Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Syyskuu 2010

30.09.2010   (linkki)

Lokakuun uutiset 2010 ovat jo ilmestyneet...

Anne Hämäläinen, Off Season
© Anne Hämäläinen17.10.2010 asti

Anne Hämäläinen on taltioinut Off Season -sarjaansa Normandian turistikohteiden hiljaista alakuloa sesongin ulkopuolella - autioita hiekkarantoja, harmaita taivaita ja tyhjiä hotelleja.

Hämäläinen osallistui normandialaisen Pôle Image Haute Normandie -kulttuurikeskuksen taiteilijaresidenssiin tammikuussa 2005 Rouenissa. Residenssin jälkeen Hämäläinen teki vielä kolme kuvausmatkaa Normandian rannoille.

Näyttelyyn liittyy Anne Hämäläisen ja Riikka Ala-Harjan samanniminen kirja (Off Season. Éditions Cahiers du temps, 2009).

Off Season -näyttely on ollut aiemmin esillä Les Boréales -festivaalilla Ranskassa 2009 sekä Helsingissä ja Hangossa 2010.

Anne Hämäläinen (s. 1966) on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen Korkeakoulun valokuvataiteen linjalta 2001.

TR1 Taidehalliin on vapaa sisäänpääsy koko Off Season -näyttelyn ajan.

TR1 Taidehalli
Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere
ti-pe klo 9-17, la-su klo 11-18
Yhteislippu TR1 ja Rupriikki 5 €, opiskelijat 1 €
Perjantaisin TR1:een vapaa pääsy

Foorumilaisten kuvia:

 • aspiriini, Flickr, Samos Greece. "Vihdoin sain lomakuvat elokuulta nippuun."

Kamera-lehden Suurkilpailuun voi lähettää kuvia 8.11.2010 asti. Aihe on vapaa.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:

 • Harrastajasarja: kuvausharrastajille, jotka eivät ole voittaneet palkintoja laajoissa valokuvauskilpailuissa.
 • Aktiivisarja: kaikille ammatti- ja harrastajakuvaajille.

Kilpailuun voi osallistua digikuvilla tai vedoksilla ja dioilla.

Digikuvien tulee olla JPEG-muodossa. Kuvan pitkän sivun tulee olla vähintään 1700 pikseliä ja enintään 3500 pikseliä.

Kilpailukuva ei saa olla aikaisemmin julkaistu ja kuvaajalla on oltava siihen täydet oikeudet. Kotirauhan tms. suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on saatava lupa kuvan julkaisuun. Kuva saa olla ollut suppean yleisön nähtävänä tai internet-gallerioissa.

Arvostelussa kiinnitetään huomiota kuvien kertovuuteen ja omaperäisyyteen.

Palkinnot:

Harrastajasarja

1. Tamron objektiivi
2. Olympus mju Tough 8010
3. Kingston muistikortteja
4.-10. Dörr mini -salamaheijastin
11.-20. Kamera-lehden juhlavuoden T-paita

Aktiivisarja

1. Samsung EX1 + 16 GB Kingston muistikortti
2. Cullmann Magnesit 525 -jalusta
3. Kingston muistikortteja
4.-10. Dörr 5-in-1 -valonheijastin
11.-20. Kamera-lehden juhlavuoden T-paita

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Sulantoblog, Nikonin langaton salama, näin sitä käytetään. 29.9.2010. Perusteellinen ohje, käytännön tasolla, kuvia.

 • (Mielenkiintoinen html-nimi urlissa... siis: "nikonin-langaton-salama-xxxx-sita.html". Hm...)

Arto Ketola Photography, DIY: Spider trax dolly ja dolly track. Tämä DIY (suomeksi: tee se itse) artikkeli kertoo spider trax dollyn ja dolly trackin rakentamisesta ja sen hyödyntämisestä myöhemmin timelapse eli intervallikuvaukseen... ...Spider trax dolly on alusta, johon kamera kiinnitetään. Alustassa on yleensä renkaat, joilla se kulkee pitkin dolly trackiä, kiskoja, jolloin saadaan mahdollisimman tasainen liike videoon...

Valokuvatorstai, 178. haaste. Viikon haastesana on eteenpäin.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 177. haaste. Haaste oli musiikkihaaste. Innoittajana Zen Cafén kappale Taivas on kirkas ja napakka. Haasteen otti vastaan 73 kuvaajaa.

Tekniikan Maailma, Panasonic GH2 – videokuvaajan järkkäri. Panasonic DMC-GH2 on micro four thirds -järjestelmäkameroiden uusin tulokas. Edeltävän GH1-mallin tavoin sen valtiksi mainitaan laadukas videokuvaus. Marraskuussa myyntiin, hintoja ei ole vielä vahvistettu.

Tietokone.fi, 10 kysymystä Elisalle iPhone 4:stä.

HS, JSN saattaa laatia omat säännöt verkkokeskusteluille.

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com, Less Is More: 50+ Examples of Minimalist Photography. Miksi et itse ottaisi tällaisia kuvia.

Life.com, Chernobyl: Unlikely Tourist Destination.

Life.com, Never-Seen: Hells Angels, 1965. Kuvaaja vietti useita viikkoja Etelä-Kaliforniassa moottoripyöräjengiläisten mukana. Life ei koskaan julkaissut näitä kuvia.

Gizmodo.com, 22 Experiments With Disposable Cameras. Kertakäyttökameroilla (tai kierrätys-) otettuja kuvia.

YouTube, lynda.com Tutorial | Photoshop CS5: Creative Compositing—Project 2- Combining multiple photographs. Kesto 7:59.

Digital Photography School, Photoshop – Make White from Black. Musta tausta valkoiseksi. Ei ihan helppo työ.

Photo.tutsplus.com, A Guide to Russian & Soviet / Former Soviet Cameras. Zenit, Zorki, FED, Moskva, Horizon, Lomo, Kive.

Diyphotography.net, Weekend Project - Make Patterned Photographs Of Computer and Glass.

The-digital-picture.com, Lens Flare Test Results Comparison. Canonin objektiivit, voi vertailla, miten herkkiä ovat heijastumille.

Photo-news.com, Photokina 2010 Presentation Available Online Here :: The Photo Output Market in Europe. Minkä verran kymppikuvia printataan Euroopassa. Mikä on kuvakirjojen markkinoiden tulevaisuus. Tilastokäppyröitä. menneestä ja tulevasta.

ePhotozine.com, Canon Powershot S95. Elokuussa 2010 julkistettu, päivitys S90-malliin. 10 megapikseliä, 28-105mm, 3.8-kertainen zoom, 3-tuumainen lcd-näyttö (461.000 pistettä). Paino 193g. Uutta hybridikuvanvakain (sama kuin Canon EF 100/2.8L IS, makrokuvaus), objektiivin säätörengasta on edelleen kehitetty (monipuolisempi), kuvausohjelmia (HDR, kalansilmä, tilt & shift), eri kuvasuhteita (3:2, 4:3, 1:1, 16:9 ja 4:5) sekä 720p HD video stereoääni. Salama ei kovin hyvä. Kamera on vähän ohuempi kuin edellinen malli. Videokuvauksessa ei automaattitarkennusta eikä zoomausta. Kamerasta ei tahdo saada edelleenkään kunnon kuvausotetta, vaikka pinta ei olekaan enää yhtä liukas. Hinta on turhan iso. Nykyisen Canon S90 -omistaja voi tyytyä vanhaan malliin, vaikka pienet päivitykset muodostavat yhdessä houkuttelevan vaihtoehdon. Arvosana 7/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Macworld.com, Photoshop Elements 9. Arvosana 4.5 / 5.

 

29.09.2010   (linkki)

Pentti Sammallahden Retrospektiivi Suomen valokuvataiteen museossa on ollut melkoinen yleisömenestys. Yhdentoista päivän aikana näyttelyn on nähnyt yli 4200 ihmistä. Museon lähes 300 valokuvan suurnäyttely on ensimmäinen näin laaja katsaus Sammallahden tuotantoon.

 • lue lisää näyttelystä digicamera.netin uutiset 16.9.2010
 • Pentti Sammallahti esittelee näyttelyn lauantaina 23.10. klo 14 ja keskiviikkona 17.11. klo 17.30. Museon pääsymaksu.
 • Sammallahden valokuvia käsittelevä luentosarja keskiviikkoisin 27.10. – 24.11. klo 17.30 – 18.30.
 • Suomen valokuvataiteen museo, blogi. Naurua ja kyyneliä 28.9.2010. ...Valokuvataiteen museossa äskettäin avattu suurnäyttely, Pentti Sammallahden Retrospektiivi, on tuonut ennennäkemättömän yleisömenestyksen....

Yle Areena, Päiväntasaaja: Vieraana Pentti Sammallahti. ...Toimittaja Pekka Räsänen tapasi valokuvataiteilijan näyttelyssä, ja tiedusteli ensin millaista oli rakentaa suurnäyttely. Haastattelu, kesto 8:51, radio.

Kuva: Jorma PuranenToivottavasti yleisö löytää tiensä myös eilen illalla Espoon modernin taiteen museo EMMAssa avautuneeseen Jorma Purasen (s. 1951) hienoon näyttelyyn. Jorma Puranen 29.09.2010 - 09.01.2011.

Näyttely esittelee Purasen teoksia vuosilta 1992-2010. Esillä on runsaat 50 teosta eri kuvasarjoista.

Sarjojen Kuvitteellinen kotiinpaluu ja Where Compasses All Go Mad lähtökohta on tutkimusmatkojen arktisessa kuvastossa. Shadows, Reflections -sarjassa Puranen on kuvannut vanhoja muotokuvamaalauksia pintaan osuvine heijastuksineen tarkoituksenaan herättää eloon kuvien henkilöiden menneisyys. Komean maalauksellisissa Sixteen Steps to Paradise ja Icy Prospects -sarjoissaan Puranen on käyttänyt mustaksi maalattua levyä ja kuvannut sen kautta puutarhaansa ja arktisia maisemia.

Puranen palkittiin viime viikolla valokuvataiteen valtionpalkinnolla.

EMMAssa avautui eilen myös 100% Silk - Kiinalaisen silkin tarina -näyttely sekä Juba Tuomolan Viivi ja Wagner -näyttely ja Katja Tukiaisen Good Heavens! -installaatio.

EMMA - Espoon modernin taiteen museo
Ahertajantie 5, Espoo
Ma suljettu, ti-pe 11-18, la-su 11-17
10/8 €, alle 18 v. ja yli 70 v ilmaiseksi.
Lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin WeeGee-talon viiteen museoon.

Pohjalainen.fi, Psykologisia valokuvia Kuntsilla. VAASA Caj Bremer - Valokuvaaja -näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa 30.9.2010 saakka.

Yle.fi, Kymenlaakso, Ruska innoittaa valokuvaajaa. Syksyn upeat värit houkuttelevat kuvaamaan luontoa. Kouvolalainen valokuvaaja Raimo Sävilä kertoo 50 vuoden kokemuksella, mitä kuvatessa kannattaa ottaa huomioon.

Työ- ja elinkeintotoimisto, Kuvankäsittelijä, Newtop Oy, Lieto. Haetaan silkkipainoon kuvankäsittelijää. Hakijalta edellytetään seuraavien osa-alueiden osaaminen: - Kuvanmuokkaus, vektoreina ja bittikarttana - Värierottelu - Filmitulostus Hakija hallitsee kiitettävästi seuraavat ohjelmat: - Corel - PhotoShop - Illustrator Lisäpisteitä saa rippaus-/leikkuriohjelmista, FH, INDD.

Työpaikan osoite Vakiotie 9, 21420 LIETO
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa Sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta
Haku päättyy 08.10.2010 klo 16:00

Rantapallo.fi, Ajaton Afganistan -valokuvanäyttely kertoo afgaanien arjesta. Suomen Kabulin-suurlähetystössä kehitysyhteistyön erityisasiantuntijana vuosina 2007–2009 toimineen Sam Karvosen valokuvien näyttely Ajaton Afganistan on esillä Helsingin yliopiston Porthaniassa kahden viikon ajan 27. syyskuuta – 8. lokakuuta, 2010.

Ilmatieteen laitos, Revontuliyöt vähentyneet 2000-luvulla. 1990-luvulla koottujen tilastojen mukaan Helsingissä voidaan havaita revontulia keskimäärin kerran kuussa, Sodankylän korkeudella revontuliöitä on suunnilleen joka toinen ja Kilpisjärvellä kolme neljästä. 2000-luvulla revontuliaktiivisuus on vähentynyt reippaasti.

MTV3, Ikuistitko tärkeän hetken? MTV3 palkitsee kuukauden uutiskuvan. ...Kuukauden kuvaksi valitusta kuvasta maksetaan pieni palkkio....

 • On tärkeää muistaa, että kuvan lähettäjä vastaa siitä, että hänellä on oikeus lähettää kuva MTV Medialle.
 • Lähettäessäsi kuvan tai videon julkaistavaksi myönnät MTV Medialle kaikki oikeudet kuvaan tai videoon, edelleenluovutusoikeus mukaan lukien.
 • Kaikista julkaistuista kuvista emme maksa, vain parhaista.
 • (tämä kohta puuttuu: sinun ei tarvitse maksaa mitään lähettäessäsi kuvia MTV3:lle. Otamme sinulta vastaan kaikki oikeudet kuviin ilman erillistä maksua, sinun ei tarvitse maksaa meille yhtään mitään...)

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Fall is in the air. 35 ruskakuvaa.

Thephotoargus.com, 60 Breathtaking Fall Images for Your Inspiration. Ruskakuvia.

Photographyblog.com, How to Take Great Panorama Photos. Ohjeita panoraamakuvien ottamiseen.

Digital Photography School, Setting Up Your Digital Camera For HDR Shooting. Kolmiosaisen sarjan ensimmäinen osa. HDR = High Dynamic Range. Useampi eri valotuksella otettu kuva yhdistetään yhdeksi kuvaksi. Mitkä säädöt kameraan, mitkä asetukset, jalusta.

Digital Outback Photography, The Art of HDR Photograph: Photomatix 4.0.

Rob Galbraith, Photokina 2010: Beyond the cameras, part 2. Wireless control of Elinchrom RX flash from an iPhone/iPad. Foolography GPS. Godox Leadpower LP-750 (studiovaloihin). Lowepro S&F series (kameralaukkuja). Sun Sniper Sniper-Strap (kamerahihna).

Digital Photography School, Rescuing Poorly Exposed Photos with Photoshop Levels. Photoshop Levels, erikseen säädöt varjoille, valokohdille ja keskisävyille. Adjustment Layer. Histogrammi. Nopea käyttää.

Diyphotography.net, Endlessly Power Your Flash Lights With A Flashlight. Tässä irtosalamana Canon 430EXII.

PhotographyBB Online Magazine, viimeisin Issue #32 - September 2010. Pdf-lehti. Lukeminen vaatii nyt vaatii rekisteröitymisen.

YouTube, Nigel Barker: How To Take Wedding Photos - Wedding Photography Tips. Video, kesto 3:05. Hääkuvauksen alkein kestausta ja samalla lievää Sony-mainostusta.

Dpreview.com, Redrock Micro releases microEVF for DSLRs. Sopii mihin tahansa kameraan, jossa talletettaessa on hdmi-ulostulo. 1.2 miljoonan pikselin lcd-näyttö. Hinta $595, ei vielä myynnissä.

The Online Photographer, For the Photographer on your Christmas List... (kertaus) Ostaa voi monesta paikasta, vaikkapa Hong Kongista.

Kamera & Bild, Spegellösa kameror ska öka Nikons marknadsandel. Taiwanilainen lehti kirjoittaa, että Nikonin uudet peilittömät järjestelmädigit tulevat yhtiön mukaan kasvattamaan markkinaosuuksia vuosien 2011 ja 2012 aikana. Ruotsissa Nikonin osuus on vanhastaan vahva, 50% järjestelmädigeissä.

 

28.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • jalindem, flickr, Ruskea karhu / Brown Bear. "Kävin ensimmäistä kertaa kuvaamassa karhuja. Illan aikana alueella kävi 5-6 eri yksilöä. Parhaimmillaan 5 karhua liikkui suolla yhtäaikaa. Jo pelkästään yhden illan aikana karhuista löytyi persoonallisuuksia ja erilaisia luonteita, joita yritin myös kuvatessa saada esille. On kyllä hienoa seurata villin karhun iltaa 10 metrin päästä :)"

Kuvaaja Markku Könkkölä, Karhu.

Skenet.fi, Mikko Oranen, Ida Pimenoff Unien maisemissa. Ida Pimenoffin valokuvasarja on matka kaipuun ja läheisyyden maailmaan. Ida Pimenoff (s. 1977) on herkkä kuvaaja, joka luo useiden vuosien aikana kuvasarjoja, joille hän antaa runollisen nimen.

HS, Timo Valjakka, Mainioita löytöjä katutason gallerioista. Jouko Leskelä (s. 1956) on katu- ja tilannekuvaaja. Hän on tarkkasilmäinen näppäilijä, joka katuja kulkiessaan pitää mielensä valppaana ja sormensa kameran laukaisimella.

Galleri Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Verkkouutiset, Suomalaisäidin nettisensaatio: Vauvakuville kahden kirjan sopimus maailmalta. Netissä vauvakuvillaan ihastuttava helsinkiläinen Adele Enersen on saanut Britanniassa sopimuksen kahdesta kirjasta. Publishers Weekly -julkaisun mukaan brittiläinen Balzer+Bray-kustantamo on ostanut Adele Enerseniltä oikeudet kahteen When My Baby Dreams -kirjaan. Ammatillinen tausta on mainostoimiston copywriter.

 • Mila's Daydreams, blogi. Kuvat otettu Canoin Ixus 750 -kameralla (viiden vuoden takaa).
 • Googlen kuvahaku "adele enersen"
 • Publishers Weekly, Deals: Week of 9/27/10. "...Alessandra Balzer, of Balzer + Bray, bought world English rights in a two-book deal to Adele Enersen's When My Baby Dreams. The book grew out of Enersen's blog, which has drawn more than two million visitors since going live in June; on the site she posts photos of her baby sleeping in unique poses. Stephen Barr at Writers House brokered the deal, and the first book is tentatively slated for winter 2012..."

Pekka Potka, Photokina 2010. 27.9.2010.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Lokakuun kuvaaja Katja Tähkä.

Kauppalehti, Apple iPhonen saa nyt ilman operaattorikytkyä. ....- Emme halua kahlita käyttäjiä ja lukita puhelinta vain omiin liittymiimme. Luotamme verkkomme kilpailukykyyn, sanoo Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

 • Iltalehti, KL: Elisa aloittaa iPhone-myynnin torstaina. TeliaSonera on toistaiseksi ollut ainoa iPhonen myyjä Suomessa. TeliaSoneran iPhonen voi ostaa vain yhtiön liittymän kanssa, mutta Elisa tarjoaa Applen puhelinta myös ilman liittymäsopimusta.

(Foorumilta) Spede Show - Valokuvaaja. YouTube, kesto 6:23.

 • "...Siis tosta alusta puuttuu se, ku Tyyne kertoo että eduskunta oli säätänyt lain, että jos avioparilla ole viimeistään viisvuotishääpäivänä, niin valtion edustaja tulee ja "tekee sen minkä tehtävissä on" Eli toi akka luulee, että toi valokuvaaja tulee tekemään sille lapsen. :D..."

Photo.net, foorumi.

Flickr, 1930s-40s in Color. Pula-aika ja toinen maailmansota on mielessämme mustavalkoista. Nämä ovat kuitenkin värikuvia tuolta ajalta.

The Wall Street Journal, Bodies in Urban Spaces. 10 kuvaa. Performanssia.

Thephotoargus.com, 20 Interesting Shots of Abandoned Toys.

Digital Photography School, Focus Points on the Canon 7D {and other models}. Mitä niillä tarkennustavoilla ja -pisteillä oikein tekee.

Diyphotography.net, DIY Portable Wedding Photo Booth. Täysi automatiikka, vieläpä iso punainen nappi, jota painamalla kuva otetaan.

ePhotozine.com, Photoshop tutorial: Tilt shift image. Photoshop, yksinkertaiset ohjeet, muutama kuva.

Photocritic.org, Backing up your photos. Varmistuksen perusteita.

Digital Photography School, Create Beautiful Indoor Portraits Without Flash (NSFW). Ilman salamaakin voi ottaa potretteja.

Pdnpulse.com, Dutch Group Announces New Color Instant Film For Polaroid Cameras. Uusi mv-filmi Polaroid 600 -kameroihin. Ensimmäistä kertaa 20 x 24 Polaroid kamera. Ei toimi ihan samalla tavalla kuin alkuperäinen Polaroid, kuvaa pitää aluksi suojata valolta kaksi minuuttia, kuvassa voi näkyä ylimääräisiä pisteitä, jotka katoavat 24 tunnissa.

Dpreview.com, ACDSee Pro enters beta for PC v4 and Mac v1.4.

Photographyblog.com, Smart Shooter 1.0. Vain Canonille. Piuhan päässä ohjataan kameraa tietokoneelta. Trial-versio ladattavissa. £32.

Fotosidan.se, Photokina - gott och blandat. Lähinnä kuvaraportti juuri päättyneistä Photokina-messuista.

 

27.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Työ- ja elinkeinotoimisto, Museovalokuvaaja, kuvankäsittelijä, Varkauden kaupunki, Varkaus. Varkauden museolla ja Suomen metsämuseo Lustolla on käynnistymässä yhteinen Metsäteollisuuden kuvat - digitointihanke. Hanketta hallinnoi Varkauden museotoimi. Varkauden kaupungin museotoimessa julistetaan haettavaksi 8.10.2010 klo 13 mennessä Kuvankäsittelijän määräaikainen toimi ajalle 1.11.2010 - 31.3.2011. Tehtävänä on valokuvien digitointi kuvaamalla ja skannaamalla, kuvankäsittely, kuvanmuokkaus ja kuva-aineistoja koskevien tietojen tallennus kokoelmanhallintajärjestelmään.

Tehtävään edellytetään kuvankäsittelijän, valokuvaajan, valokuvalaborantin tai muu alan soveltuva koulutus. Lisäksi edellytetään alan työkokemusta ja Photoshop-kuvankäsittelyohjelman tuntemusta. Kuvankäsittelijä työskentelee neljän kuukauden ajan Varkauden museon kuva-arkistossa Varkaudessa. Yhden kuukauden ajan työpiste sijaitsee Suomen metsämuseo Luston kuva-arkistossa Punkaharjulla. Hanke rahoitetaan nuoria työllistävien kulttuuriaineistojen digitointia sekä verkkosaatavuutta ja säilyttämistä koskevien hankkeiden rahoituksella, jonka vuoksi hakijan täytyy olla korkeintaan 30-vuotias. Työaika on 36,25 h/ vko, palkkaus 1880 €/ kk.

Työpaikan osoite PL 208, 78201 VARKAUS
Työ alkaa 01.11.2010
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 3 - 6 kk
Haku päättyy 08.10.2010 klo 13:00

Peter Forsgård.

Unknown Pixels, Kolme loistavaa suomalaista valokuvaajaa.

sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, mita se 70-luvun pokkarifilmi olikaan nimeltään / The lovely bones elokuvan kamera.

Tietokone.fi, Piilota tärkeät kansiot näkyvistä. Free Hide Folder 2.5. Tiedostojen salaaminen on yksi tapa pitää henkilökohtaiset tiedostot piilossa. Helpompi vaihtoehto on vain piilottaa kansio tarvittaessa. Free Hide Folder piilottaa ja palauttaa näkyviin tärkeät kansiot takaisin näkyviin nopeasti. Ilmainen Windows-ohjelma.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Scenes from China. 43 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 24, 2010. 27 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Oktoberfest marks 200 years. 27 kuvaa.

Hongkiat.com, Group Photography: Tips and Beautiful Examples. Ryhmäkuvien ottamiseen apua ja inspiraatiota.

Luminous Landscape, Yosemite Sanctuary Essay and Photographs by William Neill. Lähinnä kuvia.

Digital Photography School, Shoot & Burn Vs Printing. Mitä vaihtoehtoja on toimittaa kuvat asiakkaalle. Printti vs. dvd/cd vs. online galleria.

Photo.tutsplus.com, Special Effect Filters: Multivision, Close-Up, Sepia & Infrared. Cokin, Hoya, Leica, B+W jne.

Black Star Rising, Someone Ripped Off My Photos Three Years Ago. Can I Still Sue? USA:n lainsäädäntöä.

Diyphotography.net, Quick Tip: Semi Improvised Sand Bags.

Makezine.com, Giant Holga camera. Itse tehty iso Holga-kamera.

Fotosidan.se.

 

26.09.2010   (linkki)

Designsapiens blog, Lontoo 2010. Sainpas Lontoon kuvat tehtyä. Paljoa siis ei ehtinyt kuvata, koska kyseessä oli työreissu tuonne Nokia Worldiin...

Kemppinen, iPad. En ole vielä oikein selvillä, mitä tällä kapineella tehdään... ...Kummakseni tosin huomaan, että Helsingin Sanomilla on hyvä ja nopea iPhone-sovellus, ja mikä merkillisintä iPadiin on ”Sanomalehdet” –niminen ohjelma, jossa näyttää olevan puolen sataa sanomalehteä, pieniä paikallislehtiä myöten...

 • Käyttö on niin paljon nopeampaa ja helpompaa kuin tietokoneella ja verkkoselaimella, että pelkään katselevani jatkossa päivän lehdet i-lehtiöllä.
 • Laitetta myydään varmaan myös Suomessa valokuvien ja videoiden laaduilla. Latasin siihen kesän kuvia, pari sataa kappaletta. Laite optimoi ne, ja koska näyttö on suurenmoisen hieno, kyllä kelpaa.

Warthog.fi, Viikonlopun Kuvausvihje® #264. 25.09.2010. MTF - kädestä pitäen ja tuttuja objektiiveja läpikäyden. Warthogin tapaan asiat käydään läpi perusteellisesti.

Suomen freelance-journalistit ry, Opiskelijat irtisanoivat joukolla Keskisuomalaisen avustajasopimuksen. 24.9.2010. 81 Jyväskylän yliopiston nykyistä ja entistä journalistiikan opiskelijaa on irtisanonut kerralla Keskisuomalainen-lehden avustajasopimuksen. Miksi?

Tietokone.fi, Muokkaa useita tiedostoja kerralla. Batch File Modifier 2.5. Batch File Modifierilla voidaan nimetä tiedostoja ja kansioita, muuttaa tiedostojen metatietoja, kuten mp3-kappaleiden tietoja ja myös korvata asiakirjoista tekstiä. Ilmainen ohjelma.

Photo.net, foorumi.

 • Is There an Ideal 6 x 6 for Me? (keskikoon kamerat). Tähän mennessä Yashica A, sitten Nettar, Yashica MAT, nyt odotellaan Bronica SQ-A -kittiä. Mitä seuraavaksi, budjetin yläraja on tuhat dollaria.
 • How long should a camera last? (Nikon). Osia ei enää saatavan. Toista kertaa tämän vuoden aikana tuli Nikonilta tällainen vastaus. Nyt kyse oli 15 vuotta vanhasta objektiivista.
 • uh oh. Sensor failure? (Nikon). Kyse ei ollu muistikortista. Nikon D80, otettu 50.000 kuvaa. Edelleen epäselvää, onko kyse softasta, muistikortista, siirtovirheestä, kennosta jne.
 • Lighting a Wedding indoors with no windows (hääkuvaus). Häät vanhassa varastossa, jossa ei ikkunoita, katto korkealla ja katto on tumma. Miten toimia.

Digital Photography School, Photoshop: High Pass Softening. Kuvat ja teksti.

Luminous Landscape, Mark Dubovoy's Photokina Blog. Myös video.

Popular Photography, Software Workshop: Easier HDR.

Engadget.com, Adobe shows off plenoptic lenses that let you refocus an image after it's taken (video). Plenoptic lenses, liuta pikkuobjektiiveja, jotka tallentavat kuvan vähän eri kulmista. Asetetaan varsinaisen optiikan ja kennon väliin. Vasta piirustuslaudalla.

 

25.09.2010   (linkki)

Vuodenluontokuva.fi, Vuoden Luontokuva 2010 -finalistit on julkistettu. Yhdeksän sarjaa, yhdeksän finalistia. Netissä voi äänestää suosikkiaan.

 • voittaja julkistetaan (kaiken muun ohessa) Helsingissä Finlandia-talolla 17.10.2010. Vuoden Luontokuva 2010.
 • Finlandia Nature Photo -festivaali, sunnuntaina 17.10.2010, klo 10.30-21.10, ohjelmaa on koko päivän runsaasti. Vuoden Luontokuvakilpailu täyttää 30 vuotta, nyt ilmestyy 30. peräkkäinen Vuoden Luontokuvat -kirja.
 • Luontokuvamessut & Näyttelyt 10:30 - 20:00. Docendolla oma foorumi, jossa asiantuntijat jakavat vinkkejä 12-17. Useampi valokuvanäytteäy. Erillinen kirjatori, luontokuvakirjojen myyntinäyttely. Maahantuojien osastot. Finlandia-talon salissa on koko päivän ohjelmaa. Illalla sitten gaalailta klo 18 - 21.
 • 17.10.2010 ilmestyy Vuoden Luontokuvat 2010 DVD (ja tietenkin kirja). DVD:llä ovat kaikki semifinaaliin selviytyneet yli 1.000 kuvaa. Lopussa lista kuvaajista, mutta yksittäistä kuvaa ei voi yhdistää kuvaajaan.

Janneheimonen.net, Vuoden luontokuva 2010 finalistit julkaistu. Tietoa kilpailusta. Lisäksi kaikkia finaaliin selviytyneitä kuvia on kommentoitu.

Tietokone.fi, Adobe uudisti kuvan- ja videonkäsittelijänsä. Adobe Photoshop Elements 9 ja Premiere Elements 9 sisältävät ammattilaistyökaluista tuttuja uudistuksia. Adobe tuo videonkäsittelijänsä kevytversion ensimmäistä kertaa Mac OS X:lle.

 • Adobe Photoshop Elements 9 ja Premiere Elements 9 maksavat kukin erikseen noin 99 euroa, ja yhdessä niitä myydään noin 149 euron pakettina.

Digitoday.fi, Uusi Valo-CD esittelee Adoben korvikkeita. ...Levyn ohjelmilla voi tehdä käsikirjoituksia, taittaa kirjoja ja lehtiä, luoda grafiikkaa sekä käsitellä ääni- ja kuvatiedostoja. Sovellukset ovat ilmaisia ja avoimia vaihtoehtoja tyypillisesti Microsoftin ja Adoben tuotteille....

 • Valo-CD 6 ilmestyi niin internetissä kuin maksullisena cd-levynäkin. Kuva vain voi ladata ohjelmat ilmaiseksi internetistä tai vaikka koko cd:n imagen. Postitse tilattuna cd:n hinta on 10 euroa.
 • valo-cd.fi

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, Photokina 2010: Beyond the cameras. Muutakin kuin kameroita ja objektiiveja. Priolite, Profoto Air, Innovatronix Explorer XTS/XTLi, Phottix Helios, BasICColor Discus, i1Profiler, Datacolor SpyderCheckr ja Lensbaby Tilt Transformer.

Kamera & Bild, Fotoskolan: Vackra nakenbilder. 7-sivuinen pdf.

 

24.09.2010   (linkki)

Jussivakkala.com, Linturetkellä Papua-Uudessa-Guineassa. 23rd September 2010, Birding in Papua New Guinea, in English.

Helsingin Uutiset, Caj Bremerin valokuvat päätyivät sisustuskankaisiin. Caj Bremerin suurmenestykseksi osoittautunut näyttely Ateneumissa poiki yllättävän jatkon. Viimekeväisessä näyttelyssä vierailleiden, noin 65 000 katsojan tavoin Bremerin koskettaviin kuviin ihastui Vallila Interiorin tukkujohtaja Päivi Grönqvist...

(kertausta viime huhtikuulta) Kuvalaidun -blogi, Tutkimus teleobjektiivien AF nopeudesta. "Pari vuotta on jo tullut lueskeltua nettiä sen toivossa, että joku osaisi kertoa selkeätä statistiikkaa kuinka paljon nopeampi tietty objektiivi on tarkennuksen osalta verrattuna toiseen. Runkotarkenteisissa rungon moottori vaikuttaa paljon, mutta silti edes Nikonin AF-S objektiiveista en ole löytänyt tilastotietoa tarkennuksen nopeudesta...."

Muutama sekalainen linkki, aiheena fototapetit.

Muropaketti, Dell esitteli 7-tuumaista tablet-tietokonetta, kilpaija iPadille ja Galaxy Tabille. ...Dell ei kuitenkaan paljastanut laitteen tarkempia yksityiskohtia, hintaa tai julkaisuajankohtaa ja kieltäytyi kommentoimasta laitetta pikaista esittelyä enempää...

Digitoday.fi, Nokia kuvaa Suomen kadut 3d:nä parin vuoden aikana. Nokian omistama Navteq aloittaa Euroopan katujen 3d-mallinnuksen marraskuussa Lontoosta. Suomessa kuvaukset alkavat parin vuoden sisällä.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Osakas, 8 paikkaa, Jarkko Soini, Vantaa. Hetaan osakkaita (8 hlö) muoto- ja tyylilehteen. Perustetaan tyylilehden joka on suunnattu ensisijaisesti 15-37 vuotiaille miehille. Potentiaalinen asiakaskunta on riittävän suuri kannattavaan toimintaan. Osakkaille tarjotaan: valmis liikeidea ja konsepti, yhdessä tekemisen meininkiä, hyvä tuotto-odotus, vähäriskinen sijoitus, jutut kattamaan toiminta 6 ensimmäisen lehden osalta, tavoitteena 10 000 tilaajaa sekä postimyynnin kylkiäistilaukset. Osakkaiden tehtävänimikkeinä mm. art director, toimituspäällikkö, muotituottaja, valokuvaaja, assistentti, avainasiakaspäällikkö, myyntijohtaja, myyntipäällikkö, markkinointijohtaja -päällikkö, promootiopäällikkö, koordinaattori. Lisäksi etsitään toimintaan mukaan ammattitaitoisia freelancereita.

 • (kaikenlaista... tässä olisi "oiva" tilaisuus päästä "valokuvaajaksi" sijoittamalla rahaa...)

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Photo focus: Creative headshots. 15 kuvaa.

Lensrentals.com, Lens Repair Data 4.0. Iso kamera-alan kohteiden vuokraaja pitää tilastoa vikaantumisista. Kuuden kuukauden jakso, 1.1.2010 - 1.7.2010. Lista objektiiveista, jotka eivät enää toimineet. Keskimääräinen vikaantumisprosentti aikavälillä oli 5.5%. Listalla vain ne mallit, joiden vikaantumisprosentti oli vähintään kaksinkertainen keskimäärään verrattuna. Listalla kerrottu myös vika.

Dpreview.com, Pentax announces price and availibilty for 645D camera. Pentax 645D keskikoon digi tulee myyntiin joulukuussa 2010, runko $9.999. 40 megapikseliä, kolmen tuuman lcd-näyttö (921.000 pistettä), yhteensopiva nykyisten 645-systeemin objektiiveihin.

Hasselbladilta uutta.

Flicrk, I Crush Your Head. Kuvapooli, jossa perspektiiviharhoja.

Diyphotography.net, How To Take Photographs For Manuals.

Photo.tutsplus.com, How To Shoot With Fluorescent Tube Lighting.

Digital Photography School, Taking Photos in Busy Tourist Destinations with no People in the Shot. Kaksi tekniikkaa, kuvankäsittelyä.

 

23.09.2010   (linkki)

Sulantoblog, Photokina on nähty. 22.9.2010. Sonyn prototyyppi, NEX-sarjan objektiiveja, Samsung NX100, Olympus pokkariproto, Panasonic GH2, Nikonin uusi SB-700 -salama, Leica Titaani M9, Fujin retromalli X100,

Pekka Potka, PEKKA POTKA: 3 viikkoa jälkeen Potkastudiosin, miksi? ...Minulta on kysytty nyt niin monen monta kertaa: Miksi? Miksi Potkastudios lopetti toimintansa? Parasta on kai vastata täälläkin jotain. Omasta näkökulmastani syyt voitaisiin jakaa neljään ryhmään: Minä, firma, kilpailu ja toimintaympäristö. Monin osin nämä tietysti liittyvät toisiinsa....

 • ...Potkastudiosiin luomani konsepti toimi samaan aikaan ja vielä eteenpäinkin hyvin, ja esimerkiksi vuosi 2007 oli nyt jo 15 hengen yrityksellä joka suhteessa huippuvuosi....
 • ...Kuvaajiahan toki Suomessa riittää. Ammattivalokuvaajia valmistuu kaiken karvaisista opistoista noin 900 vuodessa, enimmäkseen laajan ja kattavan tradenominimikkeen alla. Samaan aikaan hiipuvalla alalla vapautuu ehkä 80 työpaikkaa vuodessa, pääasiassa eläköitymisen, osin alalta pois siirtymisen kautta...
 • ..., että Suomessa on noin 950 valokuvausalan yritystä. Niistä selvästi yli puolen liikevaihto on alle 50.000 euroa vuodessa. Lopuista selvästi yli puolen liikevaihto on alle 100.000 euroa vuodessa. Karu fakta on, että 80% Suomen valokuvausalan yrityksistä eivät ole mitään liikeyrityksiä, ne ovat olemassa vain rapauttamassa asiakkaan hintamielikuvaa....
 • ...Kuvan tilaamisen siirtyminen mainostoimistojen ammattilaisilta yritysten päällikkötasolle on saanut aikaan sen, että keskimääräiseltä tilaajalta on pitkälle kadonnut taju siitä, millainen osaamisen ja vaatimustason keskinäisen suhteen kannattaisi olla....

Valokuvatorstai, 177. haaste. Viikon haaste on musiikkihaaste. Innoittajana on Zen Cafén kappale Taivas on kirkas ja napakka

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 176. haaste. Haastesana oli kaiku. Haasteen otti vastaan 97 kuvaajaa.

Suomen freelance-journalistit ry, A-lehtien free-sopimusta vaaditaan taas allekirjoitettavaksi 22.9.2010.

Outoa Taigaa, Kökkö kuvamanipulaatio. Egyptin presidentti ja USA:n presidentti vaihtoivat paikkaa.

Mikropc.net, Lensbaby Tilt Transformer naittaa Nikonin linssit minijärkkäreihin. Erikoistehostelinssejä valmistava Lensbaby on julkaissut kuulalaakereihin perustuvan Tilt Transformer -objektiiviadapterin. Sen avulla luovan kuvauksen harrastajat voivat kallistaa tavallista Nikonin linssiä. ... Suomessa myyntiin marraskuun aikana.

Macmaa.fi, Adobe toi Premiere Elementsin ensimmäistä kertaa Macille.

Hilavitkutin.com, Canon 5DmkII Wollensak 35mm F5.0 Cine-Velostigmat -linssillä vuodelta 1908. Vintage-kuvia.

 • (lomo-kamerat taitaisivat toimia yhtä hyvin puhumattakaan sopivasta ohjelmsta...)

Mikropc.net, Internet Explorer 9:n beetaversion suosio yllätti. Ensimmäisen kahden päivän aikana latauksia yli kaksi miljoonaa.

Etelä-Saimaa, Riistakamera on syrjäseutujen valvontakamera. Alun perin eläinten tarkkailuun tarkoitetut riistakamerat toimivat yhä useammin myös ihmisten puuhia tallentavina valvontakameroina.

(kertausta) Yle, Kamerat vahtivat metsän eläimiä. Metsästäjät hankkivat riistakameroita, jotta voisivat seurata tarkemmin metsän riistaeläimiä.

(email, vähän lisää riistakameroista). Trailcampro.com, testejä, mittauksia, hinnat, tarvikkeet ym. Suomesta: Eränetti, Riistakamerat ja tarvikkeet.

"Valokuvausharrastajan näkökulmasta katsottuna riistakamerat ovat lähinnä lelumaisia. Niissä on heikkoja teknisiä ratkaisuja ja hintakin on korkea siihen nähden mitä paketissa saa .... ainakin kun puhutaan muista kuin aivan halvimmista. Kunnon tietoa ei juurikaan ole saatavilla ... siis ainakaan vaativan valokuvaajan näkökulmasta ajatellen.

Joitakin havaintoja (ettei odotettaisi liikoja, kaikki pulmallisuus ei koske kaikkia malleja)

 • yleistä pulmaa : sade ja lumi rähmää optiikan - pitää käydä huoltamassa säännöllisesti
 • kuvan laatu valokuvausmielessä heikko
  • megapikseleitä luvataan, mutta ....
  • kameramalleissa on eroja
  • halvimmalla pokkarillakaan tuskin saa yhtä huonolaatuisia kuvia
  • suljinaika pitkä, liikkuva kohde mössöä
  • usein kuvat yli- tai alivalottuvat reilusti
  • vinjetointia
  • fix-tarkennus on "ehkä jossakin" kohdallaan
  • yöllä infrapunasalaman toiminta-alue on paljon pienempi kuin sanotaan, suljinaika pitkä
 • objektiivit eivät ole kovin laajakulmaisia
  • kun samalla ir-tunnistus on kapea ja paljon luvattua lyhyemmältä matkalta toimiva -> kohde livahtaa aivan yleisesti kuva-alasta ennen kuin kuva on saatu otettua
 • tunnistusherkkyys vaihtelee
  • hidas reagointi, joissakin malleissa todella ihan toivottoman hidas
  • tunnistusalue vaihtelee malleittain
  • sumuisessa säässä ir-tunnistus menettää toimintakykyään
  • optista liikkeen tunnistusta ei ole (siis kuvasignaalia ei seurata ja napata siitä havaintoa kuva-alan muutoksesta, kuten esim. valvontavideojärjestelmissä)
 • mekaanisesti aika onnettomia
  • laitteen mekaaninen kiinnittäminen ja suuntaaminen hankalaa
  • kuva-alan arviointi / suuntaaminen ilman omaa näyttöä hankalaa
  • laitteen käsittely muutenkin hankalaa ainakin joissakin malleissa - esim. paristojen vaihto kiinni olevaan kameraan
  • jopa muistikortin poistaminen saattaa olla hankalaa
  • luukut jäätyvät kiinni
  • laitteen lukitseminen ilkivaltaa vastaan konstikasta
  • joihinkin saa koteloita, mutta nekin aika onnettomia
 • vikoja
  • ohjelmallista jumittumisia
  • päivä/yö suodin (ir-suodin) jumittaa
  • alle 0 asteessa menee sekaisin

Parhaan laadun laitteita ei saa Suomesta. Tarjonta on muutenkin köyhää ja mm. asennustarvikkeita ei oikein tahdo olla.

Kivoja laitteet kuitenkin ovat. Mukava nähdä mitä esim. lähistöllä ja pihapiirissäkin tapahtuu : kettuja, supeja, koiria ja kissoja liikkuu. Jos noita haluaa robottivalokuvata niin pitää keksiä jotakin muuta, kenties tee-se-itse rakennelmia ...."

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Animals in the news. 57 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 50+ Stunning Portraits & Still Life Images Using One Light.

Guardian.co.uk, Secret lives of the harvest mice. Kaksi kuvaaja vietti vuoden seuraten vapauteen päästettyjä vaivaishiiriä. 11 kuvaa.

 • Suomen Wikipedia, Vaivaishiiri maailman pienin jyrsijä, painoa neljästä kuuteen grammaan

The New York Times, Lens.

Luminous Landscape, The Next Chapter in Photographic Lighting. (Keinotekoisen) valon historiaa, tulevaisuutta (led). Aivan lähitulevaisuudessa led-valojen tehot nousevat, vanhat salamavalot jäävät historiaan.

IR, Photokina: New-camera roundup. Melkoinen määrä kamerajulkistuksia juuri ennen Photokinaa ja Photokinassa.

The Online Photographer, Huge New Foveon Sensor Debuts in Sigma Flagship SD1. Mitähän Foveon-kennoista olisi tullut jos isot kameravalmistajat olisivat niitä kehittäneet? Kameravalmistajana pienellä Sigmalla eivät resurssit taida riittää.

Macworld.com, How to pull still images from your videos. Miten videosta talletetaan yksittäinen still-kuva. Mac-ohjelmia.

Thephotoargus.com, Photography Challenge Showcase: In the Shadows.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: The Benefits of a Ultraviolet Filter.

 • (Kuvan terävyys kärsii, heijastumia tulee helposti jne.)

Samyangilta uutta.

Smashingapps.com, 5 Excellent Freeware Tools To Edit Your Videos The Easy Way. Kyse on otsikoista huolimatta videokonverttereista.

Fotosidan.se, Photokina: Nyheter från Olympus. Japanissa peilittömien järjestelmädigien markkinaosuus on jo 25%. E-sarjassa (4/3-systeemi) E-5 jääviimeiseksi malliksi. Jatkossa Olympus keskittyy Micro 4/3-systeemiin.

ePhotozine.com, Tamron SP70-300mm f/4-5.6 Di VC USD. Julkistettiin maaliskuussa 2010. Täyskennoisille. Nikon, Canon, Sony (ei tarvitse kuvanvakaajaa). Paino 765g, filtterikierre 62mm. Tarkennusnopeus on parantunut, mutta hitaampi kuin Nikonin / Canonin. Aukolla f/4 keskellä kohtuullisen tarkka, f/8 jo erinomainen. Tynnyrivääristymää on aika paljon, mutta tasainen (helppo korjata). Vastavalosuoja on tulppaanimallia. Arvosana 9/10. Suomen hinta on n. 500 euroa (ei vielä myynnissä).

 • "Overall, I found this lens to be a very good performer representing good value when compared like-for-like with manufacturers' lenses, due to the slightly cheaper price."

Macworld.com, Premiere Elements 9. Ensimmäistä kertaa myös Mac-versio Windows-version lisäksi. Loppuarvio. 3 / 5. $100.

 

22.09.2010   (linkki)

Taiteen keskustoimikunta, 21.9.2010, Ajankohtaista. Ministeri Wallin jakoi elokuva-, kuva-, ja valokuvataiteen valtionpalkinnot. Valtion valokuvataidetoimikunta on myöntänyt valokuvataiteen valtionpalkinnon valokuvataiteilija Jorma Puraselle. Palkinto on 15.000 euroa.

 • Jorma Puranen (s. 1951) on kansainvälisesti menestynyt valokuvataiteilija, joka on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen valokuvataiteeseen tuotannollaan sekä toimimalla Taideteollisessa korkeakoulussa alan professorina.
 • Puranen on aiemmin voittanut Fotofinlandian, vuonna 2005 Pro Finlandian

Tekniikan Maailma, Pentax K-5 – herkkä ja nopea. Pentax K-5 tulee kauppoihin lokakuussa. Se maksaa 1300 euroa yhdessä sääsuojatun 18-55 mm WR -objektiivin kanssa.

Suomen Lehtiyhtymä, kesäkuvakisa 2010. Kaupunkilehtien kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 3.700 kuvaa.

Aamulehti, Photoshoppaajat kuriin: Britannia haluaa varoitusmerkinnät yli-inhimillisiksi käsiteltyihin muotikuviin. Mainoskuvien yli-inhimilliseksi käsiteltyjen mallikaunottarien ihaileminen voi vaarantaa katselijan terveyden, sanovat britannialaiset asiantuntijat.

Yle.fi, Valokuvaajaa epäillään tulipalon sytyttämisestä Ruotsissa. Tulipaloja ja onnettomuuksia kuvannut valokuvaaja on vangittu epäiltynä palon sytyttämisestä Örebrossa, kertovat ruotsalaismediat. Viikonvaihteessa pidätetty mies hankki tuloja myymällä kuvia onnettomuuksista ja tulipaloista eri medioille.

Tietokone.fi, HP:n yllätys: tablet-kone ja printteri samassa. HP on julkaissut aivan uudenlaisen tuotteen. Photosmart eStation -monitoimitulostimen näyttönä toimii kosketusohjauksella varustettu Android-tabletti, jonka voi irrottaa. Tabletilla voi selailla nettiä ja tulostaa sisältöä napin painalluksella. Yksi suuri kysymys tosin herää. USA:n hinta on $399 (ei tietoa, tuleeko Suomessa ollenkaan myyntiin).

Hardware.fi, USB 3.0 yleistyy hiljalleen USB 2.0:n kustannuksella.

Photo.net, foorumi.

The Christian Science Monitor, Fall foliage smackdown. Ruskakuvia. 18 kpl.

Panasonicilta uutta.

Sigmalta uutta.

Leicalta uutta.

Adobelta uutta.

Pdnpulse.com, Variations on a Theme: Ruins. 1700- ja 1800-luvun maalaustaiteen romattinen suuntaus suosi raunioiden kuvaamista. Tällä vuosituhannella kiinnostus "raunioihin" keskittyy erityisesti valokuvaukseen.

Digital Photography School, 10 Tips to Photograph An African Safari.

Pdnpulse.com, Photographer Wins $129K Against Pornographer. Coton otti kuvan itsestään 14-vuotiaana vuonna 2004 ja laittoi kuvan esille devianart.com:iin. Vuonna 2007 Coton sai selville, että tämä kuva koristi seksi-dvd:n kantta. Useiden sähköpostiviestien jälkeen 1.000 kappaleen 811 myymätön erä seksi-dvd:n valmistajan mukaan tuhottiin. Oikeusjutusta annettiin tuomio 16.9.2010. Korvausta yli $100.000.

Digital Photography School, Reversing the Inverse Square Law. Vähän matematiikkaa.

ePhotozine.com, Datacolor SpyderCheckr Colour Reference Solution. Lehdistötiedote. 48 värin kartta. Kaksi versiota, £115 (135 euroa) ja £141 (166 euroa).

IR, Sony NEX Firmware Update and Alpha news.

Dealextreme.com, Unique Plastic Simulation Dummy Zoom Lens Coffee Mug Cup (350ml). $14.99. Ilmoituksessa on free shipping. Hongkong-firma, ei mikään huijari. Lisää samaa sarjaa:

Photozone.de, Nikkor AF-S 24mm f/1.4 G ED (FX). Pro-sarjaa, täyskennoisille, 620g, filtterikierre 77mm. Säänkestävä. Täydellä aukolla keskeltä terävä, nurkissa vähän pehmeä. Erinomainen bokeh. Vähän heijastumia. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 1.900 euroa.

 

21.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Bjorklid.net, PMMP Ankkarock 2010. Mustavalkokuvia.

Yle Areenassa kuunneltavissa (YLE Radio Suomi) Miten minusta tuli minä: Valokuvaaja Jouko Lehtola. Miten minusta tuli minä -ohjelma on uusinta vuodelta 2005 ja sen on toimittanut Marko Gustafsson. Kesto 00:50:31. Poistuu: 26.9.2010 klo 13.08. Rock-sukupolven, nuorisokulttuurin ja levykansien kuvaajana mainetta niittänyt valokuvaaja Jouko Lehtola (s. 1963) menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen kuluvan kuun 11. päivä.

Suomen valokuvataiteen museo/Kokoelmanosto: Hanna Weselius, Mary in Wedding Costume. Weselius etsi 1990-luvun lopulla Lontoossa vaihtoehtoista tapaa kuvata vanhuutta ja vanhuksia. Kuvassa n. 80-vuotias Mary, entinen katolinen nunna, sädehtii elegantissa kirpputoriasussaan, jonka hän on hiljattain hankkinut tuttaviensa hääjuhlia varten.

 • Kokoelmanosto-sivulla museolehtori Erja Salo ja kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen esittelevät poimintoja museon kokoelmasta.

Keketop.com, KekeTop on julkaissut uuden sarjan valokuvia.

Frameful -blogi. Paljon kuvia ja erityisesti kommentit kannattaa lukea. Mitä kuvissa on hyvää ja mitä vähemmän hyvää.

Helsingin Uutiset, Hietalahden satamanosturit aiotaan säilyttää maisemassa. Kyse on näistä nostureista: kuva1, kuva2, kuva3, kuva4.

Tietokone.fi, Ilmainen virustorjuntaohjelma Snow Leopardiin. ClamXav 2.0.7 public beta. ...ClamXav 2 on edelleen beta, mutta se toimii jo vakaasti ja nopeasti. Ohjelman luvataan tunnistavan tehokkaasti myös Windows-haittaohjelmat, joten paljon tiedostoja Macin ja Windowsin välillä kuljettavalle se on hyvä vaihtoehto.

Muistikorttien ja -tikkujen valmistaja Kingston järjestää kaikki EU-maat kattavan avoimen harrastajavalokuvauskilpailun, jonka aiheena on Autumn eli Syksy.

Alle 18-vuotiailta osallistuminen edellyttää vanhempien lupaa. Alaikäraja on 12-vuotta.

Kukin kilpailija voi lähettää kilpailuun yhden (1) aiemmin julkaisemattoman kuvan. Kuvat lähetetään netin kautta.

Raati valitsee marraskuussa töistä kolme (3) voittajaa, joista kukin saa palkinnoksi 12 megapikselin Nikon COOLPIX L22 -digitaalikameran ja Kingston 4GB SDHC-muistikortin (palkinnon arvo syyskuussa noin 110 euroa).

Tuomaroinnissa raati kiinnittää huomiota aiheen tulkintaan, omaperäisyyteen sekä sommitteluun. Kuvia on lupa digitaalisesti muokata vain niissä mahdollisesti esiintyvien naarmujen, pölyn tai läiskien poistamisen osalta, mutta efektien lisääminen tai muu kuvankäsittely ei ole sallittua.

Kilpailuaikaa on 15.11.2010 asti.

Kilpailun järjestäjä määrittelee harrastajakuvaajiksi EU:n alueella asuvat henkilöt, jotka eivät saa yli puolta vuosiansioistaan kuvaustyön tai kuviensa myynnin välityksellä.

Huom! Lähettämällä kuvan kilpailuun kilpailija antaa samalla Kingstonille kuvan rajoittamattoman käyttöoikeuden, ilman korvausta.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Photo focus: Visual props. Katseen kiinnittäjiä kuvissa. 20 kpl.

Reuters.com, Photo focus: Behind the lens. Kuvaajista kuvia. 20 kpl.

Pentaxilta uutta.

Boston.com, The Big Picture, Oktoberfest 2010. 40 kuvaa.

Dpreview.com, Olympus develops compact camera with Zuiko lens. Vasta prototyyppi esillä.

The Online Photographer, Olympus to End Development of 4/3rds Lenses. Virallinen tieto. Jatkossa keskitytään Micro 4/3-systeemin objektiiveihin. 4/3-systeemin viimeinen julkistus Olympus E-5 ei kuitenkaan jää viimeiseksi tämän systeemin rungoksi.

Photocritic.org, Where’d my mirror go? Peilittömissä järjestelmäkameroissa on myös huonoja puolia, kaikki ei ole pelkkää hyvää. Voi olla, että vielä joutuu jonkin aikaa odottamaan.

Reuters.com, Pictures go big with Full Focus. Reutersiltakin nettiin isompikokoisia kuvia (vain osa).

Eoshd.com, Photokina 2010 Live. Do we want an arms race, or innovation? Markkinatilanne, missä kukin kameravalmistaja on juuri nyt ja minne ollaan menossa.

Pdnpulse.com, Chase Jarvis Road Tests Video on Nikon D7000. Ei vielä varsinaista videoita, mutta videon kuvaamisesta.

cnet, Canon plans cine-friendlier lens upgrade. Objektiiveista tulee päivitettyjä versioita, jotka sopivat paremmin videokuvaukseen.

Macrumors.com, foorumi. iMac Owners, test your screen for yellow tint issue here. Kolmisen tuhatta viestiä.

Fotosidan.se, Annie Leibovitz drog rekordpublik till Fotografiska. Viikonloppuna päättyi Tukholman Fotografiskan näyttely, joka oli avautunut 21.5.2010. Kävijöitä oli ennätysmäärä, 176.000 kpl.

Popular Photography, Hands On: Canon EF 8-15mm F/4L USM Fisheye. Tämä esituotantomalli lienee Euroopan ainoa. Pieni ja kevyt.

 

20.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Tapani Päkkilä, Pope in London. "Eilen käytiin kaverin kanssa keskustassa mutka ja sattuipa juuri samalle päivälle myös Paavin Englannin vierailu. Pari tuntia saatiin odotella Hyde Parkissa että Paavi saapuu, mutta oli kyllä sen arvoista. Ainoa harmi oli että ei sattunut olemaan kuin laajis mukana."

Sulantoblog, poimintoja.

Pasisalminen.com, Potretteja ja muuta menoa... Otin viimekerran MV-potrettien kuvauksista taas set-up kuvan. Tälläkertaa tausta vaaka-asennossa ja edessä olevan alaheijastimen tilalle salama isommalla softboxilla....

Photo.net, foorumi.

Life.com, Adolf Hitler: Up Close. 19 kuvaa.

Magnumphotos.com, Exhibition opening: The Mexican Suitcase. 24 kuvaa nettisivuilla esillä. The Mexican Suitcase. International Center of Photography September 24 2010 - January 9, 2011. Robert Capa, Gerda Taro ja Chim (David Seymour)

The Sacramento Bee, The Frame, Surf City Surf Dog competition. Koirat surffilaudoilla.

Luminous Landscape, Photography, Rain or Shine. Kova tuuli, sade. Kannatti kuitenkin mennä kuvaamaan.

Digital Photogrpahy School, A Tip for Shooting with A Pop-Up Flash on Your Camera. Video 5.27. Millä asetuksilla kameran sisäistä salamaa kannattaa käyttää? Miten saadaan mukaan ympäröivää valoa. Helppo kokeilla itse. Suljinajan ei tarvitse olla 1/60s, ISO-arvon ei tarvitse olla 100.

Flickr, blog, 5,000,000,000. 18.9.2010 Flckr, viiden miljardin kuvan raja ylittyi.

 • Woodwards Collage, I am Mr. 5 Billion, and there ain't nothing you can do to stop me.

Dpreview.com, Fujifilm unveils FinePix X100 large-sensor compact. Kompaktidigi. 12 megapikselin kroppikenno, 23mm kiinteä F2 Fujinon (35mm). Filmikameran tapaiset suljinajan, aukon ja valotuksen hallinta. Hybridi etsin, voi vaihtaa optisen etsimen (tällöinkin saa vaikka histogrammin näkyviin) ja elektronisen etsimen välillä. Video 720p HD (stereo), 2.8 tuuman lcd-näyttö (460.000 pistettä), ulkoinen salamakenkä. Myyntiin vuoden 2011 alkupuolella.

Kamera & Bild, Reportage: Hon dokumenterar Slummen. 25-vuotias nainen toimii Bombayssa lehtikuvaajana. Delhin biotekniikan insinööritutkinto sai jäädä, Anuja lähti Bombayhin freelance-kuvaajaksi. Valokuvaajan ammattia ei arvosteta Intiassa eikä se houkuta koulutettuja intialaisia. Anuja arvelee, että Bombayn naisvalokuvaajien osuus on kaksi prosenttia. Freelance-kuvaaja saa julkaistusta kuvasta 150 rupiaa, 23 kruunua, 2.90 euroa. Välillä Anuja saa myytyä kymmenen kuvaa, välillä vain yhden.

(kertaus) Northlight-images.co.uk, Camera AF Microadjustment - for free. Yleistäen voi sanoa, että tarkennuksen hietosäätöä ei tavallinen kuvaaja kaipaa (eroa ei välttämättä lopputuloksesta huomaa). Mutta mikä estää säätämästä tarkennusta ihan kohdalleen.

Northlight-images.co.uk, Datacolor SpyderLensCal. Perusteellinen arvio. Rungot ja objektiivit ovat kaikki erilaisia. Jollakin yksilöllä tarkennus osuu eteen, jollakin taakse. Joillakin kamerarungoilla voidaan säätää objektiivikohtaisesti tarkennus ja tallettaa arvot kamerarunkoon. Canonin termi on Autofocus microadjustment eli automaattitarkennuksen hienosäätö. SpyderLensCal focus calibator on uusi väline hienosäätöön. Euroopan Datacolor, 49 euroa (ei ALV:ia).

 • Canon (50D, 7D, 5DMkII, 1DMkIII, 1DMkIV, 1DsMkIII, 1DIV)
 • Nikon (D300, D300s, D700, D3, D3s, D3x)
 • Sony (A850, A900)
 • Olympus (E-30, E-620)
 • Pentax (K20D, K7D)

Juza Nature Photography, Canon 300mm f/2.8 L IS USM II Preview. Canon 7D, 480mm. Uusi objektiivi ei ole vielä myynnissä (vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa). Analyysi tehty speksien perusteella. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 7.000 euroa (edellinen versio 4.600 euroa).

 

19.09.2010   (linkki)

Foorumilta kuvaketju, TEEMA: koirakuvia, osa 2. (tuoreimmasta taaksepäin). Muutama poiminta kuvista.

Yle.fi, Tampere, Astu lähemmäs, saat hyvän kuvan. Astu lähemmäs. Katso mistä valo tulee. Huomaa yksityiskohdat. Valokuvatutkijan ja harrastajakuvaajan Mari Pienimäen syyskuvavinkit ovat yksinkertaisia.

 • - Kyllä kuvaa saa ja pitää käsitellä, ei se vähennä sen taidearvoa. Kuvan ottaminen on vain yksi kuvausharrastuksen vaihe. Toinen on otettujen kuvien tutkiskeleminen, käsitteleminen ja valitseminen.
 • Mari Pienimäen ykkösvinkki on kuitenkin se, että kuvat pitää muistaa tallettaa tietokoneen lisäksi esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle.
 • - Jos aina liikkuu kameran kanssa, joutuu helposti sellaiseen visuaaliseen tilaan. Silloin jäävät kokematta esimerkiksi syksyn tuoksu ja raikas tuuli, kun muut aistit eivät ole käytössä.

Unknown Pixels, RAW-työnkulku (Canon ja DPP). Perusteita.

Kuvaaja Markku Könkkölä, Lapin ruska. Metlan mukaan Ylä-Lapin ruskan pitäisi olla tavallista upeampi. Mutta mitenköhän on asian laita oikeasti.

Pingstate.nu.

Hardware.fi, USB 3.0 Intelin piirisarjoihin vasta 2012. Esim. ulkoisissa kovalevyissä USB 3.0 -liitäntä on jo yleistynyt.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 16, 2010. 29 kuvaa.

A Photo Editor, A Photographer’s Life Is A Juggling Act. Arvostetun lehtikuvaajan tulot romahtivat.

 • Tiffinbox.org, A Photographer’s Life Is A Juggling Act. Kokemusta yhdeksän olympiakisan kuvaamisesta, Kiinan olympialaisista omasta mielestä parhaat kuvat. Kiinan ulkopuolella vain yksi kuva julkaistiin (ranskalainen sanomalehti).

Epic Edits, 10 Things Photographers Should NOT Do. Totta, mutta kohtia olisi voinut olla vaikka viisikymmentä.

A Photo Editor, Microstock Unsustainable According To iStockphoto. Halpiskuvatoimisto maksaa nykyään huonoimmillaan 15% provision kuvaajalle. Trying to be the cheapest is a miserable business to be in. Jutun linkit:

 • The Russian Photos Blog, iStockphotos “Unsustainable” Business Model: From Crowd-Sourcing To Crowd-Shafting? Perinteiset kuvatoimistot ovat jo pitkään väittäneet, että halpiskuvatoimistojen ansaintamalli ei voi toimia.

  "All of you have been so happy to undercut traditional stock photography, copying the best selling images, shooting every hamburger you ever ate, and now that the traditional photographers (often derided as ‘trads’ by you) have come in to beat you at your own game, you’re shocked- yes, shocked!- to find out that this is a business, not a little happy family giving each other muffins and logrolling in the forums...."
 • iStockphoto, discussion ja sieltä sitten Royalty Change Follow up

Pentax DSLRs -blog, Monday morning, Sept 20th, 7:00 A.M California time, the new Pentax K-........ will be announced right on this blog. Be there. Suomen aikaa klo 17.

Engadget.com, Panasonic GH2 expected to have 16 megapixel sensor, maybe even 1080/60p video. Huhuja.

Kamera & Bild, Test: Sony Nex-5 - Liten på stort allvar. Julkistettu toukokuussa 2010. Sonyn toinen yritys vallata järjestelmädigimarkkinat. Edellisellä kertaa ei muistettu HD-videota, kohinaa eikä kameran kokoa. Uudessa mallissa näitä(kään) ei ole unohdettu. 14 megapikselin peilitön järjestelmäkamera, kroppikerroin on 1.5x. Kohinaa on vähemmän, Sony NEX-5 ei jää kuvanlaadussa paljoa Canon EOS 550D:sta. Rungossa ei ole kuvanvakaajaa, näin koko on saatu entistäkin pienemmäksi. Adapterin avulla voi käyttää aikaisempien Sonyen objektiiveja (mutta näin menetetään automaattitarkennus). Ei salamaa, mutta lisävarusteena sen voi hankkia. Jostain syystä sulkimen ääni on Sonyssa voimakas. Tarkennus toimii varmasti myös vähässä valossa. Jatkuva tarkennus ei oikein toimi. Ulkoasua eivät turhat nappulat haittaa, valinnat on piilotettu valikoihin. Etsimen voi hankkia lisävarusteena (joihinkin objektiiveihin). Kunnon telezoomia ei vielä ole. Hyvä vaihtoehto sellaisella, joka etsii laadukasta pokkaridigiä. Kohinaa on pykälän vähemmän kuin Samsung NX10:ssä, kaksi pykälää vähemmän kuin Micro 4/3-kameroissa (Panasonic ja Olympus). Suomen Sony. Suomen hinta on n. 700 euroa (mukana tulee 18-55mm kittiobjektiivi).

Kamera & Bild, Mer än ett linsskydd. Testi, 3-sivuinen pdf. UV- ja polarisaatiosuotimia, kolmisenkymmentä merkkiä.

 

18.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Mikko Hyvärinen, Suomussalmen karhuja. Kesällä 2010 Suomussalmella Martinselkosen eräkeskuksessa. "Viisitoista minuuttia saapumisen jälkeen, n. klo 16:15, tuli ensimmäiset karhut syömään raksuja ja viimeiset lähtivät suolta pois puolen yön aikaan. Yksi neljän, yksi kolmen sekä kaksi kahden pentuetta kävi illan aikana kuvattavana. Suoraan sivulta paistanut aurinko vaikeutti hieman kuvaamista, mutta muuten todella onnistunut reissu."
 • Antti Hellgren, Manila.

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Wanhat Kamerat 2010. "Syyskuun kolmas lauantai lähestyy ja samalla perinteinen SVHY:n tapahtuma Mäntsälässä. Kirkonkylän koululla kokoontuu taas satamäärin vanhojen kameroiden ja valokuvaustekniikan ystäviä. Siis lauantaina 18 syyskuuta, kuluvaa vuotta, kello 10 avautuvat ovet yleisön tulla. Sisään pääsee aivan ilmaiseksi ja kahvilasta saa hyvät pullakahvit sopuhintaan."

Plaza, Haastattelu: PMMP-valokuvakirjan julkaiseva Kalle Björklid.

Hopeinen Omena.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Uudenmaan taidetoimikunnan Taiteilija-apurahat 2011. Työskentely- ja kohdeapurahojen hakuaika vuodelle 2011 on 15.9. - 15.10.2010 (viimeinen hyväksytty postileiman päiväys).

Suomen Journalistiliitto, Oikeustoimittajat kanteli KKO:n kuvauskiellosta. Oikeustoimittajat ry on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle kuvauskiellosta korkeimman oikeuden aulatiloissa. KKO kielsi kuvaamisen aulassa, kun se käsitteli potilaansa rintojen imemisestä syytetyn lääkärin juttua.

 • Yhdistyksen mielestä kuvauskielto ei perustu lakiin.

Tietokone.fi, Helppokäyttöistä kuvankäsittelyä Windowsissa. PhotoInstrument 4.0. Hinta $49.95.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, Mexico's Bicentennial. 42 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Sept. 9 - 16. 21 kuvaa.

Tiltshifted.com. Pelkkiä tilt & shift -kuvia.

Shorpy.com, Commuters: 1907. Työmatkalaisia yli sadan vuoden takaa.

Hongkiat.com, 40 Stunning Photos of Beautiful Clouds.

Bobatkins.com, Fall Foliage Photography Tips. Ruskakuvaamiseen vinkkejä.

Thephotoargus.com, How to Apply a Custom Lens Vignette in Photoshop. Ohjeet vinjetoinnin tekemiseen kuvakäsittelyssä.

 • ((Turhan) paljon käytetty tehokeino. Mutta ei tätä niin paljon käytettäisi, jollei sillä olisi tehoa...)

Gizmodo.com, Arab Center's Wall Is Alive With 30,000 Mechanical Eyes.

 • Taidemuseo Tennispalatsi, Ola Kolehmaisen haastattelu. Uusia kuvia 10.9. - 3.11.2002. Uransa alkuvaiheessa Kolehmainen kuvasi paljon Pariisin Arabi-instituuttia.

Makezine.com

Hongkiat.com, Mac vs. PC: Myth-busting Guide for Consumers.

British Journal of Photography, Colour is the new black. Mitkä ovat ensi kevään muotivärit valokuvaajille (ihan oikeasti, tämä ei ole huumoria).

Dpreview.com, Schneider-Kreuznach to show DSLRs tilt-shift lenses. Canon, Nikon, Sony Alpha ja Pentax K-mount. PC-TS Super-Angulon 2.8 / 50 HM ja PC-TS Makro-Symmar 4.0 / 90 HM. Kolmas malli sitten keskikokoon 120mm.

Popular Photography, For Sale: One Brand New NASA Hasselblad. eBay, osta-heti-hinta $33,751.00 (plus pk. $40.).

Macworld.com, Apple 27-inch LED Cinema Display now on sale. Heinäkuussa julkistettu näyttö on viimeinkin tullut myyntiin. USA:n hinta on $999.

 

17.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Veke.net, Tuulen inspiroimia. "Oulussa tuulee, jos ei joku ole huomannut. Nyt huomaa. Toki kuvankäsittelyllä on muunneltu taustaa ettei näkyisi tehtaan piiput ja muut ylimääräiset elementit."
 • Mika Mäkelä photography, Huippuvuoret_BW. "Huippuvuoret heinäkuu 2010. Vietin Huippuvuorilla 5 päivää. Joka päivä oli ohjelmassa retkiä eri kohteisiin. Valokuvaamisessa keskityin omien mieltymysten mukaan lähinnä maisemien kuvaamiseen. Päädyin tekemään kuvista mustavalkosarjan, koska maisema on itsessään erittäin karua ja yksiväristä. Sarjan kuvat on pääasiassa otettu Huippuvuorten pääkaupungin Longyearbyenin lähettyviltä. Muutama kuva on Venäläisestä kaivoskaupungista Barentsburgista."
 • Samu Hintsa Photography, Circus_meets_Burlesque-2010. @ Klubi, Tampere.

Journalisti 15/2010.

 • A-lehdet vaatii freet salaamaan palkkionsa. ...vain pakottavissa tilanteissa freelancer saa kertoa palkkioistaan ja silloinkin vain viranomaisille... avustaja ei saa tehdä toimeksiantoja kilpailijoille ilman erikseen annettua suostumusta... kaikki tekijänoikeudet luovutetaan ilman eri korvausta... joitakin on kehotettu vielä lisäämään sopimukseen maininta, että luovutus koskee takautuvasti myös aikaisempia toimeksiantoja... freelancer vastaa kaikista luovuttamansa materiaalin korvausvaatimuksista (elleivät ne johdu A-lehtien itsenäisesti tekemistä muutoksista)
 • Kuvaviesti, Totinen mies. Hymytön. Jouni Backmanin ilme imaisee lukemaan, mitä miehellä on sanottavana.
 • Takasivu: kuvia. Viva.

Uusi Suomi, Nolo Photoshop-huijaus paljastui – Obaman paikalla toinen presidentti.

Hämeen Sanomat, Koulukuvauksista nousi älämölö. ...Isot valokuvausfirmat tarjoavat kouluille erilaisia kylkiäisiä kuvaussopimuksia saadakseen....

Muropaketti, Internet Explorer 9:n beetaversio julkaistu. Vihdoin julkinen beta.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Around the Solar System. 32 kuvaa.

Photography Book Now Winners 2010. Photography Book Now -kilpailun 25,000 dollarin pääpalkinnon (Grand Prize) vei tänän vuonna berliiniläinen ammattilaisvalokuvaaja Judith Stenneken kirjallaan Last Call. Kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 2300 kirjaa 40 eri maasta. Last Call kuvaa historiallsen Tempelhof-lentokentän viimeisiä vaiheita ennen sen lopullista sulkemista lokakuussa 2008. Photography Book Now -kilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailun tuottaa omakuvakirja-kustantaja Blurb.

Digital Photography School, Two Things I Tell Every Bride. Jos oma kuvaustyyli ei ole sitä, mitä hääpari haluaa, niin ei kannata ottaa hääkuvausta. Usein pyydetään epävirallisempia kuvia tai yllättäviä kuvakulmia tms. Kuvaajan pitää tehdä selväksi, että portfolion kuvat edustavat huippua, vain pieni osa hääkuvista on yhtä hyviä.

The Online Photographer, Nikon's D7000, Counterpunch to Canon's 7D. Canon ja Nikon saavat enemmän rahaa objektiiveista, joissa on kuvanvakaaja. Siksi uudesta Nikonista ei löydy sisäänrakennettua kuvanvakaajaa. Nikon D90 on osoittautunut käytössä erinomaiseksi kameraksi. Nikonin mukaan D90 ei poistu mallistosta. Uusi Nikon D7000 asettuu D90:n ja D300s:n väliin.

The Online Photographer, 35mm and 40mm Lens Size Comparisons. Melkoisia kokoeroja.

YouTube, Hard lighting with off camera flash. Video 5:19.

Photo.tutsplus.com, A Beginner’s Introduction To Flash Modifiers. Suora salama, Opteka Flash diffuser (muovikuppi), LumiQuest Pocket Bouncer, LumiQuest 80/20, LumiQuest Softbox. Esimerkkikuvat.

Diyphotography.net, Strobist Corner: Mount Your Hot Shoe Strobe On Big Modifiers.

Gizmodo.com, This Perfect Sunset Didn't Need Any Photoshop. Ei kuvankäsittelyä, ei HDR:a, vain oikein valotettu kuva.

IR, Nissiniltä uutta.

Dpreview.com, Samyang announces 35 mm f/1.4 AS UMC lens. Canon, Nikon, Pentax, Samsung NX, Sony Alpha ja 4/3-systeemiin. Ei automaattitarkennusta. Filtterikierre on 77mm. Hinta ja myyntiin tulo ilmoitetaan syyskuun lopulla.

Focusingscreen.com, yksityiskohtaiset ohjeet tähyslasin vaihtamiseen, monta kuvaa. Ja voihan sivustoa käyttää apuna, kun pitää sitä tähyslasia puhdistaa. Tähyslasien hinnat esim. Canon 5D Mark II $78.82 ja $85.13.

Photojo.com, How To Make Your Cell Phone Look Like Your Favorite Camera!

Amateurphotographer.co.uk, Pope Benedict picture service marks photo first.

 • (tällä uutisella ei ole muuta merkitystä kuin aasinsiltana toimiminen...)
 • Digicamera.netin uutiset, 22.4.2006, "Eilen pääsimme ottamaan kuvia paavista, matkaa oli 3 - 4 metriä. Mukana ei ollut kuin laajakulmaobjektiivi....".

Dpreview.com, Corel releases CorelDRAW Premium Suite X5. $699.

Luminous Landscape, Definitive Black and White with Nik Silver EFEX Pro. Mikä on paras tapa muuntaa värikuva mustavalkokuvaksi. Hintaluokka $200.

Neilvn.com.

 

16.09.2010   (linkki)

Pentti Sammallahti: Retrospektiivi
27.2.2011 asti

Kuva: Pentti Sammallahti

Suomen valokuvataiteen museo suorastaan hemmottelee syysnäyttelyllään klassisen mustavalkokuvauksen ystäviä. Pentti Sammallahden retrospektiivi tarjoaa katsottavaksi huikaisevan määrän kuvia – kaikkiaan yli 300 vedosta noin 50 vuoden ajalta. Sammallahti tunnetaan pienistä mustavalkoisista vedoksistaan, mutta nyt mukana on myös suurempaa formaattia ja joukko värikuvia. Yksittäisten kuvien lisäksi esillä on laajoja kuvasarjoja. Sammallahti matkustaa paljon, ja näyttelykuvatkin ovat eri puolilta maailmaa. Aiheensa hän löytää niin kaupungista kuin maaseudultakin. Tavallisimmin kuvattavaksi valikoituu maisema tai ihmisten ja eläinten hiljainen elämänmeno. Kohteitaan Sammallahti tarkkailee paneutuen ja kiirehtimättä.

Teosten suuresta määrästä huolimatta väsymys ei pääse tässä näyttelyssä kovin helposti yllättämään, sillä Sammallahden lumovoimainen maailma vie katsojan mennessään. Teokset ovat hiljaisia ja ajattomia, usein lempeän huumorin sävyttämiä. Sammallahti ei juuri kuvaa auringossa, vaan kuvien rikas ja hienovarainen sävymaailma syntyy usvaisissa, sumuisissa tai sadetta tihkuvissa sääolosuhteissa taikka tasaisen harmaalla pilvipoudalla.

Sammallahti on ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, joka on tehnyt elämäntyönsä valokuvataiteilijana. Hän on saanut moneen kertaan valokuvataiteen valtionpalkinnon. Kansainvälisesti hän on tunnetuimpia suomalaisia valokuvaajia.

Sammallahti opetti pitkään Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa hän kehitti työryhmineen valokuvien laadukkaan vedostamisen ja painamisen kulttuurin. Näyttelyssä on esillä hänen alkuperäisvedoksiaan sekä painettuja kuvasalkkuja.

Linkkejä:

Suomen valokuvataiteen museon muut uudet näyttelyt:

Sami Parkkinen: Paratiisi
31.10.2010 asti

Projekti-tilassa Sami Parkkisen valokuvasarja Paratiisi, kertoo masennuksesta ja siitä paranemisesta.

Annu Kekäläinen: Pakolaiskaupunki - kertomuksia Kakuman leiriltä
17.10.2010 asti

Prosessi-tilassa on kirjailija ja toimittaja Anu Kekäläisen näyttely Kakuman pakolaisleiriltä. Kekäläisen dokumenttikirja Leiri - tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin ilmestyy syyskuussa

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Nikonilta uutta.

Valokuvatorstai, 176. haaste. Viikon haastesana: kellastuva.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 175. haaste. Haastesana oli kaiku. Haasteen otti vastaan 53 kuvaajaa.

Tietokone.fi, Suojaa muistitikut helposti ja tehokkaasti. Freeware. USB Flash Security varmistaa, ettei kukaan pääse lukemaan hukatun tikun tietoja.

Yle.fi, Savo, Kuopiolaiskuvaajille menestystä arvostetussa kisassa. Kuopiolaisvalokuvaamo Studio Aliaksen kuvaajat ovat saaneet tunnustusta kansainvälisessä kuvakilpailussa. Valokuvaaja Petra Tiihonen sai kultaa hääkuvien sarjassa. Toiseksi samassa sarjassa sijoittui valokuvaaja Antti Karppinen.

Tietokone.fi, MacBook Air kaipaa päivitystä. Apple päivittää välillä hyvinkin oudolla aikataululla Mac-malleja. Mac Pro oli ikuisuuden ilman päivityksiä, Mac minin tulevaisuus näytti pitkään olleen vaakalaudalla ja nyt MacBook Air on jostakin syystä ollut ilman päivityksiä viime vuoden kesästä lähtien. Air on edelleen näppärän kokoinen kone, mutta se kaipaisi kipeästi päivitystä.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 42 Magnificent Photo Manipulation Examples That Will Inspire You.

Photocritic.org, Introduction to kite photography. Leijakuvausta.

 

15.09.2010   (linkki)

Tohtori.fi, Valokuva vauvasta voi paljastaa piilevän silmäsairauden. Punaiset silmät valokuvassa on hyvä asia, ainakin terveyden kannalta. Valokuvassa näkyvät valkoiset pisteet silmässä voivat olla terveyden kannalta huono asia. Jos kyseessä on mustuaisaukossa näkyvä vaalea heijaste, kyse voi olla verkkokalvon syövän ensioireesta. Tai kaihi tai silmän sisäinen tulehdus. Jos kuvissa näkyy keltasilmäisyyttä, kyse voi olla harvinaisesta, perinnöllisestä coatsin taudista.

(kertaus, Digicamera.netin uutiset 30.10.2008) Ilta-Sanomat 28.10.2008, ks. lööppi (28.10.2008). "IS:n valokuva paljasti lapseni syövän". Äidin valtava helpotus! (Itse juttua ei taida löytyä maksuttomilta IS:n nettisivuilla.)

 • IS kertoi heinäkuussa kanadansuomalaisen perheen pojasta, jonka silmästä salamalla otettu perhekuva paljasti harvinaisen retinoblastooman eli syövän
 • kuvassa toisen silmän pupilli näkyy valkoisena
 • Tamperelainen äiti oli 1.5-vuotiaan poikansa kanssa kylässä ystävänsä luona, kahvipöydässä katseltiin alkusyksyllä otettuja kuvia. Ystävä kiinnitti heti huomiota pojan toiseen valkoiseen pupilliin ja muisti kesän IS:n jutun. Poika vietiin lääkäriin seuraavana päivänä. Diagnoosi saatiin viikon päästä: kummassakin silmässä oli syöpäkasvain. Varhaisen löydön ansiosta ei tarvittane leikkausta, solymyrkkyhoito riittänee. Toisessa silmässä kasvain oli niin iso, että sen vaikutus näkyi jo salamakuvassa. Kahden hoitokerran jälkeen kasvain on enää kuudesosa alkuperäisestä koosta. Toipumisennuste on hyvä.
 • Neuvoloihin on tiedotettu perhevalokuvissa näkyvästä vaaleasta heijasteesta kymmenkunta vuotta. Retinoblastooman toinen varhaisoire on karsastus, se ilmaantuu useille lapsille jo ennen valkeaa mustuaisheijastusta, osalla karsastus on ainoa oire.
 • Retinoblastoomaan sairastuu Suomessa vuosittain vain muutama, sairastuneet ovat yleensä alle kolmevuotiaita lapsia. Parantumisprosentti on korkea. Retinoblastooma on silmän verkkokalvon pahanlaatuinen varhaissolukasvain.
 • Digicamera.netin uutisissa oli vastaava tapaus 8.11.2000

Aamulehti.fi, Visajoutsen: Joutsen sai väärän ruumiin luottokortissa
Mainostoimiston suunnittelija teki hölmön tempun, kun hän valmisti OP-Pohjolan uusia Visa-kortteja. Hän väänsi kuvankäsittelyohjelmalla linnun kahdesta eri lajista. Siivekkään pää on laulujoutsenen mutta ruumis kyhmyjoutsenen.

 • Op.fi, OP-Visaan ja OP-Visa Debitiin uusia korttikuvia 22.9.2010.
 • Op.fi, OP-Visan ulkoasuvaihtoehdot 22.9.2010 lähtien. Vasemmanpuoleinen sarake, toinen ylhäältä, uusi hybridilintu. (Voisiko tällainen oikeasti syntyä, voivatko kyhmyjoutsen ja laulujoutsen saada jälkeläisiä).
 • Suomen kansallislintu on laulujoutsen. OP-Pohjolan Visa-kortteja näytettiin tuhannen koekäyttäjän raadille. Yksi huomasi, että ko. Visa-korttiin kuvattu lintu ei ollut laulujoutsen vaan kyhmyjoutsen. Kyhmyjoutsen ei kuulu alkuperältään Suomeen luontoon. Kyhmyjoutsenia tuotettiin Ahvenanmaalle puistolinnuiksi, ensimmäinen pesintä Suomessa todettiin Ahvenanmaalla 1934.
 • Laulujoutsen puolestaan oli aivan lähellä kuolla Suomessa sukupuuttoon, metsästyksen ja pesänryöstön takia. Laulujoutsenta suorastaan vihattiin. Vuonna 1949 Suomessa laskettiin olevan enää 15 paria, vaikka laji oli rauhoitettu jo vuonna 1934. Yrjö Kokon laulujoutsenia käsittelevät vuonna 1950 ja 1954 ilmestyneet kirjat muuttivat asenteita. Nykyään on huolena pikemminkin turhan runsas kanta, laulujoutsenia on yli 6.000 kpl. Laulujoutsenen ampuja joutuu korvaamaan valtiolle vähän yli 2.000 euron summan.
 • OP-Pohjola ei vedä näitä Visa-kortteja pois, sillä ne ovat jo tuotannossa. Suomen kansallislintua laulujoutsenta kuvaa siis hybridi, jonka pää on laulujoutsenen pää, mutta ruumis on kyhmyjoutsenen.

Canonilta uutta.

Olympukselta uutta.

Samsungilta uutta.

Macmaa.fi, KL: iPad Suomeen lokakuussa. Apple tuo iPadin Suomen markkinoille lokakuun aikana, kertoo Kauppalehti maanantain numerossaan.

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa ke 15.9.2010. Elektroniikka.

301 C258947 lähtöhinta 600 euroa, loppuhinta 600 euroa
1 OBJEKTIIVI NIKON ED AF-S NIKKOR 80-200/2.8 D

Jyväskylä, panttihuutokauppa tarjousmenettelyin, to 16.9.2010. Elektroniikka.

72 J40550 lähtöhinta 230 euroa, loppuhinta 290 euroa
1 DIGIKAMERAN RUNKO NIKON D3000
1 OBJEKTIIVI NIKON AF-S 18-55MM 1:3.5-5.6G
1 MUISTIKORTTI 4GB
LATAUSLAITE
LAUKKU
OSTOPÄIVÄ 11/2009

Työ- ja elinkeinotoimisto, Videokuvaaja / valokuvaaja, 10 paikkaa, SL-video. Haetaan video/valokuvaajia uuteen innovatiiviseen videomarkkinointi-yritykseen. Koulutetaan tehtävään, joten työkokemuksen merkitys ei ole kovin olennainen, mutta videoinnin ja valokuvauksen tekninen osaaminen on tärkeä. Tarkoituksena on levittäytyä kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin, joten ota yhteyttä, jos olet johonkin sellaiseen valmis muuttamaan.

Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
Palkkaus Sopimuksen mukaan
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa 01.10.2010, tai sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö, tai osapäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta
Haku päättyy 15.10.2010

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, In Focus: Ground Zero. 16 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Ground Zero. 26 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 100 Ultimate Examples Of Architecture Photography.

The Online Photographer, New Camera Introductions: Olympus, Canon, Samsung.

Diyphotography.net, Amazing Movie Combines Walking People From All Over The World. Blipfoton projekti, jossa kävelyaskel jaettiin kahdeksaan osaan. 1205 kuvaa 21 maasta 40 päivän aikana yhdistettiin yhdeksi liikkuvaksi kuvaksi. Video kesto 5:42. Lievästi levoton olo videon katsomisen jälkeen.

Nytimes.com, Model-Morphosis. Mallien ennen ja jälkeen meikin kuvat esitetään havainnollisesti. 10 kuvaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä Photoshopissa. Suuri osa meikkauksista ei taida olla tarkoitettu ihan katukäyttöön. (Eivät välttämättä kaunista mallia).

Pixiq.com, Geotag Your Photos with GPS Devices. Paikkatietojen tallentaminen kameralla. Miten toimii, mitä laitteita, mikä tarkkuus.

Nikonrumors.com, huhuja. Kuvia Nikon D7000 -mallista, ym. D90:n seuraaja.

 

14.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Samu Hintsa Photography, Muotipaivat-2010. Tampere, perjantai Keskustorilta, lauantai Koskikeskuksesta. Ensimmäistä kertaa tällaista kuvaamassa.
 • Janneheimonen.net, Kuvia Skotlannin reissulta 2010. "Kauanhan siinä kesti, mutta vihdoin ja viimein sain Wild Wonders of Europen kuvakilpailusta voittamani Skotlannin reissun kaikki kuvat linjoille. Lintuja, nisäkkäitä ja maisemia."
 • Janneheimonen.net, blogi, Archive for the ‘Wild Wonders of Europe’ Category. Aiheeseen liittyviä merkintöjä blogista.

Yle.fi, Valokuvaaja Jouko Lehtola on kuollut. Rock-sukupolven kuvaajana mainetta niittänyt valokuvaaja Jouko Lehtola on kuollut. Vuonna 1963 syntynyt Lehtola kuoli kotonaan lauantaina pitkän sairauden jälkeen. Kuvaajana Lehtola halusi kommentoida aikaansa ja herättää keskustelua.

Fin.afterdawn.com, Ruotsin poliisia syytetään tekijäinoikeusrikkomuksesta.

 • Svd.se, ”Polisens nya databas brottslig” Ruotsin poliisi on tallentanut tietokantaansa kuvat 2.500 kengästä. Kuvat on napattu netistä, kenkiä myyvien nettikauppojen sivuilta. Poliisin lakimiehen mukaan poliisi voi käyttää kuvia (jos niin tarvitaan yleisen järjestyksen ja oikeuden ylläpitämiseksi). Siviili- ja immateriaalioikeuden professorin mukaan kyseinen lainkohta ei ole tarkoitettu oikeuttamaan tällaista toimintaa.

Pinseri.com, Ajatuksia varmuuskopioinnista ja tietojen palauttamisesta. Tietokone hajosi muutama päivä sitten....

Mtv3.fi, Lapin ruska leimuaa nyt komeimmillaan.

Apertoire, Tips for photographing airplanes and airshows.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, 9/11 in 2010, Remembrance and Rebuilding. 42 kuvaa.

Photocritic.org, Video on SLR cameras? Not for me.

Popular Photography, How to: Shoot a Concert with a Compact Camera. Nikon Coolpix S8000 konsertissa.

B & H, HDSLR Guide. Videokuvausta järjestelmädigillä.

Photo.tutsplus.com, The Comprehensive Guide to Shooting Photo Stories & Essays.

The Online Photographer, Carl Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 for Nikon and Canon. Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kamera & Bild, Photoshop: HDR HDR som du vill ha det. Seitsemänsivuinen pdf.

Luminous Landscape, Sony A55. A Further Evaluation. Elokuussa 2010 julkistettu. SLTM, Single Lens Translucent Mirror eli yhden objektiivin läpikuultava peili. Kiinteä puoliläpäisevä peili, osa valosta samanaikaisesti kennolle, osa tarkennussysteemiin (AF-kennolle). Videotakin kuvatessa nopea vaihetarkennus, jatkuva tarkennus. A55 myyntiin lokakuussa. Rakennetta on yksinkertaistettu, pienempi ja kevyempi kuin perinteiset järjestelmäkamerat. 16.2 megapikseliä, 10 kuvaa sekunnissa, GPS. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 3 tuuman kallistuva lcd-näyttö (921.000 pistettä). Elektroninen etsin, 1.15 miljoonaa pistettä, 100%. Sarjakuvauksessa (10 kuvaa sekunnissa) on kaikenlaisia rajoituksia, ei hyvä. Suomen Sony. Suomen hinta on 900 euroa (mukana 18-55mm).

Dpreview.com, Sigma 70-200mm 1:2.8 EX DG OS HSM. Sigmalta ensimmäinen valovoimainen zoomi, jossa on kuvanvakaaja. Canon, Nikon, Sony, Pentax. Julkistettiin helmikuussa 2010, aivan uusi rakenne. Täyskennoisille. Painoa 1.430kg, filtterikierre on 77mm. Tehokas vakaaja. Täyskennoisilla täydellä aukolla kuva ei terävä. Ei säänkestävä. Vähän värivirhettä. Heijastumia tietyissä oloissa. Tukeva rakenne. Suomen hinta on n. 1.400 euroa. Arvosana 79%.

The-digital-picture.com, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS L USM. Preview. Esituotantomalli kokeilussa. L-sarjan objektiivi, painoa 1.050kg, filtterikierre 67mm, täyskennoisille. Kevyempi. Zoomin käyttö on jouheaa. Kuvanvakaajan teho on neljä pykälää. Zoomin voi lukita. Objektiivi on sääsuojattu (kuten muutkin L-sarjalaiset). Terävyydessä ei ollut moittimista. Uusi objektiivi on suunnattu kroppikennoisen rungon omistaville, terävyys paranee selvästi (erityisesti zoomattuna) verrattuna ei-L-objektiiviin. Suomen Canon. Suomen hinta n. 1.600 euroa (noin 1.000 euroa enemmän kuin ei-L-objektiivi).

 

13.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Jarzas.pictures.fi, FinlandiaMarathon2010. " Jyväskylässä juostiin finlandia Marathon. Olin siellä videokuvaajan autonkuljettajana ja assarina, ja samalla kerkis ottamaan valokuviakin. Maratonia en ole koskaan ollut seuraamassa enkä liioin juuri urheilua kuvannut. ...Sigman 70-300 heittäytyi manuaalitarkenteiseksi, joka tuotti hieman hankaluutta.."

Kollektiivi-blogi, Salamoita ja Jyrinää. Moottoripyörien ja mummon kuvaamiseen pätee sama sääntö: jos lykkäät hommaa liian kauan, niin kohde on jo ihan rytyssä tai pysyvästi ”poissa liikenteestä”. (Onneksi rakas mummoni ei lue blogeja, toim. huom.)...

Photo.net, foorumi.

 • Zeiss Lenses For Nikon DSLR's (Nikon). D3X ja Zeiss Distagon T* 21mm f/2.8 ZF.2 Lens otetut kuvat näyttivät hyviltä. Jos hintaa ei oteta huomioon, niin kannattaako Zeissin objektiiveja käyttää, vaikka niillä pitää manuaalisesti tarkentaa.
 • Nikon 28-300mm VR lens on DX (Nikon). Nikon D90 käytössä. Miten Nikon 28-300 VR vs. 18-200 DX.

Diyphotography.net, Shoot 3D with a Single Camera and Lens. Peilien avulla.

Eoshd.com, Exclusive - Canon EIS 60 revealed - high end mirrorless camera with pixel fusion technology. Huhuja.
Tässä on kyse Canonin peilittömistä järjestelmädigeistä. EIS = Electronic Image System. EOS = Electronic Optical System. Kenno samaa kokoa kuin Micro 4/3-systeemi. 22 megapikseliä, vuoden 2011 toinen neljännes. Kaksi objektiivia, 12-75mm F2.8-4 IS Macro ja 70-300mm F3.5-5.6 IS. Vanhoja EF-objektiiveja voi käyttää adapterin avulla.

 

12.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Flickr, pnuk, pnuk's buddy icon Ilotulituksen SM-kisat 2010. "Toista kertaa ilotulitusta varsinaisesti kuvailemassa. Seuraavalla kerralla tiedän ja osaan enemmän. Oikeasti suunnittelin, että miten kuvaisin, mutta myöhässä pääsin perille, niin laitoin vain kameran jalustalle ja unohdin kaikki ideat."

Kuvatoimisto Cartina, 97 kuvaa hakutermillä "ilotulitus".

(kertaus) Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Wanhat Kamerat 2010. "Syyskuun kolmas lauantai lähestyy ja samalla perinteinen SVHY:n tapahtuma Mäntsälässä. Kirkonkylän koululla kokoontuu taas satamäärin vanhojen kameroiden ja valokuvaustekniikan ystäviä. Siis lauantaina 18 syyskuuta, kuluvaa vuotta, kello 10 avautuvat ovet yleisön tulla. Sisään pääsee aivan ilmaiseksi ja kahvilasta saa hyvät pullakahvit sopuhintaan."

Suomen valokuvataiteen museo, blogi. Näyttelyn rakennusta 10.9.2010. Sami Parkkinen, Paratiisi-valokuvarja.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Ramadan 2010 - your images. 41 kuvaa.

Psd.tutsplus.com, Perttu Murto and the Art of Inspiration. 24-vuotias oululainen Perttu Murto esittelyssä. Graafinen suunnittelija oululaisessa mainostoimistossa.

Gizdomo.com, Someone Is Trying To Sell Your Grandparents Crappy Vivitar Film Cameras. Tämä Vivitarin tv-mainos on ollut esillä jo jonkin aikaa. Ensimmäisen kerran kun näin sen, niin luulin oikeasti, että kyse on parodiasta. Mutta täyttä totta se on, kohderyhmänä on vanhempi väestönosa. Spottia katsoessa voi häivähtää ajatus vanhoista hyvistä ajoista, mutta...

Serious Amateur Photography.

Photo.tutsplus.com, Introducing the Wonderful World of 50mm Prime Lenses.

Engadget.com, Nikon 70-200mm Thermos bottle is far cheaper, less useful than the real thing. $69.99.

Smashingapps.com, 35 Magical Tutorials Of “How To Create Lighting Effect” On Photoshop.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: When and How to Use a Neutral Density Filter.

Photo Business News & Forum, Your Client Obligations Regarding Retouching. Jennifer Aniston oli australialaisen lehden kannessa. Jezebel julkaisi kuvaajan samasta sessiosta otetun käsittelemättömän kuvan.

Popular Photography, Shooting the US Open with an Olympus E-PL1. Olympus kutsui toimittajia/journalisteja (tai kuvaajia: artikkelin on kirjoittanut "Technical Editor") kuvaamaan tennistä, välineeksi annettiin Olympus E-PL1 Micro 4/3 -järjestelmädigi.

Diyphotography.net, Amazing Light Camera Crane Build Video. 5.3kg, 2.65m.

Kamera & Bild, Reportage: Ateljéporträtt version 2.0. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ateljeekuvaajien toimentulo on ollut tiukassa. Ensin vietiin passikuvaus, sitten ruvettiin ottamaan itse potrettikuvat. Ruotsiin on avattu viime vuosina samaan ketjuun kuuluvia valokuvastudioita (The Studio). Asiakkaina on suurelta osin tavallisia ihmisiä. Kuvattava voi valita noin 60 kuvasta, yhden kuvan hinta on 375 kruunua. Kaikki kuvat maksavat 3.600 kruunua. Kuvankäsittelyä saa halutessa, muutoin kuvia ei ollenkaan käsitellä. Tunnissa ehtii valokuvaaja ehtii tehdä kolme kuvaussessiota (kussakin kolme vaatteiden vaihtoa). "The Studio" tarjoaa tilat ja laitteet, viikon koulutuksen ja parin tuhannen kruunun päiväpalkan. Päivän aikana tilaa ehtii käyttää neljä viisi kuvaajaa ja viitisenkymmentä kuvattavaa.

 

11.09.2010   (linkki)

Jouko Leskelä: Sesam aukene
Kuva: Jouko Leskinen3.10.2010 asti

Jouko Leskelän Sesam aukene -näyttely esittelee kuvia eri tavoin koristamalla tai "asustamalla" yksilöllistetyistä autoista.

Kuvissa on käyttäjien itsensä tuunaamia tai ammattilaisten teippaamia menopelejä sekä kuvaajan auto-oivalluksia eli Leskelän itse oivaltamia ilmestyksiä ja yhtäläisyyksiä. Niitä tunnistamalla näyttelyvieraskin voi kokea auto-oivalluksen riemua.

Joko Leskelä tunnetaan katuvalokuvauksen ja -tilannekuvauksen konkarina. Hän on ikuistanut kotikaupunkinsa Helsingin katuelämää vuodesta 1978 lähtien.

Galleri Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Foorumilaisten kuvia:

Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero luennoi tänään klo 13 alkaen Kotkan Valokuvakeskuksessa.

HS. Metropoli ja meri -valokuvakilpailun voitti Patrik Raski. Vesiensuojelun satavuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn Metropoli ja meri -valokuvakilpailun on voittanut valokuvaaja Patrik Raski kuvallaan Uusi Salmisaari. Raski voittaa kuvallaan 4 000 euron pääpalkinnon. Kilpailun järjesti HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Jyväskyläläinen Valokollektiivi järjestää Photowalk-tapahtuman 13.10. klo 18 alkaen. Valo on Jyväskylässä -tapahtumaan liittyvä Photowalk järjestetään Jyväskylän keskustassa. Kävelyn ideana on kuvata eläviä malleja Valo on Jyväskylässä-tapahtuman virallisissa valaistuskohteissa.

Ilmoittautuminen sähköpostitse. Mukaan mahtuu 15 ensimmäistä ilmoittautujaa. Ilmoittautuminen päättyy 8.10.2010.
Lue tarkemmat ohjeet Valokollektiivin sivuilta.

Kuusamo Nature Photo -kilpailu 2010, palkitut. 111 kuvaajaa osallistui, 470 valokuvaa.

Eilen sain emailin, Suomen Sonylta oli tullut mainospostia (emailin lähettäjällä sama etunimi kuin minulla). Suomen Sony on onnistunut täysin salassa kehittämään vasenkätisille oman version uusista järjestelmädigeistä Sony NEX-5 ja Sony NEX-3.

Vasenkätisten määrä väestöstä lienee noin 10%. Tässä todiste Suomen Sonyn insinöörien kyvyistä, Sony NEX-3/NEX-5. Kamera myös vasenkätisille.

 • (tämä olisi ihan klassikkoainesta Photoshop Disasters -sivustolle...)

Tässä sitten eräänlainen vasenkätisten tai oikeakätisten versio samassa kamerassa. Fuji.fi, Zoom Date F2.8. "...Niin oikea- kuin vasenkätisen kamera laajakulmazoomilla...". Ja tämä on filmikamera.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

The Online Photographer, I Was Wrong... Pentaxin uudesta 35mm ƒ/2.4 -objektiivista.

Rob Galbraith, Wireless photography with an iPad and ShutterSnitch. Ohjelman hinta on $7.99, näyttää heti kuvat langattoman siirron jälkeen, iPad, iPhone tai iPod Touch. Parin kuukauden käyttökokemuksia, myös Eye-Fi kortti. Miten ne kuvat oikein siirtyvätkään.

Dpnow.com, Which key? High or Low? Letting exposure off the leash. Muutama esimerkkikuva ja histogrammi.

Engadget.com, HDR video accomplished using dual 5D Mark IIs, is exactly what it sounds like. HDR-still-kuvia on nähty jo liikaakiin. Nyt on sitten HDR-videoitten vuoro. Kahden kameran videot on yhdistetty.

Macworld.com, Three Mac photo apps that imitate film. CameraBag $21. Toycamera AnalogColor $11. Poladroid ilmainen.

Dpreview.com, Sigma issues advisory notice for Sony A33 and A55. Sigman objektiivit eivät ole yhteensopivia Sony uusien Alpha SLT-A55- ja A33 -mallien kanssa. Sigma korjaa objektiivit ilmaiseksi (kovin vanhoille malleille tämä ei onnistu).

ePhotozine.com, Hama Traveller Mini Pro. Helmikuussa julkistettu. Pienempi versio Hama Mini Pro:sta. Alumiinia, paino 720g, matkakunnossa 39.5cm. Kuvauskunnossa 117cm. Sopii painavammallekin kalustolle. Arvosana 8/10. Hinta £39.99, 49 euroa.

 

10.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Timo Veijalainen, AV-lappi.com/vedokset/syysrevo_2010. "Syksyn ensimmäinen revontulireissu ei tuonut kuvasaalista, mutta viime yönä toinen reissu ei mennyt hukkaan. Aurinko oli armelias ja taivaalla oli elämää. Kirkkaan päivän jälkeen ei tahtonut tulla pimeää ja alkuillasta oli hankala havaita revontulia. Myöhemmin taivaalle syttyi ohutta revontulisumua, jotka vahvistuivat lopulta mukavaksi haitariksi. Kausi on siis auki syksyn revontulikuville. Linkin takaa muutama kuva viime yöltä."
 • Markku Heikkilä, Flickr, Aviation. "Linkki kesällä otaamiini kuviin ison veden takaa. Kuvat on otettu kolmesta eri näytöksestä. Dayton Air Show, Battle Creek Field of Flight Air Show, Gary's South Shore Air Show".

Eilisillalta ilotulituskuvia:

Ville Palonen Photography: Muutama uusi kuvasarja pähkähullun Suomen kesäisestä MM-kisatarjonnasta: ilmakitaransoittoa Oulussa, suopotkupalloa Kainuun Hyrynsalmella ja surullisen kuuluisaa saunomista Heinolassa. Kannattaa katsoa myös Palosen muut kuvat.

Kapasia, Näyttely on ohi. 8.9.2010.

Rupuranta.net, Punainen kallio, Luvia, 5/9/2010.

Suomen valokuvataiteen museo, blogi.

Yle, Keski-Pohjanmaa, Transseksuaalisuus taipui taiteeksi. Taiteilija Ingrid Ung on tallentanut sukupuolenvaihdoksensa näyttelyksi. Näyttely kuvaa Valter Kokotin muutosta Ingrid Ungiksi valokuvin ja videoin.

 • Ingrid Ungin näyttely on esillä Kokkolassa Visu galleriassa 9.9. - 9.10.2010.

Pentaxilta uutta.

Tekniikan Maailma, Panasonic DMC-FZ100. TM Testi. Vertailut edeltävään Panasonic DMC-FZ38 -malliin sekä Panasonic DMC-G2 -malliin. Netissä aika kattavat testitiedot. Heinäkuussa julkistettu. 14.1 megapikseliä, 25-600mm, 24-kertainen zoom, valovoima f/2.0, kolmen tuuman näyttö (460.000 pistettä), sähköinen etsin (202.200 pistettä). Sarjakuvaus 11 kuvaa sekunnissa 15 kuvan verran. Video 1920 x 1080i, stereo. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Hardware.fi, LaCie päivitti ulkoisia kiintolevyjä USB 3.0 -aikakauteen. ...Vaikka nopeampi USB 3.0 -liitäntä ei ole vielä emolevyissä yleistynyt, sitä tukevia ulkoisia kovalevyjä alkaa saapua useiltakin valmistajilta. ...

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Trapped in a Chilean mine. 42 kuvaa.

Thephotoargus.com, 50 Incredible Examples of HDR Photography.

Guardian.co.uk, My best shot: Marcus Bleasdale. Video, 4:27. Lapsisotilas, Kalashinikov, polkupyörä. 30.000 lapsisotilasta. 5.3 miljoonaa kuollutta Kongossa.

Photopreneur, Photography Deals That are Worse Than They Look. Tuntematon julkaisija pyysi nöyrästi lupaa julkaista flickr-kuva, kuvaaja oli imarreltu. Palkkioksi luvattiin vain kunniaa, kuvaaja suostui, luuli kyseessä olevan pieni online-sivusto. Muutama viikkoa myöhemmin englantilainen design-lehti lähetti kiiltävän lehden, jossa oli kysytty kuva. (Halpis)kuvatoimistojen sivuilla on usein erilaisia kuvatoiveita ja kuvaprojekteja, joissa mahdolliset asiakkaat kyselevät kuvia. Getty vaatii kahden vuoden yksinoikeuden kuviin (myös Flickrin kautta tuleviin). Mutta mitä enemmän oikeuksia ostaja haluaa, sitä parempaa hintaa kuvajan tulee pyytää. Hyvin harvoin ns. ilmainen julkisuus hyödyttää kuvaajaa, vaikka ostajat siihen usein vetoavat. Jotta julkisuus hyödyttäisi, kuvalla pitäisi olla paljon näkyvyyttä. Ja jos näkyvyyttä on paljon, niin miksei ostaja sitten maksaisi mitään.

Luminous Landscape, The Leica M8 and Infra-Red Photography. Valokuvaajat huomasivat nopeasti, että Leica M8 kärsi tietyissä tilanteissa turhasta IR-herkkyydestä. Ongelmaa korjattiin, M9:n myötä siitä päästiin kokonaan. Mutta joillekin kuvaajille infrapuna-herkkyys oli vain hyvä asia.

Steve Sanders, The Zeus Printer From HP Will Sport a Detachable Tablet. $400. Mustesuihkukirjoittimen mukana tulee irrotettava värinäyttö, jota voi käyttää myös sähköisenä kirjanlukijana (tabletin nimi on Zeen).

Labs.adobe.com, Adobe Pixel Bender Plug-in for Adobe Photoshop CS5. Tämä lienee tarkoitettu propellihatuille.

43rumors.com, Olympus E-5 teaser leaked. Olympuksella 15.9.2010 julkistus, E-sarjaa (ei Micro 4/3-systeemiä siis).

Fotograf Johanna Syrén, 12 frågor. Tähän mennessä kolme tunnettua ruotsalaista kuvaajaa on vastannut kysymyksiin. Anna Clarén, Paul Hansen, ja Sanna Sjöwärd. Lauantaisin pitäisi tulla uusi haastattelu.

 

09.09.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Anttihaataja.kuvat.fi, Antti Haataja Imaging. Lokakuussa "Täydellista valoa etsimässä" tällä sivustolla. Tarina Saamenmaasta.

Mainio-blogi, Diskurssit suoriksi. HS 7.9.2010, C1. "Taidepuhe on usein höpöhöpöä. (Artikkeli vain maksullisessa digilehdessä). Aamun Hesarissa (7.9.2010, C1, €) oli mainio juttu taidepuheesta ja sen vaikeaselkoisuudesta. Kaisa Heinäsen haastattelema taidehistorioitsija Satu Itkonen puolustaa yleisöä ja moittii tarpeettomia sivistyssanoja, anglismeja ja koukeroisia käsitteitä näyttelyteksteissään viljeleviä taiteilijoita...."

Nikonilta uutta.

Valokuvatorstai, 175. haaste. Viikon haastesana: kaiku.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 174. haaste. Haastesana oli ilo. Haasteen otti vastaan 75 kuvaajaa.

Nelonen.fi, Nelosen ilotulitus to 9.9. Helsingin Rajasaaressa klo 21.30.

Taas sitten ne ilotulitusohjeet. Alla yleisohjeita, voi soveltaa miten haluaa.

Ilotulituskuvia aiemmilta vuosilta:

ks. Digicamera.netin Vinkit-osio, Ilotulituksen kuvaaminen.

Yle, Sota-ajan kuvia digitoidaan Mikkelissä. Puolustusvoimien sota-ajan kuvia digitoidaan parhaillaan Mikkelissä. Urakka on valtava, sillä sähköiseen muotoon on tarkoitus tallentaa yksitellen kaikki talvi- ja jatkosodan noin 160 000 valokuvaa

Yle, George Bernard Shaw´n valokuvakokoelma julki netissä. Näytelmäkirjailija George Bernard Shaw´n valokuvakokoelma pannaan esille internetiin, kertoo Britannian Kansallissäätiö.

Uusi Suomi, Nokia: N8 haastaa jopa digijärkkärit – tässä kuvanlaadun salaisuus. Kauppoihin syyskuun loppupuolella, 12 megapikseliä, suurempi kenno, 499 euroa.

Photo.net, foorumi.

 • Nikon Wednesday Pic 2010: #36. Kuvaketju.
 • D3 stolen (Nikon). Etelä-Afrikassa varastettiin Nikon D3 + muutama objektiivi (maan kansalainen). Jäivät muutamaksi minuutiksi vuokratun auton lattialle. Ei ollut vakuutuksia.
 • Models wants unedited image (muoto- ja muotikuvaus). Malli haluaa alkuperäisiä käsittelemättömiä kuvia.
 • ORWO Live! Test shots. (klassiset kamerat). Filmotech, Wolfen, ORWO UN54 100ASA, 400 jalan filmirulla. Kuvattu Praktica Nova IB (Oreston).

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Sept. 7, 2010. 23 kuvaa.

YouTube, lynda.com Tutorial | Photoshop CS5: Creative Compositing—Illuminating the eyes. Video, 4.24.

The Online Photographer, Shopping for the Leica X1. Vuosi sitten julkistettiin Leica X1. Yksinkertainen kamera, yksi objektiivi. Hyviä ja huonoja puolia. Ostopäätöstä ei ole vielä tehty.

ePhotozine.com, Ray Flash Adapter. Alkuperäinen tsekki-innovaatio vuodelta 2008. Jäljittelijöitä on tullut useampia. Tavallisesta salamasta rengassalama. 10 eri versiota, neljä salamamerkkiä (Canon 580EX/580EXII, Nikon SB-800/SB-900). Lisäksi lukuisa joukko muita salamoita. Rakenne on tukeva (toisin kuin halvemmilla kiinalaiskopioilla). Kiinnitys on helppo. Valohäviö oli 2.5 pykälää. Arvosana 7/10. Hinta £149, 181 euroa.

 

08.09.2010   (linkki)

Hannes Heikura: Hiljaiset kuvat
Kuva: Hannes Heikura25.9.2010 asti

Hannes Heikuran Hiljaiset kuvat, joka oli ensi kertaa esillä Suomen valokuvataiteen museossa alkuvuodesta 2008, nähdään tällä kertaa Lappeenrannassa Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa näyttelytilassa.

Helsingin Sanomissa työskentelevä Heikura on valittu neljästi vuoden lehtikuvaajaksi sekä palkittu useista vuoden uutis- ja lehtikuvista. Marraskuussa 2008 hän voitti Fotofinlandia-palkinnon.

Kai Skyttä ... hevosesta
Kuva: Kari Skyttä25.9.2010

Pienessä galleriassa on imatralaisen Kai Skytän hevosaiheinen valokuvanäyttely.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15

Jaana Kotamäki: Mustavalkoisia muistoja
Kuva: Jaana Kotamäki30.11.2010

Näyttelyssä on esillä Jaana Kotamäen Turun Tall Ships Races 2009 -tapahtumassa ottamia kuvia.

Tall Ships Races -tapahtuman yhteydessä järjestettiin Memorable Photography Trophy -valokuvauskilpailu, jossa Kotamäki palkittiin hopeisella trophylla ja Kamera-lehden erikoispalkinnolla.

Näyttelyssä on esillä 14 työtä, kaikki mustavalkoisia.

Lääkäriasema Pulssin ikkunagalleria
Humalistonkatu 9-11, Turku

Santasalo.blogspot.com, Rob Heyman kuvaa ihmisiä. Video on Masters of Wedding Photography -sarjasta, mutta se käsittelee enemmän ihmiskuvausta ja mallinohjausta kuin varsinaisesti hääkuvausta sinänsä. Tässä videosta poimittuja ja/tai videon innoittamia ajatuksia....

Yle.fi, Pohjois-Karjala, Jaakko Julkusen kuvat eivät haalistu. Joensuulainen eläkkeelle jäänyt valokuvaaja Jaakko Julkunen on kuvannut maailmaa ja ihmisiä vuosikymmeniä. Kameran filmille ovat tarttuneet niin pohjoiskarjalaiset ihmiset kuin maailman huippu-urheilijat tai korkeimmat päättäjätkin. Myös haastattelu, kesto 7:22.

Yle.fi, Lappi. Palanut Rovaniemi säilyi lasinegatiiveissa. Rovaniemestä sata vuotta sitten tiedettäisin paljon vähemmän ilman Iikka Paavalniemen valokuvia. Harrastuksena kuvanneen Paavalniemen arvokkaat lasinegatiivit säilyivät sodan tuhoilta Nurmeksessa. Nyt kuvista on ensimmäistä kertaa koottu näyttely ja kirja Lapin maakuntamuseossa.

 • Iikka Paavalniemi (1875-1950) oli harrastajakuvaaja, joka tallensi vuosina 1910-1920 Rovaniemellä maisemia, väkijoukkoja ja tapahtumia mutta myös tuttaviaan.
 • Iikka Paavalniemen kolme maisemaa -näyttely on esillä Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa Rovaniemellä 8. syyskuuta - 30. tammikuuta 2011.

Mtv3.fi, Suomalaiset innokkaita valokuvabloggaajia. ...Kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professori Merja Salo Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta innostuu heti nähdessään suomalaisen Mila's Daydream -blogin....

 • 22.9.2010: lienee tullut "hiukan" vaikutteita tältä kuvaajalta, Jan von Holleben, dreams of flying

Mtv3.fi, Tämä kuva on liian raju SPR:lle ja Unicefille. ...Toivottomuutta ilmentävien kuvien käyttö ei ole hyväntekeväisyysjärjestöjen intresseissä myöskään varainhankintamielessä....

 • - Alan gurujen mukaan negatiivinen kuva ei herätä lahjoitushalua. Sen sijaan positiivinen kuva herättää. Negatiivinen kuva aiheuttaa vain pelästyksen - sellaisen että pois pois, Susiluoto kuvailee.

Tekniikan Maailma, Kamera aina mukana. Sony MHS-TS20K, 12.8 megapikseliä, ei zoomia, 35mm, hd-video. Sisäänrakennettu 8 gigan muisti. Mukana objektiiviadapteri, jolla saa 360 asteen panoraamavideoita ja still-kuvia. Myyntiin marraskuussa, hinta on 260 euroa.

Photo.net, foorumi.

 • Are you using the lens hood regularly? (Nikon). Pitäisikö vastavasuojaa käyttää.
 • Poor Images w/ Canon 50D+17-55 2.8 ? (Canon). Uuden käytetyn optiikan ostaja ei ole ollenkaan tyytyväinen järjestelmädigin kuvanlaatuun. Kuvat otettu automaattiasetuksilla. Pokkaridigiin verrattuna syväterävyysalue on paljon pienempi, lisäksi herkempi kameran heilahdukselle.
 • Yelp - Fake Reviews (hääkuvaus). Arvostellaan hääkuvaaja (joka ei ole ikinä edes ollut ko. osavaltiossa).
 • Lens Recommendation-landscape and fast (Canon) Canon 5D MK II. Laajakulmazoomi, valovoimaa tarvitaan. Mitä objektiivia suositellaan.
 • Water damage (Nikon). Nikon D300 ja Nikkor 24-70mm f/2.8 menivät pinnan alle kahdeksaksi sekunniksi (ei suolavettä). Mitä tehdä.

Photo.tutsplus.com, Capturing Wisdom: 100 Photos of the Older Generation.

IR, SpyderLensCal helps fix finicky focus. Osassa digirungoissa voidaan säätää tietyissä rajoissa objektiivikohtaisesti tarkennusta ja tallettaa nämä säädöt runkoon. SpyderLensCal on halvempi (ja parempi?) kuin LensAlign.

 • (pienellä viiveellä tämä uutinen)

(kertausta) Biofos.com, How to access hidden camera codes. Olympus, esim. kuinka monta kertaa suljin on räpsähtänyt.

 • Astrojargon.net, EOSInfo, Canon, montako kuvaa rungolla on otettu (1-sarjan rungon omistavat joutuvat kääntymään Canonin huollon puoleen, mutta Canon 5D MkII -> toimii...)
 • Opanda.com, Iexif 2, Nikon, montako kuvaa rungolla on otettu
 • Jeffrey's Exif viewer, online tai omalta kovalevyltä

Popular Photography, Round Up: Hot Shoe Flashes for any Budget. Seitsemän vaihtoehtoa kameravalmistajien omille irtosalamoille.

Serious Amateur Photography, The iPad Portfolio – How to Look Your Best. Monet valokuvaajat käyttävät (jo) iPad portfolionsa esittelyyn. Muutama asia pitää muistaa, kun siirtää kuvat iPadiin.

Europeanphotographers.eu, FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2010 results. 700 kuvaajaa 25 maasta osallistui. Seitsemän sarjaa, kussakin kymmenen finalistia. Finalistit julkistettu, Photokinassa julistetaan sitten voittajat. Suomalaisia:

 • Sarja Illustrative: 4 Sami Tirkkonen, Finland
 • Sarja Weddings: 8 Antti Karppinen, Finland

Kamera & Bild, Leica bekräftar digital R-lösning. Asiakkaalle lähetetyssä vastauksessa Leica kertoo, ettei suunnitelmissa ole enää Leica R10 (digitaali) -kameraa. Uuden mallin potentiaalinen ostajamäärä ei kata kehityskuluja.

 

07.09.2010   (linkki)

Luonto antaa – luonto ottaa
Kuva: Kaj Fagerström10.10. 2010 asti
Kai Fagerström ja Heikki Willamo, Paavo Halonen, Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, Terhi Heino, Jorma Luhta, Tuula Närhinen, Anni Rapinoja, Sanni Seppo ja Jenni Tieaho

Salon taidemuseossa esillä olevan Luonto antaa - luonto ottaa -yhteisnäyttelyn valokuvat ja installaatiot pohtivat luonnon monimuotoisuutta ja kiertokulkua sekä ihmisen suhdetta luontoon.

Näyttely on Salon taidemuseon ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistuotantoa ja sen kuratoi FT Tuula Karjalainen.

Kuva yllä: Kai Fagerström, Viimeiset vieraat 2009.

Salon taidemuseo - Veturitalli
Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la 11-17, su 11-18
4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Vuoden lehtikuvat 2009
Kuva: Hannes Heikura26.9.2010 asti

Suomen lehtikuvaajat ry:n vuosittaisen kilpailun parhaimmisto on nyt nähtävänä Kuopiossa.

Vuoden 2009 lehtikuvan otti Heidi Piiroinen. Hannes Heikura valittiin jo neljättä kertaa vuoden lehtikuvaajaksi. Molemmat ovat Helsingin Sanomien kuvaajia.

Suomen Lehtikuvaajat ry on järjestänyt kilpailua vuodesta 1962. Vuoden lehtikuvat 2009 -kilpailuun osallistui 110 kuvaajaa yli 3000 kuvalla.

Kuva yllä: Hannes Heikura, Neurosis soittaa Tuska-festivaaleilla.

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
3/2 €

Valokuvataiteen museon Purku-klubi tänään klo 18-20: Aiheena Elämä non-stop-on-line. Keskustelua live-raportoinnista sekä yksityisen ja julkisen kohtaamisesta Facebookissa. Keskustelijoina paikalla muun muassa Facebookin profiilikuvia maalauksissaan hyödyntänyt kuvataiteilija Sami Lukkarinen ja Facebook-aktiivi, Taidehallin amanuenssi ja dj Suvi Saloniemi.

Purku-klubi keskustelusarja pidetään aina museon näyttelyiden vaihdon yhteydessä, kun näyttely on juuri purettu. Yleisö pääsee poikkeuksellisesti tilaan, jossa uutta näyttelyä vasta rakennetaan. Vapaa pääsy.

Valokuvataiteen museon uudet näyttelyt avautuvat tämän kuun 15. päivä.

 • Päänäyttelynä nähdään Pentti Sammallahden retrospektiivi. Sammallahti on klassisen mustavalkokuvauksen mestari ja kansainvälisesti huomioiduimpia suomalaisia valokuvaajia.
 • Projekti-tilaan tulee Sami Parkkisen valokuvasarja Paratiisi, kertoo masennuksesta ja siitä paranemisesta.
 • Prosessi-tilassa avautuu kirjailija ja toimittaja Anu Kekäläisen näyttely Pakolaiskaupunki - kertomuksia Kakuman leiriltä. Kekäläisen dokumenttikirja Leiri - tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin ilmestyy syyskuussa

Kamera-lehden 60v-juhlavuoden yleisöluennot jatkuvat. Huomenna on syksyn ensimmäinen luento ja silloin sukelletaan videokuvauksen ja elokuvan jälkikäsittelyn maailmaan. Vapaa pääsy. Kamera galleria, Lastenkodinkuja 1, 00280 Helsinki.

Hopeinen Omena.

Suomen Lehtikuvaajat ry, syyskuun kuvaaja on helsinkiläinen freelancekuvaaja Sami Mannerheimo.

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa 7.9.2010, klo 19, näyttö 17:30-18:45. Käpylän työväentalo, Vipusentie 19, 00160 Helsinki.

Helsingin Huutokauppakamari, panttihuutokauppa ke 8.9.2010. Elektroniikka.

71 A222418 lähtöhinta 30 euroa, loppuhinta 40 euroa
1 PALJEKAMERA ADOX VARIO 1:6,3 F=10,5CM
1 LAATIKKOKAMERA AGFA SYNCHRO BOX

143 A228460 lähtöhinta 450 euroa, loppuhinta 350 euroa
1 OBJEKTIIVI LEICA PC-SUPER-ANGULON-R 28/2.8
N:O 3562522

184 A230200 lähtöhinta 50 euroa, loppuhinta 82 euroa
1 SALAMALAITE METZ 70MZ-5
1 CONTROL UNIT METZ 70MZ-5

272 X11281 lähtöhinta 90 euroa, loppuhinta 100 euroa
1 DIGIKAMERA OLYMPUS SP-560UZ 8.0MP
1 MUISTIKORTTI 2GB
1 JOHTO 1 UBS-JOHTO
MANUAALI JA DVD

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Pakistan in need. 43 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: September 3, 2010. 28 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Weakening Hurricane Earl steams north. 28 kuvaa.

Creativefan.com, 51 Spectacular Slow Shutter Speed Digital Photography. Pitkän suljinajan kuvia.

The Online Photographer, B&W vs. Color, not Film vs. Digital. Mike Johnstonin mukaan digitaalisuus toi varsinaisesti värin valokuvaan. Miken mukaan mustavalkokuvat olivat jo täydellisiä ennen digin tuloa. Kaikki kommentoijat eivät ole samaa mieltä.

Naturephotographers.net, Alain Briot, Fine Art Composition: Top 15. Sommittelu, 15 kohtaa.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: An Introduction to Polarizing Filters. Vaihteeksi polarisaatiofilttereistä.

Makezine.com, Stereo photo rig made from chem gear. Käytössä kemian laboratorion välineitä (statiivi yms.).

YouTube, Lynda.com Tutorial | Photoshop CS5 One-on-One: Advanced—Introducing Puppet Warp. Video, kesto 7:29.

Engadget.com, Exclusive: Samsung NX100 in the wild.

Aftonbladet, ”Det är präster och familjefäder”. Experten: Så luras flickor på nätet av ”modellfotografer". Valokuvaajana esiintyen voidaan kuvattavia pyytämään riisumaan vaatteensa. Netin kautta on helppo yrittää houkutella kokemattomia tyttöjä (ja poikiakin) kuvaussessioihin. Poliisi tuntee tapauksia, joissa on valokuvaaja on luonut aidon näköisiä sivuja. Näille sivuille on sitten sijoitettu muilta varastettuja kuvia. Huijarit osaavat esittää asiansa vakuuttavasti ja imarrella ja houkutella nuoria tyttöjä. Vanhemmilla on vastuu, he voivat varoittaa huijarien menetelmäistä lapsiaan.

 

06.09.2010   (linkki)

Amatörfotografklubben i Helsingfors, Autokromer. Autochrome-kuvat lanseerattiin maailmanlaajuisesti kesällä 1907. Elokuussa Daniel Nyblin ja eräät AFK:n jäsenet valmistivat ensimmäiset värikuvat Suomessa autochrome-menetelmää käyttäen. Syyskuussa 1907 Ateneumissa näytettiin ensimmäistä kertaa värivalokuvia. Esillä galleriassa on 8 suomalaista värikuvaa (yli 100 vuotta ikää).

Journalisti 14/2010.

 • Kuvaviesti. Miehiä, joita ei ole. Natalia Baerin Suomen Kuvalehdelle kuvaama reportaasi Maltalta on hienovaraisesti erilainen. ...Kuva paljastaa paikallisten katseen, joka ei halua nähdä näitä miehiä. ...
 • Takasivu: Kuvia. Erikoista leikkiä toimitukselta (otsikon valinta).
 • Debatti, Ilmaisjakelua. Savolaiselta ilmaislehdeltä tuli pyyntö kolmesta valokuvasta. Kuvat lähetettiin, laadittiin tekstit ja pyydettiin pieni palkkio. Lehden julkaisijan vastaus oli "mielenkiintoinen".
 • Debatti, Ilmiö nimeltä vapaaehtoistyö. Kommentti edellisen numeron juttuun Jatkoaika.comin rekrytointi-ilmoituksesta.
 • Debatti, Vapaaehtoistyön kautta toimittajaksi. Kommentti edellisen numeron juttuun Jatkoaika.comin rekrytointi-ilmoituksesta.

Photoblog of Mr. Markus Puustinen, Hipstamatic – best digital toy camera so far. Tai eihän nyt ole kyse mistään lelukamerasta, vaan iPhone 4:stä ja Hipstamatic-softasta. Holga on kuitenkin käytössä nopeampi ja huomaamattomampi (mutta ne filmit pitää edelleen kehittää...).

Rapik.com, Matkaraporttia Chernobylistä, osa 1. ...Matkamme (minä ja vaimoni) Kiovasta Tsernobiliin starttasi perjantaina 3.9.2010 pienten alkusäätöjen jälkeen noin kello 09:30 Meitä kyyditti umpihullu kuski (maan tapa) Mercedeksen pikkubussilla....

Tietokone.fi, Panasonic tuplasi muistikorttien lukunopeuden. Myyntiin marraskuussa. 8/16 GB sdhc-kortit.

(Foorumilta) Panoramio.com, Photos by 5VIKT > SIGMA. Vähän luovuutta ja modifiointia vastavalosuojaan.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Best of the week. 20 kuvaa.

Smashingapps.com, Stunning Digital Photos That Look Like (Surprisingly) Real But Are Not. Valokuvia, jotka eivät olekaan ihan kokonaan valokuvia.

Haastatteluja.

Northlight-images.co.uk, CMYK for photographers. Mitä valokuvaajan pitäisi tehdä, kun asiakas pyytää CMYK-kuvia.

IR, Canon EXPO 2010 Report. Kaikenlaisia prototyyppejä esittelyssä.

Luminous Landscape, Pentax 645D. A First Look – By Nick Devlin. Aluksi 15 minuutin haastattelu, jossa Pentaxin Kanadan edustaja kertoo Pentax 646D-kamerasta. Säänkestävä. Pentax K-7:n elektroniikka keskikoon kamerassa. Poikkeavasti myös automaattinen pölynpoisto kennolta. Ei vielä lopullista tuotantoversiota kokeiltavana. Japanissa jo myynnissä, Eurooppaan/USA:aan aikaisintaa lokakuun lopulla. Hintaluokka on $10.000.

 

05.09.2010   (linkki)

Art Fair Suomi -nykytaiteen myyntitapahtuma jatkuu Kaapelitehtaalla 5.9. asti. Mukana on suomalaisen nykytaiteen koko kirjo äänitaideteoksista performanssiin, piirustuksista maalauksiin sekä valokuvasta videoinstallaatioihin.

Tilaisuuden järjestävät MUU ry sekä Valokuvataiteilijoiden Liitto ry.

Kaapelitehdas, Puristamo & Valssaamo
Tallberginkatu 1 C, Helsinki
ke-pe 11-21, la-su 12-17

Muistutus, vielä tänään pääsee ilmaiseksi Ateneumiin, Kiasmaan ja Sinebrychoffin taidemuseoon. Valtion taidemuseo täytti 1.9.2010 kymmenen vuotta. Sen kunniaksi tarjotaan ilmainen sisäänpääsy 31.8. - 5.9.2010.

Turun Sanomat, Nina Suni, Kaipuuta jätekasoissa. ...Näyttelyn valokuvista ei näe suoralta kädeltä, että kuvauskohteessa on kyse kaatopaikasta. ... 12.9.2010 saakka. Valokuvaaja Anu Akkanen.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

oka morikawa | blog. Suomalainen hääkuvaaja.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Mitä eroa on polttovälillä ja objektin polttovälillä?

Photo.net, foorumi.

 • W/NW Street (dokumentaarinen katukuvaus). Kuvia.
 • Need Advice re: Booked Wedding Photographer Please! (hääkuvaus). Ammattikuvaaja + morsian. Puolet summasta maksettiin varatessa (koko summa $6.000). Valokuvaaja valittiin tutkimalla tarkkaan webista kuvia ja blogeja. Nyt kuitenkin varatun kuvaajan blogissa ei enää näy hääkuvia, jälki on muuttunut täysin. Miten onnistuisi varauksen peruutus.
 • Whats the point of extended gamut Mitä laajagamuttisella näytöllä oikein tekee. Toinen näyttö on laajagamuttinen ja kalibroinninkin jälkeen (Spyder 3) värit ovat liian voimakkaita.

Boston.com, The Big Picture, Diving in. 36 kuvaa.

Northlight-images.co.uk, Camera AF Microadjustment - for free. Tarkennuksen hienosäädön voi tehdä monella tapaa, ilman ostettuja välineitä. Canon 1DIII, 1DIV, 1DsMkIII, 5DII, 50D, 7D, Nikon D3, D3x, D300, D700, Sony A900, Pentax K20. 11.9.2010: Pentax K-7, Pentax K-r, Pentax K-5. Olympus E-30.

Black Star Rising, Why Full-Time Stock Photographers Are an Endangered Species. Perinteisten kuvatoimistojen kuvavalikoimat eivät enää aikaisempaan tahtiin kasva. Valokuvaajien ei enää kannata sijoittaa aikaansa ja kalustoaan kuvausjärjestelyihin. Tulot eivät kata edes menoja.

Focus on Singh-Ray Filters, Seven Rules for Effectively Using a Polarizer. Teksti ja esimerkkikuvat ennen-jälkeen. Polarisaatiofiltterin käyttötapoja.

Vincent Laforet, Major Update To The Gear Section. Paino sanalla major. Yli 100 kohtaa.

Makezine.com.

Beyondmegapixels.com, Dioptric Adjustment. Diopterisäädön avulla silmälaseja (tai piilolaseja) käyttämätön saa kuvan näkymään terävänä etsimestä (kovin suurta likinäköisyyttä/kaukonäköisyyttä) ei voi korjata. Canon 7D -kamerassa säätövara on +3 -> -1. Kamerassa käytetään ensin automaattitarkennusta, sitten diopterisäädintä kääntämällä yritetään saada kuva näkymään terävänä etsimessä. Moniin kameroihin saa hankittua vielä lisävarusteena diopterikorjauslinssejä.

Kamera & Bild, Test: 4 makroobjektiv.

 • Canon EF-S 60/2.8 Macro USM. Jo täydellä aukolla terävä. Vinjetointi näkyvä, mutta kurissa. Kuvanottoetäisyys lyhyt. Ei vastavalosuojaa. Paino 335g, filtterikierre 52mm. Arvosana 3.7. Hinta on 4.700 kr, 504 euroa.
 • Nikon AF-S Micro 85/3.5G VR DX. Jo täydellä aukolla terävä. Vinjetointi vähäistä. Kuvanvakaajan vaikutus on neljä pykälää, mutta tehoaa vain 2.5 metriin saakka. Kuljetuspussi + vastavalosuoja. Riittävä kuvanottoetäisyys. Paino 355g, filtterikierre 52mm. Arvosana 3.7. Hinta on 4.600 kr, 493 euroa.
 • Tamron SP 60/2 Macro. Täydellä aukolla pehmeä, aukon himmentämisellä kuva teräväksi. Täydellä aukolla vinjetointi näkyvä, mutta ei häiritsevä. Vastavalosuoja. Paino 400g, filtterikierre 55mm. Arvosana 3.3. Hinta on 5.500 kr, 590 euroa.
 • Canon EF 100/2.8L IS Macro USM. Terävä koko kuva-alalta. Ei vääristymiä, vähäinen vinjetointi. Ero vanhaan 100/2.8 USM -objektiiviin on selvä. Vain pehmeämpää käsintarkentamista jää kaipaamaan. Kuvanvakaaja (hybridimalli: makrokuvauksessakin kuvanvakaaja toimii, mutta vaikutus on vain puolet). Vastavalosuoja. Paino 625g, filtterikierre 67mm. Hinta on 10.000 kr, 1.072 euroa.

Fotosidan.se, Lightroom 3 - en genomgång av nyheterna. Lightroomin uudet ominaisuudet. 20 kuvaruutukaappausta.

Svenska Fotografers Förbund, Svenskt fotogalleri i Berlin. Berliinissä avataan 11.9.2010 valokuvagalleria Swedish Photography i Berlin.

 

04.09.2010   (linkki)

Skenet.fi/Näyttely/Mikko Oranen: Stefan Bremer, Teatterin taikaa. Stefan Bremerin valokuvat suomalaisesta teatterista tavoittavat vahvan tunnelman.

 • Stefan Bremer: Keskellä, täysillä
  13.8.-17.10.2010
  Korjaamo Galleria Vaunusali,
  Kulttuuritehdas Korjaamo
  Töölönkatu 51 a-b
  ti-pe 11-17, la-su 12-16

Claire Aho – Helsinki
Kuva: Claire Aho5.9.2010 asti

Näyttely vie katsojan 50 mv-valokuvan siivittämänä keväiseen Helsinkiin ja vuoteen 1968. Claire Aho oli saanut tehtäväkseen kuvata kotikaupunkiaan Kielissä, Saksassa, järjestettävää Neljä Pohjoismaista pääkaupunkia -näyttelyä varten. Suomessa Kekkonen aloitti kolmatta kauttaan ja maailmalla kuohui poliittisesti, mutta Ahon lämminhenkisissä kuvissa ihmiset elävät tavallista arkeaan eikä maailman myrskyistä näy jälkeäkään.

Näyttelyn ajan Virka Kinossa pyörii non-stopina Claire Ahon haastattelu - haastattelijana toimittaja Päivi Istala.

Claire Aho (s. 1925) on kirjailija Juhani Ahon ja taitelija Venny Soldan-Brofeldtin pojantytär. Hän aloitti elämäntyönsä valokuvaajana 1940-luvulla. Ahosta tuli suomalaisen värivalokuvauksen uranuurtaja. Hän on kuvannut lehti- ja mainoskuvia, mutta erityisesti hänet tunnetaan värikkäistä muotikuvistaan. Hän on tehnyt myös useita dokumenttielokuvia, muun muassa Helsingin olympialaisista 1952.

Virka Galleria
Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki
ma-pe 9-19, la-su 11-17

Demari.fi, Ihmisiä Helsingissä 1968. ...Kookkaina Ahon kuvat ovat syyskuun 5. päivään saakka katseltavissa kaupungintalon Virka-galleriassa.

Foorumilaisten kuvia:

 • Arto Ketola Photography, blog. Hääkuvia enemmänkin.
 • Mikael Rantalainen, New galleries: Aerial Landscapes from Iceland. "Jos joku aikoo polttaa rahaa lentokoneen vuokraamiseen, niin Islanti on kyllä ehdottomasti suositeltava paikka! Sen verran omaperäisiä maisemat ovat :)"
 • bobotti alias Kari Hämäläinen, Syksy - 2010.

Luontokuva.org, Presidentti Halonen kuvasi lippupyrstökolibrin Andien vuoristosademetsässä. 3.9.2010 ilmestyneessä Luontokuva-lehdessä on julkaistu muutama presidentin ottama luontokuva.

 • ...Suomen Luonnonvalokuvaajien Galapagossaarille ja Andien vuoristosademetsiin suuntautuneella kuvausretkellä tutustuttiin kohteiden ainutlaatuiseen luontoon ja odoteltiin kuvauksellisia hetkiä....

Foorumilta, ketjun aloitusviesti.

"Terve,
Varoittava esimerkki elävästä elämästä:

Taustaa:
Ostin ekan järkkärini noin 4 vuotta sitten, 400D + 18-55 kittilinssi.
Sen jälkeen alkoi varustelukierre. Ensin 70-300mm zoomi, sitten f/1.4 50mm, 60 mm macro, 100mm macro, 40D, käsisalama, 24-70mm L , 70-200mm L, Studiosalamat ja taustakankaita ja lopulta 5d mk2.
Joukkoon mahtuu tietysti myös vähäisempiä vempeleitä kuten kameralaukkuja, flittereitä, jalusta ja tietokoneohjelmia jne jne, mitä nyt kameraihmiset bruukaavat ostaa.

The Conclusion:
Pari päivää sitten, takaraivossa kaksi asiaa ja ahdistus:

1) Zack Ariaksen opetusvideollaan toteama lause: "put your credit card back to your wallet" . Ymmärsin tämän "syvällisen" totuuden jo aiemminkin tietysti, mutten ehkä vielä ollut valmis hyväksymään sitä.

2) Jussi Aallon muotokuvakirjasta kuvateksti jossa hän selitti ottaneensa 40D:llä erään kirjansa esimerkkikuvan jostain fyysikosta. Siis etabloitu ammattilainen teki töitä "kapisella" 40D:llä joka minunkin kaapissani pölyyntyi!

Päätin uudistaa kamera garderoobini siltä istumalta. Päätin myydä 5D:n ja L-zoomit. Päätin myydä studiohärpäkkeetkin jotka pölyyntyivät lähes käyttämättöminä komerossa.

Päätin alkaa alusta sillä kapisella 40D:lläni. Voin kertoa, että on muuten hemmetin helpottava fiilis."

(Foorumilta) maxmauku.1g.fi, DIY Softbox. Vähän isompaa.

Iltalehti, Äänestä Suomen hauskin lemmikki. 15 oikeasti hauskaa lemmikkikuvaa.

Superkauppa.fi, Lomo-kameroita. Syyskuun loppuun "LOMOKYMPPI" -koodilla saa 10% alennuksen. Lomo-kameroita myydään nykyään Suomessakin aika monessa kamerakaupassa. Kiasman katutason myymälässä Lomo-kameroita + tarvikkeita on ollut myynnissä jo monta vuotta. Lomo-kuvaajilla on oma filosofiansa, teknistä laatua on kameroilta turha odottaa.

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, The Secrets of the Leica. Mikä on Leican salaisuus? Mikä Leican kameroissa viehättää.

Strobox.com, kuvat + havainnolliset valaistuskaaviot, joista näkee valojen sijoituksen. Lisäksi lyhyt kuvaus kalustosta. Yli 300 kuvaa.

Engadget.com, Canon's 4k Multipurpose Camera concept weakens knees, shoots video. We go hands-on! (Video). Konseptikamera, ei siis ollenkaan tulossa tuotantoon. Video-/still-kamerahybridi, 8 megapikselin kenno, 60 kuvaa sekunnissa, 4k.

ePhotozine.com, Nikon AF-S Nikkor 24mm f/1.4G ED. Helmikuussa 2010 julkistettu. Täyskennoisille. Lähin kilpailija on Sigma f/1.8 EX DG, jonka hinta on neljäsosa. Painoa 620g, filtterikierre 77mm. Sopivan kokoinen. Terävyys mallikelpoinen. Laajakulmaobjektiivien tavoin vinjetoi. Aika paljon tynnyrivääristymää. Heijastumia hyvin vähän. Rakenne, tarkennusnopeus ja optiikka erinomaiset. Arvosana 8/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.300 euroa.

 

03.09.2010   (linkki)

Ishwar Maharaj: Stranger in Turku
Kuva: Ishwar Maharaj13.11.2010 asti

Englantilainen Ishwar Maharaj kertoo valokuvillaan, miltä näyttää Turku ulkopuolisen silmin.

Maharaj tuli Turkuun ensimmäisen kerran keväällä 2006 puolittain vahingossa ja lomailemaan. Jokin kaupungissa kiehtoi, sillä siitä on tullut hänen kotikaupunkinsa. Sen jälkeen hän on kuvannut Turkua, turkulaisia ja kaupungin tapahtumia vuoden ympäri.

Käsityö- ja kulttuurikammari Selma&Nils
Brahenkatu 1 B, Turku
ti-pe 10.30-18.00, la 10.30-15.00

Euroopan komissio järjestää liikenneturvallisuuteen liittyvän European Road Safety Charter Summer Contest 2010 -kilpailun. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Euroopan Unionin jäsenvaltioiden kansalaiset ja asukkaat.

Kilpailuun on tarkoitus lähettää esimerkkejä hyvästä tai huonosta liikennekäyttäytymisestä valokuvien, videon tai kertomuksen muodossa.

Valokuviin on liitettävä mukaan lyhyt selostus. Valokuvien tiedostomuodon tulee olla JPG, JPEG, PNG tai GIF. Tiedostokoko max. 2 MB. (ks. videoita ja tarinaa koskevat oheet kilpailun sivuilta)

Osallistumisaikaa on 3.10.2010 asti.

Kilpailuun osallistuvat tuotokset julkaistaan Kesäkilpailu 2010 internetsivuilla.

Palkintona on 5 viikonloppumatkaa kahdelle hengelle yhteen seuraavista Euroopan pääkaupungeista:

Bryssel
Kööpenhamina
Dublin
Madrid
Wien

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Foorumilaisten kuvia:

 • Kafa eli Kaj Fagerström, Torppa, Pate, Pate2, Pate3, jono, Kurre. "Voihan sitä luontoa yrittää kuvata vähän lyhyemmilläkin laseilla... Näissä pisin oli 85 mm Edit. Ööö, yksi olikin otettu 70-200 sutulla + täyskenno."
 • (Foorumilta) Tapani Päkkilä, flickr, August. Elokuun omahaaste, piti ottaa joka päivä vähintään yksi kuva. Tässä tekijän mietteitä urakan jälkeen: "En valmistellut tätä projektia oikeastaan mitenkään, tavoitteeksi asetin vain että mahdollisimman monipuolisesti ottaisin kuvia, eikä kahta saman tyyppistä kuvaa tulisi. Olen vasta parisen vuotta kuvannut ja tähän projektiin tuli paljon kuvia aiheista joita en ollut aiemmin edes kuvannut, mikä teki niiden ottamisesta entistä työläämpää.

  Niinkuin taisin aiemminkin jo mainita, tuntui joinakin päivinä kuvaamaan lähteminen ylivoimaiselta. Alla pitkä työpäivä ja illalla vapaa-aikaa muutamia tunteja. Tuossa ajassa kun piti yrittää hoitaa kaikki muut velvollisuudet, koulun rästihommat ja harrastukset, ei siinä hirveästi jäänyt aikaa suunnitella että mitä sitä oikein kuvaisi. Rehellisyyden nimissä, monesta kuvasta olisi tullut paljon parempi mikäli olisi ollut aikaa käytettävänä enemmän. Yksi aihe jäi kokonaan kuvaamatta, eli henkilökuvat. Ostan todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen jonkin halvan studiosetin ja alan harjoitteleen sitä aihetta paremmin."

Valokuvatorstai, 174. haaste. Viikon haastesana: ilo.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 173. haaste. Haasteena oli ilmastoteko. Haasteen otti vastaan 38 kuvaajaa.

Santasalo.blogspot.com, RB 67. Filmikamerat alkavat olla suorastaan ryöstöhintaisia. Kun vanhan täysmekaanisen keskikoon ammattilaiskameran sai pariin sataan, niin olihan se pakko ostaa...

Tietosuoja.fi, Tietosuojavaltuutetun toimisto. Pari päivitettyä pdf-tiedostoa.

Suomen valokuvataiteen museo, blogi, Yö museolla. 1.9.2010. Valokuvataiteen museo keräsi Taiteidenyönä kaikenikäisiä vierailijoita.

Pinseri.com, MiFi on seuraavan sukupolven mokkula – testissä Huawei E585. "...Mokkuloissakin tapahtuu tuotekehitystä. Uusinta uutta ovatkin täysin langattomat laitteet, jotka jakavat 3G-yhteyden yhtäaikaisesti usealle tietokoneelle Wifi-verkkoa käyttäen. Maailmalla tällaisia laitteita kutsutaan nimellä MiFi, ensimmäisen markkinoille tulleen Novatelin valmistaman laitteen mukaan....

 • Itse olen saanut Soneran liittymälläni yhteysnopeudeksi n. 1,5 megaa Tampereella ja Kangasalla ja vajaat 300 kbps 3G-verkon ulkopuolella sijainneella mökillä.
 • Yhteenvetona voisikin todeta, että MiFi on mainio mokkulan korvike paljon liikkuvalle netin käyttäjälle. Sillä voi luoda yhdellä napin painalluksella toimivan nettiyhteyden usealle laitteelle niin kotona, mökillä kuin matkoillakin. Satunnaiseen käyttöön kannattaa kuitenkin harkita myös ohjelmapohjaista ratkaisua jos sattuu omistamaan yhteensopivan puhelimen."

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Syyskuun kuvaaja 2010. Esittelyssä Lindellit, kuvaajaperhe Porvoosta.

Yle.fi, Kuningaskuluttaja, Nettikaupassa laittomia rajoituksia.

 • Kahden viikon peruutusoikeus
 • Pakkauksen saa avata
 • Tavaraa saa kokeilla
 • Aletuotteetkin saa palauttaa
 • Palautusoikeudella on rajoituksia
 • Kaupan peruuttamiseen on monia keinoja
 • Myyjä palauttaa rahat

Hilavitkutin.com, Lomography Spinner 360° on edullinen panoraamakamera 360-asteen kuvauskulmalla. Taattua Lomography-laatua (...not). 125 euroa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, August, 2010. 42 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: The Last Days of Summer. Riittävän isoja, 87 kuvaa.

Reuters, Pictures of the month: August. 62 kuvaa.

Reuters, Photo focus: Behind the lens. 20 kuvaa, valokuvaajista kriisialueilla.

Thephotoargus.com, How to Paint with Light in a Photograph. Valolla maalaaminen.

Popular Photography, Photoshop panning tricks. Liikkeen tuntua kuvankäsittelyssä.

Diyphotography.net, Control Your Flash Settings With a TV Remote Control. YN460 manual flash ($69 + about $10 in remote parts).

Dpreview.com, Datacolor announces SpyderLensCal focus calibrator. Rungot ja objektiivit ovat kaikki erilaisia. Jollakin yksilöllä tarkennus osuu eteen, jollakin taakse. Joillakin kamerarungoilla voidaan säätää objektiivikohtaisesti tarkennus ja tallettaa arvot kamerarunkoon. Canonin termi on Autofocus microadjustment eli automaattitarkennuksen hienosäätö. SpyderLensCal focus calibator on uusi väline hienosäätöön. 6.9.2010 myyntiin, hinta on $59.

- LensAlign, Focus Calibration Resources. Välineet objektiivien tarkennuksen hienosäätämiseen.

 • (Euroopassa ei ole myynnissä?, pitää tilata suoraan USA:sta, jolloin päälle 22% ALV + postikulut + tulli)
 • Canon
  1DsMkIII
  1DMkIII
  5DMkII
  7D
  50D
 • Nikon
  D3x
  D3
  D300
  D300s
  D700
 • Sony
  A900
  A850
 • Olympus
  E-30
  E-620
  Pentax
  K20D
  K7D

- Lensrentals.com, "This lens is soft" and other myths. Mitä kalliimpi objektiivi (= isompi aukko), sitä helpommin "virhe" näkyy. "Virhe" tarkoittaa, että juuri tässä rungossa juuri tällä objektiivilla tarkennus ei osu ihan kohdalleen, toisessa rungossa tarkennus on täydellinen. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein.

- Birdphotographers.net, AF microadjustment tricks. Näillä ohjeilla voi käyttää Canonin automaattitarkennuksen hienosäätöä. Käytetään Canonin omaa EOS Utility -ohjelmaa.

- Photo.net, foorumi, Canon 70-300 USM IS extremely unsharp Pieni kohde kaukaisuudessa, mihin tarkennus on oikein osunut? Ensimmäisessä esimerkkisarjassa ISO-arvokin on 1.250. Canon 50D: automaattitarkennuksen hienosäätö (autofocus microadjustment).

- Photo.net, foorumi, Using 7d with 100-400l looking to upgrade glass for nature and sports? Canon, lyhyemmät valotusajat -> tarkemmet kuvat. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein. Tai voihan objektiivissakin olla vikaa.

- Objektiivien omatoimisesta säätämisestä, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö" (Autofocus microadjustment). Lensalign.com, eri versio ja hinnat: Purchase LensAlign.

Dpreview.com, Photoshop CS5 and Lightroom 3 to support Tamron Lens Correction. Objektiiviprofiileissa mukana kaikki Tamronin objektiivit.

 

02.09.2010   (linkki)

Caj Bremer -retrospektiivi nyt Vaasassa
Caj Bremer: Laatokka, Neuvostoliitto, 1980. Kuva: Caj Bremer.30.9.2010 asti

Valokuvaaja, akateemikko Caj Bremerin retrospektiivi houkutteli viime keväänä Ateneumiin yli 60 000 kävijää. Nyt näyttelyyn voi tutustua Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa.

Nähtävänä on reilut 150 valokuvaa - lehtikuvien lisäksi perhekuvia ja luontotutkielmia.

Caj Bremer sai ammattioppinsa ateljeeassistenttina ja teki sen jälkeen mittavan uran kuvajournalistina. Hän aloitti Hufvudstadsbladetissa ja työskenteli sitten Lehtikuvassa, Viikkosanomissa ja Helsingin Sanomissa. Erityisesti hänet muistetaan Viikkosanomiin tekemistään laajoista kuvareportaaseista. Sanomalehtityönsä ohella Bremer teki lisäksi muotikuvauksia. Myöhemmin hän työskenteli myös taiteilijaprofessorina.

Caj Bremerin tuotanto voidaan lukea humanistisen valokuvauksen traditioon, jolle on ominaista ihmisen ja tämän välittömän ympäristön kuvaaminen kohdettaan kunnioittaen. Bremerin tuotannolle on lisäksi ominaista vahva komposition taju ja lempeäsävyinen huumori. Studiossa Bremer ei ole koskaan viihtynyt, muotikuvatkin hän kuvasi mielellään ulkoilmassa.

Sanomalehtityössä Bremerillä oli tapana kuvata pienillä kameroilla. Sillä tavoin hän sai helpommin kontaktin kuvattaviinsa ja sulautui vaivattomammin joukkoon. Nykyisin hän kuvaa suurikokoisilla kameroilla kotinsa lähiluontoa.

Näyttely on Ateneumin taidemuseon tuotantoa ja sen on kuratoinut Riitta Raatikainen. Näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt Musta Taide -kustantamon julkaisema kirja.

Bremerin näyttely täyttää museon ensimmäisen kerroksen, kun taas toisessa kerroksessa on esillä suomalaista nykytaidetta Arktinen hysteria -näyttelyssä. Mukana tietysti myös valokuvataidetta.

Kuntsin modernin taiteen museo
Sisäsatama, Vaasa
ti-su klo 11-17, to 11-20
6 €/4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Esa Siltaloppi - Kaupallista valokuvataidetta
Kuva: Esa Siltaloppi3.10.2010 asti

Vaasassa Galleria Ibiksessä avautuu huomenna näyttely, joka kokoaa yhteen Esa Siltalopin ottamia mainoskuvia. Kaupallista valokuvataidetta -näyttelyn kuvista osa on ns. raakakuvia ja osa lopullisia kuvia mainosteksteineen.

Esa Siltaloppi aloitti uransa lehtikuvaajana ja siirtyi sitten Ylen filmiryhmään Vaasassa. Myöhemmin hän on tehnyt Ylelle oman tv-tuotantoyhtiön puitteissa tuhansia ohjelmakuvauksia ja tv-mainoksia.

 • Näyttelyn esittely katsottavissa Yle Areenasta: Mainoskuvan ja taidekuvan raja on häilyvä. Tuleeko mainoskuvista taidetta kun ne viedään taidegalleriaan? Haastateltavana Kuntsin mondernin taiteen museojohtaja Anne-Maj Salin. Kesto 00:01:54
 • Yle.fi, Pohjanmaa, Mainoskuvan ja taidekuvan raja on häilyvä. Taidekuvan ja mainoskuvan välistä eroa voi olla nykypäivänä vaikea hahmottaa. Tuleeko mainoskuvista taidetta kun ne viedään taidegalleriaan? Tällaisia pohdintoja herättää Vaasassa perjantaina avattava näyttely "Kaupallista valokuvataidetta".
Valokuvagalleria IBIS
Senaatinkatu 1 / Kaupungintalo, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17

Anu Akkanen: Wasterscapes
Kuva: Anu Akkanen12.9.2010 asti

Valokuvataiteilija Anu Akkanen (s. 1967) haastaa perinteisen suomalaisen maisemakuvan ja kansallismaiseman estetiikan kaatopaikoilla kuvatulla Wastescapes -teossarjallaan. Mustavalkoisissa pigmenttivedoksissa kaatopaikkojen jätemassat abstrahoituvat maalauksellisiksi maisemakuviksi.

Anu Akkanen on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitokselta 1995, jonka jälkeen hän on yksityisyrittäjänä sekä opettanut valokuvausta Lahden Muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

Valokuvakeskus Perin näyttelyhaku vuodelle 2011 loppuu 30.9.2010 (kotimaan postileiman päiväys riittää). Haku on avoin kaikille valokuvataiteen tekijöille; alan ammattilaisille, opiskelijoille ja harrastajille. Hakemuksia voi lähettää myös työryhmän nimissä. Näyttelymaksut vuodelle 2011: normaalihinta 1600 euroa + alv, Perin jäsenille 1200 euroa + alv, opiskelijoille 1300 euroa + alv (huom! rajallinen palvelupaketti).

Senaatintorilla avautui maanantaina värikäs United Buddy Bears – The Art of Tolerance -näyttely, joka yhteydessä järjestetään myös valokuvauskilpailu.

United Buddy Bears vetoaa maailmankiertueellaan suvaitsevaisuuden ja rauhanomaisen yhteiselon puolesta. Näytteillä on 142 kaksimetristä karhupatsasta, joista kukin edustaa yhtä Yhdistyneiden Kansakuntien tunnustamaa valtiota. Jokainen karhupatsas on yhden osallistujamaan taiteilijan tekemä.

Karhut olivat ensi kertaa esillä Berliinissä vuonna 2002 ja vuodesta 2004 ne ovat kiertäneet ympäri maailmaa. Tähän mennessä niitä on käynyt ihailemassa noin 22 miljoonaa ihmistä.

United Buddy Bears -kampanjaan liittyy olennaisesti hädänalaisten lasten auttaminen. Varoja hankitaan myymällä maailmankiertueen aikana karhupatsaita huutokaupalla. Tuotot ohjataan Unicefin ja muiden lastensuojelujärjestöjen hyväksi. Myös Suomessa järjestetään vastaava huutokauppa. Tähän mennessä on kerätty yhteensä 1 600 000 euroa hädänalaisten lasten hyväksi.

United Buddy Bears ja visitBerlin.de järjestävät Senaatintorin United Buddy Bears -näyttelyn yhteydessä myös valokuvakilpailun.

Kilpailuun osallistuvalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää.

Palkinnot:

Omaperäisimmän kuvan Senaatintorin karhunäyttelystä ottanut saa kahden hengen matkan Helsingistä Berliiniin Air Berlinin lennoilla, kaksi yötä neljän tähden hotellissa (Hotel Park Inn Berlin Alexanderplatz) kaupungin keskustassa ja citySafarin kiertoajelun. Lisäksi henkilöt saavat Berlin WelcomeCard -kortit, joilla voi matkustaa ilmaiseksi julkisilla liikennevälineillä.

Toiseksi ja kolmanneksi parhaiden kuvien ottajat saavat kumpikin Buddy Bear- pienoispatsaan.

Osallistumisaikaa on 18.10.2010 klo 18 asti.

Osallistuessaan valokuvakilpailuun kuvaaja luovuttaa lähettämänsä valokuvan rajoittamattoman ja täyden käyttö- ja hyödyntämisoikeuden, erityisesti julkaisuoikeuden, korvauksetta Buddy Bär Berlin GmbH:lle.

Lue tarkemmat säännöt kilpailun sivuilta

Jyväskylän kaupunki ja Muuramen kunta järjestävät valokuvauskilpailun osana yhteistä roskaantumisen ja ilkivallan vähentämiseen tähtäävä Sotkutonta päivää! -kampanjaa. Kilpailu on tarkoitettu Jyväskylän kaupungin ja Muuramen asukkaille ja lukiolaisille.

Tunnelin tunnelmaa 2010 -valokuvauskilpailussa bongataan törkein tai kaunein graffitein maalattu tunneli tai seinä. Lukiolaissarjassa palkintona 100 euroa, avoimessa sarjassa 50 euroa. Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Olympus u-5010 digikamera.

Lue lisää kilpailun sivuilta

Muita valokuvauskilpailuja Digicamera.netin Kilpailut-sivulta.

Oulun ylioppilaskamerat ry. järjestää lauantaina 4.9.2010 klo 10-18 Digirundi-valokuvauskilpailun Oulun Päivät -tapahtuman yhteydessä.

Kilpailussa kuvataan 10 kuvaa valmiiksi annetuista aiheista. Kisaan voi osallistua digipokkarilla tai järjestelmäkameralla.

Osallistumismaksu on 5 euroa (vain käteisellä). Kilpailla voi myös kahden hengen joukkueena (osallistumismaksu peritään kummaltakin).

Lue lisää kilpailun sivuilta

Foorumilaisten kuvia:

 • kuvachili.jalbum.net, Suomi-Ruotsi.
 • "Minulla oli photoliivi, sellaisen saa kun akkreditoituu tapahtumaan. Akkreditoitumiskaavakkeen täyttäminen ei automaattisesti takaa liiviä, vaan pitää olla näyttöä että kuvaa johonkin lehteen yms. Tuolla oli käytössä kahta erilaista liiviä, musta photoliivi oikeutti kuvaamiseen vain kenttää ympäröivältä kehältä ja keltainen infield photoliivi oikeutti kentälle pääsyyn.

  Tuolla oli haasteena tiivis aikataulu. Lajeja päällekkäin koko ajan ympäri kenttää. Juoksentele siinä sitten 2 runkoa kaulalla, jossa toisessa roikkuu vielä monopod + reppu selässä. Täytyy keskittyä haluttuihin lajeihin enemmän, eikä höntyillä päättömästi. Jätin mm m/n kuulantyönnöt suosiolla väliin, kun keskityin toisessa päässä kenttää tapahtuviin suoritteisiin.

  Hauska tilanne tuli, kun tajusin naisten 3000m esteiden toiseksi viimeisellä kierroksella, että toisessa päässä kenttäähän tässä lajissa on VESIESTE... Pakkohan siitä on kuvat saada, joten sinne päin löntystelemään. Siinä kun seurasin juoksijoita, niin huomasin heidän liikkuvan kohtuullisen ripeätä vauhtia, joten panin hölkäksi romuineni. Kentän laidalle oli kerääntynyt muutama Ruotsalainen kilpailija, jotka huomasivat minun kiireeni.... Hop hop hop, alkoi rytmikäs kannustus... :-D "

Jyväskylän Kaupunkilehti, Luontokuvaaja siirtäisi Jyväskylän Hankoon. Freelance valokuvaaja Jussi Murtosaari kuultavana.

Keski-Uusimaa, Jani Kääriäisen kuvablogi, TrashTheDress -Henkisiä hääkuvia. "Kaveripariskunta otti aikoinaan yhteyttä ja kysyi kiinnostaisko mua hieman erilainen hääkuvaus ? Kiinnosti kuin kilo karkkia."

(Foorumilta) "Valoteltta" mallia 3 x A4 + 2 x styroksin palaa + teippiä + Sigma EF-530 DG Super + 2min aikaa :D"

 • "Ei se aina tarvitse olla niin kallista, joku vielä kehtaakin väittää että valokuvaus on kallis harrastus. Tämän liikuteltavuus ehjänä kylläkin täysi nolla, mutta ei se mitään."
 • elderx.1g.fi, setup ja kyseisellä setupilla otettu kuva

Mikropc.net, Canon kehitti jättimäisen kamerakennon - kuvaaminen onnistuu yön pimeydessä. Canonin uusi kuvakenno on mitoiltaan 202 millimetriä kertaa 205 millimetriä. Se on noin neljäkymmentä kertaa yhtiön suurimman myynnissä olevan cmos-kennon kokoinen.

Tietokone.fi, Apple uudisti yllättäen koko iPod-malliston. iPod nano sai kosketusnäytön, touch kaksi kameraa.

Photo.net, foorumi.

Mymodernmet.com, Unforgettable Portraits by Steve McCurry (14 photos).

Photopreneur, Locking in Your Clients and Buyers. Miten saadaan asiakas palaamaan.

Photocritic.org, Making money off your photos. Ei uutta.

 • (käytännössä stokkikuvatoimistokuvilla ansaitseminen vaatisi tuhansien ja tuhansien kuvien lähettämistä ja sittenkin tulot jäävät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta olemattomiksi)

Lightstalking.com, What You Need to Know About Shooting Stock Photography.

ePhotozine.com, Wide angle shots in cities and towns. Mitä pitää ottaa huomioon, kun kaupungissa kuvataa laajakulmalla.

The Online Photographer, Most Beautiful Camera Ever. Monenlaisia ehdotuksia.

Jakegarn.com, The Art of the Pose. Muutamia poseerausvinkkejä (sekä mallille että erityisesti mallia ohjaavalle kuvaajalle).

Diyphotography.net, DIY FlashBender. Vapaasti taivuteltava salamavalon heijastaja/pehmentäjä. Yksityiskohtaiset ohjeet, kuvat + teksti.

YouTube, The Rule Of Thirds. Jälleen kerran. Video 3:01.

Dpreview.com, Carl Zeiss introduces Distagon T* 1,4/35 for Canon & Nikon. Ei automaattitarkennusta. Myyntiin vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä, hinta on 1.385 euroa.

Rob Galbraith, Canon Expo 2010 kicks off in New York. Ei nähtävästi julkistuksia, mutta uutuudet esillä.

ePhotozine.com, Olympus E-PL1 Price Change.

 • (Ainakin UK Olympus. Ja hintamuutos ei ole ylöspäin).

Photographyblog.com, Canon PowerShot S95. Elokuussa 2010 julkistettu, päivitys S90-malliin. 10 megapikseliä, 28-105mm, 3.8-kertainen zoom, 3-tuumainen lcd-näyttö (461.000 pistettä). Paino 193g. Uutta hybridikuvanvakain (sama kuin Canon EF 100/2.8L IS, makrokuvaus), objektiivin säätörengasta on edelleen kehitetty (monipuolisempi), kuvausohjelmia (HDR), eri kuvasuhteita (3:2, 4:3, 1:1, 16:9 ja 4:5) sekä 720p HD video stereoääni. Kamera on vähän ohuempi kuin edellinen malli. Videokuvauksessa ei automaattitarkennusta eikä zoomausta. Kamerasta ei tahdo saada edelleenkään kunnon kuvausotetta, vaikka pinta ei olekaan enää yhtä liukas. Nykyisen Canon S90 -omistaja voi tyytyä vanhaan malliin, vaikka pienet päivitykset muodostavat yhdessä houkuttelevan vaihtoehdon. Tärkein eli kuvanlaatu on erinomainen. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 470 euroa.

 

01.09.2010   (linkki)

Fashion Photo Helsinki
Kuva: Daniela Talvitie19.9.2010 asti

Näyttely esittelee brasilialaisen valokuvaajan Daniela Talvitien muotikuvat 11 suunnittelijan uusimmista mallistoista, sekä itse mallistojen asuja.

Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
Ti 11-20, ke-su 11-18
8 €/ 7 € / 3 € / Lapset ja peruskoululaiset ilmaiseksi

ArtHelsinki 2010 -nykytaidemessut järjestetään 1.-5.9.2010 Helsingin Messukeskuksessa. Suomalaisten nykytaiteen toimijoiden lisäksi mukana on gallerioita Englannista, Saksasta, Ruotsista, Latviasta, Virosta ja Venäjältä. Mukana on kaikkiaan 46 galleriaa seitsemästä eri maasta. Esillä tietysti myös valokuvataidetta (Suomesta mm. Brotherus Elina, Gaál Miklos, Leppälä Anni, Luukkola Pekka, Puranen Jorma, Sammallahti Pentti, Vainio Marjukka, Vasko Ea). Tapahtumasta hankitut taideteokset voi ottaa mukaan messuilta.

Art Fair Suomi -nykytaiteen myyntitapahtuma jatkuu Kaapelitehtaalla 5.9. asti. Mukana on suomalaisen nykytaiteen koko kirjo äänitaideteoksista performanssiin, piirustuksista maalauksiin sekä valokuvasta videoinstallaatioihin.

Tilaisuuden järjestävät MUU ry sekä Valokuvataiteilijoiden Liitto ry.

Kaapelitehdas, Puristamo & Valssaamo
Tallberginkatu 1 C, Helsinki
ke-pe 11-21, la-su 12-17

Foorumilaisten kuvia:

 • Pertinkuvat.1g.fi, Metsähiiri (Anna meille meidän jokapäiväinen .............) (Ruokarukous)
 • Kuovi, valokuvaus- ja matkustusblogi. Norja.

Tekijänoikeusneuvosto, Valokuvien päälle tehtyjen maalausten ja tekstikatkelmien käyttäminen teoksessa. 11-sivuinen pdf. Lausunto 2010:7. Vastauksessa käydään laajasti läpi aikaisempia ratkaisuja sekä asiaan liittyvää lainsäädäntöä. Suositeltavaa luettavaa kaikille tekijänoikeuksista kiinnostuneille.

 • A (jäljempänä hakija) on pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa
  teoksesta, johon hän aikoo liittää valokuvien päälle tehtyjä maalauksia ja
  tekstikatkelmia naistenlehdistä.

Digicamera.netin Foorumi, alue DIY. Mustia mehupillejä, niitä paksumpia?

Puhelinvertailu.com, Testissä iPhone 4: Antenniongelmia vai mullistavia ominaisuuksia? Perusteellinen esittely + testi. ...Ongelmakohdista ja puutteista huolimatta iPhone 4 on loistava laite ihmiselle, joka ei vaadi alustalta äärimmäistä avoimmuutta, ja arvostaa helppokäyttöisyyttä, toimivuutta ja sukkelaa käyttökokemusta. ...

Keskisuomalainen, Äänestä suosikkikuvasi voittoon. Keskisuomalaisen järjestämässä Lukijan kuva -kilpailussa jatkoon pääsi kymmenen kuvaa. Alle pari viikkoa sitten päättynyt kilpailu antoi kuvaajille vapaat kädet, joten kuvissa sai käyttää mielikuvitusta luvan kanssa. Toimitukseen lähetettiin kahden kuukauden aikana arviolta vajaat 2 000 kuvaa.

 • äänestys maksaa 0.70 euroa

Suomen Kuvalehti, Ikimuistoinen sääilmiö - kuvakilpailu. SK:n kesän 2010 kuvakilpailu etsi kuvia sääilmiöistä, joihin liittyi jotain ikimuistoista: sääilmiö itsessään, iso uutistapahtuma, loma, työ, lapset, matka... Kilpailuaika päättyi 31.8.2010. Kuvia voi kommentoida, kuvaajaa voi vastata kommentteihin. Osallistuminen edellytti rekisteröitymistä. Kuvakilpailun säännöt

 • Suomen Kuvalehdelle tämä "kilpailu" tulee halvaksi, vain raadin valitsema voittaja saa mahtavan 100 euron suuruisen palkkion, kukaan muu ei saa yhtään mitään (paitsi tietenkin lehti ilmaisia kuvia). Voisivat nuo säännöt olla pahempiakin, sillä julkaisuoikeus ei ole ikuinen eikä jälleenmyyntioikeutta ole.
 • "Suomen Kuvalehti voi julkaista kunkin kilpailun aikana lehdessä kilpailuun lähetettyjä kuvia ilman palkkiota. Tällöin kuvan julkaisu liittyy kilpailusta kertovaan juttuun tai mainintaan. Palkkio maksetaan vain kunkin kilpailun voittajakuvan julkaisusta."
 • "Kuvien lähettäjä on vastuussa siitä, että hän on itse ottanut lähettämänsä kuvan. Lähettäessäsi kuvan julkaistavaksi myönnät Suomen Kuvalehdelle oikeuden julkaista kuvan Suomen Kuvalehdessä, Suomen Kuvalehden verkkosivuilla, Suomen Kuvalehden mahdollisesti julkaisemassa kirjassa tai järjestämässä valokuvanäyttelyssä. Tarvitset myös kuvasi kohteena olevan henkilön suostumuksen kuvan lähettämiseen."
 • Valokuvakilpailujen järjestäjille:
  Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry verkkosivuilla (www.finnfoto.fi/lomakkeet/) on kopioitavissa heinäkuussa 2009 julkistetut:
  • valokuvakilpailujen sääntösuositukset (Valokuvakilpailun sääntörunko) sekä
  • valokuvaan kohdistuvien tekijänoikeuksien ohjeistus (Valokuvan 10 käskyä kuvan käyttäjille).

  24.10.2009 (Finnfoto ry)
  Valokuvakilpailuun osallistuvan syytä tutustua sääntöihin

Muropaketti, Asus Eee PC 1215N -minikannettava testissä. Hinta on n. 500 euroa. ...Tosiasiassa useimmille 12 tuumainen ja alle 1,5 kg painoinen kone on riittävän pieni mukana kuljetettavaksi ja vastapainona tarjolla on parempaa käytettävyyttä ja suorituskykyä.... 12.1-tuumainen näyttö, 1366x768 pikseliä.

Muropaketti, Apple iPhone 4 & HTC Desire. Testit.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 35 Examples of Amazing Tilt Shift Photography. Ns. pienoismalliefekti.

Photo.tutsplus.com, 100 Stylish Examples Of Fashion Photography.

Olympukselta uutta.

Photoshop Disasters, Blue Village: Beach Erosion. Fritidsresor, mainos.

Pdnpulse.com, Expert In Ansel Adams Negative Saga Recants. Yksi "asiantuntija" vaihtoi mieltään, kyse ei olekaan Ansel Adamsin lasinegoista.

Rob Galbraith, Adobe releases Photoshop Lightroom 3.2 and Camera Raw 6.2 updates. Aiemmin RC-versiot, nyt lopulliset versiot. Lightroomista kuvat suoraan Facebookiin. 120 uutta objektiiviprofiilia lisätty.

Strobist, Yongnuo "John Snow" ST-E2 Punches Above Its Weight. Puolet Canon ST-E2 hinnasta, moninkertaisesti omaisuuksia. Taitaa kuitenkin tämäkin käyttää infrapunaa.

Diyphotography.net, A DIY 9Shooter: Shooting Stills & Video Simultaneously & Audio Too. Miten kuvata samanaikaisesti videota ja still-kuvaa.

Dpreview.com, Canon develops world's largest CMOS sensor. Tämäkään ei taida olla kuluttajille suunnattu.

 

 
 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset