Kesäkuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Toukokuu 2021

31.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Seuraaja P20 Pro:lle (Digkuvaus). 12 viestiä.
 • Ongelmia salaman kanssa (Digikuvaus). aitaa olla kyse yhteensopivuudesta tai pikemminkin rampautuksesta, itsellä on kanssa vanhempi Sigman salama, mikä toimii kyllä vanhempien runkojen kanssa, muttei uudemman kanssa. Eli toimii 5Ds & 1DX kanssa, mutta ei 5D4 kanssa. Sama koskee joitakin orkkis latureita, niillä ei pysty lataamaan tarvikeakkuja.
 • Nikkor Z, 85mm 1.8 S (Optiikka). Nyt se päätös piti tehdä erään asiakaskuvauksen jälkeen. 85/1.4G lähtee vaihtoon tai jää varalinssiksi. Sinänsä terävä ja loistava linssi tekee niin pahaa comaa joissain tilanteissa, että aika on taitanut ajaa tuon ohi? Eihän tuota asiakas huomaa vaan kehuu kuinka hienoja kuvia, mutta kun sen itse huomaa editissä, niin sehän se. Eli kohta testiin Z 85 1.8
  • Kunhan saa vähän kokemusta, niin sitten tuosta lisää.
 • Sony ZV-E sarjan järkkärit (Järjestelmädigit). Hyvä varmaan aloittaa näille kevyemmän sarjan "vloggaus" vehekeille oma ketjunsa. Tästä tulee varmasti mielenkiintoinen & suosittu uusi sarja! Mutta astuu selkeästi eri reitille perinteisten järkkäreiden kärrypolulta;
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Järvimaisema (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksyn reissulta Joensuun Kalliojärvelle. Olympus E-M5MarkII, OLYMPUS M.12-40mm F2.8, ƒ/6.3, 30.0 mm, 1/20, ISO 200.
 • Ei millään tavalla kiinnostava 9/x (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kehuja satelee. (...sopivan arvoituksellinen kuva...).
 • Kanavan varrelta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit kaihista.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 kuva.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR- ja UV-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. 2 kuvaa.
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt on sitten ensimmäinen SM-Ralli takana, viikonloppuna ajettiin Länsirannikon ralli Liedon ympäristössä. Oli kyllä hieno kokemus, täytyy mennä jossain vaiheessa toistekin paikalle.
  • hencca.galleria.fi, Ralli SM Länsirannikon Ralli 2021.
  • Mihins nakkasit jytkymmät rungot? 6D näyttää olevan parissa setissä. 135/1.8 Sigma kyll pelittää hienosti monessa kuvassa ja tarjoaa ehkä juuri sitä erottuvaa lisäblurria.
  • ---Tuo 6D on mun oma ja tällä hetkellä ainut runko (ellei lasketa vanhinta M:ää, jota käytän hyvin harvoin)
  • ---5D IV oli Jyväskylän Gradian runko, jota pystyi opiskelujen aikaan lainaamaan. Sony oli edellisen työpaikan runko, siitä en oikein tykännyt. 1D III:n myin pois, kun se oli niin vähällä käytöllä, kun tykkään 6D:n tuottamasta kuvasta.
  • ---Suunnitelmissa on ostaa toinen tuollainen 6D (näiden hinnat on käytettynä nyt itselle sopivalla tasolla), niin helpottaisi vähän asioita, kun kuvaan pelkästään noilla prime-objektiiveillä.
 • Ei millään tavalla kiinnostava 10/10 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). K18. Sammakot. Ylellä taidetiin kertoa, että naaraat ovat koiraita isompia. Taitaa olla turha yrittää tulkita sammakoiden ilmeitä ihmisen kontekstissa.

Sulantoblog, Sigma 24mm 35mm 65mm –Perfect Compact Set Up. 27.5.2021. Kesto 11:58. Sisällysluettelo. Sigma 24mm F3.5 DG DN. Sigma 35mm F2 DG DN. Sigma 65mm F2 DG DN. Täyskennoisille. L-mount, Sony E. Porvoossa. Sulanto keskittyy nyt lähinnä keskityy käyttäjäkokemukseen. Sulannon mielestä F2 on hyvä (ja paras) kompromissi hinnan ja laadun suhteen. Mukana metallinen vastavalosuoja (laukussa voivat narmuuttaa?) Teräviä kuvia, ei moittimista.

 • Kuvatessa ei ollut rungossa valittuna automaattista vääristymien korjausta. Voisi käyttää vaikka rakennuksia läheltä kuvatessa, reunat muuten vääristyvät. Tai voi korjata jälkikäsittelyssä. Vähän vääristymät ovat näkyvissä näissäkään kuvissa. Tyyny- ja tynnyrivääristymää (24mm ja 35mm), helppo korjata. Hinnat $550, $650 ja $700.
 • YouTube-kanavalla 28.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, The Future of my Channel - [some Changes Coming up!]. 28.5.2021. Kesto 7:23. Sisällysluettelo. Monenlaista uutta. Forsgård opettelee oikein kunnolla käyttämään Z-Cam E2-M4 -cinema camera, Micro 4/3 -systeemiä. Melkoinen monsteri. Vaikkapa 4K > 160 fps. Dynaaminen alue 16 stoppia. Paljon opeteltavaa. Videoita jatkossa 1 / viikko. Ensi kesän lopulla (2022) Sulannon kanssa on tarkoitus järjestää viikon workshop Helsingissä, 11 osallistujaa. Palautetta pyydetään. Tekeillä kirjanen, joka katta kaikki Olympuksen M.Zuiko -objektiivit Micro 4/3 -systeemiin. Ja muutakin.

 • YouTube-kanavalla 43.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Feedback - Light & Shadow. 25.5.2021. Kesto 1:33:32. Sisällysluettelo. Alussa äänen kanssa vähän ongelmia ("Dave Nelson Maybe that's Peter's homeworld language....."). Vähän ennen 10 minuutin kohtaa ääni toimii kohtuuhyvin. Yllättävän paljon kuvia... Joista kuullaan kommentteja...
= kiinnostavaa ja hyödyllistäkin...

 • YouTube-kanavalla 43.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

HS, Kamerakopterin lennättäjän on nyt suoritettava pakollinen teoriakoe. 30.5.2021. Tilaajille. Pääkirjoitus. Toistaiseksi vain murto-osa lennokkien kauko-ohjaajista on käynyt verkossa tekemässä heiltä vaaditun testin.

 • Uudet säännöt edellyttävät muun muassa, että laitteiden käytöstä vastaavien henkilöiden eli drone­operaattorien pitää rekisteröityä niin kutsuttuun drone­toimija­rekisteriin. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne, jotka lennättävät alle 250 grammaa painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä laitteita. Lisäksi varsinaisten lennättäjien eli kauko-ohjaajien tai drone­pilottien pitää perehtyä lennättämiseen ja suorittaa verkossa järjestettävä koe.
 • Tieto muutoksista ei näytä vielä saavuttaneen kaikkia lennättäjiä. Liikenne- ja viestintä­virasto Traficomin mukaan vain runsaat 10 200 kauko-ohjaajaa oli viime perjantaihin mennessä suorittanut heiltä vaadittavan verkkotestin.
 • Traficomin arvio on nimittäin, että ohjaajien kokonais­määrä Suomessa on noin 50 000. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan.
 • Droneinfo.fi.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Livelähetys klo 20.30 alkaen FEP:n Facebook-sivulla. Domesticated animals cameras. Maantai 31.5.2021. Uusi jakso An Evening With -sarjaa, tällä kertaa mukana on peräti kaksi suomalaisvalokuvaajaa, Kristi Vilmunen ja Heidi Järvi, aihealueena eläinkuvaus.

Tivi.fi, Tivi 25 vuotta sitten: Digikameralla sai vihdoin ammattilaistason jälkeä – studioversiosta puuttui tallennustila kokonaan. 30.5.2021. Tietoviikko-lehti kertoi toukokuussa 1996, että Polaroidin PDC-2000-digikameralla sai jo hyviä kuvia siedettävään hintaan.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 30, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Dpreview.com, Why have cameras and lenses become so expensive?

ePhotozine.com, 5 Top Tips On How To Control & Work With Natural Light.

Earthboundlight.com, Some Useful but Less Well-Known Tools for Outdoor Photography. 30.5.2021.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Samyang 35mm –Surprisingly Good Prime. 23.5.2021. Kesto 10:55. Sisällysluettelo. Hintaluokka 350 euroa. Sääsuojattu. (Jaha, HTC Centeriä kuvaamassa ym., Ruoholahti).

 • YouTube-kanavalla 28.000 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Topaz DeNoise AI - [HUGE Improvement!]. 25.5.2021. Kesto 13:09. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 43.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Pekka Hyvönen, Sosiaalista sekamelskaa. 29.5.2021. Olen viimeaikoina tehnyt tutkimusta ja eläinkokeita sosiaalisen median parissa, aiheena valokuvat somessa ervastilaisesta näkökulmasta katsottuna.

 • (1. lainaus) Facebook näyttäisi olevan kuolemassa pois, mikä on vitun hyvä asia. Mobiililaitteissa se on jo täysin käyttökelvoton mainostunkio. Perinteisellä puuceellä apua tuo Fb purity, jolla saa pahimmat kökkäreet jemmattua pois silmistä. Ei tule naamakirjaa ikävä kun se loppuu.
 • (2. lainaus) Instagramista en tiedä itkisikö vai nauraisi, siinä ei ole älyn hiventäkään. Siellä ne korkearesoluutiokuvat ovat ihailtavina tikkuaskin kokoisina ja neliskanteiksi kropattuna. Omia fotojaan ei tietenkään voi muokata jälkikäteen, eihän toki. Hästäk hästäk!
 • (3. lainaus) Kotimaista alkuperää olevassa Glostarissa on sentään hiukan juonenpoikasta, viikottaiset kuvakilpailut ja mahdollisuus vaikka pitää suljettuja skaboja, esimerkiksi seuran omia. Pelottava havainto on luurikuvien huimasti parantunut laatu, vaikka vielä erottaa järkkärikuvat pikkukuvissakin, kunhan tarkemmin mulkaisee.

Satakunta, Sääksilive. #1-pesä Alma ja Ossi. #3-pesä Nuppu ja Ahti. Ainakin yksi poikanen on kuoriutunut.

Iltalehti, Isä kuvasi poikansa kasvua 9 vuotta: ”Kliseet ovat totta”. 27.5.2021.

Iltalehti, Surutyötä valokuvilla. 29.5.2021. Nina Kellokoski selvisi vaikeasta surutyöstä valokuvien avulla. – Päätin, että heti kun vain pystyn, heittäydyn pois oravanpyörästä. Haluan valokuvaajaksi. Hän oli vielä pari vuotta töissä L-Fashionilla. 30-vuotiaana tuli aika irtaantua oravanpyörästä.

 • Kellokoski pääsi valokuvaaja Magnus Weckströmin assistentiksi. – Olin assari vajaan vuoden, kunnes vuonna 1997 perustin oman firman. Homma lähti lapasesta, ja olin täystyöllistetty.
 • Media- ja mainosmaailmassa hänet tunnettiin entuudestaan. Se helpotti ja nopeutti uran luomista valokuvaajana. – Olin löytänyt kutsumusammattini. Kuvasin innosta soikeana 24/7 ja rakastin sitä, mitä tein.
 • Mediamurros oli jo täydessä käynnissä kun hän palasi toiselta äitiyslomaltaan töihin. – Työkeikat vähenivät, kunnes sukelsin kuvaajien termiä käyttäen kuolemanlaaksoon. Takaraivossa oli ajatus, että tällä työllä ei enää elä.

Helsingin Uutiset, Helsingin keskustassa on paikka, jonka luontoelämykset moni ohittaa huomaamattaan – "Nämä eläimet eivät enää juuri ihmistä pelkää...". 29.5.2021. Töölönlahti. – Esimerkiksi satakieli on juuri saapunut lahden länsirannalle laulamaan, samoin täällä pesii peräti kolme paria kyhmyjoutsenia.

 • Joukossa pesii muun muassa vähintään kuusi paria erittäin uhanalaisia nokikanoja sekä silmälläpidettäväksi luokiteltuja silkkiuikkuja.
 • Nokikanojen ja silkkiuikkujen ensimmäiset poikaset ovat kuoriutuneet muutama päivä sitten.

(kertaus) Mikrobitti.fi, Playboyn keskiaukeaman kuva vuodelta 1973 on yksi tekniikan historian tärkeimmistä. 29.5.2021. Kuvan perusteella optimoitiin jpg- ja mp4-formaatit. 2010-luvulta alkaen se on joutunut epäsuosioon, sillä sitä on alettu pitää naisia väheksyvänä.

Tivi.fi, Osaatko pelata shakkia? Mestari opastaa sovelluksella. Kasparovchess on uusi sovellus kaikille shakin ystäville. 29.5.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Sillä voidaan pelata, oppia shakin sääntöjä ja sukeltaa shakin maailmaan. Oppitunteja tarjoavat shakkimestarit, kaiken kruununa Kasparovin oppitunnit ja tarinat.

 • Sovellukseen luodaan tili nopeasti hyödyntämällä Apple-, Google- tai Facebook-kirjautumista tai perinteisemmin sähköpostiosoitteella. Myös tutustuminen ilman kirjautumista vieraana on mahdollista. Sisältö on jaettu neljään osaan.
 • iOS, selain. Android tulossa. 14 euroa kuussa maksavana Pro-jäsenenä pääsee katsomaan kaikki videot, ratkomaan rajoittamattomasti pelipulmia ja pelaamaan huippuja vastaan.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Glamour Posing Guide: 21 Sample Poses to Get You Started. Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com, How To Take Better Travel Photos - 6 Top Tutorials For You To Read Today.

Diyphotography.net, Why I didn’t go full-frame and went with Fujifilm.

Dpreview.com, DPReview TV: We compare the Atomos Ninja V and Blackmagic Video Assist 12G to find out which is the best off-camera recorder. YouTube-video, kesto 11:13. Kommenttien mukaan hauska video.

 • Blackmagic Video Assist 12G 7''. $995.
 • Blackmagic Video Assist 12G 5''. $795.
 • Atomos Ninja V 5.2''. $599.

Petapixel.com, The Photographer Who Fought Nazis with Her Camera. Nainen. Her.

Fotosidan.se, Jörgen Wiklund är årets naturfotograf.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Olli Kanerva, Silkkiuikut. 27.5.2021. Littoistenjärvellä pesii useampikin silkkiuikkupariskunta ja ne ovat aloittaneet hautomisen jo muutama viikko sitten. Ensimmäiset poikaset kuoriutuvat todennäköisesti aivan näinä päivinä. Pesät ovat yleensä rantojen ruovikkojen kätköissä.

 • Sarjan ensimmäiset kuvat on otettu reilu viikko sitten ja viimeisin eilen, jolloin uikku hautoi kovassa vesisateessa. Pesässä oli ainakin yksi muna. Pesää ympäröivä kasvisto kasvaa nyt hyvin nopeasti.
 • Onnistuin olemaan useammankin kerran kameroineni paikalla kun uikut parittelivat. Parittelu on hyvin nopea ja parittelun päätteeksi koiras hyppää tai laskee naaraan selkää pitkin mäkeä naaraan pään päälle.
 • Kalusto: E-M1X + M.Zuiko 150-400/4.5 + 1.25x

HS, Taivaalle ilmestyi verenpunainen superkuu. 27.5.2021. Eri puolilla maailmaa saatiin keskiviikkona ihailla niin sanottua superkuuta. Superkuu syntyi, kun Kuu osui kiertoratansa Maata lähimpään pisteeseen juuri täydenkuun aikaan ja näytti näin Maasta katsottuna poikkeuksellisen suurelta. Samaan aikaa tapahtunut kuunpimennys sai Kuun näyttäytymään verenpunaisena.

 • kuvakooste. 13 kuvaa.

Twitter, Petteri Järvinen, petterij. Päivän Hesarissa on kuva viulisti Satu-Maija Aalto. Läppärissä sivulla A2 lukee "this machine kills fascists" mutta sivulla B2 teksti on mustattu. Sama mustattu kuva on @hsfi verkkoversiossa. Muitakin lapsuksia on löytynyt viime aikoina. (linkki latautui toisella kertaa, voipi olla poikkeus...).

 • ...Ketjussa sitten HS vastaa... (valokuvaajalla inhimilliset syyt...).
 • HS, Taidetta köyhyysrajalla. 24.5.2021. Tilaajille. Nettiversiossa ei näy enää ko. läppärikuvaa.
 • HS, Näköispainos 25.5.2021. Tilaajille. Sivulla A2 näkyy teksti.
 • HS, Näköispainos 25.5.2021. Tilaajille. Sivulla B2 se mustattu teksti.
 • (En lue oikeastaan koskaan HS:n näköispainosta. Luin tuon jutun tuorereltaan, pisti kyllä silmään jonkin verran tuo teksti, jotenkin tuntui vähän rankalta. Toisaalta sitten ei...).

Yle, Hailuodossa pesii avosettipari – havainto lajin pesinnästä on ensimmäinen Suomessa. 28.5.2021.

Iltalehti, Toinenkin luontolähetys pieleen: ensin suljettiin Norppalive, nyt sääksiparin pesintä epäonnistui. 28.5.2021.

Vierityspalkki.fi, Maailman isoimmat hakukoneet keskittyvät mainosten esittämiseen. 28.5.2021. Tiedot ovat usein maksumuurin takana. Ja jollei etsi ostettavaa, niin...

Iltalehti, EU:n ulkopuolisiin nettiostoksiin luvassa suuri muutos – Tulli: Ongelmia voi tulla. 28.5.2021. Kaikki ei oletettavasti suju ongelmitta. 1.7.2021 kaikista EU:n ulkopuolisista tilauksista arvonlisävero ja ostokset pitää tullata. Vain pakettien saapumispäivä ratkaisee.

 • ...Selvitä, mistä maasta tilaamasi tavara toimitetaan.... Tätä tietoa EU:n ulkopuoliset myyjät yrittävät kaikin tavoin piilottaa. Osa myyjistä onnistuvat jollain konstilla kiertämään rajoitukset (ainakin tähän asti: kyse on satojen euroja hintaisista esim. kameratarvikkeistä jne...).
 • Tulli.fi, Kaikki tullataan – EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava heinäkuusta 2021 alkaen.

Mikrobitti.fi, 23 % nopeampi – Google viritteli Chromea. 28.5.2021.

Petapixel.com.

 • Photographers to Follow on Instagram: May 28, 2021.
 • The Best Software for Recovering Deleted Photos in 2021.
  • Best Free to Use Photo Recovery Software: Disk Drill
  • Best Photo Recovery Software for the Tech-Averse: Apower Recover
  • Best Photo Recovery Software for the Tech-Savvy: PhotoRec
  • Best Software for Large-Scale Photo Recovery: Stellar Photo Recovery
  • Best Photo Recovery Software for Mac users: Mac Data Recovery Guru
  • Best Photo Recovery Software for PC users: GetDataBack
  • Best Photo Recovery Software for iPhone/iPad: Tenorshare UltData
  • Best Photo Recovery Desktop Software for Android: EaseUS MobiSaver
  • Best Photo Recovery Mobile App for Android: DiskDigger
 • What Makes a Compelling Landscape Photograph? Sen verran voi kommentoida, että esimerkkivalokuvien värit ei _ehkä_ ihan ole reaalimaailmasta. So F. What?
 • Avoiding the Mundane in Street Photography. Boring, boring.
 • Forensic Analysis of a 1965 Photo to Learn Where and How It Was Shot.
 • AP is Auctioning 10 NFTs of ‘Artistic Representations’ of Iconic Photos. Ihan vähän rupeaa muistuttamaan kryptovaluuttojen ostohuumaa... Tai tietenkin myyntihuumaa... Kaikki kuvittelevat saavansa valtavia voittoja. Jos vain arvaisi sen hetken kun kaikki romahtaa. Vai romahtaakohan ikinä...

Digital Photography School.

IR.

ePhotozine.com.

 • How To Photograph Tadpoles. Nuijapäitä kuvaamaan.
 • Fujifilm X-E4 Review. Arvosana 4.5 * / 5 *.
  • Dpreview.com, Fujifilm X-E4 review: small size, big image quality. Arvosana 84%. Silver Award. Julkistettu 27.1.2021. 26,4 megapikselin kroppikenno (1.5x). Valmistajan mukaan automaattitarkennus onnistuu melkein pimeässä, -7 EV. Tässä luokassa pienin. Kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. EVF 2.36 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 20 fps. 4K video. Yhdellä latauksella ottaa 380 kuvaa. Paino 364g. Runko 1000 euroa.

Diyphotography.net.

 • Lightroom vs Lightroom Classic and how to use both in your workflow.
 • This website reveals which cities have the bluest skies. Interaktiivisen työkalun avulla voi verrata eri kaupunkien taivaiden sinisyyttä. Auringon asento, pilvet, ilmansaasteet. Kaikki maailman pääkaupungit + 25 kaupunkia USA:sta. Taivaita voi verrata keskenään samanaikaisesti. Google Street View oli käytössä, sen avulla saatiin materiaalit. Vain pilvettömän taivaan kuvia käytettiin.
  • Helsinki sijoittui kuudenneksi. Oikein hyvä työkalu ja varmastikin tulokset pitävät paikkansa.
 • These close-up portraits show that bees have “different personalities”.
 • Clearview AI under fire for “breaking privacy laws”. Liikeidea tämäkin. Haalitaan kaikki mahdolliset kuvat, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, ja Venmo (?). Kasvojen tunnistus ja AI yhdistetään, tuloksia sitten myydään eri tahoille (poliisi, valvonta). .

Dpreview.com.

The Online Photographer, Sands of Time. Mike kertoo kuvin ja sanoin minilomastaan.

Kamera & Bild, Jörgen Wiklund är Årets naturfotograf 2020: ”Spännande bildresultat”.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä kalibrointilaite näyttööni (Kuvaus yleinen). Täälläkin työpaikan Asus sai vähän jatkoaikaa X-Rite:lla kalibroimalla. Silmämääräisesti (huono mittari) tilanne parani merkittävästi. Ei ole enää niin keltaiseen taittava. Edellisestä kalibroinnista jo vuosia. Kotona kunnon (1kk vanha) näyttö, millä tulee 90% käsiteltyä kuvat ja videot.
 • Satunnaiseen lähikuvaukseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Close-up linssi. Mulla on hyvin samannäköinen setti kuin tuo Walimex, tosin eri nimellä. Ei ollut hyvä, kromaattista värivirhettä häiritsevästi.. Tervetuloa testaamaan, voin myydä kympillä tuskin juuri käytetyt.
 • Capture One 21 julkaistu! (Kuvankäsittely). Capture One 21 versio 14.2 Macin M1-sirun natiivituella julkaistu.
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit). Kovin paljon viestejä.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). R3 houkuttaa jo.
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Ei millään tavalla kiinnostava 6/x (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Virtaava vesi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Joo, innoissani postasin varmaan muutaman kuvan liikaa.. Kiva kuulla, että näyttävät asiallisilta. Oli monitorin kanssa vähän vääntöä nimittäin. No, laitetaan vielä yksi. Myllykosken liepeillä on komia puusilta:
 • Vuoden luontokuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kyllä tässä on ihan komeat sumut veden äärellä ja kallioinen niemi kurottaa sieltä esille. Tuollainen karu Suomi-maisema jossa on myös syvyyttäkin koska kontrastia ei ole kuitenkaan liikaa.
 • Ei millään tavalla kiinnostava 7/x (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Näkymiä Toiselta Puolelta (IR- ja UV-höttöä) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Multispektraalit Metalli-Möröt.
  • Viikonloppuna olivat jo Alpon Savannin asukit asemissaan peltiviidakossa. Ajattelin hyödyntää UV-suotimen koko rahan edestä ja eihän se paikka pettänyt. Alkoi jo melkein naurattamaan siinä miltä vanhoista autonosista, kaljatölkeistä ja kuminpaloista kasatut multispektraalit metallimöröt näyttivät suoraan kameran takanäytöllä. Kuvia tuli useampi kymmenen, tässä muutama.
 • Kuu aivan pilvessä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Upea kuva!

Rajala Blogi, Varusteita joita en vaihda pt. 1. 27.5.2021. Kun luontokuvaaja Markus Varesvuo lähtee vähän pidemmälle reissulle, niin tavaraa ja tekniikkaa on mukana aika tavalla. “Tästä kun lähtee poimimaan itselle niitä kaikkein tärkeimpiä, niin toki ensimmäisenä on runko

HS, Norppaliven kameran sijainti paljastui, ihmiset menivät paikan päälle kuvaamaan eläimiä. 27.5.2021. WWF kertoo harkitsevansa kameran sijoittamista uuteen paikkaan ensi keväänä.

Stt.fi, Lehtikuva 70 vuotta: Kamerankäyttöä myytiin kansalle some-ajastakin tutuin argumentein jo yli sata vuotta sitten. 27.5.2021.

Tähdet ja avaruus, Kahden viikon päästä Aurinko pimenee osittain. 28.5.2021. Kesäkuussa tapahtuvan pimennyksen kulkua voi seurata missä vain, kunhan taivas on riittävän selkeä. Pimennys näkyy syvimpänä pohjoisessa ja heikoiten eteläisessä Suomessa.

Satakunnan Kansa, Näin ikuistat kesäjuhlan sankarin kännykkäkameralla – Katso ammattilaisen vinkit kuvaamiseen ja vältä virheotokset. 27.5.2021. Valokuvaaja Eveliina Lehtiniemi neuvoo, miten kuvattavan kädet asetellaan ja miten kuvattavan saa ottamaan luonnollisen ilmeen. Kuvausmallina toimi tämän kevään ylioppilas Rauha Pesonen.

 • (Ihan kohtuuhyvät ohjeet, nähty jutun teossa vähän vaivaakin. Ja esimerkkikuvat. Kannattaa lukaista läpi...).

Museovirasto.fi, Museoviraston korkearesoluutiokuvien avaaminen vapaaseen käyttöön palkittiin Museoliiton erikoispalkinnolla. 27.5.2021. Museovirasto avasi loppuvuodesta 2020 yli 250 000 kansallisiin kuvakokoelmiin kuuluvaa, digitoitua kuvaa vapaasti kaikkien käytettäväksi. Avaus palkittiin Museoliiton erikoispalkinnolla Museogaalassa torstaina 27.5.2021

Yle, Seuraavaksi voit ihastella perunan kasvamista pellolla kotisohvalta – laitilalaisella pellolla alkaa peruna-live. 27.5.2021.

Ilta-Sanomat, Näin tarkistat, onko sinulla kuvia maksulliseksi muuttuvassa Google Kuvat -palvelussa. 27.5.2021. Vaikka sinulla olisi paljonkin otoksia Google Kuvissa, maksullisuuden rajana toimiva 15 gigatavun kiintiö alkaa täyttyä vasta ensi viikolla. Ehdit vielä kopioida palveluun kuvia ennen kuin mittari alkaa raksuttaa. Google Kuvat -palvelu on pääsääntöisesti kännykkäkuvien varmuuskopiointiin tarkoitettu.

 • Mobiili.fi, Näin Google Kuvat muuttuu maksulliseksi 1. kesäkuuta – vielä ehdit hyödyntää ilmaisuuden.

Mobiili.fi, Samsungilta edullinen Galaxy Tab A7 Lite -tabletti – myyntiin Suomessa 179 ja 209 euron hinnoilla. 27.5.2021.

(Kertaus) Finnishphotoawards.fi. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä kilpailu. Kuvien latausaikaa on 10.-30.5.2021.

 • 10 kuvakategoriaa. Kaikille avoin kilpailu. Suomen Ammattivalokuvaajien jäsenille yhden kuvan lähetys 20 euroa, muille 25 euroa (luottokorttimaksu).
 • Jokaisesta kategoriasta pääsee finaaliin 10 parasta kuvaajaa. Jokaisesta kategoriasta palkitaan 3 mitalistia.
 • Finaaliin päässeihin otetaan yhteyttä viikolla 30. Pyydetään toimittamaan printit lopullista arviointia varten. Printtien tulee olla 50cm pitempi sivu. Vain pohjustetut käyvät, max 7mm kapalevy tai vastaava kevyt materiaali.
 • Kokonaiskilpailun voittaja saa 1000 euron rahapalkinnon (kuka maksaa verot?). Kategorioiden voittajille yhteistyökumppaneiden lahjoittamia palkintoja. Lisäksi mitalit ja kunniakirjat.
 • Kilpailun palkituista kuvista muodostetaan Suomen maajoukkue World Photographic Cup -kilpailuun.
 • Kilpailun tulokset julkistetaan Finnish Photo Awards –palkintogaalassa 25.9.2021 Kuopiossa.
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Ja vielä Facebook-sivut.

Featureshoot.com, These 11 Photographers Are Challenging the Mental Health Stigma. Jaa.

Digital Photography School, 15 Photo Essay Ideas (to Get Your Creative Juices Flowing).

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Best cameras for landscape photography in 2021.
Our pick: Nikon Z7 II.

 • ---also consider:
 • Canon EOS R5
 • Fujifilm X-T4
 • Nikon D850
 • Panasonic Lumix DC-S1R
 • Pentax K-1 Mark II
 • Sony a7R IV
 • Sony Cyber-shot DSC-RX10 III

IR, Street Scene 2021 Photo Contest: Submit your best street photos for a chance to win some great prizes.

Diyphotography.net, Viewers “raging” over camera’s dead pixels in Zack Snyder’s Army of the Dead.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Ahma autiomaassa. 26.5.2021. Tilaajille. Tietokirjailija-valokuvaaja Antti Haatajan hätkähdyttävät valokuvat paljastavat, että suurpedot elävät nykyään hakkuuaukeilla ja metsäautoteillä. (Pitkä artikkeli, paljon kuvia.)

 • Haataja on kahden viime vuoden aikana ottanut harvinaisia valokuvia ahmoista, susista, karhuista ja metsäpeuroista siinä maisemassa, joksi nykymuotoinen metsäteollisuus on Suomen salot tehokkuudellaan muuttanut.
 • Haataja, 43, on kajaanilaislähtöinen tietokirjailija ja valokuvaaja. Hänen edellinen tietokirjansa Pohjoinen – jälkemme maailman laidalla (2018) käsitteli ihmisen vaikutusta Ylä-Lapin eli Saamenmaan herkkään luontoon.
 • ...Välineenä Haatajalla on liiketunnistimella varustettu kamera, jollaisia hän on piilottanut eläinten reiteille. Laite vakoilee maastossa akkunsa turvin itsenäisesti, laukaisten silloin, kun havaitsee liikettä. Parin viikon välein Haataja kerää kamerat tutkiakseen muistikortit.
 • ...Jotta kuvia saisi, pitää tietää, missä eläimet liikkuvat. Sulana aikana reittien paikallistaminen on vaikeaa, koska lumettomaan maahan tassuista ja sorkista jää vain vähän jälkiä.
 • Huvittavaa kyllä, hommaa helpottaa metsäteollisuus. Kun korpi muuttuu raiskioksi, syntyy eläimille uusia reittejä, joita kuvaajakin voi kytätä. Susi tai karhu vaeltaa mielellään metsäautotietä, koska sitä pitkin etenee vikkelämmin kuin metsämaassa.
 • ...Haatajan kuvat edustavat poikkeusta suomalaisista luontokuvista. Niissä ei esiinny kansallisromanttista ikihonkien ja eläinten kauneutta. ”Piilossa katseeltamme eläinten arki on hyvin erilaista kuin luulemme sen olevan”, hän sanoo.
 • ...Haatajan valokuvia ilmestyy ensi vuoden syksyllä tietokirjassa, joka käsittelee tekijän sanoin "suurpetojen kilpajuoksua ravintoketjun huipulle”. Metsäpeuralla on teoksessa iso rooli, ja yksi suurpedoista on tietenkin ihminen.
 • Kommenteista: "...Olipa hyvä juttu ja hyvät, todenmukaiset kuvat. Tuollainen on metsämaisema kaikkialla Kainuussa suojelualueiden ulkopuolella. Hakkuuaukeaa, kapeita metsäkaistaleita, lisää hakkuuaukeaa. Sitä on erämaa. Suuret metsät ovat kadonneet."

---Digicamera.netin uutiset 22.2.2021---
Antti Haataja.

 • Suomen Wikipedia. Antti Haataja.
 • Anttihaataja.fi.
 • Alfred Kordelinin säätiö, Myönnetyt apurahat. Antti Haataja (Kirjailija) | Tietokirjallisuus | 2020 tietokirjalliseen työskentelyyn: Suurpetojen kilpajuoksu ravintoketjun huipulle, 24000€ .
 • Facebook, Antti Haataja.
 • HS, Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa. 17.10.2019. Arktiseen luontoon erikoistunut kirjailija ja luontokuvaaja Antti Haataja sijoittui toiseksi Lontoon luonnontieteellisen museon Wildlife Photographer of the Year 2019 -kilpailun yhdessä sarjassa. Kilpailua kutsutaan myös ”luontovalokuvauksen Oscareiksi”
 • HS, Antti Haataja valokuvasi Lapin viimeisiä luonnon­varaisia naaleja uuteen tietokirjaansa ja syyttää poromiehiä herkän tunturiluonnon tuhoamisesta. 12.9.2018.
  • Lapissa ei ole susia, koska poromiehet ovat ampuneet ne. Luvan kanssa ja ilman.
  • Lapissa ei ole jäkälää, koska ylisuuri porokarja on syönyt sen pois.
  • Näin toteaa tietokirjailija Antti Haataja, joka uudessa teoksessaan Pohjoinen ruotii ihmisen vaikutusta Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapin herkkään luontoon.
  • Haataja on itsekin saamelainen, ainakin teknisesti ottaen.
 • HS, Sipoossa revontulia sai kuvata rauhassa. 14.9.2014. Tilaajille.
  ---------------------------------------------------------

Vimeo.com, Kuvajournalismi 2020 - projisointi Oodi. Kuvajournalismikilpailu 2020 sarjavoittajat ja kilpailun satoa. Video, kesto 12:03. Projisointi nähtiin ensiesityksenä Helsingin keskustakirjasto Oodissa 1.4.–16.5.2021.

 • ei ääntä, video isoksi oikea alakulma, tarpeeksi hitaasti edetään

----Digicamera.netin uutiset 2.4.2021.----
Kuvajournalismikilpailu.

 • (jotenkin hauskaa kun nimi on Kuvajournalismi 2020, yleensä nämä nimetään seuraavalle vuodelle. Miten ei tietenkään kuuluisi. Tämän väärän käytännön vuoksi luulin aluksi, että eivät ole päivittäneet sivujaan... Hauskaa, hm...
 • 81 kuvaajaa, 1981 kuvaa.
 • Vuoden lehtikuva 2020 – Silja Viitala
 • Kuvajournalisti 2020 – Antti J. Leinonen
 • Urheilukuva 2020 – Jukka Ritola
 • Henkilökuva 2020 – Antti J. Leinonen
 • Henkilökuva 2020 kunniamaininnat: Kimmo Penttinen, Timo Pyykkö
 • Uutiskuva 2020 – Hanna-Kaisa Hämäläinen
 • Reportaasi 2020 – Janne Körkkö
 • Reportaasi 2020 kunniamaininta Mikko Vähäniitty
 • Essee 2020 – Jonne Sippola Essaa kunniamaininta Alessandro Rampazzo
 • Uusi kuvajournalisti – Toivo Heinimäki
 • Uusi kuvajournalisti kunniamaininta Silja Viitala
 • Video 2020 -sarjaa ei tänä vuonna palkittu lainkaan
 • Yleisö äänesti finalisteista suosikkinsa: Rio Gandara, 370 ääntä
 • Alun jälkeen löytyvät voittajat, linkkiä klikkaamalla pääsee sitten katsomaan kuvaajan kaikki kuvat
 • Kaikki voittajakuvat ja kilpailun satoa on esillä Oodin aulassa Hki 21.4.2021 saakka.
  ---------------------------------------------------------

Olli Kanerva, Sateen sattuessa sateella. 26.5.2021. ...Kameranomistajalle on melkoisesti arvoa siitä, että kaluston sääsuojaukseen voi luottaa. Viime aikoina on sattunut silmään blogikirjoituksia hiukan toisenlaisista kokemuksista sääsuojauksen suhteen. Harmi....

 • Year of the Alpha -blogista sattui silmään juttu, jossa todetaan hiukan erheellisesti että tällä hetkellä yksikään valmistaja ei ilmoita sääsuojauksen vahvuutta jonkin olemassa olevan standardin mukaisesti ja että yksikään valmistaja ei erittelisi oman tuotteensa sääsuojausta.

Petteri Hautamaa, Lintubissebongauksen pöllöspecial vol. 2. 26.5.2021. Pahoittelut, että luontokuvausblogini on salakavalasti hivuttautunut lintubissebongauksen mielenkiintoiseen maailmaan. Fakta vaan on, että se on paljon mielekkäämpää, mitä pääkaupunkiseudun ylikansoitetuilla lintumestoilla pään seinään hakkaaminen. Kannattaa tutkia jonkun sigmamummon blogeja, jos haluaa ammentaa ruuhkaluontokuvauksen ihanuudesta...

Iltalehti, Tunnettu julkkis jakaa videoita Ellan lapsesta somessa – ilman lupaa. 26.5.2021. Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Antti Järventauksen mukaan tunnistettavien videoiden ja kuvien julkaiseminen vieraasta lapsesta on vähintäänkin epäkohteliasta. Järventauksen mukaan lapsen yksityisyyttä tulisi varjella kaikin keinoin. Kuvien julkaiseminen ilman lupaa voi asettaa lapsen ikävään tilanteeseen, ja kuvaaminen muualla kuin yleisölle avoimessa tilassa on aina kiellettyä, ellei siihen ole erikseen lupaa.

 • Oikeus yksityisyyteen kuuluu siis myös pienille lapsille, eikä edes lapsen oma vanhempi omista lapsensa yksityisyyttä. Yksityiselämän suojaan kuuluu, että jokainen saa määrätä itse siitä, miten ja missä yhteydessä hän julkisuudessa esiintyy.
 • Korkein oikeus on linjannut tapauksessa vuodelta 2018, että ratkaiseva kriteeri asiassa on lapsen etu (KKO 2018:81).
  • Yksityiselämän suoja - Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.
  • A oli kuvannut videon kahden alaikäisen lapsensa huostaanoton täytäntöönpanoon liittyvistä tapahtumista. B oli A:n pyynnöstä internetissä julkaissut videon, josta lapset olivat olleet tunnistettavissa, vaikka heidän kasvojaan oli sumennettu.
  • Korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenevin perustein videon julkaisemisen katsottiin liittyvän yleisesti merkittävään asiaan mutta selvästi ylittäneen sen, mitä voitiin pitää hyväksyttävänä.
  • Videon julkaiseminen ei ollut oikeutettua myöskään sillä perusteella, että julkaisemiseen oli ollut huoltajien suostumus. A:n ja B:n katsottiin syyllistyneen yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.
  • (Lat. huom.: Useat vanhemmat eivät julkaise mitään tunnistettavia kuvia lapsistaan. Tuntuu aika jyrkältä ratkaisulta. Joku yksityisyyden raja on varmasti olemassa toisten lapsista otettujen kuvien julkaisemiseen. Eiköhän se raja ole kohtuuselvä ilman lakipykäliäkin. Ihan sellainen peruskohteliaisuus riittänee. Jos nyt joku vieras lapsi on ihan yksinään kuvauksen kohteena...)
 • Yksityisyyden suojalle ei ole laissa tarkkaa määritelmää, mutta se kattaa ainakin sen, että ihminen saa kontrolloida itseään koskevia tietoja, säilyttää arvokkuuden tunteen, fyysisen ja psyykkisen koskemattomuuden sekä mahdollisuudet torjua sivullisten tunkeutumiset omaan elämään.
 • Arkaluontoisia tietoja lapsesta ovat terveystiedot, kuvat lapsesta alastomana tai vaipoissa, tieto lastensuojelun asiakkuudesta, tieto lapsen seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnollisesta vakaumuksesta sekä muut kuvat tai tiedot, joiden julkaisu voi aiheuttaa häpeän tunnetta lapsessa.

Selänne-lehti, Veijon luontopalsta: Viikko karhujen mailla – Karhu tippui jäihin. 25.7.2021. Vietin taannoin viikon ajan Kuhmon Vartiuksessa, Bear Centressä kuvaamassa karhuja ja ahmoja.

Mobiili.fi, Chrome 91 julkaistu – näin selain uudistuu. 26.5.2021. 1 / kk uusi versio. Nyt ei mitään isoa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

 • Photography Composition Tip: Try Black and White.
 • A Drug Dealer’s Photo of Cheese Leads to His Arrest. Sininen stilton paljasti huumekauppiaan. Tai oikeastaan juustoa pitelevä käsi, josta sormenpään uurteet identifioitiin. Liverpool.
 • Woman Confronts ‘Creep’ Photog in TikTok Video, Draws Backlash. Näistähän ei ikinä tiedä, ovatko totta vai ei. Tämä tapaus varmaan on totta. Kuvien palauttaminen muistikortilta deletoinnin jälkeen on hyvin yksinkertaista. Yhtä yksinkertaista myös kortin alustamisen jälkeen. Jollei päälle ole talletettu uusia kuvatiedostoja. Fucking weirdos...
 • ‘Anti-Minimalism’ in Documentary Photography.
 • This Classic Lens Was Used For Army of the Dead’s Bokeh-Rich Shots.
  • Shooting Portraits with a Rare Canon 50mm f/0.95 ‘Dream Lens’. Näitä Canonin 1960-luvun objektiiveja käytettiin osassa otoksia.
  • HS, Zack Snyderin uusi Army of the Dead on zombileffan ja ryöstöelokuvan risteytys, joka väsähtää nasevan alun jälkeen. 22.5.2021. Netflix. Arvosana 2 * / 5 *. Imdb-arvosana 5.9/10, keskikertainen.
 • Anyone Can Hide Likes on Facebook and Instagram Now, But It’s a Choice. Alkuaan oli tarkoitus asettaa tykkäämisten piilottaminen oletusarvoksi. Sattuneesta syystä siitä sitten luovuttiin. Piilottaminen onnistuu sekä omassa sisällössä että itse nähdyssä muiden sisällössä.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

 • Hands-on with the Panasonic GH5 II. Eiliseen vielä jatkoa. Päivitetty versio, kiinnostanee videokuvaajia. Micro 4/3 -systeemi, kroppikerroin 2x. Kesäkuussa myyntiin, $1699.
 • Going out of this world with Neil Buckland and the Pentax K-3 III. Pentaxin sponsoroima video.
 • New USB-C version 2.1 spec will more than double power delivery to 240W, up from 100W. Ehkä vuoden lopulla tai 2022 alussa. Vaatii omat kaapelitkin (turvallisuus).
  • (tänään käymme ostamassa Hra Lidelistä akkukäyttöiset ruoho- ja pensassakset, usb-c -latauslaite. Ruohosaksien leveys 8cm. Pensassaksien pituus 12cm. Akut kestävät 55-60min. Hinta 19.99 euroa. Luulen, että tässä ei vielä ole USB-C version 2.1, mutta ainahan voi toivoa...).

ePhotozine.com, Learn How To Photograph Historical Buildings With These 8 Top Tips. Ihan hyviä neuvoja. Ihan hyvä aina välillä kerrata itsestäänselvyyksiä.

IR, Sigma fp L Field Test: A compact and unusual camera that doesn’t quite hit the mark. Suomen hinta on vähän yli 2500 euroa. 61 megapikselin täyskennoinen.

Fotosidan.se, Filmserie: Hemma hos fotoboksförläggaren. Facebook, kaksi viimeistä 2.6.2021 ja 9.6.2021. Julkisia.

Kamera & Bild, Leif Claesson – vinnare av årets Tunbjörkpris. Voittaja on kuvannut itseään alastona eri miljöissä. Raadin mukaan kuvat tutkivat oikein syvällisesti hyvin monia asioita.

 • (lat. huom.: itkeäkö vaiko nauraa, siinä vasta kysymys...)

Kamera & Bild, Sanna Sjöswärd om tvisten: ”Vi har bett dem ta bort bilderna”. Valokuvaajan ja Raoul Wallenberg Academyn välinen sopimus. Markkinaoikeus tuomitsi valokuvaajan maksamaan vastapuolen oikeuskuluja miljoonan kruunun verran. Valokuvaajan mukaan hänen kuviaan on käytetty 18 kuukautta ilman lupaa ainakin Facebookissa ja Instagramissa. Valokuvaaja on valittanut tuomiosta hovioikeuteen. Jounalistiliitto tukee - aivan yllättäen - valokuvaajaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa). Sonyn uusi.
 • Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM (Optiikka).
 • Kuinka paljon romua yksi järjestelmä tarvitsee? (Optiikka).
 • Kiinalaiset halpis adapterit parantuneet (Optiikka).
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • kun jääkaappi ulos astui (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Haarapääsky (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (lat. huom.: näyttää vähän leijalta...).
 • Vuoden luontokuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja klikkaamalla isommaksi.
 • Virtaava vesi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Aikaarskan (tai oikeastaan Aika Arskan) tutkii virtaavaa vettä. Kaikenlaisia kuvia. Paljon.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Löysin eräänlaisen aikakapselin keskeltä pöheikköä. Eli tilan, jossa on joitain täysin priimana säilyneitä laitteita aikojen takaa. Paikka on ollut koskematta pitkään ja kivetkin, joilla valtavan ladon ovet olivat pönkitetty, olivat ehtineet sammaloitua oviin kiinni. ...
  • Alkuun kohde näyttää ihan basic ladolta eikä mitenkään pistä silmään erityisemmin. Mutta sitten mennään kertarytinällä kauas, yli sadan vuoden päähän...
  • 13 kuvaa. Väriä, ruostetta, punaista.
  • Aivan pränikkänä säilynyt Massey Fergusoni ja suurilta osin komeassa kunnossa oleva vanha puimuulaite kyllä säväyttivät paikan päällä. Joka nurkka ja pinta oli paksun tomukerroksen päällä ja jokunen lintu lepattelin katon rajassa. Hengityssuojain oli ihan paikallaan. Millaisia olivat alan työmarkkinat joskus kauan sitten? Oliko kysyntää Hankkija-konsulteille tai Katko-experteille?

Rajala Blogi, Valokuvaaminen painettuja julkaisuja varten. 25.5.2021. Upea valokuva saattaa tulostua painotuotteeseen huomattavasti erilaisena kuin, miltä kuva näyttää tietokoneen näytöllä. Tästä syystä on hyvä ottaa huomioon muutamia valokuvaamiseen, kuvankäsittelyyn ja painotekniikkaan liittyviä seikkoja ennen valokuvien tulostamista.

Kamera-lehti nro 4, ilmestynyt 20.5.2021. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille. Seuraava numero 5 ilmestyy 23.6.2021.

 • Vuoden kuvaaja 3/21: aiheena Jono. 20.5.2021. Osakilpailun viimeinen osallistumispäivä on maanantai 14.6.2021.
 • vuoden kuvaajan 2/21:n voitti Ahti Kannisto. 20.5.2021. Tällä kertaa kilpailuun osallistui 113 kuvaa.
 • Eisa Maestro 2021 -kilpailu. 19.4.2021. Osallistu valokuvauskilpailuun 5-8 valokuvan kokonaisuudella. Kuvien on oltava perillä 1.6.2021 mennessä (kilpailuun on saatu jatkoaikaa).
 • Fujifilmiltä keskikoon normaaliobjektiivi. 20.5.2021. Fujifilmin objektiivitarjonta peilittömien keskikoon kameroiden GFX-järjestelmässä laajenee entisestään uudella Fujinon GF80 mm F1,7 R WR:llä. Hinta 2600 euroa.
 • Vuoden valokuvataidekirja 2020. 20.5.2021. Teemu Mäki: Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta?
 • Kenen luonto? Laajin luontovalokuvahanke käynnistyi. 20.5.2021.
  • Maamme tähän asti laajin luontoa käsittelevä valokuvahanke Kenen luonto? käynnistyi Jyväskylässä 27.3.–16.5. Luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat esiintyvät ensimmäistä kertaa yhdessä. Näyttely kiertää tänä vuonna myös Turussa, Oulussa ja Lapualla.
 • Kirjauutuudet: kesä-heinäkuu. 20.5.2021.
  • Jouni Laaksonen Retkeilijän kansallispuistot
   Otava, 2021 271 sivua | 33,80 euroa
  • Silva Lehtinen Kauneimmat kukkamme
   Avain, 2021 60 sivua | 27,00€
  • Pertti Koskimies, Ville Heikkinen, Jarmo Manninen, Markus Varesvuo Katoava talvi — Pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa
   Otava 2020 224 sivua | 40,90 euroa
 • Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu. 20.5.2021.
  • Tiina Itkosen näyttely kertoo ilmastonmuutoksesta.
   Piniartoq – Metsästäjä -näyttely on esillä Arktikumin tiedekeskuksessa 8.4.2021–30.1.2022. Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi.
   Tiina Itkonen – Horisontin äärettömyys. 23.1.2020. Pitempi artikkeli Kamera-lehdessä, vapaasti verkossa luettavissa.
  • Hanna Maria Anttilan videoteos Sotakorvaus (2021) käsittelee toisen maailmansodan suomalaisille aiheuttamaa työhön ja tunteisiin liittyvää sukupolvien yli siirtyvää taakkaa.
   Hanna Maria Anttila, Sotakorvaus, 7.5.–30.5.2021
   Hippolyte Studio, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, Helsinki. Näyttelyt avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16.
 • Canonilta uusi makro RF-sarjaan. 12.5.2021. Canon RF 100 mm F2,8L MACRO IS USM -objektiivi on maailman ensimmäinen automaattisesti tarkentava makro-objektiivi 1,4-kertaisella suurennuksella. Canon RF 100 mm F2,8L MACRO IS USM -objektiivin myynti alkaa heinäkuussa 2021 ja se maksaa noin 1 700 euroa.
 • Puhelin säädettävällä teleobjektiivilla Sonylta. 7.5.2021. Sony Xperia 1 III. Kesällä 2021. Ei hintaa vielä.
 • Fujifilmiltä kompakti keskikoon kamera. 4.5.2021. Uusi Fujifilm GFX100S toteuttaa idean pienestä ja kevyestä kamerarungosta. Kamera on samankokoinen useimpien kinokoon kameroiden kanssa, mutta siinä on 70 % suurempi kuvakenno 102 megapikselin resoluutiolla. Lisäksi siinä on viisiakselinen kuvanvakain sekä nopea ja tarkka automaattitarkennus, 4K-video 12-bit raw-tallennuksella (hdmi:n kautta) – kaikki tämä kamerarungossa, joka painaa vain 900 g. Hinta 6500 euroa.
 • Epsonilta isosäiliöinen mustesuihkutulostin. 30.4.2021. Kuuden värin Epson EcoTank ET-8550. Hinta 800 euroa.
 • DJI:lta pienikokoinen kuvauskopteri. 29.4.2021. Boston Distribution on tuonut myyntiin DJI Air 2S -kuvauskopterin, jossa on laadukas kamera ja entistä paremmat turvaominaisuudet. DJI Air 2S maksaa noin 1 030 euroa. DJI Air 2S Fly More Combo maksaa noin 1 350 euroa.
 • Canonilta uusi supertele RF-sarjaan. 28.4.2021. 28.4.2021. Canon RF 400 mm F2,8L IS USM täydentää EOS R -kamerajärjestelmälle kehitettyä, optisilta ominaisuuksiltaan korkealaatuista RF-objektiivien mallistoa. Canon RF 400 mm F2,8L IS USM tulee myyntiin elokuussa 2021 ja maksaa noin 14 200 euroa.
 • 4K-hdr-näyttö valokuvaajille BenQ:lta. 27.4.2021. Uusi BenQ PhotoVue SW271C on valokuvaajille ja videonkäsittelijöille tarkoitettu näyttö. Hinta
  1 500 euroa.
 • Mestarillinen tunnelman kuvaaja. 19.5.2021. Noin kuusikymmentä vuotta kuvannut Timo Kirves on Suomen tunnetuimpia valokuvaajia. Katukuvaajanakin kunnostautunut Kirves odottaa ja tarkkailee herkullisia kuvaustilanteita.
 • Vahterin valokuvien tähti on Helsinki. 8.4.2021. Virolainen Ants Vahter kulkee Helsingissä kameran kanssa, yleisö kuville löytyy somesta.
 • Luontokuvakoulu 45: Lennun lumi. 28.4.2021.
 • Luontokuvakoulu 45: Akin lumi. 24.4.2021.
 • Luontokuvakoulu 45: Erikin lumi. 19.4.2021.
 • Antti Karppinen valittiin Euroopan parhaaksi. 20.5.2021.
 • Seurat toimivat: kesä-heinäkuussa. 20.5.2021.
 • Kameraseura 100 vuotta – Lehti valokuvauksen harrastajille. 20.5.2021. ...Tämän palstan artikkelisarja perustuu Kameraseuran juhlavuonna ilmestyvään 100-vuotishistoriaan.
 • Kameraseura – Historiasta eväitä tulevaan. 20.5.2021. Kun 100 vuotta tulee täyteen, sitä voisi jo kutsua kaikkien syntymäpäivien äidiksi. Oli sitten kyseessä henkilö, yritys tai yhteisö, se on etappi, jolloin katseet kääntyvät menneiden vuosien tapahtumiin. Kameraseuran painotuore 100-vuotishistoria on nyt myynnissä verkkokaupassamme.
 • Tuomo Manninen, Blogit, Lopullinen totuus taiteesta. 20.5.2021.
 • Marjut Korhonen, Blogit, Kevät keikkuen tulevi. 12.5.2021.

Sttinfo.fi, Vanitas – Niclas Wariuksen asetelmavalokuvat meditoivat kauneutta ja kuolemaa. 25.5.2021. Valokuvataiteilija Niclas Warius (s. 1972) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Perniössä. Hän on valmistunut valokuvataiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2003.

Mobiili.fi, Google Kuvat muuttuu pian maksulliseksi – uusi hallintatoiminto auttaa poistamaan turhia sisältöjä. 25.5.2021. Aina vuodesta 2015 Google Kuvat -palvelulla on voinut varmuuskopioida rajattomasti valokuvia ja videoita maksutta Googlen pilvipalvelimille. Ilmaiseksi käytössä jatkossa 15 gigatavua (myös Gmail ja Google Docs mukana).

Mikrobitti.fi, Minkä takia Applen piuhat menevät helposti rikki? 25.5.2021. Applen käyttämät piuhat ovat tavallista ympäristöystävällisempiä, mutta samalla ne ovat alttiita kulumiselle.

HS, Superkuu ja kuunpimennys näkyvät tänään taivaalla yhtä aikaa: suora lähetys Yhdysvalloista kello 11.30 alkaen. 25.5.2021. 55 sekunnin videoklippi. Ja siis keskiviikkona 26.5.2021 klo 11:30.

Digital Photography School, How to Do Storytelling With Your Images: 8 Useful Tips. Kertaus.

Panasonicilta uutta.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.copm, 10 Quick Tips To Instantly Improve Your Landscape Photography.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Tips: Fotografera årets sista supermåne i morgon. 25.5.2021.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Tilt-Shift Report: How Popular Is Each Line of Sony’s Full-Frame Mirrorless Cameras? Ja kyse ei ole optiikasta. Vaan Sony-kameroiden markkinatilanteesta. Missä mennään. Lähinnä Sony. Mikä Sony on suosituin.
 • Fujirumors.com, Fujifilm Product Timeline 2021/2022: About X-H2, GFX50SII, XF150-600 and More (And What Will NOT Come).

 

25.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sttinifo.fi, Suomen kansallismuseo Isän ja pojan yhteinen taideprojekti tutkiskelee lapsuuden hetkellisyyttä ja luo uskoa tulevaisuuteen. 24.5.2021.

(kertaus) Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon superzoomi RF 24-240. 3.3.2020.

 • Suomen Canon, Canon RF 24-240MM F4-6.3 IS USM. Julkistettu helmikuussa 14.2019. Kuvankaajan teho 5 stoppia.
 • (Kustomoitavaan käsitarkennusrenkaaseen saa vaihdettua vaikka aukon tai suljinajan säädön... Jos ei jatkuvasti tarkenna manuaalisesti...).
 • (...ei sääsuojausta...).
 • (Polttovälialue 24-240mm on main point. Yksi lasi riittää vaikka matkalle. Tarve riippuu ihan kuvaajasta, jos kuvaa lähinnä laajakulmalla, niin... Muuten tietenkin käytössä äärimmäisen monipuolinen. Jokainen ymmärtää, että laajakulmapäästä alkavan zoomin valmistuksessa on tehty kompromisseja. Huomaako näitä kompromisseja sitten tavallisessa käytössä? Hinta-laatusuhde on aivan erinomainen... Ja se hinta on vähän alle 1000 euroa...).
 • (Mielelläänhän sitä käyttäisi kaikkein terävintä optiikkaa, jossa ei olisi mitään vääristymiä eikä purppurareunaisuutta jne. Mutta. Olen ottanut puolentoista kuukauden aikana kolmisen tuhatta kuvaa. Omaan käyttööni tämä optiikka tässä hintaluokassa aivan erinomainen... Varsinkin kun kameran sensori on _vain_ 20 megapikseliä... Mutta kun en kroppaile... ).
 • -------Muutamia arvioita, jos viitsii käydä nämä läpi, niin olennaiset asiat tulevat esiin, samoja asioita arvioissa. YouTube-videoita vältetty etsinnässä...
 • Dustinabbott.net, Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS Review.
 • Cameralabs.com, Canon RF 24-240mm f4-6.3 IS USM review.
 • Techradar.com, Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM review.
 • Slrlounge.com, Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM Review | The Best Full-Frame 10X Super-Zoom Ever!.
 • Learnphotographyskills.com, Lens Review: Canon RF 24-240mm f/4- f/6.3 Zoom Lens.
 • Uk.pcmag.com, Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM.
 • Kenrockwell.com, Canon RF 24‑240mm IS. (lukijalla vastuu...).

Yle Areena Audio, Viikon luontoääni, Luotokirvinen. 23.5.2021. Kesto 5:03. Selostajan äänikin rauhoittaa. Puhumattakaan linnun äänestä...

 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 284 luontoääntä. Siitä sitten vain kuuntelemaan...

Vuosi saarella, Facebook, Sammaleen itiöpesäkkeitä lähikuvassa. 24.5.2021.

Jyvaskyla.fi, Jyväskylä ja sen kasvot. Pekka Helinin valokuvia 29.5.-1.8.2021. 24.5.2021. Keski-Suomen museon kesänäyttely Jyväskylä ja sen kasvot vie nostalgiselle aikamatkalle 1980−1990-lukujen Jyväskylään. 1970–1990-luvuilla Helin kuvasi avustajana Jyväskylän Ylioppilaslehteen, Keskisuomalaiseen ja City-lehteen sekä satunnaisesti musiikkilehti Soundiin. Näiden kuvausten yhteydessä ovat syntyneet useimmat näyttelyn henkilökuvista.

Helsingin Uutiset, T24: Valokuvataiteen ystävät saivat uuden näyttelytilan Tallinnaan – Jaani seegi -galleria toimii Tallinnan valokuvamuseon alaisuudessa. 24.5.2021. Rauniopaviljonki Tallinnan Swissotellin vieressä. Stockmannille mennessä edellinen rakennus.

 • (vielä ei ole aika matkustaa Tallinnaan, mutta kyllä sekin aika koittaa...).

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • Slideshow: Winners of AAP Magazine's #17 Portrait Competition.
 • Adobe’s May Photoshop update adds new save feature, improves Neural Filters and more.
 • Interview: Travis Fox's beautiful, haunting drone photographs document America's scars.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, The Best Lens for Street Photography: Top 11 Picks (in 2021).

ePhotozine.com, 8 Garden Photography Tips To Improve Your Floral Shots. Vähän raapaistaan pintaa. Ainakin nämä lukee nopeasti. Ei tarvitse katsoa 10 minuutin YouTube-videota.

Suomen Canon, Facebook, Firmware-päivitykset. 25.5.2021. Huomasitko, että julkaisimme hiljattain laiteohjelmistopäivitykset EOS R5- ja R6- sekä EOS-1D X Mark III – kameroihin? Canon Ambassadorimme Richard Walch ja Eddie Keogh sekä urheiluvalokuvaaja Martin Bissig testasivat kameroiden päivittyneet ominaisuudet. Lue heidän ajatuksistaan, testin tuloksista sekä lisää laiteohjelmistopäivityksestä itsestään kotisivuillamme

Wikipedia Commons, Commons:Featured picture candidates. Kaikkea mahdollista, järkyttävän paljon. Ehdokaskuvista voi äänestää.

Fotosidan.se, Ny dom: Foto som bevis är inget brott mot upphovrätten. Toisen ottaman kuvan esittäminen oikeudessa todisteena ei loukkaa tekijänoikeutta. Aika järkeenkäyvä tuomio vaihteeksi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonrumors.com, The Canon EOS R3 pricing to undercut the competition [CR3]. Ehkä $5999. Ainakin kuulemma vähemmän kuin Sony Alpha a1 ($6498). Hintakilpailu tuntuu aina hyvältä ostajan kannalta. Lähipäivinä lisää speksejä, Canon EOS R3.
  • (lat. huom:: kurkistetaanpa lompakkoon ja laitetaan ostohousut jalkaan: mutta mitä, eihän minulla ole ikinä ollut lompakkoa!).
 • Canonwatch.com, Canon EOS R3 Price Less Than $6000, In Any Case Less than Sony Alpha 1.
 • 43rumors.com, Leaked: GH5II press text and 50mm f/1.8 specs.
 • L-rumors.com, (L2) First rumored Panasonic S1H II specs: 8k24p and built-in ND.
 • Photorumors.com, Panasonic GH6 camera development announcement also coming tomorrow.
 • Nikonrumors.com, Very interesting: the next Nikon mirrorless could be “retro-inspired” and “Df like” camera.

 

24.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Rupikonnien vaellus kutulammikolle. 23.5.2021. Rupisammakkojen vaellus keväiselle kutulammikolle ajoittui ensimmäisiin lämpöisiin päiviin huhtikuun loppupuolella.

 • Naaras huomattavasti isompi

Toni Ahvenainen, Valokuvaajana ja seikkailijana maailmalla – haastattelussa Oscar Manguy. 22.5.2021. Kuvaa ja tekstiä. Laaja haastattelu. Suomeksi. Lopussa linkit kuvaajan verkkosivuille ja instagram-sivuille.

The Koju Archives.

YouTube, Loyalistic-videoblogi, Näin syntyy asiantuntijan kansainvälinen YouTube-menestys. Vieraana Matti Sulanto, Sulantoblog. 20.3.2020. Kesto 1:08:58. Kuinka asiantuntija menee maailmalle YouTube-kanavan avulla? Ja kuinka menestyvä kanava rakennetaan?

 • kannattaa kuunnella ja katsella. Löytyy myös pelkästään podcastina.
 • kotimainen vs. kansainvälinen... Monenlaista. Käytännössä yhteen videoon menee alle ja päälle yksi työpäivä. Ja Sulannon videoiden pituudet ovat alle ja päälle 10 minuuttia...
 • vuosi ja vähän yli 2 kk sitten tehty... ja rahastakin puhutaan...
 • sen verran mielenkiintoinen, että jaksoin katsoa (tai oikeastaan kuunnella ihan kaiken...)
 • Valokuvaajan vinkit sisältömarkkinoijalle (Antti Pietilä & Juha Tuomi). 23.4.2019. Kesto 28:25.
 • Mistä kuvat blogijuttuun? (Antti Pietilä ja Riina Law). 10.4.2019. Kesto 26:43,

Lassi Kujala, Facebook, Ei osunut ihan lankulle. 23.5.2021. K18-kamaa.

Pekka Hyvönen, Kanuunoita Canonilla. 23.5.2021. Oli militaristinen fiilis, tunsin olevani kuin tyypillinen suomalainen upseeri: karski ja vähä-älyinen. Siispä isoja pyssyjä katsomaan. Museokortille lisää saldoa ja nokka kohti inhaa itää, joka on tuolla lännempänä.

 • ulkokuvia, aika paljon...

Yle, Mitä yhteistä on västäräkillä ja huuhkajalla? – Tunnistatko tutut linnut, jotka ovat taantuneet uhanalaisiksi? 23.5.2021. Lajitunnistustesti. Kussakin kohdassa aina kolme vaihtoehtoa. Tekstiä ja kuva.

Helsingin Uutiset, Entisen alusvaatekauppiaan keksintö mullisti valokuvauksen vuonna 1854 – upeat kuvat nyt esillä Helsingissä. 23.5.2021. Ruoholahdessa sijaitsevassa Valokuvataiteen museossa on parhaillaan esillä yli satavuotiaita visiittikortteja.

Maaseudun Tulevaisuus, Tuleeko filmikameroista vinyylilevyjen kaltainen trendi? – suomalaislähtöisessä projektissa on jo pelastettu 100 000 kameraa. 23.5.2021. Projekti sai alkunsa vuonna 2017 Suomen juhliessa 100-vuotista itsenäisyyttään.

 • (äärimmäisen lyhyt artikkeli...)

Digital Photography School, 11 Sunset Photography Tips for Beautiful Results. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 23, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Dpreview.com.

 • Best cameras under $1000 in 2021. Tällaiset listaukset ovat aina kiinnostavia. Kompaktissa muodossa markkinakatsaus. Ja aina tietenkin kannattaa lukea se pieni teksti. Different strokes for different people.
  • Point-and-shoot: Sony a6100
  • More control: Fujifilm X-S10
  • ----Also available:
  • Canon EOS M6 II
  • Canon EOS M50 II*
  • Canon EOS Rebel T8i (EOS 850D)
  • Fujifilm X-E4
  • Fujifilm X-T30
  • Fujifilm X-T200
  • Nikon Z50
  • Panasonic Lumix DC-G100
  • Panasonic Lumix DC-GX9
  • Sony a6400
 • Scoring explained: Why we think the Fujifilm GFX 100S’ peers are cameras half its price (NOT the Sony a1).

ePhotozine.com, 7 Basic Holiday Photography Tips For Beginners.

Earthboundlight.com, Some Light Conversation About a Potentially Polarizing Topic. 23.5.2021.

Fotosidan.se, Här är årets deltagare i Dokumentärfotosalongen. 257 hakijaa, 1345 kuvaa ja 45 filmiä (tai oikeastaan videota). Kolminkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Valinnat on tehty.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Jukopliut! (Sana on melkein vapaa).
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Canon C200 (Videokuvaus). No nyt on taas vettä virrannut ja alkaa kyl hiljalleen olemaan semmonen ettei sitä ees huomaa. Sormet löytää oikeille paikoille, pikkuista lisäkilkettä ostettu, ergonomiat kunnossa, pakkautuu hyvin reppuun, tietää mitä materiaalista saa ja mitä ei. Kaiken kaikkiaan diggaan aivan pirusti tästä kamerasta. Vähän se 8 bittinen ärsyttää välillä mutta yllättävän harvoin siihen sen vajauteen törmää. Toi codec itsessään on hämmästyttävän vahva. Tuntuu kyl aika orvolta jos tätä kameraa ei olisi käytössä. ....
 • Mikä kalibrointilaite näyttööni (Kuvaus yleinen).
 • Myydään-alue. Taas uusia ilmoituksia yli ruudullinen.
 • Kiinalaiset halpis adapterit parantuneet (Optiikka). Olen tilannut vuosien varrella todella monia adaptereita, ja tosiaan aikanaan sai paljon sutta & sekundaa. Välillä ei suostunut tarkentamaan äärettömään (liian suuri rekisterietäisyys huonon adapterin takia), välillä ruuvit irtoili itsestään, välillä oli valovuotoja, välillä jotkut adapterit ei sopinut kunnolla bajonettiin jne.
  • ... Mutta tosiaan. Viime aikoina olen saanut ihan hyviä adaptereita Kiinasta. Ja on myös hyvä, että on tullut hieman parempia , hieman kalliimpia vaihtoehtoja myös... Rehellisesti sanottuna minusta yli 100€ on vähän liikaa täysin manuaalisesta adapterista.
 • Kuinka paljon romua yksi järjestelmä tarvitsee? (Optiikka).
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit).
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit). Uusi malli on ainakain edullinen.
 • Hanhien kevätmuutto (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Terveyskeskus Korona ym. taidepläjäyksiä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keravan kaupungin kulttuuriväellä on ollut pilkettä silmäkulmassa tänä vuonna. Ensin ilmestyi "purjehtiva muuri" wanhan kivisillan kupeeseen... ....6 kuvaa...
  • (Antero Koskisen graniittiveistos Auringon kehrä , Korona, 2000)
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rengastajan matkassa. Saldo 1 lehtopöllön ja 5 viirupöllön pesää. 5 kuvaa.
  • (hiukan lutusen näköisiä pöllon lapsukaiset, äiti (?) sitten aamusateen kastelemana ei ihan edukseen...).

Sulantoblog, Photo Walk and Talk –Sony A7 Coincidence and Some Gear Talk. 19.5.2021. Kesto 13:32. Sisällysluettelo. Kuvaajakumppanina fotokävelyllä on Aleksi. Jolla on kamerana Sony A7R2. Ja vielä Panasonic Lumix LF!, pokkari. Sulannolla mukana sitten myös Sony, Sony A7C. Töölönlahtea kierretään.

 • YouTube-kanavalla 27.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Ricoh GRIII –Photo Walk with The Best Street Camera. 15.5.2021. Kesto 8:41. Sisällysluettelo. Kalasatamassa. Sattuneesta syystä ihan mielenkiintoista katsottavaa... Ja kuunneltavaa... Ricoh GRIII julkistettu 25.9.2018. Pokkarissa 24 megapikselin kroppikenno. Kiinteä 18.3mm, polttovälivastaavuus 28mm. Kuvanvakaaja, 3 akselia. Näytti olevan Rajalssa 799 euroa (899 euroa).

 • YouTube-kanavalla 27.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Top 5 Mirrorless Features. 12.5.2021. Kesto 10:46. Sisällysluettelo.

 • 1. Adapterit. Peilitön mahdollistaa melkein minkä tahansa optiikan käytön. Vaikka filmikameroiden optiikkaa...
 • 2. Automaattitarkennus. Peilittömät ovat mahdollistaneet vaikka eläinten tunnistuksen, silmään tarkennuksen jne. Vaikeammin toteutettavissa peililoiskuissa. Tarkennuspisteet kaikkialla.
 • 3. Kuvanvakaaja. Rungossa. Myös etsin vakautetaan. Toisin kuin peililouskuissa.
 • 4. Elektroninen etsin. EVF. Vaikkapa valotuksen arviointiin. Lopullinen kuva näkyy evf:ssa, ainakin teoriassa.
 • 5. Silent Mode. Ei pihahdustakaan. Vaikkapa häät, hautajaiset jne. jne. Peililouskun ääni häiritsee. Varmasti. Jokut pelilouskut ovat aika hiljaisia, aina kuitenkin tulee ääntä. Elektroninen etsin voi välillä tuottaa ongelmia... Mekaaninen suljin on katoamassa, kuitenkin.
 • YouTube-kanavalla 27.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Be A Better Photographer - [5 Tips to QUICKLY improve your Photography!]. 21.5.2021. Kesto 9:29. Sisällysluettelo.

 • 1. Learn Your Gear. Alkaen manuaalista. Mitä mikin nappula tekee. YouTube-videot.
 • 2. Read Photobooks. Ravintoa luovuulle, inspiraatiolle. Online. Tai kirjat. Tai näyttelyt. Oppii näkemään kuvat eri tavalla.
 • 3. Go Bact to You Images. Vanhoista kuvista löytyy aina helmiä. Vähän sama hyöty kuin kohdasta 2. Kuvankäsittelyohjelmatkin ovat parantuneet... Vaikkapa kohinanpoisto...
 • 4. Go Out Photography. Kuvaamaan oppi lopulta vain kuvaamalla. Ehkä kannattaa keskittyä johonkin kohteeseen. Joka voi löytyä kun vain lähtee liikkeelle...
 • 5. Online Course. Forsgård tarjoaa one-to-one -kursseja. Tunti tai vaikkapa pitempäänkin.
 • YouTube-kanavalla 43.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Q&A - Photography. 14.5.2021. Kesto 2:01:58. Vähän yli minuutin kohdalla ensimmäiset kommentti, ettei ääntä. Kolmen minuutin kohdalla kuva katoaa. 4:10 tulee kuva, ei ääntä. Forsgård. "It must be Streamyard again. The same thing happened last time." Ääni tule sitten 4:50. (Huomasin muuten äsken ensi kertaa Oura-sormuksen Forsgårdin sormessa...).

 • YouTube-kanavalla 43.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Pekka Hyvönen, Positiivista päivää. 22.5.2021. Ylöskirjataanpa pari mukavaa asiaa yleisen vinkunan ja vihapuheen sekaan ennenkuin sananvapaus on ainoastaan äärioikeistolla natsijoukkoineen.

 • Tapaus yksi: Olen pitkään suunnitellut kuvakirjan duunaamista omista otoksistani, nyt sain aikaiseksi asiaa kokeilla. Ja katos Ville pirua, lopputulema on ihan jees kamaa....
 • Kummasti kuvat muuttuvat printteinä ja kummasti myös paljastavat kuvankäsittelyssä tehdyt ylilyönnit kuten tummien kohtien liian rohean avaamisen. Otanpa asiasta oppia otsaani, neuvoa nokkani varteen. Printti paperilla on elävämmän tuntuinen fiilikseltään kuin sama foto ruudulla, ei siitä mihinkään pääse. Merkillinen ilmiö on myös joidenkin ruudulla mitäänsanomattomien kuvien eloon herääminen paperilla....

HS, Puu hehkuu vaaleanpunaisena Puu-Käpylän laitamilla: Ihmettä tullaan katsomaan Turusta asti ja juuri nyt se on parhaimmillaan. 21.5.2021. Katonrajaa hipova, hattaranvaaleanpunainen puu on Käpylän Kalervonkadulla kuin maamerkki. Pihalla kasvaa valtava magnoliapuu.

 • Magnoliapuun huomiota herättävä kukinta ei kestä kuin muutaman viikon. Yleensä puu puhkeaa kukkaan toukokuun puolenvälin jälkeen.
 • ...”Sivulauseessa ehkä sanottiin, että teillä on sitten varmaan Käpylän kuuluisin piha”, Kainulainen kertoo. Jo ensimmäisenä keväänä he kuitenkin huomasivat, ettei väite ollut kaukaa haettu. Ihmisiä ravasi katsomassa ja valokuvaamassa vaaleanpunaisena hehkuvaa puuta. Jotkut olivat saapuneet paikalle Turusta asti.

Instagram, majakanvahti. Komeita kuvia. Useimmat drone-kuvia. Osa Kalasataman isoimman tornitalon katolta. Luvan kera.

 • tuorein kuva: Merisumu peitti kaupungin 22.5.2021 klo 22:09 & 22:12.
 • Eilen tultiin metrolla kohti kaupunkia. Herttoniemen siirtolapuutarhan kohdalla ihmettelin, että mikä ihmeen sumu tai savu peittää kaiken. Kalasatamassa ei näkynyt vielä imtään. Kello oli noin 21:22:17. Sitten myöhemmin tuli merisumu. Ei kovin harvinainen ilmiö...

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook, Etsitään kuvatuotteita tulevaa näyttelyä varten. Printattu epäonnistunut passikuva mukin kyljessä, lemmieläin hiirimatossa jne. Nyt on mahdollista päästä eroon hirvityksestä ja esitellä ihanaa tuotetta koko maailmalle. Etsitään lahjoituksena erilaisia kuvatuotteita tulevaa näyttelyä varten.

 • Voit tarjota esinettäsi kommentoimalla siitä kuvan tähän julkaisuun tai lähettämällä sen sähköpostilla osoitteeseen erika.aspholm@fmp.fi.

Sttinfo.fi, Vuotivatko henkilötietosi julkisuuteen tai jouduitko identiteettivarkauden kohteeksi? Nyt saat kootut neuvot Suomi.fi-verkkopalvelusta. 19.5.2021.

Älypuhelimista.

 • HS, Keskustelusovellus Jodel. 23.5.2021. #Asiallinen. #GoodVibs only. Keskustelusovellus Jodelissa palataan internetin alkuaikoihin: ihmiset voivat kirjoittaa anonyymisti ihan mitä haluavat. Toimittaja Minja Rantavaara vietti viisi päivää supersuositun Jodelin politiikkakanavalla ja havaitsi, että joskus siellä puhutaan ihan asiaakin.
  • Jodel on älypuhelinsovellus, joka perustuu anonyymiyteen ja paikallisuuteen. Saksassa kehitetty sovellus löysi yleisönsä Suomessa vuonna 2016. Alunperin kohderyhmänä olivat korkeakouluopiskelijat, mutta myöhemmin sen suosio on noussut myös muiden keskuudessa.
  • Jodelin sivuston mukaan sovelluksella on Suomessa noin 550 000 käyttäjää. Jodel ei vaadi keskustelijoiltaan minkäänlaista rekisteröitymistä. Sovelluksen voi vain ladata puhelimeen ja alkaa keskustella – siinä se. Edes nimimerkkejä tai käyttäjätunnuksia ei ole.
 • Tivi.fi, Eikö peukalo viherrä? Monipuolinen sovellus auttaa pitämään silti kasvit hengissä. 22.5.2021. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Softa-arvio. Ruotsalainen Planta-sovellus auttaa pitämään kasveista parempaa huolta monella tavalla. Sovellukseen luodaan tili ja valitaan, halutaanko apua huonekasvien, puutarhassa tai parvekkeella kasvavien tai kaikkien kanssa. Seuraavaksi valitaan oma taitotaso ja kasvien hoivaamiseen uhrattavan ajan määrä kolmesta vaihtoehdosta.
  • ....Plantalle kerrotaan lisäksi, onko kasville vaihdettu ruukku ja koska rehu on kasteltu sekä otetaan halutessa oma kuva kasvista. Kasvikohtainen muistutus kertoo, milloin on kastelun aika. Premium-versio kertoo myös, koska pitäisi antaa lisäravinteita ja koska vaihtaa ruukku. Muistutuksen yhteydessä annetaan vielä lisäohjeita ja vinkkejä, esimerkiksi pitäisikö vesi kaataa ruukkuun vai ei.
  • Jos kasvi on henkitoreissaan, Premium-version Dr. Planta yrittää auttaa sen elvyttämisessä. Tarjolla on myös hoito-ohjeita ja artikkeleita. Planta auttaa myös uusien kasvien hankkimisessa. Se ehdottaa esimerkiksi helppohoitoisia kasveja ja esittelee viikon kasvin. Premium-versio tarjoaa myös räätälöityjä ehdotuksia sijainnin, huoneiden valoisuuden ja viherpeukalon vihreyden perusteella.
  • Premium-jäsenyys maksaa halvimmillaan lähes 40 euroa vuodessa. Ilmaisversiostakin on iloa, sillä kasvit eivät enää kuole janoon kastelumuistutusten ansiosta. Plantan voi ladata App Storesta ja Google Playsta.

Digital Photography School, How to Achieve Blurred Backgrounds in Portrait Photography. Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Master Swan Photography With These 4 Top Tips. Seuraavaksi sitten ehkä sorsakuvaamisen salat.

Dpreview.com, DPReview TV: Requiem For Sony A-Mount. Jäähyväiset aseille eikun A-mountille.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajalan tarjouksessa ensimmäisenä. "Osta Canon EOS R6 ja anna vaihdossa mikä tahansa toimiva kamera ja maksa vain 2500€ tai vähemmän." Ehdoissa on vielä kaikkea tyyliin toimiva kamera. Ei paha, says me. Cashback vielä päälle eli siis 2500 euroa - 250 euroa = 2250 euroa. Hm.

 • Osa kameran hankintaa harkitsevista on odotellut jo viime kesästä asti hinnanalennusta. Turhaan. Kaipa muutkin myyjät tätä tarjousta seuraavat. Eli muualtakin saanee halvemmalla Canon EOS R6 -kameraa.
 • Jos tarvitsee yli 20 megapikselin tarkkuutta, niin huomio kannattaa suunnata muualle. Jos tämä on pääkriteeri, niin säästää rahaakin varmaan puolet. Kroppikenoisista löytyy enemmänkin tarkkuutta. Ja halpaan hintaan. Mutta.

(aiemmin) Canon EOS R6 olisi pitänyt ostaa jo viime kesän lopulla. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Peililouskun akun kestävyydestä ei tarvinnut huolehtia. Nyt pitänee ottaa aina mukaan vara-akut. Onneksi vanhat Canon-akut käyvät edelleen.

 • Varmaan jossain vaiheessa Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM:n kuvanlaatu (ehkä) rupeaa kyrsimään. Tähän mennessä olen ollut kyllä pikselipiippaamatta erittäin tyytyväinen ostokseeni. Matkoille - sitten joskus ehkä - riittää yksi lasi.
 • Olen Digicamera.netin Facebook-sivuille lisäillyt muutamia satoja Canon EOS R6:lla otettuja kuvia. Valmiiksi pienennettyjjä 40% ja alle yhden megan jpg-kuvia. Ja päälle sitten Facebookin omat pakkaukset. Kunhan tässä vähän rauhoittuu ja hengitys tasaantuu, niin laitetaan kuvia DCN:n galleriaan. Joka nykymaailmassa tuntuu jo muinaismuistolta. Vaikkapa kuvien koon suhteen.
 • Uuden kaluston myötä nousee taas vanha innostus valokuvaamiseen. Kalusto ei sillä tavoin rajoita. Paitsi tekniikka, johon perehtyminen vie viikkoja (tai kuukausia). Vaikka voihan niitä kuvia ottaa suljinta painamalla. Säätämättä namiskoita. (Niinkuin itse olen tehnyt).
 • Ei mitenkään valtavasti kevyempi kantaa (runko + lasi), mutta ratkaisevasti.
  ---Edellinen Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM. 0.85kg + 1.670kg = 2.52kg.
  ---Nykyinen 0.68kg + 0.75kg = 1.43kg.
 • Nykyisin hihnakin on jo valmiiksi pujotettu, näkee mallin pujotukseen.
 • Perjantaina 9.4.2021 kävin ostamassa Postitalon Rajalasta Canon EOS R6:n + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM:n. Seuraavana päivänä täytin sitten Cashback-hakemuksen uudesta kamerarungostani.
 • (tarvitaan oman pankin IBAN-tilinumero - ihan vain se tilinumero - + BIC-koodi eli SWIFT-koodi, löytyy heti netistä).
 • 21.4.2021 kävin sitten katsomassa, miten hakemus on edistynyt. Tätä ennen oli tullut pari viestiä Canonilta. Kerrottiin, että 250:n euron hyvitys rungon ostamisesta maksetaan tilille 10.5.2021.
 • Oikeasti 250 euroa napsahti tilille 30.4.2021. En valittanut aikataulun muutoksesta.

Canon EOS R6. Muutama linkki.

Yle, Kamarin ja kirjaston hämärästä kuvien valoon – Ulla Jokisalon valokuvien ainutkertaisuus syntyy käsityönä. 21.5.2021. Kuvia, teksitä. Ja kuuntelua, kesto 43:35.

Yle Luonto, Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja. Kuvia ja tekstiä. Tuttu kolmikko raportoi Lohjan Hyvelänjärven tunnelmista vapunjälkeisessä yössä Radio Suomessa. Kuuntele lähetys Yle Areenasta (sivun alalaidasta klikkaamalla käynnistyy kuuntelu). Kesto 1:29:01.

Olli Kanerva, Kyhmyjoutsentaidetta. 21.5.2021. Suonenjoen yläkoululaiset olivat tutustuneet kyhmyjoutsensarjaani ja inspiroituneet tekemään kuvataidetta. Hienoa!

Tuomas Heinonen, Valokuvauspodcast: Tekijänoikeussota. 21.5.2021.

Mikrobitti.fi, Onko Macissasi virus? Näin saat selville. 21.5.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Thephotoargus.com, Negative Space Photography: Examples And Tips For All Photographers.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, Sigma fp L First Shots: Sample images from Sigma’s mini-but-mighty 61MP full-frame camera.

The Online Photographer, 'The Picture That Changed My Life'.

Kamera & Bild, Ny ”spara som”-funktion förvirrar Photoshop-användare. Herättää hämmenystä laajalti. Ympäri maailman.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #105, Stillebenfotograf Olivia Jeczmyk. Kesto 51:58. Hiljainen jalkakuvaaja Olivia Jeczmyk.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Isokoskeloiden kalasteluja kuvaamassa. 19.5.2021. Kangasalalla sijaitsevan Pohtiolammen kalasääksikojut lienevät tuttuja useimmille luontokuvausharrastajille. Tuo sääksisäätiön ylläpitämä apuruokintapiste tarjoaa samalla mukavan kuvauskojutarjonnan allaskojuista tornikojuihin. Itsekin on tullut jo lukuisia pohtiksen reissuja tehtyä hyvät kalasääksen kalastuskuvat visioissa. Eipä tosin vaan ole vielä tullut sitä hyvää kuvaa, sillä joka käynnillä taivas on aina umpipilvessä, mahtaako Kangasalalla koskaan paistaa aurinko vai osuuko vaan aina huono arpaonni.

 • bonuksena 33 sekunnin video
 • Nappasin mukaan kaksi kamera-objektiiviyhdistelmää. Aamusta piti valon puolesta operoida A9 ja 70-200 mm f2,8 +1,4x kombolla. Sen 280 mm. polttoväli riitäisi vallan hyvin sääksien saalisteluun, jossa siivet tuppaavat turhan usein rajautua poikki.
 • A9 II ja 200-600 mm. sopi sitten paremmin isokoskeloiden yrittämiseen.
 • (monenlaista mielenkiintoista kuvaa... mihinkä mahaan tuo kaikki oikein menee...)

Digi-kuva.fi. Norjalainen alan lehti. Suomalainen toimittaja, käännetty kohtuuhyvin suomenkielelle ja valokuvaustermein. Ilmestyy paperilehtenä 19 kertaa vuosittain. Bonniers. Lievästi sanoen sekava ilmiasu netissä. Paperilehdestä (ja erityisesti nettilehdestä) tulee vähän mieleen vaikka laatulehti Seiska. Värikkäitä kuvia, isot otsikot, yleensä tekstiä ei kuitenkaan kovin paljoa.

 • Sinällään artikkelit ovat ihan asiaa, näkee että kirjoittajat ovat alan ammattilaisia. Pitkään on tarjottu vuoden 3 ensimmäistä numeroa + ihan kunnon liittymislahja, hintaan 15,90 euroa. Tilauslahja lähetetään, kun maksu on tullut perille ja aikaa on kulunut 2 viikkoa. Valoteltta tai Bluetooth gimbal-kuvanvakaaja älypuhelimeen tai ammattilaatuinen kiikari tai Outpack-sadeasu. Nämä siis vain uusille tilaajille. Ks. Valitut tarjoukset.
 • 3 numeron jälkeen tilaus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. Yhden lehden irtonumerohinta on 11,15 euroa. Kannattaa ehkä irtisanoa tilaus heti, kun lasku on maksettu. Muutaman kuukauden päästä tullee seuraava tarjous. Joka on lehteä kohti alle puolet irtonumeron hinnasta.
  • Tarjousjakson jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena, jonka voi peruuttaa milloin vain. Tilaus maksetaan etukäteen 4 numeron erissä, yhteensä 43,00 euroa (10,75 euroa per numero).
  • (Itse tilasin talvella 3 nron tarjouksen + rengasvalo, peruutin heti. Kuukausi sitten tuli tarjous, 4 numeroa Digi KUVA -lehteä 15,90e. Jos jaksaa, niin voi näin nähtävästi keplotella pitkäänkin... Jää kyllä sitten pariksi kolmeksi kuukaudeksi ilman paperilehtiä ja lehden nettisivuja...).
 • Näköislehteä voi lukea netissä. Vaikka tarjotaankin android- tai iOS -sovellusta lehden lukemiseen, niin onnistuu myös pöytäkoneella selaimella. Ainakin viisi edellistä numeroa on luettavissa.
 • Kaikenlaisia e-kirjoja, ohjelmia, oppaita, videokursseja jne. jne. löytyy tilaajien Etunurkasta.
 • Tilaajan kirjautuminen tapahtuu joko asiakasnumero + postinumero tai käyttäjätunnus + salasana. Vaikka tilaus uudistettaisiinkin, niin aiemman tilauksen käyttäjätunnus + salasana ei ole voimassa.
 • Facebook, Digikuva.
 • Suomalaiselle ja erityisesti helsinkiläiselle on varmaan parempi vaihtoehto Kamera-lehti. Tai miksei voisi molempia tilata yhtaikaa...

Pekka Hyvönen, Metsän poika. 20.5.2021. Uudempana ollessa, tyäukko-aikoina vetäisimme kilometrin pätkän valokuitua Hyrylän linja-autoaseman nurkilla. Takaraivoon jäi kuva Esikuntapuistosta, pienestä vihreästä pläntistä taidemuseon takana.

Lassi Kujala, Facebook. Puoli sekuntia kalatiiran elämää. 20.5.2021. ...Puoli sekuntia kalatiiran elämää ja samalla viimeinen puoli sekuntia ohi lentäneen hyönteisen elämää näyttävät tältä.

Suomen Canon, Facebook, Superkuu. 20.5.2021. Noin viikon kuluttua on aika katsoa taivaalle - superkuu on tulossa ja tiedämme, että monet valokuvaajat rakastavat taltioida sen upeuden.

Yle Areena Audio, Yksitoista minuuttia kevättä. 19.5.2021. Kesto 11:31.

Theseus.fi, Dokumentaarinen taidevalokuva ja verkon kuvatulva. Ville Kauko. Photo RAW Awards. Opinnäytetyö. Medianomi. Metropolia Ammattikorkeakoulu. 18.11.2013. Sivuja 35 + 1 liite.

 • 2013 dokumentaarinen taidevalokuva on Suomessa nousussa, mutta se perustuu pitkälti tekijöidensä intohimoon. Samaan aikaan valokuvan asema ja arvostus ovat laskemassa. Tähän vaikuttavat lehtien levikkien lasku, digitalisoituminen sekä valokuvien suuri tarjonta teknisen kehityksen myötä. Opinnäytetyössä esitellään nykytilanteen lisäksi valokuvan historiaa, sekä valokuvaa taiteena. Opinnäytetyössä käytetyn määritelmän mukaisesti va-lokuvan taiteellisuus on kiinni sen oikeanlaisista kytköksistä taiteellisiin instituutioihin.
 • Opinnäytetyö on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee dokumentaarista tai-devalokuvaa. Lisäksi valokuvataitelija Timo Kelaranta esittää näkemyksensä valokuvan taiteellisuudesta. Toinen osio keskittyy valokuvaan verkossa. Tässä osiossa pohdin valo-kuvan käyttöä, esiintymistä ja mahdollisuuksia verkossa. Viimeisessä osiossa esitellään Photo RAW -lehdelle tehty projekti nimeltään RAW Awards 2014.

Mikrobitti.fi, Kaipasiko tällaista kukaan? Googlen uusi kuvapalvelu huolettaa. 20.5.2021. Google kertoi kehittäjäkonferenssissaan uusista keinoista käyttää tekoälyä valokuvien lajitteluun ja muokkaamiseen. Kaikki eivät ideoista innostuneet.

Ilta-Sanomat, Microsoftin nettiselaimelle loppu 25 vuoden jälkeen. 20.5.2021.

Digital Photography School, iPhone Live Photos: A Comprehensive Guide. Ja mitähän tarkoittaa Live Photo?

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • Field review: Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR. Arvosana 89%. Gold Award. Kroppikennoisille. Polttovälivastaavuus 27mm. Suomen hintaluokka on 1100 euroa.
 • Opinion: 8K video can be worth the hassle. But not for everyone, and perhaps not for the reasons you might think….

Thom Hogan, Strange Days. 19.5.2021. Ja kommentit.

 • Fujifilm won't announce another X model this year.
 • Sony's next APS-C camera isn't an A6600 replacement, but rather another in the line of ZV-1 and A7C vlogging-style cameras.
 • The likely GH5 II isn't getting a lot of love.
 • Smartphones try bigger image sensors again.
 • re the Olympics On or Off?

Fotosidan.se, Godox ska locka proffs med P2400. 2400 - billigare alternativ till Profoto. Ei hintatietoja. Mutta: Profoto Pro-11:n hinta on 149995 kruunua. Ainakin tämän alle...

Kamera & Bild, Saga Berlin förlorar slutgiltigt – ska betala 280000 kronor. Taiteilija spreijasi väreillä ulkoaltaan, otettiin kuvia ja videota. Taiteilija kiisti oikeudessa vahingonkorvaukset Tukholman kaupungille.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Toni Ahvenainen, Evoluution huipentuma – testissä Sony α1. 18.5.20221. Kameramarkkinoiden herkät ekologiset lokerot tärisivät todenteolla tammikuun lopulla, kun Sony julkaisu täysin uuden Sony α1 -rungon. Sonyn rakentamassa Alpha-sarjan kameraperheessä α1:n tehtävänä on toimia full frame-kameroiden alfa-uroksena ja nuijia muiden valmistajien kilpailevat mallit maan rakoon.

 • En kertaa rungon kaikkia ominaisuuksia, mutta mainittakoon tässä oleelliset tekijät kuten täysin uusi ja aikaisemmin näkemätön 50,1 megapikselin Exmor RS kenno sekä päivitetty ja kahdeksan kertaa aikaisempaa nopeampi BIONZ XR prosessori, jotka mahdollistavat yhdessä jopa 30 fps sarjakuvanopeuden. Luonnollisesti myös autofokusjärjestelmää on päivitetty ja se tarjoaa nyt kaksi kertaa tehokkaamman kohteenseurannan kuin aikaisemmissa α9-malleissa.
 • ...Sony α1 on sen verran monipuolinen kamera, että sen perusteellinen testaaminen veisi aikaa varmasti useamman kuukauden. Itse testasin Sonylta lainaamaani demo-runkoa noin viikon ajan, eli tämä arvio korkeintaan raapaisee pintaa ja monet yksittäiset havainnot jäävät valitettavasti tämän jo nyt melko pitkän artikkelin ulkopuolelle. ...
 • ...Ennätysnopea sarjakuvaus 30 kuvan sekuntinopeudella on ollut yksi Sonyn markkinointikampanjan kärjistä ja on pakko myöntää, että se on kieltämättä kyllä aika kutkuttava kokemus. ...
 • ...Sony α1 on itsestään selvällä tavalla Sonyn huippumalli ja lippulaivakamera. Samanaikaisesti se edustaa myös Sonyn kamerakehityksen evolutiivista kärkeä ilmentäen kenties puhtaimmillaan Alpha-konseptin ydinideoita....
 • ...Sony α1 on merkittävä julkaisu niin kameramarkkinoilla kuin myös kameroiden evoluutiossa. Se on sitä siksi, että se määrittelee teknologisen kehityksen tämän hetkisen huipun ja astuu samalla yhden askeleen lähemmäksi peilittömien kameroiden vääjäämätöntä päämäärää eli täyselektronista digitaalista kameraa....

(kertaus) Petri Pietiläinen, Sony A1. 28.3.2021. Odotettu Sony A1 kamera julkistettiin 27.1. ja laitoin sen tilaukseen Rajalasta heti seuraavana päivänä. Toki tilausta tehdessäni hirvitti kameran korkea hinta, mutta onneksi sain hyvän vaihtotarjouksen A7RIV kamerastani. 50.1Mp kenno, 30 kuvaa sekunnissa ja bird eye AF olivat ne ominaisuudet joita olin odottanut. A7RIV oli rajausvaraltaan jo hyvä alku, mutta max. 10 kuvaa sekunnissa, voimakas rolling shutter efekti sähköisellä sulkimella ja huomattavasti heikompi AF kuin A9II, jättivät paljon toivomisen varaa.

 • Kolmas maaliskuuta sain sähköpostia, jotta tilaus olisi valmis ja runko haettavissa. Pieni erä oli saapunut Suomeen ja sain kameran ensimmäisten joukossa.
 • Suomen Sony, Sony α1. Suomen svh. 7.600 euroa.
 • Kamera-lehti, Sonylta peilittömien lippulaivamalli. 12.2.2021.
 • Digicamera.netin Foorumi, Sony Alpha 1.
 • Dpreview.com, Sony a1 review. Julkistettu 26.1.2021. Arvosana 93%. Gold Award.
 • Kamera & Bild, TEST: Sony A1 – vinnande prestanda och extrem snabbhet. Toppklass. Totalt 93. Handhavande: 72 Snabbhet: 98 Byggkvalitet: 78 Mångsidighet: 86 Funktioner: 93.
 • ePhotozine.com, Sony Alpha 1 ILCE-1 Review. Arvosana 4.5 * / 5 *.

HS, Valokuvaaja Timo Kelaranta on mielestään tehnyt parhaat kuvansa vasta nyt – ”Olen kai niin hidas oppimaan”, hän sanoo. 20.5.2021. Syntymäpäiväjuhlat, 70-vuotta.

 • ...Miten näin itsekriittinen ja vaatelias pystyi sitten opettamaan muita, vielä ilmeisen menestyneesti? Kelaranta teki pitkän uran Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa eteni tuntiopettajasta lehtoriksi ja apulaisprofessoriksi sekä professoriksi. Hän sai näinä vuosina, 1975–2001, myös kaksi Valokuvataiteen valtionpalkintoa....
 • ”Lehtorina ja professorina en yrittänyt osoittaa yhtä tietä toista paremmaksi. Jaoin kokemuksiani ja yritin auttaa opiskelijaa löytämään vahvuutensa, sen oman juttunsa”, Kelaranta vakuuttaa.
 • Suomen Wikipedia, Timo Kelaranta.
 • Helsinkischool.fi, Timo Kelaranta. Works.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Timo Kelaranta: Outo rakkaus. 1.2.–29.4.2012.
 • Skenet.fi, Timo Kelaranta. 15.3.2012. Timo Kelarannan (s. 1951) takautuva näyttely tuo esille oman tiensä kulkijan suomalaisessa valokuvataiteessa. Valokuvataiteen museon päänäyttelytilan toiseen puolikkaaseen avautuva näyttely on ripustettu Kelarannan periaatteiden mukaan puhtaasti esteettisistä lähtökohdista.
 • Aalto.fi, Timo Kelaranta – Alumni interview.
 • Ama.gallery, Timo Kelaranta.
 • Emmamuseum.fi, Timo Kelaranta. THE QUIETS 13.10. – 7.1.2007.
 • Google kuvahaku, Timo Kelaranta.
 • Kiiltomato.net, Kirjailijana Kelaranta kertoo valokuvaajaa suoremmin. 22.12.2003. Timo Kelaranta (s. 1951) on luonut valokuvaajana jo pitkän uran, mutta kaunokirjailijana novellikokoelma Sojuzin pojat on hänen esikoisensa.
 • Picuki.com, #timokelaranta Instagram Posts.
 • (netistä ei löytynyt enää mitään Kelarannan omia sivuja).

HS, Valokuvaaja Timo Kirves on kuollut – Ihmisrakas kuvaaja erikoistui varsinkin suomalaisiin muusikoihin. 19.5.2021. Kirves kuvasi urallaan ihmisiä kuudenkymmenen vuoden ajan ympäri maailman. Hän teki töitä muun muassa Helsingin Sanomille, Ilta-Sanomille, Hufvudstadsbladetille ja monelle muulle lehdelle.

Yle Areema, Uutiset Itä-Suomi, ke 19.5.2021. Linkki suoraan kohtaan 4:30. Aiheena yritysten yritykset kaapata itselleen käyttäjien instagram-kuvat ilmaiseksi hashtagilla. 4:30 - 6:43.

Lieksan Lehti, Koli-valokuvaajalla 126 000 seuraajaa Instagrammissa. 19.5.2021. Mäkinen on työskennellyt yi 60 maassa, mutta nykyisin hän työskentelee lähinnä Suomessa.

Fin.afterdawn.com, Ei näin. Tallenna nimellä -toiminto rikottiin ja nyt se pitää opetella uusiksi. 19.5.2021. Omintakeisista käyttöliittymistä tunnettu Adobe asialla. Kukas muukaan.

 • Uusimmassa Adobe PhotoShop-ohjelmassa on korvattu Tallenna nimellä -toiminto (Save As) täysin uudella toiminnolla, joka kulkee nimellä Tallenna kopio (Save a Copy). Ja jotta asia olisi tarpeeksi sekavaa, vanhaa Tallenna nimellä -toimintoa ei ole poistettu lainkaan, vaan sen tapa toimia on muutettu

Sttinfo.fi, Suomen harvinaisin sammakkoeläin tähdittää uutta livelähetystä – tutustu rupiliskoon WWF:n Luontolivessä. 20.5.2021.

 • WWF:n luontolive – Rupilisko. Rupilisko on sammakkoeläin, josta harva on kuullutkaan. WWF:n Luontoliven uudessa kamerassa seurataan erittäin uhanalaisen rupiliskon soidinta ja kirkasvetisen metsälammen elämää Joensuun lähistöllä. (ensimmäistä kertaa kelluva kamera).
 • (ja mitähän sitten seuraavaksi luontoliveen...).

Mobiili.fi, Fazerin makeisia, munkkeja ja salaatteja voi nyt tilata drone-toimituksena Helsingissä – yhteistyö Googlen sisaryhtiön Wingin kanssa. 19.5.2021. Helsingin Vuosaaressa kokeilu. Joko kotiin tai kahdelle ns. pysäkille Vuosaaressa (Mustankivenpuisto ja Solvikinpuisto. Ensimmäiset toimintaviikot dronet lentävät perjantaista sunnuntaihin kello 9-17.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, 200 euron Poco M3 Pro 5G tarjoaa 90 Hz FHD+ -näytön ja 5000 mAh akun. Tulee myös Suomessa myyntiin.
 • Puhelinvertailu.com, Google Maps saa 5 ominaisuutta, jotka parantavat navigointia ja tiedon tarjoamista. 19.5.2021. Seuraavien kuukausien aikana saataville.

Digital Photography School, How to Make a Photoshop Collage (in 9 Simple Steps). Kertaus vuosien takaa.

Tipa.com, TIPA World Awards 2021. Tänään julkistettu.

 • Kamera-kategoria: 10 kpl.
 • Objektiivi-kategoria: 10 kpl.
 • Lisävarusteet/laitteet-kategoria: 12 kpl.
 • Tech&Design: 2 kpl (software).

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Questions To Ask When Photographing Landmarks.

IR, Pentax K-3 Mark III First Shots: Sample images from Ricoh’s long-awaited flagship APS-C DSLR.

Kamera & Bild, Tröttnade på fotografer bland rapsen – skapade en selfieruta. Maanviljelijät eivät ole kovin innostuneita kaikenmaailman kuvaajista, joita keltainen väri houkuttelee...

 • (Joskus muinoin ostin rapsiöljyä vahingossa kun piti ostaa rypsiöljyä... Rypsi- ja rapsipellot ovat väriltään hyvin lähellä toisiaan...).

Kamera & Bild, Godox P2400 – siktar på proffs.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonwatch.com, Canon EOS R5 User Guide And Setup Tutorial (video). Kaikki videossa. Jared Polin. Yli puolitoista tuntia.

 

19.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen.

 • Kyykäärmeiden herääminen. 16.5.2021. Maaliskuun viimeisinä päivinä lumi suli eteläisessä Suomessa vauhdilla ja kyyt luikertelivat ulos talvipesästään.
  • Viime vuodesta tutussa paikassa sai jälleen kuvata käärmeitä rauhassa ilman ruuhkaa, jos ei nyt yhtä vanhusta lasketa, joka sekoili keppinsä kanssa kertomassa tarinoita käärmeistä. Kyyt ovat alueella kolmessa, neljässä, viidessä paikassa riippuen päivästä, mikä mahdollistaa monipuolisemman setin kuvia vaikka käärmeet eivät paikkaa vaihtaisi.
  • Käärmekammo.
 • Kuvavirrat tauolle. 16.5.2021.

Kameraseura.fi, Kameraseura ry 100 vuotta. 2.3.3021.

 • 100 vuotta Kameraseuraa -kirja. Historioitsija Yki Hytönen on koonnut 100 vuotta Kameraseuraa -teokseen Kameraseuran tarinan, sen taustat ja vaiheet.
 • ---Sataan vuoteen mahtuu monia erilaisia kehitysvaiheita. Aikansa valokuvauskäsityksiä ravistelleesta suuntauksesta, piktorialismista siirryttiin modernismiin, ja myös kuvajournalismin kultakausi heijastui toiminnassa. Useat menestyneet valokuvataiteilijat ovat saaneet ensimmäisen kosketuksen valokuvataiteeseen Kameraseuran piirissä.
 • Sivumäärä 216 Kuvia 186 kpl. Hinta 32 euroa.

Laterna Magica, Juha Laitalainen Maiseman ääressä, valokuvia. 26.5.–19.6.2021 Kellarigalleria ja Kirjagalleria.

 • Kirjagalleria Laterna Magica. Rauhankatu 7. Kruununhaka. Helsinki.

Vuosi saarella, Facebook. Sininen kuva. 18.5.2021. ...Viime yönä menin laiturille ihastelemaan usvaa ja hiljentymään. Se tuntui tarpeelliselta.

 • Ps. Kiitos kovasti kaikille ryhmäläisille. Meitä on kertynyt vuodessa yli 3000. Se tuntuu mahtavalta ja kannustaa toden teolla jatkamaan luontokokemusten jakamista
 • Vuosisaarella.fi.

Yle, Yritykset saavat hashtagin avulla ihmisten somekuvia ilmaiseksi markkinointia varten – Tiedätkö, mihin sitoudut #yes-merkinnällä? 19.5.2021. Yritykset ovat ottaneet käyttöön uuden tavan sopia somekuvien käytöstä hashtagin eli aihetunnisteen avulla. Näin ne saavat kuvia ilmaiseksi käyttöönsä somessa ja markkinointikampanjoissaan. Käytännössä on riskinsä.

 • Valokuvat ovat someajan kauppatavaraa, jolla saadaan näkyvyyttä ja lisää seuraajia. Yritykset jakavat sometileillään myös asiakkaidensa, bloginpitäjien ja harrastajakuvaajien ottamia kuvia. Kuvia tarvitaan paljon, jotta seuraajilla on katsottavaa ja markkinointivirta pysyy tasaisena.
 • Suomalaisyritykset ovat viime aikoina omaksuneet tavan, että ne kommentoivat Instagram-kuvia ja pyytävät niitä itselleen ilmaiseksi tai kehottavat yleisesti jakamaan kuvia #yes-alkuisella tunnisteella.
 • Kun tavallisella uudelleenjaolla kuvan oikeudet säilyvät kuvaajalla, hashtag-sopimuksella yritykset voivat haluta kuviin jopa ikuisen ja rajoittamattoman käyttöoikeuden.
 • Tekijänoikeudet voi Suomessa luovuttaa sopimuksella, joka voidaan tehdä suullisesti, kirjallisella sopimuksella tai niin sanotusti hiljaisesti. Tekijänoikeuksiin perehtynyt asianajaja Mari Lampenius näkee hashtagilla tehtävissä sopimuksissa riskejä.
 • Lampenius luki Ylen pyynnöstä Partioaitan ja Pentikin sopimusehdot. Hän kommentoi hashtag-sopimuksia yleisellä tasolla.
  • ...Yritysten hashtag-sopimusehdoissa lukee myös, että kuvaajalla säilyy vastuu siitä, että kuva ei riko esimerkiksi kuvassa esiintyvien oikeuksia tai muita kolmansien osapuolien oikeuksia. Lampeniuksen mukaan vastuu on myös kuvaa käyttävällä yrityksellä.
  • ...– On riski, jos yritys luottaa siihen, että kuvaaja on tarkistanut kuvassa näkyvien henkilöiden suostumuksen.
  • ...– Jos yrityksen käyttämä kuva onkin jonkun muun ottama, kyllä yritys on vastuussa tälle oikealle kuvaajalle siitä, että on käyttänyt kuvaa markkinoinnissaan, sanoo Lampenius.
 • Ammattikuvaaja Antti Karppinen ei ole yllättynyt keinosta, jolla yritykset hankkivat kuvia käyttöönsä somessa.
  • – Tämä on ikuisuusongelman uudelleen ilmentymää, vähintäänkin arveluttavaa. Kuvia pyritään saamaan käyttöön ilmaiseksi myös erilaisten kuvakilpailuiden kautta.
  • Karppinen arvioi, että suurin osa kuvien lähettäjistä ei tiedä tai ymmärrä, mihin lupautuu. Harva lukee yrityksen jakaman linkin takaa käyttöoikeuksista, arvioi Karppinen.
  • Erityisen huolissaan Karppinen on siitä, että käyttöehdoissa kuvaaja saattaa sitoutua vastuuseen siitä, että kuva ei riko esimerkiksi kuvassa esiintyvän oikeuksia.
  • Hän muistuttaa, että mikäli yritys teettäisi ammattikuvaajalla tai mainostoimistolla laajan kuvakampanjan, sen hinnaksi tulisi tuhansia euroja.
  • – Jos harrastajan kuva päätyy ison yrityksen kampanjan pääkuvaksi, silloin puhutaan vielä isommista summista.
  • Karppinen ei kuitenkaan tuomitse niitä kuvaajia, jotka luopuvat kuvistaan ilmaiseksi. Alalla puhutaan “näkyvyysseteleistä”. Hän on itsekin tehnyt maksutta kuvauksia, joilla on kerryttänyt portfoliotaan uran alkuvaiheissa tai kun työskenteli Walesissa.
 • Suomen valokuvajärjestöt ry Finnfotossa on seurattu hashtag-ilmiötä huolestuneena.
  • – Meille on alkanut tulla viime kuukausien aikana tulla jonkin verran kyselyjä tästä, eli tätä ilmiötä on onneksi alettu tunnistaa. Järjestäjään voi aina jälkikäteen ottaa yhteyttä ja pyytää poistamaan ladatut kuvat. Suurin osa järjestäjistä noudattaa hyvin tällaista pyyntöä, kertoo toiminnanjohtaja Mikko Säteri.
  • Säteri toteaa, että erityisen ongelmalliseksi voivat muodostua perhe- tai ystäväpiirissä otetut henkilökuvat, joissa ihmiset ovat helposti tunnistettavissa.
  • – Henkilökuviin pitää kuvattavilta saada lupa, mutta se koskee aina sitä tarkoitusta, mihin kuva on alun perin lähetetty.
  • Aiemmin kuva-alan toimijoita ovat puhuttaneet kuvakilpailut, joilla kerätään ilmaiseksi laaja kuvapankki yrityksen tai yhteisön käyttöön. Usein kuvaajat tai kuvattavat ovat ihmeissään kuvan päätymisestä markkinointikäyttöön. Ehtoja ei ole joko luettu ollenkaan tai ymmärretty.
  • Finnfoto on muistuttanut Facebook-seinällään kuvakilpailujen järjestäjiä hyvistä toimintatavoista. Järjestö aikoo myös tiedottaa kunta-alan toimijoita siitä, millaisin ehdoin kuvia olisi reilua pyytää kunnan markkinointikäyttöön.

Pekka Hyvönen, Mökkihöperyyttä. 18.5.2021. Selviä höperyysoireita havaittavissa. Tämä kaapinfeeveri noin fingelskaksi sanottuna aikaansai mieliteon kuvata omituisia objekteja ilman värejä. Aloitamma perinteisillä puulla ja auringonlaskulla.

Tiina Puputti. Facebook.

 • Valaise tarina kuvaksi –kuvaushaasteen palauteilta. Ti 25.5.2021. Klo 18.00. Facebook Live. Hinta: ilmainen · Kesto: 1 h. Julkinen Kaikki Facebookin käyttäjät ja muut ihmiset.
  • Kuvaa yksi kuva Valaise tarina kuvaksi –kirjan opeilla ja osallistu kuvapalautteeseen. Lähetä kuva Tiinalle tiistaihin 25.5 klo 12 mennessä.
 • Kuvan tarina. 18.5.2021. Visualisointikeinot. (pelkistetty mindmap...).

HS, Saimaannorpat taistelivat lepokivestä, dramaattiset hetket kevään ensimmäisestä kärhämästä tallentuivat Norppaliveen. 18.5.2021. Norppaliven leppoisa tunnelma rikkoutui äkisti tiistaina, kun saimaannorppa yritti valloittaa toisen norpan lepokiven.

 • mukana äänet, puolen minuutin kohdalla alkaa tapahtua

Suomen Canon, Facebook. Canonin uusi makro. 17.5.2021. Uusi Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM. Kysytään: Millaisia kuvia haluaisit ottaa sillä?

 • (svh. 1689 euroa. Pitäisi tulla myyntiin kesä/heinäkuussa, voi mennä heinäkuun loppuunkin. Varattu Rajalasta huhtikuun puolivälissä. Saa nähdä, vaikuttaako sirupula toimituksiin. Saa nähdä, kuinka monta on jonossa edellä. Etukäteen voi jo sanoa, että tähän putkeen tullaan olemaan tyytyväisiä...)
 • (Kaiken muun lisäksi uusinta hottia taustasumennuksen säätö... Ja suurennus 1.4x. Ja kuvanvakaaja yksinään jo 5x. Canon R5/R6 -rungoissa sitten vaatimattomat 8 stoppia. Isompi tietenkin rungon kera. Suodinkierre 67 cm. Sääsuojattu (kosteus, pöly), L-sarjan putkien tapaan (L = Luxury). Paino 730 g. Pituus 14.8 cm, läpimitta 8.15 cm. Vastavalosuoja tulee mukaan. Mutta ei jalustapantaa. Ja ainoastaan kolme säätörengasta.)

Talouselamä.fi, Windowsissa on suoja kiristyshaittaohjelmille –näin kytket sen päälle. 18.5.2021. Windows Defender.

Mobiili.fi, Googleen on tulossa uusi viimeisen 15 minuutin hakuhistorian poistava pikavalinta – myös muita yksityisyys- ja turvaparannuksia. 18.5.2021.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Google Kuvat päivittyy – näin löydät haluamasi kuvat jatkossa helpommin. 18.5.2021. Googlen Kuvat-sovelluksella on jo hyvän aikaa voinut etsiä sisältöä tekstipohjaisella haulla, joka on tunnistanut vaikkapa paikkatietoja ja muita valokuvien ja videoiden ominaisuuksia. Tulevat suotimet helpottavat haun käyttöä entisestään, kun hakulausekkeista ei enää tarvitse kirjoittaa yhtä monimutkaisia.
  • Google Kuvat alkaa nostaa esiin vanhoja kuvia uudella tavalla. 18.5.2021. Google Kuvat -palveluun on jälleen suunnitteilla uusia ominaisuuksia. Kesän mittaan galleriapalvelu alkaa muun muassa verestää käyttäjänsä muistoja aivan uudella tavalla.
  • Petapixel.com, New Google Photos Enhancements Use AI to Grant Users Better Control.
 • Mobiili.fi, Näin Google Maps uudistuu – Google kertoi useista muutoksista.
 • Talouselama.fi, Puhelimen pahimmat akkusyöpöt on nyt listattu – kärkikymmenikköön yltää useampi suosikkisovellus. 18.5.2021. Fitbit nro 1. Facebook nro 5. Airbnb nro 6. Instagram nro 8. Tinder nro 9.
 • Mobiili.fi, Clubhouse-hittisovellus ladattavissa nyt Androidille myös Suomessa. 18.5.2021.
 • Mobiili.fi, Google esitteli täysin uuden Android 12 -ulkoasun – tällaisia muita uudistuksia uusi versio on tuomassa. 18.5.2021. Ensimmäinen Android 12 Beta -testiversio

Digital Photography School, How to Capture Motion Blur in Photography (6 Tips). Kertaus vuosien takaa.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Review: The Kensington StudioDock *almost* turns your iPad into a desktop computer. Ja uusissa iPadeissa on USB-C. Ja käyttöjärjestelmätasolla tuki ulkoisille tallennusvälineille. Telakan hinta $380 ja $400. Telakka on telakka, liitännät ja teline. Ei muuta.
 • Zeiss' $6K Android-powered ZX1 camera gets face-detection AF, Lightroom update and more in 1.4 firmware update. $6.000. Melkoinen lintu-kala. Myyntimäärät kiinnostaisivat. Ei suuruudeltaan vaan pienuudeltaan.

IR, National Geographic, Oppo and Joel Sartore turn the lens toward colorful endangered animals.

The Online Photographer, Thanks, MR. Michael Reichmann menehtyi viisi vuotta sitten.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Mirrorlessrumors.com, Small hope to get a GH6 and no hope to get a decent APS-C camera from Sony. Sonyn tuleva kroppikennoinen suunnattu videoblogisteille, ensi viikolla julkistus. Ehkä suunnattu aloittaville vbloggaajille.
 • Canonrumors.com, The Canon RF 35mm f/1.2L USM will be announced this year [CR2]. Julkistus ehkä 2021 viimeisellä neljänneksellä, samaan aikaan kuin Canon EOS R3:n julkistus.

 

18.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Jussi Aalto, blipfoto. Kuva päivässä.

HS, Tappavan tylsä Gaza. 4.7.2018. HS:n kuvareportaasi esittelee Israelin saartaman alueen arkea kesällä 2018. Kuvat Sami Kero.

Valokuvauspodcast. Uusimmat jaksot. Podcastin nopeutta voi säätää: 0.7x, 1x, 1.2x, 1.5x, 2x. Jos on kiire, niin 1.5x saa vielä hyvin selvän...

 • Jakso 65 – Historian merkittävimmät kuvaajat. 16.5.2021. Kesto 34:28.
 • Jakso 64 – Tekijanoikeussota. 9.5.2021. Kesto 35:41.
 • Jakso 63 – Kalustovinkit lintukuvaukseen. 2.5.2021. Kesto 34:10.

Yle, Millaiset ovat lempijokesi kevätnäkymät juuri nyt? Lähetä meille kuva! 5.5.2021. Muutama kymmenen kuvaa on kertynyt.

Itavalyla.fi, Paparazzi taltioi arkea – Harrastajavalokuvaajan ainutlaatuiset valokuvat esillä Loviisan museossa. 17.5.2021. Loviisan kaupungin museo avasi viime viikolla näyttely, joka esittelee loviisalaisen harrastajavalokuvaaja Aatos Åkerblomin (1916–1997) ainutlaatuisia valokuvia.

 • Museon näyttelyssä esitellään 1960- ja 1970-lukujen valokuvia, jotka löytyivät hänen jäämistöstään.
 • Näyttely "Paparazzi – Aatos Åkerblomin valokuvia Eddie Brucen kokoelmista" Loviisan kaupungin museossa (Komendantintalo, Puistokatu 2) 4.5.2021–27.2.2022. Avoinna tiistaista perjantaihin ja sunnuntaisin kello 12–16. Kesä–elokuussa tiistaista sunnuntaihin kello 11–17.
 • Kolumbus.fi/lovthk, Aatos Åkerblom valokuvat - foto. Melkein tuhat kuvaa. Mustavalkoista ja väriä. Netissä ihan pieni koko esillä.

Yle Areena Audio, Viikon luontoääni, Haarapääsky. 16.5.2021. Kesto 5:04.

 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 283 luontoääntä. Siitä sitten vain kuuntelemaan...

Taivasalla.net, Facebook, Kirsikkapuut. 14.5.2021. Meripuiston puistossa Merikadun vieressä Ullanlinnan kaupunginosassa kukkivat kirsikkapuut.

 • (verbi taitaa olla jo melkein imperfektiä vaikka voi olla myös preesensiä...).

Polku.net, Toukokuun jäsenilta 19.5. klo 18 Zoomissa.

Ilta-Sanomat, Seuraava Windows 10 -päivitys on iso: Tätä kaikkea odotetaan. 17.5.2021.

Mobiili.fi, Microsoft julkaisi Teamsin henkilökohtaiseen käyttöön. 17.5.2021.

Älypuhelimista.

 • Io-tech.fi, Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 11 Lite 5G. 17.5.2021.
 • Mobiili.fi, Xiaomin 399 euron Mi 11 Lite 5G ja 599 euron Mi 11i tulivat myyntiin Suomessa. 17.5.2021.
 • Iltalehti, Näin Whatsapp uudistuu – paraneeko yksityisyys kertaheitolla? 17.5.2021. Katoavat viestit ovat tulossa oletuksellisesti saataville Whatsappissa.
 • Mobiili.fi, Googlen Puhelin-sovellus sai uuden ominaisuuden – ilmoittaa ääneen soittajan. 17.5.2021. Googlen sovellus on esiasennettuna monissa älypuhelimissa, ja Play-kaupasta sen voi ladata kuka hyvänsä.
 • Mobiili.fi, Sharp yllätti melkoisen superpuhelimen julkistuksella – Leica-linssillä varustetussa uutuudessa nopein ja kirkkain näyttö sekä suurin kamerakenno mitä älypuhelimissa on nähty. 17.5.2021. Kotimarkkinoille. Aquos R6. Takakamera 19 mm, f/1,9. Suurikokoinen yhden tuuman ja 20,2 megapikselin kamerakenno. Vääristymät kymmenesosaan. Ei luultavasti Eurooppaan.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Digital Photography School, 9 Takeaways After Shooting With the Tamron 150-500mm Di III VC VXD. Sisältö kuin jostakin Tamronin lehdistötiedotteesta. Ylisanoja, adjektiiveja jne. Osa varmaan ihan asiaakin. Ennakkotilaus. Toimitukset alkavat 15.6.2021. Suomessa on kerrottu, että 10.6. Sonisteille, täyskenno. Sony FE. Suomen hintaluokka on vähän alle 1800 euroa.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, Does it Sell? 16.5.2021. Kameroiden myyntilastoista voi ottaa esille suunnilleen minkä tahansa kameramallin eniten myyväksi. Vähän pitempi analyysi Nikonista. Myös Canon. Ja muutakin.

 • Tyyliin: #1 in April? The Pentax K-3 Mark III crop-sensor DSLR.

Kamera & Bild, Marknadens vidvinkligaste shift-objektiv – nu för L-fattning och Pentax K. Venus Optics. 2 uutta mountia, 4 uutta kameramallia. Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift. Ei tiltiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Metsäpeuran mailla Salamajärvellä. 16.5.2021.

HS, Luontokuvaaja osui paikalle, kun Viikin kotkapari hylkäsi pesänsä – Lintujen rengastajan mukaan ulkoilijat tulivat liian lähelle.

Pekka Hyvönen, Riittää lintukuvaus. 16.5.2021. Kolmen tunnin session aikana sain kuvattua viskisiepon ja levitoivan harmaajuopon.

 • Järvellä mekkaloi lauma tööttilintuja, nuoria sellaisia kun eivät styylanneet.
 • Napattuani tämän karelialais-gallen-kallelalaisen mestariteoksen aloin pohtimaan homman mielekkyyttä. Toisin kuin virallinen liturgia määrää, en edes pidä laulujoutsenista. Niiden käytös on typerää ja riidanhaluista. Piruako niitä kuvaamaan?...
 • (useamman kerran hymyilytti... Jos mahdollista niin kuvat olivat vielä tekstiäkin pysäyttävämpiä... Jotenkin tuli vahvasti mieleen Facebook-ryhmä Paskat Luontokuvat. )

Suomen Kuvalehti, Tämä on museo. 13.5.2021.

 • Pysähdyn Mona Lisan eteen. Tarkennan lähemmäksi. Näen ohuita hiussärkymiä teoksen pinnalla. Silmät, jotka katsovat häiritsevästi sivuun. Vai seuraavatko ne sittenkin minua?
 • ...Seinille on ripustettu kaikki Leonardo da Vincin olemassa olevat maalaukset. Niitä ei ole paljon, vain 17....
 • Digitaaliset taidekokemukset eivät korvaa fyysistä kohtaamista taideteoksen kanssa. ”Autenttisen teoksen lumovoima ei koskaan katoa tästä maailmasta.”
 • (...Toisaalta ihan virkistävä artikkeli, ei yhtään linkkiä. Voi keskittyä lukemaan... Toisaalta lukemisen jälkeen kaipaisi linkkejä...).
 • Helmet.fi, Kotisohvalta museoon.
 • Yle, Louvren taideaarteisiin voi uppoutua nyt kotisohvalta – museo latasi puolen miljoonan teoksen jättikokoelmansa verkkoon. 11.4.2021.

Lassi Kujala, Facebook, Keväisiä kuvia pyhäjärveltä. 16.5.2021. Joutsenet. Sekä ...Kuikat ovat alkaneet pesiä jälleen Pyhäjärvellä. Niitä voi nähdä kesäisin monin paikoin. ...

Focusnordic.fi, Mikä muistikortti sopii parhaiten kameraasi? 11.5.2021. Oikean muistikortin valitseminen kameraasi voi olla hyvinkin hankalaa ja monimutkaista. Tässä oppaassa selvitetään asia ja kerrotaan, millainen muistikortti kannattaa valita kameraan.

 • Perinpohjaista tekstiä, muistikorttityypeistä kuvat ja selitykset merkinnöistä.

Tomi Muukkonen, Kivikkosatakieli on Suomen uusi lintulaji. 16.5.2021. Vain kaksi henkilöä näki kauan odotetun kivikkosatakielen Kemiönsaarella. Kaikenlaista lintuhavainnoista.

 • Birdlife.fi, Suomelle uusi lintulaji nähtiin Kemiönsaaressa. 16.5.2021. Kivikkosatakieli. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli toukokuussa 2019 havaittu pikkupajusirkku.

Taivasalla.net, Facebook, Tähtitornin vuori. 16.5.2021. Ihan heti ei paikkaa meinaa valokuvasta tunnistaa.

Yle, Yle kuvasi Helsinkiä vuoden välein: Ilmakuvat näyttävät, kuinka erilaiselta kevät näytti viime ja tänä vuonna. 16.5.2021.

Helsiingin Uutiset, "Parhaita juhlia ovat aina ne, joissa ihmiset eivät keskity taltioimaan vaan juhlimaan" ... 16.5.2021. Eniten ei häritse nykyään itse kuvaaminen, vaan paraikaa käynnissä olevista juhlista otettujen kuvien pöhinä jatkuva seuraaminen somessa...

Timo Suvanto, Facebook, Tämän vuoden valkovuokoista. 16.5.2021.

 • (Pelkät valkovuokot yksinään, hm... Mutta...)

Tulli.fi, Kaikki tavarat EU:n ulkopuolelta tullattava pian – Tullin viisi vinkkiä sujuviin nettiostoksiin. 11.5.2021. Tiedote. 1.7.2021 alkaen myös pienistä, enintään 22 euron arvoisista EU:n ulkopuolelta toimitettavista lähetyksistä on maksettava arvonlisävero. Tavara pitää myös tullata.

Älypuhelimista.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 16, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Digital Photography School, How to Photograph the Northern Lights (Aurora Borealis). Kertaus vuosien takaa.

Dpreview.com, Video: DJI Mavic Air 2 drone takes you on a tour of the Chernobyl Exclusion Zone.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 6 Top Tips On How & Why To Capture Creative Abstract Photos Of Water Bubbles.

Earthboundlight.com, Preventing or Reducing Camera Shake. 16.5.2021.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Elamaakaupungissa.fi, Toukokuun kuvahaaste 2021: Hupikuva. 15.5.2021. Kuukauden kuvahaasteeseen ovat kuvaajat vastanneet omilla näkymyksillään aiheesta. Miltä tämän kuukauden kuvaushaasteen kuvat näyttävät? 7 kuvaa eri kuvaajilta.

 • (Yllättävän hyviä, kaikki kuvat ovat oikeastaan jotekin hellyttäviä...)

Rajala Blogi, Kehittyvä tekniikka tuo uusia ulottuvuuksia lintukuvaukseen. 14.5.2021. Canon Ambassador Markus Varesvuo on kuvannut lintuja ammatikseen vuodesta 2005 lähtien. Kuvaaminen tuli osaksi lintuharrastusta vasta hieman myöhemmin, mutta linnut ovat kiinnostaneet lapsesta saakka.

 • Lisänä video, Markus Varesvuo, kesto 2:57. Tunnelmia teerikuvausmatkalta Kuusamossa.

Iltalehti, Löysikö rupikonna ahvenesta rakkauden? Nooan, 15, poikkeuksellinen valokuva herättää ihastusta. 15.5.2021. Kuva ahventa syleilevästä rupikonnasta levisi sosiaalisessa mediassa ja sai aikaan iloa.

Ilta-Sanomat, Ilmakuvat kertovat maaseudun historiaa. 15.5.2021. Ehkä sinunkin mummolasi seinää koristaa ikivanha, kenties jälkikäteen värjätty ilmakuva tilasta ja sen rakennuksista? Niitä myytiin 1950–1990-lukujen aikana satoihintuhansiin koteihin.

 • Jos sellainen löytyy, niin sen on saattanut ottaa Keijo Kääriäinen, joka oli alan uranuurtaja Suomessa. Kääriäinen aloitti ilmakuvaukset vuonna 1956 ja jatkoi sitä yli 40 vuotta. Noina vuosina hän ehti ottaa yli 800 000 ilmavalokuvaa.
 • Muitakin kuvaajia oli. Koistisen veljekset Viljo ja Ari aloittivat 1950-luvun alkupuolella ja kuvasivat aina 1980-luvulle saakka. Heidän arkistoonsa kertyi noin 400 000 kuvaa.
 • Johnssonin veljekset Jack ja Tomy puolestaan perustivat 1950-luvulla Maaseudun Lentokuvaus -nimisen yrityksen, joka ehti ottaa noin 100 000 kuvaa.
 • Vuonna 1985 aloittanut Suomen Ilmakuva Oy käytti jo pelkästään värifilmiä ja kiersi koko Suomea reilut 20 vuotta. Sittemmin yritys on hankkinut käyttöönsä myös kaikki edellä mainittujen kuvaajien arkistot ja hallinnoi yhteensä lähes viiden miljoonan kuvan valikoimaa.
 • – Suurin osa kuvista on negatiiveina, joten menossa on valtava digitointi­projekti, toimitus­johtaja Tom-Peter Johansson sanoo.
 • (...pitkä artikkeli...)

HS, HS:n kuvaaja seurasi perussuomalaisten puhemaratonin etenemistä, tällainen oli eduskunnan yö. 15.5.2021. Perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen öinen puheenvuoro kesti kahdeksan tuntia.

Tekniikkatalous.fi, Valokuvauksen merkittävin suomalaiskeksintö päätyi kyseenalaisella tavalla Leicaan – keksijä Vilho Setälä sai palkkioksi vain yhden objektiivin. 15.5.2021. Vilho Setälän vuosikymmenten takainen keksintö valokuvan terävyysalueen määrittelystä toimii edelleen.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Näin piilotat puhelimesi tärkeät tiedot tehokkaasti – ja aivan näkyville. 15.5.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Omaa puhelinta voi joutua lainaamaan esimerkiksi valokuvan ottamiseen tai puhelun soittamiseen. Jos on huolestunut puhelimen sisältämistä tärkeistä tiedoista, KYMS auttaa suojaamaan ne näppärästi uteliailta silmiltä.
  • KYMS tulee sanoista keep your media safe. Android-puhelimessa sen ideana on piilottaa tärkeät tiedot laskimeksi naamioidun sovelluksen taakse. Apple-laitteissa Secret photos -nimellä kulkeva sovellus muistuttaa puolestaan iOS:n pääsykoodinäyttöä.
  • Android-versio: mainoksia katselemalla ilmainen. iOS: ilman kohdennettuja mainoksia vain Premium-versio, 2.99 euroa (dokumenttiskanneri, yhteistiedot-, tehtävälistasovellus sekä luottokorttien tallennusmahdollisuus).

Digital Photography School, How to Take Great Group Photos: 12 Easy Tips.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 31 Vibrant Lens Flare Photography Images to Get Ready for Spring.

ePhotozine.com, 10 Tutorials To Help You Shoot Better Photos At The Coast. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com, DPReview TV: The best $4000 camera kits. YouTube-video, kesto 12:13. Ymmärrettävistä syistä raapaistaan pintaa. Eikä budjettikaan ole kovin iso. Vaikka joku voisikin ajatella toisin. Ainakin ideoita mahdollisiin hankintoihin. Mitään valmista reseptiä ei tietenkään ole.

 • ...Chris' Fujifilm kit
 • Chris' Canon kit
 • Chris' Nikon kit
 • Jordan's Fujifilm kit
 • Jordan's Sony kit
 • Jordan's Panasonic kit
 • Chris' choice
 • Jordan's choice...

The Online Photographer, The Missing Featured Comments for the 'Menu Problem' Post.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Miikka Pulliainen, Kuusamo 02/2021. 17.2.2021. Mies, kamera ja Kuusamo... mikä voisi mennä pieleen? Paitsi vuosi sitten tehdystä reissusta päällimmäisenä mieleen jäänyt sää, mihin ei juurikaan voi kuukautta ennen reissua suunnitelmissaan vaikuttaa. Reissu kahdelle Kuusamoon kiitos! oli lyhykäisyydessään tuo sopivan ajankohdan löytäminen, majoituksen etsiminen, sekä kojujen varaaminen.

Yle, Norio Tomida halusi viettää hanamia Suomessa ja keräsi varat 152 kirsikkapuuhun – nyt kaikki haluavat itsestään kuvan niiden katveessa. 14.5.2021. Tomida perheineen oli itse mukana istuttamassa taimia Roihuvuoreen kesäkuussa 2006. Tänään Tomida palasi Kirsikkapuistoon ottamaan valokuvia. Niin tekevät muutkin. Instagramista löytyy liki 9 000 kuvaa tunnisteella #roihuvuorenkirsikkapuisto.

 • Vuonna 1998 Tomida alkoi kerätä varoja taimien hankkimiseen, ja hankkeen tuloksena Alppipuistoon istutettiin 52 kirsikkapuuta. Maaperä ei kuitenkaan ollut lajille paras mahdollinen, ja noin puolet puista kuoli.
 • Tomida alkoi puuhata uutta kirsikkapuupuistoa.
 • Nyt hän keräsi Suomessa asuvilta japanilaisilta varat 152 kirsikkapuun istuttamiseen. Tällä kertaa sopiva paikka puistolle löytyi Roihuvuoresta. Aivan välittömässä läheisyydessä oli jo 1990-luvun alussa rakennettu japanilaistyylinen puutarha.
 • Roihuvuoren Hanami-juhla. Peruttu 2021.
 • Herttoniemen metroasemalta suoraan länteen, noin kilometri.
  Ks. Google Maps.
 • Suomen Wikipedia, Kirsikkapuisto.

Yle Luonto, Facebook, Luontokuiskaaja-kisan voittaja on selvinnyt! 14.5.2021.

Facebook, Valokuvaajan oppitori. Julkinen ryhmä, kaikki pääsevät lukemaan. Voi ilmoittaa valokuvaamiseen liittyvistä kursseista, verkostoitumistapahtumista, webinaareista, kirjoista, opettavaisista blogeista, youtube-kanavista jne. Ne voivat olla omiasi tai bongattuja, ilmaisia tai maksullisia.

 • Laidasta laitaan kaikkea ja paljon. Osa ilmoittajista on vakkareita, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Kohtuulisen asiallisena on säilynyt...
 • Ehdottomasti seuraamisen arvoinen! Joidenkin postaajien linkit eivät enää tomi, suurelta osin kyllä kunnossa.
 • Ihan mielenkiinnosta voi selata vanhempiakin postauksia.
 • Ensimmäinen postaus 18.4.2017. Fotojoogaa koskeva koulutus...
 • Melkein tuhat jäsentä... 218 ruudullista selattavaa (27 tuuman näyttö, 2560 x 1440. FB:n äärimmäisen kätevällä srkistointisysteemillä pääsi heti ensimmäiseen viestiin.)

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Hämmästyttävästi lisää yksityiskohtia kuviin – kuvanmuokkaussovellus iPhonelle sai kutkuttavan päivityksen. 14.5.2021. Darkroom. iPhone, iPad, Mac. $4 per kk. $20 per vuosi. Aloittaville ja vaativillekin käyttäjille. Ilmaisversiollakin pääsee alkuun. Erinomainen ohjelma.
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Xiaomi Mi 11 Ultra: Uuden ajan huippuluokan hirviökamerapuhelin, josta voi tulla keräilyharvinaisuus. 14.5.2021. Hinta 1299 euroa. Suomessa DNA tuo tiattavaksi 40 kpl, 17.5.2021, klo 9.00.
  • Speksien perusteella Kiinan huippua. Hämärä-, laajakulma- kuin zoom-otoksetkin ovat hienoja ja 8K-videoissakin silmä lepää. Erinomainen kamerapuhelin. DxOMark:in ykkönen. 6.81 tuumainen näyttö. Paio 234g.
  • Android-päivitystuki?
 • Iltalehti, Varmista, ettet saa tuhansien eurojen laskua – näin suojaat puhelimen. 14.5.2021. Peliensisäiset ostokset. Lapset.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Sigma's Little Gem. Sigma 30mm ƒ/1.4 DC DN Contemporary, polttovälivastaavuus 45mm. Mike oli täysin häpnaadilla löytynä laadusta. Positiivisessa mielessä. Budjettihinta. Suomen hintaluokka 350 euroa.

Diyphotography.net, Godox sets its sights on high end flash with the new P2400 pack & head system. Paino 11 kg. Ei vielä hintatietoja.

Kamera & Bild, Test: ArmorLock Encrypted NVMe SSD – säkerhet i fokus. 2TB. 6400 kruunua. Topklass.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Takatalvi Martimoaavalla ja ajatuksia kelirikkoajan retkeilystä. 13.5.2021. Olen yrittänyt retkeillä pohjoisessa mahdollisimman kattavasti eri vuodenaikoina, myös silloin kun ei ole vaellussesonki. Ennen tätä vuotta olin käynyt Lapissa kaikkina muina kuukausina paitsi helmikuussa ja toukokuussa.

Kimmo Rauatmaa, Lähiluontoa läheltä. 13.5.2021. Miten kuvata lähiluontoa, jos oma kuvauskalusto kattaa sen croppirunkon (se millä kaikki aloittavat eli Nikon D3300 yms citimarketin kamera) lisäksi kittizoomin ja yhden telezoomin? Netin ja somen kuvavirta pursuaa taidokkaita lähikuvia hämähäkin silmistä ja muurahaisen anatomiasta. Miten kykenen saamaan edes kimalaisesta sellaisen kuvan, että pörriäinen on tunnistettavissa?

Pekka Hyvönen, Liikettä vedessä. 13.5.2021. ...Mutta sitä en tajua, miksi jonkun on päästävä kulkemaan järvellä sata kilsaa tunnissa ja hankkia vehje jolla ei voi tehdä mitään järkevää, ellei nyt lasketa sikspäkin hakua ossuuskaupasta. Tietyntyyppiset ihmistet näitä harrastaa, katsotaanpa mitä teleobjektiivi kertoo. Aivan oikein, härvelin päältä paljastuu typeräpärstäinen, kalju nuori mies, varsinainen älykääpiön synonyymi....

Aamulehti.fi, Olen ottanut tuhansia valokuvia, joista ei ole iloa kenellekään. 14.5.2021. Kolumni. Olen kevään mittaan valmistellut valokuvanäytöstä synnyinkaupunkini urheiluseuran satavuotisjuhliin, ja vaikuttunut siitä säntillisyydestä, jolla kuvia on ennen vanhaan otettu ja kohdeltu.

 • ...Vaikka töiden puolesta otetut jäävättäisiin laskuista, on hyvin mahdollista, että olen ottanut elämässäni enemmän valokuvia kuin kaikki keski-satakuntalaiset 1920- ja 30-luvuilla yhteensä.
 • Henkilökohtainen pilvipalveluni on hirvittävistä ”työpaikan tai oppilaitoksen tilin ongelmista” kärsivä biojäteastia, jonka salasana on aina hukassa ja kansiot epäjärjestyksessä. Valokuvani päätyvät sinne sikin sokin kaiken maailman ruutukaappausten ja Whatsapp-spämmin sekaan.

Finnishphotoawards.fi. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä kilpailu. Kuvien latausaikaa on 10.-30.5.2021.

 • 10 kuvakategoriaa. Kaikille avoin kilpailu. Suomen Ammattivalokuvaajien jäsenille yhden kuvan lähetys 20 euroa, muille 25 euroa (luottokorttimaksu).
 • Jokaisesta kategoriasta pääsee finaaliin 10 parasta kuvaajaa. Jokaisesta kategoriasta palkitaan 3 mitalistia.
 • Finaaliin päässeihin otetaan yhteyttä viikolla 30. Pyydetään toimittamaan printit lopullista arviointia varten. Printtien tulee olla 50cm pitempi sivu. Vain pohjustetut käyvät, max 7mm kapalevy tai vastaava kevyt materiaali.
 • Kokonaiskilpailun voittaja saa 1000 euron rahapalkinnon (kuka maksaa verot?). Kategorioiden voittajille yhteistyökumppaneiden lahjoittamia palkintoja. Lisäksi mitalit ja kunniakirjat.
 • Kilpailun palkituista kuvista muodostetaan Suomen maajoukkue World Photographic Cup -kilpailuun.
 • Kilpailun tulokset julkistetaan Finnish Photo Awards –palkintogaalassa 25.9.2021 Kuopiossa.
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Ja vielä Facebook-sivut.

Yle, BirdLife Suomi järjestää sunnuntaina Bongaa päivä pihalla -tapahtuman – koronaturvallinen tapahtuma korvaa Tornien taiston. 14.5.2021.

Hilavitkutin.com, Sosiaalisen median trendit vuonna 2021. 13.5.2021.

Yle, Tenolla vesi nousee jään päälle, ja se voi merkitä pikaista jäidenlähtöä! Milloin tämä tapahtuu – seuraa suorasta Jäälive-lähetyksestä! 13.5.2021.

Tekniikkatalous.fi, Tähän Playboyn keskiaukeamalta 1973 luvatta revittyyn potrettiin perustuu lähes jokainen digikuva ja video maailmassa – Yksi historian tärkeimmistä valokuvista. 13.5.2021. Kuvan perusteella optimoitiin jpg- ja mp4-formaatit. 2010-luvulta alkaen se on joutunut epäsuosioon, sillä sitä on alettu pitää naisia väheksyvänä.

 • Yksi tekniikan historian tärkeimmistä kuvista on ruotsalaismalli Lena Söderbergin (nyk. Forsén) kasvopotretti, jota kuvankäsittelyalgoritmien tutkijat pitävät alan standardina testikuvana.
 • Tiedosto on tallennettu häviöttömässä png-muodossa, joka ei heikennä kuvan laatua, toisin kuin jpg. 512 x 512 pikseliä.

Meriharakka.net, Yö vankilassa. 12.5.2021. Turku, Kakola.

Io-tech.fi, Uudet HTC Vive Pro 2- ja Focus 3 -VR-lasit tarjoavat 2,5K-resoluution per silmä. 13.5.2021. Uuden sukupolven VR-lasien tarkka resoluutio on 2448x2448 pikseliä per silmä ja Pro 2:n virkistystaajuus on parhaimmillaan 120 hertsiä. 819 euroa. Täyski kitti 1399 euroa.

 • (Millähän lailla näitä voisi hyödyntää valokuvauksessa?)

Älypuhelimista.

Featureshoot.com, Love and Desire Among Elder Couples.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, Motion Blur Photography: Tips and Examples for Photographers.

Digital Photography School, Chromatic Aberration: What It Is and How You Can Avoid It. Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com, 5 Top Tips To Improve Your Public Garden Photography.

Thom Hogan.

The Online Photographer, How To REALLY Fix the Menu Problem. Ja nyt ei tod. ole kyse ruokalistasta.

Fotosidan.se, Flera rekord vid vårens kameraauktion. Tukholma, LP Foto.

 • LP Foto, huutokaupan tulokset. Kohteita vaatimattomat 521 kpl. Kaikki ei ole keräilytavaraa. Joukossa ihan normaaleja käytettyjä...

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… First Look: Sony A1. Etc.
 • L-rumors.com, Kinotika: LUMIX S5 // 10 Things To Know.
 • Canonrumors.com, Patent: Is Canon planning to release catadioptric (mirror) super telephoto lenses? Canon RF 1200mm f/8 IS.
  • (Tämän voisi hankkiakin, jos sellaisen joskus tulee... Lähinnä tietenkin hinnan takia...).
 • Canonwatch.com, The Canon EOS 90D Might Not Get A Replacement, Rumor. Uutinen se on tämäkin.

 

13.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Koronakevään teerisuotunnelmia. 12.5.2021. Kannattaa kirjoittaa edellisvuoden teerisuokuvailuista luontokuvalehden palstalle iloa ja intoa puhkuva fiilistely otsikolla ”Teerisuoterapiaa”, niin taatusti seuraavan kevään anti on sitten päinvastaisesti ihan kaikkea muuta :)

HS, Savottakämppien stand-up-koomikko. 13.5.2021. Nätti-Jussi. ...Tuloksena oli harvinaista kuvamateriaalia Lapin savotoilta vuosilta 1920–1950. Matti Körkön negatiiveille tallentui peräti 2 200 kuvaa, joista suuri osa esittää elämää jokivarren kylissä. Metsätyötä kuvaa noin sata otosta. Kuviaan Körkkö kehitteli aikoinaan Louejärven kotitalon pihalla pienessä vajassa ja myöhemmin kodin kellarissa itse rakentamissaan pimiöissä....

 • Vuonna 2017 negatiivit päätyivät Körkön perikunnan ja rovaniemeläisen kotiseutuyhdistyksen Totto ry:n välityksellä Lapin maakuntamuseoon, jossa graafisen suunnittelun opiskelija Hilja Paloniemi ja valokuvaaja Jukka Suvilehto putsasivat ne muun muassa sahanpurusta.
 • HS, Sympaattinen dokumentti Nätti ja Matti tuo näkyville kulttuurihistoriaa: Matti Körkön kuvia viime vuosisadan alun Kemijokivarresta. 13.5.2021.
  • Nätti ja Matti, TV1 to 13.5. klo 15.55.
  • Yle Areena, Nätti ja Matti. 52 min. Vanhan talon vintiltä Rovaniemen Louejärven kylästä löytyi vanhoja lasinegatiiveja. Nuori valokuvaaja Hilja Paloniemi sai tehtäväkseen toimia assistenttina negatiivien puhdistamisessa. Matti Körkön 1900-luvun alussa ottamien kuvien joukosta löytyi myös kuva legendaarisesta Nätti-Jussista, metsätyömiesten jätkien jätkästä. Oy Visual Power Ltd, 2021.
  • Lapin maakuntakuntamuseo, Kuvakokoelma. 12.764 kohdetta. Voi hakea mitä tahansa.

Digicamera.netin Facebook-sivut. Siellä on vanhoja kuvia, puolentoista vuosikymmenenkin takaa. Ja uusia kuvia (Canon R6). Parisen sataa.

 • Kaikki kuvat. Voi selata suurelta osin pelkkiä kuvia, ei tarvitse lukea vanhoja muisteluita. Tarkoituksena on näitä lisätä joka ilta, myöhään...
 • Tänään illalla lisään eilisen telakkakävelyn tuloksia. Raakkasin alustavasti kaikkein surkeimmat pois. Jäljelle jäi vielä puolisensataa. Välillä on käynyt niinkin, ettei ensimmäistäkään kuvaa ole säästynyt epämääräisiltä kuvakävelyiltä.
 • Näin ei tietenkään ole kertaakaan käynyt ylivertaisella Canon EOS R6 + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM -yhdistelmällä. /sarkasmi.

Wwfi.fi, WWF:n uusi Lintusaarikamera seuraa näyttävien merilintujen elämää urbaanissa ympäristössä. 12.5.2021. Alle kymmenen kilometrin päässä Helsingin päärautatieasemasta sijaitsee ainutlaatuinen luontokohde, Lopin lintusaari. Helsingin Vanhankaupunginlahti.

Yle, Sinisorsa Ainikki hautoo suorassa lähetyksessä – Metsästäjäliitto: keinopesät auttavat vahvistamaan vesilintukantoja. 12.5.2021.

Teknavi.fi, Pikatestissä Canon Cinema EOS C70 – hienoa jälkeä vaivattomasti. 12.5.2021. Canon on tunnettu järjestelmäkameroistaan, mutta nyt valmistaja tähtää uuteen nousuun myös ammattilaistason videokameroiden markkinalla. Cinema EOS C70 hinta alkaen 5 699 €

 • Canonin uutuus ammattimaiseen videokuvaukseen kulkee nimellä Cinema EOS C70. Kyseessä on uusien R-sarjalaisten rinnalla kulkeva RF-objektiiveja hyödyntävä videokamera. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy rungon kompaktiin kokoon ja miellyttävään ergonomiaan.
 • ...Canon Cinema EOS C70 on vakuuttava ammattilaiskamera. Kompaktista koosta huolimatta kameran käytettävyys ja ergonomia ovat hyvällä tasolla. Kameralla tekee nättiä jälkeä helposti myös haastavissa tilanteissa, mikä on aina miellyttävä piirre.

Iltalehti, Verovapaat ostokset Kiinasta loppuvat pian – näin vältät yllättävät maksut. 12.5.2021. Tilauspäivällä ei ole merkitystä, joten jos toukokuussa tilattu tuote saapuu Suomeen heinäkuussa, siitä joutuu maksamaan arvonlisäveroa.

 • Heinäkuun alusta alkaen kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista ostoksista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava.

Videokuvajaat.fi. Tarjouspyynnöt: "Meillä ei ole tällä hetkellä avoimia ilmoituksia" (ilmoituksia = tarjouspyynnöt). Linkkejä videoiden tekijöihin kyllä löytyy. Suuri osa yrityksille suunnattuja. Mutta myös yksityisille. Tamperelainen Heimo Films on sivujen tekijä. Domain-nimi on rekisteröity 9.4.2019.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Arvostelussa Samsung Galaxy A52 5G. 12.5.2021. Hinta 429 euroa.
 • Suomimobiili.fi, Arvostelussa ASUS Zenfone 8 Flip – tuttu puhelin kääntyvällä kameralla ja päivitetyllä järjestelmäpiirillä. 12.5.2021. Hinta 829 euroa.
  • Suomimobiili.fi, Kommentti: ASUS on älypuhelinmarkkinoiden uusi OnePlus. 12.5.2021.
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Asus ZenFone 8 – Android-huippupuhelin kompaktissa koossa. 12.5.2021.
 • Teknavi.fi, Suomalaisyritys julkaisi Kuulotesti-sovelluksen - oman kuulon tilan voi selvittää nyt älypuhelimella ja kuulokkeilla. 12.5.2021. Vaatii älypuhelimen ja kuulokkeet. Maksuton sovellus toimii Android- iPhone-puhelimissa, ja on ladattavissa Google Playn ja Applen App Storen kautta.
  • Testin tuloksesta saa halutessaan kuulokäyrän noin yhden euron hinnalla.
  • Kuulotesti-sovellus kertoo, onko tarvetta hakeutua tarkempaan kuulontutkimukseen. Sovelluksesta kuulokäyrän voi lähettää Kuulotekniikalle, jossa neuvotaan, onko jatkohoito tarpeen. Viralliseen kuulontutkimukseen voi tulla maksutta paikan päälle liikkeeseen varaamalla ajan. (?).

Petapixel.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Best shooting positions. YouTube-video, kesto 6:39. Sisällysluettelo. Ihan tarpeelliset vinkit edelleen, vaikka tärinän poistajia onkin joka puolella. Ja hyvä puoli se, että myös huonot kuvausasennot esitellään.
 • Video: How to make an all-in-one YouTube studio that fits inside a Pelican case. YouTube-video, kesto 9:18. Ilman kameraa, monitoria ja mikrofoneja hinta $380.
 • TTartisan releases $770 90mm F1.25 manual prime for Leica M-mount camera systems. Ulkoasu pyritty samaan mahdollisimman lähelle Leican optiikkaa.

ePhotozine.com, Learn How To Photograph Birds Of Prey With These 5 Top Tips.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Sony A6600 VERDICT. Mike antaa loppuarvionsa tästä Sonyn korppikennoisesta 24 megapikselin peilttömästä järkkäristä. Julkistettu 28.9.2019. Suomen hintaluokka on vähän yli 1.500 euroa. Ja CashBack.

Fotosidan.se, Därför bör du som fotograf jobba med SEO. Aivan varmasti kannattaa hakukonesijoituksia (eli Google) parantaa. Sivuvaikutukset tiedon hakijalle ovat lähinnä vain negatiivisia. Vuosia sitten Googlesta löytyi hyvin helposti haettu tieto. Nykyään joutuu todella näkemään vaivaa, että löytää hakemansa. Kaikilla tavallisimmilla sanoilla - niillä joilla haettu aiemmin löytyi - ei löydy mitään. Tai löytyy vaikka kuinka paljon eri firmojen isolla rahalla ostettuja hakukoneoptimoinnin tuloksia.

 • Google on ollut aiemmin niin tehokas, että tiedon etsijän kannalta sivuvaikutuksena se on muuttunut yhä vain arvottomattomammaksi (aika pitkä mammasana). /matti-näsällä-on-asiaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonwatch.com, Canon EOS R6 Review – 10 Reasons To Love This Camera. YouTube-video, kesto 8:20. Sisällysluettelo. Kameraa on oikeasti käytetty ja edeltäviäkin Canonin kameramalleja on käytetty. Monelle - vaativallekin harrastajalle - riittää 20 megapikseliä.
  • EF-optiikan automaattitarkennuskin toimii paremmin... Iso ero...
  • Incredible battery life??? (vei vähän uskottavuutta...).
  • Ei mikään arvio, fanboy esittelee ominaisuuksia. Aika monesta voi olla samaa mieltä. Itsellä teknisesti onnistuiden kuvien määrä nousi varmaan logaritmisesti verrattuna aiempaan. Edelleen olen tyytyväinen piikkihuumassa hankkimaani komboon:
   • "Perjantaina 9.4.2021 kävin ostamassa Postitalon Rajalasta Canon EOS R6:n + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM:n"
   • Peak Designin Slide -kamerahihnat käytössä, YouTube-videon kamerassa on kiinni kätevät PD:n ankkurilenkit. Ei kuitenkaan suositella käytettäväksi, jos kamera-kombon paino ylittää 80 kg. Sääli. /sarkasmi.
   • Ostin Foorumilta (Myydään):
   • ***MYYTY: Peak Design Slide Lite v3 kamerahihna - Black.
   • On kyllä kätevä. Vaikka selässä oli reppu, niin ei reppukaan paljon hihnan käyttöä häirinnyt (eli sitä slaidaamista). Eilen tuli testatuksi Munkkisaaressa ja vähän Hernesaaressakin, lähinnä telakan alueella. 10 x parempi kuin Canonin oma hihna....
   • Varmaan pian on hankintalistalla leveämpi ja pehmustetumpi Peak Designin hihna ilman Lite-määrettä...
 • Fujirumors.com, Fujifilm Fiscal Year 2020 Financial Results: Income Down 37.8%, but Great Recovery thanks to X-S10 and GFX100S, No Mention of X-T4.
 • Fujirumors.com, BREAKING: No More Fujifilm X Series Camera Coming in 2021.
 • Photorumors.com, New Yongnuo YN 85mm f/1.8R DF DSM AF mirrorless lens for Canon RF mount.
 • Nikonrumors.com, Nikon is slowly discontinuing more Nikkor F-mount lenses.

 

12.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, That's it I Quit. 8.5.2021. Kesto 9:16. Ja kyseessä on ihan oikea lopetus.

 • YouTube-kanavalla 27.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, DxO PureRAW –Zero Noise Max Sharpness. 7.5.2021. Kesto 11:52. Erityisen hyvä, jos sattuu olemaan 4/3 -systeemin kamera. Tai jokin vanhempi kenno. Helppokäyttöinen. Windows, Mac. Stand-alone.

 • YouTube-kanavalla 27.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Photo Session - [Industrial Building]. 11.5.2021. Kesto 13:06. Sisällysluettelo. Vanha iso varasto, hylätty. Ihan tien varressa.

 • YouTube-kanavalla 43.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Light And Shadow In Photography - [Assignment for YOU!]. 7.5.2021. Kesto 23:21. Sisällysluettelo. Videon lopussa kuvaustehtävä.

 • YouTube-kanavalla 43.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Tuomas Heinonen, Silkkiuikkujen kuvaamista kelluvasta kojusta. 10.5.2021. Silkkiuikkujen kosiomenot ovat näyttävä rituaali Yksi kevään vakioita on silkkiuikkujen soidinmenojen kuvaaminen. Silkkiuikut saapuvat huhtikuun loppupuolella tuttuun lahteen, missä niitä on kymmeniä pareja.

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-liveopastus Stanley Kubrick -näyttelyyn. Keskiviikkona 12.5.2021, klo 11-12. Virtuaaliopastus järjestetään Facebookin live-lähetyksenä. Opastusta seurataksesi kirjaudu Facebookiin ja saavu museon Facebook-sivuille.

 • Opastus on mahdollista katsoa vain suorana lähetyksenä, eikä siitä jää Facebookiin tallennetta myöhemmin katsottavaksi.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-sivut.

Rajala blogi.

Poliisi.fi, Lennätetty drone vahingoitti autoa Lappeenrannassa. 11.5.2021. Alaikäisten lapsien epäillään vahingossa lennättäneen dronen henkilöautoa päin Lappeenrannassa Kivisalmen kaupunginosassa

HS, Helsingissä testataan keväällä 2023 droneja ensihoidon tukena. 11.5.2021. Jättidronet. Testeissä käytetään sekä miehittämättömiä että miehitettyjä droneja.

JAS Blogi, Minun tarinani – Mika-Petri. 11.5.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Photography Aspect Ratio: What Is It and Why Does It Matter? Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, Cinematic Photography of Mexica Concheros | Interview with JP Stones.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, About That Carters-Bidens Picture. Mike avaa kuvaesimerkein, mistä oikein on kyse.

---- kertaus alkaa, DCN News 7.5.2021----
Ilta-Sanomat, Kuva ex-presidentin luona vierailleesta ”jättiläis-Bidenista” hämmentää somessa. 5.5.2021.

 • Iltalehti, Bidenit tapasivat Carterit – mitä ihmettä kuvassa tapahtuu? 5.5.2021. Efekti syntyy kuitenkin laajakulmaobjektiivin käytöstä. Se suurentaa kohteita kuvan reunalla ja ”työntää taakse” keskellä olevia kohteita. Efektiä vielä vahvistaa se, että Jimmy Carter nojaa taaksepäin ja Joe Biden puolestaan on polvillaan jonkin verran Rosalynn Carterin edessä.
 • Diyphotography.net, This photo of Bidens and Carters shows what can go wrong with a wide-angle lens.
 • Alkuperäinen Tweet. Tässä korjailtu versio (ei virallinen).
 • (lat. huom.: aluksi luulin, että kuva oli postattu ihan huumorimielellä. Nettiä selailemalla tuli hyvin nopeasti selväksi, että kyse ei ollut huumorista. Valokuvaajan korvia kuumottanee aika pitkään... Pieni huone, kuvaan pitää mahtua suunnilleen kaikki. Eikä kuvaaja osaa korjata laajakulmaobjektiivin reunavääristymiä... Tai eihän noita voi korjata kuin kuvaa manipuloimalla. Tai käyttämällä sopivaa objektiivia. Tai yhdistelemällä useamman kuvan... Tai...
  • Ja kuvahan on ihan virallisella Carterien sivuilla julkaistu.... Huoh.
  • Ainahan voi kuvitella, että tuossa kuvassa olisi Suomen entisiä ja nykyisiä presidenttipareja. Huumori on tällaisesta kuvasta kaukana. Lähinnä loukkaavaa...)

---- kertaus loppuu, DCN News 7.5.2021----

Diyphotography.net.

Thom Hogan, What To Expect. 6.5.2021. Tokion olympialaisten alkuun on alle 100 päivää.

Kamera & Bild, Test: Qnap TS-453D: Supersnabb NAS med 2,5 GbE för fotografer. Verkkolevypalvelin. Toppklass. Bra Köp. Neljä levypaikkaa, nopeus 2.5 gigabittiä per sekunti. Laajennusmahdollisuudet hyvät. Paljon konfiguroitavaa, ei sopine ihan aloittelijalle. Kovalevyjen lisääminen on helppoa. 4 GB: 5700 kruunua. 8 GB: 7000 kruunua. Suomen hinta on alle ja päälle 500 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lapin Kansa, "Mitä paremmin tuntee luontoa ja sen ilmiöitä, sitä paremmin luontokuvia pystyy ottamaan", sanoo palkittu luontokuvaaja Hannu Hautala. 10.5.2021. 80 vuotta täyttävän Hannn Hautalan luontovalokuvien esikuvana on vanha kiinalainen taide.

 • Hautalan lapsuudessa luontovalokuvaajia oli hyvin vähän.
 • –Siihen aikaan käytiin keskustelua, ovatko luontovalokuvaajat vähän hulluja. Luonnossa oli tapana lähinnä marjastaa tai metsästää. Luontovalokuvaajat löivät itsekin asiassa löylyä kiukaalle.
 • Hautala myi ensimmäisen kuvallisen luontojuttunsa Vaasa-lehteen 1958 ja julkaisi ensimmäisen valokuvakirjansa kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1970 hän siirtyi autonasentajan hommista päätoimiseksi luontovalokuvaajaksi taiteilija-apurahan turvin.
 • Erityisesti metsä- ja suoluonnon kuvaamiseen keskittynyt Hautala on julkaissut vuosikymmenten mittaan yli 60 valokuvakirjaa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.
 • ---kertaus---
 • Yle Areena Audio, Parasta ennen kuolemaa. 11.7.2018. Metsäradio, kesto 12:43.
 • Museot.fi, Kuukkeli, suomalainen onnenlintu. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 15.2.2021–12.5.2021.
 • Museot.fi, Teno. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 25.1.2021–30.6.2021.
 • Suomen Ammattiluontokuvaajat, Facebook, Nousuun kesäyössä. 30.4.2021. Hannu Hautala edelleen mukana toiminnassa ja näyttelyssäkin.
  • Toukokuussa esittelyssä kymmenen suomalaisen ammattiluontokuvaajan tuotantoa Finlandia-talon Veranda näyttelytilassa. 3.-31.5.2021 välisenä aikana. Karanzininranta 4, Helsinki, kahvilan aukioloaikoina ma-pe klo 9.00-18.00.
 • Hannuhautala.fi

Lassi Kujala. Facebook,

HS, Jarmo Nieminen etsi harvinaista lintua Laajasalosta kolme tuntia – Sitten syntyi kuvasarja, joka oli vaivan arvoinen. 10.5.2021. Pohjoisella jäämerellä elävä kyhmyhaahka oli löytänyt tiensä Helsingin Laajasaloon, ja sieltä sen löysi luonnon tarkkailua harrastava Jarmo Nieminen.

Rajala Blogi.

Paivanlehti.fi, Finna.fi kasvattaa yhä suosiotaan – taidetta voi kokea myös museo, taiteilija tai taidemuoto kerrallaan. 10.5.2021.

HS, Elämää 1960­-luvun Helsingissä. Helsingin kaupungin­museon ja Helsingin seudun kesäyliopiston tuottamalla luennolla kuullaan elämästä 1960-luvun Helsingissä. 11.5.2021. (Huom! Varasijoille enää paikkoja!)

 • Luennon pohjana toimii Hakasalmen huvilan Ismo Höltön valo­kuvanäyttely Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. ­Tapahtumaan tulee ilmoittautua ennakkoon kello 15 mennessä Helsingin seudun kesäyliopiston verkkosivuilla.
 • Tutkijoiden tuokiokuvia 1960-luvun Helsingistä -luento järjestetään etäluentona Teamsin välityksellä kello 18.
 • https://www.kesayliopistopalvelut.fi/helsinginseutu/.
 • HUOM! Täynnä. Voi ilmoittautua varalle.
 • 95008060 Tutkijoiden tuokiokuvia 1960-luvun Helsingistä. <== TÄMÄ.

Sttinfo.fi, Tieto-Finlandia-voittaja Jenni Räinä lähtee uutuuskirjassaan yhdeksän naisen kanssa luontoon kuuntelemaan heidän erätarinoitaan. 10.5.2021.

Meriharakka.net. Tusinan verran reissuja Belgiaan. 10.5.2021.

Newsroom.com, Zhiyun Smooth Q3 - Gimbaali elävöittämään videoitasi. 10.5.2021. Lehdistötiedote. Focus Nordic. Pienempi ja kompaktimpi, 20% enemmän kuormaa. Painikkeet paremmin. Kuvausvalo. Lisätoimintoja. Heti myynnissä.

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

 • Photos of Love in the Animal Kingdom.
 • Photography Composition Tip and Assignment: Get Closer.
 • As a Black and White Photographer, Why Are My Latest Photos in Color?.
 • How to Shoot Fashion Photos With Minimal Budget and Gear. Tulokset ovat ällistyttävän glamöörisiä... Näyttävät ihan miljoonaluokan budjettikuvauksilta...
 • 25 Years Later: Revisiting the DSC-F1, Sony’s First Digital Camera. Vuodelta 1996. Kolmasosa yhdestä megapikselistä. Mutta optiikka kääntyi 180 astetta, kätevä laukoa lanteelta tai ottaa selfie-kuvia. Jostain syystä ei minkäänlaista videota.
 • Ep. 343: Sony A-Mount Bites It…Finally – and more. Podcast, kesto 41:10. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • Sony finally drops A-Mount. (#)
  • Tamron’s new 11-20mm f/2.8 lens. (#)
  • DxOMark’s scoring of Nikon’s Z7 II. (#)
  • Sony’s 50mm f/1.2 see delays. (#)
  • Tamron’s new 150-500mm superzoom. (#)
  • Venus Optics’ Laowa Argus 33mm f/0.95. (#)
  • A slew of firmware updates for Nikon Z. (#)

Digital Photography School, Film Photography: A Guide (and How to Get Started).

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Sony A6600: Is the Price Premium Worth It? Miken kokeilut jatkuvat. Kroppikennoinen. 24 megapikseliä. Julkistettu 28.8.2019. Runkovakaaja. 425 tarkennuspistettä. 3 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen etsin 2.359.000 pistettä. USB 2.0. Kropattu 4K video, jatkuva tarkennus toimii (sisätiloissa videon kuvaaminen vähän hankalaa, kun polttoväli melkein 2-kertaistuu, 1.5x kroppikertoimen päälle vielä lisää). Yhdellä latauksella ottaa 810 kuvaa. Paino 503 g. Suomen hintaluokka on vähän yli 1.500 euroa. Ja CashBack.

Kamera & Bild, Leica släpper ny standardzoom med både lägre pris och vikt. Vario-Elmarit-SL 24-70mm F2.8 ASPH (25.000 kruunua). Hinta puolittunut, paino kolmasosaa vähemmän vs. Vario-Elmarit-SL 24-90 mm F/2,8-4 Asph (50.000 kruunua)..

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • UV (ultravioletti) valokuvaus (Digikuvaus).
 • Pranks (Kuvaus yleinene).
 • Islannin purkaus 2021 (Mikä tahansa muu valokuvausaihe).
 • Raw-kuvat näkyvät kuperina? (Kuvankäsittely).
 • Tamron 70-180/2.8 DI III VXD (Sony FE) (Optiikka). Lähdettiin eilen anoppilaan 40 km päähän ja olihan se poikettava Rajalan kautta hakemassa tuo ja perillä kiinni runkoon ja ennen lihapatojen äärelle siirtymistä tunnin lenkki koiran kanssa pisin joen varren luontopolkua, samalla Tamronin testaillen....
 • Nikkor Z 14-24 2,8 S (Optiikka). Ilman mitään tieteellisiä käppyröitä tutkimatta ja testaamatta voi sanoa että kyllä tämä linssi on parempi kuin entinen sinänsä tosi hyvä F 14-24. ja plussana tottakai videointiominaisuudet, kevyempi paino ja kierrettävien suotimien käyttömahdollisuus (tosin isoja ja kalliita). ...
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Ainoa asia mikä tässä lasissa on häirinnyt, niin vastavalosuojan koko laukkuun pakattuna.
  • Nyt tuli hankittua tälle vähän kompaktimpi VVS. Verrokkina RF 24-70 f2.8. Alustavasti en huomannut että olisi aiheuttanut ylimääräistä vinjetointia, mutta jatketaan testailua.
  • VVS on Canon ES-83. Olikohan tarkoitettu RF 50mm f/1.2L USM lasille
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen vuoden luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentteja. Kuinkas muuten.
 • Kiurun sukellusvaihe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kiuru sinitaivaan alla. Ja laulu sen kun jatkuu... Rajattu reippaasti.
 • Obsolete (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Edes hautakivet eivät ole ikuisia. Miten käy kun sukulinja loppuu ja ketään ei ole maksamassa haudan ylläpidosta? ... 12 kuvaa. UV-kuvia.

Eerala.com/weblog. Rupuranta.net. Periferian hilpeä dekadenssi. 61N21E. Wrecked on a Baltic shore. Jan Eerala. Viimeisimmät. Kuvaa ja ääntä yhdessä, tarkoin harkittu minimalistinen lähestystapa. Äänimaisemia. (melkoinen annos katseltavaa ja kuunneltavaakin...).

Pekka Hyvönen, Taidetta ympäriämpäri. 9.5.2021. Sattuipa asiaa syvään etelään päin, aina kaukaiselle Vantaalle asti. Nappasin kameran mukaan ja kävin mennessäni vilkaisemassa Keravan kivisillan uutta veistosta, joka kuulemma turmelee miljöön joka sijaitsee kohteen välittömässä läheisyydessä, käteni osoittamassa suunnassa.

HS, Ulkoilijat säikäyttivät tutun merikotka­pariskunnan pesästään Vanhankaupunginlahdelta – ”Kävi niin kuin pelkäsimme”. 8.5.2021. Vanhankaupunginlahdella Helsingissä ilahduttanut merikotkapariskunta on jättänyt pesäpuunsa. Lopin saaressa Viikin edustalla aiemmin pesinyt merikotkapari siirtyi pesimäpuuhiin muualle todennäköisesti ihmisten vuoksi.

Suomen valokuvataiteen museo, Metsän siimeksessä. 9.5.2021. Toukokuun kokoelmanostossa viestintäharjoittelija Kuura Jokela kuvaa metsäsuhdettaan – tai paremminkin mehtäsuhdettaan.

Seura.fi, Pelasta kotivideot ja valokuvat muistoiksi jälkipolville – Näillä laitteilla tulostat, kopioit ja skannaat aarteet talteen. 9.5.2021. Lähinnä esittely mahdollisuuksista.

Ilta-Sanomat, Maria pysähtyi tien viereen kuvaamaan hirveä – sitten tapahtui jotain pelottavaa, joka yllätti täysin. 9.5.2021. Harrastajaluontokuvaaja Maria Silén pelästyi pahanpäiväisesti lauantai-iltana kuvausreissulla.

Teknavi.fi, Testi: EcoFlow River Max 600: Näppärästi virtaa leirintään, veneilyyn tai sähköttömälle mökille. 9.5.2021. Järeä kannettava varavirtalähde, joka on tarkoitettu käyttöön pidemmille reissuille, joilla akkupankki ei riitä.

 • USB-porttien lisäksi 2 SUKO-pistoketta. Aurinkopaneeliakin varten kaapelit. 576 wattituntia. Kannettava latautuu 10 kertaa täydelle teholle. Minkä verran laitteen itsensä lataus vie aikaa?
 • äänekkäät tuulettimet ladattaessa tai pistorasioita käytettäessä.
 • Hinta 600 euroa.

Tekniikan Maailma, Muropaketin testi: Langaton hiiri Logitech MX Anywhere 3. 10.5.2021. Katuhinta 80 euroa. USB-vastaanottimeen (mukana) yhteys tai Bluetooth. Akku kestää 70 tuntia, usb-c -lataus.

Tivi.fi, Ehtisitkö oppia vielä uuden kielen kesäksi? Tällä sovelluksella voit kokeilla ilmaiseksikin. 8.5.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Kielisovelluksen ansiosta mukana ei tarvitse raahata painavia kirjoja, ja uuden kielen opiskeluun voi hyödyntää lyhyitäkin luppoaikoja. Beelinguapp yrittää tehdä opiskelusta myös hauskaa.

 • Beelinguappissa ideana on oppia kieltä kuuntelemalla ja lukemalla samaan aikaan. Aluksi valitaan opeteltava kieli ja oma kieli. Vaihtoehtoja on 14, mukana on esimerkiksi espanja, ruotsi, venäjä ja kiina, mutta ei suomea. Sen jälkeen valitaan kolmiportainen lähtötaso sekä kiinnostavat aiheet.
 • Beelinguappin käyttö on ilmaista, mutta sisältö on rajoitettua ja sovelluksessa on mainoksia.
 • Premium maksaa noin kolmekymppiä ja puoli tuntia sovelluksen käytön aloituksesta siitä saa kympin alennuksen.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 9, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Digital Photography School, 7 Tips for Colorful Landscape Photography.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Why are modern 50mm lenses so damned complicated? Isompia, painavampia, kalliimpia, monimutkaisempia.

The Online Photographer, Sunday Support Group: If You Didn't Get It, You Haven't Got It. Vaihteeksi aiheena valokuvat. Ja se ihan turha kohina.

Earthboundlight.com, Getting Really Deep. 9.5.2021. Ansel Adams lanseerasi maisemakuvauksen, jossa koko kuva on terävää. Vinkkejä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Epäreilua (kaupankäynnin säännöt ja tavat...) (Myydään). ...Mulla on Torissa kamera myynnissä. Hintaluokka puolisen tonnia. Sain eilen aamupäivän puolella tarjouksen, useampi kymppi hinnasta pois ”XXX euroa, ja tulen hakemaan tänään”. Vastasin 10min sisään, aamupäivän aikana että, ” Moi. Sopii, tehdään kaupat. XXX YYY on osoite. Illalla ainakin sopii, ehkä nyt päivälläkin…jne.” ...
 • Pranks (Kuvaus yleinen). Mä olen innostunut katselemaan jekkuiluvideoita juutuubista ... se tuntuu aivojen oikaisuksi lepoasentoon paremmalta kuin pasianssi:) Mulla meinaa vaan vatsalihaksen tulla lopulta kipeäksi.
  • Tuntuu videoiden teko olevan maailmalla suosittua ja videoita tehtävän osittain varsin hyvin (aivan onnettomia räpellyksiäkin on).Tässä esimerkki yhdestä: ...
  • Mä olen jäänyt miettimään ihmisten reaktioita tuollaisessa pränkkäys-tilanteessa. Muutama miete näin aluksi: ...
 • Sony 14mm f/1.8 GM (Optiikka). Hyvän näköinen objektiivi.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Foorumillakin on luettu Pettri Hautamaan blogikirjoitus Sony A9:n säänkestävyydestä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Oletettavasti IBIS-lintu korjataan firmwarella. Vai.
 • Pentax K-3 III (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). TS-laseista.
 • Kaatuneiden evakuointikeskus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Noniin. Keravan kaupunki päräytti, ja pystytti vanha kivisillan kupeeseen graniitti taideteoksen (Pekka Kaikkonen) "purjehtiva muuri"... 4 kuvaa.
 • Tiainen lennossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä ei artifakteja lie... levitaatio. (Hui!).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 uutta kuvaa. Saatesanat spegen omintakeista tyyliä. Spege luottaa perinteiseen peililäpsyttimeen ja Tamronin 150-600 G2 supertelezoomobjektiiviin.
  • Löysin paikalta pakoon pyrkivien pienempien sorsien ohella lyhyen etsinnän jälkeen parin perinteisiä valkoisia, jotka ilmeisesti suunnittelevat pesintää alueella. Pitkän linjan valkosorsavalokuvaajana ja vannoutuneena kodin, uskonnon ja isänmaan ystävänä keskityin kuvaamaan tietysti näitä Suomen kansantasavallan kansallislintuja.

Seura.fi, Luontokuvaaja Antti Leinosen ja Hemmo-ahman ystävyys kesti vuosia: ”Mitä pitempään vietin aikaa Hemmon kanssa, sitä enemmän kiinnyin”. 8.5.2021. ...Aiemmin etenkin karhuja kuvannut Leinonen innostui ahmoista nähdessään puuhun rakentamastaan kuvauskojusta nuoren ahman heittävän kalliolla kuperkeikan....

 • ”Voimistelevan ahman saattoi tulkita olevan hyvällä tuulella. Minussa heräsi halu tietää, miten ahma metsässä elää, mitä se osaa, mitä tuntee ja miten se näyttää tunteensa.”
 • Ahmojen kuvaaminen oli Leinosen päätyö vuosien 1997–2006 välillä. Hän on julkaissut kahdeksan luontoaiheista kirjaa ja hänen ottamiaan kuvia on julkaistu mm. yhdysvaltalaisessa National Geography -lehdessä
 • Suomen Wikipedia, Antti Leinonen. Valtion taiteilijaeläke vuonna 2014.
 • Vuoden luontokuva 1990, Karhu.
 • Vuoden luontokuva 1998 Ahman maa (tämän isompaa kuvaa ei löytynyt kilpailun järjestäjän sivuilta... Nimeäkään ei löytynyt, kuvaaja sentään...).
 • Ilta-Sanomat, ”Äiti oota” – Herkkä silhuettikuva hirvenvasasta on Vuoden luontokuva. 18.10.20215. Vuoden 2015 luontokuva.
 • ePressi.com, Ainutlaatuinen tarina miehen ja ahman ystävyydestä. 12.4.2021. Antti Leinonen voitti Vuoden luontokirja -palkinnon vuonna 2012 teoksellaan Ahman kintereillä. Hän on voittanut ahmakuvillaan myös Vuoden luontokuva -palkinnon. Lisäksi hän on päässyt National Geographic -lehteen yhtenä harvoista suomalaiskuvaajista.
 • Anttileinonen.net.
 • Tuomo Björksten, Palkkana vapaus. Julkaistu Luontokuva-lehden numerossa 5/2006. Kun Suomessa ja maailmalla menestynyt luontokuvaaja Antti Leinonen kulkee metsässä, ahmat seuraavat perässä. Vapaudestaan toimia itsenäisesti hän saa taistella jatkuvasti.
 • HS, Vuoden luontokuvan voitti manipuloitu kuva – joulukuussa päätetään, mitä kuville saa tehdä. 2.11.2015. Tilaajille. Vuoden luontokuvaksi valittiin pari viikkoa sitten Antti Leinosen ottama siluettikuva Äiti ­oota. Kuvassa hirvenvasa kulkee emänsä jäljessä kesäyön taivasta vasten. Leinosen haastatteluissa kävi pian ilmi, että kuva on otettu vuonna 2013 ja Leinonen on kääntänyt alkuperäisen kuvansa peilikuvaksi.
  • Antti Leinosen kuvan takana on pitkäjänteinen työ. Leinonen oli retkillään huomannut kuvaukseen hyvin sopivan mäkisen hakkuuaukon. Hän on kertonut, että hänelle syntyi mielikuva hirvisonnista taivasta vasten.
  • Leinonen oli jopa ostanut metsähallitukselta luvan kaataa paikalta puita jotta näkymä olisi puhdas. Sellainen, jonka hän tarvitsi mielikuvansa toteuttamiseen – täydellisen kuvan ottamiseen.
  • Sitten hän vei paikalle nuolukiven, suolakimpaleen, joka houkuttelee paikalle hirviä.
  • Leinonen kuvasi tällä paikalla yhden kesän. Seuraavana kesänä ensimmäisellä kuvauskerralla aamuyönä taivas oli upean keltainen, ja hirvet tulivat nuolukivelle. Kaikki oli täydellistä, paitsi että hirvet kävelivät vasemmalle. Hän päätti kääntää kuvan peilikuvaksi, jotta hän sai liikkeen näyttämään joustavammalta. Hän haki klassista kauneutta.
  • Äiti oota -kuvan syntyminen ei siis todellakaan ole ollut sattumaa, vaan luonnon tuntevan taiteilijan teos, jota toteuttaessaan hän on muokannut ympäristön hakemaansa kuvaan sopivaksi.
  • ...Leinonen päätyi siis kääntämään kuvan niin, että hirvien kulkusuunta muuttui vasemmalta oikealle. Meidän mielissämme eteenpäin kulkemista paremmin kuvaavaksi....
  • Suomen Luonnonvalokuvaajien järjestösihteeri Timo Saarinen taas sanoi Aamulehden haastattelussa, että kuvan kääntäminen ei ole manipulointia. Kuvasta ei ole poistettu mitään, eikä siihen ole lisätty mitään.
  • Luonnonvalokuvaajat päättävät joulukuussa ensi vuoden kilpailun säännöistä. Heillä on edessään pohdinta siitä, pitäisikö sääntöjä löysätä tai tiukentaa. Tai pitäisikö kilpailun sääntöjä manipulaation osalta tulkita tiukemmin. ==> Eipä ollut manipulaatiota.

Suomen valokuvataiteen museo, Epäpoliittisuus on etuoikeus. Anna-Kaisa Rastenberger haastatteli Uwa Iduozeeta huhtikuussa 2021. "...Olen asunut Yhdysvalloissa vuodesta 2018. Muutin Helsingistä New Yorkiin opiskellakseni The New Schoolin vuoden kestävässä dokumenttielokuvan maisteriohjelmassa, jonka jälkeen päätin jäädä tänne töihin...."

HS, Ulkoilijat säikäyttivät tutun merikotka­pariskunnan pesästään Vanhan­kaupunginlahdelta – ”Kävi niin kuin pelkäsimme”. 8.5.2021.

Iltalehti, Etelä-Afrikassa kirpputorilta löytynyt ikivanha kympin linssi olikin 50 000 dollarin superharvinaisuus. 8.5.2021. (kertaus). Ja edelleen ns. myymättä.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Pentax K-3 Mark III review. YouTube-video, kesto 21:05. Sisällysluettelo. Perinteinen peilijärjestelmäkamera, kroppikennoinen. 26 megapikseliä, kroppikerroin 1.5x. Runkovakaaja, 5.5 stoppia. Kiinteä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. Optinen etsin 100%. Sarjakuvaus 12 fps (ei jatkuvaa af-tarkennusta). Kaksi sd-korttipaikkaa. USB 3.2. Micro HDMI, mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä. Bluetooth, wifi. Yhdellä latauksella ottaa 800 kuvaa (kiinteä akkukahva huomioiden ei kovin paljon). Paino 820g.
  • Pentax-käyttäjät ovat innoissaan. Mahtava ergonomia. Kaikki toimii, vaikka painikkeita yms. paljon. Kustomoitava. Jatkuva automaattitarkennus on selvästi parantunut. Bufferi täyttyy aika nopeasti. Akut eivät ole muuttuneet. Astrotracer function. Composition Adjustment. Jne.
  • Ei AA-suodinta. Pixel Shift Resolution, ei resoluution kasvatusta, mutta muuten kuvanlaatu paranee. Uudet valikot, paljon paremmat kuin aiemmin.
  • Tässä hintaluokassa löytyy parempia vaihtoehtoja, jos video on tärkeä. Mutta. Ensimmäistä kertaa 4K/24P. Kroppia yli 2x, sisätiloissa kuvaaminen hankalaa (pitää olla melkoinen laajakulmaoptiikka). Flat profile tarjolla. Kohtuullisen hyvä vakautus.
  • Jpg-kuvien yksityiskohdat teräviä, dynaaminen alue hyvä. Hämärässäkin kuvaaminen onnistuu. (Raw-kuvissa kohinan poistoa). Nikon D500 taitaa olla lähin kilpailija. Pentaxissa kuvanlaatu parempi, mutta tarkennus...
  • Pentax-kuvaajien kannattaa ehdottomasti harkita päivittämistä.
  • Suomen hinta, 2.100 euroa (runko).
 • Pentax K-3 Mark III sample gallery (DPReview TV).

Lensrentals.com, blog, Lensrentals.com Reviews the FujiFilm GFX 100S. Paras kamera jota artikkelin kirjoittaja on koskaan käyttänyt. Ei sovi nopeaan kuvaukseen (vaikkapa urheilukuvaukseen jne). Mutta jos ei paljoa liikettä, niin parempaa kameraa ei ole. Ja jos viitsii nähdä vähän vaivaa työnkulussaan (valokuvat)....Mutta kukin taaplaa tyylillään. Different strokes for different folks.

 • Dpreview.com, Fujifilm GFX 100S review. Arvosana 90%. Gold Award. Julkistettu 27.1.2021. Keskikoon peilitön, 102 megapikseliä. Kroppikerroin 0.79x. Kuvanvakaaja, teho 6 stoppia. Tarkennuspisteitä 425. Fuji G -mount. 3.2 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö 2.36 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 3.69 miljoona pistettä. Sarjakuvaus 5 fps. 4K video 30p. Kaksi sd-korttipaikkaa. USB 3.2 Gen 1. USB-lataus. HDMI, mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. Sääsuojattu. Yhdellä latauksella 460 kuvaa. Paino 900g.
  • Alkuperäistä GFX 100 -mallia on paljon muutettu. Yhdistetty ominaisuuksia ja osia Fujifilm X-T4:stä, saatu aikaiseksi moneen pystyvä keskikoon kamera kohtuuhintaan vieläpä. Jos 100 megapikseliä ei riitä, niin Multi-shot 400MP on tarjolla paikallaan pysyville kohteille. Hinta on $5.999.
  • 50 megapikselin keskikoon kamerat eivät tarjonneet sen kummempaa etua aikaisempiin täyskennoisiin. Mutta 100 megapikseliä tarjoaa. Objektiivit ovat tietenkin kalliimpia. Tarkennusnopeus ei ole parhaiden täyskennoisten peilittömien luokkaa. Mutta kohtuuhyvä.
  • Kuvanlaatu, dynaaminen alue ja kohina on parempi kuin parhailla peilittömillä täyskennoisilla. Mikä ei liene kenellekään yllätys.
  • Videokuvauksessa ei kohteen seurantaa. Muuten yllättävän hyvä.
  • Suomen hinta on 6.500 euroa.

Petapixel.com.

 • 5 Tips to Dramatically Improve Golden Hour Landscapes.
 • 5D Mark II vs 5D Mark IV: Comparing Two Legendary Canon DSLRs. 7 vuoden gappi mallien välillä. 21 vs. 30.4 megapikseliä. Ei-kosketusnäyttö vs. kosketusnäyttö. 1 korttipaikka vs. 2 korttipaikkaa. USB 2 vs. USB 3. Käytännössä Mark II vain yksi tarkennuspiste. Hyväkuntoisten käytettyjen hinnat: Canon 5D Mark II $400 - $450. Canon 5D Mark IV $1500.
 • A Brief History of Ground Glass Focusing Loupes.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Master Rust Photography With These Top Tips. Tarkat ohjeet Herra Mathias Rustin kuvaamiseen.

The Online Photographer, Dandelion Problem. Voi kukat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, I have a Problem With Certain Photos. 4.5.2021. Kesto 8:49. Pasilassa kierretään. Ja kuvaillaan rakennuksia, rakennelmia jne. Mikä on tällaisissa kuvissa kuvaajan osuus, mikä on kuvauksen kohteen tekijän osuus. Kuvan sisältö on oikeastaan ihan toisen henkilön tekemä.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, This Will Change Your Editing Forever - [Lightroom Calibration]. 4.5.2021. Kesto 12:40. Sisällysluettelo. Forsgård lisää kaikkiin kuviinsa ihan sinistä. Miksi.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Valokuvataiteen museo, Kuva ois kiva -podcast.

 • Uusin jakso, 17: Valokuva/elokuva. Kesto 32:44. Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa ja Valokuvataiteen museon viestintäasiantuntija Jaakko Laasanen keskustelevat valokuvan ja elokuvan yhteyksistä.
 • Podcasteja voi kuunnella jaksokohtaisilta sivuilta ja yleisimmistä podcast-alustoista, kuten Spotifysta ja Applen Podcasteista. Jaksoihin liittyvät kuvat, kuvaajat sekä muuta tietoa löytyvät myös jaksokohtaisilta sivuilta.

Lassi Kujala, Facebook.

HS, Ani harva on päässyt kiipeämään Rautatieaseman torniin, mutta nyt se onnistuu virtuaalisesti – Ilmaistapahtuma vie myös suunnistamaan keskelle Etelä-Helsingin jugend-helmiä. 7.5.2021. Open House Helsingin ohjelma koostuu arkkitehtuurikohteiden videoesittelyistä, arkkitehtuurisuunnistuksesta, ulkotiloihin keskittyvistä kävelykierroksista sekä arkkitehtiklinikoista.

Kameratori.fi, 100 000 pelastettua kameraa! 7.5.2021.

Yle Luonto, Uskoisitko näitä ääniä imitaatioiksi? Äänestä parasta luontokuiskaajaa! 7.5.2021.

Meriharakka.net, Meikon ulkoilualue Kirkkonummella. 29.4.2021.

Tähdet ja avaruus, Suomalaisharrastajien löytämän revontulimuodon syntytapa varmentui. 7.5.2021.

Pekka Hyvönen, Akun luontotarina. 7.5.2021. Mainittakoon että tässä Aku Ankan numerossa 34 v.2012 olevassa sarjakuvassa kaikki esiintulevat valokuvausfaktat ovat oikein, kuten ko. julkaisussa aina ennen olivat. Kannattaisi nykyisten Ylen Ja Hesarin toimittajien ottaa mallia...

 • Jään odottamaan Disneyn poistovaatimusta ja oikeudenkäyntiuhkailuja.
 • (kapusta? puukauha?)

Aamulehti, Tampereen yliopiston journalistiikan työelämä-professoriksi 19 hakijaa – Katso kaikki nimet. 7.5.2021. Hakijoiden joukossa on tunnettuja journalisteja, kuten toimittajat Maarit Tastula ja Anu Leena Koskinen sekä valokuvaaja Touko Hujanen.

Ilta-Sanomat, Googlen palveluihin kirjautumisessa iso muutos – vaikeuksia luvassa. Google sanoo laittavansa kaksivaiheisen tunnistuksen automaattisesti päälle käyttäjilleen. Yksityiskohdat puuttuvat.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, The Weekly Photography Challenge – BlackAndWhite.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, In Other News: Landscape photo tips, woodland photography, Nikon surf photo of the year & more.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Take The 'Old Vs New' Photography Challenge.

The Online Photographer, Sigma to the Rescue! Miken kroppikennoinen Sony A6600 kokeilussa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, GoPro –The Best Camera!. 29.4.2021. Kesto 11:23. Sulanto kertoo, miksi joitakin viikkoja aiemmin ostettu GoPro on osoittautunut yhdeksi parhaimmista kameraostoksista. GoPro HERO8 Black. Sisällysluettelo. Olisi pitänyt ostaa jo aikoja sitten. Kameralle yksi tietty tarkoitus. Asetukset.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Sigma 35mm F1.4 DG DN Art Hands On First Impressions. 27.4.2021. Kesto 10:35. Sisällysluettelo. Ihan uusi malli. Lainassa. Ensikokemukset.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, 7Artisans 35mm Pancake –Fun Lens and Optically Solid Too. 25.4.2021. Kesto 8:17. Sisällysluettelo. Mallia pannukakki. 7Artisans 35mm F5.6 Pancake Lens.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Gigapixel AI - [NEW version!]. 30.4.2021. YouTube-video, kesto 6:33. Sisällysluettelo. Uusi versio. Muutama kokeilu. Parempi kuin Photoshopin Super Resolution. Gigapixel AI:n nopeutta (aiemmin järkyttävän hidas) parennettu. Oikein hyvää jälkeä.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Stream Reflection Feedback. 29.4.2021. YouTube-video, kesto 1:55:57. Striimattiin livenä 29.4.2021.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M10 Mark II - [5 Tips & Tricks]. 27.4.2021. YouTube-video, kesto 10:46. Sisällysluettelo. Vinkit toimivat suurelta osin myös muissa Olympuksen malleissa.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Rajala Blogi, Sony Summer Cashback -kampanja 5.5.-31.7.2021.

Ilta-Sanomat, Kuva ex-presidentin luona vierailleesta ”jättiläis-Bidenista” hämmentää somessa. 5.5.2021.

 • Iltalehti, Bidenit tapasivat Carterit – mitä ihmettä kuvassa tapahtuu? 5.5.2021. Efekti syntyy kuitenkin laajakulmaobjektiivin käytöstä. Se suurentaa kohteita kuvan reunalla ja ”työntää taakse” keskellä olevia kohteita. Efektiä vielä vahvistaa se, että Jimmy Carter nojaa taaksepäin ja Joe Biden puolestaan on polvillaan jonkin verran Rosalynn Carterin edessä.
 • Diyphotography.net, This photo of Bidens and Carters shows what can go wrong with a wide-angle lens.
 • Alkuperäinen Tweet. Tässä korjailtu versio (ei virallinen).
 • (lat. huom.: aluksi luulin, että kuva oli postattu ihan huumorimielellä. Nettiä selailemalla tuli hyvin nopeasti selväksi, että kyse ei ollut huumorista. Valokuvaajan korvia kuumottanee aika pitkään... Pieni huone, kuvaan pitää mahtua suunnilleen kaikki. Eikä kuvaaja osaa korjata laajakulmaobjektiivin reunavääristymiä... Tai eihän noita voi korjata kuin kuvaa manipuloimalla. Tai käyttämällä sopivaa objektiivia. Tai yhdistelemällä useamman kuvan... Tai...
  • Ja kuvahan on ihan virallisella Carterien sivuilla julkaistu.... Huoh.
  • Ainahan voi kuvitella, että tuossa kuvassa olisi Suomen entisiä ja nykyisiä presidenttipareja. Huumori on tällaisesta kuvasta kaukana. Lähinnä loukkaavaa...)

Kuvajournalistit, Facebook, Tervetuloa Kuvajournalismiwebinaariin keskiviikkona 12.5. klo 13–15. Exe-linkki Zoom-palveluun, asentaa Zoom-clientin. Tapahtuma on ilmainen ja se järjestetään yhteistyössä Canonin kanssa.

HS, Joutsen hivuttautui toisen reviirille Töölönlahdella: Alkoi taistelu elämästä ja kuolemasta. 6.5.2021. Ahti Kannisto kuvasi kahden kyhmyjoutsenen vimmaista reviiritaistelua Helsingin keskustassa.

Ilta-Sanomat, Kun erikoinen lintu­pari ilmestyi kesken vappu­aaton, tuli Jounille salama­lähtö: ”Sanoin vaimolle, että heippa”. 5.5.2021. Kaksi mandariinisorsakoirasta.

Finnfoto, Facebook, Kevät tuo taas kuvankeräyskilpailut. 5.5.2021.

HS, Kadonneen jäljillä. 6.5.2021. Tilaajille. Jos taskussasi on Applen laite ja siinä on nettiyhteys, kohta joku saattaa hyödyntää nettiyhteyttäsi ja Apple-laitettasi kadonneiden avaimiensa tai muiden esineidensä etsintään. Paikannin käyttää valmistajan mukaan satoja miljoonia Apple-laiteitta, jotka auttavat etsimään kadonneita Airtagejä.

Uusiteknologia.fi, Uusi verkkokoe drone-lennättäjille. 6.5,2021, ’’Tällä hetkellä kokeen on suorittanut reilu 9 000 kauko-ohjaajaa, mutta arviomme mukaan lennättäjiä on paljon enemmän”, tiiminvetäjä Patrik Söderström Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo. Hän odottaa, että rekisteröintien lisääntyvän, kun lennätyskausi alkaa vilkastua.

 • Ei koske alle 250g droneja (joissa ei kameraa!). Eikä leluiksi luokiteltavia.
 • Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Lentokenttien ja ihmisjoukkojen läheisyydessä on noudatettava varovaisuutta ja tarvittaessa sovittava erikseen lennonvarmistusyksikön kanssa. Ohjeet luvan pyytämiseksi löytyvät Fintrafficin verkkopalvelusta.
 • Haku: drone.
 • Droneinfo.fi.

Yle, Viileä sää on pitänyt hyönteissyöjälinnut poissa Suomesta – Birdlife: Ensi viikon alkupuolella odotettavissa ryntäys. 6.5.2021.

Adobe.com, 20 %:n alennus Creative Cloud – Kaikki sovellukset -jäsenyyden hinnasta. Voimassa 18.5.2021 asti. 49, 59 euroa / kk (61,99 euroa / kk). Alv mukana.

Yle, Nyt riittää roskaa: veimme kameran jätekeskukseen ja voit katsoa siitä koko päivän, millaista tavaraa ihmiset heittävät menemään. 7.5.2021. Oulu. Kamera on käytössä iltakahdeksaan asti tänään.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Sonyn Xperia Pro -erikoispuhelin myyntiin Suomessa 2 499 eurolla – toimii HDMI-liitännällä kameran ulkoisena 4K-monitorina ja välittää live-videolähetyksiä 5G:llä. 6.5.2021.
 • Helsingin Uutiset, Maksaisitko matkasta lentoasemalle 25 vai 40 euroa? – Sovellus kilpailuttaa taksit. 6.5.2021. Taksiliiton sovelluksella voi kilpailuttaa pirssin helposti. Kun rekisteröityy taksit.fi-palveluun ja kirjoittaa lähtöpaikan ja päämäärän osoitteen, sähköpostiin tippuu tarjouksia yrittäjiltä. Vastaavia palveluita on myös suurimmilla taksin välittäjillä.

Digital Photography School, 11 Food Photography Ideas (for Easy Inspiration).

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 12 Top Beach Photography Tips For Your Next Vacation. Taitaa rannat suurelta osin jäädä vielä kotimaan rannoiksi.

Dpreview.com.

 • This aerial masterpiece was created with DJI Mini 2 in zero-degree temps. Dronen paino alle 250g.
 • Olympus OM-D E-M10 Mark IV review. Arvosana 81%. Silver Award. Julkistettu 4.8.2020. Suunnattu uusille kuvaajille. Perinteisen järjestelmäkameran design. Peiltön 4/3-systeemin järjestelmäkamera. 20 megapikseliä, kroppikerroin 2x. Kuvanvakaaja 4.5 stoppia. 121 tarkennuspistettä. Alas-kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoona pistettä, ei voi käyttää selfie-tikkujen kera. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Popup-salama. Sarjakuvaus 15 fps. 4K Video 30p, vakautus, tarkennus välillä takkuilee. USB 2.0, myös lataus. Ei mikrofoni- eikä kuulokeliitäntää. Ei sääsuojausta. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Paino 383 g.
  • Suomen hinta runko 700 euroa. Lisäksi Cashback eli Ostohyvitys.
 • Interview: Canon's Larry Thorpe reflects on 60 years in the business. Haastattelu tekstinä.

The Online Photographer, Mikey Likes It. Mikelle tuli viime yönä lähetys.
Sony A6600. Arviota varten. Ihan ensikokemukset.

Fotosidan.se, Twitter ändrar bildhanteringen i flödet. Android, iOS. Kuvan alkuperäiset kuvasuhteet, näkyvät kokonaan.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Plustek 8200i SE käyttö (Printterit, skannerit).
 • Tamron 70-180/2.8 DI III VXD (Sony FE) (Optiikka).
 • For Pentax: Venus Optics Laowa 15mm f4.5 shift (Optiikka). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). Juuri R6:sen hankkineena (ja päivittäneenä) havainnut tuon ibis propleeman. Ei nyt tieteellisesti testattuna, mutta toistuvana havaittuna.
  • Eli vakaajaton lasi ja runkovakautus jatkuva. Otan usein manuaali asetuksilla kolmen valotuksen bracketin. Käytin aluksi high speed + asetusta, nyt vain high speed ja ei vaikuta ongelmaa olevan niin usein. Tämän toteaminen vaatii vielä lisää testausta.
  • Ongelma ilmenee kolmesta kuvasta keskimmäisessä. Eka ja vika on lähellä toisiaan ja keskimmäinen selkeästi vinossa näiden kahden välissä. Vapaalla kädellä kuvattuna. Sitä ei tapahdu joka kerta, mutta oisko tyyliin aina kun runkovakaaja ehtii menemään sarjojen välissä pois päältä. Jolloin ekassa sarjassa keskimmäinen kääntyy.
  • Pauttiarallaa noin. Enkä usko että käteni toistuvasti täräyttäisi n. 15ms ajaksi sattumalta yhden kuvan vinoon :-)
  • (lat. huom.: firmware-päivitys tulossa...).
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Kommentit.
 • Keväisellä kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt pitää taas kysyä tietävämmiltä: Olisiko tämä tiltaltti? Sellainen ainakin tiltaltitteli pusikossa. Vaiko pajulintu? Vai...?

Tuomas Heinonen, Canon R5 – luotettava pikselihirmu? 5.5.2021. Onko Canon EOS R5 saanut täyden luottamukseni?

 • Olen kuvannut hyvin paljon helmikuusta asti Canon R5:lla ja R6 on ollut vararunkona tai toisena runkona matkassa. Osan kuvauksista olen hoitanut pääosin R6:lla taas. R5 on ykkösrunkona ison pikselimäärän takia, mutta kun mennään hämärään niin R6 hyppää ykkösrungoksi ja ISO-arvot nousee korkeammalle.
 • Taustaa vähän eli helmikuussa tosiaan myin 1Dx2:n pois ja hankin sen tilalle R5:n. Nyt kummatkin kamerani toimivat samoilla asetuksilla ja logiikalla. Helpottaa kuvaamista, asetuksien säätämistä sekä luo kuvausvarmuutta. Kun kuvausvarmuudesta puhutaan niin EOS 1D X II oli kova suorittaja ja sillä kuvasin yli 500k kuvaa reilussa neljässä vuodessa.
 • ....
 • Viime viikonlopun sadepäivän poistettujen kuvien määrä oli 19 673, ne ajoittuivat kymmenen päivän ajanjaksolle, joista 8 oli kuvauspäiviä, osa muutaman tunnin pituisia, osa pidempiä. Paljon tulee kuvattua, mutta miksi ei ottaisi kalustosta irti sitä mitä siitä voi ottaa irti.
 • ---Vikatilanteet. Molemmista analysoinnit.
  • 1.ERROR 70 – This is a memory card read/write error.....
  • 2. Kamera jämähtää kesken seurannan....
 • ---Yhteenveto.
 • Kuvausmäärään nähden en koe, että isoa luotettavuus pulaa välillämme olisi, mutta silti pieni ääni päässä muistuttaa aiheesta. Jotkut tilanteet ovat kuitenkin korvaamattomia ja niitä ei haluaisi menettää varsinkaan, jos kuvataan toiselle. Mikään ei kuitenkaan ole pettämätön ja pitää valita sellainen mikä pettää vähiten.
 • Olen kuitenkin kuvannut yhteensä 85 000 kuvaa kolmessa kuukaudessa R5 ja R6:lla, joten mistään isosta viasta ei ole ainakaan vielä kysymys. Kiitos jälleen 20fps sarjakuvaukselle ja äänettömyydelle, koska en ymmärrä lopettaa kuvausta heti tai aloitan sen liian aikaisin. Eihän tuossa mitään järkeä ole, mutta onko monessa muussakaan asiassa, kun niitä tarkkaan analysoi?
 • ....

Yle Areena Audio, Parasta ennen kuolemaa. 11.7.2018. Metsäradio, kesto 12:43. Metsäradiossa käynnistyi kolmiosainen kesäsarja, missä tavataan suomalaisen luontokuvauksen grand old man Hannu Hautala. Viimeiset vuodet ovat hänellä menneet taistelussa diabetesta ja syöpää vastaan ja kuvausretket ovat siten jääneet vähemmälle. ...

 • Museot.fi, Kuukkeli, suomalainen onnenlintu. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 15.2.2021–12.5.2021.
 • Museot.fi, Teno. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 25.1.2021–30.6.2021.
 • Suomen Ammattiluontokuvaajat, Facebook, Nousuun kesäyössä. 30.4.2021. Hannu Hautala edelleen mukana toiminnassa ja näyttelyssäkin.
  • Toukokuussa esittelyssä kymmenen suomalaisen ammattiluontokuvaajan tuotantoa Finlandia-talon Veranda näyttelytilassa. 3.-31.5.2021 välisenä aikana. Karanzininranta 4, Helsinki, kahvilan aukioloaikoina ma-pe klo 9.00-18.00.
 • Hannuhautala.fi

Facebook, Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-liveopastus Stanley Kubrick -näyttelyyn. Torstaina 6.5.2021 klo 17-18 virtuaaliopastus. Opastusta seurataksesi kirjaudu Facebookiin ja saavu museon Facebook-sivuille. Opastus on mahdollista katsoa vain suorana lähetyksenä, eikä siitä jää Facebookiin tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

Yle Luonto, Millaiset ovat lempijokesi kevätnäkymät juuri nyt? Lähetä meille kuva! 5.5.2021. Tänä vuonna kevät otetaan vastaan seuraamalla jokia ja virtauksia ympäri maan. Ylen livekamera näyttää kevättunnelmia ja jäidenlähtöä yhdellä Suomen pohjoisimmista joista, Tenolla. Miltä sinun lempijoellasi näyttää juuri nyt? Milloin jäät lähtivät? Kerro pieni tarina ja lähetä meille kuva!

HS, Kuvakaappaus maksoi iltapäivä­lehdille 70 000 euroa, koska Kimi Räikkösen huoltoasema­vierailu ei ollut ”päivän­tapahtuma” – Mediat näkevät linjauksen uhkana sanan­vapaudelle. 5.5.2021. Lehtien mielestä sananvapauteen kuuluu napata mistä tahansa ilmaiseksi kuvia... Noin kärjistetyksi... Ovat tietenkin valittaneet markkinaoikeuden tuomiosta valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

 • Hyvityksenä 5 000 euroa kuvan käytöstä ja 65 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Näin kalliiksi tuli kuvakaappauksen ottaminen ja julkaisu jutun yhteydessä Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle.
 • Monilta lehdiltä jäävät ilmaiset jutut väliin, jos korkein oikeus jättää tuomion voimaan. Mistään "uutisesta" ei tietenkään ole kyse, sen kyllä ymmärtää jokainen. Vastapuolen mukaan julkisuuden henkilöt ovat aivan vapaata riistaa. Ns. päiväntapahtumista pitää voida uutisoida. Yleensä näissä jutuissa ei ole mitään lehden omaa sisältöä. Vain kuvakaappaus. Lisäksi mahdollisesti kirjoitettu sama teksti lehden sivuille.
 • Markkinaoikeuden päätöksissä muistutetaan, että lehdistöllä on oikeus kirjoittaa juttu, vaikka kuvakaappauksia ei saisikaan käyttää.

Vantaan Sanomat, Donny van der Blom ihastui Suomen luontoon niin, että jäi tänne pysyvästi – vantaalaismiehen uudessa kuvausprojektissa tähtinä ovat Hämeenkylän koirat. 6.5.2021. ...Hänellä ei ollut juurikaan aiempaa kokemusta kuvaamisesta, kun hän sijoitti hyvään kameraan ja päätti katsoa, että ”miten siinä käy.”...

HS, Uuden asuintalon vessavedet saivat valua kuukausien ajan puroon, jota on yritetty kunnostaa 20 vuotta: Poliisi tutkii ympäristön turmelemisena. 5.5.2021. Longinoja.

Älypuhelimista.

Featureshoot.com, Photo of the Roma Community Wins The Global Billboard Project, NYC.

Dpreview.com.

 • Best cameras for videographers. Osto-opas.
  • For high-end productions: Panasonic Lumix DC-S1H
  • Run and gun: Sony a7S III
  • ----harkitse myös näitä:
  • Canon EOS R6
  • Fujifilm X-T4
  • Nikon Z6 II
  • Panasonic Lumix DC-GH5
  • Panasonic Lumix DC-GH5S
  • Sigma fp*
 • DPReview TV: iFootage Cobra 2 monopod long-term review. YouTube-video, kesto 5:52. Video-monopod. Kätevä. Miten eroaa still-kuvaukseen tarkoitetusta monopodista? Manfroton video-monopodeissa on ollut yksi äärimmäisen ärsyttävä ominaisuudet. On etsitty viimeiset pari vuotta joka puolelta parempaa.
  • Sitten iFootage Cobra 2 muutti kaiken. Eri versioita tarjolla. Monia hyviä ominaisuuksia.
  • Onnistuu ihan matalaltakin kuvaaminen. $179. Videopää pitää vielä hankkia.
  • Eikä ole maksettu mainos.
  • Ja kommentit kannattaa lukea. Kuten aina.
  • Miten still-kuvaukseen? Varmaan ihan hyvin...
 • Video: Three tips landscape photographer Andy Mumford wishes he had learned sooner. YouTube-video, kesto 15:04. Mutta myös tekstiä.
 • Star Stacker lets you create star trail images and timelapses on iPhones, iPads. Ei vielä Android-versiota. iOS-versio StarStacker $1.99. Android-vaihtoehto voisi olla Star Trails (0,59 € – 2,19 € per kohde).

Petapixel.com.

Diyphotography.net, Here’s why you should upgrade your speedlight to a studio strobe.

Digital Photography School, Nikon NX Studio Review: How Good Is This Free Photo Editor? Sana ilmainen herätti heti huomion. Vaikka ei nyt sattuisi olemaankaan Nikon-kuvaaja.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se, Sony Xperia Pro fungerar som monitor, recorder och 5G-sändare. Sonyn puhelimelle on monta käyttöä. Ainut, jossa on HDMI-liitäntä. Nyt puhelin tullut myös Euroopassa myyntiin. Hintakin kruunuissa vain 24.990.

 • Suomen Sony, Sony Xperia PRO lanseerataan Euroopassa ensimmäisenä älypuhelimena, jossa on erillinen HDMI -sisääntulo. 6.5.2021. Lehdistötiedote. Heti ennakkkotilaukset. Myyntiin toukokuun puolivälissä. Svh. 2.499 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Kuvalehti, Kimi Räikkösen kuva tuli kalliiksi lehdille – markkinaoikeuden päätös voi ohjata some-kuvien käyttöä. 30.4.2021. Blogit. Formula 1 -kuljettaja Kimi Räikkönen ja hänen puolisonsa Minttu Räikkönen saivat markkinaoikeudessa erävoiton mediasta jo ainakin viisi vuotta kestäneessä taistelussa Instagram-kuviensa käytöstä. ...

 • ...Viisi vuotta sitten Minttu Räikkösen lakimies uhkasi mediaa oikeustoimilla, jos Räikkösen kuvien upottamista (ns. embeddaus) mediasivustoille jatketaan.
 • Markkinaoikeudessa ratkaistuissa tapauksissa ei puhuta enää kuvien upottamisesta vaan kopioimisesta tiedotusvälineiden omille sivuille. Kimi Räikkönen oli julkaissut kuvan Instagramin Stories-osiossa, jossa kuvat ovat näkyvillä vuorokauden ja sitten ne katoavat. Näitä kuvia ei ole teknisesti mahdollista upottaa muille sivustoille samalla tavoin kuin tavallisia Instagram-kuvia.
 • IS ja IL olivat ottaneet ruutukaappauksen Räikkösen kuvasta ja julkaisseet sen omien juttujensa yhteydessä. Kuva on sittemmin poistettu molempien lehtien uutisista.
 • Helsingin yliopiston tekijänoikeuden professori Taina Pihlajarinne ei ole yllättynyt markkinaoikeuden tuomiosta.
  • ”Tekijänoikeuden kannalta en pidä tätä kovin yllättävänä ratkaisuna, koska tässä ei ollut konkreettista tapahtumaa, mistä olisi uutisoitu”, Pihlajarinne sanoo.
 • Vielä Markkinaoikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

Petteri Hautamaa, Metsä minussa - Yhteenveto Heikki Willamon metsävuosista. 5.5.2021. Kun tilaamani ”Metsä minussa” -kirjan saapumisilmoitus kilahti puhelimeen sateentuhnuisen hämäränä alkutalven iltapäivänä, niin lähdin saman tien hakemaan sitä noutopisteestä. Itse asiassa olin niin täpinöissäni kirjan tyylikkäästä ulkoasusta, että luin sen illan aikana kannesta kanteen.

Pekka Hyvönen, Landetaidetta. 4.5.2021. Pitipä paeta landelta pohjoista ilmavirtausta paria päivää suunniteltua aikaisemmin, ei siellä ole pirukaan kiljumatta alle kympin lämmössä ja hyytävässä viimassa. Luomisen tuskaa eivät olosuhteet toki hillitse, vaan taiteellisuutta pursuaa ämpäritolkulla kun sen pään ottaa. Mitäpä detaljeja mökin ympäristöstä löytyy?

 • ...Hilseiset silmäklasit hilseilevällä penkillä. Glasarit sain ilmaiseksi tutulta optikolta, kun ne tilannut hemmo yllättäen kuoli. Arvot olivat samat kuin omani ja nämä kuolleen miehen lasit ovatkin olleet parhaat proteesini. Hiukan karmivaa, mutta totta....

Olli Kanerva, About OMD E-M1X Settings. 4.5.2021. Olympus.

Yle Areena, Luonto-Suomi - Suuri muuttolintuilta. 5.5.2021. Ohjelma on tulossa katsottavaksi tänään klo 17.55. 2h 10 min. Oletko kiinnostunut seuraamaan muuttolintujen kevättä? Kuuntele ja katsele suuri muuttolintuilta klo 18.02-20.00. Lähetyksessä jaetaan vinkkejä mitä varusteita tarvitaan, mihin kevätmuuttoa kannattaa mennä katsomaan, millaisia tuulia kannattaa odottaa, millaisia reittejä linnut tänne tulevat ja millaisessa järjestyksessä ne Suomeen saapuvat.

HS, Ikävä haju paljasti vakavan puutteen uudella asuinalueella Helsingissä – Asukkaiden jätevedet valuivat puhdistamattomana ympäristöön. 4.5.2021.

 • Ilta-Sanomat, Helsinkiläistä kaupunkipuroa kunnostetaan talkoilla taimenen kodiksi – nyt se on värjäytynyt punaiseksi ja haju paljasti toisen ongelman. 4.5.2021. Lähiasukkaiden jätevesiä pääsi valumaan puhdistamattomana Longinojan kaupunkipuroon Helsingissä.

Yle, Norppalive käynnistyi jälleen – Pullervo kävi jo köllöttelemässä rantakivellä. 5.5.2021.

 • Etelä-Saimaa, Suosittu WWF:n Norppalive aukeaa jälleen keskiviikkoaamuna – Pullervo ehdittiin nähdä kivellä jo ennen lähetysten alkamista. 5.5.2021.
 • Wwf.fi, Luontolive - Norppalive. Kuvan lisäksi myös ääni. 8:30 möllätettiin kivellä ja linnut lauloivat.

Ikinörtti, Digitaitoja videoiden avulla. 4.5.2021. Kännykät ja netti ovat parhaimmillaan välineitä, joiden avulla arki helpottuu. Mutta eihän niiden toimintoja osaa hyödyntää edes välttävästi - saatikka monipuolisesti, jos ei ole aavistustakaan niiden mahdollisuuksista.

Findance.com, Epson on tuonut markkinoille kaksi uutta kuuden värin EcoTank-valokuvatulostinta. 5.5.2021. 699 euroa ja 799 euroa.

Suomimobiili.fi, Huawei toi Suomessa myyntiin uuden tuotekategorian – Huawei Display 23,8” nyt saatavilla 149 euron hintaan. 4.5.2021. Mattapintainen IPS-paneeli.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, When to Use a High ISO (+ Tips for High-ISO Photography). Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com.

 • 5 Top Transport Photography Tips & Techniques To Try. Linkkejä.
 • 3 Legged Thing Introduce New Alan Carbon Fibre Monopod. Kolmijalkamonopodi? No ei ihan. Punnissa hinnat 50, 130 ja 170. Ja satavarmasti ei kannata tilata puntamaasta...

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Camera X Isn’t Better Than Camera Y. Canon R5 versus Sony A7R Mark IV.
  • The Sony right now is cheaper.
  • The Canon R5 has 8K.
  • Canon is the market leader overall, Sony is the market leader in mirrorless.
  • What do you know?
 • Back of the Envelope Math. Kroppikennoisille ei _kuulemma_ ole kysyntää. Totta vai tarua.

The Online Photographer, Canon v. Canon.

Fotosidan.se, GP lanserar ReCyko Pro Photoflash. Eikös GP olekin akkuvalmistaja? No on. Nämä onkin tarkoitettu salamiin. Ammattilaisille.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). ...Vitsit vitsinä, mutta on siinä jotain perää, että rokotteen jälkeen mieli vapautuu ja uusien matkustusmahdollisuuksien ja vapaamman elämän odotuksen takia mieli on korkeammalla ja oikeasti tekee mieli ostella niitä järkkäreitä....
 • Meni usko valonnopeuteen - voinko enää valokuvata (Sana on melkein vapaa).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • Keväisellä kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit. Mitä ohjelmaa käytät raw kuvien kanssa? Lightroomilla tulee MFT tiedostoista aika karkeaa jälkeä varsinki isommilla iso arvoilla. Itse käytän Lightroomin rinnalla DXO pholabia, jolla yksityiskohdat ja kohina ovat aiva eri tasolla. Lightroomissa luetteloin kuvat.
  • Muutaman parhaan siirrän Lightroomista pluginnin kanssa DXOhon ja käsittelen kohinan siellä. Deepprime-kohinanpoisto siinä on ihan ehdoton. Sitten DNG tiedostona takaisin Ligtroomiin ja loput käsittelyt siinä, Googlaa Deepprime tai katso Youtubesta. Siellä paljon infoa. 1 kk ilmainen kokeilu. (ei ole maksettu mainos, vaan itse hyväksi koettu).
 • Kamera Yyterissä 2021 - Osa 2: 9. Tunti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kolmas osa on setti vanhalla kunnon Petnaksilla. Se on Kolarin 850nm suodin Zeiss 28/2:een ja menoksi. 6 kuvaa.
 • ---(Pienelle osalle käyttäjiä voi tulla kannan virheilmo, jos yrittää mennä jollekin Foorumin alueelle - mahdollisesti vain yhdelle alueelle (itsellä Järjestelmädigit). Kirjautumattomille käyttäjille ei tätä virheilmoa tule. Eikä silloinkaan, jos ensin katsoo kirjautumatta alueen yksittäisen viestin, ja vasta sitten kirjautuu... Koskee vain sellaisia, joilla on päällä ns. hakuvahti uusista ilmoituksista tai viesteistä... Tiukka ongelman selvitys on työn alla... Tuli ilmi vasta tänään... Syy on suunnilleen tiedossa...). ----

Klo 21:25. Pitäisi olla OK. Itse en saanut aikaiseksii virheilmoja....

---->(puolenpäivän jälkeen: pientä säätöä Foorumin suhteen, katsotaan milloin päästään takaisin linjoille... klo 14:10. Taas Foorumi linjoilla). klo 14:45. Säätö jatkuu. Katsotaan illalla. <----

Klo 20:58: Olin siirtolapuutarhassa koko päivän.
Ongelma liittyy siihen kun pyytää Foorumia lähettämään emailia, kun johonkin seuraamaansa aluellee tai ketjuun tulee uusi viesti. Tähän liittyvää taulua ei oltu koskaan siivottu. Siinä oli puolisen miljoonaa riviä. Nyt sitten ihmetellään.... Ei pitäisi olla ihan ylivoimainen ongelma...

Klo 21:07. Koskee siis vain kirjautuneita käyttäjiä. Jos ei ole kirjautunut, niin voi lukea kaikkia viestejä ihan normaalisti. Virhe on tämän tyyppinnen.

 • SQL
  DELETE FROM xxx_notification_emails WHERE notification_type_id IN... Table xxx_notification doesn't exist.

Yle, Suomalainen valokuvaaja Uwa Iduozee kuvasi ihmisten arkea Yhdysvalloissa ja turhautui rasismiin: "Moni asia ei ole muuttunut lainkaan". 3.5.2021. Yhdysvalloissa rasismi on juurtunut syvälle ja vaikuttaa ihmisten arjessa joka päivä. Näin kertoo suomalainen valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozee, joka asuu New Yorkissa. Hänen valokuviaan on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Pekka Hyvönen, Väiski. 3.5.2021. Yksi suht lämmin päivä ja muuttolinnut pärähtivät käyntiin. Tiirat saapuivat ja kaulushaikara alkoi puhallella pulloonsa. Samaten härkälintu jota yleensä mörkölinnuksi kutsun alkoi luritella sulosointujaan.

 • ...Pitääpä taas kerran kehua Olympuksen ProCapture-ominaisuutta, olisi nämäkin jääneet talteen saamatta normaalilla sarjatulella....

Rajala Blogi, Olympus Summer Promotion -kampanja 3.5.-15.7.2021.

YouTube-video, Night Landscapes with Valtteri Hirvonen - The Canon Redline Challenge. Kesto 7:17.

Yle Areena Audio, Viikon luontoääni, Puukiipijä. 2.5.2021. Kesto 5:04.

 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 281 luontoääntä. Siitä sitten vain kuuntelemaan...

Suomen Canon, Tule mukaan redline challenge -ohjelmaan. Oikeasti kyse on kv. valokuvakilpailusta. Saahan sitä otsikkoon laittaa ihan mitä tahansa. Kilpailun teema on "Valoa pimeyteen".

 • Lorenz Holder ja muut tuomarit arvioivat jokaisen kilpailuun lähetetyn kuvan ja asettavat ne sommittelun, luovuuden ja teknisen osaamisen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Jos olet ottanut poikkeuksellisen upean kuvan, osallistu kilpailuun lähettämällä kuvasi alla olevien ohjeiden mukaan.
 • Kuvat pitää lähettää verkkopalveluun 31.5.2021 mennessä.
 • Eikä tarvitse kilpailla kuin 85 maan kuvaajan kanssa (laskin pilkut tekstinkäsittelyohjelmassa...). Mutta kilpailuun osallistuminen ei maksa mitään.
 • Säännöt.

HS, Sammakoiden rajua parittelua seurasi pelottava näky, joka sai luonto­kuvaajan hämilleen helsinkiläisessä metsikössä. 3.5.2021. Hyvä otsikko ja hyvä kuva.

Rakennuslehti.fi, Robottikoira skannasi Lippulaivan työmaan – kävelevä robotti herätti hilpeyttä työmaalla. 3.5.2021.

Helander huutokauppa. Ns. varsinainen huutokauppa alkaa 5.5.2021 13.00. Sitä ennen online-huutokauppaa. Vararahintaan lisää vielä jokaiseen kohteeseen 22.32% + 7 euroa. Hakusana kamera, 4 ensimmäistä osumaa.

Sttinfo.fi, Kirjauutuus opastaa lähiluonnon eläinten tarkkailuun. 3.5.2021. Biologi Antti Koli esittelee tekstein ja upein valokuvin tuttuja ja tuntemattomampia kaupungeissa ja taajamissa viihtyviä eläimiä.

 • Antti Koli Tarkkaile lähiluonnon eläimiä.
 • Nidottu, 160 s. 17 x 23 cm. Suositushinta 27 €.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Näitä puhelimia suomalaiset ostavat – 2 merkkiä pudonnut kokonaan listoilta.
 • Mobiili.fi, Tässä huhtikuun myydyimmät puhelimet Suomessa – ”Selvästi yli puolet asiakkaista valitsee 5G-laitteen”. 3.5.2021.
  • (...omia kokemuksia ei ole, mutta lukemani mukaan tavallinen käyttäjä ei hyödy yhtikäs mitään 5G-liittymästä... ...mutta miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, eihän...).
 • Puhelinvertailu.com, Facebook pelottelee käyttäjiään hyväksymään seurannan: "Tämän avulla Facebook ja Instagram pysyvät ilmaisina". 3.5.2021. iOS 14.5:n päivitys: käyttäjältä kysytään lupaa seurantaan. Muutama vuosi sitten tehdyn arvion mukaan suomalaisille mainosvapaa Facebook maksaisi noin 6-7 euroa kuukaudessa.
 • Ilta-Sanomat, Heitätkö vanhan puhelimen pois? Muista pieni muovinpala!. 3.5.2021. Muista muistkortti.

Featureshoot.com, Inside Poland’s Military Camps for Children.

Digital Photography School, 35mm Street Photography Pros and Cons (+ Tips).

Thephotoargus.com, What Is the Best Time to Take Photos Outside?

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Top Tips On How To Photograph Lighthouses And The Detail On Them.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

The Online Photographer.

Kamera & Bild, Nytt fotomuseum i Falsterbo invigt – men invånare protesterar. Auki jo. Ensimmäinen näyttely muotikuvaksen historiaa. 1500 neliömetriä. Aikaisemmin tiloissa toimi luonnontieteellinen museo. Kunnan asukkaat eivät ole kovin innostuneita tulokkaasta.

Fotosidan.se, Kärlekens kraft på Arbetets Museum. Synnytyksiä. Norrköping.

 • (itse en kyllä menisi vielä useaan kuukauteen Ruotsiin...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, Facebook.

Pekka Hyvönen, Vaisu vappu. 1.5.2021. Ensimmäiseksi sain saaressa tutustua sähkön ihmeelliseen maailmaan. Kaikkihan on kuulleet tarinan siitä 1900-luvun alun naisesta, joka oli laittanut sähköä miehensä kalsonkeihin ja ukkorukka oli siihen si kuallu. Ihan niin vakavaa ei täällä ollut, mutta ekan kerran näin että kun uunin laittaa päälle niin valot himmenevät ja pistorasioihin tulee/ei tule virtasta...

Instagram, majakanvahti. Janne Hirvonen.

Yle.

Walkhelsinki.fi, 7 luontoretkeä Itä-Helsinkiin. 29.4.2021. Itä-Helsinki on muutakin kuin betoniviidakkoa. Siellä on lukuisia upeita luontoretkikohteita. Esittelemme tässä niistä seitsemän.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Testissä Samsung Galaxy A32 5G – heikot ominaisuudet tarjoava 5G-puhelin 279 eurolla. 2.5.2021. Neloiskamerat, 48 megapikseliä. Paksu ja painava. Muovinen. Näyttö kuuluu teknisesti alle 200 euron puhelimeen. Akku on iso, pikalataus saisi olla nopeampi. Hinnan pitäisi olla vähän yli 200 euroa.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 2, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Eartboundlight.com, Even Better RAW with DxO PureRAW.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Rota Mi - om att hitta sig själv och att hitta hem. Kulttuuristipendi valokuvanäyttelyä varten. Korona muutti suunnitelmat. Nyt sitten digitaalinen näyttely.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Luontokuvausyrittäjän työmatkat (Sana on melkein vapaa). 89 viestiä.
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • GPS-tiedot kuvaan EOS 5DMK III (Digikuvaus). 9 viestiä.
 • Raw-kuvat näkyvät kuperina? (Kuvankäsittely). 7 viestiä.
 • Sony FE 50mm f/1.2 GM (Optiikka).
 • Tamron 16-70/4 FULLFRAME zoom!!! (Optiikka). Patentti.
 • Nikon D5500 valotus/suljin temppuilee (Järjestelmädigit Nikon, edullisemmat mallit). Jonkun vuoden vanha D5500 alkoi temppuilemaan kevään aikana. Niissä moodeissa missä automatiikka hoitaa suljinajan, on on ongelmia. Varsinkin jos valoa vähemmän.
  • Ohessa linkki videoon missä näkee mitä yritän selittää.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). Edelleen linnusta keskustellaan.
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). 50R:ssä falskaa UV-suodatus sen verran että Kolarin suotimella saa keskipäivällä kuvattua. F/4 aukolla ja ISO100 valotusajaksi tuli 8-10s. Mielenkiintoista että toi GF30 piirtää terävästi. Kameran hotmirror kuitenkin sotkee sen verran että kontrasti on aikalailla -3/10.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vappuva! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sopivan rouhea vappukuva.
 • Jäidenlähtö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Saimaan Pyhäselkä kuori jääkantensa etelätuulen avittamana hilekasoiksi pohjoisrannalle.
  • ...Netistä löytyy kyllä satelliittikuvaa reaaliajassa eli päivittäin muuttuva tilanne.
 • 485 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (...Volvo näyttää jo muuttuneen osaksi luontoa...).
 • Keväisellä kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli vietettyä yö lammella,josta muutamat kuvan sain näytille.Ei mitään erikoisuuksia. OLympus Mark II ja 300mm f/4 oli mukana. En ole kyseisellä yhdistelmällä vielä saanut yhtään veitsenterävää kuvaa,vaikka hakkaa Nikon 200-500mm:n piirrossa,testasin,mutta toivotaan,jos joskus vielä...
  • 6 kuvaa.
  • Onko sinulla ajatuksia miksi et saa toivottua tulosta?
   • Kateellisena katson paikkaa jossa kuvaat. Mulla on tässä lähellä vain sora/uimamonttu jossa on telkkä tai tavi pari sekä rantasipejä. Kaikki muut enemmän tai vähemmän satunnaisia. Pikkutylli oli paras laji yli 10 vuotta, mutta nyt ei ole kahteen kesään enään näkyny :/

Elämää kaupungissa. Liito-oravien riiaushuipennus! – Tuomas Heinonen. 1.5.2021. On käynnistymässä minulle toinen aktiviinen liito-oravien seurantavuosi. Tämä on osa jatkuvaa kaupunkiluonnon kuvausprojektiani. Maaliskuussa alkaa liito-oravien riiauskausi ja se jatkuu huhtikuulle yksilöistä riippuen. Olin maaliskuun loppupuolella seuraamassa itselleni uutta pesäkoloa, minkä alla oli paljon papanoita. Näin liito-oravan lyhyesti ja sain kuvia, mutta se poistui pian latvaan ja sieltä eteenpäin ruokailemaan. Todennäköisesti kyseessä oli naaras.

HS, Toinen vapunpäivä pandemian varjossa. 1.5.2021. Kuvakooste.

Seura.fi, Lintujen tarkkailu avaa aistit – Näin musiikkitoimittaja Tarja Närhi ryhtyi lintuharrastajaksi: ”Kun aloin tunnistaa eri lajeja ja ymmärtää niiden käytöstä, innostus kasvoi”.

Iltalehti, Tuomon kameralle tallentui koskettava hetki – mäyränpoikanen hyvästeli kuollutta emoaan. 1.5.2021.

Suomen Nikon, Environmental Photographer of the Year 2021. Nyt jo 14:ntenä vuonna peräkkäin järjestettävä kansainvälinen kilpailu antaa mahdollisuuden lisätä tietoisuutta planeettaamme vaarantavista ympäristöongelmista.

----Kilpailuun osallistuminen on maksutonta kaikille ikään katsomatta. Kehotamme sekä ammattilais- että harrastajakuvaajia lähettämään provokatiivisimmat, tunnepitoisimmat ja kiehtovimmat luontokuvansa. Kahdeksan kilpailukategoriaa.

 • Kunnon palkinnot kussakin luokassa.
 • Säännöt ja ilmoittatuminen sitten in English. Epoty.org. Kaikenikäiset voivat osallistua. Aikaa on 31.7.2021 saakka.

Ilmonet.fi, Valokuvauksen sunnuntai. Helsingin työväenopisto, Verkko. Sunnuntai 2.5.2021 klo 13.00 - 18.15. Valokuvauksen Sunnuntai on Helsingin työväenopiston järjestämä avoin tapahtuma kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille. Tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti verkossa.

 • Tapahtuma alkaa Valokuvailmaisun näyttelyprojekti -kurssin virtuaalinäyttelyn ”Monikon kolmas” esittelyllä. Ryhmänäyttelyn kuvaajat kertovat teoksistaan. Monikko-ryhmään voit tutustua nettisivuillaan (linkki alaosassa).
 • Luennoitsija, valokuvataiteilija Heikki Willamo näyttää kuviaan ja kertoo työstään luontokuvaajana ja valokuvataiteilijana. Katsomme myös koosteen eri valokuvakursseilla luoduista teoksista: 'Kohtaamisia eläinten kanssa'.
 • Vapaa pääsy! Ei tarvitse ilmoittautua!

Iltalehti, Kara paljastaa salaisuudet täydellisten somekuvien takana – ”Mitään peiliä ei ole olemassa”. 1.5.2021. – Mitään peiliä ei ole olemassa. Tarvitset vain toisen puhelimen tai kameran, jonka asetat jalustalle.

 • – Sitten käytät kädessäsi olevaa puhelinta vain rekvisiittana.

Digital Photography School, 11 Tips for Photographing High School Senior Portraits. Kertaus vuosien takaa. Ehdoton kielto soveltaa näitä ohjeita yhtään mihinkään muuhun potrettikuvaukseen. Yleensä ikähaarukka on 17 vuotta.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Olympus OM-D E-M10 IV review. YouTube-video, kesto 14:25. Julkistettu 4.8.2020. 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa apistettä. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Paino 383g.
  • Kompakti, tyylikäs retro-design ja kohtuuhintainen 4/3 -systeemin kroppikenno, 20 megapikseliä. Runkovakaaja, kroppikerroin 2x.
  • Läheltä sitten muovisen näköinen eikä pidä vettä. Ergonomia kunnossa. Jonkin verran hyödyllistä kustomoitavaa. Takanäyttää kääntyy pystysuunnassa. Kosketusnäyttö.
  • Runkovakaaja, mikä tahansa optiikka vakautettu. 4.5 askelta.
  • Viisi kuvaa sekunnissa purskekuvaus (tarkennus, mekaaninen suljin). Mutta 40 raw-jpg -kuvaa bufferiin. Korttipaikka nopea. Hidas usb-lataus. Ulkoinen laturi pitää ostaa erikseen.
  • Automaattitarkennus vastaa edullista hintaa, eli ei kovin hyvä. Perustuu kontrastiin, sinällään osuu kohdalleen, mutta hidas. Kohdetta seuraava tarkennus, hm, hakee koko ajan tarkennusta. Ei urheilu- eikä luontokuvaukseen. Kotikuvaukseen sopii hyvin.
  • 4K/24p video. Tässä hinta luokassa video-ominaisuudet ovat ihan kärjessä. Aika vähän kroppia. Ja runkovakaaja toimii videossakin (ei kovin tavallista tässä hintaluokassa). Värit ovat silmää miellyttäviä ilman mitään säätämistä. Ei mikrofoniliitäntää. Muita ratkaisua löytyy kuitenkin. Automaattitarkennus kuitenkin jotenkin kohtuutoimiva.
  • Micro 4/3 -systeemin sensoria voi ihan vakavastikin harkita. Ei kannata automaattisesti hylätä. Mutta se automaattitarkennus...
  • Maisema- ja potrettikuvauksiin vaikka kotona oikein hyvä kamera. Etuina pieni koko ja keveys. Ja matkoille mukaan. Sopii myös hämäräkuvaukseen.
  • Suomen hinta: runko + 14-42 mm EZ, 850 euroa.
 • Olympus E-M10 Mark IV sample gallery (DPReview TV).
 • Lava Frenzy: Shooting Fagradalsfjall Volcano in Iceland.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, How To Choose The Ideal Camera Bag: 4 Simple But Essential Questions Answered. Lyhyesti mutta asiaa. Aika monta asiaa on mietittävänä. Yksi peruskysymys on, että pitääkö kamera saada nopeasti repusta esiin... Ja melkein pitäisi päästä kameran ja optiikan kanssa kokeilemaan...

Fotosidan.se, Helsingborgs Dagblad söker fotograf. Ihmeiden ihme. Maailmankirja sekaisin. Stop the press! WTF!

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, "Vuodessa pitäisi olla enemmän tällaisia päiviä" – katso kuvakooste toisen poikkeusvapun vietosta. 30.4.2021.

 • HS, Vappu rajoitusten alla. 1.5.2021. Kuvakooste.
 • Ilta-Sanomat, Koronakin unohtui, kun nuoriso juhli vappua Kaivopuistossa – tällainen oli ilta Helsingin juhlahumussa. 30.4.2021. Kuvakooste.

Rajala Blogi, Golffarin kaveri greenille. 30.4.2021. Canon EOS M6 Mark II -järjestelmäkameran supernopealla sarjakuvauksella voit kuvata RAW-tiedostoja 30 kuvan sekuntinopeudella jatkuvalla tarkennuksella.

Keskisuomalainen, Podcast: Valokuvaajalegenda ansaitulle eläkkeelle – Radio Keskisuomalainen haastatteli Risto Aaltoa tämän viimeisenä työpäivänä. 30.4.2021.

Birdlfie.fi, Lintulive.

Yle, Totuus lintujen deittiprofiileista — pettämistä, salapesintää ja irstaita irtosuhteita. 14.2.2019 päivitys.

Tekniikkatalous.fi, Näin syntyi valokuvauksen mullistanut keksintö – Leican pienkameran keksi harrastelija, syynä oma sairaus. 1.5.2021. Valokuvauksen klassikot ikuistettiin Oskar Barnackin kehittämällä pienkameralla.

Gotech, Kodintekniikan kauppa kasvoi 3,2 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. 30.4.2021. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Kameroiden myynti lähti pitkän alamäen jälkeen 6,0 prosentin kasvuun. Kodintekniikkaindeksi 1-3/2021.

----Kameroiden myynnin kasvua vauhdittivat järjestelmäkameroiden kalliimmat mallit, ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon rungot. Videokalustoa on uudistettu viime vuotta enemmän, mikä näkyy action-kameroiden sekä tavallisten videokameroiden myynnissä.

 • Ei löytynyt toistuvista yrityksitä huolimatta tarkempia grafiikoita. Yritetään sitten vapun jälkeen...

Eilen 30.4.2021 oli napsahtanut tilille Canonin 250 euron palautus. Aiemmin:

 • Perjantaina 9.4.2021 kävin ostamassa Postitalon Rajalasta Canon EOS R6:n + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM:n. Seuraavana päivänä täytin sitten Cashback-hakemuksen uudesta kamerarungostani
 • (tarvitaan oman pankin IBAN-tilinumero - ihan vain se tilinumero - + BIC-koodi eli SWIFT-koodi, löytyy heti netistä).
 • Äsken (21.4.2021) kävin sitten katsomassa, miten hakemus on edistynyt. Tätä ennen oli tullut pari viestiä Canonilta. 250:n euron hyvitys rungon ostamisesta maksetaan tilille 10.5.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, In Other News: Sony 50mm GM is popular, photographing in bad light & more.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Huhtikuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset