Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Marraskuu 2010

30.11.2010   (linkki)

Joulukuun uutiset 2010 ovat jo ilmestyneet...

Foorumilaisten kuvia:

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kesätoimittaja ja -kuvaaja (kesätyö), 15 paikkaa, Savon Sanomat Oy Kuopio, Kuopio. On jälleen se aika vuodesta, jolloin haetaan kesätoimittajia ja -kuvaajia päätoimitukseen Kuopioon. Paikkoja on avoinna uutis-, ajankohtais-, yhteiskunta- ja urheilu-osastoilla sekä verkkotoimituksessa. Tarvetta on myös arkistonhoitajalle. Palkataan kesätoimittajia lisäksi aluetoimituksiin Pieksämäelle, Varkauteen ja Iisalmeen.

Työpaikan osoite Vuorikatu 21, 70100 KUOPIO
Työ alkaa sop.mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 1 - 3 kk
Haku päättyy 05.01.2011
Ilmoitus jätetty 29.11.2010
Ilmoitusnumero 7571190

HS, Applen tablettien saatavuus voi olla heikko. ...Monet Apple-erikoismyymälät aukeavat jo aamuseitsemältä tästä syystä. Kodinkoneliikkeissä kuitenkin arvioidaan, että laitteiden saatavuus voi olla alkuvaiheessa kehno.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Rio's drug war. 40 kuvaa.

Reuters.com, Signs of winter. 30 kuvaa. (Miksei Suomesta ole ikinä kuvia?).

Denverpost.com, In Focus: All that Glittered. Las Vegasissa ei mene enää kovinkaan hyvin. 19 kuvaa.

Thephotoargus.com, 40 Exceptional Images from the Decay Photography Challenge. Rappioromantiikkaa. 40 kuvaa.

Pdnpulse.com, Kuwait “Ban” on DSLRs Turns Out to Be False. Kertausta parin päivän takaa, uutinen ei kuulemma olekaan totta, vain Kuwait Times -lehden "erehdys". Taitaa olla vain niin, että tätä oikaisua uutisoidaan paljon vähemmän. Mieliin on jäänyt se, että Kuwaitissa järjestelmädigiä saavat käyttää vain lehtikuvaajat, esim. turisteilta järjestelmädigillä kuvaaminen on kielletty (tämä ei siis olekaan totta).

Photo.tutsplus.com, A 10 Step Guide to Superb Minimalist Photography.

Serious Amateur Photography, Landscape Photography Without Clouds. Pilvettömän taivaan kuvaamiseen ohjeita.

Diyphotography.net, Bullet Photography At Home. Miten niitä luotikuvia oikein otetaan?

Petapixel.com, How to Make a DIY Pizza Box Ring Flash. Tarkat ohjeet kuvineen.

Lensrentals.com, The Schott Heard Around the World. History of photographic lens development, Part II. 1800-luku.

ePhotozine.com. Joulukortteja photoshopilla.

Amateurphotographer.co.uk, Leica sales nearly double. Syyskuun lopussa Leica oli kaksinkertaistanut myyntinsä edellisen puolen vuoden aikana. M9 ja S2.

IR, Panasonic FZ100, FX700, FX75 / FX70: New firmware.

cnet, crave, Use your EOS lens on Micro Four Thirds cameras with aperture control and AF. Micro 4/3 -kamerat (Olympus, Panasonic) voivat adapterin avulla käyttää Canonin objektiiveja. Adapterin hinta $700. Automaattitarkennus toimii, samoin aukon säätö. Ehkä jouluksi myyntiin.

Kamera & Bild, Med en komikers blick. Ruotsalainen koomikko osti Leica M6:n. 7-sivuinen pdf.

Kamera & Bild, De är stadigast på handen. Tukholman fotomessuilla mittailtiin, kenen kamerakäsi on vakain.

Photographyblog.com, Nikon D3100. Julkistettu elokuussa 2010. Uusille järjestelmädigikuvaajille, 14.2 megapikseliä (kroppikenno), 3 tuuman lcd-näyttö, Live View, ISO 100 - 3200 (12800), 1080p HD video (vain 24 kuvaa sekunnissa), HDMI, videota kuvatessa jatkuva tarkennus (ei toimi hyvin, kontrastiin perustuva tarkennus sahaa aina alussa muutaman sekunnin, harvoin käyttökelpoinen). Nikon D3000:n päivitysversio. Opastila, aloittelijoille paljon apua. Ei syväterävyyden esikatselua, ei valotuksen haarukointia, vanhemmilla Nikonin objektiiveilla ei automaattitarkennusta. Sarjakuvaus vain kolme kuvaa sekunnissa. Kuvanlaatu erinomainen, kohinat pysyvät kurissa. Kittiobjektiivilla tarkennusnopeus ja -tarkkuus jättivät parantamisen varaa. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Nikon. Suomen hinta on 650 euroa (mukana kittiobjektiivi 18-55 VR).

IR, Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor. Elokuussa 2010 julkistettu. Kroppikennoiselle, 80-450mm. Kuvanvakaaja. Paino 580g, filtterikierre 58mm. Paras terävyys aukolla f/8 ja polttovälillä 70mm - 100mm. Täydellä aukolla piirto ei ihan tyydytä. Ei paljoa värivirheitä (purppurareunaisuus). Ei myöskään vinjetointia paljoa. Linssivääristymiä vaihtelevasti. Tarkennus aika hidas. Vastavalosuoja tulee mukana. Ei aivan yhtä hyvä kuin edeltäjä 55-200mm. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Shutterbug.net, Datacolor’s Spyder3Express And Spyder3Studio SR; Calibration Or Calibration & Profiles Plus. Suppeampi, helppokäyttöinen (vain monitorit) vai laajempi ammattimaisempi (monitori, printteri, digiprojektorit). Suomen hinnat 99 euroa ja 529 euroa.

 

29.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Helsingin Uutiset, Suomen suurin graffitinäyttely vetää väkeä Keravalle. ...Lajissaan Suomen suurimman näyttelyn on koonnut seinän puuhamiehenä toiminut Jouni Väänänen yhdessä Keravan nuorisotoimen kanssa, joka vuokrasi näyttelyn ajaksi sopivat tilat Keravan kävelykadun varrelta. Kuvat on laitettu näytteille Petterin kiinteistössä tyhjilleen jääneisiin Intersportin tiloihin.

Masterpiece-näyttely koostuu Keravan luvallisesta graffitiseinästä vuoden 2010 aikana otetuista valokuvista, joita on esillä yhteensä 250 kappaletta. Susanna Tuomiston mukaan kävijät ovat pääasiassa kehuneet näyttelyä....

 • Masterpiece graffitivalokuvanäyttely esillä 12.12.2010 asti osoitteessa Kauppakaari 10, Kerava. Vapaa pääsy. Lifeinkerava.fi.

Pingstate.nu.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, The presidency of JFK, 50 years ago. 26 kuvaa, osa värikuvia. Nelivuotinen JFK-kuvien 10 miljoonan dollarin digitointiprojekti on melkein valmis.

Dpshots.com, Conceptual Photography: 50 Beautiful Examples.

Digital Photography School, Why Is The Snow In My Pictures So Blue? Kamera ei tunnista varjossa olevaa lunta.

Photofocus.com, A Clean Lens is a Happy Lens. Jos vaikka suolavesi tai hiekka lentää, niin objektiivin eteen kannattaa ruuvat uv-filtteri.

Diyphotography.net, Build A "Westcott Spiderlite TD3" Backlight Kit. Jatkuvaa valoa. $130 tarvikkeet.

Kamera & Bild, fotomässan.

Luminous Landscape, Voigtlander 25mm f/0.95 Micro 4/3 Nokton. Ensivaikutelmia. Hinta n. $900, kymmenesosa Noctiluxin hinnasta. Täysin manuaaliobjektiivi. Erittäin suuren aukon ansiosta saadaan parempi (= pienempi) syvyysterävyys Micro 4/3 -systeeminkin objektiiviin.

 

28.11.2010   (linkki)

Yle.fi, Häme, Taidetoimikunta palkitsi valokuvaajataiteilija Gary Wornellin. ...Viidentoista vuoden aikana hän on suuntautunut keramiikasta valokuvaukseen ja valokuvauksen sisällä perinteisestä valokuvauksesta aivan uuteen valokuvan, perinteisen grafiikan ja tietokoneella työskentelyn yhdistämiseen. ...

 • Kolmentuhannen euron palkinto jaetaan tunnustuksena valtakunnallisesti tai kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta.

Espoon kaupunginkirjasto, Kurssit ja opastukset.

 • Sello, Tiistai 30.11. klo 17-19 Flickr - netin ilmaiset kuvapalvelut. Kurssilla tutustutaan Flickriin ja vastaaviin kuvapalveluihin. Käsitellään myös kuvahaun mahdollisuuksia ja pohditaan kuvien arkistointia internetin eri palveluissa. Paikka: Sellon kirjaston Mikroluokka, kirjaston 2. kerros

HS, Oma kaupunki, Vartti, Käpylä. Varas vei arvokkaat salamavalot.

Photo.net, foorumi.

 • noise (Nikon). Päivitys d80 -> d300s, jostain syystä kuvissa näkyy kaikenlaista ylimääräistä (artefakteja). Ketjun aloittajalla asetukset ja raw-kuvien prosessointi ei kuitenkaan ihan kunnossa. Alkaen siitä, että aukko on ollut esimerkkikuvassa f/32. Kuvat muunnettu Lightroomissa. Onko esimerkiksi tuuli heilutellut kuvattavaa kasvia jne. Päivitys Lightroomin 3-versioon poistaisi ongelmat.
 • National Parks and Reserves. Kansallispuistoissa kuvaamisesta. Ranska. Selvää vastausta ei löydy.
 • Best Landscape lens for 5D Mark II (Canon). Ennestään Canon 24-70mm f/2.8 L.
 • 85mm 1.4 focusing and sharpness issues (Nikon). D300, vähän pettynyt objektiiviin. Onko syy käyttäjässä. Hienosäädölle oli käyttöä.

Denverpost.com, Pictures of the Week: November 26, 2010. 19 kuvaa.

Shorpy.com, The Children's Hour: 1910. Vanhoja leluja (tuohon aikaan uusia).

Lensrentals.com, How to test a lens. Joka päivä 150 - 400 objektiivia tarkistetaan ennen asiakkaille luovuttamista. Vuosittain myös 8.000 uutta objektiivia tarkistetaan. Keskimäärin 2% uusista objektiiveista menee heti palautukseen ja vaihtoon. Mitä testataan ja miten.

Speedliting.com, Canon-salamat. Poimintoja.

Photo.tutsplus.com, Mastering Lightroom Slideshows and Web Galleries. Lightroomin avulla diaesityksiä ja webbiin kuvagallerioita.

The Online Photographer, Kuwait Times Issues Retraction. Nyt kuulemma Kuwaitissa ei olekaan amatöörien kiellettyä käyttää järjestelmädigejä. Kyse olikin Kuwait Times -lehden "erehdyksestä"... (taisi Kuwaitin hallinto vähän pelästyä reaktioita...).

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: 4 Steps to Remarkable Reflection Photography. Heijastuksista uusi elementti kuviin.

ePhotozine.com, Tips on shooting snow and ice. Kameran automatiikka alivalottaa talvista maisemaa, lumesta tulee harmaata. Lumen määrästä riippuen valotuksen korjauksen voi laittaa +1 tai +2.

ePhotozine.com, Make your subject jump out of the frame with Photoshop. OOB = Out of Bounds.

Kamera & Bild, Fotomässan.

 

27.11.2010   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museo, blogi, Mediakasvattamattomat, 26.11.2010.

 • Ylen ykkösellä 11.11. esitetty A-talk oli ajatuksia herättävä.
 • Ohjelman mielenkiintoisinta antia olivat helsinkiläisissä kouluissa tehdyt haastattelut. Suurimmalla osalla lukiolaisista kun ei ollut käsitystä mitä esimerkiksi tuotesijoittelulla tarkoitetaan. Eikä edes heidän mediakasvatuksesta vastaavilla opettajillaan.

HS, Ilman kameraa otettuja valokuvia on esillä Lontoossa. Valokuvien ottamiseen ei välttämättä tarvita kameraa. Tämän väitteen osoittaa todeksi joukko kansainvälisiä taiteilijoita, joiden töitä on parhaillaan esillä Lontoossa Victoria & Albert -museon Shadow Catcher -näyttelyssä. Esillä on teoksia, jotka on saatu aikaa heijastamalla varjoja valoherkälle paperille tai käsittelemällä kemiallisesti sen pintaa. Tuloksena syntyvissä kuvissa on usein unenomainen, surrealistinen tunnelma.

Muotoa etsimässä -blogi, Näyttelyt: Masterpiece on nyt auki yleisölle, 23.11.2010. Graffitinäyttely Keravalla.

Flightforum.fi, Konespottaus ja Valokuvaus. Vilkasta keskustelua, myös valokuvauksesta.

iPad.

Photo.net, foorumi.

National Geographic, Alaska's Choice: Salmon or Gold.

Beyondmegapixels.com, Build a Home Photo Studio for Under $800.

The Online Photographer, How to Make a Good Proof Sheet.

Dpnow.com, What is a back-lit sensor? Muutama havainnollinen kuva.

Kamera & Bild, Fotomässän. Tukholma. Vielä sunnuntainakin.

Fotosidan.se, Fotomässän.

 

26.11.2010   (linkki)

Skenet.fi, Mikko Oranen, Marjukka Vainio, Kukan kauneus. Marjukka Vainion valokuvat ovat parhaimmillaan kuin koruja, jotka loistavat talven pimeydessä.

Marjukka Vainio: Kimono
5.12.2010 asti
Galleria Heino

(Skenet on uudistunut, uutta on esim. yksittäisten artikkeleiden kommentointimahdollisuus)

Keskisuomalainen, Elina Puranen, Emma Lappalainen, Aika pujotettuna neulansilmään. ...Harmonian näyttelyssä Emma Lappalainen tuo esille suhteensa maailmaan ja olemassaoloon kaksinkertaisen valotuksen kautta. Hänen päätekniikkanaan on neulanreikävalokuva ImagOnilta, jota hän yhdistää muihin grafiikan menetelmiin....

Journalisti 20/2010. 25.11.2010.

 • Kaksi irtisanottu Iltalehden kuvankäsittelystä
 • Dags för förnyelse. ”Det måste bli sexigt att vara solidarisk”, säger fotografen Eva Persson. Då hon och två andra journalister ger sin syn på Journalistförbundet återkommer samma önskemål – tänk framåt.
 • Ota verkko haltuun kesäksi. Kesätoimittajien valintaperusteissa korostuu entistä enemmän moniosaajuus. Kesätyöpaikkojen määrä on suunnilleen viime kesän tasolla.
 • Palstat, kuvaviesti, Näkökulman muutos. Helsingin Sanomien marraskuun Kuukausiliitteessä julkaistiin Kimmo Räisäsen kuva yhdeksäntoista vuotta halvaantuneena olleesta Heikistä. Tai tarkemmin sanottuna kuvassa ei näy Heikki, vaan se mitä Heikki näkee sängystään. Liikuntakyvytön Heikki katsoo tätä näkymää kolme tuntia päivässä.
 • Palstat, Takasivun kuvia. Kyllä mahtaa muita muotoilijoita pänniä, kun mikään muu tuoli ei kelpaa valokuvaajien kuvausrekvisiitaksi yhtä usein kuin Eero Aarnion pallotuoli vuodelta 1963.

Valokuvaaja Juha Sompinmäki. Poimintoja.

Birdlife.fi, Koulupoika löysi Suomelle uuden lintulajin. Asikkalalainen koululainen Tuomas Meriläinen (12 v.) valokuvasi tänään kotipihallaan oudon näköisen tikan, jonka asiantuntijat pystyivät kuvasta määrittämään tammitikaksi (Dendrocopos medius). Lajia ei ole aikaisemmin havaittu Suomessa, vaikka joissakin vanhemmissa lintukirjoissa kummitteleekin sittemmin hylätty havainto 1940-luvulta.

 • (Kuvan exif-tietojen mukaan kamera näytti olleen Canon 350D, suljinaika 1/400s ja aukko f/2.8)

Luontokuva.org, SLV:n jäsenmäärä ylitti 3000. Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

Hymy, Kuvasi ulkoapäin ministerin asuntoa - valtioneuvoston turvapäällikkö soitti. ...Hymyn valokuvaajat kiersivät ympäri Suomea ikuistamassa ministereiden asumuksia, mutta ei aikaakaan, kun erään valokuvaajan puhelimeen tuli soitto. Valtioneuvoston turvallisuuspäällikkö tahtoi selvittää, mistä kuvaamisessa oikein oli kysymys. Ystävällinen turvapäällikkö toivoi, ettei asuntojutun yhteydessä paljasteta mitään turvallisuutta vaarantavaa, mistä ei artikkelissa tietenkään ollutkaan kyse.

Uusi Suomi, Google: “Kuva Street View –synnyttäjästä on roskaa”. Kuva sinällään on oikea, mutta kyse on lavastuksesta...

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Macy's 2010 Thanksgiving Day Parade. USA:n Stockmannin vaatimaton paraati. 34 kuvaa.

The Online Photographer, Film Format and Whole Plate. Lyhyt yhteenveto filmitermeistä. Mitä keskikoko ja Minox tarkoittavat. Entä rullafilmi. Jne.

Digital Photography School, 5 HOT Lightroom Features.

Kamera & Bild, Dags att börja med USB 3. Intel on viivytellyt USB 3:n käyttöönotossa, sillä se kehittää lightspeedia (10 gbps). Applekaan ei ole lisännyt USB 3 -tukea yhteensopivuuden ja laajemman tuen puuttumisen vuoksi. Lacie:lta löytyy USB 3 - laajennuskortti Macille.

 

25.11.2010   (linkki)

(Foorumilta) vesahenrik.com, "Olen valokuvaaja Vesa Henrik Tyni. Olen kotoisin Kuusamosta, jossa työskentelin lehtivalokuvaajana 3 vuotta. Olen suorittanut audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon Kuusamon ammatti-instituutissa ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon Tampereella VVI:ssä."

 • virkistävän erilaisia kuvia, monissa käytetty kuvankäsittelyn mahdollisuuksia hyväksi, kuvat rakennettu huolellisesti

Valokuvatorstai, 186. haaste. Viikon haaste on "RAJA".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 185. haaste. Viikon haaste oli "ahneus". Haasteen otti vastaan 55 kuvaajaa.

Pasisalminen.com, blogissa kiihtyvään tahtiin postauksia. Poimintoja:

Iltalehti.fi, Asuntoa kaupiteltiin hautajaiskuvalla. Kiinteistövälittäjä oli ottanut samalle muistikortille kuvia myös sukulaisen hautajaisista. Asuntokuvia oli ilmoituksessa kaikkiaan 11. Hautajaiskuvan alla oli kuvateksti "Tässä hyvä asunto lapsiperheelle".

Kotimaisten kielten tutkimuslaitos, Varhaisnykysuomen korpus. Internettiin on koottu laaja otos vuosina 1810 - 1890 julkaistuja kirjoja ja lehtiä. Ei kuvia.

 • K. E. Ståhlberg: Valokuvauksenharrastaja. Oppikirja valokuvauksessa. (Wickström & K:n Kirjakauppa, 1890) (pelkät tekstit, ei kuvia). Varsinaisesta kuvauksesta ei ole paljon tekstiä.
 • Himmeän lasin etäisyys linssistä vaihtelee vastaisessa suhteessa, kun esineen etäisyys koneesta.
 • Kun kone viedään lähemmäksi esinettä, niin on himmeä lasi siirettävä edemmäksi linssistä, jos mieli saada esineestä selvä kuva.
 • Sentähden on kone varustettu tiheällä palkeella.
 • ...
 • Ihana maisemakuva, jossa on kauniita maalatuita rakennuksia, istutuksia y. m. ihastuttaa silmää, mutta kuva senlaisesta maisemasta voi tulla niin kolkoksi, että tuskin tuntee koko paikkaa.
 • Värintuntoinen levy antaa paljon loistavamman kuvan.

Taloussanomat.fi, Ellos toi iPadin myyntiin Suomessa. Postimyynti- ja verkkokauppa Ellos on tuonut iPadin myyntiin Suomessa. Hinnat ovat kuitenkin korkeammat kuin Applen omissa eurooppalaisissa verkkokaupoissa (200 - 300 euroa).

Ilta-Sanomat, Googlen kamera-auto tallensi synnyttäjän kadulla - Kuvalinkki. Aika uskomaton kuva, alkuperäinen on Streetview:stä poistettu, mutta Daily Telegraphin sivuilla kuvaa voi käydä katsomassa.

(email) Tässä varoituksena Keltaisen Pörssin ilmoitus, klassinen esimerkki huijauksesta. Myydään: Nikon D700 kamera. 900 euroa. Takuu voimassa vuoteen 2013. Hinta jo pelkästään herättää epäilyn huijauksesta (mutta aina löytyy ahneita ostajia, jotka luulevat säästävänsä rahaa...). Katkelma myyjän vastauksesta:

 • "...I am in Bucharest, Romania, my wife is originar from here we will be staying here until after the hollidays. Camera is new, was acquired from Helsinki 2 weeks ago. I received as a gift, I do not need it and I need the money that is the reason for selling it.

  If we are going to deal, delivery will be made from here. We can deal for 950 Euro shipping and insurance included. We can use a escrow service so we can deal safe. Here what i propose. I will make delivery via International Courier ( http://courier-inter.com ) and deposit the camera to company. Then you make payment to the company. Money are held by the company until you recieve and inspect the camera. After you receive it and inspect it I wil receive money from International courier. This way we are both protected. Let me know if we can work something"
 • klassiset huijauksen tuntomerkit: liian halpa hinta (jolla saadaan ahneita houkuteltua), tavaran lähettäminen toisesta maasta sekä kuriiripalvelun käyttäminen.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Tension in the Koreas. 33 kuvaa.

(kertausta) 70 gigapixelin panoraamakuva, Budapest. Nyt siis enää maailman toiseksi suurin panoraamakuva.

Thephotoargus.com, 25 Delicious Examples of Food Photography.

Digital Photography School, Getting Close and Personal: 11 Tips for Close-up Candid Street Photography. Näiden ohjeiden mukaan kuvaillaan New Yorkin kaduilla.

Wired.com, A Celebration of Street Photography, as Anti-Terror Backlash Fades. Englannissa kesällä katukuvaajien ahdinko helpotti. Syyskuussa julkaistusta katukuvausantologiasta "Street Photography Now". Tutunoloisia kuvia

 • (Muutamasta kuvasta näkee, että kuvaaja on odottanut sopivassa paikassa sopivaa hetkeä. Ja kaksoset-teema puree aina. Puhumattakaan pulujen askelluksesta).

Epic Edits, The Rise and Fall of Digital and Film. Vuosilukuina.

Dxomark.com, DxOMark 2011 release: What’s new? Kaikenlaista uutta. Näiden tulosten tulkinta vaatii älyä, äkkiseltään katsottuna objektiivien arviot eivät pidä ollenkaan paikkaansa. Kumman luulisi pärjäävän paremmin, Canon 300 F4L IS vai Canon 70-200 F4L IS? dxoMark-pisteet ovat tietenkin zoomille 23 ja kiinteäpolttoväliselle 11 (tämä tulos näyttäisi olevan aivan surkea). Ja voittaja on Canon EF 85mm f/1.8 USM, dxoMark-pisteitä 30. Canon EF 300mm f/4L IS USM, dxoMark-pisteitä kaikkein vähiten eli 5. Hm.

Vincent Laforet's blog, Fader Filters vs Traditional ND Filters. ND = Neutral Density. Harmaasuodin, vähentää kennolle pääsevän valon määrää, voidaan käyttää kuvatessa pitempää suljinaikaa ja/tai isompaa aukkoa. Kommentit kannattaa lukea.

Digitalcamera-hq.com, The Worst Cameras of 2010. Mielenkiintoinen lista. Vain kompaktidigit.

Petapixel.com, The Gear-Saving Reflexes of a Pro Photographer. Video, 0:18. Aika vaatimaton tönäisy.

Hamrick.com, VueScan. Nyt menossa jo 7-versio, moni asia on laitettu uusiksi. Erityisesti skannerin omistajille. Windows, Linux, Mac. Päivityksiä tulee tiuhaan.

The-digital-picture.com, Canon firmware-päivityksiä.

Photozone.de, Canon EF 50mm f/1.4 USM - Full Format Review. Julkistettu kesäkuussa 1993. Täyskennoiselle, nyt testi täyskennoisella. Paino 290g, filtterikierre 58mm. Vastavalosuoja pitää ostaa erikseen. Tynnyrivääristymää on vähän. Vinjetointia erittäin paljon, vasta f2.8 -aukolla ei enää häiritse. Täydellä aukolla keskellä terävä, reunoilla kohtuullisen terävä ja kulmissa pehmeä. Aukoilla f4 - f8 saadaan paras piirto. Värivirheet (purppureunaisuus) vähäisiä. Bokeh kohtuullisen hyvä. Hyvä kompromissi hinnan ja laadun suhteen, mutta ei kuitenkaan ongelmaton. Ks. Objektiivi.info. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

 • "All-in-all a sound offer at a sane price."

 

24.11.2010   (linkki)

Kira Gluschkoff – Everyone is Art
Kuva: Kira Gluschkoff23.12.2010

Tunnettu muotikuvaaja Kira Gluschkoff on kuvannut syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan kahdeksan rintasyöpään sairastunutta naista heille sairauden aikana voimaa antaneen asian kanssa.

Tarinansa kertovat Marja Aarnipuro, Satu Hassi, Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Kallela, Marina Laakso, Irene Peteri, Katariina Rautalahti ja Niina Repo.

Roosa nauha on Syöpäsäätiön kampanja, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Everyone is Art -näyttelyn yhteydessä voi halutessaan lahjoittaa Syöpäsäätiön Roosa nauha -rahastoon joko soittamalla lahjoituspuhelimeen 0600 90 211 (9,93e + pvm) tai netissä www.roosanauha.fi.

Galleri Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo klo 17.30-18.30:
Pentti Sammallahti ja nykyvalokuvaajat. Keskustelemassa Valokuvataiteen museon intendentti Anna-Kaisa Rastenberger ja valokuvataiteilija Nelli Palomäki.

Valokuvagalleria Hippolyte tänään klo 19-20: Hippolyte kutsuu kohottamaan maljan julkaisemansa IKKUNA-kuvasalkun kunniaksi näyttelyn viimeisellä viikolla. Samalla on mahdollisuus kuulla Ikkunan syntyprosessista, tavata salkkuun osallistuneita taiteilijoita ja muita tekijöitä sekä katsella esillä olevia vedoksia.

Foorumilaisten kuvia:

 • sinisalo.org, Pohjoinen loistaa ennen pimeää. "Kuvia kuukauden mittaiselta vaellus- ja valokuvausmatkalta Kilpisjärven ympäristössä."
  - "Vaihdoin ennen reissua Nikonin D300, Tokinan 12-24 ja Tamronin 28-75 m43-settiin. Samalla vaihdoin jalustan ja kuulapään myös kevyempiin, valokuvauskaluston paino putosi pari kiloa. Nykyään on Olympus E-PL1 ja m.Zuikot 9-18 sekä 14-150. Rungon kuvanlaatua en väitä paremmaksi kuin D300:n, mutta ainakin alle ISO 800:n laatu on lähes yhtä hyvä. Objektiivit vaikuttavat olevan suunnilleen samaa tasoa kuin aikaisemmatkin. Mitään labratestejä en ole tehnyt, kaikki havainnot muodostuneet oikean kuvaamisen kautta. Ehdottomasti huonona puolena E-PL1 -rungossa on akkukesto (minun käytössäni) kuin vuoden 2003 digipokkareista."
  - "Mutta tärkeintä on, että kuvanlaatu on minun vaatimuksiini riittävän hyvä, jolloin on mukava säästää painossa kaksi kiloa. Varsinkin kun viettää kerrallaan kaksi viikkoa maastossa ja joutuu kantamaan kaiken omassa selässä."

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Parasta ennen -teemakilpailun tulokset. Kuvat ovat triptyykkejä, kolme raadin valitsemaa voittajakuvaa ovat esillä perusteluineen. Lisäksi yleisöäänestyksen voittaja.

Timon poikkitiedepalsta, Heureka. Ravilta laukalle 23.11.2010. Esittelin viime keväänä tuttavalleni Heurekan Klassikoiden näyttelyä. Tuttavani kiinnitti huomiota kohteen Kuvarumpu näyttelytekstiin, jossa kerrottiin valokuvaaja Edvard Muebridgen ratkaisseen vanhan kiistakysymyksen, ovatko laukkaavan hevosen kaikki jalat jossain vaiheessa laukkaa kakki yhtä aikaa ilmassa...

 • mikä edellisessä tekstinpätkässä on väärin? (sama virhe toistuu Wikipediassa - suomenkielisessä, ruotsinkielisessä ja englanninkielisessä)

Hardware.fi, Uusi artikkeli: Adobe CS5 -version suorituskyky ja CUDA-kiihdytys. _Aika_ teknistä asiaa, käännetty englannin kielestä.

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa ke 24.11.2010. Elektroniikka. Lähtöhinta on ohjeellinen.

326 R52926 1 DIGIKAMERANRUNKO OLYMPUS E-500 8.0 MP 1 OBJEKTIIVI OLYMPUS 14-45/3.5-5.6 1 LATURI. Lähtöhinta 130 euroa. Loppuhinta 145 euroa.

309 R52865 1 KAMERANRUNKO CANON EOS 300 1 OBJEKTIIVI CANON 28-90/4-5.6 1 OBJEKTIIVI RMC TOKINA 400/5.8 EI CANON LAUKKU. Lähtöhinta 30 euroa. 58 euroa.

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com, Urban & City Photography: 70 Dramatic Examples. 70 urbaania kuvaa.

BBC, Street photography now. Essee. Kuvia.

Luminous Landscape, Alain Briot. Kaksi esseetä viikossa, kaikkiaan 14 kappaletta. Aiheena kunkin nimenomaisen valokuvan synty. Photographic Examples. Osat #5 ja #6.

Digital Photography School. Molemmissa listoissa on tällä kertaa ihan järkeviä kohtia, ei pelkkiä itsestäänselvyyksiä.

Itproportal.com, Kuwait Bans Use Of DSLR Cameras For Non-Journalists. Kuwaitissa järjestelmädigeillä saavat kuvata julkisilla paikoilla vain lehtikuvaajat. Kielto koskee myös turisteja. Kompaktidigiä ja kamerakännykkää kielto ei koske.

IR, Nikon Coolpix P7000. Syyskuussa 2010 julkistettu. 10 megapikseliä, 28-200mm, 7.1-kertainen zoom, 3 tuuman näyttö (920.000 pistettä), optinen etsin (83%). Sisäänrakennettu kuvanvakain. 1280x720p teräväpiirtovideo. Ulkoisen salaman liitin, sisäänrakennettu salama. Raw-kuvat. Akut kestävät 350 kuvan ottamisen. Elektroninen näennäishorisontti. Kamera saisi olla käytössä nopeampi, tarkennus oli kyllä nopea, mutta sarjakuvaus hidasta (raw) samoin vähässä valossa tarkentaminen vei aikaa. Kuvat olivat tarkkoja, värit eivät aina menneet kohdalleen. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Dpreview.com, Group test: Canon Powershot S95, Panasonic Lumix DMC-LX5, Nikon Coolpix P7000.

 • Canon PowerShot S95, arvosana 72%
 • Panasonic Lumix DMC-LX5, arvosana 73%
 • Nikon Coolpix P7000, arvosana 62%

Slrgear.com, Sigma 100-300mm f/4 EX DG HSM APO. Pitkään ollut valmistuksessa, päivitys vuonna 2005. Täyskennoisille. Sigma, Canon, Nikon, Pentax ja Sony. Eri yksilöiden väleillä laatu vaihtelee. Ei kuvanvakaajaa. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.300 euroa.

 

23.11.2010   (linkki)

HS, Kaisa Heinänen, Kukat muistuttavat kasvusta. Helsingin pääväri on juuri vaihtunut harmaasta valkoiseksi. Marjukka Vainion (s. 1953) valokuvien värit Galleria Heinossa tuntuvat siksi nyt erityisen intensiivisiltä. On hieno katsoa kasvua, kun ulkona kaikki on käpertynyt talveen.

Helsingin kaupunki, 70-luvun Helsinki-kuvat keräsivät 10 000 kävijää kuukaudessa. Helsingin kaupunginmuseon Asfalttia ja auringonkukkia -valokuvanäyttely Hakasalmen huvilassa on kerännyt kuukaudessa jo 10 000 vierailijaa. Näyttely esittelee Simo ja Eeva Ristan otoksia 1970-luvun arjesta Helsingissä.

 • Hakasalmen huvila on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–17 ja torstaisin 11–19. Maksuton sisäänpääsy.
 • Suomitv.fi, Valokuvaajalegenda Simo Rista: Tunnistan kuvani visuaalisesta kielestä. Video 2:08. ...Rista ei ole aivan vakuuttunut, että uusia hyviä kuvaajia löytyy edelleen vaikka kuvausvälineet ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenten saatossa...

Kauppalehti.fi, Koulukuvilla miljoonatienesteihin. Koulukuvaukseen erikoistunut Seppälän Koulukuvat -konserni teki kuluvan vuoden maaliskuussa päättyneellä tilikaudella vahvan tuloksen. Konsernin tulos peräti kuusinkertaistui edellisestä vuodesta ja nousi 2,1 miljoonaan euroon.

 • Liikevaihto ei kasvanut ja sitä kertyi konsernille edellisen vuoden tapaan 11,5 miljoonaa euroa.

Uutisvuoksi.fi, Ruokolahden päiväkoteihin ei valokuvaajia kaivata. Ruokolahden kummassakin päiväkodissa on linjattu, että lapsia ei enää kuvauteta. Paikalle ei siis enää haluta ulkopuolista valokuvaajaa ottamaan lapsista ryhmäkuvia ja vuosittaisia yksinkuvia tai kaveri- ja sisaruspotretteja. Varhaiskasvatuspäällikkö Anna Lankinen perustelee tätä sillä, että monelta vanhemmalta on tullut valituksia kuvausjärjestelyistä ja aikataulujen pettämisestä. Päiväkoti ei myöskään halua tukea ulkopuolisten kuvaajien harjoittamaa liiketoimintaa.

 • (Entäpä ulkopuolisten harjoittama kuljetustoiminta, rakennustoiminta jne. jne. Vähän erikoiset perustelut... Vai ovatko Ruokalahden päiväkodit siirtymässä ihan kokonaan luontaistalouteen?)

iPhone ja Nokia N8.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Shanghai apartment fire. 32 kuvaa.

Msnbc, The Week in Pictures: Nov. 11 - 18. 17 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, The Supreme Cat Show. 30 kissakuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Newlyweds in Thames Town, China. 15 kuvaa.

Pdnpulse.com, In UK, Paparazzi Face Royal Pain. Prinssi William on ilmoittanut noudattavansa nollatoleranssia paparazzi-kuvaajia kohtaan. Toivottavasti hän (ja hovi) noudattavan UK:n lakeja. William syyttää edelleen (väärin perustein) paparazzeja äitinsä kuolemasta.

Pdnpulse.com, Avedon Fashion Image Fetches Record Price at Paris Auction. Huutokauppa pidettiin 20.11.2010. Avedonin 'Dovima with elephants', loppuhinta $1.15 miljoonaa, 841.000 euroa, hinta-arvio oli 600.000 euroa. Kokonaistuotto 5.5 miljoonaa euroa. Kaikki myytiin.

Krtv.com, Grizzly versus Bison: the rest of the story. Hyvin erikoinen kuva, harmaakarhu yrittää ottaa kiinni pahasti kuumassa lähteessä itsensä polttanutta biisonia, molemmat menevät täyttä vauhtia ajoradalla. Kumpikaan ei välitä autossa paikallaan istuvasta valokuvaajasta, joka napsii kuvia ohikiitävästä kaksikosta. Biisoni karisti karhun kannoiltaan siirtymällä metsään, seuraavana päivänä pahoin haavoittunut biisoni lopetettiin.

Thephotoargus.com, Exploring the Night with Photography. Yksinkertaiset ohjeet, mutta näillä pääsee hyvin aloittamaan yökuvausta.

Smashingapps.com, Stunningly Creative Photographs That Look Alike Fake (But Are Not). 10 kuvaa.

Diyphotography.net, The 7$ Huge (Huge!) DIY Beauty Dish. Yllättävän paljon joutui projektia varten koluamaan kauppoja. Läpinäkyvä iso muovinen salaattikulho, hopeamaali spraypullossa (valkoinen maali käy), paksua glossy-paperia (mikä tahansa heijastava materiaali käy) sekä varastoteippiä.

Photo.tutsplus.com, Underwater Photography Tips for Your Next Holiday. VA-kuvausta.

YouTube, Lynda.com Tutorial | Photoshop Elements 9: Scanning and Restoring Photos—Filling in missing. Kulma poissa vanhasta kuvasta.

dXomark.com, All tested lenses. Kylmiä numeroita kaikista testatuista objektiiveista.

Photopreneur, When New Photography Businesses Go Wrong. Jos kuvaamista aikoo tehdä ammatikseen, niin hinnoittelun pitää olla kohdallaan. Monet kuvaajat myyvät työpanostaan uran alussa liian halvalla, kulujakaan ei peitetä. Hinnoittelu korjautuu luonnollista tietä nopeasti. Pahin virhe on kuitenkin, jos laiminlyö markkinoinnin. Monet valokuvaajat haluaisivat vain ottaa kuvia. Mutta tarvitaan webbisivut, tarvitaan näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, myös maksulliset mainokset voivat olla tehokkaita. Toisten kuvia ei koskaan saa esittää itseottaminaan, internet on siitä erikoinen paikka, että tällaiset asiat tulevat hakukoneissa eteen vielä monen vuoden päästä.

 • USA:ssa valokuvaajan ansioiden mediaani oli vuonna 2009 vain $29.770. Neljännes kuvaajista ansaitsi vähemmän kuin $21.150, vain kymmenesosa ansaitsi enemmän kuin $62.340.

B&H insights, Mirrorless Cameras. Peilittömiä järjestelmäkameroita.

IR, Nikon SB-700: Japanese availability. 15.9.2010 julkistettu uusi malli on SB-600:n ja SB-900:n välissä, ohjeluku 28. Japanissa myyntiin 26.11.2010, arvioitu hinta on $330.

cnet, crave, Is this Nikon's mirrorless system camera? Huhuja, kuvakin. Henkeään ei kannata pidättää julkistusta odottaessa, kyse on vasta prototyypistä.

Fotomässän Stockholm 2010. Pe 26.11. - su 28.11.2010, valokuva-alan vuoden suurtapahtuma Tukholmassa.

Photographyblog.com, Pentax K-5. Julkistettu syyskuussa 2010. K-7:n (toukokuu 2009) seuraaja, ulkoasu sama. 16.3 megapikselin järjestelmädigi, sarjakuvaus nopeampaa (7 fps vs. 5.2 fps), ISO noussut arvoon 51.200 (6.400). Tarkennuspisteitä vain 11. DxOmark.com:in kennotestissä kroppikennoisten ykkönen. Suljin kestää 100.000 laukaisua. Etsin 100%. Lcd-näyttö 3-tuumainen (920.000 pistettä), hyvälaatuinen. Säänkestävä. Valikkojen kieleksi voi valita suomen. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja. Video 1920 x 1080, full HD, monomikrofoni, ulkoisen stereomikrofonin liitäntä. Käsin tarkennus, videoinnin aloittaminen on tehty vähän hankalaksi. Akut kestävät yli 900 kuvan ottamisen. Tarkennuksen hienosäätö. Kuvissa ei ole kohinaa ISO 800 asti, kohina tulee näkyviin vasta ISO 1600 -arvolla. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Pentax. Suomen hinta on n. 1.250 euroa (mukana Pentax K-5 18-55mm WR Kit).

Thom Hogan, The Coolpix, PowerShot, Lumix Shootout 2. Perusteeeeellinen vertailu. Coolpix P7000 vs. Canon PowerShot G12 vs. Panasonic Lumix LX-5.

The-digital-picture.com, Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM. Julkistettu helmikuussa 2010, kroppikennoisille, superlaajakulma. Canonilla polttoväli on 12.8-25.6. Paino 545g, Versiot suunnilleen kaikille järjestelmädigeille (paitsi 4/3 ja micro 4/3-systeemiin). Vähän pienempi kuin täyskennoisten Sigma 12-24. Maisemakuvia otettaessa ei ole mitään merkitystä, vaikka isoin aukko alkaakin f/4.5 -arvosta. Kuvaaminen on hauskaa, kannattaa mennä mahdollisimman lähelle kuvattavaa. Terävä jo täydellä aukolla, reunoissakaan ei ole ongelmia. Tavallisten filtterien käyttö on hankalaa. Tässä hintaluokassa Sigma 8-16mm on paras superlaajakulma kroppikennoisille. Suomen maahantuoja Foka. Suomen hinta on n. 700 euroa.

 • "I think the Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM Lens is a great addition to the kit - it might be my favorite Sigma lens reviewed to date."

 

22.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Kapasia, poimintoja.

Verkkouutiset.fi, Maailman suurin valokuva: 80 gigapikselin Lontoo-panoraama. Lontoosta 36. kerroksen korkeudelta otettu 360 asteen valokuvakollaasi on uusi maailmanennätyksen haltija.

 • (Milloin Helsinki liittyy gigapikselikerhoon?)

Photo.net, foorumi.

YouTube, The Genius of Photography. BBC Four. Kuusi osaa, kukin jaettu neljään noin 15 minuutin videoon. Valokuvauksen historia.

Luminous Landscape, Mirrorless, Video Convergence. What's Coming Next? Markkinoilla on meneillään vallankumous, pakka sekoitetaan uudelleen. Nikon ja Canon eivät näytä ollenkaan osallistuvan vallankumoukseen.

Simongarrett.co.uk, Colour Management Cheat Sheet. Aika yksinkertaistettuna. Jos haluaa perusteellisempaa tietoa, niin sivun lopussa on linkkejä.

Strobist, Substituting an Umbrella for a Ring Light. Milloin sateenvarjoa voi käyttää rengasvalon tapaan.

Pchardwarehelp.com, Comprehensive List of IPS Based LCD Monitors. Lista IPS-paneelisista lcd-näytöistä. Hinnat ovat USA-hintoja.

TAO of Leica, Erwin Puts, Spur Nano Edge and Leica M9. Eipä tällainen vertailu taida sen kummempaa todistaa, mielenkiintoiset kuvat. Pitää muistaa, että kyse on erityisfilmistä tiettyyn tarkoitukseen ja mustavalkokuvista.

The Online Photographer, 'Advanced Photographer'. UK, uusi valokuvauslehti. Kommenteissa sitten vähän enemmän yleistä valokuva-alan lehdistä.

Photozone.de, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS - Full Format Lab Test. Lokakuussa 2005 markkinoille (korvaamaan vuoden 1995 Canon EF 75-300mm f/4-5.6 USM IS:n). Täyskennoisille. Uudelleen suunniteltu, nopeampi tarkennus, kuvanvakaan teho kolme pykälää (edellinen malli kaksi pykälää). Polarisaatiofiltterin käyttö vähän hankalaa, kun etuosa pyörii zoomatessa. Kuljetusta varten zoomin voi nyt lukita. Paino 630g, filtterikierre 58mm. Täyteen zoomattuna on yllättäen aika paljon tyynyvääristymää. Ei vinjetoi liikaa. 70mm on terävää piirtoa, vielä 200mm on kohtuullisen hyvä, 300mm reunoilta jo vähän huonompi piirto. Värivirheitä (purppureunaisuus) ei liian paljoa. Kohtuullisen hyvä yleisarvosana eikä hinta/laatusuhteessakaan ole vikaa. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 650 euroa.

 

21.11.2010   (linkki)

Taiteilijatapaaminen tänään klo 14, Suomen valokuvataiteen museo: Tero Puha.

Tero Puha: Unfinished
Kuva: Tero Puha6.1.2010 asti

Tero Puhan (s.1971) kuvasarja Unfinished pyrkii välittämään niitä tuntoja, joita transsukupuolinen ihminen kokee joutuessaan rakentamaan kehonsa ja sosiaalisen identiteettinsä uudelleen.

Kuvaamalla muotokuvia uudelleen mm. veden ja jään läpi Puha on etäännyttänyt alkuperäisen muotokuvan esittävyyttä.

Valokuvasarjaa täydentävässä videoteoksessa esiintyy fiktiivinen hahmo Paula/Pauli. Teos kuvaa hänen yrityksiään mukautua ympäröivään maailmaan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Tero Puhan tuotantoa vuosilta 1995-2010 esittelevä kuvateos Almost Human.

Suomen valokuvataiteen museo, Projekti
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Yle.fi, Päivi Setälälle lastenkulttuurin valtionpalkinto. Taiteen keskustoimikunta perustelee Päivi Setälän palkitsemista sillä, että hän on rikastuttanut lastenkulttuuria kahdella omalla innovaatiollaan. Hän on Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalin sekä Vauvojen värikylpy -pajojen äiti.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Mistä suomenkielinen kuvankäsittelyohjelma.

Photo.net, foorumi.

The New York Times, No Boo-boos or Cowlicks? Only in School Pictures. Koulukuviakin retusoidaan. 30 miljoonaa koulukuvaa vuosittain ottavan yrityksen edustaja sanoo, että 10% kuvista retusoidaan. Kevyt käsittely (esimerkiksi heijastuksen poisto silmälaiseista) maksaa $6. Isompi työ maksaa sitten $10 - $20, siihen kuuluu hampaiden valkaisu, hiuspörröjen poisto. Valikoimiin kuuluu myös vaikkapa solmion lisäys tai hihojen pidentäminen.

(Kertaus, 28.8.2008, digicamera.netin uutiset):
Svd.se (Svenska Dagbladet), Skolfotot kan retuscheras. Svenskt skolfoto valkaisee maksusta koululaisten hampaat, poistaa finnit ja silmäpussit jne. Ruotsalainen yritys kuvaa vuosittain 120.000 koululaista. Jos erilliseen potrettiin ei ole tyytyväinen, niin kuvaan voi tilata erillistä käsittelyä (pienempi suu, pienempi nenä jne.).

 • Svensktskolfoto.se, Blev du inte nöjd med din porträttbild? Uusi palvelu, hinnoista yms. ei vielä tietoa. 21.11.2010: tätä "palvelua" ei enää tarjota ainakaan alkuperäisessä muodossa...
 • Blekinge Läns Tidning, Bengt vill inte manipulera. Photomic säger nej till glamour-retuschering av skolfoton.
 • HS, Koulukuvat voi saada nyt retusoituna Ruotsissa
 • Iltalehti, Retusoi kauniimpi KOULUKUVA, "...Kuvaaja lupaa 130 kruunun (n. 14 euron) lisähinnalla retusoida kauneusvirheet, kuten finnit, punotukset tai silmäpussit...".
  • Iltalehden Online-äänestys Ota Kantaa: Asetetaanko lapsille liikaa ulkonäköpaineita?
 • (tässä on nyt kyse lapsista, huh huh... kas kun esimerkkikuvissa ei ollut silikonirintojen lisäystä ja peniksenpidennystä... toivottavasti suomalaiset koulukuvausfirmat eivät seuraa esimerkkiä)

(Kertaus, Digicamera.netin uutiset 16.9.2008):
Perusopetus.fi, Koulukuviakin manipuloidaan: Suomessa poistetaan käsimerkit, Ruotsissa myös finnit. "...Jos joku esimerkiksi näyttää epäsovinnaista käsimerkkiä, se muokataan kuvasta pois. Tällaisissa tilanteissa käytetään harkintakykyä. Kuvaajalla on täysi työ pitää suuria ryhmiä koossa kuvanottohetkellä ja näitä ylilyöntejä tapahtuu joskus...."

Photo.tutsplus.com, A 10 Step Guide to Understanding and Utilising Pattern. Esimerkkikuvat.

YouTube, videoita.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Cross Processing With Photoshop. Riistiinkehitys. 60-luvulla termi tarkoitti esim. sitä, että diafilmi kehitettiinkin tavallisen filmin tavoin, värit muuttuivat. Tummimmat kohdat muuttuivat siniseksi, kuvat saivat keltaiseen häivähtävän sävymaailman. Termi tarkoittaa värifilmin kehittämistä väärässä prosessissa. Nykyään tätä voi tehdä aika paljon helpommin kuvankäsittelyllä.

ePhotozine.com, All about exposure by The Erotic Photo Lounge. Perusasiaa. Lopussa suositukset aukolle, suljinaijalle sekä ISO:lle, muoto-, urheilu- ja maisemakuvat.

Digital ProTalk, Friday: Lightroom 3 - BIG Crashes and Easy Fixes. Lightroomia avattaessa, "Lightroom encountered an error when reading from its preview cache and needs to quit. Lightroom will attempt to fix this problem the next time it launches." Tuoreimman session kuvat eivät auenneet. Mitä tehdä.

Kamera & Bild, Reportage: K-märkt kameralagning. Kameroiden korjaajana vuodesta 1961, nykyään riittää työtä eläkeläisenä pariksi aamupäiväksi. Parhaimmillaan neljä työntekijää tekivät pitkää päivää, yhtenä elokuuna tuli korjattavaksi 700 kameraa.

 • Ruotsin Canon takaa varaosien saatavuuden 7 - 10 vuoden ajan siitä, kun uusi digikamera tuli markkinoille. Välillä varaosia ei kuitenkaan enää saa, tällöin Canon tarjoaa korjauksen hinnalla vastaavaa uutta mallia.
 • Ruotsin Nikon takaa kompaktikameroille 5 vuoden varaosien saatavuuden, paremmille malleille 7 vuotta ja huippumalleille 10 vuotta. Ei-digitaalisilla tuotteilla varaosia luvataan löytyvän 15 vuoden ajan.

Photozone.de, Nikkor AF-S 24mm f/1.4 G ED (DX). Nyt testi kroppikennoisella rungolla (10 megapikselin Nikon D200). Pro-sarjaa, täyskennoisille, 620g, filtterikierre 77mm. Säänkestävä. Jo täydellä aukolla keskeltä erittäin terävä, nurkissakin terävä. Erinomainen bokeh. Vähän heijastumia. Vähän vinjetointia. Lähin tarkennusetäisyys 0.25m. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 1.900 euroa.

 

20.11.2010   (linkki)

Juha Laitalainen: Mobiili Afrikka
Kuva: Juha Laitalainen.27.3.2010 asti

Mobiili Afrikka kuvaa, miten matkapuhelimista on tullut osa arkea Kiberan slummissa Nairobissa, Keniassa. Näyttely havainnollistaa, miten puhelinten käyttö nivoutuu paikalliseen kulttuuriin ja miten puhelimet tukevat paikallisia kehityspyrkimyksiä.

Näyttelyn kuvat on ottanut valokuvaaja Juha Laitalainen, ja teksteistä vastaa akatemiatutkija Sirpa Tenhunen.

Kulttuurien museo
Tennispalatsi 2. krs. Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki
6 € / 4 €, alle 18–vuotiaat ilmaiseksi Vapaa pääsy ti klo 17–20 Helsinki–kortti
ti klo 11–20 ja ke–su 11–18

Marko Vuorinen: 300 Videos - Newyorkilainen pornokauppa Töölössä
Kuva: Marko Vuorinen.28.11.2010 asti

Marko Vuorisen dokumentaarinen 300 Videos -näyttely kertoo valokuvin newyorkilaisen eroottisia DVD-elokuvia myyvän 300 Video Center -liikkeen arjesta ja asiakkaista.

Osana 300 Videos -näyttelyä järjestetään 20.-21.11.2010 elokuvafestivaali 300 Videos Film Fest, jonka aikana katsotaan seksuaalisuutta käsitteleviä tuoreita dokumenttielokuvia. Näytökset ovat yleisölle ilmaisia.

Galleria Oksasenkatu 11,
Helsinki (ravintola Eliten vieressä)
ke-su klo 12-18.

Kaakkois-Suomen valokuvataiteen aluenäyttely 2010
Kuva: Taavi Tihkan12.12.2010 asti

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta, Kaakkois-Suomen valokuvakeskus sekä Kotkan valokuvakeskus järjestävät yhteistyössä valokuvataiteen aluenäyttelyn 2010. Näyttelyn käytännön järjestelyistä on vastannut kumpikin valokuvakeskus omassa maakunnassaan.

Kymenlaakson alueen aluenäyttelyyn haki määräaikaan mennessä 56 henkilöä. Yli 250 teoksesta näyttelyyn valikoitui 35 valokuvan ja 1 videoteoksen kokonaisuus. Valinnan suoritti valokuvaaja, dosentti Hannu Vanhanen Tampereelta.

Kuva yllä: Taavi Tihkan.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16
2 €

Valokuvaaja Minna Havukainen esittelee Exitus-näyttelyn VB-valokuvakeskuksessa tänään klo 12.30. Näyttely on osa Kuoleman kuukauden ohjelmaa.

Taiteen maisteri Pekka Makkosen väitöskirja, CAMERA PIXELA: Ammattilaisten näkemyksiä valokuvauksen digitalisoitumisesta tarkastetaan Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa lauantaina 4.12.2010 kello 12. Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki . Vastaväittäjänä Janne Seppänen Tampereen yliopistosta ja kustoksena Merja Salo Taideteollisesta korkeakoulusta.

 • Camera Pixelia on juuri ilmestynyt Musta Taiteen julkaisusarjassa 5/2010. 245 sivua. Kovakantinen.

Suomen valokuvataiteen museo / Kokoelmanosto: Vilho Setälä: Syyssumu, 1939 Helsinki. Kolmas ja viimeinen osa professori Vilho Setälän (1892-1985) valokuvausohjeita käsittelevässä sarjassa: Liikkeen illuusio syyssumussa - Vilho Setälän ohjeita luovaan valokuvaukseen.

 • Kokoelmanosto-sivulla museolehtori Erja Salo ja kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen esittelevät poimintoja museon kokoelmasta. Sivulle lisätään uusi kuva noin kahden viikon välein.

Finland Circuit on kansainvälinen digikuvien näyttelysarja, jonka kuvaesitykset pyörivät eri puolilla Suomea alkaen. Ensimmäinen esitys on Vantaalla, Tikkurilan lukion auditoriossa lauantaina 20.11. klo 14. Vapaa pääsy. Neljä sarjaa. Ensin esitetään palkitut.

 • Näyttelyyn tarjottiin noin 6000 kuvaa, joista eri osanäyttelyihin pääsi mukaan suunnilleen 1500. Palkintoja jaettiin noin 360.
 • Finland Circuit
 • hyväksytyt kuvat muutamaksi tunniksi selailtavaa (aluksi ihmettelin, että miten Suomesta voi löytyä tällainen määrä tämän tasoista kuvaa, sitten ymmärsin, että kuvat ovatkin joka puolelta maailmaa)
 • kilpailuun osallistuminen oli maksullista, kaksi kuvaa 45 euroa
 • järjestäjänä on Suomen kameraseurojen liitto, digitaalikuvien kiertonäyttely eli circuit
 • viimevuotisen kilpailun 1st Finland International Digital Circuit -kirja, 112 sivua, hinta 20 euroa (pk. sis.)

Fotoni.org, Ilmakuvat.

 • viime viikonlopun kuvia Parainen ja Kuusisto, siis helikopterista kuvattu, siis "ei ihan täysikokoisesta helikopterista...", Canon 40D

Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry on myöntänyt mainosvalokuvaaja Boris Fagerströmille Finnfoto-palkinnon. Palkinto jaetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle. Lue tiedote kokonaisuudessaan.

 • Boris Fagerströmille myönnetty palkinto on 13. Finnfoto-palkinto. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet Matti J. Kaleva, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Salme Simanainen, Kai Nordberg, Hannu Hautala, Rashid Nasretdin, Leena Saraste, Jukka Kukkonen, Sakari Nenye, Lassi Rautiainen ja Pekka Punkari.

Välähdyksiä-blogi, Uudet Skyportit! 8.11.2010. Elinchromin Skyport-lähettimet ovat jo kauan pitäneet omaa linnakettaan pystyssä Pocket Wizardien ja Aasian tuotannon välissä. Hinta/laatu-suhde on aina ollut Skyporteissa kohdallaan, mutta pieniä parannuskohtiakin niistä löytyi. Nyt aika moni niistä on korjattu.

Iltalehti.fi, Järjestelmäkamerasta tuli yllättäen hitti. Pokkarin lisäksi yhä useampaan kotitalouteen hankitaan myös järjestelmäkamera. Trendi on huomattu kameroita myyvissä liikkeissä ja laitteiden maahantuojilla.

 • Järjestelmäkameroiden hinnat ovat laskeneet nopeasti. Nyt perusmallisen kameran saa noin 400 eurolla. Tarjouksissa halvimmat mallit ovat 300 euron tuntumassa. Hinnat eivät siis eroa paljon pokkareista.
 • Pokkarista järjestelmäkameran erottaa paitsi suurempi kenno, myös selvästi pienempi laukaisuviive.
 • Suurempi kenno tuottaa kapeamman syväterävyysalueen. Järjestelmäkameralla voidaan hallita kuvaa paremmin muun muassa sumentamalla taustaa.

Radiomega.fi, Microsoftin taustakuvakisan voittajan valokuvanäyttely Oulun lentoasemalla.

Tietokone.fi, Apple iPadia odotetaan Suomeen ihan pian. Ajankohta edelleen täysin auki.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, National Geographic's Photography Contest 2010. 47 kuvaa. Kuvien viimeinen jättöpäivä 30.11.2010. Osa kilpailuun jätetyistä kuvista on jo esillä.

Reuters.com, Strange and unusual. 18 kuvaa.

Thephotoargus.com, Great Sites for Photography Feedback. Flickr, Focussion, Photo.net, MyShutterSpace, Digital Photography School. Sivuista lyhyet luonnehdinnat.

The Online Photographer, An Interview with Ned Bunnell, President of Pentax USA.

Jezebel.com, How Your Playboy Centerfold Sausage Is Made. Christie'sin huutokaupassa Playboy-lehteen liittyvää, 1990-luvun ja 2000-luvun alun keskiaukeaman kuvissa merkinnät tarvittavista muutoksista. Nykyisillä kuvankäsittelyohjelmilla olisi varmaankin työstä selvinnyt paljon helpommin ja nopeammin. Nudity warning.

IR, Pentax K-5: New firmware available. Nyt saatavana.

Luminous Landscape, Panasonic GF2 First Impressions. Nimestä huolimatta GF2 ei ole GF1:n seuraaja. GF2 on Panasonicin vastaus Sonyn NEX-mallistoon. Ulkoa päin riisutumpi versio (jos vertailee GF1:een, osa käyttöliittymistä siirretty kosketusnäyttöön). Pienin Micro 4/3-systeemin järjestelmädigi. 12 megapikseliä. AVHCD-video, HD, stereomikrofoni. Kosketusnäyttö (460.000 pikseliä). Suunnattu kompaktidigien käyttäjille. Kuvausvauhti (LiveView) 2.6 kuvaa sekunnissa. ISO nyt 6400. Tuki uudelle 3D-optiikalle. Viisi väriä. Ulkoinen salamakenkä, sisäinen salama. Elektronisen etsimen saa kiinni salamakenkään. Suomen Panasonic. Tammikuussa 2011 myyntiin.

 

19.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • yofeeltheflow, Photos tagged with nepal. "Mieletön paikka matkustaa ja räpsiä kuvia. Kuvat on trekiltä Annapurna-vuoriston ympäri. Trekki kesti 19 päivää. Lisäksi on muutama kuva Katmandusta. Kalustona oli Canon 7D, Sigma 30mm 1.4, Canon 10-22 ja Canon 70-200 4L IS. Lisäks kaikennäköstä oheissälää, kuten polarisoija laajikselle ja Hitechin GND filttereitä. Mukana muutama HDR-kuva, jotka koottu Dynamic-photo HDR-ohjelmalla. Muuten Lightroom 3 kuvien kehitykseen."

Skenet.fi, Mikko Oranen, Pekka Niittyvirta, Piilotettu totuus? ...Näyttelyn kuvat ovat esteettisiä. Ne ovat monokromaattisia väripintoja tai kuvia ihmisistä tai kaukaisista galakseista. Todellinen ja olemassa oleva sekoittuu johonkin tehtyyn ja ei olevaan....

Pintaliitoblogi, Millaisessa vaiheessa minä olen?

Photo.net, foorumi.

Msnbc.com, Life's small wonders. Makro- ja mikroskooppikuvia.

Timesonline, Pictures: Stormchaser. 8 kuvaa.

Photoshoproadmap.com, 100 wonderful photo effects Photoshop tutorials.

Photo.tutsplus.com, An Introduction to Indoor and Studio Flash Photography. Perusteita, aika pitkällekin.

ePhotozine.com, Self portrait photography. Omakuvan ottaminen. Kamera, salama. Kameran oma timer tai sitten kaukolaisin.

Popular Photography, Photographer Captures Rare “Surfing” Orcas. Aalloilla surffaava miekkavalas, yksi kuva.

Amateurphotographer.co.uk, Photographer Avedon's pics to raise millions (includes photos). Tähän asti isoin kokoelma Avedonin kuvia huutokaupataan 20.11.2010 Pariisin Christie'sillä. Hinta-arvio 3.5 miljoonaa euroa. Yli 60 kuvaa, kalleimmaksi arvioitu 'Dovima with Elephants', 600.000 euroa.

Canonrumors.com, Tamron Lens Phenomenon Update. Tämän mukaan osa Canonin omistakaan vanhemmista objektiiveista ei osaisi käyttää reunalla olevia ristikkäistyyppisiä tarkennuspisteitä (cross-type). Tavallinen tarkennuspiste reagoi vain pysty- tai vaakatason kontrastieroihin, ristikkäistyyppinen reagoi sekä pysty- että vaakatason kontrastieroihin. Tamron vain sattui valitsemaan vähän väärän tyyppiset objektiivit pohjaksi (joiden mukaan se suunnitteli nämä ei-yhteensopivat objektiivit). Canon 7D: "New eight-directional double cross central AF point, total 19 cross AF points".

Diyphotography.net, Manual Lens From PVC Pipes. Runkotulppa, kaksi muoviputken pätkää, suurennuslasi, superliimaa, ei muuta. Jos tätä "objektiivia" aikoo käyttää, niin pitää varautua myös kennon puhdistukseen pölystä.

Fotosidan.se, Helmut Newton-fotografi klubbades för 2,1 miljoner. Bukowskin huutokauppahinta valokuvasta vuodelta 1992, editio 1/3. Loppuhinta 2.1 miljoonaa kruunua, 224.200 euroa. Lienee Ruotsissa huutokauppaennätys.

Kamera & Bild, Webb-TV: Intervju med kvinnlig pressfoto-pionjär. Aftonbladetissa ensimmäisenä naispuolisena lehtikuvaajana. Kaksiosainen haastattelu, videot, 13:37 ja 13:50.

Kamera & Bild, Stockholms mest högupplösta vykort. 6.11.2010 otetut kuvat Tukholmasta, koostettu 40 gigan kokoiseksi panoraamakuvaksi. Kuvaus vei aikaa kaksi tuntia, 1.520 yksittäistä kuvaa, 8 miljardia pikseliä. Tämä ei ole mikään 360 x 360 panoraama, vaakatasossa kyllä 360 astetta, muuten perinteinen panoraama.

 

18.11.2010   (linkki)

Yle Teema tänään klo 15.35 - 17.00: Ansel Adams. Dokumenttielokuva amerikkalaisen valokuvaajan jättämästä kuvallisesta perinnöstä ja elämäntyöstä, jossa luonnon kauneus koskettaa katsojaa. Ohjaaja Ric Burns. Tuotanto Steeplechase, USA, 2006. Kesto: 82 min. (Uusinta La 20.11.2010 klo 11.05 - 12.29).

Katso myös muita valokuvaukseen liittyviä ohjelmia Digicamera.netin etusivulta.

Demari.fi, Sari Poijärvi, Pienet eläimet suuressa roolissa. Valokuvataiteen museon näyttelytilassa on 374 valokuvaa, jos näyttelyvitriineissäkin olevat kuvat lasketaan mukaan. Pentti Sammallahden retrospektiivisen näyttelyn vanhin kuva vuodelta 1963 löytyy Helsinki-sarjasta ja uusin näkymä Portugalista on kuvattu tänä vuonna.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Freelancer-kuvaaja, StudentWork Finndea Oy, Helsinki. Asiakasyritys on kovassa kasvussa oleva design management -toimisto, joka sijaitsee Vanhan Veturitallin tiloissa Pasilan ratapiha-alueella. Etsitään persoonallisia freelancer kuvaajia, kuvittajia, taittajia, copywritereita sekä webbikoodareita erilaisiin haastaviin projekteihin. StudentWork Finndea Oy on erikoistunut opiskelijoiden, vastavalmistuneiden sekä muutaman vuoden työkokemuksen omaavien alumnien vuokraukseen ja rekrytointiin.

Yhteystiedot StudentWork Finndea Oy, Lauri Grönholm, p. 044 055 2856 (ark. 9-17)
Työpaikan osoite 00510 HELSINKI
Työ alkaa Mahdollisimman pian
Työaika muu osa-aikatyö
Työn kesto 1 - 3 kk, Projektiluontoisesti
Haku päättyy 20.12.2010 klo 23:59

Valokuvatorstai, 185. haaste. Viikon haaste on "ahneus".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 184. haaste. Viikon haaste oli "ISÄ". Haasteen otti vastaan 68 kuvaajaa.

3xV – Valokuvaus- ja teknologiablogi, Optiset harhat.

Suomen freelance-journalistit ry, Free-verokorttilaisen matkakulujen vähentämiseen verotuksessa uusi tiukempi linjaus 16.11.2010. ...Kun pelkkä selvitys työmatkalla olosta ei siis enää useimmiten riitä, on lisäksi osoitettava, että matkasta on aiheutunut kohonneita elantokustannuksia....

Tietokone.fi, Miksi iPhonen ostaminen on niin hankalaa? Kaveri on haaveillut pitkään iPhonen ostamisesta ja Elisan päätös alkaa myydä iPhonea ilman liittymää oli se viimeinen naula. Mutta yllätykseksi hänellä ei ollut tänään vieläkään käsissään iPhonea.

Macmaa.com, iPad myyntiin Ruotsissa 24. päivä marraskuuta? ...Apple julkaissee iOS 4.2:n marraskuun 24. päivänä. iOS 4.2 tuo iPadiin ruotsalaisen ja suomalaisen näppäimistön ja sanaston. iPad ei tuo edelleenkään Flashia.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Best of the year. 55 kuvaa. Kuvaajan sanoin kerrottu kuvan ottamisesta, lisäksi mukana tekniset tiedot (Kamera, objektiivi, aukko, suljinaika, ISO).

Boston.com, The Big Picture, In Protest. 50 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Eid al-Adha, Feast of the Sacrifice. 39 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: North American Indian Photographs by Edward Curtis. Suurin osa kuvista on vähän yli 100 vuotta sitten otettuja.

Photo.tutsplus.com, Sonic Slideshow #1: Amazing Autumn Photography. 40 syyskuvaa.

Photoshelter.com, A Picture's Worth, blogi.

Luminous Landscape, Alain Briot. Kaksi esseetä viikossa, kaikkiaan 14 kappaletta. Aiheena kunkin nimenomaisen valokuvan synty. Photographic Examples. Osat #3 ja #4.

Digital Photography School, HDR Post Processing: Beginners Guide to HDR Photography (Part 3). Sarjan viimeinen osa. Ohjelmien käyttämistä, Adobe Lightroom, HDRsoft Photomatix Pro, Photoshop CS5, Topaz Labs Photoshop Bundle.

360cities.net, London 80 Gigapixels. Koostettu 7886 kuvasta. Kuvat otettu viime kesänä. Blog.

Photo.tutsplus.com, Power Up Your Photography with Photoshop CS5. Viisi uutta ominaisuutta vähän lähemmässä tarkastelussa.

 • Content-Aware Fill
 • Refine Edge
 • Automatic Lens Correction
 • Camera Raw Updates
 • HDR Pro

Diyphotography.net, The Real Story Behind Starbucks - Getting The Perfect White Balance. Köyhän miehen expodisc, vain mielikuvitus on rajana. Valkotasapainon määrittämiseen sekavalossa.

 • (Osa meistä ehkä muistaa vuosien takaa Pringles-purkin kannet, itselläkin on niitä säästössä muutamia. Pringles meni muuttamaan kantta...).

Makezine.com, Macro lens hack for under a dollar. Muutaman euron lukulasista saa jonkinlaisen makrolinssin.

Dpreview.com, Sony develops professional E-mount camcorder. Vuoden 2011 puolivälissä myyntiin. Pro-malli, digivideo, kroppikenno. Yhteensopiva Sonyn E-mount -kiinnitteisten objektiivien kanssa. Edellinen vastaava Sonyn digivideojulkistus oli kuluttajille tarkoitettu NEX-VG10E.

Kamera & Bild, "Stå still. Det är en grizzlybjörn bakom dig.". Kuvausryhmä odotteli sadetta, että lohet pääsevät kulkemaan (ja karhut lohia pyydystämään). Yhtäkkiä harmaakarhu (painoa jopa 680 kg) ilmaantuu juontajan taakse. Kylmähermoinen kuvaaja zoomaa karhuun, joka käy aika lähellä kuvausryhmää.

IR, Canon PowerShot G12. Elokuussa 2010 julkistettu. G11-mallille seuraaja. Uusi valitsin etupuolella, hybridi IS (kuvanvakaaja), 720p HD video (1280x720, stereo), nopeampi sarjakuvaus. Kuvasuhde valittavissa. Elektroninen vatupassi, HDR, HDMI. 10 megapikseliä, 28-140mm, 2.8cm moneen suuntaan kääntyvä lcd-näyttö (461.000 pistettä), etsin, käsisäädöt ja raw. Paperimanuaalissa vähemmän kuin cd:n manuaalissa. Lisävarusteena 58mm suotimien käyttömahdollisuus. G-sarjan paras malli. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

ePhotozine.com, Nikon D90, Canon EOS 550D & Pentax K7 Comparison Test Digital SLR. Perusteellinen vertailu, kolme järjestelmäidigiä.

ePhotozine.com, Elemental Genesis MK II Studio Lighting and Flash. Ns. halpis-studio-kitti testissä. £329, 387 euroa.

 

17.11.2010   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo 17.30-18.30. Pentti Sammallahti esittelee näyttelynsä. Museon pääsymaksu. Jo 12 000 ihmistä on nähnyt Pentti Sammallahden retrospektiivin.

Suomen valokuvataiteen museo / Kokoelmanosto: Vilho Setälä: Railo, 3.11.1934. Loka-marraskuun kokoelmanostoihin on poimittu Vilho Setälän (1892-1985) valokuvia ja samalla on tuotu esiin Setälän kirjoissaan esittämiä täsmällisiä ohjeita valokuvan sisältöön ja kuvakieleen liittyen.

 • Kokoelmanosto-sivulla museolehtori Erja Salo ja kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen esittelevät poimintoja museon kokoelmasta. Sivulle lisätään uusi kuva noin kahden viikon välein.

HS, Anu Uimonen, Pää pilvissä, jalat puussa. Lontoossa asuva suomalainen valokuvataiteilija Axel Antas (s. 1976) on aikaisemminkin loihtinut pilviä haluamaansa paikkaan maisemassa. Uuden näyttelyn suurissa valokuvissa ohikiitävä hauras pilvi on saapunut ympäröimään maisemaan asettuneen henkilön pään.

Peter Forsgård. Poimintoja.

 • Valokuvaaja ja itsensä brändääminen? 9.11.2010. Aiheesta (itsensä brändäämisestä) on kirjoitettu oikein kirjakin (lat. huom. eikä tätä kirjaa ole kirjoittanyt Liisa Sounio. Nokia muuten osti Sounion ja miehensä Ahtisaaren matkailuun keskittyvän internet-palvelun n. 15 miljoonan euron hintaan. Tähän mennessä dopplr.com ei ole kuitenkaan tuottanut oikeastaan mitään... Muutama vuosi sitten erittäin lupaavaksi mainittu palvelu on jäänyt vain lupaukseksi. Myyjille palvelu ei kuitenkaan jäänyt lupaukseksi). Nykyään valokuvaajan ammattia harjoittava voi joutua tällaisiakin asioita eli brändäämistä pohtimaan (jos haluaa, että niitä töitä riittää).
 • Digiexpossa nähtyä... 5.11.2010. Mikä oli messujen anti valokuvaajalle.
 • Vuoden muotokuvaaja -kilpailun uusista säännöistä. 3.11.2010. Suomen Ammattivalokuvaajien vuosikilpailu.
 • Vuoden Muotokuvaaja, viime keväältä eli 28.3.2010
 • Videokuvaamisen ihmeellinen maailma. 1.11.2010. Forsgård on perehtynyt videokuvaukseen, välineenä Canonin järjestelmädigi.
 • Samaan aikaan muualla. (osa jotain/jotain). 29.10.2010. Vaikkapa tämä: Matti J. Kaleva on avannut blogin. Ynnä muuta.

Digikuvaus.fi, Sony SLT-A55V testi. Sonylta ilmestyi syksyn aikana kaksi mielenkiintoista uutuutta digijärjestelmäkameroiden harrastajaluokkaan: mallit SLT-A55V ja SLT-A33. Niiden tekniikka perustuu Translucent Mirror -teknologiaan, joka poikkeaa tavallisista digijärjestelmäkameroiden tekniikasta. Nämä kameramallit hyödyntävät puoliläpäiseviä peilejä, jotka jakavat optisen väylän pääkuvasensorin ja automaattitarkennussensorin välillä.

Birdlife.fi, Suomelle uusi lintulaji löytyi valokuvasta. 16.11.2010. Suomen ensimmäinen tundrakuikka (Gavia pacifica) viivähti Tuusulanjärvellä viime viikon keskiviikkona ja torstaina. Lintu tosin määritettiin vasta eilen – valokuvista.

Netcycler.fi, tavaroiden kierrätyskeskus, avattu Suomessa viime maaliskuussa, rekisteröityjä käyttäjiä yli 11.000 (ilman rekisteröintiä ei näe, mitä vaihtokaupassa halutaan). Ideana on kierrättää tavaraa, joko ilmaiseksi tai vaihtotavarana. Omat tarpeet listataan, samoin omat kierrätykseen tarjottavat tavarat. Käyttö on ilmaista.

Mikropc.net, Tällä lentohärvelillä voit salakuvata vaikka naapuriasi. Sveitsiläinen senseFly valmistaa Swinglet Cam -nimeä kantavaa lentävää kameraa, jota ohjataan maasta gps-koordinaattien avulla.

Digitoday.fi, Näki itsensä Googlen kuvista – laihdutti 46 kiloa. Englantilaismies aloitti laihduttamisen nähtyään ylipainoisen olemuksensa Googlen katukuvista.

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa ke 17.11.2010. Elektroniikka. Lähtöhinta on ohjeellinen.

1 I1581 1 KAMERANRUNKO CANON EOS D5 1 AKKUKAHVA BG-E2N 1 OBJEKTIIVI SIGMA 24-70/2,8 EX ASPHERICAL 1 LATURI MANUAALI 1 MUISTIKORTTI 1GB LAUKKU. Lähtöhinta 600 euroa. Ei myyty.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, November weather around the globe. 27 kuvaa. (Miksei ikinä ole kuvaa Suomesta? Nytkin on Tukholmasta kuva).

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 15, 2010. 20 kuvaa.

National Geographic, Rare Pictures: Crocodile Attacks Elephant. Neljä kuvaa.

Burrard-Lucas Blog, Wildlife Photo Contest Results. Vähän yli viisituhatta luontokuvaa lähetettiin, tulokset. Highly Commended: Macro; yksi kuudesta; Damselfly by Anna-Liisa Pirhonen.

Googlestreetviews.com, Jon Rafman. Erikoistunut keräämään kaikenlaisia erikoisia kohtauksia, joihin Googlen kuvaaja-autot ovat onnistuneet tallentaan.

Kamera & Bild, Knappen du måste lära dig på Nikon D7000. Kaksi viikkoa lehden toimituksessa testissä, ei vielä manuaalia. Useampi kokenut Nikon-käyttäjä on saanut tehtäväkseen muuttaa automaattitarkennustapaa AF-S -> AF-C. Samoin on pyydetty muuttamaan tarkennuspistettä. Yksikään haastettu ei ole tähän kyennyt. Ratkaisu on helppo, jos sen vain tietää (tai on manuaali käytössä).

Photographyblog.com, Nikon AF-S Nikkor 24mm f/1.4G ED. Helmikuussa 2010 julkistettu. Täyskennoisille. Lähin kilpailija on Sigma f/1.8 EX DG, jonka hinta on neljäsosa. Painoa 620g, filtterikierre 77mm. Sopivan kokoinen, isohko, mutta pienempi kuitenkin kuin Canonin vastaava. Pro-objektiivi, säänkestävä. Erittäin hiljainen tarkennus, kohtuullisen nopea tarkennus. Täydellä aukolla tarkennus pitää olla aivan kohdallaan, jos kameran runko sallii, niin kannattaa hienosäätää tarkennus. Vinjetoi. Jonkin verran heijastumia. Bokeh kunnossa. Ei paljoa värivirhettä (purppurareunat), vääristymät kurissa (tässä luokassa). Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.300 euroa.

 

16.11.2010   (linkki)

Valonkuvia.fi, Vuodenajat puutalokaupungissa. Kuvasarja Kristiinankaupungista.

Helsingin kaupunginmuseo, Uusi valikoima Signe Branderin kuvia Stoassa. Helsingin kaupunginmuseon laaja Foto Signe Brander -näyttely, joka houkutteli taannoin Hakasalmen huvilaan lähemmäs 60 000 kävijää, saa jatkoa Itä-Helsingin kulttuurikeskuksissa.

 • Stoan galleriassa, Itäkeskuksessa 16.11.–5.12.2010. ma–to klo 9–20, pe klo 9–18, la–su klo 10–16. Pääsy on vapaa

Valon kuvaaja -blogi, poimintoja.

Ammattivalokuvaajat ry, Teemakilpailu, Parasta ennen. Yleisöäänestys päättyy 18.11.2010. Yleisöäänestyksen voittaja julkaistaan Suomen Ammattikuvaajien syyspäivillä 21.11.2010. Kolmen kuvan kollaasi, aiheena "Parasta ennen", osallistumis oikeus oli vain Suomen Ammattikuvaajiin kuuluvilla. Osallistujia oli seitsemän.

wwf.fi, Vuoden luontokirja 2010: Suomen lasten luontokirja. Kilpailun on ensimmäistä kertaa voittanut lapsille ja nuorille suunnattu teos, Lasse J. Laineen ja Iiris Kalliolan kirjoittama ja Kustannusyhtiö Otavan kustantama Suomen lasten luontokirja. WWF on valinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Muut ehdokkaat:

 • Kalevalaista luontoa (Arcticmedia LR ky). Hannu Hautalan 49. kirja. Lisäksi Reijo Heikkinen, Raimo Ahonen ja Lassi Rautiainen.
 • Tunturien helmet (Metsäkustannus). Pekka Luukkola, valokuva- ja tietoteos Suomen tunturiluonnosta.
 • Viimeiset vieraat - Elämää autiotaloissa (Maahenki). Kai Fagerström, Risto Rasa, Heikki Willamo. Risto Rasa runot, Fagerström ja Willamo kuvat.
 • Savanni Hengittää (Minerva Kustannus). Mauri Leivo on viettänyt yhteensä liki vuoden Afrikan luonnossa ja vieraillut yli viidessäkymmenessä kansallispuistossa ja suojelualueella.

Yle.fi, Helsinki, Keravalle nousee Suomen suurin graffiti-näyttely. Keravan nuorisotoimi avaa perjantaina Masterpiece Graffiti -valokuvanäyttelyn. Siinä esitellään 250 tämän vuoden aikana nuorisotalo Häkin graffitiseinälle syntynyttä teosta. Nuorisotalo Häkin pihalla olevalle seinälle on reilussa puolessa vuodessa tehty yli 300 maalausta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 5 000 neliömetriä.

 • Masterpiece -graffiti valokuvanäyttelyyn voi tutustua 19.11.-12.12.2010.
 • (kertaus) Muotoa etsimässä, Näyttelyt: Masterpiece - Suomen historian suurin graffitiaiheinen näyttely. 8.11.2010. ...Viimeiset puolisentoista kuukautta olen suunnitellut ja toteuttanut varsinaisen työni ohessa Masterpiece-graffitivalokuvanäyttelyä. Kyseinen näyttely aukeaa viikon päästä perjantaina täällä Keravalla ja on lajissaan Suomen kaikkien aikojen suurin...

Aamulehti.fi, Varkaat viihtyivät Verkkokauppa.comissa vain pari minuuttia - saaliiksi objektiiveja. Pirkkalan kauppakeskus Veska, sunnuntai-ilta vähän ennen kello kahdeksaa.

Mtv3.fi, Skottiseuran jättimoka: Ohjelmalehtiseen kuva natsisotilaista. Amatöörit asialla kuvia valitsemassa? (ja mistä tämä kuva oikein löytyi). Tarkoitus hyvä, lopputulos katastrofi.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Hajj 2010. 34 kuvaa.

Petapixel.com, First Digital Photograph Ever Made. Ensimmäistä digikuvaa ei otettu ensimmäisellä digikameralla. Vuonna 1957 skannattiin kolmekuukautisen pojan kuva, tarkkuus oli 176 x 176 pikseliä.

Diyphotography.net, Weekend Project - Playing With Food Colors. Laseja (oltava puhtipuhtaita ja kiillotettuja) sekä veden värjäysaineita.

Digital Photography School, How to Maximize your Photography Exhibition experience. Muutamia neuvoja valokuvanäyttelyn pitämiseen.

YouTube, Photoshop Top 40 #29 - Liquify. Kesto 12:31.

Luminous Landscape, 2010 Mini Medium Format Shoot-out. Pentax 645D ($10.000). Phase One P40+ ja Phase One 645DF runko. Pieniä eroja. Vertailut myös Canon 1DsMKIII:een ja Leica M9:ään.

Dpreview.com, Nik Software adds 64-bit compatibility across entire range. Ilmainen päivitys, Dfine 2.0, Viveza 2, Color Efex Pro 3.0, Silver Efex Pro ja Sharpener Pro 3.0.

Dcviews.com, Samsung roadmap for the NX i-Function lenses. Ensi vuonna viisi objektiivia.

Dcviews.com, Praktica introduces the 14 Megapixel 14-Z4 digital camera. Saksalainen kameramerkki on edelleen voimissaan.

Fotosidan.se, Swinglet Cam ger flygfoto en helt ny innebörd.

 • sensefly.com, swinglet CAM 12 megapikselin kamera, ottaa kuvia automaattisesti, lennon voi määritellä etukäteen (GPS), siipiväli 80cm, paino 500g, nopeus 30-50 km/h, lentoaika 30 minuuttia. Alue 20km, datayhteys 2km, lentokelpoinen 25 km/h. Kuvia voi katsoa vasta laskeutumisen jälkeen. Sveitsiläinen firma.
 • hinta lienee 7.000 euroa, $10.000

Photographyblog.com, Nikon D7000. 16.2 megapikseliä, D90:n ja D300s:n väliin. Kennon koko on kasvanut 4 megapikseliä, fyysiset mitat ovat pysyneet samoina. Kroppikenno eli 1.5 x kroppikerroin. Video 1920 x 1080, 24 kuvaa sekunnissa, jatkuva tarkennus (ei pysy liikkeessä mukana, lisäksi ylimääräistä ääntä). Monoääni, ulkoinen mikrofoniliitäntä. Akkukahva lisävaruste. Kuvausvauhti kuusi kuvaa sekunnissa. Lcd-näyttö kolme tuumaa, 920.000 pistettä. Etsin 100%. Kaksi sd-korttipaikkaa. Kohinan suhteen taitaa edustaa kroppikennoisten huippua. ISO 3200 on vielä käytännössä kohinaton. Suljinääni on hiljainen, speksattu 150.000 laukaisuun. Sisäänrakennettu salama ohjaa Nikonin omia salamia. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Nikon. Pelkkä runko 1.150 euroa, + 18-105 VR 1.450 euroa.

Kamera & Bild, Test: Leica S2. Muotikuvaajille, jotka haluavat keskikokoa. Julkistettu alkuaan syyskuussa 2008, vuotta myöhemmin oikea julkistus. 37.5 megapikselin Kodakin CCD. Kuvausvauhti on 1.5 kuvaa sekunnissa. Minimalistinen ilmiasu, tuntuu kädessa erittäin tukevalta, vähän kuin turboahdettu järjestelmädigi. Vähän painavampi kuin esim. Nikon D3x. Lisävarusteena hankittava akkukahva lisää painoa. Kuvat tallentuvat Adoben DNG-muodossa. ISO 160 - 1250. Tarkennus on nopea, tarkka ja hiljainen. ISO-arvolla 640 kohina tuli kunnolla näkyviin. Tarkkuudessa, värintoistossa ja dynamisessa alueessa on vaikea huomata eroa keskikoon kamerasysteemiin. Vastavalosuoja onneton. Etsimessä ei näy valotuksen korjaus tai ISO. Pöly sensorilla lienee ongelma. Ammattilaisille tarkoitettu kamera, runko $22.000, objektiivit $5.000 - $7.000. Suomen maahantuoja on Foka (vähän niukasti tietoa). Suomessa rungon hinta on 18.600 euroa.

 

15.11.2010   (linkki)

Leena Saraste signeeraa uutuuskirjaansa huomenna klo14-18 Laterna Magicassa, Rauhankatu 7, Helsinki.

 • Leena Saraste: Valokuva, muisto – viesti – taide. Kustannus OY Musta Taide 2010, sidottu, kovakantinen, 216 s. Kirja on kolmas, perusteellisesti uudistettu laitos Sarasteen aikaisemmin julkaisemista teoksista Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen (1980) ja Valokuva tradition ja toden välissä (1996). Julkaisusarja 4/2010.

Cartinan kuvablogi.

Aamulehti.fi, Vauvankin on passikuvassa oltava vakava - kerro kokemuksesi. Nykyään myös matkustavilla pikkuvauvoilla pitää olla oma biometrinen passi. Passikuvalle on yksityiskohtaiset ohjeet. Miten vauvasta saa otettua passikuvan?

Mato78.com, USB 3.0 - liian vähän, liian myöhään? ...Missään vaiheessa USB-liitäntää ei ole tarkoitettu varsinaiseksi tiedonsiirtoväyläksi. Miksi USB:tä on kuitenkin kyseiseen tarkoitukseen käytetty paljon ja myös käytetään edelleen?... ...Tärkeimpinä ominaisuuksina USB 3.0 parantaa tiedonsiirtonopeuden 10-kertaiseksi ja virransyöttöä on paranneltu hieman: USB 2.0 antaa 0.5A ja 5V, USB 3.0 vastaavasti 0.9A ja 5V....

 • mitä käytännön testi osoitti USB 3.0 -liitännän nykytilanteesta?

Photo.net, foorumi.

Dailymail, The cities that never sleep: Spectacular night-time photos of Earth taken from the space station that show London's lights shine brightest. Avaruusasemalta otettuja kuvia, kohteena maapallo. Erityisesti ensimmäinen kuva on komea.

Useit.com, Jacob Nielsen (edelleen voimissaan...), Photos as Web Content. 1.11.2010. Yritysten sivuilla vain "oikeiden" työntekijöiden kuvia katsotaan, geneerisiä työntekijöitä esittävät kuvat ignoroidaan. Tuotekuvissa pitää olla jotain tuotteelle ominaista, pelkät paneelitelevisioiden tuotekuvat eivät herätä kiinnostusta. Ja sen pienen kuvan takana olevan isomman kuva pitää olla kooltaan vähintään kaksinkertainen.

Lightstalking.com, How to Reduce Your Depth of Field in Photoshop Read more: How to Reduce Your Depth of Field in Photoshop. Tausta sumeaksi photoshopissa. Yksinkertaiset ohjeet. Parasta olisi, jos se tausta olisi jo valmiiksi sumea. Aika usein kuvankäsittelyn keinoin tehdyn taustan sumennuksen huomaa häiritsevästi.

Earthboundlight.com, Mushroom Photography Season (Photo Tip of the Week), 7.11.2010.

Earthboundlight.com, Dust Removal in Adobe Lightroom (Photo Tip of the Week), 31.10.2010. Lightroomissa on helppo siirtää yhden kuvan Spot Removal -asetukset isoonkin joukkoon kuvia.

Earthboundlight.com, Seeing What's in Front of You (Photo Tip of the Week), 24.10.2010. Mieli avoimena kuvaamaan.

Earthboundlight.com, Shooting Quickly versus Thinking More (Photo Tip of the Week), 17.10.2010. Mitä enemmän otat kuvia, sen isompi mahdollisuus, että joukkoon osuu hyviä kuvia. Tämä pitää harvoin paikkaansa.

Bobrockefeller.com, PocketWizard vs. RadioPopper For Canon TTL. Kahden systeemin vertailua.

Juliengille.com, Monitor calibration with Argyll CMS and dispcalGUI. Ohjeita kalibroinnin tekoon, käytössä Mac OSX.

Stevehuffphoto.com, The Sony A33 Digital Camera Review. Elokuussa 2010 julkistettu. SLTM, Single Lens Translucent Mirror eli yhden objektiivin läpikuultava peili. 14.2 megapikseliä. Kiinteä puoliläpäisevä peili, osa valosta samanaikaisesti kennolle, osa tarkennussysteemiin (AF-kennolle). Runko pienempi kuin perinteisteisten järjestelmädigien, mutta selvästi isompi kuin peilittömien järjestelmädigien rungot. Videotakin kuvatessa nopea vaihetarkennus, jatkuva tarkennus. Rakennetta on yksinkertaistettu, pienempi ja kevyempi kuin perinteiset järjestelmäkamerat. Isoveljellä A55:llä 16.2 megapikseliä, 10 kuvaa sekunnissa, GPS. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 3 tuuman kallistuva lcd-näyttö (921.000 pistettä, kuvasuhde laajakulma, ei 3:2). Elektroninen etsin, 1.15 miljoonaa pistettä (ei ihan yhtä toimiva kuin optinen etsin), 100%. Sarjakuvauksessa on kaikenlaisia rajoituksia, 7 kuvaa sekunnissa, ei hyvä. Panoraamakuvien ottaminen on helppoa. ISO 1600 ei ongelmia, ISO 3200 kohinaa näkyy, ISO 6400 kohinaa, mutta käyttötarkoituksesta riippuen käyttökelpoinen. Suomen Sony. Suomen hinta on 750 euroa (mukana 18-55mm).

 • IR, Sony Alpha SLT-A33. Aika lailla perusteellisimpi arvio. Overview-sivun alalaidassa katso kohta Cons (niin ei mene pelkäksi hymistelyksi).

Digital Outback Photo, Canon EOS 60D Review Diary. Juuri aloitettu.

Slrgear.com, Nikon 24-120mm f/4G ED VR AF-S Nikkor. Elokuussa 2010 julkistettu. Täyskennoisille. Kuvanvakaaja. Painoa 670g, filtterikierre 77mm. Vastavalosuoja mukana. Täydellä aukolla laajakulmalla terävä, aukon pienentäminen ei paranna terävyyttä. 70mm jälkeen täydellä aukolla reunat pehmeitä, erityisesti täyskennoisilla. Värivirhettä (eli purppurareunaisuutta). Vinjetoi. Kuvanvakaaja toimii hyvin. Vanhaan vakaajattomaan versioon selvä parannus. Ainut iso miinus tuli täydellä aukolla 70mm ja 85mm, pehmeyttä. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa.

 

14.11.2010   (linkki)

Vantaan Sanomat, Voimakuva voi korjata rikkinäistä ihmistä. Maailman ihanin tyttö -kirjan valokuvaajan ja voimauttava valokuva -menetelmän kehittäjä Miina Savolainen kehottaa kysymään kuvassa olevalta ihmiseltä, miten hän haluaa tulla kuvatuksi.

Blog.markkuniemela.net, My Blog. In English.

 • Argyll CMS – a real lifesaver! 11.10.2010. CMS = Color Management System. Spyder2-omistajille erityisesti.
 • ebay’s Hong Kong filters | Review. 13.11.2010. Alle 40 euron ostoksista ei mene alvia ja tullia. Monet ebay-firmat Kiinasta / Hong Kongista sisällyttävät postikulut hintoihin, tästä osin tietää siis etukäteen (alvittomuuden + tullittomuuden raja lasketaan loppusummasta hinta + postikulut + mahdolliset vakuutukset. Jos perittävien maksujen määrä jää alle 10 euron, niin maksuja ei peritä). Nyt oli ostoslistalla puoliväri- ja harmaafiltteri.
 • Istanbul Photographs. 31.10.2010.
 • Simple image receives most interest. 19.10.2010.
 • Zenfolio.com | First Impressions. 14.10.2010. Lightroom 3 -ohjelmasta kuvat voi siirtää suoraan Facebookiin tai Smugmugiin. Smugmug ei kokeilun perusteella vakuuttanut. Plug-inin avulla kuvien siirto onnistuu suoraan myös Zenfolioon. Premium-tilillä on hyvä hinta-laatusuhde. Vuosi $20.
 • Added Alanya Photographs. 12.10.2010.

Photo.net, foorumi.

Wppionline.com, Top 10 Misconceptions about Photography and the Law: A Conversation with Attorney Carolyn E. Wright. USA. Periaatteet ovat osittain samoja, mutta erojakin löytyy.

Photocritic.org, Commissioning a website. Webbisivujen teosta ja käytöstä, pitkä kirjoitus. Blogejakin käsitellään.

Adobe.com, Lightroom 3, Automatic lens correction. Vääristymät, värivirheet, vinjetointi. Video 1:25. Näyttää yksinkertaiselta.

Wtfhub.com, 15 Hilarious Pets Photobombing Eachother. Kissat ja koirat.

Photofocus.com, Five Things To Know About Photographic Catch Lights. Mikähän olisi hyvä käännös termille "Catch Lights". Kyse on silmän valoheijastumista. Yleensä studiovalojen aiheuttamat. Normaalitilanteessa aurinko aikaansaa näitä valoheijastumia (pilkkeitä).

 • Tarkkarajaiset heijastumat ovat usein ylivalottuneita (melkein puhtaan valkoisia), tämä kuitenkin aivan luonnollista ja hyväksyttävää
 • Muoto, pyöreä, suorakaide vai neliö
 • Paikka, ehkä paras paikka on kello 10:n ja 2:n kohdalla. Huono paikka valoheijasteille on klo 9:n ja 3:n alapuolella: aurinko on jo laskenut...
 • Silmän valoheijastumien lukumäärä, niin kauan kuin maapallolla on vain yksi aurinko... Kuvankäsittelyllä on helppo poistaa ylimääräiset valoheijastumat.
 • Tasapaino. Molemmissa silmissä valoheijastuman pitää olla samassa kohtaa.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Simple Steps for Avoiding Camera Shake. Tukeva kuvausasento, kamera tiukasti otsaan kiinni, samoin kyynärpäät tiukasti vartaloon, hengitys. Polviasento, makuuasento (kamera kyynärpäiden varassa). Nojaa puuta, seinä tms. vasten. Lopuksi: vaikka minijalusta aina mukaan.

Hongkiat.com, WordPress Database and Files Backup Solutions – Best of. WordPress-bloggaajat, onko varmuuskopiointi kunnossa.

Kamera & Bild, Ny kontroversiell utställning av Elisabeth Ohlson Wallin. Jerusalem-näyttely Göteborgissa.

Digicamera.netin uutiset 10.8.2008:

 • "Elisatbeth Ohlson Wallin, tässä on sitten kyse jo vakavasti otettavasta taiteilijasta (vaikka kyllä nämäkin kuvat taitavat loukata monia). Jeesus sijoitetaan eri marginaalisten seksuaalivähemmistön joukkoon ja rooliinkin. Ecce homo (aidsia sairastava homomies - Jeesus - makaa tranvestiitin - Maria - sylissä) on kiertänyt maailmaa, ko. näyttely on käynyt Suomessakin.
 • Wikipedia.fi, Elisabeth Ohlson"

YouTube, Var och vem får man fotografera? Kesto 9:58. Ei ihan helppo aihe, kaksi asiantuntijaakin jakavat väärää tietoa. Ruotsissa videon mukaan liikkeessä kuvaaminen voidaan kieltää, mutta kellään ei ole oikeutta poistaa jo otettuja kuvia (vaatii oikeuden päätöksen). Päiväkotia voi kuvata ulkopuolelta (lain mukaan sallittu). Julkisella paikalla kuvaaminen on aina sallittua. Kymmenessä minuutissa ei ehditä montaa asiaa käsitellä.

Cameralabs.com, Canon PowerShot S95. Elokuussa 2010 julkistettu, päivitys S90-malliin. 10 megapikseliä, 28-105mm, 3.8-kertainen zoom, 3-tuumainen lcd-näyttö (461.000 pistettä). Paino 193g. Uutta hybridikuvanvakain (sama kuin Canon EF 100/2.8L IS, makrokuvaus), objektiivin säätörengasta on edelleen kehitetty (monipuolisempi), kuvausohjelmia (HDR, kalansilmä, tilt & shift), eri kuvasuhteita (3:2, 4:3, 1:1, 16:9 ja 4:5) sekä 720p HD video stereoääni. Kamera on vähän ohuempi kuin edellinen malli. Videokuvauksessa ei automaattitarkennusta eikä zoomausta. Kamerasta ei tahdo saada edelleenkään kunnon kuvausotetta, vaikka pinta ei olekaan enää yhtä liukas. Nykyisen Canon S90 -omistaja voi tyytyä vanhaan malliin, vaikka pienet päivitykset muodostavat yhdessä houkuttelevan vaihtoehdon. S95:n paras valtti kilpailijoihin on pieni koko. Arvosana 88%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Photozone.de, Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR (DX). Nyt testi kroppikennoisella (10 megapikselin Nikon D200). Julkistettu helmikuussa 2010. Ensimmäinen kuvanvakaajallinen (super)laajakulmaobjektiivi täyskennoisille. Säänkestävä pro-malli. Painoa 680g, filtterikierre 77mm. Vastavalosuoja mukaan. Ulkomitoiltaan yllättävän pitkä. Tynnyrivääristymää vähän (toisin kuin täyskennoisella). Ei vinjetoi. Terävä. Kroppikennoisella Nikonin oma AF-S DX 16-85 VR on pahin kilpailija. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 1.100 euroa.

Digital Photography School, Urban Disguise 40 V2.0. Think Thank Photon olkalaukkuja, suunnittelun tarkoituksena on olla näyttämättä kameralaukulta.

 

13.11.2010   (linkki)

Kymen Sanomat, Poliisi ja Yle käyttivät Kymen Sanomien kuvaa luvatta. Kymenlaakson poliisilaitos käytti lupaa kysymättä Kymen Sanomien yksinoikeudella ostamaa valokuvaa torstaina. Kyseessä on Hovinsaarelta keskiviikkona löytyneestä pommista otettu kuva.

 • Yle Kymenlaakso kysyi poliisilta kuvaa, poliisi poimi kuvan Kymen Sanomien verkkosivuilta ja lähetti kuvan Ylelle. Kuva poistettiin, kun virhe huomattiin.

oka morikawa, Marketing. 12.11.2010. Google-mainontaa tämäkin. Reilua vai ei. Kun googleen laittaa hakusanaksi "oka morikawa", niin ensimmäiseksi (ja ainoaksi) googlen maksetuksi mainokseksi pompahtaakin täysin toinen kuvaaja... Ja tätä on sitten jatkunut jo vuoden verran...

 • (itselleni tulee ensimmäiseksi mieleen, että kun omat kyvyt eivät riitä, niin otetaan avuksi naapurin maine... miltähän tästä "mainostajasta" tuntuisi, jos hänelle itselleen tehtäisiin samoin...)
 • (päivitys: Googlessa mainostavat asettavat päiväkohtaisen rajan, kun se ylittyy, niin mainosta ei enää näytetä. Siinä ehkä syy, miksi tämä mainos ei enää tänä päivänä näy...)
 • (päivitys2: taas näkyy aamulla klo 6:49 mainos...)
 • (päivitys3 18.11.2010: nyt ei aikaisin aamulla mainosta enää näy, lienee poistettu?)

Voice.fi, Keikkakuvaustesti osa 2 - Nokia N8 vastaan iPhone 4. Ei-tieteellinen yksinkertainen testi.

Iltalehti.fi, "Saattaa olla vuoden urheilukuva" Mitä ihmettä tässä kuvassa tapahtuu?

Matkaopas-lehti, Passikuvakisa. "Kilpailu" päättyy 15.12.2010. Voittaja arvotaan kuvan lähettäneiden ja äänestäneiden kesken. Kilpailun säännöt -kohdasta avautuu tyhjä sivu (ei löydy). Lähetä tästä! -kohdasta löytyy niitä sääntöjä jonkin verran. Jos kuva ei esitä itseäsi, niin pitää olla lupa kuvattavalta. Kuvaus-kohtaan voi kirjoittaa lyhyen tarinan. Aluksi poistettiin lemmikkieläinkuvat, mutta niitäkin voi nyt lähettää. Eniten ääniä keränneet palkitaan yllätyslahjoin. Joukossa oli muutama kuva, jossa oli ideaa. Yleisvaikutelma oli kuitenkin, että sulkimen räpsähdys on tapahtunut täysin sattumanvaraisesti näissä kilpailuun lähetetyissä kuvissa.

 • Matkaopas-lehti, Passikuva kotioloissa? Ohjeita.
 • ...Matkaopas-lehden lukijakysymys 8/2008: Voiko passikuvan ottaa omin neuvoin omalla digikameralla? Nimimerkki Passia uusimassa
 • Vastaajana Kari Kanto, analyytikko, sisäasiainministeriön poliisiosasto:
  - Passikuvavaatimuksissa ei eritellä, missä tai kenen toimesta kuva on otettava. Viranomaisten näkökulmasta oleellista on se, onko kuva riittävän laadukas. Kotioloissakin voi syntyä vaatimukset täyttäviä kuvia, mutta on syytä huomata, että ammattilaistenkin otoksia hylätään toisinaan riittämättömän laadun vuoksi....
 • Digicamera.net, Vinkit, Ota omat passikuvasi

(kertaus neljän päivän takaa) (Foorumilta) Optiikka-alue, Asia on VIRALLISTETTU Tamron ja Canon ei ole yhteensopivia. Ongelma ei mitenkään rajoitu Tamroniin, vaan koskee kaikkia rinnakkaisvalmistajien (aiemmin "piraattivalmistajien") tekemiä objektiiveja. Pohjimmiltaan on kyse siitä, että toisen valmistajan tekemä objektiivi ei toimi kunnolla toisen valmistajan rungossa. Tässä tapauksessa on kyse Tamron 70 - 200 / 2,8 DI LD -objektiivista, jonka julkistamisen jälkeen on Canonilta tullut uusi runko Canon 7D. Tamron ei varoita yhteensopivuusongelmista Canon 7D -rungon kanssa. Canonin huolto on todennut, että ko. objektiivi ei tarkenna oikein Canon 7D:n kanssa. Piste.

 • Canonrumors.com, Tamron Lens Phenomenon
 • Sulantoblog, Tamron 70 - 200 mm toisen kerran. Ja nyt on kyse siis Nikonista. Ensimmäinen yksilö tarkensi epäluotettavasti yli 10 metrin päähän. "...Kokeiluobjektiivin tarkennus on epäluotettava pidemmillä etäisyksillä, joka tarkoittaa n. yli 10 metriä.". Tässä tapauksessa vaihto auttoi eli toisen tilalle saadun Tamronin objektiivin kanssa ei ollut ongelmia.
 • (Itsekukin voi miettiä, miksi rinnakkaisvalmistajien putket ovat niin paljon halvempia kuin saman rungon tekijän "omat" putket? Suurin osa näistä rinnakkaisvalmistajien putkista toimiii kunnolla, mutta välillä tulee sitten näitä ongelmia...)
 • uutta: Tamron Lens Phenomenon Update 11.11.2010. Euroopan Tamron myöntää, että osa objektiiveista ei tarkenna oikein, jos käytössä on uudempia Canonin runkoja. Tai oikeastaan objektiivit eivät osaa käyttää kaikkia tarkennuspisteistä. Ja koko ajan objektiivien myynti jatkuu eikä ostajia varoiteta mistään...

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, 2010 Asian Games Opening Ceremony. 29 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Veterans Day 2010. 37 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: November 12, 2010. 21 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Veterans honored and remembered. 35 kuvaa.

Thephotoargus.com, 60 Inspiring Examples of Black and White Photography.

Popular Photography, How To: Photograph Your Friends and Family. Neuvot tuntuvat itsestäänselviltä, mutta muistaako niitä kuvatessa.

Diyphotography.net, We Don't Need No Light Meter, yksinkertainen taulukko.

ePhotozine.com, Photographing raindrops. Yksinkertainen tekniikka. Vaikuttavan näköisiä kuvia.

Petapixel.com, Homemade 900mm Super Telephoto Lens.

Luminous Landscape, Pentax 645D - Start of a New Era in Medium Format Digital. 40 megapikselin keskikoon Pentax 645D julkistettiin jo aika päiviä sitten. Nyt se on vihdoinkin tullut myyntiin Japanissa. Aivan uusi hintaluokka: $10.000. Joidenkin objektiivien kanssa on ongelmia. Runko tuntuu kädessä pro-luokan järjestelmädigiltä, ei sen kummemmalta. Painoa ei ole liikaa. 11 tarkennuspistettä (uuttaa keskikoon kameroissa). Tarkennus nopea. Kuvanlaatu on täysin odotusten mukainen. ISO 400, kohina rajoittuu varjoalueisiin. ISO 800, hyvin vähän kohinaa. Jops ISO 1600 -laatu on erinomainen (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). Pentaxin objektiivien laadussa ei ole huomauttamista. Phase 75-150mm maksaa $4.000, Hasselblad 30-90mm $9.000. Veden- ja säänkestävä. Pentax 645D sopii vaikka katukuvaukseen.

 

12.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Suomen valokuvataiteen museo, blogi. Seikkaileva Toivo ja moderni Hili. 11.11.2010. (viimeinen virke kirjoituksesta) ...Sekä laajat että niukemmat tiedot museo julkaisee vuoden 2011 aikana verkkosivuillaan Suomalaiset valokuvaajat -tietokannan uudistetussa versiossa.

Journalisti 19/2010. 12.11.2010.

 • Sanoma Newsiltä freesopimukset
 • Vapaata riistoa. Journalismin opiskelijan pitäisi saada työharjoittelustaan palkkaa. Alan ylikoulutuksen takia harjoittelijoita riittää ilmaistyövoimaksi moneen mediataloon.
 • Askel taaksepäin. iPad ja muut lukulaitteet.
 • Palstat, kuvaviesti, Hunnun takaa. Imagessa 10/2010 minua tuijottaa tumma tyylikäs mies. Miksi mies on puoliksi piiloutunut, mutta katse on vahva ja itsevarma?

Digitoday.fi, Elisalta hupenevat iPhone 4 -luurit. Nokia N8 -mallista on vielä isompi pula.

Ilta-Sanomat, Sisältää rajua materiaalia: Tupakka-askeihin tulossa kammottavia varoituskuvia. Neljä kuvaa USA:sta.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, On War: Animals in War. 69 kuvaa.

The Online Photographer, Photoshop CS5: A Simple Desultory Philippic. Kaikenlaisia ongelmia. Osa koskenee vain Macia. Edelleenkin osa ohjelmasta toimii vain 8-bittisenä.

The-digital-picture.com, Canon Lens Date Codes Go Missing. Takatulpan kun objektiivista kiertää auki, niin näkee (mahdollisen) kuusimerkkisen koodin, josta paljastuu objektiivin valmistumispäivä. Esimerkiksi omassa Canon EF 24-105 mm F/4 L IS -objektiivissani tämä merkkisarja on UX0817. Siis valmistettu Japanissa, 17.8.2009. Nyt kuitenkin uusista Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM -objektiivista tämä merkkisarja puuttuu. Sarjanumero on pidentynyt 10-numeroiksi. Vielä ei ole tietoa, näkyisikö tästä sarjanumerosta suoraan valmistuspäivä.

Shorpy.com, Back From the Front: 1918. Ei mikään miellyttävä kuva.

Black Star Rising, Stanley’s Photo Tutorial: Using Colored Gels for Backgrounds. Video 03:09. Värilliset kalvot salaman edessä.

Photo.tutsplus.com, Photography Kick-start Guide: How Your Camera Works. Mennään vähän syvemmälle aiheeseen.

Dcviews.com, Nikon reinforces professional services with NPS website.

IR, Nikon P100 / S8100 firmware, D90 / D5000 distortion control data.

Kamera & Bild, Aftonbladet byter till Nikon. Nikon D3:n markkinoille tulon jälkeen Nikon on yrittänyt saada Aftonbladetin käyttämään Nikonia. Tähän mennessä Pohjolan suurin lehti (mihinkäs HS unohtui? HS:n levikki on isompi kuin Aftonbladetin levikki, levikki on yksiselitteinen mittari suuruudelle) on ollut Canonin käyttäjä. Miksi Aftonbladet kuitenkin nyt vaihtoi Nikoniin?

Popular Photography, Lab Test: Sony Alpha 33 and 55. Elokuussa 2010 julkistettu. SLTM, Single Lens Translucent Mirror eli yhden objektiivin läpikuultava peili. Sony Alpha 33 ja 55 eroavat toisistaan vain kennon koon (14.2 vs. 16.2), sarjakuvauksen nopeuden ja GPS:n osalta. Kiinteä puoliläpäisevä peili, osa valosta samanaikaisesti kennolle, osa tarkennussysteemiin (AF-kennolle). Runko pienempi kuin perinteisteisten järjestelmädigien, mutta selvästi isompi kuin peilittömien järjestelmädigien rungot. Videotakin kuvatessa nopea vaihetarkennus, jatkuva tarkennus. Rakennetta on yksinkertaistettu, pienempi ja kevyempi kuin perinteiset järjestelmäkamerat. 16.2 megapikseliä, 10 kuvaa sekunnissa, GPS. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 3 tuuman kallistuva lcd-näyttö (921.000 pistettä, kuvasuhde laajakulma, ei 3:2)). Elektroninen etsin, 1.15 miljoonaa pistettä (ei ihan yhtä toimiva kuin optinen etsin), 100%. Sarjakuvauksessa (10 kuvaa sekunnissa) on kaikenlaisia rajoituksia, ei hyvä. Valotus ei kovin luotettava, usein ylivalotus. Suomen Sony. Suomen hinta on 900 euroa (mukana 18-55mm).

 

11.11.2010   (linkki)

Digicamera.netin Foorumi, alue Värinhallinta, ICC-profiilit. Kalibrointi ongelma. Mitä tehdä, kun näyttö on wide gamut ja käytössä on vanha Spyder 2.

Valokuvatorstai, 184. haaste. Viikon haaste on "ISÄ".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 183. haaste. Viikon haaste oli "!". Haasteen otti vastaan 86 kuvaajaa.

Outoa Taigaa, Sekaisin lumesta. Linkki Vartti-lehden lumikuviin...

Lautapelit.fi, Kuvakilpailu. Nettisivuja kuvittamaan kaivataan kuvia. ...Uusia sivuja varten tulemme tarvitsemaan muutamia kuvia ihmisistä pelaamassa Lautapelit.fi tuotteita, tai muita pelejä. Itse pelin tunnistaminen kuvasta on hyvä asia, mutta ei välttämätöntä. Itse kuvasta pitäisi kuitenkin välittyä pelaamisen ilo....

 • kuvien vastaanotto päättyy 21.11.2010

Hilavitkutin.com, Hasbron My3D tekee kosketusnäyttöpuhelimesta 3D-katselulaitteen. $30.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, 2010 World Fencing Championships. 30 kuvaa.

Life.com, Where Cliches Come From. Sopiva määrä - 25 kpl - englannin kielen sananparsia selityksineen. Suurin osa ennestään tuttuja, mutta merkitykset ja sanontojen synty uutta.

(vanha linkki) Barnorama.com, Ruined Wedding Photos.

Photo.tutsplus.com, Creating Impact With Partial Colour: 60 Stunning Photos. Kuvia.

The Online Photographer, New Camera. Mike osti Pentax K-5 -järjestelmädigin.

Photopreneur, deviantART Members Prepare to Sell Their Art as Microstock. 14.5 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, yli 140 miljoona kuvaa. Flickriin voi kerralla siirtää vaikka sata kuvaa, deviantART:iin voi siirtää vain kuvan kerrallaan, tämä ihan tarkoituksella.

Photo.tutsplus.com, Mastering the Histogram in Adobe Photoshop Lightroom.

Popular Photography, How To: Make Your Photos Monochrome. Filmiaikaan mustavalkokuvaajien piti opetella ennalta näkemään maailma mustavalkoisena. Nykyiset järjestelmäkamerat voi asettaa näyttämään kuvan etsimestä mustavalkoisena. Miten?

Digital Photography School, 7 Tips for Shooting better Timelapse. Sekvenssikuvaukseen ohjeita.

Rob Galbraith, Mac OS X 10.6.5 improves Aperture processing, extends RAW format support. Raw-tuki uusille kameramalleille.

Dcviews.com, Nikon releases new Coolpix and DSLR firmware updates.

Dpreview.com, Canon EOS 60D. Elokuussa 2010 julkistettu. 18 megapikselin kroppikenno, kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä, kuvasuhde 3:2), full HD -videot, 5.3 kuvaa sekunnissa, ulkoisen mikrofonin liitäntä. Etsin 96%. Raw-kuvaa voi säätää suoraan kamerassa ja tallentaa jpg-tiedostona (jo muutama vuosi sitten Nikon D60/D90). Kompaktikameroista ovat tuttuja ohjelmia pehmeä tarkennus, rakeinen mustavalkokuva, lelukameranäkymä ja miniatyyri. Canon 50D:n tilalle. Pienempi koko, sd-kortit. Ei enää näppäimillä kaksoistoimintoja, yhdellä näppäimellä yksi toiminto. Ei autofocus microadjustmentia = automaattitarkennuksen hienosäätöä. Elektroninen vesivaaka (vaakatasossa). Erinomainen kuvanlaatu, kohina-arvot kunnossa, ergonomia kunnossa, akut kestävät. Lcd-näytöltä tarkennus hidas. Keinovalossa kuvat helposti oranssin sävyisiä. Arvosana 79%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.100 euroa.

Photographyblog.com, Samsung NX100. Julkistettu syyskuussa 2010. NX10-mallin seuraaja, kroppihenno. Peilitön järjestelmädigi, vaihdettavat objektiivit. 14.6 megapikseliä, 3-tuumainen OLED-näyttö (205.000 pikseliä, 614.000 pistettä), runko ei muistuta perinteistä järjestelmädigin runkoa. Elektroninen etsin ulkoiseen salamaliitäntään. Ei sisäänrakennettua salamaa. ISO 6400. 720p hd video. Paino (ei akkuja) 282g. iFn-objektiivin tarkennusrengasta voi käyttää ISO:n, aukon, suljinajan, valotuksen ja valkotasapainon säätämiseen (onko tälle käyttöä, kun kuvataan lcd-näytön avulla?). Raw-kuvan tallennus vie aikaa neljä sekuntia, mutta kuvaamista voi jatkaa saman tien. Kohinaominaisuudet ovat paremmat kuin Micro 4/3 -systeemin kameroilla. Tarkennuksessa ei ole Olympuksen PEN-kameroiden puolen sekunnin viivettä. Samsungista ei saa oikein kunnon kuvausotetta. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen hinta on n. 650 euroa (mukana 20-50mm kittiobjektiivi), 700 euroa (60mm pancake). Suomen Samsung.

 

10.11.2010   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo klo 17.30-18.30, Pentti Sammallahden retrospektiiviin liittyvä luento:
Miksi Cathleen Ní Houlihan -portfolio räjäytti tajunnan 1979? Tutkija Kati Lintonen.

Eino Mäkinen - Valokuvia ja elokuvia
Eino Mäkinen20.2.2011 asti

Eino Mäkinen - Valokuvia ja elokuvia -näyttely Ateneumissa esittelee laaja-alaisen visualistin, joka teki pääasiallisen elämäntyönsä kansatieteellisen elokuvan parissa. Eino Mäkinen (1908-1987) muistetaan myös Alvar Aallon luottokuvaajana sekä modernin taidevalokuvan puolestapuhujana.

Eino Mäkisen elokuvat ja pääosa valokuvista on talletettu Kansalliseen audiovisuaaliseen arkistoon (KAVA). Ateneumin näyttely on toteutettu yhteistyössä Kavan kanssa. Kuraattorina toimii valokuvasuunnittelija Kai Vase ja näyttelyarkkitehti Marja Kanervo.

Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, Helsinki
ti, pe 10-18, ke, to 10-20, la, su 11-17
9 €/ 7 €. Alle 18-vuotiaat maksutta. S-Etukortilla 8 €.

Minna Havukainen: Exitus
Kuva: Minna Havukainen. Exitus-näyttely.28.11.2010 asti

Minna Havukaisen Exitus-näyttely käsittelee kuolemaa, surua ja menetystä omaisten näkökulmasta.

Exitus-näyttelyn ajan esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia VB-valokuvakeskuksessa sekä elokuvia teemaan liittyen Kino Kuvakukossa (ISAK ry).

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
3/2 €

Seppo Lammi: Katoava lato
Kuva: Seppo Lammi.18.11.2010

Muutettuaan maalle kymmenisen vuotta sitten Seppo Lammi ryhtyi systemaattisesti kuvaamaan katoavaa latomaisemaa Mustasaaren saaristossa, Laihialla, Vähässäkyrössä, Isossakyrössä sekä Ylistarossa.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

Kokemäenjokilaakson luonnonkuvaajien perinteinen kuvaviikonlopputapahtuma Kokemäen seurakunnan leirikeskuksessa Kauvatsalla. Tällä kertaa päävieraana on Jussi Murtosaari. Ohjelma ja ilmoittautuminen: www.kojuko.fi

Eiliseen Tamron 70-200mm f/2,8 vs. Canon 7D vähän lisää, suora lainaus ketjun aloittajalta:

"Joudun tällä hetkellä hieman vetäytymään asian kanssa koska olen asiaa tänään uudestaan käynyt läpi maahantuojan kanssa ja lupauduin jäähdyttämään tilannetta hieman.

Toivon että asiani on ollut hyödyllinen ja yhteensopivuusongelmista tai yhteensopivista putkista jossakin vaiheessa tultaisiin kertomaan jälleenmyyjien toimesta ja siten ei kenenkään tarvitsisi tätä samaa rumbaa läpi käydä ja jos näin tehtäisiin niin olen mielestäni asian suhteen onnistunut.

Sen verran voin vielä kertoa että olen saanut melkein kaikilta jälleenmyyjiltä vastauksen ja yhden liitän tähän alas:

Hei,
kiitoksia ilmoituksesta. Testasimme asiaa meidän demokameroillamme, ja tosiaan 7D:n kanssa tuntui olevan ongelmia. Helsingin demokamera + Tamron 70-200 eivät saaneet tarkennusta lukittua. Sen sijaan 550D ja 60D toimivat Tamronin kanssa kuten pitää."

Saman kirjoittajan aikaisempia kokemuksia viime keväältä, sama putki, mutta eri runko eli Canon 500D. Tämä yhdistelmä toimi kohtuullisen hyvin, ks. Digicamera.netin Foorumilta, alue Optiikka, Tamron AF Di 70-200 mm f/2,8 (mutta nyt siis runkona Canon 500D).

KKuja, Lightroom ja kuvanlaatu (Process engine 2003 vs 2010). 9.11.2010. ...Uuden ja vanhan enginen tekniset erot ovat ilmeisesti lähinnä RAW datan demosaic algoritmeissa, mutta joissain kuvissa ero varsin selkeä. Alla esimerkki yhdestä kuvasta kummallakin prosessointi tavalla....

 • Blogiin eloa. 8.11.2010. ...Lukijoiden ehdottamat aiheet varmaankin toisivat minulle lisää motivaatiota säännölliseen kirjoittamiseen. Tavoitteenani on joka viikko julkaista ainakin yksi kirjoitus. Yritän ajoittaa julkaisemisen tiistaille.

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa ke 10.11.2010. Elektroniikka. Lähtöhinta on ohjeellinen.

 • 19 Y2799 2) 1 DIGIKAMERA CANON POWERSHOT A630 USB JOHTO, KOTELO. Lähtöhinta 72 euroa. Loppuhinta 66 euroa.
 • 81 Y2799 20) 1 DIGIKAMERA OLYMPUS SP-560UZ 8.0MP 1 MUISTIKORTTI 2GB 1 JOHTO 1 USB-JOHTO MANUAALI JA DVD. Lähtöhinta 100 euroa. Loppuhinta 160 euroa.
 • 88 S11435 1 VIDEOKAMERA SONY DCR-SX31 1 LATURI. Lähtöhinta 100 euroa. Loppuhinta 125 euroa.
 • 212 C259362 1 KAMERANRUNKO LEICA M6. Lähtöhinta 560 euroa. Loppuhinta 660 euroa.

Photo.net, foorumi.

Luminous Landscape, Alain Briot. Kaksi esseetä viikossa, kaikkiaan 14 kappaletta. Aiheena kunkin nimenomaisen valokuvan synty.

Photocritic.org, Lightroom’s Graduated Filter – not just for skies! Versiosta 2 lähtien ollut Lightroomissa, pääasiallinen käyttö on taivaiden tummentaminen. Mutta voi sitä muuhunkin käyttää.

Cameras.co.uk, Canvas Prints Overview. Perusasiaa.

Petapixel.com, Timelapse of 40,000 Marathon Runners Streaming Through NYC.

ePhotozine.com, OptimumCS for iPhone and iPod Touch. Hinta $2.49. Ei ihan tavanomainen dof-laskuri. Kerrotaan etäisyydet niiden kahteen pisteen välillä, joissa kuvan halutaan olevan terävä. Sitten käytetty polttoväli. Vastauksena tulee tarkennusetäisyys ja aukko. Myös terävyys kerrotaan.

The-digital-picture.com, Canon DPP v3.8 Video Tutorials at CDLC.

Kamera & Bild, Smarta fingervantar för fotografer. Villasormikkaat, peukalo ja etusormi paljaina, eri värejä. 23.17 euroa.

 

09.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Bengt.kuvat.fi, Milford Sound. "Vuono Uuden Seelannin eteläsaaren länsirannikolla, eteläisillä alpeilla. Otin kuvat parituntisen risteilyn aikana."

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Studio Salama. Studio Salaman pääkonttori sijaitsee Iissä. Haetaan ammattitaitoista kuvaajaa, jolla on näkemystä. Tehtävänä on kuvata hautajaisia. Työt tulee yleensä viikon, korkeintaan kahden varjoajalla ja työ voi olla melkein missä tahansa, mutta yleensä Oulun talousalueella. Hakijalta odotetaan kokemusta hautajaisten kuvaamisesta sekä vahvaa taitoa kuvankäsittelystä. Lähetä hakemus pikaisesti, koska ensimmäinen keikka on jo 13.11.

Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
Palkkaus Kokemus/sopimus
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa 13.11.2010
Työaika viikonlopputyö
Työn kesto alle 11 pv
Haku päättyy 11.11.2010

(varjoajalla?)

Yle.fi, Kiasman galleriassa 599 ite paremmin tehtyä teosta. Kiasman Tee ite parempi -galleriaan kesän aikana ladatuista teoksista on nyt julkaistu kymmenen parhaan lista. Voittajaksi valikoitui äänestyksen perusteella Mikko Antonin puupiirros Together Forever. Se on esillä Kiasman Takaikkuna-tilassa 31.12.2010 asti. ...Järjestys muodostui katsomiskertojen ja annettujen äänien suhteesta, eli pelkkä teoksen katsominen ei ratkaissut sijoitusta. Jos jotakin teosta katsottiin tuhat kertaa ja se sai sata ääntä, paremmin sijoittui teos, joka sai niinikään sata ääntä, mutta jota oli katsottu vaikkapa 500 kertaa. ...

 • kiasman nettigalleria (facebookin kautta töitä voi edelleen kommentoida)
 • 599 teosta, monelta tekijältä monta työtä
 • Valokuvia oli paljon, noin 230 kpl, tavanomaisia valokuvia hyvin vähän. Joukossa oli muutamia tuttuja valokuvia. Selkeästi oli suhtauduttu asiaan vakavasti.
 • (ja jälleen käyttöliittymänä kuinkas ollakaan ärsyttävä flash...)

Yle.fi, Bensanhajuinen mielenosoitusten Helsinki näyttäytyy valokuvissa. Kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa voi uppoutua 40 vuoden takaiseen Helsinkiin. Näyttely kertoo, millaista oli elämä pääkaupungissa, jonka sisäpihoilla leikkivät lapset, mielenosoitukset olivat arkipäivää ja vanhaa kaupunkia purettiin kiihkeästi uuden tieltä.

 • Asfalttia ja auringonkukkia, Uutterasti muuttuvan kotikaupunkinsa katujen arkea tallentaneiden valokuvaajien laaja tuotanto tarjoaa nostalgisen matkan 1970-luvulle kaupunginmuseon syksyn suurnäyttelyssä.
 • Simo Ristan ja Eeva Ristan Helsinki-valokuvia 1969–1979
  Hakasalmen huvilassa 14.10.2010–27.2.2011
  ke–su 11–17, to 11–19
  Mannerheimintie 13
  vapaa pääsy

Muotoa etsimässä, Näyttelyt: Masterpiece - Suomen historian suurin graffitiaiheinen näyttely. 8.11.2010. ...Viimeiset puolisentoista kuukautta olen suunnitellut ja toteuttanut varsinaisen työni ohessa Masterpiece-graffitivalokuvanäyttelyä. Kyseinen näyttely aukeaa viikon päästä perjantaina täällä Keravalla ja on lajissaan Suomen kaikkien aikojen suurin...

(Foorumilta) Optiikka-alue, Asia on VIRALLISTETTU Tamron ja Canon ei ole yhteensopivia. Ongelma ei mitenkään rajoitu Tamroniin, vaan koskee kaikkia rinnakkaisvalmistajien (aiemmin "piraattivalmistajien") tekemiä objektiiveja. Pohjimmiltaan on kyse siitä, että toisen valmistajan tekemä objektiivi ei toimi kunnolla toisen valmistajan rungossa. Tässä tapauksessa on kyse Tamron 70 - 200 / 2,8 DI LD -objektiivista, jonka julkistamisen jälkeen on Canonilta tullut uusi runko Canon 7D. Tamron ei varoita yhteensopivuusongelmista Canon 7D -rungon kanssa. Canonin huolto on todennut, että ko. objektiivi ei tarkenna oikein Canon 7D:n kanssa. Piste.

 • Canonrumors.com, Tamron Lens Phenomenon
 • Sulantoblog, Tamron 70 - 200 mm toisen kerran. Ja nyt on kyse siis Nikonista. Ensimmäinen yksilö tarkensi epäluotettavasti yli 10 metrin päähän. "...Kokeiluobjektiivin tarkennus on epäluotettava pidemmillä etäisyksillä, joka tarkoittaa n. yli 10 metriä.". Tässä tapauksessa vaihto auttoi eli toisen tilalle saadun Tamronin objektiivin kanssa ei ollut ongelmia.
 • (Itsekukin voi miettiä, miksi rinnakkaisvalmistajien putket ovat niin paljon halvempia kuin saman rungon tekijän "omat" putket? Suurin osa näistä rinnakkaisvalmistajien putkista toimiii kunnolla, mutta välillä tulee sitten näitä ongelmia...)

Teknari.fi 2/2010. Autoja ja autoja. Mutta nämä voisivat kiinnostaa:

 • Puhelinkimara. iPhone4, HTC Desire, Samsung Galaxy 5, Nokia N8. Seitsemän ruudullista.
 • Nikon D3100. Objektiivit 18-55 mm f/3,5-5,6G AF-S VR DX (rungon kanssa 650 e). 55-300 mm f/4,5-5,6G AF-S ED VR DX (rungon kanssa 400 e). Viisi ruudullista. Esimerkkivideo.

Tietokone.fi, Uusi usb-yleistyy hitaasti kannettavissa. Kannettavien tietokoneiden valmistajat eivät kiirehdi tuoreen usb 3.0 -väylän lisäämistä uusiin konemalleihin.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Mount Merapi's eruptions. 40 kuvaa. Indonesia.

Denverpost.com, In Focus: The Future of Wheat. 19 kuvaa.

Lensrentals.com, Concert shootings basics. Konserttikuvaamisesta. Tällä kertaa vähän perusteellisemmin ja monipuolisemmin.

Digital Photography School, How to Use Your Zoom Lens as a Compositional Aid. Kaikille tuttu zoomi, mutta nyt käyttätapa onkin uusi.

ePhotozine.com, Cropping to give an infinite feel. Rajaus voi täysin muuttaa kuvan antaman tilan tunnun. Moni on varmasti käyttänyt tätä tapaa, ei välttämättä aina tietoisesti.

Strobist, Hack Your Background Stand. Neljä ideaa taustatelineiden käyttöön. Taustana voi käyttää muutakin kuin taustakartonkia. Ja voi sitä käyttää jättimäisenä tasovalonakin.

The Online Photographer, DxOmark: Nikon D7000 Fails to Dethrone Pentax K-5. DxOmark:in Nikon D7000 testitulokset. Kroppikennoisten top-3 kennokärki.

The-digital-picture.com, Canon EOS 60D. Elokuussa 2010 julkistettu. 18 megapikselin kroppikenno, kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä, kuvasuhde 3:2), full HD -videot, 5.3 kuvaa sekunnissa. Etsin 96%. Raw-kuvaa voi säätää suoraan kamerassa ja tallentaa jpg-tiedostona (jo muutama vuosi sitten Nikon D60/D90). Kompaktikameroista ovat tuttuja ohjelmia pehmeä tarkennus, rakeinen mustavalkokuva, lelukameranäkymä ja miniatyyri. Canon 50D:n tilalle. Pienempi koko, sd-kortit. Ei enää näppäimillä kaksoistoimintoja, yhdellä näppäimellä yksi toiminto. Ei autofocus microadjustmentia = automaattitarkennuksen hienosäätöä. Elektroninen vesivaaka (vaakatasossa). Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.100 euroa.

 • "The bottom line is that the Canon EOS 60D turns in very good performance, has great image quality and comes in a very affordable package"

Steve Sanders, Canon PowerShot G12. Elokuussa 2010 julkistettu. G11-mallille seuraaja. Uusi valitsin etupuolella, hybridi IS (kuvanvakaaja), 720p HD video (1280x720, stereo), nopeampi sarjakuvaus. Kuvasuhde valittavissa. Elektroninen vatupassi, HDR, HDMI. 10 megapikseliä, 28-140mm, 2.8cm moneen suuntaan kääntyvä lcd-näyttö (461.000 pistettä), etsin, käsisäädöt ja raw. Paperimanuaalissa vähemmän kuin cd:n manuaalissa. Lisävarusteena 58mm suotimien käyttömahdollisuus. G-sarjan paras malli. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

Slrgear.com, Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM. Kesällä 2010 julkistettu. Sigma, Canon, Nikon, Pentax ja Sony. Paino 726g, filtterikierre on 77m. Täyskennoiselle. Mukana vastavalosuoja. Täyskennoisilla reunojen pehmeys täydellä aukolla tulee näkyviin. Värivirheet vähäisiä. Jonkin verran vinjetointia. Tarkennuksessa ei ongelmia. Ei paljoa vääristymiä. Suomen hinta on n. 900 euroa.

 

08.11.2010   (linkki)

HS, Anu Uimonen, Haikea trippi kansakunnan muistiin. Tähdet tuikkivat, Olavi Virrasta Irwiniin. Alvar Kolasen valokuvia 13.11. saakka Laterna magicassa (Rauhankatu 7), ma-pe 11-17, la 11-15. ...Alvar Kolanen (1921-2007) oli mainosvalokuvaaja, joka kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. ...

Koneiden kapina, Testissä Canon S95 kompaktikamera. ...Kaikenkaikkiaan tunnelmat kamerasta olivat erittäin positiiviset. Kamera kulkee erittäin helposti mukana ja on helppo hallita sekä kuvanlaatu valtaosin oikein hyvä – jokatapauksessa kompaktikameroiden parhaasta päästä....

Hopeinen Omena.

Suomen freelance-journalistit ry, Suomen freet tukevat norjalaisten kollegojen kamppailua riistosopimuksia vastaan 5.11.2010.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Pictures of the Week: November 5, 2010. 19 kuvaa.

Reuters.com, Best of the week. 5.11.2010. 20 kuvaa.

Naturephotographers.net, Alain Briot, The Traditional Rules of Composition. Osa 1 / 2.

Dpshots.com, 40 Stunning Examples of Sunset Photography.

 • (osa onnistuu jopa näyttämään vielä valokuvalta...)

Northlight-images.co.uk, 5 Big 'mistakes' when setting up a photography business. Viisi virhettä, joita omaa yritystä valokuvaajana suunnittelevan tulee välttää.

 • Intohimo ei riitä tekemään liiketoimintaa kannattavaksi.
 • Yrittäjänä maksat kaikki kulut itse, voi mennä pitkäkin aika, ennen kuin viivan alapuolelle jää jotain.
 • Mitä asiakkaat haluavat, mistä he ovat valmiiita maksamaan, onko kysyntää tarpeeksi.
 • Mitä pohjimmaltaan teet asiakkaittesi hyväksi, mitä lisäarvoa työsi heille tuottaa.
 • Älä keskity pelkkään tekemiseen, teknisiin asioihin, pysähdy välillä ja mieti, menetkö oikeaan suuntaan.

Diyphotography.net, High Speed Photography - Let Arduino turn The Lights Off For You. Pitkä suljinaika, salama pysäyttää liikkeen. Elektroniikan tuntemusta tarvitaan (jonkin pitää lähettää signaali salamalle).

Black Star Rising, Photographers, Here’s What to Do with Your Online Leads. Video 2:05. Nettisivujen kautta tulee 150 - 200 tiedustelua. Aina pyritään ottamaan yhteyttä puhelimitse. Kaikkia pieni yritys ei pysty palvelemaan. Kysytään tarkkaan suunnitelmat ja tarpeet. Jollei itse pysty ottamaan vastaan tehtäväksiantoa, niin ohjataan mahdollisimman oikealle toiselle hääkuvaajalle.

BBC, Audio slideshow: The funeral photographer. Hautajaisiin erikoistunut kuvaaja. Osallistujille kerrotaan yleensä etukäteen, että valokuvaaja tulee ottamaan kuvia. Hinta £500.

Dpshots.com, 35 Award Winning Photographs From Around The World.

DLK Collection, The Mexican Suitcase @ICP. Näyttely, ICP, International Center of Photogrpahy, New York. Kuolevan sotilaan kuvaan ei löydetystä meksikolaisesta matkalaukusta ollut apua. Capan kuvia on tasaisesti myynnissä huutokaupoissa, hintahaitari on $2.000 - $22.000, suuri osa alle $5.000.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Create Beautiful, Warm Photos With Split Toning. Kylmä kuva lämpimäksi, Lightroom.

Photofocus.com, Why I Use Aperture Instead of Lightroom. Niin, miksi kukaan käyttäisi Aperturea, jos vaihtoehtona on Lightroom.

Psd.tutsplus.com, Speed Up Your Photoshop CS5 Workflow by Making Your Own Custom Panels. Photoshop CS5, käytetään Adobe Configurator 2.0:a, kesto 30 - 30 minuuttia. Tehdään omia valintapaneleita työnkulkua nopeuttamaan.

Kamera & Bild, Bli en mästare på modefoto. 7-sivuinen pdf. Muotikuvausta.

Juza Nature Photography, Canon 100mm Macro L IS USM. Kiinteä aukko 2.8. Paino 625g, filtterikierre on 67mm. Vertailut Canonin 180 Macro L:yyn. Julkistettu syyskuussa 2009. Täyskennoisille, ensimmäinen makro-objektiivi, jossa on kuvanvakaaja. Muiden L-sarjan objektiivien tapaan sääsuojattu. Ei jalustapantaa. Terävä piirto täydelläkin aukolla, ei värivirhettä. Ks. objektiivi.info. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 950 euroa.

Chipchick.com, Adobe Photoshop Elements 9. Arvio.

 

07.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • aikamatka.net, Suomifutista 2010 - Valitut. "Tunteita, tappioita, voittoja ja lisää tunteita - jalkapallokausi valokuvina..."
 • aikamatka.net, "Aikamatka.net on rappioromantiikkaan keskittynyt sivusto, joka esittelee hylättyjä paikkoja valokuvien välityksellä. Kuvaan siis sitä, mitä muut karttavat - autioita tehtaita, unohdettuja piippuja, raunioituneita autiotaloja. Lisätietoani harrastuksestani löydät "Info"-osiosta." (ne kuvat löytyvät, kun klikkaa ylhäältä Aikamatkat...)

HS, Timo Valjakka, Maalaus esittää valokuvaa. Viime aikoina esimerkiksi Helsinki Schoolin nuorten valokuvaajien piirissä on noussut esiin käsite abstrakti valokuva. ...

 • Eric Freeman 21.11. saakka Galerie Forsblomissa (Pohjoisesplanadi27). Ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16. (taas vaihteeksi flash-sivu, jossa ei ole ajateltu sivujen käyttäjää)

Yle.fi, Radio Suomi, viime keskiviikkona 3.11.2010, klo 19.06 - 20.30. Nyt kuunneltavissa Yle Areenalla Luonto-Suomen Digikuvausilta. Kesto 01:23:58. Luonto-Suomen Digikuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Millaisilla laitteilla harrastuksessa pääsee alkuun, mitä kannattaa ottaa huomioon? Studiossa kysymyksiin ovat vastaamassa Markus Varesvuo ja Seppo Pöllänen. Toimittajina ovat Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

 • varsinainen ohjelma alkaa minuutin kuuntelun jälkeen
 • Kuvagalleria: Kuuntelijoiden lähettämät kuvat

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Captured: Mount Merapi Erupts Again. Indonesia. 36 kuvaa.

Luminous Landscape, Andrew Rodney, Why Are My Prints Too Dark? Kuvien pitäisi näyttää ruudulla samalta kuin printtinä. Tavallisin ongelma on, että printit ovat liian tummia. Mitä pitää tehdä.

Dxomark.com, Camera Sensor rankings with DxOMark Scores. TOP-30, järjestyksessä. Tässä mitataan vain ja ainoastaan kennon ominaisuuksia.

 • 1. Phase One P65 Plus, 89 p.
 • 2. Nikon D3X, 88 p.
 • 3. Phase One P40 Plus, 87 p.
 • 5. Pentax 645D, 82 p.
 • 5. Nikon D3s, 82 p.
 • 6. Pentax K-5, 82 p.
 • 7. Nikon D3, 81 p.
 • 8. Nikon D700, 80 p.
 • 9. Canon EOS 1Ds Mark III, 80 p.
 • 10. Canon EOS 5D Mark II, 79 p.
 • 11.Sony Alpha 850, 79 p.
 • 12. Sony Alpha 900, 79 p.
 • 13. Hasselblad H3DII 50, 78 p.
 • 14. Leaf Aptus75S, 77 p.
 • 15. Phase One P45 Plus, 77 p.
 • 16. Hasselblad H3DII 39, 75 p.
 • 17. Canon EOS 1Ds Mark II, 74 p.
 • 18. Canon EOS 1D Mark IV, 74 p.
 • 19. Sony SLT Alpha 55, 73 p.
 • 20. Nikon D90, 73 p.
 • 21. Nikon D5000, 72 p.
 • 22. Pentax K-x, 72 p.
 • 23. Pentax K-r, 72 p.
 • 24. Canon EOS 1D Mark III, 71 p.
 • 25. Canon EOS 5D, 71 p.
 • 26. Sony SLT Alpha 33, 70 p.
 • 27.Nikon D300s, 70 p.
 • 28. Sony NEX5, 69 p.
 • 29. Leica M9, 69 p.
 • 30. Samsung GX 20, 69 p.

  The Online Photographer, The New Number One The sensor in the new Pentax K-5 has taken over the #1 ranking for APS-C sized sensors on DxOmark.com, and not by a small margin....

Thom Hogan, 2011 Nikon Predictions. Markkinakatsaus menneeseen ja tulevaan. Valistuneita arvauksia. Muutkin valmistajat käydään läpi. Canon ja Nikon ovat markkinaosuuksissa häviäjiä, syynä lähinnä peilittömien järjestelmädigien kehittämisen puute.

 • (Ehtiikö _edes_ ensi vuonna ensimmäistäkään Canonin tai Nikonin peilitöntä järjestelmäkameraa? Jo nyt on selvää, että nämä yhtiöt ovat tehneet vakavan virheen laiminlyödessään peilittömien järjestelmädigien kehittämisen).

Digital Photography School, Getting Started with Photoshop Plug-ins and Actions. Aikaa säästyy.

Thephotoargus.com, Introduction to digiKam. Kuvien hallintaan. Myös kuvankäsittelyä. Open sourcea.

1001noisycameras.com, New Kodak 29-megapixel 5.5um 35mmFF CCD sensor announced. Tuotantoon vuoden 2011 puolivälissä.

DCRP, Sony Alpha SLT-A55. Elokuussa 2010 julkistettu. SLTM, Single Lens Translucent Mirror eli yhden objektiivin läpikuultava peili. Kiinteä puoliläpäisevä peili, osa valosta samanaikaisesti kennolle, osa tarkennussysteemiin (AF-kennolle). Runko pienempi kuin perinteisteisten järjestelmädigien, mutta selvästi isompi kuin peilittömien järjestelmädigien rungot. Videotakin kuvatessa nopea vaihetarkennus, jatkuva tarkennus. Rakennetta on yksinkertaistettu, pienempi ja kevyempi kuin perinteiset järjestelmäkamerat. 16.2 megapikseliä, 10 kuvaa sekunnissa, GPS. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 3 tuuman kallistuva lcd-näyttö (921.000 pistettä, kuvasuhde laajakulma, ei 3:2)). Elektroninen etsin, 1.15 miljoonaa pistettä, 100%. Sarjakuvauksessa (10 kuvaa sekunnissa) on kaikenlaisia rajoituksia, ei hyvä. Valotus ei kovin luotettava, usein ylivalotus. Suomen Sony. Suomen hinta on 900 euroa (mukana 18-55mm).

Photozone.de, Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF] VC (Nikon). Kroppikennoisille. Kuvanvakaaja. Vastavalosuoja tulee mukaan. Nikonilla ei ole tarjota kuvanvakaajamalli tähän luokkaan. Painoa on 570g, filtterikierre on 72mm. Manuaalitarkennus ovi olla vaikeaa (tarkennusrengas ei kovin paljoa kierry, noin 40 astetta). Laajakulmapäässä on paljon tynnyrivääristymää. Isolla aukolla äärimmäiset kulmat/reunat ovat pehmeitä. Keskellä tarkka kuva jo täydellä aukolla. Huonompi kuin vastaava malli ilman kuvanvakaajaa. Bokeh on miellyttävä. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 

06.11.2010   (linkki)

Sotkamolehti.fi, Mieli -ja valokuvia nuorista maatalousyrittäjistä. ...Sotkamolaiset Outi Hyvönen ja Saara Pakaslahti halusivat kuvata nuoria ja nuorekkaita maatalousyrittäjiä heidän kotonaan. Hiukan erilaisesta näkökulmasta. Kuvaukseen suostuneet maatalousyrittäjät puettiin parhaimpiinsa, hiusten laittamista, meikkaamista ja koruja unohtamatta....

 • Pyhä perintö-nimisen projektin tulokset ovat kaikkien nähtävissä talvella Sotkamon nuorisotiloissa järjestettävässä näyttelyssä. Kuvien höysteenä on sitten hiukan tekstiäkin.
 • Pyhä perintö -blogi, hankkeen nettisivut

Itviikko.fi, Nokia N8 loppui kaupoista.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Great Migrations. 29 kuvaa.

Petapixel.com, DIY Small Softbox with Color Filters. 400g paperi (tai tavallinen paperi, jonka voi laminoida). Värillistä kalvoa. Tarranauhaa. Sakset. Näillä välineillä syntyy pidike salaman eteen, voi vaihtaa eri värisiä kalvoja.

Digital Photography School, 11 Surefire Landscape Photography Tips. Ihan perusasiaa.

Kamera & Bild, Ytterligare en fängelsedom i Kameraexpert-härva. Kahden vuoden karkumatkan jälleen toinen huijauksen päätekijöistä ilmoittautui poliisille. Aiemmin oli toiselle tullut neljän vuoden tuomio, nyt tuli toinen neljän vuoden tuomio.

 • Kaksi vuotta sitten lähinnä ruotsalaiset nettifoorumit täyttyivät huolestuneista kirjoittajista, jotka eivät olleet saaneet tilaamiaan tavaroita. Vuoden verran positiivista palautetta kerännyt vain internetissä lähinnä valokuvaustavaraa välittänyt yritys pomppasi marraskuussa 2008 monen tavaran osalta ruotsalaisten hintavertailusivustojen kärkeen. Seurauksena oli tietenkin tilausvyöry, pienenä ongelmana oli sitten se, että tavaroita ei kuulunut viikkojenkaan odotuksen jälkeen. Luottokorteilla maksaneet eivät menettäneet rahojaan (jos tekivät pankille ilmoituksen). Etukäteen laskun maksaneet olivat häviäjiä, rahoja ei saanut takaisin. Digicamera.netin foorumilaisistakin löytyi pari Kameraexperten.se-sivustolta tilannutta, onneksi kumpikaan ei ollut etukäteen maksanut ostostaan.
 • Ruotsin poliisille tehtiin yli 2.600 ilmoitusta, rahaa katosi 14 miljoonaa kruunua

Fotosidan.se, Fotovänliga handskar från 10 peaks. Laskettelijoiden hanskat. Peukalo-, kolmisormi- ja viisisormimallit. Vetoketjusta vetämällä hanskan saa auki. Voisi sopia valokuvajaallekin. Hinta 899 kruunua, 97 euroa.

Popular Photography, Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM AF. Kroppikennoisille, mukana vastavalosuoja, kuvanvakaaja. Tässä luokassa pieni ja kevyt. Käsintarkennus vähän hankalaa, kun tarkennusrenkaan väli on vain 50 astetta. Kuvanvakaimen oli palon vähemmän kuin Sigman lupaama neljä pykälää. Optisesti erinomainen, samaa tasoa kuin Tamronilla, vähän Canonin, Nikonin ja Pentaxin alapuolella. Suomen hinta on n. 700 euroa.

 

05.11.2010   (linkki)

Digiexpo 2010 Helsingin Messukeskuksessa 5.11. - 7.11.2010. Ammattilaispäivä oli eilen. Aukioloajat pe 5.11. klo 12-20, la 6.11. klo 10-19 ja su 7.11. klo 10-17. Samaan aikaan samassa paikassa neljä muutakin messua eli talviurheilumessut Skiexpo, lautailumessut BoardExpo, Lätkä&SäbäExpo sekä HifiExpo. Pääsyliput 13 euroa.

Digiexpo 2010 Digiexpo 2010

Canon ja Rajala jäivät tänä vuonna pois. Nikon on hyvin edustettu, samoin Olympus (mm. PEN-sarjan rungot + tarvikkeet, uusi E-5. Suomalaisen Hangripin Custom PEN E-P2 Nighthawk rigi nähtävillä ym.). Epson on myös näkyvästi esillä. Kamera-lehden standylla voi kokeilla, onnistuuko kuvaamaan ympyrää kiertävää pienoisjunaa aivan oikealla hetkellä. Digikuva-lehdellä on myös standy. Luontokuva.org esittelee tuotteitaan, Vuoden Luontokuva -näyttely (voittajakuvat + muitakin kuvia). Löytyy myös Foka, Leica ym.

Nikon.fi, jälleen ilmainen kennonpuhdistus messuilla. Pe 5.11. klo 12.30-19.30. La 6.11. klo 10.30-18.30. Su 7.11. klo 10.30-16.30. Voi joutua odottamaan. FX-kennoisille ei suositella messupuhdistusta erittäin pölyisten olosuhteiden vuoksi.

Docendon perinteiset alennuskirjat:

 • Digijärkkärikoulu1 - onnistu uudella kameralla 29 e (36.70 e)
 • Digijärkkärikoulu2 - ideoita ja vinkkejä aktiivikuvaajille 29 e (36.70 e)
 • HDR luoville kuvaajille 29 e (50 e)
 • Kehity kuvaajana - 52 luovaa kuvausprojektia 29 e (50 e)
 • Kohteena ihminen - muotokuvauksen käsikirja 39 e (50 e)
 • Kuuntele kuvaa - näkökulmia valokuvan tulkintaa 39 e (52 e)
 • Luontokuvaajan vuosi - tarinoita ja tunnelmia 24 e (39.80 e)
 • Maailman parhaat luontokuvat - 19. vuosikerta 19 e (42 e)
 • Maailman parahaat luontokuvat - 20. vuosikerta (ilm. 11/2010) 34 e (44 e)
 • Raw-työnkulku 29 e (42.80 e)
 • Starttiopas digikuvaukseen 15 e (24 e)
 • Tilannekuvauksen opas - amatööristä akrobaatiksi 19 e (39.80 e)
 • Valo - aika, aukko & herkkys 24 e (50 e)
 • Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen 24 e (34.70 e)
 • Luova kuvankäsittely 24 e (63.20 e)
 • Luovuutta digipimiöön - Photoshop & raw 39 e (52 e)
 • Photoshop CS5 -kuvankäsittely 24 e (35 e)
 • Photoshop Elements - helposti & nopeasti 15 e (22.40 e)
 • Photoshop Elements - vaativa kuvankäsittely 29 e (50 e)
 • Photoshop Lightroom 3 valokuvaajille (ilm. 1-2/2011) 39 e (52 e)
 • Digikuvan peruskirja 10 e (49 e)
 • Lemmikkikuvaus - Musti & Mirri linssin takaa 10 e (49 e)
 • Lähikuvaus digikameralla 10 e (49 e)
 • Photoshop Elements - temput ja vinkit 10 e (39 e)
 • Photoshop Lightroom 10 e (49 e)
 • Täyttä RAWia - lisäpotkua digikuviin 10 e (48 e)
 • Digikuva - myynti, osto & käyttöoikeus 15 e (42.80 e)
 • Digikuvan värinhallinta & -korjailu 15 e (49 e)
 • Kiehtova luontokuvaus 15 e (49 e)
 • Kuvaa luovasti lähiluonnossa 15 e (39.80 e)
 • Mainoskuvaus digikameralla 15 e (49 e)
 • Mestarikuvaajan 101 digikuvausvinkkiä 15 e (49 e)
 • Photoshop CS3 -kuvankäsittely 15 e (34 e)
 • Suuri digikuvausopas 15 e (49 e)
 • Uusi digifotokoulu 15 e (36 e)
 • Valokuvien korjailu & viimeistely 15 e (58 e)

Kuvaklinikka (MikroBitti + Tietokone), vitoshallin perällä, tutulla paikalla. Ohjelmaa (poimintoja)

 • Perjantai 5.11.2010
 • 16.00 Nikon School: Asko Vivolin
 • 16.30 Epson: Asko Vivolin. Valokuvien, diojen ja negatiivien skannauksen perusteet.
 • 18.00 Nikon: Vesa Koivunen urheiluvalokuvaaja

 • Lauantai 6.11.2010
 • 10.30 Docendo Forum: Petteri Järvinen. Kuvien paikkatiedon hyödyntäminen
 • 11.00 Docendo Forum: Jussi Aalto. Henkilökuvaus, kuvataan ihmisiä
 • 12.00 Epson: Asko Vivolin. Valokuvien, diojen ja negatiivien skannauksen perusteet
 • 13.00 Nikon School: Asko Vivolin.
 • 13.30 Docendo Forum: Pekka Punkari. Digijärkkärikoulu osa 1 - perussäädöistä luovaan kuvaamiseen
 • 14.10 Docendo Forum: Markku Saiha. Digijärkkärikoulu osa 2 - valota oikein
 • 15.00 Nikon School: Asko Vivolin
 • 15.30 Docendo Forum: Markku Saiha. Docendo Forum, uusi palvelu netissä valokuvaajille
 • 16.10 Docendo Forum: Jarkko Viljanen. Kuvat kirjaksi, tee oma kuvakirja
 • 16.50 Docendo Forum: Kari Leponiemi. Vinkkejä videokuvaukseen.

 • Sunnuntai 7.11.2010
 • 11.00 Olympus PEN huippuvalokuvaajan käytössä: Pekka Potka
 • 11.30 Docendo Forum: Petteri Järvinen. Kuvien paikkatiedon hyödyntäminen
 • 12.00 Epson: Asko Vivolin. Valokuvien, diojen ja negatiivien skannauksen perusteet
 • 13.30 Docendo Forum: Pekka Punkari. Digijärkkärikoulu osa 1 - perussäädöistä luovaan kuvaamiseen
 • 14.10 Docendo Forum: Markku Saiha. Digijärkkärikoulu osa 2 - valota oikein
 • 14.50 Docendo Forum: Jarkko Viljanen. Kuvat kirjaksi, tee oma kuvakirja
 • 15.30 Docendo Forum: Markku Saiha. Docendo Forum, uusi palvelu netissä valokuvaajille

Tietoiskulava (MikroBitti + Tietokone), vitoshallin perällä, tutulla paikalla. Poimintoja ohjelmasta.

 • Perjantai 5.11.2010
 • 17.30 Näin editoit omia videoita. Videoeditoinnin perusteet ja vinkit. Olli-Pekka Komonen, MikroBitti
 • 18.30 Harrastajan kameranvalintaopas. Olli Rinne, MikroBitti

 • Lauantai 6.11.2010
 • 13.00 Harrastajan kameranvalintaopas. Olli Rinne, MikroBitti
 • 15.00 Näin editoit omia videoita. Videoeditoinnin perusteet ja vinkit. Olli-Pekka Komonen, MikroBitti

 • Sunnuntai 7.11.2010
 • 14.00 Harrastajan kameranvalintaopas. Olli Rinne, MikroBitti

Sulantoblog, poimintoja.

 • Sony NEX-5 ja Sony Distagon 24 mm f/2 SSM 4.11.2010. Uusi firmware, kaksi takanappia voi kustomoida haluamilleen toiminnoille. Objektiiveista ja rungosta tulee laadukas vaikutelma.
 • Henkilökuva miljöössä 3.11.2010. Jyrki Vesa asialla.
 • Nikon D7000 yhteenveto 2.11.2010. Kahdelle sd-kortille paikat. Automaattitarkennus toimi nopeasti (objektiivin osuus on tarkennuksen nopeudessa isompi kuin rungon). Isoilla herkkyyksillä kokeilluista pikkukennoisista kuvanlaatu on paras, varsinkin hämärässä. "Nikon D7000 on hinta - laatusuhteeltaan Nikonin paras malli aivan selvästi, ainakin nyt."
 • Paketissa voi tulla pask... eiku, muoviobjektiivi 1.11.2010. Video, kesto 1:53. Älä osta muoviobjektiivia, sellainen ei kestä edes käyttöä... (offtopic: videon taustalla näkyvä kirja taitaa olla SUMO?).
 • Radio-orjat ovat historiaa 27.10.2010. Tänään, ensimmäisen kerran niin pitkän aikaan kuin muistan, jätin uskolliset Multiblitz radio-orjani kotiin, kun lähdin kuvauskeikalle.... (kun lukee vähän pitemmälle, niin selviää syykin poisjättämiseen).
 • Salaman käsisäätö, ohje aloittelijalle 24.10.2010. Tämä kannattaa lukea useaan kertaan.
 • Nikkor 24 - 120 mm f/4 ED VR 21.10.2010. Hinta on n. 1.150 euroa.
 • Jpg-kuvaaminen on vaikeaa 13.10.2010. Olen raakakuvaaja, ehdottomasti, mutta uusilla kameroilla on miltei aina suorastaan pakko kuvata jpg-kuvia, koska raakakuvat eivät aukea kolmannen osapuolen ohjelmilla....
 • Olympus E-5, muutamia oikeita valokuvia 11.10.2010. ...Käytännössä Olympus E-5 on todella miellyttävä kamera käytellä, mutta liikkuvien kohteiden tai toiminnan kuvaamiseen on parempiakin vaihtoehtoja....
 • Langaton salama onnistuu myös Nikon D40 rungolla 5.10.2010. Ohjeet.
 • Nikonin langaton salama, näin sitä käytetään 29.9.2010. Aina silloin tällöin, aika usein oikeastaan ja viimeksi eilen, törmään valokuvauksen harrastajiin, jotka kyselevät minulta langattomasta salamasta. Yksi yleinen kysymys on perustavaa laatua: miten sitä Nikonin langatonta salamaa oikein käytetään?
 • Nikkor AF-S DX 55 - 300 mm f/4.5 - 5.6 ED VR kokeilussa 28.9.2010. Nikon esitteli hiljattain uuden version edullisesta telezoomista pikkukennoisille kameroille. Vanhaan 55 - 200 milliseen verrattuna polttoväliä on tullut lisää 100 mm pitkään päähän, jonka lisäksi muovibajonetti on vaihtunut metalliseen.

Helsingin Uutiset, Voimakuva voi korjata rikkinäistä ihmistä. Maailman ihanin tyttö -kirjan valokuvaajan ja voimauttava valokuva -menetelmän kehittäjä Miina Savolainen kehottaa kysymään kuvassa olevalta ihmiseltä, miten hän haluaa tulla kuvatuksi....

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma Newsiltä uudet freelance-sopimukset 4.11.2010. Maksuaikataulu lyhentynyt, vastuuehtoa kohtuullistettu, tekijänoikeusehto edelleen hyvin laaja.

Suomen freelance-journalistit ry, EFJ:ltä ohjeet luovan alan kilpailujen reiluihin pelisääntöihin 4.11.2010. EFJ = European Federation of Journalists.

Valokuvakilpailujen järjestäjille:
Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry verkkosivuilla (www.finnfoto.fi/lomakkeet/) on kopioitavissa heinäkuussa 2009 julkistetut:

 • valokuvakilpailujen sääntösuositukset (Valokuvakilpailun sääntörunko) sekä
 • valokuvaan kohdistuvien tekijänoikeuksien ohjeistus (Valokuvan 10 käskyä kuvan käyttäjille).

24.10.2009 (Finnfoto ry)
Valokuvakilpailuun osallistuvan syytä tutustua sääntöihin

Suomen Lehtikuvaajat ry, Marraskuu, kuukauden kuvaaja Tomi Glad.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 21 Outstanding Images from My Town Photography Challenge.

Dpreview.com, Panasonic GF2 announced and previewed. 14 kk GF1:n jälkeen pienempi, ulkoa päin riisutumpi versio (osa käyttöliittymistä siirretty kosketusnäyttöön), Panasonic GF2. Nämä speksit olivatkin etukäteen tiedossa. Pienin Micro 4/3-systeemin järjestelmädigi. 12 megapikseliä. AVHCD-video, HD, stereomikrofoni. Kosketusnäyttö (460.000 pikseliä). Suunnattu kompaktidigien käyttäjille. Kuvausvauhti (LiveView) 2.6 kuvaa sekunnissa. ISO nyt 6400. Tuki uudelle 3D-optiikalle. Viisi väriä.

Photo.tutsplus.com, A History of Photography Part 3: Going Digital.

Diyphotography.net, DIY Lightstand Bag Makes Your Assistant's Life Easier. Studio- ym. jalustoille omatekoinen kantolaukku.

ePhotozine.com, Photographing writing with sparklers. Valolla kuvaamista.

Dpnow.com, Our updated guide to photographing fireworks. Uusivuosi lähestyy. Yksinkertaiset ohjeet, aluksi miten-ei-pidä-toimia.

The Online Photographer, Photoshop Performance: The Saga Continues. Photoshop CS5 ja Mac. Ulkoinen asema scratch-asemana. eSata-liitännällä kirjoitusnopeus 110 MB/s, lukunopeus 120 MB/s. FireWire 800 nopeus putosi puoleen. Isojen panoraamojen koostamisessa lisälevytila on tarpeen.

Petapixel.com, Print and Build Your Own Highly Detailed Paper Canon Cameras. Canonflex, Canon AE-1, Canon EOS 5D Mark II. Paatunutkin pienoismallien kokoaja taitaa vetää syvään henkeä näiden ohjeiden edessä. 5D:ssäkin eri osia melkein puolitoistasataa. Valmiit pdf-mallit, jotka voi tulostaa kotona ja aloittaa askarteleminen.

Strobist, Stereo Sweetener for a 1/8" Sync Mod. Nikon SB-600 -salamaan synkkaliitin. Salamassa on paljon jytyä, vaikka virta olisikin pois päältä. Siksi vain sellaisille, jotka tietävät, mitä tehdä.

 

04.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Timo Harju, Ruska. "Olin syksyllä viikon Ylläksellä ruska-aikaan, ja ajattelin tehdä joululahjaksi kuvakirjan reissun valokuvista. Suunnitelmissa on yksi kuva aukeamaa kohden (teksti/kuvaus vasemmalla sivulla, kuva oikealla), ja Blurb-kuvakirjojen hinnoitteluportaiden johdosta se tarkoittaisi max. 38 kuvaa (kun muutama sivu menee yleisiin asioihin). Tavoitteena ennemmin laatua kuin määrää, eli olen valmis heikoimmasta päästä karsimaan kuvia jos kokonaisuus siten paranee. Kuvia olisi tarjolla enemmänkin, mutta sivumäärän kasvattaminen yli 80:nen ei taida kannattaa, sillä kuvat alkavat toistamaan itseään eikä yhden kahden kuvan takia kannata maksaa seuraavaa hintaporrasta kirjasta...".
  - blurb-kirja (tällainen siitä tuli)
 • ollikanerva.net, kuvagalleria päivitetty

Rupuranta.net, Laulujoutsenten joutsenlaulu - 26/10/2010. The song of Whooper Swan. Yöllinen video 2:23. Ei välttämättä kauneinta korvalle, lopussa vielä äänten kliimaksi.

Valokuvatorstai, 183. haaste. Viikon haaste on "!".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 182. haaste. Viikon haaste oli "Mahdoton paikka". Haasteen otti vastaan 79 kuvaajaa.

Warthog.fi, Torstai 04.11.2010. Päivän sana sisältää muunmuassa selostuksen värikalibraattorin käytöstä ruudun kalibrointiin. Mac.

Aukea.net, Valokuvausko tekniikkalaji? Vanhaan ketjuun on tullut uusia viestejä.

Tietokone.fi, iPad nappasi liki 96 prosenttia tablet-myynnistä. ...Apple myi vuoden toisella neljänneksellä 3,3 miljoonaa iPadia ja kolmannella neljänneksellä myynti nousi 4,2 miljoonaan laitteeseen....

Uusi Suomi, BBC: Sokea suomalaismies näkee sirun avulla. Kokeilu on ohi ja prototyyppi on poistettu.

Digitoday.fi, Filmitähtien kuvaaja testaa Nokia N8-puhelinta. Nokia kutsui Australiassa filmitähtien kuvista tunnetun David LaChapellen testaamaan N8-älypuhelimen kameraominaisuuksia.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Haiti, ten months later. 42 kuvaa.

Reuters.com, Pictures of the month: October. 60 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Day of the Dead. 28 kuvaa.

Hongkiat.com, 40+ Mind-blowing Photorealistic Paintings. Nämä eivät ole valokuvia (osa ei kyllä näytäkään valokuvalta).

Luminous Landscape, Mark Dubovoy, In Search Of The Ultimate Inkjet Print. Lähinnä Epson 9900. Imageprint 8 (RIP = Raster Image Processor), Epson omaa printteriajuria ei käytetä ollenkaan.

Photo.tutsplus.com, 5 Professional Photography Website Services Compared.

 • SmugMug
 • Picatge
 • Zenfolio
 • APhotoFolio
 • Wix

Diyphotography.net, Need. Bigger. Light. Rakennetaan isompi tasovalo, sisällä pari käsisalamaa.

Epid Edits, Don’t Forget About Those Old M42 Lenses For Your Modern dSLR…

Photocritic.org, Stopping down a Canon EF lens. Pieni kikka, jolla Canonin uusiin objektiiviin saadaan aukko säädettyä käsin pieneksi. Siis rungosta irrotettuna. Jos vaikka haluaa kuvan siitä, miltä pieni aukko näyttää edestä päin tai väliin laittaa kääntörenkaan. Omalla vastuulla kuitenkin kokeilu.

Gizmodo.com, Life Before Photoshop. Kuvankäsittelyä vuodelta 1987 neuvostomalliin.

Cameralabs.com, Nikon D3100. Julkistettu elokuussa 2010. Uusille järjestelmädigikuvaajille, 14.2 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö, Live View, ISO 100 - 3200 (12800), 1080p HD video (vain 24 kuvaa sekunnissa), HDMI, videota kuvatessa jatkuva tarkennus (ei toimi hyvin, kontrastiin perustuva tarkennus sahaa aina alussa muutaman sekunnin, harvoin käyttökelpoinen). Nikon D3000:n päivitysversio. Opastila, aloittelijoille paljon apua. Ei syväterävyyden esikatselua, ei valotuksen haarukointia, vanhemmilla Nikonin objektiiveilla ei automaattitarkennusta. Sarjakuvaus vain kolme kuvaa sekunnissa. Kuvanlaatu erinomainen, kohinat pysyvät kurissa. Arvosana 84%. Suomen Nikon. Suomen hinta on 650 euroa (mukana kittiobjektiivi 18-55 VR).

Lenstips.com, Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM. Tammikuussa 2010 julkistettu. Edeltävä malli julkistettiin syyskuussa 2001. Paino 1.490g, filtterikierre 77mm. Täyskennoisille. Kuvanvakaaja. Mukana vastavalosuoja, kuljetuslaukku sekä jalustapanta. Säänkestävä, luja rakenne. 70 millimetristä 200 millimetriin kierretään zoomia 70 asteen verran. Edellisessäkään versiossa ei ollut mitään vikaa. Jos haluaa säästää rahaa, niin voi ostaa vanhemman uudemman sijasta. Markkinoiden paras tässä luokassa. Aivan erinomainen terävyys kuvan keskellä, aivan erinomainen automaattitarkennus (nopeus ja tarkkuus). Suomen Canon. Suomen hinta on 2.300 euroa.

Digital Photography School, Gigapan EPIC PRO Panoramic Robot. Automaattisesti vaikkapa jättipanoraamoja. Kunnon jalusta tarvitaan. Mukana tulee softa, jossa olisi vielä kehittämistä (ei käsittele raw-kuvia). Kompaktidigeille on sitten kevyempiä malleja.

Northlight-images.co.uk, Datacolor SpyderCheckr. Värikartta, harmaakortti + softa. Adobe Lightroom, Photoshop, Elements tai ACR (Adobe Camera Raw). Raw-kuvaajille(kin). Työnkulku Photoshopissa selostettu (Lightroomissa paljon helpompi). Helppo käyttää, auttaa varmasti vähän vaikeammissa valaistusolosuhteissa (sekavalo). Tarkka väri ei kuitenkaan ole aina se, joka silmään näyttää parhaimmalta. Suomen hinta on n. 150 euroa.

 

03.11.2010   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo klo 17.30-18.30. Pentti Sammallahden retrospektiiviin liittyvä luento: Lähellä ja kaukana. Paikallisia ja globaaleja vaikutteita Pentti Sammallahden taiteessa. Valokuvataiteilija Taneli Eskola.

Yrkeshögskolan Novia, Nykarleby: ORIGO
Origo-näyttely20.11.2010 asti

Yrkeshögskolan Novian neljännen vuoden valokuvausopiskelijat esittäytyvät Karjaalla GalleriZebrassa. Origo-näyttelyn teokset on kuvattu viiden päivän aikana Riiassa toukokuussa 2010. Origo ei kuitenkaan ole matkakertomus, vaan kuvaajien henkilökohtainen näkökulma Riiaan. Kuvat nostavat esille kohteita, joita tavallinen turisti harvoin huomaa tai saa kokea.

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti-to 10-18, pe 10-17, la 12-15, arkiaattoina 10-16

FotoEspoo
7.11.2010 asti

Espoolaisten kameraseurojen välisen FotoEspoo-valokuvakilpailun kuvista valittu näyttely kiertää eri puolilla Espoota tulevan syksyn ja talven aikana. Ensimmäisen kerran näyttely on nähtävissä Galleria Pikku-Sökössä, Soukanpohjan kartanon kupeessa.

Galleria Pikku-Sökö
Espoonlahdentie 14B, Espoo

Kamera Kreikassa
26.11.2010 asti

Kreikka-aiheisen kilpailun finalistien valokuvat tuovat tuulahduksen kesän lämmöstä marraskuiseen Helsinkiin.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki 
ti–pe klo 12–16

HS, Tiina Rajamäki, Kommandopipo tekee zapatistit näkyviksi. Näyttelytilan neljällä seinällä tulijan ottavat vastaan haastavat katseet. Kuvissa suoraan kameraan - ja katsojaan - katsovat naiset, miehet ja lapset, jotka ovat peittäneet osan kasvoistaan kommandopipoilla tai huiveilla. ...

Länsiväylä, Kasvien kuvaaja löytää kauneuden kaupungistakin. ...Villa Elfvikin näyttelyssä on esillä 40 kuvaa, joista puolet Makkonen on kuvannut kahden kilometrin säteellä kodistaan. Mukana on taustatietoa kasveista ja kuvaustilanteista. Näyttely juhlistaa osaltaan YK:n luonnon monimuotoisuuden vuotta....

 • Kauniit maasta nousevat – Tero Makkosen tunnelmallisia kasvivalokuvia Villa Elfvikissä (Elfvikintie 4). 3.11.–6.12. Vapaa pääsy.

Jyväskyläläinen Valokollektiivi järjesti 13.10. Photowalk-tapahtuman.

Yle.fi, Radio Suomi, keskiviikko 3.11.2010, klo 19.06 - 20.30. Luonto-Suomen Digikuvausilta. Keskiviikkona 3.11. Luonto-Suomen Digikuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Millaisilla laitteilla harrastuksessa pääsee alkuun, mitä kannattaa ottaa huomioon? Studiossa kysymyksiin ovat vastaamassa Markus Varesvuo ja Seppo Pöllänen. Toimittajina ovat Juha Blomberg ja Juha Laaksonen. Suora lähetys alkaa kello 19.06.

Janneheimonen.net, Suomalaisille menestystä kansainvälisissä luontokuvauskilpailuissa! Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year (muutaman viikon takaa) sekä European Wildlife Photographer of the Year 2010 (Saksa, GDT-kilpailu).

birds.kuvat. fi, Vesa Huttunen, N8-S90. Nokia N8 kännykameran ja Canon S90 pokkarin nopea kuvanlaatuvertailu. Tiedostot aukeavat täyteen kokoon klikkaamalla niiden alla olevaa linkkiä.

Light Scrape, Juha Haataja, Shopping. Ja mitähän tulee keskimmäisestä kuvasta mieleen...

wwf.fi, Vuoden luontokirja 2010 -kilpailun finalistit on valittu. Voittaja julkistetaan 16.11.2010.

Suomen Ammattikuvaajat ry, marraskuun kuvaaja 2010. Sami Pesonen. ""Olen 30-vuotias valokuvaaja Lempäälästä. Oman yrityksen perustin VVI:llä opiskellessa jo vuonna 2005 ja..."

Iltalehti, Nokia N8 revitään käsistä. Nokian uutuuspuhelimen menekki yllätti asiantuntijankin.

Macmaa, Testissä iPod touch (4. gen, loppuvuosi 2010).

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa ke 3.11.2010. Elektroniikka. Lähtöhinta on ohjeellinen.

0 A142933 1 KAMERANRUNKO CANON EOS 600 1 OBJEKTIIVI CANON EF 35-105/3.5-4.5 1 OBJEKTIIVI CANON EF 100-300/5.6 MACRO 1 SALAMALAITE CANON SPEEDLITE 430EZ KÄYTTÖOHJEET Lähtöhinta 50 euroa. Loppuhinta 160 euroa.

117 A230984 1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 40 D 1 OBJEKTIIVI TAMRON 18-270/3.5-6.3 1 AKKU 1 LATURI 2 KAAPELIA LAUKKU V. Lähtöhinta 380 euroa. Loppuhinta 580 euroa.

31 A231032 1 KAMERANRUNKO MAMIYA RZ67 PROFESSIONAL 1 OBJEKTIIVI MAMIYA-SEKOR Z 180/4.5 1 OBJEKTIIVI MAMIYA-SEKOR Z 500/8 W 1 PERÄ MAMIYA RZ67 PROFESSIONAL 120 2 LAUKKUA. Lähtöhinta 500 euroa. Ei myyty.

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com, 70+ Fantastic Firework Photos (And How to Shoot Them!). Alle kaksi kuukautta, niin näillekin neuvoille on käyttöä.

Msnbc.com, Eye of the beholder: Cute, naked photos of tots pose dilemma for parents. Internetin myötä maailma on muuttunut. Mitä tahansa kuvia ei kannata laittaa julkisesti esille.

Black Star Rising, When and How to Convert Color Images to Black and White. Milloin (ja miten) kääntää värikuva mustavalkokuvaksi.

IR, Olympus Viewer 2 updated.

IR, Pentax: New K-5 firmware, digicam software, and more.

Kamera & Bild, Blixt inne eller ute? (pääkirjoitus). Salaman käyttöä ei kannata automaattisesti aina välttää.

Serious Amateur Photographer, Nothing But Blue Skies Do I See . . . The new Canon TS-E 24mm f/3.5L II lens is quite possibly the sharpest lens Canon has ever developed. ... Puolitoista vuotta sitten julkstettu. Vain manuaalitarkennus. Voi käyttää ihan tavallisenakin objektiivina. 24mm:n polttovälillä parasta Canonia. Erittäin terävä täydelläkin aukolla, myös reunat. Hyvin vähän vinjetointia. Ykkösversioon ero on iso. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.300 euroa.

 

02.11.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Sauli Särkkä Photography, Valokuvausharrastajien yleisimmät taudit, osa II. 1.11.2010. Varoituksen sana: vaikka et olisikaan tunnistanut oireita luettuasi ensimmäisen osan, niin toisen osan lukeminen voi vaarantaa ainakin mielenterveytesi. On erittäin suuri vaara, että tunnistat sairauden itsessäsi (tai lähimmäisessäsi). Ei muuta kuin ammattiauttajalle...

 • "Artikkelin lopussa on ryhmäkuva kesän 2009 vertaistukiryhmän ulkoilusessiosta. Kuinka moni tunnistaa itsensä? Kuinka monen tilanne on reilun vuoden aikana mennyt parempaan suuntaan?"
 • Valokuvausharrastajien yleisimmät taudit, 23.10.2010.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kuvankäsittelijä, Tampere / KIIRE!, StudentWork Finndea Oy, Tampere. Asiakasyrityks on nykyaikainen valokuvausstudio, joka on erikoistunut muoto- ja henkilökuvauksiin. Haetaan asiakasyritykselle ammattitaitoista ja osaavaa kuvankäsittelijää (Photoshop CS3) käsittelemään asiakastöitä. Tarve on alustavasti määräaikainen, jatko mahdollinen. Työpiste sijaitsee Tampereella keskustan tuntumassa. Aloitus toivotaan mahdollisimman pian, sillä tarve on akuutti. Jos olet kiinnostunut niin lähetäthän hakemuksen mahdollisimman pian! Valinta tehdään heti oikean henkilön löydyttyä.

Työpaikan osoite Hallituskatu 11 B, 33200 TAMPERE
Työn luonne vuokratyöpaikka
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa mahd. pian
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 11 pv - 1 kk
Haku päättyy 05.11.2010
Ilmoitus jätetty 29.10.2010

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa tiistaina 2.11.2010, klo 19, näyttö 17:30-18:45. Käpylän työväentalo, Vipusentie 19, 00160 Helsinki.

 • huutokauppaluettelo paljon digikameroita, monista puuttuu laturi. Poimintoja:
 • 634 Panasonic Lumix DMC-FZ30,35-420mm objektiivi,2GB-muistikortti,ei testattu
 • 637 Canon PowerShot S90,8GB-muistikortti
 • 642 Olympus mjuuTough,12Mp,8GB-muistikortti
 • 767 Nikon D80,16-85mm-objektiivi,2GB-muistikortti

Tietokone.fi, Jäljitä kadonnut tietokone tai Android-puhelin. Prey 0.4.4. Kannettava tietokone on varkaille houkutteleva kohde, älypuhelimesta puhumattakaan. Prey on uusi ilmainen ohjelma, jolla voidaan jäljittää tai lukita omilleen teilleen joutunut kannettava tietokone tai Android-puhelin. Linux, Mac, Windows. Ilmainen.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, October, 2010. 48 kuvaa.

Thephotoargus.com, 30 Beautiful Examples of Wedding Photography. Hääkuvausta.

ePhotozine.com, City photography at night. Ohjeita kaupungin yölliseen kuvaamiseen.

Shorpy.com, Swim Teem: 1917.

Digital Photography School, 6 Steps to Take ‘Guerilla’ Photos of your Children. Ei mitään salakuvausta mutta ei myöskään poseerauskuvia.

ePhotozine.com, Guide to using medium-format. Miten keskikoon kameroilla kuvaaminen ja keskikoon kameroiden käyttäminen eroaa 35mm:n kameroista.

Black Star Rising, Predicting the iPad’s Impact on the Photography Business. iPadin (ja muidenkin vastaavien tablet- tai taulutietokoneiden) vaikutuksesta.

Diyphotography.net, DIY Photography Gear Buying Guide. Vähän niukka kotisalamakuvaajan lista.

Photopreneur, Understanding the Difference Between SmugMug and Flickr. SmugMug mainitaan usein usalaisilla foorumeilla. Miten se eroaa Flickristä?

Petapixel.com, The Cottingley Fairies: A Famous Photo Hoax from 1917.

IR, Canon offers software, firmware updates en masse. Euroopan Canonilta löytyy monta päivitystä.

Rob Galbraith, Canon delays 8-15mm fisheye, new supertelephotos. Canon EF 300mm f/2.8L IS II, EF 400mm f/2.8L IS II ja EF 8-15mm f/4L Fisheye, myyntiin tulo siirtyy vuoden 2011 maaliskuulle. Canon EF70-300mm F4-5.6L IS USM aikataulu pitää, myyntiin tässä kuussa. Polttovälin muuttajat Extender EF1.4 × III ja Extender EF2 × III myyntiin myös aikataulussa eli joulukuussa.

 

01.11.2010   (linkki)

Suomen Nikon, Mikä objektiivi sopii parhaiten digitaaliseen järjestelmäkameraani? 16.12.2009.

 • Suomen Nikon, Tuki FAQ, kaikenlaisia kysymyksiä ja vastauksia

HS, Oma kaupunki, Rappukäytävä stailattiin mustavalkokuvilla. Helsingin Porthaninkadun asukkaat ovat saaneet pari viikkoa iloita rappukäytävään ilmaantuneista valokuvista. Koska kuvat ovat nimettömiä, edes kaikki asukkaat eivät tiedä, että ne ovat talossa asuvan Tero Tommilan käsialaa....

Vesa Koivunen, Nyt kaikki joukolla hintoja polkemaan! 22.10.2010. Pitkä, asiallinen, omiin kokemuksiin pohjautuva arjessa tiukasti pysyttelevä kirjoitus. Tätä on (menestyvän) ammattikuvaajan arki.

Kuvaaja Markku Könkkönen.

 • Räpsy-kuvat ja digikuvien säilyminen Sattui Googlatessa eteen oheinen Vantaan Laurissa 10.08.2006 ollut Miina Savolaisen haastattelu, jossa hän kertoo: ...
 • Ruska (vastaus kommentissa esitettyyn kysymykseen: "...On tuota tullut tehtyä ihan ammatiksikin. Takavuosina parhaimmillaan kolmannes tuloista tuli kuvaamalla. Taannoisen laman ja digibuumin seurauksena kuvien hinnat ja markkinat romahtivat...."

Docendoforum.fi. Sisältöä ei ole vielä paljoa, mutta lisää on tulossa. Nyt on Lightroomista jonkin verran sekä 20-vuotisvalokuvauskilpailun (Onni) tulokset.

Luontokuva.org, GDT:n kilpailussa sarjavoitto Suomeen. "Europäischer Naturfotograf des Jahres 2010". Kahdeksan luokkaa kuville. Linnut-kategorian voitti Markus Varesvuo. Kilpailuun osallistuminen maksoi 20 euroa.

Studio Taikalaatikko, High Keytä olohuoneessa. Myös kaaviokuva valoista.

Tekniikan Maailma, Luokkansa mahtavin zoom. Canon Powershot SX30 IS. Muutaman virkkeen esittely. Hinta on alle 500 euroa.

Photo.net, foorumi.

Yahoo news, Very early photographic images of humans discovered. Kuva vuodelta 1848.

Digital Photography School, Targeted adjustments in Lightroom.

(kertaus) ExifTool by Phil Harvey. Uusia versioita jatkuvasti. Ilmainen ohjelma. Graafisiakin käyttöliittymiä löytyy (nekin ilmaisia).

Toothwalker.org, Lens Hoods. Perusteellinen selostus vastavalosuojista.

(Foorumilta) YouTube, Awesome Eyes in Photoshop. Silmistä kirkkaammat, värit enemmän näkyviin, kunnon catchlight pupilliin. Aika yksinkertaista peruskuvankäsittelyä, jo yhdellä katsomisella pääsee jyvälle. Kesto 5:27.

(kertaus) Olegkikin.com, Camera Shutter Life Expectancy Database. Käyttäjät ilmoittavat itse kameransa sulkimen laukaisumäärät. Voisi ajatella, että helpommin ilmoitetaan, jos takana on suljinremontti. Jonkinlaisen kuvan kameran sulkimen kestosta tämä sivusto varmasti antaa.

Kamera & Bild, Fotografer på egna villkor. Kansankorkeakoulussa opiskellaan projektipohjaisesti valokuvausta. Joka toinen lukukausi on opiskelua, joka toinen vapaata.

 

 
 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset