Sivu 1/3

Digin märät korvantaustat

Lähetetty: Touko 12, 2004 19 : 53
Kirjoittaja jorepuusa
Tämä teksti on ollut sivuillani jo kaksi vuotta, olen sillointällöin päivittänyt sitä ja tässä 7.5.04 tapahtumien jälkeinen päivitys.

Opetin taas kaksi päivää kuvaavia toimittajia TAIK:in täydennyskoulutuksessa ja kaikki alla mainitut ongelmat näkyivät selkeästi jokaisen kymmenen opiskelijan harjoituksissa ja puheissa.
Hurjinta oli, että monet kaipasivat takaisin filkkajärkkäreitään, vaikka kaikille olikin selvää, että materiaalin saaminen nopeasti ja halvalla taittoasemiin on merkittävä etu menneeseen aikaan verrattuna.
( mainittakoon vielä että kameralaukussani on D100 ja F4 rungot, jälkimmäinen vain pelastusrenkaana)
--------------------------

Digitaalikameroiden tulo harrastajamarkkinoille ja
väliportaan ammattilaisille ( kuvaavat toimittajat paikallislehdissä) on heikentänyt valokuvailmaisua ja tulee tulevaisuudessa luomaan jyrkän eron kuvaa kuvana ja kuvaa välineen ehdoilla tekevien välille.

1.) Osan digitaalikameroita laukaisuviive rajoittaa kuvaamista edelleen. Consumer ja Prosumer digien laukaisuviive, pienikin,-estää kameran käytön sillä hetkellä, kun kuvaaja puristaa laukaisijaa ja odottaa kameran laukeava heti. Kamera ei laukea kuvaajan päättämällä hetkellä, vaan vasta useiden parametrien päätettyä, että kamera voi laueta.
Liikkeen kuvaaminen aktiivisesti tulee vaikeaksi. Ihmisen haastattelun aikana tekemiin eleisiin ja ilmeisiin reagoiminen tulee lähes mahdottomaksi. Tilanteisiin reagoiva reportaasikuvaus jää pois tai muuttuu kameran ehdoilla tapahtuvaksi.
Tämän seurauksena esim paikallislehtien toimittajat alkavat välttää tilanteita, joissa kameran laukeamattomuus on turhauttavaa ja kuvien sisältö alkaa muuttua staattiseksi..kuvista tulee kameran rajoiteen takia ns. reprokuvia


2.) Valokuvauksen tärkein ilmaisukeino on aika- ja aukkojanalla tapahtuva ilmaisun äärimmäistäminen. Luova kuvaaja ei liiku aukkosarjan keskiosassa, vaan käyttää omia visuaalisia ambitioitaan korostaakseen janan kumpaakin ääripäätä eli äärimmäistää.
Kuvaaja voi siis perinteisellä kameralla kääntää aikakiekon toiseen laitaan ja himmentimen toiseen miltei automaattisesti -kun haluaa esim ultrakapean terävyysalueen.
Näin ei voi toimia kuluttajadigissä.
Kuluttajadigien ongelma on, että säädöt on haudattu valikoiden syvyyksiin ja luova kuvaaminen poistuu hitaasti alkuvaiheen innostuksen hävittyä-- harva kotitarvekuvaaja hakee valikoista manuaalisäätöjä.
Kun kamera päättää kuvien visuaalisen ilmeen- näyttävät kaikki digikuvat samalta.Johtuen kennon pienuudesta on kamera hyvin syväterävä suurillakin aukoilla, eikä asialle voi mitään.


3. Digipokkari on riittävän tarkka esim. 5-6 palstan tai A4-A3 värikopioihin, jos tarkkuudella tarkoitetaan kuva-alkioiden määrää ( resoluutiot). Sävyala on kuitenkin se todellinen ongelma, joka rajoittaa kuvien vakavampaa käyttöä. Valkoinen palaa puhki, leikkautuu, eikä siitä ole juuri mitään pelastettavissa, kuten taitava skannaaja pystyi pelastamaan negasta. Digitaalinen tiedosto ja sen valotuserehdyssherkkyys on jossainmäärin verrattavissa diaan. Vaikka kohinaa mustassa voidaan pelastaa esim lab:n lightness kanavalla blurraamalla, on tosiasia,-- että erittäin harva perusamatööri osaa Photoshoppia. Kannattaa käydä digien suurkopiolinjalla katsomassa, ---vaikka oma materiaali olisi kunnossa,-- on monien amatöörien kuva-aineisto huonompaa kuin nega-aikana.
Suuri osa amatööreistä kuvaa kädet suorina lcd näytöltä tähdäten, kamera tärähtää paljon helpommin kun ergonomia ei ole kunnossa. Saamiani tietoja n. 70% kokonaismäärästä tärähtäneistä ns. kymppikuvista ei voi pitää liioitteluna


4. Digipokkareiden optiikoiden rajoittunuisuus johtaa siihen, että kuvien visuaalinen ilmaisu harrastajan käsissä menettää sen joka halvalla saattin aikaan kinaripuolella. Riittävän pitkä telen tai erityisesti riittävän laajan optiikan näennäinen kuvan puristuminen tai laajeneminen puutttuuu nyt kokonaan.
Telen tarkoitushan ei ole tuoda Alppeja lähemmäksi vaan mahdollistaa edessä olevasta tilanteesta kuvien palastelun eli leikkaamisen ja laajakulma mahdollistaa -ei vain sisätiloissa kuvaamisen- vaan enenkaikkea riittävän lähelle menemisen illuusion.

Digikuvan erottaa ilmaisusta nopeasti, terävyyttä riittää “linssistä Tallinaan” ja tarinan kerronta kapealla terävyysalueella ei oikein onnistu ilman täyskokokennokameroita.


5. On olemassa kameroita, joissa on lisäsalamakenkä, mutta suurin osa halvemmista digeistä valaisee suoraan edestä laukeavalla pienellä “punasilmäaktivaattorilla.”
Oleellista on että valo on se, jolla kuva tehdään. Kamerassa kiinniolevalla mutta --välähdyspää käännettävissä olevalla salamalla saa jo aikaan esim kasvoihin monipuolisen valon.
Digeillä otetu salamakuvat erottuvat, kun suora salama tuhoaa kolmiulotteisuuden ja tuottaa nenässä ja otsassa palavat rasvaläikät ja ylivalotus tuottaa alueita , joissa ei kertakaikkiaan (toisin kuin useimmiten negalla) ole mitään informaatiota.

Olemme tilanteessa, jossa esim paikallislehdet täyttyvät aika kamalista pönöttävistä kaksisävyisistä äijänpäistä.
Monelle kuvaajalle tärkeä B puuttuu usein tai on viiden sekunnin luokkaa, eli kamera karsii pois esim luovan valomaalauksen ym.ym.

6. Arkistointi on ongelma vasta kun on kulunut 20-30 vuotta ensimmäisistä digiamatöörikuvista. Nyt ihmiset karsivat mielenkiintoista aineistoa pois tiedostoistaan, kovalevyt leikkaavat kiinni ja CD:t täyttyvät mutta niiden tiedostot voidaan menettää.
Kenellä on enää ns. lerppuasemaa? Jos löydät mielenkiintoisia tekstidokumenttejä ao medialla, millä ne luet. Tekniikan kehityksen kiihtymisen kautta voidaan tulla tilanteeseen, jossa emme löydä riittävän vanhoja laitteita saadaksemme alkuaikojen CD tiedostot auki, puhumattakaan siitä, että ne saattavat olla lukukelvottomia.

Lopuksi....suurin ongelma on kuitenkin kuvaamisen näennäinen helppous. Se tuntuu tuottavan voimattomia kuvia nyt. Miten jatkossa, en tiedä. Mutta minä kuvaan D100:lla ja nautin tekniikan kehityksestä, vaikka tiedostankin kirjoittamani ongelmat.

( ps. tätä kirjoitettaessa on ilmestynyt Epsonilta Leica bajonettia käyttävä perinteiseen mittaetsimeen perustuva 6mp digi, jonka säädöt ovat analogiset, jipppiiiiii)

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 07
Kirjoittaja kaptah

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 14
Kirjoittaja laite
kaptah kirjoitti:Vaikea uskoa että paikallislehdet käyttäisivät nyt tai koskaan digipokkareita kuviensa ottoon? Ja eikö tässä nyt puhuttu lähinnä pokkareista, jos en lukenut kuin piru raamattua. Vai kärjistätkö tarkoituksellisesti? :)
usko pois, kyllä käyttävät. löytyyhän niitä digijärkkäreitäkin sieltä lehtitaloista, mutta pokkari lähtee "kuvaavan reportterin" mukaan kun lähdetään tekemään artikkelia.

Re: Digin märät korvantaustat

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 19
Kirjoittaja mustis2
jorepuusa kirjoitti: Kuluttaja digien ongelma on, että säädöt on haudattu valikoiden syvyyksiin ja luova kuvaaminen poistuu hitaasti alkuvaiheen innostuksen hävittyä-- harva kotitarvekuvaaja hakee valikoista manuaalisäätöjä.


Suuri osa amatööreistä kuvaa kädet suorina lcd näytöltä tähdäten, kamera tärähtää paljon helpommin kun ergonomia ei ole kunnossa. Saamiani tietoja n. 70% kokonaismäärästä tärähtäneistä ns. kymppikuvista ei voi pitää liioitteluna

Riittävän pitkä telen tai erityisesti riittävän laajan optiikan näennäinen kuvan puristuminen tai laajeneminen puutttuuu nyt kokonaan.

Digikuvan erottaa ilmaisusta nopeasti, terävyyttä riittää “linssistä Tallinaan” ja tarinan kerronta kapealla terävyysalueella ei oikein onnistu ilman täyskokokennokameroita.

suurin osa halvemmista digeistä valaisee suoraan edestä laukeavalla pienellä “punasilmäaktivaattorilla.”
Jotenkin tuntui, että digin haittoja nyt vähän epäreilusti liioiteltiin. Verrattiin digipokkaria kinofilmikameraan eikä aps-pokkariin.

Nämä ihan samat rajoitukset olivat myös mun filmipokkareissa. Ei ole säätöjä ja salama on linssin vieressä. Sellaisen turistikameran tehtävä on ollakin idioottivarma ja helppokäyttöinen. Kyllä niitä säätöjä alkaa olla jo vähän paremmassa digissä. Tärähtäneitä kuvia sain aivan mainiosti aikaan filmipokkarillakin. Digietsimen etu on kyllä se, että etsimessä näkyvä alue tulee tasan myös kuvaan mutta resoluution vähyys on haitta ja auringonpaisteessa lcd-näyttöä ei tahdo nähdä.

Osittain kyllä olen samaa mieltä.

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 27
Kirjoittaja tareone
kaptah kirjoitti:Vaikea uskoa että paikallislehdet käyttäisivät nyt tai koskaan digipokkareita kuviensa ottoon?
Kyllä käyttävät.

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 37
Kirjoittaja jorepuusa
kaptah kirjoitti:Vaikea uskoa että paikallislehdet käyttäisivät nyt tai koskaan digipokkareita kuviensa ottoon?kärjistätkö tarkoituksellisesti? :)
Paikallis-ja kaupunkilehdillä tarkoitan lehtiä, joissa ei ole ollenkaan omia kuvaajia, siis esim. täällä Keravan suunnassa Uutisvaljakko, MaTaPuPu, Radanvarsi jne...näitä lehtiä on Suomessa satoja, yli tuhat ja niitä lukee valtaosa suomalaisia.

Näissä lehdissä kuvataan pääasiassa esim. Canonin G2-5- ja Nikonin CP kameroilla.
Näiden lehtien toimittajia olen kouluttanut säännöllisesti 1980 luvun puolivälistä ja uskon tuntevani ongelmat. Niin filmin kuin diginkin ajoilta.

Kuvaamisen jäykistyminen digin myötä näkyy kaikissa koulutuksissa, konsultaatioissa ja harjoituksissa. Se mikä ennen tehtiin rohkeasti parin säätönupin filkkakameralla, tehdään nyt arastellen säätöjä pursuavalla digipokkarilla, varsinkin naistoimittajilla on isoja ongelmia, mutta ei se miehiltäkään suju muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta.

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 44
Kirjoittaja SamiN
Näin ihan maallikon silmin:

Jos paikallislehtien kuvaajat ovat siirtyneet filmijärkkäreistä digipokkareihin niin onko syy silloin digipokkareissa vai kuvaajissa?
Vai oliko niin että filmipokkareista on siirrytty digipokkareihin? (en todellakaan tunne yhtään lehtikuvaajaa)

Mielestäni kummassakaan tapauksessa ei syytä voi laittaa digin piikkiin.

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 47
Kirjoittaja laite
SamiN kirjoitti:Näin ihan maallikon silmin:
Jos paikallislehtien kuvaajat ovat siirtyneet filmijärkkäreistä digipokkareihin niin onko syy silloin digipokkareissa vai kuvaajissa?
eiköhän syynä ole se, että digipokkarilla kuvat saadaan lehteen huomattavasti nopeammin kun välistä jää filmin kehitys & skannausvaiheet kokonaan pois. kustannustehokkuutta.

Re: Digin märät korvantaustat

Lähetetty: Touko 12, 2004 20 : 48
Kirjoittaja PeteM
mustis2 kirjoitti:Jotenkin tuntui, että digin haittoja nyt vähän epäreilusti liioiteltiin. Verrattiin digipokkaria kinofilmikameraan eikä aps-pokkariin.
Taitaa kuulua Puusan tyyliin kirjoittaa.
Osittain kyllä olen samaa mieltä.
Juu, niin minäkin. Ei Jore kuitenkaan pelkkää roskaa kirjoita. Asia voisi tosin kiinnostaa nimenomaan keskustelumielessä enemmänkin, jos hänenkin suunnaltaan tulisi jonkinlaista signaalia halukkuudesta keskusteluun.

Re: Digin märät korvantaustat

Lähetetty: Touko 12, 2004 21 : 03
Kirjoittaja tareone
PeteM kirjoitti:Ei Jore kuitenkaan pelkkää roskaa kirjoita. Asia voisi tosin kiinnostaa nimenomaan keskustelumielessä enemmänkin, jos hänenkin suunnaltaan tulisi jonkinlaista signaalia halukkuudesta keskusteluun.
Eikös tässä ole juuri sitä tehtykin eli keskusteltu ja vieläpä asiallisesti.

Lähetetty: Touko 12, 2004 21 : 20
Kirjoittaja kaptah

Lähetetty: Touko 12, 2004 21 : 20
Kirjoittaja Santtu
SamiN kirjoitti:Näin ihan maallikon silmin:

Jos paikallislehtien kuvaajat ovat siirtyneet filmijärkkäreistä digipokkareihin niin onko syy silloin digipokkareissa vai kuvaajissa?
Vai oliko niin että filmipokkareista on siirrytty digipokkareihin? (en todellakaan tunne yhtään lehtikuvaajaa)

Mielestäni kummassakaan tapauksessa ei syytä voi laittaa digin piikkiin.
Oikeastaan on luovuttu kuvaajista, ja toimittajalle on annettu digipokkari.

Juttelin jo kaksi vuotta sitten erään valtakunnallisen lehden toimittajan kanssa, ja hänellä oli aina keikalla Ixus (mallia en muista olisiko ollu II) mukana. Kuvaaja otettiin vain "tärkeisiin" juttuihin mukaan.

Eli säästöt haetaan lähinnä kuvaajan palkan/palkkion säästämisestä.

Digillähän "kuka tahansa ottaa kuvat lehteen"...

Re: Digin märät korvantaustat

Lähetetty: Touko 12, 2004 21 : 38
Kirjoittaja PeteM
tareone kirjoitti:Eikös tässä ole juuri sitä tehtykin eli keskusteltu ja vieläpä asiallisesti.
No niinpä kai... Kokemukseni Joren keskustelemisesta pohjautuu myös osin joskus aikaisemmin lukemiini juttuihin. Silloin on usein tullut sellainen tunne, että hänen tarkoituksensa on hakea vikoja digistä samalla ylistäen filmiä, riippumatta siitä ovatko asiat edes keskenään vertailukelpoisia.

On totta, etten saa digipokkarilla samanlaisia keinoja käyttööni kuin filmijärkällä saisin. Mutta en myöskään saa niitä filmipokkarilla... Joten ongelma ei mielestäni tässä(kään) kohtaa ole digitaalisuudessa.

Mutta edellisen viestini kommenttia otan kyllä hiukan takaisinpäin; Joren uusimmat postaukset tänne ovat kyllä olleet mielestäni mukavaa luettavaa. Tämän ketjun aloittanut viesti vain palautti mieleeni nuo aiemmatkin jutut, jotka edustavat tuota mielestäni vähemmän järkevään keskusteluun pyrkivää tyyliä.

Kuten sanoin, Jore ei kirjoita pelkkää roskaa. Arvostan hänen tietojaan sekä kokemustaan paljon enemmän kuin monen muun, vaikka muiden (hienoja) kuvia olenkin nähnyt enemmän kuin Joren. Mutta samalla ihmettelen, miksi hän usein tukahduttaa antoisan ja monelle hyvin opettavaisen keskustelun tyylillään, joka saa niin monet vain vihaiseksi. Tätä tarkoitin tuolla halukkuudella [painotus] keskusteluun. [/painotus]

Lähetetty: Touko 12, 2004 21 : 43
Kirjoittaja PeteM
Santtu kirjoitti:Juttelin jo kaksi vuotta sitten erään valtakunnallisen lehden toimittajan kanssa, ja hänellä oli aina keikalla Ixus (mallia en muista olisiko ollu II) mukana. Kuvaaja otettiin vain "tärkeisiin" juttuihin mukaan.
Tämä ongelma (?) saanee enemmänkin huomiota valokuvauspiireissä, mutta luulen kyllä että suurinta osaa lehden lukijoista ei kiinnosta kuka kuvat on ottanut. Harvempi "tavallinen" lukija luultavasti edes huomaa kuvissa mitään "outoa".

Aika moni taitaa tehdä jotain pikkuaskareita autoonsa tai kotiinsa, vaikka on olemassa ammattilaisiakin homman tekemään. Näin säästyy euroja, vaikka jälki ei välttämättä olekaan yhtä hyvää, ja takuukin puuttuu täysin.

Lähetetty: Touko 12, 2004 21 : 49
Kirjoittaja SamiN
Santtu kirjoitti:...
Digillähän "kuka tahansa ottaa kuvat lehteen"...
Ymmärsin kyllä pointin kustannustehokkuudesta :)

Mutta yhtälailla filmilläkin "kuka tahansa ottaa kuvat lehteen". Ei kai ne toimittajat niitä filmejä kehittäneet?

Lähetetty: Touko 12, 2004 22 : 00
Kirjoittaja Santtu
PeteM kirjoitti:Tämä ongelma (?) saanee enemmänkin huomiota valokuvauspiireissä, mutta luulen kyllä että suurinta osaa lehden lukijoista ei kiinnosta kuka kuvat on ottanut. Harvempi "tavallinen" lukija luultavasti edes huomaa kuvissa mitään "outoa".

Aika moni taitaa tehdä jotain pikkuaskareita autoonsa tai kotiinsa, vaikka on olemassa ammattilaisiakin homman tekemään. Näin säästyy euroja, vaikka jälki ei välttämättä olekaan yhtä hyvää, ja takuukin puuttuu täysin.
Itse olen kyllä huomannut lehtikuvien yleisen laadun laskemisen. Ja laadulla en puhu nyt teknisestä laadusta. Itseäni ei edes kiinnosta millä kameralla kuvat on otettu. Itse kuva on tärkeämpi.

Eihän lehtikuvien mitään syvällistä taidetta tarvitse tietenkään olla, mutta kyllä laatua aina roskan sijaan katselee.

Jos vertaa esim. Kekkosen aikoinaan tekemistä maakuntamatkoista otettuja lehtikuvia vastaaviin Ahtisaaren tai Halosen matkoista otettuihin, niin kyllä ero aika selvä...

Kuvat kuljettivat tarinaa tekstin osana, ja jopa ilman tekstiä!

Vähän sama juttu, jos lähettäisiin pelkkä kuvaaja keikalle. Aika harvalta kuvaajalta varmaan tulisi sujuvasti tekstiä :-)

Siinä mielessä ehkä digi tuo ajan kanssa parannusta, kunhan toimittajat alkavat oppia uusia välineitään (kamerat). Aikaa siihen vaan menee...
PeteM kirjoitti:Kuten sanoin, Jore ei kirjoita pelkkää roskaa. Arvostan hänen tietojaan sekä kokemustaan paljon enemmän kuin monen muun, vaikka muiden (hienoja) kuvia olenkin nähnyt enemmän kuin Joren. Mutta samalla ihmettelen, miksi hän usein tukahduttaa antoisan ja monelle hyvin opettavaisen keskustelun tyylillään, joka saa niin monet vain vihaiseksi. Tätä tarkoitin tuolla halukkuudella [painotus] keskusteluun. [/painotus]
Jännää, itse en koe Joren tyyliä tukahduttavaksi... Varmaan ihan makuasia. Osa tykkää Mikon tyylistä, osa Trombin, osa Spegen, ja osa Joren tyylistä.

Ainoa yhteinen piirre meissä kaikissa on se, että olemme jokainen erilaisia.

Lähetetty: Touko 12, 2004 22 : 16
Kirjoittaja Santtu
SamiN kirjoitti:
Santtu kirjoitti:...
Digillähän "kuka tahansa ottaa kuvat lehteen"...
Ymmärsin kyllä pointin kustannustehokkuudesta :)

Mutta yhtälailla filmilläkin "kuka tahansa ottaa kuvat lehteen". Ei kai ne toimittajat niitä filmejä kehittäneet?
Tarkoitin, että kynnys ostaa toimittajille digipokkarit on matalampi, kuin antaa heille filmijärkkärit...

Ja yleinen käsitys on, että digillä osaa kuka tahansa, filmijärkkäri vaatii ammattikuvaajan...

Ylipäätään minua risoo tuo ajatus "kuka tahansa ottaa kuvat lehteen" ajatus, joka ikävä kyllä on vallannut alaa ihmisten mielissä. Kyllä ammattilainen on aina ammattilainen. Käytti sitten filmiä tai digiä, pokkaria tai järkkäriä...

Loppuun pitää myöntää, että silminnäkijän kamerakännykällä ottama kuva hakkaa mennen tullen arvossa paikalle vasta matkalla ollevan ammattilaisen ottamattomat kuvat....

Lähetetty: Touko 12, 2004 23 : 38
Kirjoittaja kaiveli
Niinpä niinpä...
lehtien kuvien laatu on kyllä laskenut aikalailla viimeisten vuosien aikana sen olen itsekkin huomannut...
erään paikallisen lehden reportteri oli ottanut eräästä kiviesinnestä kuvan (en tiedä oliko pokkari+ harjoittelija) jonka oli tehnyt eräs työkaveri... kuva oli lehdessä aivan epämääräistä suttua... oli kuva pienoinen pettymys myös esineen tekijälle...

Lähetetty: Touko 13, 2004 0 : 00
Kirjoittaja SamiN
Santtu kirjoitti:Tarkoitin, että kynnys ostaa toimittajille digipokkarit on matalampi, kuin antaa heille filmijärkkärit...
Olet aivan oikeassa kun tarkemmin ajattelee.. Tuli ensimmäisenä mieleen tilanne kun pyysin työnantajalta uutta läppäriä vanhan nelisatasen tilalle niin sain 3GHz aikakaudella gigasen celeronin =P
Niin...ja väännän koodia työkseni (viimeiset 10v)..
Toisaalta, tuli mieleen ammattitaitoisena ihmisenä että ei tuollaisella tule hommista mitään joten.....

Lähetetty: Touko 13, 2004 1 : 00
Kirjoittaja luola
Toisin kuin tuolla edellä muutamat muut kirjoittajat., minä pidin tätä Puusan avausta täällä parempana kuin mitään aiempaa.
-Aloin lukiessani oikein ihmetellä; kaikkihan oli ihan silkkaa asiaa, eikä mitään muuta. Lukiessani aivan rehellisesti tuli ajatus, että pitäisiköhän muuttaa oma mielipiteeni (ennakkoluuloinen sellainen, koska en ole muualla häntä lukenut) ko kirjoittajasta..

-Ehkä tämä vain oli helppo aihe, minkä minäkin jopa ymmärsin, tunnustan näet , että noita muutamia muita en ole enää millään jaksanut läpi kahlata...

-Itse asiasta: ei digi ole mikään uskonto. Ei vaikka täällä foorumilla olemmekin. Miksi tuntuu niin vaikealta myöntää, että suurimmalle osalle (95%?) kuvaajista filmikamera on uskomattoman hyvä ja mainio ratkaisu? Halvempi, helpompi, varmempi, huolettomampi... kuin digi.
Tätä "suurinta osaa kuvaajista" edustava henkilö ei ehkä ole aina näillä foorumeilla, tai sitten hän vain käy hankkimisvaiheessa kysymässä muutamassa keskustelussa "mikä digi paras".
Tämä mainio henkilö on näet tuikitavallinen näppäilijä, suorittamassa tärkeintä mahdollista kuvausta: oman perheen /elon dokumentointia. Ei hän halua väsätä photoshopissa. Häntä varten nyt mainostetaan joka puolella directprint'iä. Hän ehkä oikeasti luulee, että digi on halvempi. Ei ole. Ei hänelle. Hän haluaa paperikuvat, ja jos hän ne suoraan printtaa, filmi olisi halvempi ja parempi ratkaisu. Mitä ihmettä hän saavuttaa digillä, muuta kuin että se on nyt "pop"? Eivät kaikki ala harrastamaan kuvausta. Eikä tarvi.

Lehtikuvista: täytyykin alkaa katsoa niitä sillä silmällä. En ole koskaan niitä, mikäli puhumme sanomalehdistä, korkeinta valokuvan tasoa edustavina seuraamissani parissa lehdessä pitänyt. Tekninen laatuhan on todellinen vitsi, kun painetaan karkealla rasterilla huonolle paperille. Ihan sama, vaikka kuvat olisi senpuoleen pokkarilla otettu.