Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Maaliskuu 2005

30.03.2005 

Pekkapura.com, Talven parhaat lintukuvat. Kalustona ovat olleet Canon 20D, Canon 300 f/4 IS ja 100-400 IS, kaksikolmasosaa on otettu kotipihalle rakennetusta piilokojusta.

Jippiin foorumi, Kuvan laatu - CRT vastaan TFT.

Pävitetty Nikon D70 FAQ.

Nikon D70 -linkkejä, paljon.

Nikon Camera Lens Compability Chart.

Nikon D50 -pdf, 148 sivua

Nikon D70S -pdf, 219 sivua

Dpreview.com Nikon D70 -alue, D70s and D50 threads ERASED.

Michael Weber, 10.5mm f2.8G DX Fisheye.

Dpreview.com, Olympus E-300 firmware version 1.2.

Dpnow.com, Lexmark P315 -arvio. Kymppikoon printteri, jota ei voi liittää pc:hen. Kuvat tulevat maksamaan vähän yli 30 senttiä. Suomen keskihinta on 152 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Toshiba Lithium-Ion Battery recharged in 1 minute.

LetsGoDigital, Adobe Photographers Directory introduction.

Rob Galbraith, Canon Digital Photo Professional 1.6.1.

Rob Galbraith, Uudet firmwaret, Canon EOS-1D Mark II ja EOS-1Ds Mark II. Ks. myös dpreview.com

Dpreview.com, USA:n Minolta tarjoaa $50 - $200 alennuksia.

IR, Imerge Consulting Group, digikameramarkkinoista 2004 - 2009.

 

29.03.2005 

Muutamassa valokuvanäyttelyssä olemme jo täällä Lontoossa käyneet ja puolenkymmentä näyttelyä on odottamassa vuoroaan. British Journal of Photography -lehden paperiversiossa on listattu vähän yli kaksikymmentä valokuvanäyttelyä, BJP:n sivuillakin niitä on lueteltu toistakymmentä.

Digivideoyhdistyksen uudistuneet sivut on nyt toimineet runsaan viikon ajan. Ulkoasu on miellyttävä, aiheet ovat järjestyksessä ja foorumiakin on helppo käyttää. Lukuoikeus viesteihin foorumilla on kaikilla, mutta vain rekisteröityneet voivat viestejä kirjoittaa. Yhdistyksen jäseneksi liittyneet voivat tilata maksimissaan kolme lippua Kuva2005-messuille. digivideo.fi.

Digitoday.fi, Toshiba satojen miljoonien korvauksiin flash-jupakassa .

Digitoday.fi, Samsungilta gigabitin muistipiiri.

Adobe julkisti nähtävästi vahingossa huhtikuun 4. tarkoitetun lehdistötiedotteen, joka ehti olla esillä muutaman tunnin. Myyntiin uusi Photoshop tulee toukokuussa USA:ssa ja Kanadassa, muualla touko/kesäkuun vaihteessa. Lehdistötiedotteen voi lukea vaikkapa Ben Willmoren blogista, ks. myös LetsGoDigital ja c|net.

Photographyblog.com, Epson P-2000 kuvapankin arvio. 5*/5*. Suomen keskihinta on 529 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, Nikon ensures that faces remain in focus.

LetsGodigital, Canonilta kaksi ammattilaisskanneria ($1.095 ja $5.495), Canon DR-5010C ja DR-2580C . Molemmat mallit on tarkoitettu dokumenttien nopeaan ja tarkkaan skannaukseen.

 

28.03.2005 

Viikon 13 kuva: Tyttö ja moottoripyörä. Kuva on otettu eilen Lontoossa.

Maanantai 28.3.2005 TV1 Kulttuuridokumentti: Maani - Maailmani. Valokuvaaja, professori Matti Saaniolla on takanaan puoli vuosisataa kuvausta pääasiassa Pohjoiskalotin alueella. Negoja on arkistossa 350.000 kpl. Ks. tarkemmat ohjelmatiedot.

Murobbs.muropaketti.com, Onko sinua kielletty kuvaamasta yleisellä paikalla?. Muutamassa päivässä on tullut jo kolmisensataa vastausta

Manfroton video- ja valolaitteet siirtyvät 1.4.2005 Olympus Finlandilta Tura Scandinavia AB:lle. 1.8.2005 ovat sitten vuorossa valokuvauslaitteet.

Digital Outback Photo, Hardware Monitor Calibration systems: which ones to buy and use? Kymmenkunta kalibraattoria ja seitsemän monitoria (lcd/kuvaputki/kannettava) testissä.

Dave Black, Nikon's D2X Digital Camera.

Photo.net, Canon EOS Digital Rebel XT (350D) -arvio.

Dpreview.com, Konica Minolta Dimage Z5 -arvio. Suomen keskihinta on 464 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-FZ5 -arvio.

Dpnow.com, SanDisk Photo Album -arvio. Kuvien katselua tv:n kautta, mukana kaukosäädin. Sandisk on myös tavallinen kortinlukija, nopeus vain USB 1.1. Laitteen takana on ylimääräinen cf-korttipaikka, joka on tarkoitettu tv-kokoon paremmin sopivien kuvien tallentamiseen. Kooksi riittää 60 kB, 128 MB:n kortille mahtuu parituhatta kuvaa. Kuvat joutuu kuitenkin yksitellen konvertoimaan.

IR, Canon Digital Rebel XT User Report.

Rob Galbraith, Photorescue-ohjelmasta uusi versio . Viimeisen 13 kuukauden aikana ohjelman hankkineille ilmainen päivitys

 

27.03.2005 

Muutama kuva täältä Tower Bridgen ympäristöstä: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4.

(Foorumilta) Kolmisen vuotta sitten City-lehdessä oli pitkä artikkeli Käärmeet ostosparatiisissa. Jutussa kaksi aktivistia jakaa ostoskeskuksissa lentolehtisiä. Mitä tekevät vartijat?

 • Sisäasiainministeriön poliisiylitarkastaja Pertti Luntialan mukaan "Rakennuksen omistajalla on oikeus vartijoiden välityksellä päättää, kuka paikalla saa olla".
 • Rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteerin Hannu Takala: “Kauppakeskuksen käytävät ovat verrattavissa tavalliseen katuun. Vartijat saavat pyytää poistumaan, mutta eivät käskeä.".
 • Rikosoikeuden professori Pekka Koskinen: "Julkisrauhan rikkomiseksi kauppakeskukseen pitäisi tunkeutua oikeudettomasti, eli murtautua tai hiipiä salaa. Koska jokainen pääsee vapaasti sisään, ei rikoslakiin voi vedota."

Aukea.net, Maailman parhaat kuvaajat? muutama mielenkiintoinen linkki.

(Foorumilta) Digital Rebel XT vs. Modified Digital Rebel vs. Digital Rebel, ks. linkki.

Steve Sanders, Casio Exilim Pro EX-P505 -arvio. Suomen keskihinta on 497 euroa, neljä noteerausta, MBnetin Hintaseuranta.

Steve Sanders, Canon Pixma MP760 monitoimitulostin -arvio. Suomen keskihinta on 386 euroa, MBnetin Hintaseuranta.

c|net, Leica Digilux 2 -arvio. Melkein sama kamera kuin Panasonic Lumix DMC-LC1.

c|net, Panasonic Lumix DMC-LC1 -arvio Topshot.fi:n hinta on 1.297 euroa

c|net, Fujifilm FinePix F440 -arvio.

Photo-i-co.uk, Epson R1800 -arvio on valmistunut (14 sivua), A3-mustesuihku, £399, 576 euroa. Printtien ikä on oikein säilytettynä 80 - 100 vuotta (paljon kauemmin kuin esim. Canonin printit).

Digitalreview.ca, Nikon D2Hs/D2H kohina.

Megapixel.net, Olympus C7070 Wide Zoom -arvio.

Sportshooter.com, Pocket Wizard basics and then some! (Part 1).

Luminous Landscape, Andy Biggs on käynyt ostoksilla Ikeassa, The Ultimate $300 Epson 4000 Printer Stand?

 

26.03.2005 

Sää Lontoossa on jo mukavan keväinen.

Maaliskuun kuvakilvan tulokset ovat esillä osoitteessa kolumbus.fi/sakari.makela/maaliskuu. Tuomarina toimi kaikille tuttu Olli Rinne (DigiFAQ, Pikseli jne).

Tatu Koiranen kävi kuvaamassa (tai yritti kuvata) muutamassa isossa kauppakeskuksessa. Mutta mitä tapahtuikaan? Lue shojo.ath.cx. Muista katsoa myös oikeudet valokuvaukseen (linkkejä).

Steve Sanders, Canon EOS 350 -arvio. Suomen keskihinta on 862 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

ePhotozine.com, Sigma 120-300mm f/2.8 EX APO IF HSM -arvio. Hinta on 1.999,99 puntaa eli 2.888 euroa.

Creativepro.com, Quiet Those Noisy Images. Vertailussa Noise Ninja $69, Fred Mirandan ISOx Pro $15 ja nik Multimedia Dfine $100 + $40.

Creativepro.com, CPS 11, Canon Professional Services Europa, online newsletter. Aiheina mm. Canon EOS 350D, m/v-kuviksi muuntaminen, Digital Photo Professionalin käyttäminen (Canonin raw-ohjelma), jättikokoisten julisteiden teko Canon 10D:n tiedostoista, kuvien painotarkkuudesta jne.

 

25.03.2005 

Tiina Itkosen valokuvanäyttely Lontoossa Tiina Itkosen (s. 1968) valokuvanäyttely polaarieskimoiden elämästä Inughuit Michael Hoppenin galleriassa Lontoossa päättyi eilen. Gallerian alakerrassa oli Anton Corbijnin U2-kuvia. Isoa 122cm x 122 cm kokoista värikuvaa Fathers and Sons vuodelta 1991 oli myyty kaksi kappaletta, 9.000 puntaa + VAT.

Itkosen näyttely löytyi, kun kapusi portaita pitkin toiseen kerrokseen. Siellä olikin sitten vastassa tyylikäs teoskokonaisuus. Itkosen töille ominaiset valkoisen lumen hienovaraiset sävyt ja pastellivärit pääsivät hyvin oikeuksiinsa valoisassa näyttelytilassa. Monet kuvat olivat aiemmista näyttelyistä entuudestaan tuttuja, mutta emme olleet ennen nähneet yhdellä kertaa näin montaa työtä. Punaisten myyty-tarrojen perusteella lontoolaisetkin olivat pitäneet Itkosen kuvista. Näyttelyn nimikkokuvaa Agatannguaq-teosta oli ostettu kuusi kappaletta, toiseksi suosituin oli White Dog, jossa valkoinen lumi ympäröi valkeaa eskimokoiraa. Kaikkiaan myytyjä teoksia oli yli kaksikymmentä. Teosten hinnat vaihtelivat vähän päälle tuhannesta punnasta 2500 puntaan.

Valokuvataiteilija Tiina Itkonen pitänyt valokuvanäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1996 lähtien. Itkonen oli Vuoden nuori kuvaaja vuonna 2003 ja finalistina Fotofinlandia-kilpailussa vuosina 1996 ja 2004. Hänen töitään on mm. Tukholman Moderna Museetin, Suomen valokuvataiteen museon, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Suomen valtion kokoelmissa. Itkonen on viettänyt useita kuukausia pohjoisimmassa Grönlannissa polaarieskimoiden luona. Arctic Life in Greenland by Tiina Itkonen.

Oheinen kuva näyttelystä suurempana.

Klikkaa kuva suuremmaksi.Lontoon Natural History Museumissa jatkuu edelleen Wildlife Photographer of the Year 2004 -kilpailun tulosten esittely. Kyseessä on maailman suurin luontokuvakilpailu. Kisaan lähetettiin 18.500 kuvaa, osanottajia oli yli 50 maasta. Ei siis mikään ihme, että upeita otoksia on tarjolla.

Transparentit kuvat on ripustettu hämärään näyttelytilaan lasikaappeihin ja valaistu takaa, mikä entisestään korostaa monien teosten loistavaa värihehkua ja herkkää valohohtoa. Esillä on yli 90 kuvaa. Suomesta näyttelyyn on kelpuutettu Ilkka Niskasen Whooper Swain in A Snowstorm, alle 10-vuotiaiden sarjassa mukaan on päässyt Ville Ritosen Curious Jay. Kaikkien kuvien kohdalla oli pitkähkö selostus, jonka suurin osa katsojista tuntui lukevan tarkkaan.

Kuvaajat näyttivät suosineen Nikonin filmikameroita. Digikameroita ei oltu käytetty kuin muutamassa kuvassa, suurin osa oli otettu perinteisellä kinofilmikameralla, muutama keskikoon kameroilla.

Moniin Lontoon museoihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta erikoisnäyttelyistä joutuu maksamaan - tässä tapauksessa viisi puntaa.
Ks. kilpailun viralliset sivut ja Luontokuva.org.

Oheinen kuva museon ulkopuolelta suurempana.

 

24.03.2005 

Seuraavan puolentoista viikon aikana uutiset voivat olla hiukan niukempia ja päivitysaika vaihtelee. Paikallisväriä saattaa tulla näistä maisemista. Kuva on otettu viime yönä parvekkeelta.

Eilen uutisissa mainittu hauska Kulttuurineuvoston Valokuvausasiain lautakunnan myöntämä (myöntäjä B. Hattara) Kuvauslupa, isompana versiona.

Photographic.com Olympus EVOLT E300 -arvio.

Dpreview.com Yahoo! and HP acquire photo sharing sites (muutama vuosi sitten koettiin samantapainen revival, monet sivustot joutuivat kuitenkin lopettamaan, kun rahavirtoja ei tullutkaan. Suomessa Photo.jippii.fi kuului joukkoon).

 

23.03.2005 

Seuraavan puolentoista viikon aikana uutisiin ei EHKÄ tule päivityksiä tai päivityksissä saattaa olla taukoja.

Lauttasaaren muuttomyynti 21.-23.1.
muutama yllätyskohde:

 • Sony DSC-P43,hinta 99,-
 • Sony DSC-W1, hinta 199,-
 • Sony DSC-V1, hinta 159,-
 • Sony DSC-T3, hinta 299,-
 • Nikon CP-4200, hinta 159,-
 • Nikon CP-4100, hinta 159,-
 • Nikon CP-5200, hinta 259,-
 • Canon DM-MV700, hinta 199,-
 • Canon DM-MV750i, hinta 299,-
 • Canon DM-MVX200, hinta 299,-
 • Canon DM-MVX200i, hinta 399,-
 • Canon DM-MVX250i, hinta 399,-
 • EOS-30+28-105mm, hinta 299,-
 • EOS-30QD runko, hinta 200,-
 • EOS-300V runko, hinta 99,-
 • EOS-300V QD runko, hinta 99,-

Pikseli-lehdestä(kin) tuttu Petteri Paananen esitteli hauskaa huumorilla tehtyä Kulttuurineuvoston Valokuvausasiain lautakunnan myöntämää (myöntäjä B. Hattara) Kuvauslupaa §. Vaikka kyseessä on leikkimielinen kortti, niin siitä käy tiivistetysti ilmi Suomen lain kuvaussäädökset.

Vesa Huttunen, talven lintuja osa 3.

(Foorumilta) Työvoimatoimiston ilmoitus, jossa haetaan valokuvaajaa täyspäiväiseen työsuhteeseen. Tehtävänimike on valokuvaajaa ja avoin virka on valokuvateknikko. Palkkaus: SIV (PvPJ) 6, 1.758,65e/kk. Työpaikka sijaitsee Helsingin Santahaminassa.

Digital Outback Photo, lukijan lähettämä Nikon D2X -arvio.

DCRP, Olympus C-7070 Wide Zoom -arvio. $699.

IR, Canon Powershot A520 -arvio. Suomen keskihinta on 284 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix F450 -arvio. 4*/5*. Verkkokauppa.comin hinta on 271 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, uusi NikonPro on netissä luettavissa.

Dpreview.com, Jessops share price falls. Iso englantilainen valokuvausalan liikeketju Jessops on ollut pörssissä viisi kuukautta. Maanantaina Jessopsin pörssikurssi laski 30%, syynä viime aikojen vähentynyt digikameroiden myynti. Jessopsin osakkeiden hinta on kolmasosa merkintähinnasta. Telegraph.co.uk.

ePhotozine.com, Focus Fixer V1.4 -arvio. $57 (+ VAT).

Dcviews.com, Wacom Volito2, piirtopöytä ensikertalaisille, maaliskuun lopussa myyntiin, A6-kokoa, hinta on £35.99 eli 51.90 euroa.

Panoweaver 3.01 Standard Edition, tiedot täyttämällä (email) saa sähköpostiosoitteeseen rekisteröintiavaimen. Kokoa 26.5 MB. Normaalihinta on 85.95 euroa.

 

22.03.2005 

Armi otti joitain kuvia "kotistudiossa": Asetelmia (4 kuvaa) ja Merimiehen tytär (10 kuvaa).

Suomen Valokuvaajain Liitto ry, vuosikilpailun 2005 tulokset

 • sarjoittain kuvia sijoittuneista (muotokuvat, ryhmäkuvat, lapsikuvat, hääkuvat, haastajakuvat).
 • Vuoden Muotokuvaaja -arvon sai espoolainen Patrik Raski. 21 kuvaajaa osallistui kilpailuun yhteensä 99 kuvalla.
 • vuosikilpailun voittajakuvista koottu näyttely on esillä 2.4.2005 - 2.5.2005 Savoy-teatterissa Kasarmikatu 46-48, 00130 Hki, arkisin 11.00 - 18.00 sekä esitysiltoina

Anttiloissa myydään muovirimpulajalustoja alennuksella, näiden mukana tulee myös kassi. Ainakin kolmijalat ovat kevyitä ja niissä on vielä vesivaaka, muuten nämä jalustat ovat kiltisti sanottuna ei-priimaa. (Linkit taitavat toimia refreshin jälkeen, jollei, niin jalustat löytyvät Foto ja puhelimet, Foto ja optiikka, muut valokuvaustarvikkeet).

Digitoday.fi, ViewSonicilta litteitä vauhtinäyttöjä.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (21.3.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Canon 300D, 2 x 256 MB, 590 e, Tampere (21.3.)
 • Canon 300D, 18-55mm ja akkukahva BG-E1, 700 e, Tampere (19.3.)
 • Canon 300D runko, 620 e, Vihti (17.3.)
 • Canon 300D, 400 e, Hki (18.3.)
 • Canon EOS 10D, 750 e, Tampere (20.3.)
 • Canon Ixus 40, 290 e, Tampere (19.3.)
 • Canon Ixus 400, 256 MB, 200 e, Hki (20.3.)
 • Canon Powershot A60, kortinlukija, 105 e, Hämeenlinna (18.3.)
 • Canon Powershot G6, 1 GB, 789 e, Tampere (19.3.)
 • Canon Selphy CP 400 tulostin, 110 e, Salo (18.3.)
 • Casio Exilim EX-Z40, 260 e, Kemi (17.3.)
 • Hasselblad 500 C/M, ja planar 80mm 1:2,8. 550 e, Valkeakoski (18.3.)
 • HP Photosmart 320, 55 e, Imatra (21.3.)
 • HP Photosmart 735, 64 MB, 100 e, Laihia (17.3.)
 • HP Photosmart 850, 256 MB, 180 e, Kirkkonummi (20.3.)
 • Konica KD-400Z, 175 e, Pyhäjärvi (21.3.)
 • Mamiya RZ67, prismaetsimellä, 50, 90 ja 180mm objektiivit, 3 kasettia+polaroidkas. moottoriviritin, loittorenkaita, alkuper.laukku., 2.300 e, Vaasa (18.3.)
 • Mamiya-Sekor, zoom c 100-200 mm 1:5.2, 1.400 e, Hki (17.3.)
 • Minolta Dimage Z3, 340 e, Kiiminki (17.3.)
 • Nikkor 300mm 4.5, manuaalilinssi + suodin, linssisuoja ja keskiökiinnitys, 500 e, Vammala (19.3.)
 • Nikon Coolpix 5000, 256 MB, 400 e, Joensuu (17.3.)
 • Nikon Coolpix 5700, 320 MB, 450 e, Hki (19.3.)
 • Nikon D1, 650 e, Kokkola (18.3.)
 • Olympus mju-II, 50 e, Tampere (19.3.)
 • Sekonic Autoleader valotusmittari, 100 e, Tampere (17.3.)
 • Sigma SD9, 28-105 2.8-4, 550 e, Riihimäki 019 (17.3.)
 • Sony DSC-F505, 220 e, Oulu (21.3.)
 • Sony DSC-T1, 330 e, Pietarsaari (21.3.)
 • Sony DSC-T1, 350 e, Tampere (18.3.)
 • Sony DSC-V1, 512 MB, 400 e, Helsinki (21.3.)
 • Zenza Bronica 6X6, runko, kasetit ja objekttivit 40-500mm, osa uusia, 3.500 e, Tampere (18.3.)

16.3.2005 oli diginewseissä Canonin Cashback-tarjouksesta. Silloin jäi mainitsematta, että "Kameran hankkija saa 256 megatavun muistikortin veloituksetta, kun rekisteröityy CANON iMAGE GATEWAY -palveluun osoitteessa www.cig.canon-europe.com/reg. Rekisteröinnin jälkeen on täytettävä erillinen kampanjasivusto, jossa annetaan yhteystiedot, kameran malli, runkonumero ja ostopäivä. Muistikortti tulee postissa asiakkaalle parin viikon sisällä."

 • Jos on aikaisemmin jo rekisteröitynyt, niin toista kertaa ei kaiketi onnistu. Tällöin kannattaa käyttää vaikka toista nimeä + sähköpostiosoitetta.

c|net, Olympus Evolt E-300 -arvio. Suomen keskihinta on 986 euroa (MBnetin Hintaseuranta, Kit).

Photo.net, Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4 -arvio. Hinta on vähän alle $500.

Photo-miracles.com, Nikon 24-120mm f/3.5-5.6G ED-IF AF-S VR -arvio. Hinta on vähän alle $600.

Digitalcamerainfo.com, Lensbaby 2.0. Ks. Lensbabies.com, hinta $150. Järjestelmädigistä Lomo-kamera. Kuvan tarkkaa aluetta vaihdetaan Lensbabya taivuttamalla. Ks. myös dpreview.com.

USA:n Konica Minolta tarjoaa $200:n alennusta Konica Minolta Maxxum 7D:n ostajalle. Ks. pdf.

Steve Sanders, Harbortronics VG-D70 Vertical Grip, Nikon D70, $165. Käyttö vähän hankalaa. Ks. myös IR.

Digit.no, Norjaan Tamron SP AF11-18 mm f/4,5-5,6 DI-II LD ASPHERICAL (IF) tulee huhti/toukokuussa, hinta on 4.900 kruunua eli 600 euroa.
Tamron AF18-200 mm f/3,5-6,3 XR Di II LD ASPHERICAL (IF) MACRO tulee Norjassa myyntiin maalis/huhtikuussa, honta on 3.900 kruunua eli 478 euroa.

 

21.03.2005 

Viikon 12 kuva: Jäälintu. (Suomen lintukuvaajat vaviskaa, olen vihdoinkin ryhtynyt kuvaamaan lintuja. Kuvaa ei ole millään tavoin manipuloitu, rajauskin on alkuperäinen eikä lintua ole kuvattu haaskalta. Kuvaaja ei ole myöskään millään tavoin kajonnut kuvattavaan kohteeseen. Eikä tarvinnut mennä pihaa edemmäs...).

Viikon käsitelty kuva: Sydänyö IV.

Digicamera.netin maaliskuun kilpailun aiheena oli Perhe. Sakari Mäkelän organisoimaan kilpailuun lähetetyt kuvat ovat esillä osoitteessa kolumbus.fi/makela.sakari/maaliskuu/. Tunteita oli kuvissa esillä koko skaala. Noin viikon päästä kuulemme raadin tuomion.

Dosentti Leena-Maija Rossin johdolla on käynnistymässä Suomen Akatemian rahoittama nelivuotinen tutkimusprojekti "Pohjan tähdet". Hankkeen tarkoituksena on tarkastella kriittisesti suomalaisen valokuva- ja videotaiteen kansainvälistymistä. Tutkimus on monitieteinen, tutkijaryhmän jäsenet edustavat taidehistoriaa, sosiologiaa, sukupuolentutkimusta ja valokuvausta. Projektin tiimoilta oli eilen Helsingin Sanomissa koko sivun artikkeli Miten synnytetään Pohjan tähtiä? (HS 20.3.2005,C1)

Suomen Valokuvaajain Liitto tarjoaa www-sivuilla jäsenilleen hinnoitteluohjelman avuksi työn hinnoitteluun (siis vain jäsenille).

Trustedreviews.com, Konica Minolta Dimage Z5. Suomen keskihinta on 462 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Sportsshooter.com: Bob Deutsch tests Canon's WFT-E1a Wi-Fi transmitter.

Bobatkins.com, Compact Flash Cards -artikkelia on päivitetty. Hitachin 4 GB:n microdrive -kortit maksavat halvimmillaan n. $190. USA:n Amazonilla hinta on tarjouksena $156.74 (osaa tuotteista ei toimiteta USA:n ulkopuolelle, jos toimitetaan, niin päälle postikulut + alv + tulli). Suomen keskihinta on 384 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Jr-wordlwi.de/photo/, Modding of digital cameras. Sivulle on koottu tietoa IR-filtterin poistosta, monta kameramallia.

 

20.03.2005 

Rajalan Lauttasaaren laitemyynti keskitetään Sanomataloon. Muuttomyyntilistat ovat netissä, tarjoukset ovat voimassa vain Lauttasaarentie 7, ei puhelinvarauksia. Listassa ovat esillä tarjouskohteiden kappalemäärät.

YLE Radio 1, sunnuntai 20.3.2005 klo 17.20 - 17.30 17.50 - 18.00, Viisi kuvaa. Dokumenttiryhmän sarjassa Kymmenen pientä minuuttia viisi ihmistä kertoo itse valitsemastaan valokuvasta tarinan. Kuvat voi katsoa etukäteen netistä. Radiodokumentti jää kuultavaksi lähetyksen jälkeen nettisivuille.

 • Ohjelman tekijä on Mikko Paartola (vastavalo.fi)
 • pääsiäislauantaina klo 14:05 - 14:55 tulee Todellisia tarinoita -sarjassa Mikon tekemä Kuolema.fi -ohjelma. Siinä on mukana myös valokuvia (vaikka radio-ohjelmasta onkin kyse). Ks. Ylen Dokumentit ja kuolema.fi -sivusto (jossa voi jo kuunnella ohjelman esiversiota).
 • HS:n Kanavalla (D15) on myös juttua Viisi kuvaa -dokumentista
 • Toivottavasti Yle jatkossakin (edes) jotenkin huomioi meidät sadattuhannet/miljoonat (digi)kuvaajat. Kysyntää varmasti riittää.

Tom's Hardware Guide: Super Resolution: Making the invisible visible. Intel on vuodesta 2002 tehnyt työtä elektronimikroskooppikuvien parantamiseksi, 100 nm:iä pienemmissä kuvissa tulevat vastaan fysiikan lait. Samaa tekniikka voidaan käyttää muuallakin. Tekniikan soveltamista helpottaa, jos samasta kohteesta on useampia kuvia. Kuvien tarkkuus paranee ainakin kaksinkertaiseksi, sovelluskohteeksi käy myös liikkuva kuva. Laskutehoa tarvitaan 100 - 1.000 kertaa enemmän.

Luminous Landscape, Making Images – Not Taking Images.

Digit.no, Nikon Coolpix 8400 -arvio. Suomen keskihinta on 957 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Northlight-images.co.uk, digital pinhole camera using a 1Ds.

Lonestardigital.com, John Cowley on päivittänyt Photoshop-makrojaan. Simple Workflow with Filmlike Sharpening. Kuvaus työnkulusta.

Japancorp.net, Canon Introduces Versatile New Large-format Inkjet Printers. $2.400 - $5.700.

Reuters India, INTERVIEW - Canon refocuses as digital camera growth slows.

Jälleen uusi versio Pixmantecin (vielä) ilmaisesta RawShooter-ohjelmasta, nyt versionumero on 1.1.1. Ohjelman yksilöllinen imurointiosoite lähetetään sähköpostissa.

 

19.03.2005 

Jore Puusa on ollut ahkerana, puusa.org ylpeänä esittää: Jore Puusan minivalokuvauskoulu. Maksua vastaan on saatavana henkilökohtaista opastusta. 23.3.: INT2000:n kk-liikennemäärä on täyttynyt eli sivuille ei enää pääse.

Googlen kuvahakua ei kannata unohtaa. Armin nimellä haettaessa löytyi melkoinen joukko kuvia, ks. hakutulos.

Maanantaina pitäisi olla kaupoissa ensimmäiset Canon Ixus 700 -digit. Ks. canon.fi, Canon Digital Ixus 700. Eilen olivat tulleet tukkurin Scribonan varastoon. Suomen keskihinta on 476 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitoday.fi, Toshibalta vedenkestävää väritulostuspaperia.

Kulttuuriministeri on myöntänyt valtakunnallisten kulttuuritapahtumien tukemiseen vuonna 2005 yhteensä 3 573 000 euroa, 137 tapahtumaa.

 • Valokuvakeskus Nykyaika ry, Backlight 2005 Tampereella, 11.500 euroa
 • Valokuvataiteilijoiden liitto ry, Helsinki Photography Festival 2005, 20.000 euroa

DigitalPro Shooter, Nikon D2X Hands-on Review & Sample Images.

Wired.com, Photos Richer in 144 Megapixels. 4x5 tuuman isonkoon kamera ja BetterLight -digiperä. Skannaava perä ei interpoloi värejä (toimii kuten muutkin skannerit), siksi tiedostokokokin on kolminkertainen.

Luminous Landscape, Photo Imaging Expo Tokyo – March, 2005.

Dpreview.com, Panasonic SD CardBus adapter tested. Kannettaville kannattava ostos, vähän nopeampi kuin usb 2.0 -kortinlukijat. Sandiskin Extreme III -kortti on puolta nopeampi kuin Lexarin Hi-Speed -kortti.

Rob Galbraith, Canon Digital Photo Professional 1.6.1 uusi versio maaliskuun 25. Kysehän on ilmaisesta ohjelmasta. ZoomBrowseristakin tulee uusi versio 5.1.

Rob Galbraith, BreezeBrowser Pro v1.1.

Photographyblog.com, Olympus RAW Import Plug-in for Photoshop.

Digitalreview.ca, Nikon D2X -ensiarvioon on lisätty näytekuvat.

 

18.03.2005 

Kävin ostamassa Sanomatalon bookplus.fi -kirjakaupasta juuri suomennetun Derrick Storyn Digikuvaajan niksikirjan, 100 testattua niksiä. Sivuja tässä kovakantisessa kirjassa on 250, värikuvia on satoja ja mukana tulee cd-rom-levy. Aluksi Digikuvaajan niksikirja vaikutti ns. dummy-kirjalta, mutta kun tekstiin syventyi enemmän, niin dummy-vaikutelma katosi. Alustavan tutkimisen jälkeen kirjasta löytyy useampikin hyvin punnittu vinkki, jonka voi ottaa saman tien käyttöön. Mukana seuraavalle cd:lle on koottu parikymmentä ohjelmaa, pääasiassa freewarea. Kirjan hinta bookplus.fi -kirjakaupassa oli 34 euroa (normaalihinta on 44 euroa).

Nebula oli päässyt eilen Digitoday.fi:n uutisiin: Nebula nostaa 10 000 yritysasiakkaan tietoturvaa. Myös digicamera.net on Nebulan asiakas.

Jari Koskinen: Kuvien takana on ilmestynyt, 160 sivua, 39 euroa. "Kuvien takana on kirja muutoksista. Se on kuvakirja, jossa tulkitaan yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia kuvien ja niihin liittyvien lyhyiden analyysien kautta. Koskinen analysoi murrosta tieto- ja mielikuvayhteiskuntaan.". Kolme kirjan aukeamaa.

Englannissa asuvan Petteri Kokkosen valokuvanäyttely Laatokan laidalla avautuu tänään Kuopiossa Victor Barsokevitsch -valokuvakeskuksessa.
Näyttely on avoinna 17.4.05 asti.

Victor Barsokevitsch -valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
avoinna: ti-pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
liput: 3/2 euroa

Anastacia oli keikalla Hartwall Areenalla. Kuvaaminen oli rajoitettu miksauspöydän luo, matkaa kohteeseen 30 m - 50 m, kuvata sai kolmen ensimmäisen kappaleen aikana. Kuvauspaikalle pääsi muutama minuutti ennen keikan alkua, kuvausalustakaan ei ollut aivan tukeva. Kalustona oli Canon D60 ja Canon EF 500 f4, jalustalla tietenkin. Ks. Anastacian keikkakuvat, musakuvat.com.

IFI:n nettikaupasta voi valita kolmestakymmenestä Finlandia Vuoden Luontokuvat 2005 -kilpailun kuvasta, 17.95 euroa, printtauskoko 50x75 cm.

Suomalainen warthog.fi jatkaa edelleen joka arkipäivä kirjoituksiaan kuvauksen ihmeellisestä maailmasta. Silica geelirakeista riittää edelleen juttua, nyt on ollut kokeilussa S-ryhmän Rainbow kissanhiekka. Olivatko paljon halvemman kissanhiekan ominaisuudet yhtä hyvät kuin Sinooperin kukkienkuivausrakeilla?

Digitoday.fi, Konica Minoltan uudet kamerat myöhässä. Koko vuoden tulos putoaa ennustetusta 72%.

Thinksecret.com, Adobe CS 2.0 Roadmap: Photoshop, Illustrator details. Adobe Photoshop CS 2.0 ("Photoshop 9.0"), huhtikuun 6. päivä on mainittu julkistuspäiväksi. Ks. sportshooter.com, dpreview.com foorumi.

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix S5500 -arvio. 4*/5*. Suomen keskihinta on 361 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Nikon D2Hs launch date and price. Nikon D2H:n päivitetty versio (edelleen kuitenkin neljä megapikseliä) on myynnissä maaliskuun 25., hinta on $3.733. Ks. myös IR.

Colorization Using Optimization, vaatii Mathlab-ohjelman.

Scott Haefner, Kite Aerial Photography. 360 asteen panoraamoja, panoraamojen katsominen edellyttää Applen QuickTimen olemassaoloa/asentamista.

Digitalcamerainfo.com, Casio Exilim EX-Z57 -ensiarvio. $399.99, myyntiin maalis/huhtikuun vaihteessa.

Cameratown.com, Canon PIXMA MP760 -monitoimitulostin, arvio. Suomen keskihinta on 386 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalkamera.de, Canon EF-S 60 1:2.8 Makro USM.

Digitalkamera.de, Saksan viime vuoden digikameroiden myyntiluvut.

Luminous Landscape March 17, 2005. Vaikka Kyoceran toiminta päättyikin, niin Contax 645 -kameroihin tällä ei ole vaikutusta.

Bibble v.4.2, tuki uusille kameramalleille.

Olympus firmware-päivityksiä, Olympus mju-40 Digital, mju-500 Digital ja Stylus 500 Digital.

Sanyolta pikkuriikkinen (puolet AAA-koosta) litium-ioni-akku.

Porta, A no-nonsense, hassle-free photo album generator. Ks. dpreview.com foorumi.

 

17.03.2005 

Top Shot, ensimmäiset Canon 350D -järjestelmädigit ovat tulleet hyllyyn. (Ovat muissakin liikkeissä myynnissä: Akiba, Optotek jne).

Hämeen ammattikorkeakoulu/Avoin ammattikorkeakoulu järjestää luonnon valokuvauskurssin 9.4. - 15.5. viikonloppuisin. Kuusi lauantaita ja yksi sunnuntai. Kurssi pidetään Lammilla Evon metsäoppilaitoksella. Kurssin hinta on 70 euroa.

Artur Gajewski, valokuvauksen päiväkirja, Tarmo Pekolan haastattelu.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix S3 Pro -arvio. Kuuden megapikselin järjestelmädigi. S2 Pro sai kaksi ja puoli vuotta sitten määreen "Highly Recommended". Hinta huomioiden (kallis) S3 Pro sai arvosanaksi vain "Above Avarage". Raw-tiedostoissa on paljon enemmän dynaamisen alueen kasvua, kuin Fujin oma softa tai jpg-kuvat saavat esiin. Tavallisissa kuvissa on vaikea huomata dynaamisen alueen kasvua.

Megapixel.net, Nikon Coolpix 8400 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, 3.5-kertainen zoom, 24 mm - 85 mm, 1.8 tuuman taittuva lcd-näyttö, elektroninen etsin. Käytettävyys 8.4. Kuvanlaatu 8.8. Suomen keskihinta on 959 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Sony DSC-P200 -arvio. Seitsemän megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö. Suomen keskihinta on 400 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Nikon Coolpix S1, ultra-slim. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kolme väriä, myyntiin huhtikuussa, $380. Lisävarusteena voi hankkia vedenpitävän kotelon. Ks. myös IR.

Dpreview.com, More on Kodak's 18.6 megapixel CCD. Käytössä Pentaxin 645 -keskikoon järjestelmädigissä.

LetsGoDigital, Nikon PictureProject Coolpix Remote Control. Nikon Coolpix 8400/8800 -digejä voi ohjata tietokoneelta.

Photo.net, Brief Review of Harbortronics D70 Grip. Vähän hankalasti toteutettu pystykahva Nikon D70 -järjestelmäkameraan. Ks. Harbortronics.

NatureScapes.net, 2004 Images Of The Year Awards.

NatureScapes.net, Articles. Erittäin paljon aiheita ja luettavaa.

NatureScapes.net, Canon’s 45-point Autofocus (AF) System.

Creativepro.com, Oo la la! Retouch Photos Like the French. 14-sivuinen pdf, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti Yves Rocherin mainoskuvassa käytetyt työvaiheet Photoshopissa. Ote Photoshop-kirjasta.

ePhotozine.com, Helicon Focus Pro 3.10.

 

16.03.2005 

Vuoden mainosvalokuva 2005 -näyttely.
27.3. 2005 asti

Suomen Mainosvalokuvaajat tulokset. A-sarja julkaistut kuvat: 1.p. Mikael Kaplar, 2.p. Mikko Säteri, 3.p (jaettu) Pasi Haaranen ja Oskari Hellman. B-sarja ei-julkaistut kuvat 1. p. Jere Hietala, 2.p. Kai Lindqvist, 3.p. Hannu Bask. C-sarja juniorijäsenet: 1.p. Krista Keltanen. Voittajakuvat.

Sanomatalo
(Töölönlahdenkatu 2) 00100 Helsinki
Sanomatalon mediatori on avoinna yleisölle ma-pe 7-22, la-su kello 9-22.

Populaaria triviaa, valokuvaaja/graafikko Miklos Gaálin (s. 74) kuvia
3.4.2005 saakka

Näyttelyssä on esillä Rakennusmiehet -sarjan valokuvia. Gaal on jo useamman vuoden ajan käyttänyt kuvissaan hyväksi epäterävyyttä totutusta poikkeavalla tavalla. Kuvien osittainen epäterävyys ja se, että kuvat on otettu yläviistosta ja suhteellisen kaukaa, saavat aikaan jonkinlaisen harhan: kuvat tuntuvat esittävän pienoismalleja. Rakennussarjan työmiehet montussaan näyttävät pikkuruisilta nukeilta lelukuormureineen ja -kaivinkoneineen.

Valokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään teksti-installaatio Kuten sanottua - silti voi luottaa siihen, että. Se muodostuu erilaisiin teksteihin tehdyistä korjausehdotuksista.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Lauri Sipun kamera on Olympus E-1, ks. kuvat Winter 2004 - 2005 (reilusti yli sata luontokuvaa).

KUVA 2005 -messujen sivut ovat avautuneet. Tarkka ohjelma ja täydellinen näytteilleasettajalista julkistetaan 23.3.2005. Wanha Satama 22.-23.42005. (17.3.2005: olivat muuttaneet linkit muotoon 05->2005, toivottavasti tekijät eivät enää muuta linkkiä...)

 • pe 22.04.2005 klo 09.00 - 18.00, la 23.04.2005 klo 10.30 - 16.30
 • KuvaViesti 2005 -kilpailu, kamerapuhelinkuvia, viimeinen jättöpäivä 13.4.2005.

Canonin Cash Back tarjous (uusien Canon 20D-/350D -kameroiden omistajille). Vaaditaan täytetty hakemuslomake, ostostosite, pakkauksen alkuperäinen viivakoodi, asianmukainen hyvitysseteli (joka on siis saatu ostettaessa). Hyvityssumma vaihtelee 50 eurosta 150 euroon. Tarjous on voimassa vuoden loppuun.

Luminous Landscape, Canon EOS Digital Rebel XT / 350D -kokemuksia.

IR, Olympus Stylus 410 -arvio (Euroopassa Olympus mju 410 Digital). Suomen keskihinta on 279 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix S3500. Neljä megapikseliä, kuusinkertainen zoom, 39 mm - 234 mm. 3.5*/5*. Suomen keskihinta on 296 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Canon PowerShot SD500 Digital ELPH -arvio (Euroopassa Canon Digital Ixus 700). Suomen keskihinta on 479 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-S90 -ensiarvio. Neljä megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö, optinen etsin, kolminkertainen zoom.

MBnetin Hintaseurantaan on saatu (viimeinkin) kaksi noteerausta Nikonin uudesta D2X -järjestelmädigistä. Molemmat 4.990 euroa.

Dpreview.com, Pentax 645 Digital, 18.6 megapixel. Kyse on keskikoon kamerasta (kennon koosta ei ole vielä tietoa, kamerakaan ei ole aivan lähiaikoina tulossa myyntiin).

Dpreview.com, Pentax DA 12-24 mm F4 lens.

CombineZ4.6, ilmainen image stacker -ohjelma, yhdistetään useampi kuva yhdeksi kuvaksi, tarkoituksena syväterävyysalueen kasvattaminen. Alkuaan tehty mikroskooppikuville. CombineZ5 on tulossa. (Bryan Biggersin foorumilta).

Creativepro.com, Adobe Acrobat 7 Professional. Kannattaako tästä maksaa $449?

 

15.03.2005 

Amazon.com, Books, Advanced Search ja Power Search. Jos hakulaatikkoon laittaa "author: Freeman, Michael subject: photography language: English", niin löytyy nelisenkymmentä nimikettä 23 vuoden ajalta. Suurin osa osumista on valokuvauksen oppikirjoja, myytyjä kirjoja on yli miljoona kappaletta. Meriittejä siis löytyy. PrePress Studio järjestää yhdessä yhteistyökumppanien kanssa päivää ennen Kuva_05 -messujen avautumista Wanhassa Satamassa Michael Freeman seminaarin. Seminaarin teema: Digitaalisuuden muuttaessa toimintatapoja, anna muutosten tapahtua valokuvauksen ehdoilla, ei ohjelmien.

 • Lisää tietoa seminaarista tuosta oikealta banneria klikkaamalla
 • Suomessa ei usein ole tämän tason vierailijoita seminaareja vetämässä

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Vasemmalta Top Shotin etusivulta Salamatarvikkeet, 11 eri salamamerkkiin sopiva Sto-Fenin salamaheijastin (kullekin omanlaisensa, kyse on siitä muovikupista, jota näkee usein lehtikuvaajilla). Photoflex Softbox XCT (näyttää kuvassa puhallettavalta...). Kaikki maksavat 25 euroa kappale.

Valokuvanäyttelyitä Helsingissä

Muutama meneillään oleva näyttely, joita ei ennen ole mainittu tällä sivulla:

Mielenmaisemia - Mindscapes, Antero Takalan valokuvia
27.3.2005 saakka

Näyttelyllään professori Antero Takala juhlistaa 45-vuotista taiteilijanuraansa. Hän esittelee näyttelynsä yleisölle sunnuntaina 20.3. klo 13.00.

Galleria G
Erottajankatu 9 B, sisäpiha, 00130 Helsinki
ti-pe 11-17, la 11-16, su 12-16

Avoimet kartat, Latinalaisamerikkalainen valokuva 1991-2002
30.4.2005 saakka

Näyttelyn teokset jakaantuvat kolmeen alaryhmään: identiteettirituaalit, näyttämöt ja vaihtoehtoiset historiat. Lue lisää näyttelystä museon sivuilta.

Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27, 00100 Helsinki
ma-pe 10-18, la-su 11-17
aikuiset 7 e, eläkeläiset 5 e, opiskelijat 3,50 e, 0-17-vuotiaat lapset ilmaiseksi.

Populaaria triviaa, valokuvaaja/graafikko Miklos Gaálin (s. 74) kuvia
3.4.2005 saakka

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Muita (jo aiemmin uutisissa mainittuja) näyttelyitä digicamera.netin Näyttelyt-sivulla.

(Foorumilta, kotisivut sivuraide.org/janne) tällaisista kuvista tulee aina hyvälle tuulelle, kaksi aivan hulvatonta koirakuvaa:

Olympus muutti uusiin yhteisiin tiloihin (Olympus) MedicalSystemsin kanssa. Posti- ja käyntiosoite on Olympus Finland Oy / Imaging, Airport Plaza, Äyritie 12 B, 01510 VANTAA. Varasto ja huolto muuttavat ensi viikolla (vko 12).

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (16.3.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Canon EOS 300D, 18-55mm, 256 MB, viikon vanha, 750 e, Hki (16.3.)
 • Canon 300D -runko, 256 MB, 640 e, Tampere (14.3.)
 • Canon 300D -runko, 256 MB, 620 e, Tampere (15.3.)
 • Canon Digital Ixus 400, 128 + 256 MB, 249 e, Nurmijärvi (12.3.)
 • Canon EOS 10D, BG-ED3, 890 e, Hki (12.3.)
 • Canon EF-S 17-85/4-5.6 IS USM, uv- ja pyöröpola, 650 e, Turku (16.3.)
 • Canon EF 20-35mm, 1:2.8 L, 600 e, Espoo (11.3.)
 • Canon Powershot A80, telejatke x1.75, 370 e, Janakkala (15.3.)
 • Canon G1+1GB IBM microdrive, telelisäke, 2 laukkua, 300 e, Kuopio (13.3.)
 • Canon Powershot G6, 400 e, Espoo (13.3.)
 • Fuji Finepix S5000, 350 e, Hämeenlinna (11.3.)
 • Gossen Variosix F2, 150 e, Espoo (11.3.)
 • HP 215, 65 e, Hyvinkää (14.3.)
 • HP Photosmart 433, 150 e, Jyväskylä (12.3.)
 • HP Photosmart 720, 100 e, Seinäjoki (16.3.)
 • Manfrotto 290, 200 videopäällä, kantopussi Manfroton alkup. , 110 e, Salo (11.3.)
 • Minolta Dimage 7i, 490 e, Tuusula (16.3.)
 • Nikon Coolpix 5700, 320 MB, 550 e, Hki (13.3.)
 • Nikon Coolpix 8700, 660 e, Kirkkonummi (13.3.)
 • Nikon D1X, AF 35-70 2.8D, AF 80-200 2.8D, SB-80DX salama, laturi ja 2 akkua sekä 1 Gt, 3.500 e, Vantaa (15.3.)
 • Nikon F5, 995 e, Turku (15.3.)
 • Nikon 18-200 AF-S f2.8, 1.490 e, Tuusula (16.3.)
 • Nikon SB-26 salama, 195 e, Turku (15.3.)
 • Nikon Speedlight SB-800 salama, 325 e, Vantaa (12.3.)
 • Olympus C 310, 160 e, Tampere (11.3.)
 • Peilitele, 1000 mm + laukku ja suotimet, sopii useimpiin kameroihin sovitteella, 295 e, Riihimäki 03 (14.3.)
 • Pentax 6X7 TTL , SMC 105 mm objektiivilla, 1.050 e, Espoo (11.3.)
 • Profoto Pro-3, 2400 Js genis ja kaksi välähdyspäätä 5 m johdoilla + Zoom heijastinkuvut, 1.700 e, Vantaa (15.3.)
 • Sekonic, valotusmittari, Auto-Leader, Japani-USA, 100 e, Tampere (11.3.)
 • Sigma EX APO HSM 14mm/Nikon, 700 e, Kuopio (13.3.)
 • Sigma 100-500mm, Nikoniin, 1.050 e, Tuusula (16.3.)
 • Sigma 170-500/5-6.3 APO (Canon EF), 500 e, Jyväskylä (13.3.)
 • Sinar P2 palkkikamera + Foban 2.7 m studiojalusta, 150mm, 240mm ja 300mm linssit, suljin, vastavalosuoja, laukku, filmikasetit jne. , 7.500 e, Vantaa (15.3.)
 • Sony Cybershot DSC-P50, 130 e, Espoo (12.3.)
 • Sony DSC-P93, 285 e, Viiala (14.3.)
 • Sony DSC-T3, 256 MB, 390 e, Kuopio (14.3.)
 • Sony DSC-V1, 512MB, VCL-DEH07V-laajakulmalinssi. VCL-DEH17V-telelinssi. HVL-F32X -salama. 900 e, Vantaa (15.3.)
 • Sony MVC-FD83 Mavica, 85 e, Vantaa (13.3.)
 • Sony W1, 290 e, Iisalmi (14.3.)
 • telejatke Nikon Coolpix 4500:aan, Nikon TC-E3 ED, 230 e, Kirkkonummi (15.3.)

Photographyblog.com, HP Photosmart 8450 -arvio. A4-mustesuihku, m/v-tulostaminen onnistuu erityisen hyvin, väritulostaminen on vaivatonta. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 288 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Norman Koren on laajentanut Imatest-ohjelmistoa tulostimien laadun mittaamiseen.

Bobatkins.com, cd-/dvd-levyjen käytöstä.

Photo-i-co.uk, Epson R1800 -tulostimen testaus on alkanut.

LetsGoDigital, Olympus ZUIKO 7-14mm lens at CeBIT 2005. Siis 14-28mm, f4.0, hinta lienee huima.

 • jaha, tämähän on jo myynnissä Top Shotissa (Objektiivit ja lisäkkeet, sieltä sitten Olympus E-sarja ja Zuiko Di 7-14 mm F4,0 PRO)

IR, Epson claims victory in third-party ink case.

Kho King's Photography, jonkin verran tietoa Nikonin objektiiveista.

Digital Outback Photo, Canon 350D -raportti jatkuu, nyt on kokeiltu muutamaa objektiivia.

Shop.lomographic.com, maailman ensimmäinen 35mm:n kamera, jossa on kiinteä 170 asteen kalansilmä. 40 euroa. Taattua Lomo-laatua.

 

14.03.2005 

Viikon 11 kuva: Jälkiä Euroopasta.

Viikon käsitelty kuva: Sydänyö III.

Rajala Pro Sho (Sanomatalo, Hki), Canon EOS 350D ensiesittelyssä huomenna tiistaina 15.3.2005 klo 16.00 - 19.00. Tiistaina 15.3.2005 Sanomatalon myymälä on avoinna klo 9.00 - 19.00.

Kameraseuran jäsenille lisää etuja: Suomen valokuvataiteen museon vuosikortin saa hintaan 8.50 euroa (sama summa, minkä alan opiskelijat maksavat). Seuran jäsenkortti pitää näyttää, kun vuosikortti ostetaan. Yksittäislippu museoon on 6 euron hintainen.

 • museon vuosikortin perushinta on 25 euroa, sen haltija saa 10% alennuksen museomyymälän valokuvatuotteista, lisäksi kutsut museon avajaisiin
 • Kameraseuralla on Helsingissä monenlaista toimintaa: kerhoja, kuukausikokouksia, galleriassa näyttelyitä yms. Jäsenmaksuun sisältyy Kamera-lehden tilaus. Liittymisvuonna jäsenmaksu on vähän enemmän kuin lehden vuositilaus, mutta jatkossa se maksaa sitten Kamera-lehden vuositilausta vähemmän.

Marko Toivanen, yksityiskäytössä ilmainen yksinkertainen Nettikuva-Albumi v.1.3. Suomenkielinen, sopiva ensimmäistä kertaa kuvia nettigalleriaksi tekevälle (ohjelma on mainittu heinäkuussa 2004 diginewseissä).

Foorumilainen SaNppa on tehnyt sivun Digikuvien muuntotaulukko paperikuviksi. Taulukko on tarkoitettu helpottamaan online-printtaajien kautta paperikuvia tilaavia.

Dustylens.com, Nikon D2x Test. Vertailua Fuji S2 -järjestelmädigiin, vielä kesken.

Sunpak Digital Flash Adapter vaikuttaa mielenkiintoiselta tuotteelta, salamakahvan ja orjasalaman hybridi. Adoraman (USA) hinta on $24.95. Tekstin mukaan laitteessa on säätömahdollisuudet esisalamaa väläyttäville digeille.

Photo-i-co.uk, Paint Shop Pro 9 -arvio.

Luminous Landscape, Mike Johnston vastaa Reichmannin kommenteihin.

 

13.03.2005 
Kävimme eilen katsomassa Tuomiokirkon kryptassa Jaakko Heikkilän (s. 1956) Kuulaita huoneita -näyttelyn.

Heikkilä kuvasi viime keväänä armenialaisia maaseudun ihmisiä kodeissaan ja asuinympäristössään. Näyttely liittyy Kirkko soikoon -festivaalin Armenia-tapahtumaan.

Näyttelyn kuvat ovat komeita ja suurikokoisia värivedoksia. Ripustus alkaa kahdella suurella vaakakuvalla, joista varsinkin Yrtinpoimijat-niminen teos monumentaalisine hahmoineen jäi mieleen. Muut maaseudun ihmisiä esittävät kuvat ovat muodoltaan kapeita ja poikkeuksellisen korkeita suorakaiteita. Niistä osa on läheltä otettuja muotokuvia, joissa ihmiset poseeraavat koko pituudeltaan rakennuksen karkeaa ulkoseinää vasten.

Näyttelyn ehkä hienoimmat teokset löytyvät kuitenkin niistä kuvista, joissa ihmiset on kuvattu kodeissaan. Kotien interiöörit ovat äärimmäisen niukkoja, mutta ajan patinan ja valon elävöittämiä. Mielenkiintoinen elementti kuvissa on katto – se saattaa täyttää kuvasta yli neljäsosan. Kuvat on otettu hyvin laajakulmaisella objektiivilla, ja näkymä kattaa pystysuunnassa melkein 180 astetta. Heikkilän kuulaissa huoneissa on harras tunnelma, jota kuvien vertikaalinen formaatti vain vahvistaa: katot ovat korkealla, ja valo lankeaa alas huoneisiin melkein kuin taivaasta.

Jotkut kuvista toivat mieleen vähän vanhemman maalaustaiteen - esim. Mary keittiössä 1800-luvun loppupuoliskon laatukuvamaalaukset.

Lisäksi mukana on vähän pienikokoisempia teoksia pääsiäisenvietosta kahdessa kaupungissa. Myös näissä kuvissa on runsaasti hartautta, Pitkäperjantai-nimisessä teoksessa jo lähes uskonnollista hurmosta.

Näyttely on esillä 28.3. saakka.

Helsingin Tuomiokirkon krypta
Kirkkokatu 18
ma-la 12-18, su 13-18

Muita meneillään olevia näyttelyitä Näyttelyt-sivulla (linkki etusivulta).

Petri Leppänen päivittää valokuvausaiheista sivustoaan säännöllisesti. Käytössä on perinteinen filmikamera, mutta samaa kuvaustahan kaikki on (paitsi filmin hankkimiset + kehitykset). Kohdassa Linkkejä ja jorinoita on ajankohtaisia kuulumisia.

IR, Nikon D2x ensikokemukset. Galleriassa on 35 täyskokoista kuvaa, lisää on tulossa.

The-digital.picture.com, Canon EOS 1Ds Mark II -arvio. Kaikkea Canoniin liittyvää yllinkyllin. Linkki muistiin.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumni, Rash Predictions. Digitaaliset järjestelmädigit ovat umpikuja, kymmenen vuoden päästä niitä ei enää ole. Kennojen koot pienevät.

Luminous Landscape, Michael Reichmann ei ole samaa mieltä Johnstonin kanssa, It's the DOF – Among Other Things.

IR, Olympus Evolt E-300 -arviota on päivitetty.

Digital Outback Photo, Canon EOS Digital Rebel XT (350D) Experience Report.

Bobatkins.com, Backups and Off-Line Storage.

Engadget.com, Canon Dgiital Rebel XT (Canon 350D) kuvattuna viidestä suunnasta. Lukijoiden kommentit ovat jutun varsinainen anti.

12.03.2005 

Muistutus: Sakari Mäkelän organisoima kilpailu digicamera.netin kävijöille: Maaliskuun kilpailun aiheena on Perhe. Ks. tarkemmat ohjeet kolumbus.fi/makera.sakari/maaliskuu

 • yksi kuva per kuvaaja, henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua
 • jpg-kuva, maksimikoko 600 kB, sähköpostin liitetiedostona, osoite on kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi, jpg-tiedostolle kannattaa antaa järkevä nimi
 • kilpailuaika päättyy maaliskuun 18. päivä (perjantaina)
 • raati on jälleen uusi
 • siispä kuvaamaan!
 • Helmikuun kisan tulokset

Suomessa myytävä englantilainen Digital Photographer -lehti (ei kunnon www-sivuja) esittelee uutisissaan melkein sivun verran Tiina Itkosen Lontoossa avautunutta valokuvanäyttelyä Inughuit. Seitsemän vuoden aikana Itkonen asui kolme neljän kuukauden jaksoa polaarieskimoiden luona. Näyttely on avoinna maaliskuun 24. päivään asti. (Tässähän onkin hyvä syy lähteä Lontooseen. Taidankin varata lentoliput saman tien.)

 • ks. valokuvakeskus Nykyaika (6.-28.9.2003)

Käytin eilen ensimmäistä kertaa La Crossen RS-900 -laturia. Kullekin neljästä akusta näytetään erillisenä akun jännite (V), latausvirta (mA), latausaika sekä kapasiteetti (mAh). Latausvirran voi valita välillä 200 mA - 1.800 mA, mutta neljää akkua ladattaessa maksimi latausvirta on 1.000 mA, 2.500 mAh:n akkujen lataus kestää siis kaksi ja puoli tuntia. Normaalin latauksen lisäksi voi valita purkutoiminnon (ensin tyhjennys, sitten perään lataus), virkistystoiminto (lataus/purkaus -sykliä jatketaan niin kauan, kuin kapasiteetti kasvaa), testaustoiminto ja normaali lataus. 2.400 mAh:n uudet akut saavuttivat heti yhdellä purkutoiminnolla vähän alle ja päälle 2.100 mAh:n kapasiteetin.

 • aluksi oli ongelmia käyttöliittymän kanssa, kun en painanut painikkeita tarpeeksi jämäkästi
 • tätä ihmelaturia myy Paratronic.fi, mukana tulee 4 x 2.000 mAh AA, 4 x 700 mAh AAA, kantolaukku, C/D-adapterit. Tupakansytytinpistoketta ei tule. Hinta on 59 euroa + pk.

Photo.net, Pentax *istDS -arvio.

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix 5900 -arvio.

c|net, Pentax Optio S50 -arvio.

Dave Coffin, Raw Digital Photo Decoding in Linux. Dcdraw v.7.00. Ks. Dpreview.

 

11.03.2005 

Suomen Lehtikuvaajat ry, Vuoden Lehtikuvat 2004 on valittu. Sarjoja oli seitsemän. Vuoden lehtikuvaajaksi valittiin Jenni-Justiina Niemi. Vuoden lehtikuvan otti Eetu Sillanpää Pohjanmaan tulvista. Kilpailuun osallistui 56 valokuvaajaa, kuvia lähetettiin yhteensä 1002. Kymmenessä vuodessa kuvien määrä on kaksinkertaistunut, osanottajia oli hieman vähemmän kuin viime vuonna. Vuoden lehtikuvaaja ja Vuoden lehtikuva palkitaan 2.500 eurolla, muiden sarjojen voittajat saavat 1.000 euroa. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1962 alkaen. Vuoden lehtikuvat 2004 ovat esillä Nordean Senaatintorin konttorissa Helsingissä 17.-24.3.2005. Myöhemmin ovat vuorossa sitten Tampere, Kuopio, Oulu ja muu Suomi.

Luontokuva.org, vähän yli 60 Luonnonvalokuvaajien jäsentä on käyttänyt jäsenetuaan ja julkaissut kuviaan ja tietojaan, ks. Kuvaajaprofiilit. Melkein kaikilta on kuusi kuvaa esillä. Nykyisin Luonnonvalokuvaajiin voi liittyä kuka vain, edellytyksenä on vain jäsenmaksun maksaminen.

Warthog.fi, Askartelu-&näpertelytuotos #28, Värisuurkopioiden kehystys. Erityisesti Olympus C-5060WZ -omistajien kannattaa seurata warthogia tarkasti.

Digitoday.fi, Optinen kuvanvakain kaikkiin Panasonicin malleihin.

Steve Sanders, Canon Powershot A520 -arvio. Suomen keskihinta on 283 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Canon Powershot A510 -arvio. Suomen keskihinta on 223 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pixmantec.com, ilmaisesta RawShooter -ohjelmasta on ilmestynyt versio 1.1. Paljon parannuksia, nyt ohjelma toimii myös AMD-koneissa, tukea on lisätty useammalle kameralle jne. Imurointi vaatii rekisteröinnin. Ks. Digital Outback Photo (pieni suodatus, kun lukee tätä arviota, RawShooter -ohjelmassa ei kaikki ole ihan noin hyvää).

Whichlens.com, Canonin objektiiveista + esim. Canon 350D vs. 20D.

Andreas Voigt, The First Days with the Nikon D70.

Wayne Lorimer, The Nikon D70: First Contact.

Dpnow.com, Fantasea FD-70, va-kotelo Nikon D70:lle, $999.

Rob Galbraith, Canon EOS Digital Rebel XT (siis Canon EOS 350D) on USA:ssa tullut myyntiin, Suomessakin myynti on alkamassa.

Dpreview.com, Konica Minolta announces digital lenses. Konica Minolta AF DT Zoom 18-70mm f3.5 - 5.6(D) (27 - 105 mm lens). Konica Minolta AF DT Zoom 11-18mm f4.5 - 5.6(D) (16.5 - 27 mm. Konica Minolta AF DT Zoom 18-200mm f3.5 -6.3(D) (27 - 300 mm). DT = Digital Technology. Objektiivit tulevat kesällä/syksyllä myyntiin. Ks. myös IR.

Digitalkamera.de, Kenyon Gyro Stabilizers. Tästä ihmelaitteesta oli diginewseissä jo 1.11.2004. Ks. www.ken-lab.com.

Digital Photography Blog, Sony Ericsson ROB-1 Bluetooth Controlled Camera. Pieni digikamera liikkuu kolmella pyörällä, läpimitta on 11 cm, ohjataan Bluetooth-kännykällä, etäisyys maksimissaan 50 m. Ns. kamerassa on valo, jonka avulla voi ottaa kuvia myös pimeässä. Kamera välittää myös liikkuvaa kuvaa suoraan puhelimeen. ROB-1 -kamera tulee myyntiin vuoden kolmannella neljänneksellä. Ks. giz-mag.com. (Huh Huh...).

Dcviews.com, Pretecilta uusi muistikorttityyppi, C-Flash.

 

10.03.2005 

DV-Videolehti nro 1/2005 (ilmestyi 25.2.2005, siis uusin numero)

 • KUVA 2005 -messuille vapaalippu, arvo 15 euroa
 • Lehden tilaaja saa toimituskulujen - 6 euroa - hinnalla vuoden 2004 elokuvakilpailun parhaat elokuvat. Ensimmäistä kertaa Suomessa amatöörien elokuvia tallennetaan prässättävälle DVD-levylle. Levyllä on 14 kokonaista elokuvaa, yhteiskesto on 249 minuuttia. Tätä levyä ei saa muualta. Muutama elokuva näytti yllättävän valmiilta, mutta monesta näkee, että asialla ovat nuorenpuoleiset miehet. Yhtäkaikki mielenkiintoista katsottavaa. Tämän numeron mukana tulivat kannet, jotka voi taitella dvd-koteloon.
 • tuo nro1/2005 -linkki vie lehden sisällysluetteloon, joka antaa hyvän kuvan sisällöstä
 • Vuoden 2005 elokuvakilpailu on jo auennut, aihe on vapaa ja sarjoja on kaksi A) Näytelmäelokuvat ja B) Dokumentti, matka, perhe-elokuvat. Aikaa on 15.9.2005 saakka.
 • kuuden sivun juttu dvd-levyjen teosta Vantaalla oli kiinnostavaa luettavaa. Prässäämällä tehty dvd-levy kestää paljon paremmin esim. auringonvaloa kuin polttamalla tehty. Yli 200 kappaleen eriä kannattaa tehdä prässäämällä. Sadan kappaleen erän saa vantaalaisesta CD-linjasta lasimasterista puristamalla alle tuhannella eurolla (alv. 0%), hintaan sisältyy vielä etiketin ja kansilehden painatus. Kappalehinta putoaa jyrkästi, kun määrät kasvavat.
 • Videokuvaajan suotimet käsittelee kuuden sivun verran still-kuvaajiakin sivuavaa aihetta.
 • Mistä maksat kamerassa, kuusi sivua neuvoja ostoa harkitsevalle. Hintahaitari ulottuu alle 1.000 eurosta 15.000 euroon.
 • kuulemma 70% digivideokuvaajista omistaa digistill-kameran
 • DV-videolehden seuraava numero ilmestyy viikolla 19 (toukokuun puolivälin tienoilla)

Jyväskyläläinen valokuvataitelija Martti Kapanen (Kapa) pitää blogia, Kapasia. Blogissaan hän kertoo mm. Lusikka-sarjan (Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissakin) synnystä. Kapan töitä on ollut esillä vuosien varrella monissa näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Finalistipaikka Foto-Finlandia -kilpailussa on lohjennut pari kertaa. Kuvat ovatkin varmasti monille tuttuja, nyt voi tutustua miehen ajatuksiin myös blogin kautta.

Laterna Magican tällä viikolla avautuneet valokuvanäyttelyt:

Kahdeksan kitaristia, Raisa Maria Helin (s. 74) valokuvia - taiteilijakirjoja
26.3. saakka

Helinin näyttely on osa Taideteollisen korkeakoulun taiteen maisteri -tutkinnon lopputyötä.

Helin on halunnut tuoda kuvat konkreettisesti lähemmäs kokijaa ja valinnut esitystavaksi taiteilijakirjat, joita on lupa koskea, toisin kuin taide-esineitä yleensä. Lue lisää Helinin töiden lähtökohdista ja ajatuksista.

Fotografier X Valokuvia, Ingmar Lundberg
12.3. saakka

Rajamaa - Gränsland - Borderland
Utställning för Litteraturdagar i Mariehamn 18.-20.3.
Samalla julkistetaan Ingmar Lundbergin kuvateos Gränsland.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

Muita valokuvanäyttelyitä digicamera.netin Näyttelyt-sivulla.

Rovaniemellä järjestetään jo kahdeksannen kerran FF >> mediafestivaali 7.-9.4.2005. Tapahtumaan liittyy myös digikuvakilpailu. Sen teemana on RYTMI. Mikä tahansa digitaalisessa muodossa oleva kuva kelpuutetaan. Aikaa on 31.3.2005 saakka. Esiraati valitsee kaikista lähetetyistä kuvista parhaat kilpasarjaan. Ks. digitaalinen kuva -kilpailun säännöt.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (10.3.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Canon D2000, 350 e, Vihti (8.3., 10.3.)
 • Canon EF 70-300 F/4.0-5.6 IS USM, vvs + uv-suodin, 400 e, Vantaa (7.3.)
 • Canon Digital Ixus 500, 219 e, Hki (8.3.)
 • Canon Powershot A95, 310 e, Tampere (7.3.)
 • Canon Selphy CP 400, 20 kuvan pakkaus, 110 e, Salo (7.3.)
 • Canon Speedlite EX 380 salama, 145 e, Jyväskylä (7.3.)
 • Canon Speedlite 580EX salama, 480 e, Hki (6.3.)
 • Ergo-Rest jalusta, 60 e, Porvoo (5.3.)
 • Fuji F2 Pro, Sigma12-24 mm, Nikon28-200AF, UV:T ja vvsuojat, 1Gb MicroDrv, SB-26 ja SB-28 salamat, jalusta ja laukku, 1.800 e, Hki (10.3.)
 • Fuji Finepix S5000, 128 MB, 350 e, Hämeenlinna (8.3.)
 • Gitzo Super Studex, Cremailleere-keskipylv. 67-190 cm, 350 e, Lahti (9.3.) (runsas kaksi vuotta sitten huomasin ensimmäisen kerran tämän ilmoituksen, silloin hinta oli 410 e, ks. diginews 7.1.2003)
 • Hasselblad 500 C/M, Carl Zeiss planar 2,8/80 + marum B60 MC-UV, 1.600 e, Tampere (9.3.)
 • Hasselblad , 500C + A12 + Sonnar 150MM + loitto 55m, 950 e, Hki (9.3.)
 • Hp 215, 65 e, Vantaa (6.3.)
 • HP Photosmart M307, 100 e, Hki (9.3.)
 • HP Photosmart 320, 55 e, Imatra (8.3.)
 • HP Photosmart 433, 50 e, Hki (9.3.)
 • HP 635, 85 e, Jyväskylä (8.3.)
 • HP R707, 330 e, Hki (8.3.)
 • HP 945, 320 e, Vantaa (9.3.)
 • laajakulmalisäke (0.75) + sovite, Canon A75/85, 100 e, Hki (4.3.)
 • Minolta Dynax7 + Minolta VC7 pystykuvauskahva, 750 e, Tampere (7.3.)
 • Minolta Dimage Z3, 256 MB, Oulu (8.3.)
 • Nikon Coolpix 8700, 690 e, Kirkkonummi (10.3.)
 • Nikon AF Nikkor 20-35/2.8 D, 900 e, Hyvinkää (10.3.)
 • Nikon D2H, 2.000 e, Porvoo (5.3.)
 • Nikon TC-200 2xtelejatke, 200 e, Porvoo (5.3.)
 • Olympus C-1400L, 75 e, Tampere (7.3.)
 • Panasonic FZ 10, 450 e, Kotka (9.3.)
 • Peilitele, 500/8, sovitteella moniin kameroihin, suodattimia, kotelo, 95 e, Jyväskylä (7.3.)
 • Peilitele 1000 mm + laukku ja suotimet, sopii useimpiin kameroihin sovitteella, 295 e, Riihimäki 03 (7.3.)
 • Pentax 645, Pentax 645 -runko + Pentax a-2.8\75 mm -obj. ja toinen Pentax a zoom 4.5\80-160 mm -obj., 850 e, Hki (10.3.)
 • Sekonic Auto-Leader valotusmittari, 100 e, Tampere (4.3.)
 • Sigma EF 500 ST salama Canoniin, 70 e, Mynämäki (5.3.)
 • Sigma Zoom Nikoniin, 100-500 mm, 950 e, Tuusula (4.3.)
 • Soligor loittosarja Nikoniin, 12/20/36mm, Porvoo (5.3.)
 • Sony DSC-F505, 220 e, Oulu (8.3.)
 • Sony DSC-T3, 256 MB, 400 e, Kuopio (4.3.)
 • Sony F828, 630 e, Espoo (10.3.)
 • Zenitar Fish-Eye Canon EF, 185 e, Hki (9.3.)

(email S.H.) Pieksämäellä voi ensi viikonloppuna kuvata kuumailmapalloja, kun siellä järjestetään kuumailmapallolennon Suomen cupin osakilpailu (säävaraus). Taivaalla pitäisi olla ainakin 18 pallokuntaa. Ajankohta on 11.-13.3.2005, ks. pallo.net. Kuvattavaa riittää...

Digitoday.fi, Euroopan digikameramyynti kasvoi kohisten 2004.

Petteri Sulonen on kirjoittanut pitkän jutun The Pixel Sweeper, A cheap alternative to the Sensor Brush (kyse on siis kennon puhdistuksesta).

Luminous Landscape, Alain Briotin sarja Aesthetics and Photography on edennyt yhdeksänteen osaan, How to Establish a Personal Photographic Style.

Megapixel.net, Fujifilm Finepix S5100 -arvio. Euroopassa S5500. Neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 37 mm - 370 mm. Käytettävyys 7.8. Kuvanlaatu 8.2. Suomen keskihinta on 359 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Casio QV-R62 -arvio. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö, erittäin nopea. Suomen keskihinta on 298 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.co.uk, Nikon Coolpix 4600 -arvio. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 1.8 tuuman lcd-näyttö. Suomen keskihinta on 207 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, HP Photosmart 375 -kymppikuvaprintterin arvio. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 222 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Samsungilta seitsemän megapikselin kamerakännykkä. Toimii myös mp3-soittimena ja skannaa käyntikortit. Samsung SCH-V700 tulee myyntiin jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Samsungissa on optinen zoom, käsitarkennus, aukon esivalinta ja valotuksen lukitus. Ks.myös IR, Digitoday.fi ja Macworld.

Shuttertalk.com, Sigma 18-50 f/2.8 EX DC. Suomen hinta on alle ja päälle 500 euron.

Rob Galbraith, Digital Journalist March 2005.

(Foorumi) Playstation.fi, Gran Turismo 4, kuvia voi ottaa kahdessa eri tilassa (Photo Travel tai Photo Drive).

Engadget.com, Samsung SGH-i300, kamerakännykkä, jossa 3 gigan sisäänrakennettu kiintolevy, 1.3 megan digikamera, 240x320 lcd-näyttö, mp3-soittomahdollisuus ja TransFlash-muistikorttipaikka. Kiintolevyllä on USB-liitäntä.

 

09.03.2005 

Armin viime kesänä ottamia kuvia Mostarista.

Helsingin Sanomat D1 Hinta & Laatu, Uskaltaako digikameran tilata ulkomailta? Jutun mukaan neljäsosa verkko-ostoksien euroista menee ulkomaille, eniten ostetaan matkailupalveluita, vaatteita, musiikkia ja elektroniikkaa. Saksassa palautusraja valmistusvirheeseen vedoten on kaksi kuukautta, Suomessa tätä aikarajaa ei ole määritelty. EU:n yhtenäinen kuluttajasuoja antaa samat oikeudet kaikissa EU-maissa, kuluttajilla on seitsemän päivää aikaa perua kauppa (postimyynti?), perumisesta kannattaa aina kertoa heti myyjälle ja luottokorttiyhtiölle. Suomenkielisiä käyttöohjeita ei tule. Takuu Suomessa pitäisi ennalta varmistaa, koesoitto tunnetun merkin suomalaiselle maahantuojalle aikaansai tivauksen "Mistäs maasta se on ostettu?".

 • (Ennakkomaksun olisi voinut jutussa mainita sekä sen, että lainsäädännössä noudatetaan myyjämaan lainsäädäntöä. Esimerkki: ainakin aiemmin oli niin, että Saksasta postiennakolla tilattaessa tilaus piti aina noutaa ja maksaa, peruutukseksi ei riittänyt noutamatta jättäminen. Jos tilatun lähetyksen jätti noutamatta, niin saksalaisella myyjällä on/oli oikeus periä tilaajalta kulut. Ja se takuun toimivuushan pitää aina varmistaa Suomen päästä, ei ulkomaiselta myyjältä. USA:n näennäisesti hyvin halvat hinnat johtuvat siitä, että hinnoissa ei ole mukana liikevaihtoveroa ollenkaan).

American Express kutsui 12 nuorta kuvaajaa (valokuvauksen opiskelijoita/vastavalmistuneita) kuvaamaan Euroopan kaupunkeja. Kaksi ensimmäistä matkaa on tehty, kahden ensimmäisen kuvaajan (Kaisa Rautaheimo Rooma ja Pekka Niittyvirta Lissabon) kuvat ovat esillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja netissä. Ks. Amex.euroopassa.fi.

Leijanlennättäjä Timo Noko on perustanut ihan omat leijakuvasivut, Kite Aerial Pictures from Helsinki.

Iltalehden kuukauden kuvaaja on Kari Pekonen (kuvaa klikkaamalla 15 kuvaa, joista vain yksi on Iltalehden tyttökuva).

(Jippiin valokuvausfoorumilta) Iltalehti: Henna Ylilauri käräjöi nettikuvan käytöstä. Mallien koekuvauksissa tammikuussa v. 2003 Clamosin edustaja oli ottanut kuvia kuvattavan pyynnöstä, 65 euroa, kuvien käytöstä ei sovittu kuulemma mitään. Viime vuoden perintöprinsessan kuvia on kuvattavan mukaan luvatta esillä Clamosin sivulla.

Erä Canon EOS 300D + 18-55 Kit (silver) 799 e. Optotek, Runberginkatu 46 (Töölöntori), Hki. p. 09-490716.

DCRP, Konica Minolta Dimage Z5 -arvio. Päivitys Z3-versioon, viisi megapikseliä (Z3 neljä), lcd-näyttö 2 tuumaa (Z3 1.5 tuumaa), akkujen kesto parantunut, ei enää bulb-moodia. Edelleen 12-kertainen zoom sekä Minoltan kuvanvakain. Suomen keskihinta on 470 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Nikon Capture software update v4.2.1.

Rob Galbraith, Ron Reznickiltä Nikon D2X vs. D2H -kuvia.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-T7. Luottokorttikokoa, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Toukokuussa myyntiin, hinta on $500.

Photographyblog.com, Wacom Intuos3 -piirtopöydän mukana (kaikki koot) tulee jatkossa Adobe Photoshop Elements 3. Kannattaa muistaa, että piirtopöydissä iso ei aina ole välttämättä parempi. Esim. meille on riittänyt hyvin A6-koko. Pikanäppäinten yms. vuoksi näppäimistöä on edelleen käytettävä, vaikka piirtopöydässä onkin Touch Strip. Pikanäppäimiäkin voisi lisätä piirtopöydän reunoille. Ks. Wacomin lehdistötiedote.

Photographyblog.com, Tamron 11-18mm -objektiivin hinta onkin $981.95 (eikä $550).

Dforum.de, tarkat ohjeet softboxin tekoon (Canon 550EX).

Soens.de, CanCount. Pieni komentorivipohjainen ilmainen ohjelma, jolla näkee mm. otettujen kuvien määrän (Canon 1D, 1D MarkII, 1Ds).

Mediachance.com, DOF depth of field using 35mm lenses. A tool for guerrilla movie makers to make their video more film-like by reducing the depth of filed. Miten tehdään DOF Machine.

Adobe.com, Hasselblad ja Leica siirtyvät tukemaan Adoben DNG (Digital Negative Specification, yleinen raw-muoto). Ks. lehdistötiedote.

Fuji Finepix F440 firmware update Ver.2.10, Fuji Finepix F450 firmware update Ver.2.10. Ks. Digitalkamera.de.

Creativepro.com, Taking Action (Photoshop), seuraavassa osassa on vuorossa Javascript ja Action.

 

08.03.2005 

Luontokuva.org, Suomen Ammattiluonnonvalokuvaajat ry. Uusi erillinen yhdistys, jonka jäseniksi voivat hakeutua kaikki päätoimiset tai lähes päätoimiset luontokuvaajat. Uuden yhdistyksen jäsenyyttä voivat hakea vain Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n jäsenet. Järjestäytymisen tavoitteena on varmistaa ammattikuvaajien asioiden huomioiminen.

Göteborg, högskolan för fotografi, projekt. Opiskelijoiden toteuttamia projekteja.

(via Santun Chili&Photo) Flikka.org -sivuilla paranneltu 14-vuotiasta teinityttöä Cosmopolitanin kanteen. 12 kohtaa kuvassa on "paranneltu", kustakin näytetään yksityiskohtaisesti, miten muutos on tehty. Ks. Flicka.org.

Digitalkamera.de, kolme uutta Zuiko-objektiivia Olympuksen 4/3-systeemiin, syksyllä myyntiin. Alustavat hintatiedot:

 • Zuiko 14-35 mm F2.0 (Olympus E300/E1 28-70 mm), 2.500 euroa
 • Zuiko 35-100 mm F2.0 (Olympus E300/E1 70-200 mm), 3.000 euroa
 • Zuiko 90-250 mm F2.8 (Olympus E300/E1 180-500 mm), 5.000 euroa

Rawworkflow.com, Ben Lifson kuvien sommittelusta.

Erwin Puts, The EPSON R-D1 digital rangefinder camera, arvio.

IR, testattavana Phanfare -online kuvapalvelu. Vuosimaksu $29.95. Monia käyttöä helpottiva piirteitä, joita ei muista tämän kaltaisista palveluluista löydy. Kuukausittainen liikennerajoitus on 10 GB.

Digital Outback Photo, Mirror Folder varmistuksiin, $39.

Dpnow.com, Fujifilm FinePix S3 Pro uusi firmware.

Engadget.com, Philipsin mukaan ns. paperinäytöt ovat tuotannnossa parin vuoden päästä.

Engadget.com, Olympus m-robe 500i -arvioita. Olympuksen monitoimikone ei ole saanut paljoa kehuja.

IR, Hitachi i.mega HDC-531. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 32 mm - 96 mm, pienikokoinen, myyntiin maaliskuun 18. Ks. myös Dcviews.com ja digicamreview.co.uk. Kyse on yhdestä geneerisestä mallista, jota myydään myös toisilla tuotenimillä: BenQ DC E53, Konica Minolta Dimage E50 jne.

 

07.03.2005 

Viikon 10 kuva: Maisema junasta.

Viikon manipuloitu kuva: Sydänyö II.

MikroPC nro 2/2005, 10.02.2005 (pdf-artikkeleita voi lukea, jos on lehden tilaaja tai on ostanut 24 tuntia lukuaikaa 2.50 euroa)

 • Pelastus kadonneille kuville, Kun muistikortti tyhjeni, kolme sivua. Testissä oli kaksi maksullista ja yksi ilmainen tiedostojen palautusohjelmaa. File Rescue Plus ($43.15), Recover My Files ($67, Recover My Photos $27) sekä ilmaisohjelma PC Inspector Smart Recovery. Testissä pienehkö cd-kortti kopioitiin puolilleen jpg-kuvia. Kuvat deletoitiin, kaikilta kolmelta ohjelmalta onnistui palautus. Toisessa vaiheessa deletoinnin lisäksi myös FAT sotkettin, Recover My Files ei onnistunut enää palauttamaan kahta kuvatiedostoa, kahdella muulla ohjelmalla ei ollut ongelmia. Kolmannesta kokeesta ei yksikään ohjelmista selvinnyt, kokeessa olivat tiedostot vielä pirstoutuneita (fragmentoituneina) ympäri levyä. Ilmaisohjelma on ihan toimiva, mutta se ei näytä esikatselukuvaa palautettavasta tiedostosta.
 • Muistikortit kestävät jääkauden, kahden sivun testi. Pieni vinkki: digikameran lcd-näyttöä ei kannata yrittää lämmittää tai suojata paljaalla kädellä. Iholta voi tulla kosteutta, joka jäätyessään hajoittaa lcd-näytön. Pakkaskokeessa oli mukana monenlaisia muistikortteja, lisäksi usb-muisti sekä cd- että dvd-levy. Kaikki laitettiin yöksi pakastimeen ja kuivateltiin kosteuden haihduttamiseksi pari kolme tuntia sanomalehden päällä. Tämän jälkeen sitten kokeiltiin, löytyikö enää kuvatiedostoja. Ei mitään ongelmia. Seuraavaksi kortit upotettiin yöksi vesilasiin (eivät muuten kellu), jälleen huolellinen kuivatus, ei edelleenkään ongelmia. Viimeisessä vaiheessa pakasterasia täytettiin vedellä, muistikortit, usb-muisti sekä cd/dvd-levy laitetiin pakasterasiaan, joka jäädytettiin umpijäähän. Sitten sulatus ja huolellinen kuivatus, ei ongelmia!
 • Itse olen ottanut muistikortin taskuun kamerasta pois ennen sisälle menoa, kun olen ollut pakkasessa kuvaamassa. Kameran olen jättänyt rauhassa lämpenemään kamerarepun sisään, kylmälle pinnalle tiivistyy muuten kosteutta. Enpä ole ajatellut, että muistikorttiinkin voi kosteutta tiivistyä.
 • Sivun pikatestissä Sony Cyber-Shot DSC-V3, Metallinmusta moniosaaja, 690 euroa. Nihkeän kumipäällysteisen otekahvan ansiosta kamerasta saa tukevan otteen, käyttöliittymä on looginen ja kaikki nappulat ovat sopivasti sormien ulottuvilla. Salamakenkään käy ainakin Sonyn oma salama, lähin tarkennusetäisyys kymmenen senttimetriä, älykäs salamavalo osaa lähikuvauksissakin himmentää sopivasti. Videokuvan tallennusta rajoittaa vain muistikortin nopeus ja koko. 2.5 tuuman lcd-näytön kuva on kirkas ja terävä, optisesta etsimestä puuttuu diopterikorjaus. Seitsemän megan kenno, Sonyn omien korttien ohella voi käyttää myös Compact Flash -kortteja. Käynnistys kestää kolme sekuntia, mutta sen jälkeen kaikki tapahtuu ripeästi, kuvanotto automaattitarkennuksineenkin vie aikaa vain puoli sekuntia. Tarvittaessa lcd-näyttöön saa esiin reaaliaikaisen histogrammin. "Laite on loistava valinta harrastajille, jotka eivät halua roikottaa isoa kameralaukkua mukanaan". 5* (viisi tähteä).

DV-Videolehti nro 4/2004 (ilmestyi jo ennen joulua, vanhojakin numeroita voi tilata toimituksesta).

 • (Tässä uusin numero 1/2005, mukana mm. KUVA 2005 -messuille vapaalippu, arvo 15 euroa).
 • Lehden tilaaja saa toimituskulujen - 6 euroa - hinnalla vuoden 2004 elokuvakilpailun parhaat elokuvat. Ensimmäistä kertaa Suomessa amatöörien elokuvia tallennetaan prässättävälle DVD-levylle. Levyllä on 14 kokonaista elokuvaa, yhteiskesto on 249 minuuttia. Tätä levyä ei saa mitään muuta kautta.
 • Kymmenen sivun projektoritesti + tietopaketti projektorin ostajalle
 • Neljä sivua ohjeita joulun tallettamiseksi videolle, ohjeita voi tietenkin käyttää muulloinkin kuin jouluna
 • Neljä sivua Sony DVD201E, 8 cm:n dvd-levylle tallentava videonauhuri. Hyvällä laadulla yhdelle levylle mahtuu 30 minuuttia talletettavaa. Megan kokoiset still-kuvatkin tallettuvat dvd:lle. Viime vuoden lopulla laitteella oli hintaa 1.200 euroa.
 • Kotiteatteri kerrostalokaksioon, kolme ja puoli sivua.
 • DV-Videolehden kilpailun tuloksista oli kahdeksan sivua.
 • Pixoff-palstalla käsiteltiin digi-tv:tä + mobiili-tv:tä
 • Adoben Premiere Elements neljä sivua.
 • Tekijänoikeudet: video on teos. Viisi sivua, samat asiat koskevat valokuvaakin.
 • Yms.

Digitalcamerainfo.com, Canon Digital Rebel XT -ensiarvio (Euroopassa Canon 350D).

Dcviews.com, SmartDisk FlashTrax -arvio. 20 GB - 80 GB, tiedostosäilö (kuvatankki), 3.5 tuuman lcd-näyttö, myös mp3/videot. 256 MB:n kortin sisällön siirto vie viitisen minuuttia, akut kestävät 3 GB:n - 6 GB:n siirron verran. FlashTrax näyttää myös raw-tiedostoja.

 • FlashTrax käytössä
 • Dpreview.com, uutinen runsaan vuoden takaa, SmartDisk.comin sivuilta
 • yhdelle sivulle koottu iso joukko kuvapankkeja (viimeinen päivitys 15.12.2004)
 • Englannissa myynnissä (ensimmäinen eteen osunut), hinnassa ei ALVia (17.5%)
 • Saksan hintavertailusta
 • B&H Videon hintoja (kun dollarit korvaa euroilla ja lisää vähän, niin ollaan lähellä loppuhintaa)

(Foorumilta) TeoZilla: Nikon D70 files lossless?

(via Nikonlinks.com) Backscatter.com, Subal ND2 va-kotelo, Nikon D2h ja Nikon D2x. $4.900.

Digitalkamera.de, Konica Minolta Dynax 7D -arvio. Suomen hinta on halvimmillaan alle 1.500 euroa (MBnetin Hintaseuranta, kokoonpano vaihtelee, samoin suomenkielisten manuaalien mukanaolo).

Cameratown.com, HP Photosmart R607 -arvio. Suomen keskihinta on 274 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

06.03.2005 

Helsinki Photography Festival järjestetään kolmen vuoden välein. Tänä vuonna Valokuvataiteilijoiden Liiton lisäksi järjestäjänä toimii British Council. Mukaan on valittu Suomesta ja Britanniasta yhteensä kahdeksantoista nykykuvaajaa, tapahtuman nimi on to be continued.../jatkuu..., ajankohta on 8.10.2005 - 6.11.2005. Helsinki Photography Festival 2005:n päätapahtuma on Helsingin Taidehallin, Valokuvagalleria Hippolyten ja Suomen Valokuvataiteen museon Prosessi-tilaan sijoittuva näyttelykokonaisuus.

Jore Puusa laittoi kuuden kuvan sarjan (Lihakauppa ja jumala) aukea.net:iin esille (kuvat ovat jo aiemmista yhteyksistä tuttuja).

Warthog.fi, Silica geeli rakeet kosteuden poistajina, ks. tarkat ohjeet.

 • sfnet.harrastus.valokuvaus.digi -alueella käytiin tammikuussa keskustelua Silica(tms.) geeli? (34 viestiä)

Årets Bild 2005, Ruotsi. Kaikki kuvat olivat digitaalisessa muodossa, tiedostoina. Osallistumismaksu oli 100 kruunua. Kilpailuun saivat osallistua vain Pressfotografernas klubin jäsenet, kuvien piti olla otettu viime vuonna. Kilpailuluokkia kuville oli 11. 224 kuvaajaa lähetti kilpailuun noin 3.000 kuvaa.

Fotosidan.se, Ruotsin vuoden 2005 lehtikuvaaja Pieter ten Hoopen.

Digitalreview.ca, Canon EOS Digital Rebel XT (siis 350D) vs. Nikon D70.

Luminous Landscape, Mike Johnston, Just to be Contrary. Aiheina mm. Canon 350D -järjestelmädigin etsin, PMA:n anti jne. Mike Johnston kirjoitti pari vuotta sitten kameroiden etsimistä (tässä tekstissä ei puututa digikameroihin).

ePhotozine.com, Contax 645 -sarjan valmistus jatkuu edelleen. Kyoceran toiminta lakkasi, sekä 35mm:n että digikameroiden valmistusta Kyoceran ja Contaxin tuotenimillä ei enää tapahdu.

Digit.no, Olympus Camedia C-70 Zoom -arvio. Suomen keskihinta on 567 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

05.03.2005 

Nikon D70 -kitin Suomesta 01.03.2005 - 18.03.2005 välisenä aikana ostaneen/ostavan kannattaa olla tarkkana. Tarkennus: kyse lienee siis Suomen Nikonin välittämistä kiteistä. Moni Suomessa myynnissä oleva Nikon D70 -kitti on peräisin suoraan Saksasta. Kannattaa ennen ostoa varmistaa, että Nikon D70 -kitti on peräisin Suomen Nikonilta.

 • "Kitin ostajalle toimitetaan suoraan Nikonilta veloituksetta 330,- euron arvoinen AF70-300/ 4-5.6 G objektiivi."
 • "Myydessäsi D70 kitin toimita sekä rungon että objektiivin takuutodistuksista 1 osa meille. Takuutodistuksissa tulee olla selvästi asiakkaan tiedot sekä myyjäliikkeen leima. Nikon toimittaa objektiivin suoraan asiakkaalle n. 2 viikon kuluessa." (tämä ohje siis kitin myyneelle kauppiaalle)
 • Nuo takuulaput täyttää siis kauppias, joka myös huolehtii niiden toimittamisesta Nikonille

Viisisivuinen pdf, Olympus E1 pocket guide. Olympuksen 4/3 formaatissa on paljon hyviä puolia. Olympus E1 -järjestelmädigin alle tuhannen euron opiskelijatarjous on/oli melkoinen sensaatio. Kaiken muun päällehän E1 on vedenpitävä...

 • Lauri Sippu lienee tunnetuin Olympus E1 -käyttäjä Suomessa
 • Jouni Törmänen kuvaa myös Olympus E1:llä
 • Foorumin Järjestelmädigit-alueella "Olympus E-1 vai joku muu" -ketju on kerännyt 220 kirjoitusta, luettu melkein 11.000 kertaa (lukeminen vaatii rekisteröitymisen Foorumille)
 • jos joku ei ole päivittänyt firmwareaan, niin tehkääpäs se heti, kuvien kirjoitus muistikortille nopeutuu selvästi

Ville Mustonen oli seuraamassa Oscar-gaalaan osallistujien sisäänmenoa, kamerana oli Canon 20D + Canon 75-300 IS USM, kuvauspaikkana oli ikkkunalauta, toisella kädellä kuvattiin ja toinen käsi piti kuvaaja pystyssä.

Maitolaituri.tv, Op/tech kamerahihnat ovat olleet käytössä maineensa veroisia. Aiemmin Canonin omilla hihnoilla hartia ja kaula kipeytyivät alle puolessa tunnissa, Op/tech -kamerahihnaa käytettäessä paino rupesi tuntumaan vasta puolentoista tunnin päästä (Canon 1D + 70-200/4.0 L).

Milloinkahan MBnetin Hintaseurantaan ilmestyy Nikon D2X? Ja ensi viikollahan pitäisi sitten alkaa Canon 350D:n myynti.

Bobatkins.com, Compact Flash Cards.

Digital Photography Blog, Digital Photography Composition Tips.

Rob Galbraith, aerial photography kit. 12.900 euroa, ElevatedPhotos on brittiläinen yritys.

Digital Outback Photo, Non-Canon Lens Adapters. Stopping Set Screw. Miksi tätä pientä ruuvia/uloketta tarvitaan, kaikissa adaptereissa sitä ei ole (sellaisia adaptereita ei kannata käyttää).

 

04.03.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki) myy Pikseli-lehden testaamaa 40 GB:n Pixo Instant Disk kuvapankkia/tiedostosäilöä, hinta 247 euroa. Ja mukanahan tulee litiumioniakku. Top Shotin etusivulta vasemmalta kohta Tallennusvälineet.

Viikon lopulla helsinkiläiset valokuvien ystävät voivat suunnistaa vaikka Kruununhakaan: Tuomiokirkon kryptassa avautuu tänään uusi valokuvanäyttely Kuulaita huoneita, Jaakko Heikkilän valokuvia Armeniasta vuodelta 2004.
28.3. saakka

Helsingin tuomiokirkon krypta
Kirkkokatu 18
ma-la 12-18, su 13-18

Laterna Magicassa on vielä perjantaina ja lauantaina Juha Metson Maan päällä -näyttely ja Eeva Hakaliston Väli-Amerikan värit -näyttely.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

Lähihistorian tapahtumia voi käydä muistelemassa Tampereella, jossa on eilen avattu tunnetun lehtikuvaajan Martti Brandtin näyttely: Lehtikuvia 1957-1994. Kaikkihan muistavat varmasti Brandtin kuvista ainakin sen, jossa Urho Kekkonen kiipeää palmuun Tunisiassa vuonna 1965. Näyttely on avoinna 27.3. asti.

Valokuvakeskus Nykyaika
Kehräsaari, 33210 Tampere
ti-pe 12-18 ja la-su 12-16

Sakari Mäkelän järjestämät kilpailut digicamera.netin Foorumilla jatkuvat: Maaliskuun kilpailun aiheena on Perhe. Ks. tarkemmat ohjeet kolumbus.fi/makera.sakari/maaliskuu

 • yksi kuva per kuvaaja, henkilötiedot mukaan, nimimerkilläkin saa osallistua
 • jpg-kuva, maksimikoko 600 kB, sähköpostin liitetiedostona, osoite on kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi, jpg-tiedostolle kannattaa antaa järkevä nimi
 • kilpailuaika päättyy maaliskuun 18. päivä (perjantaina)
 • raati on jälleen uusi
 • siispä kuvaamaan!

Tullista otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että diginewseissä 20.2.2005 kerrottu tieto oli oikea, jos kyse vain on ei-kaupallisesta ja satunnaisesta toiminnasta. Lähettäjän pitää siis olla yksityishenkilö, jotta Euroopan ulkopuolisiin lähetyksiin ei oteta postikuluja mukaan tullia + alvia laskettaessa. Kyse on tullilainsäädännön (?) 165. artiklasta, josta on voinut olla alussa vääriä tulkintoja. Nyt on tullissa jaettu selkeät sisäiset ohjeet, joten käytännön pitäisi olla yhtenäinen.

Foorumilla mainittiin kymmenen päivää sitten suomalaiseksi tekeytyvä huijarifirma CRB Yritys. Vain suorat rahansiirrot hyväksytään... Yrityksen katuosoitteessa sijaitsee muuten Suomen Asianajajaliitto. Hinnat olisivat kyllä kohdallaan.

Villevaavu.org, Canon 300D - murretun firmwaren asentaminen kameraan. Omalla vastuulla, takuu raukeaa.

 • (PC World -lehdessä esiteltiin samat ohjeet, tuskin iso lehti olisi näin tehnyt, jos kyse olisi automaattisesti ns. piratismista...)

Kuvapuisto.com, tee-se-itse-jalustalaukku.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (3.3.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Canon EOS 10D, 650 e, Himanka (2.3.)
 • Canon D10 (siis 10D), 1GB, pystykahva, 50mm/1.8, Sigma 24-75mm/6.5, 1.450 e, Hki (2.3.)
 • Canon 2000D, 399 e, Vihti (28.2.)
 • Canon 300D, 640 e, Tampere (3.3.)
 • Canon EOS 300D, 256 MB, Canon EF-S 18-55mm, BG-E1, 1.200 e, Hki (27.2.)
 • Canon G3, 2 x 128 MB, 400 e, Tuusula (27.2.)
 • Canon Ixus 40, 300 e, Hki (1.3.)
 • Canon Ixus 500, 256 MB, 320 e, Nokia (27.2.)
 • Canon Ixus V, 150 e, Varkaus (28.2.)
 • Canon A60, 64 MB, 155 e, Hki (27.2.)
 • Canon A70, 190 e, Hki (27.2.)
 • Canon A75, 128 MB, 280 e, Hki (1.3.)
 • Canon EF 28-70 mm f/2.8L, vvs + suodin, 850 e, Hki (3.3.)
 • Canon Powershot A80, 256 MB, 240 e, Nokia (26.2.)
 • Epson Perfection 1650 Photo, 95 e, Iisalmi (1.3.)
 • Fujifilm 6900Z, 128 MB, laajakulmalinssi, 350 e, Espoo (2.3.)
 • Hasselblad , 500C + A12 + Sonnar 150MM + loitto 55m, 1.100 e, Hki (1.3.)
 • HP 120 Photosmart, 45 e, Alavus (1.3.)
 • HP 120, 40 e, Lohja (2.3.)
 • HP C215, 100 e, Lahti (27.2.)
 • HP 215, 65 e, Vantaa (27.2.)
 • HP Photosmart M307, 100 e, Hki (3.3.)
 • HP 320, 32 MB, 50 e, Hki (1.3.)
 • HP Photosmart 433, 128 MB, 40 e, Turku (1.3.)
 • HP Photosmart R507, 154 e, Espoo (28.2.)
 • HP Photosmart 635, 64 MB, 65 e, Hki (3.3.)
 • HP R707, 350 e, Hki (1.3.)
 • HP 735, 110 e, Tampere (3.3.)
 • HP Photosmart 850, 200 e, Hki (26.2.)
 • Kodak CX7300, 60 e, Hki (26.2.)
 • Kodak DCS760C, 1.250 e, Luvia (28.2.)
 • Mamiya RZ 67 Prof, runko + 3 obj. 50/4.5, 110/2.8, 180/4.5C, 120 kas., Winder, prisma/kuiluets., polkas., loitto, v.suojat, lankal., alum.lauk, 1475 e, Jyväskylä (1.3.)
 • Mamiya RB 6X7 objektiiveja, 90mm f3.5 400e, KL 150mm f3.5 350e, sekor.c.250mm f4.5 800e, yht. 1.400 e, Lohja (1.3.)
 • Manfrotto, 229 Pro 3D kinopää, 135 e, Hki (28.2.)
 • Manfrotto 290, 200 videopää, kantopussi, 110 e, Salo (1.3.)
 • Minolta Dimage 7i, 128 MB, 490 e, Tuusula (3.3.)
 • Minolta Dimage 7hi, 590 e, Espoo (1.3.)
 • Nikon D100, 850 e, Oulu (1.3.)
 • Nikon SB-26 salama, 270 e, Hki (26.5.)
 • Nikkor, ED AF 80-200/2,8D + alkup. suojakotelo CL-43A, 870 e, Hki (26.2.)
 • Nikkor, AF 35-70/2,8D, 520 e, Hki (26.2.)
 • Olympus Camedia C-1400L, 75 e, Tampere (3.3.)
 • Olympus C-700 ultra zoom, 240 e, Järvenpää (2.3.)
 • Peilitele 1000 mm + laukku ja suotimet, sopii useimpiin kameroihin sovitteella, 295 e, Riihimäki 03 (28.2)
 • Pentax 645 PRO, kinotyylinen prismatähtäin, 45 mm f2.8, 75 mm f2.8 mm ja 150 mm f3.5, 1500 e, Hki (28.2.)
 • Sigma EX 12-24/4.5-5.6 Canon EOS, 625 e, Tampere (1.3.)
 • Sigma EX APO HSM 14mm/Nikon, 750 e, Kuopio (28.2.)
 • Sigma SD9, 17-35 (2.8-4), 70-300 (4-5.6), salama Flash EF500 DG ST, 1.300 e, Riihimäki 019 (28.2.)
 • Sony DSC-F505, 270 e, Oulu (2.3.)
 • Sony DSC-F828, 128 MB, 690 e, Espoo (1.3.)
 • Sony DSC-T1, 128 MB, 350 e, Tampere (2.3.)
 • sukelluskotelo Olympus 740:lle, 200 e, Jyväskylä (2.3.)

Seiska-kulttuurilehden kanteen voi nyt päästä kuka tahansa, jonka selaimeen on asennettu Flash. Otsikonkin voi itse keksiä. Ohjeita kannattaa lukea puoli minuuttia, niin selviää kannen teosta parissa minuutissa.

Fotosidan.se, Stativ. Pitkä ja perusteellinen artikkeli, på svenska.

Dpreview.com, Kyocera lopettaa kaiken kameroihin liittyvän toiminnan. Contaxinkin loppu lienee lähellä. Ks. IR. 6.3.2005: ePhotozine.com, Contax 645 -sarjan valmistus jatkuu muuttumattoman.

Photo-i-co.uk, HP Designjet 90 -printteri, A2+.

Digital Photo Outback, Digital Fill Flash.

c|net, Adobe releases open-source interface software.

 

03.03.2005 

Fotonetin asiakkaille tuli taas tarjousposti, jonka tarjouskoodit ovat voimassa sunnuntaihin 20.3.2005 klo 24 saakka. Yhdessä tilauksessa voi käyttää vain yhtä tarjouskoodia.

 • 10x13cm 0,15 e /kpl
 • 10x15cm 0,16 e / kpl
 • 11x15cm 0,21 e / kpl
 • 20x27/30cm 0,93 e / kpl

Armi kirjoitti Vinkit-osioon arvion Pekka Potkan kirjasta Mainoskuvaus digikameralla.

IR, Canon PowerShot SD20 Digital ELPH Camera -arvio. Euroopassa Canon Ixus i5.

Megapixel.net, Canon SD20/Ixus i5 -arvio. Neljä väriä, viisi megapikseliä, ei zoomia, pieni koko, 39 mm, vain lcd-näyttö (ei etsintä). Käytettävyys 8.4. Kuvanlaatu 8.6. Suomen keskihinta on 382 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photoshop-asiantuntijan Ben Willmoren blogi whereisben.com.

VueScan v8.1.36 tukee nyt myös pdf-tiedostojen tekoa. VueScan on skannerien monitoimiohjelma. Standard-versio maksaa $49.95, Professional-versio maksaa $89.95.

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-H1 -ensiarvio. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, 36 mm - 420 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kuvanvakain. Kesäkuussa myyntiin, hinta on $499.95.

Digit.no, Casio Exilim Pro EX-P505 -arvio.

Photo-i-co.uk, sivuston ylläpitäjä Vincent Oliver on julkaissut kirjan An Advanced Guide to Digital Photography.

Photo.net, A Field Guide to Digital Color, kirja-arvostelu.

LetsGoDigital, Sony MZ-DH10P Hi-MD. MiniDiscejä käyttävä Walkman-soitin, jossa on 1.3 megapikselin digikamera, 1.5 tuuman lcd-näyttö. Toukokuussa myyntiin, hinta on $500. Ks. myös ePhotozine.com ja dcviews.com.

Pcmag.com, Nikon Coolpix 4800 -arvio.

Rob Galbraith, PictoColor inCamera v4.0. ICC-profiilien tekoon, kamera/skanneri. Täysversio maksaa $149.95, päivitys $99.95.

Digitalkamera.de, Nixvue Vista AMS. Kuvatankki, cd/dvd-levyjen polttaja jne. Osia voi tarpeen mukaan lisätä. Ei tietoa hinnasta eikä myyntiintulosta.

Leica.com, lisää tietoa taloudellisesta tilanteesta.

Photoxels.com, Exposure. Ihan perustavaraa.

 

02.03.2005 

Tänään ja huomenna ehtii vielä katsomaan Vantaan aikuisopiston valokuvanäyttelyn:

Elämää Transsilvaniassa, Vantaan aikuisopiston valokuvanäyttely
3.3. saakka.

Vantaan aikuisopiston viime keväänä Romaniassa järjestämän valokuvauskurssin satoa on nähtävillä n. 30 kuvan verran Unkarin tiede- ja kulttuurikeskuksessa. Transsilvania on erityisesti unkarilaisaluetta, huolimatta siitä, että se on kuulunut lähes yhtäjaksoisesti Romaniaan vuodesta 1920 alkaen.

Esillä on värikkäitä ja elämänmakuisia kuvia Transsilvanian arjesta ja juhlasta ihmisineen ja kotieläimineen. Pääosassa ovat sukupolvia samoilla asuinsijoillaan eläneet ihmiset.

Suurimmaksi osaksi digitaalikameroilla otetut kuvat on tulostettu 30x40 cm:n mustesuihkuvedoksina.

Tänä keväänä Vantaan aikuisopiston kurssit suuntautuvat Portugaliin (9.4. - 16.4.2005) ja Slovakiaan (5.-11.6.2005).

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Käytävägalleria
Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

Digiboxin omistajat voivat seurata Bettina S. -ohjelmaa tänään klo 20:20, FST eli ruotsinkielinen kanava. "Bettina träffar Miss Finland finalisten från 1981, idag en framgångsrik modefotograf, Marica Rosengård". Ks. fst.fi.

 • sanahelinästä ei ole kyse, Marica Rosengård on oikeasti eturivin muotikuvaaja

Sakari Mäkelän organisoiman Digicamera.netin Helmikuun kuvakilpailun viisi parasta (en muistanut tätä suoraa linkkiä aiemmin laittaa). Aihehan oli "Yö".

Foorumilla keskusteltiin sanomalehdistä ja siitä, käytetäänkö niissä ulkopuolisten ottamia kuvia. Keskusteluissa kävi ilmi, että toimitukseen kannattaa ottaa yhteys silloin, kun on sattunut saamaan kuvan mielenkiintoisesta uutisaiheesta. Helsingin Sanomat ei kovin isoja tiedostokokoja sähköpostilla huoli, maksimi on yhden viestin mukaan yksi mega. Kuvista maksetaan kuulemma 40 e - 85 e. Maksuun tarvitaan sivuverokirja (jos on tavallinen palkkatyöläinen). Muiden lehtien maksamat kuvapalkkiot lienevät linjassa näiden hintojen kanssa. Muistin virkistyksen vuoksi 14.2.2005 diginewseissä esiintynyt linkki Suomen Journalistiliiton Freelancer-osasto ry, Palkkiot 2005 (tässähän on kyse ammattimaisesta toiminnasta).

Leijanlennättäjä Timo Noko vaihtoi Konica E-mini M -digin vähän kalliimpaan 100 euron Aiptekiin. Ks. leijakuvia. Nokon leijanlennätyksistä oli maininta diginewseissä 20.2.2005.

Camerahobby.com, Nikon D70 -arvio.

IR, Olympus C-7070 Wide Zoom -ensiarvio. Olympus C-8080 Wide Zoom -mallista vähän riisuttu versio. USA:n hinta on $799.

Photographyblog.com, Casio Exilim Card EX-S100 -arvio. 4*/5*. Suomen keskihinta on 342 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, 22 tuuman CG220, Abode RGB paneelinäyttö, on tullut myyntiin USA:ssa. Hinta vaatimattomasta $6.500.

Digital Outback Photo, Wildfile Fill Flash. Suomen luontokuva ainakin myy "Flash Extenderiä" eli "Pitkänmatkan salamaa", ks. kuva.

Colorconfidence.com (myy kaikkea värinhallintaan liittyvää). Etusivun yläosassa on banneri, jonne yhteystiedot jättämällä saa sähköpostia, jossa kerrotaan Color management for digital photography -dokumentin latauspaikka. Tietoja täytettäessä voi poistaa ruksin kohdasta Contact by Email. 64-sivuinen pdf on selkeä esitys icc-profiilien käytöstä.

Bobatkins.com, Hitachi 6GB Microdrive. Microdrive ei kestä minkäänlaista pudotusta kovalle alustalle. Sitä käsitellessä kannattaa olla hyvin varovainen.

Digital Outback Photo on poistanut artikkelin, jossa kerrottiin ei-Canon -objektiivien käytöstä Canon-kameroissa, apuna oli sopiva adapteri. Artikkeli poistettiin, kun oli tullut yksi viesti negatiivisista kokemuksista tätä adapteria käytettäessä.

Creativepro.com, Camera Raw Versus Photoshop. Kummassa kannattaa muuttaa kuvan kokoa?

Creativepro.com, Total Color Tranformation. Photoshop, kuusisivuinen pdf.

Creativepro.com, Corel Designer Technical Suite 12. Kokeiluversio heti imuroitavissa, retail-versio tulee myyntiin ensi kuussa. Täysversion hinta on $699, päivitys maksaa $299.

LetsGoDigital, Sanyo Xacti C5. Viiden megapikselin still-digin ja mpeg4-muotoa tallettavan digivideon yhdistelmä.

 

01.03.2005 

Viikon 9 kuva: Kevättä pinnassa.

Viikon 9 manipuloitu kuva: Sydänyö.

Suomen Valokuvataiteen museo:
NÄKÖKULMA - valokuvan merkityksiä etsimässä - luentosarjan toisen luennon aiheena on Kävelevä pommi - oppitunti kuvajournalismista. Luennon pitää professori Janne Seppänen Suomen Valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla klo 17.30-18.30.

Sisäänpääsymaksu museoon on 6 euroa. Sillä pääsee kuulemaan luennon ja katsomaan museon näyttelyt. Muut kevään luennot: ks. Suomen Valokuvataiteen museon sivuilta tai digicamera.netin Tapahtumia-sivulta (linkki etusivulta).

Kävimme reilu viikko sitten katsomassa museon meneillään olevat näyttelyt:

Katsoa vai nähdä - Valokuvan merkityksiä etsimässä
11.12. asti

Suomen Valokuvataiteen museon koko vuoden kestävä suurnäyttely Katsoa vai nähdä kokoaa länsimaisen valokuvan historiaa viimeisen sadan vuoden ajalta teemoinaan Hetki, Hallinta, Muisti, Kasvot ja Läsnäolo. Valokuvan eri käyttöympäristöt, välineiden historia sekä tekniset ja kuvalliset kokeilut ovat myös mukana. Esillä on noin 500 kuvaa 300 kuvaajalta, kuvat ovat pääosin museon omista kokoelmista. Osa kuvista vaihtuu vuoden aikana.

Teemojen sisällä kuvien esillepano ei noudata kronologista järjestystä, mutta näyttelyyn on rakennettu pitkälle seinälle Katseen vuosisata -kokonaisuus, jossa 1900-luvun käyttökuvaa tarkastellaan aikajanalla.

Näyttelyn kuraattorit ovat erikoistutkija Jukka Kukkonen ja kuvataiteilija Hannele Rantala.

Night Spots, Julia Peironen (s. 73) valokuvamontaaseja
13.3.saakka

Ruotsalaisen, argentiinalaissyntyisen Julia Peironen ns. Tummaan sarjaan kuuluvia tietokonemontaaseja on nähtävillä museon Projekti-näyttelytilassa. Kuvissa kirkkaasti valaistuja, alkuperäisestä ympäristöstään irrotettuja hahmoja ympäröi yön samettisen tumma ja salaperäinen pimeys, joka luo kuviin unenomaista ja vähän kaihoisaakin tunnelmaa.

Lisäksi esillä on Waiting for the red pigtails -videoteos.

Lue lisää Julia Peironesta http://www.kaltio.fi

Tyhjän tilan kammo, Horror vacui, Pasi Kolhosen (s. 68) valokuvia
13.3. saakka

Arkkitehti Pasi Kolhoselta on esillä kuvapareja, joiden avulla hän haluaa tuoda esille sen, kuinka paljon erilaisia kuvia, tekstejä ja merkkejä nykyinen kaupunkiympäristö sisältää. Ensimmäisessä kuvassa on tavallinen näkymä Helsingin keskustasta, toisessa kuvassa samasta näkymästä on riisuttu kaikki muu paitsi kuvat, tekstit ja merkit. Jäljellä on koko kaupungin peittävä mainostapetti. Kuvat on otettu Helsingissä digitaalisella kameralla maaliskuussa 2001. Näyttely liittyy Kolhosen väitöskirjatutkimukseen, jota hän tekee Taideteollisen kokeakoulun visuaalisen kulttuurin osastolle. Näyttely on esillä Suomen Valokuvataiteen museon museopedagogiikan näyttelytila Prosessissa.

Suomen Valokuvataiteen museo,
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Liput museoon: Normaali 6 €, alennuslippu 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Muita meneillään olevia näyttelyitä Näyttelyt-sivulla (linkki etusivulta).

Digikuvauksen kotimainen erikoislehti Pikseli, nro 2/2005.

 • Ulkoasu on tullut aikaisempaa miellyttävämmäksi, kannen kuva on tähänastisista paras, lehdellä on yhtenäinen linja. Laitetestejä oli sopivan vähän, mutta kuitenkin riittävästi. Vielä kun juttujen ingresseihin löytyisi sopivampi fontti...
 • Netistä löytyvät näytekuvat isoina (kohdasta Lukijapalvelut, 2/2005), samoin linkit
 • Pääkirjoituksessa kysytään: kompakti vai järjestelmä?
 • Passikuvaajasta muotokuvaajaksi, kuusi sivua. Porilainen Harri Virta on valittu kaksi kertaa vuoden muotokuvaajaksi. www.studioharrivirta.fi.
 • Henkilökuva Yhteinen projekti, neljä sivua. Sakari Mäkelä antaa käytännönläheisiä ja hyviä ohjeita henkilökuviin.
 • Canon EOS 1Ds Mk II, arviohinta 8.000 euroa, kolme sivua. Ammattilaiskäyttöön studioon ja vaativiin ulkokuviin. Kuvia voi nyt tallentaa myös sd-korteille, pikselimäärä on lisääntynyt (16 megapikseliä), sarjakuvauksen puskurimuisti on kasvanut, värisäätöjä on tullut lisää ja käytössä on Canonin uusi salamajärjestelmä E-TTL II. Akkuineen kamera painaa puolitoista kiloa, tähän vielä objektiivin paino päälle. Massa vähentää laukaisutärähdystä. Plussaa: kinokokoinen kenno, suoraan valmiit kuvat, asetusten talletus kortille. Miinusta: paino, takarullan pyörittäminen vahingossa.
 • Canonia kylmiltään. Mainoskuvaaja Mikko Säteri ei ollut käyttänyt työssään aiemmin Canonin järjestelmädigejä. Kokeilussa oli Canon 1Ds Mk II. Aukeaman verran Säterin kokemuksia. Kennon pöly näkyi kuvissa.
 • Nikon D2X, arviohinta 4.000 euroa, neljä sivua. Käynnistys- ja laukaisuviiveitä ei kuvatessa huomannut ollenkaan, kamera on siis nopea. Nikonissakin käytetään nyt CMOS-kennoa, puskurimuistiin mahtuu parhaimmillaankin vain 16 kuvaa, nopein sarja kutistuu kahdeksi sekunniksi. Ulkomuoto on identtinen Nikon D2H:n kanssa. Ohjaimia on selkeä ja nopea käyttää. Lcd-näytön suojana on pieni irrotettava kansi, jota voi käyttää kuvatessakin. Säätömahdollisuuksia on valikoissa kymmeniä ja kymmeniä, viimeisen kahdeksan säädön lista on kätevä. Akun varaus kerrotaan valikoiden kautta suoraan prosentteina, yhdellä akulla ottaa noin 500 kuvaa. Plussaa: monipuolinen ja käytettävä, nopea, akun tilan näyttö. Miinusta: puskurimuisti pieni pitkiin sarjoihin.
 • Kohti parempia kuvia, Henkilökuvaus, neljä sivua. Petteri Pavas analysoi kolmea kuvaa. Seuraavan numeron aiheena on "horisontti". Lukijat voivat lähettää kuviaan Pavakselle arvioitaviksi.
 • Pakki kuntoon, My Photoshop, neljä sivua. Käydään läpi Photoshopin perusteita, käytetyimmät työkalut. Perustavaraa, tuttua Photoshoppia aiemmin käyttäneelle.
 • Musiikkia silmille, neljä sivua ohjeita konserttikuvaamiseen alkaen kuvausluvista.
 • Syvemmälle varjoon, pari sivua, kaksi esimerkkiä kuvan yhdistämisestä. Toisessa esimerkissä kasvatetaan terävyysaluetta, toisessa kasvatetaan dynamiikkaa.
 • Epson P-200 digilompakko, arviohinta 540 euroa. 40 GB, näyttö on 640 x 480, 76 x 58 mm, painoa on 415 grammaa. Näyttö on terävä, neljä kertaa isompi kuin useimpien kameroiden lcd-näytöt, zoomausmahdollisuus lisää käyttökelpoisuutta. Yhden gigatavun korttin siirtyi Epsoniin yhdeksässä minuutissa, Epsonista tietokoneelle aikaa kului kolme ja puoli minuuttia. Yli 8.9 megan jpg-kuvia ei voi näyttää. Canonin, Epsonin ja Nikonin raw-kuvat näytetään, mutta kuvaa ei voi zoomata ja vain esikatselukuva näytetään. Kevään aikana on luvassa ohjelmistopäivityksiä, joissa tulee parannuksia. Yksi akku kesti 12 gigan verran tiedostosiirtoja. Musiikkiakin voi kuunnella, samoin katsoa videoita tv:stä lisävarusteena saatavan kaapelin avulla.
 • Vuoden luontokuva -kilpailun tulisi uudistua, Tuomo Björksten on kirjoittanut kolumninsa ennen tulosten julkistusta. Osuiko hänen arvionsa voittajakuvasta oikeaan?
 • Kauppa kuvilla, neljä sivua. Kuvatoimiston provisio on yleensä non 50%. Kuvatoimistot haluavat kerralla enemmän mahdollisimman hyvätasoisia kuvia. Toimiston tarjoama sopimus pitää lukea tarkkaan. Joidenkin amerikkalaisten kuvatoimistojen sopimuksissa on ehto, jonka mukaan kuvatoimistolla on yksinoikeus kuvaajan kaikkeen materiaaliin, myös jo otettuihin kuviin. Yrittäjävalokuvaajat laskuttavat palkkionsa kuvatoimistoilta (alv tarvittaessa mukana), muut toimittavat verokirjan. Ulkomaalaiset kuvatoimistot eivät pidätä veroja, verojen maksaminen jää kuvaajan ilmoituksen varaan. Jos kuvissa näkyy tunnistettavia ihmisiä, on heiltä oltava luvat, mieluimmin kirjallisena.
 • Teatterikuvaajaksi sattumalta, neljä sivua. Svenska Teaternin Charlotte Estman-Wennström kertoo työstään, johon kuuluu myös graafinen suunnittelu.
 • Sony DSC-V3, arviohinta 650 euroa, kaksi sivua. Seitsemän megapikseliä, klassisempaa muotoilua, väri on musta. 2.5 tuuman lcd-näyttöä on miellyttävä käyttää toisin kuin optista etsintä, jossa ei ole diopterin säätöä. Polttoväli on 34 mm - 136 mm, valovoima laajakulmalla f2.8, telepäässä f4.0. Raw-formaattiin tallentaminen kestää 15 - 20 sekuntia, kameraa ei voi tänä aikana käyttää, raw-tiedoston kokokin on 18 megaa. Käynnistys kestää kolme sekuntia, mutta tarkennus on nopea ja suljinviive on pieni. Ergonomia on hyvä, samoin video-ominaisuudet. Yökuvaustoiminnolla voi kuvata täysin pimeässä kameran lähettämällä infrapunavalolla. Plussaa: nopea autofokus, iso näyttö, kuvanlaatu, histogrammi näkyvissä myös ennen kuvan ottamista, hyvä akunkesto. Miinusta: raw-formaattiin liittyvä t ongelmat, optisen etsimen sijoitus.
 • Casio Exilim EX-P700, arviohinta 600 euroa, kaksi sivua. Väri on musta ja megapikseleitä on seitsemän. Sonyyn verrattuna kokoa ja painoa on vähemmän, kamera on kuitenkin metallirunkoinen. Polttoväli ja valovoima ovat samat kuin Sonyssa. Kuvat ovat hyvää perustasoa, mutta kuvia vaivaa tietty pehmeys. Lievä epätarkkuus johtuu kohinanpoistosta, jota käyttäjä ei saa pois. ISO 640 kohisee jo aika paljon. Laukaisuviive on pieni, alle 0.1 sekuntia. Ulkoisen salaman voi liittää sivulla olevaan pistokkeeseen täsmäysjohdolla. Plussaa: nopea automaattitarkennus, helppokäyttöisyys, runsas valmisohjelmavalikoima, monipuoliset säätömahdollisuudet, rgb-histogrammi näkyvissä myös ennen kuvan ottamista. Miinusta: kuvissa lievää pehmeyttä ja vinjetointia, raw puuttuu, hidas usb 1.1 -liitäntä.
 • Esille televisioon, neljä sivua. Lähinnä käsitellään dvd:n käyttöä.
 • Peter Forsgårdin Hyvä kuva! Viestijän valokuvausopas sekä Jussi Aallon Kohteena ihminen. Muotokuvauksen opas kirja-arvioissa, kaksi sivua. Forsgårdin kirjaan voi tutustua infor.fi:n sivuilla. Aallon kirja "on edelleen markkinoiden parhaita johdatuksia ihmiskuvaukseen". Siihen voi käydä tutustumassa vaikkapa Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa.
 • Luminen kuva maisemasta. Neljä sivua talvikuvaamisesta.
 • Maan ääressä akku tyhjänä, Antti Karppi kertoo kokemuksiaan viiden sivun verran. Neljä päivää ennen Uuden Seelannin matkaa oli ostettu ensimmäinen digi, Canon 20D.
 • Pixo Instant Disk kovalevytallennin, arviohinta 250 euroa, yksi sivu. 40 GB, ei kuvien katselumahdollisuutta, paikka 14 korttityypille. Viidensadan megan siirto Pixoon vei aikaa 6 - 7 minuuttia. Mikroon tiedostoja siirrettäessä laite ottaa virran usb-liitännästä. (Nähtävästi tässä laitteessa ei ole ollenkaan akkuja, kun niitä ei arviossa ollenkaan mainita Akut tulevat laitteen mukana, kestävät noin 6 GB:n tiedostomäärän siirron).
 • Kieltäkää amatöörikuvaus, Olli Rinne kirjoittaa sivun verran amatöörien kuvauksesta, Jore Puusasta yms.
 • (mainos) Jari Koskinen: Kuvien takana -kirja. Ilmestyy maaliskuun alussa, 160 sivua, kuvakirja, jossa tulkitaan yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia kuvien ja niihin liittyvien lyhyiden analyysien kautta. Ks. tarkemmin julkaisija.com.
 • Seuraava numero 3/2005 ilmestyy maalis/huhtikuun vaihteessa. Aiheina mm.
  - Joka kodin digikuvat: laajakulmatelevisiot, digivideot, kodintekniikka
  - PMA uutuudet
  - Valokuvaajia yli tarpeen: tuottaako koulutusjärjestelmä liikaa valokuvaajia, minne valokuvaajat sijoittuvat?
  - Pokkarista järkkäriin: uusi artikkelisarja, jossa käydään läpi järjestelmäkameran käytön alkeita

Foorumilta hauska koirakuva otettu 8 mm:n Peleng-laajakulmaobjektiivilla (kuparikaivos.paallikko.com).

Snorkkeli.net uutisoi Olympuksen E-300:n vedenalaiskotelon, ks. tarkemmin.

Paratronic.fi oli eilen lähettänyt aiemmin tilaamani RS-900 laturin (oli vähän aikaa loppuunmyyty). Postin seurantanumeron mukaan lähetys on tullut aamuyöllä lajitteluun tänne Helsinkiin.

Ensimmäiset Nikon D2X -järjestelmädigit on sitten Suomessakin toimitettu asiakkaille.

Rob Galbraith, Update to Nikon View adds support for D2X, D2Hs.

Camerahobby.com, Sony DSC-W1 -arvio. Suomen keskihinta on 395 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset