Helmikuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Tammikuu 2021

19.01.2021   (linkki) (tätä päivää en saanut upattua edellisen hosting-palvelun levyrikon takia... Oli jo kirjoitettu valmiiksi...).


Sulantoblog, Cold Weather Photography Tips –How to make your snowy photo walk more enjoyable. 15.1.2021. Kesto 12:23. Kamera, objektiivit kylmässä. Myös kuvaaja kylmässä.

 • YouTube-kanavalla 24.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Quirky Olympus Cameras - Top 8. 17.1.2021. YouTube-video, kesto 6:20. Olympuksella (kamera- ym. puoli) oli historiaa takana 84 vuotta. Ennen kuin siirtyi JIP/OM Digital Solutionsin omistukseen. Erikoisempiakin malleja tehtiin. Tässä niistä 8 kpl.

 • YouTube-kanavalla 39.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, KamLan 50mm F1.1 - Is it worth getting? 15.1.2021. YouTube-video, kesto 14:45. Manuaalilasi. Ihan omalla rahalla ostettu, omaksi. Ei lainassa. Eikä saatu ilmaiseksi. Paino 248g. Suodinkierre 52mm. Lähin tarkennus 0.5m. Ei sääsuojausta. F1.1 ei kovin tarkka. Bokeh vähän outo. Värivirhettä. Kuvanlaadun suhteen ei paljon kehumista. Objektiivia on kyllä hauska käyttää. Ja edullinen. Ehkkä kannattaa kuitenkin ostaa kunnon objektiivi. Oikeastaan ensimmäistä kertaa tuli hutiostos. Voisi käydä ehkä potrettikuviin. Sisällysluettelo (video). Hinta $169 (toimitukset myös Euroopaasta, ei tulleja yms.).

 • YouTube-kanavalla 39.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Facebook, Lassi Kujala, Kara ja saukko – jokaisella rajauksella on puolensa. 18.1.2021. Kuvat voidaan rajata monella eri tavalla. Yksiselitteistä hyvyyttä on vaikea määritellä. Kaikki riippuu kuvan käytöstä. Täällä netissä jossa kuvia selaillaan pikaisesti voittaa lähes aina kuva jossa kohde näkyy suurena. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä että suurin osa ihmisistä katselee kuvia puhelimen pieneltä näytöltä. Siihen ympäristöön on lähes turha tarjota kuvia joissa kohde näkyy vain osana kokonaisuutta.

Yle, Mies joka laski kaikki Suomen linnut – ja jonka suurtyö oli jäädä unholaan. 17.1.2021. Keravalainen opettaja Einari Merikallio laski koko Suomen linnuston, mutta urakka tyrmättiin arvovaltaisessa brittijulkaisussa.

HS, Suomessa valokuva­näyttelyn pitänyt pietarilainen Darja Apahontšitš joutui valtion silmätikuksi todennäköisesti feminisminsä vuoksi – Venäjä julisti hänet ulkovaltojen media-agentiksi. 19.1.2021. Pietarilainen taiteilija Darja Apahontšitš otti kuvillaan kantaa prostituutioon kääntämällä katseen seksin ostajiin eli miehiin.

 • HS, Lepoa miehille. 13.3.2019. Darya Apakhonchich on yksi Poliittisen valokuvan festivaalin taiteilijoista.­

Turun Sanomat, Luvassa vanhoja valokuvia Salon seudulta ja Raili Mikkosen veistoksia – Salon taidemuseo avautuu laajennettuna ja koronarajoituksin. 18.1.2021. Avautuu lauantaina 30.1.2021.

Länsi-Savo, Viikonloppuna koetut talven kauneimmat päivät saivat Länsi-Savon lukijat lähettämään upeita luontokuvia – Katso kuvat lumiperhosista ja hyytävästä Puumalansalmesta. 18.1.2021. Kuusi kuvaa.

Tekniikkatalous.fi, Uudet linssit antavat yli-inhimillisen näköaistin ilman elektroniikkaa – Nanopinnoite muuttaa ultraviolettivalon vihreäksi ja näyttää sen täsmälleen siellä mistä uv-valo tulee. 19.1.2021. Oleellista uutta keksinnössä on myös se, että näkyvä valo läpäisee pinnoitetta hyvin. Niinpä pinnoite todella yksiselitteisesti parantaa ihmisen näköaistia sen sijasta, että normaalit näkökykymme katoaisivat ultraviolettinäön kustannuksella.

Yle, Muoviroskaa ja mikromuovia on ympäri Suomen rannikkoa – puhtaimmat rannat Hangossa ja Yyterissä. 19.1.2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Artificial, or Just Intelligence? 18.1.2021. AI-väitteet eivät sisällään merkitse mitään, kamerat ja softa. Artikkelin alkusysäyksenä oli uusi ohjelma, joka ilmoituksensa mukaan osaa kuvadatasta tehdä älykkäitä rajauksia tai kompositioita.

Kamera & Bild, När hårddisken kraschat – här är de vanligaste lösningarna. Miten saisi vaikkapa kuvat pelastettua.

Fotosidan.se, SE BILDEN: När min gatufotokarriär är över. Blogi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • QR-koodi kuvaan? (Kuvankäsittely). Kokeilin tuota copyright leimaa kuvaan (vasena alanurkka). Haittaaks se? Vai huomaako sitä lainkaan?
 • venus “Argus” 35mm and 45mm f/0,95 FE lenses (Optiikka).
 • Nisi 15mm f/4.0 FE (Optiikka).
 • Canon vs. Sony vs. Nikon vs. Panasonic (2021) (Järjestelmädigit). 10 viestiä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Tekeekö tuon myös laseilla jossa ei ole vakaajaa. Mulla tuo valikko on käytettävissä vain silloin, kun objektiivissa ei ole vakaajaa.
  • Joo, just tuli sama mieleen kun kävin metsässä rauhottummassa :) Nyt kokeilin EF50/1.8 STM. Kyllä taitaa pelata. Sekunnin valotuksella on jo vähän pitkä aika 50mm, mutta taitaa toimia. "Ei toimi kiinnitetyn objektiivin kanssa" tarkoittaa siis ettei voi ohittaa objektiivin vakain kytkintä. Tänäänkin oppi jotain uutta. Kannatti herätä :)
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). On tullut nyt viikonloppuna kuvailtua tuolla pakkasessa. Pari kertaa etsin on seonnut, mutta virran laitto pois ja takas päälle on ollut ratkaisu tuohon. (Näkyy jotaki sinistä mössöä yhdessä reunassa ja muuten mustaa.)
  • Talvikuvissa on jotakin outoa. Tuntuu siltä, että C1:n perusasetuksilla on jo valmiiksi terävyyttä julmetusti. Monen kuvan osalta on tullut tosissaan väännettyä, että esim. halot kohteiden ympäriltä on saanut hävitettyä. Taitaa tapahtua jotakin outoa, kun kuvissa paljon valkoista (lunta ja jäätä). ...
 • Karakausi avattu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pientä myräkkää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Köyhän miehen meri ja Lappi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kommenttia.
 • Käväisin Porvoonjoen rannassa. Hiukan tummensin PS:llä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mutta mikä ja missä?
 • Tänään ehtoolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Käväisin Porvoonjoen rannassa. Hiukan tummensin PS:llä.
 • Myllykoskella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänään Karkkilan Myllykoskella, unohtui vaan ND suotimet taas kerran kotiin. On ilmeisen humuspitoinen tuo yläpuolella oleva Pyhäjärvi. Kesällä ja keväällä ei tuo veden ruskea väri korostu noin pahasti.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Järvellä käveleskelyä aurinkoisena päivänä..
 • Pakkaspäivän kaari (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Tuomas Heinonen, Joustavaa ja monipuolista kuvausta telezoomilla. 17.1.2021. Canon EF 100-400 4.5-5.6 L IS II USM – vastaus monipuolisuuteen. Ensimmäinen pitkä telezoomini oli muistaakseni Tamron 200-500MM F/5-6.3 tai jotain sinne päin. Siitä on kulunut aika monta vuotta, kameran toimi 350D ja ISO-arvot olivat mitä olivat – pimeää aikaa. Elettiini vuotta 2006, koska 2007 olin jo siirtynyt ensimmäiseen primeteleen EF 300 4 L IS. Tarkennus oli hidas, epävarma, valovoima surkea, ei vakaajaa, ISO-arvoa ei voinut nostaa. Muistan, kun testasin teleä ensimmäistä kertaa Hietsun edustalla tukkasotkia kuvaten synkkänä maaliskuisena päivänä. Löytyisiköhän niitä kuvia mistään… löytyy, mutta en näytä.

 • Ennen joulukuun alkua 2020 en siis ole omistanut yli 200mm zoomia hyvin pitkään aikaan. Olen mennyt lähes koko kuvaushistorian kiinteän telen kanssa ja sen rinnalla 70-200 millinen. Toki siinä on jatketta käytetty, mutta en laske sitä samaksi asiaksi.
 • Mietin todella pitkään, mietin oikeasti kuukausia vai jopa lähemmäs vuoden 100-400:n hankintaa.

HS, Elämä parhaimmillaan. 17.1.2021. ”Minusta ne kilpailevat kenen ammattivalokuvaajan otoksien kanssa tahansa”, Maijasen näyttelyn kuratoinut taidevalokuvaaja Stefan Bremer sanoo.

 • Iltalehti, Pave Maijanen pitkästä aikaa julkisuudessa valokuvanäyttelynsä avajaisissa – kertoi voinnistaan ystävälle: "Musiikin tekeminen muuttunut mahdottomaksi". 14.11.2020.
 • Kanneltalo.fi, KUVA & VALO Pave Maijanen. Ke 28.10.2020 - Ma 16.11.2020. Kanneltalo galleria Klaneettitie 5, Helsinki. Vapaa pääsy.
 • Ilta-Sanomat, Parantumattomasti sairas Pave Maijanen pääsi näyttelynsä avajaisiin – Vihtori-pojalta koskettava laulu muusikko­legendalle. 27.10.2020. Helsingin Kanneltalossa vietettiin tiistai-iltana monin tavoin poikkeuksellista tapahtumaa. Korona-aikaan näyttelyjen avajaiset on taitolaji – eikä turvavälejä koettelemaan päästetty kuin 30 ihmistä kerrallaan.
 • Helsingin Uutiset, ALS-tautiin sairastunut muusikko Pave Maijanen ilmaisee itseään nyt valokuvan keinoin – teoksia esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä. 25.10.2020.
 • Sttinfo.fi, Pave Maijasen valokuvia ensi kertaa esillä Helsingissä. 2.10.2020. Muusikkona tunnetun Pave Maijasen ottamien valokuvien näyttely KUVA & VALO on esillä Kanneltalossa 28.10.–16.11.2020. Näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Stefan Bremer. Aikaa näyttelyn avautumiseen on siis runsaat kolme viikkoa.
  • Pitkän uran muusikkona tehnyt Pave Maijanen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta saakka. Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä KUVA & VALO nähdään ensi kertaa Helsingissä, kun se pystytetään Kanneltalon galleriaan 28.10.–16.11.2020. Näyttely on ollut aiemmin esillä Kesälahdella kesällä 2020 ja 2.9.–19.10.2020 sen voi nähdä Lappeenrannassa kulttuuritila Nuijamiehessä.

Digimuseo.fi. Sisäänkäynti kotisohvallasi. Älypuhelin, tabletti, tietokione. Opastukset vain ryhmille (maksullisia). Yksin kun menee 360 asteen esittelyyn, ilmainen. Presidentinlinnan virtuaalikierros on hyvin toteutettu, joka suuntaan liikkuminen, ylös-aslas, suurentaminen jne. jne. Viisi museota (tai kierrosta esillä). Uuttakin kehitellään.

Yle, Valheenpaljastaja: Näin tunnistat videohuijauksen. 17.1.2021. Valtaosa verkossa liikkuvasta harhaanjohtavasta sisällöstä on visuaalista: valokuvia, videoita, meemikuvia, feikkiprofiileja ja niin edelleen. Tästä jutusta saat Valheenpaljastajan neuvot feikkivideoiden paljastamiseen.

Mobiili.fi, Oletko kokeillut tätä vaihtoehtoa Googlelle? DuckDuckGo ylitti 100 miljoonan päivittäisen haun rajan. 17.1.2021. DuckDuckGo ei kerää dataa käyttäjistä eikä personoi hakutuloksiaan eri käyttäjille. Taustalla palvelu käyttää muun muassa Microsoftin Bingin hakukoneindeksiä oman hakurobottinsa ohella.

Ålypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: January 17, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita.

Dpreview.com, Best cameras for portraits. Osto-opas.

 • Best for pros: Canon EOS R5
 • Best for amateurs: Sony a6600
 • --- Also Sprach Zarahustra eikun Also consider:
 • Canon EOS M6 II
 • Fujifilm GFX 50S
 • Nikon D850
 • Nikon Z7
 • Nikon Z7 II
 • Panasonic Lumix DC-S1R
 • Sony a7 III
 • Sony a7R IV

The Online Photographer, The Actual Best 35mm f/1.4 on the Market. Vähän yllättävä. Roger Cicalankin mielestä, rinnan mitalla, hiuksenhienosti terävin.

Earthboundlight.com, Making Pancakes, Making Pictures. 17.1.2021.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilta-Sanomat, Turkulainen Elmeri, 16, on uunituore Pohjoismaiden nuori luonto­kuvaaja – katso uskomattomat kisakuvat. 16.1.2021. Nordic Nature -kisan tulokset julkistettiin perjantaina. Kisan järjestäjä on norjalainen aikakauslehti Natur&Foto.

 • Elmeri kertoo aloittaneensa luontoharrastuksen 6-vuotiaana, aluksi lintuja katsomalla ja sitten tarttui mukaan kamera. – Nikon D500 -järjestelmäkamera, Elmeri kertoo.
 • Elmeri on ollut kestomenestyjä Kuusamo Nature Photon nuortensarjassa ja saanut kunniamainintoja Vuoden Luontokuva -kisassa. – Tykkään liikkua saaristossa, Jurmo on paikoista ykkönen, Elmeri kertoo.
 • Elmerin blogi. Elmeri Juuti.
 • Maisemasarjassa otti toisen sijan Ari-Matti Nikula, joka kuvaa paljon Kuusamossa ja on julkaissut kuvistaan kirjan Northern Impressions (2018).
 • Ari-Matti Nikula, Kitkajoki. Blogi.
 • Luovassa sarjassa otti kakkossijan unenomaisista maisemakuvista tunnettu helsinkiläinen kieltenlehtori Kirsi MacKenzie.
 • Hän on julkaissut kuvistaan kirjan Pohjolan maagiset maisemat (2017). MacKenzie sai maisemasarjassa kunniamaininnan.
 • Facebook, Kirsi MacKenzie.
 • Lintukuvien sarjassa sai hippiäisen harvinaisella lentokuvalla kunniamaininnan yksi Suomen tunnetuimmista ja kansainvälisesti palkituimmista lintukuvaajista, helsinkiläinen Markus Varesvuo.
 • Varesvuon kuvia on monissa luontokirjoissa.
 • Facebook, Markus Varesvuo.
 • Picuki.com, @markusvaresvuo.
 • Sarjassa uhanalainen luonto sai kunniamaininnan jännittävällä taimenkuvalla Miikka Pulliainen. Kuva on otettu keskellä Helsinkiä Longinojassa, joka virtaa Malmin ja Pukinmäen ja Savelan kautta Vantaaseen.
 • Nisäkässarjan kunniamaininnan sai yli 40 vuotta luontoa kuvannut Risto Raunio susikuvallaan, jossa siinäkin on läsnä vesielementti. Raunion kuvista ilmestyi äskettäin runokirja Kuuntele tarkasti (2017).
 • Facebook, Miikka Pulliainen.
 • Nnpc.no, Nordic Nature Photo Contest, Winners. 20201. Kymmenen kategoriaa. Vähän yli 70 voittajaa.
 • Rules for entering the Nordic Nature Photo Contest 2021.

Rajala Blogi, Rakennettujen miljöiden valokuvaaminen. 15.1.2021. Arkkitehtuurin kuvaaminen on mielenkiintoista, koska silloin valokuvaamme itseasiassa arkkitehdin suunnittelemaa taideteosta. Kuvauspaikaksi on hyvä valita ympäristö, jossa rakennukset edustavat yhtenäistä tyylisuuntaa ja ovat visuaaliselta tyyliltään inspiroivia.

Facebook, Antti Karppinen, "Golden veil" w/ Elviira Fält. 16.1.2021.

HS, Lumisinta yli 10 vuoteen. 16.1.2021. Kymmenen kuvaparia. Klikkaamalla kuvat isommaksi.

Ilta-Sanomat, Näin pilkot pdf-tiedoston hetkessä – ilman apuohjelmia. 17.1.2021. Windowsin printtaus, pikanäppäin ctrl + p. Valitaan Windows Print to PDF. Oikeasti tulostetaan vain tiedostoon. Sitten voi valita ne sivut, jotka "tulostetaan" tiedostoon. Lähtötiedostonkaan ei tarvitse olla pdf.

Yle, Tutkimus: Valtaosa Jäämeren mikromuovista on peräisin pyykkäämisestä – vaatteiden polyesterikuituja löytyi jopa pohjoisnavan vesistä. 15.1.2021. Jokainen meistä nielee pankkikortin kokoisen määrän muovia viikossa pienenpieninä hiukkasina. Siis 5 grammaa muovia viikossa, jokainen ihminen nielee tämän verran. Hm. Juomavesi, oluet, ruokasuola ja jopa hedelmät ja vihannekset.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Mietitkö WhatsAppista luopumista? Tällainen on Signal. 16.1.2021. Softa-arvio. Yksityisyyden suojan nimeen vannova Signal on monipuolinen ja helppo vaihtoehto. Pikaviestintäsovellukset ovat toiminnoiltaan varsin samanlaisia, eikä Signal eroa käytössä juurikaan WhatsAppista. Tarjolla on helppokäyttöinen ilmainen sovellus, jolla voidaan lähettää viestejä, tiedostoja ja kuvia sekä soitella ääni- ja videopuheluita.
  • Signalissa käytetään WhatsAppin tavoin omaa puhelinnumeroa tunnisteena ja sovelluksen käyttöönotto on helppoa. Vahvistusviestin jälkeen lisätään nimi, halutessa profiilikuva ja luodaan pin-koodi salausta varten. Koodia ei tarvitse myöskään naputella jatkuvasti, sillä Signal osaa hyödyntää sormenjälki- ja kameratunnistusta.
  • Android, iOS, macOS:lle, Windows ja myös Linux.
 • Yle, Sovellusten ehtoja hyväksytään, sillä niitä on vaikea löytää ja ymmärtää – näin Whatsappin käyttäjät kommentoivat käyttöehtokohua katugallupissa. 16.1.2021.
  • (Whatsapp pelästyi joukkopakoa, viimeisimmän tiedon mukaan käyttöehtojen muutokselle otettiin aikalisä. Seuraavan kerran ajankohtainen toukokuussa).

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, How To Photograph Awesome Show Shots: 4 Common Snow Photography Questions Answered.

Dpreview.com, DPReview TV: High resolution mirrorless cameras compared. YouTube-video, kesto 15:13. Vertailu. Canon EOS R5, Sony a7R IV, Nikon Z7 II ja Panasonic S1R. Hinta myös.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Facebook, Finnfoto, Palkkiolaskuri. 15.1.2021. ...Valokuvaajan on hyvä tutustua ensin huolella tarjotun palvelun hinnoitteluperusteisiin ennen kuin hyväksyy tarjotun työn. Valitettavan usein tarjottu palkkio ei kata edes peruskuluja ja sopimusehdot ovat kuvaajan kannalta kohtuuttomat....

 • Finnfoto.fi, Työkalut.
 • Ssl.adbar.fi, Freetyön palkkiolaskuri. Tavanomaisesta poikkeavat kulut lisätään laskuun palkkion päälle, ja niistä sovitaan etukäteen toimeksiantajan kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi matka- ja majoituskulut sekä juttua tai kuvausta varten hankitut tarvikkeet.

HS, Tämä on testi. 15.1.2021. Koronatestipaikoista kuvia.

Kamerakoulu.fi, Valokuvien käsittely iPadillä – Lightroom CC opetusvideo. 15.1.2021. Laite jota videolla käytetään on *12,9 tuuman iPad Pro. Kuvankäsittelyn näkökulmasta laadukas näyttö on tietenkin tärkeä ja ainakin meidän kokemuksemme iPadin näytöstä on hyvin positiivinen. Kyseisen iPadin resoluutio on 2732 x 2048 pikseliä, joka tarkoittaa että kuvat näyttävät hyvin teräviltä. Myös näytön koko antaa tarpeeksi työtilaa ja mahdollistaa tarkemmankin kuvankäsittelyn.

Suomen Canon, Kaunis luonto: viisi vinkkiä, joilla saat parempia kuvia ulkoiluharrastuksista. 17.10.2020. Seikkailukuvaus. Ulkoilma- ja lifestyle-kuvaaja Jake Baggaley on innokas seikkailija. Hän harrastaa myös polkujuoksua ja vuorikiipeilyä ja inspiroituu karuista maisemista ja dramaattisista luonnonkohteista.

Hymy.fi, Rami on myrskybongari: Kerran salama iski lähelle… 15.1.2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Climate Change, Drought, and Water Contamination: The Untold Story of California’s San Joaquin Valley.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Review: The Insta360 One R is a modular action camera with a 1"-type sensor. Käyttöliittymä kömpelö. Monipuolinen työkalu sisällötuottajille. MicroSD-korttipaikan luukku saisi olla paremmin tehty. Toivomuslistalla firmware-päivitys, jossa käyttöliittymää parannettaisiin.
 • YouTubessa (esim.) voi katsella kameralla otettu 360-videoita. Vaikka video on mahdollista tallentaa ja prosessoida 5.7K tarkkudella, niin esim. YouTubessa 4K laatu. Still-puolella 14.4mm on melkein kalansilmä. Modulaarinen systeemi. Action-kameraksi hyvä heikommassakin valossa. Akut saisivat kestää pitempään.
  • Avplus.fi, Modulaarisesti muokattava toimintakamera Insta360 ONE R. 15.12.2020. Muutama videokin. Lehdistötiedote. Svh. 899 euroa.
  • Visionist.fi, Modulaarinen Insta360 ONE R Ultimate on ammattilaistason toimintakamera. 14.12.2020. Insta360 ONE R Ultimate -pakettiin kuuluu kamerarunko, Leica-linssimoduuli, 360 asteen linssimoduuli, kaksi akkua, kuvausvarsi, 32 gigatavun Micro SD -muistikortti, linssisuoja ja kamerakiinnike. Toimintakamerapaketti.
   • Perinteisen valo- ja videokuvauksen lisäksi sopii erittäin hyvin myös monipuoliseksi webkameraksi.
   • Insta360 ONE R Ultimate on saatavana välittömästi 899 euron kuluttajahintaan.
 • Film Fridays: Don't buy a Soviet camera before reading this. Osto-opas.
 • Explore earth from the Canon CE-SAT-1 satellite and its onboard Canon 5D Mark III. Canon CE-SAT-1 -satelliittii lähetettiin maata kiertävälle radalle vuonna 2017. Nyt pääsee katsomaan, miltä maailma näyttää 500 kilometrin korkeudelta. Peiliteleskooppi 3720mm ja Canon 5D Mark III. Laajakulmakuviin Canon PowerShot S110. Ei mitään live-kokemusta, mutta paljon selattavia kuvia. Interaktiivinen.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

IR.

Thom Hogan, On the Other byThom Sites (Jan 15). Uutta.

Diyphotography.net.

Nikon Europe, Nikon Z 7II: Shooting Landscape photography with Stefan Forster. YouTube-video, kesto 8:58.

The Online Photographer, Virtual Staging Gone Horribly Wrong. Asuntojen myynti-ilmoitusten kuvat ovat Suomessakin suurelta osin ammattilaisten käsialaa. Kaksi suuntausta, joko koti ehostetaan vuokrahuonekaluilla tai sitten ehostus tapahtuu virtuaalihuonekaluilla. Tietokoneen avulla tehty kalustus on aika uskottava. Pitää oikein erikseen tutkia, onko aito vai ei. Näissä on vähän sellainen ongelma, että kaikki kodit näyttävät suunnilleen samanlaisilta. Jostain syystä ei taida löytyä virtuaalista mummokalustusta. Tyhjät asunnot näyttävät aina kolkoilta. Useimmiten omistajan ottamat kuvat huomaa heti. Eikä suinkaan ammattilaislaadun takia...

 • A Photographer's Home. Peter Lindbergh.
  • Sothebysrealty.com, Paris, Ile-De-France, 75006 France. Ranskan Oikotie. 13 kuvaa. Pyyntihinta vain 17 miljoonaa euroa. 3 makuuhuonetta, 3 kylpyhuonetta. 497 m2. 102 m2 sisäpuutarha. Huonekorkeus 4 metriä.
   • Ei ehkä kannata tehdä tarjousta, vaikka ensisilmäyksellä ihastuttaakin. Seinätkin näyttävät melko huonokuntoisilta.
   • Viime aikoina ei ole näkynyt Kimi Räikkösen Kaskisaaren asuntoa myynnissä, mutta ehkä Räikkönen sen kuitenkin myisi, jos tarjoaisi vähän alle pyyntihinnan 14.5 miljoona euroa.
   • Mtvuutiset.fi, Tällainen on Räikkösen 14,5 miljoonan kämppä - katso pohjapiirrokset ja kuvat. 3.12.2008.
  • Wikipedia, Peter Lindbergh. 23 November 1944 – 3 September 2019. Saksalainen muotikuvaaja. Suosi mustavalkoista.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Valokuvaajasensaatio Vivian Maierin näyttely saatiin Suomeen, mutta kukaan ei voi sitä nähdä – katso, millaisia kuvia hän otti. 14.1.2021. Näyttelyssä on köyhänä kuolleen lastenhoitajan maailmankuuluja valokuvia, mutta museon ovet pysyvät kiinni. Amerikkalaisen Vivian Maierin (1926–2009) näyttelyn piti avautua Valokuvataiteen museo (siirryt toiseen palveluun) K1:ssä Helsingissä ensi lauantaina.

HS, Helsingissä pyörivä kotkapari on alkanut kohentaa pesäänsä – Sen takia ulkoilijoiden pitää liikkua tarkkaavaisesti. 14.1.2021. Vanhankaupunginlahden merikotkapari tarvitsee tänäkin vuonna pesimärauhan, muistuttaa Helsingin kaupunki. Pienelle Lopin saarelle eli Klobbenille reilu vuosi sitten asettunut merikotkapari on syksyn ja alkutalven aikana kohentanut pesäänsä tulevaa pesimäkautta varten.

Mynewsdesk.com, Vuoden luontokuva oivaltaa, yllättää ja pysäyttää, Vuoden Luontokuvakilpailu aukeaa 15. tammikuuta 2021. 15.10.2021. Lehdistötiedote.

Ilta-Sanomat, Teppo ikuisti mykistävän näyn helsinkiläisellä rannalla: ”En ole ennen mitään vastaavaa nähnyt”. 14.1.2021. Helsinkiläinen luontoharrastaja Teppo Kupias oli hiihtelemässä keskiviikkona Helsingin Laajasalon rannassa. Hän huomasi, että meren pinnalla näkyi erikoisia valkoisia palloja. Pieniä lumipalloja kellui aivan meren pinnassa.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Facebook, FEB Awards 2021. 14.1.2021. Euroopan kovin valokuvakisa on auki 25.1.2021 asti, oletko jo osallistunut? Kisa on avoin kaikille valokuvaajille, mutta FEP:n jäsenjärjestön jäsenenä saat alennusta osallistumismaksusta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Panasonic Lumix DC-S5 initial review. 2.9.2020. Päivitetty arvio. Täyskennoinen peilitön täyskennoinen 24.2 megapikselin Panasonic S5. Sama sensori kuin Panasonic S1 -mallissa, pienempi runko. Ja pienempi jopa vieläpä verrattuna Micro 4/3 -systeemin sisarmalliin Panasonic GH5:een. EVF 2.36 miljoonaa pistettä. Kaksi korttipaikka, toinen sd-korttipaikka vain UHS-I. Sarjakuvaus 7fps (9 fps). Vain kontrastiin perustuva tarkennus, ei vaihetarkennusta. Yhdellä latauksella ottaa 460 kuvaa (EVF käytössä). Päällä ei ole lcd-näyttöä, pienemmät akut. Saatu koko kompaktiksi. Ei yhtä sääsuojattu kuin isoveljet. Automatic Dual Native ISO, sama kuin Panasonic S1, Nikon Z6 ja Sony a7 III. HDMI-liitäntä on tyyppiä Micro. Kohderyhmänä lienevät videobloggaajat.
 • Venus Optics confirms details of four new, ultra-fast ‘Argus’ F0.95 lenses for MFT, APS-C and full-frame cameras.
 • Fujifilm discontinues its Pro 400H color negative film in 35mm, 120 formats.

Petapixel.com.

The Online Photographer, New Sony G Master 35mm f/1.4. Wait, What? Myyntiin tammikuun lopulla. Suomen hintaluokka 1800 euroa.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #36 – How to Utilize Drones in Any Field with Women Who Drone. Kesto 1:08:14. Sisällysluettelo.

Diyphotography.net, Canon expected to face production & release delays due to new Japan coronavirus restrictions.

Fotosidan.se, Två svenskar prisade i tävling. Budapest International Foto Awards. Winners.

Kamera & Bild, Dell UltraSharp 40 Curved – stor & välvd 5K-skärm för kreatörer. CES-messut, Las Vegas. Dell UltraSharp 40 Curved, U4021QW. 5120 x 2160. Kuvasuhde 21:9. $2100. Myyntiin tammikuun lopulla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Sigma 105mm F2.8 Macro DG DN –True 1:1 macro for Full Frame. 12.1.2021. Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro I A. YouTube-video, kesto 8:13. Syyskuussa 2020 julkistettu. L-mount, tällä hetkellä ainoa automaattitarkennuksella. Täyskennoiselle. Runkona Lumix S!R. Sääsuojattu. Ei tarvitse välittää pienestä sateesta. Sopii hyvin vaikka potretteihinkin. Ei kuvanvakaajaa. Automaattitarkennus kohtuullisen nopea, makro-objektiiviksi. Välillä vähän hakee. Lähin tarkennus 29.5cm. Hintaluokka 800 euroa.

 • YouTube-kanavalla 23.900 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus 12-40mm f2.8 and E-M1 MKII - [Winter Photography in the SNOW!]. 12.1.2021. YouTube-video, kesto 13:14. Lunta: ylivalota 1 - 2 pykälää. Pakkasessa akut lämpimään (jos virta loppuu). Pakkasesta lämpimään, pidä kamera laukussa ja anna lämmetä rauhassa. Värejä ei paljoa, tasainen ja tylsä valo, mutta lumesta löytyy muotoja, lumen peittämänä. Ikinä ei ole pakkasessa liikaa vaatetta.

 • YouTube-kanavalla 39.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Kamerakoulu.fi, Yhdeksän mielenkiintoista valokuvaprojekti-ideaa luovuuden kehittämiseen. 13.1.2021. Uuden valokuvaprojektin aloittaminen on yksi parhaita tapoja kehittyä valokuvaajana. Projektin myötä joudut miettimään kuvaamista säännöllisesti. Parhaassa tapauksessa jatkuvasta tekemisestä muodostuu rutiini ja osa arkea. Konkreetinen valokuvaprojekti myös selkeyttää omaa tekemistä ja kehittää visuaalista silmää.

HS, Talvi tuli pääkaupunkiseudulle. 13.1.2021.

Mynewsdesk.com, Esittelyssä suomalaisia ja pohjoismaisia valokuvaajia, joita kannattaa seurata vuonna 2021. 12.1.2021. Lehdistötiedote.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Sonylta uutta.

ePhotozine.com.

 • 5 Top Tips For Perfecting Your Indoor Flower Photography Skills.
 • Sigma 35mm f/2 DG DN Contemporary Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 1.12.2020. L-mount, Sony FE. Paino 325g. Pituus 6.5cm, läpimitta 7cm. Suodinkierre 58mm. Sääsuojattu. Vaihtoehto kaliimmille ja valovoimaisemmille objektiiveille. Arvosana 87%. Silver Award. Suomen hintaluokka 650 euroa.
 • Fujifilm X-S10 Full Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 15.10.2020. Uusin Fujin peilitön kroppikennoinen järjestelmäkamera. Fujifilm X-T4:n kuvanlaatu pienempään ja edullisempaan runkoon, melkein sama teho runkovakaajalla (6 askelta vs. 6.5 askelta). Sama prosessori ja sama sensori kuin X-T4 -mallissa. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö 1.04 miljoonaa pistettä. Elektroinnen etsin 2.36 miljoona pistettä (X-T4 3.69 miljoonaa pistettä). Yksi sd-korttipaikka (UHS-I). Yhdellä latauksella ottaa 325 kuvaa. 4K/30p video, mikrofoniliitäntä, kuulokkeet adapterin kautta. Flat F-Log, mutta sisäisesti vain 8-bittisenä 4:2:0, ulkoisesti tallennusvälineet 10 bittisenä 4:2:2.
  • Fujifilm mukaan yhdistelmä X-T30 ja vanhempaa X-H1. Yksinkertaistettu ergonomia vetoaa moniin. Sensorin kuvanlaatu on hyvä, nopea. Automaattitarkennus Fujin muiden mallien tasoa eli erinomainen. Mekaaninen suljin purskenopeus 8fps, elektroninen suljin 20fps. Jos tyytyy kroppikennon kroppaukseen (vielä 1.25x) nopeus 30fps. Ei sääsuojausta. Käteen istuu hyvin, tuntuu todella tukevalta. Monessa Fujin kamerassa on lukuisa määrä painikkeita ja säätöpyöriä. Tässä sopivan vähän, myös kustomoitavissa. Mikrofoniliitäntä, USB-C, micro-HDMI. Täysin kääntyvä näyttö voi haitata liitäntöjen toimintaa. Tai oikeastaan toisin päin. Korttipaikka ei tue UHS-II -nopeuksia.
  • Suomen hinta runko 1.100 euroa.
 • Vanguard VEO 2S AM-264TR Monopod Review. Arvosana 5 * / 5 *. Saksan Amazonin hinta on 90 euroa. Muistuttaa jo kolmijalkaa, paljon ominaisuuksia.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 10 Tips for Beautiful Maternity Photos.

Dpreview.com, These open-source medium format cameras are 3D-printed.

Digital Photography School, PortraitPro 21 Review: A Comprehensive Editor for Portrait Photographers. Trial-versio. Eri versioita. Edullisin lienee nyt 50 euroa (100 euroa). Oikeasti taitaa olla kyse ihan aloittelijoille tarkoitetusta ohjelmasta, jota mainostetaan joka puolella. On mainostettu jo vuosia. Säädöt lienevät kuitenkin aika karkeita, nopeasti liukusäätimillä saadaan jotain aikaiseksi.

Kamera & Bild, Sony FE 35mm F1,4 GM släppt – ljusstark vidvinkel för proffs.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Vuodenluontokuva.fi, Vuoden Luontokuva 2021. Vaatimattomasti vasta 41. kerta. Kilpailussa 9 sarjaa. Avoin kaikille. Maltillinen kuvankäsittely sallittu. Vapaa ja luova -sarjassa reippaampikin. Kuvausaika 1.1.2019 - 31.12.2020.

 • Osallistumismaksut Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsen 25 €. Ei-jäsen 45 €. Nuorten sarja on ilmainen 2003-2013 syntyneille.
 • Jaossa yli 25 000 €. Pääpalkinto 10 000 € Sarjavoittajat 1 000 € Sarjojen 2. sijat 500 € Sarjojen 3. sijat 300 €. Lisäksi kilpailuun lähetetyistä ja julkaistuista kuvista maksetaan käyttökorvauksia yli 10 000 euron arvosta.
 • Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa lokakuussa 2021 tuhatpäisen luontokuvafestivaaliyleisön seuratessa.
 • Kirjaudu tai rekisteröidy lataussivulle osallistu.vuodenluontokuva.com ja seuraa ohjeita. Kilpailukuvien lataussivut auki 15.1. - 3.2.2021 klo 23.59 saakka. Pari päivää vielä pitää odottaa.
 • Uudet päivitety säännöt lähipäivinä.
 • Vuoden 2020 palkitut kuvat. Esillä 36 kpl. Klikkaamalla isommiksi, voi siirtyä eteen ja taaksepäin.
 • Vuoden Luontokuva 2020, Petri Pietiläinen Rakentaja.
 • Vuoden Luontokuva 2020, Sarjavoittajat.

Petteri Hautamaa, Kirjaesittelyssä Mika Honkalinnan Talo metsässä. 13.1.2021. Jos koronavuodesta 2020 haluaa etsiä erityisen positiivisia puolia, niin suomalaisella luontokirjarintamalla julkaistiin monia mainioita teoksia. Otetaan muhkeasta kirjapinosta tämänkertaiseen esittelyyn alkuvuodesta 2020 julkaistu Mika Honkalinnan Talo metsässä.

 • 1964 syntynyt Honkalinna on vakiinnuttanut paikkansa luonnonvalokuvaaja-kirjailijagenressä. Laadukasta uutuuskirjaa putkahtaa tasaisesti parin vuoden välein, nyt oli vuorossa jo yhdeksäs teos.
 • ...180 sivuinen kirja koostuu 14 luvusta, ihan lähtien taloprojektin aloittamisesta. Oman lukunsa ovat saaneet mm. pihapöllöt ja lähilampi. Vuodenkierron jokaiseen hetkeen löytyy jotain mielenkiintoista havainnoitavaa. Kirjan juju piilee Honkalinnan taidoissa kirjoittaa elävästi, sillä kuvaileva teksti vie äkkiä mukanaan. Lähikorpea on kuvailtu niin seikkaperäisen onnistuneesti, ettei edes siitä otettu valokuva pysty samaan.
 • Docendo.fi, Talo metsässä Mika Honkalinna.

Antti Karppinen, Facebook, "Tempus vernum". 11.1.2021.

HS, Lumi pöllyää pää­kaupungissa. 12.1.2021. HS:n kuvatoimitus. 24 kuvaa. Yksittäin kuvat isommiksi.

Pekka Hyvönen, Snowhow. 12.1.2021.

Facebook, Tiina Puputti. Kirja tekee tuloaan.

Mobiili.fi, YouTube sai uudet aihetunniste- eli hashtag-näkymät. 12.1.2021.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, WhatsApp-käyttö­ehtojen muutoksissa paljon väärin­käsityksiä – tässä avoimet kysymykset. 12.1.2021. Muutokset eivät Euroopan alueella koske valtaosan käyttämää WhatsAppia vaan vain WhatsApp Business -palvelua. Facebookin edustajan mukaan uusille ehdoille vaaditaan kuitenkin kaikilta hyväksyntä.
  • Järvinen nostaa WhatsAppin vaihtoehdoksi esimerkiksi säätiöpohjaisen pikaviestipalvelu Signalin, jota pitää erittäin luotettavana ja varmana. Kilpailevan vaihtoehdon käytössä on sekin etu, että silloin ei ainakaan entisestään vahvista Facebookin ylivaltaa.
  • Ilta-Sanomat, WhatsApp vastaa nyt tyhjentävästi: Nämä tiedot käyttäjästä luovutetaan Facebookille. 12.1.2021.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

 • Artist Combines Photos and Graphics to Create Soothing Minimalist Pieces. Intia.
  • ? ASMR = ASMR tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä. Ihmiset saavat näitä tuntemuksia etenkin kuulon, näön ja tuntoaistin kautta rauhallisissa tilanteissa. Kaikki ihmiset eivät tunne ASMR-tuntemuksia. ASMR voi ilmetä myös erikoisena kihelmöivänä tunteena, jonka voi tuntea eri puolilla kehoa.
 • 5 Window Light Portrait Positions.
 • Is This Editing Technique Better Than the DeHaze Slider?
 • Artist Combines Like Objects into Surreal Photo Manipulations.
 • The Story of Analog Photographers Thriving in the Digital World.
 • All I Need to Know I Learned from Photography.
 • Ep. 340: The Year Ahead – and more. Podcast, kesto 50:13. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • A look ahead at the photography industry in 2021, and my hits and misses.
  • Pentax and not going mirrorless. (#)
  • Full-frame vs. APS-C, and not being able to tell the difference. (#)
  • Taking photos in public, and the war on photography. (#)
  • Using a drone and who knows where you’ve been…or are. (#)
 • Twitter Users Thought the Name of This Capitol Rioter Was ‘Via Getty’. Tuskin nyt kuitenkaan kovin moni oli ihan tosissaan? Vai oliko?
  • (oikeastaan paljon uskomattomampaa on, että miljoonat ihmiset uskoivat ja uskovat edelleen kymmenien tuhansien valheiden Trumpia USA:n vaalihuijauksesta... Saksassa ja Venezuelassa kuulemma manipuloitiin vaalituloksia. Mukana toiminnassa oli vielä Venezuelan monta vuotta sitten kuollut presidenttikin...

   ---Aivan yllättäen ei enää mainittukaan vaalikoneiden vilppiä, kun koneiden valmistaja uhkasi oikeusjutulla ja korvauksilla... Oikeudessahan olisi sitten selvinnyt, mitä todisteita olisi ollut väitteiden takana. Toisaalta kymmenissä ja kymmenissä oikeusjutuissa ympäri USA:aa ei sitten aivan yllättäen löytynytkään todisteita vaalivilpistä. Mutta sehän ei menoa haittaa...

   ---Suomesta käsin edelleen seuraa USA:n tapahtumia huuli pyöreänä...

   ---(Itse katselin ja kuuntelin tätä Trumpin viimeistä puhettä suorana Yle Areenasta, aloitus myöhästyi tunnilla. Puolen tunnin jälkeen rupesin ymmärtämään, miksi osa ihmisistä näihin sepitteisiin uskoo. Aika lailla hypnoottista puhetta, olisi voinut kertoa mitä tahansa soopaa, jotenkin kuitenkin tempautui mukaan... Oli kaikuja eräästä nimeltä mainitsemattomasta puhujasta...
  • ---Yle Areena, Trump puhuu kannattajilleen Washingtonissa. Kesto 3:19:18. Alussa muita puhujia. Sitten pitkä tauko. Sitten Trumpia alkaen 1:57:52)).

Dpreview.com.

Digital Photography School, Understanding all the Different Image File Formats. Kertaus 5 vuoden takaa. (olisi kaivannut pientä päivitystä...).

Thephotoargus.com, 20 Beautiful Images of Peacocks.

Thom Hogan, The Camera Maker Dilemma. 12.1.2021. Canon, Nikon, Sony miettivät, mikä on kroppikennoisten tulevaisuus. Ja mitä kautta niitä kameroita myytäisiin.

IR, Sony unveils Airpeak, the world’s smallest drone capable of carrying Alpha mirrorless cameras.

Kamera & Bild, Buggfixar för Photoshop & Lightroom släppta.

Kamera & Bild, Sandisk släpper 4TB-versioner av sina portabla SSD-diskar. xtreme Pro 4TB, 940 euroa. My Passport 4TB, 820 euroa. Noin-hinnat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Uskoisitko, että nämä valokuvat ovat uusia? Katso, miten harvinainen menetelmä saa mallit näyttämään joltakulta, joka on elänyt kauan sitten. 11.1.2021. Märkälevymenetelmä. Suomi.

Olli Kanerva, Wide open camera walk. 11.1.2021. A walk with camera a few days ago in Turku. All pics shot with f/1.2. 16 kuvaa.

 • Gear: E-M1 Mark III with M.Zuiko 25/1.2.

Tuomas Heinonen, Testissä Wind Pro Liner hanskat Heat Companyltä. 10.1.2021. Aiemmin olen käyttänyt ihan perinteisiä nahkahanskoja talvisin ja ne löytyvät edelleen, parikin paria. Niillä on voinut ottaa kuumasta puusta nuotiossa kiinni, “luottorukkaset”. Tämä talvi on ensimmäinen, kun pitää somettaa kokoajan…

 • Sarjassa kaikkiaan 8 hanskamallia.
 • Koska kyseessä on enemmän tai vähemmän vaativaan käyttöön sekä olosuhteisiin suunnitellut hanskat niin ne myös maksavat enemmän kuin “prisman rukkaset”. Kysymys on aina kannattaako laadusta maksaa ja kuinka paljon tai kuinka usein hukkaat hanskojasi?
 • Karkeasti alushanskojen hintaluokka on 20-50 euron luokassa, kuoret 130-180 euron, yhdistelmä eli alushanska + kuori 120-160 euroa sekä kynsikkäät 30-50 euron haarukassa.

Tekniikan Maailma, Maailman syvimmän järven pohjasta nousevia metaanikuplia jäätyi lähellä pintaa – Siperialainen valokuvaaja otti pysäyttävän upeita kuvia. 12.1.2021. Ja video.

Patricia Seppälän säätiö, Apurahojen hakeminen. Patricia Seppälän säätiön apurahojen hakuaika on tammikuu. Vuonna 2021 sähköinen hakulomake on auki 2.-31.1.

HS, Hyvä kuvaaja ei häiritse luontoa. 11.1.2021. Mielipide|Muut lehdet.

HS, Nyt valitaan pääkaupunkiseudun hienoin lumiveistos – Lähetä meille kuva teoksestasi. 11.1.2021. Lähetä kuvasi viimeistään keskiviikkona 13. tammikuuta.

Ruotsin Bukowskis, Photographs & Photobooks. 22 itemiä. 6 valokuvakirjaa. Ja printtejä. Eipä mitään kovin ihmeellistä. 16.1.2021 asti. Perästä nolla pois => eurot.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Best New Photo & Video Products of 2020.

 • Top Rented New Lenses for 2020
 • Top Rented New Photo Cameras for 2020
 • Top Rented New Photo Cameras for 2020
 • Staff Picks for Favorite New Products of 2020
  • Quasar Science Rainbow Q50R RGBX Linear LED Lamp Quad Kit
  • Fuji X-T4
  • Shure MV7
  • Canon C500 Mark II
  • Canon EOS R5
  • Quasar Science Rainbow Q50R RGBX Linear LED Lamp Quad Kit
  • Canon C300 Mark III
  • Leica SL2
  • Fuji X100V
  • Blackmagic Design ATEM Mini Pro HDMI Live Stream Switcher
  • Oculus Quest 2
  • BirdDog P4K
  • Budget Anamorphics

Thom Hogan.

 • The Thing About Brand Loyalty. 11.1.2021. Eri merkit.
 • Looking for Mr. Goodgear. 10.1.2021. Paljon koko ajan kameran päivityksestä kyselyitä. Ehkä voisi muut asia laittaa ensin kuntoon.
  • (jaha, jonkin verran virrannut vettä Vantaassa sen jälkeen, kun kävimme katsomassa elokuvan ... Mr. Goodbar...).

The Online Photographer, Time to Test a Medium-Format Sensor.

Kmaera & Bild, Nisi 15mm f/4 "Sunstar" – vidvinkel från filtertillverkaren.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Photo Walk with a small prime lens. 8.1.2021. YouTube-video, kesto 8:45. Panasonic Lumix GX9 + Leica 50mm F1.7. Pieni ja kevyt kombo. (...nähtävästi sitten halutaan häivyttää Panasonic pois, Sulanto käyttää nimeä ilman Panasonicia, aina pelkkä Lumix. Kaipa tähän sitten tottuu...).

 • YouTube-kanavalla 23.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Sigma 85mm F1.4 –Awesome Performer. 5.1.2021. YouTube-video, kesto 11:34. Sigma 85mm F1.4 DG DN I A. Täyskennoisille. Julkistettu syyskuussa 2020. L Mount. Sony E Mount. Hintaluokka 1200 euroa.

 • YouTube-kanavalla 23.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, BEST Olympus cameras ever made - [TOP 10]. 8.11.2021. YouTube-video, kesto 8:58.

 • YouTube-kanavalla 39.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Photo Feedback - [Your Favorite Image from 2020]. 5.11.2021. YouTube-video, kesto 1:46:08.

 • YouTube-kanavalla 39.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Yle, Teemu Liakka "ryynäsi" Lapissa kaksi vuotta ja lennätti kuvauskopteria paukkupakkasessa – syntyi tunteikkaita kohtauksia menestyselokuvien sarjaan. 10.1.2021. Ääriolosuhteissa myös kuvauskalusto on kovilla. – Kylmässä linssit huurtuvat ja kaikki on kuurassa, mutta yllättävän hyvin kamerakin kesti pakkasta. Jopa drone lensi taivaalla ja kuvasi kiltisti, vaikka ohjeiden mukaan se kestää vain viittä pakkasastetta.

 • Tunturin tarina -elokuvan ensi-illan piti olla jo viime vuonna. Toistaiseksi sen on voinut nähdä vain ennakkonäytöksissä niillä paikkakunnilla, joilla koronatilanne ei ole sulkenut elokuvateattereita.

HS, Jokapäiväinen lenkkimme. 1.10.2021. Koiriaan pissattavat suomalaiset ovat ehkä maailman sisukkainta väkeä. HS:n valokuvaaja kuvasi koiria ja omistajia, jotka uhmaavat päivästä toiseen kylmää, märkää ja pimeää.

Janne Hirvonen, Facebook, Kalasatama. 9.1.2021. Drone.

Olli Kanerva, DIY memory card speed comparison test. 10.1.2021. Here is a straight forward Sandisk Extreme SD memory card speed comparison test with four different types of cards and three OMD bodies. E-M1 Mark III has one UHS II compatible slot (Slot 1). Both slots of E-M1X are UHS II compatible.

 • All bodies were tested with M.Zuiko 25/1.2, mechanical shutter, sequential mode 10 frames/second (PEN-F Sequential H, others sequential L), 1/1000 s, f/1.2, ISO 400, manual focusing. I put the camera on tripod and started shooting. When shooting slowed down, I stopped shooting and started the stopwatch. When the camera buffer was empty I stopped the stopwatch and counted the frames on memory card.

Yle, Osta nyt, älä maksa koskaan. 11.1.2021. Selvitimme, miten helppoa verkkokaupoista on tilata tavaraa vääriin käsiin joutuneilla henkilötiedoilla.

 • Tässä jutussa testaamme, miltä suosittujen verkkokauppojen tietoturva näyttää varastettuja henkilöllisyyksiä käyttävien rikollisten näkökulmasta. Kerromme myös, mitkä yritykset ovat onnistuneet torjumaan huijauksia hyvin ja mitkä eivät.
 • Kun Suomessa joku tekee tilauspetoksen toisen nimissä, on kuviossa usein mukana joko Klarna Bank tai Qliro. Nämä ruotsalaiset yhtiöt tarjoavat maksupalveluja, joiden turvin moni suomalainenkin ostaa verkossa luotolla.
 • Identiteettivarkauden uhri ei yleensä joudu maksamaan hänen nimissään tehtyjä tilauksia. Sen sijaan uhrin tehtäväksi jää asioiden selvittely luottoyhtiön ja verkkokaupan kanssa sekä yleensä myös omaehtoisen luottokiellon hankkiminen. Se voi olla raskasta: eräs Vyyhdin uhriksi joutunut pienten lasten äiti kertoi melkein romahtaneensa, kun outoja laskuja alkoi tulla.
 • ...Testin perusteella tilauspetoksen tekijöiden "suosikkikaupat" edelleen sallivat heikosti tunnistautuneen asiakkaan luotto-ostokset. Ne vaikuttavat kuitenkin hankaloittaneen tuotteiden tilaamista luotolla pelkällä henkilötunnuksella.
 • Se on rikolliselle hidaste, muttei este.

Polku.net, Tammikuun jäsenilta on 20.1.2021 klo 18.00, verkossa.

Helsingin Uutiset, Taloyhtiöiden videovalvonta lisääntyy, mutta on yksi paikka, jonne ei voi kajota – Asianajaja ratkoo yhä enemmän kysymyksiä tietosuojasta: "Moni ahdistuu valvonnasta". 10.1.2021. Yleinen piha-alue ei kuulu kotirauhan piiriin. Kun ollaan taloyhtiön omistamalla alueella yleisissä tiloissa, siellä kameravalvonta on sallittua. Sama koskee myös jätekatoksia, kellaria, sen käytävää tai vinttiä, jotka eivät myöskään ole kotirauhan piirissä. (...tästäkin on olemassa joitain toisia tulkintoja...)

 • – On hyvin tyypillistä, että halutaan kuvata kellari- tai vinttikäytävää irtaimistovarastojen murtojen takia. Niitä on kuitenkin paljon enemmän kuin asuntomurtoja.
 • Porraskäytävässä saa olla videovalvonta, jos jokainen asukas ja osakas ole siihen erikseen suostunut. On tosin ongelmallista, jos kameravalvontajärjestelmän asentamisen jälkeen taloon muuttaa asukas, joka ei suostumustaan antaisikaan.

Tulli.fi, Brexit henkilöasiakkaalle. 31.12.2020.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: January 10, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita.

Thephotoargus.com, 18 Examples of Stunning Wedding Dress Pictures.

ePhotozine.com, Essential Beginner Photography Tips: Think About Your Focus.

Earthboundlight.com, New Cameras Sometimes Come With New Computer Problems. 10.1.2021.

Dpreview.com, Exposure X6 software review: Faster than ever and even more capable. $129 - $149. Jonkinlainen Lightroomin kilpailija. Artikkeli ei ole mikään semimainos. Nähty vähän vaivaakin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Neuvoa kokeneemmilta: oranssien katulamppujen kuvaaminen? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Patona akut (Digikuvaus). Nyt olen parina pakkaspäivänä käynyt kuvailemassa Sony A7R2 kameralla jossa Patonan edellämainittu akku. Täytyy sanoa, että kylmäkestävyys ei taida olla ihan orginaalin tasolla. Vähän turhan nopeasti menettää virtaa kylmässä. Tosin kun kamera näyttää 25% varausta, niin yllättävän pitkään sitten kuitenkin toimi tuolla 1/4 varauksella , vaikka 3/4 täydestä meni aika vauhdilla... ...
 • Omat kuvankäsittelyt uusiksi jatkuvasti? (Kuvankäsittely). 16 viestiä.
 • Kuvat selaimella Instaan (Kuvankäsittely).
 • venus “Argus” 35mm and 45mm f/0,95 FE lenses (Optiikka). Venus Optics announced the first two lenses from their new superfast “Argus” line. Here you see the new 35mm and 45mm f/0,95 FE lenses. The lenses will be available in Q2-Q3 and preorders should open soon on this page: venuslens.net.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Ei taida pahemmin bajonetin diameetterit haitata, kun sopivasti Laowa julkaisee just 35mm ja 45mm f/0,95 FE kakkulat!! (tästä sitten vaihdetaan jostain syystä viestejä...).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
  • (No, pari päivää sitten arvioitiin, että Lontoossa joka 30. asukkaalla on koronavirus, tietyillä alueilla jopa joka 20. asukkaalla. Sairaaloihin ei pian enää mahdu ollenkaan uusia potilaita... Onhan sairaaloissa monia muitakin potilaita kuin koronaan sairastuneita... Kannattaako vähätellä? Ja entä sitten kaikki jälkitaudit, nuorillakin...)
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.

Suomen Canon, Vladimir Medvedev, Vinkkejä talvikuvaukseen. Canon-lähettiläs Vladimir Medvedev on yksi Venäjän kuuluisimmista luonto- ja maisemakuvaajista. Hän on tottunut työskentelemään myös kylmissä olosuhteissa. Vladimir on 14 vuotta kestäneen uransa aikana kuvannut paljon Islannissa, Norjassa ja Kuolan niemimaalla. Niemimaa sijaitsee melkein kokonaan napapiirin pohjoispuolella. Se on yksi maailman pohjoisimmista paikoista, joihin pääsee autolla.

 • 1. Kuvaa kaikissa olosuhteissa, jotka talvi tarjoaa
 • 2. Käytä oikeaa valotusta kirkkaan lumen kuvaamiseen
 • 3. Käytä sommittelussa lumista maisemaa
 • 4. Käytä laajakulmaobjektiivia talvitaivaan kuvaamiseen
 • 5. Talvikuvaus alkaa läheltä kotia

Helsingin Uutiset, Onko jo ikävä museoon? – Tässä keinot päästä kiinni historiaan. 9.12.2021.

 • Museot.fi, Museoiden podcastit vievät matkalle muinaiseen Egyptiin, antiikin Roomaan ja kulttuurikeitaalle Helsinkiin. 31.12.2020. Esittelyssä 7 podcastia.

Ilta-Sanomat, Valvontakameroita ripoteltiin salaisiin paikkoihin – tallentui uskomattomia hetkiä Suomen luonnossa, koosteena parhaat palat vuodelta 2020. 10.1.2021. Ympäristöjärjestö WWF keräsi parhaat palat vuoden 2020 Luontolive -valvontakameratallenteista.

Yle, Svante Gullichsen, 26, haki opiskelemaan seitsemän kertaa tärppäämättä – nyt hän elää valokuvauksella ja auttaa puhumalla tabusta nimeltä OCD. 10.1.2021.

 • Ei sen pitänyt mennä ollenkaan näin. Svante Gullichsenin, 26, mielestä viidennet pääsykokeet Kuvataideakatemiaan menivät tosi hyvin. Keväinen viikko vuonna 2019 oli ollut kiireinen. Nuori helsinkiläinen sai unelmapestin kuvata huippusuositun Vain elämää -ohjelman artistit, ja kaikki tuntuivat olevan tyytyväisiä työnjälkeen. ...Tiedoksi, että Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmaan on kilahtanut uusi hakemus.
 • Ensimmäinen soolonäyttely esittelee tätä paranemisprosessia ja aikaa ennen sitä Hanging on -näyttely avattiin Tampereen Valokuvakeskus Nykyajassa lauantaina 9. tammikuuta.
 • Svantegullichsen.com.
 • Helsinkiphotofestival.com, Svante Gullichsen.
 • Näyttely on samalla tarina kasvusta ammattikuvaajaksi. Gullichsen on jopa luennoinut Kansallismuseossa kansainvälisesti tunnetun valokuvaajan Elina Brotheruksen kanssa ja kutsuttu ryhmänäyttelyihin.

Tivi.fi, Pikatreenillä uuden vuoden lupaus täytäntöön – kuntoilijoiden suosima mobiilisovellus. 9.1.2021. Softa-arvio. Seven on noussut suureen suosioon kiireisten kuntoilijoiden keskuudessa. Ruotsissa kehitetyllä sovelluksella on peräti 30 miljoonaa käyttäjää. Nimensä mukaisesti se tarjoaa seitsemään minuuttiin paketoidun kuntoilukokonaisuuden, jonka voi tehdä niin kotona kuin toimistolla.

 • Sevenissä on paljon sisältöä ja eri tilainteisiin räätälöityjä ohjelmia. Rekisteröitymällä voi myös kilpailla muiden sovellusta käyttävien kanssa. Tehokäyttäjille on tarjolla 7 Club, joka tarjoaa kaiken sisällön 60 euron vuosimaksulla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Long Exposure Fire Photography – 5 Tips for Beginners. 3 vuoden takaa.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 6 Top Natural Light Portrait Tips For Beginners.

Dpreview.com, NASA's HiRISE orbital camera captures enlightening close-up shots of Martian surface.

Diyphotography.net, This software lets you test movie lights without leaving your home. Trial-versiokin löytyy. $154 ($230).

Kamera & Bild, Oneplus lovar bättre kameror – kan ta hjälp av Leica.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • takanappitarkennus (back button focus) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Vaihdoin takanappiin ja olen ollut ihan tyytyväinen. Olisin vielä tyytyväisempi, jos kamera olisi sellainen, jossa AF-C olisi niin hyvä että sitä kannattaisi käyttää aina. On tästä kuitenkin hyötyä myös AF-S:ää käyttäessä....
  • Suomeksi sanottuna syynä on se, että kun olen kerran saanut tarkennuksen kohdalleen, voin ottaa niin monta kuvaa kuin haluan ilman että kamera joutuu tarkentamaan jokaista kuvaa varten uudelleen. Eli sen sijaan että joka kuvaa ottaessa pitäisi tarkennuksen ehtiä ja onnistua etsimään tarkennus, riittää että se tehdään kerran....
 • Neuvoa kokeneemmilta: oranssien katulamppujen kuvaaminen? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 3 viestiä.
 • Muistikortti 4K kuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Omat kuvankäsittelyt uusiksi jatkuvasti? (Kuvankäsittely). 10 viestiä.
 • Kuvat selaimella Instaan (Fotoalbumiohjelmat).
 • Kuvien kaksoiskappaleiden poisto (Fotoalbumiohjelmat).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Valikot ja napit.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Useita viestejä. Kaikenlaista.
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Suomen hintaluokka 2000 euroa.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). Ekan kerran kondensaatiosta tuli iso ongelma. Sinne linssien väliin muodostui reippaasti kosteutta eikä lasista nähnyt ensi alkuun läpi kuin sumua. Tiivis paketti tuo halvinkin GF-kakkula, piti ottaa siis ns. tulppa pois että sieltä alkoi haihtua kosteus mäkeen. Zoomit varmaan sen osalta helpompia, senkus pumppaa ees taas.
  • Onni sisänsä että pola oli kunnolla kiinni. Jos suodin puuttuu, lasin suoja pettää ensin sieltä etulinssin päästä. Takaosan kumirengas on järeää tekoa, se ottaa muutenkin vastaan kun vaihtaa kakkulaa.
 • uusi Sigma 85mm f/1.4 FE (Sony FE ja L) (Optiikka). Kävin lunastamassa kyseisen klasin tänään, pyörittelin kädessä myös vanhempaa DG versiota, mutta totesin sen melko raskaaksi ja suurikokoiseksi (kevyempää oli vain hinta :D )vrt. tähän uudemaan malliin. Huomenissa täytynee ulkoiluttaa hieman ja tutustua tarkemmin uuteen hankintaan.
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka). no kokeile päivittää objektiivin firmware:...
 • Nisi 15mm f/4.0 FE (Optiikka). Sieltä se tuleee; uusi Nisi 15mm f/4.0 FE laajis.
 • Vähäjoki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pöllö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hiiripöllö nopeudenvalvojana. Pöllö ollut koko syksyn/alkutalven samalla peltoaukealla.
 • Kalmakurjenkosken mylly (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Taas tuli käytyä myllyllä,koska sääennuste ennusti pilvipeiteen hieman repeilevän iltapäivästä.Se repeilikin n.vartin verran,sitten taas sitä normaalia harmaata.... 3 kuvaa.
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja vielä 1 kuva.

Petri Pietiläinen, Luontokuvaajan vuosi 2020. 5.1.2021. Vuosi 2020 muutti meidän kaikkien elämää jollain tavoin. Syy muutoksiin on tietenkin COVID-19 eli koronavirus. Siirryin koronan vuoksi työelämässä kokopäiväiseen etätyöhon maaliskuussa ja tämä mahdollisti keväällä, kesällä ja alkusyksystä aktiivisen valokuvauksen lähiympäristössäni. Eli aamut ennen ja jälkeen auringonnousun tulivat tutuiksi.

 • Vuodelle kertyi 125 kuvauspäivää. Kuvauspäivällä tarkoitan sitä, että olen ollut ulkona kuvaamassa vähintään tunnin ja saanut aikaiseksi ainakin yhden arkistointikelpoisen kuvan. Vuosaaressa on luontoa kuvaavalle tarjolla monipuolista ympäristöä ja itse liikun kotiympäristössäni lähinnä jalan ja polkupyörällä. Toki pääkaupungin lähiö ei ole aina se optimaalinen ympäristö luontokuvaajalle. Syksyllä ja varsinkin talvella, kun auringon nousu venyy klo 08:00 jälkeen, niin maastossa on jo niin paljon ihmisiä ja koiria, jotta arkojen lajien, kuten lintujen kuvaus käy melkein mahdottomaksi. ....
 • Valokuvauskilpailuiden osalta vuosi oli lähes jättipotti. Voitin ...
 • Kamerakalustoni osalta luovuin Olympuksesta. On todella vaikeaa kuvata kahdella eri kalustolla, joten piti tehdä valinta. Sonyn tarkennus on niin hyvä, jotta kallistuin siis siihen. Olen ollut tyytyväinen ja vuoden aikana olen saanut objektiivi valikoimani sellaiseksi, joka riittää vielä pitkään. Viimeinen hankintani oli Sony FE600/4 GM OSS. Tänä vuonna eli 2021 on Sonylta ilmeisesti tulossa uusi proo runko A9x, joten se tullee kalustoon mukaan sitten jossain vaiheessa. ...
 • Hieman myös katseeni harhaili Canonissa, varsinkin kun niiltä tuli uudet R-rungot, joissa ns. lintu AF on huippuluokkaa ja kuvanlaatukin saatu aivan Sonyn kantaan kiinni, joillain osa alueilla jopa ohi. Uskoisin kuitenkin, että Sony tulee pian perässä. ...
 • Blogini on ollut pitkään jäissä, mutta yritän sitä tänä vuonna edistää hieman useammin.

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook, Ilmoittautuminen Vuoden valokuvataidekirja 2020 -kilpailuun on käynnissä. 8.1.2021. Neljättä kertaa jaettava Vuoden valokuvataidekirja -palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.1.2020–31.12.2020 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on 2 000 euroa ja finalistipalkkiot 500 euroa. Vuoden 2020 palkinnosta päättää Nelli Palomäki.

 • Kilpailuun osallistutaan täyttämällä kilpailun verkkolomake 31.1.2021 mennessä, ja sen jälkeen toimittamalla yksi kappale kirjaa Valokuvagalleria Hippolyteen 7.2.2021 klo 16 mennessä.
 • http://photobookaward.fi/ Kirjan kustantaja ja/tai kirjapaino voi olla ulkomaalainen eikä kirjan tarvitse olla suomenkielinen. Kirjalla on oltava ISBN-numero ja painosmäärän on oltava vähintään 200 kpl. 

= = = = = = = = = = [Fofofinlandia] = = = = = = = = = =

Finnfoto.fi, Fotofinlandia näyttely. 8.1.2020. Fotofinlandia 2020 – kilpailun paljon keskustelua puolesta ja vastaan herättäneet palkitut kuvat ovat nyt esillä pääkaupunkiseudulla. Näyttely on esillä Finlandia-talon kahvila Finlandia Cafessa 11.1.-8.2. 2021 kahvilan aukioloaikojen mukaan arkisin kello 10-17. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja muodostamaan oma mielipiteesi..

 • Kamera-lehti, Fotofinlandia puhuttaa taas. 19.11.2020. Blogit. Väärä Kurkku.
  • Mihin Fotofinlandia on pyrkinyt?
  • Mihin Fotofinlandia pyrkii nyt?
  • Sisällön edelle muoto ja tekniikka?
  • Digi: hyvä renki, mutta huono isäntä.
  • HS, Fotofinlandia oli ennen korkeatasoinen valokuvataiteen mittelö, nyt se esittelee voimakkaasti käsiteltyjä vauvakuvia ja fantasiakuvia – mitä kisalle tapahtui? 6.11.2020. Markku Niskanen, HS:n kuvapäällikkö. Fotofinlandian voittajat olivat vuoteen 2016 asti merkittäviä suomalaisia valokuvataiteilijoita. Sitten kilpailun sääntöjä muutettiin.
  • (Blogissa mainittu 7.11. HS-paperilehti: ”Fotofinlandia-palkinnon tie valokuvataiteen huipulta kitschiksi”. C8 Kulttuuri, Lauantaiessee. Aivan sama kirjoitus kuin 6.11.2020 ilmestynyt...).
  • (lat. huom.: HS:n kuvapäällikön artikkeli osuu täydellisesti villakoiran ytimeen. Vahva lukemissuositus...)
 • YouTube-video, Kohinaa - Fotofinlandia 2020. 4.11.2020. Kesto 27:08. Antti osallistui kilpailuun, mutta ei sijoittunut. Antti Karppinen.
 • Fotofinlandia.fi, Yleisöäänestyksen tulos. 25.11.2020. Fotofinlandia 2020 -kilpailun yleisöäänestyksen voitti Roosa Tanhuanpään kuva Vladimir the Barbarian. Tämä ja muut palkitut kuvat ovat seuraavaksi esillä Finlandia-talon Veranda-kahvilassa 1.-18.12.2020. (9.1.2021: uusi aikaväli 11.1.2021 - 8.2.20121). Onnittelut Roosalle ja tervetuloa tutustumaan kuviin! Näyttely on avoinna kahvilan aukioloaikojen mukaan ja sinne on vapaa pääsy.
  • Kaikki kuvat. Muotokuva-sarjan voitti Onni Wiljami Kinnunen, toiselle ja kolmannelle sijalle tulivat Jukka Vähälummukka Mustasaaresta ja Roosa Tanhuanpää Helsingistä....
  • Roosa Tanhuanpää, Vladimir the Barbarian. Yleisöäänestyksen voittaja.
   • (jostain syystä ei taida ketään kiinnostaa, millä kameralla ja millä objektiivilla ja millä aukolla ja millä suljinajalla jne. Fotofinlandian kuvat on otettu. En millään keksi, miksi näin oikein on... Ihan kaikkia palkittuja kuvia tämä ei koske...).
   • ("Paha sinun on potkia pistintä vastaan" eli kehitys kehittyy...).
   • ("...niin muuttuu mailma, Eskoni.”)
 • Finnfoto.fi, Tarkennuksia Fotofinlandia 2020-palkinnosta. 16.11.2020. Fotofinlandia 2020 -kilpailusta on viime viikkoina käyty vilkasta keskustelua. Omalta osaltamme haluamme tässä selventää muutamiin puheenvuoroihin liittyneitä epätarkkuuksia koskien kilpailun nykyrakennetta, tuomarointia, osallistumissääntöjä ja rahoitusta.
 • Digicamera.netin Foorumilta. 13.11.2020. Fotofinlandia 2020 (Sana on melkein vapaa).
  • Mediatoimisto laskuttaisi varmasti lisää onnistuneesta viraalikampanjasta tämän FotoFantasia 2020 kilpailun (ja varsinkin metapöhinän) osalta. Jokainen 80-luvulla tavarataloissa käynyt muistaa varmasti ne julistepisteet, missä sai vapaasti plärätä fantastisia vesiputouksia, pehmopornahtavaa tyttöä ja - poikkeuksetta aina - unihevoskuvia. Katsoi numeron ja otti alhaalta saman julisteen rullaksi pakattuna. Näitä ostettiin siksi, koska niissä oli niin voimakas toiseus, ylimaallisuus. Kun sen laittoi seinälle, ankea huone sai yhden hyperkitschin pakopisteen harmaasta arjesta. Minusta nämä eivät ole valokuvia, sisältöä näissä ei visuaalisen ulkokultaisuuden lisäksi ole hituakaan. Ja tämä sisällön puute on se, mikä varmasti nyt ihmetyttää. Live, Love, Laugh taisi olla nyt teemana.
 • Matin mietteitä -blogi, Kuka hyötyy julkisesta kyräilystä? 9.11.2020. Eilen kirjoittamani satiiri synnytti kosolti ennakoimaani ryhmä- ja yksityisluonteisempaa palautetta. Sehän oli satiirini tavoite. Huomion kiinnittäminen selkeään epäkohtaan. Ks. alla.
 • Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Huippukuvia Ideaparkissa – Fotofinlandian voitti Johanna Sjövall unenomaisilla hevoskuvillaan: ”Halusin tuoda esiin hevosiin liittyvää mystiikkaa, herkkyyttä ja voimaa”. 7.11.2020.
  • (Ehkä ongelma ei pohjimmiltaan ole kuitenkaan kuvankäsittely itsessään. Vaan se, mitä kuvaaja haluaa kuvillaan ilmaista. Kuvankäsittely kuuluu valokuvaajan arsenaaliin ihan samalla lailla kuin fyysiset suotimet, objektiivit, salamat, aukkoarvot, suljinajat, ISO:t jne. Haluaako kuvaaja esitellä teknistä kuvankäsittelytaitoaan? Haluaako kuvaaja tuottaa makeita kuvituskuvia? Isosta osasta finalistikuvia tulee mieleen Jehovan todistajien Herätkää!- ja Vartiotorni-lehtien värikkäät kannet - kärjistettynä. Tätäkö on haluttu?)
  • (Itselleni lähin vertailukohta on scifi-pokkareiden kansikuvat. Onko tämä rinnastus sitten imartelevaa Fotofinlandialle? Tätäkö ollaan haettu?)
  • (Ongelmana ei ole kuvankäsittely vaan lopputulos.)
 • HS, Fotofinlandia oli ennen korkeatasoinen valokuvataiteen mittelö, nyt se esittelee voimakkaasti käsiteltyjä vauvakuvia ja fantasiakuvia – mitä kisalle tapahtui? 6.11.2020. Fotofinlandian voittajat olivat vuoteen 2016 asti merkittäviä suomalaisia valokuvataiteilijoita. Sitten kilpailun sääntöjä muutettiin.
  • Valokuvauksen taiteilijaprofessori Seppo Saves ideoi 1980-luvun lopulla valokuvauksen Finlandia-palkinnon ja hankki sille rahoituksen. Alkuun kilpailun järjestivät yhdessä Tekniikan Maailma -lehti ja valokuvaajien keskusjärjestö Finnfoton Valokuva-lehti.
  • ”Tavoitteena oli luoda jokaiselle suomalaiselle avoin valokuvakilpailu, jonka pääpalkinto mahdollistaisi kuvaajan keskittymisen tietyksi ajaksi vain luovaan työhön. Kilpailun huomion tuli olla sitä luokkaa, että se nostaisi myös valokuvauksen yleistä arvostusta”, Saves kertoi 2010-luvun alussa kilpailuorganisaation haastattelussa.
  • Ensimmäinen Fotofinlandia-palkinto jaettiin vuonna 1988. Palkintosumma oli suuri, 100 000 markkaa, saman suuruinen kuin kirjallisuuden Finlandia-palkinto. Tuolloin valokuvaajien keskuudessa herätti kohun voittaja Sakari Kiurun harrastajatausta.
  • Valokuvataiteen arvostus alkoi pikkuhiljaa nousta, vaikkei Fotofinlandian ansiosta. Nykyinen korkea taso on saavutettu erinomaisen koulutuksen, näkemyksellisten opettajien, laajan näyttelytoiminnan ja valokuvakirjojen julkaisemisen avulla.
  • 1990-luvulla kaikki Fotofinlandian voittajat ja finalistit olivat merkittäviä suomalaisia valokuvataiteilijoita. Jorma Puranen voitti vuonna 1992, seuraavan voiton vei Raoul Grünstein Kaupunkilaisia-kuvasarjallaan. Finalistien joukossa oli valokuvataiteen kovia nimiä, kuten Marja Helander, Jouko Lehtola, Jukka Male ja Hannele Rantala.
  • Vielä 2000-luvulla Fotofinlandian menestyjät tulivat valokuvataiteen tai dokumentaarisen valokuvauksen piiristä. Palkinnon voittivat muun muassa Elina Brotherus, Hannes Heikura, Jari Silomäki, Maija Tammi ja Perttu Saksa.
  • Vuoden 2016 jälkeen tapahtui jotain. Kilpailun säännöt muutettiin ja siihen perustettiin seitsemän kategoriaa: lehtikuva, taidekuva, muotokuva, kuvituskuva, mainoskuva, hääkuva ja portfolio.
  • Kilpailua nyt yksin järjestävä valokuvaajien keskusjärjestö Finnfoto koki joitakin vuosia aiemmin huomattavia muutoksia. Kuvajournalistit, mainoskuvaajat ja valokuvauksen opiskelijat erosivat siitä. Järjestöön jäivät enää muotokuvaajat, luontovalokuvaajat ja valokuvauksen harrastajat. Valokuvataiteilijathan eivät koskaan Finnfotoon kuuluneetkaan.
  • Sääntömuutosten jälkeen Fotofinlandia-tuomaristo on valittu niin, että muotokuvaajien ja mainoskuvaajien piireissä suosiossa oleva fantasiaestetiikka nousee suureen rooliin. Tänä vuonna Fotofinlandian tuomaristossa oli häävalokuvaaja, vauvakuvaaja, lentokonekuvaaja, luontovalokuvaaja ja taidevalokuvaaja.
  • Niinpä lähes kaikki palkitut kuvat edustavat fantasiaa, upeita taivaita, uskomattomia tilanteita, täydellisiä sävyjä ja jumalallista valoa. Kaikkea sitä, mitä todellisuus ei tarjoa, mutta minkä kuvan rakentaminen ja kuvankäsittely mahdollistavat. Kilpailun palkituille kuville on ominaista tietynlainen formalismin ja fantasian yhteen kietoutuminen.
  • Suuri suomalainen valokuvakilpailu Fotofinlandia ei siis enää ole sama kilpailu, mitä se oli viime vuosikymmeninä. Koska nimi ei ole muuttunut, ei kilpailun muutosta tiedosteta. Se, mikä alkoi suomalaisen valokuvataiteen parhaimmiston esittelynä, ei enää ole sitä. Kilpailussa palkitut kuvat ovat hengästyttäviä kuvankäsittelyn taidonnäytteitä, mutta ne kumisevat tyhjyyttä.
  • Fotofinlandialla on komea historia, mutta valitettavasti sen nykyinen suunta mitätöi kaiken sen, mitä kilpailu aiemmin suomalaiselle valokuvalle merkitsi.
  • (Kirjoittaja on HS:n kuvapäällikkö. Hän on toiminut Finnfoton hallituksessa jäsenenä, varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana vuosina 1996–2006.)


   (kymmeniä kommentteja:
  • Kiitos tästä rehellisestä ja tarpeellisesta esseestä. Mietin ihan samaa kun katselin palkittujen kuvien epärealistista väriloistoa. Kuvat vaikuttivat mainoksilta, eivät korkeatasoisilta valokuvauksen taidenäytteiltä. Mieleen tulivat minullekin 80- luvun yksisarvis- ja murheellinen klovni -julisteet.
  • Olen yllättänyt varsinkin hevoskuvien voitosta. Noin käsiteltyjä fiiliskuvia on nähty jo vuosien ajan lähinnä lapsille suunnatuissa heppajulisteissa. Kammottavat rakennetut taivaat ja valaistus! Aitoa ja hienoa noissa kuvissa ovat vain eläimet, jotka toki asentoineen ovat kauniita. Moottorilla tuollaisia pysäytyskuvia voi ottaa satoja ja valita sitten parhaat loppukäsittelyyn photoshopilla. Kilpailun ainoa kiinnostava kuva oli taistelevat jääkarhut, toki sekin hieman överiksi käsiteltynä. Mainoskuvat olivat mainioita, ja niihin rakentaminen sopiikin hyvin, toisin kuin ns. Luontokuviin.
  • Fotoshopfinlandia on muuttunut eräänlaiseksi uudehkon kuvataiteen muodoksi. Ei siinä mitään, mutta valokuvaustaiteesta ei ole enää kyse.
  • Ymmärtäisin, jos rakennetulle kuvalle tai vapaalle taidekuvalle olisi oma sarjansa, yksi muiden joukossa, mutta nyt tosiaankin lähes kaikki voittaneet kuvat olivat noita ylikäsiteltyjä fantasiakuvia.
  • Kirjoittajan mainitsema fantasiaestetiikka on ikävä ilmiö muualla kuin omassa kategoriassaan. Ilman muuta taiteessa sallittakoon omassa lokerossaan myös tällainen kitsch (muistattehan ne 80-luvun maalaukset, joissa oli aina lapsi kyynel poskellaan) ja fantasiasatumaailma, mutta sitä ei pitäisi levittää yksipuolistamaan koko valokuvataiteen kirjoa.
  • (finalisti kirjoittaa:...) Eli RAW kuvani ei tästä kilpailukuvasta eroa muutoin, kun että sitä on rajattu n.35%, pienennetty pyydettyyn kokoon ja koska se on RAWwista käännetty, niin tehty kevyitä perussäätöjä terävöitys, väritasapaino, shadow/highlight.
   • Jatkossa varmaan kannattaa tuo "luontokuva" sarjakin muuttaa sellaiseksi, jossa lähes rajatonta käsittelyä saa tehdä, niin ollaan sitten kaikki samalla viivalla. Tosin itse en osallistu sellaisiin kilpailuryhmiin, joissa on tämä rajaton vapaus kuvankäsittelyssä. Ei ole vain minun juttu. (/finalisti kirjoittaa).
  • Sanoisin, että nuo kuvat on tehty omassa pienessä kuplassaan. Tietysti mainosvalokuvaajatkin saavat pitää omia kisojaan, mutta miksi sitä pitää nimittää Foto-Finlandiaaksi?
  • En välitä katsella noita epätodellisia kuvia, minusta ne eivät ole kuvina taidokkaita, vaan osoittavat vain kykyä käsitellä niitä.
 • Ylioppilaslehti, Joel Karppasen kolumni: Valokuvakilpailu Fotofinlandia on vitsi, ja sama kamerakerhoskeida on vallannut valtamediankin. 6.11.2020. Kilpailu järjestettiin uudistuneessa nykymuodossaan alakategorioihin jaettuna toista kertaa. Ihmettelen kategorioiden tarpeellisuutta. Kaikki kuvat näyttävät tismalleen samalta. Muotokuva ei eroa mainos- tai kuvituskuvista.
  • Kaikki palkitut kuvat henkivät muovista estetiikkaa, mutta eivät suinkaan ajanmukaista. Mainoskuvat näyttivät tuolta ehkä joskus kymmenen vuotta sitten.
  • Parhaana lehtikuvana palkitun otoksen idea – pyöreä valaisin sädekehänä pään yllä – on noin tuhat kertaa käytetty. Luontokuva on rahalla ostettu turistiotos, ja taidekuvan kategoria puolestaan muistuttaa 60–70-luvuilla käytyä keskustelua siitä, onko valokuva taidetta vai ei.
  • Pääpalkinnon voittaneen Johanna Sjövallin Magic of Horses -sarjan yliterävöitetyistä ja luonnottomasti valaistuista kuvista puuttuu oikeastaan enää vain kaunokirjaimin kuvan päälle kirjattu lattea elämänviisaus.
  • ...Kuvitelkaapa tilanne, jossa kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaisi tusinadekkari- tai Harlekiini-tarina. Miettikää, jos joka toista sähköisen omakustanteen julkaissutta kirjailijaa haastateltaisiin ja verrattaisiin Joyceen ja Dostojevskiin!
  • Fotofinlandia 2020. Finalistikuvat ja sijoitukset.
 • Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Fotofinlandia. Monta kuvaa Ideaparkista. Video, kesto 18.27.
 • Fotofinlandia.fi, Fotofinlandia-tulokset (kaikki finalistikuvat). 3.1.2021. Fotofinlandia 2020 -palkinnon voittajaksi Johanna Sjövall kuvasarjalla Magic of Horses. Kaikille avoin valokuvakilpailu, seitsemän eri kuvakategoriaa. Mainoskuva, taidekuva, kuvituskuva / digitaalinen taide, luontokuva, muotokuva, lehtikuva sekä portfoliosarja. 13 palkintoehdokasta. Kustakin sarjasta kolme voittajakuvaa esillä. (Kuvituskuva / digitaalinen taide neljä esillä. Ja portofoliosarjassa kultakin finalistilta tietenkin enemmän kuvia).
  • Kilpailun säännöt.
  • Osallistumismaksu suoritetaan verkkomaksuna kuvien lataamisen yhteydessä. Osallistumismaksu sarjoihin 1-6 on Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille 30 €/kuva, muille 40 €/kuva. Osallistumismaksu sarjaan 7 eli portfoliosarjaan on 60€ /portfolio jäsenjärjestöjen jäsenille, muille 70€ /portfolio. Jäsenyys tarkistetaan.
  • Kilpailukuvien latausaika oli 24.8.2020 klo 08:00 – 4.9.2020 klo 16:00
  • Kilpailukuvat arvioi ja pisteytti kansainvälinen viisihenkinen tuomaristo. Kuvat arvioitiin anonyymisti eli tuomariston jäsen ei kuvaa arvioidessaan tietänyt kenen kuvasta on kysymys. Arvioinnissa käytettiin pisteasteikkoa 0-100 pistettä.
  • Pisteiden keskinäiset suhteet määrittelivät kuvaajan sijoittumisen kussakin kategoriassa. Kategorian korkeimmat pisteet saanut kuvaaja oli siis kyseisen kategorian voittaja, toiseksi korkeimmat pisteet saanut sijoittui toiselle sijalle jne.
  • Fotofinlandia-voittaja sai 10 000€ rahapalkinnon, muut sarjavoittajat saivat 3000€, toiselle sijalle sijoittuneet 2000€ ja kolmannelle sijalle sijoittuneet 1000€. Palkinnot ovat verovapaita ja ne rahoitetaan Kopioston kopiointikorvauksista kerätyin varoin.
  • 4. Luontokuva ja 6. Lehtikuva: "Kuvien käsittelyssä sallitaan vain kontrastien ja värien valoisuuden ja sävyjen säätäminen, kuvan rajaaminen ja muut näihin rinnastettavat käsittelyt. Kuvan sisältöä ei muutoin saa muuttaa tai käsitellä. Jyry pidättää oikeuden tarkistaa pyydettäessä alkuperäinen RAW/JPG/kameran DNG -tiedosto asian varmistamiseksi." Muissa sitten täysin vapaat kädet
   • (Finaalikuvissa näkyy kyllä hyvin nykyajan valtatrendi - mainoskuvamainen jälki - inspiraation lähtökohtana on varmasti ollut valokuva. Lopullinen tulos muistuttaa lähinnä ruiskumaalaarin työtä tai jonkin scifi-kirjan kuvituskuvaa... Mitähän perinteiselle valokuvalle tapahtuu muutaman vuoden päästä, kun AI tulee kaikkien ulottuville? Valokuvaaja ainakin vapautuu täysin reaalimaailman kahleista ja luovuus pääsee valloilleen...).
  • Kaikki finalistikuvat. Sarjoittain samalla sivulla. Äänestäminen on tehty helpoksi. Nimi ja email-osoite (vain kerran). Luontokuvasarjassa kolme finalistia, oikealla Petri Pietiläisen Couple.
  • HS, Taianomaisia hevosia. 3.11.2020. Vuonna 2006 ammattikuvaajana aloittanut Johanna Sjövall on palkittu Fotofinlandian pääpalkinnolla Magic of Horses -kuvasarjallaan. Suomen suurin valokuvakilpailu järjestetään joka toinen vuosi..
  • Yle, Ratsastuksenopettaja vaihtoi työnsä valokuvaukseen: nyt unenomaiset hevoset toivat Johanna Sjövallille Fotofinlandian voiton ja 10 000 euroa. 3.11.2020. Johanna Sjövall aloitti uransa ammattikuvaajana vuonna 2006 ja on voittanut sittemmin lukuisia alan kotimaisia ja ulkomaisia kilpailuja. Alan arvonimistä Sjövall omaa muun muassa Suomen ammattivalokuvaajien myöntämän mestarinarvon. Fotofinlandia-kilpailuun Sjövall osallistui nyt ensimmäistä kertaa.
  • Helsingin Uutiset, Helsinkiläiset niittivät kunniaa kovassa valokuvakisassa – koskettava kuva piispa Teemu Laajasalosta vei lehtikuvasarjan voiton. 3.11.2020.

= = = = = = = = = = [/Fofofinlandia] = = = = = = = = = =

'Yle, Valokuvaaja Juha Suonpään visio: ”Hevoset ovat nykypäivää ja autot menneisyyttä”. 8.1.2021. Kuusi kuvaa.

Yle, Rovaniemeläiskuvaaja ikuisti sadunomaisen huurremaiseman kotikaupungissaan, mutta mistä ilmiö syntyy? Meteorologi: tarvitaan juuri oikeat olosuhteet. 8.1.2021. Huurteiset puut.

Yle, Kato iski suomalaiseen perhoskesään – viime kesä oli yksi vuosituhannen huonoimmista. 8.1.2021.

Hel.fi, Kaupunginmuseo kerää tarinoita Talsinki/Hellinn-näyttelyyn. 8.1.2021. Jaa myös valokuvia sekä videoita matkan varrelta ja periltä.

Pietarsaaren Sanomat, "Jäätä kuvatessa näkee aika paljon" – maastossa ja jäillä liikkuvat havaitsevat ilmastonmuutoksen omin silmin; Bo Isomaa haluaa valokuvillaan muistuttaa, miten upeaa luontoa lähialueiltakin löytyy. 8.1.2021.

Focus Nordic, Uusi Nisi 15mm f/4 objektiivi maisemakuvaajille. Objektiivi on manuaalitarkenteinen ultralaajakulma, joka tulee neljällä eri kiinnityksellä; Sony E, Canon RF, Nikon Z ja Fujifilm X. 112 asteen näkökenttä, joka on tavallista näkökenttää laajempi kuin tavanomaisella 15 mm polttovälillä, se vastaa itse asiassa 14,5 mm polttoväliä. Paino 470g. Täysmetallirakenne. 72mm suodinkierre. Lyhin tarkennus 0.2 metriä. Toimitukset tammikuu 2021. Suositushinta on 589 euroa.

Tekniikan Maailma, Pikakoe: Huawei E8377 CarFi 4G -mobiilireititin. 8.1.2021. Nettiyhteys autoon helposti. Hintaluokka 100 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 5 Photographers Cope with Anxiety Amid the Covid-19 Pandemic.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 6 Top Long Exposure Subjects For You To Photograph.

Petapixel.com.

Thom Bythom. Cameras and Photography Explained.

The Online Photographer, Afterimage. Pari kuvaa.

Fotosidan.se, Mats Andersson får en halv miljon i stipendier. Niitä Ruotsin kruunumiljoonia. 3-vuotisen 450.000 kruunun työskentelyapurahan lisäksi myös 50.000 kruunun apuraha.

Kamera & Bild, Krav på drönarkort skjuts fram – övergångstiden förlängs. Siirtymäaikaa siirretään. Teknisiä vaikeuksia. Kun pitäisi rekisteröityä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pekka Hyvönen, Asiaa. 7.1.2021. Erinomainen video on kuin juutuupin puhuvien päiden kökköläjien seasta noussut kukka. YouTube-video, Tähtien alla - Jorma Luhta. 13.10.2020. Kesto 25:29.

Olli Kanerva, Swans. 7.1.2021. Lake Littoistenjärvi got frozen. Still there are about 40 silent swans and a dozen whooper swans though their chances to find food get worse day by day. It seems like some of the silent swan youngsters are still doing their flying exercises. They will be in a hurry. Whooper swans are ok, just waiting for the right moment to go. 6 kuvaa.

 • E-M1X, m.zuiko, silent swan, whooper swan

Antti Karppinen, Facebook, "The Prince" / My son. 3.1.2021.

Teknavi.fi, Canon Power Shot Zoom: Nätimpiä luontokuvia zoomilla. 7.1.2021. (lienee tarkoituksella nimi kirjoitettu väärin, miksiköhän?). Power Shot Zoomissa on tarjolla polttoväliltä sadan ja neljänsadan millimetrin zoomaus sekä digitaalisesti toteutettu 800 millimetrin polttovälin zoomaus. Kamerassa on sisäänrakennettuna Bluetooth- ja Wi-Fi -yhteydet, joiden avulla saa suoraan muodostettua yhteyden puhelimeen.

 • Etsimen näkymä on mahdollista peilata suoraan puhelimen näytölle. Myös kuvien ja videoiden ottaminen onnistuu suoraan puhelimen kautta. Valovoima heikko, vaaditaan kkunnon päivänvaloa.
 • Muistuttaa monokulaaria.
 • Esimerkkiotoksia kameralta joulukuulta päivänvalossa.
 • Tiettyyn kapeaan käyttökohteeseen Power Shot Zoom on loistava ja hauska tuote. Sillä tosiaan saa hienompia zoomattuja kuvia, kuin puhelimen kameralla.
 • 12 megapikseliä, kuvanvakain, 100mm, 400mm, 800mm (digizoom). Video 1920 x 1080. USB-C. MicroSD, microSDHC, microSDXC. Wi-Fi, Bluetooth. Akkukesto: noin 70 min katseluaikaa, kuvia enintään 150, videokuvausaika noin 60 min.
 • Hintaluokka 350 euroa.

Teemu Saloriutta, Uusi otsalamppu: Petzl Swift RL. 7.1.2021. Varustevalikoimastani on puuttunut kevyt, mutta riittävän kirkas otsalamppu, joka kelpaisi niin pimeän ajan juoksulenkeille kuin viikonloppuretkille talvisen metsän hämärään. Ladattava. Hinta 100 - 110 euroa.

Yrittajat.fi, Näin onnistut somevideon kuvaamisessa – 15 vinkkiä laadukkaampaan lopputulokseen. 7.1.2020.

Tekniikkatalous.fi, Tähtiharrastaja ennusti ajan sekunnin tarkkuudella ja ajoi tunnin päähän nappaamaan täysosumakuvan: Kansainvälinen avaruusasema kiisi täsmälleen Jupiterin ja Saturnuksen välistä. 7.1.2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Photographs Everywhere and Anywhere.

Fotosidan.se, Segerbilder under luppen - ”Töntigt”. Miehiä ja naisia, urheilijoita, miten kuvataan. Maaliviivalla, palkintokorokkeilla jne. Ruotsissa on virinnyt aiheesta keskustelu. Myös urheilijat itse ovat kertoneet mielipiteitään. Lähinnä kyse on nyt hiihdosta. Monet stereotypiakuvat kuuluvat luokkaan korni (käyttääkö enää kukaan tätä sanaa?).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Muistikortti 4K kuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 10 viestiä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit).
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). Kommentit.
 • Metsäkurjenpolvi (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). 3 kuvaa. Uutta kesää odotellessa laitan tähän kukkakuvia menneeltä kesältä 2020. Metsäkurjenpolvi kukkii Etelä-Suomessa enimmäkseen kesäkuussa ja sen yksi kansanomainen nimi on juhannuskukka. Yhdessä kuvassa on metsäkurjenpolvella viihtyvä kovakuoriaislaji juomujäärä.
 • Kyynäränharju (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). 2 kuvaa. Loppiaisen ratoksi päiväseltään Liesjärvellä. Vähän oli hämyinen päivä.
 • Hitaat muuttajat (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). Tänään iltapäivästä otettu kuva hitaista muuttajista. Klikkamalla hieman terävämpi kuva.
 • Vähäjoki (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). virtaa kohti Porvoonjokea.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). Kääkkä. Uudenvuoden kylpyjen jälkeen lähdin jammailemaan poriin. Koko stoori tuolla uudesta vuodesta ja jälkipäivistä: ...
  • Vantraveller.fi, Uusivuosi 2021. Aikaleima 31.12.2020-04.01.2021. Uudenvuoden aaton karkelot Päihänniemessä ja jälkipäivät toisella puolella Suomea Porissa. Kuvatekstit myös.
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja galllerioihin). Nyt on joulukuun kuvasarja ulkona:
  • Vuosisaarella.fi, Joulukuu. Yhdeksäs kuukausi saarella. 24 kuvaa. Plus video. Plus kuvatekstit. Lopussa vielä linkkejä, esim. someen.

Petteri Hautamaa, Paistaa se päivä joulukuussakin... 6.1.2021. Tehdäänkin heti blogitekstin alkuun pieni tarkennus, eli paistaa se päivä joulukuussakin ARKIPÄIVINÄ. Ei ole suinkaan ensimmäinen (eikä viimeinen) kerta, kun avaudun vuoden pimeimpään aikaan möllöttävistä marraskuuhenkisistä viikonloppukeleistä. Sellaisista vettä tihkuvan maata laahaavan pilven pimentämistä tuhnupäivistä, jotka inspiroivat Willamon into piukassa vanhojen metsien hämyyn. Itse olen huono hyödyntämään kuvauksissani hämärimpiä vesisadepäiviä, näen silmissäni vain Sonykorjaamon hieromassa käsiään tyytyväisenä uusista kosteusvauriohuoltotilauksista.

Kamerakoulu.fi, Salamakuvauksen alkeet – tärkeimmät asetukset, kalusto ja teoria. 5.1.2021. Haluamme tässä kattavassa artikkelissa antaa mahdollisimman käytännönläheisiä vinkkejä salamakuvauksen aloittamiseen. Tämän artikkelin jälkeen osaat salamakuvauksen alkeet ja tiedät tärkeimmät kameran asetukset. Teemme lisäksi kaksi kuvaustehtävää, joiden avulla salamakuvauksen alkeet jäävät mieleen. Valaisun opettelun ei tarvitse olla vaikeata tai teknistä. Tärkeintä on rohkeasti lähteä kokeilemaan valaisua ja havainnoida kuinka tunnelma kuvien välillä muuttuu valon mukaan.

 • Ja YouTube-video, Salamakuvauksen alkeet - tärkeimmät asetukset, kalusto ja ensimmäiset salamakuvat. 7.9.2020. Kesto 19:07.

USA:n kuvia.

Yle, Rannikko Raahesta Uuteekaarlepyyhyn on saanut oman kirjan – kuvat ja tekstit kertovat laajasti alueen luonnosta, ihmisistä ja historiasta. 5.1.2021. Kirjan tekijöitä Hannu Tikkasta ja Kari Pihlajamäkeä yhdistää rakkaus mereen.

 • Miehet ovat saaneet painosta Valovoimainen Rannikko -kirjan. Sitä varten on käyty läpi 100 000 kuvaa, joita on otettu merenrantamaisemissa Raahen ja Uudenkaarlepyyn välillä. Kirjan tekijät puhuvat merellisestä Keski-Pohjanmaasta.
 • Facebook, Visit Kokkola, Valovoimainen rannikko -kirja on 275 sivua... Kokkolassa kirjaa on myynnissä ainakin HalpaHallissa, Minimanissa, Prismassa ja Kuvatiimissä. Kirja on ostettavissa myös HalpaHallin verkkokaupasta. Mukavia lukuhetkiä
 • Halpahalli.fi, Valovoimainen rannikko Stubbenilta Taskuun 34,90 €.

Apu.fi, Suuret naakkaparvet ovat keskitalven ilmiö – Ne reissaavat maalta kaupunkiin ja takaisin elannon perässä kuten ihmisetkin. 6.1.2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How These 5 Photography Quotes Can Impact Your Photographic Practice.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer.

 • 'Focus Breathing' in Thirty-Four Seconds. Tarkennuksen hengitys. Polttoväli voi muuttua sen mukaan, mille etäisyydelle on tarkennettu. Polttoväli voi muuttua tarkennusta säädettäessä. Monesti zoomien ongelma. Videossa ei kuvakulma muutu tarkennuksen vaihtuessa.
 • A Photographer's Home. Peter Lindbergh.
  • Sothebysrealty.com, Paris, Ile-De-France, 75006 France. Ranskan Oikotie. 13 kuvaa. Pyyntihinta vain 17 miljoonaa euroa. 3 makuuhuonetta, 3 kylpyhuonetta. 497 m2. 102 m2 sisäpuutarha. Huonekorkeus 4 metriä.
  • Wikipedia, Peter Lindbergh. 23 November 1944 – 3 September 2019. Saksalainen muotikuvaaja. Suosi mustavalkoista.

Kamera & Bild, Test: Nikkor Z 14–24mm f/2,8 S – klassikern blir lättare & bättre. Julkistettu 16.9.2020. Nikon Z, täyskennoisille. Paino 650g. Pituus 12.5cm, läpimitta 8.9cm. Lähin tarkennus 28cm. Suodinkierre 125mm (vvs). Runkona 45 megapikselin Nikon Z7 peilitön. Erinomainen terävyys, reunoillakin. Kevyt. Näkyvä vinjetointi. Erikoinen tyynyvääristymä, korjautuu kamerassa. Toppklass. Suomen hintaluokka on 2.800 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Muistikortti 4K kuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kameran vesivahingon korjaus (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • Kevyt retki tripodi (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). 6 viestiä, 5 uutta.
 • uusi Sigma 85mm f/1.4 FE (Sony FE ja L) (Optiikka). 7 uutta viestiä.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Tänään ensimmäinen kuvaussessio kameralla. Kuvaaminen tapahtui aamulla metsäruokinnalla ja lopuksi takapihan ruokinnalla. Aloitin yhdeksän aikoihin ennen auringonnousua. Pakkasta -18 ja kesto kolmisen tuntia, 569 kuvaa(cRAW+jpg),pääosin elektronisella sulkimella. Näin tuoretta tapausta ei pitäisi vielä arvioida. Voivat mennä uutuuden viehätyksessä liian positiivisiksi,mutta toisaalta on vielä hyvin muistissa aiemmat rungot.
  • Verrattuna edellisiin(5DIV,90D,RP...)
   +tarkennus ehkä odotuksiakin parempi. Hämärässä kuusikossa haki tintin silmän hienosti.
   +täysin äänetön kuvaaminen
  • -heti ensimmäisellä kerralla tarkennuksen "jäätyminen" "Err 01"-vikailmoituksen kera. -sähköisen sulkimen jatkuva kuvaus aina 20 kuvaa/s. Olisi hyvä jos olisi jokin välimuotokin esim. 10 kuvaa/s
  • Akun kesto oli parempi kuin pelkäsin. Ainakin uusi akku kesti hyvin tuon rupeaman. Varaus laski 80% -> 38%. Kuvanlaadusta en osaa vielä sanoa mitään muuta kuin ettei ainakaan paljoa huonompi kuin aiemmat käyttämäni Canon rungot.
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit).
 • Pixel shift ja Fujifilm GFX 100 ! (Järjestelmädigit).
 • OM Digital Solutions Corporation eli kuinkas sitten kävikään (Järjestelmädigit).
 • Valoa pimeyteen (Linkkejä kuviin ja gallerioihn). Kommentit.
 • Kolmoset (Linkkejä kuviin ja gallerioihn). Harmaan talvipäivän kävelyltä, kaikki niin harmaata niin harmaata... Jonkun verran kuvan käpistelyä.
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihn). Heipsankeikåå kaiffarit! Se on vuosi 2021 ja aika uuden ketjun. Niin, ja muuten paremampaa uutta vuotta vaan kaikille! Vaikea uskoa, että tästä vuodesta voisi tulla haasteellisempi kuin mitä 2020 oli....
  • En ole pahemmin kuvaillut sitten joulukuun kun hankin uuden Samypjong 35/1.4 primen. Mutta tänään ajattelin napsauttaa sen kiinni Sony A7ärr2 valokuvauskoneeseeni ja ikuistaa muutaman valokuvan kotikonnuiltani, Stadin Roihikasta, elikkäs Roihuvuoresta, Itä-helsingin helmestä! Kolhoosista jossa olen viettänyt monta monituista vuotta elämästäni, rankkojankin sellaisia. Mutta myös hyviä.
  • En muuten ole ainut suurmies näiltä kulmilta. Alueen elämästä on imenyt inspiraatiota esimerkiksi useat räppärit ja myös muuan muusikko Jukka Tapio Karjalainen jonka legendaarisista hoilotuksista moni saattaa olla tuttu tämänkin foorumin jäsenille!
  • Vuoden 2020 fotokuvatus sarjani loppupuolella kävin tsekkaamassa melkein 60 vuotiaan Puhoksen kauppakeskuksen voimakasta muutosta.
   viewtopic.php?f=20&t=12762571&start=118
  • Vaikka Puhoksen ostarilla muutos on ollut dramaattisempaa kuin Roihikassa, niin voi pojat, on Roihuvuorikin muuttunut vuosien varrella! Mutta pidemmittä puheitta, tervetuloa snadille sightseeingille Roihikan ytimeen!...
  • 10 kuvaa + vielä tekstit.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. Drone-kuvaajan vuosi 2020. 5.1.2021. Koronavirus peruutti vuoden 2020 tapahtumat ja tilaisuudet, joten tavallisen valokuvaamisen sijaan perehdyin kuvauskopterin eli dronen käyttöön. Ostin toukokuussa juuri esitellyn DJI Mavic Air 2 -kopterin ja loppuvuoden aikana otin sillä tuhansia kuvia.

 • Etelä-Helsingissä ja Espoossa dronen lennättäminen on helppoa, sillä kiellettyjä alueita on vain vähän ja maksimi lentokorkeus oli vuoden 2020 loppuun asti 150 metriä. Monissa muissa kaupungeissa korkeusrajoitus on 50 metriä (esim. Tampere) tai lennätys on kokonaan luvanvaraista (Jyväskylä, Kouvola). Tietoa lentoalueista ja rajoituksista saa mukavasti Aviamapsin drone-kartalta.
 • ...Ilmasta näkee asioita, joita maan pinnalta ei voisi huomata. Helsingissä on esimerkiksi lukuisia taloja, joiden keskellä on valokuilu tai suoranainen reikä. Tässä niistä yksi, Kalliosta:...
 • ...Joskus dronella saa hauskoja kuvakulmia. Esimerkiksi Kallion pyöreä Ympyrätalo muistuttaa Kuolontähden sädeasetta tai atomivoiman miilua....
 • ...Marraskuun alkaessa uskoin kuvauskelien olevan ohi, mutta eipä ollutkaan. Matalalta paistava aurinko tarjosi mahdollisuuden taas uudentyyppisiin kuviin....
 • ...Kopterikameran kenno on vain vähän älypuhelinta suurempi. Valon vähentyessä kuvaaminen muuttui vaikeaksi ja kuviin tuli kohinaa. ...
 • Drone-lennätyksen rajoitukset kiristyivät eu-vaatimusten mukaisesti vuoden 2020 viimeisenä päivänä. Enimmäislentokorkeus laski 120 metriin ja lennättäjiltä aletaan mm. vaatia verkkotentin suorittamista. Mutta eiköhän tänäkin vuonna tule jotain kuvattu. Talvi saa Helsingin ja Espoon näyttämään taas ihan uudenlaisilta.
 • Lisää drone-kuviani on galleriassa https://petterij.kuvat.fi/kuvat/Drone-kuvia/.

Tekniikan Maailma, Testi: Epson Ecotank ET-2726. 5.1.2021. Onko pullosta tankattava monitoimitulostin hintansa arvoinen? Pulloista tankattava monitoimitulostin maksaa 200 euroa enemmän kuin vastaava patruunalaite. Testasimme, onko se hintansa arvoinen.

 • Ei kaksipuolista tulostusta. 10x15cm valokuviin aina valkoiset reunat. Vakiolaadulla kymppikuva 80 sekuntia, A4-koko 5 minuuttia, siis verkkainen tahti. Skannaus peruslaatua. Vain yksi paperin syöttötaso. Tekstitulosteet teräviä, minuutissa 8 asiakirjan sivua, 3 sivua kuvitettua esitettä. Terävä kopio monivärisestä asiakirjasta puoli minuuttia, mustavalkoinen 12 sekuntia.
 • Tankattava tulostin säästää paljon tulostavan kokonaiskuluja ajan mittaan jopa sadoilla euroilla. Myös lukemattomien patruunoiden hankkimisen, varastoinnin ja vaihtamisen vaivat jäävät pois. Muoviroskan määrä sekin pienenee.
 • Tankattava perustulostin ET-2726 maksaa 250 euroa. Verrokki Epson XP-6105 maksaa noin sata euroa, mutta se on silti selvästi monipuolisempi. ET-2726-tulostinta vastaava patruunalaite maksaa noin 40–50 euroa. Eli tankkausmahdollisuus maksaa arviolta 200 euroa.

Pekka Hyvönen, blogi. Tältä vuodelta kaksi merkintää.

Aamulehti.fi, Uusi dronelaki astuu pian voimaan – Tiedätkö nämä uudet lennättämistä ohjaavat säännöt? 5.1.2021.

Yle, Elokuviin, teatteriin tai museoihin ei ole asiaa pääkaupunkiseudulla – ovet pysyvät kiinni koko tammikuun. 5.1.2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

 • 2 Quick But Essential Tips On Photographing Early Morning Landscapes Successfully.
 • Photo Gallery. Sivuston käyttäjien kuvia.
 • Nikon Z7 II Review. Arvio, arvosana 4.5 * / 5 *. Erinomainen kuvanlaatu, ergonomia kunnossa, akkujen kesto saisi olla pitempi.
  - (aiemmin) Julkistettu 14.10.2020. Täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera. 45.7 megapikseliä. ISO 64 - 25.600. 10 kuvaa/s. 3.2 tuuman kallistettava kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. 4K/60p video. Elektroninen etsin 3.690.000 pistettä, diopterin säätö -4...+2 m. Hämärätarkennus toimii nyt aina −4 EV:hen saakka kuvattaessa objektiivilla, jonka suurin aukko on (vähintään) f/2. EXPEED-kaksoissuoritin kaksinkertaistaa käytettävissä olevan suorituskyvyn kaikessa, automaattitarkennuksesta puskurimuistin kapasiteettiin. Yhdessä sarjakuvausotoksessa voi olla jopa 200 JPEG-kuvaa tai 77 pakkaamatonta 12-bittistä RAW-kuvaa. Kaksi korttipaikkaa – sujuva työnkulku, Toinen UHS-II sd-kortit, toinen XQD tai CFExpress. Kameran voi määrittää käyttämään kortteja ylivuotoihin tai varmuuskopiointiin – tai RAW- ja JPEG-tiedostojen tai valokuvien ja videoiden erotteluunKameralle voi syöttää virtaa USB-C -tyypin kaapelilla.
  • Tärinänvaimennus (eikös vapinanvaimennus olisi paljon parempi termi?), 5-akselia.
  • Kuvaatko käyttäen suurta syväterävyyttä? Z 7II korjaa valon taipumista, jota voi ilmetä, kun aukkoa pienennetään.
  • Tehokas pöly-, lika- ja kosteussuojaus. Paino 705 g.
  • Kameran laiteohjelman voi päivittää sovelluksen ja älylaitteen avulla. Sovellusta voi käyttää myös valokuvauksen ja videoinnin kauko-ohjaimena. Lisäksi sillä voi suodattaa ja jakaa JPEG- tai RAW-tiedostoja mihin tahansa älylaitteeseen tai tietokoneeseen. Myös ristikkomerkit (#) ja tekijänoikeustiedot voi lisätä suoraan sovelluksesta.
  • Hinta 3.499 euroa. Lähetyspäivä 10.12.2020.
  • Suomen Nikon, Nikon Z7 II.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

The Online Photographer, Those Z Lenses.

Kamera & Bild, OM Digital Solutions Corporation tar över Olympus kamerafilosofi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tekniikan Maailma, Testi: Epson Expression Photo XP-970 -monitoimitulostin. 4.1.2021. Kauniiden valokuvien ja asiakirjojen monitaituri. Monitoimilaite lupaa tulostaa jopa sisustustaulun kokoisia valokuvia. Asiakirjattulosteille voi hyödyntää paperin molemmat puolet. Olisiko tässä järkevä kodin yleistulostin?

 • Hintaluokka: 230 euroa

Ilta-Sanomat, Palokunta pelasti harvinaisen lintu­vieraan – ”Siihen sulaan lintu jäi uiskentelemaan”. 4.1.2021. Pilkkasiipi.

Tekniikkatalous.fi, Jupiter ja Saturnus kohtasivat taivaalla joulukuussa – Tähtiharrastaja nappasi kaukoputkella ja kuminauhalla niin huikean kuvan, että sitä ei meinata uskoa aidoksi. 5.1.2020. Upeat tähtikuviot Jupiterin ja Saturnuksen ympärillä ovat diffraktiosakaroita, eivät kuvankäsittelyä.

Olympus, OM Digital Solutions Corporation -yhtiö aloittaa toimintansa. Tiedote. 2-sivuinen pdf.

Stara.fi, Luontokuva kuin Alien-elokuvasta – ankerias tunkeutui ulos haikaran vatsasta. 4.1.2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Improve Your Black & White Landscapes Instantly By Following 1 Simple Rule.

IR, Camera of the Year Roundtable: Madavor Photo Editors debate the best cameras of 2020. IR:n sivuston isäntä.

Denis Shiryaev, YouTube, 21 old films from 1895 to 1902 colorized and upscaled in 60 fps, with sound. 3.1.2021. Kesto 22:21. Kerrotaan alussa, miten kaikki tehtiin. Tekstitys.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #100 - ljusmästaren David Bicho. Podcast, kesto 1:08:19. På svenska.

Kamera & Bild, Drönarkorts-tjänst nu öppen – problem med överbelastning.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvaaminen jumittaa, mistä uusia ideoita? (Sana on melkein vapaa). 32 viestiä.
 • Kumman tekijänoikeudet? (Sana on melkein vapaa).
 • Kameran vesivahingon korjaus (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit). Vahvassa mietinnässä olisi laittaa D750 lihoiksi ja hommata tämä ketjun runko. Myös laajakulman vaihto tulisi olemaan (valitettavasti) ajankohtainen, koska focus stacking kiinnostaa, ja manuaalitarkenteinen optiikka ei luonnollisesti toimi.
  • Riittääkö tamronin 15-30 kuinka hyvin tälle resolle? Toimiiko automaattinen tarkennuksen haarukointi kolmannen osapuolen optiikoilla? Entä meneekö 24-120 /4 vaihtoon?
 • Valoa pimeyteen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Isolla kirkolla valoja ihmettelemässä. Testailussa Voigtländer 50 mm f/2, Sony 20 mm f/1.8 ja Sony 35 mm f/1.8. Aika moneen tuo 50 mm taipuu ja sillä taisi tulla eniten otettua kuvia. 35 mm kuvia kansioon ei päätynyt kuin yksi vaikkakin tuli niitä enemmän otettua.
 • Jäät (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (..jostain syystä tulee mieleen K18-kuvat - ja vähän fingerporikin...).
 • Kohmettuneet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari päivää ennen tuota muodostumista vesihyyhmä velloi hidastettuna eestaas. Sitten jysähti...
 • Pääsinpä lumitöihin. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Käytiin joulupäivänä katsomassa yksinäistä neuvostotapausta, oli vetänyt lumipukua päälleen jottei ilmavoimat sitä huomais mäntymetsän oksiston alta...
 • Väriä harmaaseen päivään (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Uksi riiheen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (silmä tuntee jotenkin empatiaa tähän kuvaan...).
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt on pitkältä tuntunut aavistuksen vaikea vuosi takana. Kesällä tuli oltua pitkä pätkä lomautettuna ja ensi toukokuussa päättyy 21 vuotta kestänyt työura nykyisen työnantajan palveluksessa. En vielä tiedä mitä tulevaisuus pitää sisällään, mutta uskon muutoksen olevan positiiviseen suuntaan....
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mukavaa alkanutta vuotta! Itselläni viime vuosi päättyi siihen, että muutin Lahteen. :) Eli jatkossa (alkaen tästä viestistä) kuvia sieltä. Muutama vanha dronekuva vielä Helsingistäkin löytyy. 8 kuvaa. Kuvatekstit. 6 ensimmäistä drone-kuvia.
 • Uuden alku (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Jjust. Nappiotos).

Sulantoblog, My 2021 Wish List –Cameras, Lenses.... 2.1.2021. YouTube-video, kesto 10:39.

 • YouTube-kanavalla 23.600 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, How Can I HELP 2021? - [The Future of my Channel]. 1.11.2021. YouTube-video, kesto 8:01. Edelleen Ambassador. Edelleen Olympus-kameroita.

 • YouTube-kanavalla 39.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, My FAVORITE images from 2020 - [What is YOURS?]. 29.12.2020. YouTube-video, kesto 14:11. Kultakin kuukaudelta yksi itselle merkityksellinen kuva.

 • YouTube-kanavalla 39.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Tuomas Heinonen, Tammikuu 2021 / kuvavirta. 3.1.2021. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Ville Suorsa, Tinttiterapiaa. 1.12.2020. Mikäpä sen parempaa vastinetta arjen kiireille, kun istuskella rauhassa metsässä ja seurata ympärillä hyörivien lintujen touhuja. Sen voi tehdä välillä myös ihan vain ilman kameraa.

Uutisvuoksi.fi, Aloittelevakin tähtibongari voi nähdä kuunsirpissä jopa vuoriston, vinkkaa Martti Muinonen Etelä-Karjalan Novasta – Iltalenkillä katse kannattaa kääntää puhelimeen ja taivaalle. 3.1.2021.

Etelä-Saimaa, Kuva-aarteet vievät Lappeenrannan humppafestareille ja asuntomessuille aikaan ennen turvavälejä, Finna avasi arkistonsa entistä laajempaan käyttöön. 3.1.2020. Kun ennen Finnan sivuilta saattoi tihrustaa vain näyttökuvia, nyt vanhoista kuvista voi tehdä kotiinsa vaikka tapetin. Museovirasto avasi joulukuun puolivälissä Finna-hakupalvelussaan yli 200 000 kansallisen kuvakokoelman kuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi.

 • – Palautetta on tullut, että kun kuvissa on korkea resoluutio, niistä näkee uusia yksityiskohtia, yli-intendentti Ismo Malinen Museovirastosta kertoo.
 • Jättikokoelmasta vain pieni osa on toistaiseksi digitoitu, ja Finnassa on julkaistu vasta noin 300 000 kohteen tiedot.
 • Museovirasto.finna.fi

Ilta-Sanomat, Aku kuvasi upean jääilmiön – tämä kuva hämmentää sosiaalisessa mediassa. 4.1.2021.

Photo.ne, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: January 3, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita.

Dpreview.com, Best cameras for landscapes in 2020. Our pick: Sony a7R IV. Muut:

 • Canon EOS R5
 • Fujifilm GFX 50S
 • Fujifilm X-T4
 • Nikon D850
 • Nikon Z7
 • Nikon Z7 II (ei vielä arviota)
 • Panasonic Lumix DC-S1R
 • Pentax K-1 Mark II
 • Sony Cyber-shot DSC-RX10 III

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, Happy New Gear! 3.1.2021.

Kamera & Bild, Se senaste årets dokumentärer om fotografi på SVT Play. Vain muutamaa pääsee Suomessa katsomaan. Vaikkapa listan ensimmäistä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilta-Sanomat, Poikkeuksellisen vuoden kasvot. 3.1.2020. Ilta-Sanomien kuvaajat valitsivat suosikkikuvansa vuodelta 2020. Klikkaamalla yksittäiset kuvat isommiksi.

HS, Näin uusivuosi otettiin vastaan maailmalla: Katso kuvakooste. 31.12.2020.

Iltalehti, Nämä kuvat näyttävät, kuinka kaunista Suomen kansallispuistoissa on talvella. 2.1.2021. Kuvat isommiksi klikkaamalla, kuvasta toiseen pääsee suoraan. 10 kuvaa + video.

 • Kuvat AOP = All Over Press, Aller Media. Pohjoismaissa toimiva, tanskalaisomisteinen yritys. Suomessa toimisto.
 • Journalisti 10/2020, Hintarysäys. Artikkelista voi lukea, minkä verran kuvaaja sai vuonna 2017 AOP:n välittämistä kuvista.

Keskipohjanmaa, Vuosi 2020 kuvina: Keskipohjanmaan valokuvaajat Markku Jokela, Jukka Lehojärvi ja Clas-Olav Slotte kuvasivat poikkeusoloja ja arjen erityisiä tapahtumia. 2.1.2021. Näitä kuvia ei saa klikkaamalla isommiksi. 15 kuvaa.

Antti Karppainen, Facebook, First photoshoot for the year 2021. New Vanitas / Memento Mori styled still life image. 2.1.2021.

Iltalehti, Tämä kuva ei ole sitä, miltä näyttää! Eeva kuvasi oudon ilmiön järvenrannassa. 3.1.2021. Jäätymistä.

Helsingin Uutiset, Suomalainen kuvatehdas teki jouluksi 6,5 miljoonaa valokuvatuotetta – tuoreen toimitusjohtajan Kati Sulinin tehtävä on vakiinnuttaa firman asema Pohjoismaissa. 2.1.2021. Kerava. Ifolor. – Sesongin aikaan meillä on yli 60 henkeä tuotannossa normaalimiehityksen päälle. (suomalainen = sveitsiläisessä omistuksessa...).

Tivi.fi, Podcastit kiinnostavat? Tällä sovelluksella pääset niihin käsiksi kätevästi. 2.1.2021. Softa-arvio. Pocket Casts on monipuolinen vaihtoehto, varsinkin jos käyttää monia laitteita.

 • Käyttöliittymä on selkeä ja toimintoja on paljon. Kuuntelua helpottaa aikaa säästävä automaattinen tyhjien välien ylihyppääminen, helppo siirtyminen kappaleesta toiseen kuulokkeen painiketta painamalla sekä näppärä automaattinen toiston jatkaminen.
 • Pocket Casts on ilmainen, 99 sentin kuukausimaksulla saa lisäksi tietokoneohjelmat, 10 gigaa pilvitallennustilaa ja ilman puhelinta toimivan Apple Watch -sovelluksen.

Yle, Moni harmittelee joulukilojaan, mutta maapallolla on paljon isompi paino-ongelma: ihmisten tuottamaa tavaraa on enemmän kuin luontoa. 2.1.2020. Me ihmiset, koko sakki, painamme noin 0,01 prosenttia kaiken elollisen kokonaispainosta. Emme ole edes höyhensarjaa verrattuna bakteereihin. Niiden massa päihittää meidät yli tuhatkertaisesti, puhumattakaan kasvien – ennen muuta puiden ja pensaiden – ylivoimaisesta ykköspaikasta.

 • Sen sijaan tavaralla, jonka olemme tälle planeetalle tuottaneet, on nyt enemmän massaa kuin kaikella elollisella yhteensä

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, 5 Things To Do When Your New Camera Arrives.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, Simple Habits to Adopt for Better Photos in the Coming Year.

Dpreview.com, Fujifilm XF 10-24mm F4 R OIS WR sample gallery. Suomen hintaluokka 830 euroa. Polttovälivastaavuus 15-36mm.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Elämää kaupungissa projektin sivut avattu. 1.1.2020. On ilo esitellä 9 kuvaajan voimin tuotettu kokonaisuus kaupunkiluonnon elämästä. Julkaisimme Elämää kaupungissa projektin sivuston 1.1.2021!

 • Pimeinä loppuvuoden tunteina on rakennettu ja koostettu yhden osoitteen alle tarinoita ja kuvia. Sosiaalisen median supernopean kuvavirran vastapainoksi haluamme esitellä tarinat kuvien takaa ja tuoda nähtäväksi kuvien rinnalle kokonaisen kertomuksen.

Yle, Kännykkä ja some ovat tehneet valokuvaamisesta keskustelua – kuvaviestit liittävät vanhemmatkin päiväkodin arkiyhteisöön. 1.1.2021. Aiheesta taiteen tohtoriksi väitelleen Altti Näsin mukaan muutoksen taustalla on kuvaus- ja jakamistekniikan kehittyminen.

 • Näsi on verrannut kuvien jakamista kännyköillä 1970-luvun valokuva-albumeihin. Nyt kuvien jakaja ei voi tietää, ketkä kaikki kaikki kuvia katselevat. – Silloin valokuvia katseltiin perhepiirissä tai ystävien kanssa. Siinä oli ikään kuin muuri ympärillä eli muut eivät päässeet näkemään kuvia.
 • – Kun aikanaan teetettiin kuvia vaikkapa Tunnin Kuva -nimisessä valokuvaliikkeessä, niin ne teetettiin lähinnä muistoja varten. Funktio oli, että jostakin tilaisuudesta on mukava saada muistoja. Nyt painopiste on siirtynyt reaaliaikaiseen viestintään.
 • Näsi sanoo, että muistojen tallentaminen osa nykyistäkin valokuvausta. Muistoja halutaan esimerkiksi erilaisista juhlista. Näsi kutsuu niistä arkivalokuviksi. – Kuvista tulee muistoja vähän myöhemmin, jos ne tallennetaan. Ensin ne ovat osa keskustelua.
 • ePressi.com, Väitös: Visuaalinen keskustelu muokkaa yhteisöjä – kännykkäkameralla otetut valokuvat ovat merkittävä osa arkiviestintää. 24.11.2020.
 • Alttinasi.com, Blog. In Finnish. Ja In English.
 • Lauda.ulapland.fi, Visual Discussions : Understanding the socio-cultural functions of vernacular photography in contemporary communities.
 • Kaks.fi, Väitöstutkija Altti Näsi: Digikuva vahvistaa heimoja. 2.9.2016.
 • YouTube, Altti Näsi. 6 videota.

Mikael Rantalainen, Hyvää uutta vuotta 2021! 1.1.2021. Tänä uutena vuonna ei ollut Helsingin kaupungin järjestämää ilotulitusta. Harkitsin hieman yksityisten henkilöiden raketteja kuvaamaan lähtemistä, mutta sää oli niin sumuinen että luovuin siitäkin. Mutta sen sijaan kokosin viime vuosien parhaat ilotulituskuvani tähän uuteen galleriaan: Helsinki - Ilotulitukset. Kuvia on mm. Ilotulituksen SM-kisoista, Helsingin uudenvuoden ilotulituksista viime vuosilta, ja Suomi 100 -juhlavuoden ilotulituksesta.

 • Samalla päivitin myös hieman ohjeitani ilotuksen kuvaamiseen, ja lisäsin sinne uusia kuvia (tällä ohjesivulla näkyy kuvaustiedot joita olen kuvatessani käyttänyt, siis esim. suljinaika, aukko ja ISO). Kannattaa lukea jos aiot lähteä itse kuvaamaan ilotulitusta!

Yle, Susi, hylje, valkohäntäkauris – kärjistyneet luontokeskustelut ovat ajan ilmiö, eikä yhteisymmärryksen löytymisestä ole takeita. 31.12.2020.

Janne Hirvonen, YouTube, New Year 2021 above Helsinki | 4K. Kesto 1:10.

Ilta-Sanomat, Onko hiiren osoitin hukassa, Windows 10 -käyttäjä? Vilkaisepa tänne. 1.1.2021. Windows 10:n taannoinen päivitys paransi mahdollisuuksia muuttaa hiiren osoitinta.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 4 Top New Year's Resolutions For Photographers.

IR, Happy Birding in the New Year from your friends at Imaging Resource (video). Olympus 150-400mm f/4.5 Pro.

Dpreview.com, Happy New Year from DPReview!

Fotosidan.se, Enkel guide: Nya drönarregler från 1 januari.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2021   (linkki)

Hyvää Uutta Vuotta!

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Onnea vuodelle 2021 (Sana on melkein vapaa).
 • Vinkkiä kuvankäsittelyohjelmiston hankintaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 11 viestiä.
 • Capture One 21 julkaistu! (Kuvankäsittely). Käytin aiemmin Macbookissa Capture One 12 for Fuji ja nyt päivitin versioon 21 Pro eli piti saada pelittämään myös Sonylle (ja Fujin X-T4:lle). Päivitys meni paremmin kuin pelkäsin eli ei ollut mitään ongelmia. Otin myös pienellä (n. 60 €) lisäkustannuksella ne stylepackit. Vanhat kansiot löytyi ihan normaalisti, kuvien vienti onnistuu ja ainakaan vielä ei ole ilmennyt mitään ongelmia.
 • Kiinteät EF ja TS-E optiikat Canon RF järjestelmään (Optiikka).
 • Voigtländer APO-LANTHAR 50mm F2.0 (Optiikka).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Useita viestejä. ...Joo, punainen kohina on erittäin tuttua Nikoneissakin ja on sitä Sonynkin kuvissa ollut korkeammilla herkkyyksillä, joten ei nyt yhtä laitetta tarvitse tikun nokkaan nostaa tuosta aiheesta. Saattaa olla jonkin verran valaistuksestakin kiinni, miten se varjojen värikohina muuttuu kuvasta toiseen, mutta on tuon punaisen kanssa rimpuiltu vähän silloin kuin tällöinkin...
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (järjestelmädigit).
 • Nikon D810 video (Järjestelmädigit).
 • Viron ensimmäinen radioasema (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Ekalla digikameralla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eipä ollut hääppöisiä v. 2000 valmistetun digipokkarin, Olympus D490, kuvat, 960*1280px jpg. Silloisen photarin (ver.6) sharpen teki aikamoiset halot, enkä vielä silloin ymmärtänyt kopioida originaaleja talteen. Nämä kuvat sattumalta kuvattu syyskuun 9, 2001, aamulla, päivällä ja illalla. 3 kuvaa.

Petteri Hautamaa, Elämää kaupungissa -luontokuvasivusto avattu! 1.1.2021. Luontokuvaajapariskunta Tuomas Heinosen ja Emilia Milonoffin ideoima Elämää kaupungissa-luontokuvaajayhteisösivusto on juuri avattu. Uuden sivuston idea on koota luontokuvista ja niihin liittyvistä projekteista kokonainen tarina. Eli näyttäviä harkittuja luontokuvakokonaisuuksia yhdistettynä teksti- tai videomuotoiseen kerrontaan. Nämä aktiiviluontokuvaajien projektit koottuna yhden laadukkaan nettisivuston taakse. Vähän siis vastareaktiota paisuvan somekuvaähkyn sekunnin pikavilkaisuille.

 • Perustajaparivaljakon lisäksi mukana toimii erilainen joukko muitakin pääkaupunkiseudun luonnon aktiivikuvaajia: Tuomo Björksten, Paul Stevens, Tua Lönnroth, Jyrki Salonen, Mikko Saren ja Teemu Sirkkala. Myös allekirjoittaneella on kunnia lähteä mukaan tähän mielenkiintoiseen projektiin. Alkuvaiheessa keskityn etenkin Vantaanjoen meritaimeniin. Kuvaajayhteisö omaa monipuolisen kuvausaihepaletin mitä erilaisimpiin kuvausprojekteihin paneutuen, mutta yhtenä yhdistävänä tekijänä on juuri kaupunkiluonto ja sen eläimet.

Elamaakaupungissa.fi, Elämää kaupungissa. Kuusi erilaista tarinaa kuvineen ja teksteineen jo löytyy. Yhdeksän kuvaajaa esitelty, perustajat (2 kpl) ja alkuperäisjäsenet (7 kpl).

 • ...Miksi? Sosiaalisen median aikakautena usein yksittäinen kuva ratkaisee. Elämää kaupungissa sivustolla haluamme tuoda kävijöiden nähtäväksi kokonaisen tarinan. Se ei ole vain yksi kuva, vaan kokonaisuus ja kurkistusikkuna kaupunkiluonnon monimuotoiseen elämänmenoon. Kyseessä voi olla lyhyt tapahtuma tai pidempi seurantajakso, sattuman varainen kohtaaminen tai pitkäjänteisen työn tulos. Toivotamme lukijan tervetulleeksi mukaamme näihin kohtaamisiin ja muistoihin.....
 • – kuukauden ensimmäinen päivä klo 18 uusi tarina kaupunkiluonnosta
 • – kuukauden 15. päivä klo 18 kuvahaasten galleria

Pekka Hyvönen, Blogi. Kuvia ja tekstiä, melkein joka päivä. Muutama poiminta.

Kuvia.

Yle, Drooniharrastajat eivät pääse vielä rekisteröitymään Traficomin teknisten ongelmien takia – uusi laki vaatii myös teoriakokeen läpäisemistä. 31.12.2020. Traficom ei edellytä harrastajilta rekisteröitymistä aiotusti vielä tammikuussa. Palvelu pyritään avaamaan helmikuussa.

Meriharakka.net, Matkablogin koronavuosi. 31.12.2020. Loppupuolella sitten Kestosuosikkien kärki muuttui.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • When to Shoot in RAW vs JPEG (and Why).
 • dPS Top Nature and Wildlife Photography Tips of 2020.
  • 1. 5 Camera Settings Every Bird Photographer Should Know
  • 2. 10 Must-Use Bird Photography Camera Settings for Beginners
  • 3. How to Take Vibrant, Razor-Sharp Macro Photos of Flowers
  • 4. Tips for Doing a Backyard Photo Safari
  • 5. Macro Photography for Beginners
  • 6. 10 Incredible Bird Photography Tips for Beginners
  • 7. Photographing on Your Home Patch and Why You Need One
  • 8. How to Choose the Best Lens for Wildlife Photography
  • 9. How to Photograph Beautiful Winter Snowdrops (or Other Flowers)
  • 10. Nature and Wildlife Photography Tips for Beginners
  • 11. 10 Ideas for Photographing Nature in Your Backyard
  • 12. How to Photograph Sun Flares: 14 Tips for Beginners
  • 13. 10 Tips for Improving Your Wildlife Photography
  • 14. 6 Tips for Near-Macro Photography With a Telephoto Lens
  • 15. Tips for Photographing Birds in Flight

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 7 Photo Projects To Start In The New Year: Take On A Challenge.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrental.com, blog, The Lensrentals Podcast Bonus Episode – 2020 Gear in Review: Bests and Busts. Podcast, kesto 53:37. Sisällysluettelo.

Kamera & Bild, Test: Sony FE 20mm f/1,8 G – dyrt men med extremt hög skärpa. Julkistettu 25.2.2020. Täyskennoiselle. Paino 373g. Pituus 8,5cm. Läpimitta 7,4cm. Suodinkierre 67mm. Vastavalosuoja mukana. Runkona Sony A7 RIV, 60 megapikseliä. Toppklass. Hyvä mutta kallis. Suomen hintaluokka 1.150 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Joulukuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset