Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Helmikuun uutiset ovat jo ilmestyneet.

Tammikuu 2017

31.01.2017   (linkki)

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja.

 • Mitä jos maksaisinkin kuvista enkä kamerasta? Kesto 24:43. Mukana mm. seuraavaa. Uusi palvelu antaa kameran ja veloittaa vain kuvista. Adobe Lightroom Mobile päivittyi parempaan. Valokuvaaja Jaakko Kahilaniemen haastattelu.
 • Joulukuvausvinkkejä. Kesto 15:02. Tällä viikolla annamme muutaman vinkin parempiin joulukuviin. Aluksi tuttuun tapaan kalsutoasiaa. Tällä kertaa Matti kommnetoi Sigma 85mm Art objektiivin tarkennusta.
 • Älä kuvaa samaa paskaa ensi vuonna. Kesto 21:08. Uudelle vuodelle entistä parempien kuvien myötä, eli älä kuvaa samaa paskaa ensi vuonna. Valoaalloilla sijoittui Suomen paras podcast -äänestyksessä. Peteristä tuli lähettiläs.
 • Ovatko uusien kameroiden hinnat nousseet? Kesto 19:10. Tällä viikolla Matti kertoo ensi fiiliksiään CES:ssä julkistetusta Panasonic GH5 kamerasta. Kommentteja myös Canonin uudesta pokkarista. Kommentteja uudesta Ektachrome diafilmistä ja filmikuvaamisesta noin yleensäkin. Asiaa myös kameroiden hinnoista eli kuten otsikko sanoo, ovatko hinnat nousseet ja jos ovat niin miksi?
 • Kuvajournalismin etiikasta - vieraana valokuvaaja Olli Urpela. Kesto 19.24. Tällä viikolla Valoaalloilla keskustellaan kuvajournalismin etiikasta, valemedioiden kuvankäytöstä, kommentoidaan USA:n presidentin instagram-tiliä jne. eli Valoaalloilla isojen asioiden äärellä.
 • Leica M10. Kesto 21:46. Leica M10 julkistustunnelmat ja miten muistikorttia käytetään.
 • Museovirastolta 100 000 kuvaa vapaaseen käyttöön! Kesto 18:29. Museovirasto on taas avannut arkistojaan, 100.000 uutta valokuvaa on tullut vapaaseen käyttöön. Kuvat löytyvät osoitteesta www.finna.fi Kalusto osiossa tällä viikolla Olympuksen uusi OMD E-M1 MKII sekä Röden mikrofononit VideoMicro ja VideoMic Me.

Yle Uutiset, Valokuvaus, Sukurasitteesta tulikin unelmatyö – opiskelija pääsi Juha Tapion keikkakuvaajaksi. Mökin puutyöt keskeytyivät viime kesänä, kun Juha Tapio soitti kajaanilaiselle valokuvaajaopiskelijalle. Sukurasite. Sitä valokuvaaminen ainakin aluksi oli Atte Mäläskälle. Sitä se on nykyään enää vitsin tasolla. Isänsä valokuvausliikkeessä lapsesta asti valokuvausoppia saanut Mäläskä innostui valokuvaamisesta toden teolla vasta muutama vuosi sitten. Nyt hän on kiertänyt yhden Suomen suosituimman iskelmäartistin kanssa – tai suomipopin kuninkaan, kuten Mäläskä itse sanoo – ympäri Suomea.

Mikrobitti.fi, Google tallentaa puheesi, sijaintisi, hakuhistoriasi ja mainosprofiilisi – näin poistat tiedot. Lukemattomat ihmiset todennäköisesti unohtavat nollata laitteidensa tiedot ennen kuin ne palautetaan kauppaan, myydään eteenpäin tai annetaan vaikka kierrätyskeskukseen. Tietokoneet. Android-laitteet. IPhonet ja iPadit. Playstation 4. Xbox One. Samsungin äly-tv:t. LG:n äly-tv:t. Ohjeet.

Ilta-Sanomat, Oletko vaihtamassa puhelinta, televisiota tai tietokonetta – tee ensin yksi tärkeä asia.

Foorumi suljettiin su 29.1.2017 aamulla. Päivityksiä. Toivottavasti saadaan auki vielä tämän viikon aikana.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Ghostly Relics from the Soviet past lost in the snow.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

The Online Photographer, The World's Best Photography Magazine. The New York Times.

Popular Photography, Tips From a Pro: An Introduction to Buying Vintage Cameras. Bellamy Hunt, Japan Camera Hunter.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, New World Cowboys. 11 kuvaa ja teksti.

Pdnonline.com, What Outdoor Brands Look for in Photographers They Hire.

Fotosidan.se, TEST: Sigma 24-35/2 DG HSM Art. Kuvajournalisteille ja videoon. Erityistarpeisiin. Suomen hinta on 900 euroa (hinnassa mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.01.2017   (linkki)

Leena Saraste/ Katsaus Valokuvaan -luentosarja: Valokuvataidetta ja taidevalokuvia. Vapaa pääsy. Helsingin työväenopisto, Itäkeskus, Stoa, luentosali.

 • Ma 30.01.2017 klo 18:15 - 19:45
 • Hel.fi, Menovinkit, Helsingin työväenopisto, Helsingin työväenopiston luennot 9.1.–20.1.2017. Valokuvataidetta ja taidevalokuvia. Kuka on valokuvataiteilija – mitä on valokuvataide – kuka määrittelee – millä oikeutuksella? Työväenopiston Katsaus Valokuvaan -luentosarjassa tutkitaan valokuvan ilmiöitä runsain kuvin ja analyysein, suhteutettuna niin historiaan kuin nykykuvaukseen. Stoan luentosali (Turunlinnantie 1) klo 18.15–19.45. Luennoitsijana valokuvaaja, FT Leena Saraste. Vapaa pääsy.

HS. Maailma kuvina. Toistakymmentä kuvaa kussakin koosteessa.

 • 13.1.2017. Perjantain kuvakoosteessa nähdään muun muassa uppoava pohjoiskorealainen rahtilaiva, keikkaan valmistautuva Elvis-imitaattori sekä kiipeilyä jäisellä seinällä.
 • 16.1.2017. Maanantain kuvakoosteessa nähdään muun muassa korealaisia pilkillä, Venetsian gondoleita lumituiskussa sekä kenialaisen kirahvin lämmin henkäys.
 • 17.1.2017. Tiistain kuvakoosteessa presidentti heijastuu lasista, isolepinkäinen käy hyökkäykseen ja Donald Trumpin virkaanastujaisia harjoitellaan.
 • 18.1.2017. Keskiviikon kuvakoosteessa Donald Trumpin miniä pöyhii jalokiviä, Monacon prinsessa poseeraa merileijonan kanssa ja Diego Maradona astuu yleisön eteen.
 • 19.1.2017. Torstain kuvakoosteessa nähdään muun muassa saippuakuplaan kokoontuneita ihmisiä sekä kellotorni, joka kohta sortuu maanjäristyksen voimasta.
 • 20.1.2017. Perjantain kuvakoosteessa nähdään tuhoutuneita rakennuksia, palavaa öljyä sekä Robert de Niro, joka kertoo mielipiteensä Donald Trumpista.
 • 23.1.2017. Maanantain kuvakoosteessa nähdään muun muassa Donald Trump Valkoisessa talossa, baijerilaista kelkkailua ja Shaolin-munkkien esitys Maltalla.
 • 24.1.2017. Tiistain kuvakoosteessa nähdään muun muassa tulvavesien valtaamaa Havannaa ja kevätmuotia Pariisista.
 • 25.1.2017. Keskiviikon kuvakoosteessa nähdään muun muassa magneettimies Bosnia-Herzegovinasta ja Trumpin öljyputkihanketta vastustava mielenosoitus New Yorkissa.
 • 26.1.2017. Torstain kuvakoosteessa nähdään muun muassa Mary Tyler Mooren patsas ja tennistähti Roger Federer Australian avoimissa.
 • 27.1.2017. Perjantain kuvakoosteessa nähdään muun muassa Auschwitzin selviytyjiä, kuningatar Elisabetin ja kirvesmiehen kohtaaminen ja Chilen metsäpalojen karua maisemaa.

Tiina Puputti, Väriä kuviin. Tyypillisesti suomalaisittain vaihdan vaatteideni väripaletin syksyn pimeyden laskeutuessa mustan ja harmaan sävyihin. Jotenkin tumman harmaa villapaita tuntuu kotoiselta ja aivan ihanan väriseltä. Keväisin, kun valon määrä lisääntyy, lisääntyy myös värien määrä vaatteissa. Olen jo useana keväänä leikitellyt aamuisin pukeutuessani sillä, että puen ylleni vähintään kolmea eri väriä. Mielellään oikein kirkkaita värejä. Värit ovat hauskoja pukeutumisessa, ja niin myös valokuvauksessa. Jos valo on kuvan peruselementti, niin värit ovat niitä kuvakerronnan ja -sommittelun keinoja, joista me kuvaajina voimme valita käyttöömme sopivimman.

 • Maalarin värijärjestelmä
 • Lisäävä (RGB) ja vähentävä värijärjestelmä (CMYK)

Olympus OM-D E-M1 Mark II.

Mikrobitti.fi, Varmuuskopioi Mac tehokkaammin. Macin varmuuskopiointi on helppoa Time Machinen avulla. Mutta jos haluaa varmistaa, ettei aikaa mene hukkaan, jos koneen sisäinen levy hajoaa, tehokkaampi vaihtoehto on tarpeen. Carbon Copy Cloner on tuttu varmuuskopiointiohjelma pitkään Macia käyttäneille. Ohjelman idea on nimensä mukainen, sillä voidaan kloonata täysi kopio levyltä toiselle. Kopio voidaan tehdä ulkoiselle levylle tai verkkolevylle ja täydentävä varmuuskopio syntyy nopeasti ensimmäisen täyden varmuuskopion jälkeen. 38,55 euroa, kaikki kotikoneet.

Foorumi suljettiin eilen aamulla. Päivityksiä. Toivottavasti saadaan auki vielä tämän viikon aikana.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus. Kaikissa kuvissa tekstit.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 11 Top Pet Photography Tips For Beginners.

Diyphotography.net.

IR, Exposing with x-rays: Photographer uses x-ray camera to show everyday objects from the inside out.

Dpreview.com, Pulitzer-prize winning photographer Jack Dykinga reflects on his career. Ura alkoi 1960- ja 1970-luvuilla.

Earthboundlight.com, No Two People Ever See the Same Rainbow, 29.1.2017.

Petapixel.com, Ep. 146: To Shoot for Free or Not to Shoot for Free. Is There Any Question? – and more. Podcast, suorat linkit kuhunkin aiheeseen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.01.2017   (linkki)

Sulantoblog.fi, Sony RX100V kokeilussa, 28.1.2017. Matti Sulanto. Sony RX100-sarja on edennyt viidenteen kehitysmalliin, jossa valmistaja on keskittynyt nopeuteen. Tarkennus on laitettu uusiksi ja sarjakuvausnopeus on noussut, mutta akun kesto huonontunut. RX100IV on erittäin hyvä kamera ja nyt tietysti kiinnostaa onko uusi malli parempi tai päivittämisen arvoinen. Varustuksesta löytyy, etsin, salama ja yläkautta eteenpäin kääntyvä takanäyttö.

 • Kosketusnäyttö puuttuu vieläkin, mutta ehkä seuraavassa versiossa sitten. Ainakin A6500-mallissa on jo kosketusnäyttö ja se antaa toivoa, että tulevaisuudessa tuo muiden valmistajien vakiovaruste yleistyy Sonynkin kameroissa. Järkkärikuvaaja sen sijaan arvostaa toimivaa sähköistä etsintä, joka saa RX100V:n tuntumaan enemmän oikealta kameralta kuin moni kilpailija. Joissakin tilanteissa etsimeen katsominen suorastaan pelastaa tilanteen.
 • Sony RX100V on ensimmäinen tuuman kennolla varustettu kamera, jossa on vaihetarkennus kennolla ja se näkyy toimintanopeudessa ja -varmuudessa. Käytin valokuvatessa lähes pelkästään yhden pisteen tarkennusta ja siirsin tarkennuspisteen sommittelun kannalta sopivaan paikkaan kuvatessa.
 • Sony RX100V maksaa n. € 1190,-, jolla saa monta muutakin hyvää kameraa, mutta Sonyssa on pienessä paketissa aika paljon.

Aamulehti, Ruotsalaisvalokuvaaja Lennart Nilsson on kuollut. Tunnettu ruotsalainen valokuvaaja Lennart Nilsson on kuollut 94-vuotiaana. Nilsson tunnetaan parhaiten lääketieteellisistä lähikuvistaan. Hän kuvasi esimerkiksi sikiön eri kehitysvaiheita ja elimistön puolustusta syöpäsoluja vastaan.

HS, Ulkomaat, Holokaustin muistomerkillä kuvattuja selfie-otoksia julkaissut Yolocaust-sivusto suljettiin. Taiteilija Shahak Shapira yhdisti aitoja keskitysleirikuvia murhattujen juutalaisten muistomerkillä otettuihin omakuviin. Selfieiden ottajat pahoittelivat käytöstään kuvien julkaisun jälkeen.

Muropaketti.com, Seagatelta 20 teratavun kiintolevy vuoteen 2020 mennessä. Seagate kehittää 16 teratavun kiintolevyjä seuraavan puolentoista vuoden aikana. Tieto julkistettiin osakkeenomistajien puhelinneuvottelussa. Samalla paljastui myös suunnitelma tuottaa 20 teratavun kiintolevy valmiiksi julkaisuun vuoteen 2020 mennessä. Levyt on ensisijaisesti tarkoitettu datakeskuksiin ja NAS-ratkaisuihin.

Foorumi suljettiin aamulla. Avataan aikaisintaan ensi viikon alkupäivinä. Päivityksiä. Voi viedä aika lailla pitempäänkin...

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Learn How To Photograph Tree Lines With These Simple Steps.

Dpreview.com.

IR.

Kamera & Bild, Så fotar du med vidvinkel.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.01.2017   (linkki)

Foorumi suljetaan tänään. Avataan aikaisintaan ensi viikon alkupäivinä. Päivityksiä. Voi viedä aika lailla pitempäänkin...

Digicamera.netin Foorumi.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon 5Dm4 korjaa kuvavirheet jo kamerassa. 27.1.2017. Olen testaillut Canon 5Dm4-kameraa ja siinä on useita kiinnostavia ominaisuuksia. Jo heti ensimmäisestä valikosta löytyy Objektiivivääristymien korjaus: ... Optimoijan käyttö hidastaa kuvaamista selvästi, sillä jokaisen kuvan käsittely kestää useamman sekunnin. Manuaalin mukaan optimoinnin vaikutus on hieman pienempi kuin mitä DPP-ohjelmalla saadaan tehtyä manuaalisesti. Optimoinnin vaikutus vähenee ISO-herkkyyden kasvaessa; lisäksi se rajaa kuvaa hieman geometriavirheiden korjaamiseksi.

Kamera-lehti.fi, Luontokuvakoulu 7: Leenan lintukuva, 27.1.2017. Luontokuvakoulun seitsemäs tehtävä oli kuvata lintu lintulaudalla. Leena Vahtera on kuvannut sinitiaisen oksalla ruokintalaudan vieressä. Sinitiainen on kaunis lintu, ja kuvassa se tulee hyvin esiin. Ilme on ystävällinen, katse kiinnittyy silmään. Eläinkuvissa silmä on usein lähes tärkein kohta.

Mikrobitti.fi, Photoshopin tarina – maailman kuuluisin kuvankäsittelyohjelma sai alkunsa turhautumisesta. Thomas Knoll halusi vain katsella kuvia. Esteenä oli, että Macintosh Plus -tietokone näytti pelkästään mustaa ja valkoista – ei edes harmaata. Kuvat olisi pitänyt muuntaa mustavalkoisiksi pisteiksi, mutta siihen ei löytynyt sopivaa ohjelmaa. Niinpä Thomas päätti luoda sellaisen itse. Vuonna 1987 Thomas opiskeli konenäköä Michiganin yliopistolla. Kuvien käsittely ei ollut hänen tutkimuksensa aihe, mutta alan perustiedoilla syntyi yksinkertainen komentorivisovellus.

Foorumi suljetaan tänään. Avataan aikaisintaan ensi viikon alkupäivinä. Päivityksiä. Voi viedä aika lailla pitempäänkin...

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Inside the Colorful, Vibrant World of Jay Maisel.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 14 linkkiä ja podcast, kesto 36:10.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, The Woman Who Never Existed. 12 kuvaa ja teksti. Anja Niemi, San Francisco, Photofairs. 29.1.2017 asti. Sarja matkaa vielä Osloon, Pariisiin ja Lontooseen. Norjalainen valokuvaaja.

The Online Photographer.

Pndonline.com, Mountain Photographer Mikey Schaefer on his Collaboration with Patagonia.

Kamera & Bild, Test: Nikon-trio för fullformat. AF-S Nikkor 105mm f/1,4E ED. AF-S Nikkor 70-200mm f/2,8E FL ED VR. PC Nikkor 19mm f/4E ED tilt-shift.

Fotosidan.se, Hasselblad byter VD.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Yle Uutiset, Sää, Katsojien kuvat. Tammikuu 2017. 117 kuvaa. Selaaminen helppoa.

Kamera-lehti.fi, Finnish Photo Awards -illalliskortti. Myynnissä 13.3.2017 asti.

Iltalehti, Nyt ketuttaa! Luontokuvaaja yllätti ruokarosvon rysän päältä - tilanne veti ketun mielen mustaksi. Kettu ei kaikella todennäköisyydellä ole tavallinen punakettu. Moilanen perehtyi ystävineen asiaan. Hän aprikoi, että kyseessä voi olla siniketun ja naalin risteymä, niin kutsuttu kultainen saarikettu. Se ei ole välttämättä luonnonvaraista perua.

Ilta-Sanomat, Luuletko vpn-sovelluksen suojaavan sinua? Voit olla harvinaisen väärässä. Suorastaan haitallisiksi todettiin muun muassa OkVpn, EasyVPN, SuperVPN, Betternet ja sFly Network Booster. Haitallisten sovellusten kärkikymmenikköä on ladattu yhteensä miljoonia kertoja, ja sovellukset olivat saaneet hyviä arvosanoja virallisessa Google Play -kaupassa.

Foorumilla huoltokatkos päivän päästä. Kestää arviolta ainakin joitakin päiviä. Foorumi suljettu.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Joel Sternfeld’s Colorful and Ironic America.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR.

The Online Photographer, The Ideal Outfit for a Serious Beginner. Mike.

Techradar.com, The 10 laws of landscape photography.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Picturing a Post-Apartheid, Post-Genocide Generation. Seitsemän kuvaa ja teksti.

Pdnonline.com, Epson Launches New Flatbed Scanner for Large Prints. Epson Expression 12000XL. 12000XL-PH, $3.429. 12000 XL-GA, $2.895.

Popular Photography, The Curious Cameras of the 3D TV Era. Vuonna 2010 3D televisio oli iso asia, siitä odotettiin menestystä. Ei tullut menestystä. Mutta kameravalmistajilta tuli joukko 3d kameroita.

Fotosidan.se, Två vägar till perfekt vitbalans i Photoshop.

Fotosidan.se, DN överklagar Skyttedal-domen. Dagens Nyheter ei halua maksaa mitään korvauksia poliitikolle tämän Facebook-kuvien luvattomasta käytöstä. Valittaa tuomiosta markkinatuomioistuimeen.

Kamera & Bild, Kvinnliga pressfotografer som trotsade könsroller.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo, Talven paras maisemakuvauspäivä oli loppiaisena! 25.1.2017. Talvi ei ole vielä ohitse, mutta todennäköisesti talven 2016-2017 paras kuvauspäivä Helsingissä oli loppiaisena! Silloin Helsingissä oli pakkasta -20°C … -15°C. Meri oli auki, ja Helsingin edustalla oli komea merisavu. Merisavu myös huurrutti kauniisti Suomenlinnan itäreunan puut.

Petteri Hautamaa, Konkarin jalanjäljillä: Kotka - 50 vuotta unelmista kuviksi. 26.1.2017. Hannu Hautala ei esittelyjä kaipaa. Luontokuvia peräti seitsemältä vuosikymmeneltä, viitisenkymmentä omaa tai muiden kanssa toteutettua kirjaa. Pitkä ura, palkitut kuvat ja arvostus maailmalla tekevät Hautalasta Suomen luontokuvauksen merkittävimmän ikonin. Hienoa, että 76 vuoden iästä huolimatta mestarilta syntyy vielä uutta materiaalia, filmille tietenkin! Viimeisin 2016 ilmestynyt Kotka – 50 vuotta unelmista kuviksi, on tietokirjailija Seppo Parkkisen kirjoittama kooste Hautalan puolen vuosisadan kotkakuvauksista Suomessa.

Mynewsdesk.com, PENTAX KP - Uusi järjestelmäkamera Pentaxilta. Lehdistötiedote. Irrotettava kahva, kompakti koko, sääsuojaus sekä uusi vähäkohinainen 24 megapikselin CMOS-kenno ovat määrittäviä piirteitä Ricohin uudessa ja edistyksellisessä Pentax KP -järjestelmäkamerassa. Pentax KP:ssa on APS-C -kokoinen kenno, 100 prosenttinen etsinkuva sekä kolmen tuuman kääntyvä näyttö erittäin pienessä rungossa. Kehittääkseen yhtä tehokkaan ja pienen kameran, on kamera jouduttu suunnittelemaan täysin uudelta pohjalta. Pentax KP:n 24,3 megapikselin CMOS-kenno, sekä sisäänrakennettu tehokas kuvanvakaaja tekevät siitä loistavan valinnan kuvaamiseen hämärässä. KP pystyy hyödyntämään ISO-herkkyyksiä jopa 819 200 asti, minkä lisäksi Prime IV-prosessori poistaa tehokkaasti kohinan ja tuo yksityiskohdat esiin. Uudessa kameramallissa on Full HD-videokuvauksen lisäksi 4K Interval Movie -toiminto, joka yhdistää 4K-resoluution kuvat (3840x2160 pikseliä) videotiedostoksi.

 • toimitukset alkavat helmikuussa
 • Pentax KP kamerarunko, hopea tai musta: noin 1350 € (hinnassa mukana verot)

Ilta-Sanomat, Tämä on pelottavaa: Google tallentaa puhettasi – näin löydät ja poistat tallenteet. Googlelle voi puhua niin tietokoneella kuin puhelimellakin vaikkapa hakuja tehdäkseen tai pyytääkseen reittiohjausta haluttuun paikkaan. Samalla kaikki, mitä olet Googlelle jutustellut, siirtyy Googlen palvelimille. Tietoja pääsee katselemaan ja hallinnoimaan verkkosivulla.

Kdlehti.fi, ”Uskalla avata ovi” – Erika Lind kuvaa naisia, jotka eivät halua olla valokuvissa. – Minusta elämän tarkoitus on se, että autamme toisiamme, sanoo valokuvaaja Erika Lind. Erika Lind perusti Studio Metsä -yrityksensä heti, kun hänelle varmistui selkeä kohdeyleisö. Erika haluaa kuvata naisia, jotka eivät halua olla kuvattavina.

Itä-Savo, Punkaharjun Lusto sai valtavan valokuvakokoelman - 45 000 otoksen digitointi alkaa. Luonnonvarakeskus on luovuttanut Suomen Metsämuseo Lustolle mittavan Metsäntutkimuslaitoksen valokuvakokoelman. 45 000 valokuvan kokoelma sisältää negatiiveja, dioja, valokuvia ja valokuva-albumeita. Mukana on kuvia metsistä, puulajeista ja kasveista aina etelän lehdoista pohjoisen karuihin tunturimetsiin.

Suomen kameraseurojen liitto, Näkyvyyttä jäsenille. Pohjoismaisen valokuvausliiton sivuilla osoitteessa nordic.photo tarjotaan kaikkien pohjoismaisten kameraseurojen liittojen jäsenseurojen jäsenille mahdollisuutta esitellä omia kuviaan sivuston avoimessa galleriassa.

Foorumilla huoltokatkos päivän päästä. Kestää arviolta ainakin joitakin päiviä. Foorumi suljettu.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Some of the Best Photos of the Century Honored in The Lucie Editions.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR.

Techradar.com, Pentax KP has an ISO range you’ll have to see to believe.

Pdnonline.com, Ricoh’s Pentax KP DSLR Is Built Tough.

Lensrentals.com, blog, Lensrentals.com Review of the Sigma 85mm f/1.4 Art Series Lens. Viime vuoden odotetuin objektiivi. Iso ja painava. Ja vielä 86mm suodinkierre. Terävämpi kuin kilpailijat. Tarkennus nopea. Tässä hintaluokassa ei kilpailijoita. Suomen hinta on 1.240 euroa (hinnassa mukana verot).

The Online Photographer, Lens Geek (Wednesday Open Mike). Paljon kommentteja.

Fotosidan.se, Pentax KP i retrostil.

Fotosidan.se, TEST: Nikons f/1,8-vidvinklar. Nikon AF-S 20/1,8 G ED. Nikon AF-S 24/1,8 G ED. Nikon AF-S 28/1,8 G. Nikon AF-S 35/1,8 G ED.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.01.2017   (linkki)

Kahden tunnin kirjamessut Musta Taide ja Suomen valokuvataiteen museo järjestävät kahden tunnin kirjamessut, jossa julkistetaan kolme neljä tuoretta valokuvakirjaa. Ke 25.01.2017 klo 17.30–20.00

Facebook-sivut
18.00 Hanna Koikkalainen: Raja
haastattelee Veikko Halmetoja
18.30 Kari Hakli: Helsinki mielessäin
haastattelee Elina Heikka
19.00 Taneli Eskola & Ove Enqvist: Maiseman vartijat
haastattelee Johanna Korhonen
19.30 Ritva Kovalainen: Kiero ja villiintynyt
haastattelee Marja-Terttu Kivirinta

www.valokuvataiteenmuseo.fi

Digicamera.netin Foorumi.

HS, Kyyhkyset kaupan. Kyyhkysharrastajat ovat valmiita maksamaan satoja dollareita jalostetuista arvolinnuista. Alan kauppa on siirtynyt Syyriasta Turkkiin Turkin hallituksen ja kurdien yhteenottojen myötä. Paljon kuvia.

Ilta-Sanomat, Näin Helsinki vallattiin 1918 – Tyyne Böök tallensi punaisten tappion. Museovirasto avasi torstaina vapaaseen käyttöön 100 000 historiallista kuvaa, joiden joukossa on vaikuttavia dokumentteja Helsingin valtausoperaation dramaattisista päätösvaiheista huhtikuussa 1918. Nämä kuvat otti Tyyne Böök (1884–1968), helsinkiläinen ateljeekuvaaja, joka dokumentoi Helsingin valtausta aivan katutasolta.

 • HS, Historiakuvat yhteisiksi. Pääkirjoitus. Museovirasto on tehnyt merkittävän kulttuuriteon avaamalla kuvakokoelmiaan kaikkien käyttöön. Vapaassa käytössä on nyt yli 100 000 kuvaa, joiden joukossa on muun muassa grafiikkaa, näkymiä ja ihmisiä 1800–1900-luvuilta. Uusimmat kuvat ovat 2000-luvulta. Nyt kuka tahansa voi käyttää kuvia haluamaansa tarkoitukseen, kunhan mainitsee lähteen.
 • Museovirasto, Yli 100 000 Museoviraston Kuvakokoelmien kuvaa avattu vapaaseen käyttöön. Finna-palvelu, finna.fi.
  • nyt, 125 025 kuvaa (1 - 100)

Yle Uutiset, Talvisota, Isotädin albumista löytyi talvisodan aikainen valokuva-aarre – katso kuvat pommikoneiden murjomasta Tampereesta.

HS, Talous, Some teki valittamisesta julkista, mutta pettyneelle kuluttajalle se ei aina ole paras väylä – HS esittelee viisi tapaa valittaa virheestä.

 • 1. Yhteydenotto yritykseen
 • 2. Sosiaalinen media
 • 3. Kuluttajaoikeusneuvoja
 • 4. Kuluttajariitalautakunta
 • 5. Käräjäoikeus

Foorumilla huoltokatkos päivän kahden päästä. Kestää arviolta ainakin joitakin päiviä. Foorumi suljettu.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Thephotoargus.com, Environmental Impacts: Before and After Images of Change.

The Online Photographer, How To Choose Your Gear.

Pdnonline.com, How To Land Assignments From Bike Magazine.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Teaching Kids the Language of Photography. 10 kuvaa ja teksti.

Ruotsi, Årets Bild 2017. 26 finaaliin selvinnyttä. Tulokset 11.3.2017. Ruotsin Vuoden Lehtikuvat.

Fotosidan.se, TEST: Panasonic Leica DG 100-400/4-6,3. Polttovälivastaavuus 200mm - 800mm. Micro 4/3 -systeemiin. Säänkestävä, kuvanvakaaja. Sisäänrakennettu vastavalosuoja. Erityisen sopiva uuden Olympus E-M1 II -rungon kanssa. Zoomattuna valovoima ei oikein riitä, oikeastaan ainoa heikkous. Paino 985g. Suomen hinta on 2000 euroa (hinnassa mukana verot).

Kamera & Bild, Vita huset tömmer Obamas Flickr-konto. Ihan suunnitelmien mukaan. Vanhat kuvat Flickr, Obama White House. Uudet kuvat vanha osoite Flickr, The White House ("The White House hasn't made any photos public yet.").

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.01.2017   (linkki)

DocPoint ja Valokuvataiteen museo tarjoavat mahdollisuuden päästä pintaa syvemmälle dokumenttifestivaalin kotimaisen esityssarjan elokuvaan Black Hole Mama. Valokuvaaja ja esikoisohjaaja Heidi Piiroinen on haastateltavana keskustelutilaisuudessa, johon on vapaa pääsy.

Digicamera.netin Foorumi.

Remonen.fi, Opin sauna, 13.1.2017. Lienee autuas aina. Ja mikäs saunassa voisi vikana olla? Joten tätä ohjenuorana pitäen tuossa syksyllä laitoin hakemuksen vetämään Työväen Sivistysliiton valokuvauslinjalle. Aikanaan sitten joulukuussa sieltä tulikin ilmoitus, että minut oli hyväksytty ja koulu alkaisi tammikuun 18 päivä. Innokkaita valouvauksen harrastajia oli hakenut niin paljon, että meitä aloitti nyt kaksi kurssia yhtäaikaa, molemmissa 12 oppilasta. Meidän ryhmällä opetusta on keskiviikkoisin ja torstaisin.

Year of the Alpha, suomalainen Sony Alpha blogi, Haastajan merkki – testissä Sony FE 85mm 1.4 GM (osa 1). 21.1.2017. Noin vuosi sitten Sony lanseerasi näyttävästi uuden G Master -tuotemerkin, joka yhdistää uusia lähinnä ammattilaisille ja vakaville harrastajille tarkoitettuihin premium-luokan objektiiveja. GM-perheen kaksi ensimmäistä objektiivia (FE 85mm 1.4 GM & FE 24–70 mm F2,8 GM) olivat näytillä jo viime vuoden Kuva&Kamera -messuilla, mutta varsinaisia demolinsseja jouduttiin Suomeen odottamaan hieman kauemmin. Nyt kun sellaisia oli tarjolla, päätin lyhyesti testata Sony FE 85mm 1.4 GM potrettilinssiä, joka on mielestäni kaikkein mielenkiintoisin GM-perheeseen nyt kuuluvasta kolmesta objektiivista. Suomen hinta on vähän alle 2200 euroa (hinnassa on mukana verot).

Maaseudun Tulevaisuus, Sisältää 360-videon: Luontokuvaaja rakastaa kuvata vettä eri olomuodoissaan. Valokuvaaja Markku Hakaniemi ei ole halunnut maksaa piilokojusta kuvatakseen karhua. Valokuvaaja Markku Hakaniemi on kuvannut neljä vuosikymmentä luontoa. "Mutta en ole oikein kunnollinen luontokuvaaja, kun en ole kuvannut maksetusta piilokojusta karhuja."

HS, Kuvaaja ikuisti poikkeuksellisia revontulia Inarissa – viikon lopulla revontulia voi näkyä muuallakin kuin Lapissa, 23.1.2017. Aivan lähipäivinä revontulien todennäköisyys ei ole kovin suuri, mutta perjantain ja lauantain paikkeilla on Laitisen mukaan odotettavissa hieman nopeampaa aurinkotuulta, jolloin revontulien todennäköisyys kasvaa.

Mikko Lagerstedt, Photography for the New Nokia SmartPhone, 23.1.2017. I'm proud to see one of my pictures selected as the new Nokia smartphone default background! You may have seen it in various places. There is an addition of another of my images in the catalog of the phones backgrounds. The mobilephone actually sold out in a minute in China!

MTV, Haluatko paremmaksi kännykkäkuvaajaksi? Unohda lisävälineet ja turhat sovellukset. 1. Pidä linssi puhtaana. 2. Tulita kuvia. 3. Mustaa valkoisella. 4. Ota kuva takakameralla aina kun mahdollista. 5. Varo salamaa. 6. Ota askel lähemmäksi. 7. Lisää valoa. 8. Kolmanneksen sääntö.

Yle Uutiset, Sää, Nyt kuvaamaan "aamun uskoa" – lähipäivien sää lupailee hyviä olosuhteita iltaruskolle. Näyttävien iltaruskojen mahdollisuudet ovat hyvät juuri noina aurinkoisina iltoina. Ilmatieteen laitoksen mukaan iltarusko syntyy, koska illalla länteen laskeneen auringon säteet ovat kulkeneet katsojan silmään pitkän matkan ilmakehän läpi ja valosta ovat jäljellä enää pitkäaaltoiset valon osat eli punertavat sävyt. Koska valon aallot ovat voineet vaeltaa esteettä pitkän matkan, ei tuolla matkalla ole todennäköisesti ollut sadepilviä esteenä. Kun sateet useimmiten tulevat Suomeen lännestä, iltarusko ennustaa kirkasta säätä.

Foorumilla huoltokatkos päivän kahden päästä. Kestää arviolta ainakin joitakin päiviä. Foorumi suljettu.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Photographer’s One-of-a-Kind Love Letter to Cuba. Mustavalkokuvia.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 25 Interesting Pictures of Snakes

Pdnonline.com, How I Got That Shot: Balancing Artificial And Natural Light.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Inside a Sleek World of Medical Marijuana Cultivation. 10 kuvaa ja teksti.

Techradar.com, Hands on: Leica M10 review.

Popular Photography, Shree Nayar Transformed Smartphone Photography, Now He's Looking to the Future. Columbian yliopisto, Vision Lab. 53-vuotias vetäjä.

Kamera & Bild, Vi har provat nya häftiga Fujifilm GFX 50S. Keskikoon vallankumouksellinen (hinta!) järjestelmädigi. Toimitukset maaliskuussa, arvio. Suomen hinta on 7.000 euroa (hinnassa mukana verot).

Fotosidan.se, Systrar som fotar i vått och torrt. Näyttely Malmössä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Vuodenvaihteen vaellus Litokairan pakkasissa, 17.1.2017. Seitsemännen kerran peräkkäin suuntasin vuodenvaihteen tienoilla hiihtelemään valtakunnan syrjäperille. Epävarmoiksi muuttuneet alkutalvet ovat sysänneet retkiä kohti pohjoista ja itää, mutta menneenä syksynä pysyvä lumipeite satoi Oulun korkeudellekin jo hyvissä ajoin. Retkikohteeksi valikoitui Litokaira, Pudasjärven ja Ranuan välillä sijaitseva suometsäerämaa. Viikkoon osui kerrankin kunnollinen pakkasjakso, joka toi mukanaan kauniita, kirkkaita retkipäiviä.

Timoasepp.com, I’m grateful, 17.1.2017. Kokoelma hääkuvia. Vuosi 2016.

Satakunnan Kansa, Uimahallissa ja monessa muussakin yllättävässä paikassa saa kuvata – tässä hyvät neuvot. Uimahalli on julkinen paikka, joten siellä saa kuvata. Kuvata ei saa kuitenkaan pukuhuoneissa, saunoissa, vessoissa ja muissa suljetuissa tiloissa ilman lupaa. Jos uimahallin ovessa on kuvaamisen kieltävä lappu, sitoudut lipun ostamalla siihen, ettet kuvaa. Tästäkään huolimatta et tee rikosta, vaikka sittenkin kuvaisit hallissa.

Aamulehti, Luontokuvaaja ikuisti Inarissa pinkkireunaiset revontulet: ”Nämä ovat todella vaikeita kuvattavia”.

Älypuhelimista.

Foorumilla huoltokatkos muutaman päivän päästä. Kestää arviolta ainakin joitakin päiviä. Foorumi suljettu.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • Some Options for Backing Up Your Photos Online.
 • A Couple Overviews of the New Nikon D3400. Elokuussa 2016 julkistettu. Päivitys malliston halvimpaan päähän, vähän kevyempi kuin Nikon D3300. Edelleen 24 megapikselin kroppikenno, perinteinen järjestelmäkamera. Yhdellä latauksella ottaa nyt 1200 kuvaa (700 kuvaa aiemmin). Uutuus SnapBridge (Bluetooth) yhteys mobiililaitteeseen, ei Wi-Fiä. 11 pisteen automaattitarkennus, 1080/60p video, viisi kuvaa sekunnissa. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. SD-kortit. Ei muutoksia Nikon D3300 -malliin. Ei kennon puhdistusta, ei ulkoisen mikrofonin liitäntää. Suomen hinta runko noin 500 euroa (hinnassa mukana verot). (kannattaa hankkia joku kittipaketti).

ePhotozine.com, Basic Still Life Photography Tips.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, It All Depends on How You Look at It, 22.1.2017. Opettele näkemään.

Dpreview.com, Leica M10 real-world sample gallery.

IR.

Petapixel.com, Ep. 144: Brand New Gear and Full-Frame Mirrorless Rumors – and more. Podcast. Sisällysluetteloista suorat linkit aiheisiin.

Fotosidan.se, Lasthein tar oss med till Kaukasus. Jens Olof Lasthein. Panoraamakamera mukana. Kirjoja. Tukholmassa näyttely 19.2.2017 asti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Valokuvakeskus Nykyajassa Leena Ylä-Lyly esittelee näyttelynsä ja keskustelee yleisön kanssa näyttelynsä äärellä. Teoskokonaisuus Marraskuu käsittelee kuoleman, hiljaisuuden ja tyhjyyden teemoja sekä valokuvan meditatiivisuutta. Kauppakatu 14, Tampere. Sunnuntai 22.1.2017, klo 14 - taiteilijatapaaminen.

HS, Osataan olla näkemättä. Akseli Valmunen kuvasi ihmisiä metrossa, bussissa, ratikassa. Katsokaa, miten sujuvasti liikumme ja miten hienosti annamme toisten olla rauhassa.

Posti.fi, Nuuksion metsämaisema vuoden kaunein postimerkki. Suomalaiset ovat äänestäneet vuoden 2016 kauneimmaksi postimerkiksi Nuuksion kansallispuiston jylhää metsämaisemaa kuvaavan merkin. Postimerkki sai 12 prosenttia kaikista annetuista 42 407 äänestä, joista joka kymmenes annettiin postikortilla ja loput verkkosivujen kautta. Äänestyksen viisi kauneinta postimerkkiä esillä.

Petteri Hautamaa, Viimeiseen valonkajoon, 19.1.2017. Pimeä vuodenaika pakottaa kekseliäisyyteen, jotta muistikortille saisi raavittua edes jotain todistusaineistoa kuvausyrityksistä. Kuten aiemminkin olen purnuttanut, haittaa leipätyö melkoisesti kuvausvisioiden toteuttamista, syöden sen vähäisen valoisan vuorokaudenajan. Joulukuussa sattui muutama mainitsemisen arvoinen onnistunut työpäivänjälkeinen kokeilu niille viimeisille laskevan auringon valonrippeille.

Hencca.galleria.fi, Suomen Häämessut Jyväskylä 2017.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Even More Night Photography Tips.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 10+ Free eBooks for Digital Photography.

IR, Broncolor offering photographers $24,000 in gear, discounts, exposure and more in Gen NEXT contest.

Kamera & Bild, På besök i bildfabriken. Crimson. Kehitys, printit, kehystys. 3500 m2. 150.000 m2 valokuvapaperia. Suunnattu tyydyttämään ammattilaisten tarpeet. Ilmankosteus aina 47%, pöly putoaa lattialle. 25 työntekijää.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Aamulehti, 500 euron arvoinen kameran objektiivi katosi postissa – Korvaako Posti? Aamulehdenlukija oli lähettänyt noin 500 euron arvoisen kameran objektiivin huoltoon postitse. Paketti oli kuitenkin matkalla kadonnut. Hänelle oli kerrottu, että kadonneesta lähetyksestä saa korvausta enintään 20 euroa kiloa kohden.

Noise.fi, All Around -kuvaaja Jyrki Kallio. Vuodesta 2008 lähtien tamperelainen kuvaaja Jyrki Kallio on työskennellyt itsenäisenä yrittäjänä. Kuvaamisista musiikin osuus on noin 80-85%. Kaikki alkoi 1970-80-luvun vaihteessa harrastuspohjalta. Vanhat valokuvan mestarit W. Eugene Smith ja Henri Cartier-Bresson olivat merkittäviä innoittajia. Tästä alkoi ammattimainen toiminta. Kallio kirjoitti myös ensimmäisen keikkabloginsa, joita tähän mennessä on kertynyt 659 kpl.

Satakunnan Kansa, Kohu venäläisestä tiekuvasta: Keskusta alkaa käyttää pääosin vain kotimaisia kuvapankkeja. Keskustan viestintävastaava Matti Mönttinen kertoo, että puolue muuttaa toimintatapojaan poliittisten mainoskuviensa alkuperän suhteen. Asiasta on syntynyt pienimuotoinen kohu sen jälkeen, kun Lännen Media uutisoi torstaina, että keskusta käytti Suomen tieverkoston huonosta kunnosta kertovassa mainoksessaan kuvaa venäläisestä kuoppaisesta tiestä.

Uusi Lahti, Lahteen perustettu valokuvaseura kokoontuu kaksi kertaa kuussa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Techradar.com, Stunning shutter speed effects.

The Online Photographer, GFX-50S Has Everything. Mike on suunniltaan.

Pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 13 linkkiä ja tuttu video.

Lensrentals.com, blog, An Overview Of The Fuji X-T2 For Video. Helmikuussa myyntiin, $900. Runko + 16-50mm F3.5-5.6 OIS, $1000. Runko + $1200.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Gay Gotham. Kahdeksan kuvaa ja teksti.

Pdnonline.com, Object of Desire: Wacom MobileStudio Pro. $1800.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Sulantoblog.fi, Leica M10 ensituntumat, 19.1.2017. Matti Sulanto. Leica järjesti hienot juhlat pääkonttorillaan Wetzlarissa esitelläkseen uuden version M-sarjan mittaetsinkamerastaan. Samassa juhlassa amerikkalainen valokuvaaja Joel Meyerowitz palkittiin paikalla Leica Hall of Famessa.

 • Kokeilin uutta Leica M10:a pikaisesti ja vaikka paperilla kovin paljon uutta ei ole, niin M10 tuntuu erilaiselta kuin aikaisemmat digi-Leicat. Runko on nimittäin saman paksuinen kuin filmi-Leica ja vaikka kyse ei ole kuin muutaman millimetrin ohennuksesta, niin kuvausote on heti tuttu niille, jotka ovat joskus filmi-Leicalla kuvanneet.
 • Toinen huomattava seikka oli erittäin pelkistetty ulkonäkö. Takaseinässä on monivalitsimen lisäksi vain kolme nappia ja peukalokiekko. Rungon päällä on laukaisin, jota ympäröi virtakytkin. Lisäksi ovat valotusaika- ja ISO-kiekot, mutta siinä kaikki. Videokuvausta varten ei ole nappulaa, koska M10:lla ei voi videota kuvata.
 • Etsin on aikasempaa isompi, mutta silti 28 mm kehysviivat jäivät silmälasien läpi katsottuna piiloon. Muuten mittaetsin tuntui vanhalta tutulta, jonka kanssa pitää jonkin aikaa lämmitellä, ennen kuin juttu luistaa. Salamakenkään saa sähköisen etsimen kiinni ja silloin kuvaaminen sujuu kuin millä tahansa muullakin kameralla, mutta tietenkin vain käsitarkennuksella.
 • $6595.

Aamulehti, Keskustan härski kuvahuijaus: Twitter-valokuva ”Suomen kuoppaisista teistä” onkin Venäjältä. Suomen pääministeripuolue keskusta julkaisi torstaina Twitter-tilillään pysäyttävän valokuvan, jossa suomalainen tie näyttää kuukraaterilta. Katsoja olettaa automaattisesti, että keskustan mainosvalokuva ajokelvottomasta tiestä on jostain päin Suomea. Tämä ei ole totta, vaan kuva on otettu Venäjällä venäläisestä kuoppaisesta tiestä ja sen on ladannut internetin Shutterstock-kuvasivustolle valokuvaaja Evgeniia Freeman, joka kertoo kotipaikakseen Venäjän federaation. Shutterstock-kuvapalvelu mainostaa tarjoavansa käyttäjilleen yli 800 000 uutta kuvituskuvaa joka viikko.

M&M, Valokuva-alan tyhjiö täytyy: valokuvaajat saavat oman palkintogaalan. Finnish Photo Awards järjestetään ensimmäistä kertaa maaliskuussa Kuva & Kamera -messujen yhteydessä. Tilaisuudessa julkaistaan uudistunut Fotofinlandia -kilpailu. Lisäksi juhlassa jaetaan muun muassa Finnfoto-, Vuoden Muotokuvaaja-, Vuoden Fotokauppias- ja Vuoden valottaja -palkinnot. Kuva & Kamera -messut järjestetään 17.–19. maaliskuuta Helsingin Messukeskuksessa.

Hämeenlinnna kaupunki, Kurjet voittivat Luonto ja vesi –teemavuoden valokuvakisan. Kisaan osallistui 1051 kuvaa, joista Juhani Ojalan ”Kevät roikkuu ilmassa” valikoitui yleisöäänin voittajaksi. Kilpailu järjestettiin vuodenaikojen mukaan osakilpailuina: talvi, kevät, kesä ja syksy. Kaikkiaan osakilpailuihin osallistui 1051 kuvaa reilulta parilta sadalta kuvaajalta.

Kaleva.fi, Helsingin Oulu-kuvien verkkoäänestyksessä annettiin yli 100 000 ääntä. Oulua esittelevät valokuvat ovat Helsingin Rautatientorin metroaseman mainosnäytöillä tämän viikon sunnuntaihin asti. Tunnelmalliset kuvat Oulusta valittiin verkkoäänestyksessä, joka keräsi yhteensä 106 171 ääntä. Äänestyksessä valitut kuvat ovat helsinkiläisten nähtävillä 16.-22. tammikuuta.

Museovirasto, Yli 100 000 Museoviraston Kuvakokoelmien kuvaa avattu vapaaseen käyttöön. Museoviraston Kuvakokoelmat on avannut yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi Finna-palvelun (www.finna.fi) kautta. Kuvien joukossa on mm. vanhaa grafiikkaa, näkymiä ja ihmisiä 1800-luvulta ja koko Suomen 1900-luvun kuvallinen kirjo. Kuvia on runsaasti 100 vuodenkin takaa ja uusimmat kuvat ovat 2000-luvulta. Kuvat ovat käytettävissä pääsääntöisesti CC BY -lisenssillä eli niitä uudelleen julkaistaessa on kuvaaja ja kuvalähde mainittava. Kuka tahansa voi käyttää kuvia lähes mihin tahansa vain keksiikään käyttää.

Puhelinvertailu.com, Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina. Useimmat suomalaisista muistavat varmasti menneiden vuosien Lumia-älypuhelimista erityisesti hurjalla kameralla varustetun Lumia 1020 -mallin. Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin kamerasensorilla varustettu älypuhelin tarjosi aikaansa nähden valtaisan loikan kuvanlaadussa ja erityisesti megapikseleissä.

 • Los Angelesissä sijaitsevan Kalifornian yliopiston sekä ruotsalaisten Uppsalan ja Tuhkolman yliopistojen välisessä yhteistyössä kehitettiin 3D-tulostettava ja kyseiseeen puhelimeen asennettava lisälaite, jonka kustannus oli vain noin 500 dollaria. Tämä mahdollisti Lumia 1020 käytön mikroskooppina, jossa tavallisesti olisi tarvinnut jopa kymmenien tuhansien välineistön.
 • Dpreview.com, Nokia Lumia 1020 used as microscope in low-cost DNA sequencer.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Pdnonline.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Rania Matar’s Girls at the Edge of Adulthood. 11 kuvaa ja teksti.

IR, Mirrorless monster: Thriller film “Cadaver” to be shot entirely with a Sony a7S II.

Photo.net, Creating a Flawless Social Strategy for Your Business.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.1.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Kamera-lehti.fi.

 • Suomalaiskuvaajan valomaalauksia CNN:llä. 16.1.2017.
 • Luontokuvakoulu 7: Pentin lintukuva. 12.1.2017. Luontokuvakoulun seitsemäs tehtävä oli kuvata lintu lintulaudalla. Pentti Vahtolan fasaanikuvassa on samalla kertaa harkintaa ja yllätyksellisyyttä. Pentti on osannut odottaa fasaanin tulevan pihan laudalle. Kuvassa on kuitenkin arvaamaton tilanne, kun fasaani räpistelee pikkuisella lintulaudalla.

Kuvajournalistit.fi. Kuvajournalismi 2016 -kilpailusta.

MTV, Kännykälläkin saa parempia kuvia – miksi valvontakamerakuvien laatu on niin huono? QuickTechin Matti Hartikaisen mukaan yksi syy on se, että käytössä on edelleen paljon vanhoja, analogisia valvontakamerajärjestelmiä, joiden kuvakoko on 720 x 576. Näiden kuvanlaatu on siis silminnähden heikompi HD- tai Full HD -laatuun verrattuna.

Aamulehti, Katso upeat kuvat: Kaupunginjohtaja Lindforsin ihastus on osa tamperelaista sielua. Hienoimmatkin asiat arkipäiväistyvät, kun ne jatkuvat vuodesta toiseen. Vähän niin kävi Valoviikoillekin, jotka alkoivat poistaa kaamoksen pimeyttä jo vuonna 1966.

Tekniikan Maailma, Hirviökamera iski taas – Tutkijat kehittivät Nokian Lumia 1020 -puhelimesta kenttämikroskoopin. Vuonna 2013 julkaistu Nokia Lumia 1020 vakuutti erityisesti Carl Zeissin optiikkaa käyttävällä 41 megapikselin kamerallaan. Jotain kameran laadusta kertoo se, että monikansallinen tutkimusryhmä valitsi Lumia 1020:n työnsä perustaksi vielä neljä vuotta sen julkaisun jälkeen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Hiroshi Sugimoto and the Magic of the Darkroom.

Fujilta uutta.

Leicalta uutta.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

IR.

 • Smooth operators: 10 top video tripod heads for any budget. Teoriaa, perusteelliset kuvaukset esitellyistä malleista. Ja näissä ei ole sitten veroja.
  • Sachtler 0707 FSB-8 Fluid Head, $1575
  • 1034 Compass15 Fluid Head, $1605
  • Vinten Vision blue Pan And Tilt Fluid Video Head, $877
  • Benro S8 Pro Video Head with Flat Base, $259
  • Manfrotto 502HD Pro Video Head with Flat Base, $175
  • Surui VH-10 Fluid Video Head, $189
  • Manfrotto MVH500AH Fluid Video Head with Flat Base, $144
  • Manfrotto 128RC QR Micro Fluid Head, $104
  • ProAm USA Professional Fluid Tripod Head, $89
  • Magnus VPH-20 Video Pan & Tilt Fluid Head, $48
 • Harvard - that Harvard - offers a free course on digital photography. 13 moduulia, vie aikaa kaikkiaan 10 - 1 5 tuntia. Materiaali on vuodelta 2009.

PDN Photo of the Day, Hiding in the Curtains. 13 kuvaa ja teksti.

Photo.net, 25 Photography Terms All Beginners Need to Know. Aperturesta White Balanceen.

Pdnonline.com, Camera Review: Hasselblad H6D-50c. $29.995.

Kamera & Bild, Plagiat eller inte – nu avgörs frågan i Högsta domstolen. Christer Pettersson. Valokuva vs. maalaus. Tapaus on nyt edennyt korkeimpaan oikeuteen. Hovioikeuden mielestä maalaus oli itsenäinen taideteos.

Fotosidan.se, Gatufotopodden: Ställa ut, sälja och tävla - med Malin Jochumsen. Podcast, kesto 47:25.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Kamera-lehti.fi.

 • Vuoden kuvaaja 1/17: aiheena valkoinen, 12.1.2017. Vuoden 2017 Vuoden kuvaaja -kilpailu alkaa. Ensimmäisen osakilpailun aihe on valkoinen. Kilpailu käydään neljässä osassa.
 • Ari Salonen voitti Suurkilpailun, 12.1.2017. Suurkilpailuun tuli tuhatkunta kuvaa noin 600 tekijältä. Moni lähetetyistä kuvista liittyi luontoon. Yleisimpiä teemoja olivat unenomaiset lähikuvat kasveista ja muista luonnon yksityiskohdista sekä puhtaat maisemakuvat. Oravia, karhuja ja kissoja tuomaristo sai nähtäväkseen myös monipuolisen kattauksen. Tuomaristo jakoi kymmenen suunnitellusti palkitun kuvan lisäksi kolmelle kuvalle kunniamaininnan, koska kärki oli erittäin tasainen eikä sopua sijoille 4–10 sijoittuneista saatu aikaan.

Helsingin Uutiset, Huimat kuvat: Huippuvuorilla pääsee lähelle taivasta – ”Kosmisessa mittakaavassa olemme hyvin pieniä”. Psykologilla on tapana perheen lomamatkoillakin lähteä yksinään etsimään valokuvauskohteita. – Huippuvuorten matka yllätti suuresti. Siellä oli paljon hienompaa kuin olin kuvitellut. Vain meteoriittiparvesta jäi kuva ottamatta, kun kaukolaukaisimen patterit hyytyivät pakkasessa. – Revontulet olivat aivan mielettömiä ja niitä näkyi ihan koko ajan. Ne jopa vähän haittasivat kuvaamista, ja kuvista tuli joko vihreitä tai violetteja.

HS, Kulttuuri, ”Koirille lässytetään kuin vauvoille” – koirakuvaaja varoittaa eläinten väärinymmärryksestä. Meillä on taipumus nähdä koirissa ihmismäisiä piirteitä, mikä lisää väärinymmärtämisen riskejä. Valokuvaaja Maija Astikainen kuvasi koiria kuusi vuotta kirjaan One-Dog Policy.

Mobiili.fi, Näin Applen MacBookit ovat uudistumassa tänä vuonna. Vähän.

Gotech.fi, Tosipieni järjestelmäkamera Panasonic DMC-GX800. 18.1.2017. Panasonic DMC-GX800 kuuluu samaan pikkujärkkäreiden jatkumoon kuin vuonna 2013 esitetty GM1 ja sitä seuranneet GM5 ja GF7. Kameran mitat ovat 107 x 65 x 34 mm, ja se mahtuu 12–32 mm:n zoomin kanssa taskuun siinä missä moni pokkarikin. Helmikuussa myyntiin, 630 euroa.

Iltalehti, Jäätyneen ketun kuvaaja puolustautuu: kuva on aito. Erikoinen kuva jäätyneestä ketusta on hämmentänyt ympäri maailmaa. Saksalainen Jäger Franz Stehle löysi sen omien sanojensa mukaan jo joulukuussa Tonavasta. Stehle pitää perheineen pientä hotellia lähellä löytöpaikkaa Fridingenissä. Mies kertoo Bild-lehdelle, että päätti sahata ketun irti vasta alkuvuodesta.

Yle Uutiset, Tietoturva, Tietoturva-asiantuntija varoittaa poliitikkoja – someviesti voi avata oven hakkerille. Koivusen ohje päättäjille ja yritysten ylimmälle johdolle on, että työasemilla, joilla käsitellään strategista tietoa, ei pidä internettiin liittyä eikä internetsähköpostia lueskella.

Mikrobitti.fi, Haudattu lennokkiprojekti joutuu vastaamaan syytöksiin oikeudessa: Lilyä ei ollut olemassa, teknologia varastettiin kilpailijalta, asiakkaille valehdeltiin. 34 miljoonaa dollaria ennakkotilauksina.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Treasure Trove of Photos from Vancouver in the 1950s and 1960s. Värikuvia.

Digital Photography School.

 • How to Create a Rim Light Effect Using Photoshop.
 • Review of the New Flagship DX Camera – The Nikon D500. Julkistettu tammikuussa 2016. Nikonin uusi 20 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, Nikonin lippulaivamalli tässä sarjassa. 4K video (kerralla sekunti alle puoli tuntia), nopea sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Nikon D300s:n (seitsemän vuotta vanha) pitkään odotettu seuraaja. Uusinta Wi-Fi -tekniikkaa, NFC, Bluetooth. ISO 100 - 164.000 (laajennettu ISO 1640000). USB 3.0. Yhdellä latauksella ottaa 1240 kuvaa. 3.2 tuuman kääntyvä (ylös/alas) kosketusnäyttö, 2.359 miljoonaa pistettä. 100% optinen etsin. Sama tarkennussysteemi kuin lippulaivamallissa Nikon D5:ssä. 153 tarkennuspistettä, joista 99 ristikkäistä. Säänkestävä. Runko 760g (Canon EOS 7D Mark II painaa vielä enemmän, 910g). Ei sisäänrakennettua salamaa. Näppäimet valaistu. Automaattinen tarkennuksen hienosäätö. Automaattitarkennus on huippuluokkaa. Erityisen hyvin sopii urheilukuvaajille. Suomen hinta on 2.100 euroa (verot mukana).

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Popular Photography.

Pndonline.com, What Video Pros Need To Know About Livestreaming.

IR.

Lensrentals.com, blog, RED Weapon Helium 8K S35 Hands-on or: DSMC2 and You. Pelkkä runko $50.000.

Techradar.com, Add drama to your portraits using off-camera flash.

Fotosidan.se, TEST: Olympus M.Zuiko 300/4 IS Pro. Polttovälivastaavuus 600mm. Olympus on kovasti mainostanut Micro 4/3 -systeemin mahdollisuuksista käyttää kameroissa erittäin kompakteja teleobjektiiveja. Tähän asti supertele on kokonaan puuttunut valikoimista. Nyt markkinoilla on peräti kaksi erinomaista vaihtoehtoa, Olympus M.Zuiko Digital 300/4 IS Pro ja Panasonic Leica DG 100-400/4-6,3 Asph Vario-Elmar Power OIS. Olympuksen objektiivi on 10.000 kruunua kalliimpi kuin Nikon 300/4G PF VR ja kaksinkertainen hinnaltaan verratuna Canon EF 300/4L IS USM -objektiiviin. Mutta rahalle saa vastiketta. Uusi kuvanvakaaja on tehokas, neljä pykälää. Uuden kamerarungon kanssa voidaan saavuttaa jopa kuuden pykälän kuvanvakautus. Säänkestävä. Vastavalosuoja on sisäänrakennettu. Paino 1.270kg. Toppklass. Suomen hinta on 2.800 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Yle Uutiset, Kuvajournalismi, Hyvässä valokuvassa on jotain, mikä rikkoo täydellisyyden. 14.1.2017. Valokuvien loputon muokkaaminen muuttaa rehellisen omakuvan kuvitteelliseksi käsitykseksi itsestä. Lehtikuvaaja Terho Aalto sanoo hyvän lehtikuvan olevan paketti tietoa, oivallusta ja ymmärrystä. Hyvästä kuvajournalismista syntyy lukijalle ahaa-elämys.

Mikrobitti.fi, Haluatko paremmaksi valokuvaajaksi? Harvardin yliopisto julkaisi kokonaisen valokuvauskurssin ilmaiseksi netissä. Harvardin yliopisto tarjoaa ilmaista valokuvauskurssiaan kaikille halukkaille. Haittapuolena mainittakoon, että kurssi on vuodelta 2009. Vaikka kurssin perussisältö on edelleen validia tavaraa, kurssilla käytetyt työkalut eivät välttämättä ole enää aivan viimeisintä huutoa, The Next Web kirjoittaa.

Koillissanomat, Mikko Halvarin Kuusamossa otetuille kuville mainetta ja kunniaa. Koillissanomien valokuvaaja Mikko Halvari on saanut kaksi kunniamainintaa kansainvälisessä Monochrome Awards -kilpailussa.

Stara.fi, Kauniiden selfie-kuvien salaisuus – yksi filtteri ylitse muiden. Mies paljasti lehdelle mikä hänen helppo salaisuutensa on asiakkaidensa täydellisten kasvokuvien ottamiseen. Patrick Ta kertoi, että naisten selfie-kuviin ei tarvitse minkäänlaista kuvanmuokkausfiltteriä. Miehen mukaan riittää, kun käsittelemättömästä kuvasta painaa Instagramissa ”muokkaa”, minkä jälkeen valitsee ”väri” ja kuvan sävyksi punaisen kalvon. Punainen sävy korostaa kaunista meikkiä ja sopii jokaiselle täydellisesti.

Uutisvuoksi, Lassi Kujala näyttää Kehruuhuoneella kuvasarjan karhun kohtaamisesta. Tunnustettu kouvolalainen luontovalokuvaaja Lassi Kujala kertoo huomenna tiistaina luonnosta kuvin ja sanoin Lappeenrannan Linnoituksessa. Esityksen kruununa on viime vuonna laajaa huomiota herättänyt kuvasarja karhun kohtaamisesta. (eli siis tänään).

Länsi-Savo, Mikkeli perää Valokuvakeskukselta vuokrarästejä. Vuokria on rästissä noin 4 470 euroa. Tilakeskuksen mukaan rästivuokrille voidaan laatia maksusuunnitelma.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Himos Festival Oy, Himos Center, Jämsä. Haetaan valokuvaajaa määräaikaiseen työsuhteeseen festivaalikauden ajaksi aikavälillä 1.6.-31.8.2017. Työaika painottuu viikonloppuihin. Ilmoitathan hakemuksessa mikäli joku viikonlopuista ei tällä aikavälillä sinulle sovi. Työ sisältää festivaalivalokuvausta, kuvankäsittelyä sekä käsiteltyjen kuvien toimitusta toimeksiantajan kuvanjakopalveluun. Hyvä kuvankäsittelytaito, digijärjestelmäkamera + optiikka + salama.

Työpaikan osoite Länsi-Himoksentie 4, 42100 JÄMSÄ
Palkkaus Sopimuksen mukaan
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa 01.06.2017
Työaika kokoaikatyö
Työn kesto 1 - 3 kk
Haku päättyy 05.02.2017 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Revealing the Unexpected Magic of Small-Town Iowa.

Digital Photography School.

 • 7 Vital Tips to Improve Your Candid Street Photography.
  • 1. Travel light and with minimal gear
  • 2. Raise your ISO
  • 3. Pick a spot and wait
  • 4. Know what to say if someone stops you
  • 5. It’s not just about people
  • 6. Group your photos while editing
  • 7. Explore the work of other photographers
 • 5 Tips for Capturing Everyday Moments in Your Family’s Life.
  • #1 – Capture the details
  • #2 – Think perspective
  • #3 – Open your windows and blinds and use natural light
  • #4 – Make your moments happen, don’t wait for them
  • #5 – Last, but not the least, carry your camera everywhere

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

PDN Photo of the Day, A Short History of New York City Protest. Kymmenen kuvaa ja teksti. Mielenilmaisuja, protesteja, mielenosoituksia. NYC 1980 - 2000.

Kamera & Bild, Nu lanserar Google RAISR – för att minska din datatrafik. Google+ -palvelussa nyt käytössä. Dataa 75% vähemmän.

Kamera & Bild, Här är objektivet som skapade datorn HAL 9000. 50 vuotta sitten kuvattiin 2001 A Space Odyssey, elokuvateattereissa vuonna 1968. Nikkor 8mm f/8 kalansilmä.

Fotosidan.se, Gratis online fotokurser från Harvard.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Petteri Hautamaa, Revontulten taikaa, 12.1.2017. Blogitekstejä tulee rustattua haipakkaa tahtia, joten välillä joku niistä hautautuu muiden alle. Kaivan tämän harmillisesti unohtuneen syksyn 2015 ruskareissufiilistelyn Pallastunturin maisemista, jossa poikkeuksellisen runsaitten aurinkopurkausten alla tuli opittua paljon uutta revontulikuvauksesta. Reissu alkoi kurjasti, pilviverhon työntyessä heti saavuttuamme kirkkaan taivaan päälle. Paksu matto pysytteli sinnikkäästi paikoillaan kolme päivää ja jokaisena päivänä revontuliennusteiden palkit venyivät punaisena miltei täyteen mittaansa.

Kamera-lehti.fi, blogit, Tapio Laine. Kehitys kehittyy – mutta mihin suuntaan? 12.1.2017. Vanhan jäärän näkökulmasta maailma muuttuu hurjaa vauhtia huonompaan suuntaan. Kun tietokoneeni koki täystuhon, oli hankittava uusi, ja tietenkin myös käyttöjärjestelmä vaihtui samassa rytäkässä. Vanha hyvä skanneri ei kelvannut uudelle käyttöjärjestelmälle, joten sekin piti vaihtaa uuteen. Käyttöjärjestelmän mukana tuli uusi kuvien arkistointiohjelma. Onneksi tallennetut kuvat säilyivät, mutta uusi ohjelma tekee kuvista mystisiä kaksoiskappaleita ihan itsekseen.

Kuvajournalismikilpailu.fi, sivut auenneet. Säännöt esillä. Kuvajournalisti 2016 -sarjaan voi osallistua yhdellä, enintään 15 kuvan sarjalla, joka esittelee kattavasti kuvaajan pitkäjänteistä, journalistista tai dokumentaarista työtä. Sarja voi koostua itsenäisistä kuvista tai siinä voi olla useamman kuvan otteita laajemmista kokonaisuuksista, kuten reportaasi, henkilökuvasarja ja essee. Kuvajournalisti 2016 -sarjan kuvat tulee olla otettu aikavälillä 1.1.–31.12.2016. Kuvien ei tarvitse olla missään julkaistuja.

 • Osallistumisoikeus: Suomen kuvajournalistit ry:n jäseniksi 21.12.2016 mennessä hyväksytyt ja vuoden 2016 jäsenmaksun maksaneet. Sarjoista Uusi Kuvajournalisti 2016 on avoin myös yhdistykseen kuulumattomille.
 • Kuvajournalismi 2016 -kilpailun osallistumisaika on 16.-22.1.2017.
 • Uusi kuvajournalisti 2016 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistykseen kuulumattomat henkilöt maksamalla osallistumismaksun 80 €/sarja (sis. alv.). Yhdistyksen jäsenten ei tarvitse maksaa erillistä osallistumismaksua osallistuakseen sarjaan.
 • Osallistumismaksu on Suomen kuvajournalistit ry:n jäseniltä 55 € (sis. alv.) Maksu sisältää osallistumisen kaikkiin kilpailun sarjoihin (myös Uusi kuvajournalisti).
 • Kilpailutöiden tulee olla ladattuna SKJ:n
  serverille sunnuntaina 22.1.2017 klo 23:59 mennessä.
 • Manipulaation suhteen noudatetaan Wordlpressphoto.org:in sääntöjä, What counts as manipulation?
 • Kuvajournalismi 2016 -kilpailun sarjat ovat:
  - Kuvajournalisti 2016
  -Vuoden lehtikuva 2016
  -Reportaasi 2016
  -Kuvaessee 2016
  -Uutiskuva 2016
  -Urheilukuva 2016
  -Henkilökuva 2016
  -Video 2016
  -Uusi kuvajournalisti 2016
  -Yleisön suosikki 2016

Tivi.fi, Katosiko tärkeä tiedosto? Tässä voi olla pelastus. Viikon softa: Disk Drill 3.0. Disk Drill on monipuolinen apuohjelma vahingossa poistettujen tiedostojen tai hajonneen tallennusmedian tiedostojen palauttamiseen. Ohjelma on helppokäyttöinen ja tehokas vaihtoehto eri laitteiden kanssa työskentelyyn, sillä se tukee myös mobiililaitteita. Kiintolevy, muistitikku tai muistikortti. MacOS, Windows. Ilmainen, voi pelastaa 100 megaan asti tiedostoja. Pro-versio $89 kolmelle koneelle. (kokonaan ilmaisiakin löytyy...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, Buying a second lens: what lens should I buy next?

IR.

Thephotoargus.com, Seasonal Photos: Beautiful Wild Bouquets of Nature.

Earthboundlight.com, Copywrong, Copyleft, Copyright. 15.1.2017.

Petapixel.com, Ep. 142: Sports Photographer Brad Mangin’s Mobile Moves – and more. Podcast. Sisällysluettelossa suorat linkit.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Sulantoblog.fi, 52 viikon kuvahaaste -musta, 14.1.2017. Matti Sulanto. Aina niin avulias ja kannustava Jussi sai minut lähtemään mukaan Antti Karppisen 52 viikon valokuvahaasteeseen, jonka ideana on, että kerran viikossa tulee kuvausaiheisia tehtäviä, jotka eivät välttämättä ole kuvaustehtäviä ja haaste siis kestää vuoden. Päätin heti alkuun, että en käytä yhtään vanhaa kuvaa, vaan teen jokaisen tehtävän alusta asti, koska muuten haaste loivenee melkoisesti.

Kuvajournalismikilpailu.fi. Sivut aukeavat huomenna maanantaina 16.1.2017. Aiempi nimi oli Vuoden Lehtikuvat. Osallistumisaikaa on 16.1.2017 - 23.1.2017. Vuoden Lehtikuva -palkinto tulee takaisin vuoden tauon jälkeen. Haastaja -sarjan korvaa Uusi Kuvajournalisti 2016 -sarja. Sarjassa palkitaan suomalaisissa tai kansainvälisissä kilpailuissa vielä tuntematon kuvajournalisti ja se on avoinna myös yhdistyksen ulkopuolisille. Kilpailusarjat:

 • Kuvajournalisti 2016
 • Vuoden lehtikuva 2016
 • Reportaasi 2016
 • Kuvaessee 2016
 • Henkilökuva 2016
 • Uutiskuva 2016
 • Urheilukuva 2016
 • Video 2016
 • Uusi kuvajournalisti 2016
 • Yleisön suosikki 2016

-Voittajakuvista kootaan näyttely Sanomatalon Mediatorille Helsinkiin. Näyttely on avoinna 13.-26.2. Kilpailun voittajat saavat rahapalkinnot seuraavasti: Kuvajournalisti 2016 € 2 000, Vuoden lehtikuva 2016 € 1 000, Reportaasi 2016 € 1 000, Uutiskuva 2016 € 800, Urheilukuva 2016 € 800, Henkilökuva 2016 € 800, Kuvaessee 2016 € 800 ja Video 2016 € 800.

Yle Uutiset, Kiinteistövälitys, Asuntoilmoitukset täyttyvät 3D-seikkailuista ja ilmakuvista – Hyvä valokuva ei enää riitä. Suomessa on jo kymmeniä yrityksiä, jotka tuottavat kiinteistönvälittäjille 3D-mallinnuksia ja ilmakuvia asunnoista. Kopterikamera lentää Kirkkonummella sijaitsevan omakotitalon yläpuolella kuvaten samalla koko asuinaluetta ja läheistä vesistöä. Helsinkiläinen Unrealer on vain yksi esimerkki lukuisista viime vuosien aikana perustetuista yrityksistä, jotka tuottavat kiinteistönvälittäjille ammattimaisia visualisointeja myytävistä asunnoista eri puolilla maata. Vastaavia yrityksiä on maassa jo kymmeniä.

– Video tai 3D-mallinnus saattaa johtaa jopa suoraan ostopäätökseen. Erityisen kuumaa tavaraa ovat nyt nimenomaan nuo 3D-mallinnukset, sanoo Kankaanpää.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

IR, Monkey double agent: Spy cameras infiltrate wildlife communities, capture rare images. BBC. Ja ovat kyllä hellyttäviä.

Petapixel.com, Photos of a Natural Ice Circle Spinning in a River.

Fotosidan.se, Vänner. Poddradio. Kesto 52:31.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Retkeilyvuoden 2016 kohokohdat. 13.1.2017. Taas on yksi vuosi siirtynyt historian hämärään ja seuraava on jo täydessä vauhdissa. Retkivuotena 2016 oli varsin onnistunut: kolme reissua pohjoiseen ja paljon uusien taitojen opettelua. Palataan hetkeksi parhaisiin hetkiin. Retkeilyharrastukseni on noin vuosikymmenen aikana edennyt pisteeseen, jossa elämystoleranssini alkaa olla korkea. Toisin sanoen mikä tahansa maisema tai luonnonilmiö ei enää jaksa sykähdyttää. Tuhatmetrinen huippu? Pikku nyppylä. Vain puoli taivasta revontulia? Tylsää. Kun kaikki perusjutut on koettu väsyttävän moneen kertaan, olisi kolme loogista tietä jatkaa eteenpäin: ...

Yle Uutiset, Luonto, Ahkera sääkuvaaja ikuisti loukkaantuneen joutsenen uimassa koskessa, 9.1.2017. Loppiaisena Kuusaankosken virrassa Laukaassa uiskenteli siiven alta loukkaantunut joutsen. Ilmeisesti lintua oli yritetty ottaa kiinni hoitoon saamiseksi, mutta se ei ollut onnistunut.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

 • Olympus E-M1 Mark II Review Conclusion: The best Micro Four Thirds camera yet. Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera, kroppikerroin 2x. Olympuksen lippulaivamalli. Ulkoisesti muistuttaa edeltävää kolme vuotta sitten julkaistua malli. Nyt 20 megapikselin sensori (edellinen 16 megapikseliä). Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö (1.037.000 pistettä). Elektroninen etsin, 2.350.000 pistettä. 60 kuvaa sekunnissa (jatkuvalla tarkennuksella 18 kuvaa sekunnissa). 121 tarkennuspistettä (vaihetarkennus), 5.5 stopin kuvanvakautus (jos käytössä Olympus 12-100mm F4, 6.5. Olympuksen mukaan maapallon pyörimisliike rupeaa jo häiritsemään...). USB 3.0. Säänkestävä (kuten edeltäväkin malli), pölynkestävä, pakkasenkestävä. Paino 574 g, hyvä kuvausote. Yhdellä latauksella ottaa 440 kuvaa (kylmässä vähemmän). Kaksi sd-muistikorttipaikkaa (ylempi myös UHS-II, alempi UHS-1).
 • Runko 2 099€ tai runko + M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO objektiivin 2 699€. (Näissä hinnoissa verot mukana).
 • “What if you had an intelligent assistant for photo editing?” Adobe asks, offering peek at the future.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnpulse.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 13 linkkiä ja video.

Techradar.com, 10 camera settings you need to learn to master your Nikon (and 10 you can manage without).

The Online Photographer, Looking Glass. Mike kirjoittaa taiteesta (ja sivuaa Elina Brotheruksen alkuaikojen kuvien esikuvaa).

PDN Photo of the Day, Adger Cowans’s “Personal Vision”. Kuusi kuvaa ja teksti.

Popular Photography, Mentor Series: Seeing the Trees for the Forest. Mentor series.

Kamera & Bild, Einar Kling-Odencrants fotar cirkuskonster mitt i stan.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

HS. Maailma kuvina. Toistakymmentä kuvaa kussakin koosteessa.

Antti Haataja.

Jyrki66.kuvat.fi. Blogi, matkakertomuksia. Ja kuvat.

Sulanblog.fi, Sigma 85 mm 1.4 DG HSM Art kokeilussa, 12.1.2017. Matti Sulanto. Sigman Art-sarjaa on kiitelty joka suhteessa, mutta jotain sarjasta on puuttunut, ja se jotain on ollut valovoimainen lyhyt tele. Sigmalla on ollut 85 mm f/1.4, mutta se on jo aika vanha konstruktio, eikä kaikilta osin enää vastaa nykykennojen tarpeita, vaikka ei huono objektiivi olekaan. Viime Photokinassa Sigma viimein esitteli uuden ja kovasti odotetun 85 millisen, jonka optisesta suorituskyvystä pääjohtaja Kazuto Yamaki lupaili melkoisesti. Olen kokeillut Art sarjan uutta 85 mm f/1.4 -teleä ja selvitellyt miten se vastaa valmistajan puheita ja lupauksia. Ei kuvanvakaajaa, ei sääsuojausta. Suodinkierre 86 mm, paino n. 1,2 kg Sigma on tehnyt suorastaan loistavan valovoimaisen teleobjektiivin, jonka optinen suorituskyky kelpaa mihin tahansa. Suomen hinta on n. 1250 euroa (hinnassa mukana verot).

Finnfoto.fi, Haluatko valokuvallesi näyttelypaikan, jolla on 10 miljoonaa katsojaa? 12.1.2017. Helsinki – Vantaan lentokentällä on järjestetty ilmailuaiheista valokuvanäyttelyä jo kymmenen vuoden ajan. Tällä kertaa näyttelykuvien koostamiseen järjestetään kilpailu, joka on kaikille valokuvaajille avoin. Kilpailun säännöt ja latausohjeet julkaistaan lähiaikoina.

 • Näyttelyyn valitut kuvat julkaistaan Helsingin messukeskuksessa järjestettävässä Finnish Photo Awards -tilaisuudessa 17.3.2017, jossa julkaistaan myös muita merkittäviä valokuvausalan palkintoja, kuten Finnfoto-  ja Vuoden Muotokuvaaja -palkinnot.

Ilta-Sanomat, Lohduttomat kuvat: 5 autiokaupunkia, joissa kukaan ei ole asunut vuosikymmeniin. Hashiman saari, Japani. Kolmanskop, Namibia. Poggioreale, Italia. Pyramiden, Norja. Pripyat, Ukraina.

Tekniikkatalous.fi, "Peace"-merkki voi olla riski - sormenpäiden näyttäminen kohti kameraa saattaa uhata tietoturvaasi. NII:n tutkijat pystyivät kopioimaan sormenjälkiä valokuvista, jotka oli otettu digikameralla kolmen metrin etäisyydeltä kohteesta.

Ilkka.fi, Johannes, 31, perusti valokuvausfirman, jotta voisi rahoittaa opintojaan – Sitten hän otti kuvan, joka räjäytti pankin (vähän ylisanoja).

TE-palvelut, Toiminnanjohtaja, Victor Barsokevitsch-Seura ry, VB-valokuvakeskus, Kuopio. Kuopiossa sijaitsevan VB-valokuvakeskuksen toimintaa ylläpitävä Victor Barsokevitsch -seura ry hakee osa-aikaista toiminnanjohtajaa määräaikaiseen työsuhteeseen 1.3.2017-28.2.2018. Työaika on 50-80 prosenttia kokopäivätyöajasta. Vapaamuotoinen hakemus toiminnanjohtajan tehtävään palkkatoivomuksineen ja ansioluetteloineen tulee toimittaa 15.1.2017 klo 16 mennessä VB-seuran puheenjohtajalle.

Työpaikan osoite Kuninkaankatu 14-16, 70100 KUOPIO
Palkkaus Palkkatoive esitettävä
Työ alkaa 01.03.2017
Työaika osapäivätyö, 50-80% sopimuksen mukaan
Työn kesto 6 - 12 kk, Vuoden määräaikainen, mahdollisuus jatkoon
Haku päättyy 15.01.2017 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, In ‘Children of War’, Photographer Captures Daily Life in Syria.

The Atlantic, In Focus. Kaikissa kuvissa tekstit.

Digital Photography School.

Photo.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

PDN Photo of the Day, A Personal and Mythological Los Angeles. Yhdeksän kuvaa ja teksti.

Techradar.com.

The Online Photographer, Cheap As Chips Flash: $28.

Pdnonline.com, Software Review: DxO OpticsPro 11 Elite. Essentials $129, Elite $199.

Kamera & Bild, Nytt lagförslag: Kameradrönare är inte övervakning. Ruotsissakin on järkiinnytty. Uuden lain odotetaan astuvan voimaan 1.8.2017.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Tuomas Heinonen, poimintoja.

 • Viikon kuvat: 47-52 – Ei pöllömpää, 1.1.2017.
 • Kuikka ensijäiden armoilla Espoonlahdella, 2.1.2017. Nuori kuikka vain istui jäällä, meri oli jäätynyt. Eletään marraskuun toista viikkoa vuonna 2016. Viisi merikotkaa oli haistanut helpon saaliin, mutta säikähtivät sitten ihmisten tuloa rantaan.
 • Minun maisemani – vuosisadan valokuvakilpailu, 5.1.2017. Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n kaikkien suomalaisten valokuvakilpailu itsenäisen Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi. Minun maisemani on osa virallista Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.
 • Viikko 01-2017 – Sinivalkoinen kyhmyjoutsen Suomi100 kunniaksi, 7.1.2017. Suomi100 pyörähti käyntiin ja sen kunniaksi valitsin viikon kuvaksi sinivalkoisessa ympäristössä oleva kyhmyjoutsen. Kansallislintumme on laulujoutsen, mitä nyt ei tähän hätään ollut saatavilla niin joudutaan tyytymään kyhmyyn, millä avataan omalta osaltani tämä Suomen juhlavuosi. Kuva on otettu makuultaan rantakalliolta noin 30-40cm vedenpinnan yläpuolelta.

Pallopanoraamablogi, Jouluruusu, 10.1.2017. Kaikista tähtitaivaan kohteista jouluisimpia on Rosettesumu (tai oikeastaan Ruusukesumu, mutta Rosette näköjään käy suomalaisen suuhun ihan yhtä hyvin). Emissiosumuna se on jouluisen punainen ja muistuttaahan se erehdyttävästi ruusua, ainakin jos katsoo vähän kauempaa. Bonuksena sumun keskellä on vielä pieni, avoin tähtijoukko. Tähtijoukon voi löytää jo pienillä kiikareilla, mutta itse sumua en ole nähnyt isollakaan putkella.

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo, Hyvää uutta vuotta 2017! 1.1.2017. Ilotulistusta.

HS, Sotakuvaaja Ivar Heinmaa jäisi pois jopa omista häistään, jos lähtö kuvausrintamalle tulisi. Sotakuvaaja Ivar Heinmaan puhelin hälyttää jossakin kaukana eikä kukaan vastaa. Hän on tapansa mukaan matkoilla. Tällä kertaa Etelä-Afrikassa Ylen Ulkolinjan keikalla. Kumiluodit lentävät kameramiehen ympärillä. Hän on jäänyt jalustoineen pahaan paikkaan mielenosoittajien ja mellakkapoliisin väliin Johannesburgin yliopiston luona.

Kamera-lehti.fi, Osallistu seurojen toimintaan.

Ilta-Sanomat, Suomalaisen Viljamin paljastus: Näin nettisivut urkkivat luottokorttitietosi ja puhelinnumerosi – ja näin estät sen. Pelkkä sähköpostiosoitteen antaminen verkkolomakkeelle voi vuotaa verkkorikollisille tai markkinoijille sinusta enemmän tietoja kuin arvaatkaan. Esim. Chromen auto-fill -toiminto tallentaa osoitteesi, puhelinnumerosi, luottokorttinumerosi sekä myös sen CCV-turvakoodin. Ongelma on, että osan lomakkeen kyselykentistä voi piilottaa käyttäjän näkyvistä, mutta autofill-toiminto täyttää ne silti.

Ilta-Sanomat, Kinkkukuva saa katsojan silmät kieroon – eikä kyse ole kameratempusta, kokeile vaikka. Ihan hauska. YouTube-video näyttää, mistä oikein on kyse.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Express-Kuva Oy, Seinäjoki. Työ on nuorisourheilujoukkueitden valokuvausta Etelä-Pohjanmaan alueella, pääpaikkana Seinäjoki. Työaika painottuu iltapäivään, iltaan ja viikonloppuun. Sopivalle henkilölle on myös mahdollisuus pidempään työsuhteeseen. Oma digijärjestelmäkamera + optiikka + salama + ajokortti + auto.

Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
Palkkaus Tuntipalkka
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa Heti
Työaika osapäivätyö, 2-8 tuntia/päivä
Työn kesto 3 - 6 kk
Haku päättyy 23.01.2017

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Powerful Photos of the Body After Death.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Wednesday Open Mike: Five Future Cameras They COULD Make. Digikameroiden kultainen aika jatkuu edelleen vahvana, suunnilleen vuodesta 2011. Markkinat ovat kypsyneet, kehitys on hidastunut, vanhemmat kameramallit riittävät pitempään. Kamerakännykät lopettavat komaktikameroiden markkinat.

PDN Photo of the Day, “On Ripeness and Rot”. Kahdeksan kuvaa ja teksti. Vaikutteita 1600-luvun Alankomaiden asetelmista, lähinnät kuuluvat luokkaan Vanitas-kuvat.

Techradar.com.

Popular Photography, The Lomo’Instant Murano Film Camera Is Very Colorful. Optiikkaakin mukana... Taattua Lomo-laatua. $119 (hinnassa ei mukana veroja). Ja yhden kuvan hinta on sitten yli dollarin.

Pdnonline.com, Epson Launches 17-inch SureColor P5000. Korvaa Epson Stylus Pro 4900:n.

Kamera & Bild, Skyttedal överklagar bildstöldsdom – får stöd av SFF. Ruotsin valokuvaajien liiton mukaan kannattaa valittaa tuomiosta, jonka mukaan Dagens Nyheterillä oli osittainen oikeus käyttää kuvia ilman lupaa yksityisiltä Facebook-sivuilta. Kuvaajaa ei oltu mainittu.

Digicamera.netin uutiset, 23.12.2016:

-Kamera & Bild, Sara Skyttedal: "I dag vann jag, privatlivet och upphovsrätten". Dagens Nyheter joutuu maksamaan 10.000 kruunua tekijäinoikeusloukkauksesta. Kuvat oli napattu lehteen Skyttedalin yksityisiltä Facebook-sivuilta, kuvaruutukaappauksina. Osaa kuvista ei olisi saanut julkaista.

 • Fotosidan.se, Oavgjort mellan DN och Skyttedal i rätten. Lehdet voivat julkaista poliitikoista epäsuotuisiakin kuvia, jos kuvilla on yhteys tekstiin ja kuvilla on yleistä kiinnostavuutta. Kuvaajakin jätettiin mainitsematta. Prosessi kesti puolitoista vuotta.

Fotosidan.se, TEST: Sigma 50-100/1,8 DC HSM Art. Kroppikennoisille. Ei kuvanvakaajaa. Yhden Canon 5D Mark IV:n hinnalla saa melkein neljä Canon 7D Mark II:a. Täyskennoisella F1,8 vastaisi F2,7. Myös videokuvaajat on otettu huomioon. Terävyys ei poikkea muista vastaavista optiikoista. Toppklass. Suomen hinta on aavistuksen alle 1000 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.01.2017   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka luennoi tänään klo 18–19 valokuvaaja Alec Sothista. Miten Soth kytkeytyy yhdysvaltalaisen valokuvauksen perinteisiin ja suureen kertomukseen? Gathered Leaves -näyttelyn viimeinen aukioloviikko.

Digicamera.netin Foorumi.

Remonen.fi, 100 vuotta valoa, 10.1.2017. Taas talven selkä taittunut on. Tai, no ainakin pakkaset on ohi nyt hetkeksi. Ja sopivasti kohdalle sattui myös Lux Helsinki, tuo jokavuotinen valon... (taisi jäädä näkemättä Unioninkatu 38, Topelian sisäpiha, Flowers of Life... näitä oli paljon).

Ville Suorsa, Kuvausvuosi 2016, 31.12.2016. 50 ruutua vuodelta 2016 – olokaapa hyvä! Kyseessä oli kuvausblogini kahdeksas vuosi, ja tällä kertaa sain sivustolle sisältöä ihan hyvin vuoden ympäri. Vuonna 2016 kuvaukseni painottui enemmän maisemallisiin kuviin ja vähemmän pönötyskuviin, vaikka niitä molempia löytyykin tästä setistä ja vuoden muista kuvista. Kokonaisuutena yritin hakea vaihtelua kuvakulmiin ja harjoitella uusia tapoja tehdä kuvaa. Jossain määrin siinä onnistuinkin, mutta paljon harjoiteltavaa jää vielä myös tuleville vuosille…

Peter Forsgård, Makron testailua, Olympus 30mm f3.5, 10.1.2016. Olympuksen viime toukokuussa esittelemä M.Zuiko 30mm f3.5 Macro on ollut minulla kokeilussa jo jonkin aikaa. Olen käyttänyt sitä lähinnä normaaliobjektiivina. Se on joillakin matkoilla laukussa korvannut 25mm:sen. Kun mukanaan ei viitsi kantaa useaa objektiivia, on tämä 30mm ollut erinomainen yleisputki. Polttoväli on lähellä normaaliobjektiivia ja tarvittaessa on ollut sitten myös makro-objektiivi mukana. 60mm ei ihan tuossa mielessä sovellu yhtä käteväksi yleisobjektiiviksi matkoille, vaikka se taas onkin erinomainen myös muotokuvauksessa.. 290 euroa.

Antti Salovaara, Lähiluonnon huvituksia, Merisavuklassikko. 8.1.2017. Kolme kuvauspäivää 4.–6.1. tuotti reilut 1500 ruutua Etelä-Helsingin rannoilta, Suomenlinnasta sekä Kallahdenniemestä.

Polku.net, Makupalat. Tuula Välimäki 2.1.2017, Koron jää - Korouoma, Posio. Selailin nettiä syksyllä 2015 ja bongasin uutisen, että Korouomalle avataan joulukuussa 2015 Koron jää –niminen uusi talvireitti. Ajatus jäikin kytemään. Huhtikuussa 2016 sain houkuteltua mieheni lähtemään kanssani viikonlopuksi Taivalkoskelle ja sieltä päiväreissuna katsomaan Koron jäätä. Säätiedotus ei luvannut hyvää. Pilvistä ja vettä. Se ei onneksemme pitänytkään paikkaansa, vaan meillä oli hieno aurinkoinen keli.

Mikrobitti.fi, Näin saat verkkosivusi esiin hakukoneisiin – 10 tärkeää vinkkiä. Ei uutta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • How to Swap Colors in Photoshop – Two Methods Explained.
 • Initial impressions of the Manfrotto Spectra LED Light 500S. Jatkuva valo. Eivät kuumene. Kirjoittaja osti tuotteen omilla rahoillaan. Pieni, kolmasosan kameraa (Sony RX100) isompi. 5600 K. Muutama geelisuodin tulee mukana, oma pallopää jalustaan/kameraan liittämiseksi. 500S on Manfrotton sarjan pienin, S tarkoittaa spottivaloa, 30 asteen kulmassa. 300 lux metrin etäisyydellä. Neljä AA-akkua. Helppo käyttää, himmennettävissä. Tehoa eli valoa tietenkin paljon vähemmän kuin perinteisessä salamassa, ei riitä, jos muuta valoa on paljon. Amazon-hinta $170 (hinnassa ei mukana veroja).

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

IR.

Diyphotography.net.

PDN Photo of the Day, Making Peace with Her Mother’s House. Kymmenen kuvaa ja teksti. Äidin vanhaa asuntoa dokumentoitu.

The Online Photographer, Color Correction. Vanhenevalle silmälle sopiva värikorjaus. Kaihi. Mistä on kyse.

Popular Photography, Traveling Photographer's Guide: Hawaii. How To.

Pdnonline.com, Camera Review: Canon 1D X Mark II. Helmikuussa 2016 julkistettu. Nikon D5:n kilpailija. Ammattilaisille. Täyskenno, 20 megapikseliä. 4K video, 60 kuvaa sekunnissa. 16 kuvaa sekunnissa (peili ylhäällä), tässä luokassa nopein (Nikon D5, 12 kuvaa sekunnissa). ISO 100 - 51200 (409600). Säänkestävä runko, kestää kaikenlaista käyttöä. Suljin speksattu 400.000 laukaisua. Optinen etsin. 3.2 tuuman lcd-näyttö, Lcd-näyttö nyt 1.62 miljoonaa pikseliä (aiemmin 1.04 miljoonaa pikseliä), kosketusnäyttö vain tarkennuspisteiden valintaan. Automaattitarkennusta on parannettu. Uusi 61 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä, jossa on 41 ristikkäistyyppistä pistettä, kattaa entistä laajemman alueen ja tarkentaa myös erittäin vähäisessä valaistuksessa (jopa –3 EV). Tarkennussysteemi on kauttaaltaan huippuluokkaa. Ethernet 100Mbs -> 330Mbs. Dynaaminen alue kasvanut. Sisäänrakennettu GPS (e-kompassi myös). USB 3.0 tai Ethernet. Wi-Fi tarvitsee lisävarusteena Canonin $600 lisälaitteen. Yhdellä latauksella ottaa 1210 kuvaa. Vanhat akut yhteensopivia. Välkkymisentunnistustekniikka, jota käytettiin ensimmäisen kerran EOS 7D Mark II -kamerassa. Suomen hinta on 6600 euroa (ei ole hinta laskenut julkistamisen jälkeen).

Techradar.com, Nikon D5600 review. Arvosana 4 * / 5 *. Euroopassa myyntiin marraskuun lopulla, nyt USA:aan. 24 megapikselin kroppikenno, perinteinen järjestelmäkamera ISO 100 - 25600. Wi-Fi, Snapbridge (Bluetooth). 3.2 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.037 miljoonaa pistettä. Optinen etsin 95%. Full HD, 50/60 kuvaa sekunnissa. Runko 415 g. Runko 865 euroa. Runko + 18-55mm AF-P VR 975 euroa. Runko + 18-140mm VR 1205 euroa. Runko + 18-105mm VR 1145 euroa. Runko + 18-55mm AF-P VR + 70-300mm AF-P VR 1325 euroa.

Pdnpulse.com, Instant Film Dominates Amazon’s Top Sellers. Fuji Instax neljä viidestä kärkisijasta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2017   (linkki)

Leena Ylä-Lyly: Marraskuu
Kuva: Leena Ylä-Lyly.30.1.2017 asti

Leena Ylä-Lylyn Marraskuu (2013-2016) käsittelee kuoleman, hiljaisuuden ja tyhjyyden teemoja sekä valokuvan meditatiivisuutta. Teoskokonaisuus pitää sisällään muotokuvia rinnastettuina asetelmiin ja symbolisiin aiheisiin.

Teokset ovat saaneet vaikutteita zen-buddhalaisuudesta, perinteisistä japanilaisen kuvataiteen aiheista, ikebanasta sekä itä-aasialaisesta filosofiasta.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Kameraseura-74 Valkeakoski ry:n vuosinäyttely
5.2.2017 asti

Kuva: Marjut Sadeharju.
Kuva: Marjut Sadeharju.

Myllysaaren museo
Kanavanranta 3, Valkeakoski
ti-pe klo 10-16, su klo 12-16

Esa Kivivuori: Light Loves Architecture
15.1.2017 asti

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
Lukiokatu 2, Hämeenlinna

Digicamera.netin Foorumi.

Vuoden Luontokuva 2017. Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu. Kuvien latausaikaa 31.1.2017 asti. Jaossa yli 25.000 euroa palkintorahaa. Lisäksi kilpailuun lähetetyistä ja julkaistuista kuvista maksetaan käyttökorvauksia yli 10 000 euron arvosta. Vuoden Luontokuva 2017 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2017 -pääpalkinnolla. Lisäksi kilpailussa on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden erikoissarja.

 • Vuoden Luontokuva 2017 säännöt
 • Kilpailussa on kahdeksan avointa sarjaa (sarjat A–G vähintään 18 vuotta täyttäneille ja erikoissarja Sininen ja valkoinen (I) vähintään 7 vuotta täyttäneille), sekä yksi nuorten sarja (H) 7–17 vuotiaille.

  Kaikkiin sarjoihin (A–I) voi lähettää 15 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 30 kuvaa. Samalla kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla voi osallistua vain yhteen sarjaan.

  A: Kasvit ja sienet
  B: Linnut
  C: Maisemat
  D: Nisäkkäät
  E: Muut eläimet
  F: Taidetta luonnosta
  G: Luonto ja ihminen
  H: Nuoret, v. 1999–2009 syntyneet 
  I: Sininen ja valkoinen 

  Jäsenen osallistumismaksu on 15 euroa, ei jäsenen 25 euroa. Yhdellä maksulla kaikkiin sarjoihin. Nuorten sarja ja Sininen ja valkoinen -sarja ovat maksuttomia kaikille 1999 - 2009 -syntyneille.

Petteri Hautamaa, Käännä vastoinkäymiset eduiksi. 5.1.2017. Olenkin kertonut blogissa aiemmin mainion esimerkin vastoinkäymisten kääntämisestä voitoksi. Venäjän tunnetuin luontokuvaaja Sergey Gorshkov oli unohtanut matkasta teleobjektiivit ja käytössä oli vain lyhyt laajakulma. Helikopteri toisi unohtuneet rensselit vasta viikon kuluttua ja kerrankin tarjoutui loistotilanne kuvata Kamtsatkalla merisaukkoja. Gorshkov rakensi lumesta kuvauspiilon ja sai sen turvin ikuistettua upeita maisemalla höystettyjä laajiskuvia merisaukoista

Juha Jantunen, Strobotti.com, Helsingin kattojen yllä. 8.1.2017. Helsingin Jätkäsaaren juurivalmistuneen Clarion-hotellin Sky Room on houkutellut minua kuvauspaikka jo jonkin aikaa. Lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat hämärän talvisessa kaupunkimaisemassa tarjoavat nimittäin heijastuksineen kiehtovaa tunnelmaa. Lähdimme luottomallini Sallin kanssa sinne eräänä iltana kokeilemaan uskaltaisimmeko riehua kameran kanssa potentiaalisesti ihmisiä pursuavassa baarissa.

Kamera-lehti.fi, Luontokuvakoulu 8: talvinen maisema. 9.1.2017.

HS, Kulttuuri, Suomessa asuva valokuvaaja oli tallentamassa Nepalin käsityöläisten elämää, kun maanjäristys alkoi – studiot romahtivat, moni menetti perheenjäseniään. Gary Wornellin työ Nepalissa vaihtui avustustyöksi, mutta nyt Nepalin aarre -näyttely ja kirja ovat valmiita. Ne antavat kasvot ikivanhojen nepalilaisten käsityöperinteiden taitajille. Suomalais-kanada­lainen Gary Wornell oli maan­järistyksen sattuessa asunnossaan Suked­harassa Kathmandun itäpuolella editoimassa videota. Kaikki muuttui hetkessä.

Mikrobitti.fi, Windows 10 -päivityksiin muutos – laiteajureiden pakkoasennus jää historiaan. Toinen tervetullut ominaisuus on päivitysten keskeyttäminen, jolla asennettavia päivityksiä voidaan lykätä 35 päivän ajan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, When Sex Workers Grow Old, This Is Where They Go. Meksiko City. (nyt ei ollut kyse Taidehallista).

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Techradar.com.

 • 12 best telephoto lenses 2017: the best lenses for Canon & Nikon DSLRs.
 • Potretti
 • 1. Nikon AF-S 85mm f/1.8G
 • 2. Tamron 85mm f/1.8 Di VC USD
 • 3. Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
 • 4. Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
 • 5. Canon EF 85mm f/1.8 USM
 • Tele
 • 1. Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
 • 2. Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD for Nikon
 • 3. Sigma APO 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM for Nikon
 • 4. Nikon AF-S 70-200mm f/4G ED VR
 • 5. Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR
 • 6. Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD for Nikon
 • 7. Nikon AF-S DX 55-300MM f/4.5-5.6G ED VR
 • 8. Sigma APO 70-300mm f/4-5.6 DG Macro for Nikon
 • How to master black and white photography.

Popular Photography, If You Want To Shoot Portraits Like the iPhone 7 Plus Commercial, Be Sure to Bring a Reflector or Light.

The Online Photographer, Ni Hao, Hasselblad!

Pdnonline.com, Instagram’s Terms of Service, Dumbed Down. Ehdot purettu auki niin että lapsikin ymmärtää, mihin suostuu ryhtyessään käyttämään Instagramia. Mutta tuskin kukaan on ehtoja edes silmäillyt. (ja pitää muistaa, että kunkin maan kansallista lainsäädäntöä ei voida sivuuttaa, jos hyväksytyissä ehdoissa on jotain ristiriitaista. Ns. kohtuullistamissääntö tulee ensimmäisenä mieleen).

PDN Photo of the Day, Ruddy Roye’s “When Living is a Protest”. Kymmenen kuvaa ja teksti. Afrikan amerikkalaisia USA:ssa.

Fotosidan.se, TEST: Fujinon XF 100-400/4,5-5,6 R LM OIS WR. Todellinen superzoom, luonto- ja urheilukuvaukseen. Säänkestävä. Kuvanvakaaja viisi askelta. Polttovälivastaavuus 150-600mm. Optinen suorituskyky erinomainen. Tarkennus nopea ja tarkka, zoomattuna tietenkin heikompi. Fujin X-sarjan kameroille iso objektiivi, kuitenkin ergonomia toimii. Kallis, mutta rahoilleen saa vastinetta. Suodinkierre on 77mm, paino 1.375kg. Toppklass. Suomen hinta on 1.900 euroa (hinnassa mukana verot). 15.1.2017 saakka vielä 150 euron hyvityskampanja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

 • Kotistudioon salamat (Aloitteleva digikuvaaja). ....Eli voisitteko suositella minulle kahta tai kolmea salamaa eli 1 pääsalama isoin, ja yksi tai kaksi orjasalamaa,ei tarvi olla niin tehokkaita kuin tuo pääsalama. Voi myös ehdotella näihin jotain isoja softboxejako ne taitaa olla? vai käykö pelkät sateenvarjot. Haluaisin että ne toimisivat ilman johtoja ja muita virityksiä eli langattomasti. ....
 • Mikä estää/lukitsee? (Digikuvaus).
 • Aukko videokuvauksessa (Digikuvaus).
 • Drone pakkasessa (Digikuvaus).
 • Sigma 18-35 f1.8 tarkennus (Optiikka).
 • Tökkivä Lightroom 6 (Kuvankäsittely).
 • Nikon DL (Nikon, Sony).
 • Sony RX100 (Nikon, Sony).
 • Uuden Powershotin muotoilu (Canon).
 • Sainkohan käytetyn rungon (Canon tiedostonumerointi) (Järjestelmädigit). Verkkokaupoissa kun on se parin viikon palautusoikeus, tietääkö kukaan paljonko kameroita palautetaan? Miten nämä palautetut myydään, käytettynä vai uutena? ....Olen muutamasta kaupasta kysynyt, toisessa sanoivat että menee takaisin myyntiin uutena, jos laite on vielä samassa kunnossa, toisessa sanoivat että palautetut menee myymälään halvemmalla myyntiin. Tiedä sitten.
 • Canon 7D MKII (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Hei - Me kaivetaan kultaa! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keskustelua.
 • Lux Helsinki 2017 - Sinne ja Takaisin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ajattelin käydä Lux Helsingissä, kun kävin siellä viime vuonnakin. Tänä vuonna en jäätynyt kalikaksi, mutta yllättäen Helsingissä oli muitakin kuin minä ja hyvä ystäväni Matti Remonen vaimoineen. En löytänyt Mattia, mutta löysin noin kolme miljoonaa turistia ja paikallista asukasta. Ihmismassan läpi navigoiminen oli työlästä.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Autiotalot, tilat ja muut hylätyt paikat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Extreme conditions (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viisi kuvaa. Stubaier Gletscher on paikka. Ja tuo vuorikiipeilyvuori on Stubaier Wildspitze (3341m). Oli kyllä paikoitellen elämäni haastavimpia kuvia, kun olin lumilaudalla liikenteessä ja pakkasta -20C ja tuulta paikoitellen 15 m/s.
 • Jäätävää alkuvuotta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Alkuvuoden kelit ovat suosineet maisemakuvaajaa ja Helsingin rannat ovat olleet jalustoja pullollaan. Karkkiväreistä pahastuvat turvautunevat back-nappulaan jo tässä vaiheessa.
 • *Foorumilaisten Parhaat Valokuvat Vuodelta 2016* (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Flickr, Jouni Suikkanen. Lintukuvia. Ja paljon.

Jyrki Salonen.

(kertaus) Lux.helsinki.fi. Kartta ja teoskuvaukset. Oheisohjelmaa. Kuvagalleria.

 • Yle Uutiset, Lux Helsinki tuo valoa pimeyteen: Koe ainakin nämä 4 näyttävää teosta. 5.9.2017 - 9.1.2017. Valoteokset valtaavat jälleen kaupungin, kun yhdeksännen kerran järjestettävä Lux Helsinki pyörähtää käyntiin torstaina. Puoli miljoonaa kävijää viime vuonna kerännyt festivaali tuo Helsingin kaduille yhteensä 15 valotaideteosta. Reitti kiertää tänä vuonna Tuomiokirkon ympäri Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille.
 • Ilta-Sanomat, Upeat kuvat: Näin valofestivaali Lux Helsinki valaisee kaupungin. Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään nyt yhdeksännen kerran.

HS, Vuoden urheilukuvat 2016 – Patrik Laineen riemua ja murhetta, voltteja Rion olympialaisissa.

Yle Uutiset, Asevelvollisuus, Varusmiesten some-julkaisut voivat olla turvallisuusriski – "Arkaluontoista tietoa voi paljastua". Puolustusvoimilla on paljon sellaista tietoa, jota ei haluta päästää julkisuuteen. Somessa leviävät varusmiesten ottamat kuvat paikkatietoineen voivat olla turvallisuusriski, sillä ne antavat mahdollisuuden tietojen väärinkäyttöön.

Mikrobitti.fi, Mikrobitti CES-messuilla, päivä 4: kiinalaisia pieniä pc-ihmeitä ja ihmeellistä sekoilua.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 5 Tips for Creating Romantic Portraits of Couples.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Why Use Long Shutter Speeds?

Dpreview.com, Canon EF-M 18-150 F3.5-6.3 IS STM real-world sample gallery.

Earthboundlight.com, Every Photo is a Self-Portrait, 8.1.2017.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Flickr, Reima Haiminen.

Antti Pullinen, Vimeo, Ilotulitus 2016 Imatra. Video, kesto 1:19. Kuvauskopteri.

HS, HS:n valokuvaajat ikuistavat satavuotiasta Suomea. Suomessa on 588 ihmistä, jotka täyttävät tänä vuonna 100 vuotta. Aivan kuten itsenäinen Suomikin. Lähetin marraskuussa 81:lle näistä syntymäpäiväsankareista kirjeen. Siinä pyysin heitä osallistumaan tämän artikkelin tekemiseen. Kuvasin joulukuun aikana kaikkiaan 14 naista ja miestä. Tutustu kuviin ja kuvattavien muistoihin.

Ilta-Sanomat, Helsinki muuttui rajusti - katso kuvat 100 vuoden takaa. 17 ns. kaksoiskuvaa, pystysuoraa palkkia liikuttamalla toinen kuva näkyviin.

Kymen Sanomat, Vuosi 2016 oli Kotkan Valokuvakeskukselle heikko — tästä vuodesta odotetaan ennätyksellistä. Kotkan Valokuvakeskuksen kävijämäärä laski viime vuonna. Näyttelyissä vieraili vuonna 2016 yhteensä 8 740 katsojaa. Tämä on hieman yli tuhat vähemmän kuin edellisenä vuotena, jolloin Valokuvakeskus teki kävijäennätyksensä. —Täksi vuodeksi on tulossa useita huippunäyttelyitä.

Tivi.fi, Kaipaatko "vanhan hyvän ajan" valokuvia? Tämä sovellus tuo nostalgiaa digikuviin. Viikon softa: Darkr. Perinteiset filmikamerat ovat jo harvinaisia, mutta kaipuu filmikameroiden aikakauteen näkyy erilaisten kamerasovellusten suosiossa. Darkr vie iPhonen tai iPadin filmin ja pimiöiden aikakauteen. Kolme euroa.

Ilta-Sanomat, Katso IS:n lukijoiden upeat talvikuvat ja huikea video merisavusta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Winter Wildlife Photography Tips.

Dpreview.com.

 • CES 2017: hands-on with the Canon PowerShot G9 X II.
 • CES 2017: Hands-on with the Kodak Super 8. Uutta retroa. 8mm, pituus 50 jalkaa. 18, 24, 25 tai 36 kuvaa sekunnissa. Etsimenä toimii 3.5 tuuman lcd-näyttö (tarkennusta vaikea havaita, tässäkin suhteessa esikuvan kaltainen). 40mm F7 Ricoh mukana (polttovälivastaavuus 35mm). C-bajonetti monen kanssa yhteensopiva. Ääntä voi tallentaa ulkoisen mikrofoni kautta sd-kortille. Filmi lähetetään (edelleen) Kodakille kehitykseen, sisältyy hintaan, myös pilveen talletus.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

The Online Photographer, The 'Bokina'. Tokina AT-X 90mm ƒ/2.5 Macro. Bokeh + Tokina = Bokina.

Kamera & Bild, Therese Asplund: Porträtt med äkta skönhet. Haastattelu. Onnistunut potrettikuva: 20% tekniikkaa, 80% vuorovaikutusta kuvattavan kanssa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

HS, Jumalan teatterista 30 vuotta – Saara Aallon ukki jäi katsomoon ja uhkasi vetää näyttelijöitä turpaan. Kun neljä nuorta miestä 30 vuotta sitten heitti ulosteita ja suihkutti sammutusjauhoa Oulun teatterissa, kuvataiteilija Eeli Aalto jäi yksin katsomoon. Näyttelijätkin poistuivat ennen häntä. Aalto oli saapunut näytökseen vaimonsa Airi Aallon kanssa. Molemmilla oli mukanaan taskukamera. Kun neljä nuorukaista alkoi lavalla riisuutua, Airi Aalto poistui.

Ilta-Sanomat, Näin käy, kun heittää kuumaa vettä 23 asteen pakkasessa – upeaan kuvaan tallentui muutakin erikoista. Kovassa pakkasessa höyrystyvä vesi tallentui lukijan ottamaan kuvaan perjantaina Pohjois-Savossa. Ilta-Sanomien lukija sai komean kuvan siitä, miten kuuma vesi käyttäytyy kovalla pakkasella. Upeaan kuvaan tallentui lisäyksenä onnekkaasti muutakin harvinaista.

Ilta-Sanomat, Ainutlaatuiset kuvat 1910-luvun Helsingistä – tältä tutut paikat näyttivät 100 vuotta sitten. Pietarissa syntynyt ratsuväen upseeri Ivan Timiriasev ikuisti 1910-luvun Helsingin maisemat palkkikamerallaan. Monta kuvaa, myös videota. (vähän haikeaa katsoa vaikkapa kuvaa "Vapunviettoa Pohjoisesplanadilla vuonna 1912"...).

Iltalehti, Viestintävirasto varoittaa: Salakavalaan Apple-huijaukseen haksahtanut jo yli 1000 suomalaista. Huijaus alkaa sähköpostiviestiltä, joka näyttäisi tulevan suoraan Applelta. Viestintäviraston mukaan viime päivinä sähköpostin otsikko on ollut "Apple ID:n salasanan nollaaminen". Viestissä käyttäjää pyydetään viimeistelemään hänen Apple ID -salasanan nollaaminen sähköpostista löytyvää linkkiä painamalla. Linkin avaama sivu näyttää erehdyttävästi Applen omalta sivulta, mutta oikeasti kyseessä on tietojenkalastelusivu.

Mikrobitti.fi.

Tekniikan Maailma, Ikoninen ruotsalainen kamerayhtiö myytiin Kiinaan – käytettiin Kuu-valokuvien ottamiseen. Legendaarinen ruotsalainen kamerayhtiö Hasselblad on myyty kiinalaisyhtiö DJI:lle, joka viime vuonna jo osti yhtiöstä vähemmistön.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • How To Shoot Winter Silhouettes.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II Full Review. Arvosana 4.5 * / 5 *.
 • Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera, kroppikerroin 2x. Olympuksen lippulaivamalli. Ulkoisesti muistuttaa edeltävää kolme vuotta sitten julkaistua malli. Nyt 20 megapikselin sensori (edellinen 16 megapikseliä). Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö (1.037.000 pistettä). Elektroninen etsin, 2.350.000 pistettä. 60 kuvaa sekunnissa (jatkuvalla tarkennuksella 18 kuvaa sekunnissa). 121 tarkennuspistettä (vaihetarkennus), 5.5 stopin kuvanvakautus (jos käytössä Olympus 12-100mm F4, 6.5. Olympuksen mukaan maapallon pyörimisliike rupeaa jo häiritsemään...). USB 3.0. Säänkestävä (kuten edeltäväkin malli), pölynkestävä, pakkasenkestävä. Paino 574 g, hyvä kuvausote. Yhdellä latauksella ottaa 440 kuvaa (kylmässä vähemmän). Kaksi sd-muistikorttipaikkaa (ylempi myös UHS-II, alempi UHS-1).
 • Runko 2 099€ tai runko + M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO objektiivin 2 699€. (Näissä hinnoissa verot mukana).
 • Meike MK-5D4 PRO Battery Grip With Wireless Remote For Canon 5D Mark IV. Nyt myynnissä, £72.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR.

PDN Photo of the Day, Beirut’s Architecture and Inhabitants, Abstracted. 10 kuvaa ja teksti. Yksi kaksi ihmistä + rakennus.

Pndonline.com.

Pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 10 linkkiä ja video.

Techradar.com, 14 portrait photography tips you'll never want to forget.

The Online Photographer, Ektachrome Returns.

Lensrentals.com, blog, An Update and Comparison of the Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS. Suomen hinta on 3.100 euroa (hinnassa mukana verot).

 • Canon 70-200mm f/2.8L IS II
 • Nikon 70-200mm f/2.8G AF-S VR II
 • Novoflex Nikon G Lens to Sony E Adapter
 • Sony A 70-200mm f/2.8 G SSM II

Pndonline.com, Object of Desire: Drobo 5C. USB-C -liitäntä. Ei kovalevyä, runko, $349.

Fotosidan, MikSwe Photography. Bloggaus. Lintuja kuvaamassa.

Fotosidan.se, Bildombudsmannen kritiserar JK: 'DN borde gå till domstol'. Poliisi otti kiinni ja tutki lehtikuvaajan. Ei seurauksia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Remonen.fi, Kylmästi sinun, 5.1.2016. Se on sitten talvi saapunut tänne Pohjan perillekin. Ja ihan hyvä niin. Johan tässä pakkassäitä odoteltiinkin vesisateessa riittävän pitkään. Kovat pakkaset tietävät hyviä kuvaussäitä. Säitä joissa miehet erotetaan pojista, porot lampaista ja nakit muussista. Tästä syystä päätin itsekin lähteä ulos Tosi Miesten Joukkoon kuvaamaan talvisen luonnon ankaruutta ja arjen sankaruutta.

Kontto.kuvat.fi, Indonesia-Jakarta-Bali-Giliair.

Lux.helsinki.fi. Kartta ja teoskuvaukset. Oheisohjelmaa. Kuvagalleria.

 • Yle Uutiset, Lux Helsinki tuo valoa pimeyteen: Koe ainakin nämä 4 näyttävää teosta. 5.9.2017 - 9.1.2017. Valoteokset valtaavat jälleen kaupungin, kun yhdeksännen kerran järjestettävä Lux Helsinki pyörähtää käyntiin torstaina. Puoli miljoonaa kävijää viime vuonna kerännyt festivaali tuo Helsingin kaduille yhteensä 15 valotaideteosta. Reitti kiertää tänä vuonna Tuomiokirkon ympäri Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille.
 • Ilta-Sanomat, Upeat kuvat: Näin valofestivaali Lux Helsinki valaisee kaupungin. Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään nyt yhdeksännen kerran.

Tekniikan Maailma, Nyt voit nähdä, mitä asiasanoja Facebookin tekoäly liittää valokuviisi.

Tivi.fi, Näin huijaat jatkuvaa kameravalvontaa - anna kasvojentunnistusalgoritmeille juuri mitä ne haluavat. Kun esimerkiksi takki tai muu vaateparsi on tehty näitä kuviointeja käyttäen, kasvojentunnistusalgoritmit menevät sekaisin. Ne nimittäin näkevät kohteessa kymmenittäin kasvoja, eivätkä osaa päätellä mitä oikeastaan näkevät, saati sitten erottaa niitä oikeita kasvoja sekamelskan seasta. Sen sijaan algoritmit ylikuormittuvat eivätkä näe enää ainuttakaan kasvoa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Basic Tips On Photographing Early Morning Landscapes Successfully.

IR.

Diyphotography.net.

The Online Photographer.

Petapixel.com.

PDN Photo of the Day, Quiet Nights in the City and Country. Kymmenen kuvaa ja teksti. Yökuvia NYC, läheisiltä kukkuloilta.

Pdnonline.com, From Producer to Photographer: How Christin Rose Made the Transition.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Flickr, Janne Räikköläinen.

HS, Rankka triathlontreeni, kloonattu koira ja Cheek Töölössä – HS:n valokuvaajat valitsivat vuoden 2016 parhaat kuvansa. Nyrkkeilijä Mira Potkosen kotiinpaluu, risteilytunnelmaa Tallinnan-lautalla, muuttoauto lumessa ja merenneito Mäkelänrinteen uimahallissa. Ihmisiä Syyriassa, Venezuelassa ja Kaustisella – Helsingin Sanomien valokuvaajat valitsivat parhaat kuvansa viime vuoden ajalta. 86 kuvaa, kuvatekstit.

Iltalehti, Avaruustutkija: "Tulevina öinä keskimääräistä todennäköisempää nähdä revontulia" - katso upeat kuvat viime yöltä. 4.1.2016.

Tekniikan Maailma, Nyt esiteltiin selfie-lennokki – tunnistaa ilmasta käsin käyttäjänsä ja seuraa häntä. ”Ei aivan ilmakuvia, mutta ei selfieitäkään”, kuvailee ZeroZero Robotics tuotettaan verkkosivuillaan. 599 dollaria.

Mikrobitti.fi, Uusi tapa ottaa selfie – käytä lennokkia. Keyshare Technology, Kimon-lennokki. 400 dollaria.

Mobiili.fi, Ricoh esitteli uutta 360 asteen kameraa – helppoja ja edullisia live-lähetyksiä. Kaksi laajukulmalinssiä, kaksi kameraa. 2K -tarkkuutta, 30 ruutua sekunnissa. Ei pitäisi maksaa kovin paljoa.

Älypuhelimista.

Teknavi.fi, Samsung julkisti Galaxy A5 ja Galaxy A3 -uutuutensa – vedenkestävyys ja sormenjälkitunnistin keskihintaisiin puhelimiin. Ennakkomyynti alkaa 13.1.2017, kauppoihin 3.2.2017. Uuden Galaxy A5:n hinta on 449 euroa ja Galaxy A3:n 349 euroa.

Mobiili.fi, HTC X10:stä tulossa pettymys. Edelliseen versioon ei paljoa uutta.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Secrets Lingering in the Shadows of Baltimore. Sumua ja väriä.

Digital Photography School.

Panasonicilta uutta.

Canonilta uutta.

Fujilta uutta.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Improve Your Black & White Landscapes Instantly By Following One Simple Rule.

Dpreview.com.

IR, Start your next photo adventure off on the right foot with these four essential tips from Nat Geo. YouTube-video, kesto 1:58.

Lensrentals.com, blog, Third Party Ultra-Wide Lenses MTF Comparison.

 • Canon 11-24mm f/4L
 • Canon 16-35mm f/2.8L III
 • Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S
 • Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art
 • Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art for Canon
 • Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro FX

Pdnonline.com, 8 Awesome Medium-Format Cameras & Lenses.

 • Phase One XF Camera System, $32,990
 • Pentax 645z, $7,000 (645Z); $16,000 (starter kit)
 • Hasselblad H6D, $29,995 (H6D-50c); $32,995 (H6D-100c).
 • Fujifilm GFX 50S, $10,000
 • Leica S 007, $16,900
 • Hasselblad XCD 30mm f/3.5, $3,785
 • Hasselblad X1D, $8,995
 • Schneider Kreuznach Blue Ring Lenses, $6,990 (150mm); $5,990 (45mm)

PDN Photo of the Day, Seeing the “Invisible People of Belarus”. Kymmenen kuvaa ja teksti.

Kamera & Bild, Drönare vid flygplatser – ett växande problem. Vaaratilanteiden määrät vain kasvavat. Vuonna 2016 vaaratilanteita oli 33 kpl. Vuonna 2014 kuusi.

Fotosidan.se, Man fotograferade under kvinnas kjol - HD tar upp fallet. Korkein oikeus käsittelee erikoisen salakuvaamisen. Rullaportaissa kännykällä. Kohde ei tiennyt kuvaushetkellä, että häntä kuvataan. Toinen henkilö näki kuvaamisen. Mies yritti paeta. Metroaseman liukuportaat ovat Ruotsin lain mukaan julkinen paikka. Jossa kuvaaminen on sallittua. Seksuaalisesta häirinnästäkään ei ollut kyse, sillä nainen ei tiennyt miehen kuvaavan hameen alle.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Kamerakoulu.fi, Tekniikkahifistelijän kokeilut rihkamalla, 3.1.2017. Valot rihkamaosastolta. ....En kyllä olisi aikaisemmin uskonut löytäväni kuvauksiini valonlähdettä muutamalla eurolla Tiger kauppaketjusta…

Rajala Blogi.

Keskisuomalainen, Luontokuvaajan vuosi: kuvasi yli 30 000 ruutua. 3.1.2017. Kuvaamieni ruutujen kokonaismäärästä en pidä kirjaa, mutta säästettyjä kuvia kertyi reilusti yli 30 000. Määrä on oman kuvaushistoriani suurin. Säästetty kuva on riittävän tarkka vähintään A4-kokoiseen vedokseen ja aiheeltaan kelvollinen. Varsinaisia käyttökuvia koko massasta seuloutui noin 2 300 erilaista.

Kymen Sanomat, Kolumni: Näkymätön kuvaaja. Sanomalehden valokuvaajana täytyy osata olla ihmisten tiellä. Työn luonteeseen kuuluu änkeä aina edeltä joka paikkaan ja kävellä jonon etunenässä. Tapahtumissa täytyy hakea paikkansa eturivin edestä, mielellään vielä vähän edempänä, ja joskus sitä löytää itsensä melkein keskeltä esitystä.

Yle Uutiset, Luonto, Tältä näyttää Suomen suosituin retkipaikka: ainutlaatuinen hiekkaranta armeija-alueen kainalossa. Lohtajan Vattaja on valittu vuoden retkipaikaksi. Vattajanniemi ja Ohtakarin saari voittivat Suomen suosituimman matkailublogin äänestyksen selvästi.

Aamulehti, Lisää kuva-aarteita Pirkanmaan historiasta: Vaatimattomista oloista Suomen rikkaimmaksi mieheksi. Alfred Kordelin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Photo.net, Free Photography Classes from CreativeLive.com - January 2017. Näitä voi suorana seurata ilmaiseksi. Muuten maksullisia (eikä mitenkään edullisia).

Thephotoargus.com, Triptych Photography Examples and Ideas.

PDN Photo of the Day, Thomas Struth’s Big Picture. Kuusi kuvaa ja teksti.

Pdnonline.com, Telling New York City’s Story Through Photos. Museum of the City of New York, näyttely. Mukana Joseph Michael Lopezin 100 uutta kuvaa. Puoli vuotta museon toimeksiannosta kuvaamista New Yorkissa.

IR, Magic Lantern user finds a way to capture 14-bit DNG RAW images in-camera, bypassing CR2 capture.

Dpreview.com, Magic Lantern proof-of-concept shows in-camera DNG shooting.

The Online Photographer, Camera Style: The Downside of Retro. Periaatteessa retrotyyli on hienoa, mutta... Ratkaisut eivät ole aina toimivia.

Techradar.com, The 10 best full-frame DSLRs in 2017.

 • 1. Canon EOS 5D Mark IV
 • 2. Nikon D810
 • 3. Canon EOS 5DS
 • 4. Nikon D750
 • 5. Nikon D5
 • 6. Canon EOS-1D X Mark II
 • 7. Pentax K-1
 • 8. Nikon D610
 • 9. Canon EOS 6D
 • 10. Nikon Df (ei ole muuten vieläkään myynnissä Nikon DL ei ole vielä myynnissä... Nikon DL:n julkistus helmikuussa 2016).

Kamera & Bild, Högsta domstolen prövar friande smygfotografering. Ruotsi. Hameen alle kuvaaja vapautettiin alemmissa oikeusasteissa. Nyt sitten korkein oikeus ottaa tapauksen käsittelyyn. Tapaus sattui syksyllä 2015 rullaportaissa, kännykkäkuvaamisesta oli kyse. Jos paikka olisi ollut pukuhuone, wc tms., tuomio olisi tullut. Mutta nyt oltiin yleisellä paikalla. Ja kuvattava sai selville kuvaamisen vasta jälkikäteen. Jotta salakuvaamisesta voisi tuomita seksuaalisen ahdistelun nimikkeellä, niin kohteen pitäisi huomata kuvaaminen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

HS. Maailma kuvina. Uudistunut formaatti.

Juha Jantunen, Strobotti.com, Nissin Di700A Air + Sony A7II ensituntumat. 19.7.2016. Olen jo pidempään koittanut löytää Sonyn järjestelmäkameroiden kanssa yhteensopivaa salamajärjestelmää, jossa yhdistyisi edullinen hinta ja tarvittavat ominaisuudet.

Iltalehti, KHO linjasi: Palolaitosten palopaikalta ottamat valokuvat julkisia. Korkein hallinto-oikeus (KHO) on linjannut, että palolaitosten palopaikalta ottamat valokuvat ovat julkisia, eli ne pitää luovuttaa tietopyynnöllä.

Maaseudun Tulevaisuus, Nyt Postia kiinnostaa vanhusten valokuvaus. "Jos joku on luonteva tekemään tällaisia palveluita, sehän on Posti", toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A glimpse into the little-known world of ski in Iran.

The Atlantic, In Focus. Kaikissa kuvissa tekstit.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, New Camera? What's Next?

Dpreview.com, Around the world in 10 videos: 2016 Field Tests. Videoita, kameroita, maailmaa.

The Online Photographer.

Thephotoargus.com, 24 Great Examples of Motorsport Racing Photography.

PDN Photo of the Day, Remembrance of Things Past. Kymmenen kuvaa ja teksti.

IR, Phase One sees upcoming mirrorless medium format cameras as threat, won’t support them in Capture One.

Kamera & Bild, Bilder av klonade djur prisas av Fotografiska. Akseli Valmunen, Suomi. HS-kuvaaja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

MaXwin Whippet Racing, maxvin.1g.fi, Suomi 100 -ilotulitus.

Turun Sanomat, Vuosi 2016 Turun Sanomien valokuvaajien silmin. 55 kuvaa.

Yle Uutiset, Kuvagalleria: Säkenöivä sydän seinässä ja tonttulakki kuplan katolla. Vuoden 2016 viimeisinä päivinä sää on ollut monin paikoin pilvinen ja lauha. Sääkuvaajat ovat napanneet otoksiinsa muun muassa huikeita valonpilkahduksia ja jäämuodostelmia.

MTV, Eipä palele yhtään! Viikon uutiskuvissa pulikoidaan hyisessä vedessä ja otetaan vastaan vuosi 2017.

Etelä-Saimaa, Katso Etelä-Saimaan parhaat kuvat vuodelta 2016.

Kymen Sanomat, Katso Kymen Sanomien kuvaajien poiminnat viime vuodelta.

Moottori.fi, Saako Euroopassa autoileva käyttää tutkanpaljastinta? Itävallassa kojelautakameroiden käyttö on kokonaan kielletty, uhkana jopa 10.000 euron sakko. Sama Luxenburg ja Portugali.

Ilta-Sanomat, Windows 10:ssä on näppärä toiminto: Näin löydät heti haluamasi tiedoston tai ohjelman.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, New Year's Resolutions For Photographers.

Techradar.com, 52 photography projects: A photo idea to try every week of the year.

Thephotoargus.com, 9 Photography Habits to Quit in the New Year.

Earthboundlight.com, What If ... ? 1.1.2017.

Kamera & Bidl, Årets bästa bilder 2016. Aftonbladet. Expressen. GP. National Geographic. Boston Globe. The Guardian. Time. Wired. Linkit vuoden parhaisiin kuviin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi.

Peter Forsgård, Hajatelmia vuodesta 2017 eli katse tulevaan. 1.1.2017. Vuodenvaihde on aina erilaisten muisteloiden aikaa. Mennyttä vuotta katsotaan taaksepäin. Minusta on paljon kiinnostavampaa katsoa eteenpäin. Luonnollisesti eteenpäin katsomisessa tärkeää on myös peilata sitä mennyttä vuotta eli miettiä mitä tekisi vielä paremmin, mistä voi oppia jne.

Rajala Camera, blogi, Ennustus vuodelle 2017 – mitä tapahtuu valokuvauksen maailmassa? 21.12.2016. 1. Peilittömät järjestelmäkamerat. 2. Videokuvaaminen monipuolistuu. 3. Kopterit ja dronet kiinnostavat yhä. 4. Aitous viehättää. 5. Kuvien laatuun halutaan panostaa, myös somessa.

Pallopanoraamablogi, Testipenkissä Ice kymmenen aukon (1000x) harmaasuodin, 31.12.2016. 95 millin koossa jos haluaa halvan, erittäin tumman — suurinpiirtein kymmenaukkoisen — harmaasuotimen on vaihtoehtoja oikeastaan yksi: Ice 1000x ND. eBayssa hintaa suotimella on noin 40 euroa/dollaria, kun muiden merkkien vastaavat harmaasuotimet kurittavat kukkaroa aina puolentoista-kahden saturaisen edestä. On siis selvää että jostain on pitänyt tinkiä halvan hinnan vastineeksi. Mutta mistä ja miten paljon? Otetaan selvää.

Sulantoblog.fi, Mielipide, Vuoden tuote – Broncolor Siros L. 31.12.2016. Jussi Koskela. Oma valintani vuoden tuotteeksi on Broncolor Siros L -akkusalama. Siros 400 L verottaa lompakkoa noin 2000€. Vertailun vuoksi totean, että sillä rahalla ei saa vielä edes valita ammattitason kamerarungoista ja hyvä salama on näitä pitkäkestoisempi investointi.

Iltalehti, Kuvagalleria: Näin Suomi juhli 100 vuotta sitten - uutta vuotta vastaanotettiin jännittyneissä tunnelmissa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com, 2016 DPReview Readers' Best Shots: People. Kymmenen kuvaa.

Shutterloveonline.com, The Body. 2016 voittajat. Nudity warning.

Thom Hogan, 2016 MacBook Pro First Impressions.

Fotosidanse, Ung pressfotograf prisas för projekt om kloning. Fotografiska, Young Nordic Photographer of The Year. Valinta osui tänä vuonna suomalaiseen 29-vuotiaaseen tuoreeseen Aalto-yliopiston Valokuvataiteen maisteriin. Akseli Valmunen. 100.000 kruunua + oma näyttely Fotografiskaan + muuta.

Fotosidan.se, New55 utvecklar ny direktbildsfilm. Samalla myös värinegatiivi. Kehitteillä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Joulukuun 2016 uutiset

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset