Tammikuu 2022

16.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, FB, Vaihtelevaa tammikuuta. 15.1.2022. ...Lintukymin saukot ehtivät livahtaa yläjuoksun suuntaan juuri kun tulin aamulla paikalle. Menin perässä ja näin emon ja pennun puoli kilometriä ylempänä. Vallitseva tuuli oli navakkaa – lähes kovaa. Lisäksi se puhalsi selkääni ja levitti ihmisen hajua jokiuomaan. ...

IS, Lontoolaisesta jäte­pisteestä Lempäälään eksyneet Beatles-kuvat nyt myynnissä – löytäjä katuu, ettei toiminut toisin. 16.1.2022. Huutokauppa paljastaa, mitä fanit ovat valmiita maksamaan 67 diakuvasta. – Muutamista kuvista maksetaan varmasti useita tuhansia euroja, Taustila ennakoi sunnuntaina 30. tammikuuta päättyvää huutokauppaa.

 • Huutokauppahuone Aleksi, The Beatles. Ennakkotarjoukset on jätettävä viimeistään 30.01.2022 13:00. Kohteita 68 kpl. Ja se kohde nro 68 on ylimääräinen eli suttuinen Beatles-valokuva, jonka takana signeeraus. Hinta nyt 260 euroa. 500 euroa on tarjottu useasta kohteesta. 50 euroa lienee vielä tavallisin.
 • FB, Huutokauppahuone Aleksi.
 • Myynnissä on kaikkiaan 67 diakuvaa liverpoolilaisnelikon kulta-ajalta 1960-luvulta. Kuvat päätyivät Beatlesin omistaman Apple Corpsin hallusta aikanaan levyjätti EMIlle – ennen kuin ne yhtäkkiä katosivat jälkimmäisen pääkonttorista Manchester Squarelta Lontoosta.
 • Lempäälään päätyneistä kuvista on tehty jo tarjouksia Huutokauppahuone Aleksin nettisivuilla. Korkeimmat tarjoukset ovat nousseet yli 300 euron, mutta toisaalta monista on tarjottu vasta muutamia kymppejä.
 • ...Kuvat löysi jätteiden kierrätyksen parissa työskennellyt suomalaisnaisen puoliso. Pariskunta ei halua julkisuutta, mutta IS pääsi esittämään miehelle kysymyksiä välikäden kautta....
 • (siis: kaikesta sanahelinästä huolimatta kyse on markkinointimateriaalista, jota on lähetetty kaikkialle. Ja joista on aikanaan otettu valokuvaamalla satoja kopioita. Sinällään ihan kiintoisia kuvia, joita kyllä on tarjolla netissä vähän joka puolella.)
 • IS, Kadonneet Beatles-kuvat Lontoosta Lempäälään! Meklari myy 20 vuoden takaisia roskislöytöjä nyt kovaan hintaan. 2.4.2021.
  • IS on pyrkinyt osaltaan selvittämään kuvien arvoa niin suomalaisten kuin kansainvälistenkin Beatles-asiantuntijoiden avulla. Arviot ovat ristiriitaisia, mutta eräs suomalaisen asiantuntija puhuu jopa 200 000 euron kokonaishinnasta. Toisaalta, arvostettu englantilainen Beatles-kirjailija arvioi IS:lle kuvien näyttävän ihan tavallisilta lehdistölle jaetuilta promootiokuvilta.
  • Taustilan mukaan kokonaishinta voi nousta parhaimmillaan jopa miljoonaan euroon. Hän korostaa kuitenkin, että kuvien arvon selvittäminen on hänen vastuullaan ja vielä kesken.
 • HS, Ainutlaatuisia vai ei? 11.4.2021.
 • DCN Foorumi, Mielenkiintoinen tämä Beatles diareprojuttu (Sana on melkein vapaa). 9.4.2021. Viestejä 4 kpl.

Revontulet.

Suomen valokuvataiteen museo, FB. 15.1.2022.

Patricia Seppälän blogi, Kuinka kuvata kriisialueilla? 30.4.2019. Airin Bahmani. Kuinka kuvata konfliktialueilla haavoittuvaisessa asemassa olevia ryhmiä? Entä minkälaisia merkityksiä valokuvien esittäminen voi saada, kun ne esitetään kuvattaviin yhteisöihin nähden täysin toisenlaisessa yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa yhteydessä?

 • Airin Bahmani on iranilaistaustainen ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin keskittynyt valokuvaaja, tietokirjailija ja toimittaja.

Aamuset.fi, Nicholas Fomin on täysipäiväinen yrittäjä jo valmistumisen kynnyksellä. 16.1.2022. Medianomin tutkintoa Turun ammattikorkeakoulussa viimeistelevä Nicholas Fomin, 25, aloitti valokuvauksen jo 10-vuotiaana.

 • – Jätin joulukuussa päivätyön voidakseni panostaa yritykseen täysillä. Nyt fokukseni on täysillä firmassa, kun tutkinto on opinnäytetyön viimeistelyä vaille valmis.
 • – Olen innoissani mahdollisuuksista Helsingissä, mutta verkostoni on vielä vahvasti Turussa. Onneksi yrittäjänä voi päättää missä tekee töitä milloinkin.

Suomen Kuvalehti, Saa katsoa. 13.1.2022. Kuka vain voi koska vain ja missä vain katsella lintuja. Eikä kannata väheksyä niitä kaikkein tavallisimpia: puluja ja lokkeja, naakkoja, variksia ja harakoita, sillä ennakkokäsitykset ja mielikuvat hämäävät.

 • Ahonen on filosofian tohtori ja klassisen filologian dosentti. Lintuharrastuksen Ahonen aloitti viitisen vuotta sitten.

Tivi.fi, Opettele koodausta ja datatiedettä ilmaiseksi iPadilla – esittelyssä Tinkerstellar. 15.1.2022. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Tinkerstellar on uusi helppokäyttöinen sovellus, jolla pääsee opettelemaan ja harjoittelemaan koodausta näppärästi iPadilla.

 • Opiskelussa hyödynnetään interaktiivisia tutoriaaleja, joita kutsutaan sovelluksessa labroiksi. Esimerkiksi pythonista kiinnostuneelle on tarjolla kuusiosainen python-sarja ja seitsemänosainen koneoppimissarja.
 • Labrat ovat kooltaan pieniä, megojen kokoisia, joten ne latautuvat nopeasti ja opiskelu onnistuu sen jälkeen myös ilman nettiyhteyttä. Yllättäen kaikki tarjolla olevat sisällöt ovat täysin ilmaisia, kuten myös itse sovelluskin. Jos innostuu enemmän koodauksesta, tarjolla on 15 euron Jupyter kehitysympäristö, mutta sitä ei tuputeta millään tavalla.
 • Tinkerstellar toimii niin uusissa kuin hieman vanhemmissakin iPadeissa, kunhan iPadOS 14 on asennettuna.

Mikrobitti.fi, Haluaisitko turvallisen selaimen, jossa on mukana vpn? 15.1.2022. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Virustorjuntaohjelmasta tuttu Avast houkuttelee vaihtamaan oletusselainta kehittyneillä tietoturvaominaisuuksilla. Chrome-pohjaisen selaimen käyttöliittymä on tuttu ja suorituskyky erinomainen, ja tarjolla on Chromen laajennukset lisätoimintoihin.

 • Suojaukset ovat jo valmiiksi päällä. Se on myös integroitu Avastin omaan vpn-palveluun, mikä tuo lisäturvaa erityisesti julkisissa verkoissa surffaamiseen.
 • Avast Secure Browserin erikoisuus on Windows-versiossa oleva Avast Antivirusta hyödyntävä virtuaalinen pankkitila. (lat. huom. F-Securessa myös).
 • Pankkitila vaatii Avast Antiviruksen, mutta myös ilmainen Avast Antivirus riittää. Avast Secure Browseri. Ilmainen, Mac ja Windows. Android Play Store. iOS App Store.

Hämeenlinnan kaupunkiuutiset, Luonnosta: Voisiko luontoa taltioida joskus ilman kiusallista linssiludetta? 15.1.2022.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: 7Artisans 55mm F1.4 Mark II review - Can a $125 lens be any good. YouTube-video, kesto 9:25. Sisällysluettelo. Kroppikennoisille. Fujifilm X, Sony E, Nikon Z, Canon M, M43 (micro 4/3 -systeemi). Manuaalitarkennus.

Diiyphotography.net.

Kamera & Bild

 • TEST: DJI Mavic 3 – Proffsig för krävande fotografer. Toppklass. 2 sensoria, zoom-mahdollisuus, D-Log, video 5,1K. Hyvältä näyttää, mutta ärsyttäviäkin piirteitä löytyy. Perusmalli 23.000 kruunua. Cine combo 30.000 kruunua.

Kamera & Bild

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

DCN etusivu. Lisätty linkit kaikkiin DCN:n FB-kuvapostauksiin. 130 linkkiä. 1096 kuvaa. Uusimmasta vanhimpaan.

Pekka Hyvönen, Don't look up. 14.1.2022. 4 mv-kuvaa.

 • (lat. huom.: otsikon elokuvasta: i beg to differ: olisi ollut parempi, jos satiirivolyyminappia olisi vähän heivattu alaspäin, välillä mentiin niin överiksi kuin voi olla... ...netflixin käyttäjät tietävät mistä on kyse...)
 • (voi olla, että meno onkin ollut tuollaista USA:ssa...)

Iltalehti, Tuusulalaisen Mikon kotisivuille vyöryi yhtäkkiä väkeä – syynä vanha kuva ja eräs maailmankuulu kiinteistönvälittäjä. 14.1.2022. Tuusulassa asuvan Mikko Lagerstedtin maisemakuva Järvenpään Tervanokasta on levinnyt viraaliksi somehitiksi.

 • – Olen myynyt kuvaa printteinä Yhdysvaltoihin. Lukuisat ihmiset ovat myöskin kysyneet, voivatko he maalata kuvan. Olen aina antanut luvan, jos sitä on kysytty. Lagerstedt arvioi, että kuva on kerännyt suosiota sen yksinkertaisuuden takia.
 • Jo 14 vuotta valokuvaajana työskennellyttä Lagerstedtiä harmittaa, että kuvien jaon yhteydessä ei ole mainittu tekijänoikeuksia.
 • – Harmillista on se, että kun kuva lähtee leviämään, siitä voi nopeasti lähteä kuvakrediitit pois. Tässäkin kävi niin. Ihmiset eivät monesti tajua, että se on tekijänoikeuksien loukkausta. Tuntuu, että se on kovin yleistä nykyään, hän kertoo.
 • Lagerstedt on saanut elantonsa maisemakuvauksesta kuuden viimeisen vuoden ajan. Hän kertoo kuvaavansa pitkälti Etelä-Suomessa, mutta myös Lapissa. Kuviaan hän jakaa kotisivuillaan ja Instagram-tilillään, jossa hänellä on 212 000 seuraajaa.
 • – Aloitin valokuvaamisen 14 vuotta sitten ja kuvasin kaikkea. Alkuun mentaliteettini oli se, että valokuvaaminen on siistiä. Päädyin simppeliin maisemakuvaukseen, koska inspiroiduin siitä ja ottamani kuvat keräsivät suosiota.
 • ---DCN news 12.01.2022, kertaus------------------------------
 • HS, Upea talvinen kuva Uudeltamaalta päätyi yhdysvaltalaisen julkkis­kiinteistövälittäjän someen – ”Kuvan käyttö on lähtenyt käsistä”. 11.1.2022. HS-Järvenpää. Tämä kuva kiertää nyt somessa. Mikko Lagerstedt otti kuvan Järvenpään Tervanokasta Tuusulanjärven rannalta marraskuussa vuonna 2017.
  • Tuusulanjärvi sai kansainvälistä huomiota, kun newyorkilainen kiinteistövälittäjä Ryan Serhant julkaisi Instagram-tilillään kuvan Järvenpään Tervanokasta.
  • Pia Lindberg bongasi Serhantin kuvan ja laittoi sen Facebookin Järvenpää-ryhmään.
  • Järvenpää, FB, Hei tunnistaako joku tän kuvan. 7.1.2022.

Ateneum.fi, Vuoropuhelua: Elina Brotherus ja Hannele Rantala. Näyttely 10.2.2022 - 27.3.2022. Näyttely pohjautuu valokuvataiteilijoiden Elina Brotherus (s. 1972) ja Hannele Rantala (s. 1952) pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Teosten lähtökohtana ovat olleet taiteilijoiden toisilleen antamat yhteiset tehtävät ja viestit, joita molemmat ovat tulkinneet omalla tavallaan. Tehtäviä on annettu Fluxuksen ja runouden hengessä.
3. kerros.

Suomen Canon, Tulen kuvaaminen: näin kuvaat liekkejä. 12.1.2022. Kynttilävalo. Kakkukynttilöillä valaistut muotokuvat. Kokon kuvaaminen. Muotokuvat liekkien valossa. Tähtisadetikut.

Patricia Seppälän blogi, Mummini Anja. 21.5.2019. Johanna Pahalahti. Kuinka moni on ”kotinsa vanki”? Mitä tämä tarkoittaa yksilön kannalta? Mitä on hyvä vanhuus? Onko laitos vai oma koti parempi?

 • Mummini Anja (os. Frilander) syntyi vuonna 1929 Mikkelissä Puumalan Eteissaaressa ja sai aivoinfarktin kolme vuotta sitten. Silloin häneltä halvaantui oikea puoli. Hän asuu edelleen kotonaan ja tänä aikana on poistunut kotoaan vain muutamia kertoja. Olen dokumentoinut Anjaa kahden vuoden ajan.
 • Instagram, @johannapahalahti

Wwf.fi, Helsingin lintutornit taakseen jättänyt Olli Lamminsalo ihastui Kuusamon luontoon: ”Tänne tullaan ulkomailta asti kuvaamaan kuukkeleita ja maakotkia”. 14.1.2022.

HS, Revontulia näkyi viime yönä jopa Helsingissä asti – Lähetä kuva revontulista HS:lle. 15.1.2022. Auringosta purkautunut tuuli synnytti perjantain yötaivaalle revontulia, joita pystyi havainnoimaan myös eteläisessä Suomessa.

 • Iltalehti, Huikeat kuvat: Revontulet valaisivat taivasta jopa Helsingissä – ensi yönä jälleen mahdollisuus. 15.1.2022. Revontulia pääsi perjantain ja lauantain välisenä yönä ihailemaan Etelä-Suomea myöten. Viime yö oli otollinen revontulibongaajille selkeän taivaan takia.
  • yksi lukijan kuva Munkkiniemestä (Hki)
 • Yle, Näitkö revontulia viime yönä? Lähetä meille kuva. 15.1.2022.
 • IS, Nyt leiskuu! Täällä voit nähdä revontulia illan ja yön aikana. 15.1.2022. Klo 18:22. Revontulia voi näkyä Etelä-Suomea myöten vielä sunnuntain vastaisenakin yönä, kertoo Ilmatieteen laitos. Vähäisemmän pilvisyyden vuoksi otollisimpia seutuja revontulten näkymiseen ovat yöllä Itä-Suomi ja osin eteläinen Suomi.
  • Sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi avaruussään odotetaan jo rauhoittuvan, joten maan etelä- ja keskiosissa revontulet saattavat olla silloin ohi.

Photobookaward.fi, Vuoden valokuvataidekirja. Vuonna 2022 palkinto myönnetään vuonna 2021 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Kilpailun haku on auki 3.–31.1.2022. Voittaja julkistetaan huhtikuussa 2022.

Mobiili.fi, Raportti: Applen virtuaalitodellisuuslaitteen julkistus saattaa lykkääntyä suunnitellusta kesäkuusta – ylikuumenemis-, kamera- ohjelmistohaasteet voivat siirtää myyntiintulon vuoden 2023 puolelle. 14.1.2022. Aktiivista kehittelyä vuodesta 2015. Aika pitkälle jo valmis.

IS, Asiantuntija huomasi hurjasti yksityiskohtia Catherinen muotokuvissa – kuvat kertovat enemmän kuin aluksi tajuttiinkaan. 12.1.2022.

 • (aika pitkä kuvaussessio. jotkut kuvattavat luonnostaan aina hehkuvat kuvissa. livenä sitä hehkua ei välttämättä huomaa. ja tällaisista ihmisistä otetut kuvat onnistuvat aina. ihan liittymättä artikkeliin.)

Älypuhelimsita.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

IR.

 • Nikon Z9 Hands-on Review: Is this Nikon’s most impressive camera ever?
  • DCN Foorumi, Nikon Z9 (järjestelmädigit). 323 viestiä.
  • ---(alla aikajärjestys uuusimmasta alkaen, DCN news...) ---
  • Diyphotography.net, Nikon Z9 first impressions from a long-time Nikon shooter.
  • Petapixel.com, Nikon Z9 first impressions from a long-time Nikon shooter.
  • Petapixel.com, Nikon Z9 Review: It Makes Other Cameras Feel Like Antiques.
  • Petapixel.com, Nikon Z9 Firmware Update Makes it World’s Longest Continuous Shooter.
  • Nikonrumors.com, Nikon Z9 manuals, reference guide now available online.
  • Dpreview.com, Shooting experience: The Nikon Z9 is the most DSLR-like mirrorless we've ever seen. Onko hyvä vai huono asia?
  • Petapixel.com, Comparing the Cost of the Nikon Z9 and Canon R3 Around the World.
  • Gotech.fi, Nopea ja tehokas Nikon Z9 on tehty työkaluksi vaativalle kuvaajalle. 31.10.2021. Nikon Z9 on valmistajansa edistynein kamera.
   • Nikon Z9 maksaa noin 6300 euroa, mikä on linjassaan aiemman D6:n ja parhaiden kilpailijoiden kanssa.
   • Samaan aikaan Z9:n kanssa Nikon julkisti Z 100-400mm S (3100 €) ja Z 24-120mm f/4 S (1300 €) -objektiivit sekä uuden FTZ II -sovitteen (300 €), josta jalustatuki on jätetty pois.
  • Nikonrumors.com, Nikon D6 vs Nikon Z9 specifications comparison.
  • What you need to know about the new Nikon Z9. 19 kohtaa kuvien kera. Helposti luettavissa muodossa. Ja olennaisin.
  • ---- julkistus--- DCN News 29.10.2021----
  • Suomen Nikon, Nikon Z9. 6300 euroa. Joulukuusta lähtien. Tunnistaa kasvot vaikka ylösalaisin. 3D-seurantajärjestelmä. Maailman nopein kuvakennon skannausnopeus. Maailman kirkkain³ (3 000 nitiä) elektronisen etsimen näyttö.
   • "Kaikkien ainutlaatuisten työkalujen tapaan Z 9 on suunniteltu katoamaan." (? mahtava käännös... edelleen käytössä tärinänvaimennus - onneksi ei aikaisemmin käännetty vapinanpoistamiseksi...).
   • Z 9 on 20 % pienempi kuin D6. Johtava pinnoite luo magneettikentän, joka hylkii pölyhiukkaset aktiivisesti kennolta.
   • Suurin värisyvyys on uskomaton. Kuvat ovat poikkeuksellisen siistejä.
   • Tiedostokoot ovat mullistavia. Uusi tehokas raw-tiedostomuoto kolmasosa tavallisten raw-tiedostojen koosta.
   • 24-bittinen ääni. Kameran seepranäytössä ei ole ainoastaan seepraraidoituksia. Nyt saat tietoa myös keskisävyistä, mikä soveltuu ihanteellisesti ihon värisävyjen valotuksen tarkistamiseen.
   • Etsin 3.69 miljoonaa pistettä. 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa plstettä. Paino 1.34kg.
  • Suomen Nikon, NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S. Joulukuun puolivälissä. 3100 euroa.
  • Suomen Nikon, NIKKOR Z 24-120mm f/4 S. 1300 euroa. Joulukuun puolivälissä.
  • TM, Uusi Nikon Z9 uhkuu nopeutta ja voimaa: sarjakuvaus 20 ruutua sekunnissa ja 8k-videoita suoraan muistikortille. 28.10.2021. Canon EOS R3:n ja Sony Alpha A1:n rinnalle. Nikon Z9 on peilitön järjestelmäkamera, jossa uusi pinorakenteinen 45.7 megapikselin cmos-kenno. Nopean kennoluvun + prosessorin ansiosta mekaaninen suljin on voitu jättää kokonaan pois. Rolling shutter (pystylinjojen vääristyminen) on vähäinen. Tarkennusautomatiikkaa on kehitetty, nyt kilpailijoiden tasolla.
   • 20 kuvaa sekunissa raw-kuvia, yli tuhat puskuriin. 120 ruutus sekunnissa 11 megapikselin jpg-kuvia. Kennon eteen suojaverho objektiivin vaihdon ajaksi. Suljinaika 1/32000, ISO 64.
   • 8k-videot 24p-60p. 4k-videot 24p-120p. 8k-videot 30p 125 minuuttia kerrallaan. Ennätys. Uusi N-raw-formaatti. Myös videoissa automaattitarkennus, valotus, silmientunnistus.
   • Elektroninen etsin näyttää sekä varjot että valot, dynaaminen alue iso, ei katkoksia. Neliakselinen, pystyyn ja vaakaan kallistuva näyttö. Ergonomiaa parannettu, mutta Nikon-kuvaajille edelleen tuttu.
   • Kamera yläosassa + takana pikkunäytöt. Tärkeimmät näppäimet valaistaan virtakytkimen näpäytyksellä. Sääsuojaus + kestävyys pitäisi olla vieläkin parempi kuin Nikon D6 -ammattirungossa. Kaksi CFexpress-muistikorttipaikkaa.
   • Runko 6300 euroa. Uudet objektiivit Nikon Z 100–400mm S, 3100 €. Nikon Z 24–120mm f/4 S, 1300 €.
  • Dpreview.com, Nikon announces Z9, a 30 fps, 8K, Stacked CMOS professional mirrorless camera. Runkovakaaja 6 stoppia.
  • Dpreview.com, Nikon Z9 initial review: We take a detailed look at Nikon's new pro mirrorless camera.
  • Dpreview.com, DPReview TV: Nikon Z9 first impressions review. YouTube-video, kesto 18:34. Sisällysluettelo.
  • Dpreview.com, DPReview TV: Does the Nikon Z9 raise the bar for video? YouTube-video, kesto 9:10. Sisällysluettelo.
  • IR, Nikon Z9 revealed: 45.7MP stacked sensor, 20 fps RAW shooting for 1000+ frames, 8K video and more.
  • Thom Hogan, The Z9 is Announced. Nikonin uusinta tekniikkaa Nikon D6:n rungossa. Pystykuvaus ja vaakakuvaus samassa rungossa sisäänrakennettuna (kuten akkukahva). Muutoksia ergonomiaan on tehty, 20% pienempi runko kuin Nikon D6. Muutokset tarkkaan mietittyjä. Prosessorin nopeus on Nikonin mukaan 10x. Kuvan mitat 8256 x 5504 pikseliä. Nikonin valikkorakennetta on nyt uudistettu, hyvä asia. Kaikki mahdolliset langalliset ja langattomat liitännät. Yhdellä latauksella ottaa 740 kuvaa. Lataus onnistuu USB-C, kameraa voi käyttää samanaikaisesti. Runko $5500. Marras-joulukuun vaihteessa kauppoihin. Ja uusista objektiiveistakin. Objektiivit vasta ensi vuoden alussa myyntiin.
  • Nikonrumors.com, The BIG recap. Yhteenveto.
  • Petapixel.com, Nikon Unveils the Z9: 45.7MP, 120FPS, 8K, and No Mechanical Shutter.
  • Petapixel.com, Nikon and the Z9 Are the Photo Industry’s Comeback Story of the Decade. Kovasti ollaan innostuneita.
  • Diyphotography.net, Nikon’s Z9 flagship is a 45-megapixel speed demon that shoots 8K video without overheating.
  • Canonrumors.com, Nikon officially announces the Nikon Z 9, and it’s a remarkable $5499.
  • Fotosidan.se, Nikon Z9 officell – här är all fakta.
  • Kamera & Bild, Nu släpps Nikon Z9 – med 8K och rejäl snabbhet. Myyntiin vielä tämän vuoden puolella. 64.990 kruunua. Sony A1 75.000 kruunua. Ja Nikon D6 melkein 80.000 kruunua.
  • Dpreview.com, Nikon announces Nikkor Z 100-400mm F4.5-5.6 VR S telephoto zoom.
  • Dpreview.com, Nikon announces Nikkor Z 24-120mm F4 S for Z-mount mirrorless cameras.
  • Dpreview.com, Nikon updates Z roadmap with 400mm F2.8 TC VR, 26mm FX, 24mm DX and 12-28mm DX lenses.
  • Petapixel.com, Nikon is Developing Z-Mount 400mm f/2.8 with Built-In 1.4x Teleconverter.
  • IR, Nikon announces 100-400mm f/4.5-5.6 VR S, 24-120mm f/4 S, 400mm f/2.8 & more for Nikon Z system.
  • Thom Hogan, New Z System Lens Road Map Revealed.
  • Mirrorlessrumors.com, Nikon Z9 officially announced. Muutama videoveikko.
  • Nikonrumors.com, Additional coverage: Nikkor Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S and NIKKOR Z 24-120mm f/4 S lenses.
  • Petapixel.com, Nikon Launches Z-Mount 100-400mm f/4.5-5.6 and 24-120mm f/4 Lenses.
  • Nikonrumors.com, Nikon Z9 accessories.
  • Nikonrumors.com, Nikon released new NX MobileAir smartphone app and NX Tether computer software.
  • Fotosidan.se, Nikkor Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S.
  • Fotosidan.se, Nikkor Z 24-120 mm f/4 S – allroundzoom för stillbild och video.
  • Kamera & Bild, Nikon Z 24-120 f/4 S och Z 100-400 f/4,5-5,6 VR S – två nya objektiv för Z-systemet. Molemmat talvella myyntiin. 13.490 kruunua ja 32.990 kruunua.
  • Fotosidan.se, Nikon utvecklar 400/2,8 och ytterligare 8 Nikkor-objektiv.
  • Dpreview.com, Nikon announces new FTZ II, a smaller version of its F-mount to Z adapter. Pienempi koko, ei jalustakierrettä. Sama hinta kuin aiemmalla versiolla, $250.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer.

 • New Leica M11 Announced. $9000. Vastaa vuonna 1954 $868, Leica M3.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

DCN. Facebook-kuvat. Torstai 13.1.2022. Kalasatama 11 kuvaa. Nämä kuvat on otettu la 1.1.2022.

 • Canon EOS R6 + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM.
 • Pakkasta taisi olla 7 - 8 astetta. Tuulta vähän. Ja aurinkoa taivaan täydeltä. Vuoden ensimmäinen päivä. Ajattelin kerrankin kuvailla vähän myöhemmin. Ja vähän auringonlaskuakin.
 • Vajaa kolme tuntia, RED:in ympäristössä ja sitten Sompasaareen päin. Kaikki alle kilometrin säteellä. Otin kuvia puolisen tuhatta, samasta kohteessa vähän eri asetuksin kahdesta viiteen kuvaan. Periaatteessa olisi ollut mahdollista saada oikein onnistuneitakin kuvia.
 • Mutta kun näitä samoja huudeja on kuvaillut sen verran monta kertaa... Maltoin kuitenkin odottaa auringon mailleen menoa.
 • - - -
 • Tuli sellainen olo, että ihan turhia kuvia, loppuvaiheessa. Kameraan en ole nyt melkein pariin viikkoon koskenut. Vasta äsken siirsin kuvat koneelle. Odotukset olivat ihan minimissä.
 • - - -
 • Mutta mitä ihmettä. Olisiko selibaatti tehnyt tehtävänsä. Vai mikä. Rankan karsinnan jälkeenkin jäi yli 120 kuvaa. Tässä sitten noista ensimmäiset. Teemana on Keltainen. 11 kpl.
 • Kuva 1. Ensimmäinen kuva. Loch Ness tai Fredi-hylje.
 • Kuva 11. Viimeinen kuva. Verkkosaaren puolta metrorataa. Toisella puolen sitten Sompasaari.

Sulantoblog, New for 2022 –Let's Stop Toxic Arguments and New Content For New Year. 7.1.2022. Kesto 9:16. Sisällysluettelo. Mitä luvassa Sulannolta tänä vuonna. Tutoriaaleja on kysytty, niitä on luvassa. Toiveita voi esittää. Vintage Corner. Sulanto lupaa tai yrittää itsekin ahkeroida kuvaamisessa (aikaisin aamulla kuvaamaan, ulos...) Tulossa printtien myyntiä (jo aiemmin ollut mielessä, nyt ratkaistu printtien lähetyshaasteet), ihan piankin. Ja ensi elokuun Workshop.

 • YouTube-kanavalla 31.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, The FUTURE of My Channel in 2022? 7.1.2022. Kesto 7:12. Mitä luvassa? Jatkossa yritetään keskittyä enemmän valokuvaukseen laitteiden sijaan. Viikottaiset haasteet ovat jo iso asia (newsletter ja YouTube-kanava ja yksityinen FB-ryhmä.) Tiistaisin ja perjantaisin videita YouTubeen. Pyydetty enemmän tutoriaaleja, jotka tarkoitettu edistyneemmille kuvaajille. Potrettikuvauksesta on luvassa videoita. Forsgårdin erityisala on potrettikuvaus.

Peter Forsgård, Best Image from 2021 - [Assignment for You!]. 4.1.2022. Kesto 12:14. Forsgård katselee vuoden 2021 parhaita kuviaan. 26.000 otettua kuvaa. 5000 kuvaa enemmän kuin vuonna 2020. Viime vuonna työtoimeksiannot lisääntyivät, paljon potrettikuvia. Eniten käytetty optiikka olil M.Zuiko 45mm f1.2 Pro (9000 kuvaa). Eniten käytetty kamerarunko oli Olympus E-M1 MKIII (20.000 kuvaa). 49 eirlaista objektiivia. 17 eri kamerarunkoa.

 • Paras kuva tai parhaita kuvia kultakin kuukaudelta. Aika hyödyllistä katseltavaa. Ja lievää kateuttakin herättävää. Yhteenveto koko vuodesta. Kalasatamakin näkyy useammassa kuvassa (vaikka joulukuun paras kuva....) Ja vuoden 2021 paras kuva?
 • 14.1.2022 live-striimissä annetaan seuraajien vuoden 2021 parhaista kuvista palautetta.
 • YouTube-kanavalla 49.000 tilaajaa.
 • Facebook, Peter Forsgard - YouTube -channel. Yksityinen, pitää liittyä.

Toni Ahvenainen, Väriestetiikkaa ja monitoreita – artikkelisarja monitoreista 3/3. 13.1.2022. Kolmiosainen artikkelisarja monitoreista lähestyy loppuaan. Aikaisemmissa artikkeleissa käsittelin monitorimarkkinoiden ansoja ja kävin läpi lyhyesti monitorin hankintaan liittyviä teknisiä seikkoja (osa 1). Sarjan toisessa osassa jaoin kokemuksiani hankkimastani Eizo CG279X monitorista ja yritin avata sitä, minkä vuoksi päädyin kaikista valmistajista juuri Eizoon (osa 2).

 • Nyt artikkelisarjan viimeisessä ja kirjoittamisen suhteen vaikeimmassa osassa yritän johdattaa lukijan ajattelemaan valokuvien väriestetiikkaa hieman teknisistä ajattelutavoista poikkeavalla tavalla – ajattelen, että markkinoiden ja tuotteiden lisäksi artikkelinsarjan tulisi tarjota joitakin ajatuksia myös valokuvien sisältöön liittyen. Perusajatukseni on se, että väriestetiikka on komposition ja valonkäytön tavoin tärkeä osa kuvanrakentamista, mutta sen rooli jää helposti huomaamatta, sillä meillä on taipumus ottaa värit enemmän tai vähemmän annettuina.
 • Artikkelin yhteydessä esittelen myös joitakin omia kuviani ja yritän sanallistaa sitä, minkälaista väriestetiikkaa olen tavoitellut niissä ja millä tavalla lähestyn itse väriestetiikkaa (kuvat kannattaa klikata auki, jotta ne näkee kokonaisina). On kuitenkin selvää, että valokuvien väriestetiikka on aiheena paljon laajempi kuin mitä kykenen tässä käsittelemään tai varsinkaan esittämään omien kuvieni kautta.
 • ....
 • ....

Lassi Kujala, FB, Lintukymin saukot. 13.1.2022. Saukot ovat tänä talvena pysytelleet melko hyvin piilossa. En ole nähnyt yksittäistä saukkoa lukuun ottamatta vielä yhtään emoa seuraavaa poikasta.

 • ...Saavuttuani paikalle alkoi ilta jo hämärtyä ja etäisyyttä saukkoihin oli lähes 200 metriä. Aivan liikaa olipa optiikassa mitkä millit tahansa. Lisäksi ilta oli jo hämärtymässä, joten yhtälö alkoi olla jo mahdoton. ...

Patricia Seppälän blogi, Näkyvän journalismin kolme käsitettä. 18.9.2019. Janne Seppänen. Minulta on usein kysytty, mitä eroa on visuaalisella journalismilla ja kuvajournalismilla. Käsitteitä käytetään usein toistensa synonyymeina, mutta niiden suhde on hierarkisempi. Jotta valokuvan erityisluonne mediana tulisi selväksi, tarkasteluun kannattaa ottaa mukaan myös hieman harvinaisempi käsite: valokuvajournalismi.

 • Janne Seppänen on professori Tampereen yliopiston Viestintätieteiden tiedekunnassa.
 • Suomen Wikipedia, Janne Seppänen.
 • Tuni.fi, Janne Seppänen. Professori, journalistiikka.
 • Janne Seppänen. Sormenjälki ja Tutkimustuotos.

Helsingin Uutiset, T24: Eloisia värejä, rytmiä ja kuvioita – Tallinnan Fotografiskan kevätnäyttely esittelee Marokon Andy Warholiksikin kutsutun Hassan Hajjajin teoksia. 13.1.2022.

Fin.afterdawn.com, Motorisoitu OBSBOT Tiny 4K -verkkokamera saapuu myyntiin Suomessa. 13.1.2022. Full HD 30fps. Seuraa kuvauskohteen liikettä. Kameraa voi ohjata käsimerkein ja elein, AI:n avulla. Mikrofonit mukana, taustamelua vaimentava tekniikka. Nyt myynnissä 299 euroa. Aiempi malli edelleen myynnissä, 199 euroa.

Hardware.fi, Logitech julkaisi Twitch-striimaajille tai vaikkapa videopuheluihin sopivan Litra Glow -valaisimen. 13.1.2022. Pienikokoinen LED-valaisin vaikka näytön yläreunaan. Väritarkkuuden pitäisi olla elokuvatasoa, ihonsävyt luonnollisia. Virta USB-C. Tammikuun aikana myyntiin. 69 euroa.

TE-palvelut, Hanketyöntekijä, Rovaniemen kaupunki, Rovaniemi. Lapin maakuntamuseo etsii hanketyöntekijää määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.3.-31.12.2022. Lasinegatiivikokoelmien digitointihanke vuodelle 2022. Kuvat ovat Hildur Larssonin ja Matti Heikinheimon ottamia. Digitointi, luettelointi, Finna-palveluun. Alempi korkeakoulututkinto.

 • Palkka 2200 € / kk, työsuhteen muut ehdot määräytyvät KVTES:n mukaisesti. Tehtävässä noudatetaan koeaikakäytänteitä.
 • Hakuaika päättyy 28.1.2022.

Kkv.fi, Uudistunut kuluttajansuojalaki kattaa nyt myös digitaaliset tavarat ja palvelut. 13.1.2022. Tiedote. Koskee vuoden alusta solmittuja sopimuksia. Laissa täysin uusi luku digitaalisista sisällöistä ja palveluista. Jos digitaalisessa sisällössä tai palvelussa on yrityksen vastuulla oleva virhe, ostaja saa vaatia virheen oikaisemista, hinnanalennusta tai sopimuksen purkamista sekä lisäksi vahingonkorvausta.

 • Uusi laki kattaa esimerkiksi tietokoneohjelmat, digitaaliset pelit ja sähköiset kirjat. Lain piiriin kuuluvat myös pilvipalvelut ja sosiaalisen median kaltaiset palvelut, sekä pikaviestimiä kuten WhatsApp tai Facebook Messenger.
 • Sääntely ei siis koske pelkästään rahalla hankittuja sopimuksia, vaan myös sopimuksia, joissa kuluttaja sitoutuu luovuttamaan henkilötietoja esimerkiksi markkinointia varten. Sääntely ei vaikuta yleisen tietosuoja-asetuksen soveltamiseen.
 • (teoriassa hyvä, käytännön esimerkkejä jäämme odottamaan...)

(kertaus DCN News 6.1.2022) Suomen Canon, Facebook, Arvonta. 6.1.2022. Komentin antamalla osallistuu arvontaan. Canon PowerShot ZOOM -konseptikameran (Essential Kit, musta). Arvo 370 euroa. Aikaa on 12.1.2022 asti. Voittaja arvotaan 13.1.2022.

 • 14.1.2022. Niitä kommentoijia löytyi 457 kpl. Eli arvontaan osallistuneita.

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

 • Leica announces the M11 rangefinder camera, with 60MP BSI sensor. M-sarjan mittaetsinkamera. Triplaresoluutio (Leican termi), Raw tai jpg 60, 36 tai 18 megpikseliä. ISO 64 - 50.000. Leican mukaan dynaaminen alue 15 stoppia. 2.3 megapikselin kosketusnäyttö. Sd-korttipaikan lisäksi sisäistä muistia 64GB. 64% isompi akku. USB-C. Hopea-kromin värinen runko 640g. Musta 530g. Lisäksi julkistettiin uusi evf 3.7 megapikseliä, 90 astetta kääntyvä. Ja uusi kahva (joka toimii myös jalustan kiinnittämiseen). Vuoden 2022 toisella puoliskolla tulossa firmware-päivitys.
 • Dpreview.com, Leica M11 initial review.
 • Dpreview.com, DPReview TV: Leica M11 review. YouTube-video, kesto 15:59. Sisällysluettelo.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Photorumors.com, Fujifilm takes 2nd place for the first time in the Japanese digital camera market. 40% Japanin myymälöistä (mukana tavaratalot). Syynä nousuun Fujix Instax -sarjan kamerat. Lue kommentit.
  • Fujirumors.com, BCN Ranking: Fujifilm Beats Sony and Becomes 2nd Best Selling Brand in Japan. Ns. klikkiotsikko, sinällään pitää paikkansa. 19 vuoteen Fujifilm ensimmäistä kertaa näin korkea sijoitus. Syynä uusi Instax Mini EVO. Joka voidaan luokitella digikameraksi. Tuottavat kuulemma paljon myyntiä ja paljon rahaa.
  • Sonyalpharumors.com, Fuji surpasses Sony’s market share in Japan…thanks to INSTANT cameras.
 • Canonrumors.com, More than just the Canon EOS R5C will be announced on January 19, 2022.

 

13.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Every Sony Lens I Own and WHY !! (Optiikka). Uusi ketju. 7 viestiä.
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 4 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Canon 400/2,8L IS USM.., vs.500/4L IS USM.., (Optiikka). Jotenkin se ostos täytyy perustella mikäli osto ison loven lompakkoon tekee. 500f/4 (ja muut pitkät kiinteät) on työkaluja joiden kanssa tosiaan on hyvä tietää minkä vehkeen kanssa on tekemisissä ja mitä/missä sitä on aikomus käyttää. Isoja ja kömpelöitä mutta toki oikein käytettynä ja hyödynnettynä nämä luonnollisesti suoriutuu tehtävästään täydellisesti.
  • Itse en satunnaiseen "menenpä metsään tms. kuvaamaan jotain" -tyyppiseen touhuun mielellään moisia mörssäreitä ota, kevyet telezoomit soveltuvat siihen paljon järkevämmin. Canonille esim EF 100-400L IS mk2 jne uudet telezoomit ovat loistavia ja törkeän paljon mukavampia kuljetella. Tiedän, koska olen rämmiskellyt metsissä useimpien Canonin suurien ja pienien teleobjektiivien kanssa, joskin minulla ollut pelkästään niitä vanhimpia malleja jotka ovat aikalailla raskaampia vrt. uusimmat versiot.
  • Esimerkiksi EF 300mm f2.8L IS mk2 olisi yksi erittäin hyvä optio, on kohtuu kompakti ja kevyt. Jos millit ei riitä, aina voi tyrkätä väliin 1.4x tai 2x telejatkeen eikä kuvanlaatu niiden kanssa juuri kärsi.
  • 500mm f/4 oli omalla kohdallani vähän turha enkä moista pitkään käyttänyt, liian rajoittunut omaan makuuni ainakin. Enemmin olen pitänyt 300 2.8 sekä 400 2.8 malleista niiden joustavuuden vuoksi, ne kun toimii hämmästyttävän hyvin telejatkeilla ja toisaalta suuri aukko mahdollistaa myös enempi pelivaraa hämäriin olosuhteisiin - unohtamatta mahdottoman upeaa bokehia.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Voi olla aika vaikeaa päästä edes aurinkoisilla keleillä 1/2000, saatikka 1/4000 suljinnopeuksiin. Toki nyt talvella kun/jos on lunta ja aurinko paistaa, niin varmaankin onnistuu, mutta tällaisia optimaalisia kelejä ei vuodessa monelle päivälle osu.
  • (...ISO ja kuvanvakaajat...)
 • Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S (Optiikka). Avataan uusi aihe tälle linssille.
 • Kameraennustukset 2022 !! (Järjestelmädigit).
 • new 100MP sensor camera in 2022 (Järjestelmädigit).
 • Vapaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Yöasema. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä aivan uunituore valokuva pimenevästä illasta juna-asemalla. Kuva ei ole otettu aivan tavallisella setupilla, eikä tavalla.
  • ...Se on 10 kuvan monivalotus, ja otettu Pentaxin 645 75mm, f/2.8 objektiivilla joka oli tilt-adapterilla kiinni kinodigissä. Tilttiä laitettu huomattava määrä. Tälläinen siitä tuli.
  • ---Juoni kuva. Hämmentävintä on junan läpinäkyvyys. Eläköön luova ajattelu ja miksei kissasiltakin!
   • (näkyy vasta isossa koossa...)
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 komeaa kuvaa...
  • Plaitinen.kuvat.fi, 2022.01.11 Toijala works (luurikuvia...)

HS, Aalto-yliopisto lakkauttaa valokuvataiteen maisteri­ohjelman itsenäisenä ohjelmana, opiskelijamäärät vähenevät – Henkilökunta huolestui koulutuksen laadusta. 13.1.2022. Aalto-yliopistossa on kaikessa hiljaisuudessa tehty viime vuoden aikana uudistuksia, joita ei ole kaikissa oppiaineissa otettu riemumielin vastaan. Muutosten seurauksena tietyt opetussisällöt uudistuvat ja joidenkin pääaineiden oppilasmäärät vähenevät.

 • Esimerkiksi valokuvataiteen maisteriohjelmaa ei ole enää ensi syksystä lähtien olemassa. Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelma on ollut Suomen ainoa maisteritason yliopistotutkinnon tarjoava nykyvalokuvan koulutusohjelma.
 • Valokuvataiteen yliopistonlehtorin Hanna Weseliuksen mukaan valokuvataiteen korkeakoulutasoinen opetus ei silti lopu Suomesta kokonaan.
 • ”Valokuvaa opetetaan maisteritasolla jonkin verran myös Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Lapin yliopistossa on valokuvan sivuaine ja Tampereella on kuvajournalistinen koulutus, mutta Valokuvataiteen maisteriohjelma -nimike loppuu Suomesta”, Weselius sanoo.
 • Uudet opiskelijat aloittavat ensi syksynä, ja monissa oppiaineissa opiskelijamäärät vähenevät. Jatkossa valokuvauksen pääaineeseen otetaan vain joka toinen vuosi 16 uutta opiskelijaa, kun aiemmin maisteriohjelmaan otettiin 13–14 uutta opiskelijaa vuosittain.

Pekka Hyvönen, Tuulessa ja tuiskussa. 12.1.2022. En suinkaan ollut sairaalassa kuppaani hoidattamassa – kuten otsikon mukaisessa Päätalon kirjassa – vaan happihyppelyllä. Kireän pakkasen vaihtuminen nollakeliksi ajatti puoli Järvenpäätä ja vartit Tuusulasta ja Keravalta järvelle hiihtämään, luistelemaan tai muuten vaan rannalle ryyppäämään.

Vihdin Uutiset, Elämän ilot ja surut valokuvina – vihtiläinen Merja Helander on toiminut 13 vuotta tyttärensä omaishoitajana. 13.1.2022. Suoritti äskettäin media-alan ammattitutkinto Valokuvaaja (AT) tutkinnon.

Hel.fi, Työväenopiston kevätkausi alkaa etäopetuksena, toimipisteet suljettu asiakkailta. 12.1.2022. Helsingin työväenopiston opetus toteutetaan etäopetuksena ainakin tammikuun loppuun saakka. Samalla opiston tilat ovat suljettuina asiakkailta tammikuun loppuun asti.

 • Mikäli kurssia ei pystytä toteuttamaan etänä, sen alkua siirretään tai kurssi perutaan. Kaikista kurssikohtaisista erityisjärjestelyistä tiedotetaan kunkin kurssin opiskelijoita erikseen.
 • Suurin osa kevään tarjonnasta – yli 2 400 kurssia ja luentoa – on suunniteltu toteutettavaksi verkossa tilanteen niin vaatiessa. Osa kurssista mm. kotitalous, käsityö, kielet, media, liikunta on jo valmiiksi suunniteltu vain verkossa toteutettavaksi.

Patricia Seppälän blogi, Miksi aitaa ei saisi kuvata? 23.9.2019. Harri Pälviranta. Aikaisin aamulla Obrežjen kylässä Slovenian poliisi pysäyttää minut – taas. Tämä on kolmas kerta kahden päivän sisällä. Selitän asiani lyhyesti: olen kuvaamassa tässä rajalla siksi, että teen kirjaa ja näyttelyä valtioiden väliin rakennetuista aidoista ja muureista. Olen jo valmiiksi ottanut esiin passini ja mikä sitäkin tärkeämpää, pressikorttini.

 • Vaikka slovenialaiset poliisit eivät tajuaisi mitään hankkeestani, heidän silmissään tuo pieni sininen kortti asettaa minulle motiivin. Ilman kortin ilmaisemaan journalistivaltuutusta asiani selittäminen olisi huomattavasti mutkikkaampaa. Mahdollisuuteeni kuvata liittyy tietty sekin, että olen Euroopan Unionin jäsenmaan kansalainen. Valkoinen pohjoismaalainen, harmiton ja turvallinen suomalainen.
 • Suomen Wikipedia, Harri Pälviranta.
 • 100finnishphotographers.fi, Harri pälviranta.
 • Googlen kuvahaku.
 • Sukunimihaku, nykyisenä nimenä, Miehet 9 kpl, Naiset 5 kpl.

Tiina Puputti. Muutama artikkeli kotisivuilta.

Yle.fi.

Yle Luonto, FB, Heinolan halo. 12.1.2022. -18 astetta pakkasta. Eikä kyse ole mistään optiikan heijastuksesta.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Mediapointti Finland Oy, Savonlinna. Asuntojen ja kiinteistöjen valokuvauksiin sekä kuvankäsittelyyn. Ajokortti ja auto on oltava käytössä.

 • Työpaikan osoite 57100 SAVONLINNA
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 06.02.2022

Io-tech.fi, io-techin Piparkakkutalokisa 2021:n voittajat ovat selvillä. 12.1.2022. Näitä on hauska aina tutkailla.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Kumpi kannattaa ostaa: Samsung Galaxy S20 FE vs Samsung Galaxy S21 FE. 12.1.2022.
 • Mobiili.fi, Erikoinen älypuhelinuutuus: Ei kameroita tai GPS-paikannusta yksityisyyssyistä. 12.1.2022. Benco V80s. Muuten ominaisuudet vaatimatonta perustasoa. Tullee myyntiin vain tietyissä maissa.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

ePhotozine.com.

Kamera & Bild.

Fotosidan.se.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Valovoiman merkityksen ero Canonin telezoomeissa. 11.1.2022. Telezoomien valovoima muuttuu zoomatessa, mutta koska valo loppuu kesken?

 • ...Canon RF 100-400 f5.6-8 valovoima on 259-400mm välillä f/8, mikä on moniin olosuhteisiin jo hyvin pimeä. Toisaalta uusien kameroiden kennot ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin aiemmin ja R-sarjalaisten kennojen kohinansieto on hyvä varsinkin kun mennään R6 ja siitä parempiin malleihin....

Lassi Kujala, FB, Napakoita pakkaspäiviä. 11.1.2022. Pakkaskelit ovat olleet melko kovia myös täällä etelässä. Kiertelin näiden parin pakkaspäivän aikana täällä Pohjois-Kymenlaaksossa kevyen kamerani kanssa ja keskityin lähinnä paikallisiin vielä toistaiseksi avoimina oleviin harvoihin avovesialueisiin. 9 kuvaa.

Petteri Hautamaa, Melkoinen murheenkryyni - DJI mini 2. 12.1.2022. Edellinen DJI:n kopterini Mavic Air tuli viime keväänä tiensä päähän. Se kun keksi yllättäen meren yllä täydellä akulla lentäessä, että nyt akussa onkin enää 0% virtaa, joten laskeudunpa automaattisesti tänne veteen. Mikä lie aivopierubugi aiheuttanut vian.

 • Jäin tuon tuhoutumisen jälkeen aprikoimaan pitkäksi aikaa, onko minulla ylipäänsä tarvetta dronelle, jonka käyttö jää useimmiten vähiin specialtilanteisiin. En ylipäänsä tykkää dronejen epävarmuudesta, sillä hyvin harvoin ne saa kohoamaan laakista ilmaan. Aina pitää tehdä ensin kaikenlaisia päivityksiä ja kalibrointeja, eikä ohjaimen sovelluksetkaan tunnu saavan ensiyrityksellä sujuvasti yhteyttä kopteriin lähtöä valmistellessa.
 • ...
 • Luonnollisesti olin myyjään yhteydessä, josta sain myös maahantuojan (Boston) yhteystiedot. Kävi ilmi, että DJI:n sivuilla on määritelty ne puhelinmallit, joiden kanssa DJI Fly –sovellus toimii. Lyhyestä listasta löytyy lähinnä kiinalaisvalmisteisia android-puhelinmalleja:...
 • ...Väänsin kaupan purusta myös myyjäliikkeen kanssa. Periaatteessa minulla oli hyvät perusteet kaupan purkuun, koska myyjäliike ei ollut ilmoittanut, että lennätys onnistuisi vain tietyillä erikseen määritellyillä puhelinmalleilla....
 • ...Lopulta, kun viimeisetkin lehdet olivat varisseet puista, sain kopterin takaisin. Sama sovelluksen tilttiin pistävä yhteysongelma vaivasi yhä, mutta horisontti oli sentään suorassa....
 • Näistä näkökulmista on vähän hankala kirjoittaa Mini 2:sta esittelyä blogiin, kun en ole päässyt ottamaan sen ominaisuuksista kunnolla selvää. Lyhyiden yhteyden katkeamiseen päättyneiden lentojen aikana on kumminkin jotain havaintoja noussut esiin.

HS, Upea talvinen kuva Uudeltamaalta päätyi yhdysvaltalaisen julkkis­kiinteistövälittäjän someen – ”Kuvan käyttö on lähtenyt käsistä”. 11.1.2022. HS-Järvenpää. Tämä kuva kiertää nyt somessa. Mikko Lagerstedt otti kuvan Järvenpään Tervanokasta Tuusulanjärven rannalta marraskuussa vuonna 2017.

 • Tuusulanjärvi sai kansainvälistä huomiota, kun newyorkilainen kiinteistövälittäjä Ryan Serhant julkaisi Instagram-tilillään kuvan Järvenpään Tervanokasta.
 • Pia Lindberg bongasi Serhantin kuvan ja laittoi sen Facebookin Järvenpää-ryhmään.
 • Järvenpää, FB, Hei tunnistaako joku tän kuvan. 7.1.2022.

Valokuvataiteen museo, Piktorialismi – valokuvataiteen synty. Suomen valokuvataiteen museo Suuri näyttelytila Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki 28.1.–24.4.2022. Piktorialismi – valokuvataiteen synty tuo esiin lähes unohdetun valokuvataiteen ensimmäisen, kansainvälisen tyylisuunnan, joka inspiroi valokuvaajia myös Suomessa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

 • Kaihoisan kauniista estetiikastaan tunnetut piktorialistit tavoittelivat toiminnallaan valokuvauksen hyväksymistä taiteellisena itseilmaisuna. Yksilöllisyys ja luovuus kukoistivat erityisesti valokuvan vedostusvaiheessa, jossa suosittiin erilaisia kuvan muokkaamisen menetelmiä.
 • Max Fritze, 16-sivuinen pdf esitys.
 • Pohjoinen piktorialismi -tutkimus 2020-2022.
 • Suomen Wikipedia, Piktorialismi.

Europeanphotographers.eu, the 22 best images per category from the past seven years of the FEP Awards. Heti alussa useita suomalaisten käsittelemiä kuvia. Selailu on tehty helpoksi. Ensimmäistä kuvaa kun klikkaa, niin pääsee eteenpäin ihan loppuun asti. Lopussa sitten enemmän ns. valokuvia. Voihan sen selaamisen aloittaa alusta, jos kuvankäsittelyssä rakennetut kuvat häiritsevät.

Patricia Seppälän blogi, Elämää ja kuolemaa Laatokan laidalla. 28.10.2019. Petteri Kokkonen. Kylmä helmikuinen perjantai-ilta, istun autossa tuntemattoman miehen kanssa matkalla tuntemattomaan. On vuosi 1999. Viimeinen rajapuomi aukeaa vajaan kolmen tunnin muodollisuuksien jälkeen, jännittää. Ei tässä kauas olla menossa, mutta hieman pelottaa.

 • Kuvajournalisti Petteri Kokkosen ura alkoi Ilkka-lehden kesäkuvaajana 1991. Varusmiesaika kului kamera kourassa ympäri Suomea Ruotuväki- lehden palveluksessa. Syksyllä 1993 alkoi matka maailmalle. Himo päästä ikuistamaan elämää maailman eri kolkkiin oli ja on kova. Työ on vienyt mm. Belfastiin, Darfuriin, Eritreaan, Filippiineille, Inariin, Intiaan, Lappeenrantaan, Liberiaan, Mikkeliin, Myanmariin, Palestiinaan, Punkaharjulle, Siperiaan, Tazhikistaniin, Turkuun ja taas takaisin kotiin perheen luo Lontoon. Patricia Seppälän Säätio on tukenut Kuvaajan ”Laatokan laidalla”- projektia vuodesta 2005 lähtien.

Yle Areena, Luontokuvauksen edistysaskeleet. Välähdyksiä luonto-ohjelmien kuvaamisen kehittymisestä. Monta kymmentä jaksoa. Suuri osa ei ole enää katsottavissa. Mutta jäljellä on vielä jotakin. Muutaman minuutin kestäviä pätkiä.

 • Sarja kuvaa BBC:n luonto-ohjelmien kuvaamisen huimaa teknistä kehitystä 60 vuoden aikana. Siihen sisältyy valtava määrä mullistavia keksintöjä, jotka tuovat luonnon lähemmäs kuin koskaan aiemmin, aivan silmiemme eteen.

Wwf.fi, Maakotkien reviiririita tallentui talvilintukameraan – lumi pöllysi puunlatvassa, kun kotkat ottivat yhteen. 11.1.2022.

IS, Erikoinen valoilmiö ilmestyi taivaalle Tuusulassa – Johan, 41, ryntäsi kylpytakissa pakkaseen ikuistamaan upean näyn. 11.1.2022. Valopylväät 20 asteen pakkasessa. Yksi pylväistä vielä liikkui ja sitten himmeni.

 • Pääkaupunkiseudun valoista aiheutuvia halo-ilmiöitä. Valonsäde osuu jääkiteisiin ja heijastuu kohti katsojaa.

Tivi.fi, Associated Press hyppää nft-huumaan – myyntiin Pulitzer-palkittuja uutiskuvia. 11.1.2022.

Reddit.com, ILMAN TERVETTÄ JÄRKEÄ -KIERTUE. Itä-Uudenmaan Kokoomuksen vaalimainoksen sanoma riippuu siitä, miten mainoksen fontit sattuu lukijan silmään.

 • (Kovasti herättänyt somessa pöhinää. Monet kokivat vähän aikaa ylemmyydentunnetta, eikö mainoksen tekijöillä ole minkäänlaista medialukutaitoa. Vähän myöhemmin sitten yhtä monet ovat ehkä muuttaneet kantaansa. Ihan samalla sabluunalla on tehty muutkin Itä-Uudenmaan Kokoomuksen julisteet. Ja yhtä heikosti on erottunut tuo ensimmäinen teksti. Viittaisi tarkoitukselliseen tekoon. Ehkä ei ajateltu, että tästä nousisi näin iso kohu. Paljon mediajulkisuutta yhtäkaikki. Ihan kaikki julkisuus ei kuitenkaan ole hyvästä. Huumorilla tehty alun alkaenkin. Onhan tuossa myöskin, että "Sydän on oikealla...".)

Älypuhelimista.

 • IS, Vuoden ensimmäinen huippu­puhelin julki – nyt kisataan kameralla. 11.1.2022. OnePlus 10 julkaistiin Kiinassa. Laitteessa on kolme kameraa: 150 asteen ja 50 megapikselin laajakuvakamera, 48 megapikselin pääkamera sekä 8 megapikselin telekamera. Kiinassa myyntiin 13.1.2022.
 • Mobiili.fi, Huawei vahvisti: huippupuhelimet P50 Pro ja P50 Pocket esitellään ensimmäisille Euroopan markkinoille 26. tammikuuta. 11.1.2022.
 • Puhelinvertailu.com, Ensikokemukset Samsungin Galaxy S21 FE:stä, joka on nyt saatavilla. 11.1.2022. Isoin kysymysmerkki S21 FE:n kohdalla on hinta. Laite ehti nähdä ehkäpä historian nopeimman alennuksen, kun hinta putosi välittömästi 499 euroon, mutta nyt sitä on taas yli 700 euroa.

Petapixel.com.

 • Humorous Photos of Dogs Catching Flying Treats. Kuvat ovat "hauskoja". Vähän epämukava olo tulee itselle jostain syystä...
 • ImagenAI Review: Is Bulk Artificial Intelligence Editing Finally Here? Mac, PC. Yksi tekijä. Adobe Lightroom Classicin kanssa toimiva. Kuvat lähetetään keinoälyn ulottoville prosessoitaviksi nettiin. Tulevat sitten käsiteltyinä takaisin. $7 per kk, 4 - 6 senttiä per kuva, riippuen volyymista.
  • (vaikuttaa kohtuuvilpittömältä esittelyltä ohjelmaan, lopuksi mainitaan vielä muutama vaihtoehtokin...)
 • Photographer Builds a Business Behind Large Format and Tintype Portraits.
 • Instagram May Let Users Manually Rearrange Photos On Their Profile. Aivan mahtava innovaatio! Miksei kukaan ole aiemmin tätä keksinyt!
 • Incredible Footage of a ‘Psychedelic’ and Colorful Deep-Sea Jellyfish.
 • A Beginner’s Guide to Pricing Commercial Photography.
 • Huion Kamvas Pro 24 Review: A Flagship 4K Pen Display for a Lot Less. Suomen hinta 1199 euroa.
 • Ep. 360: This Ruling May Affect You – and more. Podcast, kesto 47:39. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • How a court’s ruling might affect you. (#)
  • GNARBOX may (or may not) be a thing anymore. (#)
  • Irix launches a set of VNDs. (#)
  • Doing this in the UK and Wales might get you arrested. (#)
  • New Sony sensors gather twice as much light. (#)
  • Nikon’s latest Z9 update sees a 5-fold increase in performance. (#)
  • OWC gets into the memory game in a big way. (#)
  • Darktable gets useful new upgrades. (#)

IR.

 • Tips and tricks: Wildlife photographer Steve Perry breaks down some of his amazing wildlife photos.
 • Fujifilm XF 33mm F1.4 Hands-on Review: A refreshed and refined 50mm-eq prime offers excellent upgrades to image quality and performance. Suomen hintaluokka 900 euroa. Fujifilm X eli kroppikennoisille. Polttovälivastaavuus 49.5mm.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

 • Japan’s top selling cameras in 2021, and not a DSLR or Nikon in sight.
 • How to use reflections in sun glasses to enhance your images not distract.
 • Pantone reveals SkinTone Validated, the world’s first tech validated skin tone resource.
 • This app uses phone camera to measure your blood pressure. Äärimmäisen tarkka tulos, kamera kuvaa kasvoja minuutin verran. Tieteellinen läpimurto. Voisiko verenpaineen mittaus olla tämän helpompaa.
  • (Jostain syystä itselläni ei ole - vielä - ollut verenpaineen kanssa ongelmia. Muistan vuosia sitten TM:n verenpainemittarien testin. Yllättäen ihan halvatkin mittarit olivat kohtuutarkkoja. Rannemittareita kannattaa välttää, osalla eivät toimi ollenkaan.)
  • (Tässä muuten hyvä malli, päivitetty versiokin juuri ilmestynyt Omronin apista. Jaha, olikin 3.11.2021. Yliopiston Apteekki, OMRON M7 Intelli IT. Itse maksoin tästä tarjoushinnan 99 euroa...)
  • (Korkeaa verenpainetta ei muuten yleensä millään lailla tunne. Kuten ei vaikkapa diabeteksen esiastetta...)
  • (klo 21:08. Yliopiston apteekissa kaikki tuotteet -24% yhden vrk:n - ei koske lääkkeitä. Eli esim. tuo Omron M7 Intelli IT maksaakin nyt 98.04 euroa (129 euroa). -24% to klo 20 - pe klo20.)
   (---- 13.1.2022, ymmärrettävistä syistä vain verkossa...)

Canon, The best RF and EF lenses for landscape photography. 17.12.2021. Article. Wilderness photographer Valtteri Hirvonen shares his favourite Canon lenses for stunning landscape imagery. Valtteri has recently switched from his beloved Canon EOS 5D Mark IV and EF L-series lenses to the Canon EOS R5 with RF L-series lenses.

 • Mike Burnhill, Canon Europe's Professional Imaging Product Specialist, kommentoi. In English.
 • Välillä asiaa, välillä turhan paljon sanahelinää. Ikinä näissä artikkeleissa ei kerrota yhtään mitään negatiivista. Voisihan välillä ilmaista, että joku optiikka ei oikein toimi tietyissä tilanteissa. Mutta ihan ymmärrettävistä syistä näin ei kaiketi kukaan valmistaja toimi... Voisi kuitenkin lisätä viestin uskottavuutta.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Fotosidan.se, Svartvitt är Mats Anderssons varumärke.

Kamera & Bild, Fujifilm släpper nytt i maj.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • 52 viikkoa, kuva per viikko, kaikille avoin (Sana on melkein vapaa).
 • Patona akut (Digikuvaus).
 • Leirin vaihto PC -> mac? (Kuvankäsittely). 12 viestiä.
 • Onko syytä säilyttää koneella Adoben 2021-versiot? (Kuvankäsittely).
 • Ebay kiinatilaukset, tullaus ja seurantakoodit (Ulkomailta ostaminen).
 • Foorumin Myydään -alue. 6 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 1 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Canon 400/2,8L IS USM.., vs.500/4L IS USM.., (Optiikka). Edellinen viesti ketjuun 7 vuotta sitten. Nyt sitten 1 uusi:
  • Pitkäaikaisena haaveena on ollut omistaa canonin 500 f4 ii. Nyt vihdoin saattaisi olla mahdollisuus muutaman vuoden sisällä hankkia tuollainen. Kuitenkin minulla on ollut huonoja ja hyviä kokemuksia tämän alan kaupoista. Mistä tuon uskaltaisi hankkia uutena? Mistä sinä hankkisit?
 • Kameraennustukset 2022 !! (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 18 viestiä.
 • Joka viikko yksi valokuva - 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Utelias vipeltäjä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ekaa kertaa pääsin tuota itsekin kuvaamaan, toivottavasti en samalla viimeistäkin. Aika vilkas kaveri, ei kauaa paikoillaan pysyny.
 • Koottuja eläinkuvia maisemakuvamatkoilta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Talvilintuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vuosien renkaat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kaakkureilla poikanen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • 52 kuvaa - 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ski Jumper - Wide Angle.
 • Omakuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). omenttien pohjalta hieman muokattu versio. - tiukempi rajaus - hieman lisää kontrastia - silmistä ylimääräiset valot pois - kuppi maskattu ja hieman otettu siitä kirkkautta alas.
  • Muutamia havaintoja näin jälkikäteen. Tuo kupin paikka ja asento on tosiaan turhan epäluonnollinen. Otin myös versioita, jossa kuppi oli luonnollisessa paikassa, mutta niissä ilme oli sellainen, etteivät ole julkaisukelposia. Olisi pitänyt ottaa hieman väljempänä, niin olisi voinut rajata kuvan hieman paremmin. Kuvakulmaan olen tyytyväinen ja se oli tarkoituksella hieman alhaalta otettu, jotta orastava päälaen kaljuuntuminen ei vaan näkyisi kuvassa :)
  • Tekniikasta muutama sana.
  • - Päävalo mallin silmin katsottuna vasemmalla ylhäällä.
   - Kameran takana ylhäällä toinen valo läpiampuvalla sateenvarjolla ja muutaman aukon verran pienemmällä teholla.
   - Olin laiska ja en peittänyt paria ikkunaa kameran suunnassa sivulla, joten niistä tuli pisteitä silmiin.
   - Taustana musta kartonki, joka valaistu yhdellä studiosalamalla ja speedlitellä.
   - Speedlite suunnattu siten, että aavistus valoa vuotaa mallin taakse.
   - Studiovalot orjana speedlitelle.
   - Kahvikupissa peltinen kissanruokapurkki jossa pieni tuli, jonka puhalsin sammuksiin ennen kuvan ottoa höyryefektin saamiseksi.
   - Sijoittuminen kuvaan edessä olevalla penkillä olevan ipadiin peilatun liveview kuvan mukaan.
   - Kaukolaukaisimella 8s viive kuvan ottoon (ehti laittaa pois käsistä ennen kuvan ottoa).
   - Kamera automaattitarkennuksella silmiin (kaikki testin aikana otetut kuvat tarkentui silmään).
  • ....

Elämää kaupungissa, Tammikuun kuvahaaste 2022: Lumipyry. 10.1.2022. Kuukauden kuvahaasteeseen ovat kuvaajat vastanneet omilla näkymyksillään aiheesta. Miltä tämän kuukauden kuvaushaasteen kuvat näyttävät? 10 kuvaa, 10 kuvaajaa.

Lassi Kujala, FB, Tilhet illansuussa. 10.1.2022. Löysin lähes 200 yksilön tilhiparven eilen vähän ennen klo 15.00. Linnut koettivat ruokailla viimeisillä marjoja vielä kantavilla pihlajilla. Koska ruokailukohde sijaitsi aivan vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, oli tilhien tehtävä lähes mahdoton.

Pekka Hyvönen, Kuvahaaste - viikon 2 kuvat. 10.1.2022. Tänään oli hyvä päivä, kukaan ei ole (vielä) haukkunut kuspääksi. Toimeksianto on toiseksi tylsin tehtävälistalta, nimittäin laajakulma. Tylsin on potretti. Valokuvista yleensäkin 90% on tylsiä ja mielenkiinnottomia, mutta näissä kahdessa genressä prosentti hipoo sataa. Poikkeuksena laajiksella tosi läheltä otettu yksityiskohtafoto. Ja matkaan. Kolme valikoitui ehdokkaaksi: ...

Birdlife.fi, Tunnista 100 lintulajia. Kuinka monta lintulajia tunnistat? Haluaisitko oppia lisää? Tartu haasteeseen ja löydä 100 lintulajia vuonna 2022!

 • Vuonna 2022 haasteessa on viisi sarjaa:...
 • – Kyseessä ei ole kilpailu vaan henkilökohtainen haaste: havainnoi lintuja omaan tahtiisi. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu yli 480 lajia, joten sata lajia vuodessa on aloittelijalle sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo. Ja muista, ettei haittaa, vaikka et pääsisi tavoitteeseen. Opit silti varmasti lisää ja koet hienoja hetkiä lintujen parissa.

Voima.fi.

 • Neuvostoliiton romahdettua Itämeren maiden rapistuvissa sotilastukikohdissa on myös elämää. 7.1.2021. Baltian maihin rakennettiin kylmän sodan aikana lukuisia sotilastukikohtia kolmannen maailmansodan varalle. Nyt ne kertovat sotahulluuteen sortuneesta menneiden aikojen kulttuurista.
 • Kuvavalinta on vallankäyttöä. 17.2.2020. Valokuvaaja Shahidul Alam purkaa kuvissaan stereotyyppisiä käsityksiä maastaan. Bangladesh.
 • Karhu tulee lähelle! Mesikämmeniä videoilla ja kuvissa. Mukana myös ahma. 4.9.2019. Kuvaaja tallensi nalleja Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä. Leikkisät otsot näyttävät parhaat puolensa. He kiertävät kuvaajan majaa, uiskentelevat ja jahtaavat toisiaan. Äiti tuo pentunsakin metsän laitaan ihmettelemään.
 • Himojen tulkki. 9.7.2019. Kuvataiteilija Aurora Reinhardin teoksissa valtasuhteet, sukupuoliroolit ja fetissit nivoutuvat yhdeksi kudelmaksi. Kuvatessaan ilmiöitä itsensä kautta, Reinhard tulee tehneeksi myös itsestään fetissin.

Patricia Seppälän blogi, Aktivismia ihmiskauppaa vastaan. 25.11.2019. Anna Kuokkanen. Miten valokuvilla voi vaikuttaa? Kuvajournalistit ovat pohtineet tätä kysymystä aina, ja itse päädyin tutkimuksesta valokuvauksen pariin juuri siksi, että uskon kuvien yhteiskunnalliseen voimaan. Valokuvaajana olen tarttunut aiheisiin, joihin olen halunnut vaikuttaa.

Rantapallo.fi, Konttainen on Rukan paras paikka kuukkelien kuvaukseen. 10.1.2022.

 • (...vähän erikoinen valkotasapainossa suuressa osassa kuvia... ...ihan vähän vain likaisen väristä lunta... ...tarkennuskin ei ehkä ole ihan kohdallaan... kuvat lienee otettu puhelimella?)

Sttinfo.fi, Lux Helsinki toi valon kaupunkiin ja sai yleisön liikkeelle niin pulkalla kuin lumilaudallakin. 9.1.2022. Ympäri kaupunkia hajautetussa tapahtumassa vieraili arviolta yhteensä noin 120 000 ihmistä. Dan Acherin Borealis nousi yhdeksi kaikkien aikojen ihastelluimmista Lux Helsinki -teoksista.

Yle, Taiteen opetusta myllätään Aallossa – uuden laitoksen johtaja: “En näe tässä mitään dramaattista”. 11.1.2022. Päätimme kysyä professori Laaksolta, johtaako kahden laitoksen yhdistäminen taideopetuksen leikkauksiin. Uuden laitoksen ensimmäiset opiskelijat otetaan sisään ensi syksynä, ja muutokset koskevat heitä. Aallon taiteen laitoksella on voinut opiskella esimerkiksi taidekasvatusta ja median laitoksella valokuvataidetta. Uudessa taiteen ja median laitoksessa opiskelee ensi syksynä arviolta 800 opiskelijaa.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Studio Poppis Oy. Vaasan johtava asuntokuvaukseen erikoistunut yritys. Haussa mahdollinen sairaslomatuuraaja Vaasan seudulle asuntokuvaajaksi. Työ koostuu mahdollisesta sairaslomatuurauksesta myytäväksi ja vuokrattavaksi tulevien asuntojen ammattivalokuvauksesta. Vaaditaan ajokortti, auto, tarvittavat kuvausvälineet. Ja mieluummin oma firma.

 • Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa Sopivan löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö, sopimuksen mukaan
 • Työn kesto 11 pv - 1 kk, Sairaslomatuurausta, mahdollista enemmän

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Lensrentals.com, blog, The Best Budget Lenses for Mirrorless Cameras for 2022. Voi ehkä jotain kiinnostaa. Best ja Budget kiinnostavat aina.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Fotosidan.se, Läckraste kameran 2021 korad. Viikon verran sivuston kävijöillä oli äänestysaikaa. Voittaja 92 ääntä. 2. sija 57 ääntä. 3. sija 52 ääntä. Mitähän tilastotieteilijät sanoisivat luottamusvälistä...

Kamera & Bild, Sigma kan påverkas av halvledarbristen under året. Siruista on pulaa Sigmallakin. Tai puolikkaista johtajista. Tai puolijohteista.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuinka katsot foorumin kuvia? (Sana on melkein vapaa).
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Leirin vaihto PC -> mac? (Kuvankäsittely). 9 kuvaa.
 • Foorumin Myydään -alue. 6 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 3 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Viltrox Mark V Canon EF/EF-S Sony E smart adapter (Optiikka). No nyt sitä saa...
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit). Bittisyvyys tippuu sähkösulkimella 14 > 12 bit, jolloin DR:kin putoaa. Onko tuo huononnus tehty nopeuden takia, en tiedä.
  • Nopeuden takia tietenkin 12bit huononnukset. Niin se meni Sonillakin.
 • new 100MP sensor camera in 2022 (Järjestelmädigit).
 • Utelias vipeltäjä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kehutaan.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • (eipä ole tullut ajatelleeksi, mutta kiviholvisilloillakin on kauneusarvonsa, osa miellyttää enemmän silmä kuin toiset...)
 • Vahasiivet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa, tilhi. Heikohkossa valossa 3200 ISOlla, muutoinkin tiiviit yksityiskohdat tilhen puvusta katosivat talvipäivän hämärään. Mutta sainpas lumihiutaleen kuvatuksi lennossa 8 )
 • Luonnollinen kokemus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oli lokakuun puolvälin aamu, kaverin kanssa oltiin tultu pellon reunaan ennen auringonnousua. Joitain yksittäisiä lintuja lensi läheltä kun aurinko alkoi horisontista valaista paksua usvaa, maatasossa ei pitkälle katse kantanut, sen verran paksua puuroa usva oli.
  • Vähä vähältä valo lisääntyi ja kaukaa alkoi kuulua hanhien haukuntaa ja sitten ilmestyi niiden etujoukot! Se on aina ihmeellinen vaikkakin silti luonnollinen kokemus jonka on ihmiset kokeneet ties kuinka kauan tämän planeetan historian aikana.
 • Oton sekalaiset kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Nyt tuli tehtyä tähän mennessä isoin työ kuvankäsittelyn osalta. Tarkoituksena oli ottaa kuvaa vankilateemalla. Loppujenlopuksi ajatus lähti hieman lentoon tämän kaiken coronauutisoinnin keskellä.. ...
 • Jäätä vuosien takaa (useempi tulossa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta jääkuvaa.
  • (On kyllä erikoisen näköistä...)
 • Unohdetaan hetkeksi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Rappioromantiikka on aina takuuvarma aihe. Jos osaa ottaa kuvia...)
 • Joka viikko yksi valokuva - 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja uusi kuva. Old stone bridge. Kerava
  • (...näitähän rupeaa jo oikein odottamaan...)

Aamulehti, Aamulehden Raine Lehtorannan legendaariset kuvat pääsevät esille Metsoon – Toimittaja Matti Kuusela paljastaa tarinat kuvien takaa. 9.1.2022. Raine Lehtoranta oli Aamulehden pitkäaikainen ja palkittu valokuvaaja, joka menehtyi vuonna 2019. Hänen työparinsa Matti Kuusela on koonnut valokuvista näyttelyn Tampereelle pääkirjasto Metsoon. Kuusela valitsi kuvista kuusi suosikkiaan ja kertoo, mitä ne hänelle merkitsevät.

 • Tampere pääkirjasto Metso, Tampere ja muu maailma. Aika: 10.1.2022 – 30.1.2022. Raine Lehtorannan valokuvia kotoa ja kaikkialta esillä pääkirjasto Metson pohjakerroksessa.
 • YouTube-video, Nokia ja muu maailma - videokierros näyttelyssä. 10.5.2021. Kesto 23:01. Videokierroksella kuulet huikeita tarinoita valokuvaaja Raine Lehtorannan ja toimittaja Matti Kuuselan lukuisista reportaasimatkoista ulkomailla sekä koskettavaa kotikaupungin, Nokian kuvailua. Kertojana videokierroksella on Matti Kuusela, työpari yli 30 vuoden ajalta.
  • 118 kuvaa: 30 maailmalta ja 88 Nokialta. Videolla kuvista näytetään 24.
  • (vahva katselu- ja kuuntelusuositus...)
 • Tamperelainen, Pojan pyynnöstä syntyi kirja kuolleen työkaverin muistolle – "Se oli niin liikuttavaa, että suostuin". 1.1.2021. Nokialainen Matti Kuusela keräsi työparinsa, viime vuonna menehtyneen valokuvaaja Raine Lehtorannan elämäntyön kovien kansien väliin. Koko työtä ei yksiin kansiin toki saa, sillä Lehtoranta jätti jälkeensä 700 000 kuvaa.
  • Tampere-seura, Tampere ja muu maailma. Kirjan kansikuva. 250-sivuisen, laadukkaasti painetun kuvakirjan kuvista 128 on Tampereelta, 68 Nokialta, mutta suurin osa kaukomatkoilta. Joukkoon on jopa eksynyt viisi kuvaa Helsingistä.
  • Akateeminen.com, Tampere ja muu maailma.
 • Aamulehti, Suomen paras valokuvaaja on kuollut – Raine Lehtoranta näki maailman toisin, kauniimmin. 5.5.2019. Raine Lehtoranta ei suostunut ikinä kuvaamaan ihmisten surua suoraan. Se oli hänelle pyhä asia, kirjoittaa Matti Kuusela pitkäaikaisen työparinsa muistokirjoituksessa.
  • Aamulehden arkistossa on yli 20 000 Rainen ottamaan valokuvaa. Ne kaikki ovat hyviä, suurin osa loistavia. Huonoja joukosta ei löydy, koska Raine ei milloinkaan painanut laukaisinta turhaan, varmuuden vuoksi.
  • Hänet myös palkittiin usein, vuonna 1999 Raine valittiin vuoden lehtikuvaajaksi, vuonna 2006 saimme Rainen kanssa Bonnierin suuren journalistipalkinnon vuoden parhaasta jutusta Bakusta Pekingiin.
  • Raine siirtyi ajasta ikuisuuteen kolme viikkoa sitten kotonaan Nokialla 59-vuotiaana, maailman nähneenä miehenä.
 • Aamulehti, Matti Kuusela ja Raine Lehtoranta vaelsivat 14 000 kilometriä Bakusta Pekingiin – Julkaisemme nyt hykerryttävän reissutarinan ensimmäistä kertaa verkossa. 24.12.20217. Kaikkiaan 15 osaa. Muut osat sitten vain tilaajille.
 • Tampereen seudun työväenopisto, Tallennetut luennot vuodelta 2019, Tallenteet ja luentomateriaalit.
  • 10.10. 2019 Lehtikuvaaja Emil Bobyrev. Tamperetta ennen ja nyt. Kuvia myös ulkomaille suuntautuneilta kuvausreissuilta. Alkuilta. Suora linkki: tampere.adobeconnect.com/... Alussa edesmeenneen Raine Lehtorannan kuvia ulkomailta. Kesto 40 min. (alkaa siinä vähän ennen 6 minuutin kohtaa...).
 • Google-kuvahaku, Raine Lehtoranta
 • (... kuva-arkistoista en löytänyt yhtään Raine Lehtoranna ottamaa kuvaa...)

Yle, Kaamos on valon juhlaa. 9.1.2022. Katso, miten upealta pohjoisen Suomen luonto näyttää juuri nyt. Still-kuvia, liikkuvaa kuvaa, tekstiä.

Patricia Seppälän blogi, Uusi kuvajournalisti -palkinnon voittaja Hannes Paananen. 17.3.2020. Maanantaina 16.3.2020 paljastettiin Suomen kuvajournalistien järjestämän Kuvajournalismi 2019 -kilpailun voittajat. Uusi kuvajournalisti -sarjan voitti Hannes Paananen. Tuomaristo luonnehti voittajaa: ”Sarjan muotokuvat ovat erityisen hienoja ja osoitus siitä, että kuvaajalla on kyky päästä lähelle ihmistä. Kuvat ovat sekoitus lavastusta ja spontaaniutta. Kuvaaja on löytänyt kuvattavien erityisyyden. Hänellä on hieno väritaju ja kyky työskennellä minimalistisilla elementeillä.” Kysyimme Hannekselta hänen urastaan ja kuvistaan.

Facebook, Kansalaisopistot. Asuinpaikasta riippumatta voi osallistua minkä tahansa kansalaisopiston kurssille.

IS, Israelilainen mies kuvasi ”lentävän lusikan”, vanha lusikantaivuttelija Uri Gellerkin innostui. 9.1.2022. Kottaraiset.

IS, Säästä aikaa ja vaivaa – muuta tämä Chromen asetus. 10.1.2022. Nettiselainten asetuksista löytyy mahdollisuus ottaa ilmoitukset kokonaan pois päältä tai estää ne vaikka sivukohtaisesti.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

 • Great Reads in Photography: January 9, 2022. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Dpreview.com.

Canon, The evolution of Canon's Eye Detection AF technology. Article. Kohtuuasiallinen, perusteellinenkin.

ePhotozine.com.

Earthboundlight.com.

OM SYSTEM, ex-Olympus. YouTube-videoita, nyt 1 kpl. Lyhytvideosarjaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Valokuvaaja Jalo Porkkala meni valokuvaustekniikassa niin kauas menneisyyteen kuin pääsi. 9.1.2022. Siinä missä me räpsimme puolihuolimattomia kännykkäkuvia, valokuvaajat pyrkivät ottamaan uudelleen käyttöön historiallisia ja osin unohtuneita työtapoja.

 • Dagerrotyypit ovat historian varhaisimpia valokuvia. Dagerrotypia oli historian ensimmäinen menestyksekäs ja laajalle levinnyt valokuvausmenetelmä. Sen kehitti ranskalainen Louis Daguerre vuonna 1839.
 • Suomen vanhin valokuva, Henrik Cajanderin dagerrotypia jo puretusta turkulaisesta Nobelin talosta vuodelta 1842.
 • Ollessaan työssä Satakunnan museossa Jalo Porkkala joutui vedostamaan valokuvia vanhoista lasinegatiiveista. – Alkuperäisvedokset olivat hienoja, valohehkuisia ja niissä oli kauniit sävyt, sanoo Porkkala. Moderneilla valokuvapapereilla en saanut mitenkään aikaan saman näköistä. Aloin tutkia näitä menetelmiä.
 • Dagerrotyypin pohjamateriaali on erittäin kirkkaaksi kiillotettu kuparilevy, joka on päällystetty ohuella hopeakerroksella. Kuva valmistetaan valottamalla levy suoraan kamerassa. Valmis kuva suojataan rasiaan tai kehyskoteloon.
 • Kuvauksissa mallin pitää pysyä hievahtamatta jopa useita minuutteja.
 • Daguerre itse kehitti valokuvat terveydelle vaarallisella elohopeahöyryllä. Pian dagerrotypian julkistamisen jälkeen Edmond Becquerel keksi turvallisen kehityksen, joka tapahtuu pelkästään punaisella valolla. Samalla kuvausmateriaali saavutti hieman lisää valonherkkyyttä, mikä helpotti myös muotokuvaamista.
 • – Dagerrotyyppi on ainutlaatuinen valokuva, joka ei oikeastaan ole verrattavissa mihinkään muuhun tekniikkaan, sanoo Porkkala. Sitä on joskus sanottu kaikkein täydellisimmäksi valokuvaksi.
 • Suomen valokuvataiteen museo kerää suomalaisia dagerrotyyppejä. Se on ollut mukana perustamassa niiden yhteiseurooppalaista tietokantaa, Daguerreobasea. Tietokanta löytyy netistä. Kaikille avoimeen tietokantaan on koottu eri puolilta Eurooppaa noin 25 000 kuvaa. Suomesta tietokannassa on yli 370 valokuvaa.
 • Suomen Wikipedia, Dagerrotypia.
 • Daguerreobase.org/fi.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Daguerreobase.

Patricia Seppälän blogi, Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinto Heidi Piiroiselle, Heikki Saukkomaalle ja Mikko Suutariselle. 31.3.2020. Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinto jaettiin nyt kuudetta kertaa. Vuonna 2020 sen saa kolme kuvajournalistia: Heidi Piiroinen, Heikki Saukkomaa ja Mikko Suutarinen. Kunkin palkinnon suuruus on 12 000 euroa. Palkintoperustelut ovat seuraavat: ...

Teemu Saloriutta, Kokemuksia suksista ja ahkioista hiihtovaellukselle. 8.1.2022. Olen saanut viime viikkoina useita lukijakysymyksiä liittyen hiihtovaellusten varusteisiin. Minulla on vielä paljon opittavaa talviretkeilystä etenkin haastavammissa tunturiolosuhteissa, mutta suksien ja ahkion valinnasta on kertynyt reilun kymmenen talven aikana jonkinlaisia ajatuksia, joita voisi olla hyödyllistä sanoa ääneen.

Tekniikkatalous.fi, Tunnettu kuvatiedostomuoto sai ultranopean haastajan: Yhtä hyvä pakkaus 20–50 x nopeammin – Iso potentiaali peleissä, virallinen nimi hupaisan ironinen. 8.1.2022. Laajalti käytetty png-formaatti on kuitenkin saamassa haastajan. Kyseinen formaatti on nimeltään Quite Okay Format eli ”ihan okei formaatti”.

 • Szablewski lupaa qoi:n pakkaavan kuvia häviöttömästi samaan tiedostokokoon kuin png. Qoi:n tapaan myös png on häviötön formaatti, valokuvista tuttu jpg puolestaan häviöllinen.
 • Qoi-formaatti enkoodaa kuvat 20–50 kertaa nopeammin kuin png ja dekoodaus käy 3–4 png:tä nopeammin. Formaatti on myös rakenteeltaan hyvin yksinkertainen.
 • Kehittäjän arvion mukaan qoi ei todennäköisesti päädy käytettäväksi esimerkiksi selaimissa vielä pitkään aikaan. Peleissä ja muissa sovelluksissa sillä on kuitenkin paljon potentiaalia.

Galleria Ratamo, Jyväskylä, Mobile@Nordic2022. 7.1.-30.1.2022. Ensimmäinen mobiilin valokuvan katselmus järjestettiin vuonna 2013. Nyt avoimeen hakuun vastasi yli 80 kuvaajaa yhteensä yli kuudella sadalla kuvalla.

Salon taidemuseo Veturitalli, 22.1.-24.4.2022 Arnold Newman – Masterclass. Salon taidemuseo Veturitalli avaa vuoden 2022 ohjelmiston kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan Arnold Newmanin (1918–2006) retrospektiivisellä valokuvanäyttelyllä Masterclass. Newman tuli tunnetuksi erityisesti julkisuuden henkilöiden ja liike-elämän vaikuttajien kuvaajana. Hän loi oman tunnistettavan tyylinsä yli kuusikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana. Näyttely koostuu noin sadasta vintage-valokuvasta ja työstövaiheen printistä.

IS, ”Poista käytöstä välittömästi” – viranomainen varoittaa suosikkikaupan laturista. 9.1.2022. Flying Tiger. Muovin pehmeneminen voi aiheuttaa sähköiskun vaaran. Laturin sisällä olevat johdot paljastuvat. Sähköiskun vaara.

 • Laturi 2,4 A kaksois-usb EU valkoinen
 • Laturi 2,4 A kaksois-usb EU musta
 • Tuotenumerot 3024900 ja 3024901
 • Myynnissä 1. lokakuuta 2020 lähtien
 • Tuotteiden takaisinvedot.

TE-palvelut, Kuvankäsittelijä / asiakaspalvelija, Adecco Finland Oy, Oulu, Ii. Studio Salama. Määräaikaiseen työsuhteeseen. Työt alkavat arviolta kesäkuun alussa ja kesto on heinäkuun loppuun asti, mutta tarkempi ajankohta määräytyy lähempänä kesää.

 • Työpaikan osoite 91100 II
 • Palkkaus TES/Sopimuksen mukaan
 • Työn luonne vuokratyöpaikka
 • Työ alkaa Kesäkuu 2022
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 06.02.2022

Suomen Kuvalehti, Sisällissodan nopea käänne. 5.1.2022. Sotaonni Etiopian hallituksen ja sitä vastaan kapinoivan pohjoisen osavaltion Tigrayn TPLF-liikkeen välisissä taisteluissa kääntyi joulukuun alussa jyrkästi vain muutamassa päivässä.

 • Etiopian armeija otti käyttöön uuden aseen, miehittämättömät aseistetut lennokit eli droonit. Lennokkisodan käynnistäminen muutti osapuolten välisiä voimasuhteita jyrkästi.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Nikon Z fc review - Did Nikon finally get retro right? YouTube-video, kesto 12:16. Sisällysluettelo.
  • IR, Nikon Z fc Hands-on Review: Is Nikon’s stylish new camera more than a pretty face? Julkistettu 29.6.2021. 21 megapikselin peilitön kroppikennoinen. Retroa. Ei kuvanvakaajaa. Kroppikerroin 1.5x. Nikon Z-mountti. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.040 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 11 fps. 4K video (koko kroppikennon leveys). Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Yhdellä latauksella ottaa 300 kuvaa. Paino 445g. Erikseen pyörösäätimet ISO-arvoilla, suljinajoille ja valotukselle. Firmware-päivitykset onnistuvat puhelimen kautta.
  • Suomen hintaluokka runko 1050 euroa. Kannattaa ostaa yhdessä kittiobjektiivin kanssa, 1200 euroa.
  • TM, Retrotyyli yleistyy kameroissa – Nikonin esittelemä uusi Z fc muistuttaa valmistajansa vanhoja filmikameroita. 29.6.2021.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
  • (otsikko on kääntynyt jo vähän ironiankin puolelle...)
 • Kannattaako Nikon D90 vaihtaa? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Uusi kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Tämän minä päädyin tilaamaan...
 • Sony kymppinelonen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kameralaitteiden huolto ketju (2022) (Digikuvaus).
 • Leirin vaihto PC -> mac? (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 3 viestiä.
 • Lightroom Classic jumissa (Kuvankäsittely). Grafiikkakiihdytys on tosiaan temppuilut usein uusissa versioissa... Sekä Nvidian ajureista...
 • Onko syytä säilyttää koneella Adoben 2021-versiot? (Kuvankäsittely). Jos ei kaipaa uusia ominaisuuksia ja vanha toimii niin silloin ei aina uskalla päivittää.
  • Itse menin päivittämään Adobe Bridgen 2022 versioon ja uudessa versiossa on bugi kun ei toimi enää "eräajopohjainen uudelleen nimeäminen" oikein jos kuvaa RAW+JPEG asetuksella. Tämän bugin takia kuva-arkistoni järjestelytyö on sitten tauolla...
 • Foorumin Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 5 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 (Optiikka).
   • (...ehkä kannattaa siirtyä ketjun seuraavalle sivulle...)
  • Oon testaillut muutamana päivänä RF 800:sta. Vuoden hämärin aika ja kiinteä f/11-aukkoinen tele ei ole se kaikista houkuttelevin yhdistelmä. Vakaaja pelittää kuitenkin erinomaisesti, 1/100-200 ajoilla pystyy kuvaamaan skarpisti käsistä. Huippukevyen muoviputkelon terävyys on muutenkin yllättävän hyvällä tasolla, esimerkkinä lähes 100% croppi pilvisen päivän arotaskusta (klikkaa isommaksi): 2 kuvaa.
  • Birds.fi, RF800. 19 kuvaa.
   • (...osaavissa käsissä tällä huippupimeällä mehupillillä saa oikein hyviä kuvia... ... ja pitää muistaa, että tässä hintaluokassa 800mm... ...kuinkahan monella lintukuvaajalla on varaa superpiirtoiseen 800mm? ...tällä polttovälillä lintukuvaajan repertoaari voi saada uusia ulottovuuksia... ...Canon voisi maksaa näytekuviejn ottajalle vaikkapa pienet provikat...)
   • (Ja se kiinteä aukko on f/11. Ja Suomen hintaluokka vähän yli 1000 euroa...)
 • Yongnuo 20mm f/1.8 FE (Optiikka).
 • new 100MP sensor camera in 2022 (Järjestelmädigit). Alle 2 päivää ketju. 29 viestiä.
 • Tuotekuvia kotistudiossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Joka viikko yksi valokuva - 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mylly alla tähtitaivaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rimpula Rannalla (jatkuva Fuji X100V Kestotesti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaan muutamat kuvat lisää samaan kategoriaan, vaikka Lappi näistä aika kaukana...
 • Jäätä vuosien takaa (useempi tulossa) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • Omakuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viimeisen lomapäivän ratoksi harjoittelin potretin ottamista kotistudiossa. Itse joudun malliksi, kun vaimo joutuu puurtamaan töiden parissa. Seisovasta mallista ei oikein tilan mataluuden takia meinaa kuvat onnistua, joten istuen sitten kuvaisin. Mallia en saanut oikein mitenkään luonnolliseen asentoon. Yritin sitten kahvikupilla saada kuvaan jotain muutakin, kuin pönöttävän mallin. ...
  • (pyydettiin kritiikkiä, sitä tulikin jonkin verran...)
  • (klikkaamalla isommaksi ja toisen kerran klikkaamalla vielä isommaksi...)
  • (lat. huom.: mielestäni ihan hyvä, että välillä sellainen muotokuva, jossa muutakin tutkittavaa kuin kuvattava itse. Nyt kasvot joutuvat kilpailemaan Huuto-mukin höyryn kanssa, ehkä kasvot voittavat. Sitten katse harhautuu sormukseen ja villapuseron alta pilkistävään kelloon. Kouluesimerkki siitä, että valopisteet silmissä ovat lähes pakko olla... ...ja kuvan villapusero näyttää kovin pehmeältä, tuskin on angoraa...)
 • Saarielämäni sattumuksia videoblogeina (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).Tässä vielä uusin ja toistaiseksi viimeinen jakso. Lunta sataa ja jään yli pääsee jo mantereelle.
  • YouTube-video, Snow Blizzard. Kesto 1:44. Kuvakulmat vaihtelevat, hyvä formaatti löytynyt... Ja välillä nopeutetusti... ...ihmeen paljon saatu mahdutettu lyhyeen pätkään... ...eikä kuitenkin on jotenkin rauhallinen tunnelma...
 • Temiksen fotokuvatukset 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sekalaista settiä. Ollut laiska fiilis jo uudesta vuodesta saakka, ei edes mahtava ilma erityisesti buustannut luovuutta. Mutta tälläistä randomi tammikuvaa tältä päivältä! Mukana oli myös filmirunko, mutta sillä en ottanut vielä rullaa täyteen. 7 kuvaa.
  • (...näitä katsoi ihan mielikseen... ...jotenkin pirteät ja luonnolliset värit... ...ja pystykuviakin oli 6 kpl...)

Lassi Kujala, FB, Kaunis aamu mutta eräs asia jäi vähän painamaan. 7.1.2022.

HS, Man Ray kuvasi intiimisti ystäviään kesäparatiisissa 1937 – Kiehtova ranskalaisdokumentti näyttää ryhmän elämäntapaa ujostelematta. 8.1.2022. Surrealistien ympärillä leijuva myyttinen hehku elää vahvana myös Taiteilijat Ranskan Rivieralla -dokumentissa.

 • Ohjaaja François Lévy-Kuentz on kokenut taidedokumenttien tekijä. Taiteilijat Ranskan Rivieralla rakentuu ennen kaikkea valokuvataiteilija Man Rayn filmimateriaalien varaan. Ray oli saanut käyttöönsä värifilmiä ja innostui kokeilemaan sitäkin.
 • Yle Areena, Taiteilijat Ranskan Rivieralla. Kesto 52 min. Kesällä 1937 ryhmä taiteilijoita, johon kuului mm. Pablo Picasso, Dora Maar, Man Ray ja Lee Miller lomailivat Etelä-Ranskassa. Miten ystävykset kuluttivat aikaansa ja mikä oli tunnelma ryhmän keskuudessa sodan kynnyksellä? Ohjelmassa nähdään ainutlaatuista arkistomateriaalia ja valokuvia näiden kuvataiteilijoiden, runoilijoiden ja valokuvaajien viimeisestä rauhan kesästä Rivieran kauniissa maisemissa. (Ranska, 2021).
 • Suomen Wikipedia, Man Ray.

Yle Areena, Valokuvaus. Kesto 28 min. Yle 2015. Ruotsinkielinen. Mutta tekstitys suomeksi. Nykyään kaikki ottavat valokuvia, joten suorastaan hukumme kuvatulvaan. Varhaisesta dagerrotypiasta nykyajan selfieihin - kuinka valokuvasta on tullut yhä tärkeämpi osa elämäämme?

 • (ihan mielenkiintoista, käydään historiaa alusta nykypäivään - 2015...)

Kameraseura ry, Facebook, Vuoden Luontokuvat 2021 -näyttely on esillä Kameraseuran Galleria Westissä Kaapelitehtaalla 30.1. asti. 5.1.2022.

 • kommentti: Käykää ihmeessä katsomassa. Hienoja töitä. Ei rajoitteita, auki koko päivän klo 9–21 ja ei ole ruuhkaa. Ainoastaan maskia suositellaan.

Instagram, @kuvajournalistit. Ns. stories. Eli kuvan ohella myös teksti, jossa kuvaaja esittelee itsensä ja kertoo kuvasta. Tuttujakin kuvia, lehdistä. Ensimmäisen kuva kun klikkaa auki, niin pääsee nuolinäppäimillä etenemään. Välillä samalta kuvaajalta peräkkäin useampia otoksia.

 • varhaisin 6.12.2016, kaikkiaan 240 julkaisua

Patricia Seppälän blogi, Valokuvien Itää etsimässä. 6.7.2020. By Riitta Raatikainen. Avauskuvana Ari Jaskari: Nuori nainen tupakoi. Puumala, Lietvesi, 1989.

 • Suomen itä valokuvissa -näyttely Kuopion korttelimuseossa 25.10.2020 saakka ja Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa 14.11.2020 alkaen. Kesällä 2021 Pohjois-Karjalan museossa Joensuussa ja syksyllä 2021 Kainuun museossa Kajaanissa.
 • Suomen itä valokuvissa -kirja, Musta Taide, 160 valokuvaa vuosilta 1876–2017, englannin- ja venäjänkielinen tiivistelmä ja kuvatiedot.
 • (avauskuvasta tulee vahvasti mieleen Inha...).

HS, HS:n kriitikot valitsivat kuusi kiinnostavaa taidekirjaa vuodelta 2021 – tutustu näihin teoksiin. Yksi puhtaasti valokuvakirja, Lauri Eriksson: Sumunhimmeä maisema – Polaroideja lähiluonnosta. Parvs. 120 s.

 • Lisäksi Taiteen kanssa maailman äärellä. Kirjoituksia ihmiskeskeisestä ajattelusta ja ilmastonmuutoksesta. Toim. Hanna Johansson ja Anita Seppä. Taideyliopiston Kuvataideakatemia & Parvs, 2021. 275 s. ...mainitaan ihmisen ja kissan kumppanuutta Kari Soinion omakuvissa.
 • Sarianne Soikkonen (toim.): Kari Vehosalo (näyttelyjulkaisu), Sara Hildénin taidemuseo. 151 s. (...valokuva tulee ensilmäyksellä mieleen, vähän myöhemmin ymmärtää, että kyse on maalauksesta...)

HS, Kansallisgallerian varastosta löytyi unohdettu aarre pari vuotta sitten. 7.1.2022. Kansallisgallerian varastossa lepäsi vuosikausia likainen ja revennyt maalaus. Kun se konservoitiin pari vuotta sitten, likakerroksen alta paljastui komea riista-asetelma, jossa lintukoirat vahtivat metsästysretken saalista – sinisorsia, kuoveja ja kookasta harmaahaikaraa.

 • Flaamilaisen Jacob Xaver Vermoelenin (1714–1784) maalaus on arvoituksellinen tapaus.
  • Kommentti: "oki kuva on maalauksesta sellaisena kuin se nyt on, mutta varovainen digitaalinen restaurointi on hyvin helppoa. Kellastunut vernissa on tummentanut kuvaa ja muuttanut sävyjä. Sen enempää ei tarvitse tehdä kuin poistaa keltaisuutta ja säätää kuvassa valkoinen valkoiseksi, niin muut sävyt seuraavat mukana. Tämä on toki jonkinlainen arvaus, mutta varmasti lähempänä alkuperäistä kuin maalaus nykyään. Ennen ei siis maalattu sameita ja ruskeita maaluksia.
  • --Näin teen kaikille kellastuneille kuville, enkä koe huiputtavani katsojaa/lukijaa, vaan pikemminkin pyrin esittämään kuvat sellaisena millaiseksi ne on tarkoitettu. Kansallisgalleria voisi tehdä samoin."
  • (...Lat.huom. Niin, miksi näin ei voisi tehdä? Kokeilin itsekin digitaalista restaurointia, muutamassa minuutissa öljyvärityö kirkastui ja värit tulivat kauniisti esille. Mutta tämä taitaa olla ihan liian helppoa...)

Suomen Canon, FB, Canon R6, 1-kertainen emoj-kysely. 7.1.2022. Ja linkkin anonin omille sivuille, joille käyttävät ovat antaneet mallista arvosanan ja vähän kokemuksiakin.

Sttinfo.fi, Joko Tiktok on hallussa? Tokkerin käsikirja opettaa Tiktokin salat selkeäsanaisesti ja helpoilla ohjevideoilla. 7.1.2022.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Elämää kaupungissa sivuston ensimmäinen vuosi takana. 6.1.2022. Tammikuun ensimmäinen päivä vuonna 2021 avasimme elamaakaupungissa.fi sivuston. Nyt ensimmäinen vuosi on takana ja sivuilla on julkaistu 20 tarinaa sekä 12 haastesettiä.

 • Mukana on alkuperäisen 9 kuvaajan sijasta 10, jotka tuottavat kaikki tasaisen epätaiseen tahtiin omia tarinoita sekä osallistuvat haasteisiin omilla tulkinnoillaan.

Patricia Seppälän blogi, Kohdata ja katsoa – työskentelyni valokuvaajana. 2.12.2020. By Jari Silomäki. Aloitin valokuvauksen opinnot Muurlan opistossa 1996. Opiskeluvuoden päätteeksi tein näyttelyn nimeltään Ei voi pitää punaista. Tallensin kuviini isoäitini arjen pappani kuoleman jälkeen. Puolessa vuodessa kuvattu harjoitustyö oli silmiä avaava. Ymmärsin toiminnan valokuvaajana olevan paljon muutakin kuin kuvaustapahtuman hetkellä tehtyjä valintoja valosta ja rajauksesta. Valokuvaaminen on myös puhetyötä ja nonverbaalista viestintää, jonka päämääränä on turvallinen ja avoin kohtaaminen.

HS, Tällainen on helmipöllö, metsiemme supersaalistaja - Tiede. 7.1.2022. Helmipöllökoiraille kevät on yhtä stressiä. Ne saattavat hihkaista ensimmäiset soidinhuutonsa jo varhain tammikuussa. Näin aikaisin öinen puputus alkaa niinä vuosina, joina myyriä on paljon. Perusteellinen artikkeli, eri osia.

Jokes-saatio.fi, Lehtikuvaajarahaston kevään Kopiosto-apurahahaku alkaa. Apurahojen haku alkaa 5. tammikuuta ja päättyy 4. helmikuuta kello 16.

Sanoma.fi, Monimediatoimittaja, taittavia toimittajia, kuvaajia ja graafikoita kesäksi Aamulehteen. Tampere. Hakuaika päättyy 16.01.2022.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Honorin maanantaina julkistettavan taittuvanäyttöisen Magic V -huippupuhelimen hinta jopa parin tonnin luokkaa – oranssi tyylivaihtoehto esillä ennakkokuvassa. 6.1.2022. Jaa.
 • Lbaanijakuva.fi, Ammattikuvaajan puhelin. 5.1.2022. Sanon heti, että kuvanlaatu on selvästi paras 24 mm:n objektiivilla ja 1-tuumaisella kennolla. Myös 16 mm:n ja 50 mm:n laajakuvat ovat hyviä, mutta kuvat näyttävät puhelimen parhaat puolet juuri 24 mm:n kameralla otettuna.
  • Jos vertaa tavalliseen kameraan kuten Fujifilm X100V:hen tai Sonyn uuteen a7 IV:een, näkee selvästi, että kehittyneimmilläkin kännyköille koneoppivine kuvankäsittelyineen on vielä pitkä matka yltääkseen oikeiden kameroiden kuvien dynamiikkaan, värintoistoon ja etenkin hämäräkuvauksessa syntyvän kohinan poistoon. Viimeisin on yleensä puhelinten heikoin lenkki, mutta vähemmän häiritsevää PRO-I:llä.
  • 24-millinen tarjoaa myös loistavaa terävyyttä, mutta vertailun nimissä on sanottava, että vastaavan pystyy myös iPhone 13 Pro. PRO-I:n ja tavallisen puhelimen ero on 1-tuumaisen kennon kuvankäsittelyssä, joka tulee esiin vasta yli ISO 400:n.
  • Sony Xperia PRO-I on kuvanlaadultaan paras näkemämme puhelin – kunhan käyttää 1-tuumaisella kennolla varustettua 12 Mp:n kameraa.
  • 12 Mp 16 mm f/2,2 + 12 Mp 24 mm f2–4 + 12 Mp 50 mm f2,4
  • Suomen hintaluokka on 1800 euroa.

Dpreview.com.

 • Roundup: The best portable chargers and power banks for every situation. Virtapankeille on aina käyttöä. Nollakorkoaikaankin. Osa merkeistä tuttuja suomalaisille, osa ei. Voihan näitä luonnehdintoja lukea, vaikka ko. mallia ei Suomesta saisikaan. Voi ymmärtää, minkälaisiin ominaisuuksiin kiinnittää huomio.
  • (lat. huom.: itselle tärkein ominaisuus on ehdottomasti latauksen nopeus...Siis virtapankin itsensä...).
 • Just published: Production sample images from the Nikon Z9 (with Raws).
 • 717-gigapixel image of Rembrandt's 'The Night Watch' is the largest to ever be published.
 • Nikon more than doubles the dual-format burst performance of the Z9 with 1.10 firmware update.

IR.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). 3. piikki. Usealla.
 • Kannattaako Nikon D90 vaihtaa? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Lightroom Classic jumissa (Kuvankäsittely). Tuorein viesti:
  • Koko ”develop”-osio menee lukkoon maskauksen käytössä. Tarkemmin sanottuna silloin, kun yritän käyttä ”select sky” taikka ”select subject”. Ohjelma antaa virheilmoituksen ”something went wrong”, ja sen jälkeen ei toimi mikään, kone täytyy sammuttaa. Näytönohjain on uusin mahdollinen, mutta mitään GPU ei löytynyt ainakaan grafiikka-asetuksista (ei sen puoleen, että niistä mitään ymmärtäisin). Harmittaa, kun maksu menee joka kk, eikä voi ohjelmaa käyttää optimaalisesti.
 • Foorumin Myydään -alue. 1 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 4 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Moderni objektiivin suunnittelu ja kuvankäsittely (Optiikka).
 • Yongnuo 20mm f/1.8 FE (Optiikka). Tämä kiinnostaa... Yongnuo 20mm f/1.8 FE Saas nähdä minkälaista lasia tulee, ja mihin hintaan.
  • On kyllä hurja tahti kaikenlaisilla objektiivivalmistajilla. Peilittömät ovat aiheuttaneet uskomattoman kasvun objektiivimarkkinoilla. Se on ihan kiva, että kaikenlaisille kukkaroille sopivia vaihtoehtoja löytyy, eivät kaikki näistä edullisista ole täyttä kuraa vaan helmiä löytyy.
 • Sigmalta uusia kiinteäpolttovälisiä (20/2 yms) (Optiikka).
 • Pentax, Olympus ja Sony promootio (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 10 viestiä.
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit).
 • Talvilintuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisätään eilinen kotka tähän. Kuvattu hieman korkeammalta, 3 m:n jäisen siirtolohkareen päältä, taustaa oli meininki saada mukaa, mutta eipä sitä tullut. Ilman taustaa ovat hieman aneemisennäköisiä..
 • Köysipunos (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Fisuton keikka (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Köyhän miehen Lappi II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tähän lisää nietoksia. Kameran mielestä oli sinistä, ei ollut, mutta olkoon...
  • Kommentti: Lumi on oikeasti sinistä, meille on vaan pienestä pitäen opetettu sen olevan valkoista. Parin viikon ajan kaihileikkauksen jälkeen lumi oli tuollaista, sitten vanhat opit saivat aivoissa niskalenkin silmäin tuotoksesta.
  • Joo, lumen väri on ikuisuuskysymys. Moni meistä mieltää sen valkoiseksi, mutta se ei ole niin yksinkertainen asia miten lumi/lumikiteet heijastavat valoa.
   Hyvä kuva Jakenassu.
 • Itämeri 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tulihan se talvi tänne eteläänkin. 3 kuvaa.
 • 52 kuvaa - 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Peter Forsgard haastoi Youtubessa ottamaan vuoden mittaan 52 kuvaa eri aiheista. Kasaan tähän omista tekeleistä versiot.
 • Oton sekalaiset kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Seuraavana ostoslistalla on kyllä ehdottomasti värikalvot studiohommiin! Nämä ovat vielä photarissa väännettyjä, mutta kyllä värit tuovat joihinkin kuviin aivan järjettömän paljon lisää verrattuna neutraaliin salaman värilämpötilaan. Miespotretti.
 • Mylly alla tähtitaivaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisään valottoman version myllystä.
 • Temiksen fotokuvatukset 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja rastas.
 • Koottuja eläinkuvia maisemakuvamatkoilta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Vuosien varrelta koottuja eläinkuvia. Kaikenlaisia muistoja maisemareissuilta. 12 kuvaa. Mustaa, valkoista ja väriä.

Sulantoblog, Sharp New Standard –Samyang 50mm F1.4 FE II. 2.1.2022. Kesto 9:26. Sisällysluettelo. Lainassa. Hintaluokka 700 euroa. Täyskennoiselle. Ihan uusi optinen rakenne. Mark II. Vain Sony E-mount. Miten hyvin automaattitarkennus toimii. Aiemmin pieniä ongelmia. Toivottavasti lähitulevaisuudessa Samyang tarjoaa optiikkaa myös Canonin ja Nikonin peilittömille.

 • Sääsuojattu. Mukana vvs. Kustomoitavaa. 72mm suodinkierre. Paino 458g. Riittävän terävä taydelläkin aukolla.
 • Automaattitarkennus riittävän nopea. Mutta ei parhaimpien Sonyn objektiivien tasoa, ihan. Lähin tarkennus 0.4m.
 • YouTube-kanavalla 31.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live Feedback: Nighttime Photos. 28.12.2021. Striimattu livenä. Kesto 1:16:25. Alku 1:25. Ja oikealla puolella sitten näkyvissä chat.

Patricia Seppälän blogi, Uusi kuvajournalisti -sarjan voittaja Toivo Heinimäki. 2.4.2021. Torstaina 1.4.2021 paljastettiin Suomen kuvajournalistien järjestämän Kuvajournalismi 2020 -kilpailun voittajat. Uusi kuvajournalisti -sarjan voitti Toivo Heinimäki. Tuomaristo totesi Heinimäen kuvasarjasta, että se oli ”yllättävä, anarkistinen ja siinä on punk-henkeä. Se kierrättää 90-luvun antiestetiikkaa, joka näyttää nyt tuoreelta. Toivo Heinimäki on luonut oman tyylinsä ja osaa yhdistää eri kuvatyyppejä sarjaansa.” Onnittelemme ja kysymme tuoreelta voittajalta muutaman kysymyksen.

HS, Valoa pimeyteen. 5.1.2022. Valotaidenäyttely Lux Helsinki saa katsomaan arkista ympäristöä uudella tavalla. Kuvia ja videoita. Aika monta.

Rajala Gallery. Postitalo. Siinä Helsingin keskustassa... Kaksi näyttely esillä juuri nyt. 3.-31.1.2022.

 • Arkisin: 10.00 - 18.00 Lauantai: 10.00 - 16.00 Sunnuntai: Suljettu.
 • Ari Laine - Kuvia Helsingistä.
 • Jorma Ojama - Mustaa valkoisella - Kulkijoita kaupungissa.

Uusiteknologia.fi, Drone toimii myös talvella – tässä käyttövinkkejä Drone toimii myös talvella – tässä käyttövinkkejä. 5.1.2022. Tässä kiinalaisen drone-valmistajan vinkit videoineen talviseen kuvauskoptereiden lennättämiseen.

Suomen Canon, Facebook, Arvonta. 6.1.2022. Komentin antamalla osallistuu arvontaan. Canon PowerShot ZOOM -konseptikameran (Essential Kit, musta). Arvo 370 euroa. Aikaa on 12.1.2022 asti. Voittaja arvotaan 13.1.2022.

Kokkola-lehti, Auringonlaskuja ja tähtitaivaita Katja Tokolan ja Marko Ikosen valokuvanäyttelyssä: "Merenranta auringonlaskun aikaan on ihan parhaita näkyjä". 5.1.2022. Kokkolan kaupunginkirjasto.

HS, HS:n kesätoimittajahaku alkaa tänään – Päätoimittaja toivoo hakijoita erilaisista taustoista. 6.1.2022. Avoimia paikkoja on tänä vuonna yli 70. HS kannustaa motivoituneita ja mediasta kiinnostuneita ihmisiä eri aloilta hakemaan kesätoimittajaksi tai kesäkuvaajaksi.

IS, Hae kesätoimittajaksi Ilta-Sanomiin. 6.1.2022. Töitä on tarjolla toimittajille, valo- ja videokuvaajille, videoeditoijille, kuvatoimittajille, verkon visualisteille, taittajille ja graafikoille.

Iltalehti, Iltalehden kesätoimittajahaku aukesi – kisa Suomen luetuimmasta kesätyöpaikasta käydään nyt. 6.1.2022. Toimittajia kaikille osastoille sekä valo- ja videokuvaajia.

Mobiili.fi, Google esitteli lukuisia tulevia parannuksia eri laitteiden yhteistoimintaan – tämä kaikki muuttuu Androidissa, Wear OS:ssä, Chromebookeissa, Windowsissa ja esimerkiksi kuulokkeissa. 5.1.2022. CES-messut.

Mobiili.fi, Asus julkisti 17,3 tuuman taittuvalla näytöllä varustetun kannettavan Zenbook 17 Fold OLED -tietokoneen. 5.1.2022. CES-messut. 4:3 kuvasuhde, 2560×1920. Näyttö taittuu keskeltä, jolloin siitä syntyy kaksi 3:2-kuvasuhteen ja 12,5 tuuman näyttöä 1920×1080 pikselin tarkkuudella. Myyntiin vuoden 2022 puolivälissä. Ei hintaa. Näppäimistö sitten Bluetooth-yhteys eli erillään.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview Readers' Choice Awards 2021: Product of the Year.
 • DPReview TV: The episode in which we predict all the big camera news of 2022. YouTube-video, kesto 11:53. Sisällysluettelo.
 • Colorized video clips reveal what California looked like almost a century ago. 1940/1950-lukujen taite ja 1930-luku. Mv-filmikuvaa keinoälyn voimin paranneltu. Ja lisätty äänet. Olisi voitu näyttää, miltä oikea värillinen liikkuva kuva näyttäisi tuolta ajalta.

Petapixel.com.

IR.

 • Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD Gallery: Tamron’s unique full-frame zoom delivers great results. Vuonna 2019 Tamronilta tuli 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD, täyskennoisille peilikameroille. Nyt sitten uusi versio, Sonyn peilittömälle E-mountille. Runkona Sony A7R IV. Varsinaista arviota odotellessa vähän maistiaiskuvia. Ei kuvanvakaaja, Sonylla vakaaja rungossa. Suomen hintaluokka alle ja päälle 1800 euroa. Paino 1165g.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Prysportalen.se, Sikta, skjut och projicera – när Nikon Coolpix S1000PJ tog min prylhjärna med storm. Pokkarikamera jossa sisäänrakennettu projekti. Vuodelta 2009.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Engadget: “the global chip shortage isn’t ending anytime soon”. Voi olla, että pulaa riittää vuoden 2023 puolelle...
  • Urbandictionary, chip on my shoulder. (...tiesin kyllä mitä termi tarkoittaa. Mutta nyt tiedän sitten ilmaisun etymologian... 1800-luvun Amerikasta peräisin...).
 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… What’s Wrong with the Sony A7 IV? (part I). Etc.

 

05.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Luontokuvausvuoden 2021 yhteenveto. 3.1.2022. Pandemian vuosi. Vuosi 2021 muutti monia asioita, se poisti jo lähes perinteeksi muodostuneen Kanarian lepoloman kalenterista. Kuvauksellisesti se vähensi käytettäviä millejä huomattavasti. Samalla myös kuvauspäivät vähentyivät entisestään. Kameroita ja objektiivejä tuli ostettua aika monta puhumattakaan erilaisista apuvälineistä, joita myös rakennettiin ennätysmäärä.

 • ...

Eerala.com/weblog. Rupuranta.net. Periferian hilpeä dekadenssi. 61N21E. Wrecked on a Baltic shore. Jan Eerala. Viimeisimmät. Kuvaa ja ääntä yhdessä, tarkoin harkittu minimalistinen lähestystapa. Äänimaisemia. (melkoinen annos katseltavaa ja kuunneltavaakin...). Tuorein.

Lassi Kujala, Facebook, Kevyttä kenttänäppäilyä. 3.1.2022. Mukana oli vain räksä ja sehän taas oli kuin luotu tämän tyyppiseen kevyeen ” kenttänäppäilyyn” jota sitten innostuin tekemään oikein urakalla. Sorsia urakalla.

Pekka Hyvönen, Kuvahaaste - viikon 1 kuvat. 3.1.2022. Aiheena "yksityiskohdat ympärilläni...ympäristössäni...lähiympäristössä", äh, Details in my surroundings. Enhän mä juuri muita kuvia nykyisin otakaan, joten sapluuna on tuttu. 40-150 millinen nokalle ja matkaan kohti tuttua paikkaa.

 • 6 kuvaa. Klikkaa kuva isommaksi ja selaa...

Olli Kanerva, 12 kuvaa vuodelta 2021. 2.1.2022. 12 kuvaa, 1 kuva per kalenterikuukausi.

 • Tämä olikin kiva konsti katsella menneeseen vuoteen. Kun kuvia katselee kuukauden kerrallaan, niin lähestymiskulma on toisenlainen ja valinnan tausta on juuri nyt tässä hetkessä. Mitkä kuvat puhuttelevet eniten juuri nyt? Tai mistä tulee sellainen muisto, että sen haluaa nostaa juuri nyt esille?

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook, Poliittisen taiteen festivaali 2021 Linnun katse. Videotallenne live-esityksestä, kesto 59:10. Kuvaa ja ääntä. Bird's Eye View. Perusteellista jälkeä... Eli virtuaaliopastus.

Patricia Seppälän blogi, Ihmiskaupan todellisuus kuvaajan silmin. 8.4.2021. Johanna Erjonsalo. Kuvajournalistina tärkein työkaluni on kuvaajan ja kuvattavan välinen luottamus. Miten se rakennetaan silloin, kun aihe on niin sensitiivinen, että kuvattavan identiteetti täytyy häivyttää?

 • Vuonna 2018 matkustin ensimmäisen kerran toimittaja Kaisa Beltranin kanssa Espanjaan toteuttamaan juttusarjaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvasta ihmiskaupasta. Solmin Beltranin kanssa ainutlaatuisen kontaktiverkoston poliisiin, järjestöihin, prostituoituihin ja ihmiskaupan uhreihin sekä heidän lähellään toimiviin tahoihin. Emme halunneet jättää projektia vain pariin lehtiartikkeliin, joten päätimme tehdä aiheesta tarinallisen tietokirjan....

HS, Lux Helsinki -valotaide­tapahtuma alkaa keskiviikkona. 5.1.2022.

 • Luxhelsinki.fi. Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä valofestivaali, joka muuntaa tutut rakennukset ja tilat ainutlaatuisiksi kaupunkitilateoksiksi. Vuonna 2022 Lux Helsinkiä vietetään 5.-9.1.2022. Festivaali on avoinna päivittäin klo 17-22.
 • Helsingin kaupunki, Lux Helsinki järjestetään turvavälein eri puolilla kaupunkia.4.1.2022.
 • [rant]
  • (---Sellainen pieni vinkki, että runsas vuosi sitten huomattiin, että korona leviää pääasiassa - tai ainakin tehokkaasti - myös aerosolitartuntana. Siihen asti luultiin, että tartunta tapahtuu pisaratartuntana. Kaikkien käyttämät maskit eivät pysäytä millään tavalla hienojakoista aerosolia. Pysäyttävät kyllä pisarat.)
  • (---Hengityssuojaimet FFP2 ja FFP3 pysäyttävät sitten tehokkaasti aerosolihiukkaset. Monessa paikassa myydään FFP2-hengityssuojaimia, 25 kpl maksaa 9,90 euroa. Värit musta, valkoinen ja punainen.)
  • (---Jos haluaa sitten vieläkin paremman suojan, niin FFP3-hengityssuojaimet. Ilman venttiiliä näitä on vähän hankala käyttää pitempiä aikoja. 3M:n FFP3 venttiilimalli maksaa vähän alle 10 euroa per kpl.)
  • (---Venttiili päästää alle puolen metrin päähän aerosoleja, maskit päästävät kaiken aerosolin eteen.)
  • (---Yhdessä englantilaistutkimuksessa laskettiin, että FFP3:n venttiilimalli päästi 25% hengitysilmasta ulos. Venttiilittömät FFP2-hengityssuojaimet eivät päästä suoraan eteen aerosoleja, sitäkin enemmän sitten suoraan ylös ja sivulle...)
  • (---esim. FFP3 voi käyttää uudestaan, jos laittaa ns. tuulettumaan 3 päiväksi. Siinä ajassa virukset kuolevat varmasti. Oikeastihan on tarkoitettu sairaalaolosuhteisiin koko päivän ajaksi käytettäväksi... Eikä saa sairaalakäytössä välillä riisua ja laittaa takaisin...)
 • [/rant]

Petteri Hautamaa, Lintubissebongauksen big yearin 2021 tilinpäätös. 5.1.2021. Äkkiä se vuosi kului. Tuhansia kilometrejä tuli ajettua ja tuhansia euroja laitettua likoon lintuoluiden takia, mutta hauskaa oli koko rahan edestä. Itseasiassa noita bongattuja ja ostettuja lintuolutputeleita riittää vielä parin vuoden blogiesittelyihin, sikäli kun ne kerkeää korkkaamaan ja arvioimaan päiväysten puitteissa. ...

HS, Viisi vaikuttavinta. 23.5.2021. Päivitetty 4.1.2022. Tilaajille. Suomi on täynnä kohteita, jotka hivelevät kauneudellaan - niiden lumo ei haihdu talvellakaan vaan vastassa voi olla tavallista kiinnostavampikin maisema. HS pyysi asiantuntijoita valitsemaan viisi kohdetta, joissa jokaisen suomalaisen kannattaisi vierailla kerran elämässään.

 • Koli, Punkaharju, Saaristomeri, Hailuoto, Inari.

Yle, Oikeusistuin hylkäsi "Nirvana-vauvan" jättämän syytteen lapsipornosta levynkannessa. 4.1.2022. Käsittämätön oikeusjuttu alkuaankin. Rahastusyritys epäonnistui. Ja juttukin lienee ollut vanhentunut jo vuonna 2011.

Älypuhelimista.

Digital Photography School. Kaikki kertauksia, vuosienkin takaa.

Petapixel.com.

IR.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hyvä kiinteä, valovoimainen laajakulma canon 6d mkII ja canon 90d järkkäreille (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Musta piste kuvassa (Digikuvaus).
 • Patona akut (Digikuvaus).
 • RAW-muokkainten testiä (Kuvankäsittely). DxO Photolabin versiossa 4 tuli batch rename toiminto, en ole kyllä itse kokeillut kun säilytän mieluummin alkuperäiset nimet.
 • Foorumin Myydään -alue. 8 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 5 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit).
  • joku kolmasosa-aukon penaltti tulee nopeasta sähkösulkimesta vrt. samankaltaisen tekniikan z7ii
  • ^Mihin tuo perustuu? Mielenkiinnosta kysyn.
  • Kyllä tuo ilmiö on kaikilla valmistajilla ollut, joiden kameroilla on tullut kokeiltua täysin sähköisellä sulkimella kuvaamista. Kenno on jatkuvasti "päällä" ja resetointi/luku rivikohtaisesti ilman etu- ja takaverhoja.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Keltaisuutta... Clog3:lla ko oon kuvannu ni siellä ei edes anneta valita tuota color matrixia. (taitaa olla kyse videosta...)
 • Vuosien renkaat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Taipuu moneen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Itämeri 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hieman harmaata tänään. 2 kuvaa.
  • (ovat muuten värikuvia...)
 • Temiksen fotokuvatukset 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja: Käsittelin vielä nopsaan hyvän yön saduksi nämä 4 lintupönöä jotka otin tänään melkoisen vaatimattomissa olosuhteissa. Mutta ihan hauskoja niistä tuli, vai mitä? Kaikki 4 kuvattu käsivarlta 400mm, f/5.6, ISO3200 ja suljinajat olivat sellaista 1/30 - 1/100 sec.

Sulantoblog, Favorite Gear 2021 –Most Used Cameras and Lenses. 20.12.2021. Kesto 9:50.

 • Yli 200 kommenttia.
 • YouTube-kanavalla 31.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Great Photography YouTube Channels To Watch In 2022! 24.12.2021. Kesto 3:59. Sisällysluettelo. Llinkit.

Peter Forsgård, 52 Assignments for You! - [A Challenge for 2022!] 21.12.2021. Kesto 7:28. Sisällysluettelo. Motivaatiota tälle vuodelle.

HS, Valtava ”mitätön” projekti. 4.1.2022. Tilaajille. Joukko valikoituja kuvaajia on dokumentoinut Helsingin arkipäivää ja kaupunkilaisia upeisiin kokoelmiin Signe Branderista lähtien noin 115 vuoden ajan. Mistä oikein on kyse?

 • ”Kuljen kamera aina mukana. Aiheet ovat usein mitättömiä nykypäivän näkökulmasta, sellaisia, joihin kukaan ei kiinnitä huomiota. Vasta aika näyttää kuvien arvon”, sanoo valokuvaaja Sakari Kiuru. ”Nykydokumentointi on tosi mielenkiintoista. Kokemuksen myötä oppii, mikä on sellaista, jota tulevaisuudessa arvostetaan.”
 • Branderin tuhatkunta otosta ovat nykyisin osa Helsingin kaupunginmuseon noin miljoonan kuvan kokoelmaa. Kuvien digitaalisissa aarrearkuissa internetosoitteissa helsinkikuvia.fi ja finna.fi käytiin 5,5 miljoonaa kertaa vuonna 2020.
 • ...Paljolti samalle vuosikymmenelle asettuu Eeva Ristan ja äskettäin edesmenneen Simo Ristan (1933–2021) arjen kuvadokumentaatio.Eeva Ristan ja Simo Ristan kuvat vuosilta 1969–1987 tulivat tunnetuiksi vuonna 1999 internetissä avatun Stadin taivaan alla -kokoelman myötä. Internetosoitteessa taivaanalla.lasipalatsi.fi nähtävänä olevassa kokoelmassa on yli 8 300 kuvaa Ristojen 60 000 kuvan arkistosta.
 • ...Nyt tuohon puoliamatöörien kerhoon on asettunut uusia diletantteja, kun Helsingin kaupunginmuseo vuonna 2018 perusti 10–20 vapaaehtoisen Kuvaussakki-ringin dokumentoimaan Helsingin arkea.
  • ”Sovimme kuvausaiheen kolmesti vuodessa. Aloitimme kuvaamalla graffiteja. Vuodenaikajuhlat, kuten juhannus ja joulu, ja tänä vuonna myös halloween. Poikkeustila, Helsingin rannat, erilaiset liikkumismuodot, alueet ja kaupunginosat”, intendentti Myrén kertoo aiheista.
  • Ringiltä kertyneet vajaa tuhat kuvaa ovat katsottavissa internetosoitteessa helsinkikuvia.fi hakusanalla ”Kuvaussakki”.
 • ...Helsingin kaupunginmuseon nykyinen palkattu valokuvaaja on Yehia Eweis (s. 1975). Kansallisgalleriassa, Helsingin kaupungin taidemuseossa (HAM) ja Espoon modernin taiteen museossa (EMMA) kuvaajana ollut Eweis aloitti Helsingin kaupunginmuseossa vuonna 2018.

----- kertaus DCN uutiset 9.6.2021------------
Hs, Helsinki on värillinen. 8.6.2021. Tilaajille. Juha Tarvainen pyörittää suosittua Facebook-ryhmää Vanha Helsinki värikuvina. Hän on myös kaksi suurta sydänleikkausta läpikäynyt it-veteraani, joka todisti aitiopaikalta legendaarisen internet- ja teleoperaattorin Saunalahden kultaisia vuosia.

 • Koronaviruspandemian myötä Tarvaiselle jäi luppoaikaa. Se taas mahdollisti oman Facebook-ryhmän perustamisen viime vuoden elokuussa. Vanha Helsinki värikuvina -niminen ryhmä on ollut alusta asti menestys. Siellä julkaistaan etenkin kuvia, jotka ovat alun perin olleet mustavalkoisia mutta jotka on muutettu värikuviksi kuvankäsittelyn avulla.
 • yhmässä on yli 22 000 jäsentä, ja määrä kasvaa. Tarvaisen mukaan jäsenten ikäjakauma on harvinaisen laaja.
 • ”Yli 55-vuotiaiden ryhmä on yhtä suuri kuin 25-vuotiaiden ryhmä. Statistiikka todistaa tämän poikkeuksellisen ikäjakauman. Uusi ilmiö on, että nuoret hipsterit ovat yhtä innoissaan Helsingin historiasta kuin ne ajat eläneet seniorit.”
 • Tarvainen on tavallaan palannut värikuvauksen alkuun, sillä aluksi valokuvia värjättiin maalaamalla. Varsinainen värikuvaus yleistyi vasta 1940-luvun puolivälin jälkeen. ”1920- ja 1930-luvuilla veri oli punaista ja ruoho vihreää, paitsi vanhoissa valokuvissa, joiden kautta olemme oppineet näkemään ne mustavalkoisina.”
 • ”Tietoa tulee myös lisää joka ikinen päivä. Nähtyään orvokkien tai liljojen värivalinnat joku saattaa sanoa, ettei värittäjä näköjään ole koulutukseltaan hortonomi. Minä otan nöyrästi tietoa vastaan ja korjaan asioita lennossa.”
 • Facebook, Vanha Helsinki värikuvina. Yksityinen eli pitää erikseen liittyä, jotta kuvat ja viestit näkyisivät. Jäseniä 27.031 kpl (9.6.2021: 24.418 kpl.)
 • Yle, Vanhojen valokuvien nostalgiaa väritettynä - Katso, kuinka Fordista tuli viininpunainen ja ylioppilasmekosta taivaansininen. 19.3.2021.
 • Ilta-Sanomat, Upeat kuvat: tältä näytti menneisyyden Helsinki. 27.2.2021.
 • Googlen kuvahaku.

Patricia Seppälän säätiö, blogi, Voiko aikaa nähdä? 28.9.2021. Juha-Pekka Inkinen. Kuvasin bussipysäkkikatoksia 17 vuotta, ja aloittamisesta 35 vuoden jälkeen tein kuvistani kirjan.

Mikrobitti, Kun digielämäkin jää taakse – näin säädät Gmail-tilin tuhoutumaan kuoltuasi. 3.1.2022. Google-tilin voi määritellä poistettavaksi, kun se on ollut tietyn ajan käyttämättä.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Samsung julkisti vihdoin Galaxy S21 FE -älypuhelimensa – saatavilla 11. tammikuuta alkaen 779 eurolla. 4.1.2022. Alkuaan piti julkaista jo elokuussa.
 • Suomimobiili.fi, Vuoden Puhelin 2021 -äänestyksen tulokset julki – OnePlus, Xiaomi ja Samsung suomalaisten suosikkeja. 3.1.2022.
 • Traficom.fi, Kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä matkapuhelinsopimuksensa voimassaolo – palvelu käyttöön vuoden 2022 alusta. 3.1.2022. Kuluttaja voi vuoden 2022 alusta lähtien tarkastaa matkapuhelimensa määräaikaisen liittymäsopimuksen päättymispäivän tekstiviestillä. Kuluttaja voi lähettää tekstiviestin SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321, ja hän saa välittömästi vastauksena tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän.
  • Palvelun avulla pyritään välttämään myös ongelmat, joita on ilmennyt siirrettäessä numeroa uudelle teleyritykselle. Numeron siirto epäonnistuu usein, koska tieto sopimuksen päättymispäivästä ei välity oikein kuluttajalta uudelle teleyritykselle.
  • (nettikommenttien perusteella ei - vielä - toimi kaikilla...)
  • (04.01.2022 9:43 Traficomin saamien tietojen mukaan osalla teleyrityksistä palvelun käyttöönotto vaatii asiakkaan hyväksynnän ennen kuin asiakas saa vastausviestinä liittymäsopimuksensa voimassaolon. Traficom selvittää asiaa teleyritysten kanssa.)

Digital Photography School.

Thom Hogan.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Earthboundlight.com.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild.

 • TEST: Western Digital Blue SN570 SSD – prisvärd lagring. Nopeampi kovalevy nopeuttaa. Mutta joutuu tasapainoilemaan hinnan ja suorituskyvyn välillä. Isoilal tiedostoilla jäädään spekseistä 10% - 20%. Pienillä nopeus jää puoleen. 1 TB 1200 kruunua.
 • Uusi malli, Suomen hinnat alle ja päälle 100 euroa. Moninkertainen nopeus SATA-väylään verrarttua. Väylä PCIe Gen3 x4 NVMe.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pekka Hyvönen, Vuoden projekti - 52 kuvaa. 2.1.2022. 3.1. 2022 alkaa Peter Forsgårdin masinoima projekti, "haaste". Lyhyesti sanottuna tarkoitus on ottaa kuva/kuvia viikoittain vaihtuvasta aiheesta. Perskohtaisesti pidän tätä erinomaisena ideana, keskittyminen tietyn kohteen etsimiseen, havaitsemiseen ja kuvaamiseen on ihan toista luokkaa kuin satunnainen räpsyttely. ...

 • ...Projektin kunniaksi oikein putsasin silmälasit uuteen loistoon....
 • Nii, niistä kuvista: Ne postataan aina niin ihanaan naamakirjaan Forsgårdin tuubiryhmään, ja siellä sitten toivon mukaan ne arvioidaan ja annetaan kenties myös palautetta.
 • Aion osallistua parhaani mukaan, vaikka pelkäänkin ihan saatanasti englannin kirjoittamista ja sitä että saatan vielä oppia jotain. Tuossapa tuubivideo aiheesta: 52 Assignments for You! - [A Challenge for 2022!]

Suomen Canon, Löydä inspiraatiosi. Inspirointiosiosta parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitsee löytääksen sopivan kameran tai tulostimen ja herättääkseen seuraavan idean henkiin.

 • Tarinat. Vinkkejä ja tekniikoita. Uusimmat artikkelit (9 kpl). Oletko kiinnostunut tietystä tyylilajista tai valokuvaustekniikasta? (6 kpl).

Matti J. Kaleva, Tilinpäätös 2021. 2.1.2022.

Patricia Seppälän säätiö, Apurahojen hakuohjeet. Vuonna 2022 kuvaajille myös 2000 euron suuruisia työskentelyapurahoja, jotka on tarkoitettu omien projektien kehittelyyn ja edistämiseen. Lisäksi keväällä 2022 Heli Mäenpään johtaman kurssin valokuvaajien ammatillisen osaamisen tueksi.

 • Vuonna 2022 sähköinen hakulomake on auki 3.-31.1.
 • Apurahoja voivat hakea kuvajournalismin ja dokumentoivan valokuvauksen aloilla toimivat yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt.
 • Apurahapäätökset ilmoitetaan kaikille hakijoille henkilökohtaisesti sähköpostitse maalis-huhtikuussa. Apurahan saajien nimet julkistetaan säätiön kotisivuilla huhtikuussa 2022.
 • Patricia Seppälän säätiön apurahat 2021. Vuonna 2021 apurahoja haettiin 142 hakemuksella. Niiden yhteissumma oli 683 867 euroa. Apurahoja myönnettiin 55 150 eurolla 21 hakemukselle. Näin 29 % hakemuksista sai myönteisen päätöksen.
 • esillä myös aiemmat vuodet 2000 - 2020

Kaleva, Tammikuun 2022 lukijakuvat. 77 kpl.

Iltalehti, Katse kohti taivasta: Kvadrantidit tulevat. 3.1.2022. Ensi yönä kannattaa suunnata katse kohti taivasta. Kvadrantidit ovat vuoden ensimmäinen ja yksi vuoden kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

 • Great Reads in Photography: January 2, 2022. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kannattaako Nikon D90 vaihtaa? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Outo efekti valoisissa kohdissa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Musta piste kuvassa (Digikuvaus). Pölyinen sensori.
 • Patona akut (Digikuvaus). 2 uutta viestiä. Kyse on ns. rinnakkaistuotteista...
 • Sony FX6 kokemuksia (Videokuvaus). Uusi ketju. 2 viestiä.
  • Lähinnä mikä paranee, jos ylipäätään paranee vs. A7 SIII ja FX3.
 • Onko syytä säilyttää koneella Adoben 2021-versiot? (Kuvankäsittely). Uusi ketju. Ei vielä vastauksia.
  • Olen Adoben sovellusten käyttäjä ja maksan sitä kk-jäsenyyttä, joten minulle on saatavilla aina ne uudet versiot. Nyt koneellani näkyy olevan monista Adoben sovelluksista (PS, Illustrator, Premiere Pro) sekä 2021 että 2022 -sovellukset.
  • Nuo vanhat vievät kuitenkin aika paljon tilaa, joten mietin tässä, että onko olemassa mitään järkevää syytä, miksi en poistaisi niitä? Luulisi, että esim. kaikki Presetit jne siirtyvät automaattisesti uuteen versioon, vai kuinka?
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 5 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Laajis suosituksia (Optiikka). Runkona toimii Sony A7III joka päivittyy kevään aikana nelosversioon. 14 viestiä.
 • Sony A7IV (Järjestelmädigit).
 • Marsalkka Spegen suuri luontokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuoden 2022 ensimmäinen auringonlasku: ...
  • Siistiä jälkeä on iPhone tehnyt tässä. Hyvä kuva, ja luonnolliset värit.
  • Luurien laajakulmakamera on kyllä hyvin käyttökelpoinen juttu.
   Komppaan mafferia, että näyttävät jäämuodostukset jatkuvat tuolla poikkeuksellisen pitkälle.

Elämää kaupungissa, Linturuokinnan iltavuorolaiset – Salonen & Lönnroth. 1.1.2022. Kun linturuokinta hämärän tullessa hiljentyy linnuista, paikalla alkaa toisenlainen vilinä. Hiiristä rohkein uskaltautuu ensimmäisenä ulos kolostaan ja vilahtaa vauhdilla ruokinnalle pähkinä mielessään. Hämärän kiristäessä otettaan, liittyy seuraan yhä useampi hiiri, ja pian ruokinta jo miltei kuhisee näitä pikkuisia siimahäntiä. Olemme nähneet kymmenisen hiirtä samaan aikaan juoksemassa ruokinnan ja pesäkolon välillä edestakaisin.

 • toistakymmentä kuvaa

Lassi Kujala, Facebook, Kansikuva päivitetty. 1.1.2022.

Pekka Hyvönen, Ilotulitus. 1.1.2022. Virittelin kameran ottamaan livecompilla ennennäkemättömän hienoja ilotulituskuvia. Gorillajalusta aitaan kiinni, jallusiivut ja odotusta.

Niklas Sjöblom, Facebook, Uudenvuoden ilotulitus Tervasaaren yllä. 1.1.2022.

Yle, Museokortti piti pintansa koronakriisistä huolimatta. 1.1.2022. Museokortin omistaa nyt 210 000 suomalaista.

IS, Jussi toteutti vuosia kyteneen unelman ja vieraili hylätyssä mielisairaalassa – kuvat näyttävät unenomaisen tunnelman. 1.1.2022. Rakennus on vuodelta 1870, ja se toimi aikoinaan mielisairaalana. Nyt pitkät käytävät kaikuvat tyhjyyttään.

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

 • 5 Reasons Why I Upgraded to the Sony a7 IV.
  • 4 Reasons Why I Upgraded to the sony A7 V.
 • Nikon Z 40mm f/2 Review: Affordable and Surprisingly Useful. Suomen hintaluokka 289 euroa. Täyskennoisille.
 • Take a Closer Look: How More and More Students Are Catching the Citizen Science Bug. Sovitettavissa meillekin.
 • Ep. 359: 2022 Predictions Galore! – and more. Podcast, kesto 54:53. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • Mine and PetaPixel’s predictions for 2022. (#)
  • Viltrox introduces a new adapter with a nifty feature. (#)
  • Canon makes an announcement on its DSLR flagships. (#)
  • Sony sidelines two bodies, and kills two others. (#)
  • Canon once again dominates 2021’s top list. (#)
  • Venus Optics drops a fast new 45 on us. (#)
  • Matthews introduces an adorable little C-stand. (#)
  • TTartisan introduces a new 90. (#)

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Which Camera Will Survive? Sony a1, Nikon Z9 and Canon R3. YouTube-video, kesto 4:50. Huumoria. Kamerat liikkuvat ja puhuvat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2022   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Outo efekti valoisissa kohdissa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 6 viestiä. Ostin juuri Sony A7iii. Katsoin youtubesta tutoriaalin mihin säätää kameran asetukset ja nyt on ongelma. Kun kuvaan jotain kirkasta, esim lamppua, ruutuun tulee kirkkaimpiin kohtiin, kuten polttimo ja kohta mistä valo heijastuu kirkkaiten, sellainen epäluonnollinen kuin tietokoneella lisätty efekti, jossa valkoisella taustalla liikkuu mustia paksuja viivoja ylöspäin. Vaikea selittää. Tämä näkyy vain kuvaa ottaessa, eli itse kuvaan ei tule mitään erikoista, mutta hieman häiritsee keskittymistä kuvatessa.
 • Musta piste kuvassa (Digikuvaus). 17 viestiä. Pöly sensorilla.
  • ... Ja moni muukin tekee puhdistuksia taatusti alle tuntiveloitushinnan. Silti halvin on edelleen pitkässä juoksussa itsepuhdistus.
 • Foorumin Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 5 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Laajis suosituksia (Optiikka). Uusi ketju. 4 viestiä. Runkona toimii Sony A7III joka päivittyy kevään aikana nelosversioon.
 • Nikkor Z 800mm f/6.3 VR (PF) (Optiikka). Jos tuota kuvaa katsoo lähempää näkee kiinnityksen perusteella, että vastavalosuoja on muovinen, samanlainen kuin 500/5.6PF eli ei hiilikuidusta tehty. Tarkoittanee, että tämä ei ole mekaanisesti aivan kalleimpien teleiden tasoa.
  • Hinnasta kyllä paha sanoa mitään. Etulinssi sopisi olla 500/4 etulinssin kokoluokkaa. Hinta lähempänä 10000 kuin 5000 mutta en usko että yli 10000 välttämättä. Suoraan tämä ei taida korvata F-mountin 800millistä. Mielenkiintoista nähdä, onko tuossa 600mm S teleessä 1.4x jatke sisäänrakennettuna kuten 400millisessä.
 • Sony A7IV (Järjestelmädigit). 9 uutta viestiä. Kosketusnäyttö herättää kiihkeäköjä tunteita...
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit).
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit).
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Talvilintuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita kommentteja.
 • Marsalkka Spegen suuri luontokuvaketju (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • (kaikki eivät aina muista, että spege on savosta kotoisin...)
 • Itämeri 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ensimmäiset säteet tänä vuonna, hienoa kun itämeri on 150m päässä kotiovelta :)
 • Temiksen fotokuvatukset 2022 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuoden 2021 fotogalleriani alkoi lähiPubi-kuvalla kotikonnuilta Roihikasta. Pidetään perinnettä yllä, ja aloitetaan vuosi 2022 pubikuvalla frendini kotikonnuilta, pahamaineisen Ahjon kaupunginosasta Keravalta!...
  • (pitää kyllä ihailla temata:n positiivisuutta ja innostuneisuutta... jotenkin tarttuvaa laatua...)
 • Vuosien renkaat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuva ja kommentti:
  • Jotenkin otsikosta tuli mieleen vyötärön "michelin" rakenteiden kuvaus. -Vaan olikin mainio taidepläjäys jonka tekotapa ylittää amatöörin ymmärryksen nautintoa silti poistamatta.

Yle Uutiset, 2021: Katso kuvat! 1.1.2022. Tältä näytti mennyt uutisvuosi 18 Ylen kuvaajan silmin. 261 kuvaa. Ylen kuvaajien uutiskuvat viime vuodelta. Helppo selaus.

IS.

Iltalehti, Matkailusivusto valitsi maailman parhaat revontulikuvat – mukana myös suomalaisotos. 31.12.2021.

Tivi.fi, Tehokas päiväkirjasovellus kiireisille: esittelyssä Punkt. 31.12.2021. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Onnistumisia, oivalluksia ja työpäivän reflektointeja on helppo kirjoitella päiväkirjasovellukseen. Yhden lauseen merkkinnät... Helppous ja nopeus. Ei mitään tiliäkään. Kaikki laitteen muistissa, iCloud-varmuuskopio tietenkin.

 • Premium-versiossa useampia kirjauksia per päivä, myös kuvat. Vain yksi laite (iPhone, iPad, M1 Mac.)
 • Perusversio ilmainen, Premium 14.99 per vuosi, 34.99 kertamaksu. App Store.

Io-tech.fi, Video: Huawei WiFi Mesh 7- ja Mesh 3 -reitittimien unboksaus ja esittely. 31.12.2021. Kolme viikko sitten julkistus. WIFI 6.

 • Huawein WiFi Mesh 7:n suositushinta on kahden laitteen pakkauksessa 449 euroa ja yksittäin 249 euroa. WiFi Mesh 3 puolestaan maksaa kolmen laitteen pakkauksena 349 euroa ja kahden laitteen pakkauksena 249 euroa.
 • (...tavalliseen kotiin ei liene mitään tarvetta hankkia tällaista...)

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • 2021 in review: The biggest photo news stories of the year.
 • PSA: GNARBOX seems to be gone, leaving would-be GNARBOX customers out in the cold. Kickstarter lanseeraus vuonna 2018. Suurella tohinalla. Ja edelleen myynnissä Amazon, Adorama ja B&H.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Joulukuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset