Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Maaliskuu 2006

31.03.2006 

MikroPC nro 4, 30.3.2006.

 • viiden sivun testissä 20-tuumaiset lcd-näytöt, Isoa, näyttävää ja edullista. Vielä vuosi sitten 17-tuumainen paneelinäyttö maksoi yli 500 euroa eikä laatukaan ollut kummoinen. Testissä olevien 20-tuumaisten hinnat vaihtelevat 500 euron ja 850 euron välillä. Pikselivirheet ovat vähentyneet, yhdessäkään testatuista näytöistä ei ollut viallisia pikseleitä.
 • testivoittaja ViewSonicissa on perusliitäntöjen lisäksi neliporttinen usb-keskitin, hintakin on sitten noussut yli 800 euron. Uusissa näytönohjaimissa on poikkeuksetta dvi-liitäntä, jolla kuvainformaatio siirretään sellaisenaan näyttöön ilman minkäänlaisia häviöllisiä muunnoksia.
 • LG Flatron L2000C-SF, 650 euroa, 85 p. Värintasaisuus ja värintoisto on hyvä, valontasaisuudessa on toivomisen varaa. Kontrasti on vain kolmannes luvatusta, testin huonoin. Vaalea pää leikkautuu hieman. Pivot-toiminto (pystyynkääntö). Plussaa: värintoisto. Miinusta: liitännät.
 • Mirai DML-520N100, 510 euroa, 77 p. uusi tulokas, jolla on halpa hinta, mutta vähän kehno käyttöliittymä. Resoluutio on vain 1400 x 1050 pikseliä. Valontasaisuus on testin paras, värintasaisuus vain tyydyttävä. Värintoisto ja sävyala ovat hyviä, kontrasti on runsas puolet luvatusta. Katselukulmassa ei moittimista, äärikulmilla kuva lämpenee hiukan. Paneelin asentoa voi säätää vain kallistamalla. Plussaa: valontasaisuus, sävyala. Miinusta: hallintapainikkeet, resoluutio.
 • Samsung SyncMaster 204B, 650 euroa, 86 p. Erinomainen yleisnäyttö, joka paremmilla liitännöillä olisi noussut kamppailemaan testin voitosta. Värintasaisuus on erinomainen, kontrasti on testi paras (puolet luvatusta), kirkkaus on testin vaatimattomin. Valontasaisuus on tyydyttävä, värintoisto on hyvä, katselukulmat ovat laajat, vähän kuvan sävy lämpenee äärikulmilla. Pivot. Plussaa: värintasaisuus, kontrasti. Miinusta: sävyala, liitännät.
 • ViewSonic VP2030b, 850 euroa, 88 p. Perussäätöjen lisäksi näytössä on pystysäätö ja pivot. Värintasaisuus on erinomainen, samoin valontasaisuus. Värin- ja sävyntoistossa on pieniä omituisuuksia. Sävytoisto on hyvä, mutta ääripäissä on pientä portaittaisuutta. Vaativa käyttö edellyttää kalibrointijärjestelmän käyttöä. LG:n ohella näytössä on parhaat katselukulmat. Nelipaikkainen usb-keskitin. Plussaa: käyttöliittymä, värintasaisuus. Miinusta: kuvanlaadun poikkeamat.
 • Pikatestit, Kuvia ilman lankoja, Canon Digital Ixus Wireless, 540 euroa. Kameran ja manuaalin lisäksi mukana tulee kaapeleita ja muuta tavaraa tusinan verran, mm. langaton tulostinsovitin. Sisäänrakennetun langattoman wlan-sovittimen ansiosta kameran voi liittää kodin verkkoon. Tiedonsiirto on suojattu. Kamerassa on viisi megapikseliä, zoomi on kolminkertainen, kahden tuuman lcd-näyttö on kirkas ja tarkka. Langattomaa siirtotietä pitkin kuvat siirtyvät pc:lle kuudessa sekunnissa. Tulostinasetukset näkyvät kameran lcd-näytöllä, tulostaminen on vaivattomampaa kuin tietokoneen kautta, kantama on noin 30 metriä. Kameraa voi ohjata langattomasti tietokoneelta ja otetut kuvat voi tallettaa suoraan kovalevylle. Onko kuluttaja valmis maksamaan langattomuudesta lisää 100 - 200 euroa?
 • Pikatestit Kuvaviidakko ojennukseen, ACDSee Pro, 99.99 euroa, 4.5*/5*. Kuvanhallintaohjelma, jolla voi hakea kuvia ja käsitellä raakakuvia. Ohjelma on nopea, tietoja voi syöttää kerralla useammalle kuvalle. Varmistustenkin teko onnistuu, vaikka suoraan cd:lle tai dvd:lle. Kuvien muokkaukseen ohjelma tarjoaa perussäätöjen lisäksi välineitä vääristymien ja virheiden korjaukseen. Käyttöliittymä on täysin muokattavissa. Icc- ja icm-väriprofiileille on täysi tuki. Web-gallerioiden teko onnistuu, myös flash-esitysten. "Valokuvaajan työnkulun ja kuva-arkiston hallintaohjelma ammattilaiselle. Sisältää kuvatietokannan, korjailutyökalut ja raakakuvien käsittelyn. Apuvälineitä kuvien julkaisuun".
 • parin numeron päästä, nro 6/06 11.5.2006, teemana digitaalinen kuva (kesän uudet digikamerat testissä, Koti-Kaurismäen vinkit: Miten kuvaat näyttäviä kotivideoita)

(Foorumilta) Harriniemi.net, Uusi-Seelanti matkakuvia, maisemia, lintuja ym. eläimiä.

Kuvaajat.com, Tuusulan Valokuvaajat ry.

Kuvakori.com, Tero Sivula kävi Alpeilla, kuvia otettiin noin 2500 kpl.
Panoraamat, Chamonix, Ranska, muita kuvia.

(Foorumilta) Tokinan virallinen lehdistötiedote (Babel Fish -käännös) jo aiemmin julkisuuteen vuotaneista neljästä uudesta objektiivista.

 • 16-50mm f2.8
 • 50-135mm f2.8
 • 10-17 f3.5-4.5 fisheye
 • 17-135mm f3.5-5.6

Trustedreviews.com, Olympus E-500 -arvio.

Megapixel.net, Olympus SP-700 -arvio. Käytettävyys 8.4. Kuvanlaatu 8.6.

Dpreview.com, New firmware for Olympus E-500. V.1.2.

Designtechnica.com, HP Photosmart R927 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm. Kolmen tuuman lcd-näyttö, sd-kortit. Ei video-out -liitäntää. Suomen HP. Suomen keskihinta on 366 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Capture One 3.7.4 release candidates posted. Tuki uusille kameramalleille, Nikon D200:n väriprofiileja on parannettu. Lopullista versiota odotetaan huhtikuun puolivälissä.

Rob Galbraith, Aperture 1.1 to ship in April. Päivitys siirtyy huhtikuulle.

Dpnow.com, Lyra Says Nearly Half a Trillion Digital Pictures Will Be Captured in 2009.

 

30.03.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki), Nikon Coolpix 8800 FI tarjouksessa, 497 euroa. Kahdeksan megapikseliä ja kymmenkertainen zoom.

Suomen Valokuvaajain Liitto ry, Tomi Aho Vuoden Muotokuvaajaksi. Valinta tehtiin kevätkokouksen yhteydessä 26.3.2006. Vuosikilpailuun osallistui 14 kilpailijaa ja 73 kuvaa. Studio Tomi Aho.

Hakukoneoptimointia-blogi, on saanut valmiiksi valokuvaaja Timo Junttilan sivujen uudistamisen. Ensimmäisenä Images-osiossa näkyi Jorma Uotisen näköinen ja oloinen mies, vasta toisella kerralla huomasin, että kuva olikin Pertti "Spede" Pasasesta. 31.3.2006: kuvateksti oli sittenkin ollut sivuilla väärä, nyt kuvateksti oli muutettu oikeaksi, kuva siis esittää kuitenkin Jorma Uotista. Blogista:

(via Linko) Photos by Igor Siwanowicz, hienoja hyönteiskuvia.

Nikon.fi, Tiedotus AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED käyttäjille.

Foorumilta (kokeilunhaluisille, jotka tarvitsevat heti CS2:n raw-tuen Canon 30D:lle. Early support for Photoshop CS(2) for Canon 30D Raw.

Lapset, älkää kokeilko tätä kotona. Repairing Canon's Gem of a Zoom, the 70-200L (IS).

Ephotozine.com, Abobe Lightroom Beta 2. Tuki Macin Intel-prosessoreille. Windows-versiota odotellaan.

Muistutus, Canon EOS 5D:n ostajat saavat 300 euron hyvityksen (21.2.2006 - 30.06.2006 ostettu 5D), voimassa vain ostomaassa. Ks. tarkemmin.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-W50 -arvio. Suomen Sony.

Tidningen i skolan, Berättartips v 12: Berättelsen om en bild. Ruotsissa viime vuosisadan parhaaksi uutiskuvaksi valittiin kuva uusnatsien mielenosoituksesta 1985. Kahdeksan uusnatsia pakenee tuhansia raivostuneita ihmisiä.

Bytesector.com, Samsung SyncMaster 244T. 24-tuuman paneelinäyttö. Suomen keskihinta on 1.272 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

 

29.03.2006 

Merocompin konkurssipesä, huutokauppa ke 29.3.2006 klo 10.00. Ovet ovat auki arkisin 10 - 17, lauantaina 10 - 14. Osoite on Ruosilankuja 3 Helsinki Konala (ent. PC SuperStoren tilat). Myynnissä on digikameroita, kirjoittimia, värikasetteja, tulostinpapereita, ohjelmia jne.

Okulaari.net, 2.331 lintukuvaa, 257 lajia, kaikki Suomesta. Kertomuksia lintukuvausmatkoista (kuvat ja välillä lisäksi kertomus).

Digivideo.fi, Talvikilpailun 2006 videot. Esillä ja foorumille rekisteröityneiden äänestettävissä, kuusi videota.

Eskelinen-Haili-Helenius -blogi. Viimeksi käsiteltyjä aiheita:

Turun Sanomat, Veturitallin valokuvanäyttelyssä jo yli 5200 kävijää. Mary Ellen Markin valokuvanäyttely American Odyssey & Twins päättyy ensi sunnuntaina. Näyttelyn on nähnyt 5200 kävijää.

Turun Sanomat, Silmäklinikka varoittaa auringonpimennyksen katsojia.

Valokuvaaja Juha Metso (Vuoden lehtikuvaaja -00, Vuoden reportaasi -00 ja -04 ym.) on avannut kuvapankin (kuvatoimiston) osoitteessa www.musiikkikuvat.com. Kuvia oli kaikkiaan 3.637 kpl, kategoria musiikin alla 1.224 kpl.

Steve Sanders, Nikon D200 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 1.719 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta). Kameraa on viime päivinä jonkin verran jo Suomessakin ollut ostettavissa.

Rob Galbraith, NPPA Best of Photojournalism 2006 winners announced. Luokkia on monta, kuvia sitäkin enemmän. Kun kyse on lehtikuvista, niin shokkivaikutus on usein pääosassa. Ks. kuvat.

Luminous Landscape, An Exclusive Interview with Jack Showalter President – Hasselblad USA Inc.

Ephotozine.com, Aperture 1.0 -arvio. Applen ratkaisu raw-kuvien käsittelyyn, kaikenlaisia ominaisuuksia. Lähipäivinä tulossa versio 1.1.

Ephotozine.com, Olympus 11-22mm f/2.8-3.5 wide-angle zoom -arvio. £599.99 eli 872 euroa.

Dpinterface.com, Canon PowerShot SD600 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital IXUS 60. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 329 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

C|net, Panasonic Lumix DMC-LZ5(K) -arvio. Suomen Panasonic. Suositushinta 499 euroa.

C|net, Pentax *ist DS2 -arvio. Suomen maahantuoja on Perkko.fi (ei mallia sivuilla).

Buy-camera-phones.org, Camera Phone Shopping Guide, yli 80 mallia hintatietoineen. Suomalainen vastine on Vertaa.fi.

 

28.03.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki), Panasonic DMC-FZ7 on tullut myyntiin, uutuustuote, hinta on 447 euroa.

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin huhtikuun kilpailun aihe on "Elämäni kevät".

"Ajankohtaisuuttahan ei voi välttää, eikä viipyilevää kevättä ohittaa. Niinpä laitetaankin aiheeksi Elämäni kevät - saahan siihenkin suhtautua konkretian ohella myös metaforana."

"Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantaina 21. päivä huhtikuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna. Tämä itse viestiin (ei otsikkoon)."

 • "Voittajakuviin ja 'kunniakirjalla palkittuihin' liitetään joka tapauksessa arviointiraadin lausunnot. Raati on vaihtuva. Arvioijat julkistetaan tavan mukaan vasta tulosten yhteydessä. Palkintoina on tässäkin kuussa mainetta ja kunniaa, lisäksi ehkä edelleen niitä tyylikkäitä kirjoja."

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin (v.2006) helmikuun kilpailun ("Valo ja varjo") tulokset (kärkikolmikko, kaikki samanarvoisina)

1. Pelisalmi
"Sekä teknisesti että sommittelullisesti täydellinen. Staattiset elementit (kivet) ja liike (pilvet) luovat jännitettä. Puhtaudessaan ja tyylikkyydessään herätti mielleyhtymän työpyödän taustakuviin. Onko täydellisyydessään jopa liian valmiiksi mietitty?"

1. Kontrasti
"Yksinkertaisista aineksista huolella rakennettu. Valossa kylpevät esineen muodot harkiten seinän varjopuolelle sommiteltuna. Ei kuitenkaan liian symmetrinen vaan linjojen rytmi synnyttää liikkeen tunnun. Kaunista kuvaa ei tarvitse hakea kalliilta ulkomaanmatkalta! "

1. Songisover
"Autenttinen tilanne, ohikiitävä tuokio tallennettu juuri sopivalla hetkellä. Katseen piilossa olosta pieni miinus, mutta toisaalta kuuluu tilanteeseen. Tteknisesti huolella toteutettu. Valon leikki savussa sekä taustan henkilö tukevat tarinaa."

Kunniamaininnat saivat teokset:
IMG 0007 vantaankoski
"Elementit sommiteltu harkiten. Aurigon lämpö hehkuu lämpimissä sävyissä.
Höyry korostaa kauniisti veden liikettä. Onko talo vähän liian ahtaasti?"

Vinosti valoa
"Tässä kuvassa VALO on parhaiten läsnä, suorastaan käsin kosketeltavasti. Sommittelu on mukavan dynaaminen; ei kuitenkaan ihan viimeistelty. Puitten heittovarjoista löytyy jännittäviä yksityiskohtia"

"Arvioinnin suoritti SKsL:n sihteeri ja Kameraseura ry:n (Helsinki) toiminnanjohtaja Reino Havumäki yhdessä valokuvauksen peruskurssin opiskelijoiden kanssa. Reinon esittely."

Helmikuun kilpailu Valo ja varjo (kaikki kuvat ja kaikki kommentit).

Vesa Huttunen, Birds.fi, pieni talven tinttigalleria kevätmuuttoa odotellessa.

(Foorumilta) J.K., MP-06 -messuilta kuvia (vaikka moottoripyöristä onkin kyse, niin nämä messut olivat hyvä paikka harjoitella henkilökuvausta, tarkemmin mainittuna vielä tyttökuvausta).

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Kameran hihnan ergonomiaa.

Tietokone.fi, Adoben CS3 vasta 2007 puolivälissä.

Digitalcamerainfo.com, Nikon D200 vs. Canon EOS 5D Head-to-Head.

IR, Panasonic Lumix DMC-FX9 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 361 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-FX01 -arvio. Top Shot (Helsinki, Malminkartano) hinta on 467 euroa. (Suomenkieliset manuaalit).

Noendpress.com, Paul Vachier, Fujifilm Finepix S3 Pro -arvio. Malli tuli myyntiin jo yli vuosi sitten.

Photo.net, Leica M5 -arvio. Tuli markkinoille vuonna 1971.

Steve Sanders, uusimmat arviot:

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-LS2 -arvio. 4*/5*. Ks. Suomen Panasonic.

Pocket-lint.co.uk, Fuji FinePix V10 -arvio.

Earthboundlight.com, Curvemeister 2 is Curves on Steroids (Photo Tip of the Week).

DCRP:n Jeff Keller on avannut sivuston Printerspot.com. Keskittyy tulostimiin, seitsemän arviota tällä hetkellä, myös uutisia.

Tom's Hardware Guide, 19" LCD Monitors: The Spring 2006 Collection. BenQ FP91V+, BenQ FP91V, Hyundai Q90U , NEC 1980Fxi, NEC 90GX2, Samsung 960BF, Samsung 970P, Sony MFM-HT95, ViewSonic VX922, ViewSonic VP930, Xerox Xa7-192i.

Bonafidereviews.com, Samsung SyncMaster 214T. 21-tuumainen paneelinäyttö. Suomen keskihinta on 845 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Dcviews.com, Olympus E-330 digital SLR available in a choice of six kits.

Ephotozine.com, Pentax become second victim of European legislation. Pentax lopettaa keskikoon kameroiden myynnin Euroopassa. EU-direktiivi (lyijy on ympäristömyrkky). Hasselblad XPan koki jo saman kohtalon.

IR, U.S. Photo Industry 2006: Review and Forecast.

TechOn, Sharp Develops CMOS Image Sensor Able to Measure Distance to Object.

 

27.03.2006 

(Foorumilta) Sami A. Räsänen, Image gallery. Koirakuvia, viimeisessä kuvassa hauska ilme. (Kuvien otsikko Foorumilla oli "Harjoittelua uudella kameralla").

(Foorumilta) captainnemo.1g.fi, koirakuvia (pääasiassa).

Terowester.net ("Hetkiä elämässä"), maaliskuussa ovat työpaikan valokuvauskerho ja Turun seudun luonnonvalokuvaajat kokoontuneet. 26.3.2006.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, vakioaihe, Canon EOS 350D käyttöohje.

Viikko sitten TV1:n A-pisteessä käsiteltiin ohjelman jälkimmäisellä puoliskolla koulukuvausbisnestä. Ohjelman käsikirjoitus (kaikki tekstinä) löytyy Ylen sivuilta. Digicamera.netissä oli koulukuvauksesta 26.9.2005.

 • 3/4 markkinoista hallitsee kaksi valtakunnallista koulukuvausketjua
 • Seppälän Koulukuvat Oy kuvaa 350.000 oppilasta vuosittain, yhtiö on laajentunut myös Ruotsiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan
 • Kuvaverkko Oy muodostuu yli 50 kuvayrittäjästä, kuvauksia on suunnilleen yhtä paljon kuin Seppälän Koulukuvilla
 • valokuvausalalla oli viime vuonna sijoitetun pääoman tuotto keskimäärin 18%, Seppälän Koulukuvilla tämä prosentti oli peräti 174, Kuvaverkolla 22
 • Koulukuvauksista (ei kaikkein pienemmistä) voidaan antaa kouluille laitteita, esim. kamera. Tämän lisäksi on käytössä yleisesti ns. järjestelypalkkio, joka maksetaan rahana ja joka on suuruudeltaan 1 - 1.5 euroa kuvattavaa kohti. Summa menee esim. oppilaskunnalle.
 • kuvapaketit maksavat vähän yli 20 eurosta aina yli 50 euron

Luminous Landscape, Counting Ants, Seven Days in the Field with a Digital View Camera. Linhof 679cs technical camera, Phase One P45 (39 megapikselin digiperä) ja neljä Rodenstockin digitaalista objektiivia. Ison koon kameroiden objektiivit ovat pienempiä ja kevyempiä kuin keskikoon kameroiden objektiivit. Muurahaisia ei näkynyt, mutta kuvasta ne olisi erottanut arviolta 15 metrin päästä.

LetsGoDigital, Samsung SGH-P900, multimediakännykkä. Kahden megapikselin kamera, mp3, mahdollisuus radio- ja tv-lähetyksien seuraamiseen. Sisäistä muista on 128 MB.

Cybia, ilmaisia (sekä maksullisia) plug-ineja. Tässä muutama ilmainen. Toimivat Photoshopin lisäksi esim. Irfanview-ohjelmassa.

 

26.03.2006 

Suomi on siirtynyt kesäaikaan!
Kameroidenkin kellot kannattaa siirtää kesäaikaan

 • (Foorumin käyttäjille) Foorumin päävalikko, Omat tiedot, (toiseksi alin) Aikavyöhyke. Sen kun muuttaa GMT +3:00 (talvella GMT +2:00), niin tulee kesäaika huomioitua.

Warthog.fi, jälleen kaikenlaista. Ks. kohta Mitä uutta?

 • Viikko 11 mm. E-1/E-300/E-330/E-500 huoltonäytöt, E-300:n virrankulutus, Ranskassa 4/3 systeemiin sovitteita myymä sivusto
 • Viikko 12 mm. vähän kalansilmäobjektiiveista, edelleen Ranskan 4/3 systeemin sovitteista, Warthogilla tuli täyteen vuosi E-300:aa, lisää Olympuksen huoltonäytöistä

(Foorumilta) Kertausta, Earthboundlight.com, Curves (and Other Goodies) for Photoshop Elements. Näillä ohjein saadaa Elements vieläkin lähemmäksi isoveljeään.

Turun Sanomat, Suomalaisen valokuvan tähtikavalkadi, vähän kritiikkiäkin näyttelyyn valituista valokuvista. Turku, Wäinö Aaltosen museo. 1980-luvulta nykypäivään suomalaisia valokuvaajia, noin 80 kuvaa 30 tekijältä. Läsnäolo-näyttely on avoinna 10.2. - 23.4.2006

Dpnow.com, ColorVision Spyder2express monitor display calibrator -arvio. Suomessa esim. Fimeko myy ColorVisionin tuotteita.

Lonestardigital.com, Olympus P-11, Kymppikuvakoon sublimaatiotulostin, nopea, Suomen Olympus.

Microsoft.com, Digital Image 2006 Suite, $99.95.

 

25.03.2006 

Ensi viikon keskiviikkona näkyy osittainen auringonpimennys. Ks. Auringonpimennys 29.3.2006 Turkissa (8-sivuinen pdf).

(Foorumilta) Anssi Jokiranta, kuvia.

Digitoday.fi, Adoben liikevaihto kiri ennätykseen. Tulos heikkeni. Liikevaihto kasvoi 39% edelliseen vuoteen verrattuna.

Luminous Landscape, Eduard de Kam, Mamiya ZD -arvio. Suomessa tätä myy Fimeko (on jo hyllyssä). Ks. myös aiempi kirjoitus The Mamiya ZD Saga.

Ephotozine.com, Olympus Mju 700 -arvio. USA:ssa Olympus Stylus 710. Suomen Olympus.

Ephotozine.com, Nikon Coolpix S5 -arvio. Suomen Nikon.

Camerahobby.com, Nikon D50 -arvio. Nikon D50 julkistettiin viime huhtikuussa. Suomen Nikon. Suomen keskihinta (runko) on 581euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Camerahobby.com, Nikon 18-55mm f3.5-5.6G AF-S DX and 55-200mm f4-5.6G AF-S DX.

Rob Galbraith, Adobe Creative Suite 3 due in second quarter of 2007. Uusi versio Acrobatista on luvassa tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Toivottavasti Photoshopin päivitystä ei joudu vielä vuotta odottamaan.

Digitalcamerainfo.com, Casio Exilim EX-Z60 First Impressions Review.

 

24.03.2006 

Foto-fr.com:in (www.filmi-rulla.com) parin päivän takainen sivujen päivitys taisi liittyä kuvapalvelun uudistamiseen. Kyse on Fujin systeemistä, jonne aiemmin sai tallettaa maksimissaan 200 MB kuvia. Järjestelmä muuttuu niin, että nyt on tilaa sadalle kuvalle, joiden isoin yksittäinen koko on 5 MB. Jos talletuksessa on yli sata kuvaa, niin osa kuvista siirretään ns. Tallelokeroon, jossa kuvia voi säilyttää ilmaiseksi vuoden ajan.

Vanhat nettialbumit siirtyvät sellaisenaan Tallelokeroon. Sivuilta voi ladata ilmaisen Kuva-arkisto -ohjelman, jonka avulla voi järjestellä, hakea, jakaa ja tilata kuvia.

Olen saanut muutaman sähköpostin, jossa kysytään, miten voi liittyä Fotonetin postituslistalle (josta tulee niitä alennuskoodeja silloin tällöin). Ainakin niin voi liittyä, että tilauksen yhteydessä laittaa raksin ruutuun (kohtaan jossa tätä liittymistä kysytään).

Fuji FinePix S3 Pro -järjestelmädigiä saa Saksasta jo vähän yli 1.000 euron, ks. esim. PreisSuchmaschine.de.

Talousanomat-lehti, torstai 23.3.2006, sivu 4, Suomikuva menestyy, valokuvista on tullu osa taiteen vientibisnestä, galleristi Ilona Anhava, sivun juttu. Kymmenen vuotta sitten valokuvataidetta myi lähes yksinomaan Valokuvataiteilijoiden liiton oma Galleria Hippolyte. Nykyisin lähes kaikilla galleristeilla on talleissaan valokuvataiteilijoita. Varsinainen suomalaisen valokuvataiteen läpimurto on Anhavan mukaan tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana. Suomessa on tällä hetkellä paljon kiinnostavia ja keskenään erilaisia valokuvataiteilijoita, joiden työt käyvät erityisesti ulkomailla hyvin kaupaksi. Noususta huolimatta hinnat ovat edelleen kohtuullisia.

Yksityisnäyttelyt ja taiteilijan saamat tunnustukset nostavat nopeasti hintoja. Näyttävää kansainvälistä uraa tekevän Elina Brotheruksen isot maisemamaalaukset maksavat 4.000 eurosta ylöspäin. Berliinissä asuvan Ola Kolehmaisen arkkitehtuurikuvat käyvät kaupaksi yli 8.000 euron hintaan.

Taideteollisen korkeakoulun Helsinki School -konsepti on tunnetuin vientiohjelmista. Erillisprojektin valokuvataiteilijat ja teokset kuraattori Thimothy Persons valitsee tiukalla seulalla.

Photographyblog.com, Canon Digital IXUS 55 -arvio. 4*/5*. USA:ssa Canon Canon PowerShot SD450 Digital ELPH. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 308 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Fujifilm FinePix S5200 -arvio. Viisi megapikseliä, kymmenkertainen zoom. Ei kuvanvakaajaa. Euroopassa Fujifilm FinePix S5600. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 347 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Canon EOS 350D -arvio. Ollut myynnissä jo yli vuoden. Suomen Canon. Suomen keskihinta (runko) on 732 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Olympus E-330 -arvio. Suomen Olympus. Top Shot (Malminkartano, Hki) Olympus E-330 FI Kit (14-45 mm) 1.097 euroa.

Digicamreview.co.uk, Olympus SP-500 Ultra Zoom -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 393 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Megapixel.net, Sony DSC-N1 -arvio. Käytettävyys 8.8. Kuvanlaatu 9. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 502 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Digit.no, Sony Cyber-shot DSC-R1 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 903 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Breeze Systems, BreezeBrowser Pro v1.4.2, uusi versio, tuki Canon 30D:lle, värinhallintaa tulostamisessa on parannettu. BreezeBrowser käy kuvien hallintaan, järjestelyyn, raw-muunnoksiin, webbigallerioiden tekoon.

Rob Galbraith, Eizo announces 24" and 21" widescreen ColorEdge displays in North America.

Creativepro.com, Adobe Photoshop TV Reaches One Million Downloads in a Single Month. Video podcastingia.

 

23.03.2006 

Keskikoon digi Mamiya ZD on markkinoilla ja Suomessakin myynnissä. Mamiya ZD löytyy hyllystä, myyjänä Fimeko (PrintFIX PRO:n banneri tuossa yläpuolella).

(email Jiiällä) Pari päivää sitten varoitettiin monissa lehdissä digivideoita (jvc:n tuoteväärennös) kaupittelevista ulkomaalaisista myyjistä, ks. esim. mtv3.fi, Vantaan poliisi varoittaa piraattikameroiden myyjistä. Näillä huijauksilla on meillä Suomessakin pitkät perinteet. Kauppakeskusten parkkipaikoilla, bensa-asemilla ja teidenkin varsilla on huijattu kymmeniä ellei satoja esim. nahkatakkien ja veitsisarjojen ostajia.

Vastavalo.fi:n Mikko Paartolalla on meneillään jälleen uusi projekti (edellisten rinnalla ja lisäksi), uusi avattu sivusto on nimeltään valokuvataide.fi.

(J.V. email). Klo 19:13 oikaisu: "Foka Oy on turkulainen 1976 perustettu muistojen ikuistamiseen liittyvien tuotteiden jakeluun erikoistunut yritys, jolla ei ole koskaan ollut mitään tekemistä Partasten tai heidän perillistensä kanssa. Sivuilta www.foka.fi selviää lisää yksityiskohtia."

"Suomessa oli kerran kaksi suurta. Lahdessa Riihelän perheen Eiri ja Helsingissä Pirkko Silvennoisen (o.s. Partanen) KuvaSampo. Partasen perillisille kuului myös ainakin Helios ja Foka. Ifi oli Lauttasaarelaisen Kuvasammon ilmaisfilmi-niminen postimyyntiosasto

Eiri on nyt ruotsalaisomistuksessa, ks. ruotsalainen lehdistötiedote

Ifin uusikin omistaja on Sveitsistä, kuten oli entinenkin, ks. Keski-Uusimaa"

Turun Sanomat, Matka Amerikan varjoisille kujille. Mary Ellen Markin mustavalkokuviin mahtuu elämän värien koko kirjo.

Hs.fi, Jonkka vaatii selvitystä turkistarhausnäyttelyn poistamisesta. Apulaisoikeuskansleri haluaa selvityksen Helsingin kaupungilta, miksi Kallion kirjastossa esillä ollut turkistarhausta käsitellyt valokuvanäyttely poistettiin ennen aikojaan.

Petteri Sulonen (Petteri's Pontifications). (Ei kannata hämääntyä, vaikka ensimmäisellä sivulla näyttäisi siltä, että kirjoituksessa olisi esim. kaksi sivua. Kun siirtyy seuraavalle sivulle, niin vasta silloin tulee linkki eteenpäin. Information Security...-kirjoituksessa on 10 sivullista teksitä).

DCRP, Canon EOS-30D -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta (runko) on 1.316 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Image Deconstruction. Reichmannin lyhyt analyysi yhdestä kuvasta.

Photoxels.com, Nikon Coolpix P3 VR Wi-Fi -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 468 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Olympus SP-320 First Impressions Review.

Ephotozine.com, New Pentax-DA 70mm F2.4 Limited lens. Lokakuussa myyntiin.

Digitalkamera.de, Erfahrungen mit QPCards und Colorsoft 501. Babel Fish -käännös saksa->englanti. Softa on nyt ilmainen, värikartat maksavat jonkin verran. Sopivat esim. tarkkaan tuotekuvaukseen, jossa värien pitää olla kohdallaan.

IR (lehdistötiedote), Photographer Barbara Bordnick Shares Her Secrets To Taking Great Portraits At Kingston’s “Icons Of Photography” Web Site. Lopussa linkki Kingstonin sivuille.

 

22.03.2006 

Foto-fr.com:in (www.filmi-rulla.com) sivuja päivitetään tänään keskiviikkona. Palvelun toiminnassa on häiriöitä koko päivän ajan. Tarkoituksena on, että palvelu toimisi entistä paremmin päivityksen jälkeen. (Jätin tarkoituksella linkit tekemättä, kyse on siis kolmanneksi ylimmän bannerin liikkeestä, jonka bannerissa esiintyy Fuji. Äsken - aikaisin aamulla - sivut avautuivat ihan normaalisti).

Top Shot (Malminkartano, Helsinki), esittelykäytössä olleita Olympus E-300 Kit (14-45 mm) FI, erä 397 euroa (digipokkarin hinnalla), täysi 24 kk:n takuu.

Fotonetti, viikon 12 tarjouksia on kaksi, ne ovat voimassa sunnuntaihin 26.03.2006 klo 24.00 asti. Samassa tilauksessa on mahdollista käyttää yhtä tarjouskoodia. Postituslistalle liittyneet ovat saaneet alennuskoodit, joilla 10x13 cm maksaa 0.12 euroa ja 11x15 cm maksaa 0.16 e. Kuvat voi tilata mattapintaisina tai kiiltävinä. Yhdessä tilauksessa voi käyttää vain yhtä alennuskoodia.

Yle.fi, Uutiset online, Viipuriin pystytetään uusi Väinämöisen patsas. Ylellä oli löydetty Helsingin yliopiston digitaalisen aineiston kuva- ja viitetietokannasta "Piirros vanhasta Väinämöispatsaasta". Digicamera.netin uutisista 19.08.2001 selvinnee vähän paremmin, minkälaisesta patsaasta lienee kyse. Värivalokuvassa (v. 1905 - 1915) Väinämöinen istuu ja soittaa kannelta.

 • Tsaarin valokuvaaja Prokudin-Gorskii otti viime vuosisadan alussa kolmelle lasilevylle (punainen, vihreä ja sininen filtteri) valotettuja (3 s valotusaika) valokuvia, näistä sitten syntyi kolmen projektorin avulla värikuvia
 • viisi vuotta sitten USA:n kongressin kirjaston Prokudin-Gorskiin kuvista vain murto-osa oli muunnettu värikuviksi, digicamera.netin uutisissa 19.08.2001 oleva värikuva Monrepos'n puistossa kannelta soittavasta Väinämöisestä on oma versioni, nopeasti Photoshopissa tehty. Nythän näytti, että kaikista Prokudin-Gorskiin vanhoista kuvista oli tehty väriversiot (siis niistä, joista löytyy kolmen filtterin läpi otetut lasilevyt)

(Foorumilta) paljon kuvia Afrikasta, Kenia 2005. Kamerana on ollut Panasonic DMC-FZ20, kuvissa ei paljoa näy kuvankäsittelyn jälkiä (225 kuvaa).

Luontotupa.net, haastattelussa Paavo Hamunen. Luontokuvauksessa on tullut menestystä sekä Suomessa että ulkomailla.

Suomen valokuvataiteen museo, valokuvan kesäkurssit, koululaisille, ikäryhmä 7 - 10 vuotta. Kurssimaksu 80 euroa sisältää materiaalit ja mahdollisten retkikohteiden sisäänpääsyn. Kurssille mahtuu 12 lasta, kurssit järjestetään, jos ilmoittautuneita on vähintään 6 lasta. Kurssiajat:

 • 5. - 9.6.2006, klo 10-14
 • 12. - 16.6.2006, klo 10-14
 • 7.- 11.8.2006, klo 10-14

Suomen valokuvataiteen museo, Pohjan tähdet -keskustelutilaisuus, torstaina 23.3.2006 klo 14-16 Prosessissa. Vapaa pääsy. Aiheita:

 • Leena-Maija Rossi: Pohjan tähdet -tutkimusprojektin esittely
 • Sari Karttunen: Kuinka kansainvälistyminen vaikuttaa taiteilijan rooliin ja identiteettiin?
 • Anna-Kaisa Rastenberger: Helsinki School - "luonnonvaraa" paketissa
 • Juha Suonpää: Valokuvan muodonmuutoksia?
 • Kati Kivinen: Video valokuvan imussa

Turun Sanomat, Suomenkielisen käsikirjan puuttuminen maksoi veneliikkeelle 50 000 euroa. Hmm...

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa 29.3.2006, klo 17.

 • V56515 500 e
  1) 1 OBJEKTIIVI CANON ULTRASONIC 70-200/2.8 L
  1 VASTAVALOSUOJA CANON ET-83
 • V56721 120 e
  1 DIGIKAMERA CANON IXUS 400
  1 AKKU 1 LATURI 2 MUISTIKORTTIA 512 MB. 32 MB
  JOHDOT + KÄYTTÖOHJEET

C|net, Canon EOS 30D with 18mm-to-55mm lens. Suomen Canon. Suomen keskihinta (runko) on 1.293 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Photo.net, Canon Powershot S3 IS Preview. Toukokuussa myyntiin.

Trustedreviews.com, Canon IXUS wireless -arvio. USA:ssa Canon PowerShot SD 430 Digital ELPH. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 454 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Qimage v2006.250, ohjelmalla voi tehdä kaikenlaista, mutta erityisesti printtaaminen tuottaa parempaa jälkeä kuin suoraan Photoshopista printtaus. $49.95.

Digital Outback Photo, HDRSoft: Photomatix Tone Mapping. HDR = High Dynamic Range. Listahinta on $69.

LetsGoDigital, Digital Camera Market expected to grow again. Tänä vuonna myydään 89 miljoonaa digiä, kasvua 15%. Pohjois-Amerikka ja Eurooppa ovat pian saavuttaneet kasvun rajat.

Rob Galbraith, Span an Aperture library over multiple volumes. Ben Long, ilmainen. Vain mac-käyttäjille.

Cameras.co.uk, Kodak Easyshare V550 -arvio. Suomen Kodak. Suomen keskihinta on 330 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Ephotozine.com, New EC law forces Hasselblad to discontinue XPan camera. Kannattaa ostaa, kun vielä saa. Ongelmajätesäädökset valmistuksen lopettamisen syynä (lyijy).

Ephotozine.com, Disposable single use digital cameras could be reality sooner than you think. Käytännön toteutus vielä kaukana.

 

21.03.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki) täyttää tänä vuonna viisitoista vuotta. Juhlavuosi alkaa tarjouserällä Minolta Z6 -digikameroita. Kuusi megapikseliä, 12-kertainen optinen zoom (35 mm - 420 mm), kuvanvakaaja.

(Foorumilta) Espoossa ilmestyvä laajalevikkinen sanomalehti Länsiväylä luopuu tämän vuoden lopulla vihoviimeisestäkin valokuvaajasta. Länsiväylä on ilmestynyt (aiemmin eri nimellä) jo yli puoli vuosisataa, levikki on ollut yli satatuhatta. Toimittajat nähtävästi tekevät muistiinpanot esim. erilaisissa tiedotustilaisuuksissa ja ottavat sitten samalla toisella kädellä kuvat, vai?

 • miksei muuten kukaan irtisano toimittajia ja laita valokuvaajia kirjoittamaan lehtijutut, kerran noinkin päin...

Parta (factory.designsapiens.com), Henry Ojukangas pressikuvaus 2006.

Kalle Nikara, kahden viikon Kuuban matkalla kuvia.

Ville Purhonen, 6.3.-13.3.2006 Madeira, Portugal (seitsemän kuvaa)

Valokuvaaja Peter Forsgårdilla on ollut hauskoja ja vähemmän hauskoja kokemuksia suomalaisen domain-nimen rekisteröinnissä. Kannattaa ehkä lukea, jos on aikeissa hakea omaan nimeen pohjautuvaa fi-päätteistä domainia, ks. Domain-rekisteröinti episode 1.

Kuluttajalehti nro 2/2006, Kirjeitä kuluttajilta, Voiko joku ostaa valokuvan minusta?

 • Ristelyillä otetaan laivaan tulevista kuva, vähän ennen valokuvasta on lappu, jossa pyydetään antamaan joku merkki, jollei halua valokuvaan. Kysytään, että voiko kuka tahansa ostaa minkä tahansa kuvan ja voiko pyytää, että itsestä otettu valokuva revittäisiin.
 • Pääsääntö on, että kuvaaminen julkisella paikalla on sallittu. Risteilylle menossa olevien kuvaaminen on kuitenkin hyvin henkilökohtainen asia. Siksi matkustajille kerrotaankin etukäteen, että valokuvan ottamisen voi estää antamalla valokuvaajalle jonkin merkin. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan laki edellyttää, että tahtomattaan kuvaan joutuneen kuva pitää kuvatun pyynnöstä poistaa myynnistä. Kuvan saa ostaa vain henkilö, joka itse esiintyy kuvassa (sitä ei saa siis ostaa esimerkiksi lahjaksi).

Mtv3.fi, Vantaan poliisi varoittaa piraattikameroiden myyjistä. Noin sadan euron arvoisista piraattikameroista on pyydetty jopa yli 400 euroa. Tammiston ja Jumbon parkkipaikoilla on myyty arvottomia jäljitelmäkameroita aitoina. Kyse on digivideokameroista, JVC-merkkisistä malleista, joita ei ole olemassa.

Digitoday.fi, Canon torjuu rinnakkaistuontia kovin ottein. Canon on hankkinut joillekin USA:sta ja Aasiasta Canonin laitteita rinnakkaistuontina maahantuoville yrityksille kieltoja. Perusteluina on, että näitä rinnakkaistuotuja laitteita ostavat voivat jäädä ilman asianmukaisia takuita ja tukipalveluja. Myös yhteensopivuus voi olla ongelma.

(email) Fotorestore.com, Alankomaissa toimiva suomalainen "perheyritys", valokuvien digitaalista restaurointia, sivut ovat suomeksi ja englanniksi.

Thom Hogan, Nikon D200 -arvio, perusteellinen. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 1.744 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta). Kameraa on viime päivinä jonkin verran jo Suomessakin ollut ostettavissa.

Dpnow.com, New Pentax DSLR to have anti-shake technology? Ainut varma asia on pikselimäärä, joka on kymmenen megapikseliä

Thom Hogan, AF-S Zoom-Nikkor ED 18-200mm f/3.5-5.6G IF DX VR -arvio. Hinta on $750.

C|net, Casio Exilim EX-S600 (blue) -arvio. Suomen keskihinta on 334 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Photo-i.co.uk, EPSON V700 Photo Scanner -arvio, valmis, 18 sivua.

Steve Sanders, Fujifilm Develops New Image Sensor Technology for Digicams. Fuji mukaan herkkyys olisi kolminkertainen. Mahdolliseen kaupalliseen tuotantoon uusi tekniikka tulee vasta kolmen/neljän vuoden päästä.

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix L2, L3 and L4 First Impressions Review.

LetsGoDigital, Cameraphone photography flash unit for your camphone. Vähän yli tuuman halkaisija, suunniteltu valaisemaan metrin päästä, jatkuva valo, $29.99.

 

20.03.2006 

Viikon 12 kuva: Talvimaisema.

Email fotonetiltä (myöhään sunnuntai-iltana):

"http://www.fotonetti.fi kuvapalvelun palvelimet tuupertuivat
sunnuntaina valtaisan tilausmäärän alla. Sisään tulevan datan määrä oli ennätyksellinen koko palvelun olemassaoloaikana. Viestin kirjoittamisen aikaan ongelmaa korjataan ja palvelu pyritään saamaan normaaliksi maanantai-aamuun mennessä.

Viikon 11. tarjous tullaan uusimaan viikolla 12. jotta kaikki halukkaat voivat sen hyödyntää.

Fotonetti pahoittelee tapahtunutta."

Vesa Huttunen, birds.fi, vaihteeksi kuvia Espanjasta.

Julkisen sanan neuvosto, valokuvausta koskevia päätöksiä vuodelta 2005. Kaikki ovat vapauttavia päätöksiä. Julkisen sanan neuvosto on joukkoviestinnän julkaisijoiden ja toimittajien vuonna 1968 perustama itsesääntelyelin.

Julkisen sanan neuvosto, valokuvausta koskevia päätöksiä vuodelta 2004. Neljä vapauttavaa ja kolme langettavaa päätöstä.

Luontokuva.org, Vuoden Luontokuvat 2006 -päätuomari julkistettu.

Puhelimeni.fi/galleria, ideana on näyttää parhaat kamerapuhelimella otetut kuvat. Samoilla sivuilla keskustelualue, uutisia, tietoa matkapuhelimista yms. Sivustoa kehitetään edelleen, joten kannattaa ehkä käydä myöhemminkin katsastamassa tilanne.

Bobatkins, Canon Speedlites - 580EX, 430EX, 420EX, 220EX (plus 380EX and 550EX. Päivitetty.

Earthboundlight.com, More on Factoring In the Crop Factor: Hand Holding (Photo Tip of the Week).

Digitalkamera.de, Olympus E-330 "live" im digitalkamera.de-Test. Auf deutsch.

Dcviews.com, 2006 DIMA Digital Camera Shoot-Out Winners. Tänä vuonna on julkistettu vain kolmen pokkarisarjan voittajat. Kuvat otettiin ns. studio-olosuhteissa, arvosteluperusteina taisi olla pelkkä printti (tarkkuus ja värin oikeaan osuminen). $100 - $199 -sarjan voittaja oli HP Photosmart M22. $200 - $299 -sarjan voittaja oli Pentax Optio W10. $300 - $399 -sarjan voittaja oli HP Photosmart R717. Vähän yllättävät tulokset.

LetsGoDigital, Canon DR-1210C document scanner. 3.4.2006 myyntiin, hinta on $449.

 

19.03.2006 

Pro-Source Oy (Yrjönkatu 23 A, Helsinki) hakee valokuvaajaa. "Tehtävänkuvasi keskittyy tuotekuvaukseen, joka sisältää esineiden ja vaatteiden kuvausta. Vaatekuvauksissa käytetään malleja."

Freet.fi, Suomen Journalistiliiton Freelancer-osasto ry. Alan kursseja - hae nyt! Ensimmäisenä Huipputyöpaja valokuvaajille Virossa, nelipäiväinen valokuvatyöpaja Narvassa. Kurssille otetaan 15 kuvaajaa vapaamuotoisten hakemusten ja portfolion perusteella. Kurssin kokonaishinta on 1.000 euroa, josta itse maksettavaksi jää 150 euroa. Haku päättyy 31.3.2006. (Vain jäsenille).

(Foorumilta) Arn kirjoitti in English ohjeet, Methods for sharpening.

Mika Linho, linho.dy.fi, blogi, jossa kuvia ja kaikenlaista uuteen Nikon D50 -järjestelmäkameraan liittyvää.

Tiede.fi, foorumi.

Suomen Kameraseurojen liitto, Kesäkurssi Iloa valokuvauksesta 17.-22.7. Ylöjärvellä, Voionmaan opistossa. Aiheita ovat luonto- ja henkilö­kuvaus; väri-, mustavalko- ja digitaalikuvaus. Kurssille mahtuu 20 nopeinta. Hinta 275 euroa, 25-vuotiaat ja sitä nuoremmat 175 euroa. Hinta sisältää majoituksen ja ruokailun.

Suomen Kameraseurojan liitto, Nuorison kesäkurssi 29.7.-4.8.2006. Joutsenon opistolla. Melkein viikon mittainen kurssi tulee maksamaan vain 100 euroa / osallistuja sisältäen niin täysihoidon ja koulutuksen kuin materiaalitkin. Kurssin aikana käydään läpi niin puhdasta tekniikkaa kuin myös sommittelua ja kuvan rakentamistakin.Kurssi keskittyy mustavalkokuviin ja pimiötekniikkaan.

Pohjanmaan Valokuvakeskus, Pyhälahden valokuvaamon muotokuvia 1910-luvulta, ks. galleria.

Dpreview.com, Olympus E-330 EVOLT -arvio. Suomen Olympus. Top Shot (Malminkartano, Hki) Olympus E-330 FI Kit (14-45 mm) 1.097 euroa.

Photographyblog.com, Breeze Systems PSRemote 1.5. Mahdollistaa kameran käyttämisen tietokoneelta. Uudessa versiossa tuki Canonin uusille malleille. Hinta on $49, tämä päivitys on ilmainen ohjelman aiemmin ostaneille. Ks. Breeze Systems, PSRemote 1.5.

Npr.org, The New York Times -lehden kanteen laitettiin mahdollisen presidenttiehdokkaan kuva, jossa kuvattavalla näyttäisi olevan vaaleanpunainen paita (joka on oikeasti sininen). Lehden mukaan kyse on vain väärän tyyppisen filmin käytöstä :-) Ks. myös Rob Galbraith.

Bizjournals.com, How much are they paid? U.S. Bureau of Labor Statistics, tiedot yksityisen ja julkisen sektorin työnantajilta. Valokuvaajat ovat sijalla 217, $34.028 keskiansio vuodessa.

 

18.03.2006 

Suomen Valokuvataiteen museo, la 18.3.2006 klo 14, FL Susanna Pettersson: Lähellä maalausta. Esittelyssä Elina Brotheruksen The New Painting -näyttely.

Jussi Aalto, päiväkirjamerkintä 16.3.2006.

 • "...Olen ottanut kolmessa vuodessa noin 100.000 kuvaa, joka taitaa olla kaksi kertaa enemmän, kuin edeltävänä 40 vuotena...."

(Foorumilta) wza.puiu4.net.

(Foorumilta) Kamerana Panasonic DMC-FZ20, viime viikonloppu, Kelkkakunkku 2006.

Työministeriö, Valokuvaaja, 2 paikkaa, Focusoiva Oy, Espoo. Koulu- ja päiväkotikuvauksiin haetaan kahta valokuvaajaa. Työ alkaa elokuun alussa ja kestää 3 - 6 kk. Vapaamuotoinen hakemus lähetetään 30.4.2006 mennessä. Focusoiva.com.

Digital Outback Photo, Phase One P45. P45 – Top commercial shooters can afford it, landscape photographers deserve it. Keskikoon kameroiden digiperä. 16-bittisenä kuvatiedostolla on kokoa 225 MB.

Digit.no, Canon PowerShot A620 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 336 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-FX01 First Impressions Review. Top Shot (Helsinki, Malminkartano) hinta on 467 euroa. (Suomenkieliset manuaalit).

Steve Sanders, Olympus Stylus 710 -arvio. Euroopassa mallinumero on 700. Suomen Olympus.

Rob Galbraith, Unflattering cover photo prompts New York Times correction.

Shutterbug.net, Price Drop on Fujifilm FinePix S3. USA:n Fuji seuraa Kanadan esimerkkiä. Uusi hinta on $1.699, mukana verkkolaite + HS-V -softa.

LetsGoDigital, Nikon D200 underwater housing from Hugyfot. Huhtikuussa myyntiin, hinta on vain 2.570 euroa.

 

17.03.2006 

Alle 21. Stefan Bremer, Timo Kelaranta, Juha-Pekka Laakio, Jukka Male.
Jukka Male -museossa on esillä neljän viisikymppisen valokuvaajan alle 21-vuotiaana ottamia kuvia. Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka.

Jukka Male -museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B, Helsinki
joka päivä 9-21

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, 2/2006 (ilmestyi vähän yli viikko sitten), 68 s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita.

 • Elämän kuvat, Tammisaaressa toimii edelleen valokuvaamo, joka aloitti toimintansa yli yhdeksänkymmentä vuotta sitten. Suurimman osan aikaa toiminnasta ovat vastanneet isä ja poika. 1931 syntynyt poika Harald Holmströn on säästänyt kaiken valokuvaamon toimintaan liittyvän, ostokuitit, hinnastot, kuvat jne. Tammisaaren museolle lahjoitettiin 340 000 negatiivia. Ks. museo (valokuvaamo). Kesäaikaan päivittäin auki, muuten sopimuksen mukaan.
 • Yleismies, Sakari Mäkelä esittelyssä, neljä sivua. Kameraseurojen liiton ja Valokuvataiteen museon hallituksessa, Finnfoton hallituksen varajäsen, Vantaan aikuislukion rehtori jne. www.sakari.fi.
 • Lapsen kuva. Kuusi sivua ohjeita lapsen kuvaamiseen.
 • Rajoituksia valokuvaajalle. Pikselin lakimies kirjoittaa aukeaman verran kuvauksen rajoituksista. Mitä saa kuvata ja kuinka saa kuvia saa käyttää?
 • Laitearviot, Olympus E-330 kolme sivua. Panasonic DMC-FZ7 kaksi sivua.
 • Lukijamatka Luontokuvauksen kurssi Virossa 11.-15.5.2006. Lähtö torstaina 11.5.2006 klo 16.00, paluu Helsinkiin laivalla maanantaina 15.5.2006 klo 19.45. Kurssin opettajina valokuvaajat Seppo J.J. Sirkka, Seppo Haavisto ja Hannu Siitonen. Kurssin hinta on 330 euroa (laivamatkat, bussikuljetukset, majoitus hotelli Kongossa, oppaiden palvelut ja kuvausopetus).
 • Orjuutusta. Neljä sivua orjasalamasysteemeistä. Pocket Wizard Plus. Multibliz Muras. Quantum FreeXwire FW10.
 • Sommittelusta osa 1. Peter Forsgård kirjoittaa.
 • Seuraava Pikseli numero 3/2006, ilmestyy maalis-huhtikuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Anne Kåri
  • Veikko Wahlström
  • Kuninkuusluokka kuvissa (F1)
  • Kuvien tulostaminen

Lauri Sippu, New Photo Gallery, My Best images from year 2005.

Eskelinen-Haili-Helenius -blogi jatkaa ahkeraa päivitystään ja kirjoitteluaan. Viimeisiä aiheita:

 • Carl Zeiss Distagon 28mm 2.8 T* kiinni Canonin järjestelmädigiin
 • Elinchromelta uusi D-sarja, edullisia, paljon ominaisuuksia
 • Contax Carl Zeissit, hintoja
 • ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia
 • 5D:n salamasynkkä, ongelmia?

(Foorumilta) JaskaH, Metadata.fi, pieni Objektiivivertailu.

 • Sigma 55-200 f/4-5.6 @ 55mm
 • Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II @ 50mm
 • Canon EF 28-70 f/3.5-4.5 @ 50mm
 • Canon EF 50 f/1.8 II

Pspvinkit.net, Paint Shop Pro suomeksi, paljon asiaa, ylläpitäjänä useiden PSP-kirjojen tekijä Ari Laakso.

Gadgets.fi, IFO leijuva valokuvakehys, 19.70 euroa. Vaatii toimiakseen IFO leijunta-alustan, 131.80 euroa.

Photoshoppari.org, suomeksi photoshop-asiaa, lähinnä keskustelualue.

Kertausta, Nikonin viallisten akkujen vaihtoa ei hoida Nikon Nordic Suomen toimisto, vaan vaihto hoidetaan suoraan Englannista.

 • kertausta viime vuodelta, Nikon D100/D50/D70, EN-EL3-litiumakut, tarkista valmistunumero, ks. tarkemmin
 • maakohtainen puhelinnumero +358(09) 8171 0155

(kertausta) Vuoden Lehtikuvat 2005 -näyttely on perinteiseen tapaan esillä Helsingissä Nordean Senaatintorin konttorissa Aleksanteri 30, 13. - 23.2.006, pankin aukioloaikoina (klo 10.00 - 16.30). Netissä kuvia on esillä 101 kpl, pankkisalissa vajaat 20 vähemmän. Samalla kertaa voi katsoa kymmenen parasta tv-uutiskuvausta.

Megapixel.net, Panasonic DMC-LX1 -arvio. Käytettävyys 8.6. Kuvanlaatu 9. Suomen Panasonic.

Suomen keskihinta on 582 euroa (MBnetin vähän vajavainen Hintaseuranta). Miksi vajavainen? MBnetissä kaksi ei-suomalaista nettikauppaa, toinen vielä kahteen kertaan. Sama malli suomalaisessa fotokaupassa, suomalaisin manuaalein maksaa 497 euroa, Top Shot (Malminkartano, Helsinki).

C|net, Pentax *ist DL (with 18mm-to-55mm lens). Ks. Perkko.

Camera.co.uk, Olympus MJU 600 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 276 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Olympus FE-100 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 149 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta).

Rob Galbraith, March 2006 issue of The Digital Journalist posted. Kuvareportaasien ja muiden mielenkiintoisten juttujen lisäksi Canon-kameroiden omistajien kannattaa lukea Chuck Westfallin Tech Tips.

Dcviews.com, Service Advisory for Fuji S2 / S3 Pro cameras that use the Nikon 18-200mm VR lens.

 

16.03.2006 

Tuossa ylhäällä pyörii PrintFIX PRO -banneri. Fimeko myy Suomessa tätä laitetta. Kyse on mustesuihkujen ja lasereiden rautapohjaisesta kalibroinnista, mukana myös monitorin kalibrointi. Hinta/laatusuhde lienee erinomainen. Arvioita:

Varastettu Muurlan opistolta 14.3.2006. Jos tällaisia tulee tarjolle, älä osta vaan ilmoita opistolle tai poliisille!

 • Hasselblad 501 CM - n:o 10SS20976
 • A12 6x6 perä - n:o 30SS14031
 • Zeiss 2,8/80 mm - n:o 8856101
 • Zeiss 4,8/160 mm - n:o 8130477
 • Laukussa oli myös kuiluetsin, 10 mm loittorengas, vastavalosuoja, salamakenkä ja vatupassi.

Hs.fi, Eduskunnan juhlakirjan kuvitus maksaa lähes 170 000 euroa. Vähän tarkempaa tietoa kuin alla olevassa Iltalehden jutussa (jostain syystä luvut eroavat toisistaan aika paljon).

 • teoksen kuvatoimittajan Jorma Komulaisen osuus kuluista on 48 000 euroa, summaan kuuluu Komulaisen ottama laaja kuvareportaasi eduskunnan toiminnasta koko viime vuoden aikana
 • 120 000 euroa menee historiallisten kuvien käyttöoikeuksista maksettaviin korvauksiin ja tekijänoikeuspalkkioihin
 • kirja ilmestyy toukokuun lopulla, painos on yhteensä 7 000 kpl (suomenkielisen laitoksen osuus on 4 000 kpl)

Iltalehti.fi, 15.3.2006. Kuvia eduskunnasta - lasku 167 500 euroa! Sivumäärä on 240, kuvia kirjaan tulee noin 500 kappaletta, keskimääräinen hinta on 143 euroa kappaleelta, päälle lisätään alv. Pääsihteeri Tiitisen mukaan työn kilpailuttaminen ei tullut kysymykseen, koska mahdollisia tekijöitä ei kovin monia ole. "Painotöitä kilpailutetaan, mutta kun on tällaisesta luovasta työstä kysymys, niin ei niitä yleensä ole kilpailutettu". Koko summa ei mene yhdelle tekijälle (kirjan kuvituksesta vastaa valokuvaaja Jorma Komulainen), kuvien käyttöoikeuksista ja tekijänoikeuksista maksetaan 73 200 euroa. Kirjan teksteistä vastaa toimittaja Unto Hämäläinen, jonka korvaus on noin 3 000 euroa.

Digitoday.fi, Digi- ja kännykuvat jakoon MTV3:n portaalissa. Futuricen Kuvaboxi pääsi sivuille. Palvelun aikaisempi nimi oli kuvatkavereille.fi.

Canon Europe, EOS Extra Promotion Cash Back Offer, FAQ, Miten toimia. 15.3.2006 - 31.12.2006.

 • EF 300mm 4L IS USM (€150)
 • EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM (€150)
 • 10 x 42L IS WP (€150)
 • EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (€100)
 • EF 17-40mm f/4LUSM (€100)
 • EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM (€100)
 • 18X50 IS All Weather (€100)
 • EF-S 60mm f/2.8 Macro USM (€50)
 • Speedlite 580EX (€50)
 • EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (€50)
 • MR-14EX (€50) 10X30 IS (€50)
 • Extender EF 1.4x II (€50)
 • Extender EF 2x II (€50)

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa 8.3.2006, muutama poiminta.

 • 1 KAMERANRUNKO LEICA III A NRO:278887 260 e
  1 OBJ.CARL ZEISS JENA 5CM 1:1.5
 • 1 KAMERANRUNKO LEICA III L NRO:429649 260 e
  1 OBJ.LEITZ ELMAR 5 CM
 • 1 KAMERANRUNKO LEICA R4 960 e
  1 OBJ. LEITZ SUMMILRON-R
  1 OBJ. LEITZ 19/2.8
  1 OBJ. LEITZ 28/2.8
  1 OBJ. LEITZ 180/3.4
  1 MOOTTORIPERÄ LEITZ

LetsGoDigital, Epson R-D1s. Epsonin mittaetsin-digistä päivitetty versio. Myyntiin 24.3.2006. Epson R-D1 on maksanut Suomessa yli 3.000 euroa. Ks. myös dpreview.com ja IR.

Dpreview.com, Epson Photo Fine Player P-4500. Perusominaisuudet eivät ole muuttuneet (80 GB, 3.8 tuuman lcd-näyttö, sd/cf, USB 2.0). Kuvien prosessointi on nopeutunut, liikkuvaa kuvaa tuetaan laajemmin (myös DivX), tuki aina 30 megan kuvakoolle, raw-tuki on laajentunut. Hinta on noin $640. Ks. myös IR.

Cameras.co.uk, Fuji Finepix E900 -arvio. Suomen Fuji.

Digitalcamerainfo.com, Olympus EVOLT E-330 First Impressions Review. Suomen Olympus. Top Shot (Malminkartano, Hki) Olympus E-330 FI Kit (14-45 mm) 1.097 euroa.

Photo.net, Crumpler Sinking Barge Backpack. Kamerareppu.

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot W30 and W50 First Impressions Review.

Rob Galbraith, Canon updates DPP, other digital SLR software. Digital Photo Professional (DPP) 2.1, EOS Utility 1.0, CameraWindow DSLR 5.3R2 (Windows), ZoomBrowser EX 5.6.0 (Windows) ja ImageBrowser 5.6.1a (Mac).

(Näin Lontoossa...) CameraWorld UK, Sigma EX Lens Hire. Päiväksi, viikoksi tai viikonlopuksi voi vuokrata Sigma EX -objektiivin. Cameraworldin sivuilla ei ollut tästä (vielä) mitään.

Olympus, Olympus Studio and Viewer version 1.5.

 

15.03.2006 

Fotonetti, viikon 11 tarjouksia on kaksi, ne ovat voimassa sunnuntaihin 19.03.2006 klo 24.00 asti. Samassa tilauksessa on mahdollista käyttää yhtä tarjouskoodia. Postituslistalle liittyneet ovat saaneet alennuskoodit, joilla 10x13 cm maksaa 0.12 euroa ja 11x15 cm maksaa 0.16 e. Kuvat voi tilata mattapintaisina tai kiiltävinä.

(Foorumilta, DigiFAQ:in Olli Rinne aloitti keskustelun) Tietosuojavaltuutettu tulkitsee aika ahtaasti henkilötietolakia. Tietosuojavaltuutetun mielestä internetissä ei käytännössä saisi olla sellaisia henkilökuvia, joista ihminen on tunnistettavissa. Tai saa olla, mutta tällaiset kuvat katsottaisiin henkilörekisteriksi, johon sitten sovellettaisiin asianmukaisia lain kohtia. Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta (rtf-tiedosto).

(Foorumilta) Jan Tanskanen, Marimekon muotinäytös 14.3.2006, Helsinki.

(Foorumilta) Tero Järvinen, Valokuvia. Tuoreimmat taitavat olla Brasilia-kuvia.

Turun Sanomat, Suomalaisten valokuvaajien näyttely Düsseldorfissa. 19.3. - 23.4.2006. Joakim Eskildsen, Ritva Kovalainen, Esko Männikkö ja Pekka Turunen Kultur Bahnhof Eller.

Turun Sanomat, Eduskunta käyttää juhlien kuvakirjaan 250 000 euroa.

(Foorumilta) Unembedded, Four Independent Photojournalists on the War in Iraq. Flash.

Ephotozine.com, Nikon AF-S 200-400mm f/4 G ED VR -arvio. Hinta on £5.499, 7.989 euroa.

Photo.net, Canon EF-S 17-55/2.8 IS USM -esittely. Uusin malli. $1.150.

Photo.net, Canon EOS 20D, 30D, 5D or Nikon D200? (Vähän muokattu Bob Atkinsin aiempi kirjoitus).

Dpnow.com, O'Reilly's latest release "Adobe Creative Suite 2 Workflow". Kirja, 47.50 euroa.

Sushicam.com, Digital Lomo part 1, Digital Lomo - Part 2. Epson RD-1 -digiin (mittaetsin) on kiinnitetty Lomosta irrotettu linssi.

 

14.03.2006 

M/S Suomenlinna - Nina-Maria Oförsagdin valokuvia.
Näyttelyn kuvat kertovat yli 50 vuotta liikennöineen lautan viimeisestä kaudesta. Oförsagd aloitti Suomenlinnan lautan ja sen matkustajien kuvaamisen syksyllä 2003 kuultuaan, että alus korvattaisiin pian uudella. Kuvausprojekti jatkui 2004 kevääseen asti, jolloin M/S Suomenlinnan päivittäinen liikennöinti päättyi. Kuvat muodostavat Oförsagdin lopputyön Svenska Yrkeshögskolanista, jonka valokuvauslinjalta hän valmistui medianomiksi syksyllä 2004.

10.3.-9.4.2006. Jugendsali, Pohjoisesplanadi 19, Helskinki. Avoinna ma-pe 9-17 ja su 11-17. Vapaa pääsy.

(Foorumilta) Valtteri Hirvonen, norppa.net. People (31 photos), Music (30 photos), Scenery (21 photos), Sports (21 photos).

Mtv3.fi, Eduskunnan juhlakirjan kustannuksista syntymässä kohu. Eduskunta julkaisee satavuotisjuhlakirjan. Juhlakirjan tekstin kirjoittaja toimittaja Unto Hämäläinen saa osuudestaan 3.000 euroa. Kuvat kirjaan on ottanut valokuvaaja Jorma Komulainen, joka on laskuttanut tähän mennessä työstään 167.000 euroa. Eduskunnan kansliatoimikunta hyväksyi sopimuksen viime viikolla. 167.000 euron summaan sisältyy kirjan kuvitus ja suunnittelu.

 • Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan kyseessä on kirja, jonka "...tarkka kustannus määräytyy sen mukaan, kuinka paljon niitä kuvia siihen kirjaan sitten on järkevää ottaa mukaan ja jokaisella kuvalla on sitten oma hintansa...
 • Eduskunta 100 vuotta | Satavuotisjuhlakirja

Tietokone.fi, Samsungilta 10 megapikselin kamerapuhelin. Huippumalli vain Korean markkinoille. Samsung SCH-B600 tulee Korean markkinoille jo tämän vuoden toisen neljänneksen aikana.

HS.fi, Turkistuottajat häätivät häkkieläinten kuvat kirjastosta.

HS.fi, Alastomat hääkuvat hitti Kiinassa.

NBC.com, Late Night with Conan O'Brien, kuvagalleria (34 kuvaa) ja video.

LetsGoDigital, Nikon D200 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 1.692 euroa (MBnetin vähän vajavainen Hintaseuranta). Kameraa ei Suomesta edelleenkään tahdo löytyä mistään myynnistä, jonkin verran saatavuus on kuitenkin parantunut.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot S3 IS First Impressions Review. Toukokuussa myyntiin.

C|net, Epson P-4000 -arvio. Kuvapankki. Suomen Epson: P-4000. Suomen keskihinta on 508 euroa (MBnetin vähän vajfavainen Hintaseuranta).

DCRP, Panasonic Lumix DMC-LZ5 -arvio. Suomen Panasonic. Suositushinta 499 euroa.

IR, Sony DSC-S600 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 201 euroa (MBnetin vähän vajavainen Hintaseuranta).

IR, Zenon MagneFlashCT MIDI Pro -arvio. Tuotekuvien ottamiseen. Mukana salamavalot. Mini $225, Midi $530, Maxi $890. Valmistuspaikka on Englanti.

Digitalkamera.de, Wacom "Graphire4" im Praxistest. Babel Fish -käännös.

Nikon D1X/D2X, gps:n paikkatieto kuviin. D1X-GPS ja D2X-GPS.

Rob Galbraith, Methanol fuel cells for laptops in a year or less. Tulossa markkinoille ensi vuoden alkupuolella, kannettavien akut kestävät silloin aina yhdeksän tuntia.

IR, New service offers digicam faxing, scanning. Kamerakännyköiden tai digikameroiden kuvat, skannaukset yms. valotus korjataan, samoin vääristymät, sitten tekstintunnistus pdf-tiedostoiksi. Vielä palvelu on ilmainen. Scanr.com. Ks. myös digitalcamerainfo.com ja dpnow.com.

 

13.03.2006 

Viikon 11 kuva: Hups.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki), Sandiskin muistikortteja:

 • SD 512 Mt Ultra II 37 euroa
 • SD 1 Gt Ulta II 59 euroa
 • CF 1 Gt Ultra II 59 euroa
 • CF 2 Gt Extreme 109 euroa

Sfnet.harrastus.valokuvaus.

(Foorumilta) Janne Heikkinen, kuvat (Lyngen 2006 ja Pictures from Cycling Tour Around Iceland).

Nettidokumentti.fi, Valokuvaajan kuolema. Mikko Paartola on aloittanut 10.6.2006 YLE Radio 1:ssä lähetettävän pitkän radiodokumentin teon, kesto noin 50 minuuttia.

Mike Johnston, The Online Photographer, Photographing Homeless Banned. Satiirinen kirjoitus, joka kuitenkin olisi voinut olla totta.

Digital Outback Photo, Alain Briot, Joseph Holmes Chrome 100 color space. Väriavaruuksia käsitellään vähän laajemminkin.

Earthboundlight.com, More on Factoring In the Crop Factor: Depth of Field (Photo Tip of the Week).

 

12.03.2006 

Tutka on media-alan verkkolehti. Tekijöinä ovat Diakonia-ammattikorkeakoulun Turun yksikön medianomiopiskelijat.

Warthog.fi, jälleen kaikenlaista. Ks. kohta Mitä uutta?

 • Viikon 10 teemana oli Olympus E-300:n lähikuvaus, tiistaina jo kokeiltiin lähilinssejä, keskiviikkona lähikuvauskisko ja T2-sovite jne.

Turun Sanomat, Vuoden nuori taiteilija Heta Kuchka esittää elämän roolileikkinä.

Fourthirdsphoto.com, Olympuksen järjestelmädigeistä piilotettua tietoa (7.3. oli esillä diginewseissä).

Luminous Landscape, The Mamiya ZD Saga. Notes From Here and There. Tämä keskikoon digi julkistettiin jo 18 kuukautta sitten.

C|net, Sony Cyber Shot DSC-S600 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 201 euroa (MBnetin vähän vajavainen Hintaseuranta).

Nikondigital.org, DigitalPro Shooter Volume 4, Issue 8, March 9, 2006.

LetsGoDigital, Sanyo Xacti S60. Maaliskuun lopulla myyntiin, 249 euroa.

Pentax, Pentax Forum Organizes Global Shoot Day. Asialla dpreview.comin foorumin väki. Aika: viikon päästä sunnuntaina, 19.3.2006.

 

11.03.2006 

Taiteen keskustoimikunta, Valtion valokuvataidetoimikunta, Valokuvaproduktioiden tuotantotuki 2006. Hakemuksia saapui 57, tukea jaettiin 9 hankkeelle, 32.000 euroa.

 • Anttonen Petri, Helsinki, 5 000 euroa
  valokuvaprojektin kansainvälistämisen kuluihin
 • Kohonen Tauno ja työryhmä, Oulu, 4 000 euroa
  Frozen Horizon -ryhmänäyttelyn tuotantoon ja viemiseen Kiinaan
 • Lahden valokuvataide ry, 4 500 euroa
  Valokuvan kevät 2006 -tapahtuman järjestämiseen ja galleriatoiminnan kuluihin
 • Lintonen Kati, Kirkkonummi, 3 500 euroa
  Hymyilevät rannat - I.K.Inhan luonnon hurmaus ja melankolia -kirjan kuluihin
 • Luovan valokuvauksen keskus ry, Jyväskylä, 3 000 euroa
  LUMO-valokuvatriennaalin valmistelutyön kuluihin
 • Paatos Karoliina ja Kannasmaa Johanna, Helsinki, 1 000 euroa
  valokuvanäyttelyn materiaalikuluihin
 • Persson Eva och arbetsgrupp, Helsingfors, 2 000 euroa
  för planering och spridning av utställningen
 • Pohjoinen valokuvakeskus ry, Oulu, 4 000 euroa
  What's Up North? -valokuvanäyttelyn ja seminaarin kuluihin
 • Soinio Kari ja työryhmä, Helsinki, 5 000 euroa
  näyttelykuluihin

Taiteen keskustoimikunta, Valtion valokuvataidetoimikunta, Valokuvajulkaisujen laatutukea kymmenelle kirjalle. Hakemuksia saapui 42, tukea myönnettiin 10 kirjahankkeelle.

 • Eronen Päivi, Imatra, 9 000 euroa
 • Heikkilä Jaakko, Tornio, 9 000 euroa
 • Honkalinna Mika, Kuusankoski, 5 000 euroa
 • Kaila Ben, Helsinki, 7 000 euroa
 • Lassila Katri, Helsinki, 4 000 euroa
 • Minkkinen Arno Rafael, Yhdysvallat, 8 000 euroa
 • Rantala Hannele, Helsinki, 8 000 euroa
 • Sammallahti Pentti, Helsinki, 6 000 euroa
 • Suonpää Juha, Tampere, 7 000 euroa
 • Takala Antero, Helsinki, 7 000 euroa

Digitoday.fi, 10 megan kamera, 8 gigan soitin. Samsung B600, 10 megapikseliä, kolminkertainen zoom, satelliitti-mobi-tv, videon tallennus, mp3. Samsung SGH-i510 on musiikkipuhelin, jossa on 8 gigan kovalevy. Kännykkä-tv tulee maksamaan Euroopan markkinoilla noin tuhat euroa. Ks. Yahoo news.

Tietokone.fi, Adobe yleiskäyttöisyyden asialla. Toimitusjohtaja Shantanu Narayen Suomessa.

Peter Forsgård kirjoittaa blogissaan Forgentin jpg-patenttirahastuksesta.

Pcmag.com, Nikon D200 -arvio. Suomen Nikon. Nikon D200, Suomen keskihinta on 1.692 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta). Kameraa ei Suomesta edelleenkään tahdo löytyä mistään myynnistä, jonkin verran saatavuus on kuitenkin parantunut.

Digicamreview.co.uk, Panasonic Lumix DMC-FZ7 -arvio. Suomen Panasonic. Suomalaisen Top Shotin hinta Suomi-versiolle (suomenkieliset manuaalit) on 487 euroa.

Steve Sanders, Pentax *ist DL -arvio. Ks. Perkko.

Rob Galbraith, Giga Vu PRO evolution: a breakthrough pro product? 3.7 tuuman kalibroitava lcd-näyttö, 640 x 480, cf-kortit, adapterin avulla muut muistikortit, RGB-histogrammi, raw-kuvien näyttö. Sisäänrakennettu ftp, WiFi, dvi/analoginen video out, mpeg, mp3, käyttäjän päivitettävissä oleva firmware. 40/80/120 GB, huhtikuussa myyntiin, 495e/695e/895e. Ks. myös Ephotozine.com.

Rangefindermag.com, March 2006. Toistakymmentä artikkelia.

Concertshooter.com, Some Basic Tips for Concert Photography. Muutama ohje.

Ephotozine.com, Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 Macro DC -arvio. £269.99, 392 euroa.

Pantone, Color Control, Answers (27 kpl).

Canon 30D, 200-sivuinen pdf-manuaali.

 

10.03.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki), erä Canon EF 70-200mm f/4L USM objektiiveja hintaan 697 euroa.

Vuoden Lehtikuvat 2005. Vuoden lehtikuvaajaksi valittiiin (jälleen) Hannes Heikura. Kilpailuun osallistui 1.552 kuvaa, kuvaajia oli 77. Kuvat ovat perinteiseen tapaan esillä Helsingissä Nordean Senaatintorin konttorissa Aleksanteri 30, 13. - 23.2.006, pankin aukioloaikoina.

YLE, Ars Fennica -palkintoa tavoittelee neljä taiteilijaa. Yhtenä neljästä ehdokkaasta on valokuvataiteilija Elina Brotherus. Voittaja julkistetaan tammikuussa 2007. Ars Fennica on Suomen suurin kuvataidepalkinto, 34.000 euroa.

Jukka Kemppinen, blogi, Talojen kuvat. Kemppinen lainaa kirjoitukseen Lari Mattilalta saamansa kirjeen. Lari Mattilahan rakensi korttelit.fi -sivuston. Korttelit.fi -sivustolta ovat monet kiinteistövälitysfirmat ilman lupaa "lainanneet" kuvia ilmoituksiinsa.

(Foorumilta) Hardforum.com, discussion, 20" Apple Cinema Display V.S. Dell 20" 2005 FPW.

Keskustelu.afterdawn.com, alue Digitaalikamerat ja kuvaaminen.

Tänään ja huomenna Luonnonvalokuvaajien Talvipäiville osallistuvat äänestävät jatkoon parhaat (4 kuvaa) Vuoden Luontokuva 2006 -kilpailun ehdokkaista (kussakin sarjassa 20 kuvaa).

Popular Photographics, Nikon D200 DSLR -arvio. Suomen Nikon. Nikon D200, Suomen keskihinta on 1.692 euroa (MBnetin vajavainen Hintaseuranta). Kameraa ei Suomesta edelleenkään tahdo löytyä mistään myynnistä, jonkin verran on saatavuus parantunut.

Firingsquad.com. Windows Vista Ready LCD Monitor Round-Up – Part 1. Windows Vista Ready LCD Monitor Round-Up – Part 2. Windows Vista julkaistaan tänä vuonna, suurimmasta osasta markkinoilla myynnissä olevista monitoreista puuttuu HDCP-tuki (eli niissä ei voi hyödyntää HD-DVD/Blu-Ray). Kannattaisi kysyä, onko uudessa monitorissa on HDCP-tuki. Tähän mennessä 12 paneelinäytössä on tuki HDCP-tuki. Vertailun paras oli Samsung 244T, 24-tuuman paneelinäyttö, 1920 x 1080. MBnetin (vajavaisen) Hintaseurannan keskihinta on 1.289 euroa.

Rob Galbraith, Photographer trade groups alarmed by "orphan works" U.S. copyright proposals. USA:ssa tekijänoikeuslaki on menossa aika omituiseen suuntaan. Ehdotuksen mukaan työ, jolle ei löydy oikeuksien omistajaa, olisi vapaasti kenen tahansa vapaasti käytettävissä.

Dpreview.com, Mamiya launch ZD. 22 MB. Myynnissä. Runko £7.000, 10.204 euroa (ei alvia).

Megapixel.net, Casio Exilim EX-Z120 -arvio. Käytettävyys 7.8. Kuvanlaatu 8.4.

LetsGoDigital, HP:n skannereita.

Ephotozine.com, Tokina to release four lenses for digital SLRs.

LetsGoDigital, Samsung B600 10 Megapixel phone.

 

09.03.2006 

Työministeriö, Koulukuvaaja, valokuvaaja, Frendikuva Oy, Vantaa. Koulu- ja päiväkotikuvauksia, työ alkaa 10.8.2006, kokopäivätyö, kesto 3 - 6 kk. Hakemukset 15.4.2006 mennessä.

Juhaollila.com, Galleriaosioon on lisätty Birds 1, diasta skannattuja lintukuvia.

Tuomokoskinen.net, luontokuvia, tekstejäkin.

(Foorumilta) Technikdirekt.de, aikaisemmin paketit on lähetetty Suomeen 22 euron maksulla, mutta nyt tulee kuulemma vielä 22 euron hintaan päälle 3% ostoksen arvosta. Sivujen mukaan kuljetuskulut ovat alkaen 22 euroa.

MikroBitti nro 3/2006.

 • Kokeiltua, Michael Freeman Digikuvaajan valaisunhallinta, opi käyttämään valoa, 48 euroa. Valokuvaaja Michael Freeman painottaa erityisesti luonnonvaloa, keinovalokin saa jonkin sivutilaa. Lopuksi käsitellään vähän studiovalauksen perusteita. Esimerkkikuvat on huolella valittu, kuvaan liittyvät tekstit on huolella kirjoitettu. Kirjan tarkoituksena on saada kuvaaja ajattelemaan ja pohtimaan ennen sulkimen painamista. "Kirja opettaa ymmärtämään ja käyttämään valoa hyväksi valokuvauksessa".
 • Verkkokiintolevyt testissä, Nasse-sedän kootut kiintolevyt, kuusi sivua, ks. nettijatkot.
  - Iomega StorCenter 305 euroa. 4*. Plussaa: käyttöönotto, liitännät, nopeus varauksin. Miinusta: melutaso. "Gigabittinen meluaja".
  - Maxtor Shared Storege+ 345 euroa. 3*. Testin isoin kapasiteetti 300 GB. Plussaa: käyttöönotto, hiljaisuus, rakenne. Miinusta: siirtonopeus. "Jykevää metallia".
  - Ximeta NetDisk Wireless 365 euroa. 3*. Plussaa: nopeus, toimii myös langattomana tukiasemana. Miinusta: asennusongelmat, oheisohjelmien puute. "Vikkelä omituisuus".
  - Buffalo LinkStatio 235 euroa. 2*. Plussaa: sisäinen virtalähde, melutaso. Miinusta: puskurimuistin vaihteleva koko, siirtonopeus. "Hieman hidas".
  - LaCie d2 Ethernet Disk Mini 250 euroa. 1*. Plussaa: tukeva rakenne, hiljaisuus. Miinusta: hitaus, oheisohjelmien puute. "Alumiinietana".
 • Vertailussa alle 1000 euron digitaalijärjestelmäkamerat, Pikkumustat, kahdeksan sivua, ks. netistä. Viisi pakettia testattavana. Järjestelmäkameroihin ei ole perinteisesti voinut liittää reaaliaikaista histogrammia eikä niillä ole voinut kuvata videokuvaa. Optisessa etsimessä näkyy kuvattava kohde, kuvaa otettaessa peili kääntyy pois edestä ja objektiivin läpi kulkeva valo pääsee kennolle. Järjestelmäkameroihin voi hankkia erilaisia objektiiveja, joita vaihdettaessa kennolle voi päästä pölyhiukkasia. Vain Olympuksessa pöly poistuu automaattisesti, muissa malleissa joutuu/pääsee ennemmin tai myöhemmin pölyä poistamaan.

  Isokokoisten kuvasensorien ansiosta kuvissa on vähän kohinaa. Canonin ISO 1600 on vielä käyttökelpoinen, mutta Olympuksen ISO 1600:ssa on häiritsevän paljon kohinaa. Järjestelmäkameroihin saa monenlaisia lisävarusteita, ulkoista salamaa, suodattimia/filttereitä, akkukahvaa, lankalaukaisinta jne. Yleensä lisävarusteet ja erityisesti objektiivit käyvät vain saman valmistajan kameroihin. Kerran valittua kameramerkkiä on hankala vaihtaa myöhemmin. Järjestelmädigeissä laukaisuviive on hyvin pieni, tarkennuskin on nopea. Sarjakuvausnopeus on testin malleissa 2.5 - 3 kuvaa sekunnissa.

  - Canon EOS 350D 985 euroa. 4*. "Pieni puurtaja". Plussaa: kohinattomuus, akkukesto, suomenkieliset valikot. Miinusta: pieni koko.
  - Nikon D50 811 euroa. 4*. "Muotovalio". Plussaa: valotus, kuvausote. Miinusta: valkotasapaino, tarkennus hämärässä.
  - Olympus E-500 795 euroa. 4*. "Poikkeava". Plussaa: värintoisto, akkukesto. Miinusta: etsimen koko, kohina.
  - Konica Minolta Dynax 5D 799 euroa. 4*. "Äänekäs". Plussaa: kuvausote, kuvanvakaaja. Miinusta: näytön pikselimäärä, laatuvaikutelma.
  - Pentax *ist DL 649 euroa. 3*. "Paristokäyttöinen". Plussaa: näyttö. Miinusta: valotus, kohina, kahvan muotoilu.
 • Ilmaisohjelmat. Album shaper, kuva-arkiston ylläpitoon, editointiakin, albumshaper.sourceforge.net. Reveal, jpg-kuvien exif-tiedot, myös muokkaus mahdollista, albumshaper.sourceforge.net. imgSeek, hakee kuvia käyttäjän tekemän luonnoksen perusteella tai exif-tietojen mukaan, luokittelee kuvan samanlaisuuden perusteella, www.imgseek.net.
 • Tulossa, digipokkarit veden alla, pinnan alle vietiin neljän valmistajan sukelluskotelot.

Digitoday.fi, Samsung nousi näyttöjen valtiaaksi Suomessa. Siivu 17,3 prosenttia. Samsung myy eniten 19-tuumaisia litteitä näyttöjä.

Luminous Landscape, A Digital View Camera, In Search of Ultimate Image Quality. Reichmann kokoaa parasta mahdollista digisysteemiä. Mikä on heikoin lenkki: kenno vai objektiivi vai kuvaustekniikka?

Digit.no, Canon EOS 30D - First impression. Suomen Canon.

Photo-i-co.uk, Epson V700 Photo Scanner -arvio. Neljä ensimmäistä sivua ovat valmiina. V750-malli on tarkoitettu ammattilaisille.

Digital Outback Photo, The Photographer as Artist and Entrepreneur.

Digitalcamerainfo.com, Samsung GX-1L First Impressions. Samsungin järjestelmädigi (joka on Pentax-klooni).

Bobatkins.com, Canon Powershot SD700IS, SD630 and SD600.

Photographyblog.com, HP Scanjet 8300 ja HP Scanjet 8300gp. Kaksi uutta skanneria. Mukana tulee Silverfast-ohjelma ja IT8 target. Lisäksi kolorimetri, jolla voi kalibroida monitorin. Myyntiin huhtikuussa, £349 (508 euroa) ja £499 (726 euroa).

Rob Galbraith, Trouble in Denmark: covering the cartoon story. Toinen tanskalainen sanomalehti Politiken kertoo.

Digitalreview.ca, Nikon Reduces Price on Nikon D50 and D70s Digital SLR
and Select Nikon Coolpix Models
. Kanada.

Digitalkamera.de, Rückblick auf 20 Jahre Digitalkamera-Design. Babel Fish -käännös in English.

Dpnow.com, New Nokia Lifeblog.

 

08.03.2006 

Hyvää naistenpäivää! Sähköisiä tervehdyksiä naisille voi lähettää digicamera.netin Kortit-sivulta.

LÄSNÄOLO - näkökulmia suomalaiseen valokuvaan
23.04.2006.

Wäinö Aaltosen museon Läsnäolo-näyttely esittelee suomalaista valokuvataidetta 1980-luvun alusta viime vuosiin. Teokset on valittu Suomen valokuvataiteen museon kokoelmasta ja Wäinö Aaltosen museon hallinnoimasta Turun kaupungin taidekokoelmasta.

Näyttely tarjoaa näkökulmia ihmisen, muistojen, ajan ja paikan olemassaoloon ja niiden jättämiin jälkiin. Läsnäoloa tulkitaan näyttelyssä laajasti ja eri merkityksissä.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Kristoffer Albrecht, Stefan Bremer, Elina Brotherus, Henry Edman, Pekka Elomaa, Taneli Eskola, Ilkka Halso, Vesa Hannuksela, Mikko Hietaharju, Juha-Pekka Inkinen, Ulla Jokisalo, Manno Kalliomäki, Aino Kannisto, Sanna Kannisto, Marjaana Kella, Ola Kolehmainen, Harro Koskinen, Andrei Lajunen, Harri Larjosto, Jouko Lehtola, Anni Leppälä, Mikko Mälkki, Esko Männikkö, Juha Nenonen, Petri Nuutinen, Marja Pirilä, Heli Rekula, Kari Soinio, Salla Tykkä ja Hanna Weselius.

Wäino Aaltosen museo
Itäinen Rantakatu 38, Turku
pääsyliput 5 € / 4,5 € / 3 €
alle 16-vuotiaille vapaa pääsy
museo avoinna ti-su klo 11-19

Hienoja dokumentaarisia mustavalkokuvia on esillä Salossa ja Tampereella. Salon Taidemuseossa jatkuu huhtikuun alkuun asti amerikkalaisen Mary Ellen Markin näyttely. Tampereella on esillä Ismo Höltön Ihminen pääosassa -näyttely maaliskuun loppupuolelle. Molemmissa näyttelyissä nähdään kuvia tavallisten ihmisten arjesta ja vähemmistöjen tai marginaali-yksilöiden elämästä konstailemattomasti ja rehellisen realistisesti kuvattuina. Mary Ellen Mark haluaa kuvillaan avata ihmisten silmät sosiaalisille epäkohdille. Samanlaisia tarkoitusperiä on yleensä nähty myös Ismo Höltön kuvissa. Mark ja Hölttö ovat kumpikin syntyneet vuonna 1940.

Mary Ellen Mark: American Odyssey ja Twins
2.4.2006

Amerikkalaisen Mary Ellen Markin (s. 1940) dokumentaarisia mustavalokuvia nähdään näyttelyssä ensi kertaa Suomessa. Esillä on noin 130 kuvaa kahdessa näyttelykokonaisuudessa - American Odyssey ja Twins. Näistä edellinen muodostuu 111 valokuvasta, jotka Mary Ellen Mark on ottanut Amerikassa 40 vuoden aikana tekemillään matkoilla. Markille on ominaista, että hän haluaa tuntea kuvattavansa ja saattaa viettää heidän parissaan jopa kuukausia. Mark on aina kuvannut yhteiskunnan heikkoja ja vähäosaisia kuten lapsia ja vanhuksia, mielisairaalan asukkaita, asunnottomia, prostituoituja ja transvestiitteja. Näyttelyn toinen kokonaisuus, Twins-sarja, kertoo Markin kiinnostuksesta kaksosia ja heidän elämäänsä kohtaan.

Hiljakkoin American Photo Magazinen lukijat äänestivät Markin kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmaksi naisvalokuvaajaksi.

Salon taidemuseo
Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, tammikuussa poikkeuksellisesti keskiviikkoisin 10- 20
la 11-17
su 11-18
Suljettu maanantaisin ja näyttelyvaihtojen aikana.

Ismo Hölttö – Ihminen pääosassa
26.3.2006

Ismo Hölttö (s. 1940) on jättänyt jälkensä suomalaiseen valokuvauksen historiaan dokumentaarisilla mustavalkokuvillaan, jotka sijoittuvat 1960 - 70-lukujen yhteiskunnalliseen murrokseen. Höltön henkilökuville on ominaista tyyni arvokkuus ja syvä inhimillisyys. Hänen kuvistaan välittyy aina poikkeuksellisella tavalla kunnioitus kuvattavaa henkilöä kohtaan.

Näyttelyn henkilökuvat jakaantuvat kolmeen aihealueeseen: maaseutu, kaupunki ja mustalaiset. Pääosa kuvista on 1960-luvulta.

Muutama vuosi sitten Ihminen pääosassa-sarjan kuvia nähtiin Helsingissä Galleria Hippolytessä.

Ismo Höltön Ihminen pääosassa - valokuvia suomalaisista -valokuvateos ilmestyi omakustanteena 1989. Alkusanat Erkki Pirtola. Kuvat 239 kpl Ismo Hölttö.

TR1
Rautahalli (Väinö Linnan aukio 13), Tampere
ti-su klo 10-18
Liput 4 euroa, opiskelijat 1 euroa ja eläkeläiset 2 euroa

Mikael Rantalainen.

Kamera-lehti, numero 2/2006 (ilmestyi pari viikkoa sitten). 84 sivua. Alla otos lehdestä.

 • Vuoden Matkakuva 2006. Mukana lisäksi Matkalehti ja Valitut Palat. Kuva voi olla otettu missä vain 15.6.2005 - 15.6.2006 välisenä aikana. Kilpailukuva ei saa olla aiemmin julkaistu. Osallistua saa enintään kahdella digi-, dia- tai paperikuvalla. Kuva(t) toimitetaan 15.6.2006 mennessä osoitteeseen Kamera-lehti, Lastenkodinkatu 5, 00180 Helsinki tai sähköpostitse kuvakisa(at-merkki)kamera-lehti.fi. Digikuvat jpg-muodossa, kuvan pitkän sivun tulee olla 300 dpi resoluutiolla vähintään 15 cm ja enintään 30 cm. Paperikuvan suurin koko on 30 x 40 cm. Paperikuvan taakse oma nimi, osoite + puhelinnumero, kuvauspaikka sekä mahdollinen kuvan nimi. Sähköpostitse lähetettäville kuville samat tiedot, aiheeksi (subject) "Vuoden Matkakuva". Kirjekuoreen tunnus "Vuoden Matkakuva". Palkintoja on 20. 1. palkinto on 700 euron matkalahjakortti. 2. palkinto on viikonloppu kahdelle Kölnissä, arvo 700 euroa. 3. palkinto on Panasonic Lumix FZ30, 650 euroa.
 • Panasonic hoitaa 1.4.2006 alkaen itse maahantuonnin, myynnin, markkinoinnin ja huollon. Siihen asti Panasonicia edustaa Kaukomarkkinat. Varasto siirtyy Ruotsiin vuoden toisen neljänneksen aikana.
 • Lappeenranta kartalle. Yhdeksäs valtakunnallinen valokuvakeskus avautui tammikuussa Lappeenrannassa. Kaakkois-Suomen valokuvakeskus.
 • TalviSuomi. Valokuvauskilpailu, ks. suomiabc.fi. Kilpailuaika päättyy 31.3.2006.
 • Kannettava piilo. Rakennusohjeet leikkimokki/piilokojun rakentamiseen.
 • Kuvausmatka 25.-28.5.2006 Peipsi-järven luontoon ja kulttuuri, ensimmäinen lukijamatka 18.-25.5. täyttyi heti.
 • Fotofinlandia. Voittajaa + muiden osallistujien kuvia esitellään 12 sivun verran. .
 • Luonnon ja ammattimaisen luontokuvan puolesta. Mikä Pro Luontokuva?
 • Nuori Kamera. Kolme sivua sarjojen voittajakuvia.
 • Valokuvateos Tee itse! Yksi sivu. Esittelyssä www.kuvakirja.fi, josta voi tilata kirjan, jossa on omat kuvat. Ensin haetaan käyttäjätunnus ja salasana, sen jälkeen askarrellaan palvelimelle kuvakirjaa, vaikka viikon ajan. Minimisivumäärä on 20, maksimi 100. 20-sivuinen kirja maksoi lähetyskuluineen ja alveineen 26.35 euroa. Digipainon värit menivät silmämääräisesti kohdalleen. Kuvan pitkää sivua ei kannata lähettää pitempänä kuin 1.600 - 1.800 pikseliä.
 • Fysiikkaa luovasti. Yksi sivu, kilpailun tulokset.
 • Kuvaa kuin Runebert. Seppo Saves haastattelee ja kirjoittaa Kristian Runebergista, kahdeksan ja puoli sivua nautittavaa tekstiä ja kuvaa.
 • Digin ja Anan rituaalit Mitä uutta uusi tekniikka antaa valokuvalle? Neljä sivua. Yhteiskuntatieteiden tohtori ja valokuvaaja Pertti Julkunen arvioi Mika Elon väitöskirjaa Valokuvan medium.
 • Kuva-arkisto vaatii ohjelman! Viisi ja puoli sivua. Esittelyssä Irfanview 3.97 (ilmainen), Picasa 2.1.0 (ilmainen), XnView 1.80/1.70 (ilmainen), ThumbsPlus 7 Pro (58 euroa), IPhoto 5.0.5 (79 euroa), ACDSee 8 (40 euroa), MediaDex Professional 1.0 (50 euroa / 80 euroa), Portfolio 7.0.6 (165 euroa).
 • Digikuvaan lisää sävyjä. Parhailla digikameroilla saa otettua kuvaa ISO 12800 herkkyydellä, ISO asetetaan arvoon 3200 ja valotusta kompensoidaan kaksi pykälää (2 eV). Photoshopissa sitten laitetaan histogrammi kohdalleen. Tämä on mahdollista pienen kohinan ansiosta.
 • Seuraava numero 3-4/2006 ilmestyy 14.4.2006. Aiheina mm. Lisää jytyä kuviin. Luovat kuvakulmat. Paranna maisemaa itse. Osto-opas (foto, video, digi, kiikarit, varusteet). Pitkät, laajat, superit. Uudet järkkärit. Suuri videokisa. Ei kohinaa. Tuplanumero 180 sivua.

Ephotozine.com, arvioita.

Ephotozine.com, Sony Blu-ray media to ship by the end of March. Yli 25 gigaa yhdelle dvd:lle.

(Foorumilta) Adobe Photoshop CS in 10 Simple Steps or Less - Free eBook. 15.6 MB, 625 sivua, pdf.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-FZ7 -arvio. Suomalaisen Top Shotin hinta Suomi-versiolle (suomenkieliset manuaalit) on 487 euroa.

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-LZ5 -arvio. Suomen Panasonic. Suositushinta 499 euroa.

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-LZ3 -arvio.

Digit.no, Olympus E-330 - First impression. Suomen Olympus.

Mike Johnston, The Online Photographer -blogi, T.O.P. Ten: Number 9*. Lähdetään liikkeelle Andy Warholin kuuluisasta Marilynistä. Eikä oikeastaan sen pitemmälle päästäkään (eikä tarvitsekaan).

Earthboundlight.com, Factoring in the Digital Crop Factor (Photo Tip of the Week).

Dcviews.com, The Leica D Vario-Elmarit 14-50mm / F2.8-3.5 ASPH lens.

Digitalcamerainfo.com, First Impressions.

Creativepro.com, Framed and Exposed: Zen and the Art of Aperture. Applen Aperture.

PMA, U.S. Camera Sales. Tänä vuonna digikameroiden myynnin arvioidaan vielä kasvavan USA:ssa, mutta ensi vuonna kasvua ei enää tule (ymmärrettävistä syistä).

Lyra.com, kaikkea printtereihin liittyvää. Journal.com -lehteä täydentävä.

 

07.03.2006 

Fotonetin tarjous digicamera.netin kävijöille, 15 x 20 cm suurennos hintaan 0.49 euroa. Normaalihinta on 0.99 euroa.

 • alennuskoodi on 5b05920x15049a
 • (tuossa alennuskoodissa ei sitten ole isoja O-kirjaimia)
 • tarjous on voimassa perjantaihin 10.3.2006 klo 24.00 asti

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Huippu-uutuus Olympus E-330 on hyllyssä.

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin helmikuun kilpailun aihe oli "Valo ja varjo". Kilpailuun osallistui 48 kuvaa. Kuvat ovat perinteisessä osoitteessa, http://sakari.1g.fi/diginet16/.

 • perinteiseen tapaan arvovaltaisen raadit arviot julkistetaan noin viikon päästä

Paula Piirainen, paljon valokuvia (varaa aikaa katseluun). Kuvauskohteet Suomenlinnasta mikroskooppikuviin.

MikroPC nro 2, 16.2.2006.

 • Pikatestit, Canon Pixma tarkentuu, Canon Pixma MP500, 249 euroa, väripatruunat 14 euroa/kpl, musta 16 euroa. Viisi erilliskasettia, pikolitran pisarakoolla saadaan 9600 x 2400 dpi. Lisäksi laitteessa on skanneriyksikkö. Canonissa on kaksi paperisyöttöä. Tekstiä tulostuu yksi sivu noin seitsemässä sekunnissa. Värikuvia sisältävä 48-sivuinen vihkonen tulostui kaksipuoleisena oikeassa sivujärjestyksessä vähän yli kymmenessä minuutissa. A4-kokoinen valokuva tulostui glossy-paperille 3 - 4 minuutissa. Muistikortinlukija on syvällä laitteen etunurkassa, lisäksi laitteessa on pictbridge-kameraliitäntä ja irda-tunnistin. Verkkoliitäntää ja bluetoothia (lisävaruste) ei ole. Musta väri ei odotetusti kiinnity kunnollisesti kopiopaperille. Tekstisivu maksaa reilut kolme senttiä, 20 prosentin peitolla väritulosteen hinta on noin 12 senttiä. 4*/5*.
 • Pikatesti, Päältä kaunis kakku, Kodak EasyShare P880, 600 euroa. "Osaavalle kuvaajalle tarkoitetussa kamerassa on huono käyttöliittymä, eikä kuvanlaatukaan vakuuta". Ulkoinen salamakenkä, synkkapistoke studiovaloille, kierrettävä zoom-rengas, käsitarkennusrengas, kahdeksan megapikseliä, peilietsintä matkiva videoetsin, iso näyttö. Oikeastaan vain objektiivi ja takaseinän näyttö ovat laadukkaita. Kuvanlaatu on suunnilleen halpojen taskudigien tasoa, kameran prosessointi hukkaa tarkkuuden. Käyttö on hankalaa, sillä monet toiminnot on piilotettu hitaasti toimivien valikkojen taakse. Hitaus vaivaa kameran kaikkia toimintoja, tarkennustakin. "Voisi sanoa, että P880 on laitettu aivan liian isoihin saappaisiin, minkä seurauksena se kompastuu jo ensimmäisellä askeleella". 2.5*/5*.
 • Seuraava numero 3/06 ilmestyy 9.3.2006. Testissä dvd-levyt, halpis- ja laatulevyissä on eroja.

Digitoday.fi, LG:n näytöissä kova kontrasti. Tässä kuussa tulee myyntiin uusia malleja, joissa kontrasti on 1600:1.

Luontokuva.org, Suomen Luonnonvalokuvaajat jakoi apurahoja. Yhteensä 1.500 euroa. Kaikki apurahat myönnettiin valokuvanäyttelyiden kustannuksia kattamaan.

(Foorumilta, jukkapvk) Olympuksen digijärkkäreille, miten päästä Olympuksen Service Modeen (laukaisumäärät, mapatut pikselit, SSWF:n toimintakerrat jne). Kokeilu omalla vastuulla. Painele nappeja rauhallisesti.

 • to check shutter count
 • 1. open cf door
 • 2. power on
 • 3. press "play"+"ok" together
 • 4. press the following button in order "up" "down" "left" "right" on the dial
 • 5. fully press the shutter release button
 • 6. press "up" on the dial
 • press "left" to page 2 (8.3.2005: tai right, sivuja taitaa olla neljä, osa tyhjiä)
 • page2
 • R: 00XXXXXX mean shutter release count
 • S: 00XXXXXX unknown
 • M: 00XXXXXX pixel map count
 • U: 00XXXXXX ultrasonic wave count

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Digi Saksasta, jo 40 viestiä.

 • Digitalwonderworld.de on aikaisemmalta nimeltään New York Camera, jonka mennessä selvitystilaan useampikin suomalainen menetti ennakkoon maksamansa rahat
 • Ja Saksasta tilatessa ei tule suomenkielisiä manuaaleja. (Ei kyllä saa Suomestakaan, jos ostaa sellaiselta suomalaiselta kauppiaalta, joka tilaa suoraan Saksasta).

LetsGoDigital, Canon Powershot A610 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 297 euroa (MBnetin Hintaseuranta)

IR, Fujifilm FinePix E900 -arvio. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 403 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photograpyblog.com, PMA 2006 "Hot Top 10".

PTLens versio 6.7.3 (plug-in, 6.3.2006) ja versio 6.7.2 (standalone, 6.3.2006). Linssivääristymien korjaukseen.

Pcmag.com, Olympus P11 -arvio. Kymppikuvakoon sublimaatiotulostin, nopea, kuvat maksavat $0.39 - $0.50. Suomen Olympus.

Bobatkins.com, Canon Powershot S3 IS. Myyntiin toukokuussa, hinta on $499.99.

Digitalcamerainfo.com, Casio Exilim EX-Z600 First Impressions Review.

Jkturner.net, Vosonic vp8350. Kuvapankki.

 • Jacob Elektronik Saksasta näytti myyvän 20 GB:n kovalevylla, hinta 425.70 euroa (ensimmäinen hakukoneen osuma)

Digitalcamerainfo.com, NPD ennustaa digikameroiden myyntiä vuoteen 2007.

 

06.03.2006 

Viikon 10 kuva: Hyvä on hiihtäjän hiihdellä.

The 8th Helsinki Exhibiton of Photographic Art 2006. Sanomatalo, Mediatori, Helsinki, 2.3. - 12.3.2006, klo 10 - 20.

Parin vuosikymmenen tauon jälkeen Kameraseura on taas järjestänyt Helsingin valokuvataiteen näyttelyn (the Helsinki Exhibiton of Photographic Art). Näyttelyyn tarjotusta kahdesta ja puolesta tuhannesta kuvasta valittiin mukaan muutama sata perinteistä valokuvaa eri maista. Mustavalkoprinttejä on 101 kpl, väriprinttejä 75 ja dioja 48 kpl. Diat esitetään isolla tv-ruudulla.

 • Kameraseurassa on jäseniä noin 1.100. Seuran yhdeksän kerhoa kokoontuvat kuukausittain. Lisäksi ovat kaikille yhteiset kuukausikokoukset.
 • Kameraseura järjestää lisäksi joka vuosi kolmisenkymmentä viikonloppukurssia. Jäsenet saavat kursseista alennusta.
 • Kameraseura, liittyminen. Jäsenmaksu on vuosittain 59 euroa, lisäksi ensimmäisenä vuotena on liittymismaksu 15 euroa. Hintaan sisältyy Kamera-lehden vuosikerta, Kameraseuran Uutiset, Klik-jäsenlehti. Suomen Valokuvataiteen museoon voi ostaa opiskelijahintaan vuosikortin.

Aukea.net, Kuukauden Teema Uni, 20 kuvaa.

(Foorumilta) Mikko Ala-Kojola, AvantouinninMM-2006.

 • ks. myös Lintukuvia (lintuharrastuksesta tekstiä)

(Foorumilta) Qudit oli onnistunut nappaamaan kuvat liito-oravasta.

Sami Olenius, Salpausselkä 2006, 5.3.2006.

Luontotupa.net, haastattelussa Jaakko Ruola. Luontokuvaaja ja liikkeenjohdon konsultti. Lue myös seitsemän aiempaa haastattelua.

MuroBBS, Mobiililaitteet ja multimedia.

Luminous Landscape, Mark Segal, Scanning with Silverfast. Tutoriaali.

LetsGoDigital, Interview Panasonic Lumix DMC-L1 SLR.

Digital-lifestyles.info, Ricoh GR -arvio.

Bobatkins.com, Canon EOS 30D Compared. Vaihtoehtoina Canon 20D/5D ja Nikon D200.

PTGui 5.7.1, panoraamojen tekoon. Uusi versio ilmestyi 20.2.2006. Hinta on 59 euroa. 30 päivän kokeiluversio.

Dcviews.com, The new Olympus / Panasonic Live MOS Sensor.

Dpreview.com, foorumi, Lumix L1 Price disclosed by Leica Switzerland.

 • "Leica Switzerland today informed the Lumix L1 with Leica lens will cost EUR 2600 ($3100 or 360'000 yen) and will be available from septembre 2006 on."

 

05.03.2006 

Pinseri.com, Tilt shift.

(Foorumilta) YLE Radio 1, Kuuntele internetistä: Mitä lehtikuva kertoo? Haastateltavina valokuvaajat Natalia Baer ja Markku Niskanen.

(Foorumilta) Parta (factory.designsapiens.com), MM avantouintikilpailut Oulu 2006.

MikroBitti nro 2/2006 (kuukausi sitten ilmestynyt numero).

 • Kokeiltua, ViewSonic VA1912w, laajakuvaa edullisemmin, 344 euroa. 19-tuumainen littunäyttö, tarkkuus 1440 x 900, kuvasuhde 16:10. Pystysuunnassa katselukulma on pieni, vaakatasossa voi katsoa aika sivustakin. Viewsonicissa on kuusibittinen lcd-paneeli, joten värien määrä on rajoitettu. Paljain silmin katsottuna väreissä ei ole vikaa, mutta näyttöä ei voi suositella kuvankäsittelyyn. Viewsonic on tarkoitettu pelikäyttöön, vasteaika on pieni. Pelikäytössä hankala ominaisuus on se, että näyttö skaalaa kaikki näyttötilat koko ruudun kokoisiksi. "Edullinen 19-tuumainen laajakuvalittunäyttö, joka sopii parhaiten yleis- ja toimistokäyttöön".
 • Kokeiltua, Samsung Pro815, pitkäzoominen harrastelijakamera, 799 euroa. Kahdeksan megapikseliä, 15-kertainen zoom, 3.5 tuuman lcd-näyttö, painoa yli 900 grammaa. Polttoväli on 28 mm - 420 mm, valovoima f/2.2 - f/4.6, kuvanvakaajaa ei ole. Laukaisu ei tapahdu ihan heti, automaattitarkennus on etenkin hämärässä hidas. Yhden raw-kuvan tallennus kestää 15 sekuntia, kuvia ei voi tällöin ottaa. Kameran päällä on pienempi näyttö, jota voi käyttää myös etsimenä. Sisäisen salaman lisäksi voi käyttää ulkoisia salamoita salamakengän ansiosta. Kuvien laatu ei ihan vastaa järjestelmädigien laatua, keinovalossa automatiikka ei selviydy kovin hyvin. Kohina tulee nopeasti näkyviin ISO-arvoa nostettaessa. "Monipuolinen harrastelijakuvaajan digikamera, jossa kaikki on suurta".
 • Kokeiltua, Creative Zen Vision:M, taskuvideo, 359 euroa. 30 GB kovalevy, musiikki, mpeg, divx, jpg-kuvat. Näyttö on 2.5 tuumaa, 320 x 240, laitteen voi kytkeä televisioon. Radiovirittimessä on 32 asemaa. Sisäisen mikrofonin ansiosta laitetta voi käyttää puheen nauhoittamiseen. Mukana tulevat kuulokkeet ovat huonolaatuiset. "Pienikokoinen ja hyvälaatuinen multimediasoitin".
 • Kokeiltua, Epson 3590 Perfection Photo, yhden asian monitoimilaite, 146 euroa. Skannerin nimelliseksi tarkkuudeksi ilmoitetaan 3200 dpi, mutta 1200 dpi:n jälkeen tarkkuuden kasvatus ei paljoa tulosta paranna. Tasoskannerina Epson on kelpo laite, mutta diaskannaukseen sitä voi käyttää vain vähemmän kunnianhimoisiin projekteihin. A4-kooon skannaus 600 dpi:n tarkkuudella kestää kaksi minuuttia. Kerrallaan voi skannata kuusi negatiivia tai positiivia. "Kuvanlukija diakannella harrastuskäyttöön".
 • Kokeiltua, Värinkäsittelyn perusteet, Digikuvan värinhallinta & korjailu, 48 euroa. Michael Walkerin ja Neil Barstowin kirjan alkuperäinen nimi on Getting Colour Right. Varsinaista värinhallinnan käsittelyä kirjassa on vähän. Photoshopissa tapahtuva värinkorjailu on saanut ison osan, esimerkkikuvat ovat näyttäviä. "Yleisteos digitaalisen kuvan väristä niin tulostamisen, webin, multimedian kuin valokuvauksenkin kannalta.".
 • Ilmaisohjelmat. digiKam, KDE-ympäristöön digikuvien virtuaalialbumi. Tunnistaa Gphoto2-projektin tunnistamat kamerat. www.digikam.org. SimpleCam, Free Edition lähettää nettikamerakuvaa jatkuvana virtana käyttäjän koneelta. Videokuvaa voi lähettää myös muistakin laitteista, esim. tv-kortista, ks. deadpirate.com, download.zd.net. Star Estimator. Ketä julkisuuden henkilöä muistutat? Joko imuroitava versio tai sitten online, play-analogia.com.
 • Tulossa, testissä perusdigijärkkärit, järkevät digirungon ja perusobjektiivin yhdistelmät.

Tässä täydellinen huijarifirma, Mobileinc.co.uk. Toimipisteitä on sivujen mukaan Manchesterissä ja Lontoossakin. Sivuilla on VeriSignin, Visan, MasterCardin logoja, mutta vain logot (ei linkkiä!). Liikeideana on vedota ihmisten ahneuteen, kun jotain "myydään" oikein halvalla, niin kiusausta on vaikea vastustaa. Hintaesimerkki: Nikon D200 SLR Body $1.049 (872 euroa). Domain on rekisteröity 12.2.2006 Saksassa. "Ostoja" ei voi itse hakea mistään, maksu tapahtuu vain Western Unionin kautta, ei millään luottokortilla (huijareille tuttu tapa).

Dcviews.com, Kodak Easyshare P880 vs. Fuji Finepix S9000 / S9500.

Dpreview.com, foorumi, diCorcia wins lawsuit. Ortodoksijuutalainen haastoi oikeuteen valokuvaajan, joka ottanut kuvan kysymättä kuvatulta lupaa. Kuvaa myytiin yksittäisvedoksina, kuva päätyi myös valokuvakirjaan.

 

04.03.2006 

Lehtikuvaaja Sami Kilpiö, galleria on uudistunut.

Työministeriö, Suunnittelijat, kaavoittajat,luovan alan ammattil, Tevanake-keskus ry, Tampere. Luovan alan ammattilaisia haetaan mukaan osuustoimintaan. Mainitaan myös valokuvaajat.

(Foorumilta) Erilaisia johtoja kaikenlaisiin salamalaitteisiin, paramountcords.com.

Suomi24.fi, valokuvausfoorumi.

Luminous Landscape, Do The FunkyCam. Digital Liberation for $20? Reichmann osti $20:n digikameran. Holgakin mainitaan.

Digicamreview.co.uk, Pentax Optio S6 -arvio. Suomen Pentax. Suomen keskihinta on 309 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Epson announces "Photo Studio" flatbed scanners. Kaksi ammattimallia, Epson Perfection V700 Photo (maaliskuu, $549) ja Epson Perfection V750-M Pro (toukokuu, $799).

LetsGoDigital, haastatteluja.

Digitaldarrell.com, Nikon D2x – Creating and Using a Dust-Off Reference Photo.

Ephotozine.com, Buying a polarising filter.

 

03.03.2006 

Jos joku sattuu ihmettelemään MBnetin Hintaseurannasta puuttuvia/kadonneita kauppoja, niin syynä on palvelun muuttuminen kauppiaille maksulliseksi. Kyse lienee klikkauspohjaisesta hinnoittelusta. Toisaalta ymmärtää MBnetin politiikan, kauppiaathan ovat saaneet ilmaisia kävijöitä Hintaseurannan kautta. Kattavuus on nyt tietenkin huonompi kuin aiemmin.

Vertaa.fi on toinen suomalainen vaihtoehto, mutta siellä ei tällä hetkellä ole digikameroiden osalta mukana kuin 11 kauppaa. Käyttäjät ovat jonkin verran kirjanneet sinne kokemuksiaan kameramalleista.

Iltalehti, kuukauden kuvaaja, Atte Kajova. 13 kuvaa, bodom-järveä, presidenttiä, tsunamia, keihäänheittäjää, turisteja ym.

Elokuvia ja Valokuvia -blockin Henri on nähnyt vähän vaivaa ja laittanut nettiin pienen videopätkän. Kimmokkeena on ollut Niksi-Pirkka: "Vaivaako suljetun jääkaapin valon sammuminen mieltäsi? Laita sisälle digikamera tai kamerakännykkä nauhoittamaan videota, niin näet vastauksen kamerasta."

Sektori.com, Maailman suurin Windows-virheilmotus. Kamera on melkein kaikilla aina mukana, hyvä niin, sillä runsas viikko sitten Times Suaren jättimäisellä mainostaulu jähmettyi. Ks. kuvat, World's largest Windows error message.

Helmikuun 21. päivän ja 30.6.2006 välisenä aikana ostetut Canon EOS 5D -järjestelmädigit ovat oikeutettuja 300 euron Cash Backiin eli Hyvitystarjoukseen.

Dpreview.com, PMA 2006 Show Report (Final).

Digital Outback Photo, "Tonality and Colors in Photoshop and Raw Converters". Photoshop-tekniikoita.

Megapixel.net, Panasonic DMC-FX01 -arvio. Käytettävyys 9.4. Kuvanlaatu 8.4. Top Shot (Helsinki, Malminkartano) hinta on 467 euroa. (Suomenkieliset manuaalit).

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-LS2 -arvio. Ks. Suomen Panasonic.

Wrotniak.net, Customizing Your E-500. Olympus E-500.

Dcviews.com, Olympus introduces PT-E02 underwater case for E-330 SLR. Myyntiin huhtikuussa,

The-digital-picture.com, Canon Lens Rebates - A Word of Caution. Viimeisimmän alennuksen saaminen kesti neljä kuukautta ja vaati tarvittavan tiedon lähettämisen kolme kertaa.

 

02.03.2006 

Fotonetti, edellisen viikon (viikko 8) tarjouskooodiin oli päässyt pujahtamaan väärät arvot. Postituslistalle liittyneet ovat saaneet oikean alennuskoodin (viikko 9), jolla saa 20x27 ja 20x30 cm suurennokset hintaan 0.95 euroa (normaalihinta on 1.99 euroa). Ei rajoituksia, tarjouskoodi on voimassa viikon 9 loppuun (sunnuntaihin 5.3.2006 klo 24.00 asti).

 • (Päivitys 3.3.2006: tässä virheellisessä koodissa oli tainnut käydä niin, että koodi oli oikea, mutta koko liian suuri. Viestin mukaan olisi tainnut saada A4:n printin 0.49 eurolla... Mutta koodikin olikin pienempään kokoon...)

Avoimet työpaikat, Määräaikainen tuntiopettaja, valokuvaus, Helsingin kaupunki, Helsinki. Käpylään haetaan määräaikaista tuntiopettajaa, valokuvaajan ammattitutkintoon valmistava koulutus. Edellytetään valokuvauksen käytännön osaamista. Kokopäivätyö, hakuaika päättyy 15.3.2006, työ alkaa 1.8.2006.

Proluontokuva.fi, Luontokuvailta 13.3.2006. Oopperatalolla, liput ennakkoon 14 e, ovelta 16 e. Tuotto lyhentämättömänä luonnonsuojelualueen hankintaan.

 • näyttelyt aukeavat klo 17.30
 • esitykset aukeavat klo 19.00
 • Oopperatalon Almin sali, Helsinginkatu 58, Helsinki
 • ks. ohjelma (pdf)

Tekniikan Maailma, 4/2006, 22.2.2006.

 • Enemmän vähemmällä, Digitaaliset järjestelmäkamerat alle 1 000 euroa, kymmenen sivua. Vuotta aikaisemmassa testissä oli mukana neljä edullisinta digitaalista järjestelmädigiä, silloin hintataso oli 1 000 - 1 300 euroa, nyt vastaavan laitteen voi saada jopa alle 700 euron. Mukana testissä on viisi uutta mallia (ei yhtään edellisen testin mallia).
 • Testin aikana KonicaMinolta ilmoitti lopettavansa kokonaan kameroiden valmistuksen. Jatkokehittely siirtyy Sonylle. Samsungilta on tulossa Pentax-pohjainen järjestelmädigi, Sony ja Pentax ovat ilmoittaneet tuovansa digitaalisen järjestelmäkameran myyntiin tänä vuonna.
 • Canonin ja Olympuksen kennot ovat kahdeksan megapikseliä, kolmen muun kuusi megapikseliä. A3-kokoa pienemmissä tulosteissa tällä ei ole paljon merkitystä. Olympuksessa kuvasuhde on 4:3, muissa tuttu 3:2. Painonkaan suhteet malli eivät paljoa eroa, Olympus on kevein 526 g, KonicaMinolta painavin 680 g. Etsinkuva on pieni, käsin tarkentaminen laajakulmaobjektiivilla on työlästä. Etsin näyttää tallentuvasta kuvasta kaikilla viidellä kameralla noin 95%. Nestekidenäyttö on Canonissa 1.8 tuumaa, Nikonissa kaksi tuumaa ja kolmessa muussa 2.5 tuumaa.
 • Tarkennuspisteitä on eniten KonicaMinoltassa, 9. Pentaxissa on vähiten tarkennuspisteitä, 2. Nikon ja Canon ovat nopeimpia tarkentamaan, Nikonissa on apuvalo hämärässä tarkentamista varten. Canonissa pistemittauksen alue on aika laaja, melkein kymmenen astetta. Kaikilla kameroilla voi kuvata raw-kuvia. Kaikissa kameroissa on sisäinen salama ja salamakenkä ulkoista salamaa varten. KonicaMinoltaan käy vain oma salamalaite.
 • Canonissa ja Nikonissa on vähiten kohinaa, eniten kohisee Olympus. Laukaisuviiveissä ei ole käytännössä eroja. Canonilla ja Nikonilla ottaa pisimpään sarjakuvia, sitten tulevat KonicaMinolta, Pentax ja Olympus. Canonissa on suomenkieliset valikot. Olympuksen erikoisuus on automaattinen pölynpoisto kennolta. Lisäksi Olympuksessa voi asettaa käyttäjä itse objektiivin tarkennusrenkaan suunnan. KonicaMinoltassa on optinen vakaaja. Pentaxiin käyvät kaikenlaiset akut tai paristot.
 • Canon EOS 350D, 950 euroa, objektiivi. Yleisarvosana 8.8, 5*. Hyvää: kuvanlaatu ja 8 megapikselin kenno, pieni kohina, sarjakuvausominaisuudet, suomenkieliset valikot. Huonoa: pieni näyttö, ei pistemittausta.
 • Nikon D50, 900 euroa, objektiivi. Yleisarvosana 8.8, 5*. Hyvää: kuvanlaatu, pieni kohina, nopeat toiminnat, selkeät säätimet. Huonoa: ei ISO 100 -herkkyyttä, ei terävyysalueen tarkistuspainiketta.
 • Olympus E-500, 800 euroa, objektiivi. Yleisarvosana 8.3, 4*. Hyvää: automaattinen pölynpoistojärjestelmä, 8 megapikselin kenno, paljon erilaisia kuvausohjelmia, kaksi muistikorttipaikkaa (CompactFlash ja xD). Huonoa: kohina suurilla herkkyyksillä, sarjakuvausominaisuudet, ei terävyysalueen tarkistuspainiketta.
 • Pentax *ist DL, 650 euroa, objektiivi. Yleisarvosana 8.3. 4*. Hyvää: herkkä kenno, paljon erilaisia kuvausohjelmia, toimiii AA-paristoilla ja akuilla, pieni koko. Huonoa: sarjakuvausominaisuudet.
 • KonicaMinolta Dynax 5D, 750 euroa, objektiivi. Yleisarvosana 8.1. 3*. Hyvää: optinen vakain, selkeät näppäinjärjestelyt. Huonoa: pakettiobjektiivin toisto laajakulma-alueella, merkkikohtainen salamakenkä.

Hopeinenomena.net (palvelin vaihtuu 3.3.2006 alkaen klo 15.00, samoin softa, seuraavan päivän iltana pitäisi päästä kirjautumaan foorumille). 5.3.2006 kaikki meni ok (linkit korjattu).

Omenamehu.org

(Foorumilta) kuvaajaska, ensimmäisen kuvausvuoden sato, galleria.

Digitoday.fi, Kännykkä tunnistaa omistajansa kasvot. Vodafone 904SH tulee markkinoille huhtikuussa. Jos tunnistus ei onnistu, niin puhelimen kysymykseen pitää osata vastata oikein (muuten näppäimistö pysyy lukittuna).

(Via Linko) Flickrin käytetyimmät kameramallit ja -merkit.

Rob Galbraith, Zeiss ZF prices set; ordering commences April 1. Planar T* 50mm f/1.4 ZF maksaa 499 e, Planar T* 85mm f/1.4 ZF maksaa 999 euroa. Hinnoissa ei alvia.

Trustedreviews.com, Sony Cyber-shot DSC-M2 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 570 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Nikonnet.com, Legends Behind the Lens, Tony Sweet.

Steve Sanders, Fujifilm Announces FinePix S3 Pro Price Drop. Hinta on nyt $1.699, mukana virta-adapteri ja HS-V2 Hyper Utility -softa (molemmat ovat aiemmin olleet lisävarusteita). Digitalcamerainfo.com, 30% Price Drop For Fuji FinePix S3 Pro.

Digitalcamerainfo.com, First Impressions Reviews.

Dagens Industri, Boom för digitala systemkameror. Digikompaktien myynti kasvoi 20%. Myynnin arvo oli kaikkiaan pari miljardia kruunua. Järjestelmädigien myynti kasvoi voimakkaasti (ja kasvaa tänäkin vuonna), kasvua oli 129%. Viime vuonna Ruotsissa ostettiin järjestelmädigejä 338 miljoonalla kruunulla, keskihinta oli 10.600 kruunua.

(Foorumilta) kamerakännykkä Sony Ericsson K800.

 

01.03.2006 

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin helmikuun kilpailun aihe on "Valo ja varjo". "Vastakohtaisuuksien aika ei sentään valokuvassa ole ohi, eihän se kokonaan ohittunut edes politiikassa ja vaaleissa. Aihe tarjonnee mahdollisuuksia sekä niille, jotka innostuvat matalalta paistavan Auringon ja lumihankien yhdistelmistä, että niille, jotka keskittyvät hehkulapun valoon ja puolisonsa takapuolen kaariin - ja kaikille siltä niin väliltä kuin välin ulkopuoleltakin. Jännityksellä voi lisäksi odottaa, mitä metaforia luoviin mieliin aiheesta mahtaakaan kehittyä... "

Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantaina 3. päivä maaliskuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna. Tämä itse viestiin (ei otsikkoon).

 • "Voittajakuviin ja 'kunniakirjalla palkittuihin' liitetään joka tapauksessa arviointiraadin lausunnot. Raati on vaihtuva. Arvioijat julkistetaan tavan mukaan vasta tulosten yhteydessä. Palkintoina on tässäkin kuussa mainetta ja kunniaa, lisäksi ehkä edelleen niitä tyylikkäitä kirjoja."

Aikaisemmat Sakari Mäkelän organisoimat digicamera.netin kilpailut:

Digitoday.fi, Sony Ericssonilta digikamera puhelimella. Cyber-shot K800i, kolme megapikseliä, salama, muistikortti, mp3, painoa 115 grammaa, hintaa on 550 euroa. Tietokone.fi, Sonyn Cybershot-puhelin lupaa päihittää digikameran.

(Foorumilta) Birdlife.fi, Lintuinfluenssa ja muuttolinnut (15.2.2006).

Tietokone.fi, Piirtopöytä 17-tuumaiseen paneelinäyttöön. Wacom PL-720. Hinta on 2.100 euroa.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Kuvan koko - pikselit ja sentit.

Luminous Landscape, PMA 2006. A View of the Photographic Industry From 30,000 Feet. Michael Reichmann käy läpi julkistuksia ja yrittää kurkistaa tulevaisuuteen.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-L1 Hands-on.

Nikonians.org, A "Super-Wide Angle" Lenses Shootout.

Uusintana linkki runsaan vuoden takaa: dyxum.com, the world of Minolta mount digital SLR.

IR, PMA 2006 -sivut. Tänään päättyvät messut.

LetsGoDigital, latest news headlines. Iso joukko kaikenlaisia tuotejulkistuksia, Metzin salamoista Lowepron kameralaukkuihin.

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix P3 and P4 First Impressions Review.

Digitalcamerainfo.com, Pentax Digital 645 Prototype: A First Look. Keskikoon digi, 18 megapikseliä, julkistus vasta tämän vuoden lopulla.

Cameras.co.uk, Olympus FE-110 -arvio. Viiden megapikselin perusmalli. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 164 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(Foorumilta) Neonlightsimaging.com, melkoinen kokoelma Canonin objektiiveja.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset