Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Lokakuu 2011

31.10.2011   (linkki)

Valoa etsimässä, 43/52 Sammakkometsä 30.10.2011. Tällä viikolla kokeilin ensimmäisen kerran miniatyyrikuvausta. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi käydä ostamassa miniatyyrejä ja luoda vaihteeksi hieman erilaisia kuvia ja saada kenties joku katsoja jopa hämääntymään kuvan mittasuhteista. Homma oli kyllä hauskaa, mutta mittasuhteiden vääristäminen oli tosi vaikeaa ja toisaalta myös muovieläinten todellisen luonteen peittäminen.

Light as I see it -blogi, kuvien lisäksi myös tekstiä.

Tareone.com, iPhone 4S, 30.10.2011. Vaimon Nokia sanoi sopimuksensa irti, joten minä uhrauduin ja ennakkotilasin Elisalta 32 Gb iPhone 4S:n. Valkoisen tietysti. Viime perjantaina soittelivat Elisalta ja kertoivat 4S.n olevan noudettavissa. Kävin hakemassa uuden iPhonen ja vaimo sai mun virheettömän iPhone 4:n.

Ilta-Sanomat, Tällä kameralla voi tarkentaa kuvan ottamisen jälkeen. Lytro.

tom's hardware, Ostajan opas: Mikä SSD-asema kannattaa ostaa?

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, Kirk's Take (Kirk Tuck #1). Kirk Tuck aloitti blogin kirjoittamisen vuoden 2009 alkupuolella. Yleensä blogien lukijat kertovat haluavansa tekstejä valokuvauksen filosofiasta jne. Tekniikka + härpäkkeet eivät kuulemma niinkään kiinnosta. Kumpi tyyli todellisuudessa kiinnosti enemmän (palautteen ja mielipiteiden vaihdon perusteella).

 • Mutta mitä tapahtuikaan kun Kirk Tuck ilmoitti lopettavansa blogin kirjoittamisen (ja ne filosofisemmat tekstit)?

Strobist, Imitate, then Innovate. Picassokin kävi läpi monta tyyliä ja jäljitteli monia mestareita. Miksei valokuvaajakin voisi tehdä samoin.

Pixiq.com, Low Key Images: How to Meter. Histogrammi avuksi.

Digital Photography School, Zoo Photography Tips. Eläintarhassa kuvaaminen.

ePhotozine.com, Tips On Shooting Fireworks With Your DSLR. Ilotulituksen kuvaaminen.

Creativepro.com, Adobe Photoshop Touch. Lokakuun alussa Adobe julkisti tabletti-tietokoneille tarkoitetun, valokuvaajille suunnatun sovelluksen.

Earthboundlight.com, What the Heck is Metamerism? 30.10.2011. Metamerismi on ilmiö, jossa kaksi fyysisesti erilaista ärsykettä (valoa) näyttävät samanvärisiltä, koska ne ärsyttävät reseptoreita samalla tavalla. Kohteiden väri voi näyttää samalta valonlähteestä riippuen.

Luminous Landscape, The Sony DT 16–50mm f/2.8 and LA-EA2. A NEX Lens Alternative.

 

30.10.2011   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 14 Raakel Kuukan Retrospektiiviin liittyvä taiteilijatapaaminen. Museon pääsymaksu.

fotomik-blogi, Hauskoja uutisia sain tänään, Raisa Jäntti on huomioinut allekirjoittaneen nöyrän pyristelyn itseilmaisunsa syövereissä, Taide-lehden numerossa 5/11 Blogikatsauksessaan. Kiitos ja kumarrus, hauskaa että joku muukin käy näitä ihmettelemässä kuin Äiti ja Anoppi. Kiitos tietenkin heillekin...

Uusimaa, Rock’n’roll -elämää kamera kaulassa. –Kaiken, mitä tiedän valokuvauksesta, olen opiskellut Youtubesta ja itse kokeilemalla. Marraskuussa 2009 Turusta tulee sitten mimmi ja menemme kuvaamaan helsinkiläiseen studioon. Kaikki tieto studiovalaistuksesta on päässäni. Studio on pieni, parinkymmenen neliön koppi.

 • Porvoolaisen Nadi Hammoudan kuviin on voinut törmätä viimeisten kahden vuoden aikana muun muassa iltapäivälehdissä, Ylioppilaslehdessä, parturikampaamo Napsin mainoksissa ja kauneusalan yrittäjien portfolioissa, joiden lisäksi...

Nelonen.fi, Riistakameralla voi napata mökkivarkaan. Kesäasunnon pihapiiriin sijoitettu riistakamera voi auttaa ratkaisevalla tavalla mökkimurtojen selvittelyssä, kertoo Etelä-Savon poliisi. Riistakamerat toimivat automaattisten liiketunnistimien avulla. Laitteet tallentavat murtoporukan öisen vierailun siinä missä ohi loikkivan jäniksenkin.

(kertaus 23.6.2011) Yle.fi, Savo, Riistakamera voi kuvata myös postilaatikon potkijan. Yksi apu tekijöiden kiinnisaamiseksi voisi olla piilotettu riista- tai valvontakamera, mutta sen käyttö muualla kuin oman kodin tai mökin pihapiirissä ei ole täysin ongelmatonta. ...Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio muistuttaa, että valvonta- tai riistakameran asentaminen yleiselle paikalle on hieman ongelmallista ja ainakin kuvattava alue on rajattava tarkasti. Lisäksi kameran asettajien, esimerkiksi taloyhtiön tai pihapiirin asukkaiden on laadittava valvontatarpeesta rekisteriseloste ja perusteltava kameravalvonnan tarve. Rekisteriselostetta ei tarvitse lähettää mihinkään, mutta se on tarvittaessa esitettävä.

 • Kameravalvonnasta on myös kerrottava selkeästi esimerkiksi kyltillä ja koko valvonnassa on oltava vastuuhenkilö tai -henkilöt. Aarnio suositteleekin, että ennen kameravalvontaan päätymistä asiaa harkittaisiin hyvin tarkkaan. On syytä esimerkiksi pohtia, onko kameravalvonnan kustannukset ja sen aiheuttama vaiva kaiken arvoista

(kertaus 26.5.2011) Yle.fi, Keski-Suomi, Luonnonihmeet tallentuvat riistakameralle. Eräharrastajia hemmotellaan uudella teknologialla. Riistaeläinten tarkkailu ja upeiden luontokuvien napsiminen onnistuu liiketunnistimella varustetuilla luontokameroilla, joiden kysyntä on kasvanut roimasti. Villieläinten lisäksi kamera voi tallentaa vaikkapa mökkirosvon.

- (kertausta, aiemmin Digicamera.netin uutisissa...):

Etelä-Saimaa, Riistakamera on syrjäseutujen valvontakamera. Alun perin eläinten tarkkailuun tarkoitetut riistakamerat toimivat yhä useammin myös ihmisten puuhia tallentavina valvontakameroina.

Yle, Kamerat vahtivat metsän eläimiä. Metsästäjät hankkivat riistakameroita, jotta voisivat seurata tarkemmin metsän riistaeläimiä.

(email, vähän lisää riistakameroista). Trailcampro.com, testejä, mittauksia, hinnat, tarvikkeet ym. Suomesta: Eränetti, Riistakamerat ja tarvikkeet.

"Valokuvausharrastajan näkökulmasta katsottuna riistakamerat ovat lähinnä lelumaisia. Niissä on heikkoja teknisiä ratkaisuja ja hintakin on korkea siihen nähden mitä paketissa saa .... ainakin kun puhutaan muista kuin aivan halvimmista. Kunnon tietoa ei juurikaan ole saatavilla ... siis ainakaan vaativan valokuvaajan näkökulmasta ajatellen.

Joitakin havaintoja (ettei odotettaisi liikoja, kaikki pulmallisuus ei koske kaikkia malleja)

 • yleistä pulmaa : sade ja lumi rähmää optiikan - pitää käydä huoltamassa säännöllisesti
 • kuvan laatu valokuvausmielessä heikko
  • megapikseleitä luvataan, mutta ....
  • kameramalleissa on eroja
  • halvimmalla pokkarillakaan tuskin saa yhtä huonolaatuisia kuvia
  • suljinaika pitkä, liikkuva kohde mössöä
  • usein kuvat yli- tai alivalottuvat reilusti
  • vinjetointia
  • fix-tarkennus on "ehkä jossakin" kohdallaan
  • yöllä infrapunasalaman toiminta-alue on paljon pienempi kuin sanotaan, suljinaika pitkä
 • objektiivit eivät ole kovin laajakulmaisia
  • kun samalla ir-tunnistus on kapea ja paljon luvattua lyhyemmältä matkalta toimiva -> kohde livahtaa aivan yleisesti kuva-alasta ennen kuin kuva on saatu otettua
 • tunnistusherkkyys vaihtelee
  • hidas reagointi, joissakin malleissa todella ihan toivottoman hidas
  • tunnistusalue vaihtelee malleittain
  • sumuisessa säässä ir-tunnistus menettää toimintakykyään
  • optista liikkeen tunnistusta ei ole (siis kuvasignaalia ei seurata ja napata siitä havaintoa kuva-alan muutoksesta, kuten esim. valvontavideojärjestelmissä)
 • mekaanisesti aika onnettomia
  • laitteen mekaaninen kiinnittäminen ja suuntaaminen hankalaa
  • kuva-alan arviointi / suuntaaminen ilman omaa näyttöä hankalaa
  • laitteen käsittely muutenkin hankalaa ainakin joissakin malleissa - esim. paristojen vaihto kiinni olevaan kameraan
  • jopa muistikortin poistaminen saattaa olla hankalaa
  • luukut jäätyvät kiinni
  • laitteen lukitseminen ilkivaltaa vastaan konstikasta
  • joihinkin saa koteloita, mutta nekin aika onnettomia
 • vikoja
  • ohjelmallista jumittumisia
  • päivä/yö suodin (ir-suodin) jumittaa
  • alle 0 asteessa menee sekaisin

Parhaan laadun laitteita ei saa Suomesta. Tarjonta on muutenkin köyhää ja mm. asennustarvikkeita ei oikein tahdo olla.

Kivoja laitteet kuitenkin ovat. Mukava nähdä mitä esim. lähistöllä ja pihapiirissäkin tapahtuu : kettuja, supeja, koiria ja kissoja liikkuu. Jos noita haluaa robottivalokuvata niin pitää keksiä jotakin muuta, kenties tee-se-itse rakennelmia ...."

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, World Population: 7 Billion. 47 kuvaa.

Los Angeles Time, The Week in Picture | October 24 - October 30, 2011. 69 kuvaa.

Denverpost.com, The 125th Anniversary of the Statue of Liberty. 104 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Oct 20 - 27. 13 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, 2011 Pan American Games. 50 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Appleinsider.com, Adobe Photoshop CS6 to adopt Aperture-like theme, new 3D functionality. Adobe Photoshop CS6:n uusia ominaisuuksia. Beta-versiosta kuvaruutukaappauksia yms.

Guardian.co.uk, Britain's photographic revolution. Neljältä kuraattorilta kyseltiin UK:n taideinstituutioista ja valokuvauksesta. Englanti on vasta viime vuosina herännyt huomaamaan valokuvauksen olemassaolon.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: 5 Great Garden Photography Tips.

ePhotozine.com, Photoshop Tutorial: Vampire Teeth. Vampyyrin hampaat Photoshopissa, kuvaruutukaappaukset.

Speedliting.com, Meet My New Best Friend Among Speedlite Modifiers…the Westcott Apollo Orb Softbox. Uusia salamavalon pehmentäjiä. Aika isoja. Hintaluokka 100 - 200 euroa.

Fotosidan.se, Webb-TV: Chuck Westfall about Canon Eos-1D X. Video, kesto 14:05. Ja toinenkin video, kesto, 2:00.

 

29.10.2011   (linkki)

Façadi--keskustelutilaisuus TR1 Taidehallissa tänään klo 14-16:
Façadi on projekti, jonka kuvataiteilijat Tatu Engeström ja Sakari Tervo aloittivat lokakuussa 2009 Helsingin Kalasatamassa sijaitsevalla romanileirillä. Engeström ja Tervo rakensivat romaninaisen asuttaman katoksen ympärille perinteistä skandinaavista puutaloestetiikkaa mukailevan julkisivun, fasadin, joka peitti alkuperäisen asumuksen sisäänsä. Syksyllä 2009 Helsingin kaupunki poisti osan leirin rakennuksista, mutta rakennelma sai jäädä paikalleen. Sittemmin se on jatkanut elämäänsä ja muuttanut muotoaan leirin asukkaiden toimesta. Kalasataman leiri purettiin elokuussa 2011.

Tilaisuus kuuluu Backlight 2011 Migration and Nomadic Living in 21st century -keskustelutilaisuuksien sarjaan.

Foorumilaisten kuvia:

 • januszian, SmugMug, Water Sports, 13 kuvaa. "Leikin keittiössä 1/8000 sulkimella. :)"

HS, Valokuvaajaryhmä veti töitään pois Bukowskin huutokaupasta. Yhdeksän valokuvaajaryhmä Helsinki Schoolin valokuvataiteilijaa on vetänyt pois teoksiaan Bukowskin syksyn huutokaupasta. Taustalla on Helsinki Schoolin kuraattorin Timothy Personsin ja huutokauppatalon erimielisyydet teosten hinnoittelusta. Persons korostaa, että taiteilijat päättivät itse vetäytyä huutokaupasta.

 • "Taiteilijat eivät tajunneet, kuinka alhaisia hinnat olisivat. Paikoin lähtöhinnat olisivat olleet jopa 1 500–2 000 euroa alle markkinahinnan", Persons sanoo.
 • "Personsin mielestä hinnat ovat tietenkin liian alhaiset, koska ne eivät ole aivan samat hinnat kuin hän käyttää galleriassaan", sanoo Bukowskis Finlandin toimitusjohtaja Christian Boman.
 • (En oikein ymmärrä, lähtöhintahan ei tarkoita alinta hintaa, jolla kohde voidaan myydä - voidaan asettaa etukäteen toinen hinta, jota ei paljasteta. Ja huutokauppahintoihin tulee aina kaikenalaisia lisiä, välillä neljänneskin lisää... Kommenteista paljastuu, mistä oikein on kyse...)

Porakuvia, Cactus V5, 10.10.2011. Tähän asti on tullut sinniteltyä halvimmilla mahdollisilla kiina-triggereillä, joiden käyttövarmuus ja -mukavuus on onnlut vähän niin ja näin. Rimpulat kiinnitykset on aiheuttaneet lukuisia oho-tilanteita ja toimintavarmuuskin on ollut vähän niin ja näin. Niinpä teki mieli päivittää mokomat parempiin.

 • Pari näitä maksaa noin 42 euroa, lisäksi tulee hieman postikuluja sekä tullit ja alv. maksut.

Mato78.com, Testissä: 27" Dell UltraSharp U2711. 2560 x 1440 pikseliä, 16:9, 27 tuumaa. Heijastamaton pinta, muistikortinlukija (ei Compact Flashia), paljon liitäntöjä. Ei pivotia. Hinta n. 680 euroa.

 • Dellin UltraSharp U2711 -näyttö täytti ja jopa ylitti kaikki sille asettamamme odotukset.

Tietokone.fi, iPhone 4S:n myynti käynnistyi ilman ostoryntäystä.

Photo.net, foorumi.

Time LightBox, Pictures of the Week, October 21 – October 28.

Thephotoargus.com, 40 Excellent Examples of Typography Photography.

Hongkiat.com, 20 Creative “Big Head” Photo Manipulations.

Pixiq.com, Photo Critique VI: Pheasant Feathers Headdress. Still-kuvan kritiikki videolla, kesto 4:45.

Pixiq.com, The Best Filter you (probably) Don't Have! Mitä tarkoittaa harmaasävyfiltterin ND1000. Voi käyttää puolen minuutin ja pitempiä valotusaikoja keskellä kirkasta päivää.

Petapixel.com, Nighttime Locations Illuminated Through Light Painting on an Epic Scale. Ison koon kamera, aukko f/8 tai f/16, valotusajat 45 minuutista pariin tuntiin. Ja sitten vain yöllä maisemaa valaisemaan.

ePhotozine.com, How to create blurry backgrounds. Video, kesto 1:27.

Popular Photography, Google+ Gets Photo Filters. Käytössä 25 efektiä.

Beyondmegapixels.com, Photography 101 – Exposure Bracketing. Ihan käytännön tason ohjeita, painike painikkeelta.

Beyondmegapixels.com, Intermediate Tips for Better Photography.

Smashingapps.com, 40 Unbelievably Interesting Google Earth Photos.

Dpreview.com, CMOS sensor inventor Eric Fossum discusses digital image sensors. Video, kesto 1h 7min.

Petapixel.com, Camera Costume Ideas for Halloween.

Lenstip.com, Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM. Julkistettu marraskuussa 2010. Paino 1.050kg, filtterikierre 67mm. Kuvanvakaaja, L-sarjan objektiivi (L= Luxury). Vastavalosuoja ja objektiivipussi, ei jalustarengasta. Tarkennusregas kiertyy 160 astetta. Täyskennoisella vinjetoi. Keskeltä terävä. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

 

28.10.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia, MuhkeaY, Flickr, MuhkeaY's photostream. "Kävin siis Ranskassa ja kertyi kasa kuvia.... Yritin hakea aamun utua, pitämällä kuvan hailakkana. Voisin vielä kokeella vähän lisätä tummiakohtia. Sommittelulle ei ollut kovin paljoa aikaa, kun lentokone kiisi eteenpäin. Katson, jos saisin otettua kiintopisteen esiin rajaamalla. Niin ja lasina nikonin kitti 18-105.-"

HS, Valokuvataide huutokauppaan Bukowskilla. Bukowski tuo syksyn huutokauppansa vetonaulaksi Suomessa valokuvataiteen. Myyntiin tulee muiden muassa Elina Brotheruksen, Jari Siilomäen, Stefan Bremerin ja Saara Ekströmin valokuvia. Tämä on Bukowskin mukaan ensi kerta Suomessa, kun valokuvataide nostetaan laatuhuutokaupan keskiöön.

(kertaus 21.10.2011) Marraskuun Bukowskin Modern + Contemporary & Design -huutokauppa 9.-10.11.2011, mukana suomalaisten tekijöiden valokuvia. Valokuvateosten luettelo kuvineen ja lähtöhintoineen on nyt netissä. Muutaman kerran kun klikkaa niin kuva kasvaa riittävän isoksi (3.000 pikseliä pitempi sivu), hyvä.

 • Eilen pidetyn valokuvahuutokaupan Hagelstam Foto 2011 (20.10.2011) loppuhinnat eivät ole vielä esillä. 28.10.2011: lähetin Hagelstamille sähköpostin, jossa kyselin huutokaupan loppuhintoja. Sivuilla ns. vasarahintojen kohdalla on kaikissa huutokaupoissa tyhjää. Viesti välitettiin eteenpäin. Huutokauppahan oli kaikille avoin, miksei niitä loppuhintoja voisi laittaa nettiinkin esille?

(kertaus 17.10.2011) Hagelstamilla on torstaina 20.10.2011 suomalaisen valokuvataiteen huutokauppa, Hagelstam Foto 2011. Ensimmäistä kertaa. Näyttö on ma-ti klo 12-17, ke 12-20. Bulevardi 9A, 2krs. Kymmenen valokuvaajaa, 112 valokuvaa. Bukowskisin huutokauppaan verrattuna tarjonta on perinteisempää, valokuvat ovat pienempiä. Hagelstamin huutokaupan kodinomaisessa näyttelytilassa kohteet pääsevät hyvin esiin ahtaasta ripustuksesta huolimatta. Huoneissa katto on korkealla ja vanha parketti narisee. Sisäänkäynti on Ekbergin kahvilan vierestä. Lähtöhinnat ovat maltillisia. Toivottavasti Bukowskis ja Hagelstam saavat eloa Suomessa täysin pysähtyneeseen valokuvien huutokauppaan.

 • huutokauppaluettelo, klikkaamalla isompi kuva, lähtöhinnat. Hintaan tulee lisäksi ostajan maksettavaksi ns. vasaramaksu, joka on n. 20%. Lisäksi ostajan tulisi maksaa vasarajahinnasta ns. jälleenmyyntikorvausta 5% (50.000 euroon asti). Jälleenmyyntikorvausta ei tarvitse maksaa, jos taiteilija itse on luovuttanut teoksen myyntiin. Jälleenmyyntikorvauksen piiriin kuuluvat kohteet on merkitty tähdellä (*). En huomannut yhdessäkään kohteessa tähteä.
 • mutkan kautta valokuvaajat itsekin varmasti hyötyvät, jos markkinat vilkastuvat
 • Näissä huutokaupoissa on aina mukana myös sijoitusaspekti, vaikka kohteita suurelta osin huudetaan varmaan suoraan seinälle laitettavaksi. Ongelmaksi voivat jossakin vaiheessa muodostua kirjavat editio- ja signeerauskäytännöt. Hagelstamin huutokaupassa editiomerkinnät olivat harvinaisia, myös signeeraus puuttui monesta kohteesta. Edition merkitystä voi muutenkin pohtia, sillä skannatusta (tai jo alkuaan digitaalisesta) valokuvasta voi tehdä rajoittamattoman määrän printtejä.
 • Hagelstam, blogi, Tuija Peltomaa, 06.10.2011, Kauneutta on graniittikallio ja mustavalkoinen valokuva. Puolivälin jälkeen tulee jonkin verran tekstiä valokuvahuutokaupasta.
 • (Kävin sunnuntaina näytössä, kysyin saako ottaa näyttelytilasta muutaman yleiskuvan. Kerroin, että kuvat tulevat uutisointiin huutokaupasta. Toimitusjohtajalta käytiin kysymässä, ei saanut kuvata, tarvittaessa luvattiin myöhemmin lähettää kuvia).

(kertaus 13.10.2011) Bukowskis ottaa yhteistyössä Hippolyten kanssa myyntiin nykyaikaista valokuvataidetta. Marraskuussa Bukowskin Modern + Contemporary & Design -huutokaupassa 9.-10.11.2011 on mukana suomalaisten tekijöiden valokuvia. Teokset ovat esillä Bukowskilla erikoisnäyttelyssä 12.-17.10.2011 sekä 28.10.-8.11.2011 huutokaupan näytön yhteydessä osoitteessa Iso Roobertinkatu 12, arkipäivisin klo 9-17, la-su 11-15. Luetteloa ei ole vielä esillä netissä. Tässä yhteenvetoa, arviohinnat lienee laitettu kohtuullisiksi. Ensin huutokauppaan jätetyt valokuvat.

 • Maxim Aknoff, 2 kpl, 300 e - 400 e
 • UllaMaija Hänninen, 4 kpl, isokokoisia, 1.600 e - 1.800 e
 • Ismo Hölttö, 10 kpl, portaissa ylös mennessä heti ylös mennessä neljä isoa kuvaa, 1.500 e - 1.800 euroa. Pienemmät sitten 600 - 800 e
 • Sanna Kannisto, 1 kpl, 1.200 e - 1.500 e
 • Jukka Male, 2 kpl, isokokoisia, 500 e - 600 e
 • Pentti Sammallahti, 3 kpl, tyylin mukaisesti pienikokoisia, 1.000 e - 1.200 e
 • Bert Stern, 1.800 e - 2.000 e

Sitten Hippolyte:

 • Stefan Bremer, 2 kpl, 1.300 e - 2.100 e
 • Elina Brotherus, 1 kpl, 3.000 e - 3.200 e
 • Saara Ekström, 2 kpl, 2.800 e - 3.200 e
 • Taneli Eskola, 3 kpl, pienikokoisia, 280 e - 600 e
 • Tiina Itkonen, 3 kpl, isokokoisia, 2.500 e - 4.000 e
 • Ari Kakkinen, 1 kpl, isokokoinen, 4.300 e - 4.600 e
 • Kuvasalkku "Ikkuna", 10 kpl mustesuihkutulostetta, 2.000 e- 2.500 e
 • Ulla Jokisalo, 2 kpl, 1.300 e - 2.800 e
 • Martti Jämsä, 3 kpl, 220 e - 600 e
 • Sandra Kantanen, 1 kpl, 2.100 e - 2.300 e
 • Timo Kelaranta, 2 kpl, 1.400 e - 1.600 e
 • Janne Lehtinen, 2 kpl, isokokoisia, 3.200 e - 3.500 e
 • Anni Leppälä, 4 kpl, pieniä ja isompia, 1.300 - 2.500 e
 • Pekka Luukkola, 1 kpl, isokokoinen, 2.500 e - 2.700 e
 • Susanna Majuri, 1 kpl, isokokoinen, 3.800 e - 4.000 e
 • Nelli Palomäki, 1 kpl, 59 cm x 59 cm, 1.800 e - 2.00 e
 • Jyrki Parantainen, 1 kpl, isokokoinen, 2.200 e - 2.500 e
 • Riitta Päiväläinen, 2 kpl, isokokoisia, 3.100 e - 4.000 e
 • Jari Silomäki, 3 kpl, pienikokoisia, 350 e - 1.500 e
 • Marjukka Vainio, 1 kpl, 1.500 e - 1.700 e

Tässä sitten neljä satunnaista kuvaa näyttelytilasta ja huutokauppakohteista:

Jrkkari.com, 26.10.2011, Koomikon 4 vinkkiä valokuvaajalle. Eli: Mitä naurattaminen opetti minulle valokuvaamisesta. ...Heitin toistaiseksi viimeisen keikkani Hämeenlinnan Tomaatteja Tomaatteja festareilla 2010. Valokuvaus oli siinä vaiheessa vienyt mielenkiinnon jo niin väkevästi, että uuden luominen komiikan alalla oli jäänyt kameran varjoon. Mitä komiikasta sitten siirtyi uuteen luomisen keinoon?...

Tietokone.fi, Olympus-skandaali kärjistyy: FBI tutkii, osake romahtanut.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Swimming with babies. 13 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Floods inch closer to heart of Thailand's capital. 26 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Oct. 27, 2011. 12 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

The Online Photographer, A Few Examples of Naturalism in Photography. Esimerkkikuvaajia ja - kuvia.

Digital Photography School, Levels: Getting the Professional ‘Pop’. Muutamalla vinkillä kuva paljon paremmaksi. Photoshop.

Photo.tutsplus.com, Strapping Up: A Look at Camera Straps. Käydään läpi eri kamerahihnojen tyypit.

 • (Hyvin paljon näkee edelleen kuvaajilla kameravalmistajien omia kamerahihnoja. Jos kerran osataan tehdä loistavia kamerarunkoja ja objektiiveja, niin miten voidaan epäonnistua niin totaalisesti kamerahihnan valmistuksessa? Mikä tahansa hihna on _aina_ parempi kuin geneerinen hihna...)

YouTube, High-Speed Photography Tutorial with Splashes and Flashes. Video, kesto 5:26.

British Journal of Photography, How to get ahead in photography. UK. Menestynyt nuori valokuvaaja kertoo omaan kokemukseensa pohjautuen muutaman vinkin. Kyse ei ole mistään stokki-/hää-/tapahtuma -kuvaajasta.

Canon EOS-1 DX.

Popular Photography, The Best New Gear at PhotoPlus Expo 2011.

Digital Outback Photo, 10/27/2011 Our first iPhone 4S Video.

Rob Galbraith, Lowepro announces new roller and messenger-style camera bags. Kaksi uutta sarjaa AW (all-weather).

 • Focus Nordic, Uusia laukkuja Loweprolta kuvaajille, jotka ovat koko ajan liikkeessä 27.10.2011 (lehdistötiedote). Lowepro lanseeraa uudet innovatiiviset ja entistäkin kevyemmät kameralaukkusarjat: Pro Messenger AW -olkalaukut sekä teleskooppikahvalla varustetut Pro Roller Lite –vetolaukut. Pro Roller Lite –vetolaukut saapuvat jälleenmyyjille joulukuussa. Hinnat alkaen 329 eur (sis. alv.). Pro Messenger AW –olkalaukut saapuvat jälleenmyyjille helmikuussa 2012. Hinnat alkaen 219 eur (sis. alv.).

Dpreview.com, Carl Zeiss announces Distagon T* 2/25 for Canon and Nikon. Manuaalitarkenteinen. 1.217 euroa (+ alv).

Kamera & Bild, Vi har testat Nikon 50mm/1,8G. Klassikosta uusi versio. Ensimmäinen versio 1978, sitten 2002. Ja nyt sitten tuorein, täyskennoiselle (tietenkin). Painoa 185g. F/1.4 maksaa kaksinkertaisesti, painoa 100g enemmän. Ergonomia on hyvä, tarkennusrengas ei paras mahdollinen. Bokeh erinomainen täydellä aukolla. Tarkennus ei salamannopea, mutta luotettava ja nopea. Jonkin verran enemmän vääristymää edelliseen versioon verrattuna. Vähän värivirhettä. Vinjetointia hyvin vähän jo aukkoarvolla f/4. 50 mm/1,8D -versioon verrattuna nopeampi automaattitarkennus. Suomen hinta on vähän yli 200 euroa.

 

27.10.2011   (linkki)

Jaakko Julkusen muistonäyttely
Kuva: Jaakko Julkunen27.11.2011 asti

VB-valokuvakeskusksessa on esillä Jaakko Julkusen (1938-2011) muistonäyttely. Viime tammikuussa menehtynyt Julkunen oli yksi viime vuosikymmenten merkittävimpiä suomalaisia kuvajournalisteja.

Hänen työnsä on vaikuttanut erityisesti siihen, kuinka itäinen Suomi ja Venäjä Helsingin Sanomien sivuilla näyttäytyivät suurten yhteiskunnallisten murrosten vuosikymmeninä, 1970-luvun alusta vuosituhannen vaihteeseen.

Näyttelykokonaisuus keskittyy muutamaan teemaan: arktisiin alueisiin, ihmisen ja luonnon suhteeseen, henkilökuviin sekä ortodoksisuuteen.

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 10-18, la-su 11-16
5/4 €

Heidi Tikka: Mother, Child
Heidi Tikka: Mother, Child 20.11.2011 asti

Kuvataiteilija Heidi Tikan vuorovaikutteisessa Mother, Child -videoteoksessa katsoja saa syliinsä liinalle projisoituna videokuvan vauvaikäisestä lapsesta ja näkee siten lapsen imettävän äidin silmin.

Teos valmistui vuonna 2000, ja se on kiertänyt Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa. Se on nyt ensi kertaa esillä Suomessa.

Suomen valokuvataiteen museo, Prosessi-tila
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18, ke 11-20
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Kamera-lehden Suurkilpailu 2011, osallistumisaika päättyy maanantaina 31.10.

 • 1. palkinto harrastajasarjassa Epson R3000 -tulostin
 • 1. palkinto aktiivisarjassa Fujifilm X100 -kamera.

Vuoden tanssikuva 2011 -kilpailu, osallistumisaika päättyy maanantaina 31.10.

 • Pääpalkinto 1500 euroa.

Ks. muita valokuvauskilpailuja Digicamera.netin Kilpailut-sivulta.

Valokuvatorstai, 222. haaste. Haastesana: Halloween.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 221. haaste. Haasteena Rauha. Haasteen otti vastaan 69 kuvaajaa.

Foorumilaisten kuvia:

Tareone.com, Wanhaa Mäntsälää 26.10.2011. Törmäsin eilen surffatessani Blogilista.fi:n blogeja läpi tällaiseen helmeen eli "Wanhaa Mäntsälää" nimiseen kuvablogiin. Blogissa Seppo Helle käy läpi Ilmari Helteen kuva-arkistoa. Kuva-arkisto näyttää koostuvan 20- ja 30-luvulla otetuista kuvista ja ainakin blogissa esillä olevat kuvat on kuvattu 10x15 cm lasinegatiiveille.

Luontotupa.net, Canonin EF 400/f5.6 L USM. Canonin EF 400/f5.6 L USM objektiivia ei voi missään nimessä nimetä uutuudeksi, sillä se on ollut markkinoilla muuttumattomana jo toistakymmentä vuotta. Oli mielenkiintoista päästä testaamaan, onko tähän jokin syy.

 • Canon EF 400/f5.6 L USM on omaan hintaluokkaansa erinomainen valinta. Kuvanvakaaja on toki erinomainen apuväline, mutta pärjää tällä myös hämärämässä, sillä nyky kamerarunkojen iso-herkkyydet tuottavat erinomaista jälkeä jo suurillakin arvoilla. Suomen hinta on alle ja päälle 1.500 euroa.

Nokialta uusia puhelimia. Lumia-sarjan puhelimet tulevat Suomessa myyntiin vasta ensi vuonna (ei haluta kilpailla Nokia N9 -mallin kanssa).

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Bangkok Underwater. 42 kuvaa.

Reuters.com, Bangkok under water. 45 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Hindus observe 'festival of lights'. 26 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | October 26, 2011. 13 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, 50 Excellent Images of World Elders.

Photo.tutsplus.com, 100 Fantastic Photos of Reptiles and Amphibians.

Dailymail.co.uk, Camera shots from the frontline: Stunning photographs of soldiers... taken by soldiers.

Digital Photography School, Camera Therapy: How Photography Gave Me Hope Again. Auto-onnettomuus vei jalkojen ja vasemman käden liikuntakyvyn. Seurasi masennus.

Photo.tutsplus.com, The Art of Using Aspect Ratios in Digital Photography. Kuvasuhteista vähän syvällisemmin.

Pixiq.com, Problem solving with Photoshop. Fixing a skewed image. Esimerkkinä vääristyneen mosaiikin oikaisu Photoshopissa.

ePhotozine.com, iPhone Photography - Photographing Feelings.

Photography-on-the.net, Forums, What can be done in an 8ft x 10ft studio... my humble setup:, viestiketju. 2.4m x 3m tila.

Popular Photography, An Introduction to HDR Photography.

Dpreview.com, Mirrorless suffers first UK sales drop but market researchers still positive. Syyskuussa peilittömien järjestelmäkameroiden myynti laski 1%:n, tavallisesten järjestelmäkameroiden myynti nousi 6%.

ePhotozine.com, Top Sport Photography Tips.

Olympus-draama jatkuu.

Petapixel.com, RoundFlash: A Collapsible Ring Flash Adapter That Sets Up Like a Tent. $159 + alv + tulli.

IR, Canon Pixma Pro-1 Launches A New Era in Photo Printing. Myös mv-tulostukeen, Canon haastaa Epsonin. Helppo setup. USA:ssa myyntiin marraskuussa. $999.99. Suomen Canon, Canon PIXMA PRO-1

Photozone.de, Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR (DX). Objektiivi täyskennoiselle, testi kroppikennoisella, Nikon D7000, polttovälivastaavuus 24-52.5mm. . Säänkestävä, pro-malli. Paino 680g, filtterikierre 77mm, vastavalosuoja mukaan. Kuvanvakaaja. Yllättävän paljon vääristymää. Ei vinjetoi kroppikennoisella. 16mm - 24mm terävä, 35mm ei niin terävä. Hinta/laatusuhde 3 * / 5 *. Suomen hinta on alle ja päälle 1.100 euroa.

Luminous Landscape, Mark Dubovoy, ColorByte ImagePrint 9. Uusi versio tulossa lähiviikkoina. Käytössä Epson 9900:n kanssa. Ammattimaiseen tulostukseen.

 

26.10.2011   (linkki)

Tietokone.fi, iPhone 4S -ennakkomyynti alkoi Suomessa, hinnat julki. Applen uuden iPhone 4S -puhelimen ennakkomyynti on alkanut Suomessa. Samalla paljastuivat puhelimen paikalliset hinnat. Operaattoreiden hinnoittelumalleissa on melkoisia eroja. Uuden iPhonen myynti alkaa Suomessa tämän viikon perjantaina 28.10.

HS, Ison konsulttipalkkion arvostelu toi potkut Olympuksen johtajalle. Kamerayhtiö Olympuksen äskettäin erotettu toimitusjohtaja Michael Woodford kertoo irtisanomisensa syyksi sen, että hän kyseenalaisti yhtiön jättimäiset konsulttipalkkiot. Brittiläinen Woodford tuli johtajaksi Olympukselle viime keväänä ja hänet nimitettiin pääjohtajaksi lokakuun alussa päätehtävänään saneerata yhtiö.

 • Olympuksen maksama palkkio on pöyristyttänyt Japanissa. Olympus esimerkiksi maksoi 687 miljoonaa dollaria taloudellisista neuvoista vuonna 2008 hoitolaitteistoja valmistavan brittiläisen Gyruksen kanssa tehdyn 2,2 miljardin kaupan yhteydessä. Normaalikäytäntö vastaaville konsulttipalkkioille on enintään yksi prosentti toteutuneen kaupan arvosta.
 • Amateurphotographer.co.uk, Olympus: 'It is not true KPMG withdrew from Gyrus' (update 1pm). Olympus kieltää kaiken...
 • Kamera & Bild, Olympus börsvärde halverat efter misstanke om bedrägeri. "Ongelma" ei taida kadota vaikenemalla ja erottamalla.

Digicamera.net, Foorumi, Toope, Yllättävä Revontulibongaus Vantaalla. "Meninpä tuossa ma-ti välisenä yönä Hakunilaan päin tarkoituksena kuvailla pyöriviä tähtiä, kunnes ohueksi pilviharsoksi aluksi luulemani "häirikkö" osoittautuikin revontuliksi. Alkuun liekit olivat kovin ujot, eikä niitä meinannut edes paljaalla silmällä nähdä mutta aikani kylmässä seisoskeltua ilmiö osoittautuikin ihan kelpo showksi =)"

 • Kuva
 • "Tähtiä pyöriteltäessä tekniikkana käytän yleensä stackingia, tässä 60x 20sec vähän tummempaa valotusta StarStaxilla yhdistettynä , joilla saatiin tähtiin vähän vauhtia ja päälle vielä yksi kirkkaampi valotus josta saadaan revontulille puhtia ja etualaan vähän valoa."
 • YouTube, Northern Lights @ Hakunila. Video, kesto 0:13. Canon EOS 5D Mark 2.

Ilta-Sanomat, Maahan voimakas hiukkaspurkaus – poikkeuksellisen kirkkaita revontulia myös etelässä 25.10.2011.

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen, I'm a gun for hire! Anger management — Anger isn’t bad, as long as it’s controlled. Leasingistä, ammattivakuutuksista, vahingoista.

Photo.net, foorumi.

 • Problem with focusing (Canon). Canon 5D Mark II. Tarkennusongelmia. Etsimessä kuva ei ole aivan tarkka, Live View aivan tarkka kuva. Ainut objektiivi Canon f/1.4. Ongelmana contrast-detect AF (Live View ok) vs. phase-detect AF (standard AF ei-ok). Tai sitten ei ongelmaa, Canon f/1.4 ei ole käyttäjälle helppo objektiivi (eikä valmistajallekaan).
 • protests, rallies, demonstrations (katukuvaus).
 • which camera for 6-7 months ? (Canon). Canon 5d MKII + kaikki tarvikkeet varastettiin. Nyt on haussa sopiva täyskennoinen 10-18 megapikseliä, 6-8 kuukaudeksi, Canon 5d MKIII -kameraa odotellaan.
 • Good Lens for photographing indoor mural paintings (Nikon). 50mm F1.8, onko tarpeeksi syväterävyyttä, jos kuvaan täydellä aukolla sisällä seinämaalauksia. Maalauksien leveys 1 m - 4 m, jalustaa ei saa käyttää, Nikon D90.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Fall of Imperial Japan. 45 kuvaa. Osa 19/20.

The Atlantic, In Focus, Population Seven Billion. 42 kuvaa.

Time LightBox, Norway’s Northern Lights. 7 kuvaa.

Time LightBox, Human Behavior: An Exploration of People Watching. 15 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Deadly Earthquake in Turkey. 35 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Five quake survivors saved from rubble in Turkey. 24 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: The Circus Comes to Baghdad. 13 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, UK in 3D: Pictures from England. 18 kuvaa. Ilmakuvia. 3D-lasit tarvitaan.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Petapixel.com, Adobe Image Deblurring Done on Capa’s Famous D-Day Photo. Miksei Capa käyttänyt jalustaa? 67 vuotta myöhemmin Adoben seuraava versio Photoshopista pystyy osittain paikkaamaan kuvaajan ammattitaidottomuutta. Olisi Capa käyttänyt edes kuvanvakaajaa.

The Online Photographer, And If You LIKE Fantastical Photomontage?

Pixiq.com, Photo Critique V: Portrait. Video-kritiikki, kesto 3.46. Vähän kroppausta, hyvin pientä kuvankäsittelyä = vieläkin parempi potretti.

 • (Piti käydä alkuperäisillä sivuilla tarkistamassa, oliko todella kyseessä Peter Dahlgrenin vaimo, kuvassa näytti aluksi olevan noin seitsemänvuotias lapsi.)

ePhotozine.com, Top Ten Tips For Better Macro Photography. Kymmenen vinkkiä makrokuvaukseen.

Black Star Rising, The Art of Giving Constructive Criticism. Muutama ohje kritiikin kirjoittajalle:

 • tutki kuvaa tarkkaan, mieti
 • ole rehellinen, jos pidät / et pidä näkemästäsi, niin kerro syy
 • ole positiivinen, muista aina kertoa kuvasta jotain hyvää
 • opettele valokuvakritiikin kielioppi

Digital Photography School, 7 Creative Ways to Use A Ring Flash. Rengassalaman käyttövinkkejä.

ePhotozine.com, Bob Holmes: Natural Lighting and Travel Photography Tips. Video, kesto 9:52.

Diyphotography.net, A Light Wall Of Light From Bed Sheets And PVC. PVC-muoviputkia liitellään yhteen.

Petapixel.com, The Pentax Q is Certainly Small, but “There’s No Magic At Play”. Kannattaako rakentaa vaihdettavien objektiivien systeemiä pikkuriikkisen kennon ympärille.

Creativepro.com, Large Collection of Unlimited Photoshop Actions.

The-digital-picture.com, Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM. Julkistettiin jo elokuussa 2010, kauppoihin tulo myöhästyi reilusti (tsunami ym.). Jo viides sukupolvi Canonin 400mm f/2.8 -sarjaa. Paino 3.850kg. Ammattilaisille tai kalustoonsa sijoittaville amatööreille. Urheilu, luonto, kuvajournalismi. Paino keventynyt sen verran, että vähän pitempiäkin aikoja voi kuvata käsivaralta. Täydellä aukolla hämmästyttävän hyvä kuvanlaatu. Oma lukittava laukku, joka painaa tyhjänäkin 4.35kg. Ei paperimanuaalia, cd-levyllä kaikkien Canonin objektiivien manuaalit. Suomen hinta on n. 11.000 euroa. Suomen Canon.

 • "Without a doubt, the Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM Lens' price is going the be the biggest road block for most people who would like to have this amazing lens in their hands. There is no arguing that the Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM Lens carries a very high price tag, but here's my experience with these lenses. Quality Canon lenses taken care of retain their value very well. You can usually get most of your money back at resale - or even make a profit. This makes overall cost of ownership very low."
 • Kari Kuukka Photograpy. Let the Games Begin: WC Athletics in Daegu, Korea 27.8.2011. Canon 400mm 2.8L on mahtava ($12.900). 800mm 5.6L on myös käytössä.
 • Cpn.canon-europe, Frits van Eldik on shooting F1 action with the EF400mm f/2.8L IS II USM.

Slrgear.com, The Impact of Teleconverters on Image Quality: a comparison between Canon's Type II and III EF Extenders. Canonin telejatkeet. 1.4x vs. 2x. Vanhempi versio vs. uudempi versio.

Vincent | Laforet, Extremely useful App to calculate data usage & space needed – KataData. iPhone. $4.99.

ePhotozine.com, 360 Panorama iPhone App Review. iPhone. Arvosana 3.5 * / 5 *. £0.69.

 

25.10.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia, Nomad, Flickr, Tuomo's Photostream.

(kertaus) Taivasalla.net, kuvia pääasiassa Helsingistä.

(kertaus) Kari Kuukka Photography, “Stop the Press”. Kommenteista löytyi tällainen helmi:

"....Niistä tuli mieleeni lausahdus, jonka kollega kertoi minulle taannoin. Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja-toimitusjohtaja Pekka Mervola oli ohjeistanut alaisiaan tehokkaampaan työskentelyyn näillä sanoilla:

“Kuvajournalismissa, kuin myös maakuntalehtijournalismissa yleisemmin, on tärkeää välttää ylilaatua ja pyrkiä lukijakuntaan nähden riittävään laatuun.”..."

Autotoday.fi, Kimmo Taskisen hämmentävät autokuvat yksien kansien väliin. Jo vuosien ajan Helsingin Sanomien autosivujen lukijoita hauskuuttaneet Kimmo Taskisen autokuvat julkaistaan ensi kertaa kirjana. Saatesanat tähän visuaalisesta ilmaisusta, valokuvauksesta ja autoista kiinnostuneiden toivekirjaan on kirjoittanut kirjailija Kari Hotakainen.

 • Helsingin Sanomien julkaisema Toisenlaisia autokuvia on myynnissä Mediakulmassa Sanomatalossa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa viikosta 43 alkaen.

Taskumuro, Nokia N9 viikon käytössä: kuoppainen alku, kelpo laite. TaskuMuron testiin saapui musta 16 gigatavun versio N9:stä, jonka suositushinta on 599 euroa. N9:ssä on Carl Zeiss -optiikalla ja laajakuvalinssillä varustettu kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kamera. Kameralla otettujen kuvien resoluutio on 4:3-kuvasuhteella 3248x2448 ja 16:9-kuvasuhteella 3552x2000 pikseliä, aukon koko on f/2.2 ja polttoväli 28 mm. Kameralla otettujen kuvien laatu on hyvä, mutta ei kuitenkaan niin erinomainen kuin Nokia N8:lla.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Toimistotyöntekijä, Köyliö-seura, KUVA-hanke, Köyliö. Tehtävänä on Köyliön Upeat Valokuvat- arkistoon hankkeessa selvittää ja kirjata valokuviin liittyviä tietoja valokuvaaja Jaakko Ojalan valvonnassa. Palkkio määräytyy toteutuneiden työtuntien perusteella.

Työpaikan osoite 27710 KÖYLIÖ
Työ alkaa Sovittavana ajankohtana
Työaika osapäivätyö
Työn kesto 6 - 12 kk
Haku päättyy 07.11.2011
Ilmoitus jätetty 24.10.2011

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 40 Interesting Examples of Still Life Photography.

Luminous Landscape, Alain Briot, Understanding Criticism Part 2 – Responding to Criticism. Kritiikkiä on monenlaista, ensimmäinen tehtävä on luokittelu. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja mihin ei, mitkä ovat kirjoittajan motiivit.

The Online Photographer, Naturalism. Kirjoituksessa vain vähän raapaistaan pintaa. Valokuvaajankin olisi hyvä tietää taidehistoriasta ja eri tyylisuunnista. Valokuvaus on uusi lisä taiteeseen, samat lainalaisuudet maalaustaiteen lainalaisuudet koskevat sitäkin. Hyvin harvoin näkee mitään sellaista uutta, jota ei jo ennestään löytäisi taidehistoriasta. Monet valokuvaajat hakevatkin aktiivisesti aiheita ja innoitetta maalaustaiteesta.

Neilvn.com, photography workflow – back-up plans for your main computer.

Digital Photography School, Photographing Your Best Friend’s Wedding – 10 Tips.

Pdnpulse.com, Dramatic Photo Shows Sony Plant in Thailand Almost Completely Underwater.

Digital Photography School, ND Filters: Everything You Need to Know. ND = neutral density. Harmaasävy.

Strobist, Backsplash on a Budget: Jaroslav Wieczorkiewicz' Water Angel. Pysäyttävä kuva.

Digital Outback Photo, When and How to reset your Photoshop Preferences. Jollei tämä auta, niin sitten edessä on uudelleen asennus.

ePhotozine.com, Photography Tips - Working With Winter Sun. Muutama vinkki.

Diyphotography.net, Build a Lynny - a DIY Lensbaby. Roadarin teippiä, loittorengas, makrofiltteri.

YouTube, Lightning Photography Tutorial. Video, kesto 5:17. Salaman kuvaamisesta.

YouTube, Ideas & Tips for Photographing Children - Baby Photography Tutorial. Video, kesto 3:44.

Dpreview.com, Canon announces Pixma Pro-1: 12-ink A3+ printer. Ensimmäinen A3+ -mustesuihku, jossa on käytössä 12 erillistä mustepatruunaa. A3+ printti 2 min 55 s. £799.

New York Times, 2 Japanese Bankers at Heart of Olympus Fee Inquiry. ...Now the two — Hajime Sagawa and Akio Nakagawa — are at the center of a growing firestorm over a mysterious $687 million payout by Olympus, the Japanese company that runs a lucrative medical equipment business and a less successful, if better known, digital camera business.

Popular Photography, Auctioned Photos Show the Salvage of the Titanic, Possibly the Iceberg That Sank It. Arviohinta $50.000 - $75.000. Lopullista hintaa ei kerrottu, mutta arviohinta saavutettiin.

Rob Galbraith, GoPro announces HD HERO2 wearable POV camera and Wi-Fi streaming accessories. Uusi 11 megapikselin kenno, 10 still-kuvaa sekunnissa, video 120 kuvaa sekunnissa 848 x 480. 1080p /30 kuvaa sekunnissa, 720p / 60 kuvaa sekunnissa. Myynnissä, $299.99.

 

24.10.2011   (linkki)

Journalisti 18/2011, 20.10.2011.

 • Journalisminpäivä 14.10.2011: Jarru päälle verkossa. Kaijärvi ennusti, että mediatalojen tulot vähenevät nopeammin kuin nyt osataan arvata. ”Kun lukija siirtyy printistä verkkoon, mediatalo saa kymmenesosan rahoista. Kun lukija siirtyy mobiiliin, tulot putoavat taas kymmenesosaan. Mediatalo saa siis prosentin tuloista, joita se nyt saa printtilehdestä.”
 • Kuvaviesti: Kuvaaja menossa mukana. Kouvolan Sanomien Lukas Pearsall on valinnut hetken, jossa visuaaliset elementit ovat kohdallaan. Lehden etusivun pääkuvasta 10. lokakuuta välittyy tunne, että kuvaaja ei ole sivustakatsoja, vaan osallistuja.
 • Takasivun kuva.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Canon 300 mm -unelmaobjektiivi 23.10.2011. Voiko objektiiviin rakastua? Tässä olisi potentiaalinen kohde kenelle tahansa valokuvaajalle: Canonin uusi 300 mm F 2,8 IS II. Sain putken lainaan muutamaksi päiväksi.

 • Ja se kuva... tarvitseeko edes sanoa? Se on upea. Taustan bokeh on silkinpehmeä, terävyys huippua ja kontrasti niin suuri, ettei kuvia tarvitse säätää käytännössä lainkaan Photoshopissa. Kuva on niin terävä jo täydellä aukolla, että kameran voi lukita siihen. Olisi suurta tuhlausta himmentää lainkaan.
 • vähän alle 7.000 euroa

Tuomo Björksten, Havaintovihko, Kaakkurit Vuoden Luontokuvat 2011 -kirjassa.

Talouselämä, Nokian uutukainen kerää kehuja ja menee kuumille kiville. Nokian uusi N9-meegopuhelin käy hyvin kaupaksi. Esimerkiksi laitteen 64GB-versio on loppunut useilta jälleenmyyjiltä. N9 on saanut erinomaisen, jopa häkellyttävän ja yllättävän vahvan, vastaanoton verkkoarvosteluissa.

 • Unknown Pixels, N9 - Nokian paras puhelin? ...Syykin on hyvin yksinkertainen: Nokia on pitkästä aikaa onnistunut tekemään laitteen, joka enemmän kuin kilpailukykyinen jokaisen muun samassa hintaluokassa painivan puhelimen kanssa. Joiltakin osin N9 on jopa ylivoimainen.

Photo.net, foorumi.

 • no contract (hääkuvaus). Ystävä otti hääkuvat, ammattilainen, mutta ei pitkää kokemusta. Ei sopimusta, vain sähköposteja. Piti saada cd, josta voisi itse printata kuvat. Kuvissa vesileima, tarkkuus riittää kymppikuvakokoon.
 • Lens Terminlogy (Nikon). Tyttären itämaisten taistelulajien kilpailujen kuvaaminen. 28-80, 18-200 useimmiten käytössä. Haussa kiinteäpolttovälinen, suuri osa kuvista on otettu 35mm +/- 5mm.
 • problems with focusing (Nikon).

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Earthboundlight.com, Lytro: Very Cool, and not Like Any Camera You've Ever Used Before. 23.10.2011.

Lensrentals.com, The Limits of Variation. Objektiivit ja rungot ovat kaikki yksilöitä, ne eroavat aina toisistaan. Mutta minkä suuruiset ovat hyväksyttäviä ja mitkä erot ovat jo vikoja. Isolla amerikkalaisella vuokrafirmalla on paljon tilastotietoa kameroista ja optiikasta. Esimerkkinä Canon 24-70 (muuten Canon selvityi oikein hyvin, tämä objektiivi oli poikkeus. Myös muilla valmistajilla on vastaavia ongelmia, Canon on tässä esimerkkinä).

The Online Photographer, Collectibility. Miten digiaikaan siirtyminen on vaikuttanut keräilijöihin.

Digital Photography School, Facebook Image Sizing From Scratch. Ohjeet alusta alkaen.

ePhotozine.com, Photography In Graveyards. Hautausmaalla kuvaamisesta.

Pixiq.com, The best camera bag in the world. Think Tank Photo Speed Freak V2.0. Suomen hinta on alle 150 euroa.

 

23.10.2011   (linkki)

Ilta-Sanomat, Suomalaiskuvaaja palkittiin luontokuvakisassa Britanniassa - katso palkittu kuva. Kilpailuun lähetettiin yli 40000 kuvaa, joista tuomaristo palkitsi viiden suomalaiskuvaajan työt.

HS, Maailman kuvia. Viimeisen kuukauden ajalta.

Kirjavinkit.fi, Juha Suonpää: Valokuva on IN. Suonpää analysoi, miten Männiköstä ja Brotheruksesta tuli ja tehtiin tunnettuja, miten maineikkaat galleristit ja muut ulkopuoliset toimijat ovat tarpeellisia rakennettaessa taiteilijakuvaa ja miten menestys kytkeytyy kansainväliseen taulukauppaan. Suonpää tutkii myös, millaista Suomi-kuvaa valokuvataide ulkomaille vie. Suonpää analysoi myös suomalaisen taidevalokuvan maneereja, joista Helsinki Schoolin suomalainen kuvailma syntyy.

Kari Kuukka Photography, “Stop the Press”. Johanna Vehkoo, Painokoneet Seis - kertomuksia uuden journalismin ajasta. Nykyinen malli ei toimi. Aika paljon on nyt vialla, kukaan ei voi olla huomaamatta. Esimerkkejä: Turun Sanomat yrittää vähentää 30 henkilöä 35 henkilön kuvaosastolta. Tietokuvalle jää kolme sihteeriä, pääluottamusmies (jota ei voi irtisanoa) sekä pääkuvatoimittaja. Ilta-Sanomissa on vähemmän kuvaajia kuin päätoimittajia.

(email) Markojunttila.net. Neljä erilaista kirjaa, muistikirjoja, Blurbissa. Hyvä idea, aukeamalla kuva vasemmalla, oikealla tilaa muistiinpanoille.

Tietokone.fi, blogit, Nokia N9: Upea laite, mutta riittääkö sekään? Nokian kesäkuussa suomalaiselle medialle esittelemä MeeGo-älypuhelin Nokia N9 on tullut kauppoihin, ja olen päässyt kokeilemaan sitä viiden päivän ajan. Nokia N9 on kaunis, laadukkaan tuntuinen ja helppokäyttöinen laite, mutta on siinä myös vielä parantamisen varaa. Isoin kysymysmerkki on kuitenkin se, miten vankan Nokian ja muiden softakehittäjien tuen se saa.

Photo.net, foorumi.

The Atlanctic, In Focus, Libya: The End of Qaddafi and the Fall of Sirte. 39 kuvaa.

Reuters.com, Battle for Libya. 50 kuvaa.

The Sacramento bee, The Frame, Libya's Moammar Gadhafi killed in hometown battle. 22 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: October 21, 2011. 30 kuvaa.

Time Lightbox, Pictures of the Week, October 14 – October 21. 39 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | October 17 - October 23, 2011. 62 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Oct. 13 - 20. 19 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, 21st-Century China. 49 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Violence erupts as two-day strike shuts down Greece.

Boston.com, The Big Picture, Sukkot: A celebration. 29 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | October 21, 2011. 13 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, The transfer of prisoners: Israeli soldier Gilad Schalit is returned home in exchange for some 1,000 Palestinian prisoners. 19 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photoshop Disasters, Target: Epicurean Encephalitis! Oikea kuva oikeasta mainoksesta. Ei uskoisi todeksi. Tuskin edistää keittiövälineiden myyntiä.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Shooting a Classic Creepy Halloween Photo.

The Online Photographer, Photography vs. Image-making. Keski-ikäinen dokumentaristikuvaaja purkaa sydäntään.

Pixiq.com, When a fisheye lens is ideal. Sopivaan kohteeseen kalansilmä on paras valinta.

Digital Photography School, Keep Your Camera Still with Wheat Bags. Vehnäpussi on parempi kuin hernepussi. Miksi.

Creativepro.com, Free For All: Design and Photography Freebies. Kolme infograafia väreistä. Valokuvaajallekin on näistä hyötyä. Mitkä värit tehoavat parhaiten, mitä värejä suositaan eri kulttureissa.

The-digital-picture.com, Canon EOS 1D X Does Not AF with f/8 Max Lenses. Telejatkeita käytettäessä vaihtoehdot vähenevät. Edelliset 1-sarjan rungot käyttivät automaattitarkennusta myös aukolla f/8.

Eoshd.com, Olympus Four Thirds of the money disappears. Aika mainio otsikko. Tuskin Olympus tästä hiljaisuudella ja hankalia kysymyksiä esittäviä johtajia erottamalla selviää. Pörssiarvostakin on kadonnut puolet pois. Ns. hämärämiehille maksettiin kolmasosa "palkkiota" 2.2 miljardin dollarin yrityksen ostossa. Hämärämiehille maksettu "palkkio" vastaa Olympuksen kahden vuoden voittoa. Tällaisissa yrityskaupoissa maksetaan alan käytännön mukaisesti 1% - 2% palkkiota.

 

22.10.2011   (linkki)

Jrkkari.com, Vielä 4 vinkkiä vauvakuvaukseen! Nyt kun vauvakuvausvinkkien osat yksi ja kaksi on luettu, raksavalot ja teippi hankittu ja keittiö on täynnä tyhjäksi koverrettuja vihanneksia, on aika päästää vaimo synnyttämään. Huom: sairaalaan kannattaa lähteä vasta silloin, kun supistusten välissä ei ehdi lukea tätä juttua.

Canon.fi, Kuvausvinkit: Muotokuvaus Täydelliset muotokuvat.

(Foorumilta) Scoopshot, Ulkokuvat koko Suomen yrityksistä. Ota kuva ulkopuolelta mistä tahansa suomalaisesta yrityksestä. Kuvan tulee olla sellainen, että yrityksen tunnistaa kuvasta ja kuva helpottaa asiakkaita löytämään paikan päälle yritykseen. Kuvissa ei saa näkyä ihmisiä. Ota valokuvat vaakatasossa. Lisää yrityksen valokuvan yhteyteen yrityksen nimi ja osoitetiedot (katuosoite ja postinumero + postitoimipaikka). Hyväksytyistä kuvista maksetaan 1,50 euroa / kuva.

 • Foorumin ketjun otsikko: Valokuvan nykyhinta 1.50 euroa
 • (sanattomaksi vetää, eipä ole tähän minkäänlaista kommenttia...)

Mikropc.net, Lytron uudenlaisen kameran kuvan voi tarkentaa jälkikäteen. Uusi kameravalmistaja Lytro on tuonut markkinoille ensimmäisen valokenttäkameran, jonka kuvan voi tarkentaa jälkikäteen uudelleen ja uudelleen. Lytrossa on kahdeksankertainen zoom-objektiivi, joka on valovoimaltaan f:2.

 • Halvimmillaan nyt ennakkotilattava kamera maksaa 400 dollaria. Sinisen tai harmaan 8 gigatavun version muistiin luvataan mahtuvan noin 350 kuvaa. Kalliimman 16-gigatavuisen punaisen mallin hinnaksi on tulossa 500 dollaria.

Mikropc.net, IPhone 4S on kalliimpi kuin iPad 2. Ensi viikon perjantaina iPhone 4S tulee Suomessa myyntiin, halvin 16GB malli maksaa 619 euroa, 16GB 3g-versio iPadista maksaa Applen omassa kaupassa 599 euroa.

(via Virallisten Linkkien Kokoelma) YouTube, Niksi-Pirkka: Vanhanaikaiset valokuvat. Video, kesto 2:00. Niksologi testaa sukkahousuja kameran päällä. Niksivälineiden kuningatar kohtaa uuden teknologian. Valokuvista tulee upean vanhanaikaisia, kun kiristät kameran linssin eteen vaaleat sukkahousut. Vaalean ruskeat 20 denierin sukkahousut testissä.

Tietokone.fi, Suosittu musiikkipalvelu kehittyy. Spotify 0.6.2. Spotifyn käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja joko kutsua tai maksullisen palvelun hankintaa.

Photo.net, foorumi.

Life.com, How to Take Tasty Food Photos. 18 kuvaa teksteineen.

Strobist, What White Balance for Flash Photography?

(email) Creativelive.com, sieltä sitten Calendar, viikonlopun ilmaista opetusta...

ePhotozine.com, Veolia Wildlife Photographer Of The Year 2011 Exhibition Preview. Kuvia ja vaikutelmia näyttelystä. Ensivaikutelma kuvista: paljon lunta ja paljon vettä.

Digital Photography School, Want to Get Published? Avoid These 6 Mistakes to Create Magazine-Worthy Images.

The Online Photographer, Lytro Launches.

ePhotozine.com, Tips On Taking Autumn Shots In Your Garden.

Rob Galbraith, Nikon issues second notice on Thai flooding.

ePhotozine.com, TouchRetouch iPhone App Review. iPhone, kuvan siistiminen, häiritsevät kohteet pois. Hinta £0.69.

 

21.10.2011   (linkki)

Janneheimonen.net, Suomalaisille menestystä Wildlife photographer of the year 2011 kilpailussa. Jälleen kerran suomalaiset ovat menestyneet maailman suurimmassa ja arvostetuimmassa luontokuvauskilpailussa, joka kantaa nimeä Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011.

 • Ja kolmas palkittu suomalainen tässä samassa sarjassa olin minä itse kuvallani Top spot, joka esittää metsän siimeksestä kuvattua puunlatvassa istuvaa metsoa. Kuva onkin esillä tuossa yllä.

Yle.fi, Öljyyntyneet pelikaanit suurimman luontokuvakisan voittajiksi. Yksityiskohta Meksikonlahden öljyvuodon tuhosta on valittu vuoden luontokuvaksi alan arvostetuimmassa kilpailussa. Maailman suurin luontokuvakilpailu WPY palkitsi voittajana espanjalaisen Daniel Beltran otoksen tahriintuneista vesilinnuista.

 • Yleisradioyhtiö BBC:n kilpailuun otti osaa 40 000 valokuvaajaa.

Marraskuun Bukowskin Modern + Contemporary & Design -huutokauppa 9.-10.11.2011, mukana suomalaisten tekijöiden valokuvia. Valokuvateosten luettelo kuvineen ja lähtöhintoineen on nyt netissä. Muutaman kerran kun klikkaa niin kuva kasvaa riittävän isoksi (3.000 pikseliä pitempi sivu), hyvä.

Suomen Canon, Canon valmistanut 50 miljoonaa EOS-järjestelmäkameraa ja 70 miljoonaa EF-objektiivia [18.10.2011].

Valokuvatorstai, 221. haaste. Haastesana: Rauha.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 220. haaste. Haasteena tekstikatkelma, neljä riviä. Risto Oikarinen: Puupuhaltaja, Otava 2005 s. 31. Haasteen otti vastaan 47 kuvaajaa.

Tietokone.fi, Mustesuihku valtaa toimiston. Epsonilta pientoimistoon sopivia mustesuihkuja. Epson lupailee uutuuslaitteidensa tulostuskustannusten olevan jopa 50 prosenttia alhaisemmat kuin kilpailevien lasereiden. WorkForce-tulostimien hinnat alkavat 199 eurosta. Sarjan edullisin monitoimilaite maksaa 249 euroa.

Digitoday.fi, Google antoi periksi nimimerkeille. Google tulee käyttäjiä vastaan yhdessä Google+:n puhuttaneimmassa asiassa. Oikeita nimiä ei ole jatkossa pakko käyttää.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, 50 Years Ago: The World in 1961. 50 kuvaa. Kolme värikuvaa.

Pixiq.com, Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year - 2011.

Digital Photography School, Switch to Manual Mode.

Photopreneur, Has Microstock Photography Had Its Day? Hirviö joka söi itsensä. Vai.

Dpreview.com, It's all about the details.

Digital Photography School, Deleting Catalog Backup Files. Lightroom.

ePhotozine.com, Beginner's Guide To DSLR Photography With Mike Browne - Part One.

ePhotozine.com, Top Ten Ways To Use A Telephoto Lens.

Thephotoargus.com, Simple Tips for Better Halloween Photography.

Petapixel.com, What a 14fps Canon SLR Looked Like Back in 1984. Osattiin sitä ennenkin.

YouTube, Lytro Camera Released. First look with inventor (this is a revolutionary new imaging device). Video, kesto 18:27.

 • (Valmista ei kerro megapikselien määrää vai pitäisikö sanoa megapikselin... Voi olla, että kyse on jopa esim. 0.8 megapikselistä...)

Pixiq.com, Keeping your nude photos safe from prying eyes. Vähän oudon kuuloinen ongelma.

Popular Photography, Blurb Now Lets You Put Your Photo Books On iBooks.

Dpreview.com, Sony USA: too soon to know impact of Thai flooding on SLT-A65 and NEX-7. Myös Nikoniin vaikuttaa.

ePhotozine.com, 100 Cameras in 1 iPhone App Review. iPad, iPhone, £1.49.

 

20.10.2011   (linkki)

Helsingin Uutiset, Valokuvaaminen auttoi koijasta kämppään. Asunnottomien ottamia valokuvia katsoessa tarjoutuu harvinainen tilaisuus päästä toisen ihmisen nahkoihin ja nähdä maailma hänen silminsä. Siinä missä joku muu ottaisi kuvan kotitalostaan, asunnoton kuvaa kumollaan olevaa venettä, rappusyvennystä, yleistä käymälää tai lehtiroskista.

Foorumilaisten kuvia:

 • harriniemi.kuvat.fi, Italia2011. "Sekalainen lomakuvasetti Toscanasta."

Yle.fi, Kymenlaakso, Nuoren valokuvaharrastajan intohimona valtamerilaivat. Kotkalainen, 17-vuotias Lauri Talarmo voitti Vuoden luontokuva -kilpailussa 15-18 -vuotiaiden sarjan suloisella orava-kuvallaan. Merenkulkuoppilaitoksessa opiskelevan Laurin suurimpana intohimona on kuitenkin valokuvata laivoja.

Suomen Mainosvalokuvaajat, Suomen Mainosvalokuvaajat ry:n Fotofinlandiaehdokkaat. Kuusi kuvasarjaa, neljä kuvaajaa. Tuttuja nimiä.

Suomen Ammattiluontokuvaajat, PNF:n Fotofinlandia-ehdokkaat 2010 ja 2011.

(kertaus) Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n ehdokkaat Fotofinlandia-kilpailuun ovat esillä netissä. Eri järjestöiden ehdokkaista valitaan 12 kuvakokonaisuutta loppukilpailuun. Työt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla 21.11. - 4.12.2011.. Fotofinlandia voittaja julkistetaan 30.11.2011. Voittaja saa verovapaasti 20.000 euroa.

 • Fagerström Kai v.2010: "Ja toinen yötä rakastaa"
 • Fagerström Kai v.2011: "Miten niin autio?"
 • Karjalainen Sami v.2011: "Tanssivat taistelevat neidonkorennot",
 • Kosonen Juhani v.2010: "Kastepisaroiden kertomaa",
 • Mälkönen Esa v.2010: "Pingviinit" 
 • Varesvuo Markus v.2011: "Saalis-Catch".

(kertaus) Suomen Ammattivalokuvaajat ry, SAV:n ehdokkaat: Fotofinlandia 2011. Suomen Ammattivalokuvaajat on valinnut omiksi ehdokkaikseen Fotofinlandia 2011 finaaliin forssalaisen Sirpa Ryyppö-Himasen kuvasarjan "Mielummin vanha kuin aikuinen" sekä tamperelaisen Peero Lakasen kuvasarjan "Uusi suunta".

(kertaus) Fotofinlandia 2011, päätuomari julkistettiin eilen. Elokuvaohjaaja Dome Karukoski valitsee 20.000 euron pääpalkinnon saajan 12 finalistin joukosta. Fotofinlandia 2011 -valokuvakilpailun esikarsinnasta vastaavat Taideteollisen korkeakoulun dosentti, valokuvataiteilija ja kirjailija Taneli Eskola, vuorikiipeilijä, markkinoinnin ammattilainen Veikka Gustafsson, mainonnan ja valokuvan vaikuttaja Ami Hasan, Salon Taidemuseon johtaja Laura Luostarinen ja uutispäällikkö, tutkija Riitta Raatikainen.

 • Fotofinlandia-kilpailun parhaimmisto esittäytyy 22.11 – 4.12 Helsingin Sanomatalolla, missä myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan

(kertaus) Suomen Lehtikuvaajat ry, Vuoden Lehtikuvat 2010 -kilpailun tulokset.

 • Fotofinlandiaan osallistuvat Lehtikuvaajien valitsemina: Kaisa Rautaheimo kotimaan reportaasi ”Elämää Honkajoella”, Timo Marttila kotimaan reportaasi ”TotoTV-ravit Porissa” sekä Maija Tammi kuvaessee”Viides rivi”.

(kertaus) YLE, Fotofinlandia jälleen jaossa. Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry jakaa jälleen tänä vuonna Fotofinlandia-palkinnon. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Voittajan valinnassa on palattu käytäntöön, jossa esiraati valitsee finalistit Finnfoton jäsenjärjestöjen kilpailuissa menestyneistä.

(kertaus) Finnfoto.fi, Fotofinlandia 2011 valokuvakilpailun tuottajaksi Pekka Punkari. Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry järjestämän Fotofinlandia 2011 valokuvakilpailun tuottajaksi on nimitetty valokuvaaja, tietokirjailija Pekka Punkari.

 • Fotofinlandia 2011 valokuvakilpailun osallistujat valitaan Finnfoto ry:n jäsenjärjestöjen vuonna 2010 ja 2011 järjestämien jäsenkilpailujen kautta.
 • Fotofinlandia 2011 valokuvakilpailun osallistutaan vähintään viidestä (5) kuvasta muodostuvalla kokonaisuudella. Kuvia ei ole aikaisemmin julkaistu Fotofinlandia-kilpailun yhteydessä.
 • Kilpailutyöt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla 21.11.–4.12.2011 järjestettävässä näyttelyssä.

Aukea.net, Luontokuvat aiheuttavat ällötystä - mitä sitten halutaan tilalle? Vanha ketju, ihan vain muistin virkistämiseksi.

Ilta-Sanomat, Näin muutat kännykän retrokameraksi. Matkapuhelimella kuvaukseen ja kuvankäsittelyyn löytyy joukoittain erilaisia sovelluksia. Verkossa-ohjelma esittelee neljä kuvaussovellusta eri älypuhelimille ja tableteille. Video.

Keski-Uusimaa, Päivä sarastaa turkulaisella kujalla - katso lukijoiden valitsema voittaja. Keski-Uusimaa ja muut Suomen Lehtiyhtymän lehdet keräsivät kesän aikana lukijoilta Turku-aiheisia kuvia. Lähetetyistä kuvista järjestettiin kilpailu, jossa lukijat pääsivät äänestämään mielestään parasta Turku-kuvaa. Voittajaksi valittiin Sirpa Jokisen ikuistaman kujanäkymän.

HS, Olympuksen maksama palkkio pöyristyttää Japanissa. Japanilaisen kameravalmistajan Olympuksen neuvonantajilleen maksama lähes 700 miljoonan dollarin (500 miljoonan euron) jättipalkkio on saanut jopa investointipankkiirit haukkomaan henkeään. Palkkio liittyy kauppaan, jolla Olympus osti brittiläisen lääkelaitevalmistajan Gyruksen 2 miljardilla dollarilla vuonna 2008.

 • Tapaus paljastui, kun Olympuksen uusi toimitusjohtaja alkoi selvittää palkkion perusteita. Hän sai potkut oltuaan virassa vain kaksi viikkoa.
 • (email) 16:39: kuten aikaisempien päivien uutisoinnista voi havaita, niin oikeasti poispotkittu tj. oli ollut virassa jo kahdeksan kuukautta. Äsken tarkistin, ei ollut HS oikaissut uutista.

Photo.net, foorumi.

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year. Maailman suurin luontokuvakilpailu. Tulokset. Viime vuoden susikuvaskandaalin moni muistanee. Tänä vuonna on varmasti pyritty vilppikuvat karsimaan. Miten suomalaiset sijoittuivat.

2011 Overall winners, aikuisten ja nuorten sarjat

2011 Special award, kolme luokkaa

2011 Adult awards, 11 luokkaa. Kahdeksan luokkaa jo käyty, vielä ei ole näkynyt ensimmäistäkään suomalaisnimeä, monta kymmentä kuvaa, voittaja + runner-up + kunniamaininnat jne.

2011 Junior awards, kolme luokkaa.

Dpreview.com, Lytro announces Light Field Camera. Ensi vuoden alkupuolella myyntiin, 8GB/16GB, $399 ja $499, kuvia mahtuu sisäiseen muistiin 350/750 kpl. F2, 35-200mm. Tarkennuskohta valitaan kuvan ottamisen jälkeen. Pieni, ei näytä yhtään kameralta.

 • Dpreview.com, Lytro Light Field Camera first look with Ren Ng. 11cm pitkä, ympärysmitta 4cm, virtakytkin, laukaisin, zoom. Takana 128 x 128 pikselin kosketusnäyttö. Muisti ja akut ovat kiinteät. Lataus ja kuvien siirto usb-liitännän kautta. Tarkempaa tietoa kuvan tarkkuudesta ei vielä kerrota (taitaisi olla pieni pettymys), tarkkuus on ainakin HD videon tasoa (1080 vaakatasopikseliä?).
 • (ei mainita erikseen, mutta on kuva neliön muotoinen)
 • Lytro.com (ennakkotilaus vain USA), esimerkkikuvia
 • Engadget.com, Lytro camera hands-on (video)

The Online Photographer, 'Expose to the Right' is a Bunch of Bull. Hyvä otsikko. Digikuvauksessa uskotaan yleisesti, että kannattaa valottaa niin lähelle ylivalotusta kuin mahdollista. Histogrammissa ei saa olla tyhjää oikealla yhtään. Mistä tällainen sääntö ylipäätään syntyi. Kannattaako sitä noudattaa, kun nykyiset kamerat eivät paljoa kohise.

Pdnpulse.com, What do you charge for editorial retouching, and how?

 • Pdnonline.com, Does Editorial Post-Production Cost Too Much? Pitempi artikkeli.

Digital Photography School, Easy Natural Light Portraiture Technique: Using Available Shade.

Popular Photography, 5 Tips for Better Fall Foliage Photos. Ruskakuvaukseen vinkkejä.

Petapixel.com, This is the Best-Selling Getty-Licensed Photo on Flickr. Myyntilukuja ei kuitenkaan paljasteta.

 • (Luultavasti kuvaaja ei kuitenkaan ole varsinaisesti rikastunut...)

Pixiq.com, Selecting the Right Lens. Lenses and Portraits.

Popular Photography, Adobe Releases More Information On Photoshop Deblurring Tech. Vähän lisää tärähtäneen kuvan korjaamisesta. Seuraava Photohopin versio.

Pixiq.com, New site for - American Photo. The magazine.

Dpreview.com, What we want in a macro shot - POV and special scenes.

ePhotozine.com, Autumn Photography: Reflections. Lyhyesti.

Vielä Canon EOS 1D X.

Diyphotography.net, How Fast Is Your Strobe? Mitataan oskilloskoopilla. Salamavalo pysäyttää nopean liikkeen (vaikka luodin lento). Yongnuo 460 ja Canon 580EX II. Miten pitkään salaman valo valaisee.

 

19.10.2011   (linkki)

HS, Harri Mäcklin, Taiteilija paljastaa itsensä armottomasti. Raakel Kuukan (s. 1955) videoteoksessa Äidin kirje (2011) Kuukan äiti tilittää pettymyksensä tyttärelleen, joka päätti vaihtaa turvatun tulevaisuuden kuvaamataidon opettajana taiteilijuuteen. Nyt Valokuvataiteen museossa avautunut retrospektiivi näyttää, mihin tuo päätös johti.

 • Raakel Kuukka: Retrospektiivi 15.1. saakka Valokuvataiteen museossa(Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G). Ti-su 11-18, ke 11-20.

HS, Anu Uimonen, Muotokuvia renessanssin ja sisällissodan hengessä. Valokuvaaja Pekka Elomaa on ohjannut kehitysvammaisten valokuvatyöpajoja Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:ssä jo kymmenen vuoden ajan. Yhteistyön aikana on paitsi opeteltu valokuvausta myös tutkittu erilaisia rooleja ja tehty esityksiä. Tuloksista on aikaisemmin nähty jo kolme näyttelyä.

Janneheimonen.net, Testissä uusi Sigma 120-300/2.8 EX DG OS APO HSM. 22.6.2011.

MTV3, Ällistyttävä revontulivideo toi suomalaiselle tuotantofirmalle paljon lisää näkyvyyttä. Syyskuun lopusta asti nettiyleisöä ihastuttanut revontulivideo Suomen Lapista on katsottu yhteensä jo yli puoli miljoonaa kertaa.

Tietokone.fi, Suosittu vakoiluohjelmien siivoaja päivittyi. Spybot Search & Destroy 1.6.2. Freeware.

Ilta-Sanomat, Presidentti Halosen ottamat eläinkuvat ihastuttavat. Presidentti Tarja Halonen luovutti viime sunnuntaina Vuoden luontokuvaaja -palkinnon Kai Fagerströmille. Halonen on itsekin ottanut upeita luonto- ja eläinkuvia. Tasavallan presidentin kanslian sivuilla on esillä valikoima Tarja Halosen ottamia kuvia, Naantalin Kultarannasta Galápagossaarille.

 • Tasavallan presidentin kanslia, Suomen tasavallan presidentti, Luontokuvia Tarja Halosen ottamia kuvia. Vaikka kameralla ei olekaan merkitystä, niin ehkä kuvia selatessa huomaa kameramallin vaihtumisen...

Special Edition LEICA D-LUX 5 Titanium, Suomen maahantuoja Foka. Suomen suositushinta on 900 euroa. Polttoväli 24-90mm, iso kenno tässä luokassa, lcd-näyttö 460.000 pistettä. Ks. lehdistötiedote (pdf, in English).

Tietokone.fi, iPhone 4S:n salat selville – osien hinta 150 euroa.

Panttihuutokauppa Helsingissä 19.10.2011. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). (Viime aikoina paremmat järjestelmädigit on yleensä lunastettu ennen huutokaupan alkua...).

1 KAMERANRUNKO LEICA R4 EI TESTATTU
1 OBJEKTIIVI LEITZ WETZLAR SUMMICRON-R 50/2
Lähtöhinta 100 euroa. Loppuhinta 210 euroa.

1 DIGIKAMERANRUNKO OLYMPUS E-420 10.0 MP
1 OBJEKTIIVI OLYMPUS ZUIKO 35/3.5
1 LATURI
LAUKKU
Lähtöhinta 100 euroa. Loppuhinta 175 euroa.

1 DIGIKAMERA OLYMPUS 850SW
1 MUISTIKORTTI 2GB+LATURI+KAAPELIT
LAATIKKO+TARVIKKEET
Lähtöhinta 70 euroa. Loppuhinta 76 euroa.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Bangkok governor issues urgent call for sandbags. 33 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Occupy Wall Street Spreads Worldwide. 50 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Occupy Wall Street global protests. 40 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Oct. 18, 2011. 14 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Ja vielä lisää uudesta Canonin järjestelmädigistä, Canon EOS 1D X.

Shorpy.com, Camels: 1943. Times Square vuonna 1943, jälkikäteen lisätty värit. Mustavalkokuvat etäännyttävät, maailma on oikeasti täynnä värejä. Värikuvat herättävät menneen ajan kiehtovasti eloon.

Thephotoargus.com, 40 Beautiful Examples of Cloudscape Photography.

Digital Photography School, 20 Spectacular Macro Photography Examples.

Photopreneur, For Stock Photographers, Specialization Is Key to Survival.

ePhotozine.com, How To Use The Quick Mask Tool. Photoshop, lyhyesti.

Digital Photography School, 9 Pet Photography Tips.

YouTube, RC Rivera's Fashion Photography Tips & Secrets. Video, kesto 6:01.

Techland, Review of the Apple iPhone 4S Camera. Valkotasapaino on parantunut huomattavasti. F/2.4, ISO 400:n jälkeen kuvanlaatu huononi. Kahden tunnin kuvaus, 200 kuvaa, täyteen ladatut akut loppuivat. Vähän manuaalisäätöjä. Kuvanlaatu halvan/keskitasoisen pokkarikameran laatua.

Pixiq.com, Olympus - shares plummet by 24% with $3.2billion wiped off company value.

YouTube, Canonin vanhoja tv-mainoksia, videkoooste, kesto 11:00.

 

18.10.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Vuoden Luontokuvasta kirjoitetaan kaikenlaisia kommentteja, välillä asiallisia välillä mennään aika pahasti metsään. Jotkut ovat näkevinään voittajakuvan ketun silmässä softboxin. Ks. voimakkaasti suurennettu kuva silmästä. Ja Kafan omin sanoin: "Vasemmalla puunrunko, oikealla puun oksat, vaalea on taivasta ja viirut ovat silmäripset."

Vielä, Vuoden Luontokuva 2011.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, 10 paikkaa, Finland Technology Group Oy, Webvisiot, Turku, Turku. Webvisiot hakee valokuvaajia. Tampere, Helsinki, Turku, museot, kirkot, autoliikkeet, moottoripyöräliikkeet, ravintolat, golfkentät, etnokaupat ym. Etsitään valokuvaajia eri kaupungeista panoraamakuvauksiin.
Laitevaatimuksena 8mm / 10mm / 10,5 objektiivi (ei kerroskuvaamista, liikaa jälkikäsittelyä). 8mm objektiivilla onnistuu hyvin 360/ 180 kuvaus ja 10mm / 10,5 objektiivilla 360. Työnkuvana on asiakassuhteen luominen yrityksen kanssa ja kuvausoikeudesta sopiminen. Sopimuspaperi annetaan. Kuvausten jälkeen kuvat lähetetään sähköpostilla (kuvakoko 3456 x 2304 Canon). Kuvat työstetään panoraamaksi julkaisua varten.

Maksetaan 80€/asiakas (sis. max 3 panoraama-sarjaa). Suuremmista kohteista hinta sovitaan erikseen.

Työpaikan osoite 20101 TURKU
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa Heti
Työaika osapäivätyö
Työn kesto 6 - 12 kk
Haku päättyy 31.10.2011

(vähän erikoinen "työpaikkailmoitus"... Luulisin, että asiakashankinta ei ole kaikkein helpointa... ja sitten kuvaaja vielä kuvaa... mihinkä tähän sitten oikein tarvitaan "työnantajaa"... hm...)

sama ilmoitus on postattu Suomi24:n keskustelupalstalle, Oletko innokas valokuvaaja ja asiakashakuinen ? (aika kylmä vastaanotto...): "Ymmärränkö oikein että minun pitää itse hankkia asiakkaat, teen kauvauksen ja joku muu käärii rahat?"

klo 19:08: kuulemma kyse on jonkinlaisesta tuotekehittelystä? Ja unohtui mainita, että pohjapalkka on 1.500 euroa / kk...

Digitoday.fi, Uusi IPhone 4S rikkoi neljän miljoonan rajan. Laitevalmistaja Apple kertoo myyneensä viikonlopun aikana yli neljä miljoonaa iPhone 4S-älypuhelinta. Suomessa myyntiin 28.10.2011.

MTV3, Peukaloitua valokuvaa on kohta mahdotonta erottaa aidosta. Illinois'n yliopiston tutkijaryhmä on nyt kehittänyt uuden ja entistä vaikuttavamman kuvankäsittelyteknologian. Sen avulla vanhoihinkin valokuviin on mahdollista lisätä realistisia ylimääräisiä objekteja helpommin kuin koskaan.

 • Digicamera.netin uutiset 8.10.2011: Kevin Karsch, Rendering Synthetic Objects into Legacy Photographs. Esittelyssä menetelmä, jolla voidaan lisätä kuvaan nykyisiä tapoja yksinkertaisemmin realistisen näköisiä objekteja varjoineen. 3D-mallien avulla voidaan kuvaan lisätä myös liikkuvia objekteja. Myös video, kesto 04:57.

Länsi-Uusimaa, Valokuvaaja paljastaa onnistuneen ruokakuvan niksit. Jaani Vaahtera tietää valokuvaajana onnistuneensa, kun lukijalle herahtaa hänen ottamansa ruokakuvaa katsellessa vesi kielelle.

 • –Kyllä se on hieno kiitos tehdylle työlle. Ja vielä, kun lukijan on pakko mennä tekemään itselleen vaikka voileipä, Vaahtera kuvailee täydellisen ruokakuvan vaikutusta. Täydelliset kuvat eivät perustu hänen mukaansa huijaukseen. Aitous ja luomu ovat ruokakuvissa yhtä arvostettuja kuin kokkauksessa.

Länsiväylä, Miss Espoo on vuoden kaupunkilehtikuva. Valokuvaaja Päivi Tuovisen kuva Länsiväylän jutussa Miss Espoo valittiin vuoden 2011 parhaaksi kaupunkilehtikuvaksi. Tuomarin mielestä Tuovisen otos Miss Espoo -kilpailusta on erilainen missikuva. Kuvaaja on laskeutunut kameroineen maskeeraajan kanssa samalle tasolle lattian pintaan, jolloin itse missistä näkyy kuvassa poikkeuksellisesti vain jalat. Rohkea kuvakulma kiinnittää lukijan huomion ja pysäyttää tutkimaan, mistä oikein on kyse.

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta. Speksit näyttävät tältä.

Luminous Landscape, Alain Brio, Understanding Criticism. Osa 1/3. Loput kaksi osaa lähiviikkoina.

The Online Photographer, The Most Desirable Cameras on the Planet: Number 8 (Tie). Listassa edetty numeroon 8. Isonkoon kamera.

Pixiq.com, Can Flash Really Damage Art Works ? Italiassa tippukiviluolassa salamakuvaus oli kielletty, syynä kerrotaan salamavalon aiheuttamat mahdolliset vauriot. Mutta mikä mahtaa olla todellinen syys ja voiko salamavalo aiheuttaa vahinkoa.

 • Martin H. Evans, Amateur Photographers in Art Galleries: Assessing the harm done by flash photography. Flash photography in galleries. Yleinen käsitys on, että salamavalo voi vahingoittaa esim. maalauksia. Mutta onko tässä perää?

YouTube, Raw Format Photography Tips from Joseph Holmes. Video, kesto 3:59.

Vimeo.com, iPhone 4S / Canon 5d MKII Side by Side Comparison. Samaa kuvaavat molemmat, vierekkäin vertailu. Canonissa käytetty f/7 - f/22 (ei kovin hyvä). Tässä koossa yllättävän eroa (kun kuvataan hyvissä olosuhteissa ja yritetty elimoida Canonin syväterävyys).

ePhotozine.com, Bad Weather Landscape Tips. Muutama vinkki maisemakuvaukseen.

Pixiq.com, Sanyo eneloops: five years charged! Kehitys kehittyy, uudet AA- ja AAA-akut ovat entistäkin parempia.

Canon.com, Canon celebrates production of 50 million EOS SLR cameras, 70 million EF interchangeable lenses.

IR, Total Production of NIKKOR Lenses for Nikon SLR Cameras Reaches Sixty-Five Million (lehdistötiedote). Nikonin objektiiveja valmistettu kaikkiaan 65 miljoonaa kappaletta.

Kamera & Bild, Vi förklarar: Hyperfokal - Maxa skärpan i oändlighet. Hyperfokaalinen etäisyys selostetaan tällä kertaa ruotsiksi.

Slrgear.com, Canon 2x Extender EF III (Tested). Canonin uusin telejatke testissä. Kannattaako ostaa uusin malli.

 

17.10.2011   (linkki)

Vuoden Luontokuva 2011, Palkitut. Kirja täyttää 31 vuotta, vuodesta 1981 alkaen julkaistu. Palkittujen kuvien määrää kasvatettiin tänä vuonna yhteensä 40 kuvan näyttelykokonaisuudeksi. Sarjavoittajien ja kunniamainintojen lisäksi kilpailussa on julkistettu myös 8 toiselle sijalle tullutta valokuvaa. Kilpailuun osallistui 11.466 kuvaa, jatkoon 750 kuvaa, näistä valittiin vähintään 40 kunniamaininnalla palkittavaa kuvaa.

 • Neljän esituomarin äänet hajosivat myös tänä vuonna melkoisesti. Semifinaaliin päässeistä kuvista valtaosa eli 83 prosenttia sai vain yhden esituomarin puoltoäänen, ja vain 23 kuvaa sai enemmistön eli kolme tai neljä esituomaria taakseen. Tämä kertoo tuomaroinnin työn vaativuudesta ja myös siitä, kuinka erilaisia makuja lopputuloksen suhteen on niin tuomareilla kuin kuvaajillakin.
 • Suosituimmat sarjat olivat edelleen linnut, maisemat sekä sommittelu ja muoto, joista kuhunkin lähetettiin noin 2 000 kuvaa. Ilahduttavaa oli alle 15-vuotiaiden nuorten kasvanut kiinnostus. Tässä sarjassa kuvamäärä oli kasvanut edellisvuodesta yli kaksinkertaiseksi.
 • (vaikka kirjaa myytiinkiin sunnuntaina Finlandia-talolla, niin kirjakauppoihin kirja ei ehtine vielä tällä viikolla?)

Kaikki palkitut 2011
Sarjavoittajat 2011
Yleisön suosikkikuva 2011

Onnittelut Kafalle voitosta! Parilta viime vuodelta poimintoja:

- Luonto antaa – luonto ottaa
Kuva: Kaj Fagerström10.10. 2010 asti
Kai Fagerström ja Heikki Willamo, Paavo Halonen, Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, Terhi Heino, Jorma Luhta, Tuula Närhinen, Anni Rapinoja, Sanni Seppo ja Jenni Tieaho

Salon taidemuseossa esillä olevan Luonto antaa - luonto ottaa -yhteisnäyttelyn valokuvat ja installaatiot pohtivat luonnon monimuotoisuutta ja kiertokulkua sekä ihmisen suhdetta luontoon.

Näyttely on Salon taidemuseon ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistuotantoa ja sen kuratoi FT Tuula Karjalainen.

Kuva yllä: Kai Fagerström, Viimeiset vieraat 2009.

Salon taidemuseo - Veturitalli
Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la 11-17, su 11-18
4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

- kafa, kafa.fi, kuva1, kuva2, kuva3. Samaa reikää, eri maata, kolme kuvaa. "Reikähän noissa kuvissa on sama. Supi-kuva otettu 2005, mäyrä 2007 ja metsähiiri viime kesänä. Tässä "Reukan" torpassa asui kuulemma aikanaan 16 henkinen perhe...Torpan ulkomitat 5 * 8 m... :-)"

- Wildlife Photojournalist of the Year - Specially Commended, Kaj Fagerström, The house in the woods (kuuden kuvan sarja)

- (varmuuden vuoksi vielä toisen kertaan suomalaisen Kafan menestyksestä maailman suurimmassa luontokuvakilpailussa)
Natural History Museum, Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 commended images revealed. ...For now, feast on this wonderful photo story that is specially commended in the new Wildlife Photojournalist of Year Award. The award is for six pictures that tell a memorable story, whether featuring animal behaviour or environmental issues. The story is called 'The House in the Woods' by Finnish photographer Kai Fagerstrom....

- Viimeiset vieraat - Elämää autiotaloissa (Maahenki). Kai Fagerström, Risto Rasa, Heikki Willamo. Risto Rasa runot, Fagerström ja Willamo kuvat.

- (Foorumilta) Kafa.fi eli Kai Fagerström, Luontokuvia

- Arsnet.net, Salon Seutu, Kai Fagerströmille vuoden 2010 kulttuuristipendi. Summa 5.000 euroa.

Birds.fi, blogi tai tekijän termein havaintovihko. Vesa Huttunen. Poimintoja.

 • Kuvaajan matkakaveri – Lenovo ThinkPad Tablet 2.10.2011. Android-tabletteja putkahtaa markkinoille kuin sieniä sateella. Kymmenien revikoiden joukosta löytyi laite joka speksien perusteella tuntuu sopivan hyvin kuvaajan matkakaveriksi.
 • 400 millisten pikatesti 2.10.2011. Pikavertailussa EF 70-200/2.8 L IS II + EF 2x II, EF 400/5.6 L ja EF 400/4 DO IS, joukosta puuttuu 100-400 L IS jota en saanut lainaksi. Canonia.
 • Pitkä makro vakaajalla – Sigma 150/2.8 APO Macro EX DG OS 21.8.2011. Canon EF 100/2.8 L IS USM on erinomainen makro jossa on kuitenkin yksi perustavaa laatua oleva puute : lyhyehkö polttoväli jota ei voi pidentää EF-telejatkeilla. Canon 180/3.5 L USM taas on pituutensa ja telejatkeiden vuoksi pieneläimien kuvaamiseen sopiva peli mutta käsistä kuvaajalle siitä puuttuu elintärkeä vakaaja ja koko/painokin alkaa olla liikaa satunnaiselle sesonkimakroilijalle.
 • Tikusta asiaa – MF636 ja Windows 7 26.6.2011. Saunalahden mobiililaajakaistaa käyttäville numero-kirjainyhdistelmä MF636 lienee tuttu. Kyseinen nettitikku softineen toimi ok XP:n kera mutta käyttöjärjestelmän vaihtuessa Windows 7:ksi, tikkupa vilkuttaa vain yhteydettömyyden punaista ilosanomaa.
 • Pienin ja kevein – Tamron 18-270/3.5-6.3 Di II VC PZD 12.6.2011. Joulukuussa 2010 Tamron julkaisi 60-vuotisjuhlansa kunniaksi parannetun version APS-C kennolle tarkoitetusta 18-270 VC superzoomista. Muutamassa Tamronissa on ultra-äänimoottori (USD) mutta tässä uutuudessa ajatusta nopeasta ja äänettömästä tarkennuksesta on kehitetty edelleen. AF toimii nyt minimalistisella piezo-sähkömoottorilla (PZD) jonka ansiosta 18-270 VC PZD on 15x-zoomiksi erittäin pienikokoinen.
 • Luxus vai lelu – Canon EF 70-300/4-5.6 L IS USM 8.5.2011. Koska olemassa on myös muiden valmistajien useita 70-200 ja 70-300 millisiä, herää kysymys mitä järkeä on uudessa EF 70-300/4-5.6 L IS USM:ssä? Lainasin moisen ja otin selvää tarkoittaako “L” luxusta vai lelua.

Tommi Laurinsalo, Uskomattomat Kuukuvat -blogi, uusimpana Pispala ja täysikuu 16.10.2011. Kuukuvia ilman manipulointia.

Hagelstamilla on torstaina 20.10.2011 suomalaisen valokuvataiteen huutokauppa, Hagelstam Foto 2011. Ensimmäistä kertaa. Näyttö on ma-ti klo 12-17, ke 12-20. Bulevardi 9A, 2krs. Kymmenen valokuvaajaa, 112 valokuvaa. Bukowskisin huutokauppaan verrattuna tarjonta on perinteisempää, valokuvat ovat pienempiä. Hagelstamin huutokaupan kodinomaisessa näyttelytilassa kohteet pääsevät hyvin esiin ahtaasta ripustuksesta huolimatta. Huoneissa katto on korkealla ja vanha parketti narisee. Sisäänkäynti on Ekbergin kahvilan vierestä. Lähtöhinnat ovat maltillisia. Toivottavasti Bukowskis ja Hagelstam saavat eloa Suomessa täysin pysähtyneeseen valokuvien huutokauppaan.

 • huutokauppaluettelo, klikkaamalla isompi kuva, lähtöhinnat. Hintaan tulee lisäksi ostajan maksettavaksi ns. vasaramaksu, joka on n. 20%. Lisäksi ostajan tulisi maksaa vasarajahinnasta ns. jälleenmyyntikorvausta 5% (50.000 euroon asti). Jälleenmyyntikorvausta ei tarvitse maksaa, jos taiteilija itse on luovuttanut teoksen myyntiin. Jälleenmyyntikorvauksen piiriin kuuluvat kohteet on merkitty tähdellä (*). En huomannut yhdessäkään kohteessa tähteä.
 • mutkan kautta valokuvaajat itsekin varmasti hyötyvät, jos markkinat vilkastuvat
 • Näissä huutokaupoissa on aina mukana myös sijoitusaspekti, vaikka kohteita suurelta osin huudetaan varmaan suoraan seinälle laitettavaksi. Ongelmaksi voivat jossakin vaiheessa muodostua kirjavat editio- ja signeerauskäytännöt. Hagelstamin huutokaupassa editiomerkinnät olivat harvinaisia, myös signeeraus puuttui monesta kohteesta. Edition merkitystä voi muutenkin pohtia, sillä skannatusta (tai jo alkuaan digitaalisesta) valokuvasta voi tehdä rajoittamattoman määrän printtejä.
 • Hagelstam, blogi, Tuija Peltomaa, 06.10.2011, Kauneutta on graniittikallio ja mustavalkoinen valokuva. Puolivälin jälkeen tulee jonkin verran tekstiä valokuvahuutokaupasta.
 • (Kävin sunnuntaina näytössä, kysyin saako ottaa näyttelytilasta muutaman yleiskuvan. Kerroin, että kuvat tulevat uutisointiin huutokaupasta. Toimitusjohtajalta käytiin kysymässä, ei saanut kuvata, tarvittaessa luvattiin myöhemmin lähettää kuvia).

(kertausta) Digicamera.netin uutiset 10.3.2004, Kauppalehden liite Saldo, 26.2.2004, Valokuva on ilo silmälle jos sijoituskin. (Enää ei artikkelia löydy netistä).

 • valokuva hyväksyttiin kuulemma Suomessa taiteeksi huomattavan myöhään, vasta 1980-luvulla. Valokuvataitelijoiden Liiton Hippolyte-galleria perustettiin 1978, mutta kauppa valokuvilla aloitettiin vasta 1990-luvulla. Vähän vanhemmille valokuville ei ole markkinoita, niitä pitää kysyä suoraan tekijöiltä tai vaikka perikunnilta (erikoistyypeille, esim. daguerrotyypille on aina kysyntää).
 • vanhempia töitä ei ole signeerattu, mutta esim. Hippolyten kautta myydyt valokuvat ovat aina signeerattuja. Signeeraus tarkoittaa tekijän nimeä, kuvan vedostusvuotta ja edition numeroa (valokuvista otetaan tyypillisesti 3 - 10 vedoksen sarjoja).
 • isot vedokset tehdään kaupallisissa kuvavalmistamoissa joko Suomessa tai Saksassa, pienikokoiset mustavalkoiset työt vedostetaan yleensä itse. Valokuvan säilyvyys on samaa tasoa kuin grafiikan (ei saa laittaa suoraan auringonvaloon).
 • valokuvataiteilijoiden myyntinäyttely pidetään perinteisesti lokakuussa Kaapelitehtaalla. Tänä syksynä tapahtuman nimi on Hanki04. Hanki03:ssa esillä olleista 400 työstä myytiin 60 kpl. Hippolyte-galleria myy vuodessa 80 - 100 työtä. Helsingissä valokuvia myydään mm. Galerie Anhavassa, Galleria Artinassa ja kirjakauppa Laterna Magicassa. Yritykset ostavat hyvin vähän valokuvia ja keräilijöitä on Suomessa vain muutama.
 • taidevalokuvien hinnat ovat nousussa ja valokuvia myydään yleensä vähän korkeampaan hintaan kuin grafiikkaa. Osa hinnan noususta selittyy sillä, että töiden koko on kasvanut ja kansainvälinen kysyntä on nostanut Suomessakin hintoja. Suurikokoiset työt ovat hinnaltaan 1.500 ja 3.000 euron välillä. Pienikokoiset (esim. Pentti Sammallahden itse vedostamat) maksavat 600 - 900 euroa. Toisin kuin grafiikassa vedoksen hinta nousee kun editionumero kasvaa.
 • Helmut Newtonin Sumo on maailman isoin valokuvakirja, 30 kg, 50 x 70 cm. Mukana tulee kirjalle jalusta, teokset ovat Newtonin numeroimia ja signeeramia. Amazonin hinta on 2.475 euroa. (nyt myynnissä yksi käytetty, hinta $5.000).

Tupica.kuvat.fi, Softbox. DIY. Ja tässä selostus:

 • Pitemmän aikaa on ollut suunnitelmissa kokeilla värkkäillä oma kyhäelmä softboxista. Nyt viimein oli sopiva rako ja sai jopa aikaiseksi tuollaista kokeilla. Päätin ensin kokeilla 50x70cm boxin tekemistä.
 • Kävin hakemassa Eurokankaan kangaslaarista omaan silmään miellyttävää Mustaa ja valkoista kangasta. Musta kangas on vähän saman tyylista mitä sateenvarjoissa on. Valkoinen on ohutta, aika läpikuultavaa kangasta. Hopea, avaruuslakana, lämpöpeite tai miksi sitä nyt halutaan kutsua, löytyi kotoa sopiva palanen tähän tarkoitukseen. Ensin tein pahviin silmää miellyttävät muotit ja leikkasin kankaista sopivat palat.
 • Kun palat oli leikattu piti ottaa nopea 5-10min käyttökoulutus ompelukoneen käyttöön, kun viimeksi yläasteella tuollaista härveliä on tullut kokeiltua :). Ensin ompelin hopean tuohon mustaan kankaaseen kiinni ja sen jälkeen ompelin kaikki palat yhteen. Lopuksi vielä ompelin tarranauhat mustaan ja valkoiseen kankaaseen jotta tuon valkoisen kankaan saisi fiksusti tuohon eteen laitettua.
 • Jalusta- ja salamakiinnike on tehty Ebaystä ostetusta sateenvarjojalusta pidikkeestä ja 15mm valkoisesta pleksistä. Boxin tukiraudat ovat 4mm terästankoa.
 • Rahallisesti tämän kokoista boxia ei kyllä paljon vaikuta alkaa värkkäileen. materiaalit maksoi ~10€, kun langat ja tarranauha löytyi valmiina. Katselin, että tämän kokoinen boxi lähtisi Ebaystä halvimmillaan 25$. Eli 10€ + parin illan väkertäminen VS 25$ :)
 • Jos joskus teen ver 0.2 tästä, niin
  1. leikkaisin kankaat tarkemmin oikean kokoisiksi (helpottaa ompelua + tulisi siistimpi).
  2. Liimaisin kangasliimalla tuon hopean mustaan kankaaseen kiinni (säästäisi huomattavasti aikaa ja vaivaa).
  3. Käyttäisin ohkasempaa terästankoa (saisi enemmän muotoa tuohon boxiin kun olisi taipuisampaa).

Digicamera.netin Foorumilta, alue Linkkejä kuviin ja gallerioihin, ketju TEEMA: koirakuvia, osa 2. Ketjun kuvista pari tuoreinta poimintaa:

 • kuva"Fieldspanielin pentu, ikää 2 viikoa, ja silmät juuri auenneet :)"
 • kuva samaan kuvaan sulautuvat sekä koira-aihe että metsän ruska-aika

Digicamera.netin Foorumilla käydään täyttä häipäkkää keskustelua Canonin uutuusjärjestelmädigistä, jota ei ole edes vielä julkaistu. Järjestelmädigit, Canon 1D MKV. Keskustelua on käyty elokuusta (sentään tämän vuoden elokuusta).

Talouselämä, "Steve Jobs käytti kaiken aikansa iPhone 5:een". Kumar arvioi, että laite on aiempaa ohuempi ja että siinä on suurempi näyttö kuin nykyinen 3,5 tuuman näyttö. Itse laite ei kooltaan ole kuitenkaan aiempaa suurempi. iPhone 5 julkistetaan todennäköisesti ensi kesänä, Kumar ennusti.

HS, Kamerayhtiö Olympus antoi potkut "suurisuiselle" toimitusjohtajalle. 30-vuotisen uran Olympuksella tehnyt Woodford oli yksi harvoista ulkomaisista toimitusjohtajista suurissa japanilaisyhtiöissä. Hänet valittiin Olympuksen toimitusjohtajaksi huhtikuussa. Woodford yritti muun muassa leikata kuluja perinteikkäässä japanilaisyhtiössä.

Photo.net, foorumi.

 • What to do? (hääkuvaus). Tekisi mieli siirtyä harrastuksesta vähän ansaitsemaan.
 • Canon 85mm f1.2 L or 85mm F1.8? (Canon). Canon 5D MK II. Tarkoitus hankkia Canon 85mm F1.8. Mutta entä Canon 85mm f1.2L.
 • Black and White (Nikon). Mustavalokuvat, onko mitään hyötyä laittaa kamera jo valmiiksi ottamaan mustavalkoista.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Holocaust. 45 kuvaa. Osa 18/20. Aika hirveitä kuvia keskitysleireiltä.

Earthboundlight.com, Happy Anniversary! Ten Years of Earthbound Light PhotoTips. 16.10.2011. Kymmenen vuotta viikottaisi vinkkejä.

Pixiq.com, Layer mask technique. A unique way to replace a white sky. Helpot ohjeet, vain muutama vaihe.

The-digital-picture.com, Cameras, Humidity and Condensation. Kosteus ja kosteuden tiivistyminen. Miten varautua.

ePhotozine.com, Quick Tip On Shooting Close-Up Portraits. Esimerkkikuva kertoo oikeastaan saman minkä tekstikin.

 • (Tässä tapauksessa kuva oli ehkä kannattanut ottaa kauempaa ja isommalla polttovälillä, nyt nenä näyttää vähän turhan isolta...).

Petapixel.com, How Not to Do a Family Photo Shoot. Video, kesto 2:18.

Diyphotography.net, Using Moving Strobes In A Timelapse.

 

16.10.2011   (linkki)

Taiteilijatapaaminen Cygnaeuksen galleriassa tänään klo 15: Valokuvaaja Taneli Eskola kertoo Kruunun jalokivet - Vallisaari ja Kuninkaansaari -näyttelystä. Näyttely auki tänään viimeistä päivää.

Taiteilijatapaaminen Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 14-15: Aki-Pekka Sinikoski kertoo Finnish Teens -näyttelystään ja työskentelystään. Museon pääsymaksu.

Yle.fi, Lahti, Maailman paras valokuva aina tähtäimessä. Hyvää valokuvaa ei saada, se otetaan. Sen tietää myös Vuoden 2011 nuoreksi lehtikuvaajaksi valittu Aapo Huhta, joka ei kanna aina kameraa olallaan hyvän lehtikuvan toivossa. Omaperäisen ja laadukkaan lehtikuvan ottaminen ei ole lasten leikkiä, sillä lehti- ja taidekuvien välinen raja on hyvin häilyvä.

 • - Hyvä lehtikuva on parhaimmillaan myös taidekuva, Huhta toteaa.
 • Aapohuhta.com

Soukan Kamerat, Fotosprintti. Järjestimme sunnuntaina 11.9.2011 fotomaratonin kevennetyn version eli fotosprintin. Fotosprintissä kuvattiin neljä aihetta kahden tunnin aikana kuuden osallistujan voimin.

Talouselämä, Toivottavasti et ostanut juuri iPad 2:ta, sillä iPad 3 on pian valmis. Applen arvellaan julkistavan uuden iPad 3:n ensi vuoden alkupuolella. Julkistaminen mahdollisesti voisi tapahtua maaliskuussa, samassa kuussa kuin iPad 2 aikoinaan julkistettiin.

 • (onko melkein puoli vuotta pian?)

Photo.net, foorumi.

 • Nikkor 28mm f1.4D - sharpness problem? (Nikon). Nikon D7000. Täydellä aukolla pehmeä. (Ken Rockwellin mukaan tämä objektiivi on täydellä aukolla äärimmäisen terävä...).
 • Did I make a good choice? (Nikon). Nikon D3100 + muutama kittiobjektiivi.
 • Large group (Canon). 250 ihmisen ryhmäkuva voimistelusalissa. Neuvoja kaivataan.
 • best at iso 1600 - 35mm (filmi ja kehittäminen). Mitä voisi tehdä, että raetta olisi mahdollisimman vähän.
 • Canon 7D vs 5d mark ii (Canon). Nyt 7D, vähän studio- tai potrettikuvausta. Urheilua, luontoa, maisemaa, eläimiä. Pitäisi ostaa toinen runko, kannattaisiko hankkia Canon 5D Mark II. Mitä etuja täyskennoisesta on.

Reuters.com, Life in Mumbai. 30 kuvaa.

Digital Photography School, 18 Surreal Images from Martin Stranka: Photographer Spotlight. Nuori kuvaaja Tšekistä. 27-vuotias, itseoppinut. Parin viime vuoden aikana menestystä kansainvälisissä valokuvakilpailuissa.

Cambridge in Colour, Photography Tutorials & Learning Community. "Riittävästi" tutkittavaa. Optimoitu tietokonenäytölle, ehkä vähän liikaakiin, joka ruudulla on jokin kuva. Ei mitään itsestäänselvyyksiä, välillä mennä aiheeseen aika syvällekin.

Petapixel.com, Japanese Camera Commercials from the 1970s to the 1990s. Kaikki esimerkit löytyvät YouTubesta. Yhteen merkkikohtaiseen videoon on koottu kymmeniä mainoksia. Hauskoja.

Photo.tutsplus.com, 9 Tips for a Perfect Portrait Background. Vajaan kolmen vuoden takaa uusinta. Tausta kuntoon potretteja kuvattaessa.

Blog.borrowlenses.com.

ePhotozine.com, Tips On Shooting Autumn Landscapes. Pari vinkkiä syksyisen maiseman kuvaamiseen.

Guardian.co.uk, Cameras and kit: best buys for wildlife photographers. Millainen kalusto luontokuvaajalle. Muutama ehdotus, tällä kertaa keskitytään Canoniin ja Nikoniin.

YouTube, Pet Photography: Tips & Tricks Tip 22. Video, kesto 4:47. Korvat ylös, kysy koiralta jotain tai vinguta kumilelua.. Pienet koirat eivät mielellään hyppää vähän korkeammalta = pysyvät paikallaan. Isompia koiria kuvatessa tarvitaan omistajan läheistä yhteistyötä. Videon anti on lähinnä kuvat.

Northlight-images.co.uk, Close up macro – the Canon MP-E65 lens. A quick look at the Canon MP-E65 lens. Makro-objektiiveissa 1:1 tarkoittaa, että kohteen koko kennolla on täysin sama kuin oikeastikin. Canon MP-E65 alkaa tästä ja suurentaa kuvattavan maksimissaan viisinkertaiseksi. Nimellinen aukko on f/2.8 65mm, mutta tällä ei oikeastaan ole merkitystä. Tarkennuksen säätöä ei ole, tarkennus on aina samassa kohtaa. Suomen hinta on n. 1.100 euroa.

Photozone.de, Tamron AF 60mm f/2 SP Di II LD [IF] Macro. Kroppikennoisille (90mm) , isomman aukon ansiosta pienempi syväterävyys, sopii paremmin muotokuvaukseen. Sopii kaikkiin Nikoneihin. Paino 390g, filtterikierre on 55mm. Terävä, hyvä bokeh, värivirhettä jonkin verran (CA), samoin vääristymiä. Automattitarkennus ei ole äänetön. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen hinta on vähän yli 500 euroa. Tarjouksessa löytyy alle 400 euron.

Pixiq.com, From Pixels to Postcards. Puhelimesta lähetetään suoraan oikea postikortti. Kortin hinta on 1.49 euroa, Euroopassa kortti on perillä 3 - 7 päiväss.

 

15.10.2011   (linkki)

(Foorumilta) V-P Kangas, Elokuun eloisat Häät: Hanna ja Tuomo (Hääkuvaaja Helsinki). "Tässä on elokuun lopulta vielä yksi hääsetti. Lunta odotellessa :)",

Rupuranta.net, Säpin saaren sarvipäitä - 9/10/2011. The inhabitants of Sappi Island. Mukana myös ääni.

 • Alussa vilahtaa teksti: "Säpin saarella vapaana ns. Ylämaan karjaa + sähköistetty raja-aita. Varo!".

Kamerakännyköistä.

Tietokone.fi, Paljasta Macin salaiset asetukset. OS X:ssä on paljon syystä tai toisesta piilotettuja asetuksia, jotka liittyvät Finderiin, Dockiin ja useisiin ohjelmiin. Piilotettuja asetuksia voi aktivoida hankalasti komentorivillä tai helposti Secretsin avulla. Freeware.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, A simple day in the life... 35 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, King of Bhutan marries in elaborate ceremony. 23 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Oct. 10-16, 2011.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Oct. 6 - 13. 17 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week, October 7 – October 14. 35 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Oil Spill Disaster on New Zealand Shoreline. 32 kuvaa.

Denverpost.com, Occupy Protests Result in Arrests. 42 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Popular Photography, Your Best Shot: 2011 Winners. Lukijoiden parhaat kuvat. Kolme kuukaudessa. 27 kpl.

Zack Arias, Editing Your Portfolio. Yksityiskohtainen kuvaus siitä, miten portfolioon valitaan kuvat. Ei mikään yksinkertainen prosessi, mutta ehkä näillä ohjeilla saadaan vähän järjestystä.

Photo.tutsplus.com, A Guide to Perfect Portrait Posing and More. Hyödylliset ohjeet, mennään vähän syvemmälle, ei itsestään selvyyksiä. Yksityiskohtiinkin kiinnitetään huomiota.

ePhotozine.com, Photoshop Tutorial: Autumn Abstracts. Tässä tehdään syysmaisemasta abstraktia Photoshopin avulla. Sama onnistuisi paremmin ilman kuvankäsittelyäkin, pitkät valotusajat ja kamera liikkeessä.

Digital Photography School, How To Make A Wee Planet. Ensin kootaan vaakatason 360 asteen panoraama. Sitten yksinkertainen muunnos Photoshopissa.

Pdnonline.com, How Inventors Turn Their Ideas Into Photo Products. Kolmen valokuvausalaan liittyvän tuotteen syntytarinat. Studio management program, tyylikkäät objektiivipussit ja salamavalon pehmentäjä.

Vincent | Laforet, Kodak going bankrupt? Where will our film come from? Filmin käyttävät joutuvat väistämättä yhä ahtaammalle.

The-Digital-Picture.com, Piriform Recuva File Recovery/Undelete Software to the Rescue. Varmuuskopiota valmistellessa vahingossa poistettiin kohdehakemistoja. Edelliseltä päivältä oli viimeinen backup, mutta päivän työ olisi menetetty. Apuun tuli ilmainen palautussofta, jonka avulla ei menetetty yhtään tiedostoa.

Macworld.com, Up close with iOS 5: Photos and Camera changes. Mitä uutta.

Fotosidan.se, Film om gatufoto. 38 minuuttia pitkä dokumentti katukuvaajista, New York, London, Melbourne, Rotterdam. Kolmen ja puolen minuutin ilmainen esikatselu.

 • Distryfy.com, in-sight. Tulolähde katukuvaajille. Dokumentin vuokraus 2.91 e, omaksi ostaminen 6.31 e, pääse katsomaan kokonaan.

Petapixel.com, Canon to Combine 1D and 1Ds DSLRs into One Flagship Line. Ensi tiistaina ollaan sitten viisaampia.

Dpreview.com, Epson R3000. A3-mustesuihku. Yhdeksän mustekasettia, kolme mustavalkotulostukseen. WiFi, Ethernet, USB. 2.5 tuuman lcd-värinäyttö. Paino 15 kg. Kuvat aluksi liian tummia. Hinta vähän korkeahko. Gold Award.Suomen Epson. Suositushinta 799 euroa.

 

14.10.2011   (linkki)

Vuoden Luontokuva 2011, su 16.10.2011 Finlandia-talolla Helsingissä. Luontokuvamessut ja näyttelyt klo 12 - 19.50, vapaa pääsy. Päivän saliesitykset klo 12.30 - 17, sisäänpääsy 12 euroa. Jos haluaa vielä illan esityksiin: 17 e / 27 e / 37 e. Vuoden Luontokuvat -kirja myynnissä. Laite-esittelyitä, kirjamyyntiä, piilokojuja, luontokuvaustarvikkeita, luontokuvausretkiä ja -matkoja, kirjatorilla kirjailijat esittelevät teoksiaan, Suomen Luonnonvalokuvaajat, Luontokuva-lehti, Vuoden Luontokuvat 2011 -näyttely (9 sarjavoittajaa sekä 31 palkittua, kaikki kuvat ovat esillä jo klo 12:00, voittaja julkistetaan vasta klo 18 alkavassa iltaesityksessä).

(Foorumilta) Sakari A. Mäkelä. Flickr, Night before the storm.

 • mutta mitä kuvankäsittelyä tässä on tehty? sakarim.kuvat.fi, before_the_storm. Seitsemän kuvaa, vaiheet alkuperäisestä lopputulokseet, yhden rivin kommentit, mitä on tehty.

Metro-lehden vuosittainen valokuvakilpailu Metro Photo Challenge, "maailman suurin valokuvakilpailu". Säännöt: Neljä luokkaa: “Ympäristö”, “Ihmissuhteet”, “Elämäni hetki” ja “Mielikuvitus”. Lisäksi vielä "Päivän kuva". Kuva pitää olla otettu jossakin kotimaan kaupungissa. Kuvan maksimikoko on 12MB. Digitaalinen kuvankäsittely on sallittua vain "Mielikuvitus"-luokassa. Kuvien lähettäminen päättyy 20.11.2011. Kuhunkin luokkaa voi osallistua korkeintaan 7 kuvalla. Paikallisesti kahdeksan voittajaa, neljä raadin valitsemaa ja neljä yleisön äänestämää.

 • Yleisö äänestää Facebookissa, yleisön valitsemat voittajat julkaistaan 8.12.2011. Kansainvälisessa finaalissa kahdeksan paikallista voittajaa kilpailee 17 Metro-maan voittajia vastaan. Kansainvälinen tuomaristo valitsee neljästä luokasta voittajat, nämä saavat 1.000 euron arvoisen valitsemansa matkan.
 • Päivän-kuvan teema vaihtuu päivittäin. Aihe julkaistaan kuuden viikon ajan arkipäivisin. Yksi kilpailija voi osallistua enintään 300 kuvalla kuuden viikon aikana. Eniten Facebook-ääniä saanut pääsee kansainväliseen finaaliin (yksi kustakin maasta). Facebook, päivän kuvat.
 • "Osallistumalla kilpailuun annat Metrolle ja Sanoma News Oy:lle oikeuden jäljentää, asettaa näytille, painaa tai käyttää kilpailukuvia missä tahansa muodossa kahden vuoden ajan kilpailun päättymisestä kilpailuun liittyviin markkinoinnillisiin tai kilpailuun liittyviin toimituksellisiin tarkoituksiinsa."
  • (tällä kertaa ei siis "riistetä" valokuvaajia...)
 • Metro Photo Challenge 2011 galleria
 • Ruotsin Metro Photo Challenge -sivut (eivät nämäkään mikään selkeyden huippu ole, mutta selvä parannus Suomen sekaviin kilpailusivuihin)

Suomen Canon, YouConnect, Kuvauskurssit. Ensin aika yleistä, yhdeksän osaa. Sitten EOS-kuvauskurssi, 10 osaa. Flash-sivut, vähän hankala käyttää, mutta perusasiaa aika lailla. Ja suomeksi.

Studio55.fi, Harvinaisuus: 24-vuotiaalla nuorukaisella on 15 000 sotakuvan kokoelma. – Suomalainen TK-kuvaaja ei ole esittänyt suomalaista sotilasta paraatisotilaana, kuten usein saksalaiskuvissa näkyy, vaan kuvassa voi olla väsyneen näköinen sotilas kolmen päivän sänki leuassa, mutta kuvatekstissä lukee metsätaistelija.

 • Kleemola kertoo, että jatko- ja talvisodista on otettu virrallisen sotakuvauksen toimesta noin 150 000 kuvaa.
 • – Rintamalla kuvaaminen oli luvanvaraista. Sotilaita oli jatkosodassa noin puoli miljoonaa, mutta kuvauslupia haettiin vain noin 700. Se kertoo, että kuvia otettiin paljon ilman lupaa, mikä on erittäin hyvä asia näin historiantutkijan näkökulmasta, Kleemola huomauttaa.
 • Kleemola on tuore valtiotieteiden maisteri, ja hän on aloittanut myös väitöskirjan teon sotakuvista.

Nokia N9.

mato78.com, Canon ja Nikon mahdollisesti julkaisemassa uusia digitaalisia järjestelmäkameramalleja pian.

Helsingin Uutiset, Koiran ja hevosen ystävyys voitti eläinkisan. Eläinkuvakisa. Voittajakuva sai 38% äänistä, viitisensataa eläinkuvaa osallistui kaikkiaan.

Foorumin alue Sana on melkein vapaa, ketjusta Karseita Lehtikuvia, osa 2.

 • Ilta-Sanomat, Iltalehti, Livahti vankilaan yöllä. Näitä riittää nähtävästi monta vaikka joka päivä (siis Karseita Lehtikuvia...). Mitä ihmeen astraaliruumita Kuopion vankilan portilla leijuu? Lähinnä kuva hämmentää. Miksi tällainen kuva on valittu nettisivuille.
 • klo 17:10: kaikki riippuu kontekstista. Eilinen IS IL oli jätetty metroon, paperiversiossa oli ko. kuva melkein aukeaman kokoisena sivut 2 ja 3. Paperiversiosta näki heti, että kyse oli tarkkaan harkitusta kuvasta, jota ei oltu otettu vahingossa. Kuva ja teksti tukivat nyt oikein hyvin toisiaan. Kuva pääsi taitossa vaikuttamaan ihan eri lailla kuin netissä. Nettikuvista ajattelee aina automaattisesti, että joku räpsijä on kännykästään lähettänyt kuvan. Nyt kävi mielessä jo ennen paperiversion näkemistä, että miksi autot näyttävät niin tarkoilta... Autot olivat tarkkoja siksi, että asialla oli ollut taitava kuvaaja, joka oli nimenomaan hakenut tällaista kuvaa.

Photo.net, foorumi.

Luminous Landscape, Project photography: step by step. Epämääräinen, satunnainen kuvaaminen ei ole mielekästä. Projektikuvaaminen on paljon antoisampaa. Ohjeita.

Digital Photography School, How to Photograph Flowers. Kukkien kuvaamisesta.

Strobist, On Assignment: Theresa Daytner, Pt. 2. Business-kuvausta, naisyrittäjästä potrettikuva, budjetti ei ole iso. Yksityiskohtainen selostus kuvauksen työnkulusta. Nyt kuvataan sisällä itse toimistossa. Osa 2.

Digitaltrends.com, Q&A with Lytro’s beta photographers: This camera is a ‘game changer’. Aukosta ja sujlinajasta ei nykykameroilla tarvitse välittää, jos haluaa kuvata automaattiasetuksilla. Mutta entä tarkennus? Muutamaa testaajaa on haastateltu. Ihan lopussa kerrotaan vähän faktaa Lytro-kamerasta. Täysautomaattinen zoom-pokkari, jossa takana lcd-näyttö. Pienikokoinen, kuluttajille suunnattu.

Petapixel.com, How to Respond to Requests for Free Photography. Valmis vastauspohja ilmaisten kuvien pyytäjille. Pyyntöjä perustellaan usein sillä, että kuvaaja ei saakaan mitään maksua kuvistaan, niin hän saa julkisuutta. Valmiin pohjan voisi soveltaen kääntää suomeksi.

(kertausta) Muutama tapa tarkistaa joidenkin kameramallien ottamat kuvamäärät.

 • myshuttercount.com jpg-kuvan exif-tiedoista kuinka monta kertaa suljin on lauennut. Kuva upataan sivuille. Tuki myös Nikonin NEF, Pentaxin DNG ja PEF.
 • astrojargon.net, EOSinfo, Canon. Ohjelma.

Pdnpulse.com, Rihanna Settles Lawsuit with David LaChapelle. Ideoita ei tekijänoikeus suojaa, mutta idean yksityiskohtaista toteutusta ei saa kopioida.

 

13.10.2011   (linkki)

(kertausta ja vähän lisääkin...) Bukowskis ottaa yhteistyössä Hippolyten kanssa myyntiin nykyaikaista valokuvataidetta. Marraskuussa Bukowskin Modern + Contemporary & Design -huutokaupassa 9.-10.11.2011 on mukana suomalaisten tekijöiden valokuvia. Teokset ovat esillä Bukowskilla erikoisnäyttelyssä 12.-17.10.2011 sekä 28.10.-8.11.2011 huutokaupan näytön yhteydessä osoitteessa Iso Roobertinkatu 12, arkipäivisin klo 9-17, la-su 11-15. Luetteloa ei ole vielä esillä netissä. Tässä yhteenvetoa, arviohinnat lienee laitettu kohtuullisiksi. Ensin huutokauppaan jätetyt valokuvat.

 • Maxim Aknoff, 2 kpl, 300 e - 400 e
 • UllaMaija Hänninen, 4 kpl, isokokoisia, 1.600 e - 1.800 e
 • Ismo Hölttö, 10 kpl, portaissa ylös mennessä heti ylös mennessä neljä isoa kuvaa, 1.500 e - 1.800 euroa. Pienemmät sitten 600 - 800 e
 • Sanna Kannisto, 1 kpl, 1.200 e - 1.500 e
 • Jukka Male, 2 kpl, isokokoisia, 500 e - 600 e
 • Pentti Sammallahti, 3 kpl, tyylin mukaisesti pienikokoisia, 1.000 e - 1.200 e
 • Bert Stern, 1.800 e - 2.000 e

Sitten Hippolyte:

 • Stefan Bremer, 2 kpl, 1.300 e - 2.100 e
 • Elina Brotherus, 1 kpl, 3.000 e - 3.200 e
 • Saara Ekström, 2 kpl, 2.800 e - 3.200 e
 • Taneli Eskola, 3 kpl, pienikokoisia, 280 e - 600 e
 • Tiina Itkonen, 3 kpl, isokokoisia, 2.500 e - 4.000 e
 • Ari Kakkinen, 1 kpl, isokokoinen, 4.300 e - 4.600 e
 • Kuvasalkku "Ikkuna", 10 kpl mustesuihkutulostetta, 2.000 e- 2.500 e
 • Ulla Jokisalo, 2 kpl, 1.300 e - 2.800 e
 • Martti Jämsä, 3 kpl, 220 e - 600 e
 • Sandra Kantanen, 1 kpl, 2.100 e - 2.300 e
 • Timo Kelaranta, 2 kpl, 1.400 e - 1.600 e
 • Janne Lehtinen, 2 kpl, isokokoisia, 3.200 e - 3.500 e
 • Anni Leppälä, 4 kpl, pieniä ja isompia, 1.300 - 2.500 e
 • Pekka Luukkola, 1 kpl, isokokoinen, 2.500 e - 2.700 e
 • Susanna Majuri, 1 kpl, isokokoinen, 3.800 e - 4.000 e
 • Nelli Palomäki, 1 kpl, 59 cm x 59 cm, 1.800 e - 2.00 e
 • Jyrki Parantainen, 1 kpl, isokokoinen, 2.200 e - 2.500 e
 • Riitta Päiväläinen, 2 kpl, isokokoisia, 3.100 e - 4.000 e
 • Jari Silomäki, 3 kpl, pienikokoisia, 350 e - 1.500 e
 • Marjukka Vainio, 1 kpl, 1.500 e - 1.700 e

Tässä sitten neljä satunnaista kuvaa näyttelytilasta ja huutokauppakohteista:

Luontotupa.net, Elokuvaamisen uusi aikakausi. 10.10.2011. ...Yhdessä järjestelmäkameroiden suorituskyvyn ja syväterävyyden hallinnan kanssa, järjestelmäkamerasta saa lähes täysiveroisen elokuvakameran. Monia musiikkivideoita ja tv-sarjoja kuvataan nykyään yhä enemmän järjestelmäkameralla sen alhaisten tuotantokustannusten takia....

 • vähän pitempi teksti, esimerkkivideoitakin

Valokuvatorstai, 220. haaste. Haasteena tekstikatkelma, neljä riviä. Risto Oikarinen: Puupuhaltaja, Otava 2005 s. 31,

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 219. haaste. Haasteena Synti. Luetellaan seitsemän kuolemansyntiä. Haasteen otti vastaan 41 kuvaajaa.

Vuokrataan studio/työtila. Tarjolla työtila/studio valokuvaajalle Vuokra: n.240e/kk + alv + muutama euro nettiyhteydestä. Tavoitteena on jakaa tila kolmen kuvaajan kesken, jolloin vuokra tulee olemaan noin 180e+alv. Mikäli et omista studiosalamoita, voimme neuvotella kalustoni edullisesta vuokrasta. Jos päätämme vuokrata studiota satunnaisesti myös muille kuvaajille, tämä vuokratulo pienentää kaikkien vakituisten vuokralaisten kustannuksia. Tällä hetkellä tiloissa toimii valokuvaaja + videokuvaaja. Neljä iso valokuvaa tiloista.

 • Sijainti: Lampputie / Suutarila, aivan kehä kolmosen tuntumassa. Hki.
 • Koko: 72 neliömetriä. Pituutta huoneella on 10,4 metriä ja leveys on 6,9 metriä. Katon korkeus: 3,9 metriä. Katossa on n.kahden metrin välin palkkeja, jotka ovat 3,1 metrin korkeudella.

Yle.fi, Helsinkiläinen katumuoti on näyttelyn aihe Belgiassa. Hel Looks -muotiblogi on esitellyt helsinkiläisten tyyliä kuuden vuoden ajan. Nyt Blogi on poikinut tehty valokuvanäyttelyn, joka avautuu perjantaina Belgiassa.

Macmaa.com, Ensimmäiset iPhone 4S:n arviot julkaistiin: “vähemmän dramaattinen päivitys”. Amerikkalaiset verkkomediat ovat julkaisseet ensimmäiset arviot uudesta iPhone 4S:stä. Puhelinta pidetään pääasiassa hyvänä, mutta sen ei uskota houkuttelevan iPhone 4:n omistajia vaihtamaan.

Iltalehti.fi, Liian tummahipiäinen kanteen - näin ongelma ratkaistaan. Iho vaaleammaksi kuvankäsittelyllä.

Tässä varoittavana esimerkkinä yksi valokuvakilpailu, jonka kaltaisia ei saisi ollenkaan järjestää. Kilpailun myötä ihan ilmaiseksi Nokialle _huonoa_ pr-julkisuutta. Onnittelut Nokialle hyvästä valinnasta. Eikö Nokialla kukaan ole tarkistanut kilpailun sääntöjä vai eikö vain välitetä?

 • Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, Kaatopaikat vaarassa -valokuvauskilpailu. Kilpailu on suunnattu Suomessa asuville 12 - 18 -vuotiaille, voittaja julkistetaan tammikuussa 2012. Voittajalle palkinnoksi Nokian kamerakännykkä (arvo n. 400 euroa).
 • "Kilpailijoiden lähettämien kuvien julkaisuoikeudet siirtyvät kilpailun järjestäjälle yhteistyökumppaneineen kilpailuajan päätyttyä ilman erillistä korvausta." (!)
 • Ei ikinä näin.
 • Mitä kertoo "yhteistyökumppanista" (Nokia), joka haluaa osallistua tämän kaltaiseen valokuvakilpailuun? Kaiken lisäksi kohteena ovat lähinnä lapset.
 • Ja kukahan on se "valokuvausalan edustaja", joka on mukana tällaisen kilpailun raadissa. (Eikö yhtään hävetä).
 • (toisaalta tässähän lapset totutetaan jo pienestä pitäen siihen maailmaan, jossa he sitten aikuisena toimivat...)

Panttihuutokauppa tarjousmenettelyin Tampereella 13.10.2011. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). Tarjoukset jätettävä viimeistään 13.10.2011 klo 16.30.

1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 350D
1 OBJEKTIIVI CANON 18-55MM LATURI
Lähtöhinta 180 euroa. Ei loppuhintaa.

1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 400D
1 OBJEKTIIVI CANON 17-85 EFS
1 SALAMALAITE CANON 420 EX 1 LATURI
1 MUISTIKORTTI 1GB
1 MOOTTORIPERÄ AKKU/PARISTO
OHJEKIRJA
Lähtöhinta 250 euroa. Loppuhinta 370 euroa.

1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 30D
1 OBJEKTIIVI 18.55MM 1 MUISTIKORTTI 512MB
1 LATAUSLAITE 1 AKKUKAHVA CANON BG-E2
ASENNUSLEVYKKEET JOHDOT OHJEKIRJAT
Lähtöhinta 450 euroa. Ei loppuhintaa.

1 DIGIKAMERA CANON IXUS 950IS LATAUSLAITE 1 USB-JOHTO
1 MUISTIKORTTI 1GB OHJEKIRJA KOTELO
Lähtöhinta 70 euroa. Loppuhinta 80 euroa.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Frame, Worst Flooding in Decades Swamps Thailand. 37 kuvaa.

Reuters.com, Flooding in Thailand. 35 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, The Occupy Wall Street movement spreads. 35 kuvaa.

The Sacramento Bee, Economic protests continue throughout the U.S. 34 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the news | October 12, 2011.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Reuters.com, The women of Lucha Libre. 20 kuvaa.

Dpreview.com, Auroral photography: A guide to capturing the Northern Lights. Revontulet näkyvät 11 vuoden sykleissä, aktivisuus on taas huipussaan vuonna 2013. Miten revontulet löydetään, miten revontulia kuvataan.

Photo.tutsplus.com, 9 Tips for a Perfect Portrait Background. Kiinnitä kuvatessa huomiota myös taustaan.

YouTube, Creative Cropping in Photoshop. Video, kesto 5:06. Aiheena kuvan luova rajaus.

Digital Photography School, How to be a Gracious Guest at a Wedding AND Take Great Photos. Ohjeita häijuhlien vieraille huomaamattomaan kuvaamiseen.

ePhotozine.com, Tips On Using Tonal Contrast In Your Images. Erittäin lyhyesti.

Rob Galbraith, Aperture 3.2, iPhoto 9.2 among flurry of Apple updates. Tuki iCloudille.

Petapixel.com, Canon and Nikon May Both Announce New DSLRs by Month’s End. Taas niitä huhuja.

Kamera & Bild, Mittuniversitetet startar två-årig masterutbildning i bildjournalistik. Kaksivuotinen. Kuvajournalistiikkaa. Ensi keväänä ensimmäiset opiskelijat, 10 - 15 kpl. Jatko-opiskelijoille, joilla on jo tutkinto, lisäksi käytännön työkokemusta pitää olla vähintään kaksi vuotta.

(Vuoden takaa kertausta) Kamera & Bild, Utbildning för bildjournalister får högre status.

 • Lähde: Journalisten.se, Snart kan man forska om bild Sundsvallissa voi nyt lukea kuvajournalistiikkaa (bildjournalist) pääaineena. Aiemmin oli mahdollista suorittaa filosofian kandidaatin tutkinto journalistiikassa kuvaan painottuen (journalistiikka oli pääaine ja valokuvaus sivuaine).
 • Bildjournalistik.com, 350 hakijaa, 35 otettiin sisään
 • Tampereen yliopisto, tiedotusopin laitos, Kuvajournalismin linja (KJL) syksyllä kuusi pääaineopiskelijaa, keväällä sitten neljä sivuaineopiskelijaa. KJL:n seuraava sivuainehaku on helmi-maaliskuussa 2011.

Digital Outback Photo, Epson Stylus Photo R3000. A3+-mustesuihku. Yhdeksän mustekasettia, kolme mustavalkotulostukseen. Lcd-näyttö, verkkoliitäntä, langaton liitäntä, USB2. Suomen Epson. Suositushinta 799 euroa.

The Online Photographer, Lens Review: Rokinon 85mm ƒ/1.4 Aspherical Lens for Olympus 4/3. Täyskennoisella aika vaatimaton tele, aika vaatimaton laatu, aika vaatimaton $270:n hinta. Micro 4/3 -systtemin kamerassa kunnon tele 170mm, piti hankkia vielä adapteri. Painoa yli 600g, paljon. Kokoakin riittävästi, manuaalitarkennus ja -aukko.

ePhotozine.com, Photo Stats iPhone App Review. Arvosana 4 * / 5 *. Hinta £0.69.

 

12.10.2011   (linkki)

Raakel Kuukka: Retrospektiivi
Kuva: Raakel Kuukka.12.1.2012 asti

Suomen valokuvataiteen museon syksyn 2011 päänäyttelynä on Raakel Kuukan (s. 1955) retrospektiivi.

Vuonna 1985 pitämästään ensinäyttelystä lähtien Raakel Kuukka on kuvannut itseään, läheisiään, äitiään, sisaruksiaan ja omaa tytärtään Rebekkaa.

Näyttelyssä on esillä Kuukan teoksia 1980-luvulta tähän päivään asti. Esillä on vintage-printtejä, uusia teoksia sekä useita videoteoksia.

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su 11-18, ke 11-20
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Näyttelykuvia 485 & 486 & 487: Sukkulointia 11.10.2011. Kantokorpi käy pitämässä Raakel Kuukan näyttelyn avajaispuheen.

Stefan Bremer: Best of - Stefan Bremerin valokuvia
Kuva: Stefan Bremer.8.1.2012 asti

Teatterimuseon Kontissa on esillä valokuvataiteilija Stefan Bremerin retrospektiivinen teatterivalokuvien näyttely, joka sisältää teatterien esitys- ja promootiovalokuvia vuosilta 1978–2011. Kokonaisuus on Bremerin itsensä valikoima.

Teatterimuseo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke klo 11-20
4 € / 6 €

Maria Baranova: Harjoitukset
30.10.2011 asti Kuva: Maria Baranova.

Valokuvaaja Maria Baranova kuvasi keväällä 2011 moskovalaisen Dmitri Krymovin ohjaaman ja tanssija Mihail Baryšnikovin tähdittämän Pariisissa-näytelmän harjoituksia. Yksikään kuvaaja ei ole aiemmin päässyt seuraamaan yhtä läheltä legendaarisen ohjaajan työtä.

Baranovan mukaan yksi projektin haasteellisimmista hetkistä oli, kun hänen piti valita yli 6000 ottamansa kuvan joukosta vain 30 kappaletta näyttelyyn.

Korjaamo Café
Vaunuhalli, Töölönkatu 51 A, Helsinki
joka päivä klo 11-17.

Jorma Puranen esittelee Varjoja ja heijastuksia -näyttelynsä Sinebrychoffin taidemuseossa tänään klo 18. Museossa on tänään ilmaisilta klo 17-20.

Keskustelutilaisuus valokuvagalleria Hippolytessä tänään klo 17: Satu Haavisto, Elina Hirvonen & Aino Kannisto. Tilaisuus liittyy Satu Haaviston No Sloping Ground -näyttelyyn.

ks. muita valokuvaukseen liittyviä tapahtumia Digicamera.netin etusivulta.

Jrkkari.com, 2 lisävinkkiä vauvakuvaukseen 11.10.2011. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi kuvausjärjestelyt (Kohta 1. tee vauva lämmitä huone jne.) ja nyt kun vauva on maannut viikon kauniisti asetelluissa valoissa isin inspiroituessa Anne Geddesistä, on aika aloittaa kuvaaminen!

Yle.fi, Lahti, Huippukamera ei tee mestarivalokuvaajaksi. Taito onnistua tilanteessa kuin tilanteessa erottaa valokuvaamisen ammattilaisen taitavasta harrastajasta, muistuttaa lahtelainen valokuvaaja Aki Loponen. Valokuvaa ei tehdä vieläkään tietokoneen ruudulla, vaan huolellisesti suunnitellussa kuvaustilanteessa. Hyvä kamera ei yksin tee kenestäkään mestaria.

Yle.fi, Kymenlaakso, Juha Metson kuvat vievät Karjalaan. Kotkalaisen valokuvataiteilija Juha Metson ja lauluntekijä-kirjailija Kauko Röyhkän valokuvakirja ’Rajantakainen Karjala’ on jatkoa parin Suursaari -teokselle, joka ilmestyi vuonna 2009.

Hopeinen Omena.

Foorumin alue Sana on melkein vapaa, ketjusta Karseita Lehtikuvia, osa 2.

 • Ilta-Sanomat, Tämä kaunotar on tuore bikini-fitnessin Suomen mestari. Tämä kuva kuuluu kiistämättä luokkaan Karseita Lehtikuvia.
 • Iltalehti, Puolen miljoonan levy. Kari Pekosen ottama kuva, siinä ei sinällään ole mitään vikaa. Mutta jotain kummallista on tapahtunut kuvankäsittelyssä, ei näytä ihan luonnolliselta. Onkohan kyseessä manipulaatio eli kuvan taustaa vaihdettu? Vai onko alivalottuneesta kuvasta nostettu esiin kohde.

Mikropc.net, Uskomaton ominaisuus: Photoshop pelastaa tärähtäneet kuvat matkimalla kameran liikerataa. Eilinen uutinen uudestaan. Uusi ominaisuus laskee millaisen liikkeen kamera teki sulkimen ollessa auki. Tätä tietoa ohjelma käyttää vaadittavien korjausten laskemiseen.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Fall Is in the Air. 39 kuvaa.

Msnbc.com, Celebrating fall. 19 kuvaa.

Denverpost.com, Construction of Hoover Dam. 54 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the news | Oct. 11, 2011. 9 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Thephotoargus.com, Is it a Painting or a Photograph? Valokuvia, jotka näyttävät maalauksilta.

Paulripke.de, Kindskoepfe. Perinteisiä lapsikuvia studiossa, isä tai äiti mukana. Erikoinen vaikutelma syntyy siitä, että aikuisen ja lapsen päät ovat vaihtaneet paikkaa. Kuvankäsittely on tehty huolellisesti.

Photo.tutsplus.com, 60+ Marvelous Marketplace Photos.

Pixiq.com, What's with all the digital noise? Mitä kohina oikein on, miksi sitä syntyy, miten sitä voi välttää, miten sen voi poistaa.

Digital Photography School, Rediscovering Backlit Subjects. Oikeastaan vastavaloon kuvaamisesta.

Photopreneur, Inspiring Photographers on Facebook. Facebook ei mitenkään loista valokuvien esittämisessä. Esittelyssä viisi Facebookissa kuviaan esittelevää.

Popular Photography, I Photographer: Bridal Traveler. Valokuvaaja Los Angelesistä kiertää ympäri maailmaa häitä kuvaten. Erikoistumiskohteena ovat intialaiset häät.

ePhotozine.com, Understanding Layer Masks In Photoshop. Photoshopin layereista vähän syvällisemmin.

YouTube, Sony talks about Shutter Speed Control on the alpha digital cameras. Perusasiaa. Video, kesto 4:54.

Digital Photography School, What Every Photographer Needs to Know about Email Marketing. Sähköpostimarkkinoinnista.

Macworld.com, iPhone 4S review: It's a sure thing. Arvio. 8 megapikselin kuvat, 2448 x 3264 pikseliä. Aukko parempi, f/2.4. Video 1080p (aiemmin 720p), videota ei ole mahdollista kuvata alemmalla resoluutiolla. Videota kuvatessa vakautus tapahtuu ohjelmallisesti (prosessorin avulla). Kuvan ottaminen tapahtuu paljon nopeammin kuin aiemmin.

ePhotozine.com, USB Fever 190 degree iPhone Fisheye lens. iPhoneen kalansilmälinssi. Arvosana 4.5 * / 5 *. Hinta on £26.

 

11.10.2011   (linkki)

Tekniikan Maailma järjestää kuvauskilpailun, jossa etsitään persoonallista näkemystä aiheesta "Se toimii...". Mielenkiintoinen tekninen kuvauskohde voi löytyä vaikka moottorien tai digitaalitekniikan maailmasta.

Kilpailuun voi osallistua 1-3 valokuvalla. Kuvien tulee olla jpg-muodossa ja kuvien pitkän sivun on oltava vähintään 2000 pikseliä.

Kuvat eivät saa olla aikaisemmin julkaistuja ja kuvaajalla on oltava niihin täydet oikeudet. Kotirauhan tms. suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on saatava lupa kuvan julkaisuun.

Kuvat tulee lähettää viimeistään 16.11.2011.

Loppukilpailuun valitut kuvat ovat näkyvillä TMnetissä 14.12.2011 asti.

Lähettäessäsi kuvan julkaistavaksi myönnät Tekniikan Maailmalle oikeuden julkaista kuvan kilpailun yhteydessä Tekniikan Maailmassa ja Tekniikan Maailman verkkosivuilla .

Kilpailun jälkeen järjestäjä voi käyttää palkitsemattomia kuvia 60 euron korvausta vastaan. Palkittujen kuvien julkaisuoikeudet jäävät Tekniikan Maailmalle.

Kilpailuraati valitsee kaksi parasta kuvaa, jotka palkitaan Sonyn digijärjestelmäkameroilla (Sony SLT-A35). Lisäksi yleisöäänestyksen voittaja loppukilpailusta palkitaan kameralla.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta.

Pingstate.nu.

Tietokone.fi, Korjauspäivitys suosittuun kuvankäsittelyyn. Paint.net on yksi tunnetuimpia ilmasia kuvankäsittelyohjelmia. Yksinkertaista ja kevyttä, mutta kuitenkin monipuolista ohjelmaa etsivälle käyttäjälle se on loistava valinta. Freeware.

Digitoday.fi, Uudessa iPhonessa meni miljoonaraja rikki. Applen uusi iPhone 4S-älypuhelin keräsi yhdessä päivässä yli miljoona ennakkotilausta. Applen mukaan iPhone 4S rikkoi ennakkotilauksissa yhtiön aiemman ennätyksen. Uuden älypuhelinmallin edeltäjä iPhone 4 keräsi yhdessä päivässä 600 000 ennakkotilausta.

 • Itviikko.fi, Sonera pani iPhonet alennukseen. Sonera tarjoaa iPhone 4-mallin 16 gigan versiota 24 kuukauden kytkykaupassa, jossa kuukausimaksu on 12 euroa. Aiemmin vastaava kuukausimaksu oli 17 euroa. IPhone 4-mallin 32 gigan version kuukausimaksu on nyt 17 euroa. Aiemmin kuukausimaksu oli 22 euroa.

The Sacramento Bee, The Frame, Moments of daily life around the world. 29 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: A Dangerous Crossing. 19 kuvaa.

Msnbc.com, Celebrating fall. 19 kuvaa.

Time LightBox, Tel Aviv Beach: One Photographer’s Enduring Oasis. 39 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | October 10, 2011. 10 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Strobist, On Assignment: Theresa Daytner, Pt. 1. Business-kuvausta, naisyrittäjästä potrettikuva, budjetti ei ole iso. Yksityiskohtainen selostus kuvauksen työnkulusta. Osa 1.

Digital Photography School, 10 Best Photoshop Shortcuts. Photoshopin pikanäppäimistä. Kuvaruutukaappaukset + lyhyet selitykset.

Neilvn.com, Canon wireless e-TTL flash triggers / radio transmitters. Canonin oman systeemin lisäksi RadioPoppers ja PocketWizard.

Popular Photography, Software Workshop: Editing Eyes for Better Portraits. Silmiin eloa kuvankäsittelyllä. Photoshop.

Petapixel.com, Sneak Peek at the Crazy Image Deblurring Feature That May Appear in Photoshop. Video, kesto 6:26. Seuraava Photoshopin versio. Image Deblurring, tärähtäneestä kuvasta terävä, lasketaan kameran liike ja sen perusteella kuvasta saadaan terävä. Näyttää toimivan.

Earthboundlight.com, Customizing Adobe Bridge, 9.10.2011. Bridgen ulkoasua kannattaa kustomoida mieleisekseen, tulos pitää muistaa myös tallentaa.

Jwnphoto.com, DIY Speedlight Diffuser. $4:n muovipullosta salamavalon pehmentäjä. Partakoneen terällä pari piiltoa, kaikki valmista. Ei muuta.

Photo.tutsplus.com, Tablets: An Introduction to a Brave New World of Self-Publishing. Käydään läpi, mitä luettavaa on tarjolla tabletti-tietokoneille.

Dpreview.com, Behind the Picture: Stranger on the Port Townsend Ferry. Lautalta kuva juuri auringonlaskun jälkeen. Lyhyt tarina.

Nikonrumors.com, Another Nikon price increase in the US? 16.10.2011 Nikonin järjestelmäkameroita, objektiiveja ja salamoita ei saa myydä alle määritetyn hinnan (USA). Jos jokin myyjäliike rikkoo tätä määräystä, niin Nikon sanktiot ovat merkittäviä. Nikonin mukaan tässä on kyse ostajan edusta, ei tarvitse kahlata markkinoita halvinta tarjousta etsien. Ostaja voi valita liikkeen palvelun perusteella. Aluksi voimassa ainakin USA:n markkinoilla. Toimintamalli muistuttaa aika tavalla Applea (hinnat eivät paljoa eroa). Kommentteja uutinen on kerännyt vaatimattomat yli 200 kpl.

IR, PixBuilder Studio: Advanced Photo Editing Program Free of Charge (lehdistötiedote). Ilmainen, ei mainoksia.

IR, Slideshow+ for iPhone Released Free for a Limited Time (lehdistötiedote). Ilmainen rajoitetun ajan.

Slrgear.com, Canon 1.4X Extender EF III. Julkistettiin joulukuussa 2010. Koko ja paino eivät muuttuneet, sisällä muutoksia. Valohävikki aukon verran. Terävyys vain aavistuksen parempi kuin edeltäjällä, värivirhe vähentynyt huomattavasti. Muuten ei eroja. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 600 euroa.

 

10.10.2011   (linkki)

Hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää! Lokakuun 10. on myös Euroopan kuolemanrangaistuksen vastainen päivä.

Satu Haavisto: No Sloping Ground
Kuva: Satu Haavisto.30.10.2011 asti

No Sloping Ground on sarja rakennettuja valokuvia tytöistä erilaisissa oudoissa tai pelottavissa tilanteissa.

Haavisto haastaa lapsuuden ja tyttöyden esittämiseen liittyviä konventioita keskittymällä kuvissaan tunteisiin, joita ei mielellään liitetä lapsiin tai varsinkaan tyttöihin: vihaan, turhautumiseen, suruun, vapauden kaipuuseen ja pelkoon.

Satu Haavisto (s. 1975) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta keväällä 2011.

Keskustelutilaisuus ke 12.10. klo 17: Satu Haavisto, Elina Hirvonen ja Aino Kannisto keskustelevat No Sloping Ground -näyttelyn teemoista.

Antti Sorva: HumAnt Studies
Poster Presentation by The Task Force Group of Research Ants
Kuva: Antti Sorva30.10.2011 asti

Hippolyte Studiossa on nähtävillä Antti Sorvan muurahaistutkimuksia - HumAnt Studies.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

C.G. Mannerheim: Valokuvia Aasian-matkalta 1906-1908
Kuva: C.G. Mannerheim29.10.2011 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa nähdään lokakuussa C.G. Mannerheimin kuvakokoelma Aasian-matkalta 1906-1908. Vaativa ratsastusmatka tehtiin Venäjän yleisesikunnan toimeksiannosta.

Varsinaisena tehtävänä Mannerheimilla oli ajankohtaisten sotilaallisten ja poliittisten tietojen kokoaminen, mutta sotilastiedustelun peittämiseksi esiintyminen tutkimusmatkailijana katsottiin välttämättömäksi.

Yli 14 000 kilometriä ja yli kaksi vuotta kestäneen matkan aikana Mannerheim kuvasi toistatuhatta nitraattinegatiivia kooltaan 9x12cm. Filmit Mannerheim kehitti matkalla itse. Kuvat edustavat monin tavoin tutkimusmatkailijoiden dokumentaarista valokuvaperinettä.

Mannerheimille kamera oli ennen muuta työväline - valokuvaus ei kuulunut hänen pysyviin harrastuksiinsa.

Mannerheimin valokuvat kuuluvat Kuopiossa toimivan VB-valokuvakeskuksen kokoelmiin. Alun perin kuva-aineisto on talletettu Suomalais-ugrilaisen seuran toimesta Museoviraston arkistoon.

Dima Tsvetkov: Olemme yhä täällä
29.10.2011 asti

Pienessä galleriassa esitellään nykyaikaisen tutkimusmatkailun tuloksia. Siellä on esillä Dima Tsvetkovin valokuvia kulttuuriseikkailusta Karjalassa.

Dima Tsvetkov on 30-vuotias tietotekniikka-alan ammattilainen, joka on muuttanut Pietarista Helsinkiin vuonna 1994.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15

Valokuvagalleria Hippolyten näyttelyajat elo-joulukuulle 2012 haussa 31.10.2011 asti.

Näyttelyaikoja Hippolyte Studion huhti-heinäkuulle 2012 voi hakea marraskuun loppuun (30.11.2011) asti.

Sami Saarenpää alias Viikate, Google+, Some Works. 111 kuvaa. Nudity warning.

(Foorumilta) Teemu Oksanen Photograph, Repovesi. "Käytiin eilen hieman dallailemassa Repoveden kansallispuistossa. Sää suosi ja ruska kukki. Tässä parhaat kuvat". Lisäksi behind-the-scene -kuvia ynnä iPhone Timelaps.

Foorumilaisten kuvia, muutamia tähdenlentoja lisää:

 • ihmelaama, viiru2.jpg. "Pilvet ja revontulet loivat ja toivat mahtavan tunnelman kuviin. Tässä yksi edustaja oululaisen taivaan viiruista".
 • milarik, draconid.jpg (Hyvinkää). "Ainoa minkä sain palelemisellani taltioitua".

Vantaan Sanomat, ”Korentomiehen” otokset päätyivät elokuvaan. Korento pysähtyy kuuntelemaan, kun kaksikymppinen Friman kertoo, että korentoharrastajan elämässä kesä kuluu siivekkäitä tarkkaillessa ja kuvatessa. Millekään muulle ei juuri jää aikaa.

Unknown Pixels.

 • Näin kameran lankalaukaisin toimii 9.10.2011. Kolvasin tänään dollyyn uuden liittimen, jotta saan käytettyä siinä myös 7D:tä, jossa on erilainen lankalaukaisimen liitin kuin 350D:ssä. Tarjoan pienen katsauksen lankalaukaisinten sielunelämään muiden saman ongelman kanssa painivien iloksi.
 • Softapäivitystä dollyyn, rautaakin korjattu sekä tähtijuttuja 5.10.2011. Nyt kun illat pimenevät ja alkaa talvi lähestyä, on hyvä aika testailla hiukan tähtitaivaan kuvausta. En ole tähtitaivasta vielä kuvannut tänä vuonna kertaakaan mutta se olisi suunnitelmissa.

Tietokone.fi, Applen iPhone alkaa tukea micro-usb-yhteislatureita. Applen iPhone alkaa vihdoin tukea micro-usb-latureita. Kännykkävalmistajat ovat sopineet siirtymisestä yhteiseen latausliitäntään, jotta kuluttajat voisivat käyttää yhteislatureita. Apple alkaa tukea tekniikkaa mutkan kautta. Erillisen sovittimen hinta on Aplella 9 euroa.

HS, Harvinainen neloissateenkaari valokuvattiin ensimmäisen kerran. Saksalainen optisten ilmiöiden harrastaja on onnistunut kuvaamaan neljännen kertaluokan sateenkaaren. Luonnonilmiö on niin harvinainen, että kaikki eivät ole olleet yksimielisiä edes sen olemassaolosta. Kuvassa näkyvät kaksi sateenkaarta ovat kolmas ja neljäs sateenkaari, sillä ensimmäinen ja toinen sateenkaari muodostuvat Aurinkoa vastapäätä olevalle taivaalle, eikä niitä näin ollen saa samaan kuvaan. Se tosiasia, että sateenkaaret ovat samalla puolella taivasta kuin Aurinko osoittaa, että ne ovat kolmas ja neljäs sateenkaari.

 • NewScientist, First ever image of fourth-order rainbow
 • (Foorumilta) png1.kuvat.fi, toisena kuva Veneily_Panorama_3. "Tuli tuossa loppukesästä napattua perus tupla versio, mietin kyllä onko noita vielä enempi nähtävissä, mutta, että vastakkaisella puolella tuolleen melkein kuin halot en tiennyt."
  - ja kommentti kaksoissateenkaareen: "Onneksi olkoon, olet saanut napattua ns. heijastussateenkaaren jossa on värit päinvastaisessa järjestyksessä normikaareen nähden. Tämä syntyy kun sisempi kaari tulee suoraan auringonvalosta ja ulompi heijastuu vedenpinnasta (järvi/meri tms. lutakko). Noita näkee harvemmin.

  edit: lisättäköön vielä että tässä ns. heijastussateenkaaressa kaarien keskipisteet eivät ole samassa paikassa kuten ko. kuvassa. Ulompi sateenkaarihan on lakipisteen kohdalta kauempana normikaaresta kuin horisontin kohdalta."

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Fall of Nazi Germany. 45 kuvaa. Osa 17/20.

(Foorumilta linkki) Iconic Photos -blogi. Kaksi ja puoli vuotta vanha blogi, yli 800 postausta. Kaikkiin kuviin liittyy myös teksti. Pitkäksi aikaa tutkittavaa.

Digital Photography School, A Cowards Guide to Street Photography. Ujoimmille katukuvaajille vinkkejä.

 • (Monet tunnetutkin katukuvaajat jaksavat toistaa mantraa, jonka mukaan heillä olisi jonkinlainen "lupa" kuvattavilta, että he eivät ottaisi kuvia ilman kuvattavan "lupaa".... Jaa-a. Kuinkahan moni kuvattava antaisi "luvan", jos tietäisi, että oma persoona näytettäisiin sadoille, tuhansille jne. netissä. Eikä aina missään edullisessa valossa. Kuvattavan luvasta voi puhua vasta sitten, kun kuvaaja kertoo ihan tarkalla tasolla, missä kaikkialla otos voi olla esillä ja kuvattavalla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, laitetaanko kuva esille. Tuskin kellään on mahdollista yhtäkkiä harkitusti antaa "lupaa" itsensä kuvaamiseen katukuvaajille. Kuulemma nyökkäystä yms. käytetään kuvauslupana. Hoh hoijaa. Kaikille lienee itsestään selvää, ettei kuvia oteta, jos kuvattava selvästi osoittaa haluttomuutensa. Mutta että kuvattavalta aina "kysyttäisiin" "lupa", saanen epäillä...)

Photopreneur, Photographers, Your Website Design Needs More Substance — and Less Flash. Miksi valokuvaajan ei kannattaisi käyttää webbisivuillaan Flashia kuviensa esittelyyn. Lyhyt artikkeli.

Dpreview.com, Fashion Lighting - The Minimalist Way. Muotikuvausta ilman studiota.

Photo.tutsplus.com, Richard Meyer on Alice Austen. Video, kesto 46:57. Etelä-Kalifornian yliopiston professori kertoo 1800/1900-luvun naisvalokuvaajasta Alice Austenista.

ePhotozine.com, One Way To Create Autumn In Photoshop.

Pixiq.com, 1-2-3…+4 HDR. Yhdestä kuvasta. Photomatix Pro ja Photoshop.

Dpreview.com, Fujifilm announces pricing and availability of the X10 enthusiast compact. Musta retrohenkinen Fuji X10 marraskuussa myyntiin, hinta $599.95. 12 megapikselin kenno, 28-112, F2.0-F2.8, perinteinen optinen etsin.

Pixiq.com, Listview in Lightroom. Plugin, hinta £8.

 

09.10.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Foorumilaisten kuvia, viime yönä piti olla paljon tähdenlentoja, pilvipeite häiritsi paikasta riippuen... Oulussa näkyi revontuliakin.

 • mattihelin.kuvat.fi, DSC_4479.jpg (muutama kuva eteenpäin ja taaksepäin, tähdenlentoja). "Liedossa näkyi urakalla. Kuu haittasi hiukan ja lopulta nukkumatti paljon."
 • kohan, Kuutamo ja pilviä
 • cheeses, kuukuva (vain tämä)

Aamulehti, Alakuloa, rappeutumista ja syrjäytymistä: Tampereen taidemuseossa venäläisiä nykyvalokuvia. Tampereen taidemuseon näyttely Kaipuuta kohti esittelee venäläistä nykyvalokuvaa peräti 22 taiteilijan voimin. On ainutlaatuista nähdä näin suuri valikoima venäläiskuvaajien teoksia saman katon alla, joten kokonaisuus kannattaa pureskella rauhassa ja hitaasti. Suurilta linjoiltaan näyttely vahvistaa osin stereotyyppistäkin kuvaa Venäjästä, jossa tavallisten ihmisten elämä ei ole kovin helppoa eikä turvattua.

Lohjan kameraseura, Akustiikkaa iholla ja apinanhäntä kainalossa 29.9.2011. Karjaan galleriZEBRAssa kannattaa käydä. Valokuvia laajalla kirjolla mielenkiintoisissa näyttelyissä, puolentoistakymmentä näyttelyä vuodessa. Torstaina avattiin kaksi kiintoisaa näyttelyä, Nina Sivénin ”Akustiikka iholla” ja Pipa Nikulan ”Apinanhäntä kainalossa".

 • galleriZEBRA. Nina Sivén, "Akustiikka iholla", 29.09-22.10.2011. Pipa Nikula, "Apinanhäntä kainalossa", 29.09-22.10.2011. Karjaa, ti-to 10 - 18, pe 10 - 17, la 12 - 15. 18.10.2011 suljettu.

PhotoPasiSalminenCom. Poimintoja.

 • skyeye.fi / Kuorosota 26.9.2011.
 • How to light snowboard photo - part 18. 17.9.2011.
 • skyey.fi - helikopteria 17.9.2011. Oltiin tuossa muutamapäivää sitten kuvaamassa Nummelan lentokentällä autoja helikopterista.
 • Plussasin vanhoja kuvia 11.9.2011. Lisäsin tuonne Google plussaan vanhoja kuvia. Osa kuvista on jo ennen tätä hienoa ja maagista digitaali aikaa! Pakko kyllä myöntää, että hyvät fibat tuli kun katso vanhoja filkalle kuvattuja ruutuja.
 • Lumilautakuvien valaistusta osa 17 6.9.2011.
 • skyee timelaps 2.9.2011. Asiakas toivoi saada timelapsyjä hieman korkeemmalta. Laitoin kameran mastoon kiinni superclampillä ja clämppiin kiinni kuulapää. Masto heiluu hieman jos kamera on maston päässä olevassa telineessä kiinni. Kiinnitin siis clampin kiinni maston n. puoleenväliin ja nostelin vain jykevempiä paloja ilmaan.

Steve Jobs.

 • Vesa Koivunen, Tunteella ei järjellä, 8.10.2011. ...No, ei loppunut, mutta se kannusti ajatukseen, että elämää on elettävä silloin kun siihen on mahdollisuus. Siksi lähdin Iltalehdestä ja siksi olen tehnyt hyvin kummallisia ratkaisuja...
 • Kari Kuukka Photography, Paradigm Shift, 8.10.2011.
 • Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, 8.10.2011.

HS, Ympäristö- ja luontokuvauksen akatemia perusteilla Kuusamoon. Kuusamo. Kuusamoon perustetaan luonto- ja ympäristökuvauksen akatemia. Sen yhtenä tavoitteena on järjestää koulutusta alan ammattilaisille ja harrastajille.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Photos of the week, 20 kuvaa. Viikon parhaat kuvat.

Reuters.com, Schwarzenegger museum. 20 kuvaa. (hm...).

Pixiq.com, Making your own grey cards. Valkotasapaino kuntoon. Harmaakortti ei paljoa maksa, mutta sen voi tehdä itsekin (tulostaa).

Pdnonline.com, The 10 Best Photo Portfolio Apps for the iPad. 9.7 tuuman näyttö, 1024 x 768 pikseliä. Mikä olisi paras portfolio-ohjelma kuvien esittelyyn? 10 vaihtoehtoa.

Digital Photography School, 5 Gotchas in the Lightroom Print Module. Kuvaruutukaappaukset + teksti.

ePhotozine.com, Tips On Using Grain / Noise In Photos. Rae ei ole aina pahasta. Filmitunnelmaa voi lisätä Photoshopissa, yksinkertaiset ohjeet.

Vimeo.com, Composition for Interiors. Video, kesto 12:32. Makuuhuone, kettiö, ruokahuone. Käytännön tasolla, kuvaaja interiöörissä, kertoo, mitä ja miten kannattaa kuvata. Laajakulman ongelmat. Valokuvaaja selostaa videokuvassa ongelmakohdat. Harvinaisen selkeä ja hyödyllinen video, ei liikaa asiaa.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: The Rule of Thirds. Tuttu kolmannesten sääntö. Vähän eri tavalla esitettynä.

Kehblog.com, The Top 2 Camera Error Codes. Nikonin FEE ja Canonin ERR99. Mutta mitä ne merkitsevät.

Blog.makezine.com, Light Painting a B-25 Bomber. Video, 6:49. Kuvaaja kertoo kuvan syntymisen. Jokainen osa kuvasta on erikseen valaistu irtosalamalla, Photoshopissa eri layerit on sitten yhdistetty. Kuva näyttää lähinnä renderöintiohjelmalla tehdyltä.

The Online Photographer, A Rant Against Photo Clichés. U.S. Camera -lehdessä julkaistu Valokuvaajan Hippokrateen vala. Suomalais-ugrilaiselle yhteiskunnalle osa kuva-aiheista vähän vieraita ja onhan tässä aikaakin kulunut yli 70 vuotta. Pienen päivityksen jälkeen sopisi kaikille valokuvaajille.

Svenska Fotografers Förbund, Ny mellanformatsskanner. Suurin osa filmiskannereista katosi markkinoilta EU-direktiivin myötä... (kyse oli lyijystä...).

 

08.10.2011   (linkki)

Journalisti 17/2011, 6.10.2011.

 • Palkinto: Aapo Huhta vuoden nuori lehtikuvaaja. Kahdentuhannen euron palkinnon myöntäneen Lehtikuvarahaston mukaan Huhta luo uutta kuvajournalistista kuvakieltä ja on päässyt kuvallisessa ilmaisussaan tasolle, jossa tavanomainen muuttuu taianomaiseksi.
 • Seminaari: Onnellinen freelanceri. Kuinka minusta tulee hyvä ja onnellinen freelancer? Kysymykseen vastaa vapaa toimittaja Virpi Salmi Journalistiliiton opiskelijaseminaarissa. Kyllä, sama nainen, joka blogissaan pilkkasi kollegoidensa Pelastakaa Reijo -mielenosoitusta. Miksi kirjoitit Reijo-tekstin, Salmi?
 • ”Saanks kokeilla sun pyllyä, pliis?” Kun parikymppinen kesätoimittaja Anne Moilanen lähti 1990-luvun lopulla juttukeikalle keski-ikäisen miesvalokuvaajan kanssa, hän joutui koko automatkan pitämään yllä keskustelua tämän avioliitosta ja lapsista. (pitkässä jutussa ainoa valokuvaajan suorttama ahdistelu).
 • Freelancesopimusten huonontumisen lyhyt historia. Etenkin tekijänoikeuksien osalta kiristyvien sopimusehtojen taustalla vaikuttaa uusien jakelukanavien tulo markkinoille. Kun ei olla varmoja, millaisia julkaisualustoja on tulossa, pyydetään varmuuden vuoksi kaikkia oikeuksia – ilman erillistä korvausta.
 • Hyvät, pahat ja rumat. Yhdentoista freelancerisopimuksen ehdot vertailussa.
 • Kuva vuosien takaa. ...13 vuotta vanha otos Viinikasta osoittamassa lukiolaisena mieltä VR:n makasiinien puolesta. Koko sivun henkilökuvan yhteyteen oli kirjoitettu teksti: ”Onko kuvassa aktivisti, anarkisti, suojelija vai joku muu?” Särmän kustantanut Otava on ostanut kuvan käyttöoikeuden STT–Lehtikuvalta. ...Entä mikä on kuvaajan vastuu, jos kuvattu loukkaantuu kuvansa käytöstä uudessa yhteydessä?
 • Kuvaviesti: Olemisen helppoutta. Yazka Loven kuva Normihomolehdessä 4/2011 saa minut hymyilemään. Kerta toisensa jälkeen, väkisinkin, suupielet kääntyvät ylöspäin. Minusta tuntuu, että kuvaaja Laura Ojan ja kuvattavan välillä on yhteisymmärryksen hetki.
 • (Mikähän efekti nyt on kyseessä, kun kuvia peittää lievä valkoinen harso, sitä ei näy pdf-versiossa. Onko kyseessä ihan tarkoituksella tehty käsittely vai työtapaturma?

HS, Kimmo Taskinen, Kulttuuria autotallissa. 50 kuvaa, flash. Vanhoja ja vanhempia menopelejä.

Jani Sourander, A Finnish photoblog. Viimeisimmät kuvat Islannista.

Jarno Terho, Rantaviivalla-näyttely Turussa // My first photo exhibition. 2.10.2011. Turkukuva-galleria, Tiilentekijäkatu 8, Turku. Ma-To 10 -17. Pe-su sopimuksen mukaan. 1.-30.10.2011.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Oulun yliopistollinen sairaala, Oulu. Määräaikainen tehtävä 17.10. - 31.12.2011. Valokuvaajan tehtävä koostuu silmäkuvauksista, kliinisistä kuvauksista ja muista tarvittavista valokuvausalan tehtävistä. Työn monipuolisuutta lisäävät opastus ja avustamistehtävät liittyen mm. valokuvaukseen, av-välineisiin ja etäluentoihin. Eduksi katsotaan Silmon siirtämiseen oikeuttava ajokortti, BE ajo-oikeus. Kelpoisuusvaatimuksena on alan ammatillinen perustutkinto ja riittävä kokemus kliinisen valokuvauksen alalta. Tehtävään voidaan valita myös hakija, joka ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, mikäli kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita ei ole.

Työpaikan osoite Kajaanintie 50, 90220 OULU
Työ alkaa 17.10.2011, sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 1 - 3 kk
Jätä hakemus Paikka täytetään yhteydenottojen perusteella.
Ilmoitus jätetty 07.10.2011

Tietokone.fi, Surffaa turvallisemmin avoimissa verkoissa. Hotspot Shield 2.06. Freeware. Myös Mac-versio.

Digicamera.netin Foorumilta, alue Digikuvaus, ihan mielenkiintoinen ketju (jos ostopäätöstä miettii), iPad valokuvaajan kaverina.

Iltalehti, Noloimmat hääkuvat. Kilpailuun osallistuneella täytyy olla lupa kuvan tai videon lähettämiseen. Varmista kuvassa tai videolla esiintyviltä henkilöitä, voiko tallenteita julkaista. Kuvista ja videoista ei makseta erillistä palkkiota.

 • (vinkki lehtien lukijakuville: vaikkapa 10 euron kynnysmaksu kuvien lähettäjille, jos kuva katsotaan tarpeeksi hyväksi, niin kynnysmaksu palautetaan...)

Hilavitkutin.com, Hawkspy – radio-ohjattava helikopteri videokameralla alle satasella. Kuvanlaatu vastaa hintaa. Kieltämättä kuitenkin hauska gadget.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Nikon Small World Photomicrography Competition. 38 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: October 7, 2011.

 • (kuva numero 2, lentonäytöskuva, miksi kuvassa on noin paljon kohinaa?).

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Oct. 3 - 9, 2011. 60 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week, September 30 – October 7. 31 kuvaa.

The Atlanctic, In Focus, Occupy Wall Street Spreads Beyond NYC. 44 kuvaa.

Reuters.com, Strange and unusual. 18 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

IR, Lensrentals offers in-depth look at lens, camera variance.

 • (kertaus Digicamera.netin uutiset 4.10.2011) Lensrentals.com, Notes on Lens and Camera Variation. Objektiivit ja kamerat eivät ole samanlaisia. Objektiivit ovat yksilöitä, terävyys vaihtelee jonkin verran. Kamerarunkojen automaattitarkennus ei ole sama. Graafeja hajonnasta.

Beyond Megapixels, Beginner Tips for Better Photography. Tuttua asiaa, mutta mitenkäs ne perusasiat muuttuisivat.

Beyond Megapixels, A New Spin on the Obligatory Fall Foliage Article. Ruskakuvaamisesta.

The Online Photographer, The Most Desirable Cameras on the Planet: Number 9. Numerot pienevät listassa. Nyt on vuorossa Sony A77.

Photofocus.com, The iPhone Is One Of The Most Popular Cameras In The World & A Tribute To Steve Jobs. Uusi iPhone.

Serious Amateur Photography, Using a Tilt & Shift Lens for Distortion Correction. Aluksi linkki PTLensin avulla tapahtuvaan korjailuun. Muutama kokemus Canon TS-E 24mm f/3.5L II:n kokeilusta.

National Geographic, Ultimate Field Guide to Photography. 23-sivuinen pdf, katkelmia 400-sivuista kirjasta.

Digital Photography School, How to Create Simple Seamless Background Product Shots.

Kevin Karsch, Rendering Synthetic Objects into Legacy Photographs. Esittelyssä menetelmä, jolla voidaan lisätä kuvaan nykyisiä tapoja yksinkertaisemmin realistisen näköisiä objekteja varjoineen. 3D-mallien avulla voidaan kuvaan lisätä myös liikkuvia objekteja. Myös video, kesto 04:57.

Camera.dojo.com, GoPro HD Hero – It Does Stills? Pieni koko ja 1080p videot. Viiden megapikselin kenno. Lyhyt arvio. Suomen hinta varusteista riippuen n. 300 euroa.

 

07.10.2011   (linkki)

Jorma Puranen: Varjoja ja heijastuksia
Kuva: Jorma Puranen31.12.2011 asti

Sinebrychoffin taidemuseon vasta avautuneessa näyttelyssä valokuvataiteilija Jorma Purasen (s. 1951) Varjoja ja heijastuksia -sarjan teoksia voi nyt katsella rinnan teosten lähtökohtana olleiden 1600-1700-lukujen porvarismuotokuvien kanssa.

Näyttelyssä on esillä 35 teosta Varjoja ja heijastuksia -sarjasta. Teokset on kuvattu Sinebrychoffin taidemuseossa vuosina 1999−2011. Puranen kuvasi vanhoja muotokuvia pintaan osuvine heijastuksineen tarkoituksenaan herättää eloon kuvien henkilöiden menneisyys.

Näyttelyn julkaisu: Jorma Puranen. Varjoja ja heijastuksia (Toim. Minerva Keltanen). Sid. 81 s.

12.10.2011 klo 18 Jorma Puranen opastaa näyttelyn.

Sinebrychoffin taidemuseo
Bulevardi 40, Helsinki
ti, pe 10-18, ke, to 10-20, la, su 11-17
8/6 €, alle 18-v. ilmaiseksi.
Ilmaisillat: 12.10., 2.11., 7.12. klo 17-20

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Hyvää päivää
30.10.2011 asti

Pekka Elomaa on ohjannut kehitysvammaisten valokuvatyöpajoja Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:ssä jo kymmenen vuoden ajan. Tuoreimman yhteistyöprojektin tulokset ovat nähtävillä Luova.fi-galleriassa. Esillä on muotokuvia, joissa kehitysvammaiset astuvat esiin juuri sellaisina kuin ovat.

Taiteilijatapaaminen lauantaina 15.10. klo 14-16.00. Mukana Lyhdyn työryhmäläisiä keskustelemassa elämästä ja valokuvauksesta.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Vesa Aaltonen: Luokkakuva
9.10.2011 asti

Kuva: Vesa Aaltonen.

Vesa Aaltosen Luokkakuva 2000-11 -näyttely Valokuvakeskus Perissä esittelee 10 turkulaisen nuoren kasvuhistoriaa kuvasarjoina alakoulun ensimmäiseltä luokalta täysikäisyyden kynnykselle. Näyttely on avoinna 9.10. asti.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

Foorumilaisten kuvia:

 • Juhotti, Flickr. Nepal & Intia sekä Norja. Muutamia kymmeniä kuvia. "Kesällä tuli reissattua paljon ympäriinsä ja turistifotoja tuli räpsittyä myös aika lailla. Ohessa on linkit Nepalin ja Intian reissun kuviin sekä Norjan ruskan jälkeisiin maisemiin. Kuvat on otettu lähinnä matkamuistoiksi ja tilanteiden ikuistamiseksi, ei niinkään teknisen täydellisyyden tavoittamiseksi."

Kamera-lehden suurkilpailu 2011:

Kaksi sarjaa:

 • Harrastajasarja:
  kuvausharrastajille, jotka eivät ole voittaneet palkintoja laajoissa valokuvauskilpailuissa
 • Aktiivisarja:
  ammatti- ja harrastajakuvaajille

Kuvien aihe vapaa. Kuvamäärää ei ole rajattu.

Kuva ei saa olla aikaisemmin julkaistu ja kuvaajalla on oltava siihen täydet oikeudet. Kotirauhan tms. suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisuun. Kuva saa olla ollut suppean yleisön nähtävänä tai internet-gallerioissa.

Osallistua voi digikuvilla, vedoksilla tai dioilla.

Kuvien tulee olla perillä viimeistään maanantaina 31.10.2011.

Arvostelussa kiinnitetään huomiota kuvien kertovuuteen ja omaperäisyyteen.

Kamera-lehti esittelee Harrastajasarjan kuvalliset tulokset joulukuun lehdessä ja Aktiivisarjan parhaat tammikuun numerossa.

Palkinnot Harrastajasarjassa:

1. Epson R3000 -tulostin
2. Sony DSC-HX9V -kompaktikamera
3. Docendo-kuvakirja
4.-10. Dörr-minisalamaheijastin
11.-20. Kamera-lehti-t-paita

Palkinnot Aktiivisarjassa:

1. Fujifilm X100 -kamera
2. Vanguard Alta Pro 263AT + GH-100 -jalusta
3. Docendo-kuvakirja
4.-10. Dörr 5-in-1 -valoheijastin
11.-20. Kamera-lehti-t-paita

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Peter Forsgård, Kuvat nyt heti ja vähän työnkulusta. 6.10.2011. Viime aikoina on ollut varsin kiitettävästi videokuvauksia ja niiden editoimisessa menee aikaa. Valokuvan käsittelyyn menee huomattavasti vähemmän aikaa. Olen valokuvauksen opiskellut aikoinaan filmillä ja sieltä jäänyt tapa pyrkiä tekemään mahdollisimman valmista jo kuvausvaiheessa.

 • Myös uusi Parempia kuvia -kirjaprojekti on ollut päällä ja siihen olen jonkin verran kuvaamisen lisäksi myös kirjoittanut.
 • Kuvat siirsin iPadille suoraan kamerasta. Kuvat eivät menneet langattomasti vaan käytin USB piuhaa. Avasin kuvat Photogene-appsillä ja tarvittaessa sillä hiukan käsittelin kuvia. Photogenestä siirsin kuvat wifin avulla suoraan järjestävän tahon Flickeriin.

Jrkkari.com, 5 vinkkiä vauvakuvaukseen 6.10.2011. ...Vauvat ovat ihania aina, mutta myös niistä katoaa tietty vastasyntyneen taika ensimmäisten 15 vuoden parin viikon jälkeen. Vauvakuvaukseen ei siis ole koskaan liian aikaista valmistautua. ...

Suomen Lehtikuvaajat ry, lokakuun kuvaaja on Aapo Huhta.

Valokuvatorstai, 219. haaste. Haasteena Synti. Ja sitten luetellaan seitsemän kuolemansyntiä.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 218. haaste. Haasteena Pertti Niemisen runo, alkaa sanalla "vilu". Haasteen otti vastaan 67 kuvaajaa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Oktoberfest 2011. 30 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Animals in the News. 44 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Hindus honor the Mother Goddess. 30 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Steve Jobs, 1955-2011. 20 kuvaa.

The Sacramento Bee, Millions mourn genius Steve Jobs. 30 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures - Sept. 29 - Oct. 6. 14 kuvaa.

Denverpost.com, Glider Flight. 30 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Teenage prostitution in Las Vegas. 14 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Oct. 6, 2011. 9 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Shorpy.com, Times Square: 1943. Mustavalkokuvat etäännyttävät. Värit tekevät kuvasta todellisen. Photoshopilla lisätty värit mustavalkokuvaan, kylttien värien avulla yritetty päästä mahdollisimman lähelle alkuperäistä.

Strobist, Q&A: Speedlight Color Shifts. Miten värilämpötila vaihtelee salaman tehon vaihtuessa. Ja jos vaihtelee, niin mikä on syynä.

Popular Photography, How To: Create an Audio Slideshow from Start to Finish. Miten kuvaesityksiin lisätään musiikki ja ääni.

Luminous Landscape, Phil Holland, 3 Years Later – DSLR Video – One Man's Perspective. Järjestelmäkameroiden videoista.

Dpreview.com, Filters after the fact: Digital split ND filters versus HDR. Kuvan dynaamista aluetta voi kasvattaa monella tavalla.

Digital Photography School, 5 Cheap Must-Have Photographic Accessories in our Toolkit. Heijastimia, salamavalon pehmentäjiä, suotimia, kaukolaukaisimia jne.

The-digital-picture.com, Hummingbird Photography Tips. Kolibrin kuvaamisesta.

Apple.com, etusivulla vain Steve Jobsin kuva.

Digital Photography School, 6 Sets of Settings to Save in Photoshop.

Photo.tutsplus.com, 10 Tip Guide to Getting Started with Street Portraiture. Katukuvauksesta.

ePhotozine.com, What Format To Work In When Shooting Close-Ups. Vaaka- vai pystykuvat lähikuvissa.

Petapixel.com, Free Photo Class Phonar Now Underway. Kaikille avoin.

Thephotoargus.com, 9 Secrets to Getting Your Work Published in Wedding Magazines & Blogs.

Dpreview.com, Sigma reveals 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS HSM with 'FLD' glass. Versionumero II. Canon, Nikon, Sigma, Pentax ja Sony. Hinta $720. (ei mitään mainintaa, mutta lienee kroppikennoisille tarkoitettu...).

 

06.10.2011   (linkki)

Valokuvien luvatonta verkkokäyttöä kartoittava kysely. Finnfoton ja Kopioston toteuttama kysely on tarkoitettu kaikille valokuvaajille, myös harrastajavalokuvaajille.

Kysellään kokemuksia omien kuvien luvattomasta käytöstä, miten tapaukset on löydetty jne. Tässä yhteydessä voi myös kertoa vähän tarkemmalla tasolla nämä luvattoman käytön tapaukset. Jos omien kuvien luvatonta käyttöä ei ole, niin sekin on tieto eli kaikki voivat osallistua. Vastaaminen vie aikaa viitisen minuuttia. Kyselyyn pyydetään vastaamaan viimeistään 15.10.2011 mennessä.

 • Klikkaa kyselyyn
 • vastaukset annetaan nimettömänä

Fotomaraton 2011. Ylioppilaskamerat ry:n valokuvauskilpailu Helsingissä taiteiden yönä.

 • tehtävät, 12 kpl
 • säännöt 1 - 3 hengen joukkueet (tästä nähtävästi joustetaan, kolmanneksi tänä vuonna tulleessa joukkueessa oli kuusi jäsentä), digikamera/filmikamera (ei kännykkäkameroita), kilpailu alkoi klo 17, takaraja klo 23. Kuva-aiheet saadaan neljän kuvan sarjoina kahden tunnin välein, annetussa järjestyksessä.
 • Fotomaraton 2011 Galleries voittajakuvat
 • Palkitut yksittäiskuvat

Taloussanomat, "Uusi iPhone jättää Applen kilpailijoiden armoille". Apple julkisti eilen illalla Suomen aikaa uuden mallin iPhonesta. IPhone 4S:ssä on nykyistä mallia tehokkaammat sisuskalut, mutta ulkoisesti se näyttää vanhalta iPhone 4:ltä.

Mato78.com, Testissä: Kingstonin FCR-HS3 USB 3.0 -muistikortinlukija. Päätimme selvittää onko nopeasta muistikortinlukijasta valokuvaajalle mitään hyötyä verrattuna perinteiseen USB 2.0 -versioon. Testaamme Kingstonin muistikorttinlukijaa käyttämällä kolmea eri nopeusluokituksen omaavaa CompactFlash-muistikorttia ja vertaamme tuloksia vanhempaa USB 2.0 -standardia tukevaan muistikortinlukijaan. Hinta on n. 30 euroa.

Panttihuutokauppa tarjousmenettelyin Turussa 6.10.2011. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

1 DIGIKAMERA NIKON D500
1 OBJEKTIIVI NIKON DX 18-55/3.5-5.6G VR
1 OBJEKTIIVI NIKON DX 55-200/4.5-5.6G ED VR
LAUKKU LATURI
lähtöhinta 240 euroa. Loppuhinta: 400 euroa.

1 OBJEKTIIVI SIGMA/NIKON AF APO 300/2.8
lähtöhinta 340 euroa. Loppuhinta: 400 euroa.

1 KAMERANJALUSTA MANFROTTO PRO 525 MVB
501 HDV + VAIHTOPÄÄ KINO
KULJETUSLAUKKU
lähtöhinta 260 euroa. Ei loppuhintaa.

Photo.net, foorumi.

Life.com, The Week's Best Photos: 9.30.11. 23 kuvaa.

Thephotoargus.com, 23 Astonishing Examples of Light Painting. Valolla maalaamista.

Photopreneur, Put Your Pictures on Other People’s iPads. iPad ei oikein sovellu kuvien käsittelyyn, mutta kuvat se näyttää hienosti. Miten iPadiin tehdään ns. ebook.

Dpreview.com, Article: How Smartphones are Changing Digital Photography.

ePhotozine.com, Photoshop Tutorial: Changing Hair Colour. Yksinkertaiset ohjeet, kuvankaappaukset Photoshopista.

YouTube, Master Photography Awards 2011 Merits. Yli 550 vähän parempaa valokuvaa. Video, kesto 31:29. Kuvat ovat kooltaan kovin pieniä. Musiikkia taustana.

YouTube, 5 Min Portrait - Digital Photography Off Camera Flash Tutorial. Video, kesto 41:28.

The Online Photographer, We've All Been There. Mitä, pitäisikö kuvista maksaa jotain. Kuvien esilläolohan on ilmaista mainosta kuvaajalle. Valokuvaajat saavat usein ns. työtarjouksia, jotka paljastuvat tarkemmin tutkittaessa pyynnöiksi tehdä työtä ilman palkkaa. Tämä valokuvaaja käänsikin asetelman toisinpäin.

Popular Photography, Lytro Cameras Entering Production. Vuoden loppuun mennessä toivotaan ensimmäistä versiota kauppoihin. Syväterävyyden ja tarkennuspisteen valitseminen kuvan ottamisen jälkeen. Esimerkkikuvat olivat kesäkuussa kooltaan 494 x 494 pikseliä.

Dpreview.com, Fujifilm unveils X-S1 high-end superzoom and confirms Mirrorless intentions. Fujikin liittyy peilittömien järjestelmädigien tekijöihin.

 

05.10.2011   (linkki)

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi.

 • Julkaistua 207 & Näyttelykuvia 482: Kentänreunan reunamilla 4.10.2011. Eilen avattiin Urheilumuseossa kahden valokuvataiteilijan kiinnostava näyttely jalkapallon maisemista: Mikko Auerniityn (s. 1971) ja Harri Heinosen (s. ?) Football Landscapes (4.10.2011–8.1.2012). ... Olin varsin iloinen, kun he keväällä pyysivät minulta tekstiä näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistavaan mittavaan kirjaan. Oli nimittäin erittäin kiinnostavaa uppoutua näiden kummallisten kuvien maailmaan.
 • Virossa 55 & Näyttelykuvia 475 & 476 & 477 & 478: Siunattu Kumu 29.9.2011. Ensimmäisenä kävin Tallinnan taidehallille kuuluvassa Kunstihoone galeriissa, jossa oli Boris Mihailovin (s. 1938) valokuvanäyttely Ma pole mina (= Minä en ole minä) (23.9.–17.10.). Esillä oli kuvia kahdesta sarjasta: Minä en ole minä on vuosilta 1993–2002 ja Häät vuosilta 2005–2006. Ensimmäisessä sarjassa Mihailov poseerailee satiirisesti klassisissa asennoissa, usein dildo kädessään. Häissä taas kodittomat poseeraavat väliin aika irvokkaissakin hääkuvissa.
 • Kantokorvelle onnittelut Taiteen keskuskomitean myöntämästä arvostelijan taiteilija-apurahasta, 1-vuotinen, vuodelle 2012.

Foorumin alue Sana on melkein vapaa, ketjusta Karseita Lehtikuvia, osa 2.

Digitoday.fi, Siri on Applen uuden iPhone 4S:n sielu. Ulkoasu sama, muutokset sisällä. 8 megapikselin kamera. Puheentunnistus (englanti, saksa, ranska). iOS5 ja iCloud. Odotettiin iPhone 5:ä, tuli iPhone 4s. Teho sama kuin parhaissa Android-puhelimissa, tiedonsiirron nopeus parantunut, verkosta 14 megabittiä sekunnissa, verkkoon 5 megabittiä sekunnissa. Tuki gsm- ja cdma-verkoille. Suomessa myyntiin 28.10.2011. Aiempien mallien hintaa lasketaan, 4s:n hinta on sama kuin iPhone 4:n aiemmin.

 • Tietokone.fi, Odotus on ohi: Apple julkisti iPhone 4S:n. iPad 2:sta tuttu A5-suoritin iPhone 4:n kotelossa. Kamera toimii kolmanneksen aiempaa nopeammin. Ensimmäinen kuva vie aikaa 1.1 sekuntia, sen jälkeen kuvia voi ottaa puolen sekunnin välein. Kameraa parantaa myös A5-suorittimeen rakennettu uusi kuvasignaalisuoritin, joka tukee kasvojen tunnistusta. A5-suorittimessa on potkua myös täyden 1080p-teräväpiirtovideon kuvaamiseen kuvanvakautuksella. Akunkesto on hieman parantunut. 3g-verkon puheajaksi luvataan 8 tuntia, Wi-Fi -verkossa surffailuun virtaa riittää 9 tunniksi ja 3g-verkossa 6 tunniksi.
 • Macmaa.com, iPhone 4S on uusi iPhone. Kuvien resoluutio on 3264 x 2448. Applen mukaan uusi sensori on myös herkempi ja päästää sisään 73 prosenttia enemmän valoa kuin aikaisempi malli. Valkotasapaino ja värimaailmakin ovat paremmat. Myös makrokuvien ottaminen on mahdollista. Uudella kameralla voi kuvata valokuvien lisäksi täyden HD-laadun 1080p-videokuvaa. Kamera sisältää myös videokuvan vakaajan ja kohinan poiston.
 • Taskumuro.com, Kysely: Oliko uusi iPhone 4S sinulle pettymys? Näyttö on edelleen sama 3,5 tuuman 640x960 pikselin Retina display.
 • Iltalehti.fi, Markkinatkin pettyivät yllätyksettömään iPhoneen
 • Macworld.com, Apple unveils iPhone 4S

Tietokone.fi, Adobe Touch: käsittele kuvia koskettamalla. Kuvankäsittelyssä voi pian hyödyntää tabletin kosketusnäytön ominaisuuksia tehokkaasti, kun alan johtava ohjelmistovalmistaja Adobe tuo saataville uuden Touch-sovellusten joukon. Tabletteihin suunnatut sovellukset nivoutuvat Adoben Creative Cloud -pilvipalveluun, jonne käyttäjät voivat tallentaa 20 gigatavua dataa.

 • Monille tärkeimpänä Touch-sovelluksena voi pitää Photoshop-ohjelman kosketusversiota. Mukana ovat Photoshopin keskeiset muokkausominaisuudet kosketusnäytölle sovitettuina. Adoben mukaan käyttö on helppoa luontaisilla eleillä ja työskentely onnistuu tarkasti. Muut viisi sovellusta ovat Collage, Debut, Ideas, Kuler ja Proto.
 • Tietoviikko.fi, Adobe rakentaa suositut ohjelmansa verkkoon. Palvelun julkaisua suunnitellaan vuoden 2012 alkuun. Tuolloin mukana on kolme palvelua ja 20 gigaa tallennustilaa per käyttäjä.
 • Dpreview.com, Adobe launches Photoshop Touch Android app as part of cloud strategy

Bukowskis ottaa yhteistyössä Hippolyten kanssa myyntiin nykyaikaista valokuvataidetta. Lokakuussa Bukowskin Modern + Contemporary & Design -huutokaupassa 9.-10.11.2011 on mukana suomalaisten tekijöiden valokuvia. Teokset ovat esillä Bukowskilla erikoisnäyttelyssä 12.-17.10.2011 (muutettu) sekä 28.10.-8.11.2011 huutokaupan näytön yhteydessä osoitteessa Iso Roobertinkatu 12, arkipäivisin klo 9-17, la-su 11-15. Luetteloa ei ole vielä esillä. Tässä listaa huutokaupan valokuvaajista:

 • Ismo Hölttö, Marjukka Vainio, Sandra Kantanen, Ulla Jokisalo, Elina Brotherus, Stefan Bremer, Saara Ekström, Taneli Eskola, Tiina Itkonen, Martti Jämsä, Ari Kakkinen, Timo Kelaranta, Janne Lehtinen, Anni Leppälä, Pekka Luukkola, Nelli Palomäki, Jyrki Parantainen, Jari Silomäki.

Panttihuutokauppa Helsingissä 5.10.2011. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). (Viime aikoina paremmat järjestelmädigit on yleensä lunastettu ennen huutokaupan alkua...).

1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 50D
1 OBJEKTIIVI CANON EF 50/1.4
1 LATURI
LAUKKU
Lähtöhinta 400 euroa. 6.10.2011: loppuhinta 620 euroa.

1 DIGIKAMERANRUNKO NIKON D300
1 OBJEKTIIVI NIKKOR AF-S 18-70/3.5-4.5G ED DX
Lähtöhinta 350 euroa. 6.10.2011: loppuhinta 520 euroa.

1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 50D
1 OBJEKTIIVI CANON EFS 60/2.8 MACRO
1 LATURI
LAUKKU
Lähtöhinta 400 euroa. 6.10.2011: loppuhinta 660 euroa.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Nikon Small World 2011. 32 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Oct. 4, 2011.

Reuters.com, Oktoberfest. 30 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, 80+ More Awesome Architecture Images.

Popular Photography, Gallery: The Best MicroPhotography of 2011. Nikonin kilpailun 20 parasta.

Naturephotographers.net, My Top Eleven Nature Photography Peeves. Ei ehkä kaikkein omaperäisimpiä maisemakuva-aiheita. 11 klishettä.

Pixiq.com, Where's my 30x zoom SLR lens? Miksei järjestelmädigeissäkin ole 30-kertaisia zoomeja.

Digital Photography School, 18 Tips for Shooting from a Train. Vinkkejä junasta kuvaamiseen.

YouTube, Photoshop Tip: Perspective Cropping. Video, kesto 1:20.

Diyphotography.net, Treating Your Lenses Like Socks Will Gain You Easy Access. Näyttävät ennemminkin kenkäpusseilta.

Diyphotography.net, The Nice Clip Keeps Your Lens Cap Attached. Ei vielä valmistuksessa. Näyttää kuitenkin kätevältä, linssisuojuksia saa aina etsiä. Monitoiminen vehje.

 

04.10.2011   (linkki)

Afrikka Oulussa 24.9.2011 – 8.1.2012 -tapahtuma on Oulun taidemuseon, Oulun maakuntakirjaston, Kulttuuritalo Valveen ja Pohjoinen valokuvakeskus ry:n yhteistyössä toteuttamana tapahtuma, joka sisältää erilaisia näyttelyitä, työpajoja ja kirjailijatapaamisia ja keskustelutilaisuuksia.

Afrikka Oulussa -tapahtuman näyttelyt on toteutettu yhteistyössä Nykytaiteen Museo Kiasman ARS 11 -näyttelyn kanssa. ARS 11 -näyttelyn teemana on nykytaiteen näkökulma Afrikkaan.

Afrikka Oulussa -tapahtumaan liittyvät valokuvanäyttelyt:

Jodi Bieber, Real Beauty – Aito kauneus
Kuva: Jodi Bieber8.1.2012 asti

World Press Photo of the Year 2011 voittajan, eteläafrikkalaisen Jodi Bieberin sarja Real Beauty koostuu eri etnisiin ryhmiin kuuluvien eri-ikäisten naisten muotokuvista. Valokuvasarja ravistelee afrikkalaisuuteen liitettyjä stereotypioita ja kyseenalaistaa median luomia kauneusihanteita.

Oulun taidemuseo
Kasarmintie 7, Oulu
avoinna ti -to, la- su klo 10-17, pe klo 12-19.

Erilaisia pakolaisia, Jan Ijäs, Ghosts
Kuva: Jan Iljäs30.10. 2011 asti

Lyhytelokuva Ghosts kertoo ajan kulumisesta nykyisin jo lakkautetussa Tampereen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa.

Ghostsia on esitetty lähes 40 eri festivaalilla ympäri Eurooppaa. Bosnia ja Hertsegovinan kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla se palkittiin festivaalin parhaana elokuvana.

Pohjoinen valokuvakeskus, Kummigalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Erilaisia pakolaisia, Annu Kekäläinen, Pakolaiskaupunki – kertomuksia Kakuman leiriltä
Kuva: Annu Kekäläinen.30.10.2011 asti

Valvegalleriassa on esillä kirjailija ja toimittaja Anu Kekäläisen näyttely Kakuman pakolaisleiriltä.

Kenian ja Sudanin rajalle 20 vuotta sitten perustettu pakolaisleiri on yli 70 000 ihmiselle pysyväiskoti.

Kekäläiseltä on julkaistu Kakuman pakolaisleiristä kertova dokumenttikirja Leiri – tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin (WSOY 2010).

Pohjoinen valokuvakeskus, Valvegalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Erilaisia pakolaisia, Adolfo Vera, They are
Kuva: Adolfo Vera.30.10. 2011 asti

Chilestä Suomeen 1970-luvulla muuttaneen valokuvataiteilija Adolfo Veran sarja They Are sisältää muotokuvia ja installaatioita parempaa tulevaisuutta etsivistä afrikkalaisista Afrikassa, Euroopan suurkaupungeissa ja Suomessa.

Näyttely on osa Afrikka Oulussa 24.9.2011 – 8.1.2012 tapahtumaa, joka järjestävät Oulun taidemuseo, Oulun maakuntakirjasto, Kulttuuritalo Valveja ja Pohjoinen valokuvakeskus ry. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Nykytaiteen Museo Kiasman ARS 11 näyttelyn kanssa.

Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Henrik Lund: Osynligt nära – Näkymättömän lähellä – Invisibly close
Kuva: Henrik lund23.10.2011 asti

Näyttelyssä on esillä Henrik Lundin luontokuvia.

Henrik Lund Vuoden luontokuva 2011 -kilpailussa Kasvit-sarjan voittaja ja kisaa siten Vuoden luontokuva 2011 -tittelistä.

Espoon Kulttuurikeskus
Kaupinkalliontie 10/Kulttuuriaukio 2, Espoo (Tapiolan keskusta)

Natur Erleben im Revier
9.10. 2011 asti

Tampere - Essen (Saksa) -ystävyyskaupunkisuhteiden 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tampereen kameraseura järjestää Borbecker Fotofreunde -seuran valokuville näyttelyn.

Pääkirjasto Metso
Pirkankatu 2, Tampere
ma-pe 10-20, la 10-16

Kumpikaan suomalaisfinalisteista - National History Museum, Veolia Environment Wildlife Photographer of the Yea - maailman suurin luontokuvakilpailu - ei ole vielä kommentoinut omassa blogissaan millään lailla saavutustaan. Varmaankaan kisan järjestäjät eivät ole vielä antaneet tähän lupaa.

Finnfoto järjestää Fotofinlandia 2011 -kilpailun finalisteja esittelevän näyttelyn rinnalla lauantaina 26. marraskuuta opastavia yleisöluentoja sekä valokuvajärjestöjen esittelyjä. Fotofinlandia-näyttely esittäytyy samassa Sanomatalon Mediatorin tilassa 21.11. – 4.12. 2011, ma–pe klo 7.00 – 22.00, la–su klo 9.00 – 22.00. Näyttelyyn ja luentotilaisuuteen on vapaa pääsy.

 • Lauantai 26.11. 2011 Sanomatalon Mediatori, Helsinki

  Klo 10.00 Perussäädöistä Luovaan kuvaukseen.
  Valokuvaaja, tietokirjailija Pekka Punkari

  Klo 11.00 Hannun parhaat vinkit luontoon.
  Luontokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala

  Klo 12.00 Kuinka lennokkaita lintukuvia?
  Luonnonkuvaaja Mika Honkalinna

  Klo 13.00 Glamouria ja säihkettä henkilökuviin.
  Valokuvakouluttaja, valokuvaaja Tiina Puputti

  Klo 14.00 Kuvaajan oikeudet kuviin ja kuvaukseen?
  Oikeustieteiden ja valtiotieteiden maisteri Sari Uusi-Rauva

  Klo 15.00 Kuinka teet oman kuvakirjan?
  Valokuvaaja Pekka Potka

  Klo 16.00 Kuvat kaupaksi omasta nettiarkistosta.
  Valokuvaaja Pekka Antikainen

Kilpailun tulosten julkistaminen sekä palkintojen (15.000 euron pääpalkinto on verovapaa, Yleisön Suosikki -äänestyksen voittaja palkitaan tuotepalkinnolla) ja kunniakirjojen jako tapahtuvat Sanomatalon Mediatorilla keskiviikkona 30.11.2011. Klo 13.00.
Nettiäänestys Yleisön Suosikki -kuvakokonaisuudesta päättyy 29.11.2011 klo 24.00.

Kilpailutyöt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla 21.11.–4.12.2011 järjestettävässä näyttelyssä

Kari Kuukka Photography, What IF….? 3.10.2011. Edelleen kohtuuttomista ja yksipuolisista sopimuksista. Kolme hypoteettista mutta konkreettista tapausesimerkkiä siitä, mitä olisi tapahtunut, jos tällaisiin sopimuksiin olisi suostuttu. Esimerkit ovat Kuukan omasta työstä parin viime viikon ajalta.

Eilisen (maanantai 3.10.2011) Metro-lehden isona kansikuvana oli kerrankin kohtuullinen Lukijan kuva (100 euroa). Kuvatekstinä: "Silakkamarkkinat on Helsingin vanhin perinnetapahtuma. Se järjestettiin ensimmäisen kerran jo 1743". Ja isona tekstin otsikkona: "Silakkamarkkinat täytti torin".

 • Pieni ongelma oli vain se, että missään ei näkynyt niitä silakoita. Pääkohde kuvassa oli jonkinlaista possuannosta pahvilautasella ostava nainen, toinen kyltti oli sitten lihapyörykät, muna 10 euroa. Mikään kuvassa ei viitannutkaan siihen, että kyse oli silakkamarkkinoista.

MTV3, Huomenna uusi iPhone - mitä muuta on luvassa?

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Afghanistan: September 2011. 41 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Scenes from Kashmir. 47 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Wall Street protesters show no signs of giving up their campaign. 23 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Oct. 3, 2011. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Petapixel.com, Stunning Time-Lapse of the Northern Lights Over Finland. Tuttu revontuli-timelapse, kesto 1:56.

Thephotoargus.com, 40 Delicious Examples of Food Photography.

Digital Photography School, 30 Inspirational Underwater Images.

Thephotoargus.com, A Detailed Guide to Photographing Fall Foliage. Pitempi artikkeli, ruskakuvaamista. Aika monelta kantilta asiaa tarkasteltu.

Lensrentals.com, Notes on Lens and Camera Variation. Objektiivit ja kamerat eivät ole samanlaisia. Objektiivit ovat yksilöitä, terävyys vaihtelee jonkin verran. Kamerarunkojen automaattitarkennus ei ole sama. Graafeja hajonnasta.

Diyphotography.net, Using Infra Red Masters To Trigger Optical Slaves. Optisen kamerasta irrallaan olevan orjasalaman saa välähtämään kätevästi toisella rungossa olevalla salamalla. Mutta kameran rungon salama pienelläkin teholla vaikuttaa valotukseen. Tämän voi eliminoida teippaamalla rungon salamaan kehitetty valottomatonta diafilmiä. Infrapunavalo kulkee edelleen ja laukaisee orjasalaman, näkyvä valo ei ole kulje.

Photo.tutsplus.com, Black and White vs. Colour: The Conversion Challenge. Kuusi esimerkkikuvaa selostuksineen.

ePhotozine.com, Depth-Of-Field Hyperfocal Distance Charts. Hyperfokaaliset pisteet, täyskennoiset, kroppikennoiset, 4/3-systeemit.

YouTube, Photoshop: Sunglasses Reflection. Video, kesto 4.11.

Popular Photography, How To: Exaggerate Curves Using a Fisheye Lens.

Dpreview.com, How the iPhone changed my photography. Vähän harhaanjohtava artikkeli. Kommentit ristiriitaisia. Toivottavasti uuden iPhonen kamera olisi selkeästi parempi.

Pixiq.com, SS HDR - My Way - Part 3. Kolmas ja viimeinen osa.

Luminous Landscape, Hidden in Plain Sight. Sudenkorentoja kuvaamassa.

Rob Galbraith, Kodak troubles in the news. Vuoden 2004 jälkeen Kodakilla ei ollut voitollista kirjanpitovuotta. Konkurssi tai vastaava on lähellä, Kodak onkin palkannut näihin asioihin erikoistuneen lakiasiain toimiston.

Slrgear.com, Canon 1.4X Extender EF II. II-versio julkistettiin 2001 (III-versio Julkistettiin elokuussa 2010). Polttovälin muuttaja eli telejatke. Valovoimahäviö yksi pykälä, f/2.8 on telejatkea käytettäessä f/4. Vanhempa eli II-versiota on edelleen saatavana markkinoilta. Vertailussa käytettiin Canon 200mm f/2.8L II USM -objektiivia telejatkeen kanssa ja ilman telejatketta. Terävyys laskee, värivirheet kasvavat, samoin linssivääristymät, mutta kuvanlaatu on kuitenkin edelleen hyvä. Miten 200mm f/2.8L + telejatke vertautuu 300mm f/4L IS USM -objektiiviin? Slrgear ei ole testannut tätä Canonin 300 millistä, mutta mielekkäämpi asia pohdittavaksi voisi olla, kannattaisiko käyttää telejatkeen sijasta kroppikennoista järjestelmädigiä (1.6x). Suomen Canon (myynnistä poistunut malli). III- eli uusin malli maksaa Suomessa n. 600 euroa. II-versio vähän alle 400 euroa.

 

03.10.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

TAMK taide & viestintä, Backlight Screening kiersi valokuvien kanssa Pirkanmaata 28.9.2011. Valokuvia nähdään usein sisätiloissa printteinä. Poikkeuksen teki syyskuussa Backlight –valokuvafestivaalin screening-osuus, jossa Pirkanmaan seutua kierrettiin projisioiden teoksia rakennusten seiniin ulkotilassa.

HS, Maailman kuvia. Viimeisen kuukauden ajalta.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Allied Invasion of Europe. 45 kuvaa. Osa 16/20.

Guardian.co.uk, Wildlife Photographer of the Year 2011 highly commended images – in pictures. Seitsemän kuvaa maailman suurimman luontokuvakilpailun finaalista. Voittajat julkistetaan 21.10.2011. Lyhyet kuviin liittyvät tarinat.

Hongkiat.com, Face Is Art: 30 Surreal Faces To Inspire You. Hätkähdyttäviä kuvia kasvoista, Photoshop.

Cameradojo.com, Why DSLR Audio Recording Sucks and What To Do About It. Mitä tehdä järjestelmäkameran videoäänelle.

Pixiq.com, Isolating subjects 2: Differential Focus. Kohde erilleen taustasta.

Photoattorney.com, Poll (9.8.2011): Have any of your photos been infringed? If so, what do you usually do about it? Vastanneita 354 kpl.

 • No, I've never discovered that one of my photos has been infringed 30.79% (109 ääntä)
 • Other 3.67% (13 ääntä)
 • lopuilla kuvien tekijänoikeuksia oli loukattu, mutta mitä he olivat tehneet...

Digital Photography School, How to Protect your Camera in Extreme Conditions. Kuuma, kylmä, märkä, hiekka/pöly.

Dpreview.com, How to take beautiful pictures of your dog: Composition and dog behavior. Jonkin verran ohjeita korien kuvaamiseen.

Earthbound Light, On Location 2.10.2011. Ennakkovalmisteluja ennen ulkokuvausta.

The Hacker Factor Blog, Phone or Fancy Camera. CNN näytti viime perjantaina 10 kuvaa peräjälkeen, piti arvata, olivatko kuvat otettu kännykällä vai järjestelmäkameralla. Kuvien kokoluokka oli 270 x 360 pikseliä (huh huh, kas kun ei 1 x 1 pikseliä...).

Rob Galbraith, Nikon posts ViewNX 2 v2.2.1. Muutakin päivitystä kuin uudet kameramallit.

Diyphotography.net, LensAlign MKII - Lens Caliberation Tool [Gear Review]. Väline objektiivien tarkennuksen hienosäätöön.

Kertausta kolmen viikon takaa (aiheena tarkennuksen hienosäätö):

Digital Photography School, Adjusting Focus With Datacolor Spyder LensCal.

ePhotozine.com, Datacolor Spyder LensCal. Arvosana 8/10. Suomen hinta on n. 60 euroa.

(kertaus viime vuodelta) Dpreview.com, Datacolor announces SpyderLensCal focus calibrator. Rungot ja objektiivit ovat kaikki erilaisia. Jollakin yksilöllä tarkennus osuu eteen, jollakin taakse. Joillakin kamerarungoilla voidaan säätää objektiivikohtaisesti tarkennus ja tallettaa arvot kamerarunkoon. Canonin termi on Autofocus microadjustment eli automaattitarkennuksen hienosäätö. SpyderLensCal focus calibator on uusi väline hienosäätöön. 6.9.2010 myyntiin, hinta on $59.

- LensAlign, Focus Calibration Resources. Välineet objektiivien tarkennuksen hienosäätämiseen.

- Lensrentals.com, "This lens is soft" and other myths. Mitä kalliimpi objektiivi (= isompi aukko), sitä helpommin "virhe" näkyy. "Virhe" tarkoittaa, että juuri tässä rungossa juuri tällä objektiivilla tarkennus ei osu ihan kohdalleen, toisessa rungossa tarkennus on täydellinen. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein.

- Birdphotographers.net, AF microadjustment tricks. Näillä ohjeilla voi käyttää Canonin automaattitarkennuksen hienosäätöä. Käytetään Canonin omaa EOS Utility -ohjelmaa.

- Photo.net, foorumi, Canon 70-300 USM IS extremely unsharp Pieni kohde kaukaisuudessa, mihin tarkennus on oikein osunut? Ensimmäisessä esimerkkisarjassa ISO-arvokin on 1.250. Canon 50D: automaattitarkennuksen hienosäätö (autofocus microadjustment).

- Photo.net, foorumi, Using 7d with 100-400l looking to upgrade glass for nature and sports? Canon, lyhyemmät valotusajat -> tarkemmet kuvat. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein. Tai voihan objektiivissakin olla vikaa.

- Objektiivien omatoimisesta säätämisestä, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö" (Autofocus microadjustment). Lensalign.com

 

02.10.2011   (linkki)

Valokuvien luvatonta verkkokäyttöä kartoittava kysely. Finnfoton ja Kopioston toteuttama kysely (tarkoitettu Finnfoton jäsenjärjestöjen valokuvaajille, ei välttämättä ammattilaisille). Vastaukset käsitellään nimettöminä. Jäsenjärjestöt:

 • Suomen Journalistiliitto ry
 • Suomen Lehtikuvaajat ry
 • Suomen Ammattiluonnonvalokuvaajat ry
 • Suomen Kameraseurojen Liitto ry
 • Suomen Luonnonvalokuvaajat ry
 • Suomen Mainosvalokuvaajat ry
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry
 • Valokuvauksen opiskelijat r.y.
 • Taidevalokuvaajat - Fotoart ry.
 • muu, mikä.

Kysellään kokemuksia omien kuvien luvattomasta käytöstä, miten tapaukset on löydetty jne. Tässä yhteydessä voi myös kertoa vähän tarkemmalla tasolla nämä luvattoman käytön tapaukset. Vastaaminen vie aikaa viitisen minuuttia. Kyselyyn pyydetään vastaamaan viimeistään 15.10.2011 mennessä.

- Tervetuloa vastaamaan Kopioston ja Finnfoton valokuvien luvattoman käytön kyselyyn.

Timon Poikkitiedepalsta, Nadirin kirous, 1.10.2011. Timon valokuvakoulussa puhutaan tällä kertaa panoraamasta, etenkin nadiirin ongelmasta.

 • käytännönläheisesti selostetaan pallopanoraaman teko
 • Heurekan pihalta 360 asteen pallopanoraama esimerkkinä (käsivaralta otettu nadiiri, muuten panoraamapää käytössä)

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Lokakuun kuvaaja 2011. Petri Olli, Seinäjoki.

Laajakulma, Kristoffer Albrecht galleria G:ssä 14.9.-2.10.2011. Galleria G esittelee kolmen viikon ajan valokuvataiteilija Kristoffer Albrechtin kuvateoksia. Nähtävillä on 63 vedosta. Tänään viimeistä päivää auki.

 • Galleria G, Pieni Roobertinkatu 10, HKI. Sunnuntaina auki 12 - 16.

Yle.fi, Kodak yhä pahemmissa vaikeuksissa. Perinteikäs filmien ja kameroiden valmistaja Eastman Kodak on yhä pahemmissa vaikeuksissa. Eilen perjantaina yhtiön pörssikurssi romahti 68 prosentilla New Yorkin pörssissä. Digitaalisen maailman muutoksessa kompuroinut Kodak tuotti voittoa viimeksi vuonna 2007.

Yle.fi, Elisa ja DNA: Nettisurffailu ulkomailla tulossa kiinteähintaiseksi. - Ensi kesänä ollaan jo toivottavasti siinä tilanteessa, että pystymme tarjoamaan meidän asiakkaillemme palvelun kiinteällä päivämaksulla. Jos maksaa Suomessa kympin kuukaudessa mobiilidatasta, niin sitten muutaman euron päivämaksulla voi käyttää sitä myös ulkomailla, sanoo Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.

MTV3, Näin vietettiin intiaanikesäpäivää – katso kuvakisan saldoa. Lehti lienee käyttänyt arpaa ns. voittajakuvan valinnassa.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Occupy Wall Street. 35 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Global protests. 51 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, A Flood of Red Sludge, One Year Later. 28 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Too much of a basic human need. 36 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 30, 2011.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Sept. 26 - Oct. 2, 2011. 63 kuvaa.

Lightbox.time.com, Pictures of the Week, September 23 – September 30. 33 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Libya's new rulers believe Gadhafi hiding in south. 29 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Philippines repairs after typhoon kills 21. 29 kuvaa.

Msnbc.com, Month in Space: September 2011. 21 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

BBC, Fifty-two weeks on the streets. 52 viikkoa, 52 aihetta katukuvaajille ympäri maailmaa. Kuvat olivat nähtävillä ja arvioitavissa Flickrs'issä. Vuoden ajalta 20.000 kuvaa.

Thomashawk.com, Google’s Brilliant Shared Circle “Friend of a Friend” Strategy.

Digital Photography School, Slideshow Titles with Identity Plates in Lightroom.

PhotographyBB, pdf-lehti, uusin numero #44. Vaatii rekisteröitymisen, (etunimi + sähköpostiosoite, ei ole tullut spammia rekisteröitymisen jälkeen).

Digital Photography School, Sharpening in Lightroom 3. Hyvin lyhyesti.

ePhotozine.com, 10 Top Tips For Taking Better Autumn Photos With A Compact. Muutama vinkki syyskuviin.

 

01.10.2011   (linkki)

F5.6 - uusi klubi valokuvaajille ja valokuvamielisille: F5.6 kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä arkitiistaina Kansallisteatterin Lavaklubilla. Tiedossa on alustuksia, portfolioita, keskusteluja, musiikkia, tapaamisia... F5.6-klubin järjestävät vuorotellen Photo Do, Suomen Lehtikuvaajat ja valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto.

Tiistaina 4.10. klo 19-24:
Aki-Pekka Sinikoski piirtää ja kertoo
DJ Cover Boy
Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki.
Ei sisäänpääsymaksua.

Aki-Pekka Sinikoski on tunnettu henkilökuvaajana. Hän on myös toiminut Helsinki Biennale -näyttelyiden järjestäjänä ja kuraattorina vuodesta 2006. Sinikosken näyttely Finnish Teens on esillä Valokuvataiteen Museossa 16.10. asti.

Kauppalehti, Optio, Tällainen on musiikkitalo. Kuvagalleria.

FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2011. Kuusi kategoriaa (+ Internatiola photographer + Students...), kolme kuvaa per ilmoittautuminen. Jäsenille maksu 10 euroa per kolme kuvaa, muille 30 euroa. Kaikkiin kuuteen luokkaan voi osallistua. Pääsivulla pääsee katsomaan kaikkien osallistujien kuvia.

Tietokone.fi, "iPhone 5:ssä on huippunopea nettiyhteys". iPhone 5:n kohdalle verkkotekniikaksi on merkitty hspa+. Sen myötä uuden iPhonen datanopeus olisi jopa 21 megabittiä sekunnissa. iPhone 4:n datasiirron maksiminopeus kännykkäverkossa on 7.2 megabittiä sekunnissa. Uutuus esitellään ensi tiistaina.

Macworld.com, iOS 5: What we already know. Puhelimen käyttöjärjestelmäkin on tulossa uusi versio.

Tähdet ja avaruus, Revontulivideo Suomen Lapista lumoaa nettiyleisöä. Timelapse-video.

Muropaketti, Asukselta kolme huokean hintaista IPS-näyttöä. 23 tuumaa, 1920x1080, 165 euroa. 21.5 tuumaa, 1920x1080, 147 euroa. 20 tuumaa, 1600x900, 139 euroa. (Eipä taida olla ihan _oikea_ IPS).

Photo.net, foorumi.

Pdnpulse.com, Bob Dylan Looking Like a Copyright Infringer. Now What? Bob Dylan avasi uusien kuvien (kuvataide) näyttelyn New Yorkissa. Alkuaan galleria kuvasi näyttelyä visuaaliseksi päiväkirjaksi Dylanin Aasian matkoista. Sanamuotoa muutettiin, kun kävi ilmi, että iso osa maalauksista oli tehty suoraan valokuvien perusteella. Kyse ei ollut mistään inspiraation hakemisesta, vaan yhden suhde yhteen "kopioista".

National History Museum, Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year. Maailman suurin luontokuvakilpailu. Tulokset julkistetaan 19.10.2011. Kilpailussa oli 11 kategoriaa. Lisäksi kolme erikoispalkintoa.

 • 67 finalistia, slideshow. Suomalaisia: Janne Heimonen ja Henrik Lund. Muutamalta kuvaajalta oli päässyt jatkoon useampikin kuva.
 • 41.000 kuvaa, 95 maata

Hasselblad.com, Masters Finalists. 110 finalistia, 11 kategoriaa. Yleisö voi kirjautumisen jälkeen äänestää suosikkiaan. Aikaa on lokakuun loppuun. Finalistien joukossa ei ollut suomalaisia nimiä.

The New York Times, Lens, Rediscovering the Urban Palette. 17 kuvaa.

The Online Photographer, Basics: Six Categories of Snap Criticism. Flickr-kuvien kommenteista, mitä oikeastaan tarkoitetaan. Vähän kuin asuntojen myynti-ilmoitusten sanojen tulkintaa.

Eric Kim, How Not to Do Street Photography: My Thoughts. Huomioita katukuvausta esittelevästä videosta.

Digital Photography School, How to Pose Hands in Portraits. Käsien asentoonkin kannattaa kiinnittää huomiota. Kommenteissa on paljon enemmän ohjeita kuin itse artikkelissa.

Photo.tutsplus.com, From Camera to Print, Preparing Images for Print: Part 3.

Photo.tutsplus.com, All About the Dreaded Fungus – Lomography Tipster.

ePhotozine.com, How To Get Great Macro Shots With A Tamron 90mm Lens.

Digital Photography School, Eye Contact Smiles and More [What I Learned from Shooting with Film: Part 5].

Fotosidan.se, Olagligt att fotografera under kjol. Alempi oikeusaste vapautti, mutta hovioikeus tuomitsi nukkuvan naisen hameen alle kuvaamisen. Hovioikeuden mukaan kyse oli seksuaalisesta häirinnästä. 1.7.2012 Ruotsissa astuu uusi laki voimaan, aiheena luvaton valokuvaaminen.

 

Syyskuun uutiset 2011

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset