Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Elokuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Heinäkuu 2020

31.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sinisiä kuvia (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Canon 1000D? ...Näyttää niin, että asennossa TV- tämä ominaisuus on käytössä. Siis kiekkosäätimessä.
 • Mikä jalusta (Videokuvaus). 19 viestiä. Muutama päivä vanha ketju. Mikä jalusta Viesti pelai65 » Heinä 28, 2020 18 : 39 Hei Pitäisi päivittää jalusta luontokuvaukseen... tukeva, kevyt, soveltuu matalalta kuvaukseen jne. Olisiko Manfrotto MT055CXPRO4 hyvä ?? Hintaluokka 4-500€... mieluiten, mutta sellainen joka kestää.
 • Millä saan parhaiten calibroitua ulkoisen näytön ja läppärin (Kuvankäsittely). ...Määrittele läppärissä ulkoinen näyttö eri alueeksi kuin läppärin oma. siis tavallaan samalla tavalla kuin pöytäkoneellakin. Tällöin kalibrointi pitäisi onnistua kummallekin näytölle erikseen. Mutta en pysty sitä kahden näytön määritystä läppäriäsi tuntematta neuvomaan.
  • (Suuri osa katsoo kuvia puhelimen näytöltä, vaikka kuvaaja kuinka säätäisi omia kuviaan ja kuvien värejä, niin... Puhelimen näytön kalibrointi voisi kiinnostaa... Eikä niitä tablettejakaan liiemmälti säädellä...)
 • uusi Sigma 85mm f/1.4 FE (Sony FE ja L) (Optiikka). Pieni on! Toivottavasti myös optiikka olisi isoveljensä tasolla...
 • Nikon 10-20mm AF-P (Optiikka). ...Tarkennus ei säily etukäteen säädetyssä tarkennuspisteessä... firmware?
 • 2x (Minolta, Olympus). Useita uusia viestejä.
 • Canon EOS 550d sopiva objektiivi auto- yms kuvaukseen (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). ...Canon Store ainakin toimittaa (lähettää) nyt tänään niille jotka ehti ennakkotilaamaan silloin 9.7., ennen kuin kamerat loppuivat. Niillä on vielä tänäänkin ns. luukku kiinni eli eivät ota vieläkään sisään uusia tilauksia....
  • ...Hyvä että kameroita alkaa ilmestymään, niin kuullaan muidenkin kuin lähettiläiden tai Tubettajien kommenttteja. Onkohan siitä tietoa, mikseivät ota uusia tilauksia? Se tuntuu hiukan oudolta. Yleensä varaston tyhjeneminen ei ole syy tilausmahdollisuuden sulkemiseen.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). CaptureOne (express versio ilmainen Sony käyttäjille) ohjelmalla sai avattua Sony A7SIII Raw tiedostoja joita latasin dpreviewn galleriasta.
  • Vaikka dpreviewn näytekuvat on otettu kameran esituotantoversiolla ja ei ole täydellisen varmaa miten hyvin CaptureOne tukee A7SIII raw-tiedostoja, niin siitä huolimatta oli muuten nautinnollisia käsiteltäviä tämän kameran tuottamat raw tiedostot...On mukavasti säätövaraa korkeillakin herkkyyksillä otetuissa kuvissa! Tallensin CaptureOnessa kuvat esisäätöjen jälkeen DNG muotoon ja avasin sitten vielä Adoben Camera Rawissa lisäsäätöjä varten. Edit: myös Rawtherapee aukaisi näitä raweja.
  • Sekä Sonyn oma Imaging edge (sillä voi tallentaa tiff muotoon jatkokäsittelyä varten), Sonyn imaging edge varmaankin käsittelee tällä hetkellä kaikkein parhaiten A7SIII Raw tiedostoa.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Salamalla sivusta valaistuneet ruususet.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 15 kuvaa. Kääkkä. Silmäkarkkia. Kesäreissu on meneillään. Ensimmäinen viikko yksin pohjosessa. Kaveriporukka saapuu tänne lauantaina jos reimo tölkki kestää ehjänä tänne asti. Kokonaisuudessaan siis kahden viikon retki minulle. ...
  • ...Kerkesin nukkua 3 tuntia kun aurinko alko porottaa. Ajelin muutaman pysähyksen taktiikalla norjaan ja nukuin illalla 2 tuntia jonka jälkeen klo 23 lähin taapertamaan kohti Oterakslan huippua. Tovi tuossa hommassa menikin kun takas autolla olin vasta kuuelta aamulla. Koko yö siis vuorilla. Valot ja värit oli jotain todella hienoa.

Rajala Blogi, Heidi Lammi: “Valokuvaajan on osattava lukea hevosta”. 30.7.2020. Heidi Lammi on hevosvalokuvaaja, joka on kuvannut ratsastuksen arvokilpailuja kuten esteratsastuksen GP-sarjaa, eri lajien SM-kilpailuja sekä ulkomailla muun muassa kenttäratsastuksen PM- ja EM -kisoja. Kun Lammi noin kymmenen vuotta sitten lopetti oman SM-tason kenttäratsastuksen kilpauransa, alkoi hän valokuvata kisoissa aluksi hevosten hoidon ohessa – ja lopulta valokuvaus vei mukanaan.

Maaseudun Tulevaisuus, Vauvakuvaaja Katja Walleniuksen nuorin asiakas on ollut vain neljän tunnin ikäinen – "On ihmeellistä olla mukana jossain niin tuoreessa". 30.7.2020. Hämeenlinnalainen valokuvaaja päätyi unelmatyöhönsä työskenneltyään ensin 15 vuotta kemianteollisuudessa.

 • Vauvakuvaus rantautui Katja Walleniuksen mukaan Suomeen Yhdysvalloista noin kolme tai neljä vuotta sitten. Kuvauksissa mennään vauvan ehdoilla. Ruokataukoineen ja vaipanvaihtoineen kuvaukseen menee yleensä aikaa kolmisen tuntia.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Testissä Motorola Moto G 5G Plus – Erinomainen 5G-puhelin 349 eurolla. 30.7.2020. Uusi Moto G 5G Plus on Suomen edullisin 5G-älypuhelin, jonka avulla Motorola pyrkii saamaan kuluttajia itselleen. Kyseessä on myös yksi Motorolan varmasti parhaimmista älypuhelimista tällä hetkellä, sillä se tarjoaa omassa 349 euron hintapisteessä todella hyviä toteutuksia, teknisiä ominaisuuksia sekä nopeat 5G-yhteydet.
 • Puhelinvertailu.com, Vertailu: OnePlus Nord vs Apple iPhone SE. 399e/499e vs. 499e/549e/69e (hinta kasvaa muistin määrän kasvaessa).
 • Marmai.fi, Julkkikset saivat tarpeekseen Facebookin huijausmainoksista – tuomioistuin torppasi somejättiläisen puolustuspuheenvuoron. 30.7.2020. Alankomaat (ex-nimi Hollanti). Nyt tuomioistuin on määrännyt Facebookin poistamaan kaikki loukkaavat mainokset viiden päivän kuluessa ja toimittamaan tiedot näitä mainoksia julkaisevista tileistä viikon kuluessa.
  • Oikeus hylkäsi Facebookin asianajajien väitteet, joiden mukaan väärennettyjen huijausmainosten rajoittaminen rajoittaisi ilmaisunvapautta tai vapaata tiedonvälitystä.
  • Myös Facebookin väite, jonka mukaan se on vain neutraali alusta, hylättiin tuomioistuimen huomauttaessa, että sen ydinliiketoiminta on mainonta.
 • Ilta-Sanomat, Spotifyä voi kuunnella yhdessä myös etänä – näin käytät. 30.7.2020.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The BirdLife Australia Photography Awards Celebrates Conservation.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Photo Challenge: Pick One Colour And Create A Series Of Images.

Digital Photography School, What is Burst Mode and How Can it Benefit Your Photography? Purskekuvauksesta.

Petapixel.com.

Dpreview.com, Canon Q2 financial results: Imaging division still profiting, but down 93.9% year-over-year. Huhtikuu 2020 - kesäkuu 2020.

The Online Photographer, After Fifty Years. Mike ystävä alkoi aikoja sitten ostamaan yhden originaalin valokuvaprintin syntymäpäivänään. Vuosien kuluessa kokoelman arvo nousi reilusta. Myöhemmin tämän ystävä siirtyi ostamaan ja myymään valokuvakirjoja.

Fotosidan.se, Gratisprogrammet digiKam i uppdaterad version. Windows, Linux ja MacOS. Open sourcea eli siis ilmainen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sinisiä kuvia (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Mitten pääsee valikkoon josta voi valita onko päivänvalo, loisteputki, pilvinen sää jne? Kamera siis Canon 1000. Kiitos pikavastauksista. (...vastaus tuli).
 • ND filttereistä videossa (Videokuvaus). Itselläni toimii keskimäärin hyvin sellainen yhdistelmä kuin 2 aukkoa ja polarisaatio, eli noin 3. Tämä siksi että ainakin Blackmagic tykkää oikealle valotetusta kuvasta, varmaan valtaosa digikameroista on sen suhteen samanlaisia. Tällä pääsee aurinkoisena päivänä 1/60 ja f4 -tilanteeseen. "Oikein" valottaminen kaipaa vähän tummempaa lasia, taikka saahan sitä aukkoakin ruuvailla. Valotusajassa pyrkisin kyllä aina lähelle sitä 180 astetta, ylinopea suljinaika on aika kamalan näköistä 24fps jos kuvassa on liikettä. Noin 6-7 aukkoa on tarpeen jos kuvaa auringonpaisteessa ja haluaa avata linssin jonnekin f1.4 asti. Eli kahden ja kuuden aukon välissä on se järkevä toiminta-alue....
 • Canon EOS 550d sopiva objektiivi auto- yms kuvaukseen (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat malli).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Tsunami vain jatkuu.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Ei kyllä pitäisi olla lämpöongelmia...
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • uusi Sigma 85mm f/1.4 FE (Sony FE ja L) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). No nyt on sinistä. Ja kimmellystä. Ja siluettia. Ja ihminen. Ja purjevene.

HS, ”Jos joku haluaa ajaa hevosnaamari tai sissipipo päässä, mikäs siinä” – Peltipoliisin ottamista kuvista noin puolet menee nyt suoraan poistoon, sillä kuljettajaa ei voida tunnistaa. 29.7.2020.

HS, Valokuvaus­alan pioneeri Kodak ryhtyy valmistamaan lääkkeitä. 29.7.2020.

Helsingin Uutiset, Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan. 29.7.2020.

TE-palvelut, Fotomyyjä/valokuvaaja, MIKENOVA OY, Helsinki. Fotomyyjä/valokuvaaja (harjoittelija). Asiakaspalvelu, kokemus myyntityöstä ja / tai kuvankäsittely katsotaan eduksi.

 • Työpaikan osoite 00100 HELSINKI
  Palkkaus TES
  Työ alkaa Sopimuksen mukaan
  Työaika 2-vuorotyö
  Työn kesto yli 12 kuukautta, Toistaiseksi
  Haku päättyy 16.08.2020

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Photo Editing with Lightroom Mobile.

Dpreview.com.

 • Hands-on with the Sony a7S III. Sony a7S vuonna 2014, Sony a7S II vuonna 2015. Edellisestä tämän sarjan mallin julkistuksesta on jo monta vuotta. Vuosien odotukset kohdistuivat uuteen Sony a7S III -malliin. Sony on kulkenut eri tietä kuin muut videoon keskittyneet valmistajat, sensorin resoluutiosta ei ole välitetty, 6k on jätetty sivuun, samoin 8k. Sen sijaan on Sony keskittynyt 4k -videoon, standardiin, jota käytetään vielä useita vuosia, laajasti. Ja tehnyt tähän liittyvät asiat mahdollisimman hyvin. Vaikka onkin vain 12 megapikselin sensori.
  • Uuden liitännän kautta on mahdollista tallentaa 4-kanavaista ääntä, lisälaite.
  • Still-kuvissa maksiminopeus purskeessa on 10 kuvaa sekunnissa, ei mikään nopeusennätys, mutta ihan riittävä useimmille. Yhteen menoon onnistuu 1000 Raw + jpg -tiedoston tallennus (ei mikään ihme, kun kyse on 12 megapikselin koista).
 • Sony a7S III 4K sample reel. YouTube-video, kesto 2:53. Laaduksi voi valita 2160p, 4K.
 • NASA’s Mars 2020 Perseverance mission to carry more cameras than any interplanetary mission in history.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

IR.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Which Superwideangle? Fuji XF 14mm ƒ/2.8 vai XF 16mm ƒ/1.4?

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä jalusta (Digikuvaus). Uusi ketju. 5 viestiä. Pitäisi päivittää jalusta luontokuvaukseen... tukeva, kevyt, soveltuu matalalta kuvaukseen jne. Olisiko Manfrotto MT055CXPRO4 hyvä ?? Hintaluokka 4-500€... mieluiten, mutta sellainen joka kestää.
 • ND filttereistä videossa (Videokuvaus). Uusi ketju. Suositelkaas jotain hyvää variable ND-filtteriä. Itelläni on yksi minkä pitäisi olla hyvä, mutta silti kuvaan tulee välillä liikaa vihreetä väriä. Tai vinjentoi jne.
 • Sony Fe100 F1.4 (Optiikka). Olisiko otsikon mukainen optiikka tulossa? Bongattu B&H Sony A7sIII esittelyvideosta.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Uudella prosessorilla on kuulemma 8 kertaa enemmän laskentatehoa.
  • ... Minä en ehkä ole parasta kohderyhmää tälle kameralle, koska en kuvaa niin paljon videota joka vaatisi kovaa 4K laatua ja olen myös suhteellisen tyytyväinen nykyisen kamerani (A7RII, 42mp) suorituskykyyn valokuvauksessa. Kieltämättä alan paras dynamiikka ja parhaat kohitasot korkeilla herkkyyksillä kuitenkin houkuttelisi, ketäpä ei...Ja aika harvoinhan sitä loppujen lopuksi yli 12mp resoluutiota tarvitsee. Tottakai tuo uusi 9.4M EVF olisi kanssa hieno lisä.
  • ...Jaahas, näyttäisi sitten tämä Sony A7SIII kärsivän myös ylikuumentumisesta. Floridan taivaan alla se sammui jo ennen kuin Canon EOS R5 sammui, käytettäessä 4k 60p asetuksia. Kohta 10:16 alla olevassa linkissä. Sony A7SIII hyytyi 23 min kohdalla ja Canon EOS R5 32 min. kohdalla.
  • ...netissä on ollut jo nytten vaikka kuinka monta käyttörevikkaa missä tolla sonyn A7SIII mallilla on vedetty tunnin videota putkeen. varmaan sekin kuumenee jossain vaiheessa jossain olosuhteisa, muttsa Canon R5 ja R6 kohdalla homma meni metsään ihan liian nopeasti.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • (2020 - ) Sony A7 ja A9 sarjan uudet kinopeilittömät (Järjestelmädigit).

Digicamera.netin Foorumia seuraaville lienee käyttäjänimi Maffer tuttu. Häneltä voi lukea aika usein ensialkuun yllättäviä mielipiteitä asioista. Miten vaikkapa puhelimen kuvanlaatu voi ylittää keskikoon kameran kuvanlaadun. Eihän tässä ole päätä ei häntää. Mutta. Kun vähän tarkemmin tutkailee Mafferin kirjoituksia ja kuvia, niin... Hyvin harvoin Maffer Foorumilla puuttuu kirjoittajaan, melkein aina annetaan asioiden kiistellä keskenään. Näinhän pitäisi jokaisen toimia. Vaikka ne mielipiteet välillä tuntuvat kovinkin Jyrkiltä.

 • Maffer ei tuo itseään sen kummemmin esille, ei ole tarvetta. Historiaan kuuluuu vaikkapa Vuoden Luontokilpailun tuomarointia.
 • Esipuheen jälkeen, hyvät naiset ja herrat, Mafferin kuvat.

JAS Blogi, Löytöjä luonnosta. 28.7.2020. Janne Heinonen on pitkän linjan luontokuvaaja. Hänen kuviaan revontulista ja valaisevista yöpilvistä on julkaistu jo aiemmin blogissa. Tällä kertaa blogissa on näytillä pari eläinkuvaa ja huomenna näet kuvia enemmän sitten YouTube-kanavallamme tarinoiden kera.

Iltalehti, Mikon kuvat kertovat rakkaudesta Kainuuseen - katso, kuinka kaunista on Suomussalmella. 28.7.2020. Suomussalmen maisemia Turunen on kuvannut jo viitisen vuotta.

Yle, Katse kohti yläilmoja: taivaalla voi nyt nähdä planeettoja, pyrstötähden ja valoilmiöitä – ota talteen kesän vinkkilista. 28.7.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Understanding Depth of Field for Beginners.

Sonylta uutta.

 • Suomen Sony, a7S III. Visuaalisuuden edelläkävijöille. Koska kamerassa on erinomainen täyden kennokoon videotallennus, mukaan lukien suuri herkkyys (laajennettavissa ISO-arvoon 409600), 15-askeleen dynaaminen alue, 4K/120p-tallennus, nopea ja luotettava automaattitarkennus ja vahva kuvanvakautus, a7S III nostaa jälleen videokuvaajien rimaa.
  • (äärimmäisen sulava ja helposti luettava virke...).
 • Tekniikan maailma, Sony esitteli uutuuskameransa, jota vaativan videokuvaajan on vaikea vastustaa – Tässä Sony Alpha 7S III:n tärkeimmät numerot ja ominaisuudet. 28.7.2020. Sony Alpha 7S III lyö pöytään numerot, joita vaativan videokuvaajan on vaikea vastustaa: 4k 120p, 4k 60p, 10 bittiä 4:2:2, all intra, h.265, 2 korttipaikkaa, 16-bittinen raw ulkoiselle tallentimelle, 5-akselinen vakain, mainio tarkennusjärjestelmä, kaikkiin suuntiin kääntyvä näyttö ja ennennäkemätön etsin. Kenno 12 megapikseliä, dynamiikkaa Sony lupaa 15 valotusaskelta (!). Kaksi CFexpress Type A -korttipaikkaa (myös sd-kortit UHS-I tai UHS-II).
  • Tehokas jäähdytys sallii Sonyn mukaan tunnin mittaiset 4k-tallennukset 60 ruutua sekunnissa, jopa pidemmätkin ajat. Kosketusnäyttö kääntyy joka suuntaan. Elektroninen näyttö on lajinsa huippua, 9.44 miljoonaa pistettä.
  • Vaikka 7S III on ensisijaisesti videokamera, 12 megapikselin tarkkuus riittää joissain tilanteissa myös valokuviin. Herkkyysasetus kattaa alueen ISO 80–102 400, ja aluetta voi valokuvissa laajentaa ISO 40­–409 600:een. Videot tallennetaan herkkyyksillä ISO 80-409 600. Kuvakohina on valmistajan mukaan pienentynyt yhden valotusaskeleen verran herkkyysalueen keskellä ja yläpäässä.
  • Sony-mikrofonin voi liittää digitaalisesti varustekenkään. Lisävarusteena saa 4-kanavaisen xlr-liittimin varustetun kytkentäyksikön. Kameraa voi ladata nopean ja suuria virtoja kuljettavan usb-c-liitännän kautta. Langaton siirto onnistuu 2,4 ja 5,0 GHz taajuuksilla.
  • Sony Alpha 7S III tulee myyntiin syyskuussa noin 4 400 euron hintaan
 • Mynewsdesk.com, Sony lanseeraa kauan odotetun Alpha 7S III -kameran, jossa yhdistyy ylivoimainen kuvanlaatu S-sarjalle tyypilliseen ”Sensitivity”-herkkyyteen. 28.7.2020. Suomen Sonyn lehdistötiedote, in English.
 • Dpreview.com, Sony's new a7S III brings 4K/120p video capture, extended shooting and improved AF. Kolmas sukupolvi videoon keskittyvästä sarjasta. Uusi 12 megapikselin sensori, peilitön täyskennoinen. Tuuletinta ei tarvita, 4K 60p videota voi tallentaa yhteen menoon Sonyn mukaan ainakin tunnin. Perus-ISO 80 - 102400, laajennettu 40 - 409600 (aika hurja). Ja kuulemma dynaaminen alue 15 stoppia. Sensoria luetaan kaksinkertaisella nopeudella Mark II -malliin verrattuna. Rolling shutteria on saatu näin vähennettyä merkittävästi. Ensimmäistä kertaa tuki CFexpress Type A -korteille.
  • Valikoissa on nyt paljon helpompi liikkua. Täyskokoinen HDMI-liitäntä, kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Wi-Fi 2,4/5GHz, USB PD -lataus. Syyskuun lopulla myyntiin, veroton USA-hinta on $3499.
 • Dpreview.com, Sony a7S III initial review. UHD 4K 120fps, 10-bit 4:2:2. Ja vielä 16-bittinen Raw-output. Monessa suhteessa uusi Sony on täysin erilainen kuin Canon R5, Sony keskittyy vain videoon. Muistuttaa kameranan enemmän Panasonicin S1H -mallia. Vaikka Sony itse kertookin, että kamera on sekä still-kuvaamiseen että videoon, niin tuskinpa kukaan ostaa $3.500:n kameraa 12 megapikselin still-kuvaukseen. Ei kai markkinointi voi suoraan kertoa, että tämä kamera on (melkein) yksinomaan videokuvaajille suunnattu
  • Eikö tämä kamera olisi oikein sopiva ottamaan hämärässä still-kuvia. Ehkä osittain, mutta Sony a7S III ei ole mitenkään ylivoimainen tässä suhteessa kilpailijoihin verrattuna. Yksityiskohtien puute 12 megapikselin still-kuvissa ei ole hyvä asia. Suuri osa hämäräkuvauksen ns. hyvyydessä ei ole tässä mallissa tulosta isoista sensorin pikseleistä vaan syynä 'dual-gain sensor design'.
  • Kaikenlaista hyvää on jatkossa luvassa Sony-kameroiden ostajille. Ei suinkaan vähimpänä valikoiden uudistaminen (vuosien moittiminen on vihdoin auttanut). Ja uudet huipputarkat elektroniset etsimet. Iso osa videota kuvataan näytöltä, siksi vähän outoa, että tässä Sonyssa on ensi kertaa huipputarkka EVF.
  • Sony on sitten kolmas kameravalmistaja, joka tarjoaa kuvaajille mahdollisuuden käyttää still-kuvissa HDR. Sama HEIF-tiedostoformaatti kuin Canonilla, mutta Panasonicin HLG gamma/gamut.
 • Dpreview.com, DPReview TV: Sony a7S III hands-on preview. YouTube-video kesto 17:18. Akut kestävät ja kestävät. Koko päivän kestävän kuvauksen aikana ei kertaan ylikuumenemisvaroitusta. Still-kuva- ja videoasetukset on erinomaisesti yhdistetty. Lopussa vertailut Canon EOS R5 ja Panasonic S1H.
 • Dpreview.com, Sony a7S III to get 4K/60p ProRes Raw capture over HDMI with Atomos' Ninja V monitor/recorder. Atomos firmware-päviitys. Syyskuussa saataville.
 • Dpreview.com, Sony a7S III pre-production sample gallery.
 • IR, Sony A7S III Unveiled! Sony skips the high-res race, goes all-out on 4K quality, performance & features.
 • IR, Sony A7S III Preview -- First Impressions. Elektroninen etsin, katselukulma 41 astetta, 25mm katseluväli (eye-point). Silmälasin käyttäjille hyviä uutisia, katselukulman voi supistaa 35 asteeseen ja kasteluvälin nostaa 35mm:iin.
 • Sonyalpharumors.com, Sony A7sIII officially announced.
 • Sonyalpharumors.com, Gerald Undone preordered two A7sIII and says it is a Technical Masterpiece.
 • Sonyalpharumors.com, The stunning Sony A7sIII footage and gorgeous stills images.
 • Thom Hogan, Sony Announces A7S Mark III. Videokuvaajat ovat pitkään huhuilleet ja odottaneet Sonyn uutta mallia. 4K 60 kuvaa sekunnissa (pakattu), mutta ulkoisesti 120p ei pakattuna. 4K videossa data luetaan pikselitasolla. UHD 4K videossa on ihan pieni kroppi. 1080p sitten aina 240 kuvaa sekunnissa. Kameran sisäinen vakautus 5.5 stoppia. Sonyn mukaan kameralla voi kuvata 4K video tuntikausia yhteen menoon. Ei pitäisi olla ylikuumenemisongelmia Sonyn tapaan. Uutuutena vakautusdata videon yhteydessä. Antaa kaikenlaisia mahdollisuuksia jälkikäsittelyyn, voidaan nyt muokata kameran sisäisen vakautuksen tuottamaa jälkeä paljon helpommin. Voisi verrata vaikka raw vs. jpg. Ei vielä still-kuvissa.
  • Still-kuvat: raw-tiedostot 16-bittisiä, vielä ei ole tietoa, minkä verran tästä on apua. 9.44 miljoonaan pisteen elektroninen etsin on parasta tällä hetkellä, ainakin tarkennuksen tarkastelun luulisi olevan nyt helpompaa. Tarkennussysteemi on sama kuin Sony A7R Mark IV -mallissa. Takana on joka suuntaan kääntyvä 1.44 miljoonaan pisteen kosketusnäyttö. Ja vihdoinkin kaikissa valikoissa on nyt kosketusnäyttö mukana. Valikoiden nimeämisissä on vielä jonkin verran työtä, samoin turhissa lyhenteissä. Kaksi korttipaikkaa, molemmissa voi käyttää kahta eri korttityyppiä. Sony julkistaa syyskuussa uudet A-korttinsa, 80 ja 120 gigaa.
  • syyskuussa myyntiin.
 • Mirrorlessrumors.com, Yes, the Sony A7sIII is the best mirrorless video workhorse on the market.
 • Petapixel.com, Sony Unveils the a7S III: 16-bit RAW Video, New Menus, and New AF System.
 • Diyphotography.net, The leaks are over. The Sony A7S III is now officially here and it’s $3,498.
 • L-rumors.com, Sony A7sIII vs the Panasonic S1H.
 • Photorumors.com, Sony a7S III related videos and 4K samples.
 • Photorumors.com, Comparing the new Sony a7S III to other cameras.
 • Thom Hogan, Are We Jumping the Shark Now? Aika erikoisista asioista väitellään näiden julkistusten jälkeen. Ei kosketa kuin pientä ryhmää valokuvaajia.
 • ePhotozine.com, Sony Alpha A7S III Officially Announced.
 • Fujirumors.com, Sony A7sIII vs Fujifilm X-T4: “Fujifilm X-T4 comes with Top-notch Features at a Much More Affordable Price”.
 • Kamera & Bild, Sony A7S III släppt: Film i 4K/120p & 16-bitars råformat via HDMI. Viidesosa Sony A7R IV:n pikselimäärästä. Mutta videoon riittää enemmän kuin hyvin. Painikkeetkin ovat nyt isompia, hyvä. Ruotsin hinta on 46.000 kruunua.
 • Fotosidan.se, Sony A7S III – professionell satsning på 4K. Tämä malli ennenkaikkea videokamera. Mutta näyttää suunnan Sonyn tuleville kameroille. Still-kuvissakin raw-tiedostoissa on Sonyn mukaan dynaaminen alue on 14 stoppia.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 5 Basic But Essential Top Portrait Photography Tips.

Diyphotography.net, Desview R5 – The new low-budget on-camera monitor king of 2020? 5.5 tuuman kosketusnäyttö. $229.

The Online Photographer, My Attempt at the 'Artist's Statement' Exercise.

Kamera & Bild, Adobe uppdaterar Photoshop Ipad med två nya funktioner.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvaamisesta RAW-muodossa (Digikuvaus).
 • Lightroom ja piirtopöytä (tabletti) (Kuvankäsittely). Piirtopöydälliset LR-käyttäjät, kuinka käytätte LR:ää? ... Hankin käsiongelmien takia vuosien tauon jälkeen kunnollisemman piirtopöydän ja käyttö sujuu photoshopissa loistavasti. LR kuitenkin on vähän murheellisempi. Windows Ink + ajuri + LR -ongelmat jo sinänsä (*), mutta jos niistä ei välitä niin LR:n käyttöliittymä itsessään: Skrollailtavaa on yllättävän paljon. Rullallisella hiirellä sitä ei niin huomaa, mutta kynän kanssa huomaa....
 • Catalina ja Lightroom 6 yhteensopivuus? (Kuvankäsittely). ...Catalinaan ei voi asentaa enää LR6:ta, mutta jos se on asennettu Mojavessa, niin pitäisi toimia. Adoben LR6:n asennusohjelmassa on osa 32bittistä tavaraa, eikä suostu asentumaan Catalinaan. Mutta jos se on asennettu aikaisemmin niin pitäisi toimia. LR6 ei ilmeisesti osaa lukea uudenpien versioiden kirjastoja.
 • Nikon 10-20mm AF-P (Optiikka).
 • Kuvien tuonti kamerasta tietsikkaan (Minolta, Olympus). Ihan hyödyllinen ketju.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Viestitsunami vähän hiljentynyt. Tässä puolustavia kommentteja.
  • ...Se on kanssa yksi asia, mitä en tajua, että jonkun *sensuroitu* jauhavan omaa lärviään tai arkiaskareitaan kuvaavan tubettajan videon pitää olla 4K/60. Varmaan se on joku kilpailukysymys, jos muilla on hifimmät videot, tubettaja menettää katsojansa, vaikka kaiken oleellisen informaation voisi välittää raskaasti pakatulla PAL-videolla. Tuollaisen videon lataaminen vaatii jo jonkun ihmekuitunettiyhteyden. Minulla 4G:llä jo 1080/60 tökkii.
  • ...Aivan näin Canon totesi tämän asian jo kaksi viikkoa sitten. Eniten dataa tuottavat videolaadut tuottavat myös lämpöä ja se rajoittaa kuvausaikaa. Samoin Canon totesi jo kaksi viikkoa sitten tuon jäähdytysajan (joka lienee myös jokseenkin arkijärjellä odotettavissa oleva seuraus lämpenemisestä).
  • ...Muutaman YouTube videon mukaan näyttäisi siltä että R5 kamera ei suinkaan lamaudu sen jälkeen kun lämpösuojapiiri on astunut kuvaan esim 8k :lla kuvatessa, ja sammuttanut kameran. Voit saman tien käynnistää kameran uudelleen ja jatkaa heti still kuvien ottamista tai videoimista 4k 24/25/30p standard modessa, ja vieläpä ilman että toimita-aika olisi rajoittunut kameran kuumenemisestä johtuen, ja ilmeisesti voit sen tehdä jopa niin korkeilla laatuasetuksilla joita muista vastaavista kameroista ei edes löydy (10 bit, yms...), ja voit tehdä sen pidempää (ei aikarajaa 4k 24/25/30p standard modessa lämmöstä johtuen) kuin monella muulla kameralla vaikka ne olisi käynnistetty kylmänä.
   • Näyttää siis siltä että Canon ja Sony toimivat ylikuumentuessa hyvin eri tavalla, Canon ei hyydy kokonaan kuten Sony tekee.
  • (Kun saisi sen verran tarmoa itsestään irti, että varaisi kameran. Taitaa olla edessä pitkä jonotus.... Ja vielä RF-objektiivien hinnat...)
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
  • ...Facebookin ihmemaailmasta väittävät että otsikon kameralla kuvattu. Ja vähän myös kommenteissa vinkkailevat niin. Onpa kyl melkoista. Dynamiikka, vakaaja, tarkennus, rolling shutter (!), moire jne. Kyl mulle tommonen kelpais.
  • ...Uudet Menut:
  • ...Ärrä nelosen näköinen, hyvä niin.
  • ...” The smallest rolling shutter effect in the world.”
  • Vaihteeksi oikeita myyntitietoja jaossa. Saksan Sony lehdistötiedote vuoti, 4200 euroa.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). AP -> Sony. Parisataa AP:n staff-kuvaajaa siirretään Sonyn käyttäjiksi. Saman verran videokuvaajia.
 • Yöpilviä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).Ehdin itekin mukaan valaiseviin yöpilviin. Joukossa jotakin tavallisiakin pilviä. Eilen oli suht komea päivä,mutta yöllä ei kuitenkaan yhtään yöpilveä näkynyt..
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Parin kilometrin päässä lammesta on kaakkurien kalanhakujärvi,siellä oli tänään kaksi aikuista,yksi poikanen. Muutamat kuvat uusista valtiaista ja peukaloisesta lammen vierestä.

Petteri Hautamaa, Lintumaailman kahdenlaisia kasvatustapoja... 28.7.2020. Niin kauan, kun olen lintukuvausta tullut harrastaneeksi, olen kokenut kaikkein mielekkäimmäksi seurata ja dokumentoida lintujen käyttäytymistä eri tilanteissa. Lintujen puuhien seuraaminen on paitsi mielenkiintoista ja hauskaa, niin myös todella opettavaista. Näet asioita, joita ei välttämättä edes kirjoissa kerrota. Itseasiassa mitä enemmän seuraat jonkun lintulajin tai lintuyksilön käyttäytymistä, niin sen viisaammaksi se paljastuu. Melkeinpä luulen, että liian moni tossunkuluttaja aliarvioi lintujen älykkyyden pahasti.

Tämänkertainen blogiteksti juontaa juurensa heinäkuiseen Seurasaareen. Juuri siihen kiireisen kuvausjakson jälkeiseen hiljaisempaan tyhjiöön, jossa aika riittääkin tarkkailuun paremmin. Mikäs siinä kesäpäivää paistatellessa pitää silmät auki ja seurata lintujen puuhia myös ilman kameraa.

Iltalehti, Tiesitkö, että voit ladata kuvia Instagramista? Näin varmistat, että laatu ei kärsi. 28.7.2020. Moni haluaa tallentaa Instagramista kuvia puhelimelle tai jollekin toiselle laitteelle. Tällaisissa tilanteissa ei tarvitse turvautua kuvakaappauksiin.

Yle, Kotkan edustalla seikkailleet pullokuonodelfiinit ovat ilmeisesti lähteneet kotiin – yhteysalus Otavan päällikkö: "Seuraan silmä tarkkana, jos ne tulisivat vielä vastaan". Pullokuonodelfiinit seikkailivat aiemmin kesällä Suomenlahden itäosissa asti.

Verkkouutiset.fi, Kameran luultiin jääneen Kuuhun, löytyikin Sveitsistä. 28.7.2020. NASA:n astronautti Gene Cernanin Apollo 17 -lennolla käyttämä kuukamera on paikannettu Sveitsissä sijaitsevaan Omega-museoon. Aiemman käsityksen mukaan vain vuoden 1971 Apollo 15 -lennolla mukana ollut Hasselblad-kamera olisi tuotu takaisin Maan pinnalle. Kamera myytiin Wienissä pidetyssä huutokaupassa yli puolella miljoonalla eurolla vuonna 2014.

Hameenlinna.fi, Valokuvakirja Lammin raitin vaiheita on julkaistu. 27.7.2020. Yli sata sivua, 130 valokuvaa. Paino tuhat kappaletta. Myyntihinta on 25 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Nikon Announces the Full-Frame Z5 With a Sub-$1500 Price. Täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Zenitar-12: Vidvinkel för Sony E. Manuaalitarkennus. Paino 240g. Osat Venäjältä. Esitellään lokakuussa Moskovassa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tapaus Jason Lanier: Sony antoi kenkää, mutta mitä tapahtui? (Sana on melkein vapaa). Tammikuun alusta ketju on herännyt henkiin. 2 ensimmäistä virkettä ketjusta: "Moni varmaan muistaa Jason Lanier nimisen Sony artisan tubettajan ja valokuvaajan. Näitä videoita tuli itsekin katsottua moneen otteeseen, kun Sonyn kameroihin tutustui."
 • Nikon 10-20mm AF-P (Optiikka). 1 viesti. Mikä on säädöissä, kun säätäessä kameran manuaalitarkennukselle ensimmäinen kuva, jonka kamera ottaa, on epäterävä -> tarkennus on ääriasennossa edessä? Toisen laukauksen kamera tarkentaa (!) lähelle ääretöntä, vaikka tarkennus on siis kamerassa säädetty vivusta (D7200) manuaalille.
  • En siis saa kameraa pysymään manuaalitarkennuksella etukäteen säädetyssä tarkennuspisteessä. Ongelma taitaa ilmetä, kun kamera menee idlelle.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Yli puolisataa viestiä päivässä. Villi arvaus, mikähän voisi olla syynä tähän tulvaan. Vähän muutakin.
  • ...Joo, ja kivahan se on huomata että aika vaatimattomaksi jää tämä negatiivisten asioiden lista, ja sekin ongelma rajoittuu videopuolen osa-alueen ominaisuuksiin joita muissa vastaavissa kameroissa ei edes ole. Ei siis mikään ihme että kysyntää kameralle on.
  • ...Jos tunnin kuvaa eikä videota pysty käyttämään lainkaan? Ei se mikään pikkujuttu ole, todellakaan. Akkukestokaan ei ole lähelläkään tuon hintaisen laitteen tasolla mutta jos se ostajille kelpaa, ei tee siitä yhtään hyväksyttävämpää. Voi kertoa myös siitä että ei vaan kiinnosta tuon hintaluokan laite massoja ylipäätään. Vai mihin perustuu tieto hyvästä kysynnästä?
  • ...Eräässä nimeltä mainitsemattomassa kameraliikkeessä kuulemma tullu enemmän ennakkotilauksia otsikon kamerasta kuin mistään sitä ennen.
  • ...Liikaa roinaa liian pienessä kotelossa. Ei siten mikään jäähdy. Liekö myös Canonilla lipsahtanut kameran prosessoreista isoja monoliitteja tyyliin nVidia näytönohjaimissa joskus muinoin. Huvittavaa on kuitenkin 8K-videota luurilla -keissi joka on mahdollista ilman tuollaisia haittoja. Liekö Canon törmännyt seinään viivaleveyksien suhteen.
  • ...Pahaa tekee katsoa AF-testejä... Sony on saatu kiinni. Ahh. Onneksi ei ole paineita vaihtaa leiriä :-)
  • ...No se 30 kuvaa olisi jo aika vähän, liian vähän. Samassa ketjussa toinen kaveri kertoo että kuvannut kuumemassa, 32 C asteen lämmössä koko päivän, 9-17, still kuvien lisäksi vieläpä useita 25min videopätkiä ja lämpövaroitin ei edes näyttäytynyt. ” Interesting. I had the R5 in and out of 32C weather from 9am - 5pm taking photos all day and ended with video clips and shot without any warning in almost every video mode for about 25mins total.” Tarinoita tähän maailmaan riittää, kukin saa poimia itselleen sopivan tarinan - jos vain haluaa.
  • ...Ei sitä kait kukaan ole saanut valokuvatessa tai normi 4k30 ylikuumenemaan? Rajoitukset liittyy aina 8K, 4KHQ, 4K120 tai 4K60. Niiden jatkuvaan ammattikäyttöön tämä tuskin on suositeltava. Se on ollut jo pidemmän aikaa selvillä. Olen videokuvannut 10 vuoden aikana järkkärillä ehkä 10 kertaa. Jokaine valitsee itselleen sopivan...
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). (...parisataa AP:n staff-kuvaajaa siirtyivät kertaheitolla Sonyn kalustoon...).
 • Vanhalta kaivokselta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hyvä Maffukka, mistä saat tonnilla D4 rungon ja 14-24/2,8 laajakulmazoomin? ...
  • ...Tästä aiheesta minulle riittää vallan mainiosti tämä yli kymmenen vuotta sitten Canon 5D Mk II rungolla ja TS-E 17/4L objektivilla saamani luonnonvalokuva Joroisten Vuotsinsuolta. Tätä kuvaa ottaessa pakkasta oli yli 20 astetta, joten sormia ja varpaita paleli perhanasti ja lisäksi verisuoni meinasi poksahtaa päässä, kun hain täydellistä valokuvasommitelmaa TS-superlaajakulmalla.
  • Klikkaamalla aukeaa isompikokoinen versio kuvasta kuvasivustoltani.
 • Lokakuinen aamulento (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Polku.net, Iin Röytän aurinkoa ja historiaa. 25.7.2020. Riitta Mäkelä. Iin Röyttä on saari Perämerellä, noin neljän kilometrin päässä Iin Praavan satamasta. Juhannuksena 2020 saari kylpi auringon kirkkaudessa. Laiturit olivat täynnä keskikesän juhlijoiden veneitä. Koko Röyttä on hyvä esimerkki Perämeren maannoususta – sekä puuteollisuuden historiasta. Keskiajalla saarta ei vielä ollut olemassakaan. 1870-luvun kartoissa paikalla oli kolme saarta.

HS, Lähes 60 päivää protesteja. 26.7.2020. Kuvakooste. Ja vähän tekstiäkin.

Iltalehti, Ismo ikuisti upeat kuvat hirviperheen uintiretkestä – emä ”tsemppasi” vasoja pitkin matkaa. 26.7.2020. Lintuharrastaja Ismo Kreivi oli laskemassa vesilintupoikueita Tornionjoella, kun hän huomasi hirvien uintiaikeet.

Tekniikkatalous.fi, Kaitafilmaajat lumoutuivat välkkyvästä kuvasta – yhdelle kasetille tallentui vuonna 1964 noin 3 minuuttia mykkäfilmiä. 26.7.2020. Keväällä 1964 Kodak julkaisi Yhdysvalloissa Super 8 -kaitafilmijärjestelmän, joka pian rantautui myös Eurooppaan. Uutta formaattia pidettiin mullistavana, sillä filmi oli nyt pakattu muovikasettiin. Se oli vaivaton käsitellä ja voitiin ladata kameraan vaikka kirkkaalla auringonpaisteella – enää ei tärveltynyt filmiä hukkavalotuksen vuoksi.

 • 1980-luvun alussa suomalaisten olohuoneisiin alkoi ilmestyä videonauhureita ja samoihin aikoihin tulivat ensimmäiset kuluttajille suunnatut videokamerat kauppoihin. Videokasetille mahtui elävää kuvaa kymmeniä minuutteja, jopa tunteja – ja mukana oli ääni!

Ilta-Sanomat, Hukkuuko tärkeä verkkosivu välilehtien joukkoon? Yksi kikka pelastaa. 27.7.2020. Chrome, Fifefox, Edge. Hiiren kakkospainike, Valitse Kiinnitä välilehti. Nyt kiinnitetty välilehti siirtyy ensimmäiseksi rivin vasempaan reunaan ja pysyy siellä, vaikka yrittäisit vetää sitä muualle.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Mother’s Struggle With Mental Illness.

Petapixel.com, This Month in Photography: July 2020.

Digital Photography School, How to Use Neutral Density Filters to Make Better Landscape Photos.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On How to Photograph Landscapes With Interesting Skies.

Eartboundlight.com, Software, Hardware, Firmware. 26.7.2020.

Kamera & Bild, Blackmagic Ursa Mini Pro 12K – spelar in film i 80 megapixel. Heinäkuussa myyntiin. $9995 (ei momsia), 120.000 kruunua (momsin kera).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Matti J. Kaleva lienee aika monelle tuttu nimi. Muutama poiminta "matin mietteitä" -blogista.

 • Minne menet valokuva(aja)? 1.3.2020.
 • Sulka hattuun Finnfoto, kaikki kukat kukkikoot ! 6.3.2018.
 • Maailman halutuin ammattinimike ? 9.10.2017.
 • Puhtaan valon kriteereistä. 26.9.2017.
 • Nähdä valokirja ja kuolla.... 23.11.2012.
 • Ja sitten Facebook-sivut, Matti J Kaleva
 • Suomen Wikipedia, Matti J. Kaleva
 • Yle Areena, Talkoilu ei ole tämän kevään juttu - 77-vuotias Matti Kaleva kunnostaa vanhaa Munter-purjealustaan koronakeväänä poikkeusmenoin. 9.5.2020. Radio Suomi Tampere. Kesto 15:22. Kauan sitten Norjanmerellä uransa tehnyt luotsialus Munter viettää leppoisia mutta aktiivisia eläkepäiviä Tampereella Näsijärvellä. Kippari Matti Kaleva kuskaa kesäisin väkeä Nässyn aalloille harrastuspohjalta, ja Munterin punaiset purjeet ovat tulleet vuosien mittaan tutuksi kaupunkilaisille. Vanhan purjealuksen saaminen käyttökuntoon vaatii kuitenkin keväisin paljon työtä, ja tänä vuonna talkoohommat ovat sattuneesta syystä olleet normaalia hankalampia. Juha Kokkala kävi tapaamassa Matti Kalevaa Santalahden venesatamassa Munterin varjossa.
 • HS, Tamperelainen valokuvaaja Matti... 5.3.1998. Tilaajille. Tamperelainen valokuvaaja Matti J. Kaleva , 55, on saanut Finnfoto-palkinnon ansioistaan valokuvauskoulutuksen alalla. Palkinnon arvo on 6000 markkaa, ja se muodostuu sekä stipendistä että valokuvasta. Nyt ensimmäisen kerran jaettu palkinto on tarkoitus myöntää vuosittain henkilölle, joka on merkittävästi vaikuttanut valokuvausalaan.

HS, Purkutaide täytti talon Keravalla. 26.7.2020. Taiteen kotitalo (Mouka­ri­tie­ 4, Kerava) avoinna ti–su klo 10–17. Liput 6 e.

Ilta-Sanomat, Nuuksion rämeiden takaa paljastuu salaisuus, jonka äärelle vain harva jaksaa vaeltaa: Sune Sahsltedt ikuisti ihastuttavan luonnonihmeen. 25.7.2020. Drone-kuvia.

Mtvuutiset.fi, Suloisuusvaroitus! Karhuemon uimareissu tallentui kameralle – kantoi pentuaan pään päällä. 26.7.2020. Kanada.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 6 Portrait Lighting Patterns Every Photographer Should Know.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Photography Fundamentals – How Shutter Speed Changes Your Photos. Nämä asiat pitää kyllä hallita. Vaihteeksi silitysrautatalosta kuva.

 • Suomalainen versio silitysrautatalosta. Alkuaan 2-kerroksinen talo (1910) korotettiin 7-kerroksiseksi (1936). Samalla terävää kulmaa pyöristettiin, ulkoasu muistuttaa nyt vähemmän silitysrautaa.
 • Jugendia ja funkkishelmiä -blogi, “Silitysrautatalo” Kaivopuistossa sai vaikutteita Amerikasta. 25.10.2017. Vähän erilainen tarina ja eri vuosilukuja. Alkuperäinen nelikerroksinen rakennus oli Selim A. Lindqvistin suunnittelema. Max Freelander suunnitteli 1930-luvulla kolme uutta kerrosta ja täydellisen muodonmuutoksen, mihin kuului muun muassa viiden ylimmän kerroksen pyöristys, mikä sopi kolmionmuotoiselle tontille.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, How To Photograph Ruins in 5 Easy Steps.

Diyphotography.net, Hollyland’s Mars 300 Pro wireless HDMI video system brings lower latency & weight with more connectivity. Pari versiota. $469 ja $449. Pelkkä lähetin $199

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvaamisesta RAW-muodossa (Digikuvaus).
 • Linssejä videotouhuihin (Videokuvaus). Nyt on pakko hehkuttaa kun on hehkutuksen paikka. Voin allekirjoittaa että myytti pitää paikkansa. ”Köyhän miehen Angenieux” on juurikin niin hyvä kun huhut kertoo. Valokuvaajalle siinä nyt ei mitään sen ihmeellisempää ole, mutta videokuvaajalle oikea helmi. ...
 • Kuvien tuonti kamerasta tietsikkaan (Minolta, Olympus). Tervehdys, Olympus-veljet! Aloitetaanpas tällainen aihe; miten tuotte kuvat kamerasta tietsikkaan, ja miten valkkaatte käsiteltävät ja talteen jäävät? Perusteellinen alustus aiheeseen...
  • Uusi ketju. 6 viestiä.
 • 2x (Minolta, Olympus). ... Mie yks päivä testasin 40 - 150 + 2x makro-ominaisuuksia. Oli tipusia varten se lasi kamerassa kiinni, ko menin pihalle, ja hepokatti oli poikittain, ei tiellä, mutta autotallin ovessa. Se selvis, että varsin hyvältä näyttävä valkea autotallin ovikin ois uutta maalia paitsi... ei pitäis mitään kattoa liian tarkasti....
  • Näitä herkkuja on nyt suot pullollaan, kuulemma. "Hiukan" valoja ja värejä käsitelty ilta-aurinkoon päin, ei terävöitystä. Käsivaralta, auringonpaisteessa, f 5,6, 1/320 sek, ISO 200, etäisyyttä 1,26 m.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Paljon uusia viestejä. Jos lukee rivien välistä, niin 12 megapikseln kenno on tarkoitettu videokuvaukseen. Ei still-kuvaukseen.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Toinen vaihtoehto olisi ollut jättää videospeksit vaan niin huonoiksi ettei kuumene. Siitäkin olisivat varmasti saaneet nilitystä.
  • Itse veikkaan, että halusivat kilpailijoita paremat videospeksit kuumenemisesta huolimatta. Harrastelijoille ajat riitänevät, mutta ammattilaisille ei. Samalla saavat suojattua niitä oikeiden videokameroiden markkinoita.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Kennoa raw-kuvien perusteella vertaillaan Sonyn 42 megapikselin kennoon (joka on erinomainen).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Mieluummin kuitenkin niin, että se etsin on mahdollisimman hyvä, koska se on ilmeisesti sen kameran juttu. Ainakin jo KP:n kanssa tulee sellainen vaikutelma, että kääntyvä näyttö on aika helppo korvata kännykällä tai tabletilla. Vaikka KP:ssäkin on kääntyvä näyttö, niin eipä se kääntyvyys pystykuvaamisessa auta yhtään. Kai sitä pitäisikin kutsua nousevaksi ja laskevaksi mieluummin kuin kääntyväksi. ...
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 9) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sateenkaari, 3 kuvaa. Olipa silmiinpistävän kirkas kaari, jota vastapilvisäteet pilkkoivat. Valitettavasti en ehtinyt koko kaarta kuvaamaan, mutta jotakin sentään.

Sulantoblog, Lens numbers explained –what all the numbers on the lens mean? 18.7.2020. YouTube-video, kesto 12:27.

 • YouTube-kanavalla 19.500 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus 180mm f2 - [STUNNING lens from the 80s]. 19.7.2020. YouTube-video, kesto 14:02. Käytetyn hinta 10.000 euroa tai dollaria. 1980-luvun puolivälistä. (Kamerastore.fi, tällainen kpl myyty 19.3.2019, hintaan 2300 euroa. "Takaelementissä pieni naarmu, jonka mahdollinen vaikutus kuvanlaatuun on todella minimaalinen."). (kuitenkin hyvin harvinainen objektiivi...).

 • YouTube-kanavalla 33.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Facebook, Suomen Luonnonvalokuvaajat. Julkinen ryhmä. 71.100 jäsentä.

Areena Audio, “Vaikka hardcore-keikat tuntuu pelottavilta, kaikilla on yleensä hauskaa” - Iiro Kuosmanen valokuvaa räjähtäviä keikkoja. 3.7.2020. Kesto 11:37. Musiikin näkijät. Iiro Kuosmanen kuvaa hardcore- ja rap-keikkoja omalaatuisella tyylillään, ja toimii myös suomalaisen Katakombi rap-levy-yhtiön luottokuvaajana. Kotimaisten keikkojen lisäksi Kuosmanen on kiertänyt myös Turnstilen ja Ghostmanen kaltaisten ulkomaisten artistien keikoilla, ja kuvannut myös ulkomaisia vaihtoehtofestivaaleja.

 • Punkin kautta hc-kulttuuriin jatkanut Kuosmanen käy Musiikin näkijöissä läpi omat niksinsä keikkojen kuvaamiseen. Mitä kaoottisilla hardcore-keikoilla tapahtuu ja miten kuvaaja selviää keikoista kuvauskalusto ehjänä?

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Linnunrata loisti kirkkaana Syyrian sodan yllä. 25.7.2020. Seitsemän kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Iltalehti, Salama räsäytti naapurin pihapuuhun – Teemu ikuisti täysosuman juuri oikealla hetkellä. 25.7.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

IR.

The Online Photographer, How to Buy a Camera. Miken oppien mukaan kaiken pitäisi alkaa objektiivin hankinnalla. Pohjautuu omiin kokemuksiin.

Thom Hogan, 24.7.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvaamisesta RAW-muodossa (Digikuvaus). 17 viestiä.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). 10 uutta viestiä. Ketju on taas aktivoinut.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Viimeisten huhujen mukaan tästä mallista tulee kelpo kamera videokuvaajille ja niille jotka tarvitsevat erityisen korkeita herkkyyksiä ja dynamiikkaa valokuviin.
  • Speksien valossa siitä ei kuitenkaan ilmeisesti tule mitään erityistä (paitsi EVF, ja ominaisuudet vähässä valossa kuvaamiseen), mutta kuten tuolla todetaan ..."but realistically there is no 4K60 10-bit internal 600Mbit camera on the market that can record unlimited video without overheating, with great autofocus and no fan"...
  • Tämä ei siis tule varmaankaan astumaan Canon R5 ja R6 varpaille, oikeastaan vain luonnollista jatkumoa A7SII mallille.
  • ...Siis Sonyko ei saa videosegmenttiiin suunnattuun 4k€ runkoonsa 8k:ta vuonna 2020?
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Näyttäis R5 (ja R6) kenno kehittyneen verrattuna 5D4:ään.
 • Nikon Z5 (Järjestelmädigit). Eniten tuossa taitaa olla tingitty videopuolella. 4.5 ruutua sekunnissa täydellä resolla ei ole mitään kovin innostavaa sekään :-)
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Meinaavat ilmeisesti, että tämä tuleva malli olisi paras APS-C DSLR mitä on ikinä tehty...No, se jää nähtäväksi, mutta mukavasti piskuinen Pentax mukana porskuttaa, vaikka firman piti olla mullan alla jo 5 vuotta sitten...
 • Nikon Z50 (Järjestelmädigit). Tamronin objektiivit ei toimi kyseisessä kamerassa,herjaa jotain väärä objektiivi vaiha s tai p mutta ei toimi siltikään, täytyyköhän päivittää tamronit? Sigma ja nikon toimii eli rungossa ei vikaa.
  • Tamron julkaissut listan FTZ yhteensopivista malleistaan, tarkistitko sieltä?
 • luettelo kameroista joiden raw tallentuu oikeasti raakana (Järjestelmädigit).
 • Breaker (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vielä on tilaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lupiini.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 9) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit ja 6 uutta kuvaa. ...Olen tosiaan paiskinut töitä kenttävalokuvaajana tänä kesänä enemmän, kuin ehkä yhtenäkään aikaisempana kesänä noin 25 vuotta kestäneen luonnonvalokuvaajan urani aikana!
  • Nyt olen päättänyt jäädä hyvin ansaitulle pidemmälle lomalle raskaasta luontokuvaajan kenttätyöstä, antaa Nikon D500:n sulkimen ja peilikoneiston välillä levätä ja keskittyä pääasialliseen tehtävääni, johtamaan Suur-Savon alueen kameraseuroista kokoonpantua valokuvaaja-armeijakuntaa.
  • Ennen tätä julkaisen kuitenkin viimeisen kuuden valokuvan sarjan, johon olen valikoinut oman makuni mukaan parhaita otoksiani hiljattain aamuyön ja aikaisen aamun valossa suorittamiltani kuvausretkiltä kauniissa savolaisessa luonnossa.
  • Näiden asianhaarojen vallitessa kehoittaisin kaikkia DC.netin kansalaisia ikään, rotuun, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja aatteelliseen vakaumukseen katsomatta nauttimaan ja analysoimaan näitä ja kaikkia muita tällä sivulla aikaisemmin julkaisemiani luonnonvalokuvia.
  • Uusia valokuvia ei ole nimittäin luvassa näillä näkymin sitten pitkään aikaan.
 • Puiston varjoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kadun varjoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Orraine.blogspot.com, Fujifilm XF10. 23.7.2020. Fujifilm XF10 oli Torissa myynnissä hyvään hintaan, joten kaupat tuli tehtyä. Tässä kamerasta parin viikon käytön jälkeen käyttökokemuksia ja vertailua Panasonic GM5 -mikrojärkkäriin ja iPhone XR:n kameraan.

 • Julkistettu 19.7.2018. 24MP APS-C kenno. Kiinteä 18.5 (28 mm full-frame vastaava) linssi, F2.8. Kosketusnäyttö, joka on kiinteä, eli ei käänny. Micro-USB -lataus. Wifi ja Bluetooth. Kuvien siirto onnistuu langattomasti puhelimeen.
 • Millaista kuvaa Fujifilm XF10:llä saa? Tässä vertailua Panasonic GM5 + 20mm F1.7 -micro four thirds järkkäriin, iPhone XR puhelimeen ja Sony DSC-HX90V superzoom pokkariin. Kuvat on otettu automaattisäädöillä, jotta nähdään millaista jälkeä kamerat tekee.
 • ...Fujifilm XF10:llä saa otettua hyviä valokuvia. Automaattitarkennus hämärässä on onneton, mutta muuten kamera on varsin mukava. Se mahtuu taskuun, kuvat saa siirrettyä langattomasti puhelimeen ja filmisimulaatiomoodit on kivoja. XF10 on hyvä aina mukana kulkeva reissukamera valokuvauksesta kiinnostuneelle ihmiselle.

Gotech.fi, Kinokoon peilitön järjestelmäkamera Nikon Z 5 houkuttelevaan hintaan. 23.7.2020. Uusi Nikon Z5 on saman kokoinen ja näyttää hyvin samanlaiselta kuin kalliimmat mallit Z6 ja Z7. Tekniikka on sekin pitkälle samaa, mutta nopeus ja video-ominaisuudet eivät yllä Z6:n tasolle. Joiltain osin Z5 nousee kuitenkin isoveljiensä edelle.

 • Nikon Z5 sisältää 24,3 megapikselin kennon, joten tarkkuus on sama kuin Z6:ssa. Nikon Z6:ssa kenno on takaa valaistu (bsi), joten se edustaa kehittyneempää piiritekniikkaa. Kuvanlaatu on silti valmistajan mukaan yhtä hyvä myös niukassa valossa.
 • Nikon Z5 (tekstissä Z6) maksaa 24–50 mm:n zoomin kanssa noin 2000 euroa. Jos pakettiin haluaa myös FTZ-sovittimen, hinta nousee noin 2150 euroon. Nikon Z5:ttä odotetaan kauppoihin elokuun lopulla.

Tekniikkatalous.fi, Tämä algoritmi ei tee kuville juuri mitään – Tai siltä se näyttää: Mikroskooppiset muutokset sekoittavat konenäön yli 95-prosenttisesti. 23.7.2020. Ohjelmisto on tarjolla GitHubissa, tutkijat ovat myös kehittämässä helppokäyttöisiä Fawkesia hyödyntäviä ohjelmia Windowsille ja Mac-tietokoneille.

Tivi.fi, Häiritseekö vastapuolen katse videopuheluissa? Microsoft ja Apple julkaisevat uudet ratkaisunsa. 23.7.2020. Tekoäly pitää katsekontaktia yllä.

Avplus.fi, Varo käyttämästä näitä muistikortteja – tallennettu kuvamateriaali saattaa tuhoutua. 23.7.2020. Sony on tiedottanut, että tietyissä SF-M-sarjan, SF-M-sarjan TOUGH- ja SF-G-sarjan TOUGH-SD-muistikorteissa on havaittu Ongelma tietojenkäsittelyssä VSC-tilassa. Ongelman korjaamiseksi Sony tarjoaa maksuttoman vaihtopalvelun viallisille SD-muistikorteille aikavälillä 18.6.2020–31.3.2022.

Talouselämä, Suosittu verkkokauppa tulvii valearvosteluja – Näillä vinkeillä vältät hämäysyritykset. 23.7.2020. Amazon. Jättiyhtiö pyrkii karsimaan feikkiarvosteluja, mutta paljon jää huomaamatta.

 • Fakespot Ihan ylhäällä kenttä, johon voi kopioida tuotteen webbiosoitteen. Tai sitten voi ladata lisäosan Chrome-selaimeen. Tai Google Play -kaupasta Android-sovellus.
 • Reviewmeta.com, sivusto joka analysoi Amazonin arvosteluita. Kopioidaan tuotteen webbiosoite.
 • Themarkup.org, Is This Amazon ReviewBullshit? 21.7.2020.

Tivi.fi, Arki järjestykseen – yhä useamman taskusta löytyvä etätyösovellus sai ystäville ja perheille sopivan version. 23.7.2020. MS Teamsiin voi nyt lisätä henkilökohtaisen tilin, joka soveltuu perheen ja ystävien kanssa kommunikointiin.

Älypuhelmista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Inspiring Incarcerated Individuals to Visualize Their Dreams in Photos.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR, Canon EOS R5 First Shots: Lab sample images from Canon’s new high-end full-frame mirrorless camera. 45 megapikselin peilitön, 8K video. Runkovakaaja. Automaattitarkennus vihdoinkin Sonyn tasolla.

ePhotozine.com.

 • Top Quick Tips On Capturing Landscapes In A Portrait Orientation.
 • Panasonic Lumix G100 Review. Arvosana 4 * / 5 *.
  • Tekniikan Maailma, Uusi Panasonic G100 on tubettajille tehty järjestelmäkamera, jossa sovelletaan Nokian äänitekniikkaa. 24.8.2020. Panasonic julkisti tänään oman näkemyksensä vloggaajille ja tubettajille sopivasta järjestelmäkamerasta. Näyttö kääntyy kaikkiin suuntiin, pieniä ja keveitä objektiiveja riittää joka lähtöön ja ääneen on panostettu uusin tavoin. Jotkut toivovat silti, että Panasonic olisi päätynyt joissain kohdin hieman erilaisiin ratkaisuihin. Micro 4/3 -systeemi, 20 megapikseliä. Noin 1000 euron hintaiseen pakettiin sisältyy pienikokoinen ja varsin laadukas 12-32 mm:n zoom, jonka kuvakulma vastaa 24-64 mm:n kino-optiikkaa. Lisäksi mukana tulee kuvauskahva, josta hallitaan kameran tärkeimpiä toimintoja. Kahva toimii tarvittaessa minijalustana. Video 4k uhd, 24, 25 tai 30 ruutua sekunissa. Kokeneille kuvaajille on loiva V-Log L -profiili. Suoratoistopalveluiden erilaiset sivusuhteet saa tarvittaessa näytölle helpottamaan otoksen sommittelua. 5-akselinen kuvavakaaja (vain video?). Videota kuvattaessa vakaaja 4-akselinen 4k-tallennuksen aikana. Kontrastiin perustuva dfd-tarkennus: edestakainen tarkennusliike voi erottua videolla. Valokuvissa tarkennussysteemi toimii paremmin.
  • kääntyvä 7,5cm kosketusnäyttö, 1.84 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 3.68 miljoonaa pistettä. Yhdellä latauksella ottaa etsintä käytettäessä 250 kuvaa, pelkällä näytöllä 290 kuvaa. Kamera painaa 352g. Panasonic G100 tulee kauppoihin elokuun alussa. Runko, 12-32 mm zoom ja kuvauskahva maksavat noin 1000 euroa.
  • Panasonicin suomenkieliset sivut, LUMIX G -kamera DC-G100V.
   • Dpreview.com, Panasonic announces vlogging-friendly Lumix DC-G100/G110. Kirkas kosketusnäyttö. Ei kuitenkaan runkovakaajaa. Videota kuvattaessa jonkinlainen (?) elektroninen vakautus (lisää kroppia). 4K videota voi kuvata 10 minuuttia. Käytössä Nokian suunnittelema OZO-äänisysteemi, voi valita, mistä suunnasta ääntä tallennetaan, jopa kasvontunnistuksen perusteella. Ulkoinen mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Mukana tulee pieni kuvauskahva (selfiekeppi) tai minitripodi, $99. Myyntiin heinäkuun lopulla, runko + kittiobjektiivi 12-32mm F3.5-5.6, hinta on $749 (hinnassa ei ole mukana veroja). kuvauskahvan kanssa yhteishinta on $799.
   • Dpreview.com, Panasonic Lumix DC-G100/G110 initial review. Yksi pienimmistä Micro 4/3 -systeemin rungoista. Paljon objektiiveja. Videobloggaajille suunnattu kamera, mutta laajin kuvakulma vain 30mm. Sensori on melkein kaksinkertainen kooltaan vs. Sony ZV-1. Sekä etsin että salama (Sonyssa ei kumpaakaan). Etsin on hyvä. Panasonic sopii myös still-kuvaukseen. Miellyttävä pieni kamera, joka ei sovi oikein mihinkään lokeroon eikä oikeastaan täytä kenenkään toiveita täysin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kuvausta keikkuvasta veneestä. 22.7.2020. Luontokuvauksen tiimoilta pääsee kokeilemaan kuvaamista mitä erilaisemmissa ja haasteellisimmissa paikoissa. Nopeasti lentävien lintujen kuvaamisessa riittää vaikeuskerrointa ihan kylliksi jalat tukevasti maassa seistessä, mutta huvipuistohärvelin lailla aallokossa keinuva vene se vasta metka kuvauspaikka onkin! Sitä tuli kokeiltua kuluneen koronakevään huhtikuisena sunnuntaina.

 • Omasta veneestä tulee ajoittain haaveiltua, sellainen kun olisi mainio peli merilintujen kuvaamisessa ja tietty samalla kalastustouhuissa. Isommalla pulpettiveneellä pääsisi tutkimaan ulompiakin luotoja.
 • ...Eräällä ulkoluodolla näkyi jo kaukaa iso lauma harmaahylkeitä. Edelliskäynnillä joku vuosi takaperin siellä köllötteli vain yksi kuutti, mutta nyt hylkeitä näkyi varmaan parikymmentä. Kuvailimme niitä etäämmältä, mutta se ei ollut lainkaan helppoa. Sitä voisi kuvitella, että sen kuin tähtäät ja painat nappia, eikös siinä Sonyssa ole niin hyvä seurantatarkennuskin…
 • ...Pääsin kokeilemaan edellä mainittujen lintujen lentokuvausta Sony A9:n seurantatarkennuksella. Olen testaillut Sonyja erilaisissa luontokuvaustilanteissa ja jakanut pääosin positiivisia havaintoja blogini kautta. Nyt taisin löytää yhden aika vaikean rastin: keinuva vene aallokossa ja matalalla lentävät lintuparvet!
 • Käyttämäni Sonyn 200-600 mm objektiivi on pätevä peli, olenkin aiemmin haaveillut venekäyttöön sensuuntaista telezoomia. Edellisillä reissuilla olen kuvannut Canonin 400 mm DO +1,4x telejatkekombolla tai 100-400 mm zoomilla. Ehkä tuo jälkimmäinen kevyt ja passelin polttovälialueen omaava zoomi on ollut paras, joskin usein aivan liian lyhyt. Nyt 200-600 mm. telepää on hyvä, mutta maisemallisia kuvia ajatellen 200 mm taas on liian suppea. Sen tarjoama kapea kuva-ala ei vaan tahdo useimmiten riittää maisemallisiin kuviin. 200-600 mm zoomista oli kyllä etua isompia parvia mukaan mahduttaessa tai vaikka niistä hylkeistä vähän väljempää sommittelua hakiessa. Samoin lyhyeksi zoomaamalla on paljon helpompi löytää kohde heiluvassa veneessä tai muissa haasteellisissa tilanteissa.

Suomen Canon, Lisää luovuutta: kolme puutarhakuvausprojektia. Puutarhan omistajat ovat onnekkaita. Ulkotila ei tarjoa vain raitista ilmaa, aurinkoa ja elämää, vaan myös valtavasti mainioita valokuvausmahdollisuuksia. Esittelemme kolme tekniikkaa, joilla voit päästää luovuutesi valloilleen – valomaalauksesta tähtien kuvaamisen kautta kauniiden lintujen ikuistamiseen.

 • Yökuvaus – maalaaminen valolla
 • Villiä elämää – kuvaa puutarhan lintuja
 • Tavoitteet korkealla – tähtitaivaan kuvaaminen
 • (kohtuullisen perusteellista tekstiä. Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM).

Olli Kanerva, Kiilopää. 21.7.2020. Vaihteeksi värikuvia. 20 kuvaa. These pics were shot at Kiilopää in Finnish Lapland on 12th July 2020. The light of the midnight Sun is so beautiful! Gear: E-M1X + M.Zuiko 300/4 and E-M1 Mark III + M.Zuiko 40-150/2.8.

Yle, Valokuvien väärinkäyttö on kestoriesa yhteiskunnille, totuudelle ja kuvaajille - vaivaan haetaan kuumeisesti uusia ratkaisuja. 23.7.2020. Nykypäivänä Cottingleyn keijukaisten kaltaiset, digiteknologian näkökulmasta varsin kömpelöt valokuvamanipulaatiot tuskin vakuuttaisivat suurta yleisöä. Jatkuvassa visuaalisessa informaatiotulvassa ihmisiä manipuloidaan uusin tavoin: esimerkiksi aito dokumentaarinen valokuva voidaan julkaista väärässä yhteydessä.

 • Koronapandemian aikana sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi julkaistu autenttisia kuvia tyhjistä sairaaloista ja kerrottu, ettei mitään epidemiaa ole olemassa – näettehän, ettei sairaaloissa ole potilaita. Kuvat tosin eivät välttämättä ole olleet tältä keväältä, vaan useita vuosia sitten otettuja.
 • Myös ammattivalokuvaajat ovat heränneet tilanteeseen. Palkitun norjalaisen valokuvaajan Johnny Haglundin mukaan kuvien väärinkäytöstä aiheutuu lähitulevaisuudessa isoja ongelmia – sekä valokuvaajille että koko yhteiskunnalle.
 • – Valeuutisia on liikkeellä paljon, ja kuvien manipulointi on nykyisin niin kovin helppoa. Olen ammatiltani dokumentaarinen valokuvaaja, ja minun pitää näyttää maailmalle, että kuvani ovat totta. Tämä on hyvin tärkeää ammattilaisille, jotka tallentavat esimerkiksi sotaa, nälänhätää ja vastaavaa.
 • Valokuvien väärinkäyttöä ja irrottamista kontekstistaan on vaikea estää. Kuvan alkuperää voi kuitenkin tutkia esimerkiksi käänteisen eli visuaalisen kuvahaun avulla, joka kertoo paikat, joissa kuva on julkaistu.
 • Laatulehti New York Times ja teknologiayritys IBM ryhtyivät viime vuonna yhteistyöhön News Provenance Projectin (siirryt toiseen palveluun) tiimoilta. Sen ideana on, että IBM:n kehittämä lohkoketju eli hajautettu tietokanta tallentaa alkuperäisen valokuvan, siihen tehdyt myöhemmät muutokset ja sen, kuka nämä muutokset on tehnyt. Myös kiinankielinen Baidu-hakukone ja italialainen uutistoimisto ANSA ovat luoneet samankaltaisia projekteja.
 • Myös suuret kamerafirmat ovat pyrkineet löytämään ongelmaan ratkaisua. Esimerkiksi Canon lanseerasi äskettäin Truthmark-palvelunsa. Kyse on valokuvatietokannasta, joka kertoo kuvaan liittyvän autenttisen ja todellisen tarinan.

JAS, Metsäreissulla. YouTube-video, kesto 3:50. Tällä kertaa ollaan rungon ja peruszoomin kanssa metsässä. Käytössä on lyhyt terävyysalue ja epäterävät elementit etu- ja taka-alalla.

Älypuhelimista.

Photonet, foorumi.

Digital Photography School, Introduction and Creative Uses for the Snapseed Double Exposure Feature. Ilmainen Snapseed, sekä iOS että Android. Helppo käyttää. Mutta edistyneemmät ominaisuudet vaativat perehtymistä. Sormella maskataan.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Top Tips To Improve Your Beach Photography For Compact Camera & Smartphone Shooters.

Thom Hogan, 22.7.2020. Neljä uutta artikkelia. Aiheena edelleen Nikon Z5.

The Online Photographer, Nikon's New Z5. Mike jostain syystä innostuu enemmän kameroista, jotka eivät ole mitään lippulaivamalleja. Kuten nyt esimerkiksi uudesta Nikonin Z5 -peilittömästä.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #93 – Hur mår kamerabranschen? Podcast, kesto 1:19:57.

Fotosidan.se, Pentax berättar mer om sin kommande APS-C-toppmodell.

Kamera & Bild, Fotograferade journal – spred på sociala medier. Terveyden ja sairaanhoidin parissa työskentelevillä on salassapitovelvollisuus. Ruutukaappauksia ei saa levittää minnekään, ei _edes_ someen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa).
 • Vanhojen videoiden siirto pc:lle (Videokuvaus). Millainen ratkaisu olisi helpoin tapauksessa, missä pitäisi siirtää VHS ja mini-DV-vidoita nauhoilta koneelle? Ilmeisesti joku muutaman kympin vidokortti olisi ok ja tallennus mp4-tiedostoiksi? Niitähän voisi myöhemmin tarvittaessa editoidakin.
 • Uusi Adobe Camera Raw 12.3 - mielipiteitä ja kokemuksia (Kuvankäsittely). 3 viestiä. Adobe on taas päivittänyt Camera Raw ohjelman. Se on nyt 12.3. ...Tällä kertaa myös ohjelman käyttöliittymä ja toiminnot ovat muuttuneet melko radikaalisti! Ensikokemukseni oli vierastava, enkä oikein tykännyt siitä vaikka yritin totutella muutokseen parin päivän ajan. Vaihdoin takaisin Camera Raw 12.2.1 versioon... ......Ja tämän on tehnyt moni muukin:... Mitä mieltä itse olette uudesta käyttöliittymästä, onko tullut vielä kokemuksia? Minusta se vain hankaloitti joiden asioiden tekemistä ja kaikenlisäksi en saanut objektiivien profiilikorjausta pakotettua sellaisille laseille jotka eivät adapterin takia rekisteröidy automaattisesti kuvatiedostoon. Voi olla, että tämän ongelman saa ehkä ratkaistua, mutta muutenkin uuden käyttöliittymän toiminnalisuus ei oikein kaikissa kohti nappaa.
  • Tässähän on vain se ongelma, että jossakin vaiheessa Camera Raw täytyy kuitenkin päivittää, uusien kameramallien takia. Toivon hartaasti, että Adobe ratkaisee tämän UI asian toisella tapaa.
 • full frame on kuollut, eläköön koneoppiminen ja -äly (Kuvankäsittely).
 • Z:lle telejatkeet 1,4x ja 2,0x (Optiikka).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z5 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Euroopan hintaluokka on 4000 euroa.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • (2020 - ) Sony A7 ja A9 sarjan uudet kinopeilittömät (Järjestelmädigit). Tämän (ketjun) ei ole tarkoitus olla vain A7SIII ketju vaan koontiketju v.2020 ja sen jälkeen ilmestyville Sonyn kinopeilittömille. Puhtaasti A7SIII jutut kannattanee kirjoittaa A7SIII ketjuun, ja seurata sieltä kyseisen malliin keskittyviä hommia. Esimerkiksi edellinen Sony valikkorakenne-postaus ei liittynyt erityisesti A7SIII malliin...
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Valaisevia yöpilviä ja ukkoskuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Muurahaisia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Läheltä.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 uutta dronekuvaa. Muutama kuva Joutsenon vesitornista, kirkosta ja satamasta.
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Illan tullen etelästä oli saapumassa kylmä rintama. Se sai aikaan ukkosia, joita päätin lähteä kuvaamaan. Ukkospilvet salamoivatkin reippaasti tullessaan, mutta kun ne saapuivat mantereen ylle, välke loppui. Odotin viimeiseen asti, mutta turhaan. Lopulta kaatosade pakotti juoksemaan autolle. Kokemus, joka pimeässä en suosittele. Pari kertaa meinasin kompastua.. (...hurjan näköinen kuva...).

Tuomas Heinonen, Heinäkuu 2020 / kuvavirta. 20.7.2020. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Olli Kanerva, Nauvo b/w. Gear: E-M1 Mark III + M.Zuiko 12-100/4.

JAS Blogi, Ihan metsässä… 21.7.2020. Ollaan taas lomakuvien maailmassa, eli mukana kuvauksessa oli pelkkä runko peruszoomilla ja ollaan metsäisellä kalliolla.

Iltalehti.fi, ”Katsoimme, että se on nyt se drone”: Kuvaava kuokkavieras yllätti Irman, 67, kesken aamukahvin keiton – mitä vieraalle lennokille saa tehdä? 22.7.2020. Asiantuntija sanoo, että kaikesta häiritsevyydestään huolimatta dronea ei kannata pudottaa, sillä tästä seuraa poliisiasia. Härvelin lentoon ei saa lain mukaan puuttua, vaikka sen kamera sihtaisi ikkunasta sisään. Söderström kehottaakin käyttämään malttia, sillä toisen henkilön omaisuuden tuhoaminen on poliisiasia. – Jos kokee, että on tapahtunut jotain rikollista, oikea osoite ottaa yhteyttä on poliisiin. Dronea voi vaikkapa kuvata videokameralla poliisille, jos haluaa tuntomerkkejä ylös.

 • Salakatselun raja menee toteutuu jo, vaikka kuvia ei julkaistaisi tai tallennettaisi kameralle. Rikos toteutuu silloinkin, kun kameralla, kiikarilla – tai millä tahansa apuvälineellä – vain tarkkaillaan luvatonta kohdetta. Luvattomuus määräytyy rikoslain mukaan seuraavasti:
 • Rikoslain 24 luvun 6 §:n mukaan salakatselun määritelmä täyttyy, kun kuvataan 1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka 2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten.
 • Erikoisen poikkeuksen tekee kysymys siitä, kenelle ilmatila kuuluu. Dronen käyttöä koskee ilmailulaki, joka määrittelee, missä lennättäminen on sallittua. Mutta Suomessa tontin omistukseen ei ole liitetty tontin ilmatilan omistamista. – Tontin omistus päättyy siihen, mistä ilma alkaa, Söderström sanoo.
 • Kuvaaminen tai lähellä lentely tontilla eivät ole ainoat ongelmat. Joku voi kokea yläpuolella olevasta dronesta lähtevän surinan jo itsessään kotirauhan häirintänä, Söderström sanoo.
 • (paljon kommentteja, melkein kaikki maallikoiden mielipiteitä...).

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, 2 paikkaa, Realest3 Oy, Pk-seutu, Helsinki. Asuntokuvaus, 3D-kuvaus, videokuvaus, ilmakuvaus. Osa-aikaisia kuvaajia 2 kpl pk-seudulle, asuntokuvauksia. Sisältä ja ulkoa. Aluksi 10 - 30 tuntia viikossa. Arkipäivisin 8 ja 18 välille. Ajokortti (B) ja oma auto oltava. Kuvauskalusto yritykseltä. Kilometrikorvaus oman auton käytöstä.

 • Työpaikan osoite 00101 HELSINKI
 • Muut sijaintikunnat Espoo, Vantaa
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta, Toistaiseksi voimassa oleva
 • Haku päättyy 02.08.2020 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Submit to The Print Swap Exhibition in Athens, Greece.

Digital Photography School, Beginners Tips for Night Sky and Star Photography.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, IBIS Showdown 2020: GH5 vs X-T4 vs E-M1 III vs A6600 in a crop-sensor IS shakedown. Aika harvoin näkee ihan oikeasti tehtyjä (toistettavia) testejä kuvanvakautuksen tehosta. Nyt ei ole kyse jonkun merkkientusiastin omista tiettyyn suuntaan jo valmiiksi kallistuvista kokeilusta. Vaan...

ePhotozine.com.

Thom Hogan. 21.7.2020. Monta linkkiä. Ajankohtaisia asioita. Nikon.

Diyphotography.net.

Kamera & Bild, Webbkamera-stöd på gång för flera Nikon-kameror.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa).
 • Tokina SZX SUPER TELE 400mm F8 Reflex MF (Optiikka).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Viimeksi hintaspegelaatiota.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Kautta rantain tuli kuultua että ilmeisesti ulkoisella tallentimella irtoaa rawia ja lämpöongelmat, jos ei nyt häviä, niin supistuu lähestulkoon merkityksettömäksi. Oikein hyvä.
  • ...Omalta osaltani päätös on viimeistelyä ja toteutusta vailla valmis. Peilidigit ja EF optiikat menee vaihtoon tämän ja seuraavien vuosien aikana. SLR jää vielä taloon filmikameran muodossa. Tilalle tulee joko R5 tai R6 RP:n yläpuolelle ja kaikenlaista RF optiikkaa sitä mukaa kun lompakko antaa myöten. Siihen asti adapteroin lasit, eikä ne nyt mitenkään huonosti ole istuneet RP:n nokalle....
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaksi kuvaa. Läheltä.
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Komeetta.

Timo Suvanto, Näyttelykuvia säätämässä. 20.7.2020. Tarkoituksena on pitää entisellä kotipaikkakunnallani väritettyjen valokuvien näyttely ensi syksynä 2020. Idea on siis jotenkin sellainen, että miltä paikkakunta olisi näyttänyt viime vuosidan kahden ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana värivalokuvissa, jos sellaisia olisi otettu. Toki niitä otettiin, mutta aika vähän. Suurin osa sen ajan kuvista on mustavalkoisia.

 • Vaikka värit eivät välttämättä ole kuvissa "oikeita", minulla on sama ongelma, kun digitaaliset kuvat muutetaan tulosteiksi. Miten saadaan kuvan värit ja sävyt tulosteissa samoiksi kuin ne ovat kuvaruudulla. Ihan tarkka toisto 1:1 ei ole edes periaatteessa mahdollista, koska kuvien syntytapa on erilainen. Kuvaruutu toimii additiivisella ja tuloste subtraktiivisella periaatteella.
 • Kuvaruudun kuvaa voidaan kuitenkin simuloida siten, että se on mahdollisimman paljon tulosteen kaltainen. Se tapahtuu ns. profiilin avulla, joka on jokaiselle tulostimelle omansa. Minä tulostan näyttelykuvani Color-Kolmiossa, jonka tulosteet ovat osoittautuneet minun tarpeisiini sopiviksi hinta/laatu-suhteen perusteella.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Canon EOS R6 houkuttelee siirtymään peilittömään RF-järjestelmään ja koettelee muilla kameroilla kuvaavien merkkiuskollisuutta. 20.7.2020. Vaikka Canon EOS R6 maksaa lähes 2000 euroa vähemmän kuin huippumalli R5, avainominaisuudet ovat pitkälti samat. Kummassakin on kennoa liikuttava vakain, Dual Pixel II -tarkennus, sarjakuvaus jopa 20 ruutua sekunnissa ja 4k-videotallennus nopeudella 50p. Suurin ero on kennon tarkkuus, joka jää R6:ssa 20,1:een megapikseliin.

 • Canon EOS R6 on suunnilleen saman kokoinen ja painoinen kuin R5, ja molempiin sopii sama BG-R10-akkukahva. Runko on magnesiumvalua. Vaikka kamera on kevyt (690 grammaa), siitä saa tukevan otteen. Kokonaisuus pysyy tasapainossa myös silloin, kun runkoon kiinnittää hieman painavamman objektiivin, kuten f/1,2-valovoimaisen 85 mm:n potrettilasin.
 • Tarkennuspiste valitaan joystick-säätimestä tai kaikkiin suuntiin kääntyvältä kosketusnäytöltä. Näytön koko on 7,5 cm (3,0”) ja tarkkuus 1,62 pistettä, ja etsin yltää 3,69 miljoonan pisteteen resoluutioon. Numerot eivät ole yhtä häikäiseviä kuin R5:ssä, mutta kohteen seuranta onnistuu silti hienosti niin valokuvia otettaessa kuin videoita kuvattaessa.
 • Kahdesta sd-korttipaikasta kumpikin tukee tämän hetken nopeinta uhs-II-luokitusta. Kuvia ja videoita voi tallentaa kummallekin kortille yhtä aikaa, jolloin otoksista saa varmuuskopiot jo kuvaushetkellä.
 • Canonin Dual Pixel -tarkennus on ollut suosikkimme etenkin videoita kuvattaessa. Kakkosversio toimii videoiden kanssa entistä sujuvammin, mutta suurimmat parannukset nähdään valokuvissa. Objektiivi tarkentuu nopeasti kehoon, kasvoihin ja silmiin ja seuraa kohdetta luotettavasti.
 • Sarjakuvaus etenee mekaanisella sulkimella 12 ja elektronisella peräti 20 ruutua sekunnissa. Näillä eväillä R6 soveltuu mainiosti myös nopeiden tilanteiden kuvaamiseen. Rolling shutter, eli elektronisen sulkimen aiheuttama pystylinkojen vääristyminen, on tavallista vähäisempää.
 • Canon EOS R5:n 8k-tallennus ja muut video-ominaisuudet synnyttivät melkoisen kohun. Vaikka R6 ei yllä 8k-tallennukseen eikä muutenkaan aivan R5:n tasolle, se on silti mainio videokamera.
 • Tallennus 4k-tarkkuudella kennon koko leveydeltä nopeudella 50p/60p ruutua sekunnissa ei ole tähän mennessä onnistunut millään kinokoon järkkärillä. Canon EOS R6 rajaa hieman 4k uhd -videoita (1,07x eli 94 prosenttia), mutta se ei käytännössä haittaa.
 • Videoita kuvattaessa kohde on helppo pitää paikallaan R6:n mainion vakaimen avulla. Vakain ei myöskään vastusta kameran liikettä esimerkiksi panoroitaessa. Pieniä vääristymiä saattaa kuitenkin näkyä kuva-alan kulmissa etenkin laajakulmaobjektiivin kanssa.
 • Kuvasimme videoita viikonlopun 26 asteen helteessä pääosin käsivaralta, mutta jätimme kameran myös jalustalle kuvaaman noin puoleksi tunniksi näyttö avattuna. Takaseinään liimattu kuumuudesta varoittava tarra tuntui sen jälkeen aiheelliselta, mutta automatiikka ei kuitenkaan keskeyttänyt tallennusta. Kuvaaja alkoi sen sijaan kaivata viileisiin sisätiloihin.
 • Kyljessä on asialliset 3,5 mm:n liitännät mikrofonille ja kuulokkeille. Heppoinen mikro-hdmi-liitin ei sen sijaan ole yhtä kätevä ja luotettava kuin täyskokoinen hdmi, mutta siitä ei liene haittaa muille kuin ulkoista monitoria ja/tai tallenninta tarvitseville.
 • Canon EOS R6 on mainio kamera sekä valo- että videokuvaukseen. Se saa pelittömän RF-järjestelmän näyttämään erittäin kiinnostavalta myös muiden kuin Canon-kuvaajien silmissä.
 • Hinta 2900 euroa (kaupoissa elokuun alussa).

Yle, Paltamon kamerapesässä kaksi leidiä – sääksien rengastus sujui hyvin, vaikka äitilintu söikin pesään jätetyn lepytyskalan. 20.7.2020.

HS, Yhdysvalloissa kehitettiin maailman pienin itsenäinen langaton liikkuva kamera, joka sopii paristoineen kovakuoriaisen selkään. 20.7.2020. Kamera ottaa viisi kuvaa sekunnissa ja voi kääntyillä. Paino 0.25g. Kymmenesosa pelikortin painosta. Tarkkuus 160 x 120 kuvaa sekunnissa. Mustavalkokuvis. Älykännykkään voi välittää kuvat 100 metrin päähän. Kovakuoriaisia ei vahingoitettu.

 • Kamera ottaa valokuvia vain silloin, kun kovakuoriaisen liikkuu. Näin pienen pariston virtaa säästyy. Kamera voi toimia kuusi tuntia täydellä latauksella. Liikettä tunnistaa kameraan liitetty kiihtyvyysanturi.
 • Tekniikkatalous.fi, Miltä maailma näyttää hyönteisen silmin? Kovakuoriaisen matkaan asennettiin 0,25 gramman videokamera – tosin kuvanlaatu ei vielä päätä huimaa. 20.7.2020.

IS, Käytätkö näitä vpn-ohjelmia – palvelut vuotivat käyttäjien tietoja verkkoon. 21.7.2020.

Iltalehti, Pariskunta harrasti seksiä julkisella paikalla Jyväskylässä – saiko sitä kuvata? 20.7.2020. Myöhemmin artikkelissa avataan salakatselun käsitettä Suomen lain kannalta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Brutal Effects of the Climate Crisis Across the US.

Nikonilta uutta.

 • Suomen Nikon, Nikon Z5. Ja edelleen käännetään tärinänvaimennus (Johon termiin on vuosien saatossa jo tottunut. Vapinanvaimennukseen ei kyllä olisi ikinä tottunut).
  - Runko + objektiivi Z 5 24–50, 1999 euroa, lähetyspäivä 27.8.2020.
  - Runko + objektiivi Z 5 24–50 + adapteri FTZ, 21.49 euroa, lähetyspäivä 27.8.2020.
 • Suomen Nikon, NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3. 499 euroa. Tulossa pian.
 • Tekniikan Maailma, Uusi Nikon Z5 on melkein kuin Z6 mutta halvempi, niukemmin varusteltu – ja osin myös monipuolisempi. 21.7.2020. Tänään julkistettu Nikon Z5 on 24,3 megapikselin kennolla varustettu järjestelmäkamera. Sen voi ostaa yhdessä maailman pienimmäksi kinokoon zoomiksi mainostetun 24–50 mm:n objektiivin kanssa. Paketti kulkee helposti mukana, ja sitä voi laajentaa kattavalla valikoimalla Nikkor-objektiiveja.
  • Helpoin tapa tutustua Nikon Z5:een on verrata sitä Z6:een, jonka testasimme keväällä 2019. Kennon tarkkuus on kummassakin kamerassa sama, mutta Z6:ssa kenno on takaa valaistu (bsi), eli se edustaa kehittyneempää piiritekniikkaa. Valmistajan mukaan suorituskyvyssä ei silti ole merkittävää eroa.
  • Kummankin kameran tarkennusjärjestelmä perustuu 273:een vaihe-eroa mittaavaan pisteeseen, eikä 3,69 miljoonan pisteen etsinkään poikkea kalliimmista Z6- ja Z7-malleista. Tutuilta kuulostavat myös kääntyvä 8,0 cm:n (3,2”) pisteen kosketusnäyttö, kennoa liikuttava 5-akselinen vakain ja tehokas sääsuojaus.
  • Nikon Z6 on erittäin nopea ja sarjakuvaus etenee parhaimmillaan 12 ruutua sekunnissa. Uusi Z5 jää sen sijaan 4,5 ruutuun sekunnissa.
  • Nikon Z6 kuvaa firmware-päivityksen jälkeen jopa raw-videota ulkoiselle tallentimelle, ja video-ominaisuudet ovat muutenkin erinomaiset. Uusi Z5 sisältää 3,5 mm:n liitännät ulkoiselle mikrofonille ja jopa kuulokkeille, mutta se rajaa 4k-videon 1,7-kertaiseksi, eikä tarjolla ole juuri mitään erikoistoimintoja. Siksi videokuvaaja valinnee mieluummin Z6:n. ´
  • Nikon Z6 maksaa peilietsinkameroiden F-objektiiveille soveltuvan FTZ-adapterin kanssa noin 2 000 euroa. Pienemmällä aps-c-kennolla varustetun Nikon Z50:n ja FTZ-adapterin saa noin 1 050 eurolla, joten Z5:n pitää asettua tähän väliin.
  • Uusi Nikon Z5 myydään pakettina FTZ-adapterin, 24-50 mm:n zoomin tai molempien kanssa. Kahden ensimmäisen paketin hinta on sama, eli ensimmäisen tiedotteen mukaan noin 2 000 euroa. Tämä tuskin pitää paikkansa, joten päivitämme tiedon, kun katuhintoja aletaan julkaista.
 • Dpreview.com, Nikon Z5 is an entry-level full-frame camera that doesn't cut corners. Täyskennoinen, peilitön Z-systeemi. $600 halvempi kuin Nikon Z6. 24 megapikselin sensori (vähän erilainen kuin Z6). Sama kuvaprosessori. runkovakaaja, teho 5 stoppia. Rungon materiaali vähän erilainen, mutta sama suojaus kosteutta ja pölyä vastaan. Paino 675g, sama kokokin kuin isoveli Nikon Z6. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä, kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö. USB-lataus. Video selkeästi vähemmän tärkeä kuin Nikon Z6 -mallissa. 4K/30p, mutta 1.7x kroppi. Kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Runko $1399. Runko + uusi 24-50mm F4-6.3, $1699. Runko + 24-200 f4-6.3 VR, $2199. Elokuussa myyntiin. (USA:n hintoihin pitää aina lisätä ALV, yleensä riittää, kun korvaa dollarin euroilla ja lisää sitten vielä vähän).
 • IR, Nikon announces entry-level full-frame Z5 mirrorless camera, 24-50mm kit lens & Z-mount teleconverters. Sama automaattitarkennus kuin Nikon Z6, myös ihmis- tai eläinsilmään. Nikon Z TC-1.4x $549.95. Nikon Z TC-2.0x $599.95.
 • IR, Nikon Z5 Preview -- First Impressions. Nikonin peilitön Z-systeemi, rungot Nikon Z6 ja Nikon Z7 julkistettiin 23.8.2018. Nikon Z5: kaksi sd-korttipaikkaa (UHS-II), 3.2 tuuman näytössä 1.04 miljoonaa pistettä. Video 1080/60p ei kroppia, koko sensorin leveydeltä. Sisäänrakennettu Wi-Fi ja Bluetooth, yhteensopivuus Nikon SnapBridge. Nikon Z6:n video-ominaisuudet ovat parasta Nikonia. Nikon Z5 -rungossa on kaikenlaisia rajoituksia video-ominaisuuksien suhteen. Mutta monet isoveljen ominaisuudet ovat videossakin käytössä.
 • Nikonrumors.com, Nikon Z5 camera announced.
 • Dpreview.com, The Nikkor Z 24-50mm F4-6.3 is a compact $400 zoom. Kompakti ja edullinen, valovoimasta tingitty rutkasti. Kittilinssi. Myöhemmin elokuussa tulee vihdoinkin kauppoihin odotettu Nikkor Z 70-200mm F2.8 VR S, $2599.
 • Nikonrumors.com, Nikon announces the Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 lens.
 • Dpreview.com, Nikon Z-mount 1.4x and 2x teleconverters arrive in August.
 • Nikonrumors.com, Nikon announced the Z TC-1.4x and TC-2.0x teleconverters.
 • Dpreview.com, Nikon to offer beta webcam utility software in August.
 • Fotosidan.se, Dubbla minneskort i Nikon Z5. Nikon Z6 ja Nikon Z7: vain yksi korttipaikka, XQD-kortit. Nikon Z5, kaksi korttipaikkaa, sd-kortit (UHS-II). Nikon Z5, Z6 ja Z7, kaikissa sama elektroninen etsin. Mutta 3.2 tuuman kosketusnäytössä on puolet isoveljien kuvapisteistä, 1.04 miljoonaa pistettä. Virrankulutusta on saatu näin alemmaksi, Cipa-standardin mukaan yhdellä latauksella ottaa 470 kuvaa, käytännössä paljon enemmän. Ei hintatietoja.
 • Kamera & Bild, Nikon Z5: Ny instegskamera i fullformat till Z-systemet. Suunnattu peilittömiin siirtyville, riisuttu versio Nikon Z6, saatu hintaa selkeästi alemmaksi.
 • Fotosidan.se, Två telekonvertrar till Nikon Z. Pitäisi Nikonin mukaan saada vähän terävämpiä kuvia kuin Mark III -sarjan telejatkeilla (F-mountti). Z TC-1.4x: 6.990 kruunua. Z TC-2.0x: 7.490 kruunua.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Access. Millaisten kuvien ottaminen tuottaa eniten iloa ja tyydytystä. Ja onko sinulla mahdollisuutta ottaa tällaisia kuvia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Muistikorteista.
 • Nikon Z kokemuksia leica M linsseistä (Järjestelmädigit).
 • Tuulihaukkoja pöntössään (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Noissa pönötyskuvissa näkkyy olevan EXIFissä tarkennusetäisyytenä 23,3 metriä. Yli sata kuvaa tuosta nappasin, hitaalla sarjalla muutamien kuvien pätkiä. Laitoin tuonne albumiin just kolme kuvaa lisää; ne toistaa itseään kaikki sata, vain pää hieman kääntyilee... pönötykset ei miun ottamina tuosta muutu, mutta se lentoonlähön missaus jäi soimaan takaraivoon vielä....
 • Vesisiipat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt sain aavistus paremman siippamaisema-kuvan. Lento oli hiljaista,yksi yksilö pörräsi etupäässä yläilmoissa,välillä kävi veden pinnalla. Kosken rauhallisemmat suvantopaikat olivat täysin siipattomia.
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän erilainen koirakuva, isäntäkin mukana.
 • Hiljainen keskipäivä... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Outokummussa. (...oikein Kauppakadulla...).
 • Breaker (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ruosteromantiikkaa.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva. Istuin talon varjosalla seinustalla hellettä karussa - tosin parempi paikka ois ollu sisällä ilpin avustamana - kamera sylissä ja oottelin, että siihen kappeelle kaistaleelle missä näkkyy puitten välistä Saimaalle, tulis joku paatti kuvattavaks. Ei ihan rannassa asuta (siellä on vaan ökyrikkaita...), ja veneetkin mennee lähempänä vastarantaa, jos mennee, eli oli millejä opiskassa valmiina. Venettä ei siihen hättään tullu, mutta muutaman metrin päähän pensaaseen lehahti punarinta, ja sellanen millä ei tainnut montaa päivää olla pesästä lähöstä. Hän pitkään keikisteli kuvattavana, kääntyilikin niiko oikiat ammattimallit.
  • Flickr, Robin. 4 bonuskuvaa.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kolme uutta kuvaa.

Sulantoblog, 3 tips to get LUCKY in photography. 12.7.2020. YouTube-video, kesto 10:22.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 19.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Luminar 4.3 - [New Features!] 16.7.2020. YouTube-video, kesto 8:22. .

 • YouTube-kanavalla 33.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

HS, Kuvapari näyttää, miten Helsingin katukuva muuttui hetkessä – ”Oliko se oikeasti noin karua”, pohtii kuvista näyttelyn koonnut Jan Lönnberg. 16.7.2020. Valokuvaaja Jan Lönnbergin ja kuvankäsittelijä Saila Semerin valokuvanäyttelyn kuvapareissa korostuu kevään lohduttomuuden ja alkukesällä vapautuneiden asenteiden välinen hurja kontrasti.

 • Yksinäisyys, pelko ja epävarmuus. Näillä sanoilla valokuvaaja Jan Lönnberg kuvailee tunnelmaa, joka valtasi ihmisten mielet koronavirusepidemiaan liittyvien poikkeusolojen alussa. Lönnberg ja hänen kollegansa, kuvankäsittelijä Saila Semeri, halusivat ikuistaa poikkeuksellisen tilanteen valokuviin.
 • Ideasta syntyi valokuvasarja, joka on esillä Lönnbergin ja Semerin yhteisessä valokuvanäyttelyssä Helsingin Yrjönkadulla Forum-korttelissa 1. elokuuta alkaen. Valokuvanäyttelyssä on esillä yhteensä kahdeksan Helsingin katukuvasta otettua valokuvaa, jotka muodostavat neljä kuvaparia. Kuvaparin muodostaa kaksi valokuvaa, jotka on otettu samalta paikalta, parin kuukauden erolla.
 • Kaikki valokuvanäyttelyn kuvat on otettu Helsingin keskustassa, Lönnberg kertoo. Kuvissa näkyvät Aleksanterinkatu, Narinkkatori, Rautatientori ja Tennispalatsin edusta. Näyttelyn avajaiset pidetään Luckan-kulttuurikeskuksessa. 200 neliömetrin kokoiseen näyttelytilaan kuljetaan kulttuurikeskuksen kautta.
 • Valokuvissa esiintyy suomalainen muusikko ja malli Kim Herold. Hän on Lönnbergin ystävä. ”Kerroin Kimille valokuvaprojektista ja hän piti sitä siistinä ideana. Hänen hoikka olemuksensa sopi hyvin lohduttomiin kuviin.” ”Yleensä julkisuuden henkilöt esiintyvät kuvissa tunnistettavasti. Tässä projektissa Kimillä on suojamaski kasvoillaan, ja se oli hänelle alusta asti tosi ok.”
 • (harvinaista että tämän aihepiirin artikkelia kommentoidaan näinkin paljon... aihe liittyy mutkan kautta valokuvaukseen...).

Yle, Uusi, uljas Moskova. 19.7.2020. Kuvakooste.

Mikrobitti nro 6/2020, ilmestynyt 18.6.2020. Vain tilaajille.

--Testissä kohtuuhintaiset varavirtalähteet: mistä sähköä puhelimeen ja läppäriin? 30.6.2020. 6 sivua. Hintahaitari 9.90 euroa - 99.90 euroa. 12 laitetta, kolme aurinkokennollista, kolmessa mahdollisuus langattomaan lataukseen. Ison akun täyteen lataaminen vie aikaa, eikä edes yön yli kestävä lataussessio aina takaa täyttä akkua. Esimerkiksi järkälemäisen 65 wattitunnin Anker PowerCoren lataamiseen kuluu aikaa reippaasti yli 9 tuntia 12 watin usb-virtalähteellä.

 • Usein ostopäätös onkin tehtävä ison kapasiteetin ja käytännöllisyyden väliltä. Ainakin tämän testin perusteella voi todeta, että keskikokoisten virtapankkien joukosta löytyy kattava joukko monipuolisia sekä hinnaltaan järkeviä vaihtoehtoja.
 • Tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös se, että suurin osa lentoyhtiöistä ei salli matkustajien ottaa mukaan yli 100 wattitunnin akkua. Kaikki testin laitteet voi siis ottaa mukaan ulkomaanmatkalle. (jos 5V, niin alle 20 000 mAh-varavirtavirtalähteet käyvät).
 • Aurinkopaneelit. Testin lopputulos on karua kerrottavaa, sillä tunnin siivu auringossa tuotti parhaimmassakin tapauksessa ainoastaan 0,9 wattitunnin eli puhelimien akkujen jännitteellä noin 250 milliampeeritunnin edestä latausta varavirtalähteeseen. Toisin sanoen suorassa auringonpaisteessa virtapankin lataamiseen kuluisi reippaasti yli vuorokausi siinäkin tapauksessa, että aurinko paistaisi kellon ympäri.
 • Testin laitteet hankittu maaliskuussa 2020.
 • Latausnopeuden testaus suoritettiin 12 watin (5 v, 2,4 A) lataustehoon kykenevällä usb-virtalähteellä. Latausvirran sekä latausjännitteen mittauksessa käytettiin apuna usb-yleismittaria. Arvosana perustuu siihen, kuinka kauan yhden wattitunnin lataamiseen kului aikaa.
 • Wattitunti: amppeerituntimäärä (mAh) ja jännite (V eli voltti) tiedettävä. Esim. (10000 mAh / 1000) x 3,7 V = (10 x 3,7) Wh = 37 Wh (wattituntia).
 • Dacota Q1 Powerbank Suction - Omituinen ilmestys. 19.90 euroa. Paino 86g. 5 watin langaton lataus, imukupeilla kiinni puhelimen selkämykseen. Vain microusb-sisääntulo. Arvosana: 1 *. Hyvää: pieni, langaton lataus. Huonoa: hidas, ei ulostuloja, kuumenee. Pointti: omintuinen kuriositeetti.
 • IDeal of Sweden Fashion Power Bank - Klassista muotoilua. 49.90 euroa. Pisteet: 8.2/10.
  --Mitattu kapasiteetti 15.8 wattituntia (ilmoitettu 18.5 wattituntia).
  Paino 116g. Komea ulkokuori, muuten keskiverto. Halvan ja muovisen tuntuinen. Yksi microusb lataukseen, yksi 10 watin a-ulostulo. Yksi wattitunti yli kolme euroa, testin kallein. Arvosana 3 *. Hyvää: komea. Huonoa: muovinen, kallis. Pointti: kallis ja vaatimaton.
 • Dacota Solar Powerbank - Hengetön retkeilijä. 29.90 euroa. Pisteet 8.1/10.
  --Mitattu kapasiteetti 18.3 wattituntia (ilmoitettu 18.5 wattituntia).
  Paino 148g. Pettymys. Tehoton aurinkopaneeli, vain 18 wattituntia. Sisään- ja ulostulo yksi ampeeri. Hidas molempiin suuntiin. Arvosana 2 *. Hyvää: led-lamppu. Huonoa: kuminen, portit, hidas. Pointti: aurinkopaneeli jää turhakkeeksi.
 • Fonekit 2500 mAh Powerbank - Lähes käyttökelvoton. 9.90 euroa. Pisteet 5.9/10.
  --Mitattu kapasiteetti 7.3 wattituntia (ilmoitettu 9.3 wattituntia).
  Paino 71g. Testin heikoin. Jäi vielä ilmoitetusta maksimilatauksesta viidenneksen. Usb-a-ulostulo tukeen vain 5 watin latausta. Molempiin suuntiin hidas, yksi wattitunti vie aikaa reilusti yli 20 minuuttia. Arvosana 1 *. Hyvää: pieni. Huonoa: hidas, portit. Pointti: pieni, halpa ja huono.
 • Fonekit QI10K Wireless - Mattainen menestyjä. Testivoittaja. 39.90 euroa. Pisteet 9.2/10.
  --Mitattu kapasiteetti 35.5 wattituntia (ilmoitettu 37 wattituntia).
  Paino 237g. Hintaluokassaan erinomainen. Solakka, mattapinnasta saa hyvän otteen. Microusb-, usb-c- että usb-a-portti. Tuki langattomalle lataukselle. Qualcomm Quick Charge 3 -pikalataukseen tuki. Arvosana 5 *. Hyvää: langaton lataus, pikalataus, näyttö. Huonoa: vain yksi usb-a-portti. Pointti: loistava laite kohtuulliseen hintaan.
 • Fonekit QC10K Type C - Sisarensa kaltainen. 39.90 euroa. Pisteet 9.1/10.
  --Mitattu kapasiteetti 36.3 wattituntia (ilmoitettu 37 wattituntia).
  Paino 227g. Melkein identtinen edellisen laitteen kanssa. Usb-c-portin latausnopeus hiukan suurempi, 15 wattia. Vähän kevyempi ja laihempi. Arvosana 4.5 *. Hyvää: pikalataus, näyttö, portit. Huonoa: vain yksi usb-a-portti. Pointti: monikäyttöinen ja selkeä.
 • Samsung Fast Charge - Kaunis ja solakka. 30 euroa. Pisteet 9.0/10.
  --Mitattu kapasiteetti 37.2 wattituntia (ilmoitettu 38.5 wattituntia).
  Paino 219g. Tasaisin suoriutuja. Samsungin oman Adaptive Fast Chargen avulla varavirtalähteeseen saa virtaa nopeasti, mutta ilman tätäkin ominaisuutta laite oli testin nopein latautuja. Usb-c-sisään- ja ulostulo. Paketin kruunaa huokea hinta. Arvosana: 4.5 *. Hyvää: rakenne, pikalataus, portit. Huonoa: vain näyttö puuttuu. Pointti: solakka ja vankkarakenteinen.
 • Wave QiPower - Monipuolisuus-ihme. Kunniamaininta. 44.90 euroa. Pisteet 8.9/10.
  --Mitattu kapasiteetti 33.7 wattituntia (ilmoitettu 37 wattituntia).
  Paino 228g. Usb-c:n lisäksi virtaa myös Applen Lightning-kaapelilla. Usb-c pd -standardille tuki: voi ladatan esim. läppäriä. Virrasta kertova indikaattori on sijoitettu suoraan langattoman latausalustan keskelle. Arvosana 5 *. Hyvää: pd-standardi, langaton lataus, pikalataus. Huonoa: latausindikaattori. Pointti: hurjan monikäyttöinen.
 • Xtrorm Solar Charger 10.000 Robust - Metsäläisen ystävä. 49.90 euroa. Pisteet 8.1/10.
  --Mitattu kapasiteetti 33.5 wattituntia (ilmoitettu 37 wattituntia).
  Paino 289g. Aurinkokenno, selvästi voittaja muihin vastaaviin. Mutta jää kuriositeetiksi. Aurinkovalolla tulee tarpeeksi virtaa selkämyksestä löytyvään led-lamppuun. Saa klipsillä helposti kiinni vaikka rinkkaan. Arvosana 3 *. Hyvää: kirkas valo, klipsi. Huonoa: halvan muovinen. Pointti: hyvä lisävaruste metsäretkelle.
 • Xtrorm Evoke Solar Charger - Hintava pettymys. 99.90 euroa. Pisteet 7.5/10.
  --Mitattu kapasiteetti 33.5 wattituntia (ilmoitettu 37 wattituntia).
  Paino 365g. Kaksi aurinkopaneelia, ominaisuudet vaatimattomat, paneelien takia fyysisesti kookkain. Tunnin aikana ei tullut auringosta yhtään enenmmän virtaa kuin yhden paneelin laitteeseen. Eikä ole edes lamppua. Portteja peittävä kumisuikale napsahti poikko jo parin ensimmäisen testauspäivän jälkeen. Arvosana 2.5 *. Hyvää: iskunkestävä. Huonoa: kuminen, vanhahtava, hinta, kookas. Pointti: kömpelö kokonaisuus.
 • Xiaomi Mi Power Bank 2C - Riittää myös kaverille. 49.90 euroa. Pisteet 8.4/10.
  --Mitattu kapasiteetti 68 wattituntia (ilmoitettu 74 wattituntia).
  Paino 360g. Yhdelle wattitunnille hintaa alle euro. Massiivinen kapasiteetti, massiivinen koko. Kulkee kyllä repussa helposti. Arvoana 4 *. Hyvää: kapasiteetti, hinta. Huonoa: kookas, mikrousb. Pointti: wattitunteja pilkkahintaan.
 • Anker PowerCore - Järeä puikko. 64.90 euroa. Pisteet 8.3/10.
  --Mitattu kapasiteetti 65 wattituntia (ilmoitettu 72.4 wattituntia).
  Paino 359g. Mattapinta tuntuu käteen hyvältä, siniset led-valot kertovat selkeästi latauksen. Erikoisen suipon muotoilun ansiosta mahtuu reppuun ja hätätilassa jopa taskuun. Arvosana 4 *. Hyvää: kapasiteetti, kapea, selkeä. Huono: microusb. Pointti: kapasiteetista huolimatta näppärä.

Iltalehti, IL-selvitys: Ilmoitettujen salakatselurikosten määrä yli 30-kertaistui 20 vuodessa – "Trendi on selkeä”. 19.7.2020. Poliisihallituksen poliisitarkastajan Timo Kilpeläisen mukaan nousun taustalla on useita syitä.

Älypuhelimista.

 • Muropaketti.com, Testi: Sony Xperia 1 II -puhelin – Huippuluokan näyttö ja mainio kamera. 19.7.2020. Esiteltiin jo helmikuussa 2020, myyntiin kesäkuussa, hinta 1199 euroa. Näyttö on upean näköinen, mutta käyttö auringonvalossa hankalaa. Yksi sim-paikka. Sony luottaa kolmeen 12 megapikselin kameraan, joiden polttovälit on valittu mahdollisimman monipuolisiksi. Linssit ovat ZEISSin käsialaa, joissa on ZEISS T* -pinnoite, jonka pitäisi valmistajan mukaan vähentää heijastuksia. Pääkamera 24mm, f/1.7. Optinen vakautus. Ultralaajakulma 16mm, f/2.2. Tele 70mm, noin 3-kertainen, f/2.4. Myös tele on optisesti vakautettu. 20 kuvaa sekunnissa, nopea tarkennus, myös silmään. Ei raw-tallennusmuotoa (korjataan kuulemma firwaressa).
  • Ohjelmissa kuvanlaatu näyttää suttuiselta, vaikka oikeasta laatu on loistava. Todentuntuinen värimaailma. Telelläkin teräviä kuvia. Tele ei hämärässä enää toimi niin hyvin kuin muut kamerat. Videokuvaamisessa laajat säätömahdollisuudet, myös HDR-kuvaus. 4K 60fps mahdollisuus. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-muistikortilla.
 • Mobiili.fi, OnePlus 8 Pron kohutun värisuodinkameran saa yhä käyttöön tällä tempulla. 19.7.2020. Eikä suotimella nähnyt kohusta huolimatta vaatteiden alle, vähän sinne päin, tietyissä olosuhteissa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Predict Dramatic Sunsets. Tämän verran säätiedettä pitäisi jokaisen valokuvaajan hallita. Ja teoriaa.

Dpreview.com.

 • Photo competitions you can enter right now. Kilpailuihin linkkejä. Katso myös kommentit.
 • Nikon Z 24-200mm F4-6.3 VR sample gallery. Nikon Z 24-200mm f/4-6.3 VR Nikkor. Julkistettu 12.2.2020. Täyskennoisille peilittömille. Kuvanvakaaja 4.5 stoppia. Lähin tarkennus 0.5m. Paino 570g. Pituus 11.4cm. Läpimitta 7.7cm. Suodinkierre 67mm. Jokapaikan zoomi. Suomen hintaluokka 1.050 euroa (hinnassa on mukana verot, ei näyttänyt olevan saatavana muutamasta tarkistamastani suomalaisesta kamerakaupasta).
 • Tokina's new 400mm F8 mirror lens for full-frame, APS-C mounts will ship in August. Nämä ovat niitä pimeitä ja halpoja ns. peiliteleitä. Kiinteä aukko, ei automaattitarkennusta, bokeh so-and-so. Pieni ja kevyt ja halpa kuitenkin. Julkistus 7.8.2020. Ei kuitenkaan hintaa vielä. Hintaluokka voisi olla parisataa dollaria.

The Online Photographer, Sunday Support Group: Guide to Good Used Cameras. Vinkkejä ja neuvoa. Ja kommentit.

ePhotozine.com, How To Capture Patterns On Your Travels.

Earthboundlight.com, Thinking About Entering a Photo Contest? 19.7.2020.

Diyphotography.net, Convert any Android phone into an HDMI monitor. eBay-haku USB 2.0 HDMI capture. Ja sitten vielä OTG cable. Kuulemma voi selvitä $20:lla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Loppuuko kameratarvikkeiden ostaminen Kiinasta (Ulkomailta ostaminen).
 • Rawtherapee (Kuvankäsittely). Jos tähän ohjelmaan olisi lisätty Basic ja Advanced-tilat, niin olisi aloittelija-harrastajalle helpompi käyttää. Basic-tilassa olisi vaan perussäädöt.
 • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM - uusi legenda (Optiikka). Julkaisuhinta 3349 euroa. Mielenkiintoista tässä lasissa on telejatkeen käyttö eli 1.4x on käytössä 420-700mm ei siis perinteinen aloitus eli 140mm. Sama sitten kaksinkertaisella eli 600-1000mm. Lisäksi tuon 2x hinta on aika hulppea eli yksi kalliimmista, jolle kallein, mitä vastaan on tullut.
  • Objektiivi itsessään vaikuttaa laadukkaalta ja tuottaa varmaan zoomiksi viimeisen päälle hyvää jälkeä, mutta tuon suht. pienehkön koon kustannuksella sitten on valovoimasta jouduttu hieman tinkimään. Ja juuri tuohon valovoimaan nähden objektiivin hinta on aika korkea.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). On tämä tunteita herättävää. R5:n Silent Shutter ei pärjää Sony A9II:lle eikä taas videospeksit ilmeisesti SIII:lle, jota ei siis vielä ole julkaistu. Kenen tässä tarvii todistella ja mitä kenellekin...
  • Hinta on kauhea, se tiedetään, mutta A9IIn ja RIV:n hinnatkaan eivät varsinaisesti sielua hivele... Kaikki kolme ostamalla ilmeisesti päihittää R5n kaikilla rintamilla.
  • Kiva on kyllä vuoden aikajänteellä nähdä, miten EOS R ja RF hakee markkinaosuutensa suhteessa muihin järjestelmiin.
 • Nikon Z5 (Järjestelmädigit). Uusia speksejä ja tarkennuksia aikaisempiin nikonrumorsista.
 • (2020 - ) Sony a7S II seuraaja (Järjestelmädigit).
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olen pari vuotta harjoitellut makrokuvausta. Minulla on samanlainen kalusto kuin Jaakolla. Olen kohdallani huomannut kuinka vaikea on saada kuva teräväksi. Varsinkin jos kuvausasento on vaikea, kuten se makrokuvissa yleensä aina on. Minä ainakin heilun niin paljon, että vaikka kuva on tarkennettu oikein, kohde ehtii siirtyä terävyysalueelta pois. Olen kokeillut eri keinoja asian korjaamiseksi ja ainoiksi toimiviksi olen havainnut jalustan käytön tai kameran tukemisen johonkin kiinteään. Ulkokuvauksissa lisävaikeuden tuo vielä tuuli. Harvoin on riittävän tyyntä.
  • ...Tästä syystä moni ötökkäkuvaaja käyttää salamaa. Voit himmentää sinne f11-16 paikkeille joka kerta eikä kuva tärähdä. Mutta vaikka olisi mikä rengassalama tms. käytössä, eihån siitä luonnonvalon kuvaa tule. Valintakysymys :-)
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Ensimmäisen tekopesän kun tein,se kellui liian korkealla.Kaakkureilla näytti olevan hankalaa nousta siihen,tietty kun jalat ovat niin takana.
  ... Muutama rauhellisempi kuva,kurjet eka kertaa tänä kesänä lammella. Poikasta ei näytä olevan,toisin kuin aikaisimpina vuosina.
 • Rassen kiskot? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Tuulihaukkoja pöntössään (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Hauskasti tuo nokan reikä on kuin ylimääräinen silmä. Tai oikeastaan hieman poikkeava toinen silmä.
 • Another Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sivusta ja edestä.

Mtvuutiset.fi, Näytätkö selfieissäsi mielestäsi aina jollakin tavalla oudolta? Siihen on olemassa syy. 18.7.2020. Useitakin syitä. Kohtuumielenkiintoinen artikkeli, vaihteeksi. Ja tietenkin käännetty englannista.

Kauppalehti, Bryan Adamsin näyttely ehti olla esillä Tallinnan Fotografiskassa vain viisi päivää ennen kuin korona sulki ovet – Tom of Finland lähdössä New Yorkiin. 18.7.2020. Tallinnan Telliskiven alueella sijaitseva valokuvataidekeskus Fotografiska oli viime vuonna menestys. Sen näyttelyt vetivät parhaana päivänä noin 1500 ihmistä.

 • Koronakriisi kuitenkin katkaisi hyvin alkaneen kehityksen, ja keskus suljettiin kuukaudeksi. Kävijöitä on uudelleen avaamisen jälkeen ollut heikoimpina päivinä vain 10 tai 20. Keskiarvo on noussut noin 250 kävijään.
 • Näyttelyohjelman kuraattorin Elo Aunin mukaan seuraavaksi Tallinaan saapuu liettualaisen Ignas Pavliukeviciuksen Waterproof heart -näyttely. Se käsittelee nykytaiteen, uuden median ja teknologian avulla ihmisen ja tekoälyn suhdetta.
 • Fotografiska Tallinn, in English.

Ilta-Sanomat, Google Mapsissa piilee vaikuttava kikka – erityisesti kävelijän iloksi. 19.7.2020. Kävelijää odottaa Google Mapsin mobiilisovelluksessa hyödyllinen ja vaikuttava toiminto, joka käyttää niin kutsuttua lisättyä todellisuutta. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että keinotekoisia elementtejä esitetään osana kameran esikatselunäkymää osana aitoa ympäristöä. Periaate on tuttu esimerkiksi Pokemon Go -pelistä. (...lienee tuttu monelle aikaisemmin Nokian puhelimia käyttäneelle... Here-sovellus...).

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, Muropaketin testi: Motorola Moto G8 Power -puhelin – Akku kestää kaksi päivää, ehkä jopa kolme. 18.7.2020. Motorola on julkaissut viime aikoina useita malleja kilpailtuun 200-300 euron hintaluokkaan. Eri malleissa painotetaan eri ominaisuuksia, ja 249 euron suositushinnalla myytävässä Moto G8 Powerissa panostetaan nimensä mukaisesti akkukestoon. 6,4 tuuman näyttö, 2300 x 1080. Keskusmuistia 4 gigaa, talletustilaa 64 gigaa. Motorola on kuitenkin tehnyt viisaan ratkaisun, ja puhelin on valmiiksi silikonikuorissaan jo myyntipakkauksessa.
  • Motorola Moto G8 Power -puhelimessa on yhteensä neljä kameraa. Pääkameran kennon tarkkuus on 16 megapikseliä ja aukkoarvo f1.7. Sitä tukee kaksi kahdeksan megapikselin kameraa, joista toinen on laajakulmakamera ja toinen telekamera. Molempien kameroiden aukkoarvot ovat f2.2. Neljäs kamera on kahden megapikselin makrokamera.
  • Moto G8 Powerissa mikään osa-alue ei ole akun lisäksi varsinaisesti erinomainen, mutta kamera, näyttö ja ulkoinen olemus ovat kaikki aivan riittävän hyviä arkikäyttöön. Hämäräkuvat välttäviä. 3,5 mm audioliitäntä, hyvä. 249 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Posing Guide: 21 Sample Poses to Get You Started with Photographing Women – Part I. Harvoin kuvattavat osaavat itsenäisesti poseerata. Valokuvaajan ammattitaitoon kuuluu ehdottomasti ohjeista kuvattavaa. Hyödyllistä tutkailtavaa.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 15 Essential Stone Circle Photography Tips.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, K&B gästar TV4 Nyhetsmorgon: Så digitaliserar du dina bilder. YouTube-video, kesto 5.21.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM - uusi legenda (Optiikka). Kyllähän tuo on pakko ostos köyhälle sitte ku rf siirryn.. ei taida adapterien ja effien kans jaksaa värkätä..
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Juttelin tuossa nimeltä mainitsemattoman firman myyjän kanssa ja kuulemma kysyntä on poikkeuksellista tämän kameran kanssa. Enemmän tullut ennakkovarauksia kuin mihinkään kameraan ennen tätä. Ainakin markkinat kuumenee.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Sumussa kulkijat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 7 uutta kuvaa. Noniin- Männä viikonloppu lorvittiin Mietinsaaressa Saimaalla. Ei mitään kovin valokuvauksellisia välttämättä mutta maistiaisia stooriin kuitenkin: Huomaa teksti puussa. Ahh. Portapotittoman karavaanarin paratiisi.
  • Vantraveller.fi, Mietinsaari II. 14.7.2020. Toinen kerta Mietinsaaressa viime tammikuun jälkeen. Perjantaista sunnuntaihin ihan vaan rentoutumista. Lauantaille osu kesä-myrsky.

Yle Areena, Onko valokuvaus elämäntapa vai harrastus? 1.2.2020. Podcast, kesto 47:40. Radio Suomi Lahti. Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

Yle, Oulun Nallikarin majakka pääsi Windowsin lukitusnäyttökuvaksi. 16.7.2020.

Ilta-Sanomat, Koronaan menehtynyttä intialaista pappia kannettiin viimeiseen seremoniaan, Uralilla oranssia vettä. 18.7.2020. IS:n kuvatoimitus valitsi viikon varrelta kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 5 kuvaa.

Ikinörtti, Sisävesillä. 15.7.2020. Matkailu on saanut uuden suunnan epidemian pitäessä edelleen suuren osan rajoista suljettuina tai pitkien karanteenien maustamana. Halusin kotimaan matkalle, sisävesilaivalle, katselemaan rantoja, mökkejä ja metsiä.

Mobiili.fi, Applen kartta-autot kiertävät nyt Pohjoismaita – mukaan lukien Suomea. 17.7.2020. Applen karttasovellukseen puuhataan parhaillaan Google Mapsista tuttua Street Viewiä muistuttavaa toimintoa, jolla käyttäjät pääsevät tutkailemaan kaupunkeja katutasosta kartta-autoin kerättyjen 360 asteen valokuvien avulla. Lähiaikoina Applen kartta-autot kiertelevät Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Älypuhelimista.

 • Io-tech.fi, Ulefonelta lämpökameralla varustettu iskunkestävä Armor 9 -älypuhelin. 17.7.2020. Uusi Armor 9 julkaistiin kesäkuun lopulla joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa, mutta nyt laite on lanseerattu myös yleisesti. Armor 9 on tulossa myyntiin myös Suomessa, vaikka mallia ei vielä löydykään yrityksen suomenkielisiltä sivuilta. Suomen suositushinnasta ei ole vielä tietoa, mutta yrityksen kansainvälisillä sivuilla puhelimen lähtöhinnaksi kerrotaan 549 dollaria.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Weekly Photography Challenge – Abstracts.

IR.

 • Olympus E-M5 III Review Conclusion: An E-M1 II in a smaller, lighter package makes this the best E-M5 yet. Julkistettu 17.10.2019. 20 megapikselin Micro 4/3 systeemin peilitön järjestelmäkamera, kroppikerroin 2x. (Olympuksen lippulaivamalli on Olympus OM-D E-M1X, julkistettu 24.1.2019). Uusi malli on paljon pienempi ja kevyempi. Paino 414g. Kameran sisäinen raw-editointi. Ei sisäistä salamaa, mukana tulee ihan pätevä pieni ulkoinen salama, sekin sääsuojattu, kääntyvä pää. Kosketusnäytöllä voi sormella siirtää tarkennuspistettä samalla kun katsoo elektronisesta etsimestä. Ja vielä kertaus: silmälasien käyttäjät näkevät reunatkin elektronisesta etsimestä. 4K video kroppaamaton (optiikan polttovälivastaavuus 2x kuitenkin), rungon sisäinen vakaaja toimii myös videossa, lisäksi vielä videossa digitaalinen vakautus. Ei liene tarvetta gimbaaleille yms. härveleille. Kilpailijoille häviää akkujen kestossa. UHS-II -nopeudet sd-korttipaikassa. Säänkestävyyttä on parannettu, kestää kosteita olosuhteita ja vettäkin hyvin (ei ole kovin tavallista tämän luokan kameroilla). Värit erinomaisia. nopea tarkennus. Muovisen oloinen. MicroUSB. Valikot eivät kaikkein selvimpiä. Suomen hinta on 1200 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Olympus Tokyo Executive Interview: A (little) more insight on the sale of the Olympus Imaging Division. Tässä vaiheessa Olympuksen edustaja ei ymmärrettävistä syistä voi paljoa kertoa. Kuitenkin jotain.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, How To Create Catchlights In Your Portrait Shots. Valopiste silmiin.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Tokina lanserar spegeltele med flera fattningar. Filmiaikaan peilitelet olivat suosittuja. Olivat edullisia, laatu vastasi hintaa. Tämä painaa 355g. Manuaalitarkennus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM - uusi legenda (Optiikka). Kyllä tämä omassa vaakakupissa alkaa kuitenkin kääntymään oston puolelle.
  • Sitten olisi millit 24-500 katettuna RF-optiikalla. Tähän vielä primet 35/1.8 ja 85/2.0. tuomaan Etelä-Suomen pitkään pimeyteen helpotusta. Kyllä kait noilla toimeen tulisi hetken. Myöhemmin sitten vielä ainakin se 70-200/2.8 urheilua varten.
  • Rungossa joutuu vielä painimaan, kumpi se näistä uutuuksista on... Samperin 20Mpix, olisi ollut edes sen 26!
 • Laajakulma hakusessa (Optiikka). Kinokennoisen peruszoomin ollessa 24-70 tai 24-105 tuntuu usein, että 24mm varsinkin kaupunkien keskustoissa on vähän ahdas. Tätä varten on mukana usein ollut 16-35/4 zoomi. Nyt kuitenkin käy niin, ettei noita kahta nuijaa jaksa useinkaan kantaa mukana.
  • TS-E optiikkahan olisi rakennusten kuvaamiseen varmasti paras mahdollinen ja 17millisenä varmaankin sopivan laaja, mutta... Jalusta ei todellakaan lähde mukaan, joten automaattitarkenteinen olisi kova juttu. Eli onko olemassa jokin tietty kevyt prime, joka ylittää suosion teidän käytössä tähän. Eli nyt lähinnä haluisin tietää polttoväliä ja valovoimaa, joiden olette katsoneet riittävän tähän. Omasta mielestäni jokin 14/4, 16/4 jne voisivat olla passeleita.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Canonin marrkkinointi koneisto kun nyt jauhaa täydellä teholla, niin näyttää siltä että tässä meillä on luontokuvaajan toivelasit. Ja kyllähän näillä tarpeeksi valoisissa olosuhteissa saadaan action kuviakin aikaiseksi ja staattisiin kohteisiin ei ongelmaa. Mutta silti vähän käy sääli niitä, jotka Suomen vaihtelevissa olosuhteissa näitä sitten pääsevät/joutuvat käyttämään.
 • Nikon Z5 (Järjestelmädigit). Uusi ketju, 3 viestiä. Nikonin täyskennohalpis julkaistaan ilmeisesti viikolla 30. (voipi olla edukkaampi kuin Z6, viikko 30 alkaa 20.7.2020).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit). Päivässä 17 uutta viestiä.
  • (pitää muistaa, että arvon forumisteilla ei kaiketi ole mitään salattua tietoa, ehkä...)
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). 28.7.2020 julkistuspäivä.
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuo on loispistiäisiin kuuluva hietapistiäinen, joka lamauttaa esim. perhostoukkia myrkyllä ja raahaa elävät kuolleet toukille tuoreravinnoksi...
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yö viettetty lammella.Yöpilviä nähty,kehrääjän kuulin,muutamat kuvatkin otin. Yksi kalantuonti ja rannalle hyppäys.
 • Työmiehet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Sumussa kulkijat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Neljän ryhmä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Puu ja ikkunat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Rajala Blogi, Vinkit mustavalkokuvauksen ajattomaan maailmaan. 16.7.2020.

Turun Sanomat, Turun taidehallin galleriat avautuvat perjantaina. 16.7.2020. Turun taidehallin toisen kerroksen galleriat avautuvat jälleen uusin näyttelyin perjantaina 17. heinäkuuta. Isossa galleriassa nähdään Eeva Karhun Surrounded by ja pienessä galleriassa Milla Talassalon 3. Molemmat näyttelyt ovat esillä 30. elokuuta asti.

 • Eeva Karhu (s. 1980) on Aalto-yliopistosta valmistunut valokuvataiteilija, jonka teokset koostuvat useista kymmenistä päällekkäisistä kuvista. Surrounded by -teossarja sai alkunsa pyörämatkalta Islannin ympäri. Fyysisesti haastava matka jätti voimakkaat muistijäljet, joita Karhu purki myöhemmin Suomessa kuvattuihin kuviin. Kerroksellisuuden kautta Karhu käsittelee muun muassa ajan kulkua ja syklisyyttä.
 • Valokuvaaja Milla Talassalon (s. 1981) näyttelykokonaisuus 3 on tutkielma kolmoissisaruudesta. Se pohtii minuutta ja taiteilijan omaa identiteettiä suhteessa samanikäisiin sisaruksiin. Lapsuuden muistikuvia, mennyttä, aikuisuutta ja nykyhetkeä käsittelevä teoskokonaisuus nostaa esiin ajatuksia perheyhteyden tärkeydestä ja elämänmittaisista ihmissuhteista.
 • Facebook, Turun Taidehalli.

Tivi.fi, Hurja kameramonsteri kuvaa 12k-videota. 17.7.2020. Maailman siirtyessä hiljalleen kohti 8k-tarkkuutta on australialainen Blackmagic päättänyt loikata jo seuraavalle portaalle uudella kamerallaan. Aukikirjoitettuna kuvan resoluutio on siis 12 288 x 6 480 pikseliä - tai toisin sanoen 80 megapikseliä.

 • Hintaa kameramonsterilla on Yhdysvalloissa 9995 dollaria, laitteiden toimitukset luvataan aloittaa vielä heinäkuun 2020 aikana.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Netgear Orbi AC3000 -mesh-järjestelmä – Kotiverkko kuuluviin jopa 350 neliömetrin alueella. 17.7.2020. Kun langaton verkko ei yllä kodin joka nurkkaan, tarvitaan vähintään kaksi verkkolaitetta. Netgear Orbi on harvinainen yhdistelmä helppokäyttöisyyttä ja suorituskykyä. Radioaaltojen matkaa seinien taakse voidaan avittaa yksinkertaisella wifi-toistimella tai kokonaisella mesh-järjestelmällä.

 • Mesh-verkko koostuu kahdesta tai useammasta wlan-verkkolaitteesta. Reititin liitetään suoraan modeemiin tai sähkökaapin rj45-liittimeen ethernet-johdolla. Loput niin kutsutuista ”satelliiteista” sijoitetaan taloon sopivasti verkon kuuluvuutta laajentamaan. Yhteys reitittimen ja satelliitin välille luodaan langattomasti, jolloin kaapelointia ei tarvita, vain verkkosähkö.
 • Testin aloituspakkaus sisältää reitittimen ja satelliitin. Laitteiden fyysiset liitännät eivät sisällä mitään mullistavaa: gigabittinopeuden neljä ethernet-porttia sekä usb 2.0 -portti, jolla lähiverkkoon jakaa tulostimen, muttei ulkoista kiintolevyä.
 • Orbi-aloituspaketin väitetään peittävän jopa 350 neliömetrin alue käyttökelpoisella yhteydellä. Satelliitteja voi tarpeen mukaan hankkia lisää, mutta kaksikolla pääsee hyvin alkuun.
 • Kohteenamme oli kaksikerroksinen, 160-neliöinen hirsitalo, jonka kerrosten välinen kuuluvuus ontui. Välipohja on betonia. Latausnopeudet mitattiin sekä 2,4:n että 5:n gigahertsin taajuuksia käyttäen. Reititin sijaitsi yläkerrassa, satelliitti alakerrassa rappusten edustalla, ja mittauspiste siitä avautuvassa takkahuoneessa muutaman metrin päässä.
 • Langattoman tekniikkansa puolesta testin Orbi ei kulje enää aallonharjalla – onhan malli jo muutaman vuoden ikäinen. Oletettavasti tämä ac-luokan eli Wifi 5 -malli siirtyy pikkuhiljaa unholaan uudemman tieltä. Itse asiassa uusi Wifi 6 ”Orbi-paketti” on jo myynnissä yli 800 euron hintaan.
 • Mikään verkonpaino ac-malli ei tule olemaan, sillä wifi-standardit ovat taaksepäin yhteensopivia, kunhan tietoturvapäivitykset jatkuvat. ”Edellismallia” puoltaa myös se fakta, ettei uudempi standardi takaa parempaa kuuluvuutta vaan suurempaa teoreettista siirtonopeutta, ja ruuhkanhallintaa. Ja mikä tärkeintä, hinnassa ei makseta uutuuslisää.
 • Hinta 350 euroa.

Ilta-Sanomat, Uusi Chrome ilmestyi – piilottaa vaaroja käyttäjältä. 17.7.2020. Chrome 84 estää hämäriä ilmoituksia verkkosivuilla ja lupailee pidemmällä aikavälillä lisäystä akkukestoon.

Ilta-Sanomat, Gmailiin tulossa suuria muutoksia – mutta ensin niille, jotka maksavat. Google tuo tiimityöskentelyn Gmailin ytimeen. Tavalliset käyttäjät joutuvat odottamaan tovin tai ehkä pidempään. Käytännössä palvelut, kuten Chat-, Rooms-, Meet, Drive ja Docs, naitetaan yhteen sähköpostiohjelman kanssa. Googlen kuvissa ainakin Chat, Rooms ja Meet näkyvät pikavalintoina Gmailin Android- ja iOS-sovelluksen alapalkissa. Muutos koskee myös Gmailin selainversiota, missä uudet valinnat esitetään allekkain ruudun vasemmassa reunassa.

 • Uudistus tulee aluksi maksaville G Suite -käyttäjille tämän vuoden kuluessa, mutta Google sanoi The Vergelle ”miettivänsä aktiivisesti miten ja milloin tuoda sama kokemus niille kuluttajille, jotka sen haluavat”.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

Leicalta uutta.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Blue-Sky Forum-y Fantasizing. Millaisen kameran Mike haluaisi. Ja millaisia vaihtoehtoja ostajille pitäisi tarjota.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Gear Review: Tamron 70-180mm f/2.8 for Sony. Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD. Suomen hintaluokka on 1500 euroa (hinnassa on mukana verot). Paino 810g. Lyhin tarkennus 27cm. Suodinkierre 67mm. Pituus 14.9cm. Halkaisija 8.1cm. Sääsuojaus (pöly ja kosteus). Sony täyskennoislle (mutta tietenkin myös kroppikennoisille).

Kamera & Bild, Olympus: ”Vi försvinner inte från kameramarknaden”.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa).
 • Kuvaamisesta RAW-muodossa (Digikuvaus).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Vähän aiheen vierestäkin, sinällään ihan asiaa ja mielenkiintoista. Ja aiheestakin.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Nikon lirissä (Järjestelmädigit).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja uusi kuva. Kuva ei oo hääppönen, mutta ossaiskos kuka silti tyypin tunnistaa?
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ovea maalatessa tupsahti sirkka (vaiko katti) siihen. Ja jäi hetkesi kiinni
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 kuvaa. Kaakkureita... Olen seurannut näitä kaakureita samanlla lammella jo 10v ... liekkö sama pari vai vaihtunut matkalla, mutta aina ovat tällä lammella jälkijunassa. Nämä ovat vielä untuvikkoja kun toisilla lammilla jo harjoitellaan kohta lentoonlähtöä.

Petteri Hautamaa, Canonin sysipimeät teleobjektiiviuutuudet - Miksi ja mihin käyttöön? 15.7.2020. Canon räväytti pöytään melkoisen uutispommin julkaistuaan viime viikolla kaksi pitkää teleobjektiiviuutuutta peilittömiin runkoihinsa. 600 ja 800 mm kuulostavat lintukuvaajan näkökulmasta oikein mielenkiintoisilta polttoväleiltä. Uutuudet tarjotaan vieläpä harrastajahintaisena ja kevyenä pakettina, mikä kuulostaa enemmän kuin houkuttelevalta! Näin pitkäpolttovälisiä kiinteitä telejä ei ole digiaikoina nähty edullisessa hintaluokassa, ellei mukaan lasketa jotain manuaalitarkenteisia halpispeilitelejä.

 • ...En ihan heti keksi mihin sellainen olisi valovoimansa puolesta omiaan. Canonin sivuilla sen mainitaan sopivan erinomaisesti mm luontokuvaukseen ja toimintakuvaukseen. Täytyy olla valoisa päivä, jos mielii toimintakuvia pysäyttää f11 valovoimalla, saatikka f22 valovoimalla.
 • ...Kesäisenä keskipäivänä valovoimattomuudesta ei synny murheita, mutta entä metsän siimeksessä, möllökeleillä tai talvella? Eteläisen suomen vesitihkuisena normitalvipäivänä saatetaan päästä f11 valovoimalla nippa nappa jo lähes 1/20 suljinaikaan, se riittääkin vaikka minkälaisiin taidekuviin...
 • Teleobjektiivilla kuvatessa hyvän valovoiman toinen etu on kapean syväterävyyden tuoma kyky sumentaa tausta kauniiksi. Himmentämällä, saadaan taustaa vastaavasti esille ja syväterävyyttä kasvatettua. Näissä uutuuksissa ei ole himmenninlehtiä lainkaan, joten aukosta on saatu tasaisen pyöreä, aukkoarvoa ei voi siis säätää lainkaan. 600 mm f11 objektiivissa on varmasti jo melko laaja syväterävyys. F11 aukolla onkin sitten melkein sama tarkentaako pikkulintua kuvatessa kylkeen vai silmään. Vähänkin härö tausta paistaa kuvissa taatusti selvästi, efekti on samankaltainen, kuin pienikennoisissa superzoomkameroissa.
 • Molempien uutuuksien isoimpana etuina on kevyt paino ja pieni koko. 600 mm painaa alle kilon ja 800 mm vain 1,26 kg. Pieni fyysinen koko sen sijaan on hieman hämäystä, sillä näiden ns. kuljetuspituus on selvästi lyhyempi, mitä itse kuvauspituus. Eli telezoomien tapaan näitä pitää venyttää täyteen mittaansa. Esimerkiksi spekseissä mainittu kuljetuspituus 800 milliselle on 281,8 mm, mutta kuvauspituus venyttää sen jo 351,8 mm pitkäksi. Vastaavasti 600 millisen 199,5 mm pituus venyy 269,5 milliseksi. Tällainen erikoinen konstruktio saa objektiivit myös näyttämään hassuilta, 800 millisestä tulee todellinen muussinuija, kuten kuvasta käy ilmi.
 • ...Canon julkaisi samaan aikaan myös 100-500 millisen f4-7,1 valovoimaisen zoomin, joka kuulostaa jo järkevältä objektiivilta. Tosin tässäkin silmään pistää pimeys, kumminkin kilpailijoiden 150-600 milliset ovat f6,3 valovoimaisia ja löytyy Sigmalta pätevä, mutta painavampi 60-600 mm, jossa myös on päästy f6,3 valovoimaan. Polttovälialueena 100-500 mm on erittäin monipuolinen, siinä mielessä valon puutteen vielä nielee, mutta kuinka ihmeessä hinta pääsi pomppaamaan kolmen ja puolen tonnin hujakoille? Aivan törkeä hinta f7,1 valovoimaisesta telezoomista, joka ei juurikaan pistä paremmaksi Canonin mainiosta 100-400 millisen kakkosversiosta (tarjouksessa karvan alle 2000€).

Kamera-lehti nro 5, ilmestynyt 17.6. 2020. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille.

 • EISA Maestron voitto Imatralle. 17.6.2020. Petro Hämäläisen voitokas kuvasarja on visuaalisesti yhtenäinen, jossa liike ja pysähtyneisyys luovat toisiaan korostavan kontrastin ja herättävät mielenkiinnon. Junien ja metrojen valot loihtivat mielikuvan alati sykkivästä kaupungista, jossa liike on nopeaa. Kuvasarja on myös teknisesti korkealaatuinen.
 • Canonilta peilitön lippulaivamalli. 16.7.2020. ...Canon EOS R5 sopii valokuvaajille ja elokuvantekijöille tarkkaan valokuvaukseen ja 8K-tasoiseen videokuvaukseen. Kamera kuvaa 45 megapikselin valokuvia jopa 20 kuvan sekuntinopeudella. Edistyksellinen automaattitarkennus on ohjelmoitu käyttämään syväoppimiseen perustuvaa tekoälyä, jonka ansiosta kamera tunnistaa kohteen kasvot ja silmät, ja seuraa niitä myös sivusuunnasta. Tätä seurantatekniikkaa voi käyttää myös koiria, kissoja ja lintuja kuvattaessa, jotta ne pysyvät tarkkoina myös liikkeessä. Lisäksi kameran sisäinen 8 askeleen kuvanvakain toimii yhdessä objektiivin oman kuvanvakaimen kanssa ehkäisten kameran tärähtelyn vaikutuksia....
  • Canon EOS R5 tulee myyntiin elokuussa ja maksaa noin 4 850 euroa (runko).
 • Vloggaajille suunnattu kamera Sonylta. 30.6.2020. Sony ZV-1 on taskukokoinen (105,5 × 60,0 × 43,5 mm), kevyt (294 g) “all-in-one” -tyyppinen kamera, joka on suunniteltu alusta alkaen sisällöntuottajille ja vloggaajille. ZV-1 yhdistää helppokäyttöisiä ominaisuuksia nykyaikaiseen kuvaustekniikkaan. Sony Vlog Camera ZV-1 maksaa noin 850 euroa.
 • Siruilta anamorfinen video-objektiivi. 29.6.2020. Sirui Anamorphic Lens 50 mm f/1,8 1,33x -objektiivin avulla kaikki voivat nyt kuvata otoksensa elokuvalliseen tyyliin. Anamorfinen objektiivi antaa elokuvallisen ilmeen luomalla unenomaisen taustahämyn, jossa on soikea bokeh-efekti, tyylikkäät vaakasuuntaiset linssiheijastukset ja laajempi näkökenttä. Focus Nordicin maahantuoma Sirui Anamorphic Lens 50 mm f/1,8 1,33x maksaa noin 700 euroa.
 • Epsonilta ammattitason valokuvatulostin. 28.6.2020. Epson on tuonut markkinoille uuden ammattitason valokuvatulostimen. Epson SureColor SC-P700 -mallin pääkohderyhmä on ammattivalokuvaajat, mutta kompakti ja kevyt tulostin sopii hyvin myös valokuvaamoihin sekä kunnianhimoisille valokuvauksen puoliammattilaisille ja harrastajille. SC-700 tulostaa materiaalikoot A3+ -kokoon asti. Epson SureColor SC-P700 maksaa noin 780 euroa.
 • Tarkka 360-kamera Kandaolta. 27.6.2020. Kandao QooCam 8K mahdollistaa ultrateräväpiirtoiset 360-asteiset valokuvat ja videon taskukokoisella kameralla. Pienikokoisen (205 × 97 × 93 mm) ja vain 245 grammaa painavan taskukameran ultrateräväpiirtoiseen 8K-tarkkuuksiseen (7680 × 3840 pikseliä) valo- ja videokuvaan mahtuu sisältöä jopa neljä kertaa ultrateräväpiirtoista 4K-kuvaa enemmän. Boston Distributionin maahantuoma Kandao QooCam 8K -taskukamera maksaa noin 650 euroa.
 • Vuoden valokuvataidekirja 2019. 17.6.2020.
  • Johannes Romppanen
   Lilja
   Omakustanne,
   2019 www.liljabook.com | 65 euroa
 • Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu. 17.6.2020.
  • Sanna Kannisto: Ihmettelyn taito 10.6.–13.9.2020
   Suomen valokuvataiteen museo | Helsinki | Tallberginkatu 1 G.
  • Pekka Luukkola: Maiseman aika – Sense of Time 3.6.–6.9.2020
   Jyväskylän taidemuseo | Jyväskylä | Kauppakatu 23
  • Jarno Vuorinen: Polaroidized Armenia 9.3.-25.6.2020
   Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7
 • Minikamera käsivakaimella FeiyuTechiltä. 30.5.2020. FeiyuTech Feiyu Pocket -minikameralla kaikenlaisen toiminnan kuvaaminen sujuu näppärästi. Feiyu Pocketin 8,5 megapikselin kameralla voidaan kuvata jopa 120 asteen laajakulmakuvaa. Kamerassa on 1/2,5 tuuman cmos-kuvakenno ja objektiivin valovoima on f/2,8. Valokuvia voidaan ottaa yksittäiskuvina tai panoraamoina. Videoita kamera kykenee kuvaamaan enimmillään 4K-tarkkuudella 60 kuvan sekuntinopeudella ja täysteräväpiirtoinen videokuva tallentuu jopa 120 kuvan sekuntinopeudella. Boston Distributionin (boston.fi) maahantuoma FeiyuTech Feiyu Pocket -minikamera maksaa noin 250 euroa.
 • Akkukäyttöinen tulostin liikkuvalle käyttäjälle. 29.5.2020. Kannettava ja kestävä Canon PIXMA TR150 -tulostin sopii pieneen tilaan, sillä kaapelit ja liitännät on sijoitettu laitteen yhdelle sivulle. Canon PIXMA TR150 maksaa noin 270 euroa ja akkukäyttöisenä noin 350 euroa.
 • Godoxilta tehosalama. 28.5.2020. Kun tarvitset enemmän salamatehoa, Godoxin uudessa AD1200Pro-studiosalamassa on 1 200 Ws potkua pakattuna erilliseen akkuvoimaosaan. Voimaosa yhdessä pienen ja kevyen välähdyspään kanssa avaa uusia mahdollisuuksia hyvien kuvien aikaansaamiseen. Fimekon maahantuoma Godox AD1200Pro maksaa 1 690 euroa.
 • Ammattivideokamera Canonilta. Canonin uuden sukupolven EOS C300 Mark III -videokamerassa on uusi 4K Super 35 mm DGO -kenno, 4K/120p-hidastus, suuri dynaaminen alue ja Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus. Uusi kenno ja DIGIC DV7 -kuvaprosessori tuottavat yhdessä tarkan kuvan ja yli 16 valotusaskeleen dynamiikan. Kohinataso on matala jopa ISO 102 400 -herkkyydellä hämärässä – olosuhteissa, joissa ihmissilmälläkin on jo vaikea nähdä. Canon EOS C300 Mark III -videokameran myynti alkaa kesäkuussa ja sen suositushinta on noin 12 530 euroa.
 • Luontokuvakoulu 39: Sorsa. 17.6.2020.
 • Luontokuvakoulu 36: Hennan jääpuikot. 16.6.2020.
 • Luontokuvakoulu 37: Matin varpunen. 10.6.2020.
 • Luontokuvakoulu 37: Pekan varpunen. 2.6.2020.
 • Luontokuvakoulu 37: Markun varpunen. 26.5.2020.
 • Taustakuvaaja: Antti Heljo. 26.5.2020. Helsinkiläinen Antti Heljo, 68, on kuvannut tämän kertaisen taustakuvamme. Kuva on otettu kesällä 2019 Eurooppaan suuntautuneella moottoripyöräretkellä.
 • Vuoden kuvaaja 3/20: aiheena Uni. 14.5.2020.
 • Kukat kedolla. 12.7.2020. Blogit. Marjut Korhonen. ... Itselläni oli pitkä, lähes vuoden kestävä kirjaprojekti, joka on nyt saatettu loppuun. Voi olla, että sekin vei luovaa voimaa sen verran, että on paussin paikka. Koska kyse on kuitenkin harrastuksesta, ei kuvaamiseen liity pakonomaista tuottamisen tarvetta. Voin siis vaikka pitää kesälomaa ja kuulostella, josko kulman takaa löytyisi mielenkiintoista kuvattavaa, huomenna tai ensi kuussa....
 • Kesä: pakkokuvien vai luovan loikoilun aikaa? 23.6.2020. Väärä Kurkku. Kesä ahdistaa kuvajaa aiheiden runsaudella. Mitä niistä olisi pakko valita, matkimatta jo tuhansin kuvin kerrottua? Sortuako maneeriin, jota jotkut kutsuvat vaatimattomasti tai itseironisesti ”kameran ulkoiluttamiseksi”? Jos koiran tavoin kamerakin voisi olla paras ystäväni, ei sillä kuitenkaan ole tarvetta ulos reviiriä merkitsemään.

Rajala Blogi, Sigma Cashback -kampanja 15.7.-30.9.2020.

Yle Areena, Valokuvamalli. 24.1.2020. Aitoo vai feikkii? Video kesto 9 min. Sarjasta VTV - Villien toiveiden Valtteri. Kaisla tykkää valokuvista ja tahtoo ilmaista itseään valokuvamallina. Kaislaa auttaa ammattimalli Patisse A Lody.

HS, Kun klassikkoteos valjastetaan mainontaan, Mona Lisa työskentelee mehumyyjänä, eikä sitä voi estää – Asiantuntija kertoo, mikä tekee tietyistä maalauksista houkuttelevia mainostajille. 16.7.2020. Kuvataiteen klassikkoteosten variointi kertoo häilyvästä rajasta korkeakulttuurin ja mainonnan välillä ja eri aikakausien vaihtelevista arvostuksista.

 • Esimerkiksi Suomessa tekijänoikeuksien suoja-aika on 70 vuotta taiteilijan kuolemasta.
 • Teosvalokuvien suoja-aika on tekijän elinikä + 70 vuotta kuolinvuoden päättymisestä. Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvan ottamisvuodesta. Tällaiset valokuvat eivät kuitenkaan saa suojaa, jos ne on julkistettu ennen vuotta 1966. Idea, aihe tai tietosisältö eivät saa suojaa.
 • Valokuvan omaperäisyyskriteerit on jätetty oikeuskäytännön määritettäväksi. Rajanveto valokuvateoksen ja tavallisen valokuvan välillä on tehtävä tapauskohtaisesti ja ottaen huomioon sekä valokuvan kokonaisvaikutelma, että valokuvaajan kuvausprosessin aikana tekemät luovat valinnat. Valokuvan tulee, ollakseen teos, kuvastaa valokuvaajan yksilöllisyyttä, joka ilmenee valokuvaajan kuvan toteutuksen eri vaiheissa (valmistelu, valokuvan ottaminen ja kuvan jälkikäsittely) tekemissä vapaissa luovissa valinnoissa.

Mobiili.fi, Google Chrome 84 julki – tällaisia uudistuksia selaimeen tulee uudessa versiossa. 15.7.2020. Kaikenlaista uutta. Päivitys on julkaistu sekä tietokoneille että mobiililaitteille.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Sentry Extreme DVR -autokamera – 20 eurolla ei saa hyvää, ei edes kelvollista. 15.7.2020. Sentry muistuttaa erehdyttävästi laadukasta kojelautakameraa. Käyttönäppäimet ovat hyvin esillä, ja 2,4-tuumainen näyttöruutu on periaatteessa riittävän kokoinen. ...Sentry Extreme DVR -kojelautakamera on yksinkertaisesti huono kuvanlaadultaan. Edes halpa hankintahinta ei ole peruste hankinnalle, mikäli on ostamassa kojelautakameraa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Use Photography Filters for Amazing Long Exposure Landscapes.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, Nikon Z 24-200mm Gallery: Nikon’s first “travel zoom” for the Z series gets a nature tour around Atlanta. Nikon Z 24-200mm f/4-6.3 VR Nikkor. Julkistettu 12.2.2020. Täyskennoisille peilittömille. Kuvanvakaaja 4.5 stoppia. Lähin tarkennus 0.5m. Paino 570g. Pituus 11.4cm. Läpimitta 7.7cm. Suodinkierre 67mm. Jokapaikan zoomi. Suomen hintaluokka 1.050 euroa (hinnassa on mukana verot, ei näyttänyt olevan saatavana muutamasta tarkistamastani suomalaisesta kamerakaupasta).

ePhotozine.com, 10 Top Ways To Use Different Angles In Your Photography.

The Online Photographer, Hahnel ProCube2 Battery Charger. Mike on käyttänyt tätä vain kotona, ei matkoilla. Mutta on ollut tyytyväinen. Kaksi akkua kerralla latauksessa. Ja nopea. Eri kameramerkeille vähän erilaiset versiot. Ja myös AA-akkujen lataus onnistuu. Hintaluokka $80.

Kamera & Bild, Fotografers hudfärg väcker debatt – när omslag skapas. Vogue ja Vanity Fair. Vogue saa kritiikkiä valokuvaajan ihonväristä. Vanity Fair saa kritiikkia siitä, että vasta 35 vuoden jälkeen tummaihoinen valokuvaaja ottaa kuvia. Aluksi arvosteltiin Voguen kuvia amerikkalaisesta voimistelijasta Simon Bilones. Tumma ihonväri ei toistunut kuvissa ollenkaan luonnollisesti. Valkoinen nainen Annie Leibovitz oli kuvaajana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ergonometria - mitä tarkoittaa (Sana on melkein vapaa).
 • Kuvaamisesta RAW-muodossa (Digikuvaus). Uusi ketju. 4 viestiä. Kun kameran asettaa kuvaamaan RAW-muodossa, niin onko niin, että valkotasapainosäädön voi periaatteessa unohtaa kokonaan pois, koska sen voi kuitenkin RAW-muodossa tarvittaessa säätää kohdalleen? Ilmeisesti samasta syystä myöskään valotuksen kohdalleen osuminen ei ole niin tarkkaa.
 • Canon C200 (Videokuvaus). Käyttäjä nsamppa kirjoittaa ansiokkaasti ja perusteellisesti omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuen tästä Canonin pro-tason videokamerasta. Näkyi oleva tarjouksessa 6.500 euroa.
 • Kaatuileva DaVinchi Resolve (Videokuvaus). Itselläni alkoi ko. ohjelma kaatuilemaan aina silloin, kun laitoin toisen videoraidan. Syyksi paljastui se, että näytönohjaimen muisti ei riittänyt. Vaihdoin näytönohjaimen, jonka jälkeen toiminut ongelmitta.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Muutamia esimerkkikuvia täydellä tarkkuudella: ...Ei nämä nyt ihan L-tason laatua ole, mutta en ihan kelvottomiksi sanoisi. (Näytti oleva parinkymmenen mega kuvia, 6720 × 4480 pikseliä).
 • Laajakulma hakusessa (Optiikka). 9 viestiä.
 • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM - uusi legenda (Optiikka).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). 329 viestiä.
  • (Lat.huom: järkyttävä määrä rahaa menisi ostamiseen, jos otetaan mukaan optiikan päivittäminen. Toisaalta voi ajatella, että autottomana käyttäisi rahat kameraan... Kovasti tekisi mieli, kun ei ole pitkään aikaan ostellut kunnon kameravermeitä...).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).

Aboa Vetus & Ars Nova, Jorma Puranen: Museum Meditations. Ars Nova. 30.6.2020 - 8.11.2020. Turku. Valokuvataiteilija Jorma Puranen paljastaa piiloon jäänyttä historiaa, sivuun jääneitä tarinoita ja unohdettuja paikkoja. Museum Meditations esittelee laajan otoksen Purasen mittavasta taiteellisesta tuotannosta, joka sukeltaa historiaan, taidehistoriaan, etnografiaan, antropologiaan ja maantieteeseen. Näyttelyssä nähdään taiteilijan pitkään työstämiä sarjoja sekä aivan uusia teoksia.

 • 'Icy Prospects', 'Museum Meditations' ja 'Shadows, Reflections and All That Sort of Thing'.
 • Kulttuuriykkönen, Valokuvataide, Arktis, sademetsät, linnut, historia - Jorma Purasen ja Sanna Kanniston työt ovat ihmettelyn taidetta. 14.7.2020. Podcast, kesto 51:58. Purasella on parhaillaan Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museossa esillä laaja näyttely "Museum Meditations" ja Kannistolla Valokuvataiteen Museossa Helsingissä näyttely "Ihmettelyn taito". Arktisella vyöhykkeellä paljon vierailleen Purasen työt kysyvät usein kenen ehdoilla todellisuutta esitetään, mitä on muisto ja mikä oikeastaan on katsomiskokemus. Purasen töissä on usein katsomiskokemusta hankaloittavia elementtejä, jotka asettavat katsojan tietoiseksi myös kysymyksestä mitä kuva oikeastaan tarkoittaa.
  • Kannisto puolestaan on kiertänyt maailmalla ja Suomessa kuvaamassa muun muassa lintuja itse kehittämänsä pienen liikutettavan kenttästudion kanssa, jonka avulla Kannisto ottaa minimalistisia, maalauksellisia ja huipputarkkoja kuvia linnuista. Kanniston hyönteisten elämää ja luonnon kiertokulkua kuvaavat työt kertovat myös huolesta katoavaa ympäristöä kohtaan.
 • Suomen Wikipedia, Jorma Puranen (kovin niukasti, maailmalla Suomen tunnetuimpia valokuvaajia).
 • Helsinkischool.org, Jorma Puranen.
 • 100finnishphotographers.fi, Jorma Puranen.
 • Google kuvahaku, Jorma Puranen.

Facebook, Suomen Luonnonvalokuvaajat. Julkinen ryhmä. Valtavati kuvia. Mitenkään liioittelematta. 71.000 jäsentä.

JAS Blogi, Ledejä testaamassa. 14.7.2020. Pieni maistiainen. YouTube-kanavalla sitten enemmän. Vähän myöhemin.

Mtvuutiset, Porilaisen Matin takapihalla käy erikoinen vieras – katso hulvaton video vikkelän Keijo-kärpän liikkeistä. 15.7.2020. Aivan lievä ADHD-tapaus, tuskin huomaakaan.

Museokortti.fi, Museokortti tuplannut museoiden pääsymaksutulot viidessä vuodessa – heinäkuussa rikotaan jälleen ennätyksiä. 14.7.2020.

(kertaus) Yle, Venäläinen hakukone tunnistaa kasvot pelottavan tehokkaasti – kasvojentunnistus on uhka yksityisyydensuojalle. 1.3.2020.

Iltalehti, Ärsyttävätkö mainokset sähköpostissa? Näin pääset niistä eroon. 14.7.2020. Google. Gmail. Eikä niistä mainoksista eroon pääse, voi kuitenkin vähän vaikuttaa, millaisia mainoksia näkee.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 4 Top Tips All About Exploring The Urban Jungle.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Canon R6 and R5: Mike's Take. Mike kertoo omat ensivaikutelmansa uusista Canoneista. Aika paljon hinnoista.

Adorama.com, Back to School: Best Cameras for Photography Students.

Kamera & Bild, Tunbjörks ödekontor blir ny bok och utställning. Kuvia LA:n autioituneista konttoreista vuodelta 2004. Boråsissa näyttely + uusi kirja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, Facebook.

Suomen Kuvalehti, Aikamatka valokuvaajan työhön. 10.7.2020. Meeri Koutaniemi löysi hengenheimolaisen sadan vuoden takaa. Aluksi ehdotus yhteisnäyttelystä Gertrude Bellin kanssa herätti hämmästystä. ”En tiennyt hänestä entuudestaan mitään, joten ensin piti perehtyä henkilöön. Sen jälkeen saatoin vain ihmetellä, miten en ollut tutustunut näin huikeaan tarinaan”, Meeri Koutaniemi, 32, kertoo.

Verkkouutiset.fi, Taivaalla näkyi ilmiö, jota vain harvat pääsevät todistamaan. 13.7.2020. Hohtavat yöpilvet taltioituivat meteorologin kameraan. Moni Helsingissä asuva saattoi viime yönä hieraista silmiään, kun pääkaupungissa saatiin ihailla hohtavien yöpilvien värittämää taivasta.

Tuomas Heinonen, VIDEO: Valokuvaa karhuja, susia ja ahmoja Wildlife Safaris Finlandin piilokojuista Kuhmossa. 13.7.2020. YouTube-video, kesto 13:57. Haastattelussa Lassi Rautiainen Wildlife Safaris Finlandin perustaja.

HS, Hongkong muuttui lopullisesti. 12.7.2020. HS:n kuvakooste vie Hongkongiin, jossa eletään uuden ajan alkua.

Ilta-Sanomat, Tietokoneita hajoaa erikoisesta syystä – Apple joutui varoittamaan. 14.7.2020. Apple julkaisi heinäkuun alussa tukiartikkelin, joka on otsikoitu "Älä sulje MacBook-, MacBook Air- tai MacBook Pro -tietokonetta, jos kameran päällä on suojus".

 • Applen mukaan turvallinen kamerasuojus on enintään tavallisen paperin paksuinen eli 0,1 millimetriä (tavallisen kopiopaperin paksuus). Jos suojus on tätä paksumpi, se tulee poistaa ennen tietokoneen sulkemista.
 • Apple vakuuttaa tukiartikkelissa, että Mac-kannettavien kameran vihreä merkkivalo on varma todiste kameran toiminnasta. Applen mukaan kamera on suunniteltu siten, että sitä ei voi aktivoida ilman merkkivalon syttymistä. Joskus tosin MacBookin merkkivalon on voinut hakkeroida pois päältä.
 • Diyphotography.net, Apple: Don’t close your MacBook if you have a camera cover – it will damage your display. Kannettavan näyttö voi vaurioitua. Tai vaurioituu.

Yle, Uupunut iäkäs hillastaja löytyi Tervolassa poliisin drone-kameran avulla. 13.7.2020. Kun nainen lopulta löydettiin poliisin drone-kameran avulla, hän oli ehtinyt olla maastossa kaikkiaan yhdeksän tuntia. Hän oli jättänyt matkapuhelimensa kotiin, jotta se ei vahingossa putoa metsään. Löytöpaikka sijaitsi 600 metriä lähtöpaikasta.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Uuden puhelimen voi ani harvoin palauttaa takaisin liikkeeseen – näin DNA ja Telia perustelevat käytäntöä. 13.7.2020. Vuorinen sanoo, että suurin ongelma palautusten suhteen liittyy laitteiden tietoturvaan ja henkilökohtaisten tietojen puhdistamiseen. Poikkeuksia voidaan tehdä hyvin tapauskohtaisesti, Vuorinen sanoo. – Kun laite on kerran otettu käyttöön, siinä on jo paljon sellaista dataa, mikä pitää pyyhkiä pois. Laitteen palauttaminen myyntikelpoiseksi vaatii paljon vaivaa, Vuorinen sanoo.
  • – Ratkaisevaa on se, että laitetta ei ole otettu vielä käyttöön ja laitteen pakkaus on vielä myyntikelpoinen, Vuorinen selvittää.
 • HS, Moni jakaa nettiyhteyden älypuhelimen kautta, mutta onko yhteys turvallinen, voiko puhelin kuumentua liikaa ja riittääkö mökillä yhden kännykän yhteys koko perheelle? Asiantuntijat vastaavat. 13.7.2020. Ei paljoa uutta, mutta sentään jotain.
 • Mobiili.fi, Älypuhelimissa nähdään pian peräti 125 watin lataus. 13.7.2020. Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Oppo esittelee pian 125 watin latauksen älypuhelimiin. Latausaika luokkaa 10 minuuttia. Vuoden loppupuolella.
 • Muropaketti.com, Windowsin Your Phone -sovellus mahdollistaa kohta usean eri Android-puhelimen linkittämisen. 13.7.2020. Aiemmin sovellus ei ole hyväksynyt kuin yhden puhelimen linkittämisen. Microsoft testaa kuitenkin parhaillaan sovellusta usean puhelimen tuella. Ominaisuus on jo Windows Insider -jäsenten kokeiltavana.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Inside the Homes of Hermits. Venäjä.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Digital Photography School, Canon Officially Announces Two DSLR-Crushing Options: The EOS R5 and EOS R6. Canon EOS R5:n hinta on 4850 euroa ja Canon EOS R6:n 2900 euroa.

Thom Hogan, What's Wrong With the R's? Kyse on Canonin uutuuksista. Mitä on vialla potentiaalisten ostajien mielestä uusissa malleissa. Internetistä koottua. Ei kovin pitkä lista, kuitenkaan. Ja kilpailevien vähän vanhempien kameramallien käyttäjät ovat panikoimassa. Nikonilta tuli uutuuskaksikko pari vuotta sitten. Sonistit keskittyvät kuumenemiseen Canonin uutuuksissa (joita eivät tule ikinä ostamaan). Muilla valmistajilla on aika paljon opittavaa Canonin uutuuksien esittelytapahtumasta.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, Photography Fundamentals – How Aperture Changes Photos. Perusasiaa. Aina voi kerrata.

IR, Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Gallery: A bright travel zoom that seems as versatile as they come. Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III. Sony FE, täyskennoisille. Julkistettu 11.6.2020. 50mm, F3.5. 100mm, F4.5. 150mm eteenpäin sitten F5.6. Lähin tarkennus 19cm. Paino 576g, pituus 11.7cm, läpimitta 7.4cm. Sääsuojattu (pöly ja kosteus). Suodinkierre 67mm. Sopii myös videoon (ei ääntele kovin paljoa tarkennettaessa). Vakaajaa ei tarvita, sillä Sonyssa runkovakaaja. Suomen hintaluokka on alle ja päälle 900 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Renar stressas av turister som tar selfies med djuren. Vähän oudolta kuulosti aluksi otsikko. Mutta kaipa se pitää paikkansa. Ei ole ikinä ajatellut tuolta kannalta. Kotieläimiä ei sentään kuvaaminen taida stressata...

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Lumix 35-100mm F2.8 –Compact and Sharp. 7.7.2020. YouTube-video, kesto 11:51. Lainassa. Mark I, tuli markkinoille 2012. Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm F2.8 ASPH Power O.I.S. (sattuneesta syystä ykkösversiossa ei ole nimessä määrettä Mark I, siis alkuaan). Mark II -versio tuli markkinoille sitten vuonna 2017, jotain muutoksia tarkennukseen ja vakautukseen, ei mitään mullistavaa. Optinen rakenne molemmissa sama. Sääsuojattu. Käytettynä löytyy edelleen, mutta jos uuden haluaa, pitää ostaa Mark II -versio (hintaluokka vähän alle 1200 euroa).

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 19.200 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus Pen F Review - [How film photography will HELP you to be better]. 12.7.2020. YouTube-video, kesto 19:11. Forsgård kuvasi ensimmäisen filmirullansa pariinkymmeneen vuoteen.

 • YouTube-kanavalla 33.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Poikkeustila2020.fi. Viikko nro 11. Viimeisin. Vieraileva kuraattori: Martin Parr Documentary photographer.

 • Martin Parr is one of the best-known documentary photographers of his generation. With over 100 books of his own published, and another 30 edited by Parr, his photographic legacy is already established. Parr also acts as a curator and editor. He has curated two photography festivals, Arles in 2004 and Brighton Biennial in 2010. More recently Parr curated the Barbican exhibition, Strange and Familiar. Parr has been a member of the Magnum agency since 1994 and was President from 2013 - 2017. In 2013 Parr was appointed the visiting professor of photography at the University of Ulster. Parr’s work has been collected by many of the major museums, from the Tate, the Pompidou and the Museum of Modern Art in New York. Martin Parr established the Martin Parr Foundation in 2017.
 • “So what have I learnt about the Finns by looking at this selection? Well despite the lockdown, everyone seems to be having a pretty laid back time; a lot of sleeping, hanging out with the kids and family and all enjoying the glorious weather of the last few months.
  • I guess in Finland you have so much space that social distancing comes a bit easier too.
  • I assume now things are starting to relax. Our government here in the UK, is looking a bit confused and I would like to swap Prime Ministers with you, if that's ok!”
 • 19 kuvaa, klikkaamalla isommiksi. 16 kuvaajaa.

HS, Suomen itä – villi länsi. 13.7.2020. Suomen itää on valokuvissa kuvattu 1800-luvulta nykyaikaan samaan tyyliin: alkuvoimaisena ja arvaamattomana, kuin villinä läntenä. Valokuvaajat ovat vuosikymmenten ajan luoneet alueesta mielikuvaa, joka palvelee aina jotain tarkoitusperää, sanoo Suomen itä valokuvissa -kirjan tekijä Riitta Raatikainen.

 • Valokuvia Suomen idästä on esillä Kuopion korttelimuseossa kesäkuussa avatussa näyttelyssä. Kuvat ovat 150 vuoden ajalta, aina 1800-luvulta tähän päivään asti. 12.6.–25.10.2020.
 • Suomen itä valokuvissa -näyttely jatkaa myöhemmin Lappeenrantaan, Joensuuhun ja Kajaaniin. Kuopion näyttelyn avauduttua julkaistiin myös Musta Taide -kustantamon Suomen itä valokuvissa -kirja, johon samoja kuvia on koottu.
 • Suomen Kuvalehti, Villi itä. 12.6.2020.
 • Riitta Raatikainen: Suomen itä valokuvissa (Musta taide, 2020).
 • Facebook, Musta Taide. 27.5.2020.
 • Itä-Suomen yliopisto, Suomen itä valokuvissa – Kuinka valokuvaajat ovat idän nähneet ja halunneet sen kertoa. 10.6.2020.
 • Adlibris.com, Suomen itä valokuvissa. 25,80 euroa.

Iltalehti, Harrastajakuvaaja Lassi ikuistaa maisemia ja luonnonilmiöitä – kuva Kuusamon sumuisesta metsästä lumoaa. 12.7.2020. Lassi Materon kameraan tallentui aamu-usvainen metsä Kuusamon Pähkänäkalliolla. Lassi Matero ikuisti kameraansa aamuaurinkoon heräilevän metsän Kuusamon Pähkänäkalliolla. Maisemakuvaamisesta innostuneen miehen mukaan onnistuneen kuvan ottaminen vaati otolliset sääolosuhteet ja muutaman tunnin odottelua.

 • Ammatikseen Matero ei kuvaa, vaan kyse on rakkaasta harrastuksesta. Ruutitehtaalla työskentelevä mies on oppinut käsittelemään kameraa katsomalla aiheeseen liittyviä videoita Youtubesta.
 • – Kun näen hienon kuvan, yritän kopioida sitä. Matkimalla oppii.
 • Instagram, materophoto
 • Facebook, Lassi Matero Photography

Ilta-Sanomat, Näissä kuvissa sielu lepää. Jukka Rautio taltioi Suomen järvimaisemien kauneuden: "Meillä on jotain ihan ainutlaatuista". 12.7.2020. Jääkiekko- ja urheiluvalokuvaajana tunnettu Jukka Rautio taltioi Näsijärven kauneuden kansien väliin. Valokuvaaja Jukka Rautio esittelee kesäkuussa julkaistussa kirjassaan yhden Suomen järvihelmen. Näsijärven vuosi -valokuvateos kuvaa Pirkanmaan kauniita järvimaisemia. Kuvia on esillä Helsingin keskustan Akateemisen kirjakaupan galleriatilassa.

 • Näsijärven vuosi -teos on näkyvästi esillä Helsingin keskustan Akateemisessa kirjakaupassa. Järvimaisemia voi ihastella toisen kerroksen galleriatilaan pystytetyssä näyttelyssä ja Esplanadin puoleisessa mainosikkunassa. IS esittelee 20 kuvaa Raution kirjasta. Lähde siis virtuaaliselle matkalle Näsijärvelle ja sen lähialueille! Järvimaisemia keväältä, kesältä, syksyltä ja talvelta.
 • Radio.uta.fi, Näsijärven vuosi -kirjan tekijä Jukka Rautio: Hyvä järvikuva on kuin kala – sitä ei oteta, vaan se saadaan. 24.6.2020. Jukka Rautio on tehnyt Näsijärvestä kirjan aiemminkin, vuonna 2008 yhdessä Lasse Tuorilan kanssa. Hän on tehnyt kirjan myös Päijänteestä.
 • Adlibris.com, Näsijärven vuosi - Year of the Lake Näsijärvi. sidottu, englanti, 2020. 42,70 euroa. Kirjan teksteistä on myös englannikieliset tiivistelmät.

Helsingin Pantti, Myyntierä 577. Objekti Canon Ultrasonic viall 16-35mm 1.2.8 L, ulompi linssi naarmuinen. Klo 10:45 hinta on 65 euroa. (Yleensä viat kerrotaan, jos on tiedossa. Tämä yksilö voi olla versio 1 tai versio 2. Isot ja syvätkään naarmut etulinssissä eivät yleensä haittaa kuvaamista oikeastaan ollenkaan. Olettaisin, että tämän hinta tulee nousemaan huimasti, jos toimii...

 • Myyntiaikaa on jäljellä runsaat 1 vrk ja 7 h. Ostajat ovat kyllä hintatietoista väkeä. Netistä on helppo nykypäivänä tarkistaa kurantit hinnat. Huutokauppojen tapaan tavara myydään as it is. Eikä palautusoikeutta ole. Eikä alv-vähennystä. Mutta.)
 • 19.7.2020. Viimeisen parinkymmenen minuutin aikana hinta 150 euroa -> 330 euroa. Lienee ollut korotusautomaatti asialla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Tips and Tricks to Achieve a Graffiti Effect in Photoshop.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Not All Shortcuts are Shortcuts. 12.7.2020.

Kamera & Bild, Instagram låter nu användare nåla fast kommentarer i topp. Tilin omistaja voi nostaa haluamiaan kommentteja esille.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ergonometria - mitä tarkoittaa (Sana on melkein vapaa). Ergonomia vs. ergonometria.
 • Valotusajoista (Digikuvaus). Miten valotusaika säädetään. 3 viestiä.
 • Capture One 20 Pro (Kuvankäsittely). No niin nyt trialia on enää 2 vrk jäljellä.. Kävipä hauska homma ostamisen kanssa. . Olin juuri vaihtanut pankkia ja samoin korttia tuonne paypal puolelle.
  • No ensin paukahti ruutuun et nyt hinta kerta lisenssille ilman lisukkeita (tyylejä) 129 eur ja vielä erillinen koodi jolla 25%. No ei mitään, siitä sitten maksamaan ja hintahan on hyvä 89,XX eur. Mutta kun oli ensimmäinen osto paypal/uusi kortti niin sivu heittikin sinne ja siellä piti hyväksyä että teet ensimmäisen oston tällä kortilla.. Samalla selain hävitti alkuper sivun jolla oltiin ostosta tekemässä.
  • No sitten uudelleen ostamaan, mutta nyttempä ei enää tarjotakaan sitä 129 eur lähtöhintaa vaan hinta on 149 eur? Ja siitä saa koodilla sen 25% .. Mitäs pxrua tämä tälläinen peli on?
  • Itse järkeilin että monestihan kun trial on loppumassa ja ollaan softaa poistamassa niin tarjouksia tulee. Mut bum nyt se hinta pompsahtikin siitä parhaasta tarjouksesta
 • Mitä kaipaisit optiikkamarkkinoille? (Optiikka). Uusi ketju. 5 viestiä.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). ...Tämän uuden rakenteen isoin fail (minulle) paljastui tänään, kun kävi ilmi, että uudet telejatkeet eivät toimi tämän kanssa. Ainoa RF-lasi, jossa ne olisivat oikeasti käyttökelpoisia ja ei, ei käy. Johonkin f11 putkeen kyllä, mutta ei f2.8 aukkoiseen...
  • Edelleen olen tähän tyytyväinen. Kovin paljoa ei ole vieläkään kuvia tullut otettua, joten lopullinen tuomio saa vielä odottaa. Sellainen huomio kuitenkin, että aivan lähimmille tarkennusetäisyyksille piirto on mielestäni aavistuksen pehmeämpää, kuin hieman kaukaisemmille kohteille. Voi kyllä johtua myös tarkennusvirheistä, kun vain käsivaralta olen tällä kuvannut. Harrastelijalle tekee lähikuvissa kuitenkin riittävää laatua ainakin suuremmille perhosille ja korennoille, jos 100-400mm IS II L ei satu mukana olemaan.
 • Sony 12-24mm F2.8 GM (Optiikka). Suomen hintaluokka on 3.400 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Laajakulma hakusessa (Optiikka).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). ...Joo, mulla on Sony kanssa tälläinen pieni led-tuikku (n. 1x1.5cm), joka roikkuu aina kamerahihnassa. Jos pimeällä tarvitsee valoa, niin siitä saa helposti. (valaistut nappulat?)...
  • Tässä lukemia (CIPA standardi) EOS R5 ja R6 kuvanvakautuksesta eri laseille.
  • 8 Stops
   Canon RF 24-70mm f2.8 L IS USM
   Canon RF 24-105mm f4 L IS USM
   Canon RF 85mm f1.2 L USM (both variants)
   Canon RF 28-70mm f2 L USM
   Canon RF 24-105mm f4-7.1 IS STM
  • 7.5 Stops
   Canon RF 70-200mm f2.8 L IS USM
  • 7 Stops
   Canon RF 15-35mm f2.8 L IS USM
   Canon RF 35mm f1.8 IS USM
   Canon RF 50mm f1.2 L USM
  • 6.5 Stops
   Canon RF 24-240mm f4-6.3 IS USM Lens
  • 6 Stops
   Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM Lens
  • Full Frame IBIS pioneeri Sony pääsee maksimissaan 5.5 stoppiin, ja Nikon Z 5.0 stoppiin (CIPA standardi). Aika hieno veto Canonilta heti ekalla IBIS kierroksella - hyvää kannatti odottaa.
  • Huomattavaa on että noi RF 85mm f1.2 ja RF 28-70mm f2 pääsee 8 stoppiin pelkällä kameran IBIS :llä, sillä noissa laseissa itsessään ei ole mitään vakautusta.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). R6:n kohdalla käy mielessä että onkohan pikkelsimäärä 20 siksi, että olisi saatu optimoitua vähässä valossa kuvaamiseen liittyviä ominaisuuksia? Onko ajateltu, että isommilla ja enemmän valoa kaappaavilla pikseleillä saadaan vähemmän kohinaa ja parempaa dynamiikkaa varjoihin?
  • Etsinkuvan koko ja laatu peilittömien ja peilillisten välillä käytännön kuvaamisessa on minulle myös arvoitus. Silmälasien käyttäjälle tuokin voi olla aika merkittävä peruste sille mitä valitaan ja etenkin mitä ei missään nimessä valita.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita kommentteja.
 • Usvainen Paimion joki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tuulihaukkoja pöntössään (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Nostokurjet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Päätepiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaakkureiden ainoa poikanen kasvaa hyvää vauhtia,kohta jo emon mitoissa.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Varpunen pienoinen... Siinä se naposteli siementä...
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ihan jokaisessa tolpassa ei ole lintua.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hieman ennen puoltayötä Saaristomerellä. Ex tempore iPhone 11 Pro Max panorama.
 • Käytävät (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä värillinen kuva porttigongista Tehtaankadulla.
 • Crown and barn (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Erikoisen värinen auto.
 • Another Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja vielä toinen lähikuva.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Meitsin maakuntakierrokset ovat onnellisesti takanapäin kuin kesän helteetkin! Hengissä selvittiin ja kivaa oli. Luin lehdestä mielenkiintoisesta projektista Keravalla; ... (temata on tehnyt ansiokkaan dokumentin Keravan suurta huomiota herättäneestä ns. taidetalosta...).

Finnfoto, Facebook, Miten toimia kameran kanssa uimarannalla. 2.7.2020. Linkki Hämeen Sanomine artikkeliin. Maksumuurin takana, mutta toimii kullekin klikkaajalle kerran. "Rantaleijona Antti Palmgren ottaa aurinkoa stringeissa, mutta se ei ole kutsu kuvaamiselle".

 • Uimarannalla salakuvaamisen kohteeksi joutunut hattulalainen Antti Palmgren haluaa muistuttaa etenkin nuorille, että vaikka joku ottaa aurinkoa stringeissa, se ei ole kutsu kuvaamiselle. Palmgren istuskeli alkuviikosta Hattulan Herniäisten rannalla string-uikkareissa vähän kauempana muista ja otti aurinkoa, kun kolme nuorta tyttöä tuli luvatta kuvaamaan häntä. Kännykkäkameransa tytöt kohdistivat edellä mainittuja stringeja kohti.
 • Voiko kameransa kohdistaa rannalla vähäpukeiseen vieraaseen henkilöön ja kuvata tätä läheltä? Vastaus tähän ei ole yksiselitteinen, sillä laissa valokuvaamisesta säädellään hyvin yleisellä tasolla ja sallitun ja kielletyn raja on usein tulkinnanvarainen.
 • Uimaranta on julkinen paikka, joten kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua. Kuvan voi myös julkaista, mikäli se ei loukkaa kenenkään yksityisyyttä.
 • Vaikka kuvaajan toiminta ei rikkoisi lakia, on se silti eettisesti arveluttavaa. On hyvien tapojen mukaista kysyä lupaa kuvattavalta. – Olisi aina suositeltavaa, että kun kohdistat kameran henkilöön, niin kysyt häneltä luvan siihen, muistuttaa Suomen Valokuvajärjestöt ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Prahassa jalkapallo-ottelua seurasi pahviyleisö, Jaavalla oltiin kraaterin reunalla. 11.7.2020. IS:n kuvatoimitus valitsiviikon varrelta kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 5 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Iprinfo.fi, Metadata ja tekijänoikeus – Mitä, miten ja miksi? 19.5.2020. Pitkä ja perusteellinen artikkeli. Tekijänoikeuksien näkökulmasta erityisen tärkeää metadataa ovat tiedot tekijästä, teoksen valmistushetkestä sekä mahdollisia lisenssejä koskevat tiedot.

 • Tekijän nimen mainitseminen on tärkeää, jotta tekijä saa ansaitsemansa tunnustuksen työstään ja taloudellisen korvauksen teoksen käytöstä. Kuluttajalle tekijän nimen löytäminen on tärkeää siitä syystä, että löytäessään itseään kiinnostavan teoksen kuluttajan on helpompaa etsiä tekijän muita teoksia tai ottaa yhteyttä teoksen tekijään käytöstä sopimiseksi tai käyttöluvan pyytämiseksi.
 • Metadataan voidaan merkitä tietoja käyttöehdoista eli lisensseistä. Esimerkiksi yleisesti käytettyjen Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi ilmaista, millä ehdoilla teosta saa käyttää. Tällainen ehto voi olla esimerkiksi se, että tekijän nimi mainitaan aina kuvan käyttämisen yhteydessä tai se, että teosta ei saa käyttää kaupallisesti hyväksi.
 • Mitä laki sanoo metadatasta?
 • Miksi metadataa ei käytetä?

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Kalastusluvat suoraan kännykkään. 11.7.2020. Softa-arvio. Kalastuslupien hankkiminen on helppoa uudella Eräluvat-sovelluksella. Siihen kirjaudutaan Eräluvat-kaupan tunnuksilla, jotka luodaan tosin web-selaimella Eräluvat-sivuilla. Tunnusten luomisen jälkeen sovelluksella saa ostettua alueellisia vapalupia sekä perinteisen valtakunnallisen kalastuskortin, eli kalastonhoitomaksun.
  • Eräluvat on helppokäyttöinen ja hyödyllinen sovellus kalastusta harrastavalle tai vaikka vain kerran kesällä virveliin tarttuvalle. Android, iOS.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, This Drone Photography Checklist will Ensure You Never Miss Your Shots.

ePhotozine.com, Top Tips On Photographing Signs On Your Travels.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Sony 12-24mm F2.8 review. YouTube-video, kesto 10:03. Suomen hintaluokka on 3.400 euroa (hinnassa on mukana verot). Tässä luokassa ensimmäinen (zoom-alue ja kiinteä valovoima F2.8). Yllättävän kevyt, 847g. Muovilätyskät sitten suotimina objektiivin ja rungon väliin (leikataan kaiketi itse), taakse. Ymmärrettävistä syistä. Laajakulmalla kuvattaessa tila näyttää (sattuneesta syystä) paljon isommalta. Vääristymät (pystysuorat linjat) korjaantuvat jo itse objektiivista ihan kohtuuhyvin.
  • Käsin kuvattaessa ISO:a nostamalla hämärässäkin yllättävän tarkkoja kuvia.
  • Optiikan suhteen on tehty kaikenlaista uutta, hyvin vähän heijastumia, hyvin vähän värivirhettä.
  • Kohtuuhyvä bokeh (polttoväli huomioiden), kontrasti hyvä.
  • Nopea tarkennus (12-24mm ei välttämättä selvyys). Lähin tarkennus 28cm.
  • Tarkkuus erinomainen, myös reunoissa.
  • Zoomatessa tarkennus säilyy, sopii hyvin videoon. Jonkin verran tarkennus muuttuu polttoväliä vaihdettaessa.
  • Hintava.
 • Sony 12-24mm F2.8 GM sample gallery (DPReview TV).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kamera, jossa yhdistyvät hyvä valokuvaaminen ja videokuvaus? (Aloitteleva digikuvaaja).
 • Sony 12-24mm F2.8 GM (Optiikka).
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka).
 • Laajakulma hakusessa (Optiikka). Uusi ketju. 1 viesti.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Rumored A7sII successor specs so far:
  • records FHD 240fps, 4k120fps 10bit 4:2:2 and 4K120fps raw over HDMI
  • Looks pretty similar to a Sony A7rIV
  • world’s highest resolution new 9.44 million dot EVF (QXGA resolution)
  • new kind of passive (noise free) cooling system
  • UHSII card support
  • announcement late July
 • Mikä runko A-mountin ystäville? (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z kokemuksia leica M linsseistä (Järjestelmädigit).
 • Usvainen Paimion joki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tuulihaukkoja pöntössään (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Another Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja nyt sitten lähempää. (Onkohan kukaan autovalmistaja ikinä keksinyt ruostekuosia autoon, voisi herättää jonkin verran huomiota...).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 yökuvaa. Heräilin puoli yhdeltä puhelimen hälytykseen. Hieroin unihiekkoja silmistä ja katsahdin ulos. Taivas oli täynnä yöpilviä. Kaunista. Hiivin hiljaa ulos ja lähdin kohti järveä, haaveissa pari kuvaa jotka jäivät edelliskerralla olosuhteiden vuoksi ottamatta.
  • Ajoin läpi hiljaisen maaseudun, kunnes huomasin edessäni jonkun mytyn. Pysähdyin. Ketunpoikanen makasi liikkumatomana keskellä tietä. Nousin autosta ja kävelin sen luo. Ei ollut enää kiirettä. Poikanen oli jättänyt tämän maailman. Surutti. Ketunpoika oli kokenut vasta niin vähän ja... Sitten, tyhjyys.
  • ...Hienoja yön kuvia ! Sain itsekin kuvattua tuon yöpilvinäytöksen. Ei ole kohdalle osunut vielä vastaavaa. Nuoria eläimiä näkee nyt yli ajettuna valitettavan usein....

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon R5 ja R6 - vihdoin se on virallista. 10.7.2020. Canonin eilinen tuotejulkistus oli luultavasti yhtiön historian erikoisin. R5- ja R6-kamerat aloittavat Canon-maailmassa kokonaan uuden aikakauden. Mahtavat tekniset speksit kerrottiin jo helmikuussa, netissä tiedot kiersivät jo viime vuonna. Ilmeisesti koronan viivästyttämänä kamerat tulevat markkinoille vasta nyt, mutta R5 on saatavilla jo tässä kuussa ja R6 elokuussa.

 • Suurin yllätys oli, että kaikki ennakkotiedot ja huhut pitivät paikkansa. Todellakin 8K-kuvaus, runkovakaaja (toimii myös vanhoilla objektiiveilla), kaksi korttipaikkaa, HEIF-kuvat, täyden kennon 4K-kuvaus, wifi, joystickin paluu... ja mikä tärkeintä: ei yhtään asteriskia, joka viittaisi sivun lopussa olevaan pieneen tekstin "ei toimi xxx kanssa" tai "tulossa myöhemmin".
 • Canon ei ole yleensä loistanut uusimmalla tekniikalla, mutta tällä kertaa tekniset ominaisuudet ovat todella kovia. R5 ja R6 osoittavat, että yhtiön tulevaisuus on peilittömissä. Ehkä jo talviolympialaisiin saamme R1:n, jolloin peilikoneistolla varustettuja kameroita jää korkeintaan malliston alimpaan harrastajasegmenttiin.
 • ...R5:n hinta on 4850 euroa ja R6:n 2900 euroa. Vertailun vuoksi 1Dx III hinta on 8099 euroa. R-mallien jenkkihinnat ovat 3899 ja 2499 dollaria, 1Dx:n 6500 dollaria. Tässä on kiinnostava yksityiskohta: R5 ja 1Dx III ovat täsmälleen alv:n verran (24 %) kalliimpia kuin verottomasti hinnoitellut jenkkimallit, mutta R6:n kohdalla ero on vain 16 prosenttia.
 • ...Mutta ei rahanmeno kameraan lopu! Uudet RF-objektiivit ovat huippuhienoja nekin, mutta jälleen lompakossa käy vetoa. Eilen julkistettu RF 100-500 mm maksaa 3350 euroa, kun nykyinen EF 100-400 mm maksoi tullessaan noin 2600 euroa (ja nyt noin 2400, omani ostin muutama vuosi sitten tarjouksesta 1990 eurolla).
 • Telejatkeiden hinnoittelu kummastuttaa, sillä 1,4x (659 euroa) ja 2x (829 euroa) ovat tuntuvasti kalliimpia kuin EF-vastineensa (molemmat 543 euroa, eikä hinta ole juuri laskenut vuosien varrella).
 • Sille, jolla on varaa, Canonin uutuudet tarjoavat seikkailua kuvauksen uusimpien ihmeiden maailmassa. Maltamme tuskin odottaa ensimmäisiä todellisia käyttökokemuksia ja tuotearvioita.
 • Nyt tiedämme, miltä valokuvaus tulee näyttämään 2020-luvulla.

Teemu Saloriutta, Imperiumin vastaisku: Canon EOS R5 ja R6 julkaistu. 10.7.2020. Kirjoittelin viime syksynä pohdintaa peilittömiin järjestelmäkameroihin siirtymisestä. Peilittömien valtikka oli silloin vahvasti Sonyn hallussa. Osa luontokuvaajista ehti jo vaihtaa Sonyyn ja itsekin harkitsin vakavasti asiaa. Kameramerkin vaihto on kuitenkin sen verran iso operaatio, ettei sitä kannata kevein perustein tehdä. Canonistien leirissä ammattitason täyskennoista peilitöntä on odotettu kuin Länsimetron valmistumista. Erityisen kovat toiveet kohdistettiin olympiavuodelle 2020.

 • Canon julkaisi alkuvuodesta EOS-1D X Mark III:n, peilikameroiden lippulaivan. Se oli myrskyvaroitus, ja Canon lietsoi kevään mittaan huhumyllyä paljastamalla tipoittain tietoja kehitteillä olevasta R5:stä, jonka pitäisi olla täyskennoisten peilittömien uusi kuningas.
 • Olympialaiset ehdittiin jo siirtää, mutta odotettu R5 julkaistiin vihdoin 9.7.2020. Samalla päivänvalon näki myös edullisempi R6 sekä joukko RF-bajonetille suunniteltuja objektiiveja. Mutta miten on, pitäisikö ostohousut laittaa jalkaan vai alkaa valmistella Sonyyn vaihtamista?
 • ...Uusi tarkennusjärjestelmä on luontokuvaajalle ehkä koko kameran keskeisin kiinnostuksen aihe. Tällä osa-alueella Canon oli jäänyt Sonya jälkeen, esimerkiksi metsätaustaa vasten lintukuvaus on ollut Canoneilla haastavaa. Suomen ykköslintukuvaajiin kuuluva Markus Varesvuo ehti jo testata kameraa, ja kommentoi tarkennuksen olevan tietyissä tilanteissa 1D X Mark III:n tarkennusta parempi.
 • ...Hinta on korkeahko, mutta silti selvästi 1D X Mark III:n alapuolella ja samassa sarjassa Sony A9 II:n kanssa – jopa hieman edullisempi. Lähikuukausina hinta todennäköisesti putoaa, kuten on käynyt esimerkiksi aiemmille 5-sarjalaisille.
 • ...Itselleni avainkysymykset rungon valinnassa liittyvät kuvanlaatuun ja tarkennukseen. Vasta tulevat testit näyttävät, onko Canon kirinyt Sonyn etumatkan kiinni ja mennyt jopa ohi. Todennäköisesti kennotekniikan erot ovat vähäiset – fysiikan lait tulevat kaikilla valmistajalla vastaan. Tarkennuksen osalta odottelen vertailutestejä haastavista olosuhteista.
 • ...Kynnys vaihtaa merkkiä Sonyyn kasvoi R5:n ja R6:n myötä oleellisesti. En ole vielä muodostanut lopullista kantaa, olisiko R5 vai R6 omaan käyttööni sopivampi. Suurella todennäköisyydellä jompi kumpi on seuraava runkoni. Olisi kohta jo aika päästää yli 7 vuotta palvellut, lähes loppuun ammuttu 6D eläkkeelle ja luopua 80D:stä, josta en ole koskaan erityisesti pitänyt.
 • ...Seuraavina kuukausina seuraan tarkasti testejä ja erityisesti vertailua Sonyn kameroihin. Ehkäpä hinnatkin ehtivät ensi kevääseen mennessä pudota.

Rajala Blogi, Canon EOS R5. 10.7.2020. Canon EOS R5 on ollut markkinoiden odotetuimpia kameroita. Kameran ominaisuudet yllättivät monet todella positiivisesti. Perinteisesti tuotekehityksen kanssa hitaasti etenevä Canon tuo EOS R5:een mullistavia ominaisuuksia yhteen kameraan.

Mydnewsdesk.com, Valokuvauksen juhlaa! Canon täydentää EOS R -kamerajärjestelmää kahdella uudella järjestelmäkameralla ja neljällä objektiivilla. 10.7.2020. Lehdistötiedote.

 • Ammattitasoinen täyden kennokoon peilitön Canon EOS R5 -kamera on ensiluokkainen työkalu valokuvaajille ja elokuvantekijöille huipputarkkaan valokuvaukseen ja 8K-tasoiseen videokuvaukseen. Kamera kuvaa upeita 45 megapikselin valokuvia jopa 20 kuvan sekuntinopeudella. Edistyksellinen automaattitarkennus on ohjelmoitu käyttämään syväoppimiseen perustuvaa tekoälyä, jonka ansiosta kamera tunnistaa kohteen kasvot ja silmät, ja seuraa niitä uudenlaisella tarkkuudella myös sivusuunnasta. Tätä seurantatekniikkaa voi käyttää myös koiria, kissoja ja lintuja kuvattaessa, jotta ne pysyvät tarkkoina myös liikkeessä. Lisäksi kameran sisäinen 8 askeleen kuvanvakain toimii yhdessä objektiivin oman kuvanvakaimen kanssa ehkäisten kameran tärähtelyn vaikutuksia.
 • Täyden kennokoon peilitön Canon EOS R6 kuvaa liikettä äänettömästi jopa 20 kuvaa sekunnissa. Myös tässä mallissa kameran sisäinen 8 askeleen kuvanvakain toimii yhdessä objektiivin oman kuvanvakaimen kanssa ehkäisten kameran tärähtelyn vaikutuksia ja vakauttaen myös videokuvaa. Canon EOS R6 -kameran Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennusta ohjataan DIGIC X -prosessorilla, joka käyttää syväoppimiseen perustuvaa tekoälyä edistyneeseen kohteiden tunnistukseen ja seurantaan. Kamerassa voi käyttää jopa 4K/60p-tarkkuutta tai 120p-kuvataajuutta, kun kuvataan Full HD -videoita.
 • Canon RF 600MM F11 IS STM -superteleobjektiivi on pienikokoinen ja kevytrakenteinen ja siinä tehokas 5 askeleen optinen kuvanvakain
 • Canon RF 800MM F11 IS STM -superteleobjektiivi on pienikokoinen ja kevytrakenteinen ja siinä tehokas 4 askeleen optinen kuvanvakain
 • Canon RF 85MM F2 MACRO IS STM -objektiivi on pienikokoinen ja kevyt kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi muotokuvaukseen
 • Canon RF 100-500MM F4.5-7.1 L IS USM -objektiivi tarjoaa suorituskykyä ja kuvanlaatua 100–500 mm:n polttovälillä, viiden askeleen kuvanvakaimella sekä L-sarjan erinomaisella rakenteella
 • Canon EOS R5 (runko): svh. 4850 € (elokuu)
 • Canon EOS R6 (runko): svh. 2900 € (syyskuu)
 • Canon EOS R6 + RF 24-105 STM: svh. 3300 € (syyskuu)
 • Canon RF 600mm F11 IS STM: svh. 869 € (elokuu)
 • Canon RF 800mm F11 IS STM: svh. 1129 € (elokuu)
 • Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM: svh. 759 € (lokakuu)
 • Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM: svh. 3349 € (syyskuu)
 • Canon Kuvat & videot sieltä sitten
 • Canonin tuote-esittely. Kesto 3:19. Olli Turtiainen esittelee asiantuntevasti. Tässä ajassa ei tietenkään paljoa ehdi. Lähinnä nimet.

Helsingin Uutiset, Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi. 10.7.2020. Laskutuspalvelu Ukko.fi:n tutkimuksessa kaikista yrittäjistä 26,5 % oli Helsingin alueelta. Vastanneet siis käyttäjät tätä palvelua, jonkinlaisia pien- tai kevytyrittäjiä. Ei tarvita y-tunnusta, ei toiminimeä. Kattava kysely sinällään, mutta vain tässä segmentissä. Voi siis laskuttaa ilman omaa yritystä. TE-toimisto taitaa katsoa tällaiset "yrittäjät" oikeiksi "yrittäjiksi", joten mahdollisen työttömyyskorvauksen saaminen ei liene kovin helppoa.

 • Helsingissä valokuvaaja oli näistä "yrittäjistä" neljänneksi yleisin tai suosituin.
 • Joissakin maissa valokuvaaja-nimikettä saa käyttää vain valokuvaajan ammattitutkinnon suorittanut. Vaikkapa Saksassa.

Ilta-Sanomat, Kevään hittisovellus Teams sai uusia herkkuja – nämä tulevat myös ilmaiseen versioon. 10.7.2020. Toiminnot tulevat vaihtelevasti käyttöön lähitulevaisuudessa. Microsoft vahvisti IS Digitodaylle, että kaikki uudet toiminnot tulevat Teamsin kaikkiin versioihin. Siis myös Teamsin maksuttoman version käyttäjille.

Ilta-Sanomat, Monessa kodissa vaanii yllättävä vaara: Turvakamera voi kavaltaa omistajansa. 10.7.2020. Ip-kamera (internet protocol) mahdollistaa käyttäjälleen kodin tilanteen seuraamisen etäältä esimerkiksi älypuhelimen avulla. Tutkijat huomasivat, että tätä tietoliikennettä on mahdollista tarkkailla käyttäjän vaarantavalla tavalla, vaikka itse videokuvaan ei olisi pääsyä. Kameroiden tuottamasta tietoliikenteestä oli mahdollista päätellä, koska talossa on ihmisiä ja koska se on tyhjillään.

Älypuhelimista.

 • Io-tech.fi, Testissä Sony Xperia 10 II. 10.7.2020. Sonyn tuore alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvan Xperia 10 II -älypuhelin. Esiteltiin helmikuussa, tuli myyntiin Suomessa toukokuun lopulla. Svh. on 369 euroa. 21:9 kuvasuhde, 128 Gt talletustilaa. Näytössä leveät reunat. Kapea kuvasuhde on käytössä yllättävän miellyttävä. Pääkamerassa 12 megapikselin sensori. Telekamera 8 megapikseliä, f2.4. 8 megapikselin ultralaajakulma f2.2 (ei automaattitarkennusta). 4K, 30 fps. 1080p, 60 fps. Kamerasovellus hidas. Hämärässä sensori koko aiheuttaa ongelmia.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School (vieritä varsinainen sivu näkyviin...).

Canonin julkistuksista vielä.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 45 Amazing Pictures of Lightning.

Diyphotography.net.

Kamera & Bild, Fotoskola: Så tar du bättre bilder med din mobil – 8 enkla tips. 10.7.2020. Vaihteeksi pitkä artikkeli, paljon luettavaa.

Fotosidan.se, Lexar SL200 - liten och tålig disk. Pieni irtokovalevy, SSD. Paino 40.6g. 512 GB, 90 euroa. 1 TB, 160 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • New H.266/VVC video compression standard (Videokuvaus).
 • HELP löytyykö studiosalaman korjaajaa (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • Sony 12-24mm F2.8 GM (Optiikka). Monta viestiä.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (optiikka).
 • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM - uusi legenda (Optiikka). Legendan uusi tuleminen peilittömälle puolelle. 100g kevyempi kuin edeltäjänsä 100-400II 100mm ulottuvampi mutta lähes 1000e kalliimpi... Julkaisuhinta 3349euroa. Mielenkiinnolla odotan revikoita, eiköhän ne tämän ole hyvin tehneet.
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka).
 • Canon RF 85mm f/2 IS STM Macro (Optiikka).
 • Canon EF 400mm f/5.6 USM, ääntä heilutettaessa (Optiikka). Kiitos kommenteista! Ääni taitaa tosiaankin "kuulua asiaan", ainakin myyjäliikkeen mukaan myös uudesta objektiivista kuuluu samankaltainen heiluntaääni. Tarkennushutien syy lienee tosiaan kokonaisuudessa.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Aika monta viestiä, jostain syystä. Ikuista kilpajuoksuahan tämä on, mutta onhan tämä aika kova veto, niin kova että epäilijöitä riitti pilvin pimein, mutta turhaan epäilivät.
  • Sonylla on kyllä työtä tehtävänä laajalla rintamalla, f2 zoom lasit ja muutkin lasit, lens IS ja IBIS pitäisi saada oikeasti toimimaan yhdessä, ja muuta semmosta pientä, että pääsisi edes samalle tasolle. Voipi olla että pitää koko lasin kiinnitys uusia että pääsee oikeasti takaisin mukaan kisaan.
  • Toi akunkesto oli aika ylläri, minä odotin kyllä jotakin parempaa. Mutta 7-8 stopin kuvanvakaaja FF järjestelmässä on kova juttu, ja se että jo ekassa versiossa päästään tuohon - se on aika huikeeta. AF puolella R5 tuskin jää Sonyn A7rIV jalkoihin ja uskon että silläkin puolella ollaan erot kurottu umpeen, ehkä menty edelle, muukin kuin hämärässä tarkemtamisessa jossa Canon oli edellä jo R mallillaan. Hyvää myös se että kennon lukunopeuteen oli kiinnitetty jotakin huomioita, mutta aika näyttää miten paljon.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). ...Itse laitoin ennakkotilauksen olemaan, veikkaan että tästä tulee hitti joka tapauksessa. 20Mpix on tietty pieni pettymys mutta mitä nähnyt 1Dx Mark III:n kuvia, tuskin haittaa kuitenkaan yhtään.
 • Nikon Z6s ja Z7s (Järjestelmädigit).
 • Mikä runko A-mountin ystäville? (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Usvainen Paimion joki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tuulihaukkoja pöntössään (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuulihaukan poikaset ovat viittä vaille valmiita lentoon,siipiä harjoitetaan ahkerasti. Tässä muutamat syöttökuvat,emolla riittää kiireitä..
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 uusi kuva.
 • Another Moskvitch 400 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keväällä kerran tuttuni vinkkaama tapaus. Kiitokset siulle tuttu! ...On se vaan niin perusteellisen kaunis!... ...Hän on kyllä asettunut täydellisesti osaksi ympäristöään!...

HS, Sanna Kanniston valokuvat vangitsevat sademetsän uhanalaisen kauneuden. 10.7.2020. Retrospektiivinen näyttely Suomen valokuvataiteen museossa kokoaa yhteen Kanniston teoksia ja niitä taustoittavaa materiaalia kuten matkapäiväkirjoja yli 20 vuoden ajalta.

 • HS, Kun ihmiset näkevät Sanna Kanniston valokuvat linnuista, he eivät usein usko, että ne eivät ole Photoshop-luomuksia – Näin Kanniston teokset syntyvät. 10.7.2020. Valokuvataiteen museon näyttelyssä valokuvataiteilija Sanna Kannisto nostaa muotokuvan yleviksi kohteeksi pienet luontokappaleet – mutta on vähän kyllästynyt von Wright -viittauksiin.
 • Suomen Kuvalehti, Kuka tutkii ketä? 12.6.2020. Valokuva- ja videotaiteilija Sanna Kannisto pitää ihmettelyä ihmisen kuudentena aistina. ”Sitä pitää kehittää, jottei se häviä aikuisena.” Kannisto (s. 1974) ja hänen luontovalokuvansa ponnahtivat taidemaailman tietoon vuosituhannen taitteessa Helsinki Schoolista eli silloisen Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen maisteriohjelmasta. Koulutusohjelma taustahahmoineen teki monesta suomalaisesta valokuvaajasta taiteen kestotähden.
  • Hänen näyttelynsä on Suomen valokuvataiteen museon tämän kesän päänäyttely Helsingin Ruoholahdessa.
 • Sanna Kanniston näyttely Ihmettelyn taito Suomen valokuvataiteen museossa 10.6. – 13.9.
 • Sannakannisto.com
 • 100finnishphotographers.com, Sanna Kannisto
 • Suomen Wikipedia, Sanna Kannisto
 • Helsinkischool.fi, Sanna Kannisto
 • Helsinkicontemporary.com, Sanna Kannisto
 • Instagram, sanna_kannisto

Yle, Katso harvinaiset kuvat: Maailman uhanalaisimmat gorillat poikueineen ensimmäistä kertaa kameran edessä. 9.7.2020. Alalaji on niin harvinainen, ettei sillä ole edes suomenkielistä nimeä. Uudet valokuvat luovat toivoa populaation tulevaisuuteen.

Mobiili.fi, Samsung Galaxy Tab S7+:n ominaisuuksista paljastui tietoja. 9.7.2020. Luultavasti 12.4 tuuman näyttö. Julkistus ehkä 5.8.2020.

Tamperelainen.fi, Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10. 9.7.2020. Tutkimus perustuu kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fi:n ja toiminimien kirjanpitopalvelu UKKO Pro:n tutkimukseen, jossa otoksena on 100 000 suomalaista toiminimiyrittäjää ja kevytyrittäjää. Neljänneksi yleinen ammatti Tampereella on tämän selvityksen mukaan Valokuvaaja. (hm.)

Älypuhelimist.a

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta.

Featureshoot.com, #ThePrintSwap Is Back with a New Exhibition in Berlin.

Digital Photography School, 4 Goals to Set for Expanding Your Photographic Creativity.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 19 Basic But Useful Lightroom Shortcuts For PC Users.

Fotosidan.se, Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera.

 

09.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kameran päivitys (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 4 uutta viestiä.
 • Valokuvataiteen museo/kesä-20 (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). Lauantaina käytiin sitten myö kanssa tuolla. Kokonaisuudesta ei jäänyt paha maku suuhun mutta on tullut nähtyä näyttelyitä jotka muistaa taatusti pidempään sillee enempi antaneina.
  • Sanna Kanniston lintukuvat kiinnosti etukäteen kun ei ollut tietoa kuinka ne on toteutettu ja hyvä että kierrettiin koko museon näyttelytila vastapäivään koska Kanniston video jäi silloin ihan viimeisempien kuvien luo ja sitten vasta näki kuinka hän on kuvaukset hoitanut.
 • HELP löytyykö studiosalaman korjaajaa (DIY eli Tee-Se-Itse). Avasin juuri kotelon ja siellä on 5 kpl kondensaattoreita: Hensel Germany Type V 10.84 ja lisäksi 2 kpl joista ei näy tyyppimerkintää.
  • Saattaa olla vähän vaikeaa lähteä noilla tiedoilla hakemaan korvaavia konkkia, joten taitaa olla parasta panna paketti kiinni ja unohtaa pienet tehot tuosta välkystä.
  • Laitoin kyselyn JAS;ssiin hinta/saatavuus arviosta, mutta saattaa olla noin vanhoille turhan kallis keikka.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z6s ja Z7s (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kesäyön kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Usvainen Paimion joki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Usvaa ja haaleaa oranssia.
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tämä siipiveikko lepäili ikkunassa maitipuoli sisälle päin, liekö jokin kääriäinen (Tortricidae)? Makrona nappasin ikkunan läpi, kroppaamaton kuva. Oly MC-14, 10+16 mm renkaat, Oly 40-150 R.

Petteri Hautamaa, Sonyt sammakkolammella. 8.7.2020. Blogitekstieni kanssa käy usein, kuten sivustoni uusien kuvien kanssa. En nimittäin millään kerkeä julkaista niitä reaaliajassa. Tämäkin teksti odotteli kyllä valmiina jo aika päiviä sitten, mutta julkaisujonossa on ollut aina muita ”tärkeämpiä” aiheita. Näin heinäkuussa kudusta kehittyneet pikkusammakot loikkivat jo maastossa, mutta palataan siitä huolimatta kevään kututunnelmiin kuvauskalustonäkökulmasta.

 • Tänä vuonna eteläisen suomen sammakkokuvaukset alkoivat todella aikaisin. Itse en muista aikaisemmin kuvanneeni sammakoiden kutuhärdellejä jo huhtikuun alkupäivinä. Sammakkoaihe on jäänyt osaltani monena vuonna aika vähiin, lähinnä sellaiseksi sattumanvaraiseksi dokumenttiräpsyttelyksi. Nyt tein varta vasten kolme sammakkoreissua ihan ajan kanssa ja aiheeseen paneutuen.
 • Totta kai halusin taas kirjata ylös havaintoja Sony A9 rungon toiminnasta tässäkin lajissa. Aiempina vuosina kokemuksia on kertynyt lähinnä Canon 5D mk4 rungon kanssa. Canoneilla pelasin sammakoiden kanssa aina 100-400 mm telezoomilla, joka olikin melko mainio monipuolinen telezoomi 98 cm lähitarkennuksellaan.
 • Sonyn kalliin hinnoittelun takia minun piti viime kesän kalustonvaihdon yhteydessä valita 70-200 mm f2,8, sillä likviditeettini ei riittänyt ostaa rinnalle vielä 100-400 millistä (joka on erittäin pätevä ja monipuolinen yleisobjektiivi luontokuvaukseen). Kumpikin noista zoomeista kustantaa Sonyn valmistamana lähes 3000€, eikä niitä näe 2000€ tarjouksissa, kuten Canonilla. Kuvanlaadultaan ne menevät hyvin lähelle toisiaan, joten noin suurelle hintaerolle ei löydy järkiperusteita. Hieman harmittaa, etten säästänyt omaa kakkosversion legendaani, se olisi pelannut vallan mainiosti Sonyissa sovitteen kanssa.

Yle, Suomessa pesii uusi lintulaji – tulipäähippiäinen asettui Poriin ja Helsinkiin. 8.7.2020. Suomen pesimälinnustoon on liittynyt tänä kesänä uusi laji. BirdLifen mukaan tulipäähippiäisen pesintä on onnistunut Porissa ja Helsingissä. Porissa poikasia on havaittu kolme, Helsingissä seitsemän. Molemmat todetut pesinnät ovat taajamissa, vilkkaasti liikennöityjen kulkuväylien varrella.

Hel.fi, Helsinki Photo -festivaali tarjoaa valokuvataiteen teoksia teemanaan TRUST, luottamus. 8.7.2020.

Mobiili.fi, Arvostelussa Huawein huipputason MatePad Pro -tablettilaite. 8.7.2020. MatePad Pro on Huawein tuore Android-tabletti huippuluokan ominaisuuksilla. MatePad Prolla Huawei haastaa erityisesti iPad Pron kilpailukykyisellä hinta-laatusuhteellaan ja kehittyneillä teknisillä ominaisuuksillaan. Googlen palveluita ei ole, ei myöskään pankkipalveluita. Hinnat 599 euroa ja 649 euroa.

Tekniikan Maailma, Tämä SSD-kiintolevy painaa vain 40 grammaa, mutta kapasiteettia on 2 teraa – Lexar SL200 sujahtaa näppärästi lähes taskuun kuin taskuun. 8.7.2020. Lexar SL200 on uusin esimerkki ulkoisesta ssd-massamuistista, joka on kevyt sekä riittävän suorituskykyinen, jotta sitä voisi käyttää jopa säännöllisesti. Asema kytketään tietokoneen usb 3.1 type-c -liitäntään, ja sen luvataan toimivan Mac- ja Windows-käyttöjärjestelmillä sekä Androidilla. 512 gigan versio $90. Teratavun versio $160.

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, Synology NAS – Transforming Your Workspace to be More Productive. NAS = Network Attached Storage. (kannattaa pitää mielessä, että vaikka kuinka etukäteen yrittää miettiä ongelmia, niin aina voi tulla esiin uutta...).

The Online Photographer, Shooting Skills: Contrast for Clarity. Mike antaa ohjeita harjoitteeseen.

Fotosidan.se, Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av. 15.8.2020. Ensimmäistä kertaa järjestettiin vuonna 1987. Tänä vuonna aikaa kuvien ottamiseen on 8 tuntia, teemoja on sitten 12. Eipä taida kovin lähteä tuonne Suomesta tänä vuonna. Jostain syystä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa). Pitäisi päivittää Phantom 4 johonkin pienempään droneen, ja vaihtoehtoina on Mavic 2 Pro ja Mavic Air 2. Kumman puoleen kallistuisitte kun myös kuljetettavuus ja hinta painaa vaakakupissa kuvanlaadun ja muiden ominaisuuksien lisäksi? Minulla dronen käyttö on aikalailla 50/50 still/videota.
 • Kameran päivitys (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Valinnanvaraa tosiaan löytyy, mutta itse valitsisin Canonin 90D:n jos en haluaisi kovin paljon käyttää rahaa runkoon ja jos kiinnostusta laittaa enemmän rahaa kiinni niin sitten Sonyn A7 III tai A7R III.
  • Jos on mahdollista kannattaa käydä jossain kokeilemassa onko runko käteen hyvä ja tuntuuko että nappulat on siellä missä niitten kuuluu olla, mielellään myös sellaisella objektiivilla millä mahdollisesti tulee paljon kuvattua (varsinkin jos kyseessä on iso ja suht painava objektiivi). Tämä ihan sen takia, että moni peilitön on käteen aivan surkea. Kannattaa muistaa ettei vielä hyvä runko riitä, siihen pitäisi saada vielä hyviä laseja, ettei mene rungon potenttiaali hukkaan.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). ...699£ ja 929£ ilmeisesti, ei paha.... ...778 euroa ja 1024 euroa...
 • Sony 12-24mm F2.8 GM (Optiikka).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z6s ja Z7s (Järjestelmädigit).
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit).
 • Mikä runko A-mountin ystäville? (Järjestelmädigit). Uusi ketju. Sonyn A-mountia käyttävät mallit alkavat olla niin vanhoja, ettei uuden rungon valinta ole enää triviaali tehtävä. SLT-sarjan runkoja on edelleen saatavissa, mutta esim. 4k-videon puute kertoo niiden iästä.
  • Yksi vaihtoehto voisi olla A7 mark 2. Siinä on jo runkovakaaja, mikä A-mountin kameroissa on perinteisesti ollut vakiovaruste. Pieni ongelma on se, ettei yksi sovitin oikein riitä: ruuvitarkenteisia objektiiveja varten pitää olla yksi sovitin, uudempia varten toinen....
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentoijana suurvisiiri itse.
 • On the road nr2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kulmakuppila (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Päätepiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Outokummun vanhalla kaivoksella.
 • Teema: Tähtitaivas ja tapahtumat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yöllinen maisema edessä. Mahnala 3.9.2019 Pinottu 31 kuvaa. gh5 12mm f/1.6 15sec ISO3200.
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. (varsinkin sisäkuvista tulee haikea olo).

Yle, Harvinainen ratkaisu: koronapandemia sai valokuvanäyttelyn kipuamaan Kansallismuseon muureille. 7.7.2020. Helsinki Photo Festival levittäytyy tänä vuonna ympäri pääkaupunkia. Osa näyttelyistä järjestetään ulkotiloissa. Helsinki Photo Festival esittelee monipuolisesti ajankohtaista kansainvälistä valokuvataidetta nyt jo kolmatta kertaa. Mukana on 58 valokuvaajaa.

 • Rybczynskin mukaan Suomi on tunnettu lehtikuvaajistaan, mutta muutoin nykyvalokuva on täällä jäänyt varsin pienen piirin omaisuudeksi – toisin kuin muualla maailmassa.
 • – New Yorkissa on mahtavia kansainvälisiä valokuvakouluja, kuten Berliinissä, Pariisissa ja Madridissakin. Göteborgin yliopiston valokuvauslinja on upea ja Kööpenhaminassa vaikuttaa laaja Landskrona Foto Festival. Helsingissä tapahtuu paljon hyviä asioita, mutta kansainvälistä valokuvaa täällä ei vielä ole nähtävillä tarpeeksi, Rybczynski toteaa.
 • HS, Valokuvafestarin avajaiset. 8.7.2020.
 • Helsinki Photo Festival 7.7.2020 - 30.9.2020.
 • Facebook, Helsinki Photo Festival

Mikael Rantalainen, Helsinki – Ukkonen -galleria on päivitetty. 7.7.2020.

JAS Blogi, Auringonlaskussa. 7.7.2020.

Sony.fi, Sony vahvistaa G Master™ -objektiivien valikoimaansa uudella 12-24mm F2.8 -laajakulmaobjektiivilla. 7.7.2020. Lehdistötiedote. In English. Elokuussa myyntiin Euroopassa. Tanskan hinta on 37500 DKK: Vähän yli 5.000 euroa FIM. Suomen hintaluokka on 3.400 euroa.

Mobiili.fi, Gmail sai vihdoin tuen jaetun näytön tilalle iPadissa.

Tekniikkatalous.fi, Google+-sovellukset lakkautettiin lopullisesti. 7.7.2020. Suosittua sosiaalisen median palvelua Google ei tunnu saavan aikaan kirveelläkään.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Thom Hogan, About EVFs (Electronic Viewfinders). Käydään tarkkuudet läpi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Suosituksia YouTube kanaviin (Videokuvaus).
 • HELP löytyykö studiosalaman korjaajaa (DIY eli Tee-Se-Itse). Kun ikääkin on noin paljon, niin saattaa myös olla, että kondensaattorit ovat "kuivuneet", ts. ikääntyneet, eivätkä ne varaa ja purkaudu oikein.
  • Kondensaattoreiden vaihtaminen ei välttämättä ole tee-se-itse -hommaa. Kondensaattoreissa säilyy varaus pitkään. Vääränlainen työskentely saattaa aiheuttaa kipinöintiä ja tällejä sormille. Saattaa myös olla, että oikeanlaisten korvaavien kondensaattoreiden löytyminen on vaikeaa.
  • Tsemppiä kuitenkin. Minulla odottaa pari vanhaa Elinchromea samaa projektia. Oireet olivat samankaltaisia, vain 100 % teho toimi, muilla tehoilla ei välähtänyt. Tehonsäätö on kuitenkin digitaalinen, ts. nappia painamalla, joten hapettuneesta potikasta ei ole kyse.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Mielenkiintoista, uusien RF1.4X ja 2X väitetään toimivan myös 800mm/f11 kanssa. Eli uusi R5 tarkentaisi myös aukolla 22! Jääpä nähtäväksi, DXII kanssa alkoi aukkolla f8 tarkennus jo tökkiä. No eipä tietenkään tuollaisella 1600mm f22 mehupillillä tee yhtään mitään.
  • riihijan kirjoitti: Jääpä nähtäväksi, DXII kanssa alkoi aukolla f8 tarkennus jo tökkiä.
   • DSLR jää auttamatta jalkoihin AF systeemin kanssa aukon pienetessä, koska saa huomattavasti vähemmän valoa kuin peilittömät. Lisäksi noi AF moduulit on usein sellasia, että ne ei näe kuin aukon reunoilta tulevan valon, tämä parantaa vähän tarkkuutta ja nopeuttaa toimintaa (kun aukko on riittävän suuri). Silti taitaa f/22 vähän yskiä vaikka se tarkennus löytyisi.
 • Nikon Z6s ja Z7s (Järjestelmädigit). Uusi ketju. (s? mitähän tämä on).
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit).
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit). Capture one olisi ilmeisesti paras x-t3 rawien leipomiseen? LR kyllä löytyy, mutta kannattaako sitä edes kokeilla?
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentteja salamakuvista.
 • Kesäyön kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 8) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Laivurinkatua ylittämässä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaikka tällä tuskin suurempaa merkitystä onkaan, niin kerron, että kuva on otettu vuoden 1938 Zeissilla. Vanhat kamerat ja niillä kuvailu jostain kumman syystä on minua kiinnostanut.
 • On the road nr2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 sumukuvaa.
 • Nostokurjet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ei simppelä vaan pelkistettyä.

Tuomas Heinonen, Kesäkuu 2020 – nisäkkäitä. 6.7.2020. Kesäkuu oli itselleni lomakuukausi ja lämmin sellainen. Helleaalto vieri yli Suomen ja tarjosi lämpöiset illat ja aamut kuvaajalle. Samalla helle myös laukaisi hyttyset ja mäkäräiset ilmakehään. Kuvauksellisesti kesäkuu oli vauhdikas ja varsin onnistunut.

 • Kuukauden kuvissa on enemmän kuvia aiheista, mutta lähdetään käymään läpi miltä kesäkuu näytti.

Rajala Blogi, Ideoita luovaan makrokuvaukseen. 6.7.2020. Aika yksityiskohtaiset kuvaukset.

 • Idea 1: Kuvaa kukat vesipisaran heijastumassa
 • Idea 2: Abstraktit kuvat saippuakuplan värien leikistä

Apu.fi, Lintumiehen poikkeusajat – korona osui myös kuusamolaiseen luontomatkailuyrittäjään. 6.7.2020. Suomessa villieläinturismi on vielä lapsenkengissä, mutta Lamminsalon mukaan sitä tulisi aina harjoittaa tarkkojen pelisääntöjen mukaan. Siinä on yksi syy, miksi lintumies vannoo piilokojujen nimiin. Niihin mennään etukäteen odottamaan, ja luonnonvarainen eläin saa päättää, ilmestyykö se paikalle vai ei. Näin yksinkertaistaen.

 • Koronapandemian takia luontomatkailuyrittäjä Olli Lamminsalolla oli tänä vuonna aikaa seurata muuttolintujen saapumista Kuusamoon. – Normaalikeväänä sitä tulee mentyä aamusta iltaan tukka putkella asiakkaiden toiveiden mukaan.
 • Näyttääkö luontomatkailuyrittäjän lähitulevaisuus valoisammalta? – Ulkomailta on ollut alustavia tiedusteluita syksyksi, mutta ei kukaan oikein uskalla tehdä varauksia, kun ei ole varmuutta siitä, mitä tulee tapahtumaan. Ilahduttavaa on se, että viime päivien aikana olen saanut tavallista enemmän tiedusteluita Suomesta. Ehkä koronan ansiosta osa uusista kotimaan matkailijoista innostuu myös luontokuvausmatkailusta, Lamminsalo kertoo.

Mikael Rantalainen, Uusia kuvia Helsinki - Sininen Hetki II -galleriassa. 5.7.2020.

Fin.afterdawn.com, Miksi vaihtaa hakukone? (ja miten?). 6.7.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, The Five Key Features on any Street Photography Camera.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 5 Basic But Essential Tips On Taking Great Summer Shots.

The Online Photographer, Stopping Shopping. Filmiaikaan kehitys ei ollut huippunopeaa. Silloin neuvottiin keskittymään pitemmäksi aikaa vain kuvaamiseen ja jättämään ostamiset kokonaan. Välillä markkinoiden seuraaminen ja ostaminenkin voi kehittyä obsessiiviseksi pakkomielteeksi. Voi tehdä päätöksen, että ostaa mitä ostaa vaikkapa 6.10.2020 mennessä. Ja sen jälkeen ei osta mitään ennen 6.10.2025.

Fotosidan.se, Utforska fågellivet i ditt närområde. Kauniita lintuja löytyy ihan läheltäkin.

Fotosidan.se, Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Täydelliset kuvausvälineet (Sana on melkein vapaa).
 • HELP löytyykö studiosalaman korjaajaa (DIY eli Tee-Se-Itse). ...Onks tehonsäädin perinteinen pyöritettävä potikka, vai liukukytkin säädin ? Tuli sellanen mieleen, että mulla ollu jossakin juurikin tollanen liukukytkin hapettunut ja hinkkaamalla saatu elvytettyä...
  • Kiitos vihjeestä, varjo57. Kierrettävä potikka. Täytyypä vähän yrittää sitä "herkistellä". Nämä vermeet ovat aivan -80 luvun loppupuolelta Made in West Germany.
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit). 123 viestiä. Edelleen vilkasta.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9I (Järjestelmädigit). Mikähän säätö on pielessä A9II:saa, vai Sonyn ominaisuus? Usein kuva on ylivalottunut takanäytöllä ja tietokoneellakin, vaikka etsimessä kuva näyttää oikein valottuneelta. Usein pitää laittaa valotusta jo ennakoiden 1/3-1/2 miinukselle, että lopputulos olisi oikein valottunut.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Salamakuvien kommentit.
 • Tonskun sekamelskapäiväkirja 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Silmä - ja aivokurkiainen - jää vähäksi aikaa tutkimaan rakennusta...).
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kesäyön kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. (otsikko kuvaa täysin kuvia).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia kuvia, sivu 8) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 uutta kuvaa. ...Tyydyttääkö näiden valokuvien visuaalinen ja tekninen laatu DC.netin vaativaa valokuvakansaa? Haluaisin myös kysyä kansalta, olenko edelleen moraalisesti oikeutettu kantamaan valokuvamarsalkan raskasta komentosauvaa?
  • Parahin Peejiiämmä, nautin tällä hetkellä taiteilijan osaeläkettä. Olen harkinnut vakavasti siirtymistä täydelle taitelijaeläkkeelle, mikäli en kykene enää tyydyttämään DC.netin luontokuvakansan visuaalisia tarpeita, riittävän korkeatasoisella teknisellä laadulla.
  • Olet oikeassa, että kyseistä eläkettä ei ilman erityistä syytä myönnetä 60 vuotta nuoremmalle henkilölle. Vetosin jo vuosia sitten tässä asiassa tasavallan presidenttiin, Pyhään Sauliin, joka myönsi minulle poikkeusasetuksella taitelijan osaeläkkeen ja mahdollisuuden siirtyä, niin halutessani, täydelle taitelijaeläkkeelle.
  • Perusteluiksi Sale hyväksyi sen valtavan työmäärän, jonka olen tehnyt yli kahdenkymmenen vuoden aikana suomalaisen valokuvakulttuurin edistämiseksi, hikeä, kyyneleitä, aikaa, tupakkaa ja metsärahoja säästelemättä.

Sulantoblog, Vintage Corner –Leica M6 and 50mm The Most Wanted Film Camera. 1.7.2020. YouTube-video, kesto 17:14. n this video I'll take a look at the Leica M6 and Summilux 50mm F1.4 lens.

 • Vintage Corner -nimi, Sulantoblogin seuraajat lähettivit ehdotuksia vanhempia asioita käsitteleville videoille. Tässä siis käytössä ensimmäistä kertaa.
 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 19.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Is MFT really going to DIE? 3.7.2020. YouTube-video, kesto 8:43.

 • Ihan realistinen käsitys.
  • (lat.huom.: siis eihän Olympus tietenkään mihinkään uuteen nousuun pääse, kai jokainen tämän ymmärtää. Mutta ei Olympus yhdessä vuodessa mihinkään katoa...).
  • (Sulanto mainitsee Dpreview.comin videon, jossa kaivataan Micro 4/3 -systeemin Pro -sarjaa vastaavia täyden kennon kennon objektiiveja. Mitä tämä tarkoittaa? Vaikkapa primeja, F3.5, saadaan todella kompaktiin kokoon (MFT-vastaavuus F7). Tai zoomeja, kiinteä F1.8 (MFT-vastaavuus F4). Nämä täyskennoiset objektiivit olisivat todella kompakteja ja kevyitä, niiden syväterävyys vastaisi edellä mainittuja Micro 4/3 -systeemin laseja. Ja kuvanlaatu olisi kuitenkin täyskennoisen tasoa. Sony on osoittanut, että täyskennoisen runko saadaan todella kompaktiksi).
  • (Dpreview.com, DPReview TV: A call for slow, professional full frame lenses).
 • YouTube-kanavalla 19.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, New OLYMPUS Lenses - [New Lens Road Map]. 1.7.2020. YouTube-video, kesto 8:50.

 • YouTube-kanavalla 33.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Vintage Lenses - [4 things WHY you SHOULD try them]. 5.7.2020. YouTube-video, kesto 15:42.

 • YouTube-kanavalla 33.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Poikkeustila2020.fi. Viikko nro 10. Vierailevat kuraattori: Anna-Kaisa Rastenberger Professori, Taideyliopisto. Kuvatoimittaja, The New York Times.

 • Anna-Kaisa Rastenberger työskentelee tällä hetkellä esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, jossa hän myös vastaa kuratoinnin ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelmasta, Praxiksesta. Aiemmin hän työskenteli Suomen valokuvataiteen museon intendenttinä. Rastenberger innostuu valokuvista ja niiden erilaisista käytöistä. Hän pohtii tapoja, joilla valokuvat vaikuttavat maailmaan ja miten valokuvat saavat ihmiset toiminaan. Rastenberger on Poliittisen valokuvan festivaalin toinen perustaja ja taiteellinen johtaja. Rastenberger on julkaissut laajalti nykyvalokuvasta, viimeaikoina mm. toimittanut kirjan Why Exhibit? Positions on Exhibiting Photographies, 2018, FW:books. Hänen erityisiä kiinnostuksenkohteitaan ovat näyttely kriittisenä käytäntönä, feministinen kuratointi ja juoksu.
 • 29 kuvaa, klikkaamalla isommiksi. 25 kuvaajaa.

Teemu Saloriutta, Telttayöt Kolilla ja Mujejärvellä. 5.7.2020. Kuhmon petokojureissun meno- ja paluumatkalla oli aikaa tutustua muihin Itä-Suomen luontokohteisiin. Menomatkan yöpymispaikaksi valikoitui Kolin kansallispuistossa sijaitseva Rykiniemi ja paluumatkalla nukuimme Mujejärven rannalla Nurmeksessa. Saimme nauttia aurinkoisista ja lämpimistä kesäilloista Pohjois-Karjalan komeissa järvimaisemissa.

 • Kun mukana on auto ja täysi repullinen kameroita, retkeilyharrastus menee aivan naurettavaksi. Toivottavasti kukaan ei nähnyt, kun kannoin retkeilykamppeet epämääräisessä irtokassissa puolen kilometrin matkan parkkipaikalta. Olin tällä kertaa itse juuri se retkeilijätyyppi, jolle aina hyväntahtoisesti naureskelen kulkiessani syvällä erämaassa.

Yle, Yli 2000 nähdyn veturin jälkeen junabongarit tietävät, mitä Suomen rautateillä liikkuu - mutta eivätkö kaikki junat ole samannäköisiä? 5.7.2020. Aapo Niemelä, 16, ja Rasmus Virre, 15, ovat junabongareita. Numero, veturi, vaunusto... Havainnot kirjataan vihkoon ja nettiin. Kuvat ja videot ovat siinä hyvänä apuna.

 • Onhan tässä oppinut kameraa käyttämään ja kuvaamaan. Ja kuntokin on kehittynyt pyöräillessä.

(kertaus) Ilta-Sanomat, Microsoft julkaisi tärkeän työkalun – käyttö kuin 90-luvulta. Windows File Recovery tuo mieleen 80- ja 90-luvulla käytetyn dos-käyttöjärjestelmän. (undelete *.*). Windows File Recovery saattaa pelastaa jopa toivottomalta vaikuttavassa tilanteessa. Windows 10.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Learn To Convey A Sense Of Place And Culture With Your Travel Shots.

Earthboundlight.com, A Single Moment, A Chosen Viewpoint. 5.7.2020.

Digital Photography School, Tips for Organizing Photos in Capture One Pro.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Uusia leluja piti kesäloman ratoksi hankkia, joten tämä tuli jo nyt kameralaukkuun. Kokemuksia vastaavista 70-200 f2.8 optiikoista ei minulla ole, joten en osaa verrata mihinkään vastaaviin. Jälki on kuitenkin harrastelijalle todellakin riittävän hyvää. Sanoisin, että piirtää EOS RP:llä paremmin kuin minun yksilö EF 100-400mm L v2 linssistä. Minun puusilmillä ja testaustaidoilla en saanut edes mitään nurkkaa muita pehmeämmäksi, joten ei tarvitse edes palauttaa. Tiedä sitten miten käy, kunhan isomman resoluution kameran saan joskus hankittua tämän kaveriksi.
  • Koko on kyllä hämmentävän pieni 70mm asennossa, eikä painokaan ole mikään ongelma. Kulkee pyöräillessä erittäin mukavasti slinghinassa roikkuen, kun vastavalosuoja on pois tai väärin päin. Zoomin lukitusnappi täytyy kyllä pitää päällä, kun ryömii pikkuhiljaa auki, tämä niin pyöräillessä kuin kävellessä. Zoomaus on aika jäykkä eikä sen tiukkuutta saa säädettyä kuten 100-400mm L:ssä. Tuo voi olla ongelma, jos kovin nopeasti pitää zoomailla kohtesta toiseen. Toinen valituksen kohde on vastavalosuojan luukku, jonka jotunee myös tässä teippaamaan kiinni. Aukeaa todella helposti, kun kamera roikuu slinghihnassa. Muuta valittamista ei ole muutaman päivän kokemuksella vastaan tullut. ...
 • Objektiivi adapterit ja heijastukset (Optiikka).
 • Canon EF 400mm f/5.6 USM, ääntä heilutettaessa (Optiikka). Objektiivin takaosassa osa linsseistä liikkuu tarkenuksessa ja silloin siellä on myös pieni välys eli saattaa kuulua tuosta mekanismista, mutta ei tuo tietysti sulje pois etteikö sinun lasissasi voisi jotain vikaa olla. Eikä sitä toisaalta ole tehty ravisteltavaksi.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Hinnasta muuten, suomessa 5D IV oli sen 4400€ julkaisussa, jenkeis 3499 dollaria. Menikö siinä 6kk-vuosi kun suomessa hinnat laskettiin samaan, eli jenkkien julkaisu hinta on se mihin tulee laskemaan nopeasti.
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Kuvia Suomesta, osa 53: Valokuvaaja Juhani Niiranen kuvasi pihakeinuja, joihin liittyy aina jokin tarina. 5.7.2020. Keinutaan. (ehkä nro pitäisi olla 54?).

Rajala Blogi, Kasperi Kropsu tavoittelee katuvalokuvauksessa ajattomuutta. 4.7.2020. Skeittauksen moninkertainen SM-mitalisti ja kansainvälisestikin menestynyt Kasperi Kropsu on vaihtanut skeittilaudan kameraan ja keskittyy nykyisin katuvalokuvaukseen. Hänelle on lyhyessä ajassa kehittynyt omaleimainen, ajattomuuden ja nostalgisen estetiikan kanssa leikittelevä katuvalokuvaustyyli. Kropsun valokuvat tuntuvat pysäyttävän ajastamme jonkin toisen kerroksen, mikä on osittain piilossa hyper teknologisen ajan keskellä. Haastattelimme Kropsua siitä, miten hän siirtyi valokuvaukseen, löysi oman tyylinsä kuvata – ja mitä vinkkejä hänellä on antaa aloittelevalle katukuvaajalle.

Lassi Kujala, Facebook.

 • Lentomatkustamista ensimmäisessä luokassa. 3.7.2020. Tavallisesti myyrät pääsevät tuulihaukan mukana vain toisessa luokassa eli haukka kuljettaa matkustajansa jaloissaan. Joskus joku tärkeämpi siimahäntä pääsee jopa ykkösluokkaan, jolloin matka taittuu keulapaikalla.
  • Kuvasin eilen räksällä tätä ykkösluokassa tapahtuvaa matkustamista 24 kuvaa sekunnissa vauhdilla. Tuloksena satakunta terävää ruutua. Ohessa neljäsosasekunnin verran tätä hulppeaa matkantekoa.
 • Olemassaolon taistelua. 4.7.2020. Eilen olin vähällä törmätä tuulihaukkaan. Onneksi nopeuteni oli vajaa 30 km/h josta syystä tien penkalta lentoon lähtenyt aikuinen koirashaukka ehti kiihdyttää sen verran että ehti lentää editseni tien toisella puolella kasvavan lehtipuun oksalle. Ilmaa ei jäänyt auton ja linnun väliin metriäkään mutta se riitti. Mitään ei tapahtunut.
  • Näin haukan kynsissä jotain. Oletin myyrän saavan tässä sitä kakkosluokan kyytiä josta oli viimeksi puhetta ja olevan matkalla puolen kilometrin päässä olevalle haukan pesälaatikolle jossa odotteli joukko nälkäisiä poikasia. Näin haukan kuitenkin jäävän puuhun aivan lähelleni.

Iltalehti, Täydelliset kuvauspuitteet kuin tilauksesta: Emmi-Lydia ikuisti tunnelmallisen kuvan auringonlaskusta nauttivasta joutsenesta. 4.7.2020.

Kauppalehti, Hukkasitko tärkeän tiedoston tai valokuvan? Monesti tiedostojen pelastamisesta joutuu maksamaan, mutta Microsoft tarjoaa nyt apua tilanteeseen ilmaiseksi. 4.7.2020. Microsoft tarjoaa nyt omaa tiedostonpalautustyökaluaan ilmaiseksi Windows Storessa. Komentoriviltä käytettävässä työkalussa on tarjolla kolme erilaista toimintotilaa. Jokaisen niistä voi määrät etsimään vain tiettyjä tiedostoja, esimerkiksi jpg-valokuvia tai xls-laskentataulukoita. Windows File Recovery -työkalu.

 • Palautusta varten koneessa pitää olla käytössä kaksi eri asemaa. Toiselta etsitään tuhoutuneita tiedostoja, toiselle mahdollisesti löytyvät tiedostot palautetaan.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 15 Quick and Easy Poses for Family Photographs.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, DPReview TV: Tamron 28-200mm F2.8-5.6 review. YouTube-video, kesto 11:12. Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD. Sääsuojattu. Täyskennoisille. Julkistettu 11.6.2020. Sony FE. Paino 576g, kevyt. Pituus 11.7cm. Suodinkierre 67mm.

The Online Photographer, Print Crit: Nicolas Vincent. Mike kirjoittaa perusteellisesti.

Kamera & Bild, Canon meddelar officiellt produktsläpp 9 juli.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Helsingissä on harvojen tallaama metsä, jossa pitää astua tarkkaan: Kaikkialla on väitetysti käärmeitä ja alueen luolissakin piilee vaara. 3.7.2020. Mustavuori on laaja ulkoilu- ja luonnonsuojelualue Vuosaaren pohjoisosassa. Sinne pääsee monesta suunnasta.

Yle, Saksa kieltää kehojen salakuvaamisen lailla. 3.7.2020. Vastaava laki on jo käytössä Englannissa. Englanniksi tästä salakuvaamisesta käytetään usein ilmausta upskirting. Nimensä puolesta termi viittaa hameen alta luvatta otettuihin kuviin. Termillä viitataan kuitenkin usein myös muihin vaatteiden alta luvatta otettuihin kuviin.

 • – On törkeä rikkomus naisen yksityisyyttä vastaan valokuva hänen hameensa alta tai hänen rintojensa välistä, sanoo lakiuudistusta ajanut oikeusministeri Christine Lambrecht.
 • Lambrechtin mukaan lakiuudistus tulee myös kriminalisoimaan esimerkiksi onnettomuuksien uhrien kuvaamisen.
 • Saksan tavoin kampanjointi salakuvauksen kriminalisoinnin puolesta on tuottanut tulosta Englannissa, jossa kehojen salakuvaus kiellettiin viime vuonna (siirryt toiseen palveluun). Ranska puolestaan kriminalisoi vastaavat toimet vuonna 2018.

YouTube, Mun uusi suosikki kamera // Canon EOS R Oikeassa Testissä. Kesto 9:09. Canon lähetti mulle pariksi viikoksi testiin heidän täyden kennon peilittömän järkkärin eli EOS R:n. Tällä videolla katsotaan, miten kamera pärjää oikeissa valo- ja videokuvausprojekteissa! Canon RF 50mm 1.2 (hintaluokka 2500 euroa, paino 950g) ja Canon RF 28-70mm 2.0 (hintaluokka vähän yli 3000 euroa, paino 1.43kg). Still-kuvia ja videota kokeillaan. Full HD näyttää oikein hyvältä, 4K sitten kropataan. Ei sovi oikein urheilukuvaukseen (jatkuva tarkennus 5 kuvaa sekunnissa). Yksi muistikorttipaikka. Runko hintaluokka 2000 euroa (EF-adapteri usein mukana).

 • ihan kohtuuhyvin saatiin tässä ajassa kamera esiteltyä

Tekniikan Maailma, Loch Nessin hirviö kuvattiin ensimmäistä kertaa miesmuistiin, ja tietenkin internetin ilonpilaajat osoittivat kuvan väärennökseksi. 3.7.2020. Kuva Loch Ness -järveltä Skotlannista. Kuvassa esiintyy väitetysti tunnistamaton eläin. Kuva on nyt osoittautunut epäaidoksi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Film Fridays: Kodak Portra 800 review. Minkälainen filmikamera tämä Kodak Portra 800 oikein onkaan? Onko kroppikennoinen vai täyskennoinen?

Kamera & Bild, Olympus släpper roadmap för kommande objektiv.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi.

 • Fujifilm Summer Cashback -kampanja 1.7. - 31.8.2020. 1.7.2020.
 • Näin pääset alkuun makrokuvauksessa. 1.7.2020. Makrokuvaus tuo esiin yksityiskohtia, joita ei paljas silmäkään aina erota – se avaa maailman aivan uudelle estetiikalle. Jos olet vasta astumassa makrokuvauksen maailmaan, voit hyvin aloittaa käyttämällä zoom-objektiivia, joka sinulta ehkä jo löytyy. Teleobjektiivilla pääset makrokuvauskokoihin, kun zoomaat suurimpaan mahdolliseen suurennoskokoon.
  • 1. Tarkennus ja syväterävyysalue
  • 2. Valaistus makrokuvissa
  • 3. Makrokuvan tausta ja sommittelu – kiinnitä myös näihin huomiota
  • Makro-objektiivin ominaisuudet
  • Makrokuvauksen vinkit tiivistettynä
  • Kuvan jälkikäsittely
  • Ideoita makrokuvauskohteiksi:

Tekniikan Maailma, Kameraliiketoimintansa myynyt Olympus vakuutti kameroiden ja objektiivien valmistuksen jatkuvan - Nyt julkistettiin kolme uutta objektiivia. 2.7.2020. Viikko sitten Olympus kertoi myyvänsä kameraliiketoimintansa Japan Industry Partners -nimiselle yhtiölle. Olympus vakuutti, että kameroiden ja objektiivien valmistus jatkuu ja muuttuu kannattavaksi uuden isännän ohjauksessa. Moni ehti kuitenkin povata, että vuonna 1936 alkanut ja monella tapaa ansiokas kamerahistoria on päättymässä.

 • Olympus tuo talvella 2020 myyntiin M.Zuiko Digital ED 150–400mm F4.5 TC1.25x IS Pro -objektiivin, joka nimensä mukaisesti sisältää 1,25-kertaisen telejatkeen. Arvostettuun Pro-mallistoon kuuluvan objektiivin kuvakulma vastaa 300–800 mm:n kino-optiikkaa.
 • Toinen uusi objektiivi on laajakulmainen zoom M.Zuiko Digital ED 8–25mm F4.0 Pro. Sen kuvakulma vastaa 16–50 mm:n kino-optiikkaa. Kolmantena luvattiin uusi makro-objektiivi, jonka tarkemmat ominaisuudet kerrotaan myöhemmin.
 • Lisäksi linnuntunnistus on tulossa firmware-päivityksenä E-M1Z-runkoon talvella 2020. Saman tien saataville tulee OM-D webcam -sovelluksen beta-versio, jolla E-M1X, E-M1, E-M1 Mark II, E-M1 Mark III ja E-M5 Mark II saadaan toimimaan webbikamerana Windows-tietokoneissa.

Mikael Rantalainen, Uusi galleria: Kuukuvia Helsingistä IV. 3.7.2020. Tässä uudessa -galleriassa on noin viimeisen vuoden aikana Helsingissä kuvaamiani kuukuvia. Tykkään kuvata kuun lähes aina jonkun maamerkin kanssa, jotta kuu näyttää isolle, ja katsoja pystyy tunnistamaan kuvauspaikan. Suosituimmat maamerkit tässä galleriassa ovat: Suomenlinnan kirkko, Tuomiokirkko ja Uspenskin katedraali.

Www.fi, Luontoliven uusi kamera vie katsojat ennennäkemättömän lähelle naalia: kamera kuvaa naalien pesäkumparetta. 2.7.2020. Livekuvaa lähetetään naalien pesäkumpareelta Ruotsista. Ruotsin ja Norjan tunturialueilla naalikannat ovat kasvaneet, ja tavoitteena on palauttaa naali myös Suomen luontoon.

 • WWW:n luontolive - Naali.

Tekniikan Maailma, Tekniikan Maailman kuvaajan työ on haastavaa ja joskus vähän vaarallistakin – Näin syntyi TM-moottoripyörävertailun kuvitus. 2.7.2020. Auto- ja moottoripyörävertailuissa kuvataan paljon. Niin liikkumatonta kuin liikkuvaa kuvaa. Kuvaaja seisoo välillä tienvarressa, välillä kovassa pakkasessa pakettiauton katolla. Toisinaan kameroita kiinnitetään mitä kummallisimpiin paikkoihin.

Suomen Canon, Reimagine 09.07.2020 – 14:00 CEST. Be the first to hear from Canon Ambassadors and experts about our biggest product launch yet. 09.07.2020 | 14:00 CEST | Broadcast available in English only. Live event. Sign up now.

 • ehkä joku voi jo arvata, mistä on kyse...
 • Join us for an in-depth discussion and have your questions answered by Canon Europe’s product experts and leading photographers and videographers who were among the first to experience Canon’s latest additions to its product range
 • Join us on YouTube to have your questions answered. Sign up now.
 • Facebook, Suomen Canon, Reimagine. 2.7.2020.
 • Petapixel.com, It’s Official: Canon Schedules ‘Virtual Product Launch’ for July 9th at 8am ET.

Facebook, Finnfoto, Kesällä paljon "valokuvauskilpailuja". 2.7.2020. Ohjeita ja neuvoja valokuvakilpailuun osallistuvalle.

Tivi.fi, Älä missään nimessä käytä näitä muistikortteja. 3.7.2020. Sonyn mukaan osa tuotesarjojen SF-M, SF-M Tough ja SF-G Tough korteista voi tuhota videokameroiden kortille tallentamaa sisältöä. Sonyn omat muistikortit.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Kokeilussa Huawei P40 Pro+: Hämmästyttävän 10x optisen zoomin voimalla markkinoiden paras kamerapuhelin. 2.7.2020. Huawei toi P40-sarjan P40- ja P40 Pro -huippupuhelimet myyntiin Suomessa jo huhtikuun alussa mutta niiden rinnalla julkistetun malliston ehdottoman huippumallin P40 Pro+:n tuloa myyntiin on jouduttu odottamaan pidempään. P40 Pro+:n suositushinta on 1 299 euroa. Huawei kertoi yhä tänään 2. heinäkuuta lähettämässään uudessa tiedotteessa, että P40 Pro+:n saatavuus Suomessa vahvistetaan vasta myöhemmin.
  • Käytännössä P40 Pro+:n tärkein erikoisuus on kuitenkin sen 10x optisen zoomin telekamera, ja erityisesti siihen tässä artikkelissa alla tutustutaankin tarkemmin.
  • Teknavi.fi, Kokeilussa Huawei P40 Pro+: Hämmästyttävän 10x optisen zoomin voimalla markkinoiden paras kamerapuhelin. 2.7.2020. Haasteet P40 Pro+:n osalta ovat kuitenkin samat kuin viime aikoina muillakin Huawei-puhelimilla. Googlen palveluja ei ole löydy esiasennettuna ja Huawein oman AppGallery-sovelluskaupan valikoima on vielä suppea.
 • Avplus.fi, Samsungilta tulossa markkinoille alle sadan euron älypuhelin. 2.7.2020. Puhelimen hintataso asettuu alle sadan euron luokkaan, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa milloin puhelin olisi mahdollisesti tulossa markkinoille.
 • Etn.fi, OnePlus 8 Pro valittiin Euroopan parhaaksi. 3.7.2020. Puhelimen 48 megapikselin pääkamerassa on Sonyn IMX689-anturi, jonka suuren 1/1,4-tuumaisen kennokoon avulla kuviin saa enemmän valoa kirkkaampia ja selkeämpiä valokuvia varten jopa hämärässä. Toisena kamerana löytyy 48 megapikselin ultralaajakuvaobjektiivi. Taitaa olla kaksi mallia: 5G ja ei-5G. Hinnat 900 euroa ja 1000 euroa.
 • Yle, Nyt voit itse mitata uniapnean oireita omassa sängyssäsi – Aalto-yliopisto kehitti sovelluksen, josta toivotaan apua taudin diagnosointiin. 2.7.2020. Sovellus seuraa käyttäjän unta älypuhelimen mikrofonin ja antureiden avulla. ApneaTracker -sovellus (siirryt toiseen palveluun) seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älypuhelimen antureiden avulla. Sovellus voi siis havaita hengityskatkokset. Sovellus hälyttää käyttäjän vaihtamaan asentoa, jos kuorsausta tai apnean aiheuttamaa katkonaista kuorsausta esiintyy.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR, 10 Minute Review: The Nikon D780 is precise, powerful and feels comfortably familiar. Täyskenoinen Nikonin uusin perinteinen järjestelmäkamera. 24,5 megapikselin sensori. Nopea ja herkkä. Paljon siirretty Nikonin peilittömästä Z-systeemistä. Suomen hinta runko 2.400 euroa (hinnassa on mukana verot).

Thom Hogan, 2.7.2020. Jotkut yllättyivät, kun Olympukselta tuli m4/3-systeemin tulevaisuuden julkistussuunnitelmat. Ei syytä yllättyä, sillä tämä kaikki oli tehty jo aiemmin. Ja varmaan tulee vielä yksi uusi kamerakin.

Fotosidan.se, Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt. Drottningsholmin linna.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä softa/appi IR-kuvauskäsittelyyn (Kuvankäsittely). 12 viestiä. Alle neljä päivää vanha ketju.
 • Flare-resistant teleoptiikka (Optiikka). Uusi ketju. 2 viestiä. Onko raatilla kokemusta Nikonille sopivista teleoptiikoista/polttoväleistä +150mm jotka käyttäytyisivät vastavaloon/tai sivuvastavaloon siedettävästi. Jotain mikä toimisi paremmin kuin käytössä oleva 70-200VR2, millä näyttää ainakin olevan toivotonta. Flaretonta linssiä ei kait ole olemassakaan, mutta haen jotain samansuuntaista parannusta kuin Nikkor 14-24 ja 16-35 vs. Tamron 15-35.
  • Miten Tamron 70-200 tai 100-400 ? Nikon 300?
 • Sony FE 24-105mm F4 G OSS (Optiikka).
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit). 67 viestiä.
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit).
 • Kesäkuvailut 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaan vielä yksi. Ehkä sata ruutua jossa jonkunlaisen välkky. Tämä viiden kuvan panoraama. Kahteen osui salamat.
  • Nämä kaikki siis noin 24mm polttovälillä, rajaamattomia. Alkupään kuvat saattavat olla 35mm suunnilleen, mutta joka tapauksessa, olivat melkoisen lähellä. Pahimmillaan eivät mahtuneet enää ruutuun.

Petteri Hautamaa, Oravanpoikien hyppykoulu. 1.7.2020. ...Seuraavana päivänä kuvauskaveri poikkesi palauttamaan hänelle susikojulle lainaamaani objektiivin. Tuskailin kaadettuja kuusia ja pohdin mahtaisiko pähkinähakkejakaan enää hakeutua talvella piharuokinnalleni. Samassa orava hyppäsi korkealla kuusesta toiseen. Tilanteen tarkkailu paljasti emon yrittävän saada poikasia loikkaamaan perässään....

 • Emo loikkasi komeassa kaaressa takaisin ja näytti monta kertaa mallia. ”Tästä näin uloimmasta oksasta terhakka ponkaisu. Käpälät eteen ja liu´u ilmojen halki kuin liito-orava”. Emo toisti oppitunnin kärsivällisesti useaan otteeseen, jolloin tilannetta pystyi yrittää kuvata monta kertaa. Tietty valot olivat umpipilvessä ja taivas möllöharmaa. Otin muutaman väljän kuvan etukäteistarkentamalla hyppyoksaan tai ennakoituun laskeutumisoksaan.
 • ...Nälkäkin sillä oli ja se ainakin yritti saada emonsa nisistä maitoa pahimpaan hätään. Poikanen selvästikkin kaipasi emon läheisyyttä, en keksi miksi se olisi muuten ikään kuin halaillut emoaan, näytti se pussailevankin sitä. Mitä ikinä tekivätkään, niin facebookissa tuollainen lutuinen käytös keräisi taatusti tuhansia tykkäyksiä....

Olli Korhonen, Häirikkömetson siirto poliisin pyynnöstä -Tehtävä suoritettu. 1.7.2020. Sain 24.5. paikalliselta poliisilta pyynnön siirtää Suonenjoella jo useamman viikon eräällä kesämökkityömaalla häiriköineen ja jopa pariin otteeseen hyvin aggressiivisesti käyttäytyneen ukkometson jonnekin, jossa siitä ei olisi vaaraa ihmisille ja jossa se voisi rauhallisemmissa merkeissä jatkaa omaa luontaista metson elämäänsä. Lupasin soittajalle käydä paikan päällä tutkimassa tilannetta ja päättäväni linnun mahdollisesta siirrosta sen jälkeen.

Yle Areena, Sonja ja Mårten valokuvaavat Suomenlinnassa. 16.6.2020. Video, kesto 5:45. Efter Nion parhaat. Yle Teema Fem.

Hameenliitto.fi, Ilon aiheeni hämäläisessä arjessa -valokuvakilpailun voittajat on valittu. 30.6.2020. Yli sata kaunista ja upeaa kuvaa osallistui Ilon aiheeni hämäläisessä arjessa -valokuvakilpailuun toukokuussa. Tuomaristolla oli vaikea tehtävä äänestää kolme voittajaa.

Iltalehti, Helvetinjärven kansallispuistossa jo kaksi pöllöhyökkäystä – ”Voivat napata ja aika pahastikin”. 27.2020. Helvetinjärven kansallispuistossa voi joutua vihaisen viirupöllön hyökkäyksen uhriksi. Iltalehti uutisoi toukokuussa, että viirupöllö hyökkäsi luontokuvaaja Rolf Virtasen kimppuun. Lintu vaurioitti kohtalokkaasti kuvaajan toista silmää.

Ilta-Sanomat, Onko mahdollista saada peltipoliisin ottama kuva muistoksi? Näin poliisi vastaa kalliin ”selfien” pyytäjille. 1.7.2020. ”Näet saamaasi liikennevirhemaksupäätökseen liittyvän kuljettajan kasvokuvan digitaalisessa muodossa kirjautumalla poliisin sähköiseen asiointipalveluun. Jos haluat koko kuvan muistoksi, voit tilata sen sähköpostitse osoitteella automaattivalvonta@poliisi.fi.”

Facebook, Canon Suomi, Ossi Saarinen. Muutama eläinkuva. Näkisimme mielellään myös sinun eläinkuvasi, joten jaa kuvasi alle kommentteihin!

 • ...muutama muuta kymmenen kuvaa

HS, Suomi on täynnä upeita kansallispuistoja – nämä 10 ovat vähemmän tunnettuja helmiä, joista et halua jäädä paitsi. 2.7.2020.

Yle, Kansalliset kaupunkipuistot esittäytyvät verkossa. 2.7.2020.

Finnfoto, Facebook, Valokuva-ala valtion kustannustuen piiriin. 29.6.2020. Valtion maksamaa yritysten kustannustukea koskeva laki on nyt hyväksytty eduskunnassa ja tukea voi hakea Valtiokonttorista ajalla 7.7.-31.8.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

IR, Olympus announces free webcam software for select OM-D cameras.

Kamera & Bild, PhotoGimp gör ditt Gimp mer likt Photoshop.

Fotosidan.se, H&Y Revoring låter dig använda samma filter.

Kamera & Bild, Inga nya drönarregler i dag – skjuts fram till årsskiftet.

Fotosidan.se, Skärpning av lagen om fotografering i rättsal. Ruotsi. Yli 70 vuotta on valokuvaaminen ollut kielletty oikeusalissa. Vuosi sitten lakia kiristettiin ja kiellettiin oikeusaliin kuvaaminen ulkopuoleltakin. 1.7.2020 alkaen tällaisten kuvien levittäminenkin tuli laittomaksi. Rangaistus sakkoja tai vankeutta maksimissaan kuusi kuukautta. Uuden lain tarkoitus on entisestään lisätä todistajien yksityisyyttä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.07.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus).
 • Mikä softa/appi IR-kuvauskäsittelyyn (Kuvankäsittely). 6 viestiä.
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka).
 • 2x (Minolta, Olympus). Kurkiperhe suon reunalla, valkokaulaisosorsa kuikuilemassa puuhia. Etäisyyttä n. 690 m, rajattu. E-M5II, 40-150 Pro + MC-20. Vielä saa selvää onko harmaarastassieppohippiäinen vai isompi lajike ; ) Pitihän tuokin kokeilla, kun taivaanrannassa kiikareilla löytyi...
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit). 65 viestiä.
 • Fuji X-T4 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS RP ja Sigma AF 70-200mm f/2.8 EX (Järjestelmädigit). Ei ole kokemuksia noista vanhoista sigmoista. Viikonloppuna RP ja RF 24-240 yhdistelmä tarkensi muutaman kuvan osalta taakse. Moodina oli servo, seurannalla ja silmätarkennuksella. Etsimestä tarkennuspiste näytti olevan kuvattavan silmässä, mutta muutamissa kuvissa tarkennus oli ottanut kohteen takan oleviin heiniin....
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Omituinen sommitelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Paljon kommentteja.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Perusmaisemapläjäys Ohtakarilta.
 • Katukuvaajan arkea... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 mv-kuvaa. (kuvissa tapahtuu kaikenlaista, silmillä ja aivoilla tutkailtavaa...).

Sulantoblog, From Dusk till Dawn –Summer Night Photography. 26.6.2020. YouTube-video, kesto 10:19. Vähän alle 5 tuntia kuvausaikaa. Juhannusyö. Panasonic Lumix G90 ja Leica 25mm F1.4. Kommenteissa ulkomaan elävät ihmettelevät ja kadehtivat Suomen kesäyön kultaista valoa.

 • Tekstitys in English.
 • YouTube-kanavalla 18.900 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus SOLD part 2 - [Your comments ANSWERED]. 28.6.2020. YouTube-video, kesto 8:28.

 • YouTube-kanavalla 32.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Kojukuvausta Kuhmossa, osa 3: Välineet ja vinkit. 29.6.2020. Kirjoitussarjan aiemmissa osissa keskityttiin ensimmäisen ja toisen kojuyön tunnelmiin, ja teknisempää puolta sivuttiin vain lyhyesti. Tässä kirjoituksessa kerron tarkemmin, millaisella kalustolla ja kameran asetuksilla lähdin jahtamaan kesäyössä kirmaavia suurpetoja. Lisäksi paljastan muutaman käytännön vinkin, joista voi olla hyötyä kojureissua suunnitteleville.

 • Kaupallisia kuvauskojuja on nykyään paljon, joten valinnanvaraa riittää. Kaikki toimijat eivät kuitenkaan ole suuntautuneet yhtä vahvasti palvelemaan ammattimaista luontokuvausta.
 • ...
 • ..Kuvasin kahden kameran taktiikalla:
  - Canon EOS 80D + Canon EF 300 mm f/2.8L IS (+ 1.4X telejatke)
  - Canon EOS 6D + Canon EF 70-200 mm f/4L IS
 • Yksi syy hankkia aikanaan 300 mm telen f/2.8-versio oli kesäöinä kuvaaminen. Alkukesän öinä valoa riittää läpi koko hämärän ajan, ja silloin luonnossa tapahtuu paljon. Myöskään syksyn ja talven hämärinä päivinä valoa ei ole koskaan liikaa.
 • Petokojuilla 300 mm f/2.8 oli odotetusti erittäin pätevä lasi. Pidin sitä pääosin 80D:n kaverina ja valoisaan aikaan 1.4X jatkeen kanssa. Toisen, pilvisemmän yön pimeimpinä hetkinä vaihdoin käyttöön paremmin korkeita herkkyyksiä sietävän 6D:n. Herkkyydet voi 80D:llä nostaa kuvanlaadun pahasti kärsimättä ISO 1600 paikkeille, kun taas 6D kestää helposti herkkyttä ISO 3200 ja tarvittaessa jopa ISO 6400 menettelee.
 • ...
 • Muut välineet
 • Käytännön vinkkejä
 • Mutta onko se oikeaa luontokuvausta?

Yle, Sami-Petteri Asikainen pilailee julkkisnaisten selfieillä, koska kaipaa puhetta myös mieskehoista – näin voit purkaa somen ulkonäköpaineita. 30.6.2020. Asiantuntijoiden mukaan ulkonäköpaineita voi helpottaa someaan karsimalla ja tunnistamalla kuvien motiiveja.

 • Ammattivalokuvaajilla on iso merkitys somekuvastoissa. Somemaailman kuvien keinotekoisuutta ja tiukkoja ihanteita on pohtinut moni alan ammattilainen, esimerkiksi valokuvaaja Pauliina Tähkäpää. Hän huomauttaa, että raakakuvia näkyy somessa enää harvoin.
 • Filttereitä tulee koko ajan lisää. Eivätkä ulkonäköpaineet kosketa pelkästään nuoria vaan kaikenikäisiä. Instagramissa kuka vain voi tätä nykyä tehdä filttereitä itse. Tähkäpää on huomannut myös kuvanmuokkaussovellusten määrän kasvun.
 • (Aika pitkä artikkeli, somekuvia käsitellään monipuolisesti, myös valokuvaajan kantilta).

Olli Kanerva, Nauvo b/w. 30.6.2020. Gear: E-M1 Mark III + M.Zuiko 12-100/4.

JAS Blogi, Valo ja valaisu. 30.6.2020. Tiina Puputin vuonna 2012 julkaisema kirja.

Avplus.fi, Sony ZV-1 VLOG-kompaktikamera jossa huippunopea tarkennus ja suuntaava mikrofoni. 30.6.2020. Sonyn uusi ZV-1 kompaktikamera on suositun ja suorituskykyisen RX100 -sarjan rinnalle kehitetty kompaktikameramalli, jossa erityistä huomiota on kiinnitetty video-ominaisuuksiin. ZV-1 on suunniteltu erityisesti nykyaikaiseen sisällöntuotantoon. Siinä on selfieiden kuvaukseen sopiva kääntyvä LCD-näyttö, rungon kädensija ja kuvausvalo. Kolmen kotelon suuntamikrofoni ja mukana toimitettava tuulisuoja takaavat selkeän äänentallennuksen ilman kohinaa. Käyttämällä bokeh-sumennusta ja Product Showcase -asetusta, videoista on helppo tehdä näyttäviä jotka kiinnittävät huomion.

 • Suositushinta: 850 euroa
 • GP-VPT2BT -kuvauskahvan suositushinta: 200 euroa

Yle.fi, Droonikortin ja muiden tiukennusten piti astua voimaan huomenna – toisin kävi: EU-komissio siirsi voimaantuloa koronan takia. 30.6.2020. Pienoiskopterien lennätyssäännöt kiristyvät merkittävästi nykyisestä ensi vuodenvaihteesta lähtien.

 • – Syynä siirtoon oli, että joillain jäsenvaltioilla oli haasteita päästä aikatauluihin covid-19-tilanteen (koronapandemia) takia, kertoo tiiminvetäjä Patrik Söderström liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
 • Näin nykyisestä selvästi kiristyvät määräykset astuvat EU-maissa voimaan asteittain 31.12.2020 alkaen ja siirtymäajat ulottuvat 2023 alkuun saakka. Uusien määräysten voimaantuloon saakka toimitaan nykymääräysten mukaisesti.
 • (Edelleen drooni vähän särähtää korvaan, tulee mieleen Star Wars. Lainasanoja käytetään paljon, vähemmän särähtää korvaan drone. Entäpäs sitten lennokki?).

Puhelinvertailu.com, Iso uudistus: Tältä näyttää uusi Google Kuvat -logo ja -käyttöliittymä. 30.6.2020. Googlen on työstänyt uutta versiot huippusuositulle kuvasovellukselle ja nyt se on saapunut jo ensimmäisten kuluttajien käsiin.

 • Haku-osio sisältää monia eri ominaisuuksia ja hakuja voi tehdä mm. ihmisten, lemmikkien, paikkojen ja asioiden avulla. Erityisesti karttanäkymä on mielenkiintoinen, sillä sen avulla pääsee tarkastelemaan kuvia helposti eri maailman kolkista. Lisäksi se piirtää lämpökartat kuvien määrän ja tiheyden perusteella.
 • Lisäksi erilaisia luokkia ovat: kuvakaappaukset, selfiet, videot, 360-kuvat ja -videot, PhotoScan ja liikkuvat kuvat. Viimeisenä kategoriana ovat luomukset, jotka ovat Google Kuvien avulla luodut teokset, kuten kollaasit ja animaatiot.
 • Android, iOS.

HS, Vanhan tietokoneen survominen väärään kierrätysastiaan voi kostautua – Lue niksit, miten vältät tietojesi vuotamisen ikälopusta laitteesta. 29.6.2020. Kierrätettävät tietokoneet pitäisi aina jättää myyjille, muistuttaa Gigantin operatiivinen johtaja Janne Henriksson. MTV Uutiset kertoi espoolaisesta, jonka Lommilan Giganttiin jättämä tietokone oli päätynyt myyntiin Tori.fi -palveluun.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Arvostelussa Suomen edullisin 5G-älypuhelin, 399 euron Xiaomi Mi 10 Lite 5G. 30.6.2020. 399 euron suositushinnallaan Mi 10 Lite 5G on toistaiseksi edullisin 5G-älypuhelin Suomen markkinoilla. 5G-älypuhelinten valikoima on laajentunut vauhdilla kevään 2020 aikana, ja nyt tarjolla on jo keskihintaluokkaankin sijoittuvia vaihtoehtoja. Suomalaiset maksoivat uudesta älypuhelimesta alkuvuonna keskimäärin noin 416 euroa, eli jotakuinkin juuri Mi 10 Lite 5G:n verran.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Starting with Off-Camera Flash in Photography: Techniques.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Photographers Discuss Precautions to Take When Returning to Work Post COVID-19 Restrictions. Kymmenkunta valokuvaajaa kertoo. Tekstiä, ei videota.

Thom Hogan.

The Online Photographer, What About Panasonic? Pitäisikö Panasonicin nyt astua esiin ja vakuuttaa, että Micro 4/3 -systeemi voi edelleen hyvin ja että sillä on edessään loistava tulevaisuus.

Fotosidan.se, Ny vidvinkel till Fujifilm GFX.

Kamera & Bild, Undervattenhus till Hasselblad X1D II – ned till 10 meter. Ainakin vakuuttavan näköinen combo. $1795.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Kesäkuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset