Helmikuun 2023 uutiset ovat jo ilmestyneet
 

Tammikuu 2023

31.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa).
 • Mitä tekstitysfontteja on ollut käytössä Suomessa aikonaan televisiossa käytössä (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Välkkyy (Videokuvaus). Apuja tarjotaan.
 • Olympus E-M 10 mk2 lcd screenin vaihto (DIY eli Tee-Se-Itse). Kaksi päivää. 8 viestiä.
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 2 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 30mm F/1.4 art Canon täyskennoiseen? (Optiikka). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • Kamerasi paras ja huonoin ominaisuus (Järjestelmädigit). Hyödyllinen ketju. Parissa päivässä 44 viestiä.
 • (2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit). Sony Kiinasta pois!!
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kehutaan.
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (lat. huom.: ihan lievää spegeilyä. Olen seurannut ko. yksilön kasvua aikuiseksi (?) parikymmentä vuotta. Välillä tuntuu että menee jo vähän överiksikin. Viime vuosina huomaa selvästi, että persoona on _ehkä_ saanut vähän iän tuomaa maturiteettiä. Tai sitten ei. Vielä kerran: kaikkeen kirjoitettuun ei kannata reagoida. Vaikka kuinka paljon tekisi mieli. Hyvä vain että maailmaan mahtuu Persoonia...)
 • Kuukon javat - Jaakon kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuolla toisessa ketjussa kehuin, että minulla on kaikki kamerat, mitä haluan. No ei se ihan pitänyt paikkaansa; yksi oli nimittäin vasta postissa matkalla. Mutta tänään hain paikallisen Salen pakettiautomaatista toisen OM-1 kameran; Oi tätä onnen päivää!
  • Ja kaksi kameraa yhdessä kuvassa...
 • Arskan kuvia 2023 ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Illalla munkkiniemessä... Sekä
  • --Tänään saapui iloinen yllätys postista... ...Nimittäin eräs foorumimme jäsen lahjoitti minulle aidon minolta 70-luvun kamerahihnan ! Kiitoksia vielä tuhannesti :-) (Ja kuva myös, Minolta Dynax 700si).
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • (näitä Aranevan kuvia avatessa ei ikinä osaa arvata, mitä on tulossa... ...kohteet ja kuvauspaikat voivat olla missä tahansa... ...ajallisestikin liikutaan monella vuosisadalla, välillä - aika useinkin - mennään edelliselle vuosituhannellekin...)
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Huhtikuussa 2011 levylle oli jäänyt enenevässä määrin erilaisia luontoon liittyviä kuvia. Jollain kuvakävelyllä naakka oli antanut ottaa kuvan melko läheltä.
  • Kolmas kuva sisiliskosta (komea kuva...)
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Namibian luoteis kulmilla kävin himboilla kylässä.Yli kuva otettu kylässä jossa oli kieltämättä epämukavaa touhuta kameran kanssa.Aamulla oli nääs ympärileikattu kaksi nuorukaista. Onneksi oli opas mukana ja päämiehen lupa.
  • 2 tummaa potrettia, myös tausta on tumma... Mutta kohde korostuu kuitenkin...

Petteri Hautamaa, Sony A9 II luontokuvausominaisuudet tarkassa syynissä. 31.1.2023. Sony A9 II kokemuksia on takana kaksi vuotta ja A9 rungolla on tullut paukuteltua jo kolme ja puoli vuotta. Vertasin taannoin näitä molempia runkoja keskenään blogissani: ...

 • Kerätään tällä kertaa tarkempaan analyysiin havaintoja A9 II runkoon liittyen. Eli kaikkea mitä on noussut esiin aktiivisissa lintupainotteisissa luontokuvauksissani. Tietty peilaan ajoittain sen ominaisuuksia huomattavasti halvempaan A9 runkoon. Runkoon, joka oli ilmestyessään 2018 mullistava ja jopa ratkaiseva palikka peilikameroiden läpilyönnissä. Eli Huttusen tuolloista erityisen osuvasti nimettyä blogitekstiä siteeratakseni: Viimeinen naula DSLR -kameroiden arkkuun.
 • A9 II ei ole saanut itseäni suuren hypetyksen valtaan, vaikka se on kiistatta hyvä kamera. Minun silmissä se on A9 rungon parempi ylihinnoiteltu päivitys, mutta sen hinta-laatusuhde ei vastaa A9 runkoa. Ergonomiaa, nappuloita ja kennonsuojausta on parannettu loistavasti, mutta muihin ominaisuuksiin ei ole juuri tullut muutosta. Sen huimaan 5500€ hintaan peilattuna olisi vaatinut merkittävämpää muutosta tai vähintäänkin kameran kykyjä olisi pitänyt saada firmwarejen kautta parannettua. Nykyisillä ominaisuuksilla hinnan pitäisi olla ennemmin jossain 4000€ alapuolella.
 • ...Jos aloitan tämän blogin tarkastelut A9 II rungon eläinsilmätarkennuksesta, niin se on päivityksen jälkeenkin täysin käyttökelvoton linnuille. Koirien ym. selkeiden lemmikkieläinten kanssa sitä voi käyttää, mutta lintujen kanssa siitä ei ole mitään hyötyä. Ei se toimi niukassa valossa edes hirvieläinten kanssa. Olen itse päässyt kokeilemaan Canon R5 ja R6 rungoilla eläinsilmätarkennusta täyden kuva-alan tarkennuksella ja se löytää ainakin useimmissa perustilanteissa vaivatta linnut ja kaivaa useimmiten niiden silmätkin esiin. R3 ja R6 II on kuulemma noistakin jo ison harppauksen edellä....
 • ...Eli jos tarvitset toimivan eläin-lintutarkennuksen ja haluat sen vieläpä ottavan kohteen silmään, niin valitse ehdottomasti Canon R3, R5, R6 tai R6 II. Itse seuraan kokoajan, josko Canonille ilmestyisi käyttökelpoinen telezoomi kullankalliin sysipimeän f7,1 100-500 millisen tilalle.
 • Toki toivon vielä kovemmin, että Sonyn onnistuisi päivittää ohjelmallisesti tarkennuksensa Canonin tasolle (ei pitäisi olla mahdotonta). Kalustovaihdot ovat aina saakelin kalliita projekteja. Olen kumminkin haalinut pikkuhiljaa Sonyyn täydellisen objektiivipatteriston, eikä niiden suhteen löydy moitittavaa.
 • Eli jos on Sonylla tätä nykyä kameroiden suunnitteluosastolla töissä vain eläkevirkaisia leipääntyneitä suojatyöpaikkalaisia, niin ei hyvin pyyhi Canonin objektiiviosastollakaan. Hyperinnovatiivinen pössyjengi heittelee pöytään uskomattoman pimeitä tusinatötteröitä, kun samanaikaisesti isot harrastajajoukot kaipaisivat paremmin mietittyä optiikkaa. Sonyn sisäisellä zoomauksella toteutettu 200-600 mm f5,6-6,3 on suurin syy, miksen ole vaihtanut vielä merkkiä. Jos Canon kehittäisi jotain vastaavaa 2000€ hintaluokkaan, niin Sony menettäisi ison osan lopuistakin luontokuvaajistaan.
 • Sonyjen etu on sekin, että muilta valmistajilta, kuten Tamronilta ja Sigmalta kehitetään Sonyihin jatkuvasti uusia objektiiveja. Ne ovat huomattavan edullisia Sonyn omaan optiikkaan verrattuna, mutta myös innovatiivisia ja oikeasti mielenkiintoisia. Esimerkkinä Tamronin pikkuinen 50-400 mm f4,5-6,3 Di III VC VXD tai valovoimainen 35-150 mm f2-2,8 Di III VXD. Canonin automaattitarkenteinen optiikka on pelkästään oman puutteellisen tuotekehityksen varassa.
 • ...Olen monesti pohtinut A9 II rungon vaihtamista selvästi parempaan A1 runkoon. Se parantaisi tarkennusominaisuuksia, mutta toisaalta joutuisin tapella tuplasti isompien tiedostojen kanssa. Hinta vaan on aivan järkyttävä, eihän yli 7000€ kamerarungossa ole mitään järkeä. Yksikään käyttöautoni ei ole ikinä maksanut noin paljoa. Olen itse yrittänyt toistaiseksi pitää jotain rotia harrastukseen tuhlattujen rahojen kanssa. Tuolla rahalla pitäisi jo saada sataprosenttiset sääsuojaukset ja muita selkeitä muutoksia parempaan....
 • Canonin R5, R6 ja R3 peilittömien runkojen myötä todella moni kuvaaja on siirtynyt niihin. Jopa sellaiset, jotka kerkesivät vaihdella noita odotellessa peilicanoninsa Sonyihin. En juuri seuraa netin kuvatulvaa, mutta parinkymmenen suht aktiivisen pääkaupunkiseudun kuvaajan tuotoksia tulee tarkasteltua säännöllisesti. Näistä valtaosa paukuttaa Canoneilla, mutta on joukossa yksi Sonyilla kuvaava ex-Canonisti. Erityisesti Petri Pietiläinen on hämmästyttänyt A1 rungolla taltioiduilla laadukkailla lintutoimintakuvillaan. Korostan sanaa ladukas, jolloin kuvat näyttävät hienoilta myös isolta näytöltä tarkastellessa. Esimerkiksi upeita taustaa vasten kuvattuja pikkulintujen lentokuvia löytyy todella vikkelästi lentävistä lajeista. Vastaavia en ole nähnyt Canonin peilittömillä lippulaivoilla otettavan seuraamieni kuvaajien toimesta. Eli summa summarum: hyvän kuvan tekee loppupelissä kuvaaja, ei välttämättä kamera.
 • (lat. huom.1: ihan tarkoituksella lainasin Petteri Hautamaan blogikirjoituksesta varmaan puolet. Tarkoituksena oli näyttää, miten laadukkaasta tekstistä on kyse. Omakohtaista kokemusta on tästä kalustosta usean vuoden ajalta. Ja pitää muistaa vielä, että kyse on lintukuvaajan näkökulmasta...)
 • (lat. huom.2: jos kameran - kalliimman - hankkiminen vähääkään kiinnostaa, niin... Ja tekstin voi lukaista useampaankin kertaan... Eikä kaikessa tarvitse olla samaa mieltä kirjottajan kanssa...)

02.02.2023, Second opinion....
Petri Pietiläinen, FB, Sony kamerat ja eläin/lintu tarkennus. 1.2.2023.

Lassi Kujala, FB, Leudon tammikuun jälkipuolen kuulumisia. 30.1.2023. Kuten viime aikoina on ollut tapana niin tämäkin talvi alkoi melko jämäkästi. Siihen se sitten taisi tälläkin kerralla jäädä. Tammikuun toisesta viikosta lähtien sää on nimittäin ainakin täällä kaakon kulmalla ollut melko lauhaa. Tämän hetken tietämyksen perusteella kovia pakkasia ei ole tiedossa vielä helmikuussakaan.

 • 8 kuvaa. Pikku-uikky. Myllynkoski. Märkä hiiripöllö. Metsäkauriit. Kaikissa kuvatekstit.

Matti J. Kaleva, Osaamisen etsinnästä. 30.1.2023. Muuan viime kesäkurssini osallistuja, joka opiskelee nykyään vakavasti ammattikuvaajien työelämän tutkintoihin, pohdiskeli lähes kaikkien muidenkin alojen ns. koulutusta vaivaavaa epäkohtaa. Sitä, tässä tapauksessa juuri ammattikuvaajien koulutuksessa, että yleensä sen tyypillisissä kursseissa, suoritusdemoissa, ja oppilastehtävissäkin itse laatu jätetään puoleen väliin. Lopetetaan sekä syvemmälle opastus, että tulosvaatimukset siihen tasoon mistä oikean ammattiosaaminen pitäisi vasta alkaa. Enemmän en voisi olla samaa mieltä. Selvitin hänelle useita tuntemiani ja osa ylivoimaisiakin syitä, miksi niin on, surullista kyllä. Niitä en tässä toista. Sen sijaan kerron mitä se minun mielestäni tämän valokuvademoasian erityiskysymyksen mahdollinen kunnollinen oppimistapahtuma vain itse suorituksen osalta voisi olla.

 • ...
 • ...

Antti Karppinen, FB, Oddity Outpost stories about twins.

HS, Huippuvalokuvaaja oli kuolla yliannostukseen: Siitä alkoi taistelu likaista lääketeollisuutta vastaan. 31.1.2023. Dokumentaristi Laura Poitras kertoo valokuvataiteilija Nan Goldinin taistelusta likaista lääketeollisuutta vastaan.

Avaruus.fi, ZTF-komeetta löytyy kiikarilla ja kameralla - kasvava Kuu ja pilviset kelit haittana. 30.1.2023. Nippa nappa paljain silmin erottuvia pyrstötähtiä on taivaalla keskimäärin vain puolentoista vuoden välein. Näinä viikkoina Suomen yötaivaalla vierailee himmeähkö komeetta.

Yle, Liminganlahden lintutorni uusitaan 90 000 eurolla. 30.1.2023.

Yle, Jos junan netti toimisi paremmin, tarvittaisiinko nopeampia ratayhteyksiä? Taustalla miljoonien kiista. 30.1.2023. Kun 3G-verkko ajetaan alas tämän vuoden aikana, on riskinä, että puhelimen mobiiliverkko toimii junassa vielä nykyistäkin huonommin.

HS, Taiteilija loi ikonista Birkin-laukkua mukailevan NFT:n – Sinkkuelämää-sarjasta tuttu laukkuvalmistaja vie oikeuteen. 30.1.2023.

 • ...Sittemmin NFT-kupla puhkesi, ja jäljelle ovat jääneet lukuisat oikeustapaukset. Hermès’n lisäksi NFT-hankkeita ovat tekijänoikeuksiin vedoten riitauttaneet esimerkiksi Nike, Miramax ja levy-yhtiö Roc-A-Fella Records. Kaksi jälkimmäistä tapausta sovittiin ennen varsinaista oikeuskäsittelyä....

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

 • Canon EOS R7 - Five Tweaks You Need to Know. Perusteellisesti.
  • 1. RAW burst and Pre-shooting modes [Shoot Menu 6]
  • 2. Shutter mode [Shoot Menu 7]
  • 3. AF-assist beam firing [AF Menu 3]
  • 4. Switch (AF/MF) [Setup Menu 5]
  • 5. Direction to set Tv/Av [Custom Menu 3]
 • Report: Sony has moved over 90% of its camera production out of China. Eilinen uutinen.
 • Kickstarter: Use Sony NP-F batteries to power your camera, no matter the brand. Alkaen $60.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

 • Excire Foto Review: Supercharged AI-Driven Digital Asset Management. Alkuaan Lightroomin plugin. Nyt itsenäinen ohjelma. Kuvat ns. tuodaan sisään ohjelmaan, luokittelu ja avainsanoitus automaattisesti. Testaajan 2022 kuvat 88.000 tiedostoa vei aikaa pari tuntia. Tietokonetta pystyi hyvin käyttämään samaan aikaan.
  • Nopeisiin hakuihin Find Duplicates, Find By Keyword, Find Faces, Find People ja Find Similar Photos. Käyttöliittymä on vanhanaikainen, kuitenkin ihan tehokas. Yhdenkin henkilön haku onnistui kohtuuhyvin.
  • Windows, Mac.
  • Excire Search 2022. 99 euroa.
  • Excire Foto 2022 + Excire Analytics 129 euroa.
  • Excire Bundle 2022. Excire Foto 2022 + Excire Search 2022. 169 euroa.
  • Excire Collection. Excire Foto + Excire Analytics + Excire Search 2022. 189 euroa.
  • --Peter Forsgård, Excire Search 2022 - IMAGE search engine you NEED. 6.9.2022. YouTube-video, Kesto 6:06.
  • --Peter Forsgård, Cannot find your images? Try this Excire Foto. 1.6.2022. YouTube-video, kesto 4:41.
  • --Peter Forsgård, Excire Search 2 - You NEED this PHOTO search software! 11.3.2022 YouTube-video, kesto 8:12. (melkein 11 kk sitten...).
 • What is Dynamic Range in Photography?
 • Photographer Larry Chen on Capturing Rally Driver Ken Block’s Life and Career. Siis. Tarvitseeko Canon-kuvaajaakaan näin paljon kaikkea...
 • ‘Lunchbox’ Replaces Photographers as the First AI Image Generator for Food. Suunnattu ravintoille, joiden pitäisi saada nopeasti kuvia vaikkapa someen.
  • (vähän erikoista, kuvat ovat geneerisiä, eivät esitä ns. oikeita annoksia... mutta eikait niitä mainostenkaan hampurilaisia todellisiin hampurilaisiin kukaan vertaa... tai odota, että näyttävät samoilta...).

Thom Hogan. Nikon-guru.

 • Why Do We Speculate About Future Products? tuli kysymys kameran rungosta, kun käytössä on 65 tuuman tv (4K ja 8.3 megapikselin kuvat riittävät). Z6 ja Z7 käyvät hyvin. Mutta entä kun ostetaankin 75 tuuman 8K tv? 33 megapikseliä.
 • Will I Miss the Extra 100mm? 70-200mm. 70-300mm. 100-400mm. 150-500mm. Ad nauseatum. Mitä pitää ottaa huomioon.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, En analog bildserie - Just under himlen av Roine Magnusson. Ny bok i endast 200 exemplar. (enpä löytänyt sivuilta). Muita kirjoja (omakustanteita? kyllä löytyi, montakin).

 • Roine Magnusson, Böcker. 12 kpl. 150 kruunua - 325 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa). Käytiin heittämässä eilen parin tunnin päiväkävely maastossa, tuo D4 näyttää raskaammalta kun on, paljon helpompi roikottaa kaulassa kun D700 kahvalla.
 • Mitä tekstitysfontteja on ollut käytössä Suomessa aikonaan televisiossa käytössä (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Vastauksia.
 • Kameralaukun perussisältö (Digikuvaus). Kuva repusta, tuo on jo wanha malli mutta varsin pätevä kamerahommiin ja mukava kantaa. Sekä:
  • -- Perussetti, kun lähtee isommin kuvailemaan: Nikon Z 9, Nikkorin Zetoina 24-70/2,8, 70-200/2,8, 14-30/4 ja 105mm makro, noilla pärjää mukavasti.
 • Välkkyy (Videokuvaus). Kovasti on paneuduttu aloitusviestin kirjoittajan ongelmaan. Ja paljon vastauksia.
 • Olympus E-M 10 mk2 lcd screenin vaihto (DIY eli Tee-Se-Itse). Onkohan foorumilla joku kammeraseppä joka osaisi katsoa kristalipalloon sen verta, että veikkaisi sivistyneesti, mikä voisi olla kun touchscreen toimii mutta kuva ei näy? ...
 • Foorumin Myydään -alue. 0 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 3 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Kamerasi paras ja huonoin ominaisuus (Järjestelmädigit). Uusi ketju. JO 30 viesitä.
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kaikenlaista. Paljon viestejä. Laidasta laitaan.
  • (Spege herättää tunteita, puolesta ja vastaankin. Välillä huumori on erittäin hauskaa - useimmiten. Jos tämä persoona jotenkin hiertää, niin ei ole pakko ollenkaan osallistua keskusteluun. Tai voihan tässä foorumisoftassakin yrittää ns. ignoroida jonkin kirjoittajan viestit...)
 • Venäjän aikaista 5 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Näitä raunioita on kymmenittäin, pitkin metsiä. Kasarmeja, varastoja ja asuinrakennuksia.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Antarktikselta. Perjantai yönä kurkistus ulkoavaruuteen! COMET C/2022 E3 (ZTF)
  • ...Ylivoimasesti hirvein kuvankäsittely prokkis ikinä. Mikään ei toiminu niinku olis pitäny, mutta oikomalla joka asiassa ja välittämättä kaikenmaailman taustataivaan vaihtelevista gradienteista, lopputulos on tässä. 37 minuutin edestä oli kuvia otettuna joista käyttöön valikoitui 17 minuutin edestä 25sek valotuksia. ...
  • 2 kuvaa.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Antarktikselta.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tulipas vietettyä viikonloppua Saimaan rannalla Sulkavan lähistöllä. Vekaransalmen jäällä oli pari merikotkaa parkissa, mitä lie päivystäneet sulan lähellä. Lähtivät hetikohta lentoon, kun tultiin rouvan kanssa sillalle maisemia ihastelemaan. Pidempää putkea ei nyt valitettavasti ollut mukana, joten tällä kertaa piti tyytyä laajismaisemaan: ... 1 kuva.
 • Pasin mv-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talvikuvia mustavalkoisena. 5 kpl.
 • Talvi jatkuu rannikolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Komea auringon ilmentymä tänään. Ja 3 kuvaa.

Sulantoblog, Low Light Photography Tips –Take Best Night Photos feat @robinwong. 24.1.2022. Kesto 9:59. Sisällysluettelo. 4 vinkkiä. Eikä tarvita kolmijalkaa. Runkovakaajaa tai objektiivivakaajaakaan ei tarvita. Ja liikettä ei voi pysäyttää, jos suljinaikaa kasvaa. Ihan hyvin vinkit.

 • YouTube-kanavalla 42.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, DxO Pure Raw - Deal on a Great software. 25.1.2023. Kesto 4:59. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 57.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Karikuvaa.com, Tukholma ja 36 kuvaa. 29.1.2023. Kävelin viikko sitten Tukholmassa ja kuvasin iltapäivän noin 36 kuvalla. Eli kuvasin tarkoitushakuisesti hyvin hitaalla tahdilla. Pohdin jonkin verran jokaista kuvaa ja mietin kuinka pienellä kuvamäärällä pärjäisi.

HS, Unelmien koulukuvat. 30.1.2023. Tilaajille. Mutta mitä jos koululaiset saisivat kerrankin päättää itse, millainen koulukuva heistä otettaisiin? Mikko Suutarinen päätti toteuttaa tätä juttua varten kymmenen Käpylän yhtenäiskoulun oppilaan unelmien koulukuvat. Otokset ovat kaukana tavanomaisesta koulukuvaposeerauksesta.

 • Kuvissa ollaan jalkapallokentällä kavereiden kanssa, poseerataan kuin Voguessa ja fiilistellään kissanpentujen kanssa.
 • Kustakin koululaisesta otettu kuva esitellään.
 • Koulukuvan historia ulottuu yli 160 vuoden taakse. Vanhin suomalainen koulukuva on siis jopa vanhempi kuin suomalainen kansakoulu. 1800-luvulla negatiivit kehitettiin valokuviksi suolavedostuksella, mutta tänä päivänä valokuvausteknologia on hyvin erilaista.
 • ”Ennen valokuvaajalla oli yksi kohdevalo, nyt koululle viedään täydellinen studiokalusto viisine lamppuineen. 1970-luvulla otettiin ryhmäkuva ja muotokuva, mutta jo 1980-luvulla alettiin ottaa kaverikuvia”.
 • Vuodesta 2008 lähtien kuvat ovat tulleet verkkokauppaan vanhempien ja koululaisten katseltaviksi jo ennen lopullisen tilauksen tekemistä.
 • Itsenäisten valokuvausliikkeiden muodostama Kuvaverkko on maan suurin koulukuvausten järjestäjä. Viime lukuvuonna lapsia ja nuoria kuvattiin Kuvaverkon toimeksiannoista yhteensä yli 400 000.
 • Yksi asia kuvissa aiheuttaa kuitenkin toisinaan kriittistä keskustelua. Karjalainen kertoo, että koulukuvien yleisin tyytymättömyyden aihe on valokuvien hinta. Osalle perheistä jokasyksyiset kuvat voivat olla iso investointi. Karjalaisen mukaan koulukuvaus on taitolaji, jossa korostuvat teknisen kuvaamisen lisäksi ihmistuntemus, kuvauksen organisointi ja ryhmän hallinta.
 • Valokuvaaja Milla Huutoniemi on kuvannut koululaisia vuodesta 2004. ”Luokkakuva laajeni 1970- luvulta muotokuvaan, puolivartalokuvaan, koulukaveri- ja sisaruskuviin, mutta suosituin on yhä perinteisestä kulmasta otettu muotokuva. Muotokuvan arvo on dokumentoinnissa: vanhemmat kasaavat albumia tai esimerkiksi kasvokuvamagneetteja jääkaapin oveen todisteeksi lapsen kehityksestä.”
 • Hän on huomannut, että selfiet ovat muuttaneet merkittävästi ihmisten käsityksiä siitä, miltä he kuvissa haluavat näyttää. Tämä johtuu siitä, että selfien ylävinkkelistä otettu kuvakulma on erilainen kuin perinteisessä valokuvassa. ...Ryhmäkuvien hupikuvissa voi onneksi olla vapaammin ja vaikka halata kaveria.
 • HS, Koulukuvien hinta painui ennätyksellisen alas Helsingissä. 13.1.2023. Helsingin kaupungin kilpailutuksessa joka ikinen kuvaamo tarjosi halvinta pakettia samaan hintaan.
  • Lapsen valokuvapaketti maksaa pian kaikissa Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa saman verran eli viisi euroa. Viidellä eurolla saa paketin, jossa on muotokuva-arkki, ryhmäkuva ja tarra-arkki.
  • Hankinnan arvo on noin 3,6 miljoonaa.
 • Perhonjokilaakso, Pääkirjoitus: Koulukuvapaketin hinta yllättää – Bisnes tehdään erikoistuotteilla. 27.10.2022.
 • Koulukuvausliitto.org, Kansallinen Koulukuvauspäivä 12.10.2022.
  • Suomalainen koulukuvausperinne jo lähes 160 vuotta. 4.10.2022. Ensimmäinen kansakouluasetus annettiin 1866. Tämän jälkeen kansakoulujen määrä lähti nopeasti kasvuun Suomessa.
  • ---1900-luvun alku. Luokkakuvia kuvataan harvoin ja vaihtelevasti paikkakunnasta riippuen. 1900-luvun alkupuolen valokuvausliikkeet sijaitsevat pääosin isommissa kaupungeissa, joten maaseutujen koululaisten kuvaaminen on vielä kiertelevien kuvaajien varassa....
 • Yle, Osa kouluista perii valokuvauksista edelleen suositusten vastaisia maksuja – jopa tuhansien eurojen lisäkulujen maksajana ovat vanhemmat. 11.4.2022. Opetushallituksen uuden koulukuvaussuosituksen piti jo valmistua, mutta se on lykkääntynyt. Suosituksen vastaisia järjestelykorvauksia esiintyy yhä koulukuvaussopimuksissa.
 • Yle, Lukiolaisten koulukuva kertoo kaiken tästä ajasta – Maskinaamat herättävät hilpeyttä isässä: "Kuva tuntui koomiselta". 20.11.2021. ...Lukiolaisen maskinaamainen luokkapotretti kuvattiin perjantaina ennen syyslomaa. Tuossa vaiheessa oli jo tieto, että loman jälkeen nuorten maskivelvoite ei ole enää voimassa kouluissa....
  • Tänä syksynä monissa kouluissa ja päiväkodeissa koulukuvaus on toteutettu koronan takia ulkona. Joissakin kouluissa luokan ryhmäkuva on voitu koostaa kollaasina.
 • HS, Koulukuvat sai kikkailemalla 36 sentillä Vantaalla – Kuvien hinnoittelu hämmentää vanhempia, kilpailuun osallistuneiden firmojen taustalla pyörivät samat nimet. 28.10.2021. Tilaajille. Koulukuvien hinnoittelusta nousi poru Espoossa (HS 15.10), kun kaupungin kilpailuttama kuvapaketti oli verkkokaupassa vaikeasti löydettävissä (kaikille, ei vain tilaajille). Ongelmia on ollut myös muualla. Vantaalla koulukuvapaketin on tänä syksynä voinut ostaa 36 sentillä, mutta kaikki eivät näin alhaista hinnoittelua ole hoksanneet.
  • Vantaalainen Siru Hovi ihmettelee, miten alas koulukuvien hinnat on kaupungin kilpailutuksessa asetettu. Vantaan kilpailuttamat kolme kuvatuotetta saa 0,36 eurolla, ja hintaan sisältyvät myös posti- ja toimituskulut.
  • ...”Eli edulliset hinnat olivat piilotettuina ihan samalla tavalla kuin Espoossakin, koska firmojen tavoitteena on tietenkin saada myydyksi kalliimpiakin kuvia.”
  • Tämä on raivostuttanut monia, mutta Hovi ymmärtää yrityksiä. Hänestä Vantaan kaupungin kilpailuttama hinta on painettu niin alas, että edullisin vaihtoehto tuntuu jo epäreilulta kuvafirmaa kohtaan.
  • ”Tämähän on aivan järjettömän tappiollinen hinta. Yrityshän menee näillä hinnoilla konkurssiin.”
 • HS, Vanhemmat pillastuivat, kun koulukuvia myytiin Espoossa harhaanjohtavalla tavalla – Monelle perheelle tullut valtava lasku, vaikka kuvat olisi pitänyt saada vajaalla viidellä eurolla. 15.10.2021. Espoossa koulukuvat olisi pitänyt pystyä ostamaan vajaalla viidellä eurolla, mutta se vaati verkkokaupan läpikohtaista koluamista.
 • Länsiväylä, Koulukuvafirma lisäsi lasten mustavalkoisia pikkukuvia laskuun – tietosuojavaltuutettu puuttui peliin. 23.2.2021. Kuvafirman mukaan sen henkilökunta pystyy pienoiskuvien perusteella varmistamaan, että lähetettävät kuvat ja lasku täsmäävät.
 • Yle, Koulukuvaukset jatkuvat koronasta huolimatta, mutta poikkeusjärjestelyin: koko koulun kuvasta luovuttu ja moni kaverikuva jää ottamatta. 7.10.2020.
 • Iltalehti, Julkaisitko Facebookissa vanhan koulukuvasi? Ei olisi kannattanut, varoittavat asiantuntijat. 21.4.2020. Moni käyttäjä on ladannut Facebookiin vanhoja koulukuviaan palvelussa kiertävän haasteen vuoksi. Nyt tietoturva-asiantuntijat kertovat, että näiden kuvien lataaminen voi auttaa rikollisia saamaan käsiinsä tärkeitä tietoja käyttäjästä.
  • Järjestön mukaan huijarit voivat saada kuvien perusteella itselleen arvokasta tietoa, kuten perhejäsenten nimet, käyttäjän oikean nimen, syntymäajan tai sen, missä käyttäjä asuu.
 • Länsiväylä, Espoo kilpailuttaa koulukuvaukset – "On ollut kalliita paketteja". 10.2.2020. Espoon kaupunki kilpailuttaa koulu- ja päiväkotikuvausten hankinnan. Kilpailutus on ensimmäinen. Tähän saakka koulut, lukiot ja päiväkodit tai niiden oppilaskunnat ja vanhempainyhdistykset ovat sopineet kuvauksista itsenäisesti valokuvausfirmojen kanssa.
  • Yle uutisoi lokakuussa kilpailutuksen johtaneen Helsingissä hurjiin alueellisiin hintaeroihin. Sama kuvapaketti maksoi esimerkiksi Kontulassa 16,70 euroa ja Kaivopuistossa 2,60 euroa. Kilpailutuksessa oli saatu alhaisia hintoja erityisesti hyvätuloisten alueille, joilla tilataan perinteisesti paljon kuvia ja muita kuvatuotteita.

HS, Professori: Turkistarhoilla käyneet salakuvaajat eivät syyllistyneet eläinsuojelurikokseen. 29.1.2023. Tarhaajaliiton mukaan salakuvaajat rikkoivat eläinsuojelulakia, kun he eivät ilmoittaneet heti viranomaisille havainnoistaan.

 • ”Lainsäädännöstä ei löydy pykälää, jossa heillä olisi mitään ilmoitusvelvollisuutta havaitsemistaan epäkohdista. En tiedä, mistä turkistarhaajat ovat tämän idean saaneet”, Tolvanen kertoi.
 • (lat. huom.: en muista, että vähään aikaan olisi lukenut näin absurdia uutista...)

Yle, Keski-Pohjanmaalla pihabongarin silmiin osui ennen kaikkea tiaisia. 30.1.2023.

Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraseuran kevään 2023 toimintaa. 29.1.2023.

Rajala Pro Shop, FB, Lumix S5 II -kamera esittelyssä. Tisitaina 31.1.2023 klo 12:30 - 15:30. Postitalo, HKI. Demopäivä.

Iltalehti, Kamera tallensi kuvasarjaan Pohjois-Ruotsissa harvinaisen ilmiön tähtitaivaalta: ”Tämä on todella hieno havainto”. 29.1.2023. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa jakoi Taivaanvahti-nimisellä Twitter-tilillään videon Pohjois-Ruotsista, jossa näkyy tulipallo ja harvinainen partikkelipilvi.

HS, Kotka vei karitsan Kiinassa, saalistus tallentui videolle. 29.1.2023. Maakotkan siipien kärkiväli voi olla yli kaksi metriä.

Helsingin Uutiset, Puhelinmyyntiin tuli iso parannus – Jos myyjältä jää tämä vaihe välistä, saat pitää tuotteen ilmaiseksi. 30.1.2023. Vuodenvaihteessa. Sopimus tehdystä kaupasta ei voi enää tulla voimaan pelkän puhelinkeskustelun perusteella, vaan siihen vaaditaan kirjallinen vahvistus.

 • Aiemmin kauppoja voitiin tehdä pääsääntöisesti pelkästään puhelimessa käydyn keskustelun perusteella.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, 6 Ideas for Stunning City Photography (+ Examples). Kertaus vuosien takaa.

Dpreview.com, DJI Mavic 3 long-term use report. Vuoden verran käyttöä. Videota ja still-kuvia. Ammattikäyttöön. Suomen hintaluokka 2000 euroa (mukana DJI RC-N1 -kauko-ohjain).

ePhotozine.com, 11 Top Pet Photography Tips For Beginners.

Petapixel.com, Using the AstrHori 18mm f/8 Low-Cost Shift Lens.Kiinteä 18mm, f/8, Shift. Ja hinta $119. Kiina. Mitä menetettävää? Runkona kroppikennoinen Canon R7, 34 megapikseliä. Ennestään kokemusta Canon 24mm tilt-shift.

 • Käyttö, vaikkapa rakennuksen juurella, ylöspäin, ei mahdu kaikkea kuvaan. Tai vaikka panoraamakuvaan. Kolme kuvaa. Lightroom sai yhdistää kuvat. Ja kyse oli 2-kerroksisesta talosta. Mukaan kuvaan tuli talon edustaakin.

Diyphotography.net, Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art lens – Hands-On Review. Tähtikuvaus. Sony A7S III. Ja myös Sigma FP-L. Revontulia. Paino 630g. Suodinkierre 82mm. Suomen hintaluokka vähän yli 1.000 euroa.

 • Julkistettu 8.8.2022. L-mount, Sony E.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, 12 Secret Features in Ricoh GR3/x cameras. 20.1.2022. Kesto 8:18. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 42.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Sirui Traveler X - GREAT tripod for small cameras! 24.1.2023. Kesto 4:00. Sisällysluettelo. Pieni ja monipuolinen jalusta, pienille kameroille. Aluksi miinuspuolet (videopää). Sitten pluspuolet. Hiilikuitu (kestävä, kylmällä helppo käsitellä, kevyt). 10kg max. Korkeus max. 150cm. Pieni asia, mikrofonit jne. helppo kiinnittää ruuvinreikiin. Hintaluokka 150 euroa.

 • Forsgråd ei paljoa käytä kolmijalkaa. Studiossa usein. Ja videoon.
 • YouTube-kanavalla 57.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Karikuvaa.com, Filmikameran kanssa retkellä. 27.3.2023. Tammikuun kolmantena viikonloppuna retkeilin poikkeuksellisesti filmikameran kanssa eli reissussa oli mukana Pentax ME sekä 50 millinen Ricoh Rikenon 50/1.7 XR. Varalla oli kyllä mukana digikin koska tarvitsin muutaman kuvan, joilla taasen aloitan kilpailemista.

Antti Karppinen, FB, New Ai project, Odditity Outpost! 28.1.2023. Instagramissa enemmän.

Avaruus.fi, DJI Mini 3 Pro -drone soveltuu hämärä- ja yökuvaukseen. 28.1.2023. Lyhyesti. Tähti- ja maisemakuvaaja Tero Marin on käyttänyt pientä dronea hämäräkuvaamiseen. Marin kertoo kokemuksistaan ja vinkeistään uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2023

Yle, Mediataiteilija on käyttänyt töissään tekoälyä jo viisi vuotta – ”Se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin perinteinen kuvanveisto”. 28.1.2023. Mediataiteilija Jukka Hautamäen töihin on kuulunut tekoäly vuodesta 2018.

 • Tekoälytaiteen generaattorit ovat mahdollistaneet tekoälytaiteen luomisen syöttämällä ohjelmaan vain muutaman sanan. Tällaisia generaattoreita ovat esimerkiksi DALL-E 2, Midjourney ja Stable Diffusion, joita jokainen voi kokeilla. (ja tietenkin rekisteröiminen vaaditaan...).
 • Syöttämällä DALL-E 2:n ohjelmaan ”hamsteri kukan päällä” tai ”räjähdys jääkaapissa”, generaattori tuottaa useita kuvia, joita ei ennen ollut olemassa.
 • Lopussa puoli seitsemän tekoälyä käsittelevä video, kesto 3:39.

Rajala Pro Shop, FB, Markus Varesvuo. 27.1.2023. Luottokalusto.

Esa Riutta, Näin teet tekstistä ääneen puhuttua! 28.1.2023. YouTube-video, kesto 5:51. Sarja: ilmaiset sovellukset.

 • Näytän miten saat tehtyä laadukkaan tekstistä puheeksi muunnon ilmaisella Balabolka-sovelluksella. Sen avulla voit muuttaa tekstin tai tekstitiedoston puheeksi melkein millä tahansa kielellä.

IS, Puolalaiset palomiehet joutuivat vain katselemaan, kun Varsovan gettoa poltettiin – yksi heistä salakuvasi kauhut. 28.1.2023. Kolme vuosikymmentä sitten kuolleen palomiehen poika Maciej Grzywaczewski löysi isänsä jäämistöstä hiljattain 48 valokuvanegatiivia. Kuvista 33 on otettu Varsovan getossa, ja osa niistä on aiemmin julkaisemattomia.

Iotech.fi, Video: Testissä Røde X -malliston pelimikrofonit – XCM-50 ja XDM-100. 28.1.2023. UsB-liitännät. 179 euroa ja 299 euroa. YouTube-video, kesto 12:33.

Tivi.fi, Vältä parkkisakot – kokeilussa Park Lite. 28.1.2023. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Auto ruutuun, sovellus käyntiin, haluttu pysäköintiaika. Maksullisella paikalla maksu ja tarvittaessa pysäköintikiekko. Sovellus muistuttaa pysäköintiajan täyttymisestä. Ja näyttää myös reitin takaisin auton luokse.

 • Suomessa ei näy pysäköintialueita kartalla. Tanskassa näkyy (tanskalainen sovellus). Ilmainen. Android, iOS.

Älypuhelimista.

 • HS, KKV tutki: Kilpailuttamisella säästää rahaa, nuoret aikuiset ahkeria liittymän vaihtajia. 28.1.2023. (... eipä oikein mitään...).
  • Kkv.fi, Operaattorin vaihtaminen ja numeronsiirto. ...Numeronsiirtoprosessin aikana voit saada nykyiseltä operaattoriltasi uuden liittymätarjouksen (nk. win back -tarjouksen), johon tarttumalla pysyisit nykyisen operaattorisi asiakkaana. ...
  • (ainakin aiemmin näin taidetiin aina toimia... ...eikä auttanut, että kerroin etukäteen, että olen vaihtamassa operaattoria xx euroa per kk, olisiko teillä samaa tarjousta? ... ei ollut, mutta heti kun siirto tavoitti, niin silloin löytyikin vähän alle kysytyn hinann tarjou... ...ihan periaatteessa annoin numeron siirron mennä loppuun...)
  • (yleensä ei kannata ottaa määräaikaista sopimusta, tämä kannattaa aina tarkastaa... ...meillä on yrityksen puolesta 2 vuoden määräaikainen sopimus Elisalta, ei tullut aikanaan edes tarkistettua sitä... ...nyt oli määräaikaisuudestakin hyötyä, kun Elisa ilmoitti nostavansa yritysliittymien hintoja keskimäärin 9%:lla...)

Petapixel.com.

Digital Photography School, Sony to Launch Two New Lenses and the a9 III in Early 2023.

Dpreview.com, DPReview TV: The best camera for landscape photography (at 3 budgets). YouTube-video, kesto 10:57.

Thom Hogan. Nikon-guru.

 • Onwards and Upwards. Japanin Sony ilmoitti kaikkien hintojensa noususta, alkaen 1.2.2023. Keskimäärin 14%.
 • Speedlights Disappear. Näille käsisalamille ei oikein löydy sopivia kolmannen osapuolen valmistamia korvaavia tuotteita.

ePhotozine.com, Learn How To Photograph Tree Lines With These 4 Simple Steps .

Kamera & Bild, AI-borttagning av vattenstämplar ger upphovsrättsproblem.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa).
 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa).
 • UHD kamera vilkkuu (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju.
 • Välkkyy (Videokuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 3 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 3 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Monta viestiä.
 • Tammukalla menee hyvin! (Optiikka). Uusi ketju. Monta viestiä. Vähän aiheen vierestä osa.
 • Fuji X-T3 sekoilee (Järjestelmädigit).
 • 2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit). Helmikuussa tulossa.
 • Childhood (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • BW + C (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kotonaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Spegekin on ryhtynyt muistelemaan wanhoja hywiä aikoja.
  • Kuva toukokuulta 2004, kamera EOS-10D ja objektiivi Tamron 28-75/2,8. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Talvilintuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutamat kotkat vielä mahtuu tännekin. Kalasyöttini katosi nälkäisiin nokkiin hetkessä, eivät nähtävästi olleet saaneet kalaa vähään aikaan.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää tajunnan räjäyttäviä ColorPlus200 filmikuvia! 2 kuvaa.
  • Ja: Mutta tässä on vielä viimeiset ColorPlus ruudut viikonlopun ratoksi! 5 kuvaa. Kuvatotsikot.
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari kuvaa lisään sarjaan. Näsijärven jäältä löytyi vastarusko ja pakkasusvaa, joka vaelteli järvenselällä aavemaisesti.
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Meidän nuorin koira täytti viikolla kaksi vuotta, niin pitihän se synttärikuva ottaa.
  • (... ja kyse ei ole nyt ralliautosta... ...vaan pienestä pyöreäsilmäisestä liikkiskoirasta...)
 • Komeetta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuva. Ja: Ensi yönä uusi yritys. Kaikkea pientä viilausta löytyy.
 • Kirkkonummi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän testikuvaa D4 ja Nikkorin 28-105mm ruuvi lasilla. 4 kuvaa. Ja kommentit.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaihteeksi auringonnousua, aurinkoista päivää myös foorumille: 1 kuva.
 • Kuukon javat - Jaakon kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eilisehtoona oli pitkästä aikaa pilvissä aukko. Kuvattava oli kuitenkin ujoa sorttia, yritti mennä puitten taa piiloon. Siks jouduin ulos menemään, jotta sain hänet esille oksien takaa; ei onnistunu nyt tuvasta kuvaus. Autokatoksen suuaukolta löyty se kohta, ja siitä on kuuhun matkaa 182 metriä; sen verran ilmottaa kamera tarkennusmatkaks EXIF-tiedoissa?
  • (jotenkin silmä näkee perinteisen kuu-ukon, vaikka tietääkin, mitä varjokohdassa...)

Taivasalla.net, FB.

HS, Amanda Paananen otti maagisen valokuvan Kalasataman torneista: ”Niin kaunis sumun läpi”. 27.1.2023. Kalasatamassa asuva Amanda Paananen ikuisti kuvaan talvisen näkymän, joka näyttää kauneudessaan epätodelliselta.

 • (kuva oli postattu Kalasatama- ryhmään, FB, 21.1.2023 klo 21:47. Oli kerännyt noin 1030 ns. tykkäystä tms.)
 • (FB:n tyyliin kuvaan oli lisätty vähän yli 20 ns. oikeaa kommenttia. Gif-kuvia, sanan kahden kommentteja. Yksi vähän pitempi kommentti: "Mahtava! Saatu kolmiuloitteisuutta hienosti kuvaan." --- tällä kertaa ei kukaan kommentoinut kuvaa määreellä "hieno kuva".)
 • (Itse olen välillä muutaman tutun ja sukulaisen FB-kuvaan yrittänyt edes vähän enemmän kirjoittaa. Eipä mielestäni tarvitsisi mitään hienompaa kirjoittaa. Eikö riittäisi, että kertoisi vaikka niistä tunteista mitä kuva omassa itsessä saa aikaan. Mistään teknisistä asioista ei tietenkään tarvitse tietää. Mutta FB:n kulttuuriin ei tällainen tietenkään kuulu...)
 • (Ja jos itse vähän vielä avaudun näistä FB-kuvista. Oikein harmittaa, kun kuvissa on kaikki muu kunnossa. Siis ihan kaikki. Mutta ei ole osattu käyttää puhelinta kuvan ottamiseen yöllä tai kovin hämärässä. Automaattiasetuksilla tämäkin onnistuu tietyillä puhelinmalleilla, suurimmalla osalla ei. Pienessä puhelimen näytössä otos voi näyttää vielä hyvältä. Mutta. Mutta...)
 • (aamulla luin FB:n Kalasatama-ryhmästä ehdotuksen, että kuvat siirrettäisiin ihan omaan ryhmään... Kuulemma joissakin kaupunkiosaryhmissä näin on tehty... Yhden kommentoijan mukaan muuton Kalasatamaan laukaisi nimenomaan ryhmään postatut kuvat...)

HS, Martti Brandt 1939–2022. 28.1.2023. Muistokirjoitus. Lehtikuvaaja Martti Brandt kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 29. marraskuuta 2022 Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 17. syyskuuta 1939 Viipurissa.

 • Vuoden lehtikuva -kilpailun Brandt voitti vuosina 1965 ja 1974. Valokuvataiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin 1979. Patricia Seppälän säätiö palkitsi Martti Brandtin elämäntyöstä kuvajournalistipalkinnolla 2011.
 • Kirjojakin syntyi: Martti Brandt, Lehtikuvia 1957–1994 sekä Tarinoita kuvien takana (2010). Brandt on lahjoittanut 130 000 kuvaa käsittävän negatiivikokoelmansa Suomen valokuvataiteen museolle.
 • Valokuvataiteen museo, 40 vuotta lehtikuvaa – Martti Brandt.
 • Googlen kuvahaku.

HS, Henrik Dettmannin takkaan ilmestyi pöllö. 27.1.2023. Susijengin entinen valmentaja sai perjantaina vieraakseen pöllön. Hän nappasi siitä hellyttävän kuvan.

(eilen) HS, Paavalinkirkon deitti-illasta kehkeytyi riita: ”Se oli tosi tylyä”. Se oli tosi tylyä”. 26.1.2023. Valokuvausta harrastavan kannattaa ehkä lukea artikkeli muutamaan kertaan. Ja ehkä toinen osapuoli voisi ajatella antavansa periksi. Vaikka tuntisi olevansa kuinka oikeassa...

 • Ja vähän lisää, yksi kommentti: "Erikoista, että kuvaan joutuminen on kiusallista, mutta siitä avautuminen omalla nimellä ja naamalla sanomalehdessä ei ole. Jokin ei täsmää."
 • (Kaikenlaisia kommentteja, osassa tulkintaa lakia tuntematta sisältöä, osassa tulkitaan ns. oikein, osa menee hakoteille, osa kommenteista tuntuu osuvan asian ytimeen. Hyödyllistä yhtäkaikki koko ketjun lukeminen alusta loppuun. Ja aina ei ole kyse siitä, että noudatetaan lakia pilkuntarkasti...)

HS, Ähtäri päätti palauttaa pandat Kiinaan. 27.1.2023. Suunniteltu viiden miljoonan euron valtioavustuspaketti vedettiin pois.

Esa Riutta, YouTube-video, Näin teet PowerPointissa esityksen, jossa näytät kaikki diasi kerralla ja zoomaat niihin (Prezi). 27.1.2023. Kesto 8:59.

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

The Online Photographer, Art Photographers and the Camera Market.

Kamera & Bild, Göran Strand fotograferade kometen C 2022 E3 (ZTF).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Change These Camera Settings with @robinwong. 17.1.2022. Kesto 14:42. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 41.900 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Luminar Neo - 7 Cool AI Extensions. 20.1.2023. Kesto 8:42. Sisällysluettelo. Forsgård ostanut nämä ihan kannatuksen vuoksi (Ukraina).

 • YouTube-kanavalla 57.600 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Yle Areena, Kuukkeli, metsän emäntä. Kesto 23:31. Julkaistu 27.10.2004. Katselukerrat: 118.057 kpl. Kuukkeli on erämaan lintu johon liittyy monia tarinoita ja uskomuksia. Sen ja luonnossa vaeltavan ihmisen välillä vallitsee erikoinen luottamus ja ystävyys.

 • (Rauhoittava selostajaääni, jota voisi kuunnella vaikka kuinka pitkään. Tuomo Holopainen. Kyse ei ole kuitenkaan kaikkien tuntemasta ja rakastamasta Jarmo Heikkisestä, joka on toiselta nimeltään "herra Avara Luonto". Hannu Siitostakin näkyy...)

Birdlife.fi.

 • Materiaalit Pihabongaukseen.
 • Liity jäseneksi. Lista 30 jäsenyhdistyksestä. Jäsenmaksut vaihtelevat yhdistyksen mukaan. Esim. Tringa Hki, 40 euroa per vuosi. Turun Lintutieteellinen Yhdistys, 35 euroa per vuosi.
  • Jäseniä yhteensä yli 16.000 kpl.
  • 50-vuotisjuhlaviikon kunniaksi 31.1.2023 johonkin paikallisyhdistykseen liittyvä saa kaikenlaista ylimääräistä (vaikkapa Linnut-lehti puoli vuotta (2 numeroa) ilmaiseksi.
  • Jäsenyhdistykset.

FB, F5.6 X K1-klubi Helmikuu: Luonnon armoilla. Siis Mikonkadulla.

 • Torstaina 2. helmikuuta 2023 klo 19.00 – 21.00

HS, Yritykset kehittivät kasvojentunnistusohjelman rotille – Tuomas Aivelo kertoo merkityksestä. 26.1.2023.

Suomen Ammattivalokukvaajat ry, FB, World Photographic Cup 2023 finalistit. Neljä kuvaa suomalaisilta. 18 s FB:n Watch-video.

HS, Paavalinkirkon deitti-illasta kehkeytyi riita: ”Se oli tosi tylyä”. 26.1.2023. Valokuvausta harrastavan kannattaa ehkä lukea artikkeli muutamaan kertaan. Ja ehkä toinen osapuoli voisi ajatella antavansa periksi. Vaikka tuntisi olevansa kuinka oikeassa...

HS, Myynnissä on latureita, joita kenenkään ei pitäisi käyttää – Lataa puhelinta näin, niin akku kestää pidempään. 27.1.2023. Tilaajille.

 • Espoon Perkkaalla asuinhuoneisto tuhoutui viime viikolla asuinkelvottomaksi todennäköisesti latautuvasta kännykästä syttyneen palon vuoksi.
 • EU: yhden laturimallin pitää vuoden 2024 loppuun mennessä sopia kaikkiin matkapuhelimiin. Ongelmia voivat aiheuttaa hyvin halvat laitteet, joiden alkuperä ei ole tiedossa.
 • ”Jos akun kapasiteetti yhtäkkiä romahtaa, se viittaa siihen, että akku on vaurioitunut ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa palovaaran. Jos kapasiteetti vain heikkenee hiljalleen, se on todennäköisesti normaalia kulumista.”
 • Jos puhelimen akku on selvästi kastunut, pullistunut tai saanut muita ulkoisia vaurioita, sitä ei kannata ladata. Myös suorassa auringonpaisteessa lataamista kannattaa välttää.
 • Laturin itsekseen seinään jättäminen ei yleensä ole turvallisuusriski mutta se kuluttaa hieman sähköä. Summa on kuitenkin pieni.
 • Energiakriisi on saanut monet pohtimaan, kuinka paljon kodin laitteet kuluttavat sähköä. Puhelimen lataaminen on Niemen mukaan kulueristä pienimpiä. ”Se ei montaa senttiä kuukaudessa maksa, vaikka joka päivä lataisi. Puhelimessa ei ole hirveästi tehoa verrattuna esimerkiksi kiukaaseen ja hellaan.”
 • ”Hyvin tehokkaissa latureissa saattaa olla kymmeniä watteja tehoja, mutta niillä lataaminen taas vie vähemmän aikaa. Puhelimen latauksen sähkönkulutus vastaa ehkä ledilamppua.”

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Nikon Europe, YouTube, Nikon Sessions | EPISODE 2: Portrait Photography. 17.1.2023. Kesto 20:04. Kolme henkilöä keskustelemassa.

ePhotozine.com, 5 Quick Frost Photography Tips For Crisp Winter Photos. Taas kuvataan Davide Frostia. Talvella.

Dpreview.com, Formula 1 POV: All F1 drivers to wear Driver's Eye micro cameras inside their visors in 2023. Läpimitta 8mm. Ja paino 1.4g. Viime vuonna testattiin jo laajasti. Ja vain Full HD. Eikä vakautusta.

Kamera & Bild, Stor guide: 45 fotokurser att söka 2023. Nyt sitten vähemmän ammattiin tähtääviä koulutuksia.

 • --- 25.1.2023 DCN----
  Kamera & Bild, Stor guide: Här hittar du alla fotoutbildningar 2023. Laaja katsaus Ruotsin tarjontaan. Monet suunnattu ammattiin tähtääville.

Kamera & Bild, Mother – ett nytt naturfotomagasin med bara kvinnliga fotografer. Kv. lehti. Haastattelu.

Kamera & Bild, TEST: Leica M11 – Inte för alla, men riktigt bra för de inbitna. Toppklass. Täyskenoninen. 60 megapikseliä (ed. versio 24 megapikseliä).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa). Tuore Nikon D4 heti tositoimiin.
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 5 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 3 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Useita viestejä.
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka).
 • Canon 7dm2 -päivitys (Järjestelmädigit). Upgreidaus. Useita viestejä.
 • A Gray Day (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • BW + C (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Marraskuussa 2010 oli entisestään kuvaaminen hiipunut. Joitakin kuvia oli tullut kuitenkin ulkoilun lomassa otettua. Reilun parin vuoden ikään ehtinyt kulkupeli oli yhtenä marraskuun aamupäivänä kuuran peitossa. Ja joulukuu.
  • Näihin kuviin mennessä kuvausharrastus on kestänyt pikkaisen reilut kaksi vuotta. 2010 vuodelta levylle oli jäänyt 4346 kuvaa, joista 3873 järkkärillä otettua ja loput puhelimella.
  • ...Henkilökuvat on ainoita mitä puuttuu tästä ketjusta, kun mallit ei ole antaneet niille julkaisulupaa. Ne ovat kuitenkin itselle niitä kaikkein mukavimpia muistoja ja niitä tulee takuuvarmasti katseltua useasti vielä tulevina vuosina.
 • Kuukon javat - Jaakon kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Otin tännää ihan uudet kuvat, ja yritin vähän voimakkaammalla otteella käsitellä!
  • 3 kuvaa.
 • Kotonaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Samaan aikaan vuodesta - Arskan vanhoja valokuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olen huomannut nostalgia tuulahduksia foorumin galleriaosastolla !
  • Vanhoja kuvia näytilllä, ja ehkä tarinoita niiden takaa. Unohtamatta kameravälineitä, jotka varsinkin digitalisaation jälkeen ovat kehittyneet kovaa vauhtia. Ajattelin laittaa myös oman lusikkani soppaan, ja postailen tähän ketjuun valokuvia vuosien varrelta joita on otettu tiettyyn aikaan vuoden kiertoa, mutta eri vuosina (tyyliin talvi, kevät, kesä, syksy jne)...
  • Nyt laitan muutaman valokuvan tammikuulta 2010 jolloin käytössäni oli Pentaxin K20D kamera...Ja muistaakseni Tamronin 17-50/2.8 objektiivi.
  • 8 kuvaa. Ja tekstit. Ja ihan lopuksi:
  • Ai niin, ne kameravälineet... Digiaikana hommasin aluksi erillaisia pokkareita, oli ainakin:...
  • Ja toinen erä: Vuonna 2003 minulla oli käytössä Canon PowerShot A60, joka tallensi 2mp kuvia, ja siinä oli 35–105 mm kinovastaava zoomi. Kenno oli 1/2.7" kokoinen CCD...(Seuraavana vuonna päivitin sen jo A75 malliin, jossa oli 3mp...). 6 kuvaa...
  • (hauska yrittää tunnistaa muutaman kuvan ottamispaikat, 1. kuvan ottamispaikan kyllä on tunnistavinaan...)

Antti Karppinen, YouTube-video, MacGyver Ai Trailer. 25.1.2023. Kesto 1:10.

Yle Areena, Suomen merikotkat. 25.1.2023. Podcast, kesto 1:58:04. ...Luonto-Suomen teemaillassa Suomen merikotkat tutustutaan tämän ylvään lajin historiaan ja kerrotaan mitä merikotkien ravinnosta, pesimisestä ja elämästä tiedetään.

Yle Areena, Luontoilta - sukeltajaa tuuraava varis. Kesto 2:00:03. Studiossa puoli tusinaa vastaajaa. Kamerat seuraavat. Ja välillä näytetään kuuntelijoiden lähettämiä kuvia ja videoita.

Keski-Uusimaa, Lähteekö yli 500 paikallista taloutta jälleen mukaan Pihabongaukseen? "Jonkun onnekkaan pihalla saattaa piipahtaa valkoselkätikka tai pähkinänakkeli". 25.1.2023.

 • Birdlife.fi, Pihabongaus. Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna, seuraavan kerran 28.–29.1.2023.

Itäväylä, Paikallisen kamerakerhon vetäjä: "Valokuva on ainutkertainen hetki, joka ei toistu samanlaisena". Myrskylän valokuvaus- ja kamerakerhon vetäjä Kauno Kuusela, 72, haluaa innostaa paikallisia kuvaajia mukaan harrastuksen saloihin. – Tämä on kuudes vuosi, sillä aloitimme vuonna 2017, hän kertoo ja katselee samalla kerhon tuoreinta näyttelyä paikallisessa kirjastossa.

 • Kerho toimii täysin vapaaehtoispohjalta, eikä ole mitenkään järjestäytynyt yhdistykseksi.

Suomen Canon, FB, Etsimme kansikuvaa helmikuulle. 25.1.2023. Kuva kommettikenttään.

Yle, Roope Lipastin kolumni: Kun taltioit muistoja lapsillesi, kuvaa elämää. 26.1.2023. Jokaisen takataskussa on nykyään elokuvakamera – eli kännykkä. Koskaan aiemmin muistojen tallentaminen omista lapsista ei ole ollut niin helppoa kuin nyt. Silti me kuvaamme edelleen kliseitä.

HS, Ministeriöt: Viisi miljoonaa euroa riittäisi vasta ensi­hätään, pandojen palautuskin kallista. 25.1.2023. Hyvät vaihtoehdot ovat nyt vähissä.

HS, Pääkaupunkiseudun kansallispuistojen kävijämäärät pienenivät korona-ajan huipusta. 25.1.2023.

Mikrobitti.fi, Räikeät italialaisvaatteet on suunniteltu hämäämään tekoälykameroita: isoveli näkee seeproja ja kirahveja. 24.1.2023.

Älypuhelimista.

 • Global.techradar.com, Paras puhelin 2023: esittelyssä 10 suosikkiamme. 25.1.2023. iPhone 14 Pro Max on vuoden 2023 paras puhelin. Kv. sivusto, osittain lokalisoitu Suomeen. Kun mennään pitemmälle sivustoon, kieli muuttuu englanniksi.
 • Teknavi.fi, Kuvavuoto: Tältä näyttää tuleva Coca-Cola-älypuhelin. 25.1.2023. Ainakin Intian markkinoille vuoden 1. neljänneksellä.

Digital Photography School, 5 Practical Lightroom Tips for Beginners. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

IR, The photographic space race & the democratization of satellite imagery.

Dpreview.com, Finer Points: What would you want to see in a hybrid camera? For me it’s shutter angle and 32-bit float audio.

Kamera & Bild, Fotade olycka – anmäldes för olaga integritetsintrång. Vähän erikoinen syy, ei taida olla kyse lain rikkomisesta.

 • Fotosidan.se, Fotade svårt skadad 80-åring – anmäls för kränkande fotografering. Poliisin mukaan 2 onnettomuutta puhelimella kuvaavaa rikkoivat lakia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • "Lottovoitto" (Sana on melkein vapaa).
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 7 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Olympuksen päivitys (Minolta, Olympus). Aiemmin: Eilettäin juuri tuhosin yhden Olympuksen "halpislinssin" firmwarepäivityksellä.
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Useita viestejä.
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka). Viikonloppuna hieman testailin panoraamapäätä ja Zeissia.
  • --Se on näiden vanhojen halppislasien ongelma, että CA:ta näkyy aina kun sitä ei erikseen korjaa.
 • Canon 7dm2 -päivitys (Järjestelmädigit). Ja nyt kyse on upgreidauksesta.
 • high megapixels is best for low light & high iso !! (Järjestelmädigit).
 • (2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit). lmeisesti A1 saa uutta firmistä helmikuun aikana. Mahdollisesti jotakin uutta tulossa - A7RV ominaisuuksia? Tarkennuspinoa kenties?
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • (lat. huom.: yritin lyhyen hetken siirtää silmiä niin, että olisi ollut katsekontakti... ei se oikein kunnolla onnistunut... mutta sen huomasi, että juuri noin kuva on parempi...)
 • Arskan kuvia 2023 ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Ei ollut ND suodin objektiissa, vaan mulla on Sonyssa sellainen "smooth reflection app" jolla voi simuloida ND suodinta.Toimii hyvin. Ottaa useita kuvia (määrän voi customoida) ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi, myös Raw. Tässä tapauksessa kamera otti 8 kpl 1/3 sec valotuksia muistaakseni. Jalusta kuvattu, luonnolisesti.
 • BW + C (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Paluu vuosien taa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • (vähän sivupoluilla, mutta haitanneeko tuo...)
 • Ikkunanpesijän painajainen? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Popular 28mm f5.6 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • A Gray Day (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
  • Väriä, Photokina 2016, Olympuksen lava. arque Seminario Guayaquilissa, tunnetaan myös Iguana Parkina.
  • (...jälkimmäisessä kuvassa vähän hirvittää noiden pienten lasten puolesta...)
 • Kuukon javat - Jaakon kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Useampia.
  • --Onko haukkakuvaan tehty kuvankäsittelyä, kun kohde on noin tumma? Kokeilin huvikseni ja tuosta saa kyllä paljon paremman kuvan mitä nyt on.
  • ...On tehty; on muutettu kameran ottamasta suunnilleen puoliks sen näköseks, miltä näytti silmin katsoessa. Jos ois muutettu kokonaan, eikä puoliks, tilanteen mukaseks, ois ollu pelkkää mustaa kuvassa. Ulkona oli nimittäin melkein täys pimmeetä.... Kuvassa kinovastaavia millejä nokalla 600, aukko 5.6, aika 1/60, ISO 25600. Ja muuten käsivaralta, tosin sohvan käsinojalla vinottain istuen, otettu kuva, ottaja päälle seitenkymppinen tutiseva (ja horiseva) ukko... Kalusto selvis kuvaajan puutteista huolimatta jotenkuten tilanteesta. En moiti vakaajaa, enkä kohinanpoisto-ohjelmaa, enkä tässä tapauksessa ees automaattitarkennusta!
  • Laitan tähän sarjan viimisen kuvan uuvestaan käsiteltynä, eli valot nostettu suunnilleen päiväkuvan tasolle. Nyt se on miun silmin etempää katsottuna joku havukan kuva, mutta tarkemmin tarkasteltuna helsvetin huono kuva; edelleen kohinainen, yksityiskohat monessa kohtaa hukassa, väritkin ehkä oudot. Siks halusin ne ensin esille niin, että ees osittain on kuvassa mukana, että varsin niukassa valossa, melkein pimeellä, on otettu nää kuvat.
  • --Mainio harvinainen tilannekuva haukasta, ja tinttejä mukavasti oksalla. Saiskohan iIkkunanläpikuviin hiukan kontrastia/clarityä häivyttämään hienoista huntua?
  • (vieläkin jaksaa huvittaa tuo otsikon sanaväännös...)
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). yys-lokakuussa 2010 kuvaustahti vähentynyt kesästä selvästi ja sitä myötä vähemmän mistä valita kuvaa näytille. Puhelimen RAW-kuvausohjelmaan oli saatu tuolloin valkotasapaino parempaan kuosiin. ... 2 kuvaa. Ensimmäinen ainkin mobiilikuva.
 • Pilventymiä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mitään poisottamatta... kuvan käpistely on siitä mukavaa kun poisotetun saa harmittaessa ja tarvittaessa takaisin :D Ja ilman liimaa! Tuossa tuli lisäilyä, reliefiefektiä normal mapilla, vielä kun ossoisi korkeuskäyrät tasoittaa, nyt sojottavat kerroksina. Mitähän seuraavaksi...
  • --Pilventymiä, mielenkiintoinen sana, ei löydy murre- eikä slangisanoista. Vasta tuli vastaan sana eilettäin, siitä löytyi Suomen murteiden sanakirjasta tietoa.

Olli Kanerva, Kuusamo: pilvistä. 24.1.2023. Suunnitelmissa oli tammikuinen retki Kuusamoon: kipakoita pakkasia, kaunista punertavasävyistä kaamosvaloa, pakkassumuja, tähtikirkkaitä öitä ja revontulia.

 • Ja paskat.
 • ...
 • ...Harrastelijaeläkeläisen kukkarossa kaksi kojupäivää on iso kasa kahisevaa, ja jos ne päivät kuluvat valojen suhteen tupakkia poltellessa, niin harmituksen voi kirjoittaa isohkolla v-kirjaimella. ...
 • ISO-arvoja sai tällä reissulla nostaa oikein olan takaa jos halusi jonkunlaisia lentokuvia aikaiseksi. Kaikki karakuvat ovat käsivaralta, myös nuo pitkällä suljinajalla räpsäistyt.
 • Kuvien kamppeet: OM-1 + M.Zuikot 12-100/4, 40-150/2.8 ja 150-400/4.5.
 • 43 kuvaa. Aika lailla erilaisia. Ja eri lintulajeja. Ja muutama maisemakuvakin.

TM, Kuvaamisen apuvälineet. 24.1.2023. Sovelluksia: Kuvaussovellukset. Mielenkiintoisia mobiilisovelluksia.

 • --Canon Camera Connect. Voi kuvata etänä, kuvat kamerasta älylaitteelle tai tietokoneelle. Tai voi kuvata niin, että otokset siirtyvät suoraan ftp-palvelimelle. Järjestelmäkameran voi liittää bluetooth-, wi-fi- tai Android-laitteiden nfc-yhteydellä älypuhelimeen tai tietokoneeseen.
  • Etäkuvaaminen avaa sovellukseen kameran hallintavalikot sekä livekuvan. Canon Log -väriavaruudessa kuvattuja videoita ei voi siirtää. Kuvia voi siirrettäessä arvottaa tähdillä. Myös raw-kuvan prosessointi onnistuu, ei tarvitse käyttää jpg-kuvaa. Kuvan koon säätäminen ei onnistu. Android, iOS. Ilmainen.
 • --Sun Seeker. Auringonpolku kolmiulotteisesti tietyssä paikassa. Miten valo lankeaa eri vuorokaudenaikoina. Visuaalinen mallinnus. Valon lisäksi auringon langettaman varjon kulma ja pituus. Sun Seeker on kuvaajien lisäksi käyttökelpoinen sovellus kaikille valosta kiinnostuneille, esimerkiksi ulkoilijoille.
  • Android, iOS. 7.99 euroa / 11.99 euroa.
 • --Filmic Pro. Videokuvaukseen suotimia. Sekä iPhone että Android. Videota kuvatessa voi säätää valotusta ja tarkennusta. Esim. lähellä olevasta kohteesta taka-alalle liukuva tarkennus. Videon ilmeen voi valita dynaamisesta hyvin kontrastittomaan valotukseen. Videokameroista tutut yli- ja alivaloituksesta varoittavat visuaaliset kuviot voi laittaa kuvatessa päälle
  • Android, iOS. Ilmainen/sovelluksen sisäiset ostokset.

Valokuvataiteen museo, Etsin. Etsin on näyttely valokuvista, valokuvaajista ja valokuvien käyttäjistä. Maailmassa otetaan satoja miljoonia valokuvia joka päivä. Miksi ja miten valokuvat saavat meidät tuntemaan ja toimimaan? Näyttely  kutsuu sinut pohtimaan omaa suhdettasi valokuvaan ja kokemaan, mitä kaikkea valokuva voi olla.

 • Monta linkkiä.
 • 0. kerros Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki 27.1.2023

ePressi.com, Meryl Streepin mystinen nuoruudenkuva ja 2020-luvun tyylien sekoittumista esittelevä street style -kuvasarja – Duane Michalsin ja Malimanian Valokuvataiteen museo K1:n näyttelyt rakentavat identiteettiä muotokuvien kautta. 23.1.2023.

Gotech.fi, Matkapuhelinten myynti nousi 8,9 prosenttia vuonna 2022. Viihde-elektroniikassa tultiin sen sijaan alaspäin 7,5 prosenttia ja kodin tietotekniikassa 9,6 prosenttia.. 25.1.2023. Koko vuoden myynti. Pylväät, vertailu edelliseen vuoteen. Kuvaus-palkkeja tuskin erottaa.

 • Peilittömät järjestelmäkamerat ja action-kamerat kävivät kaupaksi vuoden viimeisellä kvartaalilla.
 • Vuonna 2022 kuvaussektorin myynti laski (-9,0 %) kaikissa tuoteryhmissä. Vuoden kolme viimeistä kuukautta olivat positiivisia myynnin arvossa (3,9 %) mitattuna, mutta kappalemäärät laskivat (-8,1 %).
 • Koko vuosi, kuvaus. (2022)
 • --33,012 miljoonaa euroa (36,920 miljoonaa euroa). -9.0%.
 • --41.991 kpl (52.027 kpl). -19,3%.
 • --keskihinta 786 euroa (697 euroa). +12,7%.

MTV, Derek taltioi dronellaan harvinaisen hetken metsässä – "Tämä on hullua". 24.1.2023. Video, alussa 15s mainos. Videon kesto 3:45. Hirvi pudottaa sarvensa. Ihan videon alussa 5 sekuntia. Sitten käydään katsomassa sarvia jalan. Ei muuta.

HS, Valtio on käyttämässä kahteen pandaan enemmän rahaa kuin saimaannorpan ja naalin suojeluun. 25.1.2023.

HS, Tekoälyfirma haastettiin oikeuteen tekijänoikeuksista, lopputulos kiinnostaa myös Suomessa. 24.1.223.

Mobiili.fi, Jättiraportti kertoo Applen tulevista virtuaalilaseista: tällainen uutuus on tulossa 3 000 dollarin hinnalla. 24.1.2023. Julkistus keväällä 2023. Myyntiin syksyllä 2023.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, WhatsAppissa voi pian helposti lähettää valokuvia alkuperäisellä laadulla. 24.1.2023. WhatsApp on tähän mennessä pakannut ja pienentänyt kuvien kokoa automaattisesti.
  • Tällä hetkellä WhatsApp tarjoaa kolme vaihtoehtoa media latauksen laaduksi (Asetukset - Tallennustila ja data - Median latauksen laatu). Vaihtoehtoja ovat automaattinen, paras laatu ja dataa säästävä, joka on tällä hetkellä sovelluksessa heikosti suomennettu muotoon "tietojen tallentaminen" (data saver).
  • Vaikka vaihtoehdoista valitsee parhaan laadun, WhatsApp pakkaa ja pienentää kuvaa rajusti. Esimerkiksi noin 3 megatavun kuva saapuu vastaanottajalle enää 100 kilotavun kokoisena.
 • Mobiili.fi, Motorola tuo kolme uutta Moto G -sarjan älypuhelinta Suomeen – tällaisia uutuuksia ovat Moto G23, Moto G53 5G ja Moto G73 5G. 24.1.2023. Saataville 1.3.2023 alkaen. oto G73 5G:n suositushinta on alkaen 329 euroa, Moto G53 5G:n alkaen 259 euroa ja Moto G23:n alkaen 219 euroa.

Digital Photography School, 15 Sunset Photography Tips for Beautiful Results. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, PSA: Don’t forget to enter the Nikon Photo Contest – it’s free and includes great prizes. Kilpailu järjestetty jo vuodesta 1969. Aikaa osallistua on 12.2.2023 asti.

Lensculture.com, Free guides. Pdf-tiedostoja. Ihan hyviä. Sähköpostiosoite pitää antaa.

Diyphotography.net, This is why your photos aren’t sharp.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

The Online Photographer, The Story of 'Grace'. Mielenkiintoinen tarina kerrotaan videossa. Kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää. Vaikkapa raamattu. Tai valkotukkainen rukoileva mies. Maalaus onkin oikeasti valokuva. Jonka otti amerikanruotsalainen kuvaaja vuonna 1918.

 • (ja. kysymys ei ole ns. taiteesta. vaikka sana Art mainitaankin.)

Kamera & Bild, TEST: Panasonic Lumix S5 II – Fin uppdatering för videokreatörer. Bra Köp. Suomen hintaluokka 2300 euroa.

Kamera & Bild, Stor guide: Här hittar du alla fotoutbildningar 2023. Laaja katsaus Ruotsin tarjontaan. Monet suunnattu ammattiin tähtääville.

Kamera & Bild, Jämförelse: Profoto A2 & Godox AD100 Pro – premium mot budget. 9900 kruunua vs. 3200 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa). Piti hommata yksi af-s lasi kun on pelkkiä ruuvilaseja. Koitin löytää sellaisen allround lasin ja löysin. Nikon af-s 28-70mm f/2.8d if-ed, the beast.
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus). Kuvavertailuja. Linkit.
 • Kameralaukun perussisältö (Digikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 7 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Olympuksen päivitys (Minolta, Olympus). Eilettäin juuri tuhosin yhden Olympuksen "halpislinssin" firmwarepäivityksellä. Kone vain hukkasi yhteyden kameraan, kamera jäi tilaan "älä tee mitään, odota" ja kun likemmäs 10 minuuttiin kun mitään ei tapahtunut, niin ei auttanut kun irrottaa akku ja nyt runko lopetti juttelemisen objektiivin kanssa. Noh sain hyvän tekosyyn päivittää kittilinssi vähän parempaan (vaikkei nyt varsinaisesti olisi ollut varaa...)
  • ...Tuossa on ihan suomeks ohjeita kameroitten ja opiskoitten päivittämiseen. Viime torstaina oli sellanen live-ohjelma, missä joku britti höpötti ne päivitysohjeet ja sohlas omien vehkeitten päivitykset samalla. Sekin löytyy vielä netistä; ketkä on postituslistalla, on saaneet linkin.
  • Sitä yhteyttä ei pitäs ite millonkaan katkasta enneko kameran takatöllö ilmottaa, että on valmis; ohjeitten ja sen videon mukaan on iso mahdollisuus, että myös kamera jää sellaseen tilaan, mistä se rupeaa toimimaan vasta käytyään huollossa!
  • Missään ei tosin neuvota, kuinka kauan pitää odottaa, jos päivitys ei tule siihen valmis -kohtaan? Tunti, päivä, viikko...? Ja siellä viideolla kanssa tolkutti siitä, että akku pitää olla 100% kun alottaa, ei esimerkiks 85%, vaan 100!
  • Miulla OMissa originaalit akut, joita alle 10 kertaa ladattu, oisko viittäkään vielä? Akkuja on 3. Ja originaali, tai mukaan ostettu samoilla leimoilla oleva laturi. Mutta ei niissä akuissa oo ku 98% latauksen jälkeen... OMiin ois yks päivitys saatavilla, on vähän arveluttanut se homma; ei noitten rosenttien takia, vaan ihan yleisesti vaan.
  • Vanhan EM-1:n päivitin parikin kertaa, linssejä oon useemman kerran päivitellyt, mutta nyt nuo tiukkaakin tiukemmat ohjeet on alkanu hirvittää?
 • Canon 7dm2 -päivitys (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 3 viestiä.
  • (ja nyt ei siis ole kyse päivityksestä, vaan "päivityksestä".
 • high megapixels is best for low light & high iso !! (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). 3 uutta viestiä.
  • (koko ketjussa on muuten 4182 viestiä, 209 täyttä 20 viestin ruudullista tekstiä...)
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit).
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit laitteet + Nikon Df.
 • Pyhätön ovella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva. Saadaan vielä hetki nauttia kauniista, huurteen kuorruttamasta maisemasta ennen tälle viikolle ennustettuja plussakelejä. 50-millisen kanssa Hiidenveden rannalla:...
 • Ulkoilemassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • A Gray Day (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kuura (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • C/2022 E3 ZTF (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (..nimen esitystavasta + ajankohdasta joku voi arvata, mistä on kyse...)
 • Kuukon javat - Jaakon kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Liekö joku noista päivällä kuvatuista löytäny kohtalonsa ns. haukan persiistä?...
 • BW + C (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (...hauska kuva, hyvin oivallettu, osoittaa, että kuvia voi ottaa melkein mistä vain... ja melkein missä vain...)
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Elokuussa 2010 tuli käytyä ilmailemassa.
  • kommenteista: --Kun on funtsinu omia fotoja alkuajoista nykypäivään on tullu vähän iha läpsy naamaan fiilis. Huomasin et mitä kalliimmat romut osti, sitä vähemmän tuli yritettyä jotain erilaista pl. Luuris-projekti mikä lähti aivan täysin lapasesta. ... Nyt jokusen vuoden luurilla pääosin kuvanneena huomaa taas kokeilevansa kuvaa ihan uusista kulmista ja aiheista....
  • --Vanhoja kuvia katsellessa tulee hyvä fiilis. Useimmista kuvista muistuu mieleen kuvaushetki ja melkeinpä ajatuksetkin siinä hetkessä. Sen hetkinen kamera tai objektiivi ei niinkään.
  • Kuvaaja: ...Vähän samoja veikkauksia itsellä, mitä kalliimpaa kameraa ja linssiä on hommannut, niin sitä vähemmän on tullut erikoisempia kokeiluja tehtyä. Kunhan pääsen historiikin kaivelussa tähän päivään, niin saa nähdä muuttuuko sitten mieli. Näiden kuvien aikaan ei tullut paljoa kalustoa mietittyä. Ainoa mietittävä asia oli minkä kolmesta linssistä ottaa matkaan, vai jopa kaikki ja kesällä ottaako loittorenkaat mukaan....
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
  • (jälkimmäinen on niin nappi Nikon-mainos kuin ikinä voisi olla. Nikonin keltaista, mustaa ja valkoista....)
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa.
  • (... viimeinen kuva täyskasvuisettomasta gebardista...)

Yle Areena, tv, Anette haluaa katsoa itseää lempein silmin ja ottaa itsestään joka vuosi alastonkuvan. 23.1.2023. Kesto 8:02. Ihan alussa Canon R5 lähikuvissa. Sitten päähenkilö eli studiokuvaaja itse siirtyy ottamaan kuvia itsestään. Kahta Nanlite FS-150 -ledvaloa säädetään alussa (hintaluokka alle 300 euroa). Ihan alussa ihmettelin, että miksi isot studiovaloilta näyttävät valonmuokkaajat ovat melkein kiinni toisissaan. Kuvattava itse mahtuu juuri ja juuri väliin. Mutta valot ovatkin koko ajan päällä (tavallisissa salamissa model light), kuva otetaan sitten painamalla nappia pienestä Canonin kaukosäätimestä. Kuviin saadaan näin hyvin pehmeä ja himmeä hämärä valo.

Pekka Hyvönen, Muutama talvinen otos. 23.1.2023. Lumi ja kuura tekevät merkillisiä kuvioita, aika hienoja jopa. Parempi olisi kyl jos sulaisivatten pois. 5 kuvaa.

Petteri Hautamaa, Lintubissebongareden pilvipäivän maistelusessio. 24.1.2023. ...Tässä vaiheessa pinnalukuni oli kahta vailla kuusisataa ja tuosta paljoudesta näitä maistelusessioita ammennetaan. Tällä bongausvauhdilla pullopaljous ei ota koskaan loppuakseen, pöydällä odottaa koko ajan vuoroaan lähes sadan putelin jono...

 • (...onko mursu lintu vai kala?...)

Petteri Järvinen, Videot houkuttelevat somessa, miten käy lukutaidon? 23.1.2023. ...Ilmeisesti TikTokin vanavedessä Instagram on siirtynyt yhä enemmän videopalveluksi, koska sitä käyttäjät haluavat....

 • Videoiden katselu houkuttelee, koska se päästää katsojan niin vähällä. Mutta aivojen ei ole tarkoitus päästä vähällä, koska silloin ne surkastuvat. Lukeminen on hyvää harjoitusta, sillä se aktivoi aivoja ja mielikuvitusta.

Rajala Pro Shop, FB, Haluatko kuvasi esille Rajala Galleryyn 2024? 23.1.2023.

Suomen Luonto, Saukon voi löytää sulapaikan liepeiltä. 15.1.2018.

Mobiili.fi, Apple julkaisi päivitykset monille eri laitteilleen – iOS ja iPadOS 16.3, macOS Ventura 13.2 sekä muut tuovat muun muassa parempaa suojausta Apple-tilille ja virhekorjauksia. 23.1.2023.

 • Tivi.fi, Uusi iOS-päivitys nyt ladattavissa – laajentaa FBI:n paheksuman ominaisuuden myös Suomeen. 24.1.2023. Kehittynyt tietosuoja -ominaisuus rajaa iCloudiin tallennetut tiedot tarkasteltavaksi vain käyttäjän valtuuttamilla laitteilla. Applella ei ole tietoihin pääsyä, eikä se pysty luovuttamaan niitä viranomaisille heidän niin vaatiessaan.

Minilex.fi, Henkilöä esittävien valokuvien julkaiseminen.

Tivi.fi, Ajokokeessa kuvaaminen kiellettiin – näin siinä lopulta kävi. 23.1.2023. Ajokokeessa oli käytetty kokelaan isän autoa ja siinä olevaa tuulilasikameraa. Tallenteen kohdalla kyse ei näin olisi kuitenkaan voinut olla julkisuuslain piiriin kuuluvasta viranomaisen asiakirjasta, sillä kuvaajana olisi toiminut yksityinen henkilö.

 • Apulaisoikeusasiamies pyysi liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvitystä sekä liikenne- ja viestintäministeriöltä lausuntoa asiaan. Tämän jälkeen Traficom ilmoittikin muuttaneensa kantaansa ajokokeen kuvaamiseen ja päätti viime vuonna sallia ajokokeiden tallentamisen. Vastuu tallenteen käytöstä on kuitenkin tallentajalla.
 • Traficom pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa myös viranomainen voisi tallentaa ajokokeet, jolloin koetilanteisiin voitaisiin tarvittaessa palata jälkikäteen.

Focusnordic, Focus Nordic tähtää tulevaisuuteen automatisoidulla varastolaajennuksella. 23.1.2023. Tiedote. Keskusvaraston laajennus. Gothenburgissa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, 7 Tips for Beautiful Super-Telephoto Wildlife Images. Kertaus vuosien takaa.

Thephotoargus.com, AI Photo Editing | Options To Speed Up Your Post Production.

 • Luminar Neo
 • Topaz Labs
 • Impossible Things
 • Adobe
 • ACDSee
 • Movavi Photo Editor
 • AutoRetouch
 • Remove.bg
 • Spyne
 • Others

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

The Online Photographer.

 • The Rest Is History.
  • Visualcapitalism.com, Animated Chart: The Smartphone Effect on the Camera Market. Video, kesto 1:15. Havainnollistetaan videograafin avulla markkinoiden muutokset. Y-akselilla myydyt kappaleet per vuosi, x-akselilla liikkuvat vuodet. Kunkin myyntiluvut erikseen.
  • Film cameras. Digital cameras. Smartphones.
  • Ja lisäinfona merkkipaalujen vuosilukuja. Kodak Brownie Six-20 F (1955). Nikon F (1959). Hasselblad 500C (1969) Apollo moon camera. Polaroid SX-70 (1972). Pentax K1000 (1977). Minolta Maxxum 7000 (1985). Fujifilm Quicksnap dispolable camera (1986). Nikon F100 (1999). Canon Rebel (EOS 300D) (2003). Sony a100 (2006). iPhone (2007). The rest is history.
 • I Don't Want to Farm. Panasonic-haastattelu, yritetään olla loukkaamatta still-kuvaajia, mutta Panasonic kuulemma keskittyy enemmän ja enemmän videokuvaajiin.

Diyphotography.net.

IR, Canon, Sony and OM Digital Solutions excel in Japan, per the BCN Awards. Mukana luvuissa 40% kaupoista. Halvempia kuluttajamalleja myyvät. Kertoo kuitenkin jotain.

ePhotozine.com, 4 Quick Creative Rain Photography Tips.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Kameralaukun perussisältö (Digikuvaus).
 • Isohko jalusta videokäyttöön? (Videokuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 6 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka).
 • Sony A7RV (Järjestelmädigit). Kennovakaaja toimii tosiaan paremmin kuin aikaisemmissa versioissa. Esim. Tamronin 35-150 ja R5 yhdistelmällä 1/10 ja siinä tuntumassa olevilla ajoilla tulee vielä hyvää jälkeä. Tämä varmaan harmittaa, mutta hyviä kamppeita molemmat.
 • high megapixels is best for low light & high iso !! (Järjestelmädigit).
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit).
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Monta.
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Arskan kuvia 2023 ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • DDRn läpi katsottuna + 1 kuva f5.6 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja toinen kukkakuva, erilainen. Vaikka kohde sama.
 • Popular 28mm f5.6 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kukkapotretti.
  • ---Yksi kommentti: varo varo! älä anna nostalgialle ja taantumukselle liikaa valtaa, muuten olet kohta filmi ostoksilla.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Port Lockroy, postikonttori etelän vesillä. Värikuva.
 • Pasin mv-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvia kotinurkilta muutaman vuoden takaa. Tekstit kuvissa. 2008 - 2016.
 • Pyhätön ovella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksy 1993, suurkirkon ovella. Hyvin palvellut Nikon Coolscan V pääsi viettämään eläkepäiviään hieman vaivaisena, piti hankkia jotain tilalle ja lompakko venyi Plustekin 8300i-malliin, olen varsin tyytyväinen.
  • (meinasin kirjoittaa, että näyttää ihan tuomiokirkolta... ...ja kirjoitinkin...)
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentti. Ja 2 uutta kuvaa.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ainakin toistaiseksi noiden vanhojen kuvien kaivelu on ollut oikein hauskaa puuhaa. Samalla tullut opeteltua käyttämään paremmin näitä käsittelyohjelmia. Lähes joka päivä tullut muutamaa kuvaa käpisteltyä, niin ei pääse softien niksit unohtumaan ja usein myös oppii uusia temppuja.
  • Nyt menossa elokuun alku 2010.... 2 kesäkuvaa.
  • (mvertin innoittama olen välillä selaillut vanhoja kuvia. Niihin jää helposti kiinni, rupeaa muistumaan kaikenlaista. Ei ole koskaan tullut pidettyä päiväkirjaa. Armeijassa ollessa tuli kirjoitettu kirjeitä. Nekin ovat vielä tallella. Niidenkin kautta muistuu mieleen monenlaisia vuosikymmenten takaisia asoita. Ehkä jotenkin yksityiskohtaisemmin kuin valokuvien kautta. Ihan lievä nolotus valtaa mielen kun lukee 40 vuoden takaisia kirjeitä...)
 • Talvi jatkuu rannikolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuurakuvaa.
  • (hienosti taiteillaan mv-kuvan ja värikuvan välimaastossa...)
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 kuvaa. Lähdin aamutuimaan ajelemaan kohti Kopparnäsiä, ajatuksena kuvata auringonnousu jäisen Suomenlahden ylle. Tänään ei saatu auringonnousua näkösälle, vaan maiseman peitti tiheä sumu, joka sekin luo mukavaa tunnelmaa. Tällaista tällä kertaa, mukana 16-35- ja 100-400 -milliset optiikat.

Petteri Järvinen, Nyt yli 600 kirkkoa drone-ilmakuvissa. 22.1.2023. Syksyllä 2021 kuvasin pari sataa kirkkoa, viime kesänä runsaat 400 lisää, joten nyt sivullani https://petterij.kuvat.fi/kuvat/Kirkot/ on passikuva yli 600 kirkosta. Samalla tuli kuvattua kirkkoja myös sisältä sekä ilmasta eri suunnista, ympäristöä unohtamatta. Usein kirkot on rakennettu joko keskelle kylää tai lähelle vesistöä, jota pitkin kirkkokansan on ollut helppo saapua sanaa kuulemaan.

 • Kirkkojen kuvaaminen on avannut itselleni uuden maailman. Niistä avautuu näkymä suomalaiseen historiaan ja menneisyyteen, jossa kansan on pitänyt pärjätä kulkutautien, katovuosien ja ankarien säiden armoilla.
 • Tämän kesän tavoite on kuvata loput 200 kirkkoa, minkä jälkeen kokoelmassa olisi kaikkien Suomen evlut-kirkkojen drone-kuvat.

Seutuneloset.fi, Liikkeen vangitseminen kiehtoo orimattilalaista valokuvaajaa. 23.1.2023. Tanssi on teemana Pekka Nisulan valokuvien näyttelyssä Laurellin kahvilassa Lahdessa.

IS, Millaisilla välineillä striimaajaksi? Testasimme paketin, jolla pääsee pitkälle. 22.1.2023. Ilta-Sanomat testasi Logitechin striimaamiseen tarkoitetut huippulaitteet.

 • Mikrofoniksi valikoitui Blue Microphonesin Yeti -malli usb-liitännällä varustettuna. Valitsimme juuri usb-version siksi, koska perinteisemmän XLR-liitännällä varustetun mikrofonin käyttö vaatisi erillisen vahvistimen. 129 euroa.
 • Testasimme hieman järeämpäänkin käyttöön sopivan Logitech BRIO 4K Stream Edition -web-kameran, joka maksaa noin 250 euroa.
 • Yhdistimme tähän Litra Glow -valon, joka maksaa tällä hetkellä noin 70 euroa. Tämä on yllättävän tärkeä osa siksi, koska ilman lisävaloa kameran kuvan valaistus on todennäköisesti riittämätön, jolloin huippulaadusta ei ole juurikaan hyötyä.
 • (vähän jäin odottelemaan, milloin varsinainen testi alkaa...)

Mikko Lagerstedt, Behind The Scenes: The Storm. 22.1.2023.

Global.techradar.com, Paras edullinen kamera 2023: 15 budjettivaihtoehtoa jokaiseen käyttötarkoitukseen. 4.1.2023. v. sivusto, osittain lokalisoitu Suomeen. Kun mennään pitemmälle sivustoon, kieli muuttuu englanniksi.

Tivi.fi, Hammastarkastus älypuhelimella – kokeilussa Pearlii Home dental check-ups. 22.1.2023. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Puhelimen avulla voi saada pika-arvion hampaiden ja ienten tilanteesta. Käytännössä mennään peilin eteen, valitaan Pearlii Home dental check-upsista jompikumpi kahdesta vaihtoehdosta ja noudatetaan sovelluksen ohjeita hampaiden kuvaamiseen. Express-vaihtoehdossa otetaan vain yksi kuva ja Pearlii-vaihtoehdossa viisi kuvaa. Myös salamaa käytetään.

 • Australia. Pearlii: Home dental check-ups. Android. iOS.
 • Instagram, @pearliiapp.
 • (Lat. huom1.: ohjelma on ilmainen, ohjelman sisäisiä ostoja, esim. apuvälineitä, konsultaatiota jne.)
 • (Lat. huom2.: näitä alan uutisia tulee edelleen seurattua. Tuli aloitettua Helsingissä hammaslääketieteen opinnot vuonna 1978. Jotka sitten jäivät ns. kesken parin vuoden jälkeen. Toisena vuonna muutimme juuri valmistuneeseen uuteen rakennukseen Ruskeasuolla. Josta on tehty purkupäätös jo vuosia sitten.)

IS, Kommentti: Sika säkissä satasella – meillä on polttava ongelma netti­laitteiden kanssa.23.1.2023. Verkkoon kytkettävän laitteen, kuten nettikameran tai reitittimen, tekemisistä ei voi olla varma. Silti toiset laitteet ovat turvallisempia kuin toiset

Aamulehti, Digiremontti voi johtaa asunnon ostajaa harhaan – ensisilmäyksellä on vaikea huomata, mikä on totta ja mikä ei. 22.1.2023. Selailen viikoittain myynnissä olevien asuntojen ilmoituksia.

Muropaketti.com, Nvidian katsekontaktia parantava työkalu on sekä kauhistuttava että aika vakuuttava – katso esittelyvideo. 22.1.2023. Nvidia on luonut uuden tekoälytyökalun, joka voisi olla hyödyllinen esimerkiksi videoneuvotteluissa.

Älypuhelimsita.

Digital Photography School, 7 Tips for Amazing Bridal Portrait Sessions. Kertaus vuosien takaa.

Dpreview.com, Landscape Composition – Part 7: the Thing About Sky.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 5 Quick Still Life Photography Tips.

The Online Photographer, I Don't Want to Farm.

Kamera & Bild, Filma norrsken: Magnus Winbjörks 8 tips – se hans film.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kalusto muutoksia (Sana on melkein vapaa). Puolitoista päivää vanha ketju. 11 viestiä. Tässä on nyt tovin pyörinyt ajatus että hieman tuoreempaa kalustoa hommata ja myydä ainakin toinen D700 pois, on pyörinyt D800 ja vastaavat mielessä, pyöritty myyntipalstoilla ja katseltu hintoja ja vertailtu ominaisuuksia.
  • Minähän olen hieman erinlainen nuori siinä mielessä että en ratsasta sillä tekniikan aallonharjalla vaan olen pysynyt wanhemmassa kalustossa, keveys ei ole ollut mikään vaatimus tai pieni koko. Niimpä huomasin tänään sähköpostissa että olen tilannut näemmä 83k ammutun Nikon D4.
  • Tähän voi sitten tulla kertomaan miten tyhmä olen ollut.
 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). ...viimeaikaisia havaintoja komeetasta.
 • Kameralaukun perussisältö (Digikuvaus).
 • Kuvankäsittelyohjelmat 2022? (Digikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 7 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 12 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka).
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka). Paljon uusia vertailukuvia.
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). Vähän 10 uutta viestiä.
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit).
 • Nikon D700 plussat ja miinukset (Järjestelmädigit). Runsaan vuoden jälkeen 1 uusi viesti.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tulokset ja palkintojenjako !! Mikä oli digiä, mikä oli filmiä.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Talvi jatkuu rannikolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • DDRn läpi katsottuna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). New Yorkista -93.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Aamulenkillä kauniissa pakkaskelissä. Mukavaa viikonloppua! 5 sumukuvaa.
 • Arskan kuvia 2023 ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 purokuvaa. Veden virtaus pysäytetty.
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Yöllistä jokea.
  • (klikkaa kerran isommaksi, klikkaa toisen kerran, vielä isommaksi, laatu vain paranee...).
 • Marsalkka Spegen suuri valokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Olen kuitenkin jatkanut urhoollisesti valokuvaustyöskentelyäni ja keskittynyt ikuistamaan kuvankauniin kotikuntani Joroisten, eli Savon Paratiisin talvisia näkymiä, nyt myös lyhyen päivänvalon jälkeen nopeasti pimentyvän illan hämärässä ja katuvalojen loisteessa. ... Ja uusi kamerakin, Nikon Df.
  • Yhdeksän kuvaa. Viimeisessä Nikon Df ja Plustek-skanneri.

Eemil Aaltosen museo, Tampere, Susanna Majuri: Veden tuntu -valokuvanäyttely 21.1.2023-2.4.2023. Näyttely avoinna yleisölle 21.1.2023-2.4.2023. Näyttelyn aukioloajat: ke 12-18, la-su 12-16. Liput: 3€ / 2€ / Museokortti. Maksutavat: korttimaksu tai käteinen. Museo ei ole esteetön.

Kamerakoulu.fi, Parhaat selaimessa ilmaiseksi toimivat kuvankäsittelyohjelmat. 21.1.2023. Tässä blogitekstissä tarkastellaan suosituimpia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia ja vertaillaan niiden eroja ja soveltuvuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kaikkia vertailun kuvankäsittelyohjelmia voi käyttää ilmaiseksi suoraan selaimessa.

 • Canva
 • Edit.photo
 • Pixlr.com
 • Fotor
  • Onko ilmaisesta kuvankäsittelyohjelmasta järkeä maksaa?
 • PicsArt
 • Photopea

Niko Laurila, FB, Foggy day in Helsinki. 21.1.2023. Taka-alalla Hanasaaren piipusta tupruaa punaista savua. Sumusta nousevat Kalastaman tornit. Ja etualalla kuvaa Harjus. Isommasta kuvasta tulee esiin paljon tutkittavaa. Oikeasta yläkulmasta muutaman kerran kun painaa plus-nappia.

 • (Olen nyt jonkin aikaa seurannut aktiivisesti FB:n kuvien kommentointia. Pitäisi kaiketi kirjoittaa tuo k-sana kommenteissa. Itse olen kommentoinut vain sukulaisten ja muutaman tuttavan kuvia. Niitäkin harvakseltaan. Vähän harmittaa kun kaikessa mennään siitä mistä aita matalin. En ole vieläkään tottunut, että hyvin harva oikeasti kirjoittaa mistään kuvasta yhtään mitään. Satoja maksimissaan yhden virkkeen kommetteja. Kyllähän kuvaaja varmaan iloitsee kuitenkin kaikenmaailman gif-kuvista ja "hieno kuva"-kommenteista. Mutta niistä puuttu kokonaan "oma" näkemys. Tähän vain pitää tottua. Itse olen ruvennut seuraamaan FB:ia vasta viime vuosina...)

Pekka Hyvönen, Messut on messuttu. 21.1.2023.

 • (nyt ei ole sitten kyse Matkamessuista...)

Yle, Drina-joesta tuli Balkanin suurin roskis – katso video valtavasta jätelautasta. 21.1.2023.

 • (Ensimmäistä kertaa käytiin Sarajevossa jne. vuonna 2004, kuukausi oltiin matkalla, jo silloin kummastutti teiden varteen heitetyt jääkaapit jne. jne... Kamerana oli silloin Canon 10D - jota ei nyt erityisemmin ole jäänyt kaipaamaan...)

Global.techradar.com, Paras drone 2023: DJI, Parrot ja muut kopterikameramallit ammattilaisille ja aloittelijoille. 3.1.2023. Kv. sivusto, osittain lokalisoitu Suomeen. Kun mennään syvemmälle, kieli muuttuu englanniksi.

Dpreview.com, DPReview TV: Canon EOS R6 Mark II Final Review. YouTube-video, kesto 9:24. Sisällysluettelo. Aika hyvä yhteenveto. Lähin kilpailija Sony A7 IV.

Petapixel.com.

Digital Photography School, The Canon RF 135mm f/1.8L Is Almost Here. Marraskuussa julkistettu. Toimitusten pitäisi alkaa 26.1.2023. Suomen hinnat juuri ja juuri alle 3000 euroa. Huh.

ePhotozine.com, 5 Top Night Photography Tips: How To Photography Light Trails In Cities & Towns.

Diyphotography.net, Don’t miss your only chance to photograph the green comet for the next 50,000 years.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kameralaukun perussisältö (Digikuvaus). Vanha ketju. 4 uutta viestiä.
 • Foorumin Myydään -alue. 5 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 5 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Edelleen paljon uusia viestejä.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • DDRn läpi katsottuna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oon tyytyväinen vanhuksen piirtoon aukolla 2.4.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Koiraa (ja kameraa) ulkoiluttamassa, rospuuttokelien jälkeen varsin kaunis talviaamu:.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Heinäkuussa 2010 kuvia oli tullut valtavasti. ... Hämis.
 • Talvi jatkuu rannikolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yksi vähän synkkä metsäkuva, 2 sumuista maisemaa.
 • Arskan kuvia 2023 ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). EDIT 20.1.2023: Päätin juuri, että teen tästä omille vuoden 2023 valokuvilleni ketjun.
  • Miniloma Arjesta sopii oikein hyvin otsikkoon, sillä eräänlaiseksi "minilomaksi arjesta" minä oman valokuvausharrastukseni tunnen. Pääsee edes hetkeksi hengähtämään normirutiineista ja miettimään ihan jotain muuta. Ja myös hyvä syy lähteä katselemaan uusia paikkoja yms. piristävää
  • Arskan kuvia 2023 ***** Harju. 2 uutta kuvaa.
  • (lat. huom.: nyt sitten kiinnostuneet voivat jatkossa selata aa:n kuvia yhdestä ketjusta...)
 • Hämärä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • --Kuva ja runo, sielunveljiä. Tykkään.
  • --Hieno.
  • --Komppaan edellisiä, hyvä valokuva. Foto joka todellakin kirvoittaa vaikka runollisia ajatuksia ;D
  • --n hyvä. Tosin aika jytkyt saturaatiot... :shock: Edit. Väreistä ja vaakamuodosta tuli mieleen C.Monetin Water Lilies maalaukset Pariisissa...(linkki)...
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt kävi hyvä tuuri.Aamunvalo kohdilla! Eikä malli ollut huono.. Kuvattu Etoshan kansallispuistossa Namibiassa viime marraskuussa.
  • --Upea kissakuva.
  • --Upea valo ja kissanpennun (gepardi?) ilme ihmeen hellyttävän rauhaisa, hieno kuva!
  • --Vaikka vanha kuva onkin, hyvä toi Himba boy (ja melkein pirunsarvet).

Tuomas Heinonen, Pakastettu katkarapu – Luontokuva lehden kolumni 4/2021. 20.1.2023. Useita vuosia sitten tajusin, että lintukuva pitää ottaa kohteen tasalta tai hyvin läheltä sitä, jotta se olisi näyttävä ja syväterävyys saadaan hallitun kapeaksi eli valokuvaajan kielellä bokehia kuvaan. Tämä on yksi askel erottuvan luontokuvan ottamiseen.

...

Vuoden Luontokuva 2023. Kilpailu. Kilpailukuvien lataussivut auki 15.1. - 3.2.2023 klo 23.59 saakka!

---(aiemmin DCN News 23.10.2022)
---Vuoden Luontokuva 2022.

----Vuoden Luontokuvat 2022. Kirja. Paino 1.431kg (kirjaston versio). Latviassa painettu. Kiiltävälle paperille, kuvat näyttävät hyviltä. Yli tuhat toinen toistaan parempia luontokuvia! Ihan pieni kuvaähky. Kerralla tätä ei kyllä pysty selaamaan. Palkituista (joita on monta) kuvaajan kommentin lisäksi tuomariston kommentit. Lopussa vielä erikseen useampi artikkeli. Ja ihan lopuksi yli 300 kuvan exif-tiedot (hyvin pienellä fontilla, Neljällä sivulla. Kaikkiaan sivuja 191. Kovakantinen kirja. Leveys 30.3cm. Korkeus 25,5cm. Verrokkina A4-paperi: 29,6cm x 21cm. Iso kirja.

 • Luontokuva.org, Luontokuvan kauppa. Osa aikaisempien vuosien luontokuvakilpailujen kirjoja hurjaan hintaan. 3 euroa - 4.50 euroa. 6 euroa. Vuosi 2021, 25euroa. Ja uusin eli vuosi 2022, 35 euroa. Ja sivun alalaidassa vielä 2.70 euroa. Ja 4.20 euroa.
 • Petteri Hautamaa, Vuoden luontokuva-arpajaisten 2022 jälkipyykkiä. 2.11.2023. ...Olisi jälleen vuorossa Vuoden luontokuvakilpailun lopputulosten kriittistä analysointia.... (järkyttävän paljon luettavaa...).
 • (Helmet.fi, pk-seudun kirjastot. Tilauksessa 6 kpl Vuoden Luontokuvat 2022 (42. vuosikerta). Varauksia 23, kappaleita 6)

---- (Vuoden Luontokuva -festivaalit ovat kalliita järjestää, myös vuosittaiseen kilpailuun uppoaa paljon rahaa. Lehti ei tuota edellisten vuosien tapaan. Jäsenmaksuilla ei kateta vuosittaisia tappioita. Avustuksetkin ovat viime vuosina loppuneet melkein kokonaan. Viimeisen viiden vuoden tappiot ovat luokkaa satatuhatta. Onneksi hyvinä vuosina kerättiin pesämunaa. Jotka nyt on syöty... Voi olla, että joudutaan lähitulevaisuudessa leikkauksiin, jollei jotain uutta kehitetä...).

 • (vuosia sitten tilasin Luontokuva-lehteä, pitäisiköhän ihan tukimielessä taas tilata... ...tuotteista saa alennusta, luontokuvakilpailuun osallistumisesta alennusta jne. jne...)

Helsingin Uuitset, T24: Yhden aikamme kohutuimman valokuvaajan näyttely avautui Tallinnan Fotografiskassa. 20.1.2023. Avautui 20.1.2023. Andres Serranon näyttely ”Pahamaineiset” (Infamous), joka kertoo Yhdysvaltojen rasistisesta historiasta.

Timo Suvanto, FB, Jääveistoa Hesassa. 20.1.2023. Ja klikkaa kuva isoksi.

HS, Eläintarhan­lahdelle on pakkautunut satoja sorsia. 20.1.2023. Tokoinrannan edustalle sulloutunut sorsakansa on kaikessa tavallisuudessaan vaikuttava näky.

Suomen Canon, Nostalgiaa, kompaktikamerat. 20.1.2023. Yli 10 kommenttia.

Global.techradar.com, Paras 4K-kamera 2023: 15 huippumallia videokuvaamiseen. 3.1.2023. Kv. sivusto, osittain lokalisoitu Suomeen. Kun mennään syvemmälle, kieli muuttuu englanniksi.

Yle, Espoo perusti kolme uutta luonnonsuojelualuetta. 20.1.2023.

Iltalehti, Sami otti käteensä maksuimplantin – reaktiot yllättivät. 21.1.2023. Nummelin kertoo, että vastaavanlaisia implantteja on ollut olemassa jo kauan, mutta kuluttajille maksamiseen tarkoitetut implantit ovat tuore juttu. Hän löysi Walletmor-implantin alun perin selaillessaan nettiä ja selvitti, että sen tilaaminen ja asentaminen on loppupeleissä melko yksinkertaista.

 • Maksu tapahtuu EU:n sisällä toimivan iCard-palvelun avulla. iCard on digitaalinen lompakko, jonne sen käyttäjät voivat itse erikseen siirtää rahaa.
 • Implantti asennettiin 12. tammikuuta helsinkiläisessä tatuointiliikkeessä. Nummelin kertoo, että Walletmor on listannut sivuillaan eri maissa ne paikat, joissa implantin voi käydä asennuttamassa.
 • Passiivinen hyvin pieni siru.
 • Twitter, Sami Nummelin. 50 euron raja valittu. Siru ja asennus maksoi 350€, asennutin tuon Helsingissä. Ei vaadi mitään muita laitteita toimiakseen. (alussa asiallisia kommentteja, sitten ei...).
 • (lat. huom.: itselle ei olisi mitään vakaumukellisia syitä olla ottamatta sirua. Vielä ei kuitenkaan ole ollenkaan monikäyttöinen. Ja voi olla, että viiden vuoden päästä osa äänekkäimmistä vastustajistakin on muuttanut mielensä...)

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 35 Superb Examples of Still Life Photography.

ePhotozine.com, 32 Must-Read Tutorials For Photography Beginners. Linkit tutoriaaleihin. Vain 32 kpl.

Lensrentals.com, blog, Shooting Anamorphic on the RED V-Raptor.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, Film Friday: A hands-on review of the NONS SL660 SLR-style Instax Square camera. $600.

Fotosidan.se, #126 - Lyckas med att sälja utskrifter och posters (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund). Poddcast, kesto 52:48.

Fotosidan.se, Facebook delar inte bilder längre. Osassa postauksien linkkejä kuvat ei automaattisesti tule näkyviin. Riippuu maasta. Ja siitä, onko kuvien näyttämiseen annettu erikseen lupa FB:lle.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Aiheena Kaihi. Kerätty DCN:n sivuilta aiemmin ilmestynyttä.

 • Harmaakaihin vaikutus lopputulokseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). 24 viestiä. Ensimmäinen 24.10.2019. Viimeinen 25.8.2021. Tiukkaa asiaa. Omakohtaista.
 • Kanavan varrelta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 28.5.2021. ...Yli 60-vuotiaista yli kolmasosalla on leikkaushoitoa vaativa kaihi. 75-vuotiaista liki jokaisella on kaihi. Silmät häikäistyvät, hämärässä ei näe, ei näe lukea. Perimä aiheuttaa puolet....
  • ---Jatkan tuota kaihijuttua. Multa leikattiin kaihi 4v sitten. Kun julkisella puolelle se tehtiin silmä kerrallaan, niin kokeilin säätää värejä monitorilla ja tässä näkyy ero. Testasin siis laittamalla silmien väliin valoa läpäisemättömän levyn, jolloin kumpikin silmä näki oman puoliskonsa. ja sitten säädin värit näyttämään molempien silmien osalta samanlaisilta.
 • Kaihista. Silmän mykiö samentuu ja läpäisee huonosti valoa. 65 - 69 vuotiaista 16%:lla kaihi (tai 65-vuotta täyttäneistä kolmasosalla). 85 vuotta täyttäneistä yli 70% näköä haittaava kaihimuutos. Hämärässä näkeminen ja lukeminen vaikeutuu. Häikäistyminen lisääntyy. Värien näkeminen hankaloituu, kontrasti alenee (mustan ja valkoisen eri sävyjen erottaminen). Maisema muuttuu utuisemmaksi ja haaleamman väriseksi. Usein silmälasien miinusvoimakkuudet kasvavat. Kaihileikkaus tehdään päiväkirurgiassa, heti kotiin. Mykiön tilalle asetetaan keinomykiö, mahdollinen likinäköisyys yleensä poistuu. Suomessa keskimääräinen kaihileikkauspotilas on 72-74-vuotias.
 • The Online Photographer, Color Correction. 10.1.2017. Vanhenevalle silmälle sopiva värikorjaus. Kaihi. Mistä on kyse.

Yle, Luontoilta: Mitä luonnossa tapahtuu? Katso kuvalliset kysymykset ja vastaukset. Päivitetty 19.1.2023. Uusin: Luontoilta 18.1.2023. Muutama kuva, tekstiä. Ja sitten kuunneltavaa. Alkaen viimeisimmista radion luontoillasta.

Birdlife.fi, Pihabongaus. Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna, seuraavan kerran 28.–29.1.2023.

HS, Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan Helsingissä näyttävästi. 9.1.2023. Lohikäärme- ja leijonatanssijat juhlivat kiinalaista uuttavuotta Helsingin keskustassa 21. tammikuuta. Lauantaina. Tiikerin vuosi vaihtuu jäniksen vuodeksi. Kello 16–19.30.

Global.techradar.com, Paras action-kamera 2023: vertailimme parhaat mallit. 3.1.2023. Kaikkiaan 12 mallia. (Suomi-versio kv. sivustosta. Ei konekäännös, ihan Suomeen lokalisoitu versio, osittain.)

IS, Prismoissa kaupatussa nettikamerassa vaarallinen takaportti – ainakin 1 300 laitetta myyty. 20.1.2023. Ohjelmiston kehittäjän tarkoituksella jätetty. 80–100 euroa maksavaa SWM Base -ip-kameraa on myyty Suomessa muun muassa Prismoissa sekä useammissa pienissä liikkeissä.

 • Suomalainen tietoturvatutkija kertoo murtaneensa salasanan näytönohjainavusteisella laskennalla. Ulkopuolelta käsin kameraa voi täysin hallita. Sama salasana käytössä kaikissa kyseisen mallin kameroissa.
 • Xiaongmain laiteohjelmisto. Samaa ohjelmistoa voi löytyä muistakin Suomessa myytävistä ip-kameroista.
 • – Jostain syystä näitä kovakoodattuja tunnuksia ja takaovia tuntuu löytyvän nimenomaan kiinalaisten valmistajien kameroista paljon. Mistä kuluttaja voi tietää, onko laite turvallinen vai ei?
 • Kameran ulko- ja sisämallia on myyty Suomessa yhteensä noin 1300 kappaletta.

Yle, Kivinokka säilyy luontokohteena ja virkistysalueena. 19.1.2023. Alueelle on suunniteltu majoitus-, liike- ja palvelutiloja, telttailua sekä virkistys- ja viljelytoimintaa. Ainoastaan telttailuun osoitetulle leirintäalueelle saa sijoittaa enintään 80 telttapaikkaa, niitä palveleva huoltorakennus ja pysäköintialue.

HS, Suursuosion kerännyt valokuvanäyttely myy teoksensa kävijöille – Tuotto menee Hurstille. 19.1.2023. Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyn valokuvat myydään yleisölle. Tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Elokuvahistoriaan liittyviä valokuvia. Myydään tammikuun lopussa yleisölle.

 • Hakasalmen huvila, Oma Tauno Palo seinälle? 19.1.2023. Tekijänoikeuksien omistajien luvalla kuvatulosteet lahjoitetaan Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:lle, jonka nimissä vedokset myydään yleisölle näyttelyn viimeisinä viikkoina.
  • Kuvatulosteet myydään gallerioiden tapaan. Myytävät kuvat hintoineen on kirjattu myyntiluetteloon, jonka kanssa näyttelyä voi kiertää. Haluttu kuva maksetaan museon kassalla, jolloin myyty teos merkitään näyttelyssä tarralla. Ostoksensa voi noutaa näyttelyn päätyttyä. Kuvien myynti alkaa lauantaina 21.1.2023.
 • Hakasalmen huvila, Rikoksen ja rakkauden kaduilla. Mannerheimintie 13b • 1.4.2022–12.2.2023.

Sttinfo.fi, Vuoden Luontokuvat 2022 -näyttely Villa Elfvikin luontotalossa 25.1.-12.3.2023. Näyttelyssä on esillä 36 Vuoden Luontokuva 2022 -kilpailussa palkittua kuvaa. Jokaisesta yhdeksästä kilpailusarjasta on mukana kolme parasta ja kunniamaininnan saaneet kuvat.Mukana on luonnollisesti myös Vuoden Luontokuvaksi valittu Antti Strangin kuva ”Uhka syvyyksistä”.

 • Villa Elfvikin luontotalo.
 • Luomus.fi, Vuoden Luontokuvat 2022 -näyttely Luonnontieteellisessä museossa. 21.11.2023.
 • (lat. huom.: museokahvila, heti sisääntulon jälkeen vasemmalla. Kuva oli ripoteltu sekavasti pöydässä istuvien taakse ja väliin seinille. Aika pienikokoisia, eivät näyttäneet yhtään hyviltä. Vilkaisin ovelta ja tajusin, että eihän noita voi täällä Eläinmuseossa oikein katsoa... Ei hyvä. Toisaalta kahvilaan ei tarvita edes museokorttia...)

HS, Kansainvälinen uutisjätti kiinnostui eläinoikeusjärjestön salakuvista. 19.1.2023.

Visionist.fi, Logitech laajensi Brio-kameramallistoaan. 18.1.2023. Täysteräväpiirtoisen Brio 300 -webkamera, jossa on melua vaimentava mikrofoni ja automaattinen valotuksenkorjaus. Kameroissa on taustamelunvaimennuksella varustettu mikrofoni selkeää puheääntä varten. Logitech H390 -kuulokemikrofoni sopii Brio 300 -kameran pariksi etätyöpisteelle.

 • Logitech Brio 300 -webkamera 79,99 euroa
 • Logitech H390 -kuulokemikrofoni 44,99 euroa

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, How To Shoot Patterns In Architecture: 4 Quick Tips To Get You Started.

Kamera & Bild, Missa inte kometen – Så här gör du för att fotografera den.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

19.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 3 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka).
 • Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS super zoom !! (Optiikka). Ei taida olla ihan penaalin terävintä kärkeä.
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa. Catwalk iloveme.messuilla 2014 ja Heppoja Ypäjällä männä kesänä.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kesäkuussa 2010 oli tullut kuvia jo melko paljon. Harmittavasti Jukolan viestin aikaan ollut liian sateista, kun ei ollut yhtään suunnistuskuvaa miesten viestin lähdöstä. En ole silloin vielä uskaltanut kalliina pitämääni kameraa sateelle altistaa eikä ole ollut sille mitään suojia.
  • 4 kuvaa.
  • (Vanhojen kuvien läpikäynti-innostus Foorumilla. Itsellä on kohtuuhyvin tallessa vanhoja kuvia. Parit levyrikot yms. toivat konkreettisesti esiin varmuuskopioinnin tärkeyden. Ja vanhoistakin kuvista saa paljon enemmän irti nykyisillä välineillä. Aikanaan ei tullut kuvattua isoimmalla tarkkuudella eikä raw-tiedostoina. Olisi ehkä kannattanut...)
  • (...Ja kun niitä paperikuvia ei tullut enää teetätettyä paljonkaan...)
  • (...Ehkä tässä voisi olla pienen opetuksen paikka? Siis itsellekin...)
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Fotoyks yllätti ja toimitti vuorokautta ennen luvattua deadlinea meikäläisen filmivalokuvat! Eli marras-tammikuussa valottamani Kodak Colorplus 200 negat ja legendaarisella Noritsu HS-1800-filmiskannerilla digitoidut tiff-tiedostot!...
  • Nonniin. Sain käytyä muutaman upouuden filmivalokuvan läpi. Nämä lumiset kuvat on muutettu otettu aika vaatimattomassa valossa. Oli pilvinen sää.
  • 5 kuvaa. Ympäri Helsinkiä.

Suomen freelance-journalistit, Palkkiosuositukset 2023. ...Valo- ja videokuvaajan työ. Kuvaajilla on yleisesti käytössään minimihinta, jonka alle keikalle ei lähdetä. Se sisältää lyhyen kuvauskeikan kuvankäsittelyineen. Hinta asettuu usein puolen päivän palkkion tasolle. Seuraavat palkkiosuositukset kattavat kuvan kertajulkaisuoikeuden lehdessä ja lehden verkkosivuilla:

 • tunnin työ 122 euroa
 • puoli työpäivää (3,75 tuntia) 457,50 euroa
 • työpäivä (7,5 tuntia) 915 euroa
 • ...
 • ...Valokuvaus ja videokuvaus ovat arvonlisäverollista työtä, joten palkkioihin lisätään alv 24 %.
 • Arkistokuvia myytäessä ensimmäinen kuva maksaa usein enemmän kuin muut samassa yhteydessä myytävät kuvat. Seuraaviin kuviin voi saada alennusta. Kuvan käyttö kannessa voi nostaa sen hintaa esimerkiksi 50–100 %.
 • Ks. myös lopusta, Millä perusteilla palkkiosuositukset on muodostettu.
 • (äkkinäkemältä summat voivat tuntua isoilta, mutta kun lukee sivut kokonaan, niin... yrittäjän oma sosiaaliturva, työterveyshuolto, vakuutukset, eläketurva, sivukulut (työvälineet, ohjelmistot, työtilan vuokra, sähkö, verkkoyhteys, kirjanpito, toimistotarvikeet, puhelinlaskut.) palkkiosta sivukuluihin pitää varata noin puolet. palkkioihin pitää vielä jyvittää ns. näkymätön työ, joka jaetaan kaikkien asiakkaiden kesken, ideointi, kaluston huolto, ammatillinen kouluttautuminen jne. jne.)
 • (jos freelancer haluaa pitää saman verran lomaa kuin työsuhteiset kollegansa, vuoden ansiot on laskutettava kymmenen ja puolen kuukauden aikana.)
 • Lehdistön työsuhteisten toimittajien verotettava mediaanikokonaisansio on Suomen Journalistiliiton huhtikuussa 2022 toteuttaman työmarkkinatutkimuksen mukaan 3 703 euroa kuukaudessa. Valokuvaajien mediaanikokonaisansio on 4 185, visualistien 3 724 ja kustannustoimittajien 3 598 euroa kuukaudessa.
 • (--- ihan vähän voi mietityttää freelancer-valokuvaajan uraa harkitsevaa...--- ...voipi olla,että sometaidot ja markkinointi korostuvat...)

Valokuvataiteen museo, MoA in Photography 23. Näyttely esittelee yhdeksäntoista taiteilijaa, jotka valmistuvat Valokuvataiteen pääaineesta Aalto-yliopiston taiteen ja median laitokselta. Näyttelyn teokset ovat osa tulevien maisterien opinnäytetöitä. Kaapelitehdas. 27.1.–12.3.2023.

Yle, Siili voi jäätyä kuoliaaksi, jos pesään valuu vettä ja tulee pakkanen – näin sahaavat lämpötilat vaikuttavat luonnoneläimiin. 17.1.2023.

Global.techradar.com, Paras peilitön kamera 2023: parhaat vaihtoehdot budjetista riippumatta. 18.1.2023. Suomi-versio kv. sivustosta. Ei konekäännös, ihan Suomeen lokalisoitu versio. Hyödyllinen yhteenveto markkinoiden tarjonnasta.

Yle Areena, podcast, Sometilinteko, Jakso 8: Keikka alkaa, kamerat esiin! 19.10.2022. Kesto 33:47. Anni on käynyt konsertissa ja ottanut siellä valokuvia – mutta ei jakanut niistä yhtään somessa! Sisko muistelee aikoja, jolloin keräsi nimikirjoituksia ja saattoi vain haaveilla siitä, että pääsisi yhteiskuvaan idoliensa kanssa.

 • Miksi emme voi lopettaa keikoilla kuvaamista? Ja miksi Samu Haber kieltäytyi yhteiskuvasta pääministeri Sanna Marinin kanssa?
 • Sometilinteon haastateltavana on Sunrise Avenuesta soolouralle siirtynyt Samu Haber.

Suomimobiili.fi, Raportit: Apple lykkäämässä lisätyn todellisuuden lasejaan – panostaa kehityksessä ensin edullisempiin virtuaalilaseihin. 18.1.2023.

Valokuvataiteen museo, Talvilomakurssit 2023. Kaksi kurssia 10-12 -vuotiaille. Helmikuun loppupuolella. Hinnat 190 euroa ja 160 euroa.

Muropaketti.com, ViewSonic VG56V -sarjan näytöt on suunniteltu erityisesti videoneuvotteluihin. 19.1.2023. ViewSonic VG2756V-2K, 27″ QHD-näyttö (2560 x 1440 resoluutio). USA:n hintaluokka $450. Se kalliimpi ja parempi. Toimistokäyttöön paljon ominaisuuksia. Eivät oikein sopine pelaajille tai kuvankäsittelijöille.

Tekniikkatalous.fi, Viaton valokuva sisälsi pikseleihin binäärikoodilla kirjoitettuna GE:n salaista teknistä tietoa – näin toimii Kiinan teollisuusvakoilu. 18.1.2023. Kyseessä oli digitaalinen valokuva auringonlaskusta. General Electricillä työskennellyt Zheng Xiaoqing lähetti kuvan itselleen.

 • Salainen tieto oli piilotettu kuvaan binäärikoodilla. Tekniikkaa kutsutaan steganografiaksi. Käytännössä se tarkoittaa, että datatiedosto piilotetaan toisen datatiedoston sisään.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Speedtestin tilastot kertovat: tällä operaattorilla ylivoimaisesti nopeimmat mobiiliyhteydet Suomessa. 18.1.2023. DNA.
 • Tivi.fi, Samsungin uuteen huippuluuriin suunnitellaan 200 megapikselin kamerakennoa – parantaisi kuvalaatua hämärässä. 18.1.2023.
 • Tivi.fi, Näin suojaat iPhonen varkauden varalta – katso kätevät vinkit. 18.1.2023. Pääsy ohjauskeskukseen kannattaa estää, kun puhelin on lukittuna. Ohjauskeskuksen saa esille myös ilman lukituksen avaamista sipaisemalla alas puhelimen oikeasta yläreunasta.
  • Lentokonetilan laittaminen päälle voi antaa rikollisille mahdollisuuden puhelimen lukitusnäytön ohittamiseen, mikä helpottaa varastetun puhelimen avaamista ja hyödyntämistä.
  • Valitsemalla asetuksista face ID ja pääsykoodi, käyttäjä pystyy estämään ohjauskeskuksen avaamisen puhelimen ollessa lukittuna. Lukituksen taakse samasta asetuskohdasta kannattaa laittaa myös lisälaitteet sekä lompakko.
  • Kannattaa myös huolehtia, että iPhonen etsi-toiminto on päällä. Näin puhelimen sijaintia voi seurata tietokoneelta, mikäli se katoaa. (tärkein...).

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • Hands on with the Panasonic Lumix DC-S5 II. Uusin versio täyskennoisesta still/video peilittömästä. 24 megapikselin sensoriin lisätty vaihetarkennus. Optiikka L-mount (sama käytössä Sigma ja Leica). Samalla myös X-versio, myöhemmin tänä vuonna, enemmän videota. 30fps. 6K 30p. Tuuletin. 2 korttipaikkaa. Parempi Raw-video, maksullinen päivitys. Myyntiin tammikuun viimeisellä viikolla. 2199 euroa (raw-videon päivitys 200 euroa). Panasonic Lumix DC-S5 IIX 300 euroa enemmän.
  • ----uutta: vaihetarkennus, kohteen tunnistus, runkovakaajaa päivitetty, uusi prosessori, sisäänrakennettu tuuletin, video parempi.
  • L-rumors.com, Panasonic Japan warns the S5II will be in short supply due to higher than expected preorder numbers.
 • 'Sony FE 20-70mm F4 G Sample Gallery.
 • Topaz Photo AI review: Numerous ML-powered tools all in one app. ML = Machine Learning. Ihan hyvä arvio, perusteellinen. Huonojakin puolia tuotiin esiin. Hintakin mainittiin. Arvosana 3.5 * / 5 *.

ePhotozine.com.

Thom Hogan. Nikon-guru.

 • Cataracts and Photographers. Hoganin toisesta silmästä leikataan kaihi. Ei paljoa päivitystä sivuilla.
 • The Annual BCN Award Article Avalanche. Japanin sisämarkkinat. Hogan on näitä tilastoja tuonut esiin jo vuosikymmeniä. Viime vuosina ei ole tarvittu ennustuksia, järjestelmäkameroiden myynti on ollut pitkään alamaissa. BCN kattaa vain puolet Japanin myynnistä, sekin lähinnä kuluttajapuolen myynti. Luvuissa ei ole mukana isoja kameraliikkeitä, joista monet ostavat niitä kalliimpia laitteita. Mikä merkitys on sillä, että kuluttajille myytiin tiettyjä $500 maksavia peilittömiä kameroita Japanissa enemmän kuin toisia... Tärkeintä on se, että ainakin Canon, Fujifilm, Nikon, Sony ilmoittavat lukuja, joiden mukaan voittoja tulee riittävästi.

Diyphotography.net.

Mirrorlessrumors.com, Canon R7 vs Sony A6600 – The 10 Main Differences & Full Comparison. 2022 vs. 2019.

Digital Photography School, How to Choose a Flash: 5 Things to Consider. Monien kameravalmistajien omat salamat ovat moninkertaisia vs. rinnakkaisvalmistajien salamat. Joiden yhteensopivuuksista ei aina voi olla ihan varma. Monet näistä paljon halvemmista käsisalamista tarjoavat käytännössä samat ominaisuudet kuin paljon kalliimmat kameravalmistajien omat salamat.

 • Ehkä voisi aloittaa kolmasosa- tai neljäsosahintaisella rinnakkaisvalmistajan salamalla. Jos sen ominaisuudet eivät tyydytä, niin aina voi ostaa paljon kalliimman mallin. Toisinpäin siirtyminen ei sitten olekaan niin helppoa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). Pyrstötähti näkyvissä. 6 uutta viestiä.
 • Pyöröpola jumissa? (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • Foorumin Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 2 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). 15 uutta viestiä.
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka). Uusia esimerkkikuvia.
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). 127 viestiä. Uusiakin riittävästi.
 • Pasin mv-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pörriäinen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva. Lienee samasta setistä.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänäänkin ehti käsittelemään muutaman vanhan kuvan. Toukokuussa 2010 oltiin käyty Riiassa. Järkkärin suhteen matkassa oli ollut vain yksi putki. Selvästi olisi tarvinnut kroppirunkoon jotain 28mm laajempaa (~45mm FF vastaava). Ohessa muutamia dokumentteja myös tähän ketjuun muiden nähtäville, niin säilyy katkeamattomana aikamatka yhden harrastajan kuvaamiseen.
  • 3 kuvaa.
 • Työpiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva työpisteestä.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. ...Raapasin joutessani muuton ohella pystyyn tämmösen pakun esittely rainan. Käyn läpi vähä pakun historiaa kuvien avulla ja muuta esitelmää yms liibalaabaa ja toki vähä vastauksia niihin kysymyksiin mitä porukalla tulee ekana mieleen ku kuulee et joku pöljä elelee joka toisen viikonlopun takakontissa. ...
  • YouTube-video, VANTRAVELLER: Reissupakun ja oheisvälineistön esittely | VAN TOUR | T4 SYNCRO CAMPER + FAQ. Kesto 25:58 (!). Reissupakun esittely ja siinä ohessa myös vähän historiaa pakusta. Mukana myös asiaa telttasaunoista, kylpytynnyreistä ja yleisimmistä kysymyksistä liittyen pakulla reissaamiseen!
  • (lat. huom.: nyt vasta muistin peukuttaa videoita...)

Sulantoblog, GR3 Sensor DUST –Real Problem Or Not? 11.1.2022. Kesto 9:24. Sisällysluettelo. Sulanto lainasi Ricoh GR3x -kameraansa (kiinteä optiikka). Robin Wongille. Heti huomasi pölyä kennolla. Sulanto ei ole yhdessäkään kuvassa huomannut tätä pölyä. Wong otti kuvan suoraan aurinkoa kohti, aukko F16, heti tulivat pölyt näkyviin. Filmikameroissa oli jonkin verran ongelmana (pölyhiukkasia filmillä).

 • Kaikissa digikameroissa on pölyä kennolla (tai sensorin päällä). Alussa auttaa voimakas ilmavirta. Sitten tarvitaankin jo litkuja. Ja ihan fyysistä puhdistusta.
 • (Sulannon käyttämällä kameralla syväterävyyttä ei tarvita lisää, f/5.6 riittää. Ei tarvita vähääkään pienempi aukkolukuja. Eikä objektiiveja voi vaihtaa. Toisinpäin, kameralla ei kovin helposti saada taustaa sumeaksi...)
 • YouTube-kanavalla 41.600 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Best Street Lens –40mm Photo Walk. 13.1.2022. Kesto 11:52. Sisällysluettelo. Nyt kuvataan Kuala Lumburia. Optiikkana Sony 40mm F2.5. Runkona Sony A7 IV. Kompakti kombo. Kävellään ja katsotaan, mitä eteen tulee. Robin Wong tulee esiin puolivälissä.

 • YouTube-kanavalla 41.600 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Street Photography - How To Approach? 17.1.2023. Kesto 5:29. Sisällysluettelo. Eri tapoja kuvata. Parhaat asetukset. Miten varautua. Mikä on tärkeintä. Katukuvausta voi harrastaa, vaikka ei kuvaisikaan ihmisiä. Ihmisten kuvaamista voidaan rajoittaa eri maissa (kannattaa ottaa selvää), myös rakennusten kuvausta voidaan rajoittaa.

 • YouTube-kanavalla 57.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Petteri Hautamaa, Pitkästä aikaa tunturipöllö. 17.1.2023. Joulukuun neljäs päivä 2022 vietin Fuerteventura-Lanzarote loman viimeistä kokonaista päivää, kun puhelimeeni kilahti viesti Muuramessa asuvalta kaverilta. ”Terveisiä Muuramesta. Joskus tännekin eksyy jotain, mikä vetää paikalle kymmeniä kuvaajia”. Viestin kuvassa komeili tunturipöllö maakasan päällä!

 • ...Tutkimuksissa nuoren naaraspöllön paino oli vain 1,136 kg, kun sen pitäisi olla 1,7-3 kg. Se oli pahoin nälkiintynyt, sen munuaiset olivat rappeutuneet ja rintalihakset kuihtuneet. Se oli ollut huonossa kunnossa jo ennen Muurameen päätymistä.

Suomen Canon, Parhaat lemmikkienkuvausvinkit. Nyt ammattilaiskuvaaja Cat Race käy eläinhoitolassa ottamassa valokuvia. Hänellä on ehdotuksia lemmikkien omistajille kokeiltavaksi kotona. Englannin Prestonissa sijaitseva RSPCA-eläinhoitola.

 • (ihan hyviä ohjeita, eikä laitelinkkejä ole mitenkään häiritsevässä määrin...)

Rajlala Blogi, Laowa kulkee omaa polkuaan. 16.4.2021. Monen valokuvaajan kameralaukusta ja objektiivivalmistajan valikoimasta löytyy ainakin jossain muodossa seuraava “pyhä kolminaisuus”: 16-35mm, 24-70mm ja 70-200mm. Näillä kaikilla on varmasti paikkansa ja hyvä niin. Laowa haluaa kuitenkin tehdä jotain ihan muuta.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, FB, Fotokirppis 11.-12.2.2023. Klo 12-18. Tampere. VVI OY:n tiloissa, Hatanpään valtatie 34 G, 3krs.

 • ...Myyntipöydät ovat ilmaisia SAV:n jäsenille ja VVI:n opiskelijoille, muilta peritään pieni maksu, mutta kuka tahansa voi siis varata pöydän. Myymään voi tulla joko molempina päivinä tai jompanakumpana (kuittaa tämä ilmoittautuessasi)....

Suomen Kameraseurojen Liitto ry, FB, Suomi-Japani, ystävyyden juhlavuosi, viimeinen näyttely. 17.1.2023. Olympia-stadion, vierailukeskus. Eilen avattu. Esillä 19.2.203 asti. Vapaa pääsy vierailukeskuksen aukioloaukoina. 4 kuvaakin.

Esa Riutta, Näin käytät ChatGPT:tä tuottamaan mitä tahansa tekstisisältöä! 18.1.2023. Kesto 9:17. Voit kirjoittaa tekoälyllä blogikirjoituksia, aineita, esseitä, esittelyjä, ansioluetteloita tai mitä tahansa muutakin. Tässä videossa esittelen miten käytetään ChatGPT:tä mihin vain, bonuksena mukana räppiä.

Mobiili.fi, Apple julkisti ja toi tilattavaksi päivitetyt 14 ja 16 tuuman MacBook Prot: sisuksissa entistäkin tehokkaammat M2 Pro ja M2 Max ja pisin akunkesto Macissa. 17.1.2023. Myyntiin 24.1.2023.

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Thom Hogan. Nikon-guru. Painavaa tekstiä.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • 8 Top Tripod Tips For Photographers To Consider.
 • PortraitPro Sale: 50% Off Downloads + Exclusive Extra 20% Off. Aika virtuaalihinta, tämä alentamaton Studio 94.95 euroa (50%:n alennus, normaalihinta - muka - 189.90 euroa). Sinällään ihan hauska ohjelma kasvokuvien säätämiseen, kaikenlaista voi kasvoissa muuttaa liukusäätimillä. Ja muutakin.

Lensrentals.com, blog, Five Resources of Inspiration and Education in Photography & Videography for 2023.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, Two Mylio Photos Features That Make Photo Organization Surprisingly Fun. Artikkeli vaikuttaa lähinnä tiedotteelta. Vaikka onkin minä-muodossa kirjoitettu. Face tagging. Vähän turhan paljon huutomerkkejä ja superlatiiveja. Hintaa joutuu ohjelman sivuilla vähän etsimään. $9.99 per kk. $99 per vuosi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa). 37 viestiä.
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Pyöröpola jumissa? (DIY eli Tee-Se-Itse). Uusi ketju. 9 viestiä. Useita kuvia. Ja ihan oma ratkaisu. Irtosi hyvin helposti.
  • (Ja voihan noita ostaakin, ettei tarvitse pyörää uudestaan keksiä. Suodatinavain eli Filter Wrench).
 • Foorumin Myydään -alue. 1 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 4 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Canon RF 5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens (Optiikka).
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). 104 viestiä. Hyödyllinen ketju kaikille ostohousuja sovittaville. 104 viestiä.
 • Pörriäinen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uutta värifilmi fotoa pukkaa tällä viikolla, mutta nyt latasin filmikameraani todellista kulttifilmiä, eli tsekkiläisen fomapanin 200 profi line creative B&W filkkaa!! 3 kuvaa filmirullista. Kommentteja filmeistä.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Koira kisaamassa.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Huhtikuu 2010. 3 kuvaa.
  • (1. kuvassa ei nopealla silmäyksellä välttämättä huomaa mitään erikoista)
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Venetsia, Saksa, Japani.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sain raahauduttua metsään ja tuloksena muutama räpsy. 3 tummaa lintukuvaa, tumma tausta.
 • Työpiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Työpisteistä useita uusia kuvia. Myös keskustelua.
  • (...näitä katsoo ja viestejä lukee mielenkiinnolla, jotenkin ollaan vähän sillä rajalla, että paljastaako itsestään vähän liikaa...)
 • Pasin mv-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vanhoja digipokkarrilla kuvattuja turistikuvia vuodelta 2007.
  • "Nyt kaihileikkauksen jälkeen kun katselen tämän ketjun kuvia näyttää suuri osa kuvista olevan kuvanlaadultaan aika kelvottomia".
  • (...Claude Monet kommentoi myöhäiskauden töitään.... ....leikki sikseen, ei noissa ns. aiemmissa kuvissa ole yhtään mitään vikaa, voi olla, että lisäsäätämisellä kuvista olisi voinut tulla vieläkin parempia. Muuten kuvissa on tietenkin monet asiat ihan nappiin. Paitsi ehkä nyt se kuvaajan mainitsema jälkikäsittely...)
  • (...olen kyllä kuullut, että kaihileikkauksen jälkeen osa kokee, että maailma on erilainen, värit tulivat kunnolla takaisin, kaikki on kirkkaampaa...)
  • (...ihmeen hyviä kuvia - isommassakin koossa - ovat nuo 15 vuoden takaiset NYC-kuvat...)

Teemu Saloriutta, Pakkasaamun täysikuu matkalta Suomenlinnaan. 15.1.2023. Etelä-Suomessa saatiin nauttia loppiaisviikolla kelpo talvisäistä, parahiksi täydenkuun aikaan. Tietokonesimulaatioiden avulla päädyin tulokseen, että Suomenlinnan lautta olisi pääkaupunkiseudun paras paikka kuvata loppiaisaamun hämärässä laskeva täysikuu.

 • 10 kuvaa ja tekstit.

---kertaus aiemmasta, DCNF: Pyöröpola jumissa? innoittajana...---

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, DPReview Readers' Choice Awards 2022: Product of the Year.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

Fotosidan.se, Leica-prototyp såld för rekordsumma på svensk auktion. Ei objektiivia, vähän heikossa kunnossa. Lähtöhinta 20.000 kruunua. Vasarahinta 800.000 kruunua. Ja vielä päälle 22.5% huutokauppafirmalle.

Kamera & Bild, Så viktig är utrustningen vid naturfotografering. Beefin löytävät vain sivuston plus-käyttäjät. 3. sija, 2. sija ja 1. sija. Itselle oli voittaja yllätys. Mutta. Mutta. Hyvin oletettavasti ei ole kyse vaalivilpistäkään. Vaikka Trump voisi olla eri mieltä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa). 33 viestiä.
 • Valokuvakirjoista kokemuksia (Sana on melkein vapaa).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus). 2 viimeistä viestiä, mennään aika syvälle...
 • Foorumin Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 5 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Canon RF 5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens (Optiikka). ...Eräs käyttäjä oli siellä sitten sen verran tarkkasilmäinen, että huomasi RP:n kuvan leikautuvan hieman vasemmasta laidasta ja piti testailla hieman tarkemmin. __Seuraavien kuvien gammaa on väännetty reilusti__, jotta sain ympyrät kunnolla näkyviin. Mikä tuon RP:n kuvan leikkaantumisen voisi aiheuttaa (pitää klikata auki, jotta näkee eron)? ...
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). Kaikkiaan 90 viestiä. Ja uusiakin.
 • GPS koordinaatit Panasonic GH6:een (Järjestelmädigit). YouTube-video.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative kommentoi jonkin verran käyttämäänsä optiikkaa. Ja makrokuvauksen opettelustaan.
 • ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (lat. huom.: Asuttiin Kurvin kulmassa eli Helsinginkatu 2, vuonna 1978-79. Alle ja päälle sadan metrin päästä kuvien paikoista. Oli kyllä levoton paikka, jo silloin. Myöhemmin kuulimme, että ihan nurkan takana Pengerkadulla asui ns. Kuopion nailonsukkamurhaaja, ks. Wikipedia.)
 • Työpiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uudesta työpisteestä kuvia. Näitä jokaista kyllä tutkii mielenkiinnolla. Ja tekstitkin jaksaa lukea...
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa. Ollaan päästy vuoteen 2010.
 • Pörriäinen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sinistä ja keltaista.
  • (Ukrainan sijaan tulee väreistä nyt itselle mieleen lähinnä Ruotsi... piti oikein tarkistaa, kyllä taitaa kuitenkin Ukraina olla lähempänä...)

Yle, Kaamos on valon juhlaa. 9.1.2022. Korkeat kapeat kuvat. Tietokoneen näytöllä selataan ylhäältä alas vaikka pgdn/pgup tai hiirellä. Tekstit.

Tivi.fi, Luo kuvataidetta tekoälyllä – kokeilussa El Pintador. 15.1.2023. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Mobiilisovellus. Sanat kuviksi ja taideteoksiksi. Sanoilla kuvataan, mitä halutaan. Pohjaksi voi valita oman kuvan tai mitä tahansa. Englanninkielisillä sanoilla kerrotaan, mitä halutaan. Lyhyesti tai pitkästi. Generoitua kuvaa voi edelleen tarkentaa, sanoin.

 • Tutoriaalit ovat erinomaisia. Mukana tulee valmiita kuvapohjia muokkausta varten.
 • iOS. Ilmaisella versiolla voi luoda muutaman kuvan, odottelun jälkeen lisää. Rajoittamaton ro-tilaus maksaa 2,99 euroa viikossa. (!)
 • El-pintador.com

HS, Kuvat ja videot näyttävät Kalifornian tulvien tuhot ja ihmisten pelastautumiset. 15.1.2023.

Yle Areena, Koskikara - talvimuuttaja ja karski sukeltaja. Video, kesto 3 min. Juhat luonnossa. Hyväntuulista jutustelua talvella. Lintuakin näkyy välillä. 18.1.2022.

Apu.fi, Ooh, taivas on tulessa! Avun luontokuvaaja osui paikalle juuri oikealla hetkellä. 15.1.2023. Helmikuussa 2022 Juho Rahkonen oli Muoniossa talviretkellä, kun itäiselle taivaalle nousi jotakin uhkaavaa. Aivan kuin maailmalle olisi pian tapahtumassa pahaa.

TM, Testit |15.1.2023 Pikakoe: Xtorm FS400U. Energiareppu iPhonelle alle puoleen hintaan Applen vastaavasta. Pienehkö varavirtalähde elvyttää puhelimen tiukassa paikassa. Testin lisäakun tapauksessa johdot voi jättää kotiin, kunhan käytössä on riittävän uusi iPhone.

 • Kompakti koko, 5000 milliampeerituntia. Lataus kestää vajaat kaksi tuntia 18 watin teholla.
 • Xtorm, Applen langaton MagSafe-lataustekniikka. iPhone 12 -sarjan ja sitä uudempien puhelimien takapinnan alle piiloutuu sisäänrakennetut magneetit, jotka kiertävät langattomaan lataukseen vaadittavaa induktiokelaa. Akkupaketti tarrautuu näin oikeaan kohtaan kiinni magneetein, ja lataa puhelinta langattomasti.
 • Applen MagSafe-lisäakku maksaa 120 euroa. Xtorm FS400U maksaa 50 euroa.

Yle, ”Wiaton ja opettawainen huwitus” – lintulautojen 150-vuotista historiaa avaava tutkimus pyytää lintujen ruokkijoita esittelemään omat tapansa. 15.1.2023.

Satakunnan Kansa, Valokuvaaja Suvi Raita. Valokuvaaja Suvi Raita kuoli kotonaan Turussa 21.12. 2022. Hän oli 76-vuotias ja hän oli syntynyt Porissa 8.5. 1946.

Tivi.fi, Osa Teamsin ominaisuuksista muuttuu maksullisiksi. 15.1.2023. Helmikuussa julkaistavan Teams Premiumin hinnaksi on kerrottu noin 10 dollaria kuussa.

Keskisuomalainen, Hae kesätöihin Savon Sanomiin ja muihin Savon Median toimituksiin! Kesätöihin toimittajia, valokuvaajia ja graafikkoja 1–3 kuukauden määräaikaisiin työsuhteisiin. Kesätyöntekijöiden haku on auki 6.1.-20.1.2023 välisen ajan.

Digital Photography School, 5 Tips for Beautiful Candid Wedding Photography. Kertaus vuosien takaa.

Diyphotography.net, Here is how 2022’s top 25 Aurora photos were taken. Pitkä artikkeli. Siis pitkä.

Petapixel.com, Spencer Tunick: Photographer of Mass Nude Photos. Suomikin on tullut tälle kuvaajalle tutuksi. Paljon kuvia. 2 videotakin.

ePhotozine.com, Black & White Photography Tips: 5 Top Reasons Why You Should Capture Black & White Photos.

Sony a7R V sample gallery (DPReview TV).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 5 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 6 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka).
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). 15 uutta viestiä. Kaikenlaista. Vaikka:
  • --Kukin pitäköön mistä lystää, mutta mitä "luonnollisuuteen" tulee, HDR on nimenomaan sitä mitä ihmissilmä näkee. Kun katson omin silmin varjoja tai hämärää, ne eivät ole tukkomustia klönttejä, vaan täynnä yksityiskohtia. Toki jossain kohtaa tulee pimeyden raja, ettei näe enää mitään, mutta eipä niissä valoissa voi kuvatakaan.
  • tai
  • --Kyllä se on tosiasia, että pilvisellä säällä varjoista voi nähdä yksityiskohtia, mutta aurinkoisella pilvettömällä kelillä (poislukien aamu ja iltavalo) et voi ihmissilmin nähdä valoisaa maisemaa ja varjojen yksityiskohtia samaan aikaan. Mene vaikka keräämään kanttarelleja tai karpaloita, niin auringonpaisteessa hommasta ei tuu yhtään mitään. Sellainen HDR, joka on tehty aurinkoisen sään kuvista on ihan fiktiohömppää. Pilvisen sään kuvissa voi hieman avata varjoja, mutta oikeasti keskipäivällä sä et sinne varjoon näe.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Ilmeisesti Sonyn FE 16-35mm F2.8 GM ? Siinä on kyllä loistava laajis!
  • Juurikin se, arvoin pitkään 14 millisen GM:n ja tuon välillä. Keväällä mulla oli tuo 14 millinen muutaman kuukauden käytössä. Hyvä lasi, mutta kallis, ottaen huomioon rajallisen käytön ja siksi päätyi kiertoon. Tää zoomi on vähän monipuolisempi ja se 16mm riittänee omaan käyttöön. Käytetty toki, uuden hinta on liian suolainen mun lompakolle.
 • Työpiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (4 kuvaa lisätty. Järjestyksessä 3. työpisteestä en heti keksiynyt, mikä härpäke on ihan oikealla kuvassa. Taitaa olla kyse v-alkuisesta vehkeestä. Viimeksi lisätystä kuvasta jäi harmittamaan, kun kuvaa ei saanut tarpeeksi isoksi. Olisi ihan mielellän tutkinut kaikkia kuvassa näkyviä 1-kohtia vieläkin tarkemmin...)
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). En ollut koskaan ennen snorklannut, mukavaa, mutta vesi oli avan järkyttävän kylmää,
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • Kalliojärven päätyä syssyllä. Pohjois-Karjala.
  • Päiväntasaajalla. (vesi erikoisen värinen...)
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Omissa arkistojen kaiveluissa olen pässyt tammikuulle 2010. Vähäistä on talven pimeinä aikoina kuvaaminen ollut. Tuolle kuukaudelle mahtuu näköjäänkuitenkin seuraava objektiivihankinta, EF50mm f/1.4 USM. Oheinen talvimaisema ja Leevin kuva on sillä otettuja. 2 kuvaa.
  • (kissan silmään tulee hauskasti näkyviin sälekaihtimien heijasteet...)
 • ***** Miniloma arjesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viiden tähden miniloma arjesta Kallion tyyliin! Ravintola Riviera Harjukadulla...Suosiolla näytti ihmisiä lipuvan Rivieran ihanuuksiin harmaalta vetiseltä kadulta. 2 kuvaa. Oneplus 9Pro+GCam.
  • (Lat. huom1: voiko tämän paremmin puhelinkuvia kehua: eivät näytä ollenkaan puhelimella otetuilta... Suurennettunakaan eli isossa koossa, 2000 x 2604...)
  • (Lat. huom2:Oikeastihan näin ei tarvitsisi sanoa, jos puhelimella otettujen kuvien tulva ei olisi niin valtava. Onhan silläkin puolensa, että ottaa satoja kuvia aika satunnaisesti, ilman mitään säätöjä, ilman minkäänlaista käsittelyä, sitten kuvat heti postataan someen, pienessä koossa puhelimen ruudulla yökuvatkin voivat olla ihan kohtuullisen näköisiä, kun sitten jonkun onnistuneelta näyttävän yökuvan avaakin vähänkään isommaksi...)

Sulantoblog, Sony ZV-1 –How Far Does One Inch Reach? 8.1.2022. Kesto 12:04. Sisällysluettelo (1-kohtainen). Ihan omalla rahalla ostettu. 3 päivän matka Malaccaan (Kuala Lumpurista). Kokemuksia still-kuvaamisesta tällä videoon suunnitellulla, bloggaajille tarkoitetulla kameralla. Syväterävyyttä on turha haikailla. Juuri sopivan pieni. Kinovastaavuus 24mm - 70mm. Kohtuullisen teräväkin. 20 megapikselin sensori. Helppo käyttää, sillä automaattitarkennus toimii aina. 1 tuuman sensori on puolet Micro 4/3 -systeemin sensorista, hämäräkuvaus 1 stopin verran huonompaa. Raw-kuvaajassa sitten enemmän säätövaraa.

 • Pienet akut, pari päivää kuvausta, 350 kuvaa, vielä paljon virtaa jäljellä.
 • Optiikka ei muista viimeistä asetusta, aina käynnistyessä 24mm. Zoom liikkuu elektronisesti, ei kovin tarkka, eteen ja taakse, jos haluaa tietyn mm:n. Ei etsintä ollenkaan (kirkas auringonvalo?). Käynnistys vie pari sekuntia. Ei sääsuojausta (matkalla...).
 • Ergonomia - ei yllätys - paljon parempi kuin vaikkapa puhelimessa... Osa kuvaa ihan mielellään puhelimellakin.
 • (Julkistettu 26.5.2020. Suomen hintaluokka näytti olevan 699 euroa. Helsingin Pantin huutokauppa, Elektroniikka. Näytti olevan 2 kpl, käyttämättömiltä näyttävät kuvissa. 1 tarjous kummastakin, 300 euroa).
  • ---17.11.2023. Kummankin kohteen vasarahinta: 350 euroa (eikä muita maksuja päälle...). ----
 • YouTube-kanavalla 41.500 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Lightroom Mask Tool - Free Presets for Masking! 13.1.2023. Kesto 9:11. Sisällysluettelo. Syksyn päivityksiä, Mask AI Tool + Content Aware Remove Tool. Lightroomillakin voi tehdä kaikenlaista.

 • YouTube-kanavalla 57.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Karikuvaa.com, Valomaalausta. 14.1.2023. Yleensä talven pimeinä hetkinä tulee kokeiltua valomaalausta eli valopensselillä valaistua kohdetta. Onnistuessaan kuvasta voi saada melkoisen kauniin ja hyvin valaistun. Ja näitä kokeiluja tulee tehtyä yleensä vain pimeän talven aikaan, koska silloin saan olohuoneen tarpeeksi pimeäksi.

 • Alkuohjeet. Jatkossa sitten enemmän.

Yle, Filttereilläkin voi käydä yhteiskunnallista keskustelua – meemitaiteilijat kertovat, milloin meemi muuttuu taiteeksi. 14.1.2023. It Girls -kollektiivin meemitaiteilijat tutkivat internet- ja someilmiöitä, kauneusihanteita ja ympäristötuhoa. ("tutkivat", artikkelissä ei sentään käytetän menneen ajan muotisanaa "keskiötä"...).

  • (...pikkukuvasta ei ehkä huomaa, että Kullervolla on nahkahousut, tennarit jalassa, rintaliivit, meikatut kasvot...)
 • Somessa leviävät meemit sopivat myös taidegalleriaan ja jopa museoon. It Girls -kollektiivin meemitaidenäyttely nähtiin joulukuussa Helsingissä Galleria ALBERT IX:ssä. Nyt näyttely on avautunut Tampereella Työväen museon Werstaassa.
 • Työväenmuseo Werstas, Meemitkin ovat jo museossa – It Girls -kollektiivi tuo sometaiteen Werstaan Komuuttiin. Tiedote 10.1.2023.
 • (lat. huom.: @princesskimb3rly kirjoitettu tiedotteeseen kahteen kertaan ilman n-kirjainta, hm...)
 • Työväenmuseo Werstas, It Girls. 11.1.2023 - 5.2.2023.
 • Facebook, IT Girls -kollektiivi. 6.12.-11.12.2022.
 • Instagram, @pikakahvimemegirl Anna Tuuva
 • Instagram, @princesskimb3rly Anna Julia
 • Instagram, @yassifyfinland Romy Räihälä
 • IT Girls ei taida viitata perinteiseen IT-akronyymiin.
 • Wikipedia, It girl
 • City.fi, It-girls. 18.7.2008.

Pekka Hyvönen, Hempeitä tunteita. 14.1.2023. 1 kuva.

Suomenvaloworkshops.fi, Photography Workshops. Kunkin työpajan hinta 1250 euroa. Majoitus sitten 20 euroa - 60 euroa per yö. Kaikki ruoka ja juomat 55 euroa per päivä.

 • Arno Rafael Minkkinen Photography as Cinema July 09-15, 2023.
 • Pieter Ten Hoopen The Art of Storytelling July 16-22, 2023.
 • Sanna Kannisto & Sandra Kantanen: Teaching in Tandem Collaborating with Nature July 23-29, 2023.
 • Stefan Bremer: Who, What, Where, When, Why Not? July 30-August 05, 2023.

Mikko Lagerstedt, Behind-The-Scenes: Frozen Patterns. Blog. 14.1.2023.

Savon Sanomat, Haku mielenkiintoiseen mediapestiin on alkanut – kaksi viime kesän kesätoimittajaa kertoo työstään Savon Sanomissa. Alkuaan 28.12.2022.

Korkeasaari.fi, Korkeasaaren ilmaispäivät kerran kuussa kevääseen saakka. Seuraavan huomenna maanantaina 16.1.2023.

Luxhelsinki.fi, Valotaide ilahdutti, liikutti ja sai liikkeelle Lux Helsingissä. 8.1.2023.

Esa Riutta, Näin esität monimutkaisen dian PowerPointissa zoomaamalla dian läpi. YouTube-video, kesto 6:49. 1-kohtaiset ohjeet. Näitä videoita katsellessa tulee mieleen kerta kerran jälkeen: mikseivät kaikki tutoriaalit voisi olla tällaisia?

Yle Areena, Norppamiehen testamentti. 11.4.2022. Kesto 53 min. uha "Norppa" Taskinen teki elämäntyönsä Saimaalla kuvaamalla norppia ja toimi tutkijoiden apuna saimaannorppien pelastamiseksi. Jatkuvat suojelusodat uuvuttivat palavasieluisen norppien suojelijan.

 • Taskinen päätti lopettaa kuvaustyöt neljänkymmenen vuoden jälkeen ja ryhtyi kalastajaksi norpille turvallisilla pyydyksillä. "Halusin työlleni jatkajan ja annoin kamerani naapurin pojalle, Oskari Saunistolle. Pyysin Oskaria lähtemään kanssani kuuttijäille, tuttavanorppien luo."

Sttinfo.fi, Kulttuuriosallistuminen notkahti pandemian aikana. 13.12.2022. Tiedote. Tilastokeskus. Tutkimuksen aineisto kerättiin juuri koronapandemian aikana syyskuusta 2020 syyskuuhun 2021, jolloin monet kulttuurilaitokset olivat kiinni ja yleisömäärää tapahtumissa rajoitettiin.

 • Luovien taiteiden harrastamiseen koronapandemia ei vaikuttanut yhtä voimakkaasti kuin kulttuuritilaisuuksissa käymiseen. Suosituin taideharrastus oli valokuvaus, jota oli harrastanut joka neljäs 10 vuotta täyttänyt.
 • Naiset harrastavat miehiä enemmän luovia taiteita muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: soittamista ja videokuvausta miehet harrastivat enemmän kuin naiset.

MTV, Ukraina käyttää Donetskissa nyt kohuttua "Hai-dronea" – video näyttää, kuinka laite poimii taistelukentältä kohteita hämmästyttävän tarkasti. 14.1.2023. 15s mainos alussa.

TM, Haluan onnitella PlayStation-pelaajia, jotka ovat saamassa käyttöönsä huikaisevan hyviltä vaikuttavat VR-lasit. 14.1.2023.

Kauppalehti, Äänesi voidaan varastaa vain 3 sekunnissa – Microsoft esitteli hurjan tekoälykeksinnön. 14.1.2023.

Älypuhelimista.

 • Techradar.com, OnePlus 11: kaikki mitä tiedämme uudesta Android-puhelimesta. OnePlus 11 on virallisesti julkistettu. Sen saapuminen kauppoihin ottaa kuitenkin vielä aikansa – paitsi jos on valmis lähtemään Kiinaan ostoksille. (englanninkielestä lokalisoitu artikkeli).

Dpreview.com, DPReview TV: Sony a7R V final review. YouTube-video, kesto 10:06. Sisällysluettelo. Tarkennusvalon väriäkin voi kustomoida. Kuvat eivät käytännön tasolla eroa mitenkään edellisen version laadusta. Mutta. Eikä oikein sovi erityisen vakavasti videoon suhtautuvalle... Mutta.

 • (ks. 12.1.2023 Diginews lopusta, mitä mieltä Kamera & Bild oli Sonysta. Ja perään vielä lukuisa määrä DCN:ssä esiintyneitä linkkejä...).

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Take A One Lens Challenge This January & Improve Your Photography Skills.

Fotosidan.se, Polisen och TT oense om ersättningen efter att polisen publicerat en TT-bil på Facebook. Poliisi julkaisi FB-sivulla kuvan elokuussa 2018. Tämän huomattiin vasta äskettäin. Poliisi sai maksettavasti laskun 23.12.2022. Summa 2850 kruunua. Poliisi ei halua maksaa enempää kuin 1900 kruunua, kuulemma "vapaaehtoisena vahingonkorvauksena".

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa). 30 viestiä.
 • Valokuvakirjoista kokemuksia (Sana on melkein vapaa).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Mistä paras kuvakirja? (Fotoalbumiohjelmat). ...Itse olen käyttänyt 40 000 €:n laserprintteriä, kalibroinut sen ja profiloinut paperin. Lopputulos tyydyttänee vaativaakin käyttäjää -ainakin minua. Tarvitaan luuppi, että laserin rosetti näkyy ja eron suihkuun huomaa. Laserin jälki kestää aika hyvin....
 • Ligthroom ja PS toiseen koneeseen (Kuvankäsittely). 2 viestiä.
  • --Joo, itselleni vastataten . Onnistui tiettyjen valintojen jälkeen.
 • Foorumin Myydään -alue. 6 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 4 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka). 10 uutta viestiä.
 • Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS super zoom !! (Optiikka).
 • Olympus M.Zuiko 150-400mm f/4.5 TC1.25X IS PRO (Optiikka). Tässä on yksi mielenkiintoinen zoomi jonka saanti tuntuu olevan kiven alla. onko käytännönkokemuksia, en löytänyt haulla keskusteluita.
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit).
 • GPS koordinaatit Panasonic GH6:een (Järjestelmädigit). Miten saisin GPS koordinaatit Panasonic GH6:een, käytössä android kännykkä, niin että tallentuvat kuvan otto hetkellä kuvan tietoihin.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Työpiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutama kuva. Ja kommentit.
  • --Herran pieksut! Tuo Aranevan CD/DVD-hylly on kyllä vaikuttava näky! Mitä siellä on tallennettu?
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Huomenia sateisesta Nummelasta! Työt haittaa kovastikin harrastusta, ei ole oikein ehtinyt kuvaamaan. Viikolla tuli päivitettyä kalustoa ja pari käyttämättä jäänyttä objektiivia vaihtui Sonyn laajiszoomiin...
  • Ja yksi kuva. Jäältä.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • --Jatketaas taas piilokojukuvia (eli olkkarin kolminkertasen ikkunan läpi, nyt ISO 8000), kun vähän harvinaisempi vieras kävi.
  • --Fregattilintu ja taustalla Roca León Dormido
 • Luontohavaintoja kuvina historiikki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kevään kääntyessä kesään kuvauskohteet vaihtuvat. 2005 jäin kesälomalle juhannusviikolla. Reilua vuotta aiemmin oltiin muutettu kaupungista nykyiselle asuinpaikalle taajaman ulkopuolelle. Jotenkin siinä loman aikana alkoi enemmän ja enemmän kiinnostamaan hyönteisten kuvaaminen. Heinäkuun alkupuolella sitten ostin eka makron. ...
  • (ja muutakin... ja kuvia...)
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusia kuvia. Ja tekstiä. Ja kommentti:
  • --...Vielä yleisesti; nyt pyörii digicamera.netissä monta tosi upeeta kuvasarjaa, nyt on hienoa pöhinää täällä! Tämä yksi niistä!
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (yhdestä kuvasta tuli mieleen, että miehet eivät kuulemma käytä skottihameen alla mitään. nyt jäi epäselväksi, miten naiset toimivat...)

Eerala.com/weblog. Rupuranta.net. Periferian hilpeä dekadenssi. 61N21E. Wrecked on a Baltic shore. Jan Eerala. Viimeisimmät. Kuvaa ja ääntä yhdessä, tarkoin harkittu minimalistinen lähestystapa. Äänimaisemia. (melkoinen annos katseltavaa ja kuunneltavaakin...). Tuorein.
--- (...- kaikkiaan 625 linkkiä teoksiin (huh!) ---

HS, Nan Goldinin näyttely on puheenvuoro humaanimman huumepolitiikan puolesta. 13.1.2023.

 • Nan Goldin: This Will Not End Well Moderna Museetissa Tukholmassa 26.2. asti. Avoinna ti ja pe 10–20, ke, to, la, su 10–18, suljettu maanantaisin.
 • --- DCN News kertaus 15.12.2022---
 • Suomen Kuvalehti, Viimeinen taisto. 8.12.2022. Nan Goldin kuvaa kipuja ja riippuvuutta..
  • Yle, Nan Goldinille määrättiin vahvoja opioideja, jotka olivat viedä häneltä hengen – kulttivalokuvaajan näyttely avautui Tukholmaan. 28.11.2022. Moderna Museetin näyttelyssä esitellään maailmankuulun taiteilija-aktivistin tuotantoa 1970-luvulta asti.
   • 69-vuotias Goldin tunnetaan parhaiten valokuvista, joihin hän taltioi Bostonin ja New Yorkin HLBTIQ-piirien elämää 1970- ja 1980-luvuilla. Taiteensa kautta hän nousi yhdeksi aikakauden keskeisistä AIDS-aktivisteista.
   • Yle kävi tutustumassa Moderna Museetin näyttelyyn, joka on auki helmikuun loppuun asti.
  • Wikipedia, in Finnish.
  • Wikipedia, in English.

Rajala Pro Shop, Facebook, Vuosi 2023 Rajala Galleryssä alkaa.... 13.1.2023.

HS, Koulukuvien hinta painui ennätyksellisen alas Helsingissä. 13.1.2023. Helsingin kaupungin kilpailutuksessa joka ikinen kuvaamo tarjosi halvinta pakettia samaan hintaan.

 • Lapsen valokuvapaketti maksaa pian kaikissa Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa saman verran eli viisi euroa. Viidellä eurolla saa paketin, jossa on muotokuva-arkki, ryhmäkuva ja tarra-arkki.
 • Hankinnan arvo on noin 3,6 miljoonaa.

HS, Paikallaan jököttävä harmaahaikara ei anna periksi Tammisalossa. 13.1.2023. ...Niukkanen on kuvannut tätä Degerön kanavan suulla asuvaa haikaraa joulukuusta asti ja tehnyt siitä päivityksiä Facebookiin.

HS, JSN:n puheenjohtaja UMK:n kuvauskiellosta: ”Ei hyvä toimintatapa”. 13.1.2023. Yle kielsi kuvaamisen UMK-tilaisuudessa tällä viikolla. Päätuottajan mukaan ensi vuoden tilaisuus suunnitellaan toisenlaiseksi.

IS, Testi: Uusi Nokia-tabletti on erinomainen ja edullinen laite. 14.1.2023. Hinnat 249 euroa ja 299euroa. 2000 x 1200, kirkkaus saisi olla parempi. Netflixia voi nyt katsella 1920 x 1080 ((latteistopohjainen tuki Videwine 1 - kopiosuojaukselle). Ei sormenjälkilukijaa, sentään kasvontunnistus. Lataus kestää yli 3 tuntia, latausjohto tulee mukana. Sim-malli ei tue 5g. Wacon-kynätuki.

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN Sport Sample Gallery.

Thom Hogan, Strange Things Said XXI.

Digital Photography School, dPS Weekly Photo Challenge – Burnt.

ePhotozine.com, 5 Top Tips For Perfecting Your Indoor Flower Photography Skills. Pretty basic. Kaunis emäksinen.

Fotosidan.se, Flera kända bilder på auktion. Galleri Kontrast, Tukholma. Huutokauppa 30.1.2023. Klo 18:00-20:00. Kuvia 85 kpl, 60 valokuvaajalta. Gallerian toiminnan tueksi (kaikki siis lahjoituksia).

 • Gallerikontrast.se, Fotografi Auktion 30 januari. Kaikki esillä netissä. Myös lähtöhinnat. Ja lahtöhinta tarkoittaa arviohintaa. Joka yleensä on vähän yläkanttiin. Pohjahinta on sitten se, jonka alle ei myydä. Ja sitä ei paljasteta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa). 25 viestiä. Ja yksi ilmoittautui, joka on ollut mukana ihan avaamisesta asti.
  • Liittynyt: Tammi 09, 2003 23 : 23. Jäi vielä 37 minuuttia pelivaraa.
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 7 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka). Yli 10 uutta viestiä.
 • Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS super zoom !! (Optiikka). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka).
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). 19 uutta viestiä. Laidasta laitaan. Vaihteeksi tosi asiallista viestien vaihtoa.
 • Canon R6, R6mk 2, nappien kustomointi,näppäin oikotiet, MY MENU (Järjestelmädigit).
 • Kuutamolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentti:
  • -- Aivan mahtavia kuvia, olisi ansainnut kyllä oman ketjun nämä sinun kuvat. Että eivät katoaisi yleisketjun uumeniin.. Makrokuvat myös todella hienoja, enpä ole moisia ennen nähnyt, upeata!!!...
  • -- VAU! sanattomaksi vetää.
  • (ei kannata mitenkään pelästyä kuvien suurta määrää, ihan rauhassa kannattaa selata kuvat läpi. ja aina kannattaa selata toiseenkin kertaan. ensimmäisellä kerralla ei kaikkea huomaa. kun koko ajan miettii, millainen se seuraava onkaan...)
 • Työpiste (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tämmösessä ympäristössä touhuan, mielenkiintoista olisi nähdä muidenkin työpöytiä/-huoneita.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Amsterdamin reissun jälkeen tuli lähdettyä kotipuolessa metsäkävelylle kokeilemaan Nokian vuodeksi lainaan antamaan N900 Linux puhelinta. ...
 • Per...e! Täällä ollaan vieläkin valmiina! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja uusi kuva suuaukosta.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • Ryhmäkuva Savion kumitehtaalla 20.6.1984.
  • Kylmänä talviaamuna 18.2.2011.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Töölössä. Lähdin uhmaamaan todellsita koiranilmaa stadiin tänään. Samalla vein vasta täyteen valotetun Kodak ColorPlus 200 filkan fotoyks myymälään kehitettäväksi Fredalle. Ensiviikolla varmaan saan sen hedelmiä teille näytille!
  • Mutta sitä ennnen vettä, loskaa ja räntää. Tammikuun iltapäivän pimeyttä. Keinovalojen heijastuksia märällä kadulla. Kantakaupungista, enimmäkseen Töölöstä! Olkaat hyvät rakkaat foorumin lokapainijat!
  • 8 uutta kuvaa. Kaikissa kuvissa otsikkotekstit.
  • (lat. huom1.: tuttuja maisemia, monen vuoden takaa. Siis kuva 5. Caloniuksenkadun ja Runarin risteyksessä. Tuonne oikealle kohti Mechelininkatua ja Hietsun rantaa jatkuu Museokatu - joka siis ylittää Runeberginkadun. 60 metriä kulmasta Museokatua, Museokatu 40.)
  • (lat. huom2: Armilla oli tuossa osoitteessa vanhojen vaatteiden + tavaroiden pieni liike. Vuodet 1984 - 1987. Nimi oli Dejavu. Siihen aikaan ei mistään saanut 50-luvun nahkarotseja eli pusakoita. Dejavusta sai. Niitä taidettiin myydä - pelkästään pusakoita - yli 200 kappaletta. Muistaakseni parhaimmista sai 600 markkaa. Muutaman kerran oli maanantaina Dejavun ovella jono, kun oli kerrottu, että isompi erä myynnissä. Yleensä parhaimmat menivät heti...)
  • (lat. huom3: 50-luvun takkimalliset eli pitemmätkin nahkatakit kävivät kaupaksi, hitaammin ja hinta taisi olla puolet vastaavien pusakoiden hinnoista. Nahkaisia pussihousujakin ostettiin ja myytiin, useita kymmeniä. En muista niitä nähneeni livenä kuin joitakin kertoja. Taisivat mennä elokuviin ja näytelmiin...)
  • (lat. huom4: 1985 poliisi otti kiinni Caloniuksenkadun asunnosta Tillanderin liikkeen ryöstäjät, Raivo Roosnan ja Alex Lepajoen. Suurin osa saaliista jäi kateisiin. Ullakolle oli piilotettu saalis, kuulemma. Sieltä eivät poliisit osanneet saalista etsiä... Asunto taisi olla suunnilleen Museokatu 40:n "selän takana", ainakin samalla puolen...)

Pekka Hyvönen, Arvostelussa talvi. 12.1.2023. Sanovat että on ihanata kun on eri vuodenaikoja. Saattaapa ollakin, vaan toista viikkoa jatkuvan karmean flunssan kourissa aloin funtsaamaan talven – tuon kimaltelevien hankien ja raikkaan pakkasilman kauden ihanuutta.

Journalisti.fi, Yle kielsi valokuvaamisen UMK-tilaisuudessa ja alkoi leikkiä levy-yhtiötä, kirjoittaa toimittaja Arttu Seppänen. 12.1.2023. Yle julkisti UMK:n eli Uuden Musiikin Kilpailun ehdokkaat keskiviikkoaamuna 11. tammikuuta. UMK:n voittajasta tulee Suomen edustaja Euroviisuihin. 

 • Tiistaina ennen julkistamista Yle järjesti kutsutilaisuuden medialle. Joulukuun puolivälissä lähetetyn kutsun otsikko oli KUTSU: UMK23-artistien mediatapaaminen Ylellä ti 10.1.2023. 
 • Tähän asti kuulostaa aivan tavalliselta pressitilaisuudelta. Kutsun lopussa annettujen ohjeiden eräs kohta kuitenkin hämmensi toimittajia ja erityisesti kuvaajia: ”Tilaisuudessa ei saa kuvata still-kuvia. Yle jakelee laadukkaita artistikuvia medioiden käyttöön.”
 • Ylen mukaan kyse ei ollut pressitilaisuudesta, vaan lähinnä osallistujille mahdollisuus tavata toisiaan rennoissa merkeissä... Hm.

Yle, Aleksi Alataloa kiusattiin metsäretkellä ja pelko jäi – sitten yksi somepäivitys muutti kaiken. 12.1.2023. 27-vuotias tamperelainen on harrastanut lintujen tarkkailua pikkupojasta asti. Hienoja otoksia luonnosta löytyykin muun muassa Facebookin Tampere-ryhmästä. Paras bongaus tähän asti on ollut hiiripöllö, jonka Alatalo sai vastikään kuvattua.

 • ...Aleksi Alatalo on lievästi kehitysvammainen. Alatalo kertoo, että kokemus oli hänelle hyvin pelottava, jopa traumatisoiva. Hän ei pariin päivään uskaltanut oikein liikkua missään....
 • Minkälaisia terveisiä Alatalo lähettäisi kehitysvammaisten kiusaajille?

Suomen Nikon.

Helsingin Uutiset, T24: Tiesitkö, että Tallinnan Fotografiskassa on aina lauantaisin tarjolla suomenkielisiä opastettuja kierroksia? 13.1.2023. Alkaen klo 14. Kesto 1 tunti.

Esa Riutta, Uutuus: näin lähetät Teamsillä videoviestin! YouTube-video, kesto 3:22. Kun ollaan chatissa jonkun tai joidenkin kanssa. Vaikka itsensä kanssa...

 • Yksityiskohtaiset ohjeet. Jollei halua kirjoittaa pitkää tekstiä. Tai...

Polku.net, Avoimessa jäsenillassa esiintyy liito-oravista tunnettu Benjam Pöntinen. 11.1.2023. Uutinen. Polku järjestää kaikille seuran toiminnasta kiinnostuneille avoimen jäsenillan 18.1.2023 klo 18. Ilmoittaudu mukaan, niin saat Teams-linkin sähköpostiisi.

Muropaketti.com, Philipsiltä kaksi uutta 40-tuumaista näyttöä ammattilaiskäyttöön. 12.1.2023. 40-tuumainen LED-taustavalaistu IPS-paneeli, jonka tarkkuus on 3440 x 1440 pikseliä. LightSensor säätää näytön kirkkautta ympäristön valaistuksen mukaiseksi. Tammikuussa myyntiin 774 ja 889 euroa.

 • (Ammattilaiskäyttöön? Tällä hintaa... Ehkä jonkinlaiseen videotuotantoon tms.)

Visionist.fi, Logitech Mevo tekee sisällöntuottajien monikamerakuvaamisen entistä helpommaksi. 13.1.2023. Maailman johtava oheislaitteiden valmistaja Logitech julkisti Mevo Go -sovelluksen ja Mevo Pro -tilauksen, joilla älypuhelimien ja tablettilaitteiden kamerat voidaan muuntaa Mevo-kameroiksi.

 • Logitech Mevo Pro -tilaus 22 euroa kk, 179 euroa vuosi
 • Logitech Mevo -kamerat oyksittäin 449 euroa, kolmen kameran Logitech Mevo Start 3-pack 1 149 euroa

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, Watch: The first ISS moon transition ever captured on 35mm film.

ePhotozine.com, 10 Quick Tips On Photographing Garden Birds.

The Online Photographer, The Life and Work of Sid Grossman.

Kamera & Bild, TEST: Godox AD100 Pro – kompakt budgetblixt. Edullinen johdatus studiosalamiin. Vallitseva valo ei aina riitä. Silloin pitää vain jättää kuvaamatta. Vai? No ei. Godoxin pienin ja kompaktein salama. Oluttölkin kokoluokka, 524g. Pieni valonmuokkain (sateenvarjo tai softbox) ja pieni jalusta. 100Ws, 9 voimakkuutta (1/3 askelin). Myös mallivalo led 18W (10 askelta). Yleensä studiovaloissa ei ole zoom-mahdollisuutta. Voi olla käyttöä, jollei löydy esim. snootia eli pistevaloheijastinta. Akut kestävät 360 täysväläystä.

 • Lähin kilpailija ehkä Profoto A2 (kalliimpi) ja myös Elinchrome one.
 • Lisävarusteitakin tarvitaan.
 • 3290 kruunua. Suomen hintaluokka vähän yli 300 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa). 22 viestiä.
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 5 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 3 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka).
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). 35 uutta viestiä. (!).
 • Sony A7RV (Järjestelmädigit).
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Per...e! Täällä ollaan vieläkin valmiina! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Digijärkkärimiitti Suomenlinnassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Paluu vuosien taa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lintupönö.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Ulkomailla ollessa pitää aina ottaa muutama kuva joka kertoo jotain kohteesta. Tässä on ainakin pari kyseiseen kohteeseen selkeästi liitettävissä olevaa asiaa.
  • (Maa ei ole nimeltään Hollanti. Vaan Al...)
 • Pari valokuvanäyttelyä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja näitä kuvia on sitten helppo selata, isonakin.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). laxative. Erilaista settiä taas. Levyt on niin täynnä että uusien kuvaaminen on jäissä, mutta sainpahan kaiveltua vanhoja. Laitan minäkin nyt sitten jotain historiikkia. Sain idean foorumilla olleesta toisesta aiheesta.
  • (alkaen vuodesta 2004, ja vielä kuvatekstejäkin! siis. ihan jäätävä määrä kuvia..)
  • Jahas, aika moni linkki rikki kun on privaattikansioissa. En jaksa näin myöhäisellä vielä korjailla. Tämäkin poikkeaa teemasta, mutta muutamia makrokuvia vuosien varrelta ajalta kun jaksoin vielä aika innokkaasti kuvata. Disclaimerina sen verran, että ovat kaikki käsivaralta kuvattuja ja luonnosta.
  • (makrokuvia vuodesta 2008, viimeinen 2020. ... näitäkin hurja määrä...)

Timo Suvanto, FB, Kun olin tänään koiran kanssa kävelyllä kotikaduilla, otin kuvaa koirasta. 11.1.2023.

 • (Kuvaan tallentui muutakin. Aika hurja kuva. Jollei tietäisi kuvaajaa, niin epäilisi photoshoppausta. Käsittääkseni 100%:n aito kuva. Tulee mieleen joku post-apokalyptinen kauhuelokuva. Tai zombien hyökkäys...)

Matti J. Kaleva, Matin mietteitä, Tiukin tiivistys. 11.1.2023. 24.2. 2023 julkistettavan kirjani "Haave erilaisesta koulutuksesta" ennakkotilaukset saattavat johtaa siihen, että painos loppuu jo ennen julkistamista. Sehän on tietysti sekä ideaalitilanne, että hiukan harmi, jos joku halukas jää ilman. Uutta painosta en suunnittele. Ainakaan vielä.

'Mikrobitti, Kokeilussa Logitech Brio 500 -webkamera – kaikki lisäherkut helposti käyttöön. 11.1.2023. Tilaajille. Hinta 139 euroa. Softa todella helppokäyttöinen. Ei 4k-tarkkuutta. 90 asteen kuva-ala, 1080p / 30fps, 730p / 60 fps, 4 Mp, hdr-tuki. Stereomikrofoni. Kiinteä 1,5 m usb-c-piuha. ¼-kamerakierre.

 • Kamera jalustaan magneetilla tukevasti. Itse jalustassa on kiinnitystarra, jolla kiinni pöytäkoneen näyttöön. Näin ei voi tehdä läppärille... Ihonsävyt onnistuvat yllättävän hyvin. Automäättinen säätö ei ole nopein, toimii kuitenkin. Stereomikrofonin äänin on kohtuullisen hyvä.
 • Käyttöön voi kameran ottaa heti. Jos haluaa enemmän säätömahdollisuutta, niin kannattaa ladata erillinen ohjelma. Jonka esikatselukuvan avulla voi säätää kuvaa. Ja lisänä filtterit. Pään seuranta toimii hyvin. Full hd riittää lähikuviin hyvin, kauempaa sitten huonommin.
 • --Hyvää: linssinsuojus, piilotettu kamerakierre, softanherkut
  --Huonoa: jalustan liimapinta, kiinteä piuha
  --Pointti: helppokäyttöinen webkamera etä- tai hybridityöhön

Rajala, Uutiskirjeestä. Osallistu Canon EOS R5-, R6- ja R6 II -kameroiden käyttökoulutukseen. Rajala Pro Shop ja Canon tarjoavat EOS R5-, R6- tai R6 II -järjestelmäkameran ostaneille tai kamerasta kiinnostuneille interaktiivisen käyttökoulutuksen.

 • Koulutus tapahtuu virtuaalisesti Teamsin avulla. Jos teillä ei ole MS Teams -ohjelmaa asennettuna, voi koulutukseen liittyä myös MS Edge- tai Google Chrome -selaimilla.
 • Käyttökoulutus on maksuton.
 • Katso ajankohda ja ilmoittaudu.
  • Canon EOS R5 & R6 & R6 II koulutus 19.1.2023 klo 15:00-17:00
  • Canon EOS R5 & R6 & R6 II koulutus 16.2.2023 klo 15:00-17:00

Suomen Canon, The best Canon cameras and lenses for wildlife photography. Wildlife photographers Marina Cano, Markus Varesvuo and Dani Connor reveal their preferred tools of the trade for producing stunning images of the natural world. Siis: In English.

Suomenluonto.fi, Tiaisten talvi – kuuntele tiaisten ääniä. 19.1.2022.

Sttinfo.fi, HBL:s gamla pressbilder skänktes till Journalistiska bildarkivet. 23.11.2021. Lehtikuvia 2,5 miljoonaa. Joista 30.000 lasinegatiivia. 2021 - 2022 kuvia liitetään arkistoon.

 • Enpä tiennyt, miten näitä olisi pitänyt hakea. Tässä yksi vaihtoehto, Finna: hbl. 1748 osumaa.

Visionist.fi, DJI RS 3 Mini -kameravakain hemmottelee videokuvaajia helppoudellaan. 11.1.2023. Tiedote. Alle 800 gramman painoista vakaajaa voidaan käyttää jopa kahden kilogramman painoisten kameroiden kanssa. Vaikka Sony A7- ja Canon EOS -kamerat. sekä esimerkiksi Panasonic, Nikon ja Fujifilm. Voi käyttää yhdelläkin kädellä (paino).

 • Kiinnitys joko pystyyn tai vaakaan. Yhteys Bluetooth (kamera - vakain). Kameran kuvauspainiketta voidaan hallita vakaimesta. Jos kamera tukee tarkennuksen etäkäyttöä, sitäkin voidaan säätää vakaimesta. 1,4 tuuman värillinen kosketusnäyttö. Akut 10 tuntia. Lataus 2,5 tuntia.
 • Ronin-puhelinsovelluksella lisätoimintoja: panoraamakuvaus, timelapse.
 • DJI RS 3 Mini tulee myyntiin välittömästi 399 euron kuluttajahintaan.
 • 738 euron Creator Combo -paketti sisältää kahdella mikrofonilla ja latauskotelolla varustetun DJI Mic -mikrofonijärjestelmän.
 • Diyphotography.net, DJI’s RS 3 Mini shrinks their flagship gimbal down to travel size with a 2kg load capacity.

Visionist.fi, Langattomasta DJI Mic -mikrofonijärjestelmästä edullisempi yhden mikrofonin paketti. 11.1.2023. Tiedote.

 • DJI Mic yhdellä mikrofonilla ja suojapussilla tulee myyntiin 229 euron kuluttajahintaan.
 • Aiemmin julkaistu DJI Mic kahdella mikrofonilla ja latauskotelolla on saatavana 339 euron kuluttajahintaan.

Photobookaward.fi, Vuoden valokuvataidekirja 2022. Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataitelijoiden liitto jakavat vuosittain Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Palkinto myönnetään ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle. 

 • Ks. myös vuosien 2021 - 2019 finalistit ja voittajat. Sekä 2018 + 2019 voittaja.
 • Haku on auki 31.1.2023 saakka. Osallistumisohjeet. Finalistit julkistetaan maaliskuussa ja voittaja huhtikuussa. Kirjalla on oltava ISBN-numero ja painosmäärän on oltava vähintään 200 kpl. 

Global.techradar.com, Applen MacBookit siirtymässä OLED-näyttöihin jo ensi vuonna. 12.1.2023. Suomen lokalisoitu versio.

Kauppalehti, Vanhassa vara parempi? Teinien ja nuorten aikuisten nykyinen suosikkivempele on tuttu 2000-luvun ensivuosikymmeneltä. 11.1.2023. Kompaktidigi.

Keskipohjanmaa, Haku kesän näköalapaikoille on alkanut – Keskipohjanmaa ja alueen paikallislehdet etsivät innostuneita ja kunnianhimoisia kesätoimittajia ja kuvaajaa kehittymään ja kehittämään. 11.1.2023.

TE-palvelut, Toimittaja, 4 paikkaa, Hilla Group Oyj. 11.1.2023. Kesätöitä. Etsimme myös valokuvaajaa kesäksi Kokkolaan.

Älypuhelimista.

Digital Photography School. Kertauksia vuosien takaa.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, DxO Labs adds nearly 1,700 new Optics Modules to its suite of editing program. Kamera + objektiivi. Hurja määrä permutaatioita. Kuulemma validioidaankin tulosta tarkasti. Kyse on kalibraatiosta.

 • Petapixel.com, DxO Adds 1,693 More Camera and Lens Combinations for Precise Corrections.
  • (Ihmetyttää, että miten tällainen geneerinen systeemi reaalimaailmassa oikein toimii. Olen ymmärtänyt, että yksittäisen objektiivin valmistajan määrittelemät toleranssirajat ovat melko suuria. Vai onko käytössä Lensrentalsin tapaan testeissä aina kutakin objektiivia 10 kappaleen erä. Tuskin... Ja entä sitten kamerarunkojen toleranssirajat...)

ePhotozine.com, Top Essential Tips On Choosing And Buying A Digital Camera.

The Online Photographer, Seeing the Future.

Kamera & Bild, TEST: Sony A7R V – Riktigt bra har blivit bättre & snabbare. Toppklass. Julkistettu 26.10.2022. 61 megapikselin täyskennoinen peilitön. Etsin 9.44 miljoonaa pistettä. 10 kuvaa sekunnissa. 8K/25p. 4K/60p. Paino 723g. Valikkorakennetta 1-kertaistettu. Automaattitarkennus nopea ja luotettava ja älykäskin. Multishift, 16 kuvaa, 240,8 megapikselin kuva (sma kuin edeltäjässä).

 • --- viime kuulta kertaus ---
 • IR, Sony A7R V Hands-on Review: 61MP camera offers impressive improvements thanks to AI.
 • Suomen Sony, α7R V. In Finnish. Kaikki mahdollinen. Suomen hinta on 4669 euroa.
 • Toni Ahvenainen, Sony α7RV on julkaistu! 27.10.2022. Sony julkaisi eilen kauan odotetun Sony Alpha α7RV -rungon. Uuden rungon mukana tuli koko joukko parannuksia, jotka tekevät α7RV:stä tällä hetkellä ehkä kaikkein edistyneimmän korkearesoluutioisen kameran markkinoilla.
 • Sonyalpharumors.com, Manny Ortiz Sony A7R vs A7RV– Has Image Quality ACTUALLY improved after 9 years?
 • Sonyalpharumors.com, Sony A7rV review by CameraLabs.
 • Sonyalpharumors.com, Measured by PhotonsToPhotos: Sony A7rV his slightly more dynamic range than the predecessor. (h)is?
 • Sonyalpharumors.com, Accurate Sony A7rIV vs A7rV spec comparison.
 • Sonyalpharumors.com, Why I upgraded to the A7rV and why you should not expect Sony to make a 100MP camera any time soon.
 • Sonyalpharumors.com, You preordered the A7rV? Well, you can now download the official Help Guide!
 • Sonyalpharumors.com, Sony A7rV vs the competition.
 • Dpreview.com.
  • Sony a7RV initial review. 5. sukupolvi Sony peilittömistä täyskennoisista. 60 megapikseliä. Automaattitarkennusta parannettu. Sisäinen kuvanvakaaja jopa 8 pykälää. 10 kuvaa sekunnissa. 8K/24p tai 4K/60p (molemmat 1.24x crop). 4K 30p ei kroppia. Joka suuntaan kääntyvä takanäyttö 3.2 tuumaa, 2.1 miljoonaa pikseliä. Elektroninen etsin 9.44 miljoonaa pistettä. Yhdellä latauksella 530 kuvaa. Paino 723g. Lokakuun lopulla myyntiin. $3899.
   • Uusi tehokkaampi prosessori. Kohteen tunnistus selvästi parantunut, automaattitarkennus. Voi valita silmät, pään tai vartalon. Ihmiset/eläimet/linnut. Raw-tiedostoissa monta vaihtoehtoa pakkauksen suhteen. Jalustalla multishot 4 kuvaa (värit parempia) tai 16 kuvaa (240 megapikseliä).
   • Wifi nopeutunut. Suljin speksattu 500.000 laukaisua. Sonyn uusi valikkorakenne käytössä.
 • DPReview TV: Sony a7R V initial review. YouTube-video, kesto 16:06. Sisällysluettelo.
 • Suomen Sony, α7R V. In Finnish. Kaikki mahdollinen. Suomen hinta on 4669 euroa.
 • Sony Europe, YouTube-video, FIRST LOOK: Sony Alpha 7R V | Official announcement and event. Kesto 20:31.
 • IR, Sony announces the A7R V: AI processing unit promises major autofocus improvements.
 • Petapixel.com, Sony’s New Alpha 7R V Features Intelligent ‘Deep Learning’ Autofocus.
 • Petapixel.com, Sony Alpha 7R V Review: A Marriage of Performance and Power.
 • Diyphotography.net, Sony’s new A7R V comes with a completely new AF system and 8 stops of 5-axis stabilisation.
 • Kamera & Bild, Sony A7R V släppt: Får snabbare & säkrare autofokus med AI.
 • Kamera & Bild, TEST: Sony A7R V – Våra första intryck av nya kameran.
 • Fotosidan.se, Sony A7R V – bättre AF, skärm och video.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, LEAKED: Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS Sports Images and MTF Charts. Hintaluokka $2.200.
  • (kommenttien perusteella ei ehkä penaalin terävintä kärki...)

 

11.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa). 15 viestiä.
 • Uusi peilitön kamerajärjestelmä lintukuvaukseen... (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Itsellä on noin 1/2 vuotta kokemusta R6 ja R7. Eli melko tuore/vähäinen kokemus peilittömistä. Harrastuspohjalta pääasiassa lintuja kuvailen. Käytössä ainoastaan EF linssejä ja 400 2.8 "päälinssinä" jatkeineen.
  • Minua häiritsee edelleen etsimen "heräämisviive" suunnattomasti peilittömissä vaikka yritän ennakoidakin tilanteita. R7:ka tuntuisi hiukan vikkelämmältä heräämään. Toinen mikä hiukan tympii on adapterin käyttö. Vaan RF400 f2.8 tai RF600 f4 jotka kiinnostaisi ei tällä hetkellä mahdu budjettiin. Tämä on tietysti oma häpeä.
  • Toinen mikä hiukan tympii on adapterin käyttö. Vaan RF400 f2.8 tai RF600 f4 jotka kiinnostaisi ei tällä hetkellä mahdu budjettiin. Tämä on tietysti oma häpeä.
  • Tarkennus on yleisesti ottaen luotettavampi peilittömissä ja helpompi. Peilillistä esim 1D X (1 ja 2) tai 5D mk4 joutui hieroon/säätään paljon enemmän että sai mieleisekseen/omaan tarkennustapaan sopivaksi. Niin ja akkujen määrä on tuplaantunut peilittömien myötä.
  • Olen jopa miettinyt vanhaan läpsyyn palaamista tuon etsinviiveen vuoksi. Enkä niidenkään tarkennusta kokenut kovin usein liian huonoksi vaikka varmasti tulisi ikävä peilittömän tarkennusta.
 • Kokemuksia peilittömistä Canon järjestelmäkameroista (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Itselleni erinomainen ominaisuus on R6 mk2 kamerassa. AF>2>3 "Tarkentaa heti kohteeseen, joka tulee AF-pisteeseen" ...
  • Eli tällä asetuksella kamera tarkentaa koko ajan AF- pisteeseen, vaikka ei paina tarkennusnappia, aina tarkennus kohdallaan ei muuta kuin laukoo menemään. Ja valittuna minulla on ainoastaan pistetarkennus, en halua kameran arpovan minkään pisteiden väliltä, vaan että tarkentaa juuri siihen mihin tahdon.
  • Toistaiseksi olenkin poistanut kaikki muut tarkennustavat kohdasta (Rajoita AF-alueet) AF>4, ainoastaan tuo pistetarkennus on käytössä (yllämainitusta syystä)....
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus). Uusia viestejä.
 • Kuvankäsittelyohjelmat 2022? (Digikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 5 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 5 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka). ...Ketjun ekojen sivujen mielipiteiden perusteella päädyin ottamaan riskin ja lähetin Saksaan korjattavaksi ja korjaus onnistui. Maksoi kyllä suolaisesti, mutta ei voi mitään kun ei parempaa vaihtoehtoa oikein tullut ( Paitsi tuplasti kalliimpi Milvus )...
  • Paljonko korjaus kustansi suunnilleen? Hmm, olisko ollut noin viitisen sataa.
  • Mää pistin nyt Adobe CC:n ja katson mitä saan aikaiseksi panoraamapäällä ja uusimmilla Adoben kiluilla. Tähän asti olen säätänyt yli 6v vanhalla Lightroomilla ja ikivanhalla photarilla. Ja palautin eilen 45 TS:n.
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka). Pari uutta kuvaa.
 • FF kestävyys (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 4 viestiä.
 • (2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit).
 • Digijärkkärimiitti Suomenlinnassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. 4.4.2004.
  • --Niin se aika rientää. Itselläni oli tuossa tapahtumassa Canon EOS 300D ja 18-55 kittilinssi.
  • --Eli silloin on järjestetty moinen tapahtuma, oliko noita useempana vuotena?
  • --En muista useampia, tuohon aikaan digijärkkärit olivat vielä kovin harvinaisia.
 • Paluu vuosien taa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Savion kumitehtaan sekoitusosastolla 1984. 1 värikuva.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nämä vanhalla Canonilla otetut pimeät kuvat onkin haastavia käsiteltäviä. Edellisen maiseman jatkoksi lokakuussa 2009 toiseen suuntaan otettu kuva. 3 kuvaa kaikkiaan.
 • Per...e! Täällä ollaan vieläkin valmiina! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Talvilintuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutamat kotkat lisään tännekin, kuvattu Pyhäjärven jäältä. Melko sakea lumisade laittoin kuvaajan/kaluston koville, välill ä kamera ei tarkentanut sitten millään... 4 kuvaa.
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Edellisistä kuvista onkin aikaa, lisään muutamia kuvia samaan sarjaa. Kaikki kuvat on kuvailtu Tampereella ja Nokialla. 4 kuvaa.
  • (ihan lievä kateus, kuvissa ei ole sen kummemmin mitään ihmeellistä, mutta... meditatiivisia...)
 • Kuutamolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisäilen muutamat kuvailut Nokian Kalliojärveltä ja yhden Näsijärven rantamilta. 5 kuvaa.
  • (näistä kuvista iski sitten vähemmän lievä kateus... miten voi näin nappiin kuvata kuutamoa...)

Petteri Haumaa, Huima tietopaketti Jurmon linnusita! 10.1.2023. Pukin kontista löytyi tänä jouluna erityisen kova ja kovatasoinen paketti. Marraskuussa 2022 Turun lintutieteellisen yhdistyksen julkaisema 432 sivuinen Jurmon lintuaseman 60-vuotisjuhlakirja: Jurmon linnut – Lintuaseman vaiheita vuodesta 1962.

 • Monesta aukeamasta kuvat, klikkaamalla isommiksi. Saa hyvän käsityksen kirjasta ihan omin silmin.
 • Turun lintutieteellisen yhdistys, Jurmon linnut -kirja.

Antti Karppinen, FB. Boredpanda-sivulla. 11.1.2023.

 • Boredpanda.com, I Made A Fashion Editorial Photoshoot That Never Happened With The Help Of AI (8 Pics). 9.1.2023.
 • Facebook, Antti Karppinen. Viime päivinä hurja määrä AI-kuvia. Tällaista jälkea voi syntyä, jos käyttää hirmuisen määrän aikaa perhtymiseen + tietenkin perusedellytyksenä jokin näkemys...
  • (... näitä kyllä katselee _huuli_ pyöreänä.... ... ja turha kuvitella, että tällaista jälkeä syntyy käden käänteessä... mutta entä sitten vuoden kahden päästä, kun ei vaadita enää teknistä taituruutta... ...onko tässä sitten ihan oikean Inflaation aika tulossa... ...kun välttämättä ei tarvita enää ns. taiteellista näkemystä, riittää kun ottaa lähtökohdaksi jonkun toisen tai joidenkin toisten näkemyksen... HUH...)

Valokuvataiteen museo, Etäopastukselle kevään 2023 näyttelyihin. Kuusi Instagram-liveopastusta. Päivämäärät muistiin. Sillä näitä ei talleteta.

Hopeinen Omena. Apple-ihmisille. Viimeisen pvm:n mukaan.

HS, Upea video Suomen Lapista leviää somessa: ”Kuin toisesta maailmasta”. 10.1.2023. Kuuden sekunnin Instagram-video.

 • Instagram, @sannioksanen monet videoita. Linkattu video 2. rivi, 3. (ennen kuin uusia tulee...). Oikeasta yläkulmasta näkee, onko kyse videosta.

HS, Pakkasella Helsingin Vuosaaressa paljastuu harvinainen luonnon­muodostelma. 10.1.2023. Makea lähde purkautuu merenpohjaan Vuosaaressa. Pinnalle se muodostaa talvella avannon.

Boredpanda.com.

TM, Tämä oli CES 2023:n kiinnostavimpia näyttöjä: Dellin 31,5 tuumainen 6K-uutuus pyrkii houkuttelemaan ammattilaisia. 10.1.2023. Dellin hiljattain esittelemä UltraSharp 32 6K -näyttö saattaa kiinnostaa mm. graafikkoja, kunhan vain hinta pysyisi siedettävänä. 6144 x 3456 pistettä.

Valokuvataiteen museo, Avoin haku Suomen valokuvataiteen museon galleriatilaan. Suomen valokuvataiteen museon galleriatila tarjoaa viisi näyttelyaikaa, jotka valitaan avoimen haun kautta. Galleriatila sijaitsee museon Kaapelitehtaan toimipisteessä ja muistuttaa aikaisemmin toiminutta Projekti-tilaa.

 • Museo tarjoaa ilmaisen näyttelytilan 7-8 viikoksi. Hakija voi esittää toivomuksensa hänelle parhaiten sopivasta näyttelyajankohdasta, mutta Valokuvataiteen museolla on oikeus päättää näyttelyiden järjestys. Ajalle syksy 2023 - kevät 2024 tarjotaan 5 näyttelyaikaa.
 • Hakemus lähetettävä 31.1.2023 mennessä. Näyttelyhaun valinnat tehdään 31.3.2023 mennessä.

ePressi.com, WWF:n Vuoden luontokirja 2022 tarjoaa neuvoja luontotekoihin omalla kotipihalla. 20.12.2022. WWF:n Vuoden luontokirjaksi on valittu Antti Kolin teos Perhosbaarista liskonpetiin. Kirjan on julkaissut Kirjapaja. Kilpailussa oli mukana yhteensä 33 luontoaiheista teosta. Viisi kirjaa pääsi finaaliin.

Focus Nordic, Luovia päivityksiä Nanlitelta. 11.1.2023. Lehdistötiedote. Päivityksiä. Eikä hintoja. Taitavat olla LED-valoja.

 • PavoTube II. 15C/30C käyttää RGBWW-värisekoitustekniikkaa, jolla on sekä erinomainen että tarkka värintoisto.
 • Forza. Forza 60/60B II pakkaa upean tehon ultrakompaktiin runkoon aivan kuten edeltäjänsä ja valaistusvoimakkuus on 3 420lux/2 096lux metrin etäisyydeltä.
 • Petapixel.com, Nanlite Launches 6 Forza II LED Spotlights and 2 New LED Tube Lights. Forza 60 II: $289. 60B II: $319. 300 II: $949. 300B II: $999. Forza 500 II -sarja huhtikuussa, $1349, 500B II: $1499.
  • Nanlite PavoTube II 15C myynnissä, $219.
 • Diyphotography.net, Nanlite expands its second-generation PavoTube II series with the 15C II and 30C II RGBWW tube lights.
 • Diyphotography.net, Nanlite’s refreshed Forza II lineup improves colour rendering, light intensity and durability.

Fin.afterdawn.com, Hikvision kameroita käytetään Suomessa mm. jääkiekkopeleissä ja HSL:n busseissa - yhtiö USAn mustalla listalla. 10.1.2023. Kiinan lainsäädäntö Kiinan valtiolle rajattoman pääsyn kiinalaisyritysten keräämään dataan. Hm.

 • HSL:n mukaan Hikvisionin kamerat ollaan korvaamassa asteittain muiden valmistajien kameroilla. Lisäksi nykyisin käytössä olevat Hikvisionin järjestelmät toimivat suljetussa verkossa, eli ne eivät ole kytkettyinä internettiin.
 • IS, Kiinalaiset ”vakoilukamerat” Suomessa herättivät huolen – asiantuntijan mukaan yksi asetus pitää aina muuttaa. 11.1.2023.

Digital Photography School.

Thom Hogan.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

 • Do You Tip Photographers? (And If So, How Much?). Kaikkien - erityisesti suomalaisten - kannattaa lukea artikkeli äärimmäisen tarkasti. Ongelmahan on se lähinnä, että kuinka paljon valokuvaajalle pitääkään antaa sitä tippiä.
 • Hobolite Mini and Avant LED Review: Uniquely Designed, Quality Lighting. Ensimmäinen kuva hämää... Vaikuttaa kohtuullisen neutraalilta ns. arviolta.
 • Dramatic Fish Death at Aquarium Shows Risk of Using Camera Flash. Yleensä näissä isoissa Sea Worldeissä eli kalatankeissa kielletään salamien käyttö. Tässä ei. Kovin vaikea on yksittäisen kalan syöksyä läpinäkyvää seinää yhdistää varmasti salaman käyttöön. Kaloja - isoja ja pieniä - on monta sataa. Miksei tällaista sitten tapahdu useammin....
  • Ja mitähän hyötyä on salaman käytöstä näissä olosuhteissa? Pelkkää haittaa ainakin kaloja kuvatessa kirkkaasti valaistussa jättiakvaariossa.
 • Neurapix Learns Your Photo Style and Can Edit 600 Images a Minute. Saksa = varmasti luotettava yritys. Näistäkään ei kyllä voi sanoa yhtään mitään. Käyttö: kun pitää editoida monen monta kuvaa.

Diyphotography.net, Follow these five steps to turbo-charge your Photoshop skills.

ePhotozine.com, Essential Beginner Photography Tips: Think About Your Focus.

Kamera & Bild, Bli inte lurad: Programvara säljs för tiondel av ordinariepris. Softifix.

 • (Itsellekin on näitä ilmoituksia tullut monta kertaa Facebookissa. Kaikkein huvittavinta (?) on ollut lukea kommentteja. Osassa valitetaan, kun ei ole ollut ostajalle kunnon tukea... Osa on valittanut, että ei olekaan saanut laillista versiota, vain ns. krakatun version... Ja luvataan elinikäinen käyttöoikeus ohjelmaan... Hintakin murto-osa ns. oikeasta hinnasta. ...Ja kuulemma välillä on tullut haittaohjelmakin... Ja välillä ei ole asennuskaan onnistunut...)
 • (Eikö olekin kummallista, että Googlella ja Facebookilla ei ole osaamista erottaa huijarifirmoja oikeista firmoista? Osaaminen riittää kuitenkin siihen, että osataan ottaa maksu hyvinkin ammattitaitoisesti ennen huijarien mainoksen esillepanoa. Googlessa kun hakee mitä tahansa pankkiin tai rahaan liittyvää, niin haun kärjessä voi hyvin olla huijarifirma, joka tyhjää tilin. Ns. LUOTETTAVA Google ei viekään sinne pankin sivulle.... Miten ylipäätään on mahdollista esittää rikollisten mainoksia? Ei tarvita muuta kuin rikollisilta rahoja keräävät alustat korvausvastuuseen. Vaikka EU:n laajuisella lainsäädännöllä...)

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Digicamera.net 20 vuotta (Sana on melkein vapaa).
 • Uusi peilitön kamerajärjestelmä lintukuvaukseen... (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 2 uutta viestiä.
 • Nikon D7200 tarkentaa huonosti suurella aukolla (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Tarkennusherkkyys on kyllä aika sama, jos katsotaan samaan aikaan tulleita runkoja, esim. Sony A7R III (2017) EV -3 ja Canon 5D IV (2016) EV -3. Sony A7 IV (2021) EV -4 tai Sony A7R V (2022) EV -4 ja Canon 1Dx III (2021) EV -4. Vasta jossain uusimmissa peilittömissä FF kennoisissa rungoissa (R3) ollaan -6-7 EV tarkennusherkkyyksissä ja cropeissa yleensä -4-5 EV.
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus). 9 uutta viestiä.
 • Näytön kalibrointi (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • Foorumin Myydään -alue. 3 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 6 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka). Monta esimerkkikuvaa.
 • Tamronin seuraavia julkaisuja? (Optiikka).
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka).
 • (2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit).
 • Highway to Icy Hell (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Digijärkkärimiitti Suomenlinnassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4.4.2004, siitä alkoi pikku hiljaa aktivoituminen, aikaisemmin kuvia näytti vain kavereille, mutta tämän tapaamisen jälkeen uskaltautui vähitellen laittamaan jotain julkisesti esille.
 • Paluu vuosien taa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oon kateellisena katellut kun muut postaa omaa historiaa kuin yliopiston kalenterin sivuilta, aikajärjestyksessä, meikäläinen taas ampuu kuvia ku haulikolla pitkin poikin. Toisaalta taas niihä se menee niiku oma elämänikin........
  • Mut tää kesältä 2010, kroppirungolla kuvattu ja kuvasta kropattu, oon tyytyväinen kun muutaman muiston sain monen päivän perässä juoksemisen antina.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syyskuussa 2009 otettuja kuvia oli jäänyt levylle vain 26, joista osa oli otettu pokkarilla erään työmatkan yhteydessä ja osa puhelimella geokätköjä hakiessa. Niistä kuvista ei ole paljoa muille näytettävää.
  • 2 uutta kuvaa. Lokakuussa 2009 olinkin kuvannut sitäkin enemmän. Tässä yksi maistiainen 2009 lokakuun ensimmäiseltä päivältä. Lisää tulee myöhemmin tällä viikolla.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.

HS, Jorma Hinkka on suunnitellut suuren osan suomalaisista valokuvakirjoista. 10.1.2023. Graafinen suunnittelija Jorma Hinkka teki 30-vuotisen uran mainostoimistomaailmassa. Sitten valokuvataide vei voiton.

 • Asunnon seiniä koristaa noin sata valokuvaa. Ne eivät ole perhekuvia vaan valokuvataidetta. Kuvia on taas kertynyt, vaikka Jorma Hinkka lahjoitti vaimonsa Erja Hannulan kanssa kerätyn noin 300 teoksen kokoelman vuonna 2012 Suomen valokuvataiteen museolle.
 • ”Tunsin Ismo Kajanderin, yhden Hippolyten perustajista. Tulin tokaisseeksi hänelle, että heidän julisteensa voisivat olla parempia. Ismo pyysi tekemään. Tein niitä sitten kahdeksan vuotta. Se oli hauskaa ja tutustuin samalla valokuvaajiin.”
 • ...Samaa kehitystä vauhdittamaan tehtiin järkälemäinen kirja Valokuvan taide – Suomalainen valokuva 1842–1992 (1992). Hinkka kuului toimituskuntaan Jukka Kukkosen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan kanssa. Se oli ensimmäinen valokuvakirja, jonka Hinkka suunnitteli.
 • Kirjojen suunnittelijana Hinkka siis ikään kuin kiipesi latvasta puuhun. Viimeisen 30 vuoden aikana hän on suunnitellut ison osan suomalaisista valokuvakirjoista. Niitä on julkaissut etenkin Musta Taide, jonka Vuorenmaa perusti vuonna 1990.
 • Hinkka on tehnyt töitä valokuvataiteen parissa noin 40 vuotta, puolet elämästään. Viimeiset 15 vuotta se on ollut hänen tärkein työsarkansa. Omasta kuvaamisestaan hän ei ensin halua sanoa mitään, vaikka on harrastanut sitäkin jo teini-iästä alkaen.
 • ”Pimiöpuuha oli raskasta, joten siirryin diaan, joka taas oli tylsää. Kuvaaminen hiipui, kunnes digitaalisuus toi sen takaisin.”
 • Suunnitellut vuodesta 1992 alkaen noin 200 kirjaa ja portfoliota, joista noin 130 valokuvakirjoja.
 • Täyttää 80 vuotta torstaina 12. tammikuuta

Paivanlehti.fi, Julkisuuden henkilöt jonottivat kuvattavaksi – näyttelyssä mukana Meryl Streepin nuoruudenkuva. 10.1.2023. Valokuvataiteen museo K1:ssä aukeaa kaksi identiteettiä portrettikuvan kautta käsitelevää näyttelyä.

 • Duane Michals on yksi maailman arvostetuimpia portrettikuvaajia, jonka kuvattavaksi julkisuuden henkilöt jonottivat. Malimania on puolestaan helsinkiläisten Salma Jaman ja Nadir Mohamadin muotibrändi, joka nousi pohjoismaista ja Afrikan maiden kulttuureita yhdistävällä street style -kuvasarjalla kansainväliseksi puheenaiheeksi.
 • --- K1 Kämp Galleria. ---
 • Duane Michals – muotokuvaaja. 17.2.–21.5.2023.
 • Malimania Juuriemme jäljillä. 17.2.–21.5.2023.

Valokuvataiteen museo, Facebook-liveopastus Penelope Umbricon näyttelyyn. 10.1.2023. Klo 17-18. Ei tallennetta. Vain liveopastus. Virtuaaliopastusta varten pitää kirjautua Facebookiin ja siirtyä Valokuvataiteen museon FB-sivulle.

MTV, Tekoäly kävi läpi 90 miljoonaa luontokuvaa – lopputuloksena syntyi huikea taideteos. 9.1.2023. Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa teknologia näyttäytyy mahdollisuutena. Dataveistoksen on luonut tekoäly. Refik Anadolin studion kehittämä tietokoneohjelma käsitteli teosta varten yli 90 miljoonaa julkisesti saatavilla olevaa luontokuvaa.

Journalisti nro 10/2022. Näköispainos (voi ladata myös pdf-muodossa). Ilmestynyt 9.12.2022. Tai Journalisti.fi.

 • Valokuvaaja baarikaapin pauloissa. ...Ratkaisu koitui fotarin tuhoksi. Hän näet huomasi baarikaapin olevan täynnä jaloja juomia, eikä laivan väkeä näkynyt tunteihin.... Maanantaiaamuna uutispäällikkö soitti minulle ja ihmetteli, miksei jutussa ollut yhtään oman kuvaajan kuvia. En ilmiantanut työtoveria, vaan selitin kuvien puutteen johtuneen yllättävistä teknisistä vaikeuksista.

Journalisti nro 1/2013. Näköispainos. Ilmestynyt 4.1.2023.

HS, Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan Helsingissä näyttävästi. 9.1.2023. Lohikäärme- ja leijonatanssijat juhlivat kiinalaista uuttavuotta Helsingin keskustassa 21. tammikuuta. Lauantaina. Tiikerin vuosi vaihtuu jäniksen vuodeksi. Kello 16–19.30.

Patricia Seppälän säätiö, 2023 apurahat haku. Sähköinen hakulomake on auki 2.-31.1.2023. Yhdellä hakemuksella voi hakea vain yhtä apurahaa. Rekisteröinti vaaditaan (jollei ole jo aiemmin rekisteröitynyt). Muuta ei kysytä kuin nimi, email, puhelin, kieli ja salana.

 • Apurahoja voivat hakea kuvajournalismin ja dokumentoivan valokuvauksen aloilla toimivat yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt.
 • Patricia Seppälän säätiö myöntää apurahoja kuvajournalismin, lehtikuvauksen, dokumentoivan ja raportoivan valokuvauksen projekteihin, kuvajournalismin kehittämiseen ja tutkimukseen, kuvajournalismin opiskeluun ja opetukseen sekä näyttelyihin ja kirjaprojekteihin. Vuonna 2023 myönnämme kuvaajille myös 2000 euron suuruisia työskentelyapurahoja, jotka on tarkoitettu omien projektien kehittelyyn ja edistämiseen.
 • Myönnetyt apurahat 2022 - 2000.

Iltalehti, Muistatko ikonisen Beatles-levynkannen? Paul McCartney oli jäädä kuvauspaikalla auton alle. 9.1.2023.

IS, Kiinalaiset kamerat kuvaavat suomalaisnuoria ympäri maata – nyt paljastui huolestuttava tieto. 10.1.2023. Samoja kameroita käytetään Suomessa ainakin Jääkiekkoliiton striimauspalvelun Leijonat TV:n lähettämien juniorijääkiekko-ottelujen kuvaamiseen.

 • ...Hikvisionin yhteydet Kiinan hallintoon ja uiguurivähemmistöjen tarkkailuun kuitenkin asettavat yhtiön laitteiden käyttämisen Jääkiekkoliiton tapahtumissa uudenlaiseen valoon.
 • Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC kielsi viime marraskuussa Hikvisionin, Huawein ja ZTE:n tuotteiden myynnin ja maahantuonnin.
 • HS, Kiinalaiset kamerat kuvaavat suomalaisnuoria jäähalleissa – nyt paljastui huolestuttava tieto. 10.1.2023.

Vvi.fi, ProWay - kurssiohjelma. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Tampere. Kaikille avoimet valokuvakurssit. Yksipäiväisen kurssituksen hinta on alle ja päälle 170 euroa.

Yle, Muuramessa majailleen tunturipöllön kuolinsyy selvisi. 10.1.2023. Tunturipöllö ihmetytti ja ihastutti Muuramessa joulukuussa. Ruokavirasto selvitti, mikä johti huonossa kunnossa olleen pöllön kuolemaan.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Raportti: Xiaomilta tulossa uusi lippulaivapuhelin helmikuussa Mobile World Congressin yhteydessä – todennäköisesti odotettu Xiaomi 13 Ultra. 9.1.2023. Kiinan markkinoille on jo aiemmin julkistettu Xiaomi 13 ja Xiaomi 13 Pro.
 • Mikrobitti, Tästä vanhasta Nokian kännykästä maksetaan edelleen satoja euroja – pystyy kaappaamaan ventovieraiden vahvistuskoodeja. 5.1.2023. Nokia 1100:n RH-18-mallit. Niissä olevan firmware-vian vuoksi ne kun on mahdollista ohjelmoida vastaanottamaan myös kokonaan vieraaseen puhelinnumeroon lähetettyjä tekstiviestejä.
  • Tätä haavoittuvuutta voi käyttää esimerkiksi erilaisten palveluiden tekstiviestillä lähettämien turvakoodien kaappaamiseen. Tällä voidaan ohittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen.
  • 2009 näiden mallien hinnat olivat jopa 25.000 euroa (mutta 2g-verkot ajettiin alas). Nokia 1100 -puhelinten avulla pystyi kaappaamaan saksalaisten ja hollantilaisten pankkien tekstiviestillä lähettämiä kertakäyttöisiä salasanoja. Näistä ajoista on onneksi siirrytty sittemmin yhä enemmän sovelluksilla tapahtuviin varmentamisiin.

Digital Photography School, How to Plan for a Landscape Photography Adventure. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Kamera & Bild, TEST: Fujinon GF 20–35mm F4 R WR – Perfekt för naturfotografen. Toppklass. Kinovastaavuus 16-28mm. Siis keskikoon kameroille. Kevyt, 725g. Suodinkierre 82mm. Suomen hinta 2899 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Viltrox 75mm F1.2 –SHARPEST but Not Perfect 4.1.2023. Kesto 13:46. Sisällysluettelo (1-kohtainen). Yllättäen sääsuojattu. Kuala Lumpur edelleen. Fuji-runkoa ei mukana, mutta kollegalta sai apua. Ihan sattumalta kollegalla oli mukana vararunko.. Fuji XT-3. Ja kysehän on nyt kroppikennoisesta objektiivista. Aukkorengasta parannettu. Hinta $549.

 • Kohtuullisen nopea automaattitarkennus. Eikä aina osu kohteeseen. Eipä tätä käytetäkään vaikka urheilukuvaukseen.
 • Aika iso, 77mm suodinkierre.
 • Erittäin terävä. Ei purppurareunoja. Vähän heijastukia. Ei vääristymiä.
 • Focus Shift vaivaa eli tarkennuspiste muuttuu aukon vaihtuessa. Ongelma jos kamera tarkentaa aina isoimmalla aukolla. Ei ongelam jos tarkennus tapahtuu käytetyllä aukolla.
 • Mountti myös Sony E (kroppikennoisille).
 • Sopii erittäin hyvin staattisiin kohteisiin.
 • YouTube-kanavalla 41.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, My Best Images from 2022 and an Assignment for You! 3.1.2023. Kesto 7:00. Sisällysluettelo. Forsård perkaa viime vuoden kuvia.3 kuvaa per kk. Ja tilastotietoja. 25000 kuvaa. 11 erilaista kameraa. 31 kpl eri objektiiveja. 45mm: 5000 kpl. 4mm - 800mm. F5.6: 3500 kpl. 1/1000s: 1500 kpl. ISO200: 14000.

 • Forsgårdin oma Top 3 (2 x Kööpenhamina, 1 x Lissabon). .
 • YouTube-kanavalla 57.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Karikuvaa.com, Paracordista rannehihna. 8.1.2023. Itsellä on kaikissa kameroissa rannehihna ja se on minulle luontainen tapa estää kameran putoaminen. Samalla varsinkin katukuvauksessa kamera on silloin jatkuvasti käyttövalmis. Vanhassa Canonissa on nahkainen hihna, mutta kahdessa muussa on paracordista punottu rannehihna.

Antti Karppinen, FB, Virtual fashion shoot with retro vibes. AI. 8 kuvaa.

Kuusamo Nature Photography, FB, Kuusamo Nature Photographyn Winter edition-kuvakisa on ratkennut. 8.1.2023. Osallistumisia tuli iso määrä, mutta voiton vei Onni Rantanen upealla tilhikuvallaan.

Yle, Uusi visuaalisten taiteiden museo Lahdessa on houkutellut alle vuodessa yli 75 000 kävijää. 9.1.2023. Uuden museon muodostavat entiset Lahden taidemuseo ja Lahden julistemuseo.

 • Toukokuussa Malvaan tulee digitaalisia installaatioita ranskalaisten Adrien M:n ja & Claire B:n Valon huomassa -näyttelyssä. 12.5.2023 - 1.10.2023.

HS, Oppi ottakaatte pingviineistä. 9.1.2023. Söpöjä keisaripingviinejä uhkaa karu loppu - Tutkijat toivovat, että niiden hätä herättäisi ihmiset ilmastotoimiin.

Tivi.fi, CIA paljastaa kylmän sodan vakoojien salaisuuksia – ”Sen pystyi kätkemään rintaliiveihin, solmioon, raskaana olevaan naiseen...”. Pieniä kameroita. 8.1.2023.

IS, Uudet usb-kaapelit ovat aiempaa lyhyempiä – tässä syy. 9.1.2023. Ohuet passiivikaapelit (ei vahvistusta). Lähellä olevat sähkölaitteet. Uusin yleisesti myynnissä usb:n versio on 3.2. Usb 4.0 on vasta tuloillaan.

 • Vaihtoehtona on käyttää aktiivikaapeleita tai usb-hubia, joka toimii aktiivikaapelin tavoin, mutta johon voi myös kiinnittää useamman kaapelin.

Gotech.fi, Sony CES 2023 -messuosaston kohokohdat olivat virtuaalitodellisuuden innovaatioissa. 8.1.2023.

Älypuhelimista.

[Offtopc] Apple Watch 8 on otettu aktiivikäyttöön. Sivusta seuranneena vaikuttaa kätevältä kapistukselta. Mikki Hiiri -kello taulu on hauska, samoin hiiriääni, joka kertoo ajan. Kellossa on kaikkea mahdollista ml. ekg, rytmihäiriötunnistus, ihon lämpötila, desibelivaroitus jne. jne. Laskintakin mahtuu käyttämään, vaikka onkin 41mm:n malli. Latari on ihan omanlaisensa, tunnissa täyteen. Yhteydet iPhoneen taitavat olla ihan hyvät.

 • Vaimolla on ollut jo pitkään käytössä iPad. Ei oikeastaan muuhun kuin suoratoistojen katseluun ja Safari-selailuun. Nyt lienee sitten tulossa muutos. Löytyi tällainen ohjelma. Day One Journal: Private Diary. Day One päiväkirja + lehtiö. Vuositilaus vähän alle 40 euroa.
 • Eri tarkoituksiin kannattaa perustaa eri päiväkirjoja. Kalenteripäivälle voi lisätä ihan mitä tahansa, linkkejä, sanelua, videota, kuvaa, tekstiä jne. jne.
 • Vielä ei ole edes asennettu ohjelmaa. Jonka saa myös Apple Watchiin...Android-versiokin löytyy, mutta ei kuulemma kannata edes miettiä... Windows-puolella ehkä sitten Evernote.
 • Dayoneapp.com, Tips and Tutorials.
 • Tässä 1 arvio, Joseph Mavericks, Mindful Journaling with Day One App: A Comprehensive Review. 1.5.2021. [/Offtopic]

Petapixel.com, Paul Nicklen: Using Photography for Conservation. Luontokuvaaja.

Diyphotography.net.

 • An unpopular opinion on Adobe, your photos and training AI’s.
 • Feeling stale? Try Pye Jirsa’s unconventional 2 light set-up to create magical portraits. Ikea, Bror. Tarjoiluvaunun, Suomi-hinta 129 euroa. USA-hinta $199.
  • [iikea], in English. [ikiia], på svenska. [ikea], suomeksi.
  • Ikea on yhdistelmä Ingvarin nimikirjaimista sekä hänen syntytalostaan ja -kylästään: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

ePhotozine.com, 6 Top Long Exposure Subjects For You To Photograph.

Fotosidan.se, 7Artisans 7,5 mm f/3,5 Fisheye för Canon EF. Kroppikennoisille. Kalansilmä eli ei pystysuoria linjoja. Hintakin vain $159.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Nikon D7200 tarkentaa huonosti suurella aukolla (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Palaan asiaan kun testailen lisää myös toisella objektiivilla. Mutta hyvässä valossa tarkentaa aina oikein. Hämärässä ja suurella aukolla tarkennus on ollut etsimen kautta tuuripeliä vaikka olosuhteet pitäisi olla hyvät tarkennusautomatikaalle.
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus).
 • full frame on kuollut, eläköön koneoppiminen ja -äly (Kuvankäsittely). 8 uutta viestiä.
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 9 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Tamronin seuraavia julkaisuja? (Optiikka). Uusi ketju. 5 viestiä.
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka). Vähän kaikeka.
 • Sigma APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM (Optiikka). Pystyyköhän kyseisen objektiivin firmiksen päivittämään dockilla? Tai muuten säätämään? Onko kellään kokemusta. 3 viestiä.
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka).
 • (2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit). 7 uutta viestiä.
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Highway to Icy Hell (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ässä vielä yksi Super-Takumar 135/2.5 glasilla. Tosiaan objektiivi saturoi aika reippaasti kuvaa. Ehkä tykkään, välillä en. Hanasaaren voimalaitos. Onneksi näitä on vielä energiakriisin aikana jäljellä!
  • Sitten tälläinen randomi jutska. Törmäsin FB ryhmässä vanhaan (1905) Siltavuoren penkereeltä otettuun kuvaan. Siinä näkyy vanha puinen Pitkäsilta ja takana Siltasaari. Etualan pojat hengailevat todennäköisesti nykyisen 'Siltavuorenpenger' nimisen kadun varrella.
 • Luontohavaintoja kuvina historiikki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). jka71. Kuvauskärpänen kun oli purrut niin se oli menoa ja kun kyseessä oli alkuun lintukuvaus niin se tiesi myöskin rahan menoa joka on jatkunut ihan viime aikoihin saakka. Niinhän siinä kävi kun syksy 2004 koitti ja Canon sattumoisin julkaisi samoihin aikoihin "kuluttajahintaisen" 300D järkkärin. En enään muista joko Nikonilta olisi ollut tullut myöskin samaan hintaluokkaan, mutta Canon valikoitui kameraksi ja siihen telezoomi 75-300 IS. ... 5 kuvaa.
  • Kuvauksien pääpaino oli edelleen lintujen kuvaaminen, mutta kesä 2005 toisi uuden kohteen joka muuttaisi kesäajan ajankäytön...
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). mvert jatkaa edelleen. ...2009 loppukesästä tuli jatkettua ötököiden kuvaamista....
  • ...Maisemakuviakin oli tullut otettua. Jotenkin tuntuu, että silloin ollut paljon enemmän yritystä kuvaamisessa. ...
  • ...Nämä taisi olla viimeiset julkisesti näytille laitettavissa olevat kuvat kesäkuulta 2009....
  • 6 uutta kuvaa.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 8 uutta kuvaa. Eri vuosilta. Erilaisia. Ja kommentteja.

Tuomas Heinonen, Kun hirvi käveli kurkikuvauksiin. 7.1.2023. Olin kuvaamassa syysusvien aikaan kurkien muuttoa, kun yhtenä aamuna ruovikosta marssi uroshirvi esiin. En ole koskaan aiemmin nähnyt tällä lintupaikalla lintutornista hirveä. NTänä aamuna tämä sarvipää oli alueen läpikulkumatkalla samaan aikaan kuin minä lintutornissa. Kuvauksiin tuli heti uusi ote ja idea, kun hirvi piti saada kuvattua kurkien kanssa samaan maisemaan.

 • ...

Karikuvaa.com, Jos yrittäisi kisakuvaamista. 7.1.2023. Laitoin keväällä 2021 kaikki kilpailemiset tauolle. Tai en ihan kaikkea vaan olen yrittänyt päästä pisteille Nikon Small World- kisassa. Ja en ole vielä siellä päässyt pisteille saakka. Mutta kaikki muu kisakuvaaminen on taolla. En vain ole halunnut osallistua kilpailemiseen.

HS, Venäjän murjoma kansakunta viettää sotajoulua. 7.1.2023. Kuvakooste. Ukrainassa on vietetty ortodoksista joulua Venäjän hyökkäyksen varjossa. 15 kuvaa kuvateksteineen. Yksittäin kuvat isoiksi klikkaamalla.

Mikrobitti.fi, Kokeilussa Insta360 X3 – luovaan kuvaukseen. 7.1.2023. Tilaajille. Tavallinen kamerakierre. Kennoja 2 kpl 1/2". F/1.9. Videot 5760×2880 30fps, 3840×1920 60 fps, 3008×1504 100 fps. Akkukesto 81min. Vedenkestävä 10m. Paino 180g. Hinta 579 euroa.

 • Kamera kuvaa kaikkiin suuntiin ja sopivan kohteen voi valita jälkikäteen editointivaiheessa. Vr-laseilla voi hyödyntää kaikki ominaisuudet. 3d-kikkailujen sijaan kannattaa 360-kameran mahdollisuudet hyödyntää näyttävien 2d-videoiden editointiin. Kahden puolituumaisen kennon kuvat yhdistyvät saumattomasti. Kuvanvakautuskin on mallikasta.
 • Vähemmässä valossa tulee sitten ongelmia. Sisälläkin tulee helposti kohinaa. Lisävarusteet voivat nostaa Insta360 X3:n hintaa aika tavalla. Peruspaketissa vain kamera, latausjohto ja suojapussukka.
 • Materiaalia voi editoida joko tietokoneella tai puhelimen Insta360-sovelluksella. Suoritin olisi hyvä olla tehokas. Nopea muistikortti on tarpeen.
 • Insta360 X3 saattaa hyvinkin olla tällä hetkellä markkinoiden paras harrastajaluokan 360-kamera. 579 euron hintaisena ja arvokkaiden lisävarusteiden kanssa se ei ole halpa, mutta jälki on näyttävää ja pieni koko sekä runsas varustevalikoima helpottavat luovaa kuvaamista
 • -- Hyvää: pieni, huomaamaton kahden kuvan sulautus, hyvä vakautus
  -- Huonoa: kalliit varusteet, linssien arka rakenne
  -- Pointti: laadukas harrastajan 360-kamera

Instagram, @majakanvahti. Kalasatama. Muiden muassa 2 uutta timelapsea. Instagram näyttää viimeisen vuoden timelapsen harmittavasti pystysuorassa.

Posiolapland.com, Interaktiviinen revontuliseikkailu. Helsingin matkamessut 20-22.1.2023. Osastolla 6e18 pääset kokeilemaan revontulien kuvaamista luontokuvaaja Eeva Mäkisen ja kamerasimulaattorin avulla. Eeva Mäkinen on paikalla messuilla lauantaina 21.1. klo 10-18.

Tivi.fi, Konvertoi videot nopeasti ja helposti – kokeilussa Handbrake 1.6. 7.1.2023. Jos on tarve pakata videoita tai saada ne muunnettua eri muotoon mobiililaitteita tai esimerkiksi pelikonsoleita varten, Handbrake on helppo valinta.

 • Handbrake on ollut pitkään saatavana Macille, Windowsille ja Linuxille. Windows-versio vaatii Microsoft .NET Desktop Runtime 6:n. Nyt tarjolla on myös versio OpenBSD:lle ja Linux-versio on suomennettu.

Älypuhelimista.

 • IS, Jos puhelinliittymä mykistyy yhtäkkiä, se voi olla merkki ilkeästä hyökkäyksestä. 8.1.2023. Sim swapping. Uhrin puhelinliittymä kaapataan toiselle sim-kortille vanha sim-kortti mitätöimällä. Henkilötunnus, puhelinnumero ja koko nimi. Konna voi ottaa yhteyttä uhrin mobiilioperaattoriin ja tekeytyä uhriksi hänen tietojensa avulla. Rikollinen saattaa jopa astua operaattorin fyysiseen liikkeeseen hankkiakseen uuden sim-kortin uhrin tiedoilla.
  • Rikollinen laittaa uuden sim-kortin puhelimeensa, jolloin hänellä on laaja pääsy uhrin tietoihin.
  • Vaikka moniin palveluihin pääsy edellyttää vahvistuskoodia, hyökkääjällä on pääsy mobiililiittymääsi ja siten myös mahdollisesti tekstiviestitse tulevaan koodiin. Hallinnoimalla puhelinnumeroa murtautujan on mahdollista kaapata myös uhrin sovelluksia, käyttäjätilejä ja salasanoja.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com, DPReview TV: What the S5 II means for the future of Panasonic cameras. YouTube-video, kesto 9:49. Sisällysluettelo. Kommentitkin kannattaa lukea.

ePhotozine.com, 9 Top Winter Wildlife Photography Tips.

The Online Photographer, Go, Gen Z! (Or, Got An Old Digicam You Want To Get Rid Of?).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kokemuksia peilittömistä Canon järjestelmäkameroista (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Vähän tässä kommentoin tuota Canon R6 mark 2 kameraa.
  • Onhan se huima hyppäys näistä minun edellisistä kameroista. Plussaa on todellakin nopea ja tarkka tarkennus (tällä vähällä kokemuksella).
  • Kirkas etsinkuva, (paljon parempi kuin näissä minun 90d ja 6d kameroissa). Etsimestä näkyy kaikki samat kuin näytöstä,eli asetuksiakin voi tehdä ja tarkastaa etsimestä, niin ei aina tartte rillejä laittaa nenälle asetuksia tehdessä. Käsintarkennuskin onnistuu helposti etsimen tai näytön kautta, saa suurennettua kuvaa vaikka kuinka paljon kun käsin tarkentaa, tai muita avustajia.
  • Se että voi valkotasapainon/valotuksen nähdä näytössä sellaisena kuin se on kuvan ottamisen jälkeen, on itselleni erittäin hyvä ominaisuus. Mahdollistaa myös sen että voi itse helpommin säätää nuo kelvinit omavalintaisesti, mutta enimmäkseen mennään AWB:lla.
  • Hyvä myös, että ostin sen RF50mm F 1.8 lasin, onhan se aloittelijalle melkeinpä samanlainen pakko-ostos, kuin peiliCanoneissa oli EF 50mm F 1.8, enin osa RF laseista saakin minun osaltani jäädä hyllyyn. Haaveillahan niistä RF-laseista voi aina. Katsellaan nyt mihin nämä olemassa olevet EF-lasit ja tuo RF-lasi pystyvät.
  • Muokattavuus omien mieltymyksien mukaan on myös hyvällä tasolla tässä kamerassa. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen apparaatti, kyllä nyt on järkkärikameroissa edistytty, mutta niin pitääkin koska kännyköidenkin kamerat on niin paljon edistyneet.
  • Hinta oli kylläkin suolanen.
 • Nikon D7200 tarkentaa huonosti suurella aukolla (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Peilikameroiden erillisen AF-modulin tarkennusherkkyys on yleensä n. -3--4 EV, kun taas peilittömän voi olla n. -6--7 EV. Eli peilittömän kenno-AF pärjää n. 6 kertaa pimeämmässä (1 EV = 2 X). En tiedä mikä on D7200 vaihetarkennuksen EV, veikkaan croppi-dslr:ille tavallista -3 EV (?).
  • Edit. Aukon vaikutus lienee siinä, että AF löytää pienellä aukolla enemmän teräviä kontrasteja, kun taas täydellä aukolla näkymässä on enemmän blurria, johon AF ei osaa tarkentaa. Ja onhan kuva täydellä aukolla muutenkin pehmeämpi, kuin muutama aukko himmennettynä.
  • --- Eikös toi automaattitarkennus kuitenkin tehdä aina täydellä aukolla?
  • Totta. Aloituksen ongelma ei voi siis johtua aukon vaikutuksesta tarkennukseen, vaan jostain muusta. Veikkaan syyksi esim. näitä:
   - Takanäytöllä tehty kontrastitarkennus on herkempi ja tarkempi kuin etsimen kautta tehty vaihetarkennus.
   - Kuva on täydellä aukolla pehmeämpi kuin himmennettynä.
 • Uusi peilitön kamerajärjestelmä lintukuvaukseen... (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi vähän pitempi vastaus.
 • Nii, ehän mä tsekkiä osaa.. (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). ...mutta eegypti -haulla vastaan tuli valokuvia, jotka kaiketi on kuvattu aikaa ennen egyptin hietikoiden ja kukkuloiden kaivauksien alkua aarteiden löytämiseksi, ja näistä kuvista parilla "klikulla" löytikin katselemaan valokuvagalleriaa, josta selviää millaisilla kuvilla elämää ja maailmaa on tsekeille esitelty - pitkällä aikajanalla, ja tieten on mukana Lapland. hienoja kuvasarjoja... (linkki).
  • (Chromella voi valita monesta kielestä moneen kieleen automaattisen kääntämisen. Vaikka English. Tai sitten Finnish. Suomi tuntuu vähän kömplelöltä. Chromen omat ohjeet:
  • Verkkosivujen kääntäminen Chromessa
  • Chromen avulla voit kääntää sivut, joiden kieltä et ymmärrä..
  • 1. Avaa Chrome tietokoneella.
  • 2. Siirry vieraskieliselle verkkosivulle.
  • 3. Valitse osoitepalkin oikealta puolelta Käännä.
  • 4. Chrome kääntää verkkosivusi.
  • 5. Eikö onnistu? Kokeile päivittää verkkosivu. Jos se ei toimi vieläkään, klikkaa hiiren kakkospainiketta missä tahansa sivulla. Valitse sitten Käännä kielelle [kieli].
  • 6. Itselle oli helpoin tuo kohta 5. Jossa eivät alasivut automaattisesti kääntyneet...)
 • Foorumin Myydään -alue. 1 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 2 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka). Edelleen runsaasti uusia viestejä. 322 viestiä. Kaikenlaista.
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka).
 • Zeiss Planar 50mm F0.7 'Barry Lyndon' (Optiikka).
 • Canon D90 yhteensopivuus (Canon). Tulossa on Canon EOS D90 ja siihen linssi EF 100-400mm f/ 4.5-5.6L IS ii USM+1,4x iii telejatke.Kysymykseni on,että sopiiko nämä käytettäväksi keskenään,eli toimiiko jatkuva automaattitarkennus.? Ja vastaus.
 • Kamerahanskat talveen - kokemuksia (Järjestelmädigit). Ensimmäinen viesti vuodelta 2018. Kaikkiaan viestejä 99 viestiä.
  • (lukijalle olisi paljon 1-kertaisempaa, jos ehdotettaisiin yhtä mallia rukkasia ja yhtä mallia alushanskoja. Itse en ole vaihtoehtojen runsaudesta löytänyt sopivaa komboa. Vuosi sitten tilasin alle 50 euron lämmitettävät hanskat, 2 x 3 kpl AA-paristoja, mustat muovikotelot. Hanskat tai siis sormikkaat ovat isot, ulottuvat pitkälle käsivarteen (muovikoteloiden takia). 3 tehoa, mutta isointakaan tuskin huomaa. Ehkä toimisivat isojen rukkasten alla...)
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit).
 • Snowy Mountains (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Syvyyttä lumihiutaleeseen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • 1. kuva: Tässä mun poppikoneet 1978, kaiuttimina Tandbergin Studio Monitorit. (monta kertaa sen jälkeen vaihtuneet poppikoneet...)
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta pimeää kuvaa.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli paleltua hetkinen Suvilahdessa (LUX Helsinki): 2 kuvaa.
 • Highway to Icy Hell (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (hyytävää sinistä kylmyyttä).
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa.
  • 1. kuva: Auringon laskiessa pilkityttää! Taustalla Siltasaaren Paasitorni, jossa mm. demarit viettää perinteisiä vaalivalvojaisiaan. Demari aatetta mukaillen Siltasaari sijoittuu sopivasti Herrojen ja työläisten kaupunginosien väliin (Krunikka-Kallio, välissä pitkäsilta). Kolmen valotuksen HDR.
  • Tässä uspenskista toinen kuva, Tervasaaresta päin;...
  • ---(sinä-kieltä: kuvittelepa tämä kuva ilman lentävää lintua, hm... eikös olekin iso ero. vaikka lintu lentääkin kaukana ja on pieni. ilman lintua kuva ei niin paljoa kiinnostaisi, näyttäisi aika staattiselta...)

Esa Rautio, Näin poistat kuvasta taustan sekunneissa Photoshopissa. 7.1.2023. YouTube-video. Kesto 1:51. Kuvan taustan poistamiseen on monia keinoja, mutta Photoshopissa sen voi tällä kikalla poistaa sekunneissa! Etsi yksinkertaisesti taustan poisto Ominaisuudet-paneelista! Kikka tarkemmin selitettynä videolla. Alla sitten sanallisesti.

 • Tämä on aivan älyttömän helppo Photoshop-tekniikka kun haluat poistaa taustan kuvasta kokonaan ja säästää todella paljon aikaa kun kuva pitää syvätä tai muuten eristää. Toimii näin:
  • 1. Taso ei saa olla Background-tyyppiä. Saat nopeasti muutettua tason Layeriksi painamalla Alt-napin pohjaan ja sitten tuplanapsauttamalla Background-tasoa Layers-paletissa.
  • 2. Sitten yläpuolella olevasta Properties-paneelista löydät taustan poistamisen, vieritä sitä alaspäin ja valitse Remove Background.
 • Ja siinä se sitten olikin! Tausta poistetaan ei-tuhoavasti maskilla, eli jos poisto ei ole täydellinen, voit hienosäätää sitä maskia muokkaamalla.
 • Jos taustaa ei kokonaan tahdota poistaa, tällä voi myös helposti tehdä esim. häivytetyn taustan näin:
  • 1. Duplikoi taustataso niin, että päällä on taso Layer-tyyppisenä ja alla Backgroundina.
  • 2. Päälimmäiseen taustaan ota taustan poisto kuten yllä.
  • 3. Käsittele erikseen alempaa tasoa niin, että tausta häipyy, esimerkiksi tummenna tai vaalenna taustatasoa tai vähennä sen värikylläisyyttä tai kontrastia.
  • 4. Voit myös korostaa eristettyä Layer-tasolla olevaa kohdetta tekemällä päinvastaisia toimintoja, terävöimällä jne.

Lassi Kujala, FB, Älähän ukko hätäile. 6.1.2023. Virtaavien vesien äärellä tai ruokinnan turvin talvehtivat sorsalinnut pesivät monesti hyvin varhain. Niinpä Kymijokivarrelta voi tavata juuri kuoriutuneita poikasia sinisorsilta, telkiltä ja isokoskeloilta. Jotta näin tapahtuisi tulee paritteluidenkin käynnistyä jo hyvissä ajoin.

 • Jokin päivä sitten näin miten koiras sinisorsa alkoi jo käynnistellä näitä lemmenleikkejään. Kovin helliltä ne eivät koskaan näytä ja sitä ne eivät olleet tälläkään kerralla. ...
 • 9 kuvaa. Kuvatekstit.

Karikuvaa.com, Simppeliä savunkuvausta. 6.1.2023. Savun kuvaaminen on oikeastaan aika helppoa. Siihen ei tarvita kuin savulähde ja oikeasta suunnasta tuleva valo. Ja sen kuvaamista on helppo harjoitella vaikka pöydällä. Tarvitaan valolähde, kynttilä, palamaton alusta ja tulitikut ja pari palaa pahvia.

Antti Karppinen, FB, The Detective Story. Mj + SD + PS (Midjourney, ..., Photoshop). AI.

HS, Tässä ovat kulttuuri­vuoden 2022 suurimmat pettymykset. 7.1.2023. Pitkä artikkeli. Kaksi virkettä:

 • Aalto-yliopisto lakkautti valokuvataiteen oman maisteriohjelman, vaikka sillä on ollut hyvä kansainvälinen maine ja sen laadusta ja sisällöstä on oltu laajasti ylpeitä. Valokuvataide haluttiin siirtää Aalto-yliopistossa pääaineeksi uuteen taiteen ja median maisteriohjelmaan.

FB, Rajala, NVK x RAJALA x SIGMA -photowalk / Tampere. Lauantaina 4. helmikuuta 2023 klo 11.00. NVK = Nuoret Valokuvaajat.

 • Nuoretvalokuvaajat.com, ilmoittautuminen. Tapahtuma on maksuton. Loppuu viimeistään klo 15. Välineet: Kamera tai puhelin, säänmukainen vaatetus. Ilmoittautuminen viimeistään 31.1.2023 mennessä.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Myydyimmät puhelimet kautta aikojen - Lista (tilanne 01/2023). 6.1.2023.
 • TM, Muropaketin testi: Asus Zenfone 9. 8.1.2023. Suorituskykyä, käytettävyyttä ja puutteita. Asuksen lippulaiva Zenfone 9 on monellakin tapaa virkistävä puhelin. Sitä ei ole kasvatettu jättimäisiin mittasuhteisiin tai sen hintalappua nostettu nelinumeroiseksi, vaikka tehoon sekä käyttökokemukseen on panostettu. Testilaite 929 euroa (muut mallit 800 euroa ja 870 euroa).
 • ---(kertaus DCN News 28.12.2022)---
 • (...8-malli... Hyvin harvoin mainitaan tämän puhelinmallin yhtä ominaisuutta: mahdollisuus tallentaa puhelu. Sisäänrakennettu ominaisuus, myös 9-mallissa. Voisi hyvin kuvitella monta tilannetta, jossa olisi käyttöä puhelun tallentamiselle. Joka on ihan sallittua. Kuten kaikki keskustelutkin, joihin itse osallistuu. Tallentamiselle olisi monta käyttöä. Vaikka jätettäisiinkin pois ne tilanteet, joissa oikeudellisessa mielessä olisi tallenteelle käyttöä. Miten toimia, kun puhelimessa kerrotaan monimutkaiset ajo-ohjeet esim. mökille. Tai mitä tahansa vastaavaa. Vaikkapa ostoslista? Voiko olla mitään yksinkertaisempaa kuin nauhoittaa puhelu?)
 • (Google poisti 11.5.2022 Play-kaupasta kaikki sovellukset, joilla olisi voinut tallentaa puhelut Android-puhelimissa).
 • (Petteri Järvinen, Puheluiden tallentaminen Asus Zenfone 8:lla. 7.10.2022.)

Petapixel.com.

IR, Imaging Resource Camera of the Year 2022: Reader’s Choice Award.

Diyphotography.net, Darktable 4.2 update brings new highlight preservation modes, EXIF lens correction and more to the free open source photo editor.

ePhotozine.com, 6 Top Tips On Photographing Winter Silhouettes.

Dpreview.com.

Digital Photography School, dPS Weekly Photo Challenge – Backyard Photo Safari.

Lensrentals.com, blog, Exploring Aputure Lighting and What’s Best For Your Shoot.

Fotosidan.se, Panasonic utvecklar fler Lumix S-objektiv.

Kamera & Bild, Sigma presenterar nya produkter 12 januari.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Kotimainen luontodokumentti Naalin kutsu aiheuttaa ristiriitaisia tunteita – ja se on hyvä. 6.1.2023.

Suomen Canon, FB Watch, Oikea objektiivi Canon EOS R7 - tai EOS R10 -kameraan? 6.1.2023. Kesto 2:38. Tanskaa puhutaan. Ja tietenkin tekstitys suomeksi.

Muropaketti.com, Playstation VR2-lasien kokeileminen herätti aitoa pelkoa ja sai adrenaliinin virtaamaan. Ensituntumat. 5.1.2023. Playstation 5 -konsolille suunniteltuja VR2-laseja pääsimme kokeilemaan CES-messujen yhteydessä. Tarkkuus molemmille silmille on 2000 x 2024 pikseliä. Paneelien virkistystaajuus on 90/120 hertsiä, mikä riitti realistiseen katselunautintoon.

Sttinfo.fi, Työväenopiston luentokausi starttaa 9. tammikuuta. 5.1.2023. Helsingin työväenopiston tammikuun maksuttomilla luennoilla selviää muun muassa, miten Helsingin kaupunkikuva on muuttunut sadan vuoden aikana sekä millaista stadilaisuutta slangi edustaa. Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

 • Kurssitarjontaa esiteltiin laajemmin Digicamera.netin uutisissa 9.12.2022. Pitää selata ko. päivää muutama ruutu alaspäin...

Jukka Risikko, FB, Vuoden kaunein postimerkki. 5.1.2023. Äänestys.

 • Posti.fi, Mikä on mielestäsi vuoden 2022 kaunein postimerkki? Viime vuonna julkaistiin 50 postimerkkiä.
 • (niin pienessä koossa - tai siis ruudun tarkkuus - ettei monen merkin aiheesta saa selvää. ja suurentaminenkaan ei auta yhtikäs mitään, pikselöityy... piirrosmerkit eli joissa grafiikkaa vaikuttavat ei-hyviltä. maisema-aiheita ei oikein ole muita. taitaa olla niin, että risikolla on tänäkiin vuonna hyvät mahdollisuudet valloittaa kärkisijat...)

Yle, Mielimaissa-valokuvanäyttely kertoo rohkeasti ihmisten masennuksesta ja itsemurha-aikeista. 5.1.2023. Yllättävän moni ihminen haluaa kertoa henkilökohtaisista vaikeuksistaan, sanoo valokuvaaja Vesa Tyni.

Mikko Lagerstedt, Have You Lost Your Inspiration For Photography? A Toolkit to Find Your Inspiration Back. 5.1.2023. 10 points.

Tivi.fi, Applen VR-lasit lähestyvät: akku vyölaukussa, ulkoinen näyttö esittää silmät. 5.1.2023. Applen vr-laseja on odotettu vuosien ajan, ja julkistus lienee lopulta luvassa tänä keväänä. Hinnaksi odotetaan vähintään 3 000 dollaria.

 • Tiettävästi kevyet, arkikäyttöön soveltuvat ar-silmälasit ovat vielä vuosien kehitystyön päässä, joten Applen on jo pitkään huhuttu julkaisevan ensi alkuun kookkaan, kalliin ja ”ammattimaisempaan” käyttöön tarkoitetun vr-visiirin, jota tässäkin kuvaillaan.

ePressi.com, Camera obscura -ilmiötä vuosikymmeniä tutkineen Marja Pirilän valokuvanäyttely avautuu Kuopion VB-valokuvakeskuksessa. 29.12.2022.

Teknavi.fi, Lenovo julkisti järeän Tab Extreme -tablettilaitteen - varustettu peräti 14,5 tuuman näytöllä. 5.1.2023. Huhtikuussa myyntiin. 1199 euroa. 3000×1876. 120Hz. Näytön värilämpötila säätyy ympäristön valon ja värilämpötilan mukaisesti.

Yle, Viisikymppinen Espoo juhlii näyttävästi paikalla, josta kaupunki on saanut alkunsa – näin valotaideteos syttyy loistoon. 29.12.2022. ateenkaaren väreissä hehkuvia kankaita, kimaltavia nauhoja ja lintuhahmoja. Tällaista väriloistoa voi nähdä historiallisessa miljöössä Espoon tuomiokirkon pihamaalla.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, How to Photograph Silhouettes: 12 Tips for Breathtaking Results. Kertaus vuosien takaa.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Mirrorlessrumors.com, Review of the Nikon Z9 and Settings for Bird Photography.

Thom Hogan.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net, Picture of salamanders consumed by carnivorous plant wins 2022 Close-Up Photographer of the Year. Lihansyöjäkasvin uhrina salamanterit. Täpläsalamanterin poikasia, ihan pieniä ymmärrettävistä syistä.

 • 9000 kuvaa, 54 maata.

The Online Photographer, Udpate: Wi-Fi (TP-Link Deco XE75).

Fotosidan.se, #125 - Bredda sig eller nischa sig? (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund). Podcast, kesto 1:07:16.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Miksi Kuva-Järvinen ei myy Canoneita? (Sana on melkein vapaa).
 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). savolaiset huomio! ~63 leveysasteen pohjoispuolella pääsee todistamaan ympärivuorokautisesti paistavaa täysikuuta, kun loppiaisena keskipäivällä täysikuu on pohjoisessa ja matalalla horisontin yllä. kuopiossa kuu laskee vain osittain koska ilmakehän valoa taittava vaikutus pitää kuun kuvajaisen näkyvillä. ....
 • Nikon D7200 tarkentaa huonosti suurella aukolla (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Ei vielä vastausta. Hämärässä kuvataan.
 • Pölyä objektiivissa? (Digikuvaus). Mielenkiintoinen ketju. Käsittääkseni koskee jokaista kuvaajaa.
 • full frame on kuollut, eläköön koneoppiminen ja -äly (Kuvankäsittely). Olettehan Adoben pilven käyttäjät huomanneet, että annatte niille luvan ottaa sinne tallentamanne materiaalin Adoben koneoppimisen algoritmien opetusmateriaaliksi?
 • Foorumin Myydään -alue. 0 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 2 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • “Soap Bubble Bokeh” - Triplet type lens (Optiikka). Uusi ketju. ....Kohta pääsee kokeilemaan aitoa asiaa... Tilasin nimittäin Fujinon 55mm F2.2 m42 objektiivin joka on tunnettu "Bubble Bokehista”, tyypillistä triplet tyyppisestä optisesta konstruktiosta!
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka).
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit). 25 uutta viestiä.
 • Vanha rouva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eläimen ilmeestä kommentti.
 • Snowy Mountains (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toukokuu 2009. Toukokuussa 2009 olin harrastanut muun kuvaamisen ohessa luontokuvausta. 5 uutta kuvaa.
  • (mielenkiintoista luettavaa, päivä päivältä avautuu kuvaajan historiaa...)
 • Ilotulitukset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusia kuvia. Ja kommentteja.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tammikuu 2023 alkoi talvisissa merkeissä.
  • (lat. huom..:meinasin kirjoittaa, että: mustavalkoisen näköistä värikuvaa?... ensi sitten kirjoittanutkaan...)
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). akkasta 11C ja heikkoa lumisadetta - hiutaleiden makroamiseen ainekset. Tandem. Lumihiutaleita.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pukkisaari. Ja Presidentinlinnan + Kauppatorin liepeiltä.
  • ("Pukkisaareen vievä polku Seurasaaren sillan kupeessa jää monilta huomaamatta.")
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useampi postauksia, eri vuosilta. Väriä ja mv-kuvaa. Pvm:t ja paikat kerrottu.

HS, Lux tuo valoa Helsingin pimeään. 5.1.2023. Pääkirjoitus. Käynnistyi eilen. alotaidetta on nähtävillä sunnuntaihin asti muun muassa Töölönlahdella ja keskustassa, Ruoholahdessa, Suvilahdessa ja Korkeasaaressa.

HS, Suomalaiskuvaaja Sari Soininen kertoo The Guardianissa huumepsykoosistaan. 4.1.2023. Taidevalokuvaaja Sari Soininen on listattu maailmalla nousevaksi tähdeksi. Nyt hän kertoo The Guardianissa kokemastaan huumepsykoosista sekä taidevalokuvakirjastaan Transcendent Country of the Mind.

HS, Hae tulevaisuuden hesarilaiseksi. Helsingin Sanomien kesätoimittajahaku on avoinna 6. tammikuuta–15. tammikuuta 2023. Samassa haussa myös valokuvaajat.

Mobiili.fi, Garmin julkisti autokameran, jossa on mobiiliverkkoyhteys – ajoneuvoa pystyy valvomaan reaaliajassa. 4.1.2023. Kamera hälyttää automaattisesti ryöstö- tai murtoyrityksen havaitessaan. Tallennus 24h pilveen. Milloin vain voi katsella live-kuvaa. Julkaistaan tammi-maaliskuussa 2023. Hinta 449 euroa. Pilvipalvelu 9,99 euroa per kk.

Iltalehti, Löytyykö oma tai sukulaisesi nimi tältä listalta? Voit saada rahaa. 4.1.2023. Kieli keskellä suuta muotoiltu otsikko. Tästä on kyse:

 • Kuvasto.fi, Tuntemattomat taiteilijat. Kuvasto kerää tekijänoikeuskorvauksia pääasiassa Kuvastoon liittyneille taiteilijoille, mutta joissain tilanteissa keräämme korvauksia kaikkien taiteilijoiden puolesta. Tällaisia korvauksia ovat muun muassa kuvataiteen jälleenmyyntikorvaukset, museoiden kokoelmateosten digitaalisesta käytöstä perittävät korvaukset sekä tv-korvaukset
  • Korvausten maksamista taiteilijoille nopeuttavat ajantasaiset yhteys-, henkilö- ja tilitiedot. Vuosittain käytämme paljon aikaa puuttuvien tietojen selvittämiseen.
  • Alla olevaan nimilistaan on koottu tiedot taiteilijoista, joille on kertynyt korvauksia vähintään 50 € ja joiden omat tai oikeudenhaltijoiden tiedot puuttuvat järjestelmästämme.
  • Korvausten saaminen ei edellytä Kuvaston asiakkuutta.
  • Listassa 1209 nimeä. Kuolleeksi tiedetyt merkitty listaan. Paljon tuttuja nimiä maalaustaiteen puolelta. Nopealla vilkaisulla löytyi näitä valokuvaukseen liittyviä nimiä:
  • Tuija Lindström
  • Jukka Male
  • Arno Rafael Minkkinen
  • Ari Jaskari
  • Otso Pietilä
  • Seppo Saves
  • Vilho Setälä (ei merkitty kuolleeksi, onkohan oikea ...)
  • Jaakko Vasko
  • (kyse ei taida kenenkään kohdalla olla kovin isosta summasta...)
  • (luultavasti näitä yhteystietoja on jo päivitetty listan julkaisemisen jälkeen...)

Tekniikkatalous.fi, Lyhennelmä: 6g-verkkosignaali toimii kuin tutka ja sillä voi myös valvoa ihmisiä – Wifi puolestaan "penetroituu joka paikkaan". 5.1.2023.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, OnePlus julkisti uuden huippupuhelimensa Kiinassa – OnePlus 11 on varustettu Snapdragon 8 Gen 2:lla ja uusilla kameroilla. 4.1.2023. Globaali lanseeraus 7.2.2023. Tullee helmikuussa Suomessakin myyntiin. Näyttö 6,7 tuumaa, 3216 x 1440. 1 - 120Hz. Kolme takakameraa. 50 megapikselin pääkamera, optinen kuvanvakain. ... 32 megapikselin 2xoptinen zoomi, muotokuva- ja telekamera. Videokuvaus 8K 24 fps. Kiinan hinnat 548 euroa, 602 euroa ja 671 euroa.
  • Petapixel.com, OnePlus 11 5G Sports a Big ‘Black Hole’ Styled Hasselblad Camera Bump.
 • Suomimobiili.fi, Vuoden Puhelin 2022 -äänestyksen tulokset julki – Samsung, OnePlus ja Nothing kärkisijoilla. 4.1.2023.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diiyphotography.net.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Improve Your Black & White Landscapes Instantly By Following 1 Simple Rule.

The Online Photographer, Readings and Viewings.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Pölyä objektiivissa? (Digikuvaus). 39 viestiä. Case solved. Kai. Voisi olla hyödyllistä lukea koko ketju. Koskenee kaikki objektiiveja.
 • Foorumin Myydään -alue. 1 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 1 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka). Useita viestejä.
 • RF 14-35mm F4 L IS USM (Optiikka). ...Tähän tullut uusi firmis joka mahdollistaa focus breathingin korjaamisen videokuvauksessa uusilla kameroilla.
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Tähänkin näköjään tullut uusi firmis videoinnin focus breathingin korjaamiseen:...
  • Pitää nähtävästi hyväksyä se, että jatkossa myös näissä kalliimmissa optiikoissa pakotetaan korjausten käyttö niin stilleissä, kuin videoinnissa.
 • COMMLITE CM-EF-EOSR VCPL-ADAPTERI (Optiikka). Uusi ketju. 7 viestiä. Erittäin halpa. Suomessa myynnissä.
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit).
 • Snowy Mountains (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vuoden ensimmäiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aranevan kuvatuksia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 eri kuvapostausta.
  • Tai vaikkapa: Selfie snorklatessa, aivan hemmetin kylmää vettä. Galapagossaarilla 4.11.2017
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 eri kertomusta (tai kokemusta) vuodelta 2009. Ja kuviakin.

Sulantoblog, In 2023 Photography Is DEAD? 2.1.2023. Kesto 8:13. Sisällysluettelo. Kommentteja yli 100 kpl. AI? Puhelinten kameroilla on helppo otta kuvia. Miksi enää kuvata aiempaan malliin. Miksi kuvata enää, kun kaikki on arkipäiväistynyt. Miten saisi edelleen endorfiiniryöppyjä harrastuksesta. Viisi syytä jatkaa valokuvausharrastusta...

 • (oikeastaan ihan hyvää hengen nostatusta...)
 • YouTube-kanavalla 41.200 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Accsoon Seemo - Use your iPhone as a monitor! 27.12.2022. Kesto 3:00. Sisällysluettelo. Puhelin aina mukana. Ensimmäinen adapteri, jolla onnistuu video HDMI -> iOS, HD video ruudulle. Sama kosketusnäyttö kuin puhelinta käytettäessä. Vähän muovisen oloinen. Paino 75g. Yhteensopiva iPhone 8 ->.

 • Käyttöä kaikkiin HDMI-output -laitteisiin. Tallentaa myös (vain HD video). Vaikka kameran valikot talteen tutoriaaleihin. Striimaus: FB Live, Twitch, YouTube.
 • $179.
 • YouTube-kanavalla 57.200 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, 52 Assignments 2023 Edition: Simple Start (January). 30.12.2022. Kesto 3:25. Sisällysluettelo. 4 kuvaustehtävää tammikuulle. Helmikuun alussa tulossa live stream, jossa annetaan kuvista palautetta.

 • YouTube-kanavalla 57.200 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Pekka Hyvönen, Silmiin sattunutta 6. 3.1.2023.

 • ...Vesi oli ikävän savisameaa ilmeisesti suojasäistä johtuen, joten värit pois ja hivenen lisääkin käsittelyä. Vielä en ihan ole sisäistänyt miten fotot saa käsiteltyä nykytrendin mukaisiksi – muovisen näköisiksi siis. Vaan alku on matkassa!...
 • 6 kuvaa.

Taivasalla.net, FB, Auringonnousu Eteläsatamassa torin rannalta katsottuna. 3.1.2023.

 • (...taivas lyö tulta...)

Muropaketti.com, Tuskailetko .webp-kuvien lataamisen kanssa? Siihenkin löytyy kätevä niksi. 3.1.2023. Yksi kätevä laajennus Chromium-pohjaisille selaimille on Save image as Type. Se sallii webp-kuvien tallentamisen .jpg ja .png -formaatissa. Firefoxille löytyy vastaava laajennus, jonka nimi on Save webP as PNG or JPEG (Converter).

Meriharakka.net, Christiania. 3.1.2023.

 • (lat. huom.: joskus 1980-luvun puolivälissä varoitettiin turisteja menemästä tuonne tai ainakin ottamasta kuvia. Edellisestä Kööpenhamina-käynnistämme on aikaa melkein 40 vuotta).

IS, 7 painavaa syytä: Tämän vuoksi haluat käyttää somea selaimella sovelluksen sijaan. 3.1.2022. Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn...

Mobiili.fi, Tuotejulkistukset Ei kommentteja Samsungin uusi uuni sisältää kameran – varoittaa ilmoituksella uhkaavasta palamisesta. 3.1.2023. Kuulostaa ensilukemalta ihan turhakkeelta. Mutta...

 • Halutessaan ruoan kypsymisen voi myös toistaa suorana Internetin eri palveluihin, ja valokuviakin herkuista voi kameroilla räpsiä.

HS, Nelikopterit tulostavat vaikka talon – pursottavat rakennelmia ilmasta millintarkasti. 4.1.2023. A.k.a. lennoksi.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Applen iPhone 15 Pro -puhelimet saamassa aiempaa enemmän RAM-muistia – huhuissa myös seuraava Apple Watch Ultra -älykello. 3.1.2023.
  • Mobiili.fi, Raportti: Tulevat iPhone 15 ja iPhone 15 Plus sisältävät 48 megapikselin pääkameran. 3.1.2023. Ehkä syyskuu 2023.
  • Petapixel.com, Apple Might Bring the Pro-Level 48MP Camera to the Midrange iPhone 15.
  • Tivi.fi, Kuluttajat hylkäsivät Applen uutuusmallin – syynä todennäköisesti yhtiön oma virhe. 3.1.2023. Nyt kyse iPhone 14 Plus -mallista (joka tuli Minin tilalle, isompi näyttö...).
  • (iPhone 13 vs. iPhone 14 kamerat, perusmalleissa kennokoot samat eli 12 megapikseliä. Aika pienet erot.
   • Kävimme Redin Gigantissa vuoden 2. viimeisenä päivänä, Armille iPhone 13. Sama muistimäärä, molemmet perusmalleja. iPhone 13 maksoi vähän yli 100 euroa enemmän kuin iPhone 14, kummallista.
   • Menimme Redin DNA-kauppaan, siellä iPhone 13 maksoi 769 euroa. Gigantista ostettiin Apple Watch 8. Armi ihastui kovasti älykelloon. Niin paljon, että se piti pari päivää myöhemmin vaihtaa Cellular-malliin.
   • Eli että voi käyttää ilman puhelinta. Muutama päivä pitää vielä odotella, että Multi-Sim aktivoituu. Sama puhelinnumero. Kuulemma kätevä käyttää lenkillä, voi vastata puhelimeen ilman puhelinta. Tai kuntosalilla... Kellon akkujen kesto vähenee roimasti...
   • Apple Watchia on kätevä käyttää iPhonen kaukolaukaisijana, live-kuvakin näkyy kellon pikkuruudussa.
   • Itselle on jäänyt täysin vieraaksi Apple-maailma. Unen seurantaan ja kuntoiluun jne. olen käyttänyt Polarin kelloja. Ja käytän edelleenkin. Ensimmäinen jo 21 vuotta sitten. Kaikkein tyytyväisin olen ollut Polar V800 -malliin. Josta hihna meni poikki kolmisen vuotta sitten. Ranteesta sykkeen mittaavat mallit ovat aina 15 sekuntia alle ja päälle sykevöiden ilmoittamasta sykkeestä...)

Digital Photography School, How to Correctly Use Camera Memory Cards: 14 Tips. Kertaus vuosien takaa.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

IR.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, The Absolute Beginner's Guide To Camera Presets: 6 Shooting Modes Explored.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, The One That Got Away. Ja kyse ei ole kalastuksesta.

Kamera & Bild, Alexandrov Klum om sina fotoprylar: ”Kunde aldrig sluta zooma in”. Valokuvaajia-sarjaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Miksi Kuva-Järvinen ei myy Canoneita? (Sana on melkein vapaa). Paljon muutakin käsitellään.
 • Uusi peilitön kamerajärjestelmä lintukuvaukseen... (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus). 20 viestiä.
 • Pölyä objektiivissa? (Digikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 4 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • 24-25mm nopea ja terävä maisemakuvauslasi D800:lle (Optiikka).
 • Kamerahanskat talveen - kokemuksia (Järjestelmädigit). Kiinnostanee aika monia suomalaisia. Vaikka viimeiset viestit ns. läpällä.
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit). Useita viestejä.
 • (2021- ) Sony A7IV, A7RIV, A7C, A1 (Järjestelmädigit).
 • Luontohavaintoja kuvina historiikki (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
 • Vuoden ensimmäiset (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
 • Paluu vuosien taa (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
  • Kolme kameraa oon uutena ostanut, joista vaan yksi järkkäri, kaikki kolme kotona vaikka kaksi siipeensä saaneena: Canon PowerShot A520, patterivuoto vaatii pientä remonttia luukun kanteen. Canon PowerShot S2 IS EOS 40D Se tuli kuvattua liikkuvien osien osalta loppuun, JAS sanoi ettei oo vastaava tullu nii vähillä vuosilla vastaan. :D.
  • Sitte sarja jatkuikin vain käytetyillä:
   EOS 1D Mark III, pojalla
   EOS 50D, myyty
   EOS 70D, kotona
   EOS 1D Mark IV, kotona
   EOS 6D, kotona
   EOS 1Dx Mark II, kotona
  • Kahden muun valmistajan pieniä peilittömiä pokkareita (käytettynä ostettuja) löytyy myös taskuun laitettavaksi. Vaikka niitä on ja nivelissä välillä häikkää niin pajavasaroilla ja kutosella tulee silti pääasiassa kuvattua.
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit.
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Palattuani kotiin Amerikan mantereelta uudenkarhean kameran ja kittilinssin kanssa, huomasin millien jäävän ihan liian lyhyiksi lintujen kuvaamiseen. (v. 2008).
  • Pikamarssia Jyväskylään kameraliikeeseen ja kysymään millaisia lisämillejä olisi uuteen Canoniin tarjolla ja olisiko jotain parempaa hihnaa kuin kameran mukana tullut. Matkaan tarttui EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM ja joku jalustaruuviin kiinnitettävä Blackrabidin hihnan klooni. Molemmat palveli hyvin useita vuosia ja tuo telezoomi on edelleen isällä käytössä.
  • ... Tämä aikamatkailu vanhojen kuvien merkeissä onkin melko hauskaa puuhaa, suosittelen myös muille! 2009 tammikuulta ei levyiltä löytynyt yhtään kuvaa, mutta törmäsinkin ihan vuoden alusta tulevaan vaimooni ja valokuvaaminen ei ole silloin ollut ihan ensimmäisenä mielessä.
  • Helmikuun alussa 2009 käytiin Turussa kulttuurimatkalla ja sieltä on levylle jäänyt muutamia kuvia, joista tässä yksi.
 • Snowy Mountains (Linkkejä kuviin ja galleriohin).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kääkkä. Vuosi 2022 oli hulinaa täynnä! ... 12 kuvaa männä vuodelta.
 • Temiksen fotokuvatukset 2023 (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Taas uusi vuosi ja uudet valokuvaukselliset kujeet !! Ja myös aika perustaa vuoden 2023 fotoketju. Viime vuoden (2022) kuvapostaukseni löytyy tästä; ...
  • 7 uutta kuvaa. Vuosi 2023.

Kuvajournalismikilpailu.fi. Osallistumisaika on 2.–15.1.2023. Kuvajournalisti 2022 palkitaan 5000 euron palkinnolla. Vuoden lehtikuva -, Uutiskuva-, Henkilökuva-, Urheilukuva-, Reportaasi-, Kuvaessee- ja Video-sarjojen voittajat palkitaan 1500 euron palkinnolla. Lisäksi Yleisön suosikki -sarjan voittaja saa 1500 euron palkinnon. Uusi kuvajournalisti -sarjan voittajan palkitsee 2000 euron palkinnolla Patricia Seppälän Säätiö.

 • Kuvajournalismi 2022 -kilpailun osallistumisohjeet. 9 kilpailusarjaa + Yleisön suosikki.
  • Kilpailukuvien tulee olla otettu 1.1.-31.12.2022. Poikkeuksena tästä on Kuvaessee 2022 -kilpailusarja, jonka kuvat voivat olla otettu myös aiemmin, kuitenkin niin että vähintään kolme sarjan kuvista on otettu vuonna 2022.
  • Kilpailun kaikki sarjat ovat tänä vuonna avoimia kaikille kuvaajille. Yhdistyksen jäsenille ja yhdistyksen ulkopuolisille on eri osallistumismaksut.
  • Kuvat voivat olla julkaistuja tai julkaisemattomia.
  • Osallistumismaksu Suomen Kuvajournalistit ry:n jäseniltä 55 euroa (sis. ALV 24%). Maksu sisältää osallistumisen kaikkiin kilpailun sarjoihin.
  • Yhdistyksen ulkopuolisille osallistujille osallistumismaksu on 150 euroa / palkintosarja (sis. ALV 24%). Osallistumismaksu on palkintosarjakohtainen.
   • (olisi hauska tietää, kuinka moni ei-jäsen osallistuu "kaikille" avoimeen Kuvajournalismi 2022 -kilpailuun... viime vuodelta näitä tietoja ei kerrottu...)
  • Uusi kuvajournalisti 2022 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistyksen ulkopuoliset henkilöt hintaan 55 euroa (sis. ALV 24%).
 • Edellisten vuosien voittajat. 2015 - 2021.

Karikuvaa.com, Hidasta siirtymistä kohti filmikuvausta. 2.1.2023. Varmaan yksi vuoden 2023 suurimmista muutoksista itsellä tulee olemaan kuvaamisen muuttuminen hitaammaksi ja harkitummaksi. Uskoisin, että siirryn vuoden mittaan kuvaamaan yhä enemmän ja enemmän filmille. Ja vielä erityisesti mv- filmille.

Pekka Hyvönen, Kammottavaa Keravaa. 2.1.2023. Varoitus: Ei sovi heikkohermoisille! Saattaa aiheuttaa koliikkia!

 • 3 mysteerikuvaa.

Petteri Hautamaa, Lintubissebongauksen tilinpäätös 2022. 3.1.2023. Kaksi vuotta aktiivista lintubissebongausta takana päin ja pinnaluku jo huimat 648!

Boredpanda.com, My Nature Photos From Finland (12 Pics). 18.4.2022.

IS, Onko reitittimesi kaapattu? Asia selviää muutamassa sekunnissa. 1.1.2023. F-Securen testi on nopea ja helppo tapa varmistaa, ettei kukaan muu kontrolloi reititintäsi. Verkosta löytyy myös muita ilmaisia ja helppokäyttöisiä työkaluja.

 • F-secure.com, Router Checker. Sivulla pitää vielä erikseen painaa kuvaketta Tarkista reitittimesi.

Mikrobitti, Netgearilta painava varoitus: päivitä laitteet heti. 30.12.2022. Netgear on korjannut vakavan haavoittuvuuden, joka vaikuttaa useihin wifi-reitittimiin. Ongelma koskee useita Wireless AC Nighthawk, Wireless AX Nighthawk ja Wireless AC -malleja. Kerrotaan, mitkä ohjelmistoversiot ovat turvallisia. Muut pitäisi päivittää.

 • Pikaisella haulla Netgearin haavoittuvia Nighthawk-reitittimiä näytti olevan joka puolella Suomessa myynnissä.

TM, TM:n varavirtalaitteiden testissä löytyi eroja siinä, miten hyvin laitteet toimivat tietokoneiden kanssa. 2.1.2023. Ihan lyhyt versio pitemmästä testistä. Ja nyt on kyse ups-laitteista. Katkotonta virransyöttöä. Ja hallittu alasajo, jos sähkökatko jatkuu.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Nämä puhelimet arvioitiin SuomiMobiilissa parhaimmiksi vuonna 2022 – testasimme 46 puhelinta ja 24 muuta tuotetta. 2.1.2023. Motorola nousi ensimmäistä kertaa kärkisijalle.
 • IS, Melkein kaikki ostavat nyt 5g-puhelimen – mutta teleoperaattori esittää tiukan kysymyksen. 3.1.2023. 5g:n tarpeellisuutta on mainostettu metaversumin kaltaisten virtuaalitodellisuuksien toteuttamisessa, mutta toistaiseksi ne eivät ole olleet tavallisten ihmisten näkökulmasta millään muotoa tarpeellisia.
 • Kauppalehti, Säästä iPhonen akkua tällä yksinkertaisella keinolla – Kätevä niksi jää usein unohduksiin. 2.1.2023. Herätä nostamalla -ominaisuuden voi kytkeä pois päältä iPhonen näyttö- ja kirkkausasetuksista.
  • Vaikka asetuksen käyttämiseen olisi tottunut, sen puuttumista tuskin huomaa, vaikka näytön joutuisi herättämään manuaalisesti lukituspainikkeella.

Digital Photography School, 6 Tips for Breathtaking Aquarium Photography. Kertaus vuosien takaa.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Miksi Kuva-Järvinen ei myy Canoneita? (Sana on melkein vapaa).
 • Kokemuksia peilittömistä Canon järjestelmäkameroista (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Uusi peilitön kamerajärjestelmä lintukuvaukseen... (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Ilotulituksien kuvaaminen luurilla! ? (Mobiilikuvaus).
 • Uusi BSG:n GCam versio (Mobiilikuvaus). Uusi ketju. 5 viestiä.
 • Pölyä objektiivissa? (Digikuvaus). Uusi ketju. 3 viestiä.
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Ja päivitetyt 4 kpl (hintamuutokset jne.).
  • (ihkauusi = ei ole jättämisen jälkeen kommentoitu 1 vrk:een...)
 • Canon R6, R6mk 2, nappien kustomointi,näppäin oikotiet, MY MENU (Järjestelmädigit). 2 uutta viestiä.
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit). Uuden vuoden kevennys eli FB kaverini Marek Jackowskin kokemus uudesta kalustostaan, johon kuuluu mm. 2 x Z9, NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S, Nikkor Z 70-200 f2.8 VR S, Nikkor Z 24-70 f/2.8 S, Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S, FTZ II, TC-2.0x, TC-1.4x.
  • All oleva on siis käännös Puola => Suomi.
  • (vaikka Canon 5d Mark 2, 229e, Espoo)
 • Sony A7RV (Järjestelmädigit).
 • 2022 kuvina (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luontohavaintoja kuvina historiikki (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tästä kuvasta se alkoi. Kuvauskalustona oli Nikon coolpix 4500 + Zeiss kaukoputki. Kameran etuna scouppauksessa oli nivelrunko. Olikohan 1. kääntyvä näyttöinen kamera?
 • Levyn nurkalta löytynyttä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). @pjm innoittaman aloin käymään levyn nurkkia läpi. Kasailen tähän ketjuun silloin tällöin kuvia vuosien takaa. Kaikkia kuvia tulee varmasti käsiteltyä jollain tasolla ja yleensä myös kroppailtua, kun en ole oikein vieläkään oppinut rajamaan kuvaa suoraan etsimessä täysin valmiiksi.
  • Aloitetaan ketju ensimmäisellä levyltä löytyneellä järkkärikuvalla. Kuva otettu 20.11.2008 San Diegossa hotellin ikkunan läpi hetki sen jälkeen, kun juuri hankitun kameran akku oli latautunut. Kameraksi valikoitui Canon 50D, EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS kittinä. ...
 • Habbaman naaman kuvaketju... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pitkään suoritin itseni kanssa Jaakobin painia, ostanko kauan himoitsemani Sony 200-600 mm:n objektiivin, vai ostanko uuden vahvistimen ja levysoittimen ja arvatkaas, mihin lopputulokseen päädyin...
  • 2 kuvaa.
 • Vuoden ensimmäiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuosi 2022 päättyi, loppuvuosi meni käytännössä niin että Nikon makoili vitriinissä varmaan viimeiset 2 kuukautta, nyt pääsi ulkoilemaan jälleen. 2 kuvaa.
 • Vanha rouva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Meiän Vera 17v 8kk.
 • Paluu vuosien taa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 lintukuvaa.
 • Kuvia Nummelasta ja vähän muualtakin (oktantin kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rantajäillä kuuntelemassa kiristyvän pakkasen aiheuttamaan äänimaisemaa.
  • 1 sininen talvikuva.
 • Ilotulitukset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kyllä oli Mikkelissä surkeet raketin ampujat; ei osuneet kohalleen, ei millään!
  • 5 iloista kuvaa.

Lassi Kujala, FB, Liukasta jäätä ja siipien huisketta. 1.1.2023. Lauha säätyyppi vaihtuu vähitellen pakkaskeliksi. Silti joen jää oli tänään paikoitellen liukasta ja lumetonta. Sen saivat tuntea nahoissaan joella talvehtivat sinisorsat.

 • Niinpä oli hauska seurata, miten sorsien laskeutumiset jäälle päättyivät lähes aina pitkään kolmen tukipisteen liukuun. Tukipisteinä toimivat jalat ja pyrstö.
 • 8 kuvaa.
 • (lat. huom.: viime aikoina ei ole ollut käytössä Samsung-puhelinta, silläkin tuli oikein hyvä kuvia. Nyt sitten parempia:-)

Pekka Hyvönen, Vuoden ekat. 1.1.2023. Piti alunperin ottaa kuvia ilotulituksista, vaan tarkemmin asiaa harkittuani totesin etten edes pidä niistä, ja siitä aiheesta on kyl kaikki fotot jo otettu. Painuin siis punkkaan jo ennen puoliyötä.

 • 2 kuvaa. Ja tekstit.

Antti Karppinen, FB, Submerged Pastel Americana. 4 kuvaa. Yhtenäinen värimaailma.

TM, Pikakoe: DJI Mic. 1.1.2023. Langatonta äänitystä vaivattomasti. 339 euroa. Kahden langattoman mikrofonin ja vastaanottimen äänityssysteemi. Kompakti, langaton, hyväsointinen ja kestävä all-in-one. Vastaanotin voidaan liittää kameroihin, läppäriin, android- tai iOS-laitteisiin. Vapaassa ilmassa kantama 250 metriä. Jos välissä kerrostalon kiviseinä, kantama on 4 metriä.

 • Eri etäisyyksilläkään kahden mikrofonin välillä ei ollut viive-eroja. Dellin läppärin ja Cubase-äänistysohjelmalla kokonaisviive oli 43 ms. Miciä ei voinut siis käyttää livemonitorointiin ilman slapback-efektiä. Akkukesto 15 tuntia. Kotelo on mainio,suojaa ja hylkii likaa.
 • Käyttöliittymä vaatii opettelua, vastaanottimen pieni kosketusnäyttö tuottaa aluksi ongelmia. Mikrofonit on helppo kiinnittää. Myös tuulensuojat tulevat mukana. Puhuri tai mikään kahina ei häirinnyt.
 • Bassovoittoisuuden takia äänitetty bändi tai rupatteleva ihmislauma puuroutuu. Suhina vähän häiritsee. Puutteista huolimatta systeemissä on järkeä. Äänenlaatu ei kuitenkaan ole ykköspointti. Vaan langattomuus.
 • ---Hyvää: kestää kovaa ääntä, näppärä käyttää, fyysisesti kestävä, hyvä akkukesto, pitkä kantama, optimoitu äänensävy
  ---Huonoa: käyttöliittymä, kokonaislatenssi, äänen bassoisuus, epäselvyy

Tivi.fi, Ammattitason videoeditointia myös iPadilla: kokeilussa DaVinci Resolve for iPad. 1.1.2023. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Uusien iPadien prosessorit ovat tehokkaita. Ohjelman ominaisuudet samat kuin tietokoneessakin. Ammattitason värikorjailut. Käyttö onnistuu vanhemmillakin iPadeilla, alempi tarkkuus ja rajoitetut ominaisuudet. 12,9-tuumainen iPad ja Apple Pencil 2 suositus.

 • Käyttöliittymän oppii nopeasti. Valmiin videoprojektin voi viedä suoraan YouTubeen, Vimeoon tai tietokoneelle DaVinciin jatkokäsittelyyn.
 • DaVince Resolve on ilmainen. Studio-versio 114,95 euroa, sovelluksen sisäinen osto: M1 ja M2 Pro iPadeille, enemmän toimintoja, tuki 4K-videosta ylöspäin. App Store.

HS, Uuden vuoden värikäs alku. Päivittyvässä kuvakoosteessa vuoden 2023 ensimmäisen aamun tunnelmia maailmalta. 1.1.2023.

IS, Älä julkaise näitä kuvia somessa – Yle: Seuraukset voivat olla ikäviä. Artikkeli ilmestynyt alunperin 1.9.2022.

TM, Testi: Gron Zone GZ1500 -virta-asema. 2.1.2023. Valmista verkkovirtaa kahvasta kantaen. 1650 euroa. Tavallisista suojammadoitetuista pistorasioista verkkosähköä. Verkkolaturi tulee mukana, muut sovittimet ja aurinkopaneelit pitää ostaa erikseen. Paino 15kg, kahvasta helppo kantaa.

 • Laitetta voi hyödyntää myös ups-laitteen tavoin, katkoton virta. 1,2-1,5 kilowatin mikroaaltouuni ja kahvinkeitin toimivat hyvin. Etätyöläisen tietokone toimii koko päivän (alle 100 wattia). 200 watin kuormalla 6 tuntia, 300 watilla 4 tuntia.
 • 90% lataus 5,5 tuntia. 100% lataus kesti yli 7 tuntia. Virtalähtöjä on kattavasti, usb-a- ja usb-c.
 • ---Hyvää: näyttö, kahva, teho, akku, liitännät, toiminta virtapankkina
  ---Huonoa: ei hallintasovellusta, latauksen nopeus verkkovirrasta

Yle, Valtteri Salonen, 22, haluaa luontokadosta huolestuneilta nuorilta enemmän tekoja - neuvoo heitä ryhtymään lintuharrastajiksi. 1.1.2023.

 • (näitä Ylen monimedioita, videota, ääntä, tekstiä, kuvaa... oikeasta laidasta eteenpäin)

Suomen Kameraseurojen Liitto ry, FB, lyhyt video, Vuosinäyttely 2023 Oulussa. 1.1.2023.

 • Vuosinäyttely.
 • (lat. huom.: kirjoitin urlin aluksi skls.fi- muodossa, lopun l ja s olivat vaihtaneet paikkaa. Urlista löytyi Suomen Kristillinen Lääkäriseura. Jonka sivuilta ei sitten löytynyt ollenkaan Vuosinäyttelyä...)

IS, Hurja tilanne tallentui Ylen tv-kuviin – Helsingin uudenvuoden -juhlissa ammuttiin raketteja yleisöstä ympäriinsä. Lopussa lukijan lähettämä kuva. Kuva on otettu kameralla, minuutin pituisella valotusajalla. Siihen on tallentunut sinä aikana ympäristössä ammutut ilotulitteet.

Global.techradar.com/fi. Suomeksi käännetty. Välillä paremmin. välillä pienen viilauksen tarpeessa...

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Happy New Year From the dPS Team (2023!). Linkkejä tutoriaaleihin. 11 kpl. Ultimate.

ePhotozine.com, 4 Top New Year's Resolutions For Photographers. Jälleen kerran resoluutioista (vai?).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2023   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Eerala.com/weblog. Rupuranta.net. Periferian hilpeä dekadenssi. 61N21E. Wrecked on a Baltic shore. Jan Eerala. Viimeisimmät. Kuvaa ja ääntä yhdessä, tarkoin harkittu minimalistinen lähestystapa. Äänimaisemia. (melkoinen annos katseltavaa ja kuunneltavaakin...). Tuorein.
--- (...- kaikkiaan 624 linkkiä teoksiin (huh!) ---

 •  Metsässä - 26/11-10/12/2022 - Luvia-Makholma. Korppimetsä. Video, kesto 3:33. Ei näitä voi kuvitellakaan katsovansa ilman ääniä. Jotenkin hypnoottinen tunnelma, taas kerran. Alkaa lumisateella... Välillä kuulee aika erikoisenkin tuntuisia ääniä, lienevät lintujen aikaansaamia. Vertakin vilahtaa...

Tuomas Heinonen, Luontokuvausvuoden 2022 yhteenveto. 1.1.2023.

 • Vuosi 2022 on kuvattu ja aika tehdä pientä yhteenvetoa
 • Vuoden luontokuva 2022 kilpailussa kaksi palkintoa
 • Kuusamo Nature Photo XXVII -tapahtuma
 • Laajakulmaprojekti tulee jatkumaan myös vuonna 2023
 • Ekologisia kuvauksia
 • Tekniikka ja kalusto
 • Instagram. ...Seuraajia vuoden vaihteessa oli 13017. Vuotta aiemmin niitä oli 1741 vähemmän, mutta huvittavinta tässä nousussa lienee se, että kuukkeli toi 902 seuraajaa....
 • Mitä muuta?
 • Facebook, Valokuvaaja Tuomas Heinonen.

Teemu Saloriutta, Vuoden 2022 kohokohdat. 31.12.2022. Taas on yksi vuosi selvitty loppuun asti ja on aika muistella sen parhaita hetkiä. Synkässä maailmantilanteessa on mukava ajatella pieniä iloja, joita vuoden varrelle on mahtunut.

HS, Tältä näytti vuosi 2022 kuvina. 31.12.2022. HS keräsi koosteen vuoden parhaista kansainvälisistä uutiskuvista. 50 kuvaa. Kuvatekstit. Kukin kuva pitää erikeen klikata isommaksi.

Johannes Myllymäki, Optimoi kuvat VERKKOSIVUJA varten — mikä on hyvä resoluutio, tiedostokoko & kuvaformaatti? 18.12.2022. Teksti, kuvaruutukaappaukset. YouTube-video, kesto 21:00.

Puhelinvertailu.com, Vinkit rakettien kuvaamiseen: Näin saat ilotulitteista mahtavia kuvia. Puhelin käytössä. Ohjeet helposti sovellettavissa kaikkeen kuvaamiseen. Aika perusasiaa. Lopussa 4 ohjelmaa, puhelimelle. Maksullisia ja ilmaisia. Android ja iOS.

Seura.fi, Henry Lehto kuvaa harvinaisen värisiä eläimiä ja lajien risteymiä: ”Hyvien ja harvinaisten luontokuvien ottaminen vaatii jatkuvaa puurtamista”. 31.12.2022. Henry Lehto valokuvaa harvinaisia eläimiä: poikkeavia värimuotoja ja lajien välisiä risteymiä. Tärkeimmät välineet ovat kiikari ja kamera, mutta niiden lisäksi tarvitaan suhteita ja vuosikymmenten kokemus.

Apu.fi, Helsingin Lauttasaaren hiiripöllöstä tuli julkkis – Haukkamaista pöllöä on kutsuttu pissihaukaksi, eivätkä sen munat kelvanneet kristityn ruuaksi. 31.12.2022. Viime tammikuussa sain ystävällisen vinkin: Helsingin Lauttasaaressa oleskeli hiiripöllö.

 • ...Kasasin kiireesti jalustani ja pystytin sille kamerani, jossa oli 500-millinen teleobjektiivi. Otin kuvia minkä ehdin. Ajattelin, että kun aurinko nousisi, pöllö häipyisi näkymättömiin. Siksi pidin ­kiirettä....

Vakaamo.fi, kuvaukseen liittyvää. Muutama kamera. Droneja, gimbal, ääni. Toiminimi. Helsinki.

Lentokoneet. Yleissääntö, kamerat, optiikka, aina koneeseen käsimatkatavarana. Ei ikinä ruumaan. Ruumatavaroihin kohdistuu melkoinen myllytys. Ja välillä varastetaankin. Ja voivat kadotakin.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, The dPS Top Portrait Photography Tips of 2022. Linkit.

 • 1. 6 Portrait Lighting Patterns Every Photographer Should Know
 • 2. Couple Poses: 21 Posing Ideas for Beautiful Couples Photography
 • 3. 15 Portrait Photography Mistakes (And How to Fix Them)
 • 4. 7 Easy Tips for Amazing People Photography
 • 5. Reflector Photography: How to Use a Reflector for Stunning Portraits
 • 6. Golden Hour Photography: A Complete Guide (+10 Tips)
 • 7. Headshot Posing Guide: 5 Simple Poses to Get You Started
 • 8. Continuous Lighting in Photography: Your Ultimate Guide
 • 9. Clamshell Lighting: An Amazing Two-Light Setup, Explained
 • 10. Fill Light Photography: Your Essential Guide
 • 11. Portrait Photography Equipment: 7 Items You Need to Get Started
 • The top portrait photography tips in 2022: final words

Petapixel.com.

 • Perceptions of Memory: My Look Back at One Film Photo Every Day of 2022.
 • 4 Trends Camera Makers Are Using to Increase Sales (and It’s Not New Tech).
  • Trend #1: Retro is the New Cool.
  • Trend #2: Product Personalization.
  • Trend #3: Giving Cameras Facelifts.
  • Trend #4: Firmware Upgrades.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Our New Years resolutions for 2023. Millä resoluutiolla YouTube-video on kuvattu? Ja mitä resoluutioita on luvassa vuodelle 2023. Kesto 8:59. Sisällysluettelo.
 • Indiegogo: Maven filters are magnetic, color-coded, convenient & color neutral. Toimitusten luvataan alkavan maaliskuussa 2023.

ePhotozine.com, 7 Photo Projects To Start In The New Year: Take On A Challenge.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Tamron 150-500mm review at Opticallimits: “very capable super-tele zoom lens”. Kilpailee Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS kanssa. Tamron 500mm (f/6.7) vs. Sony 600mm (f/6.3). Tamron saatu kompaktimmaksi ja vähemmän hintavaksi.
  • Suomen Tamronin hintaluokka alle ja päälle 1200 euroa.
 • Fujirumors.com, The Curious Case of 2023 Rumors and the Big 2022 Rumor Check (97,6% Correct Rumors).

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Joulukuun 2022 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset