Pelätäkö digitaalisuutta ja uutta mediaa!!??

Pipoa voi löysätä, mutta aiheen tulee liittyä jotenkin valokuvaukseen.
pahvi
Viestit: 334
Liittynyt: Loka 18, 2003 14 : 04
Paikkakunta: Kangasala

Viesti Kirjoittaja pahvi »

Yksi yhteinen tekijä oli näkyvissä tuossa tekstissä:

Helvetin huono ATK tuki.

Tämä ei varmaan ole sen (luultavasti yhden) onnettoman ATK tukihenkilön vika joka on laitettu huoltamaa koko koulun koneita, servereitä ja työasemia joista löytyy tuhatta eri variaatiota niin rauta kuin hardispuolellakin.

Koulun vika. Nykyään joissain pikkufirmoissa ja ikäväkyllä myös kouluissa tuntuu johtokunnalla olevan mentaliteettina että ATK tukea pystyy kuka tahansa tietokonenörtti hoitamaan. "Meidän Esko pelaa sitä playstation-tietokonetta, otetaan se hoitaa koko firman ATK tuki".

Näinhän homma ei ole, jos otetaan case että metallialan yritykseen ostetaan miljoonanmarkan työstökone joka tarvitsee 10 miehen miehistön hoitamiseen. Yksikään firman johtajista ei usko että viereisestä lukiosta kesätyöläiseksi palkaama naapurinpoika osaa konetta käyttää tai huoltaa, miksi on näin ATK asiossa vieläkin?

Moni iso yritys tarjoaa koneitten myynnin ohessa myös ATK tukea, jos on IBM koneet niin IBM pojat ovat firmassa externaaleina hoitamassa ATK tukea.

Omalta kohdaltani voin sanoa että kertaakaan ei ole työasioissa ollut mitään valittamista ATK tuessa joka osaa asiansa.

Tietokoneet kuten kaikki muutkin työkalut vaativat hyvän ylläpidon ja huollon. Halvalla ei saa laatua pätee tässäkin asiassa.
-
Janne Kotka
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
mvuori
Viestit: 2725
Liittynyt: Marras 29, 2003 13 : 50

Viesti Kirjoittaja mvuori »

jutaoja kirjoitti:Täytyy vain todeta, ettet näemmä ole alatyyliä ja henkilöön kohdistuvaa tekstiä mielestäni nähnytkään, sillä omasta mielestäni olin riittävän asiallinen.
Jonkin kulttuurin alatyyliä tai sopimatonta henkilöön kohdistumisen astetta eivät määritä yksittäiset henkilöt, vaan yhteisö. Varsinkaan sitä eivät määritä kirjoittajat, vaan lukijat. Tällaisissa asioissa "enemmistö on oikeassa" jo määritelmällisesti.
Matti Vuori
jutaoja
Viestit: 175
Liittynyt: Tammi 10, 2003 15 : 39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja jutaoja »

Pohdiskelin hetken ajan synnyttämääni närkästystä ja päädyin seuraaviin tilanteeseen johtaneisiin tekijöihin:

- Itse en ole persoonallani sidottu tuottamaani tekstiin. Ihmiset, jotka eivät noudata mahdollisesti antamiani ohjeita tai ovat erimieltä kanssani, eivät mitenkään loukkaa minua. Useimmilla asia taitaa olla erilailla. Keskustelupalstat ovat "vakavaa viihdettä" enkä ota niille kirjoittamaani ja niiltä lukemaani liian vakavasti ja henkilökohtaisesti. Joillakin asia taitaa olla erilailla.

- Itse kestän kuulla ja lukea vähintään vastaavantasoista (terävää, piikittelevää, ivallista jne.) tekstiä kuin itsekin tuotan. Joskus unohdan, että muut ehkä loukkaantuvat herkemmin kuin mitä itse loukkaantuisin. (Miten ihmeessä te muuten selviätte reaalimaailmassa..!? Onko jatkuva ahdistus päällä kun joku taas katsoi vihaisesti tai sanoi jotain ilkeää..!? Tämä ihmetyttää minua kyllä oikeasti...)

- En kirjoittele keskustelupalstoille miellyttämistarkoituksessa. Syitä kirjoittamiseeni voi olla monia (yleensä syynä "mahdollisesti hyödyllinen ajankulu") mutta ystäviä en varsinaisesti ole täältä(kään) hakemassa.

- Jutustelu (small talk) ja mitäänsanomattomuus on mielestäni tylsää ja mielenkiinnotonta - varsinkin kirjoitetussa tekstissä! Kaikki näyttävät pelkäävän kritiikin saamista ja antamista. Tämä on keskustelujen kokonaisuuden kannalta mielestäni suurempi ongelma kuin mahdolliset satunnaiset ylilyönnit.

Pohdiskeli nimimerkki

"I'm not afraid of Virginia Woolf"

...ja pyydän myös anteeksi kaikilta joita tahtomattani ja ymmärtämättömyyttäni loukkasin...
"Work less, consume less, live more."
juha_m
Viestit: 1734
Liittynyt: Helmi 11, 2003 21 : 23
Paikkakunta: Helsinki, Oulunkylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja juha_m »

jutaoja kirjoitti:Sinulla Puusa näyttää olevan aivan ihastuttava kyky tulkita kirjoittamaasi tekstiin kohdistuva kritiikki henkilöösi kohdistuvaksi. Keskityin niin hyvin kuin osaan kirjoittamasi tekstin arvosteluun, en henkilöösi. Minun mielestäni kirjoittamasi tekstit ovat suurimmaksi osaksi olleet sisällöltään opetusmielessä täyttä sontaa. Mielipidettäni henkilöstäsi en ole vielä tuon todetessani tuonut julki. Jotta voisin kirjoittaa Puusasta henkilönä, meidän pitäisi ensin tutustua. En vain ole lainkaan kiinnostunut Puusasta henkilönä vaan ainoastaan valokuvaukseen liittyvästä tietotaidostasi. Valitettavasti näytät sotkevan valokuvaukseen liittyvään opetukseesi aivan liikaa jotain ideologiaasi.

Kirjoituksestani loukkaantumisesi ja esittämiini kysymyksiin vastaamattomuus (kuorrutettuna väitteellä kirjoitukseni henkilöön kohdistumisesta) toi välittömästi mieleeni tämän:

http://www.sampo2002.oulu.fi/psykopatit ... ologia.htm

Noh, noh!

Tällä olet kyllä astunut rajan yli jota sinun ei olisi pitänyt ylittää. Sepä herätti minussakin tunteen puolustaa Jorea. Vaikka Jore tuokin mielipiteensä kärkevästi esille, on hän kuitenkin koko ajan pysynyt tiukasti asia keskustelussa eikä ole hyökännyt ketään henkilöä vastaan persoonana niinkuin sinä nyt. Vaikka Jore katseleekin asioita minun mielestäni turhan yksipuolisesti, on hänen panoksensa keskustelujen aikaansaajana ja kävelevänä valokuvauksen tietopankkina mittava. Toivottavasti Jore jatkaa foorumilla aktiivista tyyliään. Mielepiteiden samankaltaisuushan olisi köyhyyttä.
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Re: Pelätäkö digitaalisuutta ja uutta mediaa!!??

Viesti Kirjoittaja adapteri »

jorepuusa kirjoitti:Opetan eräässä helsinkiläisessä ammattikorkeakoulussa visuaalisuuteen ja julkaisuun liittyviä aineita.
Tuosta myöhemmin esitetystä saa ihan toisenlaisen kuvan. Minusta kyse on atk:n opettamisesta.

jorepuusa kirjoitti: Suurin osa aikaa menee siihen, että juoksen koneelta toiselle nostamssa niitä pystyyn. Kun yhden kone kaatuu ja jopa tuhoaa tiedostot, on muiden odotettava, että ao oppilas pääsee mukaan, kun ensin hänen tiedostonsa haeskellaan sieltä sun täältä ja autetaan lähtökohtaan jne.
Tämä on atk:n perusteiden opettamista. Työ pitää välitallentaa tarpeeksi usein. Jos oppilas ei osaa perusasioita, joko oppilasvalinta on toiminut väärin tai opetussuunnitelma on virheellinen. Perusteet pitäisi opettaa ennen sovellusten käyttöä.
jorepuusa kirjoitti: Kun opetan PS:ää ja lassotyökalua ja sillä valitsemista,- niin tietenkin ensin opetellaan ALT pohjassa lassolla piirtäminen ( joko kliksuttaen eteenpäin tai piirtäen.
Tuo on sovelluksen käytön opettamista. Jore onkin siis atk-opettaja?
jorepuusa kirjoitti: Kun opetin PDF tekemista ns. oikein Distillerin kautta, niin samoilla asetuksilla 15 koneesta kolme suostui tekemään asian, muut
.....
En ole WIN XP spesialisti. Muutama oppilas on. Mutta osaan käyttää sitä siten, että pystyn opettamaan ao alustalla pyöriviä ohjelmia. Jos vain kaikki toimisi edes jotenkin.
Siis atk-opetusta?

jorepuusa kirjoitti: Pyysin / olen pyytänyt mac luokan perustamista oppilaita varten.
Vastaus on EI.
Surullista. Niinpä ilmoitin pari päivää sitten, etten enää opeta kuin yleisellä tasolla visuaalisuuden suhteen aineitani, koska videotykki sentään toimii.
Softiin en enää opetusmielessä koske.
Mitä surullista siinä on, ettei koulu perusta mac-luokkaa? Tämä on (valitettavasti) kapitalistinen maa, jossa kaikki mitataan rahana ja suoritusmäärinä. Laadulla ei ole väliä. PC-maailmassa saadaan enemmän suorituspisteitä. Onnittelen rohkeasta ratkaisusta tuon opetuksen suhteen. Et siis sittenkään halunnut opettaa atk:n perusteita vaan itse asiaa. Ehdotus: anna oppilaille kotitehtäviä, teetä ne samat asiat tuntiesi ulkopuolella, mitä yritit teettää tunneilla. Niin opetus ennenkin tapahtui. Muistanet omasta koulumaailmastasi, että sait kotitehtäviä, etkä tehnyt niitä tunnilla.



jorepuusa kirjoitti: Miettikääpä miten tällaiseen ongelmakenttään suhtautuisi yksinään asioiden kanssa kamppaileva henkilö, jolla olisi halua tehdä kuvia, surffata jne. Mutta jos tukea ei ole niin kaikki jäykistyy.
Ei kuvan tekoon tarvita pc:tä. Siihen riittää kamera. Jos haluaa käyttää pc:tä, sekin tietysti onnistuu. PC on hämmästyttävän toimiva ja vakaa, kun sen asentaa/asennuttaa kerralla kuntoon. Ongelmia tulee uusien ohjelmien asennuksen yhteydessä.

jorepuusa kirjoitti: Naapurini on 67 vuotias. entinen hitsari, joka on taitava amtöörikuvaaja. Hänellä on vuokraPC ( elisan?) joskus asiat onnistuvat mutta usein hän tulee surullisena pyytämään apua. Koetan parhaani- mutta usein joutuu nostamaan kädet pystyyn.

Viimeksi koetimme saada hänen ostamaansa cf kortinlukijaa toimimaan XP:ssä. Senhän pitäisi olla Plug`n play. Tein oikeasti manuaalien yms. puhelintuen kanssa töitä parisen tuntia ennekuin laite alkoi toimia. Se nyt vaan on hankalan tuntuista.
Entä sitten Mökin Miinalle pohjoissavossa, jolla ei ole mitään tukea 100 km säteellä ja laitteet lakkaavat toimimasta.
Mökin Miinan on helpompaa saada mikrotukea kuin kotiopetusta filmin kehittämisestä ja värikopioiden teosta. Kuka nykyään osaa edes opettaa värisuurennuskoneen käyttöä? Jos Miina ei tarvitse pc:tä muuten, ei hän tarvitse sitä valokuvaamisessakaan. Ainahan hän voi käyttää filmipokkaria ja ifi:n kuvapussia. Mökin Miinalle on sitä paitsi tarjolla 10 atk-kurssia vuodessa kansalaisopistossa mutta kansalaisopistossa ei ole yhtään värinegan kehityskurssia.
samnyrhi
Viestit: 133
Liittynyt: Heinä 08, 2003 19 : 07

Viesti Kirjoittaja samnyrhi »

Hieman PC asiaa minunkin puolesta.

Minulla on hieman samanlaisia kokemuksia koulujen tietokoneista kuin Jorella. Koulussani on 5kpl ATK luokkia joissa kaikissa on max. 2-vuotta vanhat koneet. Käyttöjärjestelmät ovat Win NT vanhimmissa ja Win 2000 uusimmissa. Kaikissa koneissa on ajan tasalla olevat päivitykset, palomuurit ja viirustorjunnat.

Kaikista näistä toimenpiteistä huolimatta koneissa on juuri mainitunlaisia aivan epämääräisiä vikoja, jotka toistuvat jatkuvasti. En tiedä mikä olisi paras ratkaisu, että tällaisilta ongelmilta vältyttäisiin (eli voitaisiin opiskella kurssien kannalta oleelisia asioita eikä keskittyä mikrotuellisiin ongelmiin).

Yksi vaihtoehto kokeiltiin ja se oli toimiva (ei tosin kaikkiin aineisiin). Asensimme yhden luokan koneisiin Windowsin rinnalle Linuxin (tämä ei ole Windows-Linux sodan aloitus). Mystisesti tämä ratkaisu korjasi aikaisemmat ongelmat tämän luokan koneissa. Eli Linuxia käytettäessä ei epämääräisiä toimintoja tapahtunut vaan pystyimme keskittymään täysillä kurssilla opetettaviin asioihin.

Tämän pohjalta voisin suositella myös PS opiskeluun MAC koneita, uskoisin että tällaisilla ratkaisuilla saisimme kouluista ammattitaitoisempia henkilöitä kuin silloin jos kouluajan joutuu tappeleen määrittelemättömien ongelmien kanssa.


Toistan, tämä ei ole käyttöjärjestelmä sodan aloitus (tosin tällä kokeilemallamme tavalla selvisi se, että määrittelemättömät ongelmat eivät olleen laitteisto ongelmia). Tokikaan MAC / Linux ei sovellu kaikkien asioiden opiskeluun.
PeteM
Viestit: 180
Liittynyt: Tammi 02, 2004 13 : 03

Re: Pelätäkö digitaalisuutta ja uutta mediaa!!??

Viesti Kirjoittaja PeteM »

jorepuusa kirjoitti:Opetan eräässä helsinkiläisessä ammattikorkeakoulussa visuaalisuuteen ja julkaisuun liittyviä aineita.
Seuraava on teksti liioittelematon totuus...
Onneksi kaikissa kouluissa tilanne ei ole noin surkea. Tai sitten minulla on ollut onnea, enkä ole noin huonoihin olosuhteisiin joutunut. En kuitenkaan epäile kirjoittamiesi asioiden todenperäisyyttä.
jorepuusa kirjoitti:Opetus on karmeaa takkuamista. Suurin osa aikaa menee siihen, että juoksen koneelta toiselle nostamssa niitä pystyyn.

ATK tuki ei ole löytänyt ratkaisua asiaan.

ATK tuki ei ole löytänyt ratkaisua asiaan.

ATK tuki ei ole löytänyt ratkaisua asiaan.
Tuolla toisessa ketjussa olit huolissasi kurssisi osallistujamääristä. Tällainen kirjoitus ei kuitenkaan tuone asiaan ainakaan suurta parannusta?

Tietenkin saat kirjoittaa vapaasti, mutta ihmettelen antamaasi julkista kuvaa kurssisi ja oikeastaan koko koulun tilanteesta. Toisaalta, onhan se hyvä, että tuon suuruusluokan ongelmat ovat tiedossa jo etukäteen.
spege
Viestit: 11344
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

Mitenkä olisi jorepuusa, jos kaikki foorumilaiset myisivät digitaalikameransa pois ja siirtyisivät seuraavanlaiseen kalustoon;

2 runkoa:
Leica M7
Leica MP (jos M7:n vähäinen elektroniikka pettää!)

Ja sitten 3-4 rautaista Leica M-objektiivia (esim. 28/2 asph, 50/1,4 ja 90/2 asph APO).

+ Leican oma pikku salama (jos elektroniikka pettää, se mahtuu hyvin roskapönttöön).

+ Nahkainen Leica-kameralaukku.

Saisitko näin sielunrauhan?
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
PeteM
Viestit: 180
Liittynyt: Tammi 02, 2004 13 : 03

Viesti Kirjoittaja PeteM »

jorepuusa kirjoitti:
PekkaM kirjoitti: Onko tämä osa ristiretkeäsi digikuvausta vastaan?
Tarkennetaan.
Minulla ei ole ristiretkeä mitään vastaan, vaan valokuvaamisen, yhden maailman hienoimmista ilmaisumuodoista --puolesta.
Tämän perusteella voisi kai toivoa, että näkisit digikameroista myös niiden hyviä puolia. Nehän ovat nykyisin suuressa suosiossa, eivätkä varmastikaan tule mihinkään katoamaan. Olisiko siis valokuvauksen puolestapuhumisessa enemmän tehoa, jos näkisit digikamerankin valokuvausvälineenä (sen joistakin rajoituksista huolimatta) etkä ainoastaan turhan nykykehityksen aikaansaamana tuotteena, joka menee yksinään metsään ja ottaa (huonoja) kuvia.

Seuraava lause jopa hieman yllätti:
jorepuusa kirjoitti:Jos haluaa vain näppäillä staattisia muistoja on digi oiva väline, samoin ammattidigi on osaavissa käsissä mainio työväline.
Seuraava ei koske suoranaisesti Jorea: Mielestäni sellainen ihminen, joka jatkuvasti suhtautuu asioihin negatiivisella sävyllä, aiheuttaa kanssaihmisten asenteessa "vääristymistä" ko. henkilön suhteen. Hänen ikäänkuin oletetaankin olevan aina kaikkea vastaan.

Joreen tämä liittyy sikäli, että mielestäni ylläolevan lainauksen kaltaiset kommentit voisivat osaltaan elvyttää tätä varsin ikävää tilannetta, koska silloin ehkä muutkin osaisivat paremmin keskittyä itse asiaan, eikä sen kirjoittaneeseen henkilöön.

Itse asiassa tämän: "Jos haluaa vain näppäillä staattisia muistoja on digi oiva väline" olisin halunnut kuulla Jorelta jo kauan sitten. Tälläkin foorumilla on varmasti ihmisiä, joille digi on nimenomaan erinomainen muistojentallennusväline. Heidän närkästymisensä on kyllä helppo ymmärtää.
jorepuusa kirjoitti:On vain pystyttävä olemaan kriittinen
Totta, mutta kriittisyyttäkin voi kai oppia? Siksi ihmettelenkin, mikset viihdy lainkaan tuolla kuvaosastolla. Luulisi, että porukkaa kiinnostaisi kuulla ammatti-ihmistenkin mielipiteitä kuvistaan. Tosin ehkä sillä edellytyksellä, että kuvia katsotaan unohtamatta ottajan "tasoa", koska pelkkä moittiminen ei innosta ketään.

Toivoisin kyllä näkeväni Joren kirjoitusta muillakin osastoilla kuin vain tällä vapaalla.
jorepuusa kirjoitti:toivon hartaasti että se nousee takaisin tilaan jossa kuva, ei väline --on määräävässä osassa keskustelua.
SIC
Mielestäni juuri tässä sinulla olisi paljon vaikutusmahdollisuuksia.

Mutta kukin tavallaan. Onhan myös tärkeää kerrata parin päivän välein, mitä kaikkea consumerdigipokkarilla ei voi tehdä... :)

Näillä mietteillä en pyri asettumaan Jorea (enkä ketään muutakaan) vastaan, mutta edellinen lainaukseni sekä kommenttini siihen kiteyttää ajatukseni aika hyvin. Toki ongelmista syntyy usein helpommin keskustelua kuin asioiden hyvistä puolista, mutta niihin myös usein reagoidaan vaistomaisesti puolustus- ja jopa hyökkäysasenteella. Sitä saa mitä tilaa, eikö vain?

Antoisampia keskusteluja odotellen...
4x5
Viestit: 220
Liittynyt: Huhti 05, 2003 15 : 27
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja 4x5 »

PeteM kirjoitti:
jorepuusa kirjoitti:
PekkaM kirjoitti: Onko tämä osa ristiretkeäsi digikuvausta vastaan?
Tarkennetaan.
Minulla ei ole ristiretkeä mitään vastaan, vaan valokuvaamisen, yhden maailman hienoimmista ilmaisumuodoista --puolesta.
Tämän perusteella voisi kai toivoa, että näkisit digikameroista myös niiden hyviä puolia. Nehän ovat nykyisin suuressa suosiossa, eivätkä varmastikaan tule mihinkään katoamaan.
Minulle on näistä keskusteluista tullut mieleen aika, kun kuvaamataidon opettajani sai harmaita hiuksia väritussien ja kuulakärkikynän käytöstä tunneillaan. Hänen mielestään ne eivät soveltuneet mitenkään piirustuksen opetteluun. Oikeat välineet olivat puiset värikynät ja mustekynä.
Opehan oli jälkeenpäin katsottuna tietenkin oikeassa, mutta me oppilaat emme silloin hyväksyneet hänen kantaansa, vaan pidimme häntä toivottoman vanhanaikaisena fossiilina.
Tussit ja kuulakynät eivät kyllä mihinkään kadonneet, ne ovat moneen tarkoitukseen käteviä, mutta eivät ole varmaan uhanneet vanhojen välineiden asemaa luovemmassa toiminnassa.
Pekka M.Nurminen
jorepuusa

Re: Pelätäkö digitaalisuutta ja uutta mediaa!!??

Viesti Kirjoittaja jorepuusa »

PeteM kirjoitti:
Tuolla toisessa ketjussa olit huolissasi kurssisi osallistujamääristä. Tällainen kirjoitus ei kuitenkaan tuone asiaan ainakaan suurta parannusta?.
Tietenkin saat kirjoittaa vapaasti, mutta ihmettelen antamaasi julkista kuvaa kurssisi ja oikeastaan koko koulun tilanteesta. Toisaalta, onhan se hyvä, että tuon suuruusluokan ongelmat ovat tiedossa jo etukäteen.
Opetan Heliassa ja kursseja minulla on muissa alan yrityksissä.

Koska olen vain tuntiopettaja voin siis olla opettamassa muuallakin.
ATK ongelmat eivät koske spesifisesti Heliaa,-- samanlaista on kaikkialla missä on PC konekanta ja WIN OS alusta.

Niistä muista kursseista olen huolissani ja niiden opiskelijamääristä.

Amen?
Vastaa Viestiin