Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Helmikuu 2010

28.02.2010   (linkki)

Maaliskuun uutiset 2010 ovat jo ilmestyneet...

Foorumilaisten kuvia:

Tänään sunnuntaina, SubTV, klo 20.00 - 21.00: Täydellinen muotikuva, (The Shot). Amerikkalainen realitysarja, jossa kymmenen amatöörivalokuvaajaa mittelee toisiaan vastaan 100 000 dollarin voittopotista sekä ammattilaisuran startista maailmankuulun muotikuvaajan Russell Jamesin johdolla.

 • Finaali. Finaalikolmikko on viimeisen koitoksen edessä. Kenet kruunataan voittajaksi? Amerikkalainen realitysarja, jossa kymmenen amatöörivalokuvaajaa mittelee toisiaan vastaan 100 000 dollarin voittopotista sekä ammattilaisuran startista maailmankuulun muotikuvaajan Russell Jamesin johdolla.
 • edellinen jakso 21.2.2010 Paparazzit katsottavissa netissä, ks. tarkemmin

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Earthquake in Chile. 35 kuvaa.

Photocritic.org, Backing up your photos. Varmuuskopioituja kuvia kannattaa säilyttää useammassa paikassa (varkaus, tulipalo jne.). Useammalta eri ajanjaksolta (olit vahingossa poistanut tärkeän kuvahakemiston puoli vuotta sitten, mutta huomaat poiston vasta nyt).

Tv.adobe.com, Startup Memories. Video 17:49. John Knoll, Thomas Knoll, Russell Brown ja Steve Guttman kokoontuvat saman pöydän ääreen muistelemaan parinkymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Fotosidan.se, Brittisk partiledare väcker debatt efter retuschering.

Ephotozine.com, Canon EOS 50D vs Pentax K-7 Digital SLR.

Cameralabs.com, Canon PowerShot A3000 IS / A3100 IS. Tammikuussa 2010 julkistettu, korvaa Canon A1100:n. 12 megapikseliä, 35-140mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja. AA-akkujen tilalle litiumioniakut (nyt vähemmän kuvia). Ei enää etsintä, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.00 pistettä). Ei käsisäätöjä. Kolme väriä. SDXC-kortit. Canon A3000 IS:n kenno on 10 megapikseliä, vain hopea. Arvosana 82%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 190 euroa.

 

27.02.2010   (linkki)

Ateneum tänään klo 13: Valokuvaaja Caj Bremer -näyttelyn kuraattori Riitta Raatikainen ja Caj Bremer keskustelevat, sisäänpääsy näyttelylipulla.

 • Valokuvaaja Caj Bremer
  16.5.2010 asti
  Ateneumin taidemuseo
  Kaivokatu 2, Helsinki
  ti, pe 10–18 | ke, to 10–20 | la, su 11–17
  9 €/ 8 €/ 7 €/ 0€

Valokuvagalleria Hippolyte tänään klo 13: Henrik Eriksson kertoo HENHEL-HIPPO-näyttelystä ja työskentelystään (esittely englanniksi).

 • Henrik Eriksson ja Johanna Gustafsson Fürst HENHEL-HIPPO
  28.2.2010 asti
  Hippolyte Studio
  Kalevankatu 18 B, Helsinki
  ti-pe 12-17, la-su 12-16

Mustekala.info/ Arvostelut/Marko Gylén: Upottavien kuvien ulappa– Susanna Majurin Vedentutkijan tytär.

Foorumilaisten kuvia:

Youtube-video, Arts.21 | Minimalist Monumentalism Ola Kolehmainen. 5:29. Videossa seurataan Ola Kolehmaisen A Building Is Not a Building -kirjan julkaisuprosessia saksalaisessa Hatje Cantz -kustantamossa.

Berliinissä asuva Ola Kolehmainen (1964) on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä valokuvataiteilijoitamme. Hän kuvaa arkkitehtuuria, mutta ei kuitenkaan rakennuksia dokumentoiden. Sen sijaan kuvauskohteena on arkkitehtuurista löytyvät pintarakenteet ja yksityiskohdat. Kolehmaisen teokset ovat viimeisen päälle harkittuja ja teknisesti täydellisiä.  Muotokieli on minimalistista, mutta teosten koko monumentaalinen. Kolehmainen tekee vain 25 teosta vuodessa, ja yhtä teosta varten hän ottaa 500 luonnosta. Luonnoksiin hän käyttää  digikameraa, mutta muu kuvaus tapahtuu palkkikameralla. Ola Kolehmaisen A Building Is Not a Building -näyttely nähtiin Kiasmassa viime vuonna. Sen jälkeen se on ollut esillä Kööpenhaminassa ja Lontoossa.

Vuonna 2007 Christien huutokaupassa myytiin Kolehmaisen teos (Nimetön) lähes 31.000 euron hintaan (lienee edelleen korkein suomalaisesta valokuvasta huutokaupassa maksettu hinta).

Ola Kolehmaiselta on esillä kolme monumentaalista teosta Taidehallin Export–Import-näyttelyssä, joka on auki vielä tämän viikonlopun.

Fotomik, Olympus EP-2. ...Ensivaikutelma? Parempi kuin oletinkaan. Kamerahan tuntuu ihan OIKEALTA kameralta, tukeva, painavakin. Jämäkät nappulat....

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Miksi tämmöinen ero digikameroissa? (lisää viestejä) Akut/paristot.

Uusi Suomi, Kohukuvat: Google sai varoituksen. ...Google on reagoinut hitaasti valtionjohtojen huoleen siitä, rikkooko ihmisten julkinen kuvaaminen EU:n yksityisyyssäädöksiä....

Mato78.com, ViewSonicin 22" 3D-monitori. Hinta on n. 300 euroa.

Prosessori, Compactflash-kortit petatavukokoon. Uusien 5.0-määritysten myötä.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, February, 2010. 43 kuvaa.

Smashingapps.com, Breathtaking Masterpieces Of Creative Photography.

Rob Galbraith, Rounding up some Olympic moments. Toistakymmentä linkkiä Vancouver-aiheisiin kuviin.

Psdtutsplus.com, Inspiration: 90+ Photo-Based Book Covers.

Photo Business News & Forum, Fair Use of Copyrighted Works - A Reasoned Perspective.

Creativepro.com, Throw Photoshop's Magic Wand Out the Window! Color Range on parempi kuin Magic Wand. Video 11:41.

Digital ProTalk, 12 (14) Mistakes New Photographers Make When Starting Their Business – Part 2.

Epic Edits, Tone Curves: Final Tips, Tricks, and Things to Avoid.

Maketzine.com, Ultra-slow-exposure pinhole photography.

Digital Photography School, How To Make Your Own Postcards: Cheap!

Rob Galbraith, Canon updates Digital Photo Professional, other digital SLR apps.

Dpreview.com, Sigma launches interactive website with lens finder.

Photographyblog.com, Nikon Coolpix S220 Tops European Sales Charts. Nikonin mukaan Nikon Coolpix S220 oli Euroopan myydyin digikamera viime vuonna, 740.000 kpl.

Dpreview.com, Sanho releases HyperDrive Album with RAW preview. Tarkoitettu muistikorttien varmuuskopiointiin esim. matkalla. 2 GB minuutissa siirtonopeus, 4.8-tuumainen näyttö (800x480), cf/sd-kortit. Akut riittävät 200GB:n siirron. Näyttävät myös raw-kuvat, histogrammi, gammakorjaus, värilämpötilan korjaus, exif-tiedot. Datan palautus/pelastusohjelma tulee mukana. 100GB, $299. 160GB, $349. 250GB, $399. 500GB, $549. 640GB, $599.

Kamera & Bild, Test: Canon 1D Mark IV tar igen förlorad mark.

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-ZX3. Tammikuussa 2010 julkistettu. 14.5 megapikseliä, 25-200mm, 8-kertainen zoom, uusi kuvanvakaaja, 2.7-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pistettä). Neljä väriä. Linssi ei zoomatessa paljoa ulkone. Metallirunko. Ei etsintä. Ei käsisäätöjä. Kasvojentunnistus. HDMI, 1280x720 video (voi zoomata). Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 340 euroa (ei vielä myynnissä).

 • "The Panasonic Lumix DMC-ZX3 remains an excellent compact camera, but it's much less of an enjoyable surprise than its predecessor, with little really new on offer except for videographers."

Ephotozine.com.

 

26.02.2010   (linkki)

Elina Brotherus / Jan Neva / Teemu Korpela: ARTISTS AT WORK Valokuvia, video, maalauksia
21.3.2010 asti

©  Elina Brotherus

Kolmen taiteilijan Artist at Work -näyttely sekoittaa taiteilijan ja mallin roolit. Kun Elina Brotherus poseeraa maalarien mallina, löytyy lankalaukaisin jalan alta. Näin maalarien mallista tulee myös kuvantekijä ja maalareista malleja. Valokuvaaja Elina Brotherus fuit hic.

Kulttuuritehdas Korjaamo
Galleria (Korjaamohalli)
Töölönkatu 51 b, Helsinki
Galleria: ma-su ko 11-17

Skenet.fi/Näyttely/Mikko Oranen: Virpi Stjerna - Hetkiä elämästä.

 • Virpi Stjerna, The Autumn Takes
  7.3.2010 asti
  Galleria Sinne
  Yrjönkatu 23 ti-su 11-17, Helsinki

Youtube-video/CarnegieArtAward: Jorma_Puranen.mp4.

Jorma Puranen (s. 1951) on Helsingissä asuva valokuvataiteilija. Valon, varjon ja heijastusten tutkiminen sekä ihmisen ja kulttuurien jättämät jäljet historiassa ja maisemassa ovat olleet Purasen keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Hän on usein käyttänyt töissään hyväkseen museo- ja arkistolähteitä.

Puranen on viime vuosina kuvannut pohjoisia maisemia ja oman puutarhansa näkymiä kiiltävän mustaksi maalatun puulevyn kautta. Puranen alkoi kuvata näitä maalauksellisia maiseman heijastuksia, koska koki että maisema oli valokuvissa niin loppuun käytetty ja kliseistynyt, että sen suora kuvaaminen oli tullut taiteilijalle yhä vaikeammaksi tai miltei mahdottomaksi.

Suomen valokuvataiteen museo/Kokelmanosto: Bülow, Saari, Yrttimaa: Pikku prinssi. Suurmiesmyytin purkua parinkymmen vuoden takaa. Petteri Bülowin, Juha Saaren ja Touko Yrttimaan kuvamuunnelma vuodelta 1990 Mannerheimin ratsastajapatsaasta.

 • Kokoelmanosto-sivulla museolehtori Erja Salo ja kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen esittelevät poimintoja museon kokoelmasta. Sivulle lisätään uusi kuva noin kahden viikon välein.

Jyväskyläläinen Valo-kollektiivi järjesti kotikaupungissaan Suomen ensimmäisen Help Portrait -hyväntekeväisyystapahtuman ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Ajatuksena oli tarjota studiokuvausta henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta kuvauttaa itseään tai perhettään valokuvaamossa.

Tapahtumaan yhteistyökumppaniksi Valo-kollektiivin kuvaajat saivat Suomen Punaisen Ristin (SPR) Keski-Suomen piirin. Kuvaustilat tarjosi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, ja paikalliset hiusmuotoilija-opiskelijat huolehtivat kuvattavien ehostuksesta. Kahvitus ja kuvausjärjestelyt hoituivat nekin vapaaehtoistyön merkeissä. Tapahtuman aikana neljä kuvaajaa otti yhteensä kuvia 70 henkilöstä. Kuvattavina olleet saivat noutaa kuvansa myöhemmin SPR:n toimistosta.

Tapahtuma järjestettiin auttamisen ja valokuvaamisen ilosta sekä halusta lahjoittaa positiivinen elämys sellaista tarvitseville.

Idean tapahtumaan valokollektiivin jäsenet saivat Jeremy Cowartin ideoimasta kansainvälisestä Help Portrait -liikkeestä. Seuraava maailmanlaajuinen Help Portrait järjestetään ensi joulukuun 4. päivä.

Foorumilaisten kuvia (tai oikeastaan kuva):

 • Jtpixel.kuvat.fi, Päällä seisonta antipönö, "Väärin parkkeerattu, kohtalokkain seurauksin (ei ole ammuttu). Pakkanen+ horjahdus.." - "Safkaakin lienee ollut paljon lumen ja kovan pakkasen takia vaikea pyytää. Mut olisko tuossa käyny se legenda että haukka ei irrota otettaan , ei uskalla irrottaa kun pyörähtää pää alaspäin. Sellainen pyydyskinhän (tietysti laiton) oli mielestäni olemassa. Putki joka pyörähti kun haukka istui siihen houkuttimen viereen "orrelle""

Digitoday.fi, Tietokone kaapattavissa Picasan kautta. Varo tuntemattomia jpeg-kuvia, ellet päivitä Picasaa. Googlen kuvaohjelmisto sisältää ylivuotohaavoittuvuuden, jolla tietokoneen voi ottaa haltuun.

Professionalphotographer: Blurb Drives More Than $45 Million in Revenue In 2009. Blurb.com on amerikkalainen kuvakirjapalvelu, josta kuka hyvänsä voi tilata oman kirjan ja halutessaan laittaa sen myös myytäväksi.

Helppokäyttöinen taitto-ohjelma, pdf-tuki ja korkeatasoinen painojälki ovat tehneet Blurbista suositun niin harrastajien kuin eri alojen ammattilaistenkin keskuudessa. Joulukuussa 2009 Blurb julkaisi enemmän kirjoja päivässä kuin useimmat keskikokoiset kustantamot vuodessa. Tilauksista noin 40 % tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Blurbin perusti Eileen Gittins vuonna 2005. Blurbin tulos on plussan puolella ja liikevaihto kipusi viime vuonna yli 45 miljoonaan dollariin.

Digicamera.net tilasi jokin aika sitten saman kirjan Blurbista ja suomalaisesta kuvatkirjaksi.fi-palvelusta. Tulos oli erittäin laadukas kummassakin tapauksessa. Blurbista kirja kesti tulla muutaman viikon, kuvatkirjaksi.fi toimitti omansa alle viikossa. Kummankin palvelun taitto-ohjelma oli helppokäyttöinen eikä vaatinut sen kummempaa perehtymistä. Kuvatkirjaksi.fi:n ohjelma on suomenkielinen ja sen käyttöön voi ladata verkosta ilmaiseksi pienen oppaan pdf-muodossa. Jos haluaa käyttää itselle tuttua taitto-ohjelmaa, sekin onnistuu, sillä Blurbin tapaan myös kuvatkirjaksi.fi-palveluun aineiston voi toimittaa pdf-tiedostona.

Photo.net, foorumi.

Luminous Landscape, What's it About? Deconstructing an Image.

Photopreneur, Photographers Struggle with Licensing Models.

The Online Photographer, What Can't Digital Do for Me?

Ephotozine.com, Photoshop Elements Tutorial: Using the Unsharp Mask Tool.

Digital Photography School, Know Your Rights – A follow-up & a very disturbing video.

Strobist, Travel, Light. Mitä pakataan mukaan.

IR, haastatteluja.

Diyphotography.net, Protect Your Camera From Rain Using An Old Pair Of Rain Trousers.

Steve Sanders, Startup Company Noktor Announces Lens for Four Thirds Cameras on Twitter. 50mm, f/0.95, 1.3.2010. 4/3-systeemiä.

Rob Galbraith, Apple releases Digital Camera Raw Compatibility Update 3.1.

(Foorumilta) Canonrumors.com, *UPDATE* 5D Mark II Firmware Release [CR3] Video-ominaisuuksiin on tulossa päivitys, ehkäpä 17.3.2010 alkavalla viikolla. Videota kuvatessa live histogram, äänentason säätö, 24p/25p.

Dpreview.com, Nikon AF-S Nikkor 70-200mm 1:2.8G ED VR II. Heinäkuussa 2009 julkistettu. Alusta asti uudelleen suunniteltu, täyskennoisille, kuvanvakaaja, filtterikierre on 77mm, painoa 1.540g. Arvosana 85%. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.400 euroa.

Trustedreviews.com, Panasonic Lumix DMC-TZ10. Tammikuussa 2010 julkistettu. 12.1 megapikseliä, 25-300mm, 12-kertainen zoom, (uusi) kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pistettä), ei etsintä. SD-kortit, sisäistä muistia on 15MB. Valittavissa 4:3, 3:2 tai 16:9. Sisäänrakennettu GPS (johon tallennettu vähän yli puoli miljoonaa sijaintia). Käsisäädöt. HD-video, 1280x720, stereo. Kuvia voi ottaa 1.6 sekunnin välein. Neljä väriä. Kuvanlaatu ei ole aivan huippuluokkaa. GPS käytössä akut kestivät alle 100 kuvaa. Arvosana 9/10. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 430 euroa (ei vielä myynnissä).

 • "The Panasonic Lumic DMC-TZ10 is a well-designed, solidly built and extremely versatile camera with a lot of useful features. The 12x zoom, optical image stabilisation, HD video and excellent low light performance are the main benefits, and manual exposure is a nice bonus. The GPS feature is a bit of a gimmick, and drains the battery too fast to be much real use."

 

25.02.2010   (linkki)

Yle.fi: Kulttuurilehtitukea myös verkkojulkaisuille. Opetusministeriö on myöntänyt runsaat miljoona euroa tukea kulttuurilehdille. Jakelutuen ja perinteisten lehtien tukemisen lisäksi ministeriö antoi tukirahaa kymmenelle verkkojulkaisulle.

Tukea myönnetään Suomessa ilmestyville, pääsääntöisesti maksullisille, ei sanomalehtityyppisille lehdille, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista keskustelua kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä.

TAMK taide&viestintä - hakublogi, Paikoillanne Valmiit Nyt valokuvanäyttely Ikuisessa Galleriassa. Eero Alava. Finlaysoninkuja 3, 33100 Tampere.

Valokuvatorstai, 156. haaste. Haasteena on "rykelmä".

Warthog.fi, Askartelu-&näpertelytuotos #54, Kuvaajan talvisormikkaat. Vuodelta 2005. (Ja kyllä niitä pakkasia tulee vielä tänä talvena...).

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Iltalehti, Kuvasäde 2010 -kilpailu. Lähetä tuore kuva alle 2-vuotiaasta lapsesta. Ei muita lapsia eikä aikuisia. Jos lapsi ei ole oma, lapsen huoltajalta pitää pyytää suostumus. Kymmenen raadin valitsemaa kuvaa pääsee finaaliäänestykseen. Kilpailuaika päättyy 28.2.2010.

 • Lähettämällä kuvan Kuvasäde 2010 -kilpailuun, sitoudut siihen, että Iltalehti saa julkaista lähettämäsi kuvan sekä verkossa että lehdessä ilman erillistä lupaasi. Kuvasäde-kuvia ei käytetä muissa yhteyksissä kuin tässä kilpailussa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Recent scenes from Indonesia. 36 kuvaa.

Hongkiat.com, Beautiful Black and White Photography of Animals.

Pentaxilta uutta.

Thetoyzone.com, 10 Awesome Images That Are Actually Paintings. Kymmenen eri tekijää, kuvat näyttävät valokuvilta, mutta ne eivät kuitenkaan ole valokuvia.

IR, Imaging Resource Interview: John Knaur and Peter Ewen, Olympus.

Digital ProTalk, PhotoFAV Wednesday - Still To Video Mode Switching On Canon 7D.

Vincent Laforet, So what does an HDSLR Hybrid Shoot Look Like?

A Photo Editor, Vincent Laforet Goes Beyond The Still. Haastattelu.

Neilvn.com, simple on-location lighting techniques – reflector & flash.

Amateurphotographer.co.uk, Olympus issues statement on mirrorless E system claims. 4/3-systeemiä ei lopeta, sitä jatketaan rinnan micro 4/3:n.

Tech-On!, [PMA] Sony, Fujifilm, Samsung Enter Panorama Camera War.

Bobatkins.com, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. USA:n Canonilla hinta, $2.499, $500 enemmän kuin nykyinen malli. Ei siis vielä myynnissä.

Steve Sanders, Are Cell Phones Hurting the Digital Camera Market?

Makezine.com, Scratch-built SLR camera.

IR, Apple releases Aperture 3.0.1 bug fix update.

Craziestgadgets.com, Cloak Bag Lets You Take Pictures Without Taking Out Your Camera. $49.

 • (Voisi ajatella, että tämän virityksen avulla kuvia ei oteta huomaamatta...).

Kamera & Bild, Mer högupplösta systemkameror från Nikon på gång. (Dpreview.comin Nikon-haastattelu). Nikon ei ole aiemmin panostanut videoon, Nikon D700 -mallille ei ole lähiaikoina tulossa seuraajaa.

Digitalcamerareview.com, On Assignment: Canon 1D Mark IV at the Winter Olympics. Julkistettu lokakuussa 2009. 2.5 vuotta vanhaan Mark III -malliin päivitys. 16 megapikseliä, edelleen 1.3-kroppikenno, ulkomuoto ennallaan. Pro-runko eli tiivistykset vettä, pölyä jne. vastaan. ISO-arvot aina 102.400 saakka. Tarkennussysteemiä parannettu, etsin 100%, uusi lcd-näyttö (920.000 pistettä), video 1920 x 1080, runko painaa vähän enemmän. 10 kuvaa sekunnissa. Ulkoisen salaman ohjaus 7D:n tapaan. Uusi langaton lähetin Uusi langaton lähetin WFT-E2 II A. SulJin speksattu 300.000 laukaisuun. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 4.800 euroa.

Trustedreviews.com, NEC MultiSync EA231WMi. 23 tuumaa, 1.920x1.080. IPS. Paljon liitäntöjä, pivot, säätöjä. Ei HDMI. Kirkkaus ja valkotasapaino säätyy valaistuksen mukaan. Arvosana 9/10. Suomen hinta on n. 380 euroa.

 

24.02.2010   (linkki)

HELSINKI SCHOOL Valokuva ja video - NYT
Nelli Palomäki, 26-vuotiaana #3, 200823.5.2010 asti

Taidemuseo Meilahti esittelee juuri avautuneessa näyttelyssä Helsinki Schoolin nuoren polven uusia valokuvia, videoteoksia ja installaatioita.

Helsinki School on TaiKissa (Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa) opiskelevien ja sieltä valmistuneiden uraa ja ammatillista kehitystä kansainvälisillä valokuvataidemarkkinoilla edistämään pyrkivä projekti. Hanketta johtaa Timothy Persons. Ryhmä sai alkunsa 15 vuotta sitten.

Helsinki School ei edusta mitään yhtenäistä tyyliä tai genreä, vaan ryhmän taiteilijoilla on kullakin oma aihemaailmansa ja ilmaisukielensä.

Tämä on ensimmäinen kerta kun Helsinki Schoolin nuoren polven taiteilijat esittelevät teoksiaan samassa näyttelyssä Suomessa.

Näyttelyssä on mukana seitsemäntoista Helsinki Schoolin taiteilijaa: Joonas Ahlava, Pasi Autio, Carsten BengerWilma Hurskainen, Hannu Karjalainen, Kalle Kataila, Milja Laurila, Anni Leppälä, Noomi Ljungdell, Susanna Majuri, Nelli Palomäki, Mikko Sinervo, Ea Vasko, Niina Vatanen, Saana Wang, Dagmar Weiss ja Pernilla Zetterman.

Taidemuseo Meilahti
Tamminiementie 6, Helsinki
ti-su klo 11-18.30
suljettu: pe 2.4., pe 30.4., la 1.5.
8 € / 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi,
perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16

www.valokuvataiteenmuseo.fi: Alice in Wonderland - Liisa ihmemaassa - valokuvataiteen suurnäyttely Turussa 2011. Tiina Rauhala / Suomen valokuvataiteen museo tuottavat näyttelyn, jonka luvataan olevan suurin koskaan Suomessa esillä ollut nykyvalokuvataiteen näyttely. Suurkatselmuksen kuratoivat taidehistorioitsijat Anna-Kaisa Rastenberger ja Elina Heikka sekä päätoimittaja, kuraattori Sheyi Bankale (UK). Näyttely aukeaa Konepajassa Tammikuussa 2011.

Tämän kevään Kuva&Kamera-messut järjestetään 10.- 11.4.2010 aikaisempien vuosien tapaan Helsingin Wanhassa Satamassa Katajanokalla. Messut tarjoavat osastoilla, seminaareissa ja tietoiskuissa läpileikkauksen kuvan koko elinkaareen. Messujen www-sivuilla on jo Kuva&Kamera 2010 -maistiaisia tarjolla.

Foorumilaisten kuvia:

Kemppinen, Testisäätiö. ...Ne tosiaan maksavat – 40 sivua pdf:ää kameroista maksoi 3 euroa, jonka pystyi maksamaan luottokortilla; maksuvaihtoehtona on myös toimiva käteismaksujärjestelmä omalta suomalaiselta pankkitililtä....

HS, Valokuvaaja Spencer Tunick julkaisi uuden installaation. Video 0:52.

Hopeinen Omena.

Ja mitähän katse.org -sivustolle on tapahtunut? Kyseessä lienee domain-nimen jatkon maksamisen unohdus? Vuodenvaihteessa loppui edellisen päätoimittajan pesti, uuden palkkaamisesta ei ole ollut mitään mainintaa. Tuskin kuitenkaan sivujen toiminta on rahan puutteeseen päättynyt. Domain-nimen status: AUTORENEWPERIOD.

 • muistutus, tarkista, milloin maksamasi domain-nimen voimassaolo päättyy, vaikkapa Network-tools.com
 • klo 18: katse.org taas toimii normaalisti (maksut on maksettu?). Ks. Googlen välimuistitallenne sivuista 22. helmikuu 2010 16:02:39 GMT (godaddy.com...)
 • 25.2.2010, välimuistitallennekin näyttää nyt ok-tilannetta...

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Best of the Olympics.

Creativepro.com, Colorize Black and White Photos in Photoshop.

Photographyblog.com, How to Photograph Babies.

Epid Edits, Feeling Negative? Check Out This New Film Photography Blog!

Digital Photography School, Assemble HDR sequences QTPFSGUI. Ilmainen.

Bobatkins.com, The Canon EOS Lens Database.

Dpreview.com, PMA-uutisia.

IR, haastatteluita.

Ephotozine.com, Sony World Photography Awards 2010. Finaaliin selvinneiden nimet. 190 kuvaajaa 48 maasta, yli 80.000 kuvaa. Sarjassa Fine Art, Professional shortlisted photographers on Nelli Palomaki (tai oikeastaan Palomäki). Tulokset 22.4.2010.

Dpreview.com, Canon posts firmware update for Rebel T1i / EOS 500D.

Dpnow.com, PMA 2010 video report: Lowepro revamps popular SlingShot camera bags. Päivitetyt versiot.

Lensmateonline.com, Canon S90 -kameraan lisävarusteita. 37mm filtteriadapteri, $24.95 + pk. Grip $32.95 + pk.

Qimage, jälleen uusi versio.

Kamera & Bild, 360 grader med Lars Winnerbäck. Länktips.

Popular Photography, Canon EF-S 18-135MM F/3.5-5.6 IS AF. Julkistettu syyskuussa 2009, kalliimpi kittiobjektiivi. Kroppikennoisille 29-216mm. Filtterikierre on 67mm. Painoa 455g. Canonin mukaan kuvanvakaajan hyöty on neljä pykälää. Testissä todellinen hyöty oli kaksi kolme pykälää. Vääristymät ja vinjetointi keskitasoa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

 

23.02.2010   (linkki)

Antonio Briceño, Amerikan jumalat
Antonio Briceño, Amerikan jumalat2.5.2010 asti

Amerikan jumalat (Dioses de América) -näyttely koostuu valokuvista, joiden teemana on Väli- ja Etelä-Amerikan eri alkuperäiskansojen luonnonjumalat ja -henget. Kuvat on ottanut venezuelalainen valokuvaaja Antonio Briceño Linares.

Kuvausprojektinsa myötä Antonio Briceño kiersi alkuperäiskansojen keskuudessa kuunnellen tarinoita jumalista ja hengistä. Hän kuvasi kohtaamiaan ihmisiä niissä maisemissa, joihin jumalten ja henkien ajateltiin liittyvän. Lopullisessa työssä kuvaaja on käyttänyt apunaan myös kuvankäsittelyn keinoja.

Saamelaismuseo Siida
Inarintie 46, Inari
ti-su klo 10-17

Foorumilaisten kuvia:

(Foorumilta) Leuku.fi, Photoshopista ja kuvankäsittelystä. Melkoisia tietopaketteja, suomeksi ja omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tietopakettaja.

 • Bridge CS4 PDF 15 MB Päivitetty 9.10.2009, 18-sivuinen pdf
 • Photoshop CS4 PDF 22 MB Päivitetty 9.10.2009, 50-sivuinen pdf, kaikenlaista, suomeksi
 • Tiedostomuodoista PDF 5 MB Päivitetty 9.10.2009, 14-sivuinen pdf, kuvaruutukaappauksia yms.
 • Värihallinnasta PDF 9 MB Päivitetty 9.10.2009, 18-sivuinen pdf,

YLE, Kuvausinto yllätti - värifilmit loppuneet kaupoista. Luminen pakkastalvi on innostanut ihmisiä tallentamaan luontoa digikameroiden lisäksi myös perinteisillä filmikameroilla. Valokuvausliikkeille ja maahantuojille filmien kysyntäpiikki on tullut täydellisenä yllätyksenä. Värifilmit ovat loppuneet lähes kokonaan koko Euroopassa.

 • Fuji Finland Oy:n mukaan filmejä olisi myyty jopa 40 prosenttia tavallista enemmän, jos niitä olisi ollut saatavilla. Uusia filmejä on tilattu, mutta niiden saaminen japanilaisilta valmistajilta kestää useita kuukausia.
 • Suomen kameraseuroissa filmiä käytetään edelleen runsaasti. Saimaan kameraseuran puheenjohtajalle Tatu Kososelle yksi syy filmikameran käyttöön on taloudellinen.

HS, keskustelu.

Suomen freelance-journalistit ry, Liittojen free-neuvottelut aikalisälle.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Backstage during Fashion Week. 30 kuvaa.

Gizmodo.com, Samurai, Gardens, and Crowded Streets: Photographing 1880s Japan In Technicolor. Käsinväritettyjä valokuvia Japanista 1800-luvun lopulta.

Black Star Rising, Get Started Shooting Video with Your HD DSLR. Miten HD-videon kuvaaminen käyntiin.

Digital Photography School, Our 13 Most Popular Photography Tips of All Time.

Black Star Rising, Why I Finally Decided to Shoot Only in RAW Format.

Diyphotography.net, The Best Invention Since The Invention Of The Power Cord. Laturin johto lyhyemmäksi.

Dpreview.com, Sigma planning interchangeable lens compact. Peilitön, Foveon.

Dpreview.com, Phase One releases Capture One 5.1.

Dpreview.com, Tokina plans 16-28mm F2.8 for full-frame.

Rob Galbraith, Canon USA announces imagePROGRAF iPF6300, iPF6350 and iPF8300 printers. Uusia suurkuvatulostimia. $3.695, $3.995 ja $5.995. Maaliskuussa myyntiin.

Dpreview.com, CompactFlash cards to offer petabytes of storage. Uudesta spesifikaatiosta (versio 5) on päästy yksimielisyyteen.

Kamera & Bild, Paul Hansen är världens bästa pressfotograf.

Dpreview.com, Canon EOS-1D Mark IV. 33 ruudullista testiä. Julkistettu lokakuussa 2009. 2.5 vuotta vanhaan Mark III -malliin päivitys. 16 megapikseliä, edelleen 1.3-kroppikenno, ulkomuoto ennallaan. Pro-runko eli tiivistykset vettä, pölyä jne. vastaan. ISO-arvot aina 102.400 saakka. Tarkennussysteemiä parannettu, etsin 100%, uusi lcd-näyttö (920.000 pistettä), video 1920 x 1080, runko painaa vähän enemmän. 10 kuvaa sekunnissa. Ulkoisen salaman ohjaus 7D:n tapaan. Uusi langaton lähetin Uusi langaton lähetin WFT-E2 II A. Suljin speksattu 300.000 laukaisuun. Arvosana 89%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 4.800 euroa.

Thom Hogan, Canon S90. Julkistettu elokuussa 2009. Canon G11:n pokkarimalli. Canon ei lähtenyt enää kasvattamaan megapikseleitä vaan vähensi niitä. 10 megapikseliä, 28-105mm, valovoimaa f2 (!), 3.8-kertainen zoom, kuvanvakaaja, kolmen tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä), käsisäätöjä, raw. Vga-video (640x480, ääni, vain digitaalinen zoom), 30 kuvaa sekunnissa. Objektiivin säätörengas on Canonin kätevä innovaatio: siitä nopeasti säädettäväksi voi valita vaiheittaisen zoomin, valotuksen korjauksen, tarkennuksen tai ISO-herkkyyden. Kohinaa on Canonin mukaan pari pykälää vähemmän. Ei varsinaista sarjakuvausta: kuvausvauhti on alle yksi kuva sekunnissa. Ei filtterikierrettä. Zoomaus on hidasta. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

 • "Final Comments
  I've shot the G11 side by side with the S90 and the results are nearly identical."

Steve Sanders, Canon Powershot A495. Tammikuussa julkistettu. A480-mallin korvaaja, 10 megapikseliä, 37-122mm, 3.3-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, ei käsisäätöjä, 2.5 tuuman lcd-näyttö (115.000 pistettä). Uudet SDXC-kortit sopivat. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 130 euroa.

Steve Sanders, Canon Powershot A490. Tammikuussa julkistettu. A480-mallin korvaaja, vähemmän kuvausohjelmia kuin A495-mallissa. 10 megapikseliä, 37-122mm, 3.3-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, ei käsisäätöjä, 2.5 tuuman lcd-näyttö (115.000 pistettä). Uudet SDXC-kortit sopivat. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 110 euroa.

Trustedreviews.com, Canon PIXMA iP2702. Mustesuihku, valokuvatulostin. Arvosana 7/10. Suomen Canon (iP2700). Hintaluokka n. 70 euroa.

 

22.02.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Kuvaaja.blogit.fi, Markku Könkkölä, poimintoja.

Sulantoblog.

(10 kk myöhässä...) Etelä-Suomen Sanomat, Globaali valokuva-arkisto kohta arkipäivää, 30.4.2009. Sakari Nenye oli jäämässä eläkkeelle Lahden Muotoiluinstituutista. Takana oli 38 vuoden valokuvauksen opettajan ura, oppilaita yli 500.

Laajakulma - arvioita valokuvanäyttelyistä, Susanna Majuri: Vedentutkijan tytär. Suomen valokuvataiteen museo, 27.1.–23.5. 2010.

Luova.fi, Spirit Level IV. Arno Rafael Minkkinen Elina Brotherus Martino Marangoni. Työpaja Italiassa toukokuussa 2010. Haku 10 kuvan sähköisellä portfoliolla.

 • Osallistujat workshoppiin valitaan kuvien perusteella ilman kuvaajan henkilötietoja. Valinnan tekevät amerikkalainen ja italialainen valitsijamiehistö. Valinta suoritetaan maaliskuun aikana.
 • Deadline kuvien toimittamiselle on pe 19.3.2010. Työpajaan valitaan yhteensä 21 osallistujaa, 7 kustakin maasta (Suomi, USA, Italia).
 • (Hintaa ei mainita)

HBL, Tiden återfunnen på Ateneum. Caj Bremer Ateneumissa.

Oka Morikawa's blog, Camera Equipment for Weddings. Kolme Canon 5D MK II -runkoa, ...

Ibas.fi, Markkinatutkimus suomalaisten kuluttajien tietokoneen käytöstä. Taloustutkimuksen marraskuussa 2009 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisista 94 % tallentaa kotitietokoneelleen valokuvia, joita vastaajista 60 % piti kotitietokoneen aineistoista arvokkaimpina... (Pohjantähden teettämä markkinatutkimus).

Photo.net, foorumi.

Smashingapps.com, 35 Truly Stunning Examples of HDR Photography.

Enticing the Light, What Makes a Great Photograph.

Sonylta uutta.

Digital Photography School, 10 Tips for Creating a Photography Kit on a Budget.

Amateurphotographer.co.uk, Olympus E system mirrorless in two years. Probably. Järjestelmäkameran perinteisestä peilistä eroon kokonaan.

The Online Photographer, Open Mike: Uh-oh. Kalifornia yrittää saada postimyynnin verolle.

Guardian.co.uk, Photographer films his own 'anti-terror' arrest. Kahdeksan tuntia poliisilaitoksella. Eivät kertoneet poliisille henkilötietojaan (ei tarvitsekaan), eivät lopettaanet poliisin videointia.

Cameralabs.com, Canon EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS. Julkistettu syyskuussa 2009, kalliimpi kittiobjektiivi. Kroppikennoisille 29-216mm. Filtterikierre on 67mm. Painoa 455g. Canonin mukaan kuvanvakaajan hyöty on neljä pykälää. Live View -käytössä kontrastiin perustava tarkennus on hidas. Sopiva yleiskäyttöinen objektiivi, tynnyrivääristymää kuten muillakin vastaavilla objektiiveilla. Himmennettynä laatukin paranee. Arvosana 76%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

 • "As explained in detail above and in our results section, the EF-S 18-135mm IS performs well for the price, but don't expect miracles.

 

21.02.2010   (linkki)

HS, Anu Uimonen, Normandiassa kesä on ohi. Hiekkarannan uimakopit ovat tyhjinä. Puutarhan uima-altaassa ei pulikoi kukaan. Hotellin rapistunut portaikko odottaa remonttimiestä. Valokuvaaja Anne Hämäläinen on kulkenut kameroineen Normandiassa, kun kesä on ohi ja turistit lähteneet. ...

 • Galleri Luova.fi Anne Hämäläinen Off Season 4.2-27.2.2010
  Albertinkatu 16, Helsinki
  ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Blipfoto.com/darsa, nadarsander 2000, kuva päivässä, Jussi Aalto.

Lohjan Kameraseura, kuvafoorumi.

 • Sakko, 20.2.2010, Mac. Roskakoria tyhjennettäessä vahingossa tyhjennettiin 17.000 kuvatiedoston kansio.
 • Tallennus ja varmistus, 21.2.2010

Art360.fi, Kuvan digitaalinen käyttö ja tekijänoikeus myyjän opas. Nelisivuinen pdf.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Helmikuun kuvaaja Taavetti Alin.

Photo.net, foorumi.

Sigmalta uutta (PMA-messut alkavat).

Samsungilta uutta.

Gizmodo.com, The Opposite of Photoshop. Vähän tarkemman tutkailun jälkeen paljastuu, että kyse onkin valokuvasta.

Engadget.com, Pixel LV-WI Wireless Live View Remote Control: look out, family self-portraits. Kameran LiveView verkon kautta langattomasti, kolmen tuuman lcd-näyttö, 960x420. $335.

Suomen Dell, UltraSharp U2711. 2.560 x 1.440, kuvasuhde 16:9. ALV 0% 937 euroa.

Damroundup.com, viimeisin arvio Idimager v5, video 37:59. Sivusto, joka on keskittynyt kuvienhallinaohjelmiin.

 

20.02.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

CombiPhotoBlog, Melkein finalisti… almost finalist in the Garden Photographer of the Year -contest.

YLE, Googlen pitää antaa selvitys katunäkymäpalvelustaan.

Tekniikan Maailma, Olympus myy uusinta zoom-kameraansa alle 280 eurolla. Olympus SP-600 UZ, 12 megapikseliä, 28-420mm, 15-kertainen zoom, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä). Sisäistä muistia on gigatavu, sd-kortit. Käyttöopas kameran muistissa. Maaliskuussa myyntiin, 280 euroa.

 • Tarkennus: Suomessa jo kaupoissa

Kotek.fi, Suomen viime vuoden (v. 2009) tilastot ovat valmistuneet. Vertailut edellisen vuoden (v. 2008) vastaavaan ajanjaksoon. KOTEK = Kodintekniikka-alan Tiedotusfoorumi.

 • kompaktikameroita myytiin 69,127 miljoonalla eurolla, vähennystä -14%
 • kompaktikameroita myytiin 373.090 kpl, vähennystä -7,1%
 • kompaktikameroiden keskihinta oli 185 euroa, vähennystä -7,4%
 • järjestelmäkameroita myytiin 43,000 miljoonalla eurolla, kasvua 19%
 • järjestelmäkameroita myytiin 55.064 kpl, vähennystä -7,1%
 • järjestelmäkameroiden keskihinta oli 781 euroa, kasvua 7,0%
 • videokameroita myytiin 19,375 miljoonalla eurolla, vähennystä -4,5%
 • videokameroita myytiin 55.064 kpl, kasvua 11,2%
 • videokameroiden keskihinta oli 378 euroa, vähennystä -11,8%
 • tulostimia myytiin 6,639 miljoonalla eurolla, vähennystä -16,7%
 • tulostimia myytiin 52.776 kpl, vähennystä -17,4%
 • tulostimien keskihinta oli 126 euroa, kasvua 0,8%
 • monitoimitulostimia myytiin 17,342 miljoonalla eurolla, vähennystä'-9,9%
 • monitoimitulostimia myytiin 181.361 kpl, vähennystä -8,6%
 • monitoimitulostimien keskihinta oli 96 euroa, vähennystä -1,4%

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, Photographer posts interesting panoramas of Olympic venues. Suomalaisen urheilukuvaajan Kari Kuukan kisablogi esittelyssä. 360 asteen panoraamakuvia, Canon EOS 5D Mark II ja Sigma 8mm.

Boston.com, The Big Picture, Vancouver 2010, part 1 of 2. 45 kuvaa.

Black Star Rising, It May Be Time to Give Up Photography If…

Photocritic.org, Darkening a room by adding light.

Lifehacker.com, Happy 20th Birthday Photoshop: Our Most Popular Ps Tips and Tricks.

Digital ProTalk, 12 Mistakes New Photographers Make When Starting Their Business - Part 1.

A Photo Editor, UK Close To Approving Orphan Works.

British Journal of Photography, Freelance photographers hit by new rights-grabbing contracts

Thephotoargus.com, Get It Straight – Using the Photoshop Ruler Tool.

Vincent Laforet, The Big Players are coming to join the HDDSLR Party! (PART I)

Popular Photography, 5 Hot Trends In Lenses.

Gizmodo.com, The Definitive Photoshop Timeline.

IR, HP: Five new digicams, three flash camcorders.

Rob Galbraith, Canon USA press release highlights EOS-1D Mark IV autofocus.

Trustedreviews.com, Sony Alpha A500. Julkistettu elokuussa 2009. Uusi kenno, kaksi live view -systeemiä, ISO 12800, rungossa kuvanvakaaja. 12.3 megapikseliä, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö (230.400 pikseliä). Viisi kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama (ohjaa myös ulkoista salamaa). Akut kestävät tuhannen kuvan ottamisen. Kasvojentunnistuskin toimii suorakatselun (live view) aikana. Auto-hdr yhdistää ruutuja yhdeksi kuvaksi. Kameran käyttöä ohjaa omaa helppi. Nopea ja helppokäyttöinen kamera. Huono etsin, ei videon talletusta. Kilpailijoiden (Canon ja Nikon) vastaavia malleja isompi, painavampi ja halvempi. Arvosana 9 /10. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 750 euroa.

 • Canonin markkinaosuus 43%, Nikon 35%. Aiemmin jäljelle jääneen viidenneksen jakoivat melkein kokonaan Olympus ja Pentax. Sony on nyt noussut onnistuneilla malleillaan kolmanneksi, 11%.

Photographybay.com, Canon PowerShot S90. Julkistettu elokuussa 2009. Canon G11:n pokkarimalli. Canon ei lähtenyt enää kasvattamaan megapikseleitä vaan vähensi niitä. 10 megapikseliä, 28-105mm, valovoimaa f2 (!), 3.8-kertainen zoom, kuvanvakaaja, kolmen tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä), käsisäätöjä, raw. Vga-video (640x480, ääni, vain digitaalinen zoom), 30 kuvaa sekunnissa. Objektiivin säätörengas on Canonin kätevä innovaatio: siitä nopeasti säädettäväksi voi valita vaiheittaisen zoomin, valotuksen korjauksen, tarkennuksen tai ISO-herkkyyden. Kohinaa on Canonin mukaan pari pykälää vähemmän. Ei varsinaista sarjakuvausta: kuvausvauhti on alle yksi kuva sekunnissa. Ei filtterikierrettä. Zoomaus on hidasta. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Bobatkins.com, Tamron AF 17-50mm F/2.8 SP XR Di II VC. Kroppikennoisille. Kuvanvakaaja, hinta on alhaisempi kuin Canonin vastaavalla (Canon EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS). Painoa on 570g, filtterikierre on 72mm. Laajakulmapäässä on paljon tynnyrivääristymää. Isolla aukolla kulmat/reunat ovat pehmeitä. Kuuden vuoden takuu. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 

19.02.2010   (linkki)

HS, Caj Bremerin valokuvanäyttely aukeaa Ateneumissa. Ateneumin vaihtuvien näyttelyjen tiloissa on esillä reilut 150 kuvaa, joista vanhimmat on otettu 1950-luvun alussa ja tuoreimmat viime vuonna. Näyttely avautuu tänään perjantaina ja on esillä 16.52.010 saakka.

Petteri Löppöonen Photography, Penkkariajelut Oulussa 18.2.2010.

Pingstate.nu.

Markan kuva, Filmiä ja uusi askel.

Tekniikan Maailma, Pitkä zoom pienessä kamerassa. Canon PowerShot SX210 IS, 14-kertainen zoom, 28-382mm. 14.1 megapikseliä, kolmen tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä). Myyntiin maaliskuussa, hinta on alle 350 euroa.

Tekniikan Maailma, Sony esitteli ensimmäisen vedenkestävän taskukameransa. Sony Cyber-shot TX5 vedenpitävä 3m, iskunkestävä 1.5m. Kolmen tuuman kosketusnäyttö. 10.2 megapikseliä, 25-100mm, nelinkertainen zoom. Myyntiin huhtikuussa, hinta on noin 400 euroa.

Julkaisija.fi, Adobe Photoshop täyttää 20 vuotta. (Lehdistötiedote).

Photo.net, foorumi.

Hongkiat.com, 25 Beautiful Examples of Action Sequence Photography.

Photofocus.com, A Response to Rob Galbraith’s Canon Autofocus Article. I respect and admire Rob Galbraith but I am beginning to think he’s got a tiny burr up his you know what when it comes to Canon...

 • I have two 1D MK IV bodies in hand and two more in the studio back home and one on order.
 • In conclusion, I don’t think Canon has completely caught up to the D3/D3s autofocus, but I do think that it’s close enough that technique and lens choice can make the margin negligible. I also think there’s no reason to assume you can’t trust the Canon 1D MK IV autofocus – based on my own extensive use of the camera in the last three weeks I’m convinced it focuses just fine.

Rob Galbraith, Demonstration of Photoshop 1.0 part of twenty year celebration tomorrow. Photoshop täyttää tänään 20 vuotta. Suunnitelmissa oli myydä 500 ohjelmaa kuukaudessa, nyt Photoshopilla on yli 10 miljoonaa käyttäjää.

Digital Photography School, 4 Digital Photography Tips for the Year Ahead.

Diyphotography.net, Create Great Light Painting Imagery Using Fireworks.

Strobist, It's Time for the PC Jack to Die.

Pdnpulse.com, Photographer Busts Al Gore's TV Company for Photo Rip-Off.

Dcviews.com, DALSA delivers 196 megapixel Image Sensors (lehdistötiedote).

The-Digital-Picture.com, news, Thursday, February 18, 2010. Uuden Canon EOS 550D:n mukana tuleva Digital Photo Pro 3.8 kääntää kuvaa 0.01 asteen askelin (aiemmin vain +/- 45 astetta).

Dpreview.com, Pentax posts K-7 firmware update.

Fotosidan.se, SFF varnar för Bonniers frilansavtal. Yksi markkinoiden huonoimmista... Kaikkien oikeuksien luovuttamisen lisäksi Bonniers saa sopimuksen mukaan vapaasti muuttaa ja muokata materiaalia. (Näin Ruotsissa, meillä Suomessahan asiat ovat paljon paremmin...).

Kamera & Bild, Ljusstyrka 0,95 för Olympus och Panasonic. 50mm F0.95 Noktor HyperPrime. Olympus/Panasonic micro 4/3 -systeemiin.

 

18.02.2010   (linkki)

Petri Mulari, Dayakit – Sateen lapset
Kuva: Petri Mulari28.02.2010 asti

Petri Mularin valokuvia Borneolta on esillä Kampin kauppakeskuksen E-tasolla. Näyttely on WWF:n ja Apu-lehden järjestämä. Mulari otti kuvat huhtikuussa 2009 WWF:n mediamatkalla Borneon saarella Indonesiassa.

WWF:n Borneo-hankkeen tavoitteena on turvata monimuotoisuudeltaan maailman rikkaimpiin kuuluvan sademetsäalueen tulevaisuus ja auttaa samalla paikallisia ihmisiä kehittämään kestäviä elinkeinoja.

Petri Mulari on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän on kuvannut noin 20 vuotta ja työskentelee tällä hetkellä Apu-lehdessä.

Kampin kauppakeskus, E-taso
Urho Kekkosen katu 1, Helsinki

Kuiskaus luonnosta
Tarja Ahlstrand, Harri Likki, Jukka Seppälä, Maria Manelius
7.3.2010 asti

Galleria Ferin
Yrjönkatu 11, Helsinki
ma-pe 11-18, la-su 12-16

Lisää näyttelyitä Digicamera.netin Näyttelyt-sivulta.

Suomen valokuvataiteen museo jakaa vuosittaiset tutkimusapurahat Börje ja Dagmar Söderholmin rahastosta. Valokuvaaja Börje Söderholmin (1922-1998) elämäntyön keskeiset alueet olivat muoti-, mainos- ja muotokuvaus. Haettavaksi julistetaan 8.000 euron apuraha, joka voidaan jakaa myös useamman hakijan kesken. Haku 19.3.2010 klo 15.30 mennessä.

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 -kilpailussa kilpaillaan aidoista villin luonnon kuvista.

Kuvat toimitetaan jpg-muodossa ja kuvan pidemmän sivun on oltava 1400 pikseliä. Lähetettävien kuvien tulee olla digitaalisesti otettuja tai skannattuja dioista. Jos osallistuja pääsee loppukilpailuun, hänen on toimitettava kuvasta raw-tiedosto tai alkuperäinen dia.

Nuorten sarjaan osallistuvan tulee olla kilpailun päättymispäivänä 17 vuotias tai nuorempi. Nuorten sarja on maksuton. Aikuisten sarjaan osallistuvat makasvat 20 £.

Lue lisää kilpailun sivuilta (englanniksi):

Ks. muita kilpailuja Digicamera.netin Kilpailut-sivulta.

Valokuvatorstai, 155. haaste. Haasteena on LUMI.

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 154. haaste. Ota kuva ystävälle. 14. päivä vietettävän ystävänpäivän kunniaksi. Haasteen otti vastaan 79 kuvaajaa.

Tietokone.fi, Analyytikot: Uusi Iphone kesäksi kahdella kameralla. Seuraavan sukupolven mallit julkaistaan ehkä kesäkuussa. Iphoneen lienee tulossa videopuhelut.

Photo.net, foorumi.

Vancouver-kuvia:

Boston.com, The Big Picture, Welcoming the Year of the Tiger. 37 kuvaa.

Pdnpulse.com, Copycat or Not, Part II: A Case of Nothing New Under the Sun? Missä kulkee aidon kopioinnin (=idena varastaminen) ja sattuman raja? Kuvaajalla ei ole sen kummempaa tekijänoikeutta pelkkään kuvakulmaan.

Photopreneur, The Best-Selling Popular Photography Subjects.

Paul Burwell, Top 10 ways to make sure you’ll never be a pro.

Digital Photography School, Three Lenses Every Photographer Should Own.

Photographyblog.com, Four New Camera Models Get DxOMarked. Canon EOS-1D Mark IV, Nikon D3S, Olympus PEN E-P2 ja Panasonic Lumix DMC-GF1.

Steve Sanders, Download Entire Picasa Albums With Open Source Software. Picasan online-kuvat kotikoneelle ilman kirjautumista ja Googlen Picasaa.

Dpreview.com, Seitz speeds up Roundshot VR panorama head. 1.870 euroa.

IR, Shutterstock Image Library Hits 10 Million Images (lehdistötiedote).

IR, Nikon D300S. Full review. Heinäkuussa 2009 julkistettu. Päivitys D300-malliin, nyt 720p HD-video (mono), 7 kuvaa sekunnissa, cf/sd-kortit. Nappuloitakin on tullut lisää. Kyse on siis 12 megapikselin kroppikennoisesta järjestelmädigistä. Sisäänrakennettu salama, liveview, optinen etsin 100%, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pistettä). Suomen hinta on n. 1.600 euroa.

Photoreview.com.au, Canon EF 50mm f/1.2L USM. Julkistettu vuonna 2007. EF 50mm f/1.0 USM L -objektiivin seuraaja. Käyttö muotokuvauksissa ja silloin kun tarvitaan valovoimaa. Säätiivistetty. Paino 590g, filtterikierre 72mm. Jonkin verran tynnyrivääristymää. Täydellä aukolla häiritsevästi vinjetointia, vasta f/2 vähenee vinjetointi ratkaisevasti. Reunat pehmeitä. Värivirhettä. Bokeh vaihtelee. Kroppikennoisen järjestelmädigiä käytettäessä paljon vähemmän ongelmia. Virheistä huolimatta tällä objektiivilla saa omanlaisensa kuvan, jota muilla ei saa. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info (käyttäjien arvosanat huippuluokkaa). Suomen hinta on n. 1.600 euroa.

Photofocus.com, Aperture 3.0 – Very Cool But NOT Ready For Prime Time. Miksei? Ainakin tällä kokeilijalla hidas, kaatuu.

 

17.02.2010   (linkki)

YLE, Turku, Kuuluisa kuva afgaanitytöstä nähtävillä Salossa. Salon taidemuseossa on esillä kansainvälisesti tunnustetun ja arvostetun yhdysvaltalaisen valokuvaaja Steve McCurryn retrospektiivinäyttely. McCurrya pidetään yleisesti yhtenä aikamme parhaimmista kuvaajista. Hän on voittanut useita alan huippupalkintoja.

YLE, Satakunta, Talvista elämänmenoa Satakunnassa - kuvakilpailun satoa.

Pekkapotka.com, Cold:Snow - Moon:Light. ...Kuvasin nämä Olympus E-P2 -kameralla ja Zuiko 50mm f/2.0 -objektiivilla....

Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat ry, vuoden 2010 toinen jäsenilta pidetään torstaina 18.2.2010 klo 18:00. Arto Juvonen on vieraana, esityksen aiheena on ”Lintukuvaaja tositoimissa – Tositilanteissa tehtyjä äänityksiä kuvien kera ja selostus eräästä onnistuneesta kuvausprojektista”.

Suomen freelance-journalistit ry, Luovan työn järjestöille yhteinen tekijänoikeusfoorumi. Mukana perustamisvaiheessa oli 27 järjestöä, jotka edustavat tekijöitä ja esittäviä taitelijoita. ... Muodoltaan tekijäfoorumi on verkosto ilman turhaa byrokratiaa...

Photo.net, foorumi.

Luminous Landscape, Alain Briot, Composing with Color.

Digital Photography School, How to Plan, Show and Promote a Photography.

Thephotoargus.com, Dodge and Burn to Correct Exposure.

Wikipedia.org, Comparison of raster graphics editors. Kattava.

A Photo Editor, Negotiating The Editorial Contract.

 • Wonderfulmachine.com, Pricing & negotiating, Bill Cramer Dissects Here Media's Contract. Mistä loppuhinta muodostuu.

Greg Ceo, Help Wanted: Cruise Ship Photographer. Paljonko kuvaaja ansaitsee?

Pdnpulse.com, Copycat or Not? Photographer Challenged Over Look-Alike Work. Kyse lienee ihan tarkoituksellisesta kuva-aiheiden kopioinnista. Toinen asia on sitten, onko rikottu mitään lakia.

The Online Photographer, 53rd Annual World Press Photo Winners.

Steve Sanders, OmniVision Sensors Allow Cell Phones to Shoot RAW Images. Heinäkuussa markkinoille.

Kamera & Bild, Att ta med sig eller inte, det är frågan. Länktips.

Dpreview.com, Nikon D3S. Julkistettu lokakuussa 2009. Kaksi vuotta vanhalle Nikon D3:lle seuraaja, ISO 200 - ISO 12.800 (102.400!), kohina on filmimäistä isoillakin ISO-arvoilla. Video (toisin kuin Canonilla) Motion-JPEG, hd 1280x720, 24 kuvaa sekunnissa, suurin osa kameran asetuksista ovat käytössä videoitaessakin. Kuvakenno on uusi, edelleen 12 megapikseliä ja täyden ruudun kenno. Kennon puhdistustoiminto on uusittu, 9 kuvaa sekunnissa. Arvosana 89%. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 5.300 euroa.

 • "Judged on its own merits, the Nikon D3S is an absolutely outstanding camera. It offers exceptionally good image quality across an extremely wide range of ISO settings, and its key systems (AF, white balance and metering) are at least on a par with the best available in other cameras from rival manufacturers."

Thom Hogan, Nikkor 200-400mm f/4 EDIF AF-S VR. Tuli myyntiin vuonna 2003. Painoa 3.275g. Kuvanvakaaja. Valovoima ei oikeasti ole f/4, pikemminkin t/5 (t-aukko = transmitted light). Ristiriitainen suorituskyky. Kaukaisemmat kohteet ongelmallisia. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 7.000 euroa.

Cameralabs.com, Canon EF-S 15-85mm IS USM video tour in High Definition. Aikaisempaan arvioon lisätty video. Kroppikennoisille. Syyskuussa 2009 julkistettu. Paino 575g, filtterikierre 72mm. Edeltäjään verrattuna kuvanvakaajan teho on nyt Canonin mukaan nelinkertainen (aiemmin kolminkertainen). Nurkkien tummuminen (vinjetointi) on ongelma. Kuvanvakaajan teho ei ainakaan testiobjektiivissa ollut luvattu. F3.5 -aukko ei ole paras mahdollinen. Arvosana 82%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 700 euroa.

 • "A perfect upgrade from an existing kit zoom and the ideal combination for higher-end bodies like the EOS 50D and 7D, the EF-S 15-85mm IS USM is one of Canon's better lenses and comes Highly Recommended."

Ephotozine.com, Plustek OpticFilm 7600i SE. Filmiskanneri, käy myös Macceihin. Arvosana 8/10. Suomen maahantuoja on Reaxon. Suomen hinta on 329 euroa.

 

16.02.2010   (linkki)

Työ- ja elinkeinotoimisto, valokuvaaja, Kustannus Oy Demari, Helsinki. uutis- ja muiden tapahtumien kuvaaminen, kuvankäsittely painokelpoiseen muotoon, kuvien arkistointi.

 • Työpaikan osoite Haapaniemenkatu 7-9, B-talo, 00530 HELSINKI
 • Palkkaus työehtosopimuksen mukainen
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa 01.06.2010, tai sopimuksen mukaan
 • Työaika kokopäivätyö, 7,5 tuntia
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 01.03.2010 klo 16:00

Harri Nurminen: Kaksi kansaa - kaksi kieltä
© Harri Nurminen(Kueh’tt narood – Kyehti kielâ)
23.5.2010 asti

Freelancevalokuvaaja Harri Nurmisen näyttely kertoo inarin- ja kolttasaamelaisista ja se muodostuu kahdesta kuvakokonaisuudesta: 1980-luvun mustavalkokuvista ja 2000-luvulla otetuista värikuvista.

1980-luvun mustavalkoiset kuvat kertovat ajasta, jolloin saamelaisuus nähtiin väistyvänä kulttuurina. 2000-luvulla ottamiinsa kuviin Nurminen on etsinyt ihmisiä, joilla on vahva saamelainen identiteetti. Suurikokoisissa värivedoksissa kerran jo kadonneiksi luullut kansat tekevät näyttävää esiinmarssia nykyaikaan.

Näyttelyn saamenkielinen nimi Kueh’tt narood - Kyehti kielâ on puoliksi koltansaamea ja puoliksi inarinsaamea. Molemmat kielet on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Niiden puhujia arvellaan olevan enää vain 300-400.

Lapin Maakuntamuseo Arktikum
Pohjoisranta 4, Rovaniemi
ti-su 10-18
4 €

Äkta vara - Aitoa kamaa. Uudenkaarlepyyn AMK Novia, valokuvauslinja.
© Tuire Kurikka14.3.2010 asti

Äkta vara - Aitoa kamaa -näyttely esittelee Yrkeshögskolan Novian 3. vuosikurssin valokuvauksen opiskelijoiden oppilastöitä syyslukukaudelta 2009. Jokainen opiskelija on työstänyt sarjaa haluamansa teeman ympärille.

Mukana on sekä digitaalisesti että analogisesti tuotettua valokuvaa ja sekatekniikkaa.

Valokuvanäyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Stefan Bremer yhteistyössä opiskelijoiden kanssa.

Kuva yllä: Tuire Kurikka.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

Kainuunsanomat.fi/Niina Kestilä: Jos vain osaa katsoa.

Suomen valokuvataiteen museo järjestää tiistaina 23.3. 2010 valokuvataiteen portfoliokatselmuksen.

Tavoitteena on saattaa yhteen joukko valokuvataiteilijoita ja muita taidealan ammattilaisia. Jokaisella taiteilijalla on tilaisuus esitellä portfolionsa henkilökohtaisesti 10-15 asiantuntijalle. Kukin kahdenkeskisistä tapaamisista kestää 20 minuuttia.

Tarkoituksena on tehdä portfoliopäivästä vuotuinen perinne. Tulevaisuudessa se pyritään laajentamaan kansainväliseksi ja yleisölle avoimeksi tilaisuudeksi. Tänä vuonna tilaisuus on maksuton.

Hakuaika päättyy 5.3. 2010 kello 17. Hakijoista valitaan 15-20 osallistujaa.

Foorumilaisten blogeja/sivuja:

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Carnival 2010. 39 kuvaa.

Strobist, After the Light: High-Pass Post Production. Nopeaa ja helppoa Photoshop-käsittelyä.

Digital Photography School, Infrared Digital Photography: An Introduction.

Earthboundlight.com, Kestrel Meters: Keeping Track of the Weather in the Field (Photo Tip of the Week), 14.2.2010. Mittaa kaikkea mahdollista (alkaen vaikkapa kastepisteestä), mittausarvot voi esittää graafina. Vedenpitävä, kelluu, taustavalo pimeää varten. $250.

Earthboundlight.com, Organizing and Simplifying Through Stacking in Bridge and Lightroom (Photo Tip of the Week), 7.2.2010.

Digital Photography School, How To Control Multiple Flashes Wirelessly With A Canon 7D.

NYTimes.com, Model-morphosis. Ennen ja jälkeen make-upin.

Diyphotography.net, Light Tent And Paper Binders - Refolded.

Diyphotography.net, Create a Flat-Fold Light Tent Using Coroplast.

Dpreview.com, Pentax Europe offers K-x in eight more colors. Maaliskuussa.

Pixylated.com, New Canon HDSLR? My 2-Cents… Huhuja.

Fake Chuck Westfall, Press Release: Canon USA Inc. to Switch to Nikon (lehidstötiedote).

Photographyblog.com, Sony A500. Julkistettu elokuussa 2009. Uusi kenno, kaksi live view -systeemiä, ISO 12800, rungossa kuvanvakaaja. 12.3 megapikseliä, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö (230.400 pikseliä). Viisi kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama (ohjaa myös ulkoista salamaa). Akut kestävät tuhannen kuvan ottamisen. Kasvojentunnistuskin toimii suorakatselun (live view) aikana. Auto-hdr yhdistää ruutuja yhdeksi kuvaksi. Kameran käyttöä ohjaa omaa helppi. Nopea ja helppokäyttöinen kamera. Huono etsin, ei videon talletusta. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 750 euroa.

Slrgear.com, The Nikon 50mm ƒ/1.4G AF-S: a multi-sample evaluation. Syyskuussa 2008 julkistettu. Viisi eri yksilöä testissä. Isompi kuin edeltäjä, mutta selvästi pienempi kuin vastaava Sigman malli. Filtterikierre 58mm. Yksilöiden välillä oli eroja, mutta ei isoja. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 370 euroa.

Photozone.de, Olympus Digital Zuiko 50-200mm f/2.8-3.5 ED SWD. 4/3-systeemiä. Paino 995g, filtterikierre 67mm. Säänkestävä. Zoomattuna ja vastavalosuojan kanssa vaikuttava näky. Aukot f/2.8-3.5, syväterävyyden osalta vastaavat täyskennoisilla aukkoja f/5.6-7. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 1.200 euroa.

 • "The Olympus Zuiko 50-200mm f/2.8-3.5 ED SWD is an obvious choice for those looking for an upgrade from their Zuiko 40-150mm f/4-5.6 or Zuiko 70-300mm f/4.5-5.6. The Olympus lens does certainly shine regarding its very good resolution capabilities throughout the zoom range."

Lenstips.com, Samsung NX 30 mm f/2.0. Pancake.

 

15.02.2010   (linkki)

WWF, Dayakit – sateen lapset -valokuvanäyttely Kampissa. ayakit – sateen lapset -valokuvanäyttely on avoinna 15.–28.2.2010 Kampin kauppakeskuksessa E-tasolla keskusympyrässä. Valokuvaaja Petri Mulari ja WWF:n Borneo-hankkeesta vastaava Sampsa Kiianmaa ovat paikalla Kampissa haastatteluja varten tiistaina 16.2. klo 13–14.

Sulantoblog.

Pingstate.nu.

Photo.net, foorumi.

Phototutsplus.com, 30 Unconventional Portraits That Defy Clichés.

Photocritic.org, Why I don’t need an expensive camera. Canon 450D riittää kirjoittajalle.

Lensrentals.com, A Broad Guide to Ultra Wide. Kaikki superlaajakulmista (jotka täyskennoisilla alkava 24mm tai 20mm). 4mm ero on yllättävän paljon. Polarisaatiofiltterin käyttö ei yleensä toimi superlaajakulmilla. Pidä aurinko selän takana.

Theroxor.com, 15 Essential Tutorials For Photoshop Beginners.

The Discerning Photographer, Photoshop Alternatives, Part I. Picnik ja Picasa.

Black Star Rising, Eight Questions to Ask Before Hiring a Photographer.

Digital Photography School, Makeup Artists – Why you Need One and How to get One for Free.

Makezine.com, Vintage miniature stories.

Smashingmagazine.com, Photoshop Keyboard Shortcuts Cheat Sheet (pdf).

Fotosidan.se, Fotograf säljer kändisbilder vidare. Valokuvaaja otti seitsemän vuotta sitten viimeisillään raskaana olevasta naisesta kuvia, kuvat eivät maksaneet mitään, kuvattava allekirjoitti normaalin mallisopimuksen. Naisesta tuli Ruotssa tv-julkkis, valokuvaaja on tarjonnut näitä kuvia ostettavaksi. Laillista ongelmaa ei ole, mutta ehkä moraalinen ongelma.

Kamera & Bild, Konsten att välja. Viisisivuinen pdf. Viisi vastaajaa. Expressen-lehden kuvatulva on 16.000 kuvaa päivässä.

Cameralabs.com, Olympus 'PEN' E-P2. Julkistettu marraskuussa 2009. Erittäin pienikokoinen, ei peiliä, mutta vaihdettavat objektiivit. Runko sama kuin aiemmin (E-P1), ulkoinen elektroninen etsin (1.44 megapikseliä; nostaa hintaa), lcd-näyttö 3 tuumaa (230.000 pikseliä), ulkoisen mikrofonin liitäntä, paino 335g (ei akkua). Rungossa vakaaja. Kenno on kooltaan neljäsosa 35mm:n filimiruudusta, pienempi kuin peruskroppi-kennoisessa kamerassa, mutta yhdeksänkertainen digipokkarin kennoon verrattuna. Mikrofoniliitäntää/ulkoista salamaa ei voi käyttää samanaikaisesti elektronisen etsimen kanssa. Ulkoinen etsin lyhentää akkujen kestoa kolmasosalla. Etsin ei eroa käytössä mitenkään tavallisesta optisesta etsimestä. Video 720p. Sarjakuvaus 3 kuvaa sekunnissa. Ei sisäistä salamaa. ISO 800 asti kohina pysyy kurissa. Suljinääni hiljaisempi kuin varsinaisille järjestelmädigeillä. Arvosana 83%. Suomen Olympus. Rungon hinta on n. 900 euroa.

Trustedreviews.com, Corel PaintShop Photo Pro X3. 1992 taival alkoi PaintShop Pro -nimisenä, Corel osti Jasc Softwaren vuonna 2004. Arvosana 9/10. Suomen hinta on n. 80 euroa.

 • "Corel PaintShop Photo Pro X3 may have a rather unwieldy name, but there's nothing silly about the software. It is a well-designed and highly effective photo editing and organising system that offers home users and hobbyist photographers 9/10th of the features of Adobe Photoshop for 1/10th of the price, which makes it a good bargain by any standard."

 

14.02.2010   (linkki)

Tänään vietetään ystävänpäivää. Lähetä sähköinen ystävänpäiväkortti.

Foorumilaisten kuvia:

Soukan kamerat ry, blogi. Viimeksi on käyty 24.1.2010 Signe Branderin valokuvia katsomassa.

TAMK taide&viestintä - hakublogi, Kiinnostaako kuvajournalismi? Tule TTVO:lle!

Look.fi, Vanhatapio etsii vauvamallia kuvauksiin! "Etsimme oudon näköistä VAUVAA malliksi..."

Photo.net, foorumi.

Boston. The Big Picture, Opening Ceremonies for Vancouver 2010. 30 kuvaa.

Naturephotographers.net, Blending Exposures in Photoshop. Perusteelliset ohjeet.

Scottkelby.com, HDR “Quote of the Week”. Tämä kommentti on herättänyt vilkasta keskustelua. "“I too use to love it…now, not so much…and for some reason, once I quickly identify the HDR effect, my opinion of the picture drops a notch.”

Nikon, NIKKOR Lenses Simulator. Täyskennoiset/kroppikennoiset, polttovälit 10mm - 600mm. Kertoo myös kuvakulman asteissa. Latautumista saa vähän aikaa odottaa. Kolme esimerkkikuvaa.

Diyphotography.net, Two Flashes Are Better Than One + Simple DIY Multi-Flash Bracket Tutorial.

Kamera & Bild, Civilpoliser tvingade Jesper radera bilder. Parin siviilipukuisen poliisin toimia kuvattiin kännykällä. Poliisit hermostuivat ja pakottivat poistamaan kuvat (ja kuvathan saa takaisin...). Poliisien mukaan (Tukholman) metrossa ei saa kuvata (ei pidä paikkaansa).

Photozone.de, Canon TS-E 17mm f/4 L. Canonin uusi perspektiivinkorjailuobjektiivi. Näin laajakulmaisena ei löydy vastaavaa objektiivia mistään kamerasysteemistä. Manuaalitarkennus. Voi käyttää ihan tavallisena objektiivina. Ei vastavalosuojaa. Paino 820g. Pieni tynnyrivääristymä. Ei vinjetointia. Aukolla 4 reunat vielä vähän pehmeitä. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

 • "Technically there may be lenses out there which can match and perhaps even surpass the lens for conventional photography but the Canon has a creative potential which you will not find anywhere else. Consequently it's ... highly recommended!"

IR, Plustek OpticFilm 7600i -- Scanning 35mm Film. Vain 35mm-formaattia. Suomen maahantuoja on Reaxon. Suomen hinta on 329 euroa (halvempi softa).

 

13.02.2010   (linkki)
Steve McCurry, Retrospektiivi
Steve McCurry2.5.2010 asti

Salon taidemuseossa avautuu tänään kansainvälisesti tunnetun ja palkitun yhdysvaltalaisen Magnum-kuvatoimiston kuvaajan Steve McCurryn (s. 1950) näyttely. Esillä on valokuvia 27 vuoden ajalta. McCurry on kuvannut eri puolilla maailmaa, erityisesti konfliktialueilla. Viimeisimmät matkat ovat suuntautuneet Intiaan ja Tiibetiin. McCarryn retrospektiivin on tuottanut Magnum Photos.

Salon taidemuseo - Veturitalli
Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la 11-17, su 11-18
4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

(Virustorjuja Nortonin raportti salontaidemuseo.fi -sivustosta, yhdestä hakemistosta löytyi Trojan.Malscript!html Ei liene vaarallinen, mutta...)

Foorumilaisten kuvia:

 • Vilsu.kuvat.fi, Intia2010, Pohjois-Intian lintu ja kuvausmatka 17.1.-1.2.2010. "Käytiin tuossa tammikuun lopuilla parin viikon lintu- ja luontomatkalla Pohjois-Intiassa. Voin kyllä lämpimästi suositella Intiaa kaikille luonnosta ja valokuvauksesta kiinnostuneille! Sen verran paljon siellä oli lintuja ja muita eläimiä kaikkialla, ja ne olivat vieläpä todella hyvin lähestyttävissä ja kuvattavissa. Aikamoisen kontrastin hieno luonto luo muun intialaisen elämänmenon viereen."
 • spege, Spegen sorsakuvia (;-)
 • spege, Spegen talvikuvat osa 1
 • spege, Spegen talvikuvat osa 2

Karin retki- ja valokuvaussivut, Virtuaalimatkailua Italiaan I. K. Inhan seurassa. I.K. Inhan kuvia vuodelta 1890 vs. Googlen StreetView-palvelun nykynäkymät. Kuusi kuvaparia.

HS, Maailman lehtikuvapalkinto Iranin katoilta otetulle kuvalle.

Iltalehti, Poliisi: Myös katsoja vastuussa.

Lehti, Markkinaoikeus pelasti Sanoman ja muut mediatalot konkurssilta.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Dance around the world, part II. 35 kuvaa.

Strobist, Finnishing Touches. Eikös tuossa sanassa kuuluisi olla vain kaksi n-kirjainta? Miksi siinä on kolme n-kirjainta?

(kertausta) Biofos.com, How to access hidden camera codes. Olympus, esim. kuinka monta kertaa suljin on räpsähtänyt.

 • Astrojargon.net, EOSInfo, Canon, montako kuvaa rungolla on otettu (1-sarjan rungon omistavat joutuvat kääntymään Canonin huollon puoleen, mutta Canon 5D MkII -> toimii...)
 • Opanda.com, Iexif 2, Nikon, montako kuvaa rungolla on otettu
 • Jeffrey's Exif viewer, online tai omalta kovalevyltä

A Photo Editor, Ask Anything – How Do You Get Started Photographing Fashion?

Digital Photography School, Aperture 3 – Fashionably late, or a dollar short?

Ephotozine.com, Photographing a running event.

Photocrati.com, Q and A: What is the best type of tripod to use when shooting in video mode with a DSLR camera?

Dpreview.com, Leaf releases Aptus II 8 digital back. Markkinoiden nopein keskikoon digiperä, 40 megapikseliä, 13.995 euroa.

Kamera & Bild, Ryske presidenten om foto och sin Leica M9.

Fotosidan.se, Ny musikvideo med 5D Mark II.

Digital ProTalk, Friday Frenzy: Canon 5D Mark II vs Canon 7D - Which One For Weddings?

Luminous Landscpae, Olympus E-P2. A Field Review. Julkistettu marraskuussa 2009. Erittäin pienikokoinen, ei peiliä, mutta vaihdettavat objektiivit. Runko sama kuin aiemmin (E-P1), ulkoinen elektroninen etsin (1.44 megapikseliä), lcd-näyttö 3 tuumaa (230.000 pikseliä), ulkoisen mikrofonin liitäntä, paino 335g (ei akkua). Rungossa vakaaja. Kenno on kooltaan neljäsosa 35mm:n filimiruudusta, pienempi kuin peruskroppi-kennoisessa kamerassa, mutta yhdeksänkertainen digipokkarin kennoon verrattuna. Mikrofoniliitäntää/ulkoista salamaa ei voi käyttää samanaikaisesti elektronisen etsimen kanssa. Ulkoinen etsin lyhentää akkujen kestoa kolmasosalla. Etsin ei eroa käytössä mitenkään tavallisesta optisesta etsimestä. Video 720p. Sarjakuvaus 3 kuvaa sekunnissa. Ei sisäistä salamaa. ISO 800 asti kohina pysyy kurissa. Suljinääni hiljaisempi kuin varsinaisille järjestelmädigeillä. Suomen Olympus. Rungon hinta on n. 900 euroa.

Digitalcamerareview.com, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Kuvanvakaajan vaikutus makrokuvauksessa on kaksi pykälää ja neljä pykälää ei-makrokuvauksessa. Painoa 625g, 67mm filtterikierre. Pöly- ja kosteustiivistetty. Kuvanvakaaja. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 950 euroa.

 • "Canon users who have no need for a hand held close up capability might be well served by the older glass, which reportedly had good optics. But if shooting macro on the fly without time for lengthy set up and support equipment is in your future, the new 100mm macro looks to be an excellent choice."

Shutterbug.net, ACDSee Pro 3; Managing Your Workflow. $170.

 

12.02.2010   (linkki)

Ivonne Thein: Kolmekymmentäkaksi kiloa
© Ivonne Thein25.3.2010 asti

Ivonne Theinin näyttelyssä on esillä 12 suurikokoista valokuvaa, joissa esiintyy äärimmäisen laihoja nuoria naisia. Mallien vähäpukeiset vartalot vääntyvät elegantisti muotilehdistä tuttuihin poseerauksiin. Kasvot ovat piilossa - peruukkien tai siteiden peitossa. Thein on käyttänyt kuvissa hyvin solakoita malleja ja muuttanut heidät sitten digitaalisella kuvankäsittelyllä anorektikoiksi.

Theinin kuvausprojektin lähtökohtana on ollut internetyhteisö Pro Ana, joka nosti laihduttamisen nuorten tyttöjen keskuudessa uudeksi, positiiviseksi elämänasenteeksi. Kuvillaan Thein haluaa kritisoida Pro Anan kaltaisia life style -sivustoja ja muotimaailman vääristyneitä kauneusihanteita.

Näyttelyn nimi viittaa 32 kiloa painaneeseen ranskalaismalliin, joka alkoi tehdä anoreksiaa ehkäisevää valistustyötä sen jälkeen, kun oli itse menehtyä tähän sairauteen.

Goethe-Institut
Mannerheimintie 20 A, Helsinki
ma-to 12-18, pe 12-16

Philip László: a Statement
© Philip László27.2.2010 asti

Mitä virkaa on enää ihmisellä, joka on saavuttanut keski-iän? Kelpaako hän enää muualle kuin kierrätykseen, kaatopaikalle, unohdukseen?

Tällaisia kysymyksiä pohtien László lähti kuvaamaan kaatopaikkoja. Jätekasojen romun, repaleiden, lian, hajun, kolhujen ja naarmujen keskeltä löytyi kauneutta.

Philip László opiskeli valokuvausta Lontoossa 1970-luvun alussa. Hän veti 25 vuotta yrittäjänä kansainvälisesti suuntautunutta kuvatoimistoa. Nykyään hän mm. kuvaa ajankohtaisia ilmiöitä.

Minna Pöllänen, Observation on Change
© Minna Pöllänen27.2.2010

Kuvasarjassaan The Contemporary Anthropology Minna Pöllänen tarkastelee ihmisiä joiden elämässä on tapahtunut tai on tapahtumassa jokin perustavanlaatuinen muutos. Kuvaajana Pöllänen pyrkii kuitenkin olemaan tilanteessa muutoksen suhteen mielipiteetön tarkkailija. Henkilöt on kuvattu alastomina heille itselleen luonnolliselta tuntuvassa ympäristössä.

Minna Pöllänen (s.1980) on Helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on valmistunut valokuvataiteen kandidaatiksi London College of Communicationista vuonna 2004.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

John Heartfield - Fotomontaaseja
13.03.2010 asti

Kotkan valokuvakeskuksessa on esillä John Heartfieldin fotomontaaseja 80 vuoden takaa.

Heartfieldin 33 teosta ovat syntyneet aikana jolloin poliittinen tietoisuus ja ideologiat elivät kukoistuskauttaan.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16

(kertaus) Maps.google.fi, kirjoita osoite, sitten vaikka pilkun erottamana kaupunki. Siirrä oranssi/keltainen Pegman-hahmo kartan päälle, niin StreetView-näkymä tulee esiin. Jos StreetView-näkymää ei löydy, niin tikku-ukko on harmaa. Kuvaa voi pyörittää ylös, alas, sivulle 360 astetta. Iso osa suomalaisista kaupungeista (+ muutakin Suomea) löytyy palvelusta. Kasvot ja autojen rekisterikilvet on automaattisesti sumennettu. Googlen kamera-autot kiersivät Suomea viime keväänä ja kesänä. (Oman kotiosoitteensa voisi ainakin tarkistaa...).

Journalisti 3/2010, 11.2.2010.

Photo.net, foorumi.

Reuters, Inside Kashmir. Slideshow. 40 kuvaa.

Hongkiat.com, 40 Brilliant and Creative Examples of Toy Photography.

Photocritic.org, In photography, rules aren’t laws. Muutama esimerkki.

A Photo Editor, Photographers- How To Deal With Infringements. Osa neuvoista sopivat sellaisenaan Suomeenkin.

Rob Galbraith, An analysis of EOS-1D Mark IV autofocus performance. Paljon on parantunut, mutta ongelmia on edelleen.

Digital Photography School, How to Geo-Tag your Photographs with Google Maps.

Pdnpulse.com, Short Films Shot with the Pentax K-7.720p HD.

BBC News, Cruise photos intact after camera hauled from seabed. Kamera makasi Atlantin pohjassa yli vuoden, kunnen se tarttui kalastajan verkkoihin. Muistikortilta löytyi viisi kuvaa (joissa horisontti pahasti vinossa).

Thephotoargus.com, Helpful Portrait Photography Tips. Muutama perusohje.

Ephotozine.com, Success for Digital SLR Photography Magazine. Aika pieniä levikkilukuja brittiläisillä alan lehdillä.

Ephotozine.com, Roundshot VR Drive S. Automaattista panoraamakuvien ottamista, vain kamera tarvitaan. 1.870 euroa.

Kamera & Bild, Vem behöver egentligen en proffskamera?

Fotosidan.se, Officer fotograferade i tjänsten - riskerar straff.

Photocrati.com, Canon EOS 7D. Syyskuussa 2009 julkistettu. Järjestelmädigi, 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6 x). 50D:n isoveli, 5D MK II:n pikkuveli. Etsin 100%, lcd-näyttö 3 tuumaa (920.000 pikseliä), kirkas, tarkka. Sarjakuvaus 8 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama, ohjaa langattomasti Canonin salamia. 1080p video, yhtäjaksoista videota voi ottaa 12 minuuttia (4 GB). HDMI-out, käsisäätöjä. Langaton salamaohjaus. Uusi tarkennussysteemi ja uusi Digic4-prosessori. Säänkestävä, suljin 150.000 laukaisua. Digitaalinen vatupassi. 820g. Compact Flash. LiveView (oma nappi), myös RAW-tallennukselle oma painikkeensa. Kilpailijat ovat Nikon 300Ds, Sony Alpha A700 ja Pentax K-7. Arvosana 4.5 / 5.0. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.700 euroa (runko).

 • "Buy the Canon EOS 7D for its awesome still capture capabilities. This DSLR is hard to beat in an APS-C camera. But, aside from the Canon 10-22 and 60 macro, you might want to look elsewhere for APS-C lenses. I was not blown away by the 17-55 IS and 18-200 IS lenses that I tested—lens creep being a chief concern, especially in the longer lens."

Lenstips.com, Leica X1. Nikon D300:n 12.2 megapikselin Sonyn valmistama sensori laitetaan taskukokoiseen Leican runkoon, jossa Leica 28mm/f2.8 Elmart. Myyntiin tammikuussa 2010. Leica X1 näyttää kutistetulta M9-mallilta. Lcd-näyttö on 2.7 tuumaa, 230.000 pikseli, ei mitenkään erikoinen. Ei kuvanvakaajaa, mutta valikoissa on asetus, jolloin kamera ottaa kaksi kuvaa, toisen lyhyemmällä suljinajalla ja toisen pitemmällä suljinajalla. Ei optista etsintä. Manuaalisäädöt, DNG raw. Sd-kortit. Litium-ioni -akulla ottaa 260 kuvaa. Paino 286g. ISO 100 - 3200. Salamakenkä, mutta myös sisäinen salama. Live View. Suomen hinta on n. 1.600 euroa. Suomessa mukana tulee Adobe Lightroomin täysiversio. Ei vielä Suomen kaupoissa.

Ephotozine.com, Olympus E-P2 vs Panasonic Lumix DMC-GF1.

Beoyndmegapixels.com, Comparing Two Canon Lenses. Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM vs. Canon EF 24-70mm f/2.8L USM.

 

11.02.2010   (linkki)

Tver ja tveriläiset
2.3.2010 asti

Näyttely esittelee venäläistä valokuvataidetta kattavasti Tverin alueelta. Kuvat kertovat tämän päivän Venäjästä kuin myös Neuvosto-Venäjän ajasta, kriittistä näkökulmaakaan unohtamatta.

Näyttelyn taustalla on yhteistyö ystävyyskaupunkien Hämeenlinna ja Tver välillä ja erityisesti suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi, jonka kautta Hämeenlinnan Kameraseura löysi valokuvanäyttelyiden vaihtoon kumppanikseen Tverin alueen valokuvaajien yhdistyksen.

Kuva yllä: Boris Mihailov Yksinäisyys.

GalleriaKONE
Kulttuurikeskus Verkatehdas
Paasikiventie 2, Hämeenlinna
ti-pe klo 11-18, la-su klo 11-17

Jaakko Repo, 50-vuotisjuhlanäyttely
© Jaakko Repo27.2.2010 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuren gallerian näyttely juhlistaa simpeleläisen Jaakko Revon (s. 1945) 50-vuotista taivalta valokuvaajana. Kuvia on esillä koko kuvaajauran ajalta.

Ensimmäisen julkisen kuvaustehtävänsä Repo sai jo koululaisena. Tehtävänä oli kuvata oman koulun, Simpeleen yhteiskoulun, joulujuhla. Sittemmin työllistäjinä ovat olleet erilaiset yritykset, kunnat, seurakunnat ja kaupungit.

Janne Leppänen, Henkilökuvia
© Janne Leppänen27.2.2010 asti

Pienessä galleriassa nähdään haminalaisen harrastajavalokuvaajan Janne Leppäsen näyttely. Leppäsen mielenkiinto valokuvauksessa suuntautuu oman arjen kuvaamiseen. Henkilökuvia -näyttelyn kuvissa malleina ovat olleet perheenjäsenet ja läheiset.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15

Suomen valokuvataiteenmuseo/ Kokoelmanosto: Kynttilä ja uraohjus.
Kokoelmanosto-sivulla museolehtori Erja Salo ja kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen esittelevät poimintoja museon kokoelmasta. Sivulle lisätään uusi kuva noin kahden viikon välein.

Docendolta on juuri ilmestynyt uutuuskirja:

Raw-työnkulku

Mika Karhulahti: Raw-työnkulkuTekijä: Mika Karhulahti
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2010
ISBN : 978-951-0-35541-1
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 232
Hinta: norm. 42 €

Mika Karhulahden Raw-työnkulku on erinomaisen selkeästi kirjoitettu opas, jonka tarkoituksena on tehostaa raw-kuviin liittyvää työnkulkua ja auttaa näkemään, mitä asioita missäkin työnkulun vaiheessa kannattaa huomioida. Näkökulmaltaan kirja on tekninen.

Oppaassa käsitellään raw-tiedostomuodot, tarvittavat laitteistot- ja ohjelmistot, varmuuskopiointi, digikuvauksen keskeisimmät asiat, kuvatiedostojen ja metatietojen hallinnointi, raw-tiedostojen optimointi (käsittely), vedostaminen ja arkistointi.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen tietotekniikan, digikuvauksen ja kuvankäsittelyn opettaja sekä freelancer-valokuvaaja.

Tilaa kirja kustantajan sivuilta

Valokuvatorstai, 154. haaste. Ota kuva ystävälle. 14. päivä vietettävän ystävänpäivän kunniaksi.

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 153. haaste. "Kerro tarina, valokuvin...." Jo ennen joulua annettu mietittäväksi. 71 osallistui.

Rupuranta.net, Viasvedenlahti, Räyhät - 7/2/2010.

Tietokone.fi, Canon teki Suomessa ennätyksiä. Suomen markkinaosuuksia, osuusprosentit kappalemäärinä:

 • Canon järjestelmäkamerat 59% (vuonna 2008 46%)
 • Canon kompaktikamerat 42% (vuonna 2008 41%)
 • Canon mustesuihkut 43% (vuonna 2008 34%)
 • vuonna 2010 Suomessa myydään arviolta 380.000 kompaktikameraa, Canonin tavoite on 200.000 kpl

(edelleen Googlen StreetView-palvelusta) HS, Google poisti verkossa levinneitä katukuviaan.

Photo.net, foorumi.

Naturesbestphotography.com, slideshow.

Boston.com, The Big Picture, Olympic Torch Relay nearly complete. 42 kuvaa.

ABC News, NYPD World Trade Center 9/11 Aerial Photos. Ennennäkemättömiä kuvia, otettu poliisihelikopterista.

The Online Photographer, Umida Akhmedova Found Guilty. Akhmedova on julkaissut valokuvateoksen, jossa kuvataan maaseudun ihmisten elämästä entisessä neuvostotasavallassa. Viranomaisten mukaan Uzbekistanista tulee liian takapajuinen ja köyhä kuva. Langettava tuomio tuli, mutta heti perään armahdus.

Pdnpulse.com, Pilfered Magazine Removes Infringements, “Re-Imagining Perspective”.

Digital Photography School, Two Factors for Perfect Focus. Focus Mode and AF Area.

Strobist, Q&A: Why Not Speedlights? Big lights vs. speedlights.

Photopreneur, Stock Photography Agencies for Amateur Photographers.

Makezine.com, DIY light tent using plain paper and binder clips.

Popular Photography, Tech Support: Lens Adapters. Voiko Nikkorin objektiiveja käyttää Canoneissa?

Pdnpulse.com, Teaser Appears for Pentax 645D Medium-Format Digital Camera. Vuosia ollut jo tekeillä.

Kamera & Bild, Smyggtitt på nya Photoshop CS5.

Ephotozine.com, Tamron AF10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph Macro. Kroppikennoisille. Paino 406g, filtterikierre on 77mm. Kevyt, viimeistely kunnossa. Tarkennus ei ole täysin äänetön, tarkennusrengas ei tällöin pysy paikallaan. Vinjetointi vähäistä. Tynnyrivääristymää ei ole liikaa. Maksaa vähemmän kuin kilpailijat. Arvosana 9/10. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 • "This lens is as good performer resolution-wise, and should satisfy most photographers shooting APS-C sized sensor cameras, especially when used at it's optimum settings."

Ephotozine.com, Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC OS HSM. Kroppikennoisille, kuvanvakaaja. Paino 420g, filtterikierre on 55mm. Suurimmaksi osaksi muovia. Testitulokset kohtuullisia. Arvosana 7/10. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 • "Those looking for something to extend their zoom range over the standard bundled 18-55mm kit lens, without having to re-mortgage the house, will probably be pleased enough with the performance of this lens."

 

10.02.2010   (linkki)

Eeva Nikkosen muistonäyttely
© Eeva Nikkonen28.2.2010

Näyttely on kunnianosoitus valokuvaaja Eeva Nikkosen elämäntyölle. Nikkonen syntyi 1955 ja kuoli lyhyen sairauden murtamana tammikuussa 2008.

Nikkonen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 1983. Seuraavan vuosikymmenen hän kuvasi etupäässä Länsiväylä-lehdelle ja Aprill-jazzille. Näyttelyn valikoima jää kuitenkin ammattiuran ulkopuolelle ja koostuu kahdesta ääripäästä, varhaisista ja viimeisistä töistä.

Näyttelyn ovat toteuttaneet Timo Kelaranta ja Sini Kelaranta, Eevan puoliso ja tytär.

Galleria Aarni
WeeGee-talo, Ahertajantie 5, Tapiola, Espoo

Taiteilijatapaaminen Hippolytessä tänään klo 17: Jani Ruscica kertoo © Jani Ruscicanäyttelystään Rinnakkaisia näytöksiä.

 • Jani Ruscican (s.1978) teoksia on yhtäaikaa esillä Helsingissä Valokuvagalleria Hippolytessä sekä Turun Taidemuseon Studiossa. Rinnakkaisia Näytöksiä -näyttelyiden teokset käsittelevät esittämiseen ja näyttämöllisyyteen liityyviä teemoja. Kokonaisuus keskittyy tulevaisuuden kuvaamiseen.

  Ruscican teoksia on ollut viime vuosina esillä laajasti niin koti- kuin ulkomaillakin. Ruscican videoteos Evoluutioita (2008) voitti viime syksynä arvostetun Kölnin Kunstfilm Biennalen pääpalkinnon.
 • Hippolyten Studiossa:
  Henrik Eriksson ja Johanna Gustafsson: Fürst HENHEL-HIPPO

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Hippolytestä on pieni matka Mannerheimintielle Goethe-Instituuttiin, jossa alkaa uuteen valokuvnäyttelyyn ja anoreksiaan liittyvä keskustelutilaisuus tänään klo 18.

 • Ivonne Thein: Kolmekymmentäkaksi kiloa -näyttelyyn liittyvän keskustelun ( About Anorexia, Art and Media) aikana on mahdollisuus käydä läpi töiden herättämiä tunteita ja mielikuvia eri näkökulmista. Yleisö pääsee myös jakamaan ajatuksiaan ja kysymään suoraan taiteilijalta tämän töistä. Tilaisuus on englanninkielinen ja sen juontaa taidekuraattori Claire Gould.
  • Ivonne Thein: Kolmekymmentäkaksi kiloa
   11.02.-25.03.2010

  Goethe-Institut
  Mannerheimintie 20 A, Helsinki
  ma-to 12-18, pe 12-16

Finnfoto ry, Teoksen digitaalinen käyttö ja tekijänoikeus - OSTAJAN JA MYYJÄN OPAS. Ihan käytännön esimerkkejä ja tilanteita, jossa tekijäinoikeuslakia sovelletetaan.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Maps.google.fi, kirjoita osoite, sitten vaikka pilkun erottamana kaupunki. Siirrä oranssi/keltainen Pegman-hahmo kartan päälle, niin StreetView-näkymä tulee esiin. Jos StreetView-näkymää ei löydy, niin tikku-ukko on harmaa. Kuvaa voi pyörittää ylös, alas, sivulle 360 astetta. Iso osa suomalaisista kaupungeista (+ muutakin Suomea) löytyy palvelusta. Kasvot ja autojen rekisterikilvet on automaattisesti sumennettu. Googlen kamera-autot kiersivät Suomea viime keväänä ja kesänä. (Oman kotiosoitteensa voisi ainakin tarkistaa...)

Photo.net, foorumi.

The Christian Science Monitor, Snowmageddon. 17 kuvaa.

Planetneil.com, balancing flash and ambient exposure – where do you even start?

Luminous Landscape, “The Light Fantastic”. Capturing the Inner Sense of the Scottish Landscape Images by Ted Leeming & Morag Paterson, text by Ted Leeming,

Digital Photography School, 9 Architectural Photography Tips.

Dpreview.com, Apple unveils Aperture 3 raw workflow software. Kasvojentunnistus ja paljon muuta uutta. $199.

Thom Hogan, 8.2.2010 kommentit Nikonin kahdesta uudesta objektiivista, 24mm f/1.4G AF-S ja 16-35mm f/4G AF-S VR.

Sassybella.com, Madonna for Louis Vuitton, pre youth-Photoshop (or post ageing-Photoshop depending on your take). Ei mitään uutta, nyt vain on verrokkina ennen-kuva.

Amateurphotographer.co.uk, Polaroid film rescue plan thrown into jeopardy (update). Ainakin viivästyksiä aikatauluun.

Rob Galbraith, Apple releases Digital Camera Raw Compatibility Update 3.0.

Dpreview.com, Nikon posts firmware update for D3S pro DSLR.

Trustedreviews.com, Panasonic Lumix DMC-FX550. Tammikuussa 2009 julkistettu. Kompaktikamera, litteä. 12 megapikseliä, 25-125mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä), ei etsintä, litium-ioniakut. Arvosana 8/10. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 310 euroa.

Cameralabs.com, Canon EF-S 15-85mm f3.5-5.6 IS USM. Kroppikennoisille. Syyskuussa 2009 julkistettu. Paino 575g, filtterikierre 72mm. Edeltäjään verrattuna kuvanvakaajan teho on nyt Canonin mukaan nelinkertainen (aiemmin kolminkertainen). Nurkkien tummuminen (vinjetointi) on ongelma. Kuvanvakaajan teho ei ainakaan testiobjektiivissa ollut luvattu. F3.5 -aukko ei ole paras mahdollinen. Arvosana 82%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 700 euroa.

 • "A perfect upgrade from an existing kit zoom and the ideal combination for higher-end bodies like the EOS 50D and 7D, the EF-S 15-85mm IS USM is one of Canon's better lenses and comes Highly Recommended."

Dpnow.com, Hoya HD Circular Polarising filter. Hinta on kaksinkertainen verrattuna Hoyan Pro-sarjan polarisaatiofilttereihin. Saako rahalle vastiketta?

 

09.02.2010   (linkki)

Paljastavat kuvat
30.5.2010 asti

Kuva: Juha Metso: Tanja Karpela 2008.Dosentti Hannu Vanhasen kuratoima Paljastavat kuvat valokuvanäyttely valottaa suomalaisen ja kansainvälisen kuvajournalismin suuria draamoja ja julkkissankareiden sekä antisankareiden tähtihetkiä.

Näyttelyssä on esillä noin 50 suomalaisten ja ulkomaalaisten kuvajournalistien ottamaa kuvaa 1930-luvulta nykypäivään. Esillä on mm. saksalaisen Erich Salomonin vuonna 1931 salaa ottama kuva ranskalaisista ja saksalaisista poliitikoista Pariisissa. Kuvaa pidetään kuvajournalismin tilannekuvauksen alkukuvana.

Suomalaisista nykyvalokuvaajista on mukana useita Vuoden lehtikuva -kilpailussa menestyneitä, mm. Erkki Laitila, Hannes Heikura, Eetu Sillanpää, Joonas Brandt, Rami Hanafi ja Kaisa Rautaheimo. Englannista on mukana mm. Magnum-kuvatoimistolle kuvaava Martin Parr, Ruotsista Aftonbladetin Jimmy Wixström ja Dagens Nyheterin Lars Lindqvist.

Näyttelyn avajaisissa julkistettiin Vanhasen laajasti kuvitettu kirja Paljastavat kuvat, jonka on kustantanut Valokuvakeskus Nykyaika yhdessä kirjoittajan kanssa. Kirjassa arvioidaan näyttelyn tematiikkaa ja sitä, mitä paljastavien kuvien takana on.

Kuva yllä: Juha Metso - Tanja Karpela (2008).

Mediamuseo Rupriikki
Väinö Linnan aukio 13, Tampere
ti-pe 9-17, la-su 11-18

Nykytaiteen museo Kiasmasta keväällä 2009 alkanut Marita Liulian Choosing My Religion -näyttelykiertue on edennyt viimeiseen etappiinsa Vaasan Kuntsille.

Foorumilaisten kuvia:

 • Mikko Hyvärinen, Finland vs. Sweden in Energia Areena Vantaa, Time Lapse. YouTube 3:27.
 • "Noin 10000 kuvasta koostettu videotarina miesten Suomi - Ruotsi maaottelusta 6.2.2010 Vantaan Energia Areenalla. Kuvat on otettu Canon 5D Mark II:lla sekä Canon 40D:llä. Linsseinä on käytetty Canon 300mm/f2.8 IS USM, Canon 70-200mm/f4 IS USM, Canon 50mm/f1.8 sekä Sigma 10-20/f4-5.6."
 • "Kuvat on otettu yhden sekunnin välein ja kuvista koostin parikymmentä erimittaista sekä eri nopeuksista videota Lightroom 3 Betalla. Tämän jälkeen yhdistin videot Adobe Premier Prolla ja lopputulos on nähtävissä Youtubessa"

Kamera-lehden 60v-yleisöluento tänään klo 18 Andorrassa: Kuinka kamera vaikuttaa luonnossa. Puhumassa ministeri ja WWF:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Pertti Salolainen sekä valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo.

 • Luentojen lisäksi tarjolla kuvakokonaisuuksien arviointia. Kun otat mukaan kuvasalkkusi tai sähköisen portfolion, saat kuvistasi palautetta Kamera-lehden toimitukselta.
  Kulttuurikompleksi Andorra, Eerikinkatu 11, Helsinki.

Lakeuden Laajakuva-festivaalit Lapualla lauantaina 13.2.2010 klo 12-16, iltaohjelma klo 18 alkaen. Ilmoittautuminen to 11.2. mennessä.

klo 12.00-12.05 Tervetuloa, Pohjanmaan Valokuvakeskuksen puheenjohtaja, valokuvaaja Benjam Pöntinen, Lapua.
klo 12.05-13.00 Kuvajournalismin vuodet -luento, lehtikuvaaja Jorma Komulainen, Helsinki.
klo 13.00-13.30 Lounas Ison Prässin Kahvilassa, festivaalin osanottajille vain 7 €.
klo 13.30-14.30 Luento ”Miksi valokuvat pitäisi arkistoida?”, Jorma Komulainen.
klo 14.30-15.00 Kahvitarjoilu Ison Prässin Kahvilassa.
klo 15.00-16.00 Uudenkaarlepyyn Ammattikorkeakoulu NOVIAN valokuvanäyttelyn avajaiset Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa.
ILTAOHJELMA: Willa Ukuli, Benjam ja Aulikki Pöntinen Tienhaarantie 134, 62130 Hellanmaa , Lapua
klo 18.00 Iltapala (maksullinen), kuvankatselua ja keskustelua valokuvauksesta. KUVAKISA, aiheena " laajakuva", tuomarina yleisö. Kilpailukuvat, 3 kpl, jätetään järjestäjille lauantaina klo 18.00 mennessä. Kuvat levyllä tai tikulla, kuvan leveys 1024 px, jos pystykuva, korkeus 768 px. Kuvakisan tiedustelut Benjam Pöntinen 044-3812187.
 

Lakeuden Laajakuva-festivaalille ilmoittautuminen torstaihin 11.2. mennessä
Pohjanmaan Valokuvakeskus

MTV3, Kuvien jakaminen on luonteva osa lasten netinkäyttöä. ...Kuvat netissä –kyselyssä oli mukana 160 lasta ja nuorta, joiden sähköpostiosoitteet oli saatu heidän vanhemmiltaan. Otos poikkeaakin monista aiemmista kyselyistä siten, että siihen vastanneet eivät pyöri aktiivisesti netissä esimerkiksi keskustelupalstoilla mutta ovat kuitenkin netin käyttäjiä.

HS, 13-vuotiaan tytön viettelykuva kopioitiin verkossa luvatta. ...Tytöt ottivat toisistaan vietteleviä valokuvia, joissa heillä oli päällään vain läpikuultavat pikkutopit. 13-vuotias julkaisi yhden kuvan Irc-galleriassa mutta poisti sen pian. Sinä aikana joku tytön "kavereista" oli jo kopioinut sen. ...

Bengt valokuvaa -blogi, Wai-o-tapun kuumat lähteet. Uusi Seelanti.

Aamulehti.fi, Nettihuijari vei rahat lähes sadalta. Ostajakin voi käyttää tervettä järkeä.

Aamulehti.fi, Google kertoo huomenna: Street View avaa lähipäivinä? Suomessa julkaisua on osattu odottaa, sillä yhtiö avasi katunäkymäpalvelunsa Ruotsissa tammikuussa. Yhtiö ei kuitenkaan ole vielä kertonut palvelun tarkkaa julkaisupäivää Suomessa....

Tietokone.fi, Mac-käyttäjiä varoitetaan uusista tietoturvauhkista. ...Mac OS X on ollut olemassa jo lähes vuosikymmenen, eikä oikeita viruksia ole vielä yhtään.

Panttihuutokauppa Helsingissä 10.2.2010. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

1 KAMERARUNKO SONY ALFA200 10.2MPIX 250 e
1 OBJEKTIIVI SONY DT 3.5-5.6/18-70
1 OBJEKTIIVI TAMRON TELE-MACRO 1:4-5.6 1:2
1 MUISTIKORTTI 4GT
1 AKKU 1 LATURI
LAUKKU
- 350 euroa

1 DIGIKAMERA NIKON COOLPIX S230 70 e
1 LATURI 1 MUISTIKORTTI 8BG
1 USB-PIUHA MANUAALIT
LAATIKKO
- 70 euroa

1 DIGIKAMERA OLYMPUS SP-570UZ 10.0 MP 120 e
1 LATURI 2 KAAPELIA
KÄYTTÖOHJEET
- 120 euroa

1 OBJEKTIIVI SIGMA EX 10-20 1:4-5.6 DC HSM 160 e
KOTELO
- 300 euroa

1 OBJEKTIIVI CANON EF 17-40 1:4 L USM 250 e
- 410 euroa

1 OBJEKTIIVI LEICA NOCTILUX-M 1:1/50 E60 3000 e
NO:3814452 KOTELO
- ei tarjousta

1 OBJEKTIIVI CARL ZEISS BIOGON 2.8/2.8 ZM T* 500 e
NO:15540755
MANUAALI. KOTELO
- ei tarjousta

Panttihuutokauppa tarjousmenettelyin tarjousmenettelyin Tampereen Pantin lukuun 12.2.2010.

1 DIGIKAMERA CANON EOS 350D 1 MUISTIKORTTI 2GB 280 e
LATAUSLAITE 2 AKKUA SUOJAPUSSI
- poistettu

1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 30D 460 e
1 OBJEKTIIVI 18-55MM 1 MUISTIKORTTI 512MB
1 LATAUSLAITE 1 AKKUKAHVA CANON BG-E2
ASENNUSLEVYKKEET JOHDOT OHJEKIRJA
- poistettu

1 VIDEOKAMERA PANASONIC NV-DX1 MINIDV 130 e
1 LATURI 3 VARA-AKKUA JOHTOJA 1 KAUKOSÄÄDIN
SUOJALAUKKU
- poistettu

1 DIGIVIDEOKAMERA CANON PAL DC10 LATURI 76 e
OHJEKIRJA 1 JOHTO
- 87 euroa

1 DIGIKAMERA PANASONIC DMC-FX30 LUMIX 120 e
1 MUISTIKORTTI 1GB 1 LATURI 1 USB-JOHTO 1 VÄLIJOH
TO OHJEKIRJA
- ei tarjousta

1 DIGIVIDEOKAMERA SONY DCR-PC109E 130 e
1 LATURI
1 KAUKOSÄÄDIN
1 VARUSTELAUKKU
- poistettu

MTV3, Helmi, Nettideittaaja, tällaisella kuvalla saat kontakteja. ...Vähiten kontakteja netissä saivat ne naiset, joiden kuva esitti heidät poseeraamassa lemmikkieläimen kanssa. ... Mutta miehillä teho oli täysin päinvastoin: Lihasotosta tehokkaammaksi osoittautui vain kuva, jossa mies poseeraa lemmikkinsä kanssa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Dogs and sleds. 30 kuvaa.

The Wall Street Journal, Pictures of the Day. 3.2.2010.

Canonilta uutta.

Nikonilta uutta.

A Photo Editor, Commercial Photographer Income. Neljä valokuvaajaa kertoo viime vuoden ansioistaan (nimettömänä).

Digitaljournalist.org, Chuck Westfall, Tech Tips February/March 2010. Canon-järjestelmäkameroista, kysymys/vastaus -formaatilla.

Digital Photography School, The Future of HDR and its Use within the Camera.

Bobatkins.com, Macro Lenses for the Canon EOS system.

Pdnpulse.com, Is This Stock Photo Infringing--Or Fair Use? Kuvanveistäjä ikuisti Mambon askeleet jalkakäytävälle, valokuvaaja otti kuvan, jossa näkyy myös elävän ihmisen jalat. Kuva oli myynnissä kymmenkunta vuotta kuvatoimistossa, mutta otettiin heti pois myynnistä, kun kuvanveistäjä otti yhteyttä. Nyt käydään sitten oikeutta.

The-digital-picture.com, Canon EOS 1D Mark IV. Julkistettu lokakuussa 2009. 2.5 vuotta vanhaan Mark III -malliin päivitys. 16 megapikseliä, edelleen 1.3-kroppikenno, ulkomuoto ennallaan. Pro-runko eli tiivistykset vettä, pölyä jne. vastaan. ISO-arvot aina 102.400 saakka. Tarkennussysteemiä parannettu, etsin 100%, uusi lcd-näyttö (920.000 pistettä), video 1920 x 1080, runko painaa vähän enemmän. 10 kuvaa sekunnissa. Ulkoisen salaman ohjaus 7D:n tapaan. Uusi langaton lähetin Uusi langaton lähetin WFT-E2 II A. Sulin speksattu 300.000 laukaisuun. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 4.800 euroa.

 • "The Canon 1-Series bodies have always been top-of-the-line and the specs for this new model were excellent, so I wasn't concerned about too much going into this review. I did have two concerns though. The first was image sharpness - this concern was dispelled early in testing. The second concern was the new AF system. I have given this attribute scrutiny and at this point, as I mentioned, I am very pleased with the 1D IV's AF performance. This is the body I plan to use throughout the Spring sports seasons. And I'll probably use it for a significant amount of other purposes in the mean time. Nice camera, Canon. "

DCRP, Sony Alpha DSLR-A550. Julkistettu elokuussa 2009. Uusi kenno, kaksi live view -systeemiä, ISO 12800, rungossa kuvanvakaaja. 14.2 megapikselin järjestelmädigi, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö (921.600 pikseliä). Kasvojentunnistuskin toimii suorakatselun (live view) aikana. Auto-hdr yhdistää ruutuja yhdeksi kuvaksi. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 800 euroa (mukana kittiobjektiivi).

 • "ll things considered, the Sony Alpha DSLR-A550 is a competent but not spectacular digital SLR."

 

08.02.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Maken.kuvat.fi, Harakka, Helsingin Harakan saaren taiteilijatalossa oli avointen ovien päivä 7.2.2010.

Sulantoblog.

 • Mustavalkokuva on muinaisjäänne ....Mustavalkoinen valokuva on muinaisjäänne värillisessä maailmassa ja niitä tehdään edelleenkin vain siksi, että mustavalkoinen keksittiin ennen värikuvaa ja mustavalkoisia oli pakko kuvata vuosikymmeniä, kunnes värikuvat keksittiin.
 • Olympus Pen E-P1L ensi tuntumaa
 • Panasonic 7 - 14 mm f/4 zoom kokeilussa Valovoima on vain f/4, mutta toisaalta se on auttanut pitämään ulkomitat pienenä. Vaikka olenkin valovoimaisten objektiivien ystävä, niin en havainnut Panalla kuvaamisessa mitään valovoimasta johtuvaa käytännön haittaa. 1.350 euroa.
 • Olympus Pen E-PL1 kokeilussa myyntiin maaliskuussa, 14-42mm kanssa hinta on alle 600 euroa, etsin on lisävaruste
 • Olisipa ollut GPS täälläkin ...vuoden 1986 lopulla, jossain Sumatran pohjoisosassa....
 • Keikkahommia vaihteeksi Tehtävänä oli kuvata yritysjohtajan potretti Talouselämä-lehteen ja potretissa piti näkyä johtajan pyöräilyharrastus, joka ei taukoa edes talvella....

Warthog.fi.

Viikate's blog, -Viikon blogisuositus-. ...Mielenkiintoinen lukea blogia mallin näkökulmasta.

Hopeinen Omena.

Verkkouutiset.fi, Kaikkia digilaitteita ei kannata hankkia itse.

Tietokone.fi, Wlan kutistui muistikortille.

Photo.net, foorumi.

Smashingapps.com, Stunning Photos That Are Not Manipulated.

Black Star Rising, Photos Sear the Memory in a Way that Video Does Not. Kuka muistaa videon USA:n lipun nostosta Iwo Jimalla? Entä kuka muistaa Rosenthalin kuvan samasta tapahtumasta?

LensWork Technology Blog, Lens Testing.

Digital Photography School, Neutral Density Filters.

Trustedreviews.com, Image Editing Tutorial – Adjusting Colour Curves Pt. 2. Gimp 2, ilmainen ohjelma. Samat tekniikat toimivat myös Photoshop Elements 8:ssa.

Photojojo.com, The Collapsable Camera Extender. Sopii taskuun (6.5 tuumaa eli 16.5cm), kokoontaitettava, kasvaa pituudeltaan 77.5cm). Digipokkareille, tarkoitettu ottamaan kuvia, joissa myös kuvaaja näkyy. $24.95.

Photozone.de, Canon EOS 7D. Syyskuussa 2009 julkistettu. Järjestelmädigi, 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6 x). 50D:n isoveli, 5D MK II:n pikkuveli. Etsin 100%, lcd-näyttö 3 tuumaa (920.000 pikseliä), kirkas, tarkka. Sarjakuvaus 8 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama, ohjaa langattomasti Canonin salamia. 1080p video, yhtäjaksoista videota voi ottaa 12 minuuttia (4 GB). HDMI-out, käsisäätöjä. Langaton salamaohjaus. Uusi tarkennussysteemi ja uusi Digic4-prosessori. Säänkestävä, suljin 150.000 laukaisua. Digitaalinen vatupassi. 820g. Compact Flash. LiveView (oma nappi), myös RAW-tallennukselle oma painikkeensa. Kilpailijat ovat Nikon 300Ds, Sony Alpha A700 ja Pentax K-7. Arvosana 4.5 / 5.0. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.700 euroa (runko).

 • "That all said the EOS 7D is the most sophisticated and best APS-C DSLR tested to date and consequently it does qualify for our highest praise - highly recommended!"

Trustedreviews.com, Dell UltraSharp U2410 24in. 24 tuumaa, 1920 x 1200. IPS-paneeli. 96% Adobe RGB (110% sRGB). Pivot, säädöt ylös, alas, kulmaan. USB-liitännät, kortinlukija, VGA, kaksi DVI:tä, HDMI ja DisplayPort. 8-bittinen näyttö, jossa 12-bittinen väriprosessointi. Väreissä, valovuodossa, katselukulmissa ja tarkkuudessa ei huomauttamista. Myös CMY-värit säädettävissä. Kalibrointi ei tuonut paljoa parannusta tehtaalla säädettyyn Abode RGB:hen (esisäädössä oli ongelmia harmaasävyissä). Suomen Dell. Hinta 549 euroa (ei ALV).

 • "Comparing apples to apples, this Dell is even slightly better than HP’s LP2475w, which also uses H-IPS and had delivered one of the most impressive performances we had previously come across for under £500."
 • "While not perfect, Dell’s new IPS-based 24in 1,920 x 1,200 pixel monitor offers streamlined design, outstanding ergonomics, almost every connection we could ask for and generally impressive image quality to boot. Minor flaws aside, it’s the best 24in monitor available for the money right now, whether you’re a discerning gamer, graphics enthusiast or just someone who likes working on an excellent screen."

Photocrati.com, Nikon 70-200mm f/2.8G AF-S ED VR II. Päivitys vuoden 2003 malliin. Täyskennoisille, kuvanvakaaja. Paino 1.470kg, filtterikierre 77mm. Suomen Nikon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.800 euroa

 

07.02.2010   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museo, Susanna Majuri: Vedentutkijan tytär. Sunnuntaina 7.2.2010, klo 14 Susanna Majuri esittelee näyttelyn yleisölle.

Foorumilaisten kuvia:

Mustavalkoinen maailma, vuoden vaihteessa aloittanut blogi, puolenkymmentä merkintää. Pari poimintaa:

Halo Efekti -blogi.

Pingstate.nu.

HS, Tunnista autot lumen alta. Valokuvaaja Leif Rosas kiersi Helsingin kadunvieriä ja kuvasi lumen hautaamia automuumioita.

Photo.net, foorumi.

(Foorumilta) Artstorm.net, Johan Steen, Color Management and Wide Gamut displays – in a CG Workflow. 10.7.2009. Periaatteessa tämä artikkeli koskettaa kaikkia (myös niitä, jolla ei ole WideGamut-näyttöjä).

 • (Firefoxin ongelmista näyttää myös vanhemmat ICC profiilit v4: artikkelissa ei päivitystä eikä mitään mainintaa. Uusin Firefox käyttää ICC profiileita, jos ne ovat uutta v2. Viimeisin oikein toimiva Firefox v. 3.0.17 tukee myös ICC profiilia v. 4. Ja Microsoftin IE ei ole vielä edes kuullutkaan mistään värihallinnasta... Artikkelin kommenteissa tätä käsitellään monipuolisesti).

Erwin Puts, TAO of Leica.

 • Downloads:
 • llcforweb (pdf, 223 sivua)
 • Leica Lists (taskuversio, kuvia, pdf, 129 sivua)
 • Leitz investigated by british intelligence 1946, 12-sivuinen pdf

Digital Photography School, A Story of A Photographer Leaving Her Comfort Zone. Ei ole helppoa aloittaa katukuvausta.

Photocrati.com, What metering mode to use when photographing a wedding. Evaluative vs. Center Weighted Average.

Creativepro.com, Easily Enhance Photos. Camera Raw Photoshop, Russell Brown, video.

Huffingtonpost.com, Timothy Greenfield-Sanders, Please Don't Retouch Me. New Yorkissa näyttely, jossa esillä vuonna 2009 otettuja kuvia 1970- ja 1980-lukujen huippumalleista. Kuvat on otettu värifilmille, skannattu, mutta kuvattavia ei ole mitenkään paranneltu Photoshopissa. Kaikki mahdolliset parantelut lienee kuitenkin tehty jo ennen kuvauksia (meikki, kirurgin veitsi jne.).

Trustedreviews.com, Leica D-Lux 4. Julkistettu syyskuussa 2008. Leica-versio Panasonicin LX3 -mallista. Kamerat ovat oikeastaan täysin identtiset ulkomuotoa lukuunottamatta. Panasonicin jpg-pakkauksen pitäisi vähän erota Leican vastaavasta, eroa on vaikea huomata. Leican hinta on vähän yli 50% enemmän Panasonicin hintaan verrattuna. 10 megapikseliä, 24-60mm, 2.5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, käsisäädöt, video 1280x720 (24 kuvaa sekunnissa, mono, ei zoomausta), sd-kortit. RAW. Valovoima alkaa f/2.0:sta. Tehokas sisäinen salama. Eri kuvasuhteita voi valita. Sisäistä muistia on 50MB, lcd-näyttö on 3 tuumaa (460.000 pistettä). Leica painaa 248g. Nopea kamera, tarkka ja nopea tarkennus hämärässäkin. Arvosana 9/10. Suomen maahantuoja Foka. Suomen hinta on vähän yli 700 euroa.

 • "The Leica D-Lux 4 is the ultimate luxury compact camera. It is extremely expensive, and some of that price is paying for the legendary Leica name, but nonetheless is is a superb camera, with a simple but classically beautiful design as well as outstanding build quality, handling, performance and image quality. It may be a Panasonic LX3 in all but name, but for some that name is worth paying for."

 

06.02.2010   (linkki)

YLE, Sanna Kanniston luontokuviin kuuluu sattumaa ja magiikkaa. Yksi maailman tunnetuimmista valokuvakustantajista, amerikkalainen Aperture, julkaisee luontokuvaaja Sanna Kanniston valokuvauskirjan. Syksyllä julkaistava kirja on kustantamon ensimmäinen suomalaisteos. Hyvään Kanniston kuvaan kuuluu ammattitaidon lisäksi myös liuta selittämättömiä tekijöitä.

Lohjan Kameraseura, kuvafoorumi, Valokuvanäyttely Karjalohjalla.

Foorumilaisten kuvia:

YLE, Uusia kuvia Marilyn Monroesta myydään netissä. Ennenjulkistamattomia kuvia Marilyn Monroesta myydään internetissä. Valokuvaaja Len Stecklerin kuvat ovat pysyneet liki viisi vuosikymmentä yksityisarkistoissa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Colorful India. 40 kuvaa.

Luminous Landscape, A Question of White Balance. Accuracy vs. Looking Good

Pdnpulse.com, Sculptors Plagiarize Image; What Should Photographer Do Next? Lain kannalta asia ei ole yksiselitteinen.

Epic Edits, Linear Curve Adjustments and Histograms.

A Photo Editor, Ad Agency Guide To Photography Usage Terms.

Thephotoargus.com, How to Capture Bold Colors in Your Photography.

Pixylated.com, The LongArm and MetalHead – Taking Your Speedlite To New Heights.

Beyondmegapixels.com, Gaining, and Keeping, Your Confidence.

Rob Galbraith, Canon announces EOS E1 plug-in for transferring digital SLR video to Final Cut Pro.

Cameras.co.uk, Olympus MJU 7010. Julkistettu heinäkuussa 2009. Taskupokkari, 12 megapikseliä, 28-196mm, 7-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ei käsisäätöjä, video 640x480, sisäistä muistia on 36MB. Lcd-näyttö 2.7 tuumaa (230.000 pistettä). Muuten tavanomainen kamera, mutta zoomin ansioista erottuu edukseen. Arvosana 80. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 230 euroa.

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-FT2. Tammikuussa 2010 julkistettu. Litteä taskudigi, 14.5 megapikseliä, 28-128mm, 4.6-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ei käsisäätöjä, video 1280x720, sisäistä muistia 40MB, lcd-näyttö 2.7 tuumaa (230.000 pistettä). Vedenpitävä (10m), iskunkestävä, pölynkestävä. Neljä väriä. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Panasonic. Ei taida ihan vielä olla Suomessa myynnissä, hintaluokka lienee 350 euroa.

Ephotozine.com, HP Photosmart Premium. Monitoimitulostin. Arvosana 9/10. Suomen HP. Suomen hinta on n. 180 euroa.

 

05.02.2010   (linkki)

Hidas liike – valokuvallinen näyttely
© Tuula Alajoki18.4.2010 saakka

Hida liike on Valokuvakeskus Nykyajan näyttely Valkeakoskella, Voipaalan taidekeskuksessa. Näyttelyssä on esillä perinteistä valokuvaa ja valokuvaukseen pohjautuvia kolmiulotteisia teoksia.

Mukana on 22 tekijää, joita yhdistävänä tekijänä on pirkanmaalaisuus:

Tuula Alajoki, Lauri Dammert, Nina Dannert, Antti Haapio, Ulrich Haas, Johanna Havimäki, Aimo Hyvärinen, Simo Kaarsalo, Jonna Karanka, Elise Mäkitalo, Petri Nuutinen, Laura Paavilainen, Marja Pirilä, Tiina Raaterova, Tiina Riutta, Asko Salminen, Pasi Sankala, Saara Sillanpää, Petri Seppä, Juha Suonpää, Hans Viebrock, Noora Westerberg.

Hidas liike -näyttelyn on koonnut kolmihenkinen työryhmä, johon kuuluvat Johanna Havimäki, Hans Viebrock ja Noora Westerberg.

Kuva yllä: Tuula Alajoki, sarjasta Sovitus, 2005-2008.

Voipaalan taidekeskus,
Sääksmäentie 772, Sääksmäki
ti-pe 11-17 ja la-su 12-18
6/5/1 €

Anne Hämäläinen, Off Season
© Anne Hämäläinen27.2.2010

Anne Hämäläinen on taltioinut Off Season -sarjaansa Normandian turistikohteiden hiljaista alakuloa sesongin ulkopuolella - autioita hiekkarantoja, harmaita taivaita ja tyhjiä hotelleja.

Valokuvataiteilija Anne Hämäläinen (s. 1966) osallistui normandialaisen “Pôle Image Haute Normandie” -kulttuurikeskuksen taiteilijaresidenssiin tammikuussa 2005 Rouenissa. Residenssin jälkeen Hämäläinen teki vielä kolme kuvausmatkaa Normandian rannoille.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös Anne Hämäläisen ja Riikka Ala-Harjan samanniminen kirja.

Hämäläisen edellinen valokuvateos Romanssi (Musta Taide, 2004) käsitteli Moskovaa - sen arkeen kätkeytyvää runollisuutta ja omaleimaista venäläistä värimaailmaa.

Galleri Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Vuosikilpailun parhaat 2010 - Juha Halmu, Vesa Jakkula, Olli Keskinen, Hannu Kontkanen, Jarmo Talonen
26.2.2010 saakka

Kameraseuran parhaimmistoa on esillä vuosikilpailun 2010 voittajien yhteisnäyttelyssä.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-pe 12-16, la 11-14

Foorumilaisten kuvia:

 • Itameri.kuvat.fi, Kuvia Itämereltä Lastumäki & Hirvonen Talviseurantamatka Arandalla 2010
 • Aquatic-designs.net, Intia "Pari viikkoa tuli kierrettyä, tosin viimeiset 6 päivää Goalla, joka oli kaikkine turisteineen muihin paikkoihin verrattuna melko eri Intia. Siellä turistimäärän lisäksi ärhäkkä vatsatauti veti kuvausinspiraation melko alas :)"

Docendolta on vasta ilmestynyt kirja käsisalamakuvauksesta.

Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen
Mikko Niemelä: Välähdyksiä.

Tekijä: Mikko Niemelä
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2010
ISBN : 978-951-0-35276-2
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 176
Hinta: norm. 34 €

Jyväskyläläisen Mikko Niemelän Välähdyksiä-kirja esittelee käsisalamakuvaukseen liittyviä erilaisia tekniikoita ja niksejä painottaen salaman monipuolista ja luovaa käyttöä. Tällaista opasta moni harrastajakuvaaja tuntuukin jo pidemmän aikaa kaivanneen.

Tekniikan osalta käsiteltäviä asioita ovat salaman laukaisu (erityisesti silloin, kun salama on irrallaan kamerasta), salamavalon ja vallitsevan valon tasapainottaminen, kameran salamatäsmäys, värilämpötila, salaman etäisyys kohteesta, valon laatu ja välähdysnopeus.

Tekniikan jälkeen tehdään tutuksi monipuolinen valikoima salamavälineitä. Lisäksi opitaan itse valmistamaan mm. erilaisia valonmuokkaimia.

Kirjan loppuosassa kirjoittaja käy läpi case-tyyppisesti kuvauskeikoilla käyttämiään valaistusratkaisuja pohtien samalla, mitä nyt tekisi toisin.

Viimeinen luku sisältää neljä kuvaajaesittelyä.

Niemelän kirjasta on varmasti monelle harrastajakuvaajalle todellista hyötyä, runsaine esimerkkeineen opas on hyvin havainnollinen ja käytännönläheinen. Niemelä kirjoittaa "nuorekkaalla otteella" lipsahdellen aina välillä puhekielen puolelle.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut strobist.com-sivuston ylläpitäjä David Hobby.

Kirjaan liittyvä blog, valahdyksia.fi

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kuvankäsittelijä, Kankaanpään Kuva-Center Oy, Kankaanpää. Tiimiin haetaan kuvankäsittelijää, jonka tehtäviin kuuluu ammattikuvien vaativa kuvankäsittely, kuvan valmistus ja asiakaspalvelu. Edellytämme hakijalta erinomaista Photoshop 9 tai 10 versioiden käyttöä sekä hyvää visuaalista silmää. Aiempi työkokemus kuvankäsittelijänä/kuvaajana katsotaan eduksi. Oppisopimus on myös mahdollinen suuntautuen muotokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn. Työ on määräaikainen äitiysloman sijaisuus ja alkaa huhtikuun 2010 alussa. Viikkotuntimäärä tulee olemaan n. 36 tuntia.

Työpaikan osoite Torikatu 17, 38700 KANKAANPÄÄ
Työ alkaa 04/2010
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 6 - 12 kk
Haku päättyy 27.02.2010

Petteri Löppönen Photography, Kuvakooste Minskistä - Valko-Venäjältä. Minsk - Belarussia. MV-kuvia, video 04:58.

Photo.net, foorumi.

Professionalchildphotographer.com, Why Does Custom Photography Cost More?

Digital Photography School, Photographing Tots and Toddlers.

Diyphotography.net, Seven Easy DIY Projects To Super Ramp Your Photography Studio.

Ephotozine.com, Photographing a flower in the style of Mapplethorpe.

Earthboundlight.com, Some Thoughts on Localized Adjustments During Raw Conversion (Photo Tip of the Week), 3.2.2010.

Testcolor.com, värimieltymyksiin perustuva persoonallisuustesti. Ensin poistetaan eniten miellyttäviä värejä, sitten perään toinen kierros, jossa poistetaan ensin vähiten miellyttäviä värejä. Testin voi tehdä myös kumppanin kanssa.

Dpreview.com, Topaz releases Detail 2 plug-in for Photoshop. $39.99.

LetsGoDigital, Optical image stabilization for camera phones.

Pocket-lint.com, New Canon camera to be launched on 8 February?

Kamera & Bild, Nikonchefen: "Högst troligt" med full-HD i Nikons systemkameror. Webb-TV kesto 7:34.

Photographyblog.com, Olympus E-P2. Julkistettu marraskuussa 2009. Erittäin pienikokoinen, ei peiliä, mutta vaihdettavat objektiivit. Runko sama kuin aiemmin (E-P1), ulkoinen elektroninen etsin (1.44 megapikseliä), lcd-näyttö 3 tuumaa (230.000 pikseliä), ulkoisen mikrofonin liitäntä, paino 335g (ei akkua). Rungossa vakaaja. Kenno on kooltaan neljäsosa 35mm:n filimiruudusta, pienempi kuin peruskroppi-kennoisessa kamerassa, mutta yhdeksänkertainen digipokkarin kennoon verrattuna. Mikrofoniliitäntää/ulkoista salamaa ei voi käyttää samanaikaisesti elektronisen etsimen kanssa. Ulkoinen etsin lyhentää akkujen kestoa kolmasosalla. Etsin ei eroa käytössä mitenkään tavallisesta optisesta etsimestä. Video 720p. Sarjakuvaus 3 kuvaa sekunnissa. Ei sisäistä salamaa. ISO 800 asti kohina pysyy kurissa. Suljinääni hiljaisempi kuin varsinaisille järjestelmädigeillä. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Olympus. Rungon hinta on n. 900 euroa.

Trustedreviews.com, Sony Cyber-shot DSC-TX1. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikselin taskukamera, 35-140mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Lcd-näyttö 3 tuumaa (230.000 pistettä), kosketusnäyttö. Ohut taskumalli. Memory Stick. Uudenlainen kuvasensori, joka Sony mukaan 200% herkempi. 10 kuvaa sekunnissa. Ei manuaalisäätöjä, mutta paljon kuvausohjelmia. Kuvia voi yhdistää kamerassa kohinan vähentämiseksi. Kamera yhdistää kuvat automaattisesti panoraamaksi (maksimi 100 kuvaa). HD-videot. ISO 800 on korkein asetus, vielä käyttökelpoinen. Arvosana 8/10. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 360 euroa.

 • "Although it is very expensive for a pocket snapshot camera, the Sony Cyber-shot DSC-TX1 does offer a lot of camera for the money, with excellent build quality, surprisingly good handling and a range of useful high-tech features. Image quality is as good as any of its competitors, so if you can afford it you won't be disappointed."

 

04.02.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Valokuvatorstai, 153. haaste. "Kerro tarina, valokuvin...." Jo ennen joulua annettu mietittäväksi.

Jussi Lopperi, Fashion & Portraits, Money for the photographs..

MTV3, Kansanedustajien räpsintä närkästytti presidentin puheen aikana. Kolmen kansanedustajan kuvaushalu omilla kameroillaan ja istuntosalissa välähdelleet salamavalot häiiritsivät arvokasta valtiopäivien avajaistilaisuutta eduskunnassa iltapäivällä...

 • (ja mitähän se pikku pokkarin salamavalo auttoi isossa tilassa?)

Tekniikan Maailma, Nikon P100 tarjoaa 26-kertaisen zoomin, taustavalaistun kennon ja full hd -videot. 10 megapikseliä, 26-678mm, 26-kertainen zoom. Kääntyvä lcd-näyttö. Video täysi hd-tarkkuus, 1920x1080, stereoääni. Hinta on alle 400 euroa.

Mikropc.net, Olympukselta kompaktikamera hurjalla zoomilla. Olympus SP-800 UZ, myyntiin maaliskuussa, 389 euroa.

Iltalehti.fi, Historiallisia junakuvia nyt internetissä.

Afterdawn, Varaosakuvat kielivät iPadin kamerasta.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Tough Guy Challenge 2010. 31 kuvaa.

The Christian Science Monitori, The full moon. 9 kuvaa.

Webdesignbooth.com, 70+ Examples Of Beautiful Night Photography.

Webdesingbooth.com, 30 Websites To Download Free Stock Photos.

Olympukselta uutta.

Digital Photography School, An Introduction to Photographing the Northern/Southern Lights. Revontulia.

Psdtutsplus.com, How To Repair Scratches, Tears, and Spots on an Old Photograph.

Ephotozine.com, Photoshop CS4 tutorial: Creating black and white images.

Digital Photography School, How to Make A 3-D Effect in Photoshop.

Beoyndmegapixels.com, Lens Nomenclature Decoded. Mitä objektiivien nimissä esiintyvät akronyymit tarkoittavat?

Photo Attorney, Photographer Defends Infringement Lawsuit for Photo of Sculpture.

(kertaus Digicamera.netin uutisista 14.2.2008) Voiko esim. Sibelius-puistossa olevasta julkisesta Eila Hiltusen tekemästä veistoksesta ottaa kuvan ja laittaa esille? Voiko laittaa myyntiin postikortin, jossa Sibelius-monumentti on pääosassa? Jos ei voi, niin miksei?

 • digicamera.netin uutiset 28.9.2006 (Suomen Pankki maksoi korvauksia valokuvasta 17 000 euroa)
 • digicamera.netin uutiset 24.9.2007 (KKO 1994, mainostoimisto, Lehtikuva Oy ja Eila Hiltunen)
 • Kuvastory.fi, ks. tarkemmin, "... Erik Enroth muistopalkinto vuonna 2002. ...Kuvasto myönsi kuvanveistäjä Eila Hiltuselle Erik Enroth muistopalkinnon kuvataiteilijoiden tekijänoikeuden hyväksi tehdystä työstä. Eila Hiltunen on vaatinut omille teoksilleen tekijänoikeuslain suojaa, ja samalla parantanut kaikkien kuvanveistäjien tekijänoikeussuojan tasoa vaikuttaen mm. tekijänoikeuslain muutokseen "Lex Hiltunen" joka saatiin aikaan 1994-1995...."
 • Pixoff.net, Kari Leponiemi, Tekijänoikeudet: Video on teos, 5-sivuinen pdf (4.2.2010: ei löydy enää netistä). Katkelma: "...Tekijänoikeuslakiin on otettu erityinen maininta, että ulos pysyvästi sijoitettujen patsaiden kuvia ei saa käyttää kaupallisesti maksamatta niistä kuvataiteilijalle korvausta. Tällä on merkitystä lehti- ja kirjakustantajien lisäksi valokuvaajille sekä video- ja elokuvaajille. Kuva Eila Hiltusen tekemästä Sibelius -monumentista oli postikorttiaiheena vielä 1990-luvun alussa erittäin suosittu, muttei enää edellä mainitusta syystä. Pysyvästi ulos sijoitettuja patsaita voi kuvata, mikäli se ei tapahdu ansiotarkoituksessa tai taideteos ei ole kuvan pääaihe. Tällaista käyttöä olisi tiedotusluontoiset artikkelit myös kaupallisissa lehdissä. Samoin kaupallisessa 10 minuutin Helsinki-videossa voisi olla 10 sekunnin otos Sibelius -monumentista ilman erillistä korvausta.

  ”Kun taideteoksen kappale on tekijän suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu taikka taideteos on julkaistu, saa taideteoksen sisällyttää valokuvaan, elokuvaan tai televisioesitykseen, jos toisintamalla on valokuvassa, elokuvassa tai televisioesityksessä toisarvoinen merkitys.” (Tekijänoikeuslaki 25§ )

  Laki käsittää teoksiksi myös arkkitehtonisesti merkittävät rakennukset. Kuvaajien onneksi lainlaatijat ovat kuitenkin maininneet, että rakennuksia saa vapaasti kuvata ja kaupallisesti hyödyntää maksamatta korvauksia."

Black Star Rising, Should International Photographers Register Their Images with the U.S. Copyright Office? Mitä etuja?

The Online Photographer, A 'Time' Cover for Even Less. Mutta kyseessä olikin sanomalehteen kuvaava, sanomalehdellä oli sopimus uutistoimisto AP:n kanssa.

Makezine.com, "Photo grandpa" builds mother of all homebrew laser triggers.

Dpreview.com, Samyang announces 14mm f/2.8 lens availability. Maaliskuussa myyntiin, hinta on 329 euroa. Canon, Nikon, Pentax, Sony ja Olympuksen 4/3.

Eiliseen linkkiin Ivar loves Dolly eli siis kuvauskisko Foorumilta lisää:

Dpreview.com, Ricoh releases CX3 with back-illuminated sensor.

Dpreview.com, Unified Color releases HDR Photostudio for Mac. $99.

Sfoto.se, Mediekoncerner pressar frilansar i Danmark och Finland. Danska journalistförbundet (DJ) tar strid för frilansfotografer och journalister mot Aller media i Danmark. I Finland kämpar finska Journalistförbundet mot Sanoma News.

Kamera & Bild, Hasselblad vill locka kunder från Nikon och Canon med H4D-40. 14.000 euroa.

Photographyblog.com, Nikon D3S. Julkistettu lokakuussa 2009. Kaksi vuotta vanhalle Nikon D3:lle seuraaja, ISO 200 - ISO 12.800 (102.400!), kohina on filmimäistä isoillakin ISO-arvoilla. Video (toisin kuin Canonilla) Motion-JPEG, hd 1280x720, 24 kuvaa sekunnissa, suurin osa kameran asetuksista ovat käytössä videoitaessakin. Kuvakenno on uusi, edelleen 12 megapikseliä ja täyden ruudun kenno. Kennon puhdistustoiminto on uusittu, 9 kuvaa sekunnissa. Arvosana 5 * / 5 *. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 5.300 euroa.

Photofocus.com, Lens Align Pro. Uudemmissa järjestelmädigeissä on mahdollista hienosäätää kunkin objektiivin tarkennusta ("hienosäätää" antaa ehkä väärän kuvan, kyse ei yleensä ole mistään triviaalista säädöstä. Kuinka moni on tätä mahdollisuutta käyttänyt...). $179.

Pcmag.com, Corel PaintShop Photo Pro X3. 3.5 * / 5 *.

Photozone.de, Samyang 85mm f/1.4 Aspherical (full format). Korealainen halpisvalmistaja laajentaa markkinoitaan. Hinta 200 - 300 euroa, mutta mikä on laatu? Manuaaliobjektiivi. Painoa 513g, filtterikierre 72mm, vastavalosuoja mukana. Ei mitään huipputerävyyttä, mutta aukolla f/4 tarjoaa jo vastuksen monta kertaa kalliimmille kilpailujoilleen.

 • "The build quality is surprisingly high especially considering its very low price tag. The primary drawback is the purely mechanical coupling with no camera-controlled aperture nor AF."

 

03.02.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Pekka Potka: Antero Takala´s Mindscapes. Potkan ajatuksia Suomen valokuvataiteen museon kevään päänäyttelyiden tiimoilta. Antero Takalan teokset näyttivät Potkasta 30 vuotta sitten vanhanaikaisilta, mutta tänään hän näkee ne pikemminkin ajattomina. Susanna Majurin kuvat ovat Potkan mieleen, mutta vedosten laadussa hän näkisi parantamisen varaa.

Kauppalehti.fi/Otso Kantokorpi: Atelierin fondin edessä vuonna 2010 (jaha, eilen vielä toiminut linkki ei enää toimi, artikkeli lienee siirtynyt vahingossa nettiin?). ..."Projekti on epäilemättä ollut hauska, ja varmaan erilaisten tapahtumien kohokohta kaikessa yhteisöllisyyttä luovassa performatiivisuudessaan. Näyttelynä se on kuitenkin vähän kevyt, eikä kukaan jaksa paneutua 800 kabinettikuvan maailmaan, mikä ei tietenkään ole tarkoituskaan." ...

  • Atelieri O. Haapala Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa 21.3. saakka. Moderneja kabinettikuvia uusviktoriaanisessa hengessä.

Unicef och Sony järjestävät lapsen perusoikeuksiin liittyvän valokuvauskilpailun kaikille 12-18-vuotiaille nuorille.

Tuhat sanaa, Tuija Aalto, Digikuva -opas kattaa perusasiat jos aiot myydä kuviasi. Ja kysehän on Timo Suvannon, Olli Rinteen ja Sakari Mäkelän kirjasta DIGIKUVA - myynti, osto & käyttöoikeus.

Look.fi, Kameran valkotasapaino.

 • (Raw-kuvaaja voi helposti muuntaa valkotasapainoa kuvan ottamisen jälkeenkin)

Luontokuva.org, Saksalaisen GDT:n luontokuvakilpailun säännöt suomennettu.

(email) "Riistakamerauutisointia lukiessa tuli mieleen että edullisin tapa hankkia liikkeen tunnistava kamera on ostaa Canonin pokkari, ja asentaa siihen CHDK firmware. Isomman akun ja koteloinnin puuhaaminen vaatii tietenkin vaivaa, mutta paketille tulee olennaisesti vähemmän hintaa kuin riistakameralle, ja kuvan laatu on varmasti parempi. Jos kuvaaminen kotona ikkunan läpi riittää, ei kameran lisäksi tarvitse edes hankkia mitään lisukkeita tai puuhastella koteloiden kanssa, koska laitteen voi kytkeä verkkovirtaan.

YouTubesta löytyy läjäpäin tälläisillä paketeilla tehtyjä videoita, kuten vaikkapa tämä lintulauta-video: http://www.youtube.com/watch?v=JzrDiPQA3qY

Tähän siis riittää alle satasen maksava pokkari."

MTV3, Helmi, Näin onnistut valokuvassa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Haiti three weeks later. 40 kuvaa.

Reuters.com, Pictures of the month: January. 55 kuvaa.

Naturescapes.net, 2009 Images of the Year.

Photographyblog.com, Natalie Dybisz’s Post-Processing Secrets.

Thephotoargus.com, Combining Images to Create an Antique Look in Photoshop.

Dpreview.com, Hasselblad releases H4D-40 medium format camera. 40 megapikselin keskikoon kamera, kennon melkein kaksinkertainen kooltaan täyskennoon verrattuna. Kameran runko, 80mm objektiivi ja etsin maksavat $19.955.

Nikonilta uutta (uusia objektiiveja joutunee vielä vähän aikaa odottelemaan...).

Olympukselta uutta.

Fujilta uutta.

Crunchgear.com, The Olympus PEN E-PL1 finds a damaged Internet tube, leaks everywhere. Budjettimalli, $599. Julkistus livahti päivää liian aikaisin nettiin.

Digital Photography School, Correcting and Creating HDR Images in Lightroom

Photocritic.org, Building a laser trigger for your camera. Kuva otetaan, kun säde katkeaa.

The New York Times, News Photos, on the Move, Make News. Magnum-kuvatoimiston arkistot myytiin, ostajana Michael S. Dell. Kauppa koski vain printtejä (ei kuvien oikeuksia). Vakuutussumma oli $100 miljoonaa. Kuvat ovat tutkijioden käytössä ainakin seuraavat viisi vuotta.

(Foorumilta) Ikeahacker, Ivar loves Dolly. $18. Myös video EOS 7D + DIY dolly.

Steve Sanders, Pentax K-7 dSLR. Toukokuussa 2009 julkistettu. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, Pentaxin lippulaiva, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 5.2 kuvaa sekunnissa, 1280 x 720p HD-video, 920.000 pikselin lcd-näyttö, Live View. Etsin näyttää 100% kuvasta. Pölynpoisto, sääsuojattu. Ottaa automaattisesti HDR-kuvan. Sisäänrakennettu vatupassi on viety astetta pitemmälle: kamera pyrkii automaattisesti korjaamaan kuvan horisontaalitasossa suoraksi. Paino 750 g. Suomen maahantuoja Focus Nordic. Suomen hinta n. 1.100 euroa (runko).

Ephotozine.com, Panasonic Lumix DMC GF1 in the Landscape Digital Camera Review. Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Arvosana 9/10. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Kamera & Bild, 11 stativ i stort test. Gitzo, Manfrotto, Benro, Falcon Eye, Stabil, Induro,

 

02.02.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Jmn.galleria.fi, Camanguey, Trinidad ja Cienfugos (reissun viimeiset kuvat)

Muotoa etsimässä -blogi, poimintoja.

YLE, Oulu, Riistakamerat viedään käsistä. Liiketunnistimella varustetut riistakamerat käyvät hyvin kaupaksi. Kameroita käytetään eläinten kuvaamisen lisäksi muun muassa mökkien valvontaan.

Kertausta viime joulukuun digicamera.netin uutisista:

Yle, Kamerat vahtivat metsän eläimiä. Metsästäjät hankkivat riistakameroita, jotta voisivat seurata tarkemmin metsän riistaeläimiä.

(email, vähän lisää riistakameroista). Trailcampro.com, testejä, mittauksia, hinnat, tarvikkeet ym. Suomesta: Eränetti, Riistakamerat ja tarvikkeet.

"Valokuvausharrastajan näkökulmasta katsottuna riistakamerat ovat lähinnä lelumaisia. Niissä on heikkoja teknisiä ratkaisuja ja hintakin on korkea siihen nähden mitä paketissa saa .... ainakin kun puhutaan muista kuin aivan halvimmista. Kunnon tietoa ei juurikaan ole saatavilla ... siis ainakaan vaativan valokuvaajan näkökulmasta ajatellen.

Joitakin havaintoja (ettei odotettaisi liikoja, kaikki pulmallisuus ei koske kaikkia malleja)

 • yleistä pulmaa : sade ja lumi rähmää optiikan - pitää käydä huoltamassa säännöllisesti
 • kuvan laatu valokuvausmielessä heikko
  • megapikseleitä luvataan, mutta ....
  • kameramalleissa on eroja
  • halvimmalla pokkarillakaan tuskin saa yhtä huonolaatuisia kuvia
  • suljinaika pitkä, liikkuva kohde mössöä
  • usein kuvat yli- tai alivalottuvat reilusti
  • vinjetointia
  • fix-tarkennus on "ehkä jossakin" kohdallaan
  • yöllä infrapunasalaman toiminta-alue on paljon pienempi kuin sanotaan, suljinaika pitkä
 • objektiivit eivät ole kovin laajakulmaisia
  • kun samalla ir-tunnistus on kapea ja paljon luvattua lyhyemmältä matkalta toimiva -> kohde livahtaa aivan yleisesti kuva-alasta ennen kuin kuva on saatu otettua
 • tunnistusherkkyys vaihtelee
  • hidas reagointi, joissakin malleissa todella ihan toivottoman hidas
  • tunnistusalue vaihtelee malleittain
  • sumuisessa säässä ir-tunnistus menettää toimintakykyään
  • optista liikkeen tunnistusta ei ole (siis kuvasignaalia ei seurata ja napata siitä havaintoa kuva-alan muutoksesta, kuten esim. valvontavideojärjestelmissä)
 • mekaanisesti aika onnettomia
  • laitteen mekaaninen kiinnittäminen ja suuntaaminen hankalaa
  • kuva-alan arviointi / suuntaaminen ilman omaa näyttöä hankalaa
  • laitteen käsittely muutenkin hankalaa ainakin joissakin malleissa - esim. paristojen vaihto kiinni olevaan kameraan
  • jopa muistikortin poistaminen saattaa olla hankalaa
  • luukut jäätyvät kiinni
  • laitteen lukitseminen ilkivaltaa vastaan konstikasta
  • joihinkin saa koteloita, mutta nekin aika onnettomia
 • vikoja
  • ohjelmallista jumittumisia
  • päivä/yö suodin (ir-suodin) jumittaa
  • alle 0 asteessa menee sekaisin

Parhaan laadun laitteita ei saa Suomesta. Tarjonta on muutenkin köyhää ja mm. asennustarvikkeita ei oikein tahdo olla.

Kivoja laitteet kuitenkin ovat. Mukava nähdä mitä esim. lähistöllä ja pihapiirissäkin tapahtuu : kettuja, supeja, koiria ja kissoja liikkuu. Jos noita haluaa robottivalokuvata niin pitää keksiä jotakin muuta, kenties tee-se-itse rakennelmia .... "

Kuvalo.com, avattiin virallisesti kaikelle kansalle 1.2.2010. Valokuvaaja tekee oman gallerian kuvistaan, asiakkaat tilaavat kuvat suoraan kotiinsa palvelusta. Kuvatuotteet valmistaa Color-Kolmio. Valokuvaaja voi hinnoitella kuvansa vapaasti. Netosta (tilaajan maksama summa kuvista miinus valmistuskustannukset) valokuvaaja saa 70%, kuvalo.com 30%. Palvelu lienee suunnattu lähinnä erilaisten tapahtumien, häiden, firman juhlien jne. käyttöön. Kyse on tuotteistetusta palvelusta, jossa pitäisi olla kaikki kuvien tilaamiseen liittyvät vaiheet valmiina. Asiakas säästyy kuvien tilaamisen mahdollisesti hankalilta vaiheilta, miinuspuolena on tietenkin kalliimpi hinta.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Helmikuun kuvaaja 2010 hyvinkääläinen Hanna Tarkiainen.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Helmikuun kuukauden kuvaaja Taavetti Alin.

Panttihuutokauppa Helsingissä 3.2.2010. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

1 DIGIKAMERANRUNKO NIKON D70S 350 e
1 OBJEKTIIVI NIKKOR AF-S 18-70/3.5-4.5 G ED DX
1 MUISTIKORTTI 2.0 GB
- ei tarjousta

1 DIGIVIDEOKAMERA JVC GR-DVL200 60 e
2 AKKUA 1 LATURI 1 KAUKOSÄÄDIN
LAUKKU
- 42 euroa

Panttihuutokauppa tarjousmenettelyin Turun Lainatoimiston lukuun 4.2.2010.

1 KAMERARUNKO CANON EOS 450D 750 e
1 OBJEKTIIVI CANON EF 16-35/28 L USM
LAUKKU
- poistettu

1 DIGIKAMERA CANON EOS 5D 1000 e
1 OBJEKTIIVI CANON 24-105/4L IS USM
1 SALAMALAITE CANON SPEEDLITE 430EX
1 AKKUKAHVA CANON
- poistettu

1 DIGIKAMERA CASIO EX-Z19 30 e
- ei tarjousta

1 KAMERA CANON POWERSHOT SX10 IS 140 e
LAUKKU
KAAPELI
- 140 euroa

1 VIDEOKAMERA SANYO XACTI FH1 200 e
- 200 euroa

1 DIGIKAMERA NIKON D 50 90 e
1 OBJEKTIIVI AF-S NIKKOR 18-55MM
LATURI USB-KAAPELI
- 145 euroa

1 KAMERA HASSELBLAD 500C/M 1 FILMIKASETTI 160 e
1 OBJEKTIIVI S-PLANAR 120/5.6
- 270 euroa

1 KAMERA HASSELBLAD 1 FILMIKASETTI 110 e
1 OBJEKTIIVI TESSAR 80/2.8
- 110 euroa

1 KAMERA LEICA R4 LEITZ SUMMICRON-R 1:2/50 90 e
- 105 euroa

1 KAMERARUNKO NIKON D200 500 e
6 OBJEKTIIVIA
LAUKKU YM
- poistettu

1 KAMERA NIKON FM2 90 e
2 OBJEKTIIVIÄ 150/4 35-70/3.5-4.5
LAUKKU
- 125 euroa

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa, ti 2.2.2010 klo 19, Käpylän Työväentalo, Vipusentie 19, 00610 Helsinki. Digikameroita paljon, samoin muistikortteja. Laturiasiat kannattaa selvittää jo etukäteen, mukana ei yleensä tule laturia.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 40 Breathtaking Examples of Serene Sunrise Photography.

Digital Photography School, Batch Processing in Photoshop Elements.

Lensrentals.com, Video Compression Explained.

Photographyblog.com, New Website For HDSLR Movie Photographers.

John Abella, Camera Sling / Luma Loop Re:Make. DIY.

Photographyblog.com, Tokina AT-X 116 Pro DX 11-16mm f/2.8 for Sony. Japanin hinta on n. $1.046.

Nikonrumors.com, 100%!. Huomenna ainakin Nikon 16-35mm f/4 VR (vaihtoehto erinomaiselle, mutta kalliille, isolle ja painavalle Nikon 14-24/2.8 -objektiiville) ja 24mm f/1.4

Bobatkins.com, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Huhtikuussa 2010 myyntiin.

Dpreview.com, Sigma 18-250mm DC OS HSM. Canon, Nikon, Pentax ja Sony. Kuvanvakaaja. Julkistettu tammikuussa 2009. Kroppikennoisille (n. 28-400mm). Lähin tarkennus 0.45m. Terävyys vaihtelee, 135mm pehmeä. Reunat epätarkat kaikilla polttoväleillä. Vähän vääristymiä (näillä polttoväleillä), laajakulmapäästä lyhyeen telepäähän hyvä kuvanlaatu, tukeva rakenne. Tarkennus hiljainen ja nopea. Arvosana Recommended (with reservations). Suomen hinta on n. 550 euroa.

Ephotozine.com, Colorvision Spyder Studio SR. Samassa paketissa sekä ruudun että printterin kalibrointi. Arvosana 9/10. Suomen hinta on vähän yli 500 euroa.

Ephotozine.com, Honl Photo Lighting Accessories. Arvosana 9/10. Suomen hintoja:

 • Speed Strap tarrahihna 12 euroa
 • Speed Gobo heijastinlevy 15 euroa
 • Coloured Gels värikalvosarja 29 euroa
 • Speed Snoot pistevaloheijastin 29 euroa
 • Speed Grid hunajakennoheijastin 29 euroa

Digitalcamerareview.com, Lowepro Photo Runner 100. Vyötärölle/lanteelle kameralaukku. Olkahihna/lannevyö. Suomen hinta on n. 70 euroa.

 

01.02.2010   (linkki)

FST5 tänään klo 21.00-21.40: Bettina &: valokuvaajat Caj ja Stefan Bremer kotona Sipoossa ja studiossa Helsingissä, missä isä ja poika valmistelevat Cajn juhlanäyttelyä.

Foorumilaisten kuvia:

Tekijänoikeusneuvoston lausunto 2009:17, Yhteenliitetyt valokuvat, 13.10.2009.
Kysymys yhteenliittämällä tehtyjen kuvien tekijänoikeussuojasta. Valokuvien yhteenliittäjälle tai muokkaajalle ei syntynyt uutta tekijänoikeuslain 49 a §:n mukaista valokuvaajan oikeutta. Yhteenliittämällä tehtyihin kuviin kohdistui kuitenkin alkuperäisten valokuvien ottajien valokuvaajan oikeuksia. Kysymys myös klassikkosuojasta.

 • milloin valokuva on teos ja milloin valokuva on ei ylitä teoskynnystä?
 • mitä tarkoittaa klassikkosuoja?
 • ns. hakija eli lausunnonpyytäjä paljastuu yhdessä kohtaa...

Sulantoblog.

Oka Morikawa's Blog, Canon S90.

Kapasia-blogi, edelleen vietetään aikaa Budapestissä...

Tomisetala.com, Blog.

 • Normi päivä koulussa 2 20.1.2010, ...Tutustuin tänään Elinchromen Quadra salamasettiin....
 • Normi päivä 19.1.2010, Tällä viikolla on ollut pelkkää valaisua koulussa...
 • Skeittausta välillä 19.1.2010, käsisalamia ja nuijasalama

(kertausta) Canonin asiakastuki, FAQ: Miksi kuva ei näy normaalisti? ...Ongelman kuvaus : Olemme saaneet selville, että erittäin harvinaisissa tapauksissa CCD-kennoissa, joita tämä ongelma koskee, johtojen liitännät saattavat irrota ympäristön lämpötilan ollessa korkea tai ilman kostea. Tällöin CCD-kenno ei lähetä signaalia oikein kuvaustilassa. Kuvaan tulee esimerkiksi seuraavan kaltaisia häiriöitä: * Kuvat eivät näy * Kuvan värit ovat muuttuneet * Kuvat ovat vääristyneet

 • Tuote korjataan ilmaiseksi, jos on varmistettu, että sisäiset CCD-johdot ovat irronneet

Tekniikan Maailma, Katseet vangitseva kompaktikamera. Pentax Optio I-10, retro ulkoasu. Helmikuun lopulla myyntiin, hinta on n. 200 euroa.

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, Random Excellence: Umida Akhmedova. 26.1.2010.

Luminous Landscape, George Barr, Learning From The Best Images. Yours, Mine, and History’s. Mitkä ominaisuudet tekevät valokuvasta hyvän? Esimerkkejä.

Trustedreviews.com, Image Editing Tutorial – Adjusting Colour Curves.

Digital Photography School, How To Be Inspired Every Day. Yhdeksän mahdollisuutta saada innoitusta ja inspiraatiota.

The Online Photographer, Focusing Follies. Mittaetsinkamerat ovat jo sisäänrakennetusti aina vähän epätarkempia kuin järjestelmäkamerat.

Birdguides.com, Photo of the Year 2009. Vuoden 2009 aikana vastaanotettiin 39.387 kuvaa, 1.888 lajia.

Engadget.com, PMA leak roundup: Olympus, Fujifilm and Hasselblad plan new shooters. SP-800UZ, Hasselblad H4D jne.

Fotosidan.se, Ett magasin för och av bildtjuvar. Pilfered Magazine är en nätbaserad fototidning som har funnits i snart ett år. I lika lång tid har tidningen även agerat copyrighttjuvar och bett sina läsare att göra detsamma.

IR, Lens sample variation - A closer look. Minkä verran viisi Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivia eroavat toisistaan?

Shutterbug.net, Tripod Add-ons; In The Field, Accessories Can Make A Difference. Monenlaista härpäkettä.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset