Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Tammikuu 2020

Helmikuun 2020 uutiset ovat jo ilmestyneet
31.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Bracket –Complete Guide for Lumix. 28.1.2020. YouTube-video, kesto 22:41. Bracket everything - Exposure, Aperture, Focus, WB, Aspect Ratio. Sisällysluettelo, linkit YouTubeen. (Sulannon ns. nuohooja-look näyttää jotenkin ihan tältä päivältä, oikeastaan sopii hyvin...).

Peter Forsgård, Macro Photography Equipment - 9 TIPS. 28.1.2020. YouTube-video, kesto 16:50.

Olli Korhonen, Töyhtöhyypät karkoittavat itseään paljon suuremman oudon kurjen. 30.1.2020. Artikkelin video ja kuvat harvinaisesta luonnonnäytelmästä julkaisen sen kunniaksi, että blogini lukukertojen määrä ylitti vastikään miljoonan. Luku kuulostaa komealta, mutta valitettavasti en osaa sanoa, onko se edes millään tavalla merkittävä saavutus. YouTube-video, kesto 0:18. Ja monta kuvaa.

Journalisti 1/2020 tai näköislehti. 30.1.2020.

HS, Sata vuotta sitten Suomelle luotiin perustukset - uudenlaiset värikuvat kertovat, miltä arkemme 1920-luvulla näytti. 31.1.2020. Tilaajille. Uusi aika, uusi arki. Tämän artikkelin kuvat on väritetty Deoldify-algoritmin avulla. Jason Anticin kehittämä algoritmi on opetettu värittämään mustavalkokuvia. Värit ovat viitteellisiä eivätkä kaikissa kohdin täysin oikein. (jokin näissä kuvissa tuntuu olevan off - ehkä sitten se, että aina tottunut näkemään kuvat mustavalkoisina.)

Suomen Canon, Petri Mast. 16.4.2019. Canon Nordic Photographer, Finland. Lyhyesti. In English.

Tekniikan Maailma, Valokuvaajan kameraan tallentui uskomaton otos öisestä tulipallosta – ”Se valaisi koko rannikon lähes päivänvaloiseksi”. 30.1.2020. Cornwall, Englannin länsirannikko.

HS, Onnettomuus­tutkintakeskus: Drone-ilmailun lentotiedottamista pitää parantaa. 28.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #15 – How Lighting is Evolving with NoFilmSchool’s Charles Haine. Kesto 39:38. Sisällysluettelo.

The Online Photographer, Photo District News Has Closed at 40. Sääli.

Kamera & Bild, Allt fler fotoböcker trycks – försäljningen ökar. Ja nyt on kyse kuluttajien omista valokuvakirjoista. Ruotsi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Tammikuu 2020 / kuvavirta. 26.1.2020. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Tekniikan Maailma, Kuvaamisen juhlaa. 18.12.2019. Vertailu: Järjestelmäkamerat 1 000 €. Vain tilaajille. Neljä peilitöntä järkkäriä, pieniä, kosketusnäyttö, kuten puhelimessa mahdollisuus jakaa otoksia sosiaaliseen mediaan (tarvitaan puhelinta). Tukeva kuvausote, puhelimeen verrattuna hyvät painikkeet ja säätimet, elektroninen etsin. Niitä tarvitaan etenkin tilannekuvauksessa, mutta myös kaikessa muussakin kuvaamisessa. Aps-c-kenno on pinta-alaltaan vajaa puolet kinokoon kennosta. Vertailun kamerat ja objektiivin ovat tämän ansiosta kätevän kokoisia. Kaikki valmistajat eivät kuitenkaan panosta aps-c-kennoihin, voi joutua hankkimaan isompia ja painavampia kinokoon objektiiveja.

 • Kuvankäsittelyohjelmassa voi korjailla värejä ja valotusta, mutta tarkennus pitää olla kohdallaan jo kuvaa otettaessa. Automaattitarkennuksessa on neljän testin kameran välillä eroja. Mutta tarkennusautomatiikka on erittäin kehittynyttä verrattuna parin vuoden takaisiin malleihin. Raw-kuvien laadussa ei ole neljän kameran välillä merkittäviä eroja. Ei myöskään vähässä valossa otettujen kuvien dynamiikassa ja kohinassa. Canonin kohina on muiden luokkaa, vaikka sen uuden kennon erottelukyky on peräti 32,5 megapikseliä, rajausvaraa muihin kolmeen kameraan verrattuna. Fujifilm 26,1 megapikseliä, Sony 24,5 megapikseliä ja Nikon 20,9 megapikseliä.
 • Canonin ja Fujifilmin jpeg-kuvien värit lienevät parhaat, vähän makuasia. Fujifilmissä hienoja filmistimulaatioita, toimivat sekä still-kuvissa että videossa. Kaikki kuvaavat 4k uhd -videota, mutta eroja löytyy ominaisuuksissa ja videossa. Canonilla videot ovat vähän pehmeitä. Sony rolling shutter saa pystylinjat taipumaan. Canonista ja Nikonista puuttu loiva log-profiili. Fujifilmissa on paras videokuva, vertailun ainoa kuulokeliitäntä. Yhdessäkään ei ole kennoa liikuttavaa kuvanvakainta. Vain Canonin ja Nikonin mukana tulee laturi (voi ladata akun kameran ulkopuolella). Kaikki neljä kameraa ovat hintaansa nähden hyviä. Taitojen kehittyessä kuvausharrastusta voi niillä mainiosti jatkaa.
 • Fujifilm X-T30. Hintaluokka 1000 euroa, runko ja zoom 1100 - 1350 euroa. 26,5 megapikselin kenno. Valoasetukset objektiivin renkaasta ja kameran päältä kiekoista. Etu- ja takakiekoista asetuksia voi tehdä 1/3-valotusaskelin. Näyttö kääntyy pystysuunnassa. 425 pisteen kontrasti- ja vaihetarkennusjärjestelmä tunnistaa kasvojen lisäksi myös silmät. Liikkuvan kohteen seuraaminen onnistuu hyvin. Video- ja valokuvausasetukset voi tallentaa erikseen. 4k-videot tallentuvat 24p, 25p, 30p. Maksimipituus 10 minuuttia. Ulkoiselle tallentimelle mahdollisuus F-log-profiili, 10 bittinen, 4:2:2-formaatti. Full hd -hidastukset 100 ja 120p. Videotarkennus toimii hyvin, seuranta tunnistaa vain kasvot.
  - Fujifilm X-T3 on retrohenkinen kamera, joka kiinnostaa myös videokuvaajia. Laadukkaita objektiiveja on saatavilla runsaasti.
  Hyvää
  : objektiivit, filmistimulaatiot, video-ominaisuudet. Huonoa: näyttö ei käänny eteen. Arvosana 4 *. 8,7 pistettä.
 • Canon EOS 6M Mark II. Hintaluokka 100 euroa, runko, zoom ja sovite 1250 euroa. Testin erottelukyvyltään paras kenno 32,5 megapikseliä. Painikkeet ja säätimet ovat luontevilla paikoilla. Valikot ovat selkeät. Näyttö kääntyy pystysuorassa myös eteenpäin. Etsin lisävaruste, kannattaa hankkia kamerapaketin mukana. Sovittimen avulla voi käyttä Canonin peilikameroiden EF- ja EF-S-objektiiveja. Dual Pixel -tarkennus tunnistaa kasvot ja silmät. Tarkennus ja kohteen seuranta toimivat automaatilla luotettavasti. Niitä voi myös hienosäätää. Raw-kuvat hyviä niukassakin valossa. 32,5 megapikseliä antaa rajausvaraa. Jpeg-kuvien värit miellyttävät. ISO-herkkyden nosto heikentää erottelua hieman enemmän kuin muissa. 4k videot tallentuvat kennon koko leveydeltä 25p ja 30p. Dual pixel -tarkennus toimii hyvin. Videot ovat kohtuullisen hyviä, mutta ei loivaa log-profiilia. Digitaalinen vakautus heikentää erottelua. Full hd -hidastukset 120p, ei automaattitarkennusta. Video- ja valokuva-asetukset voi säätää erikseen.
  - Canon EOS M6 Mark II kulkee helposti mukana ja tuottaa laadukkaita valokuvia. Objektiivivalikoimaa voi laajentaa sovitteen avulla.
  Hyvää: valokuvien laatu, sujuva tarkennus. Huonoa: etsin on lisävaruste, niukasti M-objektiiveja. Arvosana 4 *. 8,5 pistettä.
 • Nikon Z50. Hintaluokka 1000 euroa, runko, zoom ja sovite 1300 euroa. Kenno 20,9 megapikseliä, rajausvaraa jää niukasti. Vertailun tukevin kuvausote, ergonomia erinomainen. Tarkennuspistettä siirretään etsimen avulla nelinäppäimistä. Kosketusohjaus toimii vain näytön kanssa. Näyttö kääntyy pystysuunnassa ja taittuu eteenpäin kameran alle. Z-objektiiveja vielä vähän, FTZ-sovitetta tarvitaan. Kontrasti- ja vaihetarkennus. Tarkennuspisteitä 209. Kasvot ja silmät tunnistetaan, ei yhtä kaukaa ja luotettavasti kuin kilpailijoilla. Kohteen seuraaminen toimii. Kuvien tekninen laatu on kohdallaan. Niukassa valossa pieni kenno aiheuttaa ongelmia. Väritoisto koettiin miellyttäväksi. 4k uhd -videot kennon koko leveydeltä 24p, 25p ja 30p. Ominaisuus voi kiinostaa, jos ennestään on F-objektiiveja. Videot hyviä, mikrofonille 3,5 mm liitin, tarkennus toimii, ei loivaa log-profiilia. Videon ja valokuvauksen asetukset voi tehdä erikseen.
  - Sääsuojattu Nikon Z50 ja sen litteä zoom kulkevat helposti mukana matkassa. Objektiivivalikoimaa voi laajentaa FTZ-sovitteen avulla.
  Hyvää: käsiteltävyys, sääsuojaus. Huonoa: kennon erottelu, niukasti Z-objektiiveja. Arvosana 4 *. 8,4 pistettä.
 • Sony a6400. Hintaluokka 1000 euroa, runko ja zoom 1200 euroa. Kenno 24,2 megapikseliä. Kamera ei oikein tahdo pysyä kädessä, otekahva saisi olla syvempi. Kahdesta säätökiekosta kumpaankin pitää kääntää peukalolla. Etukiekon puuttuminen hidastaa valotuksen säätämistä. Painikkeiden sijoittelu ei ole oikein onnistunut, valikot sekavampia kuin kilpailijoilla. Tarkennuksen asetuksiin ei toisaalta tarvitse puuttua, toimii niin hyvin. Tarkennusautomatiikka on Sonyn vahvin valtti. Tunnistaa kasvot ja silmät etäältä, vaihtaa seurannan ja silmä/kasvo-tarkennuksen välillä automaattisesti ja sujuvasti. Värit ehkä vähän kylmiä. Raw-tiedostot ovat pakattuja, ei voi kehittää kamerassa. Kuvien laatu on muilta osin samaa tasoa kuin parhailla kilpailijoilla. Laadukkaat 4k uhd -videot koko kennon leveydeltä 24p ja 25p. 30p rajataan sitten 1,2-kertaisesti. Mikrofonille liitäntä. Tarkennus toimii hienosti, rolling shutter vääristää pystylinjoja enemmän kuin parhailla kilpailijoilla. Koskee sekä videota että elektronisella sulkimella otettuja valokuvia. Videolle ja valokuville voi tehdä eri asetukset.
  - Sony a6400 tarjoaa vertailun parhaan tarkennusautomatiikan. Se on iso etu, koska tarkennusvirheitä ei voi korjata jälkikäteen.
  Hyvää: tarkennus, sääsuojaus. Huonoa: käsiteltävyys, pystylinjojen vääristymät. Arvosana 4 *. 8,4 pistettä.

Yle, Revontuliaktiivien avulla on löytynyt uusi, harvinainen revontulityyppi taivaalla – myös kansainvälinen media kiinnostui. 29.1.2020.

Soundi.fi, Kuukauden kuvaajavieras: Saara Planting. 29.1.2020.

Yle, Facebookin tulos nousi 7,3 miljardiin dollariin - myös käyttäjämäärät nousussa. 30.1.2020. Facebookin mukaan sillä on nyt 2,5 miljardia kuukausittaista käyttäjää, nousua 8 prosenttia. Kun mukaan lasketaan Facebookin omistamat kuvapalvelu Instagram sekä viestipalvelut Messenger ja Whatsapp, kuukausittaisten käyttäjien määrä on lähes 2,9 miljardia. Vaikka tulos oli ennakoitua parempi, Facebookin osakkeiden arvo putosi jälkimarkkinoilla tulosjulkistuksen jälkeen yli 6 prosenttia, uutisoi AFP.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Destruction of the Amazon in Photos.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Kameraövervakning i hemmiljö stör grannar – klagomålen ökar. Kodissa ei kameravalvontaa ole kummemmin rajoitettu. Naapureita ei kameralla saa kuvata. Kameran kuvaamiin tiloihin ei yleisöllä saa olla pääsyä. Yksityistilojen ulkopuolella tapahtuvaan kameravalvontaan pitää olla lupa. Viime vuonna laittomasta kameravalvonnasta valitettiin Ruotsissa 274 kertaa. Pitää varmistaa, että kamera kuvaa vain omaa taloa, ei mitään muuta, ei naapureita eikä yleisiä paikkoja. Ruotsin lait eivät paljoa eroa Suomen laista.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Turun Sanomat, Pohjoismaisen luontokuvakilpailun voitto Lietoon. 28.1.2020. Lietolainen luontokuvaaja Rainer Carpelan on voittanut kuvallaan Somewhere over the rainbow pohjoismaisen Nordic Nature Photo Contest 2020- kilpailun pääpalkinnon. Pääpalkintona on noin 8 000 euron arvoinen kuvausmatka Keniaan.

 • Maaseudun Tulevaisuus, Lokkikuva unohtui arkistoon yli vuodeksi – nyt Rainer Carpelan voitti sillä pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun. 28.1.2020. Luontokuvakilpailussa oli kymmenen eri kategoriaa, ja kuvia siihen lähetettiin 4 900 kappaletta.
 • Npp.no, Winners 2020. Norja. Kokonaiskilpailun voitto, myös lintusarjan voitto. Lintusarjassa Jari Peltomäki toiseksi.

(kertaus) Vuodenluontokuva.fi, Vuoden Luontokuva 2020. Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 40. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on löytää uusia tuoreita tuoreita näköaloja suomalaiseen luontoon. Luontokuvaajien kokemista elämyksistä, yllätyksistä ja oivalluksista kumpuava palkittujen kuvien kokonaisuus kertoo luontomme moni-ilmeisyydestä – sen karuudesta ja yltäkylläisyydestä.

 • Jaossa yli 25 000 €. Pääpalkinto ... 10 000- € Sarjavoittajat ... 1 000 €- Sarjojen 2. sijat ... 500 €. Sarjojen 3. sijat ... 300 €.
 • 15 kuvaa / sarja, yhteensä enintään 30 kuvaa. Pitkän sivun pituus tasan 1920 pikseliä. Lataussivut auki 31.1.2020 asti, rekisteröinti vaaditaan.
 • Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsen 25 euroa. Muut 45 euroa. Nuorten sarja ilmainen 2002 - 2012 syntyneille.
 • Maltillinen kuvankäsittely sallittu, Vapaa ja luova -sarjassa reippaampikin. Kuvausaika 1.1.2018 - 31.12.2019. Kuvauspaikka Suomi.
 • Ei aikaisemmin suomalaisissa kilpailuissa palkittuja kuvia. Kuvat itse kuvattuja, kuvaajalla pitää olla kuviin täydet oikeudet. Originaalit pyydetään erikseen kilpailussa menestyneiltä. Ei aikaisemmin ulkolaisissa kilpailuissa palkittuja kuvia, joiden tulokset kuvaajan tiedossa ennen 31.1.2020.
 • Kilpailusarjat.
  Kasvit ja sienet. Nisäkkäät. Maisemat. Muut eläimet. Luonto ja ihminen. Sommittelu ja muoto. Linnut. Nuoret, 2002 - 2012 syntyneet. Vapaa ja luova.

(kertaus) Facebook, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, Vuoden Luontokuvat 2019. 7.1.2020. Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttely on tänään ripustettu Helsingin Kaapelitehtaalle. Kuvat ovat nähtävissä Kameraseuran Galleria Westissä 8. - 30.1.2020.

 • Kameraseura.fi, Galleria West. Vuoden luontokuvat 2019 -näyttely on esillä Galleria Westissä 8.–30.1.2020. Galleria West on avoinna joka päivä klo 9–21.
 • Instagram, Yleuutiset, 2010-luvun Vuoden luontokuvat. 30.12.2019.

Yle, Kesyyntyvätkö karhut liiaksi luontokuvauspaikoilla? Professori kaipaa tutkimusta haaskojen vaikutuksesta. 29.1.2020. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan karhujen käytös on muuttunut. Suomessa on noin 2000 karhua

HS, Suomalaiset harrastajat löysivät uuden revontuli-ilmiön. 29.1.2020. Aaltomaiset revontulet havaittiin, kun harrastajat luokittelivat tutkijoiden kanssa revontulibongaajien kuvia.

Soundi.fi, Terveet Kädet 40 vuotta -valokuvanäyttely esittelee legendan kasvuympäristöä – Osa kuvista ensimmäistä kertaa julkisesti näytillä. 28.1.2020. Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen perustamassa, Helsingin Vallilassa sijaitsevassa outsider-taiteen monitoimitalo Pertin Valinnassa avataan 1. helmikuuta Tornion kevät – Terveet Kädet 40 vuotta -valokuvanäyttely. Toimittaja-valokuvaaja Heikki Kemppaisen näyttely on esillä 31. maaliskuuta saakka.

HS, Ohjelmistovirhe jumittaa Amazonin toimituksia Suomeen. 28.1.2020. Saksan Amazonissa monissa tuotteissa lukee, että niitä ei voida toimittaa Suomeen. Vika havaittiin viime viikolla.

 • Digicamera.netin Foorumi, Amazon.de:Fulfilment By Amazon ei toimiteta Suomeen (Ulkomailta ostaminen). Ketjun ensimmäinen kirjoitus 11.1.2020: Amazon.de: Fulfilment By Amazon tavaroita ei näköjään enää toimiteta Suomeen. (Eli toissa viikkoa edeltävä viikko. Kaksi ja puoli viikkoa sitten).

Iltalehti, Supersuosittu virustorjunta myi asiakkaiden tietoja miljoonilla – mukana paljastuksia pornosivustokäynneistä ja Google-hauista. 28.1.2020. Avast. Ilmaisia lounaita ei ole. Cosi fan tutte.

Etn.fi, USB-laturit selvästi aiempaa turvallisempia. 28.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Examining the Impact of Climate Change On Coastal America. Mitään ilmastonmuutosta ei ole, mitään ilmastonmuutosta ei ole, mitään ilmastonmuutosta ei ole...

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se, Så fotograferar du djur i natten.

Fotosidan.se, Kodak varnar: CT-skanner kan förstöra film direkt. NYC JFK lentokentällä testi, yksi ainoa läpivalaisu aiheutti filmiin näkyviä vaurioita. Lähikuukausina saman tyyppiset laitteet tulevat USA:ssa käyttöön 145 lentoasemalla. USA:n viranomaisten mukaan ISO 800 asti turvallista. Kodakin omissa testeissä oli käytössä Kodak Portra 400, näkyviä vaurioita syntyi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Luomus.fi, #ICOScapes-valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa. Valokuvaaja Konsta Punkan ainutlaatuisia kuvia tutkimusasemien arjesta #ICOScapes-valokuvanäyttelyssä Luonnontieteellisen museossa 23.1.-15.3.2020. Tervetuloa! Valokuvanäyttely on Luonnontieteellisen museon Kimnaasi-salissa 23.1.-15.3.2020. Vierailu näyttelyyn sisältyy museon pääsylipun hintaan. Sisäänpääsy myös museokortilla.

Facebook, Luova.fi, Minkkinen. 3.2.2020. Maanantai, klo 16 - 17.30.2020. Luova.fi, Suvilahdenkatu 10 A 5krs. Arno Minkkinen on paikalla kertomassa ja nimikirjoittamassa uutta kirjaa.

 • Minkkinen. 27 x 30,5 cm, 330 pages, 287 tritone and 1 color ills. English. 75 euroa. This monograph is spanning five decades of work by the acclaimed Finnish-American photographer Arno Rafael Minkkinen (b. 1945). The 330-page hardcover book depicts over 270 images since 1969 to the present with important works from all 50 years. More than half of the images are largely unpublished, including over 100 recent works since 2005, with numerous discoveries from the 1980s and 1990s, plus significant groundbreaking images from the early 1970s, years before the self-portrait entered the mainstream of contemporary photography.
 • Suomen Wikipedia, Arno Rafael Minkkinen.
 • 100finnishphotographers.fi, Arno Rafael Minkkinen.
 • Arnorafaelminkkinen.com.
 • Houkgallery.com, Arno Rafael Minkkinen.
 • Vimeo.com, Arno Rafael Minkkinen - Minkkinen. Video, kesto 2:38. Kirjan sivujen kääntelyä.

Tekniikan Maailma, Onneksi olkoon, iPad! Steve Jobs esitteli alkuperäisen laiteversion 10 vuotta sitten – Aikanaan mullistava uutuus tuntuu nykyisin miltei muinaisjäänteeltä. 27.1.2020. iPad oli todella mullistava tapaus: teknisesti puutteellinen mutta kuitenkin kokonaisuutena niin kiehtova laite, että se teki kauppansa.

Redi.fi, Urban Meltdown -valokuvanäyttely. Skedevalokuvanäyttely esillä 25.1.-22.2.2020. Keke Leppälä. Näyttely koostuu rullalautailukuvista. Osa kuvista on ollut esillä Flow Festareilla 2018 ja 2019. Valokuvat ovat myynnissä. (tässä infossa ei mainita, mistä ihmeestä Redin kauppakeskuksesta ko. näyttely löytyy. (Pienen etsimisen jälkeen: Thanks Gallery, Redissä. 1. kerros, Skönen puoli. Redin omat sivut eivät Thanks Gallerya tunnista)).

 • Gramho.com, 1st Floor - SKÖNE side. (tämä nähtävästi on se Redin Thanks Gallery, nevöhööd. Redin kauppakeskus jakautuu kahtia. Kaupungin puoli oli nimeltään Stadi. Se toinen puoli on sitten Sköne. Itse kauppakeskuksen sisällä ei kyllä yleensä hahmota, kummalla puolen on. Toisaalta ihan virkistävä paikka, ei koskaan tiedä, mitä tulee seuraavan pyören kulman takaa. Eikä ole mitään ahdistavia ihmisjoukkoja. Koko ajan Redi vilkastuu, kun Kalasatamaan muuttaa asukkaita ja isoja toimistorakennuksia valmistuu. Aika usein tulee siellä käytyä, pikkuhiljaa olen oppinut pitämään Redistä... Nyt on viitoituksetkin saatu joltisestikin kuntoon)

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Samsung Galaxy S10e hinta 499 euroa - kannattaako se ostaa?
 • Iltalehti, Varo! Nämä 21 sovellusta kätkevät sisäänsä kalliin tilausansan – ilmainen kokeilu voi tuoda satojen eurojen laskun. Google Play -kaupassa on monia sovelluksia, jotka veloittavat käyttäjältä suuria määriä rahaa, jos nämä eivät muista tai huomaa peruuttavansa tilausta ilmaisen kokeilutilauksen jälkeen, joka voi olla esimerkiksi vain kolme päivää.
  • Välttääkseen ikävät yllätykset, suosittelee Sophos välttämään sovelluksia, joissa on edes pienikin viittaus ilmaiseen testijaksoon (Free Trial). Lisäksi luottokorttitietoja antaessa kannattaa olla todella varovainen, jos jokin sovellus tällaisia pyytää.
  • Sophos muistuttaa, että vaikka sovelluksen poistaisikin, ei se lopeta tilausta. Tilauksen joutuu lopettamaan erikseen, mikä saattaa olla tehty osassa tapauksissa hyvin hankalaksi.
  • Google Play -kaupan kautta voi katsoa, onko itsellä siellä joitain tilauksia päällä. Tämä tapahtuu avaamalla kaupan ja painamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa ja valitsemalla Tilaukset.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An Exploration of Africa’s LGBTQ Communities.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

IR, Sony A7R IV Review Video: Resolution, performance & features make this Sony’s most versatile camera yet.

Thom Hogan.

Lensrentals.com, blog, Practical Use of Field Curvature: Wide and Telephoto Primes. Roger Cicala, asiantuntijan tekstiä.

ePhotozine.com, A Basic Introduction To Outdoor Photography: 4 Top Outdoor Lighting Tips.

Fotosidan.se, 30 pressfotografer nominerade till Årets bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuva katoaa mainoskuvastoista (Sana on melkein vapaa).
 • Sliderit (Videokuvaus). Pitäisi tilata uusi slider, joten olisiko jollain suosituksia hinta-laatusuhteeltaan hyvästä mallista? Lähikaupungeissa ei ole kivijalkaliikkeitä jossa voisi käydä kokeilemassa ja hypistelemässä, joten kokemuksia olisi kiva kuulla. Plussaa olisi edullinen hinta, keveys ja mahdollisimman tasainen liike myös "vinoissa" asennoissa. Pituus voisi olla n. 50cm, kannateltava paino 0,5kg-2,5kg.
 • Videokuvaamienn järkkärillä - aloittaminen ja eteneminen (Videokuvaus). Minkä verran ja kuinka hyvin videoidessa voi käyttää automaattista kasvotarkennusta esim. haastattelujen yhteydessä? Mitkä ääneen liittyvät asiat tuottavat haastattelujen ja keskustelujen yhteydessä pahimpia ylläreitä? Mitä kalustoa ja osaamista tarvitaan haastatellessa lähes aina ja mitä ei?
 • Epson 3880 sotkee (Printterit, skannerit). On se kallista tulostamista jos 2000 kuvaa tulostettu ja uusi kone maksaa 1000e ja remontti vielä enempi. Minulla meni uusiksi kuvapää 3880 tulostimesta kun en enää saanut auki vaikka otin hedin irti ja asianmukaisin ainein yritin sitä avata, ei auennut eli ei muuta kuin roskakoriin.
 • Sony E 16-55mm F2.8 G (Optiikka).
 • Vinkatkaa normizoom. (Optiikka).
 • D810 full spectrum konversio? (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 24 viestiä.
 • Nikon Z kokemuksia leica M linsseistä (Järjestelmädigit).
 • Piccola uva passa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Selfie (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Katoavaa kansanperinnettä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Kaikenlaista.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kivinen maisema.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Tampereen Taviokuurna... pakolainen pohjoisesta. (kylläpä on värikästä).
 • I´m old, (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen Pobeda-kuva.
 • Old Lady in Nature + +BW:t (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. Muutama mv tarjolle, näiden käpistely ei ole meikäläisen bravuurijuttuja lainkaan joten mennään katsojan vastuulla. Kun "valmistan" kuvaa niin teen sen kuvakohtaisesti enkä osaa ajatella kuvia sarjana vaikka ne olisi otettu aivan peräkkäin, vois sanoa että kuvakohtaisesti tunteella. Myös väreissä...

Yle, Vesisika katsoo valokuvaajaa ja viikon muita uutiskuvia. 27.1.2020. 14 kuvaa. Päättyneellä viikolla osoitettiin mieltä muun muassa Irakissa, Sveitsissä ja Kreikassa sekä tarkkailtiin turisteja lämpökameralla. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Teemu Saloriutta, Kuvia talvesta, jota ei tullut. 26.1.2020. ännityksellä odotan, nähdäänkö Etelä-Suomessa mittaushistorian ensimmäinen vuosi, jonka aikana siirrytään suoraan syksystä kevääseen. Termisen talven alkaminen virallisesti vaatisi vuorokauden keskilämpötilan laskemista pidemmäksi aikaa pakkaselle. Kävi miten kävi, parhaiden loivien valojen aika on ohi. Tänään luonnossa näytti jo aivan huhtikuulta.

Vanha lehtikuvaaja, Cicciolina plus 42 muuta kuvaa. 24.1.2020. YouTube-video, kesto 36:44. Etsivä löytää. Pudistelin pölyjä negakansioista ja yhden välistä putosi CD jonka päällä luki: "Sprint Scan". Olin skannannut freelance lehtikuviani johonkin tarkoitukseen. Noina aikoina kuvasin negalle ja dialle ja skannasin materiaalin arkistoon. Asiakkaat halusivat edelleen printtejä. Cicciolina eli Ilona Staller tuntuu nyt sukeltavan menneisyydestä jatkuvasti esiin. Olin surkea arkistoija, kun asiakas oli ostanut kuvan, vain aniharvoin sillä oli enää mitään jatkokäyttöä, miksi siis säilyttää. Onneksi jotain vanhaa löytyy vielä.

Yle, Lumiset hiuskiehkurat lumosivat perheen metsässä – meteorologi Seija Paasonen tunnistaa heti ilmiön: "Hiusjää". 26.1.2020. Olosuhteet hiusjäälle ovat suotuisimmat muutaman asteen pakkasella.

Mikrobitti 1/2020. Puhelimella asiakirjat digitaalisiksi. 23.1.2020. Vain tilaajille. 4 sivua. Testissä 3 puhelimen sovellusta. Käsinkirjoitettua tekstiä ei oikein hyvin tunnisteta, vaikka olisi kirjoitettu kuulakärkikynälläkään. Kannattaa ottaa kuva skannattavasta tekstistä suoraan ylhäältä. Hämärässäkin toimivat ihan hyvin. Kuvausvaloakin voi käyttää, mutta ei jos paperi on kiiltävää. Sivun tunnistus vie aikaa vain muutaman sekunnin. Tuki monelle kielelle, myös englanti ja ruotsi toimivat hyvin. Suomen lisäksi.

 • -Microsoft Office Lens. Arvosana 4.5 * / 5 *. Lähes täydellinen. Android, iOS, ilmainen. Tekstintunnistus tämän kolmikon paras. Tallentaa word-muotoon. Kaksipalstainen teksti ei ole ongelma. Suurin osa toiminnoista vaatii MS-tilin, mutta ilman sitäkin voi tallentaa pdf-muodossa. Käyttö paljon mukavampaa, jos ennestään Office 365 tai sovellukset erikseen. Hyvää: nopea ja varma. Office-integraatio, suomen kieli. Huonoa: moni toiminto vaatii MS-tilin. Pointti: parasta hakevalle.
 • -Adobe Scan. Arvosana 3.5 * / 5 *. Helppokäyttöinen skanneri. Kuvan ottamisen jälkeen ohjelma tunnistaa tekstin ja tekee siitä pdf-tiedoston. Ei muita vaihtoehtoja. Pdf-tiedoston Word osaa sitten muuttaa sopivaan muotoon. Tekstintunnistus ei ihan Office Lensin tasoa, yksittäisiä virheitä siellä täällä. Melko vähäisiä. Tekstin asettelu tunnistuu kohtuuhyvin. iOS-versio toimii astetta paremmin kuin Android-versio. Erityisesti muotoilujen osalta. Hyvää: helppo käyttää, tekstintunnistus, suomeksi. Huonoa: vain pdf-tiedostoja, käyttöjärjestelmäerot. Pointti: Microsoftia kaihtavalle.
 • -CamScanner. Arvosana 3 * / 5 *. Android, iOS. Ilmainen. Premium 4,99 e/kk. Jos tekstintunnistusta käyttää paljon, Premium-versio on käytännössä pakollinen. Tekstintunnistus huonompi kahdella muulla. Pdf-muotoon tallennus. Myös txt-muoto mahdollinen, mutta muotoilut katoavat. Kaksipalstaista tekstiä ohjelma ei aina tunnista. Yhden palstan yksinkertaiset tekstit pääasiassa hyvin. Yksinkertainen käyttöliittymä. Useamman sivun dokumentit yhdeksi tiedostoksi. Suomen kielen tuki, mutta ääkkösissä välillä virheitä. Ei suomenkielisiä valikoita. Hyvää: sivujen yhdistäminen, suomen kielen tuki. Huonoa: muotoilut tuottavat ongelmia, kallis. Pontti: monipuolinen mutta simppeli tunnistaja.
 • -Epson Perfection V200 -tasoskanneri, 200 euroa. Abbyy FineReader -ohjelma. Vertailulaite. Epson ja ocr-ohjelma tuottavat koko ajan erinomaista jälkeä. Muotoilut säilyvät. Myös kursivointi (ei onnistu Office Lensiltä, testivoittajalta). Yksinkertaisissa teksteissä ei paljoa eroja. Monipalstaisissa sitten eroja, kuvat voivat helposti sekoittaa puhelimen sovellukset. Parempi vaihtoehto paljon skannaavalle on skanneri ja ocr-ohjelma. Tasaisen laadukasta jälkeä, tiedostoja ei tarvitse korjailla paljon.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Vertailu: Honor 20 vs Honor 9X. Honor 20 ja Honor 9X ovat kaksi vuoden 2019 aikana julkaistua puhelinta. Näistä vanhempi on Honor 20, joka saapui myyntiin kesän aikana ja Honor 9X saapui myyntiin marraskuussa. 349 euroa vs. 249 euroa.
 • Muropaketti.com, Testi: Apple iPhone 11 -puhelin – Lompakolle aavistuksen armollisempi vaihtoehto. 26.1.2020. Hinta on 829 euroa.
 • Ilta-Sanomat, Katosiko kuuluvuus? 7 tapaa saada parempi kenttä puhelimeen. 27.1.2020. (Lat. huom. Artikkeli tehty cnet.com:in artikkelin mukaan. USA. Ihan hyvin otettu Suomen olosuhteet huomioon. Suuri osa uudempien kerrostalojen asukkaista on kokenut puhelimen kuuluvuusongelmia. Ei mikään mitätön ongelma).
  • 1. Käytä lentotilaa
  • 2. Käynnistä puhelin uudelleen
  • 3. Tarkista sim-kortti. (lat. huom. käytännössä hyvin harvoin auttaa mitään).
  • 4. Soita operaattorille (lat. huom.: operaattori voi kerrostaloihin tuoda vahvistimen, jos kuuluvuus heikko).
  • 5. Vaihda puhelinta
  • 6. Rakenna oikein. (lat. huo.: esim. ikkunat selektiivilasia (lämpölasi), betoniseinissä metallia. Signaalin kulku vaikeutuu. Voi käyttää puhelinta vain ikkunan ääressä tai ääritapauksessa pitää mennä parvekkeelle. Kuuluvuus riippuu täysin sattumasta, jossain kerrostalossa toisella operaattorilla kuuluuu ihan hyvin, toisella ei ollenkaan).
  • 7. Hanki ulkomokkula (lat.huom.: usein riittää ns. antenni eli pieni musta laatikko, johdot 10 metriä tai alle. Hintaluokka 100 euroa).
  • (lat. huom.) 8. Monissa uudemmissa puhelimissa voi valita sisätiloissa wi-fi:n käyttämisen puheluissa. Liittymätyyppi pitää olla oikea. Ja voi olla kaikenlaisia rajoituksia (ainakin ulkomailla toiseen ulkomaiseen numeroon soittamisesta veloitetaan...).
 • Mobiili.fi, Samsungin Android 10 -päivitys Galaxy S9 -puhelimille ja Galaxy A50:lle viivästyy. 26.1.2020. Päivitysaikataulut Samsungin puhelimille.
 • Iltalehti, Kuluttaja-lehti vertaili kalleimpien älypuhelinten korjattavuutta – yksi ylitse muiden. 26.1.2020. Apple sai korjausarvosanaksi 6/10, OnePlus 5/10, Huawei 4/10 ja Samsung 3/10.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Quick Frost Photography Tips For Crisp Winter Photos.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, They Shoot Cameras, Don't They? 26.1.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Equivalency –What does it matter? 24.1.2020. YouTube-video, kesto 10:20. I'm goin to explain what equivalency means and does it matter in real life photography.

Peter Forsgård, Panorama - Photography Tutorial. 24.1.2020. YouTube-video, kesto 9:35. Vanhankaupunginkoski. Kaikenlaista.

Ilta-Sanomat, Upea tulipallo hehkui Tampereen taivaan yllä. 25.1.2020. Tampereen Kaupin tähtitorni Ursan kerhon neljään valvontakameraan tallentui upea tulipallo perjantaina 24.1. kello 4.05.

Focusnordic.fi, Uusi ammattilaiskäyttöön sopiva teleobjektiivi Pentaxilta. 24.1.2020. Lehdistötiedote. Pentaxin K-kiinnityksen kameroille. Paino 819g. Sääsuojattu. Helmikuun puolivälissä myyntiin. Svh. 1399 euroa.

Ilta-Sanomat, Suomalaisjulkkikset villiintyivät kantritähden aloittamasta sometempauksesta – tällaisen kuvan Mikko Leppilampi, 41, lataisi itsestään Tinderiin. 25.1.2020. Linkedin. Facebook. Instagram. Tinder.

HS, Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista. 25.11.2020. ”Miksi poistitte minut kuvasta? Olin osa ryhmää”, kysyy ugandalainen ilmastoaktivisti Vanessa Nakate. Hänen kysymyksensä liittyy kuvaan, jonka uutistoimisto AP julkaisi tällä viikolla Sveitsin Davosissa järjestetyn Maailman talousfoorumin yhteydessä. Kuvassa ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg poseeraa rinnallaan kolme muuta nuorta aktivistia: saksalainen Luisa Neubauer, ruotsalainen Isabelle Axelsson ja sveitsiläinen Loukina Tille.

 • Todellisuudessa neljän nuoren naisen rinnalla seisoi myös Vanessa Nakate. AP:n julkaisemassa kuvasta Nakate on kuitenkin rajattu pois.
 • Uutistoimisto AP on sittemmin poistanut rajatun kuvan ja julkaissut artikkelin uudella kuvalla, jossa esiintyvät kaikki viisi aktivistia. Kuvan muokkaamista ei kuitenkaan ole kerrottu kuvatekstissä tai artikkelissa.
 • AP:n kuvatoimituksen päällikkö David Ake on sanonut, että kuva rajattiin ”puhtaasti asetelmallisista syistä” ja tiukan aikataulun takia, kertoo BBC. ”Hän ajatteli, että [kuvassa] taustalla oleva rakennus oli häiritsevä”, Ake kommentoi valokuvaajan päätöstä. (tällä kertaa voi olla tottakin... valokuvaaja ei vain ajatellut, mitä muuta kuvasta samalla rajattiin pois...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Waterfall Photography Tips: 3 Ways To Photograph Waterfalls.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Salaperäinen Vivian Maier oli lastenhoitaja, josta tuli kuolemansa jälkeen osa valokuvauksen historiaa – Hän kuvasi tuhansia taidokkaita omakuvia. 24.1.2020. Suomen valokuvataiteen museon Vivian Maier -näyttely keskittyy synnynnäisen valokuvaajan omakuviin. Lastenhoitajana koko elämänsä työskennelleestä Maierista tuli arvostettu taiteilija sattumalta.

Toni Ahvenainen, Kroppijärjestelmän uusi peruskivi – testissä Sony E 16-55mm F2.8 G. 24.1.2020. Year of the Alpha. Viime vuosien aikana Sony on panostanut vahvasti täysikennoisten ’full frame’ -kameroiden tuotekehitykseen, minkä vuoksi monelle harrastajalle paremmin sopivat E-sarjan APS-C kamerat ovat jääneet harmillisesti kalliimpien täysikennoisten jalkoihin. Panostaminen täysikennoisiin kameroihin on ollut siinä mielessä ymmärrettävää, että Sony oli pitkään markkinoilla haastajan asemassa. Nyt kun yritys on paistatellut innovaatiojohtajan siunauksellisessa valossa jo pari vuotta, on viimein tullut aika kehittää myös E-sarjan APS-C kameroita.

 • Uskonkin, että uuden E 16-55mm F2.8 G:n tulevat omistajat löytyvät lähinnä kahdesta eri käyttäjäryhmästä:(1) budjetiltaan joustavat laatuorientoituneet kuvaajat, jotka arvostavat kompaktia kokoa ja hyvää kuvanlaatua, sekä (2) kakkoskameraa etsivät ammattitaitoiset kuvaajat, jotka tarvitsevat hyvää kuvanlaatua ja tietävät kokemuksesta, ettei onnistuneen kuvan tekemisessä ole kyse formaatista.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Koronavirus autioitti Wuhangin rautatieaseman, Itä-Afrikkaan iski vuosisadan vitsaus. 25.1.2020. Seitsemän kuvaa kuvateksteineen.

Suomen Canon, Ainutlaatuinen objektiiviteknologia ja tulevaisuuden järjestelmä käytössäsi jo tänään. (kuulostaa ihan mainokselta, mutta on tässä ehkä jotain luettavaakin korusanojen lisäksi...). ...Kun Canon-lähettiläs, kuvajournalisti Magnus Wennman matkusti Irakiin kartoittamaan Pohjois-Syyrian pakolaistilannetta lokakuussa 2019, Canon antoi hänelle mukaan EOS R -kameran ja RF 85mm f/1.2 L USM, RF 24-70mm f/2.8 L IS USM ja RF 24-105mm f/4 L IS USM -objektiivit.

Lea Kömi, Merellinen ja Maaginen Eesti -valokuvausnäyttely. Valokuvauksen ryhmänäyttely 3.2. - 28.2.2020. Galleria West. Kaapelitehdas, B-porras, 2. krs., Tallberginkatu 1, Helsinki.

HS, Poliisi ottaa käyttöön kasvojentunnistus­kameroita Lontoossa. 24.1.2020. Suur-Lontoon poliisi aikoo ottaa käyttöönsä viisi kasvot tunnistavaa valvontakameraa, poliisi tiedotti perjantaina. Operaatio halutaan aloittaa jo helmikuussa ja sen tavoitteena on löytää etsintäkuulutettuja rikollisia.

Iltalehti, Kuvaatko kissaasi videolle? Muista viisi huippuohjaajan ohjetta, ja hitti voi olla valmis. 24.1.2020. Lasten kestosuosikin, Heinähattu ja Vilttitossu -leffan ohjaaja Kaisa Rastimo nauttii itsekin täysin siemauksin kissavideokurssinsa oppilaiden hellyttävän hauskoista tuotoksista.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 60 Beautiful Winter Pictures.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

 • Why Use An Electric Viewfinder?
 • Olympus PEN E-PL9 Expert Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 7.2.2018. 16 megapikseliä, peilitön järjestelmäkamera. Micro 4/3 -systeemiä Kroppikerroin 2x. Kuvanvakaaja 3.5 stoppia. Kääntyvä kosketusnäyttö 3 tuumaa, 1.040 miljonaa pistettä. Sarjakuvaus 8.6 fps. Yhdellä latauksella 350 kuvaa. Paino 380g. Video 4k. Sisäänrakennettu salama. Päivitetty arvio. Rungon hinta on alle ja päälle 500 euron (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, TEST: BenQ SW271 4K – smart & proffsig skärm. 27 tuumaa, 10-bittiset värit, 14-bittinen LUT, 99% Adobe RGB. IPS-paneeli, 16:9 kuvasuhde, 3840 x 2160, siis 4K. IPS:in ansiosta hyvä kontrasti. HDR10 -tuki Rautakalibroinnissa käytössä 14-bittiset värit. Kalibrointilaitetta ei tule mukana, mutta muuten kaikki on kunnossa (Palette Master Element -ohjemisto). Jo tehtaalla valmiiksi kalibroitu (raportti). SD-kortinlukija, 2 x USB-3, USB-C, HDMI-, DisplayPort liitännät. Myös 3,5mm audio. Varjostussuoja. GamutDuo: samasta kuva kaksi versiota vierekkäin eri väriavaruuksissa. Monitorissa ei ole painikkeita, kosketusnäyttö, ylimääräisenä myös pyöreä kiekko (hotkey-kiekko), jonka painikkeiden avulla voi myös säätää näyttöä. Suomen hinta on vähän alle 1200 euroa (hinnassa on mukana verot). 3 vuoden takuu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kirjaesittelyssä: Kansallispuistot - Maamme luonnon helmet. 23.1.2020. Tarttuipa viime talven pohjoisenreissulta Kiilopäällä piipahtaessa taas yksi mielenkiintoinen teos luontokirjakokoelmaani esiteltäväksi. Ostamani Kansallispuistot – Maamme luonnon helmet oli jo kirjan viides painos, joten vahvasti veikkaan monien muidenkin innostuneen tästä.

JAS Blogi, ”Kato kamerasta onko siellä mitään”. 20.1.2020. Janne Heinonen sai 7-vuotiaana ensimmäiset kiikarit lintubongaukseen, jo silloin oli luonnossa kulkeminen elämäntapa, eikä pelkästään harrastus. Kiikarit vaihtuivat kameraan, mutta nykyäänkään ”ei etsitä kuvattavaa veren maku suussa”, vaan yhä edelleenkin eläimien ja maiseman kokeminen on tärkeintä. Janne on vuosien varrella keskittynyt useampaankin luonnon ilmiöön, mutta tässä blogissa syvennytään vain revontulien ja valaisevien yöpilvien kuvaamiseen.

Yle, Schjerfbeck ohitti Picasson: Ateneumin Helene-näyttelyn päiväkohtaiset kävijämäärät huimia. 23.1.2020. ...Myös Suomen valokuvataiteen museon Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo -näyttely on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Viime perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina se veti yhteensä yli 2 853 kävijää. Tämä on lähes yhdeksän prosenttia Suomen valokuvataiteen museon viime vuoden kokonaiskävijämäärästä. Myös arkisin Maier on vetänyt hyvin yleisöä, eli noin 400 kävijää per päivä. ...

 • Valokuvataiteen museo, Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo. Suuri näyttelytila 17.1.–24.5.2020. Näyttelyssä on esillä 83 Vivian Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986.

Ilta-Sanomat, Sinäkin saatoit joutua mukaan – amerikkalaisfirmalla omin luvin kasattu 3 miljardin kuvan tietokanta kasvontunnistukseen. 24.1.2020. Suurin osa tietokannan valokuvista on hankittu epämääräisin keinoin, kopioimalla niitä esimerkiksi Facebookista ja Twitteristä vastoin palveluiden käyttöehtoja. Yhtiöllä vaikuttaa olevan valmiina teknologia, jossa sen teknologian voi yhdistää lisätyn todellisuuden laseihin. Tämä antaisi lasien käyttäjän tunnistaa vastaantulijan nimeltä sekä tämän sosiaaliset verkostot muutamassa sekunnissa.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Jättimäinen kuvavuoto: Tässä ovat tulevat Samsung-huippupuhelimet Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra virallisissa kuvissa – myös hinnat paljastuivat. 23.1.2020.
  • Galaxy S20: 899 €
  • Galaxy S20 5G: 999 €
  • Galaxy S20+ 5G: 1 099 €
  • Galaxy S20 Ultra 5G, 128 Gt: 1 349 €
  • Galaxy S20 Ultra 5G, 512 Gt: 1 549 €
 • Mobiili.fi, Kameratestaaja arvioi iPhone 11:n – heikommat zoom-kyvyt rokottavat arvosanaa. 23.1.2020. Applen iPhone 11 on käväissyt arvostetun DxOMarkin perinteisessä kameratestissä. Kokonaisarvosana 109 pistettä on hyvä suoritus, mutta myös parantamisen varaa jäi. Ykkösenä Huawei Mate 30 Pro 5G, 123. Geetön malli sitten 122.
 • Mobiili.fi, Suuri megapikselimäärä ei oikotie onneen – esimerkiksi Honor aikoo luottaa sen sijaan suurempaan pikselikokoon. 23.1.2020.
 • HS, Apple vastustaa euro­parlamentaarikoiden vaatimusta yhteisestä laturi­mallista. 23.1.2020.
  • Mobiili.fi, Näin Apple kommentoi EU-suunnitelmia liitäntästandardista – ei pidä muutosta järkevänä. 23.1.2020. Tällä hetkellä suurin osa älypuhelinvalmistajista hyödyntää USB-C-liitäntää Applen ollessa ainoa merkittävä poikkeus Lightning-liitäntöineen. Euroopan unionin suunnitelman ympärillä on vielä paljon ilmassa leijuvia kysymyksiä. Ensinnäkin on epäselvää, koskisiko vaatimus liitäntästandardista vain latauskaapelia vai todella myös itse puhelinta. Lisäksi se, valittaisiinko standardiksi USB-C vai jokin kokonaan uusi liitäntä, on vielä arvailujen varassa.
 • Helsingin Uutiset, Suomessa hillotaan vanhoja puhelimia – nurkkiin jää pyörimään lukuisia luureja. 23.1.2020. Kaksi kolmesta suomalaisesta jättää käytöstä poistetut mobiililaitteet kierrättämättä. Yli puolella suomalaisista vanhoja mobiililaitteita lojuu kaapeissa vähintään kolme kappaletta ja viidenneksellä käytöstä poistettuja laitteita on varastoituna jopa kuusi tai enemmän, tiedottaa it-palveluyhtiö Atea.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Life Inside the Chernobyl Exclusion Zone.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #14 – How to Break a Camera. Kesto 39:49. Sisällysluettelo.

The Online Photographer, The Magic of Photography.

Dpreview.com, Spider Holster launches updated Hand Strap and Lens Collar Plate, as well as two new products.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, “Metsä on osa minua”. 23.1.2020. Ali Leiniö, 43, tekee suosittuja retkeily- ja vaellusvideoita. Hän ei koe, että kuvaaminen ja luonto olisivat ristiriidassa keskenään. Kuvauskalustoni on kevyt. Mitä yksinkertaisempana kalusto pysyy, sen parempi. Aloitan usein videon introlla, jossa kerron missä olemme. Haluan katsojan tuntevan olevansa itse mukana matkassa. Oli iso kynnys alkaa tehdä videoita omalla naamalla ja nimellä. Tuntui kamalalta laittaa oma lärvi someen esille ja arvioitavaksi.

 • Itseoppineen retkeilytubettajan Youtube-kanavalla on yli 21 000 tilaajaa. Videoiden tekemisellä ei rikastu, mutta mainostuloilla saa vaellusreissujen matkakulut katettua.
 • YouTube-kanava, Ali Leiniö.

Valokuvataiteen museo, Länsilinkki: Visiittikortteja Valokuvataiteen museosta. Mechelininkadun alkupään alikukulkutunneli, suurennokset pylväissä. Alle kymmenen. Länsilinkki on Suomen valokuvataiteen museon kokoelmien ja yleisötyön näyttelypaikka vuoden 2021 loppuun asti.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Omatekoinen 3D-viritys kahdesta puhelimesta. 22.1.2020. CES-messut. ...Kuvaaja oli yhdistänyt kaksi LG:n puhelinta ilmeisesti silmien etäisyydelle toisistaan ja otti 3D-valokuvia (tai ehkä jopa videota?). Näppärää. ...

Yle, Pankit ja maksaminen. Digitreenien peruskurssi.

Mikrobitti.fi, Tuki päättyi, mutta se ei suomalaisia yrityksiä hidasta - 40 prosenttia käyttää edelleen Windows 7:ää, eikä se ole ainoa murhe. 21.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Nan Goldin’s Extraordinary Document of Life on “The Other Side”.

Digital Photography School.

Fujilta uutta.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, Go For the Golden Hour, Stay For the After Show. 19.1.2020.

Lensrentals.com, blog, First Impressions with the Fuji X-Pro3. Julkistettu 23.10.2019. Mittaetsintyyppinen kroppikennoinen 1.5x peilitön järjestelmäkamera, 26 megapikseliä (Fujin X-trans2). Vain alaspäin 180 astetta kääntyvä lcd-näyttö, 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. Lcd-näyttöä piilottamalla Fujifilm pyrkii saamaan kuvaajaa keskittymään enemmän itse kuvaamiseen, vähemmän lcd-näytön tutkimiseen (voisi näyttää edes histogrammin, nyt vain valotusarvot tai mikä filmisimulaatio). Hybridinäyttö, elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä, optinen etsin (tunnelityyppinen, 95%, ei voi enää vaihtaa suurennusta, kompromissi, myös tieto-osaa). Paino 497g. DCI ja UHD 4K 30p. Kaksi sd-korttia, UHS-II -tuki. USB-C lataus. Wi-Fi ja Bluetooth. Sopii hyvin katukuvaukseen, vähän erilainen kokemus (vyötäröltä kuvaaminen...). Suomen hinta on 1.900 euroa (hinnassa on mukana verot).

The Online Photographer, View Cameras. Palkkikamera, suurkuvakamera.

Fotosidan.se, Ny telezom: HD Pentax-D FA 70–210/4 ED SDM WR. Myyntiin 15.2.2020. Svh. 14.499 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, SIX Good Lumix FEATURES you have not used? 21.1.2020. YouTube-video, kesto 19:40. This came out quite long, so here are time stamps for you: ...

Peter Forsgård, Does GEAR MATTER In Photography - Yes or No? 21.1.2020. YouTube-video, kesto 11:49.

Timo Suvanto, Köyhän miehen skanneri. 21.1.2020. Säädyllistä jälkeä tekevät dia/nega-skannerit maksavat 300-400 euroa. Muutaman kymmenen euron Lidl-versioilla ei suoraan sanoen tee mitään. Niissä hassaa vain rahansa.

 • Rahalla saa ja hevosella pääsee. Ensimmäistä ei minulla juuri ole, mutta tallissa sattuu olemaan sellainen hepo, että kyllä sekin digitoida jaksaa; järjestelmäkamera ja siihen hyvä makro-objektiivi. Niistä ja muusta nurkista löytyvästä rakentelin itselleni negojen ja diojen digitointilaitteen. Todettakoon kuitenkin rehellisyyden nimissä, että pelkkä objektiivini maksaa tonnin pintaan ja kamera aikoinaan ostettuna oli kahden ja puolen tonnin paukku. Mutta kun ne ovat jo valmiina. Nykyisin varsin vähäisellä käytöllä, koska minun tarpeisiini riittää pienemmät ja kätevämmät kamerat.

Yle, Suositun museokortin yllättävä sivuvaikutus: pääsylippujen hinnat ovat nousseet selvästi – Museoliitto ei aio puuttua hinnoitteluun. 22.1.2020. Museo saa Museokortti-kävijästä sitä enemmän rahaa, mitä korkeampi pääsylipun hinta on. Museokortilla pääsee tällä hetkellä 300 museoon ilman erillistä pääsymaksua. Museokortti maksaa 69 euroa ja on voimassa ensimmäisestä museokäynnistä vuoden.

 • Vuodelle 2019 maksuprosenttia piti laskea, koska muuten Museokorttien myynnistä saadut rahat eivät olisi riittäneet. Tämä johtui siitä, että museot nostivat huomattavasti pääsylippujensa hintoja. Toinen syy oli se, että Museokortin käyttö kasvoi suhteessa enemmän kuin uusia kortteja myytiin: myynti kasvoi 27 prosenttia, käyttö 43 prosenttia.
 • Museokortti otettiin käyttöön toukokuussa 2015. Aluksi kortti maksoi 54 euroa, nykyään 69 euroa. Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä myöntää, että paineet kortin hinnan nostoon ovat todennäköisesti pysyviä.
 • Pääsymaksujen lisäksi Museokortin hintaan vaikuttaa muun muassa se, minkä verran palveluja ja sisältöjä Museokorttiin sisältyy. Vuonna 2015 kortilla pääsi tutustumaan 180 museon näyttelyihin. Tällä hetkellä kohteita on 300.
 • Viime vuonna Museokortilla vierailtiin museoissa 1,4 miljoonaa kertaa. Kortin käyttäjäksi rekisteröityneitä oli 160 000.

Kansallismuseo.fi, Vankilaelämää digitaalisessa valokuvanäyttelyssä. 20.1.2020. Helsingissä sijaitsevan Kalliolan Setlementin aulatiloissa on esillä vielä viikon ajan vankilaelämää muurien sisältä 1960-luvulta 2000-luvulle esittelevä näyttely, joka toteutettiin osana EU-projektia Vankila-museolle. Vankilaelämää Kalliolassa, Sturenkatu 11, 27.1. asti.

Tivi.fi, Microsoftin tuo mainokset klassikkosovellukseensa. Wordpad-tekstinkäsittelysovellus on roikkunut mukana Windowsissa jo käyttöjärjestelmän versiosta 95 lähtien.

HS, Julkisilla paikoilla tapahtuva kasvojentunnistus aiotaan kieltää väliaikaisesti – sääntely vaikeaa, liikaa riskejä. 22.1.2020. Suomessa poliisi haluaisi oikeudet reaaliaikaiseen kasvojentunnistukseen satamissa ja Schengen-rajoilla niin, että kaikki matkustajat voitaisiin kuvata ja kuvat säilyttää biometrisinä tunnisteina kuukauden ajan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Digital Photography School.

The Online Photographer, Open Mike: Good News. Vuosituhannen vaihteessa (ja vähän aikaisemmin) oli tavallista, että valokuvaajat eivät halunneet laittaa esille kuvia nettiin. Pelkäsivät että heidän oma printtimyynti kärsisi. Sama prosessi on menossa printtimediassa (lehdet jne.). Maksumuurit yleistyvät.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ahdistusta dynamiikasta (Sana on melkein vapaa).
 • Laowa 15mm f4,5 shift (Optiikka). Uusi ketju. 4 viestiä.
 • Nikon 200-400mm f/4 VR (Optiikka). 9 viestiä.
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). Parhaillaan paras m4/3:een on Olympuksen 300mm f4. Pohdin aikanaan tovin tuon, sekä Pana-Leica 100-400mm välillä ... ja päädyin jälkimmäiseen. Lähinnä ero myyntihinnoissa (mikä vain kasvanut nyt vuosien mittaan?), koko sekä monipuolisuus. Mutta kyllähän Olympus tuon zoomin voittaa kirkkaasti (ns. tekijämiesten käsissä). Kyse siitä mitä tarvitsee, ja mistä on valmis maksamaan.
 • 25/1.8 ja 45/1.8 (Minolta, Olympus).
 • Pen F:lle haaste? (Minolta, Olympus).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7IV (Järjestelmädigit).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit). Meillä on sellainen eläväinen 1v. pikkuvintiö hoidossa: joten päätin kokeilla miten A7RII:n Eye-af oikein toimii tositoimissa - onhan kyseinen toiminto kovasti muodissa nykypäivän järkkäreissä!...Aikaisemmin en ole jaksanut edes kokeilla mokomaa toimintoa, koska en uskonut että se II-sukupolven A7 sarjalaisissa toimii kovinkaan hyvin. Taisin olla väärässä...Objektiivina oli Sony FE 28/2 ja kyseiset kuvat otin nopeassa tilanteessa aukolla f/2.2.
 • Protector uhka vai mahdollisuus (Järjestelmädigit).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Piccola uva passa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Hahhah, edesmennyttä Ensio Itkosta mukaellen, ainoa mistä tuon saisi katsastuskonttorilla läpi, on metallinpaljastin :D
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Iso läjä potretteja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Beppussa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuuma lähde.
 • Talvikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Onko tämän talven talvikuvat tässä,saa nähdä? Ei muuten toimi hdr noissa kuutamokuvissa,joka kuu ehti liikkua valotusten välillä tai erikokoinen rinkula kuun kohdalta paloi aina puhki..
 • Talvilintu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksystä asti seuraillut tätä tuulihaukkaa,jyrsijöitä tuntuu riittävän. Siurolainen telkkäkin pääsi mukaan..
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lumeton. Ollut jo varmaan näytillä, mutta laitetaan nyt uuvestaan, kun kelit on samanlaiset..
 • Tuhannen yötä kanssasi valvon (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Tipaton tammikuu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nimittäin lumen suhteen; minulla alkaa seitsemäskymmenes talvi, mutta muistista ei tällaista tammikuun loppupuoliskoa löydy. 2 kuvaa.
 • Old Lady in Nature (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari lisää.

Yle Areena, Hannele Rantala. 15.1.2020. Valokuvataiteilija. Kesto 44 min. Suomalaisen valokuvauksen suuri tuntematon on työskennellyt etupäässä ulkomailla, viimeksi New Yorkissa ja Saarenmaalla. Rantalan kirkkaat kuvat ja ajatukset kertovat kiehtovan tarinan 70-luvulla alkaneesta elämäntyöstä. (U). Ensiesitys ma 4.5.2015 21.00 Yle Teema.

Duunitori.fi, Millainen on hyvä CV-kuva? Katso vinkit toimivan kuvan perusteisiin. 20.1.2012.

 • 1. Kiinnitä huomiota, että CV-kuva antaa ammattimaisen vaikutelmaan
 • 2. Pidä huoli, että kasvosi näkyvät kuvassa kunnolla
 • 3. Valitse imarteleva kuvakulma
 • 4. Pidä CV-kuvan tausta siistinä

Olli Korhonen, Harvinainen pikku-uikku saa kalan videolla. 20.1.2020. YouTube-video, kesto 0:45. Myös valokuvia.

Yle, Mitä tehdä talvella, jos ei ole lunta? Leuto sää ei ole kuitenkaan tekemisen este – katso kuvakavalkadi suojasään riemuista. 20.1.2020.

Mtvuutiset.fi, Kun onnettomuus tapahtuu, lähtevät arkaluontoiset kuvat leviämään nopeasti somessa – poliisi huolissaan eettisyyden tajusta: "Pidän sitä hyvin kyseenalaisena toimintana". 21.1.2020.

Yle, Harvinainen todiste. 21.1.2020. Poliisi on koekäyttänyt haalarikameroita yli neljä vuotta. Ylen selvityksestä käy ilmi, että vain pieni osa videoista on päätynyt todisteeksi. Näytämme tässä jutussa niistä kolme.

Sttinfo.fi, Huomattava avustus Espoon kaupunginmuseolle - Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä avustuksella lisää espoolaisia valokuvia, esineitä ja arkistoaineistoa käytettäväksi verkkopalvelu Finnassa. 20.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, How Cindy Sherman Revolutionized Portrait Photography.

Digital Photography School, 5 Tips to Get Out of a Photographic Rut so You Can Get Back to Doing What You Love!

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

 • Nikon Z50 Camera Review. Julkistettu 10.10.2019. 21 megapikselin kroppikennoinen peiltön, kroppikerroin 1.5x. Vastaa perinteisten järjestelmäkameroiden Nikon D7500 ja Nikon D500. Lähinnä pienempi versio Nikon Z6/Z7. Paino 450g. Ei kuvanvakaajaa. Korttipaikka on yhteensopiva UHS-II -korttien kanssa, mutta nopeus on vain UHS-I:n korttien nopeus. Kestää jonkin verran sadetta. Ei minkäänlaista pölynpoistoa kennolta, softassa voidaan pölyjäljet poistaa, jos samoissa paikoissa. Diopteriarvot heikompinäköiselle -3 ... +3 (Nikon Z6 ja Nikon Z7 -4 ... +2). Näyttö kääntyy täysin alas 180 astetta, ei estä popup-salamaa tai irtosalamaa tai salamakenkään kiinnitettyä mikrofonia. Mutta huono puoli on, ettei voi kiinnittää kolmijalkaan. Jos haluaa kuvata itseään. Ei kuulokeliitäntää. Sajakuvaus 11 kuvaa sekunnissa. Minimisuljinaika 1/4000s, isoveljillä 1/8000s. Myös elektroninen suljin, senkin lyhin suljinaika on 1/4000s. Melko heikko sisäänrakennettu salama on manuaalikäyttöinen. Video ISO 25600. Ei pitäisi välkkyä keinovalossa. Videossa ei Nikonin N-log profiilia. Liekakuvaukseen on tarjolla hitaampi USB 2.0 -nopeus. Bluetooth, Wi-Fi, Snapbridge. Melkein kokonaan kaikki kameran hallinta oikealla kädellä.
  • 3.2 tuuman näyttö kääntyy 180 astetta alaspäin. Full HD 120p.
  • Nikon lienee ajatellut kameraa ei-valokuvaajille, Instagram-kuvaajille, vastine halvemmille ja pienemmille Fujifilm X-A7 ja Canon EOS M50. Tuntuu käteen hyvältä, tukeva, mutta ei liian painava. Valikkosysteemi hyvä.
  • Nikon Z50:n nopeasti reagoivalla kosketusnäytöllä tarkennus onnistuu nopeasti tai sitten elektronisen etsimen (2.36 miljoonaa pistettä) avulla on ilo ottaa kuvia. Jpg-kuvat suoraan kamerasta näyttävät erinomaiselta, aloittavan kuvaajan ei tarvitse turvautua raw-kuviin. Kuvanvakaajan puuttuminen askarruttaa. Kittiobjektiivit eivät ole ollenkaan samaa tasoa kuin uusi runko.
  • Yhdellä latauksella ottaa 300 kuvaa.
  • "Does the 4K video crop?" Kyllä ja päälle vielä 1.5x kroppi. 16mm kittiobjektiivi vastaakin 4k videossa 36mm. 1080p video on kroppaamaton.
  • Dpreview.com, Nikon Z50 review. Arvosana 85%. Silver Award.
   • Plussaa: Kuvanlaatu erittäin hyvä, samoin dynaaminen alue. Video hyvä. Ergonomia kunnossa. Paljon kustomoitavaa. Nopeasti vaihto still<->video. USB-lataus. Wi-Fi kohtuullisen yksinkertainen käyttää. ?:n painaminen tuo helppitekstin toiminnoille.
   • Miinusta: Tarkennus ei aina pysy kohteessa. Automaattitarkennus vaikuttaa vähän keskeneräiseltä. Objektiiveja saisi olla enemmän. Akkujen kesto keskitasoa. Etsimestä katseassa ei voi valita tarkennusta. Ei runkovakaajaa, voi olla ongelma erityisesti videolla.
  • Suomen Nikon, Nikon Z perhe täydentyy DX-koon peilittömällä Z 50 kameralla ja ensimmäisillä Nikkor Z DX objektiiveilla.
   • Suositushinnat
    -Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR – 1 149 euroa
    -Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 50–250mm f/4.5–6.3 VR +
       NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR – 1 389 euroa
    -Nikon Z 50 + FTZ-bajonettisovitin -paketti – 1 149 euroa
    -Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR + FTZ-bajonettisovitin   -paketti – 1 299 euroa
    -Pelkkä Nikon Z 50 -runko – 999 euroa
 • Complete Guide to the Nikon Z50. 972 sivun e-kirja. $30.

The Online Photographer, The Hasselblad 45P. Kuulemma pienin ja kevein keskikoon objektiivi.

Fotosidan.se, Krönika: Det finns inget ljus att måla med.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Koipensa polttanut kenguru ja viikon muita uutiskuvia. 20.1.2020. Päättyneellä viikolla Amazonin heimopäällikköjä oli koolla Brasiliassa, Roomassa siunattiin lemmikkejä ja Alankomaissa esiteltiin hellyttävä sarvikuonon poikanen. 13 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Kotiliesi, Sanna kuvaa sademetsän pienimpiä: Katso satumaisen kauniit otokset sammakoista ja linnuista. 18.1.2020. Sanna Kannisto. Valokuvataiteilija, joka on kuvannut etenkin sademetsien eläimiä ja kasveja Perussa, Brasiliassa ja Costa Ricassa sekä lintuja Hangossa. Teoksia Working on it -ryhmänäyttelyssä Helsinki Contemporary galleriassa 10.1. alkaen, 2.2.2020 asti. Kesällä yksityisnäyttely Valokuvataiteen museossa. Tulossa valokuvakirja linnuista.

Tivi.fi, 6 sovellusta, jotka auttavat alle kouluikäisiä lapsia oppimaan. 19.1.2020. Tabletti on nuorille mainio väline pelaamiseen ja viihdekäyttöön. Oikeilla työkaluilla sen voi valjastaa mukavaan opetuskäyttöön. Testasimme 5–6-vuotiaille soveltuvia opetussovelluksia.

Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraseurassa 23.1. Sigman objektiivien esittelytilaisuus. 20.1.2020. Nico Karling Valokuvaustukku FOKA OY:stä tulee 23.1. esittelemään Jyväskylän kameraseuran iltaan Sigman laajaa objektiivivalikoimaa. Mukaan kannattaa ottaa muistikortteja tai kamerarunkoja (Canon, Nikon tai Sony), niin pääsee testaamaan ja saa testikuvat mukaansa.

HS, Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä. 19.01.2020.

Kauppalehti, Googlen kohuttu päätös sai markkinoijat hätääntymään – ”Tukahduttaa mainonnan talouden hapen". Google ilmoitti tällä viikolla poistavansa kolmannen osapuolen evästeet Chrome-selaimestaan. Mainostajat yrittävät vielä anelemalla vaikuttaa päätökseen. Chromen markkinaosuus 69%. Muiden ei enää olekaan niin helppo kohdentaa mainoksia.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Tökkiikö puhelinliittymä ja olet jumissa määräaikaisuudessa? Toimi näin. 20.1.2020. IS Digitoday kysyi DNA:lta ja Telialta, onko huono kuuluvuus oikeutus sopimuksen purkamiselle ja mistä muista syistä niin voisi tehdä. Elisalla ei määräaikaisia liittymiä ole. Asiaan ottaa kantaa myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
 • Mobiili.fi, WhatsAppin sovellus Androidille ylitti hurjan rajapyykin. 20.1.2020. Android-sovellusta on ladattu 5 miljardia kertaa. Kaikki alkoi vuonna 2009, Facebook osti sovelluksen vuonna 2014.
 • Petteri Järvinen, Bittimittari, PortaPow USB tehomittari. 19.1.2020. PortaPow Dual USB Power Monitor on näppärä mittari, joka kytketään usb-latausjohdon väliin. Se näyttää jännitteen (3-20 V), virran (0-4 A) sekä siirtyneen tehon (mAh). Hintaluokka 9 dollaria, mutta Amazon ei taida toimittaa Suomeen.
 • Länsiväylä, Muistatko nämä legendaariset luurit? Espoolaisopiskelijan yli sadan Nokia-kännykän kokoelmasta näyttely – "8850 on kaunis kuin koru". 19.1.2020.
  • Nokian kännyköiden aikakausi -näyttely Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen Tori-tilassa (Otaniementie 9) 29.1.–12.2. Näyttely on avoinna oppimiskeskuksen aukioloaikoina.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, How To Shoot Patterns In Architecture: 4 Quick Tips To Get You Started.

Thephotoargus.com, 20 Beautiful Examples of Photography Using Vibrant Colors.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, B&W street settings, inspiration, prints. 17.1.2020. YouTube-video, kesto 15:21. Here's how to get inspired and motivated in photography. I'll share my B&W street settings, my motivation and my inspiration.

Peter Forsgård, Topaz DeNoise AI - GREAT Noise Reduction. 17.1.2020. YouTube-video, kesto 16:01. In this Denoise AI tutorial video, I will mainly cover how the DeNoise Lightroom Plug-in work. $80.

 • Jari Peltomäki on Olympus-visionääri (tai siis ambassadööri tai...). Peltomäki kertoo suljinajoista yms. Matkapalvelujakin vähän mainostetaan. Toisena päivänä sitten vuorossa on maakotkien kuvaaminen (joita on samalla paikalla ruokittu 15 vuotta).
 • Newsletter, myös Forsgårdilla. Ja Facebook-ryhmä (pitää liittyä).
 • Instagram, jpeterf
 • Ajatuksiavalokuvauksesta.com

Vanha lehtikuvaaja. YouTube-videoita.

 • Matkalla saaristoon. 8.1.2020. Kesto 19:14. Unihalvauksen palauttamien muistojen innoittamana tein matkan kymmenien vuosien tauon jälkeen saariston rengasreitille. Siellä olivat vanhat tutut paikat, mutta erilaisina. Kävin myös saarissa, joissa en ole vieraillut. Jos sinulla on pari päivää aikaa, vietä se maailman upeimmassa merellisessä arkipelagossa. Koko rengasreitti aukeaa yhtenäisenä sesonkiaikana, mutta nytkin pääset pitkälle ja takaisin.
 • Kuusta kuuleminen. 16.1.2020. Kesto 3:34. Käsittelen viraalihitiksi nousseen kuukuvan yhteydessä julkaistua journalistiikkaa. Onko kuva feikki? Jos on miksi sitä ylistetään somessa?

Itäväylä, Digihuijaus: Liian hyvä ollakseen totta – Tarkkuus, maltti ja valppaus mukaan verkkomatkalle. 18.1.2020.

Tivi.fi, Kalenteri kuin Star Warsista – Vantage hyödyntää hienosti isoa näyttöä. 18.1.2020. Softa-arvio. Sähköinen kalenteri tehostaa työskentelyä ja arkea huomattavasti, kalenterisovellukset keskittyvätkin usein tehokkuuteen. Ruotsalainen Vantage yrittää tuoda kalenterin käyttöön omanlaista visuaalisuutta. Käyttöliittymä ruotsi tai englanti. Vantagea voi testata, toiminnot ovat käytössä viiden tapahtuman lisäämisen verran. Unlimited-versio aktivoidaan 10,99 euron kertamaksulla. Vantagen saa ladattua iPadille ja iPhonelle, Mac- ja Android-versiot ovat kehitteillä.

Tekniikan Maailma, Windows 7 on niin suosittu, että Microsoftilla voi pian olla käsissään uusi tietoturvaskandaali. 18.1.2020.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Testissä Nokia 6.2 – valtava pettymys. 18.1.2020. Suomessa Nokia 6.2 asettuu hinnoittelultaan 200-250 euron hintaluokkaan ja myynnissä on kaksi eri muistivarianttia. ...Suomessa Nokia 6.2 asettuu hinnoittelultaan 200-250 euron hintaluokkaan ja myynnissä on kaksi eri muistivarianttia.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 50 Artists Donate to Support the Australian Bushfire Photo Appeal, Launching Today.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On Photographing Statues.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Radio Suomi, Vivian Maierin katuvalokuvat ensi kertaa esillä Suomessa. 17.1.2020. Kesto 32 minuuttia. Älyllistä pilkettä, nopeaa kuvajournalismia, rohkeaa rajausta, maalauksellista valon käyttöä. Satoja tuhansia otoksia. Voiko yksi kotiapulainen sivutöinään pystyä tähän kaikkeen? Päätelmiä voi tehdä Suomen Valokuvataiteen museossa Helsingissä. Se esittelee kymmenen vuotta sitten kuolleen Vivian Maierin kuvia, joissa tämä on itse mukana. Katariina Lahtonen kävi tutustumassa näyttelyyn. Oppaana on museonjohtaja Elina Heikka. Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Tauko tuhkasateessa, kohuprinssin paluu ja pienen merenneidon häväistys. 18.1.2020. IS:n kuvatoimitus valitsi viikon varrelta kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 7 kuvaa. Kuvat ei isommiksi klikkaamalla.

Tekniikkatalous.fi, Valokuvauksen merkittävin suomalaiskeksintö päätyi Leicaan – keksijä sai palkkioksi yhden Leica-objektiivin. 18.1.2020. Vilho Setälän vuosikymmenten takainen keksintö valokuvan terävyysalueen määrittelystä toimii edelleen.

Ilta-Sanomat, Elisan puhelinmyyjät valehtelivat vuoden ajan järjestelmällisesti asiakkaille – ”Pyydämme anteeksi”. 18.1.2020. – Siellä yksi myyjä keksi tämän ja se levisi hänen lähiympäristöönsä. Sinne meidän laaduntarkkailumme on sen pystynyt rajaamaan. Siellä on parikymmentä myyjää. Onko sitten viisi tai kymmenen tai näin, Lehto sanoo. Tornio.

 • Kyse on taloyhtiön ns. ilmaisesta laajakaistasta, nopeus 10 megaa (taloyhtiö tarjoaa). Juuri ja juuri riittää jos käyttäjiä on vain yksi. Jos useampi katsoo esim. suoratoistopalvelu tms., niin kannattaisi hankkia nopeampi. 100 megaa riittääkin sitten moneen asiaan. Tavallisin hinta taloyhtiön 100 megan nopeudelle on 10 euroa per kk. Joka on huomattavan edullinen.
 • Kommenttien perusteella tämä sekoitetaan puhelimen nettiyhteyteen. Jonka toimivuuteen vaikuttaa paljon sijainti ja ruuhka-ajat.

Maaseudun Tulevaisuus, "Kohta pitänee järjestää kultajuhlat torilla" – MT:n graafikon Stiina Hovin voitokas postimerkki valittiin maailman parhaaksi viisivuotiskaudella. 17.1.2020. Pilviä saaristossa -merkin kuvan on ottanut Jari Hakala.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 8 Top Tripod Tips For Photographers To Consider.

Petapixel.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, The Ukrainian Soldiers Who Can’t Rest. 11 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Photographer Desiree Rios.

Kamera & Bild, Darktable: Redigera dina bilder gratis.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ahdistusta dynamiikasta (Sana on melkein vapaa). 25 viestiä (hyvä otsikko...).
 • Hääkuvaus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • PC uusiksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Videokuvaamienn järkkärillä - aloittaminen ja eteneminen (Kuvaus yleinen). ...Samantapaisen aiheen parissa omatkin ajatukset on pyörineet viimeisen viikon. Rakentelemme podcast-studiota, jossa paikat kolmelle. Videokuvaa varten oli ensi alkuun tarjolla vain kaksi 720p webkameraa sekä iPad Pro, joten haalin kasaan kolme vanhaa järkkäriä: Pentax K-500, Nikon d5500, Canon 60d. Ne kaikki tukevat HD-videota. ...
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen).
 • Lightroomin tietokannan siirto (Kuvankäsittely).
 • Capture One ja tethering (Kuvankäsittely).
 • Capture One 20 Pro (Kuvankäsittely). Ite vaihdoin C1:een viime kesänä - ajattelin, et kesken kauden vaihtaminen on typerintä mitä voi tehdä - itseasiassa mun piti tehdä toi sillee vaiheittain - siirryin kuitenkin kertarysäyksellä ja lopetin LR:n käytön. Catalogien siirto LR:tä tohon ei mene mitenkään vakuuttavasti, mut ilman tilaustakin vanhat kuvat saa LR:stä ulos joten sama tuo - ei maksanut vaivaa. Parissa päivässä sain itelle sopivat presetit ja värien osalta mä pääsen paljon nopeammin haluttuun C1:llä - myös siten, et mätsää tulosteisiin. Tulosteita en tee C1:llä vaan exportaan Epsonin omaan softaan - tossa LR on hivenen edellä kätevyydessä, mut lopputulokseen olen enempi tyytyväinen tällä yhditelmällä....
  • ...No tuossahan tuota kaikille tuttua tekniikkaa tulikin läjä :-) Yksi iso pointti: asiakaspalvelu toimii, eli pulmatilanteissa ei jää yksin.
  • ...Paljon kiinnostavaa asiaa, kiitos kaikille. En ole tiennyt C1:n tasoistakaan mitään.
  • ...Latasin tänään tuon uusimman versioon sonya varten. Kyllä on helppoa ja suoraviivaista RAW kuvankäsittelyä!
 • Vivian Maier (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • Sony FE 24 f1.4 GM (Optiikka).
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). (...tämä Matti H. ei ole se 1800-luvun kuuluisin Haapoja... ...eikä myöskään allekirjoittanut... Suomesta kyllä alkuaan, nykyään pääamaja Kanadassa...).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7IV (Järjestelmädigit).
 • Tappaja tintti.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pyhän Kingan kappeli (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 130 metriä maan alla. Takaisin maan pinnalle pääsi sentään hissillä :)
 • Illallisella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (mitähän tässäkin tapahtuu...).
 • TEEMA: Kissakuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hampuri.
 • The Rock (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Gibraltarilla.
 • Old Lady in Nature (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Huh.

Sulantoblog, Lumix S Pro 70 200mm F4 –Great Optics and Practical Size. 14.1.2020. YouTube-video, kesto 12:33. Panasonic LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S. Suomen hinta luokka on 2000 euroa (hinnassa on mukana verot).

 • Julkistettu 1.2.2019. Leica SL -mountti. Kuvanvakaajan teho 6 stoppia. Paino 985g. Lähin tarkennus 0.92m. Pituus 17.9cm. Suodinkierre 77mm.
 • Instagram, sulantoblog
 • Sulanto.fi (Sulanto on ruvennut julkaisemaan newsletteriä, voi tilata kotisivuilta, kuukausittainen).

Peter Forsgård, How To Photograph Birds In Flight - GREAT tips from Jari Peltomäki. 14.1.2020. YouTube-video, kesto 17:19. Pohjoisessa (Oulu) kotkia kuvaamassa. Ensimmäisenä päivänä kuvattiin pienempiä lintuja. Lasin läpi, lämpimässä. Valaisukin kunnossa. Peter ei ole liiemmälti (= ei ollenkaan) kuvannut lintuja. Yhdessä päivässä 3000 kuvaa. Kameran akut kestivät mainiosti.

 • Jari Peltomäki on Olympus-visionääri (tai siis ambassadööri tai...). Peltomäki kertoo suljinajoista yms. Matkapalvelujakin vähän mainostetaan. Toisena päivänä sitten vuorossa on maakotkien kuvaaminen (joita on samalla paikalla ruokittu 15 vuotta).
 • Newsletter, myös Forsgårdilla. Ja Facebook-ryhmä (pitää liittyä).
 • Instagram, jpeterf
 • Ajatuksiavalokuvauksesta.com

Olli Korhonen, Lintuvuoteni 2019 videon helmi on harvinainen valkopäätiainen. 15.1.2020. Tällä jo perinteeksi muodostuneella videokoosteella menneestä luontovuodestani on yhteensä 49 videolle kuvaamaani lintulajia, jotka nähdään pääosin siinä järjestyksessä, kuin ne ensimmäisen kerran vuoden aikana kuvasin. Näin toivon myös suomalaisen luonnon vuotuisen kiertokulun eri vuodenaikoineen tulevan mahdollisimman hyvin esille erilaisine sääilmiöineen. YouTube-video, kesto 7:18.

Kamera-lehti, uutta. Alla linkkejä kaikille avoimeen sisältöön. Suurin osa maksumuurin takana.

 • Taustakuvaaja: Vesa Jakkula. 19.12.2019. Eläkkeellä oleva arkkitehti Vesa Jakkula, 77, on kuvannut nettisivustomme kuuraisen kuvan. Kuva on otettu Orivedellä vuonna 2017.
 • Inspiraation vuosi. 13.1.2020. Blogit. Marjut Korhonen. Mitä odotan vuodelta 2020? Mitkä ovat ne realistiset tavoitteet ja toisaalta haavekuvat omasta jaksamisesta ja osaamisesta. Haluan kehittyä tarinankertojana sekä keskittyä enemmän ilmaisuun. Aloitin uuden kurssin Conceptual Fine Art Photo Artistry. Tämäkin on amerikkalainen verkkokurssi. Itselleni tämä oppimismuoto sopii parhaiten.

Facebook, Suomen Canon, Täysikuu Puijon tornin yllä. 16.1.2020.

Ursa.fi, Zeniitti. Tähtiharrastuksen verkkolehti. Uusin numero 5/2019. Pari poimintaa.

Yle, Suomen poliisi käyttää samoja drooneja, joita on pudonnut brittipoliisin käytössä: "Tähän täytyy suhtautua vakavasti". 14.1.2020. Britanniassa pienoiskoptereita on tippunut sadesäällä. Suomessa ei ole havaittu vastaavia ongelmia. Vuoden 2019 aikana DJI Matrice 200 -sarjan drooneja putosi taivaalta peräti 16 kappaletta ”teknisten ongelmien vuoksi”, CNN kertoo.

Yle, Sauna Obscura, Loviisa. 17.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Where is Photography Banned? USA.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • How To Photograph Awesome Show Shots: 4 Common Snow Photography Questions Answered.
 • Olympus OM-D E-M5 Mark III Micro Four Thirds Camera Review By David Thorpe. Julkistettu 17.10.2019. 20 megapikselin Micro 4/3 systeemin peilitön järjestelmäkamera, kroppikerroin 2x. (Olympuksen lippulaivamalli on Olympus OM-D E-M1X, julkistettu 24.1.2019). Uusi malli on paljon pienempi ja kevyempi. Paino 414g. Kameran sisäinen raw-editointi. Ei sisäistä salamaa, mukana tulee ihan pätevä pieni ulkoinen salama, sekin sääsuojattu, kääntyvä pää. Kosketusnäytöllä voi sormella siirtää tarkennuspistettä samalla kun katsoo elektronisesta etsimestä. Ja vielä kertaus: silmälasien käyttäjät näkevät reunatkin elektronisesta etsimestä. 4K video kroppaamaton (optiikan polttovälivastaavuus 2x kuitenkin), rungon sisäinen vakaaja toimii myös videossa, lisäksi vielä videossa digitaalinen vakautus. Ei liene tarvetta gimbaaleille yms. härveleille. Kilpailijoille häviää akkujen kestossa. UHS-II -nopeudet sd-korttipaikassa. Säänkestävyyttä on parannettu, kestää kosteita olosuhteita ja vettäkin hyvin (ei ole kovin tavallista tämän luokan kameroilla). Värit erinomaisia. nopea tarkennus. Muovisen oloinen. MicroUSB. Valikot eivät kaikkein selvimpiä. Suomen hinta on 1300 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • 3 Legged Thing Mike Tripod With AirHed Cine Arca Swiss Head Review. Arvosana 5 * / 5 *. Hinta vain £500 tai £730.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #13 – How to do Everything with Scott Kelby. Kesto 51:29. Sisällysluettelo.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Famed Landscape Photographer Eliot Porter Loved Birds. 9 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Vuodenluontokuva.fi, Vuoden Luontokuva 2020. Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 40. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on löytää uusia tuoreita tuoreita näköaloja suomalaiseen luontoon. Luontokuvaajien kokemista elämyksistä, yllätyksistä ja oivalluksista kumpuava palkittujen kuvien kokonaisuus kertoo luontomme moni-ilmeisyydestä – sen karuudesta ja yltäkylläisyydestä.

 • Jaossa yli 25 000 €. Pääpalkinto ... 10 000- € Sarjavoittajat ... 1 000 €- Sarjojen 2. sijat ... 500 €. Sarjojen 3. sijat ... 300 €.
 • 15 kuvaa / sarja, yhteensä enintään 30 kuvaa. Pitkän sivun pituus tasan 1920 pikseliä. Lataussivut auki 31.1.2020 asti, rekisteröinti vaaditaan.
 • Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsen 25 euroa. Muut 45 euroa. Nuorten sarja ilmainen 2002 - 2012 syntyneille.
 • Maltillinen kuvankäsittely sallittu, Vapaa ja luova -sarjassa reippaampikin. Kuvausaika 1.1.2018 - 31.12.2019. Kuvauspaikka Suomi.
 • Ei aikaisemmin suomalaisissa kilpailuissa palkittuja kuvia. Kuvat itse kuvattuja, kuvaajalla pitää olla kuviin täydet oikeudet. Originaalit pyydetään erikseen kilpailussa menestyneiltä. Ei aikaisemmin ulkolaisissa kilpailuissa palkittuja kuvia, joiden tulokset kuvaajan tiedossa ennen 31.1.2020.
 • Kilpailusarjat.
  Kasvit ja sienet. Nisäkkäät. Maisemat. Muut eläimet. Luonto ja ihminen. Sommittelu ja muoto. Linnut. Nuoret, 2002 - 2012 syntyneet. Vapaa ja luova.

Yle, Omalaatuinen lastenhoitaja valokuvasi ihmisiä ja salasi kuvat vuosikymmeniksi – maailmankuulut otokset Suomessa esillä ensimmäistä kertaa. 16.1.2020. Yhdysvaltalaisesta Vivian Maierista tuli kuolemansa jälkeen valokuvamaailman sensaatio.

Petteri Hautamaa, Amerikanjääkuikkaa yrittämässä. 16.1.2020. Välillä sitä sattuu kohdalle todellinen luontokuvausten kompastuskivi. Sellainen läpipääsemätön tuloksettomaksi tuomittu seinä, johon huomaan hassanneeni vähästä vapaa-ajasta liian ison siivun. Yleensä tällaisessa tilanteessa syynä on joku hankalasti kuvattava lintuharvinaisuus, josta yritän saada väkisin kuvia aikaiseksi.

Viime vuoden ykkösaikasyöppö oli marraskuussa Kirkkonummen Vitträskillä tovin viihtynyt amerikanjääkuikka. WP-alueella amerikanjääkuikka pesii ainoastaan Islannissa ja sielläkin vain 300 parin voimin. Lajin päälevinneisyysalue sijaitsee Pohjois-Amerikassa, joten aikamoisen navigaatiovirheen saa tehdä joutuakseen eteläisen suomen synkkiin sateisiin.

Yle, Aurinko on leiskunut kaikissa sävyissä tammikuussa – lähetä kuvasi sen noususta tai laskusta. 15.1.2020. Punaista, kultaista ja violettia sädehtivät auringonnousut ja -laskut ovat komeaa katseltavaa. Jutun lopussa voit lähettää meille kuvasi.

 • Huutosen mukaan auringonlaskuihin eli iltaruskoon Suomessa voivat vaikuttaa esimerkiksi Saharasta Eurooppaan ajautuva hiekka tai voimakas tulivuorenpurkaus jossain. – Joku voimakas tulivuorenpurkaus jossain voi tupsauttaa ilmakehään hiukkasia, jonka johdosta myös meillä voi näkyä näyttäviä auringonlaskuja.

Mtvuutiset.fi, Hannun kuvasarja täysikuusta Helsingin yllä mykistää – näillä ohjeilla saat täydelliset kuukuvat yhdellä laukaisulla. 15.1.2020. ...Tietokirjailija Markus Hotakainen, onnistuuko Kuun ja toisen objektin yhtäaikainen kuvaaminen sekä yhdellä että kahdella valotuksella?...

Turkulainen, Rakas Turku -kokonaiskisa ratkesi: Jylhä Mikaelinkirkko siivitti voittoon.

 • Kategorioiden voittajien kuvat ja poiminnat äänestäjien kommenteista ovat nähtävillä osoitteessa hoods.fi/blog.

TE-palvelut, Valokuvaaja harjoittelija, kesätyö, Vantaan kaupunki, Vantaa. Työsuhteen kesto: Määräaikainen 02.05.2020 tai sopimuksen mukaan - 31.08.2020. Vantaan somekanaville kesäkuvaaja. Photoshop, some. Videokuvaus. Vaikka 360-kuvaus ja vielä kopterikuvaus. Kaksi kolme kuukautta touko- ja elokuun välisenä aikana. Jonkin verran ilta- ja viikonlopputyötä, tapahtumista riippuen. Palkka määräytyy opintojen valmiusasteen perusteella. Hakuaikaa on 17. helmikuuta saakka.

 • Työpaikan osoite Asematie 10 A, 01300 VANTAA
 • Palkkaus opintojen valmiusasteen perusteella
 • Työn luonne kesätyö
 • Työ alkaa 02.05.2020
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 17.02.2020 klo 16:00

Älypuuhelimista.

 • Mobiili.fi, Kuvavuoto: Tässä on Huawein tuleva P40-huippupuhelin – kaksi kameraa näytön yläkulmassa, kolme takana. 15.1.2020.
 • Iltalehti, Tätä et tiennyt Instagramista: Operaattorit paljastavat, miksi harmiton selailu voi käydä kalliiksi. 15.1.2020. Moni välttää ulkomailla nettivideoiden katsomista, mutta ei tiedä, että Instagramin selailu voi tulla jopa kalliimmaksi. Operaattorista liittymään kuuluva datapaketti voi kulua loppuun tai 62 euron katto tulla vastaan todella nopeasti pelkällä harmittomalla somen selailulla.
  • 1 tunti Instagramin käyttämistä: 1000 megatavua
  • 1 tunnin jakso Netflixissä HD-laadulla: 2500 megatavua
  • 1 tunti SD-laatuisen videon toistoa: 700 megatavua
  • 1 tunti nettisurffailua ja Facebookin selailua: 150 megatavua
  • 1 kuvan lataaminen sosiaaliseen mediaan: 5 megatavua
  • 20 kuvan lataaminen sosiaaliseen mediaan: 100 megatavua
  • 20 sähköpostin lähetystä liitteineen: 6 megatavua
  • 1 sähköpostin vastaanottaminen: 1 megatavu
  • Uutissivustojen etusivun selaaminen läpi: 5 megatavua
  • Google Maps -karttaohjelmalla reitin tai nähtävyyden tarkistaminen: 5–10 megatavua
 • Puhelinvertailu.com, Puheluiden nauhoittaminen tulee vihdoin Androidille. 15.1.2020. Googlelta viitteitä tulevasta. Tähän asti puheluiden nauhoittamiseen on pitänyt ladata kolmansien osapuolien sovelluksia, joiden laatu vaihtelee varsin paljon.
 • Mobiili.fi, Jopa yli 600 miljoonaa asennusta – 25 Android-hämäräsovellusta tarjoavat ilmaista kokeilua, sitten alkavat suuret maksut. Pelkkä sovelluksen poistaminen ei riittänyt. Suosituimmat sovelluksista ovat kiinalaisperäinen Go Keyboard ja sen kevytversio Go Keyboard Lite. Myös Go SMS Pro, Z Camera ja S Photo Editor ovat Play-kaupan mukaan keränneet yli 100 miljoonaa latausta.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Black & White Photography Tips: 5 Top Reasons Why You Should Capture Black & White Photos.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Finally, the Nikon Z 24-70mm f/2.8 S Lens Teardown. Artikkelin otsiko oli alkuaan “Lens Disassembly is a Complicated Profession. Don’t You Agree?” Eipä ollut ihan yksinkertainen toimenpide, niin paljon kaikkea mahdollista uutta tuli eteen. Toinen kerta on sitten paljon helpompi. Rakenne on loogiinen ja suhteellisen selkeä. Vastavalosuojaan tai suotimeen osuva isku voi aiheuttaa kalliin korjauksen, oikeastaan ainoa negatiivin esiintullut seikka.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hääkuvaus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusin, kysymyksiä.
 • Näyttö uusiksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kuvankäsittely sarjakuvauksessa (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 6 viestiä.
 • Kandao Raw+ (Kuvankäsittely). Tähän ilmaiseen pikku softaan kannattaa tutustua! Kandao Raw+... ...Sen lisäksi, että Kandao tuottaa raakakuvan ulos, eli on enemmän edelleen varaa käsitellä, sen vahvuus on mahdolliset liikkuvat kohteet pinottavassa kuvasarjassa. Esimerkiksi kävelevä ihminen ei aiheuttanut ongelmia Kandaolle; se oli vain kerran valmiissa kuvassa, tai sitten ei ollut ollenkaan. Puolikkaita ihmisiä en saanut suoraan Kandaolla koskaan kokeiluissani. Kun käytin yhdistelyyn sekä LR:n HDR-toimintoa että Kandao Raw+:saa, sitten löytyi jo päättömiä...
 • Amazon.de:Fulfilment By Amazon ei toimiteta Suomeen (Ulkomailta ostaminen).
 • MFT tilt objektiivi projekti (DIY eli Tee-Se-Itse). Pitkästä aikaa päivitystä tähän projektiin. -Ostin Kameratorin halvennusviikolla ennen joulua Meyer Optics 30 f3.5 kinolaajakulman projektikokeiluun kun halvalla sai (alle 30). Optiikassa on pienihalkaisijainen (exakta?) bajonetti, kaiken lisäksi helppo vaihtaa muunlaiseen rakenteeseen, ja pitkähkö rekisterietäisyys. Lasi upposi suoraan tuohon kumitötterörakenteeseen ja pysyi pienellä teippitäytöllä kokeilun ajan paikoillaan. Nyt päästiin äärettömään jonkinverran vinossakin. Olin kuitenkin sopivaa optiikka kyttäillessä funtsinut tyystin toisenlaista rakennetta: ...
 • EF-lasien valmistus päättyy (Optiikka).
 • Sony 200-600/5.6-6.3 G (Optiikka).
 • Kamera ajattelun, tunteiden ja ilmaisun jatkeena (Järjestelmäkamerat). Uusi ketju. 7 viestiä. (nyt ollaan vähän niinkuin asian ytimessä... ei mitään pseudopohdiskelua, vaan omakohtaista kokemusta... abstraktiin tekstiin sopivasti yhdistettyä konkretiaa...).
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmäkamerat).
 • Canon 6D mk II (Järjestelmäkamerat).
 • luettelo kameroista joiden raw tallentuu oikeasti raakana (Järjestelmäkamerat).
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmäkamerat).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmäkamerat). ...En ikinä enää tilaa Amazonista mitään, tälläkin hetkellä odottanut kahta pakettia yli kuukauden.
 • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmäkamerat). Tämä täytyy nostaa ylös. Erittäin tehokas ja nopea ohjelma. Pinotuista RAWeista DNG jossa dynamiikkaa riittää. Kannattaa kokeilla.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ahtojäätä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Aurinkokin pilkahti eilen pilvien raosta Tönnöllä.
 • Kaisla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Iso läjä potretteja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kun ei ole taas hetkeen mitään postannu, tässä ihmisen kuvia...

Valokuvataiteen museo, Tulevat näyttelyt. Suuri näyttelytila kiinni, 6.1.2020 - 16.1.2020. Uusista näyttelyistä kolme avautuu perjantaina 17.1.2020.

 • Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo. Valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila 17.1.–24.5.2020. Vivian Maier (1926–2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen hänen kuolemansa jälkeen lukuisien näyttelyiden ja dokumenttielokuvan myötä. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuiselämänsä, mutta ei itse tuonut työtään esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana lukuisissa perheissä New Yorkissa ja Chicagossa 40 vuoden ajan 1950-luvulta alkaen.
  • Yle Teema, Vivian Maierin salaisuus. Kesto 1h 20 min. Jännittävä dokumenttielokuva 1900-luvun parhaaksi katuvalokuvaajaksi väitetystä salaperäisestä naisesta, joka kuoli tuntemattomana erakkona vuonna 2009 ja on nyt taidemaailman sensaatio. (Finding Vivian Maier, USA 2013) (U).
 • Unfold. Valokuvataiteen museo, Projekti-tila & suuri näyttelytila 17.1.–22.3.2020. Unfold-näyttely esittelee joukon valokuvataiteilijoita Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmasta. Näyttely ilmentää nykyvalokuvataiteen monivälineisyyttä ja käsitteellisyyttä. Taiteilijoiden yhteistyönä ja tiiviissä vuorovaikutuksessa syntyneen näyttelyn lähtökohta on empatiassa: halussa tarkastella ja pyrkiä ymmärtämään maailmaa erilaisista näkökulmista.
 • Kehon kirjaaminen – Suomen passin historiaa. Valokuvataiteen museo, Kuvakulma 17.1.–24.5.2020. Passi toimii ovia avaavana dokumenttina ainoastaan, jos ihmiskeho yhdistyy siihen luotettavalla tavalla. Tunnistusmenetelmien kehityksen ja lisääntyvän valvonnan myötä kehon suhde passiin on ollut jatkuvassa muutoksessa. 1800-luvulla passin haltijasta ei kirjattu välttämättä muuta tietoa kuin nimi. Valokuvasta tuli tärkeä tunnistamisen työkalu, kun suhteellisen vapaamuotoinen valokuva sisällytettiin passiin 1900-luvun alussa. Valokuva täydensi henkilön fyysisten tuntomerkkien kuvailua, joka oli aiempi tapa kirjata tietoja ruumiista passiin.

Avplus.fi, Insta360:lta uusi One R -kamera – tarjolla vaihdettavia kennoja ja linssejä sekä tekoälyvetoinen editointiohjelma. 14.1.2020.

Avplus.fi, Sony esitteli kameroilleen langattoman GP-VPT2BT-kuvauskahvan – toimii myös jalustana. 14.1.2020. Hintaa ei ole vahvistettu. Myynti Euroopassa alkaa helmikuussa.

The Koju Archives, Tammikuulta vaikkapa Drone-kuvien kielto.

Sttinfo.fi, Töölön kirjastosta voi lainata kirjastokortilla valokuvataidetta kotiin. 13.1.2020. Lainaa valokuvataidetta -palvelu saapuu Helsinkiin, Töölön kirjastoon 17.1.2020. Helmet-kirjastokortilla on lainattavissa 24 teosta, jotka ovat kahdeksan eri valokuvataiteilijan kokoelmista. Lainaa valokuvataidetta on Taiteen edistämiskeskuksen, Valokuvataiteilijoiden liiton sekä Helsingin kaupunginkirjaston yhteinen palvelu, jonka aikana kokeillaan sarjamuotoisen taiteen lainaamista osana kirjastopalveluja. Kokeilu kestää vuoden 2020 loppuun asti. Palvelua on aikaisemmin kokeiltu Turussa, jossa valokuvateoksia voi lainata Turun pääkirjastosta.

Iltalehti, Mies nappasi itsestään päivittäin selfien 20 vuoden ajan – video näyttää melkoisen muutoksen. 14.1.2020.

HS, Microsoft lopettaa tänään tietoturvapäivitykset suosittuun Windows 7 -käyttöjärjestelmän – koneista tulee alttiita viruksille. 14.1.2020. Käytössä edelleen yli neljäsosassa pc-koneista.

Älypuhelimista.

 • Helsingin Uutiset, Maksatko ostoksiasi älypuhelimella? Saatat vahingossa maksaa toisen asiakkaan laskun – "Tämä on teknisesti mahdollista". Saarnio arvioi ongelman korostuvan uusilla itsepalvelukassoilla, joissa maksupäätteet ovat tavallista lähempänä toisiaan. Anniina Heinonen puolestaan toteaa, että MobilePay on säätänyt järjestelmänsä Bluetooth-lukualueen niin pieneksi kuin suinkin mahdollista.
 • Mobiili.fi, Vuoden kestävimmät puhelimet – kuritustestejä tekevä tubettaja valitsi parhaat. 14.1.2020. Google Pixel 3a. Ei virallisesti Suomessa myynnissä.
 • Mikrobitti.fi, Veljekset kehittivät sovelluksen, jolla voi säästää selvää rahaa Helsingissä. 12.1.2020. Helsingin seudun liikenne (HSL) ei enää vuodenvaihteen jälkeen maksa palkkioita jälleenmyyjilleen. Nämä ovat ryhtyneet veloittamaan kulunsa asiakkailta palvelumaksuina. Käytännöt vaihtelevat, joten saman lipun hinta vaihtelee myyntipaikan mukaan. Vertailu ei ole helppoa, koska osa perii kiinteää euromääräistä palvelumaksua, osalla on käytössä sekä euro- että prosenttimääräinen maksu.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • More on the Nikon D780. 12.1.2020.
 • More Ask Thom Questions Answered. 14.1.2020.
  • "Do I really need 1/8000 second shutter speeds, or is a camera with only 1/4000 enough?
  • “I’m having trouble seeing the effect of a circular polarizer in my EVF. What am I doing wrong?” Automatic Picture Control, oletuksena. EVF näyttää tuloksen, kun kamera korjaa parhaansa mukaan polarisaatiosuotimen vaikutusta.
  • "Are you sure XQD cards never fail?"
  • "Where are the CFexpress card firmware updates?"

ePhotozine.com, Take A One Lens Challenge This January & Improve Your Photography Skills.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, A Mysterious Archive Reveals its Secrets. 11 kuvaa ja teksti. eBay-ostos. Lasinegatiiveja 230 kpl. Vuosilta 1914 - 1950-luvulle.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Poddradio: Tre nya proffskameror. Kesto 58:35.

Kamera & Bild, Instagram gömmer nu fejkade bilder. Käyttäjätkin voi merkitä epäilyttäviä kuvia. Ja Instagrammin ohjeet. Kyse on lähinnä väärennetyistä kuvista, joita levitetään proganda-mielessä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Iso kasa uusien alokkaiden kannettavana ja viikon muita uutiskuvia. 13.1.2020. Katso viikon vaikuttavimmat uutiskuvat. 15 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Pekka Hyvönen, Kuvausvuosi 2020 - proknoosi. 3.1.2020. Olen ollut varsin tyytyväinen (muutamaa asiaa lukuunottamatta) Olympuksen 1mk II ja X-runkoihin, sekä Zuikon pro-optiikkaan. M43-formaatti sopii mielestän hyvin nimenomaan lintujen kuvaukseen, koska se tuo niitä kaivattuja lisämillejä kaluston silti pysyessä kohtuullisen painoisena. Samaten Olyn kuvanvakaajat ovat niin hyvät, ettei jalustaa tarvita juuri koskaan normaaleissa valo-olosuhteissa.

Finnfoto, Apuraha.

Ilta-Sanomat, Instagramin kolmanneksi seuratuin suomalainen on todellinen yllätysnimi – Konstan, 25, lumoavia luontokuvia katselee päivittäin jopa miljoona silmäparia. 13.1.2020. Luontokuvaaja Konsta Punkka tuli tunnetuksi ”Oravakuiskaajana”. Työ on vienyt hänet kymmeniin maihin.

Yle, Jäälautalla ajelehtivat tutkijat selvittävät arktisen merialueen tilaa – katso kuvat pimeyden ja jääkarhujen keskeltä. 13.1.2020.

Mtvuutiset.fi, Kuopiolainen Wille kuvasi ehkä vuoden upeimman kuvan täysikuusta – katso hämmästyttävä mestariotos. 14.1.2020. Pujon torni alapuolella. – Minulla oli mukanani sellainen Canonin järjestelmäkamera, jossa oli 400 millin putki. Aika pitkähän se objektiivi saa olla, jotta Kuun saa kohtuullisen kokoisena kuvaan. Muuten tahtoo tulla vain pieni piste, jos objektiivi on liian laaja, Markkanen pohtii.

 • Markkanen paljastaa, ettei hänen ottamansa mestariteos tapahtunut yhdellä laukauksella: se on kahden kuvan kaunis ja harkittu kokonaisuus.

Iltalehti, Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki loppuu, vaihda uuteen heti – kymmenen vuotta vanha järjestelmä on edelleen yksi käytetyimmistä. 14.1.2020. Vielä joka neljännessä koneessa.

Kouvolan Sanomat, Drone-lennokki ja lämpökamera avuksi hirvienlaskennassa Kymenlaaksossa — Lämmin alkuvuosi on estänyt lumijälkiin perustuvan talvilaskennan. 13.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • Guessing at Statistics. 11.1.2020. Tilastoihin ja erityisesti niihin ns. perustiviin otsikoihin pitää suhtautua kriittisesti.
 • Really, Canon? 11.1.2020. Canonin Euroopan markkinointipäällikkö olisi voinut muotoilla vähän paremmin lehtihaastattelussa viestinsä. "...should the market demand it, we are ready to create new EF lenses. But for now, our focus is on RF."
 • Mirrorless, Without an EVF. 7.1.2020. Canonin ja Nikonin julkistuksia voi katsoa toisella tapaa.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, The New Zealand Photographer Everyone Should Know. 8 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Big Bokeh on a Budget.

Fotosidan.se, Bästa fyrverkeribild nyårsafton 2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Leica50-200mm F2.8-4 -SHARP!!! 7.1.2020. YouTube-video, kesto 13:30. Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S.. Suomen hinta luokka on 1800 euroa (hinnassa on mukana verot).

Peter Forsgård, What Lens Should I Buy First - Tips for choosing. 12.1.2020. YouTube-video, kesto 17:29.

Facebook, Lassi Kujala, Tammikuun tunnelmia. 12.1.2020.

HS, Tältä näyttää talvi lukijoiden kuvissa: tammikuinen surffari, lumiukolla ruohopuku, tiet tulvivat. 9.1.2020.

HS, Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset. 13.1.2020. Väri on aivojen paras arvaus todennäköisimmästä väristä. Joskus aivomme näyttävät suorastaan huijaavan meitä. Kokeile seitsemän esimerkin avulla, miten hahmotat värejä muihin ihmisiin verrattuna.

 • eipä ole mikään väritesti, lähinnä suuri osa ennestään netistä tuttuja väri-illuusioita

Iltalehti, Eero kuvasi luonnon valtavan voiman: Myrskyjäiden luona odotti ennätysmäinen kalasaalis - ”Ei ikään ole sattunut”. 12.1.2020.

HS, Kysely: Suomalaisista yli puolet on joutunut verkkorikollisuuden uhriksi. 11.1.2020. Aika laajasti käsitettynä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 10 Quick Tips On Photographing Garden Birds.

Dpreview.com, Canon shows off new concept cameras at CES 2020. Clip-on Canon IVY REC on esimerkki toteutuneista konseptikameroista.

The Online Photographer, Tutorial: Shoot at Middle Apertures. Aika lailla käytäntö edellä faktaa.

Earthboundlight.com, The Great "Protective Filters" Debate.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tiina Puputti.

Yle Teema, Vivian Maierin salaisuus. Kesto 1h 20 min. Jännittävä dokumenttielokuva 1900-luvun parhaaksi katuvalokuvaajaksi väitetystä salaperäisestä naisesta, joka kuoli tuntemattomana erakkona vuonna 2009 ja on nyt taidemaailman sensaatio. (Finding Vivian Maier, USA 2013) (U).

 • ja voihan tätä katsoa tänään suoranakin, Yle Teema Fem, su 12.1.2020, klo 13.30 - 14.50. Vivian Maierin salaisuus.

Yle, "Luotiliivit ovat vielä henkarissa" – Mediataloissa panostetaan kriisialueilta raportointiin, mutta Irakiin ei olla hötkyilemässä. 11.1.2020. Suomalaistoimittajien työ tekee konflikteista ymmärrettävämpiä, vaikka lopullista totuutta sodasta on vaikea saada, pohtivat toimittaja Aishi Zidan ja valokuvaaja Sami Kero. Yle Areena, kesto 13:12.

Länsiväylä, Harvinainen kuningaskalastaja viihtyy Espoon talvessa – jo yksi tarkkailija väärässä paikassa voi vaarantaa linnun selviämisen. 12.1.2020. (Intiassa oli joka paikassa Kingfisheriä...). Hakalan mukaan sunnuntaina 5. tammikuuta paikalla oli 20–30 kuvaajaa. – Lintu on todella pieni eikä sitä pysty kuvaamaan läheltä. Linnulle pitää antaa elinrauha. Sen lähelle ei pidä pyrkiä.

Tivi.fi, Mobiilia tuntien kirjausta – tehdyt työt ja projektit helposti haltuun. 11.1.2020. Softa-arvio. Toggl on näppärä sovellus, jolla tuntikirjaukset ja hommien keston mittaaminen sujuu nopeasti. Mobiilisovellus, Linux, macOS, Windows, selainlaajennos. Kuukausimaksullisessa versiossa on monipuolisemmat raportoinnit sekä tiimityöskentelytoiminnot, tilaus maksaa 10-20 dollaria kuukaudessa. Omaan käyttöön riittää mainiosti myös ilmaisversio.

Mikrobitti.fi, Deepfake-videoista voi tulla entistäkin valheellisempia: Microsoft kehitti työkaluja, kuin kolikon kaksi puolta. 11.1.2020.

Poliisi.fi, Poliisi löysi dronen avulla eksyneet Teijon kansallispuistossa Salossa. 11.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Top Essential Tips On Choosing And Buying A Digital Camera.

Dpreview.com, DPReview TV: What Happened To Fujifilm's 'Kaizen' Updates? Kaizen, prosessi, jossa tuotteita koko ajan kehitetään. Missä Fujifilmin firmwaret vuonna 2019.

Digital Photography School, Nikon has Announced the D780, an Update to the Hugely Popular D750.

Diyphotography.net, Using a 31-year-old SLR for fast-paced photojournalism. Nikon F4. Kunnossa olevat hintaluokka Suomessa 200 - 300 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Näyttö uusiksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Monitoimitulostin uusiksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Kyllä tuo Ecotank tosiaan jää ihan selkeästi silmämääräisesti tarkasteltuna valokuvien tulostuslaadussa 600:lle Epsonille. Jos laatuvaatimus ei ole mitään high-end luokkaa, niin kyllä tuolla silti tulostelee....
  • ...Näiden epsonin ecotankkien laatu valokuvien tulostamisessa käsittääkseni hakkaa kuitenkin laserit. Pääasiallinen käyttö olisi kuitenkin tulostusta ja kopiointia, mutta sillon tällöin tulisi joitakin valokuviakin tulostettua, siksi nämä kiinnostaa. Erillistä valokuvatulostinta en ainakaan toistaiseksi hanki, kun se tarve on niin satunnaista. Eikä noita parempia valokuvatulostimia taida monitoimilaitteina saada....
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus).
 • 25/1.8 ja 45/1.8 (Minolta, Olympus).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). 1520 viestiä.
 • luettelo kameroista joiden raw tallentuu oikeasti raakana (Järjestelmädigit). Edelleen vilkasta keskustelua. Vaikka: ...Tässä siis lista kameroista, joiden raw-dataa ei ole juuri käsitelty (yo. selityksen mukaan) dynamiikan osalta (suurin dynamiikka ja kameran malli):...
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Onpas paljon lunta ja jäätä muualla Suomessa, etelässä näyttää tältä.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 Helsinki-kuvaa.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Northern hawk-owl.
 • Puoliverinen? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Flickr, Kuutamosonaatti. 3 kuvaa.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuun puolivarjopimennys oli tänään, siitä hieman muokattu kahden valotuksen kuva. Itse pimennys on melko huomaamaton, kevyt varjo vain kuun alaosassa(näkyy kuvassakin).

Ilta-Sanomat, Vantaalainen Marko ikuisti henkeäsalpaavan kauniin otoksen – taustalla vuosien takainen haave ja kymmeniä yrityksiä. 10.1.2020. Vaihteeksi jotain muutakin kuin klikkiotsikko.

HS, Valokuvaaja Timo Kirves sai aivoinfarktin ja vapautui kuolemanpelostaan: ”Elämä alkaa 80-vuotiaana”. 10.1.2020. 1960-luvun lopulla Kirves teki töitä kuvaajaosuuskunta Finnsevenissä, kunnes rahantarve ajoi hänet töihin mainostoimistoon. Kahdeksan vuoden aikana hän kuvasi muun muassa Nokian Hai-saappaiden kuulut mainoskuvat, mutta vähitellen työt mainostoimistossa alkoivat tökkiä kuvaajaa.

 • ”Paras seuraus aivoinfarktista oli silti se, että minulta hävisi kuolemanpelko kokonaan. Ilmeisesti se poistuu, kun sitä käy tarpeeksi lähellä.” Nyt kuvaaja nauttii elämästään intohimoisesti. Vuosikymmenien aikana hän on tehnyt töitä tehnyt töitä muun muassa Helsingin Sanomille, Ilta-Sanomille, Hufvudstadsbladetille ja monelle muulle lehdelle. Kuvaamisen riemu ei ole vieläkään hiipunut.
 • Nyt kuvia on julkaistu Timo Kirves: Arjen valo -kirjassa runsas sata kappaletta. (ei löytynyt useammallakaan haulla...).
 • Suomen Wikipedia, Timo Kirves. s. 1939. Timo Kirves on säveltäjä Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika.
 • Instagram, timo.kirves.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Weinsteinin rollaattori, Megxit ja maastopaloista selvinnyt koala. 11.1.2020. Seitsemän kuvaa.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Kaapeliyllätyksiä matkalla. 8.1.2020. Seikkailuni usb-kaapelien mutkaisessa maailmassa jatkuvat. Olen USA:ssa ja pakkasin mukaan joukon kaapeleita eri tarkoituksiin, mutta erehdyin antamaan toisen USB-C-kaapelin pois ja jäin itse pelkän latauskaapelin kanssa.

Yle, Digitreenit: Pelkäätkö, että sinua kuunnellaan ja katsellaan netissä salaa? Näin säädät sovelluksille antamiasi oikeuksia. 7.1.2020. Ihan hyvä artikkeli. Konkreettinen.

Polku.net, Tammikuun jäsenilta. Pidetään keskiviikkona 15.1.2020 klo 18:00 osoitteessa Isokatu 56, toinen kerros, Oulu (Njetwork Inn).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Pndonline.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 40 Stunning Images of Fireworks.

ePhotozine.com, Essential Beginner Photography Tips: Think About Your Focus.

Fotosidan.se, 6 nyttiga tips på hur du kan använda en extern SSD.

Kamera & Bild, Test: Nikon Z 85mm f/1,8 S – fördomsfritt porträttobjektiv. Terävä, ihan pätevä objektiivi. Aiemmassa maailmassa aukkoarvoa f/1,8 ei oikein arvostettu, rakenne on ollut halpa vaikka terävä kuva. Nämä ennakkoluulot voi nyt unohtaa. Ja kuvanvakaajan pitäisi nykyään olla rungossa. Uusi objektiivi sopii hyvin potrettikuvaukseen. Paino 470g. Lähin tarkennus 80cm. Suodinkierre 67mm. Suomen hinta on alle ja päälle 800 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Budget Anamorphic Lens –Sirui 50mm F1.8. 7.1.2020. YouTube-video, kesto 13:30.

Peter Forsgård, What Is LONG EXPOSURE Photography - % tips and tricks! 7.1.2020. YouTube-video, kesto 11:16.

Petteri Hautamaa, Väännetään rautalangasta - Case Sonyn asiakastuki. 9.1.2020. Kameravalmistajien asiakastuesta saatava palvelu ei ole mikään merkityksetön asia, jos puhutaan useiden tuhansien eurojen ammattilaiskamerakalustosta. Silti monet kameravalmistajat laiminlyövät tämän täysin. Jo Canoneilla kuvatessa turhauduin saamiini täysin ammattitaidottomiin vastauksiin, mutta eipä Sonykaan pystynyt yhtään parempaan!

 • Minulle tuli nimittäin isona negatiivisena yllätyksenä, ettei Sonyn lippulaivakameralla A9:llä pystynyt kuvaamaan videota automaattitarkennuksella kertatarkennusta käyttäen. Ammattilaiset käyttävät videoitaessa vain manuaalitarkennusta, mutta itse koen monessa tilanteessa videoidessa automaattitarkennuksen kätevänä. Ellei ole harjaantunut tarkkasilmäinen manuaalitarkentaja, niin tarkennus on äkkiä kokoajan himpun pielessä.
 • Halusin varmistaa Sonyn asiakastuesta eikö kameralla tosiaankaan voi videoidessa kertatarkentaa vai enkö vain ole keksinyt mistä valikosta se onnistuisi. Oli minulla toinenkin kysymys koskien A9 rungon luvattua EV -3 tarkennuskykyä, joka ei mielestäni toteutunut kunnolla. Yksinkertaiseen kysymykseen ei ollut helppo saada vastausta. Minua mm. kehotettiin ratkaisuna alustamaan kamera tehdasasetuksiin, jolloin menettäisin kaikki sinne ohjelmoimani toiminnot. Kahden viikon sitkeän viestipompottelun ansiosta ensimmäiseen kysymykseen tuli lopulta vastaus. Tässä uskomattoman surkuhupaisa viestiketju kokonaisuudessaan: ...

Olli Kanerva, 2019 Highlights. 8.1.2020. Vuoden 2019 henkilökohtaiset suosikkikuvat. Olympus-kuvaaja.

Tivi.fi, Ovikellokamerat houkuttelevat tirkistelemään – neljä työntekijää jäi kiinni urkinnasta. 9.1.2020. Amazonin omistaman Ringin kameralla varustetut älykellot ovat nousseet suursuosioon Yhdysvalloissa.

 • (Suomessa myös rappukäytävä tulkitaan kotirauhan piiriin kuuluvaksi. Ilman kaikkien asukkaiden lupaa ei ainakaan saa porraskäytävää kuvata.
 • Rikoslaista ei selkeästi ilmene, millä perusteilla muodostuu oikeus suorittaa kameravalvontaa kotirauhan suojaamissa paikoissa. Tietosuojavaltuutettu on kannanotossaan todennut, että kun kameravalvonnan tarkoituksena on asukkaiden turvallisuuden ja omaisuuden suojaaminen, rappukäytävässä oikeudettomasti oleskelleiden kuvaaminen ei näyttäisi olevan vastoin rikoslain säännöksiä.
 • Lindblad.fi, Tietosuojavaltuutettu otti kantaa kerrostalon porraskäytävässä tapahtuvan kameravalvonnan laillisuudesta. 8.11.2012.)

Muropaketti.com, Ulkoisen Samsung SSD T7 Touch -kiintolevyn voi suojata sormenjäljellä. 10.1.2020. Suositushinnat 500 gigaa 189 euroa, yksi tera 289 euroa, kaksi teraa 499 euroa. Myyntiin helmikuussa.

Itäväylä, Porvoolaisvalokuvaajat kisaavat Vuoden Hääkuva 2020 -finaalissa. 10.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Engaging Public Discourse on Climate Change Through Photography.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Nikon Announcement Feedback. 8.1.2020. Hogan on hakenut mielipiteitä mahdollisimman laajalti, Nikonin julkistukiset. Nikon D780. Nikon 120-300mm f/2.8. Nikon 70-200mm f/2.8 S.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, This Exhibition is by and for Veterans. 11 kuvaa ja teksti.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Bonus Episode – 2019 Gear in Review: Bests and Busts. Kesto 53:46. Sisällysluettelo, linkit tuotteisiin.

The Online Photographer, Three Books Chosen by Ken Tanaka.

Fotosidan.se, 150 år av polisfotografi i ny utställning. 7.2.2020 avautuu näyttely Tukholman poliisimuseossa.

Kamera & Bild, Saga Berlin-fallet prövas i Högsta domstolen. Valokuvaaja ja taiteilija spreijasi taiteellisin kuvioin ulkoaltaan. Oma projekti. Alempien oikeusasteiden jälkeen tuli valituslupa korkeimpaan oikeuteen. Tällä hetkellä vahingonkorvaukset 280.000 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Katuvalokuvaaja Vivian Maierin kuvia ja kaitafilmejä esille Helsinkiin. 8.1.2020. Suomen valokuvataiteen museossa avautuu 17. tammikuuta yhdysvaltalaisen Vivian Maierin (1926–2009) näyttely. Lastenhoitajana Chicagossa ja New Yorkissa työskennelleen Maierin yli 100 000 kuvan arkisto löytyi sattumalta 2007, ja elämäntyön tulo julkisuuteen oli sensaatio. Vivian Maierin valokuvia nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa.

Facebook, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, Vuoden Luontokuvat 2019. 7.1.2020. Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttely on tänään ripustettu Helsingin Kaapelitehtaalle. Kuvat ovat nähtävissä Kameraseuran Galleria Westissä 8. - 30.1.2020.

 • Kameraseura.fi, Galleria West. Vuoden luontokuvat 2019 -näyttely on esillä Galleria Westissä 8.–30.1.2020. Galleria West on avoinna joka päivä klo 9–21.
 • Instagram, Yleuutiset, 2010-luvun Vuoden luontokuvat. 30.12.2019.

Yle, Lux-festivaali ylsi kaikkien aikojen ennätykseensä: tapahtumassa oli 600 000 kävijää. 9.1.2020. Järjestäjien mukaan tämänvuotinen kiinnostus ylitti kaikki odotukset ja aiheutti siksi ruuhkia. Linkki asiakaspalautteeseen.

Länsiväylä, Kuvat Finnaan kaikkien iloksi – harrastajat valokuvaavat espoolaista elämänmenoa ja muutosta. 8.1.2020. Kuvakamut alkavat tallentaa kameroillaan muuttuvaa Espoota. Kuvakamut on KAMU Espoon kaupunginmuseon vapaaehtoinen valokuvaajaporukka, joka dokumentoi nyky-Espoota kaupunginmuseon kokoelmiin.

 • Soukan kamerakerho kävi tutustumassa museon kuvakokoelmaan ja siinä yhteydessä syntyi idea yhteistyöstä. Soukan kamerakerholaisista koottu pilottiryhmä kuvasi Espoota viime kesänä. Ryhmään kuuluivat Tarja Kaltiomaa, Kaarina Manninen ja Markku Ylilammi.
 • Kuvat julkaistaan Finna.fi -portaalissa.

Iltalehti, Tätä kuvaa on vaikea uskoa todeksi! Pekka ikuisti karhun ja suden leikit keskellä luontoa. 7.1.2020. (ei mikään klikkiotsikko...).

 • Facebook, Suomen Luonnonvalokuvaajat, Pekka Toivanen. 4.1.2020. "...niin monesti kuvataan susi ja karhu tai karhut ärisevinä toisilleen - hyvin monesti luonnossa on myös tasapainoa; kuvan tilanteessa erauspennut saivat sudesta leikkikaverin ja siinä sitten tönittiin toisia ja juostiin leikkisästi"
 • Mtvuutiset.fi, Hilpeää telmintää! Suden ja karhun reppuselkäleikit kuvannut Pekka antaa tärkeän vinkin, miten karhu pitäisi kohdata luonnossa – ja mitä ihminen voisi karhun luonteesta oppia. 8.1.2020.

Ilta-Sanomat, Teemu oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja nappasi taianomaisen kuvan – upeat revontulet Etelä-Suomessa. 8.1.2020. Teemu Kustilan upea kuva syksyisistä revontulista Tammelassa nappasi voiton Tammelan Luontokuva 2019 -kilpailussa.

Turkulainen, viikkokisan finaali, kolme kategoriaa, aikaa äänestää suosikkiaan 12.1.2020 asti. Hoods.fi/blog.

Caravan-lehti.fi, Garminin uusi kojelautakamera tarkkailee sekä ajoneuvon etupuolta että sisätiloja. 9.1.2020. Kaksi 180 asteen linssiä. Paino 65g. Hinta 369 euroa. Myyntiin vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Tivi.fi, Poliisille Pouta-pilvipalvelu – ottaa vastaan kuvia ja videoita yleisöltä, ennen ei onnistunut. 8.1.2020. Uutta palvelua ei ole tarkoitettu vinkkikanavaksi vaan tutkinnan apuvälineeksi. ”Kun poliisi tarvitsee tutkittavana olevan jutun vuoksi kansalaisilta tai yrityksiltä valokuvia, videoita tai muuta aineistoa, kyseistä asiaa varten avataan tilapäinen verkkosivu Poutaan. Pyydetyt tiedot, esimerkiksi onnettomuuspaikkakuvat tai valvontakameran videot, voidaan lähettää ja vastaanottaa palvelun kautta helposti”.

Yle.

 • Uusi käänne Helsingissä: citykanien määrä kasvaa räjähdysmäisesti ja ne hakeutuvat kivisestä keskustasta itään – leuto talvi povaa vilkasta kevättä. 9.1.2020. Vielä joitakin vuosia sitten kerrottiin, kuinka tappava virus romahdutti Helsingin citykanikannan. Nyt tilanne on toinen.
  • Muutama vuosi sitten oli verenvuotokuumetta, joka leikkasi kantaa suuresti. Voisi arvata, että jopa 80–90 prosenttia. Mutta nyt kanta on taas elpynyt.
  • Viime vuosina kanien painopiste on alkanut siirtyä kantakaupungista Itä-Helsinkiin.
 • Tuttu lintulaji katosi erikoisella tavalla Suomesta – ranskalaiset metsästäneet hurjat määrät peltosirkkuja soittamalla niille linnunlaulua. 8.1.2020. Suomen peltosirkkukanta on vähentynyt viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana 99 prosentilla. Maassamme pesivät peltosirkut ovat vaarassa päätyä muuttomatkallaan ranskalaisten pyydyksiin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Plan Your Year in Photography so You Can be More Productive.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Pieter Hugo on Sex and Death in Mexico. 10 kuvaa ja teksti.

Kamera & Bild, Johan Siggessons vinkande gråsäl gör succé på nätet.

Fotosidan.se, Snabb trådlös överföring från Tether Tools. Isompi malli 4362 kruunua, pienempi 2175 kruunua. (ei huono...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Facebook, Paskat luontokuvat. Kaikki pääsevät katsomaa kuvia, kommentointi ja kuvien lisääminen vaatii sitten ryhmään liittymisen. Loputon määrä selattavaa. Välillä tulee yksinkin katsellessa naurua. Kuvatekstitkin ovat välillä erinomaisia. Välillä videotakin.

Yle, Miltä kuulostavat revontulet? Tähtitieteen harrastajat hankkivat tietoa ilmiöistä, joita ei tunneta. 7.1.2020.

Visionist.fi, Modulaarisesti muokattava Insta360 ONE R -actionkamera on kehitetty yhteistyössä Leican kanssa. 8.1.2020. Pienen ja kevyen Insta360 ONE R -actionkameran rungon muodostavat akkualusta ja koko laitteen älykkyyden sisältävä näyttömoduuli. Näytön voi halutessaan kääntää kuvaussuunnasta riippuen kuvaajan suuntaan. Runkoon voi kiinnittää erilaisia linssimoduuleja, joiden avulla on helppo kuvata tavallisia tai 360 asteen videoita ja valokuvia. Yhden tuuman kuvasensorilla varustettu Leica-linssimoduuli kykenee kuvaamaan huippulaatuisia 5.3K-tarkkuuksisia HDR-videoita tai 19 megapikselin HDR-valokuvia. Kaksilinssinen 360 asteen linssimoduuli kuvaa puolestaan 5.7K-tarkkuuksisia 360 asteen videoita tai 12 megapikselin valokuvia. 4K-linssimoduuli kuvaa laajakulmaisia 4K-tarkkuuksisia videoita tai 12 megapikselin valokuvia.

Fin.afterdawn.com, Uusi Firefox laittaa stopin ärsyttäville ilmoituspyynnöille. 8.1.2020.

Mikrobitti.fi, Lehti: Iranilaiskenraali tapettiin ”Viikatemies”-lennokilla, jota on aiemmin etäohjattu jopa toiselta mantereelta. 7.1.2020. Kyseessä on niin valvontaan, tiedusteluun kuin voimankäyttöön kykenevä asejärjestelmä. MQ-9 on 11 metriä pitkä, 3,8 metriä korkea ja siipien kärkiväliltään 20,1 -metrinen drone, joka kykenee kantamaan 1 700 kg:n hyötykuorman.

Oikotie.fi, Suomen johtava digitaalinen media hakee kesätoimittajia. Sanoma, Ilta-Sanomat. Hae tehtävää viimeistään 14.2.2020 mennessä täyttämällä sähköinen hakulomake. Haussa myös videokuvaajia ja valokuvaajia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Will Photographers Be Replaced By AI?

Digital Photography School.

Vielä Canonin eilisestä julkistuksesta.

Vielä Nikonin eilisistä julkistuksista.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, The DSLR Cash Cow is Alive For How Long? 7.1.2020. Lypsylehmä. Asiallista tekstiä.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Visual Stories to Fight the Stigma of HIV. 10 kuvaa ja teksti.

Diyphotography.net, My new photo series shows how technology has become our modern day religious icons.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Albumi. 6.1.2020. Aapo Huhdan valokuvia aavikolta. Aapo Huhta halusi paeta elämäänsä Suomessa ja päätyi Namibiaan - kuumalla aavikolla syntyi kangastusmaisia valokuvia. Kuukausiliite.

HS, Mustan ja valkoisen maa. 7.1.2020. HS:n kuvaaja Jukka Gröndahl matkusti viikonloppuna ympäri Suomea lumen perässä. Tuloksena on pysäyttävä kuvareportaasi mustan ja valkoisen maasta.

HS, Satojen kilometrien lintubongausmatkat ovat ilmastolle vahingollisia. 7.1.2020. Lukijan mielipide.

HS, Öisin ilmestyvät mystiset lennokit hermostuttavat maaseudun asukkaita Nebraskassa ja Coloradossa – Kukaan ei tiedä, kenen ne ovat ja mitä ne tekevät. 2.1.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Art of Street Photography Through the Lens of Magnum Photos.

Digital Photography School.

Canonilta uutta.

Nikonilta uutta.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com, Intimate (and Colorful) X-Rays. 9 kuvaa ja teksti. Nyt kyseessä David Arky, ei Photografiskasta tuttu Nick Veasy.

The Online Photographer, The Pillar by Stephen Gill (Mike's Book of the Year 2019).

Kamera & Bild, Hans Jonsson – våtplåtsteknik i fjällvärlden.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Which memory card is right? (for your Lumix). 3.1.2020. YouTube-video, kesto 15:52.

Peter Forsgård, Become a BETTER Photographer - 6 steps for 2020! 3.1.2020. YouTube-video, kesto 13:54.

Yle, Tervetuloa uusi vuosi ja viikon muita uutiskuvia. 6.1.2020. Kirsikankukat kukkivat Puolassa ja Lontoossa lasketaan eläintarhan eläimiä. 12 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Ville Suorsa, Kalajoen jääpallomeri. 5.1.2020. Kalajoen Vihaspauhan rannoille muodostui tammikuun alkupäivinä upea jääpallomeri. Lumimyrskyn ja pakkasyön jälkeen, ja meriveden pinnan laskettua, pallot jäivät kuivalle maalle. Palloja oli rannassa hyvin laajalla alueella. Osa palloista oli pyörinyt hiekassa ruskeiksi, mutta osa niistä oli edelleen alempana rannassa ja puhtaan valkoisia.

Yle.fi, Lux Helsingissä ensimmäisenä iltana ennätysyleisö – pahimmat ruuhkat alkuillasta. 5.1.2020.

 • HS, Valofestivaali Lux Helsinki yltää Itä-Helsinkiin: Luvassa huhuileva pöllö, kauhua sekä valtava tulitornado, joka muistuttaa Australiassa riehuvista metsäpaloista. 4.1.2020. Perinteinen valofestivaali palaa myös Senaatintorille, joka on sen sydän.
 • Valofestivaali Lux Helsinki 8.1. saakka. Teokset ovat nähtävillä joka päivä klo 17–22. Kävelyreitin kartta ja tapahtumapaikat osoitteessa www.luxhelsinki.fi.
 • 4.-8.1.2020.

Tekniikkatalous.fi, Metallirunkoinen, vajaan 150 gramman painoinen kamera oli sensaatiomaisen nopea – Tällä Leicalla on otettu suuri osa merkittävimmistä uutis- ja taidekuvista. 5.1.2019. Valokuvauksen klassikot ikuistettiin Oskar Barnackin kehittämällä pienkameralla. Elokuvafilmin yksittäisen ruudun koko (18 × 24 mm) ei riittänyt Barnackin laatuvaatimuksille. Filmikameran kuvakooksi määräytyi kooltaan kaksinkertainen suorakaide 24 × 36 millimetriä. Kinofilmistandardi oli syntynyt.

Mtvuutiset.fi, Kokeile, jos uskallat: Näin tarkistat Googlesta, mitä googlailit 10 vuotta sitten. Pitää ensin kirjautua Google-tunnuksilla (vaikka gmail) osoitteeseen myactivity.google.com.

 • Näytti toimivan, suodata päivämäärän mukaan, vuoden lisäksi pitää valita myös jokin päivämäärä. Aika mielenkiintoinen aikamatka.

Älypuhelimista.

 • Mikrobitti.fi, Tässä ovat vuosikymmenen 10 tärkeintä sovellusta. 5.1.2020.
 • Mikrobitti.fi, Tämä sovellus löytyy todennäköisesti lapsesi puhelimesta – jo yli miljardi latausta, pelätään toimivan Kiinan valtion talutusnuorassa. 5.1.2020. Kiinalaisomistukseen päätynyt videopalvelu TikTok on saanut osakseen arvostelua, koska sen pelätään toimivan Kiinan valtion talutusnuorassa. Palvelu julkaisikin nyt ensimmäisen kerran raportin siitä, minkä maiden viranomaisten apupyyntöihin se on suostunut vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon aikana, NBC News kertoo.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Minimalist Photography: A Powerful Medium That’s Not as Easy as You Think.

Dpreview.com, The results are in: the most important camera of the 2010s readers' poll. Mikä oli menneen vuosikymmenen tärkein kamera.

 • Runner-up: Apple iPhone 4
 • Runner-up: Nikon D850
 • Winner: Sony a7/R

Nikon Europe, Dragon Blood: Nikon Ambassador Marsel van Oosten’s journey to Socotra, Yemen. Veripuut.

Thephotoargus.com, 20 Wonderful Examples of Winter Photography.

ePhotozine.com, 2 Quick But Essential Tips On Photographing Early Morning Landscapes Successfully.

Earthboundlight.com, 2020 Vision. 5.1.2020.

The Online Photographer, Sunday Support Group: It Is Hereby Resolved...

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Länsiväylä, Työväenopiston kissavideokurssille jono Espoossa – elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo kertoo nyt, miksi kissaa ei voi kuvata kuin koiraa. 5.1.2020. Työväenopiston kurssi Kissavideoiden ABC on käytännön kurssi, jossa kamerana toimii jokaisen kurssilaisen oma kännykkä.

 • Espoon työväenopisto, Kissavideoiden ABC. Kaksi kurssia. Molempiin max. 10 osanottajaa. Jonoon voi aina ilmoittautua, mutta taisivat täyttyä suunnilleen heti. Ilmoittautumiset pk-seudun kursseille käynnistyivät perinteiseen tapaan porrastetusti jo joulukuun alussa, tänä vuonna 2.12.2019.

Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraeurassa 9.1. teemana oma tyyli. Jyväskylän kameraseuran kuvailta pidetään klo 18-20 Sepänkeskuksen Molekyylissä (I kerros), Kyllikinkatu 1, Jyväskylä. Kuvaillat ovat kaikille avoimia tapahtumia – tervetuloa tutustumaan hyvään seuraan! Sisään pääsee pääovesta kello 18 asti. Myöhemmin pääsee sisään sopimalla jonkun läsnäolevan kanssa oven avaamisesta.

HS, HS:n kesätoimittajahaku käynnistyy tänään, alan opiskelijoiden toiveesta suuret mediatalot hakevat kesätyöntekijöitä nyt samaan aikaan. 4.1.2020. ...Toimittajien lisäksi HS hakee myös kuvaajia, jotka hallitsevat sekä still- että liikkuvan kuvan. ...

Yle, Varhaisaamulla Suomessa näkyi runsaasti tähdenlentoja – seuraavaksi voi bongata tavallista kirkkaampana loistavan Venuksen. 4.1.2020. Varhain aamulla taivaalla näkyi todella paljon tähdenlentoja, kun kvadrantidien tähdenlentoparvi kohtasi Maan kiertoradan. Tähdenlentoja näkyi ympäri Suomen siellä, missä pilvipeite ei peittänyt taivasta, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Tivi.fi, Kroppaa kuntoon pikatreeneillä – sovellus auttaa pitämään lupauksen. 4.1.2020. Softa-arvio. Johnson & Johnson Human Performance Instituten kehittämä J&J Official 7 minute Workout App -sovellus tarjoaa kiireiselle perustreenejä, jotka eivät vaadi mitään välineitä ja aikaakin koko treenin suorittamiseen vain seitsemän minuuttia. Sovellus opastaa tekemään 12 kappaletta erilaisia harjoituksia puoli minuuttia kerrallaan. Nopeimmillaan viiden sekunnin tauot mukaan lukien koko treeni sujuu vain seitsemässä minuutissa. Ilmainen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Improve Your Black & White Landscapes Instantly By Following 1 Simple Rule.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuka on digicamera.net:in Sinatran haastattelija? (Sana on melkein vapaa). 25 viestiä.
 • Tapaus Jason Lanier: Sony antoi kenkää, mutta mitä tapahtui? (Sana on melkein vapaa).
 • Mihin kuvat? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Nyt aiheena koneen päivitys.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Kinonegatiivien resoluutio (Printterit, skannerit). Epson 3200:n todellinen erotuskyky on noin 2000dpi, joten on siinä rajalla, että todella tarkasta (vanhan ajan optisesti vedostetusta) 10-kuvasta saisi hieman parempaa jälkeä irti. Negasta tietysti voi saada paremman sävyalan talteen kuin automaatin aikanaan valottamasta printistä. Epson 3200:n skannausjälki vaatii myös reipasta USM:n käyttöä jotta sielta saa yksityiskohdat näkyville. Esimerkiksi photoshopissa tasoa Treshold = 0, size = 2, amount = 200
 • Kuukauden klassikko objektiivi 11/2017 (Optiikka). Joo, varsin yleispätevä lasi tämä Sony FE 28/2! Sopii kuin nenä päähän peilittömään kinokameraan, siis kokonsa puolesta. Mutta myös optiikan kelvollisuuden takia. Olen nyt tyytyväisenä käytellyt sitä useamman kuukauden. Eikä ole juuri pahaa sanottavaa. Itseasiassa siitä on kasvanut käytettävämpi objektiivi kuin aluksi uskalsin edes uumoilla. Mainio sosiaalisissa tilanteissa. Ja kaupungin vilinässä. Ei huono myöskään maisemissa. Lähikuvissakin kiva...
 • Paras FF-objektiivi ryhmäkuviin (Optiikka). Mä olen ottanut ryhmäkuvia sekä 24mm, että 50mm objektiiveilla. Ensin mainittu vääristää ihmisiä, sekä on turhan laaja, kun kuvausetäisyyttä pitää kuitenkin olla useampi metri ja 50mm taas on pahuksen ahdas. 42 mm [ sqrt(24^2 + 35^2) = 42,44 ] olisi perspektiiviltään ehkä paras, mutta kaiketi kaikki objektiivit väliltä 30 mm - 45 mm menettelee tähän hommaan. Kysymys kuuluukin: Mikä on paras objektiivi useampirivisen 10-50 hengen ryhmän kuvaukseen? jaava Viestit: 990 Liittynyt: 27.12.2004 Paikkakunta: Espoo Ylös
 • Nikonin shutter lag (Järjestelmädigit). 11 viestiä.
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit). Ihan pian.
 • D780 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Unehtiva yökkönen mikälie maan alla luolassa. Kynttillä ja IR-ledi valona.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutamat kuvat Kalmakurjenkoskelta. Aikomuksena oli kuvata kosken mylly linnunrata taustanaan... En ymmärtänyt,että puolikuukin antaa valoa noinkin paljon ja eikä pienoinen pilviverhokaan haihtunut taivaalta,talvella sitten joskus uusiksi..
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 uutta kuvaa.

Mikael Rantalainen, Hyvää uutta vuotta 2020! 2.1.2020. järjesti perinteisen uudenvuoden vastaanoton Kansalaistorilla, ja esitysten jälkeen oli vuorossa ilotulitus Töölönlahdella. Töölönlahdella oli hieman jäätä, mutta tarjolla oli silti hienoja heijastuksia. Kuvia.

HS, Pääkaupunkiseutu on täynnä kiinnostavia retkipaikkoja – Tutustu ainakin näihin 12 ulkoilukohteeseen. 4.1.2020. Kamera mukaan.

Olli Korhonen, Opi tunnistamaan harvinainen valkopäätiainen videon ja kuvien avulla. 2.1.2020. Videon harvinainen valkopäätiainen (Cyanistes cyanus) vieraili viime vuoden marraskuun lopulla muutaman päivän ajan Tervon Talluskylässä Pohjois-Savossa. Tämä kotoisen sinitiaisemme kalvakan kaunis serkku muistuttaa melkoisesti sinitiaista, mutta se on silti helposti erotettavissa sukulaisestaan.

HS, Valofestivaali Lux Helsinki yltää Itä-Helsinkiin: Luvassa huhuileva pöllö, kauhua sekä valtava tulitornado, joka muistuttaa Australiassa riehuvista metsäpaloista. 4.1.2020. Perinteinen valofestivaali palaa myös Senaatintorille, joka on sen sydän.

 • Valofestivaali Lux Helsinki 8.1. saakka. Teokset ovat nähtävillä joka päivä klo 17–22. Kävelyreitin kartta ja tapahtumapaikat osoitteessa www.luxhelsinki.fi.
 • 4.-8.1.2020.

Sttinfo.fi, Museokortti-käynnit hurjassa 43% kasvussa – katso TOP 20 museokohteet vuonna 2019. 2.1.2020.

Iltalehti, Vogue Italia luopui valokuvista, syynä ilmasto - tältä muotilehti näyttää nyt. 3.1.2020. Sattuneesta syystä kyse ei ole pysyvästä ratkaisusta. Erikoisnumero kestävän kehityksen ja ilmaston puolesta. Muuta kuvitusta lehdessä kyllä on.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School (vieritä ruutua alaspäin...).

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, Panasonic G95 Review Conclusion: A compact yet rugged hybrid camera for photo and video creators. Tai G90.

Thom Hogan, Can a Better DSLR Exist? 3.1.2020. Sensoriin perustuva kuvanvakautus. Hybridi tarkennus. Ohjelmoitavuus (kamerathan ovat oikeasti tietokoneita). Suora tallennus. Irrotettavat näytöt.

The Online Photographer, Year-End Lists.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild, Här är våra mest lästa artiklar under 2019.

Kamera & Bild, Snabbare bilder från olyckor – med drönare och 5G-teknik. Västerbottenissa testataan hyötykäyttöä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuka on digicamera.net:in Sinatran haastattelija? (Sana on melkein vapaa). Melko hyvä otsikko.
 • Tapaus Jason Lanier: Sony antoi kenkää, mutta mitä tapahtui? (Sana on melkein vapaa).
 • Mihin kuvat? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Nyt läppäristä.
 • Teema: eBay hankinta pieleen (Ulkomailta). Tarvitsin Canon Speedlite 600 EX-RT salaman kanssa yhteensopivan triggerin ja sellainen löytyy Yongnuo:lta YNE3-RX. Tilasinkin Saksasta: Price EUR 19.99 , Shipping EUR 15.95 --> Total charged to Paypal EUR 35.94. ....Rahallisesti en hävinnyt mitään, mutta hieman meni omaa energiaa ja aikaa hukkaan. Jos tuotteen olisi saanut Suomesta kivijalkakaupasta, niin ehkä olsin päässyt hieman helpommalla. jaava Viestit: 987 Liittynyt: 27.12.2004 Paikkakunta: Espoo Ylös
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Mä tulin siihen tulokseen että korvaan tuon RX 100 V:n IPhone 11 pro:lla. Noiden muksujen arjen tallentaminen ja toisaalta siinä arjessa oleminen on vain niin hektistä että ei toi rx100 vaan ehdi mukaan. Tilanne tulee niin nopsaan vastaan ja se häviää niin nopsaan että ei sitä pokkaria ehdi ottaa edes käteen. Saas nähdä miten tuon luurin kanssa käy. Siinä vaikuttaa olevan aika vakuuttava kameraosasto. Etenkin miten sitä on softalla buustattu.
 • Nikon Z, 70-200 f 2.8 (Optiikka). 6 viestiä.
 • Videon live view läppäristä EOS 750D / 60D (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit). Onnistuuko Canon Connect softalla videokuvauksen live view näyttäminen langattomasti läppärin näytölle? Tai edes langallisesti?
 • Nikonin shutter lag (Järjestelmädigit). Olen tutkinut hiukan eri runkojen nopeutta manuaalitarkennuksella ja ilmeisesti D800 on nopein, alle 50ms. Tuleeko mieleen joku nopeampi ja järkihintainen (alle 700€)? Uusi ketju, 10 viestiä.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • D750 seuraaja (Järjestelmädigit).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Fantail (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uuden-Seelannin fantail eli tiaisviuhkamonarkki on natiivi laajalle levinnyt laji, joka on parhaiten tunnettuja lintuja Uudessa-Seelannissa. Fantail kasvaa 16 sentin mittaiseksi, ja puolet siitä on pyrstöä. Tyypillistä sille on, että se aina välillä leväyttää pyrstönsä komeaksi viuhkaksi. 4 kuvaa.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta. Varsinkin jälkimmäinen on mielenkiintoinen.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 uutta kuvaa, taas vähän erilaisia.

Ville Suorsa, Vuosikymmenen kuvat. 2.1.2020. Näin vuosikymmenen vaihtuessa päätin katsoa kuvausharrastustani sekä menneiden vuosien tekemisiäni tarkemmin – kuvien kautta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana etenkin kännykkäkameroiden kehittyessä eri tapahtumien, havaintojen ja ilmiöiden – tai ihan arkipäiväisten asioiden – dokumentointi tapahtuu käytännössä kokonaan kuvaamalla. Mennyt vuosikymmen oli osaltani siis varsin kuvauksellinen: olisikohan ruutujen kokonaismäärä varovaisesti arvioiden luokkaa 200000-400000. Myös harrastuksen ja sen kehittymisen osalta vuosikymmen oli tuottoisa, koska enää ei voida puhua pelkästä intohimosta ja harrastuksesta, vaan kuvauksesta on tullut minulle yritystoiminnan kautta myös kohtalaisen tärkeä sivutyö.

 • Kokosin tähän alle kymmenen kuvaa kymmeneltä vuodelta. Kuvat esittävät vuoden mieleenpainuvimpia tapahtumia sekä kuvaston parhaimpia ruutuja vuoden ajalta. Vuosikymmenen aikana kertyi hurja määrä kuvia, joista osalla on itselle syvällisempikin merkitys, ja osa kuvista on vain asioiden ja hetkien dokumentointia.
 • Kaikkiaan esillä 100 kuvaa.

Vanha lehtikuvaaja, 50 lehtikuvaa ja 6788 sanaa. YouTube-video, kesto 54:39. Löysin ( jälleen) kuvia paikasta, jossa niitä ei enää pitänyt olla. Neljällä Kodakin kullanvärisella CD:llä oli Polaroid SprinScanilla skannattuja lehtikuviani, pääasiassa henkilöhaastatteluissa otettuja. Niistä osa on nyt tässä. Kaiketi tällaista voi sanoa jo historian tuomiseksi esiin. Kuvilla kun on jo yli kaksikymmentä vuotta ikää.

Iltalehti, Jukka taltioi huurteiset kuvat talvisesta luonnosta – seuraavaksi hän sai yllättävän yhteydenoton, joka toi kuville miljoonayleisön. 2.1.2020. Lapualainen harrastajavalokuvaaja on saanut yhteydenottoja kuviinsa liittyen monenlaisilta tahoilta, mutta aivan 9gag-sivuston veroista julkaisualustaa hän ei osannut odottaa.

Helsinkikanava.fi, Samu Karvonen: Dimensional. Galleria Rajala, Postitalo 3.-31.1. ma-pe klo 9-19, la klo 10-16. Dimensional on Karvosen ensimmäinen yksityisnäyttely, joka koostuu pääosin heijastuksien kautta otetuista rullalautailukuvista. Karvonen myötäilee otoksissaan skeittivalokuvauksen kirjoittamattomia sääntöjä - niitä samalla tietoisesti rikkoen. Visuaaliset ja värikkäät kuvat tarjoilevat katsojilleen hienojen temppujen lisäksi myös toisia ulottuvuuksia sekä herättää kysymyksiä kuvien tilanteesta, ajasta ja paikasta.

 • Samu Karvonen on helsinkiläinen rullalautailija, matkailija sekä valokuvaaja. Näyttelyssä nähtävät kuvat ovat otettu vuosien 2018-2019 aikana kymmenestä eri Euroopan maasta.
 • Facebook, Dimensional - a photo exhibition by Samu Karvonen. AVAJAISET perjantaina 3.1.2020 klo 16-19.00, tervetuloa! Kuvat ovat nähtävillä aina 31.1.2020 asti.
 • Samu Karvonen

Rajala Blogi, Fujifilmin voittokulku jatkuu! 2.1.2020.

Suomen Nikon, Sebastián Liste. Sebastián Liste havainnollistaa, miten monisyisiä vaikutuksia Trans-Amazonian valtatien jälleenrakentamisella on Amazonin sademetsän tuotannolle, maisemille ja yhteisöille.

Ava tv-kanava, la 4.1.2020, klo 18. Paparazzin tunnustukset. Brittiläisessä dokumentissa pahamaineinen paparazzi George Bamby kertoo, miten hän saa julkkikset näyttämään huonoimmat puolensa järjestämällä lavastettuja tilanteita ja muokkaamalla kuvia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Nostalgic Nikons.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Bristol: A Typology in Street Portraits. 7 kuvaa ja teksti.

Earthboundlight.com, The Year in Review: The Best of 2019. 29.12.2019.

Kamera & Bild.

Fotosidan.se, Youtubekanaler för fotografer: 3(10) Fototripper.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mihin kuvat? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Voisko joku neuvoa osien valinnassa jos kasais pöytäkoneen kuvankäsittelyyn? Hinta max 500€ (ei sisällä näyttöä, kiintolevyjä, ohjelmistoa eikä käyttöjärjestelmää) Ensinnäkin saako tolla budjetilla?
 • Nikon Z, 70-200 f 2.8 (Optiikka). Tehdäänpä tällekin odotetulle linssille oma avauksensa. Linssin julkistus tapahtunee tammikuun 2020 aikana. Saatavuus lienee kovasta kysynnästä (?) johtuen huono - muutama mallikappale tullenee Suomeen asti. Hintaveikkaus: n. 2900-3300€ Käytettävyyden ja terävyyden odotan olevan vähintäänkin F-mount FL linssin tasolla ja kun säätörenkaasta voinee tehdä ohjelmoitavia säätöjä niin ainakin itselle tämä menee hankintalistan kärkeen zetojen nokalle.
 • Zenit julkaisee Sony E versioita Helios laseista! (Optiikka).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • D750 seuraaja (Järjestelmädigit).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Northrup.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Peko.la (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvanksäittelyä iPadillä; workflow. YouTube-video + nettisivut.
 • Betelgeuse himmentynyt (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Orionin tähdistön Betelgeuse on normaalisti noin magnitudia 0,5. Joulukuun puolivälin jälkeen sen kirkkaus on laskenut noin magnitudiin 1,3 eli säteilyteholtaan alle puoleen normaalista. Yleensä Betelgeuse on yötaivaan kymmenenneksi kirkkain tähti, nyt sen sijoitus samaisessa vertailussa on vasta yli kahdeskymmenes....
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja Suur-Saimaan jäätilanne 1.1 -20.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa (lienevät Sompasaaresta. Kalasatama, Sörnäinen, Kallio, Helsinki).
 • Teema: Ilotulitus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Tuomas Heinonen, Marras-joulukuu 2019 – Hiljaista talven odottelua. 1.1.2020. Oikeastaan voisi sanoa, että lokakuun jälkeen kuvaaminen pysähtyi täysin. Marraskuun kaksi ja joulukuun kolme kuvauspäivää kirjautui Lightroomin arkistoon. Välillä on tosin myös hyvä latailla akkuja ja tehdä muuta, koska uskon ja tiedän että keväällä taas mennään ja lujaa. Tähän julkaisuun on kertynyt synkistä ja sateisista ajoista huolimatta värikkäitä kuvia, koska aurinko on näyttäytynyt ainakin viisi kertaa näinä kuukausina. Luntakin nähtiin muutamana päivän ja silloin tilaisuus hyödynnettiin hirviin.

 • Näiden kuvien myötä sulkeutuu kuukausiraportit 2019 ja siirrytään 2020 vuoteen…

Tarmo Pekola, Kuvankäsittelyä iPadillä; workflow. 1.1.2020. Apple julkaisi iOS 13 yhteydessä iPad tableteille oman käyttöjärjestelmän iPadOS:n. iPadOS toi iPad käyttäjille lukuisia tärkeitä muutoksia, joita oli odotettu pitkään. Minulle isoin ja tärkein uudistus oli, että Ipadillä voi nyt käyttää ulkoisia kovalevyjä. Samalla myös Tiedostot sovellus uusiutui niin, että se on oikeasti käyttökelpoinen. Nämä kaksi uudistusta mahdollistavat iPadin käytön järkevänä kuvankäsittelykoneena. Olen hankkinut kuvankäsittelyä silmällä pitäen USB-C donglen, jonka avulla iPadiin pystyy liittämään samanaikaisesti ulkoisen kovalevyn ja SD -muistikortin. Kovalevynä käytän Samsungin T5 SSD-levyä.

 • muutama poiminta aiemmista postauksista:
 • Unboxing: Zhiyun Weebill S. 17.11.2019. Matkani gimbaalien eli kameravakaajien ihmeellisessä maailmassa jatkuu. Olen omistanut Zhiyun Crane-M:n, joka oli näppärän kokoinen, mutta liian heikko moottoreiltaan, kannattaakseen peilitöntä järkkäriä ja objektiivia. Seuraava gimbaali oli Zhiyun Crane 2, jossa riitti kyllä voimaa, mutta oli liian iso, että sitä olisi viitsinyt kanniskella mukana. Vaihdoin Crane 2:n Foto Monzassa Zhiyun Weebill S:ään, joka on juuri julkaistu. Weebill S on Weebill Lab gimbaalin seuraaja voimakkaammilla ja sähäkämmillä moottoreilla varustettuna. Koko on kuitenkin erittäin passeli eli Weebill S kulkee luultavasti enemmän mukana kuin Crane 2.
 • Taija & Benkku 8/2017. 16.9.2017. Hääkuvausta.
 • Luontokuvien kuolematon sielu. 7.9.2017. Olen käynyt tänä kesänä kuvaamassa muutaman tunnetun luontokohteen eteläisessä Suomessa. Jokaisen kohteen edessä on tullut aika pieni olo. Nämä luonnon mestariteokset ovat olleet täällä ennen minua ja ovat luultavasti täällä vielä pitkään minun jälkeen. Varsinkin Paavolan tammen näkeminen ja kuvaaminen lähenteli uskonnollista kokemusta. Tuossa paikassa on todella hieno tunnelma, jota ei edes tammen toiselle puolelle pystytetty suoja-aita pysty pilaamaan.

The Koju Archives. Suomalaisten luontokuvaajien sähköpostikeskustelut. January 2009 - January 2020. Vaikka Joulukuu 2019. Aiheina Drone-kuvien kielto. Ja Kysely softasta (Lightroom, Media Pro, Dark Table, Faststone jne.).

Tekniikkatalous.fi, Sergei Prokudin-Gorskin häkellyttäviä värikuvia yli 100 vuoden takaiselta Venäjältä – tsaarin suosikkikuvaaja ei palannut työmatkaltaan enää levottomaan kotimaahansa. 1.1.2020. Sergei Prokudin-Gorski ikuisti Venäjän tsaarin käskystä valtakunnan tärkeimpiä paikkoja värivalokuviksi jo yli sata vuotta sitten. Juttu on julkaistu Tekniikan Historiassa 2/2013.

Yle, Digitreenit.

Yle, "Superonnistuminen", "fantastinen vuosi" – suomalaiset jonottavat nyt museoihin, ja Museokortti rikkoo ennätyksiä. 2.1.2019. Museokorttijärjestelmää ylläpitävän FMA Creations Oy:n toimitusjohtajan Kimmo Levän mukaan kortin käyttäjäksi rekisteröityneitä oli viime vuonna 160 000, mikä on tuhansia edellisvuotta enemmän.

Älypuhelimista.

Thom Hogan.

Dpreview.com, 2019 resolutions revisited: what we hoped for, and what we got. Canon. Fujifilm. Leica. Nikon. Olympus. Panasonic. Ricoh / Pentax. Sigma. Sony. Tamron. Mitä toivottiin alkuaan vuodelle 2019. Ja minkä verran totetui. Ja lopuksi vuoden 2020 toiveet, ei yhtä yksityiskohtaisesti.

Pdnonline.com, Ami Vitale Photo Voted Best of Decade by National Geographic Readers.

The Online Photographer, Best Cameras of 2019. Miken lista.

ePhotozine.com, 4 Top New Year's Resolutions For Photographers.

Fotosidan.se, Rykte: Nikon D6 och Canon EOS-1D X Mark III.

Fotosidan.se, Se dokumentären om geniet från Flen - Hans Gedda. Ruotsin tv, kesto 56:30. Ruotsin menestykkäimpiä kuvaajia. Kohtuu hyvin saa selvää Hans Geddan puheesta, på svenska.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Lintubissebongauksen rarikatsaus. 1.1.2020. Näin vuodenvaihteen jälkeen lintubongausväellä pitää hirmukiirettä. Ei auta, vaikka edellisvuonna tuli haalittua kovalla vaivalla roppakaupalla vuosipinnoja. Nyt koko homma pitää taas aloittaa nollasta kökköisimpään vuodenaikaan. Ei siis ihme, että tammikuun lintuköyhyydessä liukastelee jälleen jonoksi asti kiikarikansaa samoja nuotteja läpi jonkun muutolta eksyneen palelevan pikkutsirpun perässä.

Yle, Jauhotetut valtaavat kaupungin ja viikon muita uutiskuvia. 30.12.2019. Viime viikolla Ibin kylässä Alicantessa vietettiin Els enfarinats- festivaalia. 11 kuvaa. Klikkaamalla isommiksi.

Ilta-Sanomat, 60 huikeaa kuvaa ja videota: Tällainen oli vuosi 2019 IS:n kuvaajien silmin. 31.12.2019. Ilta-Sanomien kuvaajat valitsivat omat suosikkinsa kuvista ja videoista vuoden varrelta.

HS, Pitkä tie Brexitiin. 1.1.2020. Kaksikymmentä kuvaa brexisistä. HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten Britannian EU-ero eteni.

HS, Suomalaiset elokuvat ovat täynnä selvittämättömiä mysteerejä – Juha Seitajärvi jäljittää muistitietoa kuvauspaikoista. 1.1.2019. Seitajärvi työskentelee tutkijana Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa KAVIssa. Hänen työnään on kerätä muistitietoa kotimaisista elokuvista. Hän yrittää tunnistaa vanhojen elokuvien kuvauspaikkoja ja näyttelijöitä. Tiedot on tallennettu aikaisemmin Suomen kansallisfilmografia -kirjasarjaan ja nyttemmin Elonet.fi-sivustolle.

 • 2000-luvun elokuvissakin on mustia aukkoja. ”Ponterosa-elokuvassa on rivitalo, jonne Mattiesko Hytönen menee, mutta siitä ei tiedetä, onko se Helsingissä, Vantaalla vai Espoossa.”
 • Elokuvan tiedonkeruun metodit ovat monenlaiset. Kuka tahansa pääsee selaamaan tunnistamattomia kuvia ja henkilöitä Elonetin sivuilta. Siellä voi selata kuvauspaikkoja eri kategorioiden mukaan: ravintolat, sisäpihat, lähiöt, porraskäytävät. Jos luulee tunnistavansa paikan, tiedot pääsee ilmoittamaan napin painalluksella.
 • Elonet, Suomalaisen elokuvan tiedonkeruu. Tunnistatko tekijöitä, esiintyjiä ja kuvauspaikkoja?

Etelä-Saimaa, Etelä-Saimaan valokuvien parhaissa kuvissa pääroolissa ovat ihmiset — Äänestä suosikkisi vuoden 2019 valokuvista. 1.1.2020. Kuvat aika pieniä.

Hiltavitkutin.com, Näin rakennetaan 32×32 valovastuksen kamerakenno DIY. 31.12.2019. Kuvat 1024 pikseliä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, Simple Habits to Adopt for Better Photos in the Coming Year.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, 2020 OCOLOY: The Joy of Looking and the Satisfaction of Seeing. Mitähän 20/20 näkö tarkoittaa.

Kamera & Bild, Test: Canon EF-M 32mm f/1,4 STM – normalobjektiv i toppklass. Canonin kroppikennoisille, normaalioptiikkaa. Tarkoitettu kaikenlaiseen kuvaukseen. Valovoimaa riittää, kunnolla rakennettu. Entä kuvanlaatu? Aikaisemmin Canon EF-M 28mm F3.5 Macro IS STM ja Canon EF-M 22mm f/2 STM.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Joulukuun 2019 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset