Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

 

Päättyneet näyttelyt 2009

Espoossa

Turvallinen maailma? Koululaisten valokuvia Suomesta ja Perusta
31.5.2009 saakka

Valokuvanäyttelyssä on esillä 12-vuotiaiden suomalaisten ja perulaisten kuvia ja ajatuksia pelosta ja turvallisuuden tunteesta.

Turvallinen maailma on Suomen Tinku ry:n ja perulaisen Warmayllu -Comunidad de Niños-järjestön yhteinen hanke, johon on osallistunut kahdeksan peruskoulun kuudetta luokkaa eri puolilta Suomea ja Perua.

Helinä Rautavaaran museo
Ahertajantie 5, WeeGee-talo, Espoo
ti, pe-su 11-18, ke-to11-20
Aikuiset 10 € (WeeGee talon yhteislippu), lapset alle 18 v. vapaa pääsy.


Santeri Tuori, Metsä
äänisuunnittelu Mikko Hynninen
17.5.2009 saakka

Santeri Tuorin (s.1970) uusin teos Metsä on viidessä osassa esitettävä valokuva- ja videoteoskokonaisuus.

Metsä on kuvattu Ahvenanmaan saaristossa Kökarissa kolmen viime vuoden aikana. Kuvauskohteina on ollut samoja paikkoja eri vuodenaikoina ja eri sääolosuhteissa. Kuvaa ja ääntä yhdistelevä Metsä-teos vaikuttaa moniaistisesti. Katsoja kuulee, näkee ja tuntee metsän.

Santeri Tuori on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi 2003 ja osallistunut useisiin Helsinki Schoolin näyttelyihin. Lisäksi Tuori on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta 1999 sekä opiskellut 1999-2000 Berliinissä Hochschule der Kunstessa.

EMMA - Espoon modernin taiteen museo
Ahertajantie 5, Espoo
ti, pe-su 11-18, ke-to 11-20, ma suljettu.
10/8 €, alle 18 v. ja yli 70 v ilmaiseksi.
Lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin WeeGee-talon viiteen museoon.

Eurassa

Kuva: Jorma Jokisalo.Jorma Jokisalo: 50-vuotta harrasteena kuvan tekeminen
26.6.2009 saakka

Euran kirjastogalleriassa on esillä Euran vuoden 2009 taiteilijan Jorma Jokisalon retrospektiivinen näyttely. Vuoden 2009 euralaisen taiteilijan valinnasta on vastannut Rauman taidemuseon amanuenssi Henna Paunu, joka myös toimii näyttelyn kuraattorina. Jorma Jokisalo (s.1941) on pitkän linjan taiteen harrastaja, joka on kokeillut erilaisia tekniikoita, mutta erityisesti keskittynyt valokuvaan ja valokuvapohjaiseen työskentelyyn.

Euran kirjastogalleria
Satakunnankatu 33, Eura
Ma, ti, to ja pe klo 12-19
Ke klo 10-19

Helsingissä


Katutaidetta VirostaVale: Katutaidetta Virosta – Street Art from Estonia
31.12.2009 asti

Punavuoren Psykomaantieteellinen Seura (Otso Kantokorpi) kartoitti kesällä 2009 Tallinnan lähirautateiden reittien varrella olevia asemia ja seisakkeista ja dokumentoi valokuvaamalla kaiken löytyvän katutaiteen: graffitit, tarrataiteen, sapluunateokset, seinäkirjoitukset ja tagit. Joukosta valittiin kuusitoista teosta näyttelyä varten.

Like-kirjakauppa
Iso Roobertinkatu 20, Helsinki
ma-pe 10.30-18, la 11-17


Magnus Scharmanoff, Hukattu aika
© Magnus Scharmanoff15.12.2009

Valokuvataiteilija Magnus Scharmanoffin uudessa näyttelyssä Hukattu aika keski-ikäinen mies etsii paikkaansa elämän näyttämöltä.

Scharmanoff rakentaa lavastettuja kohtauksia luonnollisiin ja tutun näköisiin ympäristöihin, mutta kuvien tapahtumat liikkuvat kuitenkin reaalimaailman ulottumattomissa. Scharmanoffille on ominaista elokuvallinen ilmaisu ja taidehistoriallisten sitaattien käyttö.

Esillä on kolmisenkymmentä värivedosta.

Magnus Scharmanoff (s.1964 Porvoossa) valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1994.

Galleria Ama
Rikhardinkatu 1, Helsinki
Avoinna Öppet Open
ti-pe tis-fre Tues-Fri 11-17
la-su lör-sön Sat-Sun 12-16


Fred Björkstén, Lapinkuvia
22.12.2009 asti

© Fred Björkstén

Fred Björksténin Lapinkuvia on esillä Lasipalatsin uudessa Akkuna-näyttelytilassa Simonkadun puolella.

Fred Björkstén on 1980-luvulta lähtien valokuvannut Suomen maisemia ison koon kameralla diafilmille. Hänen kuviaan on nähty kymmenissä kalentereissa ja kuvia on ollut esillä noin 15 näyttelyssä. 2000-luvulla Björkstén on panostanut kuvankäsittelyyn ja vedostamiseen. Näyttelyn kuvat Björkstén on vedostanut mustesuihkutulostimella mattapintaiselle vesiväripaperin kaltaiselle paperille pigmenttiväreillä.

(Lasipalatsi
Mannerheimintie 22-24, Helsinki)
Lasipalatsin näyttelytila Akkuna
Käynti Simonkadun puolelta
ti-su klo 12-20


Kuvatoimisto Leukun 10-vuotisjuhlanäyttely
27.12.2009 asti

Suomen ensimmäinen On-Line-kuvatoimisto Leuku.fi juhlistaa 10-vuotista toimintaansa näyttelyllä Sanomatalon Mediatorilla.

Valokuvaajat: Antti Saraja, Hannu Hautala, Jari Peltomäki, Jorma Luhta, Markku Saiha, Markku Tano, Markus Varesvuo, Paavo Hamunen, Seppo Keränen, Gary Wornell, Jaakko Kilpiäinen, Marja Pirilä, Martti Kapanen, Petri Nuutinen, Sakari Viista, Sakke Nenye, Arto Liiti, Eero Kemilä, Jaakko Alatalo, Kalervo Ojutkangas, Kari Palsila, Kirmo Wilén, Miika Sirkiä, Pekka Antikainen, Philippe Gueissaz, Timo Ripatti, Timo Veijalainen, Voitto Niemelä, Veikko Vasama.

Valokuvaajatapaaminen keskiviikkona 16.12.2009 klo 12, jolloin Leukun valokuvaajat kertovat työstään.

Sanomatalon Mediatori
Töölönlahdenkatu 2, Helsinki
ma-pe 7-22, la-su 9-22


Muuta Maata! - Plan Suomen Lastenhallituksen valokuvakilpailu
30.12.2009 asti

Plan Lastenhallitus juhlistaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen juhlavuotta. Tärkeimmäksi teemaksi on noussut lasten ja nuorten oikeus ilmaista oma mielipiteensä.

Muuta Maata! -valokuvakilpailu on kannustanut lapsia ja nuoria vaikuttamaan. Valokuvakilpailun sadosta koostettu näyttely on esillä Luova.fi:n galleriassa.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18 la 11-16


Sami Kero, Helsingin Sanomista, päivää
Sami Kero: Helsingin Sanomista, päivää2.12.2009 asti

Helsingin Sanomain Säätiö on järjestänyt kaksi näyttelyä Sanomatalon mediatorille Helsingin Sanomien 120-vuotisjuhlintaan liittyen.

Valokuvaaja Sami Keron kuvista on koottu näyttely, joka esittelee lehden tekijöitä ja heidän työtään. Näyttelyä varten Kero kuvasi toimituksen, markkinoinnin ja painon työtä vuoden 2009 aikana.

Edellisen kerran Helsingin Sanomain tekijöitä kuvattiin yhtä laajasti vuonna 1909, lehden täyttäessä 20 vuotta. Näitä historiallisia kuvia on esillä Sanomatalon Käytävägalleriassa.

Yllä kuva Sanomatalon näyttelystä (Armi Hölttö).

Sanomatalon Mediatori
Töölönlahdenkatu 2, Helsinki
ma-su 8-22


© Elina JulinElina Julin, Kirkasta valoa
6.12 2009 asti

Kirkasta valoa-näyttely esittelee Elina Julinin valokuvia sarjoista Waiting for the Night, Breath ja Listen. Kaikki näyttelyn kuvat ovat sen verran maalauksellisia, että niitä voisi pikemminkin luonnehtia maalauksiksi kuin valokuviksi. Ei ole yllättävää, että Julin on aiemmin saanut taidemaalarin koulutuksen.

Tällä hetkellä Julin suorittaa Taideteollisessa korkeakoulussa valokuvataiteen maisteriopintoja, ja näyttely on osa hänen lopputyötään.

Galleri Sinne
Yrjönkatu 23, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Juhani Lassander, Marian sairaala
7.12.2009 asti

Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa on esillä freelancevalokuvaaja ja HUS:in projektisuunnittelija Juhani Lassanderin (s. 1955) valokuvia Marian sairaalan arjesta vuosilta 1994 - 2009.

Projektia aloittaessaan Lassander ei tiennyt, että hän tulisi tallentamaan koko sairaalan tyhjenemisen. Pieni jugend-sairaala kätki sisäänsä 24 tuntia päivystäneen poliklinikan, jossa vallitsi ainainen kiire ja ahtaus. Näyttely on omistettu kaikille Marian sairaalan työntekijöille.

Virka Galleria
Kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki
ma-pe 9-19, ja la-su 11 -17


Kuva: Robert LindströmRobert Lindström, This is nothing new
14.12.2009 asti

Helsinkiläisen Robert Lindströmin ensimmäinen näyttely Obsolete käsitteli talousromahduksesta vakavasti kärsineitä kaupunkeja ja niiden asukkaita. Tuorein näyttely esittelee kuitenkin elämän aurinkoista puolta. Siinä Lindström on etsiytynyt takaisin valokuvauksen alkusijoille: väreihin, valoihin ja puhutteleviin maisemiin. New Yorkin kadut ja esikaupunkialueet toimivat näyttämönä street-valokuvaukselle, jossa ihmisen arjella on keskeinen rooli.

Robert Lindström (1981) on koulutukseltaan taiteen maisteri (Master of Arts in Photojournalism). Hän on opiskellut Lontoon University of Westminsterissa Patricia Seppälän säätiöltä saamansa apurahan turvin.

Ravintola Nolla
Pohjoinen Rautatienkatu 21, Helsinki


© Nguyen Huong1st Finland Digital Circuit – Helsinki Salon -näyttely
27.11.2009 asti

Loka-marraskuussa on järjestetty Suomessa kansainvälinen viiden näyttelyn kokonaisuus, 1st Finland Digital Circuit, joka esittelee projisoituna digitaalisia valokuvia kaikista maanosista. Näyttelyhanke järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Hankkeen hallinnoijana toimii Suomen kameraseurojen liitto. Kullakin paikkakunnalla vetovastuu on paikallisella kameraseuralla.

Kameraseura ry järjestää kokonaisuuden viimeisen näyttelyn, jossa ovat esillä Helsingin osakilpailusta näyttelyyn hyväksytyt noin 700 valokuvaa.

Kiertonäyttelyillä on FIAP:n ja PSA:n tuki (Fédération Internationale de l'Art Photographique ja Photographic Society of America) ja kuvien tekijät saavat kustakin näyttelyyn valitusta kuvasta pisteitä, joilla on merkitystä haettaessa kansainvälisiä valokuvaajien arvonimiä.

Kuva yllä: Nguyen Huongin parhaana luovana kuvana palkittu teos.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ma-pe 11-16


© Ritva LassilaRitva Lassila, Impressioita
28.11.2009 asti

Ritva Lassilan valokuvia, joissa on liikettä, valoa ja väri. Kuvat ovat syntyneet mm. käyttämällä pitkää valotusaikaa.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


© Elina RelanderElina Relander & Aurora Reinhardt, Sidoksia
29.11.2009

Hippolyten juhlavuoden dialoginäyttelyiden sarjan päättää Elina Relanderin ja Aurora Reinhardtin Sidoksia-näyttely.

Relander on seurannut transseksuaali- ja trasvestiittimiehien elämää valokuvin vuodesta 2007 lähtien. Ensimmäinen osa, Perhonen sisälläni, käsittelee kuvattujen halua ja tarvetta pukeutua naiseksi. Sidoksia sarja puolestaan keskittyy transseksuaalien ja heidän lähipiirinsä välisiin suhteisiin. Relanderin työskentely laajentui tähän suuntaan hänen havaitessaan kuvaamiensa ihmisten onnellisuuden ja itsehyväksynnän olevan lähtöisin suurelta osin heidän läheisistään.

Dialoginäyttelyn kumppaniksi Elina Relander on valinnut Aurora Reinhardin, joka teokset ovat käsitelleet samansuuntaisia aiheita: esim. dokumentaarinen Poikatyttö vuodelta 2002 kertoo kolmesta tytöstä jotka näyttävät ulkoisesti pojilta, mutta tuntevat olevansa jotain miehen ja naisen väliltä.

Hippolyten dialoginäyttelyssä on esillä Reinhardtin uusinta tuotantoa, jossa lähestymistapa on vaihtunut subjektiivisempaan otteeseen. Esillä on videoita, valokuvia ja ready-made esineitä lähtökohtaan ulkonäköön ja naiseuteen liittyvät pakkomielteet tai alitajuiset tunteet.

(Relanderilla on Perhonen sisälläni -näyttely myös Oulussa. Aurora Reinhardtin Kruunuvuori - kuvia unohdetuista huviloista Kulttuuritehdas Korjaamolla)

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki


 

© Marko Vuokola

Marko Vuokola, The Seventh Wave
22.11.2009 asti

Näyttelyssä on esillä kuvapareja, jotka on otettu täsmälleen samasta kuvakulmasta ja samalla rajauksella, mutta eri aikaan. Aikaero vaihtelee parista sekunnista useisiin tunteihin, ja ero jää katsojan arvailtavaksi.

Gallerie Anhava
Mannerheiminaukio 3, Helsinki
ti-pe 11-17 la-su 12-16


Aurora Reinhard: Kruunuvuori - kuvia unohdetuista huviloista
22.11.2009 asti

Korjaamon Studiossa ja Vaunusalin näyttelytilassa on esillä Aurora Reinhardin kuvia Laajasalon länsirannalla sijaitsevan Kruunuvuoren autioituneelta huvila-alueelta.

Näyttely ja siihen liittyvä samanniminen kirja on Aurora Reinhardin ja tutkija Minna Torpan monivuotisen yhteistyön tulos. Näyttelyn kuvat on kuvattu vuosina 2000-2009.

 • Minna Torppa - Aurora Reinhard: Kruunuvuori - unohdettujen huviloiden tarina.
  Helsingin kaupunginmuseo. ISBN 978-952-223-413-1. Sidottu, 158
  sivua. Hinta 29 euroa (sis. alv).

Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölönkatu 51 b, Helsinki
Galleria: ma-su ko 11-17
Studio (Vaunuhallin 2. krs): ma-pe klo 11-18, la-su klo 11-17
Vaunusali (Cafén näyttelytila, Vaunuhalli): ma-su klo 11-17.


Edward Serotta: Juutalaisten elämää nykyajan Saksassa
19.11.2009 asti

© Edward SerottaGoethe-Instituutissa nähdään amerikkalaisen Edward Serottan juutalaisten elämää ja kulttuuria Saksassa 1990-luvulla kuvaava näyttely. Esillä on 64 mustavalkokuvaa. Näyttely on viimeinen osa Serottan Euroopan juutalaisia kuvaavasta valokuvatrilogiasta. Kaksi muuta osaa - Juutalaisten elämää Euroopassa ja Selviytymistä Sarajevossa - on nähty 12 maassa yli 45 paikkakunnalla.

Näyttelyyn liittyy suurikokoinen runsaasti kuvitettu 160-sivuinen julkaisu:

 • Edward Serotta: Juden in Deutschland heute. Eine Photographische Reise. Nicolaische Buchhandlung, Berliini 1996, 34,80 €

Goethe-Institut
Mannerheimintie 20 A, Helsinki
ma-to 12-18, pe 12-16


© Timo KelarantaTimo Kelaranta, Días y Flore -video-tilateos
15.11.2009 asti

Projektissa on esillä Timo Kelarannan (s. 1951) ensimmäinen videoteos Días y Flores. Musiikin teokseen on tehnyt Timo Kelaranta, Seppo Kelaranta ja Antti Rannisto.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.


© Mona HuberMona Huber, Viesti
15.11.2009 asti

Kuvillaan Huber haluaa rikkoa rajan taiteen ja arkitodellisuuden välillä. Kuvat on otettu syksyllä 2008 Helsingissä: Punavuoressa, Kampissa, Etu- ja Taka-Töölössä, Hakaniementorilla ja kuvaajan kotona.

Galleria Jangva
Uudenmaankatu 4-6, sisäpiha, Helsinki
ti-pe 11-19 la-su 11-17


© Janne MikkiläJanne Mikkilä - The Sun Also Rises in Bolomakoté
7.11.2009

Valokuvaaja Janne Mikkilä tutustui Burkina Fasossa sijaitsevan Bobo Dioulasson köyhään taiteilijakaupunginosaan Bolomakotéen keväällä 2009. Matkalla syntyi kuvasarja The Sun Also Rises in Bolomakoté, joka kertoo alueen yhteisöllisestä arjesta ja rikkaasta kulttuuriperinnöstä.

Mikkilän kuvasarja kyseenalaistaa totutut käsitykset siitä, miten ihmisen onnellisuus ja yltäkylläisyys mitataan. Bolomakotéssa materialistinen yltäkylläisyys korvautuu kulttuurisella ja yhteisöllisellä rikkaudella.

Bolomakoté sijaitsee Burkina Fasossa Afrikan länsirannikolla. Burkina Fason kansantuote on 1 200 USD henkilöä kohden. 80 % työikäisestä väestöstä työskentelee maatalouden parissa. Keskimääräinen eliniänodote on naisilla 48 vuotta ja miehillä 47 vuotta.

© Pirkko TanttuPirkko Tanttu: "Mitä varte?"
7.11.2009 asti

Näyttely on juonellinen kuvaus koulunsa aloittaneen tytön päivästä aamuherätyksestä iltamyöhään. Lapsi uskoo saaneensa syntymäpäivälahjaksi kolme toivomusta, ja päivän aikana ne täyttyisivät.

Pirkko Tanttu tavattavissa gallerialla sunnuntaisin klo 11-16.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18 la 11-16


© Hanna TimonenLaterna Magica 20 vuotta. Juhlavuoden päätösnäyttelyt

Keväällä Laterna Magica juhli näyttävästi 20-vuotistaivaltaan 20:llä viikon mittaisella näyttelyllä. Nyt juhlavuoden päättävät Kellarigalleriassa seuraavat valokuvataiteilijat:

21.-24.10. Kari Hakli - Arietta Kaila - Essu Koskinen - Erja Laakkonen - Leena Louhivaara - Annukka Majamäki - Anu Miettinen - Pepa Nikula - Päivi Peltonen - Sari Poijärvi - Susanna Pälviä - Hannele Rantala - Simo Rista - Leena Saraste - Tarja Trygg
28.10.-07.11. Ritva Kovalainen - Sanni Seppo
28.10.-02.11. Leena Louhivaara
04.11.-07.11. Touko Yrttimaa

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Mainoskuvaajien 50-vuotisjuhlanäyttely
8.11.2009 asti

Lokakuussa 1959 Hotelli Torniin kokoontui Matti A. Pitkäsen kutsumana kymmenkunta ansioitunutta mainosvalokuvaajaa. Tämä ydinryhmä perusti Suomen Mainosvalokuvaajat ry – Finlands Reklamfotografer rf. -nimisen yhdistyksen. Nyt, 50 vuotta myöhemmin Suomen Mainosvalokuvaajat ry on kasvanut 92 jäsenen yhdistykseksi.

Juhlavuoden Vuosikilpailun voittajat julkistettiin 26.10 2009 Helsingissä Sanomatalon Mediatorilla, jossa parhaat kuvat ovat esillä Vuoden Mainosvalokuva 2009 -näyttelyssä.

Ensimmäinen Vuoden Mainosvalokuvakilpailu järjestettiin vuonna 2005.

Tänä vuonna Vuosikilpailuun osallistui 26 kuvaajaa yhteensä 329 kuvalla 20 eri sarjassa.

Kaikki osallistuneet kuvat ovat nähtävissä myös yhdistyksen internetsivuilla osoitteessa www.mainosvalokuvaajat.com tuloksen julkistamisen jälkeen.

Sanomatalon Mediatori
Töölönlahdenkatu 2, Helsinki
ma-su 8-22


Hanna Timonen: Kuvia aamuista, päivistä ja illoista
1.11.2009 asti

Hanna Timosta kiinnostaa arkinen kaupunkiympäristö ja siinä tapahtuvat hitaat, kuin varkain tapahtuvat muutokset. Näyttelyn kuvat esittävät 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja paikkoja Helsingissä, joita rakennetaan ja muokataan lähiaikoina.

Näyttelyssä on esillä valokuvia ja liikkuvaa kuvaa.

Hanna Timonen (s. 1975) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on valmistunut valokuvataiteen kandidaatiksi University of Westminsteristä Lontoosta ja suorittanut maisteriopinnot Kuvataideakatemiassa tila-aikataiteen osastolla.

© Nurri KimNurri Kim: Feeder
1.11.2009 asti

Nurri Kim on Feeder-projektissaan valokuvannut ihmisiä ja heille valmistamiaan räätälöityjä lounaita vuodesta 2006 alkaen, ensin New Yorkissa ja nyt Helsingissä.

Nurri Kim on syntynyt vuonna 1973 Soulissa, Etelä-Koreassa. Hän pitää työtään hetkien arkeologiana, jonka tarkoitus on saada meidät jälleen tiedostamaan "asiat, jotka näemme liian usein, ja jotka sen jälkeen unohdamme nähdä".

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Espanja-näyttely (Espanja-aiheisen kilpailun finalistien valokuvat)
30.10.2009 asti

Kamera-lehti ja Suomi-Espanja Seura järjestivät tämän vuoden alussa valokuvauksen harrastajille tarkoitetun Espanja-aiheisen kilpailun.

Yli seitsemänsadan kuvan joukosta tuomaristo palkitsi kymmenen parasta. Palkittujen kuvien lisäksi tuomarit valitsivat 20 kuvaa lokakuiseen näyttelyyn.

Espanja on suomalaisille ennen kaikkea lämmin lomaparatiisi. Sen mukaisesti näyttelyotoksetkin ovat värikkäitä, vauhdikkaita ja aurinkoisia.

Kamera-Galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
avoinna ti-pe klo 12-16


© Robie KulokiviRobie Kulokivi: MOM - monochrome on metal
17.10.2009 asti

MOM - monochrome on metal
-näyttelyssä on esillä Robie Kulokiven ottamia alastonkuvia vuosilta 2002-2008. Kulovesi kuvaa musta-valko materiaalille perinteisellä kalustolla vallitsevassa valossa ilman salamaa. Valokuvat on vedostettu komposiittialumiinille.

Kulokiven näyttely tullaan näkemään myös Joensuussa Galleria Kohinassa, jossa se on esillä kolmen viikon ajan joulukuussa.

Aino-Marjatta Mäki: Katseeni Katoava Toinen -näyttelyAino-Marjatta Mäki: Katseeni Katoava Toinen
17.10.2009 asti

Aino-Marjatta Mäen ensimmäinen yksityisnäyttely Katseeni Katoava Toinen on valokuvaa ja ääntä yhdistävä installaatio, joka käsittelee näkövammaisen minäkuvan määrittymistä ja sen visualisointia.

Teos on toteutettu yhteisöprojektina kahdentoista näkövammaisen henkilön kanssa.

Hanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


© Ville LenkkeriVille Lenkkeri: Civil Courage
18.10.2009 asti

Ville Lenkkerin (s. 1972) uusi sarja Civil Courage on kokoelma muotokuvia ihmisistä, jotka ovat läpikäymässä jotain henkilökohtaisesti merkittävää elämässään.

Ihmiset esiintyvät kuvissa kuin itseään näytellen, mutta Lenkkerin mielestä tämä on valokuvalle tyypillistä. ”Valokuva ei vangitse todellisuutta, vaan sen näyttämölliset piirteet”, hän sanoo.

Näyttely on esillä Korjaamon Galleriassa.

Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölönkatu 51 b, Helsinki
Galleria: ma-su ko 11-17
Studio (Vaunuhallin 2. krs): ma-pe klo 11-18, la-su klo 11-17
Vaunusali (Cafén näyttelytila, Vaunuhalli): ma-su klo 11-17.


Juha Myllymäki, Love me spot - Valveunia Ghanasta
18.10.2009 asti

Love me spot on freelancer-valokuvaaja Juha Myllymäen (s.-70) ensimmäinen näyttely. Esillä on suurikokoisina vedoksina kuvia Ghanasta, jossa Myllymäki kuvasi vuosina 2005-2008 yhteensä kuusi kuukautta.

Myymälä2
Uudenmaankatu 23, Helsinki
ke--la 12-18, su 12-17


China´s 30th Parallel, Valokuvanäyttely KiinastaChina´s 30th Parallel, Valokuvanäyttely Kiinasta
22.10.2009 asti

Pohjoinen 30. paralleeli on leveyspiiri joka kiertää maapalloa yksi kolmasosaa päiväntasaajan ja pohjoisnavan välillä. Kiinan 30. leveyspiirille sijoittuvat alueet tarjoavat huomiota herättävän kuvaelman luonnosta, historiasta ja kulttuurista.

Näyttelyssä esillä valokuvia alueen maisemista ja kulttuurista.

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa
Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 (2. krs.), Helsinki
klo 10-18


Kari Hakli, Arkkitehtuurivalokuvia
23.10.2009 asti

Rakennustaiteen museo esittelee pienoisnäyttelyn muodossa Kari Haklin arkkitehtuurivalokuvia museon omista kokoelmista. Kaiken kaikkiaan museolla on arkistossaan noin 1500 Haklin ottamaa kuvaa.

Hakli kiinnostui kuvaamaan rakennuksia opiskellessaan taidehistoriaa Helsingin yliopistossa 1960-luvulla. Lisäpontta arkkitehtuurin kuvaamiseen toi harjoittelu rakennustaiteen museossa. Hakli ryhtyi kuvaamaan Arca Swiss -palkkikameralla arkkitehtuuria, ja samalla alkoi vuosikymmeniä jatkunut yhteistyö Suomen rakennustaiteen museon kanssa.

Hakli on tehnyt yhteistyötä myös Helsingin kaupunginmuseon kanssa tallentaen helsinkiläistä muuttuvaa kaupunkimiljöötä ja asukkaiden elämää. Viime keväänä kaupunginmuseo esitteli Hakasalmen huvilassa Haklin ottamia mustavalkokuvia Helsingistä vuosilta 1967-77 Eteenpäin-näyttelyssä.

Lisäksi Hakli on tullut tunnetuksi suomalaisen teatteri- ja tanssivalokuvauksen uranuurtajana.

Suomen rakennustaiteen museo, arkisto
Kasarmikatu 24.
Helsinki
Arkisto 3. krs, avoinna ti-pe 10-16


Martti Malinen, Tverin Karjalan kyliä ja ihmisiä
23. 10.2009 asti

Venäjän tiede ja kulttuurikeskus
Nordenskjöldinkatu 1, Helsinki
ma-pe 9-18


Baltian ketjuBaltian ketju
13.10.2009 asti

Näyttely kertoo valokuvin ja tekstein historiallisen tapahtuman, joka maailmalla tunnetaan nimellä Baltian ketju.

Elokuun 23. päivä 1989 arviolta miljoona ihmistä muodosti Vilnasta Tallinnaan ulottuvan ihmisketjun, joka pysyi paikoillaan parikymmentä minuuttia. Tapahtuma oli mukana sysäämässä liikkeelle Itä-Euroopan valtioiden muutosvyöryä.

Virka Kinossa pyörii näyttelyn aikana päivittäin liettualaisen Jonas Mekasin elokuva ”Lithuania and the Collapse of the USSR”(2008), 4 t 46 min.

Virka Galleria
Kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki
ma-pe 9-19, la-su 11-17


© Hannu LehtoHannu Lehto, Välähdyksiä Mätäjoelta
2.10.2009 asti

Hannu Lehto on asunut koko aikuisikänsä eri puolilla Mätäjoen aluetta ja ehtinyt vuosien varrella kulkea pitkin joen vartta lukemattomia kertoja, usein kameran kanssa. Retkillä ottamistaan kuvista hän on koonnut näyttelyn, joka tarjoaa välähdyksiä joen monipuolisista näkymistä.

Kanneltalon kahvila,
Klaneettitie 5, Helsinki
ma-to 9-20, pe 9-18, la 10-16

 


© Jukka TiippanaJukka Tiippana, Tulen ja Jään Valokuvia
3.10.2009 asti

Jukka Tiippanan kuvakieleltään abstraktien kuvien lähtökohtana on ollut kaksi ilmiötä: metallin hidas palaminen, ruoste ja ruostuminen sekä veden hidas jähmettyminen, jää ja jäätyminen.

Esillä on kaksikymmentä 50x70 cm:n kokoon vedostettua kapalevylle pohjustettua valokuvaa.

 

Malmitalo (parvi)
Ala-Malmin tori 1, Helsinki
ma-pe 10-20, la 10-16


© Sandra KantanenSandra Kantanen, Maisemia
4.10.2009 asti

Sandra Kantanen käsittelee teoksissaan maisemaa sekä maalauksen ja valokuvan välistä suhdetta. Näyttelyn kuvat ovat maisemia Kiinasta, Japanista ja Tiibetistä. Maalausta muistuttava jälki on saatu aikaan digitaalisella kuvankäsittelyllä - venyttämällä ja peittämällä kuvan pikseleitä.

Sandra Kantanen (s.1974) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2003 ja on mukana The Helsinki Schoolin toiminnassa. Osan maisteriopinnoistaan hän suoritti Kiinassa Central Academy of Fine Arts korkeakoulussa. Kantasen teoksia on ollut esillä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

© Jarno HarakkamäkiJarno Harakkamäki, Making Something Out of Nothing
4.10.2009 asti

Hippolyten Studiossa Harno Harakkamäki pohtii "Miten ja missä todellisuus ja olemassaolo muodostuu?"

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Marjo & Jari Puranen: Valkoinen
27.9.2009 asti

Suomen ja Sveitsin luonnossa kuvattuja valokuvia, joissa heijastuu lasten, luonnon ja valon yhteys.

Kulttuurikeskus Stoan parvigalleria,
Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki
ma-to klo 9-20, pe klo 9-18, la-su klo 10-16


© Ulrike OttingerUlrike Ottinger, Valokuvia
23.09.2009 asti

Näyttely esittelee Ulrike Ottingerin (s. 1942) työtä valokuvan ja elokuvan parissa. Ottinger tarkastelee maailmaa tietoisen subjektiivisesti. Hänen lähestymistapansa ulottuu surrealistisen teatraalisesta etnologiseen, fiktiivisestä dokumentaariseen.

Ottinger asuu ja työskentelee Berliinissä. Hänen elokuviaan ja valokuviaan on ollut esillä lukuisissa retrospektiiveissa ja näyttelyissä, mm. Venetsian biennaalissa ja New Yorkin Museum of Modern Art:issa.

Goethe-Institut,
Mannerheimintie 20 A,
Helsinki ma-to 12-18, pe 12-16


Risto Vuorimies, Seinää vastenRisto Vuorimies, Seinää vasten - valokuvia vallitsevan valon ääreltä ja ihmisten ilmoilta
24.9.2009 asti

Risto Vuorimiehen tyyli syntyi 70-luvun alussa Christer Strömholmin opissa Fotoskolanissa. Näyttely kokoaa yhteen Vuorimiehen teoksia 70-luvulta aina tähän päivään saakka. Esillä on mustavalkoisia kuvia Hurriganesin hullusta vuodesta 1973 ja värikuvia 1970-luvun muista muusikoista (Lovekuvia 1973-1975). Lisäksi nähdään mm. kuvia Hurjaruuthin Talvisirkuksesta, sarja kottikärrykuvia sekä kuvia Vuorimiehen suuresta rakkaudesta, Kuubasta.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki
Avoinna ma-pe klo 11-17


Mats Vuorenjuuri: WABI-SABI MÉXICOMats Vuorenjuuri: WABI-SABI MÉXICO
13.9.2009 asti

Wabi-sabi México -näyttelyssä japanilainen estetiikka kohtaa värikkään ja rosoisen Meksikon. Wabi-sabi México on käynnistys Meksikon 2. kulttuuriviikkojen ohjelmaan 10.–24. syyskuuta.

Kulttuuritehdas Korjaamon kahvila
Töölönkatu 51 b, Helsinki
ma-su ko 11-17


© Keke TopKeke Top, Marginaali luisu - Marginal slope
13.9.2009 asti

"Taidenäyttelyissä kierrellessäni esillä olevien teosten lisäksi mielenkiintoni kohdistuu teosten sivuun ja niiden oheen. Harjoitan kauttakatselua, luon sivusilmäyksiä. Poimin peilikuvia. Tästä syntyi sarja eräänlaisia epäsuoria kuvia. " (Keke Top)

Lisäksi esillä on teoksia, jotka ovat syntyneet yhteistyössä sambialaisen taiteilijaystävän kanssa sekä Holi juhlien kuvia Mumbaista.

AVA Galleria
Pohjoinen Rautatiekatu 17 b 8
Helsinki
ti-su 14-18


© Nelli PalomäkiNelli Palomäki: Elsa ja Viola
6.9.2009 asti

Paulon Säätiön vuoden 2009 kutsunäyttelyn taiteilija on Nelli Palomäki (s.1981). Hän valmistui Turun taideakatemian valokuvaosastolta keväällä 2008 ja opiskelee tällä hetkellä Taideteollisessa korkeakoulussa valokuvataiteen maisterilinjalla. Turun taideakatemian lopputyönäyttelyssään Minä, tytär Palomäki käsitteli naisen eri rooleja muotokuvien kautta. Paulon Säätiön kutsunäyttelyssä Elsa ja Viola taiteilija jatkaa suurikokoisilla mustavalkoisilla aikuisten ja lasten muotokuvilla.

Palomäen teokset ovat vahvatunnelmaisia, mutta klassisen ajattomia ja pelkistettyjä. Palomäki löytää mallinsa usein sattumalta kaduilta ja julkisista liikennevälineistä, mutta ei kuitenkaan kuvaa heitä spontaanisti. Sen sijaan hän rakentaa kuvansa huolella ja harkitusti. Noin puolet malleista on kuvattu mustaa taustaa vasten, loput erilaisissa miljöissä. Kaikille kuville on ominaista mallin voimakas läsnäolo, joka syntyy erityisesti intensiivisestä katseesta. Palomäen kuvat ovat kutkuttavalla tavalla tutun oloisia. Ne voisivat hyvin olla menneiltä vuosikymmeniltä ja muutama äkkiä katsottuna vieläkin kauempaa.

Paulon Säätiö myöntää vuosittain nuorelle, vastavalmistuneelle taiteilijalle stipendin näyttelyn ja näyttelyluettelon toteuttamiseen. Kutsunäyttelyn taiteilijan valitsee vuosittain vaihtuva kuraattori. Tänä vuonna kuraattorina on toiminut Senni Kela.

Galleria FAFA
Lönnrotinkatu 35, Helsinki
joka päivä klo 11-18.


Hannele Romppanen, Vierellä
6.9.2009 asti

Näyttely käsittelee vierellä olemisen teemoja valokuvan, videon ja performanssin keinoin. Teosten taustalla ovat taiteilijan omat kokemukset saattohoitokodissa ja palvelutalossa omaisena vietetystä arjesta. Oman perhepiirinsä lisäksi Romppanen on kuvannut hoitolaitosten ja vanhusten palvelutalojen asukkaita yhdessä omien vierelläolijoidensa kanssa.

Galleriassa nähdään näyttelyn aikana STUNT -mediaperformanssi: VI näytös - taisteluun unohdusta vastaan. Live-esityksessä Stunt(wo)man astuu vanhusten arkielämään ja kutsuu heitä rinnalleen osaksi esitystä - viettämään yhteistä kahvihetkeä STUNT-näyttämölle.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös kirja 51 hetkeä, 29 omakuvaa, joka koostuu pyöreistä neulanreikäkuvista ja taiteilijan syöpään kuolleen siskon, kuvataiteilija Maritta Romppasen piirustuksista.

Kari Yli-Annala, Maisema: Eurooppa 1.0
6.9.2009 asti

Hippolyten Studiossa on esillä Kari Yli-Annalan videoteosten kokonaisuus Maisema: Eurooppa 1.0, joka tarkastelen ihmisen toimintaa eurooppalaisessa kaupunkimaisemassa ja mahdollisuutta ilmentää tapahtuvia poliittisia muutoksia taiteen avulla.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Charlotta Boucht: paradise_found
6.9.2009 asti

Cafe Bar 9
Uudenmaakatu 9, Helsinki
ma-pe 11-02, la-su 12-02


Vedenalainen Saaristomeri
31.8.2009 saakka

Jukka Nurmisen valokuvanäyttely sukeltaa veden alle Saaristomeren maisemiin.

Vedenalainen Saaristomeri on monivuotinen kiertonäyttely. Näyttely pyrkii ympäristötietoisuuden lisäämiseen tuomalla esiin Itämeren ainutlaatuisuuden.

Kauppatieteiden maisteri ja reservin raivaajasukeltaja Jukka Nurminen (s. 1979) on yhdessä tiiminsä kanssa tallentanut Saaristomeren vedenalaisia maisemia vuosina 2003-2006.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingissä Amos Andersonin taidemuseossa ja Suomen merimuseossa Kotkassa.

Jukka Nurmisen ja Aleksi Palon yleisöopastukset Vedenalainen Saaristomeri -näyttelyyn:
14.8. klo 14
20.8. klo 17
23.8. klo 14

Opastuksille voi osallistua pääsymaksun hinnalla. Torstaina 20.8. opastus on maksuton.

Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luonnontieteellinen museo Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
ti-ke 9-16, to 9-18, pe 9-16, la-su 10-16
Aikuiset 5 €; lapset (0-6v) ilmaiseksi huoltajan kanssa;
lapset (7-18v), eläkeläiset, opiskelijat, varusmiehet 2,5 €;
ryhmät (yli 10 hlöä) 2,5 €/hlö;
kimppalippu (2 aikuista + 2-4 lasta) 12,5 €


Teemu Köppä, Kiintopiste - Itämeren äärellä
31.8.2009 saakka

Tamminiemi, Urho Kekkosen museon Café Adjutant
Seurasaarentie 15, Helsinki.
Avoinna 15.5. asti ke-su klo 11-17 ja 16.5.-31.8. päivittäin klo 11-17.


Suomen valokuvataiteen museo juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan.

Kuva: Elina Brotherus: Emre’s Umbrella / Emren sateenvarjo / Emres’ paraply (2008)Töitä, tekoja: Stefan Bremer, Elina Brotherus, Ulla Jokisalo, Timo Kelaranta, Raakel Kuukka, Hannele Rantala, Catarina Ryöppy, Kari Soinio, Santeri Tuori, Marjukka Vainio
30.8.2009 asti

Töitä, tekoja on valokuvataiteen museon 40-vuotisjuhlanäyttely, joka esittelee kymmenen merkittävän suomalaisen valokuvataiteilijan teoksia.

Näyttely sai alkunsa tunnettujen taiteilijoiden tarpeesta kokoontua yhteen ja vaihtaa ajatuksia toisten tekijöiden kanssa. Taiteilijat tapasivat kymmenkunta kertaa. Töitä, tekoja -näyttely esittelee näiden tapaamisten tuloksia. Näyttelyn teokset ovat esillä ensimmäistä kertaa.

Kuva yllä: Elina Brotherus Emre’s Umbrella / Emren sateenvarjo / Emres’ paraply (2008)

Elina Saloranta, Tango Lesson
30.8.2009 asti (Projekti)

Elina Salorannan videoteos Tango Lesson on yritys kuvitella miten kohdussa oleva lapsi kokee tanssin.

Teos on osa Salorannan tohtoriopintoja Kuvataideakatemiassa.

Vihtavarastolta valtakunnalliseksi erikoismuseoksi - Suomen valokuvataiteen museo 40 vuotta
30.8.2009 asti

Hetkiä Suomen valokuvataiteen museon arjesta ja juhlasta neljän vuosikymmenen ajalta. Valokuvat kertovat paitsi museon vaiheista, myös muutoksesta valokuvan asemassa ja museolaitoksessa yleensä.

Toisen silmin - Yhteisö- ja ympäristötaideprojekti Pikku Huopalahdessa
30.8.2009 asti (Prosessi)

Toisen silmin on kuvataiteilija Nella Keskisarjan johdolla Helsingin Pikku Huopalahdessa toteutettu ympäristö- ja yhteisötaideprojekti. Projektiin liittyvä näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.


Aita - Planket -09
30.8.2009 asti

Kameraseura ry:n perinteisessä Aita-näyttelyssä Helsingin rautatieasemalla on mukana 35 kameraseuralaisen kuvia vapaasti valituista aiheista.

Taiteiden yönä perjantaina 21.8. järjestetään tasatunnein (19-22) arpajaiset, joihin osallistuvilla katsojilla on mahdollisuus voittaa omakseen A3-kokoinen vedos äänestämästään Aita-näyttelyn teoksesta.

Helsingin rautatieasema, läntinen halli
avoinna aseman aukioloaikoina


Per Olov Jansson: Mitä näen? Mitä teen? Kuka olen?Per Olov Jansson: Mitä näen? Mitä teen? Kuka olen?
29.8.2009 asti

Mitä näen? Mitä teen? Kuka olen? -valokuvanäyttely on 89- vuotiaan Per Olov Janssonin näkemys elämästä neljän seinän sisällä ja parvekkeelta tarkasteltuna.

Yli 60 vuotta valokuvauksen parissa viihtynyt Per Olov Jansson muutti vuonna 2006 palvelutaloon. Samalla loppuivat maisemakuvaus, pitkät vaellukset ja matkat. Oli totuteltava suppeampaan elinpiiriin ja rollaattorilla liikkumiseen. Luova mieli ei kuitenkaan kulje rollaattorilla, ja uusista olosuhteista Jansson löysikin nopeasti uudenlaisia ideoita ja kuvausprojekteja. Ensin kamera suuntautui parvekkeelta käsin vastapäisen työmaan ja bussipysäkin tapahtumien tarkasteluun, myöhemmin kuvaajaan itseensä.

Per Olov Jansson on tunnettua Janssonin taiteilijasukua. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä Viktor Jansson ja äiti piirtäjä Signe Hammarsten-Jansson. Myös sisaruksista tuli taiteilijoita: sisar Tove Janssonista taidemaalari-kuvittaja-kirjailija ja veli Lassesta kirjailija-sarjakuvapiirtäjä. Per Olov Janssonin omaan elämään on mahtunut valokuvaamisen lisäksi mm. sukellusta ja kullankaivuuta.

Taiteilijatapaaminen lauantaina 22.8.2009 klo 12.00.

 • vuonna 2006 Per Olov Janssonilta ilmestyi kirja Valolla piirtäjä. 60 vuotta valokuvaajana - Tekna, men med ljus. 60 år som fotograf. (Musta Taide 1/2006) (kirjan esittely Digicamera.netin Vinkit-osiossa.)

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18 la 11-16


Vesa Oja, TOINEN EUROOPPA / Ennen kumoustaVesa Oja, TOINEN EUROOPPA / Ennen kumousta
15.8.2009 asti

Näyttelyssä on esillä kuvia 1980-luvun Virosta, Unkarista, Tsekkoslovakiasta, Romaniasta ja Jugoslaviasta. Se on kurkistus Itä-Euroopan sosialismin viimeisiin hetkiin ennen romahdusta 1989.

Vesa Oja on työskennellyt Helsingin Sanomien valokuvaajana kolmekymmentä vuotta. Sinä aikana hän on tehnyt lukuisia reportaasi- ja uutismatkoja pitkin Itä-Eurooppaa.

Timo Korhonen, Ihmisiä Pohjois-KarjalassaTimo Korhonen, Ihmisiä Pohjois-Karjalassa
15.8.2009 asti

Timo Korhosen Ihmisiä Pohjois-Karjalassa -näyttely esittelee hyväntuulisia kesäihmisiä Pohjois-Karjalasta Nurmeksen alueen mantereelta ja Pielisen saarista.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Jussi Tiainen ja Jussi Vepsäläinen: Helsinki-tiloja-kirja.Jussi Tiainen, HELSINKI-TILOJA
16.8.2009 asti

Valokuvaaja Jussi Tiaisen näyttely Helsinki-tiloja johdattaa helsinkiläisiin sisätiloihin, joihin kaupunkilaisilla ei normaalisti ole pääsyä. Katsoja viedään tutkimusmatkalle maanalaisiin tunneleihin, vankilaan, raitiovaunuhalliin, aseman kellotorniin, Tavastian takahuoneeseen, keisarin sviittiin ja moniin muihin kohteisiin.

Näyttely on koottu Jussi Tiaisen ja arkkitehti Jussi Vepsäläisen uuden kirjan kuvista. Kirjassa esitellään 48 sisätilaa.

 • Helsinki-tiloja/Spaces
  Kuvat: Jussi Tiainen
  Tekstit: Jussi Vepsäläinen
  s. 140, su + eng.
  Kustantaja: Varvs Publishing

Näyttely on ollut esillä myös sanomatalon Mediatorilla keväällä 2009.

 • Jussi Tiaisen valokuvia uudesta suomalaisesta arkkitehtuurista on pysyvästi esillä Virka Gallerian internetsivuilla Virtuaaligalleriassa.

Virka Galleria
Kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki
ma-pe 9-19, la-su 11-17


Elina Brotherus – Hannele Rantala: CORRESPONDANCES.
Keskusteluja taiteesta 1999-2009
7.8.2009 asti

Elina Brotheruksen ja Hannele Rantalan yhteisen näyttelyn lähtökohtana on kymmen vuotta jatkunut ystävyys ja sinä aikana käydyt keskustelut taiteesta. Taiteilijat ovat yhdessä antaneet itselleen erilaisia tehtäviä ja kuvausaiheita, jotka kumpikin on tulkinnut omalla laillaan. Työt on ripustettu gallerian seinälle vierekkäin.

Kristiina Koskentola: GOBI
7.8.2009 asti

Hippolyten Studiossa on esillä Amsterdamissa työskentelevän suomalaisen Kristiin Koskentolan videoinstallaatio: To see one's own face (Nähdä omat kasvonsa) ja Ambiguity (Monimielisyys), 2007 Gobin autiomaa, Mongolia.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17


Kuva: Akseli Gallen-Kallela.

ART NOIR - Kansallistaiteilijat valokuvaajina
20.07.2009

Laterna Magican kellarigalleriassa on esillä kansallistaiteilijoiden Akseli Gallen-Kallelan, I.K. Inhan ja Hugo Simbergin valokuvia sadan vuoden takaa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
kesänäyttely on avoinna joka päivä: ma-pe klo 11-18 ja la-su 12-17


Metsä ja taidokkaat mielet - Valokuvataidetta Kroatista
17.6.2009 saakka

Kulttuurikeskus Caisassa avautuu tänään kroatialaista valokuvataidetta esittelevä näyttely. Kuvia on esillä galleriassa ja käytävägalleriassa.

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa
Mikonkatu 17 C


Tapio Heikkilä: Muutos maisemassa
26.6.2009 saakka
Ylöjärvi, Korpijärvi A2 12.7.2001
Tapio Heikkilä / Visuaalinen maisemaseuranta

Ylöjärvi, Korpijärvi A2 17.7.2005
Tapio Heikkilä / Visuaalinen maisemaseuranta

Näyttelyn valokuvat liittyvät Tapio Heikkilän valokuvataiteen tutkimushankkeeseen Visuaalinen maisemaseuranta, kulttuurimaiseman muutosten valokuvadokumentointi.

Heikkilän kehittämä valokuvausmenetelmä dokumentoi suomalaisia kulttuurimaisemia ja niiden muutoksia. Menetelmä perustuu systemaattiseen uudelleenvalokuvaukseen, jossa tutkimusalueiden kuvauspisteiltä otetaan määrävälein valokuvia identtisinä rajauksina.

Tapio Heikkilä on helsinkiläinen biologi ja valokuvaaja, joka työskentelee maisemanhoidon ylitarkastajana ympäristöministeriössä. Taiteen tohtorin tutkinnon hän teki valokuvauksesta Taideteolliseen korkeakouluun vuonna 2007, aiheenaan Visuaalinen maisemaseuranta.

Visuaalinen maisemaseuranta on esitelty kansainvälisesti Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen seurantaan soveltuvana menetelmänä, ja sen käyttöönottoa suunnitellaan jo ainakin Ranskassa ja Portugalissa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16

Antoanetta Marinov: Guess What
26.6.2009 saakka

Hippolyten Studiossa on esillä Antoanetta Marinovin valokuvia, jotka hän otti työskennellessään Tapiolan vierasateljeessa Baselin IAAB kansainvälisen vaihto- ja ateljeeohjelman stipendiaattina.

Antoanetta Marinov (s. 1971) on Berliinissä toimiva italialainen kuvataiteilija.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16


Piippuaan lataava ukko, Savo, 1950-luku. Foto: Olli KervinenOlli Kervisen ja Wilhelm Heisen valokuvia
30.6.2009 saakka

Goethe-Instituutin näyttely esittelee kotiseutuneuvos Olli Kervisen (1924-1997) valokuvia 1950-luvun savolaisesta maalaiselämästä sekä saksalaisen taidemaalari Wilhelm Heisen (1892–1965) maisemakuvia 30- ja 40-lukujen Itä-Preussista.

Kervinen ikuisti kuviinsa eri ikäisiä ihmisiä arkisissa askareissaan ja työssään. Kotikylässään Ristiinassa hän tallensi juhlia ristiäisistä syntymäpäiviin ja hautajaisiin.

Taidemaalari Wilhelm Heise oli yksi merkittävimmistä saksalaisen "uusasiallisuuden" edustajista. Hän teki vuosina 1938-41 kuvausmatkan Itä-Preussiin, jossa otettujen valokuvien pohjalta syntyi 14 litografian sarja maisema- ja luonnontutkielmia.

Kummaltakin kuvaajalta on esillä kolmisenkymmentä mustavalkokuvaa. Lisäksi Kervisen muita valokuvia voi katsoa noin 150 kuvan verran kuvaesityksen muodossa. Heiselta nähdään valokuvien rinnalla viisi litografiaa.

Goethe-Institut
Mannerheimintie 20 A, Helsinki
ma-to 12-18, pe 12-16


KirsiMarja Metsähuone, If Happiness Could Speak
31.5.2009

KirsiMarja Metsähuoneen If Happiness Could Speak tutkii onnellisuuden käsitettä valokuvan, videon ja kokeellisen elokuvan keinoin.

Mitä onni on? Kuka on onnellinen? Kenen onnellisuus on normi? Miten onnellisuus arvotetaan tai mitataan?

Metsähuone on kiinnostunut niistä tiedostamattomista ja tietoisista mekanismeista, jotka vaikuttavat tunnetiloihin. Hän tarkastelee onnellisuutta ja sen vastakohtaa lähtökohtaan yksilö, jonka kautta aiheeseen voi samaistua yleisemmällä tasolla.

KirsiMarja Metsähuone on opiskellut kokeellista elokuvaa ja valokuvausta Yhdysvalloissa San Francisco Art Institutessa (Bachelor of Fine Arts) sekä mediataidetta ja uusmediaa Suomessa Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa (kuvataiteen maisteri, tila-aikataiteen osasto).

Kaapelin Galleria
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, Helsinki
ti klo 11-18, ke-pe 11-17, la-su 12-16


Curt Richter, "GRAVITATION", the space program
31.5.2009 saakka

Dokumentointi USA:n seikkailusta avaruuteen. Missä se tapahtui, miten se tapahtui sekä minkälainen tahdonvoima ja sisu tarvittiin sen toteutumiseksi.

Galleriet G18
Yrjönkatu 18, 3 krs, Helsinki
ma-pe 9-19, la-su 12-16


Jussi Tiainen ja Jussi Vepsäläinen: Helsinki-tiloja-kirja.Jussi Tiainen, Helsinki-tiloja
31.5.2009 saakka

Valokuvaaja Jussi Tiaisen näyttely Helsinki-tiloja johdattaa helsinkiläisiin sisätiloihin, joihin kaupunkilaisilla ei normaalisti ole pääsyä. Katsoja viedään tutkimusmatkalle maanalaisiin tunneleihin, vankilaan, raitiovaunuhalliin, aseman kellotorniin, Tavastian takahuoneeseen, keisarin sviittiin ja moniin muihin kohteisiin.

Näyttely on koottu Jussi Tiaisen ja arkkitehti Jussi Vepsäläisen uuden kirjan kuvista. Kirjassa esitellään 48 sisätilaa.

 • Helsinki-tiloja/Spaces
  Kuvat: Jussi Tiainen
  Tekstit: Jussi Vepsäläinen
  s. 140, su + eng.
  Kustantaja: Varvs Publishing

Sanomatalo
Töölönlahdenkatu 2, Helsinki


Vesa Kivinen: Artervo-näyttely.Vesa Kivinen, Artervo
6.6.2009 sakka

"Teos alkaa mallin kehon maalaamisesta. Lopputulos on jotain maalaus- ja valokuvataiteen välimaastoa, jota kutsun Artevoksi" , kuvailee Kivinen työskentelyprosessiaan.

Kivinen on opiskellut elokuva-ohjaajaksi Britanniassa, ja myös valokuvissa häntä kiinnostaa tarinankerronta.

Näyttely on Kivisen ensimmäinen.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18, la 11-16


Tiina Osara, Huomenna on toisin
6.6.2009 asti

Näyttelyn teema on käsitellä aikaa ennen muutosta.

 

Kai Herkel, Himalajan lapset
6.6.2009 asti

Kai Herkel asui kesällä 2008 Lamayurun munkinluostarissa Pohjois-Intiassa ja kuvasi siellä kuukauden ajan lapsimunkkien jokapäiväistä elämää.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Katri Lassila: Tranquil - Imagining India
30.05 saakka

Katri Lassilan mustavalkoisia valokuvia Intiasta.

Helsinki Galleria Indore
Castreninkatu 3, Helsinki
ma-pe 11-16, la 11-14


Kamera 2009
29.5.2009 saakka

Kameraseuran kevätnäyttely Kamera 2009 esittelee jäsentensä valokuvia ja tuo samalla esille aihealueita, jotka valokuvauksen harrastajia kiehtovat.

Tämän vuoden kilpailuun valokuvia saapui määräaikaan mennessä kaikkiaan 110, joista näyttelyyn hyväksyttiin 52 kuvaa 31 henkilöltä.

Näyttely oli aiemmin keväällä esillä Fotoklub  Zagrebin galleriassa.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki
Avoinna ma-pe klo 11-17


Suomen valokuvataiteen museon näyttelyt:

Tilan jännitteet
Mohamed Bourouissa, Sini Pelkki, Carrie Schneider, Sauli Sirviö
24.5.2009 saakka

Tilan jännitteet -näyttely esittelee nykyvalokuvan uusia muotoja neljän yksityisnäyttelyn kautta. Taiteilijoita yhdistävät kysymykset ihmisen jännitteisestä suhteesta ympäristöönsä, oli kyseessä sosiaalinen ympäristö tai koskematon luonto.

Kuva: Carrie Schneider, ME (Itämeri versio), 2008.

Taneli Eskola: Asfalttipuutarhat - Paratiiseja kaupunkirakenteen katveessa
24.5.2009 saakka

Asfalttipuutarhat-näyttely esittelee valokuvataiteilija Taneli Eskolan (s.1958) valokuvia Helsingistä vuosilta 2007–2008.

Kevään näyttelyt ja museopedagogia 1/09 .pdf

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Suomen valokuvataiteen museon Kännykkäguide:
Soittamalla numeroon 0800 0 6866 saat tietoa Suomen valokuvataiteen museon uusista näyttelyistä. Puhelu on soittajalleen ILMAINEN.

Pdf-tiedostosta näet kymmenen valokuvaa. Valitse niistä kuva, josta haluat kuunnella lisätietoa. Soita numeroon 0800 0 6866 ja näppäile kuvan numero ja paina ruutu-näppäintä (#). Puhelut kestävät vähän alle tai päälle minuutin. Jos haluat antaa palautetta, näppäile 11#.


Lauri Asanti, Valokuvia
24.5.2009 saakka

Galerie Oljemark
Eteläinen Hesperiankatu 26, Helsinki
ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 12-16


Nelli Palomäki: Minä, Tytär -näyttely.Nelli Palomäki: Minä, tytär
24.5.2009 saakka

Nelli Palomäen Minä, tytär -näyttely koostuu nuorten naisten ja tyttöjen suurista mustavalkoisista muotokuvista. Mallit on kuvissa esitetty hyvin voimakkaina ja itsetietoisina.

Osa näyttelyn kuvista on suuria kasvokuvia, joissa kaikki ylimääräinen on riisuttu pois. Osa taas on laajempia muotokuvia, joissa pukeutuminen ja erilaiset asusteet ovat keskeisessä asemassa. Työn kolmas osio koostuu omakuvista, joissa Palomäki ei kuitenkaan esiinny itse, vaan kuvattavat ovat saaneet ottaa oman muotokuvansa.

Nelli Palomäki (s. 1981) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän opisekelee Taideteollisessa korkeakoulussa valokuvataiteen maisterilinjalla.

Kari Pyykönen: Aide-mémoire/Muistio
24.5.2009 saakka Hippolyten Studiossa

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16


Jukka Lehmus, Paris Berlin Helsinki. Valokuvia.
10.5.2009 saakka

Jukka Lehmus haluaa esittää tavallisuuden kiehtovana ja monimuotoisia merkityksiä sisältävänä. Tarkoitus on saada katsoja tarkastelemaan arkipäivän todellisuutta ikäänkuin kyseessä olisi jokin tuntematon maisema. Kuvien aiheina ovat usein sattumanvaraiset ihmiset kadulla tai erilaiset väliaikaiset ympäristöt kuten rakennustyömaat tai jätekasat.

Kuvat ovat mustavalkoisia ja ne on otettu vuosina 2005 - 2009.

Galleria Jangva
Uudenmaankatu 4-6, sisäpiha
Helsinki
ti-pe 11-19, la-su 11-17


Seppo Saves, Kaunis on katsojan silmässäSeppo Saves, Kaunis on katsojan silmässä - mutta vain jos katselee asioita sillä silmällä
2.5.2009 asti

Suomalaisen kuvajournalismin uranuurtajiin lukeutuva Seppo Saves (s. 1940) tuo itsestään kuvaajana esiin uudenlaisen puolen galleria Luova.fi:ssä.

Saves kuvasi parin vuoden ajan kauhakuormaajien muokkaamaa rautaromua elävine pintastruktuureineen. Kuvausmatkat suuntautuivat satakuntalaisen Söörmarkun Kone ja Romu Oy:n neljänkymmenen hehtaarin laajuiseen ihmemaahan.

Kuvausretkien tuloksia on esillä 50 pigmenttivärivedoksen verran.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18, la 11-16


Kuva: Seppo Pessinen. Kuvassa Ville Komsi.Kuvassa Koijärvi
Valokuvia Forssan lehdestä 1979-80
3.5.2009 saakka

Valokuvanäyttely esittelee Koijärven tapahtumia vuosilta 1979-1980. Tuolloin joukko nuoria luonnonsuojelijoita kerääntyi arvokkaan lintujärven patotyömaalle vastustamaan järven kuivattamista. Nuorten toiminta Koijärvellä oli suomalaisen ympäristöaktivismin ensimmäinen merkittävä tempaus.

Forssan Lehden kuvaaja Seppo Pessinen oli tuttu näky kiista-alueella. Pessinen on nyt koonnut kuvistaan valokuvanäyttelyn, jota hän on täydentänyt kollegoidensa Ilkka Düsselin, Hannu Huovilaisen, Antti Koivuniemen ja Pentti Niinimäen valokuvilla.

Kuva yllä: Seppo Pessinen. Kuvassa Ville Komsi.

Päivälehden museo
Ludviginkatu 2-4, Helsinki
ti-su 11-17


 

Ola Kolehmainen: A Building is not a BuildingOla Kolehmainen, A Building is Not a Bulilding
26.4.2009 saakka

Berliinissä asuva Ola Kolehmainen on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä valokuvataiteilijoitamme. Hän kuvaa arkkitehtuuria, mutta ei kuitenkaan rakennuksia dokumentoiden. Sen sijaan kuvauskohteena on arkkitehtuurista löytyvät pintarakenteet ja yksityiskohdat.

Kiasma
Mannerheiminaukio 2, Helsinki
ti klo 10-17, ke-pe klo 10-20.30, la-su klo 10-18
7e/5e,, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.
Kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona vapaa pääsy klo 17-20.


Kuva: I.K. InhaI.K. Inhan Helsinki - Valokuvia 1900-luvun alun Helsingistä
23.4.2009 saakka

Into Konrad Inha kuvasi WSOY:n pyynnöstä tulevaa Helsingin opasta varten pääkaupunkiamme vuosina 1908-09. Oppaaseen 200 kuvan sarjasta päätyi kuutisenkymmentä. Kuvien lasinegatiivit unohtuivat WSOY:n kuva-arkiston kätköihin lähes sadaksi vuodeksi kunnes ne löytyivät kustantamon toimitalon remontin yhteydessä 2000-luvun alussa.

Helsingin opas 1910WSOY:n arkistossa oli kaikkiaan lähes 800 Inhan ottamaa kuvaa. Kokoelma luovutettiin Valokuvataiteen museolle vuonna 2006. Kokoelman Helsinki-kuvista koottiin kirja ja näyttely.

Helsinki - valon kaupunki I.K Inhan valokuvia 1900-luvun alun Helsingistä julkistettiin kirjan kuvia esittelevän näyttelyn yhteydessä. Kirjan ovat toimittaneet Suomen valokuvataiteen museon erikoistutkija Jukka Kukkonen, WSOY:n kuvatoimittaja Riitta Toiviainen ja kirjailija Kjell Westö. Kirjassa on lähes kaikki Inhan Helsinki-sarjan kuvat ja lisäksi vanhan Helsingin oppaan tekstejä ja mainoksia. Helsingin kaupungintalon Virka-galleriaan on valittu 30 kuvaa. Näyttely on Valokuvataiteen museon ja Helsingin kaupungin kokoama.

Helsingin kaupungintalon Virka-galleria
Pohjoisesplanadi 11 - 13
ma-pe 9-19 , la-su 11-1 7


Francis LatreilleFrancis Latreille, Tara, katse arktiseen ilmastoon
24.4.2009 saakka

Näyttely on päiväkirja elämästä tutkimusalus Taralla sen arktisen tutkimusmatkan aikana sekä tutkimustyöstä jään ja meren keskellä. Ranskalainen tutkimusmatkailija ja valokuvaaja Francis Latreille on ottanut 35 kuvaa taustanaan Pohjoinen jäämeri.

Ilmatieteen laitos, Dynamicum,
Erik Palmènin aukio 1, Helsinki
ma-ti ja to-pe klo 8-16.30 sekä ke klo 8-18


Miklos GaálMiklos Gaál
26.4.2009 saakka

 

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20
ti-pe 11-17, la-su 12-16

 


Kuva: Niko Luoma.Niko Luoma, every now is a new past
26.4.2009 saakka

 

Galleria Krista Mikkola
Neitsytpolku 9, Helsinki
ti-pe 13-17, la-su 13-16

 


Ursle Schneider & Pataphysics part II
IFUIFU-IBAIBA
26.4.2009 saakka

Kaija Mäenpää: Sisarelleni - Valokuvia ja pöytäteoksia vuodelta 1992
26.4.2009 saakka (Hippolyten Studiossa)

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16


Marita Liulia, Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä Marita Liulia, Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä
19.4.2009 saakka

Marita Liulian Choosing My Religion - Uskontoja jäljittämässä -näyttely tarkastelee maailman pääuskontoja erityisesti naisen näkökulmasta.

Näyttelykokonaisuus muodostuu valokuvista, maalauksista, esineistöstä ja mediateoksista.

Liulian monimediateos nähdään ensimmäisenä Kiasmassa ja sen jälkeen se jatkaa Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan. Alkupaloja Liulian Choosing My Religion -projektista nähtiin jo vuoden 2007 lopulla galleria Uusitalossa Sublime-näyttelyssä.

Kiasma
Mannerheiminaukio 2, Helsinki
ti klo 10-17, ke-pe klo 10-20.30, la-su klo 10-18
7e/5e,, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.
Kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona vapaa pääsy klo 17-20.


Horst Schäfer Horst Schäfer
Risto Siltala
 
4.4.2009 saakka

Saksalainen Horst Schäfer (s. 1932) on kansainvälisesti tunnustettu valokuvaaja, joka on työskennellyt kuvajournalistina eri puolilla maailmaa. Hän aloitti uransa Düsseldorfissa 60-luvun taitteessa ja työskenteli sen jälkeen parikymmentä vuotta USA:ssa, kunnes palasi kotimaahansa 1980. Työn ohella hän on luonut oman taiteellisen uransa, jonka keskeisiä teemoja ovat olleet arkkitehtuuri, kaupunkiympäristö, luonto, ihmiset kaupungissa ja valon rakenne. Schäferin työt ovat mustavalkoisia ja muotokieleltään voimakkaan graafisia jyrkkine valon ja varjon vaihteluineen.

Schäferin töitä on useissa kansainvälisissä kokoelmissa. Suomessa hänen vedoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Galleria Luova.fi:ssä on esillä parikymmentä kuvaa, joista toinen puoli on kuvattu Euroopassa ja toinen Amerikassa.

Risto Siltala (s. 1958) aloitti valokuvaamisen jo nuorena, mutta vasta viime vuodet ovat antaneet mahdollisuuden paneutua kuvaamiseen enemmän. Pyrkimys graafiseen pelkistykseen leimaa myös Siltalan työskentelyä. Häneltä on näyttelyssä esillä sekä mustavalko- että värivedoksia.

Horst Schäfer esittelee näyttelynsä lauantaina 7.3.2009 klo14. Molemmat kuvaajat ovat tavattavissa galleriassa klo 14-15.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18, la 11-16


Pekka LuukkolaPekka Luukkola
29.3.2009 asti

Pekka Luukkolan kuvat suomalaisesta maisemasta ja luonnosta ovat täynnä luonnonmystiikkaa. Kuvien maisemissa on jotain ikiaikaista - niissä voi aistia nykyisyyden lisäksi menneisyyden ja tulevaisuuden. Suurin osa kuvista on otettu illan sinisen hetken aikaan. Sinisyys liittää kuviin unenomaisuutta, symboliikkaa ja hiljaisuutta. Mukana on mm. Foto-Finlandia 2008 -kilpailussa toiseksi sijoittunut Maan varjossa -kuvasarja.

Luukkola käyttää monissa teoksissaan tulta. Sen avulla hän kuvaa ajan kulumista ja liikettä sekä ihmisen läsnäoloa ilman näkyvää hahmoa. Toisaalta tuli tuo kuviin myös myyttisen elementin.

Luukkola kuvaa pitkällä valotusajalla vangitakseen kuviin jonkun tapahtuman tai liikkeen kulun. Tällä tavoin hän on tallentanut mm. iltahämärässä tehdyn soutumatkan: kuvaan on piirtynyt vain airoihin sidottujen tulien jättämät jäljet, jotka kaartuvat siltana yli sinihämyisen järvenselän.

Ihminen on kuvissa läsnä ainoastaan epäsuorasti - muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Foto-Finlandiassa palkitun viiden kuvan sarjasta kolmeen on sijoitettu ihminen: yhdessä lähes huomaamattomana luontoon sulautuvana pienenä figuurina (Circle, 2008), toisessa juuri ja juuri kuva-alaan mahtuvana ja liike-epäterävyyden etäännyttämänä ikään kuin toiseen todellisuuteen kuuluvana hahmona (Rower, 2007), kolmannessa äiti - lapsi-aiheena (Safe, 2008). Viimeksi mainittu teos vie ajatukset suoraan symbolismin aikakauteen. Aiti ja lapsi on sijoitettu kuvassa sylikkäin veneen perälle istuimen muodostaessa pienet siivet heidän alastomien vartaloidensa ympärille. Näiden hahmojen voisi hyvin kuvitella istuvan vaikkapa Gallen-Kallelan Tuonelan Joella -teoksen (kuva-alan ulkopuolelle jäävässä) veneen perässä, vaikka Luukkolan teoksen yleisilme sinällään on paljon lyyrisempi ja valoisampi.

Sinisten kuvien lisäksi näyttelykokonaisuuteen kuuluu harmaasävyisiä talvimaisemia, jotka on otettu pilvisellä säällä valon ollessa pehmeä ja tasainen. Näissä kuvissa ajallisuuden tunnetta luovat erityisesti kivet ja kivimuodostelmat. On vain rauha, hiljaisuus ja ikiaikaisuus.

Luukkolan kuvat ovat kaikki suoria valokuvia eikä kuviin ole lisätty minkäänlaisia efektejä jälkikäteen kuvankäsittelyllä. Kuvat on otettu isolle laakafilmille.

Näyttelyn teokset ovat osa taiteellista osuutta Pekka Luukkolan (s. 1968) väitöskirjassa, jota hän tekee valokuvan laatuun liittyvistä kysymyksistä Taideteollisessa korkeakoulussa.

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20
ti-pe 11-17, la-su 12-16

Luukkolan näyttelystä kannattaa suunnistaa vertailun vuoksi Yrjönkadulle Anni Kinnusen näyttelyyn. Näillä kahdella näyttelyllä on monta yhteistä tekijää: sininen hetki, pitkällä valotusajalla vangittu liike, järvimaisema, tuli, symboliikka... Lopputulos on kuitenkin kummassakin omanlaisensa.


Anni KinnunenAnni Kinnunen, 120 km/h
29.3.2009 asti

Luukkolan tapaan Kinnunen on kuvannut teoksensa sinisen hetken tai pimeän aikaan ja käyttänyt pitkää valotusaikaa vangitakseen liikkeen piirtämän kuvan. Kuvat on otettu pääasiassa järven jäällä pakkasessa. Kuvien pääsisältö ei kuitenkaan ole maisemassa, vaan Kinnusen lähtökohtana on kuvata elämän ristiriidoista syntyviä tunnetiloja.

Useimmissa kuvissa nähdään alaston vaalea naishahmo, joka piirtää liikkeen valolla sinistä tai tummaa taivasta vasten. Sininen hetki on Kinnusen teoksissa sähköistynyt niin tunnelmansa kuin värinsäkin puolesta. Välillä valo piirtää sähäkän ja levottomasti liikehtivän häkkyrän hahmon ympärille, välillä liike piirtyy kuvaan tasaisina valopintoina - kuin enkelin siipinä tai sädekehämäisinä kilpinä.

Valokuvateosten lisäksi esillä on yksi videoteos, joka kuvaa elämään liittyvää toistoa järven jäällä palavilla vaatekappaleilla.

Nimi (120 km/h) tuntuu näyttelylle huonosti sopivalta. Se saattaisi sopia tavanomaiselle hyperaktiivisuuden kuvaukselle, mutta ei sisäisen rauhattomuuden esittämiseen. Esimerkiksi näyttelyn "Ad Astramaisia" hahmoja vain on jotenkin vaikea liittää ylinopeuteen.

Galleria Sinne
Yrjönkatu 23
Helsinki
ti-su 11-17


Ulla Jokisalo & Leena Saraste, Pistoja. Henkilökohtaista ja historiallista
29.3.2009 asti

Hippolyten 30-vuotisjuhlavuoden dialoginäyttelyiden sarjassa on vuorossa Leena Sarasteen ja Ulla Jokisalon Pistoja. Henkilökohtaista ja historiallista.

Jokisalon teokset ovat omaelämänkerrallisia, ne käsittelevät usein lapsuuteen ja perheeseen liittyviä muistoja. Valokuva on Jokisalolla vain raaka-ainetta, jota hän työstää mm. leikkaamalla ja ompelemalla. Neulat, langat ja ommellut pistot ovat ovat jo pitkään olleet Jokisalon tunnusmerkki.

Saraste puolestaan kirjoittaa ristipistoin valokuvauksen historiaa yhdeksän metriä pitkässä teoksessaan.

Ulla Jokisalo aloitti vuonna 1977 valokuvauksen opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa. Siitä lähtien hän on toiminut vapaana taiteilijana. Tällä hetkellä hän on valokuvataiteen taiteilijaprofessori.

Leena Saraste on vapaa tutkija ja taiteilija Helsingistä. Hän on toiminut 1970-luvun alusta alkaen alan kouluttajana, mm. 1970- ja 1990-luvulla valokuvataiteen laitoksen johtajana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Maija Holma, Brevis Lux
29.3.2009 asti

Hippolyten Studiossa Maija Holman näyttelyn aiheita ovat päivänvalo, keinovalo ja rakkaus. Osan kuvista valaisee ikkunasta tuleva päivänvalo, osan seinille ripustetut lamput.

Maija Holma (s. 1971, Jyväskylä) on valmistunut Lahden muotoiluinstituutin valokuvauksen osastolta 1994.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16


Antti Leinonen ja Matti Snellman, Kansallismaisema
29.3.2009 asti

Näyttelyn toivotaan herättävän ajatuksia ja keskustelua metsiemme nykytilasta.

 • www.kansallismaisema.fi
  Suomen metsät?
  Mitä on suomalainen kansallismaisema? Humisevia honkia ja kimmeltäviä vesiä? Vai tehometsätalouden luomaa pusikkoa ja hakkuuraiskiota?

Sanomatalon Mediatori
Töölönlahdenkatu 2, Helsinki
ma-su 8-22


Timo Pyykkö, Agron
29.3.2009 asti

Korjaamon Vaunusalissa on esillä Timo Pyykön valokuvia ihmisen laumakäyttäytymisestä ja yksinäisyydestä. Miten ihminen käyttäytyy joukossa, ryhmänä tai uhattuna, kriisitilanteissa?

Juho Juutilainen, Santiago de Compostelan pyhä polku
11.4.2009 asti

Korjaamon Studiossa Juho Juutilaisen näyttely kertoo kuuden suomalaisen syksyllä 2008 tekemästä 750 km:n mittaisesta pyhiinvaelluksesta Ranskan Pyreneiltä halki pohjois-Espanjan Atlantin rannikon tuntumaan, Santiago de Compostelaan.

Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölönkatu 51 b, Helsinki
ma-su klo 11-17


Robert Perander ja Peter Forsgård, Human II
27.3.2009 asti

Human II on jatkoa viime lokakuussa 4-kuus-galleriassa nähdylle Human-näyttelylle.

Maaliskuun alussa avatusta Human II -näyttelystä tuli yllättäin muistonäyttely, kun Robert Perander nukkui pois pitkäaikaisen sairauden murtamana vajaa kaksi viikkoa avajaisten jälkeen. Maanantaina 30.3.2009 kello 18.00 Kamera-galleriassa on mahdollisuus muistella Robert Peranderia hänen kuviensa ääressä.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ma-pe klo 11-17


Laterna Magica 20 vuotta, juhlavuoden valokuvanäyttelyitä:

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Kuva: Emily-Jane Major, Sarjasta Marie Claire R.I.P. 2004-2006 © Emily-Jane MajorALETHEIA – Avauksia nykyvalokuvaan
Renaud Auguste-Dormeuil, Francois Bücher, Pierre Gonnord, Aneta Grzeszykowska, Maria Hedlund, Nanna Hänninen, Alfredo Jaar, Liisa Lounila, Emily-Jane Major, Oscar Muñoz, Chino Otsuka, Marja Pirilä, Jari Silomäki, Michael Wesely ja Richard Whitlock.
22.3.2009 asti

Näyttely tarjoaa katsauksen valokuvataiteen monimuotoiseen nykyhetkeen, joka uudelleenarvioi valokuvan peruskysymyksiä ja ilmaisukeinoja. Mukana on 15 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta.

Näyttelyn ovat tuottaneet Helsingin kaupungin taidemuseo ja Valokuvataiteilijoiden Liitto ry. osana Helsinki Photography Festival 2009 -tapahtumaa sekä Valokuvan vuotta 2009.

Kuraattoreina toimivat Jan-Erik Lundström ja Elina Heikka.

Taidemuseo Meilahti
Tamminiementie 6, Helsinki
ti-su 11-18.30, ma suljettu
7/5 e, alle 18 v. ilmaiseksi! Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy.
Raitiovaunu 4 / bussi 24 ja bussit 14, 18, 58, 194, 195, 502-505

Kuva: Emily-Jane Major, Sarjasta Marie Claire R.I.P. 2004-2006 © Emily-Jane Major


Minna Kokko, Pariisi-Helsinki
14.3.2009 asti

Pariisissa pari vuosikymmentä asuneen Minna Kokon näyttely sisältää kaksi erillista kuvakokonaisuutta, toinen Pariisista ja toinen Helsingistä. Pariisi-sarja on intiimimpi, runollinen, kun taas helsinkiläinen kaupunkimaisema heijastelee yksinäisyyttä ja urbaanin olemassaolon anonyymisyyttä.

Ranskan kulttuurikeskus
Kaapelitehdas, Helsinki
ma-to 12-19, pe 12-17, la 10-16


Paule Savianon burleskivalokuvia
15.3.2009 asti

Muusikkoja ja bändejä kuvannut Paule Saviano kiinnostui vuonna 2003 burlesquetähtien näyttämölle luomista henkilöhahmoista. Jukka Male Museon näyttely avaa ovet neoburlesquen uuteen nousuun vaikuttaneiden tähtien kuten Dirty Martinin, Julie Atlas Muzin ja HBF päätähden Little Brooklynin moniulotteiseen maailmaan.

Jukka Malen museo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 B, Helsinki
ma-su 9-21


Stefan Bremer (Big Badaboom, Helsinki 2007).Stefan Bremer, Jouko Lehtola, Jyrki Parantainen: Nurkkakunta 2 - koskien kauneutta
15.3.2009 asti

Stefan Bremerin, Jouko Lehtolan ja Jyrki Parantaisen muodostaman Nurkkakunnan toinen näyttely antaa taiteelle luvan olla kaunista.

Lehtolalta on näyttelyssä valokuvia taivaasta ja Bremer on kuvannut vähän erikoisempia valonlähteiltä. Parantaisen teokset ovat esineinstallaatiota.

Kuva: Stefan Bremer (Big Badaboom, Helsinki 2007).

Galleria Krista Mikkola
Neitsytpolku 9, Helsinki
ti-pe 13-17, la-su 13-16


Jussi Puikkonen: On vacation
8.3.2009 asti

Jussi Puikkosen kuvissa lomapaikat näyttäytyvät autioina off-season-asussa.

Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölönkatu 51 b, Helsinki
joka päivä klo 11-17


Jorma Puranen, Sixteen Steps to Paradise 2007-2008 Jorma Puranen, Sixteen Steps to Paradise 2007-2008
8.3.2009 asti

Sixteen Steps to Paradise on kuvattu Purasen omassa puutarhassa, kuudentoista askeleen päässä kotiovelta. Valon, varjon ja heijastusten tutkiminen on jälleen ollut Purasen keskeisin kiinnostuksen kohde. Purasen edellisessä näyttelyssä Gallerie Anhavassa nähtiin maisemia, tai oikeammin maiseman heijastuksia. Ne oli kuvattu kiiltävän mustaksi maalatun puulevyn kautta. Samaa tekniikkaa on käytetty uusissakin teoksissa.

Gallerie Anhava
Mannerheiminaukio 3, Helsinki
ti-pe 11-17 la-su 12-16


Sakari Viika: Heavy LightSakari Viika: Heavy Light
3.3.2009 asti

Suomalaisia kulttuuritapahtumia ja performansseja kolme vuosikymmentä dokumentoineen valokuvaaja Sakari Viikan omista valokuvista on koottu laaja yksityisnäyttely ja samalla Viikan tuotannosta on julkaistu Mustan Taiteen kustantama valokuvateos Heavy Light.

Galleria Ama,
Rikhardinkatu 1, Helsinki
ti-pe 11-17, la-su 12-16


Kuva: Heli Kumpula.Heli Kumpula HABANEROS – Kuvia Havannan kaduilta
28.2.2009 asti

Heli Kumpulan näyttely vie katsojan Havannan värikkääseen katuelämään. Kuvamateriaali on peräisin kolmelta Kuuban matkalta vuosina 2006, 2007, ja 2008. Näyttely oli viime elokuussa esillä ravintoja Silvopleessa.

Kumpula on vuonna 1979 syntynyt sosiologi ja valokuvauksen harrastaja.

Aralis-kirjastokeskus, Arabianrannan kirjasto
Hämeentie 135 A, 00560 Helsinki
ma-to 10–20 ja pe-la 10–16.


Lasse Arkela, godsplague uncut
28.2.2009 asti

Lasse Arkela (s. 1978) on kulkenut puolentoista vuoden ajan godsplague-yhtyeen mukana ja kuvannut bändin menoa niin lavalla kuin lavan takanakin.

Ruoholahden metroasema, Helsinki

 


Kari Soinio, Sankarin koti - Domesticated HeroKari Soinio, Sankarin koti - Domesticated Hero
1.3.2009

Kari Soinio jatkaa perinteisen mieskuvan rikkomista uusissa teoksissaan, joita on esillä Galleria Heinossa. Hän on kuvannut näitä mieskuvia jo parin vuosikymmenen ajan kyseenalaistaen totuttuja käsityksiä katsomisesta ja maskuliinisuudesta.

Soinion aiemmasta tuotannosta tuttu hahmo (mallina taiteilija itse) poseeraa tällä kertaa entistä intiimimmässä ympäristössä - kodin ja puutarhan piirissä.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Kari Soinion tuotantoa laajasti esittelevä kirja Maisemasta paikkaan – From Landscape to Place, jonka on kustantanut Maahenki.

Samaan aikaan galleria Heinon näyttelyn kanssa on Keravan taidemuseossa esillä Kari Soinion retrospektiivinen näyttely Maisemasta paikkaan.

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20
ti-pe 11-17, la-su 12-16


Henna Aaltonen, Elämäni turistina - My Life as a TouristHenna Aaltonen, Elämäni turistina - My Life as a Tourist
1.3. 2009 asti

Valokuvanäyttelyn teemana on matkailun ja oman olemassaolon aikaansaama ulkopuolisuuden ja vieraantuneisuuden tunne humoristiseen ja hieman surumieliseen tyyliin.

Napa gallery
Eerikinkatu 18, Helsinki
ke-pe 12-18, la-su 12-16


Axel Straschnoy: Opening
15.2.2009 asti

Taiteilija Axel Straschnoyn ( s. 1978 Buenos Aires, asuu Helsingissä) kirjan olemusta pohtiva installaatio Opening on nähtävillä museon kaupassa ti-su kello 11–18, vapaa pääsy.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.


Mustaa ja valkoista, Japanilaisen valokuvataiteen klassikoita
8.2.2009 asti

Näyttely esittelee toisen maailmansodan jälkeen toimineiden japanilaisten valokuvaajien tuotantoa.

Esillä on 64 teosta kahdeksalta valokuvaajalta. Suurin osa esitellään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Maisemia, kaupunkeja ja ihmisten arkea kuvaavista teoksista välittyvät japanilaisen elämänmuodon perinteet sekä japanilaisessa kulttuurissa tapahtuneet muutokset.

Ateneumin näyttely on toteutettu yhteistyössä Yamaguchi Prefectural Art Museumin kanssa, jonka kokoelmiin kaikki näyttelyn teokset kuuluvat. Näyttelyn ovat koonneet Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila sekä Kiasman vs. intendentti Pirkko Siitari.

Kuva Yllä
Shoji Ueda: Isä, äiti ja lapset, 1949. Yamaguchi Prefectural Art Museum, Japani.

Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, Helsinki
ti ja pe 9-18, ke-to 9-20, la-su 11-17
Erikoisnäyttelyiden aikana 8/6,50 €. Muina aikoina 6/4 € Alle 18-vuotiaat maksutta. S-Etukortilla euron alennus täyden pääsymaksun hinnasta.


Nukkekoti - Medialeikki
Markus Renvallin installaatio ja työpaja 0-100-vuotiaille
8.2.2009 asti (Prosessi)

Nukkekoti – Medialeikki on taiteilija Markus Renvallin (s.1957) installaatio ja työpaja 0-100–vuotiaille. Medialeikin tavoitteena on muuttaa lasten, nuorten, aikuisten, kasvatus- tai vaikka työyhteisön suhdetta mediaan. Vapaa pääsy.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.


Sanna Peurakoski Wunderkammern: Leben vs. Stilleben
1.2.2009 asti

Peurakosken valokuvista, esineasetelmista ja ripustuelementeistä koostuvassa teoskonaisuudessa on vastakkain kaksi toisistaan erillistä kuva-aineistoa. Toinen osa on taiteililijan itsensä tuottamaa ja toinen taiteilijan isän, valokuvausta 1960-luvulla harrastaneen Markku Peurakosken (1942-2000) jäämistöä.

Helsinkiläinen Sanna Peurakoski (s. 1975) on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista valokuvaajaksi 1999 ja Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi Visuaalisen kulttuurin laitokselta 2007.

Keskustelutilaisuus keskiviikkona 28.1.2009 kello 17.

Tatu Hiltunen, Jamais Vu
1.2. 2009 asti

Hippolyten Studiossa Tatu Hiltusen Jamais vu (suom. ei koskaan nähty).

Hän valmistui valokuvaajaksi Turun Taideakatemiasta 2001 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 2007

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16


Aino Kannisto, Fiction
1.2.2009 asti

Aino Kannisto (1973) kuvaa yksinäistä naishahma oudoissa tilanteissa. Huolellisesti rakennetut kuvat tuovat mieleen elokuvien still-kuvat. Taiteilija itse toimii mallina ja näyttelijänä kuvissaan.

Galerie Forsblom
Pohjoisesplanadi 27 C, Helsinki
ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16


Pentti Sammalalahti: Kristoffer Albrecht, Taneli Eskola, Timo Kelaranta, Ritva Kovalainen, Pentti Sammallahti: UUSIA VEDOKSIA – NEW PRINTS
31.1.2009 asti

Viisi kokenutta kuvaajaa on siirtynyt pimiökaudesta digiaikaan. Näyttelyssä on esillä kuvasalkku, joka sisältää 15 pigmenttimustevedosta. Salkkua on valmistettu 15 numeroitua kappaletta.

Kuva: Pentti Sammallahti.

Luova.fi
Kirjakauppa Valokuvagalleria
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe 11-18, la 11-16


Vesieläimiä Ruoholahden metroasemalla
31.1.2009 asti

Ruoholahden metroasemalla on esillä Antti Kolin kuvia Helsingin ja sen lähiympäristön vesieläimistä, erityisesti linnuista.

Ruoholahden metroasema, Helsinki


Tomer Ganihar - Valon virta
25.1.2009 asti

Israelilaissyntyisen, nykyisin New Yorkissa asuvan Tomer Ganiharin kuvissa valo ja liike ovat keskeisellä sijalla. Hänen tunnetuin teoksensa on Israelissa kuvattu tanssiaiheinen kuvasarja Reivit. Sen lisäksi Tennispalatsissa on esillä viisi muuta kuvasarjaa vuosilta 1996-2007: Italia, New York, Intia, Mallinuket ja Globaalia valoa.

Kuvien maalauksellinen jälki on tulosta pitkistä valotusajoista. Ganihar ei käsittele kuviaan millään tavalla jälkikäteen.

Taidemuseo Tennispalatsi
Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20)
7 e/5 e/ alle 18-v. ilmaiseksi. Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy.


Valokuva: Jouko Heikkilä.Jouko Heikkilä, Sampo
24.1.2009 asti

Laterna Magican Sampo-näyttelyssä on esillä Jouko Heikkilän ottamia kuvia Kymin paperiteollisuudesta. Heikkilä on kuvannut Kymin paperitehtaan vaiheita vuosikymmenien ajan.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Timo Setälä, Joutomaa
24.1.2009 asti

Kuva: Timo Setälä.

Timo Setälä on kuvannut joutomaita käyttäen kameraa, jonka objektiivi kuvan valotushetkellä pyörähtää ympyrän kehällä. Yhden pakopisteen sijasta tällä tavoin otetuissa kuvissa pakopiste vaikuttaa aina olevan katseen suunnassa ja kuvat vastaavat melko tarkkaan verkkokalvolle muodostuvaa kuvaa.

Näyttelyn teokset ovat kaarelle taivutetulle alumiinille liimattuja hopeagelatiinivedoksia.

Matti Peltokangas - Otso Kantokorpi - Timo Setälä
24.1.2008 asti

Taidekriitikko, journalisti ja tietokirjailija Otso Kantokorpi on havainnoinut omaa arkista asuinympäristöään Helsingin Punavuoressa. Useimmiten hän kuvaa asioita, joihin ei tule kiinnittäneeksi huomiota - kuten kaivonkansia ja seinäpintoja.

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas on valokuvannut Miramarin rannalla Kuubassa kohtaamaansa Barbie-nukkea.

Valokuvataiteilija Timo Setälän kuvasarjassa taas pohditaan tekniikan kehityksen ja jatkuvan kasvun yksisuuntaista tietä. Ympäristökatastrofien uhatessa joudumme pohtimaan olemmeko tulleet tien päähän. Onko käännyttävä takaisin?

Tero Makkonen, Luonto on runo
24.1.2008 asti

Luonto on runo -näyttely esittelee Tero Makkosen luonnossa kohtaamia tunnelmia reilun kymmenen vuoden ajalta Lapin tuntureilta lähiön reunametsiin.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Ismo Kajander & Nina Rantala
4.1.2009 asti

Valokuvagalleria Hippolyte 30-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään dialoginäyttelyiden sarja. Neljä eri sukupolven valokuvataiteilijaa on kutsuttu järjestämään näyttely dialogissa kutsumiensa tekijöiden kanssa. Näistä ensimmäinen, Ismo Kajanderin dialogi Nina Rantalan kanssa, avaa juhlavuoden.

Samaan aikaan Hippolyte Studiossa nähdään gallerian historiaa valottava dokumenttinäyttely.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ma-pe 12-17, la-su 12-16


Kari Hakli, Eteenpäin - Helsinki-valokuvia 1967-77
4.1.2009 asti

Hakasalmen huvilassa on esillä Kari Haklin mustavalkokuvia Helsingistä vuosilta 1967-77. Hakli kuvasi 60—70-lukujen murroskauden muuttuvaa kaupunkimiljöötä ja asukkaiden elämää Helsingin kaupunginmuseon toimeksiannosta. Kaiken kaikkiaan museon arkistoon on kertynyt tuhansia Haklin ottamia kuvia. Niistä näyttelyyn on valittu reilut satakunta kuvaa.

Kuviin on tallennettu kaupungin ihmisiä ja maisemia, katoavia rakennuksia ja tapoja sekä aikakauden uusia tuulia.

Hakli joutui kameroineen todistamaan 1960–70-lukujen hillitöntä vanhaan rakennusperintöön kohdistunutta hävitysvimmaa. Kaupunkilaisten elämänmenon kuvaaminen sai välillä jäädä kokonaan syrjään, kun purkutalojen kuvaus vei kaiken ajan. Taidehistoriaa opiskelleelle Haklille tehtävän on täytynyt olla riipaiseva. Panssarikseen hän kehitti kyynisen tokaisun: ”Kuvattu on, saa purkaa!”

Hakli tunnetaan taitavana arkkitehtuurikuvaajana, joka hallitsee myös interiöörikuvauksen. Kuvat hän ottaa aina vallitsevassa valossa. Rakennuksissa häntä kiehtoo erityisesti kerroksellisuus, elämän ja ajan jättämät jäljet. Hakli tunnetaan myös suomalaisen teatteri- ja tanssivalokuvauksen uranuurtajana.

Hakasalmen huvilan näyttely tarjoaa antoisan nostalgiamatkan Helsingin lähimenneisyyteen.

Näyttelyjulkaisu:
Kari Hakli: Helsinki1967-77. Helsingin kaupunginmuseo. 238 s. Hinta 28 euroa.

Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 d, Helsinki
ke-su 11-17
Hakasalmen huvilaan on vapaa pääsy, kuten kaikkiin muihinkin Helsingin kaupunginmuseon kohteisiin.


Stadin satama
3.1.2009 asti

Helsingin Sataman järjestämä valokuvanäyttely Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston uudessa info- ja näyttelytilassa Kampin Narinkatorilla esittelee pääkaupungin vanhoja satamia ja Vuosaaren uutta satamahanketta.

Helsingin tavarasatamatoiminnot siirtyvät Länsisatamasta ja Sörnäisten satamasta Vuosaareen. Vuosaaren sataman laivaliikenne käynnistyy maanantaina 24. marraskuuta. Matkustajasatamat jäävät kaupungin keskustaan Eteläsatamaan ja Länsisatamaan.

Näyttelyn toteutuksesta vastaa Taideteollinen korkeakoulu, jonka oppilaat ovat kuvanneet nykysatamia sekä Vuosaaren sataman rakennushanketta syyskuusta 2006 lähtien.

Laituri (Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston uusi info- ja näyttelytila)
Narinkka 2, (Narinkatori, Kamppi) Helsinki
ti-pe 10-18, la 10-14


Suomen valokuvataiteen museon näyttelyt

KUVAJOURNALISMIN VUOSI > 1000 SANAA.

Suomen valokuvataiteen museo on valinnut vuoden 2008 teemakseen kuvajournalismin (teemavuoden kaikki näyttelyt).

Ismo Hölttö & Mikko Savolainen: Retrospektiivi
6.1.2009 asti

Näyttely esittelee kaksi merkittävää suomalaista dokumentarismin klassikkoa: 60–70-luvun hienoista mustavalkoisista henkilökuvistaan tunnetun Ismo Höltön (s. 1940) ja yhteiskuntakriittisen dokumentarismin uranuurtajiin lukeutuvan Mikko Savolaisen (s. 1933).

Näyttelyn taustalla on Höltön ja Savolaisen varhainen yhteistyö, jonka tuloksena syntyi kolme yhteiskuntakriittistä valokuvakirjaa: Suomea tämäkin (1970), Raportti Suomen mustalaisista (1972) ja Vanhuksia (1981).

Näyttelyn yhteydessä ilmestyvät kirjat Ismo Hölttö. Valokuvia Photographs. (Suomen valokuvataiteen museo) sekä Mikko Savolainen: Suomen romanit. Romanielämää 1960–1979 luvuilla (Musta Taide).

Kuva oikealle
Ismo Hölttö: Kauppatori 1968.

Punamustavalkea 1918
6.1.2009 saakka

Punamustavalkea 1918 -näyttely osoittaa, miten valokuvaa käytettiin hyväksi rintamalinjojen molemmin puolin vuoden 1918 sodassa. Näyttelyn nykytaideosuus esittää tämän päivän näkökulmia vuoden 1918 tapahtumiin. Punamustavalkean 1918 kuvasto on koottu maan eri kuva-arkistoista.

Uuden Suomen tapaus
6.1.2009 saakka (Projekti)

Arkistonäyttely esittelee valokuvan käyttöä Uudessa Suomessa 1930-luvulta 1950-luvulle ja johdattaa museossa tehtävään kuva-arkistotyöhön. Suomen valokuvataiteen museo sai Uuden Suomen kuva-arkiston lahjoituksena vuonna 2004. Arkisto on Suomen suurin julkisissa kokoelmissa oleva lehtikuva-aineisto.

MUSEON SYYS- JA TALVIKAUDEN NÄYTTELYT JA OHJELMISTO (pdf)

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Hyvinkäällä

Martti Jämsä: Kaksi valotusta II, hopeagelatiinivedos.Martti Jämsä: Mustavalkoisia valokuvia 
31.5.2009 saakka Hyvinkään taidemuseossa

Hyvinkään taidemuseo esittelee laajasti valokuvataiteilija Martti Jämsän vedoksia 1980-luvulta nykypäivään. Valokuvataiteilija Martti Jämsä (s. 1959) tunnetaan erityisesti mustavalkokuvauksen taitajana. Jämsä on käsityöläinen, joka haluaa valmistaa, pohjustaa ja kehystää kuvansa itse.

Hyvinkään taidemuseo
Hämeenkatu 3 D, (Jussintori 2.krs), Hyvinkää
ti-to 11-18, pe-su 11-17
3/2/0 euroa

Kauneuden toiset kasvot - kauneuden keinoja 1900-luvun vuosikymmenillä. Valokuvat Hanna Tarkiainen, mallien meikit ja kampaukset Sanna Åström.
18.4.2009 asti

Hanna Tarkiainen ja Sanna Åström halusivat luoda sarjan esteettisesti kauniita ja historiaa kunnioittavia valokuvia, ja toisaalta myös herätellä keskustelua siitä, missä kulkee kauneuden ja pakkomielteen raja. Näyttelyn kuvat on ottanut Hanna Tarkiainen, mallien meikit ja kampaukset ovat Sanna Åströmin käsialaa.

Hyvinkään pääkirjasto
Hämeenkatu 7, Hyvinkää
Kirjasto on suljettuna 10.-13.4.2009


Jari Mattila ja Martti Halonen: Mielikuvia
28.2.2009 asti

Kahvila-Ravintola Hyyppärän Kartano
Hyyppäräntie 31, Hyvinkää
arkisin 10:00 - 16:30

Hämeenkyrössä

Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen, Katse Maisemaan
31.3.2009 asti

Näyttelyssä on esillä panoraamoja ja muita kuvia Hämeenkyrön kauniista maisemista. Suurin panoraama on kooltaan 39 x 231 cm, panoraamat on pohjustettu alumiinilevylle..

Hämeenkyrön pääkirjasto,
Kyrönsarventie 16, Hämeenkyrö
ma-pe klo 10-19 ja la 10-15

Iisalmessa

Iisalmen Kamera Biennale
29.7.2009 asti

Taidehalli Art Anna
Kyllikinkatu 4, Iisalmi
ti 12-18, ke- pe 10-18, la 11-15
2 e/1 e, alle kouluikäiset ilmaiseksi.

Ilmajoella

Kuva: Kalervo Puskala.Kalervo Puskala ja Eetu Sillanpää, Pohjalaisia
31.8.2009 saakka

Kalervon Puskalan perinteisellä mustavalkotekniikalla otetuissa muotokuvissa henkilöt on kuvattu pääosin ammatin tai harrastuksen parissa. Mukana on sekä uudempaa että vanhempaa tuotantoa Puskalan 50-vuotta kestäneeltä kuvaajan taipaleelta. Muotokuvissa esiintyvät henkilöt ovat Pohjanmaalta.

 

Kuva: Eetu Sillanpää.

Sillanpään esillä olevista kuvista suurin osa on aiemmin julkaistu lehtikuvina. Kaikki kuvat ovat värikuvia ja ne on kuvattu Pohjanmaalla viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Puskalan ja Sillanpään pohjalaisaiheisia valokuvia on ollut aikaisemmin esillä Liedossa ja Pohjanmaan valokuvakeskuksessa Lapualla.

Yli-Lauroselan talomuseo
Könnintie 2, Ilmajoki
päivittäin klo 11-17

Imatralla

Isä - voimauttavia valokuvia
19.12.2009

Isä - Voimauttavia valokuvia
Kuva: Esa Rauhala.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus on tuottanut Imatran kulttuurikeskukseen näyttelykokonaisuuden Isä - voimauttavia valokuvia. Kyseessä on viidentoista harrastajavalokuvaajan yhteisötaidenäyttely, joka on toteutettu voimauttavan valokuvan menetelmällä. Yli kaksi vuotta kestäneessä projektissa ohjaanana toimi valokuvaaja Miina Savolainen.

Isä-näyttely on alunperin Helsingin kaupungin vuosina 2007-2008 tuottama mittava näyttelykokonaisuus, joka on tällä hetkellä kiertueella ympäri Suomea. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu valokuvasarjojen lisäksi mm. valopaviljonki sekä elokuva ja muuta audiovisuaalista aineistoa.

Kuvaajien näkökulmat ja lähestymistavat ovat löytyneet oman isyyden sekä lapsuuden kokemusten kautta. Projekti on ollut kuvaajille väylä löytää vastauksia omaa isää tai itseä koskeviin kysymyksiin. Voimauttavan valokuvan menetelmä tekee valokuvaamisesta tasavertaisen ja lähentävän tapahtuman, jossa sekä kuvaaja, että kuvan tarinan päähenkilö pohtivat ja jakavat yhdessä kokemusmaailmaansa.

Menetelmän kehittäjä Miina Savolainen tuli tunnetuksi Maailman ihanin tyttö -yhteisövalokuvaprojektista, jonka hän toteutti lastenkodissa kasvaneiden tyttöjen kanssa. Projektillaan hän voitti vuonna 2005 Vuoden Nuori Kuvaaja -palkinnon, ja seuraavana vuonna Lastenkulttuurin Valtionpalkinnon. Vuonna 2006 voimauttavan valokuvan menetelmä palkittiin Suomalainen lääkäriseura Duodecimin Kulttuuripalkinnolla.

Imatran kulttuurikeskuksen aula
Virastokatu 1, Imatra

Inarissa

© Harri NurminenHarri Nurminen: Kaksi kansaa - kaksi kieltä (Kueh’tt narood – Kyehti kielâ)
30.1.2010 asti

Freelancevalokuvaaja Harri Nurmisen näyttely kertoo inarin- ja kolttasaamelaisista ja se muodostuu kahdesta kuvakokonaisuudesta: 1980-luvun mustavalkokuvista ja 2000-luvulla otetuista värikuvista. Molemmat kokonaisuudet on kuvattu samassa osassa Lappia; Inarijärven ympäristössä ja Sevettijärvellä.

1980-luvun mustavalkoiset kuvat kertovat ajasta, jolloin saamelaisuus nähtiin väistyvänä kulttuurina. Tapahtumat ja ympäristöt Nurminen kuvasi sellaisinaan, ilman minkäänlaisia kuvausjärjestelyjä. Näiden kuvien tallentama aikakausi on tavallaan jo tuonpuoleista; enää ei ole sähköttömiä taloja, enää ei pukeuduta peskeihin eikä yövytä laavuissa.

2000-luvulla ottamiinsa kuviin Nurminen on etsinyt ihmisiä, joilla on vahva saamelainen identiteetti. Suurikokoisissa värivedoksissa kerran jo kadonneiksi luullut kansat tekevät näyttävää esiinmarssia nykyaikaan. Nämä saamelaiset ovat ylpeitä juuristaan ja kielestään ja valmiita puolustamaan kulttuuriaan ja elinkeinojaan.

Näyttelyn saamenkielinen nimi Kueh’tt narood - Kyehti kielâ on puoliksi koltansaamea ja puoliksi inarinsaamea. Molemmat kielet on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Niiden puhujia arvellaan olevan enää vain 300-400.

Saamelaismuseo Siida
Inarintie 46, Inari
ti-su klo 10-17, jouluaattona ja joulupäivänä 24.-25.12. suljettu

Joensuussa

Kuva: Johanna Turunen.Johanna Turunen: Pala taivasta
27.9.2009 saakka

Valokuvataiteilija Johanna Turunen on kuvannut keskieurooppalaisten hautausmaiden marmoriveistoksia ja luonut omalla taiteellaan niille uuden ympäristön.

Joensuun taidemuseo
2.kerroksen aula
Kirkkokatu 23, Joensuu
1-16, ke 11-20
Aikuiset 7 €, lapset alle 18 v. ilmaiseksi, alennuslippu 5 €.


VALMIS - AV-viestinnän opinnäytetöitä
27.5.2009 saakka, Joensuu

Pohjois-Karjalan Ammattiopiston Av-viestinnän opinnäytetyönäyttely on esillä Joensuun Taitokorttelin aittarakennuksissa. Jokaisen työn aihe on opiskelijan itsensä valitsema.

Joensuun Taitokortteli
Koskikatu 1, Joensuu
ma-pe 10-17, la-su 10-14


Kimmo Kirves, Ahveniselta NiemennokkaanKimmo Kirves, Ahveniselta Niemennokkaan
29.3. 2009 asti

Valokuvaaja Kimmo Kirves on kuvannut joensuulaisia ihmisiä ja ilmiötä. Ahveniselta Niemennokkaan -näyttely Pohjois-Karjalan museossa Joensuussa liittyy kaupungin 160-vuotisjuhlaan.

Ilari Ikävalko, Väinämöisen kasvot
29.3.2009 asti

Näyttelyssä on esillä Ilari Ikävalkon kantele-aiheisia valokuvia, mm. suuri kuvakooste, jossa 144 kanteleen soittajan valokuvaa muodostaa Väinämöisen kasvot Gallen-Kallelan maalauksesta Väinämöisen lähtö.

Pohjois-Karjalan museo
Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu
ma-pe 10-17, la-su 10-15
4,50 €/1-18 v. 2,50 €/ eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 2,5 €.
La-su kaikki 2 €.


Lumiukot - yhteisöllinen valokuvanäyttely, Leila Tanskanen
5.3.2009 asti

Kuvataiteilija Leila Tanskanen (s. 1961) on kerännyt lumiukoista valokuvia eri puolilta Suomea. Taiteilijana häntä on kiinnostanut lumiukoissa näkyvä ajan henki ja kansalliset piirteet. Näyttelyyn liittyy taiteilijan suunnittelemia ja ohjaamia lumiukkotapahtumia taidemuseon piha-alueella.

Näyttely on esillä taidemuseon ensimmäisen kerroksen projektihuoneessa.

Joensuun taidemuseo
Kirkkokatu 23, Joensuu
11-16, ke 11-20
5/4,50/2,50/2/0 €.

Jyväskylässä

läheisyys/etäisyys-valokuvaprojekti
© Outi Mattila12.12.2009 asti

Läheisyys/etäisyys-projekti liittyy Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolla opiskelevan Kati Karvosen lopputyöhön. Projektin puitteissa järjestettiin keväällä 2009 Galleria Harmonian tiloissa kurssi, johon osallistujat löytyivät Jyväskylän opiskelijakameroiden kautta. Kurssin tarkoituksena oli kehittää osallistujien valokuvallista ilmaisua.

Yhteisenä teemana kurssilla oli läheisyys/etäisyys. Aiheita etsittiin omasta elämästä, suhteesta johonkin henkilöön tai ilmiöön, joka herätti kiinnostusta ja kysymyksiä. Käsiteltyjä aiheita olivat: edesmennyt isoisä, evoluutioteoria, äitiys ja ihmisten suhde alkoholiin.

Kurssilla syntyneistä kuvista on koottu näyttely Jyväskylän kaupunginkirjastoon. Kuvista ja niihin liittyvistä teksteistä rakentuu valokuvakertomuksia, joiden lähtökohtana on ollut jokin itselle jollakin tavalla sekä läheinen että etäinen henkilö tai ilmiö. Kuvaajien lähestymistavat ovat olleet sekä dokumentaarisia että fiktiivisiä.

Näyttelyn kuvien tekijät ovat Jaakko Kiilunen, Outi Mattila, Nils Sandman ja Päivi Takala.

Kuva yllä: Outi Mattila, Äidin rusetti, 2009.

Jyväskylän kaupunginkirjasto, 2. krs
Vapaudenkatu 39-41, Jyväskylä
ma-pe 10-20, la 11-16


© Maija HolmaMaija Holma: Brevis lux
1.11.2009 asti

Näyttelyn aiheita ovat ajan kuluminen, vaikeus elää niiden arvojen mukaan joita pitää oikeina, keinovalo, päivänvalo ja rakkaus.

Luovan valokuvauksen keskus - Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18


Open Photo Wall 09 - valokuvataiteen myyntinäyttely
7.6.2009 asti

Luovan valokuvauksen keskus - Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18


lmasta nähty Jyväskylälmasta nähty Jyväskylä
Karhumäen veljesten ilmakuvia Jyväskylästä
24.5.2009 asti

Keski-Suomen museon Ilmasta nähty Jyväskylä -näyttelyssä on esillä Karhumäen veljesten ilmavalokuvia 1930-1940-luvun Jyväskylästä.

Näyttely on osa jyväskyläläisten museoiden Lentämisen ihme -yhteisnäyttelyprojektia.

Keski-Suomen museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
ti-su 11-18
5 €/3 €, alle 18- vuotiaat ilmaiseksi. Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy.


Work #2 - IPRN residenssi 2006
Vincent Debanne, Luigi GariglioUlrich Gebert,Tuomo Manninen, Xavier Ribas ja Tomoko Yoneda
8.3.2009 asti

Work-näyttelyssä on esillä työnkuvia tämän päivän Euroopasta. Kuusi kansainvälisessä Changing Faces -hankkeessa mukana ollutta residenssitaiteilijaa pureutuu teoksissaan työnteon muutokseen Euroopassa: Työvoima liikkuu entistä enemmän vanhan mantereen uusien rajojen sisällä ja työ muuttuu entistä näkymättömämmäksi.

Näyttely on ollut aiemmin esillä Hollannissa Leidenissä, Espanjassa Valenciassa sekä Slovakiassa Liptovsky Mikulasissa.

Changing Faces -hankkeen taustalla on kansainvälinen valokuvatutkimuksen verkosto IPRN. Hanke toteutettiin vuosina 2004–2007. Tavoitteena oli esitellä valokuvan keinoin Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta ja innostaa eurooppalaista yleisöä perehtymään omaan kulttuuriinsa. Laajan hankkeen kokoavana teemana oli työ.

Jyväskylän taidemuseo, Holvi
Kilpisenkatu 1, Jyväskylä
ti-su 11-18.
4/3/2 €. Lapset ja kuvataidealan opiskelijat ilmaiseksi. Perjantaisin vapaa pääsy kaikille. Holvin alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.


Kapa: Suuri kupla.Kapa (Martti Kapanen), Suuri kupla
15.3.2009 asti

Kapan (Martti Kapanen, s.1949) näyttely on pienimuotoinen kooste hänen viimeaikaisista töistään. Näyttely jakaantuu kolmeen osioon: Lyyrinen puutarha kuvaa ihmisiä omissa puutarhoissaan, Lehden luin -osio kommentoi ajankohtaisia tapahtumia ja Murtuva maisema tuo esiin lempeän ironisesti sillanpääläisen kansallismaiseman nopeaa muuttumista.

Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18


Tuomo Manninen: Work#2 - Me/We
15.2.2009 asti Galleria Harmonia

Ryhmäkuvistaan tunnettu jyväskyläläissyntyinen Tuomo Manninen on kuvannut sarjaansa Me/We eri puolilla maailmaa. Jyväskylässä esillä olevat teokset on kuvattu pääosin Pariisissa, jossa taiteilija vietti residenssijaksonsa. Mannisen kuvista suurin osa on esillä Galleria Harmoniassa.

Luovan valokuvauksen keskus
Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18

Kajaanissa

Pekka Agarth, Kiinalainen juttuPekka Agarth, Kiinalainen juttu
28.2.2009 asti

Kahvilayrittäjä Zhang Ming pyysi valokuvaaja Pekka Agarthia mukaansa Kiinaan ja ehdotti palatessa näyttelyn järjestämistä.

Nyt matkan antia on esillä Zhang Mingin kahvilan yhteydessä Kajaanin pääkirjaston
yläkerrassa.

Näyttely tuo esille kiinalaisten ihmisten arkista elämää - nähtävyyksien kuvaaminen jäi matkalla vähemmälle huomiolle.

Kajaanin kaupunginkirjasto - Kainuun maakuntakirjasto
Kirjastokahvila Pohjan Neiti
Kauppakatu 35, Kajaani

Kemissä

Kuva: Timo Pyykkö.Timo Pyykkö: AGRON - Valokuvia ihmisen laumakäyttäytymisestä ja yksinäisyydestä
18.1.2009 asti

Näyttelyssä on esillä Apu-lehden valokuvaajana vuodesta 1999 toimineen Timo Pyykön eri maissa ottamia kuvia ihmisen laumakäyttäytymisestä ja yksinäisyydestä.

 

Kuva: Juha Juntto.Juha Juntto: ARRA 1998-99

Juha Junton mustavalkoinen dokumentti seuraa Nastolan Metsäkylässä asuvien Arrasteen sukuun kuuluvien kolmen perheen elämää vuosina 1998-90.

Kemin taidemuseo
Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, Kemi
ti-to 11-17, pe 11-19, la-su 11-15
liput 2 € / 1 €, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
perjantaisin kaikille vapaa pääsy

Keravalla

Kari Soinio – Maisemasta paikkaanKari Soinio – Maisemasta paikkaan
15.3. 2009

Valokuvataiteilija Kari Soinio (s. 1962) tunnetaan maisemaan, ruumiillisuuteen ja havaitsemiseen liittyvien strereotypioiden kyseenalaistajana.

Maisemasta paikkaan Keravan Taidemuseossa esittelee Soinion tuotantoa 1990-luvun lopun maisema- ja miesaiheisista sarjoista uusimpiin City of Ghosts (2007-2009) -sarjan teoksiin.

Galleria Heinossa on esillä Kari Soinion Sankarin koti -näyttely 7.2.-1.3.2009.

Keravan Taidemuseo
Klondyketalo
Kumitehtaankatu 5 F, Kerava


Riitta Päiväläinen & Ari Saarto: Wanderings and Imaginary Meetings / Vaelluksia ja kuvitteellisia kohtaamisia
11.1. 2009 asti

Taiteilijapariskunta Riitta Päiväläinen ja Ari Saarto käsittelevät teoksissaan samankaltaisia teemoja. Kumpikin on omalla tahollaan käsitellyt läsnä- ja poissaoloa, jäljen, paikan ja maiseman käsitettä sekä yksilön historiaa ja kollektiivista muistia.

Näyttelyssä on esillä teoksia Riitta Päiväläisen sarjoista Imaginary Meeting, Structura, Camouflage ja Aomori Blue Forest. Ari Saarron tuotannosta on esillä teoksia sarjoista In Situ, Aomori Water Walks ja Suicide Forest.

Näyttely on ollut syksyllä 2007 esillä Muzeum Narodowe w Szczecinie kansallismuseossa ja 2008 Kemin taidemuseossa.

Keravan Taidemuseo
Klondyke-talo
Kumitehtaankatu 5 F, Kerava
ti-su 12-18
4 euroa, 2 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi,
ryhmälippu á 2 euroa, jos ryhmässä on yli 15 henkilöä.
Ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin.

Kotkassa

Kira Gluschkoff, Wild Visions
Kuva: Kira Gluschkoff12.12.2009 asti

Muotikuvaaja Kira Gluschkoffin ensimmäinen yksityisnäyttely nähdään Kotkan valokuvakeskuksessa. Esillä on 35 muotikuvaa. Gluschkoff on itseoppinut kuvaaja, joka on työskennellyt paljon myös ulomailla. Hän on mm. kuvannut yli kymmenen kantta Venäjän Elleen ja on ollut yksi lehden ykköskuvaajista jo useiden vuosien ajan. Hänen kuviaan löytää myös Cosmopolitanin, Noisen, Olivian, Saran, Me Naisten ja Glorian sivuilta.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16


Klaus A J Riederer, Naked Truth
3.10.2009 saakka

Klaus A J Riederer löysi uuden suunnan valokuvaamiselleen osallistuttuaan Arno Rafael Minkkisen 3 to 7 -valokuvaustyöpajaan Kotkassa viime elokuussa. Näyttelyssä on esillä työpajassa syntynyt 7 kuvan kokonaisuus ja lisäksi toinen sarja, joka syntyi välittömästi työpajan jälkeen. Näyttelyn kolmas osio on ääniteos.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16


Antti Puskala: Risbergusta Räikköseen -näyttely.Antti Puskala: Rosbergista Räikköseen
19.07.2009

Rosbergista Räikköseen esittelee Antti Puskalan ikuistamia sinivalkoisia hetkiä Formula-1-maailmasta. Esillä on 60 valokuvaa vuosilta 1983-2009.

Antti Puskala on suomalaisen autourheilun kokenein kuvaaja. Hän on kuvannut päätyökseen formuloita 36 vuoden ajan. 510 Grand Prix:tä ja lukemattomia F1-testiajoja. Lisäksi hän on kuvannut MM-ralleja.

F1-kisoissa on noin 100 virallista kuvaajaa, joilla on pysyvä passi kisoihin. Jotta passi pysyy voimassa, on kuvaajan julkaistava vähintään 240 kuvaa vuosittain lehdistössä. Antti Puskala on tällä hetkellä ainoa suomalainen F1-kuvaaja.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16


Jussi Aalto: Urho Kekkonen 1976.Jussi Aalto, Muotokuvia 1965-2009
19.6.2009 asti

Kotkan valokuvakeskuksen kesän aloittaa Jussi Aallon muotokuvaretrospektiivi. Jussi Aalto (s.1945) on helsinkiläinen valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja, joka on kuvannut 1950-luvun lopulta lähtien. Parhaiten hänet tunnetaan juuri muotokuvistaan. Hän on kuvannut monia presidenttejä, kirjailijoita, näyttelelijöitä ja muita julkisuuden henkilöitä.

Aalto on pitänyt yli 20 valokuvanäyttelyä, useimmat Helsingissä ja eri puolilla Suomea, mutta muutaman myös ulkomailla.

Aalto toimi helsinkiläisen Kameraseura ry:n puheenjohtajana vuosina 2002-2006. Vuosina 1978 ja 1985 hän sai valokuvataiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin elinikäinen taiteilijaeläke. Aalto on tehnyt seitsemän kirjaa. Hän toimi 1969-70 Kamera-lehden toimitussihteerinä.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16


Jäinen matka Suomeen – Jacopo Brancatin valokuvia
31.5.2009 asti

Valokuvaaja Jacopo Brancatin näyttely Jäinen matka Suomeen kertoo suomalaisten luotsien elämästä ja työstä talviolosuhteissa. Näyttely koostuu 60 mustavalkokuvasta.

Suomen merimuseo (Merikeskus Vellamo)
Tornatorintie 99, Kotka
ti-to ja su 11-18, ke 11-20
8 € /4 €, alle 18-v. vapaa pääsy, ryhmälippu (minimi 15 hlöä) 6 €.
Keskiviikkoisin klo 18-20 näyttelyihin vapaa pääsy.


Kuva: Leena Louhivaara. Saa katsoa! -näyttely.Leena Louhivaara, SAA KATSOA! 12 naista. Kaksitoista kuvaa rintasyöpään sairastuneista naisista.
18.4.2009 asti

Ajatus näyttelystä syntyi, kun Louhivaara sai luettavakseen aineistoa, jossa rintasyöpään sairastuneet naiset kertoivat suhteestaan omaan ruumiiseensa ja naiseuteensa.

Louhivaara kuvasi 12 eri-ikäistä rintasyöpään sairastunutta naista. Ketään heistä hän ei tuntenut entuudestaan, vaan suurin osa naisista löytyi rintasyöpäyhdistyksen kautta. Ennen kuvausta kaikki kertoivat kuvaajalle oman tarinansa. Kertomuksissa tuli esille jokaisen halu elää TÄSSÄ ja NYT. Myös vaillinaisena voi elää kokonaisena naisena.

SAA KATSOA! nähtiin viime vuonna Laterna Magicassa Helsingissä ja galleria Ripustuksessa Hämeenlinnassa.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16


Saman taivaan alla - valokuvia Suursaaresta 1892-1920
29.3.2009 asti

Saman taivaan alla -näyttely esittelee Edit Kihlgrenin (1866-1949) ikuistamia hetkiä yli sadan vuoden takaisesta Tytärsaaresta ja Suursaaresta.

Loviisalaissyntyinen Edit Kihlgren (1866-1949) toimi opettajana ja harrasti vapaa-aikanaan matkustelua ja valokuvausta. Häneltä on säilynyt satoja lasinegatiiveja 1800-luvun lopulta ja myöhemmin gelatiinille kuvattuja filminegatiiveja aina 1940-luvulle saakka.

Edit Kihlgrenin kokoelman digitalisointi on käynnistynyt Suomen Kulttuurirahaston apurahojen turvin vuonna 2004 ja Saman taivaan alla -näyttely on osa mittavaa kokonaishanketta arvokkaan negatiivikokoelman pelastamiseksi.

Näyttelyn on valmistanut arkkitehti Pekka Elomaa Edit Kihlgren -kokoelmastaan.

Kymenlaakson museo
Tornatorintie 99, Kotka
ti, to-su 11-18, ke 11-20
8/4/0 €


Fund Peterburgskie Fotomasterskie + Sami Hyrskynlahti: Lady's Wardrobe
14.03.2009 asti

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16

Kuva: Rami Hanalfi.Rami Hanalfi: Out and - Valokuvia lumilautailusta ja matkan varrelta.
7.2.2009 asti

Rami Hanafi (s. 1979 Tampereella) yhdisti kymmenisen vuotta sitten kaksi harrastustaan, lumilautailun ja valokuvauksen, ja on sen jälkeen kuvannut lautailijoita ympäri maailmaa.

Out and on Hanafin ensimmäinen yksityisnäyttely aiheesta. Aiemmin hän on osallistunut useisiin kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin.

Rami Hanafi luennoi Action sport-kuvauksesta Kotkan Valokuvakeskuksessa 8.1. klo 17.00 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16


Jukka Nurminen: Vedenalainen Saaristomeri
7.2.2009

Jukka Nurmisen valokuvanäyttely sukeltaa veden alle Saaristomeren maisemiin.

Vedenalainen Saaristomeri on monivuotinen kiertonäyttely. Näyttely pyrkii ympäristötietoisuuden lisäämiseen tuomalla esiin Itämeren ainutlaatuisuuden.

Kauppatieteiden maisteri ja reservin raivaajasukeltaja Jukka Nurminen (s. 1979) on yhdessä tiiminsä kanssa tallentanut Saaristomeren vedenalaisia maisemia vuosina 2003-2006.

Suomen merimuseo (Merikeskus Vellamo)
Tornatorintie 99, Kotka
ti-to ja su 11-18, ke 11-20
8 € /4 €, alle 18-v. vapaa pääsy, ryhmälippu (minimi 15 hlöä) 6 €.
Keskiviikkoisin klo 18-20 näyttelyihin vapaa pääsy.

Kouvolassa

Morjehdus
30.12.2009 asti

Saimaan kameraseura esittäytyy Kymenlaaksossa Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen tuottamassa näyttelyssä.

Näyttelyssä on mukana kymmenen kuvaajaa: Eija Hirvi-Talka, Aulikki Korpela-Taimela, Anu Kosonen, Tatu Kosonen, Tommi Kähärä, Vesa Laitinen, Jukka Olkkonen, Olli Räty, Marko Taimela ja Irina Yakusheva.

Kouvolan kirjaston taidetila
Salpausselänkatu 33, Kouvola

Kuopiossa

Valokuvien myyntinäyttely VB-valokuvakeskuksessa
5.12.2009 asti

Kuvia on esillä neljältätoista kuvaajalta: Maria Kärkkäinen, Tuire Kurikka, Irene Runni, Jukka Gröndahl, Veikko Kankkunen, Vesa Vauhkonen, Paula Pohjamo, Janne Laitinen, Hanna Mäkeläinen, Miia Maaninen, Juha Poutanen, Sami Leminen, Ulla Remes ja Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen.

Vapaa pääsy.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe klo 11–17, ke 11–19, la–su 11–15.
Suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.2009.


Markus Henttonen, Night Time Stories
© Markus Henttonen22.11.2009 asti

Markus Henttosen Venäjällä viime kesänä palkittu Night Time Stories nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Näyttely on esillä VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.

Night Time Stories -sarjassa Henttonen kuvaa ihmisiä ja kaupunkiympäristöjä sekä niiden välistä jännitettä yöaikaan. Tarkoituksena on pysäyttää katsoja miettimään, mitä kuvan ottamista ennen tai mitä sen jälkeen tapahtui. Yksittäisen kuvan tulisi toimia eräänlaisena kuvallisena novellina, jossa todellisuuden rajat hämärtyvät.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 10-18, la-su 11-16
5/4 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Maanantaisin klo 14 opastus pääsymaksun hinnalla.


Vuoden lehtikuvat 2008
11.10.2009 saakka

Näyttely esittelee helmikuussa julkistetut Vuoden lehtikuva-kilpailun voittajakuvat ja kovimmat haastajat.

Suomen lehtikuvaajat ry on järjestänyt kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Tänä vuonna kisaan osallistui 113 valokuvaajaa liki 2900 kuvalla.

Lisäksi Barson kellarissa on esillä Essi Kausalaisen ja Gwendoline Robinin videoteoksia.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio.
ti, to ja pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15.
3/2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi
ti-pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15


Filmitähtien klassikot - Bob WilloughbyFilmitähtien klassikot - Bob Willoughby
30.8.2009 saakka

VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä on tänä vuonna erityistä hohtoa, sillä esillä on maailmankuulun Hollywood-kuvaajan Bob Willoughbyn filmitähtikuvia 1950- ja 1960-luvulta. Elisabeth Taylor, Frank Sinatra, Audrey Hepburn ja Grace Kelly nähdään niin elokuvarooleissaan kuin kulisseissakin.

Valokuvaaja Bob Willoughbyn (s. 1927, Los Angeles, USA) läpimurto tapahtui vuonna 1954, jolloin Warner Brothers palkkasi hänet kuvaamaan Judy Garlandia elokuvassa A Star is Born.

Willoughbyn kuvia on maailman suurten museoiden kokoelmissa ja hänen kuviaan on ollut näyttelyissä maailmanlaajuisesti, yli 500 museossa 53 eri maassa. Willoughby asuu nykyisin Ranskassa ja valokuvaa edelleen.

Näyttelyn on tuottanut Reichelt und Brockmann, Mannheim, Saksa.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio.
ti, to ja pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15.
3/2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi
ti-pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15


Kuva: Victor Barsokevitsch. Victor Barsokevitschin teatterilaisia
30.8.2009 saakka

VB-valokuvakeskuksen Barson kellarin kesän näyttelyssä esillä on otos Victor Barsokevitschin teatterilaisten roolikuvista 1900-luvun alusta.

Victor Barsokevitsch (1863–1933) toimi valokuvaajana Kuopiossa vuodesta 1887 vuoteen 1927 asti kuvaten pääasiallisesti ateljeemuotokuvia. Eläkepäivikseen hän muutti takaisin lapsuuden kaupunkiinsa Helsinkiin.

Johanna Väisänen: Tie - kesäyö
30.8.2009 saakka

VB-valokuvakeskuksen piha-alueella nähdään kesällä Johanna Väisäsen Tie - kesäyö. Teoksessa tie vie kesäyön sumuisessa hämärässä eteenpäin. Teos koostuu videosta ja äänestä, ja se esitetään romuautossa, jonka sisälle on rakennettu kotiteatteri.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 10-18, la-su 11-16
5/4 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Maanantaisin klo 14 opastus


Tarkkailuluokka - Absent
15.3.2009 asti

Tarkkailuluokka on kuuden keväällä 2007 Taideteollisesta korkeakoulusta valokuvataiteen koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi valmistuneen valokuvaajan ryhmä: Pasi Autio, Harri Hemmilä, Wilma Hurskainen, Pekka Niittyvirta, Laura Nissinen ja Nanna Saarhelo.

Ryhmä syntyi lempeänä vastalauseen Taideteollisen korkeakoulun jokakeväiselle Masters of Arts -lopputyönäyttelylle, jossa valokuvataide ryhmän mielestä hukkuu yleisen yritysmentaliteetin ja designesineiden sekaan. Ryhmä vastustaa myös entisen opinahjonsa "lempioppilasjärjestelmää", Helsinki School -brändäystä.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio.
ti, to ja pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15.
3/2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi


Dokumentti -Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttely 2008
1.2.2008 asti

Näyttely esittelee pohjoissavolaista elämää ekä pohjoissavolaisten taltioimia hetkiä 1920-luvulta tähän päivään. Dokumenttiin etsittiin teoksia kotialbumeista ja haku oli avoin kaikille. Näyttelyyn valittiin 20 kuvaajan ja kahden työparin teoksia. Tekniikoina ovat valokuva, kaitafilmit, installaatio ja video.

Korttelimuseon osuudessa pääpaino on historiassa, kun taas VB–valokuvakeskuksen Dokumentti on pohjoissavolaisissa uutiskuvissa ja pohjoissavolaisten valokuvataiteilijoiden nykypäivää kuvaavissa teoksissa.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11–17, ke 11–19, la–su 11–15
3/2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Lahdessa

Saku Soukka & Stina Riikonen: Kodista -näyttelySaku Soukka & Stina Riikonen: Kodista
13.12.2009 asti

Saku Soukan ja Stina Riikosen Kodista-näyttely koostuu valokuvista, kollaaseista ja installaatioista. Teokset käsittelevät lapsuutta, perhettä, kotimaata ja henkistä kotia, sekä näiden kautta uskontoa.

Näyttely on Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely. Teokset ovat esilla Uuden Kipinän Kulma-tilassa.

Kenneth BambergKenneth Bamberg: Cocks
13.12.2009 asti

Ahvenanmaalaisen Kenneth Bambergin kuvia kukoista ja kukkotappeluista on esillä Uuden Kipinän Kenno-tilassa. Kipinän kukkojen kuvaamiseen Bamberg sai Filippiineillä, jossa hän näki ensimmäisen kerran kukkotappelun ja ystävystyi kahden kukkokasvattajan, Ronaldon and Florentinon, kanssa.

 

Tarmo Valmela: Duetto valokuvia
Tarmo Valmela13.12.2009 asti

Duetto on Tarmo Valmelan Valo Tanssii Vartalolla -näyttelysarjan kolmas osa. Ensimmäisessä osassa kohteena oli naistanssija, toisessa osassa miestanssija ja Duetossa tanssipari. Näyttelyn kuvat ovat poimintoja tanssiparin tanssi-improvisaatiosta. Koko näyttelymateriaali on kuvattu noin kahden tunnin aikana.

Duetto on esillä Uuden Kipinän Kirnussa.

Uusi kipinä
Kymintie 1, Lahti,
ti-pe 12-18, la-su 12-16


Arno Rafael Minkkinen, Suomen kuvat - Homework
31.5.2009
Kuva: Arno Rafael Minkkinen, Suomen kuvat - HomeworkMukana myös: Stefan Bremer, Elina Brotherus, Veli Granö, Aino Kannisto, Keijo Kansonen, Kimmo Koskela, Raakel Kuukka, Timo Laaksonen, Jorma Puranen ja Pekka Turunen.

Lahden taidemuseon kevätkauden näyttelynä nähdään Arno Rafael Minkkisen Suomen kuvat - Homework. Esillä on yli 70 mustavalkoista kuvaa 70-luvun alusta nykypäivään.

Yhdysvalloissa asuva Arno Rafalel Minkkinen on kansainvälisesti nimekkäimpiä suomalaisia valokuvataiteilijoita. Hänet tunnetaan klassisella tekniikalla toteutetuista mustavalkokuvista, joissa taiteilijan oma alaston vartalo taipuu osaksi maisemaa lähes akrobaattisella notkeudella. Hän ei käytä kuvissaan minkäänlaista manipulaatiota.

Helsingissä vuonna 1945 syntynyt Minkkinen muutti 6-vuotiaana perheensä mukana Amerikkaan. Ensimmäisen kerran hän palasi Suomeen 22-vuotiaana ja on sen jälkeen tullut takaisin aina uudelleen ja uudelleen - kuvaamaan, pitämään näyttelyitä tai opettamaan.

Lahden taidemuseon näyttelyssä nähdään teoksia myös Minkkisen entisiltä oppilailta sekä Kimmo Koskelan tuottama ja ohjaama Minkkis-dokumentti Still Not There (1996).

Minkkisen Homework - Pictures from Finland -näyttely nähtiin viime keväänä Helsingissä Gallerie Anhavassa. Tuolloin esillä oli 25 kuvaa. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin julkaistiin samanniminen kirja Liken kustantamana.

Lahden Taidemuseo
Vesijärvenkatu 11 A, Lahti
ma-pe 10-17, la-su 11-17
5 €/3 €/2 €


Kathmandu - Himalaya - Kathmandu. Kuvia nepalilaisista ihmisistä ja maisemista.

Juha Tanhua, Kathmandu - Himalaya - Kathmandu. Kuvia nepalilaisista ihmisistä ja maisemista.

Juha Tanhuan kuvia Nepalista on esillä Lahden Kirjamessuilla 21.3. - 22.3.2009.

Tanhua oli Nepalissa viime syksynä työmatkalla. Näyttelyn kuvat on otettu työkuvauskeikoille mentäessä tai niiltä tultaessa sekä
muina vapaahetkinä. Mukana näyttelyssä on myös jokunen työkuva, lähinnä esillä olevassa valokuvakirjassa sekä korteissa, joissa on kuvia Bal-Bjohanin-katulapsikeskuksen ja Sabitri Home -orpokodin
lapsista. Nämä kortit myydään katulapsikeskuksen ja
orpokodin lasten hyväksi.

Näyttelyn suurin kuva on kooltaan n. 2,5 m x 7 m ja se on
toteutettu tapettina. Kuvia on myös canvastauluina, palapeleinä ym. Yksi kuva on painettu pussilakanaan, joka on pedattu sänkyyn. Näyttelyosasto on rakennettu yhdeksi kodin huoneeksi.

Lahden messukeskus
Salpausselänkatu 7,
la 10-18, su 10-17

Lappeenrannassa

Vanhaa ja uutta Lappeenrantaa
Lappeenranta8.-19.12. sekä 22.-23.12. ja 29.-30.12.2009

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen joulunäyttely esittelee valokuvia Lappeenrannasta eri vuosikymmeniltä ja ottaa samalla kantaa vanhan arkkitehtuurin puolesta. Näyttelyn vanhimmat kuvat on saatu lainaksi Etelä-Karjalan museolta, jonka lisäksi mukana on kuvia Saimaan kameraseuran jäsenten kokoelmista. Vanhimmat kuvat ovat peräisin 1930-luvulta ja uusimmat joulukuulta 2009. Kuvia on yhteensä 14 kuvaajalta.

Varsinaisten näyttelykuvien oheen Saimaan kameraseuran jäsenet ovat kuvanneet uudestaan joitakin niitä paikkoja, joita vanhat kuvat esittävät. Näillä kuvilla on haluttu lähinnä helpottaa paikkojen tunnistamista, koska kaupunkikuva on viimeisten 30-50 vuoden aikana muuttunut varsin paljon. Kaupungin tärkeimmät maamerkit ovat kuitenkin säilyneet nykypäivään asti. Näyttelykuvien joukossa on paljon maisema- ja katukuvia, joita on täydennetty kuvilla henkilöistä ja erilaisista yksityiskohdista.

Aiheesta on suunnittelilla myös kirja.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15


© Janne KoivuniemiJanne Koivuniemi Gotiikan sävyjä
28.11.2009 asti

Janne Koivuniemi aloitti kuvaamisen vuonna 2003 ja goottien kuvaamisen kolmisen vuotta sitten, ja siitä lähtien dramaattinen ja mystinen goottityyli on ollut hänelle ehdottomasti mieluisin kuvausaihe.

Goottimallinsa hän on etsinyt netistä ja kuvannut heidät tyyliin soveltuvissa ympäristöissä, kuten kirjoissa, Turun linnassa ja Suomenlinnassa. Näyttely on esillä Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa.

1st Carelia Salon1st Carelia Salon
28.11.2009 asti

Valokuvakeskuksen pienessä galleriassa nähdään projisoituna digitaalisia valokuvia kaikista maanosista, osana viiden osanäyttelyn kokonaisuutta nimeltä 1st Finland International Digital Circuit eli Suomen kansainvälinen digitaalikuvien kiertonäyttely, jonka hallinnoijana toimii Suomen kameraseurojen liitto. Näyttelyhanke järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Carelia Salon on kiertonäyttelyn yksi osanäyttely ja sen järjestelyistä vastaa Saimaan kameraseura. Neljä muuta osanäyttelyä esitetään marraskuun aikana Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. Kullakin paikkakunnalla vetovastuussa toimii paikallinen kameraseura.

Kaikkiaan koko kiertonäyttelyyn tarjottiin yhteensä noin 5000 digitaalikuvaa yli 500 kuvaajalta ympäri maailman. Näistä kuhunkin näyttelyyn valikoitui 500-1100 valokuvaa. Lappeenrannassa kuvia on esillä noin 800.

Kiertonäyttelyt järjestetään FIAP:n ja PSA:n suojeluksessa (Fédération Internationale de l'Art Photographique ja Photographic Society of America) ja kuvien tekijät saavat kustakin näyttelyyn valitusta kuvasta pisteitä, joilla on merkitystä haettaessa kansainvälisiä valokuvaajien arvonimiä.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15


© Taneli EskolaTaneli Eskola, Asfalttipuutarhat
31.10.2009 asti

Asfalttipuutarhat-näyttely Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa esittelee helsinkiläisen valokuvataiteilija Taneli Eskolan (s.1958) valokuvia kotikaupungistaan. Asfalttipuutarhat tuo esille pieniä paratiiseja kaupunkirakenteen katveessa. Niitä voi Eskolan mukaan löytää, kun katsoo oikeaan aikaan ohi vakiintuneen katseen suunnan ja ohi edustavien paikkojen.

Näyttely oli keväällä esillä Suomen valokuvataiteen museossa.

© Markku TeerikorpiMarkku Teerikorpi, The Ink Kitchen
31.10.2009 asti

Valokuvakeskuksen pienessä galleriassa nähdään valkeakoskelaisen Markku Teerikorven (s. 1953) työpaikallaan Petersonin aaltopahvitehtaan värikeittiössä ottamia kuvia.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15


Matti A. PitkänenMatti A. Pitkänen, Valokuvia
26.9.2009 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus avaa syksynsä valokuvaaja, akateemikko Matti A. Pitkäsen (1930-1997) valokuvin. Näyttely on koottu yhteistyössä Pitkäsen jälkeläisten kanssa.

Kaikkiaan esillä on nelisenkymmentä kuvaa painopisteen ollessa Pitkäsen varhaisessa tuotannossa.

Näyttely koostuu kolmesta kuvakokonaisuudesta. Vanhinta tuotantoa näyttelyssä edustavat Pitkäsen 1940- ja 1950-luvuilla kuvaamat mustavalkotyöt, joiden joukossa on niin muotokuvia kuin dokumentaarisia miljöökuviakin.

Toinen kuvakokonaisuus käsittää 1960- ja 1970-luvuilla kuvattuja mustavalkoisia maisemakuvia.

Näyttelyn kolmas kuvakokonaisuus sisältää otoksia Pitkäsen optisista värivedoksista 1960- ja 1970-luvuilta. Kyseinen mustavalkonegatiiviin perustuva väritekniikka oli vain eräs Pitkäsen studioissa kehitellyistä kuvanvalmistusmenetelmistä.

Oman valokuvaustyönsä lisäksi Matti A. Pitkänen muistetaan vahvasta roolistaan valokuvan oppi-isänä ja yhteiskuntavaikuttajana.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15


Kuva: Wilma Hurskainen. Ihana kamala elämä. Suomalaista valokuva- ja videotaidetta.
Elina Brotherus, Eeva-Mari Haikala, Maarit Hohteri, Wilma Hurskainen, Milja Laurila ja Jari Silomäki
6.9.2009 saakka

Etelä-Karjalan taidemuseon kesänäyttelyssä nähdään valokuva- ja videotaidetta kuudelta tekijältä, joiden teoksille on ominaista henkilökohtaisuus ja intiimiys. Teosten keskeisiä lähtökohtia ovat olleet oma elämä, lähipiiri ja muistot. Osa taiteilijoista dokumentoi elämäänsä ja ympäristöään päiväkirjanomaisesti, osa on käyttänyt taiteensa materiaalina lapsuutensa kuvia tai rakentanut kuviinsa uudelleen lapsuusmuistojaan. Subjektiivisuudestaan huolimatta teokset tuovat esiin yleisinhimillisiä teemoja.

Kuva oikealla: Wilma Hurskainen, Karitsa, 2006.

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10, Lappeenranta
ma-pe 10-18 la-su 11-17
Aikuiset 4 / 6 €, eläkeläiset, opiskelijat 3/5 € lapset alle 16 v. ilmaiseksi.


Monica Nordling & Helena Wilenius Runa – kaikuja viikinkiajaltaMonica Nordling & Helena Wilenius Runa – kaikuja viikinkiajalta
22.8.2009

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa on elokuussa esillä näyttely, joka koostuu Monica Nordlingin valokuvista sekä Helena Wileniuksen niihin kirjoittamista runoista. Runa – kaikuja viikinkiajalta yhdistää luontokuviin runoja, jotka tulkitsevat kuvia riimujen näkökulmasta. Valokuvat esittävät luontoaiheita tämän päivän Etelä-Suomesta, kun taas runojen riimutulkinnat yhdistelevät eri lähteistä koottuja näkemyksiä riimuista.

Joutsenon taidekesän valokuvauskurssi Loppunäyttely
22.8.2009

Valokuvakeskuksen pienessä galleriatilassa esittäytyy Joutsenon taidekesän valokuvauskurssi, joka toteutettiin Tatu Kososen johdolla. Kurssi on luonteeltaan valokuvauksen peruskurssi, jossa opetellaan mustavalkotekniikkaa käyttäen kaikki perinteisen valokuvausprosessin vaiheet. Jo kymmenettä kertaa järjestetty kurssi on suunnattu pääasiassa nuorille kuvaajille, joita tällä kertaa oli mukana yhdeksän. Kultakin on mukana yksi tai kaksi vedosta.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15


Lauri Kukko: Pinnan syvyysLauri Kukko: Pinnan syvyys
25.7.2009 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriatilassa on heinäkuussa esillä espoolaisen Lauri Kukon valokuvia kokoelmasta Pinnan syvyys.

Kahden tai useamman kuvan yhdistäminen uudeksi kokonaisuudeksi ilman manipulaatiota on kiinnostanut Kukkoa 1980-luvulta lähtien. Manipulaation sijaan Kukko luo uuden kokonaisuuden sijoittamalla kuvia vierekkäin. Kokoelma on kuvattu 2001-2006 värinegatiiville pienellä kompaktikameralla ja vedostettu perinteiselle valokuvapaperille.

Pinnan syvyys oli kokonaisuudessaan esillä Karjaalla Galleri Zebrassa muutama vuosi sitten.

Eero Laurikainen: DigitaalivalokuviaEero Laurikainen: Digitaalivalokuvia
25.7.2009 asti

Valokuvakeskuksen pienessä galleriatilassa nähdään lappeenrantalaisen Eero Laurikaisen esikoisnäyttely. Näyttely on osa Laurikaisen lopputyötä Joutsenon Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa. Useissa näyttelyn kuvissa on käytetty alumiinifoliota tai muovipusseja heijastamaan ja taittamaan valoa. Valon lähteinä ovat toimineet kodin elektroniikka- ja sähkölaitteet, kuten stereot ja liesiuuni.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15


Elina Relander: Perhonen sisälläni -näyttely.Elina Relander, Perhonen sisälläni
30.5.2009

Elina Relanderin dokumentaarinen valokuvanäyttely Perhonen sisälläni on katsaus suomalaisten transsukupuolisten miesten elämään, jota kuvaaja on seurannut vuodesta 2007 lähtien. Transseksuaalilla tarkoitetaan henkilöä, joka ei tunne biologista sukupuoltaan omakseen, vaan kokee oman ruumiinsa vieraaksi ts. kokee syntyneensä väärään sukupuoleen.

Perhonen sisälläni oli osa Relanderin lopputyötä Turun Taideakatemiassa, mutta Relander on jatkanut projektia itsenäisesti valmistumisensa jälkeen. Näyttely on ollut aiemmin esillä muun muassa Singaporessa sekä Turussa valokuvakeskus Perissä. Lappeenrannasta näyttely matkaa muihin Suomen valokuvakeskuksiin.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-17 ja la 12-15

Katja Väänänen: Hauras mieli -näyttelyKatja Väänänen, Hauras mieli
30.5.2009

Katja Väänsen näyttely Hauras mieli käsittelee naisen mielen maailmaa. Kokonaisuus on rakentunut vuosina 2004-2007 Väänäsen asuessa ulkomailla, Norjassa ja Venäjällä.

Katja Väänänen on Lapissa syntynyt ja Pietarissa yksityisessä valokuvauskoulussa opiskellut nuori kuvaaja, joka nykyisin asuu Karjaalla.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-17 ja la 12-15Kuva: Kalervo Ojutkangas.

Portfolioita - Valokuvia Kirmo Wilénin kokoelmista
28.3.2009

Kirmo Wilén on valokuvaaja ja valokuvagalleristi, joka on kesäkuusta 2008 lähtien pitänyt Valolla-nimistä galleriaa Parikkalan Kirjavalassa. Wilén on vuosien varrella kerännyt kokoelman valokuvauksen klassikoita, joihin yleisöllä on ollut mahdollisuus tutustua galleriassa. Kokoelmassa on kuvia mm. seuraavilta kuvaajilta: Dorothea Lange, Paul Strand, Edward Weston ja Brett Weston. Myös Arno Rafael Minkkinen, Sebastiao Salgado, John Sexton, Kim Weston ja suomalaiset Kirstoffer Albrecht, Kalervo Ojutkangas, Pentti Sammallahti, Antero Takala ovat edustettuina.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen näyttelyssä nähdään Wilénin kokoelmista mm. kolme kuvasalkkua.

Kalervo Ojutkankaan kuvasalkku Kylässä kertoo pienviljelijöiden elämästä. Ojutkangas on 1970-luvulta alkaen kyläillyt pohjoisen kylissä ja tallentanut kamerallaan pienviljelijöiden arkea ja elinympäristön muutoksia.

Toinen kuvasalkku on Pro Luontokuva ry:n Portfolio I. Myytävien kuvasalkkujen tuotot käytetään lyhentämättöminä luonnonsuojelualueiden hankintaan.

Kolmas portfolio Hainan on syntynyt Under the Same Sun -valokuvatyöpajojen tuloksena. Työpajat järjestettiin Oulun läänin ja kiinalaisen Hainanin maakunnan yhteistyönä.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-17 ja la 12-15


IAntero Takala, Mielen maisemiaAntero Takala, Mielen maisemia
28.2.2009 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa nähdään kuvia valokuvataiteilija ja professori Antero Takalan Maisema-trilogian viimeisestä osasta Mielen maisemia (2003), jonka pääroolissa on pohjoissavolainen järvimaisema. Maisema-trilogian muut osat ovat Lapin maisema (1977) ja Kaamos – hämärän maisemat (1987).

Kuvillaan Takala etsii suomalaisen maiseman sisintä olemusta ja taiteilijan kokemusta siitä. Takalan kuvat ovat vahvatunnelmaisia ja graafisia, ja keskeinen tekijä niissä on pohjoinen valo. Takala kuvaa mielellään hetkeä, jolloin maisema on muutoksen tilassa: jotakin on juuri tapahtunut tai pian tapahtumassa.

Näyttelyn on tuottanut Victor Barsokevitsch -valokuvakeskus Kuopiosta.

Ilkka Räsänen, Hetkiä luonnossaIlkka Räsänen, Hetkiä luonnossa
28.2.2009 asti

Valokuvakeskuksen pienessä galleriassa on esillä 10-vuotiaan Ilkka Räsäsen luontokuvanäyttely. Nuoresta iästään huolimatta Räsänen on ehtinyt saada tunnustusta kuvistaan eri tahoilta.

Nyt valokuvakeskuksessa nähtävä näyttely on Räsäsen toinen oma näyttely.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-17 ja la 12-15


Kuva: Anne Hämäläinen.Anne Hämäläinen: Romanssi
31.1.2009 asti

Anne Hämäläisen Romanssi-näyttely Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa kertoo Moskovan asukkaista omassa elinympäristössään. Hämäläinen on tallentanut kuviinsa katoavaa moskovalaista arjen estetiikkaa, arkeen kätkeytyvää runollisuutta ja omaleimaista venäläistä värimaailmaa.

Romanssi oli esillä vuonna 2005 Helsingissä Valokuvagalleria Hippolytessä. Kuvista on julkaistu samanniminen kirja Musta Taiteen kustantamana vuonna 2004.

Anne Hämäläinen (s.1966) on helsinkiläinen valokuvaaja, joka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 2001 lopputyönään nyt valokuvakeskuksessa nähtävä projekti.

Kuva: Raimo Ahonen.Raimo Ahonen: Retrospektiivinen näyttely
31.1.2009 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen pienessä galleriassa nähdään tammikuussa haminalaisen Raimo Ahosen näyttely. Ahonen on pitkän linjan valokuvaharrastaja, joka on vaikuttanut vuosikymmeniä mm. haminalaisessa Ympyräkamerat ry:ssä.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-17 ja la 12-15

Lapualla

© Kalevi A. Mäkinen

Kalevi A. Mäkisen elämäntyönäyttely Eteläpohjalainen kulttuurimaisema
19.11.2009 asti

Kalevi A. Mäkisen elämäntyönäyttely esittelee Etelä-Pohjanmaan katoavaa kulttuurimaisemaa kytösavuineen, lakeuksineen, kevättulvineen, latomerineen ja körttiläiskansoineen. Näyttelyllään Mäkinen haluaa jättää jälkipolville muiston maakunnasta, jossa heidän vanhempansa ovat eläneet.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Lapuan kamerakerho Aikamatka
27.9.2009 saakka

Lapuan kamerakerhon Aikamatka-näyttelyn pohjana on Pyhälahden valokuvaamon kuvia, jotka ovat peräisin 20—30-luvuilta sekä kaksi värikuvaa 60—70-luvuilta. Lisäksi Erkkilän yksityisarkistosta on valittu muutama kuva.

Jokainen kerholainen on saanut vanhan kuvan pohjaksi, jolle on pitänyt etsiä ja kuvata uusi kuva pariksi.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Rune Snellman: Elintila.Rune Snellman: Lebensraum / Elintila
30.8.2009 asti

 

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Kuva: Regina Ketomäki, Aika-näyttely.Regina Ketomäki, Aika
18.6. 2009

Ketomäki on lähestynyt aikateemaa tutkimalla harmaaksi patioitujen rakennusten yksityiskohtia hylätyissä, lähes katoamassa oleivissa pihapiireissä.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Pekka Kauppinen: Elämän värejä
24.5.2009 saakka

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Reijo Haukia, Aikaa ei ole - kuvia kuolemasta, hiljaisuudesta ja ilosta
5.4.2009 saakka

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Jorma Luhta, Nox Magica
8.3.2009 asti

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Vincen Beeckman: Objects Perdu - Löytötavaroita ja Sarah Michielsen: Bryssel
8.2.2009 asti

Pohjanmaan valokuvakeskus aloittaa vuoden 2009 näyttelykauden esittelemällä kahden belgialaiskuvaajan tuotantoa.

Vincen Beeckman (1973) on liegeläinen dokumentaristi, joka havannoi albumityyppisissä kuvissaan sosiaalista ympäristöään. Viime aikoina hän on toiminut myös yhteisöllisten valokuvaprojektien vetäjänä. Pohjanmaan valokuvakeskuksen näyttelyssä Beeckman esittelee muotokuvia juniin unohtuneista tavaroista, joita hän on kuvannut löytötavaratoimistossa.

Sarah Michielsen (1980) on valmistunut valokuvaajaksi tunnetusta Sint-Lukas koulusta Brysselissä. Hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin belgialaisen Outlandish-kollektiivin jäsenenä. Punaisena lankana hänen töissään voidaan nähdä ajan sosiaalisen hengen taiteellinen dokumentointi.

Kuva oikealla yllä: Vincen Beeckman.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Vuoden Luontokuvat 2008
11.1.2009 asti


Kuva: Simo Mikkonen

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

Liedossa

Akselin Lieto - valokuvat kertovat tarinaa
31.12.2009 asti

Lietolaisen palkitun harrastajavalokuvaajan Akseli Hietarinnan valokuvia ja esineistöä.

Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto as
Auki koulujen kesälomien aikaan ke-su 10-18 ja sopimuksesta.
Aikuiset 7 €, lapset alle 18 v. ilmaiseksi, alennuslippu 5 €.

Lohjalla

Lohjan kameraseuran näyttelyKuvia Lohjan keväästä. Lohjan kameraseuran näyttely.
24.7.2009 asti

Lohjan pääkirjasto
(aikuistenosasto)
Karstuntie 3, Lohja
ma-pe 10-19

Mikkelissä

Mikkelin Taiteilijaseuran IX vuosinäyttely
5.12.2009 asti

Mikkelin valokuvakeskus / Mikkelin valokuvataide ry
Hallituskatu 3, II kerros, Mikkeli
ma-pe 11-17, la 11-15 Huom! Kesä-syyskuussa avoinna myös sunnuntaisin klo 11-15.


Stefan Funke: Helsinki olympiavuonna 1952
14.11.2009 asti

Mikkelin valokuvakeskus / Mikkelin valokuvataide ry
Hallituskatu 3, II kerros, Mikkeli
ma-pe 11-17, la 11-15 Huom! Kesä-syyskuussa avoinna myös sunnuntaisin klo 11-15.


Stefan Bremer
24.10.2009 asti

Mikkelin valokuvakeskus / Mikkelin valokuvataide ry
Hallituskatu 3, II kerros, Mikkeli
ma-pe 11-17, la 11-15 Huom! Kesä-syyskuussa avoinna myös sunnuntaisin klo 11-15.


Mikkelin valokuvakeskuksen 20-vuotisjuhlanäyttely
26.9.2009 asti

Mikkelin valokuvakeskus / Mikkelin valokuvataide ry
Hallituskatu 3, II kerros, Mikkeli
ma-pe 11-17, la 11-15 Huom! Kesä-syyskuussa avoinna myös sunnuntaisin klo 11-15.


Ikiliikkuja - Sanomalehti Länsi-Savo 120 vuotta
29.8.2009 asti

Mikkelin valokuvakeskus / Mikkelin valokuvataide ry
Hallituskatu 3, II kerros, Mikkeli
ma-pe 11-17, la 11-15 Huom! Kesä-syyskuussa avoinna myös sunnuntaisin klo 11-15.

Oulussa

Kapa, Olen ymmärtänyt sen jo kauan ja Lehden luin
31.12.2009 asti (Oulu)

© Kapa

Valokuvataiteilija Kapan näyttely Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa tuo esiin ihmisen pieniä onnenhetkiä ympärillä olevan katastrofin hetkellä. Olen ymmärtänyt sen jo kauan -teoskokonaisuuden lähtökohtana on ollut pienet mustavalkoiset sotavalokuvat, jotka Kapa löysi isänsä jäämistöstä.

Lehden luin -sarjassa Kapa käsittelee sotaa sellaisena kuin se näyttäytyy meille aamukahviseurana lehden sivuilta - etäisenä ja vain nopean vilkaisun arvoisena.

Elina Relander, Perhonen sisälläni
31.12.2009 asti (Oulu)

© Elina RelanderElina Relanderin dokumentaarinen valokuvanäyttely Perhonen sisälläni on katsaus suomalaisten transsukupuolisten miesten elämään, jota kuvaaja on seurannut vuodesta 2007 lähtien.

Perhonen sisälläni oli osa Relanderin lopputyötä Turun Taideakatemiassa, mutta Relander on jatkanut projektia itsenäisesti valmistumisensa jälkeen. Näyttely on ollut aiemmin esillä muun muassa Singaporessa sekä Turun ja Lappeenrannan valokuvakeskuksissa. Oulun jälkeen on vielä vuorossa Jyväskylä.

Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria / Kummigalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


© Renja LeinoRenja Leino, mobile motives (195-2566)
31.10.2009 asti (Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria)

Renja Leino kuvasi pääosan esillä olevan valokuvanäyttelynsä mobile motives (195 – 2566) kuvista vuonna 2007 ollessaan taiteilijaresidenssissä Englannissa. Residenssijakson aikana hän otti kännykkäkamerallaan tuhansia kuvia Lontoossa ja Englannin merenrantakaupungeissa.

Näyttelykuvissaan Leino pohtii teknologian mukanaan tuomaa muutosta valokuvauksessa ja valokuvaajan etiikkaa kameran ollessa arkisena välineenä lähes jokaisen matkassa.

© Tuula AlajokiTuula Alajoki, Sovitus
31.10.2009 asti (Pohjoinen valokuvakeskus, Kummigalleria)

Tuula Alajoken Sovitus on henkilöhistoriallinen roolileikki, joka peilaa eri sukupolvien ristiriitaista irtipyristelyä kuvitteellisesta häpeän- ja syyllisyydentunteesta.

Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria / Kummigalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Harri Rauhanummi, Modernin hääkuvauksen näyttely
30.9.2009 asti

Harri Rauhanummen digitaalinen Modernin hääkuvauksen näyttely on esillä Oulun keskustassa UBI-näyttöjen Katugalleriassa. Näyttely on Rauhanummen ensimmäinen ja se yhdistää perinteiseen hääkuvaukseen muotokuvausta, muotikuvausta ja maisemakuvausta.

 • Oulun yliopiston koordinoimasta UBI-ohjelmasta lisää www.ubioulu.fi

Routa-aika
6.9.2009 saakka

Routa-aika on Valokuvan juhlavuoden näyttely Oulun taidemuseossa. Kuvaajat ovat etsineet pohjolasta alkuperäistä, koskematonta kauneutta tai dokumentoineet paikallista arkielämää. Kuvauksen kohde on muuttunut, mutta niin on myös kuvaajan katse. Mustavalkoisesta tallentavasta kuvasta on kuljettu kohti pohjoista identiteettiä pohtivaa valokuvataidetta.

Näyttely toteutetaan yhteistyönä Oulun seudun ammattikorkeakoulun, Oulun taidemuseon ja Pohjoinen valokuvakeskus ry:n kesken. Näyttely liittyy Valokuvan juhlavuosi 2009 -näyttelysarjaan, jossa ovat mukana myös Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo.

OMA - Oulun taidemuseo,
Kasarmintie 7, Oulu
ma-su klo 10-17
1€/3€


Stefan Bremer Keskeltä ja täysillä - valokuvia uhostaStefan Bremer Keskeltä ja täysillä - valokuvia uhosta
13.9.2009 asti

Stefan Bremerin Keskeltä ja täysillä - valokuvia uhosta -näyttely Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa kokoaa yhteen kaksi eri aikakausilta olevaa kuvasarjaa, jotka ovat kiinteässä suhteessa toisiinsa ja kertovat osin samoista asioista.

 

Pekka Nittyvirta Terveisiä Helsingistä
13.9.2009 asti

Pekka Niittyvirran Terveisiä Helsingistä! - Greetings from Helsinki! on postikorttikuvien sarja, joka esittelee pääkaupunkimme vähemmän edustavat kasvot. Näyttely on esillä Pohjoisen valokuvakeskuksen Kummigalleriassa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Reiner Riedler, Fake Holidays
31.05.2009 saakka

Fake Holidays vie katsojan vapaa-ajan absurdeihin keinomaailmoihin, joiden luomiseen käytetään nykyisin valtavia summia ympäri maailmaa. Nämä keinomaailmat tarjoavat meille mitä ihmeellisempiä kokemuksia ja elämyksiä: laskettelua Dubaissa, rentoutumista trooppisella rannalla Berliinissä, illallisen Kremlissä Turkin-matkalla...

Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Oulun Lyseon lukion oppilaat: Decisive Moment-Ratkaiseva hetki
31.05.2009 saakka

Oulun Lyseon lukion opiskelijat ovat paneutuneet tämän lukukauden aikana Henri Cartier-Bressonin kuuluisaksi tekemän ratkaisevan hetken käsitteeseen.

Pohjoinen valokuvakeskus, Kummigalleria
Kulttuuritalo Valve
Hallituskatu 7, Oulu
ma-pe 8-22 la-su 10-22


Lassi Kalleinen ja Leena Holmström: Valokuvia ja kollaaseja Oulun puistopuista
11.5.2009 saakka

Oulun kaupunginkirjaston aula
Kaarlenväylä 3, Oulu


Harri Pälviranta, Hakatut-näyttely.Harri Pälviranta, Hakatut
13.04.2009 asti

Pälviranta on kuvannut väkivallan kohteiksi joutuneita ihmisiä. Projekti on toteutettu yhteistyössä Turun poliisin kanssa. Pälviranta on kulkenut poliisipartioiden matkassa viikonloppuöisin ja kuvannut väkivallan uhreja heti tuoreeltaan korostaen tapahtuman aiheuttamia fyysisiä ruhjeita. Kuvaamiseen on ensin pyydetty kuvattavilta lupa. Suurin osa näyttelyn hakatuista on nuorehkoja miehiä.

Visuaalisesti kuvat liittyvät rikospaikkakuvien ja sosiaalisen dokumentarismin perinteeseen. Kuvat on otettu ison koon kameralla.

Pälviranta uskoo, että väkivallan kuvallistamisella voidaan vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja sitä kautta vaikuttaa väkivallan vähenemiseen.

Pohjoinen valokuvakeskus
Rantagalleria, Kummigalleria, Valvegalleria
Hallituskatu 7 (Valve), Oulu
ma-su 10-20


Vähäx Valottaa Oulussa
22.2.2009 asti

Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaali on saanut jatkoa Oulussa.

Näyttelyiden lisäksi järjestetään valokuvatyöpajametodeja esittelevä luentosarja lasten ja nuorten parissa työskenteleville keskiviikkona 04.02.2009 klo 15-18.

Pohjoinen valokuvakeskus
Rantagalleria, Kummigalleria, Valvegalleria
Hallituskatu 7 (Valve), Oulu
ma-su 10-20

Parikkalassa

Kotimaista: Kristoffer Albrecht, Taneli Eskola, Ismo Hölttö, Timo Kelaranta, Ritva Kovalainen, Kalervo Ojutkangas, Markku Saiha, Pentti Sammallahti, Antero Takala ja Kirmo Wilén.
2.8.2009 asti

Valolla
Kirjavalanraitti 9
59410 Kirjavala
Avoinna 2.6 - 31.8.2009
ti-su klo 11:00 - 16:00


Amerikkalaista perinteistä valokuvaa
mm: Craig Blacklock, Paul Caponigro, Imogen Cummingham, John Sexton ,Edward Steichen, Alfred Stieglitz, Paul Strand ja Weston (3 sukupolvea Brett, Edward ja Kim)
2.6.-28.6.2009

Kuva: Edward Weston, Nude 1936.

Valolla
Kirjavalanraitti 9
59410 Kirjavala
Avoinna 2.6 - 31.8.2009
ti-su klo 11:00 - 16:00

Porissa

Hannes Heikura, Offshore
2.8.2009 saakka

Porin Luontotalo Arkin näyttelyn teemana on Itämeren meriliikenne ja siihen liittyvät ympäristöön kohdistuvat uhkatekijät. Esillä on lehtikuvaaja Hannes Heikuran ilmakuvia Itämereltä ja kuvanveistäjä Visa Hietalahden keraamisia valtamerilaivoja.

Luontotalo Arkki
Pohjoispuisto 7, Pori
ti-su 11-17

Raaseporissa

Bertel Piponius, Pankinjohtajan Länsi-Uusimaa
22.3.2009 asti

Valokuvakatsaus 1920-50-lukujen Länsi-Uusimaahan.

Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo
Kustaa Vaasan katu 11, Raasepori
ti-to 16-19, pe-su 11-17
2 e/ 1 e

Raumalla

Arjen ihmeitä – nuorten valokuvia
Rauman kuvataidekoulun oppilaiden valokuvia
1.2.2009 asti

Rauman kuvataidekoulun oppilaiden valokuvia Lönnströmin taidemuseon Studiossa. Kuvia ovat ottaneet valokuvauspajojen 11-18-vuotiaat oppilaat ja kesäkurssin 10-14-vuotiaat osallistujat.

Näyttely on osa Satakunnan lastenkulttuuriverkoston järjestämää Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvausfestivaalia, jonka päätapahtuma järjestettiin syksyllä 2008 Porissa.

Lönnströmin taidemuseo
Valtakatu 7, Rauma
ti-ke 11-16, to 11-20, pe-su 11-16
5 € / 3 €, alle 18 v. ilmaiseksi

Vasan kevätRovaniemellä

Inkeri West, Vasan kevät
26.4.2009 asti

Saamelainen poronhoitaja Inkeri West on valokuvannut läheltä poroemon, vaatimen, ja vasan suhdetta. Näyttelyssä on esillä noin 40 valokuvapaperille tulostettua ja kehystettyä valokuvaa vuosilta 2006 ja 2007.

Lapin maakuntamuseo
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
14.1.-31.5. ti-su 10-18
Aikuiset 12 €, lapset (7-15 v) 5 €, opiskelijat, eläkeläiset 8 €, perhelippu (2 aik, 2 lasta) 25 €, ryhmälippu 9,50 €- 8,5 €, varattava etukäteen.

Kausikortti 20 €. Erikoisnäyttelyt 4 €.

Tampereella

Unkarilaiset Mestarit
Kuva: BrassaïBrassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi
5.12.2009 asti

Unkarilaiset Mestarit -valokuvanäyttely esittelee neljän unkarilaistaustaisen, mutta emigranttina uransa luoneen, valokuvaklassikon tuotantoa:

Kaikkiaan esillä on noin 130 kuvaa.

Näyttelyn on kuratoinut Tuula Alajoki Valokuvakeskus Nykyaika ry:stä. Valokuvat on valittu yhdessä Unkarin Valokuvataiteen johtaja Péter Bakin kanssa Unkarin Valokuvataiteen museon kokoelmista.

TR1, (Finlaysonin alueella)
Valokuvakeskus Nykyaika
Väinö Linnan aukio 13, Tampere
ke-pe klo 10-18, la-su klo 12-18
5 € /1€

Tradition and Receptiveness – Unkarin nykyvalokuvan suuntauksia
5.12.2009 asti

Unkarin Valokuvaajien liiton kokoama 120 valokuvan näyttely keskittyy Unkarin tämän päivän keskipolven kuvaajiin.

Näyttelyyn liittyy julkaisu Unkarilaisten valokuvaajien odysseia.

TR54, (Finlaysonin alueella)
Satakunnankatu 18, Tampere.
vapaa sisäänpääsy


© Satu LeppänenSatu Leppänen, Inno a Satana
23.10.2009

Satu Leppäsen Inno a Satana koostuu viidestäkymmenestä Black metal -valokuvasta.

Leppänen opiskelee kolmatta vuotta Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa.

Ikuinen Galleria
Finlaysoninkuja 3, Tampere
ma-pe klo 12-18


Taivaan taidetta
30.9.2009 saakka

YK on omistanut vuoden 2009 tähtitieteelle. Tampereen Ursan kokoama Taivaan Taidetta -valokuvanäyttely kokoaa yhteen 70 otosta viime vuosien vaikuttavimmista taivaanilmiöistä 17 valokuvaajalta. Näyttely on esillä Särkänniemen Planetaarion aulassa.

Särkänniemen elämyspuisto, Planetaario, Tampere


Harri Hinkka: Rockvalokuvia 1998-2008 (vol 2.)
27.9.2009 saakka

Harri Hinkka on ikuistanut monia tunnettuja artisteja - mm. Ismo Alankoa, Eppu Normaalia, Pate Mustajärveä ja Dave Lindholmia. Esillä olevat kuvat on otettu alkujaan promo- ja levynkansikuviksi.

Harri Hinkka on saanut Suomen Valokuvaliiton mestariarvon ja hänet palkittu kahdesti vuoden muotokuvaajana.

Museokeskus Vapriikki
Alaverstaanraitti 5 (Tampellan tehdasalue)
ti, to-su 10-18, ke 11-20


Harri Larjosto, Osansa kullakinHarri Larjosto, Osansa kullakin
23.8.2009 asti

Harri Larjosto käsittelee Osansa kullakin -näyttelyn valokuva- ja videoteoksissa aikamme harmaita kysymyksiä. Hänen teemoinaan ovat mm. kulttuurien pirstaloituminen, medialistuminen, taloudellinen globalismi, eriarvoisuus, teknologia, ekologiset murheet, uskontojen, uskovaisten fanaattiset visiot, sukupuolittaminen ja muiden syyllistäminen.

WILLA MAC
Palomäentie 23, Tampere
ke-la 12-18, su 12-17


Juha Sompinmäki, Kambodža
5.6.2009 saakka

Näyttelyssä on esillä 18 kuvaa, jotka kertovat Kambodžan ihmisistä ja kulttuurista.

Kahvila Taikapapu
Tuomiokirkonkatu 26, Tampere
ma-pe 10-18 la 11-16.30


Hannu Karjalainen: Woman With Purple Scarf 2009Vuoden nuori taiteilija 2009: Hannu Karjalainen
5.4.2009 asti

Hannu Karjalainen on järjestyksessä 25. Vuoden nuori taiteilija.

Karjalaisen tausta on valokuvataiteessa, mutta hän käyttää teoksissaan liikkuvaa kuvaa tuodakseen teoksiin ajan ja keston ulottuvuuden.

Karjalainen soveltaa muotokuvan ajatusta videotaiteeseen, pohdiskellen sen relevanssia ja mahdollisuuksia tämän hetken jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

Karjalaisen muotokuvat eivät ole niinkään yksittäisen henkilön persoonan kuvauksia, vaan laajempia pohdiskeluita inhimillisyyden tilasta.

Hannu Karjalainen (s. 1978 Haapavedellä) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Strasbourgissa. Hän on valmistunut vuonna 2005 Taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34
ti-su 10-18
6/4/2 euroa


Vuoden Lehtikuva 2008, Kuvaaja Sami Kero, HS.Vuoden Lehtikuvat 2008
22.3.2009 asti

Vuoden 2008 parhaat lehtikuvat julkistettiin Tampereella TR1-galleriassa 20.2.2009. Kilpailuun liittyvä näyttely esittelee voittajakuvat ja kovimmat haastajat.

Suomen lehtikuvaajat ry on järjestänyt kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Tänä vuonna kisaan osallistui 113 valokuvaajaa liki 2900 kuvalla.

TR1
Väinö Linnan aukio 13, Tampere
ti - su klo 10-18
5 € /1 €


Minna Havukainen: Puerperium
3.3.2009 asti

Minna Havukainen kuvaa Puerperium-sarjassaan (lapsivuodeaika) vastasynnyttäneitä äitejä vauvoineen sairaalaympäristössä. Tavoittaakseen syntymään liittyvän ainutlaatuisen tunnelman Havukainen pyrkii kuvaamaan äidit lapsineen mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Äitiyden ruumiillisuus ja fyysinen koettelevuus ovat kuvissa voimakkaasti läsnä.

Näyttelyteokset ovat vuosilta 2003-09, mukana on myös neljä videoteosta.

Havukaisen äitiysteeman tuotannosta julkaistaan Puerperium-valokuvakirja 4.5.2009.

Galleria Mältinranta
Kuninkaankatu 2, Tampere
ma-to 12-18, pe-su 12-16


Ensio Kauppila, Muotia ja katuvilinää
27.2.2009 asti

Valokuvaaja Ensio Kauppilan 1950-1970-lukujen valokuvia.

Tampere-seura, toimisto,
Kauppakatu 1, Tampere


Kuva: Tuula Alajoki.Tuula Alajoki: Sovitus
15.2.2009 asti

Sovitus on katumusta jo ennen tekoja, kuin sisäänpäin kääntynyt katse, joka hakee hyväksyntää.

Tuula Alajoki sanoo sarjansa olevan henkilöhistoriallinen roolileikki, joka peilaa kolmen sukupolven ristiriitaista irtipyristelyä kuvitteellisesta häpeän- ja syyllisyydentunteesta.

Rovaniemellä varttunut Tuula Alajoki (s. 1975) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2001.

TR1(parvi),
Väinö Linnan aukio 13, Tampere
ti - su klo 10-18
5 € /1 €

Turussa

SuoritusSaara Huovinen, Suoritus - valokuvainstallaatio
20.12.2009 asti

Installaatio Suoritus koostuu lukuisista pienistä 1900-luvun alkupuoliskon seiväshyppykuvista, joissa toistuu riman ylitys, onnistuminen. Kun kuva-aihe toistuu kymmeniä, jopa satoja kertoja, yhden ihmisen ainutlaatuinen suoritus hukkuu kaltaistensa joukkoon ja kutistuu.

Saara Huovinen on valokuvaaja, joka täydentää koulutustaan kuvataiteen opinnoilla Turun AMK:n Taideakatemiassa. Suoritus-näyttely on hänen lopputyönsä.

Turun Konserttitalon Vino-galleria
Aninkaistenkatu 9, Turku


Wilma Hurskainen, Ei Nimeä - No Name
© Wilma Hurskainen20.12.2009 asti

Wilma Hurskaisen (s. 1979) Ei nimeä käsittelee ajan kulumista ja muistoja. Sarja sisältää risteäviä ja osittain päällekkäisiä tarinoita valokuvien ja tekstien kertomina. Kaksi aikatasoa, lapsuus ja aikuisuus, asettuvat valokuvissa limittäin.

Wilma Hurskainen työskentelee valokuvataiteilijana ja lehtikuvaajana Helsingissä. Töissään Hurskainen on käsitellyt muun muassa tyttöyden, sisaruuden ja ajan kulumisen teemoja.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17


Turun Kamerat ry, 80-vuotisjuhlanäyttely
Kuva: Olavi Vartiainen: Konemies ja lemmikki, 1957.Turkulainen harrastajavalokuvaajan etsimessä
13.12.2009 asti

Turun Kamerat ry:n 80-vuotisjuhlanäyttely esittelee yhdistyksen jäsenten kuvia ja oman arkiston kuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Esillä on eri aiheisia kuvia yli kymmeneltä jäseneltä. Mukana on myös kunniajäsenten Rainer Johanssonin, Pauli Kokon, Raimo Lehtosen ja Olavi Vartiaisen kuvia.

Kuva yllä
Olavi Vartiainen: Konemies ja lemmikki, 1957.

Vanhan Raatihuoneen Galleria  
Vanha Suurtori 5 (2. krs), Turku
ti-pe klo 12-19, la-su klo 11-17


MAASTOUTUMISIA Heini Aho, Juliana Harkki, Riitta Ikonen, Maija Luutonen, Elina Minn
22.11.2009 asti

Maastoutumisia on Valokuvakeskus Perin marraskuun näyttely, jossa viisi kuvataiteilijaa käsittelee aihetta omasta näkökulmastaan käsin.

Näyttely on osa Turun yliopiston taidehistorian laitoksen, Turun Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelman ja turkulaisten näyttelyinstituutioiden yhteistä pilottihanketta, joka kouluttaa taidealan opiskelijoita kuraattorin työhön.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17


© Minna HavukainenMinna Havukainen: exitus
2.11.2009 asti

Valokuvataiteilija Minna Havukainen tunnetaan erityisesti syntymää käsittelevistä kuvasarjoistaan. Uusimmassa projektissaan hän on siirtynyt kuvaamaan kuolemaa. Tätä varten hän on kahden vuoden ajan työskennellyt surevien ja hautajaisia valmistelevien omaisten ja kuoleman parissa. Samalla hänen oma näkemyksensä kuolemasta on avartunut ja muuttunut. Vieraan ja pelottavan rinnalle on astunut lohtu, levollisuus ja oman kuoleman hyväksyminen.

Projektissa syntyneitä valokuvia ja videoteoksia on esillä Galleria Titanikissa Turussa.

Havukaisen exitus-näyttelyyn liittyen:

 • Pyhäinpäivänä lauantaina 31.10.2009 Titanik-galleriassa järjestetään runsaasti oheisohjelmaa, mm. surusidontaa, uurnantekoa, animaatioita, videoteoksia, Kuoleman Kahvila sekä mahdollisuus muistaa edesmenneitä omaisia muistokynttilöin.
 • Pyhän Ristin kappelissa järjestetään pyhäinpäivänä 31.10.2009 klo 12-24 näyttelyn oheistapahtumana kuolemaa pohtiva yleisötilaisuus "MAASTA SINÄ OLET TULLUT − Kuolemasta sanoin, kuvin, sävelin". Päivän mittaan kuullaan pappien, tutkijoiden ja taiteilijoiden näkökulmia kuolemaan. Tilaisuuden järjestävät valokuvataiteilija Minna Havukainen, Henrikinseurakunta ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Pyhän Ristin kappeli, Turun hautausmaa, Skarppakullantie 2, Turku.
 • Kuuntele Yle Areena, Aluetoimitusten juttuja: Valokuvataiteilija Minna Havukainen kertoo kuolemaa käsittelevästä näyttelystään.
  Kesto: 00:05:35
  Poistuu Yle Areenasta: 7.11.2009 klo 12.21

Galleria Titanik
Itäinen Rantakatu 8, Turku
ti-pe klo 12–18, la-su klo 12–16

 

© Sari VennolaSari Vennola, Paperinuket
25.10.2009 asti

Helsinkiläisen valokuvataiteilijan Sari Vennolan (s.1965) teossarjan Paperinuket pääosassa ovat rohkeasti keimailevat iäkkäät naiset. Kuvasarjalla taiteilija palauttaa muistot lapsuuteen ja pikkutyttöjen unelmiin prinsessamekoista. Muotokuvien rinnalle Vennola on kuvannut vanhoja, muistoja kantavia juhlavaatteita.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17


Marko Karo: Msaquerade
27.9.2009 asti

Valokuvakeskus Perissä on syyskuun ajan esillä helsinkiläisen valokuvataiteilijan ja tutkijan Marko Karon (s. 1971) kuvasarja Masquerade. Näyttely koostuu kahdesta visuaalisesti hyvin erilaisesta osiosta: toisessa galleriahuoneessa on kuvia ihmisestä ja hänen elinpiiristään, kun taas toisessa nähdään perhosia eri muodoissaan. Teoskokonaisuuden pyrkimyksenä ei kuitenkaan ole alleviivata kulttuurin ja luonnon, ihmisen ja eläimen vastakohtaisuutta, vaan pikemminkin juuri päin vastoin.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17


Kuva: Jouko Lehtola.Jouko Lehtola
6.9.2009 saakka

Turun taidemuseon Studiossa avautuu tänään valokuvaaja Jouko Lehtolan näyttely. Näyttely on auki koko kesän. Esillä on teoksia 2000-luvun sarjoista Finnish View (Suomalainen maisema) ja End of Innocence (Viattomuuden loppu).

Jouko Lehtola (s. 1963) tuli tunnetuksi 1990-luvun lopulla paljon julkisuutta saaneella teossarjalla Young Heroes, joka kuvaa kaunistelematta ja läheltä nuorison menoa suomalaisessa kesäyössä.

Kuvattuaan vuosia nuorisoa Lehtola alkoi kuvata erilaisia paikkoja ja esineitä. Kohteina olivat mm. heroiinin yliannostukseen menehtyneiden ihmisten kuolinpaikat ja vankiloiden ja pidätyssellien seinät. Finnish View -sarjassa Lehtola on kuvannut perheväkivallan yhteydessä käytetettyjä aseita ja onnettomuuksissa romuttuneita autoja. Näissä kuvissa ihminen on läsnä vain epäsuorasti jättämiensä jälkien kautta. Finnish View -sarjaan kuuluu myös muotokuvia, joissa henkilöt ovat peittäneet kasvonsa sekä kuvia luonnosta.

Sarjassa End of Innocence Lehtola on kuvannut sadomasokistisiin asuihin pukeutuneita ihmisiä, jotka seisovat tyynesti kameran edessä.

Turun taidemuseo, Studio
Aurakatu 26, Turku
ti-pe 11-19, la-su 11-17
7 €/4 €
Yli kymmenen hengen ryhmät 4 € /henk.
Koululaiset alle 16 v. maksutta
Ilmaisilta perjantaisin klo 16-19


Kristoffer Albrecht, Zigzag, Euroopassa
30.8.2009 asti

Nagyatad, Unkari, 2004.

Kristoffer Albrechtin (s. 1961) matkakuvien sarja Zigzag, Euroopassa esittelee mustavalkoisin panoraama­kuvin Euroopan reunamien, erityisesti Itä-Euroopan visuaalista monimuotoisuutta.

Näyttelyn materiaalista on alkuvuodesta ilmestynyt myös samanniminen kirja Mustan Taiteen kustantamana.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17


Janne Gröning, Maailman kaunein saaristo
31.8.2009

Janne Göring on kuvannut viimeiset 10 vuotta Turun saariston- ja Suomen etelärannikon luontoa. Kuvillaan hän haluaa tuoda esiin luonnon kauneuden ja pysäyttää ihmiset pohtimaan luonnon merkitystä elämässään.

Forum Marinum
Linnankatu 72, Turku
joka päivä 11-19
aikuiset 7 €, eläkeläiset, opiskelijat ja 7-15 v. 4 €, alle 7 v. ilmaiseksi.


Veronica Dell´Agostino
2.8.2009 asti

Valokuvakeskus Perissä on esillä italialaisen valokuvataiteilijan Veronica Dell´Agostinon (s. 1981) kolme rakennettujen valokuvien sarjaa, joita kaikkia yhdistää tragikoominen väkivalta ja kauhuromantiikka.

Dell´Agostinon teosten inspiraation lähteenä toimivat usein lasten sadut lapsuuden aikaiset kokemukset. Hänelle on tyypillistä itse kirjoitettujen runojen ja tarinoiden yhdistäminen valokuviinsa, joissa hän myös itse toimii usein mallina.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17


Ismo Luukkonen: Kokemuksia ajasta
7.6.2009 asti

Kokemuksia ajasta on valokuvattu esihistoriallisilla paikoilla vuosina 2008–2009. Jokaisen paikan kulttuurinen ikä on tuhansia vuosia. Aika on kerroksina läsnä maisemassa.

Lisäksi Luukkonen on tuonut kuviin lisää kerroksellisuutta jakamalla valotuksen osiin. Ajallisesti kerrokselliset maisemat on kuvattu siten, että ne koostuvat ajallisesti useista hetkistä.

Brinkkalan Galleria
Vanha Suurtori 3, Turku
Ti-pe 12-19, la-su 11-17


Annika von HauswolffAnnika von Hausswolff
17.5.2009 asti

Turun taidemuseossa avautuu tänään kansainvälistä menestystä niittäneen ruotsalaisen Annika von Hausswolffin (s. 1967 tuotantoa esittelevä näyttely.

Hausswolff on tullut tunnetuksi huolellisesti lavastetuista dokumenttikuvaa muistuttavista valokuvistaan, joille on ominaista melankolinen tunnelma ja surrealistissävyinen moniselitteisyys.

Hausswolffilla on ollut Suomessa jo aiemmin pari pienimuotoisempaa yksityisnäyttelyä: ensimmäinen näyttely oli keväällä 2007 Galleria Huudossa ja toinen saman vuoden lopulla Kulttuuritehdas Korjaamolla.

Turun taidemuseon näyttely esittelee teoksia koko taiteilijan uran ajalta. Kaikki näyttelyn teokset kuuluvat Magasin 3 Stockholm Konsthallin kokoelmaan.

Näyttelyyn liittyy Magasin 3:n tuottama kolme asiantuntija-artikkelia sisältävä julkaisu (kielet ruotsi ja englanti), johon Turun taidemuseo on tuottanut suomenkielisen liitteen.

Turun taidemuseo
Aurakatu 26, Turku
ti-pe 11-19, la-su 11-17
7 €/4 €
Yli kymmenen hengen ryhmät 4 € /henk.
Koululaiset alle 16 v. maksutta
Ilmaisilta perjantaisin klo 16-19


Tuomo Kesäläinen, Sompio - Lappi varsinaissuomalaisen silmin
31.3.2009 asti

Kuvat on otettu vuosina 2006 - 2008 Suomen Lapissa, suurin osa Sodankylässsä.

Ruissalon opastuskeskus Tammenterho, Turku
la-su klo 10 - 16


Lauri Nykopp, VALOLauri Nykopp, VALO
8.3.2009

Valokuvaaja Lauri Nykopp (synt. 1957) on kuvannut VALO Karttuunselkä -sarjan teoksia kotipihallaan Puulaveden rannassa seitsemän vuoden aikana. Teokset on otettu aina samasta paikasta ja samalla rajauksella. Tärkein innoittaja on ollut valo, jonka vaihtelut Nykopp on ikuistanut eri vuorokauden aikoina ja eri vuodenaikoina.

Kuvat on otettu panoraamakameralla ja käännetty sitten pystyyn, jolloin lopullisessa kuvassa horisontti halkaisee kuvan pystysuunnassa.

Nykoppin teokset ovat suurikokoisia ja hyvin maalauksellisia. Taiteilija itse pitääkin niitä abstrakteina maalauksina, joissa valo, väri ja muotojen rikkaus ovat pääosassa.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1, Turku
t-pe 12–18, la-su 12-17


ONDE ESTOU? MISSÄ OLEN? - Turun AMK:n Taideakatemia valokuvauksen 3. vuosikurssi
8.2.2009 asti

Valokuvakeskus Perissä on esillä Turun AMK:n Taideakatemian valokuvauksen kolmannen vuosikurssin yhteisnäyttely. Mukana on kymmenen kuvaajan töitä kuukauden pituiselta kuvausmatkalta Portugaliin.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1, Turku
t-pe 12–18, la-su 12-17


Tuusulassa

Uutta ja vanhaa Jokelaa - valokuvanäyttely Jokelan kirjastossa
31.12.2009 asti

Näyttelyssä voi tutustua Jokelan muuttuvaan kyläkuvaan ja elämään 1900-luvun alusta alkaen Pekka Toivosen kuvaamien ja keräämien valokuvien kautta.

Jokelan kirjasto, lukusali
Jokela-talo
Keskustie 20, Tuusula
ma, ti, to 13-19, ke 10-19, pe 10-16, la 9-15

Vaajakoskella

Valokuvanäyttely rekkakuskien arjesta
Johanna Paaso: Otteita elämästä - Todellisuus ratin ääressä.
5.1.2009 asti

Johanna Paaso tietää, miltä rekkakuskien arki ratin ääressä näyttää. Takana on 10 vuotta tien päällä, yli 400 000 liftattua kilometriä, tuhansia kyytejä ja 25 000 valokuvaa.

ABC Vaajakoski
Vaajakoskentie 850, Vaajakoski
avoinna 24 h

Valkeakoskella

Kuva: Markku TeerikorpiMarkku Teerikorpi, The Ink Kitchen
25.1.2009 asti

Näyttelyssä on kaikkiaan 29 teosta ja kaikkien aiheena on väri.

Valkeakoski-opisto, näyttelyhalli
Kauppiaankatu 2, Valkeakoski
ma-to 10-20, su 13-16


Jukka Nurminen: Vedenalainen saaristomeriVedenalainen Saaristomeri
8.11.2009 saakka

Jukka Nurmisen valokuvanäyttely sukeltaa veden alle Saaristomeren maisemiin.

Vedenalainen Saaristomeri on monivuotinen kiertonäyttely. Näyttely pyrkii ympäristötietoisuuden lisäämiseen tuomalla esiin Itämeren ainutlaatuisuuden.

Kauppatieteiden maisteri ja reservin raivaajasukeltaja Jukka Nurminen (s. 1979) on yhdessä tiiminsä kanssa tallentanut Saaristomeren vedenalaisia maisemia vuosina 2003-2006.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingissä Amos Andersonin taidemuseossa ja Luonnontieteellisessä museossa sekä Suomen merimuseossa Kotkassa.

Myllysaaren museo
Kanavanranta 3, Valkeakoski
ti,to-pe, su 12-16 ja ke 12-18, 1.5.-30.9. myös la 12-16

Vantaalla

©  Tero MakkonenTero Makkonen: Vinski - erään kissan muotokuva
28.11.2009 asti

Vantaalainen valokuvaaja Tero Makkonen seurasi kamerallaan perheensä Vinski-kissan (1994-2008) elämää siitä lähtien, kun Vinski pentuna tuli taloon. Vinski oli kissapersoonallisuus, joka piti vedestä, lumesta ja saunomisesta.

Myyrmäkitalo
Paalutori 3, Vantaa
ma-pe klo 8-20, la 10-16

Varkaudessa

Juha Allan Ekholm, Replay
26.4.2009 asti

Turkulainen valokuvaaja Juha Allan Ekholm (s. 1965) on katsellut kaupunkia totutusta poikkeavalla tavalla - roolipelin läpi. Näyttely pohjaa vuoden 2004 ANTI-festivaalissa pelattuun roolipeliin Todellinen kaupunki.

Sähköiset pelikortit, data-projektoriesitys ja ripustettava osuus on kuvattu vuosina 2004-2006. REPLAY on näyttely visuaalisista tutkimusmatkoista roolipelin läpi katsotussa kaupungissa, kulttuurihistorian, pelin ja todellisuuden sekoittumisesta. Pelin on kirjoittanut roolipelitaiteilija, taiteilija Mike Pohjola. Kuva-aineisto muodostuu kuopiolaisen valokuvaaja Viktor Barsokevitschin 1900-luvun taitteen kuva-aineistosta ja Juha Allan Ekholmin nykyvalokuvista.

Näyttely oli esillä ensi kertaa VB-Valokuvakeskuksessa 2006. Sen jälkeen se on ollut esillä eri puolella Suomea.

Varkauden taidemuseo
Wredenkatu 5A, Varkaus
ti 11-19, ke ja to 11-19, pe ja su 11-16. Suljettu ma ja la sekä 7.-9.4. henkilökunnan pakkolomien vuoksi, 10.-13.4. , 1.5., 21.5., 19.-21.6., 6.12., ja 24.-26.12.2009


Takaisin Näyttelyt-sivulle

Päättyneet näyttelyt 2005-2008

 

Armi Hölttö

 


Hae Google:sta

Uutiset