvan siluettitanssija pyörii, vastapäivään vain myötäpäivään? Jos myötäpäivään, niin aivojen oikea puolisko on hallitseva. Jos vastapäivään, niin aivojen vasen puolisko on hallitseva. Joillakin katsojilla kuva vaihtaa yhtäkkiä pyörimissuuntaa... (kuulostaa huijaukselta, mutta siitä ei ole kyse).

Radiantpics.com, About Retouching. Ihan tavallisia esimerkkejä, mitä kuville voi tehdä kuvankäsittelyllä. Siinä mielessä tavallisia, että nämä korjaukset eivät ole kovin monimutkaisia. Periaatteessa jos Photoshop on tuttu, niin suurimman osan näistä korjauksista osaisi tehdä ilman tarkkoja ohjeitakin.

Digital Outback Photo, Capture More Light: Exposure Mix & Match.

Thom Hogan, Photographic goal. Mitä tavoitteita sinulla on valokuvauksen osalta ensi vuodeksi?

Bobatkins.com, Canon EOS 5D (12MP Full frame) drops under $2300. USA:ssa hinta on jo laskenut alle $2.300:n (USA:n hinnoissa ei ole mukana ALV:ia).

The Online Photographer, Live Dangerously. $450 ja antialias-suodin on poissa pehmentämästä kuvaa.

Pclix.com, Pclix LT100 sekvenssikuvaukseen. $140, kaapeli $25 - $40.

Diyphotography.net, Studio Lighting - Great Way To Build a Ringlight.

(kertaus) AnandTech, The LCD Thread.

Popular Photography, Canon EOS 40D. Suomen Canon.

c|net, Sony Alpha DSLR-A700. Suomen Sony.

Extremetech.com, monitoriarvioita:

PcPro, monitoriarvioita:

Trustedreviews.com, Panasonic HDC-SD5. Arvosana 8/10. Hd-digivideo, tallentaa sd-kortille. Suomen hinta on vähän yli 1.000 euroa.

Makezine.com, Quickie HD test. Canon PowerShot TX1.

 

13.10.2007 

DON´T WORRY – BE CURIOUS! - 4th Ars Baltica Triennial of Photographic Art
20.01.2008 asti

Neljäs valokuvataiteen Ars Baltica Triennaali Don’t Worry – Be Curious! esittelee valokuvia, videoita ja installaatioita 20 taiteilijalta kymmenestä maasta Itämeren alueelta. Töissään taiteilijat pohtivat aikamme yhteiskunnallisten muutosten aiheuttamia ongelmia ja pelkoja.

Don’t Worry – Be Curious! nähtiin keväällä Kielissä, elo-syyskuussa Tallinnan Taidemuseo KUMU:ssa. Porin jälkeen on vuorossa Berliini (9.2. 2008-23.3.2008).

Näyttelyn ovat kuratoineet Dorothee Bienert, Kati Kivinen, Enrico Lunghi.

Ars Baltica -konferenssi 25.-26.10.2007 mahdollistaa syventävän keskustelun näyttelyn teemoista. Konferenssin kieli on englanti. Osallistuminen on maksutonta. Viimeinen ilmoittautumispäivä 17.10.

Näyttelyyn liittyy myös työpajoja.

Porin taidemuseo,
Eteläranta, Pori
ti-su 11-18 , ke 11-20
3,50 / 1,50 / 1 euroa, perhelippu 7 euroa
kesä- ja erikoisnäyttelyt 5 / 2,50 euroa, perhelippu 10 euroa
keskiviikkoisin vapaa sisäänpääsy klo 18-2

Porin taidemuseo,
Eteläranta, Pori
ti-su 11-18 , ke 11-20
3,50 / 1,50 / 1 euroa, perhelippu 7 euroa
kesä- ja erikoisnäyttelyt 5 / 2,50 euroa, perhelippu 10 euroa
keskiviikkoisin vapaa sisäänpääsy klo 18-2

SYNOPSIS. Kreikkalainen valokuva 1905-2005
18.11.2007 asti

Nelly eli Elli Seraidari. Nikolska Parthenonilla, I. 1929.

Näyttely luonnehtii kreikkalaisuuden olemusta viiden valokuvaajan ja neljän erilaisen aikakauden kautta. Kuvia on esillä sadan vuoden ajalta.

Kuva yllä: Nelly eli Elli Seraidari. Nikolska Parthenonilla, I. 1929. Benaki-museon kuvakokoelma, Ateena.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16 70, Kuopio.
Ti, to ja pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15.
3/2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Marko Hakala, Maasta puolet mustana
4.11.2007

Marko Hakalan Maasta puolet mustana -näyttely on siirtynyt Oulusta Tampereelle. Näyttely on Marko Hakalan opinnäytetyön taiteellinen osa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemialle.

TR1-taiderakennus
TR1:n parvella
Väinö Linnan aukio 13, Tampere
ti-su klo 10-18.
5 €, opiskelijat 1 € ja eläkeläiset 4 €.

Lauri Sippu, viimeisin kuvagalleria:

 • Hangon lintuasema - Halias, Bird migration, 10.9.2007

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Katse.org, galleria: Miia Saastamoinen, Ikuinen side. 21 kuvaa identtisistä kaksosista.

Maisniemi.net, blogi. Muutama poiminta viime kuukausilta:

Peter Forsgård, Muutama video Youtubesta. Annie Leibowitz, Sally Mann, Michael Kenna, Martin Parr.

Janneheimonen.net, Nikonilta FX-kenno myös harrastaja runkoihin!

HS, HS.fi valitsi parhaan Lukijan kuvan 1920-luvulta.

Journalisti 12.10.2007, Mitenkäs nyt? "Helsingin Sanomien Nyt-liite julkaisi 28. syyskuuta valokuvan Helsingissä keväällä järjestetystä ZombieWalk-kulkueesta. Kuvaajalle julkisuus tuli yllätyksenä: hän oli julkaissut kuvan vain netissä."

Digicamera.netin Foorumilla on tästä aiheesta keskusteltu, alue Kuvaus yleinen, Ottamani kuva tietämättäni Nyt-lehdessä (vain rekisteröityneille käyttäjille). Viestiketju alkaa:

"Luin vasta tänään Nyt-lehteä 39/2007. Sivulla 8 tuli vastaan tuttu kuva, jonka olin ottanut ZombieWalkista toukokuussa. Nimeni oli kyllä kuvan yllä, mutta mitään yhteyksiä ei HS:n suunnalta ole asian tiimoilta otettu. Lisäksi näyttää, että kuvan alalaidassa oleva nimeni on poistettu. Siis tämä kuva:
pack_DSC_8496.jpg
Pitäisikö nyt odotella tuon vähän vastaavan Wilholle sattuneen Ilta-sanoman tapauksen ratkaisua?"

HS, Kuvia 1930-luvun Suomesta. Joka viikko uusi vuosikymmen.

Työministeriö, Leikkaaja-editoija-kuvaaja, Rock-Rooster Oy, Salo. "Etsimme ammattitaitoista editoijaa ja kuvaajaa. Työ ei vaadi alan ammattitutkintoa; arvostamme myös harrastuksen kautta saatua kokemusta. Vaatimuksena on Adobe Premieren ja Sony Vegasin hallinta. Valittavalta edellytetään rohkeutta, avoimuutta ja luovaa ongelmanratkaisukykyä - työtä tehdään pienellä budjetilla. Työ on aluksi osa- ja määräaikaista, myöhemmin on mahdollisuus kokopäivätyöhön. Ota yhteyttä mahdollisimman pian. Paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä."

Craigsactions.com, Nikon D3 First Test - Oct 10 / 2007.

 • (kysyntä ylittää moninkertaisesti tulevan tarjonnan, Nikon D3/D300 -malleja joutunee odottamaan useita kuukausia...)

Flickr, S.U.M. (Setups Mandatory) Show us your lights!

Ephotozine.com, Photoshop CS3 - quick edges.

Steve Sanders, Canon PowerShot G9 -arvio. Suomen Canon.

Cameras.co.uk, Canon Powershot A720 IS -arvio. Arvosana 85/100. Suomen Canon.

Cameras.co.uk, Canon Powershot A650 IS -arvio. Arvosana 84/100. Suomen Canon.

Ephotozine.com, Sony DSC-T200 -arvio. Arvosana 8/10. Suomen Sony.

c|net, Nikon Coolpix L10 -arvio. Arvosana 6.4/10. Suomen Nikon.

Trustedreviews.com, Pentax Optio E40 -arvio. Arvosana 7/10. Ks. Perkko.fi.

Digitalcamerainfo.com, Pentax Optio M40 -arvio. Ks. Perkko.fi.

Pocket-lint.co.uk, Epson Stylus D120 -arvio. Arvosana 8/10. Suomen Epson.

Thinkcamera.com, Expodisc and Expodisc Portrait -arvio.

 

12.10.2007 

Kaleva, Oi maamme -valokuvanäyttely esillä Vaasassa.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Kameraseuran uutiset, syyslokakuu 2007 (32-sivuinen pdf). Mukana mm. toimintakertomus 2006.

MikroBitti nro 10/2007, 1.10.2007.

 • Kokeiltua, Järeä päiväuni, Canon EOS 1D Mark III, 4.299 euroa. Hintaa on enemmän kuin neljällä 400D-kuluttajarungolla. Polttovälin rajauskerroin on 1.3, kahden Digic III -kuvasuorittimen avulla sarjakuvaustahti on 10 kuvaa sekunnissa pitkissä sarjoissa. Suurin herkkyysasetus on ISO 6400. Runko voi aluksi tuntua ja näyttää erittäin isolta, mutta eroa ei ole paljon esim. Canon EOS 30D -malliin, jossa on akkukahva. Etsinkuva on erittäin kirkas ja kookas, mutta kuitenkin kinokoon kennojen 5D- ja 1Ds Mark II -malleja pienempi. Yleinen helppous leimaa kuvaamista verrattuna tavallisiin digikameroihin, valotusautomatiikka toimii, laajan dynamiikan ansiosta varjot ja valot tallentuvat paremmin. Värintoisto on kylläinen, liioittelematon ja erittäin luonnollinen. "Kuvien yleinen värintoisto ja luonnollinen kontrasti ovat tallessa vielä ISO 3200 -herkkyydellä ja 14 bitin sävyerottelun ansiosta kuvat kestävät voimakastakin jälkikäsittelyä". Plussaa: fantastinen kuvanlaatu, herkkä kenno, nopeus, tukevuus ja sääsuojaus. Miinusta: kallis.
 • Kokeiltua, Kotitulostajan yleiskone, Epson Stylus DX4400, 69 euroa. Ei muistikortinlukijaa eikä näyttöä, tulostaminen ei onnistu suoraan PictBridge-yhteensopivasta kamerasta. Tulostimen nimellinen tarkkuus on 5760 x 1440 pistettä tuumalle, skannerin tarkkuus saisi olla parempi kuin ilmoitettu 600 x 1200 pistettä. Valokuvat onnistuvat Epsonien tapaan hyvin, joissakin kuvissa ihonväri on vähän tumma. Tulostukseen käytetään Durabrite-pigmenttimustetta, jonka ansiosta värit säilyvät tavallisella kopiopaperillakin haalistumatta. Mustesäiliöitä on neljä, ne ovat erilliset. A4-kokoisen valokuvan tulostus vie aikaa viitisen minuuttia, fotolaatuiseen kymppikuvaan kuluu kaksi ja puoli minuuttia. Tekstitulokseen menee kaksi sivua minuuttia. Skannauslaatu on tasapainoinen valokuvia skannatessa, 300 dpi:n tarkkuudella A4-sivun luku vie aikaa 45 sekuntia. Monitoimilaitetta voi käyttää kopiokoneena ilman tietokonetta, mutta tällöin ei voi valita paperilaatua. Plussaa: värisävyt kopiopaperilla, valokuvatulosteiden laatu. Miinusta: hitaus, suoratulostuksen puute.
 • Kokeiltua, Priimuksen paranettu painos, Panasonic Lumix DMC-FZ18, 480 euroa. Zoom on 18-kertainen, luuppietsin on kirkas ja iso, käyttö onnistuu silmälaseillakin. Lcd-näyttö näkyy auringonpaisteessakin, mutta ei käänny. Vasta-alkajakin onnistuu uudistetussa helppokäyttötilassa ottamaan kuvia, makrotila käynnistyy automaattisesti jne. Käsisäätöjen muuttaminen on vähän hankalaa, raw-tiedostojen muokkausohjelman on vaikeaselkoinen. Objektiivi toimii hyvin suurimmallakin aukolla, aivan kennon tarkkuuteen se ei yllä. Pitkillä polttoväleillä näkyy jonkin verran punavihreää kromaattista virhettä. ISO 1250 -herkkyys on joissain tilanteissa melko käyttökelpoinen. Plussaa: laajakulmazoomi, kuvanlaatu, helppokäyttötila. Miinusta: ei salamakenkää.
 • Kokeiltua, Paljon pikseleitä eurolla, Kodak Easyshare Z1275, 249 euroa. USA:ssa Kodak oli vuonna 2005 markkinajohtaja ja viime vuonnakin vielä kolmas. 12 megaa, 35-175 mm, viisinkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kamera tuntuu käteen kevyeltä, muoviselta ja natisevalta, lcd-näytön kuva on karkea ja lattea. Kuvat kamera ottaa ripeästi, mutta puskuriin ei mahdu kuin kolme kuvaa. Videota voi kuvata 30 kuvaa sekunnissa 720p-formaatissa, mutta kuvanvakainta ei ole. ISO 400 -kuva muistuttaa lähinnä vesivärimaalausta. "Kodak Z1275 ei ole erityisen huono kamera, mutta sen mainonta lupaa selvästi liikaa. Laitteen halpa hinta näkyy päivänselvästi sekä rakenteessa, käyttöominaisuuksissa sekä yleisessä kuvanlaadussa". Plussaa: hinta, suomenkieliset valikot, ulottuva zoomi. Miinusta: mekaaninen laatu, kohinanpoisto, kuvanlaatu.
 • Kokeiltua, Kamera lähes näppäimittä, BenQ T700, 250 euroa. 7 megapikseliä, 37.5-112.5 mm, lcd-näyttö 3 tuumaa. Kamerassa on vain viisi painiketta, muut näppäimet on korvattu kosketusherkällä näytöllä. Käynnistyminen kestää neljä sekuntia ja kuvan ottaminenkin liian kauan. Liikkuvia kohteita on käytännössä mahdotonta kuvata hitaan tarkennuksen ja laukaisuviiveen takia. ISO 320 -kuvissa on jo liikaa kohinaa. "Kamerana Benq ei ole paras mahdollinen". Plussaa: koko, ulkoinen laatuvaikutelma, kosketusnäyttö. Miinusta: hidas, ala-arvoinen kuvanlaatu.
 • MikroBitti testi, Kun teräväpiirto ei riitä, 30-tuumaiset 2560 x 1600 tarkkuuden näytöt, viisi sivua. Iso näyttö ei saa olla liian lähellä, muuten joutuu kääntelemään päätään, pöydällä pitää olla siis tilaa. Näytönohjaimen tulee tukea dual link -standardia, uusissa näytönohjaimissa tällainen on. Testin voittaja on HP, mutta käyttötarkoitus ratkaisee paljon. Kuvankäsittelijälle Samsungin tummien sävyjen värilämpötilan heittely voi olla isompi asia kuin Applen vähän pienempi väriavaruus.
  - HP LP3065, 1559 euroa, 5 * / 5 *, 8.9 p. Paras paneeli. Toimituksen valinta. Väriavaruus vastasi suunnilleen Adobe RGB:tä, Applen näyttöön nähden kolmanneksen isompi. Hdcp-tuki puuttuu muiden tapaan, säädöt ovat minimaaliset. Liikenopeus jäi vähän muista. Katselukulmat olivat tästä joukosta suppeimmat, mutta kuitenkin riittävät. HP:ssä on eniten liitäntöjä. Jalustan säädöt ovat parhaat. Plussaa: värien toisto, liitännät, jalusta. Miinusta: liikenopeus.
  - Samsung SyncMaster 305T, 1700 euroa. 4 * / 5 *, 8.1 p. Neutraali kakkonen. Neutraalin kuvan ja HP:ta paremman liikenopeuden vuoksi Samsung sopii erityisesti elokuvakäyttöön. Väriavavaruus jää HP:sta, mutta lähes täyttää sRGB-standardin. Katselukulmistaan Samsung oli paras, Apple pääsi aika lähelle. Plussaa: jalustan säädöt, katselukulmat. Miinusta: kuvaliitännät.
  - Apple Cinema Display 30'', 1848 euroa. 3 * / 5 *, 7.7 p. Tyylikäs ja hintava. Testin näytöistä vanhin, paneeli jäi selvästi suorituskyvyltään jälkeen muista. Katselukulmia ja liikenopeutta lukuunottamatta Apple oli kaikissa testeissä viimeinen. Väriavaruus vastaa vain perushintaisen pc-näytön väriavaruutta. Jalustan korkeutta ei voi säätää ollenkaan. Näytön mukana tulee vielä erillinen virtalähde. Muita testilaitteita kalliimpi Apple oli testin huonoin. "Tästä ryhmästä Cinema Display kannattaa ostaa vain, jos kauniit kuoret ovat tärkeämpiä kuin laadukas tekniikka". Plussaa: liikenopeus. Miinusta: väritoisto, jalusta, liitännät.
 • Ilmaisohjelmat. WPanorama, kotisivut, kuvaa vieritetään vaaka- tai pystysuorassa halutulla nopeudella.

Mikropc.fi, Nikon tuo isot kennot myös harrastelijoille.

Thestar.com, Blurry photos put ideas in focus. Finnish artist's purposely distorted photographs play on peripheral vision to create a sense of clarity. Miklos Gaál, 18 isokokoista valokuvaa esillä Kanadassa.

Rob Galbraith, Canon EOS-1Ds Mark III on track for mid-November delivery.

The Online Photographer, What About Technical Style?

Crave.net, Nikon to expand full-frame SLR line.

Strobist, Easy Pocket Wizard Antenna Mod for Extra Range?

L7foto.com, Lighting Basics – Using a single light source.

IR, Photoshop CS3 Printing Fixes Due. Photoshop CS3:n Windows-version tulostuksessa on ollut ongelmia, ruudulla näkyvä ei ole aina vastannut printtiä. Adobelta on tulossa tähän päivitys. Jos ongelma tuntuu isolta, niin pyytämällä saa korjauksen betaversion.

Risingblackstar.com, 10 of the World's Photography Firsts. Maailman vanhin valokuva, ensimmäinen värivalokuva, ensimmäinen kuva avaruudesta, ensimmäinen vedenalainen kuva jne.

Dcviews.com, Gigapan, a new way to capture digital images.

Pocket-lint.co.uk, Kodak to add GPS to camera range. Mutta vasta vuonna 2009.

Photo.net, Photographer Awarded $1.32 Million in Copyright Infrigement Lawsuit. Oikeuskäsittely kesti 20 kuukautta, kenkäkauppa ketju käytti kuvia laajemmin kuin oli sovittu.

Kamera & Bild, Årets Bild öppnas upp för allmänheten. Nu sätter tävlingen igång. Årets Bild 2008, 15 eri kategoriaa. Vain Ruotsissa asuville.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot SD870 IS -arvio.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot W80 -arvio. Above Average. Suomen Sony.

Trustedreviews.com, Brother HL-4040CN. Värilaseri. Arvosana 7/10.

Pcworld, Canon PIXMA MP510. Suomen Canon. Suomen hinta on vähän yli 100 euroa.

IR, The Klikk Camera Stand. 15 euroa.

 

11.10.2007 

HS, Puiden stressi toi väriloiston pääkaupunkiseudulle.

 • ks. kuva1 ja kuva2 jutussa mainitusta talosta (Kivelänkatu, Töölö)
 • v.2003, syksyn ruskaa (20 kuvaa)
 • v.2003, viikon 41 kuva, syysasussa (tämä talo remontoitiin pari vuotta sitten, enää ei ole mitään väriloistoa)
 • v.2003, viikon 45 kuva, leiskuvan punainen
 • v.2004, viikon 47 kuva, syysvärejä
 • v.2005, viikon 41 kuva, ruska
 • v.2007, viikon 40 kuva, syyskukka

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Valokuvatorstai, 63. haaste, Tämän viikon haastesana on "Arki". "Valokuvissa arki usein siistitään näkymättömiin. Nyt haemme aitoa arkea, sellaisena kuin se sinun elämässäsi esiintyy."

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet. Viikon 62. haasteen "tulevaisuus" otti vastaan 167 kuvaajaa.

HS, Kuvia 1920-luvun Suomesta. Joka viikko uusi vuosikymmen.

Verkossa.fi, Myvu silmälasinäyttö ryhtyy universaaliksi.

Verkossa.fi, Alien Techiltä kannettava LCD-videoprojektori. 220 euroa.

MikroBitti nro 9/2007, 31.8.2007.

 • Kokeiltua, Laatukuvaa web-kameralla, Creative Live! Cam Optia AF, 100 euroa. Kaksi megapikseliä, tarkennus alkaen 7 cm, nipistimellä kiinni littunäyttöön tai jalustalla putkinäyttöön. Valovoima on kohtuullinen ja kuvanlaatu hyvä, edes heikossa valossa ei tule liikaa kohinaa. Pakkauksessa on mikrofonilla varustetut nappikuulokkeet, kamerassa itsessään on kaksi mikrofonia. Plussaa: kuva, automaattitarkennus, pystysäätö, rakenne. Miinusta: tiukka jalusta, äänenlaatu varauksin.
 • Kokeiltua, Melko terävästi kiintolevylle, JVC Everio GZ-HD7, 1.990 euroa. 60 gigatavun kiintolevy, kolme ccd-kennoa, teräväpiirtotarkkuus. Kolmesta kennosta interpoloitu kuva ei yllä kaikilta osin parhaiden hd-kameroiden tasolle. Optinen kuvanvakain ei toimi toivotusti. Akku kestää kuvausta vain tunnin. Laite on käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan mainio, mutta kuvanlaadun puutteet ovat turhan suuret. Tähän hintaan odottaisi parempaa kuvanlaatua. Plussaa: käytettävsyys, käsisäädöt. Miinusta: kuvanvakaimen toiminta, akkukesto.
 • Kokeiltua, Ixus tänään ja huomennakin, Canon Digital Ixus 75 + WP-DC14-sukelluskotelo, 289 euroa ja 209 euroa. Seitsemän megapikseliä, kolmen tuuman värikylläinen lcd-näyttö, ohut. Kuvanlaatu on mainio, väritoisto on miellyttävä ja valotus toimii hyvin. ISO 400 eteenpäin kohina on selvää. Kamera ei vitkastele kuvaa otettaessa. Vuoden takainen Ixus 850 IS -malli tarjoaa kuvanvakaimen, leveämmän laajakulman ja pienen optisen etsimen, kaikki vain viitisenkymmentä euroa kalliimmalla. Sukelluskotelon luvataan toimivan aina 40 metrin syvyyteen. Kaikkia kameran ominaisuuksia voi käyttää. Plussaa: rakenne, näyttö, nopeus. Miinusta: ei kuvanvakainta, tavanomainen laajakulma.
 • Ilmaisohjelmat. Lomakuvat järjestykseen, Photo Toolkit, Windows-käyttöliittymään upotettu joukko työkaluja valokuvien retusointiin.
 • Netistä poimittua. Kummallisia elukoita, oddanimals.com. Kameramatka maailmalle, virtuaalimatka.com.

Tekniikan Maailma nro 18/07 10.10.2007.

 • TM Testi, Tusinoittain miljoonia, Panasonic DMC-FX100, 480 euroa, neljä sivua. 12 megaa, laajakuva, 28-100mm, valovoima f/2,8-5,6. Optinen vakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö, jota voi tarvittaessa kirkastaa. Aiheohjelmia on 20. Suljinviive ei häiritse, mutta täysi 12 megan tarkkuus ei hyvin sovi hyvin nopeisiin tilanteisiin. Tehtaan mukaan sarjakuvausnopeuden pitäisi olla kaksi kuvaa sekunnissa, mutta testin mukaan vauhti on lähempänä yhtä kuvaa sekunnissa. 4:3 kuvasuhteella videot talletetaan 30 kuvaa sekunnissa, 640 x 480 tai 320 x 240. 16:9 kuvasuhteen nopeus on 15 kuvaa sekunnissa, tarkkuutta voi tällöin nostaa 1280 x 720 saakka.

  - Kuvanlaadussa ei ole valittamista, objektiivi on erinomainen, linjat toistuvat suorina, vinjetointi on vähäistä, optinen vakain vähentää kuvan tärähtämistä. 12 megapikselin tarkkuus ei ole huijausta, yksityiskohtia näkyy enemmän kuin 7 - 10 megapikselin kameroilla. ISO 400 kohina ei vielä näy häiritsevänä, mutta ISO 800 jo kohisee kunnolla. Hyvää: kuvanlaatu, optinen vakain, helppo käyttää. Huonoa: ei suomenkielisiä valikoita, kohina yli ISO 400 -herkkyydellä, ei raw-tallennusta.

Yann Arthus Bertrand, Earth from Above. Viisi kuvaa Suomesta.

Digital Photography School, Creating a Panorama with Photoshop and Photomerge.

The Online Photographer, How to Succeed as a Photographer.

Idigitalphoto.com, Improve Your Photos in 60 Seconds.

Colormanagement.net, Inkjet profiling. Yritys tarjoaa etäprofilointia hintaan £95 + alv. Sivuilla on kaikenlaista tietoa mustesuihkusta ja värinhallinnasta.

O'Reilly, blogs, Are You Damaging Your Eyes. Valokuvaajat eivät kuvatessaan sattuneesta syystä käytä aurinkolaseja, miten silmät pitäisi suojata auringolta. Onko vaarallista katsoa etsimen läpi aurinkoa?

Panodrom.com, Bernina Range & Morteratsch Glacier. 3.10.2007, 667 kuvaa, kuvausaika 1h 21min, 92.010 x 24.517 pikseliä.

The New York Times, Just One More Before Bedtime! 14- ja 15-vuotiaat paparazzit Los Angelesissa. (Alun mainoksen saa tarvittaessa heti sulkeutumaan.)

Digital Outback Photo, 10/10/2007 Five Shot Super-Resolution.

Digitalcamerainfo.com, Fantasea Introduces Underwater Housing for Nikon Coolpix S510.

IR, Mustek Expands Digital Photo Frame Line with High-Resolution 8-inch PF-D852AM (lehdistötiedote). Digikuvakehys, 800 x 600, sisäistä muistia on 128 MB, marraskuussa myyntiin, $179.99.

IR, Gefen Introduces Wireless USB 2.0 Extender (lehdistötiedote). Mac, Windows XP/Vista, Linux. $399.

Photography For Real Estate, HiView-25: A Pole Aerial Photography System To Be Marketed In US. Englannissa myynnissä oleva HiView-25 Pole Aerial Photography System tulee USA:n markkinoille. 7.6 m, £1.795 + alv, $3.665.

Kamera & Bild, Svenska naturfotoframgångar utomlands. Wildlife Photographer of the Year 2007. Sarjassa 11 - 14 vuotta Liisa Widstrandilta kaksi valokuvaa. Jonas Salomonssonilta yksi valokuva sarjassa "Urban and Garden Wildlife”. Kuvia lähetettiin 32.000 kpl 78 maasta. Lontoon Natural History Museumin näyttely avautuu lokakuun 26. päivänä.

Steve Sanders, Sony alpha 700 -ensiarvio. Suomen Sony.

Ephotozine.com, Panasonic DMC-FZ18 -arvio. Ominaisuudet 8/10, käytettävyys 8/10, suorituskyky 7/10, kokonaisarvio 8/10. Suomen Panasonic.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC FZ18 -arvio. Suomen Panasonic.

IR, Three new lens tests posted on SLRgear.com.

Canon 16-35mm f/2.8L USM II
Nikon 55-200mm f/4-5.6G IF-ED AF-S DX VR
Tamron 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF SP AF

IR, Kodak EasyShare Z885 -arvio. Suomen Kodak.

Shutterbug.net, ExpoAperture2; A Depth Of Field Guide. Yksiköt eivät ole metrimitassa, $29.95.


10.10.2007 

Taidemuseo Tennispalatsissa Helsingissä avautuu 17.10 amerikkalaisen huippuvalokuvaajan Sally Mannin (s.1951) näyttely. Time-lehti valitsi Mannin Vuoden valokuvaajaksi vuonna 2001.

Mann tunnetaan intiimeistä ja arvoituksellisista mustavalkokuvistaan, joiden aiheet löytyvät usein hänen omasta lähipiiristään.

Näyttely esittelee kuvia kolmesta sarjasta. Tunnetuin ja kiistellyin sarjoista on Immediate Family (1992). Siinä on mukana alastonkuvia Mannin omista lapsista. Deep South (1997) on ylistys Amerikan syvän etelän kauneudelle. Sarjan What Remains (2003) teemana on kuolema.

Mannin näyttely nähtiin keväällä Tukholman Kulttuuritalossa.

LUONTOKUVAILTA TUUSULASSA torstaina 18.10. klo 18 Jokela-talo, Keskustie 20, 05400 Jokela. Vapaa pääsy (ohjelma 5 euroa sis. tarjoilun) Järjestäjä: Tuusulan valokuvaajat ry.

Ari Kaarakainen:

  - Ruskaretki
- Veden vallassa, jään lumoissa
- Lähiluonnossa
Esa Mälkönen:
  - Lapin tuntureilta Galapagokselle (neljä kuvakertomusta)

Valokuvataiteilija Roger Ballenin kaikille avoin luento valokuvataiteen av - luokassa, 9. kerros. Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

 • Jarit.zenfolio.com, Garage. Yhdestä autosta tyylikkäitä kuvia.

Leuku.fi, Photoshopista ja kuvankäsittelystä.

KKuja-blogi.

Hidas salamablogi, Mallorcan ukkosmyrsky 4.10.2007.

Keskisuomalainen, Digikuvaus-ohjeita tuotekuvaukseen. Muutamia yleisiä sanomalehti-ilmoituksen tuotekuvien digikuvaukseen liittyviä perusohjeita.

Tietoviikko.fi, Lcd-näytöt odottavat hintakäännettä. Alkuun on odotettavissa muutaman kymmenen dollarin korotus.

Kauppalehti.fi, Superohuet näytöt kasvukivuissa. Oled-tekniikka ei tulekaan kertarysäyksellä.

Panttihuutokauppa Helsingissä 17.10.2007. Lähtöhinta on ohjeellinen.

DIGI-VIDEOKAMERA CANON MV900 1 AKKU 1 LATURI 150 e
JOHDOT
- 155 euroa

DIGIKAMERA CANON POWER SHOT A520 4.0 MP 40 e
MUISTIKORTTI 256 MB
- poistettu

DIGIKAMERA CANON IXUS 40 4.0 MP 50 e
1 AKKU 1 LATURI 1 MUISTIKORTTI 16 MB 2 KAAPELIA
- 110 euroa

Digital Photography School, 100 Things I’ve Learned About Photography. Lista.

Ephotozine.com, Corel Painter Essentials 4. Eikä maksa paljon.

Epuk.org, Photojournalism and "fair use": Fitzgerald v CBS Broadcasting. Englantilainen näkökulma USA:n oikeuden tuomioon valokuvan käyttöä koskevassa oikeudenkäynnissä (1995). Valokuvaaja sai kuvistaan normaalin myynnin kautta $4.350, oikeuden määräämien korvausten ja sovittelujen seurauksena $58.600.

Blog.epicedits.com, Five Fantastic Flickr Photographers.

Diyphotography.net, Studio Lighting - The Cheapest Ring Light Ever. Isoa näyttöä käytetään rengassalaman korvikkeena.

Digital Outback Photo, Capture More Light: Exposure Mix & Match.

Techcrunch.com, FotoFlexer Continues To Innovate; People Love It. Kuvan editointia online.

Photographyblog.com, Colour Confidence Greyscale Guides.

Ephotozine.com, 52mm EXPODISC White Balance Filter launched. Valkotasapainon säätöön, tietyissä tilanteissa on apua, toisissa sitten vähemmän.

Dpreview.com, PMA releases 2008 exhibitor list. Messut pidetään 31.1.2008 - 2.2.2008.

Kodak.com, KODAK PROFESSIONAL T-MAX 400 Black-and-White Film, uusi.

Forensicmag.com, Forensics Focuses on Digital Photography.

Crave.net, Adobe shows off 3D camera tech. Yhdessä kuvassa monta kuvaa, yksi objektiivi muodostuu monesta objektiivista.

Kamera & Bild, Kontroversiell utställning vandaliserad. Andres Serrano.

Cameralabs.com, Canon PowerShot G9 -arvio. 87% / 100%. Suomen Canon.

DCRP, Canon PowerShot G9 -arvio. Suomen Canon.

Megapixel.net, Nikon D40X -arvio. Käytettävyys 9.2. Kuvanlaatu 9.6. Suomen Nikon.

Trustedreviews.com, Adobe Photoshop Elements 6 and Premiere Elements 4 Bundle. Arvio, 8/10.

Digitalcamerareview.com, Canon Powershot SD870 IS -arvio.

c|net, Fujifilm FinePix F50fd -arvio. Suomen Fuji.

Cameras.co.uk, Samsung Digimax S730 -arvio.

 

09.10.2007 

Fiskarsin Kuparipajassa on avautunut suomalaista valokuvataidetta esittelevä näyttely, Aiheita. Ilkka Halso, Sade Kahra, Jan Kaila, Aino Kannisto, Sanna Kannisto, Jussi Kivi, Tuomo Rainio, Heli Rekula ja Matti Saanio.
Näyttely on esillä 18.11.2007 asti.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

SKSL:n jäsenille suunnattu kurssi muotokuvaharrastuksen virikkeeksi, VALO, VARJO JA INHIMILLINEN KONTAKTI. Tampereella VVI:ssa, Hatanpään valtatie 34 D 212. Vetäjänä toimii valokuvaaja Matti J. Kaleva, SVLM, EMP. Kurssin hinta 80,- (ei sis. alv:ia) SKSL:n jäsenille ja 125,- (ei sis. alv:ia) ei-jäsenille.

 • la 20.10. klo 10 – 18
 • su 21.10. klo 9 – 16
 • (Matti J. Kaleva lienee alalla melkoinen legenda, positiivisessa mielessä)

Kamera-lehti, nro 9 (ilmestyi 18.9.2007), 100 sivua. Muutama poiminta.

 • Kannessa on &Pikseli, mutta vielä ei ehtinyt Pikseli-lehden hankkiminen vaikuttaa sisältöön.
 • Frans Lanting ja kuuden vuoden Aikamatka. Kuusi sivua. National Geographic -lehdn kuvaaja. LIFE-multimediaesitys nähdään ensi kertaa Euroopassa Vuoden Luontokuva 2007 -tapahtumassa Finlandia-talolla 22.10. Ks. LIFE A Journey Through Time.
 • Pienillä valoilla kuviin, tavallista peiliä voi käyttää kätevästi antamaan lisää valoa lintukuviin, kuusi sivua.
 • Jyviä & rakeita -palstan Bert Carpelan siteeraa Hbl-lehden kriitikon Erik Kruskopfin arviota Tennispalatsin "Oi maamme" -näyttelystä. Näyttely on hänen mukaansa esimerkki siitä, miten hajanaiseksi satunnainen kokoelma palasia saattaa muotoutua.
 • Suomalaisen kodin onnea, seitsemän sivua. Kilpailun tulokset olivat esillä Hämeenlinnan Asuntomessuilla, kuvia tuli nelisen sataa.
 • Kamera-lehden SUURKILPAILU 2007, ks. tarkemmin. Kuvat perille 7.11.2007 mennessä.
 • Suomen kamera-museo löytyy Virroilta, kaksi sivua. Suomen Valokuvahistoriallisen Yhdistyksen avaama kameramuseo. Avoinna kesäisin 1.6. - 30.9.2007. Ks. svhy.org, Suomen Kameramuseo on avattu, avajaiset
 • Kamera-lehden valokuvakilpailun parhaat, ks. Taiteiden yö.
 • Iso pitkä putki, teleobjektiiveista neljä sivua
 • Vuoden kuvaaja 3/4 "Rytmikäs", kymmenen sivua. Ks. Vuoden kuvaaja 4/4, 10.10.2007 kuvien viimeinen jättöpäivä.
 • Kuninkaiden pöydässä tarvitaan nopeutta ja herkkyyttä, Canon EOS-1D Mark III, kolme sivua. "Iso kysymys on, kuka muu kuin täysammattilainen tarvitsee MarkIII:en tai kilpailijoiden kaltaista järeyttä. Vaikka rungon hinta ja paino ovat kolminkertaiset harrastajajärjestelmiin verrattuna, näkyvät kuvanlaadun erot vasta ääriherkkyyksillä. ISO 400 tai jopa ISO 800 tasoon asti ollaan samalla viivalla"..."Jos kameraa käytetään päivittäin, on valinnassa painotettava kestävyyttä. Kameran hyvä kosteus- ja pölysuojaus taas varmistavat toiminnan kaikissa olosuhteissa - myös suomalaisessa luonnossa".
 • Varteenotettavia ohitusyrityksiä... 12 MP:n kompaktit vastaan vuoden harrastejärkkäri 10MP! Kolme sivua, Olympus E-510, Casio Exilim EZ-Z1200, Panasonic DMC-FX100.
 • Miljoonaa kuvaa Porista, kolme sivua. 10.1.2005 digikamera on kuvannut Porin horisonttia, Olympus UZ-740 -digi on kestänyt jo yli miljoona otosta eikä loppua näy. Kaikki yli miljoonaa kuvaa on yhdistetty 11 tuntia kestäväksi sekvenssivideoksi. Karhukamera.com.
 • Tee itse valoteltta, kaksi visua.
 • Navpix-kisa sai jatkoaikaa lokakuun loppuun, ks. tarkemmin.
 • Seuraava numero 10-11/07 ilmestyy 31.10.2007. Osto-Opas päivitys 07/08 + Pikseli extra. Mikä oikeasti tärkeää järkkäreissä? Syksyn kameramuoti. Vuoden Kuvaajaa 4/4, Ratkaisu: Mikä Valo! Vuoden Luontokuvat 2008. Isoisän, isän kameralla, testi. Nature Photo. Top ten. Pallon toiselle puolelle. Kaikki uudet kamerat, mitä vielä tulossa? tulevaisuuden kamera. Akku historiaan?

Kauppalehti, Eirikuva hakee laajentumisrahaa pörssistä. 5.10.2007. Sama uutinen Arvopaperi.fi, Eirikuva haluaa listautua.

 • ...Eirikuva toimii Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö suunnittelee muun muassa toimintansa laajentamista uusille markkina-alueille...
 • ...Osakeanti alkaa ensi viikon tiistaina 9. lokakuuta. Merkintähinta on 0,80 euroa ja osakkeita tulee merkittäväksi 1 500 000 kappaletta....

Panttihuutokauppa Tampereella 11.10.2007. Lähtöhinta on ohjeellinen.

VIDEOKAMERA SONY TRV238 HI8 1 LATURI 1 SÄÄDIN 100 e
VÄLIJOHDOT OHJEKIRJA KÄYTTÄMÄTÖN
- 100 e

DIGIKAMERA OLYMPUS CAMEDIA C-370 3.2MP 36 e
MUISTIKORTTI 128MB SUOJAKOTELO
- 36 e

DIGIKAMERA PENTAX OPTIO L20 1 MUISTIKORTTI 512MB 140 e
OHJEKIRJA 1 LATAUSLAITE 1 JOHTO 2 ASENNUSLEVYKET TÄ SUOJAPUSSI
- ei tarjousta

Kauppalehdessä (tai Taloussanomissa) oli pieni ilmoitus, 3-ulotteinen tuloste protostasi. Rovaniemeläinen KL-Kopio Oy tekee 3D-tulosteita.

Dpreview.com, Canon issues A650 IS service notice. Odottelemme Suomen Canonin ilmoitusta/tiedotetta. Kannattaa tarkistaa sarjanumero, josta näkee, koskeeko ongelma omaa kameraa.

Mozillalinks.org, Color management support added to Firefox 3. Firefox 3 on vielä alpha-versiossa (ei siis betakaan ole julkaistu), mutta selaimen värihallinta etenee. Mac-käyttäjien Safarissa on tuki icc-profiileille.

Luminous Landscape, Epson Exhibition Fiber Paper. The paper scene heats up again.

Fredrik A. Rasmussen, Nikon D3 Comments.

The Online Photographer, T.O.P. Ten New Camera Recommendations.

Nikonsmallworld.com, The 2007 Winners.

Creativepro.com, Automatically Blend Multiple Layers. Adobe Photoshop CS3, QuickTime-video.

Digitaljournalist.org, Tech Tips October 2007 by Chuck Westfall.

 • onko esim. 1.6 kroppikennoisella kameralla suurempi syväterävyys?
 • voiko Mark III -kameroissa disabloida eri kuvausmoodeja?
 • Canon EOS 5D:n ja EOS-1D Mark III:n lcd-näyttöjen värit eroavat joskus, onko näin?

Lifepixel.com, Digital Infrared FAQ. Infrared hot mirror replacement filter, Nikon, Canon, Fuji S3 Pro, $95.

Ephotozine.com, Rolleiflex Unveil Hy6 medium-format digital camera with interchangeable back.

Kamera & Bild, 30-tummare till datorn från Eizo. Eizo FlexScan SX303 (SX3031W?), uutuusmalli, 2560 x 1600, 97% AdobeRGB:n väriavaruudesta, marraskuussa myyntiin.

 • ks. Suomen Eizo hinta lienee alle 2.500 euroa

Juza Nature Photography, Canon EOS 40D -arvio. Suomen Canon.

Photographyblog.com, Canon Powershot G9 -arvio. 4.5 * / 5 *. Suomen Canon.

LetsGoDigital, Olympus E-510 -arvio. Suomen Olympus.

Steve Sanders, Canon PowerShot A720 IS -arvio. Suomen Canon.

Steve Sanders, Canon PowerShot A650 IS -arvio. Suomen Canon.

Digitaljournalist.org, Canon imagePROGRAF iPF6100. 24 tuuman suurkuvatulostin. Suomen Canon. USA:n listahinta on $3.495.

Trustedreviews.com, Kodak EasyShare Z1275 -arvio. Suomen Kodak.

Cameras.co.uk, Samsung Digimax NV11 -arvio.

Juza Nature Photography, LensCoat Wimberley Covers and Hoodie Lens Caps.

 

08.10.2007 

Viikon 41 kuva: Rannalla.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Suomen Kameraseurojen Liitto ry, SKsL. ry, Yleistä koulutuksesta.

Tommi Kalliokoski, blogimuotoisesti valokuvauksesta + kuvat.

Reaxon.fi, uutisia. AIPTEK Media Tablet 14000U + Adobe Photoshop Elements 5, 135 euroa. Kahden vuoden takuu.

 • piirtopöytä langattomalla rullahiirellä ja langattomalla paineentunnistavalla (1024 tasoa) kynällä. Tarkoitettu piirtämiseen, suunnittelemiseen, muotoiluun ja kuvien käsittelemiseen.
 • kaksi rullatyynyä, viisi pikanäppäintä sekä tuki 34 makropainikkeelle. Työala 304 x 184 mm, kuvasuhteet 16:9 sekä 4:3. Liitetään USB- porttiin, jonka kautta saa myös virtansa. Toimii sekä Windows- että Mac- käyttöjärjestelmien kanssa
  mitat: 420x300x15,5 mm

Sunnuntaina 7.10.2007 teetettiin MTV3:n sisustusohjelmassa T.I.L.A. keittiöön digisuurennos aluminiinilevylle ulkomaanmatkalla otetusta kuvasta. Ks. tarkemmin.

 • Digiprintti alumiinilevylle omasta valokuvasta lev. 204 x kork. 146 cm. ovh 140 €/m2, yhteensä 415,-. Tiedustelut: Vallila/ Decorama Oy, www.decorama.fi (sivuilla vain yhteystiedot)

LAPPEENRANNAN KIHLAKUNNAN POLIISILAITOKSEN
LÖYTÖTAVARAHUUTOKAUPPA, torstaina 18.10.2007 klo 09.00 alkaen, poliisin autohallissa. Villimiehenkatu 2 C, Lappeenranta. Muutama poiminta:

 • 2 Digitaalikamera Panasonic Lumix 5.0 Mp
 • 159 Digitaalikamera Canon PowerShot A540

Earthboundlight.com, Cooler Curves Come to Photoshop CS3 (Photo Tip of the Week). Kaikenlaista uutta, esim. histogrammi näkyy.

(Kertaus 3.3.2007) David Burren, Alternate Canon hoods. Kroppikennoisille alkuperäiset vastavalosuojat ovat liian pieniä. Mutta osaa vastavalosuojista voi käyttää muissakin malleissa.

ExifTool by Phil Harvey. 6.99, 6.10.2007.

 

07.10.2007 

Susanna Pälviä, Ei kenenkään maa
13.10.2007 asti.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pe 11-17 ja la 11-15

(Tieto vähän myöhässä) Börje ja Dagmar Söderholmin rahaston apurahat valokuvan tutkimukseen 2007. Valokuvataiteen museo.

 • Anna Franck, Pro-graduavhandling om yrkesfotografen Harry Holström i Ekenäs, hans liv och verksamhet och roll i småstaden, 3 000
 • Salo, Merja, Lehtikuvan ja nykyjournalismin tutkimuksen nykytila, 4 000
 • Työryhmä Kari Helin, Anne Isomursu ja Ossi Asikainen, Suomalaisen värivalokuvauksen historiaa ja käytäntöjä dokumentoivan hankkeen ensimmäinen vaihe, 3 000

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Mistä laadukkaita printtejä?

Muutama linkki digicamera.netin uutisten lyhennelmiin suomalaisten lehtien testeistä:

Sanoma-konsernin Hintaseuranta on uudistunut. Luettelo mukana olevista kaupoista. Kauppiaathan maksavat siitä, että saavat tavaransa Hintaseurantaan. Siksi seuranta ei ole kattava, mutta antaa kuitenkin kuvan hintatasosta.

 • Digitaalikamerat, mukana on myös esim. jalustoja

  10 suosituimman (eniten klikkauksia) lista on tällainen:
  1. Olympus SP-550 Ultra Zoom 346 - 461 €
  2. Canon Digital Ixus 950 IS 294 - 382 €
  3. Canon EOS 400D Kit 739 - 1 483 €
  4. Canon PowerShot S5 IS 397 - 538 €
  5. Panasonic Lumix DMC-FZ18 429 - 448 €
  6. Canon PowerShot G9 485 - 529 €
  7. Canon EOS 40D Kit 1 299 - 2 358 €
  8. Canon Digital Ixus 70 204 - 340 €
  9. Canon Digital Ixus 860 IS 339 - 439 €
  10. Panasonic Lumix DMC-TZ3 368 - 454 €

USA:n Canon, To owners of the PowerShot A650 IS digital camera. Service Notice: Light Leak PowerShot A650 IS.

Kohan.1g.fi, Camera Calibration. ColorChecher-arvoja lisätty, Canon 20D-, 40D- ja 5D-rungot.

Virtualhosting.com, 100 (Legal) Sources for Free Stock Images.

Freeweb.siol.net, ExifTool GUI for Windows v1.0.5.0 [15.Sep.2007], ilmainen.

 • pääsivu (Monitor settings, Canon EOS software, Gallery)

The Online Photographer, Speedy Spotting With Photoshop. Skannausten jäljiltä kuviin jää aina jälkiä, vaikka käytettäisiin automaattista pölynpoistoa jne. Mikä olisi nopein tapa päästä eroon näistä ylimääräisistä jäljistä?

Diyphotography.net, Studio Lighting - Lighting Diagrams, Planning and Explaining. Pari tapaa luonnostella etukäteen studiovalojen sijoittelua. Toinen käyttää Photoshoppia (psd-tiedosto, jossa valmiit symbolit). Toinen ei vaadi Photoshoppia, luonnostelun voi tehdä online ja sitten tallentaa tuloksen jpg-tiedostona.

The New York Times, Proving That Seeing Shouldn’t Always Be Believing. Lyhyehkö haastattelu digitaalisia väärennöksiä paljastavan firman edustajan kanssa.

Moillusions.com, Color Tiles Illusion. Kaksi Rubikin kuutioa, voiko vasemmanpuoleisen kuution tummansininen väri olla sama kuin oikeanpuoleisen kuution keltainen väri? Kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää.

Ft.com, BBC1 chief quits over Queen row.

Linux.com, Looking good: Monitor calibration under X. 8.2.2005. LPROF, ICC profiler.

words:irrational, Understanding Lens Flare.

Dcviews.com, Digital Foci introduces digital Key Chain Photo Viewer. Puolitoistatuumainen digikehys avainperänä, 8 MB sisäinen muisti, $39.95, akut kestävät 9 tuntia.

Popular Photography, Canon PowerShot SX100 IS -arvio.

Cameras.co.uk, Samsung Digimax L74 -arvio.

 

06.10.2007 

Adolfo Vera, They are
28.10.2007

Adolfo Vera kuvasi Grand Popossa Länsi-Afrikassa Beninin rannikkoalueella paikallisia ihmisiä ollessaan stipendiaattina Villa Karossa vuonna 2006.

Hän halusi nähdä afrikkalaiset positiivisemmassa valossa kuin mihin yleensä on totuttu. Ideana oli kuvata asioita, jotka jäävät tiedotusvälineissä usein huomiotta, inhimillisyys, rakkaus, rauha, ylpeys…

Hän tutustui kuvattaviinsa aina etukäteen, ja itse kuvauksesta tehtiin tärkeä tapahtuma, jossa kuvattavat ihmiset halusivat olla edukseen.

Positiivisesta näkökulmastaan huolimatta Vera haluaa silti muistuttaa, kuinka kaukana kuitenkin olemme toinen toisistamme. Tähän viittaa näyttelyn nimi They are.

Adolfo Vera on chileläissyntyinen valokuvaaja, joka valmistui vuonna 1982 Taideteollisen korkeakoulun valokuvauslinjalta. Samana vuonna hän sai suomen kansalaisuuden.

Veran valokuvia on esillä myös Helsingissä: Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Caisan Galleriassa on esillä Veran valokuvanäyttely mapuche-intiaaneista 25.10.2007 saakka. Mikonkatu 17 C, 00100 Helsinki, ma-pe 10-18.

Pohjanmaan Valokuvakeskus
Kustaa Tiitun tie 1, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

Muita näyttelyitä ks. Digicamera.netin Näyttelyt-sivulta.

Savon Voima Oyj julkisti maaliskuussa 60-vuotistaipaleensa kunniaksi Ihmislähheisyys-valokuvauskilpailun, johon voi osallistua lokakuun loppuun asti.

Kilpailu on kaikille avoin paitsi Savon Voima -konsernin henkilökuntaan kuuluville.

Lähetettävät kuvat voivat olla uusia tai vanhoja, kunhan aihe liittyy jollakin tavoin Savon Voiman 60-vuotiseen taipaleeseen ja on parhaimmillaan humoristisella tavalla "ihmislähheinen".

Kilpailuun lähetettävät kuvat tulevat esille Savon Voiman www-sivuille, jossa kävijät voivat äänestää kuvia sitä mukaa kun niitä julkaistaan, eli koko kilpailuajan. Vuoden lopulla tuomaristo nimeää voittajat. Arvostelutuomaristossa on ulkopuolisena valokuvauksen asiantuntijajäsenenä valokuvaajamestari Mikko Mäntyniemi.

Kilpailuun voi osallistua joko netin kautta tai postitse. Muista kirjoittaa mukaan valokuvan nimi, ihmislähheinen kuvateksti, nimesi ja osoitteesi.

Palkintona on 400 euron arvoinen VR:n Business plus -lahjakortti, joka oikeuttaa kahden hengen meno-paluu junamatkaan.

Kilpailuun osallistuva myöntää Savon Voima Oyj:lle kaikki oikeudet valokuvaan, (vaikka kuva ei tulisi palkituksi). Lue lisää

Foorumilaisten kuvagallerioita:

KKuja-blogi, Linkkivinkki: tähtitieteellistä. Kuvia.

Arvopaperi.fi, Eirikuva haluaa listautua.

Rob Galbraith, A look inside Nikon's Sendai digital SLR factory.

Filemagazine.com, SmileyCam. "Vähän" erilaisia kuvia.

Pcmag.com, Adobe Photoshop Elements 6.

Ephotozine.com, Canon Powershot A650 IS recalled. Kaikissa malleissa sama virhe, kun erittäin kirkas valo osuu takana olevaan lcd-näyttöön, niin osa valosta voi kulkeutua kennoon asti ja pilata kuvan. UK Canon pyytää lähettämään kaikki A650IS-mallit korjattavaksi. Muut maat seuraavat varmaankin pian UK Canonin esimerkkiä.

Strobist, A Master Class in Sculpting With Hard Light. Muutama tuhat vuotta vanhoja muumioita valaistaan.

XShot, pieni teleskooppivarsi, johon kamera kiinnitetään. Suunniteltu ottamaan kuvia, joissa kuvaajakin on mukana. $24.95.

Adobesoftwares.com, Professional "glamour style" photo retouch with Photoshop.

Ephotozine.com, AS Level Photography. Diary of a photography student - Week One.

Macworld.com, Use PrintFIX Pro build ICC profiles. $549.

 • 7.10.2007: Suomessa ohjelman maahantuoja on Interfoto

Dphotojournal.com, Selling Photos Online. 261 comments and counting...

Wvs.topleftpixel.com, CNTower, flash-kuva, joka näyttää hiirtä liikuttamalla samasta kohteesta näkymän eri vuorokauden aikaan.

Digitalcamerainfo.com, Olympus Stylus 790SW -arvio. Suomen Olympus.

Trustedreviews.com, Nikon Coolpix L11 -arvio. Suomen Nikon.

Tomsguide.com, Panasonic DMC-FZ18 -arvio. Suomen Panasonic.

c|net, Panasonic Lumix DMC-FX33 -arvio. Suomen Panasonic.

 

05.10.2007 

(Kertaus) Canonin Cash Backit, kampanja-aika on 1.10.2007–31.12.2007. Tuote on ostettava (kuitti) tänä aikana (ei koske 40D-mallia, ennen kampanjan alkua ostetut 40D-kamerat ovat oikeutettuja hyvitykseen). Ks. tarkat tiedot canon-europe.com/2007promotions.

Varmistin vielä 40D-mallin tiedot Canonilta, sieltä tuli tällainen vastaus:

 • "Olemme ilmoittaneet jälleenmyyjillemme, että kaikki EOS 40D -kameran
  hankkineet kuluttajat ovat oikeutettuja hakemaan hyvityksen, 70 euroa, EOS 40D -rungon osalta, vaikka kamera olisi ostettu ennen kampanjan virallista aloituspäivää 1.10.07. Muiden hyvityskampanjaan sisältyvien tuotteiden, EOS 400D-, EOS 5D-, 21 objektiivia ja lisävälineet, osalta kampanja-aika on 1.10.-31.12.07."

(Teemu Niskanen) Savukoneista kiinnostuneille:

(Jälleen kertaus) Nebulan kuvat.fi -palvelu on suosittu ja suosio taitaa vain kasvaa viimeisimmän uudistuksen myötä. Levytila kymmenkertaistui, nyt sitä on 50 gigaa. Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden verran, käytössä on tällöin 500 megaa.

 • kuvien lisäksi levytilaa voi käyttää vaikkapa omien mp3-tiedostojensa kuuntelemiseen kaikkialla, missä on nettiyhteys, ks. musiikkigalleria
 • ja mikähän on sitten hinta? (_tarjous_ voimassa toistaiseksi, normaalihinta on 5 euroa / kk, nyt 24 euroa / vuosi ...)

Tässä yhden Foorumilaisen vähän epätavallisempi oravakuva.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Panttihuutokauppa Helsingissä 10.10.2007. Lähtöhinta on ohjeellinen.

 • DIGI-KAMERA CANON IXUS 60 1 MUISTIKORTTI 32MB 140 e
  LATURI.JOHDOT JA AJURIT
  - 120 euroa

Suomen Valokuvaajain Liitto ry, Kuukauden kuvaaja, Lokakuun kuvaaja 2007, Petri Torvelainen.

ITviikko, Uusi skannausmenetelmä paljastaa hautakivien kadonneet kirjoitukset. 3d-skannaus paljastaa kivien kaiverrukse

Muropaketti, LCD-näyttö USB-liitännällä tietokoneeseen. Samsungilta 19-tuumainen näyttö, joka ei vaadi näytönohjainta.

Nikond300.dpnotes.com, The Nikon D300 Journal.

Ephotozine.com, Soft focus portraits with Photoshop CS3.

Dpreview.com, Epson announces Stylus Photo R1900. Värinhallintaa parannettu, A3+ mustesuihku.

Diyphotography.net, Lighting - High Key and Low Key.

Yourcover.com, 15 Best Magazine Covers since 1960. Melkein kaikki valokuvia, muutamassa paljon kuvankäsittelyä. Tuttuja kuvia.

Dpreview.com, New RAW technology for DxO Optics Pro v5.

Rob Galbraith, Ben Long releases new Photoshop Action Pack. Mac-käyttäjille.

Ephotozine.com, Nikon Coolpix S510 -arvio. Suomen Nikon.

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix S8000fd -arvio. Suomen Fuji.

Ephotozine.com, Sony Cyber-shot W200 -arvio. Suomen Sony.

c|net, Sony Cyber-shot DSC-H3 -arvio. Suomen Sony.

Trustedreviews.com, Canon PIXMA MP210 -arvio. Monitoimilaite. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 80 euroa.

Trustedreviews.com, NEC MultiSync LCD225WXM -arvio. 22-tuumainen näyttö.

Cameratown.com, Trek-Tech TrekPod Go -arvio. Jalustan ja monopodin yhdistelmä, muutakin. $139.99 - $199.99.

 

04.10.2007 

Syöpäjärjestöjen Roosa nauha -kampanjaan liittyen Huuto.netissä on myynnissä neljän valokuvaajan näkemys teemasta Rinnakkain, kuvaajina Kira Gluschkoff, Elina Simonen, Miia Saastamoinen ja Pia Ingberg. Kampanjalla kerätään varoja suomalaiseen rintasyyöpätutkimustyöhön. Tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Roosa nauha -rahastoon. Huutoaikaa on kuukauden loppuun. Kuvat kiertävät Roosa Nauha -luentokiertueen mukana yhdeksällä paikkakunnalla lokakuun ajan. Tänään luennoidaan Helsingissä klo 18 (Scandic Continental).

Muistikuvia Suomesta - valokuvia itsenäisestä Suomesta
11.11.2007 saakka

Suomen itsenäisyyden 90. juhlavuoden johdosta Postimuseossa avautuu tänään valokuvanäyttely Muistikuvia Suomesta. Näyttelyssä on esillä kuvia, joita suomalaiset ovat lähettäneet omista kotialbumeistaan itsenäisyyden ajalta. Helsingin Sanomien Kuukausiliite ja Suomen Posti (nykyisin Itella) julistivat syksyllä 2006 kilpailun, jonka satoa näyttelyn kuvat ovat. Kilpailuun tulleista kuvista kahdeksasta julkaistaan 2.11.2007 postimerkkiarkki juhlavuoden kunniaksi.

Näyttelyyn liittyy oheistapahtumia, mm. tänään 4.10. ja 2.11. omasta paperi- tai digikuvasta voi tehdä omakuvapostimerkin kello 10-13 ja 14-17. Museoon on tänään vapaa pääsy.

Postimuseo
Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H, Helsinki
Ma-pe 9-18, la-su 11-16 ja pyhäpäivinä 11-16.
4 euroa ja 3 euroa (eläkeläiset ja opiskelijat), alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Sota- ja rintamavetaraaneille ja lotille sekä sotainvalideille ilmainen sisäänpääsy.
Seuraavina päivinä vuonna 2007 ilmainen sisäänpääsy kaikille:
4.10., 2.-4.11. ja 22.11.

HS, HS kerää kuvia Suomen itsenäisiltä vuosikymmeniltä. Helsingin Sanomat aloittaa sunnuntaina kirjoitussarjan Suomen 90 itsenäisen vuoden kunniaksi. Lukijat voivat osallistua juhlintaan lähettämällä kuvia eri vuosikymmeniltä.

 • "Toimitus palkitsee kerran viikossa yhden kuvan 50 eurolla ja T-paidalla. Ensin pyydämme lähettämään kuvia 1920-luvulta. "
 • hs.fi/lukijoidenkuvat
 • HS:n vakioehdot kuvan lähettäjälle (kannattaa miettiä tarkkaan, ovatko ehdot reilut ja onko niihin valmis suostumaan):
  • ...Kuvan/videon lähettäjä vakuuttaa, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin ja oikeus luovuttaa materiaali HS:lle. Lähettäjä luovuttaa HS:lle materiaaliin vapaan ja ajallisesti rajoittamattoman käyttöoikeuden....
  • ...Lähettäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa/videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Helsingin Sanomat voi hyödyntää ja käsitellä materiaalia parhaaksi katsomallaan tavalla (esimerkiksi esittämällä kuvia/videoita www-palvelussa HS.fi ja Helsingin Sanomat -lehdessä).....

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Valokuvatorstai, 62. haaste, Tämän viikon haastesana on "tulevaisuus". Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet. Viikon 61. haasteen "kursiivinen melankolia" otti vastaan 165 kuvaajaa.

Turun Sanomat, Kärsät ja kirsut tulevat lähelle. Possu poiki kokonaisen lasten valokuvanäyttelyn.

 • Hessu-sedän eläintarha -valokuvanäyttely Sinisimpukan luontokeskuksessa Kasnäsissä lokakuun ajan. Heikki Ilaskarin luontovalokuvia on esillä myös Kemiön Villa Landessa.

Talouselämä, Digikuvat muuttuvat kirjoiksi. Ifolor Oy - ex-Ifi - rupeaa tarjoamaan "uutuutena" digikuvista koottua kirjaa.

 • (muista yrityksistä näitä on saanut jo useamman vuoden)

Ilta-Sanomat, Kate Mossin mainos olikin huijaus. Ihan mitä tahansa ei saa tehdä kuvankäsittelyllä, vaikka kyse ei olekaan uutiskuvasta.

Elisa.net, Harvinainen Lennon-kuva löytyi.

HS, Prinsessa Dianan viimeisistä hetkistä uusia kuvia.

Wrotniak.net, The Class of 2007 Olympus E-410 and E-510 SLRs. Ja tätä päivitetty: Olympus E-510 — Quick Notes.

Rsizr.com, intelligent image resizing. Kyse on ns. seamcarving.com (ks. YouTube-video). Myös Liquid Rescale GIMP plugin.

Dpreview.com, New EU rules set to limit video capture. Tämä on ollut esillä monta kertaa jo aiemminkin, nyt se sitten toteutuu.

 • "The new EU rule states that any digital still camera with a resolution higher than 800x600 and the duration of video of 30 minutes of more (at 23 fps or higher) must now be classified as a 'video camera recorder' and hence be taxed at a higher rate"

Digital Photography Schook, Processing RAW Files in Adobe Lightroom.

Gary Voth, The Forgotten Lens. Why You Should Ditch That Zoom for a Classic 50mm "Normal" Lens.

Creativepro.com, Conquer Photoshop Cropping.

Ephotozine.com, Adding a second flash - studio lighting beginners' guide.

Ephotozine.com, Post Processing HDR images.

Dpreview.com, Sigma SD14 firmware v1.05 adds ISO 50.

Makezine.com, Backyard surveillance system.

Strobist, Amp Your Backlight with a Cheapo, Disposable Fog Machine. $29.95, mistäköhän näitä saisi Suomesta?

Dpnow.com, Epson announce new Stylus Photo R1900. A3+ mustesuihku, marraskuussa myyntiin, £399.99, 577 euroa.

Kamera & Blid, 1000 elever lär sig Photoshop. Rekordkursen. Utbildningen i Photoshop på Högskolan i Jönköping är Sveriges största fotokurs någonsin. Nettikurssi.

Fotosidan.se, Lust+Rädsla = Fotografi. Esseetyyppinen kirjoitus.

Digitalcamerainfo.com, Canon EOS-1D Mark III -arvio. Suomen Canon.

Ephotozine.com, Canon Powershot A650 IS -arvio. Suomen Canon, ks. lehdistötiedote.

Steve Sanders, Olympus Stylus 820 -arvio. Suomen Olympus.

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-S650 -arvio. Suomen Sony.

Ephotozine.com, Roxio Easy Media Creator 10 -arvio. Videot + still-kuvat, £59.99, 87 euroa.

c|net, Kodak EasyShare M853 -arvio. Suomen Kodak.

 

03.10.2007 

Tuomo Mannisen (1962) valokuvanäyttely Me/We on esillä Ateenassa,  osana International Month of Photography -tapahtumaa. Photografic Art Space, Mavromichali 55, Exarchia. Näyttely on avoinna ti-la klo 18:00-21:00.

Näyttelyssä on esillä ryhmämuotokuvia, joista Manninen on tullut tunnetuksi.

Manninen on itseoppinut valokuvaaja, joka aloitti uransa lehtikuvaajana vuonna 1982. Varsinainen läpimurto tapahtui Venetsian biennaalin päänäyttelyssä 2001, jossa hän oli mukana kuuden muun suomalaisen valokuvaajan kanssa. Yksityisnäyttelyitä Manninen on pitänyt mm. Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Kiinassa. Viime kesänä hän oli kutsuttuna Arles´n kansainväliseen valokuvafestivaaliin, jossa nähtiin hänen yksityisnäyttelynsä Arles´n Bourse du Travail´ssa.

Manninen on herättänyt henkiin taiteen vanhan tradition, ryhmämuotokuvat, joita hän on kuvannut vuodesta 1995 useissa eri maissa.

Mannisen teoksia on julkaistu kahtena kuvateoksena (”Me/We”, Helsinki, 2000 ja ”Hare Krishnas and Huli-Guli”, Kiel, 2005).

Naomi Toyoda, Uraaniaseiden inhimillinen hinta
7.10.2007 saakka

Japanilaisen valokuvaajan Naomi Toyodan valokuvat Irakista kertovat karua kieltä syöpätapausten ja lasten epämuodostumien kasvavista määristä vuosien 1991 ja 2003 sotien jälkeen.

Näyttelyn järjestää Uraaniaseet kieltoon -verkosto, yhteistyössä ICBUW:n kanssa.

Sanomatalon Käytävägalleria, Helsinki
ma-pe 7-22, la-su 9-22

Adolfo Vera, Viu-viun eteläpuoella
25.10. 2007 saakka

Adolfo Veran näyttely mapuche-intiaaneista avautuu tänään Kulttuurikeskus Caisan galleriassa Helsingissä.


Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Caisa
Galleria
Mikonkatu 17 C, 00100 Helsinki
ma-pe 10-18

Foorumilaisten kuvagallerioita:

 • Ilendil.1g.fi, Nature
 • Jarkkkotorni.kuvat.fi, koirakuvia 30092007 (68 kuvaa). Saksanpaimenkoirien suojelukoe.

Elisa.net / Kulttuuri: Ministeri Wallin jakoi neljä valtionpalkintoa. Valokuvataiteen palkinnon valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä.

Työministeriö, Valokuvaaja, Superkuva-yhtiöt, Siilinjärvi. Haetaan valokuvaajan ammattitutkinnon suorittaneita valokuvaajia mm. Jämsään, Kuopioon, Varkauteen ja Siilinjärvelle.

 • Työaika osapäivätyö, mahdollisuus kokopäivätyöhön
 • Työn kesto yli 12 kuukautta

Kaleva / Kulttuuri: Ilotulituskuvauksesta innostuneet voivat taas suunnata Helsingin Töölönlahdelle, jossa Sirkus Finlandia juhlistaa Helsingin ensi-iltaansa keskiviikkona 3.10. mittavalla ilotulituksella. Noin viisitoista minuuttia kestävä ilotulitus alkaa noin kello 21.30 eli heti ensi-illan jälkeen.

Markkinointi&Mainonta: Ifi vaihtoi nimeä ja pomoa. Ifi-kuvapalvelu vaihtoi nimensä Ifoloriksi. Pohjoismaiden toimitusjohtajaksi nimitettiin KTM Nella Ginman, joka toimi aiemmin American Expressin maajohtajana Suomessa. Osa nimestä on otettu sveitsiläiseltä omistajalta Photocolorilta. Ifolor on toimitusjohtajansa mukaan Euroopan toiseksi suurin alallaan, Suomessa markkinaosuus on 60%.

 • Koko pohjoismaita palveleva tuotantolaitos valmisti viime vuonna 50 miljoonaa digikuvaa ja kehitti miljoonaa filmirullaa suomalaisille. Ginmanin arvion mukaan digikuvien osuus koko tuotannosta on 55%.
 • Suomen Ifolor liikevaihto on 22 miljoonaa euroa, palveluksessa on 90 henkeä. Ruotsissa ja Norjassa Ifolor osuus on 10% markkinoista.

Kajaanilainen safari-isäntä Lassi Rautiainen on kirjoittanut omintakeisen luontokirjan, Villi itä. Kirja on omakustanne ja sisältää tarinoita itärajan kuvaussafarien ja piilokojujen tiimoilta. Kuvitus on digitaalisesti otettua ja viimeisen neljän vuoden ajalta. Mukana on 25 susikuvaa muiden luontokuvien lisäksi. Kirja on monikielinen (suomi, englanti, saksa). Hinta on Suomalaisessa kirjakaupassa 70 euroa, toimitusaika 2-5 työpäivää. ISBN 9789519861241.

 • HS 2.10.2007, D2: "...Kainuun piilokojut ovatkin ainoa paikka Euroopassa, jos mielii saada kuvia villeistä susista... Toisaalta yhdessäkään kirjassa ei ole koskaan julkaistu Euroopassa kuvattuja susia muuten kuin yksittäisinä kuvina... Suomessa ilmestyy vuosittain lukuisia luontokirjoja, mutta Villi itä erottuu joukosta edukseen omintakeisten ratkaisujensa ansiosta"
 • articmedia.fi

Rajala Pro Shop, Rekrytointi.

 • Kiireapu
 • Myymälänhoitaja

(kertaus) Hok-elanto.fi, Maksuttomat Jussi Aallon valokuvaluennot 13.10.

1. luento klo 12–13.45: Kamerasta kuvaan – ensimmäinen vuosisata
2. luento klo 14–15.45: Valokuvauksen kypsyminen taiteeksi – 1900-luku
3. luento klo 16.30–18.15: Moderni valokuva – muualla ja Suomessa

 • Luennot järjestetään Ässäkeskuksessa, Fleminginkatu 34, Helsinki. Luennolle mahtuu 140 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 26.9.2007 ja päättyy keskiviikkona 10.10.2007: www.tsl-helsinki.fi/ilmoittautuminen tai puhelimitse 010 766 0213, ark. 9–15.
 • Jussi Aallon kotisivut

Luova.fi, Timo Kirves, Luova kuvankäsittely. 6. - 7.10.2007, kaksi päivää, 160 euroa, vielä ehtii ilmoittautua. Photoshoppia.

fiMUGin kursseja (Finnish Macintosh User Group):

Digital Outback Photo, PhotoAcute: Super-Resolution Science & Engineering or Fiction. Ohjelma yhdistää älykkäästi useamman kuvan. Hinta 88.21 euroa.

Cheapshooter.com, Nine Easy Ways to Improve Your Portrait Photography (and they don’t cost a dime…).

Friedmanarchives.com, The Complete Guide to Sony's Alpha 100 Digital SLR Camera by Gary Friedman. Imuroitava, 400 sivua, $19.95.

Strobist, Lighting 102: Assignment - Balance.

Photocritic.org, Pan and scan, baby. Skanneria voi käyttää myös tietynlaisten kuvien ottamiseen.

Dpreview.com, Live view from a distance with DSLR Remote Pro v1.5. Breeze Systems, Canoneille, $95.

Photographyblog.com, ACDSee 10 Photo Manager. Kuva-albumi -ohjelma, $49.99.

Dpnow.com, Hamrick Software released its latest version of scanning software. VueScan-ohjelma on imuroitu yli 5 miljoonaa kertaa. Professional version 79.95.

IR, Alien Skin Releases Exposure 2 (lehdistötiedote). The world's best film simulator just got better. $249.

Kamera & Bild, Sakerna jag saknar hos Eos 40D. Testblogg Canon Eos 40D, del 3.

Steve Sanders, PowerShot SD950 IS Digital ELPH -arvio. Euroopassa nimi taitaa olla Canon Digital IXUS 960 IS, ks. Canonin lehdistötiedote.

Megapixel.net, Pentax Optio T30 -arvio. Käytettävyys 9. Kuvanlaatu 8. Ks. Perkko.fi.

 

02.10.2007 

Kolmatta kertaa järjestettävä ART FAIR SUOMI on suomalaisen nykytaiteen teosvälitystilaisuus, jonka järjestävät Valokuvataiteilijoiden Liitto ja Muu ry. Tilaisuus järjestetään kahdessa paikassa Helsingissä 5.-14.10.2007:

 • Valokuvataiteen teosvälitystilaisuus Hanki07 järjestetään tuttuun tapaan Kaapelitehtaalla. Puristamo, Tallberginkatu 1c, Ma - pe 11 - 18, la - su 12 - 16. Nähtävänä valokuvataiteilijoiden uusimpia teoksia ja klassikoita.
 • MUUcafé järjestetään tänä vuonna MUU gallerian tiloissa, Lönnrotinkatu 33. Ma - pe 12 - 17, la - su 12 - 16. Esillä tulee olemaan videoita, piirustuksia, maalauksia ja valokuvateoksia.
 • Edellisten vuosien teosvälitystilaisuuksista:
  • ks. digicamera.netin uutiset 23.9.2006, 2.10.2005, 11.10.2004, 6.10.2003
  • viime vuonna myytylappuja oli vähän yli kolmessakymmenessä työssä. (vertailun vuoksi esim. Hippolyte-galleria myy 80 - 100 työtä vuodessa - tieto vuodelta 2003).

Ursula Böhmer, Muotokuvia eurooppalaisista lehmistä
26.10.2007

Nykyisin Berliinissä asuva Ursula Böhmer (s. 1965 Aachen) alkoi muutama vuosi sitten dokumentoida eurooppalaisia nautakarjarotuja ymmärrettyään lehmän erityisen kulttuurihistoriallisen merkityksen. Esillä on 50 muotokuvaa lehmistä, yhteensä 38 eri rodun edustajaa.

Goethe-Institut
Mannerheimintie 20 A, Helsinki
ma-to 12-18, pe 12-16

Jari Arffman - Vastinparit
Jari Arffman18.11.2007 saakka

Kajaanilaissyntyinen Jari Arffman käsittelee kuvissaan paikallisuuden ja globalisaation välistä vuorovaikutusta mustavalkokuvan keinoin. Kuvissa kajaanilainen kaupunkimaisema vertautuu kuvitteellisiin suurkaupunkeihin.

Näyttelyyn liittyy valokuvauksen työpaja.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Musta Taide -kustantamon ja Kajaanin taidemuseon julkaisema valokuvakirja Jari Arffman: Vastinparit / Counterparts. ks. pdf-tiedosto (56 sivua).

Kajaanin taidemuseo
Linnankatu 14, Kajaani
su-pe 10-17, ke 10-20, la sulj.
2 / 1 euroa, alle 18-v. ilmaiseksi, koululais- ja päiväkotiryhmät ilmaiseksi, ke klo 16-20 vapaa pääsy

Foorumilaisten kuvagallerioita:

Katse.org, Harri Pälviranta, Paha on täällä mutta toisaalla. Pahan luonto, Suomen valokuvataiteen museo 6.1.2008 asti. Näyttelyn arvio.

Katse.org, Jukka Järvinen, Suurimmaksi osaksi tunteita - lievän epäterävästi. Robert Capa, sotakuvaaja, WSOY 2007. Kirjan luonnehdintaa.

Valokuvaaja Michael Freemanin Valokuvaamisen taito on ilmestynyt Docendo Oy:n Design-sarjassa. Freeman on lontoolainen valokuvaaja, jonka erikoisalaa ovat eri kulttuureita esittelevät reportaasi- ja muotokuvat, sekä arkkitehtuurikuvat. Runsaasti kuvitetussa kirjassa keskitytään sommitteluun ja kuvien suunnitteluun tekniikan sijasta.

 • 192 sivua, sidottu, värikuvitus, 48 euroa. ISBN 978-951-0-33348-8.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Kuukauden kuvaaja, Lokakuun kuvaaja Nina Susi. OSTAN&MYYN&ETSIN -palsta avattu.

Satakunnan ammattikorkeakoulu, parhaillaan haettavana (haku päättyy lokakuun lopussa) tammikuussa alkavat ammatilliset erikoistumisopinnot.

Jani Sourander, monenlaista mielenkiintoista luettavaa.

Canonin Cash Backit, kampanja-aika on 1.10.2007–31.12.2007. Tuote on ostettava (kuitti) tänä aikana (ei koske 40D-mallia, ennen kampanjan alkua ostetut 40D-kamerat ovat oikeutettuja hyvitykseen), hakemuslomake on postitettava viimeistään 15.2.2008. Tuote pitää ostaa näistä maista: Andorra, Itävalta, Belgia, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Iso-Britannia, Tšekin tasavalta, Slovakia, Unkari ja Puola. Ks. tarkat tiedot canon-europe.com/2007promotions.

 • EOS 400D -runko € 70
 • EOS 40D -runko € 70 EOS 5D -runko € 200
 • EF 70-200mm f/2.8L IS USM € 200
 • EF 70-200mm f/4L IS USM € 150
 • EF 70-200mm f/2.8L USM € 150
 • EF 24-70mm f/2.8L USM € 140
 • EF 85mm f/1.2L II USM € 100
 • EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM € 100
 • EF 17-40mm f/4L USM € 100
 • EF 70-200mm f/4L USM € 100
 • EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM € 80
 • EF 50mm f/1.2L USM € 70
 • EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM € 60
 • EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM € 60
 • Speedlite 580EX II € 50
 • EF 24-105mm f/4L IS USM € 50
 • EF 100mm f/2.8 Macro USM € 30
 • Macro Ring Lite MR-14EX € 30
 • EF-S 60mm f/2.8 Macro USM € 20
 • EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM € 30

Miika Karhulahti, Perspektiivi. Osa isompaa opetuskokonaisuutta.

Digitoday.fi, Työterveyslaitos tutkii lasertulostinten turvallisuuden. Syventyy pienhiukkasiin, tuloksia on tulossa jo ennen joulua.

Tekniikka & Talous, Tietokone hämääntyy optisista illuusioista. Ohjelmaa koulutettiin 10 000 harmaasävykuvan avulla. Kuvissa oli maahan pudonneita lehtiä ja ohjelman tehtävä oli kertoa kuvan keskimmäisen pikselin oikea väri. Jos arvaus meni väärin, ohjelman piti muuttaa päättelystrategiaansa.

 • Tutkijat näyttivät ohjelmalle myös illuusioita. Kuvaparissa, jossa vaalea objekti on tummalla taustalla ja päin vastoin, ohjelma päätteli vastaavasti objektin olevan vaaleampi tai tummempi kuin se todellisuudessa oli.

Panttihuutokauppa Turussa 4.10.2007. Lähtöhinta on ohjeellinen.

DIGIKAMERA OLYMPUS MJU 1000 3KPL XD 1GB LAUKKU YM. 200 e
- 160 euroa

DIGIKAMERA ADVENT MP71 KORTTI 1GB 50 e
- 46 euroa

DIGIKAMERA ADVENT MP51 OHJEET. KOTELO 40 e
- 56 euroa

DIGIKAMERA PANASONIC DMC-TZ7 LATURI PUUTTUU 90 e
- 80 euroa

2 KAMERAA NIKON F. MINOLTA 7000 120 e
- 80 euroa

45 MATKAILUMERKKIÄ 1 KAMERA FOCA 100 e
- poistettu

KAMERANRUNKO HASSELBLAD 500C 340 e
OBJEKTIIVI ZEISS 80/2.8
- poistettu

KAMERA NIKON F-801 AF NIKKOR 50/1.4 120 e
KAMERA YASHICA FX-D 28/2.8
- poistettu

DIGIKAMERA LEICA DIGILUX 2 540 e
OBJEKTIIVI VARIO-SUMMICRON 1:2.0-2.4/7-22.5
- ei tarjousta

DIGIKAMERA CANON EOS 5D 1400 e
OBJEKTIIVI SIGMA 12-24MM 1/4.5-5.6 DG HSM
LATURI
- poistettu

Digital Photography School, 10 Questions to Ask When Taking a Digital Photo.

Steve Sanders, Tech Corner, Posting Photos on the Web.

Earthboundlight.com, Vibrance! (Photo Tip of the Week). Saturaatiota valikoidusti.

The Online Photographer, A Tangled Web. Edelleen tapaus Australian Virgin Mobile vs. Englannin Alison Chang.

Diyphotography.net, Studio Lighting - Homemade Gridspot.

Dpreview.com, Pentax-DA 18-250mm F3.5-6.3. 14-kertainen superzoom. Painoa 455 gr. Lokakuussa myyntiin, $499.95.

Dpreview.com, uusia malleja. Ks. myös IR.

 • Pentax Optio V10, 8 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö, 19mm ohut, marraskuussa myyntiin, $250
 • Pentax Optio A40, 12 megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kuvanvakaaja, lokakuussa myyntiin, $300

Kamera & Bild, Tapetsera med dina egna bilder.

Rob Galbraith, DxO announces DxO Optics Pro v5.

Photo.net, Canon EOS 40D -arvio. Suomen Canon.

E-fotografija.si, Nikon D3 and Nikon D300 first impressions.

Photographyblog.com, Canon Digital IXUS 960 IS -arvio. Canonin lehdistötiedote.

c|net, Olympus Tough Lite 790SW -arvio. Suomen Olympus.

 

01.10.2007 

Viikon 40 kuva: Syyskukka.

Foorumilaisten kuvagallerioita:

/dev/nikc/blog: Valokuvaamisesta ja sen kieltämisestä 8.5.2007

(Uusinta) Viestintätieteiden yliopistoverkosto, Kuvanlukutaito-oppimateriaali.

Kuinka kummia ajatuksia blogini luokaan -blogi, Arvostelu: Akvis Coloriage. Trial-versio kymmenen päivää, stand-alone/plug-in, 75 euroa.

Aukea.net.

Ilta-Sanomat, Suomalaisnaisen salakuvat Burmasta. Häämatka katkesi väkivaltaisuuksiin. Muistikortit pakattiin ilmastointiteipillä suljettuun purukumipaperiin, joka laitettiin meikkivoidepurkkiin.

Kaleva, Vaalalaisharrastajan kamera tallensi tulipallon välähdyksen.

Kaleva, Silmä säätää väritasapainon.

Strobist, Ringlight in a Pinch.

Jeffrey Friedl’s Blog, My Visit with a Nikon D3.

The Online Photographer, MTF Representation. Käppyrän saloja.

Avivadirectory.com, Turning Yourself into a Werewolf with Photoshop. Yksityiskohtaiset ohjeet vaihe vaiheelta.

Luminous Landscape, Peter E. Randall, The Making of Ghana, An African Portrait Revisited. Valokuvakirjan syntyhistoria. Listahinta $40, jakelija ottaa 60%, $16 jää kirjan kuluihin.

Dpnow.com, DxO Labs announces New DxO Optics Pro v5 Software. Lisää pölynpoistoa, uusia kameroita + objektiiveja, myyntiin lokakuun lopulla, 4.5 -version elokuun 1. päivän jälkeen ostaneille ilmainen päivitys. Standard £99, Elite £199. Dxo.com.

Dcviews.com, Varioptic liquid lens in first 2 Megapixel USB camera unit.

Steve Sanders, Fujifilm FinePix S5 Pro -arvio. Suomen Fuji.

Popular Photography, Pentax K100D Super -arvio. Ks. Perkko.fi.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset