Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Lokakuu 2008

31.10.2008    (linkki)

 

Toivon siemeniä, pelon siemeniä - 40 vuotta miehitystä palestiinalaisalueilla -valokuvanäyttely
27.11.2008 asti

Toivon siemeniä, pelon siemeniä -valokuvanäyttely vie katsojan Israeliin ja palestiinalaisalueille, jossa miehitystä on kestänyt jo 40 vuotta. Pelon rinnalla elää kuitenkin toivo paremmasta huomisesta.

Näyttelyyn ovat luovuttaneet kuviaan Carina Appel, Laura Junka, Sami Kero, Petteri Kokkonen, Tapio Kujala, Mikko Louhivuori, Leena Saraste ja Rauli Virtanen.

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa
Mikonkatu 17 c, Helsinki
arkisin klo 10-18

Valkeakosken kameraseura 74:n vuosinäyttely
16.11.2008 asti

Näyttelyssä on esillä 48 teosta yhdeltätoista eri kuvaajalta.

Valkeakoski-opiston näyttelyhalli
Kauppilankatu 2, Valkeakoski
ma-to 10-20, pe 10-18, su 13-16

Sakari.pp.fi/galleria, Sakari Mäkelä's photo gallery.

Peter Forsgård, Parempia kuvia... "...Canon EOS järjestelmäkameralla -kirja julkistettiin tänään Digiexpossa. Se on Jukka Kolarin ja minun kirjoittama kirja Canon EOS-kameroiden käytöstä..."

 • "...Digiexpossa kirja annetaan Canon messuosastolla olevalta Rajalan myyntipisteestä EOS-järkkärin tai Canon-objektiivin ostaville...."

Jukka Kemppinen, Kuvan valo. "...Silti haluaisin edelleen tietää, miksi ihmisistä otetaan niin vähän profiilikuvia, vaikka maailma on täynnä jännittäviä profiileja. Olisiko se ikään kuin liian väkivaltainen?..."

Valokuvatorstai, syysloma, uusi haaste 13.11.2008.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on edelleen. Ohjeet.
 • 107. haaste, viikon inspiksenä on Keltainen kuu -blogin Elviksen ottama valokuva, jonka nimi on Silta nykyaikaan. Haasteen on ottanut tähän mennessä vastaan 130 kuvaajaa

Kotek.fi, Suomen tämän vuoden (v. 2008) yhdeksän ensimmäisen kuukauden tilastot ovat valmistuneet. Vertailut edellisen vuoden (v. 2007) vastaavaan ajanjaksoon. KOTEK = Kodintekniikka-alan Tiedotusfoorumi.

 • digikameroita myytiin 82,438 miljoonalla eurolla, kasvua 6%
 • digikameroita myytiin 300.518 kpl, kasvua 18%
 • digikameroiden keskihinta oli 274 euroa, vähennystä -10%
 • videokameroita myytiin 12,602 miljoonalla eurolla, kasvua 7%
 • videokameroita myytiin 27.927 kpl, kasvua 9%
 • videokameroiden keskihinta oli 451 euroa, vähennystä -2%
 • tulostimia myytiin 5,929 miljoonalla eurolla, vähennystä -17%
 • tulostimia myytiin 47.703 kpl, vähennystä -9%
 • tulostimien keskihinta oli 127 euroa, vähennystä -8%
 • monitoimitulostimia myytiin 14,036 miljoonalla eurolla, kasvua 3%
 • monitoimitulostimia myytiin 141.494 kpl, kasvua 7%
 • monitoimitulostimien keskihinta oli 99 euroa, vähennystä -4%

Kotek.fi, tiedote. Kodintekniikan kasvu tasaantunut Q3:lla.

 • Digitaalisten kameroiden myynti kasvoi 17 %:a. Kameroita myytiin 330.000 kpl ja myynnin ennustetaan pysyvän pirteänä mentäessä kohti joulua. Kuluttajat ovat hankkimassa jo toista tai kolmatta digitaalista kameraansa. Kameroista haetaankin nyt ominaisuuksia, kuten kuvanlaatua ja helppokäyttöisyyttä sekä soveltuvuutta myös vaikeisiin kuvausolosuhteisiin.
 • ” Järjestelmäkameroiden tarjonta on kasvanut voimakkaasti ja kuluttajalla ei ole koskaan ollut niin paljon valinnanvaraa kuin nyt. Tämä markkina jatkaa laajentuneen tarjonnan ja kuluttajien kiinnostuksen siivittämänä kasvuaan, joka on omalta osaltaan lisännyt myös objektiivien myyntiä ja osuutta kokonaiskaupasta” kuvailee Esa Heikkilä ( Kotek / kuvaus)
 • Mielenkiintoinen yksityiskohta on erilaisten kuvapalvelujen nopea kehitys, mm. kuvakirjatulostus, joka on vahvasti tulossa joulumarkkinoille.

Kauppalehti, Suomen epäonnisin pr-kampanja?

 • (Kaupthing-pankin epäonnisen valokuvakilpailun keskeyttämisestä kerrottiin digicamera.netin uutisissa jo 25.10.2008)

Plugi-kuvatoimisto asetettiin konkurssiin 4.9.2008, ks. digicamera.netin uutiset 5.9.2008. 30.10.2008 Plugi-kuvatoimiston kuvaajasivuille (vain kuvaajille) on ilmestynyt mm. tällaista tekstiä:

 • "Konkurssi ohitse, homma jatkuu."
 • "FTP-siirrot aukeavat mahdollisimman pikaisesti."
 • "Tulemme maksamaan kaikki ennen konkurssia tapahtuneet kuvamyynnit kuvaajille 100 %:sesti, kukaan ei jää nuolemaan näppejään."
 • "Luvassa on kuvahintojen nousua ja markkinointia, ei enää 200 euron tilitysrajaa, kursseja ja entistä tiukempaa kuvakarsintaa. "
 • "....Olen tänään allekirjoittanut kauppakirjan ja maksanut Plugi Oy:n konkurssipesälle kauppasumman jolla olen ostanut Plugi Oy:n koko liiketoiminnan......"
 • (Nyt voidaan siis aloittaa/jatkaa toimintaa ns. puhtaalta pöydältä ilman raskaita kehityskuluja yms. ... Hmmm...)

Yle, Sarjakuva ja kuvataiteen uudet tuulet saivat tukea. Mm. Elina Brotherus sai 3.000 euroa valokuvasarjan tuotantoon. Majaoja-säätiön apurahan sai kaikkiaan 46 taiteilijaa tai työryhmää. Säätiö jakoi torstaina apurahoina yhteensä 120 000 euroa.

Canon.fi, Vuoden Hääkuva 2008. "Vuoden Hääkuva 2008 -kilpailun voitto meni tänä vuonna kokkolalaiselle valokuvaajalle Anu Sundellille, Studio Sundell. Hän ponnisti koko kilpailun ja miljööhääkuvasarjan voittoon riemukkaalla kuvallaan ”Yhteinen ponnistus”. Studiohääkuvasarjan paras oli Anne Yrjänä Kokkolasta ja fantasiahääkuvasarjan paras puolestaan Arto Helin Ulvilasta."

Jälleen on DigiExpo-messujen aika, pe 31.10. - su 2.11.2008.
Helsingin Messukeskus pe 31.10. klo 12-20, la 1.11. klo 10-19 ja su 2.11. klo 10-17. Lipun hinta on 13 euroa. Perinteisesti ilmaisia lippuja ovat jakaneet fotoliikkeet. Lisäksi ks. esim. Sony Center. Boardexpo.fi-sivustolta voi saada etukuponkeja, joilla pääsee sisälle kuudella eurolla.

 • Samanaikaisesti messukeskuksessa on kolmet eri messut, DigiExpo, BoardExpo ja SkiExpo. Kaikkiin pääsee samalla lipulla. DigiExpo on melkoinen sillisalaatti, viihde-elektroniikkaa, pelaamista, vaikka mitä, mutta myös kaikenlaista valokuvaukseen liittyvää.
 • Yhdessä paikassa voi yhdellä käynnillä kokeilla ja kysellä kaikkea mahdollista valokuvaukseen liittyvää. Docendo myy uusiakin kirjoja melkoisella alennuksella. Docendon vieressä on Kamera-lehden standi. Siitä sitten vähän eteenpäin, niin päästään MikroBitin digiklinikalle, jossa asiantuntijat vastaavat kaikenlaisiin kysymyksiin. Tietoiskussa Henri Kuokan esityksen nimi on "Vertailussa pokkarikamerat ja perustason järjestelmädigit", pe klo 18:00, la klo 11:00 ja su klo 11:00. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry esittelee Vuoden Luontokuva 2008 -finalistit A3-koossa.
 • Heti vitoshalliin tullessa on oikealla Rajala ja vasemmalla iso Canonin osasto. Kokeiltavana on vaikkapa Canon EOS 5D MkII (useampi kappale). Nikon esittelee kaikkea mahdollista, edellisten vuosien tapaan voi jättää Nikonin järjestelmädigin Check & Clean -pisteeseen tarkistukseen ja kennon pölynpoistoon (ilmainen). Olympus ja TopShot esittävät koko tuotekirjonsa. Edelleen: Samsungin ja Sonyn kamerat + muut, Sigman objektiivit + Leica (Foca, lisäksi: Slik, Tamrac), Focus Nordic (Pentax jne., sivuja käännetään koko ajan ruotsinkieleltä suomeksi, ensi vuoden alussa urakka on ohi). ColorKolmio (studiotarvikkeita, printtausta, vuoden hääkuvat), Deal Comp: muistikortit. Tura Scandinavia, reput ja jalustat yms. Epsonin osastolla pääsee muun ohessa ikuistamaan itsensä samaan kuvaan Martina Aitolehden kanssa, kuvan saa heti mukaan.
 • Oma aktiivisuus ratkaisee, minkä verran tällaisista messuista saa irti. Pitää vain kärsivällisesti jonottaa omaa vuoroaan ja kysyä asiantuntijoilta kaikkea mahdollista mieleen tulevaa.

 

30.10.2008    (linkki)

Ilta-Sanomat 28.10.2008, ks. lööppi. IS:n valokuva paljasti lapseni syövän. Äidin valtava helpotus! (Itse juttua ei taida löytyä maksuttomilta IS:n nettisivuilla.)

 • IS kertoi heinäkuussa kanadansuomalaisen perheen pojasta, jonka silmästä salamalla otettu perhekuva paljasti harvinaisen retinoblastooman eli syövän
 • kuvassa toisen silmän pupilli näkyy valkoisena
 • Tamperelainen äiti oli 1.5-vuotiaan poikansa kanssa kylässä ystävänsä luona, kahvipöydässä katseltiin alkusyksyllä otettuja kuvia. Ystävä kiinnitti heti huomiota pojan toiseen valkoiseen pupilliin ja muisti kesän IS:n jutun. Poika vietiin lääkäriin seuraavana päivänä. Diagnoosi saatiin viikon päästä: kummassakin silmässä oli syöpäkasvain. Varhaisen löydön ansiosta ei tarvittane leikkausta, solymyrkkyhoito riittänee. Toisessa silmässä kasvain oli niin iso, että sen vaikutus näkyi jo salamakuvassa. Kahden hoitokerran jälkeen kasvain on enää kuudesosa alkuperäisestä koosta. Toipumisennuste on hyvä.
 • Neuvoloihin on tiedotettu perhevalokuvissa näkyvästä vaaleasta heijasteesta kymmenkunta vuotta. Retinoblastooman toinen varhaisoire on karsastus, se ilmaantuu useille lapsille jo ennen valkeaa mustuaisheijastusta, osalla karsastus on ainoa oire.
 • Retinoblastoomaan sairastuu Suomessa vuosittain vain muutama, sairastuneet ovat yleensä alle kolmevuotiaita lapsia. Parantumisprosentti on korkea. Retinoblastooma on silmän verkkokalvon pahanlaatuinen varhaissolukasvain.
 • Digicamera.netin uutisissa oli vastaava tapaus 8.11.2000

Jani Sourander, Kuvan käsittely: Robotti.

Aamulehti, Katso henkeäsalpaavat kuvat Saturnuksen Enceladus-kuusta.

HS, Kiinalaistaitelija voitti painovoiman – valokuvissa. Pilviin piirretty – aasialaista nykytaidetta 1. 11.–1. 2. Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2). Li Wein performanssi sunnuntaina 2. 11. klo 13.

It-viikko, Lasipalatsin kosketusnäyttö näkyy maailmalla.

Iltalehti, Tähänkö se loppui? Yksi huono kuva saattoi kaataa McCainin, väittää brittilehti.

Panttihuutokauppa Helsingissä 5.11.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIKAMERANRUNKO OLYMPUS E-500 250 e
OBJEKTIIVI OLYMPUS 17.5-45/3.5-5.6
OBJEKTIIVI OLYMPUS 40-150/4-5.6
VASTAVALOSUOJA. LATURI. AKKU. KAAPELIT
OHJEET
LAUKKU
- 260 euroa

DIGIVIDEOKAMERA PANASONIC NV-GS27E 250 e
2 AKKUA 1 LATURI 2 USB-KAAPELIA
LAUKKU
- 200 euroa

KAMERANRUNKO NIKON F4 80 e
MOOTTORIPERÄ NIKON MB-21
OBJEKTIIVI NIKON 35-135/3.5-4.5
- 160 euroa

KAMERANRUNKO MAMIYA 645 PRO TL KAHVA MAMIYA 300 e
OBJEKTIIVI MAMIYA-SEKOR 80MM/2.8
OBJEKTIIVI MAMIYA-SEKOR 110MM/2.8 NO.20545
PRISMAETSIN MAMIYA 645 AE PRISM FINDER
- 250 euroa

KAMERANJALUSTA MONOPOD GITZO G1568 200 e
KUULAPÄÄ GITZO G1378M
- 185

Photo.net, foorumi.

Editor & Publisher, 2008 photos of the year. Yhdeksäs kilpailu, osallistujia oli tuhatkunta.

National Geographic Magazine, Flashback. Joka kuukausi yksi kuva arkistoista, mukana myös teksti. Vuodesta 2000 alkaen.

Diyphotography.net, Exploring Small Strobes: Why Use Speedlights Off Camera.

Digital Photography School, Photography in the Winter Season.

Strobist, FYI: DIY PVC CSB. CSB = California Sunbounce.

UK, Channel Five, The Gadget Show, Challenge - Blow Up - Part 3. Video 5:51. The last part of the Blow Up challenge is a test between digital and film photography. Digital cameras have improved in leaps and bounds over the last few years but does film still produce the best results?

 • Viisi metriä leveä printteri, 17 metriä pituutta yhdellä printillä. Lopullisten tulosteiden pinta-ala oli 170 neliömetriä. Toinen kuvattu Nikon D700 -kameralla, toinen Nikon F4 -kameralla. Kumpi voitti?

Xdepth.com, About. Xdeptihn avulla myös HDR-kuvia voi pakata vastaavalla suhteella kuin jpg-kuvia. Raw-kuvien pakkausta, jpg-yhteensopivuus.

Dpreview.com, Olympus lends lenses Micro Four Thirds compatibility. Panasonic DMC-G1:lle objektiivit firmware-päivityksellä yhteensopiviksi.

Sigma, Notice to customers using Sigma's EO-ETTL II type flashguns. Ilmainen firmware-päivitys luvassa, Nämä Sigman salamat eivät toimi kunnolla Canon EOS 50D -mallin kanssa.

 • ELECTRONIC FLASH EF-530 DG SUPER EO-ETTL II sarjanumero alle 1047200
 • ELECTRONIC FLASH EF-530 DG ST EO-ETTL II sarjanumero alle 1045700
 • ELECTRONIC FLASH MACRO EM-140 DG EO-ETTL II sarjanumero alle 2054400
 • ELECTRONIC FLASH EF-500 DG SUPER EO-ETTL II

Photozone.de, Canon EOS 450D (Rebel XSi). Tammikuussa 2008 julkistettu. 12 megapikselin järjestelmäkamera, 1.6 kroppikenno, 3 tuuman lcd-näyttö, LiveView, pölynpoisto. 3.5 kuvaa sekunnissa (53 jpg-kuvaa, 6 raw-kuvaa). Pieni, kevyt, runko painaa 475 gr. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 600 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS -objektiivi).

Photozone.de, Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM IS. Kamerana nyt Canon EOS 50D. Kuvanvakaaja, vain kroppikennoisille. Isompi aukko -> syväterävyyttä vaikeampi käyttää luovasti, valovoimaa vähemmän. Lähin tarkennus 35 cm, USM on äänetön ja nopea. Painoa 475 g, filtterikierre on 67 mm. Laajakulmapäässä tynnyrivääristymä ennätysluokkaa. Monipuolinen objektiivi, sekä hyvää että huonoa. Suomen Canon. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Ephotozine.com, Canon IXUS 90 IS. Maaliskuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 35-105mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Photographyblog.com, Nikon Coolpix P6000. Elokuussa 2008 julkistettu. 13.5 megapikseliä, 28-112 mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), raw-tiedostot uutta formaattia, ethernet-liitäntä. Sisäänrakennettu GPS, kuviin tallentuu paikkatieto. Salamakenkä. Arvosana 9.0. Suomen Nikon Coolpix P6000

Ephotozine.com, Canon Powershot A470. Julkistettu tammikuussa 2008. 7 megapikseliä, 38-132mm, 3.4-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa. 2.5 tuuman lcd-näyttö, AA-akut, muovirunko, koko ei ole pienimmästä päästä. Neljä eri väriä. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 110 euroa.

Trustedreviews.com, Samsung L310W. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 13.6 megapikseliä, 28-102 mm, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, monenlaista kuvausohjelmaa. Zoomin käyttö hankalaa, hämärätarkennus hyvä. Arvosana 4 */ 5 *. Suomen Samsung. Suomen hinta on n. 230 euroa.

 

29.10.2008    (linkki)

Viikon 44 kuva: Rahalla saa.

Kalervo Puskala ja Eetu Sillanpää: Pohjalaisia
20.11.2008 asti

Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa Lapualla on esillä Kalervo Puskalan ja Eetu Sillanpään Pohjalaisia-näyttely, joka on tänä syksynä nähty hieman suppeampana versiona myös Turun lähellä Liedossa. Keväällä 2009 näyttely siirtyy Vaasaan.

Kalervon Puskalan perinteisellä mustavalkotekniikalla otetuissa muotokuvissa henkilöt on kuvattu pääosin ammatin tai harrastuksen parissa. Mukana on sekä uudempaa että vanhempaa tuotantoa Puskalan 50-vuotta kestäneeltä kuvaajan taipaleelta.

Sillanpään kaikki kuvat ovat värikuvia ja ne on kuvattu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Henkilökuvien ja pohjalaisen elämänmenon lisäksi mukana on sarja Pohjanmaa tulvii, ja muutamia kuvia Sillanpään uudesta hevosaiheisesta reportaasista. Suurin osa Sillanpään esillä olevista kuvista on aiemmin julkaistu lehtikuvina.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

HS, Lontoon Christie's myy suomalaista valokuvaa. Huutokauppakamari Christien valokuvataiteen huutokaupassa marraskuussa on kaupan 15 suomalaiskuvaajan teoksia.

www.christies.co.uk ja sitten 19.11.2008, 8 King Street, St James's

 • ELINA BROTHERUS (b.1972 Finnish) Le Printemps from 'The New Painting', 2001, £5,000 - £7,000
 • MIKLOS GAÁL (b.1974 Finnish) Demonstration Day, 2003, £12,000 - £18,000
 • DENISE GRÜNSTEIN (b.1950 Swedish), Figure in Landscape, 4, 2001, £9,000 - £12,000 (Grünstein on syntynyt Suomessa)
 • ILKKA HALSO (b.1965 Finnish) Rollercoaster from 'Museum of Nature', 2004, £6,000 - £8,000
 • NANNA HÄNNINEN (b.1973 Finnish) Manhattan #D from 'The New Landscapes', 2004, £5,000 - £7,000
 • ISMO HÖLTTÖ (b.1940 Finnish) Father and son, The Summer Service, Oulu, 1966, £3,000 - £5,000
 • ISMO HÖLTTÖ (b.1940 Finnish) Girl with pigtails, Kontula, Helsinki, 1967, £3,000 - £5,000
 • ISMO HÖLTTÖ (b.1940 Finnish) Batman, Myllypuro, Helsinki, 1967, £3,000 - £5,000
 • ISMO HÖLTTÖ (b.1940 Finnish) Boy wearing joke mask, May Day, Myllypuro, Helsinki, 1967, £3,000 - £5,000
 • MARTTI JÄMSÄ (b.1959 Finnish) Untitled from 'Summertime', 1996, £3,000 - £4,000
 • AINO KANNISTO (b.1973 Finnish) Untitled (Door 501), 2004, £6,000 - £8,000
 • PERTTI KEKARAINEN (b.1965 Finnish) TILA (Opening II), 2007, £8,000 - £12,000
 • OLA KOLEHMAINEN (b.1964 Finnish), Untitled (No.7), 2005, £12,000 - £18,000
 • PEKKA LUUKKOLA (b.1968 Finnish) Rowing, 2006, £3,000 - £4,000
 • ESKO MÄNNIKKÖ (b.1959 Finnish) Kuivaniemi, 1991, £5,000 - £7,000
 • JORMA PURANEN (b.1951 Finnish) Icy Prospects 31, 2006, £8,000 - £12,000
 • MARJUKKA VAINIO (b.1953 Finnish), Amaryllis IV, 2002, £3,000 - £4,000
 • MARKO VUOKOLA (b.1967 Finnish) The Seventh Wave 4, 2002, £6,000 - £8,000

Tässä sitten toteutuneiden huutokauppojen hintoja (Christie's), suomalaisten valokuvaajien töitä. Huutokauppahintoihin tulee vielä kaikenlaisia maksuja lisää monta kymmentä prosenttia.

Ilkka, Talonpoikaiskulttuuri töineen ja tekijöineen. Kai Vase (toim.): Maan valo ja muisti - Eino Mäkisen valokuvia. 228 s. SKS 2008. Kuopion VB-valokuvakeskuksessa 10. 10.-16. 11. 2008 järjestettävä Mäkisen 100-vuotisjuhlanäyttely.

Kapasia, Häirikkö. Epäilyttävän oloinen kuvaaja kieltäytyy kertomasta nimeään.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Concept Shooting in Photography.

Strobist, On-Axis Fill: Ring Fill Against Restricted Light.

Ephotozine.com, How to take better photographs when on your travels.

The Online Photographer, 'What is an illustrator to do?' Poistettiinko savuke valokuvasta?

Cameralabs.com, DSLR Buyers Guides updated.

The Online Photographer, High Pass Sharpening with Layers.

Creativepro.com, Photoshop Graffiti. Miten töhriä seinät Photoshopilla.

Dpreview.com, Canon 50D firmware fixes Err99.

Dpreview.com, Nikon D300 firmware update.

Pdnpulse.com, Video: Vincent Laforet on Shooting with the Canon 5D Mark II. Videon kesto 03:15.

Creativepro.com, New Version of Digimarc for Images Plug-Ins. Vesileima kuviin. 5.000 kuvan käytön seuraaminen + vesileimaus maksaa $499.

Fotosidan.se, Ulf Börjesson, Vad är gatufotografi, egentligen? Paljon kommentteja...

Digitalcamerainfo.com, Canon EOS 50D. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

Luminous Landscape, Pocket Battleships. The Nikon P6000 and Canon G10 Duke It Out.

Photoreview.com.au, Nikon Coolpix P6000. Elokuussa 2008 julkistettu. 13.5 megapikseliä, 28-112 mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), raw-tiedostot uutta formaattia, ethernet-liitäntä. Sisäänrakennettu GPS, kuviin tallentuu paikkatieto. Salamakenkä. Arvosana 9.0. Suomen Nikon Coolpix P6000

Laurence Kim, Panasonic LX3 - part 2. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 24 - 60mm, 2.5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), metallirunko. Kuvasuhteet 16:9, 3:2 ja 4:3. Ei sovi kaikille. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 

28.10.2008    (linkki)

Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 17-18
Taiteilijatapaaminen Punamustavalkea 1918 - näyttelyyn liittyen:
Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat valokuvaaja Pekka Elomaa, kuvataiteilijat Hannele Rantala ja Ismo Kajander kertovat teoksistaan. Museon pääsymaksu. Museon pääsymaksu. www.fmp.fi

Valokuvagalleria Hippolytessä huomenna klo 17
Kirjanjulkistustilaisuus. Ari Saarto: IN SITU.
Keskustelemassa Mikko Ijäs, Jaakko Niemelä ja Ari Saarto.

IN SITU sisältää Ari Saarron Japanissa ja Suomessa vuosina 2001-2006 ottamia värivalokuvia kodittomien asumuksista. Saartoa kiinnostaa ihmisten läsnäolo: jälki, unohdus ja katoaminen.

Kirja on myynnissä galleriassa hintaan 35 € (kovakantinen, 52 s.). Esseet Tamaki Harada (CAWAII Factory, Tokio) ja Andrea Holzherr (Magnum Photos, Pariisi).

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki

Fotofinlandia 2008 -kuvat ovat kaikki esillä netissä ja yleisöäänestyskin käynnissä. Äänestysaikaa on 18.11.2008 klo 12:00 saakka. Sanomatalon Mediatorilla kuvat ovat esillä 17. - 30.11.2008. Voittaja julkistetaan perjantaina 21.11.2008 klo 13:00 Sanomatalossa.

 • kilpailutyöt ovat tämän jälkeen esillä Kameraseuran Kamera galleriassa, Lastenkodinkuja 1, Helsinki, 4. - 19.12. 2008

Harhakuva.org, DIY-lensbaby taskurahoilla. Valikoivaa syväterävyyttä ja bokehia. Tarvitaan jokin keskikoon objektiivi (piirtoympyrä pitää olla pykälää isompi kuin kamerassa, ulkokuorelle ja tarkennusrenkaalle ei ole tarvetta), runkotulppa, kumihaitari (esim. Bilteman ohjausvasteen suojakumi), kuumaliimaa/nippuside/letkunkiristin.

Kapasia, Taas arkkitehtuuria.

Wautsi.com.

It-viikko, Hapertuvat kuvat hopulla verkkoon. Kahden vuoden aikana digitoidaan 40.000 kuvaa verkkoon selailua ja myyntiä varten. Hankkeessa on mukana neljä kuvatietoja tallentavaa tutkijaa ja yksi valokuvaaja. Kahden vuoden määräraha on noin puoli miljoonaa euroa. Nykyisin Museoviraston kuva-arkistosta on 80.000 kuvaa luetteloitu sähköisesti, tietoihin on linkitetty noin 20.000 digitoitua kuvaa. Museovirasto on muuttamassa vuosina 2010 - 2012, fyysinen arkisto on silloin kiinni.

Photo.net, foorumi.

Vanity Fair, The 25 Best News Photographs. Suuri osa USA-kuvia ja monet jo ennestään tuttuja.

Photocritic.org, Beaten by Dance Photography. Viiden kuvan raw-puskuri ei riitä mihinkään...

Trustedreviews.com, Image Editing Tutorial – Organising Your Pictures. Photoshopin Bridge.

Bruce Dorn, Sample EOS 5D Mark II Video: A Three Act Play. Kuvaamisen tulokset videon jälkipuoliskolla.

Digital Outback Photo, Wide Angle Fun. Olympus 7-14mm f/4 ja Nikon AF-S 14-24mm f/2.8 & AF-S 17-35mm f/2.8.

Nikon, Nikon RAW Code. Ver.1.5.0, tuki Nikon D90 -mallille.

Engadget.com, Red announcing DSMC DSLR replacement on November 13?

Photographyblog.com, Canon Powershot G10. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Kohina tulee näkyviin ISO 400 -arviolla. Tähän mennessä paras G-sarjan kamera. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

Alphamountworld.com, Sony SAL-50F14 50mm f1.4. Minolta-pohjainen, ei laadussa ei moittimista. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Photoreview.com.au, Epson PictureMate PM215. Kymppikuvatulostin, arvosana 9.0. 2.5 tuuman lcd-näyttö, printtaa kuvat joko yksinään tai tietokoneen avustuksella. Ei akkkumahdollisuutta. Värit säilyvät pitkään. Yhden kuvan printtaus vie aikaa 40 - 50 sekuntia.

 

27.10.2008    (linkki)

Strap Photos -sivustossa vaikuttava Petri Uutela avasi omat sivut, Petriuutela.com.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 10 Tips to Photograph An African Safari.

Beyondmegapixels.com, Cactus Wireless Flash Trigger V2s. Niitä halpoja Hong Kong -ihmeitä...

Chase Jarvis blog, High Speed Photography. Video 3:21.

Creativepro.com, Camera Raw 5. Take a closer look at the CS4 version of the raw processor plug-in.

Creativepro.com, Bridge CS4. Take a closer look at Adobe's media browser.

Photojojo.com, Better Lenses for Less Money: How To Use Vintage Lenses with Your DSLR. Mitä objektiiveja voi käyttää missäkin systeemissä.

Hyperphocal.com, 11 Ways to Get Inspiration for Your Photography.

John Nack on Adobe, Where did Extract & others features go? Photoshop CS4, 17.10.2008.

Ryan Brenizer's Amazon Blog, Leica S2. Prototyyppi esillä Photoplus Expossa.

Earthboundlight.com, What to do with Lens Caps (Photo Tip of the Week). Minne laittaa irtonainen linssisuojus?

Diyphotography.net, My Favorite Lens - The Nikkor 85mm f/1.8 D. Suomen Nikon. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 500 euroa.

LetsGoDigital, FujiFilm FinePix S100fs. Tammikuussa 2008 julkistettu. 11 megapikseliä, 28-400mm, 14.3-kertainen zoom, 2.5 tuuman kääntyvä lcd-näyttö, sarjakuvaus kolme kuvaa sekunnissa. Pokkarin ja järjestelmädigin hybridi. Zoomaus mahdollista myös videota kuvatessa. Sisäistä muistia on 25 MB. Arvosana 79%, Recommended. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 600 euroa.

 

26.10.2008    (linkki)

Sasu Sorkio, VENDORS
9.11.2008

Sasu Sorkion (s. 1978) valokuvista ja videoista koostuva Vendors-näyttely sukeltaa portugalilaisten ja brasilialaisten katukauppiaiden maailmaan.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1, Turku
t-pe 12–18, la-su 12-17

 

 

Jannekarvo.com, Vesi. Ihmisiä veden äärellä ja vedessä.

Lassikujala.1g.fi, Oskun seikkailut, tällä kertaa huumoripitoista luontokuvaa.

Vuoden Luontokuvat 2008 -kirja ei ollut vielä eilen tullut kirjakauppoihin. Yleensä kirja on ollut vuosittain heti tapahtuman jälkeen myynnissä. Myöhästymisen syynä on kirjapainon virhe.

 • "...Kirjapainossa tapahtuneen inhimillisen erehdyksen vuoksi painoksen pääosan postitus tilaajille alkaa vasta viikon 44 lopulla" (siis ensi viikon lopulla, Suomessahan viikko sitten alkaa maanantaista...)

Fotofinlandia 2008, kaikkien ehdokkaiden pikkukuvat ovat nyt näkyvissä yhdellä kertaa yhdellä sivulla. Yleisöäänet vastaavat yhden tuomarin ääntä. Äänestää voi jättämällä sähköpostiosoitteen (jota käytetään vain tässä äänestyksessä).

Aamulehti, Miksi oma naama ei kelpaa maksukorttiin? Aktialla ja Nordealla on samanlainen linja. "Korttiin ei saa laittaa passikuvamaista kuvaa itsestään, koska kortti näyttäisi liikaa henkilökortilta." Jonkun toisen kuvan kyllä saa laittaa, erityisesti jos kyse on vastakkaisesta sukupuolesta.

 • Visa Europen viestinnästä kerrotaan, ettei heillä ole mitään sitä vastaan, että Visa-kortissa olisi kortinhaltijan passikuva.

YLE, "Lentokenttien nakuskannerit vapaaehtoisia".

MikroBitti nro 9/2008, 1.9.2008.

 • Kokeiltua, Canon EOS 1000D, Säästömalli. 729 e (+ 18-55 mm f3.5-5.6 IS), 619 e (pelkkä runko). 12 megapikseliä, rajauskerroin 1.6, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), sd-kortit, painoa 502 g. Toimiva kokonaisuus, jossa isoveljien kuvanlaatu ja käyttöliittymä. Kuvanlaatu sama kuin isoveljellä 450D:llä. Lcd-näyttö ja etsin ovat pienempiä. Pistemittausta ei ole, sarjakuvaus on hitaampaa. Plussaa: kuvanlaatu, etsinkuva näytöllä. Miinusta: ei suurikätisille, raw-sarjakuvausnopeus.
 • Kokeiltua, BenQ V2400W, Tyylikkäämpää laajakuvaa, 479 euroa. 24 tuumaa, 1920 x 1200, D-sub, DVD-D, HDMI, kuulokeliitäntä. Jalustassa on vain pystysuuntainen kallistus, onneksi jalka on jo valmiiksi matala. Säätöjä on helppo käyttää hipaisunäppäimillä, kirkkaudelle ja kontrastille on omat pikasäädöt. Väriavaruus on luonnostaan vähän sinertävä., väriavaruus on laaja, harmaasävyjen toisto on kohdallaan. BenQ pysyy hyvin mukana liikkuvassakin kuvassa, ei nykymistä. Tiettyjen sävyjen väriliu'ut eivät toistu tasaisena. Ulkoasu on tyylikäs. Plussaa: sävyjen toisto, monipuoliset säädöt. Miinusta: kirkkaat sävyt varauksin, jalustan säädöt.
 • Kokeiltua, Olympus SP-570UZ, Zoomien zoomi, 449 euroa. 10 megapikseliä, 26-520 mm, 20-kertainen zoom, supermakro 1 cm, kuvanvakaaja, xd-kortit. Telepäätä kohti valovoima heikkenee, f2.8 - 4.5. Laajakulmalla tynnyrivääristymää. Sarjakuvaustahti täydellä tarkkuudella on 1.2 kuvaa sekunnissa, 3 megapikselin tarkkuudella 13.5 kuvaa sekunnissa. Zoomin säätö on sähköinen, ei mekaaninen. Plussaa: polttovälialue, säädöt ohjauspaneelissa, sarjakuvausnopeus. Miinusta: takkuileva zoomin säätö.
 • Pelasta kuvat ajoissa! Siirrä negatiivit, diat ja paperikuvat digimuotoon. Nettijatko. Neljä sivua. Paperikuvien skannaus onnistuu hyvin melkein millä tahansa skannerilla, diat/negat ovat paljon vaativampia. Diaskanneria kannattaa harkita, jos skannattavaa on paljon tai skannauksen laatu on tärkeää. Skannauksen voi jättää yrityksen huoleksi, sillä se on aikaa vievää hommaa. Ifolor tarjoaa vain 35mm skannausta, 40 senttiä kuvalta, minimitilaus on 40 kuvaa. Takaisin palautetaan negatiivit, kuvat cd:llä ja lasku. Erikoisliikkeet velottavat skannauksesta useita euroja per ruutu.
  - Epson Perfection V200, 100 euroa, Halvalla saa hyvää. Tasoskanneri, jonka vakiovarustukseen kuuluu pidike 35 mm:n negoille tai positiiveille sekä kehystetyille dioille. Kuvanlaatu ei ole aivan kalliimman Canonin luokkaa. "Erittäin hyvälaatuisista läpikuultavista materiaaleista tarkemmat skannerit saavat enemmän irti etenkin kontrastin osalta, mutta useimpiin tarpeisiin ja etenkin paperikuvien skannaukseen Epsonin rahkeet riittävät varsin hyvin". Plussaa: hinta, automaattitoiminnot. Miinusta: suppeahkot ohjelmistot.
  - Canon CanoScan 8800F, 200 euroa, Tasokasta tasoskannausta. Mukana tulevat ohjelmistot SilverFast ja PhotoShop Elements tarjoavat vastiketta hinnalle. Kerralla voi skannata 12 negaa tai diaa, mukana tulee pidike myös vähän isommalle 120-formaatin materiaalille. 4800 dpi vastaa suunnilleen 35 mm:n filmin maksimierottelua. Canonin automaattiohjelmisto menee värien suhteen useammin harhaan kuin Epson, mutta virhe on helppo korjata. "8800F on erittäin pystyvä taso- ja filmiskanneri, oli kyse sitten suuren kuvamäärän helposta digitoinnista tai yksittäisen ruudun skannauksesta mahdollisimman hyvällä laadulla korjaustoimintoja ja käsisäätöjä käyttäen". Plussaa: automaattitoiminnot, kuvanlaatu. Miinusta: värisäätöautomatiikka.
  - Plustek OpticFilm 7500i AI, 460 euroa, Diakuvaajan skanneri. Laite sopii innokkaan harrastajan budjettiin, materiaali laitetaan skannerin läpi kulkevaan kiskoon, jota liikutetaan käsin kutakin kuvaa skannattaessa. 7200 dpi:n tarkkuudella syntyy noin 60 megapikselin tiedosto. Suurimman tarkkuuden käytölle ei ole syytä, sillä 35 mm:n filmin erottelukyky on 20 - 30 megapikseliä. Jos infrapunavaloon perustuva pölynpoisto kytketään pois, niin yhden ruudun skannaus vie aikaa 7200 dpi:n tarkkuudella yli puoli tuntia. Laatu on parempi kuin Epsonilla ja Canonilla, mutta vain jos skannauksen aikana käytetään laadun säätämiseen paljon vaivaa. Automaattiasetuksilla värit eivät mene kohdalleen.
  - Ifolor, Vain negatiiveille. Nettisivuilta voi ilmaiseksi tilata kirjekuoren, jolla negat voi lähettää. Testikuvien toimitusaika oli puolitoista viikkoa. 40 senttiä ruutu, minitilaus 40 ruutua. Skannaustulos oli pettymys, 3072 x 2048 pikseliä oli tarkkuudeltaan riittävä, mutta melkein kaikissa kuvissa oli häiriökuvioita. Värisävyt olivat useimmiten ylikorostettuja. "Mikäli digitoitavia negatiiveja on paljon, mutta paras mahdollinen kuvanlaatu ei ole tärkeää, on Ifolor helppo ja verrattain edullinen tapa saada kuvat digimuotoon ilman omaa vaivannäköä". Plussaa: helppo materiaalin lähetys, hinta suurissa erissä. Miinusta: kuvanlaatu.
  - Kuvasirkus, Hintavaa laatua. Turkulainen firma edusti pienehköjen liikkeiden tarjoaa skannauspalvelua. Alle neljän kuvan erissä kappalehinta on 10 euroa, yli 30 kpl maksaa 4.20 euroa ruudulta. Nikonin ammattilaisille tarkoitetulla skannerilla digitoidut kuvat olivat erittäin teräviä, värisävyt oli selvästi säädetty käsin kohdalleen. "Mikäli hinta ei ole este, Kuvasirkuksen palvelu on ehdottomasti testin helpoin tapa saada hyvälaatuiset digitaaliset tiedostot kaikenlaisista läpikuultavista materiaaleista". Plussaa: kuvanlaatu, henkilökohtainen palvelu. Miinusta: hinta.
 • Televisiokuvan kalibrointi, Kuva kuntoon mittaamalla, kolme sivua. Nettijatko. Pimeään huoneeseen säädöt tehdään toisin kuin valoisaan tilaan, television kirkkautta, kontrastia ja taustavalon kirkkautta muutetaan. Värilämpötila on usein oletusasetuksilla 8000 - 11000 K, kun tavoitearvo on 6500 K. Oletuskuva on viileä, sinertävä. Pahiten näistä sävyistä kärsivät ihonväri ja luonnon vihreys. Kolorimetri mittaa tv-kuvan kirkkauden, kontrastin ja väritasapainon. Mittauksen aikana laite pitää olla yhdistettynä tietokoneeseen. Testilaitteina olivat Spyder3TV (149 euroa) ja Spyder3Elite (209 euroa), televisioina full hd Samsung lcd-tv ja 42 tuuman testin voittanut Panasonicin plasma-tv. Samsungin kuva oli kontrastiltaan ja erityisesti väritasapainoltaan oletusarvoilla heikko, Panasonicin kuva oli jo oletusasetuksilla varsin hyvä.
  - SpyderTV: television säätömahdollisuudet kirjataan ylös, säädöt tehdään valitsemalla mukana tulevalta dvd-levyltä testikuvia. Jokaisen mittauksen jälkeen tv:n valikoista muutetaan tarvittavaa säätöä. Aikaa kului noin tunti, valikot piti aina poistaa ruudulta mittauksen ajaksi. Panasonicissa piti tarkat mittaluvut korvata summittaisilla säädön portailla. Kirkkaus, kontrasti ja värikylläisyys saatiin helposti säädettyä, mutta värilämpötila piti valita vain valmiiden perussäätöjen osalta, valitiin lämpimin vaihtoehto.
  - Spyder3Elite: käyttö oli helpompaa kuin aloittelijoille tarkoitetun SpyderTV:n käyttö. Kirkkaus- ja kontrastiarvot säädettiin silmämääräisesti, värikylläisyyden säätöön ohjelma ei opastanut lainkaan. Värilämmön säätämiseen kannattaa käyttää päävärikohtaisia kontrastisäätöjä. Spyder3Elite tekee lopuksi tietokoneelle oman profiilin. Profiilin avulla kuva tietokoneelta näyttää televisiossa paremmalta kuin pelkillä television omilla säädöillä. Saadut numeroarvot kannattaa ottaa ylös, jotta niitä voidaan hyödyntää muilla kuvalähteillä.

  Säädön tulokset olivat vähän ongelmallisia. Spyder3TV:n säädöt rajoittuvat perussäätöihin, Eliten ongelmaksi voivat muodostua silmävaraiset säädöt, jotka voivat pilata kontrastin. Spyder3TV onnistui paremmin Samsungilla, Panasonicssa kirkkaus oli liian matala, kontrastia oli liikaa vaaleiden sävyjen toistoon. Eliten säädöt olivat paremmat, Samsungissa kuva oli hieman kellertävä, Panasonicin säädöt onnistuivat kaikilla osa-alueilla hyvin. Spyder3TV sopii peruskäyttäjälle, kokeneempi käyttäjä pystyy tekemään samat säädöt silmävaraisesti testikuvien perusteella.

  HCFR Colormeter, ilmainen harrastajien tekemä testipaketti.
 • Linkkejä. Mobile Photo Enhancer, ilmaisohjelma, kännykkäkuvien nopeaa korjausta. Cartoonist, ilmaisohjelma, vääntele naamoja. Phantasmagoria, ilmaisohjelma. Faseresearch.org/demos/average, satakunta kasvoa, josta voi valita halutut kasvot yhdistelyyn. Moillusions.com, Mighty Optical Illusions.
 • Tulossa, seuraava numero 10 ilmestyi 30.10.2008, ks. tarkemmin. Mm. Kamerakaupat kilpasilla, arviot kolmenkymmenen liikkeen suoriutumisesta.

Photo.net, foorumi.

Filmscanner.info, filmiskannereiden testejä.

Canon EOS 5D Mark II, 228-sivuinen pdf-manuaali.

Steve Sanders, Canon PowerShot SD990 IS Digital ELPH. Euroopassa Canon Digital IXUS 980 IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 36 - 133 mm, 3.7-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), optinen etsin, painoa 160 g. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Steve Sanders, Canon PowerShot SX110 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 9 megapikseliä, 36 - 360 mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, 20 kuvausohjelmaa, AA-akut. Ei mikään pieni kamera, käynnistys parissa sekunnissa, kuvia voi ottaa jatkuvasti 1.9 sekunnin välein. Arvosana 85. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 260 euroa.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-T77. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 35 - 140 mm, kuvanvakaaja, 4-kertainen zoom, 3- tuuman lcd-näyttö (230.400 pikseliä). Litteä taskukamera, viisi väri. Arvosana 83. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 

25.10.2008    (linkki)

Valokuvakeskus Perissä on avoinna näyttelyassistentin paikka. Työnkuvaan kuuluu mm. näyttelyripustus, nettisivujen päivittäminen ja kutsujen suunnittelu ja painokuntoon saattaminen. www.peri.fi

Foorumilaisten kuvia:

Kaupthing Bankin järjestämä valokuvauskilpailu "Kestävät suhteet" on keskeytetty. Sivuilla on tällainen ilmoitus:

"Kaupthing Edge, joka on toiminut tämän valokuvakilpailun järjestäjänä, on joutunut tilanteeseen, jossa sen toiminta Suomessa lakkaa. Näin muodoin myös tämä valokuvakilpailu on lopetettu. Kysymys on niin kutsutusta ylivoimaisesta esteestä.

Kaikkiin kilpailuun osallistuneisiin henkilöihin tullaan olemaan yhteydessä ja sarjan ammattilaiset/valokuvauksen opiskelijat työt palautetaan.

Kiitämme kaikkia kilpailuun osallistuneita, tuomaristoa ja Nikon Finlandia erinomaisesta panoksestanne. "

Tietokone.fi, Ensituntumia uusista Macbookeista.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net, Taking Great Pictures Of Infants.

Diyphogrpaphy.net, Pregnancy Photography - Share Your Tips on Photographing a Pregnant Subject.

(Foorumilta) Pforzheim City View, 1050.16x115.42px. Näppärästi toteutettu.

The Online Photographer, Thank You For Smoking. Kuvista poistetaan jälkikäteen filmitähtien savukkeita.

 • (tupakkatehtaathan maksoivat huimia summia fimiltähdille siitä, että savukkeet näkyivät kuvissa...).

cnet, Underexposed, Huh? Canon's $500 G10 matches a $40,000 Hasselblad? Siitä Luminous Landscapen vertailusta...

Ephotozine.com, Christie's to auction off celebrity photographs.

Strobist, Great Video on Overclocking Your Sync Speed. Salama.

Ephotozine.com, Accident means better technology could be on the way. Black silicon.

Dcviews.com, Tamron opens up on its new wide-angle lens technology. Viime kuussa julkistettu Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II.

Photographyblog.com, Genuine Fractals 6. Pro-versio $299.95, standard $159.95.

Digital Outback Photo, Photomatix Pro 3.1 released. HDR.

Kamera & Bild, Alex Schulman stal bilder - Stureplan får betala. Ruotsin tunnetuin bloggaaja tuomittiin oikeudessa kuvien luvattomasta käytöstä.

 • (Samalla lailla meillä Suomessakin kymmenet tuhannet bloggaajat käyttävät luvattomasti netistä nappaamiaan kuvia somistamaan blogejaan. Lain mukaan näin ei saa tehdä, jollei kyse ole ns. siteerausoikeudesta - esim. arvostelun yhteydessä. Saisi meilläkin tulla tällainen oikeustapaus, jossa vedettäisiin rajat laittomalle käytölle. Laittomuus ei lailliseksi siitä muutu, että muutkin tekevät niin...).

Digicamreview.com, Canon Digital IXUS 980 IS / Powershot SD990 IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 36 - 133 mm, 3.7-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), optinen etsin, painoa 160 g. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Cameras.co.uk, Canon Powershot SX110 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 9 megapikseliä, 36 - 360 mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, 20 kuvausohjelmaa, AA-akut. Ei mikään pieni kamera, käynnistys parissa sekunnissa, kuvia voi ottaa jatkuvasti 1.9 sekunnin välein. Arvosana 85. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 260 euroa.

Trustedreviews.com, Fujifilm FinePix S2000HD. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 27.6 - 414 mm, 15-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä),sd-kortit (!). HD output: video 1280 x 720, still 1920 x 1080. Mukana kauko-ohjain + kaapeli. Elektroninen etsin ei ole ihan tarpeeksi tarkka manuaaliseen tarkennukseen. Tarkennus on nopea, toimii hyvin vähässäkin valossa, kohina pysyy hyvin kurissa. Arvosana 8/10. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Creativepro.com, Adobe Photoshop CS4. Arvosana 95.

Digital Pro Talk, Canon 10-22mm. Kroppikennoisille. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 850 euroa.

 

24.10.2008    (linkki)

Pingstate.nu, Foorumi. Viestejä eri alueilta.

Hilavitkutin.com.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Leaf Diet - a Photographic Case Study.

Photo.net, Tony Luna presents The Lifecycle of a Freelance Photography Job. Yhdeksänosainen sarja, joka kuukausi uusi artikkeli.

Ephotozine.com, How to get the most out of the Autumn season.

Photographer Interviews by Crash Taylor, valokuvaajahaastattelu joka viikko, puolenkymmentä on jo koossa. Lähinnä hääkuvaajia.

cnet, Underexposed, Raw-image viewer gets new camera support. Ilmaisesta kilkkeestä uudempi versio, raw-kuvista näkee heti jpg-version.

Stratenschulte.de, Canon EOS 5D Mark II, pari videota. Jälkikäsittelyssä pienennetty kokoon 960 x 540 pikseliä.

Akihabaranews.com, Akiba Interactive Review: Cannon's 5D Mark II (beta) RAW Pictures by Night. "...According to David, 3200 ISO corresponds to a picture shot at 800 ISO on the 5D's previous version..."

Nikonrumors.com, Nikon rebates now official in France. Vajaa neljäkymmentä objektiivia Ranskassa, vaihtelevat hinnanalennukset.

The New York Times, Pro Quality Without Reflex Lens. Panasonic DMC-G1.

Fotosidan.se, Alex Schulman stal bild -Stureplan.se betalade.

Kamera & Bild, Radera mingelbilder på nätet kan kosta. Ny affärsidé?

 • yökerho Seven, uppsalainen yökerho on lopettanut toimintansa jo pari vuotta sitten, kuvan poistaminen netistä maksaa 30 kruunua, kuvan poistosta maksavan on itse esiinnyttävä kuvassa...

Luminous Landscape, You've Got to be Kidding! Canon G10 vs. keskikoon kamerat. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Arvosana 8/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

Cameras.co.uk, Sony DSC T700. Julkistettu elokuussa 2008. 10 megapikseliä, kuvanvakaaja, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3.5 tuuman lcd-näyttö (921.600 pikseliä), sisäistä muistia on 4 GB. Pienikokoinen, 16.4 mm ohut, painoa 160 gr. Näyttö vie koko takaosan, toimii kosketusnäyttönä. Paljon kuvausohjelmia. Arvosana 83. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 350 euroa.

 

23.10.2008    (linkki)

Onni Tuomisto (1894 - 1958) ja Raimo Tuomisto (1929 - 2007), Kadonnut puutarha
16.11.2008 asti

Näyttely on kurkistus kahden harrastajavalokuvaajan ja puutarhurin, isän ja pojan, Onni Tuomiston (1894 - 1958) ja Raimo Tuomiston (1929 - 2007) maailmaan: Tuomiston puutarhaan Syvärauman kaupunginosassa Raumalla. Paikka oli yli seitsemän vuosikymmenen ajan Tuomistojen koti ja työmaa.

Rauman Taidemuseo
Kuninkaankatu 37,Rauma
ti-to 10-18, pe 10-16, la-su 11-16
5 €/3 €, yhteislippu Lönnströmin taidemuseoon 8 €, ryhmät (väh. 10 henk.) 3 € / henk, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Niina Kokko, Kaatopaikan tavarataivas
31.10.2008 asti

Kaatopaikalle tulisi päätyä vain sellaista jätettä, jota ei voida käyttää raaka-aineena tai energiantuotannossa. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Siitä kertoo Kirkkonummen pääkirjastossa esillä oleva Niina Kokon valokuvanäyttely Kaatopaikan tavarataivas.

Kuvat on otettu YTV:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kaatopaikalla.

Kirkkonummelta näyttely jatkaa Masalan sivukirjastoon (Sundsbergintie 1), missä se on esillä 4.–18. marraskuuta.

Kirkkonummen pääkirjasto
Kirkkotori 1, Kirkkonummi
ma-pe 9-20, lauantaisin ja aattoina 9-15

Foorumilaisten kuvia:

Valokuvatorstai, 107. haaste, viikon inspiksenä on Keltainen kuu -blogin Elviksen ottama valokuva, jonka nimi on Silta nykyaikaan. Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 106. haaste, inspiksenä on kirjan nimi: "Suomalainen nuorallatanssi". Haasteen otti vastaan 129 kuvaajaa

Pintaliitoblogi, Oopa: Vuoden luontokuva. Kysyivät myös minun mielipidettäni asiasta, joten vastaan… mutta lyhyesti:...

SKsL ry, Mielikuvitus ry on Vuoden kameraseura 2008.

Helsingin Huutokauppakamari, Poliisin löytötavarahuutokauppa, pe 24.12.2008, klo 10.

 • P58 DIGIKAMERA PANASONIC PATTERI LAUKKU
 • P59 KAMERA NORITA
 • P90 WEB KAMERA
 • P91 DIGIKAMERA FUJIFILM FINEPIX

Photo.net, foorumi.

(Foorumilta) Lensretals.com, Lens Repair Data 1.0. Mielenkiintoista dataa, vuokrafirmalla on erilaisia objektiiveja puolitoista tuhatta, keskimäärin samaa mallia on 26 kpl. Siis tilastollisestikin luotettavaa tietoa.

Digital Photography School, Darkening Backgrounds With Light in Portraits.

cnet, Underexposed, Adobe's Lightroom 2.1 brings fixes, camera support. Se virallinen ja lopullinen versio.

IR, Adobe Photoshop Lightroom 2.1 and Camera Raw 5.1 Updates Available Tonight (lehdistötiedote)

(via haloefekti's Bookmarks on Delicious) Tällainenkin löytyi, jollei halua investoida katoavaan (tai pikemminkin kadonneeseen) tekniikkaan. Polaroid project : the easiest and funniest Polaroid Image Maker.

cnet, Australia, Best digital SLR for beginners.

IR, DxO announces Optics Pro 5.3.

Kamera & Bild, Extrem makeover i Photoshop. YouTube-video The Power of Photoshop, 3:27. Miten roimasti ylipainoisesta tehdään kansikuvatyttö.

Dpreview.com, Sony Alpha DSLR-A900. 24.6 megapikseliä, täyden ruudun kenno, kuvanvakaaja, etsinkuva 100%, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000), 5 kuvaa sekunnissa, hdmi-out, akut kestävät 880 kuvan ottamisen verran, mukana langaton kaukosäädin, tarkennuksen hienosäätö. Arvosana Highly Recommended. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 3.000 euroa (ollut jo jonkin aikaa kaupoissa).

Photo-i.co.uk, Nikon D90, video. Elokuussa 2008 julkistettu. Nikon D80:n seuraaja, 12 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), live view, 4.5 ruudun kuvausnopeus. Tallentaa videota (!), 1280 x 720, videossa ei mahdollisuutta automaattitarkennukseen. Arvosana Highly Recommended, 27 plussakohtaa, 9 miinuskohtaa. Suomen Nikon. Pelkkä runko n. 1.000 euroa, mukana 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR n. 1.250 euroa.

Digitalcamerareview.com, Canon Rebel XS. Euroopassa Canon EOS 1000D. Kesäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikselin järjestelmädigi, kroppikerroin 1.6, 2.5 tuuman lcd-näyttö, Canon EOS 450D:n alapuolelle. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 600 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS).

Ephotozine.com, Canon Powershot G10. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Arvosana 8/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

Photoreview.com.au, Olympus SP-565 UZ. Elokuussa 2008 julkistettu, tammikuussa julkistetun SP-570:n pikkuveli, 10 megapikseliä, 26-520 mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 8.3. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Trustedreviews.com, Kodak EasyShare M893 IS. Tammikuussa 2008 julkistettu. 8 megapikseliä, 34-102 mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Neljä väriä. Pienikokoinen ja kevyt. VGA-video. Sekava valikkorakenne. Tämän hintaiseksi kameraksi käynnistyy suhteellisen nopeasti, kuviakin voi ottaa kohtuullisen nopeasti. Liika terävöitys, epävarma valkotasapaino ja huonolaatuinen objektiivi vaikuttavat kuvanlaatuun. Linssivääristymät vaivaavat, samoin kohina. Arvosana 6/10. Suomen Kodak.

 

22.10.2008    (linkki)

Viikon 42 kuva: Ruskaa. Viikon 43 kuva: Tuskaa.

SKsL, Luonto
26.10.2008 asti

Suomen Kameraseurojen Liiton teemanäyttely Luonto on esillä Kulttuurikeskus Stoassa Itäkeskuksessa Helsingissä. Sen lisäksi näyttelyn kuvat pyörivät kuvaruutuesityksenä Ruoholahdessa Kaapeliaukiolla sijaitsevan uuden taideaseman ikkunoissa. Ikkunagalleriassa on myös printteinä kuvia SKsL:n kuvausmatkalta Transsilvaniaan.

Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus
Turunlinnantie 1, Helsinki
ma-to klo 10–20, pe klo 10–18, la-su klo 10–16

Klaus A J Riederer, Mustavalkoisessa elämässäni (en ole koskaan..), osa III ja
Taiteentekijät, osa II
26.10.2008 asti

Klaus A J Riedererilla on Galleria Zebrassa Karjaalla tämän viikon loppuun asti kaksi eri valokuvanäyttelyä samanaikaisesti: Mustavalkoisessa elämässäni (en ole koskaan..), osa III & Taiteentekijät, osa II.

Ensin mainitun näyttelyn valokuvilla ja niihin liittyvillä ristiriitaisilla teksteillä Riederer haluaa kritisoida nyky-yhteiskuntaa. Sen kauhukuvana hän näkee vieraantuneen pinnallisen egoistin, joka on erakoitunut omaan maailmaansa vailla kontaktia ympäristöön ja muihin ihmisiin, vaikka onkin näiden ympäröimä.

Taiteentekijät, osa II -näyttelyllään Riederer tutkii taiteilijan maailmaa, eloa ja ympäristöä etsien samankaltaisuuksia eri taiteentekijöiden välillä, iästä, sukupuolesta, kulttuuritausta ja taiteenlajista riippumatta.

Mustavalkoisessa elämässäni (en ole koskaan..), osa III siirtyy marraskuussa Lappeenrantaan nimellä Mustavalkoisessa elämässäni (en ole koskaan..), osa IV. 

Galleria Zebra
Fotocentrum Raseborg - Valokuvakeskus r.f.
Keskuskatu 90, Karjaa
ti-to 10-18, pe 10-17, la 12-15

Digikamera tehokäytössä

Tekijä: Flyktman, Reima
Kustantaja: readme.fi
Julkaistu: 2008
ISBN: 9789522200396
Sidosasu: Kovakantinen, sidottu
Sivuja: 245
Muuta: Värikuvat
Hinta: 44 euroa tarjoushinta 37euroa

Reima Flyktmanin Digikamera tehokäytössä kuuluu digikuvauksen perusoppaisiin. Kirjasta on nyt ilmestynyt kolmas laajennettu painos.

Frameful-blogi, Vuoden valokuvauskatastrofi.

Peter Forsgård, Vuoden Luontokuvasta muutama kommentti.

Vaellusnet.com, Vuoden luontokuva 2008.

Verkkoapila.fi, Vuoden luontokuva puhuttaa. Edelleen:

Valokuvaterapia Blogi, Vuoden luontokuva 2008.

Pintaliitoblogi, Oopa: Mutta minne katosi kate?

Aamulehti, Maailman komeimmat eläinkuvat - katso galleria! Boston.com-lehden kuvagalleria.

Finlex, Valtiovarainministeriön asetus vuoden 2008 taidekilpailupalkintojen verovapaudesta. Tässä asetuksessa mainitut kilpailut ovat sellaisia tuloverolain (1535/1992) 83 §:ssä tarkoitettuja taiteen alalla vuonna 2008 järjestettäviä taiteellisesti merkittäviä valtakunnallisia tai kansainvälisiä kilpailuja, joista saatuja palkintoja ei katsota veronalaisiksi tuloiksi.

10 § Valokuvataide

 • Suomen Lehtikuvaajat ry:n järjestämä Vuoden lehtikuvat -kilpailu
 • Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n järjestämä Vuoden Luontokuva 2008 -kilpailu
 • Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n järjestämä Fotofinlandia 2008
 • Suomen Valokuvaajain Liitto ry:n järjestämä Vuoden Muotokuvaaja -kilpailu
 • Valokuvakeskus Nykyajan järjestämä Backlight 08 Award -kilpailu

Ilta-Sanomat, Housut pois kameran edessä. Naispotilas järkyttyi. Kirkkonummella terveysaseman valvontakamera kuvaa toimenpidehuoneessa.

 • (Lööpin perusteella luulisi, että kyse on salakatselusta. Jutusta käy ilmi, että kyse on aivan muusta asiasta...)

Colin Pantall's blog, Esko and Nan, 4.2.2008. Kasku Esko Männiköstä. Kommenteista löytyi sitten Ismo Hölttö. Jostain syystä Pantall kirjoittaa nimen vähän väärin.

Digital Photography School, How to Photograph Natural Looking Portraits.

Geofflawrence.com, Photography Tutorials & Tips. Aika lailla perusasiaa, monelta kantilta kuitenkin.

Strobist, On-Axis Fill: Experimenting with Ring as Fill.

Photo.net, foorumi.

Dphotojournal.com, Portrait Photography Tips.

Makezine.com, Scanner cam portraits at American Maker. Skannerilla muotokuvia.

Diyphotography.net, Army Surplus Camera Carrying Belt. Tetsarille käyttöä.

Dpreview.com, Mamiya introduces DL28 Digital Camera System.

Dpreview.com, Apple releases Aperture 2.1.2. Pieni päivitys.

Simon Eliasson, blogg.simoneliasson.com. Blogi, jonka kirjoittaja on aloittanut Sundvallissa kolmivuotisen kuvajournalistiikkalinjan.

Cameralabs.com, Sony Alpha DSLR-A900. 24.6 megapikseliä, täyden ruudun kenno, kuvanvakaaja, etsinkuva 100%, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000), 5 kuvaa sekunnissa, hdmi-out, akut kestävät 880 kuvan ottamisen verran, mukana langaton kaukosäädin, tarkennuksen hienosäätö. Etsinkuva erittäin kirkas. Käytössä nopea, tukevan tuntuinen. Live View puuttuu, ei videota, ei Wifiä, ei omaa GPS-laitetta. Sonyn kohinataso ei ole aivan pro-luokkaa. Arvosana 90%. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 3.000 euroa (ollut jo jonkin aikaa kaupoissa).

Photozone.de, Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS. Kroppikennoisille. Kuvanvakaimen hyöty 3 - 4 pykälää. Kamerana Canon EOS 50D. Painoa 595 g, filtterikierre on 72mm. 18mm tynnyrivääristymää on paljon, zoomatessa tynnyrivääristymä katoaa nopeasti. Täydellä aukolla vinjetointia. Nurkat pehmeitä. 18mm - 24mm tulokset eivät ole hyviä. 15 megapikselin kroppikenno vaatii objektiivilta paljon, tämä objektiivi ei oikein täytä näitä vaatimuksia. Suomen Canon. Objektiivi maksaa Suomessa n. 550 euroa.

 

21.10.2008    (linkki)

HS, Vuoden luontokuva kommentoi ilmastonmuutosta. Keskustelua.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Vuoden luontokuva.

Pakkotoisto.com, Vuoden luontokuva 2008.

MuroBBS, Vuoden luontokuva.

Luontokuva.org, VLK 2008 finalistit. Sekä VLK 2008.

Harhakuva.org, Vuoden luontokuva 2008.

Aukea.net, Vuoden Luontokuva 2008!!!

Catch-22: Jakke Lehtonen, Vuoden Luontokuva 2008.

Suomi24 Keskustelu, :-D Vuoden luontokuva.

Outoa Taigaa, Etelän musta talvi.

Juha kuvaa, Vuoden luontokuva 2008.

Vuoden Luontokuvat 2008 -kirja. Vuodesta 1981 alkaen, 27 vuoden ajan. Yli 100 suomalaista luontokuvaa, sivuja on 112.

 • (Kirjan myyntiintulo taisi lykkäytyä viikon kaksi, sillä kirjapainossa oli yksi sivu mennyt väärin).

(Oma mielipiteeni Vuoden luontokuvasta 2008 on se, että aina kannattaa poiketa valtavirrasta, varsinkin valokuvakilpailussa. Voi olla, että tämän vuoden voittajakuva ei olisi erottunut mitenkään joukosta, jos kyse olisi ollut tavanomaisesta valokuvakilpailusta. Ja sitten voi kysyä, mitä uutta tämä kuva tuo valokuvaukseen? Yksi kriteeri kuvan tehosta on se, että miltä se näyttää kymmenen vuoden päästä. Miltä kolmen vuoden takainen Finlandia Vuoden Luontokuva 2005 nyt näyttää, kun sitä voi katsoa ihan sellaisenaan, ilman kaikenlaista muuta kuvaan liittyvää... Ja viimeinen kriteeri voisi olla se, että miten kuva menestyisi kansainvälisessä vertailussa, kun rinnalle laitetaan muut maailman parhaat luontokuvat...)

Skenet.fi, Mikko Oranen, Ismo Hölttö & Mikko Savolainen. Ismo Höltön ja Mikko Savolaisen valokuvat kertovat tavallisen ihmisen arjesta niin meillä kuin muuallakin maailmassa. Höltön kuvissa on pääosassa yksilö, Savolaisella useimmiten yhteisö.

Lapin Kansa, Liikkuvien vetten kaupunki. Elävä joki. Lapin kuvataideseura Palas ry:n vuosinäyttely Lapin maakuntakirjaston Lapponica-salissa 25.10. saakka.

www.proartists.com: Ukko Heikkinen: 9 mv-kuvaa valokuvasarjasta Stadilaisia.

Digitoday, Uusi kameratekniikka havaitsee jalankulkijat autosta. Autosovellusten massavalmistuksen on määrä olla käynnissä jo alkuvuodesta 2009.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Halloween Photography Tips.

Trustedreviews.com, Digital Photography Tutorial – Chromatic Aberration.

Dcviews.com, New Minox DCM offers affordable digiscoping for everyone. 3 megapikselin digikamera, 2 tuuman lcd-häyttö, $399.

Photographyblog.com, Q&A with Canon’s Chuck Westfall. Canon-guru vastaa 26.10.2008 mennessä sivuston kommenteissa esitettyihin kysymyksiin ensi viikolla. Kysymyksiä oli aikaisin aamulla jo melkein neljäkymmentä.

Fotosidan.se, Vackert om en tidig fotodröm. Jan Troellin uusi elokuva ”Maria Larssons eviga ögonblick”, pääosassa suomalainen Maria Heiskanen. Tarina viime vuosisadan alun köyhästä naisesta, joka voittaa Contessa-kameran ja lopulta rupeaa ottamaan sillä kuvia. Ruotsin Oscar-ehdokas, Ruotsin ensi-ilta oli jo 24.9.2008.

IR, Panasonic Lumix DMC-LX3. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 24 - 60mm, 2.5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), metallirunko. Kuvasuhteet 16:9, 3:2 ja 4:3. Ei sovi kaikille. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Photoreview.com.au, Nikon Coolpix S710. Elokuussa 2008 julkistettu. Ultrakompakti, 14.5 megapikseliä, 28-101mm, 3.6-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö. 3 väriä. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 340 euroa.

Cameras.co.uk, Olympus FE-360. Elokuussa 2008 julkistettu. 8 megapikseliä, 36-108mm, 3-kertainen zoom, ei kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö, xd-kortit. Ihan perustason kamera, jolla saa hyviä kuvia. Suljinviive on pitkähkö, käynnistys vie aikaa. Arvosana 81.

 

20.10.2008    (linkki)

Vuodenluontokuva.fi, Simo Mikkonen: Etelä-Suomen talvi. Miten tuomaristo perusteli valintaansa?

HS, Vuoden luontokuva kommentoi ilmastonmuutosta.
- Voittajakuva Etelä-Suomen talvi, Ihminen ja luonto -sarjaan kuuluva lähes musta valokuva kuvaa sateenvarjon suojassa märällä asfaltilla kiiruhtavaa ihmistä.
- Kuljetusalalla työskentelevä Mikkonen otti voittokuvan viime helmikuussa asuntonsa parvekkeelta kuudennesta kerroksesta Helsingin Alppilasta.
- Hän huomasi, että joku ihminen kulki sateenvarjoineen kadulla, mutta ei ehtinyt hakea kameraa. Kuva syöpyi kuitenkin mieleen. Kun ystävä tuli kylään, hän pyysi ystävää kadulle malliksi ja otti kuvan.
- Luontokuvakilpailu on avoin sekä ammattilaisille että harrastajille. Mikkosen mielestä siinä on sekä etunsa että haittansa.
- Luontokuvakilpailu järjestettiin nyt 29. kerran. Ehdotuksia tuli 6560 noin 700 kuvaajalta. Kuvamäärä kasvoi yli puolella edellisvuodesta. Kuvaajiakin oli viidenneksen enemmän kuin aikaisemmin....

Pohdiskeleva liftari, Teppo Moisio, 100 tuntematonta Popphotossa.

(Foorumilta kohan) Phoshop CS4:n uusia ominaisuuksia:
"ACR 5
-Adjustment Brush
Sivellin jolla voi muuttaa alueellisesti Exposure, Brightness...
Valitettavasti sivellin ei tottele photarin näppäimistökomentoja koon määritykseen vaan koko ja ominaisuudet määritellään omilla liukusäätimillä.
-Gradient Filter
Pitää sisällään samanlaisia säätöjä kuin Adjustment Brush.

Bridge
-Käyttöliittymä on parantunut mm. aktiiviinen polku kuvahakemistoon auttaa navigoinnissa.
-Bridgen saa myös käynnistymään automaattisesti tietokoneen käynnistyessä.
-Kuvien katselu koko näytön kokoisena tapahtuu välilyöntipainikkeella.
-Karusellikatselu (Ctrl-B)
-Bridgessä voi nyt avata useamman kuvan Photoshoppiin erillisinä layereinä (Load Files into Photoshop Layers...) joihin voi sitten photarin puolella toteuttaa Auto-Align Layers ja Auto-Blend Layers), esim syväterävyyden lisäämiseksi.

Collections
-Voi määrittää ja nimetä kuvakokonaisuuksia
-Smart Collection osaa koota kuvat "Find" ikkunan käyttämien kriteerien mukaan.

Photoshop
Käyttöliittymä on muuttunut
-Tulossa on myös työkalu Configurator 1.0 jolla itse voi muuttaa valikkoja
-Histogram compact moodissa on vihdoinkin "värillinen".
-Uusi Adjustment menu
Säätötasot on koottu yhteen menuun kuvakkeina johon ne myös aukeavat eli ei enää kelluvina ikkunoina niin kuin ennen.
-Mask
Maskin tekemiseen on uusi valikko
-Save for Web on nyt Save for Web and Device
-Color settigs
CMYK asetuksiin ei löydy enää "Euroscale...." vaihtoehtoja. Onko jokin muu asetus nykyisin käytössä?
-Content-Aware Scale
Saat venytellä ja vanutella kuvaa sisällön olellisesti kärsimättä.
-Vibrance
Samanlainen säädin kuin ACR:n puolella. Paitsi ettei toimi Lab coloreissa.:(
-Auto Tone
-Clone Stamp (s) näyttää cloonauksen sisällön ennen lopullista sijoittamista, kätevää.

-Kuler
Voit käyttää muiden käyttäjien (kuler.adobe.com) tekemiä Color Themes.

Niin ja paljon muuta mitä ei vielä ole löytänytkään..."

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa, ti 20.10.2008 klo 19, Käpylän Työväentalo, Vipusentie 19, 00610 Helsinki. Laturiasiat kannattaa selvittää jo etukäteen, mukana ei tule laturia. Ks. edellisen kuukauden hintataso. Poimintoja:

 • 233 Canon PowerShot A530,5.0Mp,1GB-muistikortti
 • 235 Sony CyberShot,6Mp,1GB-muistikortti
 • 237 Praktika DPix 530Z,5Mp,1GB-muistikortti
 • 239 Kodak EasyShare V550,5.0Mp,512MB-muistikortti,ei suomea
 • 242 Sony Cyber-shot DSC-W50,6.0Mp,1GB-muistikortti
 • 244 Canon digital IXUS75,7.1Mp,1GB-muistikortti
 • 246 Sony Cyber-shot 5.1Mp,512MB-muistikortti
 • 250 Pentax Z-1P,objektiivi 28-105+Pentax AF-500ftz
 • 266 Canon IXUS70,7.1Mp,2GB-muistikortti
 • 268 Canon EOS400D,512MB-muistikortti,objektiivit 18-55,55-200,50mm
 • 276 Olympus SP-550UZ,7.1Mp,2GB-muistikortti
 • 279 Sony digital handycam DCR-120E,mukana laturi, digivideo
 • 283 Canon PowerShot A540,6.0Mp,512MB-muistikortti
 • 286 Canon digital IXUS70 AiAf,7.1Mp,1GB-muistikortti
 • 288 JVC GR-D240E, divivideo
 • 290 Sony Handycam DCR-HC47,laukku ja laturi, digivideo
 • 294 Panasonic NV-GS6EE, digivideo
 • 318 Canon digital IXUS70,7.1Mp,1GB-muistikortti

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Removing Items from Photos with Lightroom 2.0 [VIDEO]. Kesto 0:50.

Savepolaroid.com. Taitaa olla liian myöhäistä ihan käytännönkin tasolla...

Earthboundlight.com, Nature Weekends: Ideas for Where to Go (Photo Tip of the Week).

Bobatkins.com, Canon Fall Rebates for 2008. USA:n Canonin alennukset ovat tällaiset (osviittaa pian julkaistavista Euroopan Canonin alennuksista...).

EF 70-200mm f/2.8L IS USM, $125
EF 16-35mm f/2.8L II USM, $100
EF 300mm f/4L IS USM, $85
EF 70-200mm f/2.8L USM, $80
EF 24-70mm f/2.8L USM, $80
EF 70-200mm f/4L IS USM, $75
EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, $70
EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, $50
EF 17-40mm f/4L USM, $50
EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM, $100
EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS, $50
EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, $50
EF 100mm f/2.8 Macro USM, $35
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, $30
Extender EF 1.4x II, $25
Extender EF 2x II, $25
Speedlite 580EX II, $50
Speedlite 430EX, $30
Speedlite 430EX II, $30

Steve Sanders, Olympus E-520. Toukokuussa 2008 julkistettu. Kevyt 10 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakaaja ja LiveView. Lcd-näyttö on vähän isompi, nyt 2.7 tuumaa. Kuvanvakain toimii panoroidessa, vaikka kameraa pidettäisiin pystyasennossa. Oikeasti toimiva pölynpoisto (toisin kuin kilpailijoilla). Langaton salamaohjaus. Etsin on "oikeisiin" järjestelmädigeihin verrattuna pieni ja kuilumainen (mutta ei sen huonompi kuin Sony A300/A350:ssä). AF toimii suurelta osin edelleen kolmen pisteen varassa. Kuvasuhde on 4:3 perinteisen 3:2 sijaan. Kroppikerroin on kaksi. Suomen Olympus. Runko + 14-42mm + 40-150mm n. 800 euroa.

Steve Sanders, Olympus E-420. Pieni ja kevyt 10 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, painoa 380 gr, kroppikerroin 2, Live View, 3.7 tuuman lcd-näyttö, langaton salamaohjaus, rungossa ei kuvanvakaajaa. Suomen Olympus. Suomen hinta n. 440 euroa (pelkkä runko).

 

19.10.2008    (linkki)

Kari Hakli, Eteenpäin - Helsinki-valokuvia 1967-77
4.1.2009 asti

Hakasalmen huvilassa (Finlandia-talon vieressä) on esillä Kari Haklin mustavalkokuvia Helsingistä vuosilta 1967—77. Hakli kuvasi 60—70-lukujen murroskauden muuttuvaa kaupunkimiljöötä ja asukkaiden elämää Helsingin kaupunginmuseon toimeksiannosta. Kaiken kaikkiaan museon arkistoon on kertynyt tuhansia Haklin ottamia kuvia. Niistä näyttelyyn on valittu reilut satakunta kuvaa, jotka on asetettu esille suurikokoisina vedoksina.

Kuviin on tallennettu kaupungin ihmisiä ja maisemia, katoavia rakennuksia ja tapoja sekä aikakauden uusia tuulia.

Hakli joutui kameroineen todistamaan 1960–70-lukujen hillitöntä vanhaan rakennusperintöön kohdistunutta hävitysvimmaa. Kaupunkilaisten elämänmenon kuvaaminen sai välillä jäädä kokonaan syrjään, kun purkutalojen kuvaus vei kaiken ajan. Taidehistoriaa opiskelleelle Haklille tehtävän on täytynyt olla riipaiseva. Panssarikseen hän kehitti kyynisen tokaisun: ”Kuvattu on, saa purkaa!”

Hakli tunnetaan taitavana arkkitehtuurikuvaajana, joka hallitsee myös interiöörikuvauksen. Kuvat hän ottaa aina vallitsevassa valossa. Rakennuksissa häntä kiehtoo erityisesti kerroksellisuus, elämän ja ajan jättämät jäljet. Hakli tunnetaan myös suomalaisen teatteri- ja tanssivalokuvauksen uranuurtajana.

Hakasalmen huvilan näyttely tarjoaa antoisan nostalgiamatkan Helsingin lähimenneisyyteen.

Näyttelyyn on vapaa pääsy, kuten kaikkiin muihinkin Helsingin kaupunginmuseon kohteisiin.

Näyttelyjulkaisu:
Kari Hakli: Helsinki 1967—77. Helsingin kaupunginmuseo. 238 s. Hinta 28 euroa.

Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 d, Helsinki
ke-su 11-17

Tänään sitten sinne Finlandia-talolle, pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma on entisestään kasvanut, nyt on kyse jo päivän kestävästä tapauksesta...

Foorumilaisten kuvia:

Fotofinlandia 2008 -sivut ovat auenneet. 25 ehdokkaan kuvat ovat esillä, yleisö voi äänestää kuvia. Yleisöäänestys päättyy 18.11.2008 klo 12.

(kertausta) FOTOFINLANDIA 2008 -valokuvakilpailu:

Fotofinlandia 2008 -valokuvakilpailun järjestää Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry. Kilpailuun voi osallistua Finnfoto ry:n jäsenjärjestöjen vuonna 2008 järjestämien kilpailujen kautta. Kilpailuun osallistutaan 3-5 kuvan kokonaisuudella. Kukin jäsenjärjestö voi toimittaa kuvakokonaisuudet enintään neljältä valokuvaajalta. Esim. kuulumalla johonkin kameraseuraan tai vaikka luonnonvalokuvaajiin saa osallistumisoikeuden.

Tuomaristo valitsee kilpailun voittajan finalistien joukosta. Yhden tuomariäänen muodostaa internetsivuilla www.fotofinlandia.fi järjestettävä äänestys. Kilpailun palkinnot rahoitetaan Kopioston valokopiointikorvauksista kerätyin varoin.

Palkinnot:

1. palkinto 17.000 euroa
2. palkinto 4.500 euroa
3. palkinto 1.500 euroa

Palkinnot ovat verovapaita.

Tulosten julkistaminen sekä palkintojen ja kunniakirjojen jako tapahtuu perjantaina 21. päivänä marraskuuta 2008 kello 13.00. Kilpailutyöt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla 17.- 30.11.2008 järjestettävässä näyttelyssä. Jäsenjärjestöjen vastaavat kuvien esillepanosta.

HS ma 21.1.2008, Kulttuuri C2, vakiopalsta Miksi? Hylkäsikö Fotofinlandia valokuvataiteilijat? Tänä vuonna sääntöjä muutettiin niin, että vain Finnfoton jäsenjärjestöihin kuuluvat voivat osallistua kilpailuun. Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säteri vastasi muutamaan kysymykseen.

 • Valokuvataiteilijoiden liitto ei järjestönä kuulu Finnfotoon toisin kuin esimerkiksi lehti-, mainos- ja luontokuvaajien liitot, Finnfotoon kuuluu kahdeksan jäsenjärjestöä
 • tänä vuonna haluttiin kiinnittää huomio käyttökuvaan, valokuvataide on saanut paljon huomiota mediassa
 • jäsenjärjestöt lähettävät omista kilpailuistaan (esimerkiksi Vuoden luontokuva tai Vuoden lehtikuva) Fotofinlandiaan kuvakokonaisuudet enintään neljältä valokuvaajalta
 • kilpailun tuomarointi kävi hankalaksi valtavan osallistujamäärän vuoksi, nyt Fotofinlandia toteutetaan ajatuksella 'best of the best'
 • kilpailun tuomaristo julkistetaan keväällä
 • seuraavista vuosista ei ole vielä tehty päätöksiä, tämä vuosi toimitaan näiden sääntöjen mukaan

Edelleen:

 • Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n ehdokkaat Fotofinlandia 2008 –kilpailuun valitaan jäsenten Vuoden Luontokuvat 2008 –kilpailuun lähettämien kuvien parhaimmistosta. Kultakin valitulta kuvaajalta käytetään 3 – 5 kuvan kokonaisuus.
 • SKsL ry eli Suomen Kameraseurojen Liitto RY, uutiset. Raati on valinnut SKsL:n vuosinäyttelyyn 2008 Vammalassa pääsevät työt. Uutuutena oli Vuoden Kuvaaja-kisa, 3 - 5 kuvan kokonaisuus. Näyttelyraati valitsi neljä parasta kokonaisuutta, joista paras palkitaan Vuoden Kuvaaja -tittelillä. Nämä neljä kokoelmaa jatkavat edustamaan Suomen Kameraseurojen Liittoa Fotofinlandia-kisaan, missä pääpalkintona on 17 000 €.
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Fotofinlandia 2008 tuomaristo (1-sivuinen pdf, jossa tuomareista kuvat + vähän esittelyä).
  • Asko Kallonen, Warner Music Finlandin tuotantojohtaja
  • Pentti Koskinen, Helsingin Sanomien lehtikuvaaja
  • Laura Malmivaara, näyttelijä – valokuvaaja
  • Tuomo-Juhani Vuorenmaa, valokuvaaja, vapaa toimittaja

Frameful-blogi, HEO:n kuvajournalistien opiskelijablogi.

Canon Europe, Promotions. Ei näy vielä Cash Back -hyvitystä...

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Discover How to Become a Photojournalist.

(Foorumilta) Fig Shots. Auton konepelliltä kuvia.

Digital Pro Talk, Canon 70-200mm F2.8 IS. Kuvanvakaimen teho on kolme aukkoa. Suodatinkierre on 77mm. Paino on 1.470 g. Objektiivi.info. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.700 euroa.

Trustedreviews.com, Nikon CoolPix S610c. Arvosana 7/10. Julkistettu elokuussa 2008. 10 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö. Sisäänrakennettu WiFi, langaton yhteys, käyttöönoton pitäisi olla helppoa (ja onkin kotiverkkossa). Siirtonopeus oli käytännössä hyvin hidas. Ergonomiassa puutteita. Ei pistemittausta. Nikon mainostaa kameran käynnistysajan olevan luokassaan nopein, vain 0.7 sekuntia. Se jätetään kertomatta, että kuvaa pääsee ottamaan vasta parin sekunnin kuluttua. Kuvanlaatu on hyvä, kohinaa on kuitenkin enemmän kuin Nikonin halvemmissa malleissa. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 

18.10.2008    (linkki)

ArtHelsinki 2008 Helsingin Wanhassa Satamassa la-su 18.-19.10.2008

VUODEN LUONTOKUVA 2008. Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma sunnuntaina 19.10. Finlandia-talolla klo 10.45-21.00.

Luontokuvan kaupasta lippuja voi ostaa tänään klo 24 saakka.

Luontokuvamessut & Näyttelyt 10:45 - 20:00 (Sisäänpääsy: Luontokuvamessut-lippu, SLV jäsenkortti, Pressikortti, Festivaalilippu tai Gaalailtalippu).

 • Valokuvanäyttelyt: 1) Fotofinlandia 2008 -finalistien julkistaminen. Non-stop kuvaesitys. 2) Vuoden luontokuvat 2008 -näyttely.
 • Luontokuvauksen esittelyosastot ja demot: mm. piilokojuesittelyjä.
 • Digikuvausvinkit: Noin 15 minuutin demonstraatioiden jälkeen asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin.
 • Kirjatori: Syksyn uutuuskirjojen tekijät kirjatorilla.
 • Messuosastot: mm. Canon, Nikon, Rajala.

Luontokuvafestivaali 10:45 - 18:00 (Sisäänpääsy saliohjelmaan: Luontokuvafestivaalilippu tai Koko päivä -lippu).

Esitelmiä:
mm. Galapagoksella varttunut Tui De Roy kertoo luontokuvaajan uransa värikkäistä vaiheista (engl., pääkohdat tulkataan suomeksi).

Vuoden Luontokuva 2008 -gaalailta 18:00 - 21:10 (Sisäänpääsy: Gaalailtalippu tai Koko päivä -lippu).

Vuoden Luontokuva 2008 -palkintojen jako ja multivisio.
Muuta gaalaillan ohjelmaa: mm. Heikki Willamo: Huuhkajavuorella; Pekka Luukkola: Maisema ja taide -multivisio; Tui De Roy: Albatrossien siivin eteläisillä merillä.

Ks. tarkempi ohjelma www.vuodenluontokuva.fi

Peter Forsgård, The Photo of the Day by Peter Forsgard.

National Geographic Suomi, Kuvauskilpailu 2008. Kolme teemaa, luonto, ihmiset ja paikat. Kuvan lähettäminen kilpailuun antaa NG:lle oikeuden julkaista kuva lehdessä ja verkossa. Kipailu päättyy 31.10.2008, tulokset marraskuun lopussa. Kuvan minimikoko on 4 megapikseliä. Sääntöjen mukaan saa lähettää korkeintaan kuusi kuvaa. Kuvat eivät saa olla kahta vuotta vanhempia. Osallistuminen vaatii rekisteröinnin. Palkintona kussakin luokassa on $1000:n arvoinen järjestelmäkamerapaketti. Kaikkien pohjoismaista peräisin olevien kilpailuun osallistuvien kuvat ovat esillä yhdessä, ei maittain.

(Foorumilta) Hääkuvauskeskustelusta...

"Erään (kaveri) hääkuvaksen tarina:
Minua pyydettiin kuvaamaan häät, kieltäydyin (aloitteleva kuvaaja, uusi kalusto)

Pyyntö uusittiin viikon päästä, kieltäydyin ellei paikalla olisi toista -asiansa osaavaa- kuvaajaa mm. pakollisia portretteja ottamassa. (kts.ed.) Viikon päästä ehdotukseni oli hylätty, ja alkuperäinen pyyntö uusittiin, suostuin.

Virhe #1
En tutustunut paikkaan etukäteen.

Virhe #2
Hää"kappelina" toimi vanha pieni aitta. Linssinä 28-75 + 1,6 croppikerroin.
Virhe #2b
Ostin salaman edeltävällä viikolla, en opetellut kunnolla sen käyttöä.

Virhe #3
Toimin kuvauksen yhteydessä myös vieraana, tarjoilijana ja yleishanslankarina.

Virheet #4, 5, 6
En sentään innostunut liikaa skumppanjasta.
Kuvauspäivänä aurinko paistoi täysin pilvettömältä taivaalta, tuuli olematon, lämpöä lähemmäs +30'C ---> Puhkipalaneita ja melkoisen punakoita ja kiiltäviä ihmisiä. Unohdin toisen muistikortin kotiin ja säästelin muistikorttia, en ottanut useampaa kuvaa/kohde, enkä ylipäätään kuvannut tarpeeksi.

Virhe #7
Kokeilin ko. tilanteessa ensimmäistä kertaa henkilökuvaamista.

Virhe #8
Siirsin kuvat koneelle, tyhjäsin muistikortin. En ottanut kuvista varmuuskopiota.

Virhe #9
Tiputin telakointiasemassa olleen kovalevyn lattialle.

Virhe #10
Kokeilin Sandiskin mukana tullutta recoverysoftaa.

Virhe #11
Löysin netistä paremmin toimivan softan.
Raakkasin (jäljelle jääneet) kuvat, kävin hyväksyttävät kuvat läpi Photarissa, tein kiitoskortit ja layoutit albumia varten. Toimitin kuvat. Luvattiin soitella puolin ja toisin."

Tietokone, Bitit vastakkain -blogi, Kamerakännykkä vastaan digipokkari. Nokia N82 -multimediakännykkä vs. Canonin Ixus 80 IS -digipokkari. 22.4.2008.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, USB-tikun kesto: 9 930 252 kirjoitusta. Kaksi vuotta yhtämittaista kirjoitusta yötä päivää.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Digikuvat voivat tuhoutua muutamassa vuodessa? 7.4.2008.

Ephotozine.com, Working as a wildlife photographer.

Photo.net, foorumi.

cnet, Underexposed, Interactive Flickr: Now for everyone.

Dpreview.com, Too early to shed light on Black Silicon say developers.

Strobist, Gels: New Developments. LumiQuest FXtra Gel Holder, $19.95.

Rob Galbraith, Quantum announces Qflash TRIO wireless flash system. Joulukuussa myyntiin, Canon/Nikon.

IR, Prestigious International Underwater Photography & Video Competition Series Announce 2009 Competitions - Over $75,000 In Prizes And Glory Up For Grabs (lehdistötiedote).

Ephotozine.com, Release of the Lubitel +166.

Fotosidan.se, Enorm fotobok av Helmut Newton slutsåld. Sumo-kirjan 10.000 kappaleen painos on viimein myyty loppuun. Kirjalla on kokoa 50 x 70 cm ja painoa noin 30 kiloa. Hinta 93.883 sKr, 9.400 euroa.

 • Taschen, Helmut Newton's SUMO
 • Englannin Amazonissa on jäljellä vain kolme kpl, nyt kipinkapin ostamaan, £6.000, 7.710 euroa, mukana tulee vielä jalusta

Kamera & Bild, Forum för bildjournalistik stängs. Lisää sulkemisen syistä. Lähdettiin turhan korkealentoisesti liikkeelle, ainakaan näistä lähtökohdista ei syntynyt keskustelua.

Digitalcamerareview.com, Sony Alpha DSLR-A350. Tammikuussa 2008 julkistettu. 14 megapikselin järjestelmädigi, erikoinen kääntyvä 2.7 tuuman lcd-näyttö, Sonyn oma versio Live View:stä. Kuvaohjelmia paljon, salamakuvat hyviä, Live View hyvä. Kohinan osalta keskikastia, valkotasapainossa vähän ongelmia, muovisen tuntuinen, etsin pieni ja pimeä. Suomen Sony. Suomen hinta n. 700 euroa (mukana kittiobjektiivi)

Photo.net, Sigma SD15 Preview. Julkistettu syyskuussa 2008. SD14:n seuraaja. Foveon-kenno, oikeasti 4.65 megapikseliä, Sigma käyttää isompaa lukua, 14.1 megapikseliä. Oikeasti vastaa ehkä 10 megapikseliä. Prosessori on uudempaa versiota, lcd-näyttö on 3 tuumaa (SD14 2.5 tuumaa).

Ephotozine.com, X-Rite ColorMunki. Yksi ohjelma ja yksi laite hoitaa kaiken. Ruudun lisäksi voidaan kalibroida myös printteri ja videoprojektori. Bonuksena voi lukea väriarvot mistä tahansa, vaikka t-paidasta. Arvosana 10/10. Suomen hinta on n. 530 euroa.

Slrgear.com, Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor. Uusin kittiobjektiivi, myydään Nikon D90:n mukana. Painoa 420 gr, filtterikierre 67 mm. Kuvanvakaaja, vastavalosuoja, hyvä hinta/laatusuhde. Arvosana 8.Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 

17.10.2008    (linkki)

Sanna Kannisto, Strange Fascination / Yksityinen kokoelma
26.10.2008 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa on esillä helsinkiläisen Sanna Kanniston Costa Rican ja Ranskan Guayanan sademetsissä vuosina 2000–2006 ottamia kuvia.

Kanniston lähtökohta taiteellisessa työssä on kulttuurin ja luonnon suhde. Hän tutkii valokuvan keinoin niitä metodeja, teorioita ja hypoteesejä, joiden avulla me lähestymme luontoa taiteessa ja tieteessä.

Kannisto työskentelee pitkiä aikoja Väli- ja Etelä-Amerikan sademetsissä ja tekee yhteistyötä luonnontieteilijöiden kanssa. Hän kuvaa tropiikin eläimiä ja kasveja kenttästudioissa, usein tasaisen valkoista tai mustaa taustaa vasten. Töissään hän lainaa esittämistapoja ja metodeja luonnontieteestä, asetelmamaalausperinteestä sekä antropologisista ja arkeologisista kuvauskäytännöistä pyrkien luomaan vuorovaikutusta taiteellisen ja tieteellisen välille.

Kannisto on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2002. Hän on julkaissut kaksi valokuvakirjaa sekä osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ke-pe 12-17, la-su 12-15

Tatu Kosonen Muusikon päivä
31.10. 2008 asti

Näyttely on fiktiivinen kuvaus viihdemuusikon työpäivästä. Lavaglamourin taakse kätkeytyy ankaraa harjoittelua ja epäinhimillisisiä työaikoja.

Näyttelyn kuvat on lavastettu, mutta ne ovat syntyneet yhteistyössä Kososen muusikkoystävien kanssa.

Näyttely on Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen tuottama.

Virolahden kirjaston galleria
Rantatie 9, Virojoki
ma-ke klo 13-19, to klo 10-19, pe klo 10-16

Vuosisata valokuvina
26.11.2008 asti

Näyttelyyn on valmistettu yli 50 valokuvasuurennosta kajaanilaisen valokuvaamon arkistosta 100 vuoden ajalta. Lisäksi esillä on vanhoja kameroita ja arkistomateriaalia.

Näyttely kertoo valokuvin Kajaanin kaupungissa tapahtuneista suurista muutoksista. Samalla se on myös katsaus valokuvaamotoiminnan ja valokuvauksen historiaan.

Kainuun Museo
Asemakatu 4, Kajaani
ma, ti, pe, su 12-16, ke, to 12-19
2 €/1 € alle 18-v. vapaa pääsy

Potreteista pikseleihin - Reijo Lauron kamerakokoelma
23.11.2008 asti

Näyttely esittelee Reijo Lauron keräämän kamerakokoelman levykameroista digitaalisiin kameroihin.

Näyttelyn yhteydessä nähdään lasten digivalokuvauskurssilla syntyneitä töitä.

Emil Cedercreutzin museo ja kulttuurikeskus
Museotie 1, Harjavalta
päivittäin 12-16, to 12-18

9.10.2008 digicamera.netin uutisissa kirjoitettiin näin:

Adobe, Julkistuksen jälkeinen päivityskäytäntö. "Asiakkaat, jotka hankkivat Adoben tai Macromedian merkkituotteen rajoitettuna aikana sen jälkeen, kun Adobe ilmoittaa uuden version julkaisemisesta, voivat päivittää maksutta uuteen versioon."

 • ostokuitti on esitettävä
 • kieliversiota ei voi vaihtaa
 • (Jos omistaa esim. neljä versiota vanhan Adoben ohjelman, niin se ei oikeuta päivitykseen. Mutta kolme versiota taaksepäin oikeuttaa päivitykseen. Jos vaikkapa omistaa Dreamweaver MX:n, niin sen voi päivittää Dreamweaver CS3:een, mutta ei suoraan Dreamweaver CS4:een. Ratkaisu: ostaa nyt Dreamweaver CS3:n (kuitti on oltava) ja hankkii sitten Adobelta _ilmaisen_ Dreamweaver CS4:n. Sama koskee esim. Photoshopia - Photoshop 7 - ja muita Adoben ohjelmia. Kukaanhan ei muuten ostaisi "vanhoja" versiota uuden version julkistamisen ja myyntiintulon välisenä aikana.)

- Ankarasta etsinnästä huolimatta en löytänyt Adoben sivuilta näitä päivämäärävälejä. Suomen Adobelta vastattiin aiemmin näin: ostokuitin päivämäärä pitää olla 23.9.2008 - marraskuun lopulle (minulle vastattiin viikko sitten noin, Foorumilla mainittiin 22.12.2008).

Jouko Leskelä, Snapshot.fi, kaksi viimeisintä merkintää.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Tietokone.fi, Googlen kuvahaku rikkoo lakia. Pikkukuvatkin loukkaavat tekijänoikeutta. Saksassa Google hävisi oikeudenkäynnin. USA:ssa Google oli voittanut vastaavan oikeudenkäynnin.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Aperture Mask: The Many Faces of Bokeh.

Reuters, Reflecting creativity. 34 valokuvaa.

Pdnpulse.com, Check Out This Chick. Kilpailun tulokset.

Lightroom Journal, Photoshop CS4 with Camera Raw 5 Now Shipping.

Photographersinsiders.com, Stock Photo Price Calculator. Jonkinlaista osviittaa USA:n kuvapankkien hinnoista. Siis "oikeiden" kuvapankkien hintoja, ei näiden 50 sentin kuvia myyvien...

The Online Photographer, Carl Zeiss PhotoScope. 15-45x suurennos, mukana 7 megapikselin kamera + lcd-näyttö. Kevät/kesä 2009. Polttoväli siis 600-1800mm, sd-kortit, vedenkestävä.

IR, Panasonic Announces Pricing For LUMIX DMC-G1, The World's First Micro Four Thirds System Camera (lehdistötiedote). Marraskuun puolivälissä myyntiin, $799.95, mukana LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6 ASPH/MEGA O.I.S. -kittiobjektiivi.

Cameras.co.uk, Fuji Finepix S2000 HD. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 27.6 - 414 mm, 15-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). HD output: video 1280 x 720, still 1920 x 1080. Mukana kauko-ohjain + kaapeli. Arvosana 77. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Ephotozine.com, Pentax Optio A40. Lokakuussa 2007 julkistettu. 12 megapikseliä, 38-114mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ultrakompakti koko. Suomen maahantuoja Focusnordic.fi (tiedot ruotsiksi). Suomen hinta on n. 210 euroa.

IR, Casio EXILIM CARD EX-S10. Tammikuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, erittäin pieni taskudigi, 36 - 108mm, 3-kertainen zoom, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Omat asetukset mm. YouTubeen ja Ebayhin. Arvosana 7/10. Focusnordic.fi. Suomen hinta on n. 260 euroa.


16.10.2008    (linkki)

Maan valo ja muisti – Eino Mäkinen 100 vuotta
16.11.2008 saakka

Eino Mäkisen (1908–1987) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Tämän kunniaksi Vb-valokuvakeskukseen on koottu juhlanäyttely, joka esittelee laajasti Mäkisen monipuolista tuotantoa.

Mäkistä kiinnosti toisaalta modernismi, toisaalta kansanperinteen tallentaminen. 1930-luvun alussa hän valokuvasi funktionalistista arkkitehtuuria ja modernia muotoilua, erityisesti Alvar Aallon tuotantoa. Kolme vuotta myöhemmin hän siirtyi etnografisen lyhytelokuvan pariin.

Pääosa näyttelyn valokuvista on Mäkisen kansatieteellistä aineistoa, jota hän kuvasi elokuvien teon yhteydessä.

Näyttelyn ovat tuottaneet Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (ent. Suomen elokuva-arkisto) ja Suomen Kulttuurirahasto. Kuraattoreina toimivat valokuvasuunnittelija Kai Vase ja valokuvakonservaattori Markku Marttila.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan juhlakirja: Maan valo ja muisti - Eino Mäkisen valokuvia. Toimittanut Kai Vase. Kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Sivuja 220. Hinta 38 euroa.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston Kuopion esityssarjassa elokuvateatteri Kuvakukossa Eino Mäkisen elokuvia la 18.10. klo 15.

 • Elokuvaesitystä ennen klo 14–15 Suomen valokuvataiteen museon erikoistutkija Jukka Kukkosen ja VB-valokuvakeskuksen johtaja Johanna Frigårdin johdatus Eino Mäkisen tuotantoon.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11–17, ke 11–19, la–su 11–15
3/2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Porissa 12.09.-12.10.2008 järjestetty VÄHÄX VALOTTAA -lasten ja nuorten valokuvafestivaali tavoitti yli 30 000 katsojaa ja osallistujaa. Lasten ja nuorten ottamia valokuvia oli esillä festivaalin ajan eri puolilla Poria. Eniten festivaalin näyttelyistä herättivät kiinnostusta julkisissa tiloissa ja kadulla olleet näyttelyt.

Osa näyttelyistä lähtee kierrokselle Satakuntaan ja valtakunnallisiin näyttelypaikkoihin.

Seuraavan kerran festivaali järjestetään vuonna 2011.

 • Festivaalinetin nettinäyttely (lasten ja nuorten ottamia kuvia, festarikuvia, ja työpajoissa tuotettuja kuvia).

Kymen Sanomat, Tarvittaessa taiteilijan vapaudella. Huumorin lämmittämä asenne ja draaman taju tekevät Hautalan luontokuvista helposti lähestyttäviä.

Valokuvatorstai, 106. haaste, inspiksenä on kirjan nimi: "Suomalainen nuorallatanssi". Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 105. haaste, haastesana oli kuvamuodossa, valokuva. Haasteen otti vastaan 149 kuvaajaa

Kapasia, Blog Action Day - Poverty.

(via Linko) Koiria väärinpäin eli Upside Down Dogs.

Artur Gajewski, Valokuvauksen päiväkirja. Tuorein merkintä 15.10.2008, Bridge vai pieni DLSR?

Tietokone.fi, Digitaalisten kuvakehysten sesonki alkaa. Joulu nostaa koko vuoden myyntilukuja.

Digitoday, Firefox 3.1 beta 1 julkaistiin.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, The Golden Hour - Perfect Times for Portraits.

Rob Galbraith, Adobe ships Photoshop CS4, rest of Creative Suite 4 apps.

Rob Galbraith, Camera Raw 5.1, due next week, to add support for newest cameras. Camera Raw 4.6 on viimeinen päivitys Photoshop CS3 -versioon.

Pdnpulse.com, Brad Pitt is Picky About Film. Brad Pittin filmikameralla kuvatut otokset vaimostaan.

cnet, Underexposed, Phase One releases pro version of raw photo editor. 299 euroa.

Dpreview.com, Firmware update service for Four Thirds launched. Olympus, Panasonic ja Sigman objektiivit.

Diyphotography.net, Gel Caps - DIY Light Painting Gels For Your Flashlight.

Photographyblog.com, Apple LED Cinema Display. Marraskuussa myyntiin, 24 tuumaa, 1920 x 1200, webbikamera + kaiuttimet, kolme usb-liitäntää, Mini DisplayPort, $899.

LetsGoDigital, Mamiya DL28. Keskikoon digiä.

Fotosidan.se, Nordic Ventures investerar i Jalbum. Kokonaissumma on 23 miljoonaa kruunua.

Cameralabs.com, Canon EOS 50D. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

 • Digital Camera Tracker, Canon EOS 50D (useampi arvio, linkkejä)

Dpreview.com, Canon EF-S 18-200mm 1:3.5-5.6 IS. Kuvanvakaimen hyöty 3 - 4 pykälää. Bokeh kunnossa, keskellä piirto hyvä, reunoilla ei sitten kovin hyvä. 18 mm ja isolla aukolla piirto ei ole hyvä. Laajakulmapäässä selvä tynnyrivääristymä, tyynyvääristymää 50 mm:ssä. Yleisarvosana Recommended (with reservations). Suomen Canon. Objektiivi maksaa Suomessa n. 550 euroa.

The Online Photographer, Canon G10. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa, lähiaikoina myyntiin.

Luminous Landscape, Panasonic Lumix LX-3. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 24 - 60mm, 2.5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), metallirunko. Kuvasuhteet 16:9, 3:2 ja 4:3. Ei sovi kaikille. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Trustedreviews.com, Nikon CoolPix S560. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 34.8-174mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, sisäistä muistia on 44 MB, 2.7 tuuman lcd-näyttö, painoa 145 g. Kolme väriä, pieni kamera. Aikaisempien mallien ongelmasta eli hitaasta tarkennuksesta on päästy eroon. Kohina on hyvin hallinnassa, vielä ISO 1600 -kuvat ovat kohtuullisen hyviä. Arvosana 9/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 240 euroa.

Ephotozine.com, Fujifilm FinePix Z10fd. Pienikokoinen, viisi väriä, 7 megapikseliä, 38-114mm, 3-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia 54MB. Suomen hinta on n. 170 euroa. Arvosana 8/10.

Photographyblog.com, FocalPoint. Jälkikäsittelyssä terävyysalueen säätöä. Myös vinjetointi. Arvosana 4.5 * / 5 *. $159.95.

Ephotozine.com, FocusFX.nl Gray Card. Arvosana 7/10.

 • Focusfx.nl, kolme kokoa, hinnat 18 euroa, 22.75 euroa ja 37 euroa

 

15.10.2008    (linkki)

Tuija LindsrömTuija Lindström, Valokuvia
2.11.2008 asti

Tuija Lindström on siirtynyt uusissa Lontoossa syntyneissä teoksissaan mustavalkoilmaisusta värilliseen. Eikä siinä koko uudistuminen: teokset ovat pyöreitä ja ne on toteutettu kuvankäsittelyohjelmassa kukkien yksityiskohdista otettujen kuvien pohjalta.

Tuija Lidsröm muutti 1970-luvulla Suomesta Ruotsiin, jossa hän opiskeli valokuvaajaksi. Uudessa kotimaassaan hän on saanut useita merkittäviä taidepalkintoja, mm. vuonna 1982 hänet palkittiin Guller-palkinnolla vuoden nuorena taiteilijana. Liljevalchsin taidehalli Tulholmassa järjesti hänen retrospektiivisen näyttelynsä vuonna 2004. Lindsröm on toiminut valokuvauksen professorina Göteborgin yliopistossa.

Galleria Krista Mikkola
Neitsytpolku 9, Helsinki
ti-pe 13-17, la-su 13-16

Karjalainen, Kahden miehen Karjalat. Mikko Savolaisen ja Ismo Ilkka Höltön valokuvat ovat samasta aiheesta, samasta näkökulmasta ja eri maailmasta.

Valotuksen hallinta - vaativa valokuvaus
Tekijä: Peterson, Bryan
Kustantaja: readme.fi
Julkaistu: 2008
ISBN: 9789525655599
Sidosasu: Kovakantinen, sidottu
Sivuja: 160
Muuta: Värikuvat
Hinta: 48 euroa

Bryan Petersonin Valotuksen hallinta -opas on tarkoitettu kokeneille harrastajille, jotka haluavat oppia kuvaamaan luovemmin valotuskonseptin hallitsemalla. Kirjan tavoitteena on, että lukija oppii ymmärtämään ja luovasti hallitsemaan erilaisissa tilanteissa kolmen perustekijän suhteen: aukko, valotusaika ja ISO-herkkyys.

Kirja soveltuu digikuvaajille, mutta myös perinteisillä kameroilla kuvaaville.

Lue kirjan tilaussivulta kustantajan esittely kirjasta.

Ja sitten siirrymme seuraavaan aiheeseen: Tasavallan presidentin viikko-ohjelma vko 42 / 2008. Sunnuntai 19.10.2008, missähän presidentti silloin voisi olla? (Kalenteriin merkitään vain presidentin julkiset esiintymiset ja tapaamiset).

Kemppinen, Yksityisyys II. Nyt keskitytään valokuvaukseen. "...Julkisemmissa tiloissa ongelmia on aiheutunut muun muassa median metsästämistä häistä ja hautajaisista. Kirkko on ilmeisesti onnistunut ratkaisemaan tämän. Kukaan ei saa ainakaan poliisilta apua päästäkseen vaikkapa valokuvaamaan häihin, jos järjestäjä seisoo kirkon ovella ja kieltää..." Lisäksi paljon asiaa kaupoissa kuvaamisesta.

Tuhat sanaa -blogi, Ajankohtaisohjelma ja useimmat äidit tyrmäävät tarhakameran - minä en.

Foorumilta valokuvausblogeja, edelleen...

Muropaketti, Applelta uusilla ominaisuuksilla varustut MacBookit.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 17 Images of Poverty.

(Foorumilta) Graphicregion.com, Able RAWer 1.4. Ilmainen raw-konvertteri.

Ephotozine.com, Interview with the photographer who submerged Keira Knightley. Julkisuuden henkilöitä kuvataan tällä kertaa veden alla.

Digital Outback Photo, Photomatix Workflow with Lightroom and Photoshop. HDR-kuvien tekemiseen.

Rob Galbraith, Apple updates MacBook, MacBook Pro, introduces LED desktop display.

Fotosidan.se, Fotografer in action på YouTube. Videoklipit viiden kuvaajan työskentelysessiosta.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-LX3. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 24 - 60mm, 2.5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), metallirunko. Kuvasuhteet 16:9, 3:2 ja 4:3. Ei sovi kaikille. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 500 euroa.

IR, Sony Cyber-shot DSC-T300. Tammikuussa 2008 julkistettu. 3.5 tuuman kosketusnäytöltä ohjaillaan kameraa, 10 megapikseliä, 33-165mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HDTV-ulostulo. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Cameras.co.uk, Sony DSC T77. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 35 - 140 mm, kuvanvakaaja, 4-kertainen zoom, 3- tuuman lcd-näyttö (230.400 pikseliä). Litteä taskukamera, viisi väri. Arvosana 83. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Ephotozine.com, Wacom Intuos3. Piirtopöytä. Koot A6 - A3. Kokeiltavana A4-malli. Arvosana 8/10. A4-koon Suomen hinta on n. 480 euroa, A5-koon Suomen hinta on n. 380 euroa.

 

14.10.2008    (linkki)

Sari Tervaniemi, DANGER! / VAARA!
2.11.2008 asti

Danger! / Vaara! –näyttelykokonaisuus on fiktiivinen kertomus aggressiosta, jota yksityisautoilu eräässä naisessa herättää.

Sari Tervaniemen teokset käsittelevät valtaa ja väkivaltaa suhteessa fyysiseen ja henkiseen tilaan sekä sitä, miten ne ilmenevät ihmisten välisissä suhteissa. Tervaniemi käyttää välineinään lyhytelokuvaa, videota, videoinstallaatiota sekä värivalokuvaa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Helga Härnestam, The Society and The Looking Glass Photos
2.11.2008 asti

Hippolyten Studiossa on esillä kaksi Helga Härnestamin teosta: The Society ja The Looking Glass Photos. Härenstam käsittelee teoksissaan muistin, valokuvan ja omaelämäkerran välisiä suhteita sekä niiden suhdetta fiktioon ja todellisuuteen. Valokuvaus on Härenstamille keino kertoa ja rakentaa enemmän tai vähemmän omaelämäkerrallisia tarinoita.

Ke 15.10. klo 17 keskustelutilaisuus: Helga Härenstam & Nina Tuittu. Keskustelu käydään englanniksi Hippolyte Studiossa Helga Härenstamin näyttelyn yhteydessä. Nina Tuittu on helsinkiläinen valokuvataiteilija ja valokuvauksen opettaja. Tuittu on omassa työskentelyssään pohtinut ajan ja runouden suhdetta valokuvaan, mistä löytyi yhtymäkohta keskusteluun Helga Härenstamin kanssa.

Valokuvagalleria Hippolyte, Studio
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

ArtHelsinki 2008 Helsingin Wanhassa Satamassa 18.-19.10.2008

ArtHelsinki 2008 pidetään ensi viikonloppuna Katajanokan Wanhassa Satamassa. Helsingin ensimmäisten nykytaiteen messujen teemamaa on Ruotsi. Viisi ruotsalaista galleriaa esittelee ruotsalaista nykytaidetta suomalaisille keräilijöille. Vastaavanlaiset messut on järjestetty Ruotsissa jo 28 kertaa.

Kaiken kaikkiaan messuilla on yli 40 näytteilleasettajaa - galleriaa tai liittoa, jotka edustavat noin 250 taiteilijaa. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, taideteollisuustuotteita, multimediaa ja tietysti myös valokuvataidetta.

Messuohjelma tarjoaa myös erilaisia seminaareja ja asiantuntijaluentoja.

Foorumilaisten kuvia:

(Foorumilta) Timo Nokon leijakuvia Helsingistä, flickr, Kite Aerial.

Rupuranta.net, Valokuvien tilaus, valmistus ja tekniikka. Millä tekniikalla rupurannan panoraamakuvat on tehty?

Kemppinen, Yksityisyys I. Voiko kaupassa kuvaamisen kieltää? Vastaus: professorikaan ei varmasti tiedä.

Digitoday, Verkkokauppa Topvision Luxembourg konkurssiin. Suomessakin tunnettu verkkokauppa Topvision Luxembourg on Kuluttajaviraston mukaan haettu konkurssiin.

 • (jos tilaus on tehty luottokortilla, niin ei liene ongelmia...)

HS, Nuoret taiteilijat esittäytyvät Netin taidesivustolla. Jenni Tapanila, 28, on valokuvaaja, joka julkaisee töitään Deviantart-taidesivustolla internetissä. Hänen suosituimman työnsä on nähnyt puoli miljoonaa ihmistä, ja Tapanila on pitkään ollut sivuston suosituimpia taiteilijoita.

 • Suosio näkyy myös Tapanilan lompakossa. Hän tienaa 2 000 euroa vuodessa myymällä töidensä kopioita Deviantartin kautta.
 • suzi9mm.devianart.com ja sitten ne kuvat eli gallery

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Tiina Mickelssonin kuva Vuoden Morsian -kisan voittoon. Eirikuvan järjestämän Vuoden Morsian -kilpailun voitttajakuva palkittiin 10.10.2008 Häät ja Rakkaus -messujen Bridal Awards -palkintojenjaon yhteydessä.

Aamulehti, Vaihto-oppilas kuvasi salaa asuntoja Tampereella. Tampereen käräjäoikeus langetti miehelle salakatselusta 960 euron sakkorangaistuksen.

"6 § (9.6.2000/531) Salakatselu. Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa

1. kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka
2. yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,

on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava."

Uusi Suomi, Alaikäisen tytön nettikuvista tehtiin seksi-ilmoituksia. 20-vuotias lappeenrantalaismies otti IRC-Galleriasta alaikäisen jyväskyläläistytön kuvia ja teki niiden avulla tytön nimissä ilmoituksia seksiseuranhakuun tarkoitetuille nettisivustoille.

Elisa, Tunnettu musavalokuvaaja poissa.

Photo.net, foorumi.

Digital Journalist, Tech Tips October 2008, Chuck Westfall.

 • Miksi saan Canon Powershot A630:lla parempia kuin Canon EOS-1D Mark II -kameralla?
 • Valkotasapaino ja irtosalama
 • Voiko ST-E2:a käyttää tarkentamisen apuna?
 • Miksi Canon käyttää osassa objektiiveja valkoista väriä?
 • Miksi 1D-kameralla otetut kuvat ovat tarkempia kuin myöhäisemmillä malleilla otetut kuvat?
 • Miten EOS-kamera oikein tarkentaa?
 • Canon EOS-1Ds Mark III: tähyslasit ja omat valikkoasetukset

Trustedreviews.com, Digital Photography Tutorial – Image Noise And Noise Reduction.

Dpreview.com, Adobe releases Camera Raw v4.6.

Makezine.com, The Sun - Amazing photos.

Diyphotography.net, Using A Cooling Honeycomb As A DIY Gridspot.

The Online Photographer, Black Silicon. 100 - 500 -kertaa herkempi ei tarkoita ketjun loppupäätä eli kameraa...

Kamera & Bild, Forum för bildjournalistik stängs. Fotojournalisten.se.

Kamera & Bild, WEBB-TV: Så presenterar du dig säljande. Portfolio-tips. Mitä kuvatoimiston kuvatoimittaja odottaa kuvaajalta? Tapaaminen, portfolio, kannettavan ongelmat jne.

Dpreview.com, Nikon D90. Elokuussa 2008 julkistettu. Nikon D80:n seuraaja, 12 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), live view, 4.5 ruudun kuvausnopeus. Tallentaa videota (!), 1280 x 720, videossa ei mahdollisuutta automaattitarkennukseen. Arvosana Highly Recommended, 27 plussakohtaa, 9 miinuskohtaa. Suomen Nikon. Pelkkä runko n. 1.000 euroa, mukana 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR n. 1.250 euroa.

Cameras.co.uk, Canon Powershot A2000 IS. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 36 - 216 mm, kuvanvakaaja, 6-kertainen zoom, 3 tuuman lcd-näyttö, AA-akut. Malli on tarkoitettu uusille kameran käyttäjille, kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Arvosana 84. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 220 euroa.

Photoreview.com.au, Canon PowerShot SX110 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 9 megapikseliä, 36 - 360 mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, 20 kuvausohjelmaa, AA-akut. Ei mikään pieni kamera, käynnistys parissa sekunnissa, kuvia voi ottaa jatkuvasti 1.9 sekunnin välein. Arvosana 9.0. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 260 euroa.

 

13.10.2008    (linkki)

LUMOTTU KUVA. Nuoruuskuvia Kampin kauppakeskuksessa 12.-19.10.2008.
Lähetä oma kuvasi mukaan!

Elätkö nuoruuttasi? Tartu kameraan ja kuvaa se! Jos nuoruudestasi on jo vierähtänyt aikaa, etsi valokuva-albumistasi kuva, joka herättää muistosi eloon. Jos haluat, voit liittää mukaan pienen tarinan tilanteesta, johon kuva liittyy.

Kaikenikäisten helsinkiläisten valokuvista koostetaan Lumottu Kuva -teos Kampin kauppakeskukseen Lokaviikkojen ajaksi 12.-19.10.2008.

Osallistujien kesken arvotaan Mika Waltarin teoksia.

Lumottu Kuva on Helsingin nuorisoasiainkeskuksen tuottama ja se toteutetaan yhteistyössä Suomen Valokuvataiteen Museon kanssa.

Lue lisää

Pintaliitoblogi, Oopa: Langanpätkä kennolla ja murut laukussa.

Photo.net, foorumi.

Earthboundlight.com, If it Sounds too Good to be True ... is it? (Photo Tip of the Week).

IR, Pentax drops pricing for K20D, Optio W60. USA: Pentax K20D, 23% hinnanalennus. Pentax optio W60, 9% hinnanalennus.

Digital Outback Photo, 10/12/2008 Photomatix Pro 3.1 Beta 10 Windows and Beta 9 Mac posted.

The New York Times, Intuition + Money: An Aha Moment. Black silicon, 100 - 500 kertaa valolle herkempi materiaali, vasta tutkimusasteella.

Popular Photography, Olympus E-520. Toukokuussa 2008 julkistettu. Kevyt 10 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakaaja ja LiveView. Lcd-näyttö on vähän isompi, nyt 2.7 tuumaa. Kuvanvakain toimii panoroidessa, vaikka kameraa pidettäisiin pystyasennossa. Oikeasti toimiva pölynpoisto (toisin kuin kilpailijoilla). Langaton salamaohjaus. Etsin on "oikeisiin" järjestelmädigeihin verrattuna pieni ja kuilumainen (mutta ei sen huonompi kuin Sony A300/A350:ssä). AF toimii suurelta osin edelleen kolmen pisteen varassa. Kuvasuhde on 4:3 perinteisen 3:2 sijaan. Kroppikerroin on kaksi. Suomen Olympus. Runko + 14-42mm + 40-150mm n. 800 euroa.

Digital Outback Photo, Amod GPS Photo Data Logger. GPS-dataa, $79.

 

12.10.2008    (linkki)

Vesa Huttunen.

Skenet.fi, Mikko Oranen, Mustaa ja valkoista. Ateneumin pieni japanilaisen valokuvan näyttely esittelee kahdeksalta klassikkokuvaajalta 64 teosta 1950- ja 60-luvuilta.

(Foorumilta) DudeB jatkaa edelleen valitsemallaan linjalla.

"Mielikuvitustuotehenkilöni Rane on aikuiskoulutuskeskuksessa tarkkailuluokalla. Hän on jäänyt kirjoittamisesta luokalle noin kaksikymmentä kertaa. Lukea hän osaa, mutta ei kirjoittaa. Matematiikka on Ranelle lastenleikkiä, koska numeroita on helppo piirtää. Rane on myös taiteellinen ja osaa piirtää auton (Volvo 740).

Opettajat ovat piinanneet Ranea ala-asteelta lähtien. Jälki-istunnossa on istuttu enemmän kuin kotona telkkarin äärellä. Pitkän huiskea Rane pärjää muuten ihan kivasti, Rane ajaa rekkaa ja noudattaa nopeusrajoituksia. Ranella on kaunis pieni vaimo, kahdeksan lasta ja kolme koiraa.

Jälki-istunnossa Ranella palaa välillä hihat ja välillä röökiä; "

Rane1, Rane2, Rane3

(This Guy is the Photographer)

Foorumilta, valokuvausblogeja, edelleen...

Tietoa koneesta -blogi, Kumman ostaisit: Miniläppärin vai älypuhelimen?

Tietokone.fi, Päivän softa: Testaa lcd-näytön säädöt kohdilleen. Monitortest 3.0.

MTV3, Tarhakamerat saivat kansan kiivastumaan. ...Ajatuksena on, että hoitajat kuvaavat lapsia arkisissa puuhissaan ja kuvat ladataan internetin kuvapankkiin. Sieltä vanhemmat voivat seurata lastensa päiväkotielämää vaikka keskellä omaa työpäiväänsä. Vaikka päivähoidon lisäresurssit ovat muuten kiven alla, yksityisen yrityksen tarjoamaan teknologiahankkeeseen rahaa on löytynyt. Kokeilu maksaa helsinkiläisille seuraavan kahden vuoden aikana noin 158 000 euroa....

(Foorumilta) Mydigitallife.info/fi, Minun Digitaali Elinikäinen. 9.10.2008: Panna Vapauttaa Pehmo Tutorials ja Harjaannuttava Televisio Polveutua VTC. Sama englanniksi: Get Free Software Tutorials and Training Video From VTC.

 • (Sinällään mielenkiintoinen sivu, konekäännöksellä tuotetaan vajaalla kolmellakymmenellä kielellä pienellä viiveellä staattisia sivuja)

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, ...And Damned If You Don't. Nyt sitten valitellaan, että lehtikuvaa ei ole käsitelty...

Strobist, On-Axis Fill: Introduction. Kamerassa kiinniolevaa irtosalamaa voi käyttää antamaan lisää ilmettä, studiosalamienkin kanssa.

Computer-darkroom.com, Managing your CMYK Photos. Päivitys: miten CMYK-tiedosto exportataan Lighroomin katalogista.

LetsGoDigital, Nikon Media Port UP300x. Nikonilta ihan uusi aluevaltaus. Kuulokkeet, WiFi, internet, multimediasoitin, näyttö (pikkuriikkinen mutta silmien edessä vastaa 50 tuumaa...). Esim. äänen voimakkuutta säädellään päätä kääntämällä. Sisäistä muistia on 8 GB / 4 GB. Näyttö 0.44 tuumaa, 640x480, painoa 385 gr. Hintaa ei mainita.

Fotosidan.se, Retusch av 65-åring visar hur en bild kan ljuga. Kuvankäsittelijä sai vapaat kädet muuntaa 65-vuotiaan alusvaatekuvan näyttämään siltä, että kohde olisikin ollut 35-vuotias. (Eipä tarvitse mennä katsomaan ruotsalaista lehteä, riittää, kun katselee suomalaisten naistenlehtien kansia: alle ja päälle 50-vuotiaat eivät näytä ikäisiltään...).

Fotosidan.se, Fotojournalistiskt forum tynar bort. Vain puoli vuotta linjoilla, ei herättänyt tarpeeksi kiinnostusta. (Varmaan sivuston perustajiltakin olisi aikaa liiennyt enemmän, jos suosio olisi ollut suurta...).

Cameras.co.uk, Olympus MJU 1040. Julkistettu elokuussa 2008. Litteä pikkukompakti, neljä väriä, 10 megapikseliä, 38-114mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 78. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 230 euroa.

 

11.10.2008    (linkki)

Jani Sourander, Näe kuin kamera.

Tietokone, Ennakkotiedot: Applen uutuus on 590€ kannettava. Apple julkaisee uusia kannettavia ensi viikolla.

Tiede.fi, Googlen maapallo entistäkin tarkempi. Tarkkuus 41 cm, mutta siviilikäytössä rajoitus on 50 cm. Jo 1970-luvun sotilaskäytössä olevilla satelliiteilla pystyi erottamaan Pravdan otsikon Punaisella torilla.

 • ks. Geoeye.com (kuvat tulevat aikanaan tälle sivulle)

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net, Baby's Growth Stages Captured in Photography: Maternity. Useampiosainen sarja.

Digital Photography School, Reaching Out to Underpriveleged Children Through Photography.

Dpreview.com, Canon 5D Mark II HD Video samples.

Ephotozine.com, How to take better product shots.

Rob Galbraith, Adobe Camera Raw 4.6 available for download.

LetsGoDigital, Digital Imaging Trends at Photokina.

Morris-photographics.com, Photoshop > Keyboard Shortcuts. Pikanäppäimet, eri Photoshopin versiot, sekä Mac että Pc.

Scottkelby.com, As Photographers, Are We Backing Up Too Much?

Pdnepulse.com, Kodak Instant Photos? Kodak EK100 -pikakamera julkistettiin 1977, Polaroid haastoi Kodakin oikeuteen, jossa Kodak hävisi. 16 miljoonaa kameraa jäi ilman filmiä. Alkuperäistä filmiä voi vielä löytää, jälki muistuttaa nyt lähinnä valokuvan alkuaikoja.

Photoreview.com.au, Canon Digital Ixus 870 IS. 10 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit, litiumioni-akku. Arvosana 8.5. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 300 euroa.

IR, Samsung L210. Tammikuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 3-kertainen zoom, kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö, käsisäätöjä, pieni pokkari. Suomen Samsung. Suomen hinta on n. 160 euroa.

 

10.10.2008    (linkki)

Foorumilla on osiossa Linkkejä kuviin ja gallerioiden ketjuja, joissa on kaikenlaisia teemoja. TEEMA: Orava -ketjussa on mainioita kuvia oravista. Yksi viimeisistä on Tuomas Heinosen oravakuva (kuvattu Seurasaaressa, pähkinäpalkalla malli lahjottu).

Linnanmäki, Valokarnevaali 10.10. - 19.10.2008. Viisi euroa maksava aluelippu.

Digitoday, Ohjelma arvaa iän kuvan perusteella. "Ei myydä alaikäisille". Vaikkapa tupakka-automaatteihin...

Uusi digifotokoulu
Tekijät: Pekka Punkari
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 09-10/2008
ISBN: 978-951-0-34049-3
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 160
Muuta: Värikuvat
Hinta: 36 Euro

Pekka Punkarin suositusta Digifotokoulu-kirjasta on hiljakkoin ilmestynyt uusi laitos. Kameran käytön ja kuvaustekniikan lisäksi kirjassa käsitellään sommittelua sekä valo- ja väri-ilmaisua. Lisäksi käydään läpi kuvankäsittelyn perusteet.

Digifotokoulu on tarkoitettu sekä pokkarikuvaajille että järjestelmädigillä kuvaaville harrastelijoille. Digifotokoulun aiempi laitos on Suomen eniten myyty digikuvausopas.

Valokuvaaja Pekka Punkari on Kamera-lehden päätoimittaja.

Lue tilaussivulta kustantajan laatima esittely kirjasta.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Panttihuutokauppa Helsingissä 15.10.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGITAALIKAMERA OLYMPUS MJU 820 110 e
VERKKOLATURI 1 KAAPELI 1 SUOJAPUSSI
- 110 euroa

DIGIKAMERA NIKON COOLPIX L3 5.1MP 60 e
2 KAAPELIA OHJEET LAATIKKO
EI TESTATTU
- 44 euroa

Photo.net, foorumi.

Photocritic.org, The ultimate guide to HDR photography.

Digital Photography School, 5 Tips for Building Your Photography Portfolio.

The Online Photographer.

Prophotohome.com, An Investment in White Balance that Appreciates Right Now. Taulukkoon koottu vermeitä, joita voi käyttää apuna valkotasapainoa säädettäessä.

 • Colorright, $90
 • CBL, $108 - $126
 • ClearWhite, $50
 • ExpoDisc, $45 - $170
 • Photovision Digital Calib. Target, $38 - $240
 • Lastolite EzyBalance, $53 - $94
 • WhiBal, $27 - $46
 • Digital Grey Card, $15 ja $30
 • McBeth ColorChecker, $64 - $77
 • Styrofoam, $0

Rob Galbraith, Canon, Nikon, Sony cameras added to CF/SD Performance Database.

IR, Nikon, Carson Kressley Team Up To Show Viewers How To 'Look Good In Pictures' (lehdistötiedote).

 • Nikon, Lookgoodinpictures.com lisää tulossa, tällä hetkellä Online Dating and Webshots sekä Relax and Be Yourself!

Fotosidan.se, Skönhetsmaskinen. Ohjelma, joka automaattisesti "parantaa" kasvoja. Ei myytävänä. Kauneuskäsite ei ole mitenkään yksiselitteinen, käy selvästi ilmi esimerkkikuvista.

Kamera & Bild, Flygfoto vapen i kampen om husköparna. Ilmakuvat vauhdittavat asuntokauppoja.

Photo.net, Pentax K20D. Tammikuussa 2008 julkistettu K10D-mallin päivitys. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakain rungossa. 2.7 tuuman lcd-näyttö. Pöly/kosteustiivis. Kuvausvauhti on vain kolme kuvaa sekunnissa. Pentaxin 14 megapikselin CMOS. Pixel mapping (toimimattomat kennot pikselit mapataan automaattisesti piiloon). Ks. Focus Nordic (ei ole ehditty kääntää vielä suomeksi). Perkko.fi (ex-maahantuoja). Suomen hinta on n. 900 euroa.

Pdngearguide.com, Adobe Photoshop Lightroom 2.0.

Pdngearguide.com, Canon EF 200mm F/2 L IS USM lens. Uusi malli, kuvanvakaajan vaikutus on viisi valotusaskelta. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 5.700 euroa (ohoh...).

Photoreview.com.au, Canon PowerShot E1 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 10 megapikseliä, 35 - 140 mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö, optinen etsin, kolme väriä. Arvosana 8.5. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 190 euroa.

 

09.10.2008    (linkki)

Viikon 41 kuva: Stilleben. (Viikon 40 kuva: Stilleben).

Valokuvatorstai, 105. haaste, haaste on kuvamuodossa, valokuva. Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 104. haaste, haastesana oli "kiltti". Haasteen otti vastaan 147 kuvaajaa

Pahat kuvat valtaavat maailman, Valokuvauksen opas: Kameran histogrammin käyttäminen. Ihan perusteita, mutta havainnolliset kuvat.

Janneheimonen.net, Pitkä valotus ja tähtitaivas - osa I… ISO1600, f3.2, 24mm, pitkän valotuksen kohinanpoisto, vähän yli 56 minuuttia. Tuloksena melkein valkoinen ruutu. Kuvankäsittelyssä EV -4, mitä tapahtuikaan?

Rupuranta.net, Ei merta edemmäs: Noomi-koira ja kokkopaikka, Makholma, 30/9-2008. Mitäs touhua tämä on, vertikaali panoraama?

Adobe, Julkistuksen jälkeinen päivityskäytäntö. "Asiakkaat, jotka hankkivat Adoben tai Macromedian merkkituotteen rajoitettuna aikana sen jälkeen, kun Adobe ilmoittaa uuden version julkaisemisesta, voivat päivittää maksutta uuteen versioon."

 • ostokuitti on esitettävä
 • kieliversiota ei voi vaihtaa
 • (Jos omistaa esim. neljä versiota vanhan Adoben ohjelman, niin se ei oikeuta päivitykseen. Mutta kolme versiota taaksepäin oikeuttaa päivitykseen. Jos vaikkapa omistaa Dreamweaver MX:n, niin sen voi päivittää Dreamweaver CS3:een, mutta ei suoraan Dreamweaver CS4:een. Ratkaisu: ostaa nyt Dreamweaver CS3:n (kuitti on oltava) ja hankkii sitten Adobelta _ilmaisen_ Dreamweaver CS4:n. Sama koskee esim. Photoshopia - Photoshop 7 - ja muita Adoben ohjelmia. Kukaanhan ei muuten ostaisi "vanhoja" versiota uuden version julkistamisen ja myyntiintulon välisenä aikana.)

MikroPC, Webbikamera saattaa urkkia sinuakin. Flash Player ja sopiva hämäräperäinen sivu, hämätään käyttäjä klikkaamaan tiettyä kohtaa sivusta, niin webbikamera tai mikrofoni käynnistyy. Nimi tekniikalle on clickjacking.

(kertausta) Seiska-lehden tee oma seiska-kansi on ihan hauska, mutta eikös olisi jo aikaa vaihtaa leiskaa, joka on usean vuoden takaa...

Photo.net, foorumi.

Yearbookyourself.com. Ilmainen palvelu. Kannattaa katsoa jo etukäteen valmiiksi kasvokuvia (kokovartalokuvakin käy). Kokorajoitus 1MB. Kuva tai kuvat upataan, valitaan kasvo-osa (ruudulla valittua osaa voi pienentää/suurentaa, liikuttaa ja kääntää). Sitten valitaan yleisilme (lähinnä tukka, mutta myös silmälasit). Ja valmista. Vuodesta 1950 eteenpäin kahden vuoden välein vuoteen 2000 näkee, miten hiusmuoti yms. on muuttunut.

Digital Photography School, 13 Lessons to Teach Your Child About Digital Photography.

Diyphotography.net, Exploring Small Strobes: Why should I Use a Speedlight.

cnet, Underexposed, Why that Canon lens costs so much, part II. Hintaluokan halvemman pään Canon EF-S 17-85MM f4-5.6 IS USM aukipurettuna, melkoisen monimutkaiset sisuskalut.

Bobatkins.com, Assembly Animation of an EOS 10 and 24-85 lens. Canon.

Strobist, Today, on the Strobist Surgery Channel... Nikon SB-800 avoleikkauksessa.

Aardenburg-imaging.com, A Look at Two Photofinishing Technologies and One Desktop Photo Printing Alternative. Kurkistus ammattimaiseen kuvien printtaamiseen. Märkä- ja kuivaminilabbis. Verrokkina Epson RX-680 -mustesuihku.

LetsDoDigital, Pentax K20D. Tammikuussa 2008 julkistettu K10D-mallin päivitys. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakain rungossa. 2.7 tuuman lcd-näyttö. Pöly/kosteustiivis. Kuvausvauhti on vain kolme kuvaa sekunnissa. Pentaxin 14 megapikselin CMOS. Pixel mapping (toimimattomat kennot pikselit mapataan automaattisesti piiloon). Arvosana 80% Excellent. Ks. Focus Nordic (ei ole ehditty kääntää vielä suomeksi). Perkko.fi (ex-maahantuoja). Suomen hinta on n. 900 euroa.

Photoreview.com.au, Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS. Yleisarvosana 8.5. Suomen Canon. Objektiivi maksaa Suomessa n. 550 euroa.

Photographyblog.com, Fujifilm FinePix S2000HD. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 27.6 - 414 mm, 15-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). HD output: video 1280 x 720, still 1920 x 1080. Mukana kauko-ohjain + kaapeli. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC FZ28. Heinäkuussa 2008 julkistettu, FZ18:n seuraaja, 10 megapikseliä, 27-486mm, 18-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Raw. Arvosana 86. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 430 euroa.

 

08.10.2008    (linkki)

Kutsu miniatyyrivalokuvanäyttelyyn
Luovan valokuvauksen keskus ry. kutsuu kaikkia valokuvaan liittyvillä tekniikoilla työskenteleviä osallistumaan "Miniatyyri"- näyttelyyn. Näyttely on Jyväskylässä Galleria Harmoniassa 20.11. - 14.12.2008. Teosten on oltava perillä viimeistään 10.11.2008. Kuvan maksimikoko on 10x15 cm.

(Foorumilta) Varastettu:

"Helsingistä keskustakampukselta kadonnut eilen tuliterä, muoviin pakattu Canon EF 70-200/2.8 IS USM. Oli kantopussissa. Sarjanumero 485373.

Löytäjälle palkkio."

(jos jotain tietoa, niin vaikkapa sähköpostia voi lähettää sivun alalaidan sähköpostiin, viesti menee sitten eteenpäin...)

Luontokuva.org, etusivulla on kaikenlaista asiaa vuoden 2008 päätapahtumasta eli Vuoden Luontokuva 2008, Helsinki, Finlandia-talo 19.10.2008.

Foorumilaisten kuvia:

Keskipohjanmaa.net, Raikasta, monipuolista valokuvaa. Kokkolan Kameraseuran tämänkertainen vuosinäyttely on anniltaan monipuolinen ja koottu huolellisesti tehdyistä, tasokkaista valokuvista...

 • Valokuvanäyttely kirjaston torilla 6.-31.10.

Savon Sanomat, Jukka Kukkonen ja Elina Heikka (toim.) - Punamustavalkea. 1918 kuvat.

Jani Sourander, Valokuvan fengshui. Ilman katsojaa valokuvaajaa ei ole. Kuvan ottaja voi jo etukäteen yrittää miettiä, miten katse liikkuu valokuvassa.

Ylitalot.net, Vuosi Sammatintiellä. "Aikoinaan yksi ensimmäisiä projektejani digikameran hankinnan jälkeen oli dokumentoida vuodenaikojen vaihtelu Sammatintie 6-8 talonyhtiön pihalla Helsingin Vallilassa...". Yksi kuva kuukaudessa.

Havaintovihko, Tuomo Björksten, Alle kuukausi aikaa nähdä näyttelyni.

 • Näyttelypaikka: Jyväskylän Lyseon lukion ruokasali
 • Aika: 22.9.-31.10.2008
 • Yhteystiedot: Jyväskylän Lyseon lukio, Yliopistonkatu 13, Jyväskylä
 • Näyttely avoinna: ma-pe klo 8-18

Suomen Lehtikuvaajat, Lokakuun kuvaaja: Gunnar Bäckman.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, John Chiara Shows His Photography Workflow. Video 7:17. Kamera kulkee peräkärryssä.

Makezine.com, "Earth From Above" - Amazing photos. Yann Arthus-Bertrandin kuvia on esillä New Yorkissa vuonna 2009 - ensimmäistä kertaa.

Pdnpulse.com, Cool Photo-Multimedia Site Emerges From the Shadows. Fotojournalismia, multimediaesityksiä ympäri maailmaa.

Diyphotography.net, Two Great Series Coming Up. Exploring Small Strobes ja Baby's Growth Stages Captured in Photography.

John Nack on Adobe, Last chance to move up from PS7. Adobella päivitys onnistuu mistä tahansa versiosta kolme versiota taaksepäin. Photoshop CS4:n ilmestyessä virallisesti 15.10.2008 päivitys Photoshop 7 -versiosta ei enää onnistu. Jos nyt ostaa Photoshop CS3:n, niin on oikeutettu Adoben käytäntöjen mukaan saamaan ilmaisen Photoshop CS4:n.

NASA, Messenger Images of Mercury.

Pause.se, Emma - ofokuserat. Ruotsalaisen Rockfoto-sivuston Emma Svenssonin blogi.

Dpreview.com, Nikon D700. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ensimmäinen Nikonin ammattilaismalli, jossa on sisäänrakennettu salama. Ulkoisesti melkein sama kuin Nikon D300, sisäisesti eli ominaisuudet ovat kuin Nikon D3:lla. Ilman akkukahvaa kuvausnopeus on 5 ruutua sekunnissa (Nikon D3:lla 9 ruutua sekunnissa). Uutta on (Nikon D3:een verrattuna) pölynpoisto, laajempi painikkeiden ohjelmoitavuus, Live View:n virtuaalihorisontti. Etsin näyttää 95% tallentuvasta kuvasta (hm...). 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä). Highly Recommended, loppuarviossa plussakohtia 25 kpl, miinuskohtia 3 kpl. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.250 euroa.

IR, Nikon Coolpix S600. Erittäin kompakti, 10 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakain, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Suomen Nikon. Suomen hinta on vähän alle 300 euroa.

 

07.10.2008    (linkki)

Elina Brotherus, Études d'après modèle, danseurs
21.10.2008 asti

Elina Brotherus jatkaa valokuvateoksissaan maalaustaiteen traditioiden tutkimista. Uusi Études d'après modèle, danseurs -sarja käsittää vaalean kuulaita mallitutkielmia Pariisin oopperan tanssijoista. Kuvat on otettu Pariisin Montparnassella sijaitsevassa vanhassa kuvanveistäjän ateljeessa.

Elina Brotherus on kansainvälisesti tunnetuimpia valokuvataiteilijoitamme. Hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Hän on saanut useita valokuvausalan palkintoja, mm. Fotofinlandia -palkinnon vuonna 2000. Aivan hiljattain hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto.

Galleria Ama
Rikhardinkatu 1, Helsinki
ti-pe 11-17
la-su 12-16

Kauppalehti, Palkittu Brotherus teki hienoimman näyttelynsä.

Nikon on järjestänyt Nikon Photo Contest International -kilpailua vuodesta 1969. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kisaan voivat osallistua niin amatöörit kuin ammattikuvaajatkin kansallisuuteen katsomatta. Asuinpaikalla ei ole väliä.

Tänän vuonna kilpailun aiheena on Nikonin merkkitunnus At the Heart of the Image.

Kilpailussa on kaksi luokkaa:

 • vapaa luokka, johon voit lähettää omaa näkemystäsi ja luovuuttasi heijastavia töitä.
 • Minun planeettani -luokka, tähän luokkaan on tarkoitus lähettää kuvia, joilla ilmaiset tunteitasi maailmaasi kohtaan.

Kuvia voi lähettää internetin kautta 1.9.-30.11.2008 (klo 24 mennessä Japanin aikaa). Tavallisessa postissa lähetettyjen kuvien on oltava perillä viimeistään 30.11.2008.

Palkintoja on jaossa kaikkiaan 54.

Lue kuvia ym. koskevat tarkemmat ohjeet kilpailusivuilta.

Kilpailusta suomeksi.

Wrigley Scandinavia AB järjestää KICK UP A GEAR -valokuvakilpailun.

Lähetä kuva, joka iskee, naurattaa tai säväyttää isommalla vaihteella.

Pääpalkinto käsittää kahden hengen matkan Lontooseen ajalla 13.12.–15.12.008, sisältäen lennot Helsinki-Lontoo-Helsinki sekä turistiluokan majoituksen sekä pääsyliput kahdelle 14.12.2008 ajettavaan Race of Champions -kisaan Wembleyllä.

Kilpailuun voi osallistua Internetissä 1.9. - 15.11.2008.

Voittaja ratkeaa yleisöäänestyksellä. Tulos julkistetaan 17.11.2008.

Lue lisää kilpailusivuilta.

Foorumilaisten kuvia:

Parta Goes Colors, Galleria Anni, Galleria Sonja ja Galleria Tanja.

Työministeriö, Kuvankäsittelijä, SOK, Helsinki. 31.8.2010 saakka jatkuva äitiysloman sijaisuus. Edellytykset: graafisen alan tutkinto esim. painopinnanvalmistaja, työkokemusta kuvankäsittelijän tehtäväst, rutiinia markkinointiviestinnän tuottamisessa, oma-aloitteisuutta sekä joustavuutta työtilanteiden mukaan, Adoben ohjelmien hallintaa: pääpaino Photoshop-, Illustrator- ja InDesign-ohjelmissa sekä MacOSX-osaamista.

 • Työpaikan osoite 00510 HELSINKI
 • Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika kokopäivätyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 26.10.2008

Panttihuutokauppa Tampereella 9.10.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

VIDEOKAMERA JVC GR-AX460 1 KAUKOSÄÄDIN 40 e
VÄLIJOHDOT LATURI 2 AKKUA
KAMERANJALUSTA GIOTTO
- poistettu

KAMERANRUNKO CANON EOS 1000F EI TESTATTU 40 e
OBJEKTIIVI CANON 35-80MM
- poistettu

DIGIKAMERA OLYMPUS MJU 760 7.1MP 1 LATAUSLAITE 120 e
MUISTIKORTTI 512MB 1 USB-JOHTO
- 120 euroa

DIGIKAMERARUNKON CANON EOS 30D 500 e
OBJEKTIIVI 18-55MM 1 MUISTIKORTTI 512MB
LATAUSLAITE 1 AKKUKAHVA CANON BG-E2
ASENNUSLEVYKKEET JOHDOT OHJEKIRJA
- poistettu

DVD VIDEOKAMERA CANON DC210 1 LATURI 160 e
VARUSTELAUKKU
- 180 euroa

DIGIKAMERA OLYMPUS FE-300 12.0 MP 1 MUISTIKORTTI 180 e
1GB 1 LATURI 1 USB-KAAPELI 1 AV KAAPELI
OHJEKIRJA ASENNUSLEVYT TAKUU 5/2010
- 180 euroa

DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS10D 1 OBJEKTIIVI 240 e
SIGMA 18-50MM 2 MUISTIKORTTIA 512MB 1 LATAUSLAITE
AKKU 1 USB-JOHTO SUOJAKOTELO
- 240 euroa

OBJEKTIIVI CANON 75-300MM 1:4-5.6 80 e
SALAMALAITE CANON 380 EX
- poistettu

Reuters, Dirty Thirties. Mustavalkoisia lama-ajan kuvia 30-luvun USA:sta.

 • (toivottavasti kuvat eivät ole ajankohtaisia...)

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, A Primer In Selling Your Art At Festivals. Ei taida Suomessa olla tällaisia markkinoita.

Sportsshooter.com, How to Fail as a Photographer. Ammattina kuvaaja.

Naturephotographers.net, ruska-asiaa.

Drew Gardner, The First shoot with the Phase One P65+. Esituotantomallista kokemuksia. Keskikoon täyden ruuudun digiperä. 60.5 megapikseliä.

cnet, Underexposed, Adobe offers Elements with Photoshop.com promo. USA:n hinnat.

Makezine.com, Pinhole tophat. Silinterihatussa neulanreikäkamera.

Fotosidan.se, Han säljer över 1000 bilder per dag. Top-12 halpiskuvatoimistokuvaajaa maailmalta.

 • (Ihan oikeasti ei maksa vaivaa lähetellä kuvia näille alle ja päälle dollarin hintaisia kuvia myyville kuvatoimistoille. Jotta edes jonkinlaisille tuloille pääsisi, pitäisi suunnilleen täyspäiväisesti lähetellä kuvia, sillä kyse on suurten lukujen laista. Jos kuvia on monta kymmentä tuhatta myynnissä, niin satojen miljoonien kuvien joukosta on silloin vähän suurempi mahdollisuus, että joku löytää sinun kuvasi. Ainut teoreettinen hyötyjä kuvien polkuhinnoista on ostaja. Tämäkin potentiaalinen hyöty katoaa keskinkertaisten kuvien suunnattomaan tulvaan, josta on vaikea löytää pysäyttäviä kuvia. Eikä taida halpiskuvatoimistoillakaan mennä erityisen hyvin.)

Digital Outback Photo, Canon EOS 50D Review Diary. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

Fredmiranda.com, foorumi. Canon 18-200mm IS Shots kamerana Canon EOS 50D. Suomen Canon. Objektiivi maksaa Suomessa n. 550 euroa.

Photographyblog.com, Canon PowerShot SX110 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 9 megapikseliä, 36 - 360 mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, 20 kuvausohjelmaa, AA-akut. Ei mikään pieni kamera, käynnistys parissa sekunnissa, kuvia voi ottaa jatkuvasti 1.9 sekunnin välein. Helppokäyttöinen kamera. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 260 euroa.

Trustedreviews.com, Sony Cyber-shot DSC-T700. Julkistettu elokuussa 2008. 10 megapikseliä, kuvanvakaaja, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3.5 tuuman lcd-näyttö (921.600 pikseliä), sisäistä muistia on 4 GB. Pienikokoinen, 16.4 mm ohut, painoa 160 gr. Näyttö vie koko takaosan, toimii kosketusnäyttönä. Paljon kuvausohjelmia. Hyvässä valossa hyviä kuvia, ISO-arvoa nostettaessa kohina vaivaa. Tyylikäs kamera. Arvosana 7/10. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 350 euroa.

Creativepro.com, Epson P-7000. Kuvatallennin, 160 GB, 4 tuuman lcd-näyttö, 94% Adobe RGB:n väriavaruudesta. Pokkarikirjan kokoinen, painoa on jonkin verran. Ruudusta näkee kuvat myös auringonpaisteessa. Kuvien siirtoaika on lyhentynyt edellisestä mallista 35%. Näyttää yleisimmät raw-kuvat, exif-tiedot ja histogrammin. Mp3. Hinta on $799.

 

06.10.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Pohjoista valoa etsimässä -blogi, Vista 64 ja NEF-tiedostojen esikatselu.

Tietokone.fi, Laajakuvanäyttöjen suosio kasvussa. 16:10 -kuvasuhdetta käyttävien näyttöjen osuus toimituksista on tämän vuoden lopussa 11%

Kari Haakana, Loppu Mygazinesille?

Photo.net, foorumi.

Pdngearguide.com, Seeing Red. Nelinkertainen tarkkuus HD-digivideoihin verrattuna. Hinta $17.500, kuudesosa vastaavien digitaalisten elokuvakameroiden hinnoista. Red One pystyy käyttämään adapterin avulla Nikonin ja Canonin objektiiveja. National Geographic -lehden kuvaajan kokemuksia. Still-kuvien koko pienenee, jos käytetään esim. 3K-moodia. 60 kuvaa sekunnissa, 3072 x 1536 pikseliä. Raw-kuvat ovat oikeasti raw-kuvia, niille ei ole tehty yhtään mitään prosessointia toisin kuin still-kamerapuolen raw-kuville. Ongelmaksi muodostuu yksittäisen framen osalta liikkeen aiheuttama blurraus (kun kohde ei pysykään paikallaan). Toimiva kokoonpano painaa erittäin paljon, yli 11 kg.

Pocket-lint.co.uk, Olympus promise "smaller more feature packed" cameras in 2009. Olympuksen Euroopan edustaja kuultavana. Ensi vuonna tulossa taskukamera, jossa on järjestelmädigin ominaisuuksia. Lisäksi alkuvuonna julkistetaan entistä laajempaa kameran sisäistä kuvanmuokkausta.

Earthboundlight.com, Shopping for Camera Gear: Is It Safe to Buy Online? (Photo Tip of the Week).

Photoreview.com.au, Canon PowerShot A2000 IS. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 36 - 216 mm, kuvanvakaaja, 6-kertainen zoom, 3 tuuman lcd-näyttö, AA-akut. Malli on tarkoitettu uusille kameran käyttäjille, kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Hämärässä kuvien kanssa ongelmia, salama latautuu hitaasti, peräkkäin kuvia otettaessa vauhti hidastuu. Hyvässä valossa hyviä kuvia. Arvosana 8.5. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 220 euroa.

Digicamreview.com, Ricoh GX200 VF-1 Kit. Kesäkuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, 24-72mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, Adobe DNG, 2.7 tuuman lcd-näyttö (4360.00 pikseliä). Ei optista etsintä. Elektroninen "vatupassi" vaaka- ja pystytason tarkkaan asetteluun. Kaikenlaisia säätöjä paljon. Kohinaa turhan paljon. Suomen hinta on n. 500 euroa, erillinen irrotettava elektroninen etsin n. 100 euroa.

 

05.10.2008    (linkki)

Pekka Potka, blogi.

(kertausta viime heinäkuulta) Kuinoma.fi, ideana on lainata toisille tai itse lainata harrastusvälineitä. Palvelu ei ota mitään maksua käyttäjiltään. Lainaajat ovat määritelleet tavaroille alhaiset päivähinnat. Toivottavasti valikoimiin tulee lisää tavaroita, sillä idea on hyvä. Kohdasta Muut tuotteet, Kuva löytyy esim. Canon G3 digitaalikamera, jota lainataan 0.5 - 2 euron vrk-hintaan, paikkakunta Helsinki.

 • Uutena on lainattavien listalla Panoramakamerapää, Nodal Ninja 3 MK II. (Jollei ole jalustaa, niin senkin vuokraus onnistuu). Lainan minimipituus on 2 vrk, omistajan kanssa samalla alueella (Helsinki, 00510) asuvien lainaajien on noudettava tuote. Muulloin tuote voidaan postittaa. Lainaaja maksaa postituskustannukset. 10 - 15 euroa/vrk, esim. ensimmäinen viikko on 85 euroa.

KKuja, Urheilukuvausta. "Kävin keskiviikkona kuvaamassa jääkiekkoa JYP:n A-nuorten ja Pelicansin ottelussa..."

(Foorumilta) Jos jollain on ongelmia Spyder 3 Pro -asennuksessa (kalibrointia), niin ei hätää. Laitteen mukana tulleelta cd:ltä asennus ei ole onnistunut useammalta foorumilaiselta. Ratkaisu on ollut ladata uusin versio suoraan valmistajan sivulta.

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, kuvataiteen koulutusohjelma, 1996 – 2007 valmistuneet valokuvaajat sekä opiskelevat. Aika paljon tuttuja nimiä, osa on sitten jatkanut muissa opinahjoissa.

Photo.net, foorumi.

Yhteenvetoja Photokinasta.

Photocritic.org, TinEye.com photo search engine. Liian vähän kuvia indeksoituna, että sivustosta olisi todellista hyötyä. Yksi käyttö voisi olla omien kuvien etsintä internetistä. TinEye kertoo olevansa Googlen vastine, mutta tekstin sijaan käytetäänkin kuvia. TinEye:lle näytetään etsittävä kuva ja sitten katsotaan, mistä kaikkialta kuva löytyy. Alkuaikojen 500 miljoonan kuvan indeksi on kasvanut vasta 900 miljoonaan.

Digital Outback Photo, Adobe Configurator 1.0. Elegantimpaa kuin pikanäppäinten käyttö... Helppokäyttöinen väline, jolla Photoshopin käyttöliittymä voidaan muokata oman työskelyn mukaiseksi. Runsaan viikon päästä saataville (samalla kun CS4 tulee myyntiin).

Viewpictures.co.uk, uusi kuvapankki, arkkitehtuuri- ja interiöörikuvia. Helsingistä vain kaksi kohdetta, Sokos ja Kiasma. Muualta Suomesta ei mitään.

Scottkelby.com, My ‘Traveling With Photo Gear’ Dilemma. Alkutilanteessa viisi laukkua, jotka olisi pitänyt viedä koneeseen.

Bobatkins.com, Canon Canada Rebates for Fall 2008.

 

04.10.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Eeva-liisa Vuonnala, msmese
 • Maken.kuvat.fi, Viikki_puhdistamo (Tutustuminen Viikin vedenpuhdistamoon 2.10.2008 Paikalla arviolta yli sata kiinnostunutta.)

Metro-lehti, valokuvauskilpailu aiheesta Urban Jungle. Valokuvan teema pitää olla Urban Jungle - urbaani viidakko. Osallistua voi 1 - 5 kpl kuvia, joiden koko ei saa ylittää 4 MB, jälkikäsittely on kielletty. Viimeinen osallistumispäivä on 26.10.2008. Aluksi Suomen jury valitsee 100 parasta, sitten lukijat äänestävät viisi paikallisvoittajaa. Nämä pääsevät kansainväliseen loppukilpailuun. Kansainvälinen voittaja julkistetaan 2.12.2008.

 • Osallistumalla valokuvilla Metro Global Photo Challenge kilpailuun myönnät Metrolle oikeuden valokuvien julkaisuun, käyttämiseen näyttelyissä ja kaikkeen muuhun Metron määrittämiin tarkoituksiin yli 20 maassa kahden vuoden ajaksi kilpailun päättymisestä eteenpäin.
 • Metro pidättää oikeuden julkaista valokuvia markkinointitarkoituksiin kilpailun markkinoinnissa. Ja samalla pidättää oikeuden valokuvaajan etunimen, sukunimen, iän ja kaupungin julkaistujen kuvien yhteydessä.
 • Pääpalkinto on kahden hengen matka New Yorkiin, matkarahaa saa £1.000. Muista palkinnoista ei ole vielä tietoa.
 • Ja se viime vuoden voittajakuva tuli Suomesta, Tuula Roosin "Ylämäessä" arvioitiin koko kilpailun parhaaksi.

Nuorille suunnattu valokuvakisa SUNNUNTAI
Hämeen taidetoimikunta järjestää 7 - 17-vuotiaille Kanta- ja Päijät-Hämeen nuorille digitaalisen valokuvauksen kilpailun. Osallistumisaikaa on 10. lokakuuta asti. Kilpailun teemana on lepopäivä, rauhallinen hetki, rentoutuminen, hiljaisuus: sunnuntaitunnelma. Miten tavoittaa kuvaan lepopäivän henki ja sommitella kuva ilmaisemaan levollisuutta, pysähtymistä, laiskuutta, rauhaa?

Kilpailussa on kaksi sarjaa:

 • 1. käsittelemättömät digitaalikuvat ja
 • 2. kuvasarjat, kuvakollaasit ja tietokoneella käsitellyt kuvat.

Osallistua voi korkeintaan kolmella kuvalla tai kollaasilla /osallistuja Osallistua voi myös ryhmätyöllä.

Voittajakuvat valitsee Hämeen taidetoimikunnan visuaalisen työryhmän raati.

Voittajat saavat rahapalkinnot, lisäksi voittajien koulu tai yhteisö saa tasokkaan digitaalikameran. Kilpailutöiden viimeinen jättöpäivä on 10. lokakuuta 2008. Palkinnot jaetaan Lahdessa Nallepäivien yhteydessä marraskuussa 2008.

Kilpailun säännöt (pdf)

Hopeinenomena.net. Alue DTP ja kuvankäsittely.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Black and White Conversion - 3 Options in Adobe Lightroom.

Dpreview.com.

LetsGoDigital.

Reuters, Pictures of the Month: September 2008.

Diyphotography.net, What Happens When You Provoke the Guerrilla. Kokeilussa irtosalaman valoheijastin. Video.

Ephotozine.com, How to get pole position with your car photography. Ohjeita autokuvaukseen.

(Foorumilta) Canon Digital Learning Center, What's New in the EOS Line: "Small" RAW Image Files. Mitä tarkoittavat uudet sRaw-kuvat? (Canon EOS 50D ja Canon EOS 5D Mark II).

The Online Photographer, Salgado's Leica for Sale. $140.183 + pk. $42.

Creativepro.com, World Press Photo Contest Open. 1.10.2008 - 15.1.2009.

Pixelsandsuch.com, 10 Reasons to Buy a Canon 5D Mark II Camera.

Kamera & Bild, Ny plats för samtida konstfoto. Magasinet Vidvinkel. Uusi ruotsalainen valokuvalehti. Ensimmäinen numero myynnissä.

IR, ensimmäiset Canon EOS 50D -testikuvat. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

DCRP, Canon EOS Rebel XS. Euroopassa Canon EOS 1000D. Kesäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikselin järjestelmädigi, kroppikerroin 1.6, 2.5 tuuman lcd-näyttö, Canon EOS 450D:n alapuolelle. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 600 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS).

IR, Configurator 1.0 -- Build Your Own Photoshop Panel. Adobelta helppokäyttöinen ohjelma, jolla Photoshopin käyttöliittymää voi muuttaa mieleisekseen. Ilmestyy runsaan viikon päästä, samaan aikaan muiden Adoben CS4 -työkalujen kanssa.

The Online Photographer, The Nikon D700: From My Cold Dead Hands. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ensimmäinen Nikonin ammattilaismalli, jossa on sisäänrakennettu salama. Ulkoisesti melkein sama kuin Nikon D300, sisäisesti eli ominaisuudet ovat kuin Nikon D3:lla. Ilman akkukahvaa kuvausnopeus on 5 ruutua sekunnissa (Nikon D3:lla 9 ruutua sekunnissa). Uutta on (Nikon D3:een verrattuna) pölynpoisto, laajempi painikkeiden ohjelmoitavuus, Live View:n virtuaalihorisontti. Etsin näyttää 95% tallentuvasta kuvasta (hm...). 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä). Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.350 euroa.

Digital Pro Talk, Canon 17-85mm IS Lens. (f/4-5.6). Suomen Canon. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Trustedreviews.com, Canon PowerShot SX110 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 9 megapikseliä, 36 - 360 mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, 20 kuvausohjelmaa, AA-akut. Ei mikään pieni kamera, käynnistys parissa sekunnissa, kuvia voi ottaa jatkuvasti 1.9 sekunnin välein. Tarkennus on nopea ja tarkka. Tynnyrivääristymään on vähän, samoin värivirheitä reunoilla. ISO 400 -arviolla näkyy hyvin vähän kohinan vaikutusta. Panasonic TZ5:n kilpailija, jossa on manuaalisäätöjä. Arvosana 9/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 260 euroa.

Ephotozine.com, Reallusion CrazyTalk 4. Helppokäyttöinen ohjelma, jolla potrettikuva saadaan puhumaan. Arvosana 8/10. Hinta £30, 38 euroa.

 

03.10.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Demari, Muiston pysyvyys – ja häilyvyys. Wilma Hurskaisen Ei nimeä -näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä (Kalevankatu 18 B, Helsinki) 5.10. saakka

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Lokakuun kuvaaja 2008. Tamperelaisen valokuvaajan Katrin Havian tärkeimmät suuntautumisalueet ovat taide, kulttuuri ja kuvituskuvaus...

Focus Image Nordic Oy. Osa lehdistötiedotteesta:

 • "Pentax on tehnyt sopimuksen Focus Nordic-ryhmän kanssa valokuvaustuotteiden maahantuonnista koko pohjoismaissa.
 • Lokakuun alusta alkaen Focus Nordic vastaa Pentaxin valokuvaustuotteiden myynnistä, jakelusta ja markkinoinnista Suomessa."
 • (ja se aiempi maahantuojahan oli Perkko, Focus Image Nordicin sivuille ei ole vielä ehditty suomentaa Pentaxin osuuttaa...)

IR, Photokina2008-videot. Paljon mielenkiintoista katsottavaa.

Photo.net, foorumi.

LetsGoDigital, Canon EOS and PowerShot cameras at Photokina.

Dpreview.com, Photokina 2008 Interview: Panasonic.

Bobatkins.com, Depth of Field in Depth. Syvällisesti syväterävyydestä.

Strobist, Strobe/Ambient Balance: A Shorthand Way of Thinking. Vallitsevan valon ja salaman valon yhdistäminen.

Digital Photography School, Night Photography Tips [VIDEO]. Kersto 7:02.

Steve Sanders, Tech Corner, October 2008, Interpolation Revisited.

Bobatkins.com, Canon EF 24mm f1.4L USM II. Päivitetty versio, alkuperäinen vuodelta 1997. Joulukuussa myyntiin, $1.699. Suomen Canon, marraskuussa myyntin.

Pdnpulse.com, Nachtwey Plans to Break a Story Tomorrow About... Something.

 • (aamulla ei vielä näkynyt mitään...)

Pdnpulse.com, Secret Book Camera Puts Minox to Shame. Kirjaksi naamioitu retrokamera, 110mm filmi. $55.

LetsGoDigital, Flash photography demo for Nikon photographers.

Creativepro.com, New Features in Creative Suite 4. Runsaan viikon päästä markkinoille.

Photographyblog.com, BreezeBrowser Pro 1.9. Tuki uusille kameroille, gps-tukea lisätty. $69.95, vuosittaiset päivitykset $35.

Kamera & Bild, Mysteriet med Capas fallande soldaten löst. Englantilaisten tutkijoiden mukaan Capan kuuluisin kuva on aidosta tilanteesta. Siitä ei ole vieläkään varmuutta, onko kuva oikeasti Capan ottama (vai Gerda Taron).

Kamera & Bild, Sökes: foton från finlandsfärja. Viking Linen 50-vuotishistoriakirja on työn alla. Alkuvuosilta on vähän kuvia, haussa ovat 1960- ja 1970-luvun kuvat. Kuvat pyydetään lähettämään 30.10.2008 mennessä osoitteella (palautusosoite mukaan): Viking Line att. Rosita Joelsson, PB 166, AX - 22101 MARIEHAMN Åland Finland. Viking Linen tiedottaja Helenä Kneck vastaa mahdollisiin kysymyksiin.

Photographyblog.com, Canon EOS 50D. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

IR, Panasonic Lumix DMC-G1. Protyyppi kokeilussa. Syyskuussa 2008 julkistettu. Preview. Viime kuussa julkistetun Micro Four Thirds -standarin mukainen. Pienempi ja kevyempi rakenne kuin aiemmin. Ei enää järjestelmäkamerassa optista etsintä, vain elektroninen etsin. Ei peiliä. Etsin vaikuttaa ainakin yhtä hyvältä kuin perinteisten 4/3-systeemin etsimet (jotka eivät ole kovin hyviä). 12 megapikseliä, ei sisäänrakennettua kuvanvakaajaa. Järjestelmäkamera, joka näyttää kompaktikameralta, ei kuitenkaan videota. Kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), kuvasuhde 3:2 (ei kennon 4:3 -kuvasuhdetta). Adapterin avulla voidaan käyttää perus 4/3-systeemin objektiiveja. Ensi vuoden mallissa video. Loka/marraskuun vaihteessa myyntiin. Suomen Panasonic.

IR, Olympus SP-570 UltraZoom. Tammikuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 26-520mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HotShoe-salamaliitäntä, raw, ISO 50, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Digital Camera HQ, Olympus Evolt E-520. Toukokuussa 2008 julkistettu. Kevyt 10 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakaaja ja LiveView. Lcd-näyttö on vähän isompi, nyt 2.7 tuumaa. Kuvanvakain toimii panoroidessa, vaikka kameraa pidettäisiin pystyasennossa. Oikeasti toimiva pölynpoisto (toisin kuin kilpailijoilla). Langaton salamaohjaus. Etsin on "oikeisiin" järjestelmädigeihin verrattuna pieni ja kuilumainen (mutta ei sen huonompi kuin Sony A300/A350:ssä). AF toimii suurelta osin edelleen kolmen pisteen varassa. Kuvasuhde on 4:3 perinteisen 3:2 sijaan. Kroppikerroin on kaksi. Suomen Olympus. Runko + 14-42mm + 40-150mm n. 800 euroa.

Ephotozine.com, Fujifilm FinePix J50. 8 megapikseliä, 37-105mm, 5-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Yksinkertainen kamera, ei esim. kasvojentunnistusta. Helppokäyttöinen, kohinaa, sarjakuvaus hidas. Arvosana 7/10. Suomen Fuji. Suomen hinta on 170 euroa.

 

02.10.2008    (linkki)

Antti Sorva: Viides elementti – Ihmisluontokuvia
17.10.2008 asti

Antti Sorvaa kiinnostaa erityisesti ihmismielen visuaalisten metaforien yhdistäminen luontokuviin.

Sorva kutsuu kuviaan ihmisluontokuviksi ja kuvanteiksi (kuvattu tunne), feeltures (pictures of feelings).

Antti Sorva esittelee Viides Elementti -näyttelynsä lauantaina 4.10.2008 klo 12.00 Vapaata keskustelua ihmisluontokuvista klo 13 – 15, taiteilija paikalla.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16,
Helsinki
ti-pe 11-18-, la-su 11-16

Jere Lauha, Ballet Mikkeli 2005-2008

Jere Lauhan balettikuvia (10 kpl) on esillä Ballet Mikkelin yhteydessä 1.-5.10.2008.

Mikaeli
Sointukatu 1, Mikkeli

Foorumilaisten kuvia:

 • Luontokuvia Pohjolasta by Ville Suorsa, "Kesällä 2008 työskentelin Iin Suurhiekalle suunnitellun merituulipuiston ympäristövaikutustenarvioinnin parissa tehden sen linnustonvaikutusarvioinnin maastotöitä Hailuodossa sekä Krunnien saaristossa. Kaikkiaan työpäiviä projektin parissa kertyi 77, joista 69 päivää vietin Ulkokrunnissa. Lintulajeja havaitsin tänä aikana 176, joista 157 Ulkokrunnissa. Valokuvia otin kaikkiaan rapiat 16500 kappaletta. Oheisten kansioiden takaa löytyy jokaisen osaprojektin kuvia ja tapahtumia."

(Foorumilta) PanAmerica - PeterPanBike. Kuvia ja tekstejä. Vuoden Suuri Seikkailu 2009. PeterPanBiken PanAmerica seikkailu Anghoragesta Alaskasta Argentiinan Tulimaahan Ushuaiaan. Matkapäivät 29/8/2008-11/11/2008.

Valokuvatorstai, 104. haaste, haastesana on "kiltti". Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 103. haaste, inspiksenä oli vajaa säepari "Painavinta mitä tiedän on salaisuus joka jäi kertomatta ---." Haasteen otti vastaan 130 kuvaajaa

IT-viikko, Adobe CS4:n hinta hirvittää. USA:n hinta on $2499 dollaria, 1.756,14 euroa. Euroopassa Adobe ilmoittaa kaikenkattavan Creative Suite 4 Master Collectionin hinnaksi veroineen 3.414,78 euroa ja 2.799 euroa ilman veroja.

 • (email) Adobelta oli kysytty suomenkielisen Photoshop CS4:n ilmestymistä. Tässä vastaus: "Suomenkieliset versiot CS4.0-tuotteista ilmestyvät 10.11.2008 jälkeen"

Uusi Suomi, eBaystä huudetussa kamerassa tiedustelupalvelun salaista materiaalia. Kamera myytiin nettihuutokaupassa noin 22 euron hintaan. Lehden mukaan materiaali todennäköisesti liittyy al-Qaidan jäseneksi epäiltyyn Abdul al-Hadi al-Iraqiin, jonka CIA vangitsi vuonna 2007.

Diyphotography.net, Your Cute Kid - Everywhere. Kuvakilpailujen ehdot kannattaa lukea tarkkaan.

 • (Tämä koskee myös monien lehtien ns. lukijakuvia, itse en lähettäisi lehdille mitään kuvia sukulaisista - jollen sitten halua sukulaisteni kuvia ilmestyvän medioihin. Lehtien ei tarvitse maksaa yhtään mitään lähetetyistä kuvista, kuvaaja siirtää käyttöoikeuden kuviin kuvat lähettäessään. Sillä edellytyksellä, että käyttöehdoissa näin on. Kuvan lähettänyt ei periaatteessa usein saisi pitää edes omilla sivuillaan lähettämäänsä kuvaa, käyttöoikeushan on siirtynyt lehdelle. Vielä kerran, lukekaa tarkkaan ne käyttöehdot, ennenkuin lähetätte niitä lukijakuvianne...)

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, Images show 50 years of NASA.

(vähän lisää pari päivää sitten uutisoidusta Digital Outback Photo, Free Tool: Instant JPEG from RAW.)

 • The Online Photographer, IJFR. Inststant JPEG from RAW. Kaikki raw-tiedostojen sisällä on automaattisesti jpg-tiedosto. Tämä ilmainen työkalu liittyy osaksi tiedostojen hallintaa, raw-kuvista saadaan esiin ilman viivettä jpg. Tämä jpg ei on kuitenkin aika paljon pakattu, sen avulla voidaan lähinnä tehdä nopea esikatselu.

Photographyblog.com, Photokina 2008 Final Thoughts. Mitä uutta?

Dpreview.com, Photokina 2008 Interview: Samsung Camera.

LetsGoDigital.

Nikonrumors.com, Nikon dropping prices in France. Täyttä totta. Toivottavasti koskee koko Eurooppaa eikä vain Ranskaa.

1000words.net, 30 Amazing photoblogs (and a few tips for creating one).

Dpreview.com, ACD Systems releases Photo Manager 2009. Kuvien hallintaan. $49.99.

Digital Photography School, Win a DSLR in Our New Photography Competition. Kilpailuaikaa lokakuu, aiheena muotokuva.

Kamera & Bild, Nu kan du köpa världens längsta objektiv. Canon 5200mm/14. 100 kg, pituus 1.89 metriä. Lähtöhinta huutokaupassa oli $55.000, ks. eBay (ei huutoja).

Aftonbladet.se, Millimetrar från döden. Här får fotografen en voltande bil över sig. Rallikuvaaminen voi olla hengenvaarallista.

Thom Hogan, Nikon D700. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ensimmäinen Nikonin ammattilaismalli, jossa on sisäänrakennettu salama. Ulkoisesti melkein sama kuin Nikon D300, sisäisesti eli ominaisuudet ovat kuin Nikon D3:lla. Ilman akkukahvaa kuvausnopeus on 5 ruutua sekunnissa (Nikon D3:lla 9 ruutua sekunnissa). Uutta on (Nikon D3:een verrattuna) pölynpoisto, laajempi painikkeiden ohjelmoitavuus, Live View:n virtuaalihorisontti. Etsin näyttää 95% tallentuvasta kuvasta (hm...). 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä). Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.350 euroa.

Cameralabs.com, Nikon D90.

Luminous Landscape, Nikon D90. (Nikon ei antanut Reichmannille ollenkaan kameraa, testikappale piti ostaa jälleenmyyjältä...). Arvio keskittyy lähinnä video-ominaisuuksiin. Elokuussa 2008 julkistettu. Nikon D80:n seuraaja, 12 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), live view, 4.5 ruudun kuvausnopeus. Tallentaa videota (!), 1280 x 720, videossa ei mahdollisuutta automaattitarkennukseen. Suomen Nikon, Nikon D90. Pelkkä runko n. 1.000 euroa, mukana 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR n. 1.250 euroa.

Paul Stamatiou, blogi, Nikon D90.

Ephotozine.com, Panasonic DMC FX500. 10 megapikseliä, 25-125mm, 5-kertainen zoom, 3-tuuman lcd-näyttö (kosketusnäyttö, myös painikkeet), hd-out. Ei raw-kuvaa. Pienikokoinen. Paljon säätöjä. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Ephotozine.com, Nikon PC-E Micro Nikkor 45mm f/2.8D ED. Perspektiivinkorjausobjektiivi (tilt & shift). Arvosana 8/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.100 euroa.

Dpinterface.com, Fujifilm FinePix F100fd. Tammikuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, 28-140mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, laajempi dynaaminen alue, ISO 12800. Kasvontunnistusohjelma (max. 10 kpl), ryppyjäkin siloitellaan tarvittaessa. Ei kunnollisia käsisäätöjä, akut saisivat kestää kauemmin, laajakulmapäässä tynnyrivääristymää aika paljon. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 

01.10.2008    (linkki)

Kalle Björklid, Huuma
18.10.2008 asti

Kalle Björklidin näyttelyssä on esillä rockkonserttien tunteita ja huumaa 30 vedoksen verran.

Vuotalo
Mosaiikkitori 2 (n. 100 metriä Vuosaaren metroasemalta)
Vuosaari, Helsinki

Foorumilaisten kuvia:

Foorumilta, valokuvausblogeja, edelleen...

Janneheimonen.net, Vuoden luontokuvat 2008 julkaistu! Jannen kommentit kuvista.

Heikki kuvaa, 5D+35/2 vs. Fuji F30.

Kapasia, Maanantai-illan huumaa.

Strap-photo.com/jussi, Leinonen (leiskaa muutettu, muutenkin uutta).

Foorumilaisten kuvia:

Teknofokus.fi, Hannu Määttänen, jo perinteinen Photokina-raportti on netissä. Paljon kuvia messualueelta, tarpeeksi isoina.

Haapaniitty.net, Nikon D60. Vaihto Nikon D40 -> Nikon D60.

Keskisuomalainen, Taidevalokuvia mainosmaailman tyyliin. Katerina Mistal Fear of Landscape - valokuvia Galleria Harmonia 19.10. asti.

Sami Maisniemi, Katelabs.com. Frame Beta 1, Available for Mac OS X 10.4 and 10.5. The application for testing digital cameras and lenses available for Mac and Windows. Email:

 • "Pitkän vaivan jälkeen Frame Beta 1 on julkaistu. Valitettavasti Beta 1 on toistaiseksi saatavilla vain Macille (Intel), mutta tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa. Beta 1 on julkinen eli pelkkä rekisteriöinti riittää. Beta 1 toimii 31. lokakuuta saakka. Tarkemmat tiedot ja mahdolliset puuttuvat ominaisuudet selviävät lataamisen yhteydessä tai dokumentaatiosta. "

(email) Adressit.com, muutama valokuvausta sivuava adressi.

Aamulehti, SDP:n Reilu Suomi -julisteen kuvassa onkin ruotsalaisia tai puolalaisia ihmisiä.

 • (tällä kertaa ei kyse ole kuitenkaan mistään halvasta stock-kuvasta...)

Ephotozine.com, New Canon EOS cashback offers. Nämä ovat siis Englannin Canonin cashback-tarjouksia (hyvityksiä), oletettavasti muidenkin Euroopan maiden Canonit seuraavat esimerkkiä. Tällaiset ovat Englannin Canonin cashbackit:

 • Canon EOS 1000D - 40 euron cashback 21.1.2009 saakka
 • Canon EOS 450D - 65 euron cashback 21.1.2009 saakka
 • Canon EOS 40D - 75euron cashback 21.1.2009 saakka

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, HDR Style Results Using Layers in Photoshop. Pitkä ja perusteellinen kirjoitus.

Thom Hogan, Where Do We Go From Here? Yhteenveto kameramarkkinoista Photokina 2008:n jälkeen.

Rob Galbraith, David Stubbs produces images by moonlight.

Ephotozine.com, Creating images with photographer Simon Plant. Yhden kuvan yksityiskohtainen syntytarina.

Digital ProTalk, Technique Tuesday: My Cheatin' Light - Or How To get Your Flash To Sync At Higher Sync Speeds Than Normal, and Alligators On Location. Video.

USA:n Canon, EOS 50D: What's New.

 • (Canon EOS 50D -mallia on ollut jo myynnissä jonkin aikaa, Canon EOS 5D mkII -mallia joutuu vielä odottamaan ensi kuuhun. 5D mkII:n osalta voisi sanoa, että kerrankin speksit ovat kohdallaan. Eri asia sitten, että mihinkä ihmeeseen tarvitaan yli 20 megapikseliä? Keveyttä, hämäräkuvausominaisuuksia, täyskennoa ja videoita vastaan minulla ei ole mitään. Kun hintakin on kohdallaan, niin pakkohan oli siirtyä jonotuslistalle...).

What Digital Camera, Canon EOS 5D Mk.II interview. Video.

Dpreview.com, Olympus, Nikon & Canon Firmware Updates.

 • Canon WFT-E3/E3A langaton lähetin
 • Nikon D80 and D200
 • Olympus E-520

Dcviews.com, ATP announces the GPS Photo Finder mini (lehdistötiedote). Kuvaan paikkatiedot. $149.95.

Fotosidan.se, Life lägger upp miljontals bilder på webben. Lehti ilmestyi vuodesta 1936 vuoteen 2000. Ja niitä kuviahan ei ole vielä netissä. Ei myöskään ole kerrottu, milloin nämä Lifen vanhat kuvat tulevat nettiin.

Bebbblog.com, Canon 5D MKII. Hääkuvaaja pääsi kokeilemaan. Julkistettu syyskuussa 2008. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus vain 3.5 %. Compact Flash (miksei sd-kortteja?). Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Myyntiin marraskuussa, Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

The World According to Roland, Canon EOS 50D. Pitkä ja perusteellinen arvio. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

Digital Outback Photo, Nikon D90 Review Diary. Elokuussa 2008 julkistettu. Nikon D80:n seuraaja, 12 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), live view, 4.5 ruudun kuvausnopeus. Tallentaa videota (!), 1280 x 720, videossa ei mahdollisuutta automaattitarkennukseen. Suomen Nikon, Nikon D90. Pelkkä runko n. 1.000 euroa, mukana 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR n. 1.250 euroa.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC FX150. Julkistettu heinäkuussa 2008. 14.7 megapikseliä, 28-100mm, kuvanvakaaja, kuvausohjelmia (kaksi lapsiohjelmaa), 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 85. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Photozone.de, Pentax SMC DA 55-300mm f/4-5.8 ED. Kroppikennoisille, 83-450 mm, $350. Filtterikierre on 59mm, painoa on 440 gr. Varsinaista kittiobjektiivia selvästi parempi, hyvä hinta/laatusuhde. Suomen hinta on n. 350 euroa.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset