Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Helmikuu 2006

28.02.2006 

Tietokone.fi, Photoshop Elements 4 Macille. Ilmestyy maaliskuussa. Hinta on noin sata euroa.

Finlex.fi, tekijänoikeuslaki. Jukka Korpela, tekijänoikeuslaki.

Digitoday.fi, Hiihtokeskus tallettaa skimbaajien hypyt.

Suomen Kulttuurirahasto jakoi tämän vuoden apurahat, valokuvataide:

 • Valokuvaaja Caj Bremer, Sipoo, valokuvanäyttelyn toteuttamiseen, eminentia-apurahana 20.000
 • M.A., valokuvaaja Joakim Eskildsen, Kirkkonummi, näyttelyn järjestämiseen, Teresia ja Rafael Lönnströmin rahastosta 10.000
 • Valokuvataiteilija Minna Havukainen, Turku, taiteelliseen työskentelyyn, Huhtamäen rahastosta 16.000
 • Valokuvaaja Anne Hämäläinen, Helsinki, taiteelliseen työskentelyyn 8.000
 • Valokuvaaja Markus Jokela, Helsinki, valokuvareportaasikirjan toteuttamiseen, Otso Pietisen rahastosta 4.000
 • Tait. maisteri Harri Kallio, New York, taiteelliseen työskentelyyn 16.000
 • Tait. maisteri Aino Kannisto, Helsinki, näyttelyn järjestämiseen 12.000
 • Valokuvaaja Maria Miklas, Helsinki, valokuvataiteen lopputyönäyttelyn järjestämiseen, Otso Pietisen rahastosta 2.000
 • Tait. maisteri Ida Pimenoff, Helsinki, taiteelliseen työskentelyyn 16.000
 • Valokuvataiteilija Marja Pirilä, Tampere, taiteelliseen työskentelyyn, Teresia ja Rafael Lönnströmin rahastosta 16.000
 • Valokuvaaja Simo Rista, Helsinki, taiteelliseen työskentelyyn, Otso Pietisen rahastosta 5.000
 • Valokuvataiteilija Sanni Seppo, Helsinki, taiteelliseen työskentelyyn, Aino, Armi ja Erkki Korven rahastosta 16.000
 • Valokuvataiteilijat Heidi Söderholm ja Mika Seppälä, Helsinki, taiteelliseen työskentelyyn 16.000
 • Tait. maisteri, valokuvaaja Yrjö Tuunanen, Helsinki, dokumenttiprojektin toteuttamiseen 8.000
 • Valokuvaaja Ilkka Uimonen, Rottredam, taiteelliseen työskentelyyn 16.000
 • Valokuvakeskus Peri ry, Turku, yhteisöllisen valokuvausprojektin toteuttamiseen Turun ja Kuopion vanhainkodeissa, Reino Kontolan rahastosta 8.000
 • Valokuvataiteilijoiden Liitto ry, Helsinki, suomalaisen valokuvataiteen näyttelyn järjestämiseen, Teresia ja Rafael Lönnströmin rahastosta 10.000
 • Valokuvaaja Uzi Varon, Helsinki, valokuvanäyttelyn järjestämiseen, Otso Pietisen rahastosta 2.500
 • Valokuvaaja Adolfo Vera Martinez, Vantaa, taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen, Teresia ja Rafael Lönnströmin rahastosta 16.000
 • Valokuvaaja Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Helsinki, taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen, kolmivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahana 16.000
 • Valokuvaaja Timo Wright ja työryhmä, Helsinki, Helsinki Underside -ryhmänäyttelyn järjestämiseen Jugendsalissa, Otso Pietisen rahastosta 6.000

Www.enroos.com, MP-jäärata 2006 (lisää Tuusulanjärveltä).

Mediablogi, Kansalaisreportterit tositoimessa Suomessa. Jutusta löytyi pari linkkiä:

DCRP, Canon PowerShot SD430 Digital ELPH Wireless -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus Wireless. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 464 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, RAW processing improved in upcoming update of Apple Aperture. Uusi versio 1.1. tulee maaliskuun aikana, ilmainen päivitys.

Digitalcamerainfo.com, Canon EOS 30D First Impressions Review.

Digitalcamerainfo.com, Fujifilm FinePix F30 First Impressions Review.

Rob Galbraith, Lexar announces 8GB 90X, Smart Download and ActiveMemory rollout.

Dcviews.com, Samsung VP-MS15. Monitoimidigi, jossa on sisäistä muistia 512 MB. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Webbikamera, mp3 (kuulokeliitäntä + sisäänrakennetut kaiuttimet), liikkuvan kuvan tallennus.

Tom's Hardware Guide, Is the Acer F20 the Ferrari of LCD Monitors? 20 tuumaa, tv-viritin, kauko-ohjain, $550. No ei ole.

 

27.02.2006 

Viikon 9 kuva: Hiihtäjät. Kuva on otettu eilen iltapäivällä Mustikkamaan edustalla Helsingissä. Eilisellä aurinkoisella kuvausmatkalla tuli moneen kertaan todetuksi, miten sinistä lumi on (erityisesti varjokohdissa). Tähän kuvaan sinisyys ei kuitenkaan "tarttunut" - ja hyvä niin, värittömyys vain korostaa kuvan graafista ilmettä. Kuvaa ei siis ole muunnettu harmaasävyiseksi, vaan alkuperäinen kuva on juuri noin väritön. Kuvaan on tehty ainoastaan pieni Levels-säätö.

Vesa Huttunen, birds.fi, pöllö- ja haukkakuvia, vähän muutakin.

(Foorumilta) Mika.M., Jäärata-ajot Tuusulanjärvellä 26.2.2006.

Dpreview.com, Panasonic DMC-L1. 4/3-systeemin järjestelmädigi, vasta kehitteillä. Muistuttaa lähinnä Olympus E-330 -mallia (lcd-näytön kautta esikatselu tavallisten digien tapaan). 7.5 megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit. Ks. myös Rob Galbraith, IR, LetsGoDigital ja dpnow.com.

Dpreview.com, Leica D 14-50 mm F2.8-F3.5 lens (4/3 System). Kuvanvakaaja.

Dpreview.com, Olympus and Panasonic announce Four Thirds System DSLR.

Dpreview.com, Sigma launches 5 Four Thirds lenses. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG Macro HSM. Ks. myös IR.

C|net, Olympus Evolt E-330 -arvio. Suomen Olympus.

LetsGoDigital, Samsung GX-1S SLR -ensiarvio.

Pixmantec.com, RawShooter essentials 2006, ilmainen versio imuroitavissa. Maksullisista ohjelmista löytyy tarjouksia. Päivityksiäkin on, ilmaisia.

 • Photographers Toolbox, hääkuvaaja Gino Lucadamo kertoo työstään ja työnkulustaan, 11-sivuinen pdf

Digicamreview.co.uk, Olympus EVOLT E-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen hinnat vaihtelevat 600 euron ja 800 euron välillä (riippuen siitä, millaista optiikkaa tulee mukana).

Earthboundlight.com, Nikon Capture NX: First Thoughts (Photo Tip of the Week).

Creativepro.com, Digital Photography Tips: To Stitch or Not To Stitch.

Rob Galbraith, Washington Post photo metadata accidentally outs source? (ks. myös diginews 24.2.2006).

 

26.02.2006 

Jukka Kemppinen, blogi, Made (in Finland). Puolivälin jälkeen päästään asiaan. Kemppisen aiempia kirjoituksia ehkäpä vähän huolimattomasti lukenut bloggaaja oli laittanut blogiinsa suomalaisesta kuvatoimistosta nappaamiaan kuvia (kuulemma vain pikkukoossa). Toistan 12.1.2006 diginewseissä esittämäni kysymyksen: "Mikä olisi oma reaktiosi, jos huomaisit sivuiltasi ilman lupaa otetun valokuvan kuvittavan toisten ihmisten blogeja tai webbisivuja?"

 • kuvatoimistosta napatut kuvat ovat tässä blogissa (helmikuun 10.2006, "Päijänne kääntyy Kalkkisten kanavan kautta Kymijoeksi", nyt sinne on ilmestynyt myös linkki, josta käy ilmi, mistä kuvat on napattu)
 • Kemppinen, Oikeudet upoksissa
 • Kemppinen, Teoskynnys (Suosittelen mahdollisille "siteeraajille" tämän lukemista erittäin tarkasti. Tuhannet blogit Suomessakin laittavat sivuilleen täysikokoisia kuvia pelkästään kuvitustarkoituksissa, kuvilla ja teksteillä ei usein ole mitään yhteyttä. On vain ajan kysymys, milloin ensimmäisen kerran punnitaan oikeudessa oikeus toisten kuvien rajoittamattomaan käyttö blogeissa.).
 • Kemppinen, Lisää tekijänoikeutta

Milan Kolarovic: Parhaat pikselit '05. Näyttely on esillä Oriveden kaupunginkirjastossa ajalla 27.2.-31.3.2006. Näyttely koostuu 21 yksittäisestä kuvasta ja yhdestä kymmenen kuvan sarjasta. Näyttelyn yksittäiskuvat ovat kooltaan 75x50 cm sekä 50x34 cm, ja nämä pohjustetut näyttelyvedokset ovat myynnissä näyttelyn jälkeen.

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Yleisöluento tähtivalokuvauksesta Tampereella 15.3.2006. Pääkirjastossa (Metso) klo 18.

Photographyblog.com, Sony HDPS-L1 Photo Storage Unit. Koko on puolet dvd-soittimen koosta, hd-televisioille optimoitu näyttötarkkuus, eri diashow-ohjelmia, tuki eri muistikorteille, kovalevy. Toukokuussa myyntiin, $300. Ks. myös dpreview.com, 80 GB.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-H5 and DSC-H2. H1-mallin korvaajat. 12-kertainen zoom, 36 mm - 432 mm, kuvanvaakaja, elekroninen etsin, seitsemän ja kuusi megapikseliä, 3 ja 2.5 tuuman lcd-näyttö. ISO-herkkyyttä on kasvatettu. H5 tulee myyntiin toukokuussa, hinta on $500. H2 tulee myyntiin huhtikuussa, hinta on $400. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-W70 and DSC-W100. Kahdeksan ja seitsemän megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näytöt. Molemmat kamerat tulevat myyntiin huhtikuussa, W70 maksaa $300, W100:n hinta on $350. Ks. myös IR.

Digital Outback Photo, PMA-news, mm. ilmainen Pixmantec RSE 2006.

The-digital-picture.com, Canon EOS 30D.

Dpreview.com, TI announces DaVinci Technology for digital still cameras.

Ephotozine.com, uusia studiovaloja:

 

25.02.2006 

Tietokone-lehti, nro 2/2006, 8.2.2006.

 • Lukijalta, Toke Lahti tarkentaa kennon pikselikoon laskemista (TK/15 "Tanakat Telet"). Samsung Pro 815:n pikselikooksi oli saatu 4.2 µm, oikea olisi ollut 2.6 µm. 2/3'' kennon halkaisija on 11 mm, koko on 8.8 mm x 6.6. mm. Toimituksen mukaan kuvakennojen kokoluokittelu on peräisin 1950-luvulta, joilloin tv-kameroissa käytettiin Vidicon-tyhjiöputkia. Näissä kuvan taltioimiseen tarkoitetun piirtoympyrän koko saattoi olla vain 2/3 todellisesta kuvantamispinnan halkaisijasta. Tämä luokittelukäytäntö näyttää suoraan siirtyneen 1969 cdd-kennoihin.
 • 10 uutta tapaa käyttää digikameraa, Petteri Järvinen, kaksi sivua. Lista on suurelta osin tuttua, mutta tämä on vähän erikoisempi: "Ottaisin tuon sämpylän". Ulkomailla voi olla vaikea kertoa, mitä oikein haluaa.
 • Digikuvat jakoon netissä, katsaus, kolme sivua. Yahoo! Plus on maksuton, ei levytilarajoituksia, mutta mainoksia. MSN Spaces, ilmainen, 30 Mt. Smugmug, $30, ei levytilarajoituksia. Alla olevat neljä on otettu tarkempaan testiin:
 • Fickr Pro, 200 kuvaa, ilmainen, 20 Mt/kk lähetys. Levytilaa ei ole rajoitettu. Lisätila $24.95/vuosi, 2Gt/kk lähetys. Kuville voi antaa hakusanoja, ilmaispalvelussa levytilaa on 100 Mt. Palvelu on blogin pitäjien suosiossa, kuvat voi luokitella yksityisiksi tai julkisiksi (oma kokemukseni flickristä on se, että kuvia saa odotella puolenkymmentä sekuntia).
 • Pbase, 300 Mt, $23/vuosi, 900 Mt, $60/vuosi. Palveluun voi tutustua maksutta kuukauden ajan, 10 Mt. Gallerioiden ulkoasua voi muokata aika vapaasti. Pbase on erityisesti valokuvaharrastajien suosiossa (oma kokemukseni on, että kuvat latautuvat Pbasesta melko nopeasti).
 • Kuvaboksi, peruspalvelussa on levytilaa 500 Mt, mutta lisätilaa saa pyydettäessä. Jos tilaa paperikuvia vähintään kolmen kuukauden välein, niin palvelu on ilmainen, muuten joutuu maksamaan 0.95 euroa kuukaudessa. Käyttöönotto vaatii kännykkänumeron, kuvat nähdäkseen käyttäjän pitää olla kirjautunut palveluun. S60-puhelimesta kuvat siirtyvät suoraan galleriaan. Palvelun aikaisempi nimi oli"Kuvat kavereille".
 • Nebula 1G, 1 gigatavu tilaa, viisi euroa kuukaudessa, vähimmäiskesto on kolme kuukautta. Selvästi nopein, ainoa palvelu, jota voisi kuvitella jatkuvasti käyttävänsä hyvin isojen kuvien siirtämiseen. Tiedonsiirtokapasiteettikin on omaa luokkaansa, kuukaudessa voi siirtää 100 Gt. Kuvien exif-tiedot näytetään ja pikkukuvat tehdään automaattisesti. Kansiot voi suojata yhdellä salasanalla. Nebulan 1G on kotisivutilana rajattu, siellä ei voi ajaa cgi-skriptejä eikä ohjelmia. (Lehden artikkelin kirjoittamisen jälkeen 1G-palveluun on tullut lisäominaisuuksia, esim. kuvat voi lähettää matkapuhelimella sähköpostin liitetiedostona suoraan kansioihin).
 • Pikakokeet, Phase One Capture One Pro 3.7.3, 499 euroa, puoli sivua. Raw-kuvien tuontiohjelma, jonka käyttöliittymä on selkeä ja helppo, vaikkakaan ei standardinmukainen. Suurin ihastuksen aihe on nopeus, kaikki tapahtuu melkein reaaliajassa. Automaattitoiminnot tekevät parempaa jälkeä kuin millään muulla kuvankäsittelyohjelmalla saisi. "Raw-kuvien tallentamiseen ja säätämiseen tarkoitettu ammattiohjelma, joka hoitaa työnsä erinomaisesti, mutta ei ole monellekaan pakkohankinta".
 • Pikakokeet, Corel Draw Graphics Suite 12 SF, 580 euroa, puoli sivua. Versio 12 on ollut myynnissä jo pitkään, viime vuoden lopulla ilmestyi suomen/ruotsinkielinen versio. Käännöstyö on onnistunut, näppäinkomennot ja pikanäppäimet on jätetty alkuperäiskielisiksi. "Monipuolinen sekä runsas suomen- ja ruotsinkielinen ohjelmapaketti graafiseen suunnitteluun ja kuvanmuokkaukseen. Ohjelmakokonaisuus soveltuu niin ammattilaisten kuin vaativien harrastajienkin käyttöön".
 • Pikakokeet, Samsung SPP-2040B, postikorttikuvia vaivatta, 239 euroa, puoli sivua. Sublimaatiotulostin, jolla saa kymppikuvia. Samsungissa on kahden tuuman kallistuva värinesteruutu. Bluetooth-sovitin, Pictbridge-yhteensopiva. Kuvan päälle laminoidaan vielä kirkas suojakalvo, joka suojaa esim. sormenjäljiltä. Laite on nopea, yhden kuvan tulostamiseen kuluu aikaa yksi minuutti. Sublimaatiotulostimien tapaan laatu on hyvä, terävyys ja sävykkyys ovat hyviä. Paperin ja värikalvon yhdistelmäpaketit maksavat 24 euroa (40 printtiä) ja 36 euroa (120 printtiä), yhden kuvan hinnaksi tulee siis 0.60/0.30 euroa.
 • Pikakokeet, Sanyo Xacti VPC-E6, solakka taskukamera, 339 euroa, puoli sivua. Kolminkertainen zoomobjektiivi pysyy käytössä kameran sisällä, megapikseleitä on kuusi ja polttovälialue on 38 mm - 114 mm. Optista etsintä ei ole, vain kolmituumainen lcd-näyttö. Kuvausohjelmia on 11. Laajakulma-asetuksella Sanyo tarkentuu senttimetrin päähän. Sisäistä muistia on 16 megaa, käytössä ovat sd-kortit. "Siro ja helppokäyttöinen, kolminkertaisella zoomilla varustettu kuuden megapikselin taskukamera".
 • Näköaloja-kolumnin nimi on Valokuvat ja vauhtiraidat. Mika Koivusalo kertoo turhautumisistaan mustesuihkujen tukkeutuneiden tulostuspäiden parissa.
 • Tehokäyttäjän vinkit, Raw-kuvaaja saa enemmän irti, kaksi sivua.
 • Luettuja ja katsottua, Michael Walker, Neil Barstow, Digikuvien värinhallinta & -korjailu, 190 sivua, 48 euroa. Täynnä värikkäitä kuvia, jotka tukevat tekstiä. Kirjaa voi suositella kaikille graafisesta esittämisestä kiinnostuneille.
 • Seuraavassa numerossa (8.3.2006) ei ennakkoon kuvaajaa kiinnostavaa, mutta huhtikuussa on tulossa Digikuvien tulostus.

Tietokone.fi, Gartner: Mustavalkolaserit edelleen suosituimpia. HP jatkaa vahvana ykkösenä, kilpailijat keskittyvät monitoimilaitteisiin.

Tietokone.fi, HP tulee valokuvien "kehitykseen". Kauppoihin tulostusautomaatteja, kuvaliikkeille laitteistoja. Tässä sama vähän pitempänä, hp.com.

Ephotozine.com, Sigma 50-500mm F4-6.3 EX DG/HSM now available for Four Thirds fitting. Olympuksen järjestelmädigeissä 1000 mm, hm... £899.99, 1.323 euroa. Lisää Olympukseen sopivia Sigmoja:

Steve Sanders, Panasonic DMC-FZ7 -arvio. Suomalaisen Top Shotin hinta Suomi-versiolle (suomenkieliset manuaalit) on 487 euroa.

Photographyblog.com, Eizo 21" ColorEdge CE210W ja Eizo 24" ColorEdge CE240W. Maaliskuun puolivälissä myyntiin.

Dpreview.com, New Canon professional quality inkjet printers. Canon PIXMA Pro9500 ja Pro9000. 10 väriä, 4.800 x 2.400 dpi, A3+ -printtereitä. Ks. myös IR,

Dpreview.com, Canon imagePROGRAF IPF5000 large format printer. A2-koko, huhtikuun 17. myyntiin. Ks. myös IR, $1.945.

Apple Pro/Photo, Vincet Lafore, In Tight in Torino. Valokuvaajaa käyttää Aperture-ohjelmaa.

Pocket-lint.co.uk, Olympus Mju 700 -arvio. Suomen Olympus.

Bibblelabs.com, Bibble Labs releases 4.6 update with Noise Ninja Technology and Intel Macintosh Support. Pro-versio $129, Lite $69.

Steve Sanders, Sanyo Xacti HD1 -arvio. HD-video + viiden megapikselin still-kamera. Kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, kuvanvakaaja. 1 GB:n sd-kortille mahtuu 21 minuuttia pakattua videota. Myyntiin maaliskuussa, $799.99.

Ephotozine.com, Pentaxilta tulossa tänä vuonna vielä neljä uutta objektiivia.

Ephotozine.com, Lastolite TriBalance ja Lastolite XpoBalance.

 

24.02.2006 

Tässä mielenkiintoinen valokuvaus-blogi, toivottavasti kirjoittajilla riittää alunkin jälkeen intoa. Lupaavalta näyttää. ESKELINEN-HAILI-HELENIUS.

(Foorumilta) Lenswork.com, Selecting a Subject. Excerpted from On Being a Photographer by David Hurn / Magnum in conversation with Bill Jay. Vahva lukusuositus (muutama ruudullinen tekstiä, kirjassa on sivuja 96).

Tilasin lenswork.com -sivuston etusivulta kolmen kirjan paketin, $30 + $14.75

Varimport.fi, Valokuvaajaseminaarit Varimportissa. Tampereella 22.2, Turussa 1.3 ja Helsingissä 8.3.2006. Esittelyssä Applen Aperture sekä Epson Stylus Pro 4800 ja Stylus Photo R2400 sekä skanneri Epson Perfection 4990 Photo.

 • klo 12 ja 15, kesto 2 h, vain ennakkoilmoittautuneille

Digitoday.fi, Valokuvan metadata johtaa bottimestarin jäljille. Washington Post -lehden netissä oleviin valokuviin oli jäänyt iptc-tms. metadatatiedot, joista kävi ilmi esim. kuvanottopaikka (kuvaaja oli siis syöttänyt jpg-tiedostoon kuvaajan nimen yms.).

Mikropc.fi, kolumni, Jukka K. Korpela, Pienestä pitäen paparazzina.

Dpreview.com, Nikon D200 -arvio. Perusteellinen ja tasapuolinen arvio. Highly Recommended.

Bobatkins.com, A brief commentary on the Canon EOS 30D.

Dpreview.com, Samsung GX-1L. Kuusi megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Samsung Digimax L85. Kahdeksan megapikseliä, viisinkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Maalis-/huhtikuussa myyntiin, $499.99. Ks. myös IR. HDMI, liitäntä HD-televisioihin.

Dpreview.com, Samsung Digimax L60. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.4 tuuman lcd-näyttö. Maalis-/huhtikuussa myyntiin, $299.99. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Pentax announcements for PMA 2006. 10 megapikselin järjestelmädigi, keskikoon järjestelmädigi sekä 21 mm objektiivi. Mikään näistä ei ole vielä tuotantoversioasteella. Ks. myös IR.

Creativepro.com, Photoshop How-To: Five Ways to Reduce Red-Eye.

Ephotozine.com, Canon EF 300mm f/4 L IS USM -arvio. Hinta vähän alle 1.500 euroa.

Luminous Landscape, Mark Segal, From 35mm Colour Negatives to NDQ. NDQ = Near Digital Quality.

Megapixel.net, Fujifilm FinePix S5200 -arvio. Euroopassa Fujifilm FinePix S5600. Käytettävyys 7.8. Kuvanlaatu 8.4. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 355 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bytesector.com, Olympus Stylus Verve S -arvio. Euroopassa Olympus mju mini Digital S. Julkistettu vuosi sitten. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 235 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpnow.com, Pantone huey display monitor calibrator tested.

Photo-i-co.uk, Epson Perfection V750 Pro and V700 Photo, skannereita. 6.400 x 9.600. V700 tulee myyntiin maaliskuussa, hinta on £399, 586 euroa. .V750 tulee myyntiin toukokuussa, hinta on £549. 807 euroa.

Photo-i-co.uk, HP Photosmart Pro B9180 Photo Printer. $699.

(Foorumilta) Dslrphoto.com, Chuck Westfall comments on 5D banding issue. Ks. myös dpreview.comin arvio, page 25, AI Servo interference banding.

Dcviews.com, Ricoh Caplio RR630 ja Ricoh Caplio R4.

Gizdomo.com, From Bad Samaritan to Good: Londonite Bends Over Backwards to Return Camera.

Rob Galbraith, Associated Press, LPGA at odds over use of photos, stories.

Dcviews.com, Hasselblad launches the limited edition 503CWD digital camera. Hasselblad 503CWD:n hinta on $12.995, Hasselblad CFV:n hinta on $9.995.

Creativepro.com, Logitech Brings New Levels of Control to Adobe Creative Suite 2 (lehdistötiedote).

 

23.02.2006 

Fotofinlandia 2006 -valokuvakilpailun finalistien työt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä vielä huomiseen perjantaihin 24.2.2006 saakka, klo 7 - 22. Oikeat kuvat ja nettikuvat voivat erota toisistaan huimasti. Ville Lenkkerin kolmea valokuvaa ei netistä löydä. Voittajalta oli esillä viisi valokuvaa.

Skenegroup.net, Creative Zen MicroPhoto 8Gt. Hinta n. 270 euroa. Pääasiassa mp3-käyttöön, mutta myös jpg-kuvia voi katsella. 1.5 tuuman oled-näyttö.

Kuvat Kavereille on vaihtanut nimeä ja urlia, uusi on kuvaboxi.fi.

Enter-lehti, Kodak V550 ja EasyShare Picture Viewer, kahden sivun pdf.

Tietokone.fi, Nikon kurssittaa kameranostajia. Seitsemän uutuusmallia. Uusien Coolpix-mallien ostajat saavat yhden illan ilmaisen koulutuksen.

Tietokone.fi, Canonilta 39 uutta tuotetta. Ixus täyttää 10 vuotta.

Digitoday.fi, Kiina käyttää kasvontunnistusta huligaanien kitkemiseksi Pekingin olympialaisissa.

Kameraseura.net, ajankohtaista. 8th HELSINKI EXHIBITION OF PHOTOGRAPHIC ART 2006, Sanomatalon Mediatori, Hki, 2.3.2006 - 12.3.2006. Töitä kaikkiaan parisataa, kuvaajia ympäri maailman.

(email) Poliisi TV, Laaja mökkimurtosarja selvisi - tavara etsii omistajaa. Neljän vuoden aikana murtauduttiin satoihin vapaa-ajan asuntoihin Itä- ja Keski-Suomen alueella. Poliisi löysi murtomiesten jäljiltä 4.000 varastetuksi epäiltyä esinettä. Ks. Poliisin takavarikoimat tavarat, filmikameroitakin on parikymmentä.

Steve Sanders, first look.

IR, Brief Q&A on Canon 30D.

DCRP, Nikon D200 -arvio. Suomen Nikon. Nikon D200, Suomen keskihinta on 1.733 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Kameraa ei Suomesta edelleenkään tahdo löytyä mistään myynnistä.

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-LZ5 -arvio. 4*/5*. Suomen Panasonic. Suositushinta 499 euroa.

Pcmag.com, Fuji FinePix E900 -arvio. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 404 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

The-digital-picture.com, Canon EF 85mm f/1.2 L II USM ja Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.

Tom's Hardware, Multifunction printers call the tune. Viisi monitoimitulostinta testissä.

Epson, Epson introduces groundbreaking photo studio flatbed scanners with 6400 dpi resolution.

Digital Outback Photo, Phase One P45: A first take.

Ephotozine.com, Rollei and Horseman, pääasiassa keskikokoa, myös digiä. 6x6 autofocus SLR, keskikoon järjestelmädigi ja sterokameran prototyyppi. Ks. myös IR (hinnat).

IR, Nikon, Olympus, Pentax Debut IMAGELINK System-Enabled Cameras at PMA (lehdistötiedote).

Dpnow.com, lehdistötiedotteita. Suomessa näitä tuotteita myy Fimeko.

 

22.02.2006 

(Foorumilta) Eräs foorumilainen oli ostanut ennen joulua arkistointiohjelman iView MediaPro 3.0.2 opiskelijahintaan (50% alennuksella). Yliopiston sähköposti oli riittänyt todisteeksi opiskelijastatuksesta, ohjelman hinnaksi oli tullut 84.50 euroa.

Viime lauantaina selailin Akateemisessa uutta valokuvakirjaa. John Hedgecoe, Valokuvaajan suuri tietokirja. Viides täysin uudistettu painos - mukana digikuvaus. Ks. Kustannusmakela.fi, hinta on 57 euroa. Vaikka digipuolta on uudistetussa laitoksessa vähän, niin perusasiat eivät ole valokuvauksessa muuttuneet mihinkään. Hedgecoen kirjat ovat hyviä perusoppaita, joita löytyy melkein jokaisesta kirjastosta.

(Email dwarf) linkkejä:

(Foorumilta) Antti Savilampi, Mexico 2006.

(via Linko) camera unlost, but not quite found.

Varimport.fi, Eizo 22.2" ColorEdge CG220. 22.2 tuuman paneelinäyttö, jossa värit ovat kohdallaan, hinta 5.550 euroa.

 • Huom: "CG220:n mukana toimitetaan ilman eri kustannusta häikäisysuoja, tarvittavat kaapelit ja kuvaruudun puhdistussetti." :-)

Hannu Mallat, Hartblei Super-Rotator 35mm f/2.8 MC. Tilt-and-Shift.

Dpreview.com, Canon EOS 30D. Ei yllätyksiä, lähinnä päivitys 20D-malliin. Sama kenno, sama kuvaprosessori, samat tarkennuspisteet. Ks. myös Rob Galbraith, photo.net, bobatkins.com.

 • lcd-näyttö 2.5 tuumaa, voi katsoa sivustakin
 • puskurin kokoa ei ole kasvatettu, mutta sarjakuvauksessa voi nyt ottaa enemmän kuvia
 • ISO-arvoa voi nyt muuttaa pelkän etsinkuvan avulla
 • yhteen kuvahakemistoon mahtuu nyt 1-sarjan malliin 9999 kuvaa
 • akut kestävät vähän pitempään, akkujen varaus näytetään vähän tarkemmin
 • pistemittaus (spot metering) 3.5% (sama kuin 1-sarjassa + 5D:ssä)
 • kamera käynnistyy neljänneksen nopeammin
 • virhekoodien lisäksi sanallinen selitys
 • kameran mukana tulevia ohjelmia on päivitetty
 • RGB-histogrammi
 • myyntiin maaliskuun puolivälissä, hinta on aavistuksen verran vähemmän kuin 20D:n hinta

Dpreview.com, Canon EF 85 mm F1.2 L II lens (Mark II). Vuonna 1989 julkistetulle objektiiville pieni päivitys, maaliskuussa myyntiin, $2.100. Ks. Rob Galbraith, bobatkins.com.

Dpreview.com, Canon EF-S 17 - 55 mm F2.8 IS lens. Kroppirungoille (rajauskerroin 1.6), uusi EF-S -objektiivi, myyntiin toukokuussa, $1.150. Ks. Rob Galbraith, bobatkins.com.

Dpreview.com, Canon PowerShot S3 IS. Päivitys, ISO-arvot vähän parempia S2 IS -malliin verrattuna. Toukokuussa myyntiin, $499.99.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD700 IS Digital ELPH. Euroopassa Canon Digital IXUS 800 IS. Ensimmäinen Canonin pokkaridigi, jossa on kuvanvakain. Huhtikuussa myyntiin, $499.99.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD600 and SD630. Euroopassa Canon Digital IXUS 60 / IXUS 65. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, lcd-näytöt 2.5 ja 3 tuumaa. SD600 tulee myyntiin maaliskuussa, hinta on $349.99. SD630 tulee myyntiin huhtikuussa, hinta on $399.99.

Dpreview.com, Canon Powershots A700 and A540. Molemmat mallit tulevat myyntiin maaliskuussa, hinnat ovat $349.99 ja $299.99.

Dpreview.com, Canon PowerShots A420, A430 and A530.

Dpreview.com, Casio Exilim Zoom EX-Z850.

Dpreview.com, Casio Exilim Zoom EX-Z60.

Dpreview.com, Nikon Coolpix S5 and S6. Suomen Nikon. Sisäänrakennettu WiFi.

Dpreview.com, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm F2.8G IF-ED. Suomen Nikon. Makro-objektiivi, jossa on tärinänvaimennus.

Dpreview.com, Nikon Coolpix P3 and P4. Suomen Nikon. Tärinänvaimennus.

Dpreview.com, Nikon Coolpix L2, L3 and L4. Suomen Nikon.

Nikonin uusi kuvankäsittelyohjelma, Nikon Capture NX, hinta lienee noin 200 euroa. Rob Galbraith, View Pro tulossa keväällä, hinnoittelusta ei tietoa.

Camerahobby.com, ColorVision PrintFIX PRO -arvio. Printtereille profiilit. Suomessa Fimeko myy.

Rob Galbraith, Canon ushers in trio of new pro photo printers. Canon PIXMA Pro9000 ja Canon PIXMA Pro9500. Canon imagePROGRAF iPF5000, Epson Stylus Pro 4800:n kilpailija, huhtikuussa myyntiin, $1.945. Ks. photo-i.co.uk.

Digicamreview.co.uk, Ricoh GR Digital -arvio. Ricoh GR1 35mm filmikameran digitaalinen vastine. £399, 584 euroa.

Canon, uusi sivusto Flash Work. Keskittyy salamakuvaukseen.

 

21.02.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki).

 • MikroPC-lehden "Vuoden Valinta 2005", Panasonic Lumix DMC-LX1, tarjoushintaan 497 euroa

Jorma Puranen
5.3. 2006 saakka

Jorma Purasen pohjoisen maiseman kuvia, tai oikeastaan maiseman heijastuksia, on esillä Gallerie Anhavassa. Puranen on ensin maalannut kiiltävällä mustalla alkyylimaalilla puulevyn, ja vienyt sen sitten ulos luontoon. Sen jälkeen hän on kuvannut talvisen maiseman heijastuman maalatulta pinnalta. Tuloksena on äärimmäisen maalauksellisia töitä, jotka johdattavat ajatukset 1800-luvun romantiikan ajan subliimiin maisemamaalaukseen. Purasen käyttämä tekniikka ei sinällään ole ihan uutta, vastaavalla tavalla kuvia on aiemmin ottanut ainakin Antti Keitilä.

Purasen suurikokoiset työt ovat sangen vaikuttavia. Esillä on 13 taulumaisesti kehystettyä diasec-vedosta, joista pääosa kuuluu uuteen Icy Prospects -sarjaan. Lisäksi joukossa on kolme varhaisempaa Travels on Canvas -sarjan teosta. Niissä Puranen on kuvannut kappaleen vanhaa maalausta heijastuksineen.

Sattuipa muuten samalle näyttelykierrokselle käynti galleria Katariinassa. Anhavalla tunsi Purasen valokuvia katsellessa ihailevansa lähinnä maalauksia ja Katariinassa taas Magdalena Åbergin näyttelyssä maalaukset jyrkkine heittovarjoineen muistuttivat erehdyttävästi valokuvia. (Ulkokuva, liikennemerkki II, öljy, 130x100cm, 2005). Åbergin näyttely päättyi jo, mutta Purasen näyttely on esillä maaliskuun alkupuolelle, eikä sitä kannata jättää väliin.

Anhavan Project Roomissa nähdään samaan aikaan Purasen näyttelyn kanssa Santeri Tuorin Waterfall-videoteos.

Galerie Anhava
Mannerheiminaukio 3, Helsinki (Sanomatalo)
ti-pe 11-17, la-su 12-16

 Christian Westerback, Paluu Pirttisaareen (2003)
5.3.2006 saakka

Christian Westerback (s. 1950) on kulkenut Alfred Nybomin jalanjäljillä Pirttisaaressa. Nybom kuvasi saarella kesällä 1926 välineenään Kodakin panoraamakamera malli n:o 4, jossa oli pyörähtävä linssi ja jonka kuvakulma oli 140º. Westerback on ottanut omat kuvansa Noblex 135 U -panoraamakameralla, jonka kuvakulma on 136 º. Kuvissaan Westerback on pyrkinyt jäljittämään niitä muutoksia, joita saarella on viimeisten 80 vuoden aikana on tapahtunut.

Christian Westerback työskentelee lehtivalokuvaajana Helsingin Sanomissa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

Lintukuva.fi, uutisia.

 • Viikolla 13 ilmestyvä Lintukuva.fi tiimin peruslintuopas on ennakkomyynnissä. Taitaa olla ensimmäinen pääosin digikuvista tehty opas? Oikea paperikirja, kustantajana Tammi. Sivuilla yhden aukeaman kokoinen näyte. Kirjassa esitellään Suomen peruslajisto, runsaat 200 tavallisinta lintulajia. Ennakkotilaushinta on 25 euroa.
 • Lintukuva.fi-sivustolla on nyt 118 lintulajin äänet (jotka kuuluvat, kun lajikansio avautuu)
 • Lajikansioita on 324 kpl, kansioissa on kuvia yhteensä 9.341 kpl
 • Viikon kuvissa on äänestyspainikkeet, kuville voi antaa pisteitä kouluarvosanoin. Lähetä-painikkeella annettu pistemäärä tallentuu, näkyviin tulee lista kymmenestä eniten pisteitä saaneesta.

Suomen Nikonin sivulla on linkit Nikonin uusien mallien lehdistötiedotteisiin. Nikon Coolpix L2, L3, L4, P3 ja P4 (P3/P4 tärinänvaimennus, 8 megapikseliä), S5 ja S6. Lisäksi 105 mm:n Nikon AF-S Micro-Nikkor f/2,8G IF-ED, maailman ensimmäinen makro-objektiivi, jossa on VR-järjestelmä (Vibration Reduction, tärinänvaimennusjärjestelmä). Objektiivin myynti alkaa maaliskuun lopussa, hinta on n. 850 euroa (digitalkamera.de).

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-FZ7 -arvio.

Trustedreviews.com, Pentax Optio S6 -arvio. Suomen Pentax. Suomen keskihinta on 317 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Pixmantec RSP 1.0.2 update. RawShooter premium 2006. Pieni päivitys, nyt tukee myös Nikon D200:aa.

Luminous Landscape, Reichmann selvittää yhden kuvan syntymistä, Lifting The Shroud.

Photo-i.co.uk, esittelyssä kirja Mastering Digital Printing by Harald Johnson.

Norjan Canonilla pitäisi olla lehdistötilaisuus tänään klo 11:00 (?) Suomen aikaa, aikaisin aamulla ei vielä ollut uusista malleista varmaa tietoa.

 

20.02.2006 

Viikon 8 kuva: Jalkoja

Top Shot (Malminkartano, Helsinki).

 • Heti varastosta erä Samsung Pro 815 hintaan 747 euroa

Warthog.fi, jälleen kaikenlaista. Ks. kohta Mitä uutta?

Mikko Sinisalo, luontokuvia: http://sinisalo.org

Markku Nikki, luontokuvia: www.markkunikki.com

Turun Sanomat, Aurassa säilötään kuviin tallentunutta paikallishistoriaa. Toivo Anttilan tuotanto kirjaston tietokantaan ja virtuaalimuseoksi. Valokuvia on 1.500 kpl.

Steve Sanders, Kodak Easyshare V570 -arvio. Suomen Kodak.

Behardware.com, Survey: Twelve 4" x 6" photo printers. Kaksitoista kymppikuvaprintteriä. Sublimaatiotulostimilla värit menevät säätämättäkin aika oikein.

Earthboundlight.com, Changing Focusing Screens on Nikon SLR Cameras. Photo Tip of the Week.

LetsGoDigital, Sony Cybershot cameras at PMA 2006. Sony Cybershot DSC-H5, Sony Cybershot DSC-H2, Sony Cybershot DSC-W100, Sony Cybershot DSC-W70, Sony Cybershot DSC-W40. Sonylta tulossa kesällä järjestelmädigi.

 

19.02.2006 

Kuvagalleria.net, Matti Lipponen, sivut ovat uudistuneet. Urheilua ja tanssia on kuvattu paljon.

Studiotrh.fi, ns. glamour-kuvaukseen keskittynyt v. 2000 perustettu valokuvauskerho. Tarkoituksena on ottaa Playboy-tyyppisiä kuvia.

Dcviews.com, Fuji Finepix F11 -arvio. Suomen Fuji.

LetsGoDigital, Olympus E500 -arvio. Suomen Olympus.

Sigma, Notice to customers using Sigma's NA- i TTL type flashguns. Sigma päivittää ilmaiseksi, yhteensopivuus Nikonin D2X, D2H, D2Hs ja D200-järjestelmädigien i-TTL:n kanssa.

DCRP, Canon PowerShot Pro1:n sekä Canon G6:n valmistus ilmoitetaan virallisesti lopetetuksi alkavalla viikolla. Kummallekaan mallille ei ole tulossa seuraajaa. Ks. tarkemmin.

Usatoday.com, Die-hards hold out as film fades.

Infodigitalcamera.com, Espanjan Canon laittoi vahingossa vähäksi aikaa vähän tietoa Canonin ylihuomisista (21.2.2006) julkistuksista. Ks. tarkemmin.

 • Canon 30D, Canon EF-S 17-55, Canon 85/1.2L (uusi versio?), Ixuksia ja Powershotteja, pelkät tuotenimet

 

18.02.2006 

Phase Onen newsletter lähetetään 120.000 sähköpostiosoitteeseen. Suomikin on päässyt viimeisessä numerossa esille. Ks. Capture One RAW NEWS February 15, No. 51. Winter Sports in Raw. Mikko Tikka, Potkastudios, kertoo Capture One:sta ja Raw-tiedostojen käsittelystä.

HS.fi, blogit, Ihana nainen. Sami Kero avustaa Canon-kuvaajaa.

(Foorumilta) Laamanen.tk, hää- ja vauvagalleria.

Tietokone-lehden blogi, Yritys kaatuu mutta kauppa käy. Merocomp on hakeutumassa konkurssiin. Saman firman edellinen yritys meni myös konkurssiin. Muitakin esimerkkejä samalla liiketoimintamallilla toimivista yrityksistä löytyy, myös Suomesta (ja vaikkapa Saksasta).

Tarmo Pekola.

Photo-i.co.uk, Pantone huey™ -arvio. Halpa kalibrointilaite monitorin säätöön.

Moosepeterson.com, Moose's Nikon Digital Library. Pdf:iä, Nikon D1, Nikon D1H, Nikon D1X ja Nikon D2H.

Cameralabs.com, Olympus E-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen hinnat vaihtelevat 600 euron ja 800 euron välillä (riippuen siitä, millaista optiikkaa tulee mukana).

Digitalcamerainfo.com, Panasonic DMC-FZ7 -arvio.

IR, Microtek ScanMaker i800 -arvio. Skanneri, $399.99. Dmax 4.0, 48-bittiset värit, 9.600 x 4.800 dpi.

Kenrockwell.com, Digital Wide Zooms.

Rob Galbraith, Issue No. 15 of Canon Pro Services newsletter posted.

Dpreview.com, Kodak EasyShare Z612. Kuusi megapikseliä, 12-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Huhtikuun alussa myyntiin, $399.

Dpreview.com, Kodak EasyShare V603. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Huhtikuun alussa myyntiin, $299.

Dpreview.com, Kodak EasyShare C643 ja C533. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.4-tuumainen lcd-näyttö ja viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 1.8-tuumainen lcd-näyttö. Kodak EasyShare C643 tulee myyntiin huhtikuun alussa, hinta on $249. Kodak EasyShare C533 tulee myyntiin kesäkuun alussa, hinta on $199.

Dpreview.com, Bibble Pro to include Noise Ninja NR.

Slate.com, Strange and Wonderful Creatures. A photographer captures the dodo in its natural environment. Harri Kallio.

(Foorumilta) Tripod Heads I Have Known. Arca Swiss Monoball B1, Acratech Ultimate Ballhead, Really Right Stuff BH-55 ja Markins M20. Harri Kallio.

 

17.02.2006 

KATA on maailmalla hyvin tunnettu kameralaukkuvalmistaja. Fimeko on lisännyt tuotevalikoimaansa KATA kameralaukut, -reput ja varustelaukut.

Billinghamin laukkuja myy Matti Selänne Tampereelta, ks. Suomen Luontokuva

MBnetin Hintaseuranta, Digitaalikamerat, top5.

1 Canon EOS 350D Kit, 828 e
2 Panasonic Lumix DMC-FX9, 348 e
3 Canon PowerShot A520, 176 e
4Canon Digital IXUS 55, 342 e
5Panasonic Lumix DMC-FZ5, 347 e

MikroPC nro 1, 26.1.2006.

 • Kotilabran paluu, yhdeksän sivua, kotitulostimia verrataan muutamaan kuvavalmistamoon. Laitteiden hintahaitari oli 100 - 170 euroa, osa oli monitoimitulostimia. Mustesuihkut tuottavat optimaalisessa tilanteessa vähän kontrastikkaampaa, värikylläisempää ja terävämpää jälkeä kuin perinteiset kuvavalmistamot. Kotitulosteiden ongelma voi olla printtien kestävyys. A4-kokoisia kuvia tulostaa yhdellä mustesäiliöllä 30 - 60 sivua, kymppikuvia parisen sataa, pelkkiä tekstisivuja 400 - 500. Kymppikuvien hinnaksi tulee kotona halvimmillaan 22 senttiä, hintahaitarin yläpäässä 70 senttiä. Kuvavalmistamoiden hinnat ovat alle ja päälle 20 sentin. A4-koosta ylöspäin kotitulostus rupeaa olemaan kilpailukykyinen, A4-valokuvan hinnat vaihtelevat 70 sentin ja 1.85 euron välillä. Kuvavalmistamoiden hintahaitari on 2 - 5 euroa.
 • Brother DCP-115C, 99 euroa, 64 p. Plussaa: tulostuslaatu, monipuolisuus, hinta. Miinusta: hitaus.
 • Canon Pixma iP4200, 149 euroa, 84 p. mPC Voittaja. Plussaa: tulostuslaatu, nopeus. Miinusta: ei kortinlukijaa, ei näyttöä.
 • Epson Stylus Photo R240, 149 euroa, 76 p. Plussaa: värintoisto, tulostuskustannukset. Miinusta: pienet värikaseti, tumma jälki.
 • HP Photosmart 8050, 149 euroa, 73p. Plussaa: tulostusjälki. Miinusta: tulostuskustannukset.
 • Lexmark P6350, 60 euroa, 60p. Plussaa: monipuolisuus, värintoisto. Miinusta: hitaus, tulosteiden kestävyys.
 • Olivetti Any_Way Photo, 139 euroa, 45 p. Plussaa: design, tulosteiden kestävyys. Miinusta: hitaus, tulostusjälki, käyttöliittymä, ongelmat.
 • Konica Minolta magicolor 2430DL, 550 euroa, 78 p. Vertailutuote. Plussaa: koko, nopeus. Miinusta: värintoisto, suoratulostus.
 • IFI kuvapalvelu, 10x15 0.19 senttiä (+pk), 20x30 2.25 (+pk), 49 p. Plussaa: tulostusjälki. Miinusta: toimitusaika.
 • Softapankki. Paint.net 2.5, ilmainen. Windowsin Paintin korvaaja, layersit yms.
 • Pikatestit. Oki C5450n, näppärä värilaser, 1.069 euroa. Lasertulostimien tapaan melko äänekäs, ei kuitenkaan häiritsevästi. 20 sivua mustavalkoista tekstiä tulostuu minuutissa ja 15 sekunnissa. Nelisivuinen väripdf-dokumentti vei tulostusaikaa kolme neljä minuuttia. Jälki ei pärjää fototulostimille, mutta tulosteet ovat kuitenkin selkeitä ja suhteellisen sävykkäitä. Resoluutio on melko vaatimaton, 1.200 x 600, rasteri näkyy melko selvästi.
 • Seuraava numero 2/06 ilmestyy 16.2.2006.

Tietokone-lehti, nro 1/2006, 11.1.2006.

 • Ensituntuma, Canon Digital Ixus Wireless, digikuvia langattomasti, yksi sivu. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö, neljätoista kuvausohjelmaa ja kuusi erikoisaiheohjelmaa. Kameran mukana tulee langaton tulostussovitin, joka liitetään Pictbridge-yhteensopivan tulostimen usb-porttiin. Tulostus voidaan tämän jälkeen tehdä suoraan kameran valikoista. Kamera voidaan liittää langattomiin lähiverkkoihin. Kokeilussa langaton tulostus sujui vaivatta. Kameran hinta on 570 euroa.
 • Pikakokeet, Sandisk Photo Album, 63 euroa, monitaitoinen muistikortinlukija. Eteen voi liittää erilaisia korttityyppejä: cf, memorystick, sd, xd ja sm. Takana on vielä paikat cf-kortille ja usb-muistitikulle. Verkkolaite kiinni ja piuhat televisioon, niin tapahtuu muodon muutos. Sandisk osaa toistaa jpg-kuvia, mp3-tiedostoja, sekä mpeg-videoita. Kaukosäätimen avulla voidaan tallettaa takaseinän cf-korttiin kuvatiedostoja tv-tarkkuudella. Yhdelle 128 MB:n kortille mahtuu jopa pari tuhatta kuvaa. Kaukosäätimen avulla voidaan ruudulla suurentaa kuvia. "Kahdeksaa erilaista flash-muistityyppiä lukeva kortinlukija. Kaukosäätimensä ja television kanssa laite toimii myös valokuvien, äänitiedostojen ja videoleikkeiden toistolaitteena."
 • Luettua ja katsottua, Katrin Eismann, Vaativa kuvankäsittely, kuvanmuokkauksen mestarikurssi, 534 sivua, 62 euroa. Neljännessivu. "Vaativa kuvankäsittely on erinomainen käsikirja ja yksityiskohtainen matkaopas kuvanmuokkauksen uumeniin".
 • Tulossa seuraava numero ilmesty(i/y) 8.2.2006. Jaa kuvasi internetissä. Digikuvien lähettäminen sähköpostissa tukkii vastaanottajien postilaatikot. Parempi vaihtoehto onkin käyttää jotakin internetin monista kuvanjakopalveluista.

Nuori freelance-kuvaaja Oulusta, Riina Nurminen.

Timo Laapotti, Kemin LumiLinna XI.

(Foorumilta) Suomen tutkakamerat, miten se oikein toimii? Valmistajan sivut, traffipax.com.

Digital Outback Photo, "Our brief history about dust on sensors". Ensimmäinen pölyhiukkanen näkyi digikuvassa kuutisen vuotta sitten. Puhdistuksesta hyvin vähän tekstiä.

Megapixel.net, Nikon Coolpix L1 -arvio. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 8.8. Suomen Nikon. Malli on julkistettu viime syyskuussa. Suomen keskihinta on 281 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-S600 -arvio. Suomen keskihinta on 203 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Slashdot, Hacking Digital Cameras. Kyse on siis kirjasta. Slashdotin tapaan ne kommentit ovat mielenkiintoisimpia.

Ubergizmo.com, Dell 3007WFP -arivo. 30 tuuman paneelinäyttö. Suomen Dell 2.194 euroa.

Dpnow.com, Konica Minolta Customers Won't Be Left Behind with Their Scanners. Konica Minolta lopettaa myös filmiskannerien valmistuksen ja kehittämisen maaliskuun lopussa. Uusia versioita ohjelmista ei enää tule. Ed Hamrick on kuitenkin ilmoittanut, että VueScan tarjoaa jatkossakin tuen Minoltan skannereille. VueScan on todellinen skannerien monitoimiohjelma. Stardard-versio maksaa $49.95, Pro-versio $89.95.

 

16.02.2006 

Sami Puola (foorumilla saNppa), D-SLR - Miten kennon koko vaikuttaa?

(Foorumilta) Juha Einovaara, Small World. Kuvia Kiinasta ja hyönteisistä.

Luontokuva.org, perinteiset talvipäivät pidetään perinteiseen tapaan Kiljavan Opistolla Nurmijärvellä, 10. - 12.3.2006. Mukaan mahtuu 170 ensimmäistä jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Eilen ilmoittautuneet selvisivät 120 eurolla, nyt ilmoittautuminen maksaa 130 euroa.

 • hintaan sisältyy täysihoito, ruokailut ja saunat
 • koulutus- ja ohjelmapaketti
 • tuote-esittelyitä
 • Talvipäivillä on mahdollisuus myös osallistua Vuoden Luontokuva 2006 –kilpailun tuomarointiin. Voi käydä äänestämässä suosikkikuvaa jokaisesta sarjasta suljetussa äänestysnäyttelyssä. Vuoden Luontokuva 2006 julkistetaan tänä vuonna vasta syksyllä, ma 16.10.2006 Finlandia-talolla.

Digitoday.fi, Nettivälittäjän kuvat suututtivat Kuluttajaliiton. Igglo-kohu jatkuu Igglo.fi.

(Foorumilta) Toolhaus.org, eBay:sta ostaville työkalu, jolla etsii nopeasti esim. myyjän negatiiviset palautteet.

Bobatkins.com, Background Blur and Bokeh - a multifunction optical blur calculator.

Dpreview.com, Pentax Optio W10. Vedenpitävä 1.5 m (Waterproof). Kuusi megapikseliä, 38 mm - 114 mm, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, 10.5 MB sisäistä muista, sd-kortit. Mahdollisuus käyttää moodia, jossa kamera yrittää tunnistaa kasvoja ja tarkentaa sitten kasvoihin. Maaliskuussa myyntiin, $300.

Dpreview.com, Pentax Optio T10. Kuusi megapikseliä, 37.5 mm - 112.5 mm, kolminkertainen zoom, kolmen tuuman lcd-näyttö, 12 MB sisäistä muistia, sd-kortit. Kameraa ohjataan kosketusnäytöllä. Kuvaan voi liittää jo kamerassa erityisen pienen piirtokynän avulla valmiiksi talletettuja muita kuvia tai sitten voi itse lisätä jonkin merkin tms. Maaliskuussa myyntiin, $349.95.

Dpreview.com, Pentax Optio M10. Kuusi megapikseliä, 35 mm - 115 mm, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, 22 MB sisäistä muista, sd-kortit. Maaliskuussa myyntiin, $229.95.

IR, Olympus SP-350 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 406 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Edward Steichen's 'The Pond Moonlight' sells for world record price at auction. Etukäteen arvioitu hinta nousi kolminkertaiseksi, $2.928.000.

Ephotozine.com, Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF). Toukokuussa myyntiin. APS-C -kennoisille järjestelmädigeille (rajauskerroin 1.5/1.6)

Ephotozine.com, Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Uusi versio, optimoitu digille, käy myös perinteiselle kameralle.

Ephotozine.com, Tamron 28-200mm f3.8-5.6 XR Di Aspherical Macro. Uusi versio, optimoitu digille, käy myös perinteiselle kameralle.

Martin Krzywinski, HDTR | High Dynamic Time Range Images, capturing the flow of time in a single frame.

Dpnow.com, Phase One’s new P 45 digital camera back to shoot a Budweiser campaign. Sports Illustrated-lehti, kuvalla kokoa 27.94 cm x 86.36 cm, 39 megapikselin digiperä.

Dcviews.com, 8 megapixel cameraphones on their way in Barcelona.

 

15.02.2006 

Ystävän eli Valentinen päivänä lähetettiin sähköisiä kortteja digicamera.netin kautta 1.299 kpl.

Musta Taide 4/2005 / Hyvinkään Taidemuseon julkaisuja no 26:
Catarina Ryöppy. Disparitions - Katoamisia. Försvinnanden. Disappearances.
Esseet museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen ja kriitikko Marja-Terttu Kivirinta. Tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 135 sivua.

Mustan Taiteen ja Hyvinkään taidemuseon julkaisema taiteilijakirja liittyy Hyvinkäällä parhaillaan olevaan Catarina Ryöpyn (s. 1939) näyttelyyn. Ryöppy on koulutukseltaan taidemaalari, joka on jo pitkään käyttänyt valokuvaa yhtenä ilmaisukeinonaan. Vierauden ja ulkopuolisuuden tunteeseen liittyvät kysymykset ovat hänen taiteensa keskeisiä teemoja. Teoksissaan hän pohtii erityisesti ihmisen identiteettiä ja sen häilyvyyttä.

KATOAMISIA, Catarina Ryöppy- valokuvia, installaatioita
12.3.2006 saakka
Hyvinkää taidemuseo
Hämeenkatu 3 D, (Jussintori 2.krs), Hyvinkää
ti-pe 11-18, la-su 11-17

Kustannusyhtiö Mustan Taiteen julkaisemista kirjoista voi tehdä ns. vuositilauksen. Vanha Veturitalli, 00520 Helsinki.
- Sähköposti: musta.taide(at-merkki/miukumauku)veturitalli.com.
Hinta on 54 euroa, vähintään neljä kirjaa ilmestyy vuodessa.

Yle.fi, Valokuva kuunvalosta kaupan kalliilla. Metropolitan Museum of Art on pannut kaksoiskappaleensa Edward Steichenin vuonna 1904 ottamasta kuvasta Sothebyn huutokauppaan, kuvasta tunnetaan vielä kolmas kopio. Hinnan arvioidaan nousevan jopa 840.000 euroon. Ks. Washington Post.

Kameraseura.net, monenlaista koulutusta, josta kameraseuran jäsenet maksavat vähän vähemmän kuin ei-jäsenet. Kevään aikana järjestetään myös pienryhmäpajoja (joihin voi jo alustavasti ilmoittautua, vaikka vielä ei ole tarkkoja tietoa ajankohdista/hinnoista). Alla olevat pienryhmät/pienpajat lienee tarkoitettu kameraseuran jäsenille.

 • meikkipaja valokuvaajille, max. 10 henk., huhtikuu, arki-ilta 4 - 6 tuntia, 40 - 60 euroa
 • ammattilaistanssijoiden SM-kisan kuvauspaja, max. 10 henk., 13.-14.5. ja ennakkoilta, 30 euroa
 • Creative Image and Emulsion Transfer (Polaroid transfer), lauantai, maaliskuun 11. päivä, klo 10 - 16, materiaalikorvaus 40 euroa, max. 10 osallistujaa
 • Nikon Capture, raapaisu pintaa syvemmältä, neljän tunnin tietoisku, 10 euroa, maaliskuussa
 • panoraamakuvien kuvaaminen ja työstäminen, erikoisilta, 20 euroa, maalis-huhtikuu
 • lisätietoja ja ilmoittautumiset juha.kuokkanen(at/miukumauku)kameraseura.fi

Digitoday.fi, Kolme megapikseliä kamerapuhelimeen. Samsung Z710.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-TZ1. Pieni, kuusi megapikseliä, 35 mm - 350 mm, kymmenkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö kuvanvakaaja, 13.4 MB sisäistä muistia, sd-kortit, litiumioniakut. Huhtikuussa myyntiin. Ks. IR, $349.95.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-FX01. Kuusi megapikseliä, 28 mm - 102 mm, 2.6-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit. Maaliskuussa myyntiin. Ks. IR, $349.95.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix F30. Kuusi megapikseliä, 28 mm - 108 mm, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia on 10 MB, xD-kortit. ISO aina 3200:aan asti. Toukokuussa myyntiin. Ks. IR, $399.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix F650 Zoom. Kuusi megapikseliä, 36 mm - 180 mm, viisinkertainen zoom, kolmen tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia on 32 MB, xD-kortit. Ks. IR, kesäkuussa myyntiin, $349.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix A600 Zoom. Kuusi megapikseliä, 36 mm - 108 mm, kolminkertainen zoom, 2.4 tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia on 12 MB, xD-kortit. Kesäkuussa myyntiin. Ks. IR, $249.

IR, Kodak EasyShare-One -arvio. Suomen Kodak

Trustedreviews.com, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 597 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Xbitslabs.com, Closer Look at 17" LCD Monitor Features. Part VII. 12 kpl 17 tuuman paneelinäyttöä.

Overclockersonline.com, Samsung 244T, 24 tuuman littunäyttö. Suomen keskihinta on 1296 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

14.02.2006 

Ttv eli Tuomo Väinämö, MC ARAX 35 mm Tilt & Shift Review.

Helsingin Sanomat, Pientalojen asukkaat hermostuivat kotitalonsa myyntiesittelystä internetissä. Igglo on valokuvannut verkkosivuilleen 40.000 pääkaupunkiseudun kerros-, rivi- ja paritaloa.

 • tietokone.fi, Kemppinen tyrmää valitukset Igglo-palvelusta, "Talojen kuvaaminen on luvallista"
 • sfnet.harrastus.valokuva, Igglo kuvaa kotisi
 • 18.8.2004 diginewseissä vähän sivuttiin asiaa:
 • Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, "kuvissa olevien henkilöiden suostus". Aikomuksena oli kuvata Rauman vanhoja taloja ja portteja.
  • Tietosuojavaltuutetulta oli kysytty asiasta. Tietosuojavaltuutettu oli _varmuuden_ vuoksi ottanut sellaisen kannan, että tällainen kuvakokoelma olisi ns. henkilörekisteri (jota koskevat sitten omat säädöksensä).

Jukka Kemppinen, blogi, Ampukaa valokuvaaja. Suomessa ammuttiin Malmin hautausmaan aitaa vastaan "turisti", jolla oli turhan hyviä kuvia Suomen rautatieasemista, satamista jne. Kemppisen isä oli infrapunalinssillä käsivaralta Eagle-kameralla kuvannut Tuuloksen hyökkäyskohdan maaston.

Wilisnetcorner.com, Children of Bodom_at Kuopio 2006.

Jarmo Katila, Children Of Bodom, Nosturi.

Kalastajat.com, galleria. Käyttökuvia.

Digivideo.fi, Talvikilpailu 2006. Aihe "Tätä päivää", maksimikesto kolme minuuttia. Viimeinen jättöpäivä 28.2.2006.

Digicamreview.co.uk, ColorVision Spyder2 Plus -arvio. Sekä ruudun että printterin kalibrointiin. Suomessa ColorVisionin kalibrointilaitteita myy Fimeko.

World Press Photo, vuoden 2006 voittajakuvat ovat esillä.

C|net, Nikon D200 -arvio. Suomen Nikon. Nikon D200, Suomen keskihinta on 1.717 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Sony DSC-W30 and DSC-W50. Haastavat Canonin Ixus-mallit. Kuusi megapikseliä, kolminkertaiset zoomit ja 2/2.5 tuuman lcd-näytöt. Maaliskuussa myyntiin, $250 ja $230. Ks. myös IR.

DCRP, Kodak EasyShare V570 -arvio, kokonaan valmis. Suomen Kodak.

Photoxels.com, Canon PowerShot SD30 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus i Zoom. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 316 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpnow.com, Olympus E-330 (Evolt) hands-on first impressions. Muutama käyttökokemus. Nähtävästi malli tulee jo lähiaikoina myyntiin (tekstin mukaan kyse on jo tuotantomallista).

Luminous Landscape, Mark Segal, Tracking the Cost of Printing with an Epson 4800.

Luminous Landscape, Adobe Lightroom Beta 2, ei vielä Windows-versiota.

Rob Galbraith, Photographers blog from the Torino Winter Olympics.

 

13.02.2006 

Viikon 7 kuva: Talviurheilija Thamesin rannalta.

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin helmikuun kilpailun aihe on "Valo ja varjo". "Vastakohtaisuuksien aika ei sentään valokuvassa ole ohi, eihän se kokonaan ohittunut edes politiikassa ja vaaleissa. Aihe tarjonnee mahdollisuuksia sekä niille, jotka innostuvat matalalta paistavan Auringon ja lumihankien yhdistelmistä, että niille, jotka keskittyvät hehkulapun valoon ja puolisonsa takapuolen kaariin - ja kaikille siltä niin väliltä kuin välin ulkopuoleltakin. Jännityksellä voi lisäksi odottaa, mitä metaforia luoviin mieliin aiheesta mahtaakaan kehittyä... "

Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantaina 3. päivä maaliskuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna. Tämä itse viestiin (ei otsikkoon).

 • "Voittajakuviin ja 'kunniakirjalla palkittuihin' liitetään joka tapauksessa arviointiraadin lausunnot. Raati on vaihtuva. Arvioijat julkistetaan tavan mukaan vasta tulosten yhteydessä. Palkintoina on tässäkin kuussa mainetta ja kunniaa, lisäksi ehkä edelleen niitä tyylikkäitä kirjoja."

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin (v.2006) tammikuun kilpailun ("Omakuva") tulokset (kärkikolmikko, kaikki samanarvoisina)

1. Tukityöllistetty
"Silhuetit toimivat hyvin kaunista iltataivasta vastaan. Sommittelu kohdallaan. Kuvan nimi tukee hyvin kuvaa, pilke silmäkulmassa. Linnunpelättimellä myös tässä tilanteessa toinen virka…? Linnunpelätin toimii kuvassa hyvin keskellä, toinen rajausmahdollisuus voisi olla tiukempi, oikeasta laidasta kaistale pois, jolloin linnunpelätin hallitsisi kuvaa vielä enemmän."

1. Welcome to my world
"Kaunis muotokuva. Sinivihreät silmät loistavat kuvassa ja suorastaan hypnotisoivat katsojan. Tiukka rajaus toimii kuvassa, tosin hiukan lisää voisi alaosassa olla, niin että huulet näkyisivät kokonaan ja mahdollisesti myös leuka. Kuvan sävymaailma tuo kesän kaipuun tullessaan. Vielä jokunen kuukausi odotusta."

1. Omakuva2
"Kuvasta saa vaikutelman lapsesta, joka syyspäivänä kulkee kumisaappaissaan matkalla seikkailua kohti. Kaunis valo varjo leikki lakanassa. Varjo seuraa hienosti lakanan muotoa. Hienot täyteläiset värit"

"Arvioinnin suoritti tällä kertaa Monica Nordling. Hän on (muun muassa) Kameraseura ry:n hallituksen jäsen, Kameraseuran Nuorten kerhon vetäjä ja jäsen SKsL:n hallituksessa, jossa toimii tiedotusvastaavana. Monica työskentelee media-alalla."

Monica: ”Omakuvien arviointi ei ole helpoimmasta päästä. Kuvaajan viestiä voi usein olla vaikea tulkita. Toteutustapa on kuvaajan subjektiivinen keino tuoda viestinsä muiden nähtäväksi, myös teknisiä keinoja käyttäen. Jokainen meistä kokee maailman menon omalla tavallaan ja kuvia voi siten lukea
eri tavoin."

"Niinpä myös arvosteluni on vain ja ainoastaan minun mielipiteeni kuvista. Joku toinen olisi ehkä nähnyt jotakin muuta kuvissa ja valinnut toisen arvostelun ja kärkikolmikon.Tietyt kuvat aukeavat helpommin katsojalle kun taas toiset eivät. Onnea voittajille. Toivottavasti kritiikkini tulkitaan rakentavana. ;oD.”

Kunniamaininnat saivat nämä kuvat:

"Onnittelut voittajille!

Kameraseurojen Liiton lahjoittaman kirjapalkinnon postitusta varten pyydetään kärkikolmikon kuvaajia ilmoittamaan kustinpostin osoitteensa. Palkinto on Jussi Aallon toimittama 'historiikin kaltainen tuote' Aatamin kuvia ja vähän Eevankin.

Samaten edellisissä viesteissä kärkikomikkoa veikanneita pyydetään ilmoittamaan postitustiedot - sama palkinto odottaa!

Toisin kuin eräissä ehkäpä vielä arvostetummissa valtakunnallisissa valokuvauskilpailuissa tämän kisan kaikki kuvat ja niiden arvioinnit julkistetaan ;) Kuvathan ovat sivulla sakari.1g.fi/diginet15/"

Aikaisemmat Sakari Mäkelän organisoimat digicamera.netin kilpailut:

Jukka Kemppisen blogi, Salakatselu.

Taivasalla.net, Niklas Sjöblom on tehnyt Helsinki-aiheiset pelikortit. Eikä hintakaan päätä huimaa.

Luontokuva.org, Paljonko - ja mihin - sähköä kuluu? Vesa-Pekka Peräkylä mittaa Canon 10D:n virrankulutusta perusteellisesti.

Helsingin kaupunginmuseon sivuilla on kysely vanhojenpäivien vietosta Helsingin kouluissa. Kyselyyn voi vastata 13.2 - 5.3.2006. Kaupunginmuseo on kiinnostunut myös vanhojenpäivien kuvista, joita ei kokoelmissa ole.

 • "Jos Teillä on vanhojenpäivästä valokuvia, jotka voitte lainata museoon kopioitaviksi, ottakaa yhteyttä tutkija Jere Jäppiseen sähköpostitse etunimi.sukunimi@hel.fi tai puhelimitse 09 169 3569."

Järjestelmädigien hinnat ovat melkoisessa myllerryksessä. Rajala on myynyt jo muutaman päivän Canon 20D:n runkoa hintaan 999 euroa. MBnetin Hintaseuranta, Järjestelmädigit näyttää, että verkkokauppa.comin hinta Nikon D50:n rungolle on 499 euroa.

Digitarvike.fi on ottanut myyntiin Copper Hill Imagesin puhdistuotteet.

(Max email) HOW TO - Make a Tilt-Shift PC Lens. Ja suora linkki tee-se-itse -miehille, Tilt-Shift PC Lens.

(Foorumilta) Javapohjainen kamerasimulaattori (huomaa, että syväterävyys ei kuvissa muutu ollenkaan).

LetsGoDigital, Olympus E-330 Evolt preview. Kauppoihin tuloa joutunee vielä odottamaan useamman kuukauden.

Digit.no, Olympus SP-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 404 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Earthboundlight.com, Digital Black and White in Nikon Capture (Photo Tip of the Week).

Digicamreview.com, High Dynamic Range Photo Gallery.

Munsell Color Science Laboratory, FAQ, LCD or CRT?

The Online Photographer, Pentax Holds a Product Massacre Too. Pentax liittyy muiden joukkoon ja lopettaa monen 35 mm:n filmikameran tuotannon, sama koskee myös objektiiveja.

Dpnow.com, Kingston Ultimate 120x 2GB SD high-speed card tested.

 

12.02.2006 

(Pekka M. email) Koulutusnetti.fi, hakutekijöiksi vuosi 2006 ja valokuva. Haulla löytyy 27 koulutusta.

Pakkotoisto.com, täältäkin löytyy valokuvausalue.

Turun Sanomat, Läsnäolo esittelee edustavan joukon suomalaisia valokuvaajia. Turku, Wäinö Aaltosen museo. 1980-luvulta nykpäivään suomalaisia valokuvaajia, noin 80 kuvaa 30 tekijältä. Läsnäolo-näyttely on avoinna 10.2. - 23.4.2006.

Arax Photo, Kiev, Ukraina, MC Arax 35 mm Tilt & Shift -objektiivi. Pari foorumilaista oli tuollaisen tilannut, oli tullut alle viikossa. Myös 80 mm:n malli löytyy. Mielenkiintoisen näköistä jälkeä vähän kuin Miklos Gaálilla... Ei ihan helppoa jäljitellä Photoshopilla.

(Foorumilta) Crans-Montana 10.-11.2.2006.

Photo-freeware.net, monenlaista freewarea, ryhmiteltynä.

Adobe.com, Optimize performance of Photoshop (CS2 on Windows).

Dpreview.com, Storing Your Digital Images. Lyhyt artikkeli, yleistä asiaa. Laskettu varmistuskustannukset cd:lle, dvd:lle ja 200 GB:n kovalevylle.

Pocket-llint.co.uk, HP PhotoSmart M22 -arvio. Säänkestävä malli. Suomen HP. Suomen keskihinta on 118 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

TechWhack News, Canon 5D is finally unveiled. Viime elokuulta, mielenkiintoista tietoa kennojen valmistusprosessista. Canon 5D:n kennon valmistus taitaa maksaa Canonille kymmenkertaisesti verrattuna Canon 20D:n kennon valmistuskustannuksiin.

 

11.02.2006 

Staden, Kaupunki. Pentti Sammallahden valokuvia.
5.3.2006 asti

Valokuvaaja Pentti Sammallahti ja runoilija Bo Carpelan ovat tehneet yhteisen kirjan synnyinkaupungistaan Helsingistä. Kirjan kuvat ja Carpelanin kustakin kuvasta kirjoittamat runot ovat esillä näyttelyssä galleria Hippolytessä.

Verrattuna nykyisin suosiossa oleviin suuriin värivalokuviin saattavat Sammallahden postikorttia pienemmät mustavalkokuvat tuntua lähes miniatyyreiltä. Kuvien hienovaraisissa yksityiskohdissa ja rikkaissa sävyaloissa riittääkin sitten tutkimista. Kuvissa nähdään kantakaupungin elämää 1960-luvulta nykypäivään asti: lapsia kerrostalojen kuilumaisilla sisäpihoilla, usvaisia rantoja jäätikköineen, rakastavaisia puistossa jne. Sammallahden kuvissa on usein eläimiä, ja myös hänen Helsingin kuviinsa ovat kissat ja koirat löytäneet tiensä. Näyttelyn varmasti hauskin kuva esittää koiraa, joka Säätytalon nurkalla "jäljittelee" kallellaan olevaa puuta.

Näyttelyn kuvat ovat myytävänä 200 euroa / kpl. Tuotto menee Lyhty ry:lle kehitysvammaisten asuntojen rakentamiseen.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Viattomat, Laura Vuoman valokuvia
19.2.2006

Laura Vuoma (s. 1978) on kuvannut herääviä ihmisiä. Hän on onnistunut hienosti vangitsemaan kuviinsa heräämisen hetken, jolloin ihminen on toisaalta tietoinen ympäristöstään, mutta toisaalta vielä voimakkaasti sisäänpäin kääntynyt ja omissa maailmoissaan. Esillä on parikymmentä suurehkoa värivalokuvaa.

Vuoma suorittaa taiteen maisterin tutkintoa Taideteollisessa korkeakoulussa.

Galleria Sinne
Yrjönkatu 23, Helsinki
ti-su klo 11-17

Suomen suurpedot -valokuvanäyttely (sekä neljä muuta eläinaiheista näyttelyä)
14.2.2006 saakka

Suden Ääni 2006 -tapahtumaan liittyvä näyttely on esillä Kaapelitehtaalla Helsingin Ruoholahdessa. Näyttelyssä esitellään samannimisen kilpailun satoa. Mukana on kuvia mm. Hannu Hautalalta ja muilta eturivin luonokuvaajilta.

Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1, Helsinki
joka päivä 11-19
liput 4 ja 6 euroa

Turun Sanomat, Köyhien Amerikka saa kasvot. Mary Ellen Markin odysseia näyttää kolikon kääntöpuolen. Ks. diginews 5.2.2006.

Digitoday.fi, Elpynyt Olympus korotti ohjaustaan. Olympus suuntaa voimakkaammin järjestelmädigeihin, viidessä vuodessa osuus kokonaistuotannosta olisi tarkoitus nostaa 5%:sta 30%:iin.

Rob Galbraith, Major update of CF Performance Database underway. Compact Flash -korttien lisäksi myös SD-korttien nopeudet.

Steve Sanders, Kodak Tops U.S. Digital Camera Market, Canon and Sony Follow. Kyse on kappalemääristä, dollareina järjestys taitaa olla toinen. Kodak toimitti viime vuonna USA:an 7.45 miljoonaa digiä, kasvua edellisestä vuodesta oli 43%. Canon ohitti USA:n markkinoilla vuonna 2005 Sony, viisi miljoonaa digiä, kasvua 16% (markkinaosuus pieneni 18.3%->17.7%). Sony toimitti 4.78 digiä. Ks. myös IR.

 • Koko maailman laajuisesti Canonin osuus oli 17.1%, Sonyn 16.7% ja Kodakin 11.8%. Seuraavina tulivat Nikon 8.2%, HP 7.5%, Olympus 6.9% ja Fuji 6.3% (kyse on siis kappalemääristä).

Photo.net, Canon EOS 5D vs. Canon EOS 20D. Full-Frame vs. APS-C sensors.

Shutterbug.net, Canon EOS 5D -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.097 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Pentax SMC 50-200mm f/4-5.6 DA ED -arvio. £209.99, 309 euroa.

Lomography.com, Horizon Kompakt & Perfect. 350 euroa & 500 euroa.

Euroopan Nikon, Juovia D200 kuvissa. Ns. banding, koskee kuulemma vain pientä osaa ensimmäisen valmistuerän malleja. Ilmiö voi harvinaisissa tapauksissa tulla esille pystysuorina viivoina kuvissa, joissa on voimakas kontrasti. Nikon säätää/korjaa ongelman ilmaiseksi.

Trustedreviews.com, Canon i9950 -arvio. A3-mustesuihku. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 581 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Lemkesoft Releases GraphicConverter 5.8. $30.

Digit.no, Bonnier kjøper Digitalmagasinet.dk. Jutun mukaan Digitalmagasinet.dk on Tanskassa digikuvan suurin ja suosituin web-sivusto, yli 50.000 eri kävijää joka kuukausi.

 • viime joulukuussa digicamera.netin loki näytti yli 80.000 eri kävijää, hm...
 • todellinen luku lienee vähän suurempi (yksi iso firma voi näkyä lokeissa yhtenä ip-osoitteena, toisaalta osalla käyttäjistä ip-osoite vaihtuu joka yhteyskerta)
 • Digitalmagasinet.dk

 

10.02.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Tyhjennysmyynti, Konica Minolta varasto. Kahden vuoden takuu + suomenkieliset käyttöoppaat.

 • Konica Minolta Dimage Z6 FI, 347 euroa
 • Konica Minolta Dynax 5D FI Kit (18-70 mm), 647 euroa
 • Konica Minolta Dynax 7D FI -runko, 697 euroa

Fotofinlandia 2006 -valokuvakilpailun voitti Harri Kallio kuvasarjallaan Dodo ja Mauritiussaari, kuvitteellisia kohtaamisia. Se kertoo 1600-luvun lopulla sukupuuttoon kuolleista dodo-linnuista. Työt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 9. - 24.2.2006. Voittajalle onnea ja menestystä myös kansainvälisille markkinoille. Siitähän on jo näyttöäkin, ks. diginews 6.7.2004.

Vuoden Nuori Taiteilija 2006 on helsinkiläinen Heta Kuchka (s. 1974). Hän saa 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyyn Tampereen taidemuseossa ja Helsingin kaupungin taidemuseossa. Kuchka käyttää medioinaan valokuvaa, liikkuvaa kuvaa ja installaatiota. Teoksissaan hän tarkastelee usein arjen jokapäiväisiä asioita pilke silmäkulmassa. Koulutukseltaan Kutcha on kuvataiteen maisteri.

Vuoden nuori taiteilija 2006 – Heta Kuchka –näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 11.2. – 9.4.2006. Myöhemmin tänä vuonna näyttely nähdään Helsingin kaupungin taidemuseossa.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, Tampere
ti - su 10 - 18

Tekniikan Maailma 3/2006, 8.2.2006.

 • Moneen menoon, Nikon D200, 2.000 euroa, kolmen sivun TM-testi. Painoa on melkein kilo, isompi kuin D70s, mutta pienempi kuin D2X. Runko on pöly- ja vesitiivis. Ammattimaista on myös nopeus, kuvia otetaan viisi kuvaa sekunnissa, joko 37 jpg-kuvaa tai 22 raw-kuvaa. ISO-arvot ovat 100 - 1600, erityisasetuksella saa käyttöön 2000 - 3200. 800:n yläpuolella tulee kohina näkyviin, kouluarvosana kohinalle on 8.5. ISO-arvo näkyy etsinkuvan alareunassa, mutta ei kameran päällä olevassa pikku-lcd:ssä.
 • Erikoistehosteita riittää, on mahdollista ottaa kymmenen valotusta päällekkäin, myös kaksi raw-kuvaa voi jo suoraan kamerassa yhdistää. Pieni yhdysrakenteinen salama on kätevä. Yhteensopivia irtosalamoita ovat uudet SB-600- ja SB-800 -mallit. Studiosalamat (ja muutkin) voi liittää x-synkronipistukalla.
 • Nikonin kiinnitysbajonetti on pysynyt samana vuodesta 1958. Vanhoja objektiiveja on kuitenkin ollut hankala käyttää digirunkojen kanssa. Valotus on pitänyt säätää kokeilemalla. Nikon D200 säätää valotuksen myös AI- ja AI-S-objektiiveissa. Kamerassa voi pitää M- ja A-asetuksia.
 • Normaaliakku kestää Nikonin mukaan 1.800 kuvaa. Erilliseen MB-200-akkuperään mahtuu kaksi Nikonin omaa akkua tai sitten kuusi AA-akkua. Akkuperässä on kätevä kahva pystykuvien ottamista varten. Keväällä tulee kauppoihin langaton lähetin WT-3. MC-35-sovitinkaapelilla saadaan kamera kytkettyä gps-paikantimeen. Tämän jälkeen kuvatiedostojen exifiin tallentuu pituus- ja leveyspiiri sekä aikaleima.
 • Nikon D200:lla saa terävämpiä kuvia kuin D70:lla. Rungolla on enemmän massaa ja peili on paljon paremmin vaimennettu. Etsinkuva on suurempi, sen avulla voi tarkentaa myös laajakulmalla. Kinofilmiä pienemmän kennon takia objektiivit joutuvat koetukselle. Informaatio kootaan puolella pinta-alasta verrattuna kinofilmiin.
 • Hyvää: toimiva kokonaisuus, valtava objektiivi- ja lisävarustevalikoima, sarjakuvausominaisuudet.
 • Huonoa: Kohina yli ISO 800 -herkkyydellä.
 • "Sopivalla objektiivilla varustettuna tätä kameraa voi ajatella käytettäväksi mihin tahansa valokuvaustyöhön"
 • seuraava numero TM 4/2006 ilmestyy 22. helmikuuta. Aiheina mm. Edullisimmat järjestelmäkamerat. Vertailussa markkinoiden viisi edullisinta järjestelmäkameraa.

Ttv eli Tuomo Väinämö, Canon 5D noise test. ISO 12800 kohisee jo harmittavan paljon.

Hakukoneoptimointi.com, pari päivää sitten alkoi pikku projekti, jossa kohennetaan yhden valokuvaajan sivujen sijoitusta hakukoneissa. Ks. Esimerkkioptimointi.

Warthog.fi, tuli sähköpostia, jossa sivuston pitäjä kertoi juuri imuroineensa Olympus E-330:n manuaalit Olympus Amerikan sivuilta.

Eilisestä alkaen Olympus Master -ohjelmaan on voinut valita suomen käyttökieleksi. Versionumero pitää olla 1.41, vanhemmat versio (1.0 - 1.4) pitää ensin päivittää versioon 1.41. Olympus Master 1.41 -ohjelmistolla voi mm. selata, arkistoida ja muokata kuvia (myös RAW-tuki Olympus-kameroihin). Lisäominaisuutena on uusi 3D-toiminto, jolla saa yhdessä Olympus HighSpeed xD-kortin kanssa kolmiulotteisia kuvatiedostoja (katseluun tarvitaan 3D-lasit). Olympus.fi.

Vene 06-messuilla Helsingin messukeskuksessa 11. - 19.2006 Subaqua Finland esittelee Olympuksen sukelluskoteloita ja digikameroita.

Megapixel.net, Olympus E-500 -arvio. Käytettävyys 8.8. Kuvanlaatu 9.2. Suomen Olympus. Suomen hinnat vaihtelevat 600 euron ja 800 euron välillä (riippuen siitä, millaista optiikkaa tulee mukana).

Trustedreviews.com, Pentax Optio WPi -arvio. 1.5 metriin vedenpitävä. Suomen keskihinta on 309 euroa (MBnetin Hintaseuranta ).

Bytesector.com, FujiFilm FinePix S9000 -arvio. Euroopassa Fuji FinePix S9500. Suomen Fuji. Suomen keskihinta on 609 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Designtechnica.com, Sony Cyber-shot DSC-S600 -arvio. Suomen keskihinta on 205 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

The-digital-picture.com, uusia arvioita (osa vain päivitetty).

Microsoft.com, Digital Photography with Windows XP.

DigitalPro Shooter Volume 4, Issue 6, February 8, 2006.

PTLens, uusia versioita tulee melkein päivittäin, nyt v.6.6., 9.2.2006.

IR, iView Multimedia Updates MediaPro 3.

IR, New digital photo album with raw / recording support. 3.6 tuuman lcd-näyttö (320 x 460) , 40/80 GB, tiff/jpg/gif/bmp/raw. Videoita voi katsoa, mp3/wma jne. Sisäisellä mikrofonilla voi nauhoittaa ääntä, liikkuvaa kuvaa voi nauhoittaa esim. tv:sta. Myyntiin toukokuussa, 40 GB:n versio maksaa $499.

BJP, Pentax on the bounce back. Keskikoon digikamera on tulossa myyntiin, samoin järjestelmädigejä ym.

LetsGoDigital, Samsung Digimax L85. Uusi kahdeksan megapikselin digi.

LetsGoDigital, Worlds fastest digital camera image processor.

Getty Images buys iStockphoto for $50M.

Bobatkins.com, Canon EOS 35. Ei vielä varmaa tietoa.

 

09.02.2006 

Fotonetti, viikon 6 suurennostarjous on voimassa sunnuntaihin 12.02.2006 klo 24.00 asti. Postituslistalle liittyneet ovat saaneet alennuskoodin, jolla 20x27 cm ja 20x30 cm suurennokset saa hintaan 0.99 e /kpl (norm. 1.99 e). Suurennokset saa mattapintaisina tai kiiltävinä, ei rajoituksia määrän suhteen

Tänä vuonna Kamera-lehden Vuoden kuvaaja -kilpailussa on neljä osakilpailua. Ensimmäisen osakilpailun aiheena on Kuvakulma.

Kaikissa osakilpailuissa palkitaan 25 parasta kuvaa, joista kootaan Luovien kuvaajien kirja. Vuoden Kuvaajan palkinto on hänen omista kuvistaan koottava kirja.

Ensimmäisen osakilpailun kuvat tulee lähettää 15.3.2006 mennessä.

Palkinnot ja tarkemmat säännöt löytyvät Kamera-lehden sivuilta.

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 120 ov, Pekka Halosen akatemia. Valinnaisina ammattillisina opintoina ovat graafinen suunnittelu, kuva- ja mediataide tai valokuvaus. Yhteishaku 30.1. - 21.2.2006. Suorahaun ennakkotehtävät löytyvät webistä tai ne voi tilata toimistosta. Ennakkotehtävät palautetaan 10.3.2006 klo 15 mennessä. Oppilasvalinta pääsykokeiden perusteella, 11. - 13.4.2006. Keuda.fi. Pekka Halosen akatemia.

Sami Puola, Apuja makrokuvaukseen.

Digitoday.fi, Dellilta litteitä näyttöjä. Dell UltraSharp 1707FP (370 euroa) ja 1907FP (520 euroa).

Fotofinlandia 2006 -voittaja julkistetaan tänään klo 14 Sanomatalon Mediatorilla, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki.

 • Digicamera.netin etusivulle Foorumin äänestyksen tulokset ehdokkaista. Aika ennalta-arvattavat tulokset, sitä oikeaa voittajaa ei ole helppo arvata.

Bobatkins.com, Canon EOS 5D. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 3.095 euroa (runko, MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Canon PowerShot SD450 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 55. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 371 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Nikon Coolpix S3 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 369 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot S80 -arvio. Suomen Canon . Suomen keskihinta on 546 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

David Ruether, pääasiassa Nikkor-objektiiveja, monen monta lyhyttä luonnehdintaa.

NAPP:n (The National Association of Photoshop Professionals) ensimmäisen kansainvälisen kilpailun tulokset (Photoshopin käyttäjille). Digital Canvas Awards.

Leica Fotografie International, issue no 2/2006.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-M2 -arvio. Suomen Sony. Suomen keskihinta on 564 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

The Onion, Kodakilta Fotomatshop. Nyt pääsevät digikuvat vihdoinkin tasavertaiseen asemaan paperikuvien kanssa. 26 tiedoston käsittely vie aikaa viikon, yksi käsittely maksaa $9.95.

Fotografi.no, norjalainen fotolehti, Canon to introduce new 10 Mp EOS 35D at press conference in Oslo February 21? Ei mitään varmaa, kroppikerroin lienee kuitenkin x1.6, muutkaan tiedot eivät taida pitää ihan paikkaansa.

 

08.02.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki).

 • Nyt saatavana tehoakkukahvasarja Nikon D70/D70S-digirunkoihin, 177 euroa. Sarja sisältää HN-70D akkukahvan, 2 kpl 1500 mAh:n HL-EL3 litiumioniakkua ja AA-paristosovittimen.
 • Vastaava sarja myös Nikon D50-digirunkoon, 177 euroa

Kustannusyhtiö Musta Taide on julkaissut ja julkaisee edelleen laadukkaita valokuvauskirjoja. Vanha Veturitalli, 00520 Helsinki. Sähköposti: musta.taide(at-merkki/miukumauku)veturitalli.com. Voi tehdä ns. vuositilauksen, 54 euroa, vähintään neljä kirjaa.

 • Catariina Ryöpyn teos Katoamisia on tullut postitukseen 6.2.2006
 • ks. diginewsien lista Musta Taiteen kirjoista, 6.9.2005

Pakkasella silmälasien käyttäjällä on ongelmia. Järjestelmädigimme dioptriasäätö (säätövara on -3 ja +1 välillä) ei riitä -5 likinäköisille silmille. Lisävarusteena saatavia E-sarjan diopterilinssejä voi kokeilla, ne maksavat muutaman kymmenen euroa. Silmälasit huurtuvat muutamassa minuutissa kovalla pakkasella. Kävin optikolta ostamassa pullollisen Optik Boy -huurteenestoainetta, 30 ml:n suihkepullo. Hinta oli 9 euroa. Huurteenesto toimi parikymmentä minuuttia, mutta sitten ei.

Ursa.fi:stä tuli eiliseen Olli Rinteen valopilarikuvaan (joka helsinkiläisen eli etelän asukkaan silmin näyttää ihan scifimäiseltä, epätodelliselta) tällainen kommentti:

 • " Näitä kutsutaan keinovalopilareiksi. Ne ovat sukua auringonpilareille ja sangen yleisiä: Neljänneksi yleisin halo on auringonpilari. Auringonpilari on se valopilari joka näkyy usein laskevalla Auringolla kesäöisin tai talvella matalalla horisontissa viipyvällä Auringolla. Auringonpilari on Auringon läpi pystysuunnassa kulkeva valopilari. Auringonpilari syntyy heijastuksesta jääkiteiden vaakasuoralla pinnalla ja sen väri vastaa Auringon väriä. Auringolla ja Kuulla pilarin korkeus ylöspäin jää usein alle 22°, mutta talvipakkasella keinovaloilla näkyvät pilarit voivat yltää horisontista zeniittiin asti, jopa sen ylikin. Keinovaloilla voi talvipakkasilla nähdä oikein pilarimetsän kaikkien lähiseudun keinovalojen luodessa taivaalle itsensä väriset keinovalopilarit"

Assat.rakentaja.fi, kuvia pelkästään tältä kaudelta yli 2.500 kpl. Porin Ässien kotipeleistä kuvia vajaan kahden vuoden ajalta. Blogi-kohdassa on jonkin verran tekstiä jääkiekon kuvaamisesta.

www.anselmus.net, urheilukuvista (through the camera lens) löytyi muutama mielenkiintoinen otos.

Jannenkuvat.fi, New Zealand (Flash).

Photographyblog.com, Lyson Bulk Feed System for Epson Stylus Photo R2400. $399.

Auspiciousdragon.net, Leica M 50mm f1 Noctilux.

Luminous Landscape, Nick Rains, Phase One P45 and Horseman SuperWide D Pro.

LetsGoDigital, Fujifilm FinePix V10, preview.

IR, Digital camera sales in Canada.

Olympus Master ja Master Plus, pieni päivitys.

 

07.02.2006 

Taivassalossa on käyty kiistaa siitä, saako hautakiveen liittää valokuvan kaltaista muistokuvaa. Äiti oli kiinnittänyt nuorena kuolleen poikansa hautamuistomerkkiin Italiasta tilaamansa valokuvanomaisen kaiverruksen. Työ oli tehty 10 x 15 cm:n kokoiselle posliinilaatalle hiekkapuhaltamalla. Kirkkoneuvosto ei hyväksynyt äidin menettelyä ja ilmoitti, ettei valokuva kuulu suomalaiseen hautausmaakulttuuriin. Kirkkoneuvosto teki päätöksen kaiverruksen poistamisesta. Tuomiokapituli puolestaan katsoi, ettei kirkkoneuvoston päätösvalta ulotu omaisten hautamuistomerkkeihin. Kirkkoneuvosto valitti tuomiokapitulin päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen vaatien päätöstä kumottavaksi. KHO ratkaisi kiistan omaisten hyväksi. Nähtäväksi jää, pysyykö pieni valkoinen posliinilaatta nyt paikoillaan. Tähän mennessä laatta on irronnut pariin otteeseen, äidin epäilyjen mukaan kirkkovaltuuston toimesta, kirkkovaltuuston mukaan itsestään.
(Asiasta enemmän HS 4.2.2006, A 5).

 • Hautamuistomerkeistä käydyt kiistat eivät tietenkään ole mitään uutta. Hautausmailta on poistettu ihan oikeaa taidettakin. Tunnetuimpia esimerkkejä on varmasti Kauko Räsäsen tilaustyönä tekemä suurikokoinen pronssinen ns. "Reikäenkeli" (Enkeli, 1960), joka 1960-luvulla aiheutti suoranaisen skandaalin. Veistos sai lähtöpassit Lappeenrannan hautausmaalta heti valmistuttuaan. Kuusi vuotta myöhemmin teos kelpuutettiin Lauritsalan kirkkopuistoon.

Piti vielä kaivaa omasta kuva-arkistostamme muutamia esimerkkejä valokuvaan pohjautuvista muistokuvista:

 • Helsingistä Hietaniemen hautausmaalta tuli ensimmäisenä mieleen Pertti Pasasen eli Speden hautakivessä oleva valokuvanomainen muotokuva.
 • Pariisilaisessa hautausmaakulttuurissa omaisten ja heidän muistojensa kunnioittaminen näyttäisi olevan etusijalla, ainakin tästä hurmaavasta muistomerkistä päätellen: (1, 2). Toinen - hieman tavanomaisempi - kuvaesimerkki on Prahasta (3 )

ARS 06 on ollut auki jo muutaman viikon. Esillä on yli 100 teosta yhteensä 40 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä 24 maasta. Taiteilijoiden määrä on vähäisempi kuin aiemmissa ARS-näyttelyissä, mutta mukaan valitut teokset antavat kuitenkin hyvän kuvan siitä, miten monimuotoista ja rikasta taide tällä hetkellä on. Joukossa on tietysti myös valokuvataidetta ja useita videoteoksia.

Meillä ei ollut kameraa mukana käydessämme Ars 06 -näyttelyssä, mutta ainakin aiemmin Kiasmassa on saanut vapaasti kuvata, kunhan ei käytä jalustaa tai salamaa. Tiloissa, joissa ei ole taideteoksia, voi tietenkin antaa myös salaman välähtää. Kuvien julkaisussa kannattaa sitten olla tarkkana.

Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2, Helsinki

ARS 06 on avoinna
21.1.-27.8.2006

ke-la 10-20.30,
su ja ti 10-17,
ma suljettu

Liput 8 euroa ja 6,5 euroa. ARS-passi 15 euroa (passilla voi katsoa näyttelyn niin monta kertaa kuin haluaa). Alle 18 vuotiaat ilmaiseksi. ARS 06 -näyttelyn aikana ei ilmaista sisäänpääsyä perjantai-iltaisin.

Näyttelyjulkaisu 35 euroa. Pienempi pedagoginen julkaisu Kurkistuksia Ars 06-näyttelyyn 10 euroa.

DigiFaqin Olli Rinne: "Aika outoja juttuja tuo pakkanen luo - ainakin tänne etelään outoja. Viime yönä noin puoli viisi, tyyni sää, ilmassa jääkidettä. Kaikista Espoon keskuksen valoista nousee valopylväs ilmaan. Aika ufomainen ilmestys". Ks. Valopatsaat.

Petri Kekkonen, Ice in Nallikari, Oulu, January 2006. Kahdeksan kuvan galleria lunta ja jäätä tammikuulta.

MP Messut 06, kuvia.

Artur G. kokosi blogiinsa muutaman vuoden tekemisensä valokuvauksen alueella.

Digitoday.fi, Nikon nousi digikameroilla ja sirulaitteilla. Hyvä vuosi luvassa. Ks. myös IR, Strong sales, weak yen help Canon, Nikon.

Tietokone.fi, Kuvanparannusta kamerapuhelimille Suomesta. Softcolorin Symbian- ja Windows-sovellus. Softcolor.fi, Windows-versio heti ostettavissa, 24.99 euroa.

Tietokone.fi, Kamerapuhelin hävittää kuvat muistikortilta. Tiedostojen palauttaminen ei aina onnistu. Mmc- ja sd-kortit voivat mennä sekaisin, jos puhelin jää jumiin kesken kuvan tai videopätkän talletuksen. Kotikonstein sekaisin menneeltä kortilta kuvien palautus ei helposti onnistu.

(Foorumilta) Saksalainen directshopper.de ei enää toimita yksityishenkilöille tilauksia: "Due the new tax regulation laws, we cannot send any more package to foreign, private customers .The only possibility is to send it to companies with a valid UID number within the EU or to a German address."

 • (tässä lienee kyse tiukentuneesta valvonnasta ALV-myynnin rajoista, ks. vaikkapa digicamera.netistä Digikameran ostaminen, kolmanneksi viimeinen kappale)

Turun Sanomat, Terapeuttisia valokuvia. Valokuvakeskus Perissä kurkistettiin perhealbumeihin. Ks. Suomen Valokuvaterapia yhdistys ry.

Digitalkamera.de, Nikon D200 -arvio, auf Deutsch. Suomen Nikon. Nikon D200, Suomen keskihinta on 1.709 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.co.uk, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 626 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Olympus SP-500UZ -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 407 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Pocket Wizard -arvio. Kameran ja salamankin kauko-ohjaukseen. Parin alviton hinta on £260 (380 euroa) + kaapeli, Canon £82 (120 euroa), Nikon £115 (168 euroa).

Photo.net, Fullframe vs. APS-C sensors.

Steve Sanders, Olympus FE-120 -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta on 189 euroa (kaksi noteerausta, MBnetin Hintaseuranta).

Photoxels.com, Panasonic LS2 -arvio. Maaliskuussa myyntiin.

Ales Litomisky, Analog versus Digital Shootout. 35 mm, 6x6 cm, Canon EOS 5D ja Nikon D200.

Bobatkins.com, Compact Flash and SD Cards. Päivitetty.

IR, Five new lens tests posted on SLRgear.com.

 • Sigma 18-200mm f/3.5-6.3
 • Nikon 18-200mm f/3.5-5.6 DX VR
 • Sigma 105mm f/2.8 macro (both APS-C and full-frame results)
 • Nikon 60mm f/2.8 macro
 • Tokina 12-24mm f/4 AF PRO DX

Steve Sanders, Olympus P-11 Digital Photo Printer. Sublimaatiotulostin, kymppikuvakokoa. Nopea, kuvat valmistuvat 33 sekunnissa. Suomen Olympus. Printterin hinta on $149 (125 euroa), kuvien hinnaksi tulee halvimmillaan $0.33 (0.28 euroa).

 

06.02.2006 

Viikon 6 kuva: Kurre II.

Sakari Mäkelän organisoimaan digicamera.netin Tammikuun kisaan ("Omakuva") osallistui 46 kuvaa. Ehdokkaat ovat nyt esillä osoitteessa sakari.1g.fi/diginet15/. Raadin arviot sitten tuttuun tapaan vähän myöhemmin.

Birds.fi, Vesa Huttunen, pieni galleria satunnaisia otoksia lumen muodoista ja valoista.

Petteri Järvinen, Valokuvagalleria, uusimpina viime vuodelta 509 kpl ilmakuvia, pääasiassa pääkaupunkiseudulta. Petteri Järvinen on tuttu tietokirjoistaan, esiintymisistään julkisuudessa ja monista atk-alan kirjoituksistaan.

IMatch-arkistointiohjelmaan on tulossa tässä kuussa päivitys. Vielä ei kuitenkaan käyttöliittymään ole muutettu. $59.95 (+ 16% VAT).

LetsGoDigital, Canon Powershot A410 -arvio. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 162 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

PTLens v.6.5.5, ilmestynyt 5.2.2006. Edelleen ilmainen, mutta ilman pientä maksua kymmenen sekunnin viive (?). Uusimmassa versiossa on automaattinen objektiivin tunnistus (7.2. foorumilta tuli tarkennus: polttovälin tunnistus on automaattista, mutta itse on valittava profiiliin sopivat objektiivit valikosta). Linssivääristymien, värivirheiden ja vinjetoinnin korjaukseen. Uusia versioita tulee tiuhaan, edellinen ilmestyi 31.1.2006.

 

05.02.2006 

Salon taidemuseo Veturitallissa on usein mielenkiintoisia valokuvanäyttelyitä. Seuraavaksi on vuorossa Mary Ellen Markin "American Odyssey" ja "Twins" 11.2.2006 - 2.4.2006.

 • Mary Ellen Markin laaja valokuvanäyttely on ensi kertaa Suomessa, lähes 130 mustavalkoista kuvaa. Valokuvaaja avaa itse näyttelyn Salossa ja pitää avoimen yleisöluennon 10.2.2006 klo 13, ks. tarkemmin
 • Kameraseura (Hki) järjestää sunnuntaina 19.2.2006 klo 10 - 17 retken Saloon ja Fiskarsiin, lähtö Kameraseurasta klo 10. Hinta on 20 euroa, ilmoittautumiset 15.2.2006 mennessä, ks. tarkemmin.
 • kaikille avoin Mary Ellen Markin luento torstaina 9.2.2006 klo 14 - 16 Taideteollisen korkeakoulun Mediakeskus Lumeen Sampo-salissa, ks. tarkemmin
 • luova.fi, kirjat American Odyssey 45 euroa, Twins 42 euroa
 • maryellenmark.com
 • Digital Journalist, Mary Ellen Mark

Kotek.fi, kodintekniikka-alan tiedotusfoorumi. Edellisen vuoden kolmen viimeisen kuukauden myyntiluvut ovat tulleet. Vuoden 2005 vertailu edelliseen vuoteen.

 • digitaalikamerat: myyntiarvo 101.358.000 euroa (+6%), 389.055 kpl (+31%), keskihinta 261 euroa (-19%)
 • videokamerat: myyntiarvo 20.030.000 euroa (-13%), 37.372 kpl (+7%), keskihinta 535 euroa (-19%)
 • tulostimet: myyntiarvo 10.773.000 euroa (-31%), 88.325 kpl (-13%), keskihinta 122 euroa (-21%)
 • monitoimitulostimet: myyntiarvo 15.835.000 euroa (+15%), 125.168 (+59%), keskihinta 127 euroa (-27%)

Iltalehti.fi, Kuukauden kuvaaja, Jonna Öhrnberg. Free lancer -kuvaaja, jonka osalle on osunut rokki- ja popparikeikkoja. 19 muusikkokuvaa ja yksi omakuva.

(Foorumilta) Ruotsin varastosta on kuulemma perjantaina lähetetty "riittävä" määrä Nikon D200 -järjestelmädigejä Suomeen. Toivottavasti D200:n tilanneiden pitkä odotus vihdoin palkitaan.

Luminous Landscape, Alain Briot, Subject Matter & Print Size.

Beautiful-landscape.com, Alain Briot, DxO Optics Pro 3.5. Raw-konvertteri, joka korjaa objektiivien virheet, poistaa kohinaa jne., tuki Adoben DNG:lle. Ei ehkä sovi hyvin monen kuvan konvertointiin. Starter $79, Standard $149, Elite $299.

Steve Sanders, Olympus SP-500 UltraZoom -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 407 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Tom's Hardware, Do You Want a 16:9 LCD Monitor Now? Acer AL2032WM
Dell 2405FPW, Philips 200W6, Sony MFM-HT75W, Sony SDM-P234 ja ViewSonic VP231WB.

Hexus.net, Dell UltraSharp 3007WFP Widescreen LCD Display. 30 tuuman laajakuvanäyttö. Suomen Dell, 2.194 euroa.

Designtechnica.com, Dell 2405FPW. Suomen Dell, 996 euroa.

 

04.02.2006 

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Kameran lcd-näyttöön suoja naarmuuntumiselta. Sopii myös kännyköiden, pda-laitteiden ym. näyttöjen suojaamiseen. Sarja sisältää 3 kpl 10x8 cm arkkia itseliimautuvaa muovikalvoa, antistaattisen märkäpuhdistusliinan, kuivausliinan sekä tasoituslastan. 10 euroa.

Mikko Paartola tekee Ylelle radiodokumentteja. Formaatti on välillä mielenkiintoinen, pyritään yhdistämään monipuolisesti esim. kuvaa ja ääntä. Radion dokumenttiohjelmia kuuntelee parhaimmillaan parisataatuhatta suomalaista. Nettidokumentti.fi on sivusto, joka pyrkii lanseeraamaan uudentyyppistä dokumenttiohjelmaa.

 • YLE Radio 1 lauantai 4.2.2006 klo 14.05 - 14.55 (uusinta sunnuntai 5.2.2006 klo 22.05 - 22.55), 10 radiodokumentaristia
 • kymmenen tekijän kuviin voi tutustua jo etukäteen nettidokumentti.fi:n sivuilla
 • ohjelmankin voi jo kuunnella mp3-muodossa, 67.7 MB
 • Mikko Paartolalla on menossa pitkäjänteinen projekti, jossa hän pyrkii kehittämään radiodokumentteja uuteen suuntaan, näyttöäkin jo on (esim. perinteiseen radio-ohjelmaan yhdistetään kuvia)

Uusimmassa Mooncruise-verkkojulkaisussa on mukana pari suomalaista kuvaajaa: Björn Fagerholm sekä Juho Kuva.

Kuvia Unkarista, Sándor Zsilan luontokuvia
1.2.–9.4.2006
Kuopion museo, Kauppakatu 23, toinen kerros.

Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos (Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama tutkimus), Viestintäalan ammattikuvat ja toimintatarpeet. Muutama poiminta:

 • TaiK (Taideteollinen korkeakoulu, Valokuvataiteen osasto, Hki on toiminut vuodesta 1973, aloituspaikkoja on 15 kpl
 • valokuvaajan ammattitutkinto: v. 1998 7 kpl, v. 1999 7 kpl, v. 2000 5 kpl, v. 2001 22 kpl, v. 2002 21 kpl,
 • valokuvaajan erityisammattitutkinto: v. 2001 6 kpl, v. 2002 3 kpl
 • v. 2004:
 • Kuusamon kansanopisto valokuvauslinja 9 kk 10 opiskelijaa
 • Kymenlaakson Opisto Valokuvaus 4 kk 28 opiskelijaa
 • Lahden kansanopisto mm. Luova valokuva 9 kk 49 opiskelijaa
 • Muurlan Evankelinen Opisto Valokuvauslinja 18 kk 25 opiskelijaa
 • Paasikiviopisto suuntautumisvaihtoehtona mm. valokuvaus 9 kk 40 opiskelijaa
 • Voionmaan opisto mm. valokuvauslinja 9.5 kk 93 opiskelijaa

Fotofinlandia 2006 -voittaja julkistetaan klo 14 torstaina 9. helmikuuta 2006 Sanomatalon Mediatorilla, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki.

Journalisti 2/2006, 27.1.2.006.

 • Taloussanomat säästää kuvista. Freekuvaajat voivat jatkossa ottaa kuvia 30 euron tuntipalkalla, päivän työstä saa 225 euroa. Oikeudet siirtyvät samaan hintaan, sillä SanomaWSOY-konserni edellyttää arkistoyhteistyötä. Taloussanomat voi myydä kuvia eteenpäin.

Digivideo.fi, Adobe-ohjelmien käyttöoppaita suomeksi. Adobe Premiere Pro 28 e, Adobe Encore DVD 24 euroa, yhteensä 40 euroa, (DVD Finland). Tuotantokäytössä Adobe Premier Pro 39 euroa (Eurozoom Opisto).

Digitoday.fi, Kiistelty jpeg-patentti tutkitaan uudelleen.

C|net, Olympus Evolt E-500 -arvio. Suomen Olympus. Suomen hinnat vaihtelevat 600 euron ja 800 euron välillä (riippuen siitä, millaista optiikkaa tulee mukana).

IR, Sony Cyber-shot DSC-T9 -arvio. Suomen keskihinta on 445 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Alien Skin Exposure: It is fun to simulate film. $199.

Digitalcamerainfo.com, Hewlett Packard M527 First Impressions.

Digitalreview.ca, Fuji Finepix S3 Pro $500 CDN Price Drop. Parin kymmenen prosentin hinnan alennus. Katuhinta jo 1849 $CDN, 1.344 euroa.

 

03.02.2006 

Saaristomeri 2006 -teemavuoteen liittyvään valokuvauskilpailuun voivat osallistua niin amatöörikuvaajat kuin ammattilaisetkin. Kilpailun järjestää Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y.

Kilpailun aiheena on Saaristomeri, sen luonto, kulttuuri ja ihmiset. Kilpailuun voi osallistua korkeintaan viidellä kuvalla. Kuvat voivat olla vedoksia, dioja tai digitaalisessa muodossa. Jokaiseen kuvaan on merkittävä kuvaajan nimi ja osoitetiedot sekä kuvan nimi, kuvanottohetki ja kuvanottopaikkakunta. Tarkemmat säännöt löytyvät Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y:n sivuilta.

Tuomaristo valitsee kilpailukuvista 25 parasta, joista järjestetään kiertävä valokuvanäyttely. Näyttelyyn valituista kuvista 10 parasta palkitaan.

Palkintoina on mm. Canon Powershot A 610 -digitaalikamera ja Nikon S1 -digitaalikamera.

Kilpailuaikaa on 30.09.2006 saakka.

Sami ja Riitta Köykän Pinseristä löytää aina välillä todellisia linkki-helmiä. Ks. Igglo kuvaa taloja. Sen verran vinkiksi, että Igglon liikeideaan perehtymiseen kannattaa varata jonkin aikaa. Palvelu on jo nyt valmiin tuntuinen, kuviakin on paljon.

Aukea.net, Fotofinlandia 2006, vilkasta keskustelua ehdokkaista.

 • Digicamera.netin Foorumilla (vain rekisteröityneille) on voinut kertoa mielipiteensä ehdokkaista äänestämällä vajaan viikon ajan, äänensä on käynyt tähän mennessä antamassa 112 foorumilaista.

Antti Peltokangas kuuluu niihiin harvoihin suomalaisiin, jotka ovat onnistuneet ostamaan Nikon D200 -järjestelmädigin. Ks. galleria. (Viikon kuvat). Esillä on Antin ensimmäinen Nikon D200:lla ottama kuva, 27.1.2006.

Sami Maasniemi, tammikuun lopun kuvasatoa, pääasiassa pikkulintuja.

Iltasanomat, Mikä on vuoden paras urheilukuva? Suomen lehtikuvaajat järjestää Vuoden Lehtikuvat 2005 -kilpailun. Esiraati valitsi 15 ehdokasta. Kuvia voi myös kommentoida. Nimimerkki pyydetään, samoin pitää kertoa ikä ja sukupuoli. Tuloksia ei sen kummemmin näe, ei myöskään toisten kommenteja (vielä?). (Toista kertaa ei samalta koneelta voi äänestää kikkailematta).

Sfnet.harrastus.valokuvaus, edellisen päivän Myyräntyö-postauksen kirjoittaja jatkaa, lue uusi viestiketju. Tätä en mitenkään enää kommentoi.

(Foorumilta) PTLens v.6.5.1, ilmestynyt 31.1.2006. Edelleen ilmainen, mutta ilman pientä maksua kymmenen sekunnin viive (?). Linssivääristymien, värivirheiden ja vinjetoinnin korjaukseen.

IR, Nikon Coolpix P2 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 369 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Olympus History website launched. Ks. myös dcviews.com.

Creativepro.com, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio. Suomen Panasonic. Suomen keskihinta on 573 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreviews.com, Nikon Coolpix 8800 -arvio. Suomen Nikon. Suomen keskihinta on 947 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Julkistettu syyskuussa v. 2004. (Pääasiassa tainnut jo kadota valikoimista).

Designtechnica.com, Sony Cyber-shot DSC-T9 -arvio. Suomen keskihinta on 444 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, HP PhotoSmart R607 -arvio. Suomen HP:n mukaan tuotteen valmistus on jo lopetettu. Suomen keskihinta on 281 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, NAPP launches daily Photoshop Killer Tips.

Ephotozine.com, Phase One adjusts production capacity of P-series camera backs.

 

02.02.2006 

Fotonetti, viikon 5 suurennostarjous on voimassa sunnuntaihin 5.02.2006 klo 24.00 asti. Postituslistalle liittyneet ovat saaneet alennuskoodin, jolla 15x20 cm suurennokset saa hintaan 0.49 e /kpl (norm. 0.99 e). Suurennokset saa mattapintaisina tai kiiltävinä, ei rajoituksia määrän suhteen.

Fotonetti, tämä tarjous on vain niille, jotka sattuvat tätä uutissivua lukemaan. Oheinen koodi hinnoittelee 11x15 cm kuvat hintaan 0,15 euroa.
Tarjous on voimassa NYT ja toimii lauantaina 4.2. klo. 24.00 asti.

 • koodi:
  a466712x15015a

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Osa esittelykäytössä olleita Panasonic-digikameroita täydellä takuulla, mm.

 • Panasonic Lumix DMC-FZ10 FI, 247 euroa
 • Panasonic Lumix DMC-FZ5 FI, 347 euroa
 • Panasonic Lumix DMC-LC1 FI, 377 euroa

(muistutus) Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin tammikuun kilpailun aihe on "Omakuva". "Siihenhän saa kukin taas suhtautua suuntautumisensa mukaan, joko konkreettisena tai metaforien kautta. "

Viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantaina 3. päivä helmikuuta. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen
kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi.
Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin kokoon. Kilpailu on kaikille avoin. Viestin alkuun pyydetään kirjoittamaan rivi, jossa on (ja on vain): tiedostonimi Kuvaajan nimi; Kuvan nimi. Siis lähetetyn kuvatiedoston nimi ja sen perään kuvaajan ja kuvan nimet puolipisteellä erotettuna.

 • "Palkintoina on tässäkin kuussa mainetta ja kunniaa, lisäksi ehkä tyylikkäitä kirjoja, jotka kuvaajan hyllyssä antavat sivistyneen vaikutelman kuvaajasta ja luovat hänen kodilleen todellista arvokodin tuntua."

Mikael Rantalainen, Winter Views Gallery (viimeiset kuvat uusia). Winter Sunrise and Sunset Gallery II (kokonaan uusi galleria). Icy Winter Gallery III (kokonaan uusi galleria). Canon 5D oli pisimmällään kolme ja puoli tuntia yhtä päätä -19 asteen pakkasessa, ei ongelmia.

Antti Ahosen (foorumilla ahz) valokuvia ja muita projekteja on esillä vasta-avatussa TILA-MAA-galleriassa Helsingissä. Ahonen on kuvannut viimeisten kahdeksan vuoden aikana erilaisia kaupungin marginaalisia ilmiöitä kuten lähiöitä, töhryjä, löytöesineitä ja pintoja. Tätä reunailmiöihin kätkeytyvää estetiikkaa Ahonen on esitellyt aiemmin diaprojisioiden muodossa eri pop-yhtyeiden keikoilla Amfibio VJ kolleektiivin mukana.

TILA-MAA-galleria
Albertinkatu 19 Helsinki, kellarikerros
1.-12.2. klo 13-18

Leimojen lyöminen asioihin ja ihmisiin on kätevä tapa hahmottaa maailmaa. Maailma tuntuu turvallisemmalta paikalta, kun kaikki on kauniisti järjestyksessä. Sillä ei taida sitten olla väliä, osuuko se leima oikeaan kohteeseen. Eilen hämmästyin pitkästä aikaa oikein kunnolla, kun luin sfnet.harrastus.valokuvaus-ryhmästä lievästi sanoen mielenkiintoisen Myyräntyö-nimisen kirjoituksen, jossa niitä leimoja tuli oikein tuutin täydeltä:

1)
(Myyräntyö): "Digikamera.net on yksi niistä paikoista jossa sivuston ylläpitäjä uskoo tekniikkaan (kuvaamisen suhteen) yli visuaalisen osaamisen."

Ensinnäkin ylläpitäjiä sivustollamme on kaksi. Toisekseen, mihinköhän noin vahva väite mahtaa perustua? Kun ylläpidolta löytyy useamman vuosikymmenen kestänyt kiinnostus visuaalisiin asioihin, tuntuu aika erikoiselta lukea tuollaisia perustelemattomia heittoja. Tekniikan lisäksi uutisissa kerrotaan säännöllisesti mm. gallerioiden ja museoiden valokuvanäyttelyistä. Monissa näyttelyissä olemme itse käyneet ja sitten jompi kumpi meistä on niistä kirjoittanut. (ks. meneillään olevat näyttelyt ja päättyneet näyttelyt).

Luulisi sivustomme galleriastakin löytyvän jotain todistusta kiinnostuksesta visuaalisiin asioihin, vaikkapa manipuloidut kuvat. Vai onko kuvien tekeminenkin osoitus ylläpitäjien laitekeskeisyydestä "yli visuaalisen osaamisen" tai kiinnostuksen?

2)
(Myyräntyö):"Näitä paikkoja, jossa ammattikuvaajien osaamista vähätellään on yhä enemmän. Ajatus lienee laajemmin se, että pyritään jostain syystä liudentamaan todellisen osaamisen ja pseudo-osaamisen kuilu ja saada aikaan fiilis että minkä tahansa tehtävän kuvaaminen käy digiaikana keneltä tahansa."

Vaatimaton käsitykseni on, että näiden vuosien aikana olemme edistäneet ammattikuvaajien asemaa kertomalla mm. valokuvanäyttelyistä satoja ja satoja kertoja. Ehkäpä olemme edistäneet ammattikuvaajien asemaa jopa enemmän kuin Myyräntyön kirjoittaja itse?

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Myyräntyö. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen viestiketjun aloitus, joka ehkä kertoo kirjoittajasta enemmän kuin kohteesta.

3)
Myyräntyö-kirjoitus perustui digicamera.netissä viime kuukauden viimeisen päivän uutisissa esiintyneeseen heittoon. Siinä ihmeteltiin kolmen virkkeen verran salamavalon pehmentäjien puutetta Halosen ja Niinistön tv:n vaalitilaisuuteen saapuvien kuvaajien keskuudessa. Tarkoituksena oli pienen heiton lomassa informoida lukijoita muovikupin eli Sto-Fenin Omni Bouncen parhaasta käyttötavasta. Samoin ihmeteltiin suoran salaman käyttöä. Oletin, että jo näiden muutaman virkkeen sanavalinnasta olisi käynyt (sisällön lisäksi ilmi), että kyse ei ollut mistään haudanvakavasta teesistä ("...läjäyttävän salaman päin näköä"). Nähtävästi oletin väärin.

 • Myyräntyö-kirjoittaja: "Että minua voi ottaa pannuun vaikka tiedän, ettei asiasta mitään tietävien kirjoituksista kannata provosoitua ---mutta tämä trendi tappaa valokuvauksen pikkuhiljaa."
 • Myyräntyö-kirjoitus leimasi siis digicamera.netin valokuvauksen tappajaksi ja ammattikuvaajien osaamisen vähättelijäksi. Huh, huh...

Megapixel.net, Canon SD550/IXUS 750 -arvio. Käytettävyys 9.2. Kuvanlaatu 9.2. Suomen Canon. Suomen keskihinta on 463 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Konica Minolta Dimage Z6 -arvio.  Suomen Konica Minolta. Suomen keskihinta on 428 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Olympus SP-500 Ultra Zoom -arvio. Suomen Olympus. Suomen keskihinta 407 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders.

Luminous Landscape, DSLR Infrared. Canon 20D -kameraa oli vähän modifioitu, muutos maksoi $450.

IR, Pentax digicam gets GPS abilities. Softa yhdistää GPS-laitteen tiedot ja kuvan exif-datan.

Digit.no, Ny rekord for kamerasalget i Norge. Norjassa myytiin viime vuonna 471.000 kameraa, joista filmikameroita oli 7.000. Järjestelmäkameroita myytiin 29.400, näistä filmiä käyttäviä oli 700 kpl.

Rob Galbraith, Photo Mechanic 4.4.1 released, ships as Universal Binary.

The-Digital-Picture.com, Canon Lens Vignetting (Light Fall-off).

Night-ray.com, Photographic Cheat Sheet.

Photoshopworks.com, double eXposure, February 1st Issue, 2006.

 

01.02.2006 

Laterna Magica
Kaj Koski, Melkein unohdin
12.02.2006 saakka

Laterna Magicassa on esillä Kaj Kosken (s. 1946) ottamia kuvia elokuva-alan tekijöistä. Koski on työskennellyt alalla 40 vuotta ja ehtinyt tutustua moniin alansa ammattilaisiin. Näyttelyn kuvat hän on ottanut pääasiassa vapaa-ajallaan. Kuvat keskittyvät henkilöön, ei niinkään tavanomaiseen työtilanteeseen. Kaikki kuvat on otettu perinteisin välinen, mutta originaaleista on näyttelyä varten tehty tulosteet nykytekniikkaa hyödyntäen.

Tommi Pirnes, Noin 39 000 sanaa
12.02.2006 saakka

Tommi Pirnes (s. 1976) on itseoppinut valokuvaaja, jonka vapaa-aika kuluu kuvatessa ja pimiössä. Hän arvostaa valokuvassa ennen kaikkea totuudenmukaisuutta eikä siitä syystä ole tarttunut kuvauksen uusiin tekniikoihin tai muokkaamismahdollisuuksiin. Näyttelyssä on esillä 39 kuvaa vedostettuina perinteiselle kuitupaperille.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, 1/2006, 68 s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita. Irtonumeromyynnissä lähipäivinä, tilaajilla vähän aikaisemmin.

 • Harrastamisen vapaus, vantaalainen Marianne Nyman käy kerran kuukaudessa työpaikallaan Lontoossa. Englannissa asuessa työmatkat kestivät yhteen suuntaan tunti 45 minuuttia ja lippui maksoi kuukaudessa melkein 400 euroa. Marianne on töissä Englannin suurimmassa kirjasto- ja tietojenkäsittelyalan lehdessä AD:na (taittaa ja valitsee kuvituksen). Suurin osa kuvista hankitaan ilmaiseksi (jo olemassaolevat romput ja opiskelijoilta yms. kuvia). Mariannen kotisivut mnoo.com.
 • Japani etsimessä, Lari Eteläniemi kertoo kokemuksistaan kuvaajana Japanissa. Tokio on elinkustannuksiltaan maailman kallein kaupunki, mutta siellä voi majoittua myös edullisesti. Larin kallein yöpyminen maksoi 50 euroa. lariq.net/japani.
 • Paris Photo 9. kansainväliset valokuvamessut 2005. Nykyvalokuvauksen osalta messujen arvokkaimman teoksen myi Timothy Persons ja Taik Gallery, Ola Kolehmaisen diptyykki maksoi 20.000 euroa. Myynnin ja teoksen oli huomioinut myös Le Monde -lehti.
 • Valo taittuu. Olli Rinne kirjoittaa selkeästi vähän hankalista ja vaikeista asioista.
 • Valokuvaus & internet, tarkemmassa esittelyssä kolme verkkopalvelua henkilökuvien kera. Jutussa kerrotaan näiden palveluiden historiasta ja tekijöiden työpanoksesta.
 • SAGE - The Journey of Arno Rafael Minkkinen. Isokokoinen (29 x 31 cm) uusi kirja, 168 sivua, 140 kuvaa, 50 euroa. Luova.fi myy. .
 • Minä päätähtenä. Omakuvien ottamisesta, vinkkejäkin.
 • Laite-esittelyt. Canon Ixus Wireless ja Nikon D200, Canonista kaksi sivua ja Nikonista kolme sivua.
 • Varmaan talteen. Neljän sivun verran esitellään varmuuskopiointia. Intenetin avulla/internettiin/verkkoon, cd/dvd, ulkoinen levy jne.
 • Dynamiikasta Sakari Mäkelä palaa sivun verran lokakuun Pikselin artikkeliin kameroiden dynamiikasta. Silloin kerrottiin, että useiden järjestelmäkameratyyppisten digikameroiden toistoala ylittää reilusti heijastavan (paperille tehdyn) harmaasävyasteikon densiteettialueen. Nyt mittauksia on tehty uudestaan Stoufferin T4110 harmaasävyasteikolla. Canon 1Ds:n toistoalaksi saatiin noin 9.5 valotusarvoaskelta. Pieninkin poikkeama optimaalisesta valotuksesta pudotti dynamiikkaa yhden valotusarvoaskeleen verran. Tavallisin mittaustulos olikin 8.5. Paras tulos saatiin, kun vaalea pää oli juuri puhkimenon rajoilla.
 • Terävyysalue, käytännön ohjeita terävyysalueen hallintaan ja käyttöön.
 • Seuraava Pikseli numero 2/2006, ilmestyy helmi-maaliskuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Marcus Lyon (lontoolainen mainoskuvaaja)
  • Radio-orjat (esittelyssä kolme mallia)
  • Lasten kuvaaminen (miten, kontakti, päiväkodit, lapsi kuvan katsojana)
  • Jää ja lumi (talvi, kolmiulotteisesti, miten säilyttää valkoinen)

Valokuvanäyttely "Arjen valotuksia" 30.1. - 5.2.2006, Helsingin Rautatientori, Elielinaukion puoleinen aula. Hanke alkoi keväällä 2004, 24 osallistujaa on tuottanut lähes 800 kuvaa.

 • "Camera Obscura -hanke on Helsingin sosiaaliviraston työntekijöiden, asiakkaiden ja vapaaehtoisten yhdessä aloittama projekti, jossa kokeillaan uudenlaista aktiivista toimintaa oman elämän ymmärtämiseksi ja näkyväksi tekemiseksi myös muille. Camera Obscura -hankkeessa osallistujat ottavat valokuvia omasta arjestaan. Kuvaaminen tuo arjen realiteetit näkyville paitsi kuvaajille itselleen, myös muille ja mahdollistaa näin kuvallisen vuorovaikutuksen erilaisten ja erilaisissa olosuhteissa elävien ihmisten välillä."

Terowester.net ("Hetkiä elämässä..."), 31.1.2005, Linkkejä muualle. Kerätty linkkejä suomalaisiin valokuvaussivuihin, myös kommentoitu.

Snorkkeli.net, Vuoden sukelluskuvakisan yleisöäänestys on alkanut, 54 vedenalaista kuvaa. Vain Snorkkelin foorumille rekisteröityneille.

Digitoday.fi, Fuji heittää digikameroiden tuotantoa Kiinaan. Sama englanniksi, bloomberg.com.

Digitoday.fi, Kodakilla vielä edessä kallis saneeraus. Sama englanniksi, Kodak.com.

Steve Sanders, Nikon Denies Possibility of Making 35mm Full-Frame Sensor.

Rob Galbraith, Twenty questions about Zeiss ZF/ZS.

Digital Outback Photo, Fotoexpresso 1/2006, pdf-lehti (Adobe Lightroom Beta 1, Ring Around and Variations).

Digitalkamera.de, ColorVision releases new professional software with print-fixed PRO (käännös saksasta). Suomessa ColorVisionin tuotteita myy Fimeko.

Rob Galbraith, Photo Mechanic 4.4.1 due out February 1.

Pentax Optio SV/SVi Firmware Update.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset