Lokakuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Syyskuu 2021

30.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Sigma 24mm F2 DG DN –First Impressions. 23.9.2021. Kesto 5:11. Sisällysluettelo. Ihan uusi malli. Ensivaikutelmat. Sony E-mount ja L-mount. Entäs muut? Täyskennoisille. Laadukas. Aukkorengas. Osittain sääsuojattu (bajonjetti). Metallinen vastavalosuoja mukana. 400g. Suodinkierre 62mm. Kompakti, kohtuukevyt. Automaattitarkennus hyvä. Sonyn rungossa af toimii videossakin hyvin. Terävä. Ei muitakaan ongelmia. Softakorjaus vääristymiin (jos kuvassa suoria linjoja). Suomen hintaluokka on alle 700 euroa.

 • YouTube-kanavalla 29.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Canon EF-M 28mm f3.5 IS STM Macro - [My Impression]. 24.9.2021. Kesto 5:39. Sisällysluettelo. runkona vaikka Canon EOS M50 Mark II. Makro. Voi kuvat kotoa suunnilleen ihan mitä tahansa, läheltä. Polttovälivastaavuus 45mm. Kuvanvakaaja, teho 3.5 stoppia. Helpottaa makrokuvien ottamista käsivaralta. Kolmijalan käyttö voi välillä olla vähän työlästä. Lähin tarkennus 0.097m (videolla tekstityksessä ylimääräinen c). Ihan oikea makro, suurennussuhde 1:1. Sensorille tallettuu kohde aivan saman kokoisena.

 • Erityisominaisuus on sisäänrakennettu makrovalo. Painike sivussa, voi laittaa päälle ja pois. 2 voimakkuutta valolla. Yllättävän tehokas. Ihan läheltä kuvattaessa objektiivi varjostaa kohdetta. Jatkuva valo, ei mikään salama. Näkyy miltä kohde näyttää jo ennen kuvan ottoa.
 • Terävä (kuten aina makrot). Peruskuvaukseen vähän turhan terävä. Erittäin kompakti, sopii oikein hyvin makrokuvauksen aloittamiseen. Hintaluokka $300.
 • YouTube-kanavalla 46.200 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Luminar Neo - [New info about the AI features]. 21.9.2021. Kesto 7:48. Sisällysluettelo. AI-työkaluja. Tasot (nopeutuneet). Syväys AI (Masking), pitäisi olla helppoa. Tulossa vuoden 2022 1. neljänneksellä. Demot näyttävät ihan lupaavilta. Promohinnat 17.10.2021 asti $65 Neo. $94 (Neo + Luminar AI).

 • Toimii plug-inina. (ininä).
 • YouTube-kanavalla 46.200 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Tuomas Heinonen, Naapurini liito-orava Pasilan kirjastossa – Lokakuu 2021. 28.9.2021. Pasilan kirjaston galleriassa 2.10.-29.10.2021. Näyttely kertoo luonnonkolossa pesineen naaraan ja sen kolmen poikasen kesäistä elämänvaihetta siitä hetkestä, kun poikaset ilmestyivät kolosta aina siihen, kunnes viimeisiä kertoja singahtelivat ulos kolosta ja alkoivat liikkumaan pidemmälle, katseidemme saavuttamattomiin.

Zeniitti, Tähtiharrastajan verkkolehti. Muutama poiminta uusimmasta numerosta.

Pekka Hyvönen, Missä kussa tällä kerralla? ...Siispä latasin kameran nokalle 40-150 millisen Zuikon ja poistin varmistimen kohteen – joka sijaitsee käteni osoittamassa suunnassa – välittömään läheisyyteen päästyäni.

Sttinfo.fi, Ateneumissa keväällä 2022 näyttelyt Moderni nainen sekä Vuoropuhelua: Elina Brotherus ja Hannele Rantala. 29.9.2021. Ateneumin taidemuseon kolmannen kerroksen jakavat 11.2.–27.3.2022 kaksi näyttelyä. Näyttelyiden päätyttyä Ateneumissa alkaa ilmanvaihtoremontti, jonka vuoksi museo suljetaan yleisöltä noin kahdeksan kuukauden ajaksi.

 • Näyttely pohjautuu valokuvataiteilijoiden Elina Brotherus (s. 1972) ja Hannele Rantala (s. 1952) pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Teosten lähtökohtana ovat olleet taiteilijoiden toisilleen antamat yhteiset tehtävät ja viestit, joita molemmat ovat tulkinneet omalla tavallaan. Tehtäviä on annettu Fluxuksen ja runouden hengessä. Kokonaisuus jatkaa taiteilijoiden välistä dialogia, jota esiteltiin vuonna 2009 Valokuvagalleria Hippolyten näyttelyssä.
 • Näyttelyssä nähdään noin 170 uutta näyttelyvedosta, joiden lisäksi mukana on installaatioita.

TS, Hiljaisuus puhuu kuvien kautta – Juha Joron valokuvanäyttely on esillä Salon taidemuseon Sivuraide-galleriassa. 29.9.2021.

Taike.fi, Ylimääräinen taiteilijaeläke. Haku päättyy tänään klo 16. Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää ammattitaiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa. Eläkettä ei ilman erityistä syytä voida myöntää henkilölle, joka ei ole täyttänyt 60 vuotta viimeistään 31.12.2021. Erityiseksi syyksi katsotaan terveydentilasta johtuva pysyvä työkyvyttömyys.

 • Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Eläkkeeseen ei ole subjektiivista oikeutta; eläkkeen myöntäminen perustuu harkintaan, jossa arvioidaan ja vertaillaan hakijoiden taiteellista toimintaa. Lisäksi päätöksenteossa otetaan huomioon eri taiteenalojen hakemusmäärät sekä jaettavana olevien eläkkeiden rajallinen määrä.
 • Eläkkeen myöntämiseen vaikuttavat hakijan verotuksessa vahvistetut eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta. Muina pysyvinä tuloina otetaan huomioon pääomatulot, jos ne ovat pysyväisluonteisia.
 • Vuonna 2021 eläkkeitä oli myönnettävänä yhteensä 51 täyttä eläkettä vastaava määrä.
 • Eläke on veronalaista tuloa ja se voidaan myöntää täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Vuonna 2021 täysi eläke on 1 387,76 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet 693,88 euroa. Eläkkeen määrä vuonna 2022 vahvistetaan tammikuussa.
 • Mikäli eläke myönnetään, se voidaan myöntää täytenä eläkkeenä, jos hakijan verotuksessa vahvistetut eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta jäävät alle taiteilijaeläkkeen määrän kuukaudessa (1 387,76 euroa vuonna 2021).
 • Osaeläke voidaan myöntää, jos hakijan verotuksessa vahvistetut eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta ylittävät taiteilijaeläkkeen määrän, mutta jäävät alle taiteilijaeläkkeen määrän kerrottuna kahdella (2 775,52 euroa vuonna 2021).
 • Eläkettä ei myönnetä, jos hakijan eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta ylittävät taiteilijaeläkkeen määrän kerrottuna kahdella (2 775,52 euroa vuonna 2021).

IS, Poliisille huomautus – tällainen on sen kokeilema hämärä tunnistus­ohjelma. 29.9.2021. Poliisihallitus oli saanut tiedon Clearview AI -palvelun käytöstä yhdysvaltalaiselta Buzzfeed News -verkkojulkaisulta. KRP oli kokeillut yhdysvaltalaisen Clearview AI -palvelua mahdollisten uhrien tunnistamiseksi kasvokuvien avulla. Poliisi käytti palvelua kokeilujakson verran.

 • Kokeilun aikana ohjelmassa tehtiin noin 120 hakua sosiaalisen median palveluista löytyneiden mahdollisten uhrien kasvokuvilla, Poliisihallitus kertoo.
 • Poliisihallituksen mukaan koekäytön aikana hakuja tehtiin pääasiassa testidatalla, ja saadun selvityksen mukaan vain kahdessa tapauksessa oikeilla kuvilla. Kuvissa ei ole ollut mitään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tietoa.
 • Clearview AI -ohjelmisto mahdollistaa haun tekemisen ihmisen valokuvan perusteella, ja haku tuottaa tulokseksi lisää kuvia henkilöstä, tämän oikean nimen sekä linkkejä lisätietoihin.
 • Ohjelmiston tausta on erittäin epämääräinen. Vuonna 2000 kävi ilmi, että yhtiö on kasannut kasvontunnistustietokantansa yli 3 miljardista kuvasta, jotka on kerätty ilman lupaa.

Mobiili.fi, Amazon julkisti liikkuvan kotirobotin – tällainen on Astro. 29.9.2021. Kaikki dataprosessointi tapahtuu paikallisesti, ja robotissa on varta vasten suunniteltu tietoturvasiru. Tämän lisäksi mikrofonin ja kameran voi kytkeä pois päältä helposti fyysisellä painikkeella.

 • Astro on yhteensopiva Ring Pro -tilauksen kanssa, joten robotti valvoo väsymättömästi asukkaiden turvallisuutta esimerkiksi öisin. Tallennettuja videoita voi katsella myöhemmin älypuhelimella, jolla robottia voi muutenkin ohjastaa.
 • Amazonin Astro on nyt ennakkomyynnissä 999 Yhdysvaltain dollarin erikoishintaan. Myöhemmin kodin apurobotti maksaa 1 499 dollaria.
 • Petapixel.com, Amazon Astro: A ‘Camera on Wheels’ Designed to Observe and Track You.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

 

29.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). Useita uusia viestejä.
 • Kamera tippui (Sana on melkein vapaa). Tuli tuomio. Bajonetti siellä oli mennyt rikki, mutta onneksi kotivakuutus korvaa omavastuun yli menevän osuuden.
 • Huawei ja Honor kännykkäkamerat (2021- ) (Digikuvaus). ...DxOMark listaa kun katsoo niin ensimmäinen Suomessa yleisesti myynnissä (Gigantti tai verkkokauppa.com) oleva Android puhelin löytyy vasta sijalla 17 oleva Samsung Galaxy S20 Ultra 5G Exynos. Lisäksi Top 25 :een mahtuvat lisäksi vain OnePlus 9 Pro (20) ja Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Exynos (25)....
 • Canon C200 (Videokuvaus). Harvoin tänne tulee duunijuttuja jaettu, mut nyt on ihan hauska esimerkki ja kertoo otsikon kameran RAW'n kyvyistä. Kuvattua osaa on toki vain viimeinen osa. Muut ovat valmista kaupan hyllyn tavaraa. Linkin video siis kuvattu täydessä päivänpaisteessa. Aika raa'alla tavalla sitä saa vääntää eikä oikein mitään ongelmia tullut vastaan. Jos mun työ olisi valtaosin tuollaista, olis tää kamera aika nappivalinta.
 • Myydään -alue. 2 ihan uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset (hintamuutokset jne.).
 • Erinomainen 35mm f/0.95 !! (Optiikka).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • produkt své doby (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Punaista väriä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 postausta. 3 kuvaa. Tutut huudit, edelleen.

Petteri Hautamaa, Kilpisjärven ruskaloistoa. 29.9.2021. Visioissa oli taas pitkästä aikaa Lapin ruskareissu. Niinan kanssa kävimme vuosi takaperin pikaisen Kuusamonkeikan, joka tarjosi kansanvaelluksestaan huolimatta ihan asiallisen rentoutuskatkoksen kiireiseen syksyyn. Päädyimme nyt elokuussa majoituksia varaillessamme Kilpisjärveen, siellä kun oli tultua poikettua vain pikainen pintaraapaisu parina syksynä Pallaksen ruskareissujen yhteydessä takavuosina.

Mikrobitti.fi, Sädekehä työpöydälle: vertailussa 3 kompaktia rengasvaloa. 27.9.2021. Tilaajille. Rengasvalon (ring light) avulla yhden henkilön valaisu sujuu ilman turhaa kikkailua. Laitteesta on hyötyä niin meikkivideon kuvaamiseen, etäpalaveriin, pelistriimiin kuin myös avokadopastan valmistusprosessin tallentamiseen.

 • Kasvoille tasainen valaistus, kameran ympärille asetettava rengasvalo ei vaadi säätöä, bonuksena vielä silmiin valopiste. Silmälasien käyttäjät joutuvat vähän säätämään, muuten näkyy ikävä heijastus. Valo pitää laittaa vähän sivuun. Jatkuva valon tuijotus rasittaa silmiä, välillä pitää pitää taukoja. Testissä 3 erikoikoista rengasvaloa, kaikki mahtuvat työpöydälle. Kamera Razerin Kiyo Pro -webkamera.
 • Gadget Monsterin Vlogging Kit. Teline, rengasvalo, mikrofoni. Tämä setti ostettiin läheisestä ruokakaupasta. Virta kiinteä usb-a-piuha. 3 värilämpötilaa + kirkkauden säätö. Piuhassa kytkin. Rengaassa pieni läpimitta, ei mahdu kamera keskelle. Valo joko kameran viereen tai taakse. Laitten pohjassa 1/4-kamerakierre, saa tavalliseen jalkaan kiinni. Paketin oma 3-jalka on niin rimpulla, ettei suositella sen käyttöä. Kännykälle paikka telineessä, ihan turha ja sekin hyvin hutera.
  • Mikrofonin ääni tasoa ihan-ok. Mutta nykykännyköiden oma mikrofoni selvästi parempi.
  • Kohtuuhyvä valo, mutta kuusituumainen on liian pieni ollakseen tehokas valaisin. Liian iso kompaktiksi. Kiinasta vastaavan kitin saa tilattua muutamalla kympillä. Ostohetkellä paketti oli ruokakaupassa 40 euroa. (K-Citymarket 60 euroa, kamerakauppa 50 euroa, muualla sitten varmaan tuo 40 euroa).
  • ---Hyvää: Virta tietokoneesta, 1/4-yleiskierre, palaverikäytössä.
  • ---Huonoa: Halpaa muovia, jalusta todella köpöinen, asettelu, kamera/kännykkä ei mahdu renkaaseen.
  • ---Pointti Väliinputoaja, joka riittää kotikonttorin perustarpeisiin.
  • ---Hinta 60 € (alennuksessa 40 €).
 • Kodak Ring Light 10". Rengaan sisälle mahtuu järjestelmäkamera tai puhelin. Kookas laukku mukaan. Renkaan sisään asennettava kiinnitin kameralla ja puhelimelle. Bluetooth-laukaisin. Jalusto astetta parempi kuin halpatelineen, käy verkkokameralle tai vaikkapa selfie-tikuksi. 120 lediä valaisevat kohteen tasaisesti. Hämäriin ja haastaviin kohteisiin ei oikein riitä.
  • Kiinteää usb-a-piuhaa ei valmistajan mukaan saa kiinnittää tietokoneen kylkeen. 3 värilämpötilaa 3500 - 5000, säädettävä kirkkaus. Pitkävartista jalustaa voi käyttää myös vaikka tuotekuvaukseen. Työpäydällä webkamera valon keskelle, mutta jalusta 3 jalkaa leviittäytyvä turhan laajalle. Lattialla jalusta ei yletä tarpeeksi korkealle.
  • ---Hyvää: Monikäyttöinen, tukeva, tasaisesti valaiseva, lisäosat, laukku
  • ---Huonoa: Pehmusteet repsottavat, laajalle levittäytyvä jalusta.
  • ---Pointti: Luottamusta herättävä rengasvalo, joka riittää moneen käyttötarkoitukseen
  • ---Hinta 130 euroa
 • Kodak Ring Light Mini. 50 lediä, 4 tuumaa. Yllättävän toimiva valo. 3 värilämpötilaa ja säädettävä kirkkaus. Ei ollenkaan jalustakierrettä. Hauenleuan avulla joka näyttöön tai puhelimeen kiinni. Hauenleuka kapea. Vie osan ruututilasta.
  • Oma akku 380 milliampeerituntia, 1.5 tuntia. Lataus c-liittimellä. Laitetta voi käyttää latauksen aikana. Ihan hyvä systeemi satunnaiseen käyttöön. Edullinenkin. Ei tarvitse kikkailla jalustojen jne. kera. Valoteho ei riitä valaisemaan kasvoja taaaisesti isompien renkaiden tapaan.
  • ---Hyvää: Pieni, akullinen, usb-c, tyylikäs
  • ---Huonoa: Valovoima, kapea hauenleuka, peittää näyttöä, ei kerro varausta, ei kierrettä
  • ---Pointti: Näppärä akullinen rengasvalo, jolla valaiset kasvot etäpalaveria varten
  • ---Hinta 30 euroa

Lapin Kansa, Rovaniemeläisen Minna Pakkasen ottama hääkuva palkittiin – kuva on otettu Ounasvaaran kallioilla. 28.9.2021.

 • Kaksplus.fi, Nyt on suloista! Katso liikuttavat vauvakuvat, jotka voittivat Finnish Photo Awards 2021 -palkinnon – nallen repiminen ykköseksi. 28.9.2021.

Pekka Hyvönen, Ruoste, ruska ja rauniot. 28.9.2021.

Yle, Amerikkalainen rakettilaukaisu näkyi kirkkaana yötaivaalla läpi Suomen – revontuliharrastajan kuvasarjasta tallentui näyttävä video. 28.9.2021.

Mobiili.fi, Dropbox laajenee uusilla työkaluilla – mukaan tulevat esimerkiksi näytön videotallennus ja videoviestit. 29.9.2021.

Älypuhelimista.

 • TM, Simpukan paluu. 29.9.2021. Testi: Samsung Galaxy Z Flip3 5G -älypuhelin. Aikoinaan läppämalliset puhelimet olivat suurta huutoa, mutta niiden pieni näyttö ei kelvannut nettiajan älypuhelimeen. Taittuva näyttö on tuonut simpukkarakenteen uudelleen harkinnan arvoiseksi. Testausvuorossa on jo Samsungin kehittyneempi uutuusmalli. 1079 e. 500 euroa vähemmän kuin edellismalli.
  • Hyvää: suorituskyky, rakenne
  • Huonoa: kamerat varauksin, latausteho
 • Puhelinvertailu.com, Arvostelussa Sony Xperia 5 III. 28.9.2021. Julkistettiin jo huhtikuussa, sirupulan takia tulee myyntiin vasta lokakuussa, 5.10.2021. 999 euroa. Kaupan päälle vastamelukuulokkeet. Aloittelijoiden onneksi Sony on piilottanut monipuolisimmat kuvaustyökalunsa viisaasti valikoiden taakse. Photo Pro -tilan saa kuitenkin tarvittaessa helposti esiin ja sen kautta voi kuvalle asettaa käytännössä kaikki mahdolliset säädöt mitä oikealta järjestelmäkameraltakin voisi odottaa.
  • Videokuvaukseen on puolestaan tarjolla perussovelluksen lisäksi myös täysin erillinen ammattitason säädöt tarjoava Cinema Pro -sovellus. Sen kautta voidaan säätää videoiden äänitasot, valkotasapaino ja käytännössä kaikki muukin tekniikka kuntoon videoita kuvattaessa.
 • Tivi.fi, Power panostaa käytettyyn elektroniikkaan – vanhan puhelimen palauttajalle luvassa hyvitystä. 28.9.2021. Lokakuun aikana lanseerattava RePOWER-konsepti koostuu valtakunnallisesta käytettyjen elektronisten tuotteiden hyvitysjärjestelmästä ja takuunalaisten käytettyjen tuotteiden myynnistä ketjun omien konseptin mukaan nimettyjen osastojen kautta.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Panasonic Lumix DC-GH5 II review. Arvosana 85%. Silver Award. Päivitetty versio Panasonicin edellisestä videoon keskittyneestä Micro 4/3 -systeemin rungosta. $1699. $300 vähemmän kuin alkuperäisen GH5:n hinta. Automaattitarkennus ei ole parasta a-luokkaa. Muuten aivan erinomainen kamera videoon. Alle $3000 luokassa yksi parhaista videoon. Suomen hintaluokka on alle 2.000 euroa. Hyllytavaraa.
 • Adobe has re-engineered masking in Adobe Camera RAW and Lightroom. Seuraavaan versioon kurkistus.
 • Autel takes on DJI Mini, announces the sub-250g EVO Nano and the EVO Lite. Julksitukset, 2 uutta dronea. $649 ja $799. Sekä $1.149 ja $1.249 peruskitti. Kaikenlaista uutta, ensimmäistä kertaa.

IR.

 • Sony ZV-E10 First Shots: Sony’s compact APS-C vlogger-friendly hybrid camera hits our testing lab.
  • Sulantoblog, Sony ZV-E10 –The Best Beginner Camera? 21.8.2021. Kesto 14:12. Sisällysluettelo. Pieni kamera, ei paljoa painikkeita.
  • DCN Foorumi, Sony ZV-E sarjan järkkärit (Järjestelmädigit).
  • Suomen Sony, Sony ZV-E10.
  • Dpreview.com, Sony announces the ZV-E10, an Alpha series APS-C mirrorless camera aimed at vloggers.
  • Dpreview.com, Sony ZV-E10 review. Arvosana 82%. Teknisesti sama kuin Sony a6100. Mutta design + käyttö eroja. Muistuttaa näiltä osin Sonyn kompaktikamera ZV-1:ä, muunnettuna kroppikennoiseksi peilttömäksi järjestelmäkameraksi. Silmä- ja kasvotarkennus luotettava. Sisäänrakennettu ääntä seuraava mikrofoni, tuulisuoja. Livestream USB-C. Myös pystyvideot.
   • Ei runkovakaajaa, mutta elektroninen vakautus + tietenkin optiikan vakautus. Videoitaessa Active-vakautus 1.4 x kroppaus. Ihon softaus. Product Showcase -ominaisuus tarkentaa kasvoista automaattisesti kameran eteen vietyyn kohteeseen, helppo käyttää ja oikein kätevä. 4K video on laadultaan paljon parempi kuin Sony M50:n. Full HD video kärsii edelleen ongelmista (kuten kaikilla Sonyn kroppikennoisilla). Automaattitarkennus on erinomainen. Myös videossa. Still-kuvien kuvanlaatu sama kuin Sony A6100:n eli siis oikein hyvä.
   • Kroppikerroin 1.5x. 3 tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö 920.000 pistettä. Ei etsintä ollenkaan. Paino 343g.
  • Dpreview.com, DPReview TV: Sony ZV-E10 vlogging camera review. YouTube-video, kesto 11:35.
  • Dpreview.com, Hands-on with the Sony ZV-E10. 28.7.2021. Sonyn halpis videobloggaajille suunnattu julkistus. Ei elektronista etsintä. Mutta muuten hintalaatu-suhde on hyvä. Ja kroppikennoinen, tietenkin.
  • IR, Sony ZV-E10 Preview -- First Impressions.
  • Sujomen hintaluokka: runko + Sony SEL 16-50mm f/3.5-5.6 PZ OSS, 899 euroa.
 • Is the era of DSLR cameras coming to an end?

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

4 Top Arboretum Photography Tips.

Thom Hogan.

Kamera & Bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Kamera tippui (Sana on melkein vapaa).
 • Myydään -alue. 2 ihan uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset (hintamuutokset jne.) .
 • Erinomainen 35mm f/0.95 !! (Optiikka). Hyvä ainakin on, että vaihtoehtoja riittää ja hintaan tietysti vaikuttaa suuresti, Laowan ja Voigtlanderin kohdalla manuaalitarkennus ja sääsuojauksen puute.
  • Manuaalitarkennus on kuitenkin osalle kynnyskysymys. Ainahan nämä on kompromisseja monen tekijän välillä ja Voigtlanderissa hyvää on ainakin paino, mutta eiköhän näilla kaikilla saa hyviä tai erittäin hyviä kuvia aikaiseksi.
 • RF 14-35mm F4 L IS USM (Optiikka). Eipä ihme että korjaukset pakotettu päälle kun minkäänlaista suodinta ei voi käyttää. Nurkat näkyy kuvissa 14mm ja vinjetoi ilman suotimiakin 14mm. Se siitä 14mm hyödystä. 15-35 periaatteessa parempi linssi jos haluaa suotimia käyttää.
 • EOS EF-R adapterin käytöstä (Järjestelmädigit). Adapteri mulla on R:ssä lähes aina, kun suurin osa EF-linssejä. Ei tässä reilussa parissa vuodessa ole ainakaan vielä kuollut. Ei kamera eikä kuvaaja.
  • Edit: Semmonenhan ero siinä on, että jos adapterin ottaa pois, menee suljin kennon suojaksi. Jos ottaa vaan linssin adapterista irti, niin kennoon pääsee likaa ehkä helpommin. Voisi veikata tämän takia tuon ohjeistuksen olevan mitä on. Eipä oo itellä kenno silti likaantunut.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). New EQX Primers for the A7S3. (?). Unified Colour Philosophy. We have analyzed and optimized Sony A7S3. Happy to report that the sensor is excellent…and we got outstanding results out of it. ...The first ever camera optimized with Primers was Sony A7R2, in 2016.
 • Ensin Olympus, nyt Panasonic? (Järjestelmädigit). Itsellä ainakin eniten tarkkoja kuvia kaikista käyttämistäni järjestelmistä olen saanut Panasonic S1:llä. Myös liikkuvista kohteista. Pitää vaan käyttä natiivilasia, eli Sigma DG DN tai Panasonicin L-mount laseja. Valittamista AF:stä on vain MC-21 adapterilla käyttämistäni EF-laseista.
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Syysmuutto (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tonin Luontopäiväkirja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Reissu kävi myös Nurmeksen kautta! Olipahan mukava Pohjois-Karjalainen mesta Pielisen pohjoisrannoilla. Sieltä löytyi myös tälläinen vanha ratapihan oloinen; 3 kuvaa.
 • Jokivarsikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Tässä Pielisjoen varrelta. Vesi on matalalla. 2 kuvaa. Sekä Samalta Pielisjoelta, Utran saarelta. 1 kuva.
 • Valotus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentissa paljastetaan, mistä kuva on otettu.
 • * Kännykkäkamera valokuvat * (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hulivilihaiwei P20Pro; N. 27mm kinovastaava, huikkasen rajausta.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 5 uutta kuvaa. Ja webbisivuilla lisää + stoori.
 • produkt své doby (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...(hyvin naamioitu auto metsässä...). ...jaaha, taas 'romua ryteikössä' sarjaa. Kivasti rimmaa romuraudan värisävyt kuusikkoon.

Kamera-lehti nro 7, ilmestynyt 23.9.2021. Nämä linkit netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille. Seuraava numero 8 ilmestyy 28.10.2021.

 • EISA Maestron voitto Alankomaihin. 23.9.2021. Kolme parasta kuvaajaa esittelyt.
 • Peilitön ammattikamera Canonilta. 27.9.2021. Canon on julkistanut uuden, nopean ja suorituskykyisen EOS R3 -kameran. Canon EOS R3 on suunniteltu urheilu- ja lehtikuvaajien palautteen perusteella.
  • EOS R3 -kameran 24,1 megapikselin taustavalaistu, pinottu CMOS- kenno mahdollistaa nopean kuvaamisen ja reagoi herkästi kuvaajan ohjaukseen. Tehokas kenno poistaa rolling shutter -vääristymän lähes kokonaan, ja sen valotusaika on säädettävissä 30 sekunnista aina 1/64000 sekuntiin.
  • Canon EOS R3 -kameran myynti alkaa marraskuussa ja se maksaa noin 6 400 euroa.
 • Näyttelypoiminnat: syys-lokakuu. 23.9.2021.
  • Ari Jaaksi: Minun isäni, 1.9.–9.10.2021,
   Pohjanmaan valokuvakeskus, Vanhan Paukun tie 1, Lapua
  • Lux/Pictura, 3.9.–7.11.2021,
   VB-valokuvakeskus, Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
  • Pertti Salolainen: Kuvani Luonnosta,
   2.10.–30.10.2021, Rajala Pro Shop Postitalo, Mannerheiminaukio 1, Helsinki
 • Kirjauutuudet: syyskuu. 23.9.2021.
  • Jaakko Heikkilä Sweet Song of Harlem
   Parvs 2021 168 sivua | 36 euroa
  • Kauko Tykkyläinen Retkelle sudenkorentojen maailmaan
   Otava 2020 104 sivua
  • Tea von Bonsdorff ja Lasse Kosonen
   Ruokasienet Suomen luonnossa Otava 2020 192 sivua | noin 24 euroa
 • Kompakti johdoton salama Elinchromilta. 31.8.2021. Color-Kolmion maahantuoma Elinchrom ONE maksaa 1 040 euroa.
 • Canonilta 4K-videokamera. 30.8.2021. Canon XF605 edustaa XF-sarjan uutta sukupolvea. Se on monipuolinen videokamera, jolla voi kuvata 4K 60p/50p -videota jopa 4:2:2-koodatulla 10-bitin laadulla. Täysteräväpiirtotarkkuudella kameralla voi kuvata jopa 120 k/s hidastuskuvaa. Canon XF605 tulee myyntiin marraskuussa ja maksaa noin 5 150 euroa.
 • Tehokas studiosalaman voimaosa Godoxilta. 29.8.2021. Godox P2400 -studiovoimaosa on Godoxin tehokkain salamalaite. Laitteeseen saa kiinni kaksi H2400P välähdyspäätä ja niiden tehot ovat säädettävissä täysin vapaasti. Fimekon maahantuoma Godox P2400 maksaa noin 5 000 euroa.
 • Nikonilta toinen Z-sarjan makro-objektiivi. 28.8.2021. Nikon Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 on kompakti, kevyt ja monipuolinen objektiivi, joka sopii varsinkin aloitteleville makrokuvaajille. Se on yleisobjektiivi, jolla on helppo ottaa erittäin tarkkoja ja luonnollisen kokoisia (1:1) makrokuvia sekä lähikuvia pienistä kohteista ja yksityiskohdista. Nikon Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 maksaa noin 750 euroa.
 • Luontokuvakoulu 50: Sieni. 23.9.2021.
 • Luontokuvakoulu 49: Iiriksen pörriäinen. 23.9.2021.
 • Luontokuvakoulu 48: Jorman vesikasvi. 21.9.2021.
 • Luontokuvakoulu 48: Pekan vesikasvi. 5.9.2021.
 • Luontokuvakoulu 48: Kirsin vesikasvi. 3.9.2021.
 • Helsinki School Taidehallissa. 23.9.2021. Uusia näkökulmia valokuvaan – ­Helsinki School 25 vuotta kokoaa yhteen 29:n valokuvataiteilijan teoksia. Heistä suurin osa on opiskellut dosentti Timothy Personsin johdolla ­Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun ­korkeakoulussa (aiemmin Taideteollinen ­korkeakoulu). Opinnoissa on korostunut uudenlainen lähestymistapa valokuvataiteen opiskeluun, yhteistyöhön ja kansainvälisyyteen.
  • Helsinki School toimii sukupolvet ylittävän taiteilijayhteisön perustana. Taiteilijoita yhdistää valokuvauksen käyttö ajattelun välineenä, ja he haastavat valokuvan käytäntöjä. Helsinki Schoolin taiteilijat eivät edusta yhteistä ilmaisullista linjaa, vaan jokainen taiteilijasukupolvi on luonut itsensä ja toimintatapansa.
 • Kristiina Haaga, päätoimittaja, Blogit, Täydellinen asetelma. 23.9.2021. Mikä on oikea termi? Onko se stilleben, still ­leben, still life, nature morta vai asetelmavalokuva tarkoitettaessa valokuvaa esimerkiksi kukista, hedelmistä tai täytetyistä eläimistä.
 • Poliittisenvalokuvan festivaalinäyttely. 23.9.2021. Poliittisen valokuvan festivaalin näyttely Linnun ­katse aukeaa 8.10. Samalla avautuvat perusteellisen remontin läpikäyneen Valokuvataiteen museon ovet. Viidettä kertaa järjestettävän festivaalin näyttely on esillä 6.1.2022 saakka.
  • Tapahtuman verkkosivuilla on teemaan liittyviä podcasteja, videohaastatteluja, keskustelutilaisuus sekä tekstejä.
 • Lukijalta: Arjen taidetta. 23.9.2021. ”Sieniperhe paistatteli leppoisasti päivää Sipoonkorvessa. Ei ollut pelkoa eikä huolen häivää, että joku sakin siitä koppaansa poimisi ja pannulle paistumaan panisi.”
 • Seurat toimivat: lokakuu. 23.9.2021.
 • Kameraseura – Seuraa ja toimintaa. 23.9.2021. Olitpa sitten luonto- tai henkilökuvaaja, hurahtanut pimiötyöskentelyn taikaan tai haluat vain viettää aikaa samanhenkisten harrastajien kanssa, Kameraseuran jäsenille löytyy toistakymmentä kerhovaihtoehtoa. Näiden ryhmien toiminnan mahdollistavat kymmenet aktiivit vapaaehtoistyöllään. Tutustuin heistä kolmeen. He määrittivät muun muassa valokuvaajan (edesmennyt tai elossa oleva), jonka kanssa viettäisivät parituntisen. Kaikki kolme ottivat itsestään selfien.
 • Kameraseura 100 vuotta – Harrastajan opinahjo. 23.9.2021. Uuden oppiminen on aina ollut tärkeä osa kameraseuratoimintaa. Jo ensimmäiset amatöörien yhdistykset 1840-luvun Britanniassa saivat alkunsa juuri halusta ottaa selville, mistä valokuvaamisessa oikein oli kyse. Yhdistykset toivat ja tuovat yhä ihmiset yhteen, tiedot ja ajatukset valokuvauksesta siirtyvät eteenpäin.
 • Mennyttä valoa – Kokonaistaideteos. 23.9.2021. Taiteilijamuotokuvia Kustannusosakeyhtiö Otavan lehtikuvakokoelmasta.
 • Tuomas Manninen, Blogit, Minä Mä Meitsie. 23.9.2021. Minä olen pitänyt 15 vuotta kuvablogia eri somealustoilla, jossa melkein joka päivä julkaisen ottamani kuvan. Postaukseni saavat aika vaatimattomasti tykkäyksiä, joitain kymmeniä per alusta. Jokalauantainen kissakuva hypäyttää mittarin heti viiteenkymppiin ja ylikin, sadoissa peukkuja lasketaan, jos kuvassa on minä. Kyse ei ole ensisijaisesti komeudestani, vaan Naamakirjan algoritmeista, jotka ei-niin-hienovaraisesti ohjaavat kuvavirtaa: abstrakti valo-varjotutkielma no joo, kissakuva parempi, minä paras.
 • Marjut Korhonen, Blogit, Kuuman kesän jälkeen. 27.8.2021. Epätavallisen kuumalla kesällä oli yllättävä vaikutus kuvausintooni. Maalla oli hyttysiä enemmän kuin koskaan ja paarmatkin purivat tosissaan. Ei siis tehnyt mieli olla ulkona tai metsässä kuvamaassa.

Lassi Kujala, Facebook, Komea syysaamu keltissä. 27.9.2021. Aamu valkeni pitkästä aikaa selkeänä ja valoisana. Sumu, jota piti olla runsain mitoin, oli lopulta Keltin lammikoilla varsin vaatimatonta ainakin juuri ennen auringonnousua. Vain Kymijoen leveä uoma oli sankan usvan peitossa.

Hanko Fotofestival. Seuraava viikonloppu. 1–3.10.2021. Viikonloppu täynnä luentoja, näyttelyitä ja työpajoja.

Sttinfo.fi, Uutuuskirja Ivan Timiriasewin 1900-luvun alun Helsinki-kuvista. 28.9.2021. Venäläinen ratsuväenupseeri ja kenraalikuvernöörin adjutantti Ivan Timiriasew (1860–1927) tallensi aikansa Helsinkiä satoihin valokuviin, jotka ovat kiehtovia dokumentaarisia välähdyksiä pääkaupungin elämästä sadan vuoden takaa. Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs julkaisevat 7.10.2021 Iisa Aaltosen ja Elina Maaniityn kirjoittaman kirjan Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja.

HS, Ranskan poliisi on aloittanut tutkinnan valokuvaajasta, joka kuvasi uimahousuihin pukeutuneen presidentti Macronin. 27.9.2021. Valokuvaajaa epäillään yksityiselämän loukkaamisesta. Paparazzin ottama kuvasarja julkaistiin vuoden 2020 elokuussa ranskalaisessa Voici-juorulehdessä.

 • Ranskassa vähän tiukemmat lait kuin Suomessa. Kuvaamiselle ja erityisesti julkaisemiselle.

Jyvaskyla.fi, Unisexiä ja väriteeveetä - Värien kertomaa 1960-1970-luvuilta Kulttuurikaupunki Jyväskylä tarjoaa väriä, menoa ja iloa syksyyn Keski-Suomen museon Unisexiä ja väriteeveetä –näyttelyn muodossa. 1960-1970-lukujen rikasta värimaailmaa käsittelevä näyttely on esillä KeMussa 2.10.2021-9.1.2022. .

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

 • Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS 'Sports' lens field review. Arvosana 85%. Sony E. Leica L-mount. ulkistettu 4.8.2021. Kuvanvakaaja 4 stoppia. Lähin tarkennus 2.8m. Paino 2.1kg (760g vähemmän kuin peililäpsyttimiin tarkoitettu versio). Läpimitta 10.9cm, pituus 26.6cm. Suodinkierre 95mm. Vastavalosuoja ja jalustapanta mukaan.
  • Suomen hintaluokka on aavistuksen yli 1500 euroa. Ja hyllytavaraa.
 • Part one: iFixit's initial iPhone 13 Pro teardown reveals larger camera modules, bigger battery and more.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). ...Se on sit tän viikon kuvaamiset kuvattu. Poika altistui tossa perjantaina ja karanteeniin pamahdettiin. Kyl tää alkaa kiristää hermoa....
 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). Revontulet, viime yö.
 • Kamera tippui (Sana on melkein vapaa). Eilen tipahti kylläkin laukussa ollut Nikon D750+Tamron 70-200 yhdistelmä olalta asfaltille. Tänään pojan säbäpelissä totesin, että ennen niin loistavasti esim. lentopallopeleissä ja konserteissa toiminut tarkennus ei osunut kertaakaan kohdilleen. Kun kotona testasin kameraa toisellakin objektiivilla, tuntui tarkennus menevän pahasti taakse.
  • Osaavatko viisaammat antaa diagnoosin ennen kameran JASsille toimittamista?
 • Keltainen vyö Rawtherapeessa (Kuvankäsittely). Back to square 1. Persiilleen meni taas. Juuri kun opin käyttämään tuota ARTia, se päätti lopettaa yhteistyön. Not responding. Ei auta buutit, ei sitten mikään. Yhden session toimi vielä ja sain kolmasosan kuvista käsiteltyä, mutta nyt ei avaa sitä kansiota, missä ovat nuo viime reissun kuvat. Saan kyllä kikkailtua softan auki valkkaamalla file exploderista jonkun random jpg:n, sen jälkeen voin jopa hiukan selailla kansioita. Mutta kun otan jonkun tuoreemman satoja kuvia sisältävän kansion, not responding vaikka tekisi mitä. Halvalla ei saa hyvää.
  • Se on nyt sitten viimeinen kikkailu tehtävä ennen luovuttamista. Käännän loput CR3:t TIFfeiksi DPP4:llä ja palaan LR6:n pariin, kunnes saan ne reissukuvat väännettyä valmiiksi. Ja sitten pähkäilen, menenkö Adoben hillotolpaksi, vai maksanko itseni kipeäksi CO1:n kanssa.
  • ...käy poistamassa välimuistihakemisto, josko siellä olisi joku esikatselukuva jossa on mennyt bitti poikittain ja tiedostoselain kaatuilee sen takia.
 • Myydään -alue. 3 ihan uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset (hintamuutokset jne.) .
 • Canonin TS-E makro sarja 50, 90 ja 135 mm (Optiikka). Laitanpa ameriikan palstan lisäksi tännekin muutaman komenttin TS-E 90mm F2.8L makrosta ja tuotekuvauksesta studion kaltaisissa olosuhteissa R5:n kanssa.
  • Peilittömillä kameroilla tarkennuksen saaminen kohdalleen, kun käytetään linssin tilttiä ja kiertoa on paljon aiempaa 5D4 kameraani helpompaa. Focus peaking ja muut manuaalisen tarkennuksen avut auttavat tässä merkittävästi. Tarkan tarkennuksen alueen saa paljon helpommin lähes kohdilleen, jonka jälkeen vaan zoomaa takanäytöllä lähelle ja viimeistelee tarkennuksen.
  • 2 esimerkkikuvaa.
 • * Kännykkäkamera valokuvat * (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nykyisin otetaan yhä enemmän valokuvia kännyköiden kameralla...Vaikka välineillä ei olekaan periaatteessa mitään merkitystä valokuvien kiinnostavuuteen tai merkitykseen, niin ajattelin kuitenkin, että tälläinen erillinen ketju voisi olla ihan hauska pidemmän päälle. Kun yhdessä ketjussa on vain luurikuvia, niin silloin voisi olla helpompi katsella millaisia kuvia kännyköillä yleensä otetaan ja minkälainen niiden laatu on verrattuna foorumin normaalitasoon.
  • En tietenkään tarkoita, etteikö luurikuvia voisi laittaa normaalisti muihinkin galleriaosaston julkaisuihin, mutta jos joskus haluat laittaa luurikuviasi tälläiseen erilliseen ketjuun, niin olkaa hyvät ! ;-)
  • Ainoat säännön tälle ketjulle on, että kuvat täytyy olla kännykällä otettuja valokuvia ja olisi myös kiva jos mainitsisit käytetyn kännykkämallin.
  • (Ja aloituskuva).
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nipsu viihtyy metsän siimeksessä. 2 kuvaa.
 • Syysmuutto (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ei, ei onneksi tarvi meitin muuttaa... muutama noita jokavuotisia muuttajia... isot laumat oli niin isoja jotteivat mahtuneet kennolle ; ) 4 lentokuvaa.
 • Tonin Luontopäiväkirja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jotain tännekin välillä, satunnaisia kuluneen kesän otoksia. 5 kuvaa.

Digicamera.netin FB-sivut, kuvia. Sunnuntai 26.09.2021. 12 kuvaa.

 • Sunnuntai 26.09.2021. Hietaniemen hautausmaa. 1-kohtia.
 • Canon EOS R6 + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM.
 • Hietaniemen hautausmaa on perustettu 1829. Sinne on haudattu noin 200.000 vainajaa. Uurnahautapaikoille 1500 vainajan tuhkat vuosittain.
 • Malmin hautausmaalle on haudattu vähän yli 200.000 vainajaa. Joka vuosi 2000 lisää.
 • Tällä kertaa oli tarkoitus keskittyä yksityiskohtiin. Joita riittää. Ennestään olin käynyt vuosituhannen alussa ensimmäistä kertaa Hietaniemen hautausmaalla kuvaamassa. Suuri osa kohteista oli tuttuja, kuvatessa tulivat aiemmat kuvat mieleen. Kuvailin yhteen menoon yli 3 tuntia. Akkukin loppui. Pitänee ottaa jatkossa mukaan vanhan Canon 5D Mark IV:n akku. Vähän yli 400 kuvaa...
 • Sen verran oli kuuma päivä, että laitoin takin reppuun ja kuvasin pelkässä t-paidassa pari tuntia. Housuja en ottanut pois. Vanhempi nainen tuli kysymyään, että olenko luontokuvaaja. Vastasin etten ole. Hän ihmetteli, kun oli kuullut hautausmaalla korpin äänen. Ei ole kuulemma Helsingissä aiemmin kuullut. Minäkin olin ihmetellyt samaa kovaa ääntä, tuntui ihan vieraalta.

Yle, Paltamolaiselle Pekka Homaselle menestystä valtakunnallisessa valokuvakilpailussa – hopeasija 1850-luvun tekniikalla. 27.9.2021. Homanen sijoittui toiseksi valtakunnallisen Finnish Photo Awards -kisan klassisessa muotokuvasarjassa. Valokuvakilpailun tavoitteena on löytää ja palkita maan parhaat valokuvat ja valokuvaajat kymmenessä kuvauskategoriassa.

 • Homanen käyttää kuvaamisessa lasinegatiiveja, eli 1850-luvulta peräisin olevaa märkälevymenetelmää.
 • Finnish Photo Awards on vuonna 2019 perustettu, nyt kolmatta kertaa järjestetty kaikille kuvaajille avoin valokuvakilpailu, jonka tavoitteena on löytää ja palkita maan parhaat valokuvat ja valokuvaajat kymmenessä eri kuvauskategoriassa.
  • Palkitut kuvat 2021. Tämän vuoden voittajakuvat tulivat nopeasti. 197 erilaista kuvaa helposti selattavana.
   • Kategoriat: Baby, Children, Classical Portrait, Commercial, Creative Portrait, Domesticated animals, Illustration/Digital Art/Fine Art, Nature (Landscape/Wildlife), Reportage / Sports, Wedding.
 • Yle, Uskoisitko, että nämä valokuvat ovat uusia? Katso, miten harvinainen menetelmä saa mallit näyttämään joltakulta, joka on elänyt kauan sitten. 11.1.2021. 1850-luvun tekniikkaa hyödyntävällä Homasella valokuvan ottoon kuluu aikaa. Märkälevymenetelmänäkin tunnetussa tekniikassa valotusaika on pitkä. Oma aikansa menee myös kuvien sommitteluun sekä valaistuksen rakentamiseen. Kuvataan lasilevyille.

Brandsome.fi, Seuratuimmat valokuvaajat. Viikkotasolla. Nyt viikko 38. Suomi. Myös Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Linkedin, Pinterest. Listat.

 • Suora linkkaus on estetty (ymmärrettävistä syistä). Pitää mennä pääsivun kautta ja sieltä sitten tehdä ihan itse valinnat. Eli Brandsome.fi. Sitten ylhäältä 2. vasemmalta Seuratuimmat. Ja sitten vasen sarake (Seuratuimmat Henkilöbrändit) alimmainen eli Valokuvaajat. Tulee listaus. Sieltä klikkaamalla muut somekanavat.
  • (Kúulostaa monimutkaiselta. Mutta. Pääsivulta yhden hiiren klikkauksen päässä...).
 • YouTube-listauksessa ensimmäisenä Peter Forsgård, 46.§00 tilaaja. Toisena sitten Julius Kähkönen, 14.900 tilaajaa. Mihinkäs on unohtunut hra Sulanto? 29.700 tilaajaa...
 • Ihan mielenkiintoista selattavaa. Voi tehdä uusiakin löytöjä...

Antti Karppinen, Facebook, Finnish Photo Awards winning images. 26.9.2021.

IS, Avaruussäässä häiriöitä: revontulia voi bongata Etelä-Suomessa asti. 26.9.2021. Lähipäivinä myös Suomen etelä- ja keskiosissa on mahdollista nähdä revontulia. Ilmatieteen laitoksen mukaan todennäköisyys on koholla viikonvaihteessa ja alkuviikosta.

 • –Varsinkin sunnuntaina ja maanantaina, kertoo meteorologi Jani Parviainen.

...(vähän huvitti, kun kävin aamulla Lassi Kujalan FB-sivuilla. En ollut ajatellut sen kummemmin eilistä Kujalan FB-postauksen otsikkoa. "Syksyn lintuja ja pusuhuulet". Duck-face. Ei ihan tyyppillinen poseeraus, mutta kuitenkin...)...

Digital Photography School.

 • 5 Reasons to Use a 50mm Lens for Landscape Photography. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Islannin purkaus 2021 (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • Myydään -alue. 6 ihan uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset.
 • Nikon Coolpix p950 ei näy mitään! (Nikon, Sony). ...voi olla, että vika on käyttäjän päässä... (tällainen lausahdus huvitti suuresti, kun kuuntelin asiantuntijan keskustelua asiakkaan kanssa... ...eikä ollut tarkoitusella...).
 • EOS EF-R adapterin käytöstä (Järjestelmädigit). ...Ei mitään ongelmia myöskään Viltroxin EF-R adapterin kanssa jonka ostin vuosi sitten kun Canonin vastaavat olivat kiven alla ja hintakin oli noin puolet Canonin omasta....
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Syksyinen Pamilonkoski (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Eco-Drive (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yksi kuva jossa linssin kiertoa, tilttiä ja siirtoa. Kello.
 • Syysmyräkkä Näsijärvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksyn ensimmäinen myräkkä nostatti kohtuukokoiset aallot Nässylle, pohjoistuulia odotellessa.. 2 kuvaa.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. Uutta ja vanhaa. Vanhimmat 2000 -luvun puolivälistä. 11 kuvaa.
  • Kommentti: No niin. Nyt tulee hyvää settiä. Niin erilasta, niin laxativea. Aivan huippua. Mietin biisi valintaa tähän =)

Lassi Kujala, Facebook, Syksyn lintuja ja pusuhuulet. 25.9.2021. Syksyinen lintumaailma on nyt parhaimmillaan. Olen kuvannut aika paljon alueellamme vierailevia valkoposkihanhiparvia ja yksittäisiä lintujakin joten niistä ohessa joitakin esimerkkejä.

Finnishphotoawards.fi, Finnish Photo Awards 2021 voittaja on Antti Karppinen. 25.9.2021. Tulokset. 10 kategoriaa. Kustakin 3 parasta. Palkitut kuvat löydät toistaiseksi tästä linkistä (galleria palkituista kuvista tulee pian sivuille)

Pekka Hyvönen, Jos ei ole mitään tekemistä... 25.9.2021. CD tai DVD-levy. Jonkunsorttisia nesteitä (tässä sähköröökilitkua ja punaviiniä). Valoja. Kamera ja mieluusti makrolinssi.

Matti J. Kaleva, Iloa ei voi suorittaa. 25.9.20212.

Etsin ensiin digicamera.netin sivuilta hakusanalla hanska. Sitten vähän muualtakin. Tässä tulokset. Uusitaan sitten kun talvi tulee. Aikajärjestyksessä vanhimmasta päästä.

Tivi.fi, Monipuolinen iTunesin korvaaja – esittelyssä iMazing. 25.9.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. IMazing korvaa iTunesin ja Macin Finderin iOS-toiminnot täysin, tarjoten modernin selkeän käyttöliittymän sekä huomattavasti monipuolisemmat toiminnot. IMazing toimii niin iOS-laitteen varmuuskopioinnissa, päivittämisessä kuin tiedostojen helpossa siirrossa laitteiden välillä.

 • ...Jos kuvaa heic-tiedostomuodossa, kuvat saa automaattisesti muunnettua jpg-tiedostoiksi helpompaa jakamista varten, kun ne kopioidaan tietokoneelle iMazingilla. Kuvien siirtäminen tietokoneelta iOS-laitteeseen onnistuu myös helposti, kuten myös iOS-laitteessa olevien kuvien nopea hallinta ja poistaminen.
 • ...Ilmaisversiolla pääsee kokeilemaan toimintoja, mutta kopioitavien kohteiden määrä on rajoitettu. Lisenssi maksaa kotikäytössä 30 euroa yhdelle laitteella. Vaihtoehtona on vuositilaus 40 eurolla rajoittamattomalle määrälle laitteita. IMazingin saa ladattua Macille tai Windowsille osoitteesta www.imazing.com.

Focus Nordic, Markhof Pro V3 Photography Glove XS-SLIM. Maahantuoja. Koot XS...XXL. Hinnat aavistuksen alle 80 euroa. Versio 3. Talveen suunnitellut. Eivät kyllä näytä siltä, että voisi käyttää kovassa pakkasessa.

Io-tech.fi, Video: Esittelyssä BenQ EW3880R -näyttö. 25.9.2021. BenQ:n viihde- ja työkäyttöön tarkoitetussa 37,5-tuumaisessa ultrawide-näytössä on kaareva IPS-paneeli ja 3840x1600-resoluutio. Syksyllä myyntiin, yli 1000 euroa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

 • How high am I? A tip for seagoing drone pilots. Ei kannata katsoa veneeseen (dronesta), siis alaspäin. Vaan horisonttia kohti.

The Online Photographer, Charlie Dunton's Picture: Seize the Day. Lapsesta otettu kuva.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, MFT Vintage Photo Walk –Old MFT Cameras In Action. 19.9.2021. Kesto 16:50. Yllättävän voimakkaita suljiinääniä. Suomenlinnassa kuvataan. Hanskat tarpeen. Sensori ihan hyvä edelleen, kuvanlaatu ei paljon jää jälkeen uusista malleista. Mutta muut asiat sitten jäävätkin. Mustavalkokuvia. (Värikuvat olisivat olleet mielestäni parempia...).

Peter Forsgård, FREE Photo Editor - Pixlr. 19.9.2021. Kesto 8:45. Sisällysluettelo. Online-editori. Ei oikein Safari-yhteensopiva. Perusversio oikeasti ilmainen. Premium 4.90e per kk (7.99e). Creative pack 14.99e per kk (29.99e). Esittely ilmaisversiosta. Pixlr X, helppokäyttöisin versio, lähinnä grafiikkaan. Pixlr E, kehittyneempi versio, enemmän kuvankäsittelyä. Forsgård esittelee Pixlr E -versiota. Myös mobiiliversio. Paljon templateja (vähän julistetyyppisiä).

 • Ei raw-tukea (online-softa). Ilmaisversiossa mainoksia. Aika paljon kuvan säätötyökaluja, yllättävänkin paljon. Lyhyen esittelyn perusteella. Kasuaaliseen kuvankäsittelyyn ihan sopva. Avaa myös photoshop-tiedostot.
 • YouTube-kanavalla 46.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Finnishphotoawards.fi. Kohta Ajankohtaista. Perjantai 24.9. on varattu päivän osalta 100 finalistikuvan arviointiin klo 10 alkaen. Livetuomarointi.
--- Lauantai 25.9.2021 Tapahtuma huipentuu klo 19 lauantai-illan Finnish Photo Awards -gaalaan, jossa parhaat palkitaan ja muutenkin juhlitaan yhdessä. Palkinnot jaetaan ensin ja sitä seuraavat yhteinen illallinen ja juhla.

 • Facebook-video. 24.9.2021. Kesto 2:10. Puheenjohtaja Heidi Glader on iloinen ihmisten tapaamisesta Kuopiossa.
 • Facebook-video. 24.9.2021. Kesto 0:43. Minkä verran pisteitä sinä antaisit tälle kuvalle?
 • Facebook-video. 24.9.2021. Kesto 1:32. Baby-kategoria menossa vuoden 2021 Finnish Photo Awardsissa - tuomariston palautetta antaa ruotsalainen valokuvaaja Martina Wärenfeldt.
 • Facebook-video. 24.9.2021. Kesto 0:35. Päätuomari Jim Lowen mietteitä tämän vuotisesta FPA-kilpailusta.
 • Facebook-video. 24.9.2021. Kesto 2:11. Impact ja WOW effect toistuivat tuomari Martina Wärenfeldtin sanoissa. Mitä nämä tarkoittavat hänelle?
 • FPA-finalistit 2021. Tässä albumissa ovat Finnish Photo Awards 2021 finalistikuvat. Yleisöäänestys suosikkikuvasta on auki 3.10. klo 18 asti.
  • 100 kuvaa selailtavana. Helposti. Ehkä kuvat voisivat olla vähän isompiakin. Tarkkaan katsomalla joukosta löytyy myös ihkaoikeita valokuvia. Mutta tähän genreen kuuluu tietenkin voimakas kuvankäsittely.

Yle.

 • Tuulen syleilyssä. 24.9.2021. Vain kolme ihmistä lentää kuumailmapalloa ammatikseen Suomessa, ja heillä on aina sama juoma lennolla – nyt yksi heistä paljastaa miksi.

Älypuhelimista.

Featureshoot.com.

 • New Guide: 45 Places to Sell Your Photos Online. Myydähän kyllä voi. Mutta entäs sitten se ostamispuoli.
 • (...vähän tulee mieleen tämä asuntojen myyminen itse. Miksi maksaa kiinteistövälittäjälle? Miksei itse ota sitä kiinteistövälittäjän palkkiota. Isännöitsijän todistuksen voi tilata, ottaa kuvat asunnosta ja laatia ilmoitus, kaikki ihan helposti...)
  • (...tässä logiikassa tulokulma on myyjän... ostajan puolelta kaikki näyttääkin sitten erilaiselta... ...ihan ensimmäiseksi ostaja tinkii oletetun välittajäpalkkion hinnasta... ...ja mistä ihmeestä ostaja tietää, millainen huijari asuntoa myyvä yksityishenkilö on?... ...kuinka moni yksityishenkilö on suorttanut laillistetun kiinteistövälittäjän tutkinnon eli LKV-tutkinnon?... ...vain 5% asunnoista myydään omistajan toimesta... ...tähän on syynsä...).

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • ACDSee Photo Studio 2022 announced: New face recognition technology, improved performance and more. Kuvien hallintaa ja monipuolista editointia. Tasot jne. Photo Studio Ultimate 2022 $89 per vuosi. Tai kertaosto $150. Ultimate-versio on täydellisin. Professional $100 ja Home $60 (kertamaksut). Vain Windows, tämä uusin. Mac-version päivitykset paljon hitaammin (kommenttien mukaan).
 • Film Friday: Meet the Olympus OM-X, a modular, prototype camera that was meant to be the OM-1.

IR.

 • Nikon Z fc Hands-on Review: Is Nikon’s stylish new camera more than a pretty face? Julkistettu 29.6.2021. 21 megapikselin peilitön kroppikennoinen. Retroa. Ei kuvanvakaajaa. Kroppikerroin 1.5x. Nikon Z-mountti. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.040 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 11 fps. 4K video (koko kroppikennon leveys). Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Yhdellä latauksella ottaa 300 kuvaa. Paino 445g. Erikseen pyörösäätimet ISO-arvoilla, suljinajoille ja valotukselle. Firmware-päivitykset onnistuvat puhelimen kautta. vähänlaisesti Nikonin Z-laseja kroppikennoiselle.
  • Suomen hintaluokka runko 1050 euroa. Kannattaa ostaa yhdessä kittiobjektiivin kanssa. Ei taida olla hyllytavaraa.

Diyphotography.net.

The Online Photographer.

ePhotozine.com.

Kamera & Bild.

 • TEST: Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S: Superb skärpa & härlig oskärpa. Toppklass (huippujäätelö). S-sarjaa, parempaa. Kuvanvakaaja 4.5 stoppia. Makrokuvauksen lisäksi sopii hyvin potretteihin. Digitaalinen näyttö (aukko, tarkennusetäisyys, syväterävyysalue). Kustomoitava painike. Tarkennuksen rajoitin (0.5 - 02.9m). Kustomoitava säätörengas (käsintarkennusrenkaan lisäksi). Sääsuojattu. Suodinkierre 62mm. Paino 630g. Suomen hintaluokka 1.150 euroa. Taitaa olla loppu lähikaupoista.

Fotosidan.se.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, Facebook, Keltissä on nyt kuhinaa. 23.9.2021. Keltin savilammet ja erityisesti suurin niistä ei ole menettänyt suosiotaan valkoposkihanhien keskuudessa. Niinpä myös tänä vuonna paikalle saapuu joka ilta lähes pimeässä tuhansia ja taas tuhansia valkoposkihanhia, jotka yöpyvät tällä turvalliseksi kokemallaan paikalla. On mahdollista, että lintujen lukumäärä on viisinumeroinen luku.

Olli Kanerva, Lomakuvia. 23.9.2021. Takavuosina kun haluttiin päästä vieraista eroon, kaapista kaivettiin valokuvakansio tai pahimmassa tapauksessa diaprojektori ja ryhdyttiin esittelemään vieraille kuvia lomareissuilta.

 • Tehdäänpä tämä sama nyt virtuaalisesti: kas tässä kuvakavalkadi kesältä 2021 reissuilta rouvan kanssa jossain päin Suomea.
 • Mv-kuvia.

Pekka Hyvönen, Kalmistojen kastelukannut. 23.9.2021. No oli kumma päivä. Etsin merkkejä tulossa olevasta hyvinvointivaltion romahduksesta vaan en löytänyt, joten napsin muutaman ruskakuvan – missäpä muualla kuin hautausmailla. Niissä kun on usein lehtijalopuita jotka ovat korean värisiä syssyllä.

 • Menestys ei ollut mainittava vaikka kotikadun vaahterat alkavat olla jo loppusuoralla. Tein kuitenkin pari havaintoa. Ensimmäinen ihmetystä herättävä aihe oli se, että aina kun pysähdyin ja pällistelin ympärilleni, niin silmät osuivat kastelukannuihin. Juu juu.

Suomen Canon, Syksy. Vangitse syksyn vaihtuvat värit Värikkäät lehdet, aamuruskon kirkkaus ja pehmeästi laskeutuva usva – opi kuvaamaan syksyn tunnelma asiantuntijoiden neuvojen avulla. Viisi linkkiä.

Yle, Katse ulos. 23.9.2021. Some on nyt täynnä kuvia poikkeuksellisen hienosta ruskasta, ja se sai nuoretkin retkille pohjoiseen – "Tuli tunne, että pihalle on pakko päästä". Ruska on houkutellut tänä syksynä tavallista enemmän matkailijoita. Luonnon ovat löytäneet myös nuoret aikuiset. Kävimme katsomassa, miltä ruska näyttää nyt Oulussa, Sotkamossa ja Kuusamossa.

Yle, Ruska houkuttelee nyt myös nuoria luontoon – retkeilijät: "Kyllä tästä taitaa tulla perinne". 23.9.2021.

Finnishphotoawards.fi. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä kilpailu. Finnish Photo Awards 2021 finaalitapahtuma Kuopiossa 24.-25.9.2021.

 • Facebook, Tiina Haring: Tervetuloa Kuopioon ja Finnish Photo Awardsiin 2021! Video, kesto 3:37. (kuvaajan ääni ja murre lienee monelle tuttu...).
 • Ajankohtaista.
 • Kuvien latausaika oli 10.-30.5.2021.
 • 10 kuvakategoriaa. Kaikille avoin kilpailu. Suomen Ammattivalokuvaajien jäsenille yhden kuvan lähetys 20 euroa, muille 25 euroa (luottokorttimaksu).
 • Jokaisesta kategoriasta pääsee finaaliin 10 parasta kuvaajaa. Jokaisesta kategoriasta palkitaan 3 mitalistia.
 • Finaaliin päässeihin otetaan yhteyttä viikolla 30. Pyydetään toimittamaan printit lopullista arviointia varten. Printtien tulee olla 50cm pitempi sivu. Vain pohjustetut käyvät, max 7mm kapalevy tai vastaava kevyt materiaali.
 • Kokonaiskilpailun voittaja saa 1000 euron rahapalkinnon (kuka maksaa verot?). Kategorioiden voittajille yhteistyökumppaneiden lahjoittamia palkintoja. Lisäksi mitalit ja kunniakirjat.
 • Kilpailun palkituista kuvista muodostetaan Suomen maajoukkue World Photographic Cup -kilpailuun.
 • Kilpailun tulokset julkistetaan Finnish Photo Awards –palkintogaalassa 25.9.2021 Kuopiossa.
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Ja vielä Facebook-sivut.

Meriharakka.net, Instagram-kesä. 24.9.2021.

Suomen Canon, Syksy on kauneimmillaan. 24.9.2021. Jos jakaa kuvan kommenttikenttään, niin on mukana Canon Zoemini C -pikakameran arvonnassa (129 euroa).

Mobiili.fi, DJI Mavic 3 Pro -drone paljastui kattavassa vuodossa. 24.9.2021. Kaksi kameraa. Hinta lienee $1599.

Mikrobitti.fi, Gmail sai näppärän hakutoiminnon – säästää aikaa. 23.9.2021. Uudet hakusuodattimet helpottavat sähköposteihin hukkuvan käyttäjän ahdinkoa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Digicamera.netin FB-sivut, kuvia. Torstai 23.09.2021.

 • Merihaka. Osa 2. Reputetut.
  Nämä kuvat on otettu sunnuntai 19.9.2021. 11 kuvaa.
 • Canon EOS R6 + Canon Control Ring EF-EOS R + Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM.
 • En nyt keksinyt mitään muuta kuin Merihaan Reputetut. Kunhan Hietaniemen hautausmaa on kuvattu (lienee jo ruska sielläkin), niin sitten on varmaan jo aika siirtyä Best of -sarjaan. Eli etsitään ihan FB-DCN:n alusta kuvia. Alkaen 23.3.2021.
 • Kuva 3. Näistä reputetuista ei oikein mikään sykähdytä. Ei kuulukaan, siksi ne ovat reputettuja. Eniten itseäni sykähdytti tuo lentokone. Siksi että melkein aina tulee ihan yhtäkkiä kuvattavaksi lentokone. When You Least Expect...
 • Kuva 9. Tuo on käsittääkseni ihan virallinen sapluuna, hahmoista on ehkä haluttu tehdä sukupuolineutraaleja. En tiedä, itkeäkö vaiko nauraa. Ehkä itken.

Aamulehti, ”Koskaan ei tiedä, mitä kameraan tarttuu” – Revontulien kyttääminen ja valokuvaaminen on tamperelaiselle Tapio Piiralle jatkuvaa oppimista. 22.9.2021. Otollisin aika revontulien näkemisille on syys-lokakuu. Innokkaimmat revontulikyttääjät aktivoituvat jo kesän lopussa.

 • – Koskaan ei tiedä, mitä kameraan tarttuu. Kerran revontulet ja tähdenlento osuivat samaan kuvaan. Ennakkoon ei voi tietää, miten aurinkotuuli käyttäytyy ja millaisia revontulien muotoja se tuo meille näkyväksi, Piira sanoo.
 • ...Linssi huurtuu syksyisin helposti kun lämpötila laskee lähelle nollaa. Hyvä keino huurtumisen välttämiseksi on laittaa kertakäyttöinen kädenlämmitin kameran objektiivin päälle.
 • Tärppejä hyviin kuvausiltoihin Piira saa muun muassa Facebookin Revontulikyttääjät-ryhmästä, jossa on yli 17 000 jäsentä. (vaatii liittymisen).
 • – Seuraan, mitä muut ryhmäläiset keskustelevat. Heillä on valtavasti ammattitaitoa. Muiden vinkeistä voi oppia paljon, sillä revontulien valokuvaamisessa ei ole koskaan valmis.
 • Revontulien kyttäämiseen Piira neuvoo valitsemaan mahdollisimman avoimen paikan, josta on näkymä pohjoiseen horisonttiin.
 • Jalusta on varusteista kuitenkin ehdoton, sillä käsissä pidelty kamera ei pysy riittävän vakaana. Yleensä revontulien taltioimiseen tarvitaan noin 5–10 sekuntin valotusaika.

Pekka Hyvönen, Vanhankylänniemi. 22.9.2021. Ja missähän tällainen paikka on?

IS, ”Väriloisto on ollut käsittämätöntä” – Sonjan ruskakuva Lapista lumoaa kauneudellaan. 22.9.2021. Suomalaiset ikuistivat kuviinsa pohjoisen upean ruskan.

Yle, Taivaan auraaja. 22.9.2021. Tuhannet kurjet valmistelevat matkaa etelän lämpöön. Ennen sitä ne leiriytyvät ikiaikaiselle meteoriittikraatterille Vaasaan. Matti Maskulin ja Ari Lähteenpää seuraavat muuttoa tarkkaan.

HS, Lennokki kuljettaa sydäniskureita kokeilussa Helsingissä – Lennokki voisi nopeuttaa avun saamista. 22.9.2021. Kokeilussa lennokki lennättää sydäniskurin kuvitellulle hätätilanteen tapahtumapaikalle ja laskee sydäniskurin maahan vinssimekanismilla, Everdrone kuvailee tiedotteessaan. Tehtävän jälkeen lennokki palaa lähtöpaikalle.

 • Sydäniskuri eli defibrillaattori eli deffa.
 • Defi.fi. Kartalle julkiset sydäniskurit. Monessa paikassa, esim. ravintoloissa.
 • 112-sovellukseen on liitetty sydäniskurin paikannus.
 • Kotikäyttöön sopii oikein hyvin. Tehty mahdollisimman helpoksi, ääniohjaus. Vain muutama vaihe. Suomen hinnat alkaen vähän yli tuhat euroa.
 • Sydänkohtaus = sydänpysähdys = vaikea sydämen rytmihäiriö. Vuosittain Suomessa kuolee sydänpysähdykseen 10.000 henkeä.
 • Sydän ei rupea itsestään sykkimään. Elvytystä pitää jatkaa niin kauan kunnes ambulanssi tulee paikalle (= sydäniskuri). Ainoa tapa saada sydän taas käyntiin. Deffa tehoaa vain osaan sydänpysähdyksistä.
 • Usein ensimmäinen merkki sydänsairaudesta on sydämen äkkipysähdys. Vaikka sepelvaltimotauti. Sydäninfarktin aiheuttaa tukos sepelvaltimossa. Kammiovärinä. Sydänlihas ei pumppaa enää verta. Verenkierto loppuu.
 • HS, Moni arkailee turhaan käyttää sydäniskuria, jollainen pelasti myös Christian Eriksenin hengen – Tarkista HS:n hakukoneesta oman asuinalueesi rekisteröidyt iskurit. 17.6.2021. ”Jos elvytys ja sydäniskurin käyttö saadaan aloitettua alle viidessä minuutissa, niin jopa 75 prosenttia potilaista selviää”
  • ”Suomessa on tällä hetkellä noin 4 700 rekisteröityä laitetta. Verrattuna muihin pohjoismaihin ja moneen muuhun Euroopan maahan se on aika vähän. Esimerkiksi sekä Ruotsissa että Tanskassa on 20 000 laitetta.”

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Digital Photography School.

 • Lightroom vs RawTherapee: Which Editor Should You Pick? RawTherapee on ilmainen open source (toisin kuin Vastaamo). Molemmissa työnkulku (ei Vastaamo) alusta loppuun. Kuvien hallintoin, editointi ja eksporttaus. RawTherapee-ohjelmasta ei ole mobiiliversiota. Ihan pätevä vertailu.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer.

 • Poster Boy. Mike käytti vuonna 1982 Olympus XA -pokkaria Contax SLR:n ohella. Puhelimen kamera ei ole syrjäyttänyt ns. oikeaa kameraa.

Kamera & Bild, Samsungs nya 200 megapixelssensor kan filma i 8K.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Sattuipa eräänä päivänä Pornaistenniemen piilokojulla... 22.9.2021. Olen mestari ajautumaan outoihin tilanteisiin, niitä vaan tuntuisi valuvan syliini keskiverto-kamerahaahuilijaa enemmän. Raapustetaanpa sen johdosta blogiin pitkästä aikaa raporttia pääkaupunkiseudun luontokuvauspaikkojen sattumuksista...

 • ...

Matkaviikko.fi, Viiden aistin museokeskus avautuu portaittain Kaapelitehtaalla. 21.9.2021. Kaikkien kolmen museon näyttelytiloissa on käynnissä mittava remontti. Hotelli- ja ravintolamuseo uudistaa ydinnäyttelyään. Valokuvataiteen museo on laajentumassa Kaapelitehtaan kellarikerrokseen, johon rakentuu pysyvä näyttely.

 • Suomen valokuvataiteen museo, Ajankohtaista / Kaapelitehtaan näyttelytilat remonttiin – seuraava näyttely Kaapelitehtaalla vasta syksyllä. 20.1.2021. Kaapelitehtaan näyttelytilat ovat olleet suljettuina koko vuoden 2021. Kaapelitehtaan kolmelle museolle rakennetaan uusi aula, joka haukkaa osan Valokuvataiteen museon nykyisestä näyttelytilasta. Remontin aikana museo laajentuu kellarikerrokseen, johon rakentuu muun muassa valokuvakulttuurin eri ilmiöitä esittelevä pysyvä näyttely sekä perinteinen pimiö kurssitoimintaa varten. Kaapelitehtaalla ovet avautuvat jälleen syksyllä 2021 ja uudistunut museo avautuu kokonaisuudessaan osana Kaapelitehtaan museokeskusta alkuvuonna 2022.
  • Myös museon kuva-arkisto ja kirjasto sekä kuva- ja tietopalvelut ovat suljettuina vuoden 2021 loppuun asti.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Poliittisen valokuvan festivaali avaa uudistuneen Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaalla – festivaali pohtii valokuvien avulla, voiko ihminen kuvitella lintujen katseen ja ymmärtää maailmaa toisin. 23.8.2021. Viidettä kertaa järjestettävä Poliittisen valokuvan festivaali avautuu 8.10.2021 ja avaa samalla Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaalla perusteellisen remontin jälkeen. Näyttely Linnun katse on esillä 6.1.2022 saakka.
 • Kaapelitehdas, Facebook, Onko siitä aikaa, kun viimeksi kävit Kaapelitehtaalla? 10.9.2021. Kaapelitehtaan kolme museota (G-porras) ovat vielä hetken aikaa suljettuina remontin vuoksi. Hotelli- ja ravintolamuseo sekä Suomen valokuvataiteen museo avaavat ovensa 8.10. Teatterimuseo avautuu marraskuun alussa.
 • Yle, Helsinkiin syntyy uusi museokeskus, ja siitä saa kiittää Tanssin taloa. 18.8.2021. Selkeä artikkeli siitä, mitä on tulossa. Museot eivät ole kovin kovasti hehkuttaneet tulevaa...

V2.fi, V2.fi testasi: Canon PowerShot ZOOM -kamera. 20.9.2021. Kamera kiikarissa vai kiikari kamerassa? ZOOM on oikeastaan sähköinen monokulaari, jossa on kolme polttoväliasetusta: 100 mm (f/5.6), 400 mm (f/6.3) sekä 800 mm, joka on digitaalinen suurennos 400 mm:n asetuksesta. Vastaavasti suurennokset ovat 1.2x, 4.8x ja 9.6x. Näiden kolmen asetuksen välillä kierretään kameran päältä, heti etsimen yläpuolelta löytyvää Zoom-painiketta painamalla.

Sttinfo.fi, Yökuvia Vuosaaresta -näyttely juhlistaa 20-vuotiasta Vuotaloa. 22.9.2021. Vuotalo juhlii syksyllä 20 vuottaan Vuosaaren omana kulttuurikeskuksena. Viime keväältä koronarajoitusten takia siirretty juhlanäyttely sukeltaa Vuosaaren yöhön vuosaarelaisten intohimoisten valokuvauksen harrastajien silmin. Harrastajien yökuvien lisäksi näyttelyssä nähdään Valokuvataiteen museon kokoelmakuvia. Yökuvia Vuosaaresta -näyttely on esillä Vuotalon galleriassa 14.10.−18.12.2021.

Ammattivalokuvaajat ry, Kumppanimme Mediatrade etsii uutta Product Specialistia. 21.9.2021.

Teemu Saloriutta, Kylmää, märkää ja pimeää: varustevinkit syksyiseen pyöräilyyn. 21.9.2021.

Pekka Hyvönen, Lyhyet erikoiset: Koittakaa nyt päättää. 21.9.2021. ...Yksi rakentava ehdotus mulla kuitenkin on: Istukaapa hesarin ja ylen toimittelijat samaan kahvipöytään ja koittakaa päättää kirjoitetaanko ko. porukan nimi Taliban vai Taleban....

TM, Nyt voit tarkistaa, onko tietokoneesi Windows 11 -yhteensopiva – Microsoft julkaisi virallisen sovelluksen. 21.9.2021.

Teknavi.fi, DJI julkaisi DJI OM 5 -gimbaalin. 21.9.2021. Uusi kevyt DJI OM 5 -gimbaali on suunniteltu älypuhelimien kanssa käytettäväksi. DJI OM 5 on jatkoa yhtiön aiemmille kompakteille käsivakaimille. Uusiksi ominaisuuksiksi kerrotaan uudenlainen kiinnitysmekanismi, aiempaa pienempi koko, jatkovarsi ja uusia kuvaustiloja. Hinta 159 euroa.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Ikean uusi ”Sjömärke” lataa puhelimesi langattomasti lähes kaikkien pöytien alta. 21.9.2021. Muovi- tai puutason paksuus saa olla
  8-22mm. Ikea on tuomassa uuden langattoman Sjömärke-laturin myyntiin Pohjoismaissa lokakuusta lähtien ja ainakin Ruotsissa on hinnaksi ilmoitettu 349 kruunua, eli noin 35 euroa. Tarkkaa hintaa Suomessa ei ole kerrottu.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

IR.

Fotosidan.se, Leofoto LS-365C och PG-1 - en doldis för naturfotografen. 3-jalka + pää, 11.995 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, 5 Reasons to Love the Ricoh GRIII and GRIIIx -The Best Point and Shoot. 12.9.2021. Kesto 9:56. Sisällysluettelo. Edellinen malli kädessä. Uudessa ei kuitenkaan kovin paljoa muutoksia.

 • YouTube-kanavalla 29.600 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Want To Be A Better Photographer? - [My Course Is The Answer!]. 17.9.2021. Kesto 5:43. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 46.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Light Painting With Hannu Huhtamo. 14.9.2021. Kesto 12:36. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 46.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Luminar Neo - [NEW AI-based image editing software]. 10.9.2021. Kesto 9:30. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 46.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Suomen valokuvataiteen museo, Instagram-liveopastus Susanna Majuri: Rakkaus -näyttelyyn. Tiistaina 21.9.2021 klo 17-18. Vain suorana, ei talleteta.

Pekka Hyvönen, Missä mennään? 20.9.2021. Harharetkiltä palatessa tuli mieleen vanha Kummeli-sketsi "Missä mennään, Jouko ja kosti": ...

MTV, Vesa-Matti Loiri, Aira Samulin ja nyt myös Keijo Leppänen – valokuvaava ensihoitaja Juho Korpela paljastaa, miten hän tavoittaa eturivin tähdet. 21.9.2021. Video, kesto 3:01. Teksti. Mukana 1 studiosalama. Kuulemma ottaa vähän tummasävyisiä kuvia.

Olli Kanerva, Face lift. 20.9.2021. Palveluntarjoajan vaihdon jälkeen on vuorossa webbisivujen face lift. Tällä palveluntarjoajalla kehitysversioiden kanssa puljaaminen on helppoa.

Yle, Tutkimukset: Linnunpojan laulukoulu ja elämän oppitunnit alkavat jo ennen kuoriutumista. 20.9.2021.

IS, Katso upeat talvikuvat – syyslumi yllätti Oulun seudulla. 14.9.2021. (melkein viikko sitten).

IS, Yksi muutos saa monet estämään Windows 11 -päivityksen: ”Tämä ei ole Mac”. 21.9.2201. Pian saapuva Windows 11 ei ole kaikilta osin parannus verrattuna nykyiseen Windows 10:een. Neowin-uutispalvelun mukaan eniten närää aiheuttaa jo kuukausia arvosteltu päätös tehtäväpalkin lukitsemisesta näytön alalaitaan.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, The Insta360 One R is my Favorite Action Camera.

The Online Photographer.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Hyvää pohdintaa nykyajan kuukausimaksullisista softista... (Sana on melkein vapaa). Oli hyvää pohdintaa. Itse en ole lähtenyt softan "kuukausi tilaajaksi" vaan ostan softan omalle koneelle. LR6 sekä PS elements ja premiere 20 nykyisin.
  • LR6 rekisterointi avaimen sain uusittua adoben aspan kautta kun kone piti uusia, joten sen suhteen ei valittamista. Kun noista aika jättää, niin koneeseen jää jäjelle kameravalmistajan softa ja GIMP. Ja sitten niitä käytettäessä on aikaa etsiä vaihtoehtoja adobelle ja muille kk maksullisille.
 • GIMP ja vialliset TIFF-tiedostot (Kuvankäsittely). Gimpistä on tullut versio 2.10.28. Siihen sisältyy jotain korjauksia Windowsin TIFF-jumeihin. Kannattaa kokeilla olisiko tullut kuntoon.
 • Myydään-alue. Tämä katson joka päivä.
 • Ostetaan-alue. Yllättävänkin vilkas. Olen tätä seurannut luokkaa kerran vuodessa. Ehkä voisi vähän useammin käydä.
 • PK seutu PolarPro pyöröpola hyllystä ?! (Optiikka).
 • Canon EOS R3 (Järjestelmädigit). Onkohan R3:n sensori Canonin valmistama. Ehkä kuitenkin.
 • Sony A7RII Discontinued After 6 Years ! (Järjestelmädigit).Itselläkin on vielä käytössä 2015 ostettu A7R2. Ainoa vika on ollut muistikortin luukun päältä irtoava pehmeä kumipäällyste. Revin päällysteen lopulta kokonaan irti. Ei kaunis, mutta toimii paljon paremmin kuin tahmainen, kulmista irvistävä pinnoite ja huonosti kiinnimenevä luukku.
  • Hei, mulla oli sama ongelma sen pienen kumiläpyskän kanssa, mutta löysin sopivan liiman sen korjaamiseen. On kestänyt siitä saakka. Tässä linkki juttuun:
   viewtopic.php?t=12760456 Kameran kumisuojan liimaus, vinkkejä? 12.9.2019.
 • Pyllähtänyt? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Näin voi käydä, jos kykkii varomattomasti luonnon helmassa.

Digicamera.netin FB-sivut, kuvia. Sunnuntai 19.09.2021.

 • Sunnuntai 19.09.2021.
  Nämä kuvat on otettu sunnuntai 19.9.2021.
  Paikkana Merihaka, Helsinki. 12 kuvaa.
 • Canon EOS R6 + Canon Control Ring EF-EOS R + Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM.
 • Harmaata oli päivällä. Olen joskus aiemminkin käynyt Merihaassa. Yli vuosikymmen sitten. En löytänyt silloinkaan oikein kuvattavaa. Tässä 12 kuvaa. Vanha kunnon pumppuzoomi tuntui alussa kovin painavalta. Aluksi ihmettelin, että miksi kuva etsimessä zoomattuna heiluu. Niin miksiköhän?
 • On tämä pumppuzoomi kyllä parempilaatuinen kuin Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM. Pumppuzoomi julkistettiin jo vuoden 2004 alussa. Silloin hinta taisi olla $2.500. Ja edelleen myynnissä. Suomessakin. Hintaluokka 2800 euroa. Käytettynä hintaluokka on ollut 1300 euroa.
 • Olin yllättynyt, miten tukeva Canonin adapteri on. Vaikka optiikka onkin painava. Se kätevä adapterin säätörengas ei sitten olekaan isomman objektiivin kanssa niin kätevä, turhan lähellä runkoa...
 • Merihakaan valmistui ensimmäinen asuinrakennus vuonna 1973. Välillä rakentaminen keskeytyi, mutta jatkui sitten 1980-luvulla. Pari tuttua on asunut siellä, toinen edelleen. Molemmat ovat olleet tyytyväisiä paikkaan. Vaikka sitä yleisesti pidetäänkin äärimmäisen ankeana...

Tuomas Heinonen, Testissä Canon RF 24-105MM F4-7.1 IS STM. 18.9.2021. Liian usein itselleni tulee sellainen tunne, että nyt olisi hyvä olla laajakulmaisempi linssi mukana taltioimaan aihetta eri näkökulmasta. Olen joskus menneinä vuosina omistanut Canonin EF 24-70 2-8 L objektiivin, mikä on iso ja painava kapistus. En myöskään kaipaa yleislasiksi mitään verkonpainon painoista ja muuten kookasta objektiivia. Sen pitää olla pieni, kevyt ja helposti mukaan otettava. Polttovälin tulee myös olla riittävän pitkä laajakulman ja telepään välillä.

 • Peilittömiin siirtyessäni mahdollisuudeksi tuli hankkia tähän käyttötarkoitukseen R-sarjalaisten ns. kittilinssi eli RF 24-105 f4-7.1 IS STM. Löysin objektiivin käytettynä lähes uutena reilu 300 euron hintaan. Tein hankinnan ajatuksella, jos se ei ole käyttöön soveltuva niin eiköhän siitä saa omansa takaisin myydessä.
 • ...

Pekka Hyvönen, Lyhyet erikoiset - Pirkka. 19.7.2021. Osakseni on jo ajat sitten langennut huushollin ruokahuollosta tai ainakin safkan valmistamisesta vastaaminen. Muut kun tuppaavat polttamaan vedenkin pohjaan...

 • ...Huoh. Oikein syvä huokaus. Uskokaa nyt, saatana, viimeinkin että chilin siemenet eivät ole tulisia. Huoleti voi pureskella habaneron tai naga morichin siemeniä, ei polta. Näiden lajikkeiden palkojen haukkaaminen aiheuttaakin sitten ikimuistoisia elämyksiä, en suosittele vaikka kovempiakin jytkyjä on nykyisin kehitetty....

Suomen valokuvataiteen museo, Instagram-liveopastus Susanna Majuri: Rakkaus -näyttelyyn. Tiistaina 21.9.2021 klo 17-18. Vain suorana, ei talleteta.

 • Instagram, @valokuvamuseo
 • 7 päivää sitten oli vastaava live-opastus museon FB-sivuilla. Ihan alussa esittelijä esitteli ilman livevirtaa. Nopeasti sitten vika korjattiin ja parinkymmenen minuutin päästä ilmestyi FB:iin livelilnkki, josta sai seurata esittelyä. Taisi kestää sellaiset 40 minuuttia. Sopivan epämuodollinen esitys, jaksoi oikein hyvin seurata.

HS, Kun palloralli päättyy. 18.9.2021. Tilaajille. Hylätty Suomi. Kuvasarjoja siitä, mitä jätimme taaksemme. Luonto on vallannut kalliin status­symbolin - Helsingin Sanomien valo­kuvaajat kuvasivat hylättyjä tennis­kenttiä.

Valokuvataiteen podcast-sarja, Kuva ois kiva. 18 osaa.

 • Uusin 18. jakso, Rakennettu valokuva. Kesto 36:19. Vieraina: Valokuvaaja Magnus Scharmanoff ja Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Anna-Kaisa Rastenberger.

Yle Areena, Ruska-aika ihastuttaa pohjoisessa – miten ruskan värit syntyvät? 14.9.2021. Kesto 4 min.

HS, 700-kiloiset ruutitynnyrit. 18.9.2021. Mihin poliisi tarvitsee hevosia? HS etsi kysymykseen vastausta eläimen perspektiivistä. Kuvia ja tekstit.

Tivi.fi, Opettele tuntemaan myrkkysienet ja syö vain sieniä, jotka tunnet – tai sitten voit helpottaa sienestystä tällä sovelluksella. 18.9.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Picture Mushroom - Mushroom ID on helppokäyttöinen sovellus, joka pyrkii nimensä mukaisesti tunnistamaan sienet kameralla.

 • Sienestä otetaan tarpeeksi läheltä kuva ja parin sekunnin kuluttua sovellus kertoo mistä sienestä on todennäköisimmin kyse. Mieluummin sivusuunnasta.
 • Tarkemmassa tunnistuksessa voi käyttää kahta kuvaa, sienen sivusta ja pohjasta otettuja kuvia. Myös aiemmin otettuja kuvia voidaan käyttää tunnistuksessa.
 • Tieteellinen nimi, kuvaus, kasvupaikkatiedot sekä vinkkejä sienen tunnistamiseen. Tärkeä tieto sienen myrkyllisyydestä näytetään selkeästi varoitusmerkin kera.
 • Jos sovellus tunnisti kuvan väärin, haulla voi etsiä oikean vaihtoehdon, joka tallennetaan omiin hakutuloksiin.
 • Ilmainen kokeilu. Premium-versiossa ei ole rajoituksia ja tarjolla on lisäksi asiantuntija-apua sienien tunnistamiseen. Ominaisuuksiin voi tutustua viikon ajan, vuosijäsenyys maksaa 29,99 euroa. Android, iOS ja iPadOS.

Suomimobiili.fi, Xiaomi Pad 5 -tabletti on jo saatavilla Suomessa – näistä paikoista uutuustabletin voi hankkia. 19.9.2021. Hintaluokka vähän alle ja vähän päälle 400 euroa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Historical footnote to technology of the future: three moments with the Canon EOS R3 that changed my opinion of Eye Control.
  • Maailma ei ole enää entisensä. Artikkelin kirjoittaja on kokenut lähes uskonnollista hurmosta. Eikä tarvittu kuin muutama tunti silmätarkennuksen käyttöä... Riippuvuus oli syntynyt. Seuraavaksi sitten perustetaan erityisiä vieroitusryhmiä. Tai vertaistukiryhmiä. Kai.
  • Onneksi sentään Japanin Canon ilmoitti heti, että tulee kysynnän vuoksi toimitusvaikeuksia. Pitkät ennakkovarausjonot.
 • Apple's 7 minute video helps you decide which iPhone 13 has the best camera for you.

Petapixel.com.

 • Great Reads in Photography: September 19, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

IR.

Thom Hogan.

Earthboundlight.com.

Diyphotography.net.

 • Wireless microphones: Godox Movelink M2 vs Rode GO II. Godox $200. Vastaava Rode-setti kaksinkertainen hinta.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, Facebook, Kurkia ja kottaraisia - ilmassa on nyt vilskettä. 18.9.2021.

Pekka Hyvönen, Marjapussikaupunki. 17.9.2021. Kaikki marjapussi-nimistä korttipeliä pelanneet tuntevat kammotun termin "mennä Porvooseen".

 • ...Turistien jatkuva valokuvaus on aiheuttanut kulumia aittojen seiniin, siitä tämä todiste tuli taltioitua. ...
 • Joessa lilluvia veneitä pällistellessään joutuu ikäväkseen toteamaan kauniiden puufiskareiden sukupuuton. Muovia, muovia ja perkeleellisiä perämoottoreita vaan.
 • ...Zoomataanpa pienempiin kohteisiin. Partsilla mahtuu kaffet hörppäämään ja pitämään populistisia kansankiihdytyspuheita. Aiheeksi sopii esimerkiksi uho siitä, miten pääministeri Marin ja koko hallitus elää veronmaksajien rahoilla, elvistelee repuillaan ja syö sylivauvoja aamiaiseksi.
 • Miljöötä katsellessani yritin muistaa mikä oli se lastenkirja, jonka tapahtumat liittyivät vanhaan Porvooseen. Pekka Töpöhäntä se ei ole, vaikka niin olin muistavinani. Jäänee mysteeriksi.
 • Ja sitten teksti jonka tulen liittämään kaikkiin juttuihinin tästedes: ...

Petteri Hautamaa, Lintubissebongausyhdistyksen RK:n kolmas kesäkokous... 17.9.2021.

Tiede.fi, Pupillit paljastavat valehenkilön. 18.9.2021. Tietokone luo hetkessä aidonnäköisiä kasvoja, mutta silmän mustaa pupillia se ei osaa muotoilla pyöreäksi.

 • (aiemmin) HS, Pupillin epätarkka reuna ja muoto paljastavat kuvasta, onko siinä oikea ihminen vai valehenkilö. 16.9.2021. Tietokone luo hetkessä aidon näköisiä kasvoja, mutta silmän mustaa pupillia se ei osaa muotoilla pyöreäksi. Tämän heikkouden ansiosta voisi ehkä paljastaa valehenkilöitä verkossa.
  • Pupilli on silmässä musta alue, joka on iiriksen keskellä. Se suurenee pimeässä, mutta pysyy aina lähes täydellisen pyöreänä.
  • Huijarit voivat lopulta löytää keinon tuottaa ohjelmalla oikeannäköisiä pupilleja. Sitten väärennöksien paljastamiseen on keksittävä uusia keinoja.

Länsiväylä, Tapiola-sarjasta tunnettu ja Viikon luontoäänen alulle pannut Mauri Soikkanen täyttää 90 – jäljitti myös presidenttien otteet eränkävijöitä. 19.9.2021.

 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 297 luontoääntä. Edellinen kahden viikon takaa. 5.9.2021. Taitaa talveksi hiljetä. Vuosi sitten viimeinen 6.9.2020 ja sitten seuraava 28.2.2021.

Timo Suvanto, Facebook, Eilen mitattiin silmänpaineet. 17.9.2021. Nuorelta silmälääkäriltä kysyttiin, että mikä on silmänpaineen yksikkö...

 • (DCN News 11.9.2021 silmälasit off-topic) Vielä vähän lisää ja kertausta. Tuo 11.9.2021 kannattaa kyllä lukea... Silmänpaine pitäisi ainakin kerran mitata 40 ikävuoden jälkeen. 60 ikävuoden jälkeen vuosittain. Ei oireile mitenkään, mutta aiheuttaa silmässä tuhoa. Paineen alentamiseen on lääkkeensä.
 • Silmänpainetauti eli glaukooma voi olla perinnollistä, jos suvussa on esiintynyt niin mars mars silmänpaineen mittaukseen. Kotimittareitakin löytyy, hintaluokka 1650 euroa. Hm. Yli 80.000 saa Suomessa glaukoomalääkitystä. Yli 80-vuotiaista 5% sairastaa.
  • Aikaisemmalta nimeltään viherkaihi, mutta tätä nimitystä ei enää käytetä. Ettei sotketa paljon tavallisempaan harmaakaihiin...
 • Kävin äsken katsomassa pitkästä aikaa Zenni Opticalin sivuja. Siellä on käytössä sama ohjelma lasien virtuaalisovittamiseen kuin Instrussa ja Specsaversissa. Ns. monitorilaseja en onnistunut tilaamaan, oli kuulemma yhdistelmä sf -2.50 ja cyl -4.25 liian iso. Tavalliset moniteholasit onnistuivat. Linssien osuudeksi olisi tullut sellaiset $70. Ja päälle sitten mahdolliset tullit + alvit. Olen tuolta aiemmin (11 vuotta, 8 vuotta ja 5 vuotta sitten) tilannut lasit, silloin tulivat suoraan kotiin. Ilman tulleja + alveja.
 • Ihan tyytyväinen en ollut Zenni Opticalin laseihin, olisi varmaan pitänyt valita kaikkein kalleimmat kehykset (ei taida olla yli $50:n kehyksiä). Linssien reunatkin oliva silloin vähän terävät.
 • (kertaus) Specsavers on perinteisesti tarjonnut kahdet lasi yksien hinnalla. Kilpailijat ovat tätä tarjousta vähän mollanneet...
  --- Nyt Instrumentarium tarjouaa myös samaa (6.10.2021 asti). Tuli tämäkin kokeiltua, ihan oikeasti sai toiset kehykset + linssit ns. kaupan päälle. Ja Nissen laittoi mainoksen mukaan vielä paremmaksi (saat kolmet lasit yksien hinnalla..., ihan näinhän asia ei ole... mutta melkein).
 • bbs.io-tech.fi, Silmälasit netistä, kokemuksia? Oikein hyvä ketju, jos kiinnostaa tilata netin kautta silmälasit... (ulkomailta)...

Facebook, Suomen Canon, Kulkeeko kamera aina mukana? 17.9.2021. Muoto- ja perhevalokuvaaja Susanna Hynyselle Canonin uusi EOS M50 Mark II -kamera yhdistettynä EF-M 32 mm f/1.4 STM -objektiiviin on luottokalusto arjen hetkien ikuistamiseen. Susanna kannustaa kaikkia ottamaan kameran osaksi jokapäiväistä elämää ja tallentamaan arjen pienet hetket ihaniksi kuvamuistoiksi.

Suomen valokuvataiteen museo, Työ- ja harjoittelupaikat. Museoboksi-hankkeelle haetaan osa-aikaista tuottajaa. Etsitään osa-aikaista tuottajaa suunnittelemaan ja toteuttamaan Museoboksi-konseptin sekä vastaamaan sen viestinnästä ja markkinoinnista. Museoboksi on virtuaalinen ja immersiivinen kolmen museon yhteinen oppimisympäristö ja museokokemus.

 • Työsuhde on määräaikainen (12 kk), aloitus 1.11.2021 tai sopimuksen mukaan viimeistään joulukuussa 2021. Tehtävässä on 3 kuukauden koeaika.
 • Työaika: 50 % (kokoaikaisena 36 h 15 min) Palkka: 1350 euroa/kk, lisäksi HSL-työmatkaetu 20 €/kk. Museoiden työehtosopimus.
 • Haku päättyy 26.9.2021.

Museot.fi, Näissä museoissa suomalaiset kävivät lomillaan – katso kesän suosituimmat Museokortti-kohteet omalta alueeltasi!. 17.9.2021. Sijalla 6 Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki. Lisäksi maakunnittain kohteet.

 • Nyt voisi olla aika koronan pikkuhiljaa hellittäessä uusia taas Museokortti. Vai mitä? Hinta on nykyään 72 euroa.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Chris and Jordan answer your questions about the Canon EOS R3. YouTube-video, kesto 8:34. Sisällysluettelo.
  • USB-lataus.
  • Onko elektroninen etsin yhteensopiva kaikkien salamien kera.
  • Kennolta lukunopeus. Rolling shutter (pystysuorat viivat vääristyvät). Sony a1 kuitenkin kingi.
  • Kuumeneeko kamera perus-4K-kuvauksessa. Gordon Laing kuvasi yli 6h (2 tunnin jälkeen piti laittaa virtapankki asialle...).
  • Onko silmätarkennus hyödyllinen. Ei mikään temppu. Toimii oikeastaan yllättävän luonnollisesti. Kalibrointi piti tehdä huolellisesti. Silmä piti olla ihan keskellä. Ja silmälaseilla kuvaaminen ei mikään ongelma, kalibrointien jälkeen. Kaikilla ei taida kuitenkaan onnistua (voi olla esituotantomallinen vika tai sitten naisten käyttämien silmäripsien...).
  • Mielipide? Silmatarkennus ihastutti. Ja aika moni muukin (hinnasta ei mainintaa...).
  • Lisääkin kysymyksiä voi esittää...
 • Video: a Retro Review of the 3.3MP Sony S70 digital camera, 21 years after its release. DCN News 18.7.2000. Stockmannin Basementin hinta 6.990 mk.

Diyphotography.net.

 • First hands-on with the Canon EOS R3. David Williams. Lyhyehkö teksti. Ihan hyödyllisiä huomioita lyhyen kokeilun jälkeen.
 • It’d take a miracle for you to get a Canon EOS R3 anytime soon. Kyse ei ole pelkästään puolijohde- yms. teollisuuden osapulasta. Osansa on myös ennakkotilausten määrällä. Toimitusten viivästyminen koskee myös RF-objektiiveja.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild.

 • Fatta Foto-podden 109/110: Nystart, mjukstart & livepodd med frågor.
 • (Suomen kielessä fatta-sanalla on aivan eri merkitys...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Helsinki School on suomalaisen valokuva­taiteen merkittävimpiä ilmiöitä: Juhlanäyttelyssä bakteerit värjäävät paperia ja kuva on luotu soittamalla. 17.9.2021. Taidehallin juhlanäyttely on komea yleiskatsaus Helsinki Schoolin valokuvataiteeseen.

Kauppalehti, Susanna Majurin postuumi näyttely valtasi K1:sen –unenomaiset valokuvat nostavat tunteet pintaan. Viime vuonna äkillisesti kuolleen valokuvaaja Susanna Majurin kiehtova kuvamaailma nostaa mieleen vaikeitakin ajatuksia.

Mobiili.fi, GoPro julkisti uuden Hero10 Black -action-kameran. 430 euroa julkistushinta.

Mobiili.fi, Näin uudet iPad mini ja iPad eroavat edeltäjistään ja iPad Airista – ominaisuudet kattavassa vertailussa. 17.9.2021.

Salibandy.fi, Salibandyliiton kuvapalvelu siirtyy uudelle alustalle – materiaalia seurojen käyttöön tälläkin kaudella. Monelle DCN:n käyttäjälle tuttu
kuvat.fi-palvelu.

 • (Kävin juuri tarkistamassa maksuhistoriani kuvat.fi:hin. Yli 11 vuotta ollut jo käytössä. Ihan yksityiskäytössä. Yrityskäyttöön kalliimpi. Olen sukulaisille jakanut linkkejä, salasanan takana. Helppo käyttää. Hintakaan ei ole kovin paljoa 11 vuodessa noussut. Vuonna 2010 oli silloisilla spekseillä 24 euroa, nyt 50 euroa. Vuodessa. Jos puoli teraa ei riitä, niin lisää saa helposti, euroja vastaan. Minulla lienee vähän yli kymmenesosa käytetty. Vaikka on videoitakin... Ja käyttöhistoriaa yli 11 vuotta...).
 • (Tässä ajassa moni ulkoimainen palvelu on jo lopettanut...)

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Ennakkomyynti vauhdilla käyntiin: näin pitkään uutta iPhone 13 Pro -tilausta joutuu jo odottamaan. 17.9.2021. Viisi tuntia ennakkomyynnin alkamisesta toimitusajat Applen omassa Suomen verkkokaupassa jo 4-5 viikkoa.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Film Friday: More information about how NoColorStudio developed its new 'No. 5' emulsion.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala, Facebook, Canon Live perjantaina 17.9. klo 12. Tule tutustumaan Canon EOS R -sarjan uusimpaan tulokkaaseen Canon -spesialisti Olli Turtiaisen johdolla! Uusi R-sarjalainen esittelyssä Facebook Live -tapahtumassa perjantaina 17.9. klo 12 alkaen. (Itse ainakin seuraan...).

 • linkin alla, juuri alkoi live-video... klo 12:02. Klo 12:09. Eikun nyt sitten ihan tuosta linkistä live alkaa...
 • Ja ylläoleva linkki vaihtuu siihen Liveen 44 sekunnin jälkeen...
 • Tässä sitten ihan suora linkki...nauhoitettuun Liveen...

Suomen valokuvataiteen museo, Työelämä ja blues. 15.9.2021. Kokoelmanosto. Valokuvaaja Auvo Lukki on lahjoittanut Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin dia- ja negatiiviarkistonsa sekä siitä itse tekemänsä digitoinnit. Kuvia on kaikkiaan yli 40 000. Lukki digitoi kuvat ja merkitsi tiedostot museon kanssa sovittua menetelmää noudattaen. Näin aineisto on museossa helpompaa liittää tietokantaan ja ottaa käyttöön. Laajan aineiston digitointiurakka alkoi vuonna 2016 ja valmistui vuonna 2021.

Pekka Hyvönen, Korkea virka. 15.9.2021. Harrastaessani maakuntamatkailua sain mielijohteen poiketa Hakunilassa, jonka arvostus asuma-alueena on kuulemma nousussa. Ihan en näitä aina tajua, mainettaan parempi mesta se on aina ollut omien kokemusteni perusteella, mutta mähän asunkin Keravalla...

 • kuvia ja tekstiä

Yle, Luontoilta. Mitä luonnossa tapahtuu? Katso kuvalliset kysymykset ja vastaukset. Radio Suomen Luontoillan kuvallisissa kysymyksissä pohditaan luonnon ihmeellisyyksiä kuuntelijoiden lähettämien kuvien kera. Katso kuvat, ja lue mitä asiantuntijat vastasivat! Vastaukset lisätään aina lähetyksen jälkeen.

Yle Areena, Historia: Keskitysleirin valokuvaaja. Kesto 52 min. Espanjalainen Francisco Boix oli toisen maailmansodan aikana vankina Mauthausenin keskitysleirillä toimien sen valokuvaajana. Hän onnistui salakuljettamaan leiriltä noin 2000 valokuvaa, joita myöhemmin käytettiin todistusaineistona Nürnbergin oikeudenkäynnissä natsirikollisia vastaan. Minkälaista oli elämä leirillä ja mitä valokuvat kertovat sen todellisuudesta? (Ranska, 2021) T: 13 Productions/Histoire/Arte

IS, Suomalaismalli Arja Töyrylä oli eroottisen huippukuvaajan Helmut Newtonin suosikkeja – miehen kuvilla oli ristiriitainen vastaanotto. 16.9.2021. Töyrylä oli ensimmäisiä suomalaisia huippumalleja. Arja Töyrylä oli monta kertaa muotilehti Voguen kannessa, usein Helmut Newtonin kuvaamana. Töyrylän mukaan Newton kunnioitti kuvattaviaan.

 • – Meillä oli ihmeellinen yhteys. Hän sai minut tuntemaan itseni miljoonan taalan tytöksi, Töyrylä kertoo dokumentissa.
 • Yle Areena, Helmut Newton: Naisten kuvaaja. Kesto 1h 28min. Valokuvaaja Helmut Newtonin legendaariset kuvat mm. Isabella Rosselinista, Grace Jonesista ja Arja Töyrylästä ovat tunnettuja kautta maailman. Dokumentissa kerrotaan menestyneen mutta myös kiistellyn valokuvaajan elämästä ja työstä haastattelujen, arkistomateriaalien ja valokuvien kautta.
  --- Helmut Newton: The Bad And The Beautiful.
 • YouTube, Helmut Newton: The Bad and the Beautiful – Official U.S. Trailer. Kesto 1:28.

IS, Microsoftilta iso muutos: Onko vuosi­kausia kestänyt riesa ohi? 17.9.2021. Salasanojen käytön voi kytkeä pois, tilalle MS:n Authenticator-sovellus, kasvon/sormenjälkitunnistuksella, turva-avaimelle, varmistuuskoodi puhelimeen/sähköpostiin. Lähiviikkoina kaikille.

IL, Kansallispuisto varoittaa: Kiimaiset porot uhkaavat ruskaretkeilijöitä. 15.9.2021. Mainio otsikko.

Yle Areena, Ruska-aika ihastuttaa pohjoisessa – miten ruskan värit syntyvät? 14.9.2021. Kesto 4 min. Ruska on suosittu ajankohta suunnata pohjoiseen Lappiin ja Saamenmaalle. Värien ilotulitus viettelee ihmiset liikkumaan luonnossa, valokuvaamaan ja nauttimaan vuodesta toiseen. Mutta mistä ja miten ruska syntyy, mistä se kertoo? Toimittaja Sara Kelemeny on Utsjoella, Kevon tutkimusasemalla tutkimassa ruskan syntyä. Haastattelussa dosentti Otso Suominen Turun yliopistosta.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Lensrentals.com, blog.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hyvää pohdintaa nykyajan kuukausimaksullisista softista... (Sana on melkein vapaa). ..ja laitteiden korjaamisen hankaluudesta. YouTube-linkki.
  • Tosiaan, nykyään moni softa alkaa olemaan vuokrattavaa, ei omistettavaa. Lisäksi, jos olet joskus ostanut softan, et välttämättä pysty käyttämään sitä uudessa koneessasi. Kannattaa katsoa.
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). 3 uutta postausta. Aikaa edellisistä onkin vierähtänty.
 • Nykyaikaisen valokuvauskaluston paino&koko suhteessa käyttötarkoitukseen (Sana on melkein vapaa).
 • Vesitiivis melontaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kolme uutta kuvaa.
 • Erinomainen 35mm f/0.95 !! (Optiikka). Tässä: LAOWA 35MM 0.95. Ja järkevään hintaan! (täydellä aukolla _vähän_ sumeaa, kaikki. Sentään f/0.95. Kermainen tausta on kuulemma pääasia.
  • ...Juu ei, onhan tuo toki valovoimainen ja sen taustan saa kermaiseksi, joka tässä se pääasia onkin. Toisaalta taas, huomioiden hinta, YLI TUHAT euroa, olisi suonut tuolla hinnalla saavansa vajaa 800 grammaisen manuaalitarkenteisen muusinuijan, jossa tuollaisetkin seikat olisivat edes hieman paremmin hallinnassa.
  • (lat. huom. vieläkin vähän harmittaa, ihan Foorumin alkuaikoina tarjottiin Oulusta Canon EF 50mm f/1.0L -lasia alle tuhannen euron hintaan... Ihan hyvä sijoitus olisi ollut. Ja lisäksi melkoinen huomioarvo...)
  • (lat. huom2: mahdollista että kyse oli ajasta ennen euroja, ja mahdollista että hinta olisi ollut 1100 markkaa... En löytänyt viestejä tms.)
 • Canon RF 16/2.8 STM (Optiikka). (...ja usa-hinnoissahan ei ole veroja...).
 • Canon EOS R3 (Järjestelmädigit).
 • Kallonkalliot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Tästä on kaksi vuotta aikaa, ilmoitti Google. Nyt sain kuvat "kehitettyä". Samalla reisulla kastui ja oikosulkuun meni Nikon D4. Kaksi samanlaista kuvaa, en osannut päättää..
 • Opistoon mars... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Kuvan nimi piti olla, Syksy älä tule vielä, tai miksei voi olla vieläkin. Joskus käynyt mielessä, voisin mennä vaikkapa kansalaisopistoon valokuvauskurssille, jos jotain ideoita sieltä saisi. Mutta ei se käy, olenhan kuitenkin pitkälle ehtinyt harrasta.
  • Opistolla varmaan opetaan ensimmäisellä tunnilla aukot ja polttovälit. Kuvattu 50mm:llä ja arvioitu oikea tarkennuskohta 6 m:een, metsään meni...
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat). (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaksi klassita huikaisevaa kuvaa yöllisestä tähtitaivaasta.
  • (kävin etsimässä kuvaajan Kuva.ti-sivuilta näitä kuvia.
   --- Tässä sitten 4 yöllistä tähtitaivasta, vieläkin isommaksi saa... Loput 3 kuvaa sitten nuoli oikealle).

Suomen Canon, Facebook, Canon EOS R3 ja uutuusobjektiivit. Video, kesto 11:50. Kannattaa kuunnella, asiantuntija osaa selostaa monimutkaiset asiat yksinkertaisesti. Äänen särinästä huolimatta kaikesta saa hyvin selvää. Kaiken englanninkielisen puheen jälkeen ilo kuunnella suomen kieltä.

 • Canon EOS R3. Myynti alkaa marraskuussa. Hintaluokka 6400 euroa.
 • Rajala, Facebook, Canon Live perjantaina 17.9. klo 12. Tule tutustumaan Canon EOS R -sarjan uusimpaan tulokkaaseen Canon -spesialisti Olli Turtiaisen johdolla! Uusi R-sarjalainen esittelyssä Facebook Live -tapahtumassa perjantaina 17.9. klo 12 alkaen. (Itse ainakin seuraan...).

Elämää kaupungissa, Syyskuun kuvahaaste 2021: Metsä. 15.9.2021. Kuukauden kuvahaasteeseen ovat kuvaajat vastanneet omilla näkymyksillään aiheesta. Miltä tämän kuukauden kuvaushaasteen kuvat näyttävät? 10 kuvaa, 10 kuvaajaa.

Pekka Hyvönen, Kahjon keittiössä - Das Keravan Schitzel zum Teufel! 15.9.2021. Canon sitten julkaisi R3-mallinsa, joten sitä on syytä juhlistaa runsaasti terveellistä läskiä ja rasvaa sisältävällä keravanleikkeellä, eiks niin aarre? Canonista lisää jutun loppupuolella. Aloitetaan: ...

 • ... ....Itse olen erittäin ilahtunut uutuudesta ja vielä ilahtuneempi kun R1 lanseerataan. Olen nimittäin säästänyt olemalla hankkimatta R-vitosta tai kutosta vähintään viisi tonnia, nyt kun jättää ostamatta R-kolmosen nousee summa yhteentoista tuhanteen ja vielä kun jättää R-ykkösen hyllyyn, niin säästöä on tullut kolmattakymmentä tuhatta. Ei huonoa.

Tampere Photo Festival. Valokuvauseura. Lielahden kartano 13.-26.9.2021.

HS, Kabulin uusi arki. 16.9.2021. Kuvakooste. Valokuvaaja Kaveh Rostamkhani vie keskelle Talebanin valtaa, jonka alla Afganistanin pääkaupunki on elänyt kuukauden.

HS, Dokumentti valokuvaaja Helmut Newtonista häiritsee ja hämmentää. 16.9.2021. Televisioarvostelu. Helmut Newton (1920–2004) muistetaan provokatiivisista muotikuvistaan, joissa poseeraa täysin tai lähes alastomia naisia. Kuvia nähtiin muun muassa Vogue-lehden sivuilla.

 • Yle Areena, Helmut Newton: Naisten kuvaaja. Kesto 1h 28min. Valokuvaaja Helmut Newtonin legendaariset kuvat mm. Isabella Rosselinista, Grace Jonesista ja Arja Töyrylästä ovat tunnettuja kautta maailman. Dokumentissa kerrotaan menestyneen mutta myös kiistellyn valokuvaajan elämästä ja työstä haastattelujen, arkistomateriaalien ja valokuvien kautta.
  --- Helmut Newton: The Bad And The Beautiful.
 • YouTube, Helmut Newton: The Bad and the Beautiful – Official U.S. Trailer. Kesto 1:28.

Aamuposti, Kaupunki ennen ja nyt – Lähde mukaan ottamaan valokuvia vanhojen valokuvien perusteella. 15.9.2021. Instagramissa on herättänyt valtavasti innostusta Helsinki eilen ja tänään -valokuvaprojekti, joka näyttää näkymiä kaupungista menneessä ajassa ja tässä hetkessä. Nyt vastaavanlaisia kuvapareja aiotaan ottaa Hyvinkäällä, Riihimäellä, Nurmijärvellä, Keravalla, Tuusulassa ja Mäntsälässä. Kyseessä on kuuden museon yhteishanke.

 • – Ideana on kuvata sama näkymä, mikä näkyy vanhassa valokuvassa. Näin nähdään, miten paikat ovat historian saatossa muuttuneet.
 • Valokuvia voi ottaa millaisella kameralla tahansa. Halutessaan omaan älypuhelimeen voi ladata ilmaisen Ajapaik-sovelluksen, joka näyttää vanhan valokuvan sekä kartalta paikan, josta kuva on otettu. Ohjelma jopa ohjaa ja neuvoo, mistä suunnasta kuva tulisi ottaa, että kuvaan saadaan sama näkymä kuin vanhassa kuvassa.
 • HS, Hyvinkää, Oletko miettinyt, miltä naapurustosi näytti vuosia sitten? Nyt hahmottamista auttaa sovellus, jolla saa aikaan kiehtovia vaihtokuvia. 14.9.2021. Vanhojen paikkojen "uudelleen­kuvaaminen" on nyt trendikästä: Siksi museot aloittavat suurhankkeen, jossa ihmisiä kannustetaan tarttumaan kameraan Keski-Uudellamaalla.
  • ”Kuvaa uusiksi – jälleenvalokuvausta kotikulmilla”. Tarkoituksena on muun muassa innostaa ihmisiä tallentamaan lähiseutunsa muutoksia.
  • Innostamalla paikallisia kuvaamaan kohteita uusiksi museot saavat myös apuvoimia nykytilanteen dokumentoimiseen. Tätä varten on tehty kännykkään ladattava sovellus nimeltä Ajapaik. Ajapaik.ee (kuvia Viro, Suomi jne.).
  • Sen avulla kuvaamisesta kiinnostuneet voivat helposti löytää vanhojen kuvien kohteiden tarkan sijainnin ja ladata kuvia palveluun. Sovellus myös auttaa kuvaajaa löytämään saman kuvakulman, josta alkuperäinen kuva on otettu.
  • Facebook, Kuvaa uusiksi – jälleenvalokuvausta kotikulmilla.
 • Wikimedia.fi, Ajapaik-sovelluksen käyttö. Ilmainen sovellus. Google Play -kaupasta.
 • Wikimedia.fi, tag ajapaik. Ensimmäisenä Omatoiminen valokuvausretki: Länsi-Herttoniemi vanhoissa valokuvissa, ohjeet. Miten toimia.
 • IS, Laura Boxberg tekee tarkkoja havaintoja Helsingin muutoksesta – Hänen koukuttavat kuvaparinsa näyttävät tutut maisemat ennen ja nyt. 24.9.2020.
 • Helsinkieilenjatanaan.fi.
 • Facebook, Helsinki eilen ja tänään.
 • Instagram, @helsinkieilenjatanaan.

HS, Pupillin epätarkka reuna ja muoto paljastavat kuvasta, onko siinä oikea ihminen vai valehenkilö. 16.9.2021. Tietokone luo hetkessä aidon näköisiä kasvoja, mutta silmän mustaa pupillia se ei osaa muotoilla pyöreäksi. Tämän heikkouden ansiosta voisi ehkä paljastaa valehenkilöitä verkossa.

 • Pupilli on silmässä musta alue, joka on iiriksen keskellä. Se suurenee pimeässä, mutta pysyy aina lähes täydellisen pyöreänä.
 • Huijarit voivat lopulta löytää keinon tuottaa ohjelmalla oikeannäköisiä pupilleja. Sitten väärennöksien paljastamiseen on keksittävä uusia keinoja.

Aamuset.fi.

Matin mietteitä, Kadonnutta hymyä etsimässä. 15.9.2021. Kävin kesällä rauhallisen ja tasapainoisen ystäväni 80 vuotissynttäreillä. Samalla poikkesin toisenkin vaari-ikäisen ystäväni kotitilalla ihmettelemässä hänen lukemattomia uusia suunnitelmiaan ja luomuelinkeinokokeilujaan. Kaksi hyvin erilaista valintaa oman elämänsä ehtooseen. Molemmat niistä ovat mielestäni hyvin kiinnostavia ja kunnioitettavia. Sain hyvin ajakohtaisia virikkeitä oman jäljellä olevan eloni päivityspunnitsemiseen ja toivottavasti myös uudelleen muotoilemiseen.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

 • RAW vs JPEG: Which File Type Is Best? Kertaus vuosien takaa.

Thephotoargus.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

 • 8 Top Tips On Using Your Tripod Safely On Rugged Terrain. Ainakin nämä lukee nopeasti. Ainakaan ei ole video.
 • Nikkor Z DX 16-50mm F/3.5-6.3 VR Lens Review. Arvosana 5 * / 5 *. Runkona uusi Nikon Z fc. 20 megapikselin kroppirunko, kroppilasi. Retro-look molemmissa. Objektiivi julkistettu 10.10.2019. Kuvanvakaajan teho 4.5 stoppia. Paino 135g (vain vähän luottokorttia painavampi...). Pituus 3.2cm, läpimitta 7cm (luottokortti 8.56cm x 5.398cm, läpimitta 0.76mm). Suodinkierre 46mm.

The Online Photographer.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild.

Kamera & Bild.

 • ”Fotosnacket” – webbinar om makro- och nattfotografering. Ilmainen, mutta vaatii rekisteröinnin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilta-Sanomat, Kilpajuoksu kuoleman kanssa. 14.9.2021. Luontokuvauksen legendan Hannu Hautalan perinnön synnytystä siivitti kuolemanpelko. Vakavat sairaudet lopettivat Suomen tunnetuimman luontokuvaajan uran. Yhden kuvan kuvateksti: "Tällä kevyen singon kokoisella 800 millimetrin kauko-objektiivilla Hannu Hautala onnistui vangitsemaan salaperäisen liito-oravan lennon, IS kertoi 1970."

 • Presidentti oli helppo erottaa luontokuvaajasta, mutta miten luontokuvaajan erotti luonnonsuojelijasta? Helposti: Linkolalla oli aina synkkä ilme, mutta Hautalan pöheikön takana pilkisti ilkikurisuus.
 • Tämän huomasi Anna-Stina Nykänen kirjoittaessaan kirjaa Hannu Hautala – Legendan perintö (Docendo). Kirjan täysin ainutlaatuisen kuvituksen teki Juha Metso heijastamalla Hautalan vanhoja dioja paljaan Hautalan iholle.
 • Kyläkauppiaan ja kansakoulunopettajan ujo poika Alavuden Töysästä väijyi ja vaani ja rajasi ja valotti itsensä suomalaisen luontokuvauksen legendaksi, joka käytännössä kielitaidottomana otti rehevällä pohjalaisella persoonallaan haltuunsa myös kansainväliset esiintymislavat.
 • Hautalan legendaan kuuluu nuoruuden tausta autonasentajana ja katerpillarikuskina, joka palveli varusmiehenä panssarijoukoissa, harrastaa romurallien seuraamista ja leiriytyi Imatran ajoihin kuin konsanaan kuvauskojuun.
 • Kyllä, piilokojuista kytätään parittelevia eläimiä, mutta on niissä myös rakasteltu, Hautala ja Metso arvelevat. Ehkä ei ennen, erakkojen aikaan, ellei yksin, mutta nykyiset kaupalliset kuvauskojut ovat hyvin varusteltuja ja niissä käy monenlaista harrastajaa.
 • Tyypillinen miesluontokuvaaja ”elvistelee pitkällä putkella”, mutta tämäkin ala on naisistumassa, kiitos kevyiden digikuvausvälineiden.
 • Luontokuvaajat voidaan jakaa alaryhmiin. ”Kameraliivimies” panostaa tekniikkaan ja varusteisiin. ”Seikkailumatkailija” on macho ja sukua sotakuvaajille.
 • ”Sigmamummo” on useimmiten yli viisikymppinen nainen (voi olla mieskin), jolla on hiukan halvempi putki (kuten Sigma) ja joka kuvan otettuaan kysyy lähimmältä asiantuntijalta, mikähän lintu tässä mahtaa olla.
 • Hautala ei lähtenyt mukaan digitekniikkaan. Hän oli loppuun asti Canonin sponsoroitu mannekiini (moottoriperä oli parempi kuin Nikonilla), joka kuvasi Fujin Velvia -diafilmille. 1,5 miljoonan kuvan arkisto ei ole pilvessä, vaan se on järjestetty kotipihan paloturvalliseen ”bunkkeriin”.
 • Huhtikuussa 1976 Suomessa nousi listaykköseksi Dannyn esittämä Kuusamo. Hautala muutti Kuusamoon vuonna 1979, koska siellä on samassa pitäjässä monipuolisemmin suomalaista luontoa kuin missään muualla Suomessa. On etelä ja pohjoinen ja itä. Vaarat ja kosket, rotkot ja ... yhteismetsän raiskiot.
 • Ennemmin tai myöhemmin pitää mainita kaksi kovaa: puoliso Irma Hautala ja Vuoden 1973 lehtikuvaksi valittu Parittelevat kotkat. ...Valinta pillastutti erityisesti lehtikuvaajien Hannu Hautalan, parrakkaan alfauroksen Kalle Kultalan. Jos Hautala kuvasi kotkia, Kultala kuvasi Kekkosta. Yllättävää on kuulla, ettei Hautalan voittoa mainita vuonna 1985 ilmestyneessä lehtikuvaajien historiikissa. Vuosi 1973 on pyyhitty pois.

Lassi Kujala, Facebook, Kuusamo nature tapahtuma huipentui kohdallani ahmojen kuvaamiseen. 14.9.2021. Pyörähdin viikonloppuna Kuusamo Nature Photo Festivaalilla. Tein sunnuntaina oman osuuteni viikonlopun kuvamaratonissa.

 • Korona oli tehnyt tehtävänsä, joten luultavasti siitä syystä pääosa väestä pysytteli vielä väljemmillä vesillä. Vannoutuneimmat luontokuvafanit olivat kuitenkin paikalla, kiitos heille siitä. Niinpä tyhjälle katsomolle ei kenenkään tarvinnut esiintyä.

Nurmijärven uutiset, Koulukuvaus nostattaa tunteita pintaan – "Kuvauksesta on jäätävä hyvä muisto". 14.9.2021. Kari-Pekka Juurikkala tietää, että koulukuvaus nostattaa erilaisia tunteita pintaan lapsissa ja nuorissa. Hän omaa aitiopaikan koulukuvaustunnelmiin. Kokenut ammattikuvaaja kertoo ottavansa 1000–3000 kuvaa päivittäin näinä aikoina. –Koulukuvaukset ajoittuivat pääosin syksyyn, mutta onneksi nykyisin osa niistä tehdään keväällä.

Älypuhelimista.

Featureshoot.com, A Bittersweet Love Letter to Ipanema Beach. Brasilia. Laial Kinnunen. Juha Tapio.

 • HS, Ipaneman tyttö on nyt 70-vuotias ja yhä bikineissä – HS tapasi ikivihreän kappaleen innoittajan Brasiliassa. 13.9.2015. Tilaajille. Heloísa Pinheiro oli 17-vuotias, kun säveltäjä Tom Jobim näki hänet Ipaneman rannalla Brasiliassa. Syntyi maailman- kuulu laulu ja siemen pitkälle riidalle.

Digital Photography School.

Canonilta uutta.

 • Rajala, Facebook, Canon Live perjantaina 17.9. klo 12. Tule tutustumaan Canon EOS R -sarjan uusimpaan tulokkaaseen Canon -spesialisti Olli Turtiaisen johdolla! Uusi R-sarjalainen esittelyssä Facebook Live -tapahtumassa perjantaina 17.9. klo 12 alkaen.
  • (hra Turtiaisella on kyllä komeat lasit + komeat viikset, vuosia sitten nähnyt ei taitaisi tunnistaakaan... Näyttää nuoremmalta...)
 • Suomen Canon, Canon EOS R3.
 • Mynewsdeks.com, Odotus on vihdoin ohi – Canon julkaisee uuden, ennennäkemättömän nopean ja suorituskykyisen EOS R3 -kameran. 14.9.2021. ...Elektronisen sulkimen avulla valokuvaajat voivat kuvata jopa 30 kuvaa sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella ja -valotuksella silloinkin, kun kuvat tallennetaan RAW-tiedostoina....
  • ,,,Silmien, pään ja kehon tunnistus ulottuu nyt kaikkiin automaattitarkennustiloihin, ja sen lisäksi käyttäjät voivat nauttia uudesta Flexible Zone -ominaisuudesta. Sen avulla he voivat itse määrittää automaattitarkennusalueen muodon ja koon.
  • ...Uraauurtava, intuitiivinen tapa valita automaattitarkennuspiste siirtää tarkennuspisteen aina sinne, mihin kuvaaja katsoo. Tilanteissa, joissa tapahtuu paljon nopeaan tahtiin, tämä ominaisuus antaa kuvaajalle mahdollisuuden ohjata tarkennusta intuitiivisesti katseellaan.
  • ...Käyttäjä voi ohjata kameraa mobiililaitteella Canonin Camera Connect -sovelluksen avulla tai Browser Remote -etäohjaustoiminnolla kiinteän verkkoyhteyden kautta.
  • ...EOS R3:n uuden lisävarusteen, Smartphone Link AD-P1 -älypuhelinpidikkeen avulla käyttäjät voivat kiinnittää Android-puhelimensa monitoimiseen lisävarusteluistiin (Multi-Function Shoe Adapter) ja lähettää kuvat helposti eteenpäin uuden MFT-sovelluksen avulla. Canon Camera Connect -sovelluksen avulla voit nyt päivittää EOS R3:n laiteohjelmiston vaivatta puhelimesi kautta – ensimmäistä kertaa EOS-sarjan historiassa.
  • ...Kameralla on mahdollista kuvata videokuvaa jopa 6K 60p RAW -tarkkuudella.
  • ...EOS R3 on täydellinen valinta nopean urheilun kuvaamiseen, sillä sen avulla ammattilaiset voivat kuvata jopa 120p:n kuvataajuuden 4K-kuvamateriaalia vaikuttavaksi 4K-tarkkuuksiseksi hidastuskuvaksi. EOS R3:lla voit nyt tallentaa jopa kuusi tuntia tavallista videokuvaa tai 1,5 tuntia videokuvaa suurella 119,88/100p:n kuvataajuudella.
  • Elektroninen etsin 5.76 miljonaa pistettä, ei blackoutia, virkistystaajuus 120 kuvaa sekunnissa. Yhdessä uuden View Assist -OVF-simulaation kanssa etsin näyttää aiempaa rikkaampia sävyjä ja suuremman dynaamisen alueen. Sulkimen viive on vähimmillään vain 20 millisekuntia, eli alle puolet tavanomaisen kameran vastaavasta.
  • 4,1 miljoonan pisteen Vari-Angle -kosketusnäyttö, kallistettava ja kierrettävä.
  • Mukautetut asetukset voi tallettaa muistikortille ja käyttää toisessa kamerassa.
  • Canon EOS R3 -kameran myynti alkaa marraskuussa ja sen svh. 6399 euroa.
 • Mynewsdesk.com, Kuvaa Canonin uusilla RF-objektiiveilla kauempaa ja laajemmalla kulmalla. 14.9.2021. Tiedote. Canonin uusien RF-objektiivien myynti alkaa lokakuussa 2021 ja niiden suositusvähittäishinnat ovat:
  • Canon RF 16mm F2.8 STM, 369 euroa
  • Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, 799 euroa
 • TM, Nopeutta ja tarkkuutta uhkuva Canon EOS R3 tuo peilittömien järkkäreiden edut urheilu- ja luontokuvaajien ulottuville. 14.9.2021. Kuten huhujen perusteella osattiin odottaa, Canon EOS R3 sisältää uuden takaa valaistun ja pinorakenteisen 24,1 megapikselin kennon. Kenno on Canonin mukaan suunniteltu itse ja sitä valmistetaan omin voimin. Edistyksellinen valmistustekniikka ja 24,1 megapikselin erottelu mahdollistavat yhdessä huikeat kuvaus- ja tarkennusnopeudet.
  • Uuden kennon luvataan eliminoivan pystylinjojen vääristymisen (engl. rolling shutter) lähes kokonaan. Elektronisella sulkimella voidaan nyt kattaa suljinajat 30 s – 1/64000 sekuntia, ja suljin toimii myös yhdessä Canonin omien sekä kolmannen osapuolen salamalaitteiden kanssa.
  • Kuva tarkentuu parhaimmillaan 0,03 sekunnissa eli tarkennus toimii nopeammin kuin missään aiemmassa peilittömässä Canon-kamerassa. Viimeisimpään Dual Pixel -tekniikkaan perustuva järjestelmä seuraa entistä sujuvammin ja luotettavammin ihmisen, eläinten ja lintujen silmiä sekä ihmiskasvoja, päätä ja kehoa ja tekee tämän kaiken sekä valokuvia otettaessa että videota kuvattaessa.
  • Tarkennusautomatiikkaa hallitaan kolmella eri tavalla – kahdesta säätimestä sekä siirtämällä tarkennuspistettä katsomalla kohdetta etsimestä. Silmätarkennus ei voi toimia jatkuvasti, koska silmä liikkuu koko ajan, joten se aktivoidaan vain silloin kun seuranta pitää lukita haluttuun kohteeseen. Aktivoinnin voi ohjelmoida mieleiseensä painikkeeseen.
  • Nopeita työnkulkuja varten Canon EOS R3 tallentaa mp4- tai crm light-videoita muodossa all-i, ipb ja ipb light. Elokuvalaatua tavoiteltaessa videot kuvataan raw-muodossa 6k-tarkkuudella ja nopeudella 60p. Hidastuksia saa 4k-tarkkuudella ja nopeudella 120p.
  • Muistikorttipaikkoja on kaksi, sd uhs-II ja huippunopea CFexpress, jolle voi tallentaa myös 6k-videoita. Mp4-videoista saa varmuuskopion toiselle kortille tallennuksen aikana.
  • Uuteen monikäyttöiseen varustekenkään voi liittää myös mikrofonin tai vaikka Tascamin valmistaman xlr-sovitteen (Tascam CA-XLR2d-C).
  • Runko maksaa noin 6 400 euroa, eli 500 euroa vähemmän kuin peilikameroiden lippulaiva Canon EOS-1D X Mark III ja noin 1 500 euroa enemmän kuin Canon EOS R5.
 • Petteri Järvinen, Canon R3 - syytä innostua. 14.9.2021. Canon julkisti äsken pitkään huhutun R3-mallin. Pääsin hypistelemään sen esituotantoversiota. Muutama havainto. Kun R5 ja R6 julkistettiin vuosi sitten, ne olivat hienoja laitteita. Oli mm. runkovakaaja ja 8K-videokuvaus. Parannuksista huolimatta ne olivat kuitenkin alkuperäisen R-mallin uudempia versioita. Runkovakaaja olisi pitänyt olla jo perus-ärrässä, kun se oli kilpailijoillakin.
  • R3 on sen sijaan jotain todella uutta. Sähköisellä sulkimella se laukoo 30 kuvaa sekunnissa, eikä sähköinen etsin edes värähdä. Laukaisuääni tulee pienestä kaiuttimesta. Sähköisen sulkimen lyhin aika on 1/64 000 sekuntia ja se venyy myös täyteen 30 sekuntiin. Voisi kuvitella, että esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa erittäin lyhyt aika mahdollistaa täyden aukon käytön ja saattaa avata mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös nopeiden ilmiöiden kuvaamiseen.
  • ...Jännittävin "uusi" ominaisuus on katsetarkennus. Kamera tosiaan tarkentaa siihen, mihin kuvaaja katsoo. Canon kokeili tätä filmikameroissa 1990-luvulla ja itselläkin oli malli, jossa silmäohjausta käytettiin. Näytöllä oli muutama punainen täplä, joihin tarkennuksen pystyi ohjaamaan.
  • ...Uusi katsetarkennus on ihan toista maata. Lyhyessä kokeilussa se pystyi kohdistamaan tarkennuksen varsin hyvin haluttuun kohtaan, vaikka kyse oli esisarjan laitteesta enkä edes kalibroinut ohjausta omaan silmään. Erinomaista on myös se, että kamera hienosäätää itse tarkennuskohdan eikä välttämättä lukitu juuri siihen kohtaan, joka on täsmälleen tarkennuspisteen alla.
  • Kamerassa on gps!
  • Teknisiä hienouksia ja ominaisuuksia on pitkä lista. Ainoa rajoitus on 24 megapikselin koko, joka riittää hyvin urheilukuvaajille, mutta yleiskamerana alkaa olla siinä ja siinä.
  • Hinta on ykköstasoa eli noin 6400 euroa. Myynti alkaa marraskuussa. 
 • Dpreview.com, Canon launches EOS R3, a pro mirrorless camera with 30 fps, eye control and advanced AF.
 • Dpreview.com, Canon EOS R3 Initial Review.
 • Dpreview.com, DPReview TV: Canon EOS R3 first impressions review. YouTube-video, kesto 19:34. Toiset akut tarpeen.
 • Thom Hogan, Canon Officially Announces the R3. Kommentit ja speksit. Pohjimmiltaan R3 on 1DX:n kutistettu peilitön inkarnaatio. Hanskat kädessä käyttö onnistuu hyvin. Vahva rakenne, kunnon sääsuojaus. Intergoitu vertikaali grippi ja säätimet. FTP + langaton. 30 fps ei välky etsin, 12 fps mekaaninen suljin. Kaikki pro-ominaisuuksia, muttta EF-mountin sijaan RF-mount. Useampi vuosi sitten alkaneen R3:n kehittämisen takia pinorakenteisen sensorin koko on 24 megapikseliä. Siihen aikaan 8K oli turhankin tarkka.
 • IR, Canon fully unveils the EOS R3 professional camera: 24MP stacked BSI sensor, 30fps, Eye Control AF, 6K RAW video & more!
 • Petapixel.com, Canon Unveils the EOS R3: 24MP, 6K RAW, 30FPS Blackout-Free EVF.
 • Petapixel.com, Shooting with the Canon EOS R3 for a Full Week.
 • Petapixel.com, Canon Closed the Gap With Sony Much Faster Than Expected.
 • Canonrumors.com, Gordon Laing from CameraLabs gives his first reviews of the new Canon gear, including the EOS R3.
 • Canonwatch.com, Canon EOS R3 Live-Stream (information, hands-on, preview, preorder) .
 • Sonyalpharumors.com, Canon just announced the R3…is it really a Sony A1 or A9II competitor?
 • Diyphotography.net, Canon has now officially announced the EOS R3 mirrorless camera and yup, it’s $5,999.
 • Dpreview.com, Canon goes far and wide with new RF 100-400mm F5.6-8 and 16mm F2.8 lenses.
 • IR, Canon announces 2 new RF mirrorless lenses: RF 16mm f/2.8 STM and RF 100-400mm f/5.6-8 IS USM.
 • Petapixel.com, Canon Launches RF 16mm f/2.8 and 100-400mm f/5.6-8 Lenses.
 • Diyphotography.net, Canon launches two new cheap RF lenses: 100-400mm and 16mm.
 • ePhotozine.com, Canon RF 16mm F/2.8 STM & Canon RF 100-400mm F/5.6-8 IS USM Announced.
 • Fotosidan.se, Canon Eos R3 officiell. (yleensä Eos kirjoitetaan EOS).
 • Fotosidan.se, Canon RF 100-400 mm f/5,6-8 IS USM – telezoom med plats för telekonverter.
 • Fotosidan.se, Canon RF 16 mm f/2,8 STM – kompakt vidvinkel för vloggare. Oikein hyvä luonnehdinta.
 • Kamera & Bild, Canon EOS R3 släppt: 24,1 megapixel & blackout-fri sökare.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

 • 6 Top Tips On Taking Photos From Heights.
 • Nikon Z fc APS-C Mirrorless Camera Review. Arvosana 5 * / 5 *.
  • Sulantoblog, Nikon Z fc is a Hipster Toy? –Flashback Ep #1. 1.9.2021. Kesto 11:18. uusi kuukausittainen katsaus.
  • Dpreview.com, Nikon Z fc Review. Arvosana 86%. Silver Award. Julkistettu 29.6.2021. 21 megapikselin peilitön kroppikennoinen. Retroa. Ei kuvanvakaajaa. Kroppikerroin 1.5x. Nikon Z-mountti. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.040 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 11 fps. 4K video (koko kroppikennon leveys). Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Yhdellä latauksella ottaa 300 kuvaa. Paino 445g. Erikseen pyörösäätimet ISO-arvoilla, suljinajoille ja valotukselle. Firmware-päivitykset onnistuvat puhelimen kautta. vähänlaisesti Nikonin Z-laseja kroppikennoiselle.
   • Suomen hintaluokka runko 1050 euroa. Kannattaa ostaa yhdessä kittiobjektiivin kanssa. Ei taida olla hyllytavaraa.

Dpreview.com.

IR.

 • Apple Event Recap: New iPads, Apple Watch Series 7, iPhone 13 & iPhone 13 Pro models announced.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Ruskan punainen kertoo kasvin stressistä ja 4 muuta faktaa syksyn kauneimmasta luonnonilmiöstä, joita et ehkä vielä tiennyt. 14.9.2021. Lehtipuiden ja maavarpujen kauniit ruskan värit kertovat sopeutumisesta ravinnetalouteen ja ilmastoon. Keltainen tulee esiin, kun puu siirtää lehtivihreän varastoihinsa, punainen taas on stressiväri. Upeaa luonnonilmiötä ihastellaan maailmassa kaikkialla, missä sen syntymiselle on edellytykset.

Tähdet ja avaruus, Virtuaalilasit helpottavat Auringon tarkkailua. 13.9.2021. Hajavalo on lähitähtemme tarkkailussa usein iso ongelma. Virtuaalilasit sekä kaukoputkeen kytkettävä kamera tuovat kuitenkin tähän merkittävää helpotusta.

 • Lehtinen nostaa erityisesti esiin yhden ongelman: Aurinkoa katsellaan päivällä, jolloin hajavalo haittaa havaitsemista etenkin suuria suurennuksia käytettäessä. Lehtinen löysi tähän ratkaisun kaukoputkeen kiinnitettävästä kamerasta ja virtuaalilaseista eli VR-laseista.
 • "Uskoakseni VR-lasit sopivat yhtä hyvin myös Kuun ja planeettojen katseluun. Aivot saavat enemmän informaatiota kuin okulaarin läpi yhdellä silmällä katsottaessa, ja mukaan tulee kolmiulotteisuuden tunne."

Iltalehti, Lintu­harvinaisuus kuumensi tunteet Hailuodon lauttarannassa – nyt puhuvat bongarit: ”Ei tämä mitään penskojen hommaa ole”. 13.9.2021. Uudesta lintulajista tehtiin havainto torstaina aamulla, ja ensimmäiset harrastajat olivat menossa Hailuotoon jo kello 10:n lautalla.

 • Meskin bongaama pikkulintu oli siperianlepinkäinen, jonka ilmestyminen aiheutti lintuharrastajien ryntäyksen Perämeren suurimmalle saarelle jo muutaman tunnin kuluttua ensihavainnosta.

Kuvajournalistit, Facebook, Hannu Hautala Redissä keskiviikkon 15.9. 2021. Hannu Hautala – Legendan perintö -leffan ja kirjan Helsingin-julkistus. Mestari on itse paikalla. Juha Metson ohjaama elokuva esitetään Helsingissä, Kalasatamassa, Kauppakeskus Redissä sijaitsevassa elokuvateatteri Cinamon Kinossa 15. syyskuuta klo 10. Tilaisuuteen saapuu itse Hannu Hautala. Samassa yhteydessä on esillä myös Juha Metson ja Anna-Stina Nykäsen saman niminen kirja.

Mobiili.fi, Tällainen uusi action-kamera on tulossa – GoPro Hero10 Blackista paljastui lisätietoja. 13.9.2021. GoPron odotetaan ensi viikolla julkistavan Hero 10Black -toimintakameransa. Kamerasta odotetaan GoPron ”kaikkien aikojen kehittyneintä”, ja 540 euron suositushintakin kielii huippuominaisuuksista.

Meriharakka.net, Tallinna ja Tartto, koronatodistuksia ja takseja. 13.9.2021.

 • (Virossa on sellainen neljäsosa Suomen väkiluvusta. Viime aikoina koronaluvut ovat olleet kappalemäärinä samaa luokkaa kuin Suomessa. Itse odottaisin vielä vähän, ennenkuin matkustaisin Viroon.).

Newsroom.com, Laadukkaat Think Tank -laukut nyt Focus Nordicin tuotevalikoimassa. 13.9.2021. Lehdistötiedote.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, zentuvo Finland Oy, Kuopio. 14.9.2021. Kuopioon haussa freelance valo- sekä videokuvaajaa. Kiinteistö- ja asunnonvälitykseen kuvia. Valokuvaaja toimii yrittäjänä. Kuvaajalla pitää olla kalusto, myös drone + gimbal tms.

IS, Päivitä iPhonesi ja iPadisi heti – viranomainen: ”Syytä asentaa viipymättä”. 14.8.2021.

(Eilinen Valokuvataiteen museon FB-striimaus Susanna Majurin näyttelystä koki pieniä alkuvaikeuksia. Striimausta ei alussa meinannut löytää ollenkaan. Esittäjä kuulemma esitti, mutta lähetys ei mennyt mihinkään. Pienen odottelun jälkeen pääsi seuraamaan esitystä. Ihan hyvä, että tällaisia esittelyjä tehdään. Ja onneksi puuttui kokonaan ulko-opeteltu luennointi. Esittelijä kuvasi itse ja kertoi näytelystä, samaan aikaan. Ehkä tämänkin takia oli sopivan rento ote... Virtuaalisten osallistujien määrä vaihteli alle ja päälle 80:n.

 • Eikä tämä jäänyt ainoaksi esittelyksi. Odotetaan seuraavaa...)

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, WhatsAppiin tulossa uusi toiminto – ääniviestejä ei tarvitse pian enää kuunnella, sillä näin ne muuttuvat tekstiksi. 12.9.2021. iPhone, vasta rajoitetussa testissä.

Digicamera.netin FB-Sivut (FB = Facebook). Kumpulan luonnontieteellinen puutarha, lauantai 11.9.2021. Ensimmäiset ikinä ottamani kuvat sudenkorennosta. Pimpinella. Enkelinpasuuna. Ja grafiikkaa...

 • Tiistai 11.9.2021. Kuvia 9 kpl.
  • Kuvia tulee suunnilleen joka toinen päivä. Välillä joka päivä. Välillä joka kolmas. Tai sitten ei.
 • Digicamera.netin FB-sivut.
 • Ja jokaikinen FB-käyttäjä tietenkin tietää, että pelkkiä kuviakin voi selata, Digicamera.netin FB-kuvat. Kaikki. Eikä pikkukuvia tarvitse isommiksi klikata... Eikä tarvitse edes niitä pikkukuviakaan selata... Eikä...

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, Optical Versus Electronic Viewfinders: Which Is Best in 2021?

ePhotozine.com, 10 Top Lighting Tutorials That Explore Light In All Its Forms.

IR, Sony Visual Story app for event photographers updated, now compatible with video content.

Thom Hogan, Where Should You Focus Your Attention? 9.11.2021. Mennyt, nkyinen vai tuleva?

The Online Photographer.

 • Shootout: Sony vs. Ricoh?! Ricoh GR IIIx -innostus on vähän laantunut. Miken mieleen muistui kesän mittainen hinku: Sony A6600 ja Sigma 30mm (45mm-e).
 • Speaking of Reviewing Cameras... Mike aikoo vieläkin kokeilla Fuji GFX 100S -keskikoon kameraa. Vastahakoisesti. Syynä se, ettei ole tähän varaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Nykyaikaisen valokuvauskaluston paino&koko suhteessa käyttötarkoitukseen (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 13 viestiä. Ensimmäinen viesti ihan hyvin kirjoitettu.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Linux / ? kuvakirjan taitto-ohjelmaksi (Fotoalbumiohjelmat). Taitoin ja poltin CD-rom levyiksi vuosituhannen alussa näköiskirjoiksi taittamiani niteitä reilu puoli tusinaa, lähinnä Page Maker 5 ja 7'lla koska se oli niin simppeli (sekä InDisign CS2'lla). Nyt haluaisin päivittää ne, vaihtaa ja lisätä joitakin kuvia ja laajentaa tekstejä. Polttamani CD-rom't aukeavat suht hyvin, ollen avuksi. Kuitenkin osin vaillinaisesti ja liitetiedostot eivät ole oikein järjestyksessä. Olisi myös tarve tehdä niistä muutama useamman niteen yhdistävä koonti, teemallisiksi dokumenteiksi.
  • Osaisiko joku suositella jotain nykyohjelmaa taittoon. Mielellään suomenkielisillä valikoilla? Plussaa olisi jos avaisi Page Maker 5--7 ohjelmien tiedostoja. Mulla on koneelle Ubuntu 20.04 (tai Win 7). Libre Office on melko hyvä. Haluaisin kuitenkin linkittää tiedostokansiot, ja vaakasivuna.
  • Taittoohjelmien valikoima on tolkuton viidakko. Page Makeriä vastaavat ominaisuudet riittävät mainiosti.
 • Kuusamo Nature Photo XXVI (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuusamo Nature Photo XXVI luontokuvakilpailun tulokset;
  • https://www.kuusamonaturephoto.fi/monip ... -tulokset/
  • Siellä paljon hienoja luontofotoja, mutta täytyy sanoa Hannu Hautala -sarjan voittajan tehneen meikäläiseen erityisen vaikutuksen, eli Tuomas heinosen ottama kuva nuoresta kauriista 'saniaisviidakossa' !
  • Mittasuhteet heittää piristävällä tavalla häränpyllyä, ja käytetty perspektiivi tekee huikkasen epätodellisen Jurassic park-fiilksen?
  • Jos saan nyt tän suunnitellun ruskaretkeni toteutettua, niin Hannu Hautalan luontokuvakeskuksessa täytyy gyl vierailla!
 • Kissojen yö 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ohessa muutama turistikuva Korkeasaaren kissojen yöstä. Pimeää ja värejä. 4 kuvaa.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. Eilen oli Kalliossa ainakin erittäin usvaista ja sumuista. Aamuneljään asti tuli otettua taas katukuvia. Tässä muutamia niistä. Hetkeen ei ole tullut myös biisiä laitettua, niin laitetaan tutusta vanhasta kappaleesta löytynyt coveri, jota kuvaillessa usein kuuntelen:. 15 kuvaa. Väriä ja mustavalkoista.

Sulantoblog, Sigma 90mm F2.8 –Sharp and Compact Tele. 9.9.2021. Kesto 8:52. Sisällysluettelo. Uusi Sigma 90mm F2.8 DG DN. Täyskennoisille. Ensivaikutelmat. Kauppoihin 22.9.2021. Mountit Sony E ja L-mount. Runkona Sony 7c. Kaikki metallia (myös vvs). Osittain sääsuojattu. Aukkorengas säätämiseen. A-asennossa säätö rungosta. Suodinkierre 58mm. Paino 346g. Kompaktikoko, samaa luokkaa kuin täyskenonisten perus-50mm.

 • Oikein terävä kaikilla aukkoarvoilla. Himmentämällä saa vain lisää syväterävyyttä. Bokeh hyvä. Ei värivirheitä. Aika paljon tyynyvääristymää (aika yllättävää: korjataan kuitenkin ohjelmallisesti, nykyään taitaa olla normi). Lähin tarkennus 0.5m. Tarkennus ainakin Sonyssa toimi hyvin.
 • Hintaluokka 690 euroa.
 • YouTube-kanavalla 29.500 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, New LENSES coming! - [Olympus Lens Roadmap 2021!]. 9.9.2021. Kesto 4:53. Sisällysluettelo. Aluksi Olympus-huhuja. Nimenvaihdos? Ehkä Olympus -> OM 1D, OM 5D, OM 10D?

 • YouTube-kanavalla 45.900 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Kuusamonaturephoto.fi, Kuusamo Nature Photo XXVI luontokuvakilpailun tulokset. Nyt sitten webbisivuillakin. Kuusamo Nature Photo XXVI luontokuvakilpailun tulokset on julkistettu. Valtaisat onnittelut kaikille palkituille ja kunniamaininnan saaneille! Pääset tutustumaan tämän vuoden menestyneisiin kuviin kuvagallerian ja tuomariston perustelujen kautta.

---Hannu Hautala -sarja.

 • Sija 1. Tuomas Heinonen
 • Sija 2. Petri Koivisto
 • Sija 3. Camilla Sipponen – Kosken viemä
 • Sija 4. Jaana Kotamäki – Tanssiote
 • Sija 5. Ari-Matti Nikula – Turvanväli koetuksella
 • Kunniamaininta Anna-Liisa Pirhonen
 • Kunniamaininta Tuomo Björksten – Pikku saalistaja
 • Kunniamaininta Kirsi MacKenzie – Aarre

---Luonnon taidetta -sarja

 • Sija 1. Timo Vesterinen – Laulu keväälle (juuri kuuntelin Jari Sarasvuon hehkuttamaa Vesteriinen Yhtyneineen Exodus-kappaletta - hehkutus taisi liittyä Sarasvuon ihan henk. kohtaisiin tuntemuksiin...)
  • (Toinen sattuma: viikko sitten Armi kertoi naapurille, että ollaan menossa silmälääkäriin. Kummallakin oli sattumalta varattuna sama päivä ja kellonaikakin. Silmälääkäri ei ollut kuitenkaan sama... Eikä oltu aiemmin puhuttu mitään silmälääkäreistä eikä optikoista...).
 • Sija 2. Timo Vesterinen – Syyslampi
 • Sija 3. Teppo Kuusela – Kosmoksen kulkuri
 • Sija 4. Timo Vesterinen – Kallioruska
 • Sija 5. Pauli Seppinen – Kuivuus
 • Kunniamaininta: Jorma Paasi – Sumuiset Vuoret
 • Kunniamaininta: Anna Greus – Vanamolaakso
 • Kunniamaininta: Jaana Kotamäki – Pyramid

---Lasten ja nuorten Instagram -kisa

 • Sija 1. Närhi, Emilia Inkinen, 14 v.
 • Sija 2 ja Koillissanomien yleisönsuosikki: Lisko, Eerika Junttila
 • Sija 3. Tikat retkellä, Reea Kantanen
 • Sija 4. Elmeri Juuti
 • Sija 5. Tomi Pitkänen, 15-v
 • Kunniamaininnat:
  Pyry Kortelainen
  Nooa Mikkola
  Joel Määttä
  Oula Piilovaara
  Mikael Ylimartimo

---@rukakuusamo Instagram-sarja

 • ”Kilpailuun tuli osallistua Ruka-Kuusamossa otetulla luontoaiheisella kuvalla. Ruka-Kuusamo Matkailun tuomaristo valitsi voittajaksi Roni Rissasen, IG @roniolavi, kuvan porosta sateenkaaren alla.

Pekka Hyvönen, Takaisin Karjalaan. 12.9.2021. Tai ainakin Keravalle. Pirunsaaren työsiirtola suljettiin Amnesty Internationalin vaatimuksesta ja urakan valmistuttua.

 • ...Kerava otti suurimahaisen poikansa vastaan hymyillen leveästi kuin Timo Soini, ja aivotyötä täällä on myös tehty poissaollessani. Pitkällisen pohdinnan tuloksena on syntynsä saanut tämä slogan:...
 • ...Nyt varmaan tarttis ruveta kehittelemään kuvaussuunnitelmia, pitänee ainakin tehdä retki syksyiseen Porvooseen ja ehkäpä jotain muutakin. Saapa nähdä. Dronekuvaushan on nyt kovassa huudossa, siispä sitä harrastin minäkin.

Yle, Teini haluaa koulukuvaan, vaikka kännykkä on täynnä omakuvia – "Merkityksellisempi kuin oma selfie", sanoo 10-vuotias Liina Kauppinen. 10.9.2021. Koulukuvaussesonki on käynnissä ympäri Suomea. Printatut, ammattilaisen ottamat kuvat kiinnostavat, vaikka kännykät kädessä kasvanut sukupolvi ottaa kuvia paljon muutenkin. Lisäksi video, kesto 0:53, Pori.

 • Alussa kuunneltavaa 2:59, kysellään koulukuvista. Kenen tarpeita koulukuvien ottaminen palvelee?
 • Lopuksi kuunnteltavaa 19:08. Ihanat, kamalat koulukuvat. ...Anne Johanssonilla ja Maria Markulalla on koulukuvista vierähtänyt jo vähän pidempi tovi. Johansson kävi koulunsa 80-90 -luvuilla, kymmenen vuotta nuoremman Markulan viimeiset koulukuvat on 2000-luvulta. ...
 • Suomen koulukuvausliitto, 31.8.2021 Lehdistötiedote: ”Koulun ja päiväkodin tulee järjestää kuvaustapahtuma” – Suomen koulukuvausliitto selvitti koulukuvauksen merkitystä.

Yle, Suomessa havaittiin täysin uusi lintulaji: hailuotolaisen mökin edustalle lennähti harvinainen siperianlepinkäinen. 9.9.2021. Kertaus.

Älypuhelimista.

 • Muropaketti.com, Samsung uskoo kehittävänsä ihmissilmän tasolle yltävän 576 megapikselin kamerakennon jo lähivuosina. 12.9.2021. Toistaiseksi Samsungin korkein megapikselimäärä löytyy hiljattain julkistetusta ISOCELL HP1 -kennosta, jonka tarkkuus on 200 megapikseliä. Kenno saatetaan mahdollisesti nähdä jo alkuvuodesta ilmestyvän Galaxy S22 -puhelinmalliston yhteydessä.

Petapixel.com.

 • Great Reads in Photography: September 12, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.
 • Ep. 350: Mirrorless Medium Format Gets More Affordable – and more. Podcast, kesto 42:40. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • Fujifilm’s GFX50S II is more affordable. (#)
  • Canon quietly raises its prices. (#)
  • PhotoPlus is cancelled with 3 weeks to spare. (#)
  • Fuji’s new 35-70mm for its GFX system. (#)
  • Canon’s EOS Ra is gone. (#)
  • Fuji’s new 23mm f/1.4 for X-mount. (#)
  • Fuji X’s new 33mm f/1.4. (#)

Digital Photography School, 7 Tips for Stunning Urban Landscape Photography. Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, NFTs: What they are and how they will impact photography.

Earthboundlight.com, Four Types of Dynamic Range! 12.9.2021. Ai. Ei AI.

Diyphotography.net, Chalk artist creates stunning 3D illusion response to viral milk crate challenge. Vain 1 kuva.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Susanna Majuri tarttui digikameraan, vaikka taidepiireissä sitä paheksuttiin – viime vuonna kuolleen taiteilijan näyttely sukeltaa tarumaailmoihin. 11.9.2021. Suomen valokuvaiteen museossa on avautunut Susanna Majurin postuumi näyttely, Rakkaus. Majuria pidetään yhtenä oman sukupolvensa lahjakkaimmista ja persoonallisimmista valokuvataiteilijoista, joka hyödynsi kuvaustilanteissa erikoisia teknisiä ratkaisuja. Majuri oli Suomessa myös digitaalivalokuvauksen uranuurtaja.

 • Susanna Majuri (1978–2020) aloitti valokuvaamisen jo kouluaikoina. Toinen potentiaalinen urapolku hänelle olisi ollut kirjailijan ammatti.
 • – Kyse oli kahdesta tasavahvasta tiestä, jotka houkuttelivat Majuria. Meidän onneksemme vaaka kallistui valokuvaamiseen. Maalaaminen ei käsittääkseni koskaan ollut hänelle varsinainen vaihtoehto, Maria Faarinen kertoo.
 • Majurin lahjakkuus valokuvaajana huomattiin jo varhain, ja tunnustukset huipentuivat kolme vuotta sitten valokuvataiteen valtionpalkintoon.
 • Suosittu Vedentutkijan tytär -näyttely (2010) Suomen valokuvataiteen museossa herätti suuren yleisön kiinnostuksen, ja nyt Majurin tuotanto on koottu yhteen laajaksi Rakkaus-näyttelyksi. Majurin uraa ajatellen nimi on looginen: Kaaren alkupäässä oli taiteilijan opinnäytenäyttely nimeltä Ihastus Turun Titanik-galleriassa vuonna 2004.
 • Myös Susanna Majurin työkentelytavat muotoutuivat hyvin poikkeuksellisiksi. Uran alkuaikoina hän teki kuvia varsin perinteisin menetelmin, mutta vuoden 2007 aikana työmetodiikka mullistui ja sai uusia ulottuvuuksia.
 • – Hän printtasi valtavan kokoisia taustakankaita, jotka kiinnitti uima-altaan pohjalle. Tämän jälkeen malli ui taustakuvan päällä. Jo itse kuvanrakentamisen vatima työ saavutti aikamoiset mittasuhteet, Maria Faarinen kertoo.
 • Majurin viehtymyksestä uuteen ja kokeelliseen kertoo sekin, että hän innostui 2000-luvun alkupuolella digitaalisesta tekniikasta, jota kotimaisissa taiteilijapiireissä väheksyttiin avoimesti.
 • – Hän oli ensimmäisiä suomalaisia valokuvataiteilijoita, jotka käyttivät digikameraa. Tällaista pidettiin aluksi ihan höpsönä – miksi ihmeessä käyttää taiteen tekemisen välineenä pokkaria, analoginenhan tuottaa paljon paremmat negatiivit. Majuri oli myös siinä mielessä edistyksellinen, että hän valjasti uuden teknologian taiteellisen tuotantonsa välineeksi, eikä päinvastoin, Anna-Kaisa Rastenberger sanoo.
 • ...Majuri toteaa myös, että menetyksen pelko ja kuoleman läsnäolo ovat mukana hänen kuvissaan, ja että niihin piiloutuu aina vakavuutta ja elämän traagisuutta.
 • Tämä näkyy Susanna Majurin viimeisissä valokuvissa, joissa on paljon mustaa ja synkkyyttä. Ihmiset eivät enää liitele vedessä, vaan uppoavat syvyyteen.
 • Susanna Majuri: Rakkaus 10.9.2021–2.1.2022
  K1, Kämp Galleria. Mikonkatu 1, Helsinki
  Avoinna ma–pe 11–20, la–su 11–18
 • Kämp Galleria. Suomen valokuvataiteen museo.

Tuomas Heinonen, 1. sija! Kuusamo Nature Photo XXVI kilpailun Hannu Hautala -sarja. 11.9.2021. Kuusamosta kantautui sateiseen lauantaihin ilouutinen. Kilpailun pääsarjan eli Hannu Hautala -sarjan voitto napsahti kotiin kuvalla metsäkauriista saniaismetsässä. Alla tuomariston kommentit kuvasta!...

HS, Kuvia Suomesta, osa 66. Nelostietä pitkin. Ville Maali kuvasi Nelostietä kulkevia ihmisiä, ja taukopaikoilla juttuseuraa sai heti: rekkakuskeista, mökille menijöistä, paluumuuttajista, irtiottajista ja tietä pitkin Afganistanista asti tulleesta

 • HS, Kuvia Suomesta. Sarjan muut osat. Uusinkin osa nyt kaikille avoin, ei pelkästään tilaajille. Ei ole HS vielä(kään) korjannut vähän kiusallista linkkivikaa. Sarjan osat 1 ja 2 eivät aukea (nyt ei tule Not Found, mutta tyhjää näyttävät selaimet. Korjaamiseen on ollut aikaa vasta puolenkymmentä vuotta...). Ja miksiköhän Kuvia Suomesta, osa 60 on jäänyt kokonaan numeroiimatta.
 • Tässä sitten toimiva linkki. Osa 1, HS:n valokuvaajat ikuistavat satavuotiasta Suomea. 8.1.20217. Kaisa Rautaheimo valokuvasi satavuotiaita suomalaisia ja kysyi, mitä heille on jäänyt päällimmäiseksi mieleen.

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook, Ensimmäinen Facebook-liveopastus Susanna Majurin näyttelyyn jo maanantaina klo 17-18. Opastus on mahdollista katsoa vain suorana lähetyksenä, eikä siitä jää Facebookiin tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

 • Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-liveopastus Susanna Majuri: Rakkaus -näyttelyyn. Opastusta seurataksesi kirjaudu Facebookiin ja saavu museon Facebook-sivuille. Maanantai 13.9.2021 klo 17–18.
 • (Jokainen ymmärtää tietenkin, että linkki live-opastukseen ilmestyy ehkä puolisen tuntia ennen alkua? Sitä ei tarvitse ollenkaan mainita... En siis mainitse minäkään tätä salaista tietoa...).

HS, Näin syyskuun 11. päivää muistettiin eri puolilla Yhdysvaltoja. 11.9.2021. Terroristien kaappaamat matkustajakoneet iskeytyivät World Trade Centerin torneihin ja Pentagoniin tasan kaksikymmentä vuotta sitten 11. syyskuuta 2001. Muistotilaisuuksia on tänään järjestetty eri puolilla Yhdysvaltoja. 16 kuvaa kuvateksteineen. Kukin yksittäinen kuva isommaksi klikkaamalla.

Tivi.fi, Tällä sovelluksella luot näyttäviä sosiaalisen median sisältöjä helposti. 11.9.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Sosiaalinen media on noussut tärkeään rooliin myös yritysmaailmassa. Näyttävien somesisältöjen luominen ei välttämättä vaadi suuria taloudellisia ja ajallisia satsauksia. Mojolla näyttävät Instagram-tarinat syntyvät hetkessä. FB, IG, YouTube, TikTok... Mallipohjista lähdetään. Tekstit muotoiluineen, kuvat, videot, esikatselu, tallennus tai julkaisu tai julkaisun ajoitus.

 • Ilmaisversiossa rajoitettu määrä mallipohjia. Mojo Pro 400 pohjaa, tekstityylejä, taustan poisto, logon käyttö. 9.99 euroa per kk. Vuositilaus 39.99 euroa. Kolmen päivän trial-versio. Android, iOS, iPadOS.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Outdoor Portrait Photography: 12 Tips for Beautiful Results. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

Dpreview.com, DPReview TV: The Laowa Argus 35mm F0.95 is a crazy fast lens for full-frame. YouTube-video, kesto 9:22. $899.

ePhotozine.com, 7 Top Tips For Capturing Better City Skyline Photos.

Kamera & Bild, Test: Loupedeck CT – mångsidighet på gott och ont. Edelliseen versioon verrattuna korjattu bugeja. Ja yhteensopivuus eri ohjelmiin lisääntynyt. Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere jne. Loupedeck CT (CT = Creative Tool). Kokeilu jättää kaksijakoisen vaikutelman. Nappuloita ja säädettävää on ehkä liikaa. Live-versiossa näiden määrä on puolitettu.

Fotosidan.se, Svensk fotograf framgångsrik i tävling.

 • Australian Geographic Nature Photographer of the Year, Gallery. 108 kuvaa. Kustakin kuvasta tekniset tiedot, kuvaaja sekä kuvaus. Vähän pieni koko.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Seuraaja P20 Pro:lle (Digikuvaus).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Olympus OM-D E-M1 Mark III vai Olympus OM-D E-M1X (Järjestelmädigit). Kuvasin nyt joutsenen lentoonlähdön hieman eri asetuksilla, AF-skanneri = mode 3, AF-herkkyys +2.
  • 64:stä ruudusta kaikki olivat melkein oikein tarkentuneita. Ensipotkaisujen jälkeen, muutamassa ruudussa tarkennus oli, siivissä ja linnun takakropassa. Kun joutsenen kaula alkoi olla vaakasuorassa, tarkennus seurasi sitä aika mukavasti. Tarkennuspisteeet olivat kaulassa ja päässä, kameran kuvista katsoin, Olympus Workspace kertoi saman. Mikä hauskinta, kuva jossa tarkennuspiste oli aivan silmässä, oli epätarkka?
  • Kuvaushetkellä oli auringonpaisteinen aamu ja tuulinen vedenpinta, edellisellä yrityksellä täysin tyyni ja pilvinen. Tiedä sitten, mikä meni vikaan viimeksi, mutta nyt tuntuisi homma toimivan.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxativen kuville kommentit.

Digicamera.netin FB-Sivut (FB = Facebook). Lisää Ruskaa. Osa 2/2. 11 kuvaa.

 • Lauantai 11.9.2021. Kuvia 11 kpl. Jatkossa taidan jättää pois kaikkein huonoimmat otokset.
  • Kuvia tulee suunnilleen joka toinen päivä. Välillä joka päivä. Välillä joka kolmas. Tai sitten ei.
 • Digicamera.netin FB-sivut.
 • Ja jokaikinen FB-käyttäjä tietenkin tietää, että pelkkiä kuviakin voi selata, Digicamera.netin FB-kuvat. Kaikki. Eikä pikkukuvia tarvitse isommiksi klikata... Eikä tarvitse edes niitä pikkukuviakaan selata... Eikä...

HS, Suomalaiset valokuvaajat yhdistivät voimansa 25 vuotta sitten ja nousivat maailmanmaineeseen – Pitää osata puhua omista töistä, ja kaverin töistä, sanoo Elina Brotherus. 10.9.2021. Valokuvaajasukupolvet yhdistäneen koulukunnan 25-vuotisnäyttely avautuu lauantaina Helsingin taidehallissa.

 • Suomalainen valokuvataide alkoi 1990-luvulla erottua kansainvälisesti niin, että puhuttiin jopa suomalaisesta valokuvaihmeestä.
 • Ilmiön taustalla oli dosentti Timothy Persons (s. 1954), joka alkoi viedä Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden teoksia kansainvälisille taidemessuille Gallery TaiKin nimellä. Sittemmin Persons perusti samannnimisen gallerian Berliiniin, jossa hän nykyään asuu. Muutama vuosi myöhemmin ryhmään tuli mukaan Taideteollisessa opettaneita, ja sen nimi muuttui Helsinki Schooliksi.
 • Helsinki Schoolin nimissä on 25 vuoden aikana esimerkiksi ilmestynyt 180 julkaisua, Persons mainitsee.
 • Brotherus kertoi perjantain lehdistötilaisuudessa, miten erään kerran Pariisissa valokuvaaja Sanna Kannisto kertoi galleriavieraalle valokuvistaan – huomatakseen, että tämä oli enemmän kiinnostunut kollegan teoksista. Niinpä Kannisto alkoi kertoa kollegan valokuvista.
 • Pariisilaisgalleristin leuka loksahti. ”Hänen mukaansa kukaan ranskalainen valokuvaaja ei olisi toiminut niin”, Brotherus sanoo.
 • Taidehallin näyttely Uusia näkökulmia valokuvaan – Helsinki School 25 vuotta esittelee 30 valokuvaajaa yhteisön vuosien varrelta. Näyttelyyn on ripustettu rinnakkain uusia ja vanhoja teoksia, ja fokus on vuoropuhelussa.
 • Uusia näkökulmia valokuvaan – Helsinki School 25 vuotta, Helsingin taidehalli 11.9.– 31.10.2021.
 • The Helsinki School
 • (ja vielä kun näyttelyluettelossa ei esiintyisi sanoja tutkia tai keskiössä... uudet muotisanat lienevät tulleen tilalle...).

HS, ”Juuri hänen kuviensa äärellä olen oppinut jotakin merkittävää” – Viime vuonna yllättäen kuolleen Susanna Majurin valokuvien maailma on kaunis, täysi ja ihmeellinen. 10.9.2021. Näyttelyarvostelu. Palkitun valokuvaajan Susanna Majurin laajasta tuotannosta nähdään Suomen valokuvataiteen museon K1-näyttelytilassa vedenalaisia maisemia ja varhaisia teoksia.

Iltalehti, Ensimmäinen reaktio oli kääk, kun Saana tajusi, mikä lajiharvinaisuus mökkipihaan ilmestyi. 10.9.2021. Saana Meski näki mökkinsä ikkunasta linnun, joka paljastui Suomelle uudeksi lintulajiksi, siperianlepinkäiseksi.

----lievä off-topic---- Silmälasit----
Viikon alussa kävimme silmälääkärissä. 28.5.2012 lähetin sylkinäytteen maailman isoimmalle geenitestejä tekevälle yritykselle, 23andme.com. Tulokset tulivat kuukautta myöhemmin. Moneen kertaan varoitettiin, että oletko aivan varma, että haluat avata nämä tiedot. Kyse oli tiettyjen sairauksien geeneistä (Parkinson, ym.). Ei sitten tullutkaan geenien perusteella mitään huonoja uutisia. Paitsi että silmäpohjan rappeutumiseen on 4-kertainen riski geenien perusteella.

---Se hyöty geenitestistä oli, että pääsin työterveyshuollon kautta silmälääkäriin vuoden kahden välein. Eipä näkynyt mitään merkkejä rappeutumasta. Muutenkin yli 60-vuotiaiden kannattaisi vuoden kahden välein käydä ainakin optikolla, lähinnä ainakin silmänpaineen mittauksen takia. Ensimmäinen silmänpaineen mittaus olisi hyvä tehdä viimeistään 40-vuotiaana. Jos suvussa on ollut glaukoomaa, niin aiemminkin. Kohonnut silmänpaine ei oireile mitenkään. Paitsi jossain vaiheessa glaukooma eli silmäpainetauti on vaurioittanut pysyvästi näköhermon päätä ja verkkokalvon soluja. Lääkkeillä voidaan oireetonta kasvanutta silmänpainetta alentaa ja estää näkövauriot.

 • (Nykyään ei käytetä enää ollenkaan viherkaihi-nimeä, sillä se sotketaan helposti harmaakaihiin. Kaihi esiintyy 16%:lla 65-69 -vuotiaista, 85 vuotta täyttäneistä yli 70%:lla).

---Ja sitten päästiinkin kehysten valintaan. Specsaversilla ja Instrumentariumilla on sama ohjelma, jolla voi virtuaalisesti sovittaa laseja. Puhelimen kameran avulla. Päätä käännettää ohjeen mukaan nopeasti vasemmalle ja takaisin keskelle, sama sitten oikealle ja takaisin keskelle. Sen jälkeen sitten vain valitaan silmälasit ja sovitetaan. Ja seuraava malli. Etukäteen kannattaa hakea sopiva joukko kehyksiä. Silloin pääsee vaihtamaan seuraavaan kehykseen heti. Instrumentariumin sovellus on hieman parempi, lopuksi pyydetään vielä asettamaan "muovilevy" (eli joku muovikortti - luottokortin kokoinen) otsalle osoitettuun kohtaan. Kohdistamisen takia.

---Alkuviikosta Specsaversilla oli myös ilmainen näöntarkistus. Ja kuten aina - jos ostaa yhdet kehykset linsseineen, niin saa toiset max. samanhintaiset ns. kaupan päälle. Sama tarjous oli ilmestynyt myös Instrumentariumiin. Aikarajoitettu. Specsaverista ei löytynyt oikein sopivia malleja. Instrusta sitten löytyi molemmille lasit. Yhteensä siis neljät lasit. Ostopäätöstä helpotti erittäin ammattitaitoinen optikko...

---Eilen perjantaina sitten ilmestyi Nissenille ainakin mainoslauseena vieläkin parempi tarjous. Kolmet lasit yhden hinnalla. Oikeasti ei ihan noin houkutteleva kuitenkaan...

---Oikeasti kehysten ja linssien valmistuskulut ovat murto-osa ulosmyyntihinnasta. Pieni osa tilaakin kehykset ja linssit puoleen hintaan tai kolmasosahintaankin netistä. Itse tilasin ensimmäiset lasit ulkomailta yli 11 vuotta sitten. Hongkongista, Zenni Optical -nimisestä firmasta. Kokonaishinta oli äärimmäisen edullinen, mutta... Ihan kaikki asiat eivät olleen ihan kohdallaan. Mutta sen verran halpa oli hinta, että tilasin vielä pari kertaa. Optikot eivät aina laita PD-arvoa eli pupillien välistä etäisyyttä reseptiin. Eikä kaikkia muitakaan tilauksessa tarvittavia arvoja. Aina voi käydä pyytämässä optikkoliikkeessä nämä arvot mittaamaan, vaikka ei silmälaseja ostaisikaan liikkeestä. Halpa hinta voi houkuttaa, mutta... Asiointi ei ole ihan yhtä helppoa kuin kivijälkaliikkeessä.

---lievä off-topic loppu----

Älypuhelimista.

 • IS, Harva tietää tätä tekstiviestien ominaisuutta. 11.9.2021. Googlen Android-puhelinten viestisovellus päästää ajastamaan tekstiviestin vaikka vuoteen 2100. Monien Android-puhelinten oletuksena käyttämään Googlen Viestit-sovellukseen (Messages) on ilmestynyt näppärä toiminto, joka tekee tekstiviestien lähettämisestä entistä joustavampaa. Viestikentän oikealla puolella olevaa lähetysnappia painetaan pitkään.
 • Tivi.fi, Apple julkaisee neljä uutta puhelinta – iPhone 12 kokee karun kohtalon. 10.9.2021.

Digital Photography School, Weekly Photography Challenge – Hands.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Top Tips On Photographing Shop Signs & Window Displays For A City Photo Project.

IR, Nikon Z fc and Fujifilm GFX 50S II kit are in high demand, resulting in possible shortages.

Fotosidan.se, Elfte september-attackerna 20 år. 12 linkkiä.

Fotosidan.se, Nya proffsskrivare från Epson Nya proffsskrivare från Epson. Osa vuodenvaihteessa, osa vuoden 2022 alussa. Ei vielä hintoja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Verkkolehti Zeniitti (Sana on melkein vapaa). Zeniitti 3/2021. Hyvää ja kaunista syksyä! Tässä Zeniitin uusin numero, olkaa hyvä. Numerossa kolme tutustumme Apollo 15 kuulentoon, joista tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta. Tämän kunniaksi lehdestä löytyy peräti kaksi artikkelia aiheesta. Katsahdamme myös Mars-havaintoihin. Artikkelissa paneudutaan Marsin eri maastonmuotoihin, kuten napakalottien koon näkyviin muutoksiin.
  • Tarkastelemme myös kulunutta yöpilvikesää, joka oli monella tapaa ennätyksellinen. Mukana on myös havaintokertomuksia, kelikalenteri ja lukijoiden kuvat. Hyviä lukuhetkiä!
  • Ursa.fi, Zeniitti 3/2021.
 • Lentäminen ei kiinnosta (Sana on melkein vapaa). Tuossa läheisellä lammella on ollut muutaman vuoden joutsenpari, alan miehet taitavat puhua kihlaparista. Toinen joutsen onnistui sulkimisessaan nopeammin, lentänyt elokuun puolesta välistä saakka. Toinen ei lennä, vaikka kumppani yrittää sitä kovasti houkutella lentoon. ...
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • VN-videoeditori? (Videokuvaus). Sen verran olen tutustunut että vaatii jonkin Android emulaattorin jotta toimii Windowsissa, joten minulla mielenkiinto loppui siihen. Tuo on enempi mobiilaitteella tapahtuvaan editointiin. Jos ilmaista editoria kaipaa tietsikalle niin kannattaa katsoa DaVinci Resolve.
 • GIMP ja vialliset TIFF-tiedostot (Kuvankäsittelyt). GIMP -kuvankäsittelyohjelmalla kun on tallentanut TIFF-muotoon tiedostoja niin GIMP ilmeisesti tekee viallisia tiedostoja. Usein käynyt niin että kun on tallentanut GIMP:illä harmaasävyisen TIFF-tiedoston jonka metatietoja on Windows 10:n resurssienhallinnalla muokannut niin metatietojen muokkauksen jälkeen GIMP tai Adobe Bridge ei ole enää pystynyt avaamaan sitä kuvatiedostoa, mutta vaikkapa Windowssin Paint pystyy. ....
 • Islannin purkaus 2021 (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Ja pitkä versio noin 51min. Kraaterista tulevaa ääntä ei puhtaana klipeillä ole, aina on tuulen suhinaa tai muuta taustamelua. Itse sen muutamassa paikassa kuulen, koska tiedän minkälainen ääni on. Katselupaikka oli melko tarkkaan kilometrin päässä kraaterista.
  • YouTube-video, The Volcano. Kesto 51:35. 9.9.2021. Fagradalsfjall Volcano, all decent clips in this video. Shot with Mavic Air2s, Canon R5 and few clips with Samsung S10e.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Olympus myyntiin! (Järjestelmädigit). Ei ole laittanut Olympos hanskoja naulaan. Uutta lasia pukkaa….. OM Digital Solutions announces development of 20mm F1.4, 40-150mm F4.0 PRO lenses and updates lens roadmap.
 • Kesän 2021 ukkoset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kirjoittelin artikkelin kuluneen kesän ukkoskuvailuista. Jonkin verran materiaalia jäi leikkauspöydälle, eivätkä videot kovin laadukkaita ole, mutta toivottavasti auttavat pääsemään tunnelmaan..
 • 950 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). .. seisoo asemalaiturilla, Joensuu. Kuvaa hieman käsitelty.
 • metamorfoosi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 outoa kuvaa.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pyöräilijät vastavalossa Eiranrannassa.
  • (lat. huom.: näyttää aluksi ihan yksinkertaiselta kuvalta. Sitten jotenkin silmät - ja aivot - jäävät kuvaa tutkailemaan, ei oikein tiedä, mihin katseensa kiinnittäisi... Mikä on oikein hyvä asia...).
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative iskee jälleen! Kaverit pyydelleen spontaaneja potretteja. Tässä niitä. 12 kpl potretteja.

Sulantoblog, Nikon Z fc is a Hipster Toy? –Flashback Ep #1. 1.9.2021. Kesto 11:18. uusi kuukausittainen katsaus. Ajankohtaisia asioita. iPhone Photography Awards. Kuvankäsittelyä. Ja lopuksi vielä Nikonin uusin kamera, retrohenkinen hipsterin leikkikalu Nikonin Z fc.

 • Oikein mielenkiintoista kuunneltavaa ja katseltvaa. Erityisesti iPhone Photography Awards -kilpailun kuvista... Helppo katsella ja kuunnella Sulantoa...
 • Sulanto kertoo Skillharesta 6:20 -> 8:23 (kaupallinen yhteistyö...).
 • YouTube-kanavalla 29.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Canon M50 Mark II - [GREAT little Camera!]. 3.9.2021. Kesto 9:27. Sisällysluettelo. Miksi Canon M50 Mark II on niin suosittu? Canon EF-M -mount. Adapterin avulla kaikki Canon EF-mountit. 24.1 megapikselin kroppikenno. Dual Pixel AF. ISO 100 - 25600. Paino 387g. Ergonomia ja valikkosysteemi erinomainen. Aloittelijoille suunnattu kamera. Kustomoitavia nappuloita. Sopii hyvin vbloggaukseen. Kääntyvä lcd-näyttö. Full HD. 4K kroppaa paljon (ei sovi oikein vbloggaukseen). Mahdollista valita myös vertikaalivideo (ei tarvitse kääntää kameraa). Striimaukseen ei tarvita tietokonetta. .

 • YouTube-kanavalla 45.800 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Taike.fi, Taike jakoi koronatukea lähes 37 miljoonaa euroa. Apurahan tai avustuksen sai 5 761 hakijaa.

---Korona-apurahat yksityishenkilöille (6 000 euroa). Valokuvataide. 130 kpl---

Aalto-Setälä Liina, Helsinki
Ahde Sara Maria, Helsinki
Airo Henri, Helsinki
Alatalo Susanna, Helsinki
Antas Annabelle, Kauniainen
Anttonen Petri, Helsinki
Barrois Jeremy, Helsinki
Beloff Lasse Pekka Tapani, Helsinki
Brandt Joonas, Helsinki
Dymoke Edward, Helsinki
Ehrukainen Tiina, Helsinki
Eriksson Lauri Kalervo, Espoo
Ervasti Tuukka, Helsinki
Fleischmann Dominik, Helsinki
Geselle Rainer, Helsinki
Golaz Anne, Rovaniemi
Heinonen Jonne, Helsinki
Heinänen Pauliina Anna Elina, Helsinki
Henttonen Ville-Markus, Lahti
Hietala Matti Aleksi, Helsinki
Hinkka Harri Artturi, Tampere
Holma Jenni, Helsinki
Holmström Janette Annika, Helsinki
Hujanen Touko, Helsinki
Hyvönen Markku, Helsinki
Hyyppä Emmi, Kokkola
Häkkinen Iida-Liina Linnea, Helsinki
Irni Päivi Marjukka, Turku
Jasu Antti-Pekka Johannes, Helsinki
Jokitalo Marja Kristina, Tammerfors
Jukarainen Ilkka Veikko, Espoo
Junttila Veera, Rovaniemi
Jussila Utu-Tuuli, Helsinki
Kallio Katri, Tampere
Kangasniemi Juuli, Helsinki
Kaunismäki Anssi, Nopankylä
Kauppinen Thais, Oulu
Kilpiö Sami, Salo
Kim Hwanhee, Espoo
Koikkalainen Hanna Maarit, Imatra
Koivula Tapio, Tampere
Kokki Ulla, Helsinki
Kolehmainen Ola Petri, Ulkomaat
Koljonen Tanja, Helsinki
Kovanen Verna, Helsinki
Kurjenluoma Minna Maria, Helsinki
Kylliäinen Tiina Maritta, Mikkeli
Kähkönen Emmi, Helsinki
Lassila Katri Elisabet, Helsinki
Lehtimäki Minna, Lahti
Lehtinen Janne Matias, Loviisa
Lehtinen Jukka Kalevi, Espoo
Lehtola Amanda, Järvenpää
Lertola Tatu, Parainen
Lindström Robert, Helsinki
Linna Milja, Tampere
Louhivaara Leena, Helsinki
Lyly Susanna, Tampere
Malm Lena Maria, Helsingfors
Malmström Henrik Marko, Espoo
Manninen Janne-Pekka, Oulu
Manninen Tuomo Paavo Tapio, Helsinki
Matilainen Martti Kalevi, Virtasalmi
Melander Marco Johan, Helsinki
Metsäranta Kimmo Tapio, Helsinki
Miklas Anne-Maria, Helsinki
Mishima Jasmin, Helsinki
Moberg Sirja, Helsinki
Morales Buschmann Valentina, Turku
Mulli Hanna, Kempele
Myllykangas Laura, Helsinki
Mäkelä Rasmus, Helsinki
Mäntylä Saara, Piispanristi
Nauska Jarmo, Helsinki
Nevalainen Valtteri, Helsinki
Nikkarinen Jakke, Billnäs
Nikrus Pekka, Helsingfors
Nisonen Ida Elina, Kerava
Nykopp Lauri, Hirvensalmi
Omori Yoshinari, Helsinki
Paajanen Kari Tapio, Helsinki
Paananen Rainer, Helsinki
Pahalahti Johanna Tellervo, Putkijärvi
Pakarinen Annukka, Helsinki
Palojärvi Jussi, Tampere
Palonkorpi Mikko, Helsinki
Parkkinen Sami Petri, Helsinki
Peurakoski Sanna Tuulikki, Helsinki
Pimenoff Vilma Karoliina, Helsinki
Poppius Olga, Helsinki
Pozusis Andre, Helsinki
Puolitaival Miina, Tampere
Rannikko Jaana Kristiina, Helsinki
Rautio Unto, Helsinki
Riki Vanessa, Helsinki
Riutta Tiina Susanna, Tampere
Romppanen Johannes Michael, Espoo
Ruuska Anssi, Säynätsalo
Saarto Ari Johannes, Helsinki
Saijets Lassi, Hamula
Salmi (Hanna) Katariina, Helsinki
Sandgren Noora, Helsinki
Sandström Niklas Johan Olav, Helsinki
Sarpaniemi Emma, Helsinki
Shakya Hannamari, Helsinki
Silván Teemu Johannes Veli-Pekka, Loviisa
Sirviö Sauli Matias, Helsinki
Snellman Rune Christer, Jyväskylä
Soukka Saku, Helsinki
Strengell Heidi Johanna, Helsinki
Suomalainen Jaakko, Tampere
Suominen Sanna-Liisa, Helsinki
Takala Antero Mattias, Helsinki
Terho Jarno, Naantali
Tiinanen Mira, Helsinki
Timonen Arto Veikko, Helsinki
Toivonen Jenni, Helsinki
Tuomi Ritva Päivi Kristiina, Espoo
Tuuloskorpi Teemu, Porvoo
Törmälä Juha, Espoo
Törmälä Outi Kristiina, Espoo
Vehmaa Niina, Vaajakoski
Veikkola Petra, Akaa
Westerlund Juuso Erik, Helsinki
Wollsten Oscar, Vantaa
Yeung Merja, Veikkola
Yiu Sheung Kan, Espoo
Ylijääskö Esa, Jyväskylä
Ylä-Lyly Leena Kaarina, Helsinki
Zambon Filippo, Helsinki

Yle Areena Audio, ”Tityy", "kräk-ksäk” – laulavatko linnut niin kuin kirjat kuvailevat? 8.9.2021. Kesto 24:19. Aristoteleen kantapää. Lintujen äänten tunnistaminen on vaativaa touhua, jota varten tarvitaan tarkan silmän ja korvan lisäksi hyvä lintukirja. Aristotoleen kantapää selvittää, laulavatko linnut oikeasti niin kuin kirjoissa sanotaan. Biologi ja tietokirjailija Lasse J. Laine kertoo, kuinka lintujen äänet voi kirjoittaa kirjaan kirjaimilla. Keskustelussa selviää myös, miten talitiaisen laulu on muuttunut vuosien aikana. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.

Mobiili.fi, Facebook julkisti Ray-Banin kanssa tyylikkäät älylasit – varustettu kahdella kameralla ja kaiuttimella. 9.9.2021. Ray-Ban Stories -lasit ovat varustettu kahdella 5 megapikselin kameralla, joilla voi tallentaa korkeintaan 30 sekunnin mittaisia videoita ja valokuvia. Nämä siirtyvät langattomasti Wi-Fi-yhteydellä älypuhelimeen uuteen Facebook View -sovellukseen, jossa voi tehdä muokkauksia ennen sisältöjen jakamista eri sovelluksiin, kuten Facebook, Instagram, WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter, TikTok ja Snapchat.

 • Kameroiden lisäksi lasit on varustettu kolmella mikrofonilla sekä kaiuttimilla molemmissa sangoissaan, mikä mahdollistaa niiden käytön Bluetooth-kuulokkeiden tavoin puheluihin tai esimerkiksi musiikin tai podcastien kuuntelemiseen. Toistoa voi hallita ja äänenvoimakkuutta säätää sangasta löytyvän kosketustoimintoalueen avulla.
 • Lasien hinta alkaa 299 dollarista, nousee polarisoiduilla linsseillä 329 dollariin ja eri ympäristöihin sopivilla linsseillä 379 dollariin. Lisäksi lasit ovat saatavilla myös voimakkuuksilla. Erilaisia klassisiin Ray-Ban-malleihin perustuvia tyylejä on neljä erilaista: Wayfarer, Wayfarer Large, Round ja Meteor, ja yhteensä tyyleistä ja viidestä eri värivaihtoehdosta kertyy 20 eri yhdistelmän valikoima.
 • Aluksi vain valituille markkinoille.
 • Laseissa on eteenpäin näkyvä valkoinen merkkivalo, joka kertoo kun laseilla kuvataan.
 • Aiemmin Facebookin kilpailija, Snapchatista tunnettu Snap on tuonut markkinoille useampia versioita omista Spectacles-kameralaseistaan. Niihin verrattuna Ray-Ban Stories -lasit ovat huomattavasti elegantimmat ja ulkonäöltään lähempänä tavallisia aurinkolaseja.
 • Suomimobiili.fi, Tässä ovat Facebookin odotetut älylasit! Ray-Ban Stories -lasit maksavat 329 euroa. 9.9.2021.
 • Petapixel.com, Facebook and Ray-Ban Launch Smart Glasses with 5MP Cameras.

Birdlife.fi, Suomelle uusi lintulaji löytyi Hailuodosta. 9.9.2021. Suomen ensimmäinen siperianlepinkäinen (Lanius cristatus) löytyi tänään aamupäivällä Hailuodosta. Lintuharrastaja Saana Meski seurasi kesämökkinsä ikkunasta rantakivellä istuvaa merikotkaa ja sattui kiinnittämään huomiota ohitse vilahtaneeseen pikkulintuun.

IS, Kirkas ja erikoinen valoilmiö ihmetytti Suomen yötaivaalla – asiantuntija kertoo, mistä oli kyse. 10.9.2021. Monet todistivat erikoista valoilmiötä yötaivaalla myöhään torstai-iltana.

Tekniikkatalous.fi, Valokuvaaja tehtaili tekijänoikeusvaateita ja rahasti niillä mukavasti – sitten kävi oikeudessa hassusti. 9.9.2021. Jutussa ei oikein mitään... Ei kannata lukea...

Älypuhelimista.

Digital Photography School, 10 Stage Photography Tips (for Beautiful Images).

Dpreview.com.

Petapixel.com.

IR.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Top Gig Photography Tips Every Music Fan Needs.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen valokuvataiteen museo, K1:n syksyn näyttelyt avautuvat perjantaina 10.9.2021. Päänäyttelynä K1:ssä nähdään Susanna Majurin (1978-2020) retrospektiivinen näyttely Rakkaus. Näyttely kokoaa yhteen teoksia taiteilijan koko uran varrelta ja esillä on sekä hänen tunnetuimpia töitä että harvoin nähtyjä varhaisteoksia.

(kertaus) HS, Valokuvataiteilija Susanna Majuri on kuollut. 12.3.2020. Majuri kuoli äkillisesti 5. maaliskuuta. Hän oli syntynyt vuonna 1978.

Hanko Fotofestival - Saga och sanning - 2.10.2021. Viikonloppu täynnä luentoja, näyttelyitä ja työpajoja. 1-3.10.2021. Festivaaliohjelma.

Olli Kanerva, Palveluntarjoajalta toiselle. 8.9.2021. Hommasin oman domainin toistakymmentä vuotta sitten silloiselta pieneltä webhotellipalveluntarjoajalta, Futuronilta. Yksityishenkilöt eivät siinä vaiheessa saaneet .fi-verkkotunnuksia, joten päädyin .net -päätteiseen.

 • Vuosien mittaan Futuronin liiketoiminta taidettiin myydä useampaankin otteeseen, tällä hetkellä toimii Telia Inmics-Nebulan sateenvarjon alla.
 • En ole viime aikoina ollut tyytyväinen webbipalvelimen nopeuteen enkä luotettavuuteen. Tökkimisiä on ollut liikaa. SSL/TSL-varmennetta ei saatavilla. Muistissa on myös parin vuoden takainen sähköpostipalvelinhässäkkä, joka jumiutti koko sähköpostiliikenteen usemman viikon ajaksi. Mitä jos olisin pyörittänyt liiketoimintaa kyseisellä alustalla? Seurailin tarkkaan myös digicamera.netin ongelmia ja palveluntarjoajan vaihtoa alkuvuodesta.
 • Laskutuskausi olisi tullut katkolle lokakuun alkupuolella, joten nyt oli taas se hetki vuodesta, kun seurailin webbihotelleja sillä silmällä.
 • Päädyin hyvien suositusten avittamana vaihtamaan CloudCityyn. Samalla hommasin .fi -päätteisen verkkotunnuksen.
 • Homma meni käsittämättömän juohevasti. Tein tilauksen eilen ja pari tuntia sitten ryhdyin siirtelemään WordPress-alustalle rakennettua saittia uudelle alustalle. Nyt koko saitti on siirretty. Siirtoon on rakennettu todella helpot työkalut. Palveluun kuuluu myös uudelleenohjaus vanhasta .net -päätteisestä osoitteesta. CloudCityn asiakaspalvelu tuntuu todella toimivan jos on apua vailla.
 • ...Vanha .net-osoite jää vielä rinnalle ja liikenne ohjautuu automaattisesti .fi-osoitteeseen.
 • - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  (lat.huom.: helmikuun alusta on kertynyt kokemusta. Jatkuvaa käyttöä koko ajan, sähköpostin lukua jne. jne. Yhden ainoan kerran oli aamulla tunnin verran, ettei päässyt sähköpostiin. Ainoa nikotus. Ja MariaDB:n tk-bugi korjattiin alle päivässä. Eipä ole tarvinnut ottaa palveluntarjoajaan yhteyttä ollenkaan, ei ole tarvinnut tehdä tikettejä virheistä eikä ole tarvinnut odotella tiketteihin vastaamista. --- koputetaan puuta---)

Suomen Olympus, Facebook, M.Zuiko Digital -objektiivien roadmap päivitetty. 9.9.2021.

Meriharakka.net, Sellainen matkailukesä. 8.9.2021.

TM, Väsymätön tulkkaaja kääntää tekstiä ja puhetta. 8.9.2021. Pikakoe: Vasco Translator M3 -äänikääntäjä. Laite soveltuu mikrofonin ja kaiuttimen ansiosta ryhmäkeskusteluun ja myös puhelujen reaaliaikaiseen kääntämiseen. Tehopakettiin on saatu mahtumaan vielä kielten opetusohjelma.

 • Käännökset jäävät laitteen muistiin ja niitä voi lähettää eteenpäin vaikka sähköpostilla. Laitteen takana sijaitsevalla kameralla voi kuvata käännettävää tekstiä. Näyttö on tosin turhan pieni isolle tekstimäärälle. Käännöstyö sujuu silti ongelmitta ja yllättävän nopeasti.
 • Yli seitsemänkymmenen kielen valikosta löytyy tarvittava kieli helposti. Laitteessa on sisäänrakennettu nettiyhteys, jota se tarvitsee toimiakseen. Nettiyhteyden kerrotaan toimivan lähes 200 maassa, ja ainakin Espanjassa se toimi kuten pitääkin.
 • Veimme laitteen kokeiltavaksi Fuengirolassa sijaitsevaan SmartWorkPlazaan, jonka henkilökunta palvelee usealla kielellä ympäri maailmaa tulleita etätyöskentelijöitä. Community manager Yoel Estudillo Lestelä kertoi viikon kokeilun jälkeen Vascon toimivan kieliopillisesti hyvin verrattuna netin ilmaisiin kääntäjiin. Vascon kääntämää tekstiä ei juurikaan tarvinnut kieliopillisesti korjailla. Käännökset olivat sellaisenaan valmista tekstiä käytettäväksi.
 • Vasco Translator M3 -äänikääntäjä on toimiva laite, jos käytön opettelee hyvin ja käyttöpaikan valitsee huolella. Laitteesta löytyy monipuolisia ominaisuuksia aina suurien keskusteluryhmien muodostamiseen. Yli kolmensadan euron hinta karsii satunnaisostajia, mutta oikeasti tulkkausta tarvitsevalle se on hintansa arvoinen.
 • Hintaluokka: 360 €

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

IR.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Ricoh’s new GR IIIx camera features a new 40mm equiv. lens, improved image processor and more. F2.8. Sensori 24.2 megapikslein kroppikenno. Kuvanvakaaja 4 stoppia. 14-bit raw. ISO 104.200. Lähin tarkennus 12cm.3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. USB-C lataamiseen tai videon ulostulos. Ulkoinen salamakenkä. Akku sama, 200 kuvaa yhdellä latauksella. Paino 262g. EU-hinta 999 euroa.

 • Petapixel.com, Ricoh Quietly Launches the GR IIIx with New 40mm Equivalent Lens.
 • Fotosidan.se, Ricoh GR IIIx har normalobjektiv för gatufoto. Sisarmalli Ricoh GR III 18.3mm, vastaavuus 28mm, julkistettiin 25.9.2018. Uudessa siis vastaavuus 40mm. Ja uusi kuvaprosessori. Sisäänrakennettu harmaasuodin. Myyntiin syyskuun lopulla 2021. 10.990 kruunua. Erikseen ostettava etsin, optinen.

The Online Photographer, The Universe is Forcing Me to Buy a Camera.
Ricoh GR IIIx. Mike sai heti kuumeen.

Canon YouTube, The most exciting announcement of the year. Tulossa. 14.9.2021. Be the first to hear from Canon Ambassadors and experts about our ground-breaking innovation. Set a reminder and join us on the 14th of September to find out what’s coming – all we’ll say is you don’t want to miss this one!

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 9 Top Tips For Better Bridge Photography. En ole ikinä seurannut bridge-kilpailua, mutta oletettavasti eteen ei tulle nopeita tilanteita. Ehkä.

Fotosidan.se, Ny version - ON1 Photo Raw 2022.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Digicamera.netin FB-Sivut (FB = Facebook). Vuoden 2012 sadon esittely jatkuu. Malmin hautausmaa. Ruskakuvia. Osa 1/2. 9 kuvaa.

 • Keskiviikko 8.9.2021. Kuvia 9 kpl. Jatkossa taidan jättää pois kaikkein huonoimmat otokset.
  • Kuvia tulee suunnilleen joka toinen päivä. Välillä joka päivä. Välillä joka kolmas. Tai sitten ei.
 • Digicamera.netin FB-sivut.
 • Ja jokaikinen FB-käyttäjä tietenkin tietää, että pelkkiä kuviakin voi selata, Digicamera.netin FB-kuvat. Kaikki. Eikä pikkukuvia tarvitse isommiksi klikata... Eikä tarvitse edes niitä pikkukuviakaan selata... Eikä...

Petteri Hautamaa, Sony FE 200-600 f5,6-6,3 G OSS vai Sony FE 100-400 mm f4,5-5,6 GM OSS? 8.9.2021. Aikanaan Canonilla kuvatessani 100-400 mm kakkosversio muodostui monipuoliseksi suosikkiputkekseni. Se oli kevyt ja pieni kuljetettava, vaikka vaan kävelylenkin hätävarana tai vaellusluonteisessa patikoinnissa. Alle metrin lähitarkennus teki siitä erityisen monipuolisen luontokuvaustyökalun, kun sillä hoitui monenlaiset makroilut kukista sudenkorentoihin, sammakoista ja käärmeistä nyt puhumattakaan.

 • 100-400 mm oli tavallaan kokoajan päällekkäinen linssi tuolloin omistamani kiinteän 400 mm f4 DO II rinnalla, mutta toisaalta zoomi ja lyhyt tarkennusetäisyys tuo aina lisämahdollisuuksia. Sonyihin vaihdettuani 200-600 mm ikään kuin korvasi molemmat edellämainitut linssit. Siinä riitti polttoväliä samaan, mitä DO:n kanssa 1,4x jatkeella ja toisaalta Sonyn 1,4x jatkeella pääsin samoihin, mitä DO:n kanssa tuplarilla. Näissä komboissa valonmenetys oli vain kolmasosa-aukko, eli pääsin pitkiin milleihin huomattavasti aiempaa edullisemmin ja sain kaupan päälle zoomausmahdollisuuden. Jouduin kylläkin tinkiä niistä lyhyistä maisemallisista milleistä, tuota puutetta paikkasin ajoittain kakkosrungon 24-105 millisellä....
 • ...
 • pitkä ja perusteellinen postaus.
 • ...Tässä yhteydessä ei voi olla ottamatta esille Canonin tuoretta RF 100-500 mm f4,5-7,1 telezoomia. Se asettuu 3300€ hinnallaan selvästi näiden Sonyjen yläpuolelle. Tavallaan se yhdistää nämä molemmat Sonyt yhteen kutistettuun kevyeen pakettiin, mutta valovoimassa on jouduttu vastaavasti tinkimään. ...

Yle, Kohtalokas katse, mustaa pitsiä ja avannepussi – valokuvaprojekti panee miettimään vammaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja. 7.9.2021.

Tunnelmakuvat.fi, Rajaton Naiseus - projekti ja näyttely.

HS, 26-vuotiaana kuollut valokuvaaja Gerda Taro on nostettu unohduksista, koska hän ei ollut vain Robert Capan puoliso. 8.9.2021. Gerda Taro teki töitä sotakuvaajana noin vuoden, mutta innosti fasismin vastaiseen taisteluun. Hänen poikkeuksellisuutensa ymmärrettiin vasta 70 vuotta kuoleman jälkeen.

 • Miksi sitten dokumentti Nainen ja kamera sodassa (2020), joka taitaa olla jo kolmas hänestä? Siksi, että unohduksiin vaipuneen Taron elämänvaiheista on viimeisen viidentoista vuoden aikana paljastunut paljon muutakin kuin se, että hän oli Capan kumppani ja se, joka kuvasi henkensä uhalla Espanjan sisällissodassa.
 • Nainen ja kamera sodassa, klo 19.00 TV1 klo ja Areena. Kesto 57 min. Yle Areena 6.9.2021. Kun Espanjan sisällissota syttyi vuonna 1936 valokuvaajat Gerda Taro ja Robert Capa kuvasivat sodan tapahtumia eurooppalaisiin lehtiin. Kuka oli sodassa 26 vuotiaana kuollut Gerda Taro, jonka kuvat kertovat sodan karusta todellisuudesta? (Ranska, 2020) T: Brotherfilms/France Télévisions. Alkuperäisnimi Searching for Gerda Taro.
 • Suomen Wikipedia, Gerda Taro.

Vantaan taidemuseo Artsi, Poikkeusajan graffiti ja katutaide. Artsi dokumentoi poikkeusajan graffiteja ja katutaidetta Oletko tehnyt tai nähnyt graffitin tai katutaidetta, joka liittyy koronavirusepidemian poikkeusaikaan? Lähetä meille kuva graffitista tai katutaideteoksesta ja liitä mukaan seuraavat tiedot: ...

Kuusamo Nature Photo, Esiintyjät. Kuusamossa nähdään ja kuullaan syyskuussa Suomen parhaiden ja mielenkiintoisimpien luontokuvaajien sekä kansainvälisten huippukuvaajien esityksiä. Tutustu tämän vuoden esiintyjiin kuvagallerian kautta:...

 • Ohjelma. Luontokuvafestivaali näkyy ja kuuluu ympäri Kuusamoa. Kuusamotalon lisäksi keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Kuusamo-opisto ja Hannu Hautala -luontokuvakeskus. Tämän vuoden teema on 80-vuotias suomalaisen luontovalokuvauksen grand old man Hannu Hautala ja hänen mittava elämäntyönsä. Lippuja (20 e/pv ja 30 e/viikonloppu), myydään Kuusamotalolla ja Ticketmasterin-lippupalvelussa. Pe 10.9.2021. - su 12.9.2021.
 • Luontokuvakilpailut. Kuusamo Nature Photo -luontokuvakilpailun pääsarjat eli Hannu Hautala- ja Luonnon taidetta-sarjat, Pohjois-Pohjanmaa-sarja sekä lasten ja nuorten Instagram-sarja 15.5. – 31.7.2021 välisen ajan.
 • Kaksi ensi-iltaa Nature Photossa! 2.9.2021.
 • Facebook, Kuusamo Nature Photo. Paljon postauksia.

Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Kannattaa anoa apurahaa. 7.9.2021.

Tekniikkatalous.fi, Filmi syttyi palamaan jopa 40 asteessa – Näin entisajan elokuvateatterit toimivat. 7.9.2021. Valo- ja elokuvafilmit valmistettiin nitroselluloosasta 1950-luvulle asti. Nitraattifilmin ongelma oli sen syttymisherkkyys: se syttyi jopa +40 asteessa, ja siksi sen tilalle pyrittiin kehittämään turvallisempi materiaali. 1920-luvulta alkaen vähemmän palonarka asetaattifilmi alkoi syrjäyttää nitraattifilmiä.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, WhatsAppiin tulossa uusi asetus – omat tiedot voi piilottaa valikoidusti muilta käyttäjiltä. 7.9.2021.
  • Tekniikkatalous.fi, Tällainen ovela uusi toiminto WhatsAppissa – estät pomoa tai ahdistavaa ihailijaa kyttäämästä näin. 8.9.2021. WhatsAppissa on jo pitkään voinut valita, paljastaako keskustelukumppaneilleen milloin on ollut viimeksi paikalla. Valinta on ollut hieman kömpelö, sillä tiedon on voinut jakaa vain ryhmitellen: joko kaikille käyttäjille, omille yhteystiedoille tai ei kellekään.
  • IS, Urkkiminen vaikeutuu – WhatsAppiin tärkeä parannus. 7.9.2021. Tulossa.
 • Puhelinvertailu.com, S-Pankki: ei toistaiseksi suunnitelmia lisätä tukea Apple Pay- tai Google Pay -maksutavalle. 7.9.2021.

Digital Photography School, What Is the Best Focal Length? 5 Important Focal Lengths to Try. Kertaus vuosien takaa.

 • 1. 24mm
 • 2. 35mm
 • 3. 50mm
 • 4. 85mm
 • 5. 135mm

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, Photoshop tip: Can blurring the image help you sharpen it better?.

ePhotozine.com, 4 Quick Tips Tips On Shooting Graphically In The Landscape & In Towns.

The Online Photographer, The Fuji GFX 50S II: "Rebel"? Erikoinen määre, edullinen kallis kamera. Eikä ole kuvanvakaajaa.

Kamera & Bild, Western Digital släpper hårddisk på 20 TB med ny flashteknik. Uutta tekniikkaa. Ja perinteistä. Mekaanisen kovalevyn iskunkestävyys. Vasta osalle yritysasiakkaista saatavana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, What’s next: Sony A7IV in late October, new 70-200mm and 24-70mm GM versions, 28-75mm f/2.8 FE and 100mm f/1.4 GM?
 • Mirrorlessrumors.com, RICOH GR IIIx announced.

 

07.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vesitiivis melontaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Kuukauden klassikko objektiivi 02/2018 (Optiikka).
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Yleisesti kuvaamisesta: ...Tällaiset kuvat on aina parempia kuin susi haaskalla. Nämä kertovat jotain muuta kuin siitä, että ihminen on houkutellut kuvattavan itse valitsemaansa maisemaan. Jos halutaan ymmärtää esim. monimuotoisuutta ja luontokatoa, sen pitää heijastua myös sen luontokuvaston monipuolisuuteen, mitä esillä pidetään.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark III vai Olympus OM-D E-M1X (Järjestelmädigit). Tuli sitten hommattua OM-D E-M1X. Pari viikkoa olen sitä nyt kanniskellut lähinnä pellonlaitoja kulkenut. Eihän sillätyylillä mitään kuvia saa, mutta ulkoilut tulee samalla kertaa. Muutamat hiiri- ja tuulihaukat olen onnistunut autosta käsin kuvaamaan, tosin 100m:n etäisyydeltä.
  • Kamera on miehekkäänkokoinen, kahvasta saa hyvän otteen. Olkahihnalla olen sitä riiputellut.
  • Linnuntunnistus AF kiinnosti ennakolta eniten. Eilen pääsin testaamaan AF:ää joutsenen lähtökiihdytykseen Tunnistus hakeutui hyvin paikallaan olevan joutsenen päähän, mutta kun lähdettiin liikkeelle, tarkennus hukkasin sen täysin. Toistakymmnetä ruutua myöhemmin AF sai joutsenesta taas otetta, siivenkärkeen, edelliset ruudut olivat vedessä peilikuvassa tai jossain etualalla. Missään vaiheessa tarkennus ei hakeutunut joutsenen pääpuoleen. Puolessa välissä lampea oli laituri kuvaajan ja linnun välissä, tarkennus ei tarrannut laituriin, AF:n herkkyys oli 0:ssa.
  • Mielestäni kuljettelin kameraa kiihdytyksen tahtiin, lintu kesti hyvin etsimessä. Kaikki tarkennuspisteet oli käytössä, linnuntunnistus päällä ja AF-C seuraava.
  • Tämä oli vasta ensimmäinen kokeilu ja asetuksissa on vielä varmaan hiomista, kattellaan.
 • Canon EOS R3 (Järjestelmädigit).
 • Summertime (Linkkejä kuviin ja galleriohiin). Kommentit.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja galleriohiin). Kun matkoja voi vain muistella... Dubrovnikin vanhan kaupungin katua iltamyöhällä.
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja galleriohiin). Tunnelmallinen yöhetki laiturilla. Paljon tähtiä ja planeettakin kurkkimassa pilven takaa.
  • f2.8, 13s, iso 1600, 17mm

Tuomas Heinonen, Kesän harmain päivä – orvot ketunpojat. 6.9.2021. Kettukuvaukset saivat ikävän käänteen. Kesäkuun alkupuolella saimme vinkin kettupesueesta, mitkä asuivat ihmisten lähellä kaupunkiolosuhteissa niin kuin suurin osa kuvauskohteistamme, mutta suljetulla alueella. Alueelle hankittiin asianmukainen lupa tiimimme jäsenen toimesta. Yksi kuvaustiimistämme oli paikalla edellisenä iltana, me menimme Emilian kanssa seuraavana aamuna. Paikka vaikutti lupaavalta kuvauskohteelta.

 • Ensimmäinen kuvausaamu. Ketunpennut liikkuivat pesärakennuksen ympäristössä ja olivat pieniä. Ketut käyttäytyivät kuin nuoret ketut, olivat uteliaita ja tutkivat ympäristöä. Paikallaan oleva kuvaaja kiinnosti ja liike säikäytti – normaalia nuorten kettujen käytöstä. Paikka oli sellainen, että ketut olivat todennäköisesti nähneet ihmisiä kaikkien valoisan ulkoilujensa aikana.
 • ...Mitä tehdä?...

Helsingin uutiset, Tässä ovat Etelä-Suomen Median kesäkuvakisan voittajaotokset – Katso upeimmat valokuvat! 6.9.2021. Raati valitsi 8 parasta kuvaa. Kohtuuisoina esillä.

 • Eteläsuomenmedia.fi, Kesäkuvakisa. Kaikki kuvat. Aluksi Voittajat. Kuusi kategoriaa. Vähän erikoinen käyttöliittymä.

Suomen Olympus, Into the forest with Olympus. In English. Olympus viettää Into the forest -teemakuukautta. Järjestetään Suomessa muutama photowalk eri luontokohteissa seuraavana kolmena tiistaina:

MTV, Tässä ovat vuoden hauskimpien kansainvälisten luontokuvien finalistit – mukana naurava käärme ja epäonninen pulu! 7.7.2021. Tämän vuoden 42 finalistia valittiin yli 7 000 ehdokkaan joukosta.

 • Dailymail.co.uk, We're really wild! Creatures' comic capers and bizarre behaviours are caught on camera for photography award.

Mobiili.fi, Google Drive sai kätevän uudistuksen offline-tilaan. 6.9.2021. Google Driveen tallennettuja tiedostoja voi jatkossa tarkastella aiempaa monipuolisemmin ilman verkkoyhteyttä.

Newsroom.com, Polaroid esittelee edeltäjiään luovemman kameran: Polaroid Now+. 6.9.2021. Lehdistötiedote. Analoginen pikakamera, jonka voi yhdistää puhelimeen Bluetoothilla.

 • Kameran toimitukset alkavat syyskuun lopulla. Suositushinta on 159,00 euroa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

 • Tamron 150-500mm f/5-6.7 Review: A Wildlife Photographer’s Dream Lens? Julkistettu 22.4.2021. Arvosana 4 * / 5 *. Tamron 150-500mm F5-6.7 Di III VC VXD. Sony FE. Kuvanvakaaja, 4 stoppia, 3 asetusta. Lähin tarkennus 0.60m. Paino 1.724kg. Läpimitta 9.3cm. Pituus 21cm. Suodinkierre 82mm. Mlekein äänetön tarkennusmoottori. Sääsuojattu. Zoomin voi lukita. Mukana vastavalosuoja ja jalustapanta. Suomen hinta on 1499 euroa.
  • Sony 100-400mm f/4.5-5.6, $2400. Sigma 100-400mm f/5-6.3, $950.
 • Fujifilm Announces the Affordable X-T30 II and the Medium Format GFX 50S II.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, Modern Minimal Versus Traditional Travel Lens Kits. 6.9.2021. Yksi runko + 2 objektiivia. Lyhyet luonnehdinnat. Ja ne objektiivivalinnat. Rungot eivät ole höyhensarjalaisia. Kaikkia on Hogan itse käyttänyt.

 • Olympus E-M10 II-IV
 • Olympus E-M1 II or III
 • Nikon Z50
 • Nikon Z5, Z6, Z7, Z6 II, Z7 II
 • Nikon D780, D850
 • Sony A6###
 • Sony A7 models, A7C
 • Canon R6

ePhotozine.com, Capturing The Best Of Britain With Your Camera.

Fotosidan.se, Fyra nya fotografer till Nikon. Neljä uutta ambassadööriä. Konsta Punkka, Suomi. Morten Hilmer, Tanska. Frøydis Geithus, Norja. Britti Nigel Danson.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). ...Jos vaikka tarkastellaan sellaista asiaa kuin ympäristövalokuvajournalismi ja verrataan Suomea muuhun maailmaan, niin ei riitä, että Suomessa ei ole olemassa minkäänlaista traditiota kyseiseen ilmaisumuotoon, mutta Suomessa ei ole edes tilaa tällaiselle ajattelulle.
  • Suomessa luontokuva kaunis ja osoitus kuvaajan taidoista. Teleobjektiivit on myyty suomalaisille luontokuvaajille sillä, että niillä tiukkoja eläinpotretteja kuvaavat brändilähettiläät kuvansa kuvaavat. Jos eläin on kuvattu väljemmällä esimerkiksi 70–200mm -objektiivilla, se täytyy erikseen mainita: eläin maisemassa....
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Aiemmin: Sellainen jännä juttu unohtu mainita, että tää RF70-200 on ensimmäinen objektiivi, joka itsellä on tullut vastaan, jolla ei voi kuvata lasin läpi. ...
  • Selektiivilasi ikkunas ja oikee pinnote kameran linssis nii tekee ton jos vastavaloa vähääkään. Sama pimeällä myös kirkkaille valopisteille lasin läpi.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sinirinta x2.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Reissu on jatkunu taas ja tällä hetkellä viiletetään Kemijärvellä.
  • Pari edellistä päivää vierähti Rollon Hiidenkirnuilla. Yksi Suomi kiipeilyn hienoimpia paikkoja kiven laadun suhteen. Otteita ja reikiä on seinät pullollaan, kuin kiipeilysalilla. Uskomaton paikka. Yhteensä 8 suoritettua reittiä joista kaksi anto taas rutosti buustia parannella haavat käsistä ja suunnata seuraaville kiville. 9 kuvaa.

Facebook, Kuvia Stadista ja stadilaisista viime vuosituhannelta. Julkinen ryhmä. Kaikki näkevät ilman ryhmään liittymistä kuvat.

YouTube, Filmikameroista digikuvaukseen – Taneli Eskola. 8.7.2021. Kesto 11:59. Taiteilijakoti Erkkolan ”Ajan virrassa” -näyttelyssä on esillä Taneli Eskolan valokuvataidetta. Dokumenttielokuvassa tutustutaan taiteilijan kameroihin vuosien varrelta ja kuullaan kuinka valokuvaus on muuttunut siirryttäessä erilaisista filmikameroista digikuvaukseen.

 • Erkkola.fi, Taiteilijakorti Erkkola. Näyttelyssä Tuusulanjärven kuvasto linkittyy kansallismaisemiin ja laajempiin maisemakäsityksiin. Maiseman ajallista ulottuvuutta korostavat Taneli Eskolan valokuvien rinnalla Tuusulan taidemuseon kokoelmista valitut vanhemman taiteen maalaukset. Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, 04310 Tuusula. Näyttely loppuu 19.9.2021.

Yle Areena Audio, Viikon luontoääni, Harmaalokki. 5.9.2021. Kesto 4:59. Viikon luontoäänen esitteli Juha Laaksonen. Kookkaista lokeistamme runsaslukuisin. Nokka keltainen, alalosassa punainen täplä.

 • Sopeutuvainen harmaalokki pesii myös urbaaneissa ympäristöissä. Pekka Toikka sai tänä kesänä seurata pesintää lähietäisyydeltä. Hakaniemi. Ympyrätalon katto.
 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 297 luontoääntä.

Sttinfo.fi, Juha Joron valokuvateoksia Salon taidemuseo Veturitallin Sivuraiteella 25.9.2021-9.1.2022. Juha Joro käsittelee teoksissaan ajan kulkuun ja hiljaisuuden kokemiseen liittyviä teemoja metsän mystiikan ja rauhan välityksellä.

Polku.net, 15/09/2021: Syyskuun jäsenilta.

Theseus.fi. Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut verkossa. Kaikenlaista mielenkiintoista löytyy. Alla vasta pieni osa löydöistä. Osa 5. Jatkoa seuraa...

Älypuhelimista.

ePhotozine.com, Why Use A Telephoto Lens For Wildlife Photography?

Dpreview.com, Slideshow: Ocean Photography Awards 2021 finalists. Kuusi kategoriaa.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: September 5, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Digital Photography School, Neutral Density Filters: Everything You Need to Know. Harmaasuotimet. Kertaus vuosien takaa.

The Online Photographer, Fuji GFX 50S II. Miken mielipide.

Earthboundlight.com, Patience Under a Clear Blue Sky. 5.9.2021.

Diyphotography.net, You can now 3D scan objects with any iPhone – even if it doesn’t have a LIDAR sensor. Ei ilmainen.

Fotosidan.se, ProArt PA32UCG-K - ny skärm från ASUS. 32 tuumaa. 99.5% AdobeRGB. 10-bittiä. Liitäntöjä riittää: Micro HDMI, Thunderbolt 3, DVI, HDMI, Displayport, USB-C, USB-A ja Mini Displayport. Sivustakin pitäisi värit näkyä oikein. Tuki rautaklibroinnille. Mukana tulee X-rite i1 Display Pro. 4K, HDR. IPS. 3840 x 2160 pikseliä. 59.990 kruunua, vain ja ainoastaan. Moms mukana. (piti oikein tarkistaa, kyllä se moms tuossa hinnassa on mukana. Ja Ruotsin alv on 25%. Suomen moms on 24% :-).

 • Yhden g-kirjaimen lisäys yli 2-kertaistaa hinnan...Suomen hintaluokka on 6.800 euroa. Ruotsin hintaluokka euroiksi muutettuna olisi 5.900 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Vesitiivis melontaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Lightroom Classic vs Capture One 21 (Kuvankäsittely).
 • Sony FE 50mm f/1.2 GM (Optiikka). Joo, tästä objektiivista on tullut paljon positiivisia revikoita. Lienee turvallinen hankinta, vaikka ei ilmainen olekaan. Yllättävää keveyttäkin on kehuttu, ja ei aivan mahdottoman kokoinen kuitenkaan kun ottaa huomioon miten paljon f/1.2 aukko antaa "taiteellista vapautta" 50mm kinopolttovälillä.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka).
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Sellainen jännä juttu unohtu mainita, että tää RF70-200 on ensimmäinen objektiivi, joka itsellä on tullut vastaan, jolla ei voi kuvata lasin läpi. Esim. takapihalla pönöttäviä eläimiä ei voi kuvata ikkunan läpi. Vaikka tarkentaisi manuaalilla, tulee outoa jälkeä - ikään kuin 2 kuvaa vähän eri kohdissa päällekkäin. Eipä sitä kai kuulukaan noin kuvailla, mutta muilla objektiiveilla tuokin onnistuu.
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R3 (Järjestelmädigit).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Aitta Pohjois-Karjalassa.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Palaveri kadulla (jotenkin tulee mieleen, että eivät olisi suoamlaisia...).

Digicamera.netin FB-Sivut (FB = Facebook). Nyt esitellyt kuvat on otettu Tallinnassa heinäkuussa 2012. Kuri Koer.

 • Sunnuntai 5.9.2021. Kuvia 16 kpl. Siin Valvan Mina.
  • Kuvia tulee suunnilleen joka toinen päivä. Välillä joka päivä. Välillä joka kolmas. Tai sitten ei.
 • Digicamera.netin FB-sivut.
 • Ja jokaikinen FB-käyttäjä tietenkin tietää, että pelkkiä kuviakin voi selata, Digicamera.netin FB-kuvat. Kaikki. Eikä pikkukuvia tarvitse isommiksi klikata... Eikä tarvitse edes niitä pikkukuviakaan selata... Eikä...

Yle, Tällaisia kuvia koronasta emme ole tottuneet Suomessa näkemään – New York Timesin kuvajournalisti: maailmalla kärsimystä ei peitellä. 4.9.2021. New York Timesissa työskentelevä kuvatoimittaja Mikko Takkunen tietää, miltä koronapandemia näyttää uutiskuvissa eri puolilla maailmaa. Suomessa kuvat ovat olleet kliinisiä. Monissa muissa maissa kärsimys on näytetty lähempää.

HS, Harvinainen kuva­löytö askarrutti tutkija Satu Saviaa – Musta­valkoisissa otoksissa ei tuntunut olevan järkeä, kunnes hän sai ratkaisevan vihjeen. 4.9.2021. Tilaajille. Helsingin kaupunginmuseolle lahjoitettiin yli sata vuotta vanha valokuva-albumi. Tutkija Satu Savia alkoi selvittää, keitä kuvissa olevat vangit olivat.

 • Valokuvat päätyivät Savialle sattuman kautta. ”Museoon otti yhteyttä lahjoittaja, joka tarjosi meille kuvia Helsingin ensimmäisestä hautaustoimistosta, Holmgrenin ruumisarkkuliikkeestä. Se liittyi lahjoittajan sukuun. Samassa yhteydessä hän näytti toista albumia ja kysyi, kiinnostaisiko se meitä”, Savia kertoo.
 • Hän avasi albumin, joka sisälsi pienen pieniä valokuvia, ja yllättyi suuresti. ”Sisäsivulla luki, että kuvat ovat Eerikinkadun poliisiasemalta vuodelta 1918. Aivan uskomattoman hienoja kuvia. En ollut nähnyt vastaavia koskaan, enkä tiennyt, että sellaisia on edes olemassa.”
 • Valokuvat Eerikinkadun poliisiasemalta herättivät Saviassa lukuisia kysymyksiä. ”Ihmettelin sitä hauskanpitoa, joka kuvissa ilmeni. Miehet hymyilivät, olivat ulkona selleistä ja pelasivat vartijoiden kanssa tammea.”
 • Savia löysi arkistoista heinäkuulta 1918 peräisin olevan Suomen kuvalehden, jossa oli täsmälleen samoja kuvia kuin albumissa. Kuvissa ilveillään ja pelleillään. Osa kuvista on otettu sisäpihalta, osa kadulta.
 • Artikkelissa kerrotaan: ”Melkein heti kapinan alussa sulkivat kapinalliset useita lainkuuliaisia kansalaisia mm. 3:lle poliisiasemalle, jonne varsinkin kerättiin rautatiemiehiä. Tässä olevat kuvat ovat tämän vankeuden ajalta.”
 • Vankeja kuulusteltiin ja heitä syytettiin suojeluskuntaan kuulumisesta. Heitä epäiltiin myös sabotaasista, kuten rautateiden tuhoamisesta. Rautatieläisten syyllisyyttä vastaan ei löytynyt mitään näyttöä, mutta vaarallisina vastavallankumouksellisina heidät passitettiin tutkintavankeina lääninvankilaan.
 • Iltalehti, Harvinaiset kuvat Suomen sisällissodasta mykistivät tutkijatkin: Miksi vangeilla on niin hauskaa? 7.3.2021.
 • Helsingin Uutiset, Satu Savia sai käteensä pikkuruisen valokuva-albumin, jonka sivuilla on mysteeri vuoden 1918 Helsingistä – "Miksi miehillä näytti olevan mukavaa kaltereiden takana?" 4.3.2021.

Yle, Kun kuuluu vähemmistön vähemmistöön. 4.9.2021. Valokuvaprojekti avasi Aleksandra Lemken silmät. Hän näki, millaista on rodullistettujen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien elämä Suomessa. Samalla hän löysi suuren perheen, johon tunsi kuuluvansa.

Sttinfo.fi, Musiikkitalon urkujen rakentamista seuraava Urkujen matka -valokuvanäyttely avautuu maanantaina 6.9.
3.9.2021. Helsingin Musiikkitalon konserttisalin uusien urkujen rakentamisen ensimmäinen vaihe toteutettiin konserttisalissa kesän 2021 aikana. Toistaiseksi urut jäävät vielä konserttiyleisön katseilta piiloon, mutta kesän aikana toteutettuihin työvaiheisiin pääsee kurkistamaan Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kautta, joka on nähtävillä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä.

Tivi.fi, Tällä ohjelmalla integroit verkkolevyt tietokoneeseen. 4.9.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Pilvipalvelut ja verkkolevyt tehostavat huomattavasti tietokoneen käyttöä. Mutta, jos käytössä on useita pilvipalveluja ja erilaisia verkkolevyjä ja palvelimia, eri yhteysohjelmien välillä hyppiminen vie turhaan aikaa. Mountain Duck ratkaisee ongelman.

 • Mountain Duckin idea on yhdistää kaikenlaiset verkkolevyt Macin Finderiin ja Windowsin tiedostoselaimeen. Ohjelma tukee suosituimpia pilvipalveluja, kuten Dropboxia, Google Drivea ja OneDrivea, sekä useita harvinaisempia palveluja.
 • Palvelinyhteydet onnistuvat puolestaan esimerkiksi sftp- ja webdav-yhteyksillä.
 • Mountain Duck näyttää verkkolevyllä olevat tiedostot heti ja avattu tiedosto synkronoidaan automaattisesti tietokoneelle. Ponnahdusvalikosta saa valittua myös käsin synkronoitavat kohteet.
 • Mountain Duckia voi kokeilla ilmaiseksi 10 minuuttia tai pyytää pidempi kokeiluaika. Lisenssi maksaa 35 euroa. Mac, Windows.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, 10 Essential Things to Think About for Portrait Photography. Kertaus vuosien takaa.

Thephotoarbus.com, 35 Awesome Examples of Night Photography. Paljon kuvia. Aiheittain. Lisäksi aiheeseen liittyviä kuvausvinkkejä.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Why Use A Tripod For Macro /Close-Up Photography?

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Our thoughts on Fujifilm's X Summit announcements. YouTube-video, kesto 9:55. Sisällysluettelo.
 • Hands-on with the new Fujifilm XF33mm F1.4 R LM WR. Kroppikennoisille, X-mount. Paino 360g. Läpimitta 6.7cm. Pituus 7.4cm. Sääsuojattu. Suodinkierre 58mm. Vastavalsouoja. Syyskuussa myyntiin. $799.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Renskötarnas vardag i utställning. Puhtaanapitolaitoksen arkipäivää.

Kamera & Bild, De vann exklusiv online-workshop med Adobe.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sttinfo.fi, Hannu Hautalan Sata parasta – Loistava valikoima luontokuvia. 3.9.2021. Sata parasta -teokseen on valikoitu Suomen kansainvälisestikin tunnetuimman luontovalokuvaajan Hannu Hautalan parhaita kuvia. – Kirja julkistetaan Kuusamossa 10. syyskuuta.

 • Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Kuusamo Nature Photo -tapahtumassa, Kuusamotalossa perjantaina 10.9. klo 18.00. Samassa tilaisuudessa julkaistaan myös Anna-Stina Nykäsen ja Juha Metson kirja Hannu Hautala – Legendan perintö (Docendo).

Lapin Kansa, "Mitä paremmin tuntee luontoa ja sen ilmiöitä, sitä paremmin luontokuvia pystyy ottamaan", sanoo palkittu luontokuvaaja Hannu Hautala. 10.5.2021. 80 vuotta täyttävän Hannn Hautalan luontovalokuvien esikuvana on vanha kiinalainen taide.

 • Hautalan lapsuudessa luontovalokuvaajia oli hyvin vähän.
 • –Siihen aikaan käytiin keskustelua, ovatko luontovalokuvaajat vähän hulluja. Luonnossa oli tapana lähinnä marjastaa tai metsästää. Luontovalokuvaajat löivät itsekin asiassa löylyä kiukaalle.
 • Hautala myi ensimmäisen kuvallisen luontojuttunsa Vaasa-lehteen 1958 ja julkaisi ensimmäisen valokuvakirjansa kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1970 hän siirtyi autonasentajan hommista päätoimiseksi luontovalokuvaajaksi taiteilija-apurahan turvin.
 • Erityisesti metsä- ja suoluonnon kuvaamiseen keskittynyt Hautala on julkaissut vuosikymmenten mittaan yli 60 valokuvakirjaa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.
 • Suomen Wikipedia. Hannu Hautala.
 • Yle, Suomen kansallisluontovalokuvaaja Hannu Hautala rakastaa öisiä metsiä. 10.7.2017.
 • Yle Areena Audio, Parasta ennen kuolemaa. 11.7.2018. Metsäradio, kesto 12:43.
 • Museot.fi, Teno. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 25.1.2021–30.6.2021.
 • Suomen Ammattiluontokuvaajat, Facebook, Nousuun kesäyössä. 30.4.2021. Hannu Hautala edelleen mukana toiminnassa ja näyttelyssäkin.
  • Toukokuussa esittelyssä kymmenen suomalaisen ammattiluontokuvaajan tuotantoa Finlandia-talon Veranda näyttelytilassa. 3.-31.5.2021 välisenä aikana. Karanzininranta 4, Helsinki, kahvilan aukioloaikoina ma-pe klo 9.00-18.00.
 • The Online Photographer, Quote o' the Day: Hannu Hautala. Suomi mainittu.
 • Hannuhautala.fi
 • Google kuvahaku, "Hannu Hautala"

Iltalehti, Aamuäreä kottarainen ja kirahvilla ratsastava apina – katso tästä vuoden hauskimmat luontokuvat. 3.9.2021. Kuvat klikkaamalla isommiksi. Ja seuraaviinkin kuviin pääsee kätevästi. Ei tarvitse jokaista erikseen klikata isommaksi. Tarpeeksi isot kuvat.

Yle, Kenen luonto? -luontovalokuvanäyttely tuo yhteen luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat Oulun Valveella. 3.9.2021. Suomea kiertävä Kenen luonto? -valokuvanäyttely viipyy Oulussa kuukauden ajan. Taiteen edistämiskeskuksen puitteissa toteutettu näyttely puhuu luontosuhteesta ja herättelee yhteiskunnallista keskustelua yli 20 taiteilijan voimin.

 • Pohjoinen valokuvakeskus, Kenen luonto? 04.09.2021 - 03.10.2021. Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria Ikkunagalleria Valvegalleria.
 • Kulttuuritalo Valve, Oulu, Hallituskatu 7. Saapuminen.

Pekka Hyvönen, Klondyke. 3.9.2021. Ei, emme matkusta ulkomaille vaan pysymme Keravalla, joka taas pienen tauon jälkeen tuntuu eksoottiselta, osin vielä kartoittamattomalta paikalta.

 • Juna kuin peto? In English.
 • Kaalimato.com, E-rappu (?).

Yle Luonto, Facebook, Revontulikausi on alkanut Lapissa. 3.9.2021.

Io-tech.fi, Foorumi. Sieltä sitten alue Viihde-elektroniikka, audio ja kamerat. Muutama ketju löytyi, kameroihin liittyvää.

MTV, Tampereella elvytetään vintagebuumin herättämää alaa – mestarimekaanikko Jukka: "Osaajia ei löydy enää ulkomailtakaan". 8.5.2021. Video, kesto 3:50. Ja tekstiä aika paljon. Ja toinenkin video, kesto 1:32. Kaupuan päälle kolmaskin video, kesto 1:36. MTV:n tapaan alussa 1 - 2 mainosta.

 • Yli puolet Tampereella huolletuista kameroista myydään jo ulkomaille.
 • Kysyntä on kasvanut niin suureksi, että Kameratori perusti TE-palveluiden ja Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa rekrykoulutusohjelman kamerateknikoille. Filmikamerat + optiikka, ym.
 • Mestarimekaanikko Jukka Kelotien, 55, työpöydällä on avattu Leica M6, kameramaailman aatelistoa. Ruuveja, tappeja ja muita osia on aseteltu siistiin riviin irti otetun ulkokuoren viereen. Työpöydänseinää koristaa diplomi – "Leica Specialist". Jukka on työskennellyt filmikameroiden parissa vuodesta 1984.
 • Monella valokuva-alustalla on filttereitä, joilla pystyy matkimaan filmin ulkonäköä digikuvissa. Nyt tuntuu siltä, että monet haluavat luoda samaa kuvallista jälkeä oikeilla filmikameroilla.
 • Pelkän kamerarungon hinta voi vaihdella merkistä riippuen muutamasta kympistä jopa tuhansiin euroihin.
 • – Yllättäen pienet, mitättömät kamerat voivat olla satojen eurojen arvoisia. Samalla vanha studiokamera, joka saattoi aikanaan maksaa uuden auton verran, voi olla nykyään "vain" muutamien satojen eurojen arvoinen, Lehmus avaa.
 • Kameratori.fi.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, dPS Weekly Photography Challenge Rain.

Dpreview.com.

IR, In Other News: Dealing with mixed lighting, night sky photo tips, posing ideas and more.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Baker's Dozen: Grandkids. Nyt kuvat esillä. 13 kuvaa.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Why Should I Create A Triptych?

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #46 – New Gear Rodeo: Video Accessories. Podcast, kesto 41:36. Sisällysluettelo.

Fotosidan.se, Mögliga bilder från källaren får nytt liv. Ei möjliga vaan mögliga.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, TTArtisan 17mm F1.4 –Affordable Fast Wide Angle. 27.8.2021. Kesto 8:04. Sisällysluettelo. Täysmanuaali lasi. Micro 4/3 -systeemi, Canon M, Fuji X, Nikon Z ja Sony E. Objektiivi kuitenkin kroppikennoinen. Sulannolla kokeiltavana Sony E -versio. Sony a7c -täyskennoinen käytössä, kroppikennomoodi. Hinta houkuttaa, $139.

 • YouTube-kanavalla 29.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Computational Photography with Olympus. 27.8.2021. Kesto 11:29. Sisällysluettelo. Focus Stacking. HighRes shot. ProCapture. Live Composite. LiveND. Multiple Exposure.

 • YouTube-kanavalla 45.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Pekka Hyvönen, Se on syksy nyt. 2.9.2021. Näin totesi muistaakseni Martti Syrjä (?) Tampesterin seudun muusikoiden luontokerhon kokouksessa. Se jäikin ainoaksi lauseeksi kokouksen pöytäkirjassa.

Lassi Kujala, Facebook, Kuusamo nature photo festival. 2.9.2021. Viikon päästä.

Yle, Luonnonsuojelualueen viereinen puro näyttää jatkuvasti öljyiseltä, mutta ei ole sitä – näin kuka tahansa voi testata, onko vesistö saastunut. 30.8.2021. Helsingin Lammassaaren ja Pornaistenniemen välissä sijaitsee Säynäslahden kanaali. Kanaali on keskellä erittäin suosittuja ulkoilualueita, eli ohikulkijoita riittää.

 • Ohikulkijoilla onkin ollut syytä äimistellä kanaalia: Helsingin Sanomat uutisoi elokuun alussa puron muuttumisesta vihreäksi, kun taas elokuun viimeisenä viikonloppuna vettä peitti mustanpuhuva, öljymäinen pintakerros.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, 11 Food Photography Composition Tips (for Mouthwatering Results).

Fujilta uutta.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • Slideshow: A bewildered roadrunner at the US—Mexico border took home the grand prize in this year’s Bird Photographer of the Year competition.
 • Sigma will announce new products on September 9.
 • Asus announces ProArt Studiobook and Vivobook Pro notebooks for visual artists.
  • Petapixel.com, Asus Unveils ProArt Studiobook and Vivobook Laptops for Creatives. Asus Studiobook Pro 16 OLED, $2500. Asus Studiobook 16 OLED, $2.000.

ePhotozine.com, 5 Easy Ways To Prevent Camera Shake.

Diyphotography.net.

IR, Nikon Z MC 50mm f/2.8 Hands-on Review: Is this compact macro lens as good as the 105mm f/2.8?

Fotosidan.se, Nude på Fotografiska. 30 naisoletettua taiteilijaa. 20 maata. 200 teosta (valokuvia, videoita, installaatioita). Tukholman Fotografiska. 3.9.2021 - 28.11.2021. Aika hätkähdyttävä kuva.

Kamera & Bild, Fotomässan skjuts fram igen – till 2022. Piti olla joulukuussa 2021.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Vesitiivis melontaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Etsiskelen "taskuun menevää" vesitiivistä kameraa kajakki melontaan. ...
 • DCN Myydään-alue. Taas pitää mennä toiselle sivulle, sen verran paljon uusia tai muutettuja ilmoja.
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). 70-200:t on tehty henkilökuville studio-etäisyyksiltä, 70mm puolivartalo- ja 200mm muotokuville. Saa sille muutakin käyttöä keksiä, mutta aikoinaan huomasin että 200mm on liian lyhyt sekä 70mm ja lyhin tarkennusetäisyys liian pitkiä omaan puuhasteluun.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Tuo 100-500mm on hankintalistalla, mutta sen hinta saisi painua hieman alaspäin. En kyllä usko sen tapahtuvan ihan lähiaikoina, kun aina nettikauppoja selaillessani saldot on sen osalta olleet punaisella. Ja vaikka hinta n.500€ joskus laskisi, niin silti menee enemmän rahaa, kun ei tämäkään alelaarista ihan ilmainen ollut. Eli ihan hirveästi ei tämän hankinnassa tainut järkeä olla :)
  • Toistaiseksi tyyydyn kuitenkin ef 100-400mm ja tähän pimeään 600mm sen korvikkeena. Haaveissa on kuitenkin joku käsivaralta käytettävissä oleva ja valovoimainen RF-supertele 400/600mm F4 DO tai vastaavaa (jos sellaisen saisivat joskus myyntiin).
 • Fujifilm X100V (Casio, Fuji). Tulin itsekin ostaneeksi tämän kameran ja voi pojat että maistuu tällä kuvaaminen. Onhan tämä ihan yliveto laite melkein kaikkeen muuhun entä luontokuvaukseen. Vajaan kuukauden verran olen nyt käyttänyt ja testaillut eri filmisimulaatioita mitä netistä olen löytänyt.
  • Tulin myös tilanneeksi vastavalosuojan, saksan amazonin sivuilta löytyy tällainen, katu-uskottava, halpa ja erittäin laadukas. Ihan vain vinkkinä muillekin X100 kuvaaville.
 • sony alfa 6600 kohina? (Nikon, Sony).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). (..paljon taas viestejä, viitsisikö lukea? No lukaisin, Ihan mielenkiintoista...)
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Nyt ku on lainassa tää kamera ni onhan tämäkin pirun mukava. Jos en nyt ihan puusilmä ole, niin EVF ja näyttö lienee tarkempia. Aika rajatut on videoiden valinnat sd kortille. En nyt täksi aikaa halua alkaa uusia kortteja/lukijoita ostamaan. Kitkutellaan tolla tää läpi. Hirveä säästäminen kun C70:een meneillään. Mut sit yks iso, iso, iso juttu minkä olen kironnut R6:ssa; kolme custom paikkaa (C1-C3) videopuolella. Toi säästäis aikaa niin perhanasti.
  • On tää kaiken kaikkiaan vakuuttava kamera tämäkin. Yllättävän erilainen tuntuma kouraan vaikka aika pitkälti sama runko onkin.
  • (lat. huom. : olisiko sitten pitänytkin ostaa R5... ehkä).
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Useita viestejä.
 • Sony A7RII Discontinued After 6 Years ! (Järjestelmädigit). ...Minullakin edelleen käytössä. On ollut hyvä kamera, ja saanut mukavasti firmware päivityksiä, suurin osa hyödyllisiä ;-) ...
 • Romurautaa ja Ruostetta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Kommentit.
 • Summertime (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Lat. huom.: ollaan aika lähellä Eiran sairaalaa. Tuttu kuja. Jaksaisikohan tänä vuonna foliage-kuvausta eli ruskaa kuvata...).
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja: Kiitosta kaikille Namibia kuvaston tykkääjille. Tässä parit ruudut joita säädelty sen hetken fiiliksen mukaa.

Elämää kaupungissa. Lintualtaiden mäyrä – Tuomas Heinonen. 1.9.2021. Uusi tarina julkaistu. Lintualtaan vieressä sijaitsi vanha täyttömäki, joutomaa. Täyttömäen alueella viihtyi paljon eläimiä mm. mäyrä, metsäkauriita, rusakoita, lintuja, sudenkorentoja, perhosia jne. Täyttömaan lajikirjo oli valtaisa ja se oli kiva kohde. Talvisin alue mahdollisti urpiaisten ja tiklien kuvaamisen talventörröttäjissä. Täyttömaan alueella oli kaksi pesää, joista toisessa oli useita kulkureittejä – niin kuin mäyrän pesässä yleensä.

Facebook, Vuosi saarella - pmmarkkanen. 31.8.2021. Tänä vuonna kolme kuvaani pääsi Vuoden Luontokuva 2021 -kilpailun semifinaaliin. Tämä on yksi niistä. Se on nimeltään "Sukellus avaruuteen". Muut kaksi ovat "Myrsky ja sinisen hetken tyyneys" sekä "Porvoonjoesta noukittuja polkupyöriä". Kilpailun tulokset julkaistaan 23.10.2021.

Jussi Aalto, blipfoto. Kuva päivässä.

Iltalehti, ”Siellä sinä olit altaassa!” – näin vauvauintikuvat päätyivät työkaverin silmille. 27.8.2021. Lasten kuvien jakaminen somessa jakaa mielipiteitä ja on yleinen riidanaihe.

 • ”Siitä saa parempaa sisältöä, kun jakaa lasten kuvia somessa”, arvioi yksi Iltalehden lukija vastauksessaan. Iltalehden kyselyyn lasten kuvien jakamisesta somessa vastasi liki sata lukijaa. Monella oli selkeä mielipide aiheesta ja monen perhe- tai kaveripiirissä aihe on jännitteinen. Esimerkiksi nimimerkki Ellu ihmettelee kavereiden avointa linjaa.

TM, Äärimmäisen nopeaa hidastusta. 2.9.2021. Vision Research Phantom TMX 7510 -suurnopeuskamera. Phantom TMX 7510 tallentaa hd-videota 76 000 ruutua sekunnissa, ja parhaimmillaan päästään sekunnissa huimaan 1,75 miljoonaan ruutuun. Testasimme, miten uusi suurnopeuskamera lähes pysäyttää ajan. Runko maksaa urheiluauton verran, varusteiden ja optioiden kanssa hinta voi nousta yli 200.000 euroa. Kameran ja kuvaajan voi toki myös vuokrata, muutaman tuhannen euron päivähintaan.

Meriharakka.net, Røros – Norjan joulukaupunki. 2-9.2021.

Älypuhelimista.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • 8 Reasons Why Flip Screens Are Useful Accessories On Cameras. Kääntyvät näytöt.
 • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG DN OS Sport Lens Review. Julkistettu 4.8.2021. Arvosana 4.5 * / 5 *. L-mount ja Sony FE. Kuvanvakaaja 4 stoppia. Lähin tarkennus 2.8m. Paino 2.1kg (760g vähemmän kuin peililäpsyttimiin tarkoitettu versio). Läpimitta 10.9cm, pituus 26.6cm. Suodinkierre 95mm. Vastavalosuoja ja jalustapanta mukaan.
  • Suomen hintaluokka on aavistuksen yli 1500 euroa. Ja hyllytavaraa.
 • Meike 24mm T2.1 FF-Prime Cine Lens For Full Frame Cameras. Ennakkotilaushinta $1199. Toimitukset ehkä marraskuun lopussa.

Petapixel.com.

 • Roadrunner Blocked by U.S. Border Wall Wins Best Bird Photo of 2021. Paljon muitakin kuvia.
 • Canon Quietly Raises the Prices of Multiple Cameras and Lenses. Ai. Ei AI.
  • Suosituimmat RF-optiikat, hintaa lisää $100. Ja myös esim. Canon 5D Mark IV +$200 (luulisi että pikemminkin alaspäin...). Kaikilla valmistajilla on ollut tomitusvaikeuksia. (kommenttien perusteella juuri ennen mahdollisten syyskuun cashbackien aikaan...).
 • If Cameras Are Just Tools, Why Shoot On Leica? Miksi kirjailijat eivät vertaa sitä, millä näppäimistöllä tulee parhaat kirjat? Aiemmin olisi kysytty, millä kirjoituskoneella saisi parhaat kirjat kirjoitettua.
  • Huoh. Ja vielä kerran Huoh.
  • Välinehän ei merkitse mitään, vain kuvaaja. Kuvaaja ei edes tarvitse kameraa, eikös niin...
 • Do Mirrorless Camera Bodies Depreciate Faster Than DSLRs? Klikkiotsikko, joka ei merkitse yhtään mitään. Voihan sitä asioita näinkin päin katsoa. Vai.
 • How To 3D Print Sturdy, Long-Lasting, Customizable Lens Caps.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, 13 Best Cinematic Lightroom Presets (in 2021). Katsaus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.09.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2021 (Sana on melkein vapaa).
 • Islannin purkaus 2021 (Mikä tahansa muu valokuvausaihe). Noniin, nyt sai liikkuvat kuvatkin näkymään ja hätäsesti pikku teaserin sain ladattua tuubiin.
  • YouTube, Volcano adventure teaser 1. Video, kesto 2:54. Clips from the Fagradalsfjall Volcano... more to come. (puolenvälin jälkeen kuuluu silloin tällöin ääntäkin...). (hurjan näköistä...).
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). Olivat laittaneet RF 600mm f/11 putken alelaariin ja tuli sorruttua heräteostokseen, vaikka kuvittelin jättäväni alunperin kaupan hyllyyn. Tämän tuottama kuvanlaatu on kyllä pienoinen positiivinen yllätys. Käyttökohteeksi itselleni perustelin kirkkaalla kelillä tunnistuskelpoisten kuvien ottamisen pikkulinnuista. Mielestäni ajaa täysin asiansa siihen tarkoitukseen. ...
  • ...Perhoset ja korennot suurinpiirtein minimitarkennusetäisyydeltä. Västäräkit noin 10m etäisyydeltä. Telemaisemat reilun 500m etäisyydeltä. Aitan seinä alle 20m etäisyydeltä. Maisemat ja aitan seinä täydellä resolla nähtävissä kuvat.fi sivullani....
  • mve.kuvat.fi, RF600 F11 IS USM.
 • ---Omat odotukset oli terävyyden suhteen heikommat R5:n nokalla. Difraktiohan vaikuttaa jo melko paljon tässä. Se oli myös pieni yllätys, että tekee melko samantason jälkeä ihan nurkasta nurkkaan. Telejatkeen kanssa ei nyt oikein mitään tee, mutta ilman jatketta kyllä tällä harrastelija asiallista kuvaa saa aikaiseksi, erityisesti jos ei tarvitse pikselitasolle kropata. Värit voi tosiaan olla hieman pielessä, en juurikaan aikaa käyttänyt siihen käsittelyyn, terävyyden tai sen puutteen pitäisi kyllä selvitä noista.
  • Jos jostain löytyy kevyempi ja saman hintaluokan 600mm, joka tuottaa parempaa jälkeä, niin vinkit otetaan vastaan :) Hifistien ei kannata näihin sotkeutua, kun tiedossa on takuu varmoja petttymyksiä.
 • (Jos jostain löytyy kevyempi ja saman hintaluokan 600mm, joka tuottaa parempaa jälkeä, niin vinkit otetaan vastaan :))
  • Ei varmaan ole olemassakaan vastaavanlaista. Minun mielestäni ,jos rahaa on käytettävissä niin monipuolisempi olisi ollut 100-500. Kooltaan samaa luokkaa. Alle sentin pidempi joten käytännössä mahtuu saman kokoiseen reppuun tarvittaessa. Jatkeella saa 700/10 vs. 600/11.
   100-500 on myöskin jolle en löydä kilpailijaa kun ajattelee kokoa/painoa suhteessa 500mm/läh.tark. telepäässä 1,2m(0,33×).
 • sony alfa 6600 kohina? (Nikon, Sony).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Minä pyrin tuottamaan RAW kuvasta jälkikäsittelyn jälkeen sellaisen lopputuloksen, jollaisena tilanteen näin ja koin kuvaustilanteessa. Välillä hyvinkin kohinaisen ja väreiltään lattean RAW kuvan katseleminen ei tuota minulle mielihyvää. En poista kuvistani jälkikäsittelyssä mitään muuta näkyvää informaatiota, kuin se mitä mahdollisella rajaamaisella kuvasta häviää, mahdollisesti objektiivin tuottamia väri heijastumia tai kennosta kuvaan siirtyvää likaa. Minä olen harrastelija kuvaaja, päätyöni on aivan jossain muualla, eikä kuvien myyminen ole minulle kovinkaan tärkeää.
 • Sony A7RII Discontinued After 6 Years ! (Järjestelmädigit).
 • Namibia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit: Tuli katsottua kuvat aivan huumassa, mielettömän laadukasta settiä, rispect.

Digicamera.netin FB-Sivut (FB = Facebook). Nyt esitellyt uusimmat kuvat otettu sunnuntaina 29.8.2021. Hki keskusta.

 • Keskiviikko 1.9.2021. Kuvia 24 kpl. Porthania, Senaatintori, Kauppatori, Espa ja ex-Kaisaniemen metroasema. Suora linkki uusimpaan päivitykseen.
  • Kuvia tulee suunnilleen joka toinen päivä. Välillä joka päivä. Välillä joka kolmas. Tai sitten ei.
 • Digicamera.netin FB-sivut.
 • Ja jokaikinen FB-käyttäjä tietenkin tietää, että pelkkiä kuviakin voi selata, Digicamera.netin FB-kuvat. Kaikki. Eikä pikkukuvia tarvitse isommiksi klikata... Eikä tarvitse edes niitä pikkukuviakaan selata... Eikä...

Yle, Näin Suomen luonto sykähdyttää – pyysimme kuvia huippuhetkistä 2021 ja niitähän tuli! Suomen luonnon päivää juhlitaan joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina. Kaikkiaan kuvia on 128 kpl (kannattaa siis painaa sivun alalaidan Näytä lisää sisältöjä -painiketta).

 • Kaikissa kuvassa otsikko, monessa tarinakin.
 • Alussa video, lyhyempi kooste ja sitten pidempi kooste.

Petteri Hautamaa, Kirjaesittelyssä Juha Taskisen Paluu Saimaalle. 1.9.2021. Juha ”norppa” Taskinen ei esittelyjä tarvitse. Monialainen luontokuvaaja ja saimaannorpan suojelija kuvasi ekan norppansa jo yli 40 vuotta takaperin 1979 ja on sittemmin kerennyt tehdä yhtä, jos toista uhanalaisten sisävesihylkeittemme hyväksi.

VB-valokuvakeskus, Tulevat näyttelyt. Kuninkaankatu 14-16, 70100 Kuopio. Suljettu 30.8.-2.9.2021. Näyttelyä rakennetetaan.

 • 3.9.-7.11.2021 Lux/Pictura Kreetta Järvenpää, Sandra Kantanen, Antti Karppinen, Timo Kelaranta & Miikka Vaskola. Syyskauden avaava “Lux/Pictura” käsittelee kahta toisistaan erillä pidettyä taiteenalaa ja niiden hienoa, mutta totista rajaa. Mitä valokuvaus on antanut maalaustaiteelle ja mitä vaikutteita maalaustaiteesta käytetään valokuvissa?
 • 12.11.2021 – 23.01.2022 Heikki Willamo: Valokuvia eläimistä. VB-valokuvakeskuksen vuoden 2021 viimeinen näyttely esittelee valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamon (s. 1952) luontokuvia. “Valokuvia eläimistä” -näyttelyssä esiintyvät eläimet ovat joko vanhojen metsien aidoimpia asukkaita tai juuri niitä eläimiä, joilla on ollut tai on yhä suuri merkitys ihmisen mielenmaisemassa.

Yle Areena Audio, Viikon luontoääni, Tunturisopuli. 29.8.2021. Kesto 5:04. Viikon luontoäänen esitteli Juha Laaksonen. Selostajan ääni rauhoittaa. Ei itsemurhavaelluksia mereen. Sopulit eivät ole laumaeläimia (vrt. toimittajat). Yksi maailman kauneimmista nisäkkäistä. Ja kova lisääntymään.

 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 296 luontoääntä.

Yle, Muuttolintujen matkassa - opas syysmuuttajien tunnistamiseen. 21.9.2016.

Työväenmuseo Werstas, Tee työstäsi historiaa! Auta museota tallentamaan tämän päivän työelämää: kokoelmiin kaivataan kuvia 2020-luvun työpaikoilta koko Suomesta Hangosta Inariin, Uudestakaupungista Ilomantsiin. Älypuhelinten ansioista työntekijällä on kamera lähes aina käden ulottuvilla ja työntekoa kuvataankin todennäköisesti enemmän kuin koskaan. Kuitenkin vain harva näistä kuvista päätyy museoon ja tulevien sukupolvien nähtäville.

 • Instagram werstas
 • Jaa kuva työpäivästäsi Instagramissa tunnisteella #duunikuva ja tägää @werstas kuvaan. Jos tilisi on yksityinen tai et halua julkaista kuvaa somessa, lähetä se osoitteeseen: lahjoitukset[at]tyovaenmuseo.fi Jaettuasi kuvan museon tutkija on sinuun yhteydessä.

IS, Windows 11 tulee ensi kuussa – näin päivitykset etenevät. 1.9.2021. Alkaen 5.10.2021. Merkittävä osa vanhoista tietokoneista ei ole päivitettävissä, sillä Windows 11 edellyttää TPM 2.0 -tietoturvamoduulia. Tällainen puuttuu tyypillisesti vanhoista tietokoneista. Jos tietokone ei ole Windows 11 -yhteensopiva, päivitystä ei tarjota. Microsoftin käyttöjärjestelmistä ainoastaan Windows 10 on päivitettävissä 11:een.

 • Kokemus osoittaa, että uutta käyttöjärjestelmäversiota ei kannata olla lataamassa ensimmäisten joukossa. Vaikka sitä on testattu kuukausien ajan, pc-laitekannan moninaisuuden vuoksi ensimmäisiin versioihin jää melkein poikkeuksetta lastentauteja.
 • Päivitysten tarjoaminen porrastetusti, aloitetaan uusimmasta laitteista.
 • Tivi.fi, Windows 11 vanhaan tietokoneeseen? Harkitse uudestaan. 31.8.2021.

Älypuhelimista.

-----(huomenna sitten DCN News - gasp - iltapäivällä...)-----

Petapixel.com.

Digital Photography School, Program Mode: Everything You Need to Know (Ultimate Guide). Kertaus vuosien takaa. Iso P-kirjain. Ei kannata etukäteen tuomita, välillä ihan toimiva asetus, kuvaaja vapautuu kuvaamiseen. Toimii parhaiten silloin, kun aukolla ja suljinajalla ei ole väliä, ISO-arvolla kyllä. Siis kuvataan ulkona, halutaan mahdollisimman vähän kohinaa kuviin. P-mode ja alhainen ISO-arvo kiinteästi. Ja eikun suljinta painelemaan. Välillä voi nopeasti sitten vilkaista mitä kuvaa...

ePhotozine.com, 8 Top Photography Tutorials To Help Improve Composition. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Elokuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset