Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Huhtikuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Maaliskuu 2020

31.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Terveisiä etäkoulusta. 31.3.2020. Kuvia ja tekstiä. Lukijoiden kuvat näyttävät koteihin syntyneen ilon, surun ja huolen kaaoksen.

Lassi Kujala, Facebook, Kalteritango. 30.3.2020.

Kamerakoulu.fi, Ihon muokkaaminen Photoshopissa – näin toimii Frequency separation. 30.3.2020. Frequency separation on kuvankäsittelytekniikka, jossa kuvan tekstuuri ja värit erotellaan irti toisistaan. Tämän ansiosta on mahdollista käsitellä kumpaakin näistä hyvin tarkasti. Tekniikka on etenkin tunnettu ihon käsittelyn yhteydessä, mutta soveltuu moneen työnkulkuun, jossa halutaan esimerkiksi tasoittaa pieniä sävyeroja tai hallita kuvan tekstuuria tarkasti. YouTube-video, kesto 15:45. In Finnish.

Yle, Linnut saapuivat ennätysvarhain – harrastajat ja retkeilijät ruuhkauttaneet bongauspaikkoja kiellosta huolimatta. 30.3.2020.

Mynewsdesk.com, Canonin ensimmäinen Nordic Filmmaker on ruotsalainen Margarita Sheremet. 30.1.2020.

Helsingin Uutiset, Luontokuvaaja Lisse Tarnanen odotti harvinaista näkyä 10 vuotta – "Kyiden tanssi on hieno näytelmä". 30.3.2020. Luontokuvaajat Jarmo Latvala ja Lisse Tarnanen ovat tehneet kirjan Kiehtovat kyyt – Tunsitko? Tiesitkö? (Madella 2020).

HS, Patricia Seppälän säätiö palkitsi kolme valokuvaajaa, joiden kuvissa hehkuu rakkaus ihmiseen – Katso parhaat kuvat. 31.3.2020. Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinnon saavat tänä vuonna Heidi Piiroinen, Heikki Saukkomaa ja Mikko Suutarinen. Kunkin palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

JAS Blogi, Kun hymy ei riitä 3/12. 30.3.2020.

Soundi.fi, Kuukauden kuvaajavieras: Iiro Kuosmanen. 30.3.2020.

Vastakarva.fi.

Mobiili.fi, Tätä tuskin tiesit – Google-haun kautta voit katsella miltä näyttää vaikkapa alligaattori kotonasi. 30.3.2020. Google-haun toiminto hyödyntää täydennettyä todellisuutta (AR, Augmented Reality), ja sen avulla voi puhelimen tai tabletin näytön läpi tutkailla monia villieläimiä lähietäisyydeltä ja nähdä, miltä sellainen näyttäisi vaikkapa omalla sängyllä. Eläimiä voi myös kierrellä ja valokuvata mielensä mukaan. Toistaiseksi toiminto tukee yhteensä 24 eläintä. Mukana on perinteisiä kotieläimiä kissasta koiraan, mutta myös suurempia villipetoja, kuten leijona, susi ja gepardi.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. Etätyö on kuin mämmiä. 30.3.2020.

Mobiili.fi, Microsoft 365 julki – korvaa Office 365:n kuluttaja-asiakkaille. 30.30.2020.

Tekniikan Maailma, Tutkijat onnistuivat tiristämään mustana pidetyistä esineistä värejä – Keksintö voi mahdollistaa uusien värien löytämisen. 31.3.2020.

Mikrobitti.fi, Akustiikan huippuammattilainen vinkkaa: tuunaa kotisi ilmaiseksi huippukuntoon videoneuvotteluja varten. 30.3.2020.

Korona.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Dumb Rookie Mistake. Mike osti Voigtländer 40mm f/2 SLII:n, harvinainen Contax (C/Y) -objektiivikkiinitys. Mike ei kuitenkaan ollut lukenut ihan tarkkaan kaikkea. Kyse on kunnosta.

Fotosidan.se, SFF ger svar på företagsekonomiska frågor.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Leica 25mm F1.4II –It's weather sealed now! 26.3.2020. YouTube-video, kesto 13:24.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, 25mm BOKEH challenge –Can you recognize these 7 lenses? 24.3.2020. YouTube-video, kesto 7:24.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus E-M1 MKIII - Best Settings. 27.3.2020. YouTube-video, kesto 18:13.

Yle, Tältä näyttää arki korona-Suomessa – yli 170 valokuvaajaa tallentaa poikkeustilaa. 29.3.2020. Keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 kello 00.00 Suomi siirtyi poikkeustilaan. Voimaan astui valmiuslaki. Vielä samana päivänä iso joukko valokuvaajia alkoi dokumentoida sitä, mitä heidän lähipiirissään tapahtuu. Miltä neljän seinälle sisällä pakotetussa Suomessa näyttää? Käynnistyi dokumentaarinen valokuvahanke Poikkeustila 2020.

 • ...– Kaikki tapahtui vauhdilla. Sain aamulla idean, että tämä todella poikkeuksellinen aika pitää dokumentoida. Illalla mukana oli lähes 180 valokuvaajaa ympäri Suomea sekä kuvaajat New Yorkista, Pariisista ja Tallinnasta. Näin kertoo puolentoista viikon takaisesta päivästä projektin äiti, valokuvaaja Hannamari Shakya. Mukana ydinryhmässä ovat myös valokuvaajat Liisa Huima, Markus Jokela ja Antti Yrjönen.
 • ... Kun poikkeustila joskus päättyy ja viimeiset valokuvat on otettu, materiaali on tarkoitus kasata kirjaksi ja näyttelyksi. – Uskon, että tällaisen kokemuksen jälkeen tarvitaan itsereflektiota, Hannamari Shakya sanoo. – Saattaa tosin mennä aikaa ennenkuin pystymme katsomaan taaksepäin. Poikkeustila tulee olemaan traumaattinen kokemus monelle.
 • DCN 19.3.2020. Valokuvausprojekti Poikkeustila (Sana on melkein vapaa). Koronan eristämille viihdykettä ja muillekin. Valokuvausprojekti_Poikkeustila.
  • Drive.google.com, Valokuvausprojekti_Poikkeustila.pdf, 2 sivua. Avoin projekti kaikille suomalaisille ja Suomessa toimiville Freelancer valokuvaajille. ...Kutsumme projektiin mukaan kaikki suomalaiset valokuvaajat, jotka ovat kiinnostuneet tallentamaan todellisuuttaan. Toivomme mukaan erityisesti eri-ikäisiä kuvaajia, eri puolelta Suomea. ...
  • ...Lähetys: Kuvat lähetetään kerran viikossa, sunnuntai-iltaisin. - Kuvat lähetetään wetransferilla, osoitteeseen: ... - Liitä mukaan myös yhteystietosi: nimi, sähköposti ja puhelin.
  • Materiaalin kerääjä: Projekti on yhteiskunnallisesti katsottuna arvokas dokumentaatiohanke. Tarkoitus olisi, että kootusta materiaalista voitaisiin tehdä näytte

Rajala Blogi, Yökuvaus – näin saat huikeita valokuvia tähtitaivaasta. 29.3.2020.

Vastakarva.fi.

 • 2019 Vuoden lehtikuva / Juha Metso. 29.3.2020. Julistan keskustelun alkaneeksi Juha Metson voittajakuvasta. Vastakarvaa lukee noin 100 ihmistä päivässä. Siitä joukosta löytyy helposti 30 henkilöä, joilla mielipide aiheesta. Kiitos etukäteen keskusteluun osallistumisesta.
 • Lisää näppärää näpertelyä vähä-älyisille, osa II. 29.3.2020. ...Pöydällä pitkään lojuneet vanhat DVD-levyt herättivät muistuman eräästä aiemminkin tekemästäni ajantapposessiosta. Homma menee näinikkäästi:...

Olli Kanerva, Eurasian coots and mute swans. 29.3.2020. This set of photos was shoot a week ago at Lake Littoistenjärvi. Evening light was beautiful and birds were posing nicely. Equipment: Olympus E-M1X and M.Zuiko 300/4 with MC-20.

HS, Koronavirus toi ennätysruuhkat etelän kansallispuistoihin – ongelmia etenkin käymälöissä ja tulipaikoilla. 29.3.2020.

Teemu Saloriutta, Marmot Phase 20: ultrakevyt kolmen vuodenajan makuupussi. 29.3.2020. Vanha kolmen vuodenajan makuupussini jäi eläkkeelle täysin palvelleena, lähes kymmenen vaellusvuoden jälkeen. Päätin hankkia tilalle vastaavan, mutta mahdollisimman kevyen pussin. Perusteellisen selvittelyn jälkeen korvaajaksi valikoitui Marmot Phase 20. Maaliskuun lopulla pääsin kokeilemaan tuliterää makuupussiani yhden yön retkellä. Tässä ensivaikutelmat ja taustatietoa pussin valinnasta.

 • Kun Phase 20 sattui löytymään saksalaisesta verkkokaupasta huomattavasti listahintaa halvemmalla tarjouksella, oli valinta selvä. Lisäksi omistan ennestään kaksi Marmotin pussia, joiden laatuun olen ollut tyytyväinen.
 • Hintaluokka alle ja päälle 400 euron

Tivi.fi, Testissä Yle Areena – kuvanlaatu riittää isoon telkkariin. 29.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com, Great Sunday Reads in Photography. Linkkejä. Ja yksi videokin.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 10 Top Techniques On Photographing Water In All Its Form, Shapes & Sizes.

Digital Photography School, How to Use the Luminar 4 Pro Tools Panel. 89 euroa, 99 euroa tai 169 euroa.

Earthboundlight.com, Image Backup in a World Where Things Can Happen. 29.3.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Tänään olin liikkeellä ilman kaukoputkea. Kuvasin kaikki näkemäni muuttavat hanhiparvet jälkitarkastelua varten. Kotona kuvia katsellessa joissa oli harmaahanhia niin yksi parvi olikin lyhytnokkia. En yleensä kuvaa niin kaukaisia lintuja,mutta tällä kertaa tunnistamista varten tein poikkeuksen. Uskoisin muilla pokkareilla epäonnistuneen ja välttämättä harrastaja tason Canon järjestelmäkään olisi onnistunut. Tällä haluan kertoa sen ,että kannattaa miettiä tätäkin seikkaa. En usko, että kuvaat aina vain pellolla paikoillaan olevia lintuja.
 • sigma 120-300mm f2.8 ex dg os apo hsm (Optiikka).
 • Nikkor 20mm f1,8 Z (Optiikka).
 • Leica 50mm f/1.4 Summilux-SL ASPH (Optiikka).
 • DSLM vs DSLR (Järjestelmädigit). Peilittömät vs. peililliset. 39 viestiä.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Kevätpäivitystä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (meillä oli 1960-luvulla Peugeot 403, rekisterinumero ZA-235, ei farmarimallia).
 • Jää ei jää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Bigfoot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

HS, Kuvia Suomesta | Kuvia Suomesta, osa 49: Huivista tuli huomiomaski - se ei suojaa virukselta mutta muistuttaa pitämään etäisyyttä. 29.3.2020.

HS, Uusimaa sulkeutui. Kuvakooste. 28.3.2020.

Satakunnan Kansa, Katso vaikuttavat kuvat: Näin koronaviruksen leviämistä estetään ympäri maailmaa – Kadut ovat autioituneet ja ihmiset erotettu toisistaan. 28.3.2020. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Mesenaatti.me, KORONA AID: Tue Laterna Magicaa hädässä. Koronaepidemia vaarantaa myös antikvariaatin, gallerian ja Kruununhaan kohtaamispaikan eli perinteikkään Laterna Magican toiminnan. Auta meitä selviytymään kriisin yli. Alkoi 26.3.2020. Pääyttyy 15.4.2020. Laterna Magican toiminta on vaarassa kevään näyttelyjen peruunnuttua ja kirjakaupan sulkeuduttua koronaepidemian vuoksi.

 • Erilaisia lahjakortteja, kasseja jne. Tukirahoille vastinetta. Ihan kivasti on tukijoita löytynyt.
 • Laterna Magica, Rauhankatu 7, Kruununhaka, Helsinki.

Vastakarva.fi.

 • Usko nyt jo Minna….. 28.3.2020. …ei se litistä.
  • (Tässä on oletuksena, että samoilta jalansijoilta otetaan kuva laajakulmalla ja telellä, sitten telestä kropataan sen laajakulman kokoinen kuva-ala. Eihän silloin tietenkään mitään litisty. Yleensä kuitenkin kun puhutaan telen litistävästä vaikutuksesta, niin tarkoitettaneen tilannetta, jossa jo kuvaa otettaessa kuva on kamerassa samalla lailla rajattu. Eli telellä otettu paljon kauempaa kuin laajakulmalla... Esim. vaikka potrettikuvassa takana olevat puut näyttävät erilaiselta kuin laajakulmalla otetussa kuvassa... Laajakulmalla otettuun kuvaa mahtuu ehkä 1 puu, telellä otettuun kuvaan mahtuu sitten 10 puuta => litistävä vaikutus. Sinällään tele ei sen kummemmin perspektiiviä litistä, se on selvä.)
 • Motocrossaaja ei sairastu Coronaan! 28.3.2020. Lauantai 28 p klo 1530. Ajelen katsomaan saisinko veneen vesille, jotta pääsisi Coronaa pakoon ulkosaaristoon �� (Hm..mitenkähän merirajaa valvotaan muuten? ) Öljytie vie Keravalta Mömossenin crossiradan ohi. Siellä oli täysi kuhina, jengiä kuin pipoa. Katsoin 840 millisen läpi hetken ja sitten otin maailman ensimmäisen panoraman ao linssillä.

Tivi.fi, Tehokas etätyö vaatii kunnon työkalut – näppärä sovellus toimii kuin fläppitaulu. 28.3.2020. Softa-arvio. Etätyöskentely sujuu mainiosti eri sovellusten ja palvelujen avulla. Yksi näppärä ja tiimityöskentelyä tehostava väline on virtuaalinen valkotaulu, jonka ääressä voidaan helposti suunnitella asioita. Limnu on hyvin helppokäyttöinen vaihtoehto.

 • Valkotauluja voi luoda myös ilmaisversiolla, mutta ne ovat vain kaksi viikkoa käytössä. Viitosen kuukaudessa maksava Pro-versio sisältää ikuiset valkotaulut, ja tiimityöskentelyyn tarkoitettu Teams-versio mahdollistaa rajoittamattoman tiimityöskentelyn kahdeksan euron kuukausihinnalla käyttäjää kohden.
 • Limnun voi ladata App Storesta iPhonelle ja iPadille, online-versio aukeaa osoitteesta limnu.com.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Top Lens Choices For Landscape Photography.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, How to shoot and stitch a Milky Way panorama in Lightroom.

The Online Photographer, Baker's Dozen: At the Museum (Part I). Keskiajalla leipurit saivat ankaran rangaistuksen, jos myivät luvattua painoa vähemmän. Siksi tuli tavaksi aina lisätä vähän ylimääräistä. Vaikka esimerkiksi tukussa 12 leipää, yksi ylimääräinen vielä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, All Cameras I have owned –that were not LUMIX. 20.3.2020. YouTube-video, kesto 11:29.

Sulantoblog, ToiletPaperPhotographyChallenge. 24.3.2020. YouTube-video, kesto 10:05.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Stuck At Home - 5 Photography related things you CAN do! 20.3.2020. YouTube-video, kesto 6:47.

Peter Forsgård, Toilet Paper Photography - Your Are Challenged! 22.3.2020. YouTube-video, kesto 6:49.

Peter Forsgård, All Cameras I Have Owned - from the 1970s to 2020! 24.3.2020. YouTube-video, kesto 16:25.

Peter Forsgård, m4/3 Live Stream with Matti Sulanto. 25.3.2020. YouTube-video, kesto 1:33:51.

Suomen Kuvalehti, Ensimmäinen viikko korona-Suomessa valokuvin - kahvittelua R-kioskilla, etäkoulua ruokapöydän ääressä, tervehdyksiä lasin takaa. 27.3.2020. Ammattikuvaajat asialla. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Yle, Näitkö jo nallen ikkunassa? Nappaa kuva meillekin – Somehaaste piristää nyt ulkoilijoita. 27.3.2020. Paljon nallekuvia.

Vastakarva.fi.

Mikrobitti.fi, Maailman vikkelintä nelikopteria ei pysty pudottamaan kivillä – väistää 3,5 millisekunnissa ja oppi pelaamaan polttopalloa (video). 27.3.2020.

Rajala Blogi, Panasonic-uutuudet livestreamaukseen. 27.3.2020. Panasonic HC-X1500 ja HC-X2000 -videokamerat.

Yle, Yle tarjoaa opastetut museokierrokset suljettujen ovien takaa – Kotisohvalta muumien maailmaan tai antiikin ajan baariin. 27.3.2020.

Iltalehti, Etätyösovellus Zoom ajautui tietoturvakohuun: kamera hakkeroitavissa, tiedot vuotavat Facebookille. 28.3.2020.

HS, Tältä näyttää huolto­varmuus­varastossa. 27.3.2020. HS sai harvinaisia kuvia suomalaisesta huoltovarmuusvarastosta.

Yle, Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee ruuhkautuneita taukopaikkoja – suositun Kurjenrahkan luontotuvan ovet säppiin. 27.3.2020.

Korona.

 • Millainen ruokakauppa on turvallisin, pitääkö pakkaukset puhdistaa ja miten toimia kassa­jonossa? Asiantuntija neuvoo, miten kaupassa­käynti sujuu mahdollisimman hygieenisesti. 28.3.2020.
 • HS, Miten Helsingissä tulee toimia koronaepidemian aikana? Katso täältä kattava listaus ohjeista ja palveluista. Päivitetty 27.3.2020.
 • (kertaus) HS, Kerro HS:lle, onko sinulla koronavirukseen viittaavia oireita – Oiretutka-palvelu auttaa ymmärtämään miten paljon Suomessa sairastetaan. 26.3.2020. HS ja Futurice julkaisevat Oiretutka-palvelun, jonka avulla voidaan kartoittaa missä päin Suomea ja millaisin oirein ollaan sairaana. Torstaina julkaistiin palvelun ensimmäinen testiversio. Kuinka paljon Suomessa juuri nyt sairastetaan? Kukaan ei oikeastaan tiedä, mutta terveysviranomaisetkin ovat puhuneet kansallisen oireseurannan tarpeesta.
  • Kokonaiskuvan saamiseksi Helsingin Sanomat ja teknologiayritys Futurice ovat kehittäneet Oiretutka-palvelun, jolla voidaan selvittää tilannetta. Voit kokeilla Oiretutkaa vastaamalla tämän artikkelin lopussa olevaan kyselyyn.
  • Kerättyjä tietoja julkistetaan lähipäivien aikana artikkeleina ja grafiikoina. Niitä myös käydään läpi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
  • Kertomalla tilanteestasi – myös terveenä – voit auttaa mediaa kertomaan paremmin siitä, miten virus leviää.
  • (vastaaminen vei aikaa minuutin, ei mitään oireita, tieto tämäkin...)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photoraphy School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

IR, Panasonic S1R Review Conclusion: Panasonic impresses with its first full-frame mirrorless camera. Suomen hinta on 2800 euroa. Julkistettu 1.2.2019. 47 megapikselin täyskennoinen peilitön. Runkovakaaja, 6 stoppia. Kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 5.76 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 9fps. 4K video kaikin mahdollisin maustein. Objektiivikiinnitys Leica L. Mikrofoniliitäntä. Kaksi korttipaikkaa. USB 3.1. HDMI-out. Kuulokeliitäntä. Langaton. Bluetooth. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Paino 898g. Firmware-päivityksellä kamerasta entistäkin parempi.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Aifo ger gratis kurs i ljussättning. Live. Tiistai 31.3.2020. Ennakoilmoittautuminen.

Kamera & Bild, Så skapar du djup för en bättre berättelse.

Kamera & Bild, Fokusfria och platta linser nu verklighet.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valotaiteen kuvaaminen ja sopiva kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 19 viestiä.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Korona tarjouksia (Kuvaus yleinen).
 • sigma 120-300mm f2.8 ex dg os apo hsm (Optiikka).
 • 2x (Minolta, Olympus).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony).
 • Panasonic GX80 ilmaiseksi (Muut merkit). Rajalan Pana-viikolla on hämmästyttävä tarjous. Lumix GX80 + 12-32mm -objektiivin paketti maksaa tämän viikon ajan 269 euroa. Kun akun hinta erikseen ostettuna on 89 e ja objektiivin suositushinta (ei enää saatavana erikseen) runsaat 300 e, kameran saa nyt kaupan päälle ja objektiivistakin halvennusta. Ihmeellistä.
  • GX80 ei ole mikään turha kamera. Olen kuvannut sillä kolmisen vuotta lähinnä 4K-videoita reissuissa ja kotosalla. Tässä käytössä se on luokkaa parempi kuin esim. vaimoni pokkari, viime vuonna hankittu Canon G5 X ii. Canon on tietysti näppärämmän kokoinen, mutta myös Panan GX80 kulkee vyökotelossa. Ns. micro jitter eli kuvan hienoinen värinä joissakin tilanteissa on Panassa olematonta mutta Canonissa toisinaan havaittavissa. Pana ei ole kertaakaan valittanut kuumenemisesta ahkerassakaan käytössä, mutta Canon on ihmeen helposti. Panassa vatupassi näkyy etsimessä koko ajan, mutta Canonissa se katoaa etsinkuvasta kun videointi alkaa. Kaikesta näkee, että Panasonic on videopuolella monta askelta Canonin edellä. Hassun pikkuinen 12-32mm on yllättävän pätevä myös optisesti ja kelpaa myös valokuvakäyttöön.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). Päivitetty graafi.
 • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Viimeisiä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ruissalosta.
 • Ensimmäinen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). löytyi tänään.
 • Kaksi puuta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva.
 • Kesää karamelliväreissä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.

Petteri Hautamaa, Sony A9 - Paljon hyvää, mutta vielä löytyy viilattavaa. 26.3.2020. Olen nyt yli 9 kuukautta ottanut tuntumaa Sony A9 järjestelmäkamerarungon käyttöön minulle ominaisessa lintupainotteisessa luontokuvauksessa. Aiheesta on tullut julkaistua jo parikin syväluotaavaa blogitekstiä ja sitä on liipattu monen muunkin blogin yhteydessä. Tässä linkit oleellisimpiin: ...

 • Kaiken kaikkiaan olen yrittänyt pureutua mahdollisimman tarkasti A9-rungon eri toimintoihin ja analysoida sen toimintaa lintu-luontokuvauksessa muihin käyttämiini kameroihin verraten.
 • Kuten aiemmista blogeistani selviää, löytyy Sonysta roppakaupalla mainioita ominaisuuksia, joita ilman en varmaan osaisi tai haluaisi enää jatkossa kuvata. Pelkästään kääntyvä näyttö yhdistettynä edistykselliseen seurantatarkennukseen mahdollistaa helposti ja nopeasti sellaista materiaalia, mitä en aiemmin pystynyt kuvaamaan kunnolla Canon 5D mk4 rungolla. Pieni koko ja kevyt paino on sekin nannaa. On tätä päivää pystyä rakentamaan täysikennon huippuominaisuudet pitkän matkaa alle kilon pakettiin.
 • ...A9:n takaa löytyy todennäköisesti kameramaailman laajin valikkoviidakko, ehkä myös sekavin. Käännöskukkasten ja omituisten lyhenteiden takia suomenkielinen valikko on paikoin vaikeatulkintainen. Moni pitääkin valikon englanninkielisenä, jolloin vaikkapa youtube-videoiden vinkit on helpommin hyödynnettävissä omassa rungossa. Usein käytetyt toiminnot on syytä ohjelmoida omaan suosikkivalikkoon.
 • ...Olen monesti ihmetellyt mikseivät lehtikuvaajat käytä enemmän äänettömiä peilittömiä. Sellainen rauhoittaisi esim. isot lehdistötilaisuudet ja kuvattavan olisi miellyttävämpi esiintyä niissä. Vielä enemmän olen ihmetellyt, miksi jengi pitää peilittömissä kameroissaan laukaisuäänet päällä, kun ne on kerran mahdollista kytkeä pois. Onko se kameran kova ääni yhdistettynä nopeaan sarjatuleen joku ”ammattilaiskuvaajamielikuvaa” pönkittävä tekijä?
 • ...A9 rungosta ilmestynyt uusi II –versio vaikuttaa kuvaustuttujen kokemuksien mukaan kestävyydeltään vakuuttavammalta. Lisäksi sen tärkeimpien nappuloiden kokoa on kasvatettu ja tarkennusta sekä kennoa paranneltu. Hintakin on sitten 1500€ kovempi, joten paha sanoa onko se hinta-laatusuhteeltaan yhtä pätevä peli, kuin edeltäjänsä.
 • ...Vielä lopuksi havaintoja Sony A9 ja A7 III runkojen välillä. A7 III jäi itselläni aikalailla maisema-laajiskuvausten rungoksi sekä videorungoksi, koska huomasin heti, ettei sen seurantatarkennus kyennyt lähimainkaan samaan, mitä A9. Oletin, että näissä olisi lähes yhtä hyvät tarkennusominaisuudet, mutta rinnakkaiskäytössä eron havaitsee selvästi. Kuvanlaatu molemmissa on täysin sama, onhan niissä samat kennotkin.
 • (paljon tekstiä, paljon luettavaa....)

Petteri Järvinen, Bittimittari, Live Transcribe muuntaa sanelun lennossa tekstiksi . Googlen Live Transcribe on näppärä ohjelma, joka muuntaa sanelun lennossa tekstiksi. Se tukee yli 70 kieltä, myös suomea. Ohjelma on tarkoitettu heikosta kuulosta kärsiville, koska sen avulla pystyy seuraamaan ihmisten keskustelua. Mutta se sopii paljon muuhunkin.

Vastakarva.fi.

Ilta-Sanomat, Suomalaiset julkkisnaiset saivat vihdoin oikeutta – luvatta alastonkuvia levittänyt valokuvaaja tuomittiin jättikorvauksiin. 26.3.2020. Kuvat otettiin yhteisymmärryksessä. Pariskunta vetosi siihen, että heillä oli valokuviin tekijänoikeus ja sen perusteella he saavat tehdä kuvilla mitä haluavat. Seitsemän asianosaista kertoi, että he ovat antaneet valokuvaajapariskunnalle luvan käyttää hyväksymiään kuvia (ei ns. koevedoksia) heidän omassa portfoliossa, mutta ei julkaista. Tästä huolimatta valokuvaajapariskunta omavaltaisesti laittoi kuvia nimenomaan asianomistajien ei hyväksymistä kuvista nettiin ja lähetti niitä eri tahoille.

 • Lisäksi pariskunta joutuu korvaamaan seitsemälle asianomistajalle kärsimyksestä yhteensä 105.000 euroa, kuvien poistamisesta yhteensä 14.616,50 euroa, todistelukustannuksina yhteensä 1.090,48 euroa ja oikeudenkäyntikuluina yhteensä 42.875,56 euroa.
 • Iltalehti, Valokuvaajapariskunnalle yli vuosi ehdollista vankeutta - jakoivat luvatta suomalaisjulkkisten alastonkuvia. 26.3.2020.

Apurahoja.

 • Jokes-saatio.fi, Jokesin työskentelyapurahat freelancereille. Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö. Myönnämme 30 kappaletta 5800 euron apurahaa luovan työn tekemiseen. Apurahat jaetaan työsuunnitelman perusteella vapaille toimittajille, kuvittajille ja graafikoille. Haku alkaa 16. maaliskuuta ja päättyy 26. maaliskuuta kello 16. Päätökset tehdään 8. huhtikuuta.
 • Taike.fi, Korona-apurahat. Apurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille. Apurahaa eivät voi hakea toiminimet, yritykset, yhdistykset, kunnat, kuntayhtymät, osuuskunnat tai säätiöt. 01.04.2020 - 15.04.2020.

Ikinörtti, Digiopastusta senioreille etänä. 26.3.2020. Maailman yhtäkkiä vallinnut poikkeustila on saanut meidätkin Enterissä miettimään uusia järjestelyjä. Olemme perinteisesti tarjonneet digiopastusta senioreille julkisissa paikoissa vierekkäin istuen. Nyt emme pysty näin tekemään. Opastustarve ei ole kuitenkaan hävinnyt mihinkään, joten ratkaisuja pitää etsiä!

Tekniikan Maailma, Tältä näyttää, kun koronavirusrajoituksia valvova brittipoliisi kuvaa ulkoilijoita droonilla – ”Ei tämä ole mikään isoveli valvoo -operaatio”. 27.3.2020.

Sttininfo.fi, Suomalaisten tekemä koronavirussovellus kerää kansainvälistä huomiota - käännetty jo yli 10 kielelle. 26.3.2020.

Korona.

 • Yle, Tuleeko virus kotiin työvaatteiden mukana? Uskaltaako noutoruokaa syödä? Tässä vastaukset yli 60 koronakysymykseen. 16.3.2020. Päivitetty 26.3.2020.
 • Yle, Tarttuuko korona ulkoillessa? Onko virusannoksen suuruudella väliä? 8 kysymystä koronaviruksen tarttumisesta arjen tilanteissa. 25.3.2020.
 • HS, Immuunipuolustus heikkenee iän myötä. 25.3.2020. Monet hyväkuntoiset ikäihmiset ovat olleet hämillään, kun heitä on kehotettu rajoittamaan liikkumistaan ja välttämään lähikontakteja. Kiinan ja Italian koronavirus­epidemioista saadut tiedot kuitenkin osoittavat kiistatta, että iän ­mukana kasvava riski kuolla koronaviruksen aiheuttamaan infek­tioon ei liity vain perussairauksiin vaan ikääntymiseen sinänsä.
  • Immuunipuolustuksen tilaa ja sen ikääntymisen vaikutuksia ei voida arvioida ihmisen ulkoisen olemuksen tai kunnon perusteella, eikä ­kukaan meistä pysty ennustamaan, ketkä perusterveistä vanhemmista ihmisistä ovat suurimmassa vaarassa saada vakavan infektion.
 • Ilta-Sanomat, Näin helposti korona oikeasti tarttuu. 25.3.2020.
 • Mikrobitti.fi, Googlen riisutut koronasivut ovat täällä – tietoa, tilastoja ja linkkejä. 24.3.2020.
 • HS, Kerro HS:lle, onko sinulla koronavirukseen viittaavia oireita – Oiretutka-palvelu auttaa ymmärtämään miten paljon Suomessa sairastetaan. 26.3.2020. HS ja Futurice julkaisevat Oiretutka-palvelun, jonka avulla voidaan kartoittaa missä päin Suomea ja millaisin oirein ollaan sairaana. Torstaina julkaistiin palvelun ensimmäinen testiversio. Kuinka paljon Suomessa juuri nyt sairastetaan? Kukaan ei oikeastaan tiedä, mutta terveysviranomaisetkin ovat puhuneet kansallisen oireseurannan tarpeesta.
  • Kokonaiskuvan saamiseksi Helsingin Sanomat ja teknologiayritys Futurice ovat kehittäneet Oiretutka-palvelun, jolla voidaan selvittää tilannetta. Voit kokeilla Oiretutkaa vastaamalla tämän artikkelin lopussa olevaan kyselyyn.
  • Kerättyjä tietoja julkistetaan lähipäivien aikana artikkeleina ja grafiikoina. Niitä myös käydään läpi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
  • Kertomalla tilanteestasi – myös terveenä – voit auttaa mediaa kertomaan paremmin siitä, miten virus leviää.
  • (vastaaminen vei aikaa minuutin, ei mitään oireita, tieto tämäkin...)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #22 – New Gear Rodeo: What We Think of the Latest Camera Bodies. Podcast, kesto 33:28. Sisällysluettelo.

The Online Photographer.

 • Old Dreams. Zeiss ei valmistanut unelmaobjektiivia.
 • A Confession. Google Street View ja Zillow (? talot sisältä...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronavirus (COVID-19) (Sana on melkein vapaa). Vaikuttaahan virus elämään. Pääosin sisällä. Kerran päivässä tunnin, parin lenkki ympäristöön. Menemme vaimon kanssa autolla ja haemme kohteen, jossa ei juuri ole muita ihmisiä. Lapset huolehtivat enemmän kuin ennen. Hämeenlinnassa kun asun, niin keskusta on lähes autio. Kuvia on tullut otettua normaalia enemmän, mutta ovat sellaisia, mitä tulee lenkillä vastaan. Pari suunniteltua matkaa on joutunut perumaan.
  • ...Mökille tultiin, taitaa nyt olla melkein kilometri lähimpiin ihmisiin, kun muilla mökeillään ei eloa näy. Tiistaina sinivuokot kukassa ja sisilisko paistatti päivää outoa sapuskaa rappusella. Tänään keskiviikkona lähti jäät yli puolesta järvestä, kehtaakohan laittaa veneen vesille, kun on talvipeittelykin vielä tekemättä. Niitä sitten kuvaillut lähinnä että saapi aikakirjoihin päivämäärät. Ja klapeja kanssa. Alle 70 vuotiaana eläkeläisenä on kerrankin ei niin pahassa saumassa.
  • ...Tullut kuvattua hieman tavanomaista enemmän. Eniten muutosta tullut koneen ääressä tapahtuvaan kuvien käpistelyyn. Tullut siirrettyä mm. kuvia kamerasta koneelle kohta useammin, kuin koko viimevuonna ja useampia kuviakin olen saanut jo käsiteltyä.
  • ...Valokuvaus hommat loppui kuin seinään. Vanhoja tilauksia ja muita kuvaukseen liittyviä tekemisiä jonkinverran on. Kuvien luovutus mahrollisimman vähin kontaktein. Toisen työn asiat etenee, ei vaikuta juurikaan. Toivottavasti pääsee terveenä pellolle ajallaan, silloin ei saisi sairastaa, koko vuoden pohjat luodaan silloin.
  • ...Samat on sävelet kuin edellisessäkin viestissä.
 • Kuvien kaksoiskappaleiden poisto (Fotoalbumiohjelmat). Olen käyttänyt Duplicate Cleaner Pro ohjelmaa. Tosin nyt on kaksoiskappaleiden poisto ollut pari vuotta tauolla. Tiedostoja voi vertailla monilla kriteereillä. Siinä on kuvien esikatselu erillisessä ikkunassa ja "thumpnail view" tiedostolistauksessa. Ohjelma löytyy tuolta https://www.duplicatecleaner.com/. Hinta n. 30€. Kokeiluversiokin löytynee. JoukoM Viestit: 7 Liittynyt: 10.01.2003 Ylös
 • Piirtopöydän ominaisuuksista ihmettelyä (Kuvankäsittely).
 • sigma 120-300mm f2.8 ex dg os apo hsm (Optiikka). 7 uutta viestiä.
 • Penrax * 85/1.4 (Optiikka).
 • 2x (Minolta, Olympus). Tuuletuskävelyllä tupsahti mustapääpunarintaharmaaselkäankka eteen, siinä se naatiskeli rusakonpapanoiden keskellä jyvistä... Kamera Oly 5 mk II, tsuumi 40-150 proo 2xjatkeella 150 mm (taitaa tehä 300 mm), f 5.6, 1/160 s, ISO 200, käsivaralta, etäisyyttä karvan yli 9 m, vakaaja Auto. Räpistelyssä rajattu, terävää lisätty ankkaan, valoja tarkistettu, ympäristöä sumenneltu.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II (Minolta, Olympus). Kertokaas nyt avuttomalle miten ja mitä tarvitsen jotta saan live streamattua videota. Ja erityisesti pitäisi saada teams -palaveriin kuvattua live pätkä äänen kera.
 • Mikä edullinen Canon wifillä ja 35mm linssi? (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit). 11 viestiä.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • German lines (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Camo Beetle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Tekotaide (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Introvertti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Viimeisiä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Hiivintäkuvausta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Navakka tuuli innosti koittamaan vanhoja sissitaitoja. Metsäkauris ei antanut yllättää itseään,joutsenet eivät karkonneet.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt Tampere.
 • Kävelijä ohi kaappien (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Vastakkaissuunnat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Kuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Karkkikuu, muutaman viikon takaa.
 • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä Volkswagen ylittämässä Tehtaankatua Helsingissä.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 vääränväristä kuvaa.

HS, Sukupuuton partaalta pelastettu merikotka pesiytyi ”ihan keskelle Helsinkiä” – Nyt joku lennätti kuvauslennokkiaan pariskunnan pesän yllä. 25.3.2020. Kaupungin kadut ovat nyt hiljentyneet, mutta Vanhankaupunginlahdella riittää kävijöitä. Pari viime viikonloppua ovat olleet poikkeuksellisen vilkkaita ja esimerkiksi Lammassaaren kävijämäärä näyttää kaksinkertaistuvan tänä vuonna, kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti. Viime vuonna laskuri näytti kävijöitä olleen saarella noin 138 000.

Mynewsdesk.com, Touko Hujasen, Vuoden Kuvajournalistin 2019, kuvat kertovat tarinoita. 25.2.2020. Viime viikolla julkistettiin Vuoden Kuvajournalismi 2019 -kilpailun parhaimmisto. Tänä vuonna kisaan osallistui 77 valokuvaajaa 1794 kuvalla. Vuoden Kuvajournalistiksi 2019 ja koko kilpailun voittajaksi valittiin kuvaaja Touko Hujanen, jo toisen kerran peräkkäin.

Vastakarva.fi. (vastakarvan tekijöillä näyttää tahti vain kiihtyvän...).

Yle, Museot taltioivat koronaviruskriisin jälkipolville: “Tätä aikaa voi pitää historiallisena käännekohtana”. 25.3.2020.

Pohjoinen valokuvakeskus, Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen: Football landscapes. 07.03.2020 - 31.05.2020.

Yle, Koronan yllättävä seuraus: Webkamerat loppuivat monista verkkokaupoista jopa parissa päivässä, kun suomalaiset siirtyivät etätöihin. 25.3.2020. Verkkokauppa.comissa etenkin halvemmissa malleissa kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Verkkokauppa.comin viestintä- ja tapahtumapäällikkö Lauri Kutila sanoo, että yritys selvittää koko ajan, mistä saisi edullisia webkameroita lisää.

Museot.fi eli Museokortti. Automaattisesti voimassaoloa jatkettu yhdellä kuukaudella, kaikilta (varmaan sitten koronan jatkuessa lisää). Uusi Museokortti nyt 64 euroa (+ 1 ylimääräinen kuukausi). Voimassaolo alkaa sitten ensimmäisestä museokäynnistä. Linkkejä virtuaalimuseoihin.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Focusoiva Oy, Espoo. Koulu- ja päiväkotikuvausta. Työ alkaa 3.8.2020 ja kestää n. 3 kuukautta. Kuvaukset tapahtuvat pääsääntöisesti Etelä-Suomen alueella. Kuvauskalusto, koulutus, tarvittaessa auto.

 • Työpaikan osoite Etelä-Suomi, 02330 ESPOO
 • Muut sijaintikunnat Helsinki, Vantaa
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa 03.08.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 08.04.2020

Moottori.fi, Tekniikasta apua havainnointiin – Mercedes-Benz Actros vaihtaa peilit kameroihin. 25.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Featureshoot.com, 75 International Photography Contests Worth Entering: A New Guide from Feature Shoot. Aikas paljon. Siis hinta, $10.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Kenny Rogers was One of Us.

Kamera & Bild, JO kritiserar poliser som stoppade filmande journalist. Julkisella paikalla kuvaava freelancer-kuvaaja pysäytettiin. Oikeusasiamies (Justitieombudsmannen, JO) kritisoi poliiisia. Vuodelta 2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi.

 • Haastattelussa: Jari Romppainen. 24.3.2020. Panasonic Lumix Ambassador Jari Romppainen kertoo innostuksestaan kuvaamiseen, sekä Lumixin S-sarjan järjestelmäkameroista.
 • Panasonic Lumix - Tutorial 3. 25.3.2020. YouTube-video, kesto 1:50. Panasonic LUMIX S Tutorial ISO Sensitivity and Min Shutter Speed.

HS, Poliitikkoja suututtaneista valokuvista tehtiin kirja, ja nyt se valittiin vuoden kauneimmaksi. 24.3.2020. Vuoden 2019 kauneimmaksi kirjaksi on valittu valokuvaaja Sakari Piipon valokuvateos Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä (Kosmos). Kirjan ulkoasun on suunnitellut Anna-Mari Tenhunen.

Ilta-Sanomat, Kuvat: Euroopassa kasataan täyttä häkää kenttäsairaaloita – Madridissa messukeskus jo täynnä sairasvuoteita. 24.3.2020.

Vastakarva.fi, Leiki kanssamme. 24.3.2020. Eräs valokuvauksen vähemmän tunnettu alue on – voimauttava valokuvaus. En mene sen teorioihin syvemmälle, mutta kerron, että idea on katsoa (tai kuvata itse) asioita, jotka kuvatessa eivät ole kuin triviaa, mutta sitten joku kuvista muuttuu tärkeäksi keskustelunaiheeksi. Menneisyys saattaa purkautua kuvan näkemisen seurauksena paremmin esiin, kuin tuntikausia terapeutin tuolissa.

Sttinfo.fi, Kivijalkakauppiaat ja muut ahdinkoon joutuneet yritykset pääsevät siirtymään verkkokauppaan ilmaiseksi – #pelastetaankauppa-kampanja lähtee liikkeelle. 24.3.3020. Suomen johtava verkkokauppatoimittaja Vilkas Group tarjoaa nyt nopeaa apua: Vilkas lupaa, että verkkokaupan voi avata jopa yhdessä päivässä, täysin ilmaiseksi.

Yle, Satojen hanhien ja joutsenten parvet ilahduttavat harrastajia – lintujen kevätmuutto osin jopa ennätysaikaisessa. 24.3.2020.

Mikrobitti.fi, Jos filmi on iso, edes 150 megapikselin digikamera ei pärjää tarkkuudessa – älä edes kuvittele. 24.3.2020. Petapixelin juttu eiliseltä.

HS, LeBron James teki huikean donkkauksen: nyt NBA-tähti joutuu käräjille tilanteesta otetusta valokuvasta, jota hän käytti Facebookissa. 24.3.2020.

 • Ilta-Sanomat, Supertähti LeBron James munasi somessa – valokuvaaja vaatii suuria korvauksia oikeudessa. (taas otsikko: kyllä varmaan koripalloilija itse päivittelee sometiliään, summa tietenkin pienenee - tai sitten ei makseta mitään, noilla tuloilla ei se soviteltukaan summa paljoa merkitse.)

Yle, Tietotekniikan huoltoa saa poikkeusoloissa, vaikka myymälät menisivät kiinni – Aloita ratkominen käynnistämällä puhelin ja modeemi uudelleen. 24.3.2020. Kokosimme käytännön vinkkejä etätyöläisten ja -koululaisten kansoittamiin koteihin ja tietoja laitehuolloista karanteenien keskellä.

Mobiili.fi, Apple julkaisi iOS ja iPadOS 13.4:n, watchOS 6.2:n ja muita päivityksiä – nyt ladattavissa iPhonelle, iPadille, Macille ja muille Apple-laitteille. 24.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Photography and Videography Resources to Check out During Social Isolation. Ryan Hill.

Dpreview.com.

Fotosidan.se, Nya Ipad Pro lanserade. Viime viikolla, vähän yllättäen. Kaikenlaista uutta tekniikkaa. Vaikkapa 2d-kuva 3-kuvaksi.

Kamera & Bild, Gamleby Fotoskola bjuder in till gratis föreläsningar.

Fotosidan.se, Fototävlingar: Ett land med pausknappen intryckt / Kreativ inuti boxen. Fofosidan lanseeraa kaksi uutta kuvakilpailua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Korona korjaa satoa... (Sana on melkein vapaa). ... ja kenkää tuli :( terveenä sen sijaan pysynyt. Mites muille kohtalotovereille on käynyt? Tämä(kin) ala ottaa kunnolla käkättimeen Koronan takia.
 • Miten saan kuvat katseluun? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Olen kuvannut ainakin 15 v.Olympus C-8080 (ei järkkäri)kamerallani ja aiemmin en ole tähän ongelmaan törmännyt: Lomareissulla otin n. 200 kuvaa ja niistä viimeiset n.70 kpl eivät tule näkyville tietsikan näytöllä.Kuvia olen aina tottunut katsomaan kuvaportin avulla(Dazzle).Näytölle tulee kyllä kuvakkeen sinivalkoinen symboli ja kun klikkaa kuvaa katseltavaksi niin näytölle tulee ainoastaan teksti "tätä tiedostoa ei tueta" Kuvat ovat minulle tärkeitä ja haluaisin ne näkyville ja osasta myös valmistaa paperikuvia.Mikä neuvoksi? ps.kameran näytöllä ovat kyllä näkyvillä.
 • Valotaiteen kuvaaminen ja sopiva kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Adobe Photoshop-thread (bugit ja patsit) (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 5 viestiä.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). Graafi.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). 66 viestiä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). 85 viestiä.
 • Kuisti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Camo Beetle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Barösund / Fagervik tänään (MV/26 kuvaa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lahti. Yksityiskohtaisempi 4k versio avautuu kuvaa klikkaamalla.
 • Sankka lumisade järvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja vielä uusia rajauksia.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 mv-kuvaa.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • Kuvapuuhastelua rajoitusten aikaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Näinä ankeina aikoina on onneksi tämä kuvatusharrastus, nyt sille on hyvä antaa aikaa, pysyy taju paremmin "hanskassa". Vai liekö pysynytkään tuon kanssa... "Usvasta pölähtänyt"?
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. ...Mukava irtiotto kaikesta koronapaskasta mitä on nyt joka luukku pullollaan. Ainoat ihmiset koko iltana olivat nuori pariskunta keräilemässä simpukankuoria. Morjestimme lyhyesti ja menimme omia menojamme.
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Matkalla Kathmandusta (Nepal) alas Terain laaksoon (50 m merenpinnasta). Olin kuvaamassa aurinkokeitinprojektia. Vuosi 1993. Kamerana kinoNoblex-panoraamakamera shiftillä ja filminä Agfapan 100, silloinen suosikkini. (klikkaamalla isommaksi...).

Mynewsdesk.com, Helsinkiläiselle luontokuvaaja Markus Varesvuolle päävoitto kansainvälisessä Glanzlichter 2020 -luontokuvakilpailussa. 23.3.2020. Kilpailu järjestettiin 22. kerran. 17000 kuvaa. Kilpailun voitto kuvalla merikotkasta.

Tuomas Heinonen, Haukkakuvausta kotkakojuista. Suomi kiinni = kojut kiinni Edellisessä bloggauksessa kirjoitin, kuinka kojupäivät olivat lähellä asiakkaiden kanssa ja kaikki näytti hyvältä. Kävimme itse kuvaamassa kenraaliharjoitukset kojuilla ja laittamassa kaiken valmiiksi. Huomattiin pari virhettä ja fiksattiin ne. Päivä oli muutenkin leppoisa, kojussa oli lämmin ja hyvä tunnelma. Tapahtumia ei ollut paljon, mutta päivän pelasti kanahaukka, joka antoi kuvata rauhassa.

Lassi Kujala, Facebook, Täsmäsateet ovat näköjään jo todellisuutta. 23.3.2020.

Rajala Blogi, Panasonic Lumix - Tuplavalotustutorial. 24.3.2020.

HS, Lappuja luukuilla – HS:n valokuvaaja dokumentoi suljetun Helsingin. 23.3.2020.

Vastakarva.fi.

 • Saanko Nykästä… 23.3.2020. Sunnuntain Hesari, Corona nolla plus 22 – antoi minulle mojovan tunnin aikamatkan. Hyvin harvoin, kerranpari vuodessa enää Hesarin palstoilla näkee oman, itse ottamansa kuvan. Usein se on toistuva Veikko Vennamon loikoilu valtiosalin sohvilla. Mutta on muutakin. Eilen esille tuli vanha – vuoden 1984 mäkiviikon kuva. Katsoin kuvaa ja leijuin takaisin menneisyyteen.
 • Tsurnalistisia kokeita koronalla. 23.3.2020.
 • Kaikki kotona? 23.3.2020. Kun on sen pakollisen oravakuvan ulkoa ottanut ja himassa pitäisi pysytellä, niin voikin tiirailla oman kämppänsä yksityiskohtia joutessaan. Onhan ne nähty moneen kertaan, mutta kameralla ympäristöstä irrotettuna pientä muutosta on havaittavissa. Ja pölyä ja hämäkäkinseittejä. Samalla tutkailin vähän tarkemmin Zuiko 60mm makrolasia, se kun on ollut aika vähäisellä käytöllä.

JAS Blogi, Kun Hymy ei riitä 2/12. 23.3.2020.

Yle, Digitreenit: Etäpalaveri verkossa? Eri työkalut sopivat eri tarkoituksiin. 23.3.2020.

HS, Järjetön kyltti askarruttaa lintubongareita Espoossa: Sen mukaan englantia osaavat saisivat liikkua rannoilla pesimäaikana muita pidempään. 23.3.2020. Matalajärvellä sijaitsee yksi seitsemästä Espoossa olevasta lintutornista. Ilmeisesti näppäilyvirhe.

HS, WWF avasi kevään kyy- ja sääksilivensä. 24.3.2020. Viime vuoden lähetyksissä käärmeitä katsottiin huhtikuussa yli 500 000 kertaa ja sääksien pesintää reilun neljän kuukauden aikana 2,4 miljoonaa kertaa.

Korona.

Älypuhelmista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Tools for Staying Creative, Even When You’re Stressed.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan, Photography in Isolation, Part 2: Organization. 22.3.2020.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • FUJI X100F Auschwitz Birkenau leirit (Casio, Fuji).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Muutamia päiviä, 40 viestiä.
 • luettelo kameroista joiden raw tallentuu oikeasti raakana (Järjestelmädigit).
 • Läjä kaikkee taas (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Doors, part 3. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Camo Beetle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • 66 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentti.
  • (asuttiin aiemmin Pitkänsillan kupeessa siinä isossa talossa Kruununhaan puolella. Joitakin kerroksia ylempänä asui Jussi Raittinen vaimoineen. Asunnon nro oli hänella sama kuin tuo sixtysix (vrt. kappale).)
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uunisaaressa.
 • Säätila... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 lumisadekuvaa.
 • Kuisti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ei tuo tuuli enää pellolta paskanhajua, on tupa kylmillään ja tyhjä navetta....
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kadunylitys.
 • Sankka lumisade järvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sankka lumisade järvellä, Pukalan virkistysmetsä, Orivesi. Lisäksi rajausvariaatioita.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja lisää kuvia.
 • Barösund / Fagervik tänään (MV/26 kuvaa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). nnostuin kuvaamaan taas. Kotikunnasta MV kuvia. Tällä kertaa jaksoin jopa latoa, mutta vaan käsivaralta kun uudesta jalustasta irtosi yksi jalka. Prkl tiimarivehkeet. :)
  • ...Kaunista seutua. Mustavalko sopii kyllä puusommitelmiin loistavasti. Täytyypä käydä joku päivä Fagervikissä oikein käymässä ja kuvailemassa. Tähän saakka olen vain ajellut sujuvasti ohi.
  • ...Niin tuttuja paikkoja että hammasta alkaa kolottamaan. Melkolailla näkyy olevan samassa kuosissa kuin kolmisen vuotta sitten.
  • ...Kaunista seutua, jossa on aina mukava pistäytyä reissun varrella ihailemassa vanhaa puustoa ja hyvin hoidettuja vanhoja maataloja. Bärösundissa pitäisi olla jokin tammimetsäkin, johon rouva haluaisi päästä, mutta en ole ihan varma missä se on. Jahka selviää, tulee taas reissua sinne päin.

Sulantoblog, PRAISE the P mode. 17.3.2020. YouTube-video, kesto 10:08.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Image Editing - Why, What and How. 17.3.2020. YouTube-video, kesto 15:00.

HS, Lapin hiihtokeskukset hiljenevät. 22.3.2020. HS kuvasi lauantaina sesonkikauden viimeisen illan menoa Ylläksellä.

Luonnonvalo.net, Kirja-arvostelu: Kevytretkeilijän opas – vuosikymmenen kiinnostavin retkeilykirja. 22.3.2020. Sain äskettäin käsiini uunituoreen Kevytretkeilijän oppaan, joka nimensä mukaisesti opastaa kevyellä repulla vaeltamisen saloihin. Aiheesta löytyy muilla kielillä lukuisia kirjoja, mutta nyt vihdoin myös suomeksi ja Suomen oloihin sovellettuna. Tätä on odotettu!

Helsinki.

Mikko Lagerstedt, Creative Photography Editing. 23.3.2020.

Vastakarva.fi, Hiljaa on vielä kevät. 22.3.2020.

Iltalehti, Tekemistä kotisohvalle: näissä museoissa voit vierailla virtuaalisesti. 22.3.2020.

Rajala Blogi, Panasonic Lumix -tutorial 1. 23.3.2020.

Tivi.fi, Googlen koronavirussivut ovat täällä – tietoa, tilastoja ja linkkejä.

Gotech.fi, Nikon D780 yhdistää kahden kameratekniikan parhaat puolet. 22.3.2020. Hinta 2600 euroa.

HS, Netflixin heikompi kuvanlaatu häiritsee eniten vain suurimmissa televisioissa – Kuka tahansa voi vähentää elintärkeän verkon kuormittumista yksinkertaisesti. 22.3.2020.

HS, Puolet Suomesta siirtyi etätöihin – Myyntijohtaja Tuike Järvi piti päiväkirjaa muuttuneesta arjestaan. 22.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Sunday Reads in Photography. Parikymmentä linkkiä ja video.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, How To Find A Model To Photograph - 8 Top Tricks & Tips.

Dpreview.com, Interview: how a box of negatives offered a very personal glimpse into the past. Äiti antoi laatikollisen filminegatiiveja.

Suomen Canon in English, Silent shooting: what is it, and what can it do for you?

Earthboundlight.com, Warning Lights Flashing Red. 22.3.2020.

The Online Photographer, Sunday Support Group: Last Day. Mike ja USA ei taida olla ihan kartalla koronasta. Vielä mennään kerran pelaamaan kavereiden kanssa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valotaiteen kuvaaminen ja sopiva kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kuvien kaksoiskappaleiden poisto (Kuvankäsittely). Jouduin asentamaan Windows 10n uusiksi. No päätin siirtää kaikki kuvat ulkoisilta lightroom cc classicilla c-asemalle move-toiminnolla ja valitsin ettei dublikaatteja. No niitähän tuli silti mahdottomasti. Joten siivoaminen edessä. Tuplatiedostojen poistoon piisaa ohjelmia mutta kaipaan sellaista joka näyttää kuvana säilytettävän ja poistettavat. Sellaista en meinaa löytää, saa olla maksullinenkin. Vai merkkaanko tuhannet kuvat käsipelillä..
 • FUJI X100F Auschwitz Birkenau leirit (Casio, Fuji). 28.8.2018. Aika vaikea paikka kuvata kun ihmisiä on todella paljon 35mm kiinteä linssi. Synkkä päivä ja mieli oli tuon reissun jälkeen.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). ...Viime viikonloppuna oltiin Vuosaaren Mustavuoressa (isohko metsäinen ulkoilualue) ulkoilemassa ja olihan siellä melkoisesti ihmisiä, monet pariskuntia ja perheitä. Myös tehtyjen teiden ulkopuolella, metsäpoluilla. Pitäs löytää noita syrjäisempiä paikkoja, joihin on vaikeampi useimpien eksyä.
  • Huomaan, etten mielelläni kohtaa ihmisiä kauppojen ahtaissa hyllyväleissä. Samoin kävelyteillä tulee helposti ajatus yrittää ohitusta tuulen yläpuolelta, kun Murphyn laki.:)
  • PS. Vuosaaren täyttömäellä ja Uutelassa on nähty jo ensimmäiset käärmeet ulkoilemassa.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • 66 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Camo Beetle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Doors, part 3. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kioskin edessä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Introvertti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Introvertti, nyt lisätty ekstroverttikin.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...En pakkosyötä ennää kellekään urpiaisia, laitan linkin vajaan parinkymmenen kuvan albumiin:
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa Kalliosta. Hiljaista.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (väripilkku aksenttina).
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuodelta -84. Kuvattu Jan Saudekin kotona, jossa vietin tuolloin vajaan viikon. Itse taiteilija ylösalaisin.
 • Läjä kaikkee taas (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 26 kuvaa. Aluksi luontoa ja yötä. Sitten kaupunkia.

HS, Helsinki ennen ja jälkeen poikkeustilan. 21.3.2020. HS kuvasi sarjan kuvia, joita katsomalla voit verrata, miten kaupunkimaisema on muuttunut sen jälkeen, kun siirryimme poikkeustilaan. Vielä viime viikolla Helsingissä valmistauduttiin ottamaan vastaan arasti alkavaa kevättä. Ihmiset suunnittelivat loma­matkoja, tapasivat ystäviä, järjestivät juhlia, kävivät konserteissa ja museoissa, harrastuksissa ja iltariennoissa.

 • Kaupungilla liikkui ympäri maailman saapuneita turisteja, lentokentät ja satamat kuhisivat kulkijoita. Silloin vielä käteltiin, halailtiin ja jonotettiin ryppäissä.

Vastakarva.fi.

Ilta-Sanomat, Revontuli­yrittäjä tarttui kameraan, kun turismi­sesonki loppui kuin seinään – heti lumoava lopputulos. 21.3.2020.

Ilta-Sanomat, Hurjan käyttäjäpiikin saaneeseen Microsoft Teamsiin uusia toimintoja – ”Jälkeenpäin toteamme, että korona muutti kaiken”. 22.3.2020.

Yle, Some-huhuille Venetsian delfiineistä ei ole saatu katetta. 21.3.2020. Delfiinit lienivät ankkoja.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Jäitkö etätöihin? Helppo ja ilmainen palvelu auttaa yhteydenpidossa. 21.3.2020. Softa-arvio. Pienessä yrityksessä tai perheen ja tuttavien välisessä yhteydenpidossa on näppärää, kun voi keskustella ja jakaa oman työpöydän helposti. Freeconferencella se onnistuu helposti ja täysin ilmaiseksi. Freeconference on helppokäyttöinen palvelu. Alkuun pääsee Facebook-kirjautumisella nopeasti, eikä tietokoneessa tarvitse edes asentaa ohjelmia, sillä Freeconference toimii mainiosti Chromessa ja uusimmassa Edgessä. Tarjolla on toki myös tietokone- ja mobiilisovellukset. App Store ja Google Play.
 • Yle, Kuolleiden määrä riippuu nyt ihmisten käyttäytymisestä – Siksi Saksa mittaa koronarajoitusten noudattamista kännyköiden paikkatietojen avulla. 20.3.2020. Saksa seuraa kansalaistottelevaisuutta ihmisten liikkumista seuraavan datan avulla. Etelä-Koreassa tiedoilla jäljitettiin yksittäisten sairastuneiden reittejä ja patistettiin altistuneita testeihin.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 8 Top Tips On Photographing Seascapes With Slow Shutter Speeds.

Dpreview.com, Professional Photographers of America is offering free access to its 1,100+ classes amidst COVID-19 quarantines. PPA. Seuraavan kahden viikon aikana kaikkien käytössä, kaikkialla. Tietenkin pitää ensin rekisteröityä. Etunimi, sukunimi, sähköposti, salasana, kaupunki, osavaltio (NA = non available) ja maa. Aiheet tarkoitettu ammattivalokuvaajille, lähinnä bisnekseen liittyvää. PPA tapahtuma-, potretti- ja hääkuvaajille suunnattu organisaatio.

Donttakepictures.com, Free Classes in Art and Art History During Isolation.

The Online Photographer, The Bandana Republic (OT). PPE = Personal Protective Pequipment. Erityisesti Italiassa ei riitä edes sairaalaan työntekijöille. (Ja Suomessakin on jo puutetta.)

Kamera & Bild, Årets bild 2019: Här är alla vinnarbilder i årets tävling. Klikkaa heti alussa olevaa isoa kuvaa, niin pääset katsomaan kuvat isoina. 51 kuvaa, muutamat pariin kertaan. Greta Thunberg ei ole kovin pitkä. Barack Osama on 185cm pitkä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valotaiteen kuvaaminen ja sopiva kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 6 viestiä.
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). 17 viestiä.
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit). Tämä tuli kuitenkin hankittua työkaluksi ja etätyöviikko sujunut rattoisasti ominaisuuksiin perehtyen. Pitkään Canonia käyttäneelle riittääkin ihmeteltävää ja sai samalla ison annoksen uutta intoa kuvaamiseen. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että 24-105 mm 'kittilinssi" on sekä liian pitkä, että lyhyt...
 • Corona (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Doors, part 2. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Päiväkävelyllä; romuja ja roskia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Utua Merikadulla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 fasaanikuvaa. Meillä on käynyt ruokinnalla 4 kukkoa yksi keskenkasvuinen kukonpoika ja vajaat 10 kanaa, sulassa sovussa, joku mustarastas ja varpusia?, jokunen harakka joskus. Harakoita fasaanit häätivät, eivät pikkuisemmpia. Viime viikolla tilanne muuttui, oli reviirinjakopäivä, senjälkeen on ollut vain yksi kukko ja kanat. Tappelu jatkui sivummalle, tuokin oli jo aika tiukka vinous 3x lasikojusta.
 • Camo Beetle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Introvertti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (seuraavaksi sitten ekstrovertti).
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tallinnasta Olevisten kirkon tornista Toompealle päin.
  Alhaalla Lai-katu.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 komea yökuva. Terälahdessa,Tampereella,oleva vanha mylly kuvattuna tahtitaivaan alla. Tarkoituksena oli kuvata lähempää,enempi putousta,myllyä ja siihen komea linnunrata taustalle,mutta ratapa ei kulkenutkaan kuvaajan mieltymysten mukaan ja vesi tottakai huilasi korkeella.
 • The Doors, part 3. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tästähän syntyy hieno näyttely Jim Morrison galleriaan.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 komeaa lintukuvaa.
 • Lottovoiton ympäristöä (linkkikuvia) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kertomus ja 16 kuvaa.

Kamerakoulu.fi, Juhamatti Vahdersalo esittelee Modern religion -kuvasarjansa. 18.3.2020. Ajattelin, että kun tätä tarinaa kärjistäen kertoo kuvina raamatullisia henkilöitä muistuttavien tai muiden uskonnollisten teemojen kautta voisi kuvasarjasta tulla vaikuttava. Päätin ottaa aiheita kuviini uskontoon liittyvistä lauseista, maalauksista, riiteistä ja raamatun kertomuksista. Lokaatiot, mallit, lavastus, puvustus ja rekvisiitta vaikuttivat merkittävästi aihevalintoihin, sarjaan valitsin sellaiset kuvat tehtäväksim joihin tiesin löytäväni kaiken tarvittavan sekä mallien että lavastuksen puitteissa. Näistä valikoitui lopulliseen sarjaan 5 kpl joista käsittelen sarjassa seuraavia:

 • 10 käskyä, Jumalan ihmiselle Mooseksen välityksellä Siinain vuorella antamat käskyt
 • Suojelusenkeli, tuntemattoman tekijän maalaukseen perustuva saksalainen postikorttikuva noin vuodelta 1900
 • Jouluseimi, seimiasetelma on jouluevankeliumin hahmoista rakennettu asetelma.
 • God´s playground kuva, perustuu sanontoihin ja kertoo ihmisistä pelinappuloina. 
 • Kaste, kristillinen sakramentti ja uskon ilmaisu, jossa henkilö kastetaan vedellä ja usein samalla liitetään kirkon tai seurakunnan jäseneksi.
 • (useita videoita, paljon kuvia, paljon tekstiä...)

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Koronaa kaikkialla. 21.3.2020. Seitsemän kuvaa.

HS, Lähde virtuaalimatkalle maailman suurimpiin kuuluville taidemessuille tai tee galleriakäynti netissä. 20.3.2020.

HS, Luonto virkistää. 21.3.2020. Vinkit paikoista, joissa on helppo pitää turvallista etäisyyttä kanssakulkijoihin. Ainakin pääkaupunkiseudun suosituimmat ulkoilualueet, kuten Nuuksio ja Mustikkamaa, ruuhkautuivat. Minne siis kannattaisi suunnata, kun tekee mieli päästä turvallisesti luontoon?

Hel.fi, Uusia kulttuurin ja vapaa-ajan palveluja helsinkiläisille – kirjakasseja, veistoskävelyreittejä ja historiakuvia Helsingistä. 20.3.2020.

Petteri Hautamaa, Korona sotkee kuvioita! 20.3.2020. Tämän nopeasti sutaistun tilityksen tilalla pitäisi olla matkablogi talvisesta Norjasta, jossa optimitilanteessa hehkuttaisin hyvin menneen Varanginreissun antia. Mielellään otsikkokuvana komeilisi lunnia lumisateessa ja merisirriä vesirajasta, kenties se kaipaamani allihaahkakin. Koronahässäkkä tarjosi tilalle vaihtoehtoista ohjelmaa, kuten kuvata hypermarketin tyhjentynyttä vessapaperihyllystöä. Enkä todellakaan ole ainoa, jonka suunnitelmat ja arki meni koronakriisin takia sekaisin.

Ilta-Sanomat, Lintubongarit lopettavat rituaalikättelyt ja porrastavat kiihkeimpiä tilanteita. 20.3.2020.

Vastakarva.fi.

Länsiväylä, Luontoretket peruttu, Villa Elfvik kiinni. 21.3.2020. Kuten kaikki muutkin vastaavat...

Facebook, Esa Riutta - WebOpettaja, Näin työskentelet etänä Teamsillä. Video, kesto 1:01:49. Teams on mainio etätyön väline. Tässä lyhyt koulutus siitä miten saat Teamsin käyttöön ja miten sitä sitten oikein käytetään. Tätä videota saa jakaa eteenpäin ja näyttää koulutustilaisuuksissa. (lyhyt?...).

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, 5g voisi tehdä puhelimista taas tyhmiä. 21.3.2020. Kolumni. 5g-verkkojen arvolupaus on pitkälti niiden pienessä latenssissa. Latenssi tarkoittaa käytännössä sitä aikaa, jonka käyttäjä joutuu odottelemaan, että pilvessä sijaitseva palvelu ehtii reagoida kännykän ruudun kosketukseen. Sovellukset pilveen.
 • Tivi.fi, Uusissa nokialaisissa akku kestää jopa 4 viikkoa putkeen. 20.3.2020. Uusien 5.3- ja 1.3-mallien akkukeston voi sanoa vaalivan Nokian perintöä. Nokia 1.3, 95 euroa, valmiustilassa jopa 28 päivää ja 3g-yhteydellä 15 tuntia puheaikaa, markkinoille huhtikuun alkupuolella. Nokia-retroilijoiden iloksi julkaistiin myös peruspuhelin Nokia 5310, joka jäljittelee vuonna 2007 julkaistua 5310 Xpress Music -musiikkipuhelinta, tässä kuussa myyntiin, 39 euroa.
 • Ilta-Sanomat, Tässä on uusi retro-Nokia – nyt pantiin uusiksi legendaarinen luuri vuodelta 2007. 20.3.2020.
 • Mobiili.fi, Camera Go -kamerasovellus, ensimmäisenä Nokia-puhelimeen – halpojen älypuhelinten Android Go editionilla jo 100 miljoonaa käyttäjää. 20.3.2020.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, How to Disinfect Camera Equipment and Spaces. Artikkelin kirjoittaja (perustaja) tekee päivittäin töitä Lensrentalsissa. USA:n isoin tämän alan yritys, perustettu vuonna 2006. 160 työntekijää. Yli miljoonaa vuokrausta. Koulutukseltaan Rigala on lääkäri (erikoistunut kivun hoitoon). Artikkelin painopiste on kameroissa ja kuvaustarvikkeissa. Miten puhdistetaan.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

IR.

The Online Photographer, A Few Tips for Working at Home.

Suomen Canon in English, Canon EOS-1D X Mark III vs. EOS-1D X Mark II: 12 key improvements and innovations.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, SFF startar en krisfond för fotografer. Svenska Fotografers Förbund.

Kamera & Bild, Sänkt videokvalitet på Youtube & Netflix i Europa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvausprojekti Poikkeustila (Sana on melkein vapaa). Koronan eristämille viihdykettä ja muillekin. Valokuvausprojekti_Poikkeustila (arvovaltaiset henkilöt liikkeellepanijoina, freelancereille).
 • Valotaiteen kuvaaminen ja sopiva kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Harrastan valotaidetta ajamalla laservaloa erilaisten hitaasti liikkuvien lasiesineiden läpi, jolloin syntyy näyttäviä heijastuskuvioita. Nyt olen aikeissa hankkia kameran, että saisin projekteista myös kuvia ja videoita. (pitkä viesti).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Leica 50mm f/1.4 Summilux-SL ASPH (Optiikka). 8 viestiä.
 • Tokinalta lisää peilittömiin (sony ja fuji) ! (Optiikka).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 9 viestiä. Canonin toinen kevään uutuus(?)
 • vallan linnake (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit (aikanaan tuli katsottua tästä sarjasta kaikki jaksot, politiikan maailmasta, nainen pääosassa... imdb.com:in arvosana 8.5.)
  • (Vallan linnake on tanskalainen televisiosarja, jonka tuotanto alkoi vuonna 2010. Se kuvaa fiktiivistä Tanskan hallituspolitiikkaa nopeatempoisesti. Suomessa Yleisradio on esittänyt jokaisen sarjan kolmesta tuotantokaudesta.)
 • Päiväkävelyllä; romuja ja roskia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Utua Merikadulla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • 66 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yksi kuva. Ja kommentit.
 • The Doors, part 2. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nuolet ovissa viittaavat symmetrisesti molempiin suuntiin, kuten kuvakin on symmetrinen. Yksityiskohdat paljastavat, että kyse ei ole peilikuvista. Hieno kuva, jossa hyvät MV - sävyt.
 • Mustanpuhuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lenin-kyltti on jo kauan sitten kadonnut tuosta seinästä...
 • Corona (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Suomen ja Ruotsin raja suljettiin Torniossa ja Haaparannalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ajankohtaista: Suomen ja Ruotsin raja suljettiin Torniossa ja Haaparannalla. Kävin aamulla kuvaamassa rajalla ja laitoin kuvia esille blogiin:
  • Valon kuvia, Raja suljettiin koronaviruksen takia Torniossa ja Haaparannalla. ...Vaikka olen junantuoma torniolainen, avoimesta rajasta on tullut minullekin identiteettiä vahvasti määrittävä asia. Niinpä rajan sulkeminen tuntuu hyvin surulliselta, vaikka raja suljetaan nyt hyvästä ja perustellusta syystä. Toivottavasti tilanne menee mahdollisimman pian ohi ja rajaa avautuu jälleen.

Ilta-Sanomat, Historiallinen poikkeustila kuvina: IS:n kuvaajat ikuistivat tyhjentyneet Helsingin ja Jyväskylän keskustat. 19.3.2020.

Finnfoto, Facebook, Valokuvaajille suunnattu kohdeapuraha. 19.3.2020. Finnfoton hallitus on päättänyt 18.3.2020 pidetyssä kokouksessaan muuttaa Finnfoton kevään kohdeapurahahakua vastaamaan vallitsevaa yhteiskunnallista tilannetta pika-aikataululla. Hakuaika 19.3.2020 klo 12.00 - 25.3.2020 klo 12.00.

Finnishphotoawards.fi, Finnish Photo Awards 2020 -finalistit. 17.3.2020.

 • Yleistä. Finnish Photo Awards on uusi suomalainen valokuvakilpailu, jonka tarkoituksena on löytää ja palkita maan parhaat valokuvat usealla eri valokuvauksen alueella. Kilpailun järjestää Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Kuvien latausaika oli 1.2.-29.2.2020.
 • Osallistumisoikeus. Kilpailu on avoin kaikille Suomessa asuville valokuvaajille (tai ulkomaille asuville Suomen kansalaisille), niin ammattilaisille kuin taitaville harrastajille, osallistuminen ei edellytä Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n jäsenyyttä. Kilpailukuvien kuvauspaikka ja -aika ovat vapaat. Kaikki Finnish Photo Awards – kilpailun kategoriat ovat samanarvoisia keskenään, minkä tahansa kategorian voittajalla on mahdollisuus voittaa koko Finnish Photo Awards –kilpailu.
 • Osallistumismaksu on 20€/kuva SAV:n jäseniltä ja 25€/kuva muilta.
 • Finnish Photo Awards siirtyy syksyyn. 13.3.2020. Me katsomme velvollisuudeksemme kantaa kortemme kekoon koronaviruksen torjuntatoimissa ja siksipä ilmoitamme nyt, että Finnish Photo Awards -kilpailun finaali siirtyy syksyyn.

Vastakarva.fi.

Mikko Lagerstedt, Six Common Mistakes Most Photographers Make. 16.3.2020.

Yle, Delfiinejä uiskentelee turisteista tyhjentyneissä Venetsian kanavissa. 19.3.2020. Jo aiemmin on kerrottu, että kanaalien vesi on kirkastunut, kun koronavirusepidemia on pysäyttänyt liikenteen.

Focusnordic.fi, Zhiyun CRANE 3S - Käänteentekevä uutuus on saapunut. 19.3.2020. Lehdistötiedote. CRANE 3S -kameravakaajan uudet supermoottorit mahdollistavat jopa 6,5 kilon kuormituksen. Tämä avaa uuden maailman elokuvantekijöille ja sisällöntuottajille, sillä he voivat nyt kuvata järjestelmäkameroilla yhtenä päivänä ja käyttää ammattivideokameroita, kuten Sony FX9, Red Dragon tai Arri Alexa, seuraavana päivänä samalla vakaajalla. DSLR- ja ammattivideokameroille.

Ilta-Sanomat, Nyt se varmistui: Netflix heikentää suoratoiston laatua koronaviruspandemian takia. 20.3.2020.

Tivi.fi, Tympiikö Paint? Ärsyttääkö WordPad? Nämä Windows 10:n ominaisuudet muuttuvat valinnaisiksi. 19.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Coping During a Crisis: Tips from a Coach for Creative Professionals.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Digital Photography School, Yes, the Canon EOS R5 Will Have True 8K Video (And Much More!).

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #21 – How to Make the Most of a Small Crew. Podcast, kesto 36:07. Sisällysluettelo.

Thom Hogan.

The Online Photographer, This Too Shall Pass. (eipä taideta vielä oikein ymmärtää, mistä on kyse... ja mitä on tulossa... tuolla ison veden toisella puolen...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvausprojekti Poikkeustila (Sana on melkein vapaa). Koronan eristämille viihdykettä ja muillekin. Valokuvausprojekti_Poikkeustila.
  • Drive.google.com, Valokuvausprojekti_Poikkeustila.pdf, 2 sivua. Avoin projekti kaikille suomalaisille ja Suomessa toimiville Freelancer valokuvaajille. ...Kutsumme projektiin mukaan kaikki suomalaiset valokuvaajat, jotka ovat kiinnostuneet tallentamaan todellisuuttaan. Toivomme mukaan erityisesti eri-ikäisiä kuvaajia, eri puolelta Suomea. ...
  • ...Lähetys: Kuvat lähetetään kerran viikossa, sunnuntai-iltaisin. - Kuvat lähetetään wetransferilla, osoitteeseen: ... - Liitä mukaan myös yhteystietosi: nimi, sähköposti ja puhelin.
  • Materiaalin kerääjä: Projekti on yhteiskunnallisesti katsottuna arvokas dokumentaatiohanke. Tarkoitus olisi, että kootusta materiaalista voitaisiin tehdä näyttely ja kirja. Hanketta koordinoi 17.3.2020 koottu ydinryhmä:
   • Markus Jokela, Liisa Huima, Hannamari Shakya, Antti Yrjönen.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Kameralla kuvatut negatiivit positiiveiksi? (Kuvankäsittely) 13 viestiä.
 • Leica 50mm f/1.4 Summilux-SL ASPH (Optiikka).
 • EOS 7D2 Firmis päivittyy (Canon, edullisemmat mallit).
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Kapan mummokuvaa vuodelta 1964 tai 1965 kommentoitu.)
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kuolema lammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kellarin raput (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Uusi vanha repokuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vaakahuone (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Sieltä Turustahan se on, tosiaan Vaakahuone jossa ravintola, auki kait kesäisin vaan? Kadun puolelta tuo suht karu näkymä, joen puolelta sitten se paljon enempi kuvattu ravintolanäkymä joka taasen ei jaksa kiinnostaa meikäläistä...
 • Päiväkävelyllä; romuja ja roskia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ikkunan ääressä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Siulta vähemmän värikuvia mutta nää vähät kyllä pysäyttää aina pidemmäksi aikaa tutkimaan kuvaa. Tykkään!
 • Utua Merikadulla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Citroen B2 Torpedo pienoismalli.
 • Jäätornit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kolmas yritelmä. Oli pakko testata tuota sinisyyttä, kiitos jopisalo ja @pjm antaman vinkin. Tämä toimi suurena ja tarkempana versiona tuota vaaleaa versiota paremmin seinällä....
 • Y2K (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaikka silmään tikulla pistettäis, niin laitan silti. Vanhoja mappeja tyhjentelin energiajakeeksi ja sieltä putosi matkamuisto vuosikymmenien takaa. Konressin näyttelyssä voitin pika-arvonnassa Polaroidin, jonka filmiin oli valmiiksi painettu sponsori, tilaisuus ja paikkakunta. Kuva, siis itse näpsästy, on säilynyt paremmin kuin reunukset.
 • vallan linnake (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 15 uutta kuvaa. Pohjoisen reissukuvia! Båtsfjordin arktiset vesilinnut. (myös kuvatekstit.).

HS, Autio kaupunki. 18.2.2020. Katso ainutlaatuiset ilmakuvat Helsingin hiljentyneestä keskustasta. Keskiviikko 18. maaliskuuta oli Suomessa ensimmäinen kokonainen poikkeustilapäivä. Suuri osa julkisista tiloista oli suljettu, hallitus oli kieltänyt yli kymmenen hengen kokoontumiset ja kehottanut yli 70-vuotiaita pysymään kodeissaan.

Kimmo Rauatmaa, Kamera & korona. 17.3.2020. Mitä valokuvaaja voi tehdä lähiviikkojen aikana, kun keikat peruuntuvat pandemian takia? Ohessa muutama vinkki:... Itse olen vielä vaiheessa yksi. Yllätyin miten paljon minulla oli kehystettyjä dioja aihepiireittäin (yli 40 kelkallista). Osasta kuvista oli muistikuva, mutta osan olin digihuumassa autuaasti unohtanut. ...

HS, Lehtopöllöperhe kerää katseita Herttoniemessä – Linnuilla voi kuitenkin olla edessään vaikea kevät. 18.3.2020. Itä-Helsingistä bongatuilla lehtopöllöillä voi olla edessään vaikea kevät: jyrsijöitä ei välttämättä ole saatavilla ravinnoksi, koska niiden pesäkolot jäätyvät ja sulavat vuorotellen.

Olli Kanerva, Fighting Eurasian Coots. 18.3.2020. …and some other flying capable creatures at Lake Littoistenjärvi. Equipment: Olympus E-M1X + M.Zuiko 300/4 + MC-20.

Vastakarva.fi.

Iltalehti, Kuin aavekaupunki: Korona tyhjensi Helsingin kadut. 18.3.2020. Video, kesto 01:06.

HS, Videopuhelun välityksellä voi pelata vaikka Afrikan tähteä – Esittelyssä viisi sovellusta, joilla jokainen netinkäyttäjä voi tuoda läheiset olohuoneeseensa. 18.3.2020. HS esittelee viisi maksutonta sovellusta, joilla voi puhua videoryhmäpuheluita. Skype. Facetime, Facebook Messenger. Whatsapp. Google Hangouts.

Avplus.fi, Kokeilu: Dji Osmo Action haastaa GoPron. 18.3.2020. Dji Osmo Action Hinta: 379,90€. Aika paljon ilmaiseksi luettavana. Koko artikkeli maksumuurin takana, lehti nro 10/2019.

Mobiili.fi, Apple julkisti uudet 909 – 1849 euron iPad Prot. Varustettu kahdella takakameralla ja LiDAR-skannerilla – Magic Keyboardissa myös kosketuslevy. 18.3.2020. Nyt tilattavissa, toimitukset ensi viikosta alkaen. Hinnat 909 euroa - 1849 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • 5 Top Tips On Low Key Flower Photography.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark III Review. Julkisetttu 12.2.2020. Paljon ominaisuuksia Olympuksen E-M1X -mallista siirretty kompaktimpaan runkoon. Edelleen 20 megapikselin Micro 4/3 -systeemin sensori, kroppikerroin 2x, purskeena 18 fps automaattitarkennus, video 4K/24p. Aivan erinomainen sisäänrakennettu kuvanvakaaja, teho 7 stoppia (!). Joidenkin objektiivien kanssa jopa 7.5 stoppia (kuulemmma maapallon pyörimisliike rupeaa jo vaikuttamaan...). Live ND -suodin pinoaa useamman kuvaa yhteen, simuloi pitempää valotusta, onnistuu ilman jalustaa. Ilman jalustaa onnistuu 50 megapikselin High Res -kuvat ja RAW-kuvat, useammasta kuvasta. Kohde ei tietenkään saa liikkua, ei yhtä hyvä kuin jalustalla, mutta yhtäkaikki onnistuu käsivaraltakin. Runko ei ole paljoa muuttunut, uutta 8 suuntaan käätyvä joystick, joiden painikkeiden paikkoja on vaihdettu. Samat akut edelleen, sama akkukahva. Sama etsin ja sama takanäyttö. Arvosana 4.5 * / 5 *.
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II -runko maksaa mustana noin 1 900 euroa. Valovoimaisen 12-40 mm f/2,8 -zoomin kanssa hinta asettuu noin 2 600 euroon, ja ED 12-100mm F4.0 IS PRO -paketin saa noin 3 000 eurolla.
 • Manfrotto Manhattan Runner-50 Roller Camera Bag For The Travelling Photographer. Tarkoitettu 2 - 3 päivän matkoille. Suomen hinta on alle ja päälle 150 euron.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 30 Breathtaking Examples of Night Sky Photography.

The Online Photographer, Test Shots. Kuvaaminen on muuttunut.

Kamera & Bild, HD-domen: Kent Ekeroth vinner mot SVT. Korkein oikeus, Ruotsi. Voi olla, että Suomessa ei olisi tullut tällaista ratkaisua. Vaikka videoklipillä oli politiikkaan liittyvä yleistä kiinostusarvoa, niin olisi pitänyt maksaa korvausta. Kyse oli SVT:n mielestä yleisestä uutisarvosta, joka kosketti ja järkytti koko Ruotsia. Ongelma on tietenkin se, että videoklipin ottaja (kansanedustaja) ei varmasti olisi antanut lupaa julkaisulle (vuosi oli 2010, rasismi oli pääasia, kaksi puoluetoveria kulki Tukholman keskustassa, ohikulkijoita koskevat kommentit aika "mielenkiintoisia", myös rautatangot oli mukana, niitä ei käytetty.)

Fotosidan.se, HD - dom för kränkande Instagrambild. Korkein oikeus. Ennakkotapaus. Instagram-kuva 17-vuotiaasta pää wc-pöntössä... Kaikissa oikeusasteissa sama tuomio.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sony World Photography 2020 National Awards Winner (Sana on melkein vapaa).
 • Imaging Resource 2.0 !! (Digikuvaus).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Gizchina: Samsung valmistelee massiivista 150 megapikselin kamerasensoria.
 • Nöäytönohjaimen valintaa (Kuvankäsittely). Pieni näppäimistö A5 Wide piirtopöydän kanssa kuvankäsittelyyn on mulla. Vasen käsinäppiksellä kun oikea piirtää. Mulla on numeronäppäimet erikseen. Näppikselle pikatoiminnot jolla saa vikkelästi asiat muuttumaan. Piirtopöydän nappulat on turhat. Luulin tarvitsevani hiirtä DaVinchi Resolven kanssa, mutta käyttämättä se on jäänyt. En käytä sitä missään.
 • Irix 45/1.4 Pentaxille (Optiikka).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). MIKSI EMME SAA TAVATA TOISIAMME? Grafiikat kertovat, kuinka tehokkaasti sosiaalinen eristäytyminen estää viruksen leviämistä.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Uusi vanha repokuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kellarin raput (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kuolema lammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ikkunan ääressä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Päiväkävelyllä; romuja ja roskia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva.
 • Varjon ja valon rajalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Podium odottaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talviuinnin Suomenmestaruuskisat, helmikuu 2020, Joensuu.
 • 66 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (autoromu).
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). "Mummo ja lehmä" joskus 60-luvulla. Olisikohan vuodelta1964? ...Todella arkistojen aarre, hienoa ajankuvaa menneistä ajoista! ...Muistatko Kapa tuon kuvan ottamista? Oliko jo mietitty tuo lehmän pää tuohon mummon kainaloon, vai enemp sattumanvarasta? Ei sillä, ei kuva siitä huonommaksi muutu, oli se syntynyt miten hyvänsä, hieno on. Ja saattaa monelle jälkipolviin kuuluvalle olla jopa arvokkaampi kuin joku lintupönö, tai miksei joku hyvinkin arvostettu näyttelykuva, eli kuvilla on omat käyttötarkotuksensa. Niiko kaikki tietääkin....

HS, Helsingin seutu hiljeni – HS:n kuvat näyttävät poikkeuksellisen tilanteen. 17.3.2020. Helsinki hiljeni tiistaina poikkeustilaan. Helsingin Sanomien kuvaajat tallensivat kaupunkia harvinaisen hiljaisena. Julkisessa liikenteessä oli runsaasti tilaa, sillä bussit, raitiovaunut ja metrot olivat lähes tyhjänä.

Iltalehti, Hiljainen Helsinki. 17.3.2020. Helsinki autioitui yhdessä yössä. Hallitus julkaisi maanantaina rauhanajan oloissa poikkeukselliset toimet koronakriisin vuoksi. Ihmisiä kehotettiin jäämään etätöihin, koulujen lähiopetus keskeytettiin ja yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset kielletään. Tiistaina helsinkiläiset noudattivat ohjeita tunnollisesti, sillä tiistaiaamu oli hiljainen.

Vastakarva.fi, Reso, relosuutio, resoluccione, resoluzia, reservatzione… 17.3.2020.

Länsiväylä, Koronavirus sulki museot – valokuvia kaikkialta Espoosta voi katsoa Finnassa. 17.3.2020. Espoon kaupunginmuseo Kamun Bodom Ämmässuo -näyttely esittelee kuva-arkiston suosituimmat ja tykätyimmät kuvat Espoon kaupunginosista kaikkien nähtäville. Näyttelyä ei sinällään löydy Finnan haussa. Voi kuitenkin hakea: Finna.fi. ja sitten vaikka "Bodom Ämmässuo" 302 kpl. Tai eihän mikään estä tutkimasta Finnaa oikein kunnolla. Materiaalia riittää...

Iltalehti, Luontoretki kotisohvalta käsin. Näitä eläimiä voit seurata livekameran kautta. 17.3.2020.

Valokuvataiteen museo, Suomen valokuvataiteen museo on suljettu. Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Suomen valokuvataiteen museo suljetaan tiistaista 17.3.2020 lähtien koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämän lisäksi kaikki yleisötapahtumat perutaan 13.4.2020 asti. Suomen valokuvataiteen museo avataan uudestaan, kun valtioneuvosto antaa siihen luvan. Avaamisesta tiedotetaan erikseen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Open Mike: One for All and All for One. Mike kirjoittaa koronaviruksesta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kuvajournalismikilpailu 2019. Englanniksi Finnish Press Photos 2029. Suomen kuvajournalistit on järjestänyt Vuoden lehtikuvat -kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Muutamia vuosia sitten nimi muutettiin kuvastamaan nykyaikaisempaa tekemistä. Kuvajournalismi-kilpailussa palkitaan edellisen vuoden parhaat kuvat ja videot useassa sarjassa. Tänä vuonna kisaan osallistui 77 valokuvaajaa 1794 kuvalla.

 • Kuvajournalismi 2019 -kilpailun tuomaristo ja yleisö ovat valinneet suosikkinsa kymmenessä sarjassa. Kilpailu on aiempien vuosien tapaan kutsukilpailu Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenille. Poikkeuksena on Uusi kuvajournalisti 2019 ja Video 2019 -sarjat, joihin myös yhdistyksen ulkopuolisilla henkilöillä oli mahdollisuus osallistua. Kilpailun perinteiden mukaisesti tuomaristo tekee päätökset anonyymien kuvien perusteella.
 • Linkit kaikkiin kuvasarjoihin.
  • (dropbox-linkki: parilla klikkauksella näkee kuvat oikein isossa koossa...)
 • Voittajakuvat nähdään näyttelyssä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 16.3.-5.4.2020. Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki. Avoinna ma–pe 7–20, la–su 9–20. Vapaa pääsy.
 • HS, Lehmän loppu. 16.3.2020. Vuoden lehtikuvaksi on valittu Juha Metson kuva. Palkittujen töiden joukossa ovat myös Kalle Koposen ja Akseli Valmusen Helsingin Sanomissa ilmestyneet kuvasarjat. Vuoden lehtikuvaksi valittu kuva on julkaisematon, ja tuomaristo poimi sen Vuoden lehtikuva -sarjaan esseesarjasta, jonka Metso myös voitti. Sarjan kuvia tullaan näkemään Imatran taidemuseossa ensi syksynä.
 • Aamulehti, Tässä ovat viime vuoden parhaat lehtikuvat: Aamulehden Jukka Ritola otti vuoden upeimmat urheilukuvat. 16.3.2020. Jukka Ritola äänestettiin myös yleisön suosikki -sarjan voittajaksi. Vuoden kuvajournalistina palkittiin jo toista kertaa peräkkäin Touko Hujanen. Katso tästä jutusta jokaisen sarjan voittajakuva. Yli 20 vuoden ajan lehtikuvaajana toiminut Ritola oli 2000-luvun alussa Pohjalaisen ensimmäinen digikameran käyttäjä, mutta ihan ensimmäiset oppinsa kuvaajana hän sai filmikameralla.

Museot jne. (näitä sattui selatessa eteen, käytännössä kaikki ovat kiinni...).

Vastakarva.fi.

Seiska.fi, Suomalainen Kristian kuvasi vaaleanpunaisen paholaisen ainoana maailmassa – ex-laatoittaja nousi hetkessä kansainväliseen julkisuuteen. 16.3.2020. Merenalaisesta elämästä jo lapsena innostunut Kristian Laine, 35, muutti Australiaan seitsemän vuotta sitten. Hän asuu Queenslandin osavaltiossa Gold Coastin kaupungissa lähellä Isoa valliriuttaa.

Helsingin Uutiset, Kotien nettiyhteydet joutuvat nyt koville – näillä ohjeilla hallitset kaistasyöppöjä. 16.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Is Being Shy a Good Reason to Only Take Candid Photos?

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, The Smithsonian har släppt 2,8 miljoner bilder fria. (kertaus).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, How to IMPROVE your photography. 13.3.2020. YouTube-video, kesto 10:15. In this video I'm going to explain how you can improve your skills and move to another level with your photography.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Class 10 SD Card - FAST Kingston Canvas React Plus. 13.3.2020. YouTube-video, kesto 10:03. Ensimmäinen Forsgårdin Kingston-kortti vuodelta 2003, huimat kaksi gigaa. Ihan viime vuosina ei ole ollut käytössä Kingstonin kortteja, koska Kingstonilla ei ole ollut tarjolla kaikkein nopeimpia kortteja.

 • Ihan yleistäkin muistikorteista. Nopeus, koko, minkälainen muistikortteja.
 • Instagram, jpeterf

Suomen Canon, Eläinkuvaus luonnossa. Monenlaista linkkiä suomen Canonin sivuille. Paljon.

Vastakarva.fi, Pihapönöjä 43 bokella. 15.3.2020.

Helsingin Uutiset, Luontokohteet ruuhkautuivat pahoin pääkaupunkiseudulla – Metsähallitus pyytää välttämään Nuuksion Haukkalammen kaltaisia paikkoja. 15.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Nick Brandt’s Devastating Portrait of Africa on the Brink of a Perilous New World. Viime vuonna Kansallismuseossa. Kokoa kuvilla oli riittävästi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 15 Top Wildlife Photography Tutorials For You To Peruse. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com, Lume Cube 2.0 review: rugged, portable lights for stills and video. Vuonna 2014 upouusi LED-valosysteemi Kickstarterissa. Jymymenestys silloin. Sekä videokuvaus että still-kuvaus. 1500 lumenia. Langaton Bluetooth-ohjaus. Kompakti koko, kestävä ja vedenpitävä. Ja nyt sitten Lume Cube 2.0. Erinomainen, kallis. Ällistyttävän pieni. Tehot eivät riitä päivänvalossa käyttöön. Perusteellinen esittely ja arvio. Nyt myynnissä. $90. Kittejä yms. versioita myös.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Indoor Activities for Photographers Amid the Unfolding Zombie Apocalypse. 15.3.2020.

Kamera & Bild, Maja Daniels vinner Svenska Fotobokspriset 2020. Osa uusista kuvista yhdistetty 100 vuotta aiemmin otettuihin kuviin. Hintaluokka yli 100 euroa (en löytänyt Suomesta myynnissä, ei myöskään pk-seudun kirjastoista).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Hetkiä talvisodan nuorista värikuvina. 15.3.2020. Vanhat talvisotakuvat heräsivät henkiin, kun värjäsimme ne tekoälyn avulla.

 • Yle, Näin tehtiin juttu värillisistä talvisotakuvista. 15.3.2020. Talvisodasta ei ole säilynyt montaa värillistä valokuvaa. Onneksi niitä voi tehdä itse lisää. Valjastimme Yle Uutisissa tekoälyn avuksi. Netissä on vapaasti jaossa ohjelma nimeltä DeOltify (siirryt toiseen palveluun). Siinä koneelle on näytetty tuhansia historiallisia kuvia, joista on ollut sekä värillinen että mustavalkoinen versio. Kone on harjoitellut värittämään mustavalkoisia kuvia arvaamalla, mitkä asiat kuvassa ovat yleensä minkäkin värisiä.

Journalistiliitto.fi, Ohjeita freelancereille koronaepidemian varalta: miten haen sairauspäivärahaa, mitä jos keikka peruuntuu? 13.3.2020.

Vastakarva.fi.

 • Kerava – anus mundi- ( joskus). 14.3.2020. ...Keravan asuntomessucase on jonkun virkamiehen kuningasajatus ja toteuduttuaan sitten katastrofi. Tässä juttuni KeskiUusimaa lehdessä 13.3. 2020....
 • Koronaviruksen seuraukset, osa I. 14.3.2020.
 • Vastakarva sosialistisessa mediassa. 14.3.2020. ...Itse itseäni komentaen: MeWe on huomattavasti naamakirjaa miellyttävämpi, vaikka on kopioitu lähes yksi yhteen sukkerperin softasta, tosin pahimpia ällöttävyyksiä on karsittu. Hyvin rajallinen ominaisuuksiltaan tämäkin on erilaisten säätöjen suhteen, eikä juuri mitään personointimahdollisuuksia ole joutavia lässynlässyn-featureiden lisäksi....

Kainuun Sanomat, Peruutuksia satelee nyt Euroopasta Kainuun matkailuyrityksiin – ''Tosi huonoksi menee tämä kesä'', ennakoi suurpetojen kuvauksia järjestävä Jani Määttä. 14.3.2020. – Peruutuksia on tullut Italiasta ja muualta Länsi-Euroopan alueelta, kertoo yrittäjä Jani Määttä , joka pyörittää suurpetojen katseluun ja valokuvaamiseen keskittyviä Martinselkosen Eräkeskusta Suomussalmella ja Boreal Wildlife Centreä Kuhmon Viiksimossa.

Mikkelin valokuvakeskus. Koronavirusepidemian laajenemisen hidastamiseksi Mikkelin valokuvakeskus ei ole avoinna yleisölle toistaiseksi. Olisi ollut esillä Stefan Bremer.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Top Spring Landscape Photography Tips.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Apua uuden kameran hankintaan (Digikuvaus).
 • Musiikkia videoihin (Videokuvaus).
 • Kameralla kuvatut negatiivit positiiveiksi? (Kuvankäsittely). Irfanview:tä ei saa Macille.
 • Sony FE 20mm f/1.8 G (Optiikka).
 • Irix 45/1.4 Pentaxille (Optiikka).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). Kuvia tyhjistä kaupan hyllyistä.
  • (Kaikki vakuuttavat yhteen ääneen, että mistään ei tule ikinä pulaa. Jos oikeasti tulisi ostettavasta pitkäksi aikaa pulaa, niin varoittaisivatko viranomaiset tästä? No ei tietenkään. Käsidesiä ei saa mistään, kasvosuojia ei saa mitään. Jne. Jne. Kuukausi sitten THL vakuutti, että koronavirus tuskin tulee Suomeen. Hm. Suomen hallitus toimi silloin näiden huippuasiantuntijoiden tiedon varassa. Millähän perusteella näiden huippuasiantuntijoiden tiedon taso on kuukauden takaisesta huimasti noussut? Hm.)
 • luettelo kameroista joiden raw tallentuu oikeasti raakana (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Wanha maksutov mto näyttää toimivan mainiosti näissä. Itselläni on Tamron SP500/8 jonka on sanottu olevan yksi parhaista tämän luokan peiliteleistä, mutta olen lukenut positiivia kokemuksia myös Maksutovista. Erityisesti astrokuvaajat arvostavat sitä.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Kyllä, siinä on 35mm/2.8 Sonnar-tyyppinen, 5-elementtinen linssi. On teräväpiirtoisessa maineessa filmikameraksi. En ole erikseen terävöittänyt keskiosaa kuvassa. Tämä ei yritäkään kilpailla terävyydessä nykyisten huipputerävien digikameroiden kanssa, vaan on eräänlaista fiilistelyä. Itse diggaan välillä kuvata filmille, vaikkei tulos teknisesti ylläkkään digin tasolle. (Kuvaushetkellä oli sumuinen ilma)(;
 • Jäätornit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Tässä oli suurimmat vaikeudet tuon käsittelyn kanssa. Itse kuva on otettu käsivaralta Canonin RP & 90mm TS-E makrolla ja sen käsittely olisi voinut olla helpompaa, jos olisin jalustalta sen ottanut. Nyt herkkyys jäi turhan korkeaksi ja aivan paras terävyys jäi puuttumaan. Tarkennuksen tason sain kokolailla siten kuin halusin.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Originaalidia (reprottu) vuodelta 1993. Kuvattu Haagissa viettäessäni siellä erään projektin ja näyttelyn takia kolme viikkoa. Tästä tehty käsinvärjätty Polaroidtransfer on Kiasman kokoelmassa (yhteensä kolmen sarja).

Yle, Valokuvaaja Timo Kirves: "Katukuvat ovat kuin näytelmäkohtauksia". 14.3.2020. Timo Kirves teki varsinaisen työuransa muoti- reportaasi- ja lehtikuvaajana. Nykyään hän tituleeraa itseään vaatimattomasti katukuvauksen harrastajaksi. Näytelmäkohtauksia muistuttavia katukuvia hän on ottanut neljällä Havannan reissullaan.

 • Timon mummi järjesti lapsenlapselleen paikan alansa huipulla toimivan valokuvaaja Claire Ahon oppilaaksi. Näin Timo saattoi harjoitella kuvantekoa. – Onnenpotkuni oli se, että ensimmäinen kuvani julkaistiin Elokuva-Aitta-lehdessä. Lehden päätoimittaja Kirsti Jaantila antoi minulle palikat siihen, mitä lehtityö on. Ihan ensimmäisen kameransa Timo Kirves sai enoltaan vuonna 1950, kun hän pääsi 10-vuotiaana oppikouluun. Kamera oli Kodak Brownien laatikkokamera.
 • Timo Kirves sanoo olleensa leimallisesti mustavalkoisten kuvien kuvaaja 1960-luvulta aina 1980-luvulle asti. – Värifilmit eivät oikein sopineet siihen hektiseen työhön, jota teimme 1960- ja 1970 -luvuilla. Valot vaihtelivat koko ajan ja valolähteiden kontrollikin oli vaikeaa. Valokuvahistorian suurin tekninen murros oli digikuvan tulo. Timo Kirves oli ensimmäisiä freelancereita, jotka opettelivat uuden tekniikan. Hän on myös kouluttanut monia kuvankäsittelyssä.
 • Tammikuussa 2020 ilmestynyt kirja Arjen valo on läpileikkaus monipuolisena valokuvaajana toimivan Timo Kirveksen töistä.
 • Hagelstamin antikvariaatin vieressä, Fredrikinkatu 35. Nidekauppa.fi. Ei löytynyt kirjakauppa Niteen sivuilta. Mutta Facebook-sivujen mukaan löytyy.
 • Artikkelin lopussa linkki podcastiin, kuunneltavaa 43:23. Kuusi kuvaa valokuvaaja Timo Kirveksen elämästä.
 • HS, Valokuvaaja Timo Kirves sai aivoinfarktin ja vapautui kuolemanpelostaan: ”Elämä alkaa 80-vuotiaana”. 10.1.2020.
 • Suomen Wikipedia, Timo Kirves. s. 1939. Timo Kirves on säveltäjä Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika.
 • Instagram, timo.kirves.

Suomen Canon, Canon EOS R5. Päivitettyä tietoa. Suomeksi.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Olympiatuli sytytettiin Kreikassa koronavirusuhasta huolimatta. 14.3.2020. Kuvia 7 kpl.

Vastakarva.fi, Suuri luontokuvaharjoitus. 13.3.2020. Moottoroidun marssin jälkeen suuntasimme laahustavat askeleemme syvälle erämaahan, luonnon jylhään katedraaliin, varustautuneina pitkin putkin ja taistelumielellä. Tarkoituksena oli saada havaituksi lintu ja ikuistaa se luonnollisessa elementissään.

Museopro.fi, Suomalaisissa museoissa on varauduttu koronavirukseen. 6.3.2020.

Iltalehti, Valokuvaajaisän hurjat vauvakuvat saavat niskakarvat pystyyn: ”Muutama ei ole tajunnut vitsiä”. 13.3.2020. Irlanti. Photoshop.

Ilta-Sanomat, Apple sulkee kaikki myymälänsä kahdeksi viikoksi ympäri maailmaa, paitsi Kiinassa. 14.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR, How to REALLY weather-seal a camera. We go deep behind the scenes at Olympus R&D headquarters. Olympus lienee tällä saralla maailman paras.

The Online Photographer, The Toyota Corolla of Cameras. Oli tarkoitettu kehumiseksi.

Fotosidan.se, 230 dyrgripar till salu hos Sotheby’s.

Kamera & Bild, Luminar 3: Utmanare med potential. 14.3.2020. Päivitetty Lightroomin vaihtoehto. Paljon AI-toimintoja, myös manuaalimuokkausta. Libraries, järjestystä kuvakaaokseen. Kohtuullisen nopeaa. Vain ensimmäisellä kertaa vie aikaa. (yleensä nimenomaan hitaudesta on valitettu...). Huono puoli on se, että raw-kuvat ja jpg-kuvat ovat aika tiukasti yhteenniitattuja. Välillä voisi olla nopeampaa katsoa vain jpg-kuvia. Vähän tuntuu, että uusien ominaisuuksien toteuttamisessa on ollut vähän kiire. (käsittääkseni on jäänyt otsikkoon väärä edellinen versionumero... p.o. Luminar 4.)

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Musiikkia videoihin (Videokuvaus).
 • Nöäytönohjaimen valintaa (Kuvankäsittely). Pöytäkoneen päivittäminen olisi ajankohtainen. Käyttiksenä win10 ja lightroom cc/photoshop cc. Muilta koneen osin aika selvät suunnitelmat mutta mites näytönohjain? Koneella en pelaa ollenkaan mutta harrastelijatason kuvankäsittelyä ja videoitakin tulee katottua paljon. Videoeditointiin en ole perehtynyt mutta ei sekään ole mahdotonta ettei sitäkin tulisi harjoiteltua. Joten olisiko heittää ehdotuksia sopivista näytönohjaimista, hintaluokka mieluiten alle 300e (en kuitenkaan ehdoton raja) ja käsittääkseni saisi olla mieluiten 6Gb muistilla. Photarissa meinaa pikamaski tökkiä, uskoisin että näytönohjain on pullonkaulana (gtx 760).
 • Lightroom ja liputus? (Kuvankäsittely). 6 viestiä.
 • Sigma Art 85 1.4 kohdennusongelmia (Optiikka). Sigmalla on ollut enemmänkin tuota ongelmaa tarkennuksen kanssa, mutta monen linssin kohdalla se korjautuu ihan vaan linssin firmwaren päivittämällä. Onnistuu tuon Sigman docin avulla ja ei vaadi mitään erikoisosaamista ja on hoidettu parissa minuutissa. Itse koittaisin tätä ihan ensimmäisenä ja vasta sitten alkaisin säätämään tarkennusta manuaalisesti jos tästä ei ollut apua. Itse päivitä muutenkin aina uusimpaan firmwareen kun kyseinen mahdollisuus on.
 • Sony FE 20mm f/1.8 G (Optiikka).
 • Zeiss ZX1 (Muut merkit).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit). (...vähän sellainen olo kuin maailma olisi eilisen jälkeen keikahtanut jotenkin eri kulmaan, ihan erilaiseksi... Korona on sitten se uusi normaali... Alkaen sitten ihan siitä, että kuntosalijäsenyys laitettiin holdiin...).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). 3966 viestiä.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Kellarin raput (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Siniset ikkunat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...No en ottanut oikeita kuvia. Kerroin aikaisemmin että musta = ihmisen tekemää, valkoinen = luontoa. Tämä jos kuvaa lähi-infrapunasuotimella.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). .... .... .... Tässä linkki albumiin, en jaksa kuva kerrallaan tuoda: ... .... ....
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Trityykki vuodelta 1988.
 • TEEMA: Ihminen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Saako vanhoja muistella.....Puistoblues 2010.
 • Erilaisia ihmisiä , erilaisia tilanteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa (mietittyjä potretteja).
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (jaha, nyt on sitten mielenkiintoiset värit ihan jotenkin niin tavallisessa kuvassa kuin vain voi olla...)
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (hauska konnotaatio...).

Mynewsdesk.com, Canon reveals further EOS R5 details – shutting down speculation that some specs are ‘impossible’. 13.3.2020. Lehdistötiedote. In English. Kaipa nämä hehkutetut speksit ovat sittenkin totta...

Sulantoblog, Phone replace real Camera? –No way. 10.3.2020. YouTube-video, kesto 10:50. Sometimes you hear someone say that phone cameras are good enough to replace MFT cameras or some other real cameras. Here are some reasons why that's not going to happen.

 • Puhelinten kamerat ovat erittäin hyviä, kuvanlaatu erinomainen, kaikkia ominaisuuksia riittää. Video on myös erinomainen, vaikkapa 4k 60p, hidastukset jne. Puhelin on aina mukana. Helppo käyttää, kuvat voi jakaa heti. Kuvia voi käsitellä jo puhelimessa. Ruutu on iso ja kirkas. Printattunakin kuvat ovat hyviä. Some-kuvat eivät vaadi kovin paljon resoluutiota.
 • Mutta Sulannon mielestä puhelimet eivät sovi ns. oikeaan valokuvaukseen. Miksi?
 • ---1. Ergonomia: vaikka kamera onkin aina mukana, niin kuvan ottamiseen valmistautuminen ei tapahdu heti. Puhelin taskusta esille, päälle jne. Oikealla kamera nopeampaa.
 • Sulannolla kädessä ns. kosketusnäyttökäsineet, miten onnistuu valotuksen säätö puhelimella. Valotuksen korjaus ei käy kovin napakasti. Oikea kamera vertailuksi. Samat käsineet käytössä. Puhelimen käyttöliittymä, hidas ja vaikea käyttää (säädöt kuvaa otettaessa).
 • Kamerassa 50-200mm teleobjektiivi. (polttovälivastaavuus 100-400mm). Puhelimella...
 • Puhelimessa ei etsintä, kirkkaassa auringonvalossa ei näy mitään. Eikä yhdessäkään puhelimessa ole (vielä?) kääntyvää näyttöä. Esimerkkikuvaus.
 • ---2. Kuvanlaatu. Entä kun kuvausolosuhteet eivät olekaan ihanteelliset? Valon vähetessä puhelinten kuvanlaatu vähenee. Osassa puhelimia on edistyneet yökuvausominaisuudet, mutta pienen pieni sensori ei kykene ihmeisiin, kun valon määrä putoaa tietyn rajan alle. Pienessä koossa (puhelin) nämä kuvat voivat näyttää ihan hyviltä, mutta vähänkään isommassa koossa... Tekninen laatu ei ole kuvassa tärkeintä, mutta ei siitä haittaakaan ole. Puhelinta varten ei oikein ole järkevää kuljettaa esim. jalustaa (miksei sitten samalla oikea kameraa...). Micro 4/3 -systeemin pieni sensorikin on puhelimen sensoriin verrattuna valtava. Monessa kamerassa on erittäin erinomainen kuvanvakautus.
 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Tamron 14-150mm F/3.5-5.8 Di Iii Review. 10.3.2020. YouTube-video, kesto 14:28. Tamron 14-150mm F/3.5-5.8 Di Iii. Lainassa. Micro 4/3 -systeemiin. Kinovastaavuus 28-300mm. Ainoa Tamronin objektiiviin tähän systeemiin. Kilpailu on aina hyväksi. Zoomirengas kääntyy eri suuntaan kun Olympuksen objektiiveissa (mutta samaan suuntaan kuin Panasonicissa). Suomen hintaluokka on 550 euroa (Olympuksen vastaava M.Zuiko 600 euroa). Objektiivi on julkistettu 19.6.2014.

 • Sopiva matkalle, kattaa ison polttovälialueen. Forsgårdilla mukaan Vastavalosuoja mukaan. Huono puoli on sitten valovoima. Ei vakaajaa, mutta Olympuksen rungossa on hyvä vakaaja. Lähin tarkennus 15cm. Sääsuojausta ei ole. Paino 285g. 52mm suodinkierre.
 • Kohtuullisen hyvä kuvanlaatu. Ei mitään dramaattista eroa Olympukseen (Zuiko). Yksi runko, yksi objektiivi, kattaa melkein kaikki kuvaustilanteet. Ehkä vielä lisäksi matkalle mukaan valovoimainen pieni kiinteäpolttovälinen objektiivi.
 • Instagram, jpeterf

HS, Valokuvataiteilija Susanna Majuri on kuollut. 12.3.2020. Majuri kuoli äkillisesti 5. maaliskuuta. Hän oli syntynyt vuonna 1978.

Vastakarva.fi.

 • Geometrisia harjoituksia harjoittelemassa. 12.3.2020. “Kyllä minä vielä”…alkaa 50 v haastattelut. Tää ei sellainen ole, se oli 18v sitten, mutta kun minä vielä opetin tätä kamera kädessä huitomista, niin teimme ainakin kerran kuussa ison geometrisen harjoituksen. Se tarkoittaa yksinkertaisesti perusmuotojen kaivamista esiin jostain annetusta alueesta ja niistä muodoista sitten kuvallisesti ja sanallisesti kertomista. Mä teen tätä vielä itsekin....
 • Mustaa valkoisella. 12.3.2020. Koska maailma on nykyisin joko-tai, musta tai valkoinen, ja koska lähestyvä kevät alkaa kohtapuoliin tunkea ällöttäviä vihreän sävyjä tontille, on juuri sopiva aika perehtyä mustavalkokuvaukseen. Tai oikeastaan hiukan tutkailla sitä, tämä(kin) osa-alue on käymätöntä korpimaata omalta osaltani.

Plan international. Podcastit. Ei hymyilytä: Kuvien voima ja tyttöjen oikeudet. Kesto 27:47. Aiheesta keskustelevat Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja Suomen valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi ja Plan-kummi Sofia Lahti.

Yle, Ylläs valittiin Pohjoismaiden parhaaksi ulkoilukohteeksi. 12.3.2020. Kolarin Ylläs on voittanut Pohjoismaiden parhaan outdoor-kohteen eli ulkoilukohteen palkinnon. Scandinavian outdoor award travel -palkinnosta kilpailivat Ylläksen kanssa muun muassa Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Levi.

Suomen valokuvataiteen museo.

 • Tutkimusapurahat. Börje ja Dagmar Söderholmin rahasto Haku 29.3.2020 klo 18.00 mennessä. 10.000 euron apuraha, joka voidaan jakaa myös useamman hakijan kesken. Samassa artikkelissa aikaisempien vuosien jaetut apurahat.

Iltalehti, Juho taltioi revontulet näyttävään valokuvaan - kuin valtava karhu. 8.3.2020. Luontokuvausta harrastava Juho Salo taltioi vuoden 2018 keväällä revontulikuvan, jossa revontulet näyttävät ”piirtävän” karhun taivaalle.

Tekniikan Maailma, Tutkijat kehittivät erikoisen ohuen linssin – Kameraa ei tarvitse tarkentaa lainkaan. 12.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 35 Lovely Images of Horses.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #20 – How to Make Money Shooting Portraits. Podcast, kesto 43:57. Sisällysluettelo, tarkka. Zach Sutton.

Pointer.org, Seven insights for photojournalists from those on the other side of the lens.

Kamera & Bild, Eizo Coloredge CS2740: 4K-skärm för video- & stillbildsfotografen. 27 tuumaa. Sekä valokuvaajalle että videokuvaajalle tarkoitettu. 99% Adobe RGB. Juuri julkistetun CS2731:n isoveli. Isoveljessä HDR, nopeampi vaste, 4K. IPS. 10-bittiset värit, sisäisesti 16-bittiset värit. Voidaan kalibroida ColorNavigator 7. Paino 10.3kg. Svh. 16.995 kruunua. Myyntiin toukokuun lopulla.

Kamera & Bild, Fotomässan 2020 ställs in tills vidare. Sattuneesta syystä pidetään myöhemmin. Piti pitää 27.3.-29.3.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon FD filmikamera ja optiikkaa (Sana on melkein vapaa).
 • Spege´s ultimate high-end Nikon nature shooting bagpack (Sana on melkein vapaa).
 • Musiikkia videoihin (Videokuvaus).
 • Vivian Maier (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • Taneli Eskola, Turun Taidehalli (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). 21.2.-22.3.2020. Suljettu maanantaisin ja tiistaisin.
 • Kameralla kuvatut negatiivit positiiveiksi? (Kuvankäsittely). 10 viestiä.
 • Lightroom ja liputus? (Kuvankäsittely). Taas on pappa ajautunu vaikeuksiin... Kun tuon kuvat Lightroomiin kameran kortilta, käyn ne kerran läpi, ja liputan sillä mustalla lipulla sellaset, mitkä joutaa heti pois, ja poistan sitte kerralla. Epätarkat, kohde karannu, sarjasta sutuimmat jne.
  • Ennen siinä vaiheessa alapalkin vasemmassa laijassa oli ne liput, niiko tähetkii, mistä klikkaamalla sai esillä olevalle kuvalle haluamansa. Nyt ne liput ja tähet on siirtyny alapalkin oikeeseen reunaan, missä klikkaaminen toimii hakutoimintona, ei merkkaamistoimintona. Klikkaamalla kuvaa hiiren vasemmalla saa toimintoruudun kuvan päälle, ja siitä löytyy kyllä liput (flag) ja edelleen ne kolme vaihtoehtoo valittavaks. Mutta tullee muutama ylimääränen näppäinten painaminen.
  • Oonko ite söhlänny jotakin ja saanu tuon muutoksen aikaan, siis suoran merkkaamisen alapalkista pois, vai onko tullu päivityksissä? En löytäny korjaavaa toimenpidettä, vaikka jonnii aikaa olin ettivinnäin.
 • Lightroom Classic lopetti toimintansa (Kuvankäsittely). Minulla oli sama ongelma, hiiren logitec laajennus ongelman aiheuttaja. korjaus Lr: plug- in manager, sieltä logitec disable?
 • OSTAJAT HUOMIO!!! (Myydään). Tämän huijarin kanssa tein kauppaa tuosta kamerasta, eikä vastannut kysymyksiin kamerasta tai muusta vastaavasta. Tuli vain pari ylimalkaista tekstiviestiä. Raha ei onneksi vaihtanut omistajaa. Laitoin palautteen Huutonetin ylläpidolle ja huijarin profiili on nyt käyttökiellossa, kunnes tekee uuden.
 • sigma 120-300mm f2.8 ex dg os apo hsm (Optiikka).
 • Sony FE 20mm f/1.8 G (Optiikka).
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka).
 • Zeiss ZX1 (Muut merkit). Tuleekohan tämä ikinä myyntiin asti. Kauan tämäkin on ollut tulossa =).
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Siniset ikkunat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Enpä ole aiemmin nähnyt hiilenmustaa pulua. 2 kuvaa.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt mietin kuumeisesti, että miten tälläinen persaukinen tsadilainen saisi ulottuvuutta tähän kohteeseen, pikkurahalla. ?! Mutta sitten keksin. Mullahan on jossain komerossa vanha homehtunut neuvostoliiton aikainen Maksutovin 500/8 peilitele!!Muistaakseni kuitenkin aika skarppi. Sain aikoinaan sillä kuusta hyviä kuvia!...
 • Jäätornit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen yritelmä jäätorneista.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Heh, vieläkin löytyy tuolta päivältä yöltä muutama ruutu. Paluumatkalla kolmaskin kohde satimeen... 4 kuvaa.

Kaleva.fi, Nuoren kuhmolaisen luontokuvat tuovat villin erämaatunnelman Helsinkiin – "Täytyy huolehtia kahdesta nälkiintyneestä pöllöstä". 11.3.2020. Kuhmolaisen 27-vuotiaan Ville Heikkisen kuvat ovat levinneet sosiaalisen median kautta ja herättäneet ihastusta ympäri maailmaa. Kuhmon villiä luontoa ikuistava Heikkinen on pokannut useita palkintoja luontokuvakilpailuissa. Hän on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa. Ville Heikkisen mieluisimpia kuvauskohteita ovat linnut. Ne pitävät miehen kotikonnuilla myös näyttelyn avajaisten aikaan.

Yle, Tältä näyttää kun julkiset paikat ovat lähes tyhjentyneet Italiassa, ja sairaalassa työskennell... 10.3.2020.

Kauppalehti, Kasvuloikan ottava kuvankäsittelyapurin tekijä on kansainvälisesti tunnettu: ”Hiiri ja näppäimistö ei ole paras käyttöliittymä luovassa työssä”. 11.3.2020. Loupedeck. Uusi laite on tietokoneen lisälaite, joka auttaa esimerkiksi valokuvien, musiikin tai videoiden sujuvammassa editoinnissa. Se tekee työnkulun helpommaksi ja mahdollistaa esimerkiksi valokuvan väritasapainon tai valaistuksen muuttamisen omilla pikasäätimillään. Se on yhteensopiva muun muassa Adoben kuvankäsittelyohjelmien kanssa.

Lassi Kujala, Facebook, Helsingissä tapahtuu. 11.3.2020. Näytän kuvia ja kerron räksästä ja sen käytöstä luontokuvauksessa. Käyn läpi tärkeimpiä säätöjä ja kameran muokkausta. Paikalle kannattaa siis tulla ainakin siinä tapauksessa että omistaa kyseisen laitteen tai on aikeissa sellaisen hankkia.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Huh, mikä puhelin – ja hinta! Testissä superkameralla varustettu Samsung S20 Ultra 5G. 11.3.2020.
 • Iltalehti, Oneplus paljastaa: Tulevat puhelimet tukevat 5G:tä – hinta kysymysmerkki. 12.3.2020. Samsung on saanut kasvatettua kennojen kokoa uudessa puhelimessa. Ultra-mallissa on jopa 108 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 48 megapikselin telekamera 5-kertaisella optisella zoomilla ja 10-kertaisella hybridizoomilla. Lisäksi Samsung on painanut puhelimen taakse erityisen maininnan 100-kertaisesta ”Space Zoomista”. 100-kertainen zoom osoittautui testissä enemmänkin markkinointikikaksi. 100-kertaisella zoomilla ei käytännössä tee mitään, vaikka ensimmäisiä kertoja sitä käyttäessä ihmetyttää.
  • Lisäksi S20 Ultra on todella kallis. 1400 euron hinta on monelle varmasti suurin syy jättää puhelin kaupan hyllylle. Vaikeaksi kysymykseksi nousee, saako rahoilleen vastinetta.
 • Kauppalehti.fi, Eikös se vasta äsken avattu? – Elisa ajaa 3g-matkapuhelinverkkonsa alas. 12.3.2020.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Rescued Farm Animals Up Close and Personal.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, How To Buy a Camera in 16 Easy Steps. Numerointi tekee asian hahmottamisen jotenkin paljon helpommaksi.

Fotosidan.se, Fotomässan riskerar ställas in. Fotomessut 27.-29.2020.

Kamera & Bild, Nu kommer Irix 45mm f/1,4 för tre fullformatsfattningar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valokuvataiteen museo. Kuva ois kiva -podcast. Sarja jatkuu keväällä, uudet jaksot 28.2., 27.3., 24.4. ja 29.5.2020.

 • 10: Kuvajournalismi. 28.2.2020. Kesto 36:19. Podcastin 10. jaksossa valokuvaaja Touko Hujanen ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Max Fritze keskustelevat kuvajournalismista.

Taike.fi, Valokuvataiteen kohdeapurahat vuodelle 2020. 9.3.2020. Kohdeapurahoja jaettiin yhteensä 245 000 euroa. Apurahan sai 43 taiteilijaa tai työryhmää. Hakemuksia tuli 150.

 • Eskola Taneli, Helsinki, 5 000 € Näyttelykiertueen kustannuksiin ja työskentelyyn
 • Haili Jenni, Helsinki, 3 000 € Näyttelykustannuksiin
 • Holmström Janette, Helsinki, 3 000 € Näyttely- ja teoskustannuksiin
 • Huhta Aapo, Helsinki, 11 000 € Työryhmälle (3 henk.) valokuvakirjan valmistamiseen
 • Humberg Paula, Jyväskylä, 4 000 € Taideprojektin kustannuksiin
 • Inari Tekla, Helsinki, 7 500 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Inkinen Juha-Pekka, Helsinki, 3 500 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Jämsä Martti, Helsinki, 5 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Kahilaniemi Jaakko, Helsinki, 11 500 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Kannisto Sanna, Helsinki, 15 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Karjalainen Hannu, Helsinki, 5 000 € Valokuvateosten kustannuksiin
 • Kinnunen Anni, Oulu, 4 000 € Teoskuluihin
 • Kirjavainen Heidi, Kuopio, 5 000 € Näyttelykustannuksiin
 • Koljonen Tanja, Helsinki, 10 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Kumpulainen Ville, Helsinki, 2 500 € Näyttelykustannuksiin
 • Kuukka Raakel, Helsinki, 6 000 € Valokuvakirjan suunnittelukustannuksiin
 • Larsen Hanne, Helsinki, 2 800 € For video production costs
 • Lecklin Lasse, Helsinki, 4 000 € Näyttelykustannuksiin
 • Leppälä Anni, Helsinki, 6 000 € Näyttely- ja teoskustannuksiin
 • Mäki Teemu, Helsinki, 10 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Nieminen Viivi, Helsinki, 10 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Niittyvirta Pekka, Helsinki, 4 700 € Näyttely- ja teoskustannuksiin
 • Niskanen Anna, Helsinki, 5 000 € Valokuvateosten kustannuksiin
 • Noronkoski Juuso, Helsinki, 3 500 € Teoskuluihin
 • Nyman Carl Victor, Helsinki, 2 500 € För konstnärlig verksamhet och projektkostnader
 • Paatos Karoliina, Rovaniemi, 3 000 € Näyttelykustannuksiin
 • Rikala Mikko, Helsinki, 4 000 € Teoskuluihin
 • Rosenlund Kukka-Maria, Helsinki, 4 000 € Näyttelykustannuksiin
 • Ryöppy Catarina, Helsinki, 10 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Råst Hanna, Helsinki, 5 000 € Näyttely- ja materiaalikustannuksiin
 • Saarikoski Aura, Helsinki, 3 000 € Teoskuluihin
 • Saarto Ari, Helsinki, 3 000 € Näyttely- ja työskentelykustannuksiin
 • Saksa Perttu, Helsinki, 5 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Salomaa Erkki, Pori, 5 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Sandgren Noora, Helsinki, 3 000 € Näyttelykustannuksiin
 • Shakya Hannamari, Helsinki, 10 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Sirviö Sauli, Helsinki, 10 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Turunen Pekka, Kemiönsaari, 8 000 € Valokuvakirjan valmistamiseen
 • Vera Martinez Nita, Helsinki, 9 000 € Työryhmälle (5 henk.) ryhmänäyttelyn materiaalikuluihin
 • Kaksi apurahan saajaa ei ole antanut suostumustaan tietojen julkaisemiseen verkossa.

Vastakarva.fi.

Iltalehti, Kyyt heräilevät kevääseen! Katso luontokuvaaja-Karin ikuistamat kuvat ja video. 7.3.2020.

Polku.net, Maaliskuun jäsenilta. Keskiviikkona 18.3.2020 klo 18:00 osoitteessa Isokatu 56, toinen kerros, Oulu (Njetwork Inn). 14.3.2020: peruttu.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, 5 paikkaa, Seppälän Koulukuvat Oy. Syksylle 2020 Koulu- ja päiväkotikuvaajia Tampereen ja Etelä-Suomen alueelle. Ajokortti, kuvausaluetta pitää pystyä hoitamaan kotia käsin. Kaikki työhön tarvittavat välineet, puhelin- ja autoetu. Työ alkaa maanantaina 3.8.2020 ja kestää noin neljä kuukautta.

 • Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa 03.08.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 31.03.2020 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 10 Top Macro Photography Tips.

IR, Canon 90D Review Conclusion: A higher-res, faster and more capable intermediate-level Canon DSLR. Julkistus 28.8.2019. Canonin uusin perinteinen peilijärjestelmäkamera, uusi 32.5 megapikselin kroppisensori, kroppikerroin 1.6x. Paino 701g. 4K videota ei kropata (ainut kroppi kuvasuhde 3:2 -> 16:9), 30 fps (ei 24 fps, 25 fps kyllä). Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Optinen etsin 100%. 10 kuvaa sekunnissa (optinen etsin), jatkuva tarkennus, ilman jatkuvaa tarkennusta 14 fps. Raw-kuvia 30 fps kohteen seuranta, purskeena. Bluetooth, Wi-Fi, tarvittaessa kuvien automaattinen siirto älylaitteisiin (myös raw). Paino 701g. Sisäänrakennettu salama. Yhdellä latauksella ottaa 1300 kuvaa (peilikameroiden hyviä puolia). Tukeva kuvausote. Toimintojen mukautus. Joystick ja takakiekko. UHS-II sd-kortti. USB 2.0-C, nopea lataus onnistuu. Ei runkovakaajaa (Canon!).

 • Melkein samat speksit kuin peilittömällä Canon EOS M6 II -mallilla.
 • Perus-ISO 100 - 25.600. Dual Pixel -automaattitarkennus, still-kuvat ja video. Silmään tarkennus, nopea. HD video 120 fps (manuaalitarkennus). EF-M -bajonetti. Toimintoja voi mukauttaa, tarkennuspisteen siirtoon ja valikoissa liikkumiseen on kaksi tapaa, joystick ja takakiekko.
 • Suomen hinta on 1300 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Suomen Canon, Canon EOS 90D.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Five Film Cameras (FTY Experiment, Update 2). Contax RTS II, Pentax SL, Olympus OM-2N, Nikon FE ja Pentax LX. Näillä mennään. Myös muita kameroita kokeillaan, vaikkapa keskikokoa.

Fotosidan.se, Poddradio: Profoto. Kesto 34:13. Profoton tj:n (pääomistaja) kanssa keskustelua trendeistä ja markkinoista. Miten kiinalaiset kilpailijat päihitetään. Millainen olisi unelmatuote.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon FD filmikamera ja optiikkaa (Sana on melkein vapaa). 14 viestiä.
 • Spege´s ultimate high-end Nikon nature shooting bagpack (Sana on melkein vapaa).
 • Apua uuden kameran hankintaan (Digkuvaus). Pyytäisin apua valintaongelmaan. Olen kiinnostunut seuraavista pienikokoisista kameroista:
  • -Canon EOS M6 Mark II + EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM
  • - Fujifilm X-T30 + xf 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS
  • - Canon PowerShot G5 X Mark II
  • - Sony DSC-RX100 Mark VII
 • Kameralla kuvatut negatiivit positiiveiksi? (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 4 viestiä.
 • darktable 3.0 (Kuvankäsittely). .0.1, bugikorjauksia ja pikkupäivityksiä.
 • Olympuksen päivitys (Minolta, Olympus). Tuolla digikamera-osiossa jäsen penti kertoi ongelmista päivityksessä. Hänellä oli objektiivi lakannut toimimasta päivityksessä. En ole itse kiinnittänyt kummoista huomiota, ja tuuria on ollut, ongelmia sitä vastoin ei ole ollut. Mutta ainakin teoriassa on aina mahdollista, kun jotain tietovärkkiä päivitetään, että laite sotkeentuu lopullisesti jos yhteys päivitysohjelmaan katkeaa pahalla hetkellä, vai?
  • Mitenkäs veljet toimii, onko runkoa päivittäessä joku sattumanvarainen objektiivi kiinni rungossa, vai aina vain runkotulppa? Yritän itse jatkossa toimia niin, että rungossa ei runkoa päivitettäessä ole mitään objektiivia kiinni. Objektiiveja päivittäessä sitten laitetaan tietysti objektiivi paikalleen. Ja ehdottomasti kameran akut hyvässä latauksessa aloittaessa. Tietokone on meillä nykyisin seinävirrassa oleva pöytäkone, ja netti kulkee valokuitua pitkin. Silti, aina tuo tekniikka voi myös prakata; onko jotain muuta millä voisi tuhon mahdollisuutta vielä torjua? Koronavirus ei ilmeisesti kuitenkaan edes valokuidussa kulje, vai...
  • (eiliseltä) Päivitys (Järjestelmädigit). Lumix 25mm objektiivi pimeni olympuksen päivitysen yhteydessä. Bridge käynnistyi kesken päivityksen. Saakohan tuota kotikonstein kuntoon?
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Nikon D6 (Järjestelmädigit). Jaahas, korona iski tähänkin ja kamera tuleekin saataville vasta toukokuussa.
 • Canon 5Ds ja 5DsR (Järjestelmädigit). Otsikon kameroiden valmistus ompi nyt sitten lopetettu, ... ja korvaava malli lienee sitten peilitön versio josta on liikkellä vasta vallattomia huhuja. ...

Lassi Kujala, Facebook. Muutama poiminta.

 • Taas on se aika, jolloin ryppy tulee rakkauteen. 9.3.2020. Mistä tässä rakkausrypyssä on kyse? Yksinkertaisesti siitä, että joutsenpari valmistautuu uuteen pesintään. Sitä ennen on päästävä eroon edellisvuotisista poikasista. Ihan nätisti puhumalla se ei onnistu, joten voimakeinojahan siinä tarvitaan. Mitä se käytännössä tarkoittaa selviää oheisista kuvista.
 • Joskus sujuu toisinaan taas ei. 28.2.2020. Ei se rinnakkaiselo aina niin auvoista ole näillä ruokintapaikan vieraillakaan.
 • Koko poikue taas paikalla. 26.2.2020. Näyttäisi siltä että kyseessä voisi jopa olla viime kesäinen sinitiaispoikue joka lauhan talven johdosta on vielä lähes kokonaisuudessaan hengissä.
 • (kamera lienee edelleen Sony RX10M4 eli Räksä).
 • (Birds.fi, Sony RX10 IV -kompaktikameralla otettuja kuvia).

Mikrobitti.fi, tilaajille.

 • Näyttö kuin paperia – BenQ:lta 32-tuumainen 4k-näyttö. 25.2.2020. Lyhyt esittely. BenQ SW321C-näyttö käyttää ensimmäisenä maailmassa valmistajan Paper Color Synciksi nimeämää tekniikkaa. Aluksi tarjolla on tarkasti mätsätty profiili kahdelle Canonin ja kahdelle Epsonin tulostimelle sekä kahdelle Canonin ja yhdelle Epsonin huippuluokan valokuvapaperille. 32 tuumaa, ips-paneeli 3840 x 2160. Vaatimaton maksimikirkkaus, vain 250 nitiä. Suomen hintaluokka on 2100 euroa.
 • Kokeilussa Sirui Swift M1 – ”viidenkympin vakaaja”. 7.3.2020. Joukkorahoitus. Älypuhelimille. Indiegogo-palvelun kautta joukkorahoittajille vaivaiseen 49 dollarin hintaan. Päälle toki lisättiin vielä 15 dollaria postikuluja ja paketin Suomeen saapuessa myös arvonlisäveroa piti maksaa 14,22 euroa. Lopulliseksi hinnaksi siis muodostui 73,48 euroa. Kaikenlaista opeteltavaa käyttöön otettaessa. Käsivarakuvauksen lisäksi myös panoraamatoiminnot. Laitten kyljessä on kätevä iso "ohjauspyörä", jolla saa zoom-efektejä. Jos valoa on tarpeeksi, niin kohteen automaattinen seuraus onnistuu. Pienikin valotuksen muuttaa lopputulosta. Paino 498g.

JAS Blogi, Petra Tiihosen uudet kuviot. 9.3.2020. Petra Tiihonen on 37-vuotias Kuopiolainen valokuvaaja, joka tunnetaan mm Suomen ensimmäisen Finnish Photo Awards -kilpailun voittajana viime vuodelta.

Vastakarva.fi.

Facebook, Suomen Canon, Canon Student Development Programme. Opiskelija, 18-27 -vuotias, kiinnostunut valokuvauksesta, kiinnostunut kehittämään kuvaustaitoja. Kolmipäiväinen workshop järjestetään Ranskassa elo–syyskuussa 2020 maailman johtavan kuvajournalismin tapahtuman, Visa pour l’Image -festivaalin yhteydessä.

 • Haku, Join Canon's rising student stars at Visa pour l'Image 2020. In English. Neljäs vuosi menossa. Viime vuonna 240 osallistui, 115 yliopistoa ja oppilaitosta. Nyt uusia maita mukaan, Euraasia, Keski-Itä ja Afrikka. 31.8. - 5.9.2020. Pitää olla opiskelijana kirjoina akateemisena vuonna 2019 - 2020. Mukaan portfolio, yksi tai kaksi tarinaa. Tarinoissa max. 20 kuvaa. Aikaa 15.4.2020 asti.

Tekniikan Maailma, Microsoftin muistutukset kaikuvat kuuroille korville: Windows 7 on käytössä yhä joka neljännessä tietokoneessa. 9.3.2020.

(...puhelinnumeron vaihtuminen on aina riesa, ei kannata kovin kevein perustein vaihtaa. Kuinka moni muistaa päivittää vaikka Adobelle numeronsa. Äsken tuli Adoben CC:sta ennen kirjautumista varmistus, sen jälkeen piti vielä laittaa tekstiviestinä tullut numerosarja, vasta sitten pääsi kirjautumaan...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Looking at Race, Gender and Sexuality Outside of the Binary. Tässä taas tekstin mukaan tutkitaan syvällisesti mennyttä vuosikymmentä. Ja kuvaaja on vielä kehittänyt selkeän visuaalisen sanaston. Hm. (...onkohan keskiö sana mennyt kokonaan pois muodista... mikähän olisi paras käännös englanniksi... ehkä nucleus... tai sitten ei... coresta tulee lähinnä mieleen splatter...).

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, FOMO versus FOMS. 9.3.2020. FOMO = Fear Of Missing Out. FOMS = Fear Of Missing Shots. FOMO:a käytetään tehokkaasti uusien kameramallien markkinoinnissa. Tai ei aina, esimerkkinä Nikon. Nikonin Z6- ja Z7-mallien tultua juuri myyntiin automaattitarkennus ei ollut vielä parasta a-luokkaa. Firmware-päivitykset tulivat vasta myöhemmin. Osa potentiaalisista ostajista pelkäsi tätä ja ryhtyi pohtimaan Sonyn vastaavien mallien hankkimista. Mutta merkin vaihtaminen tuottaa aina ongelmia, käyttölogiikkaa muuttuu usein täysin, nappulat ovat väärissä paikoissa jne. jne. Oikeasti kamera on aika harvoin syynä siihen, ettei jostain kohteesta saakaan kuvaa. Oikeasti syynä on useimmiten kuvaaja, joka ei kunnolla perehtynyt kameraan.

Fotosidan.se, Alfredo Jaar är årets Hasselbladpristagare. Palkinon arvo miljoona kruunua (kuusi nollaa ykkösen perässä). 40. vuosi palkintoja. Jaar syntyi 1956 Chilessä. Muutti Pinocehtin sotilashallinnon aikana vuonna 1982 Chilestä. Asuu ja työskentelee nykyään New Yorkissa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti nro 2, ilmestynyt 27.2.2020. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille.

 • Eisa Maestro 2020 teemana liike. 27.2.2.2020. Osallistu kilpailuun 5-8 valokuvan kokonaisuudella. Kuvien on oltava perillä 1.5.2020 mennessä.
 • Vuoden kuvaaja 1/20:n voiton vei Pekka Nisula. 27.2.2020.
 • Vuoden kuvaaja 2/20: aiheena Kehys. 27.2.2020. Osakilpailun viimeinen osallistumispäivä on maanantai 6.4.2020.
 • Luontokuvakoulu 34: Iiriksen polku. 13.2.2020. Iiris Haltimon mökkitie on kaunis, melkein liian kaunis.
 • Luontokuvakoulu 34: Tapion polku. 6.2.2020.
 • Näyttely inkeriläisestä identiteetistä. 27.2.2020. Inkerinsuomalaisten identiteetit ennen ja nyt piirtyvät esiin Meeri Koutaniemen valokuvissa sekä Lea Pakkasen ja hänen isänsä Santeri Pakkasen kertomassa ja itse eletyssä historiassa ja haastatteluissa. Kansallismuseo.
 • Ilmastonmuutos ja pakolaisuus -näyttely Helsingissä. 27.2.2020. Suomen Pakolaisavun tuottama näyttely on esillä Helsingissä Rikhardinkadun kirjaston Käytävägalleriaan (3. krs), missä se on nähtävissä 24.2.–20.3.
 • Näyttelypoiminnat: maalis-huhtikuu. 27.2.2020.
  • Uniikit bromiöljyvedokset johdattavat menneeseen maailmaan.
   Markku Joutsen: Ajattomuus 18.3.–4.4.2020
   Laterna Magica | Helsinki | Rauhankatu 7
  • Markus Aspegren: Plastic Waters 8.2.–2.3.2020
   Valokuvakeskus Nykyaika | Tampere | Kauppakatu 14
  • Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen: Football Landscapes 7.3.–19.4.2020
   Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7
 • Kirjauutuudet: maalis-huhtikuu. 27.2.2020.
  • Timo Kirves
   Arjen valo
   Vrakplundrarförlaget, 2019
   138 sivua | 35 euroa
  • Riikka Hedman
   Kissakaverukset
   Kustantamo S&S, 2019
   168 sivua | 28 euroa
  • Mato Valtonen ja Pata Degerman
   Jääkarhu Patrick ­— Operaatio Tassunjälki
   Otava, 2020
 • Uusia kompaktisalamoita Elinchromilta. 26.2.2020. Color-Kolmion maahantuomissa seteissä on kaksi valaisinta, heijastimet ja laukku. ELC 125/125 maksaa 1 390 euroa, ELC 125/500 1 590 euroa ja ELC 500/500 1 790 euroa.
 • Nikonilta järeä ammattikamera. 26.2.2020. Nikon D6 tulee myyntiin keväällä 2020 noin hintaan 7 500 euroa.
 • Fujifilmiltä uusi aps-c-lippulaiva. 26.2.2020. Pelkkä runko maksaa noin 1 850 euroa, runko + Fujinon XF 18–55 mm f/2,8–4 maksaa noin 2 250 euroa ja runko + Fujinon XF 16–80 mm f/4 maksaa noin 2 350 euroa. Huhtikuussa myyntiin.
 • Sonylta superlaajakulma kinojärjestelmiin. 26.2.2020. FE 20 mm f/1,8 G tulee myyntiin maaliskuussa 2020 ja maksaa noin 1 150 euroa.
 • Canon RF 24-105 mm -vakiozoom. 27.2.2020. RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivin katuhinta on n. 1100 euroa. Hiukan vanhemman EF-sovitteisen mallin saisi käytännössä samalla rahalla. Jos tavoittelee poikkeuksellisen suurta valovoimaa RF-vakiozoomille, on vaihtoehtona 28-70 mm F2L USM. Sen hinta on hiukan alle 3500 euroa. (poikkeuksellisesti koko testi on kaikkien luettavissa.)
 • Vivian Maier – Vain kuvat puhuvat. 27.2.2020. Valokuvataiteen museo. 24.5.2020 asti.
 • Kolumni – Klassikon ylistys. 27.2.2020. Tuomo Manninen. Rosenthalin Iwo Jiman lipunnosto. Langen köyhä äiti. Dois­neaun suutelijat. Cartier-Bressonin päivällinen joen varrella. Khaldein neuvostolippu Reichstagin katolla. Jokaisella kansalla on omat klassikko­kuvansa, jotka ovat muokanneet kansallista itsetuntoa ja jotka ovat osa kansallista tarinaa. Mikä olisi Se Suomalainen Valokuvaklassikko?
 • Pääkirjoitus: Ei päivää ilman valokuvaa. 27.2.2020. Tarja Middleton. Slogan sopii paremmin kuin hyvin tähän päivään. Kännykät ovat tuoneet kuvaamisen jokaisen ulottuville ja maailma täyttyy kuvista, monenmoisista. Moni asia, joka olisi ennen jäänyt näkemättä, pääsee nyt esille ja moni kännykällä kuvaaja innostuu niin, että valitsee puhelimensa siinä olevan kameran perusteella. Innokkaimmat investoivat järjestelmäkameraan.
 • Muutoskyky. 25.2.2020. Marjut Korhonen. Nyt ovat taas kerran yhteiskunnassa ja maailmassa suuret asiat muutosten ja myllerrysten kourissa. Muutos voi olla hyvä asia, tai sitten kaikki menee vaan entistä hullummaksi. Niinkin on käynyt. Valokuvausharrastus on sekin muuttumassa. Kansainvälisestikin huomaa, että osa entisistä järjestelmäkameran käyttäjistä on siirtynyt ainakin osaksi käyttämään puhelimen kameraa tai tablettia. Sama koskee kuvien käsittelyä.

Sttinfo.fi, Suomen valokuvataiteen museo palaa Helsingin keskustaan - Näyttelytila K1 avautuu kesällä kauppakeskus Kämp Galleriassa. 9.3.2020. Lehdistötiedote. ”Valokuva elää maailmalla tällä hetkellä todella vahvassa nosteessa. Haluamme nyt ja tulevaisuudessa olla moderni kauppakeskus, joka pitää sisällään niin kaupallista toimintaa kuin myös monipuolisia elämyksiä ja tapahtumia. Uusi näyttelytila vahvistaa Kämp Gallerian asemaa urbaanin kulttuurin ja kaupan keskuksena, jossa on mukava viettää aikaa”, toteaa kauppakeskuspäällikkö Tanja Pasanen.

 • Epressi.com, Suomen valokuvataiteen museo palaa Helsingin keskustaan. 9.3.2020. Lehdistötiedote.
 • HS, Suomen valokuvataiteen museo laajenee Helsingin keskustaan. 9.3.2020. Kaapelitehtaalla toimiva Suomen valokuvataiteen museo laajentaa näyttelytoimintaansa Helsingin keskustaan. Uusi näyttelytila nimeltä K1 avautuu kesällä Kämp Galleria -kauppakeskuksen alimpaan kerrokseen. Museonjohtaja Elina Heikka sanoo tiedotteessa, että K1:n toiminta tulee täydentämään Kaapelitehtaan näyttelytarjontaa. Kämpin tilassa tulee Heikan mukaan olemaan esillä paljon kansainvälistä valokuvaa, kotimaista valokuvaa unohtamatta.
  • Kauppakeskuksen kellarikerrokseen tulee myös museokauppa sekä Glass-niminen ravintola, baari ja kahvila.
 • Yle, Suomen valokuvataiteen museo laajenee Helsingin ydinkeskustaan – uusi näyttelytila avautuu kesäkuussa. 9.3.2020.
 • M&M, Helsinki saa uuden valokuvamuseon – K1 avataan kesäkuussa ydinkeskustaan. 9.3.2020. ”Ensimmäinen puhelu oli vuosi sitten. Avajaisia juhlitaan Helsinki- päivänä 12. kesäkuuta”, kertoo Suomen valokuvataiteen museon museonjohtaja Elina Heikka. Kämp Gallerian kauppakeskuspäällikkö Tanja Pasanen uskoo kävijämäärän lisääntyvän huomattavasti Valokuvataiteen museon myötä. Esimerkiksi valokuvataiteen museon Vivian Maier -näyttely houkutteli ensimmäisen kuukautensa aikana Kaapelitehtaalle noin 15 000 vierasta.
  • Kun puhutaan valokuvamuseosta keskustassa, tulee mieleen Fotografiska Tukholmassa ja Tallinnassa. Elina Heikka kehuu naapureita, mutta muistuttaa, että Suomen valokuvataiteen museo on Euroopan vanhin valokuvamuseo.
  • Keskustan noin tuhannen neliön uuteen lokaatioon tulee näyttelytila, museokauppa ja ravintola.

Museopro.fi, Suomalaisissa museoissa on varauduttu koronavirukseen. 6.3.2020. (kaipa se on visuaalisesti coolia, kun ei ole ollenkaan tekstissä mitään kirjoittamispäivämäärää. Kun on tällainen aihe, niin voisi tehdä tähän cooliuteen poikkeukseen... Uutislistauksessa kyllä päivämäärä.)

Vastakarva.fi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Last Hunter-Gatherers of Borneo.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, Great Sunday Reads in Photography. Voi näitä maanantainakin lukea. 18 linkkiä + video.

ePhotozine.com, 3 Top Church Photography Tips.

Earthboundlight.com, Practicing Safe Photography Outdoors. 8.3.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Journalisti 2/2020. Ilmestynyt 27.2.2020.

Vastakarva.fi.

Tivi.fi, Uupuuko Mac kuorman alla? iStat Menus kertoo kätevästi mitä pellin alla tapahtuu. 7.3.2020. Softa-arvio. Macin sisällä on useita erilaisia sensoreita, jotka tarkkailevat komponenttien toimintaa. Sensorien antamat tiedot ovat hyödyllisiä varmistamaan koneen sulavan toiminnan ja paljastamaan ongelmatilanteita. iStat Menus näyttää tiedot yhteen koottuna. Lisenssi maksaa alle neljätoista euroa ja perhepaketti viiteen Maciin vain pari euroa enemmän.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 8 Important Composition Tips for Better Photos (video).

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Perfect Your Pet Photography With These 6 Top Tips.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Test: Canon 470EX AI – smart & spännande. Aiemmin ei käsisalamaa ole myyty keinoälyä mainostamalla. Onko tämä pelkkä markkinointikikka. Mitähän hyötyjä AI tälla saralla tarjoaisi. Perusominaisuudet ovat tavanomaisi, ei mitään erikoista. Kun AI-nappia painetaan, niin salaman pää kääntyy taakse ja eteen, väläyttää valon ja päättää, mikä on paras asento salamapäälle, automaattisesti. Canon 430 EX II-RT vs. Canon 470EX AI, melkein kaksinkertainen hintaero. Ammattimalliin Canon 600EX-II RT ei ole paljoa hintaeroa. Hm. Suomen hinta on 440 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Lumix 20mm F1.7 –perfect normal lens? 6.3.2020. YouTube-video, kesto 10:06. Sopii kaikkiin Micro 4/3 -systeemin runkoihin. Kinovastaavuus 40mm. Lumix 20mm F1.7 MkII (ulkokuori metallia), optisesti sama, tuli markkinoille 2013.

 • Kompakti, terävä, hyvin rakennettu. Ei sääsuojattu, automaattitarkennus ei kaikkein nopein. Hintaluokka 300 euroa - 350 euroa. USA-hinta alle $300 (ei veroja).
 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus Tethered Shooting - Olympus Capture. 6.3.2020. YouTube-video, kesto 8:19. ethered Shooting with Olympus Capture is really easy.

Olli Korhonen, Jäätynyt putous hohti kuin hiomattomat jalokivet – Jääluolien Kourujoki yllätti jälleen. 6.3.2020. Olen kuvannut Suonenjoella virtaavaa pientä Kourujokea eri syistä eri vuodenaikoina jo vuosien ajan. Ensimmäisen kerran kiinnostukseni paikkaan heräsi syksyllä 2013, jolloin löysin joessa olevan pienen, yllä olevan videonkin tapahtumapaikkana olevan kallioputouksen, ja innostuin kokeilemaan sen sopivuutta virtaavan veden liikkeen kuvaamiseen pitkien valotusaikojen avulla. Kuviin epätodellista tunnelmaa tuomaan käytin tuolloin vanhaa, elämää paljon nähnyttä nukkea.

Vastakarva.fi, Jami Ivanoffin Yhteinen matka on vuoden 2020 hääkuva. 6.3.2020.

Tomi Muukkonen, Lentomatkustamisen ihanuus. 6.3.2020. Avescapes Travels Lintu- ja nisäkäsmatka Länsi-Saharaan helmikuussa 2020. Länsi-Saharan matkamme alkoi viiden tunnin lennolla Portugaliin. Lissabonin lentokentällä oli viisi tuntia aikaa nauttia pinnaoluet. Marokko on kuiva maa, julkinen alkoholin nauttiminen ei ole sallittua. Ronilla oli westernpinnoja 599, eli hän jo kuvitteli katkaisevansa 600 afrikankuningastiiralla. ...Paluumatka Dakhla- Casablanca- Lissabon- Helsinki 23 tuntia.

Mikko Lagerstedt, How to Photograph the Northern Lights (Aurora Borealis)? 6.3.2020. Ja tietenkin esimerkkikuvia.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Terassi Media Oy, Espoo. Sisustamisen ja puutarhan estetiikkaan vihkiutunuyt valokuvaaja/stylisti. Mielellään taito kirjoittaa lyhyesti mutta kiinnostavasti kohteesta. Vaikkapa sisustusbloggaaja -tausta katsotaan eduksi. Aikauslehtien kustantamiseen erikoistunut kotimainen perheyritys.

 • Työpaikan osoite Korpikallio 10, 02300 ESPOO
 • Palkkaus Palkkiopohjainen
 • Työ alkaa Sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 20.03.2020

TE-palvelut, Valokuvaaja, 2 paikkaa, Focusoiva Oy, Espoo. Koulu- ja päiväkotikuvaajia. Työ alkaa 3.8.2020 ja kestää n. 3 kuukautta. Kuvaukset tapahtuvat pääsääntöisesti Etelä-Suomen alueella. Kuvauskalusto, koulutus, tarvittaessa auto käyttöön.

 • Työpaikan osoite Tillinmäentie 3 A, 02330 ESPOO
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa 03.08.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 24.03.2020

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Learning and Looking. Mike yrittää analysoida itseään valokuvaajana.

Fotosidan.se, Här är de nominerade bidragen i World Press Photo 2020. Jatkoon pääsi 44 valokuvaajaa 24 maasta. Kuvia kaiken kaikkiaan 73.996 kpl. Huhtikuussa sitten tulokset.

Kamera & Bild, Ny processordesign med AI gör bildanalys i realtid.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon FD filmikamera ja optiikkaa (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 3 viestiä. Filmijärkkärin hankintaa...
 • Canon XH A1:lle virtaa seinästä (Sana on melkein vapaa). Kertokaapas mistä voisi hankkia ym. videokameraan seinävirtalähteen? Akkuja ja latureita löytyy (ja kaikkea muuta scheissea) mutta hakusessa olisi Canon DC-Coupler Cord DC-920.
 • Epson SC-P600 tulostuspää tukossa (Printterit, skannerit). Nyt ehti R3000 olla käyttämättömänä n. neljä kuukautta. Yhden puhdistuskerran jälkeen oli puhdas. Joten tämän tulostimen kanssa ei tosiaan tarvitse turhaan tulostella joka viikko, riittää, että puhdistaa silloin, kun tarvitsee tulostaa.
 • Arduino IDE ohjelma (Muut).
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka). Ikävintä tässä on se, että ne miinat jää nuorille, joilla ei ole vielä kokemusta tai pokkaa sanoa ei huonolle tavaralle ja palauttaa viallista kamaa. Osa ei edes osaa testata noita, se on nähty täälläkin monet kerrat. Sitten se kuvausinto lopahtaa siihen, että todellisuus on just tota, nurkat suttua ja myyjä pyörittelee silmiään.
  • Mistä löytyisi hyvät ohjeet miten lasit kannattaa testata? Toiveissa tietenkin, että pääsisi mahdollisimman vähillä kuvien ottamisilla. Voisi tulevat hankinnat katsoa vähän tarkemmin läpi heti ostamisen jälkeen. Itse ei noita omia ostoksia mitenkään kummoisesti ole tullut aiemmin testattua. Ja en oikein tiedä uskallanko noita nykyisiä edes alkaa testaamaan :)
 • Sony FE 20mm f/1.8 G (Optiikka).
 • Objektiivin tiedot EXIF:ssä (Minolta, Olympus). ...No nyt sattuikin oma moka, sori siitä. Ongelma koskeekin Irfanview-ohjelmaa, se ei osaa näyttää EXIF-tietoja oikein!...
 • Koronavirus ja kamerat! (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Näitäkin pääsee varmaan kohta kuvaamaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (20 valokuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Climb (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Talttahammas (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Trio (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Oikeanpuolimmainen kuorolainen on ilmeisesti rengastettu, saatko tunnuksen luettua?...
 • Baanalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Äreä kukka (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kahden kauppa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). on yksi koski.
 • Kapa/Arkistojen aarteita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Odottavan aika on pitkä. Jyväskylä 2003.
 • Kuolema lamella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Uusi vanha repokuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (tulinen repo).
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Tällä kertaa samalla reissulla löytyi kolme kohdetta, joista ensimmäisessä tuli kyllä pyöriteltyä päätä ja pitkään. Mikä saa ihmisen ostamaan kymmeniä ranskiksia ja hylkäämään ne kaikki metsään? Joku Peugeot-Citroen fetissi? 10 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Helsinkiläisnainen asensi mökilleen riistakameran – kohta alkoi tapahtua. 5.3.2020. Helsinkiläisnainen asensi mökilleen riistakameran, eikä mennyt viikkoakaan, kun kameraan tallentui liikettä. –Jo viikossa mökin pihalla kävi tuntemattomia. Kerran pihalla kävi pyörimässä joku kävelysauvojen kanssa, ja pariin otteeseen joku kävi pihalla koiransa kanssa, nainen kertoo.

 • Jokaisen pihapiiri ja asumus kuuluvat kotirauhan piiriin. Lähtökohtaisesti kenenkään pihapiiriin ei siis tulisi mennä.
 • –Riistakameran saa asentaa valvontakäyttöön, mutta sen käytössä on oltava tarkkana. Toisen tonttia ja naapureita ei saa kuvata. Salakatselu on rikoslaissa kiellettyä

Vastakarva.fi.

(vähän kertausta) Nuoretvalokuvaajat.fi sekä Facebook, Nuoret valokuvaajat.

Olli Kanerva, Clear and cold morning. 5.3.2020. This “winter” has been one of worst I remember in photography point of view. But last week there was one cold and clear morning at Lake Littoistenjärvi, hurray!

Rajala Blogi, Vinkit pakkasella kuvaamiseen. 5.3.2020.

Vanha lehtikuvaaja, Mustavalkokopiointi laboratoriossa. YouTube-video, 4.3.2020. Kokonaiskesto 24:13. Juuri tätä asiaa 10:41 eteenpäin (linkki).

Yle.fi, Tunnista lintu - opas aloittelijoille. 3.3.2020. Koko ja yleisvaikutelma. Väritys. Lennossa.

Markku Könkkölä, Lohjan Luontokuvailta 2020: Kämmekät – Pohjolan orkideat. 5.2.2020. Perjantaina 13.3.2020 Laurentius-salissa Lohjalla kerron sanoin ja kuvin kämmeköistä, Pohjolan orkideoista. 14.3.2020. Peruttu. Mahdollisesti syksyllä.

Taike.fi, Valtakunnallinen Kenen luonto? -hanke etsii uudenlaisia luontotulkintoja. 3.3.2020. Oulusta elokuussa käynnistyvä kolmivuotinen hanke etsii uudenlaisia luontotulkintoja ja yhdistää tekijöitä ilmastonmuutoksen aikakaudella. Osallistumaan kutsutaan mahdollisimman monipuolinen joukko valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia. Hanketta ovat toteuttamassa Pohjoinen valokuvakeskus, Suomen valokuvataiteen museo, Suomen ammattiluontokuvaajat ry sekä Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Jokes-saatio.fi, Lehtikuvaajien kopiosto-apurahoja haettavana. Haku alkaa 27. helmikuuta ja päättyy 31. maaliskuuta 2020 kello 16.00. Jokesin Lehtikuvaajarahasto julkistaa haettavaksi Kopiosto-apurahat lehtikuvaajille valokuvaproduktioiden tekemiseen sekä läheisesti lehtikuvausta sivuaviin opintoihin ja tutkimuksiin.

Mikrobitti.fi, Windows 7 -käyttäjillä myös nurinkurinen vaihtoehto: maksullinen Linux tai ilmainen Windows 10. 4.3.2020.

Haat.fi, Jami Ivanoffin Yhteinen matka on vuoden 2020 hääkuva. 5.3.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, How Do You Launch a Product? 5.3.2020. Miten tuotteet nyt lanseerataan, kun koronavirus aiheuttaa messujen ja kaikenlaisten tapahtumien peruutuksia.

The Online Photographer, Sweet Sight. Mike pystyy parantuneen näön avulla nyt tarkentamaan myös manuaalikameroilla.

Fotosidan.se, Australiska nyhetsbyrån AAP lägger ner. Australian Associated Press, AAP. 180 henkilöä palkkalistoilla, suuri osa valokuvaajia. AAP:n kuva-arkisto on Australian isoin. Markkinat ovat menneet siihen suuntaan, että asiakkaat eivät enää halua maksaa kuvista. Facebookista ja muualta etsitään kuvat. Ikää uutistoimistolle ehtiä kertyä 85 vuotta.

 • (Lat. huomautuksia:
 • Tekniikan ns. voittokulku on vääjäämätöntä. Aiemmin vain harvat ja valitut kykenivät kalliilla kalustolla tuottamaan teknisesti hyvälaatuista kuvaa (sen ajan laatuvaatimukset täyttävää). Videokin on kovaa vauhtia menemässä kuvan ohitse, kun tekninen infrastruktuuri on kunnossa. Kuvauskopterikuvaa näkee joka paikassa, samoin 360 asteen pallopanoraamoja. 3D ei ole lyönyt läpi, tekniikka on vielä vähän haussa. Virtuaalilasien läpimurtoa vielä odotellaan. AI luo vakuuttavia ihmiskasvoja. IKEA:n luettelot on jo monta vuotta tehty tietokoneella, kuvia ei enää oteta.
 • Jokaisella on mahdollisuus tuottaa teknisesti moitteetönta valokuvaa. Kännyköiden keinoäly kykenee hämmästyttäviin suorituksiin. Ja kuvat on nyt mahdollista saada saman tien kaikkien ulottuville. Sillä kuvien laadulla ja sisällöllähän ei ole niin väliä. Toisaalta monituhatkertaisesta valokuvaajien joukosta löytyy ihan todennäköisyyslakien mukaan lahjakkaita kuvaajia paljon enemmän kuin aiemmin. Samoin valokuvaajien tietotaito on kaikkien ulottuvilla internetin kautta. Heti. Ainakin osa.
 • Kalenterin sivuja on turha yrittää kääntää takaisinpäin ja haikailla vanhoja hyviä aikoja. Työn käsite muuttuu koko ajan. Ammatteja katoaa. Jotenkin kuitenkin nämä joka paikkaan tunkevat kuvituskuvat eivät ole hyvä asia. Ärsyttävät. Ja masentavat. Ja ne stokkikuvat lähinnä huvittavat...
 • Kustannukset on saatu minimiin, usein kuvista ei makseta yhtään mitään. Kuvien aikaansama visuaalinen ilo ja aito ihmetys on suurelta osin tuhottu. Viime vuosina säästämisessä on sitten siirrytty tekstiin. Erilaiset kirjoitusvirheet ja huolimattomuudet lisääntyvät, tekstiäkin pitää tuottaa mahdollisimman halvalla. Ilmaista tekstiä ei sentään ole tarjolla yhtä helposti kuin ilmaista kuvaa. Paitsi tietenkin "lainaamalla" Facebookista, Instagrammista, Twitteristä jne. jne.)

Kamera & Bild, Köpare av oskarpt foto vill häva köpet – ARN ger honom rätt. Kuluttaja kävii helmikuussa valokuvaajan luona, valitsi kuvan, joka heinäkuussa toimitettiin kuvatauluna ostajalle. Ostaja oli jo toukokuussa yrittänyt perua taulun ostaja, ei ollut onnistunut. Ostaja valitti instanssiin nimeltä Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Jonka suositus oli, että valokuvaaja palauttaa ostajalle taulun hinnan 5500 kruunua ja maksaa palautuskulut. Ostajan mielestä taulu ei ollut tarpeeksi terävä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Livekamera tuo luonnon käteen – pää tyhjenee turhasta, kun odottaa eläintä näytölle. 4.3.2020. Talvella 2020 kamerat kuvaavat ahmoja ja talvilintuja. Suosituimmat eläinlivet keräävät miljoonia seuraajia.

Jukka Tiippana, Lehtopöllöä kyydissä. 3.3.2020. Mikä se oli? Käännyin takaisin ja kyyristyin katsomaan kuusikon pohjalle. Miten olin voinut nähdä sen fillarin selästä ohi ajaessani! Ruskean värimuodon lehtopöllö kökötti puolen metrin korkeudella lahon kannon päässä. Katselin sitä vähän aikaa ja jatkoin matkaa. Sitten tajusin, että kaikki ei ollut kunnossa. Ei lehtopöllö jäisi noin suojattomaan paikkaan päiväunille. Palasin tarkastelemaan tilannetta lähemmin. Pöllö ei lähtenyt karkuun, vaikka menin sen vierelle asti.

Tuomas Heinonen, Lehtopöllöllä aikainen pesintä Helsingissä. 2.3.2020.

Vastakarva.fi.

 • Pimeän töitä. 4.3.2020. ...Varustukseen lisäksi amatöörikamera ja kohti kirkkomaata. Toiveena oli ikuistaa Tuusulan vanha kirkko kohdevaloin valaistuna ja ehkä bongata muutama haamu harhailemassa noustuaan haudasta käsin vaikertamaan kohtaloaan eläville....
 • Tämä on videotesti. 4.3.2020. WP maksimi on 128 mt / lataus. Kokeilin miten vanha video David Attenboroughista toimii tässä ja otan sen pois kohtapuoleen – kun katson muutamalla selaimella ja puhelimella ja tabletilla ja… ym. (jännittävä ja vähän julmakin luontovideo, ei lapsille... Porvoon saaristossa villieläinten parissa -sarjaa...).

Petteri Hautamaa, Lähikuvassa kuikka - mainio sukellus kuikan maailmaan! 5.3.2020. Blogissa esittelemieni luontokirjojen valintakriteerit ovat hyvin erilaisia. Lähtökohtaisesti kirjan pitää tietysti aina olla hyvä ja muillekin suositeltava, mielellään erityisen ja hyvä ja lämpimästi suositeltava. Välillä kirjoja tupsahtaa sattumalta tarjouksessa edullisesti eteen ja niistä löytyy kiva helmi. Toisinaan bongaan kirjaston tarjonnasta jotain mielenkiintoista ja osan tilaan oikein varta vasten kokoelmiini hyvän kirjaesittelyn luettuani. Hyviä suositusvinkkejä tietysti tulee myös tutuilta luontoharrastajilta ja joskus jopa kuvasivujeni kommenttikentän kautta.

Rajala Camera, Canon uutuustuotteiden esittelypäivä, Helsinki 5.3. klo 14:00 - 16:30.

Rajala Blogi, Viisi vinkkiä kaupunkikuvaamiseen. 4.3.2020.

Tivi.fi, Tähän mystisen näköiseen erikoistehosteeseen ei digikamera pysty – mahdollista vain filmillä. Staattisen sähkön purkaukset.

Tekniikan Maailma, NASA julkaisi 1,8 miljardin pikselin valokuvan Marsista, ja se on upeaa katsottavaa. 5.3.2020.

Mikrobitti.fi, Haluatko etsiä älykästä elämää avaruudesta omalla tietokoneellasi? Ei onnistu enää, sillä SETI@Home lopettaa. 4.3.2020. Vuodesta 1999 toiminut.

TE-palvelut, Valokuvaaja, 2 paikkaa, Frendikuva Oy, Frendikuva. Koulu- ja päiväkotikuvaajia syksyksi 2020 Etelä- ja Keski-Suomen alueelle. Aikaisempaa kokemusta kuvaustyöstä ei tarvita. Ruotsinkieli plussaa. Ajokortti tarvitaan. Kalusto firman puolesta.

Palkkaus Sopimuksen mukaan
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa Elokuun alussa 2020
Työaika kokoaikatyö
Työn kesto 3 - 6 kk
Haku päättyy 20.03.2020

Älypuhelimista.

 • Avaruus.fi, Miten uusin iPhone soveltuu hämäräkuvaukseen? 4.3.2020.
 • Mobiili.fi, Google Kuvat -sovellus uudistuu yksinkertaisemmaksi. 4.3.2020. Google Kuvat -sovelluksen käyttöliittymää yksinkertaistetaan pian merkittävästi. Uudistus on jo julkaistu, ja sen tulisi olla saatavilla maailmanlaajuisesti muutamien vuorokausien kuluessa. Uudistus on nyt julkaistu Androidille, ja myös iOS:lle se saapunee lähitulevaisuudessa.
 • Mikrobitti.fi, Rikkoutuiko iPhonen näyttö? Vaihtamalla itse ja käyttämällä halvempia varaosia voi säästää jopa 300 euroa. 4.3.2020.
 • Ikinörtti, Kännykällä voi soittaa ja maksaa ostoksia. 4.3.2020. ...Kuinkas ollakaan - omassa pankissani oli huoltokatkos, eikä korttia voinutkaan käyttää. Mikä avuksi, kun käteistä ei ollut kuin muutama punta? Eipä hätää! Onneksi olin jo aikaisemmin ottanut käyttöön kännykässäni mobiilimaksamisen eli se toimi kuin luottokortti lähimaksulla kaupan maksupäätelaitteella. ... Mobiilimaksamisen ohjelmat...

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Open Mike: People Don't Like Rangefinders. Pitkä postaus. Mike tekee tutkimustyötä (ostomielessä) filmiprojektiaan varten.

Thephotoargus.com, 50 Cool Pictures of Bicycles.

Kamera & Bild, 14-tums MacBook Pro för fotografer på gång i höst. Syksyllä lienee tulossa, valokuvaajille suunnattu. Ehkä mini-LED (OLED:in sijaan).

Fotosidan.se, Hasselback Portrait - Instax-bakstycke till Hasselblad. Kickstarter-kampanja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, 4 things you can't FIX in Post. 28.2.2020. YouTube-video, kesto 7:41.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, MUSIC! –how to find good music for your video. 1.3.2020. YouTube-video, kesto 7:35.

Sulantoblog, My Dream LENS would be.... 3.3.2020. YouTube-video, kesto 8:03.

 • Englanninkielinen tekstitys puheen lisäksi.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M1 Mark III - YOUR Comments Answered. 3.3.2020. YouTube-video, kesto 14:25.

Peter Forsgård, Olympus OM-D - Upgrade or NOT to Upgrade? 25.2.2020. YouTube-video, kesto 12:02.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon superzoomi RF 24-240. 3.3.2020. En ole superzoomien ystävä. Objektiivit, jotka venyvät telepäässä yli 200 milliin ja laajanevat toisessa päässä alle 30:n millin ovat aina kompromisseja, joissa valovoima ja suorien linjojen piirto kärsivät. Yleensä superzoomeja myydään aloitteleville käyttäjille, jotka haluavat vain yhden, kaikkeen kelpaavan objektiivin. Ummikko-ostajiin vetoaa zoomaussuhteen maksimointi: mitä laajempi alue, sitä parempi. Kymmenkertainen on jo hyvä, mutta enemmänkin saisi olla.

 • Kun Canon tarjosi mahdollisuutta lainata uutta RF 24-240-lasia, kiinnostukseni heräsi. Olisiko EOS R tehnyt taikoja myös superzoomeille? Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM on RF-lasiksi kohtuuhintainen (n. 1090 euroa), mutta harrastajalle hintava.
 • Polttovälialue kattaa melkein kaikki mahdolliset tilanteet. Muut tekniset tiedot lyhyesti: kuvanvakain, 72 millin suodinkierre, painoa 750 grammaa, lähin tarkennusetäisyys 50 senttimetriä. Yhdessä objektiivi ja EOS R painavat 1360 grammaa eli vähemmän kuin 70-200 F 2.8 IS yksinään (1480 g).

Vastakarva.fi. Taas Porvoon mitalla postauksia, kolme kappaletta.

HS, Kansainvälinen menestys aiheutti valokuvaaja Ville Juurikkalalle ahdistuksen ja alkoholismin – kunnes hän korvasi kunnianhimon intohimolla. 4.3.2020. Juurikkala on kansainvälistä mainetta niittänyt valokuvaaja, jonka kameran eteen ovat asettuneet kotimaisten tähtien ohella Aerosmithin Steven Tylerin, tenori Andrea Bocellin ja YK:n entisen pääsihteerin Ban Ki-moonin kaltaiset nimet. Kaikkein parhaiten Juurikkala tunnetaan silti rock- ja musiikkikuvistaan, ja sen takia hän täällä Espoon Luukissa lepäilee. Juurikkala on kuvaamassa musiikkivideota maailmanmusiikkia esittävälle Teea Aarniolle.

Jas Blogi, Kun hymy ei riitä 1/12. Messuilla oli todella monta hienoa näyttelyä ja mukana oli omani: "Kun hymy ei riitä". Lähiaikoina tulen esittelemään tässä blogissa useampaan otteeseen tuota sarjaa ja sen tekemistä. Näyttely koostui 12 kuvasta, jotka jakaantuivat kahteen teemaan.

Suomen Canon, Tulosteet missä vain, kun mukana on kannettava ja kestävä Canon PIXMA TR150 -tulostinuutuus. 3.3.2020. Lehdistötiedote. Toukokuussa 2020 myyntiin. A4-kokoon asti.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Another Comparison. Tonaliteetti.

Kamera & Bild, Sensorrengöring på Fotomässan – lämna in din kamera. Canon, Nikon, Olympus ja Sony. Kolmen päivän messut, 27.3. - 29.3.2020. Ovet avautuvat klo 9. Liput maksavat enemmän kuin Suomen Kuva&Ääni -messuille.

 • Fotomassan.se. Fredag - Söndag kl. 09-18 Stockholmsmässan, Älvsjö.
 • Hitta hit. 10 minuutissa junalla (8 - 14 kertaa tunnissa). Tai sitten bussi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sony alpha200 digijärkkäri (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Oon uusi aloitteleva otsikon mukaisen digijärkkärin tyhmä omistaja. Piti ostaa pois kuleksimasta. Minkä kokoista CompactFlash muistikorttia tuo tukee? Sain vaivoin ostettua 8Gb:n kortin, mut nyt tekisi mieli isompi kapasiteettista. ...Sony julkaistu 2008, vielä sillä kuvailee tai ainakin objektiivin vaihtoa voi harjoitella :)
 • Salasan vaihto (Sana on melkein vapaa). ...Omat käyttäjätiedot > Profiili-välilehti > vasemmasta menusta Kirjautumistiedot.
  • (lat.huom.: jos käy omista käyttäjätiedoistaan vaihtamassa email-osoitteen, niin käyttäjätunnus passivoituu. Ja on passiivinen kunnes vaihtaja käy klikkaamassa uuteen email-osoitteeseen automaattisesti lähtenyttä ns. aktivoimislinkkiä. Toinen asia: kerran kaksi viikossa tulee emailia, jossa ei muisteta käyttäjätunnusta, joskus on kuitenkin kirjauduttu DCN:iin. Näihin on vastattu aina max. vrk:n aikana. Kolmas asia: gmail jne. tulkitsevat usein DCN:stä tulevan aktivoimisviestin spammiksi tai roskapostiksi. Aktivoimisviesti lähtee heti. Vastaanottajan tehtävänä on tarkistaa spammi-/roskaposti- jne. kansio, jos AI olisi käsittänyt suuressa viisaudessaan viestin spammaukseksi.)
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Videokuvaus).
 • Musiikkia videoihin (Videokuvaus).
 • Photoshop Elements (Kuvankäsittely).
 • Sigma Art 85 1.4 kohdennusongelmia (Optiikka). Uusi ketju. 5 viestiä. ...Mitäs tälle olisi mahdollista tehdä? Jostain ulkomaan sivuilta luin, että on mahdollista hankkia Sigma Dock tms. jolla voi yrittää kalibroida. Voiko lasin viedä johonkin kalibroitavaksi? Onko muilla kokemuksia? Paljon käyttämässäni Sigma 35 mm ei tätä ongelmaa ole.
 • Canon fd 50mm f1,4 sovittimella a6000:n (Optiikka). Onko kenelläkään kokemusta näistä vähän vanhemmista Canonin linsseistä? Itse olen käyttänyt niitä vìimeksi canon ae-1 rungolla n. 20v sitten. Nyt ajattelin adoptoida nuo linssin omaan sonyyni. Sovitin maksoi kokonaiset 27e ja linssit pelaa hyvin, tai oikeastaan paremmin kuin hyvin...
  • Minulla on Canon FD ( 24, 35 ja 134 mm) objektiiveja käytössä Sonyn ja Fujin peilittömissä rungoissa adaptoituna. Sonyn focus peaking on hyvä ominaisuus kun tuo tarkentaminen on joskus melko työlästä. Muuten FD:t pelaavat hienosti: jälki skarppia jne. Ovathan ne rakenteeltaan paljon tukevampia ja painavampia mitä nämä nykyiset muovirunkoiset objektiivit.
 • Sony FE 20mm f/1.8 G (Optiikka). Aika informatiivinen videorevikka: Sony 20/1.8 vs. Tamron 20/2.8. ...P.s. Tiesitkö muuten, että Sony omistaa 12% osuuden Tamronista?
 • TTArtisans 21mm F1.5 (Optiikka).
 • Topshotin messutarjoukset (Minolta, Olympus).
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (10 valokuvaa!) (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
 • The Climb (Pori). Maffer.
 • Kosken linnunrataa (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Olipa mielenkiintoinen reissu. Tosissaan sai pelätä ettei valu koskeen. Pakkasta oli vajaa kymmenen astetta ja kosken pärkseet olivat kuorruttaneet rantakalliot melkolailla jännittäviksi... Ensi kerralla sitten nastat jalkaan. Yökuva.
 • Kuva luonnosta (Linkkejä kuviin ja galleriohin). 4.3.2020: poistettu ketju.
  • No nyt on kyllä todella hieno kuva luonnosta! Milloin olet päässyt näin hienon luontotapahtuman kokemaan?
  • tervehdys Tuliko äkkilähtö?
  • Tää meni ny väärään mediaan. Ennemminkin kisakamaa.
  • Kyllä on hieno!
  • Hieno!!!
  • On miun maun mukainen kuva luonnosta. Harvemmin tämän tason luontokuvia on tällä palstalla vastaan tullut.
  • Eipä ole tullut ennen nähtyä tällaista kuvaa. Tykkään kyllä kovasti!
  • Ohoh!! Jumaleizzons, napakymppi! Täsä fotossa on kaikki kohdallaan. Kutwn maffers totesi, ihan vaikka kilpailumatskua!!
  • Metsän poika taidat olla, Sankar jylhän kuusikon! xxxxx (spoileri).

Tuomas Heinonen, Maaliskuu 2020 / kuvavirta. 1.3.2020. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Facebook, F5.6-klubi. Maaliskuun F5.6-klubi: Kaiken Alku. Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki.

Tekniikan Maailma, TM-testi: Olympus OM-D E-M5 Mark III on pätevä ja kätevä matkakamera kaikkiin olosuhteisiin. (artikkeli maksumuurin takana, mutta näytti näkyvän kuitenkin kaikille). 2.3.2020. Olympus OM-D E-M5 Mark III maksaa 300 euroa enemmän kuin TM:n numerossa 1/2020 testatut tuhannen euron järjestelmäkamerat. Samaan hintaan saa myös edellisen sukupolven Olympus-huippumallin. Miksi siis valita juuri E-M5 Mark III?

 • Olympus OM-D E-M5 Mark III sisältää micro four thirds -kennon, joka on pienempi (17,3 x 13,0 mm) kuin edellisen vertailumme peilittömissä aps-c-järkkäreissä (22,3 x 14,9 mm). Canon EOS M6 Mark II, Fujifilm X-T30 ja Sony α6400 ovat silti aavistuksen pienempiä kuin Olympus. Nikon Z50 on sen sijaan kookkaampi, koska se perustuu samaan Z-bajonettiin eli objektiivikiinnitykseen kuin kinokoon peilittömät Nikon-kamerat.
 • ...Tässä kohtaa joku varmasti älähtää, ja muistuttaa, että micro four thirds -järjestelmän f/1,2-objektiivi tuottaa saman terävyysalueen, kuin vastaavan kuvakulman objektiivi aukolla f/2,4. Totta, mutta esimerkiksi Olympus 45 mm f/1,2 Pro on kaikin tavoin erinomainen objektiivi, jolla saa monien kaipaamaan pehmeän taustan esimerkiksi henkilökuviin. Oheinen kuva on kehitetty raw-tiedotosta ja säädetty mieleiseksi. ...Terävyysalueen hallinta ei näet ole kiinni pelkästään aukkoarvosta, vaan siihen vaikuttaa myös polttoväli sekä kohteen etäisyys kamerasta ja taustasta.
 • Kennon koko antaa viitteitä kuvanlaadusta etenkin niukassa valossa ja herkkyyttä nostettaessa. Testitaulun osasuurennoksia vertailtaessa Olympus pärjää silti yhtä hyvin kuin vertailun aps-c-kamerat. Vaikka aps-c-kamerat ottavat etumatkaa kaikkein suurimmilla herkkyysarvoilla, ero on käytännön kuvaustilanteissa vähäinen.
 • Olympus OM-D E-M5 Mark III tallentaa 4k uhd -videoita nopeudella 30p, 25p sekä 24p, ja 4k cinema -kuvaus etenee nopeudella 24p. Digitaalinen vakain rajaa videokuvaa hieman, mutta kennoa liikuttavalla vakaimella videot kuvataan kennon koko mitalta. Tallennusaika on sen sijaan rajoitettu 29 minuuttiin. Full hd -hidastuksia syntyy 120 ruutua sekunnissa. Videoiden tekninen laatu tyydyttää varmasti useimpia, ja kuvanvakain toimii erinomaisesti. Tarkennus löytää sekin kohteen myös vähässä valossa.
 • Vaikka otosten laatu näyttää hyvältä niin luonnosta kuin testitaulusta kuvattuna, tosiharrastaja saattaa silti kaivata monipuolisempia video-ominaisuuksia, kuten loivaa log-tallennusprofiilia ja ennen muuta kuulokeliitäntää, joka OM-D E-M5 Mark III:sta puuttuu. Silloin katse kääntyy Olympus OM-D E-M1 Mark II:een tai Panasonic GH5:een ja G9:ään, jotka saa omakseen suunnilleen samaan hintaan. Näillä eväillä videoiden arvosanaksi tulee yhdeksikkö, eli aps-c-kameroista paremmin menestyi ainoastaan Fujifilm X-T30.
 • Vaikka videovarustelu ei yllä parhaiden kilpailijoiden tasolle, muiden ominaisuuksien puolesta Olympus ansaitsee arvosanan yhdeksän. Parasta herkkua ovat kennoa liikuttava 6,5 valotusaskeleen kuvanvakain, jollaista ei ole yhdessäkään vertailumme aps-c-kamerassa, sekä ipx1- sääsuojaus. Nikon Z50 ja Sony α6400 ovat jossain määrin sääsuojattuja, mutta niiden ei luvata täyttävän mitään standardeja.
 • Vertailutestin voima ei ole siinä, että kaikki ostavat tuotteen, joka saa eniten pisteitä ja tähtiä. Pikemminkin ideana on löytää itselle tärkeät ominaisuudet ja sen myötä laite, joka täyttää omat vaatimukset parhaiten.
 • Tulosta himmentää hieman se, että Olympus OM-D E-M5 Mark III maksaa tällä hetkellä noin 300 euroa enemmän kuin vertailumme aps-c-kamerat. Vaikka hinta saattaa tulevaisuudessa laskea, se on nyt korkeampi kuin yhdenkään numerossa TM 1/2020 testatun aps-c-kameran aloitushinta heti julkistuksen jälkeen.
 • Runko, 1300 euroa.

Tivi.fi, Uutuuskamera maksaa 7500 euroa – ja sillä voi ottaa vain mustavalkokuvia. Saksalainen kameravalmistaja Leica on julkistanut tammikuussa uuden 40 megapikselin mittaetsinkameran. Värien puute parantaa kuvan laatua monin tavoin.

Rajala Blogi.

Yle, Digitreenit: Mitä asioita voi hoitaa suomi.fissä? Testaa tietosi – ja tiedät enemmän. 25.10.2017. Päivitetty 27.2.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • When Will the Upgrades Stop? 28.2.2020. Kysymys ei ole siitä, että milloin nämä alituiset kameramallien päivitykset oikein loppuvat. Kysymys on se, että tekevät kameravalmistajat _oikeita_ päivityksiä. Muutama esimerkki.
 • Misconceptions on Camera Communication. 1.3.2020. No, miksei kameroilta muka onnistuisi kuvien vaivaton jako esim. someen?

Fotosidan.se, Tack för mig, och för allt ni lärt mig! 15 vuotta eri valokuvalehdissä, tästä ajasta 9 vuotta Fotosidanissa (lehti ja nettisivut). Nyt siirtyminen Auto Motor & Sport -lehteen.

Kamera & Bild, John Hellström blir ”Master of WPPI” för sina bröllopsbilder. Amerikkalainen iso potretti- ja hääkuvakilpailu. WPPI The Annual Competition av Wedding & Portrait Photographers International. Ei mikään feikkikilpailu vaan tässä genressä lienee arvostetuin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Vanhankaupunginlahden merikotkat rakensivat pesää ja parittelivat 29.2.2020. 29.2.2020. Yle uutisoi eilen (28.2.2020), että kotkia on häiritty dronella. Artikkelissa pelättiin, että merikotkat olisi hylänneet pesän häirinnäin seurauksena. ... Karkauspäivän aamuna kävelin Lammassaaren lintutorniin katsomaan onko merikotkat palanneet ja onko ne yhtään kuvattavissa. Itselläni ei ollut muistikuvaa, millä polttovälillä Klobbenin saareen pystyy kuvaamaan. Viritin kameran valmiiksi ja valitsin käyttöön hitaamman rungon, mutta enemmän megapikselisen kennon kroppaamista edistääkseni. Kun saavuin paikalle ennen klo 10 niin toinen kotkista päivysti kuusen latvassa ja hetken päästä toinen tuli mereltä päin.

Docendo.fi, Talo Metsässä, Mika Honkalinna. Uutuuskirja. Hirsitalossa, metsän keskellä asuvan luontokuvaajan teräviä havaintoja ja upeita kuvia lähiluonnosta. ...Mika Honkalinna on vapaa luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. Talo metsässä on hänen yhdeksäs teoksensa. Vuonna 2015 ilmestynyt Korppiretki valittiin Vuoden luontokirjaksi. 180 sivua. 27.95 euroa.

Vastakarva.fi, Mikä oikein litistää mitäkin? (perspektiivi ja polttoväli). 1.3.2020.

Facebook, Lassi Kujala, Terveisiä kuva & ääni messuilta. 1.3.2020.

YouTube, Kuva&Ääni 2020. Esityksistä/luennoista live-striimiä.

Valokuvauspodcast.com, Jakso 15 – Kuva & Ääni -messut. 1.3.2020. Kesto 28:41. Äänitetty livenä Kuva & Ääni -messuilla 2020. Jaksossa kerrotaan miten Valokuvauspodcast sai alkunsa, ja me vastattiin meidän kuuntelijoiden kysymyksiin. Ja tuttuun tapaan Make Rantalan nimi pudotetaan jaksossa, koska hän onnistui soittamaan sopivasti kesken äänityksen.

Suomen Canon, Vaikuttavia valokuvia: tulostaminen voi tarjota uusia etuja. 17.2.2020.

Yle, Digitreenit: Mitä nettisivujen evästeet oikein tekevät? Onko ne pakko hyväksyä? 21.2.2020.

Maaseudun Tulevaisuus, Dinosaurus ja digipokkari johdattivat Eurooppaan. 1.3.2020. Jaakko Niemelä vaihtoi palkkatyöt päätoimiseen yrittäjyyteen. Nyt valokuvaajalla on asiakkaita Keski-Eurooppaa myöten.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 6 Top Photo Opportunities Not To Be Missed This Spring.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, Great Sunday Reads in Photography. Paljon linkkejä.

Lensrentals.com, blog, Review of the Canon RF 85mm f/1.2L DS with Defocus Smoothing. Löyyty myös ilman DS-ominaisuutta. Zach Sutton. Joulukuussa kirjoittaja jo tästä hehkutti, vaikka ei ollut vielä kokeillutkaan. Nyt on sitten koeajettu. Ja nyt ei ole kyse alkuperäisen EF 85mm f/1.2L:n designista vuodelta 1989, nyt kesäkuu 2019. Ja mitähän tämä Defocus Smoothing sitten oikein on. DS (pinnoitteen avulla kaunis tasainen summenus eli bokeh). Täydellä aukolla valovoima vähän heikkenee. Miltä ero näyttää DS vs. non-DS. Suomen hinta on 3.700 euroa (hinnassa on mukana verot).

Eathboundlight.com, When Level Doesn't Look Level. 1.3.2020.

The Online Photographer, Sunday Support Group: Mike's 'Forward to Yesterday' Experiment, Update 1. Miken filmille kuvaamisesta -haasteesta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.03.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Palkittu kuvajournalisti Touko Hujanen seurasi joulupukkia puoli vuotta ja oppi jotain painavaa: “On arvaamatonta, mikä koskettaa ihmisiä”. 29.2.2020. Lisäksi: Kuusi kuvaa kuvajournalisti Touko Hujasen elämästä. Kuuntele, kesto 42:17.

Vastakarva.fi.

YouTube, Kamera Uutiset 2/2020 - Kamera News Finland 2/2020. Kameratori.fi. Kesto 2:26.

Yle, Venäläinen hakukone tunnistaa kasvot pelottavan tehokkaasti – kasvojentunnistus on uhka yksityisyydensuojalle. 1.3.2020.

Tivi, Toimiiko kotiverkkosi kunnolla? Ilmainen softa nuuskii esiin ongelmat ja tarjoaa ratkaisuja. 29.2.2020. Softa-arvio. Windows, macOS.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Samsung Galaxy A11 ja Galaxy A41 paljastuivat uusissa vuodoissa – suositut A-sarjan älypuhelimet saavat pian seuraajat . 29.2.2020.
 • Iltalehti, Löytyykö kaapistasi joku näistä vanhoista Nokia-puhelimista? Retropuhelimista maksetaan jopa tuhansia euroja. 29.2.2020. Kännykkäkeisariksikin kutsutulla Mika Ollilalla on kotikokoelmassaan yli 5000 puhelinta. Jos kunnon rahoihin vanhojen matkapuhelimien kanssa haluaa päästä, kannattaa huomio Ollilan mukaan kiinnittää suomalaiseen Mobiraan.
  • – Vuoden 1982 Mobira Senator oli ensimmäinen kannettava puhelin, jolla pystyi suoraan kaverille, eli puhelua ei yhdistetty keskuksen kautta. Ebaysta löytyy ajoittain puhelimien autoversioita, joiden hinnat ovat noin 1300 euroa. Jos kotoa löytyy puhelimen kannettava laukkuversio, voi hinta kavuta jopa 3000 euroon, Ollila kertoo.
  • – Näitä on paljon Suomessa, joten niitä voi ihmisten kaapeista löytyä vieläkin. Myös Mobiran Cityman-mallit ovat haluttuja, joita sai vielä muutama vuosi sitten 30 eurolla, mutta nyt hyväkuntoisista maksetaan jo 200–300 euroa. En ole yhtään pahoillani, sillä minulla on niitä tällä hetkellä yli 50 kappaletta. Niissä arvo on noussut enemmän kuin Nokian osakkeissa, Ollila naurahtaa.
  • – Suorat myyntiväylät ovat käytännössä Ebayssa. Kyllä Tori.fistä ja Huuto.netistäkin jotain voi löytää, mutta Ebayssa valikoimaa on eniten ja se kertoo hintapolitiikan. Suomesta myydään ulkomaille paljon puhelimia. Puhelinkeräily tuntuu olevan taas pinnalla, Ollila toteaa.
  • Ranskalainen Vintage Mobile -verkkokauppa on tullut tunnetuksi myymällä vanhoja retrokännyköitä, joiden hinnat vaihtelevat paljon. Arvoon vaikuttaa paljolti se, millaisessa kunnossa laite on, onko siinä pakkausta mukana ja ovatko lisävarusteet tallella.
  • Arten jälkeen sivustolla kalleimpia Nokia puhelimina ovat Nokia 8800 -puhelimet, jotka monet saattavat muistaa Nokian ”Zippopuhelimina” juuri niiden liukuvan näppäimistösuojan vuoksi. Tällaisen puhelimen saa itselleen 400 eurolla, mikä on linjassa puhelimen myyntihinnan kanssa esimerkiksi Huuto.netissä.
  • Lisäksi kalleimpien listalta löytyvät muun muassa vuonna 2004 julkaistun Nokia 7280 -huulipunapuhelimen seuraaja Nokia 7380 (250 euroa), vuonna 2005 julkaistu, musiikkisäätimillä varustettu Nokia N91 (250 euroa), vuonna 2007 myyntiin tullut ja kääntyvällä näytöllä oleva Nokia N93i (250 euroa).
 • Ilta-Sanomat, 61 % suomalaisista tekee tämän virheen öisin. Verisuren kysely. Vastausten perusteella 61 prosenttia suomalaisista, siis lähes kaksi kolmannesta, on jättänyt elektroniikkalaitteen valvomatta lataukseen yön ajaksi. Uhka on yleensä pieni, jos käyttää alkuperäistä laturia ja varmistaa laitteiden ja johdon olevan kunnossa.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 17 Top Tips On How To Photograph Daffodils. Narsisteja eikun narsisseja kuvaamaan.

Dpreview.com.

Dgiital Photography School, ISO Has NOTHING To Do With Exposure! What?! (video).

Kamera & Bild, Elin Kero: Kontrollera ditt fotointag. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Helmikuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset