Maaliskuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Helmikuu 2021

 
28.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen valokuvataiteen museo, Apurahoja valokuvatutkimukseen. Börje ja Dagmar Söderholmin rahasto. Haettavaksi julistetaan vuosittain keväällä 10.000 euron apuraha, joka voidaan jakaa myös useamman hakijan kesken. ...Hankkeen merkittävyys tulee perustella, ja hakemukseen liitetään tutkimussuunnitelma. Hakuaikaa on 26.3.2021 saakka.

 • kerrottu apurahojen saajat 2011 - 2020

Sttinfo.fi, Vuoden museoviestintäteko -kilpailun finalistit valittu. 19.2.2021. 2021 -kilpailun finaaliin on valittu kuusi viestintätekoa. Vuoden viestintäteko 2021 -voittaja julkaistaan Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Turussa 27. toukokuuta 2021. Yksi finalisteista:

---Museovirasto: korkearesoluutiokuvien avaaminen vapaaseen käyttöön.

 • Museovirasto avasi joulukuussa 2020 yli 200 000 valtiollisten kuvakokoelmien kuvaa ja kokoelmaesineiden kuvaa korkearesoluutioisina avoimella CC BY -lisenssillä. Kyseessä on Suomen suurin painotasoisten aineistojen avaaminen vapaaseen käyttöön. Kuvat löysivät yleisönsä heti. Museoviraston vapaasti saatavilla olevia kuvia käytetään ja jaetaan ahkerasti useissa some-kanavissa ja erilaisissa keskusteluryhmissä. Lisäksi lehdistö on tehnyt runsaasti kuvakertomuksia, joissa käsitellään oman lähialueen historiaa.
 • Kokoelmin avaaminen on iso kulttuuriteko. Se tukee kulttuuriperinnön saavutettavuutta sekä avointa ja laajaa käyttöä. Myös tutkimukselle uudistus tuo merkittäviä etuja sekä mahdollistaa samalla entistä laajemman osallistavan toiminnan.

(aiemmin) HS, Museovirasto avasi valtavan kuva-arkiston verkkoon – ”Palvelussa on vapaasti käytettävissä koko Suomen historia kuvallisena aineistona”. 21.12.2020. Museovirasto on digitoinut yli 200 000 painokelpoista valokuvaa vapaasti käytettäväksi. Museovirasto avasi kuvakokoelmapalveluaan yleisön käyttöön jo vuonna 2017, jonka myötä verkossa pääsi katsomaan ja lataamaan pieniresoluutioisia näyttökuvia. Jos niistä halusi painokelpoisia versioita, piti ne maksua vastaan tilata erikseen.

 • Vuosi sitten Museovirasto kuitenkin päätti, että kuvat annetaan painokelpoisina kaikkien käyttöön.
 • Museovirastolla on yli 18 miljoonan kuvan arkisto, jota nyt vähitellen digitoidaan verkkoon kaikkien käyttöön. Kuvien digitointijärjestyksestä on tarkoitus kuunnella asiakkaiden eli kansalaisten tarpeita.
 • Museoviraston kuvia on nähtävissä verkossa Finna-palvelussa, jossa kuvien etsiminen vaatii jonkin verran vaivannäköä. Finna on tiedonhakupalvelu, jonka kautta pääsee käsiksi museoiden, arkistojen ja kirjastojen digitaalisiin aineistoihin
 • Kuvahaun helpottamiseksi ja oikotieksi Museovirasto on nyt avannut Finnaan oman hakusivunsa. Uusi kuvahakupalvelu on osoitteessa museovirasto.finna.fi.
 • Muita:
 • Helsinkikuvia.fi. Helsingin kaupunginmuseo, 65 000 kuvaa vapaasti käytettäväksi.
 • SA-kuva-arkisto. Puolustusvoimat.

Antti Karppinen, Facebook, WPE Awards Europe. 28.2.2021.
2nd Prize in the Portrait category (my own Steampunk portrait)
2nd Prize in the overall Competition.

 • WPE Awards, säännöt. Rahapalkinto voittajalle 2000 euroa (nähtävästi ainut, kerran vuodessa?). Yhden kuvan lähettäminen kilpailuun 12 euroa. Järjestetty vuodesta 2014 (sivuilla vanhin merkintä lienee vuodelta 2019). Kaikenalaisia Top Ranking listoja. Tarkoitettu ammattikuvaajille (ei nähtävästi kuitenkaan tarkisteta?).
 • Gallery. Vuosi 2020. Näytti olevan kuvakategorioita 25 kpl. Komean näköistä jälkeä, ei kuitenkaan dokumentaarista luontokuvaa.
 • Top 100 Photographers in the World. Kuva klikkaamalla pääsee selailemaan kunkin kuvaajan kuvia.
 • WPE = Professional Photographers Europe Community. (kaipa tästä jostain sitten saa akronyymin WPE).

Länsi-Savo, Upeat revontulet Mikkelissä ja turvavälejä noudattavat linnut – Katso lukijoiden ottamat kuvat. 27.2.2021.

Tivi.fi, Terveyssovellus valmentaa vaikka avantoon ennätysmiehen opein. 27.2.2021. Softa-arvio. Wim Hof Method on sovellus, joka korostaa kylmyyteen totuttelun tuomia etuja. Sovellukseen rekisteröidytään Facebook-tunnuksella, iPhonessa voi käyttää myös Apple-tiliä. Kaikki sisältö on tarjolla kuukausi- tai vuositilauksella. Ilmaiseksikin saa käyttöön osan harjoituksista ja ajanoton.

 • (Tämä artikkeli siirtyy muutaman päivän päästä maksumuurin taakse, siihen asti kaikille avoin).

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Onko järkeä ostaa yli 500 euron kännykkä? Ja jos sellaisen haluaa, mikä kannattaisi ostaa? Listasimme parhaat kalliit puhelimet. 25.2.2021.
 • Mikrobitti.fi, Mikä on 6g? Faktat 6g-verkosta ja tekniikan kehityksestä. 27.2.2021. 6g-verkon tekniikan odotetaan olevan käytössä noin 10 vuoden kuluessa.

Petapixel.com.

Digital Photography School, How to Make a Low Key Portrait (Step by Step). Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com, 4 Essential Tips On Photographing Snowdrops. Ovatkohan nämä lumihiutaleita. Hm. Vai räntähuitaleita. Hm.

Dpreview.com, DPReview TV: The Blackmagic URSA Mini Pro 12K redux. YouTube-video, kesto 8:22. Edellisestä artikkelista tuli palautetta. Nyt sitten uudestaan kuvattu palautteet huomioiden. Ei mikään varsinainen arvio.

(aiemmin DCN news 21.2.2021) Dpreview.com, DPReview TV: The Blackmagic Ursa Mini Pro 12K could teach mirrorless cameras a few things. (tämä video korvattu uudemmalla...). YouTube-video, kesto 8:18. Suunniteltu ammattikäyttöön. Ei mitään Bayer-matriisia. 4K ja 8K, kohtuuhyvin resoluution lasku. Hämärässä kuvaaminen ei oikein onnistu, kunnolla. ProRes RAW -videoformaatti käytössä monessa peilittömässä järjestelmäkamerassa, esim. Final Cut Pro -tuki kunnolla vain osittain. Blackmagicilla ei näitä ongelmia, talletusformaatti on omaa tuotantoa. Codec, kamera, jne. Tiedostokoot saatu yllättävän pieniksi. Ja Blackmagic RAW:n editointi ei mitään ongelmia vanhemmallakaan Macilla. DaVinci ohjelmana. SD ja cfast-korttipaikka (!). USB-C -liitäntään käy moni ssd-ulkoinen levy.

Kamera & Bild, Anna Olsson delar med sig av sina bästa astrofototips.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Dx-tila vai kroppaus (Digikuvaus). Mielenkiintoinen kysymys. 12 viestiä.
 • VHS, Kaitafilmit ja C-kasetit digimuotoon (Videokuvaus).
  • (lat. huom. omaa kokemusta on muutaman dv-kasetin - aika tuore formaatti - digitoinnista kaupallisen palvelun kautta. Tuli kalliiksi. Varsinkin kun toisessa dv-kasetissa oli 96% tyhjää...).
 • Näytönohjain? (Kkuvankäsittely). Millainen on hyvä näytönohjain kuvankäsittelyyn esim. Lightroomilla? Esimerkkejä malleista tähän tarkoitukseen? 1 viesti.
 • Canonin TS-E makro sarja 50, 90 ja 135 mm (Optiikka). Tuon RF 28-70mm tarkemman testauksen aluksi päätin ottaa referenssikuvat parhaalla lasilla mitä minulta löytyy, eli Canonin TS-E 90mm f/2.8 L Macro:...
  • Testijärestelyinä kamera (R5) kohdistettu peiliin mahdollisiman hyvin. Sitten muutama mustesuihkulla tulostettu tesitaulu eteen ja eikun räimimään wifin yli. Ensin tarkennus kuvan keskelle ja kuva, sitten siirto ja kuva siten, että jokaisessa nurkassa on Siemensin tähti. Kuvat suoraan JPEG:ä kamerasta. Valaistu kamerasta irti olevalla salamalla. Ihan samaan ei tule kyllä tuo zoomi pääsemään :)
  • Marko Vertanen, mve.kuvat.fi, Kuvat.
 • RF 28-70mm F2 L USM (Optiikka). Aika paljonkin asiaa...
 • Canon R-sarjan kamerat (järjestelmädigit). ...uli tänään käytettyä tuota R5:ttä wifin kautta canonin omalla softalla tietokoneella. Ei ole Canon saanut vieläkään korjattua wifi-yhteyden akun syöntiä. Akku tyhjeni ihan silmissä parin tunnin testikuvasession aikana. Tarkkaan en osaa sanoa kuinka paljon muutamassa tunnissa akkua meni, kun en ottanut mitään lukemia ylös. Pitää seuravalla kerralla kokeilla USB-C laturilla virran syöttöä vastaavaa sessioita varten....
 • Talven Sävyt (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • ...Hienoja talvisia maisemia kaikki, mutta tämä viimeinen on kerrassaan upea.
   ...samaa mieltä. Viimeinen on paras .
   ...Komeita kuvia, joissa hienot sävyt ja sommittelut!
 • Piha (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pietarinkadulta. Vaihteeksi värikuva.
 • Kadun ylitse (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tehtaankadulta. Mv-kuva.
 • Porvoonjoki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lumet sulaa ja kosket kuohuu. Eikä löydy tunturipurojen raikkautta. Myllynkulmankoski. 6 värikuvaa.

Sulantoblog, EVF is the Best Viewfinder –Do you agree?. 24.2.2021. Kesto 8:54.

 • YouTube-kanavalla 25.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, The future of Olympus - [What did Mr. Kataoka say at CP+?]. 25.2.2021. YouTube-video, kesto 14:51. Olympuksen kameratoiminnan ostanut yhtiö kertoi, mitä voisi olla luvassa Olympukselle tulevaisuudessa. Forsgårdin kommentit. Forgårdin YouTube-videoon reilusti yli sata kommenttia.

 • YouTube-kanavalla 41.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Exposure - [5 Tips To Get It Right]. 23.2.2021. YouTube-video, kesto 10:26. Tässä 100 kommenttia.

 • YouTube-kanavalla 40.900 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Yle Areena, Radio Suomi Kajaani, Valokuvauksen lainalaisuudet ovat samat - kuvasit älypuhelimella tai kameralla. 19.2.2021. Kesto 16:54. ...Kajaanilaisella Pekka Agarthilla on valokuvaamisesta pitkä kokemus. Kameravalikoimassa on laadukkaita filmi sekä digikameroita, vaan miten hän suhtautuu älypuhelimella kuvaamiseen. Yksi iso ero on varmasti se, että kännykällä kuvaamisessa kohteen tsuumaus tapahtuu hyvin usein edelleen jaloin. Ovatko muuten valokuvaamisen lainalaisuudet samat, sitä on kysymässä reportterimme Arto Loukasmäki.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Kun MacBook ei mene wifi-verkkoon. 26.2.2021. ...Lopulta löysin ratkaisun googlaamalla. Jaan sen tässä mahdollisesti muiden ilmiöstä kärsivien kanssa. ...

Yle Areena, Gullmets, Vad finns i min kamera-ryggsäck? 23.9.2020. Kesto 5 min. Jag tar alltid med mig ryggsäcken när jag ska ut och filma. Vilka kameror och annan utrustning gömmer sig i den? På svenska, ei tekstitystä.

 • Kaksi runkoa repussa, toinen tuhat euroa (Sony A6400), toinen kaksi tuhatta euroa (Sony A7 Mark III, kehikko vielä ympärillä). Ja pieni dronekin mukana repussa (vähän parempi kuvanlaatu saisi olla). Mutta tämä drone kestää koviakin tuulia ja koviakin törmäyksiä. Ja mikrofonikin vielä, skitenkel käyttää. Ja langaton pikku mikrofoni.
 • jostain syystä ei kerrota mitään mukana jalustasta, joka näkyy kulkevan mukana
 • Gullmets, Jakso 1: Går det att jobba på distans med bara 4G? 10.3.2020. Jag testar sim-kort från tre olika mobiloperatörer och skruvar fast antenner på utsidan. Avslöjar resultat från enkäten och åker till Närpes för att höra om ytterligare ett trådlöst alternativ.

Gotech.fi, Sony ZV-1 soveltuu nyt striimauksen ja videopuheluihin entistä paremmin. 26.2.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

ePhotozine.com, 4 Top Tips To Perfect Your Architectural Photography: Capturing Architectural Detail That's Out Of Reach.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Starry Nights and Stormclouds on the Horizon. Mike täytti 64 vuotta. Ja vielä kameramarkkinoiden alamäestä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys, Tietopankki.

 • Artikkelit-osio sisältää paljon tietoa arvokkaiden, klassisten keräilykameroiden historiasta ja tekniikasta.
 • Linkit-sivulta löydät linkkejä jäsenten omille sivuille, alan yhdistyksiin, museoihin, vanhojen kameroiden myynti- ja korjauspalveluihin sekä kirjallisuusvinkkejä.
 • Etusivulta näkee sitten sivuston tarjonnan.

HS, Vivian Maier palaa Helsinkiin. 26.2.2021. Menot. Suomen valokuvataiteen museon K1-näyttelytilan uuteen Vivian Maierin näyttelyyn pääsee tutustumaan tänään virtuaaliopastuksella.

 • Instagram, valokuvamuseo. Opastus on nähtävillä museon Instagram-sivuilla kello 17. Ilmainen.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Instagram-liveopastus Vivian Maier -näyttelyyn. Perjantaina 26.2.2021 klo 17-18. Virtuaaliopastus järjestetään Instagramin livelähetyksenä. Seurataksesi opastusta kirjaudu Instagramiin tunnuksillasi ja saavu museon Instagram-sivuille. Liveä voi seurata tietokoneella selaimen kautta, tai puhelimelle ladatun sovelluksen avulla. 
  • Opastus on mahdollista katsoa vain suorana lähetyksenä, eikä siitä jää Instagramiin tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

(aiemmin).

Lassi Kujala, Facebook, Sumua ja urpiaisia. 25.2.2021.

Rajala Blogi, Sony FX3 -ennakkotilaajan etu 23.2.-30.4.2021.

Suomen Sony, Sony A7S III saa laiteohjelmistopäivityksen S-Cinetonella. 25.2.2021.

Casamedia.fi, Media- ja it-alan sanaston termejä selitettynä. Oikein hyvä. Perusteellinen. (klo 10:24: tänään ei sitten lataudukaan... Timeout...).

Yle, Koirat Alepan edessä -tili Instagramissa syntyi viikko sitten ja lähti hurjaan nousuun – söpöt postaukset innoittivat myös toisenlaista keskustelua. 24.2.2021. Nyt seuraajia 13.500.

Älypuhelimista.

Canonilta "uutta".

 • Mynewsdesk.com, Canon EOS M50 Mark II sopii tubettajille, striimaajille ja bloggaajille, kun kuvanlaatu ja ääni ratkaisevat. 25.2.2021. Mmonipuoliset työkalut sosiaalisen median sisällöntuotantoon. Kamerassa on puhdas HDMI-lähtö, mikrofoniliitäntä, mahdollisuus YouTube-striimaukseen ja lisäksi tarjolla on laaja valikoima vaihdettavia objektiiveja. Paino alle 400g. Vaaka- ja pystysuuntaiset 4K-videot. 10 kuvaa sekunnissa. Kääntyvä kosketusnäyttö ja elektroninen etsin. Wi-Fi. Bluetooth. HDMI-ulostulo. Suoratoisto Canon EOS Webcam Utility (ilmainen).
  • 24 megapikselin kroppikenno. 60p Full HD. Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus. Myynti alkaa maaliskuun lopussa.
  • Canon EOS M50 Mark II (runko), 640 euroa
   Canon EOS M50 Mark II + EF-M 15-45mm IS STM -objektiivi, 769 euroa.
 • Suomen Canon, Canon EOS M50 Mark II.
 • Tekniikan Maailma, Jos Instagram, YouTube, TikTok tai Twitch on sinun juttusi, Canon EOS M50 Mark II saattaa olla sinun kamerasi. 24.2.2021. Tänään torstaina julkistettu pienikokoinen järjestelmäkamera Canon EOS M50 Mark II on omiaan valokuvien ja videoiden jakamiseen, suoratoistoon ja jopa kotitoimiston videoneuvotteluihin. Canon EOS M50 Mark II:n tärkein uudistus edeltävään malliin on silmät tunnistava tarkennusautomatiikka, joka toimii sekä valokuvia otettaessa että videoita kuvattaessa.
  • Videoita saa 4k uhd -tarkkuudella ja nopeudella 24p, mutta näkymä rajautuu silloin 1,5-kertaiseksi ja tarkennus perustuu ainoastaan kontrastimittaukseen. Täyden aps-c-kokoisen kuva-alan ja mainion dual pixel -tarkennuksen saa käyttöönsä full hd -tarkkuudella. Hd-tason hidastuksia voi kuvata nopeudella 120p ja full hd -otoksia nopeudella 60p.
  • Kamera kuvaa 4k-videoita myös pystyformaatissa esimerkiksi TikTok-jakoa varten. Langaton YouTube-suoratoisto etenee full hd -tarkkuudella, kunhan YouTube-tilin haltija täyttää Googlen ehdot.
  • Suoratoiston ja videoneuvottelujen takia EOS M50 Mark II:ssa on niin sanottu puhdas hdmi-liitäntä, joka ei välitä kameran näytöllä olevia tekstejä ja symboleja eteenpäin. Mikrofonille on 3,5 mm:n liitin, mutta kuulokeliitäntä puuttuu.
 • Dpreview.com, The new Canon EOS M50 Mark II brings autofocus and video refinements. 14.10.2020. Euroopan ulkopuolisille markkinoilla ollut myynnissäkin jo yli 4 kuukautta.
  • ---Ei kovin kummoinen päivitys. Sama kroppikenno 24 megapikseliä ja sama prosessori. Dual Pixel -automaattitarkennusta on päivitetty. Silmään tarkennus toimii sekä still-kuvissa että videossa, myös seuranta. Vertikaalivideot (pystysuora) puhelimen välityksellä striimaus YouTubeen. Video edelleen 4K/24p 1.5x kroppi. Automaattitarkennus edelleen vain kontrastiin perustuva. Full HD videossa Dual Pixel tarkennus (ei kropatussa 4K videossa) ,hidastukset myös 120p. Still-kuvissa on käytössä uusi elektroninen suljin, purskeet 7.4fps, jatkuva tarkennus. Yhdellä latauksella 305 kuvaa.
  • 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.040 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. USB 2.0. Paino 387g.
 • IR, Canon introduces EOS M50 Mark II APS-C mirrorless camera. 14.10.2020. Parannettu automaattitarkennus, sekä still-kuvat että video. Tuki pystysuunnan videolle. Kosketusnäyttöön lisätty videon kuvauksen aloitus. Etsimen läpi katseltaessa voi kosketusnäytöltä valita tarkennuspisteen. Sama sensori, sama prosessori kuin edellisessä ykköversriossa. Parin viime vuoden aikana Canon EOS M50 on ollut USA:ssa eniten myyty peilitön järjestelmäkamera. 24.1 megapikselin kroppikenno. ISO 100 - 25.600. C-Raw. Sarjakuvaus 10fps. 0.39 tuuman elektroninen etsin. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö. 4K UHD video 24p. Wi-Fi, NFC, Bluetooth.
 • ePhotozine.com, Canon EOS M50 Mark II Announced For YouTube And TikTok.
 • Kamera & Bild, Canon EOS M50 Mark II nu även släppt i Europa.

Digital Photography School, 12 Tips for Beautiful Long Exposure Night Photography.

ePhotozine.com.

 • 3 Quick Candid Family Photography Tips.
 • Best Selling Monitors For Photography 2021.
  • 1. Best selling 24inch IPS monitor. Dell SE2416H. Suomen hintaluokka on 170 euroa.
  • 2. Best Selling 27inch IPS monitor. Philips 273V. Suomen hintaluokka on 150 euroa.
  • 3. Best Selling Monitor under £80. Acer EK220QA. Suomen hintaluokka on 90 euroa.
  • 4. Best Selling 4K 28inch Monitor with IPS Panel. Samsung UR55. Suomen hintaluokka on 300 euroa.
  • 5. Best Selling Monitor with Eye-Care. BenQ GW2280. 22-tuumainen. Suomen hintaluokka on 110 euroa.
  • 6. Best Selling Monitor with 100% sRGB for Designers. BenQ PD2700U. 27 tuumaa. Suomen hintaluokka on 580 euroa.
  • 7. Best Selling Monitor with AdobeRGB / sRGB specifically for Photographers. BenQ SW240. 24 tuumaa. Suomen hintaluokka on 460 euroa.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

 • Blackmagic DaVinci Resolve 17 is now out of beta, hits final release. Edellinen versio jo parin vuoden takaa. Ja kuten aiemminkin, tarjolla on ilmainen versio ja maksullinen versio, Studio $299. Version 16 ostaneille päivitys on ilmainen. Ja sillä ilmaisella versiolla pärjää pitkään...
 • This motorised DIY camera slider can be built for under $100 and lets you track objects as it moves.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #39 – The Mysterious Future of the Photography Industry with Barney Britton of DPReview. Podcast, kesto 41:03. Sisällysluettelo.

Kamera & Bild, "Room for street" – nytt gatufotokoncept med Mats Alfredsson. Näyttely.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvausvisa (Sana on melkein vapaa).
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • BenroPolaris!! (Digikuvaus).
  • ...jos ajattelee, että minkälaista ominaisuuslistaa tämä tarjoaa, niin ihmettelen jos kaikki toteutuu täysin hienosti. Tässähän on käsittääkseni hirveästi kiinni siitä Benro Polariksen appsista, että minkälaisia kuvia tulee. Eihän tämä laitteisto voi ottaa haltuunsa koko kameraa. Paitsi tietysti niissä ominaisuuksissa, missä käyttäjälne on suoraan hyötyä kameran muistikortille tallentuvista valotuksista, kuten tähtiseurannan tuloksena......
 • Dx-tila vai kroppaus (Digikuvaus). Uusi ketju. 4 viestiä.
 • Ei enää täysin teräviä kuvia missään (Kuvankäsittely). 4 viestiä. Mites kun nykyään on sellainen hieno juttu, että näyttöjen resoluutioissa löytyy valinnanvaraa turhankin paljon. Eli enää kaikki ei ole 1024x768 tai 1920x1080, vaan 4K-näyttöjä on joka toisella ja halvat kännykätkin on FHD.
  • Tämä johtaa siihen, että kuvat ei ole juuri koskaan 100% pikseli pikseliltä netissä siinä koossa, johon ne kuvankäsittelyohjelmalla pienensit ja loppusilauksena just sopivasti terävöitystä. Niinkuin wanhaan hyvään aikaan.
  • Omalla FHD näytöllä katsottuna nettiin laitettu kuva voi olla terävä, mutta kun katsot työkoneella jossa Applen retinanäyttö - selain skaalaa kuvia ylöspäin ja kaikki on pehmeää. Pitää manuaalisesti skaalata joitakin sivustoja alaspäin 50% - 75% niin jo näyttää kivemmalta.
  • Miten tällaisen kanssa menettelisi jatkossa? Onko ainut tapa laittaa kuvat reilusti "ylikokoisena" jonnekin kuvasivulle, joka automaagisesti skaalaa niitä ja mahdollisesti vähän terävöittääkin siinä sivussa.
  • (lat. huom.: viesti osui täysin naulan kantaan! Ihan täysin riippumatta Applen retina-näytön ominaisuuksista...)
 • RF 28-70mm F2 L USM (Optiikka). Tänään sain tämän möhkön käsiini ja kokoa on kyllä riittävästi. Ainakin tämmöisillä noin 9+ koon käsillä tästä saa kuitenkin ensituntumalta tukevan kuvausotteen. Aika näyttää miten toimii käytännössä ja tuleeko akku/pystykuvauskahvasta pakkohankinta R5:lle tämän takia. Tähän asti olen vielä pärjännyt ilman lisäkahvaa.
  • Rakenne on vaikuttaa hyvältä Canonin L-laaddulta, ei moitteita siitä. Zoomaus taas vaikuttaa esimerkiksi RF 70-200mm F2.8 L:ää jäykemmältä. Ei vaikuttaisi kuitenkaan valuvan alaspäin ainakaan näin uutena, vaikka zoomin lukitusnappi on auki. Konffattavissa oleva säätörengas on sijoitettu etupäähän, joten saa nähdä millaisen tottumisen sen käyttö vaatii. Adapterin ja tuon em. 70-200mm kanssa olen tottunut, että se on runkoa lähinnä oleva rulla.
  • Kohtuullisen tuoreesta valmistuserästä tämä tuli, kun on laatikon mukaan valmistettu 26.1.2021. Toivottavasti viikonlopulle on tulossa hieman paremmin valoa. Nyt ulkona on niin harmaata ja sateista, ettei oikein ulkoilu kiinnosta. Ja sisällä olevat mallit makoilee sellaisissa paikoissa, ettei niistäkään saa mitään järkevää kuvaa. Palaan testikuvilla asiaan joskus myöhemmin.
 • Normaalioptiikka R5 kaveriksi (Optiikka).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). Uusia viestejä rutkasti. Edelleen.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Ihan viimeksi videotallennuksen yhtämittaisesta kestosta.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Hiihtäjä Vesijärvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän surullinen tarina kuvan takana.
 • Makrohuitaleita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lumitöitä kun on riittänyt, päätin kostaa... otin muutaman kiinni itse teossa.
  • MC-14, ext. tubes 73mm, M.Zuiko 45mm, Raynox 250. Huitale n. 1 mm. 1 kpl.
  • MC-14, ext. tubes 73mm, M.Zuiko 45mm, Raynox 250. Huitaleet n. hiukka isompia. 3 kpl.
 • Tikut (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • -24` (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Talven Sävyt (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän hiekkaa ilmassa. Ja vähän enemmän rantakuvia talvesta. Klikkaamalla kuvat isommiksi.

Tuomas Heinonen, Maakotkia Kuusamon ruskamaisemassa. 23.2.2021. Kuusamon maakotkat ovat monelle luontokuvaajalle tuttuja talvisista kuvista, niin myös itselleni. Tänä vuonna päätin liittää maakotkat ensimmäiseen ruskaretkeeni ja tehdä poikkeuksen omaan arkistoon kuvaten lintuja talven sijaan upeassa maaruskan väriloistossa pari päivää.

Tony Ahvenainen, Haastattelussa Matti Virtanen – kaksinkertainen Sony World Photography Awards -voittaja. 23.2.2021. yväskyläläinen Matti Virtanen voitti vuoden 2021 Sony World Photography Awards kilpailun kansallisen sarjan tunnelmallisella kuvallaan linnunradasta Leivonmäen kansallispuistossa. Hieno kuva on voiton arvoinen, mutta vielä yllättävämpää on kenties se, että Matti kaappasi voiton samassa sarjassa jo vuonna 2016, ja haastattelin häntä jo silloin.

 • Kaksi voittoa tarjoaa siinä mielessä mielenkiintoisen asetelman, että pääsemme näkemään myös sen, miten voitto suuressa kansainvälisessä kilpailussa vaikuttaa kuvaamiseen. Päätin siis haastatella Mattia!
 • Lopussa 3 linkkiä

Twitter, FinnishWartimePhotos. Jaa, mitäs erikoista sotakuvissa sitten voisi olla.

 • nämä ovatkin väritettyjä! ja klikkamalla isommaksi.
 • eikä tarvitse kirjautua Twitteriin, jotta pääsisi selaamaan kuvia muutamaa ruutua enemmän...

Digicamera.netin Linkit-sivu käyty läpi. Edellinen tarkistus 25.5.2020. Lisätty myös joitakin linkkejä. Joku uusi linkki voisi jotakin ehkä kiinnostaakin.

 • ihan nostalgia- ja historiasyistä olen säilyttänyt vanhojakin (toimivia) linkkejä
 • vähän tulee sellainen olo, että linkkilistat ovat mennyttä maailmaa...

HS, Uskotko, että tämä kuva on Korsosta? Saksalainen valokuvauslehti lähestyi vantaalaista kuvaajaa yllättävällä pyynnöllä. 24.2.2021. Roni Nieminen sai vaikuttavan valokuvan vantaalaisesta mäestä saksalaiseen lehteen. ”En todellakaan osannut odottaa, että minuun otettaisiin näin yhteyttä.”

 • Vantaan Sanomat, Vantaalaiskuvaajan poro päätyi saksalaislehden kanteen – Korson Kulokukkulakin komeilee nyt maailmalla. 24.12.2021. Korsolainen Roni Nieminen sai alkuvuodesta yllättävän yhteydenoton Saksasta. Hänen ottamansa valokuva haluttiin valokuvaukseen erikoistuneen aikakauslehden Foto Magazinen kanteen.
  • Lehti oli innostunut erityisesti Niemisen Instagramissa julkaisemasta Levillä napatusta porokuvasta, ja nyt poron huurteinen turpa tervehtiikin lukijaa lehden helmikuisen numeron kansisivulla.

HS, Jäinen vesiputous. 23.2.2021. Niagaran putouksilla Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla vierailleet turistit kohtasivat taianomaisen näyn, kun reunoiltaan jäätyneiden putousten ylle kohosi sateenkaari. Video. Ja kuvia.

Helsingin Uutiset, Kukkavalokuvaaja on harvinainen ammatti – helsinkiläinen Kreetta muuttaa kauniit kukkaset upeaksi tapetiksi. 24.02.2021. Valokuvaaja Kreetta Järvenpää, 47, kuvaa työkseen kukka-asetelmia. Kuvat muistuttavat ensisilmäyksellä upeita, vanhoja öljymaalauksia.

 • Järvenpään kuvista on tehty K-raudan valikoimiin nostetut jättikokoiset Whispering- ja Fritillaria-kuvatapetit, jotka ovat saaneet melkoisen suosion.

Pekka Hyvönen, Tupenrapinat. 24.2.2021. Mistäs muusta kuin puukoista.

Digivideo.fi, Digivideoyhdistys lopettaa toimintansa. Tätä sivustoa julkaiseva Digivideoyhdistys ry. on päättänyt lopettaa toimintansa vuoden 2020 lopussa ja sen mukana loppuu myös sivuston ylläpito. Keskustelufoorumi jatkaa maaliskuun loppuun, sitten kaikki poistuu bittiavaruuteen.

 • Artikkelit
 • Keskustelu eli foorumi. Viestejäkin yli neljännesmiljoona.
 • (sääli...)
 • (Eikö voisi miettiä esim. arkistointia, tehdään tietokannasta read-only ja artikkelitkin säästetään myös. Vuositasolla kustannus luokkaa yhden henkilön ravintolailta...).

Findance.com, National Geographic -ammattilainen Rasmus Tåg opastaa: näin viet dronekuvauksesi uudelle tasolle. 24.2.2021.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Google tuo Androidille 6 uutta erinomaista ominaisuutta – tässä ne ovat. 24.2.2021.
  • 1. Salasanojen hallinta helpottuu
  • 2. Tekstareiden lähettämisen voi ajastaa
  • 3. Näytönlukija uudistui
  • 4. Google Assistant -ääniavustajaa parannetaan
  • 5. Google Maps saa tumman tilan
  • 6. Ajotilasta tulee viihdyttävämpi
  • (7. Puhelun nauhoitus? Suomessa saisi ihan vapaasti nauhoittaa oman puhelunsa - tietenkin.).
 • Puhelinvertailu.com, Telegramiin uutta toimintoa: automaattisesti poistettavat viestit ja kotinäytön widgetit. 24.2.2021.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, The Catastrophic Crash of the Camera Market.

IR, Capturing wildlife with the Olympus OM-D Camera System (video).

Diyphotography.net, This artist turns everyday items into hilarious optical illusions.

Kamera & Bild, Test: Nikon Z 24–50mm f/4–6,3 – en allrounder som presterar finfint. Uusi Z-sarjan kittiobjektiivi. Muovia, mutta optinen laatu hyvä. Kevyt ja kompakti. Täyskennoisille. Paino 195g. Sisäänvedettynä pituus 5.1cm. Automaattitarkennus riittävän nopea ja hiljainen. Nikonin kevein täyskennosille tarkoitettu objektiivi. Kroppikennoisilla polttovälivastaavuus on 36-75mm (kerran näinkin päin). Ei sääsuojausta. Bokeh on ok. Täydellä aukolla vinjetoi. Näytti olevan tarjouksessa 399 euroa.

Kamera & Bild, Profoto Pro-11 – ny proffsmodell med trådlös teknik. Ruotsalaiselta Profoto-valmistajalta uusi lippulaivamalli studiosalamien lihaisaan joukkoon. Ja hintakin vain ja ainoastaan 149995 kruunua (piti tarkistaa toiseen kertaan numeroiden määrä). Toisaalta laadulla on hintansa ja tekijänsä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvausvisa (Sana on melkein vapaa). Älypää. Alussa pitää katsoa kolme mainosvideota, viimeinen on sitten onneksi lyhyt.
  • (20 kysymyksen joukkoon kuuluu aina pari kolme vaikeampaa. Vaihtoehtoja on neljä. Täysin elektroninen filmikamera kehitettiin v... Ensimmäinen värivalokuva otettiin...)
  • (Kysymyksiä on aika rajattu määrä. Kun puolisensataa kertaa ns. visan on käynyt läpi, niin varsinaista kysymystä aivot eivät käsittele. Refleksin omaisesti haetaan oikea vastaus, ihan suoraan selkäytimestä. Kohtuullisen koukuttava. Oma käyttäjätunnus kannattaa rekisteröidä, niin tulokset säilyvät...)
  • (1980-luvun loppupuolella koukutuin Tetrikseen, silloisella XT-koneella pystyi sitä pelaamaan nopeimmalla tasolla yli tunnin, muistaakseni tuli eteen se, että pisteet eivät enää kasvaneetkaan...)
 • Mitä keinoja saada tarkempia kuvia? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • BenroPolaris!! (Digikuvaus). Aika mielenkiintoinen...Hmmm.. Olen jo pitkään miettinyt seurantalaitetta tähtitaivashommiin...Tällä saisi muutakin kaupanpäälle. Saas nähdä milloin tulee kauppoihin. Jos ehtisi ensi syksyn pimeisiin, niin voisin hankkia.
 • Pikaisia neuvoja kaivataan - Sony A7 iii salamatäsmäysaika (Digikuvaus). 18 viestiä.
 • Sony FX3 (Videokuvaus).
 • Normaalioptiikka R5 kaveriksi (Optiikka).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Kaikenlaista uutta pukkaa.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). Useampi viestejä. Myös viime aikoina. Kaikkiaan viestejä 1407 kpl.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). uli sellainen vastaan, että kuvaa ei voi katsoa. Runko sanoo "Cannot play back image" ja näkyy pienenä otettu kuva. Kukaan muu törmännyt vastaavaan?
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Kommentit. Ja muutama virke kuvien taustoista (pun intended).
 • Talven Sävyt (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Kommentit.
 • Nattflix Originals (Luuranko Kausi 2) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Kommentit.
 • Posti kulkee (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pysäkillä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Petteri Hautamaa, Talviprojektina pitkän suljinajan koskikara. 24.2.2021. Luontokuvalehdessä 6/19 julkaistiin artikkelini ”Talviprojektina pitkän suljinajan koskikara”. Totta kai sitä seurannut talvi oli ihan hanurista, eikä eteläisessä suomessa paljoa jäätä ja lunta riittänyt karakikkailuihin. Lisäksi artikkelia jouduttiin typistämään melkoisesti ja kuvistakin käytettiin vain yksi. Jottei alkuperäinen teksti ja kuvat vallan menisi hukkaan, niin julkaisen tekstin kokonaisuudessaan blogissani nyt kun sattui pitkästä aikaa kunnon talvikin.

Yle, Innokkaan lintuharrastan lintulauta hiljeni oudosti: syylliseksi paljastui pieni, mutta tehokas petolintu – katso kuvat. 24.2.2021. Markku J. Hytönen ikuisti hetken, kun pieni varpuspöllö tuli hakemaan helpon aterian lintulaudalta.

Länsiväylä, Koulukuvafirma lisäsi lasten mustavalkoisia pikkukuvia laskuun – tietosuojavaltuutettu puuttui peliin. 23.2.2021. Kuvafirman mukaan sen henkilökunta pystyy pienoiskuvien perusteella varmistamaan, että lähetettävät kuvat ja lasku täsmäävät.

Yle, Microsoft-huijarit ovat vieneet tänä vuonna jo miljoona euroa suomalaisten rahoja – nettirikollisten uusi temppu on verottajana esiintyminen. 22.2.2021. Posti, Microsoft tai Verohallinto.

 • Muka. Ja miksi klikkaisi vakuuttavankin näköisessä viestissä olevaa linkkiä?

JAS Blogi, Henkilökuntaamme: Kimmo Kaskinen. 23.2.2021.

Tivi.fi, Microsoft julkaisi Windows-päivityksen, joka poistaa Flash Playerin automaattisesti. 23.2.2021.

Ilta-Sanomat, Riistakamera todisti murhe­näytelmää joella: Koski­karoja pyydystänyt mies talloi meri­taimenten munia. 23.2.2021. Aika dramaattinen otsikko.

 • Tässä oli tarkoitus rengastaa koskikaroja (= pyydystää). Eikä osattu varoa astumasta puroon/jokeen. Jota taimenharrastajat olivat joukolla kunnostaneet. Juuri tuossa kohdassa oli ainakin kuusi kutupesää.
 • Ja nyt on sitten kaikki linturengastajia asianmukaisesti varoitettu.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Samsung julkisti 50 megapikselin ISOCELL GN2 -kamerakennon aiempaa suuremmalla pikselikoolla. 23.2.2021. Kaikkea parannettu. Jo massatuotannnossa.
 • Ilta-Sanomat, Koronavilkun ongelmat ovat nostaneet epäilyksiä – näistä syistä sovellus kannattaa kuitenkin pitää puhelimessa. 24.2.2021. Tietoturvasyistä sovellusta on rampautettu roimasti. Tieto mahdollisesta altistumisesta (milloin, kuka jne. jne. jää hämärän peittoon...).
  • Koronavilkun kautta on tehty noin 12 000 ilmoitusta koronavilkun kautta, 23 000 oirearviota on puolestaan tehty Oma olossa ilmoitusten perusteella.
  • – Tartunnanjäljityksessä vilkusta ei ole ollut hyötyä, eikä sillä ole löydetty ketjuja. Jos Koronavilkkua haluttaisiin käyttää tällaiseen, sen tulisi mahdollistaa jollain tavoin käyttäjien seuranta ja tunnistaminen. Tällaista ei kuitenkaan ole vilkkuun tietosuojasyistä tehty.
  • – Sovellus on toki hyvä siihen, että se kertoo arkielämän riskeistä ja pitää valppaana. Tämä toimii parhaiten kun mahdollisimman monella on koronavilkku käytössä. Jatkossa koronavilkku ohjaa myös kaikki altistuneet testauksen piiriin. Toivomme, että tätä mahdollisuutta käytettäisiin ahkerasti.

Sonylta uutta.

 • Sony.fi, Täyden kennokoon FX3 Cinema Line -kamera. Hyvin kattava esittely kamerasta, suomeksi. Täyskennoinen järjestelmäkamera (peilitön, tietenkin). 10,2 megapikseliä (tehollinen) videokuvaukseen. 12,1 megapikseliä (tehollinen) valokuvaukseen. 4K 120p. 4K 60p ei kuumene. Valikoita ja painikkeita voi mukauttaa. Nopea hybridiautomaattitarkennus. Kosketusnäytöltä voi osoittaa tarkennuspisteen. Valotusvara 15+ askelta (S-Log3). Kennonväristysmekanismi, viisiakselinen korjaus. 5,5 arvoa (Perustuu CIPA-standardiin. Vain vaaka- ja pystysuuntainen tärinä, valokuvaus). .
  • Lisävarusteiden kiinnitys ilman häkkiä
  • 2 sd/CFexpress -korttipaikkaa
  • ei etsintä ollenkaan, 3 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.44 miljoonaa pistettä. Valikoissa liikutaan kosketusnäytön avulla.
  • sääsuojattu
  • HDMI Type A, ulkoisen näytön liitäntä. FX3-kameran kahvassa on kaksi itsenäistä täysikokoista XLR-liitintä (XLR/TRS-yhdistelmä), ulkoinen mikrofoni.
  • Reaaliaikainen tarkennuksen seuranta. 10-bittinen HLG-kuvaprofiili. S-Log2 ja S-Log3 10-bittisellä 4:2:2-tuella.
  • Paino 715g. Yhdellä latauksella videota 95min, jatkuva tallennus 135. Tai still-kuvat noin 600 kuvaa.
  • Maaliskuussa myyntiin, hinta on 4.900 euroa.
 • Tekniikan Maailma, Sony julkisti pienen ja kevyen uuden elokuvakamera Sony FX3:n, joka perustuu kinokoon järjestelmäkameraan. 23.2.2021. Tänään julkistettu Sony FX3 sisältää saman takaa valaistun cmos-kennon kuin videopainotteinen järjestelmäkamera Sony α7S III. Niinpä se tallentaa 4k-videoiden ohella myös 12,1 megapikselin valokuvia. Yhtäläisyydet järjestelmäkameran kanssa eivät suinkaan lopu tähän.
  • Valikot aiempaa selvemmät. Syvästä kahvasta saa tukevan otteen, ja pieni sekä kevyt kamera soveltuu mainiosti myös gimbaali- ja drone-kuvaukseen.
  • Kameran mukana tulee varustekenkään kiinnitettävä kahva. Kahvassa on kolme ¼-kiinnityspaikka ja kaksi xlr-liitintä mikrofoneja varten. Ulkoisen mikrofonin pystyy näin liittämään kameraan ilman kaapeleita.
  • Sony FX3 tallentaa 4k-videoita nopeudella 120p ja tarkkuudella 3840 x 2160. Videot tallennetaan kahdelle CFexpress Type A -kortille, joista toinen voi toimia varmuuskopiona. Jäähdytys hoituu tehokkaaksi kehutun lämmönhaihdutuksen ja tarvittaessa tuulettimen avulla. Sony lupaa 4k 60p -tallennuksen etenevän ilman lämpenemisestä johtuvia keskeytyksiä.
  • Mukana on FX9- ja FX6-elokuvakameroista tuttu S-Cinetone-profiili, joka on todennäköisesti tulossa päivityksenä myös Sony α7S III -järkkäriin.
  • Sony FX3 tulee myyntiin maaliskuussa noin 4 900 euron hintaan. Sony α7S III -järjestelmäkamera maksaa tällä hetkellä 4 400 euroa.
 • Dpreview.com, Sony adds compact full-frame FX3 to Cinema Line.
 • Dpreview.com, A closer look at Sony's FX3 'compact cinematography' camera. Sama sensori kuin Sony A7S III. Ja mekaaninen suljin still-kuviin. Viilentävä tuuletus toimii sääsuojatun osan ulkopuolella. Napit ja painikkeet on suunnteltu käytettäväksi, kun kuvataan kamera vyötäröllä. Video-ominaisuudet ovat identtiset Sony A7S III. Paitsi tietenkin ei rajoituksia yhtämittaisessa videokuvauksessa. Kuvanvakautusta voi vielä prosessoida jälkikäsittelyssä. Kuvakulma ei muutu 24/30/60p, hyvin vähän 120p. Valotukseen ei voi suoraan vaikuttaa, pitää turvautua ISO:n muuttamiseen. Eikä onnistu DCI 4K. Monet ulkoiset näytöt ja tallentimet pystyvät näyttämään valotusta waveformina. Sony FX3 ei. Eikä näin pieneen runkoon mahdu sisäänrakennettua harmaasuodinta.
 • IR, Sony announces the FX3: Its most compact Cinema Line camera ever is aimed at solo shooters. Cinema Linen tarjonta videokamerat Venice, FX9 ja FX6. Nyt sitten pienin eli Sony FX3, yhdistää Sony Alpha 7S III:n designin FX6:n video-ominaisuuksiin. 12 megapikslelin sensori, ISO 409.600, dynaaminen alue 15 askelta tai vähän ylikin. Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Full HD video 240 fps. Muut Cinema -sarjan videokamerat on suunnattu lähinnä tuotantoryhmille, Sony FX3 on suunnattu soolovideoijalle. USA-hinta on $3.899.
 • Sonyalpharumors.com, Sony FX3 officially announced.
 • Sonyalpharumors.com, New Sony FX3 youtubers reviews.
 • Petapixel.com, Sony Reveals the FX3, an A7S III in a Compact Cinema-Focused Body.
 • Diyphotography.net, The Sony FX3 officially announced – It’s just an A7S III with a top handle and no EVF.
 • Fotosidan.se, Sony FX3 – liten professionell videokamera. Professionaalisempi vaihtoehto Sony A7S III -mallille. Sisäisesti ei paljon eroa, sitäkin enemmän sitten itse käyttöön liittyen.
 • Kamera & Bild, Sony FX3 – professionell videokamera i fullformat. Myös video, in English. Myyntiin maaliskuun puolivälissä. Hinta 50.000 kruunua (tuntuu kruunuissa isolta...).

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, How I Got The Shot – Creating Photos Based on Digital Art. Hyrräpäille.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #102 – Paradigmskifte i tekniken. Poddcast, kesto 57:23. Tekniikan paradigma-muutos.

 • (Paradigma on jonkin tieteenalan kulloinkin yleisesti hyväksytty oppirakennelma, ajattelutapa, suuntaus)

Fotosidan.se, Eizo kan ha en lösning på Apples grafikproblem med M1. Ei kait ketään voisi mitenkään häiritä, että ulkoisen näytön kalibrointi ei onnistu. Eihän?

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvaaja Simo Rista on kuollut. (Sana on melkein vapaa).
 • Valokuvausvisa (Sana on melkein vapaa). Älypää! Nettivisa. Aiheena valokuvaus. (aluksi pitää katsoa 3 mainosta, sitten pääsee asiaan... Liukuobjektiivi?).
 • Mitä keinoja saada tarkempia kuvia? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 8 viestiä.
 • Ifolor ja väärät värit (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Pikaisia neuvoja kaivataan - Sony A7 iii salamatäsmäysaika (Digikuvaus). 15 viestiä. ...ei ole mitenkään poikkeuksellista joutua tinkimään suljinajasta isoilla studiovaloilla, juuri koskaan niillä ei pääse nimelliseen salamatäsmäysaikaan vaan jää aukon, kaksikolmasosa-aukkoa alle. ...
  • ...Ongelma on yhtä vanha kuin taivas, eikä koske mitenkään erityisesti Sonya tai Elinkkaa. Monesti ongelmaa ei edes huomaa ulkona kuvatessa, koska vallitseva huolehtii suurimmasta osasta ja salama tarjoo vaan vähän lisää itse pääkohteeseen (vaakakuvissa saattaa alavartalo jäädä alle riippuen kuinka tiukkaan kuvaa). ...
 • Dioja digikuviksi (Digikuvaus).
 • BenroPolaris!! (Digikuvaus). yt on oikeesti kova kickstartteri! Benropolaris, sähköinen kuulapää, joka osaa vaikka mitä. Tämä varmaankin toteutuu;
  • Jeps. Tässä on jotain toimintoja Huaweista isokennoiselle. Enhanced Exposure (toi super HDR) on samankaltainen kuin Night Shoting jalustalta. Eli valotetaan kuvaa osissa sen mukaan mitä tarvitsee. Tämä ja Alice Camera ovat vuoden lupaavimmat härvelit.
 • Normaalioptiikka R5 kaveriksi (Optiikka).
 • Normaalioptiikka D800 kaveriksi (Optiikka).
 • Tamron 70-180/2.8 DI III VXD (Sony FE) (Optiikka).
 • Sony FE 35mm F1.4 GM (Optiikka).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). Yhdessä päivässä paljon viestejä.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Näitä kuvia, kun katselee ja miettii, mitkä asiat esim. Nikonin layoutissa on hyvin talvikuvauksessa, esim. se, että takarulla on Nikonissa rungosta työntyvä, sitä voi säätää laajalla käden liikkeellä hanskat kädessä. MODE-valinta painettavalla napilla ja rullalla onnistuu myös helposti rukkaset käsissä toisin kuin, jos sitä nappia ja rullaa pitää kääntää yhdellä kädellä ja rulla on ns. "suljettu" layoutin sisään. Valotuksenkorjaus samoin.
  • Kyllähän Sonylla näitä asioita selvästi ajatellaan, koska esim. takaetsintä on tuotu ulospäin. Koettakaapa kuvailla vaikkapa se Sonyn segmentin laskukypärä päässä rukkaset kädessä kameroillanne. Siinä huomaa, mistä voi parantaa. Toisaalta ihan samoin koettakaapa tunkea se Nikonin D800-sarjan kamera ja 24–70-tötterö laskureppuun muiden tavaroiden sekaan. Ei sekään juhlaa ole.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Merikotka (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Talven Sävyt (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (28 kuvaa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Posti kulkee (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuva lisätty.. Huvilakatu/Pietarinkatu.
 • Katupalaveri (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Roballa.
 • Iltapuhdetta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pitkästä aikaa tuli päivällä ulkoilutettua hasselia, jotta se pysyisi kunnossa. Luultavasti kehitetyn filmin saa silputa roskiin, mutta onpahan jotain iltapuhdetta kuiteskin. Näillä eväillä, kunhan ilta pimenee...
 • Räntää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pohjois-Esplanadilla.
 • Olympus:lla onnistuu... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Lintu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvat tuntuu menevän sutuiksi vaikka miten linkittää eritavoin... uusi yritys isompana (klikkaamalla isommaksi).
 • Yyterin Sukkula Osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusia.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Väsy iski töiden jälkeen. Ajattelin, jos nyt pieni ulkoilu pyräys kuitenkin ettei takapuoli homehu sohvaan.. Kannatti lähteä taas! Vain tunti ulkona ja tämmösiä maisemia. Kyllä suomi osaa välillä olla hieno mesta!
  • (...tekisi mieli tuonne...).
 • Nattflix Originals (Luuranko Kausi 2) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Power Bankers.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuura-Kissa. ...Tää uusin on jäätävän hieno! Sommittelu, kuvakulma ja taivaan pilvikuviot tekevät tästä päräyttävän!...

Mikrobitti.fi, Iloa ja edullisuutta tulostukseen – testissä Canon G7050 ja Epson ET-3700. 8.202021. Tilaajille. Kertakäyttötulostinten aikakausi on ohi. Isot mustepullot tiputtavat tulostuskustannukset murto-osaan. 10–15 euron hintaisilla pullomusteilla tulostetaan peruskäytössä noin 7000 A4-sivua.

 • Tulostimien mukana tulee musteet, jotka riittävät vuosien tulostukseen kotikäytössä. Canonin mukana tuleville musteille luvataan 18000 mustavalko- ja 7700 värisivun kesto normaalilla 5 prosentin peitolla. Epsonin mukana tulee vastaavasti musteet 14000 mv- ja 11200 värisivuun.
 • Jo tavallisella paperilla kuvat ovat värilasereita parempia. Valokuvaperilla kuvat heräävät henkiin. Kuvia on helpointa tulostaa suoraan valmistajien mobiilisovelluksilla, kuvia voidaa säätää ja rajata.
 • Vesiliukoisten musteiden takia varsinkin kaksipuolinen tulostus on todella verkasta. Canonilla kymppikuva värinä tulostui alle minuutissa. Epsonilla puolitoista minuuttia. Täydellä laadulla Canon 3 minuuttia, Epson 5 minuuttia. Äänikään ei liiemmältä häiritse.
 • Skannaus ja kopiointi on helppoa. Epsonissa pitää paperit syöttää yksitellen, Canonissa on päällä arkinsyöttölaite. Kuvien digitointi eli skannaus tuottaa pareampaa jälkeä kuin puhelimen kameralla skannaus. Kuvat on helppo käsitellä vaikka Snapseed-sovelluksella.
 • Epsonissa on hallintapaneelissa sentään värinäyttöä, Canonissa vain 2 riviä (Canon on panostanut pikanäppäimiin). Molemmissa tulostimissa on vedettävä esiin alusta tulostusta varten. Vie siis tilaa.
 • Molemmissa laitteissa valokuvien laatu on erittäin hyvä. Jos haluaa parasta laatua, niin kannattaa käyttää valmistajan omaa paperia. A4-koko ei nykyisissä puhelimissa ole mikään ongelma. Laatu vastaa edullisten kuvapalveluiden laatua. Mobiilisovellusta käyttäen Epsonin kuvat ovat kylmempiä ja hieman enemmän terävöitettyjä.
 • Epsonia ja Canonia on helppo suositella. Paljon valokuvia tulostavalle Canonin hieman parempi nopeus ja neutraalimpi kuvanlaatu ovat lisähinnan arvoiset.
 • Canon Pixma G7050. 450 euroa. Arvosana 4/5. Hinta-laatusuhde 3/5.
  Hyvää: Tulostuslaatu, matalat kustannukset, arkinsyöttölaite.
  Huonoa: Hallintapaneelin käytettävyys, heppoinen tulostusalusta, kookas.
  Pointti: Ekologinen kotitulostin valokuville.
 • Epson EcoTank ET-3700. 330 euroa. Arvosana 4/5. Hinta-laatusuhde 4/5.
  Hyvää: Tulostuslaatu, matalat kustannukset, ensisivun nopeus.
  Huonoa: Vain yksi paperilokero, ei kosketusnäyttöä.
  Pointti: Ongelmatonta tulostusta vuosiksi.
  • (Aina kun nykyisin käytössä olevasta mustesuihkarista on mustepatruuna loppu, kiroilen hiljaa mielessäni. Miksen... Säästihän sitä ostaessa rahaa... Sen jälkeen ollaan sitten menty rutkasti miinukselle...).

Pekka Hyvönen, Lentäjän poika. 22.2.2021. Helsinki-Malmin lentoasema, eli puhekielessä Malmin lentokenttä katoaa pikapuoliin, jahka säilytetään-ei säilytetä– jankutus joskus loppuu. Häätöhän siellä on päällä, joten arvelin käydä vilaisemassa josko cessnoja ja paippereita jo ollaan rekipelillä siirtämässä.

YouTube-video, The ABCs of video - The Average Picture Club. Kesto 14:25. Suomalaiset Olympus-kaverit Janne ja Joonas opastavat videokuvauksen saloihin. In English ja vielä tekstityskin in English (tai englanti, puola, unkari. Tai sitten voi valita automaattisen käännöksen vaikka suomeksi, ihan kohtuuhyväkin. joka virkkeessä kuitenkin outo termi..... Tai suunnilleen mikä kieli vain... Oikea alakulma ratas...). .

 • (Ei liian paljon aiheen vierestä puhumista, ihan sopiva annos asiaa... Eikä mennä turhan syvälle... Sopivan syvälle kuitenkin...)

Avaruus.fi, Huikeaa! - Perseverancen laskeutumisvideo, panoraama ja ensimmäinen äänite Marsista julkaistiin. 22.2.2021.

Avplus.fi, DJI Mavic 2 Enterprise Advanced – monipuolinen ammattilaistason kuvauskopteri haastaviin tehtäviin. 22.2.2021. Suositushinta: 7000 euroa (hinta sisältää RTK-paikannusmoduulin).

 • (tästä on jo pari aiempaa mainintaa DCN uutisissa...).

Timo Suvanto, Facebook, 10 vuotta sitten minulla oli parin vuoden pesti Heurekassa. 22.2.2021. YouTube-video, kesto 10:22.

Putkinotkoblogi, Kuvamuistot helpottavat kesän kaipuuta. 18.2.2021. Aivan lyhty artikkeli. (semimainos? vai ei. Ihan tehokas kuitenkin...).

Älypuhelimista.

ePhotozine.com.

IR, Sony A1 First Shots: Browse our sample photos from Sony’s supercharged 50MP flagship camera. Suomen Sony, Sony α1. Suomen svh. 7.600 euroa. Ennakkotilattavissa. Toimitukset alkavat nykytiedon mukaan viikolla 8. Eli siis 22.2.2021 eteenpäin. (...siis eilen...).

 • Dpreview.com, Sony a1 initial review. Julkistettu 26.1.2021. Täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera, 50 megapikseliä. Kennovakaaja, teho 5.5 stoppia. Tarkennuspisteitä 759. Kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö, 1.44 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 9,44 miljoonaa pistettä. 8K/30p video. Sarjakuvaus 30fps (elektroninen etsin). Kaksi sd-korttipaikkaa. USB-lataus. Kaikenlaisia liitäntöjä, myös Ethernet-portti. Yhdellä latauksella ottaa 530 kuvaa. Paino 737g. Sääsuojattu.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Kamera & Bild, Avalanche 1.3 gör det enklare att byta bildredigeringsprogram. Kuvankäsittelyohjelmat tekevät omat kirjastonsa käyttäjän kuvista. Miten ne siirrettäisiin toiseen ohjelmaan? Lightroom 7, Aperature 3.6 ja Luminar 4.2. Luminar AI -ohjelmaan katalogit. Ideana on, että muokkaukset, tagit jne. jne. siirtyvät myös. Mac.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvaaja Simo Rista on kuollut. (Sana on melkein vapaa).
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Ifolor ja väärät värit (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Kirja tuli. Suurin osa kuvista sinisävyisiä. Aspa lupasi selvitellä, pyysivät muutaman alkuperäisen malliksi.
 • Mitä keinoja saada tarkempia kuvia? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Dioja digikuviksi (Digikuvaus). Itse olen tehnyt vastsaavan projektin, eli skannasin n 3 000 isäni diaa ja vielä ehkä 5 000 omaa kuvaani digitaaliseksi. Melkein suosittelen jonkilaista digikameraratkaisua, jos diat ovat puhtaat. Itse tein reflectan diaskannerilla, jossa on infrapunaroskanpoisto, mikä auttoin paljon, koska osa dioista oli kovin likaisia.
  • Käytin siis paximatin 100 dian pyöriviä lippaita ja tuo skanneri skannasi 100 diaa automaattisesti, ellei sitten jumiutunut. Käytin myös kalibrointidiaa yleisimmän fuji filmin mukaan, mikä kyllä kivasti korjasi sävyjä. Aikaa meni kyllä rutosti (useampi viikko), eikä ilman tuota automaattiskanneria hommassa ole mitään järkeä.
  • Skanneri on edelleen minulla ja voin myydä kyllä jos joku sellaista kaipaa. Malli on Reflecta DigitDia 5000. Ostin käytettynä ja tuolla on nyt arvioituna skannattu yhteensä n 12 000 diaa. Skannerit kestävät yleensä n 20 000 diaa.
 • Pikaisia neuvoja kaivataan - Sony A7 iii salamatäsmäysaika (Digikuvaus). Ensimmäisiä kertoja studiokuvausta Sonyllä ja nyt ei meinaa asetukset löytyä.
  • Nyt kaipaisin pikaisia neuvoja eli Sony A7 iii ja Elinchromen D-lite setin kanssa en saa toimimaan salamatäsmäysaikaa 1/250s vaan suljin ehtii puolittain sulkeutua ennen kuin salama välähtää, jolloin puolet kuvast mustana. Eli mikä asetus pitää laittaa kohdalleen? 1/125s saan toimimaan?
  • (eipä selvinnyt, vielä? 13 viestiä).
 • Affinity Photo (Kuvankäsittely).
 • Sony RX10 Mark IV (NIkon, Sony). Asetuksia.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Kuvasin viikon Canonin R5 kameralla oman A9ii rinnalla, tälläisiä huomioita tein. ...
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Monta viestiä. Viimeksi kuvaamisesta rukkaset kädessä.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS 6D. (Järjestelmädigit).

Sulantoblog, The Best MFT Lens? –Leica 10-25mm F1.7 Long Term Review. 21.2.2021. Kesto 9:43. Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7. Polttovälivastaavuus 20-50mm. Julkistettiin toukokuussa 2019. Jokapäiväisessä käytössä koko ajan, melkein. Suomen hintaluokka 1.900 euroa.

 • YouTube-kanavalla 24.900 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Photo Walk on Frozen Sea –Black and White photos all the way. 17.2.2021. Kesto 10:33. Aurinkokin paistaa. Ja vinkkejä kuvauksiin koko ajan, niin kuin aina.

 • YouTube-kanavalla 24.900 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Telephoto Lens Photography - [What you SHOULD know!]. 19.2.2021. YouTube-video, kesto 15:19. Kalasatamassa kuvaillaan.

 • YouTube-kanavalla 40.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Photo Feedback - [Wide Angle]. 16.2.2021. YouTube-video, kesto 1:53:26. Toiminta alkaa vähän jälkeen kahden minuutin.

 • YouTube-kanavalla 40.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Antti Haataja.

 • Suomen Wikipedia. Antti Haataja.
 • Anttihaataja.fi.
 • Alfred Kordelinin säätiö, Myönnetyt apurahat. Antti Haataja (Kirjailija) | Tietokirjallisuus | 2020 tietokirjalliseen työskentelyyn: Suurpetojen kilpajuoksu ravintoketjun huipulle, 24000€ .
 • Facebook, Antti Haataja.
 • HS, Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa. 17.10.2019. Arktiseen luontoon erikoistunut kirjailija ja luontokuvaaja Antti Haataja sijoittui toiseksi Lontoon luonnontieteellisen museon Wildlife Photographer of the Year 2019 -kilpailun yhdessä sarjassa. Kilpailua kutsutaan myös ”luontovalokuvauksen Oscareiksi”
 • HS, Antti Haataja valokuvasi Lapin viimeisiä luonnon­varaisia naaleja uuteen tietokirjaansa ja syyttää poromiehiä herkän tunturiluonnon tuhoamisesta. 12.9.2018.
  • Lapissa ei ole susia, koska poromiehet ovat ampuneet ne. Luvan kanssa ja ilman.
  • Lapissa ei ole jäkälää, koska ylisuuri porokarja on syönyt sen pois.
  • Näin toteaa tietokirjailija Antti Haataja, joka uudessa teoksessaan Pohjoinen ruotii ihmisen vaikutusta Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapin herkkään luontoon.
  • Haataja on itsekin saamelainen, ainakin teknisesti ottaen.
 • HS, Sipoossa revontulia sai kuvata rauhassa. 14.9.2014. Tilaajille.

Ilta-Sanomat, Helsingin kuvaajana tunnetuksi tullut Simo Rista on kuollut – katso tunnelmalliset kuvat kadonneesta Helsingistä. 21.2.2021.

Tekniikan Maailma, Tähdet haltuun helposti. 21.2.2021. Kaikenlaisia ohjeita. Sopivan perusteellinen.

Gotech.fi, Uusi elokuvaajan paketti ja päivityksiä Nikon Z 6II sekä Nikon Z7II -kameroihin. 21.2.2021.

 • Nikon tuo 25. helmikuuta ladattavaksi uuden laiteohjelmaversion 1.10 täyden kinokoon eli FX-koon peilittömille Z 7II ja Z 6II ‑järjestelmäkameroille. Helmikuun lopulla kauppoihin tulee myös elokuvaajan varustepaketti Z 6II -kameralle.
 • Uusi elokuvaajan Z 6II ‑peruspaketti maksaa noin 3300 euroa. Se sisältää täyden kennokoon peilittömän Nikon Z 6II ‑kameran, jossa raw-videolähtö on aktivoitu valmiiksi. Mukana on myös Atomos Ninja V -tallennin, Nikonin FTZ-bajonettisovitin, pikakiinnityksellä varustettu SmallRig-kuvauskehikko sekä tärkeimmät lisävarusteet, kuten akut.

Ilta-Sanomat, Luontokuvaaja teki erikoisen löydön Etelä-Atlantilla - tuhansien lintujen laumasta pilkisti keltainen pingviini. 22.2.2021.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Talvitestissä Samsungin uusi lippulaivapuhelin – tällaisia kuvia saa 1300 eurolla. 21.2.2021. Vaihteeksi Samsung Galaxy S21 Ultra. Millaisia kuvia automaattiasetuksilla saa.
  • 108 megapikselin pääkamera f/1.8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella.
  • 12 megapikselin ja 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2.2-aukolla.
  • 10 megapikselin periskooppitelekamera 3-kertaisella optisella zoomilla, f/2.4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella.
  • 100-kertainen digitaalinen ”Space Zoom”.
  • 40 megapikselin etukamera f/2.2-aukolla.
  • (ihan kohtuullinen testi, päätelmätkin järkeenkäyviä, kuvat jopa vieläpä kohtuullisen isoja)
 • Mobiili.fi, Näin käy, jos et hyväksy WhatsAppin uusia käyttöehtoja määräaikaan mennessä. 21.2.2021. Yli 2 miljardin käyttäjän WhatsApp on viemässä läpi aiemmin suurta kohua aiheuttaneen käyttöehtojensa muutoksen nyt 15. toukokuuta.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: February 21, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On Twilight Photography.

Diyphotography.net, The best 105mm lenses for Speed, Macro or Zoom.

 • Sigma 70-200mm f2.8 Sport SA is 86.cm wide, 197cm long and weighs 1.4kg. Priced at $1,379
 • Sigma 105mm F14 Art SA is 116cm wide, 131cm long, and weighs 1.6kg. Priced at $1,599
 • Sigma 105mm f2.8 Macro L is 74mm (D) x 133.6mm (L) 0. 7kg. Priced at $799
 • (No, mitähän nämä kuvat sitten oikein kertovat? Ei exif-tietoja. Millähän aukolla kuvattu jne. jne.).

Earthboundlight.com, A Selection of Glassware. 21.2.2021.

Dpreview.com, Video: Hasselblad discusses its design philosophy for the X System. YouTube-video, kesto 2:30. Episode 1.

Fotosidan.se, Nikon Z6 II och Z7 II får bättre autofokus och Blackmagic Raw.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonwatch.com, The Camera Industry 2010-2020 – A Big Decline And It Won’t Recover Any Time Soon.
 • Nikonrumors.com, Weekly Nikon news flash #612.
 • Sonyalpharumors.com, This Smart Electric Tripod Head from BENRO raised nearly TWO million dollars(!!!) on Kickstarter. 2.400 oli valmis laittamaan rahat tiskiin etukäteen. Benro, pitäisi olla ihan luotettava merkki. Puhelimella ohjataan. Samat asiat lienee hoidettu jo pitkään manuaalisesti. Kolmisen viikkoa vielä jäljellä. Toimitukset heinäkuu 2021. HInnata alkaen $599, n. 30% halvemmalla.
  • onhan tuossa esittelyn perusteella muitakin ominaisuuksia ja eri versioita (mitenköhän soveltuu Suomen olosuhteisiin...)

 

21.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mitä keinoja saada tarkempia kuvia? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 4 viestiä.
 • Dioja digikuviksi (Digikuvaus). Mulla oli paljon dioja jotka kuvasin suoraan valkokankaalta projettorin avulla. Oli helpoa ja nopeeta. Kaksi kaukosäädintä kädessä, vuoronperään niitä painellen muutaman sekunnin välein. Kuvan laatu on riittävän hyvä, ottaen huomioon, että diat olivat jo kymmeniä vuosia vanhat osin ja huonokuntoisia. Käytin automaattisia kamera asetuksia joka nopeutti huomattavasti. Mutta tietty, ei kaikilla ole näitä laitteita saatavilla, joten.....
  • Es-2 -sovitteen mukana tulee kehystetyille diolle pidike, johon saa 2 kehystä kerralla, mutta siihen mahtuu vain kaikkein ohuimmat lasittomat muovikehykset ja vanhat Kodakin pahvikehykset.
  • Kehystämättömille ruuduille mukana tulee 6 kuvan pidike, mutta sen huono puoli on, että se aavistuksen rajaa kuvaa, aiheuttaa sen reunaan pieniä heijastuksia, ja jos filmin ruutujen välit eivät ole täsmälleen identtiset ja samat kuin pitimessä, filmiä joutuu hienosäätämään kohdalleen aina ruutujen vaihdon välillä.
  • Kumpaakaan vaihtoehtoa ei ole Nikonilla ajateltu loppuun asti....
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Affinity Photo (Kuvankäsittely). Affinity Photo (ja ne kaksi muutakin: Publisher ja designer) minulla on ollut nimenomaan "raskaampaa kuvankäsittelyä" varten reilun kuukauden.
 • Olen erittäin tyytyväinen ohjelmakolmikkoon, vaikkakin toimintoja on niin paljon, että niiden omaksumiseen menee aikaa. Päivittäiseen kuvankäsittelyyn on Lightroom 5. - Ja siksipä seuraava ongelma, jonka ratkaisuun tarvitsisin apuja:
  • Kun kamera päivittyi Nikon 610:iin, Lightroom ei toimikaan tämän minulle uuden kameran RAW-kuvien kanssa. Pääasiassa 610 on videokäytössä, mutta ajoittain tulee videoinnin ohessa tilanne, että pitäisi ottaa valokuviakin.
  • Affinityssakin näyttää olevan samat toiminnot kuin Lightroomissa. Ne vaikuttavat kuitenkin sen verran monimutkaisilta opittavilta, että olisi tuommoinen kiertotie mukava näin käytön aluksi hoksata.
 • akun varauskyvyn mittaaminen melkein diy-ottein (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • Normaalioptiikka D800 kaveriksi (Optiikka). Paljon uusia viestejä.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Paljon uusia viestejä.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). Canonin uusi silmätarkennuspatentti herättää keskustelua. Ei siis silmääntarkennus...
 • Canon EOS 6D (Järjestelmädigit). ari juttua ISO:sta ja ja kohina vertailusta: Joskus perehtynyt aiheeseen ihan liikaakin niin tullut pariin simppeliin lopputulokseen Canonin kanssa: ...
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (21 kuvaa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Ja varoitus: tekstin tulkinnan vastuu on lukijalla...).
 • Portaat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Luonnontilassa.
 • Tampereen bussi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Länsiväylä ja kävelijät (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Karoja.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Karoja.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. 7 uutta kaupunkikuvaa.
  • (Viimeinenkin kannattaa katsoa... Aika hyvä oivallus ristin tekijältä ja kuvaajalta...).

HS, Valokuvaaja Simo Rista on kuollut – Dokumentaristi tallensi valtavan arkiston kadonnutta Helsinkiä. 20.2.2021. Taidevalokuvaaja Simo Rista on kuollut 87-vuotiaana. Rista oli syntynyt 22. toukokuuta 1933. Rista tunnettiin suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kuvaajana. Hän tallensi kamerallaan suuren arkiston kuvia Helsingistä.

 • Kirjasta kirjaan -blogi, Simo Ristan hienoissa valokuvissa arjesta tulee juhla. 21.2.2021. ...Alla kirjoittamani juttu ilmestyi päätoimittaja Mirja Pyykön pyynnöstä Krunikka-lehden syysnumerossa. Siitä tuli tietämättäni muistokirjoitus....
  • ...Simo Renvall syntyi Krunikasta katsoen lahden toiselle puolen kuvanveistäjäpariskunnan Essi ja Ben Renvallin kulttuurikotiin Kulosaaressa. Yli viisikymmenvuotisen uran taidevalokuvaajana tehnyt Simo aloitti työteon jo varhain. Essi ihmetteli, kun Simo ei koskaan pyytänyt häneltä taskurahaa. Hänen ei tarvinnut, sillä nuori Simo oli valehdellut ikänsä ja mennyt Sörkän satamaan töihin Essiltä salaa....
 • Suomen Wikipedia, Simo Rista.
 • Helsinkikuvia.fi, rista. 12183 Kuvaa. Sekä Eeva Rista ja Simo Rista.
 • Wikiwand, Simo Rista.
 • Facebook, Simo Rista.
  • Facebook, Hannele Salminen. 19.2.2021. Rakkaani, elämänkumppanini yli 20 vuotta Simo Rista-Renvall menehtyi torstaina 18.2. aamupäivällä äkilliseen sairauskohtaukseen käsivarsilleni.
 • Helsinginkaupunginmuseo.fi, Asfalttia ja auringonkukkia – tarinoita Simo Ristan ja Eeva Ristan valokuvien takaa. 27.8.2020.
 • Taivaanalla.lasipalatsi.fi, STADIN TAIVAAN ALLA. Eeva ja Simo Ristan valokuvia Helsingistä vuosilta 1969-1987.
 • Valtion taiteilijaeläke vuodesta 1996. Viisitoistavuotinen valtion apuraha vuodesta 1984.
 • Ilta-Sanomat, Helsingin kuvaajana tunnetuksi tullut Simo Rista on kuollut – katso tunnelmalliset kuvat kadonneesta Helsingistä. 21.2.2021.
 • HS, vain tilaajille.

Pekka Hytönen.

 • Mitä minä Egyptissä teen? 20.2.2021. Juuei, en ole lopullisesti ja vallan seonnut. Kai. Vastasin otsikon sanoin kaverille joka pyysi seuraksi Porvooseen käymään. - "Kun mä just kävin siellä, viikko –pari sitten" - "Mitäpä se haittaa?"
 • Pirttipäivä. 18.2.2021. ...Se on kumma juttu, perinteiset käsityökalut ovat poikkeuksetta kauniita esineitä, ajan myötä tarkoituksenmukaisiksi muotoutuneita. Kahtokkeepa vaikka suomalaista Tommi-puukkoa tai Saamikeklua. Ei siitä muotoilu juuri parane. Ryobin akkuporakone taas ei juuri tunteita herätä, vaikka hyvä peli onkin....

HS, Kiehtovan Lee Millerin vaikuttava elämäntyö löytyi laatikoista kotitalon vintiltä vasta hänen kuolemansa jälkeen. 21.2.2021. Televisioarvostelu. Englantilainen valokuvaaja ja kirjailija Antony Penrose (s. 1947) muistaa äitinsä ”pahaisena juoppona” ja ”hysteerikkona, joka teki numeron jo junaan nousemisesta” – kuten hän tiivistää dokumentissa Lähikuvassa Lee Miller (2020).

 • Vasta kuoleman jälkeen Penroselle selvisi, että New Yorkin lähellä varttunut Lee Miller (1907–1977) oli elänyt ennen hänen syntymäänsä poikkeuksellisen monivaiheisen elämän, jollaisen sepittäminen olisi vaatinut hyvää mielikuvitusta ammattikäsikirjoittajaltakin.
 • Lähikuvassa Lee Miller, Teema klo 16.20 ja Yle Areena.
 • Yle Areena, Lähikuvassa Lee Miller. 14.2.2021. Kesto 59 min. alokuvaaja Lee Miller aloitti uransa Voguen mallina, mutta siirtyi pian kameran toiselle puolelle. Hänestä tuli toisen maailmansodan tärkeimpiä kuvaajia ja oli läsnä mm. kuin Buchenwaldin ja Dachaun keskitysleirit vapautettiin. Kuka oli Lee Miller, nainen ikonisten kuvien takana? T: Erica Starling Productions/Ronachan Films/Metfilm/ZDF/Arte/BBC, Iso-Britannia.
 • Suomen Wikipedia, Lee Miller.
 • Wikipedia, in English, Lee Miller.
 • Britannica.com, Lee Miller.
 • Victoria and Albert Museum, Lee Miller.
 • Dazeddigital.com, Lee Miller: the war photographer who was more than surrealist muse.
 • Theartstory.org, Lee Miller.
 • Artnet.com, Lee Miller.
 • Vogue.com, Kate Winslet Will Play Vogue Model & War Correspondent Lee Miller In A Historical Biopic. 30.6.2020. Ainakin riittäisi kaikenlaisia käänteitä. Elokuvaa suunniteltiin jo yli viisi vuotta sitten. Nyt on eri tekijät. Pääosan esittäjä edelleen sama. Toivotaan, että tällä kertaa tulee ihan valmis elokuva...
 • Juha Haataja, Valopolku. Viisi englanninkielistä kirjaa esittelyssä, aiheena Lee Miller. Merkinnät: vuosi 2017.
 • Ilta-Sanomat, Kuva kaunottaresta Hitlerin ammeessa pulpahti esiin vuosien jälkeen. 14.3.2016.
 • Google kuvahaku, Lee Miller photography.
 • Pinterest, Lee Miller.
 • ----DCN Uutiset, 3.4.2005.
  Kolmena päivänä taisi aurinko paistaa Lontoon matkamme aikana, mutta silloinkaan ei oikein ehtinyt kuvaamaan. Aikoinaan otin Minolta Dimage 7 -digillä kuvan Canary Wharfilta Lontoon Docklandsilta, Time is Money. Yritin ottaa samanlaista kuvaa, mutta eihän siitä tullut mitään, kun ei ollut sopivaa valoa eikä tarpeeksi businessväkeä liikkeellä. Kaksi eri vartijaa tuli kyselemään aika tiukkaan sävyyn, että mitä oikein olen tekemässä. Sain kuitenkin jatkaa kuvaamista.

  --Lee Millerin, Andre de Dienesin (National Portrait Gellery) ja Tina Barneyn (Barbican Center) valokuvanäyttelyt kävimme katsomassa uutisissa jo aiemmin (25.3.) mainittujen näyttelyiden lisäksi.

  • --Tennispalatsissa kävimme katsomassa kolme vuotta sitten Lee Miller -näyttelyn. Lontoon näyttely keskittyi henkilökuviin.

Docendo.fi, Valaise tarina kuvaksi — Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä. Tiina Puputti. Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 11.3.2021 ja toimitetaan sen jälkeen.

 • Tässä on nyt kunnianhimoisen henkilö-valaisijan aapinen, katekismus ja sanakirja. Kaikki tärkeä valaisutieto yksissä kansissa. - Matti J. Kaleva, valokuvakouluttaja, SVLM, EMP, KteO

Tivi.fi, Salasanat hallintaan ilmaiseksi ja helposti. 20.2.2021. Softa-arvio. Vahvat salasanat, kaksivaiheinen tunnistus. Microsoft Authenticator. Kaksivaiheinen tunnistautuminen: pelkkä salasanan näkeminen ei riitää: tarvitaan vielä kertakäyttöinen koodi (esim. puhelimeen).

 • Microsoftin tilien lisäksi vaikkapa Dropbox, Google, Facebook. Tili lisätään nopeasti skannaamalla puhelimella kyseisen palvelun sivuilta qr-koodi.
 • Salasanat saa syötettyä eri sovelluksiin ja web-sivuille Android- ja iOS-sovelluksella. Jos Microsoftin selain ei miellytä tietokoneessa, tarjolla on laajennus Googlen Chromeen.
 • Täysin ilmainen. App Store, Google Play.
 • (Tivi.fi:n softa-arvio on vain jonkin aikaa kaikkien luettavissa, sitten se siirtyy maksumuurin taakse. 23.2.2021 vielä kaikkien luettavissa. 24.2.2021 ei enää. Lukuaikaa lienee siis alle 3 päivää).
 • Tekniikkatalous, Näin saat salasanat hallintaan – vieläpä helposti ja ilmaiseksi. 22.2.2021. Softa-arvio. (Sama artikkeli. 01.03.2021 vielä luettavissa).

Mobiili.fi, YouTuben Android-sovellukseen muutos – videoita nyt 4K-tarkkuudella riippumatta näytön tarkkuudesta. 20.2.2021.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Testissä Android-puhelimien ykkösnyrkki: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G on todellinen möhkö – mutta millainen laite se onkaan. 21.2.2021. Paino 227g. Neljänneskilo. Hinnat 1300, 1350 tai 1480 euroa.

Digital Photography School, How to Take Creative Landscape Shots Using Intentional Camera Movement. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 4 Top Tips On HDR Photography.

Dpreview.com, DPReview TV: The Blackmagic Ursa Mini Pro 12K could teach mirrorless cameras a few things. YouTube-video, kesto 8:18. Korvattu uudemmalla versiolla, DPReview TV: The Blackmagic URSA Mini Pro 12K redux. 27.2.2021. Kesto 8:22. Suunniteltu ammattikäyttöön. Ei mitään Bayer-matriisia. 4K ja 8K, kohtuuhyvin resoluution lasku. Hämärässä kuvaaminen ei oikein onnistu, kunnolla. ProRes RAW -videoformaatti käytössä monessa peilittömässä järjestelmäkamerassa, esim. Final Cut Pro -tuki kunnolla vain osittain. Blackmagicilla ei näitä ongelmia, talletusformaatti on omaa tuotantoa. Codec, kamera, jne. Tiedostokoot saatu yllättävän pieniksi. Ja Blackmagic RAW:n editointi ei mitään ongelmia vanhemmallakaan Macilla. DaVinci ohjelmana. SD ja cfast-korttipaikka (!). USB-C -liitäntään käy moni ssd-ulkoinen levy.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Pave Maijasen postuumi valokuvanäyttely avattiin Mikkelissä – "Kuvat nivoutuvat luontevasti hänen musiikkiinsa ja sanoituksiinsa", luonnehtii taiteellinen johtaja Olli Jaatinen. 19.2.2021. Muusikkona paremmin tunnettu, alkuvuodesta edesmennyt Pave Maijanen sai Mikkelissä tällä viikolla ensimmäisen valokuvanäyttelynsä. Kyseessä on jatkoa viime vuonna Maijasen mökkipaikkakunnalla Kesälahdella, sekä myöhemmin loppusyksystä Helsingin Kanneltalossa järjestetyille näyttelyille.

 • Mikkelin valokuvanäyttelyyn syntyi rinnalle samalla näyttely Maijasen muistolle. Mikkelissä päänäyttelyn yhteyteen Maijasen perikunta kokosi muistonäyttelyn, jossa käydään läpi Paven elämänkaarta noin 20 valokuvaajan ja fanin ottamilla kuvilla.
 • Mikkelin valokuvakeskus, Facebook, Pave Maijasen valokuvanäyttely. 18.2.2021 - 8.5.2021.
 • Mikkelinvalokuvakeskus.fi.

(aiemmin) HS, Elämä parhaimmillaan. 17.1.2021. ”Minusta ne kilpailevat kenen ammattivalokuvaajan otoksien kanssa tahansa”, Maijasen näyttelyn kuratoinut taidevalokuvaaja Stefan Bremer sanoo.

 • Iltalehti, Pave Maijanen pitkästä aikaa julkisuudessa valokuvanäyttelynsä avajaisissa – kertoi voinnistaan ystävälle: "Musiikin tekeminen muuttunut mahdottomaksi". 14.11.2020.
 • Kanneltalo.fi, KUVA & VALO Pave Maijanen. Ke 28.10.2020 - Ma 16.11.2020. Kanneltalo galleria Klaneettitie 5, Helsinki. Vapaa pääsy.
 • Ilta-Sanomat, Parantumattomasti sairas Pave Maijanen pääsi näyttelynsä avajaisiin – Vihtori-pojalta koskettava laulu muusikko­legendalle. 27.10.2020. Helsingin Kanneltalossa vietettiin tiistai-iltana monin tavoin poikkeuksellista tapahtumaa. Korona-aikaan näyttelyjen avajaiset on taitolaji – eikä turvavälejä koettelemaan päästetty kuin 30 ihmistä kerrallaan.
 • Helsingin Uutiset, ALS-tautiin sairastunut muusikko Pave Maijanen ilmaisee itseään nyt valokuvan keinoin – teoksia esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä. 25.10.2020.
 • Sttinfo.fi, Pave Maijasen valokuvia ensi kertaa esillä Helsingissä. 2.10.2020. Muusikkona tunnetun Pave Maijasen ottamien valokuvien näyttely KUVA & VALO on esillä Kanneltalossa 28.10.–16.11.2020. Näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Stefan Bremer. Aikaa näyttelyn avautumiseen on siis runsaat kolme viikkoa.
  • Pitkän uran muusikkona tehnyt Pave Maijanen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta saakka. Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä KUVA & VALO nähdään ensi kertaa Helsingissä, kun se pystytetään Kanneltalon galleriaan 28.10.–16.11.2020. Näyttely on ollut aiemmin esillä Kesälahdella kesällä 2020 ja 2.9.–19.10.2020 sen voi nähdä Lappeenrannassa kulttuuritila Nuijamiehessä.

HS, Lisää Maieria! Hittinäyttely saa jatkoa Kämp Gallerian kellarissa sarjalla Vivian Maierin katuvalokuvia. 19.2.2021. Näyttelyarvio.

 • Vivian Maier Valokuvataiteen museon K1-tilassa (Mikonkatu 1) 18.4. asti ma–pe klo 11–20, la–su 11–18.

(aiemmin). Suomen Kuvalehti, Tuntematon tähtikuvaaja. 12.2.2021. Helmikuun puolivälissä 2021 Maier palaa Helsinkiin. Valokuvataiteen museon näyttelytila K1:n seinillä Kämp Galleriassa on esillä uusi valikoima hänen töitään, tällä kertaa erityisesti katuvalokuvia.

Länsiväylä, Foto-Espoon parhaat kuvat ovat nähtävillä nettisivulla. 19.2.2021.

 • Karakamerat.kuvat.fi, 2020 FotoEspoo. Erikseen voi selata kolmea kategoriaa: Kuvasarjat, Mustavalkokuvat ja Värikuvat.

Ilta-Sanomat, Mars-mönkijä otti ensimmäisen värivalo­kuvan punaiselta planeetalta. 19.2.2021.

Yle, Digitreenit: Etkö jaksa näpytellä pitkiä viestejä? Ota haltuun tekstin saneleminen puhelimella ja tietokoneella. 20.2.2021. Sanelu toimii melkein kaikkialla siellä, minne muuten kirjoittaisit.

 • Apple-laitteet ja Windows 10:n sanelu ymmärtävät jo suomeksi monia välimerkkejä ja muita komentosanoja, Googlen sanelutoiminnot eivät (tilanne alkuvuonna 2021).
 • Ohjeet: Puhelin ja tabletti:
 • 1. iOS eli iPhone ja iPad
 • 2. Android (Samsung, Huawei, Nokia jne.)
 • Ohjeet: Tietokone
 • 1. Windows 10
 • 2. Google Docs ja Google Slides

Tekniikan Maailma, TM-ensituntuma: Apple Mac Mini M1 – Melkoinen voimanpesä, mutta parantamisen varaa jää. 19.2.2021. Hintaluokka 1050 euroa: ei näyttöä, näppäimistöä eikä hiirtä.

Älypuhelimista.

Featureshoot.com, Announcing the Winners of the Feature Shoot Emerging Photography Awards.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 10 Top Tips On Adding Blur To Water For A Creative Effect.

IR.

Thom Hogan, Older Bodies. Uusien kameramallien toimituksissa on hidastuksia, kaikkia osia ei saada. Muutamia mielenkiintoisia kamerarunkoja on saatavana, alennuksellakin. USA:n tilanne.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Mouse and Keyboard. Edellinen mielipiteiden vaihto etsimistä oli kiinnostavaa. Nyt sitten aiheena hiiri ja näppäimistö.

Kamera & Bild, Astrofotografering – tre enkla tips för nybörjaren.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • UV (ultravioletti) valokuvaus (Digikuvaus). Aikaarska nimitetään tästä päivämäärästa eteenpäin Suomen Pelle Pelottomaksi. Miksi. Tällä kertaa otetaan selvää UV-valolla, mitä "Osram AirZing Mini UV led Virus killer" oikein tekee...
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Viestejä virtaa.
 • Dioja digikuviksi (Digikuvaus). Digitoin muutama vuosi sitten n. 6000 diaa ja joukon negatiiveja Epson 500 tasosakannerilla, jossa on diakehys. Siihen saa kerralla muistaakseni 5 diaa.
  • Ohjelmana käytin ensin skannerin omaa ja sittemmin Vuescania. Oikein valotetuista tulee ihan kohtuullista jälkeä, tiheät on hiukan haasteellisia, mutta monivalotus auttaa.
  • Puhtaus on puoli ruokaa eli roskanpoistoautomatiikka syö tarkkuutta ja jälkikäsittelyä tulee rutkasti, ellei dia tai nega ole mahdollisimman pölytön.
 • Normaalioptiikka D800 kaveriksi (Optiikka). No niin. Sain käsiini Tamronin 24-70 ja nappasin muutaman testiotoksen. Mitä mieltä? Kuvat otettu käsivaralta ja live-viewiä käyttäen....
  • ...Vaikuttaa varovasti jojolta. Taitaa se nikkori olla seuraava arpa.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS 6D (Järjestelmädigit).
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (21 kuvaa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tekstiä. Ja uusi kuvia. Autokin näkyy.
  • (Ihan kaikkea Spegeen liittyvää ei kannata ottaa kirjaimellisesti. Voi lukea ihan pieni pilke silmäkulmassa.)
 • Olympus:lla onnistuu... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva.

Suomen Kuvalehti, Tuntematon tähtikuvaaja. 12.2.2021. Helmikuun puolivälissä 2021 Maier palaa Helsinkiin. Valokuvataiteen museon näyttelytila K1:n seinillä Kämp Galleriassa on esillä uusi valikoima hänen töitään, tällä kertaa erityisesti katuvalokuvia.

 • Suomen valokuvataiteen museo, Vivian Maier. K1 Kämp Galleria Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki 15.2.–18.4.2021.
 • Uutisia museon toiminnasta / K1 avautuu yleisölle maanantaina 15.2.2021.

Aamuset.fi, Heikki Willamo kertoo Myyttinen matka -näyttelystä. Turku. 18.2.2021. Luento järjestetään etänä Teams-sovelluksessa. Linkki etäluennolle löytyy Biologisen museon verkkosivulta turku.fi/biologinenmuseo sekä Biologisen museon facebook-tililtä. Luento on kaikille avoin ja maksuton. Yhteys avataan kello 17.15, luento alkaa kello 17.30 ja kestää noin tunnin. Lauantaina 20.2.2021.

 • Myyttinen matka -valokuvanäyttely on esillä Biologisessa museossa 4. huhtikuuta asti. Luola- ja kalliotaiteesta ammentava näyttely kertoo vuosituhansia vanhoista siteistä ihmisten ja eläinten välillä.
 • Tällä hetkellä museossa pääsee vierailemaan tekemällä ennakkovarauksen osoitteessa turku.fi/vierailemuseoissa.

HS, ”Siellä taas tyhmyys tiivistyy” – Hiihtäjät ja kävelijät hortoilevat merikotkien harvinaisen citypesän juurella Helsingissä. 19.2.2021. Merikotkapariskunta pesi viime vuonna onnistuneesti Vanhankaupunginlahdella. Tänä vuonna pesänperustuspuuhia haittaavat ihmiset.

 • Herttoniemeläinen Sirkka Sinkkonen kuvasi tiistaina kotinsa parvekkeelta valokuvia, joissa ihmiset kulkevat jäällä hyvin lähellä pientä Lopin eli Klobbenin saarta.
 • Lopin saarella jo reilun vuoden ajan viihtynyt merikotkapari valmistautuu tällä hetkellä tulevaa pesimäkautta varten. Kotkaparin tiedetään syksyn ja alkutalven aikana kohentaneen pesäänsä.
 • Häiriöherkin vaihe pesinnän kannalta ajoittuu maalis-toukokuulle. Siksi onkin huolestuttavaa, että kävelijät, hiihtäjät ja muut ulkoilijat kulkevat hyvin läheltä kotkien pesää.
 • Lopin saaren rannoille on pystytetty kieltokylttejä.
 • Kyseinen merikotkapari pesi ulkosaaristossa viimeksi vuonna 2019. Lopin saarta merikotkat voivat pitää myös tähystyspaikkanaan.

Olli Kanerva, OMD service experience. 18.2.2021. After Olympus sold it’s camera business to JIT, one of the main questions was that how would OMD camera services carry on. Here is an true life example. Ja sama suomeksi.

 • ...kerran näinkin päin...

Tekniikan Maailma, Muropaketin testi: Blue Microphones Yeti X (World of Warcraft Edition) sekä HyperX QuadCast S – Olisiko tässä mikrofoni seuraavalle sometähdelle? 19.2.2021. Äänikin pitäisi olla kunnossa, jos haluaa somessa seuraajia.

 • Oikein kunnon vanhan ajan perusteellinen arvio, asiantunteva. Nämä mikrofonit lienee tarkoitettu läheltä puhumiseen. Huoneakustiikka yms. sotkee, jos ollaan vaikkapa muutaman metrin päässä.
 • Loppukaneetiksi voisi todeta, että Blue Microphones Yeti X -mikkiä voi suositella varauksetta kaikille nettikansalaisille, jotka haluavat tuoda äänensä laadukkaasti kuuluviin pelien suoratoistopalveluissa, YouTubessa tai muissa sosiaalisen median palveluissa. HyperX Quadcast S ei yllä ihan samaan laadukkuuteen.
 • Blue Microphones Yeti X (World of Warcraft Edition). 189 euroa.
 • HyperX QuadCast S. 179,90 euroa.
 • YouTube, Timo Kantola Unboxing Blue Yeti x mikrofoni. 1.2.2021. Kesto 6:46. Ihan tavallisen käyttäjän kokemuksia, kun kokeilee ensimmäistä kertaa tällaista erillistä mikrofonia. Apple-käyttäjä (...ja hyvin käy ilmi, että kannattaa puhua läheltä ja että pieniä sivuääniäkin kannattaa varoa...).
  • (hätäisempi voi hermostua vähän verkkaiseen tahtiin, latojalle tällainen viipyileva tyyli sopii hyvin, Timo Kantolan muitakin videoita on tullut katseltua...)

Finnishphotoawards.fi. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä kilpailu. Tuli muistutus, että kuvien latausaikaa on 10.-10.5.2021 (?).
(Siis oikeasti 10-30.5.2021).

 • 10 kuvakategoriaa. Kaikille avoin kilpailu. Suomen Ammattivalokuvaajien jäsenille yhden kuvan lähetys 20 euroa, muille 25 euroa (ainakin viime vuonna).

Kuluttaja.fi, Lojuuko nurkissa vanhoja kännyköitä tai tietokoneita? Näin varmistut siitä, etteivät henkilökohtaiset tietosi päädy vääriin käsiin. 19.2.2021. Moni arastelee henkilökohtaisia tietoja sisältävän kännykän tai tietokoneen kierrättämistä. Päätyvätkö tiedostoni, henkilötietoni tai selaushistoriani vääriin käsiin?

Duunitori.fi, Ida Ilkko otti riskin ja julkaisi videohakemuksen LinkedInissä – sai heti 7 työtarjousta: ”Olin ihan äimän käkenä”. Aiemmin julkaistu artikkeli 3.10.2019.

 • (Eikös näitä ole tehty jo monta vuotta? Eivät kuitenkaan liene kovin paljoa yleistyneet...)

Iltalehti, Onko nettisi hidas? Näin testaat yhteytesi nopeuden helposti. 19.2.2021. Kaksi tuttua linkkiä.

Suomen Canon, Facebook, Kuukkelin siivittämänä kohti viikonloppua. 19.02.2021. Markus Varesvuon ottama kuva. Siberian Jay.

Meriharakka.net, Luxemburg – työpaikaksi Euroopan komissio? 18.2.2021. Seuraavat matkani Luxemburgiin liittyivät mahdollisiin työpaikkoihin täällä Euroopan ytimessä. 1.1.1995 Suomi liittyi Euroopan unioniin ja siinä yhteydessä myös suomalaisille avautui mahdollisuus osallistua kilpailuihin, joissa “palkintona” oli hyväpalkkaisina pidettyjä työpaikkoja EU:ssa. Innostuin itsekin osallistumaan yhteen näistä kilpailuista, jossa tarjolla oli työpaikkoja Rahoitushallinnon ja tilintarkastuksen alueella. Osallistumislomakkeen lähetin marraskuussa 1995. Sitten vaan odoteltiin.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Half Term School Holiday Photography Themes & Ideas.

IR, Sigma I Series Field Test: Hands-on with Sigma’s premium and compact 24mm f/3.5, 35mm f/2 and 65mm f/2 DG DN C lenses. Suomen hintaluokat 560 euroa, 650 euroa ja 740 euroa.

Kamera & Bild, Fler L-objektiv att vänta under 2021 – ska växa till 65 stycken. Panasonic tiedottaa. Optiikkaa Leica, Sigma ja Panasonic. Ja myös Laowa (Venus Optics), Meyer-Optik, 7Artisan sekä TTArtisan. Jälkimmäinen luokka manuaalilaseja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Uusia viestejä riittävästi.
 • Dioja digikuviksi (Digikuvaus). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • Sony FX3 (Videokuvaus). Viikon päästä julkaisu.
 • Road to Valhalla (Road to Valhalla).
 • Polttovälin vaikutus taustan epätarkkuuteen ? (Optiikka). Valitsee vain tarpeeksi ison formaatin niin alkaa hävimään tausta äkkiä. Mut se toinen puoli yhtälöstä on miltä se epäterävä alue näyttää: ...
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS 6D (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Tämä tarina alkaa saada jo eeppisiä piirteitä. Joskus nuorena lueskelin Tolkienia ja mietiskelin, että miltähän Taru Sormusten herrasta näyttäisi elokuvana. Aina joku uusi heppu esitteli villejä visioita sormustrilogian ohjaamiseksi, mutta kestihn siinä muutama vuosikymmen ja tekijänoikeudetkin taisivat vaihtua tuotantoyhtiöltä toiselle. Pitäisiköhän Pentaxin pyytää Peter Jackson kehiin...jospa siinä olisi tekijä, joka pistäisi homman pyörimään? ;-)
  • (lat. huom.: lukion viimeisenä kevätalvena jäi yöuni yhtenä yönä väliin, kun aloitin trilogian luvun. En ole varma siitä, oliko kolmas osa ihan silloin vielä ilmestynyt... Sen jälkeiset pari lukukokemusta ovat olleet aika lailla laimeampia...).
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit). Fuji näyttää mallia miten halpuutetaan. 6000€ kameran mukana ei tule ollenkaan laturia.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (14 kuvaa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Portailla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (tuttu paikka).
 • Lauseita matkalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (tuttu paikka).
 • Olympus:lla onnistuu... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitan muutaman karakuva lisää.Oli hieno tilanne,mutta osan kuvista poltin puhki,jotain sain talteenkin. Valotuksenkorjausta kääntelin -0,7 - +2,0 EV välillä.
  • Joku säätö vielä Olympus:ssa pielessä,sarjan päätteeksi näyttää viimeisen kuvan? etsimessä ja valotustietoja...täytyy jatkaa harjoituksia.
 • Suokissa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oli rapsakka keli tänään Suomenlinnassa. 1 kuvaa.

Petteri Hautamaa, Pitkästä aikaa merisavuja kuvaamassa. 17.2.2021. Tammikuussa oli pitkästä aikaa havaittavissa jotain, mitä ei eteläisessä suomessa ollut tarvinnut pariin vuoteen kokea. Nimittäin kunnon talvea! Ensin humpsahti muutaman talven puuttuneet lumet yhden vuorokauden rytäkässä maahan ja perään elohopea tipahti Lapista tuttuihin hyytäviin lukemiin.

Pekka Hyvönen, Palautetta palautteesta. 17.2.2021. Enpä ollut uskoa silmiäni, kun postilaatikossa oli palauteviesti blogistani. Ihan totta oli. Palautteesta tulee kiittää, joten kiitos palautteesta, vaikka aikalailla korvamakiaa sainkin. Sähköpostiosoitteesi ei näytä oikein toimivan, joten kommentoin asiaa lyhyesti tässä.

 • (vähän ihan pakosti hymyilytti Pekan antama palautteen palaute...).

Lassi Kujala, Facebook, Kansikuva päivittynyt. 17.2.2021.

Rajala Blogi.

 • Valokuvien käsittely Lightroom-ohjelmassa. 17.2.2021. Adoben Lightroom-kuvankäsittelyohjelmalla voidaan tehokkaasti järjestellä ja parannella valokuvia. Ohjelmalla voidaan helposti säätää kuvien valoisuutta, värejä, kontrastia ja terävyyttä, sekä poistaa tarvittaessa kuvista pieniä yksityiskohtia tai virheitä. Lyhyt esittely.
 • RF -objektiivietu. 17.2.2021.

JAS Blogi, Minun tarinani – Johanna Karelahti. 17.2.2021.

Timo Suvanto, Facebook, Kirjastokoira Kirjalainen ja tietokirjailija. 17.2.2021.

Fin.afterdawn.com, Opas: WiFi hidastelee? Näin ratkaiset. 17.2.2021. Mennään vähän syvemmälle.

Tekniikan Maailma, Windows 10 -päivitys poistaa pian haavoittuvaisen Adobe Flash Playerin – Päivitys ei kuitenkaan poista ”manuaalisesti” asennettua Flashia. 17.2.2021. Microsoftin Adobe Flash Player -poistokorjaus saapuu jakeluun porrastetusti lähipäivien ja -viikkojen aikana.

 • (Luojalle kiitos, ettei netissä ole enää vuosiin ollut valokuvaajien flash-sivuja, joilla esitellään kuvia. Mihinkään kuvaan ei voinut linkata. Ensimmäisellä kerralla nämä flash-sivut ehkä tuntuivat näyttäviltä. Mutta. Kyse oli vähän kuin elokuvan katselemisesta. Kun kerran on nähnyt, niin toista tai jopa vieläpä kolmatta kertaa ei näille flash-sivuille mennyt. Jostain syystä joidenkin valokuvakilpailujenkin tuloksia aikanaan esiteltiin flash-sivuilla...).

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On How To Use Window Light For Indoor Portraits.

The Online Photographer.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

 • Photographer makes brilliant recreations of famous paintings with his girlfriend and two cats. Jos alkuperäinen työ on tuttu, niin saa vielä enemmän iloa. Aika monta rekreaatiota. (google-osumia sanalle rekreaatio 31 kpl).
 • Nikon to release new Z6 II and Z7 II firmware to add 4K60p video and improved Eye AF.
 • Here’s how to whiten teeth in Photoshop in only ten seconds. Hyödyllinen taito.
  • (Tietoisku keramiasta.)
  • (Hampaiden valkoisuusastetta voi muuttaa vanhemmallakin iällä, jos valitsee keramian eli laminaatit... Ja puuttuvien hampaiden paikalle implantit... Kiillettä hiotaan pois eli paluuta entiseen ei sitten ole. Tämä tekniikka on mennyt eteenpäin hurjasti, purukalustoa keilataan pyöriteltäväksi 3D-kuvaksi monta kertaa.)
  • (Ja tietokone tulostaa hammaskuoret, teknikko sitten viimeistelee. Ei kannata ainakaan miesten valita hampaiden väriksi Trumpin hohtavaa valkoista. Ja jos keramian alla olevaan hampaaseen sattuisi iskemään juuritulehdus, niin laminaattia ei tarvitse kokonaan poistaa. Päällä on pieni levy, joka ruuvataan pois ja jonka kautta juurihoito tehdään...)
  • (Laminaatti ulottuu ikeneen asti, mutta hammaslankaa ja hammasväliharjoja pitää edelleen käyttää. Ja sähköhammasharjaa kuten ennenkin. Mutta lähinnä vain Ientaskun alueelle, plakkia poistamaan. Purupintohin on turha käyttää sähköhammasharjaa).
 • This tool turns you into a creepily realistic AI clone.

Digital Photography School, How to Create Cool Effects Using Displacement Maps in Affinity Photo. Affinity Photo, Mac/Windows: 28 euroa. iPad: 11 euroa. Hintaan nähden riittävästi ominaisuuksia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pekka Hyvönen, Backas. 15.2.2021. Ajellessani yhdeksän asteen pakkasessa kohti tuntematonta määränpäätä (Kartanonkoskea), se tapahtui ensimmäisen kerran tänä vuonna, nimittäin tuulilasiin pläjähti vesiklöntti jonka aurinko oli sulattanut ryhmitysmerkistä. Kyllä se siitä alkaa kääntymään...

 • Mv-kuvia ja mv-tekstiä.

Yle, Opettaja valokuvasi vuoden ajan elämäänsä tiukkojen koronarajoitusten Pohjois-Italiassa – katso video. 16.2.2021. Yle Areena video 1:17.

Tiina Puputti, Facebook, Radiohaastatteluun maanantai-iltana ...päädyinkin suoraan lähetykseen keskustelemaan valokuvauksesta. 17.2.2021. Tiina Puputti ja Heikki Heikurinen asiantuntijoina. Paljon asioita käsitellään. Kannattaa katsoa ja kuunnella.

 • AlfaTV, Valokuvaus. Kansan kesken. 16.2.2021. Kesto 53:41. Nykypäivänä kaikki kuvaa, mikä on hyvä kuva ja minkälaiset välineet tarvitaan?

Kopiosto.fi, Elina Brotherus käy dialogia eri taiteenlajien kanssa. 23.11.2021. Valokuvataiteilija Elina Brotherus inspiroituu taidehistoriasta, kirjallisuudesta ja arkkitehtuurista. Tärkeintä kuvissa on kuitenkin ihmisen läsnäolo.

Sttinfo.fi, Vihdoin kotiverkkojen haasteet historiaan uudenlaisen älyteknologian avulla – DNA lanseeraa käänteentekevän palvelun. 16.2.2021. DNA Nettipulssi -palvelu. Ilmainen nykyisille asiakkaille, joiden modeemit tukevat uutta älyteknologiaa.

 • Oman kotiverkon parannusehdotukset välittyvät asiakkaalle Oma DNA -sovelluksen kautta. Myös muiden operaattoreiden asiakkaat voivat hyödyntää DNA Nettipulssin tarjoamia verkon parannusvinkkejä ilmaiseksi selaimen avulla.
 • Dna.fi, Nettipulssi.

Mobiili.fi, Eri palvelut yhdistävä Microsoft Office -sovellus tuli vihdoin saataville myös iPadille. 16.2.2021. App Store.

Newsroom.com, Focus Nordic aloittaa HP Sprocket -tulostinten jakelun. 16.2.2021. Lehdistötiedote. Pienin malli vähän älypuhelinta suurempi. HP Sprocket -sovelluksella voi tulostaa heti 5x7,6 cm, 5,8x8,7 cm tai jopa 10x15 cm valokuvat ja tarrat (riippuen mallista). Kevyin malli 172g. Toimitukset maaliskuussa 2021.

 • HP Sprocket Luna valkoinen 109,00 euroa
 • HP Sprocket Select Eclipse 139,00 euroa
 • HP Sprocket Studio 169,00 euroa

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

 • The Best Monitors for Photography and Photo Editing in 2021. 8 kategoriaa. Kustakin luokasta esittelyssä yksi monitori. Aika rajoittunut valikoima.
  • Best Overall Monitor for Photo Editing: Dell UP2720Q. 27 tumaa. 3840x2160. IPS. Esikalibroitu tehtaalla.
   • Suomen hintaluokka on 1600 euroa
   • (latojalla on suunnilleen vastaa 27 tuuman Dell, hinta vähän yli neljännes... ihan tyytyväinen on oltu... DELL 27 ULTRASHARP U2719DC QHD IPS Pivot USB-C).
  • Best Budget Monitor for Photo Editing: ASUS ProArt PA278QV. 27 tuumaa. 2560 x 1440. IPS. Esikalibroitu tehtaalla.
   • Suomen hintaluokka on 400 euroa.
  • Best “Bang for Your Buck” Monitor for Photo Editing: BenQ SW270C. 27 tuumaa. 2560 x 1440. IPS. Esikalibroitu.
   • Suomen hintaluokka vähän yli 800 euroa.
  • Best Mid-Range Monitor for Photo Editing: ASUS ProArt PA329C. 32 tuumaa. 3840 x 2160. IPS. Sopii hyvin videoeditointiin. Esikalibroitu.
   • Suomen hintaluokka on 1500 euroa.
  • Best Curved Monitor for Photo Editing: Dell U4021QW. 40 tuuman kaareva näyttö. 5120 x 2160, kuvasuhde 21:9. IPS.
   • Suomen hintaluokka on 1900 euroa.
  • Best Photo Editing Monitor for Mac Lovers: Apple Pro Display XDR. 32 tuumaa, ns. Super Retina, 6K. Parempi kuin OLED. 6016 x 3384. Jalusta pitää ostaa erikseen. Kirkkaus ja kontrasti kohdallaan (tuskin voi olla parempi). Katselukulma oikeasti laaja. Näytössä ei mitään säätimiä. AdobeRGB 89% (mitattu).
   • Suomen hintaluokka 5600 euroa.
  • Best Monitor for Ultimate Color Accuracy: EIZO ColorEdge CG319X. 31.1 tuumaa. 4096 x 2160. IPS.
   • Suomen hintaluokka on 4.600 euroa.
  • Best Monitor for HDR: Dell UP3221Q. 32 tuumaa. 3840x2160. Ei tarvitse odotella 15 - 30 minuuttia, että värit asettuvat täysin kohdalleen. Riittää 3 minuuttia. Hinta järkyttävä.
   • Suomen hintaluokka on 4.500 euroa.
 • AI Can Now Turn You Into a Fully Digital, Realistic Talking Clone. Ennustetaan, että 5 - 7 vuoden kuluttua kaikki kuva- ja videomateriaali olisi 90% synteettisesti luotua. Kameroiden sijasta tietokoneella luotua. Puhuvat päät vaihtavat kieltäkin sujuvasti. Valokuvaajat siirtävät luovutensa toisaalle. Välineeksi valitaan kameran sijasta tietokone.
 • Largest US Art Museum May Sell Off Art to Pay Bills. Metropolitan Museum of Art. Vajausta 150 miljoonaa dollaria.
 • DJI’s Upcoming FPV Drone Leaked in Full Unboxing Video. Uutta pukkaa.
 • Harry and Meghan’s Pregnancy Photo Shot on iPad from 5,500 Miles Away.
 • Russian Optical Company Shvabe Unveils Four New Mirror Lenses. Uusi omistaja Zenitar-tuotenimelle.
 • Shooting Portraits Through a Giant Theater Lens with a Fujifilm GFX100.
 • Photographer Shoots Direct-to-Paper Photos in a Giant Camera Obscura.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Two New: Adger Cowans and Meshell Ndegeocello. Toinen valokuvaaja, toinen laulaja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Elamaakaupungissa.fi, Helmikuun kuvaahaaste: Talven tuntua. 15.2.2021. Kuukauden kuvahaasteeseen ovat kuvaajat vastanneet omilla näkymyksillään aiheesta. Miltä tämän kuukauden kuvaushaasteen kuvat näyttävät? 8 kuvaa.

Kamera-lehti nro 1, ilmestynyt 21.1.2021. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille. Seuraava numero ilmestyy 25.2.2021.

 • Suurkilpailu 2020 voittajat. 21.1.2021.
 • Sonylta peilittömien lippulaivamalli. 12.2.2021. Sony Alpha 1 on 50,1-megapikselin täyden kinokoon peilitön järjestelmäkamera Exmor RS -cmos-kennolla ja päivitetyllä Bionz XR -suorittimella, joka on jopa kahdeksan kertaa aiempaa tehokkaampi.Sony Alpha 1 tulee myyntiin maaliskuussa ja maksaa noin 7 600 euroa (runko).
 • Donnerin viimeinen haastattelu. 6.2.2021. Jörn Donner antoi viimeisen haastattelunsa työhuoneellaan Kruununhaassa loppuvuodesta 2019. John Websterin dokumentti Donner – Privat näyttää palkitun elokuvantekijän, kirjailijan ja kulttuurivaikuttajan tilanteessa. Donner kuoli tammikuussa 2020, vain kuusi viikkoa viimeisen haastattelun jälkeen.
 • Kämmenkokoinen projektori Philipsiltä. 28.1.2021. Langaton ja akkukäyttöinen Philips PicoPix Max -videoprojektori heijastaa kuvat ja videot seinälle helposti. Philips PicoPix Max -matkaprojektori maksaa noin 900 euroa.
 • Ammattitason fresnel-valaisin Fomeilta. 22.1.2021. Fomei LED RGB 200F on 200 W:n ammattitason rgb-led-valaisin, jossa on fresnel-linssi. Valaisin on yhteensopiva Desal SIK -sovelluksen ja DMX-ohjausprotokollan kanssa. Fomei LED RGB 200F maksaa noin 1 050 euroa.
 • Kirjauutuudet: tammi-helmikuu.
  • Pekka Turunen Kun sota on ohi / When War Is Over
   Parvs, 2020 152 sivua | 32 euroa
  • Kari Holopainen Polku / Path
   Musta Taide, 2020 192 sivua | 35 euroa
  • Marjut Korhonen Tarinapallot
   Kuvatar, 2020 marjuthannele@outlook.com 57 sivua | 20 euroa
 • Suomen passin historiaa. 21.1.2021. Suomen passin historiaa käsittelevä kirja ehdolla Vuoden historiateokseksi.
 • Valokuvataiteen museo jatkaa uudistumista. 21.2.2021. Suomen valokuvataiteen museo keräsi viime vuonna ennätykselliset 71 000 kävijää. Museo laajensi toimintaansa Helsingin ydinkeskustaan kauppakeskus Kämp Galleriaan, jonka alimmassa kerroksessa avautui elokuun lopulla uusi näyttelytila K1.
 • Kuvajournalismikilpailu 2020. 21.1.2021. Kilpailuaika oli 4.1.–17.1.2021.​ K​ilpailun voittajat julkistetaan Keskustakirjasto Oodissa, Helsingissä 1.4.2021.
 • Näyttelypoiminnat: tammi-helmikuu. 21.1.2021.
  • Kuopion museo avataan peruskorjauksen jälkeen yleisölle 19.2.2021. Avajaisnäyttely, L3DNARDO DA VINCI, on kansainvälinen kiertonäyttely ja esillä ensimmäistä kertaa Suomessa.
  • Svante Gullichsenin Hanging on -debyyttinäyttely on esillä Tampereella Nykyajan galleriassa 8.1.–1.2.2021.
  • Turun Taidehallin Pienessä galleriassa on nähtävillä David Steinbergin näyttely, jonka teokset keskittyvät eksistentiaaliseen ja ekologiseen epämukavuuden tunteeseen.
 • Edullinen kameravakain FeiyuTechiltä. 16.1.2021. FeiyuTech AK2000C -kameravakain sopii monipuolisten säätöjensä ansiosta monille järjestelmäkameroille. Boston Distributionin maahantuoma FeiyuTech AK2000C maksaa noin 250 euroa.
 • Pieni led-valaisinmatto Dörriltä. 12.1.2021. Dörr FX-1520 DL LED Flex Panel -led-valaisimen joustava led-matto antaa tasaisen valon ja mahtuu myös kapeisiin paikkoihin. ED-Markin maahantuoma Dörr FX-1520 DL LED Flex Panel maksaa noin 130 euroa.
 • A3+-koon tulostin Canonilta. 21.1.2021. Canon Pixma PRO-200, A3+-koon valokuvatulostin. Canon PIXMA PRO-200 maksaa noin 530 euroa.
 • Luontokuvakoulu 43: Helenan rauha. 4.2.2021.
 • Luontokuvakoulu 43: Arin rauha. 1.2.2021.
 • Siirtotyökalu – Move Tool. 21.1.2021. Photoshop CC:n työkalupaletissa ylimmäisenä on siirtotyökalu (Move Tool, V).
 • Luontokuvakoulu 43: Rauha. 19.1.2021.
 • Luontokuvakoulu 42: Annen ilmastonmuutos. 3.1.2021.
 • Luontokuvakoulu 42: Seijan ilmastonmuutos. 30.12.2020.
 • Luontokuvakoulu 42: Arin ilmastonmuutos. 27.12.2020.
 • Luontokuvakoulu 42: Hannamarin ilmastonmuutos. 22.12.2020.
 • Kodak-kamera ruokakaupasta. 21.1.2021. Tarrapaperikuvia pikakameralla. Lidl-kauppojen tavarahyllyistä bongasimme ruokaostosten välissä tutunvärisen eli Kodak-keltaisen paketin, jossa printtaava kamera hintaan 69,99 ja vieressä oli paperipakkauksia, 20 kpl paperia 14,99. Yksi kuva maksaa siis 0,75 €.
 • Seurat toimivat: tammi-helmikuussa. 21.1.2021.
 • Kameraseura 100 vuotta – Sata vuotta sitten. 21.1.2021. Suomen suurin amatöörivalokuvaajien yhdistys oli kolme vuosikymmentä Fotografamatörklubben i Helsingfors. Yhdistyksen perustivat ruotsinkieliset helsinkiläiset, mutta sen jäseneksi tuli ajan myös myös suomenkielisiä amatöörivalokuvaajia. Heistä osalla oli tärkeä rooli Klubbenin toiminnassa.
 • Tuomo Manninen, Blogit, Citius Altius Fortius. 21.1.2021. Tärkeintä ei ole osanotto, vaan kaikkien osanotto. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin helppoa tulla kansainväliseksi valokuvaajaksi. Someystävieni joukossa on ainakin yksi toimittaja/kirjailija ja yksi tiedottaja, joiden kuvat ovat hetkessä saaneet satojen tuhansien yleisön (toisessa varis laski liukumäkeä, toisessa jonotettiin nätissä rivissä bussiin).
 • Väärä Kurkku, Blogi, Kuuntele kuvista – ja kuvia. 20.1.2021. Koronatilanne voi antaa lisää aikaa muuhun kuin kameran ulkoiluttamiseen. Voi kerrankin relata kuvista täysin, vapaana netin ja TV:n runsaasta valokuva-aiheisen aineistonkin katselusta!

HS, Talvipyöräily. 16.2.2021. Tilaajille. Pakkasessa polkijat. Suomen keliolosuhteet eivät aina päästä polkupyörällä liikkuvia helpolla, mutta talvipyöräilijöitä ei pakkanen pelota.

Suomen Kulttuurirahasto, myönnetyt apurahat, Valokuvataide.

 • Valokuvataiteilija Mikko Auerniitty 10 500 € taiteelliseen työskentelyyn ja teoskuluihin
 • Valokuvataiteilija Taneli Eskola 30 000 € suomalaisten maisemakäsitysten muutoksia käsittelevään taiteelliseen työskentelyyn ja matkakuluihin
 • Valokuvataiteilija Dominik Fleischmann 8 000 € Algernon’s Flowers -projektin toteuttamiseen ja näyttelykuluihin
 • Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä 14 000 € näyttelyn järjestämiseen Yhdysvalloissa
 • Valokuvataiteilija Jonne Heinonen 9 000 € Suomen romaneista kertovan valokuvanäyttelyn järjestämiseen
 • Valokuvataiteilija Mari Hokkanen 5 000 € näyttelyn järjestämiseen
 • Valokuvataiteilija Laura Konttinen 26 000 € taiteelliseen työskentelyyn,
 • Valokuvataiteilija Milja Laurila 8 000 € teosten tuotantokuluihin ja näyttelyiden järjestämiseen
 • Valokuvataiteilija Nelli Moisander (Nelli Palomäki) 3 000 € näyttelyn järjestämiseen
 • Kuvataiteilija Hannele Rantala 26 000 € taiteelliseen työskentelyyn
 • Kuvataiteilija Jari Silomäki 26 000 € taiteelliseen työskentelyyn, kolmivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahana

Yle, Kun esiinnyt etänä, katso kameraan, painottaa koomikko ja toimittaja Viv Groskop – hän rohkaisee ihmisiä puhumaan itselle luontevalla tyylillä. 15.2.2021.

Älypuhelimista.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, Is the Online Photography Community Toxic? Osa ongelmista johtuu ihan siitä, että ei olla tekemisissä kasvokkain. Kommunikaatio.

Kamera & Bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Elamaakaupungissa.fi. Tarinoita kaupunkiluonnosta. Vierailijoille sivut avautuivat 29.12.2020.

Lassi Kujala, Facebook, Talvehtijat pärjäävät ihmisen avulla. 14.2.2021.

Pekka Hyvönen, Noitalinna huraa! 13.2.2021. Omituinen otsikko johtuu Haarajoen myllyä silmäillessäni mieleenjuolahtaneesta takavuosien bändin nimestä. Melkoinen noitalinna rakennelma on, vaikkakin kulttuuriarvoa 1700-luvulta peräisin olevalla myllyllä onkin.

Yle, "Aika usein käydään jäniksen jälkiä katsomassa suden jälkenä" – Eläinten jälkitunnistus on taitolaji, jossa kokematon haksahtaa helpost. 14.2. Reportaasi. Lähinnä kuvia, vähän liikkuvaakin kuvaa.

Olli Kanerva, Golden eagle. 14.2.2021. Maakotka. I spent a day in Finnature‘s golden eagle hide in Utajärvi. Great facilities there too! This time there was only one golden eagle and so there was no chances to shoot any action pics, but it is a great beautiful bird!

 • Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 and E-M1 Mark III + M.Zuiko 40-150/2.8 + MC-14.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, 20 Dos and Don’ts for Shooting the Moon.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: February 14, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Reasons To Shoot A Self Portrait Today.

Earthboundlight.com, Nikon Picture Control Doesn't Provide the Best Control. 14.2.2021.

The Online Photographer, Sunday Support Group: Stuck in Sepia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Laowa 15mm Shift –What is a SHIFT lens and what can it do? 13.2.2021. Kesto 11:04. Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift. Hinta $1199. Löytyy Suomenkin kaupoista.

 • YouTube-kanavalla 24.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Iltalehti, Keskustan paikallisyhdistyksen hämmentävälle mainokselle irvaillaan somessa – kaupunkilaisten äitihahmoksi laitettu brasilialaismummu. 10.2.2021. Puolueen kotimaisuus teema vs. valimainoksen brasiliainen mummo.

 • – Se on otettu ilmaisesta kuvapankista. En tiedä, miksi hän on ottanut brasilialaisen kuvan taustaksi äitihahmoksi. Voisi se olla suomalainenkin kuva. Brasilia-viite ei kyllä kuulu siihen. Se on varmaan vain otettu ajattelematta ennen kuin kotimaisuus-teema tuli.
 • Tiina Puputti, Facebook, Mielenkiintoinen postaus ja keskustelu kuvien käytöstä. 11.2.2021.
  • kommenteissa esimerkkinä "hauska" SOL:n työpaikkamainos.

Yle, Vietimme illan Tikkurilan asemalla – kuvareportaasi kertoo nuorista, jotka menettivät lähiopetuksen, harrastukset ja kohtaamispaikat. 13.2.2021.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Rodulf IKEA sähköpöytä. 13.2.2021. Etätyön ja kotitoimistojen myötä säädettävistä sähköpöydistä on tullut suosittuja. IKEA myy 199 eurolla manuaalisesti kammella nostettavaa mallia, mutta kun laittaa 100 euroa lisää, saa jo aidosti sähköisen version.

 • Saatavuudessa ongelmia. Ja kokoaminen vei aikaa vain tunnin.
 • Ja pöydän nimi on todellakin Rodulf, ei Rudolf tai Rodulfo. IKEAn tuotenimet ovat ihan oma taiteenlajinsa.

Timo Suvanto, Facebook.

Tivi.fi, Älä jäädy luontoretkellä! Tulikartta ohjaa nuotiopaikalle. 13.2.2021. Softa-arvio. Tulikartta on kotimainen mobiilisovellus ja tietokoneelle web-sovellus, jolla on helppo selata ja etsiä nuotiopaikkoja ja muita kohteita eri puolilta Suomea. Palvelun ideana on tarjota retkeilijöille erityisesti kaupunkien läheisyydessä olevien tulentekopaikkojen sijainti.

 • Tulikartta maksaa parin euron kertamaksun. Sovelluksen iOS-versio on optimoitu myös iPadille ja se toimii lisäksi Macissa Big Surissa.
 • (Tivi.fi:n softa-arvio on vain jonkin aikaa kaikkien luettavissa, sitten se siirtyy maksumuurin taakse. Esim. tämä arvio on 23.2.2021 maksumuurin takana).

Yle, Ehkä jo ensi vuonna droonit kuljettavat Euroopasta tilatut paketit Seinäjoelle ja takaisin – brittiläis-bulgarialainen yritys luo lentoverkostoa, johon kuuluu myös Suomi. 13.2.2021.

Talouselama.fi, Kyllä se on kamera – Tästä 34-kiloisesta hirviöstä on pitkä matka nykyisiin pokkareihin. 13.2.2021. Kameran on sanottu olevan Kodakin K-24, vaikka todellisuudessa kyse oli kilpailevasta mallista Fairchild K-17.

Digital Photography School, A Beginner’s Guide to Working With Flash Off-Camera. Kertaus 6 vuoden takaa.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com, DPReview TV: Sony a7 III vs. Fujifilm X-T4 - who's the king of enthusiast cameras? YouTube-video, kesto 15:23. Täyskennoinen vs. kroppikennoinen. Molemmat suosittuja. Sony 2000 euroa vs. Fuji 1800 euroa.

Kamera & Bild, TEST: Nikon Z7 II – bättre, snabbare och riktigt kompetent. Toppklass. Julkistettu 14.10.2020. Täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera. 45.7 megapikseliä. ISO 64 - 25.600. 10 kuvaa/s. 3.2 tuuman kallistettava kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. 4K/60p video. Elektroninen etsin 3.690.000 pistettä, diopterin säätö -4...+2 m. Hämärätarkennus toimii nyt aina −4 EV:hen saakka kuvattaessa objektiivilla, jonka suurin aukko on (vähintään) f/2. EXPEED-kaksoissuoritin kaksinkertaistaa käytettävissä olevan suorituskyvyn kaikessa, automaattitarkennuksesta puskurimuistin kapasiteettiin. Yhdessä sarjakuvausotoksessa voi olla jopa 200 JPEG-kuvaa tai 77 pakkaamatonta 12-bittistä RAW-kuvaa. Kaksi korttipaikkaa – sujuva työnkulku, Toinen UHS-II sd-kortit, toinen XQD tai CFExpress. Kameran voi määrittää käyttämään kortteja ylivuotoihin tai varmuuskopiointiin – tai RAW- ja JPEG-tiedostojen tai valokuvien ja videoiden erotteluunKameralle voi syöttää virtaa USB-C -tyypin kaapelilla.

 • Tärinänvaimennus (eikös vapinanvaimennus olisi paljon parempi termi?), 5-akselia.
 • Kuvaatko käyttäen suurta syväterävyyttä? Z 7II korjaa valon taipumista, jota voi ilmetä, kun aukkoa pienennetään.
 • Tehokas pöly-, lika- ja kosteussuojaus. Paino 705 g.
 • Kameran laiteohjelman voi päivittää sovelluksen ja älylaitteen avulla. Sovellusta voi käyttää myös valokuvauksen ja videoinnin kauko-ohjaimena. Lisäksi sillä voi suodattaa ja jakaa JPEG- tai RAW-tiedostoja mihin tahansa älylaitteeseen tai tietokoneeseen. Myös ristikkomerkit (#) ja tekijänoikeustiedot voi lisätä suoraan sovelluksesta.
 • Hinta 3.499 euroa.
 • Suomen Nikon, Nikon Z7 II.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Pixelviilage? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Monitorit.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Opteka 15mm f4 macro (halpa Laowa 15mm f4 S ?) (Optiikka). Tänään kotiutui Opteka 15/4 macro. Nopeat ensitunnelmat. Objektiivin rakenne periaatteessa hyvä. Jämäkän oloinen, paitsi vastavalosuoja luvattoman heiveröisen oloinen muoviplätty.....
  • Pikaisten testikuvauksien jälkeen: Tämä ei ole mikään maisemaobjektiivi. Äärettömään tarkentaessakulmat ja reuna softit, ellei himmennä johonkin f/9-f/11. Vinjetointia kinokennolla....
 • Sony FE 20mm f/1.8 G (Optiikka).
 • Polttovälin vaikutus taustan epätarkkuuteen ? (Optiikka). Taustan epätarkkuuteenhan vaikka ihmistä kuvatessa riippuu polttoväli, aukko, kohteen etäisyys kamerasta ja taustan etäisyys kohteesta? Mutta kuinka paljon kukin vaikuttaa?
  • Kuinka paljon polttoväli vaikuttaa siihen, että kuinka epätarkan taustan saa jos kuvaa vaikka ihmistä? Jos kuvasuhteen (crop) pitää samana niin saako 50mm 1.8 linssillä epätarkemman taustan kuin 35mm 1.8 linssillä vaikka tolla 50mm linssillä joutuu hieman peruuttamaan kohteesta kauemmaksi (mikä taas vähentää taustan epätarkkuutta) ?
  • Entä tuleekohan esim. 50mm 2.8 linssillä suunnilleen yhtä epätarkka tausta kuin vaikka 35mm 1.8 linssillä. Jos siis taas pitää kuvasuhteen samana eli tolla 35mm linssillä voi olla lähempänä kohdetta.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Vilkastuu.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Tyttärelle "järkkäri" (Järjestelmädigit).
 • Olympus:lla onnistuu... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli sitten hommattua OM-D E-M1 Mark II,lentokuvat onnistuu tuosta vain-ajatuksella. Objektiivi on 40-150mm f/2.8.
  • Nyt olen käynyt muutamia kertoja karoja kuvaamassa koskella ja todennut homman olevan yhtä hankalaa,kuin ennenkin. Kara täytyy saada kestämään samalla tavalla etsimessä,taustaan tarkentuneita tulee yhtä paljon, enenmänkin,koska 18 ruutua tulee per.sekunti.
  • Pro-capture:n en ole kunnolla vielä tutustunut,muutama ensimmäinen ruutu sillä tulee tarkaksi,tarkennus jää siihen karan lähtökivelle yleensä. Laitan muutamat kuvat,osa tarkentunut,osa ei...
  • Se mikä yllätti oli,kestää ihmeen korkeita ISO:ja ,ensimmäinen kara on ISO 5000.Kohina tosin näkyy.
  • 5 kuvaa.
 • Kuurattuneet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Spege heräsi talviuniltaan. 6 kuvaa.

Sulantoblog, Best ISO for Lumix. 9.2.2021. Kesto 13:52. Vain raw-kuville ohjeet, kaksi tapaa toimia.

 • YouTube-kanavalla 24.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Let's go WIDE! - [Wide Angle Photography]. 12.2.2021. YouTube-video, kesto 11:41.

 • YouTube-kanavalla 40.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Pekka Hyvönen.

 • Pastillipäivä. 11.2.2021.
 • Helmikuun kaino valo. 10.2.2021. Lämmittelin takkaa ja katselin ikkunasta rapsakan 14 asteen helmikuista pakkaspäivää. Yöllä oli oksiin kertynyt huurrekerrosta, joten pakko se oli kaivaa kamera repusta vaikka olin jo hiukan ollut sitä mieltä, että eiköhän nämä talvikuvaukset olleet tässä. Nokalla ollut 60-millinen Zuiko sai luvan kelvata lasiksi, ei tässä nyt mitään kalustojumppaa sentään aleta suorittamaan.
 • Vantaankoski 9.2.2021.

HS, Jätetään Helsingin merikotkapari rauhaan, 13.2.2020. Lukijan mielipide. Vanhankaupunginlahti.

Yle, Pakkasella telttailessa kansallispuistojen leirintäpaikoilla saa olla rauhassa – katso videolta eräjorman vinkit yöpymiseen talvisessa metsässä. 13.2.2021. Video, kesto 01:46.

 • (eräjorma?)

Muropaketti.com, Google Kuvat -sovellus on saamassa kehittyneitä uusia ominaisuuksia. 12.2.2021.

 • Puhelinvertailu.com, Google Kuvat saa uusia Google One -tilaajille tarkoitettuja ominaisuuksia kuvanmuokkaukseen. 12.2.2021. Parannetun videoeditorin lisäksi Google tuo muutamia Pixel-puhelimista tuttuja ominaisuuksia vain Google One -tilaajien saataville.
  • Osa ominaisuuksista tulee kaikille.
  • Edullisin Google One -tilaus maksaa 1,99 euroa kuukaudessa tai 19,99 euroa vuodessa, jolla saa uusien kuvatoimintojen lisäksi mm. 100 gigatavua tallennustilaa Googlen palveluihin.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Weekly Photo Challenge – Mirrors.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR, In Other News: Contest winners galore, behind the scenes with Chris Burkard, tutorials and more.

ePhotozine.com, 6 Creative Tips & Ways To Shoot With Wider Apertures.

Fotosidan.se,

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Pixelviilage? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Monitorit.
 • Tietoa/kokemusta kyseisestä paikasta ? (Sana on melkein vapaa). Hong Kong.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Paljon uusia viestejä.
 • Sony FX3 (Videokuvaus). Oho! Sonylta tulossa snadi peilitön - FX3 - CINEMA LINE, enemmän siis videohommiin suunnattu;
 • Tyttärelle "järkkäri" (Järjestelmädigit). 54 viestiä.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit).
 • Nikon D800 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Volvo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Muutama talvinen potretti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Vaahtoaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 13 uutta kuvaa. Laxative.
  • (näitä kuvia ei ole pienennetty päivitetyn foorumin leiskaan sopivaksi - max. levey 915 pikseliä. Foorumisofta tekee sen automaattisesti. Kuvaa klikkaamlla käynnistyy lightbox-plugari, joka näyttää kuvat yksi kerrallaan tummaa taustaa vastaan. Nuolella eteen-taakse. Jos inline-linkitetty kuva on 915 pikseliä leveämpi, niin plugarissa - plug-in - kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi versio. Inlne-linkitetty: kuva aukeaa suoraan viestiin.
  • Ja tietenkin viestiin laitetaan linkki niille sivuille, joissa alkuperäinen kuva majailee...)
 • Aita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Jos kuvassa olisi koira, niin tulisi mieleen heti Pentti Sammallahti).

HS, Taidehalli ja Valokuvataiteen museo K1 avautuvat taas ensi viikolla – esillä yleisön rakastamia ryijyjä ja Vivian Maierin katukuvia. 11.2.2021. Taidehalliin varataan ennakkolippu verkossa. Valokuvataiteen museoon sitä ei tarvitse tehdä, mutta näyttelytilaan pääsee kerrallaan vain rajoitettu määrä ihmisiä.

Ilta-Sanomat, 10 kuvaa vuosien varrelta: Nyt korona vei abeilta tämän huippu­hetken – ”Penkkari­ajeluita on odotettu vuosia, monet ihan pienestä saakka”. 11.2.2021.

Meriharakka.net, Helmikuun kuvia. 11.2.2021. Muutama kuva.

Io-tech.fi, Video: Kokeiltavana Oculus Quest 2 -virtuaalilasit. 10.2.2021. 64 G, 349 euroa. 256 Gt, 449 euroa. Kaapeli tietokoneliitäntään 99 euroa.

Visionist.fi, Motorisoitu OBSBOT Tiny -verkkokamera tarjoaa älykästä apua etäkokouksiin ja striimilähetyksiin. 11.2.2021. Boston Distribution tuo myyntiin tekoälyohjatun ja motorisoidun OBSBOT Tiny -verkkokameran, joka seuraa kuvauskohdetta älykkäästi ja taustamelun vaimentaen.

 • OBSBOT Tiny tulee myyntiin välittömästi 199 euron suositushintaan.

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, Deleting Images. 10.2.2021. Eri strategioita.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #38 – Ask Lensrentals: Lenses, Sensor Cleaning, and Sharpness Testing. Podcast, kesto 35:24. Sisällysluettelo aikajanan kera.

Kamera & Bild.

 • TEST: Sony A7C – fullformat i kompakt och lätt format. Arvosana 70. Suomen hintaluokka on 2.200 euroa.
 • Robyn Anborg vinner vår julfototävling med sin stugbild.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #101 - Emma Svensson. Kesto 38:27.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tietoa/kokemusta kyseisestä paikasta ? (Sana on melkein vapaa). ...Huonoja kokemuksia, kun googlella tulee pelkkää varoitusta. Kannattaa ehkä pikkuisen varovasti olla tekemisissä näiden kanssa, ellei ala löytyä palautetta enemmän.... Vaikka nimessä EU, niin Hong Kong.
 • Pixelviilage? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Monitori.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). aikaarska:
  • Vietin tänään kaunista pakkaspäivää Vantaanjoen liepeillä. Sattumalta otin kuvia myös Huawei P20Pro kännykällä (pika sometusta varten...). Varsinaisia valokuvia räiskin käsivaralta Sony A7RII kameralla, Minolta 17-35/2.8-4 laajiksella.
  • Ja sattumalta otin samasta paikkaa kuvaa kummallakin vekottimella.
  • Eli tässä olisi suoraa vertailukuvaa. Siinä mielessä haasteellinen tilanne, että aurinko möllötti kirkkaana suoraan edessä.
  • (Lat. huom. Oikeastaan ollaan jo syvimpien aiheiden äärellä. Alypuhelimien kamerat parantuvat koko ajan, resurssit ovat varmaan monta kertaa paremmat kuin ns. oikeilla kameroilla. Lat. itse - vielä - epäilee luurien kameroita, vaikka ottaakin koko ajan niillä kuvia. Välillä yllättyy positiivisesti, useimmiten ei. Rajoituksia on vielä liikaa).
 • Tyttärelle "järkkäri" (Järjestelmädigit). 43 viestiä.
 • Nikon D800 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Vaahtoaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Taas Porvoonjoen vesi Myllynkulmankoskessa ja jäätyy, kun pitkiä pakkasjaksoja piisaa. Ja kasvaa koko ajan, nyt vasta alle 50cm korkuisena, mutta jos pakkasia riittää, niin... Luulisi näitä löytyvän muualtakin.
  • (lat. huom. jostain syystä kesti lataus n. 15 s..., ei kannata hermostua...).

Digicamera.netin Foorumista.

 • (lat. huom1. Sattuneesta syystä _aiemmin_ Foorumi -> gmail-sähköposti ei ole toiminut. Aika pitkäänkin, ehkä jo keväästä 2020 alkaen. Kun vaihdettiin nettihostaaja Cloudcityyn, niin tämäkin puoli korjautui. Siitäkin tälle firmalle iso kiitos.)
 • (lat. huom2. Kyse oli vaikkapa siitä, että Foorumi lähettää sähköpostiin tiedon saapuneesta yksityisviestistä. Gmail-osoitteeseen tämä ei toiminut. Mutta nyt toimii.)
 • (lat. huom3. Jos sisäinen ääni kehottaa käyttämään Digicamera.netin sijaan rinnakkaisdomaineja Digicamera.org ja Digikamera.net... Niin... Älä anna sisäiselle äänelle periksi.)
 • (lat. huom4. Jos Foorumin käyttäjätunnus tai toisinpäin sähköposti on unohtunut vuosien vieriessä, niin latojalle voi lähettää viestiä... Selvitellään asiaa sitten yhteisvoimin...)

Teemu Saloriutta, Kumpi kannattaisi hankkia, Canon R5 vai R6? 10.2.2021. Kommentoin viime kesänä tuoreeltaan Canonin uusia peilittömiä järjestelmäkameroita. Jo silloin näytti selvältä, että joko R5 tai R6 olisi seuraava kamerani, mutta en osannut varmuudella sanoa, kumpaan vaaka kallistuisi.

 • Nyt puoli vuotta myöhemmin suunnitelmat siirtymään kohti peilitöntä kalustoa ovat tarkentuneet. Kevään lähestyessä kamerakuume pahenee.
 • Viime kuukausina on tullut selväksi, että Canon on onnistunut täyttämään odotukset. Vaikka julkisuudessa on irvailtu esimerkiksi R5:n ylikuumenemisesta 8K-videoilla, luontokuvaajien kesken vallitsee tärkeämmästä asiasta laaja yksimielisyys: Canon R5:n ja R6:n uusi koneoppimiseen perustuva silmätarkennus on vähintään yhtä hyvä kuin Sonyn, ellei jopa aavistuksen parempi. ...
 • (lat. huom.: Great minds think alike... Joku ratkaisu pitäisi latojankin tehdä...).

Yle, "Ota selfie heti saunan jälkeen" ja muita talvikuvausvinkkejä – Katso upeat kuvat, ja äänestä, mikä maisema kuvaa Tamperetta parhaiten. 10.2.2021. Ammatikseen Tamperetta markkinoiva valokuvaaja Laura Vanzo antaa vinkkejä onnistuneisiin talvikuviin.

 • Laura Vanzo muutti kuusi vuotta sitten Ranskasta Tampereelle rakkauden perässä. Nyt hän markkinoi työkseen kaupunkia valokuvillaan muun muassa Visit Tampereen Instagram-tilillä.

(kertaus) Suomen Canon, Canonin valokuvausopas. iOS, Android.

Talouselama.fi, Valokuvaaja hämästyi, kun Facebook bännäsi harmittomia kuvia ”seksuaalisina”. 10.2.2021. FB:n AI ei taida aina olla ihan selvin päin.

Rajala Blogi.

Keski-Uusimaa, Valokuvaaja Amanda Lehtolan ohjauksessa opitaan juhlavalokuvausta. 10.2.2021. Vinkkejä kuvausvälineistöön, kameran asetuksiin sekä ihmisten ohjaamiseen. Käydään läpi ryhmäkuvien ottamista sekä juhlatunnelmien taltiointia. Järjestää Keravan opisto 2.3.–16.3. tiistaisin kello 18.00–19.30. yhteensä kolme kokoontumiskertaa. Kurssinumero on 110363.

Taike.fi, Taike rahoitti taideyhteisöjä 13,9 miljoonalla eurolla. 11.2.2021.

 • Valokuvataide, yhteensä 500 000 euroa
  - Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus rf, Raasepori, 20 000 €
  - Luovan valokuvauksen keskus ry, Jyväskylä, 40 000 €
  - Mikkelin valokuvakeskus ry, Mikkeli, 25 000 €
  - Pohjoinen valokuvakeskus ry – Nordliga fotocentret ry, Oulu, 90 000 €
  - Valokuvakeskus Nykyaika ry, Tampere, 90 000 €
  - Valokuvakeskus Peri ry, Turku, 70 000 €
  - Valokuvataiteilijoiden liitto ry, Helsinki, 135 000 €
  - Victor Barsokevitsch-Seura ry – VB-valokuvakeskus, Kuopio, 30 000 €

Visionist.fi.

 • Kuvauskopterit pelastavat henkiä – uusi malli kuvaa lämpökamerallaan sentintarkasti ja auttaa etsinnöissä tehokkaasti. 25.1.2021. Boston Distribution tuo myyntiin monipuolisen ja tehokkaan DJI Mavic 2 Enterprise Advanced -kuvauskopterin, joka on suunnattu vaativaan ammattilaiskäyttöön.
  • DJI Mavic 2 Enterprise Advanced -kuvauskopteri tulee saataville maaliskuussa 7 000 euron suositushintaan.
 • DJI-kuvauskopterit ovat valmiita uusiin EU-lentosäädöksiin. 19.1.2021.

Newsroom.com, Chasing M2 Pro – kevyt teollinen vedenalainen ROV. 9.2.2021. Focus Nordic. Lehdistötiedote. Maksimisyvyys 150 metriä. Peruskaapeli 200 metriä. Lisävarusteena 400 metrin kaapelin. ROV = Remotely Operated Vehicle.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Näppäriä WhatsApp-vinkkejä joita et ehkä tiennyt. 10.2.2021.
 • Mobiili.fi, Ensituntumat Xiaomi Mi 11:stä: Tehokas uutuuspuhelin erinomaisella näytöllä on kova haastaja kevään Android-huippupuhelinkisaan. 10.2.2021.
 • Io-tech.ci, Testissä Samsung Galaxy S20 Ultra. 13.3.2021. Ainakin alkuvaiheessa kaikki Suomessa myyntiin tulevat Galaxy S20 –sarjan puhelimet ovat 5G-malleja 12 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä. Galaxy S20 -malliston toimitukset alkavat 13. maaliskuuta.
  • Tässä artikkelissa testattavan Galaxy S20 Ultran suositushinta Suomessa on 1399 euroa. Vertailun vuoksi viime lokakuussa Suomessa myyntiin tulleen Galaxy S10 5G:n suositushinta oli 1299 euroa 8 & 256 Gt:n muistiyhdistelmällä.
 • Puhelinvertailu.com, Samsung Galaxy S20 FE. 10.2.2021. Galaxy S20 FE -puhelimen keskeisin idea on olla lippulaivapuhelin, mutta edullisemmalla hinnalla. Svh. 779 euroa, tarjouksessa halvemmalla.
 • Mobiili.fi, Speedtest-sovellukseen uusi testi – kertoo, miten nettiyhteys riittää videoiden katseluun. 10.2.2021.
  • Puhelinvertailu.com, Ookla Speedtest osaa nyt kertoa kuinka hyvä nettiyhteys sinulla on videoiden katseluun. 10.2.2021.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, Sony FE 20mm f/1.8 G Optical Tests. Julkistettu 25.2.2020. Täyskennoisille. Paino 373g. Pituus 8.5cm, läpimitta 7.4cm. Suodinkierre 67mm. Suomen hintaluokka on 1.150 euroa.

The Online Photographer, Photo-Dawg Syndrome. Mike: kun inertian saa voitettua, niin ulkona auringonpaisteessa lumen keskellä kuvaamista ei halua ollenkaan lopettaa. Se inertia on kuulemma osittaista "vanhan miehen syndroomaa"...

 • (naisilla ei kuulemma esiinny ollenkaan vanhan miehen syndroomaa).

IR, Adobe updates Photoshop with document collaboration, preset syncing, and more.

Kamera & Bild, TEST: Fujifilm X100V – allt du behöver på gatan. Toppklass. Julkistettu 4.2.2020. Iso sensori, kiinteä objektiivi, oikeastaan kompaktikamera. 26 megapikseliä, kroppikennoinen. Kiinteä objektiivi 35mm, F2-16. 425 tarkennuspistettä. Kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin ja Optinen (mallia tunneli). 3.69 miljoonaa pistettä ja 95%. Popup-salama, ulkoisen salaman liitin. 11 kuvaa sekunnissa. 4K/30p. Sd-korttipaikka (UHS-I). USB-lataus. Mikrofoniliitäntä. Yhdellä latauksella ottaa 420 kuvaa. Paino 478g. Suomen hintaluokka on 1500 euroa.

Fotosidan.se, Royal Photographic Society släpper RPS Journal fritt.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony A1 review by Matti Haapoja. 50MP full-frame camera capable of 30fps and 8K. 26.1.2021. Suomen Svh. 7.600 euroa. Ennakkotilattavissa. Toimitukset alkavat nykytiedon mukaan viikolla 8. Eli siis 22.2.2021 eteenpäin.
 • Sonyalpharumors.com, LEAKED: Sony FX3 Product Image. 8K. Video. Ei elektronista etsintä. Tulossa.

 

10.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Pilvinen pikareissu Kuusamoon. 10.2.2021. Olen aika mestari visioimaan jo valmiiksi tuhoon tuomittuja liian tiukan aikataulun kuvausreissuja. Nuo etäisyydet kun tuppaa olemaan aika häilyviä etenkin pohjoiseen suomeen matkatessa. Joku ehkä muistaa taannoisen Saariselältä käsin tehdyn vuorokauden mittaisen pikapiston talviselle Varanginvuonolle. Kovin paljon fiksummalta ei kuulostanut tämänkertainen 22 tunnin autoajelu yhdistettynä vain 10 tunnin kuvaamiseen hämäräntuhnupilvisessä tammikuisessa Kuusamossa...

Tuomas Heinonen, Alkuvuoden luontokuvauskuulumiset. 8.2.2021. Kuvia, tekstiä, tarinaa. Ja lopuksi K-18.

Museovirasto.fi, Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailun voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki talvisilla kuvillaan. Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa syyskuussa ja eri puolilla maailmaa 1.9–30.11.2020. Teemana oli tällä kertaa kaupunkiympäristöjen ja -maisemien muutos. Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki kuvillaan Ämmäkosken voimalaitoksesta sekä Petäjänveden vanhasta kirkosta.

Rajala Blogi, Muistikorttiopas. 10.2.2021. Aika havainnollisesti esitetty. Kustakin kortista kuvat. Nuolet vielä, jotka kertovat, mitä mikin muistikortin merkintä tarkoittaa.

HS, Voittoisa kuva Australian metsäpaloista näyttää tulen hirvittävän tuhovoiman – yleisö valitsi maailman parhaat luontokuvat. 10.2.2021. Yleisö on äänestänyt maailman parhaita luontokuvia Wildlife Photographer of the Year -kilpailussa. 5 kuvaa esillä. Isommiksi klikkaamalla.

Timo Suvanto, Facebook.

Antti Karppinen, Facebook, Portfolio 2021 reel. 2.2.2021. Satoja still-kuvia, kollaaseina, vaihtuvat automaattisesti. Esityksen kesto 2:22. Musiikki taustana.

HS, Lumesta voi lukea monta tarinaa. 10.2.2021. Opas eläinten jälkiin.

Gotech, Kodintekniikan kauppa kasvoi peräti 11,5 prosenttia vuonna 2020. 28.1.2021. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 8,7 prosentin vauhdilla. Kodintekniikkaindeksi 1-12/2020.

----Vaativille harrastajille suunnatut tuotteet vaikuttivat peilittömien järjestelmäkameroiden kauppaan kahdella tavalla: keskihinta nousi 14,7 prosenttia ja myynti 6,6 prosenttia. Pelietsinkameroiden keskihinta nousi (1,2 %), mutta kappalemäärät (-25,0 %) ja myynti (-24,1 %) laskivat. Koko kamerankauppa supistui 8,7 prosenttia.

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 13,931 miljoonaa euroa. Vähennystä -24%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 5639 kpl. Vähennystä -19.5%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 405 euroa. Kasvua 5.8%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 15,124 miljoonaa euroa. Kasvua 6.6%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 13 518 kpl. Vähennystä -7 %.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 1119 euroa. kasvua 14.7%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 7,600 miljoonaa euroa. Vähennystä -24.1%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 9 073 kpl. Vähennystä -25%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 838 euroa. Kasvua 1.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 28,363 miljoonaa euroa. Vähennystä -9.1%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 36 522 kpl. Vähennystä -18.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 777 euroa. Kasvua 11.9%.
 • Action-kamerat, myynti 5,705 miljoonaa euroa. Vähennystä -13.4%.
 • Action-kamerat, myytiin 22 020 kpl. Vähennystä -16.6%.
 • Action-kamerat, keskihinta 259 euroa. Kasvua 3.8%.
 • Muut video-kamerat, myynti 2,049 miljoonaa euroa. Kasvua 16.3%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 3 376 kpl. Kasvua 5.9%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 607 euroa. Kasvau 9.9%.
 • Tulostimet, myynti 21,656 miljoonaa euroa. Kasvua 11%.
 • Tulostimet, myytiin 168 550 kpl. Vähennystä -1.4%.
 • Tulostimet, keskihinta 128 euroa. Kasvua 12.5%.

Fillarifoorumi.fi, Yleinen fiilistely (kuva)ketju. Yllättäen kuvissa on kovin usein fillari.

Jokes-saatio.fi, Lehtikuvaajien kevään Kopiosto-apurahahaku alkaa. Jokesin Lehtikuvaajarahasto julkistaa haettavaksi Kopiosto-apurahat lehtikuvaajille valokuvaproduktioiden tekemiseen sekä läheisesti lehtikuvausta sivuaviin opintoihin ja tutkimuksiin. Haku alkaa 11. helmikuuta ja päättyy 12. maaliskuuta 2021 kello 16.00.

 • Haussa nyt. Jokes 30 vuotta -juhlastipendit ja Lehtikuvaajien kevään apurahat.

HS, Windows 10:ssä 9 kriittistä aukkoa, hyökkäykset käynnissä – tämän päivityksen asentuminen kannattaa tarkistaa itse. 10.2.2021. Klo 11:39.

 • päivitysten tarkistus sitten kestää joitakin minuutteja

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

Thom Hogan. Joitain poimintoja.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog.

Thephotoargus.com, Macro Photography Tutorial by Fstoppers Review.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Vuosisaarella.fi, Tammikuu. Kymmenes kuukausi saarella. Kuvatekstit. Ja muutakin tekstiä.

Suomen Sony, SWPA:n Kansalliset palkinnot 2021 - Suomen-voittaja julkistettu. 9.2.2021. Sony World Photography Awards 2021. 330 000 valokuvaa yhteensä 220 alueelta, ja avoimeen kilpailuun, josta maakohtaiset voittajat valittiin, osallistuttiin yli 165 000 kuvan voimin.

 • Kansallisen sarjan eli Suomen voittokuva: "“Kuva perseideistä vuodelta 2020. Kuvaan ei tallentunut tähdenlentoa, mutta sen sijaan tuliaisina oli yöllinen otos täynnä taikaa. 30 sekunnin valotus ISO 4000:lla, kolmijalkajalustaa käyttäen"" (...metsämaisema näyttää akvarellillta...).
 • 2021 Winners and Shortlist Galleries. 2021 Student Competition Shortlist sekä 2021 Youth Competition Monthly Winners.

Suomen Canon, Facebook.

Finnfoto, Facebook, Vuoden Luontokuvat 2020. 8.2.2021. Vuoden Luontokuvat -näyttelyssä ovat esillä kaikki Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailussa palkitut kuvat. Kilpailun ja näyttelyn järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Vuoden 2020 kilpailu oli järjestyksessä 40., ja siihen osallistui yli 15 000 kuvaa.

 • Näyttely on esillä Finlandiatalon FINLANDIA CAFÉssa 10.2.–14.3.2021 kahvilan aukioloaikojen mukaisesti arkisin kello 10–17.

Yle, Jääputousten bongaus vaatii hyvää kuntoa – Bongari Tommi Vuorinen: “Parhaat ajat ovat vasta tulossa”. 9.2.2021.

Olli Kanerva, Eurasian eagle owl. 8.2.2021. I spent a night in Finnature‘s forest feeder studio in Liminka. There are LED lights so you are able to shoot portrait pics all the night. Facilities are very good, I can recommend the place.

 • Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 and E-M1 Mark III + M.Zuiko 40-150/2.8 + MC-14.

YouTube, Street photography with flash – The Average Picture Club. 5.2.2021. Kesto 10:08. The Average Picture Club -jakso. Janne ja Joonas kuvaavat katukuvausta radio-ohjatulla pikkusalamalla. Kuvaaminen tapahtuu in English. Ja tekstitys. Kalusto Olympus. Aika paljon asiaa, se viihdyttävä pikkupuhe jätetty vähiin.

Juha Olkkonen, Grafiikka kilpailu.

TE-palvelut, Mainoskuvaaja, Digi- ja mainostoimisto Höyry, Digi- ja mainostoimisto Höyry, Rovaniemi, Rovaniemi. 4.2.2021. Sisällöntuottajaksi video- ja valokuvaajaa, joka taitaa myös editoinnin salat. Kaikenlainen animaatio (After Effects) osaaminen lasketaan myös plussaksi, mutta se ei ole pakollista.

 • Työpaikan osoite Kansankatu 9, 96100 ROVANIEMI
 • Työkokemus 1-5 vuotta Työ alkaa
 • Työ alkaa heti sopivan henkilön löytyess
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta

Mobiili.fi, Nämä kaksi zoom-ominaisuutta ovat puuttuneet Google Kuvat -sovelluksesta – päivitys tuo muutoksen. 8.2.2021. Google Kuvat on maailman suosituimpia galleriasovelluksia, mutta aivan aukoton ei senkään ominaisuustarjonta ole.

Iltalehti, Huijarit voivat tyhjentää tilin Googlen hakutulosten avulla – näin suojaudut. 8.2.2021. Yleensä näissä uutisissa kerrotaan, että rikolliset ovat saaneet haltuunsa pankkitunnukset. Eikä avata sen kummemmin, miten rikolliset oikein toimivat. Tässä artikkelissa vähän raotetaan, mitä oikein tapahtuu.

 • Jää kertomatta, että kaiketi sen viimeisen vahvistuksen tilisiirrolle tekee uhri itse, vahvistuksessa näkyy käsittääkseni rahasumma.

Yle, Digitreenit: Tunnistatko luotettavan nettikaupan? Testaa 9 kysymyksellä! 30.1.2021.

Sttinfo.fi.

Suomen valokuvataiteen museo, Digikuvan historia. Vuosi 1998.

Älypuhelimista.

IR.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, Luminar Review | Is This a Viable Adobe Alternative? Esittely. Myös huonoja puolia mainitaan. Perushinta $69.

The Online Photographer, Print Crit: Simple Means. Fuji Instax Mini Link, $99. Pienikokoinen printti. Kunnon paspatuurit ympärillä. Näyttää hyvältä, grafiikalta. Aina ei tarvita kalliita välineitä.

Kamera & Bil.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Reinkarnaatio 5.2.2021 (Sana on melkein vapaa). Päivityksessä on näemmä käynyt ikävä pikku bugi ja foorumin kautta pystyy imuroimaan yksityiskohtaista tietoa esim vuosilta 2013-2020 kaikista Sonyn A7 sarjan rungoista!
  Olisiko tälle asialle mahdollisuutta tehdä mitään?
  Temukan vanhojen viestien salaaminen auttaisi jo paljon... ;)
 • Vinkkiä kuvankäsittelyohjelmiston hankintaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Onko kuvaaminen turhaa? (Digikuvaus).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Road to Valhalla (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • Opteka 15mm f4 macro (halpa Laowa 15mm f4 S ?) (Optiikka).
 • Nikon 500mm f/5.6E VR PF (Optiikka). Kevyt ja näppärä. Jos ajatellaan, että peilittömissä rungoissa on otettu harppauksia, ei voi kiistää, että tämä Nikonin 500 millinen on linsseissä vastaavanlainen. Kun tuolla puoleensääreen metsäsuksea upottavassa pöpperössä hiihtää tämä repussa, tietää, miten kätevä pieni viissatanen on.
  • Suosittelen, mikäli kulkee paljon reppu selässä, rinkka hartioilla tai ahkiovaljaisiin kahlittuna.
  • VAROITUKSEN SANA: Tehkää sille vastavalosuojalle jotain. Teipatkaa vaikka. Tipahtaa helposti ja sitten sitä saa kilometritolkulla hiihtää jäljessään etsien.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Tyttärelle "järkkäri" (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z kokemuksia leica M linsseistä (Järjestelmädigit). Hieman jatkoa Nikon Z6 kokemuksista. 7.02-21 Palaan pitämiini pystykuviin, joiden ottamista ei vaakatilttaava takanäyttö helpota. Valikoista puuttuu 1:1 näyttötila. Kun lisärajataan, 24 Mb resoluutio pienenee alle 20 Mb. Mikä ei oikein riitä laajakulmaisille optiikoille A3+ tai A2 kokoisille paperivedoksille. Toivon jonkun Nikonilta tai Fujilta miettivän näitä ajatuksiani. ...
 • Mitä teit kun digicamera.netti oli katkolla? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Il meccanico (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pyörällä ja autolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rolleicordilla.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Huuhkaja, Angry birds. Kanahaukka. Maakotka. Vähän vanhempia kuvia. 5DIV.
 • Tammikuun suosikkikuvasi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi ketju. 10 viestiä.

Kimmo Rauatmaa, Peilitön Nikon z6 second opinion. 28.1.2021. Reilun kahden vuoden käyttökokemusten jälkeen yhteenveto eka sukupolven Zikonin kuutosmallista. Sama runko on edelleen arkisessa työkäytössä, vaikka toki viimeisen vuoden aikana työmahdollisuuudet ovat lehtikuvaajalle olleet hieman rajatut useiden tapahtumien peruuntumisen vuoksi.

Pekka Hyvönen, Valokuva - taidetta sekin. 6.2.2021. Jone Matilaisen "Road to Valhalla" -näyttelystä.

Yle Areena, Radio Suomi Kotka, Kouvolalainen Raimo Sävilä on kuvannut 1950-luvulta lähtien. 25.5.2020. Kesto 20:27. Kouvolalainen valokuvaajakonkari Raimo Sävilä tietää kuvaamisesta kaiken tietämisen arvoisen. 1950-luvulta saakka kuvannut Sävilä tunnetaan Kouvolassa muun muassa Kuva-Sävilä-valokuvausliikkeen entisenä yrittäjänä. Lisäksi hän omistaa noin 500 kameran kokoelman.

Yle, Lumi teki pääkaupunkiseudusta snoukkaleffojen unelmalokaation – poimimme parhaat kuvat Instagramista ja seurasimme kuvauspäivää Espoossa. 7.2.2021.

HS, Lähes 3 000 lennättäjää on rekisteröitynyt pakolliseen dronetoimijarekisteriin, velvoite koskee kymmeniätuhansia. 8.2.2021. Varsinaisilta kauko-ohjaajilta vaadittavaan teoriakokeeseen oli ilmoittautunut hiukan enemmän eli noin 2 850 ihmistä. Teoriakoe suoritetaan verkossa.

 • Rekisteröityneiden määrä on toistaiseksi varsin pieni. Söderström pitää alkua kuitenkin lupaavana, sillä uusia rekisteröitymisiä on tullut tasaista tahtia noin 250 päivässä. Rekisteröityminen alkoi kaksi viikkoa sitten.

Rajala Blogi.

Maaseudun Tulevaisuus, Vessaan rakennettu pimiö on enää muisto, mutta ullakkojen pölymäärä on säilynyt vakiona – museovalokuvaajan 35 vuoden uraan mahtuu melkoinen teknologian muutos. 7.2.2021.

Hardware.fi, Philipsin uusi 243B1JH -näyttö tarjoaa USB-telakointiaseman ja esiin ponnahtavan kameran Windows Hello -tuella. 7.2.2021. IPS. Laajat katselukulmat. 23,8-tuumaa. Full HD -resoluutio, 1920 x 1080 (hm.). Philips 243B1JH saapuu kauppoihin helmikuun aikana. Suositushinta on 419 euroa.

Mikrobitti.fi, Pikkarainen: Näpit irti mun datasta. 7.2.2021. Itse elin hälläväliä-virrassa mukana aktiivisesti aina alkusyksyyn 2020 saakka, kunnes yhtäkkiä minulle riitti. Hakukone, privaattisähköposti, selain.

 • Bonuksena kaikki munat eivät enää ole samassa korissa. Toissijaiset sähköpostit – uutiskirjeet, mainokset – tulevat edelleen Gmailini pariin, mutta oikeastaan kaikki tärkeämpi ProtonMailin puolelle. Näin minun on helpompi reagoida tärkeisiin asioihin nopeammin, ja vilkaista toissijaisia sähköposteja vain silloin tällöin.

Taloustaito.fi, Piikki auki identiteettivarkaalle verkossa? 8.2.2021. Vahva tunnistautuminen suojaa verkko-ostoksilla väärinkäytöksiltä, mutta aina sitä ei ole verkkokaupoissa käytössä. Miten kuluttaja voi varmistua verkkomaksamisen turvallisuudesta?

Älypuhelimista.

 • Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Puhelin on ihmisille uusi Windows, eikä kukaan auta. 7.2.2021. ...Puhelimista näyttää tulleen ihmisille uusi riesa ja tietoturvauhka, aivan kuin 2020-luvun Windows. Viime syksynä sain puhelun vanhemmalta rouvalta, joka ihmetteli, miksi hänen tuttunsa soittaessa USA:sta maan suuntanumero näkyy joskus ihan väärin. Mediassa oli juuri varoitettu ulkomaisista soittohuijareista, joten nainen oli syystäkin huolissaan....
 • Tekniikan Maailma, Käyttötesti: Samsung Galaxy Fold. 7.2.2021. li kaksituhatta euroa kännykästä? Kyllä, se kuulostaa paljolta, mutta Samsung Galaxy Fold on aivan uudenlainen kännykkä. Se on myös kestävämpi kuin miltä se alussa tuntuu.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, Think in Black and White, Shoot in Color. 7.2.2021.

Kamera & Bild.

 

07.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Reinkarnaatio 5.2.2021 (Sana on melkein vapaa).
  • (jaha, baari-ikäkin täyttyi Foorumilla 9.1.2021, eipä näinä päivinä paljon kuitenkaan baareissa käydä...):
 • Vuoden luontokuva 2021 (Sana on melkein vapaa). Keskiviikkona oli kuvien jättöpäivä. Heitin läpällä täydet 24 kuvaa, vaikka varmasti 5-10 olisi riittänyt.
 • Vinkkiä kuvankäsittelyohjelmiston hankintaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Linssejä videotouhuihin (Videokuvaus). Tässä on ensimmäisen kerran Tokinan 28-70 töissä R6:n kanssa. Linkki videoon. Se on kyl hyvä. Tuli jäädäkseen mun mukana kulkevaan settiin jos haluaa vähän vintagempaa fiilistä.
 • Sony FE 35mm F1.4 GM (Optiikka). Tätä odottaen ja kuolaten.... ennakkotilaus jätetty.
 • Third party: Uudet manuaalilasit Z, R, FE, L .. (Optiikka).
 • Opteka 15mm f4 macro (halpa Laowa 15mm f4 S ?) (Optiikka). ...Olen jo pitkään etsinyt todella lähelle tarkentavaa laajista, joka pystyisi tekemään myös tarpeeksi laadukasta jälkeä kinokennolle... Nyt kun tälläistä tarjottiin uutena alle 100€ hintaan (postikulujen ja tullien jälkeen n. 150€), en voinut vastustaa kiusausta...Objektiivi ei ole vielä tullut rapakon takaa, mutta kohta pääsenen testaamaan sitä....
 • Ricoh / Pentax visio (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Joo, no kohtahan se uusin Pentax APS-C lippulaiva sieltä tulee. Ja kuulemma AF on nyt paremmalla tasolla...
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit).Uusi ketju. Joo, varsin mukavan oloinen keskaridigi Fujilta. Hyvät speksit ja jopa kennovakaaja... 102 megapikseliä, keskikokoa.
 • Kennonpuhdistuksen demystifiointi ja samalla ohjeet. (Järjestelmädigit). Aikaarska avautuu kokemuksistaan. Perusteelliseen tyyliinsä parin kuva kera. Täytyypä nostaa tämä vanha ketju ylös, kun ensimmäistä kertaa tuli eteen kennon märkäpuhdistus.
  • Tähän saakka (vuosia) olen selvinnyt kennon puhdistuksesta vain Rocket Blower käsipumpulla puhaltelemalla . Käytännössä n. pari kertaa kuukaudessa. Vaihdan objektiiveja usein, eikä aina niin optimaallisissa olosuhteissa. Tänäänkin kuvittelin kennon olevan suhteellisien puhdas, mutta... Otin tälläistä valokuvaa f/5.6 aukolla (sony A7RII), auringonlaskun aikaan: ...
  • ...Niinpä ensimmäistä kertaa piti kaivaa kaapista joskus hankkimani ECLIPSE puhdistusneste ja kennonpuhdistus lastat esiin, ja ryhtyä märkäpuhditushommiin! Vähän aluksi jännitti, että toivottavasti kennon pinnalle ei jää mitään rantuja operaatiosta, tms.. Mutta yllättävän näppärästi se meni...Mikrohiukkaset hävisivät puhdistuslastan vetoihin....
  • Huom. Kennovakaajallisissa malleissa täytyy laittaa päälle kameran "puhdistustila", jotta kenno pysyy paikallaan lastaa vetäessä. Tällöin kamerassa on siis virta päällä, näin ainakin Sonyn A7RII mallissa.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Ulkoinen talletus, ongelma.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Jämäkkänä Gänön miehenä täytyy kyllä myöntää että aika kova värkki tämä uus Sony!
  • ...Vähän harmittavaa kylläkin että nämä hienot julkaisut näin peräjälkeen tulee, mikä kylläkin on markkinoitten kannalta arvattavissa.. Siis sen suhteen että jos joku sattuu merkkiä vaihtaan ja ainahan siiinä taloudellista tappiota tulee.. nyt on tullut kovia pelejä, ja taitaa monta vielä olla tulossa..
 • Kamerahanskat talveen - kokemuksia (Järjestelmädigit). Kun digicamera.netti meni nurin, niin myös tästä ketjusta katosi viimeisimmät viestit tältä vuodelta. Kertaan lyhyesti, että siellä oli mm. mafferin hyvä vinkki merinovillasormikkaista....
 • Mitä teit kun digicamera.netti oli katkolla? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kesää odotellessa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Il meccanico (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • SounDome 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sarjasta ensimmäisiä harjoituskuvia YksDeeÄksMarkkuKakkosella...
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Järven hiljaisuus. Flickr-kuvat sitten klikkauksen jälkeen isompina.

Yle, Kun Heli Kurimo sai potkut työstään, mielen valtasi katkeruus – sitten hän löysi ammatin, josta harva on edes kuullut. 22.1.2021. Sairaalavalokuvaaja on harvinainen ammatti. Kuvia käytetään apuna potilaan hoidossa.

Yle, Viikinkien matka tarunomaiseen Valhallaan herää valokuvanäyttelyssä henkiin, mutta ei helposti: katso jylhät kuvat. 5.2.2021. Jone Matilaisen Road to Valhalla -näyttely tuo esille näkymiä viikinkikulttuuriin. Pieksämäen Poleeni-kulttuurikeskuksen näyttely. Matilainen on tehnyt muun muassa kansainvälistä yritysvalokuvausta muotokuvaamisen ohella ja opettanut valokuvaamista.

Tuomas Heinonen, Helmikuu 2021 / kuvavirta. 6.2.2021.

HS, Trumpin neljä vuotta. 20.1.2021. Reportaasi. Isot kuvat.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Langaton näppäimistö älypuhelimeen. 6.2.2021. os joutuu kirjoittamaan pidempiä tekstejä älypuhelimella, alkaa kaivata kunnollista näppäimistöä. Langaton Bluetooth-näppäimistö on helppo linkittää puhelimeen. Kun paritus on voimassa, näppäimistöltä kirjoitettu teksti menee älypuhelimen sovellukseen aivan kuten se olisi kirjoitettu puhelimella.

 • ...Ja jos näppäimistöä kaipaa vain Whatsapp-ohjelmassa, on helpompi käyttää ohjelman Web-versiota yhdistämällä tili selaimeen. Se on helppo tehdä, web-versio neuvoo tarvittavan valikkoasetuksen. Sen jälkeen Whatsappia voi käyttää iPadistä tai tietokoneen selaimella.

Kalajokilaakso, Talven luonto, pakkanen ja lumi loistavat Kalajokilaakson lukijoiden kuvissa – Katso ja ihastu. 6.2.201. Peltopyiden kieppi. Ja muutama muu kuva.

HS, Valokuvia sähkökaapeissa. 3.2.2021. Kruununhaan sähkö­kaapeista löytyy valokuvanäyttely, jossa pääsee kurkistamaan kaupunginosan elämään ja historiaan noin 100 vuoden ajalta. Krunikan kortteleissa -näyttely koostuu 29 valokuvasta, jotka ovat pääosin Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmista.

 • Helsingin kaupunginmuseo, Krunikan kortteleissa. Jo 17.9.2020 alkaen. Muiden muassa sähkökaappivalokuvien sijainnit.

Sjl.fi, Ulla Hohti hankki kameran ja käy nyt monta kertaa viikossa retkellä. 6.2.2021. Kun mielellään luonnossa liikkuvan eläkeläisen lenkkikaverina toiminut, 16 vuoden ikään ehtinyt koira nukkui pois, oli aika etsiä uusi harrastus.

 • (vähän sellainen hyvän-olon-antava-juttu...)

Ilta-Sanomat, Dronejen lennättäjät rekisteriin helmikuun alusta – pakollinen verkkokoe. 25.1.2021. Rekisteröityminen koskee kaikkien kamerallisten dronejen lennättäjiä. Poikkeuksena ovat alle 250 grammaa painavien kamerattomien tai leluiksi määriteltyjen dronejen käyttäjät.

 • Suomessa arvioidaan olevan noin 50 000 dronea, joiden lennättämistä uudet säännökset koskevat.
 • Droneinfo.fi.
 • Skynavx.fi. Sieltä sitten nG eli nextGeneration, kaikki drone-palvelut mm. rekisteröinti. Drone-palvelut. Suomi/ruotsi/englanti/.

Yle, Harvinaiset kuvat: Kalastajan verkkoihin tarttui kultainen ahven Tampereella. 26.1.2021. Kala lahjoitetaan museolle.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Pieni niksi mullistaa tavan, jolla korjaat kirjoitusvirheet kännykällä. Video, kesto 0:53. Näytti toimivan oikeasti. Pitäisi saada kohdistin tarkasti oikeaan kohtaan. Miten?
  • Puhelimen näppäimistöä painetaan pohjaan, sormea nostamatta sormi liikutetaan oikeaan kohtaan ja katso, siinähän se on. Miksei kukaan ole ikinä aiemmin tätä kertonut?
  • Tabletilla ei näyttänyt toimivan. Harmi.
 • Tivi.fi, Heippa vaan WhatsApp? Tällainen on Telegram. 6.2.2021. Softa-arvio. Pikaviestipalveluissa on valinnan varaa. Jos käyttää useita laitteita, on vaikea ohittaa Telegramia. Toisin kuin WhatAppissa, viestittely onnistuu näppärästi myös tabletilla ja tietokoneella, vaikka puhelinta ei lähimaillakaan. Eikä tarvitse olla huolissaan myöskään yksityisyydestä.
  • Pikaviestipalveluissa on valinnan varaa. Jos käyttää useita laitteita, on vaikea ohittaa Telegramia. Toisin kuin WhatAppissa, viestittely onnistuu näppärästi myös tabletilla ja tietokoneella, vaikka puhelinta ei lähimaillakaan. Eikä tarvitse olla huolissaan myöskään yksityisyydestä.
  • Tietokoneessa voi käyttää Telegram-sovellusta tai web-sovellusta. Synkronointi laitteiden välillä toimii sulavasti.
  • (Tivi.fi:n softa-arvio on vain jonkin aikaa kaikkien luettavissa, sitten se siirtyy maksumuurin taakse).
 • Puhelinvertailu.com, Opas: Puhelimen akku tyhjenee nopeasti - näin korjaat (iPhone / Android). 5.2.2021.
 • Tapsan tablettitarinoita, It-laitteiden ja 5G-liittymien ostoja ja kokeiluja. 25.1.2021.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com.

Earthboundlight.com.

 

06.02.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta. Sattuneesta syystä vain aamupäivä 6.2.2021.

Yle, Vuosi yksi koronaviruksen kanssa – 133 uutisvalokuvaa vuodesta, jonka elimme SARS-CoV-2 keskuudessamme. 30.1.2021.

Petteri Hautamaa.

 • Norpanystävän herkullinen savulahnasäilyke. 3.2.2021. Blogissa on mukava ottaa välillä esille positiivisia asioita ihan luontokuvausten ym. normiaiheitteni ulkopuoleltakin. Esimerkiksi Vantaanjoen meritaimenet ”likaviemäristä lohijoeksi” -hengessä on lempiaiheitani. Nyt pääsen kalakantojen suojeluteemaan ammattini kautta.
 • Tammikuun lintubisseboganiluja. 27.1.2021. Otin puoliksi vitsinä kuluvan vuoden projektiksi kerätä mahdollisimman paljon lintuolutvuodareita. Big year 2021 lähti todella vauhdikkaasti käyntiin, kun päätin panostaa vuoden ensimmäisen päivän ihan tosissaan. Siis yhtä antaumuksella kuin ne kymmenettuhannet lintubongarit, jotka aloittivat loskaliukastelun jo aamuhämärissä, kun vasta normiuudenvuodenjuhlijat olivat painuneet peiton alle.
 • Monikäyttöinen 70-200 mm f2,8. 20.1.2021. 70-200 mm f2,8 objektiivi on vakiinnuttanut paikkansa monen kuvaajan kalustossa. Objektiivimerkistä riippumatta tuo valovoimainen zoomi tarjoaa todella monipuolisen pelikentän, niin luontokuvauksen, kuin henkilökuvauksen, urheilukuvauksen, uutiskuvauksen ym. saralla. Kuvaan sillä itse paljon jenkkiautoja sekä ruokia ja totta kai sitä luontoa.
  • ...Sonyihin vaihdettuani sydän itki verta, kun annoin vaihdossa tuon luottosotaratsuni ja sain siitä vain räkäisen vaihtohyvityksen. Sonyn vastaavan FE 70-200 mm f2,8 GM OSS hinta huitelee kolmessa tuhannessa eurossa, eli se maksaa huomattavasti Canonin uusimpiakin vastaavia enemmän. Sitä ei näy oikeastaan koskaan käytettynä myynnissä ja tuskin hinta silloinkaan vielä mikään halpa olisi. En ole keksinyt miksi se on niin saakelin kallis....
  • ...Ylipäänsä, jos Sonyn kalliista objektiivihinnoittelusta pitää repiä jotain positiivista, niin tulipahan tehtyä harkitut objektiivivalinnat, vailla päällekkäisyyttä. Minulla on yhä vain kolme Sonyn objektiivia (24-105 f4, 70-200 f2,8 ja 200-600 f5,6-6,3), mutta käytän niitä kaikkia erittäin aktiivisesti. Ei siis kertynyt mitään heräteostosta tai speciallinssiä nurkkiin pölyyntymään....

Petri Pietiläinen.

 • Sony huolto. 28.1.2021. Ostin ensimmäisen Sony järjestelmäkameran vuonna 2018 ja sen jälkeen olen hankkinut muutaman muunkin rungon ja kasan objektiiveja. Ongelmia ei ole aikaisemmin ilmaantunut, joten ei ole tarvinnut tutustua Sonyn huollon toimivuuteen. Eri foorumeilta olen lukenut hyvinkin negatiivisia kokemuksia ja hieman pelonsekaisin tuntein olen odottanut, jotta milloin tulee kalustooni sellainen ongelma, joka huoltoa vaatisi.
 • Monopidin valinta. 22.1.2021. Olen viime vuosina kuvannut suurimmaksi osaksi käsivaralta, mutta väliin tarvitaan jalustaa tai monopodia eli yksijalkaa. Hiilikuitu monopodit ovat kevyitä ja kulkevat näppärästi kameralaukun sivuilla. Nyt kun hankin Sony FE 600/4 F OSS objektiivin, tuli monopdille vielä enemmän käyttöä.

Teemu Saloriutta.

 • Pilvikaari ja umpihankihiihtoa Meikon metsissä. 22.1.2021. Silloin harvoin kun Etelä-Suomeen sataa puolimetrinen lumipeite, siitä on otettava kaikki irti. Viime sunnuntaina tarjoutui mahdollisuus lähteä koko päiväksi hiihtoretkelle. Valitsin kohteeksi Kirkkonummella sijaitsevat Meikon metsät ja suot, sillä tiesin maastojen olevan monia muita Uudenmaan metsäalueita loivapiirteisempiä.
 • Suomenlinnan arktisia tunnelmia. 18.1.2021. Pääkaupunkiseudun talvessa on yksi sääilmiö, jota maisemakuvaajat odottavat vesi kielellä. Pakkasen kiristyessä -20 asteen tuntumaan, alkaa sulasta merestä nousta vesihöyryä eli merisavua. Viime talvena moisesta oli turha haaveilla, mutta muutamina aiempina talvina on onnistanut:

Pekka Hyvönen, Blogi. Pari poimintaa.

Tony Ahvenainen, Year of The Alpha. Sony α1 on julkaistu! 27.1.2021. Sony julkaisi tänään Sony α1 rungon, joka on kokonaan uusi lippulaivamalli Alpha-sarjan kameroissa. En kertaa rungon kaikkia ominaisuuksia, mutta mainittakoon tässä oleelliset tekijät kuten täysin uusi ja ennen näkemätön 50,1 megapikselin Exmor RS kenno sekä päivitetty ja kahdeksan kertaa aikaisempaa nopeampi BIONZ XR prosessori, jotka mahdollistavat yhdessä jopa 30 fps sarjakuvanopeuden.

 • Sony α1 on hieno teknologinen saavutus ja kameramarkkinoille suunnattu ’statement’, jonka tehtävänä on alleviivata sitä, että Sony markkinoiden teknologinen innovaatiojohtaja. ...
 • Suomen Sony, Sony α1. Svh. 7.600 euroa. Ennakkotilattavissa. Toimitukset alkavat nykytiedon mukaan viikolla 8. Eli siis 22.2.2021 eteenpäin.

Tuomas Heinonen.

Tomi Muukkonen, Ohotanlokki bongarien ilona. 26.1.2021. Kouvolan Kuusankoskelta löytyi lauantaina 23.1.2021 maamme toinen ohotanlokki, joka oli seuraavinakin päivinä bongareiden ilona paikalla.

JAS Blogi, Luonnossa Elmerin matkassa. 2.2.201. Elmeri O. Juuti on lukiolainen Turusta. Huolimatta nuoresta iästään on hän jo kokenut luontokuvaaja, harrastus kun alkoi jo 6-vuotiaana. Tulevaisuus näyttää tuleeko harrastuksesta ammatti, tavoitteita kun on sekä opiskelun, että kuvaamisen suhteen.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Miltä näytät videoneuvottelussa? 25.1.2021. Oikein hyvät ohjeet. Ja käytönnön tasolla. Jonkinlaiset valot olisi hyvä olla.

Antti Karppinen, Facebook, pari poimintaa.

HS, Kun emme ole näkemässä. 31.1.2021. Lukijoiden kuvia. Tekstiä. Video.

Yle, Tunturipöllö vieraili New Yorkin keskus­puistossa ensimmäistä kertaa 130 vuoteen – ”Mega­harvinaisuus”. 1.2.2021.

Areena.yle.fi, Majavalive. Suora lähetys. Puskuria 4 h verran.

Yle, Valokuvaaja Kalervo Puskala on kuollut. 29.1.2021. Kalervo Puskala palkittiin kahdesti valokuvataiteen valtionpalkinnolla, ja hän sai valtion taiteilijaeläkkeen.

Iltalehti, Latasitko someen toisen ottaman kuvan? Lain rikkominen voi johtaa sakkoihin. 17.10.2020.

HS, New York hautautui kinoksiin. 2.2.2021.

HS, ”Muovikassi” valittiin parhaaksi lehtikuvaksi. 27.1.2021. Historia|HS 50 vuotta sitten 27.1.1971.

Teknavi.fi, Testi: Canon Pixma TR150: Kätevä tulostin tien päälle ja kevyeeseen kotikäyttöön. 27.1.2021. Akkukestoa noin 330 tulosteelle. Hinta 352 euroa akun kanssa.

Tivi.fi, Softa-arvio, Täyttyykö kiintolevy turhasta tavarasta? Siivoa duplikaatit pois todellisella tehotyökalulla. 30.1.2021. Kiintolevyt ja muistit täyttyvät ajan myötä turhista duplikaattitiedostoista. Ylimääräiset tiedostot vievät tilaa ja toisaalta niiden poistaminen käsin on aikaa vievää hommaa. DuplicateCleaner auttaa urakassa. 28 euroa.

 • (Tivi.fi:n softa-arvio on vain jonkin aikaa kaikkien luettavissa, sitten se siirtyy maksumuurin taakse).

Teknavi.fi, Testi: Asus VG245H – hyvä pelinäyttö kevyeeseen pelaamiseen. 1.2.2021. Sopii etenkin aloittelevalle pelaajalle ensimmäiseksi pelinäytöksi muun muassa kuvansa virkistystaajuuden ansiosta. Hinta vähän alle 200 euroa.

Mobiili.fi, Office Lens -sovellus on nyt Microsoft Lens – sai myös päivityksiä toimintoihin. 3.2.2021. Aiemmin Office Lensinä tunnettu skannerisovellus on nyt Microsoft Lens.

Älypuhelimista.

Ulkomaan uutisia aikavälillä 19.1.2021 - 6.2.2021 on ollut niin vähän, ettei päivityksiin löytynyt niin ensimmäistäkään... Ehkä sitten huomenna sunnuntaina 7.2.2021 jotain...

 

05.02.2021  

Foorumi päivitetty, versiota nostettu. Hosting-palvelun tarjoaja vaihdettu. Foorumilla meidän itse ottama varmuuskopio aamulta 30.12.2020 palautettu.

Foorumin data aamu 30.12.2020 - 19.01.2021 klo 00:25 katosi edellisen hosting-palvelun tarjoajan levyrikon myötä bittitaivaaseen.

Uskomaton suoritus, kiitokset Cloudcity.fi.

Jos saaga kiinostaa, niin perustimme hosting-palvelun levyrikosta tiedottamista varten Digicamera.netin FB-sivut. Siellä on melkein kaikki viestit, joita lähetimme.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Tammikuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset