Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Syyskuu 2011

30.09.2011   (linkki)

Marraskuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Lokakuun uutiset 2011 ovat jo ilmestyneet...

(Yläpalkin uutiset-linkki pitäisi viedä aina uusimman kuukauden uutisiin. Kääntö tehdään .htaccess-tiedoston avulla. Mutta aina tämä kääntö ei päivity käyttäjän selaimeen, vaan joillain käyttäjillä vanha tieto haetaan selaimen cachesta. Ainakin IE päivittää automaattisesti vanhentuneet tiedot käyvijän selaimen cachesta. FireFox ei näin aina tee. Mutta uusimpiin uutisiin mennäkseen ei ole pakko klikata yläpalkin Uutiset-linkkiä. Etusivun kaikki uutis-linkit vievät uusimpaan kuukauteen selaimesta ja käyttäjästä riippumatta.)

Etelä-Saimaa, Sosiaalinen media vilisee laittomia kuvia. Lain mukaan myös koulukuvien tekijänoikeus säilyy valokuvaajalla. Jos lupaa koulukuvan julkaisuun ei ole, kyseessä on tekijänoikeuden loukkaus, ja siitä voi seurata isokin lasku. Koulukuvaajat eivät kuitenkaan valvo oikeuksiaan erityisen valppaasti. Jos tapauksia on puitu käräjäoikeuksissa, ratkaisut eivät ole päätyneet julkisuuteen.

 • — Jotkut kuvaajat hyväksyvät hiljaisesti kuviensa julkaisemisen esimerkiksi Facebookissa, mutta se ei kavenna kuvaajan oikeutta reagoida väärinkäyttöön, sanoo toiminnanjohtaja Mikko Raito visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry:stä.
 • Soittokierros viidelle koulukuvaajalle paljastaa, että koulut kysyvät lupia luokkakuvien nettijulkaisuun, mutta yksityiset henkilöt vain äärimmäisen harvoin. Koulu saa yleensä julkaisuluvan, jos jokaiselta kuvassa esiintyvältä tai tämän huoltajalta saadaan siihen suostumus, mieluiten kirjallisena.

Foorumin ketjusta Karseita Lehtikuvia, osa 2.

Yle.fi, Kännykkämikroskooppi saapuu markkinoille ensi vuonna. VTT on kehittänyt kamerakännykkään liitettävän optisen lisälaitteen, joka muuttaa puhelimen tehokkaaksi mikroskoopiksi. Sillä päästään peräti alle millimetrin sadasosan tarkkuuteen asti.

 • markkinoille ensi vuoden alussa, hinta on kaikkien ulottuvilla

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, Shells are Swell – Beautiful Examples of Seashell Photography.

Strobist, Q&A: Avoiding Cross Shadows When Rim-Lighting. Kahden (tai useammankin varjon ongelma).

Digital Photography School, How to Photograph Silhouettes in 8 Easy Steps. Siluettien kuvaamisesta.

Popular Photography, Tips from a Pro: Michelle Turner on Getting Great Photos of Couples. Hääkuviin vinkkejä.

Digital Photography School, How to See in Black and White [and how HDR can be a Powerful Tool for the Monochrome Photographer]. Vähän pidempi artikkeli.

Petapixel.com, Crop Guidelines for Portrait Photography. Älä rajaa nivelten kohdalta.

ePhotozine.com, Macro Photography Tips - Photographing Witch Hazel. Muutama vinkki.

The Online Photographer, Introduction to Digital Printing Part II. Mikä printteri. Lyhyesti.

Dpreview.com, Two easy steps for using a DMCA takedown notice to battle copyright infringement. Tässä on kyse USA:sta, mutta tekijänoikeuslait ovat aika lailla samoja eri maissa.

Rob Galbraith, Adobe posts Camera Raw 6.5, Photoshop Lightroom 3.5.

 • (tänä aamuna kone tarjosi automaattisesti päivitystä...).

Kamera & Bild, Unesco censurerade utställning med bilder från Kosovo. Åke Ericson kuvasi Loxha-kylän uudelleenrakennusta vuosina 1999 - 2009. Näyttely "Kosovo In Progress" oli tarkoitus avata elokuun lopussa Unescon pääkonttorin näyttelytiloissa Pariisissa. Unesco perui näyttelyn, syynä serbien vastalauseet.

Fotosidan.se, Han plåtar rymdraketer med 35x90 cm bladfilm. Video, kesto 2:56. In English. Toinen video 3:05. In English. Negatiivikoko siis 35x90 cm.

 

29.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Patrick Blom Photography, Pics of the month. "Muutama kuva syksyn lofotti reissulta. ...ND 110 on ollut päällä useimissa kuvissa."
 • revontulista, toissayöltä, mattihelin.kuvat.fi, Maisemat. 28.9.2011 se revontulikuva. "Heikkoa oli ainakin Liedossa viimeyönä. Yhden maissa hiukan parani, mutta lopahti pian diffuusiksi kaareksi."
 • Samu Hintsa Photography, Marko-Johanna. "eli ensinmäinen hääsetti ikinä ja yllättäen kaverin häistä!"
 • Henri Anton Juvonen, HAJ Photoblog. Paljon kuvia, tekstiäkin jonkin verrran.

Timon poikkitiedepalsta, Niitä näitä valokuvista ja muistamisesta 27.9.2011. Tällä kertaa otetaan kantaa lehtikuvaukseen ja valokuviin muistin tukena.

 • (Alussa mainittu Ilta-Sanomien lööppi kiinnitti omankin huomioni. Siinä mielessä, että piti katsoa oikein useampaan kertaan, liittyykö kuva lööppitekstiin. Välillähän iltapäivät ihan tahallaan yrittävät harhaanjohtavasti liittää lööppitekstin ja kuvan toisiinsa. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kuitenkin kuvat ja teksti liittyivät toisiinsa. Jonkinasteinen rienaus on jo kyseessä, lähinnä jää paha maku IS:n toimista).

Mikon juttuja -blogi, Valonpehmennin makrosalamaan. 28.9.2011. Värkkäilin kesällä Canonin MT-24ex makrosalamaan valonpehmentimen eli softboxin yksinkertaisista raaka-aineista.

Valokuvatorstai, 218. haaste. Haasteena Pertti Niemisen runo, joka alkaa sanalla "vilu".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 217. haaste. Kuvapeittohaaste, mahdollisimman kattava, aiheena lauantaiaamu. Kuva piti olla otettuna viime viikon lauantaina.. Haasteen otti vastaan 56 kuvaajaa.

Hardware.fi, Amazon julkaisi 199 dollarin Kindle-tabletin. Kindle Fire sisältää seitsemän tuuman kokoisen IPS-näytön, joka on suojattu kolhuja vastaan Gorilla Glass -pinnalla. Näytön resoluutio on 1024x768. Käyttöjärjestelmä on rankasti muokattu Android, jonka ulkoasu ja käyttöliittymä on optimoitu nimenomaan median kulutusta varten. Verkkoyhteydet on toteutettu WiFi-yhteydellä, eikä 3G-versiota ole näillä näkymin luvassa. Hintaa on painettu alas myös jättämällä kamera ja mikrofoni kokonaan pois.

Studio55.fi, Näin otat parempia valokuvia. Kymmenen ohjetta, muutaman virkkeen verran kukin. Sinällään ohjeet ovat hyviä.

Tietokone.fi, Monipuolinen paketti videokoodekkeja. K-Lite Mega Codec Pack 7.7.0. Freeware.

Photo.net, foorumi.

Pixiq.com, Nikon: "A photographer is only as good as the equipment he uses". Facebook-markkinointia gone bad. Voihan olla, että mukana on ripaus ironiaa/parodiaa. Voi olla, että ei. Ainakaan näin ei saa sanoa ikinä ääneen (vaikka osittain niin ajattelisikin). Puhumattakaan siitä, että lausetta käytettäisiin maailmanlaajuisessa Facebook-markkinoinnissa... Epic failure.

ePhotozine.com, Creative Colour And White Balance Tips. Automaattinen valkotasapaino ei ole aina paras ratkaisu. Raw-kuvaajilla on hyvin helppo kokeilla valkotasapainon vaikutusta kuvaan.

Digital Photography School, Embrace the Grain! [What I Learned from Shooting with Film: Part 3]. Pientä kohinaa kuvassa ei tarvitse kavahtaa.

Pixiq.com, Isolating Subjects 1: Tonal Separation. Tausta kuntoon.

John Nack on Adobe, Photoshop CS5 hidden gem: Brush-based sharpening.

YouTube, Sony talks about Birdlife photography with Advocate photographer Gustav Kiburg. Video, kesto 5:26.

Bits of Everything, Wall Picture Collage. Ja mitähän on Mod Podge (varmaan saa askartelukaupoista).

Ishootshows.com, Review: 11″ & 13″ MacBook Air (Mid 2011) For Photographers. Ei pelkkä hymistystä.

 

28.09.2011   (linkki)

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ministeri Arhinmäki jakoi elokuva-, kuva- ja valokuvataiteen valtionpalkinnot. Valtion valokuvataidetoimikunta on myöntänyt valokuvataiteen valtionpalkinnon kuvallisen viestinnän ja valokuvataiteen professori Merja Salolle. Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiistaina Helsingissä.

 • Merja Salo (s.1953) on opetuksellaan, tutkimuksillaan ja julkaisuillaan merkittävästi osallistunut valokuvataiteen ja valokuvan monien roolien ja historioiden pohtimiseen ja valokuvaan liittyvien teoreettisten ongelmien avaamiseen.
 • YLE Areena, Uutisjuttuja: Merja Salon haastattelu, kesto 2:21. Kuvallisen viestinnän ja valokuvataiteen professori Merja Salo sai valokuvataiteen valtionpalkinnon akateemisesta työstään valokuvataiteen hyväksi.
 • TS, 14.9.2005, Valokuvan idean edessä. Ensimmäinen suomalainen valokuvaväitöskirja oli Merja Salon tupakkamainonnan trendejä käsitellyt Nautinnon, vaaran ja varoituksen merkit, vuodelta 1997.
 • HS, Professori Merja Salo: Vastuu kuvan lähettäjällä 9.8.2007.
 • Mtv3.fi, Suomalaiset innokkaita valokuvabloggaajia. 7.9.2010....Kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professori Merja Salo Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta innostuu heti nähdessään suomalaisen Mila's Daydream -blogin....
  • 22.9.2010: lienee tullut "hiukan" vaikutteita tältä kuvaajalta, Jan von Holleben, dreams of flying
 • Musta Taide, Merja Salo, Carspaces / Automaisemia. 2/2011. Kirjan hinta on erikseen ostettu 28 euroa - 30 euroa. Nimi kertoo sisällön, kuvia autoista ympäri maailmaa. Välillä vähän erikoisempaa, usein aika tavallisen näköisiä kuvia. Kirjan koko on vähän A4-kokoa pienempi.

Foorumilaisten kuvia:

 • Jouko Kinnunen, Loma 2011 26.9.2011. Kukin pikkukuva vie isompaan joukkoon kuvia. Moottoripyörällä ollaan liikenteessä, Alpit.
 • 360 asteen pallopanoraamoja paikoista
 • kuva1 yleiskuva
 • kuva2 col d'izoardin eteläpuolen kanjoni
 • kuva3 tientekijöiden taidonnnäyte vercorsista grenoblen läheltä
 • kuva4 ja tää korppikotkien koti taas kerran
 • kuva5 samson kuilu verdonilla
 • video YouTube, ja tosta vielä video.... myös hoodeenä ja on imutuskaistaa

Sulantoblog, Nikon 1 sarja, mitä ihmettä! 27.9.2011. Nikonin peilittömän järjestelmän kaksi ensimmäistä kameraa esiteltiin viime viikolla, ja siitähän seurasi ihan mahdoton parku parahduksineen. No, olin itsekin hieman ihmeissäni, että mitä ovat menneet tekemään. Tekemiselle löytyi ihan looginen selitys, mutta itse tuotteitahan selittely ei muuksi muuta. Sain kuvata molemmilla malleilla muutaman päivän ja tässä ajatuksiani Nikonin peilittömistä.

Google+, Rami Saarikorpi, 360 panorama photographer from Finland http://www.saarikorpi.com.

(vähän kertausta, Digicamera.netin uutiset 5.4.2011)
Rami Saarikorpi, blogi. Viikonlopun Kuva & Kamera 2011 -messuilla Saarikorpi esiintyi molempina päivinä, aiheena panoraamakuvaus. Esityksessä demottiin jopa seitsemän metrin korkeuteen yltävää mastoa, jonka päässä olevalla kameralla otetaan 360 asteen panoraama. Tämä panoraama koostettiin saman tien valmiiksi ja näytettiin kiinnostuneelle yleisölle.

Ja kun kerran on kyse 360 asteen panoraamamoista, niin Kauppalehti, Optiogaala 2010. Kari Kuukka. Kaapelitehtaalla. Hanna Seppälä ja 20 muuta kutsuvierasmallia.

Aliasstudiot.fi, Blogi. "Viikottain uutta lukemista ammattikuvauksen saralta".

Jore Puusa, Google+. "Olen Uudellamaalla asuva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja."

 • Vaajaassa kuukaudessa on tullut paljon uutta (edellinen maininta Digicamera.netin uutisissa syyskuun alussa...).

Vuoden Luontokuva 2011, sarjavoittajat on laitettu esille.

Suomen freelance-journalistit ry, Free-työmarkkinatutkimus: Freejournalisti tienaa yhä tonnin vähemmän kuussa kuin työsuhteinen 27.9.2011. 451 vastaajaa, kymmenesosa valokuvaajia. Heikoiten ansaitsevan kymmenen prosentin verotettavat ansiot olivat keskimäärin 8 800 euroa vuodessa. Parhaiten tienaavat kymmenen prosenttia taas ansaitsivat keskimäärin 45 100 euroa ja laskutus oli keskimäärin 62 200 euroa vuodessa.

 • Valokuvaajien keskiarvokokonaislaskutus on tippunut kahdessa vuodessa 45 600 eurosta 39 700 euroon, verotettavissa ansioissa pudotus on 24 900 eurosta 22 200 euroon. Tulosta saattaa kuitenkin vääristää se, että valokuvaaja-vastaajien määrä tippui lähes puoleen edelliseen tutkimukseen verrattuna.

Tietokone.fi, "iPhone 5:ssä alumiinirunko, iPhone 4S on halpa".

Keskisuomalainen, Revontulia voi ehkä bongata lähiöinä.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Tattoos. 36 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Libyan Rebels Attack Final Qaddafi Strongholds. 40 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: Pakistan Floods. 25 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Typhoon Nesat slams the Philippines. 16 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Bolivian police free Amazon protest marchers. 24 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 27, 2011. 13 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, China: Daily Life Sept. 2011. 50 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Petapixel.com, How to Detect Physical Flaws in a Used Camera Lens. Mitä kannattaa tarkistaa, jos on ostamassa käytettyä optiikkaa. Artikkeli.

Digital Photography School, Is There a Mirrorless Camera in your Future? Vaihtoehdot, hyödyt ja haitat.

Diyphotography.net, DIY: Making Your Own Gray Cards. Ohjeet oman harmaakortin tekoon (printtaus) ja käyttöön.

Digital Photography School, Natural vs Available Light for Kid Photography [What I Learned from Shooting with Film 2].

Photopreneur, The Reasons Your Photography Blog is Failing. Valokuvaajalla pitää olla sekä nettiportfolio että blogi. Google on paljon parempi indeksoimaan sanat kuin kuvat.

ePhotozine.com, Quick Self Portrait Tips. Muutama vinkki omakuvan ottamiseen.

Diyphotography.net, Using An Eye-Fi Card To Get Images Directly To Your Ipad. How To Tether Your Camera To An Ipad Without Jailbreaking. Video, kesto 5:09.

The Online Photographer, The Most Desirable Cameras on the Planet: Number 10. Nikon D3x.

Dpreview.com, Introduction to Travel Photography. Ammattikuvaaja kertoo lyhyesti.

Pdnpulse.com, Mario Tama’s Close-Up On Netanyahu’s UN Speech. Israelin pääministerin piti puheen YK:ssa 23.9.2011. Kuvaajan 400mm paljasti puheen muistiinpanot ja käsin tehdyt muutokset. Samanlainen tilanne oli myös ETYK:in aikaan Suomessa 1975.

Popular Photography, Reuters Photo From Libya Accused of Being Digitally Altered.

Dpreview.com, ACD Systems launches ACDSee Pro 5 and ACDSee v14. ACDSee 14 hinta $79. ACDSee Pro 5 hinta $239. Lukijoiden kommentit eivät oikein imartele ACD Systemsiä.

Rob Galbraith, Canon planning October 26 announcement for EOS system, PIXMA printers. 26.10.2011, NYC ilta, Canonilla julkistuksia.

 

27.09.2011   (linkki)

Rupuranta.net, Syyspäivän tasaus - 23/9/2011. Autumnal equinox and end of sailing season. Video, kesto 03:01. Mukana ääni.

(eilen tullut tiedote) Bukowskis ottaa yhteistyössä Hippolyten kanssa myyntiin nykyaikaista valokuvataidetta. Lokakuussa Bukowskin Modern + Contemporary & Design -huutokaupassa 9.-10.11.2011 on mukana suomalaisten tekijöiden valokuvia. Teokset ovat esillä Bukowskilla erikoisnäyttelyssä 10.-16.10.2011 sekä 28.10.-8.11.2011 huutokaupan näytön yhteydessä osoitteessa Iso Roobertinkatu 12, arkipäivisin klo 9-17. Mukana ovat mm. Sandra Kantanen, Marjukka Vainio ja Ulla Jokisalo.

 • marraskuun huutokaupan luettelo ei ole vielä esillä netissä
 • Bukowskis, Sisäänjättö käynnissä – maksuton arviointi pohjoismaissa. Valokuvataiteen asiantuntija on Helena Laakso. Valokuvaajia ei ainakaan vielä luetella sivun alalaidassa ("suuren kysynnän kohteena mm: ....").
 • (Hyvä kuitenkin, että yritetään luoda markkinoita... Palataan aiheeseen, kun luettelo on ilmestynyt...)

Valoa etsimässä -blogi, Kalustofiilareita: Pentax Q 26.9.2011. No niin, nyt on uusi leikkikalu taas käsissä.

Suur-Keuruu, Istuva lehmä vei kuvakisan voiton. Jämsän Seudun, Suur-Keuruun ja KMV-lehden yhteisen kuvakisan voittokuva esitti istuvaa lehmää. Oona on ainoa lehmä, jonka Vataa on nähnyt istuvan. Silti kilpailukuvan hetki ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, sillä Oona pitää istuskelemisesta.

(kertaus Digicamera.netin uutiset 21.2.2011) Osassa paikallislehtiä käytetään (ja on käytetty useampia vuosia) Satellite-julkaisujärjestelmää. Ko. järjestelmä ei huomioi mitenkään nettikuvia, systeemi on suunniteltu paperilehteen. Alla esimerkkejä Satellite-julkaisujärjestelmän pilaamista kuvista:

(kertaus Digicamera.netin uutiset 13.5.2011) Aamulehti, Pudonnut kansanedustaja: En halunnut kerätä sääliä vakavalla sairaudellani 18.4.2011. Miten mikään sanomalehti voi laittaa tällaisia kuvia esille nettiin? Jos eivät kerran systeemit (julkaisujärjestelmä Satellite) osaa näyttää nettikuvia oikein, niin miksi sitä pitää käyttää? Kukaan valokuvaaja ei varmasti halua tällaista "mainosta" kuvilleen.

 • kuva (Jyrki J. Kasvi) vielä yksinään, kaikki mahdollinen on pielessä. Hyvää mainosta Nikon D3 -järjestelmädigille. Ja hyvää mainosta Aamulehdelle. Värit voivat olla minkälaisia tahansa, pääasia, että kuvaa ei ole manipuloitu.
 • eilen uutisoidussa Halla-aho -jupakassa on kyse nimenomaan tästä, ei mistään kuvattavan herkkähipiäisyydestä tms.
 • laitetaan vielä kerran Aamulehden artikkeli, Jussi Halla-aho suuttui Aamulehden arkistokuvista. Aamulehden tekstihän on täydellistä sumutusta. Olisi todella kummallista, jos Aamulehdessä ei tiedettäisi, että heidän käyttämänsä systeemi pilaa täysin osan netissä käytettävistä kuvista.
  • i8.aijaa.com, alkuperäinen kuva ja Aamulehden käyttämän "laadukkaan" julkaisujärjestelmän (?) tuhoama kuva rinnakkain (vielä kerran)

- Jorma Pokkinen, päätoimittaja, Aamulehti :

"Kun keskustelussa on esitetty kysymyksiä kansanedustaja Jussi Halla-ahon kuvasta, niin tiedoksi:

Aamulehti ei manipuloi kuvia. Jos julkaisuissamme on kuvamanipulaatio, se kerrotaan kuvatiedoissa. Joissakin uutiskuvissa selvennämme esim. tapahtumien kulkua grafiikkaelementeillä. Kuvien tekninen laatu vaihtelee julkaisualustasta johtuen. Kuva on eri sävyinen printissä, verkkojulkaisussa, näyttöruudulla tai paperikopiona. Jokainen tekninen menetelmä tuottaa oman sävynsä originaaliin. Painetussa lehdessä jopa paperin laatu vaikuttaa kuvan sävyjen toistoon. Kuvan sisällöllinen ominaisuus säilyy. Aamulehti.fi:n Fatwire-alustaan pohjautuva kuvan sävyn toisto ei ole täydellinen. Alusta kuitenkin toistaa kaikki kuvat tasalaatuisina, samanlaisina. Kuvan siirron varrella on useita kuvan sävyn korjauspisteitä. Se tapahtuu automaattisesti.

Torjumme väitteet kuvien ja tekstien asenteellisesta vääristelystä.
Nyt kansanedustaja Halla-ahon reaktion selvittelyä vaikeutti se, ettemme edelleenkään tiedä, mihin hänen kritiikkinsä kohdistui.

Aamulehden toimitus säilyttää kaikilta osiltaan itsellään oikeuden valita julkaisemansa jutut ja kuvat."

- "Nyt kansanedustaja Halla-ahon reaktion selvittelyä vaikeutti se, ettemme edelleenkään tiedä, mihin hänen kritiikkinsä kohdistui." Ei taida olla epäilystäkään, mihin kritiikki kohdistui, kun katsoo pilaamatonta ja pilattua kuvaa vierekkäin. (Se on tietenkin totta, että mistään tahallisesta kuvan huonontamisesta ei ole kyse...).

- Jyrki J. Kasvin kuva on täysin pilalla, kukaan ei haluaisi itsestään tuon näköistä kuvaa. Kuka tahansa maallikko on sitä mieltä, että kuvaa on varmasti manipuloitu. Manipulaation määritelmän mukaan päivän voi muuttaa yöksi ja yön päiväksi (sävyn ja valotuksen muuttaminen), väritkin voivat olla mitä tahansa, vaikka vihreäkasvoinen poliitikko. Mutta tällöinkään kyse ole manipulaatiosta, kun kuvaan ei ole tuotu lisää elementtejä tai kuvasta ei ole poistettu elementtejä. Kuvan sisällöllinen ominaisuus ei muutu siitä, että yö muuttuu päiväksi, vai mitä.

Itviikko.fi, Google+:ssa ehkä jopa 43 miljoonaa ihmistä. Ei vaadi enää kutsua.

Omakaupunki.hs.fi, Syksyn rivo sato - katso tuoreet hauskat kuvat.

 • Digicamera.netin oma versio luonnon rivoudesta

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 40 Interesting Examples of Macro Photography.

Photo.net Blog, Friday Feature: Fall Foliage. Ruskakuvia, osa käsiteltyjä.

Luminous Landscape, B&W Master Print. Perusteellisia ohjeita kuvankäsittelyyn, mustavalkokuvat käsittelyssä.

BWPA, 2011 Winners, The 2011 British Wildlife Photographer of the Year. Kilpailun kolmas vuosi.

Photo.tutsplus.com, 10 Top Terrific Tips on Creating Your First Photobook. Vinkkejä kuvakirjan tekoon.

Pixiq.com, Making your own flash diffuser. Vaihteeksi salamavalon pehmentäjä. Dollarin arvosta kirjekuorta ja viiden sentin arvosta foliopaperia.

ePhotozine.com, Tips For When You're Not Shooting In The 'Golden Hours'. Miten kuvata kirkkaassa keskipäivän auringonvalossa.

Digital Photography School, Bursting the Burst Mode Myth: [What I Learned from Shooting with Film]. Sarjakuvausta kannattaa käyttää hyvin säästeliäästi ja vain joihinkin kuvauskohteisiin.

Photoshop Disasters, Canadian MP: Rathika Sitsabaiesan: Cover Up. Kanadan naispuolisen parlamentin jäsenen rintavako ei saa näkyä. Photoshopille jälleen käyttöä. Kyse on nuorehkosta tamilinaisesta.

Smashingapps.com, 35 Photoshop Tutorials To Get Visually Appealing Photo Manipulation Artwork.

The Online Photographer, The Most Desirable Cameras on the Planet: Number 11. Phase Onen digiperä.

 

26.09.2011   (linkki)

Kemppinen, Mikael Pentikäiselle 25.9.2011. Terve taas. Olen edelleen samaa mieltä. Helsingin Sanomat ja emoyhtiö voisivat kernaasti käyttää kunnon juristeja. Nyt käytössä oleva freelance-sopimus on aiheuttanut laajaa jupinaa. Sen ymmärtää. Moni pelkää menettävänsä ansiomahdollisuuksiaan.

 • Teidänkin yhtiöittenne käyttämä sopimusmalli on kuitenkin parin perusasian kohdalla virheellinen ja siksi pätemätön. Sopimuksellanne ei ole merkitystä. Pelkkä kiistäminen riittää. Minustakin tämä on noloa isolle mediatalolle.

Timon poikkitiedepalsta, Ennakoi tuleva tilanne 25.9.2011. "Vuoden nuoren lehtikuvaajan valinta saattoi Poikkitieteilijän häpeään - jälleen kerran."

 • ja poikkitieteilijän kommentti omaan tekstiinsä: "Aapo Huhdan kuvia voi käydä katsomassa täällä. http://aapohuhta.com/ Antamastani kritiikistäni huolimatta on todettava, että Huhdan lahjakkuus ja oivaltava kuvallinen näkemys on hyvin ilmeistä."

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Pacific Islands. 45 kuvaa. Osa 15/20.

Hongkiat.com.

ePhotozine.com, Advice On Shooting In Towns And Cities At Night.

Shutterbug.com, Intriguing Optics: Try These Lenses For A New Point Of View. Kokoelma vähän erikoisempia objektiiveja.

 • Canon 65mm MP-E
 • Tokina 10-17mm Fisheye Zoom
 • Canon 135mm Softfocus
 • Leica 50mm Noctilux (M-System)
 • Ricoh GXR Sensor/Lens Modules
 • Sigma 4.5mm Circular Fisheye
 • Pentax 40mm Pancake Limited
 • Nikon 200mm f/2.0
 • Tamron 18-270mm Macro
 • Sigma 50-500mm & 300-800mm
 • Lensbaby Control Freak

Beyondmegapixels.com. Portfolion kokoamisesta.

Dpreview.com, 3D Video Primer, Part 2. Kuulostaa scifiltä, mutta nykyään jo arkipäivää.

Earthboundlight.com, Breeze Systems Downloader Pro Really is a Pro, 25.9.2011. Millä tavoin tämä ohjelma on parempi kuin Lightroom, Bridge, Elements jne. Se on suunniteltu alusta alkaen vain yhteen tarkoitukseen, siirtämään kuvatiedostosta paikasta toiseen (useimmiten muistikortilta). Myös GPS. Ei Mac-versiota. $29.95, vuosittaiset päivitykset $20.

Cameradojo.com, Video capability coming to Canon 50D. Magic Lantern firmware hack.

Diyphotography.net, Quick Tip: Creating A Contact Sheet With Photoshop CS5. Aikaisemmissa Photoshopin versioissa löytyi jo valmiina skripti. Mutta ei enää Photoshop CS5 -versiossa. Mutta skriptin voi edelleen asentaa Adoben sivuilta, erikseen Windows- ja Mac-versiot.

Digital Photography School, 5 Ways to Dip your Toe into the Business of Photography.

(kertaus) Fotosidan.se, PhotoNatura drar in naturbok efter misstanke om bildfusk. Epärehellinen Ruotsin Vuoden 2010 luontokuvaaja on aiheuttanut melkoiset tappiot, koko kirja on pitänyt vetää pois markkinoilla kuuden Hellesøsin manipuloidun kuvan vuoksi. Uutinen on kerännyt kolmisenkymmentä kommenttia.

 • Photonatura.se. ...I boken medverkar Terje Hellesø med en text och sex bilder varav flera är starkt misstänkta för att vara manipulerade. Beslutet fattades efter kontakt med sakkunniga jurister. Grunden är att föreningens vetskap att Terje Hellesøs bilder kan innehålla någon annans bildmaterial kan göra oss skyldiga till medverkan till upphovsrättsintrång. Den risken är PhotoNatura Ekonomisk förening, som står som utgivare av boken, inte villig att ta....

Slrgear.com, Canon EF 200mm f/2.8L II USM. Julkistettu maaliskuussa 1996. Täyskennoiselle, filmiaikaan suunniteltu. Lähin tarkennus 1.5m, filtterikierre 72mm, painoa 765g. Vastavalosuoja mukana, mutta ei jalustakierrettä. Erittäin terävä, täydellä aukolla jaa vähän erinomaisesta. Täyskennoisilla jonkin verran vinjetointia, samoin vähäistä vääristymää ja tuskin huomattavaa värivirhettä. Tarkennus tarkka ja äänetön. Ei säänkestävä, väri musta. Tarkennusrengas kiertyy 120 astetta. Hinta huomioiden edelleen hyvä valinta Canon-kuvaajalle. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 850 euroa.

Digital Photography School, Epson Stylus Photo R3000 Pigment Inkjet Printer Review. A3+-mustesuihku. Yhdeksän mustekasettia, kolme mustavalkotulostukseen. Lcd-näyttö, verkkoliitäntä, langaton liitäntä, USB2. A3-printti vei aikaa kolme minuuttia. Suomen Epson. Suositushinta 799 euroa.

ePhotozine.com, Geotag Photos Pro iPhone App Review. Hinta £2.49.

 

25.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Yle.fi, Aapo Huhta on vuoden nuori lehtikuvaaja. Palkinnon arvo on 2 000 euroa ja sen jakaa Lehtikuvaajarahasto. Aiemmat palkinnon saajat:

 • 2001 Katja Luoma
 • 2002 Timo Pyykkö
 • 2003 Jenni-Justiina Niemi
 • 2004 Katja Lösönen
 • 2005 Joonas Brandt
 • 2006 Rami Hanafi
 • 2007 Kaisa Rautaheimo
 • 2008 Jenni Gästgivar
 • 2009 Touko Hujanen
 • 2010 Mikko Takkunen

Kouvolan Sanomat, Koulukuvankin julkaisemiseen facebookissa tarvitaan lupa.

MTV3, MTV3:n testissä iPhonen ja iPadin langaton lisämuisti. Applen mobiilituotteissa ylimääräinen muistikorttipaikka ei ole näihin päiviin mennessä kuitenkaan yleistynyt. Tämä saattaa turhauttaa käyttäjää, joka haluaisi kuljettaa laitteella runsaasti omia videotallenteita, musiikkia ja tiedostoja.

 • Kingston on tuonut markkinoille Wi-Fi -yhteydellä varustetun, langattomasti toimivan Wi-Drive -flash-muistilaitteen. Laitteen perusperiaate on yksinkertainen: Macilla tai PC-koneessa olevat tiedostot voidaan siirtää usb-liitännän kautta Wi-Driveen. Wi-Drivessa on integroituna Wi-Fi-lähetin, jonka kautta laite sisältöineen näkyy mobiililaitteissa langattomana verkkona.
 • Wi-Drivesta on saatavilla 99 euron 16GB:n ja 139 euron 32GB:n vaihtoehdot.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, September 2011. 54 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Sept. 15- 22. 20 kuvaa.

ePhotozine.com, Photoshop tutorial: Using Match Colour.

YouTube, Focus Stacking (Photoshop CS4). Video, kesto 1:38.

Vincent Laforet, Will the number “3″ be a significant number? Canonilla julkistus 3.11.2011. Samana päivänä RED julkistaa myös.

Kamera & Bild, Skola: Mastfotografering - Så kommer du upp dig som fotograf. Kahdeksan metriä, mutta pitempikin löytyy (18 metriä).

Kamera & Bild, PhotoNatura drar in sin bok. Terje Hellesön kuvia kirjassa.

IR, Canon EOS Rebel T3 (EOS 1100D). Euroopassa Canon EOS 1100D. Helmikuussa 2011 julkistettu. Tarkoitettu ensimmäistä järjestelmäkameraa hankkiville. Budjettimalli. 12 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, yhdeksän tarkennuspistettä, hd-kuvaa 720p, LiveView. Sd-kortit (akkujen kanssa samassa). Paino 495g. HDMI-liitäntä, ei analogista enää. Sisäinen salama ei kovin tehokas. Etsin 95%. Lcd-näyttö 2.7 tuumaa, 230.000 pistettä. Vaikka kenno on yli kaksi vuotta vanha, niin kuvanlaatu vastaa uusien 14 megapikselin kennojen kuvanlaatua. Mukana Canonin hyvä softa raw-kuvien käsittelyyn, lisäksi myös softa kameran käyttämiseen usb-piuhan kautta. Kohinaominaisuudet hyviä. Automaattitarkennus toimii huonossakin valossa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 500 euroa (mukana 18-55 mm IS kittiobjektiivi).

Bobatkins.com, Geotaging photos - I-gotU GT-800 GPS data logger review. Hinta $100.

 

24.09.2011   (linkki)

Journalisti 16/2011, 22.9.2011.

 • Turun Tietokuvassa tekeillä raju leikkaus. Journalistin tietojen mukaan viime viikolla käynnistyneissä yt-neuvotteluissa on tavoitteena vähentää nykyisistä 35 työntekijästä jopa 30....Journalistiliitossa Tietokuvan tilannetta seuraa työehtoasiamies Tytti Oras. Hänestä neuvottelujen alkuasetelma näyttää siltä, että yhtiö suunnittelee isoa muutosta toimintaansa. Oras muistuttaa, että työntekijää ei voi siirtää yrittäjäksi.
 • Kuukausiliitteen jutusta rapsahtaa sakkoja. ...”Halusimme katsoa, mitä aivan Helsingin edustalla olevalla kielletyllä saarella on ja onko järkeä pitää saarta suljettuna, oman henkilökunnan mökkisaarena”, Pentikäinen sanoo.
 • Sanoman johto pakoili pelastusrengasta. Kohtuullisia tekijänoikeussopimuksia ja reilua neuvotteluasemaa vaativat toimittajat osoittivat mieltään 7. syyskuuta reilun journalismin puolesta järjestetyssä Pelastakaa Reijo -tapahtumassa. Mielenosoituskulkue eteni Helsingin Rautatientorilta Aleksanterinkadun kautta Mannerheimintielle ja sieltä Sanomatalolle, jossa oli tarkoitus luovuttaa Sanoma Newsin johdolle pelastusrengas reilun journalismin puolesta.
 • Kuvaviesti: Viittaus muutoksesta. Mustat siluetit piirtyvät terävinä taivasta vasten. Etualan tumman hahmon vartalo näyttää ensi silmäyksellä taittuneen keskeltä kahdeksi kappaleeksi. Pilviä kohti sätkivät jalat tuovat kuvaan absurdia huumoria.
 • Takasivun kuva. Mari Kiviniemi.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Beer flows as Germany hosts the Oktoberfest. 25 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Hindu Festivals. 39 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 23, 2011. 24 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | September 19 - September 25, 2011. 63 kuvaa.

Time LightBox, The Best Pictures of the Week, September 16 – September 23. 23 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Sept. 15- 22. 20 kuvaa.

Boston.com, Afghanistan, September 2011. 54 kuvaa.

Reuters.com, Pictures of the month: August. 75 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Digital Photography School, 10 More Food Photography Tips.

ePhotozine.com, Photoshop tutorial: Using Match Colour.

YouTube, Focus Stacking (Photoshop CS4). Video, kesto 1:38.

Dpreview.com, Sony offers NEX-5N adjustment for users experiencing video clicking. Korjaus tulossa.

 

23.09.2011   (linkki)

Martti Anttila: Pyhiinvaeltajan päiväkirja -valokuvia Intian pyhiltä joilta
Kuva: Martti Anttila16.10.2011 asti

Valokuvaaja Martti Anttilan näyttely Galleria Harmoniassa vie Intian suurten jokien pyhiinvaelluskulttuurin pariin.

Martti Anttila (s.1954) kiinnostui itämaisesta filosofiasta jo kouluaikoinaan. Hän on tehnyt matkoja Etelä-Aasiassa vuodesta 1972 ja kuvannut siellä vuodesta 1983. Intian pyhien jokien rannoille hän on tehnyt kuvausmatkoja vuodesta 1986 lähtien. Matkojensa aikana Anttila on nähnyt, miten jokikulttuurit ovat muuttuneet mm. saastumisen ja patoamisen myötä.

Anttilan kuvausmatkat ovat pitkiä ja kiireettömiä, matkat taittuvat hitaasti jokivarsia kävellen ja ympäristöä tarkkaillen.

Luovan valokuvauksen keskus
Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18

Skenet.fi, Mikko Oranen, Kristoffer Albrectin herkät valokuvat koskettavat. Kristoffer Albrect (s. 1961) on ripustanut noin puolet kehystetyistä pienehköistä valokuvistaan yhteen tiiviiseen ryhmään ja puolet väljemmin. Galleria G:n näyttelyssä on kaiken kaikkiaan 63 teosta. Ripustus toimii, korostaen toisaalta kuvien ainutlaatuisuutta ja yksilöllisyyttä, toisaalta niiden esteettistä yhteensopivuutta.

 • Kristoffer Albrechtin valokuvia 2.10. saakka Galleria G:ssä (PieniRoobertinkatu 10). Ti-pe 11-17, ke 11-18, la-su 12-16.

Foorumilaisten kuvia:

 • wolle.galleria.fi, Kevo. "Muutama kuva vaellukselta. Hätäsiä ruutuja, kun matkaa oli paljon ja aikaa niin vähän. Siinä jäi sommittelut sun muut miettimättä sen tarkemmin, mutta jotain fiilistelykuvaa edes asiasta kiinnostuneille. Esim. putouksen kuva on otettu kivenpäältä, pipo alustana, kamera pystyyn, 2s. laukasuviive ja summassa 10s. valotus. Kaks kuvaa otin noin, sitten oli jo liikaa vesihöyryä ilmassa."

Pekka Potka, SMV vuosinäyttely 2011, 22.9.2011. ...Mainosvalokuvaajat ry:n vuosinäyttely on nähtävissä vielä huomenna, perjantaina sekä lauantaina (ja sunnuntaina). Paikka on Helsingissä, Sanomatalon Mediatori.

Iltalehti.fi, IPhone 5 voi olla vain välimalli. Tuoreiden tietojen mukaan iPhone 5 esitellään lokakuun 4. päivänä. Puhelin voi olla kuitenkin vain välimalli ennen perusteellisemmin uudistettavaa iPhone 6:sta.

MTV3 Uutisten nettitoimituksen järjestämän ruskakuvakisan voittaja on ratkennut. 17 kuvaa esillä.

Photo.net, foorumi.

Shorpy.com, Attractions of the Fair: 1965.

 • (Eivät taida lapset ihan ymmärtää, mistä on kyse).

Thephotoargus.com, 24 Stimulating Images of Coffee.

Kolmas päivä Nikonin peilitöntä järjestelmäkameraa...

(via virallisetlinkit.fi) Flickr, Cardiff After Dark. Ruudun täyttävä slideshow.

 • Maciej Dakowicz, Flickr, Weekend night scenes in the city centre of Cardiff, a town as any other UK town. Kuvia vuosilta 2005 - 2011.

(kertaus 17.5.2009) Aamulehti, Britannian kovin bilekaupunki? - katso kuvat ja päätä itse (ei löydy enää juttua...).

Photo.tutsplus.com, Everyday Images: Making Ordinary Pictures into Extraordinary Photography.

Pixiq.com, SS HDR - My Way - Part 1. Osa 1 / 3.

Strobist, Michael Kelley: Two-Speedlight Architectural Photography. Miten rakennuskompleksi kuvataan kahdella irtosalamalla.

ePhotozine.com, Tips On Using Slave Flashes. Muutama vinkki orjasalaman käyttöön.

Dpreview.com, Seascape photography.

YouTube, Bokeh Photography Tutorial. Video, kesto 6:22.

Digital Photography School, Sharpening in Lightroom 3. Muutama ohje.

Luminous Landscape, IQ180 Vs. 8x10". Vertailu rumpuskannerilla skannattuun 8 x 10 -tuumaiseen filmiin.

Photojojo.com, How to Make Your Own DSLR Viewfinder. Lcd-näyttö monikäyttöisemmäksi. 3.25:n pluslaseista (muutama euro). Tarkat ohjeet.

Bobatkins.com, Full Frame vs. APS-C Depth of field for macro work.

Shutterbug.net, RadioPoppers: No Wires, Few Limitations. Vähän pitempi artikkeli. Langatonta salaman hallintaa.

Diyphotography.net, Super Easy DIY Rechargeable Battery Power Pack For Event Photographers. 12 voltin akku + invertteri.

Engadget.com, Two megapixel mini-camera measures in at under a cubic inch, weighs under an ounce. Kameran nimi on World's Smallest Camera, hinta $99.95, kahden megapikselin kenno, myös vga-video. MicroSD-kortit. Akut kestävät 30 minuuttia. Kokoa parin peukalonpään verran.

 

22.09.2011   (linkki)

Lehtikuvia
Kuva: Martti Peltonen.Hannu Lindroos, Erkki Laitila, Jorma Pouta, Jarmo Matilainen, Pertti Jenytin, Martti Peltonen ja Pentti Koskinen.
6.11.2011 asti

Seitsemän tunnettua lehtikuvaajaa on poiminut laajasta tuotannostaan valikoiman itselleen tärkeitä uutis- ja kuvituskuvia.

Kaikki seitsemän ”Ludviginkadun kundia” ovat toimineet lehtikuvauksen parissa koko työelämänsä. Heistä jokainen on työskennellyt aikanaan joko Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien tai Lehtikuva Oy:n palveluksessa.

Kuva: Martti Peltonen.

Päivälehden museo
Ludviginkatu 2–4, Helsinki
ti-su klo 11-17

Kai Fagerström & Heikki Willamo Viimeiset vieraat
Kuva: Kaj Fagerström.16.10.2011 asti

Heikki Willamo ja Kai Fagerström ovat kuvanneet autiotuneisiin taloihin muuttaneita metsäneläimiä. Viimeisten ihmisasukkaiden muisto leijuu vielä haikeana huoneissa ja tavaroissa, vaikka uusien tulokkaiden äänet täyttävät jo tuvat.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17

Foorumilaisten kuvia:

 • Petri Pietiläinen, Greece Picture Photo Gallery. "Olin lomamatkalla Kreikassa 27.8. - 8.9. Kuvia ja tunnelmia Athenasta, Santorinilta ja Mykonokselta."

Valokuvatorstai, 217. haaste. Kuvapeittohaaste, mahdollisimman kattava, aiheena lauantaiaamu. Kuva pitää olla otettuna ensi lauantaina.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 216. haaste. M. A. Numminen laulaa Minä laulan vaikka sataa. Haasteen otti vastaan 44 kuvaajaa.

Mikkosateri.com, Flash-sivut, työportfolio. Näyttävän näköiset sivut, pelkkään kuvaan keskitytään. Näissä sivuissa havainnollistuu osittain Flashin huonot ja hyvä puolet. Kuvat skaalataan täyttämään katsojan ruutu kokonaan, laatu kärsii vähän isommilla resoluutioilla (kun kuvaa skaalataan alkuperäisestä tarkkuudesta isommaksi).

Digitoday.fi, Uusi huhu: IPhone 5 julkistetaan lokakuun alussa. Laitevalmistaja Apple julkistaa uuden iPhone-älypuhelimensa 4. lokakuuta, verkkolehti AllThingsDigital kertoo.

Digitoday.fi, Kaikki pääsevät Google+:aan. ...Yksi tuoreista muutoksista on Googlen hakukoneen upottaminen Google+:aan. Google myös lisäsi monia toimintoja videokuvaan nojaavaan Hangouts-osioon.

Tietokone.fi, Automaattinen kuvahaku Android-puhelimeen. Google Goggles 1.6. Freeware.

M&M, Kiosked avaa ilmaisen kuvapankin. Kioskedin intressi kuvien levittämiseen on kuviin valmiiksi asennettu verkkokauppasovellus. Mahdollisesta ikonin kautta tapahtuvasta ostoksesta verkkokauppias maksaa komission, josta Kiosked jakaa 10 prosenttia kuvan omistajalle ja 40 prosenttia kuvan julkaisijalle.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, A step-by-step guide to celebrating. 37 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, A Trip Around New Zealand. 38 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Death toll continues to climb in India quake. 40 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, New Devastating Pakistan Floods. 36 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 21, 2011.

Reuters.com, Animals around the world. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Lisää Nikonin peilittömistä järjestelmäkameroista.

Digital Photography School, Smarter Content Aware Fill in Photoshop.

ePhotozine.com, Top 5 Autumn Photography Ideas. Syksykuvaamiseen muutama aihe.

Smashingapps.com, 7 Absolutely Helpful Tools For Your Macintosh.

 

21.09.2011   (linkki)

Kesällä 2011 Helsingissä perustetun Photo Do -valokuvayhdistyksen toiminta käynnistyi lauantaina 17.9.2011 Photo Do Forum -luentotilaisuudella, jossa esiintyivät World Press Photo 2011 -palkittu eteläafrikkalainen valokuvaaja Jodi Bieber, sekä suomalainen valokuvaaja Pekka Elomaa. Photo Do Forumia on tarkoitus järjestää neljä kertaa vuodessa.

Photo Do ry:n painopiste on dokumentaarisessa sekä kuvajournalistisessa valokuvassa.

Yhdistys järjestää luentoja, kursseja, näyttelyitä, työpajoja ja muuta toimintaa valokuvaukseen liittyen. Jäseneksi voivat liittyä kaikki kiinnostuneet.

Photo Do:n hallituksen 2011 muodostavat Hannamari Shakya (pj.), Sami Kero (vpj.), Hanna-Kaisa Hämäläinen, Lina Jelanski, Julius Koivistoinen, Tuomo Manninen, Laura Oja, Johannes Romppanen, Anne Vatén ja Hanna Weselius.

Jäsenmaksu 35 euroa maksetaan kalenterivuosittain. Jos liittyy jäseneksi vuoden 2011 puolella, on jäsenmaksu voimassa koko vuoden 2012 ajan.
Kannatusjäsenmaksu on 100 euroa.

HS, Aika pysähtyy Galleria G:ssä. Mitä valokuvaaja tekee taidegraafikoiden galleriassa? Kristoffer Albrechtin (s. 1961) näyttely Galleria G:ssä osoittaa, että paljonkin. Albrechtin elegantit mustavalkokuvat ovat paikoin niin pelkistettyjä, että kauempaa voisi luulla katsovansa valokuvien sijaan taitavia grafiikanlehtiä.

 • Vaikka valokuvia on 30 vuoden ajalta, vanhoja kuvia on mahdoton silmämääräisesti erottaa uudemmista. Kuvien suuresta määrästä ja pitkästä aikavälistä huolimatta kokonaisuus on hämmästyttävän yhtenäinen. Lopputulos on rauhallinen ja eleettömän tyylikäs.
 • Kristoffer Albrechtin valokuvia 2.10. saakka Galleria G:ssä (PieniRoobertinkatu 10). Ti-pe 11-17, ke 11-18, la-su 12-16.

Kari Kuukka Photography, Things to Make me Happy… 20.9.2011. Lotta-Liina Salosen multimedia A Decision (vain suomeksi). Lisäksi Tallinnasta lähetetty kuva.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, N-Kuva Ky, Mäntsälä. Sairastapauksen vuoksi tarvitaan pikaisesti lapsikuvaajaa suorittamaan alle kouluikäisten lasten valokuvausta kerhoissa ja päiväkodeissa. Aiempi kokemus ei ole pakollinen joskin eduksi, annetaan lisäkoulutus tehtävään. Työ on aluksi joulukuun alkuun/loppuun, mutta jatkuu todennäköisesti ainakin ensi syksyyn. Työhön vaaditaan b-ajokortti, oma auto ei välttämätön. Työtehtävät rajoittuvat Etelä-Suomen alueelle.

Työpaikan osoite 04600 MÄNTSÄLÄ
Palkkaus sopimuksen mukaan
Työ alkaa Heti tai mahdollisimman pian
Työaika osapäivätyö, vaihteleva työaika,6-7 tuntia päivässä
Työn kesto 1 - 3 kk, sopimuksen mukaan pitempään
Haku päättyy 01.10.2011

Fin.afterdawn.com, Google+ avasi ovensa kaikille. ...Alkuinnostuksen jälkeen kerätyt tiedot ovat kuitenkin osoittaneet, että kävijämäärät ovat lähteneet laskuun eikä uusia viestejä kirjoiteta enää entiseen malliin. Elokuun kävijämäärät tippuivat lähes puoleen heinäkuisesta....

Länsiväylä, Lähetä hauska eläinkuva ja voita unelmaviikonloppu kahdelle. Länsiväylä, Helsingin Uutiset sekä Vantaan Sanomat järjestävät yhdessä Helsinki International UB Horse Show`n ja Scandic Continentalin kanssa lemmikkikuvakisan, jossa etsitään hassunhauskoja eläinkuvia. Aikaa on 2.10.2011 asti.

Panttihuutokauppa Helsingissä 21.9.2011. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). (Viime aikoina paremmat järjestelmädigit on yleensä lunastettu ennen huutokaupan alkua...).

DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 5D MARK II
BATTERY GRIP CANON BG-E6
lähtöhinta 700 euroa, loppuhinta 1.400 euroa

OBJEKTIIVI CANON EF 100-400/4.5-5.6 L IS USM LAUKKU
lähtöhinta 700 euroa, loppuhinta 1.100 euroa

TELEJATKE CANON EXTENDER EF 2X II PUSSI
lähtöhinta 150 euroa, loppuhinta 300 euroa

SALAMALAITE CANON SPEEDLITE 380EX KOTELO
lähtöhinta 100 euroa, loppuhinta 140 euroa

DIGIKAMERANRUNKO OLYMPUS PEN E-PL1
OBJEKTIIVI OLYMPUS 14-42/3.5-5.6 L ED
OBJEKTIIVI OLYMPUS 40-150/4-5.6 ED
lähtöhinta 200 euroa, loppuhinta 290 euroa

DIGIKAMERANRUNKO NIKON D80
OBJEKTIIVI NIKKOR 18-70/3.5-4.5G ED DX
OBJEKTIIVI SIGMA DG 70-300/4-5.6
MUISTIKORTTI 1GB 1 AKKU 1 LATURI LAUKKU V
lähtöhinta 250 euroa, loppuhinta 370 euroa

DIGIKAMERA OLYMPUS 850SW
MUISTIKORTTI 2GB
LATURI TARVIKKEINEEN LAATIKOSSA
lähtöhinta 90 euroa, ei loppuhintaa

Photo.net, foorumi.

Nikonilta uutta.

Thephotoargus.com, 10 Free Ebooks for Digital Photography. 1 Nikkor VR 10-30mm F3.5-5.6, 27-81mm. 1 Nikkor VR 30-110mm F3.8-5.6, 81-297mm. 1 Nikkor 10mm F2.8, 27mm, pancake.

 • Going Candid: An Unorthodox Approach to Street Photography, 96-sivuinen pdf
 • Collecting Souls: What Street Photography Means To Me, 99-sivuinen pdf
 • Lighting 101 (strobist), 36-sivuinen pdf
 • Vision, 47-sivuinen pdf
 • How to Take Stunning Food Photos (facebook-kirjautuminen)
 • National Geography Photography Guide for Beginners, 23-sivuinen pdf
 • Understanding Post-Processing, 37-sivuinen pdf
 • Good Photos in Bad Light, 18-sivua, oma sovellus pdf:n ympärillä
 • Following the Light, 14-sivuinen pdf
 • Introduction To External Flash Photography, vaatii nimen + email-osoitteen

Photo.tutsplus.com, More than 60 Amazing Examples of Black & White Portraiture.

Pixiq.com, 10 photo compliments ...that aren't quite compliments. Kohta 1, millaisella kameralla saa noin upeita kuvia?

Digital Photography School, 3 Reasons to Control your Flash and 10 ways to do It.

Petapixel.com, Real Tilt-Shift with a Canon 5D Using a 62-Year-Old Lens and Bellows.

Digital Photography School, Planes, Trains and Automobiles – 28 Views For Inspiration. Kuvia.

YouTube, DSLR Photography Tutorial - What is Focus or Focal Plane in DSLR Photography? Most neglected. Video, kesto 8:46.

Adobelta uutta.

Rob Galbraith, Adobe posts some questions and answers about Carousel. Adoben edustajat vastaavat kysymyksiin Adoben uudesta maksullisesta pilvipalvelusta.

IR, App Store gives away Snapseed FREE for 72 hours (lehdistötiedote). Nik Software jakaa ilmaiseksi Snapseedia 72 tunnin ajan, 20.9. - 23.9.2011. Normaalihinta App Storessa on $4.99. Toimii siis Applen laitteissa (iPhone, iPad, iPod Touch).

Dpreview.com, Instagram v2.0 offers faster processing, larger images and more options. Uusin versio suositusta ilmaisohjelmasta. iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch (3rd & 4th generations), iPad 2, iPad.

Pdnpulse.com, Pet Photographer’s Photos Help Shelter Dogs Get Adopted. Cbs:n uutisvideo (33 sekunnin mainos alussa). Kodittomien koirien löytökoti, lemmikkien ammattikuvaaja ottaa ilmaiseksi mahdollisimman hyviä kuvia (joiden avulla toivottavasti koirille löytyy helpommin uudet omistajat).

Dpreview.com, Olympus PEN Lite3 / E-PL3. Heinäkuussa 2011 julkistettu. Olympus ei kehittänyt peilittömiä järjestelmäkameroita ensimmäisenä, mutta se kehitti ensimmäisenä yksinkertaisen, helppokäyttöisen kameran, joka oli tarkoitettu kompaktidigistä siirtyvälle ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi. 12 megapikselin kenno, Micro 4/3 -systeemi, sisäänrakennettu kuvanvakaaja. PEN Lite on kolmatta sukupolvea yksinkertaistettua PEN-kameraa. Prosessori ja kenno ovat identtiset E-P3:n kanssa, ulkonäkö ei. Elektroninen etsin on lisävaruste (ei voi käyttää esim. salaman kanssa samanaikaisesti). 3-tuumainen lcd-näyttö kääntyy (460.000 pistettä, kuvasuhde 16:9 sopii paremmin videoon kuin still-kuvaan). Paino 313g. Ei sisäänrakennettua salamaa, mutta pieni ulkoinen salama (tulee kameran mukana). Kuvausvauhti kolme kuvaa sekunnissa. Vähemmän kuvausohjelmia ja ohjelmallisia suotimia. Ei digitaalista vesivaakaa. Kohinaominaisuudet kunnossa, mutta eivät kilpailijoiden tasolla. Pienestä kamerasta ei saa kunnon otetta, menurakenne monimutkainen. Kompaktidigeistä siirtyvälle tarjoaa huomattavasti paremman kuvanlaadun ja manuaalisäädöt. Arvosana 72%. Suomen Olympus. Suomen hinta, runko + 14-42mm alle 600 euroa.

 • Sulantoblog, Olympus PEN E-PL3, 20.8.2011. E-PL3 on PEN-sarjan taskumalli, sillä runko on pokkarikokoa, eli siis pieni. Tekniikassakin löytyy eroa isoveljeen sulkimen osalta, joka on kevyempi ja liikahtaa tarvittaessa viiden kuvan sekuntivauhdilla. Takanäyttö kääntyy ylös-alas, joka helpottaa kuvaamista joissakin tilanteissa. Näyttö on kookas ja kirkas, mutta ei ota vastaan kosketuskäskyjä. Hieno pikkutele 45 mm f/1.8.

Dpreview.com, Sony SLT-A35. Kesäkuussa 2011 julkistettu. 16 megapikselin kroppikenno, elektroninen etsin, kiinteä valoa osittain päästävä peili. Tarkoitettu ensimmäiseksi järjestelmädigiksi. Live View tarkentaa nopeasti ja varmasti. Kooltaan pieni. Videota voi nyt kuvata yhteen menoon 29 minuuttia (ei ylikuumene). Seitsemän kuvaa sekunnissa, mutta ei täydellä tarkkuudella (8.4 megapikseliä). Kuvanvakaaja rungossa. 1080i60 HD video. Sisäänrakennettu salama, myös ulkoinen salama. Lcd-näyttö 3-tuumainen, 921.600 pikseliä. Paino 415g. Elektroninen etsin ei ole täydellinen, mutta se on riittävän hyvä. Etuna optiseen etsimeen on kyky näyttää valkotasapaino ja valotuksen korjaus jo ennen kuvan ottamista. Hyvä dynamiikka, kuvanlaadussa ei moittimista. Arvosana 73%. Suomen Sony (Sony käyttää termiä läpikuultava peili, muu maailma sitten käyttää termiä puoliläpäisevä peiliä). Suomen hinta, runko + 18-55 alle 700 euroa.

 

20.09.2011   (linkki)

Tamperelaisen Valokuvakeskus Nykyajan organisoima kansainvälinen valokuvataiteen tapahtuma Backlight levittäytyy Tampereelle jo yhdeksättä kertaa.

Backlight 2011

Backlight-tapahtuman teema vaihtuu joka kerta; vuoden 2011 teemat kietoutuvat globaalisten kysymysten, nykyaikaisten nomadisten elämäntapojen ja muuttoliikkeiden ympärille.

Tapahtuman liittyy kolme päänäyttelyä:

Kaipuuta kohti – venäläistä valokuvaa
Kuva: Oksana Yushkon valokuvasarjasta Kenonzero Dreams3.11.2011 asti

Tänä vuonna Backlight-järjestelyissä pääyhteistyökumppanina on Tampereen taidemuseo, jossa on esillä venäläistä nykyvalokuvaa 22 tekijältä.

Näyttelyssä tarkastellaan Nyky-Venäjän monikulttuurisia ja -muotoisia kaupunki- ja maalaisyhteisöjä, sekä muuttuvia elämäntapoja ja identiteettejä. Keskiössä on ihmisen kuuluminen johonkin ja kaipuu jonnekin toisaalle.

Näyttelyn teoskokonaisuuden on kuratoinut Valokuvakeskus Nykyajan Backlight-projektipäällikkö Ulrich Haas-Pursiainen yhdessä Pietarin FotoDepartamentin kuraattori Nadya Sheremetovan kanssa.

Kuva: Oksana Yushkon valokuvasarjasta Kenonzero Dreams.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, Tampere
ti-su 10-18

Siirtolaisuus ja nomadi elämäntapa
Kuva: Simone Donati, Febbraio.30.10.2011 asti

TR1 Taidehallin näyttelyssä 14 taiteilijaa 10 maasta avaa näkökulmia globaaliin liikkumiseen ja tuotantoon, sekä pakolaisuuteen, maahanmuuttoon ja vapaaehtoiseen nomadismiin.

Kokonaisuuden on kuratoinut Ulrich Haas-Pursiainen.

Backlight -näyttelyn aikana TR1 Taidehallissa järjestetään keskustelutilaisuuksia lauantaisin klo 14-16.

Kuva: Simone Donati, Febbraio.

TR1 Taidehalli
Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere
ti-pe 9-17 la-su 11-18
Yhteislippu TR1 ja Rupriikki 5 €, opiskelijat 1 €
Perjantaisin TR1:een vapaa pääsy

Siirtolaisuus ja integraatio Ruhrin alueella
Siirtolaisuus ja integraatio Ruhrin alueella -näyttely4.10.2011 asti

Taidekeskus Mältinrannan näyttely esittelee Ruhrin alueen maahanmuuttoa ja integraatiota 1980-luvulta nykypäivään kahdeksan valokuvataiteilijan silmin.

Kuraattorina on toiminut Peter Liedtke.

Taidekeskus Mältinranta
Kuninkaankatu 2, Tampere
ma-to klo 12-18, pe-su klo 12-16

Päänäyttelyiden lisäksi festivaalin loppupuolella avautuu vielä näyttely Galleria Rajatilassa (29.10.-20.11.2011).

Näyttelytoimintaa täydentävä Backlight Symposium koostuu seminaareista, luennoista, keskustelutilaisuuksista, työpajoista, portfoliokatselmuksista ja taiteilijatapaamisista.

Foorumilaisten kuvia:

Suomen freelance-journalistit ry, Ruotsin Aller maksaa uudelleenjulkaisusta 600 kruunun korvauksen sivulta 19.9.2011. Aller on vyöryttänyt myös Ruotsissa freelance-sopimustaan, jossa free luovuttaa kaikki taloudelliset oikeudet konsernille. Sopimus vastaa Suomen Allerin vastaavaa sopimusta, sillä sopimuksessa siirretään freelancerille vastuu siitä, että hän hankkii kuvattavalta ja haastateltavalta oikeudet jutun ja kuvien uudelleenjulkaisuun kansainvälisen konsernin eri julkaisuissa ja eri julkaisualustoilla. Suomen sopimuksessa freelancerin on hankittava haastateltavan ja kuvattavan suostumus myös siihen, että kuvia ja juttu voidaan myydä edelleen.

 • Sivun jutusta kuvineen saatava 600 kruunun uudelleenjulkaisukorvaus jaetaan kuvaajan ja toimittajan kesken. 65 euroa.
 • Suomessa Aller ei ole suostunut neuvottelemaan korvauksista tai sopimuksen sisällöstä.
 • Mediatalolle työskentelevät valokuvaajat, kuvittajat ja toimittajat ovat joutuneet antamaan kaikki oikeudet konsernille ilman minkäänlaista korvausta.

Tekniikan Maailma. Nämä mallit julkistettiin 15.9.2011.

 • Canon-pokkari 1/1,7 tuuman kennolla ja täysin käsisäädöin. Canon PowerShot S100 sisältää 1/1,7 tuuman ja 12,1 megapikselin cmos-kennon. Viisinkertainen zoom vastaa 24 - 120 millimetrin kino-optiikkaa, ja valovoima on f/2,0 - 5,9. Lokakuussa myyntiin, hinta on 530 euroa.
 • Canon PowerShot 35-kertaisella zoomilla. Canon PowerShot SX40 HS sisältää 35-kertaisen zoomin sekä takaa valaistun 12,1 megapikselin cmos-kennon. Kuvakulma vastaa 24 - 840 millimetrin kino-optiikkaa, ja valovoima on f/2,7 - 5,8. Valotuksen voi säätää myös käsin. Lokakuussa myyntiin, hinta 500 euroa.

Savon Sanomat, Äänestä paras kesäkuva. 284 kuvaa lähetettiin kilpailuun, raati valitsi näistä 10 yleisöäänestykseen. Äänestysaikaa on 30.9.2011 saakka.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, Oktoberfest 2011. 40 kuvaa. (Litran tuoppi maksaa jopa 9.2 euroa...).

Msnbc.com, Prost! Oktoberfest begins in Munich. 16 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 19, 2011. 29 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Student protests in Chile. 34 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | September 19, 2011. 13 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Time LightBox, The Best Pictures of the Week, September 9 – September 16. 30 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Reno crash killed 10; probe focuses on wayward part. 23 kuvaa.

Life.com, At War: Photographers' Best Shots. 46 kuvaa.

Pixiq.com, Creating realistic HDRs.

Photo.tutsplus.com, Getting Gorgeous Shots From Plane Windows. Tavallisessa matkustajakoneessa kuvaamisesta.

ePhotozine.com, Basic Photography Focussing Tips. Muutama tarkentamisohje.

The Online Photographer, Yes, Nicholas Cage is a Vampire. eBayssa pyydettiin Nicholas Cagea muistuttavasta valokuvasta vuodelta 1864 miljoonaa dollaria... Ei löydy enää eBaysta.

YouTube, Light Painting with WiseLED Flashlights. YouTube, video, kesto 2:02. Valolla maalaaminen.

Pixiq.com, You've Got Lens Choices... Venäläinen manuaaliobjektiivi 16mm Zenitar f/2.8 maksoi eBayssa $99. Mukana Canonille sopiva adapteri, ohjeet venäjäksi, uusi.

Popular Photography, Video: Time Lapse of Earth from the International Space Station. Lennetään videolla maapallon ympäri. Kesto 1:02.

Digitaltrends.com, Skydiving camera lens explodes through roof of California home. Taivaalta tippui Canon 24-105mm objektiivi. Mitään lentokoneen ääntä ei kuulunut, mutta viranomaiset tarkastavat, mistä optiikka olisi voinut pudota. Koneen osia ja jäätä on taivaalta joskus tullut, ensimmäistä kertaa Canon.

Petapixel.com, Nikon Says “I Am Coming”, Counts Down to Mirrorless Unveiling. Huomenna sitten viisaampia.

Thom Hogan, Sept. 19. Peilittömistä järjestelmäkameroista.

Kamera & Bild, Terje Hellesø berättar om sin bildmanipulering. Tässä "haastattelussa" Terje kertoo oman silotellun kertomuksensa. Aikaisemmin tapahtuneista kuvamanipulaatioista ei puhuta mitään. Lukijoiden kommentit kertovat kuitenkin, mistä oikein on kyse.

Slrgear.com, Canon EF 8-15mm f/4L USM Fisheye. Toukokuussa 2011 julkistettu. Kalansilmä, täyskennoiselle. Äänetön. Säänkestävä. Paino 540g. Käytössä hauska ja monipuolinen. Kaksi kalansilmää samassa. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

Popular Photography, Lens Test: Rokinon AE 85mm f/1.4 AS IF UMC. Samyang valmistajana, manuaalitarkenteinen terävä objektiivi. Hinta on alle $300.

 

19.09.2011   (linkki)

Vartti -kaupunkilehti, 14.9.2011, Vartin lukija voi ansaita kuvilla jopa tuhansia euroa (tämän niminen artikkeli, en löytänyt linkkiä artikkeliin). Kaikki lehdessä julkaistut lukijan kuvat palkitaan. Pääkaupunkiseudulla vartti on ilmestynyt kuusi vuotta. Metro ja Vartti ovat viimeisen puolentoista vuoden kuluessa maksaneet kuvista 117.700 euroa, leffalippuja on jaetu 4.300 kappaletta. Rahalla tai leffalipuilla on palkittu 4.500 kertaa. Viimeisen puolentoista vuoden ajalta top-3:

 • 4.800 euroa ja 56 leffalippua
 • 3.050 euroa ja 60 leffalippua
 • 2.350 euroa aj 86 leffalippua
 • Metro-lehti
 • Vartti
 • Kuvia julkaistaan Omakaupunki.fi:ssä, Vartissa, Metro-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Tässä ehdot (Omakaupunki.fi):
  ...Käyttäjän toimittaman materiaalin kaikki tekijänoikeudet ja lähioikeudet (mukaan lukien edelleenluovutus- ja muunteluoikeus) siirtyvät aineiston toimittamisella Palveluntarjoajalle....
  ...Käyttäjä on Suomen lainsäädännön mukaisesti rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa Palveluun toimittamastaan tai sen kautta muille käyttäjille ja muihin tietoverkkoihin jakamastaan materiaalista....
  ...Mikäli Käyttäjä toimittaa Palveluntarjoajalle tai Palveluun teksti-, kuva- tai videomateriaalia, Käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin....
  ...Käyttäjä on korvausvelvollinen Palveluntarjoajalle ja suoraan muille tahoille mahdollisista väärinkäytöksistä sekä lain tai Käyttöehtojen vastaisista toimistaan....

Vesa Koivunen, Kausi auki, 16.9.2011. ...Torstaina avautui Hartwall-areenan pimeä puoli. Uuden karhea turvakaukalo irvaili valokuvaajalle uusine polykarbonaatteineen, jotka korvasivat edesmenneet lasit. Kuvaaminen näiden läpi on lähes mahdotonta. Kiva....

Ilta-Sanomat, Rovaniemeläismies nappasi huiman kuvan revontulista. Lukijan kuva -sarjaa.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Millaista väriä lamppusi antaa? 18.9.2011. ...Tuskinpa. Vasta kun ruuvaat lampun kotona kattovalaisimeen huomaat, että jotain on pielessä: valo on valkoista ja kirkasta, mutta värit näkyvät jotenkin omituisesti ja tuntuvat jopa häviävän.

- Syyllinen on Ra eli värintoistoindeksi. Clas Ohlsonin myymässä lampussa se on vain 70, kun suositeltu vähimmäisarvo on 84. Lukema kuvaa, miten tasaisesti (CRI, Color Rendering Index) valo sisältää eri aallonpituuksia. Hehku- ja halogeenilampun spektri on jatkuva, joten niiden Ra saa maksimiarvon 100. Varsinkin LED-valoissa valo voi sisältää vain muutamia aallonpituuksia....

Aiemmin:

 • Taloussanomat.fi, Silmä kaipaa luonnonvaloa. Täysspektrinen päivänvalolamppu on silmälle paljon parempi kuin keltaista valoa tuottava hehkulamppu. Värit ovat oikeita, eivät keltaisen valon vääristämiä. Hinnat ovat noin 29 euroa. Ks. pdf Viva-lite. Lamppua ei saa käyttää himmennettävissä valaisimissa. Käyttöaika on 4-6 vuotta, energiaa säästyy 80%.
 • Pinseri.com, Verenpaineen mittausta, autotietokoneita ja päivänvalolamppuja. Lopultakin löytyi paikka josta ostaa päivänvalolamppuja hyvällä väritoistolla...
 • valotorni.fi, Testaa valaistus. Valaistusmittarin käyttö on helppoa. Sinun tarvitsee vain ladata .jpg muotoinen kuva mittariin ja saat lukeman joka kuvaa kohteen valaistuksen tasoa lukseina....

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Eastern Front. Osa 14/20. 45 kuvaa.

Shorpy.com, Pop Kola, Kolorized: 1939. Dorothea Lange mustavalkokuva on saanut kuvankäsittelyssä värit.

Digital Photography School, The ‘Odd Rule’ of Composition. Jostain syystä kohteiden pariton lukumäärä toimii sommittelussa parhaiten.

Pixiq.com, More SS HDR. Vähän lisää yhden kuvan HDR-tekniikasta.

ePhotozine.com, Tips On Using Flashguns For Portraits. Muutama ohje salaman käytöstä muotokuvaukseen.

Dpreview.com, Mountain bike photography technique. Kuvaustekniikasta.

Earthboundlight.com, Working with Metadata Templates in Adobe Bridge, 18.9.2011.

Luminous Landscape, NEX-7 First Impressions. Esituotantomalli, lyhyt kokeilu. 24 megapikselin kroppikenno, 2.4 megapikselin elektroninen etsin, kääntyvä 922.000 pisteen lcd-näyttö. Peilitön pieni järjestelmäkamera, marraskuussa myyntiin, $1.200. Käyttöliittymä parantunut huimasti.

Northlight-images.co.uk, The Canon EF 8-15mm f/4 L USM fisheye zoom lens. Toukokuussa julkistettu. Canon 1Ds3 Mk3 kamerana. Canonin uusi kalansilmäobjektiivi, paljon kuvia. Painoa 540g. Vastavalosuojaa ei kannata käyttää kuin 15mm:n polttovälillä. Ei kannata käyttää suotimia. Vertailut Canonin 15mm:een objektiiviin. Canonin oma softa DPP korjaa hyvin vääristymiä ja värivirheitä. Terävyys on parantunut, kontrasti on parempi, vähemmän heijastumia. Lähin tarkennus 15cm. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

 

18.09.2011   (linkki)

Tietokone.fi, iPhone 5: julkaisuaika ja muotoilukuva lipsahtivat. Myynti alkaisi näiden tietojen mukaan 15.10.2011.

Ensi keskiviikkona on luvassa Nikonilta julkistuksia. Suomenkin Nikon järjestää silloin lehdistölle julkistustilaisuuden.

Taloussanomat, Superhalpa? Superhidas? Katso halvin nettiliittymä. Liikkuva laajakaista on kiinteää selvästi edullisempi, mutta ne toimivat kiinteää laajakaistaa epäluotettavammin. Yhteysnopeuden vaihtelevuus haittaa monesti liikkuvan laajakaistan käyttöä.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, A glimpse of North Korea. 54 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Scenes From Peru. 42 kuvaa.

Los Angeles Times, The Week in Pictures | Sept. 12 - 18, 2011. 78 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, Shooting & Editing a High Speed Fruity Water Splash. Tarkat ohjeet, kuvat + teksti.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: 5 Top Tips to Get Started with Street Photography. Viisi vinkkiä katukuvaajalle.

Digital Photography School, Sweet spots – Why your f/1.8 isn’t so great at f/1.8. Täydellä aukolla mikään objektiivi ei ole terävimmillään.

Photography Improvement, Nik Software – History Browser. Maailman paras undo-toiminto (muidenkin muutosten tarkasteluun).

Petapixel.com, Sony NEX-5N Plagued with Mysterious Clicking Noise. Videoitaessa voi kuulua outoa ääntä.

(kertaus) Metro.se, Detta är Metro Photo Challenge. Syyskuussa alkaa taas kansainvälinen Metro-lehden valokuvakilpailu. Maailman suurin amatööreille tarkoitettu. Viime vuonna jätettiin 156.000 valokuvaa. Vielä ei ole sivuille ilmestynyt tarkempia tietoja kilpailusta. Ennakkoon kerrottiin kuitenkin aihealueet, joihin kuuluu myös oma kategoriansa käsitellyille kuvia. Metrophotochallenge.com, Ruotsin kilpailu alkaa 19.9.2011, muiden maiden kilpailu alkaa 11.10.2011.

 • Relationships
 • Moments of My Life
 • Environment.

 

17.09.2011   (linkki)

Ylitalot.net, monta postausta Hurtigrutenin risteilystä (tekstiä ja kuvia).

 • matka.kuvat.fi, Hurtigruten."Matkustimme (3-9.7.2011) Hurtigruten varustamon M/S Polarlys aluksella Kirkkoniemestä Bergeniin. Albumi on koottu matkan aikana otetuista kuvista."

Yle.fi, Turku, Turun Sanomien valokuvaajat yt-neuvotteluihin. Turun Sanomia julkaiseva TS-Yhtymä on aloittanut yt-neuvottelut kuvatoimistossaan. Turun Tietokuva on aloittanut maanantaina yt-neuvottelut, jotka koskevat lähes koko henkilöstöä. Tietokuvassa on 37 työntekijää, joista yt-neuvotteluihin on kutsuttu 30. TS-yhtymä julkaisee mm. Turun Sanomia, jonka valokuvaajina tietokuvalaiset toimivat.

Luontotupa.net, Nikon D7000 runko. Laitearvio. ...Naisihmisenä en häpeä kirjalliseen manuaaliin tarttumista maastossakaan. Tiedän minkälaisia kuvia halauisin ottaa, mutta nappulat ovat kadoksissa...

Photo.net, foorumi.

1000memories.com, How many photos have ever been taken? Miten paljon kuvia on kaikkiaan otettu? Filmi, digi. Muutama graafikin tekstin lisäksi.

 • 1901 tuotiin massamarkkinoille ensimmäinen Kodak Brownie. Ennen tätä kuvia oli otettu muutama miljoona kappaletta.
 • vuonna 2000 filmille (digikuvien osuus aika vähäinen) otettiin arviolta 85 miljardia kuvaa
 • nyt arviolta 2.5 miljardilla on digikamera, jos jokainen ottaa 150 kuvaa vuodessa, tänä vuonna otetaan 375 miljardia kuvaa
 • kaikkiaan kuvia on otettu arviolta 3.5 biljoonaa, 10% kaikista kuvista on otettu viimeisen vuoden aikana

Dpreview.com, What we want in a macro shot – part 2. Tärkeä tausta.

Digital Photography School, 7 Deadly Mistakes You Might Be Making On Your Photography Website.

 • ...3. You’re Using Flash.... Flashiin ihastuneet valokuvaajat... (itse lisäisin vielä yleensä raivostuttavan vaivolloisen navigoinnin. Ja miten näillä "ihastuttavilla" flash-sivuilla linkataan yksittäiseen kuvaan?)

Pixiq.com, Auto Import. Lightroom.

YouTube, What Makes a Great Picture? Video, kesto 4:15.

Luminous Landscape, Mark Dubovo, Is this the world's best tripod? Really Right Stuff TVC-34L. Hinta n. $1.000.

ePhotozine.com, How To Photograph Fungi. Muutama sana sienien kuvaamisesta.

Thephotoargus.com, Photographing Color for B&W with Digitial Cameras.

Kamera& Bild, Ny lag kan försvåra för fotografer. Ensi heinäkuussa voimaan Ruotsissa astuvaksi suunniteltu uusi laki. Yksityisissä tiloissa henkilöiden kuvaaminen ilman lupaa kielletään. Rajoitukset tulevat koskemaan myös julkisia paikkoja, jos kyse on jollain lailla arkaluonteisesta tilanteesta. Lakiehdotuksen mukaan poliisille voi tehdä heti ilmoituksen, jos kokee valokuvaajan loukanneen yksityisyyttä.

Macworld.com, First Look: Apple Thunderbolt Display. 27 tuumaa, 2560 x 1440. HD kamera. FireWire 800, verkkoliitin, Thunderbolt-liitin (MiniDiplayPortin ja USB 2:n tilalla). Kuvanlaadusta yms. ei vielä mitään.

 

16.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

TAMK taide & viestintä, Backlight 11 Photo Festival Expanded Views - avajaiset tänään! 15.9.2011. Tampere.

Aukea.net.

Suomen Kuvalehti, kuvakertomus, Kermankuorijoita ja kuolevia. 22 kuvaa, kuvat Hannes Heikura. Kontiolahti ja Rääkkylä sijaitsevat molemmat Pohjois-Karjalassa Joensuun naapureina.

Jrkkari.com, Kiireessä ei ehdi syödä puikoilla: valotuksen haarukointi, 14.9.2011. ...Kun tajusin, ettei aikaa ole paljon, turvauduin parhaaseen hätäkikkaani – valotuksen haarukointiin*. Sitten sarjakuvaus päälle, ja menoksi! Jokaisella pitkällä laukaisimen painalluksella kamera otti kolme kuvaa: ”oikean”, sitten vähän yli- ja vielä vähän alivalotetun....

Porakuvia, Eos 1D MkII. Oon rimpuillu tikin ja keskikoon filkan kanssa ihan näihin päiviin asti. Keskikoon kalustona mulla on ollu hasseli ja pääosin se onkin tuottanut hyvää kuvaa ja sillä kuvaaminenkin on ollut mukavaa.

 • (vähän hankalasti luettavaa tekstiä, eri asia, jos tätä kuulisi puheena...)
 • (tämä malli julkistettiin tammikuussa 2004)

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Wanhat Kamerat -tapahtuma. Mäntsälän seurojentalo (aivan kylän keskustassa). Lauantaina 17.9.2011, alkaen klo 10.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kuvaaja, Fondia Oy, Helsinki. Haussa AV-alan opiskelija osa-aikaisiin kuvaustehtäviin Fondian Helsingin toimistoon. Tehtävänä videoida 2 - 3 Fondian tilaisuutta kuukaudessa. Kuvaamisen lisäksi tehtävään kuuluu videoiden editointi ja julkaisu sovituissa medioissa. Kokemus digivideokameran/järjestelmäkameran käytöstä ja digivideoiden editoinnista (Adobe Premiere) sekä valokuvaamisesta on välttämättömyys. Hakemusten sijaan kuvaa 2 - 5 minuutin pituinen vapaamuotoinen video, jonka aiheena on hakija itse.

Työpaikan osoite Lönnrotinkatu 5, 00120 HELSINKI
Palkkaus Tuntipalkka
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa 01.10.2011
Työaika osapäivätyö, Tarpeen mukaan
Työn kesto 6 - 12 kk, Yksi vuosi
Haku päättyy 30.09.2011

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta.

The Sacramento Bee, The Frame, Flooding kills 16 in India, leaves 200,000 homeless in Pakistan. 40 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 15, 2011. 10 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Lomography: A world of film and plastic cameras. 13 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Sept. 8 - 15. 12 kuvaa.

Reuters.com, The bodies of Mexico. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Popular Photography, Tips From a Pro: B/W Wildlife Photography. Mustavalkokuvausta.

Photo.tutsplus.com, FlashMasters: Off-Camera Flash. Perusteita.

Digital Photography School, 12 Tips for Photographing Stunning Sunsets. Esimerkkikuvat.

Strobist, Choosing Extension Cords for Plug-In Strobes. Akku ei ole ainoa vaihtoehto, jos studiovalojen johdot eivät riitä virtalähteeseen.

ePhotozine.com, 10 Top Ways To Use Different Angles In Your Photography.

Petapixel.com, Add Panning to Time-lapse Shots Using a Cheap IKEA Kitchen Timer. Ikean munakello uusiokäytössä.

Serious Amateur Photography, Understanding the Differences Between Canon’s EF and EF-S Lenses.

Digital Outback Photo, 9/15/2011 olloclip Attachment Lenses. iPhone 4:ään, laajakulma, kalansilmä, makro.

The Online Photographer, I Love This Camera. Sony A900.

Canonrumors.com, A Canon Hollywood Event on November 3, 2011. Jokin julkistus tulossa Canoniltakin. 3.11.2011.

 

15.09.2011   (linkki)

Aki-Pekka Sinikoski: Finnish Teens
Kuva: Pekka Sinikoski25.10.2011 asti

Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa avautui eilen Aki-Pekka Sinikosken (s.1978) näyttely, joka kuvaa itsenäistymisen kynnyksellä olevia suomalaisia nuoria.

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18, ke 11-20
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Lookin' Good Art Exhibition
Kuva: Heikki Humberg.14.-20.92011

Lookin' Good Art Exhibition Helsingin Suvilahden Kattilahallissa koostuu yli 90 teoksesta 37 taiteilijalta. Esillä on teoksia valokuvista maalauksiin ja sosiaalisesta mediataiteesta tilainstallaatioihin.

Näyttely on osa Lookin’ Good, Finland! (LGF!) -kulttuurifestarin ohjelmistoa.

Kattilahalli
Suvilahti, Helsinki

Foorumilaisten kuvia:

Ahtojään reunalla.
Kevätyö Hamningbergin tiellä.
Laulujoutsen – Whooper Swan (Cygnus cygnus).
Elokuisia sirrejä.
Minä myös …kävin Martinselkosessa kuvaamassa karhuja.
Kivenkolo Ryssänkärjessä."

Sulantoblog.

 • Sony tulee vauhdilla 8.9.2011. Minulla on kokeilussa Sony A77, uusi 24 Mp APS-C kennolla varustettu järjestelmäkamera. Kokeilukamera ei ole varsinainen tuotantomalli, mutta hyvin lähellä sitä.
 • Sony 77, ensivaikutelmia 10.9.2011. Sony A77 tuntuu kuumentavan tunteita ja nostattavan kameran, jopa kameramerkin, vaihtohaluja. No, kerrataan nyt taas perusteet.
 • Sony A77, kootut tunnelmat 14.9.2011. Sonyn tuotetiedoissa on isoja numeroarvoja, jotka pistävät silmään ja tekevät kamerasta houkuttelevan. Pikseleitä on pikkukennoiselle ennätysmäiset 24 miljoonaa ja suurin kuvausnopeus 12 kuvaa sekunnissa jatkuvalla tarkennuksella.
 • AF-S Micro Nikkor 40 mm f/2.8 G DX 7.9.2011. Nikonin erinomainen lähikuvausobjektiivien valikoima täydentyi loppukesästä pikkukennoisille suunnitellulla edullisella Micro Nikkorilla, jonka polttoväli on 40 mm. Valovoima uutuudessa on kiinteäpolttoväliselle maltillinen f/2.8, mutta kuitenkin selvästi esim. peruskittizoomia parempi

Valokuvatorstai, 216. haaste. M. A. Numminen laulaa Minä laulan vaikka sataa.

Tekniikan Maailma, Laajakulmainen zoom-kamera alle 200 eurolla. Pentax Optio RZ18 -taskukamera sisältää 16 megapikselin ccd-kennon sekä 18-kertaisen zoomin. Kuvakulma vastaa 25 - 460 millimetrin kino-optiikkaa, ja valovoima on f/3,5 - 5,9. Marraskuussa myyntiin, hinta on 200 euroa.

Stara.fi, Ennennäkemättömän upeita ilmakuvia Tampereelta – katso ja ihastu uuteen palveluun.

Tietokone.fi, Median kuvapalvelun Symbian-tuki päättyy. Scoopshot ei päivity Symbian Anna -julkaisuun.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, In the Surf. 38 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | September 14, 2011. 10 kuvaa.

Life.com, 911 Photos of 9/11: Gallery 8. 92 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Lensrentals.com, Lens Genealogy - Part 2. Tekniikkaa ja historiaa.

ePhotozine.com, Using The Depth Of Field Button. Ongelmana pienillä aukoilla hämärä kuva, josta ei välttämättä erota sumeaa ja terävää kohtaa.

Rangefinder, High-Speed Drop Outs. Taustan vaihto toiseksi. Tekstiohjeet.

Dpreview.com, Studio in the Wild. Artikkeli, studiokuvauksen ei tarvitse rajoittua sisätiloihin. Valkoinen tausta.

Thephotoargus.com, Images In Motion – The Pacific Northwest. Video, kesto 2:41.

Vimeo.com, Using Singh-Ray Filters in the Field. Video, kesto 35:39. Suotimien käyttöä.

Aclu.org, Know Your Rights: Photographers. Valokuvaajan oikeudet, USA.

Popular Photography, Lens Test: Nikon 50mm F/1.8 ED Nikkor. Nikon AF-S 50mm f/1.8G ED Nikkor. Huhtikuussa 2011 julkaistu. 50mm f/1.8D:n korvaaja, kevyempi 185g, 58mm (52mm), f/16 (f/22), AF-S tarkennusmoottori.. Täyskennoisille, kroppikennoisilla 75mm. Säätiivistestty. Nopea tarkennus. Terävä. Aivan vähän tynnyrivääristymää. Filtterikierre 58mm. Vastavalosuoja mukana, samoin objektiivipussi. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 220 euroa.

 

14.09.2011   (linkki)

Ida Pimenoff: Varjo päivän jokaisen hetken reunalla
Kuva: Ida Pimenoff2.10.2011 asti

Ida Pimenoffin näyttelyssä Varjo päivän jokaisen hetken reunalla on esillä valokuvia vuosilta 2006-2011. Pimenoff pyrkii teoksissaan kuvaamaan ihmisen sisäistä maailmaa - unelmia, muistoja, menetyksiä. Yhteistä kuville on hiljainen melankolia ja unenomaisen epätodellinen tunnelma.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Jarmo “Yammu” Jauhiainen: An Finnish legends
27.9.2011 asti

Näyttelyssä on kuvia 30 suomalaisesta eturivin taiteilijasta:

mm. Jorma Uotinen, Seela Sella, Ritva Oksanen, Jussi Lehtonen, JP Kaljonen, Henry Wuorila-Stenberg, Oona Kamu, Tapani Rinne, Verneri Lumi, Helena Lindgren, Arto Halonen, Martti Suosalo, Pamela Brandt, Helinä Hukkataival, Henna Pohjola, Seppo Renvall, Harri Syrjänen, Pauliina Turakka-Purhonen, Kalle Turakka-Purhonen, Risto Kyrö, Antti Vesterinen, Aira Samulin, Harri Kivi, Sirkka-Liisa Sass, Reijo Kela, Pirjo Bergström, Janus Hanski, RubberDuck Jones, Maria Hänninen sekä Roi Vaara.

Kuvat on otettu vuoden 2010 aikana.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja, Helsinki
ti–pe klo 12–16

Tuija Warén: Kivet pääosassa
Kuva: Tuija War+en9.10.2011 asti

Tuija Warén on valokuvannut Merenkurkun saariston kiviä ja kivikenttiä kahden vuoden ajan.

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonmaailmanperintökohde ja se liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2006 geologisin perustein.

Pohjanmaan museo
Luontokeskus Terranova
Museokatu 3, Vaasa
ti, to, pe, la, su klo12–17, ke klo12–20

ks. muita näyttelyitä Digicamera.netin Näyttelyt-sivulta

Valokuvagalleria Hippolyteen haussa nyt syksyn 2012 ajat - hakuaika päättyy 31.10. 2011.

Valokuvakeskus Perin näyttelyhaku vuodelle 2012 loppuu 10.10.2011.

Epson järjestää kansainvälisen valokuvakilpailun, jonka aiheena on jalkapallo. Kilpailuun voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet henkilöt Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa tai Israelissa.

Kukin osallistuja voi lähettää kilpailuun enintään kolme (3) kuvaa.

Osallistumisaikaa on 15.10. saakka.

Kuvien arvosteluperuste on, kuinka hyvin ne vastaavat kilpailun tarkoitusta: kuvaavat jalkapallon todellista olemusta.

Voittaja pääsee Manchester Unitedin Carringtonin harjoituskeskukseen tapaamaan pelaajia ja kuvaamaan heidän harjoituksiaan. Palkintoon kuuluu myös kahden tunnin tapaaminen seuran valokuvaajan kanssa, liput kahdelle Manchester Unitedin otteluun Sunderlandia vastaan lauantaina 5. marraskuuta ja uusin Epson Stylus Photo R3000 -tulostin.

Lue lisää kilpailun sivuilta

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura järjestää yhteistyössä Nokian kanssa valokuvauskilpailun 12–18-vuotiaille nuorille. Kilpailussa etsitään kuvia arjen valinnoista, jotka kuvaavat kestävää elämäntapaa ja kestävää kuluttamista.

Yksi kilpailija voi osallistua kilpailuun korkeintaan kolmella kuvalla. Kilpailuun voi osallistu vain aikaisemmin julkaisemattomilla kuvilla ja kuvaajalla on oltava siihen täydet oikeudet. Esimerkiksi kotirauhan suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisuun.

Kilpailun voittaja saa palkinnoksi Nokian kamerakännykän. Lisäksi seuraavat kolme parasta palkitaan valokuvausaiheisilla palkinnoilla.

Kilpailuun voi osallistua 15.10.2011 asti.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Oy Neko Ab järjestää 70-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi puuterha-aiheisen valokuvauskilpailun. Voit osallistua kilpailuun korkeintaa kahdella (2) kuvalla aiheena puutarhasi (puutarhaharrastus sisällä, parvekkeella ja pihalla).

Kilpailuaikaa on 30.9.2011 asti.

Palkinnot:

Pääpalkintona Canon PowerShot G12 -digikamera.
Lisäksi palkintoina jaetaan kolme Neko-tuotepalkinota.

Lue tarkemmin Nekon sivuilta

ks. lisää kilpailuja Digicamera.netin Kilpailut-sivulta

Työ- ja elinkeinotoimisto, Media-alan harjoittelija Iltalehteen, Alma Media Oyj, Helsinki. Iltalehteen haetaan media-alan harjoittelijoita. Tehtävä sopii esimerkiksi opintojensa loppuvaiheessa olevalle yliopisto-tai ammattikorkeakouluopiskelijalle, joilla on yrityksessä tehtävä harjoittelu vielä suorittamatta. Harjoittelijat valitaan haastattelun ja työnäytteiden perusteella. Valokuvaaja: Hallitsee kameratekniikan sekä Photoshop-ohjelman. Harjoittelun aikana perehdytetään valokuvaajien tehtävien lisäksi kuvatoimittamiseen sekä kuvankäsittelijän ja arkistonhoitajan työhön. Taittaja: Indesign on tuttu, lisäksi Illustrator-taidot ovat eduksi. Infograafikko: Hallitsee Illustratorin sekä Indesignin käytön. On kiinnostunut 3D-grafiikasta sekä animoinnista.

Työpaikan osoite 00100 HELSINKI
Työ alkaa 03.10.2011, Työn aloitus sovittavissa
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 1 - 3 kk
Haku päättyy 02.10.2011

Kari Kuukka Photography, Reality Check – like Now? 13.9.2011. "...Johon minä kirjoitin raivopäissäni vastauksen. Raivoissani en todellakaan Peterille, vaan Hesarille ja ihmisille, jotka eivät omaa napaansa pidemmälle osaa katsoa. Suoranaisille rahanahneille valehtelijoille...."

 • (Poikkeuksena tällä kertaa kirjoitus suomeksi).

Peter Forsgård, Kaikki oikeudet HS:lle ja vastuut muille? Oli pakko heti tarttua Virpi Salmen kirjoittamaan kolumniin Sytytä kynttilä Reijolle. Ilmeisesti freelancereiden pitämä huuti on osunut, kun valtalehden pitää tuolla tyylillä kirjoittaa aiheesta. Olisi kuvitellut HS:n toimittajan (edit: vai onko Salmi free, kuten sain kuulla?) pystyvän parempaan, vaikka toki Salmen tyyli on tunnistettavissa.

 • HS, Sytytä kynttilä Reijolle. Viime viikon keskiviikkona Helsingissä järjestettiin Pelastakaa Reijo -niminen tapahtuma. Se ei ollut hipstereiden ironinen tempaus, jonka aikeena on hankkia koira ja asunto Kalliosta heidän suosikkispurgulleen Reijolle, mutta ei kovin kaukanakaan siitä.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, 13.9.2011. Poika oli huomannut kahdessa eri koulukirjassa samanlaisia kuvia. Ja toden totta: terveysopin kirjan kuva on selvästi samasta sarjasta kuin ruotsinkielen kirjan kansi. Kaiken lisäksi kirjoilla on eri kustantajat: terveysoppi on WSOYn, ruotsi Tammen.

 • (samoja halpoja stokkikuvia ne kaikki käyttävät... tällä kertaa onneksi kyse ei ollut vaalijulisteista Englannin tapaan...)

Digitoday.fi, IPhone 5 kätkee parannukset vanhoihin kuoriin. Applen tuleva iPhone 5 -puhelin näyttää nykyiseltä mallilta, mutta kuoret kätkevät nykymalliin verrattuna useita parannuksia, muun muassa paremman antennin ja kameran, kertovat uusimmat verkkohuhut. Kuoriin on mahdutettu myös kahdeksan megapikselin kamera, kun nykyisessa iPhone 4 -mallissa on viiden megapikselin kamera.

HS, Uusi kamerajärjestelmä paljastaa valehtelun ihmisen kasvoista. Tutkijat ovat kehittäneet kamerajärjestelmän, joka pystyy paljastamaan ihmisen valehtelun tämän kasvoista. Asiasta kertovan BBC:n mukaan järjestelmä hyödyntää yksinkertaista videokameraa, korkearesoluutioista lämpökuvausta sekä sarjaa algoritmeja.

CNN, Thermal imaging turns heat up on liars

Tietokone.fi, Hyödynnä Windows 7:n tehtäväpalkkia. Windows 7 Taskbar Items Pinner 1.0. Ilmainen.

Panttihuutokauppa Helsingissä 14.9.2011. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). (Viime aikoina paremmat järjestelmädigit on yleensä lunastettu ennen huutokaupan alkua...).

DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 7D
1 OBJEKTIIVI CANON EF-S 18-135/3.5-5.6 IS
1 MUISTIKORTTI 16GB
1 LATURI TARVIKKEINEEN LAATIKOSSA
lähtöhinta 800 euroa, loppuhinta 1.200 euroa

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Vladimir Putin, Action Man. 34 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Japan marks 6 months since earthquake, tsunami. 44 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 40 Fantastically Fast Photos at f/.95. Syväterävyyttä _ei_ piisaa näissä kuvissa.

Digital Photography School, How to go Beyond the Regular Composition Advice for Getting the Best Shots of your Kids. Tärkein ohje on laskeutua lapsen tasolle.

Pdnonline.com, Why Photographers Love Tumblr. Mikä ihmeen Tumblr?

Digital Photography School, The Most Popular Secondary Digital Cameras Are… Yli 400 vastausta tai kommenttia.

YouTube, Joel Meyerowitz talk about Street photography. Video, kesto 7:18.

Photofidelity.com, Michael Freeman on Photography as a Profession. Video, kesto 2:51.

Popular Photography, Your Best Shot: 2011 Winners. Kuukauden parhaat. Helmikuu - syyskuu, kolme parasta lukijakuvaa.

Petapixel.com, Shutterbugs: A Comedy Web Series About Obsessive Photographers.

Photopreneur, 3 New Skills Every Photographer Will Need. Valokuvaaminen ei ole pelkkää sulkimen painamista.

Diyphotography.net, Introduction to Kite Aerial Photography (KAP). Johdatus leijakuvaukseen.

 

13.09.2011   (linkki)

Sari Poijärvi: Kasari
Kuva: Sari Poijärvi.2.10.2011 asti

Keväällä Helsingissä Virka-galleriassa nähty Sari Poijärven Kasari-näyttely on nyt esillä Kotkassa.

Näyttely esittelee värikkään 1980-luvun tapahtumia ja ilmiöitä valokuvauksen opiskelijan, lehtikuvaajan ja valokuvataiteilijan silmin. Kokonaisuus sisältää henkilökuvia 80-luvun julkkiksista, dokumenttivalokuvia, julisteita, lehtileikkeitä, musiikkivideoita.

Otava julkaisee syyskuussa Kasari-kirjan, jonka tekstistä vastaa Kjell Westö.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Yhdestoista hetki - jälkiä luonnossa
Yhdestoista hetki - jälkiä luonnossa30.9.2011 asti

Yhdestoista hetki on 11 luontokuvaajan näyttely, joka ottaa kantaa Suomen luonnon monimuotoisuuden puolesta ja muistuttaa, että huoli ympäristöstämme on yhteinen.

Näyttelyn kuvaajat tähdentävät, että luontokuvissa ympäristö näytetään useimmiten kauniina ja siloiteltuna. Rajaamalla ja siivoamalla luontokuvaan "sopimaton" aines pois synnytetään illuusio koskemattomasta erämaasta, jota on riittämiin "tuolla jossakin", vaikka koskemattoman luonnon sijasta ihmisen jälanjälki näkyy nykyisin kaikkialla.

Näyttelyn kuvaajat ovat eri puolilta Suomea.

Yhdestoista hetki saa alkunsa Helsingistä, Eduskunnan kirjastolta, minkä jälkeen se kiertää ympäri Suomea.

Eduskunnan kirjasto
Aurorankatu 6, Helsinki
ma 9-18, ti-to 9-20, pe 9-18, la 9-15

Eetu Ahanen: Kaksi näyttelyä
Kuva: Eetu Ahanen24.9.2011 asti

"Kaksi näyttelyä" yhdistää kaksi erillistä nimeämätöntä kuvasarjaa, jotka on kumpikin kuvattu pääosin kuluneen kesän aikana. Toinen kuvasarja käsittää katukuvia, ihmisiä ja paikkoja ympäri Eurooppaa, kun taas toinen on kuvattu Gumnäsin Faces-festivaaleilla.

Eetu Ahanen on 20-vuotias digitaalista viestintää opiskeleva valokuvauksen harrastaja.

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti-to 10-18, pe 10-17, la 12-15

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Julkaistua 198: Leikin varjolla. 12.9.2011. Valokuvataiteilija Ulla Jokisalo (s. 1955) on tullut tunnetuksi taiteilijana, jolle pelkkä kuva ei riitä. Hän tekee esinekoosteita, leikkaa paperia sekä neuloo ja kirjoo kuviensa päälle ja sisälle historian ja muistin säikeitä. Hän tekee usein asioita ikään kuin ”leikin varjolla”.

Tanssin verkkolehti Liikekieli.com on käynnistänyt Vuoden Tanssikuva 2011 -kilpailun, jonka tavoitteena on tarkastella, miten tanssia valokuvataan tänä päivänä.

Kilpailu on avoin kaikille suomalaisille tai Suomessa toimiville kuvaajille, ja siihen voi osallistua tanssikuvilla, jotka on otettu 1.1.2008 jälkeen.

Vuoden Tanssikuva 2011 -kilpailussa etsitään visuaalisesti korkealaatuista tanssiaiheista valokuvaa, joka ilmentää vahvasti tanssin emotionaalista ja liikkeellistä jännitettä. Kuvan käsittelemää tanssin alaa ei ole rajattu.

Kilpailuaikaa on 31.10.2011 asti. Osallistumismaksu 10 euroa/kuva.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat mm. valokuvaaja, valokuvataiteilija Stefan Bremer ja koreografi, tanssitaiteen akateemikko Marjo Kuusela. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan.

Voittaja julkistetaan joulukuussa 2011.

1. palkinto: 1500 euroa
2 . palkinto: 500 euroa

Myös yleisön suosikkikuva palkitaan.

Kilpailun parhaimmistosta järjestetään näyttely.

Vuoden Tanssikuva -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Kilpailu on tulevaisuudessa tarkoitus järjestää joka kolmas vuosi.

Kilpailun säännöt ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta www.liikekieli.com/tanssikuva.

KiVa Short Film Competition on Turun yliopistossa toimivan KiVa Koulun kansainvälinen lyhytfilmikilpailu, jossa etsitään koulukiusaamisenvastaiseen teemaan liittyviä lyhytfilmejä esitettäviksi perusopetuksen 4-luokan oppilaille KiVa-oppitunneilla.

Voittavat filmitekijät saavat palkinnoksi 3000 euroa.

Osallistumisaikaa on 31.12.2011 asti.

KiVa Koulu on valtakunnallinen koulukiusaamisen vastainen hanke. KiVa Koulu -ohjelman käyttäjiksi on rekisteröitynyt noin 90 % Suomen perusopetuksesta vastaavista kouluista.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta (englanniksi)

Luontokuvia nämäkin, Viikate's blog. Kuva isommaksi klikkaamalla. Nudity warning.

Valoa etsimässä, 36/52 Sininen. 11.9.2011. Taas on viikon kuvan aika ja tällä kertaa sinisissä tunnelmissa. Kävin tällä viikolla useamman kerran kuvailemassa ja muutamia ruutuja tuli taas tallennettua kortille. Tämä on yksi niistä omista suosikeista viikon varrelta ja siihen saa rakennettua myös parhaan blogitarinan.

 • Mukaan otin K-5 rungon ja DA*16-50mm, DA*50-135mm ja DA*300mm sekä Tamronin 90mm macron.

Muotoa etsimässä, Shepard "Obey" Fairey - taiteilija vai varas? 9.9.2011. ...Vuosi sitten hankin itselleni allaolevan Obey-paidan. Sen printti osui omaan makuhermooni (vaikka paita onkin aika huono päällä teknisesti typerästi toteutetun ja siksi tajuttoman raskaan printin takia) siitä huolimatta, että alkuperäinen valokuva on mitä suurimmalla todennäköisyydellä otettu tähän käyttöön lupia kyselemättä....

Uskomattomat kuukuvat, hää-fikuuri, 12.9.2011. Klikkaa kuva isommaksi.

Hemmon Kuvat, Kiitti vi#usti Saunalahti & HTC ! 11.9.2011. Tämä tarina on valitettavan totta ja ai saatana, että ottaa kupoliin.

 • (onhan tässä sentään yksi kuvakin)

Suomen freelance-journalistit ry, Savolainen Pentikäiselle: Journalistiliitto edustaa freelancereita 12.9.2011. Journalistiliiton Petri Savolainen vastaa Helsingin Sanomien Mikael Pentikäiselle, että liitto edustaa freelancereita. Vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 9.9.), ettei Journalistiliitto edusta freelancereita.

HS, "Luomupornon" monet vaarat. Toissapäiväiseen jatkoa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Ground Zero: September 11, 2001 - September 11, 2011.

The Sacramento Bee, The Frame, Looking back and ahead, America remembers 9/11. 50 kuvaa.

Msnbc.com, America Remembers. 43 kuvaa.

Life.com, In Praise of 9/11 First Responders. 37 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: The Palaces Left Behind. 32 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Japan Earthquake: Six Months Later. 34 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the news | September 12, 2011.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Thephotoargus.com, Going Beyond Post Cards – Insights Into Landscape Photography.

Pixiq.com, Perspective Correction in Travel Photography. Harva omistaa tilt & shift -objektiivin (perspektiivin korjailua). Pikaohjeet vääristymän korjaamiseen Photoshopissa.

Photo.tutsplus.com, Don’t Leave Home Without Them: 9 Key Photography Accessories. Jalusta, monopod, muistikortit, objektiivit, kumipumppu, salamat, suotimet, kameralaukku, linssin puhdistusliina.

Earthboundlight.com, Using an Image as its Own Photoshop Layer Mask, 11.9.2011. Photoshoppia. Omaan kuvankäsittelyyn ideoita.

Bobatkins.com, Mirrorless Digital Cameras - Who, what why where and when? Nikon? Canon? Vähän historiaa, etuja/haittoja. Ketkä ostavat peilittömiä kameroita.

Thoughts of a Bohemian, Volume based photojournalism. Tärkeintä kuvassa on nyt, miten nopeasti se saadaan kaikkien katsottavaksi.

Pixiq.com, Testing Your Camera's Auto Focus.

Photography.net, Camera Stabilizer On A Shoe String Budget. Video, kesto 1:34. Tämä on se köyhän miehen kuvanvakaaja, naru. Toimii.

Pixiq.com, The stupid choices of intelligent cameras. Kameralla ei yleensä ole älyä. Ihmisellä on. Pari esimerkkiä.

Dpreview.com, 3D Video Primer: Part 1. Artikkeli.

Dpreview.com, Pentax unveils Optio RZ18 compact superzoom. Pentax Optio RZ18, 16 megapikseliä, 25-450mm, 18-kertainen zoom. Kuvanvakaaja, 3 tuumaa, 460.000 pisteen lcd-näyttö, 720p HD video. Lokakuussa myyntiin, $299. Kasvotunnistuksen lisäksi erikseen vielä lemmikkien tunnistus. Kolme väriä.

IR, Nik Software Announces Color Efex Pro™ 4.

Fotosidan.se, Naturvårdsverket fråntar Terje Hellesø titeln Årets naturfotograf. Lopultakin vähän järkeä. Terje Hellesø menettää Vuoden Luontokuvaaja 2010 -tittelinsä. Ruotsi. Valinta tehtiin viime keväänä, siinä otettiin huomioon tuotanto vuoteen 2010. Manipuloidut ilveskuvat olivat peräisin tältä vuodelta. Mutta myös aikaisemmista kuvista on löydetty kuvamanipulaatioita (tietenkin!). Myös portfoliosta, jonka perusteella Terje Hellesølle myönnettiin Vuoden Luontokuvaaja 2010 -arvo. 15.000 kruunun voittosummaa ei voi vaatia takaisin, sillä säännöissä ei ole tästä mainintaa. Sääntöjä tullaan muuttamaan.

 • Aftonbladet, – Vi ska se över bestämmelserna. Uutta Vuoden Luontokuvaajaa 2010 ei valita.
 • Terje Hellesø, Bara en norsk naturfotograf. Suljettu blogi on jälleen avautunut. Anteeksipyyntö, mutta ei vielä tarkempaa selitystä syistä, jotka johtivat laajamittaisiin kuvamanipulointeihin. Blogipostauksen yhteydessä julkaistusta kuvasta löytyy kuulemma alkuperäinen raw-tiedosto.

(kertaus Digicamera.netin uutiset 4.9.2011) Suomessa asiat ovat paljon paremmin. Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailu, säännöt. Raw-kuvat pyydetään vuosittain noin 50 parhaiten menestyneeltä, näiden joukosta löytyy joka vuosi joko tahattomia tai tahallisia sääntörikkomuksia. Tänä vuonna hylättiin kolme kuvaa. Kahtena edellisenä vuonna hylättiin kumpanakin neljä kuvaa. Muutama poiminta säännöistä:

 • Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
 • Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä. Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävysäädöt, terävöitykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee ilmentää nähtyä kuvaustilannetta eikä kuvaa saa muuttaa totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa’an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä.
 • Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalisteilta ja painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kuukauden kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä. Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä muokkaamatonta tiedostoa (raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.). Myös sellainen dng hyväksytään, joka on syntynyt, kun alkuperäinen muokkaamaton raw-kuva on muistikortilta/kamerasta siirretty dng-tiedostomuunnoksena tietokoneelle.

IR, Apple iPhone 4 i Express Review. Hyvä kuvanlaatu heikossa valossa. Ei zoomia, automaatti-ISO ja -valkotasapaino. Värit turhan saturoituja.

Photozone.de, Canon EF 70-200mm f/2.8 USM L - Full Format Review / Test Report. Täyskennoisella testatttu. Neljä eri 70-200mm objektiivia. Ei-kuvanvakaajamallit maksavat puolet IS-mallien hinnoista. Tämä malli julkistettiin maaliskuussa 1995. Mukana jalustapanta. Painoa 1.310kg, filtterikierre 77mm. Vääristymiä vähän, samoin vinjetointia. Terävä, mutta ei ihan yhtä hyvä piirto kuin uusimmalla malleilla. Ei värivirhettä. Bokeh ei paras mahdollinen, hyvä kuitenkin. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.350 euroa.

 

12.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Journalisti 15/2011, 8.9.2011.

 • Kuvaviesti, Isänmaan kasvot. Hintelä poika poseeraa metsässä. Suora salama rikkoo aamuyön hämärän tunnelman.
 • Takasivun kuva. Viime viikon tiistaina Tieto tuomittiin raskaana olleen naisen laittomista potkuista 50 000 euron korvauksiin, sunnuntaina (HS 4.9.) yhtiö esiintyi työpaikkailmoituksessaan suurena perhearvojen ystävänä.

Mika Karhulahti, Pelivara.com, Poikkitieteellistä salamapeliä 28.8.2011. ...Jos käytössä on siis Canon-järjestelmän välitysjohto sekä Micro Four Thirds -järjestelmän runko ja salama, voi salamalla kuvata ihan samalla tavalla kuin jos salama olisi kiinni rungossa!...

 • Hupi ei kuitenkaan lopu tähän. Mikäli käytössä on Canonin 580EX II -salama, voi sitä hyödyntää ns. Automatic-tilassa.

Cartinan kuvablogi. Ryhtyisinkö maanviljelijä-parturi-taksikuski-valokuvaajaksi? 1.9.2011. Pitkän kirjoituksen viimeinen virke: "...Jäin vain miettimään sitä, että jos valokuvauskeikkaa ei pienellä paikkakunnalla riitä ihan elämiseen, niin kannattaisiko ryhtyä maanviljelijä-parturi-taksikuski-valokuvaajaksi?"

 • Jos arvostusta mitataan ammattilaisen palkan muodossa, niin valokuvaajan ammatti kuuluu valitettavasti rankkauksen häntäpäähän. Jotkut sanovat, että tienatakseen kuvaajan pitää olla taitava markkinoimaan itseään, eli tunnettu ja arvostettu maksukykyisimpien asiakkaiden keskuudessa
 • Kulutushinnat ja eläminen kallistuu, mutta valokuvaukseen ja kuvien tekijänoikeuksiin liittyvät hinnat laskee. Valokuvauksessa hintakehitys menee päinvastaiseen suuntaan muun yhteiskunnan kanssa.
 • Keikkakuvaajia on entistä enemmän. Kansainväliset microstock -kuvatoimistot tursuavat kuvaa, mistä kuka tahansa saa vaikka kuinka laajaan kampanjaan kuvan muutamalla dollarilla.
 • Entä sitten jos haluaa tienata elantonsa kuvaamalla, tai myydä tuotoksiaan – ja saada edes jonkinlainen korvaus tehdystä työstä. Pirun haastavaa.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Captured: Remembering 9/11.

Guardian.co.uk, 9/11 anniversary: photographers recall day of horror - interactive slideshow. Kuvashow, jonka taustalla ääniä ja kertomuksia. 9/11.

Guardian.co.uk, The meaning of 9/11's most controversial photo. Magnum-kuvaaja julkaisi tämän kuvan vasta viiden vuoden kuluttua kaksoistornien tuhosta. Kirjan kuva herätti heti paljon huomiota.

The Atlantic, In Focus, World War II: Women at War. Osa 13/20. 45 kuvaa.

(kertaus) Life.com, 911 Photos of 9/11: Gallery 1.

Digital Photography School, What Everybody Ought to Know About Posing for Portraits. Yhdeksän linkkiä aikaisempiin ohjeisiin, esimerkkikuvat. Paljon luettavaa.

Magnumphotos.com, New York September 11 By Magnum Photographers. 89 kuvaa.

Serious Amateur Photography, Landscape Photography Lens Selection Guide. Mitä objektiiveja käytetään maisemakuvauksessa.

Photonaturalist.net, When NOT to Use Lens Stabilization. Kuvanvakaaja kannattaa aina ottaa pois, jos kuvaa jalustalla.

Diyphotography.net, Hey Westcott, Here's a Great Way To Tilt The Apollo. Käsisalamavalon pehmentäjää ei voi säätää ylös-alas.

Luminous Landscape, Sony A65. First Impressions, esituotantomalli. Sony julkisti elokuussa 2011 kolme uutta kameramallia, A77, A65 ja NEX-7. Kaikissa 24 megapikselin kenno (kroppikennot), 2.4 megapikselin elektroninen etsin, sama Bionz-prosessori ja samat video-ominaisuudet. A77 ($1.399) vs. A65 ($899), miten eroavat.

Digital Photography School, Adjusting Focus With Datacolor Spyder LensCal.

Kertausta (aiheena tarkennuksen hienosäätö):

ePhotozine.com, Datacolor Spyder LensCal. Arvosana 8/10. Suomen hinta on n. 60 euroa.

(kertaus viime vuodelta) Dpreview.com, Datacolor announces SpyderLensCal focus calibrator. Rungot ja objektiivit ovat kaikki erilaisia. Jollakin yksilöllä tarkennus osuu eteen, jollakin taakse. Joillakin kamerarungoilla voidaan säätää objektiivikohtaisesti tarkennus ja tallettaa arvot kamerarunkoon. Canonin termi on Autofocus microadjustment eli automaattitarkennuksen hienosäätö. SpyderLensCal focus calibator on uusi väline hienosäätöön. 6.9.2010 myyntiin, hinta on $59.

- LensAlign, Focus Calibration Resources. Välineet objektiivien tarkennuksen hienosäätämiseen.

- Lensrentals.com, "This lens is soft" and other myths. Mitä kalliimpi objektiivi (= isompi aukko), sitä helpommin "virhe" näkyy. "Virhe" tarkoittaa, että juuri tässä rungossa juuri tällä objektiivilla tarkennus ei osu ihan kohdalleen, toisessa rungossa tarkennus on täydellinen. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein.

- Birdphotographers.net, AF microadjustment tricks. Näillä ohjeilla voi käyttää Canonin automaattitarkennuksen hienosäätöä. Käytetään Canonin omaa EOS Utility -ohjelmaa.

- Photo.net, foorumi, Canon 70-300 USM IS extremely unsharp Pieni kohde kaukaisuudessa, mihin tarkennus on oikein osunut? Ensimmäisessä esimerkkisarjassa ISO-arvokin on 1.250. Canon 50D: automaattitarkennuksen hienosäätö (autofocus microadjustment).

- Photo.net, foorumi, Using 7d with 100-400l looking to upgrade glass for nature and sports? Canon, lyhyemmät valotusajat -> tarkemmet kuvat. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein. Tai voihan objektiivissakin olla vikaa.

- Objektiivien omatoimisesta säätämisestä, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö" (Autofocus microadjustment). Lensalign.com

 

11.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvat:

 • Aspiriini, Gathering. "This photo was taken on September 3, 2011 in Vanhalinna, Western Finland, FI, using a Canon EOS 7D."
 • viilipurkillinen. kuvat.fi, kuva, samasta tapahtumasta

(eiliseen vähän jatkoa) mattihelin.kuvat.fi, ilves.jpg. "Kuvalle tehtu rajaus, softaus ja lisätty jeesusvalo. Dädts it. Tosiaan, noita kissoja pääsee tiirailemaan Kuusamossa.".

 • (tämä on sitä Terje Hellesø -teemaa...)

Kuusamo Nature Photo, Nature Photo -kilpailun palkitut 2011.

HS, Makasiineista Musiikkitaloon, kuvakooste.

HS, Näe naapurit alasti netissä. Yhä useammat tavalliset suomalaiset näyttävät netissä, miten he harrastavat seksiä mökillä tai poseeraavat seksiasuissa helan ääressä. Tätä kotikutoista ite-pornoa julkaistaan useilla nettisivuilla, pelkästään alastonsuomi.com -sivustolla on ylläpitäjän mukaan 60 000 rekisteröitynyttä jäsentä.

 • Alastonsuomi.com ihan kauheasti tällä sivustolla ei ole valokuvauksen kanssa tekemistä. Harjoitusmielessä voisi tietenkin kuva katsoa ja miettiä, mitä itse tekisi toisin (siis kuvaajana). Aina välillä sattui tietenkin eteen kunnianhimoisempi kuva. Ehkä kannattaa kuitenkin jättää sivulla väliin. (Eipä jää kovin raikasta oloa...).

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, Framework, The world observes the 10-anniversary of Sept. 11. 20 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Days of rain trigger widespread Northeast floods. 30 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in pictures | Sept. 6-11, 2011. 50 kuvaa.

Reuters.com, 9/11: New York remembers. 20 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Life.com, Instagram: Tribute to New York City. 34 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Making the Most of Autumn Photography. Ruska-aika ei ihan vielä ole tullut (pakkasöitä odotellaan).

The Online Photographer, Apertures Made Simple (Part II). Aukosta.

Petapixel.com, Optical Illusion: You’ll Want to Double Check This in Photoshop. Eipä uskoisi, että kuvan sininen ja vihreä ovatkin täsmälleen samoja värejä.

Thomashawk.com, Where is the Best Place to Share Your Photos on the Web? Survey Says… Google+.

ePhotozine.com, Create A Triptych For Your Photographs. Triptyykin tekeminen Photoshopissa. Millainen toimii.

The Online Photographer, Nikon Mirrorless Announcement Imminent? "Nikon understands that some article appeared in the media regarding Nikon's imaging product. Please note that Nikon has made no announcement in this regards.". Ensimmäinen kommentti (Thom Hogan) kannattaa lukea. Nikon D4, Nikon D700:n ja Nikon 300s:n seuraajat sekä pelitön järjestelmädigi (jolle ei liene USA:n markkinoilla paljon kysyntää).

Kamera & Bild, Vi förklarar bildstabilisering. Kuvanvakaajien tekniikkaa selvitellään jonkin verran.

Shutterbug.net, Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM: The Long & The Short Of It. Julkistettu lokakuussa 2010. Canonilta viisi erilaista 70-300mm -objektiivia. Paino 1.050kg, filtterikierre on 67mm. Kuvanvakaaja (IS). Testin versio on ainut L-sarjaa (L = Luxury). Jalustapanta pitää hankkia erikseen. Säänkestävä (tiivisteet). Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.600 euroa.

 

10.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • maken.kuvat.fi, IT-2011. Ilotulituksen SM 2011 Helsinki, Rajasaari 08.09.2011. Kuvattu Linnunlaulun suunnasta.
 • mattihelin.kuvat.fi, ilves.jpg. Eilen Foorumille postattu kuva. Kuvan nimenä Foorumilla oli Hellesön hengessä. Tunnissa ehti kerätä jo useita kommentteja. Kuvan ottaja ei kuitenkaan vedättänyt sen enempää (hyvä niin).
  • "Täytyy valitettavasti pahoittaa mielesi. Olen huijannut sinua ja kaikkia muitakin. Kuva ei ole oikeasti "Hellesön hengessä". Kuva on oikeasti ottamani, eikä siihen ole oikeaoppisen Hellesön periaatteen mukaan käytetty leikkaa-limaa -tekniikkaa."

Suomen Mainosvalokuvaajat Vuosikilpailun 2011 valokuvanäyttely Sanomatalon mediatorilla 12.–25.9.2011. Avajaiset klo 17.

Peter Forsgård, Pelastakaa Reijo, 9.9.2011. Viime keskiviikkona järjestettiin Helsingissä mielenosoitus reilun journalismin puolesta. Se oli kohdistettu lähinnä Sanoma Newsin uutta avustajasopimusta vastaan. Kesän aikana Sanoma News on ottanut tiukan linjan, jos sopimusta ei allekirjoita niin keikkaa ei heiltä heru. Video, kesto 02:24.

Suomen freelance-journalistit ry, Reijo sai sadat liikkeelle 8.9.2011. Reilun journalismin kampanja veti eiliseen mielenilmaukseen arviolta 600 vapaata journalistia.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, 9/11: The Decade Since. 46 kuvaa.

Denverposti.com, Pictures of the Week: September 9, 2011. 27 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Texas drought and wildfires. 45 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Popular Photography, Steve McCurry's Ground Zero Photographs. 13 kuvaa.

Dpreview.com, Taking pictures with the right side of your brain - part 1. Vasen puoli aivoista on rationaalinen, objektiivinen, konkreettinen ja looginen. Oikea puoli on subjektiivinen, intuitiivinen, käsittelee visuaalisen inputin. Oikea puoli näkee maailman jatkuvana muuttuvana virtana kuvia ja muotoja. Elämä on jatkuvaa tasapainottelua vasemman ja oikean aivopuoliskon välillä. Ideana on vaimentaa vasen ja korostaa oikeaa. Älä siis ajattele kohdetta itseään vaan pelkästään kohteen muotoa ja väriä ja miltä kuva näyttää. Harjoituksena voi leikata vaikka pahvista kehykset, joiden läpi sitten yrittää rajata kuvaa.

Pixiq.com, How to use a grey card. Harmaakortin käytöstä, valkotasapaino kuntoon. Video, teksti ja esimerkkikuvat.

Dpreview.com, Photo Tip: Five for Five. Kokeneen kuvaajan erottaa aloittavasta siinä, että kuvia ruveta heti räpsimään. Kokematon siirtyy jo seuraavaan kohteeseen kun toinen vasta kokeilee eri asetuksia ja vaihtaa objektiivia. Hyvässä kuvassa kaiken pitää olla kohdallaan. Harjoittelemalla voi parantaa onnistuneiden kuvien määrää. Ota samasta kohteesta viisi erilaista kuvaa. Käytä viisi sekuntia näkymän tutkimiseen (lcd-näyttö tai etsin). Kiinnitä erityistä huomiota kuvan reuna-alueisiin ja kulmiin. Kun kaikki on kunnossa, niin ota vasta sitten kuva. Ota sitten vielä neljä kuvaa samasta kohteesta. Laskeudu polvillesi ja kuvaa alempaa. Kuvaa sivusta. Mene lähemmäksi. Kokeile pysty- ja vaakakuvaa. Ja aina käytä viisi sekuntia ennen kuin painat suljinta.

The Online Photographer, Amazing Photograph of Saturn. NASA. Oikea valokuva, 1024 x 1024 pikseliä, siis yhden megapikselin digikameralla otettu. Kukin väri erikseen (mustavalkokuvia ottava kamera). Oikeasti tarkkuus lienee kolme megapikseliä.

ePhotozine.com, Tips On Using Flashguns For Portraits. Muutamia perusasioita.

Popular Photography, "Who Stole My Pictures" Firefox Plugin Helps You Track Down Illicit Image Use. Venäläistä alkuperää oleva Firefoxin plugin käy läpi eri hakukoneita ja palveluita, etsitään identtisiä kuvia.

Digital Photography School, 10 Tips to Improve Lightroom’s Speed and Performance Without Additional Hardware. Osa 1/2. Vähän pitempi artikkeli, kuvaruutukaappaukset.

Rob Galbraith, Nikon issues cryptic "comment on media reports". Bloombergin raportissa Japanin markkinoista (peilittömien järjestelmäkameroiden suosio kovasti nousussa) mainittiin myös Nikon. Bloombergin mukaan Nikonin peilitön järjestelmäkamera on valmis, odottaa vain sopivaa julkistushetkeä. Nikonin mukaan tämä tieto ei ole heiltä peräisin.

Kamera & Bild, Blogg: Ett första intryck av Canons nya supertelen. Canon 400mm/2,8L IS II USM ja Canon 300mm/2,8L IS II USM. Ensivaikutelma on keveys (suhteellinen). Ja tarkennuskin näyttää toimivan nopeasti.

ePhotozine.com, Corel PaintShop Pro X4 Ultimate. HDR, tuki kahdelle näytölle. Mukana 186-sivuinen värimanuaali. Käynnistys vei aikaa 7 - 10 sekuntia. HDR-kuvien tekeminen oli helppoa. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen hinta on reilusti alle 100 euroa.

cnet.co.uk, Sony DEV-5. Messuilla kokeiltua, Star Wars -design. Vähän erilaiset kiikarit. 20-kertainen zoom. 3D-toiminnossa zoom 5.4-kertainen. Minimitarkennus 1cm. Video 1080p, stereo. Tarkennus toimii hyvin liikkuviin kohteisiin, myös manuaalitarkennus on mahdollista. Kuvanvakaaja ei tahdo riittää, vaan usein tarvitaan tukea. Sisäänrakennettu GPS. Still-kuvat 7.1 megapikseliä (4:3) ja 5.3 megapikseliä (16:9). Akut kestävät kolme tuntia käyttöä. Painoa 1.2 kg. 32 gigan muistikortille mahtuu puoli tuntia 3D-videota. Hinta £2.000, 2.326 euroa.

 

09.09.2011   (linkki)

Brändää Provinssi -valokuvakilpailu, tulokset. 1. palkinto 5000€ Jumppapallot Annika Mannström. 2. palkinto 3000€ Chilimies ja Viini kasvaa Suomessa Milla von Konow. 3. palkinto 1500€ Uimatauko Johannes Wilenius. 360 kuvaa lähetettiin, galleriaan valittiin 115 valokuvaa.

Jos yksinäinen kalastaja tuntuu kuvana tutulta, niin tässä selitys:

- Digicamera.netin uutiset, 12.8.2011. Nikon Photo Contest International 2010 - 2011, tulokset. Nikonin mukaan kyse on isoimmasta kansainvälisesta valokuvakilpailusta. Yli 60.000 kuvaa, 23.308 valokuvaajaa, 153 maata. Kilpailuun sai ensimmäistä kertaa osallistua vain internetin kautta. Yli puolet osallistujista oli alle 30-vuotiaita. Kolme luokkaa, vapaassa luokassa (Free subject category) kaksi suomalaista voittajaa.

 • Lonely Fisher Mikko Lagerstedt (Finland). "Tuusulanjarvi, Uusimaa Finland. After the sunset, mist rose from the lake and then I saw this lonely fisherman."
 • she's my baby! Pertti Raasu (Finland). "At my home (Jaala, Finland), when the baby's mother was changing a diaper. Further comments One moment, one good atmosphere, one snap".

Valokuvatorstai, 215. haaste. Aiheena Uusi.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 214. haaste. Kesätauolta paluu. Suureen Kesäkuvahaasteen oli viisi vaihtoehtoa. Haasteen otti vastaan 26 kuvaajaa.

Leijonat.fi, Miten tämä kuva otettiin? Katso video. Valokuvaaja Vesa Koivunen kuvasi Mikael Granlundia, Joonas Donskoita ja Sami Vatasta 9. syyskuuta ilmestyneeseen Leijonat-lehteen. Tässä videoleike kuvauksista. Lähinnä näkee, miten valokuvaaja studiossa ohjaa kuvattavia.

Kotek.fi, Suomen kuuden ensimmäisen kuukauden myyntitilastot. Vertailut edellisen vuoden (v. 2010) vastaavaan ajanjaksoon. KOTEK = Kodintekniikka-alan Tiedotusfoorumi.

 • kompaktikameroita myytiin 24,376 miljoonalla eurolla, vähennystä -15,1%
 • kompaktikameroita myytiin 156 349 kpl, kasvua 0,9%
 • kompaktikameroiden keskihinta oli 156 euroa, vähennystä -15,9%
 • järjestelmäkameroita myytiin 29,707 miljoonalla eurolla, kasvua 9,3%
 • järjestelmäkameroita myytiin 44 137 kpl, kasvua 19,1%
 • järjestelmäkameroiden keskihinta oli 673 euroa, vähennystä -8,2%
 • videokameroita myytiin 7,286 miljoonalla eurolla, vähennystä -18,9%
 • videokameroita myytiin 22 336 kpl, vähennystä -9,7%
 • videokameroiden keskihinta oli 326 euroa, vähennystä -10,1%
 • tulostimia myytiin 3,083 miljoonalla eurolla, kasvua 5,9%
 • tulostimia myytiin 23 923 kpl, kasvua 7,1%
 • tulostimien keskihinta oli 129 euroa, vähennystä -1,2%
 • monitoimitulostimia myytiin 10,041 miljoonalla eurolla, kasvua 3,8%
 • monitoimitulostimia myytiin 100 755 kpl, kasvua 8,2%
 • monitoimitulostimien keskihinta oli 100 euroa, vähennystä -4,0%

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Atlantic, 9/11: The Day of the Attacks. 50 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Covering 9/11: reflecting on images. 4 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 8, 2011. 10 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Sept. 1 - 8. 15 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Digital Photograpy School.

Photo.tutsplus.com, Travel Photography Mistakes to Avoid.

Dpreview.com, What we want in a macro shot - part 1. Mikä on tärkein makrokuvan yksittäinen elementti.

Rob Galbraith, Bloomberg: Without mirrorless offerings, Canon and Nikon SLR market share drops significantly in Japan. Canonin ja Nikonin markkinaosuus Japanissa on laskenut 35%. Syynä peilittömien vaihtoehtojen puuttuminen valikoimista. Japanilaiset ovat erityisen kiinnostuneita kaikesta uudesta, muut maat seuraavat sitten perässä.

Photo.net, Large Format Printer Buyer's guide. Käydään läpi eri vaihtoehtojen ominaisuuksia. Myös yleistä.

 • Canon imagePROGRAF iPF5100
 • Canon imagePROGRAF iPF6300
 • Canon imagePROGRAF iPF6350
 • Canon imagePROGRAF iPF8300
 • Epson Stylus Pro 3880
 • Epson Stylus Pro 7890 (24 tuumaa) ja Epson Stylus Pro 9890 (44 tuumaa)
 • Epson Stylus Pro 4900
 • Epson Stylus Pro 7900 (24 tuumaa) ja Epson Stylus Pro 9900 (44 tuumaa)
 • HP Designjet Z3200 (24 ja 44 tuumaa)

Pixiq.com, Single Shot HDR. Viisi esimerkkikuvaa. Yhtä kuvaa pohjana käyttäen työtä on melkein yhtä paljon kuin olisi tehnyt HDR-kuvan oikeaoppisesti useammasta kuvasta.

Macworld.com, How to take pan motion photos. Jälleen kerran pannausohjeita. Eli kameralla pyritään seuraamaan liikettä.

Dpreview.com, Corel launches PaintShop Pro X4 image processing software. Uusia ominaisuuksia, HDR, vinjetointia, sumennusta. Perusversio $79. $99 mukana Nik Color Efex 3.0 ym.

Fotosidan.se, Snyggt på väggen med kapa. Kapafix. Iso kuva pienemistä osista.

 

08.09.2011   (linkki)

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Innova House Oy Ltd, Helsinki. Haetaan palvelukseen valokuvaajaa toteuttamaan aikakauslehtien kuvasisältöä. Kuvaaja työskentelee sisustuslehden ja uuden keittiölehden parissa ja tuottaa laadukkaita kuvia kotien interiööreistä sekä keittiöön liittyvistä aiheista. Työssä on käytettävissä digikuvauskalusto sekä studiotila.

- Kuvaajalta odotetaan alan peruskoulutusta ja ainakin muutaman vuoden kokemusta valokuvaajan työstä. Hakijalta edellytetään työnäytteitä. Työ on itsenäistä ja aikaan sidottua, joten kuvaajan täytyy olla tehokas ajankäyttäjä. Työhön kuuluu olennaisesti myös kuvien digitaalinen jälkikäsittely kirjapainoa varten. Taitavat kuvankäsittelijät ovat etulyöntiasemassa. Kuvaajan käytössä on Mac-työympäristö ja Adoben ohjelmistot.

Työpaikan osoite Sahaajankatu 20 D, 00880 HELSINKI
Palkkaus Sopimuksen mukaan
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa Sopimuksen mukaan
Työaika osapäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta

Kansan Uutiset, Eila Tiainen: Tekijänoikeudet tekijälle. Pelastakaa Reijo -adressin keskiviikkona vastaanottanut Tiainen muistuttaa, että hyvä journalismi syntyy vain avoimista ja reiluista pelisäännöistä, myös työnantajan taholta.

Jrkkari.com.

Vimeo, Valto Pernu Photo Marathon voittajien julkistaminen 4.9.2011. Video, kesto 21:46. Ensimmäistä kertaa järjestetty. Ii.

Ilta-Sanomat, Kuvateksti Urpilaisesta hämmentää: "Epäonnistuminen, häviäjä, parta-kalle marx...". Kauppalehti julkaisi tiistaiaamuna verkkosivuillaan valtiovarainministeri Jutta Urpilaisesta normaalin uutisen epänormaalilla kuvatekstillä.

 • Kauppalehti, Kauppalehti pyytää anteeksi kuvatekstiään. Kauppalehden vastaavan päätoimittajan Hannu Leinosen mukaan valokuvan normaaleihin arkistointitietoihin ilmeisesti pilanpäiten liitetyt kommentit edustivat huonoa huumoria ja olivat mauttomia.

Yle.fi, Tietokonetyöntekijää rasittavat hiirivammat, näköpulmat ja särky. Miten on oma ergonomiasi?

Tähdet ja avaruus, Apollo-laskeutujia kuvattiin ennätystarkkuudella.

Nelonen.fi, Nelosen ilotulitus to 8.9.2011. Helsingin Rajasaaressa klo 21.30.

Taas sitten ne ilotulitusohjeet. Alla yleisohjeita, voi soveltaa miten haluaa.

Ilotulituskuvia aiemmilta vuosilta:

ks. Digicamera.netin Vinkit-osio, Ilotulituksen kuvaaminen.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Hockey in shock after Russian jet crash kills 43. 19 kuvaa.

Reuters.com, Russian plane crash. 30 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, 9/11: The Week Before. 41 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Covering 9/11: The 40-hour drive. 12 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Burning Man at 25 years. 29 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 7, 2011. 10 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Thephotoargus.com, 40 Examples of Sun and Surf Photography.

Hongkiat.com, Moonbow Photography – 24 Magnificent Photos of Lunar Rainbow.

Pdnpulse.com, Cover of French Edition of Franzen Novel Appears to Rip Off Photog’s Book. Ranskalaisen bestseller-kirjan kanteen on plagioitu Sanna Kannistoa.

 • Skenet.fi, Sanna Kannisto. Mikko Oranen. Valokuvaaja Sanna Kannisto on pystyttänyt studionsa keskelle sademetsää. Sanna Kanniston (s.1974) valokuvat ovat usein helposti tunnistettavia; valkoisella steriilillä taustalla on kuva eksoottisesta kasvista tai eläimestä. Kannisto on jo vuosia kuvannut omintakeisella tavallaan sademetsien lajeja. Hänen työskentelynsä tapahtuu tiiviissä yhteydessä luonnontieteilijöiden kanssa, ja se näkyy kuvista.
 • Sanna Kannisto Fieldwork 19.6.2011. 13.5.–19.6.2011.

Dpreview.com, Photo Tip: Left of Center. Sommitteluohjeita, älä sijoita pääkohdetta kuvan matemaattiseen keskipisteeseen.

Popular Photography.

Luminous Landscape, Leica Factory Visit – August 2011.

Pixiq.com, Wildlife Photo-Faker - LYNXED. Terje Hellesø.

Digital Photography School, How to Go Pro - Part 2.

Dpreview.com, Wildlife photography in East Africa. Itä-Afrikassa kuvaamassa.

ePhotozine.com, Forced Perspective Technique.

Dpreview.com, Adobe announces Carousel - cloud-based image service. Aluksi iPad, iPhone, iPod touch ja Mac OS. Tarjouksena vuosi $59.99 ($5.99/kk). Sitten $99.99 vuodessa. Ensi vuoden alussa tuki Windowsille (myös Androidille). Talletusta, editointia, katselua pilvessä.

Popular Photography, Hemingway's Leica And More Up For Bid In Rare Camera Auction. Huutokauppa 30.10.2011.

Dpreview.com, Sony gives more detail of its OLED viewfinder. Käytössä uusimmissa Sonyn malleissa. 2.4 miljoonaa pistettä. Teknistä tietoa.

Sfoto.se, När mårddjuret inte dyker upp. Terje Hellesø.

 

07.09.2011   (linkki)

Tänään järjestetään mielenilmaus reilun journalismin puolesta Helsingin Rautatientorilla. Pelastakaa Reijo! -kampanja sai alkunsa keväällä 2011 perustetusta Pro Freet -ryhmästä Facebookissa. Perustajat ovat ryhmä valokuvaajia, toimittajia, graafikoita ja kuvittajia, jotka vaativat kohtuullisia käyttöoikeussopimuksia ja kahden osapuolen välistä, reilua neuvotteluasemaa sekä kohtuullisia pelisääntöjä yrittäjämäiselle työlle.

- Pressitilaisuus pidetään klo 15 ja mielenosoitus klo 16 alkaen. Mielenosoituksen reitti on seuraava: Lähtö Rautatientorilta, kulku Mikonkatua pitkin Aleksanterinkadulle, sieltä Mannerheimintietä pitkin Sanomatalolle ja Eduskuntatalolle.. Mielenosoituksen jälkeen vuorossa kampanjabileet ravintola Kaisaniemessä.

 • Yle Areena/ Ykkösen aamu-tv: Kenellä oikeus valokuviin? Haastateltavina kampanjan aktiivi, Photo Raw -lehden päätoimittaja Hannamari Shakya ja Viestinnän keskusliiton toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
  Keskiviikkona Helsingissä järjestetään mielenilmaus reilun journalismin puolesta. Alan tekijät ovat huolestuneet isojen lehtitalojen ja kustantamoiden vallasta sanella ehtoja, jotka vievät tekijöiltä oikeudet sihen miten heidän tuotoksiaan käytetään. Mm. freelance-valokuvaajat ovat huolestuneet siitä, että esim. kuva ihmisestä syömässä jäätelöä torilla voi päätyä vaikkapa kondomifirman mainokseen.
 • http://www.pelastakaareijo.fi

Fotofinlandia 2011, päätuomari julkistettiin eilen. Elokuvaohjaaja Dome Karukoski valitsee 20.000 euron pääpalkinnon saajan 12 finalistin joukosta. Fotofinlandia 2011 -valokuvakilpailun esikarsinnasta vastaavat Taideteollisen korkeakoulun dosentti, valokuvataiteilija ja kirjailija Taneli Eskola, vuorikiipeilijä, markkinoinnin ammattilainen Veikka Gustafsson, mainonnan ja valokuvan vaikuttaja Ami Hasan, Salon Taidemuseon johtaja Laura Luostarinen ja uutispäällikkö, tutkija Riitta Raatikainen.

 • Fotofinlandia-kilpailun parhaimmisto esittäytyy 22.11 – 4.12 Helsingin Sanomatalolla, missä myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan

Suomen Lehtikuvaajat ry, syyskuun kuvaaja helsinkiläinen freelancer Teemu Kuusimurto.

Suomen Kuvalehti, Viikonloppu uudessa Musiikkitalossa. Kuvakertomus. 30 kuvaa. Markus Pentikäinen.

Muotoa etsimässä, Valokuvaus: Panoraamakuvia pohjoisesta.

Outoa Taigaa, Aito ja vaikuttava luontokuva. ...Kuvan “ongelma” on siinä, että se on samaan aikaan uutiskuva, urheilukuva, eläinkuva ja jopa maisemakuva. Näinhän ei saa olla.

Foorumin ketjusta Karseita Lehtikuvia, osa 2.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, More Texas Wildfires. 39 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Wildfire destroys nearly 500 homes in Texas. 46 kuvaa.

Msnbc.com, Wildfires scorch Texas. 24 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | September 6, 2011. 15 kuvaa.

Life.com, 911 Photos of 9/11: Gallery 5. 93 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Vimeo, Steve McCurry: A Retrospective. Video, kesto 05:53.

Photo.tutsplus.com, 50 Stupendous Examples of Architecture Photography.

Popular Photography, Award Winning Swedish Wildlife Photographer Admits to Faking Images With Stock Photos. Terje Hellesø.

 • (Artikkelin kaksi ensimmäistä sanaa eivät pidä paikkaansa...).

Dpreview.com, The what and why of wildlife macro photography. Ensimmäinen osa artikkelisarjasta.

Photo.tutsplus.com, Travel Portraits: Methods for Making a Connection.

Smashingapps.com, 50 Extremely Useful And Time Saving Free Photoshop Action Sets.

Diyphotography.net, Five Tips On Balancing Photography And Family Trips.

ePhotozine.com, Tips For Beginners: Understanding Shooting Modes. Kamera vähän tutummaksi. Alkaville kuvaajille. Esimerkkikamerana Samsung NX 11.

Digital Photography School, 5 Tips For Getting The Most Out Of Google+.

 

06.09.2011   (linkki)

Per Olov Jansson: Arkipelag - valokuvia Pellingistä
Kuva: Per Olof Jansson9.10.2011 asti

Hanasaaren kulttuurikeskuksen syysnäyttely esittelee Per Olov Janssonin valokuvia Pellingin saaristosta, Janssonin taiteilijaperheen kesäparatiisista 1940-luvulta alkaen. Jansson on valokuvannut perheensä saariryhmää kuudenkymmenen vuoden ajan.

Kunnioitettavaan 91 vuoden ikään ehtinyt Jansson on viettänyt kesiään Pellingin saaristossa yksivuotiaasta lähtien.

Taiteilijatreffeillä Per Olov Jansson sunnuntaina 11.9. (suomeksi) ja 18.9. (ruotsiksi) klo 14–15.

Hanasaaren kulttuurikeskus
Galleria Tove
Hanasaarenranta 5, Espoo
joka päivä klo 10-20

Pelastakaareijo.fi, kampanjasivut. "Tiesitkö, että lehtitalot vievät lukijareporttereilta ja -kuvaajilta samat oikeudet kuin ammattivalokuvaajilta ja -kirjoittajilta...". Ja sitten tulee esimerkkejä...

 • Vaikuta! allekirjoita adressi. Lähetä postia. Jaa ystävillesi tietoa. Osallistu mielenosoitukseen Helsingin Rautatientorilla keskiviikkona 7.9.2011. Rautaisannos Reijo-asiaa alkaen klo 14.30. Varsinainen mielenosoitus Rautatientorilla klo 16.
 • Finnfoto.fi, Pelastakaa reilu journalismi! - Mielenosoitus 7.9.2011

Yle.fi, Lahti, Suurkaupunkien valokuvaajan Markus Henttosen kuvat kirjaksi. Valokuvaaja Markus Henttosen kuvissa liikutaan suurkaupungin öisillä kaduilla, poseerataan aurinkorannalla tai juhlitaan kattoterassilla. Yli 50 näyttelyä Suomessa ja ulkomailla pitänyt Henttonen matkustaa seuraavaksi Pariisiin, jossa avautuu marraskuussa miehen laaja yksityisnäyttely. Henttonen kokosi työnsä myös kirjaksi.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n ehdokkaat Fotofinlandia-kilpailuun ovat esillä netissä. Eri järjestöiden ehdokkaista valitaan 12 kuvakokonaisuutta loppukilpailuun. Työt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla 21.11. - 4.12.2011.. Fotofinlandia voittaja julkistetaan 30.11.2011. Voittaja saa verovapaasti 20.000 euroa.

 • Fagerström Kai v.2010: "Ja toinen yötä rakastaa"
 • Fagerström Kai v.2011: "Miten niin autio?"
 • Karjalainen Sami v.2011: "Tanssivat taistelevat neidonkorennot",
 • Kosonen Juhani v.2010: "Kastepisaroiden kertomaa",
 • Mälkönen Esa v.2010: "Pingviinit" 
 • Varesvuo Markus v.2011: "Saalis-Catch".

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, SAV:n ehdokkaat: Fotofinlandia 2011. Suomen Ammattivalokuvaajat on valinnut omiksi ehdokkaikseen Fotofinlandia 2011 finaaliin forssalaisen Sirpa Ryyppö-Himasen kuvasarjan "Mielummin vanha kuin aikuinen" sekä tamperelaisen Peero Lakasen kuvasarjan "Uusi suunta".

Hopeinen Omena.

Tietokone.fi, iPhone5-soppa kiehuu: paljastuksia ja huhuja. Julkistus lähenee, ei kuitenkaan ihan lähiaikoina.

Photo.net, foorumi.

Pixiq.com, Video on SLR cameras? Not for me. Puolesta ja vastaan.

Petapixel.com, Swedish Wildlife Photographer of the Year Admits to Faking Photos.

Digital Photography School, Get your White Balance Right in Seconds Using Grey Card. Harmaakortin käyttö on yksinkertaista. Esimerkkikuvat ennen ja jälkeen.

ePhotozine.com, Get Up High For Your Photography. Vinkki maisemakuvaukseen.

PhotographyBB, ilmaisia pdf-lehtiä. Uusin numero #43. Sivuja 55.

 • Vaatii etunimen ja email-osoitteen antamisen, annettuun sähköpostiin lähetetään vahvistuslinkki, jonka klikkaamiseen jälkeen pääsee tutkimaan pdf-lehtiä. Samalla kuitenkin suostuu siihen, että PhotographyBB lähettää viikottain uutiskirjeen.

Dpreview.com, Samyang 7.5mm F3.5 fish-eye for Micro Four Thirds coming soon. Syyskuun puolivälissä myyntiin, 299 euroa. Jatkoa on tulossa.

Fotosidan.se, Terje Hellesø behåller titeln Årets naturfotograf. Ruotsin Vuoden Luontokuvaaja 2010 saa pitää tittelinsä. Viimeaikaiset huijauskuvat eivät olleet vaikuttamassa valintaan, johon otettiin huomioon koko ura vuoteen 2010 saakka.

 • "Vår sanna natur" -kirjan (!) painamista oltiin aloittamasta, mutta siitä ehdittiin onneksi poistaa Hellesøn manipuloidut kuvat...

Luminous Landscape, Sony Tablet S. Anything Here For Photographers? Sony julkisti oman versionsa viime viikolla. Syyskuun puolivälissä myyntiin. Puuttuu ominaisuuksia.

 

05.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Stina Snällström 9 YEARS 11 MONTHS - Photographs of NYC after 9/11
Kuva: Stina Snällström25.9.2011 asti

Luova.fi galleriassa on esillä valokuvaaja Stina Snällströmin dokumentti 11. syyskuuta 2001 tapahtuneen New Yorkin World Trade Centerin pommi-iskun jälkeisestä elämästä. Kuvat ajoittuvat vuosiin 2001-2005.

Näyttelyn 33 vedosta on valittu yli 900 kuvan arkistosta. Kuvien lisäksi esillä on ajankohtaisia paikallislehtiä.

Stina Snällström on toiminut valokuvaajana suomalaisille lehdille New Yorkissa vuosina 2000-2005.

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 11.9.2011 klo 12.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Vesa Oja: Sota Balkanilla
17.9.2011 asti

Kuva: Vesa Oja

Vesa Oja teki Helsingin Sanomien kuvaajana useita kuvausmatkoja Balkanille entisen Jugoslavian hajoamissodan aikana vuosina 1991-2001. Useimmat kuvausmatkoista suuntautuivat piiritettyyn Sarajevoon ja sen ympäristöön.

Jugoslavian hajoamissodassa sai surmansa arviolta 300 000 ihmistä ja pari miljoonaa joutui pakenemaan kotiseuduiltaan etnisen puhdistuksen seurauksena.

Näyttelyn kuvat ovat osa Vesa Ojan Toinen Eurooppa -kokonaisuutta, joka oli esillä mm. Sarajevossa vuonna 2004.

Toinen Eurooppa–kuvateos (Musta Taide) ilmestyi 1999, esipuheen siihen kirjoitti virolainen kirjailija ja filosofi Jaan Kaplinski.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Sami Kero: Sinne ja takaisin
Kuva: Sami Kero30.9.2011 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa on syyskuussa esillä Sami Keron lehtikuvista koostuva näyttely. Sinne ja takaisin on Keron ensimmäinen yksityisnäyttely. Ennen Lappeenrantaa näyttely oli esillä Keron kotikunnassa Kesälahdella.

Näyttelyssä on esillä kuvia muun muassa Egyptin kansannoususta, Irakin ja Afganistanin sodista, mäkihyppytornista, Japanin tsunamikatastrofista, pakkasmaskeista ja rotasta.

Sami Kero (s.1979) on valmistunut valokuvaajaksi Lahden muotoiluinstituutista. Hän on työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 2005 lähtien. Suomen Lehtikuvaajat palkitsi Keron vuonna 2005 Vuoden kuvareportaasi -palkinnolla Gaza-kuvistaan. Vuoden lehtikuva -palkinnon hän on voittanut vuosina 2006 ja 2008.

Mika Strandén: Muistikuvia
30.9.2011 asti

Pienessä galleriassa esittäytyy lappeenrantalainen lehtikuvaaja Mika Strandén. Näyttelyssä Muistikuvia nähdään kuvasaalista niiden 25 vuoden ajalta, jolloin Strandén on työskennellyt Etelä-Saimaassa valokuvaajana.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15

Timon poikkitiedepalsta, Rekolan katutanssit ja tekijänoikeus 4.9.2011. Poikkitieteellinen valokuvakoulu ottaa tällä kertaa kantaa siihen, voiko tallentaa videolla katutapahtuman musiikkiesityksen ja julkaista sitten omilla sivuillaan videoinnin.

Yle.fi, Tampere, Valokuva on nykyään kertakäyttötavaraa. Kasvamassa saattaa olla sukupolvi, jolle ei jää lainkaan valokuvamuistoja, valokuvaliikkeen myymäläpäällikkö pelkää. Valokuvia otetaan entistä enemmän, mutta moni niistä katoaa bittiavaruuteen jälkiä jättämättä esimerkiksi kännykän vaihdon myötä.

Jore Puusa, Google+. "Olen Uudellamaalla asuva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja." Kaikenlaista, tekstiä ja kuvaa, myös videota. Paljon tutkittavaa.

 • ennen joulu odotettavissa J.P.:n sivuston avaus, mukana uudistettu valokuvauskoulu... (jäämme odottamaan mielenkiinnolla, toivottavasti avataan jo aiemmin...)

Suomen Luonto, Maaliskuu 2001, Aito vai ei? Keskustelu luonnonvalokuvauksen etiikasta jatkuu. Kymmenen vuoden takaa lehtiartikkeli.

Kari Kuukka Photography, Routine Images, Good Images – or Images which Tell a Story? 2.9.2011. Mm-kisoista viimeiset kuvat.

Lightscape, Juha Haataja, Why are wildlife photographers cheating? And does it matter? Vähän pitempi kirjoitus, in English.

Tuija Aalto, Tuhat sanaa.

Hs.fi, Margit Ekman. Legendaarisen muotokuvastudio Kuvasiskojen toinen jäsen, valokuvaaja Margit Ekman, kuoli vaikean sairauden seurauksena 19. elokuuta 2011 Helsingissä. Hän oli 92-vuotias, syntynyt 25. helmikuuta 1919 niin ikään Helsingissä.

Kuvaaja Markku Könkkölä, Tiivis tunnelma. Tupakoitsijoille.

Mtv3, Yli miljoonan hanhen uskomaton lentonäytös — katso upeat kuvat.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 2, 2011. 30 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Libya: Khadafy family life revealed in the aftermath. 31 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, World War II: The North African Campaign. 45 kuvaa. osa 12 (kaikkiaan 20 osaa).

Los Angeles Times, The Week in Pictures | August 29 - September 4, 2011. 49 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Earthboundlight.com, Seeing Beyond the Apparent, 4.9.2011. Kuvan ottamisesta tai tekemisestä.

Digital Photography School, 15 Inspiring Underwater Images. Va-kuvia.

ePhotozine.com, Beginner's Guide To Geotagging.

 

04.09.2011   (linkki)

Aamulehti, Ruotsin vuoden luontokuvaaja huijari – kopioi ja yhdisteli muiden kuvia. Ruotsin tunnetuin (viime ajoilta) luontokuvaaja on jäänyt kiinni massiivisesta huijauksesta. Vaimokaan ei tiennyt (oli kuitenkin ollut mukana ottamassa näitä ilveskuvia... vaimokin on valokuvaaja). Vastaa uutisarvoltaan (=shokkivaikutus) melkein suomalaishiihtäjien hemohessi-jupakkaa. Viikon alussa ei olisi millään uskonut, että päädytään tällaiseen tulokseen.

Suomessa asiat ovat paljon paremmin. Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailu, säännöt. Raw-kuvat pyydetään vuosittain noin 50 parhaiten menestyneeltä, näiden joukosta löytyy joka vuosi joko tahattomia tai tahallisia sääntörikkomuksia. Tänä vuonna hylättiin kolme kuvaa. Kahtena edellisenä vuonna hylättiin kumpanakin neljä kuvaa. Muutama poiminta säännöistä:

 • Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
 • Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä. Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävysäädöt, terävöitykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee ilmentää nähtyä kuvaustilannetta eikä kuvaa saa muuttaa totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa’an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä.
 • Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalisteilta ja painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kuukauden kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä. Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä muokkaamatonta tiedostoa (raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.). Myös sellainen dng hyväksytään, joka on syntynyt, kun alkuperäinen muokkaamaton raw-kuva on muistikortilta/kamerasta siirretty dng-tiedostomuunnoksena tietokoneelle.

HS, Vanhemman pitää kysyä lapselta, saako valokuvia julkaista netissä. Facebook ja nettigalleriat ovat vanhemmille kätevä tapa jakaa jälkikasvun kuvia ja kasvutarinoita. Mutta miten kuvat voi jakaa turvallisesti niin, ettei lapsi koe myöhemminkään yksityisyyttään loukatun? Entä, jos lapsi ei halua tietoja itsestään julki?

Suomen freelance-journalistit ry, Freelancer - nykyajan torppari? 1.9.2011.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Syyskuun kuvaaja 2011. Suvi Marjala, Studio Helios Raahessa.

Muropaketti, Apple ottamassa vihdoin käyttöön USB 3.0:n. Apple on tarjonnut Thunderboltia USB 3.0:n sijaan. Applen uusi toimitusjohtaja antanee luvan USB 3.0:n lisäämiseen.

Tietokone.fi, Ilmaisen virustorjuntaohjelman kevyempi ja nopeampi painos. AVG Anti-Virus Free 2012. Pitkään saatavana ollut AVG:n ilmainen virustorjuntaohjelma on päivittynyt nopeampaan ja kevyempään 2012-versioon.

Photo.net, foorumi.

Life.com, Streakers Through the Years. 36 kuvaa. Viuhahtajia vuosien saatosta.

Photo.tutsplus.com, Create a Stunning High Key Portrait Photo.

Pixiq.com, Focus Stacking for Novel Impressionist Images. Vaihtoehtoinen käsittely kukkakuville.

Popular Photography, The 28 Best Photo Gear Bargains for 2011.

ePhotozine.com, Basic Action Photography Tips. Muutama vinkki autokilpailujen kuvaamiseen.

Digital Photography School, SLR Magic + Sony NEX 5 = Low-Fi Fun! (A review). eBaysta hankittu SLR Magic 28mm f/2.8. USA:n dollareissa hinta n. 112.

 

03.09.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Suomenoja.fi, lehdistötiedote. Avautunut suomenoja.fi – sivusto, www.suomenoja.fi, kertoo kuvin ja sanoin, mitä Suomenojan luonto on nyt ja seuraa Suomenojan altaiden ja niiden ympäristön muutosta tulevina vuosina. Sivusto on neljän espoolaisen luonnonvalokuvaajan (Tommi Heinonen, Tuomas Heinonen, Esa Mälkönen, Jukka Ranta) tuottama. He vastaavat sivuston aineistosta ja ylläpidosta.

 • Kuva-aineistosta on koostettu 30 kuvan näyttely. Ensi-ilta näyttelylle on 16.10.2011 Finlandia-talolla, Vuoden Luontokuva 2011. Sen jälkeen näyttely lähtee kierrokselle pääkaupunkiseudulle.

Espoo.fi, Valokuvataiteilija Erik Uddströmin näyttely Espoon kulttuurikeskuksessa 11.9.2011 asti.

(Eilinen julkistus) Tekniikan Maailma, Fujifilm X10 – laatupokkari tosikuvaajalle.

Tietokone.fi, Tarkista kannettavan tietokoneen akun kunto. Battery Optimizerin kokeiluversio on rajoittunut, mutta silläkin näkee, onko akku tarpeen vaihtaa ja kannattaako esimerkiksi wlan-yhteydet sammuttaa akun säästämiseksi.

Mikropc.net, Harkitsetko tietokoneesi päivittämistä? Älä osta lisää muistia nyt - hinnat laskevat pian.

Photo.net, foorumi.

Life.com, They Were There: 9/11 Photographers. 23 kuvaa.

Luminous Landscape, Mark Schacter, Am I a Photographic Cheat? Kuvien ottaminen digikameralla on huijausta, todellisuuden vääristämistä. Kuvien digitaalinen käsittely on huijausta, todellisuuden vääristämistä. Ainut oikea tapa on filmille kuvaaminen, se näyttää oikean kuvan todellisuudesta.

Thephotoargus.com, 16 Striking Examples of Portrait Photography. Inspiraatiota potrettikuvaamiseen.

Pixiq.com, Close-up lens: poor man’s macro. Lähilinssi, köyhän miehen makro.

Dpnow.com, A cheap and fun way to to shoot macro - use an old lens and a reversing ring. Kääntörengas, halpaa makrokuvausta.

The Online Photographer, Sony's Big Risks with the A77. Kameran ostajia voi arveluttaa elektroninen etsin ja puoliläpäisevä peili. Vaikka tähän ei olisi mitään syytä.

Dpreview.com, Survival of the fittest - weatherproof, splashproof, waterproof et al. Yleistä asiaa.

Digital Photography School, What Is An Intervalometer And Do I Need One? Ajastettua kuvaamista.

ePhotozine.com, Tips On Using Flashguns. Pari vinkkiä salaman käyttöön.

Popular Photography, Apple Quietly Brings Back Final Cut Studio. Ammattimaiset käyttäjät pettyivät Final Cut Pro X:n vajaisiin ominaisuuksiin. Hinta $299 miellytti, ei sitten muu. Toiveita kuunneltiin ja Apple laittoi vaivihkaa vanhan Final Cut Pro:n taas myyntiin, Final Cut Studio, $999.

Kamera & Bild, Skola: Stativ - Lär dig välja och fota med stativ. Muutamia valittuja totuuksia jalustan käytöstä.

Rangefinder, Epson 4900: Exceed Your Vision. 17-tuumainen suurkokotulostin. Suomen Epson. Suomen hinta on n. 3.000 euroa.

 

02.09.2011   (linkki)

Armi kävi viime lauantaina Patarein vankilassa (Tallinna). Mukana oli digipokkari.

Patarei rakennettiin merilinnoitukseksi tsaari Nikolai I:n aikana, ja se valmistui vuonna 1840. Sittemmin rakennuskompleksi toimi kasarmina ja vuodesta 1920 alkaen vankilana. Tuntuu käsittämättömältä, että vankilatoiminta loppui Patareissa vasta vuonna 2002. Viimeiset asukkaat - tuberkuloosi- ja aids-potilaat - muuttivat Patareista pois vuonna 2005.

Patareissa ovat aikoinaan istuneet lähes kaikki virolaiset mielipidevangit, tunnetuimpana heistä kirjailija Jaan Kross.

Lippu vankilamuseoon maksaa 2 euroa. Pieni lipunmyyntipiste löytyy vankilan pihalta. Valtavaan rakennuskompleksiin pääsi tutustumaan täysin omin neuvoin. Yhtään vartijaa tai muuta henkilökuntaa ei näkynyt missään ja kävijöitäkin tuntui olevan vain muutamia.

Patarei sijaitsee ns. Kulttuurikilometrin alkupäässä lähellä Linnahallia ja Linda-linen terminaalia.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta.

 • Yli metrin polttoväli Panasonicin GF2-kameraan 1.9.2011. Jatkan aiempaa Panasonic- ja Leica-aihetta. Normaaliobjektiivien lisäksi minulla on myös kaksi vanhaa Leican teleputkea: 400- ja 560-milliset. Nykyisellä kuvanvakainten ja automaattitarkennuksen aikakaudella niiden rakenne tuntuu hämmentävän yksinkertaiselta: vain kaksi peräkkäistä linssiä putken etupäässä. Loppuosa putkesta on tyhjää.
 • Videojalusta matkapuhelimelle 1.9.2011. Tuttu kysyi neuvoa, mistä hän saisi matkapuhelimelle sopivan jalustan. Jos puhelimella välitetään videokuvaa suoraan nettiin, jalusta pitää kameran tukevasti paikallaan eikä käsi väsy.

Valokuvatorstai, 214. haaste. Kesätauolta paluu. Suureen Kesäkuvahaasteen oli viisi vaihtoehtoa.

Taskumuro.com, 5,3 tuuman näytöllä varustettu Samsung Galaxy Note hämärtää älypuhelimen ja taulutietokoneen rajan. Loppuvuoden aikana myyntiin. 8 megapikselin kamera.

Ilta-Sanomat, Hiippari kuvaa koteja Turussa. Noin 30-vuotias mies on valokuvannut ihmisten asuntoja öisin alkuviikon aikana.

 • (hieno otsikko...)

Photo.net, foorumi.

Samsungilta uutta.

Fujilta uutta.

The Sacramento Bee, The Frame, August was America's deadliest month in Afghan war.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 1, 2011. 9 kuvaa.

Thephotoargus.com, Family Matters – Excellent Examples of Family Photography.

Pixiq.com, What's the circle with a line through on top of my camera? Mitä tarkoittaa monessa järjestelmäkamerassa rungon päällä oleva pieni ympyrä, jonka läpi kulkee viiva. (Piti oikein käydä katsomassa, onko tuollaista Canonissa. Ja löytyihän se. Kumma, ettei ole ikinä kiinnittänyt siihen mitään huomiota...).

Digital Photography School, The Problem With The Focus-Recompose Method. Reilusti yli sata kommenttia.

Digital Photography School, Will Google+ Become Another Flickr-stlye Feeding Ground For Photo Theft?

Pdnpulse.com, Valerio Spada Wins 2011 Photography Book Now Grand Prize. Blurbin $25.000 kuvakirjakilpailu on ratkennut.

Dpreview.com, Five of the best tripods for under $450.

 • Benro Transfunctional Travel Angel Aluminium Tripod Kit. $237. Viisi tähteä.
 • Induro Alloy AT213 Tripod. $210. Neljä tähteä.
 • Manfrotto 294 Aluminium Kit (MK294A3-A0RC2). $167. Neljä tähteä.
 • Vanguard Auctus Plus 283AT. $439.99. Neljä tähteä.
 • Velbon GEO E-530. $379.95. Viisi tähteä.

Dpreview.com, Mobile imaging apps - an overview.

 • Camera Enhancement: Camera Plus Pro ($1.99). Kolme tähteä.
 • Photo Editing: Iris Photo Suite ($1.99). Viisi tähteä.
 • Filter effects Apps: Lo-Mob ($1.99). Neljä tähteä.
 • HDR Apps: TrueHDR ($1.99). Neljä tähteä.
 • Panorama Apps: AutoStitch ($1.99). Neljä tähteä.
 • Photo Sharing Apps: Instagram (Free). Neljä ja puoli tähteä.
 • 3D Apps: 3D Camera ($1.99). Kolme tähteä.
 • Tilt & Shift Apps: TiltShift ($1.99). Kolme ja puoli tähteä.
 • Toy Camera Apps: Cameramatic ($1.99. Neljä tähteä.

 

01.09.2011   (linkki)

ART FAIR SUOMI 2011 -myyntinäyttely esittelee nykytaiteen uusia muotoja kaikessa kirjossaan: performanssista piirustuksiin ja valokuvataiteesta videoinstallaatioihin. Esillä on reilun viikon ajan 600 teosta 200 taiteilijalta. Tänä vuonna näyttely rakentuu erilaisten teemojen varaan, mm. koti, kantaaottavuus, mustavalkoinen ilmaisu ja värillinen iloittelu.

Valokuvataidetta on mukana mm. seuraavilta tekijöiltä:

...Havukainen Minna, Hurskainen Wilma, KekeTop, Leskelä Jouko, Luukkola Pekka, Luukkonen Ismo, Majuri Susanna, Nykopp Lauri, Pelkki Sini, Pimenoff Ida, Pirilä Marja, Poijärvi Sari, Pälviranta Harri, Silomäki Jari, Takala Antero, Vainio Marjukka, Vennola Sari, Wardi Eva...

Kaapelitehdas, Puristamo & Valssaamo
Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki
la-su 11-17, ke-pe 11-19 (ma-ti kiinni) ww.artfairsuomi.fi

Foorumilaisten kuva:

Timon poikkitiedepalsta, Kaduttaako? 31.8.2011. "Timon poikkitieteellisessä valokuvakoulussa puhutaan tänään tekijänoikeuden moraalisiin oikeuksiin kuuluvasta katumisoikeudesta. Kontekstina on lehtien järjestämät valokuvakilpailut."

Sulantoblog.

Pekka Potka, My New Rig. In Finnish and In English. Olen kulkenut tien kinofilmijärjestelmistä rulla- ja laakafilmikameroihin, sieltä parhaisiin digiperiin ja kinokoon digijärjestelmiin. Pienempinä kameroina olen kokeillut kaikenlaisia pokkareita (niin filmi- kuin digisellaisia) ja APS-C-koon digijärjestelmiä

Kanttia.fi, Kukista ja mehiläisistä -valokuvauskilpailu 1.8-30.9.2011. Kilpailu on Petra Hanhimäen Väestöliiton järjestämään seksuaalineuvojakoulutukseen liittyvä kehittämistyö. Kilpailuun voivat osallistua kaikki 13–17-vuotiaat nuoret. Aiheena seksuaalisuuteen liittyvä aihe, ainut vaatimus on se, että kuva on hyvän maun mukainen. Lupa oltava kuvan henkilöltä/kohteelta. Osallistumalla kilpailuun antaa luvan kuvan julkaisuun.

Suomen freelance-journalistit ry, Bloggaajille mallisopimuspohja 31.8.2011. Viimeaikoina lehtitalot ovat houkutelleet bloggaajia linkittämään blogejaan omille verkkosivustoilleen. Free-yhdistys ja Journalistiliitto ovat laatineen bloggaajille mallisopimuspohjan, jota voi käyttää apuna neuvotteluissa mediatalojen kanssa. Pdf.

(Julkistus tapahtui viikko sitten) Tekniikan Maailma, Näyttäviä 3D-kuvia pikkupokkarilla. Nikon Coolpix S100. 16 megapikseliä, 5-kertainen zoom, 28-140mm. Hinta on 290 euroa.

Studio55.fi, Näin vältät yleiset valokuvausmokat. Viisi kohtaa. Kussakin muutama virke.

Tietokone.fi, Huimia 4G-maistiaisia tulevaisuudesta. Soneran ite-mokkula 55 euroa kuukaudessa. Vuoden loppuun mennessä tavoite on kattaa Kehä I:n sisäinen alue.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Food Fight: Tomatina festival 2011. 19 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Afghanistan: August 2011. 41 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Hurricane Irene Aftermath. 121 kuvaa.

Msnbc.com, Hurricane Irene. 150 kuvaa.

Life.com, 911 Photos of 9/11: Gallery 1. 100 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the News | Aug. 31, 2011. 10 kuvaa.

Reuters.com, Best of Daegu. 50 kuvaa.

Reuters.com, Tomato wars. 10 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

YouTube, Photography Tips From Fine Art Photographer Huntington Witherill. Video, kesto 10:14.

Digital Photography School, 15 Electrifying Lightning Images. Salama kuvauskohteena.

Dpreview.com, The Art of HDR Photography Part 4: HDR Workflow. Artikkeli.

Digital Photography School, Vintage Effect in Under a Minute in Photoshop. Photoshop Curves.

The Online Photographer, Apertures Made Simple (Part I). Millä aukolla parhaat kuvat.

Petapixel.com, Throw Your Camera into the Air for a Group Photo from Above.

Popular Photography, Lose a Lens Hood? Print Out a New One. Vanha tuttu Lenshoods.co.uk. Vastavalosuojien pdf-sabluunat. Nämä eivät paljoa suojaa objektiivien etulinssiä särkymiseltä.

Pixiq.com, Beyond Black & White. Topaz B&W Effects. Tarjous $29.99, 18.9.2011 saakka. Myös 30 päivän trial.

Rob Galbraith, Apple posts Digital Camera Raw Compatibility Update 3.8. Uusia kameramalleja raw-tuen piiriin.

Dpreview.com, Panasonic shows prototype of twin-lens 3D HD compact camera. Tarvittaessa toista linssiä voi käyttää still-kuvien ottamiseen, kun toinen ottaa videota. Ei vielä tuotannossa. 3D-kuvaa sekä videona että still-kuvina. Lienee tulossa tänä talvena myyntii.

Fotosidan.se, Årets naturfotograf Terje Hellesø anklagas för fusk. Metsästäjä vs. luontokuvaaja. Ilveskuva metrin päästä, metsästäjän mielestä kyse täytyy olla kuvamanipulaatiosta. Kyse ei kuitenkaan taida olla mistään leikkaa-liimaa -manipulaatiosta... Eli paljon melua tyhjästä...

 

Elokuun uutiset 2011

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset