Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Lokakuu 2005

31.10.2005 

Viikon 44 kuva: Suihkuverho.

Päivitin eilen foorumisoftan. Armi tekee vielä tänään tarvittavat muutokset template-sivuihin. Foorumi pitäisi olla taas käytössä myöhään maanantai-iltana tai tiistaiaamuna.

Vinkit-osioon sain viimeinkin päivitettyä kohdan Suomalaisten lehtien artikkelit. Sinne on koottu luettelo diginewseissä esiintyneiden alan lehtien mielenkiintoisista artikkeleista, suorat linkit asianmukaisiin kohtiin diginewseissä.

HS, Kajaanilainen Lassi Rautiainen voittoisa Saksan luontokuvakisassa. Lassi Rautiainen voitti peräti kaksi sarjaa Saksan eläinkuvaajien yhdistyksen järjestämässä Euroopan paras luontokuvaaja -kilpailussa. Lintusarjassa Markus Varesvuo sijoittui toiseksi. Maisemakuvissa Henrik Lund sai kunniamaininnan. Palkintoja jaettiin yli 10.000 euron arvosta.

Maitolaituri.tv täyttää tänään yhden vuoden, syntymäpäivätarjouksia on viikon jokaiselle päivälle (niin kauan kuin tavaraa riittää). Marraskuun aikana toimitettujen tilausten mukana tulee lahjana Pikseli-lehden numero 9/2005. Joka arkiaamu kello kahdeksan julkistetaan uudet päivän tarjoukset tarjoussivulla (vain tämän viikon).

 • tarjoukset ovat sitten ihan kunnon tarjouksia, esim. Lowepron Orion Trekker -repun hinta on 30 euroa (esillä siis vasta aamulla klo 8 jälkeen)

Rob Galbraith, Bringing Aperture into focus. Pitkä ja perusteellinen artikkeli Apple Aperture-ohjelmasta, jota voisi lähinnä luonnehtia raw-konvertteriksi (vaikka se tekee muutakin). Tulossa marraskuun aikana. Ohjelman käyttöliittymä on erinomainen.

Photo.net, Canon EF 70-300/4-5.6 IS USM -arvio. Se uusin. Ks. myös bobatkins.com.

Steve Sanders, Canon EOS-1D Mark II N -arvio. Suomen Canon.

Earthboundlight.com, New Window XP Color Control Panel from Microsoft.

Creationview.com, Some thoughts on RawShooter Premium. Ei pelkkää hymistelyä. Monet ovat pitäneet uudesta maksullisesta Premium-versiosta. Huomenna hinta nousee $40, ks. Pixmantec. EU:n sisällä hinta on 64.64 euroa (Tanskan 25% ALV mukana).

Luminous Landscape, China - In The Bag. Mitä Reichmannilla oli mukana kahden viikon Kiinan matkalla?

Digital Outback Photo, Selective Saturation Improvement.

Digitalkamera.de, Picasa.

 

30.10.2005 

Tekniikan Maailma 19/2005.

 • Canon EOS 5D, Kahdella tapaa kiinnostava, kolme sivua, 3.600 euroa. Noin 4.000 euroa maksava täyskennoinen 5D on harrastajalle kallis, mutta 1Ds-sarjaan tottuneelle ammattikuvaajalle edullinen. 5D:n kuvakoko on 12.8 megapikseliä, siinä ei ole ollenkaan pikkusalamaa, lcd-näyttö on 2.5 tuumaa ja kortteina käytetään edelleen cf-kortteja. 5D on vain hiukan isompi kuin 20D. Teoreettisesti 5D saa enemmän irti objektiivista kuin 20D, joka pienen kennon takia joutuu puristamaan pienemmältä alalta objektiivista terävyyttä. Etsinkuva 5D:ssä on kuin vanhassa filmikamerassa (siis hyvä). 20D:n 50 mm vastaa 5D:n 80 mm:n polttoväliä, 5D:llä saavutetaan pienempi terävyysalue. Pienemmällä terävyysalueella saadaan esim. muotokuvauksessa kohde esiin taustasta ja kuvasta tulee enemmän kolmiulotteinen. Sarjakuvausvauhti on vain kolme kuvaa sekunnissa, raw-muodossa voi ottaa sarjana 17 kuvaa. Nikon D2X:n 12 megapikselin kameran sarjakuvausvauhti on viisi kuvaa sekunnissa, pienennetyllä kuvakoolla kahdeksan kuvaa sekunnissa.

  Testikuvissa käytettiin objektiivina Canonin 24 - 105 mm f/4 IS:a, kuvat otettiin 20D:llä, 5D:llä ja 1Ds MK II:lla. Terävyydessä ei tällä objektiivilla tullut eroja näkyviin, sillä jo 20D otti objektiivista irti sen, mitä siitä oli otettavissa. 5D:n kohina on hyvin pientä, jopa ISO 3200 -kuvat ovat vielä käyttökelpoisia.
 • Zigview, Digitaalinen etsin järjestelmäkameraan, 180 euroa, pikakoe. Järjestelmäkameran etsimen ja sulkimen rakenteen takia nestekidenäyttöön saadaan kuva vasta kuvan ottamisen jälkeen. Zigview on silmäetsimen paikalle asennettava yhden megapikselin kamera, jossa on 360 astetta kääntyvä näyttö. Ruudun päivitys on hidasta, kuva on pikselöitynyt ja tarkkuus on vain 176 x 220 pikseliä. Ulkoiselle näytölle ei ole liitäntää. Zigview soveltuu lähinnä rajauksen tarkistamiseen silloin kun ainoa vaihtoehto olisi sokkokuvaus. Yhteensopivuus: filmille kuvaavat ja digitaaliset järjestelmäkamerat, Canon ja Nikon, lisäsovittimella Konica-Minolta, Fuji ja Pentax. Zigview-etsintä tuo maahan Fotohovi Oy, digitarvike.fi.

Tietokone.fi, Lexmark P450, Kymppikuvat paperille ja cd-levylle. Kymppikuvatulostin, jossa mukana kirjoittava cd-asema. Myös 2.4 tuuman lcd-värinäyttö. Myyntiin marraskuun alussa, hinta on 200 euroa.

The-digital-picture.com, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM -arvio. Kaikin puolin aivan erinomainen objektiivi. Ns. flare-ongelmaakin on liioiteltu, kirkas valonlähde pitää olla aivan kulmassa ja polttoväli 24 mm, 35 mm:n kohdalla ilmiötä ei enää ole. Suomen hinta on vähän yli 1.000 euroa (ei taida nyt olla saatavana).

Dpreview.com, Canon to repair some 24-105 mm F4L lenses. USA:n Canonilta on tullut tiedote, jonka mukaan sarjanumeroa (UT-alkuinen) 1.000 pienemmissä objektiiveissa oli virhe, jonka takia isolla aukolla ja laajakulmalla otettuihin kuviin on tullut liikaa flarea (linssiheijastus). Ilmaiset korjaukset alkavat 14. marraskuuta. Ks. myös Rob Galbraith. Ongelma koskee kaikkia objektiiveja (myyjiäkin on pyydetty palauttamaan 24-105:t Canonille tarkistusta varten).

 • Jari A. lähetti Canon 24-105 mm F4 L IS -objektiivilla otetun kuvan, jossa näkyy flarea. 24 mm, 1/100 s, F8.0, runkona Canon 20D. Kuvia on ehditty ottaa kaikkiaan parisen sataa, tämä oli ainoa ruutu, johon oli eksynyt flarea. Ks. ongelmakuva.

IR, Olympus Stylus 800 -arvio. Olympus mju 800 Digital Euroopassa. Suomen Olympus.

Photographyblog.com, Olympus Mju Digital 600 -arvio. Kuusi megapikseliä, roiskevesitiivis, kolminkertainen zoom, 35 - 105 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ei etsintä, sisäistä muistia on 8 MB, xD-kortit. 3.5*/5*. Pieneen kokoon puristettu kenno aiheuttaa kohinaa. Hyvä valinta, jos tyytyy ISO 100 -arvoon. Suomen Olympus.

Designtechnica.com, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen Panasonic.

LetsGoDigital, Nikon Coolpix S4 -ensiarvio. Suomen Nikon.

C|net, Konica Minolta Dimage Z6 -arvio. Kuusi megapikseliä, 12-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Arvosanaksi 6.7/10. Suomen Konica Minoltan lehdistötiedote.

Steve Sanders, Canon Pixma iP5200 -printterin arvio. Suomen Canon.

Rob Galbraith, Microsoft releases Color Control Panel applet. Ilmainen appletti Control Paneliin profiilien hallintaan. Profiilin vaihdon jälkeen ei tarvitse konetta käynnistää uudelleen (LUT otetaan automaattisesti käyttöön).

Rob Galbraith, RAW Image Thumbnailer and Viewer 1.1 coming in early November. Tuki Canonin 1D Mark II N:lle ja 5D:lle sekä Nikonin D2Hs:lle, D70s:lle ja D50:lle.

Dpmac.com, vähän lisää tulevasta Nikon D200 -järjestelmädigistä. Ks. myös bobatkins.com.

Digitalkamera.de, Falsches Spiel? Viime aikoina on tapahtunut useamman kerran, että tietoja uusista kameramalleista on "vahingossa" vuotanut etukäteen nettiin. Tällainen markkinointitapa (jos siitä on kyse) ei liene lopulta kovin järkevää. Väärät ja oikeat tiedot hämärtyvät, tiedonvälitys kärsii.

 

29.10.2005 

Foorumin päivitys tuli eteen. Katsotaan maanantaina, miten päivitys on edennyt. Ainakin siihen asti foorumi on suljettu.

(email) Ensi viikonlopun DigiExposta (pe - su): Intersport-liikkeet ovat jakaneet asiakkailleen lippuja ilmaiseksi (BoardExpo ja SkiExpo samanaikaisesti myös Messukeskuksessa, samalla lipulla kaikkiin). Jollei ilmaisia lippuja enää ole, niin Intersportista saa alennuslipukkeen, jolla pääsee sisään viidellä eurolla (12 euroa normaali lipun hinta).

Nikon D200:n julkistus lähestyy, viimeisimmän "vuodon" tiedot, photoshoot.in/d200.htm. 10.2 megan CCD, 5 fps, $1.699.

Jan Kaila, Elis Sinistön muistonäyttely
6.11.2005 asti

Kuvataideakatemian galleriassa on esillä Jan Kailan kokoama Elis Sinistön muistonäyttely.

Viime vuonna 92-vuotiaana kuollut Elis Sinistö oli originelli elämäntapataiteilija, joka eli erakkona metsävaltakunnassan. Vasta viimeisenä elinvuotenaan hän muutti mielikuvituksellisesta ja hökkelimäisestä valtakunnastaan tavanomaiseen asuntoon. Kaila kuvasi tämän kirkkonummelaisen eksentrikon elämää parinkymmenen vuoden ajan - aluksi dokumentaarisesti ja myöhemmin yhä lavastetummin ja käsitteellisemmin. Yhteistyö jatkui Sinistön kuolemaan asti.

Kuvataideakatemian galleria
Kasarmikatu 44, Helsinki
klo 11-17

Pertti Kekarainen, TILA

Vielä viikonloppuna ehtii katsomaan Galerie Anhavaan Pertti Kekaraisen TILA-näyttelyn. Esillä on kaksitoista suurikokoista tilatutkielmaa. Kuvat herättävät kysymyksiä tilojen monitulkintaisuudesta ja tavastamme hahmottaa tilaa ja maailmaa.

(Kekaraisen töitä voi nähdä myös Helsingin Taidehallissa Helsinki Photography Festival 2005 to be continued... / jatkuu... -tapahtumassa. Tapahtumasta enemmän Digicamera.netin Näyttelyt.sivulla.)

Galerie Anhava
Mannerheiminaukio 3, Helsinki (Sanomatalo)
ti-pe 11-17, la-su 12-16

Kari Paajanen, Maailmassa olemisesta - Ihme ja kumma
13.11.2005 asti

Paajanen on kuvannut pientä Aulis-poikaansa ja kotinsa arkea Vuosaaren taiteilijatalossa.

Kuvat on otettu parin viime vuoden aikana. Kamerana on ollut vanha Hasselblad. Tulostus on tehty uusimmalla pigmenttimustetekniikalla 100% lumppupaperille.

Lasipalatsin näyttelytila
Mannerheimintie 22-24, Helsinki
ti–pe 12–18, la–su 12–18

 

 

28.10.2005 

(muistutus) Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin lokakuun kilpailun aihe on "taas syksy saa". Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantaina 4. päivä marraskuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin.

 • "Vanhempi polvi muistaa jatkonkin tuohon runonpätkään, eivätkä arvioijat paheksune senkään aspektin huomioimista. Peruslähtökohta on kuitenkin syksy säineen; nyt arvostetaan kuvaa, joka viestii syksyn vääjäämättömästä etenemisestä kohti talvea - on se sitten säätä tai sielunmaisemaa." (S.M.)

Aikaisemmat kilpailut:

(uusinta) Kuningaskuluttaja 21.4.2005, Käyttöohjeet vain CD-ROM -levykkeellä. Kuluttajavirastolla ei ole virallista kantaa siihen, pitääkö ohjeiden olla paperilla.

Digiexpo.fi, Digitaalisen viihde- ja kulutuselektroniikan suurtapahtuma 4.-6.11.2005 Helsingin Messukeskuksessa Halleissa 4 ja 5. Samassa yhteydessä järjestetään Skiexpo ja Boardexpo.

Pe 4.11. klo 14 - 19, La 5.11. klo 10 - 19, Su 6.11. klo 10 - 17. Sisäänpääsy 12 euroa (en ole nähnyt lippuja jaettavan ilmaiseksi). Näytteilleasettajista otos: Apple, Canon, Digikuva-lehti, Docendo, Epson, Foka/Color-Kolmio, Fuji, HP, Kamera-lehti, Kodak, Konica Minolta, Nikon, Olympus, Rajala, Perkko, Pikseli-lehti, Samsung, Sony.

Tietokone.fi, äänestä Vuoden tuote 2005, vastanneiden kesken arvotaan Canon Digital Ixus 55, vastausaika päättyy tiistaina 8. marraskuuta.

Helsingin Huutokauppakamari, huutokaupat. Hakusanaksi kannattaa laittaa vaikka kamera.

 • Helsingin Poliisin löytötavara, perjantai 28.10.2005, alkaen klo 10
 • panttihuutokauppa, 2.11.2005, alkaen klo 17

(Foorumilta) Muropaketissa on keskusteltu Akiba-nimisestä pääkaupunkiseudulla vaikuttavasta liikkeestä. Posteihin ei vastata, puhelimeen ei vastata...

Helsingin Sanomat, Heta Kuchkasta vuoden nuori taiteilija. Tampereen taidemuseo julkisti eilen valinnan, 20.000 euron stidendi ja näyttely sekä Tampereen taidemuseossa että Helsingin kaupungin taidemuseossa.

Digitalkamerainfo.com, Nikon Coolpix 7900 -arvio. Viime helmikuussa julkistettu, tullut myyntiin huhtikuussa. Seitsemän megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia on 13.5 MB. Suomen keskihinta on 490 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Canon PowerShot SD550 Digital ELPH -arvio. Euroopassa mallin nimi on Canon Digital Ixus 750. Suomen keskihinta on 464 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, When Failure is Not an Option. Miten Reichmann toimii matkalla.

Money.cnn.com, Canon 'shutters' at 9% profit drop. Canon nosti tämän vuoden digikameramyyntiennustettaan 16.8 mljoonasta kappaleesta 16.9 miljoonaan kappaleeseen.

Pixmantecin RawShooter premium 2006 maksaa $59 vain lokakuun loppuun, marraskuun alusta hinta nousee $109:iin. EU:sta ostaville hinta on 64.64 euroa (sis. 25% ALV, Pixmantec on tanskalainen firma ja perii Tanskan ALV:n).

Fredmiranda.com, reviews, Canon Deluxe Backpack 200 EG.
B&H Photo-Videossa
(USA) hinta on $49.95. Mistäköhän näitä saisi Euroopasta ostettua?

Peter iNovan Canon 20D ebook on valmistunut, toimitukset alkavat marraskuun 7. päivänä.

Photo.net, Canon SD430 Wireless. Euroopassa Canon Digital Ixus Wireless.

Pcmag.com, Kodak EasyShare V530 -arvio. Suomen keskihinta 298 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerareview.com, HP Photosmart R817 -arvio. Suomen keskihinta on 320 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalkamera.de, "Strahlenalarm" beim Canon EF 24-105 mm 1:4 L IS USM. Saksan Canonin mukaan myynti jatkuu edelleen normaalisti, muutaman päivän sisällä Canonilta on tulossa ongelmasta lehdistötiedote. Saksassa tätä objektiivia on myyty kolmisensataa kappaletta.

Digitalkamera.de, PowerGrips von Hoodman für Nikon D70/D70s.

 

27.10.2005 

Olli Rinne on päivittänyt DigiFAQ:n tiedot netistä löytyvistä suomenkielisistä pdf-manuaaleista, ks. Mistä saan kameraani ohjekirjan?

 • Casiolta + Konica Minoltalta löytyy aika hyvin suomeksi pdf-manuaaleja, Samsungilta ja HP:lta sitten vähemmän

(Foorumilta) Keijo Karvonen, Virtuaalivisiitti. MacroMedian Shockwave on oltava asennettuna, muuten ei näe näitä ruudun täyttäviä 360 asteen pallopanoraamoja. Kohteena on Korkeasaari.

Digitoday.fi, Canon kehittää polttokennoja tulostimiin ja kameroihin.

(Vielä) Mikael Rantalainen, mr-photography.com.

Radiodokumentteja, YLE Radio 1 tänään klo 9.50 (uusinta sunnuntaina 30.10.2005 klo 17.50), Neljä kuvaa -sarjan viimeinen osa Ilo. Haastateltavat kertovat omin sanoin, mitä tunteita heidän valitsemansa kuva herättää. Kuvat löytyvät netistä. Ohjelman tekijä on vastavalo.fi:n Mikko Paartola. Vastavalossakin on nyt oma bloginsa.

The Mammoth Camera of George R. Lawrence. Maailman isoin kamera, painoa 600 kg, viisitoista miestä tarvittiin nostamaan laitetta.

UK Nikonin sivuilta löytyi kuvia tulevasta Nikon D200 -mallista, kuvat katosivat nopeasti. Ks. Infodigitalcamera.com, davidsonimagery.com (speksit eivät olleet nyt UK Nikonin sivuilta), Nikon D200 Pictures.

IR, Fujifilm FinePix A345 -arvio. Peruskamera, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 - 105 mm, optinen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 166 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Pixmantec "RawShooter premium 2006". Betaversio. Ei enää ilmainen, hinta on $59. Kalliimmat raw-konvertterit joutuvat tarkistamaan hinnoitteluaan.

Canon Digital Learning Center. Shooter's Insight: EOS 5D. imagePROGRAF W6400/W8400. The World of Canon CMOS Sensors.

(Foorumilta) Virtualtraveller.org, EOS 5D and 24-105 f4L IS USM v EOS 20D and 17-85 f4-5.6 IS USM.

Steve Sanders, Easyshare Photo Printer 500. Kymppikuvatulostin, hinta on runsaat $200, halvimmillaan kuvan hinnaksi tulee $0.29 (160 kuvan pakkaus).

C|net, Canon PowerShot S80 arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 553 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Sony Cyber Shot DSC-N1 -arvio. Kaksi noteerausta MBnetin Hintaseurannassa, vähän alle 500 euroa.

Pcmag.com, Sony Cyber-shot DSC-S60 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 205 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Sony Cyber-shot DSC-W7 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 354 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Giottos Rocket Air -arvio. Kumipumppu.

Digitalkamera.de, Olympus E-500.

Creativepro.com, Stripping Raw Naked (Applen Aperture). Marraskuussa myyntiin, $499.

Canonilta uudet firmwaret, Canon 20D ja Canon 350D.

 

26.10.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki).

 • Konica Minolta Dynax 5D FI Kit (18-70 mm), 767 euroa
 • Konica Minolta Dynax 5D FI SuperKit (18-70 mm + 70-210 mm), 887 euroa
 • Konica Minolta Dynax 7D -runko, 927 euroa
 • virallisia FI-versioita, kahden vuoden takuu

(Kertausta) Uusien digikameramallien suomenkielisiä pdf-manuaaleja ei löydy netistä. Jos haluaa kameran oston jälkeen hankkia suomenkielisen ohjekirjan, joutuu ostamaan maahantuojalta paperimanuaalin. Sen hinta on 50 eurosta aina 120 euroon (merkistä riippuen). Ymmärrettävistä syistä suomalaiset fotokauppiaat haluavat hillitä ulkomailta ostamista. Osa suomalaisista kauppiaista myy digejä vähän halvemmalla kuin toiset kauppiaat, mutta ilman suomenkielistä manuaalia. Kannattaa kysyä halvimman tarjouksen tekevältä, tuleeko mukana kunnollista suomenkielistä ohjekirjaa. Jos kauppias on itse ostanut kameran suoraan Saksasta (tai muualta), mukana ei välttämättä tule edes englanninkielistä manuaalia.

 • Halvemman hinnan haittapuolena on siis usein suomenkielisen manuaalin puuttuminen. Jos tuon suomenkielisen manuaalin kuitenkin myöhemmin haluaa, se pitää ostaa maahantuojalta, netistä ei löydy uusimpien kameramallien suomenkielisiä pdf-manuaaleja.

Eilinen Helsingin Sanomat 25.10.2005, C 3, Taimen nousee matalaan Mätäpuroon. Mätäpuro virtaa Pirkkolan ulkoilualueelta Etelä-Haagan ja Pikku Huopalahden kautta. Viisi vuotta sitten Mätäpuroon istutettiin tuhansia parin sentin mittaisia poikasia, ne ovat nyt kasvaneet keskimäärin puolen kilon painoisiksi. Viime kesänä kolmivuotias poika sai purosta kaksikiloisen taimenen. Henrik Kettunen (ex-iktyonomi, kettunen.1g.fi) otti kuvan kutukuopassa olevista emotaimenkoiraasta (tumma edessä) ja naaraasta (takana, vaaleampi). Ks. kuva.

Eilinen Helsingin Sanomat 25.10.2005, D 1, Tasokkaita lintukuvia kännykän kameralla. Tommi Laurinsalo (phonescoping.com) kertoo harrastuksestaan, johon tarvitaan kaukoputki, kännykkäkamera ja pätkä letkua. Otetun kuvan voi lähettää viidessä sekunnissa vaikka sähköpostiin. Kaukoputken okulaarin kännykkään yhdistäviä sovittimia ei taida olla kaupan. Laurinsalo on liimannut auton jäähdyttimen letkunpalasta pikaliimalla sovittimen kiinni kännykän vaihtokuoreen. Laurinsalo etsiskelee sopivaa tilaa näyttelylle, vielä ei ole tärpännyt. Kuvat ovat 34 x 50 cm.

Prosessori.fi, CMOS-kuvapiirit ohittivat CCD-kennot.

(Edelleen) Tapanipikkarainen.com.

Sakari Hannula, 322 kuvaa Helsingistä.

Antti Ahosen vasta-avautuneessa Laiteblogissa on jo mielenkiintoisia aiheita.

Virtuaaliyliopisto.jyu.fi, Kuvankäsittely. Ihan perusasioita Photoshop 7 -ohjelmasta, Word- ja PowerPoint-muodossa.

Huuto.netissä kauppaamani Canon 70-200 f/4L meni hintaan 540 euroa, Tamron SP AF28-75 f/2.8 XR Di 260 euroa. Molemmista lupasin alvilliset kuitit firman nimiin, molemmat olivat käytettyjä. Canonin objektiivin saatavuus on ollut viime kuukausina hyvin heikko.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD430 Wireless. Euroopassa Canon Digital Ixus Wireless. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 - 105 mm, kahden tuuman lcd-näyttö. Langaton kuvansiirto pc:lle, mukana adapteri, jolla langaton printtaus tulostimella (vielä ei kuitenkaan ole mahdollista siirtää kuvaa langattomasti esim. ulkomailta tällä systeemillä). Pc:ltäkin voi ohjata kameraa langattomasti. Tammikuussa myyntiinUSA:n hinta on $499.99, Euroopan hinta n. 500 euroa. Ephotozine.com, bobatkins.com.

DCRP, Canon PowerShot A620 -arvio. A95:n seuraaja. Seitsemän megapikseliä, nelinkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö, sd-kortit. A620 ei ole luottokorttikamera vaan keskiluokkaa. Ominaisuudet ovat kärkipäätä. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 370 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Olympus SP-350 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 - 114 mm, optinen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ulkoinen salamakenkä, xD-kortit. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 8. Ks. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 399 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Canon PowerShot SD450 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 55. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 377 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Nikon Coolpix S2 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 381 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Olympus FE-100 -arvio. Neljän megapikselin perusmalli. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 144 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Olympus FE-110 -arvio. Viiden megapikselin perusmalli. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 180 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

(email) Sportshooter.com, Student Porftolio. Arvioita kuvista, Student Portfolio of the Year -kilpailun voittaja saa omakseen Nikon D2X:n. Kuukauden kuvaajaksi valitun kuvista arvioijien kommentit.

Bobatkins.com, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM -arvioon pieni päivitys.

Reuters, Canon to develop fuel cells for printers, cameras.

Sonyn uusissa HS-sarjan paneelinäytöissa on tuki sRGB-väriavaruudelle.

 

25.10.2005 

Fimekolla jatkuvat vielä tarjoukset Fotokaapelinkin jälkeen, 24.10. - 28.10.2005 (tai niin kauan kuin tavaraa riittää). Hinnat voimassa vain weppikaupan kautta tehdyille tilauksille.

 • Colorvision Spyder 2 EUR 200 (monitorin kalibrointiin)
 • VisibleDust 1,6x EUR 99 (kennon puhdistukseen)
 • QP ColorKit Softa + 5 targettia EUR 49

Www.foto-fr.com myy esim. Konica Minolta Dynax 5D -järjestelmädigiä (AF DT 18-70 mm f/3.5-5.6(D)) hintaan 795 euroa. Dimage A200 maksaa 595 euroa. Dimage X1 369 euroa. Kaikissa on mukana suomenkielinen manuaali. (Jos joku ihmettelee, että mitä se fr nimessä tarkoittaa, niin tässä vastaus: fr = filmirulla).

Tuomo Väinämö eli ttv on päivittänyt photo portfoliotaan, Portfolio 2.0.

Jälleen kerran, Euroopan Kuluttajakeskus, Takuu.
..."Kilpailusäännökset edellyttävät, että valmistajan yhdessä maassa myöntämän tehdastakuun on pääsääntöisesti oltava samoin edellytyksin voimassa myös muissa EU-maissa. Tavara pitäisi saada siis takuukorjattua Suomessa, jos sillä on valmistajan tehdastakuu ja maahantuoja Suomessa."...

Petri Leppänen, Kameraopas aloitteleville kuvaajille (Linkkejä ja jorinoita). Paljon merkintöjä laidasta laitaan, erityisesti filmikuvaajille ja pimiössä kuvansa kehittäville, digisteillekin riittää luettavaa. Blogilista.fi:n kautta voi seurata tämän(kin) blogin päivittymistä.

Tietokone.fi, Ilmainen virtuaalinen valokuva-albumi nettiin. Selostetaan Kuvat Kavereille -sivuston taustoja.

Wrotniak.net, Olympus E-500, a Technical Review. Printanttuna sivuja tulisi melkein kolmekymmentä.

Photographyblog.com, Sony Cyber-shot DSC-P200 -arvio. 4*/5*. Suomen keskihinta on 347 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Casio Exilim Card EX-S600. S500:n seuraaja, kuusi megapikseliä, luottokorttikokoa, kolme eri väriä (Japanissa vielä neljäs väri), 2.2 tuuman lcd-näyttö. Kolminkertainen zoom, 38 - 114 mm. Uutta on elektroninen kuvanvakain liikkuvaa kuvaa tallennettaessa. Myyntiin ensi vuoden alussa Euroopassa, Japanissa marraskuun 18. päivä. Ks. IR.

Nikonlinks.com tarjoaa melkein joka päivä tuoreita linkkejä Nikon-aiheisille sivuille, ks. vasemmasta yläkulmasta New Links. Digitaldingus.com.

The-digital-picture.com, Canon EOS 5D / 1Ds Mark II Comparison Crops.

Dpreview.com, Nikon PictureProject v1.6.1. Päivitys, vaatii alleen v.1.6.0 -version.

Bytesector.com, HP Photosmart 475 -arvio. Pikkutulostin. Suomen keskihinta on 237 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dagens Nyheter, Supermodell bakom kameran. Suomessakin on malleja, jotka ovat siirtyneet menestyksekkäästi kameran toiselle puolelle.

 

24.10.2005 

Viikon 43 kuva: Häikäisee.

Vähän lisää eilen päättyneestä Fotokaapeli 2005:sta.

 • Fimekon osastolta ostin Eclipse-puhdistusnestettä sekä Sensor Swap -paketin (12 kpl pieniä muovilusikoita, joiden ympärille on valmiiksi kääritty nukkaamaton kankaan pala). Näihin joutuu turvautumaan, jos Petteri Sulosen ohjeet eivät riitä. Kovasti olisi tehnyt mieli ostaa messutarjouksena myynnissä ollut Colorvisionin Spyder2PRO -kalibrointilaite (bonuksena vielä mahdollisuus dataprojektorin kalibrointiin). Jäi kuitenkin (vielä?) ostamatta.
 • Olympus E-500 -järjestelmädigistä tulee myyntiin kitti, jossa on mukana 14-45 ja 40-150 objektiivit, listahinta tälle paketille tulee olemaan 899 euroa
 • PrePress Centerin Miika Lammela esitteli runsaan puolen tunnin ajan ruudun kalibrointia ja profilointia, välineenä oli Monaco Optix XR Pro. Littunäyttöäkin kannattaa ennen kalibrointia pitää päällä ainakin tunnin, näytön pinnan pitää olla puhdas. Kalibrointi tarkoittaa näytön säätimien (brightness, contrast jne) avulla arvojen paikalleen asettamista, profiilin avulla sitten esim. Photoshopissa värit hienosäädetään tarkasti kohdalleen. Paneelinäyttökin kannattaa kalibroida esim. kolmen kuukauden välein, yksilökohtaisia eroja on paljon. Macissakin kannattaa valita halutuksi gammaksi 2.2. Target White Luminance voi olla lituilla 140 - 150 cd/m2 (kuvaputkinäytöillä ei saavuteta paljoa enempää kuin 90 cd). Target Black Luminance voi olla esim. 0.5, 0.6 on jo vähän harmaaseen päin. 6500 K on optimoitu värilämpötila näytöille, painotöissä kannattaa käyttää 5000 K. Kuvankäsittelyä pitäisi tehdä melko hämärässä tilassa, verhot kiinni, 32 - 45 luksia. Brightness eli kirkkaussäätö vaikuttaa mustaan, Contrast valkoiseen. Värilämpötila eli Color Balance muutetaan erikseen punaista/vihreää/sinistä, kannettavissa tätä säätöä ei usein ole. Gain tarkoittaa värilämpötilan mittaamista valkeasta, Bias mustasta (Sonyn näytöissä on usein myös Bias). Ketjun myöhemmät säädöt vaikuttavat aiempiin säätöihin, siksi säätökierros on hyvä tehdä uudestaan. Pc:ssä pitää ennen mittausta poistaa Adoben Gamma alkulatauksesta. Monacon kalibraattorilla voi tarkistaa, miten paljon uusi mittaus eroaa aiemmista mittauksista. Kolmen DeltaE:n poikkeama ei ole vielä paljon (paitsi jos kyse on harmaasta). PrePressin sivuilta voi ladata testikuvan, jossa eri harmaasävypalkkeja. Photoshopin Color Settingissä Monitor Profile kohdassa pitäisi olla tehty profiili, varsinaisena aktiviisena Working Spacena käytetään yleisesti AdobeRGB:tä (jolla on laajempi väriavaruus). Monaco Optixin lisenssi on Site Licence eli saman yrityksen sisällä saa kaikki näytöt kalibroida. PrePress Center itse käyttää tätä kalibrointilaitetta asiakkaille tehtäviin kalibrointeihin. ICC-värinhallinta.
 • Sony DSC-R1 oli messuilla esillä, vielä esituotantoversio. Kyse on järjestelmädigin ja tavallisen digin yhdistelmästä, sisällä on iso kenno, jolla pitäisi saavuttaa järjestelmädigin kohinattomuus. Sony tuntui järjestelmädigiin tottuneelta kevyeltä, ergonomiassakaan ei ollut vikaa. 24 mm:n laajakulma on melkoinen etu. Muissa arvioissa on kehuttu Sony elektronista etsintä ja lcd-näyttöä, mutta toisenlaisiin etsimiin tottunut on täysin eri mieltä. Kaapelitehtaan valossa etsimestä ja lcd-näytöltä ei tahtonut nähdä oikein mitään, vain punaruskean sävyisiä haamuja.
 • Fotoringin osastolle en sen kummemmin pysähtynyt. Siellä olisi ollut esillä Pixomedian 40 GB kuvatallennin/mp3-soitin/radio, uusia varustelaukkuja, GP:n uutuuslaturit sekä HiTin valokuvatulostimet. (Malminkartanon Top Shotissa Pixo Instant Music Disk maksaa 297 euroa).

Petri Kekkonen, Tokyo, July 2005.

Mikael Rantalainen, mr-photography.com.

Digivideo.fi, Kovalevylle tallentava videokamera JVC GZ-MG40. Parhaalla laadulla tunti videota vie tilaa 4 GB.

Digivideo.fi, Minikameratarjous 2005. Vain jäsenille. Kyse on ns. kypäräkameroista.

Luontotupa.net, Canon Powershot Pro 1 kenttätestissä.

Petteri Sulonen, in English.

(email) Myfourthirds.com, Twenty-One Ways to Improve Your Photographs. Alkuaan ilmestynyt LensWork-lehdessä. Mietittyä tekstiä.

(Foorumilta) Cambags.com, yli 150 arviota Canonin ja Nikon järjestelmädigeille sopivista laukuista ja repuista.

Earthboundlight.com, Making JPEG Images for Web and Email. Vielä muistutus: Photoshopin Save for Web ei talleta kuvan exif-tietoja (vaan poistaa ne).

Digit.no, Fujifilm FinePix S9500 -arvio. Suomen keskihinta on 662 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

23.10.2005 

Fotokaapeli 2005 (Kaapelitehdas, Hki) on tänään sunnuntaina avoinna klo 10 - 15. Sisään pääsee vain kutsukortilla, mutta oven vieressä on pöydällä isot pinot messulehteä. Messulehden kannen alla on taitettuna ns. kutsukortti, sen kun täyttää niin pääsee sisälle...

 • Mitään valtavaa väentungosta ei lauantaina ollut, mutta kävijöitä oli kuitenkin melko paljon. Niin paljon, ettei päässyt jonottamatta kiinnostavien näytteilleasettajien juttusille.
 • Plugi.fi lanseerasi aivan uuden tuotteen, PlugiChroman. Kävimme Armin kanssa katsomassa pienen demon, jossa kuvaan lisättiin liekkejä, savua, utua, sadetta jne. muutamassa sekunnissa. Objektit ovat valmiiksi syvättyjä ja yksilöllisesti säädettyjä, tulenlieska tms. vain vedetään Photoshopissa läpinäkyväksi Chroma-tasoksi. Savun, tulen tai vastaavien elementtien kunnollinen syvääminen ja säätäminen veisi normaalisti monta tuntia. Yhdellä DVD:llä on 100 kuvaa (Chroma-objektia), hinta on 590 euroa (alv 0%). Lauantaina oli kuulemma jo myyty muutama dvd. "Käytimme tämän tuotteen tekemiseen 1000 tuntia, jotta sinä voisit käyttää sitä 10 sekunnissa". Tuotteella on viikon palautusoikeus.
 • Docendo.fi:n osastolla oli esillä uusia digikuvauskirjoja. Digikuvaajan valaisunhallinta ja Digikuvan värinhallinta & -korjailu -kirjoista kerrotaan muutaman päivän päästä vähän enemmän. Ensivaikutelma molemmista kirjoista oli positiivinen, kirjat ovat hyvin taitettuja ja ulkoasu on miellyttävä. Käytännön esimerkkejä ja kuvia näytti molemmissa teoksissa olevan runsaasti.
 • Bookplus.fi:llä oli myös oma osastonsa lähellä Docendoa. Derrickin Digikuvaajan Niksikirja oli messutarjouksena 20 euroa.
 • Olympus E-500 -järjestelmädigiä on tällä hetkellä Suomessa kaksi kappaletta, toinen on Kiljavalla ja toinen Kaapelitehtaalla. Kaapelitehtaan kappale oli juuri kokeiltavana, katsotaan saanko sen tänään käsiini. Alkuperäinen aikataulu myyntiintuloon oli marras/joulukuu, mutta nyt näyttää, että Olympus E-500 -järjestelmädigit tulevat aika paljon aikaisemmin Suomessa myyntiin. Olympuksen kittilinssi ovat astetta parempia kuin Canonin kittilinssit.
 • Canonin pöydän lähellekään ei päässyt, sen verran oli ympärillä uteliaita. Pitää sunnuntaina yrittää uudestaan.
 • Toisessa kerroksessa olivat sitten näyttelyt, kuvat eivät olleet parhaassa mahdollisessa ympäristössä.
 • Esityksiä emme ehtineet kuunnella, mutta tänään on toivottavasti aikaa... Vähän harmittaa, kun jäi väliin Oskari Hellmanin esitys.

Jouko Leskinen (av-sector.fi) lähetti pitkän emailin projektorien markkinatilanteesta. Tässä oma lyhennelmäni viestistä + foorumille kirjoitetusta viestistä (virheet ovat yksinomaan minun)

 • alle 2.000 euron luokassa parhaimpia projektoreita, Sanyo PLV-Z4, Panasonic PT-AE900E
 • SVGA-projektori
  - 800x600 / 4:3
  - aika vaatimaton stilleille
  - 4:3 videolla voi olla ihan ookoo
  - rajaamaton järkkärikuva 800x533
  - pokkarikuva 800x600
  - halpa
 • W-VGA-projektori
  - 858x480 / 16:9
  - liian vaatimaton stilleille
  - rajaamaton järkkärikuva 720x480
  - rajaamaton pokkarikuva 640x480
  - halpa
 • XGA-projektori
  - 1024x768 / 4:3
  - ok stilleille, jos pokkarikuvat (4:3)
  - edullinen n. 1.250 € +/- xxx
  - rajaamaton järkkärikuva 1024x682
  - pokkarikuva 1024x768
  - suurin laitevalikoima
  - yleensä optimoitu pc-katseluun, sävykuvissa kuvan laatu saattaa olla vaatimaton (esim. videokatselu eräillä halvimmilla projektoreilla kehnoa), eroja on-> koekatselu ennen ostoa!
 • W-XGA / kotiteatteriprojektori
  - 1280x720 / 16:9
  - ok stilleille, jos järkkärikuvat (3:2)
  - hinnat n. 1.750 € +/- xxxx, esim. Panasonic PT-AE700
  - rajaamaton järkkärikuva 1080x720
  - rajaamaton pokkarikuva 960x720
  - yleensä optimoitu sävykuvien katseluun, pyrkimys suureen kontrastiin
  - optimoitu kotikäyttöön : hiljaisuus
 • SXGA+ projektori
  - 1400x1050 / 4:3
  - hinnat n. 3.500 €, esim. Canon Xeed SX50
  - rajaamaton järkkärikuva 1400x933
  - pokkarikuva 1400x1050
  - harvinainen
 • Mitä ilmeisemmin 3:2 projektoreita ei tulla valmistamaan vaan tulevaisuuden formaatit ovat 4:3 ja 16:9. Muutamat harvat SXGA (1280x1024) projektorit ovat katoamassa markkinoilta. 16:9 on tulevaisuuden formaatti. - Jos haluaa näyttää kuvat hallitusti rajattuina olisi katselukuvat rajattava käsittelyvaiheessa näytön formaattiin (esim. 16:9 / 1920x1080). Tällainen rajaaminen pitäisi huomioida jo kuvattaessa.
 • Rajauspulma ei koske vain projektorikatselua. Isot littunäytöt/-tv:t ovat myös käytännössä pelkästään 16:9 formaattisia
 • Pokkaria ostaessa voisi jo suosiolla valita mallin, jossa kuvan muoto on 16:9 (Fuji F810, Panasonic DMC-LX1). Muilla joutuu tuota rajausasiaa miettimään
 • Olipa projektori mitä mallia tahansa pitää vielä miettiä miten laitteen voi sijoittaa. Suurimmassa osassa optiikan polttoväli on lyhyehkö eikä kuvaa pysty heijastamaan huoneen toiselta seinältä toiselle (... tietysti huoneen ja valkokankaan koosta riippuen). Yleinen pulma on, että kuva pyrkii kasvamaan liian suureksi. Esim. testeissä hyvin pärjänneessä PT-AE700:ssa on vähän tavallista laajempi objektiivin säätöala. - Kattoasennuksessa kuvan yläreuna saattaa jäädä turhan korkealle. Kaapelointikin saattaa aiheuttaa päänvaivaa.
 • Kuvien lähteenä pitää olla tietokone tai HD-yhteensopiva mediatoistin. Suoraan kamerasta katsottaessa tai dvd-soittimelta katsottaessa joutuu tyytymään videosignaalin erottelukykyyn = tuhruinen kuva. - Projektorin/lähteen säätäminen (kalibrointi) on myös huomioitava.
 • Ajatus siitä, että projektorin pitää olla "8 mpxl" menee hakoteille. Ihan heti tuollaista ei varmaankaan nähdä. Sen sijaan HD resoluution 1920x1080 (16:9) projektoreita varmaankin nähdään jatkossa myös kuluttajalle sopivissa hintaluokissa, mutta saattaahan tuossa jokunen aika vielä mennä (2 - 3 vuotta ?).
 • Pitää tarkastella kuvan todellista erottelukykyä, ei megapikseleitä. Tyypillisillä järkkäreillä (D70, 350D) optiikan laadusta riippuen (ja parhailla pokkareilla) erottelykyky on 800-900-1000 linjaparia / kuvan korkeus. Projektori pystyy näyttämään puolet tai vajaan puolet informaation määrästä. Sekin näyttää käytännössä ihan hyvältä.
 • Tee-se-itse-valkokangas, MBnet
 • DVD Plaza, Videotykit/projektorit
 • Projectors - Frequently Asked Questions?

Vesa Huttunen, Autumn colors & water reflections. Autumn birds.

Popular Photography, Casio Exilim EX-Z750.

Popular Photography, First Look: Panasonic Lumix DMC-FZ30.

Popular Photography, Free & Cheap, 35 tuotetta, kaikki alle $10.

Popular Photography, The RAW Truth.

Popular Photography, Tips & Tricks 09/05.

Popular Photography, Test: Canon Pixma iP90.

Popular Photography, Review: Nik Sharpener Pro 2.0.

Popular Photography, Saving Flood-Damaged Photographs.

Digitalcamerainfo.com, Phase One Launches P30 Digital Camera Back With 31 Megapixel Sensor. Otsikon lisäksi ei muuta tietoa.

Camera.co.uk, Panasonic DMC LZ2 -arvio.

 

22.10.2005 

Ajankohtainen Kakkonen, A2, 18.10.2005. Ohjelmien katselu vaatii RealPlayerin.

 • Nettikuvien vaarat, nettiin ei kannata laittaa itsestään (tai muista) vähänkään rohkeita kuvia. Kerran julkaistuja kuvia ei saa takaisin, ne rupeavat helposti elämään omaa elämäänsä ja ne voivat levitä vaikka kuinka laajalti internetiin.
 • Lehmä mannekiinina, ammattimainen lehmäkuvaajaa asialla. Kolmen millin sängellä näkyy lehmän luusto, valkoisiin kohtiin puolikarkeaa vehnäjauhoa, häntään lisäke, pirtulla pyyhitään mustat kohdat lehmästä (väri kirkastuu), häntää vedetään parhaaseen asentoon siiman ja tangon avulla.

Warthog.fi, viikko 42. Olympus- ja muutakin asiaa. M42-sovitteisia objektiiveja ym. testattu Canon 300D -rungossa, Takumar 55mm, Tamron 500mm, Soligor 400mm, Revuenon 35/2.8, kittilinssi, Canon 28-80/3.5-5.6 II, Tamron 28-300/3.5-6.3. Lopuksi kolmiulotteisten kuvien ottaminen lähikuvauskiskolla.

Digitoday.fi, Kotek: kotitulosteet korvaavat perinteisiä valokuvia. Digikameran tai kamerakännykän omistaa puolet Suomen kotitalouksista.

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa tiistaina 25.10.2005, klo 19.00, Käpylän työväentalo, Vipusentie 19, Hki. Mm. kamerakännyköitä, pieniä muistikortteja sekä muutama digikamera.

Käväisin eilen päättyneillä audiovisual-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kaikenlaista gizmoa ja jättiscreeniä oli hengästykseen asti. Sain vähän aikaa asiantuntevaa opastusta uusimmista dataprojektoreista ja valkokankaista. Kuvia katsotaan yhä enemmän isolta ruudulta tai valkokankaalta, tekniikka menee eteenpäin isoin askelin. Muutama järjestelmädigikin osui eteen, Canon 5D oli ällistyttävän kevyt akkukahvan ja objektiivin kanssa, etsinkuva oli odotetusti kirkas ja erinomainen.

Kultus.fi, Annankadun taidekeskus. Valokuvatyöpaja: Lavastettu valokuva 05.11.2005 - 06.11.2005. Viikonlopputyöpaja, tarkoitettu 12 - 15-vuotiaille. Viikonlopputyöpaja on maksuton, kuvataan digikameroilla kuvakokeiluja, omakuvia ja lavastettuja tarinallisia valokuvia. Ilmoittautumiset 1.11.2005 klo 12 mennessä.

Tapanipikkarainen.com, Charon QStock (Oulu/Finland) festival 2005.

Petteri Sulonen (Petteri's Pontifications) To Full-Frame or Not To Full Frame?

LetsGoDigital, Canon EOS 5D -arvio. Suomen keskihinta (runko) on 3.049 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Lonestardigital.com, Nikon D2X -arvio. Lopussa monta linkkiä toisiin D2X-arvioihin. Suomen keskihinta on 4.999 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Olympus E-500 EVOLT -arvio. Kahdeksan megapikselin digijärkkäri, Olympuksen 4/3-systeemi, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Etsin pienoinen pettymys. Automaattinen pölynpoisto aina kameran käynnistyessä, erinomainen asia, mutta käynnistykseen kuluu 1.7 sekuntia. Highly Recommended.

Ephotozine.com, Nikon D50 -arvio. Suomen keskihnta (runko) on 704 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen keskihinta on 697 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bobatkins.com, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM -arvio. Viisi mm parempi laajakulma edeltäjään verrattuna, painoa on 20 g vähemmän, tarkennus kolmanneksen nopeampi, kuvanvakaajan vaikutus nyt kolme pykälää (aiemmin kaksi). Uusi objektiivi on aukolla f5.6 terävämpi kuin vanha aukolla f8. Suomen hinta on vähän yli 600 euroa.

Steve Sanders, HP Photosmart 475 -tulostin. Pikkuprintteri, jossa 1.5 gigan sisäinen kiintolevy, kaukosäädin kuvien katseluun tv:stä. Akku on lisävaruste, samoin laukku. Kestäviä sublimaatiotulosteita, kappalehinta $0.24. Suomen keskihinta on 237 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, HP Photosmart 385 -tulostin. Pikkuprintteri. Suomen keskihinta on 179 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, Kodak EasyShare V550 -arvio. Suomen keskihinta on 339 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Sigma 15mm f/2.8 EX DG diagonal fisheye lens launched. £499.99, 740 euroa.

Ephotozine.com, Sigma 8mm f/4 EX DG circular fisheye. £579.88, 858 euroa.

Creativepro.com, Illustrator How-To: When Work Is Play. LiveTrace, bittikuvat vektorikuvaksi.

 

21.10.2005 
Greta Garbo 100 vuotta
30.11.2005 saakka

Syyskuussa tuli kuluneeksi 100 vuotta Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimman elokuvatähden Greta Garbon syntymästä. Sen kunniaksi Hanasaaren kulttuurikeskukseen on koottu pienimuotoinen valokuvanäyttely, jossa nähdään kuvia Greta Garbon elokuvista. Näyttely on Ruotsin Garbo-seuran järjestämä.

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Espoo

Jyväskylän Yliopiston kameraseuran 40v-juhlanäyttely
YOK:sin / JOpKa:n 40-vuotis juhlanäyttely 28.10-28.11, Jyväskylän YLiopisto, Mattilanniemen kampus, Agora-talon aula.

 • Näyttelyssä on katsaus seuran historiaan valokuvien ja artikkeleiden muodossa. Valokuvat on koottu seuran entisiltä ja nykyisiltä jäseniltä 60-luvulta nykypäivään. Kaikki kuvat ovat kuvaajien seura-ajalta.
 • kaikille avoimet näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 28.10.2005 klo 18:00

Lontoon Natural History Museumissa on esillä huomisesta alkaen Wildlife Photographer of the Year 2005 -kilpailun tulokset. Ks. viime vuoden kisasta diginews 25.3.2005. Tarkoitus olisi ehtiä vielä tänä vuonna joulun aikoihin näitä kuvia katsomaan. Kilpailuun lähetettiin 17.000 kuvaa yli 55 maasta. Näyttelyssä on esillä 84 kuvaa.

 • kymmenenvuotiaitten ja nuorempien sarjassa tuli jälleen Suomeen menestystä: Jesse Ritonen voitti sarjan lintukuvallaan. Myös viime vuoden voitto meni samaan perheeseen (Ville Ritonen), ks. kuva. Tänä vuonna filmikamera oli vaihtunut digiin.
 • viime vuoden kuvat olivat syksyllä esillä Kuusamossa, eivät
  kuitenkaan hämärässä tilassa valokaapeissa kuten Lontoon Natural
  History Museumissa

Rajala Pro Shop, Ajankohtaista, Canon Workshop digikuvaajille, la 12.11.2005 ja PRO-päivä 13.11.2005. Paikkana Turku. Peruspäivät 213 euroa la (jos Canon hankittu Rajalasta, niin hinta on 100 euroa).

Peter Forsgård on uudistanut sivunsa, www.peterforsgard.com.

Ollisalo.net, viime kesältä viikon matkan kuvasatoa Tsernobylistä Ukrainasta.

Vantaalaisen Komi.fi:n uutisia: Sivuille on avattu Komi Shop (josta näkee nyt kätevästi tuotteiden hinnat), päävalikosta oikea yläkulma. Gitzo-jalustoja saa jälleen Suomesta, Komi Oy on aloittanut niiden maahantuonnin. Tämän viikonlopun Fotokaapeli 2005:ssa ovat Gitzot jo esillä.

Tietokone.fi, HP uudistaa yritysten värilaserit. Uudet Color Laserjetit ja Officejetit.

Karhukamera.com, sekvenssikuvausta (timelapse) Olympus UZ 740 -digillä. Kameran tuottamaa dataa (mm. aveja).

Ifi skannaa negat, neljä senttiä ruutu, max. 400 kuvaa / cd, min. 100 kuvaa. Mitään suurennoksia ei näiden pohjalta kannata teettää, mutta ruutukuviksi (tai kymppikuviksi) laatu taitaa kuitenkin riittää kohtuullisen hyvin. Hinta on ainakin halpa.

Photographyblog.com, Konica Minolta Dynax 5D -arvio. 4.5*/5*.

IR, Casio Exilim EX-Z750 -arvio.

C|net, Canon EOS 1Ds Mark II -arvio.

Digitalcamerainfo.com, InfoTrends Survey Reports 80 Percent of Pro Photographers Have Gone Digital. Puolet haastatelluista aikoi ostaa uuden järjestelmädigin seuraavan vuoden aikana. Keskimäärin ammattilainen otti viikossa 482 kuvaa.

Rob Galbraith, DSLR Remote Pro 1.1 adds new camera support, auto-bracketing. Breeze Systemsin ohjelma Canonin järjestelmädigien ohjaukseen piuhan päästä, hinta on $95.

Dcviews.com, The Epson P-4000 Multimedia Storage Viewer offers 80GB Hard Drive. 3.8 tuuman tarkka lcd-näyttö 640 x 480 (parempi kuin kilpailijoilla), uutta taitaa olla vain 80 GB:n kiintolevy. Nyt myynnissä, hinta on $699.

Dcviews.com, Kodak announces highest resolution image sensors for professional photography. KAF-39000, 39 megapikseliä. KAF-31600, 31.6 megapikseliä.

Digit.no, Canon kaller tilbake EF 24-105 mm f/4L IS USM. Flare-ongelma vastavaloon kuvattaessa. Ensimmäiset objektiivit tulivat myyntiin lokakuun alussa, korjaus odotettavissa marraskuun puolivälissä. Ks. Fred Mirandan foorumilta.

Rob Galbraith, iView MediaPro 3.0 announced. Kuva-arkisto -ohjelma, Windows- ja Mac-versio myyntiin Marraskuun alussa, hinta on $199. Ks. myös dpreview.com.

Digitalcamerainfo.com, Lensbabies Offers Introduces New Macro Lens Sets. +4 ja +10 lähilinssit käytettäväksi Lensbabiesin kanssa. Hinta on $29.

Adobe.fi, Digital Negative (DNG). Uusi versio Camera Raw 3.2 update. Digitalcamerainfo.com, Adobe Releases DNG RAW Converter Update. Esikatselukuvat isompia, DNG:ä voi ajaa komentotasolla, enemmän jpegin esikatselukokoja, tuki 14 uudelle kameramallille.

Photo-i-co.uk, Extensis Portfolio 8. Joulukuussa myyntiin, server/client -versioiden hinnat alkavat $5.000:sta, yhden työaseman version hinta on $199.95.

Wrotniak.net, First news on the Olympus E-5? Kuva on feikki, mutta yhtäkaikki Olympukselta on lähiaikoina (tai ainakin ensi vuoden alkupuolella) tulossa E-1:n seuraaja.


20.10.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki) Samsung Pro 815, ensierä toimitettu ennakkovaraajille. Kahdeksan megapikseliä, 15-kertainen zoom, 28 - 420 mm, 3.5 tuuman lcd-näyttö.

Fotonetin asiakkaat ovat saaneet alennuskoodin, jolla tarjouksena 15 x 20 cm suurennnos hintaan 0.49 euroa (norm. 0.99 euroa). Tarjous on voimassa viikon 42 loppuun eli sunnuntaihin 23.10.2005 klo 24.00 asti. Suurennosten määrää ei ole rajoitettu.

Docendolta on juuri ilmestynyt kaksi uutta kirjaa, jotka virallisesti julkistetaan Fotokaapeli 2005:ssa tulevana viikonloppuna.

MikroPC nro 12, 13.10.2005.

 • Vuoden tuotteet 2005, MikroPC:n toimittajista ja vakituisista avustajista koottu raati valitsi viidesta sarjasta kustakin parhaan tuotteen. Digikameraluokan voitti Panasonic Lumix DMC-LX1. 8.4 megapikseliä, 16:9 ccd-kenno, voi valita myös 4:3 ja 3:2 kuvat. Pokkariksi harvinaisen laajakulmainen nelinkertainen zoom, 28 - 112 mm. 2.5 tuuman iso lcd-näyttö. Täydet käsisäädöt, mahdollisuus raw-kuviin. Ominaisuuksista huolimatta pieni, kevyt ja helppokäyttöinen.
 • Välineitä verkosta, esittelyssä kukkarolle edullisia apuvälineitä. Exifer 2.1.5, ilmainen yksityiskäytössä. Kuvankatseluohjelma, digikuvien metatietojen katsomiseen ja editointiin. Exif-tiedosto voidaan ottaa talteen ja palauttaa myöhemmin. Jotkut ohjelmat hävittävät exif-tiedot. Rawshooter Essentials 1.1.3, ilmainen raakakuvakonvertteri. 8-bittiset jpg-kuvat tai 16-bittiset tif-kuvat.
 • Pikatestit, Suurin ja halvin on paras, Hitachin kuuden giga Microdive-minikovalevy (210 euroa) neljä tähteä viidestä. Teoreettinen nopeus on kasvanut 30%, pienten tiedostojen kirjoittaminen on hidasta, suuret tiedostot kuitenkin siirtyvät nopeasti. Lukunopeus on kasvanut 18%, kirjoitusnopeus 12%. Laitteen on tuettava fat32-tiedostojärjestelmää, jotta yli kahden gigan muistikortteja voidaan käyttää. Esim. Nikon D70:ään nämä kortit käyvät, mutta eivät Canon D60:een. Aivan lähiaikoina on Hitachilta tulossa myös 8 gigan Microdrive 3K8-malli, jonka virrankulutus on 40% pienempi. (Jutussa ei kerrota, mitä microdrivelle tapahtuu, jos sen vahingossa tipauttaa kovalle lattialle...).
 • Pikatestit, Raakakuvaajan ystävä, RawShooter essentials 2005, ilmainen digikameroiden raakakuvien käsittelyyn tarkoitettu ohjelma, neljä tähteä viidestä. Pelkkää jpg-tallennusta käyttävät ovat kameransa armoilla, kuvat ovat jo valmiiksi prosessoituja häviöllisesti pakattuja 8-bittisiä. Järjestelmädigeissä ja nykyään jo monissa kompaktidigeissä on mahdollista tallentaa kuvat raakamuodossa. Kennolta tuleva data siirtyy tällöin kortille käsittelemättömänä. Sävyasteikko on laajempi ja kuvan valotusta ja väritasapainoa voi muokata heikentämättä laatua. RawShooter onnistuu automaattiasetuksellakin usein häkellyttävän hyvin korjaamaan kuvan. Kuvalle voi tehdä muunnosvaiheessa kaikenlaista, kohinaa voi vähentää, valotusta ja valkotasapainoa muuttaa, vaaleita ja tummia sävyalueita voi korjata erikseen, värikylläisyyttä ja terävöintiä voi muuttaa jne. RawShooter käsittelee kuvat taustalla eräajona, joten koneella voi tehdä muuta kuvien valmistumista odotellessa. Oletustalletusformaatti on 16-bittinen tiff. Käyttöliittymä on aluksi hämmentävä, valikkopaljouden puuttumisella on hyvä syy: sitä ei tarvita. Kyseessä on selkeä ja helppokäyttöinen sovellus. Kromaattinen korjaus (värivirhe vaaleiden ja tummien alueen rajalla) RawShooterista vielä puuttuu.
 • Pikatesti, Kamera, joka tottelee kosketusta, Sony Cyber-shot DSC-N1, 600 euroa, neljä ja puoli tähteä viidestä. Kahdeksan megapikseliä, f2.8, kolminkertainen zoom, 38 - 114 mm, kolmen tuuman lcd-näyttö kosketusherkällä pinnalla. 500 viimeisintä kuvaa on mahdollista tallentaa kameran pysyvään muistiin vga-versiona. Kolmituumainen kosketusnäyttö on hyvin toteutettu, se ei ole liian herkkä painalluksille. Marraskuun puolivälissä myyntiin tulevassa pienikokoisessa metallirunkoisessa Sonyssa on suomenkieliset valikot Canonien tapaan.
 • seuraava numero 13 ilmestyy 13.11.2005, mm. Lasertulostimella väriä työhön ja arkeen

Leijamies Timo Noko, Helsinki Kite Aerial Photography.

Iltalehti.fi, kuukauden kuvaaja, lokakuu, Mervi Ahlroth.

Yle.fi, uutiset, Kännykkäkamerat uhka yksityisyydelle? Linkki myös tv-uutisiin, jossa käsitelty samaa aihetta.

Digitoday.fi, Teratavu mahtuu 2,5 kiloon. LaCie Big Disk Hi-Speed USB 2.0, teratavun veroton hinta on 770 euroa (alvin kera 940 euroa), puolen teran levyn veroton hinta on 263 euroa. 500 ja 600 gigan malleissa ei ole tuuletinta, teratavun mallissa on automaattinen tuuletin. Mallit tulevat lokakuussa myyntiin. Kyse on siis ulkoisista kovalevyistä.

IR, Imaging Resource launches SLRgear.com. Uusi sivusto, jossa on tulevaisuudessa toivottavasti kaikenlaista järjestelmädigin käyttäjää kiinnostavaa tietoa. SLRgear.com. Kävijöiden olisi tarkoitus lisätä omia arvioitaan objektiiveista.

Dpreview.com, Olympus mju 800 -arvio. Suomen keskihinta on 413 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

The-digital-picture.com, Canon EOS 5D -arvio.

Applelta on tulossa Aperture, raw-muunnosohjelma, $499. Marraskuussa myyntiin. Ks. macworld.com, macworld.co.uk, MacNN, Rob Galbraith, dpreview.com, LetsGoDigital, IR,

Digicamreview.com, Konica Minolta Dynax 5D / Maxxum 5D -arvio.

DCRP, First Look: Sony Cyber-shot DSC-N1.

Digit.no, Fujifilm Hyper-Utility Software HS-V2 Ver.3.1 Updater.

 

19.10.2005 

(email) "Yleisön pyynnöstä esittelen vielä kerran töitäni ja kerron näyttelyni 'Kaksi Amerikkaa: Osa II' motiiveista ja taustasta Kansainvälinen Kulttuurikeskus Caisassa (Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14; 2 krs. aulagalleriat) huomenna ke 19.10.05 klo 17.00 alkaen. Vapaa pääsy. "

MikroBitti nro 10/2005.

 • sivuja on yhteensä 132
 • Kokeiltua Mediaholistin taskumatti, Creative Zen Vision (500 euroa). Yhdeksänsenttinen värinäyttö, 640 x 480, cf-korttipaikka, 30 gigaa, irrotettava akku. Mp3, wma, wav, radio, mikrofoni sanelua varten, mpeg ja DivX. Mukana tulevalla ohjelmistolla voi muuntaa videot vmw-muotoon, muunto on hidasta, tarkkuudeksi tulee 320 x 240. Mukana tulevalla kaapelilla kuvat ja videot saa näkymään televisiossa.
 • Kokeiltua Kuvat iPodiin, iPod Camera Connector, 29 euroa. Välikappaleen avulla digikamera kytketään usb-kaapelilla iPodiin. Raw-kuvia iPod ei osaa lukea, niistä näytetään vain ikoni. Yhden gigan kortin tyhjentäminen on hidasta ja vie aikaa 35 - 90 minuuttia, virtaa kuluu akuista roimasti.
 • Kokeiltua Valokuvat televisioon, Magix PhotoStory on CD & DVD 4.0, 30 euroa. Kuvien koostamiseen tarkoitetun Photostoryn lisäksi mukana tulee kuvien arkistointiohjelma Photo Manager sekä kuvien paranteluun tehty Photo Clinic. Ohjelma on helppokäyttöinen, valmiita valikkomalleja on useita. Kuvein alkuperäisversiotkin voi tallettaa levylle, joten varmuuskopiokin hoituu ohessa. Esityksen voi tallettaa myös videoksi tietokoneella katsottavaksi. Kuvat voidaa sovittaa kuvasuhteeseen 4:3 tai 16:9.
 • Mitä netistä ilmaiseksi? 100 osoitetta (mm. työpöydän taustakuvia, valokuva-albumi, kuvia, sähköpostikortteja)
 • Suuren kuvan ilot, seitsemän sivun testi videoprojektoreista.
 • Heijastuspinnalla on väliä, viiden sivun testissä edulliset valkokankaat.
 • MB-kuvankäsittelysarja, osa 9, Kaareva horisontti suoraksi, kaksi sivua. Tynnyrivääristymä, vinjetointi, perspektiivin oikaisu, kuvan muodon varmistaminen, rajaus, taivaan väri. Apuna ilmainen PTLens.
 • Ilmaisohjelmat. Right Hemispheren Deep Paint 2.0 on alkuaan ollut maksullinen ohjelma, mutta nykyään ilmainen. Käyttöliittymä on selkeä, tuki kuvakerrostumille, paljon suotimia, asentuu Photoshopin plug-iniksikin, tuki piirroslevyille. Pliska Image Resizer, määritellään kuvan maksimikoko (vaaka tai pysty) ja kuvan nimeen lisättävä merkkijono. Sen jälkeen tämä pieni apuohjelmaa muuntaa sarjatyönä isonkin joukon kuvia haluttuun kokoon.
 • Tulossa: mm. Testissä tallentavat digiboksit.

Kävin eilen uuden Kampin Anttilassa (Hki), siellä oli alennusmyynti, kolmijalat olivat aika olemattomia muovihirvityksiä (mutta aina ne parempia ovat kuin ei mitään). Samat tavarat lienevät alennuksessa muuallakin.

 • Star 700 -kolmijalka 15 euroa (39.90 euroa)
 • WF jalusta WT-3042 20 euroa (39.90 euroa)
 • Star 61 kolmijalka 20 euroa
 • WT-3111 kolmijalka 9.90 euroa
 • Digital Camera Accessory Kit (mini tripod, Cleaning cloth, muistikorteille pieni lompakko) 10 euroa (19.95 euroa)
 • Paper Cutter A4, 10 euroa
 • Rotary Cutter, 320 mm, 20 euroa
 • Hama sininen kortinlukija (sm/sd/xd/cf/memory stick jne., 19-1) 15 euroa (49.90 euroa)
 • pienille pokkareille pusseja/laukkuja 5 euroa, 10 euroa

YLE Teksti-TV, Kännykamerat uhka yksityisyydelle? Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on huolissaan kännykkäkameran käytöstä julkisilla paikoilla. Samat säännökset koskevat kännykkäkuvaamista kuin muutakin kuvaamista. Kännykällä kuvaavat saattavat ajattelemattomuuttaan syyllistyä mm. kotirauhan rikkomiseen tai salakatseluun. Yksityisyyden kannalta ongelmallisia ovat mm. ravintolat, pukuhuoneet ja sairaalat. (Tämä uutinen ei säily Ylellä kuin päivän...)

Kuvaajille vinkiksi, Korkeasaareen pääsee tänään ilmaiseksi (vesibussit eivät enää kulje, Kulosaaren metroasemalle, sitten bussi 16, kävelymatkaa vielä muutama kilometri). Korkeasaari on auki kello 10 - 16, sisään pääsee kello 15:een asti.

Megapixel.net, Nikon Coolpix S4 -arvio. Taittuva rakenne, kuusi megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sisäistä muista on 13.5 MB, sd-kortit. Ei etsintä. Käytettävyys 7.4. Kuvanlaatu 8.4. Suomen keskihinta on 425 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 • Top Shotin (Malminkartano, Hki) hinta näytti olevan 397 euroa (mukana tulee suomenkielinen manuaali, joka erikseen Nikonilta ostettaessa taitaa maksaa noin 100 euroa)

Digitalcamerareview.com, Konica Minolta DiMAGE Z6 -arvio.

Photographic.com, Konica Minolta Maxxum 5D.

Photographic.com, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM.

Photographic.com, HP Photosmart 8750.

Photographic.com, Pentax *ist DS.

Photographic.com, Tamron Supertele Zoom; SP AF 200–500mm f/5–6.3 Di LD [IF].

Photographic.com, Backing Up Isn’t Hard To Do.

Digitalkamera.de, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio (auf deutsch).

Stefan Hundhammer, First Real Life Samsung Digimax Pro815 Shots.

Dpreview.com, Panorama Factory v. 4.0, hinta on $59.95.

Rob Galbraith, ACDSee Pro Photo Manager announced. Ks. myös dpreview.com, myyntiin tammikuussa 2006, £129.99, 190 euroa.

Digital Outback Photo, BetterLight Scanning Back Diary.

Photographyblog.com, Bronica R.I.P. Bronica RF645 6x4.5:n valmistus on lopetettu, samoin objektiivien ja lisätarvikkeiden valmistus on lopetettu. Bronica vetäytyy keskikoon kameroiden markkinoilta 47 vuoden jälkeen.

Sony, Research shows women are the leading purchasers of digital cameras.

 

18.10.2005 

Laitoin huuto.nettiin myyntiin Tamron 28-75:n ja Canon 70-200 f/4L:n. Noiden tilalle ostin Canonin 28-300 IS -putken, joten niille ei ole enää tarvetta.

Tietokone-lehti, nro 11/2005.

 • Ensituntuma, Akryylimaalia Vistan Pintaan. Microsoft Expression Acrylic Graphic Designer, esiversio toimii joulukuuhun asti, ladattavissa microsoft.com/expression. Samaan kuvaan voi sekoittaa vektoreita ja pikseleitä. Ohjelman tulevaisuus on vielä epäselvä. Jos Acrylic sisällytetään MS:n Windows Vistaan Paintin tilalle, niin enää ei tarvitse ostaa PSP:a tai Photoshoppia.
 • Vertailu, Vauhdikasta väritulostusta, kahdeksan sivua värilasereita. Viiden prosentin peitolla kulut olivat väreillä tulostettaessa sivua kohti kuuden ja neljäntoista sentin välillä, mustavalkoisena yhden ja kahden sentin välillä. Kyoceralla 250.000 arkin tulostuksen kokonaiskulut olivat alle 15.000 euroa, Okin tulostuskulut olivat myös keskimääräistä vähemmän. Lexmarkilla 250.000 arkin tulostus tuli maksamaan noin 35.000 euroa. Vertailussa mukana olevien värilasereiden nimellisnopeus ylitti 20 värisivun minuuttivauhdin, keskihinta laitteilla oli parituhatta euroa. Vaativaan värivalokuvatulostukseen käytetään edelleen mustesuihkua, vaikka väriprofiileilla värilasereitakin voidaan käyttää vedostulostimina.
  • Dell Colour Laser Printer 5100cn, 2.068 euroa. 7.5 pistettä, + helppokäyttöinen, - grafiikkanopeus, taloudellisuus
  • Epson Aculaser C4200DN, 1.840 euroa. 7.9 pistettä, + nopeus, käyttöliittymä, taloudellisuus, - tulostuslaatu
  • HP Color Laserjet 4700dn, 2.499 euroa, 8.9 pistettä, + nopeus, tulostuslaatu, hallinta, - taloudellisuus
  • Konica Minolta Magicolor 5450, 2.068 euroa. 8.7 pistettä, + nopeus, lisäominaisuudet, tulostuslaatu, - ei
  • Kyocera FS-C5030N, 2.500 euroa. 8.1 pistettä, + taloudellisuus, tasaisuus, - grafiikkanopeus, muistin määrä
  • Lexmark C762n, 1.900 euroa. 7.9 pistettä, + tekstinopeus, grafiikkatulosteiden laatu, - grafiikkanopeus, käyttökulut, muistin määrä
  • Oki C7350n, 1.540 euroa. 8.7 pistettä, + tulostuslaatu, taloudellisuus, hinta, - sekava hallintapaneeli
  • Ricoh Aficio CL4000HDN, 2.150 euroa. 8.0 pistettä, + tekstilaatu, - nopeus
  • Xerox Phaser 6350DP, 2.195 euroa, Toimituksen Valinta. 9.1 pistettä. + nopeus, grafiikkalaatu, hallinta, - ei
 • Pikakokeet, Vettä pelkäämätön taskukamera, Pentax Optio WP, 350 euroa. Vedenpitävä puolentoista metrin syvyyteen, kolminkertainen zoomi pysyy zoomatessakin kameran sisällä, viisi megapikseliä, 38 - 114 mm. Ei etsintä, vain kahden tuuman kirkas lcd-näyttö, sd-kortit. Käsittely on helppo, kuvanlaatu on hyvä ja kamera kulkee helposti mukana.
 • Pikakokeet, Videokuvaa kiintolevylle, JVC Everio GZ-MG30E (999 euroa), JVC Everio GZ-MG50E (1.099 euroa). Everion kiintolevyllä on kokoa 30 gigaa, videon tallennusmuoto on mpeg-2. Dvd:lle siirtoa varten tarvitaan tietokone ja mukana tulleet ohjelmat, itse siirto on suoraviivaista ja helppoa. Etsintä ei ole ollenkaan, vain lcd-näyttö. MG50E:n mallin objektiivin valovoima on parempi, 1.2. Molemmat Everiot ovat pieniä ja keveitä. Parhaimmalla asetuksella kuvaa mahtuu sisäiselle kiintolevylle seitsemän tuntia. Jatkokäsittelyä ajatellen mpeg-2 -muoto on vähän hankala.
 • Luettua ja katsottua, Parempia kuvia digikameralla, Thomas Nykrog, Digikuvaajan käsikirja 239 sivua (44 euroa). Kattava tietopaketti kaikesta digikuvaukseen liittyvästä. Esimerkit ovat havainnollisia, säädöt ja asetukset löytyvät helposti omastakin kamerasta. Runsaasti ja havainnollisesti kuvitettu kirja.
 • Luettua ja katsottua, Valokuvaamisesta taskukoossa, Reima Flyktman, Onnistuneet digikuvat 112 sivua (17 euroa). Taskukokoinen kirja, teksti melko pientä, yhdelle sivulle mahtuu paljon asiaa. Kirja on värikäs ja kuvitus runsasta. Iso kirjasta keskittyy käytännön kuvaustilanteisiin. "Sisältö sen sijaan kaipaa tarkentamista, varsinaisia virheitä ei voi osoittaa, mutta annetut ohjeet eivät aina vastaa todellisuutta" (arvion kirjoittaja ei ole huomannut yhtä harmittavaa lipsahdusta kirjassa, sivulla 8 aukko ja terävyysalueen koko kerrotaan juuri väärin päin...). "Kokonaisuutena kirja antaa aloittelijalle paljon sirpaletietoa, josta vähitellen saattaa muodostua viisautta parempiin kuviin".

Finlex.fi, Oikeuskäytäntö, Korkein oikeus, Ennakkopäätökset. Hakusanalla "salakatselu" löytyy kaksi osumaa, ensimmäinen vuodelta 1990 ja toinen vuodelta 1985.

Nikondigitutor.com, Nikonin 14 digikameran käyttöön flash-tutoriaaleja.

Digitalcamerainfo.com, Canon EOS 5D -arvio. Ks. Suomen Canon.

Steve Sanders, Canon PowerShot A410 -arvio. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 41 - 131 mm, 1.5 cm supermakro, optinen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit, AA-akut. Ks. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 149 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Konica Minolta DiMAGE X1 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, pieni ja ohut kamera, kuvanvakaaja, kolminkertainen zoom, 37 - 111 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit. Kuviin tulee kohinaa, syynä se, että pieneen kennoon ahdettu liian paljon pikseleitä. 3*/5*. Suomen keskihinta on 388 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. Suomen Konica Minoltan lehdistötiedote.

Finepixf10.com, Fuji Finepix F10 -arvio. Ks. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 390 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photo-i-co.uk, Paint Shop Pro X -arvio.

Rob Galbraith, Bibble 4.4 released. Raw-konversiota. Pro-versio $129, lite-versio $69. Ks. myös dpreview.com.

(Foorumilta) Picasan 2.1 -versiossa kuulemma toimivat nyt ääkköshaut. Kyse on Googlen ilmaisesta (ja ihan hyvästä) fotoalbumisoftassa, jossa voi tehdä peruskuvankäsittelyäkin.

Creativepro.com, Epson Stylus Photo R2400 -arvio. A3+-koon mustesuihku. Ks. Suomen Epson. Suomen keskihinta on 917 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Earthboundlight.com, Adobe RGB is not a Monitor Profile.

Dcviews.com, Sanyo Epson Develops High-Resolution LCDs. Ensi vuoden alkupuolella tuotantoon.

 

17.10.2005 

Sivut olivat alhaalla pari kolme tuntia. Laitoin Nebulalle viestiä, muutaman minuutin päästä kaikki taas toimi... (klo 17:20)

Viikon 42 kuva: Syyspäivänä Helsingissä.

Top Shot (Malminkartano, Hki)

 • Nikon D50 Kit (18-55 mm), 787 euroa
 • Nikon D50 Superkit FI (18-55 mm + 55-200 mm), 897 euroa

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin uuden kilpailun (lokakuu) aihe on taas syksy saa. Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantai, marraskuun 3. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkillä saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi. Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin pituiseksi. Kilpailu on kaikille avoin.

 • Vanhempi polvi muistaa jatkonkin tuohon runonpätkään, eivätkä arvioijat paheksune senkään aspektin huomioimista. Peruslähtökohta on kuitenkin syksy säineen; nyt arvostetaan kuvaa, joka viestii syksyn vääjäämättömästä etenemisestä kohti talvea - on se sitten säätä tai sielunmaisemaa.

Aikaisemmat kilpailut:

Aila & Harri Vennola, Croatia, Brac/Bol and Split. Norway 2005, Lapland, Finnmark.

Digivideo.fi:ssä on meneillään mielenkiintoinen keskustelu DVD:n säilyvyydestä.

LetsGoDigital, Fujifilm FinePix S9000 -arvio. Euroopassa S9500. Suomen keskihinta on 661 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-N1. Kahdeksan megapikseliä, korttipakan kokoinen, kolminkertainen zoom, 38 - 114 mm, kolmen tuuman kosketusnäyttö-lcd. Sisäiseen muistiin mahtuu kerralla 500 kuvaa. Marraskuun puolivälissä myyntiin, $500.

Steve Sanders, DPP-FP50 Picture Station. Sublimaatiokirjoitin, kaukosäädin, kuvien päällä ohut laminaattikerros, kymppikoon kuvat. 40 kuvan paketti maksaa $25, 80 kuvan paketin hinta on $40. Tulostn maksaa $200.

Digitalkamera.de, Photozoom. Kuvakoon kasvattamiseen. $129. Ks. ohjelman kotisivut.

News-leader.com, Digital camera companies to remedy defect. Sony valmistamat CCD-sensorit voivat kuumuuden ja kosteuden takia liikkua paikaltaan. Syynä on kiinnitykseen käytetyn aineen hajoaminen. Mitään lukuja ei ole ilmoitettu, vika koskee yli 150 eri mallista kameraa, sillä Sonyn CCD-sensorit ovat laajassa käytössä. CCD-sensorin liikkumisen takia ei tule kuvaa ollenkaan tai vain vääristynyt kuva.

Pocket-lint.co.uk, Konica Minolta Dynax 5D.

Ilikecameras.com, Choosing between bridge and DSLR. Miten Fuji S9500:n kaltainen kamera selviytyy vertailussa järjestelmädigeihin?

 

16.10.2005 

Fotonetin asiakkailla on nyt mahdollisuus käyttää myös Handelsbankenin tunnuksia kuvatilauksen maksamisessa. Entuudestaan fotonetti.fi on hyväksynyt Nordean, Osuuspankin, Sampo-pankin, Visan, Mastercardin, Visa Electronin ja Digirahan maksuvälineinä.

Digivideo.fi, Antti Ryysy, Vihertausta harrastajavoimin. Ohjeet vihertaustan rakentamiseen. Still-kuvaukseen sini/vihertaustat eivät ehkä sovi ihan yhtä hyvin. Ajatuksena on käyttää sellaista väriä, jota ihossa ei ole. Etäisyys taustaan pitäisi olla tarpeeksi iso.

Tapanipikkarainen.com, Charon Ravintola Foxiassa 14.10.2005.

Photofocus Online Magazine, arvioita, haastatteluja, tutoriaaleja jne.

Ronbigelow.com, artikkeleita. Aiheina terävöinti, sommittelu, valotus, valo, raw.

Digital Outback Photo, Using both Canon EOS 5D and Nikon D2x in the field.

Quesabesde.com, "In principle, Sony will announce next summer two digital SLR's with Minolta mount and stabiliser". Sonyn Euroopan edustaja haastattelussa, in English. Ensi kesänä Sony julkistaa kaksi järjestelmädigiä, pro- ja harrastelijamallin, vakaaja rungossa, Konica Minolta -kiinnitys.

Kenrockwell.com, Nikon SB-600 versus SB-800 Comparison.

Jill Greenberg, manipulator.com. Flash-sivut, muotokuvissa käytetty paljon Photoshoppausta.

 

15.10.2005 

Rajala Pro Shopin (Sanomatalo) DigiViikko, tänään lauantaina on vuorossa Konica Minolta.

 • Konica Minolta Dynax 5D Tupla Kit, runko + 18-70 + 75-300, 899 euroa
 • Konica Minolta Dimage X1, 399 euroa
 • Konica Minolta Z5, 399 euroa
 • Rajala Pro Shop (Sanomatalo) on tänään lauantaina auki klo 10-16.00

AnttiA pitää blogia katutaiteesta, kuvia ja merkintöjä kertyy päivittäin. Blogin nimi on katutaso ja osoite on katutaso.blogspot.com.

Kaleva, Anni Leppälä sai valokuvapalkinnon. Leppälä oli ehdokkaana Vuoden Nuoreksi Valokuvaajaksi.

Tampereella valokuvatriennaali Backlight, esillä on yli 70 valokuvataiteilijan tuotantoa. Osa näyttelyistä sulkee ovensa viikonlopun jälkeen.

Dpreview.com, Picasa 2.1. Suositusta ja ilmaisesta kuva-albumisoftasta on tullut uusi versio. Tuki monelle uudelle raw-tiedostomuodolle. Cd-levyjen kansien printtaus mistä tahansa kuvasta, tuki ulkoisille kovalevyille, Bloggeriin kuvien siirto yhden painikkeen takana.

BreezeBrowser Pro v.1.3, uusi versio 14.10.2005. Tuki Canon EOS 5D:n ja Canon EOS-1D mark II N:n raw-tiedostoille. Erittäin tervetullut ominaisuus on automaattinen linssivääristymien korjaus. Itse olen asentanut uudet versiot vanhan päälle, tälläkään kertaa ei tullut ongelmia. Päivitykset ovat ilmaisia yhden vuoden ajan. 15 päivän ilmaisversiolla voi kokeilla, miltä ohjelma tuntuu. BreezeBrowserissa on paljon kuva-albumiohjelmankin ominaisuuksia, plussaa tulee nopeudesta.

DCRP, Fuji FinePix S9000 -arvio. Euroopassa S9500. Yhdeksän megapikseliä, 10.7-kertainen zoom, 28 - 300 mm, 1.8 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin, xD-kortit. Ulkoinen salamakenkä (myös synkkaliitäntä), ei kuvanvakaajaa (jonkinlainen korvike on ISO:n automaattinen nosto). Ks. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 655 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Canon EF-S 10-20mm f/3.5-4.5 USM arvio. Vastavalosuoja pitää ostaa erikseen. Suomen hinta on noin 850 euroa.

Firingsquad.com, Camera Clash: Digital SLR (Canon EOS-20D) vs All-in-One (Panasonic Lumix DMC-FZ30). Kumpi voitti?

C|net, Canon PowerShot A620 -arvio. Ks. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 370 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

USA:n Canonin tarjouskampanja (lähipäivinä Eurooppa seurannee esimerkkiä).

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-T5 -arvio. Suomen keskihinta on 360 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Exclusive new dpreview resolution chart.

Lonestardigital.com, Apertures, Pixel Sizes, and Diffraction Limits.

Dcviews.com, New compact Sigma 28-200mm F3.5-5.6 DG Macro lens. Etulasi pysyy paikallaan (ei tarvitse erikseen kääntää polarisaatiofiltteriä tarkennuksen jälkeen).

Pcmag.com, HP Photosmart M517 -arvio. Suomen keskihinta on 193 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

14.10.2005 

Rajala Pro Shopin (Sanomatalo) DigiViikko, tänään perjantaina on vuorossa Canon.

 • vaihto Canon 20D -> Canon 5D, väliraha 2.350 euroa
 • Canon 20D runko, 1.366 euroa (+ 150 euron hyvitys)
 • Canon 5D runko, 3.250 euroa
 • Canon 350D + 18-55 + Sigma 70-300, 999 euroa
 • Canon 350D + 17-85 vakaajalla, 1.495 euroa
 • Canon 70-200/2.8L USM, 1.495 euroa
 • Canon EF-S 17-85/3.5-5.6 IS USM, 629 euroa
 • Canon Digital Ixus 55, 399 euroa
 • Canon Digital Ixus 750, 498 euroa
 • Canon PowerShot S2 IS, 546 euroa
 • Canon Selphy DS700 tulostin, 99 euroa
 • Canon Selphy CP330 tulostin akulla, 99 euroa
 • Canon Selphy CP500 tulostin, 99 euroa
 • KP-361P tulostinpaperi 5pkt, 69 euroa

Top Shot (Malminkartano, Hki), Nikonin uutuuksia (hyllyssä):

 • Nikon Coolpix P1, 477 euroa
 • Nikon Coolpix P2, 477 euroa
 • Nikon Coolpix S4, 397 euroa
 • (ei uutuus) erä Nikon Coolpix 8800 FI, tarjous 747 euroa

Messuja riittää, Helsingin Messukeskuksessa järjestetään ke 19.10.2005
- pe 21.10.2005 audiovisual (kuva ääni valo musiikki). Ks. avita.org. AV-alan suurtapahtuma.

Runsaan viikon päästä järjestetään Fotokaapeli 2005, la 22.10.2005 klo 12-19, su 23.10.2005 klo 10-15. Sisään vain kutsukorteilla, joita saa alan liikkeistä. (Tai vaikkapa Suomen Canonilta...).

(email) Lisää ilmaisia profiloijia:

Niklas Sjöblomin sivustolla taivasalla.net (Kuukauden kuvat) on viime aikoina nähty kuumailmapallosta otettuja kuvia.

Jannelaaksonen.net, muutama pallopanoraama.

Northlight-images.co.uk, The Spyder 2 Pro - monitor calibration made easy. Suomessa näitä myy Fimeko.

IR, Pentax Optio WP -arvio. WP = Water Proof.

Photographyblog.com, Ricoh Caplio GX8 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, 28-85 mm, 1 cm makro, ulkoinen salamakenkä, 450 euroa. 3*/5*.

Digital Outback Photo, Liquid Sculpture, pisarakuvausta vähän eri lailla.

World Press Photo 50 years.

IR, Canon: EOS Capture updated.

Cameras.co.uk, Konica Minolta Dimage X60 -arvio.

C|net, Pentax Optio S55 -arvio.

IR, Olympus Japan: CCD service advisory (samaa sarjaa kuin aiemmatkin).

IR, Ricoh Global issues service advisory (ks. edellä).

Photographyblog.com, Nikon Issues Notice About CCD Problem.

Dcviews.com, The new Video iPod, features a 2.5-inch color screen. Liikkuvaa kuvaa, still-kuvia, musiikkia. 30 GB $299, 60 GB $399.

Bobatkins.com, Canon Rebates 2005. Nämä tarjoukset eivät koske Eurooppaa, varmaan vastaava julkistetaan lähipäivinä. Voimassa 15.10.2005 - 15.1.2006.

 

13.10.2005 

Rajala Pro Shopin (Sanomatalo) DigiViikko, tänään torstaina on vuorossa Panasonic.

 • Panasonic DMC-FX9 digikamera, 460 euroa
 • Panasonic DMC-FZ30 digikamera, 695 euroa
 • Panasonic NV-GS75 digivideo, 595 euroa
 • Panasonic NV-GS400 digivideo, 1.395 euroa
 • Panasonic AG-DVC30E digivideo, XLR-sovite veloituksetta, 1.995 euroa
 • Panasonic AG-DVX100A digivideo, 2.995 euroa
 • Panasonic edustaja paikalla klo 11 - 15.00

Top Shot (Malminkartano, Hki)

 • erä Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM uutuusobjektiivia hintaan 637 euroa
 • Canon BG-E3 akku-/pystykuvauskahvaa (350D) 97 euroa

Alle 18 vee - Noll till aderton -valokuvanäyttely
10.11.2005 saakka
Tuulevi Aaltonen, Tuula Heikkinen, Eddie Iles, Eeva Johansson, Monica Nordling, Robert Perander, Jukka Pääkkönen, Christine Saarukka, Jyrki Vesa

Näyttelyn kuvaajat ovat aktiivisia jäseniä helsinkiläisissä kameraseuroissa (Kameraseura ja Amatörfotografklubben i Helsingfors). Kaikki osallistujat ovat myös hakeneet oppia ruotsalaisen valokuvaajan Anders Petersenin työpajoista, joita on järjestetty Suomessa useaan otteeseen.

Cafe Photo
Museokatu 9B, Helsinki.
Kahvila on auki ma-pe klo 8-18, la klo 10-15, su suljettu.

Myriam Lutz (s. 1978), Nuoria valokuvaajia Nordrhein-Westfalenista (2/3)
28.10.2005 saakka

Myriam Lutz on opiskellut Duisburg-Essenin yliopistossa Saksassa taidevalokuvausta ja Ranskassa vuoden verran taidegrafiikkaa ja sisustusarkkitehtuuria. Valmistuttuaan (2004) hän on työskennellyt taiteilijana ja valokuvaajana Berliinissä.

Lutzin teosten teemat liittyvät usein aikaan ja muistiin. Hän käyttää valokuvainstallaatioidensa ja -kirjojensa aineksina omia ja toisten perhekuvia sekä kaikenlaista löytötavaraa. Työt liikkuvat usein jossain todellisuuden ja fiktion rajamailla.

Goethe-Instituutti
Mannerheimintie 20 A
00100 Helsinki
ma-to 12–18, pe 12–16

Warthog.fi -sivusto viettää uudessa osoitteessaan tänään yksivuotissyntymäpäivää. Kohdasta uutta selviää, mitä on minäkin päivänä kirjoitettu.

Autorata.net, Tekniikka vinkkejä valokuvakilpailuun. Monenlaista ohjetta.

Näitä aina välillä kysytään, Canonin salamalaitteiden pdf-manuaalit. Saksan Canonin sivuilta löytyy englanniksi Canon Speedlite 550 EX.
EOS Documentation Project
, Canon Flash, Speedlite 580EX PDF, Speedlite 420EX PDF.

Mikropc.net, Langatonta vaivattomuutta digikamerassa. Nikon Coolpix P1 ja P2 ovat myynnissä, hinnat 530 euroa ja 420 euroa.

Elisa.net, vaahtokylpy, Lintukuva nousi Maa ilmasta -näyttelyn suosikiksi. Kesän Lasipalatsinaukiolla esillä olleen Yann Arthus-Bertrandin näyttelyn suosikkikuva oli kirkkaanpunaisten lintujen parvi. Äänestys tapahtui tekstiviestein, joita lähetettiin yli 20.000. Kaikkiaan näyttelyn näki Suomessa arviolta 400.000 kävijää.

(Foorumilta) Harriniemi.net, Luontokuvia viime kesältä.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD550 Digital ELPH -arvio. Euroopassa mallin nimi on Canon Digital Ixus 750. Suomen keskihinta on 463 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Sony Cyber Shot DSC-R1 -arvio. 10 megan iso kenno kompaktidigissä.

Trustedreviews.com, Konica Minolta Dynax 5D -arvio.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-P200 -arvio. Suomen keskihinta on 350 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Bernard Languillier, On The Appeal of LF Cameras for an Innocent DSLR Photographer…

Dpreview.com, Samsung and Pentax to co-develop DSLRs. Pentaxilta on jo tullut markkinoille neljä järjestelmädigiä.

Rob Galbraith, Several photojournalist accounts of hurricane coverage published.

Dpreview.com, Canon EOS-1D Mark II and EOS-1Ds Mark II firmware.

Digitalcamerainfo.com, Kodak EasyShare-one -arvio. Mahdollisuus langattomaan yhteyteen. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 36 - 108 mm, kolmen tuuman lcd kosketusnäyttö, 256 MB sisäistä muistia. Hinta on $599.

 

12.10.2005 

Rajala Pro Shopin (Sanomatalo) DigiViikko, tänään keskiviikkona on vuorossa Olympus.

 • Olympus Mju-600 digital, 299 euroa
 • Olympus Mju-800 digital, 399 euroa
 • Olympus E-300 Kit (14-45/3.5-5.6) 499 euroa (20 kpl erä)
  - optiona Zuiko Digital telezoom 40-150/3.5-4.5 +199 euroa
 • Olympus E-500 ensiesittelyssä, Olympus edustaja paikalla klo 10-16.00

Sakari Mäkelän organisoimaan digicamera.netin syyskuun kilpailuun osallistui 32 kuvaa, aiheenahan oli "Sato". sakari.1g.fi/diginet10. Arviot ja tuomio ovat nyt sivuilla esillä. Tuomariston puheenjohtajana toimi Timo Suvanto. Kaikkiin kuviin on liitetty tavalliseen tapaan ytimekkäät kommentit. Järjestys:

1. Kaikki 48 hehtaariani
2. Onnellinen isäntä
3. Korjattu jo

Elokuussa diginewseissä uutisoitiin opetusministeriön tietoyhteiskuntaohjelman kulttuurinen tietoyhteiskunta -hankkeesta ja tuon hankkeen myöntämästä 19.000 eurosta valokuva-alan kansallisen Focus-nettisivuston perustamiseen. Ks. Kaleva. Yle uutisoi asiasta 14.7.2005: valokuvauskeskus Peri ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta valmistelevat laajaa nettisivustoa, sivuston tarkoitus on korvata valokuva-alan ammattilehti. Lopullisena tavoitteena on saada Suomeen jälleen painettu valokuvataiteen lehti. Alla ilmoitus, jolla haetaan päätoimittajaa pariin ensimmäiseen "numeroon".

"FOCUS on valokuva-alan verkkosivusto, joka sisältää ajankohtaista alan faktatietoa ja journalistista materiaalia verkkolehden muodossa. Focuksen tuotannosta vastaavat Valokuvakeskus Peri, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuva-alan nettisivusto Focus etsii päätoimittajaa. Päätoimittajana pääset jättämään jälkesi Suomen valokuva-alan historiaan.

Toivomme sinulta:
- vankkaa ja intohimoista valokuvataiteen ja kentän tuntemusta
- journalistista kokemusta
- näkemystä lehden sisällön linjoista
- yhteistyökykyä

Työ alkaa marraskuun alusta. Päätoimittajan tehtäviin kuuluu ensisijaisesti journalistinen koostaminen, journalistisen materiaalin tuottaminen, suhdetoiminta sekä tuottaminen. Nyt haemme päätoimittajaa kahdelle ensimmäiselle numerolle. Työ tehdään itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Vapaamuotoiset hakemukset palkkiotoiveineen 28.10.2005 mennessä:
Valokuvakeskus Peri / Milla Järvipetäjä
Uudenmaankatu 1
20500 Turku

Kysy lisää: Milla Järvipetäjä, läänintaiteilija Varsinais-Suomen taidetoimikunta
040-7625821, milla.jarvipetaja(at/miukumauku)lslh.intermin.fi"

Stockmannilla on Hullut Päivät ke 12.10.-15.10.2005. Hintojen edullisuutta voi verrata vaikkapa MBnetin Hintaseurannassa tai sitten vertaa.fi.

 • Canon Ixus 50, 299 euroa (keskiviikko)
 • Samsung VP-D352 digivideo, 279 euroa (keskiviikko)
 • Canon Pixma MP760 monitoimitulostin, 249 euroa (torstai)
 • Sony DSC-T7, 389 euroa (torstai)
 • Canon Selphy CP-500 kymppikuvatulostin, 99.90 euroa (perjantai)
 • Pentax Optio 60, 199 euroa (perjantai)
 • Epson Aculaser C1100 värilaser, 349 euroa (perjantai)
 • Panasonic NV-GS250 digivideo, 1.089 euroa (lauantai)
 • Nikon D50 (AF-S ED Nikkor 18-55 mm (3.5-5.6) DX, 55-200 mm (4-5.6) DX), 899 euroa (lauantai)

Dpreview.com, Canon EOS-1Ds Mark II -arvio. 16 megapikselin järjestelmädigi, täyden ruudun kenno, Canonin lippulaiva. Nikon D2X on $2.500 halvempi kuin Mark II, mutta tietyiltä osin Nikon D2X on Canonia parempi. Jollei ennestään ole Canonin optiikkaa eikä välttämättä tarvitse täyden ruudun kennoa, niin Nikonia kannattaa vakavasti harkita. (Phil Askey). Canon EOS-1Ds Mark II, Highly Recommended. Suomen hinta on jonkin verran yli 7.000 euroa.

Thom Hogan, Nikon D50 -arvio. Perusteellisin ja paras lukemani arvio tästä mallista.

LetsGoDigital, Konica Minolta Dynax 5D -arvio. Halpa järjestelmädigikamera, bonuksena sisäänrakennettu kuvanvakaaja.

Luminous Landscape (Michael Tapes, email) The Canon 5D "C" Mode Gotcha. Jos kamerasta itse laittaa virran pois ja jälleen päälle, käyttää kamera ymmärrettävistä syistä mahdollisia Custom Settings -asetuksia. Mutta tässä varoituksen sana: sama on silloinkin, kun tapahtuu automaattinen virrankatkaisu (itse määritelty esim. 2 min jne.). Custom Settingsin asetukset astuvat voimaan, vaikka automaattisen virrankatkaisun tapahtuessa olisi kamerassa ollutkin toiset asetukset.

Megapixel.net, Sony DSC-T7 -arvio. Käytettävyys 8. Kuvanlaatu 8.4. Suomen keskihinta on 415 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Canon Powershot SD30 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus i Zoom.

C|net, Kodak EasyShare Z7590 -arvio.

(email) Argyll, open source profiloija mille tahansa printterille ja mille tahansa musteelle.

(email) Sony Ericsson UMTS P990, 80 MB RAM, Memory Stick Duo Pro, Wi-Fi, kahden megapikselin kamerapuhelin. Myyntiin vuoden 2006 ensimmäisellä neljänneksellä.

Slashdotkin kirjoittaa Sonyn CCD -virheistä (nämä ccd-sensorit käytössä monen merkkisissä kameroissa).

Nikon Capture 4.3.2.

Digitalkamera.de, CCD "Epidemie" (Babel Fish -käännös saksasta englantiin).

 

11.10.2005 

Rajala Pro Shopin (Sanomatalo) DigiViikolla on tänään tiistaina vuorossa Sony. Ensiesittelyssä Sony Cyber-shot R1 (APS kokoinen 10,3 megapikselin CMOS-kenno, 24 - 120/2.8-4.8. Toimitukset alkavat loppukuusta, varauksia otetaan vastaan. Sonyn edustaja on paikalla klo 10-16.00. (Huomenna keskiviikkona on sitten Panasonicin vuoro).

 • Sony DCR-PC1000, 3CCD DVkamera 1.090 euroa
 • Sony DCR-DVD403 DVD-videokamera 1.390 euroa
 • Sony HDV-HC1 teräväpiirtovideokamera 1.990 euroa
 • Sony VPL-CX20 XGA dataprojektori 1.780 euroa

Juvankoski.com, Peleng 8mm F/3.5-16 Fisheye lens.

Tapanipikkarainen.com, YUP:n keikka Oulun Club Teatrilla la 8.10.2005 (m/v-kuvia). Brüssel Kaupallinen (sama tilaisuus, nyt kuvat väreissä).

IR, CCD failures: the bigger picture. Sony on valmistanut kennoja monissa eri digikameroissa käytettäviksi. Vialliset kennot ovat vuoden 2002 lokakuun ja vuoden 2004 marraskuun väliseltä ajalta, kamerat ovat tulleet myyntiin sitten myöhemminkin. Koottu lista malleista, joissa voi tulla ongelmia kuumuudessa/kosteudessa.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix Z2. Marraskuussa myyntiin, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 36 - 108 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit, ei optista etsintä, litteä, pieni kamera. Parannusta Z1-malliin: ISO 1600, neljän sekunnin valotusajat, parempi tarkennus, lcd-näytön pikseleitä kaksinkertainen määrä. IR, Z2-malli ei tule myyntiin USA:n markkinoille.

IR, Fujifilm Germany: FinePix F460 announced. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 - 105 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ei optista etsintä (näyttää olevan suuntaus kompaktiditeissä, ei hyvä), xD-kortit, sisäistä muista on 13 MB. Saksassa myyntiin marraskuussa.

Digital Photo Outback, Comparing Canon 5D, 1D Mk. II (N), 1Ds Mk. II and Nikon D2x.

Digitalsecrets.net, Nikon D70 Accessories. Hyviä vinkkejä muillekin kuin Nikon-ihmisille.

Designtechnica.com, HP PhotoSmart 475 -arvio. Kymppikuvatulostin (tai oikeastaan 13 x 18 cm). Sisäistä muista on 1.5 GB. Suora liitantä kirjoittavaan cd-asemaan (ei tarvitse mikroa), myös tv-out. Suomen keskihinta on 237 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Epson ColorBase. Jos omistaa sopivan merkkisen spektrofotometrin ja Epsonin R2400, 4800, 7800 tai 9800 -printterin, niin voi kokeilla ilmaista printterin profilointisoftaa.

 

10.10.2005 

Viikon 41 kuva: Syksyn värejä.

Rajala Pro Shopin (Sanomatalo) Nikon-tarjoukset ovat www-sivuilla esillä. Mielenkiintoisimmalta vaikuttaa Nikon D50 + 18-50, 599 euroa. Digiviikoilla tulee aina eri päivinä eri tarjouksia, huomenna näyttää olevan sitten Sonyn vuoro (vain kaksi tarjousta).

(Foorumilta) Arn, sarjassa tätä kissakuvaa et unohda. Ks. muutkin kuvat, pbase.com/arn.

Eilen päättyneessä Kaapelitehtaalla järjestetyssä vuosittaisessa valokuvataiteen myyntinäyttelyssä kauppa ei näyttänyt olleen mitenkään erityisen vilkasta. Punaisten Myyty-tarrojen perusteella esillä olleista töistä kaupaksi kävi viitisen prosenttia.

Photographyblog.com, Olympus Mju Digital 800 -arvio. 3.5*/5*. Kahdeksan megapikseliä, roiskevesitiivis, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ei optista etsintä, pienikokoinen. Tähtiä olisi tullut enemmänkin, mutta pieneen kokoon ahdettu kenno aiheutti kohinan suhteen ongelmia. Käytännössä isoin käyttökelpoinen ISO-arvo oli 200, ISO 400 -arvolla tuli jo turhan paljon kohinaa. Suomen keskihinta on 413 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. Suomen Olympus.

DCRP, Canon PowerShot A410 -arvio. Kolme megapikseliä, 3.2-kertainen zoom, 41 mm (!) - 131 mm, 1.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit, AA-akut. Mahdollisuus manuaaliseen valkotasapainon säätöön. Lcd-näyttö ei kovin hyvä. Suomen keskihinta on 149 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. Suomen Canon.

LetsGoDigital, Nikon Coolpix S3 preview. Ks. Suomen Nikon.

Ted Marcus, Corel Paint Shop Pro X/10.

Digitalkamera.de, GNU Project The GIMP 2.2.8. "Ilmainen Photoshop".

 

09.10.2005 

Yann Arthus-Bertrandin Maa ilmasta -valokuvanäyttely Lasipalatsinaukiolla on viimeistä päivää esillä, jatkoaikakin umpeutuu. Ks. diginews 5.7.2005. Ks. mitä Helsingin kaupungin taidemuseon amanuenssi kirjoittaa Yann Arthus-Bertrandista.

 • Kameraseuran (Helsinki) jäsenille on kilpailu siitä, kuka ottaa parhaimman kuvan näyttelystä

Art Fair Suomi, 30.9. - 9.10., Kaapelitehdas, Hki, Valokuvataiteen perinteinen myyntinäyttely + Muu ry:n vastaava tilaisuus. Tänään on viimeinen päivä, jolloin myytäviin töihin voi tutustua. Tapahtuma on auki klo 12-16.

Kaleva, Kansakunnalta puuttuu yhä visuaalinen muisti. Markku Saksan toimittamana ilmestyi hiljan Martti Peltosen valokuvaajan urasta kertova kirja Viisi vuosikymmentä. Peltonen muistetaan 1970 otetusta kuvasta, jossa Leskinen seisoo muovikassi kädessä Kekkosen takana Seutulan lentoasemalla. Yleisesti on ajateltu, että kassissa oli alkoholia. Oikeasti siellä taisi olla juustoja ja keksejä. Vuonna 1993 Samuli Onnelan valokuvatallennustyöryhmä jätti esityksen valtakunnallisesta valokuvien arkistointijärjestelmästä. Laman keskellä se jäi toteuttamatta. Marraskuussa ilmestyy kaksi lehtikuvaajista kertovaa kirjaa: Jorma Komulaisen Helge Heinosen elämäntyötä esittelevä valokuvateos sekä Jorma Blomqvistin Lehtikuva - historian peili.

Adobe, Photoshop Elements 4.0, tryout-versio, 364.4 MB. Vaatii rekisteröitymisen Adoben sivuille.

Philip Greenspun, Building a Digital SLR Camera System.

IR, Konica Minolta posts service advisory. Samaa sarjaa kuin aiemmat ilmoitukset, kyse on mahdollista viallisten kennojen aiheuttamista ongelmista.

IR, Fujifilm drops S3 Pro pricing. Alkuaan 5.2.2004 julkistettu kamera tuli myyntiin viime vuoden lopulla, MAP (minimum advertised price) oli $2.499. Nyt tätä hintaa on laskettu 20%, uusi MAP on $1.999. Lokakuussa ja marraskuussa kameran ostavat saavat lisäksi $400:n arvoin arvoisen bonuspaketin (Stitcher 4.0, battery tray, battery charger + white balance card).

Infodigitalcamera.com, Nikon D200 getting closer. Espanjan Nikonin lyhyt tiedote englanniksi (ei oikeastaan yhtään).

Realtechnews.com, The Digital Camera Turns 30 Today.

Rangefindermag.com, October 2005. Fine art -teemanumero, lähinnä esitellään kuvaajia, jotka muuntavat valokuvia joksikin muuksi.

Behardware.com, Lumileds : the future of the LCD. (May 11, 2005).

Olympus Japan, Olympus Master update (Master/Master plus 7.10.2005).

 

08.10.2005 

Hans Lehtinen, Sony F828 (yökuvaustilassa, Hoyan IR72 -filtteri ja Hoyan ND8 & ND4 -filtterit). Infrapunakuvia (värejä on lisätty jälkeenpäin, niitähän ei IR-kuvissa alkuaan ole). Albumilista (muistakin kuvista).

Henrik Kettunen, kettunen.1g.fi. Tarja Halosen vaalikampanjan avajaiset, ks. 59 kuvan slideshow.

Miemo Penttinen, matkakuvia Kreikasta.

Dpreview.com, Sony CCD advisory notice. Joissakin Sonyn valmistamissa kennoissa voi olla vikoja, jonka seurauksena kuva näyttää vääristyneeltä tai kuvaa ei tule näkyviin. Kennot on valmistettu vuoden 2002 lokakuun ja vuoden 2004 maaliskuun välisenä aikana. Ks. myös IR.

Luminous Landscape, Arctic Butterfly, kennon puhdistukseen.

Dearingilm.com, Nikkor 200mm f/2G ED-IF AF-S VR. Hinta Suomessa yli 4.000 euroa.

Dcviews.com, Sigma announces two new DG FishEye lenses. 8mm F4 EX DG Circular ja 15mm F2.8 EX DG Diagonal.

Digitalcamerainfo.com, Kodak EasyShare C340 -arvio. Suomen keskihinta on 191 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

07.10.2005 

Rajala Pro Shop, Tarjouksessa, kolmas ylhäältä. Studiosalamat, ELINCHROME STYLE FX 400 SETTI TULOSSA LISÄÄ VKO 41. 1090,00 euroa.

 • 2KPL FX400+jalustat+sateenvarjo+tasovalo+laukku
 • lienee ihan kohtuuhintainen

Helsinki Photography Festival starttaa tänään ja jatkuu aina marraskuun kuudenteen päivään asti. Helsinki Photography Festival on Suomessa järjestettävistä kansainvälisistä valokuvatapahtumista vanhin, ja se järjestetään nyt jo kymmenennen kerran. Tämänkertainen tapahtuma, Helsinki Photography Festival 2005 to be continued... / jatkuu..., toteutetaan Valokuvataiteilijoiden Liiton ja British Councilin yhteisenä hankkeena.

Tapahtuma tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua suomalaiseen ja brittiläiseen nykyvalokuvaukseen ja pohtia valokuvataiteeseen liittyviä kysymyksiä. Festivaalin keskeisin näyttelykokonaisuus nähdään kolmessa eri paikassa. Päänäyttely on esillä Helsingin Taidehallissa. Lisäksi on järjestetty näyttelyt Valokuvagalleria Hippolyteen ja Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilaan. Tapahtuman videonäytökset esitetään MUU Galleriassa.

Festivaalin kuraattoreina toimivat Mika Elo ja Brett Rogers. He ovat valinneet tapahtumassa esiteltävät taiteilijat.

Helsingin Taidehalli 8.10. - 6.11.2005

Britanniasta:
Marion Coutts, Simon Faithfull, Anne Hardy, taiteilijakaksikko Paul Harrison & Jonathan Wood, Idris Khan, Mark Lewis, Caroline McCarthy ja Danny Treacy
Suomesta:
Heli Hiltunen, Sanna Kannisto, Pertti Kekarainen, Jyri Pitkänen, Elina Saloranta, Jari Silomäki, Anu Suhonen ja Sonja Suominen.

Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa:

 • yleisöseminaari su 9.10.2005 klo 12.30-17
  tilaisuudessa käsitellään näyttelyn teosten herättämiä kysymyksiä ja nykyvalokuvauksen keskeisiä teemoja
 • taiteilijapuheenvuoroja kolmena sunnuntaina klo 14-16:
  16.10. Valokuva ja narratiivisuus. Jari Silomäki ja Elina Saloranta.
  23.10. Valokuva ja maalaus. Pertti Kekarainen ja Heli Hiltunen.
  6.11. Valokuvaamisen ele. Anu Suhonen, Sonja Suominen ja Jyri Pitkänen.

  Seminaarin kielenä on englanti, mutta taiteilijatapaamiset jäjestetään suomeksi. Oheisohjelmaan voi osallistua näyttelymaksun maksamalla.

Helsingin Taidehalli
Nervanderinkatu 3, Helsinki
ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la-su 12-17, ma suljettu
7/5 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Valokuvagalleria Hippolyte 7.10. - 6.11.2005
brittiläisen Gareth McConnellin teoksia

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tila 7.10. - 6.11.2005
brittiläisen Gary Stevensin videoteos Slow Life (2003).

Suomen Valokuvataiteen museo,
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Liput museoon: Normaali 6 €, alennuslippu 4 €,alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

MUU Galleriassa 8.10.-16.10.
Videonäytösten sarja: Nooshin Farhid, Hannu Karjalainen, Johanna Lecklin, Susan MacWilliam, Ailbhe Ní Bhriain, Alli Savolainen, Hiraki Sawa ja Kari Yli-Annala.
Näytöksiin liittyy temaattiset esittelyt ja keskustelut (suomeksi) 11.10 ja 13.10. klo 16-19.

Festivaalin yhteydessä julkaistava to be continued... / jatkuu... -luettelo (72 s.) maksaa 20 euroa. Julkaisua voi ostaa festivaalin kaikista näyttelypaikoista.


Jussi Aalto, Tärähtäneitä valokuvia
7.10.-6.11.2005

Erityisesti muotokuvaajana tunnettu Jussi Aalto täytti hiljakkoin 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi nähtiin ensin uusinta Aaltoa värikkäässä Rion Pinta -näyttelyssä, joka oli esillä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa Helsingissä. Nyt palataan ajassa taaksepäin Aallon ensimmäiseen yksityisnäyttelyyn. Suomen Valokuvataiteen museo on ripustanut esille Aallon työt, jotka nähtiin 32 vuotta sitten museon silloisissa tiloissa Korkeavuorenkadulla. 1970-luvun politisoituneessa ja dokumentaarisuutta suosineessa ilmapiirissä Aallon Tärähtäneitä kuvia -näyttely merkitsi melko rohkeaa poikkeamaa valtavirrasta.

Näyttelyn yhteyteen on koottu Aallon ja muiden kirjoittajien valokuva-aiheisisia tekstejä vuoden 1973 sanoma- ja aikakauslehdistä.

Jussi Aalto esittelee näyttelyn la 5.11. klo 14.

Yleisöopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 13 ja ruotsiksi su 6.11. klo 14.

Suomen Valokuvataiteen museo, Prosessi-näyttelytila
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Liput museoon (sis. kaikki museon näyttelyt): Normaali 6 €, alennuslippu 4 €,alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.


MikroPC.net, Monitoimilaite kotivalokuvaajille. Epson Stylus Photo RX520, tulostus/skannaus/lcd-näyttö/muistikortinlukija, lisäksi negojen + diojen skannaus. Suositushinta on 229 euroa.

(Foorumilta) Graphic Converter X/Classic (Mac) muuntaa kuvat icc-profiilista toiseen. Sharewarea, $30.

Sokoksen kameratiskiltä olivat Olympus C-480 Zoomit kuulemma loppuneet viidessä minuutissa.

Eduskunnan oikeusasiamies, Poliisin kohdistamat toimenpiteet valokuvaajan kameraan (eilen uutisoitu ns. Kouvolan tapaus). .

C|net, Nikon Coolpix 5900 -arvio. Suomen keskihinta on 327 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Fujifilm FinePix S9000 -arvio. Euroopassa S9500. Suomen keskihinta on 653 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, How I Decided to Up-Grade From a Canon 28~135 IS
to a Canon 24~105 F/4L IS
.

Dpreview.com, Canon issues advisory notice. Canon A60, PowerShot A70, PowerShot A75, PowerShot A300, PowerShot A310, Digital IXUS V3, Digital IXUS II ja Digital IXUS IIs. Joissakin kennoissa on ongelma, jonka aiheuttaa korkea kuumuus tai kosteus. Jos kuvaa ei tule tai se on vääristynyt, niin pitää ottaa yhteys Canoniin. Korjaus on ilmainen. Ks. myös IR.

Xbitlabs.com, Canon CanoScan 5200F -skanneri. Tasoskanneri, jolla voi skannata myös dioja/negoja (neljä diaa tai kuusi negaa kerralla). Suomen keskihinta on 170 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

PTLens v.6.3.1 (linssivääristymien korjaukseen, ilmainen).

Informationweek.com, Apple Expected to Unveil Video IPod Next Week.

 

06.10.2005 

Mikko Paartolan (mies vastavalo.fi:n takana) kuviin liittyvät radiodokumentit jatkuvat. Tänään aamupäivällä YLE Radio 1 klo 9.50 - 10.00 (toinen lähetys sunnuntaina 9.10. klo 17.50) Neljä kuvaa: Pelko. Ensimmäinen osa on jo netissä kuunneltavissa mp3-muodossa.

Olli Rinteen monelle tuttu DigiFAQ on muuttanut Pikseli-lehden sivuston osaksi, www.pikseli.fi/digifaq/. Vanhasta urlista on kääntö uuteen urliin. Lue lisää muutosta.

Tänään torstaina on Sokos-tavaratalon alessa (1 + 3 päivää) Olympus C-480Z hintaan 99 euroa. MBnetin Hintaseurannan mukaan halvin hinta on 148 euroa (MBnetin Hintaseuranta). USA:ssa nimi on Olympus D-545 Zoom. Ks. Suomen Olympus.

Helsingin Sanomat, apulaisoikeusasiamies moittii poliisia lehtikuvan tuhoamisesta. Kouvolan sanomien avustaja oli kuvannut viime vuoden tammikuussa Pasi-miehistönkuljetusvaunua, jonka alle oli kuollut puristuksiin jäänyt opistoupseeri. Poliisi oli eristänyt alueen, mutta sulkujen sisäpuolella asunut avustaja ei ollut sulkuja nähnyt ja oli päässyt paikalle esteettä kuvaamaan. Avustaja oli ottanut yhden kuvan, salamavalo oli välähtänyt, Kouvolan poliisin ylikonstaapeli oli huomannut välähdyksen ja vaatinut kuvan tuhoamista. Myös edellinen ja seuraava kuva oli vaadittu nähtäväksi sen varmistamiseksi, ettei onnettomuuspaikalta oltu otettu muita kuvia. Ylikonstaapeli oli halunnut varmistaa, ettei osittain peitetty vainaja näy kuvassa. Apulaisoikeuskansleri Raution mukaan valokuvaaminen tiedotusvälineille kuuluu perustuslaissa taattuun sananvapauteen. Poliisin käskyvalta koskee vain säädöksissä määriteltyjä asioita, poliisilla ei ole yleistä oikeutta käskyttää ihmisiä missä tahansa asiassa. (Kuvahan olisi poistamisen jälkeen ollut helppo palauttaa, samoin alustamisenkin jälkeen. Mistä sitä tietää, vaikka näin olisi tehtykin?).

Pinserin sivuilta voi lukea aika kattavasti tekijänoikeuslain viime vaiheet.

Steve Sanders, Konica Minolta Dynax 5D -arvio. Kuuden megapikselin järjestelmädigi, rajauskerroin 1.5, kuvanvakaaja sisäänrakennettu. Rungon keskihinta Suomessa on 791 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot S2 IS -arvio. Suomen keskihinta on 514 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Sigma DG tele-converters.

Foto Image Digital, haastateltavana Olympuksen Product Manager, aiheena Olympuksen E-500 -järjestelmädigi.

DCRP, Canon PowerShot SD30 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Digital Ixus i Zoom. Korvaa Canon Digital Ixus i5:n, uutta 2.4-kertainen zoom. Hinta on vähän yli $350.

Photo.net, Sony Cybershot DSC-N1. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, kolmen tuuman lcd-näyttö. Sisäinen muisti, johon mahtuu kertaallaan 500 kuvaa, 640x480. Myyntiin marraskuun puolivälissä, hinta on $500.

Luminous Landscape, Canon 24-105 mm f4 L IS vs. Canon 24-70 mm f2.8 L. Vaikka aukko onkin juuri myyntiin tulleessa mallissa pykälän verran huonompi, niin kuvanvakaaja korvaa haitan moninkertaisesti. Canonin uudella 24-105 -objektiivilla saa yllättävän teräviä kuvia aukolla f4. Canon 24-105 mm painaa 670 g ja maksaa Suomessa vähän yli 1.000 euroa. Vanhempi Canon 24-70 mm painaa 950 g ja maksaa Suomessa vähän yli 1.300 euroa.

Ephotozine.com, Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM -arvio. Painoa 5.5 kg. Suomen hinta on reilusti yli 7.000 euroa.

IR, Leaf: new 28 & 33mpix digital backs. Kaksi uutta keskikoon digiperää, 28 megapikseliä ja 33 megapikseliä. Leaf Aptus 75 tulee myyntiin marraskuussa, Leaf Aptus 65 tulee myyntiin vuoden 2006 ensimmäisellä neljänneksellä. Suomessa näitä myy Fimeko.

Rob Galbraith, Digital Photo Professional 2.0.3 released. Tuki Canonin uusimmille malleille (ja myös Canon D30:lle). Ohjelma on ilmainen, mutta vaatii asentuakseen jonkin näistä ohjelmista: DPP, RAW Image Task, EOS Viewer Utility (EVU) tai File Viewer Utility (FVU).

Digital Outback Photo, Canon EOS 5D Experience Report started.

Rob Galbraith, Nikon launches D2X "Special Site".

Creativepro.com, Sharpen Photos Smartly.

Dcviews.com, Minox DMP-1. Kuvapankki, mpeg, jpg, mp3, äänen talletus, radio. Painoa 62, 7.5 cm x 5.2 cm x 1.5 cm, kahden tuuman lcd-näyttö, 128 x 160. Sisäistä muistia on 512 MB, sd-korttipaikka.

 

05.10.2005 

Rajala Pro Shoppeihin on saapunut ensierä Panasonicin DMC-FZ30 -digikameroita.

Ilkka Keskisen vedenalaiskuvaus-sivusto - Underwater Photo Galleries. Jyväskyläläinen Keskinen on harrastanut aktiivisesti valokuvausta jo 25 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat surrealistissävyiset vedenalaiskuvat ihmisistä.

Sakari Mäkelän organisoimaan digicamera.netin syyskuun kilpailuun osallistui 32 kuvaa, aiheenahan oli "Sato". sakari.1g.fi/diginet10. Arviot ja tuomio ensi viikonlopun aikoihin.

Helsingin Sanomat, Asko Mäkelä jatkaa Valokuvataiteen museon johdossa. Museojohtajan virkaa haki seitsemän, Askolan kolmas viisivuotiskausi alkaa ensi huhtikuussa. Valokuvataiteen museo on pohjoismaiden vanhin alan museo, se on perustettu 1969. Tilaa on kaikkiaan 2.500 neliötä, perusnäyttelyille on varattu 420 neliötä, vaihtuville näyttelyille 400 neliötä ja gallerialle 62 neliötä.

Työvoimatoimiston, Anders Sport och Skolfoto AB: Tehtävä: Fotograf/Valokuvaaja. Ruotsalainen yritys hakee Suomesta valokuvaajia viikonlopuiksi kuvaamaan lapsia ja nuoria jalkapalloturnauksiin ensi kesäksi. Työnantajan www-sivut, Anders Sport & Skolfoto. Vaasa, Turku, Helsinki.

Hopeinenomena.net, Kamera vaihtuu mutta mihin... E300 vai EOS350D vai... Muutama erittäin mielenkiintoinen viesti pitkässä keskustelussa.

Luontokuva.org, BBC:n suomalaismenestys julkistettu. Alle 10-vuotiaitten sarjassa sarjavoitto Jesse Ritonen. Kahdelle muulle kunniamaininta: Henrik Lund (Wild Places -sarjassa) ja Jari Peltomäki. Kilpailuun lähetettiin yli 16.500 kuvaa.

Megapixel.net, Panasonic DMC-FZ30. Kahdeksan megapikseliä, 12-kertainen zoom, 35 mm - 420 mm, kuvanvakaaja. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 9.2. Ks. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 760 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, HP Photosmart R817 -arvio. 3.5*/5*. Suomen keskihinta on 320 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Konica Minolta DiMAGE X60 -arvio.

IR, DxO: New versions, new pricing. Softa objektiivien aiheuttamien virheiden korjaamiseen, eri malleille oma modulit. Aikaisemmin piti erikseen ostaa moduli, jolla korjattiin tietyn objektiivin virheet. Tätä rajoitusta ei enää ole. Standard-versio maksaa 124 euroa, Elite-versio maksaa 249 euroa. Marraskuussa tulee myyntiin versio, joka on tarkoitettu paremmille ei-järjestelmädigeille. Starter Editionin hinta on 64 euroa. (Mukana ei ole ALV:ia).

Rob Galbraith, Calibrate Epson's newest printers with ColorBase 1.1. Stylus Photo R2400 ja Stylus Pro 4800/7800/9800 -tulostimet. Ilmainen.

Dpreview.com, Fuji USA issues service advisory notice. Koskee vain pientä määrää kameroita (sarjanumerot lueteltu), mallit Fuji FinePix S2 Pro Digital, FinePix A303, F410 ja F700. Korjaukset hoidetaan takuun jälkeenkin.

Pcmag.com, Epson Perfection 3590 Photo -skanneri. Suomen keskihinta on 148 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpnow.com, Kodak EasyShare Picture Viewer. Pieni, kevyt, luottokortin kokoinen, sentin paksuinen, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Sd-kortit, mini-USB, ei näytä liikkuvaa kuvaa, kaksinkertainen zoomaus-mahdollisuus. 3.5*/5*. Hinta on alle $100.

Digit.no, Sony Ericsson W800i -arvio. Kahden megapikselin kamerapuhelin.

BBC News, Camera phone competition launched. Nokian organisoima kilpailu kamerapuhelimella otetuille kuville, minimivaatimus yhden megapikselin kuvat. Ks. kilpailusivut, päättyy 16.12.2005.

 

04.10.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki) 5 megapikselin ammattilaisdigijärkkäri Olympus E-1 -runko & Zuiko Digital 14-45mm F3,5-5,6 objektiivi 697 euroa (!)

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, nro 09/2005, 68 s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita. Irtonumeromyynnissä lähipäivinä, tilaajilla aikaisemmin.

 • Mustavalkoinen, teemanumero on melkein kokonaan mustavalkoinen. Koko lehdessä on vain kaksi värikuvaa ja yhdessä kuvassa on vähän punaista, suurin osa mainoksistakin on mustavalkoisia.
 • Jussi Aalto, Harrastus elättää, Olli Rinne on jutun kirjoittaja, kuusi sivua. Rion kuvat, kameraseura, 70-luvun alku, ensimmäinen näyttely.
 • Antti Vettenrannan Pietarin katulapset. Kuvien ottaja itse kertoo, kuusi sivua.
 • Pikselit hukassa. Mitä tehdä, kun kuvat eivät siirrykään muistikortilta?.
 • Kun objektiivi kastui. Tuomo Björkstenin Canon 300 mm/2,8 L IS USM kastui lähes kokonaan, objektiivissa oli kiinni telejatke. Testikuvan ottamisen jälkeen kaikki näytti olevan kunnossa. Seuraavana päivänä objektiivi ei enää toiminutkaan, kuivumisen seurauksena oli tapahtunut hapettumista. UV-suodatin ehkäisee optiikan naarmuuntumista, objektiivi joudutaan yleensä purkamaan kokonaan, jotta rikkoutunut etulasi voidaan vaihtaa. Merivettä tulee varoa, jos sitä pääsee pinnoille, se kannattaa heti pyyhkiä pois. Kamera kuuluu yleensä kotivakuutuksen piiriin. Tapiolassa kamerakaluston vakuutus on 10% koko irtaimiston vakuutusarvosta. Esim. 60 neliön asunnon koko irtaimiston arvo on 43200 euroa, kamerakaluston enimmäiskorvaus on siis 4320 euroa. Pohjantähdessä on sama käytäntö, mutta enimmäiskorvaus on 5000 euroa. Björkstenin 300 mm odotti pitkään varaosaa Japanista, mutta osa ei ollutkaan yhteensopiva. Lopulta Canon teki erikoisen ratkaisun: Björkstenille toimitettiin kokonaan uusi objektiivi samaan korjaushintaan.
 • Arvioita, Fuji S9500, kaksi sivua. Panasonic FZ30, neljä sivua. Pentax *ist DL, kolme sivua.
 • Sävykästä harmaat Mika Karhulahti antaa ohjeita digikuvien muuntamiseksi harmaasävykuviksi, neljä sivua.
 • Mustia pisaroita, A3-tulostimella Sakari Mäkelä tutkailee kirjoittimia, paperilaatuja, musteita, neljä sivua.
 • Välähtääkö, Olli Rinne, neljä sivua salamakuvauksesta.
 • Zigview, sivun testi. Digijärkkärin etsimen eteen liitetään kääntyvä nestekidenäyttö. Toimiiko idea? 179 euroa.
 • Elämys, Kuusamo Nature Photo Tuomo Björksten vietti viikonlopun syyskuun alussa Kuusamossa, kaksi sivua.
 • Seuraava numero 10/2005 ilmestyy loka-marraskuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Ruokakuvaaja (Timo Viljakainen on Suomen tunnetuimpia ruokakuvaajia. Miten annos saadaan herkullisen näköiseksi? Kokin ja kuvaajan yhteistyötä)
  • 5D (Canon EOS 5D ja Konica-Minolta Dynax 5D. Samat kirjaimet, eri kamerat. Vaikuttaako kinokokoinen kenno kuvanlaatuun?)
  • Australia (Maa jalkojemme alla. Toisenlaiset maisemat, eläimet ja ihmiset. Kalliot, kasuaarit ja kaljatölkkiregatta)
  • Dynamiikka (Kun kamera ei toista silmän näkemää valoisuuseroa. Taivas palaa, metsä on mustaa. Mitä on digikennon dynamiikka?)

Digivideo.fi, perinteinen kasettikimppa jäsenille on auennut.

Lasse Lehtinen, album-photo.lehtinen.com. Photo-lehtinen.com, Misc-osiossa on lyhyt arvio D70:een sopivasta akkukahvasta ja kertomus, kuinka naisten maratonia ei olisi saanut kuvat Helsingin MM-kisoissa. In English.

Anssi Jokiranta, menneen kesän uutis- ja kuvituskuvia.

Arn, malleja pähkinäpalkalla (oravakuvia). Www.enroos.com, Seurasaaren oravat.

Uutislehti 100, syyskuun loppuun asti maksettiin päivittäin julkaistusta kännykuvasta 100 euroa. Nyt luki maanantain lehdessä: "Päivän Kännykuvasta lähetämme kuvan ottajalle kaksi vapaalippua Finnkinon elokuvateattereihin. Lisäksi maksamme hyvistä kännykällä otetuista uutiskuvista kuvan sisällön ja ainutlaatuisuuden perusteella 100-1000 euron palkkion". Tämä tarkoittanee, että enää ei automaattisesti makseta sitä 100 euroa. Toisaalta on sitten mahdollisuus saada 1.000 euroa.

Dpreview.com, Olympus E-500 EVOLT Hands-on Preview.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-N1. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, kolmen tuuman kosketusnäyttö-lcd. Sisäinen muisti tallettaa pysyvästi aina 500 kuvaa (640 x 480). $499. Ks. IR, marraskuun puolivälissä myyntiin.

LetsGoDigital, Olympus SP-700. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, kolmen tuuman lcd-näyttö. Histogrammi jo kuvaa otettaessa, 11 MB:n sisäinen muisti, sd-kortit.

Luminous Landscape, Bias. Reichmannin mielipide Olympuksen 4/3-systeemistä on aiheuttanut viimeisen kiivaan kirjoitusryöpyn.

Camerahobby.com, Bibble RAW Converter.

Rob Galbraith, Nikon Capture updated to v4.3.2.

Rob Galbraith, GretagMacbeth prepping new Eye-One software, hardware. Tällä viikolla tulossa Eye-One Match v3.3 (kalibrointisofta, nyt mukana profiilin editoija).

Designtechnica.com, Creative Labs Zen Vision 30GB. 3.7 tuuman lcd-näyttö, 640 x 480, mp3, mpeg, divx jne. Compact Flash -korttipaikka, USB 2.0. $400.

Ephotozine.com, Jobo Giga One announced. 30 GB:n tiedostosäilö, tässä kuussa myyntiin, £109.99, 162 euroa.

 

03.10.2005 

Viikon 40 kuva: Pikkulintu.

Aukea.net.

Pekka Pura, Linnut Kesä 2005.

Toni Karppinen Photography.

Elisa.net, Iso-Arska hyväksyi paparazzilain.

Clarkvision.com, Notes on the Resolution and Other Details of the Human Eye. Miten monta megapikseliä? Mikä on ISO? Entä silmän polttoväli ja dynaaminen alue?

LetsGoDigital, Konica-Minolta Dimage Z6 -arvio. Suomen keskihinta on 453 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

National Geographic Magazine, Photography.

Dpreview.comin foorumi, (Canon) ZoomBrowser EX 5.5 availabe for windows.

DCRP, Canon Pixma iP6000D -arvio. Mustesuihkutulostin. Suomen keskihinta on 216 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. Suomen Canon.

C|net, Canon PowerShot SD550 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 750. Suomen keskihinta on 466 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Earthboundlight.com, Printer Resolution versus Image Resolution.

Dcviews.com, JVC Everio GZ-MG70. Digivideossa sisäinen 30 GB:n kovalevy. Videokuvaa talletetaan 1.2 megapikselin tarkkuudella, still-kuvien tarkkuus on kaksi megapikseliä. Myyntiin marraskuussa, hinta on $1.100.

Rob Galbraith, Digital Camera Battery releases capacity tester.

 

02.10.2005 

Art Fair Suomi, 30.9. - 9.10., Valokuvataiteen perinteinen myyntinäyttely Hanki05 + Muu-taidetta MUUCafé-osastolla.
Järjestäjät Valokuvataiteilijoiden Liitto ry ja MUU ry.
Ks. muu.fi, artists.fi.

Tänä vuonna esillä on viitisen sataa työtä (Muu ry ei mukana luvussa) 101 valokuvataiteilijalta. Toissa vuonna esillä oli 400 teosta, joista myytiin 60 työtä. Viime vuonna esillä olleista 450 teoksesta myytiin noin 50. Viimevuotisista mukana ei ollut mm. Harri Larjostoa, Jari Silomäkeä eikä Pertti Kekaraista.

Tällainen tilaisuus on ainoa kerta vuodessa, jolloin näkee yhtä laajan läpileikkauksen suomalaisesta valokuvaustaiteesta. Kerralla myyntinäyttelyä ei oikein jaksa kunnolla katsoa, puolivälissä määrä jo rupeaa ahdistamaan. Kun kuvat on katsottu, on aika siirtyä tutkimaan portfoliokansioita. Niitä on levitetty selattaviksi kahdelle pikkupöydälle toistasataa kappaletta, lisää löytyy lattialla olevista pahvilaatikoista. Kansioita tutkimalla saa käsityksen oikeasti käytössä olevista porftoliokansioista.

Diasec-menetelmällä pohjustettuja kuvia oli kolmelta kuvaajalta. Diasecissa kuvan päällä on ilmatiiviisti 3/4 mm paksu akryylimuovi, jonka ansiosta kontrasti on parempi, yksityiskohdat näkyvät selvemmin ja kirkkaammin ja värit ovat voimakkaampia. Huono puoli diasecissa on hinta. Muovin naarmuuntumista pitää varoa.

Kaapelitehdas, Puristamo & Valssaamo, Tallbergink. 1 C, Hki
ma-pe 11-18, la-su 12-16
Yleisöopastukset sunnuntaina 2.10. ja 9.10. klo 14-15 sekä torstaina 6.10. klo 17-18.

Jyväskylässä

KANSALAINEN KUPLA - Jyrki Markkasen valokuvia volkkareista (tiedote, kuvia)
23.10.2005

Markkanen on kuvannut kuplia ja vanhoja pakettivolkkareita noin 20 vuoden ajan. Aluksi pääpaino oli autojen dokumentoinnissa, mutta uudemmissa Kupla-kuvissa ajokin omistajat ovat nousseet pääosaan. Näille kuplakansalaisille Kupla on enemmän kuin pelkkä auto.

Pääosa näyttelyn kuvista on värillisiä omistaja/auto-kuvia. Lisäksi esillä on mm. mustavalko- ja neulanreikäkuvia sekä esineteoksia. Näyttelyssä voi ajaa kuplaa sähköautoradalla ja katsella videota leluvolkkareista.

Galleria Harmonia
Luovan valokuvauksen keskus
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

Viime viikon tiistaina oli diginewseissä puoli päivää tieto Nikonin takuuhuollon siirtymisestä JAS Tekniikalle. Otin silloin tuon tiedon pyynnöstä pois. Nyt on Suomen Nikonin sivuilla virallinen tiedote, jonka mukaan 1.10.2005 kaikkien kameroiden (Nikon) huolto- ja korjaustoiminta on keskitetty JAS Tekniikkaan.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Esituotantomalli. Tämä on se kompaktidigi, jossa on järkkärin kenno. 10 megapikseliä, viisinkertainen zoom, 24 mm - 120 mm, 2 tuuman lcd-näyttö kameran päällä, elektronisessa etsimessä on 235.000 pikseliä, raw-kuvat. Ei talleta liikkuvaa kuvaa. Tele- ja laajakulmalisäkkeiden listahinta on $400, lisäksi tarvitaan adapteri ($80).

Fotosidan.se, Bästa fotobok 2005 - vinnaren utsedd. Kilpailu järjestettiin kymmenennen kerran peräkkäin, voittaja sai 30.000 Ruotsin kruunua. Lennart af Petersen ja Åke Hedström: "Ljuset och rummet"

 

01.10.2005 

Vielä ehtii viikonloppuna katsomaan seuraavat näyttelyt Helsingissä:

Stefan Bremer, Afrikka, Meno-Paluu
Kuvia Beninistä, Etelä-Afrikasta, Senegalista ja Togosta
2.10.2005 saakka

Forum Box
Ruoholahdenranta 3a, Helsinki
raitiovaunu 6:n päätepysäkki
ti-pe 11-17
la-su 12-16

Raakel Kuukka, Rebekka
02.10.2005

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Jussi Aalto, Rion Pinta
2.10.2005 saakka

Galleria Pirkko-Liisa Topelius
Uudenmaankatu 40
00120 HELSINKI

Naura nyt ja ole hiljaa – lapsi valokuvassa
2.10.2005 saakka

Suomen Valokuvataiteen museo, Projekti- ja Prosessi-näyttelytilat
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.


Keravalla

Pohjoiset kaupungit - From the North with Love and Confusion
Atli Mar Hafsteinsson, Islanti; Cato Lauritzen, Norja; Julia Peirone, Ruotsi; Jan Pilgaard, Tanska; Minna Rainio, Suomi; Vesa Ranta, Suomi; Perttu Saksa, Suomi; Aleksander Naschekin, Komin tasavalta, Venäjä; Anna Smirnova, Murmansk Oblast, Venäjä
6.11.2005 saakka

Oulussa toimiva Pohjoinen valokuvakeskus käynnisti vuonna 2003 yhteistyössä Oulun läänin taidetoimikunnan kanssa Pohjoiset kaupungit -valokuvataideprojektin. Projektissa järjestettiin parin vuoden aikana kuusi työpajaa, joiden myötä mukaan kutsutut yhdeksän taiteilijaa kuvasivat reilun viikon ajan vuoronperää kuudessa pohjoisessa kaupungissa. Tavoitteena oli tutkia valokuvataiteen keinoin pohjoisten kaupunkien mentaliteettia ja identiteettiä.

Jokainen mukaan kutsuttu taiteilija kehitti työpajojen aikana oman henkilökohtaisen kuvausprojektinsa. Lyhyt työskentelyjakso oudossa kaupungissa aiheutti vierauden tunteen, jonka taiteilijat hyväksyivät työskentelynsä lähtökohdaksi. Tämä näkyy paitsi näyttelyn nimessä niin myös näyttelyyn valituissa teoksissa.

Vaiettuja tarinoita, Jaakko Heikkilän kuvia armenialaisista
6.11.2005 saakka

Heikkilä oli alkuvaiheessa mukana Pohjoiset kaupungit -projektin suunnittelussa. Hänen armenialaisista kertova kuvasarjansa Vaiettuja tarinoita on myös esillä Keravan taidemuseossa. Heikkilän ensimmäinen kuvausmatka Armeniaan 2004 liittyi Kirkko soikoon festivaaliin ja tuolloin otetut kuvat nähtiin Helsingissä Tuomiokirkon kryptassa olleessa Kuulaita huoneita -näyttelyssä (ks. digicamera.netin Päättyneet näyttelyt -sivulta). Armenialaisista kaksi kolmasosaa asuu muualla kuin Armeniassa, ja Heikkilän armenialasprojekti jatkui kuvausmatkalla Los Angelesissa. Seuraavaksi hän jatkaa projektiaan kuvaamalla Venetsian armenialaisyhdyskunnassa.

Keravan Taidemuseo
Klondyke-talo
Kumitehtaankatu 5 F, Kerava
ti-su 12-18, ma suljettu
4 euroa, 2 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi,
ryhmälippu á 2 euroa, jos ryhmässä on yli 15 henkilöä.
Ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin


Oulussa

Midori Mitamura, Green on the Mountain
23.10.05 saakka

Japanilaisen taiteilijan Midori Mitamuran tilaa, kuvaa, ääntä, valoa ja liikettä yhdistävä installaatio Green on the Mountain on matkannut Helsingistä Galleria Hippolytestä pohjoiseen. Installaatio rakentuu yhden Mitamuran löytämän vanhan valokuvan ympärille. Kuvassa perhe retkeilee vuoristomaisemassa. Haikean installation keskeisiä teemoja ovat muistot ja niiden taltioiminen sekä ajan pysäyttämisen mahdottomuus.

Installaation lisäksi näyttelyssä nähdään kaksii kuvasarjaa Midori Mitamuran vanhemmista: Fashion Photo ja Two o’clock atfernoon at the hill, on a windy winter day.

Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria
Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskus, Hallituskatu 7, 90100 Oulu.
ma-pe 9 - 17


Tampereella

Valokuvakeskus Nykyajan järjestämä Backlight-valokuvatriennaali Tampereella avattiin syyskuun alussa. Backlight 05 on yksi Pohjoismaiden suurimpia valokuvatapahtumia. Se järjestetään jo seitsemännen kerran. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Sara Hildénin taidemuseon, museokeskus Vapriikin, Tampereen taidemuseon ja Galleria Rajatilan kanssa.

Backlight 05 -tapahtuman teemana on Untouchable Things - Koskettava tavoittamaton. Tapahtuma painottuu myös erityisesti lapsuuden ja nuoruuden tematiikkaan.

Backlight 05 keskittyy eurooppalaiseen nykyvalokuvaukseen 1970-luvulta lähtien, mutta mukaan on mahtunut kuvaajia myös euroopan ulkopuolelta.

Tapahtumassa jaetaan Backlight 05 Photo Award.

Ensimmäisen näyttelykokonaisuuden muodostavat Sara Hildénin taidemuseossa ja Valokuvakeskus Nykyajassa esillä olevat näyttelyt, jotka jatkuvat lokakuun 16. päivään asti.

Frontal 7 - Düsseldorf Fotografie, Valokuvakeskus Nykyajassa. Näyttely esittelee kolmen sukupolven saksalaisia valokuvataiteilijoita, joita yhdistävät opinnot Düsseldorfin taideakatemiassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Samaan aikaan Sara Hildénin taidemuseossa nähdään Gerhard Richterin näyttely. Richter on yksi nykytaiteen suurista nimistä. Hän on kehittänyt oman tyylisuunnan, joka yhdistää klassisen maalaustaiteen valokuvaukseen. Koskaan aiemmin ei Suomessa ole esitelty Richterin taidetta yhtä laajasti.

Valokuvakeskus Nykyaika
Väinö Linnan Aukio 13
33210 Tampere
ti – su klo 10-18

Sara Hildénin taidemuseo
Särkänniemi, Tampere
Ti-su klo 11-18
7/3 €, ryhmät (yli 10 hlö) 5 €, eläkeläiset 6 €. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.
Tampere-päivänä lauantaina 1.10 ilmainen sisäänpääsy museoon

Backlight 05 -näyttelyt jatkuvat 15. lokakuuta avautuvilla museokeskus Vapriikin Untouchable Things - Koskettava tavoittamaton ja Tampereen taidemuseon Spells of Childhood - Lapsuuden lumo -näyttelyillä. Molemmat ovat esillä vuoden 2006 alkupuolelle saakka.


Ulla Auer & Kenneth Eklund, Jotain katoavaa - valokuvanäyttely
29.10.2005 saakka

Verkarannan kahvila
Verkatehtaankatu 2, Tampere
ma-pe 10-18, la-su 11-1


Luontokuva.org, Vuoden Luontokuvateos 2005. Kilpailun voitti Pekka Luukkolan "Matka Suomeen".

 • "Isolla kameralla toteutettu äärimmäisen pedantti työskentely näkyy suorastaan kolmiulotteisina kuvina, ja laatu on korkea kannesta kanteen. Tämänkin kirjan klassinen taitto antaa etusijan kuville, eikä kuvaajan ole ollut pakko ahtaa mukaan kaikkia kuviaan. Huolellinen viimeistely on suorastaan palkitsevaa, kokonaisuus ei ole mennyt silti ylityöstämisen puolelle. Luukkolan kirja on Suomi-kirjojen tämän hetken kärkiteos"
 • Kamera-lehti 11/2003, kuusi sivua Pekka Luukkolasta
 • Kamera-lehti 12/2003, neljä sivua uudesta kirjasta "Matka Suomeen". 4 x 5 -tuumaisista originaaleista skannattiin 600-megaisia tiedostoja. Yhteen kuvaan kului aikaa kuvankäsittelyssä (roskanpoistosta alkaen) keskimäärin seitsemän tuntia
 • bookplus.fi, Matka Suomeen

Luova.fi, Luovan valokuvauksen Lähiluonnon työpajassa lauantai 8.10 ja sunnuntai 9.10. on vielä muutama paikka vapaana.

Uusi Toimisto -lehti, lokakuun 1. päivästä alkaen kaikilla Sanyon digi- ja digivideokameroilla on Suomessakin kolmen vuoden takuu (entisen yhden vuoden takuun sijaan). Tämän tehdastakuun voi rekisteröidä joko verkossa tai lähettämällä uuden takuukortin liitteenä olevan postikortin.

Masinointi.org, tietoa uudesta tekijänoikeuslaista. Tietoa tiistain 4.10.2005 mielenosoituksesta.

Antti Peltokangas, viikon 39/2005 kuva sai hyvälle tuulelle, kuvassa näkyy ns. vahvaa symboliikkaa (vanhoja viikon kuvia ei pääse katsomaan, joten kannattaa vierailla sivuilla tämän viikonlopun aikana).

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio. Top Shot (Malminkartano, Hki) 597 euroa.

Dpreview.com, Leica D-LUX 2. Panasonic DMC-LX1:n rinnakkaisversio.

Bobatkins.com, Canon Powershot A610, A620 and A410 preview.

LetsGoDigital, Tamron AF 55-200mm Di II LD Macro. Suunnattu pienemmän kennokoon järjestelmädigin ostaneille, jotka ovat kittilinssiin tyytymättömiä. 52 mm kierre, Canon/Konica Minolta/Nikon.

IR, Xacti VPC-HD1EX. Still-kameran ja videon hybridi, viisi megapikseliä, 10-kertainen zoom, mpeg4 1.280 x 720, 60 fps.

Creativepro.com, Easy Page Curl in Photoshop CS2.

Nikon Photo Contest International, Mini Gallery, The Emerging Talent Award.

Dpreview.com, Memory Stick Micro. Kooltaan neljäsosa Memory Stick Pro Duon koosta, suunniteltu matkapuhelimiin.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset