Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
ThumbsPlus

ThumbsPlus 5.01

Matti Harju (10.11.2002)

Osa 1 / 2

Yleistä

ThumbPlus kuva-arkisto-ohjelman ensimmäinen versio syntyi yli kahdeksan vuotta sitten. Ohjelmaa kehitetään koko ajan ja päivitystahti on kohtuullinen. Versio versiolta ominaisuudet ovat lisääntyneet. Mikään fotoeditori TP ei ole, mutta valikoista löytyy monenlaisia toimintoja. Viimeisimmän version mukana tuli tuki ICC-profiileille.

Itse olen käyttänyt ThumbsPlus -ohjelmaa useamman vuoden. Käyttö on rajoittunut lähinnä kuvien selailuun. Välillä olen tehnyt joitain yksinkertaisia erätoimintoja (batch eli isommalle joukolle) kaikille hakemiston kuville. Hiiren kakkosnäppäimellä tulevasta valikosta on ollut kätevä kääntää kuva oikein päin (ns. lossless-jpg eli kuvan laatu ei käännön jälkeen talletettaessa huonone).

Oikeastaan ainoa huono puoli ThumbsPlussassa on se, että sillä ei ole suomalaista jälleenmyyjää. Yksinkertaisin tapa hankkia ohjelma on ostaa se internetistä luottokortilla, jolloin hinta jää alle 70 dollarin. Kielen puolesta suomalaisille olisi ehkä helpointa hankkia TP 5.01 Englannista, jossa jälleenmyyjänä on Thompson Partnership (luottokorttiostaminen tästä yrityksestä vaikutti _hieman_ omituiselta. Softa kertoi heti alkuun olevansa demo, jatkossa ei voinut valita kuin versio neljää TP:sta?). Saksalaisen jälleenmyyjän PD-Profin sivuilla 5.01:n hinta oli 105 euroa.

Ohjelmaa voi kokeilla rajoitetun ajan ennen ostoa. Trial-versio vastaa lähes täysin täysversiota. Siinä ei ole mahdollista siirtää kenttiä tietokannasta tekstitiedostoon ja päinvastoin kuten täysversiossa. Vesileimaa ei myöskään voi lisätä kuviin erätoimintona. Trial-ajan päätyttyä osa ohjelman ominaisuuksista lakkaa toimimasta. Uudelleenasennus ei auta, vaan pitää ostaa täysversio.

ThumbsPlus

Tietokanta

ThumbsPlus käyttää Access-tietokantaa, joka suorituskykynsä puolesta riittää 5 - 10 käyttäjälle ja alle 1 GB:n kannalle (siis pikkukuvien). Tehoa haettaessa voidaan tallennusalustana käyttää SQL Server -ratkaisua (6.5, 7, 2000). Oracle ja DB2 ovat työn alla. Yhden kannan kokorajoitus on 2 GB, testimielessä luotujen yli 100.000 pikkukuvan (thumbnail eli peukalonkynsi) kannoissa ei ole tullut vastaan suorituskykyongelmia. Käyttäjä voi vapaasti lisätä kenttiä muistiinpanoja varten. Nimen voi itse valita, tyyppi voi olla tekstiä, numeroita, desimaalilukuja tai päivämäärä. Pituus on rajoitettu 255 merkkiin. Pidempiä kenttiä haluavan on käytettävä ns. huomautuskenttää (annotation), jonka pituutta ei ole rajoitettu.

Talletetut tiedot voidaan siirtää tietokannasta pilkulla erotettuina tekstitiedostoon. Samoin voidaan tekstitiedostosta tuoda tietoja tietokantaan eli yhdistää useampia ThumbsPlus -kantoja.

Offline-tiedostojen (itse kuvat esim. rompulla, ei kovalevyllä) pikkukuviin ei normaalisti talletu Exif-tietoja (suljinaika, valotus, zoomaus jne.). Pitää luoda itse saman nimiset kentät (vähintään 40 merkkiä), jolloin nämä tiedot kopiodaan tietokantaan.

Kuvaruurukaappaus

Tietokannasta voi tehdä hakuja hyvin monipuolisesti, tarvittaessa kyselyjä voi tehdä SQL:n kaltaisella syntaksilla. Mielenkiintoinen haku on ns. Find Similar Images, jossa identtisyyden astetta voi liukusäätimellä muuttaa.

Kuvajoukoista voi luoda ns. virtuaaligallerioita ja näiden alle toisia gallerioita jne. Tämä on kätevä ominaisuus, kun haluaa tarkastella kuvia eri tavoin.

Kuvien editointi

Ohjelmasta löytyy histogrammi, joka ei kuitenkaan ole Photoshop-ohjelman histogrammin veroinen. Esimerkiksi värikanavia ei ole erotettu toisistaan. Tasoja (layers) ei ole, mutta kuvia voidaan yhdistää ja määrittää, kuinka paljon toista kuvaa näkyy. Kaikki toiminnot voidaan nauhoittaa makroiksi. ThumbsPlus ei ole mikään kuvankäsittelyohjelma, mutta yllättävän paljon sillä pystyy tekemään ja saamaan aikaiseksi ihan hyvää jälkeä. Moni ammattikuvaajakin käyttää sitä kuvien editointiin.

Kuvaruurukaappaus

Kätevä toiminto on Stamp, jolla kuvaan voidaan lisätä tekstiä tai vaikka toinen kuva. Paikankin saa määritettyä. (Makron tai erätoiminnon avulla tämä voidaan samalla tavoin tehdä suurellekin joukolle kuvia). Ohjelmassa on myös punasilmäisyyden poisto, samoin Digimarcin vesileiman lisäys. Filttereitä löytyy ihan kohtuullinen määrä ja omiakin voi määritellä. ThumbsPlus-ohjelmassa on myös erilaisia valmiita toimintoja, joilla voi yrittää parantaa kuvaa. Kätevä valinta on Transform ja Trim, jolla kuvat voi valmiiksi rajata tiettyy suhteeseen, esim. 10 cm * 15 cm. IPTC-kommentteja on mahdollista editoida, kuvaan voi myös lisätä yksinkertaisen kommentin.

| osa 1/2 | osa 2 / 2 |

 


Hae Google:sta

Uutiset