Marraskuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Lokakuu 2020

31.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Kennonpuhdistus ja objektiivin vaihto pölyttömästi? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 8 viestiä.
 • Legendaarinen Nikkor 58/1.2 haastaa Sony 55/1.8 ZA:n (Optiikka). Uusi ketju. 6 viestiä.
 • Tulevien RF objektiivien huhuja (Optiikka). RF50/1.8 STM julkaistaan lähiviikkoina (-päivinä) ja kuvat jo julki. Uusi, silti yksinkertainen rakenne ja kakkulan koko pisti heti vipinää ostohousun lahkeeseen. Toivottavasti laskeutuu johonkin EF-obiskan hinnan tienoille ja päätyy kameralaukkuun per heti.
 • AF adapteri! Pentax K - Sony E. (Optiikka).
 • Laowa 15mm f/4.5 W-Dreamer shift FE (Optiikka). ...1199$ Tiltti jää vielä puuttumaan, mutta ihan OK yritys tämäkin.
 • Saksan Amazon (Minolta, Olympus).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Sain frendiltä vlopuksi lainaan otsikon kameran ja aika vakuuttunut oon. Vähän hätkähdytti kuinka paljon sulavampi tää on käyttää mitä Sonyt. Ei nekään mitään todellakaan huonoja ole, mutta toi reagoi samantien. Lisäksi aika paljon käyttäjäystävällisemmin mietittyjä monet jutut. Sanottakoon vaikka esimerkkinä kuvien selailu. Kuvan suurennus tapahtuu samantien ku nappia on painanut. Sonylla joutuu tovin vartoo. ...
  • En oikein tienny mitä odottaa tästä kamerasta. Toki tiesin että hyvä kamera on, mutta yllätti aika paljon kuinka suuren vaikutuksen teki. Kyllä mulla A7III tohon vaihtuu.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • Escape (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Lenkillä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Usva verhoo tunturia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Salmi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Miten saatte auringon kuvaan siten, ettei kuva olisi ”puhkipalanut”? Kertokaa, te, jotka oikeasti osaatte kuvata. Minulla luonnossakin näkymä paljain silmin katsottuna tuppaa auringon paisteessa , auringon kohdalla palamaan puhki. Onko tuo aina kardinaalivirhe?
  • ...Ja sitten pitkä perusteellinen vastaus...
 • Saimaan rannalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Samoilta rannoilta hiukka erilainen, kun ei tuullut eikä pärskinyt.
 • Kadun varjoisalta puolelta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Tampere - Kosken voimaa -kuvasarja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. ammerkosken yläjuoksulla on todella hieno valaistus.
 • Pyhäinpäivän yö hautausmaalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Upea sumuinen ilta ja yö - kuin tilauksesta tuomaan hengellistä mystiikkaa pyhäinpäivän tunnelmaan... Päätin lähteä keskiyön aikaan hautausmaalle.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Llaxative. Neljä (4) kuvaa tältä illalta.

Seutuneloset.fi, Potrettikuva metallilevylle – pukkilalainen Marko Rantanen käyttää märkälevykuvauksessa 1800-luvun optiikkaa. 31.10.2020. Rantasen mukana muutti erikoinen valokuvaustekniikka, jota on yleisemmin käytetty vuodesta 1851 aina 1900-luvun alkuun. Wet plate eli märkälevy-collodion-tekniikalla kuvat tehdään käsityönä joko metalli- tai lasilevyille. Tekniikan harvinaisuutta kuvaa se, että Suomessa aktiivisia tekijöitä on kymmenkunta, eikä nukkuvia osaajia ole paljoa enempää.

Facebook, Timo Suvanto, 30.10.2020. Laitanpa vielä kuvan ensin mustavalkoisena, sitten siihen laitetun "taivasosuuden" ja lopulta väritetyn version. Tuleeko kuvalle näillä manoovereilla lisäarvoja, se lienee katsojan silmässä kuten kauneuskin. Väri korjaa lähinnä sitä mielikuvaa, että elämä mustavalkoisen valokuvan aikaan olisi ollut muutenkin väritöntä. Ja lopputulos vielä yksinään.

Sannamari Raatilainen, Kuvituksista kohtaamisiin. 82-sivuinen pdf. Valokuvaajien ajatuksia ja kokemuksia ammatillisesta vuorovaikutusosaamisesta.

 • Pro gradu -tutkielma, Marraskuu 2014. Tampereen yliopisto. Viestinnän, median ja teatterin yksikkö. Visuaalinen journalismi.

HS, Harmaa Harmaja. 31.10.2020. Koronaviruksen takia 300 risteilyalusta on jättänyt tänä vuonna tulematta Suomeen. Kun laivoja ei ole, luotsit yrittävät saada ajan kulumaan pienellä Harmajan luodolla. HS seurasi vuorokauden luotsisaaren elämää.

Suomen Canon, Canon EOS Ra. Julkistettu 5.11.2018. EOS Ra on kompakti ja kevytrakenteinen täyden kennokoon peilitön kamera, jossa on mukautettu infrapunasuodin ja 30-kertainen suurennus (lcd-näyttö, joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö). Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä. Ihanteellinen valinta tähtitaivaan kuvaamiseen. 30 megapikselin täyskennoinen. Kääntyvä näyttö. Pieni ja kevyt peilitön järjestelmäkamera. 4K video. RF-kiinnitys. SD-kortit, UHS-II. Paino 660g. Melkein kuin Canon EOS R. Suomen hintaluokka on 3.000 euroa.

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, Muropaketin ensivaikutelmat: Huawei Mate 40 Pro 5G -puhelin – Näyttävä tehopakkaus lupaavalla 50 megapikselin kameralla. 30.10.2020. Huawein uusin huippumalli näki päivänvalon. Valmistajan uusi lippulaivamalli edustaa kaikilta osin Huawein nykyosaamista. Erityisesti kamera ja kehittyneet video-ominaisuudet herättävät mielenkiinnon. 6.76 tuuman OLED-näyttö, 2 772 x 1 344 pikseliä. Pääkamera 50 megapikseliä, f1.9. 4k video, 60fps, myös etukameralla. Ja HDR. Vedenpitävä, IP68 (kestää jatkuvan upotuksen matalaan veteen). Hinta 1199 euroa. Ei Google-palvelua, ei pankkipalveluja.
 • Mobiili.fi, Honor 10X Lite -älypuhelin julki ensimmäisillä markkinoilla – Huawei P Smart 2021 uudella nimellä. 30.10.2020. Hintaluokka 200 euroa. Ei Google-palveluja, ei pankkipalveluja.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Sony a7S III review. YouTube-video, kesto 12:09. Julkistettu 28.7.2020. Täyskennoinen 12 megapikselin peilitön järjestelmäkamera, videon käyttäjille suunnattu. Viidesosa Sony A7R IV:n pikselimäärästä. ISO 80-102400. Videot tallennetaan ISO 80-409 600. Sonyn mukaan 15 valotusaskeleen dynaaminen alue. Kuvanvakaaja 5.5 stoppia. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.44 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 9.44 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 10fps. 4K video 120p. UHD 4K videossa on ihan pieni kroppi. 1080p sitten aina 240 kuvaa sekunnissa. 16-bittinen raw ulkoiselle tallentimelle. Kaksi sd-korttipaikkaa (CFexpress Typa A, myös UHS-I tai UHS-II). Wi-Fi (molemmat alueet), Bluetooth. Sääsuojattu. Yhdellä latauksella ottaa 600 kuvaa. Paino 699g. Sony Alpha 7S III tuli myyntiin syyskuussa noin 4 400 euron hintaan.
  • Sony a7S vuonna 2014, Sony a7S II vuonna 2015. Edellisestä tämän sarjan mallin julkistuksesta on jo monta vuotta. Vuosien odotukset kohdistuivat uuteen Sony a7S III -malliin. Sony on kulkenut eri tietä kuin muut videoon keskittyneet valmistajat, sensorin resoluutiosta ei ole välitetty, 6k on jätetty sivuun, samoin 8k. Sen sijaan on Sony keskittynyt 4k -videoon, standardiin, jota käytetään vielä useita vuosia, laajasti. Ja tehnyt tähän liittyvät asiat mahdollisimman hyvin. Vaikka onkin vain 12 megapikselin sensori.
  • Uuden liitännän kautta on mahdollista tallentaa 4-kanavaista ääntä, lisälaite.
  • Eikö tämä kamera olisi oikein sopiva ottamaan hämärässä still-kuvia. Ehkä osittain, mutta Sony a7S III ei ole mitenkään ylivoimainen tässä suhteessa kilpailijoihin verrattuna. Yksityiskohtien puute 12 megapikselin still-kuvissa ei ole hyvä asia. Suuri osa hämäräkuvauksen ns. hyvyydessä ei ole tässä mallissa tulosta isoista sensorin pikseleistä vaan syynä 'dual-gain sensor design'.
  • Kaikenlaista hyvää on jatkossa luvassa Sony-kameroiden ostajille. Ei suinkaan vähimpänä valikoiden uudistaminen (vuosien moittiminen on vihdoin auttanut). Ja uudet huipputarkat elektroniset etsimet. Iso osa videota kuvataan näytöltä, siksi vähän outoa, että tässä Sonyssa on ensi kertaa huipputarkka EVF.
  • Sony on sitten kolmas kameravalmistaja, joka tarjoaa kuvaajille mahdollisuuden käyttää still-kuvissa HDR. Sama HEIF-tiedostoformaatti kuin Canonilla, mutta Panasonicin HLG gamma/gamut.
  • Elektroninen etsin, katselukulma 41 astetta, 25mm katseluväli (eye-point). Silmälasin käyttäjille hyviä uutisia, katselukulman voi supistaa 35 asteeseen ja katseluvälin nostaa 35mm:iin.
  • Valikoissa on nyt kosketusnäyttö mukana, vihdoinkin.
  • Suomen Sony, a7S III.
  • Tekniikan maailma, Sony esitteli uutuuskameransa, jota vaativan videokuvaajan on vaikea vastustaa – Tässä Sony Alpha 7S III:n tärkeimmät numerot ja ominaisuudet. 28.7.2020.
 • Sony a7S III sample gallery (DPReview TV).
 • Venus Optics unveils Laowa 15mm F4.5 'Zero-D' Shift lens for full-frame cameras. Laajin polttoväli täyskennoisten Shift-objektiivien sarjassa. Ennakkotilauksessa. Canon EF, RF, Nikon F, Nikon Z ja Sony E täyskennoinen. $1.999. Helmikuussa 2021. Eikä siis Tilttiä (ei ehkä terävyys ole niin iso ongelma...). Vertikaalit tällä suoriksi.
 • Olympus M.Zuiko 12-100mm F4 Pro sample gallery updated.
 • Best Instax cameras in 2020.
 • Iconic scenes in The Mandalorian were filmed using a Canon 5D Mark III and Nikon lens. (...jotenkin eivät kuitenkaan olleet Mandalorianissa nämä näkymät kovin vakuuttavia, nyt sitten tuli tähänkin selitys...).

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Halloween Photography Tips.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Tre svenska placeringar i internationell tävling. Los Angeles, IPA (ei olutta). Kilpailua järjestetty vuodesta 2003. Kilpailuun lähetettiin 13.000 kuvaa.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 84: Att ha med på din fotografhemsida. Podcast, kesto 40:47.

Kamera & Bild, Studie visar: AI kan identifiera fotografen bakom en bild. Tanskalais-suomalainen tutkimus. Analysoitu kuvia toisen maailman sodasta. AI:lle tarjottu aineistoksi iso määrä valokuvia, kuinkas muuten. Kuvien ottajina 23 suomalaista tunnettua valokuvaajaa. AI oppi tunnistamaan yksittäisen kuvan valokuvaajan 20% - 70%:n tarkkuudella.

Kamera & Bild, Zeiss ZX1 släppt – har inbyggt Lightroom & SSD på 512 GB.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Fotofinlandia.fi. Tuomaristo on saanut työnsä päätökseen ja parhaillaan valmistaudutaan näyttelyyn ja palkintojen julkistamiseen. Vallitsevasta koronapandemiasta johtuen näyttelyn sijaintiin on tullut muutos; palkintojen julkistus- ja lehdistötilaisuus pidetään edelleen tiistaina 3.11.2020 klo 12, mutta tapahtumapaikaksi on muuttunut Helsingin Musiikkitalon sijaan Lempäälän Ideapark.

 • Fotofinlandia-näyttely tulee esille avaralle ja valoisalle Ideaparkin keskusaukiolle 3.11. ja on siellä nähtävillä aina 21.11.2020 asti. Näyttely tulee mahdollisesti kiertämään myös muissa paikoissa Ideaparkin jälkeen.
 • Facebook, Fotofinlandia.
 • Tuorein päivitys eiliseltä, 29.10.2020. ...Fotofinlandia-kilpailussa on seitsemän eri kategoriaa, joihin sekä harrastaja- että ammattilaiskuvaajat ovat voineet osallistua. Nämä kategoriat ovat: mainoskuva, taidekuva, kuvituskuva / digitaalinen taide, luontokuva, muotokuva, lehtikuva sekä portfoliosarja. Palkintoehdokkaat Fotofinlandia 2020 -kilpailussa ovat:
  • Markus Aspegren
  • Onni Wiljami Kinnunen
  • Jarmo Mäki
  • Petri Pietiläinen
  • Risto Raunio
  • Pia Maria Rautio
  • Suvi Sievilä
  • Johanna Sjövall
  • Jetro Stavén
  • Roosa Tanhuanpää
  • Vesa Tyni
  • Juhamatti Vahdersalo
  • Jukka Vähälummukka

(kertaus) Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Kutsu suomalaisen kuvan laatukilpailuun. 29.5.2020. Nyt kannattaa aloittaa omien kilpailukuvien suunnittelu! Juhlistaakseen sekä 50-vuotista taivaltaan että suomalaista valokuvaa Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry kutsuu suomalaiset valokuvaajat osallistumaan FOTOFINLANDIA 2020 -valokuvakilpailuun.

 • FOTOFINLANDIA 2020 -kilpailu jatkaa pienin muutoksin edellisen Fotofinlandian hyväksi havaitulla formaatilla, jossa kilpailukuvat edustavat valokuvauksen eri osa-alueita ja kilpailuun osallistutaan pääsääntöisesti yksittäisillä valokuvilla (paitsi portfolio-kategoriassa).
 • Kilpailutyöt arvioi ja pisteyttää kansainvälinen tuomaristo. Kilpailussa palkitaan kunkin kategorian kolme parasta työtä ja kokonaisvoittajan tuomaristo valitsee kategoriavoittajien joukosta.
 • Kilpailun tulosten julkistaminen sekä palkintojen ja kunniakirjojen jako tapahtuvat Helsingin Musiikkitalolla pidettävässä tilaisuudessa 3.11.2020 klo 12.00. Tällöin avataan myös palkittujen kuvien näyttely, joka on esillä Musiikkitalossa kuukauden ajan. Yleisöäänestys aukeaa tulosten julkistamisen jälkeen Fotofinlandian nettisivulla ja on auki kuukauden ajan.
 • Osallistumismaksu suoritetaan verkkomaksuna kuvien lataamisen yhteydessä. Osallistumismaksu sarjoihin 1-6 on Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille 30 €/kuva, muille 40 €/kuva.
 • Osallistumismaksu sarjaan 7 eli portfoliosarjaan on 60€ /portfolio jäsenjärjestöjen jäsenille, muille 70€ /portfolio. Jäsenyys tarkistetaan.

Ilta-Sanomat, Työkumppani Matti Kuuselan väite: viime vuonna kuollut nokialainen Raine Lehtoranta otti maailman parhaat valokuvat. 29.10.2020. Toimittaja Matti Kuusela kokosi näyttävän teoksen Raine Lehtorannan töistä. Jouko Jokinen, nykyinen Ylen vastaava päätoimittaja, antoi aikanaan Lehtorannalle potkut Aamulehdestä, mutta muistaa kuvaajan erikoisen reaktion.

 • Nokialaisen Kuuselan mukaan niin ikään nokialainen Lehtoranta ”näki maailman toisin kuin me muut. Raine katsoi ihmisiä, puita, pilviä, kukkia, järviä, kärpäsiä, autoja, kesäpäiviä, jääkiteitä, savupiippuja ja jäkäliä suuresti ihmetellen, tarkasti, syvästi, hauskasti, suotta ikihyväksi ilahtuen ja lopulta pohjattoman surullisesti”.
 • Siksi Kuusela kuvaa Lehtorannan ottamia valokuvia maailman parhaiksi. Näkemys on pitkälti subjektiivinen, mutta Kuusela ei ole väitteineen ihan hukassa, sillä Lehtorannan osaaminen sai tunnustusta jo hänen elinaikanaan: valinta vuoden valokuvaajaksi, Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja paljon muuta.
 • Tampere ja muu maailma – Raine Lehtorannan kuvia kotoa ja kaikkialta (Tampere-seura, 2020). 49 euroa.
 • 250-sivuisen, laadukkaasti painetun kuvakirjan kuvista 128 on Tampereelta, 68 Nokialta, mutta suurin osa kaukomatkoilta. Joukkoon on jopa eksynyt viisi kuvaa Helsingistä.
 • Nokiankaupunki.fi, Näyttely Raine Lehtorannan valokuvista avautuu tammikuussa 2021 kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa. 26.10.2020.
 • Tampereen seudun työväenopisto, Tallennetut luennot vuodelta 2019, Tallenteet ja luentomateriaalit.
  • 10.10. 2019 Lehtikuvaaja Emil Bobyrev. Tamperetta ennen ja nyt. Kuvia myös ulkomaille suuntautuneilta kuvausreissuilta. Alkuilta. Alussa edesmeenneen Raine Lehtorannan kuvia ulkomailta. Kesto 40 min. (alkaa siinä vähän ennen 6 minuutin kohtaa...).

HS, Virolainen viulisti ottaa Helsingistä sadunomaisia valokuvia, joita ylistetään kilpaa somessa – Kuvissa tutut arkiset paikat näyttävät fantasia­maailmalta. 28.10.2020. Tilaajille, maksumuurin takana. Ants Vahterin Helsinki-aiheiset valokuvat herättävät ihastusta Facebookin ryhmissä. Virolaislähtöisen valokuvaajan suosikkikuvauspaikka Helsingissä on Mäkelänkatu.

 • Virolainen alttoviulisti on harrastanut valokuvausta seitsemän vuotta. Vahterin mieluisimpia kuvausaiheita ovat luonto, arkkitehtuuri ja kaupunkimaisema.
 • ”Tykkään kuvata ihmisiä ja kaupunkielämää. Lempikuvani on Aleksanterinkadulta. Se on Helsingin pääkatu, vilkas ja täynnä ihmisiä. Kuvaushetkellä oli juuri satanut ja aurinko paistoi. Värejä oli paljon”, Vahter kertoo.
 • Vahter on asunut Helsingissä nelisen vuotta. Hän kuvaa paljon kaupunkia ja jakaa kuviaan kaupunginosien Facebook-ryhmiin. Niissä Vahterin kuvat saavat aina ihastuneen vastaanoton.
 • Facebook, Ants Vahter.
 • Instagram, antsvahter.
 • Picuki.com, @antsvahter. Instagram-kuvat kirjautumatta, mainoksien kera.

Visionist.fi, Insta360 ONE X2 -toimintakamera tekee tavallisen ja 360 asteen kuvaamisen helpoksi. 29.10.2020. Lehdistötiedote. Insta360 ONE X2 -toimintakamera, 360 asteen videokuvaus, monipuoliseen valokuvaus ja videostriimaus. Taskukokoinen ja vaivaiset 149 grammaa painava Insta360 ONE X2 on puoliksi kamera ja puoliksi kuvaustyöryhmä. Kameralla voi kuvata mitä hurjimpia kuvakulmia ja hyödyntää kameran elokuvamaisia perspektiivimahdollisuuksia, jotka ovat ennen vaatineet joko erillisen kuvaajan tai kuvauskopterin. Kuvaamisen jälkeen tehokas tekoäly auttaa videokuvan leikkaamisessa ja jälkikäsittelyssä. Insta360-puhelinsovelluksen tai -työpöytäohjelmiston avulla upeat videot valmistuvat kädenkäänteessä.

 • Nyt myynnissä, svh. 489 euroa.

Älypuhelimista.

 • Muropaketti.com, Testi | OnePlus 8T ja Samsung Galaxy S20 FE 5G – Vertailussa tämän hetken ehkä järkevimmät huippupuhelimet. 29.10.2020. Jo noin 400 eurolla saa tällä hetkellä erittäin käyttökelpoisen ja monipuolisen puhelimen. Sijoittamalla vielä muutaman satasen lisää, ei ominaisuuksissa oikeastaan tarvitse enää tinkiä mistään, mutta hinta pysyy vielä järjellisellä tasolla. Juuri tällaisia puhelimia ovat OnePlus 8T ja Samsung Galaxy S20 FE 5G. Kumpikin on erinomainen laite, mutta erojakin löytyy.
 • Iltalehti, Onko puhelimessasi vielä vanha Koronavilkku? Päivitä sovellus heti. 29.10.2020. Viimeinen päivitys 23.10.2020. Sovelluskauppaan, Koronavilkku. Jos ei näy päivitä-nappia, niin ei tarvitse tehdä mitään. Aikaa päivitykseen menee reilusti alle minuutti.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 11 Easy Creative Photography Techniques You Can Try on Any Camera (vieritä sivua alaspäin).

 • 1. Reflection
 • 2. Silhouettes. Suomeksi siluetit.
 • 3. Repetition
 • 4. Refraction. Suomeksi refraktio.
 • 5. Contrast. Suomeksi kontrasti.
 • 6. Framing
 • 7. Panning. Suomeksi pannaus.
 • 8. Point of view
 • 9. Lines
 • 10. Shadows
 • 11. Minimalism. Suomeksi minimalismi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #31 – Gear Horror Stories. Podcast, kesto 31:45. Sisällysluettelo.

Thom Hogan, 29.10.2020. Nikon D850 -tarjous. Sekä Zeiss ZX1.

Fotosidan.se, FeiyuTech AK2000C - ny gimbal för medelstora kameror. 229 dollaria.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Matskut koneelle piuhalla vai kortinlukijalla? (Sana on melkein vapaa). EOS M50:stä kortinlukijalla. G9 X II:sta image.canonin ja Google Driven kautta. Kännykästä Dropboxilla. Image.canon on ihan kätsä, mutta sillä on oma tapansa pitää kirjaa siirretyistä, joten jos sitä käyttää, pitää käyttää aina.
 • Loppuuko kameratarvikkeiden ostaminen Kiinasta (Ulkomailta ostaminen).
 • Tulevien RF objektiivien huhuja (Optiikka).
 • Panasonic TZ70, outo vika (Muut merkit). ...Veikkaan että vikahan tuossa on se että 1. omistaja ei ole sitä alunperin huoltoon laittanut.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Vaihteeksi lievä viestitsunami. EF-lasit. RF-lasit. Adapteri? EyeAF.
 • Pentax K-3 (Järjestelmädigit). Viestitsunami.
 • Canon EOS 80D muistikorttiluukun mikrokytkinvika (Järjestelmädigit). ...Kamera ei pysy päällä, koska piirilevyn mikrokytkin ei toimi ja tulkitsee muistikorttiluukun olevan auki. Käynnistymisen jälkeen kamera siis sammuu heti tai parin kuvan jälkeen. Joskus näytöllä ehtii ennen sammumista vilahtaa herja muistikorttiluukun sulkemisesta, minkä perusteella pääsin vian jäljille. Joka tapauksessa kyseessä ilmeisesti aika harvinainen vika. Laite on muistaakseni hieman yli 3v sitten ostettu.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Usva verhoo tunturia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Saimaan rannalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tonskun sekamelskapäiväkirja 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tonskulus. 6 uutta kuvaa.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kun kerta pyydeltiin, niin tässä muutamia viime aikaisia kaupunki- ja/tai sekalaisia kuvia. Nyt on kyllä suljin laulanut huomattavan paljon enemmän, kun olen jälleen stadilainen. 19 kuvaa. Kehuka satelee kommenteissa.
  • Instagram, mickocastren.
  • Jollei ole instagram-tiliä ja haluaa katsoa kaupan päälle myös mainoksia: Picuki.com, mickocastren

HS, Pandemia on kurittanut lujaa myös Fotografiskaa: Lontoo-suunnitelmasta luovuttiin, mutta Berliini saa oman museon vuonna 2022. 28.10.2020.

Suomen Kuvalehti, Vihdoinkin pilalla? 23.10.2020. Kolumni. ’Ei kai noin pieni tyttö paljon syö.” On vuosi 1995, olen nuori valokuvaaja ja neuvottelen palkkiostani. Ahaa, ajattelen, palkkio siis riippuu tytön koosta. Selvä!

 • Elokuussa 2020 Suomen valokuvataiteen museo esittelee uudessa näyttelytilassaan 1960-luvun kuvia Marilyn Monroesta, joka makaa lakanoissa eri asennoissa.
 • Valokuvaaja Douglas Kirkland roikkuu making of -kuvassa studion parven kaiteessa ja tähtää kameralla alas kohti sänkyä ja Monroeta. Museo mainostaa Monroen ”vahvaa visiota” potrettien tekemisessä.
 • Vastaanotto on ristiriitainen. Hufvudstadsbladetin kriitikko Helen Korpak kuittaa, että kuvat ovat traagisesti vanhentuneita ja alastomaan Monroeen liitetty voimapuhe vastuutonta.
 • Fstoppers-sivusto paljastaa, että maailmankuulu kuvatoimisto Magnum on 30 vuotta myynyt kuvia seksityöläisistä, joista osa on alaikäisiä. Hakusanoja ovat ”prostituoitu,” ”rinnat” ja ”teinityttö, 13–18-vuotias”. Kuvassa nimeltä ”Prostituoitu makaa puulattialla” kuvaaja seisoo alastoman naisen päällä.
 • Nousee raju debatti. Magnum sulkee verkkoarkistonsa ja ilmoittaa sen tarvitsevan ”uudelleen tarkastelua”.
 • Lokakuussa verkossa leviää kuvamanipulaatio Suomen hallituksesta pikkutyttöinä: ”Tytöt leikkii hallitusta”.
 • Alkuperäinen tarkoitus on pilkata, mutta suuri yleisö kääntää katseen toisinpäin. Tytöt nähdään ihailtavina, ja kansainvälisenä tyttöjen päivänä ministeri Maria Ohisalo julkaisee kuvaan pohjautuvan tyttöjä rohkaisevan videon.
 • ...Lopuksi sosiaalisen median valtaa kampanja, jossa sadat naiset poseeraavat kuin Marin. Tapaus noteerataan kansainvälisesti. Tissikolumnia jakaneet poliitikot pyytävät anteeksi.
 • ...Muistan erään vanhan liiton kuvaajan surreen vuosituhannen vaihteessa, että valokuvaus meni pilalle 1990-luvulla, kun naiset tulivat alalle. Hänen arvionsa oli naurettavan optimistinen. Vasta syksyllä 2020 voi olla varovaisen toiveikas.
 • (Kirjoittaja Hanna Weselius on kirjailija, taiteen tohtori ja valokuvataiteen yliopistonlehtori.)

Suur-Jyväskylän lehti, Galleria Ratamossa kuvia arktisesta luonnosta ja vanhoista kasvihuoneista – Paula Humberg valokuvasi pölytystä, Henna Tyrväinen ihmisen halua vangita luontoa. 26.10.2020. Galleria Ratamossa avautui kaksi valokuvanäyttelyä, joiden keskiössä ovat kasviaiheet. Henna Tyrväinen on ottanut Inside the glass house -näyttelynsä kuvat vanhoissa kasvihuoneissa. Paula Humberg valokuvasi Dispersal-näyttelyynsä lapinvuokkoja Grönlannissa.

Olli Kanerva, A look up. Three pics from last week when waiting for auroras. It feels good just to look up to the Sky and let your thoughts fly.

 • Gear: E-M1 Mark III + M.Zuiko 7-14/2.8 @7mm.

Gotech, Kodintekniikan kauppa jatkoi kasvuaan 9,5 prosentin vauhdilla. 29.10.2020. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti nousi vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä peräti 9,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Pääkategorioissa voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet (29,1 %) ja kodin tietotekniikka (14,9 %). Hyviin lukemiin ylsivät myös isot (8,2 %) ja pienet kodinkoneet (8,5 %) sekä matkapuhelimet (6,5 %). Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 10,7 prosentin vauhdilla. (Edellinen neljännes: Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 11,2 prosentin vauhdilla). Kodintekniikkaindeksi 1-9/2020.

-Vaativille harrastajille suunnatut uudet tuotteet vaikuttivat peilittömien järjestelmäkameroiden kauppaan kahdella tavalla: keskihinta nousi 9,7 prosenttia ja myynti 3,5 prosenttia. Pelietsinkameroiden keskihinta laski 2,2, kappalemäärät 18,6 ja myynti 20,4 prosenttia. Kamerankauppa supistui yhteensä 10,7 prosenttia.

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 4,235 miljoonaa euroa. Vähennystä -18,4%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 10009 kpl. Vähennystä -26.7%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 423 euroa. Kasvua 11.3%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 9,81 miljoonaa euroa. Kasvua 3.5%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 9 335kpl. Vähennystä -5.6 %.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 1051 euroa. kasvua 9.7%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 5,746 miljoonaa euroa. Vähennystä -20.4%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 6 848 kpl. Vähennystä -18.1%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 839 euroa. Vähennystä -2.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 19,787 miljoonaa euroa. Vähennystä -9.6%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 26 193 kpl. Vähennystä -18%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 755 euroa. Kasvua 10.3%.
 • Action-kamerat, myynti 3,830 miljoonaa euroa. Vähennystä -16.6%.
 • Action-kamerat, myytiin 14 608 kpl. Vähennystä -18.1%.
 • Action-kamerat, keskihinta 262 euroa. Kasvua 1.8%.
 • Muut video-kamerat, myynti 1,194 miljoonaa euroa. Vähennystä -8.9%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 2 129 kpl. Vähennystä -7.0%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 561 euroa. Vähennystä -2.0%.
 • Tulostimet, myynti 15,044 miljoonaa euroa. Kasvua 6.8%.
 • Tulostimet, myytiin 117 976 kpl. Kasvua 6.8%.
 • Tulostimet, keskihinta 128 euroa. Kasvua 10.1%.

Suomen Canon, Canon EOS Webcam Utility -ohjelmisto.

Ilta-Sanomat, Jopa papukaijat pitävät turvavälit – katso vuoden hauskimmat eläinkuvat. 29.2.2020. The Comedy Wildlife Photo Awards.

Iltalehti, Tämä työkalu kannattaa ladata - poistaa vihatun Flashin koneelta jo nyt. 28.10.2020. Microsoftin työkalulla voi poistaa Adobe Flashin hyvissä ajoin ennen viimeistä tuen piirissä olevaa päivää.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, £26,000 Wellcome Photography Prize 2020 focuses on our most urgent health challenges.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Color Management in Affinity Photo: The Ultimate Guide. 55 euroa.

Fotosidan.se, Gratis distansföreläsningar i konst- och fotohistoria.

Kamera & Bild, Fotografer får stipendium för att skildra bygd i coronatider. Kahdelle kuvaajalle yhteensä 25.000 kruunua. Sentään jotain.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Matskut koneelle piuhalla vai kortinlukijalla? (Sana on melkein vapaa).
 • Canon Camera Connect (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Poistin vielä Camera Connectin puhelimesta ja asensin uusiksi. Lisäksi nollasin wifi-asetukset kamerasta ja laitoin uusiksi niin nyt toimii hienosti. Kiitokset kaikille vastauksista!
 • Mielessä valokuvaushärpäkkeiden 3D tulostaminen (Digikuvaus).
 • Loppuuko kameratarvikkeiden ostaminen Kiinasta (Ulkomailta ostaminen).
 • Panasonic TZ70, outo vika (Muut merkit). Nyt vähän pienessä koossa kuvia. Sumeita ovat.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-3 (Järjestelmädigit). Tämmöstä tulossa helmikuussa K-3 III. Entisenä Pentaxi miehenä pakko sanoa, että ei näytä yhtään hasummalta Pentax K10d oli eka digijärkkäri itsellä. Pentax K-5 ja K-1 myös ollut. Mukavia ominaisuuksia saanut kyllä ja saas nähdä mihin kennokin venyy. Tarkennukseenkin vissiin panostettua normaalia enemmän ja vakaajakin + todella iso etsin.
  • ...Joo, ei hassumpi JOS uusi 26mp APS-C kenno vain on selkeä tekninen harppaus hyvään vanhaan 24mp kennoon verrattuna. Juuri mitään muuta uttahan tuo ei tarjoa, ellei AF kykyä ole oikeasti saatu paremmaksi. Kääntyvän näytön puute on minulle henk.koht. aika iso pettymys.
  • ...Mikäli tuo hinta-arvio n. 2000 euroa pitänee paikkansa, niin siihen hintaan löytyy aika paljon tarjontaa kääntyvällä näytöllä ja täydellä kennolla esim. K1 mkii...puhumattakaan muista valmistajista, jotka ovat tarkennussysteeminsä päivittäneet fillaristandardeihin sopivaksi jo aika päiviä sitten.
  • ...No onhan tässä paljonkin edellisiin K-3 versioihin uutta.
   26Mp kenno
   Selvästi isompi etsin. K-1 kokoinen ja omien mainoksien mukaan yhtä kirkkaaksikin saaneet.
   Tarkempi takanäyttö
   Tarkennuspisteet 101 entisen 27:n sijaan
   12 fps sarjakuvaus
   Valonmittaus 307kpix sensorilla entisen 87kpix sijaan
  • ...Pitempään Penoja käyttäneenä ihmettelen mistä se johtuu, että AF on aina vain huono kilpailijoihin verrattuna. Toki paranee varmaan laitesukupolvesta toiseen, mutta ei saa muita valmistajia kiinni. Onko kyse siitä, että ei ole lupaa tai olisi liian kallista käyttää muiden patentteja? Vai onko sen AF:n kehittäminen oikeasti niin vaikeaa että pienemmällä firmalla loppuu osaaminen? Vai käytetäänkö siinä joitakin niin kalliita komponentteja, että Pena tulisi liian kalliiksi?
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS 90D (Järjestelmädigit). Kokemuksia.
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Escape (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Sammalkaton alla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Saimaan rannalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen kuva. Suunnilleen sama kohde.

Rajala Blogi.

 • Pieni kamera isoihin seikkailuihin. 28.10.2020. 25 kilogrammaa – lukema puntarin näytöllä kertoo, että vaellusrinkkani on kokoiselleni retkeilijälle auttamatta liian painava. Kaffen rinkassa on neljän päivän ruoat ja makuualusta, ei sekään kevyt ole. Jätän yhden vesipullon repusta pois ja luotan kartassa piirtyvään siniseen viivaan ja siihen, että raikasta vettä löytyy matkan varrelta. Vaellusta aloittaessa oikeastaan ainoa mikä ei tunnu painavalta on kaulallani roikkuva Canon EOS M6 Mark II -kamera.
 • Markku Saiha: Tiedostosta tulosteeksi. 27.10.2020. Monelle kuvaajalle vasta tulosteena esillä oleva kuva on oikea valokuva. Mielipiteitä on monta, mutta perusteita tuolle ajatukselle on. Kädessä oleva hyvin tehty printti kertoo paljon tekijästään, osaamisesta, huolellisuudesta ja etenkin halusta tuottaa hyvä lopputulos.
 • Markku Saiha: Tulostamisesta vedostamiseen. 27.10.2020. Ennen digikameroita ja tulostimia valokuvien tekeminen oli pimiötyöskentelyä, jossa hautauduttiin pitkiksi ajoiksi punaisten lyhtyjen alle, ja lopputuloksena oli hienoja valokuvia. Puhuttiin vedostamisesta, mikä tarkoitti, ja tarkoittaa edelleen paljon muutakin kuin laadukasta paperia tai hienoja sävyjä. Teknisen osaamisen ohella hyvä vedos alleviivaa kuvaajan osaamisen lisäksi kuvaajan kykyä nähdä.

Petteri Hautamaa, Kiehtovat kyyt - mielenkiintoinen tietopaketti kyykäärmeestä. 28.10.2020. On aina hienoa löytää luontokirja, jossa on mukana luonnonsuojelullisia pyrkimyksiä. Hyvän kirjan avulla voi suojella eläinlajia, tuomalla siitä mahdollisimman paljon oikeaa tietoa ihmisten ulottuville ja kumota virheellisiä käsityksiä. Lisäksi taidokkailla havainnollistavilla valokuvillakin voi tukea lajin suojelutyötä. Jarmo Latvan ja Lisse Taarnasen keväällä 2020 ilmestyneessä ”Kiehtovat kyyt” -kirjassa tässä on onnistuttu erinomaisesti!

Yle, Suositulle lintujen bongauspaikalle laskeutui joutsen, jolla oli kaulassaan iso muoviputki – katso kuvat. 27.10.2020. Luonnontieteellisen keskusmuseon mukaan kookkaita kaularenkaita käytetään linnuilla yleisesti niiden kulkureittien selvittämiseksi, eivätkä ne aiheuta linnuille kärsimystä.

Ilta-Sanomat, Parantumattomasti sairas Pave Maijanen pääsi näyttelynsä avajaisiin – Vihtori-pojalta koskettava laulu muusikko­legendalle. 27.10.2020. Helsingin Kanneltalossa vietettiin tiistai-iltana monin tavoin poikkeuksellista tapahtumaa. Korona-aikaan näyttelyjen avajaiset on taitolaji – eikä turvavälejä koettelemaan päästetty kuin 30 ihmistä kerrallaan.

 • Helsingin Uutiset, ALS-tautiin sairastunut muusikko Pave Maijanen ilmaisee itseään nyt valokuvan keinoin – teoksia esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä. 25.10.2020.
 • Sttinfo.fi, Pave Maijasen valokuvia ensi kertaa esillä Helsingissä. 2.10.2020. Muusikkona tunnetun Pave Maijasen ottamien valokuvien näyttely KUVA & VALO on esillä Kanneltalossa 28.10.–16.11.2020. Näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Stefan Bremer. Aikaa näyttelyn avautumiseen on siis runsaat kolme viikkoa.
 • Pitkän uran muusikkona tehnyt Pave Maijanen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta saakka. Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä KUVA & VALO nähdään ensi kertaa Helsingissä, kun se pystytetään Kanneltalon galleriaan 28.10.–16.11.2020. Näyttely on ollut aiemmin esillä Kesälahdella kesällä 2020 ja 2.9.–19.10.2020 sen voi nähdä Lappeenrannassa kulttuuritila Nuijamiehessä.
 • Kanneltalo.fi, KUVA & VALO.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

 • Slideshow: Winners of All About Photo's AAP Magazine #13 Shapes competition.
 • Sony a7C review: Compact size, big sensor image quality. Julkistettu 15.9.2020. Arvosana 86%. Silver Award. 24 megapikselin täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera. ISO 100-51.200. Runkovakaaja, 5 stoppia. 693 tarkennuspistettä. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Ulkoinen salama hot shoe. Sarjakuvaus 10fps. Sd-korttipaikka, UHS-II. USB-lataus. HDMI, mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. Wi-Fi, Bluetooth. Sääsuojattu. Paino 509g.
  • Erinomainen kuvanlaatu. Vakuuttava automaattitarkennus. Akut kestävät ja kestävät. Video aivan riittävä suurimmalle osalle kuvaajista. Kokoonmenevät kittizoomi pitää kuvauskaluston pienikokoisena. Pienestä koosta huolimatta 5-akselinen kuvanvakaaja. Laadukkaan tuntuinen kamera pienestä koosta huolimatta.
  • Miinuskohtia on sitten kuitenkin kaksinkertaisesti plussiin verrattuna.
  • Ensimmäinen Sonyn massatuotantomalli täyskennoisten luokassa sen jälkeen kun Canon, Nikon ja Panasonic tulivat täyskennoisiin Sonyn kilpailijoiksi. Paljolti sama malli kuin Sony a7 III, vain pienemmässä koossa. Kamerassa on jo valmiina Sonyn tehokas tarkennuksen seurantasysteemi. Osalle ostajia pieni koko on tärkeä kameran ominaisuus, tulee otettua paljon useammin mukaan. Koolla on haittapuolensa, ergonomia on jonkin verran ottanut takapakkia. Kittizoomikin on 28mm (24mm olisi ollut paljon parempi). Isoin haitta on kuitenkin elektroninen etsin: tarkkuus saisi olla parempi, pienentyneen koon takia silmälasin käyttäjät eivät näe kaikkea etsimestä.
  • Elektronisen etsinmen tarkkuus ei ole ongelma, kuvan päivitystahdin voi valita. Ongelmaksi muodostuu etsin, kun kohden on tarkennettu, kuvassa näkyy kaikenlaisia värianomalioita yms. Ilman silmälasejakin silmä pitää pitää ihan keskellä etsintä, muuten etsimen reunat hämärtyvät. Kaikki johtuu siis siitä, että pieneen kamerarunkoon ei tämän isompaa etsintä saa mahdutettua. Selkeästi Son a7C:n heikko kohta.
  • Sama sensori kuin Sony A7 III -mallissa. Sama sensori myös muiden merkkien kameroissa. Runkovakaaja on aivan uutta mallia. Pienessä kokeilussa ei eroa vanhempien Sonyn kameroiden kuvanvakaajaan (pieneen runkoon ei voitu käyttä isompien runkojen vakaajaa).
  • Kovasti harmittaa, että Sony a7C:ssa ei ole uudistettua valikkorakennetta. Monimutkainen ja hankala. Vanhoille Sony-käyttäjille ei ongelma, sillä lienevät tottuneet tähän. Kosketusnäyttö ei voi käyttää valikoihin.
  • Tarkennuksen valinnassa kosketusnäytössä on pieni viive. Jatkuva tarkennus on erinomainen. Helppo käyttää. Tehokas ja luotettava. Tässä hintaluokassa paras. Vaikka itse tarkennuspisteen valinta voi olla hankalaa, niin automaatti toimii oikein hyvin, esim. kasvot ja silmät, ruudun keskiosa. Sen jälkeen sitten jatkuva tarkennus hoitaa loput.
  • Oikein hyvä riittävä video videobloggaajille. Tarkennus pysyy liimattuna kasvoissa. Mikrofoniliitäntä on kameran päällä. Gimbaalia ei enää tarvita. Kuulokeliitäntä on alaosassa. 4K/24p on kroppaamaton, 4K/30p on vähän kropattu. Entäs ylikuumeneminen. Videota 1h 43min, akut loppuivat, ei ylikuumenemista, huonelämmössä. Ei ongelmia. Ei puolen tunnin aikarajoitusta, voi kuvata yhteen menoon. Kuvanlaatu sama kuin aiemmin.
  • Kittiobjektiivi on spekseistä huolimatta yllättävän hyvä.
  • Suomen hinta runko 2.200 euroa, runko + 28-60mm 2.500 euroa. Marraskuussa kauppoihin (pian).
  • Sonyalpharumors.com, Sony a7C review at Dpreview: “having this kind of quality in a genuinely small camera is extremely attractive”.
  • Suomen Sony, Täyden kennokoon α7C-kompaktikamera.
  • Tekniikan Maailma, Uusi Sony α7c on kinokoon järkkäriksi hämmästyttävän pieni ja kevyt, ehkä jopa maailman pienin. 15.9.020.
 • FeiyuTech releases new AK2000C gimbal with 2.2kg (5lbs) payload, 7-hour battery life. Kiina. Canon EOS R/R5/R6, Fujifilm X-T3, Nikon Z6/7 ja Sony a7 III. Gimbaali itse painaa vähän yli kilon. Nyt myynnissä. $229.
 • Ricoh shares the name and specifications of its forthcoming Pentax APS-C DSLR. Ricohin kroppikennoisten uusi lippulaivamalli. Pentax K-3 Mark III. ISO 100 - 1.600.000. Takanäyttö 3.2 tuumaa 1.62 miljoonaa pistettä.
  • Thom Hogan, Pentax (Almost) Announces a New DSLR. 27.10.2020. Ilmoitus tulosta jo yli vuosi sitten. Nyt tulee sitten helmikuun lopulla 2021. 26 megapikselin kroppikenno, runkovakaaja, AA-filtteri simulaatio, 14-bittinen DNG, kaksi sd-korttipaikkaa (toinen UHS-II). Tarkennuspisteitä 101. Sarjakuvauspurske 12fps (raw-kuvia 37 kpl). 4K 30/24p, myös 1080p/60. Ei vaikuta ihan viimeisen päälle modernilta.
  • Fotosidan.se, Pentax K-3 III – Flaggskeppet får 26 megapixel.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

IR, Best Camera of 2020? IR Camera of the Year Reader Poll: Vote Now! Lukijaäänestys.

Fotosidan.se, Neural filter i Adobe Photoshop ger möjlighet till kreativa justeringar. Näytti toimivan silmälaseillakin. (pitänee kokeilla uudestaan...).

Fotosidan.se, Bok om biologisk mångfald är Årets Pandabok.

Kamera & Bild, Insektsfobi gav förstapris i ”Bug Photography Awards 2020”. 27.10.2020. Kuvia kilpailussa 5000 kpl. Voittakuvan ottaja otti näitä kuvia voittaakseen oman fobiansa. Tämä metodia ei ehkä kuitenkaan toimi kaikilla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Sirui 35mm F1.8 –Affordable Anamorphic. 23.10.2020. YouTube-video, kesto 11:04. Video kuvattu tällä objektiivilla. USA:n Amazoni hinta: $745.28 + $271.83 Shipping & Import Fees Deposit to Finland. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 22.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Vintage Lenses on Lumix Cameras –how to get the best results. 17.10.2020. YouTube-video, kesto 17:29. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 22.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Minimalist Landscape Photography –with the tiny Lumix GX880. 16.10.2020. YouTube-video, kesto 7:23.

 • YouTube-kanavalla 22.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live Photo Feedback - [Leading Lines]. 27.10.2020. Forsgård antaa vinkkejä livenä lähetettyihin kuviin. Lähetys alkaa 27.10.2020 klo 15:00.

 • YouTube-kanavalla 37.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Leading Lines In Photography - [Photo Assignment for YOU!]. 23.10.2020. YouTube-video, kesto 11:41.

 • YouTube-kanavalla 37.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Photography And Camera - [5 Small Tips To Get Better!]. 20.10.2020. YouTube-video, kesto 8:11. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 37.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Everything Is Photography! - [My Photography Philosophy]. 16.10.2020. YouTube-video, kesto 11:27.

 • YouTube-kanavalla 37.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Tuomas Heinonen, Mikä on digikameralla otetun kuvan hinta? 25.10.2020. Mikä on digikuvan hinta, kun huomioidaan kameran arvon aleneminen ja sulkimen kuluminen? Tämä artikkeli on pyörinyt mielessäni kesästä, kun omasta Canon 1Dx2:sta alkoi suljin hajoamaan. Tässä tapauksessa suljin toimi vielä, mutta ei täysin. Kuvattaessa nopeilla suljinajoilla 1/1000 – 1/1250 tai nopeammilla alkoi kuvan yläreunaan ilmestymään valkeaa rantua. Valkoinen rantu oli merkki lopun alusta, mutta koska todellinen loppu sulkimelle olisi tullut, se jäi kokeilemetta hääkauden keskellä. Käynti Jas-tekniikassa siis oli edessä.

 • Seuraavassa faktaa, pohdintaa ja ajatusta mikä on kuvan hinta. Laskennoissa lähdetään siitä, että kun kyseinen kuvamäärä on kuvattu, niin sen jälkeen kamera on korjattu eli suljin on vaihdettu.
 • 1. Sulkimen kesto ja sen hinta
 • 2. Arvon aleneminen
 • 3. Yhden kuvan hinta, jos ei huomioida kameran arvon alenemista
 • 4. Yhden kuvan hinta, kun huomioidaan myös kohdassa kaksi oleva kameran arvon aleneminen
 • 5. Yhteenveto

HS, Saastesumu Delhissä. 26.10.2020. Intian pääkaupungin Delhi on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista. 9 kuvaa kuvateksteineen. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

HS, Insinööri katsoi avokonttorissa kolmen tunnin musikaalin, eivätkä kollegat välittäneet – Silloin Niki Strbian tajusi työelämästä jotain, joka sai hänet irtisanoutumaan. 26.10.2020. Tilaajille. Maksumuurin takana. Eräänä aamuna Niki Strbian katsoi työpaikallaan Nokian avokonttorissa musikaalielokuva My Fair Ladyn alusta loppuun. Logistiikka-alan insinööriksi opiskellut Strbian piti työstään, mutta oli kyllästynyt toimettomuuteen. Kun työnantaja sitten tarjosi irtisanoutuville kuukausien palkkaa vastaavan erorahan, päätti Strbian tarttua tilaisuuteen ja tehdä valokuvausharrastuksestaan ammatin.

 • Loikasta palkollisesta yrittäjäksi on kulunut aikaa vuosikymmenen verran, ja nyt Viherlaaksossa asuva Strbian tunnetaan valokuvaajana. Kuvausten lisäksi hän myy verkkokursseja, joilla opetetaan muun muassa kuvaamaan lapsen ensimmäinen vuosi tai potretti kirsikankukkien alla.
 • Yrityksen alkuvuosina kilpailua oli vähemmän, mutta niin oli halpoja markkinointikeinojakin. Ei voinut jakaa ilmoitusta paikallisessa puskaradiossa tai julkaista Instagramissa kuvaa toivoen sen tuovan yhteydenottoja. Strbian kiersi paikallisia putiikkeja ja tarjoutui ottamaan kuvia, jos yrittäjä vastineeksi jakaisi hänen mainoksiaan asiakkailleen.
 • Mutta miten Tšekistä kotoisin oleva insinööri päätyi Suomeen? ”Haluatko totuuden vai keksinkö jotain?” Strbian kysyy ja nauraa. Aloitetaan nyt ainakin totuudesta. ”Olin todella huono maantieteessä”, Strbian pohjustaa.
 • Tässä piileekin Strbianin mukaan monen ongelma. Älypuhelinten myötä kodeissa on nyt todennäköisesti enemmän kameroilla varustettuja laitteita kuin koskaan ennen. Vauvan löytäessä omat varpaansa, hymyillessä tai ottaessa ensimmäisiä haparoivia askeliaan moni vanhempi nappaa käteensä kännykän ja ryhtyy kuvaamaan. Usein tuloksena on suuri määrä heikkolaatuisia kuvia, joita ei palata katsomaan kovinkaan usein. Pahimmillaan kameran kanssa säheltäminen vie vanhemman huomion lapsesta teknologiaan.

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, Muropaketin testi: Xiaomi Redmi Note 9 -puhelimessa on panostettu juuri oikeisiin asioihin, alkaen mainiosta kamerasta. 27.10.2020. Akun kesto, verrattain hyvä pääkamera, suorituskyky, näytön laatu. Samaan Xiaomi-tuoteperheeseen kuuluvat Mi, Redmi ja Poco. Suomen suositushinta on 249 euroa.
 • Mobiili.fi, Näin OnePlus-uutuudet Nord N10 5G ja Nord N100 eroavat suosikkipuhelin OnePlus Nordista – ominaisuudet vertailussa. 26.10.2020. ord N10 5G:n suositushinta Suomessa on 349 euroa ja Nord N100:n vain 199 euroa.
 • Mobiili.fi, YouTube-sovelluksen katselunäkymä uudistuu. 26.10.2020. Google tiedottaa uudistavansa YouTube-sovelluksen katselunäkymää. Luvassa on useita pienempiä päivityksiä, muttei mitään mullistavaa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Image Size and Resolution Explained for Print and Onscreen.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

 • Tips On Photographing Detail In Graveyards.
 • ePHOTOzine Daily Competition Challenge Winners Week 3 October 2020.
 • Olympus OM-D E-M10 Mark IV Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 4.8.2020. Uusi sensori, sarjakuvaus nopeampi, selfiet, päivityksiä. Micro 4/3 -systeemiä, kroppikerroin 2x. Aloittalavalle kuvaajalle. 20 megapikselin sensori. 15fps elektroninen suljin, 8.7fps jatkuva kuvaus, vakaajalla 5fps. Selfie-kääntyvä (alaspäin) kolmen tuuman kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Automaattitarkennusta parannettu. Ote parempi. Runkovakaaja 4.5 valotusaskelta, toimii hyvin myös videossa. Bulb aina puoleen tuntiin. ISO 80 - 25600. 4K 30p. Full HD 60fps. WiFi ja Bluetooth. Sisäänrakennettu salama. Paino 383g, sopivan pieni. Ei sääsuojattu. Akkuja voi ladata suoraan kamerassa (USB-lataus). Värit erinomaiset, samoin jpg-kuvat. Helppo käyttää, yksinkertainen käyttöliittymä. UHS-II sd-kortit. Suomessa myynnissä. Esim. Runko + 14-42mm + 40-150mm, 949 euroa.
 • Fujifilm Instax Mini 11 Instant Film Camera Review. Arvosana 4 * / 5 *. Toimivat AA-akuilla (tai paristoilla). Kallista on käyttö. Kamera £70. Instant-filmin hinnat 20 kuvaa alkaen £14.25.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Featureshoot.com, One Photographer’s Quarantine Diary with His Mom and Ex-Wife.

Thom Hogan, 26.10.2020.

IR, Sony A7C First Shots: Lab sample images from Sony’s new ultra-compact full-frame mirrorless camera. Täyskennoinen peilitön, 24.2 megapikseliä. Äärimmäisen pieni. Runkovakain. Runko 2.200 euroa, runko + 28-60mm 2.500 euroa. Ei vielä Suomessa saatavana, toimitukset sitten marraskuussa.

The Online Photographer, New Old Lens for the Wista (Continued).

Fotosidan.se, Bröderna Broman lämnar Fotografiska - Elin Frendberg tar över. Ennen Fotografiska aloittivat Tukhoman Fotomessut. Seuraaja on työskennellyt Fotografiskassa keväästä 2019.

 • Kamera & Bild, Bröderna Broman lämnar Fotografiska – nya projekt väntar. 10 vuotta perustamisen jälkeen perustajat sitten rahastavat. Vai mistä oikein oli kyse. Veljesten rooli on tainnut olla jo pitempään ei-omistaja. 10 vuotta sitten sijoittajilta tuli pari miljoonaa euroa. Vuosi sitten New Yorkin Fotografiskasta omistus oli 40% ruotsalaisilla.

Kamera & Bild, Panasonic Lumix BGH1: Kompakt cinemakamera i boxmodell. Kuutiomallinen moduulivideokamera. 10.2 megapikselin sensori. 24.990 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hannu Hautala luopui kuvaamisesta (Sana on melkein vapaa).
 • Suosituksia YouTube kanaviin (Videokuvaus). Tältä kaverilta on tullu katsottua nyt useampi video. Jo pelkästään miltä se kuva näyttää on aika vakuuttavaa. Sen juttuja on mukava kuunnella miten puretaan läpi joku juttu ja samalla tulee ite mietittyä omaa tekemistä aika paljon ja miten sitä voisi parantaa.
 • Panasonic TZ70, outo vika (Muut merkit). Esimerkkikuvia pyydetään.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Ruska-Puska feat. Romu-Alpo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Aseman nurkalta Pasilaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Joutsenet ruokailemassa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Isoisän silta.
 • Kieli poskella... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). värkkäsin tällaisen. Meniköhän överiksi?
 • Avautuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Makrokuva.
 • Avara katse (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Seitsemän pystykuvan panoraama (n. 160°)
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Uutta pukkaa. Teurastamon alueen vanhakantainen miljöö jotenkin inspiroi meikäläistä enemmän kuin Kalasataman moderni rakentaminen. Jotain kameran muistikortille kuitenkin jäi myös Kalasataman puolelta. Enjoy <3
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ravistelen välillä tältä ketjulta pölyjä poies eli reilun vuoden takainen käynti pellonreunan metsän siimeksessä olevaan mökkiin. 5 kuvaa. Mennyttä maailmaa. (ja mitähän ihmiskohtaloita näiden kuvien takaa...).

HS, Vielä yksi kuva. Tilaajille, maksumuurin takana. 25.10.2020. Luontokuvauksen grand old man Hannu Hautala on lopettanut kuvaamisen, koska ei pääse enää omin jaloin metsään. Valokuvaaja Juha Metso ja toimittaja Anna-Stina Nykänen toteuttivat Hautalan unelman ja veivät hänet mönkijällä vielä kerran Kuusamon Juhtivaaralle kuvaamaan kotkia. Millainen tuli Hautalan viimeisestä kuvasta?

 • Hautala tuli tunnetuksi vuonna 1973, kun hän voitti Vuoden lehtikuva -kilpailun kuvalla parittelevista kotkista. Se oli tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kotkien parittelusta saatiin kuva.
 • Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Hautala on tehnyt yli 60 kirjaa, ja käännöksiä on tehty kahdeksalle kielelle. Hän on pokannut palkintoja maailman suurkaupungeissa ja pitänyt näyttelyitä eri kolkissa. Hän on Oulun yliopiston kunniatohtori ja palkittu elämäntyöstään Pro Finlandia -mitalilla.
 • Hannusta tuli autonasentaja, mutta ensimmäisen puolivuotisen apurahan myötä vuonna 1970 hän jätti haalarit naulaan. ”On onni, kun harrastus muuttuu työksi”, hän sanoo.
 • Hautalat ovat vuosien myötä liikkuneet luonnossa yhä enemmän yhdessä. Ratkaiseva oli pitkä valtion taideapuraha, jonka Hannu Hautala sai vuonna 1987. Se ulottui aina taiteilijaeläkkeeseen asti. Sen apurahan myötä Irma jäi pois töistä ja pystyi omistautumaan yhteiselle uralle.
 • Istumme Kuusamossa Hautalan omakotitaloon rakennetussa bunkkerissa. Täällä ovat Hautalan ottamat 1,5 miljoonaa luontokuvaa. Ja hänen luontokuvakirjastonsa, johon kuuluu muun muassa noin 60 japanilaista kuvateosta.
 • Hautalat muuttivat Kuusamoon vuonna 1979. Se oli harkittu valinta. Täällä aurinko paistaa kesäisin läpi yön, joten luontokuvaaja voi tehdä pitkää päivää.
 • Miten muutamien harrastajien lajista tehtiin merkittävä instituutio? Ensin perustettiin Suomen luonnonvalokuvaajat -yhdistys vuonna 1977. Se loi yhteishenkeä, ja sen ympärille syntyi yhteisö. Alettiin järjestää koulutusta. Perustettiin Vuoden luontokuva -kilpailu, jotta saatiin laajempaa huomiota.
 • Tarvittiin myös varoja. Alettiin painaa vuoden luontokuvista julisteita – niitä myytiin 1970-luvulla paljon, kun julisteet olivat trendikäs osa sisustusta, Hautala sanoo. Alusta lähtien kisan kuvista tehtiin myös kirja. Se on maailman vanhin vuosittainen luontokuvakirjojen sarja.
 • Jo Hautalan harrastukset yllättävät. Hän seuraa intohimoisesti uutisia, käy elokuvissa ja tykkää katsoa autourheilua: formuloita, jokamiesluokkaa ja etenkin traktorien vetokisoja. Hautala on aina ollut erittäin sosiaalinen. Hyvä suustaan. Hyvä juhlimaan. Se auttaa häntä myös nyt, kun luonnossa liikkuminen ja kojuissa kököttäminen loppuu.
 • Eniten myyty kirja on Kuukkelin maa, yli 32 000 kappaletta.
 • Kun puhutaan luontokuvaajista, puhutaan aina myös kateudesta. Jopa parittelevien kotkien valinta vuoden lehtikuvaksi herätti hirveän älämölön. Äänekkäin paheksuja oli presidentti Urho Kekkosen hovikuvaaja Kalle Kultala, joka usein julkisuudessakin toistetun tarinan mukaan julisti, että ensi vuonna varmaan Vuoden luontokuva on kaksipäinen vasikka.
 • Vuonna 1985 ilmestyneessä lehtikuvaajien historiikissa on listattu kilpailun voittajat. Mutta listasta puuttuu vuosi 1973 ja parittelevat kotkat.
 • Kotkien parittelukuva on otettu Karstulassa. Hautala ottaa kuvia värifilmillä, kun uljas maakotkauros laskeutuu naaraan selkään. Hän tarkentaa kuvan koiraan kynsiin. ...Mutta. Vuoden lehtikuva -kilpailuun ei siihen aikaan saanut osallistua värikuvilla, vaan ainoastaan mustavalkokuvilla. Siksi Hautala vaihtaa käyttöön kamerarungon, jossa on mustavalkofilmi. ...Kotkauros palaa pesulta. Naaras päästelee pieniä äännähdyksiä. Uros laskeutuu uudelleen sen selkään. Tapahtuu niin sanottu jälkilämmittely, Hautala sanoo. Hän kuvaa senkin. Ja tämä kuva on se, jolla hän voittaa Vuoden lehtikuva -palkinnon.
 • Hautalaa syytettiin vuonna 2000 kuvamanipuloinnista. Hän oli käsitellyt kuvia digitaalisesti, muun muassa yhdistänyt kaksi perättäistä, eri tavoin valotettua ruutua kertomatta siitä. Jotkut pitivät sitä huijauksena. Hautala itse perusteli, että hän teki digitekniikalla todeksi sen, mitä luonnossa näki.
 • (pitkä artikkeli, lukeminen jättää aika ristiriitaisen olon...).
 • (DCN uutiset kertaus 30.9.2020)
  Petteri Hautamaa, Hannun jäljillä. 30.9.2020. Syyskuisen Kuusamon ruskareissun yhteydessä tuli vietettyä pitkästä aikaa antoisa tovi Hannu Hautalan luontokuvakeskuksessa: https://www.hannuhautala.fi/

Helsingin Uutiset, 5-vuotias Batman-poika kuvattiin Myllypurossa 1967 – mitä hänelle kuuluu nyt? 25.10.2020. Valokuvaaja Ismö Hölttö otti Myllypurossa vuonna 1967 valokuvan viisivuotiaasta Jyrki Valkealasta. Hakasalmen huvilassa avautunut näyttely valokuvaaja Ismo Höltön, 80, ottamista mustavalkokuvista pitää sisällään runsaasti hykerrytäviä löytöjä.

 • – Olin kyllä tiennyt kuvan olevan olemassa, mutta vasta viisi vuotta sitten tapasin Höltön ensi kerran. Keskustelin hänen kanssaan vuoden 1967 kuvaustilanteesta, Valkeala kertoo.
 • HS, Tältä näytti Helsinki 1960-luvulla, kun kaduilla sekoittuivat alkuperäiset stadilaiset ja tyhjenevän maaseudun tulijat. 23.10.2020.
 • Hakasalmen huvila, Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. Mannerheimintie 13 B. 16.10.2020–28.8.2021
 • DCN Uutiset 15.10.2020
  Hel.fi, Hakasalmen huvilan uusi näyttely Ismo Höltön valokuvista on kiehtova aikahyppy 60-luvun helsinkiläisten arkeen. Minihameet ja moppitukat, purkutyömaat ja betonilähiöt, itsevarmat kaupunkilaiset ja maalta muuttaneiden hämmennys. Ismo Hölttö valokuvasi 1960-luvun Helsinkiä ja helsinkiläisiä ikuistaen muutosten ja myllerrysten vuosikymmenen arjen tasolla. Taitavan ihmiskuvaajan teoksista on koottu näyttely, joka avautuu Hakasalmen huvilassa 16.10.2020. (...kirjakin lienee tulossa...).
  • Ismo Hölttö – Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä 16.10.2020–28.8.2021
  • Hakasalmen huvila, Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. Mannerheimintie 13 B.
  • Suomen Wikipedia, Ismo Hölttö.
  • Ismo Hölttö on vastaanottanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1969 ja toisen kerran vuonna 1992, kun Hölttö kokosi omakustanteisen kirjan, Ihminen pääosassa, joka koostuu 1960-luvun henkilökuvista.
  • Valtion taiteilijaeläke, valokuvataide, 2002.
  • Ateneum, Ismo Hölttö. 10.4.2015 - 31.5.2015.
  • Valokuvataiteen museo, Suomea tämäkin. Kesästä 1966 alkaen kaksi valokuvaajaa kiersi Pohjois-Karjalaa. Helsinkiläiset Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille syrjäseuduille.
  • HS, kuukausiliite, Kuvia 60-luvun suomalaisista. 9.4.2015. Tilaajilel. Toimittaja Ilkka Malmberg tutkiskelee valokuvaaja Ismo Höltön kuvia 60-luvulta. Höltön kuvien näyttely avautuu Ateneumissa perjantaina.
  • Google-haku, Ismo Hölttö.

Lassi Kujala, Facebook, Omenavarkaat vuosikymmenten takaa. 25.10.2020. Oheiset kuvat ovat yli 20 vuoden takaa eli melko masentavalta filmikaudelta. Kuvaaminen oli tuolloin hankalaa ja työlästä. Täysin päinvastaista siis mitä nykyisin. Silti määrätyin toimin kuvia saattoi ottaa silloinkin.

 • Seurasin eräänä syksyisenä päivänä hirvilehmän ja sen kahden vasan puuhia. Kannoin raskasta jalustaa ja sen päällä olevaa raskasta kamera-objektiiviyhdistelmää reissun aikana. Jo pelkästään tämä varustustaso eroaa melkoisesti siitä mitä se ainakin minun kohdallani on nykyisin ja kertoo siitä miten kepeää touhu on tänä päivänä verrattuna filmikauden tilanteeseen. Tähän perustuu myös kuvauksen huima suosio. ...

HS, Näin maailman kärkipoliitikot vanhentuvat tai nuorentuvat muutamalla klikkauksella – Photoshopin keinoäly voi toteuttaa valeuutisia pelkäävien painajaisen. 25.10.2020. Mitä jos saisit parissa minuutissa manipuloitua pääministeri Sanna Marinin (sd) näyttämään kuvassa väsyneeltä ja hauraalta? Tai voisit karistaa muutamalla hiiren klikkauksella Venäjän presidentin Vladimir Putinin iästä 20 vuotta?

 • Photoshop, yksi maailman suosituimmista kuvankäsittelyohjelmista toi tällä viikolla uudessa versiossaan käytettäväksi Neural filters -toiminnon, joka mahdollistaa monien monimutkaisien kuvamuokkauksien tekemisen muutamalla klikkauksella. Esimerkiksi iän, silmien suunnan ja tunnetilan muutokset onnistuvat sekunneissa. (ei taida oikein sopiva silmälaisen käyttäjille...).

Rajala Blogi.

 • Berliinistä Pekingiin. 26.10.2020. Eeppinen road trip Canon XA55 videokameran kanssa
 • Urheilukuvaaja Richard Walch. 26.10.2020. Extreme-lajeihin erikoistunutta urheilukuvaajaa Richard Walchia ei haittaa, että hän joutuu roikkumaan helikopterista mutkitellessaan alas rinnettä, kun tuloksena on kuvia todella huimaavista ja koskettavista tilanteista.

Olli Kanerva, Northern lights. 25.10.2020. Finally got some northern lights pics before clouds covered the sky. This time there were also very nice red colored lights, very beautiful. These pics were shot during the night Oct. 23rd/24th.

 • Gear: E-M1 Mark III + Panasonic Leica Summilux 12/1.4. Detailed specs are shown with each pic.

Maaseudun Tulevaisuus, Filmikuvaus elää uutta tulemistaan parikymppisten harrastajien ansiosta – ”Filmikuvauksessa on pakko olla harkitseva ja keskittyä siihen, mitä tekee”. 25.10.2020. Lähes jokaisen taskussa kulkee jatkuvasti kännykkä, jolla kuvien räpsiminen on helppoa, halpaa ja nopeaa. Kaikkia filmikameroita ei kuitenkaan ole kuopattu eikä pimiöitä suljettu, Tampereen Valokuvausseura ry:n kuvakilpailu- ja pimiötoimintavastaava Jari Ahola kertoo.

 • ”Parikymppiset ovat filmin uuden tulemisen takana. Tietenkin osa entisistä filmikuvaajista on myös tehnyt paluun filmin pariin, kun omista nurkista löytyykin vanha filmikamera. Filmien valmistajatkin ovat huomanneet ilmiön, ja markkinoille tulee myös uusia tuotteita.”
 • Aholalla, kuten monella muullakin, filmikuvaaminen jäi vuosituhannen alussa, kun digikamerat valtasivat markkinat. Hän kuitenkin palasi filmikuvaamisen pariin vuonna 2006, kun ammattitasoisia filmikameroita alkoi saada pilkkahintaan.
 • Helsingin Uutiset, ALS-tautiin sairastunut muusikko Pave Maijanen ilmaisee itseään nyt valokuvan keinoin – teoksia esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Helsingin Uutiset, ALS-tautiin sairastunut muusikko Pave Maijanen ilmaisee itseään nyt valokuvan keinoin – teoksia esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä. 25.10.2020.

 • Sttinfo.fi, Pave Maijasen valokuvia ensi kertaa esillä Helsingissä. 2.10.2020. Muusikkona tunnetun Pave Maijasen ottamien valokuvien näyttely KUVA & VALO on esillä Kanneltalossa 28.10.–16.11.2020. Näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Stefan Bremer. Aikaa näyttelyn avautumiseen on siis runsaat kolme viikkoa.
 • Pitkän uran muusikkona tehnyt Pave Maijanen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta saakka. Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä KUVA & VALO nähdään ensi kertaa Helsingissä, kun se pystytetään Kanneltalon galleriaan 28.10.–16.11.2020. Näyttely on ollut aiemmin esillä Kesälahdella kesällä 2020 ja 2.9.–19.10.2020 sen voi nähdä Lappeenrannassa kulttuuritila Nuijamiehessä.
 • Kanneltalo.fi, KUVA & VALO.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Odotettu vai pelottava uudistus? Teksti siirtyy kohta tietokoneen ja puhelimen välillä automaattisesti. 26.10.2020. Microsoft on tuomassa Windows 10 -tietokoneille ja mobiililaitteille yhteisen leikepöydän. Pian puhelimelta voi siirtää tekstiä suoraan tietokoneelle, kun mobiililaitteessa on Microsoftin SwiftKey-näppäimistö. SwiftKey-näppäimistösovellusta ei löydy useimmista puhelimista valmiiksi asennettuna, vaan se on ladattava sovelluskaupasta.
 • Puhelinvertailu.com, Mikä on Snapchat ja miten siitä saa turvallisemman? 26.10.2020. Snapchatissa lähetellään enimmäkseen kuvia ja videoita (snap), mutta myös viestejä (chat). Kavereille lähetetyt kuvat eivät tallennu kaverin puhelimelle, jolloin niitä yleensä voi katsella vain kerran ja vain muutaman sekunnin ajan.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Photographing Stars Using a Kit Lens.

ePhotozine.com.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: October 25, 2020. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, Roger Cicala: why I don't use an MTF bench to test my own lenses. Muutamassa tunnissa saisi selville kaikkea mielenkiintoista objektiiveista. Kuvaamisen avulla aikaa kuluisi paljon enemmän ja lopputuloskin on vaikeammin tulkittavissa. Mutta.

Earthboundlight.com, Skynet Merges with Photoshop: The Future is Calling. 25.10.2020. AI lisääntyy hallitsemattomasti Photoshopissa.

Fotosidan.se, Bild på lappuggla ger Jonas uppmärksamhet. Lapinpöllö kuva on ollut esillä suunnilleen kaikkialla. Perinteisen luontokuvaajan mielestä tämä ei liene rankan käsittelyn vuoksi tuskin ollenkaan ns. luontokuva. Ainakin näyttä siltä, että rankasti on käsitelty. Mutta entäs sitten. Ei mikään onnenkantamoinen, kuvaaja on jo vuosia dokumentoinut lapinpöllöjä. Valoa tulee täydenkuun lisäksi myös auton valoheittimistä. Kunniamaininta esim. Wildlife Photographer of the Year, GDT jne. Valokuvaaja syntynyt 1997.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 83: Att göra när du startat eget företag. 25.10.2020. Podcast, kesto 45:18.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Lokakuu 2020 / kuvavirta. 24.10.2020. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Ilmailuliitto.fi, Kuvakilpailun voitti Markku Rantasen otos Pirkkalan aamu. Ilmailuliiton ja Ilmailu-lehden ilmailukuvakilpailun voitti Markku Rantanen Pirkkalan aamu -nimisellä kuvalla. Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä 680 ääntä, joista Rantasen kuva sai 172. Rantanen otti kuvan Canon 5D Mark 3 -kameralla ja 70 –200 millin zoomilla. Valokuvaamista ”vakavaksi harrastuksekseen” kuvaileva Rantanen kertoo suunnitelleensa sumukuvan ottamista pitkään.

 • Rantanen keskittyi kuvaamiseen; lentäjänä oli Johannes Pulla. He lensivät Erkki Järvisen ja Air Spark Oy:n omistamalla Cessna 172 -koneella, OH-CHY. Sekä Rantasella että Pullalla on IR(A) -kelpuutukset.

Facebook, Suomen Nikon. Ovat saaneet UK Nikonin uudelleenohjauksen suomenkilelisille sivuille toimimaan. Ns. uutta sisältöä eli monta päivää esillä, suomeksi.

Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraseuran jäsenmaksu ja vuosinäyttely. Vuosikokous 20.10.2020 päätti pitää jäsenmaksun ennallaan, vuoden 2020 jäsenmaksu on 20€. Koronatilanteen vuoksi kuvailtatoimintaa ei toistaiseksi järjestetä. Perinteinen vuosinäyttely "Kuvia hyvässä seurassa" pidetään jo neljännen kerran Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjaston ala-aulassa 18.11.-8.12.2020

Tivi.fi, Kaipaako koti tai konttori uutta ilmettä? Pohjapiirustuksia helposti ja hauskasti AR-tekniikalla. 24.10.2020. Softa-arvio. Magicplan on suunniteltu ammattilaisille, mutta sovellus sopii mainiosti myös sisustussuunnittelua harrastavalle. Huoneesta syntyy pohjapiirustus oikeine mittoineen yksinkertaisesti kävelemällä huonetta ympäri ja osoittamalla Magicplanilla nurkkiin, jolloin se mittaa etäisyydet kameran avulla.

 • Sovelluksella voi siten tehdä tarkan pohjapiirroksen vaikka koko talosta. Malliin voi asetella kaikenlaisia huonekaluja, rakenteita ja myös muistiinpanoja valokuvineen.
 • Peruskäyttäjäkin saa tosin tehtyä hyvin tarkkoja mittauksia, jos käytössä on uusin iPad Pro tai iPhone 12 Pro, sillä Magicplan osaa hyödyntää mittauksissa Lidar-skanneria.
 • Ilmaisversiolla voi luoda kaksi projektia. Anroid, iOS, iPadOS.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, A - Z Of Light Trail Photography Tips.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Rangefinder News. Eipä näytä kovin kummoiselta. Nikon L, prototyyppi, 1947 - 1948. Huutokauppahinta 397.900 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Jari Silomäen valokuvat kertovat uskomattomista elämänkohtaloista: Vaikka kuvien tarinat ovat tosia, kaikki on esitetty satumaisessa valossa. 23.10.2020. Jari Silomäki (s. 1975) kuvaa Suomen valokuvataiteen museon näyttelyssä uskomattomia elämänkohtaloita. Uusi yksityisnäyttely on Silomäen tähän mennessä laajin. Siinä Silomäki kyseenalaistaa uskon kameran objektiivisuuteen. Vaikka Ihmisrakas Kalpana -sarjan tarinat ovat tosia, kaikki on esitetty satumaisessa valossa.

 • Silomäen valokuvat ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri kertomus voidaan kertoa vain kahdella kuvalla. Silomäen kerronta perustuu diptyykkeihin, joissa hän esittelee ensin laajalla yleiskuvalla tarinan maailma ja sitten suppeammalla kokokuvalla henkilöhahmot. Henkilöiden ”omaa ääntä” edustaa valokuvien pinnassa oleva alkukielinen käsin kirjoitettu teksti.
 • Silomäki on palkittu valokuvataiteilija, joka on ammentanut teoksissaan pitkään myös omasta elämästään. Jo kohta kaksi vuosikymmentä käynnissä ollut projekti Otteita sääpäiväkirjastani (2001– ) tallentaa taiteilijan arkea.
 • Vuonna 2004 Fotofinlandialla palkitussa sarjassa henkilökohtainen sekoittuu maailmanpoliittiseen: sodat, virukset, ilmastonmuutos ja kaukaa kantautuvat uutiset tarinallistuvat uudella tavalla jokapäiväisen elämän kuvauksissa.
 • Suomen Valokuvataiteen museo, Jari Silomäki: Tunteiden maantiede. Suuri näyttelytila. 25.9.2020–6.1.2021. Jari Silomäen (s. 1975) Tunteiden maantiede tallentaa 2000-luvun tapahtumia: kehittyvien maiden nopeaa vaurastumista ja eriarvoistumista, internetin servereiden pyörittämää yhteistä kotimaata, oman henkilöhistorian julkista esittämistä ja intimiteettisuojaa sekä eurooppalaisen poliittisen populismin vaikutusta yksilön elämään.
  • Teoskuvia 18 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla, selailu tehty helpoksi.

HS, Tältä näytti Helsinki 1960-luvulla, kun kaduilla sekoittuivat alkuperäiset stadilaiset ja tyhjenevän maaseudun tulijat. 23.10.2020. Valokuvaaja Ismo Höltön näyttely Hakasalmen huvilassa avaa takaikkunan kadonneeseen Helsinkiin ja ihmisten arkeen. 1960-luvun Helsinki oli toinen kaupunki kuin nykyinen. Se oli nykypäivään verrattuna rouhea. Tätä Helsinkiä tallensi valokuviin Ismo Hölttö. ”Kuvasin paljon duunareita rakennuksilla. Niitä oli kaikennäköisiä. Nykyisin ei samalla tavalla nouse persoonallisuuksia esiin”, hän kertoo kuvistaan.

 • Nykyiset rakennusmiehet ovat Höltön mielestä ”samannäköisten armeija kuin suoraan Bond-elokuvista” haalareineen ja kypäröineen. ”Katukuva on kokenut vähän saman kuin ne rakennusmiehet työhaalareissaan. Enää ei rakenneta erkkereitä, vaan on lasiset julkisivut, suoraa pintaa ja tasaista kattoa.”
 • Ismo Höltön teoksia on paraikaa esillä Hakasalmen huvilassa Helsingissä. Aiemmin häneltä on ollut laaja näyttely Ateneumin taidemuseossa vuonna 2015.
 • Kun Höltön teoksia katsoo, mieli palaa 1960-luvulle – jos on elänyt silloin. Pikkupojan Batman-asu, kadulla ohi kiitävä auto, kuvien mustavalkoisuus. Vasta seuraava vuosikymmen toi kuviin laajemmin värit.
 • Hölttö sai alun perin kultasepän koulutuksen. Ura alkoi 15-vuotiaana Westerbackin kultasepänliikkeessä. Jatkokoulutuksen tarjosi Taideteollinen oppilaitos. Hölttö harrasti kultasepän työn ohessa valokuvausta. Kameraseuraan hän liittyi vuonna 1961. Hölttö sai 1960-luvulla valokuvistaan lukuisia palkintoja Suomessa ja ulkomailla.
 • Vuonna 1969 Hölttö sai puoliksi harrastuksena pysyneelle valokuvaamiselleen valtion taiteilija-apurahan. Hän perusti oman studion vuonna 1970, jolloin hän aloitti kaupallisen kuvaamisen. ”Aloin kuvata ammatikseni. Stadissa kun asuin, tuli kuvattua Helsinkiä.”
 • Hakasalmen huvila, Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. Mannerheimintie 13 B. 16.10.2020–28.8.2021

Yle, Naali yritti pesiä Enontekiön tunturialueella - katso ainutlaatuiset kuvat. 22.10.2020.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Beirutissa osoitetaan mieltä liekkien loimuissa, Los Angelesissa tekeydytään kuolleeksi. 24.10.2020. Viisi kuvaa. Klikkaamalla isommiksi.

Rajala Blogi, Cinemagraafien luominen Virgo Haanin kanssa. 23.10.2020. Aikaisemmin näitä kutsuttiin animoiduiksi giffeiksi. Still-kuva, jossa liikettä. Talletusmuoto voi nykyään olla muutakin kuin gif. Kaikki selaimet eivät natiivisti tue välttämättä näitä toisia tiedostomuotoja.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Samsung Tab S7+ 5G – Huippumalli haastaa käsitystä siitä, minkälaiseen käyttöön tabletti soveltuu. 24.10.2020. Ruutukoko 12.4 tuumaa, kuitenkin kevyt 590g!) ja ohut. 13 ja 5 megapikselin takakamerat. Amoled-tekniikkaan perustuva 12,4-tuumainen ruutu yltää 2 800 x 1 752 kuvapisteen ominaistarkkuuteen 16:10 kuvasuhteella. Näyttö päivittyy 120 kertaa sekunnissa. Mukana valmistajan S-pen-kynä. Book Cover -näppäimistökotelo maksaa 230 euroa.

 • Android-tablettien huippumalli. Erinomainen laite viihdekäyttöön, mutta työkäyttöä varjostaa lievästi Android-sovellusten mukautuminen tabletille. Osalle käyttäjistä se varmasti pystyy korvaamaan myös kannettavan tietokoneen. 1.250 euroa.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Ensituntuma iPhone 12:sta ja iPhone 12 Prosta: Jotakin uutta, vanhaa ja sinistä – tasaiset kyljet tekivät virkistävän paluun. 23.10.2020. Ensimmäiset kaksi uutta mallia tulivat myyntiin.
  • iPhone 12 mini: 829 € (64 Gt), 879 € (128 Gt) ja 999 € (256 Gt)
  • iPhone 12: 929€ (64 Gt), 979 € (128 Gt) ja 1 099 € (256 Gt)
  • iPhone 12 Pro: 1 179 € (128 Gt), 1 299 € (256 Gt) ja 1 529 € (512 Gt)
  • iPhone 12 Pro Max: 1 279 € (128 Gt), 1 399 € (256 Gt) ja 1 629 € (512 Gt)

Photo.net, foorumi.

 • Late bloomers.
 • Fire!
 • Birthday of Creation.
 • Archipelago.
 • Gulls only.
 • Keep an Eye Out!
  • (11. kuva näyttää verenpurkauman silmässä. Ihmettelin vuosia sitten, kun ruokatunnilla samassa pöydässä istuvat kollegat rupesivat yökkäilemään - vähän leikillään kaiketi. Silmääni oli tullut verenpurkauma. Peilistä katsoessa oli kyllä vaikuttavan näköinen. En ollut aiemmin tällaisesta kuullutkaan. Lähdin saman tien työterveyslääkärille. Jonka mukaan kyse on aivan tavallisesta vaivasta. Lähetti saman tien takaisin. Samoihin aikoihin silloisella presidentillä Tarja Halosella oli saman näköinen ihan iso verenpurkauma silmässä).
 • Phone Phriday October 23, 2020.
 • Lime light meter.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 36 Tutorials Full Of Tips For Creating Amazing Architecture Photos.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, Fujifilm X-T200 Gallery: The best bang for the buck that $500 has ever bought? Katuhinta runko $449. Alkuaan $699. Julkistettu 23.1.2020. 24 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. Kroppikerroin 1.5x. Joka suuntaan kääntyvä 3.5 tuuman kosketusnäyttö 2.79 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä.

The Online Photographer, Greatest Gifts (Don't Deny Yourself the Best Apertures). Fuji 35mm ƒ/1.4 R.

Kamera & Bild, Kommentar: Photoshop 2021 & AI – både häftig och skrämmande teknik. (silmälasit?).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
  • ...VLK-tuomarointia en tunne. WPY-juryn kanssa olen keskustellut. Tästä ja muiden WPY:n ympärillä työskentelevien ihmisten puheista olen ymmärtänyt, että näitä kisoja ei kannata verrata. WPY:ssä sana "journalism" toistuu usein. VLK:ssa palkitaan teknistä taitavuutta. WPY:ssä vastassa on monta tusinaa täysammattilaisia, jotka tekevät pitkiä projekteja. Esimerkkinä vaikkapa viime vuodelta New Hope for the Florida Panther. Jos joku valittaa Gorshkovin tiikerikuvan taustasta, kannattaisi ennemmin käyttää se aika johonkin hyödylliseen. Vaikka Suomessa kuvataankin paljon, menestyäkseen WPY:ssä pitää oikeasti haastaa niitä konventioita, joita meillä vaalitaan kuin aarretta....
 • Canon Camera Connect (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • full frame on kuollut, eläköön koneoppiminen ja -äly (Kuvankäsittely).
 • Picasa elää vieläkin! (Fotoalbumiohjelmat). No niin, taisi vihdoinkin tämä ongelma ratketa! Ainakin LRC pelaa nyt hyvin, ja importitkin toimivat. Ainoa pulma vielä on metadatan ja face-tunnisteiden tuonti picasasta LRC:hen.
  • Homma meni näin (suunnilleen): ...
 • SIGMA 105mm 2.8 Macro ART pakkaukset jo lähtövalmiina (Optiikka). ...Koska loka-marraskuun vaihteessa on tulossa maailmalla myyntiin SIGMA 105mm 2.8 Macro ART, päätin ottaa riskin ja ennakkovarata sen. Maahantuoja kertoi että Suomeen tulee 10 kappaleen erä. Sain varattua siitä erästä Turun Rajalan kautta yhden itselleni....
 • Halvat ja hyvät step-up/down rinkulat (Optiikka). Ihan vaan ajattelin raportoida tälläisen positiivisen kokemuksen.
 • Panasonic TZ70, outo vika (muut merkit). ...Itsellä on Panasonic TZ100 jossa laajakulmapäässä varsinkin täydellä aukolla kuvan reunat on huomattavan pehmeät, paranee vähän kun himmentää aukkoa...
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Miten toimii R6 ja Godoxin Xpro-triggeri ja salamat yhteen?
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Aseman nurkalta Pasilaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Lenkillä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Sammalkaton alla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (jotenkin herkulliset hillityt värit).
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viiden kuvan panoraama. Pilvinen yötaivas ja kuun valaisema vene. f2.8, 10s, iso 1600 @17mm.

HS, Taloyhtiö valvoo järjestyssääntöjen noudattamista valvontakameroilla – ”Pian ollaan harmaalla vyöhykkeellä”, kiinteistöjuristi sanoo. 22.10.2020. Taloyhtiön osakas kertoo HS:lle, että kameravalvonnan tarkoituksena on selvittää esimerkiksi tilanteita, jotka ovat järjestyssääntöjen vastaisia. Järjestyssäännöt sisältävät määräyksiä muun muassa pysäköinnistä ja roskakatoksen käytöstä.

 • Tallennettu kuva on henkilötieto, jota säätelee tietosuoja-asetus ja tietosuojalaki. Kun henkilö on tunnistettavissa tallenteesta, kyse on aina henkilötiedosta. Taloyhtiön tulee laatia henkilötietojen käsittelystä kirjallinen kuvaus, josta ilmenee muun muassa käsittelyn tarkoitus.
 • ”Jos taloyhtiössä on tehty paljon vahingontekoja ja käyty varkaissa, katsoisin, että se alkaa olla peruste, miksi kuvataan. Ihan huvikseen ei saa kuvata eikä katsella kuvia.”
 • Rikoslain mukaan kotirauhan suojaamia paikkoja ovat asuntojen lisäksi esimerkiksi asuintalojen rappukäytävät, yksityiskäytössä olevat pihat ja niihin välittömästi liittyvät rakennukset. ”Katsoisin, että myös pesutupa on yksityisyyden suojan piirissä, mahdollisesti myös roskakatos”, Lindroos-Hovinheimo sanoo.
 • Sen sijaan Poliisihallituksen näkemyksen mukaan kotirauhan suojaamiin alueisiin eivät kuulu esimerkiksi pesutupa, roskakatos, parkkipaikka eivätkä vintti- tai kellaritilat.
 • Jos kameravalvonta kohdistuu tällaiselle yhteiselle alueelle, valvontaan riittää yhtiökokouksen enemmistöpäätös, Poliisihallituksesta kerrotaan HS:lle. Lisäksi kameravalvonnasta pitää olla näkyvä ilmoitus esimerkiksi kyltein tai tarroin tiloissa, joita valvotaan.

Gotech.fi, Odotettuja uudistuksia Nikon Z 6II ja Nikon Z 7II -järjestelmäkameroihin. 22.10.2020. Uudet Z 6II ja Z7II -mallit tulevat myyntiin loppuvuodesta 2020. Nikon Z 6II maksaa noin 2300 euroa ja Nikon Z 7II noin 3500 euroa.

Visionist.fi, DJI Pocket 2 -minikamera taltioi kiehtovat hetket ultraterävällä 4K-tarkkuudella. 22.10.2020. Lehdistötiedote. Osmo Pocket -minikameran seuraaja on DJI Pocket 2. Paino 117g, minikokoinen. Akut kestävät 140 min yhtäjaksoista kuvausta. Kolmiakselinen gimbaali. 1/1,7 tuuman kuvakenno, 20mm f/1.8. Uusi tarkennus- ja kohteenseurantasysteemi. Still-kuvat 16 tai 64 megaa. Video 4K 60 kuvaa sekunnissa. Myös HDR-väriasetus. Videossa neljä mikrofonia. Hidastus- ja nopeutusvideot. Suoraan someen. Liitäntöjä laajennusosille, kolmijalka, jalustakiinnitys. Kuvaaminen suoraan tai vaikka älypuhelimen kautta. Tai erillisen langattomana ohjausyksikön avulla.

 • Do-It-All-laajennusosassa on paikka jalustalle, Bluetooth- ja Wifi-moduuli, kaiutin, 3,5 millimetrin stereoliitäntä ja langattoman mikrofonin vastaanotin. Muutakin. DJI Mimo -sovelluksella kuvausmateriaalin käsittely ja jakaminen. Editointisovellus on helppokäyttöinen.
 • Hinta 379 euroa. Lisävarusteet 25 - 99 euroa.

Visionist.fi, Tehokas, monikäyttöinen ja kannettava latausasema tuo lisävirtaa matkailuun ja mökeille. 22.10.2020. Lehdistötiedote. Boston Distribution tuo myyntiin akku- ja invertteritekniikan yhdistävän, helposti mukana kulkevan EcoFlow River -latausaseman ja sen kanssa yhteensopivan aurinkopaneelin.

 • EcoFlow River 600- ja EcoFlow River 600 MAX -latausasemat tulevat myyntiin marraskuussa 379 ja 599 euron suositushinnoin.
 • EcoFlow River 600 MAX -lisäakku tulee myyntiin 249 euron suositushintaan.
 • EcoFlow Delta 1300 -latausasema on saatavana 1 399 euron suositushintaan.
 • 110 watin EcoFlow-aurinkopaneeli on saatavana 399 euron suositushintaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Feminist Guide to Sex Education (Illustrated).

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Nikon-photocontest.com. Osallistuminen kilpailuun ei maksa mitään. Kuvan voi ottaa minkä merkkisellä kameralla tahansa. Kuva voi olla otettu milloin tahansa. Kuvaa ei saa olla lähetetty toiseen kilpailuun. Myös skannattu kuva on mahdollista lähettää. Kilpailua on pidetty vuodesta 1969. 440.000 valokuvaajaa, 1.71 miljoonaa työtä. Viime vuonna 33.000 valokuvaajaa, 170 maata, 97.369 työtä. Voittajat julkistetaan heinäkuussa 2021.

Diyphotography.net.

Digital Photography School, Manual Exposure Cheat Sheet for Beginners: How to Expose Manually.

Kamera & Bild, Photoshop & Lightroom får stor uppdatering med AI-funktioner.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilta-Sanomat, Uutuuskirja listasi Suomen upeimmat luontokohteet – tunnetko jo ”Suomen Niagaran?”. 19.10.2020. Viisi putousta esittelyssä.

Seurakuntalainen, Valtteri Mulkahainen: Jumalalle kiitollinen karhukuvaaja. 21.10.2020.

Tivi.fi, Botti tehtailee uhreistaan pornografisia kuvia – jo Facebookin profiilikuva riittää väärennöksen luomiseen. 21.10.2020.

Mikrobitti.fi, Vauhtia vai paljon tilaa? Parivertailussa kiintolevyt Toshiba Canvio Basics ja SanDisk Extreme Pro. 2.10.2020. Tilaajille. Kaksi reilun satasen ulkoista kovalevyä, eroavat toisistaan aika paljon. Aluksi valinta: paljon tallennustilaa vai nopea tiedonsiirto.

 • SanDisk Extreme Pro 500 Gt. Hinta 160 euroa. Tekniikka ssd-levy. Takuu 5 vuotta. Paino 79g. Mahtuu taskuun. Iskunkestävä, sääsuojattu (vesi, pöly). Usb-c-liitäntä, sama kaapeli kuin monessa puhelimessa. 11.2 x 5.8 x 1.15cm. Mukana usb-c - usb-a ja usb-c - usb-c -kaapelit. 20 gigaa siirtyi 36 sekunnissa.
 • Toshiba Canvio Basics 4 Tt. Hinta 120 euroa. Tekniikkaa hdd-levy. Takuu 1 vuosi. Paino 218g. Vähän yli kaksinkertainen kooltaan (vs. SanDisk). Ei kestä pudotusta. 10.9 × 7.8 × 19.5cm. Liitäntänä usb 3.0 micro-b on vähän hankala, aina pitää olla oma erillinen kaapeli. Kuvien ja tiedostojen varmuuskopiointiin sopiva, samaan hintaan 8-kertainen säilytystila. 20 gigaa siirtyi 3 minuutissa.

Tivi.fi, WhatsApp on saamassa tervetulleen parannuksen. 21.10.2020. WhatsApp on useimmille käyttäjille tutuin mobiilisovelluksena. Web-versio on kuitenkin monissa tapauksissa erittäin kätevä. Web-versiosta puuttuu kuitenkin kaksi mobiiliversion tärkeää ominaisuutta: sillä ei voi soittaa sen paremmin ääni- kuin videopuheluitakaan. Vielä.

Älypuhelimista.

 • Io-tech.fi, Uusi artikkeli: Testissä Nokia 8.3. 21.10.2020. io-tech testasi HMD Globalin ensimmäisen 5G-yhteyksillä varustetun älypuhelimen - Nokia 8.3. Vähän kalliimpi, 599 euroa. Reilun viikon käyttökokemukset. Näyttö 6.81 tuumaa.
  • 64 megapikselin pääkamera, f1.9. 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (13 mm), f2.2. 24 megapikselin etukamera, f2.0. 2 megapikselin makrokamera. 2 megapikselin syvyystietokamera. Video 4K 30fps.
  • Hintaansa lukuun ottamatta Nokia 8.3 voisi kokonaisuudessaan olla varsin pätevä kilpakumppani keskihintaluokkaisten 5G-älypuhelinten markkinoilla.
 • Blog.e-ville.com, Kestävä puhelin työkäyttöön – Parhaat mallit 2020. 17.10.2020.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 3 Lightroom Tools to Enhance Your Nature and Wildlife Photography. Texture. Clarity. Dehaze.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan, 21.10.2020. Lightroom-päivitys. Photoshop-päivitys. Windows 10 tarvitaan nyt uusimpiin versioihin (mutta ei kaiketi ACR).

The Online Photographer.

Fotosidan.se, Billig panoramakamera med vätskefyllt objektiv. Lomography HydroChrome Sytton’s Panoramic Belair Camera. Muovia. "Objektiivin" voi täyttää vaikka kahvilla. Kameran hinta on $79. Valovoima f/11. Kiinteä tarkennus.

Kamera & Bild, Mattias A Klum guidar sin egen utställning – digitalt. Fotografiskan näyttely. Lokakuun lopulla kuvaajan digitaalinen opastus. Mutta vain Mastercard-asiakkaille.

Kamera & Bild, Självporträtt i virustider – med Anna W Thorbjörnsson. Uudessa kirjassa tutkitaan (?) omakuvien maailmaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa). Spegekin on herännyt varhaisilta talviuniltaan kommentoimaan voittajakuvaa.
 • Näin kilpailun voittajakuvan ottaja itse vastaa: "Kiitos Spege onnitteluista ja kommenteista. Hieno lukea tuollaisen ammattilaisen miettteitä. Kuva on muuten otettu kahdeksalta aamulla eli voihan tuotakin nyt sitten sanoa päivänvaloksi, koska ei se ole yölläkään otettu. Tuo tunkkaisen rusehtava värimaailma tulee pääosin taustan puisesta laiturista ja kaislikosta. Sommittelu on omasta mielestäni onnistunut. Kilpailussa oli paljon hyviä kuvia, mutta neljä tuomaria ja viidentenä jäsenistön äänet nostivat nyt kuitenkin tämän kuvan voittajaksi. Näin tämä vain nyt menee, meillä kaikilla on oma näkemys hyvästä kuvasta ja jollekin tämä kuva on hyvä ja kuten sinun tapauksessa, joillekin ei.
  • Mitä taas tulee tuohon monitoriin ja kalibrointiin, niin millä perusteella esität että värit olisivat jotenkin kuvassa pielessä? Et ole nähnyt originaalia, tuomarit taasen ovat. Ja kuten varmaan tiedät, kilpailuissa jos ei ole luova sarja, ei kovinkaan paljon voida muuttaa kuvan värimaailmaa, muuten kuva hylätään.
  • Lainaus luontokuva lehdestä 5/2020... "Tämän vuoden tuomaristo oli monia muita vuosia kriittisempi kuvankäsittelyn suhteen, ja joidenkin finalistien tie katkesi liikakuvankäsittelyyn"...
 • Hannu Hautala luopui kuvaamisesta (Sana on melkein vapaa). ...Muistan elävästi miten nuorna kloppina tuli kameralehtien ja joidenkin ulkomaisten opusten ohella innostuttua Hannun kirjoista. Taisi siinä samassa muutama haavekin häivähtää mielessä osoittamassa kohti samoja sivakanjälkiä.
  • Kiitos Herra Hautalalle pioneerityöstä suomalaisen luontovalokuvauksen saralla, hienosta urasta ja kaikkea hyvää tuleviin päiviin.
 • Maastopyöräilijä ammuttu kuoliaaksi UKK Kansallispuistossa! (Sana on melkein vapaa).
 • Canon Camera Connect (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kumman tukiasemaa käytät? Kameran vai puhelimen? Mulla ei ole mitään ongelmia, kun kamera kytkeytyy puhelimen tukiasemaan. Ja se firmis kannattaa päivittää ensin. Canonin sivuilla kerrotaan mitä muutoksia päivitys korjaa.
 • UV - ultravioletti - valokuvaus (Digikuvaus).
 • Piirtopöytä ongelma (Kuvankäsittely). Windows Ink se siellä sotkee. Vaihtoehtoja on toistaiseksi kaksi:
  • 1) Wacomista laitat LR:lle omat asetukset, joissa otat windows ink:n pois käytöstä. Kaikki toimii hienosti paitsi painetunnistus -> maskien pensselöinnissä ei voi kynän paineella määrittää tummuutta
  • 2) Jättää Windows Ink:n päälle: Paineentunnistus toimii, mutta LR ja monet muut ohjelmat tökkivät erilaisten säädinten käytössä. Koko windows ink -juttu tuntuu olevan yksi murheenkryyni ja bugikasa.
 • Tarkenuksesta (Minolta, Olympus).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). a.k.a. Räksä.
 • Made In Germany (Järjestelmädigit).
 • Se ensimmäinen BMW malli (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Lokakuinen pihakattaus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ratakettu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Minidokkari kesän ukkosmyrskyistä syksyiseen linnunradan loisteeseen:
 • Radiomastot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Juu, HDR toimis luultavasti paremmin. Tämä on kolmen käsivaralta otetun 0.3s valotuksen pystykuvan panoraama. Olisi pitänyt käyttää pidempää aikaa, kun ei riittänyt potku nostaa varjoihin tätä parempia yksityiskohtia. Piti vetää vielä tumma pää tukkoon, kun ensimmäinen yritys jäi niiden osalta harmaaksi. Jälkikäteen huomasin myös, että olis pitänyt saada vasemmalle lisää tilaa. Jatkettava harjoituksia :)

Petteri Hautamaa, Sinisuohaukkaonnistumisia. 21.10.2020. Alkusyksyn suohaukat ovat jääneet osaltani kuvaamatta aivan liian monena vuotena. Jotenkin aika ei vaan koskaan riitä panostamaan niihin syksyllä, yleensä päällä on joku muu projekti tai leipätyössä pitää kiirettä. Tänä syksynä eräs nuori sinisuohaukka sattui asettumaan toviksi ihan työpaikkani lähelle Haltialan pelloille.

 • Kuvauskaveri keksi panostaa naamioitumiseen, mikä oli tämän kokeilun tärkein viisastenkivi. Turha patsastella avoimesti linnunpelättimenä, ei haukka silloin kaarra lähietäisyydeltä, ellei nyt ihan mahdoton honkkeli osu kohdille. Moni kuvailee suohaukat auton tarjoamasta piilokojusta, mutta edellytyksenä on saada ajettua auto oikeille linjoille sinne missä haukan saalistusreittikin kulkee. Aina se ei ole helppoa. Myös kuvausasento auton sivuikkunasta on aika kenkku ja hyvin hallittava sektori kapea.

Ville Suorsa, Iltapäiväretki Maristonpakoille. 16.10.2020. Maristonpakat on Kalajoen keskustan lounaispuolelle ja Hiekkasärkkien pohjoispuolelle sijoittuva melko luonnontilainen metsäalue, jossa kulkee monipuolinen liikuntareitistö. Alueen nähtävyyksiä ovat mm. valoisat harjumänniköt ja avoin hiekkainen dyyninlaide, jossa männyt ovat kasvattaneet massiivisenkomeita juurakkoja. Alue sopii hyvin päiväretkeilyyn, ja aivan Maristonpakkojen kupeessa on Vihaslahden alue, jossa on lintutorni, makkaranpaistopaikka sekä muita retkeilyrakenteita. 16 kuvaa.

Timo Suvanto, Facebook, Yhdet digitoinnit vielä ja sitten lasku. 20.10.2020. 6x6-negatiivien digitointi käy aika sutjakkaasti oheisella metodilla. Kääntyvät takanäyttö on ehdoton vaatimus. Tällä metodilla pystyy digitoimaan noin kolme kuvaa minuutissa, kun kuvista on ensin eroteltu jyvät akanoista.

Olli Kanerva, Morning at Lake Littoistenjärvi. 20.10.2020. Last week I finally had some time to stop over at Lake Littoistenjärvi in the morning. All pics are shoot handheld, the first one is a panorama of three portraits. 8 kuvaa.

 • Bodies: E-M1 Mark III and E-M1X, lenses: M.Zuiko 12-100/4, 40-150/2.8 and 300/4.

Seutuneloset.fi, Luontokuva-kilpailun voitto Orimattilaan. 20.10.2020. Oikeastaan pitäisi otsikossa olla sarjavoitto, Sommittelu- ja muoto.

Mobiili.fi, DJI julkisti Pocket 2:n – pienikokoinen vakautettu 4K-kamera. 20.10.2020. DJI Pocket 2 on seuraaja vuonna 2018 esitellylle Osmo Pocket -kameralle. Uutena HDR. Ja zoom. Sensori isompi, f/1.8 aukko. Neljä mikrofonia. Yhdellä latauksella 140 minuuttia. Paino 117g. Myynti 1.11.2020. $349, Creator Combo $499.

Länsiväylä, Helsingin pelastuslaitos alkoi kuvata paloja robottilennokilla – muistuttaa muuta kameraväkeä pelisäännöistä: "Kännykällä kuvannut ajoi kolarin". 20.10.2020. Dronea käytettiin Vuosaaren vanhan puukoulun palon yhteydessä 16. lokakuuta. Siinä olevan lämpökameran kuvaa hyödynnettiin pelastustöissä

Rajala Blogi, Muokkaa videoita suoraan puhelimellasi. 20.10.2020. Sony. Movie Edit add-on on kuvanmuokkaus sovellus älypuhelimille, joka tukee kuvanvakautusta tasaisten videoiden luomiseksi ikään kuin gimbaalia käyttäen ja mahdollistaa älykkään rajaamisen.

 • 1. Sovelluksen avulla voit hyödyntää kameran gyroskoopin tallentamaa dataa ja vakauttaa videoitasi kätevästi suoraan puhelimella.
 • 2. Videokuvausta älykkäällä rajauksella
 • 3. Muokkaa ja jaa videot helposti sosiaalisessa mediassa
 • 4. Vaihda toistonopeutta ja trimmaa otosten pituuksia
 • 5. Tuo videoita muokkausta varten

Tivi.fi, Kameravalmistajan nimissä kalastellaan tietoja – varo uutta huijausta. 20.10.2020. Australialainen Blackmagic Design tunnetaan erityisesti laadukkaista mutta edullisista ammattikameroistaan ja DaVinci Resolve -editointiohjelmistostaan. Ammattikäyttöönkin sopivasta Resolvesta on tarjolla erittäin laaja ilmaisversio, jolla on lukuisia käyttäjiä myös Suomessa. Nyt yhtiö on joutunut ikävän tempun uhriksi.

 • Blackmagic Design tiedotti virallisella Twitter-tilillään, että sen nimissä on lähetetty sähköpostia DaVinci Resolven käyttäjille. Sähköpostissa pyydetään klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Blackmagicin mukaan yhtiö ei ole lähestynyt ketään moisilla viesteillä vaan kyseessä on silkka huijaus.

Helsingin Uutiset, Upeat kuvat: Lukijat ikuistivat Helsingin ruskan. 20.10.2020. Toinen pystykuvista esitetään jostain syystä vaakakuvana. 7 kuvaa. Osa kuvista niin terävöitettyjä että silmiin sattuu.

Nikon Suomi Facebook-sivut. 5.10.2020. Ei enää päivitetä ainakaan pohjoismaisia sivuja, ne ajetaan alas. Eipä tule mieleen mitään muuta kuin kuluja ajetaan samalla mahdollisimman. Samoin tietenkin suomenkielisten palveluja. Pian nämäkin sivut kuulemma poistetaan. Jatkossa sitten suomalaisetkin kirjoittavat Nikon UK -Facebookiin.

 • "Hey all! We are merging our local Facebook pages into one, which means shorter response times from our support and an opportunity for our local fans to interact with each other on an international level. You do not have to do anything to keep up, we solve it! Hope you like our new site that will be launched soon."
 • (ihan mahtavaa, että suomalaisetkin voivat nyt olla tekemisissä toisten maiden valokuvaajien kanssa! Kiitos edesmennyt Suomen Nikon!)

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Ensiarviot iPhone 12:sta ja iPhone 12 Prosta julki maailmalta – designia ja kameroita kiitellään, akunkestossa hieman takapakkia. 20.10.2020.
 • Mobiili.fi, Huippuluokan Sony Xperia 5 II -älypuhelin tuli myyntiin Suomessa. 20.10.2020. Sonyn viimeisin Xperia 5 II -älypuhelinmalli on tullut tänään 20. lokakuuta myyntiin Suomessa. Aiemmin puhelin oli jo ennakkomyynnissä. Xperia 5 II:n suositushinta Suomessa on 899 euroa.
 • Ilta-Sanomat, Uusi kasvot upottava sovellus leviää nopeasti Suomessa – tiedä nämä asiat ennen kuin lataat. 20.10.2020. Sosiaalisessa mediassa suomalaisten keskuudessa kerää parhaillaan nostetta Reface-niminen sovellus, jolla on mahdollista upottaa oma naamansa Hollywood-elokuvista tuttuihin pätkiin. Lopputuloksena on video, jossa hahmot on varustettu käyttäjän itsensä naamalla. Sovellus on noussut Suomen suosituimpien listalle.
  • Kysymys on deepfake-ilmiön hauskanpitoon tarkoitetusta muodosta. Deepfakella tarkoitetaan teknologiaa, jossa tekoälyn avulla liimataan kasvot videolla olevalle hahmolle.
  • Reface on maksullinen sovellus, mikä on hyvä merkki. Sillä on maksuton kokeilujakso, ja täyden version saa tilausmaksua vastaan. Sovellusten maksullisuus tarkoittaa sitä, että maksuvälineenä on raha käyttäjän itsensä sijaan. Ilmaissovellukset tekevät rahaa usein arveluttavin keinoin, sillä ihmisten henkilökohtaiset tiedot ovat käypää valuuttaa.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, Nikon Z5 Field Test: Does Nikon’s most affordable full-frame mirrorless deliver high-end performance? Runko + Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3, Suomen hinta on 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

The Online Photographer.

Fotosidan.se, Vår tid på jorden, Mattias A. Klum. Tukholman Fotografiska. 16.10.2020 - 7.3.2021.

Kamera & Bild, Fujifilm X-S10 ärver egenskaper från storebror X-T4. Marraskuun lopulla myyntiin. Runko 11.000 kruunua. Runko + FUJINON XF18-55mm F2,8-4, 15.000 kruunua. Runko + FUJINON XF16-80mm F4, 16.000 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa).
 • Maastopyöräilijä ammuttu kuoliaaksi UKKansallispuistossa! (Sana on melkein vapaa).
 • Minkä arvoinen on Manfrotto 128 jalusta? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • UV - ultravioletti - valokuvaus (Digikuvaus).
 • mistä ostaa LR classic (Kuvankäsittely). Nyt kävi niin, että päivitin Windows 10:iin, menetin vanhat asennukset enkä löydä Lightroom 5:n asennuspakettia koodeineen mistään. Minulla alkaa olla ideat loppu mihin se on piilotettu ja on todennäköistä että se on kadonnut lopullisesti. En lähde periaatteestakaan kuukausirosvoukseen, joten nyt on tarve uudelle ohjelmalle.
  • Lukeeko mikään noista kilpailijoista tiedot Lightroomin tietokannasta mahdollisimman pienellä käsityöllä? Avainsanat, niiden luokittelu, GPS-koordinaatit ja muu metadata ovat tärkeimpiä. Tingin kuvankäsittelyominaisuuksista tarvittaessa ja tehdyt käsitelyt saavat mennä, jos toinen ohjelma käyttää erilaisia toimintoja. Ohjelman pitäisi osata käsitellä Canonin RAW-tiedostoja 5D3:een asti. Voin maksaa jonkin kertakorvauksen, jos on odotettavaa että lisenssi toimii useita vuosia, mutta kuten sanoin, jatkuvia maksuja en ala ohjelmista maksaa. Röyhkeällä tyhjästä rahastuksellakin on oltava rajansa.
 • Picasa elää vieläkin! (Fotoalbumiohjelmat). Päädyin sitten Lightroomin Classic-versioon Picasan korvaajana, mutta arvatkaas miten se sujuu?
  • Asensin kokeiluversion ja näyttää metadata ja kasvojentunnistustiedot siirtyvän LR:ään. Ostin lisenssin ja aloitin siirron harjoittelun. Nyt alkoi varsinainen hulabaloo! LR kaataa koko pc:n ja buuttaa sen vaihtelevin välein. Kun puhelimen kuvien import kaatoi heti kättelyssä pc:n, otin yhteyttä Adoben tukeen. Etäyhteydellä helppari tutki hetken ja päätyi päivittämään Nvidian softan. Vaikutti hetken toimivan, ja taas uusi krässi. Otin uudelleen tänään yhteyden helppariin, ja sehän kertoi heti kättelyssä, että kun win10 on päivitetty 2004-versioon, eivät Adoben softat enää pelaa!!! Sanoi että palaa edelliseen versioon 1906 vmsno. Kun katselin päivtysten palautusta ohjauspanelista, siellä seisoo, että ei voi palauttaa kun 10 päivän aikaikkuna on ohitettu!!!!! Prkl!
  • Mites nyt suu pannaan? Onko muilla samoja ongelmia?
 • Epson SC-P600 tulostuspää tukossa (Printterit, skannerit). Mulla menee jätelavalle vajaa 4 vuotta vanha SC P-7000. Harmi, oli kiva tulostin. Vaikka oon tulostanut viikottain, suutintesti näytti hyvältä.....mutta r-a-i-t-a-a lykkää vaikka tekis mitä.
  • Tilalle tuli 100 kg kevyempi SC-P900. Aika uus vekotin, mustekasettia orotellaan jotta sais jatkaa tulostamista.
  • (piti oikein tarkistaa Epson SC P-7000:n paino. 144 kg. ...).
 • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM - uusi legenda (Optiikka). Tänään räntäsateen kesken posti toi tämän pimeiden putkien ruhtinaan mulle.
  • Rakenne on kuin suurennettu kopio RF70-200 objektiivistä. Tämän osalta en ole ihan varma, jääkö jalustapanta kiinni objektiiviin vai ei. Toistaiseksi rakenteen osalta moitittavaa ei ole kuin VVS samalla tavoin kuin 70-200:ssa (kyseessä täsmälleen sama osa). Lisäksi huomiona, että zoomin kiristys ei taida olla tiukimmassa asennossaan yhtä tiukka kuin EF100-400 II:ssa.
  • Pariin kesysorsaan kävin tätä iltasella sateen tauottua testaamassa. Ensivaikutelma R5:n perässä jälleen lupaava. Valotus oli 1/200 - 1/500, f/7.1 ja ISOt huiteli 3200 - 12800. Ei siis mikään varsinainen aktionkuvauskeli tälle tuubille...
  • Tarkennus pysyi suhthyvin sorsan silmässä, paitsi kokosukeltajien kohdalla toki tarkennus hukkui hetkeksi kokonaan. Puolisukeltajien osalta tarkennus pysyi linnussa ja löysi pääsääntöisesti hyvin silmän automaattisesti uudelleen. Ei malta odottaa, että saa tämän kombon kanssa kuvattua jotain mielenkiintoisempaa hyvässä valossa. Tosin sitä ehkä joutuu odotteleen helmikuun loppupuolelle asti. Siihen asti menee varmaan tinttien kuvaamiseksi.
  • Tähän putkeen loppuu mun kaluston vehtaus tälle vuodelle. Edelleen olen sitä mieltä, että vaihto Canonin pelittämään järjestelmään kannatti.
 • Tarkenuksesta (Minolta, Olympus).
 • Tiedote Olympukselta (Minolta, Olympus).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Lassi Kujala kommentoi. Ei tullut tänäkään vuonna räksällä vuoden luontokuvakisan voittoa.
  • Vuonna 2018 1. sija
   viime vuonna 2019 2. ja 3. sija
   ja tänä vuonna 2020 2. sija.
  • Lassi Kujala, FB, Vuoden luontokuva ja palkitut kuvat on julkaistu - ohilento oli sitä kirjaimellisesti. 17.10.2020.
  • (eiliset DCN uutiset kertaus:
   Räksä = Sony RX10 IV. Julkistettu 12.9.2017. 20 megapikselin kompaktikamera. Tuuman sensori. 24-600mm, 25-kertainen zoom, F2.4-4. 4.5 askeleen kuvanvakaaja. Kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö, 1.44 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 2.359 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 24pfs. Popup-salama. ISO 100 - 12800. Video 3840 x 2160 @ 30p. Paino 1095g. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Suomen hinta on 1.850 euroa (aika käsittämätön... sentään yli 3 vuotta sitten julkistettu kompaktikamera... ja tässä se 100 euron alennuskin... Toisaalta ei tarvitse sitten ostaa ensimmäistäkään objektiivia... Syksyllä 2017 hinta taisi olla 2.500 euroa, maaliskuussa 2018 hinta oli 2.100 euroa. Käsittämättömän hyvin on pitänyt arvonsa. Jostain syystä. Lassi Kujalalle pitäisi antaa kaikesta Suomen myynnistä provikat.).
 • Panasonic TZ70, outo vika (Muut merkit). Käytettynä ostettu.
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit). Mukava pikku pommi x-s10 julkasun lopussa tuli, kun ilmoittivat 28 päivä lokakuuta x-t3 uusi firmis 4.0 ja voi sanoa kylläpä kelpaa.
 • Made In Germany (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 8 viestiä.
 • Aseman nurkalta Pasilaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kalmakurjenkosken mylly (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Usva verhoo tunturia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ratakettu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Lokakuinen pihakattaus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tälläinen sommitelma löytyi asumattoman omakotitalon pihalta. Infrapunakuva...
  • Hyvä etten ehtinyt ihastella ensilunta..eloisia ovat,kuin vasta jätetty paikoilleen.Kaikkea sitä etsivä löytää.

Rajala Blogi, Visuaalinen tunteiden tulkki. 19.10.2020. Atte Mäläskä valokuvaa Suomen kuumimpia artisteja, mutta luottaa isältä opittuihin asioihin. Ihmiskontakti on tärkeää ja tunne pitää ilmetä kuvassa. Atte Mäläskän tekemisestä huokuu ilo. Helsingissä sijaitsevalla studiolla nauretaan ja iloitaan, vaikka välillä kohdetta pyydetäänkin vakavoitumaan. Kontakti ihmiseen on ensiarvoisen tärkeää ja se on opittu omalta isältä kaajanilaisessa studiossa.

Teemu Saloriutta, Kevytretkeilijöiden tapaaminen Liesjärvellä 17.-18.10.2020. 19.10.2020. Paikalle löysi tiensä reilut 15 repun keventämisestä kiinnostunutta vaeltajaa ja maantieteellistä edustusta oli pääkaupunkiseudun lisäksi erityisesti Turun ja Tampereen suunnalta. Varusteista eniten keskustelua syntyi majoitteista ja repuista, joita molempia oli näytillä laaja joukko. Oma reppunikin Atom Packs The Mo herätti paljon kiinnostusta. Eikä ihme, sillä sitä ei pääse kovin helposti missään näkemään livenä.

 • Lisäksi mieleeni jäi keskustelu kuoritakeista: yleinen mielipide on kallistumassa siihen, että kyllästeettömät takit kuten Columbia OutDry alkavat olla jo parempia kuin perinteiset kuoritakit.
 • Ihan kaikkia esillä olleita varusteita en ehtinyt kuvata, mutta tässä katsaus muutamiin majoitteisiin ja reppuihin: ...

Journalisti nro 7, ilmestynyt 24.9.2020. Seuraava numero ilmestyy 22.10.2020.

 • Otavamedian yt-neuvottelut päätökseen: 30 työntekijän työt päättyvät, valokuvaus ulkoistetaan. 14.10.2020. Valokuvaajia houkutellaan irtisanomisen jälkeen jatkamaan töitä freelanceyrittäjinä. Talossa työskentelee tällä hetkellä noin kymmenen valokuvaaja tai kuvatoimittajaa. Neuvottelut työntekemisen mallista ovat edelleen kesken. Lappalaisen mukaan kuvaajat ovat suhtautuneet järjestelyyn ainakin alustavasti avoimin mielin.
  • ...Savolainen rinnastaa kuvaajien ulkoistamisen koulujen siivoojien tilanteeseen. “Jos siivoja siivoa edelleen samaa koulua, mutta heikommilla ehdoilla, niin kyse on peitejärjestelystä eikä yrittäjänä toimimisesta. Tärkeää on, että kuvaajat voivat aidosti toimia yrittäjinä eivätkä ole sidottuja vain Otavamedian töihin”, Savolainen sanoo.
 • Pienoiskopterin lennättäminen on helpompaa kuin sopivan laitteen löytäminen. Moni ammattikuvaaja harkitsee pienoiskopterin eli droonin ostamista. Sen valinta on aina kompromissi. Journalisti keräsi vinkit droonin hankintaan.
  • Sopivan droonin valinnassa tärkein kriteeri on kuvanlaatu. Freelancekuvaaja Eemeli Hepola kuvaa paljon televisioon, joten hän tarvitsee HD-laatuista kuvaa. HD on yleisimmin katsottujen televisiokanavien lähetyslaatu, mutta paremman lopputuloksen saa kuvaamalla 4K-laatua, joka on neljä kertaa tarkempaa kuin HD-laatu.
   • Hepola käyttää työssään kahta droonia. Pienemmässä on kaksinkertainen zoomi. Se maksaa ohjaimen kanssa noin
    1.500 euroa.
   • Toinen laite maksaa tarvikkeiden kanssa noin 10 000 euroa. Sen ohjaamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Kuljetuslaatikko on pienen matkalaukun kokoinen eli 50 senttiä leveä ja 60 senttiä korkea. Laite painaa akkujen, linssien ja tarvikkeiden kanssa noin 25 kiloa.
   • Droonit mahdollistavat hienojen videoiden tekemisen, mutta monet kuvaajat käyttävät niitä vain valokuvien ottamiseen. Hepola kertoo saavansa keskittyä pelkästään ilmakuviin vain harvoin, joten mukaan pitää ottaa aina myös videokamera linsseineen, mikrofonit, jalusta ja vara-akut. Siksi pienikokoinen drooni olisi kätevämpi, vaikka niiden kuvanlaatu on isoja laitteita heikompi.
 • Perinteinen pressikortti muuttuu tilattavaksi – digitaalinen kortti päivittyy automaattisesti. Digitaalista korttia käyttää jo melkein 12 000 jäsentä. Kortin ulkoasu muuttuu vuodenvaihteessa Journalistiliiton uudistuvan ilmeen mukaiseksi. Pressikortti ja digitaalinen pressikortti todistavat haltijansa olevan ammattimainen journalisti.

Tuomas Heinonen, MrJan Gear – Boris IV – Laadukas kamerareppu vaativalle käyttäjälle. 18.10.2020.

Hilavitkutin.com, royalty_now_ -Instagram-tili muuntaa vanhoja kuninkaallisia nykymaailman kasvoiksi varsin onnistuneesti! Kuvia. 19.10.2020. Vanhat maalaukset ja vanhat valokuvatkin ihmisistä näyttävät jostain syystä erilaisilta kuin ihmiset tänä päivänä. Tässä luodaan melko onnistuneita ”porttauksia” vanhoista kuvista nykypäivään. Tekstin ja kuvien lisäksi myös video, kesto 6:14.

 • Picuki.com, royalty_now_. Tulos ei varsinaisesti näytä valokuvalta, näyttävät tietokoneella tehdyiltä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Playing War Games on American Soil, in Photos.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • Capture The Perfect Vista With These 4 Top Photography Tips.
 • ePHOTOzine Daily Competition Challenge Winners Week 2 October 2020.
 • Sony Alpha A7S III Review. Julkistettu 28.7.2020. Täyskennoinen 12 megapikselin peilitön järjestelmäkamera, videon käyttäjille suunnattu. Viidesosa Sony A7R IV:n pikselimäärästä. ISO 80-102400. Videot tallennetaan ISO 80-409 600. Sonyn mukaan 15 valotusaskeleen dynaaminen alue. Kuvanvakaaja 5.5 stoppia. Joka suuntaan kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.44 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 9.44 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 10fps. 4K video 120p. UHD 4K videossa on ihan pieni kroppi. 1080p sitten aina 240 kuvaa sekunnissa. 16-bittinen raw ulkoiselle tallentimelle. Kaksi sd-korttipaikkaa (CFexpress Typa A, myös UHS-I tai UHS-II). Wi-Fi (molemmat alueet), Bluetooth. Sääsuojattu. Yhdellä latauksella ottaa 600 kuvaa. Paino 699g. Sony Alpha 7S III tuli myyntiin syyskuussa noin 4 400 euron hintaan.
  • Sony a7S vuonna 2014, Sony a7S II vuonna 2015. Edellisestä tämän sarjan mallin julkistuksesta on jo monta vuotta. Vuosien odotukset kohdistuivat uuteen Sony a7S III -malliin. Sony on kulkenut eri tietä kuin muut videoon keskittyneet valmistajat, sensorin resoluutiosta ei ole välitetty, 6k on jätetty sivuun, samoin 8k. Sen sijaan on Sony keskittynyt 4k -videoon, standardiin, jota käytetään vielä useita vuosia, laajasti. Ja tehnyt tähän liittyvät asiat mahdollisimman hyvin. Vaikka onkin vain 12 megapikselin sensori.
  • Uuden liitännän kautta on mahdollista tallentaa 4-kanavaista ääntä, lisälaite.
  • Eikö tämä kamera olisi oikein sopiva ottamaan hämärässä still-kuvia. Ehkä osittain, mutta Sony a7S III ei ole mitenkään ylivoimainen tässä suhteessa kilpailijoihin verrattuna. Yksityiskohtien puute 12 megapikselin still-kuvissa ei ole hyvä asia. Suuri osa hämäräkuvauksen ns. hyvyydessä ei ole tässä mallissa tulosta isoista sensorin pikseleistä vaan syynä 'dual-gain sensor design'.
  • Kaikenlaista hyvää on jatkossa luvassa Sony-kameroiden ostajille. Ei suinkaan vähimpänä valikoiden uudistaminen (vuosien moittiminen on vihdoin auttanut). Ja uudet huipputarkat elektroniset etsimet. Iso osa videota kuvataan näytöltä, siksi vähän outoa, että tässä Sonyssa on ensi kertaa huipputarkka EVF.
  • Sony on sitten kolmas kameravalmistaja, joka tarjoaa kuvaajille mahdollisuuden käyttää still-kuvissa HDR. Sama HEIF-tiedostoformaatti kuin Canonilla, mutta Panasonicin HLG gamma/gamut.
  • Elektroninen etsin, katselukulma 41 astetta, 25mm katseluväli (eye-point). Silmälasin käyttäjille hyviä uutisia, katselukulman voi supistaa 35 asteeseen ja katseluvälin nostaa 35mm:iin.
  • Valikoissa on nyt kosketusnäyttö mukana, vihdoinkin.
  • Suomen Sony, a7S III.
  • Tekniikan maailma, Sony esitteli uutuuskameransa, jota vaativan videokuvaajan on vaikea vastustaa – Tässä Sony Alpha 7S III:n tärkeimmät numerot ja ominaisuudet. 28.7.2020.
 • Fujifilm XF Fujifinon 50mm f/1.0 R WR Lens Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Automaattitarkennus, Fujin X-mountille. Siis kroppikennoisille. Polttovälivastaavuus 76mm. Nopein automaattitarkenteinen peilittömille tarkoitettu. Testirunkona Fujifilm X-T4. Suomen hinta on 1.700 euroa.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 35 Clever Examples of Toy Photography.

Thom Hogan, 19.10.2020. Mikä webbi-kameraksi.

Fotosidan.se, Dokumentärfotosalongen 2020 avgjord. Norrköping. Kolme 5.000 kruunun stipendiä jaettiin (ei kovin isoja summia).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Kokemuksia Canon EOS R6 rungosta. 16.10.2020. (Asiantuntijan painavaa asiaa).
Peilitön Canon EOS R6 on ollut nyt 1,5 kk käytössä ja olen sitä useissa eri olosuhteissa päässyt käyttämään. Stillkuvaus alkaa hiljalleen tulemaan tutuksi, mutta videointi on vielä avaamatta. Siihen pitää perehtyä talven myötä paremmin.

 • Ensimmäisessä osassa kirjoitin ajatuksia sekä ensikosketuksesta Canonin R6:seen. Nyt osa asioista on on vahvistunut ja osa ei “harmita” enää samalla tavalla. Lähdetään käymään asioita läpi.
 • Akunkesto. Akun tyypit. AKKU: LP-E6, LP-E6N, LP-E6NH vai tarvikeakku.
 • Tarkennusnopeus ja -tarkkuus. Silmätarkennus.
 • Kuvien määrä.
 • Aamupano -kahvimuki.
 • Äänettömyys.
 • ISO-arvojen ja tarkennus hämärässä. Käytettävä 12800.

Facebook, Lassi Kujala, Vuoden luontokuva ja palkitut kuvat on julkaistu - ohilento oli sitä kirjaimellisesti. 17.10.2020. Ai miksikö? No siksi että tämä oli kolmas vuosi peräkkäin, kun kolkuttelin Räksän avulla ottamillani kuvilla sitä ykkössijaa ja jälleen tavoite lensi niukasti ohitse. Olisi pitänyt nimetä kuva ehkä hieman toisin. Tosin kyllähän tästä viimeistään voi päätellä, ettei se Räksä nyt ihan turha laite voi olla koskapa sillä on näitä palkintosijoja irronnut kolmessa vuodessa peräti neljä kappaletta.

 • Vuonna 2018 1. sija, viime vuonna 2019 2. ja 3. sija ja tänä vuonna 2020 2. sija.
 • Vuoden Luontokuva 2020.
 • Sarjavoittajat 2020. Sieltä sitten E. Muut eläimet. Syön silmilläni. Sirke Vaarma.
  • Ja sarjan E toiseksi sijoittunut Ohilento. Kukahan mahtaisi olla kuvaaja. (melko erikoinen kuva...).
 • Räksä = Sony RX10 IV. Julkistettu 12.9.2017. 20 megapikselin kompaktikamera. Tuuman sensori. 24-600mm, 25-kertainen zoom, F2.4-4. 4.5 askeleen kuvanvakaaja. Kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö, 1.44 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 2.359 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 24pfs. Popup-salama. ISO 100 - 12800. Video 3840 x 2160 @ 30p. Paino 1095g. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Suomen hinta on 1.850 euroa (aika käsittämätön... sentään yli 3 vuotta sitten julkistettu kompaktikamera... ja tässä se 100 euron alennuskin... Toisaalta ei tarvitse sitten ostaa ensimmäistäkään objektiivia... Syksyllä 2017 hinta taisi olla 2.500 euroa, maaliskuussa 2018 hinta oli 2.100 euroa. Käsittämättömän hyvin on pitänyt arvonsa. Jostain syystä. Lassi Kujalalle pitäisi antaa kaikesta Suomen myynnistä provikat.).

Rajala Blogi, Kultaista jäätä: olympialumilautailijan matkassa. 18.10.2020. On kuvausten viimeinen päivä, ja Jaakko Posti kilpailee aikaa vastaan. Keväinen lämmittävä aurinko on saapunut Pohjois-Suomeen. Lumi sulaa, vesi muuttuu valkoisesta siniseksi ja Kilpisjärven rannat ovat liukkaita ja petollisen sohjoisia. Jaakko ja ammattilumilautailija Antti Autti ovat jättäneet moottorikelkkansa viiden tai kuuden kilometrin päähän Termisvaaran tunturista ja kömpivät nyt suksilla ”surkeassa lumessa laakson pohjalla”. He toivovat pääsevänsä huipun nopeasti sulavalle jäätikölle ajoissa. Sony α7R III.

HS, Syysloma mallia 2020. 15.10.2020. Ulkoilu ja retkeily lähimaastossa tai vaikkapa loma Levin viime talven lumilla värittivät eteläsuomalaisten perheiden syyslomaa. 17 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: USA:n vaalikampanjat huipentuvat, Thaimaassa protestoitiin istumalla. 18.10.2020. Viisi kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Tivi.fi, Some ei pysy hallinnassa, tietojen vuotaminen pelottaa? Jumbo auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi. 17.10.2020. Softa-arvio. Sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävälle kertyy melkoinen historia vuosien varrelta. Mainostajat hyödyntävät tietoja, ja esimerkiksi Facebookiin lisätty julkinen sähköpostiosoite ja puhelinnumero voivat päätyä myös vääriin käsiin. Jumbo varmistaa, että some pysyy hallinnassa.

 • Jumbon käyttöönotto alkaa sähköpostiosoitteen kirjoittamisella. Sovellus tarkistaa heti, onko se vuotanut tietomurroissa ja varoittaa halutessa ilmoituksilla, jos tällaista tapahtuu jatkossa. Seuraavaksi liitetään sovellukseen suojattavat tilit. Ilmaisversiolla voidaan säätää Google-, Facebook- ja Twitter-tilejä. (esim. kaikkien Adobe-käyttäjien emailit vuotivat vuosia sitten massiivisessa tietomurrossa...).
 • Maksullinen Plus-versio lisää tuettujen palvelujen listaan Instagramin ja Facebook Messengerin ja Pro-versio myös LinkedInin. Prossa on myös mainosten seurannan esto sekä luottokorttien ja passin väärinkäytön seuranta. Plus- ja Pro-version hinnan voi itse valita 3,99-8,99 ja 9,99-15,99 euron kuukausimaksun väliltä.

Mtvuutiset.fi, Mieletön tarjous vei Marcelon ökyrikkaiden luottokuvaajaksi Hollywoodiin – avautuu MTV Uutisille erikoisesta työstään julkkisten kanssa: "Ei ylärajaa budjetille". 18.10.2020. Chileläinen 42-vuotias valokuvaaja. Asuu tällä hetkellä Suomessa, suomalainen vaimo.

Iltalehti, Sara Chafakin kuvakohu on karu muistutus siitä, millaisessa maailmassa elämme – sosiaalisessa mediassa mihinkään ei voi luottaa. 16.10.2020. Vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak on jo vuosia ilahduttanut Instagramissa seuraajiaan kuvilla, joissa hän poseeraa viimeisen päälle huoliteltuna. Omakuviensa lisäksi Chafak on jakanut tilillään upeita otoksia esimerkiksi herkkuja notkuvista pöydistä ja henkeäsalpaavista maisemista, ja hänen seuraajansa ovat ihastelleet kuvia niiden kommenttikentissä.

 • Seuraajia Chafakilla on palvelussa liki 140 000, ja kun hän julkaisee kuvan, kerää se poikkeuksetta tuhansia tykkäyksiä. Yksi esimerkki Chafakin somekuvista on lokakuussa 2018 julkaistu upea syysmaisema. Metsän siimeksestä napatussa kuvassa aurinko pilkistää puiden välistä tunnelmallisesti, ja seuraajat ylistävät otosta sen kommenttikentässä.
 • – Luonnon monimuotoisuus on kaunista ja niin ovat myös ajatukset, jotka ovat täysin rehellisiä, Chafak kirjoitti englanniksi julkaisemansa kuvan yhteydessä.
 • Tällä viikolla paljastui kuitenkin, että tässäkin paratiisissa on käärmeensä. Lukuisat Chafakin tilillä julkaistut kuvat ovat jotain aivan muuta kuin seuraajat ovat saattaneet olettaa. Useita kuvia on napattu kylmästi lupia kyselemättä netistä, eikä niillä ole mitään tekemistä Chafakin arjen kanssa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Top Tips On Abstract Cross Polarisation Photography.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: October 18, 2020. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussa lyhyistä kuvauksista.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Don't Forget Your Towel! 18.10.2020. Sitaatti kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille. Maailman ainoa viisiosainen trilogi. Douglas Adams kuoli vuonna 2001.

 • (Yllättäen suomalainen kirjasarjan kuunnelma vetää ihan hyvin vertoja englanninkielisille alkuperäisteoksille...).
 • (Virallisesti suomalaista kuunnelmasarjaa ei ole saatavana esim. Yle Areenasta. Mutta ks. esim. YouTube.)

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2020 (Sana on melkein vapaa). ...Petrille lämpimät onnittelut menestyksestä! Monet pääskysenlennot on saatu tännekin ihailtaviksi, kiitokset niistä. Ei miun mielestä menny väärään paikkaan titteli....
 • takanappitarkennus (back button focus) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ... miksi niitä kahta nappia kannattaisi painaa yhtäaikaa, kun yksikin riittäisi?
  • Kun laukaisin ja tarkennusnappi ovat vastakkaisilla puolilla runkoa, niin molempia painaessa ote tukee kameraa. Ote on ainakin mulle hyvin luonteva, etusormi laukaisimella, peukalo tarkennusnapilla ja muut sormet painavat kameraa kämmenpohjaa vasten. Sama toimii myös pystykuvauskahvan kanssa. Ja monasti haluan tehdä tarkennuksen erikseen juuri tiettyyn kohtaan ja pysyvän siinä. Mulla on eri setuppeja, joiden välillä voi vaihtaa suht. nopeasti.
 • Canon Camera Connect (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Mustavalkokuvat värikuviksi! (Kuvankäsittely). Löytyykö foorumilaisilta tietoa ja näkemystä mitkä olisivat parhaimpia ohjelmia vanhojen mustavalkokuvien muuttamiseen värikuviksi? Ensisijaisesti etsin ilmaisia ohjelmia, ja PC:ssä pyörivää ohjelmaa (en nettipohjaisia virityksiä).
 • Tarkenuksesta (Minolta, Olympus). Kysyisin olympuksen tarkennuksesta. Ostin matkakameraksi viitisen vuotta sitten OM-D E-m10 mk2:n. Hankin siihen myöhemmin Olympuksen 60 mm makron. Ongelmana on se, että kameran tarkennus toimii huonosti. Olen käyttänyt yleensä yhtä tarkennuspistettä, mutta pieniä kohteita kuvatessa tarkennus osuu johonkin muuhun kuin kohteeseen tai sitten se sahaa edes takaisin tai ei osaa tarkentaa mihinkään.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Dustin Abbot: "I’m loving using the Canon EOS R5…I just wish those great RF lenses weren’t so stinkin’ expensive!"
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Posse (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Kommentoijat avaavat, miksi kuva on heidän mielestään ihan onnistunut.
 • Itäkeskus 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja linkki josta voi katsoa miltä näytti vuosikymmeniä sitten.
 • Joko vaihdoit? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Maaliskuu -14 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Se ensimmäinen BMW malli (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (aivan oudon näköinen bmw).
 • Sunrise (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (ei Avenue).
 • Kalmakurjenkosken mylly (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Täällä tulee käytyä pari kertaa vuodessa,koskessa on nyt ennätysvähän vettä. Laitan parit kuvat iltavalossa ja yksi yökuva. Syksyn ensimmäisen koskikaran näin,normaalisti on mennyt kuun loppuun,jos ei sitten ole koko kesää ollut... Yksi kuva myös telellä kuvattuna,jota ei tule harrastelua paljon.
 • Yövalot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Lottovoiton ympäristöä (linkkikuvia) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uuden retken satoa, edelleen samoilla kulmakunnilla, samalla karttalehdellä. Nyt löytyi todellinen aikakapseli yhden tien päästä. Naamiointikoulun priimuksen lopputyö (kuva 0) taitaa olla uusinta rautaa alueella, yksityiskohdasta (1) päättelin kulkineen saattaneen olla takatuuppari skoda. Ajopelin ympäristössä kaikenlaista maatalousrompetta katon alla ja taivasalla, malliksi minulle ennen näkemätön käsikäyttöinen pikkutappuri (tai niin ainakin oletan) (2). ...
 • Drive.google.com, aikakapseli. 11 kuvaa.
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rauman kirkko.

Vuoden Luontokuva 2020. Tänä vuonna 40. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 17.10. Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Turussa kulttuurikeskus Logomossa. Vuoden Luontokuvaksi valittiin Petri Pietiläisen ”Rakentaja”.

 • Kilpailun tuomareina toimivat Arto Ketola Keravalta, Annika Lindblom Tammisaaresta, Esa Ringbom Akaasta ja Lars Sundström Karjaalta. Heidän lisäkseen viidentenä tuomarina loppukilpailuun päässet kuvat pisteytti Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenäänestykseen osallistunut jäsenistö.
 • Loppukilpailun 90 kuvasta järjestettiin lisäksi suosikkikuvaäänestys, johon pääsivät ottamaan osaa Suomen Luonnonvalokuvaajien Facebook-ryhmän jäsenet. Näin valikoitui Vuoden Luontokuvakilpailun Yleisön suosikkikuva, ”Maaginen valo”, joka sai myös kilpailun Vapaa ja luova -sarjassa toisen palkinnon.
 • Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2020 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.
 • Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.
 • Sarjavoittajat 2020. 9 kuvaa.
 • Palkitut 2020. 36 kuvaa.

HS, Vuoden luontokuva on harvinainen otos haara­pääskystä pesänrakennus­puuhissa – Kuvaaja Petri Pietiläinen asettui samalle tasolle kohteensa kanssa. Vuoden luontokuva -kilpailun voittajaksi on valittu Petri Pietiläisen haarapääskykuva Rakentaja. Tänä vuonna 40. kerran järjestetyn Vuoden luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 17. lokakuuta Turussa kulttuurikeskus Logomossa. ”Yleensä tämän linnun näkee vain lennossa, mutta tässä kuvaaja on onnistunut pääsemään samalle tasolle kohteen kanssa”, tuomaristo kuvailee tiedotteessa.

 • Pietiläinen, 55, otti kuvan Helsingin Vuosaaressa Pikku Kallahden pohjukassa eräänä toukokuisena aamuna viime vuonna. ”Lähdin ennen auringonlaskua Uutelaan tiirojen kalastusta seuraamaan, mutta siinä ei mitään ihmeellistä syntynyt. Lähdin polkemaan Aurinkolahden rantaviivaa, ja huomasin, että merivesi oli laskenut. Siinä oli haarapääskyjä hakemassa lietteeltä pesämateriaalia”, Pietiläinen kertoo puhelimitse.
 • Pietiläinen asuu Helsingissä ja työskentelee it-alalla suuressa kansainvälisessä firmassa. Työ on usein hektistä ja hermoja kiristävää. Siksi luontoon pääsy on henkireikä. ”Kun pääsee kameran kanssa istumaan rannalle ihailemaan auringonnousua, se tekee hyvää".
 • Pietiläinen on lähettänyt aiemminkin valokuviaan erinäisiin kilpailuihin. Aiemmin hän on saanut Vuoden luontokuva -kilpailussa kunniamaininnan. Hänen valokuvansa pääsi nyt myös maailman suurimman luontokuvakilpailun Wildlife Photographer of the Year yleisöäänestyskategoriaan. Sen tulos ratkeaa helmikuussa.
 • Vuoden luontokuva -kilpailun voitto oli todellinen yllätys. ”Yleensä tieto mahdollisesta voitosta on tullut jo paria kuukautta aikaisemmin, joten olin jo menettänyt toivoni, kun puhelu viimein tuli syyskuun alkupuolella. Hyvältähän se tuntui.”
 • Vuoden luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa, ja kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 35 000 euroa. Vuoden luontokuva -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna ennätysmäärä kuvia: Yli 15 000 kuvaa kaikkiaan 864 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa.
 • Yle, Kuva haarapääskyn pesänrakennuspuuhista kotiutti vuoden luontokuvatittelin. 17.10.2020. Pietiläinen kertoo tiedotteessa, että voittokuva on otettu Helsingin Vuosaaressa. Hän oli seurannut savea ja muuta pesänrakennusmateriaalia keränneitä haarapääskyjä kahtena aamuna, osan ajasta aivan maanpinnan tasolta. – Parhaat tilanteet osuivat ensimmäiseen aamuun, ja tuloksena syntyi kuva nimeltään Rakentaja, hän sanoo.
 • Iltalehti, Vuoden luontokuva on otos haarapääskystä pesänrakennuksessa – Katso sarjojen voittajakuvat. 18.10.2020. Vuoden 2020 luontokuvaksi on valittu Petri Pietiläisen valokuva Rakentaja. Voittajakuva keräsi tuomariston kehuja sommittelusta, pystyrajauksesta ja taidokkaasta hetken tallentamisesta.
 • Etelä-Suomen Sanomat, Orimattilalainen Petri Koivisto otti luontokuvakisan sarjavoiton upealla otoksellaan. 17.10.2020.

HS, Kuvia Suomesta osa 57. Pohjolan Japani. 18.10.2020. Japanissa maskien käytöllä on satojen vuosien historia. Suomalaisetkin oppivat, jopa yllättävän nopeasti. Valokuvaaja Akseli Valmunen kuvasi maskin käyttäjiä Helsingin joukkoliikenteessä. 43 mustavalkokuvaa.

Suomen Canon, Kasvokkain: Ossi Saarinen kuvaa kaupunkiluontoa. 18.6.2019. Ossi Saarinen on hankkinut satojatuhansia Instagram-seuraajia kaupunkiluonnosta ottamillaan kuvilla, jotka ovat useimmiten Helsingin kaduilla ja Espoossa otettuja hellyttäviä eläinkuvia. (eipä haittaa, että Canon nostaa esille uudestaan tämän artikkelin...).

Kouvolan Sanomat, Näin Kouvolan syksy hehkuu lukijoiden kuvissa – Äänestä oma suosikkisi. 17.102.2020. Esillä 25 kuvaa.

Iltalehti, Kaipaatko koskematonta erämaata? Katso upeat kuvat harvojen vierailemasta kansallispuistosta. 17.10.2020. Lieksassa sijaitseva Kolin kansallispuistoa on tänä vuonna ollut tavallistakin suuremmassa suosiossa. Mutta luonnon ystävät löytävät pohjoiskarjalaisesta pitäjästä muutakin ihailtavaa, kuten Ruunaan kosket sekä Patvinsuon kansallispuiston.

 • Viimeinen kuva, "Suolla voi kulkea pitkospuita pitkin". Klikkaamasin isommaksi. Pienestä kuvasta jotenkin näin, että pitkospuut leijuvat korkealla ilmassa. Isoa kuvaa piti katsoa useampi sekunti, ennenkuin aivot käänsivät pitkospuut maan tasalle.

Iltalehti, Latasitko someen toisen ottaman kuvan? Lain rikkominen voi johtaa sakkoihin. 17.10.2020. Selvitimme, miten kuvia voi käyttää sosiaalisessa mediassa. Otimme tarkasteluun Facebookin ja sen omistaman Instagramin käyttöehdot sekä käytännöt tekijänoikeuden alaisen sisällön käsittelemiseen.

 • – Lataamalla kuvan esimerkiksi Instagramiin tai Facebookiin, annat näille toimijoille palveluiden sopimusehtojen mukaisesti oikeuden käyttää kuviasi. Sen sijaan muut kuin käyttöehdoissa mainitut tahot tarvitsevat aina tekijänoikeuden haltijan luvan kuvan käyttämiseen, Pirhonen kertoo.
 • Valokuvat ovat tekijänoikeudella suojattuja teoksia, joten niiden kanssa tulee olla tarkkana. Tekijänoikeuksien rikkominen voi johtaa sakkorangaistukseen. – Valokuvat ovat teoksia, joita suojataan tekijänoikeudella tai tekijänoikeuden lähioikeudelle niin sanotulla valokuvaoikeudella. Suomen tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa oikeuden valmistaa teoksesta kappaleita. Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa myös oikeuden määrätä teoksen saattamisesta yleisön saataviin, jona pidetään esimerkiksi sen lataamista internettiin, Pirhonen kertoo.
 • Tekijänoikeuksia rikotaan silloin, kun joku muu lataa palveluun toisen ottaman kuvan tai videon tai kopioi sen. Myös kuvakaappaukset ja näyttökuvat, joita on otettu kuvasta, lukeutuvat tähän.
 • – EU-tuomioistuin on eräässä ratkaisussaan todennut, että kun tekijänoikeudella suojattu teos ladataan ilman oikeudenhaltijan lupaa jollekin muulle nettisivulle kuin missä tämä teos on alun perin julkaistu luvallisesti, on kyse teoksen saattamisesta uuden yleisön saataville luvattomasti, sillä teoksen oikeudenhaltija ei voinut ottaa huomioon tällaista antaessaan alkuperäisen luvan teoksen julkaisuun.
 • – Valokuvaa ei siis saa ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa laittaa verkkoon, eikä julkaista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Se, että ilmoitetaan tekijän nimi ei riitä, Pirhonen toteaa.
 • Tilanne on kuitenkin eri, kun käyttäjät jakavat toistensa julkaisuja palvelussa tarkoitetulla tavalla. Esimerkiksi Instagramissa käyttäjät voivat jakaa toistensa tarinoita ja kommentoida niitä.

Tivi.fi, Testissä Fuj:tech 1080p – hyvä webkamera kohtuulliseen hintaan. 17.1020.2020. Varsinainen testi on maksumuurin takana. Fuj:tech 1080p on kohtuuhintainen verkkokamera, joka ohentaa ostajansa kukkaroa vain 50 euron verran.

Iltalehti, Pojat levittivät teinitytöstä vähäpukeisia kuvia – korvausten saaminen vaati tytöltä ja äidiltä vuosien taistelun. 17.10.2020. Poliisi tutki asiaa, mutta epäillyt olivat tekojen aikaan alle 15-vuotiaita.

 • Julkisuudessa pitäisi puhua enemmän siitä, että alle 15-vuotiaat voivat joutua maksamaan korvauksia teoistaan. Hänen mielestään viime aikoina on korostettu liikaa sitä, että nuoret eivät joudu teoistaan oikeuden eteen. Nuorten pitäisi myös miettiä, miten omat teot vaikuttavat toisiin ihmisiin.
 • (eipä tosiaan ole tehty oikeuden saamista helpoksi, kyse on kuitenkin syyttömästä osapuolesta...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Photography as Therapy: How To Keep Your Mind Positively Occupied.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, The Most Popular Large Format. Miksi 4x5 oli suosituin (Britanniassa 5x4).

Diyphotography.net, Anamorphic lens: What is it and why you should use it.

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 82: Bästa sättet att nå ut som fotograf. Podcast, keto 56:35. Ärrän surauttelua on nautinto kuulla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • takanappitarkennus (back button focus) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Niinpä, eli jos ei haluakaan tarkentaa jatkuvasti, vain takanappitarkennus on toimiva ratkaisu.
  • Idea on juurikin siinä että voi tarkennuksen jälkeen sommitella kuvan niin että kohde on jossain muualla kuin tarkennuspisteen kohdalla vaikka onkin AF-C aina päälle, ja silti ottaa miten monta kuvaa haluaa, vaikka sarjalla.
 • Minkä arvoinen on Manfrotto 128 jalusta? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • IR kuvien käsittely (Kuvankäsittely).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Giorgios (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kulkijat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Edelleen Uunisaaren edustalta: Tässä vielä samasta aiheesta päiväsaikaan, sama ranta, eri tausta: ... Väreinä.
 • F-600 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja vielä yksi kuva.
 • Itäkeskus 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Itäkeskus/Itäväylä. Infrapuna, B&W versio..
 • Posse (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Vuoden Luontokuva 2020 -festivaali pidetään koronaohjeita noudattaen Turun Logomossa lauantaina 17.10.2020 klo 12 alkaen. Laadukkaan saliohjelman lisäksi Logomon avarissa aulatiloissa ovat nähtävinä kaikki palkitut kuvat sekä runsaasti jäsenten luontokuvanäyttelyitä. Lisäksi messuosastoilla on paljon kiinnostavaa luontokuvauksen ystäville. Messuille on vapaa sisäänpääsy.

----Vuoden Luontokuva, Palkitut 2019 (viime vuoden palkitut). Kaikkia 39 palkittua kuvaa pääsee selaamaan. Samasta osoitteesta löytyvät aiempien vuosien palkittuja kuvia. Aina vuoteen 1980 asti.

(kertaus DCN Uutiset 20.9.2020)
        Vuoden Luontokuva 2020.

 • 10.9.2020. Tuomaristo valitsi ensimmäisellä tuomarointikierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Semifinalistiksi pääsy edellyttää, että vähintään yksi tuomari on esittänyt kuvaa jatkoon. Kilpailun tulokset julkistetaan Turun Logomossa 17.10.2020.
 • Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaiseta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, yhteensä 90 kuvaa. Ne tuomaristo pisteytti vielä uudelleen.
  --- Semifinalistikuvat, 31-sivuinen pdf. Kuvaaja ja kuvien nimet. Tuttuja nimiä. Myös Digicamera.netin foorumilaisia.
 • Kilpailuun lähetettyjen kuvien määrät sarjoittain:
  A Kasvit ja sienet 1 664 kuvaa
  B Linnut 3 757 kuvaa
  C Maisemat 2 818 kuvaa
  D Nisäkkäät 1 340 kuvaa
  E Muut eläimet 1 445 kuvaa
  F Sommittelu ja muoto 1 822 kuvaa
  G Luonto ja ihminen 1 317 kuvaa
  H Nuoret 486 kuvaa
  I  Vapaa ja luova 638 kuvaa
 • 11.9.2020. Vuoden Luontokuva 2020 -festivaaliohjelma. Vuoden Luontokuva 2020 -festivaali pidetään koronaohjeita noudattaen Turun Logomossa lauantaina 17.10.2020 klo 12 alkaen. Laadukkaan saliohjelman lisäksi Logomon avarissa aulatiloissa ovat nähtävinä kaikki palkitut kuvat sekä runsaasti jäsenten luontokuvanäyttelyitä. Lisäksi messuosastoilla on paljon kiinnostavaa luontokuvauksen ystäville. Messuille on vapaa sisäänpääsy.
  ---Festivaaliohjelma (pdf).
 • Vuoden Luontokuva 2020. 1.10.2020. Finalistikuvat ja kuvamäärät. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun osallistuneista 15 287:stä kuvasta tuomaristo valitsi ensimmäisellä kierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 241 kuvaa 155 kuvaajalta.
  • Finalistit ja kuvamäärät. 2-sivuinen pdf. Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Turun Logomossa lauantaina 17.10.202. Ensimmäisellä sivulla ohjelma. Toisella sivulla sitten Finalistikuvaajat ja kuvamäärät.

Rajala Blogi.

Petteri Hautamaa, Kätevä tuplalaturi - Hähnel procube 2. 14.10.2020. Kesällä 2019 kamerakalustonvaihdon yhteydessä hankkimassani Sony A9 rungossa tuli mukana yhden akun laturi, mutta A7 III runko taas ei sisältänyt laturia lainkaan. Hankin tämän johdosta edullisen karvalakkilaturin kahdelle NP-FZ100 akulle. Kahden akun laturille tulee peilittömien kanssa helposti käyttöä, etenkin kun kuvaa aktiivisesti kahden rungon taktiikalla. Halpislaturi oli kotikäytössä ihan ok, mutta todella kookas ja hitaanpuoleinen Sonyn omaan laturiin verrattuna.

 • Procube vaikuttaa myös nopealta vehkeeltä, tyhjän NP-FZ100 akun lataaminen vie vain jotain puolitoista tuntia. Selkeistä lcd-näytöistä voi seurata akun latautumista prosentteina. Kokonaisuutena Procube vaikutti todella pätevältä ostokselta, etenkin kun noin 70€ hinta on halpa Sonyn omaan yhden akun laturiin (noin 120€!) verrattuna.
 • ---(DCNU kertaus 10.10.2020). Diyphotography.net, A review of Hähnel Pro Cube2 battery charger. Suomessa laajalti myynnissä. Hinnat vähän alle 80 euroa.
 • ---(DCNU kertaus 16.7.2020). The Online Photographer, Hahnel ProCube2 Battery Charger. Mike on käyttänyt tätä vain kotona, ei matkoilla. Mutta on ollut tyytyväinen. Kaksi akkua kerralla latauksessa. Ja nopea. Eri kameramerkeille vähän erilaiset versiot. Ja myös AA-akkujen lataus onnistuu. Hintaluokka $80.
 • ---(DCNU kertaus 15.6.2020). Dpreview.com, Looking to upgrade your camera battery charger? The Hähnel ProCube 2 is worth considering. Testi. Kaksi akkua kerralla. Vaihto-osien avulla Canon, Nikon, Panasonic/Olympus, Sony. Vaihto-osat $12. Hinta $80. Hähnel on tunettu merkki. Arvosana 4 * / 5 *.

Mtvuutiset.fi, Sara Chafak julkaisi Instagramissa muiden ottamia kuvia – asiantuntijat kertovat nyt, mikä on tekijänoikeus ja miten sitä tulee noudattaa sosiaalisessa mediassa. 16.10.2020. Miss Suomi 2012 ja somevaikuttajana tunnettu Sara Chafak joutui keskiviikkona kohun silmään, kun selvisi, että hänen Instagram-tilillään on kuvia, jotka eivät ole hänen omiaan. Pian somealustoilla alkoi kiivas keskustelu siitä, saako omalla Instagram-sivustolla julkaista kuvia, jotka ovat toisen ottamia, ilman sen alkuperää tai kuvan ottajaa mainitsematta.

 • Chafakilla on Instagram-tilillään 136 000 seuraajaa. Hän tekee myös kaupallisia yhteistöitä eri yritysten kanssa. Chafak ei ole kuitenkaan käyttänyt yhteistyöpostauksissa muualta lainattuja kuvia. Somealustoilla keskusteltiin myös siitä, että voiko tällaisesta, muiden kuvien ottamisesta hyötyä rahallisesti. Vastaus on ei.
 • – Kun vaikuttaja käyttää aktiivisesti sosiaalista mediaa ja jakaa niitä kuvia, joita seuraajat ihastelevat ja joihin he reagoivat, niin kyllä se edesauttaa brändien halua tehdä yhteistyötä. Se voi auttaa tienaamista, mutta ei suoraan sillä sisällöllä kuitenkaan rahaa saada.
 • – Esimerkiksi rikoslain mukaisen tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkistön yksi edellytys on, että tekijänoikeuslakia rikotaan ansiotarkoituksessa. Tunnusmerkistö edellyttää kuitenkin myös esimerkiksi teon aiheuttamaa huomattavaa haittaa tai vahinkoa.
 • Chafak oli vastannut somekäyttäjälle seuraavalla tavalla: "Totta kai, kaikki jotka tuottaa ja jakaa kuvia, haluaa, että niiden kuvia jaetaan. Niiden duuni menisi alta, jos heidän kuvia ei jaettaisi eteenpäin."
 • – Sara on joutunut valtavan lynkkauksen kohteeksi. Se ei ole mielestäni ok, vaikka onkin tehnyt selkeän virheen ja se virhe on tuotu julki. Loppujen lopuksi tämä on kuitenkin hyvä asia, sillä me kaikki voimme oppia tästä, vaikka Sara onkin se, joka tästä joutuu nyt osaltaan kärsimään. Monelle tällaiset asiat ovat saattaneet tulla yllätyksenä.
 • Myös esimerkiksi omia hää- ja koulukuvia julkaistessaan sosiaaliseen mediaan voi huomaamattaan rikkoa tekijänoikeutta.

Iltalehti, Tällaisia kettukuvia et ole nähnyt ennen - painimista, hippaa ja hölmöilyä. 16.10.2020. Yhdysvaltalaiskuvaaja, muutama kuva.

Io-tech.fi, Sony julkaisi mielenkiintoisen Spatial Reality Display -näytön. 16.10.2020. SR Display mahdollistaa stereokooppisen 3D-mallin katselun eri kulmista ilman mitään lisälaitteita seuraamalla käyttäjän silmien sijaintia ja renderöimällä kohteen käyttäjän katseen kannalta oikeasta kulmasta. 15.6 tuumaa. Marraskuussa myyntiin. $5.000. Vain yksi katselija.

 • Sonyn lehdistötiedotteen mukaan sen ohjelmistokehityskitti on yhteensopiva Unity- ja Unreal Engine -pelimoottoreiden kanssa, mikä helpottaa näytön käyttöönottoa erilaisissa projekteissa. Yhtiön mukaan näyttöä on testikäytetty muun muassa autoteollisuudessa ja elokuvamaailmassa.
 • Prnewswire.com, Sony Electronics Launches Groundbreaking Spatial Reality Display, Bringing Creators' Designs to Life .

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Sugen på att ha en bild av Christer Strömholm på väggen? Julisteita tunnettujen ruotsalaiskuvaajien valokuvista. Offset-painatus. Koon mukaan julisteiden hinnat, 399 kruunua - 995 kruunua. Koot 30 x 40cm, 50 x 70cm ja 70 x 100cm.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • IR kuvien käsittely (Kuvankäsittely). Ja kuvia myös.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Eilisiin kysymyksiin useampikin pitkä ja perusteellinen vastaus... (_pakkoluettavaa_ R6-hankintaa harkitsevalle). Tässä se eilinen kysymys vielä uudestaan:
 •    ---Olisi kiva jos joku R6:n hankkinut kertoilisi lisää omia näppituntumiaan näistä:
  • - Pimeässä tarkentaminen ja kuvaaminen verrattuna aiempiin Canonin peilillisiin.
   - Hämärässä kuvatun valokuvamatskun laatu ja työstettävyys verrattuna aiempiin Canonin peilillisiin.
   - Videon laatu ja työstettävyys verrattuna aiempiin Canonin peiillisiin - sekä hämärässä että runsaassa päivänvalolämpötilan valossa.
   - Omia havaintoja ja tuntemuksia työskentelyn/harrastamisen nautittavuudessa tapahtuneista muutoksista.
   - Muita omia oivalluksia, kokemuksia ja mielipiteitä.
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Kaksi videota jaksoin eilen näistä II-malleista katsoa. Ei kyllä onnistunut Nikon lisäämään mun kiinnostusta siirtyä peilittömään oikeastaan ollenkaan. Tottakai nopeuslisä on aina hyvä juttu, mutta krittisemmän videon mielestä nämä nyt lisätyt jutut oli hyvin pitkälti niitä mitkä ois pitäny olla jo edellisissä malleissa 2 vuotta sitten, eikä mitään oikeasti uutta nyt tullut.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Kalasatama - Teurastamo linjalta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Anttola, kokkeileppa kuulevia kuulosuojaimia, esim peltor tai msa sordin.. siis jos haluat kuulla hipin äänen.. muutama tuttu puolikuuro metsämies käyttää niitä, koska ei muuten kuule lintuja. Vahvistavat ääniä aika paljon ku ruuvaa nupit kaakkoon..:)...
 • Päijät-Hämeen valoviikko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vielä parina iltana kerkeisi uusia kuvaamisia. Tuosta vesitornista mulla on yksi timelaps, mutta sekin pitää uusia, kun käytin 10s viivettä ja se oli hieman liian pitkä (2min -> 8s). Esikatselussa video ainakin aukeni. Sihtaus hieman pielessä, mutta se johtuu siitä, että mun jalustan puhelinkiinnike peittää 70% näytöstä.
  • Nisuca.pic.fi, timelapse-video, kesto 8 sekuntia. HD.
  • ...ja nämä + aiemmat kuvat on puhelimella otettuja...
 • F-600 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Ford. Ruostetta ja väriä.

HS, Vuoden nuori taiteilija Aapo Huhta vangitsee valokuviinsa mestarillisesti hetkiä, jolloin tuttu muuttuu oudoksi – eikä muokkaa tai lavasta mitään. 15.10.2020. Näyttelyarvostelu. Valokuva ei ole viaton taidemuoto. Olisi helppo ajatella, että kameran laukaisinta painaessa filmille tallentuu välitön, muokkaamaton todellisuus. Näin ei ole: näemme kuvassa sen, mitä kuvaaja haluaa meidän näkevän.

Ilta-Sanomat, Yksi Suomen sota­historian tunnetuimmista valokuvista ”heräsi eloon” – tämä tiedetään kuvan tapahtumista Ihantalassa 1944. 16.10.2020. Kolme suomalaissotilasta kävelee täysin räjähtäneen T-34-panssarin ohitse Ihantalan tiellä. Etummaiset miehet kantavat olallaan panssarinyrkkejä ja katse on savuavassa rauniossa. Tämä kuva on erittäin tunnettu sota-ajan valokuva.

 • Tänä syksynä kyseinen kuva ”heräsi eloon” Twitterissä, kun väritettyjä sotakuvia julkaiseva @jhlcolorizing-tili twiittasi sen pari viikkoa sitten.
 • Facebook, Sotahistoriaa väritettynä.
 • Instagram, jhlcolorizing.

Mynewsdesk.com, Canon, Vuoden Luontokuva 2020 julkistetaan lauantaina 17. lokakuuta. 15.10.2020. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailun tulokset julkistetaan Turun Logomossa lauantaina 17. lokakuuta Vuoden Luontokuva -festivaalin yhteydessä. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna yli 15000 kuvaa 864 kuvaajalta. Näistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, on tuomaristo valinnut 241 kuvaa 155 kuvaajalta.

 • Vuoden Luontokuva, Palkitut 2019. Kaikkia 39 palkittua kuvaa, pääsee selaamaan. Samalta sivulta pääsee katsomaan myös aiempien vuosien palkittuja kuvia. Aina vuoteen 1980 asti.

Avplus.fi, Canon PowerShot ZOOM -taskukokoinen superzoom-kamera valo- ja videokuvaukseen. Käteen sopivalla 12 megapikselin uutuuskameralla pääsee lähelle kohdetta. Täysin automaattisessa Canon PowerShot ZOOM -kamerassa on 100 mm:n ja 400 mm:n polttovälin objektiivi. Full HD -video. Optinen kuvanvakain. Myyntiin joulukuussa, svh. 350 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Fujilta uutta.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #30 – Sony on the A7SIII and Emerging Technology. Podcast, kesto 33:35. Tekstiäkin. Sisällysluettelo.

The Online Photographer, Predictions from the Past. Ennustuksia vuodelta 1994.

Fotosidan.se, En dag i idrottens Sverige - fotoprojekt med Bildbyrån. Tavallinen lauantaipäivä, 10.10.2020, Ruotsi. Pro-kuvaajat dokumentoivat 12 tunnin ajan urheilua. Keväällä 2021 sitten iso näyttely.

 • Endagidrott.se. Projektin omat sivut. Urheiluaiheisia kuvia paikkakunnittain. Paljon.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvan pikselikoon määrittäminen ei onnistunut (Info ja Palaute). Ongelmia ja ratkaisuja(kin). (Vain kirjautuneille).
 • Nikon Z6, linnut lennosta (Digikuvaus).
 • IR kuvien käsittely (Kuvankäsittely).
 • Linkkejä objektiivien testeihin (Optiikka).
 • Canon EOS M50 Mark II (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit.)
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
  Olisi kiva jos joku R6:n hankkinut kertoilisi lisää omia näppituntumiaan näistä:
  • - Pimeässä tarkentaminen ja kuvaaminen verrattuna aiempiin Canonin peilillisiin.
   - Hämärässä kuvatun valokuvamatskun laatu ja työstettävyys verrattuna aiempiin Canonin peilillisiin.
   - Videon laatu ja työstettävyys verrattuna aiempiin Canonin peiillisiin - sekä hämärässä että runsaassa päivänvalolämpötilan valossa.
   - Omia havaintoja ja tuntemuksia työskentelyn/harrastamisen nautittavuudessa tapahtuneista muutoksista.
   - Muita omia oivalluksia, kokemuksia ja mielipiteitä.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Tienvarsikokoelma 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Missä olet hassel? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Illan hämärtyessä talvella... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lentokoneet, helikopterit ja muut lentävät vekottimet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Päivitin kameran Sony A7Riii -> A7Riv ja otin testikuvan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Optiikkana Sony 100-400 /4.5-5.6 GM OSS. Laivakuva, Bore, Turku.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa.
 • Päijät-Hämeen valoviikko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Ei ihan pärjää Helsingin valoviikoille Orimattilan kaupungitalon edustaa.
 • Kulkijat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uunisaari. Pimeällä kuvattu.
 • Giorgios (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ostin kirpparilta vitosella Nikon ES-1 duplikointisovittimen ja testasin sitä mv-negalla. Ymppäsin sen siis Canonin EF50/2,5 macroon ongelmitta (52mm kierre). Kroppikennosta johtuen en saanut koko nega-aluetta kuvattua, mutta kaapista löytyi sopivat stepuprenkaat, jolla sain negan riittävän kauas. Ja tässä aiemminkin esillä ollut nega viime vuosituhannelta, nyt vielä valotuksen haarukoinnilla ja PS:n HDR:llä yhdistettynä (+-1 aukko)
 • Temiksen fotokuvatukset 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ensin veryttelyksi 2 puhelimella otettua lintukuvaa. Aivan oudon näköinen lintu.
  • Sitten päästään itse asiaan, 8 kuvaa: Koppasin uskollisen valokuvauksellisen työkaluni, legendaarisen Sony A7Ärrkakosen, mukaani ja hyppäsin metrojunaan - en vielä alle tälläkertaa (elämä on liian laiffia sellaiseen). Hetken mielijohteesta jäin pois Kalasataman pysäkillä, aikomuksenani tutustua sen voimakkaasti muuttuvaan ympäristöön!

Hel.fi, Hakasalmen huvilan uusi näyttely Ismo Höltön valokuvista on kiehtova aikahyppy 60-luvun helsinkiläisten arkeen. Minihameet ja moppitukat, purkutyömaat ja betonilähiöt, itsevarmat kaupunkilaiset ja maalta muuttaneiden hämmennys. Ismo Hölttö valokuvasi 1960-luvun Helsinkiä ja helsinkiläisiä ikuistaen muutosten ja myllerrysten vuosikymmenen arjen tasolla. Taitavan ihmiskuvaajan teoksista on koottu näyttely, joka avautuu Hakasalmen huvilassa 16.10.2020. (...kirjakin lienee tulossa...).

 • Ismo Hölttö – Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä 16.10.2020–28.8.2021
 • Hakasalmen huvila, Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. Mannerheimintie 13 B.
 • Suomen Wikipedia, Ismo Hölttö.
 • Ismo Hölttö on vastaanottanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1969 ja toisen kerran vuonna 1992, kun Hölttö kokosi omakustanteisen kirjan, Ihminen pääosassa, joka koostuu 1960-luvun henkilökuvista.
 • Valtion taiteilijaeläke, valokuvataide, 2002.
 • Ateneum, Ismo Hölttö. 10.4.2015 - 31.5.2015.
 • Valokuvataiteen museo, Suomea tämäkin. Kesästä 1966 alkaen kaksi valokuvaajaa kiersi Pohjois-Karjalaa. Helsinkiläiset Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille syrjäseuduille.
 • HS, kuukausiliite, Kuvia 60-luvun suomalaisista. 9.4.2015. Tilaajilel. Toimittaja Ilkka Malmberg tutkiskelee valokuvaaja Ismo Höltön kuvia 60-luvulta. Höltön kuvien näyttely avautuu Ateneumissa perjantaina.
 • Google-haku, Ismo Hölttö.

HS, Lehtisaarelainen kettu toi voiton. 14.10.2020. Maailman parhaat luontokuvat on taas valittu kymmenien tuhansien joukosta. Nuorisosarjan pääpalkinnon voitti 17-vuotias suomalaiskuvaaja Liina Heikkinen. Kouvolalainen Liina Heikkinen, 17, sai tiistaina The Young Wildlife Photographer of the Year- eli Vuoden nuori luontokuvaaja -palkinnon Lontoon luonnonhistoriallisen museon järjestämässä Wildlife Photographer of the Year -kilpailussa. Heikkinen voitti siis kilpailun nuorisosarjan pääpalkinnon. Aikuisten sarjassa pääpalkinnon voitti venäläinen Sergei Gorškov.

 • Wildlife Photographer of the Year -kilpailu on arvostettu kansainvälinen luontokuvakilpailu, ja sen eri sarjoihin lähetetään vuosittain kymmeniä tuhansia kilpailukuvia ympäri maailmaa. Tänä vuonna kuvia lähetettiin yli 49 000. Aikuisten sarjan voittajan Sergei Gorškovin kuvassa on uhanalainen amurintiikerinaaras, joka hieroo mahaansa ussurinpihtapuuta vasten.
 • Tämän vuoden Wildlife Photographer of the Year -kilpailussa pärjäsi hyvin Heikkisen ohella myös Jorma Vahala, joka sai kunniamaininnan kilpailun Kasvit ja sienet -sarjassa kuvallaan Stream of Light. Viime vuonna Antti Haataja sai kunniamaininnan Eläimiä ympäristössään -sarjassa kuvallaan Polar Night Hare.
 • 13 kuvaa, isommiksi klikkaamalla.
 • Yle, Kouvolalainen Liina Heikkinen voitti toisen pääpalkinnoista luontokuvakisassa – katso 10 upeaa otosta ympäri maailman. 14.10.2020. Heikkinen viihtyy piilokojussa ilman somea. Haaveissa on kuvata susia ja leijonia.
 • Iltalehti, Liina Heikkisen upea otos kähveltäjäketusta voitti kansainvälisessä luontokuvakisassa. 14.10.2020.
 • Eikä tässä vielä kaikki, lisää suomalaismenestystä. Tämän vuoden kilpailuun lähetettiin yhteensä 49 162 kuvaa ja finaalikierrokselle pääsi 3865 kuvaa. Näistä 100 kuvaa palkittiin ja 25 kuvaa valittiin WPY People's Choice kategorian jatkoon. Näistä saa sitten yleisö äänestää suosikkinsa, aika äänestykseen on 2.2.2021 asti.
  • Wildlife Photographer of the Year, The People's Choice Award. Viides rivi, vasemmanpuoleisin kuva. Mitäs löytyykään. White Danger. Kuvan ottaja Petri Pietiläinen. Sivua vähän alaspäin vierittämällä löytyy lisää tietoa. Kuva otettu: Sonya 9. 100–400mm f4.5–5.6 lens. /500 sec at f8 (-0.7e/v).
  • Petripietilainen.fi, Kuvat. Siitä vain selailemaan. Klikkailemalla löytyy alihakemistojen alihakemistoja jne.
 • Petapixel.com, Wildlife Photographer of the Year Awards Highlight Rare Animals.
 • ePhotozine.com, Siberian Tigress Photo Wins 'Wildlife Photographer Of The Year 2020' Title.
 • Diyphotography.net, A tree-hugging tiger is the Wildlife Photo of the Year 2020.

Rajala Blogi.

 • Lapinpöllöjen valokuvaaminen Sony A9 -kameralla. 15.10.2020. Norjan syrjäseudulla asuva valokuvaaja Floris Smeets rakastaa luontoa verenperintönä. "Molemmat vanhempani ovat biologeja. Isovanhempani olivat biologeja. Siskoni on biologi. Rakkauteni luontoon on syvällä minussa", Floris sanoo. Hänen ensirakkautensa on aina ollut luonto ja valokuvaus antoi hänelle mahdollisuuden ottaa kuvia ulkona näkemistään lajeista.
 • Ensivaikutelmia A7S III -kamerasta. 15.10.2020. Nimeni on Philip Bloom ja olen kuvannut videoita ammattimaisesti jo 31 vuoden ajan. Ensimmäiset 17 vuotta työskentelin TV-uutisille ja sen jälkeen freelance-kuvauspäällikkönä ja ohjaajana dokumentti-, yritys- ja satunnaisissa fiktiokuvauksissa. Kuvaan kaikenlaisilla kameroilla, mutta minut tunnetaan erityisesti DSLR-kameroilla ja peilittömillä kameroilla tekemistäni töistä, sillä käytin niitä jo varhain ammattimaisissa videotuotannoissa.
 • Ostosrahaa Sony Viikolle! 15.10.2020. Etu voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa Sony Viikon ajan 15.-25.10.2020. Ostosrahan voi käyttää vain lisätarvikkeisiin.

Iltalehti, Sara Chafak nostatti some-myrskyn: Kuvat paljastuivat muiden ottamiksi – juustokakkuotos onkin Yhdysvalloista, ei Helsingistä. 14.10.2020. Jotkut Sara Chafakin julkaisemista Instagram-kuvista ovat muiden ottamia, mutta sitä ei mainita julkaisujen yhteydessä.

 • Kohu alkoi, kun yksi kuvaaja huomasi Chafakin käyttäneen kuvaansa ja pyysi tätä julkisessa kommentissa lisäämään sen yhteyteen krediitit. Epäilykset muidenkin kuvien osalta heräsivät, ja pian muun muassa Twitter-käyttäjä Tatu Virtanen jakoi Twitterissä löytämiään esimerkkejä kuvista, jotka löytyvät Chafakin Instagramista, mutta on alun perin julkaistu muualla. Chafak blokkasi kommentoijan.
 • Tähän on haettu esimerkkejä Googlen käänteisellä kuvahaulla. Googlen käänteinen kuvahaku toimii siten, että haluttu kuva laitetaan hakukenttään ja Google etsii kaikki paikat, joissa kyseinen kuva esiintyy.
 • Iltalehti tarkasti Googlen kuvahaulla, että Chafakin julkaisemat kuvat tosiaan löytyvät muualta. Ja aika paljon löytyykin. Chafak on kohun jälkeen poistanut näitä kuvia oikein urakalla.
 • Chafak jättää Instagram-seuraajansa siihen uskoon, että on käynyt kuvan esittämässä kohteessa. Ei suoraan kuitenkaan valehtele. Puolustaa toisten ottamien kuvien käyttöä sillä, että ei ole löytänyt kuvaajaa...
 • Ilta-Sanomat, Wilma Ruohiston kolumni: Suomalaisjulkkiksen Instagram-kuvat eivät kestäneet päivänvaloa, mutta totuus kohun takana on paljon synkempi. 15.10.2020. Tiistai-iltana somevaikuttajan kuvaan ilmestyi erikoinen kommentti. Sen kirjoittanut käyttäjä halusi tietää, miksi suomalaisvaikuttaja oli julkaissut kuvan omalla tilillään ilman lupaa. Kommentti poistui nopeasti, mutta kuvaan ilmestyi vaivihkaa merkintä käyttäjästä.
  • Pian koko kuva oli jo poissa, sillä kommentti ei ollut jäänyt julkisuudesta tutun kasvon yli 100 000 seuraajalta huomaamatta. Twitterissä julkaistiin ketju, jossa kävi nopeasti selväksi, ettei satunnaiselta käyttäjältä napattu kuva ollut ainoa.
  • Monille sisällöntuottajille sosiaalinen media on bisnes, josta maksetaan paljonkin rahaa. Toisen valokuvan varastamalla voi samalla varastaa myös jonkun toisen työn. Se on tekijänoikeusrikos, jota ei pidä katsoa sormien läpi.
  • Kohun ydin ei tällä kertaa ole kuitenkaan yhdessä ihmisessä, vaan ilmiössä. Kokonaisessa rikkinäisessä systeemissä.

Mynewsdesk.com, Lähemmäs toimintaa Canon PowerShot ZOOM -konseptikameralla. 14.10.2020. Lehdistötiedote. Pieni on. Ja varmaan kätevä, jos on tällaiselle on käyttöä. Canon PowerShot ZOOM -kameran myynti alkaa Suomessa joulukuussa ja sen svh. on 350 euroa.

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, TM-ensituntumat: OnePlus 8T – Suorituskykyinen huippukone, jonka latausnopeudelle kalpenevat kalliimmatkin puhelimet. 14.10.2020. Pienen kasvojenkohotuksen kokee OnePlus 8, joka perii joitain huippuominaisuuksia Pro -mallista.Näyttö päivittyy 120 hertsin virkistystaajuudella lippulaivamalli OnePlus 8 Pro:n tavoin. 120 hertsin virkistystaajuus tekee käytöstä sulavan ja nopean tuntuista. 5G.
  • Noin 15 minuutissa tyhjään akkuun sai virtaa jopa 53 prosenttia, ja täyteen puhelin latautui alle 40 minuutissa.
  • Pääkamera on jo edellisessä mallissa ollut Sonyn IMX586-sensoriin perustuva 48 megapikselin ja f1.7 aukolla varustettu kamera. Ultralaajakulmakuvat onnistuvat 16 megapikselin kameralla, jonka kuvakulma on kasvanut 116 asteesta 123 asteeseen.
  • Kameroiden osalta suurimmat uutuudet nähdäänkin ohjelmistopuolella, jossa esimerkiksi hämärässä avustavaa Nightscape-tilaa on paranneltu. Sen lisäksi videopuolella nähdäänkin jo valokuvauksesta tuttu muotokuva-tila, jonka avulla voidaan sumentaa tausta kohteen ympäriltä. Myös kuvanvakautusohjelman luvataan olevan entistä parempi.
  • 8 gigatavun ram-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio maksaa 599 euroa, ja 12 gigatavun ram-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla verustettu versio maksaa 699 euroa.
  • Mobiili.fi, OnePlus 8T julki 120 hertsin näytöllä ja 65 watin pikalatauksella – hinnat Suomessa 599 ja 699 euroa, saataville 20. lokakuuta. 14.10.2020.
  • Puhelinvertailu.com, Arvostelu: OnePlus 8T. 14.10.2020.
 • Ilta-Sanomat, Apple julkisti iPhone 12:n – yhtiön arvo romahti heti 81 miljardilla dollarilla. 14.10.2020. Uutisessa ei mainittu mitään prosentteja. Tätä ennen Applen markkina-arvo on muutamassa vuodessa enemmän kuin kaksinkertaistunut. Nyt on viime aikoina tullut takapakkia. Tämän viimeisen "romahduksen" osuus prosenteissa on luokkaa yli 3%.
 • Tekniikkatalous.fi, Jos et huomannut vesihanan vuotavan tai vauvan itkevän, Google tekee nyt senkin puolestasi – Androidin uusi ”äänivaroitus” hälyttää. 14.10.2020. Huono kuulo tai kuulovamma voi estää ihmistä kuulemasta päälle jäänyttä hanaa, koiran haukuntaa, vauvan itkua tai palohälyttimen piippausta. Myös tehokkaat vastamelukuulokkeet voivat suodattaa tärkeät äänet kokonaan pois. Toimii ilman verkkoyhteyttäkin. Ominaisuuden saa käyttöön asetuksista ”käytettävyys”-valikosta. Voit ladata ominaisuuden myös Google Play -mobiilikaupasta.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

IR, Canon introduces EOS M50 Mark II APS-C mirrorless camera. Parannetu automaattitarkennus, sekä still-kuvat että video. Tuki pystysuunnan videolle. Kosketusnäyttöön lisätty videon kuvauksen aloitus. Etsimen läpi katseltaessa voi kosketusnäytöltä valita tarkennuspisteen. Sama sensori, sama prosessori. Parin viime vuoden aikana Canon EOS M50 on ollut USA:ssa eniten myyty peilitön järjestelmäkamera. 24.1 megapikselin kroppikenno. ISO 100 - 25.600. C-Raw. Sarjakuvaus 10fps. 0.39 tuuman elektroninen etsin. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö. 4K UHD video 24p. Wi-Fi, NFC, Bluetooth.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, It's Expensive Because It Was Cheap! Ajan kuluessa alkuaan paljon edullisemman version hinta voi nousta enemmän kuin kalliimman.

Fotosidan.se, Risk för oskärpa med Canon Eos R5. Useat R5-kuvaajat ovat kertoneet, että kuvista ei tule tietyissä tilanteissa aivan tarkkoja jos käytössä on mekaainen suljin. Nyt Canon vastaa. 1/20 sekunnin valotusajalla tulee näkyviin mekaanisen sulkimen aiheuttamat mikrotärähdykset. Ei vaivaa lyhyemmillä eikä pitemmillä suljinajoilla. Elektronista suljinta käytettäessä ei ongelmia. Elektronista suljinta käytettäessä sarjakuvaus mahdollista vain 20fps.

Fotosidan.se, Kamerastockholm - Stockholms nya ”analoghörna”. Pari vuotta verkkokauppaa takana. Nyt sitten ihan kivijalkakauppaa.

Fotosidan.se, Kvinnors liv - utställning av Mary Ellen Mark. Kulturhuset, Tukholma, avautuu 4.1.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, This is not photography. 13.10.2020. YouTube-video, kesto 9:38. Yksi hyvä syy valokuvata on dokumentoida omaa elämäänsä, luoda pysyviä aikaviipaleita elämästään. Ja tätä ei voi tehdä kukaan muu.

 • YouTube-kanavalla 21.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Hasselblad Xpan2 –it's WIDE and COOL. 9.10.2020. YouTube-video, kesto 11:52. Vintage Corner. Filmikamera.

 • YouTube-kanavalla 21.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Topaz Sharpen AI - [BEST sharpening software or is it?]. 13.10.2020. YouTube-video, kesto 8:23. Tekstitys in English. Topaz Sharpen AI $80. Topaz Sharpen DeNoise AI $80.

 • YouTube-kanavalla 36.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Black And White Photography - [5 things why B&W photography will make you a BETTER photographer]. 9.10.2020. YouTube-video, kesto 8:23. Värit kertovat tarinoita, välittävät tunteita. Mustavalkokuvaus on sitten taas aivan eri asia. Mikä tekee mv-kuvista toimivia, mitkä asiat eivät toimi.

 • YouTube-kanavalla 36.700 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Focusnordic.fi, Suoratoistossa on tulevaisuus. 12.10.2020. Uusina tuotteina julkaistaan Feelworldin videomikseri ja Seetecin referenssinäyttö.

 • Feelworld Livepro L1 on monipuolinen videomikseri, jossa on 4 HDMI-tuloa monikameratuotantoon ja reaaliaikaiseen suoratoistoon. Se pystyy suoratoistamaan minkä tahansa neljästä HDMI-tulosta mihin tahansa suoralähetysalustalle kolmansien osapuolten suoratoisto-ohjelmistojen, kuten OBS:n, kautta. Mikserin toimitukset alkavat lokakuun aikana ja sen suositeltu myyntihinta on 429,00 euroa.
 • Seetec Atem156 näyttö on varustettu 15,6 tuuman IPS LCD-paneelilla. IPS-LCD-paneelin resoluutio on 1920 x 1080 ja kontrastisuhde 800:1. Näyttö on LED-taustavalaistu, sen kirkkaus on 250 cd/m², mikä antaa tarkan videon toiston. Se yhdistää laajan 170° katselukulman sekä vaaka- että pystysuunnassa. Näytön toimitukset alkavat lokakuun aikana ja sen suositeltu myyntihinta on 619,00 euroa.

JAS Blogi, Valotus vastaan monivalotus. 13.10.2020. Eri osat kuva-alasta valotetaan eri aikaan tai eri ajalla. Itse tein vuosituhannen vaihteessa aiheesta Valokuvaajan Erikoisammattitutkinnon ja tuolloin monia asioita tehtiin ja kannattikin tehdä livenä. Nykyään Photoshopilla voi jäljitellä tällaista lopputulosta aika hyvin, joten kyseessä lienee lähinnä katoavaa kansaperinnettä. Vilkaistaan silti pieni yksityiskohta kyseisestä monivalotusleikistä.

Tivi.fi, Helsinki kokeilee valvontakameroita koronatorjunnankin apuna. 13.10.2020. Viria kertoo toimittaneensa Helsingin kaupungille videoanalytiikkaan perustuvan palvelun, joka kertoo, paljonko ihmisiä on liikkeellä kaupungin keskeisissä ulkotiloissa eri aikoina. Näiden tietojen perusteella viranomaiset pystyvät kohdentamaan resurssejaan osuvasti.

Turun Sanomat, Syksyn väripaletti – Lukijoiden kuvissa on aamu-usvaa, pimeneviä iltoja ja loppukesän satoa. 13.10.2020. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, zentuvo Finland Oy, Riihimäki. Kuvauksia kiinteistö- ja asunnonvälityksen tarpeisiin. Hakijalla pitää olla auto, järjestelmäkamera vaihdettavalla optiikalla ym., lisäsalama, jalusta. Valokuvaaja toimii yrittäjänä.

 • Työpaikan osoite 11100 RIIHIMÄKI
 • Palkkaus sopimuksen mukainen
 • Työ alkaa Syksy 2020 /sopivan löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 29.11.2020 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Need a Laugh? Check Out the Finalists of the 2020 Comedy Wildlife Awards.

Nikonilta uutta.

 • Suomen Nikon, Nikon Z7II. Täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera. 45.7 megapikseliä. ISO 64 - 25.600. 10 kuvaa/s. 3.2 tuuman kallistettava kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. 4K/60p video. Elektroninen etsin 3.690.000 pistettä, diopterin säätö -4...+2 m. Hämärätarkennus toimii nyt aina −4 EV:hen saakka kuvattaessa objektiivilla, jonka suurin aukko on (vähintään) f/2. EXPEED-kaksoissuoritin kaksinkertaistaa käytettävissä olevan suorituskyvyn kaikessa, automaattitarkennuksesta puskurimuistin kapasiteettiin. Yhdessä sarjakuvausotoksessa voi olla jopa 200 JPEG-kuvaa tai 77 pakkaamatonta 12-bittistä RAW-kuvaa. Kaksi korttipaikkaa – sujuva työnkulku, Toinen UHS-II sd-kortit, toinen XQD tai CFExpress. Kameran voi määrittää käyttämään kortteja ylivuotoihin tai varmuuskopiointiin – tai RAW- ja JPEG-tiedostojen tai valokuvien ja videoiden erotteluunKameralle voi syöttää virtaa USB-C -tyypin kaapelilla.
  • Tärinänvaimennus (eikös vapinanvaimennus olisi paljon parempi termi?), 5-akselia.
  • Kuvaatko käyttäen suurta syväterävyyttä? Z 7II korjaa valon taipumista, jota voi ilmetä, kun aukkoa pienennetään.
  • Tehokas pöly-, lika- ja kosteussuojaus. Paino 705 g.
  • Kameran laiteohjelman voi päivittää sovelluksen ja älylaitteen avulla. Sovellusta voi käyttää myös valokuvauksen ja videoinnin kauko-ohjaimena. Lisäksi sillä voi suodattaa ja jakaa JPEG- tai RAW-tiedostoja mihin tahansa älylaitteeseen tai tietokoneeseen. Myös ristikkomerkit (#) ja tekijänoikeustiedot voi lisätä suoraan sovelluksesta.
  • Hinta 3.499 euroa. Lähetyspäivä 10.12.2020.
 • Suomen Nikon, Nikon Z6II. Täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera. 47.7 megapikseliä. Elektroninen etsin 3.690.000 pistettä, diopterin säätö -4...+2 m. 3.2 tuuman kallistettava kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. ISO 100 - 51.200. 14 kuvaa/s. 4K/30p video, 60p tulossa helmikuun lopussa 2021. Hämärätarkennus toimii nyt aina −6 EV:hen saakka kuvattaessa objektiivilla, jonka suurin aukko on (vähintään) f/2. EXPEED-kaksoissuoritin kaksinkertaistaa käytettävissä olevan suorituskyvyn kaikessa, automaattitarkennuksesta puskurimuistin kapasiteettiin. Yhdessä sarjakuvausotoksessa voi olla jopa 200 JPEG-kuvaa tai 124 pakkaamatonta 12-bittistä RAW-kuvaa. Kaksi korttipaikkaa – sujuva työnkulku, Toinen UHS-II sd-kortit, toinen XQD tai CFExpress. . Kameralle voi syöttää virtaa USB-C -tyypin kaapelilla.
  • Tärinänvaimennus, 5-akselia.
  • Tehokas pöly-, lika- ja kosteussuojaus. Paino 705 g.
  • Z 6II ‑kameran voi liittää yhteensopivaan ulkoiseen ATOMOS-tallentimeen ja näin viedä videot ProRes RAW® ‑muodossa.
  • HLG (hybrid log gamma). Aikaa vievän värimäärittelyn tarpeen voi poistaa kuvaamalla videoaineistoa, joka on saman tien valmista toistettavaksi HDR-näytöissä. Kameran HLG-kuvausmuoto tallentaa enemmän yksityiskohtia, laajemman dynaamisen alueen ja suuremman kontrastin. Jälkikäsittely ei ole tarpeen.
  • Kameran laiteohjelman voi päivittää sovelluksen ja älylaitteen avulla. Sovellusta voi käyttää myös valokuvauksen ja videoinnin kauko-ohjaimena. Lisäksi sillä voi suodattaa ja jakaa JPEG- tai RAW-tiedostoja mihin tahansa älylaitteeseen tai tietokoneeseen. Myös ristikkomerkit (#) ja tekijänoikeustiedot voi lisätä suoraan sovelluksesta.
  • Hinta 2.299 euroa. Lähetyspäivä 5.11.2020.
 • The Next Chapter, - Lanseeraustilaisuus verkossa pian -. 14.10.2020 (ke) klo 15.00
 • Tekniikan Maailma, Kakkosversiot ovat täällä: Nikon Z 6II ja Nikon Z 7II saivat kaksi suoritinta, kaksi korttipaikkaa ja kaksinkertaisen nopeuden 4k-videoihin. 14.10.2020. Tänään julkistetut Nikon Z 6II ja Z7II eivät ulkoisesti poikkea kaksi vuotta sitten esitellyistä ykkösversioista. Vaikka kenno, etsin, näyttö ja monet muut keskeiset osat ovat ennallaan, uudistuksia ei sovi vähätellä.
  • Nikon Z6 ja Z7 saivat eniten kritiikkiä toisen korttipaikan ja kunnollisen akkukahvan puutteesta. Kakkosversioiden kahdesta korttipaikasta toisessa voi käyttää UHS-II SD -kortteja ja toisessa XQD-kortteja tai erittäin nopeita CFexpress-kortteja. Pystykuvaukseen saa uuden, kuvauspainikkeilla varustetun MB-N11-akkukahvan noin 420 eurolla.
  • Videokuvaus 4k-tarkkuudella ja nopeudella 60 ruutua sekunnissa on uusi ominaisuus kummassakin mallissa. Nikon Z 6II:een se tulee kuitenkin vasta päivityksenä, joka julkaistaan arvion mukaan helmikuussa 2021. Aiempaa kehittyneempi, kasvojen, silmien ja eläinten tunnistus on käytössä myös videoita kuvattaessa.
  • Nikon Z 6II ja Z7II tulevat myyntiin loppuvuodesta 2020. Nikon Z 6II maksaa noin 2 300 euroa ja Nikon Z 7II noin 3 500 euroa. Ykkösversiot maksoivat kaksi vuotta sitten 2 100 ja 3 900 euroa, ja nyt niitä saa noin 1 800 ja 2 800 eurolla.
 • Dpreview.com, Nikon Z6 II and Z7 II boast dual processors and gain a second card slot. Generation 2. Nikon Z7 II 10fps (9fps). Nikon Z6 II 14fps (12fps). Nikon Z7 II bufferiin mahtuu kolminkertainen määrä kuvatiedostoja. Automaattitarkennuskin on saanut päivityksen.
 • Dpreview.com, Nikon Z7 II initial review. 45.7 megapikseliä, täyskennoinen. Nikonin Z-sarjan peilittömissä ergonomia on kunnossa. Ja nyt sitten kaksi korttipaikka (kuvaaja voi päättää, miten niitä käytetään). 4K/60p, 93% eli 1.08x kroppi. Viisiakselinen vapinanpoistaja rungossa, 3-akselinen F-mounttiobjektiiveilla. Natiivi ISO 64 harvinaisuus, maksimoidaan dynaaminen alue vaikka auringon lasku-/ja nousukuvissa. Firmware-päivitykset WiFi:n kautta Snapbridgella. Yhdellä latauksella ottaa 420 kuvaa. Tähän hintaan ei oikein löydy kunnon kilpailijaa. Vanhoja puutteita on korjattu. Mutta. toisaalta. Välttämättä kovin isoa eroa ei ole 61 megapikselin ja 45.7 megapikselin välillä. Nyt on etuna ISO 64. Kovin moni ei varmastikaan päivitä edellisestä mallista. Kohderyhmänä taitavat olla kuitenkin Nikonin peilijärjestelmäkameroista siirtyvät. Heillä on odotuksen aika päättynyt.
 • Dpreview.com, Nikon Z6 II initial review. 24 megapikseliä, täyskennoinen. 4K/30p video, päivitys helmikuussa 60p (kroppikennolta). Yhdellä latauksella 410 kuvaa. Elektroninen etsin sama tarkkuus, Nikonin mukaan ominaisuuksia parannettu. Ei niin kovin paljon erilainen kuin edellinen malli. Ehkä olisi jo kannattanut vaihtaa sensori. Tähän saa uuden akkukahvan (esim. pystykuvaus).
 • IR, 4K 60p video and dual card slots on a Nikon? Yes! Meet the all-new Z6 II and Z7 II cameras.
 • IR, Nikon Z7 II Preview -- First Impressions. Edellinen versio julkistettiin 23.8.2018.
 • IR, Nikon Z6 II Preview -- First Impressions. Edellinen versio julkistettiin 23.8.2018.
 • Thom Hogan, Nikon Announces the Next Chapter (Z6 II and Z7 II).
 • Nikonrumors.com, Nikon Z6 II and Z7 II mirrorless cameras officially announced.
 • Nikonrumors.com, Nikon Z6/Z7 and Z6 II/Z7 II use the exactly same camera body design.
 • Mirrorlessrumors.com, Nikon Z6II and Z7II announced: Modest improvements and two card slots.
 • Petapixel.com, Nikon Unveils Z6 II and Z7 II with Dual Card Slots, 4K/60p Video and More.
 • Fotosidan.se, Nikon Z6 II och Z7 II har dubbla processorer och minneskort.
 • Kamera & Bild, Nikon Z7 II & Z6 II: Dubbla kortplatser och 4K/60p.

Canonilta uutta.

 • Dpreview.com, The new Canon EOS M50 Mark II brings autofocus and video refinements. Ei kovin kummoinen päivitys. Sama kroppikenno 24 megapikseliä ja sama prosessori. Dual Pixel -automaattitarkennusta on päivitetty. Silmään tarkennus toimii sekä still-kuvissa että videossa, myös seuraukset. Vertikaalivideot (pystysuora) puhelimen välityksellä striimaus YouTubeen. Video edelleen 4K/24p 1.5x kroppi. Automaattitarkennus edelleen vain kontrastiin perustuva. Full HD videossa Dual Pixel tarkennus, hidastukset myös 120p. Still-kuvissa on käytössä uusi elektroninen suljin, purskeet 7.4fps, jatkuva tarkennus. Yhdellä latauksella 305 kuvaa. Myyntiin marraskuun lopulla. Runko $599, runko + 15-45mm F3.5-6.3 $699. Runko + 14-15mm + 55-200mm F4.5-6.3 $929.
 • Dpreview.com, Canon's new flagship EL-1 Speedlite flash comes with updated interface and new creative options. Uusi valikkosysteemi. Uudet akut. Täydellä teholla väläys 0.9 sekunnin välein. 335 väläystä. Sama ohjeluku kuin Canon 600EX Speedlite. Suunniteltu pro-kuvaajille ja pitemmälle ehtineille harrastajille. Sääsuojaus kunnossa. Ei ylikuumene. Helmikuussa 2021 myyntiin. Hinta vain $1099.
 • Dpreview.com, The Canon PowerShot Zoom fits in your pocket and zooms to 400mm. Monokulaari. Erittäin kompakti. Elektroninen etsin 100mm tai 400mm. Kolmasosan tuuman sensori (pieni koko), 12 megapikselin jpg-kuvat. 1080/30p video. F5.6 - 6.3. ISO 100 - 3200. Lähinnä päivänvalossa kuvaamiseen. Optinen kuvanvakaaja. Automaattitarkennus, seuraukset. Kasvontunnistus. Marraskuussa myyntiin. $299.
 • Dpreview.com, Hands-on with the the Canon PowerShot Zoom. Viime helmikuussa prototyyppi esiteltiin. Kolme käyttöpainikettä vähän turhan lähellä toisiaan. Zoomissa kaksi asentoa. 100mm ja 400mm. Kuvat tallennetaan muistikortille, microSD. 8 GB:n kortille mahtuu tuhatkunta kuvaa. Kiinteä akku, ladataan USB-C:n kautta, yhdellä latauksella ottaa 150 kuvaa. Lataus vie aikaa kaksi tuntia. Elektroinen etsin on kohtuullisen hyvä, 2.36 miljoonaa pistettä. Jos valoa riittää, niin automaattitarkennus töimii ihan hyvin. Kuvanlaatu ei ole yhtä hyvä kuin kompaktikamerassa tai puhelimessakaan. Mutta pieni koko ja pieni paino houkuttavat, jos haluaa jakaa kuvia vähän kauemmista kohteista.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

IR, Sony A7S III Video Specs & Sample Videos: A run-down of video features and real-world samples.

Thephotoargus.com, 7 Fun Ideas for Halloween Photos.

Digital Photography School, 21 Settings, Techniques and Rules All New Camera Owners Should Know.

The Online Photographer, Older Readers (Blog Note). Ilmapiiri USA:ssa lienee vähän kireä. Miken mukaan TOP-sivustoakin on välillä syytetty siitä, että se on suunnattu lähinnä vanhoille kääkille.

Fotosidan.se, Kamerastockholm - ny butik för analoga fotografen. 13.10.2020 eli eilen avautui. Tukholma. Myös vuokrausta. Kaikkea filmiin ja filmikameroihin liittyvää. Södermalmilla.

Kamera & Bild, Bildbyrån dokumenterar en dag i idrotts-Sverige. 23 valokuvaajaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Suomalaisten ammattilaisten parhaat kuvat 2020 (Sana on melkein vapaa). Finnish Photo Awards.
 • Hannu Hautala luopui kuvaamisesta (Sana on melkein vapaa).
 • Canon Camera Connect (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). EI tahdo pelata minulla yhteys kameran ja puhelimen välillä. Kamerana 80D ja puhelimena Samsung Xcover4s. Pätkii yhteyttä ja en pääse näkemään kännykällä kamerassa olevia kuvia. En tiedä johtuuko sovelluksesta vai mistä. Onkohan olemassa mitään muuta sovellusta jolla vois siirtää kuvia kamerasta kännykkään wifin välityksellä ja mahdollisesti käyttää puhelinta kaukolaukaisimena
  • 7D2 ja aiempi Samsung A3 skulasivat yhteen ongelmitta. Mutta 7D2:ssä on erillinen wifi-kortti, jonka hotspotiin puhelin yhdistetään. 80Dstä en tiedä kuinka päin yhteys muodostetaan. Koetas pidentää kameran virrankatkaisuviivettä, josko se onkin liian lyhyt.
 • Nikon Z6, linnut lennosta (Digikuvaus). 14 viestiä.
 • Canon RF-lasien takatulpat ja lasien vaihtelu (Optiikka). Ei ole Canon paljoa miettinyt aihetta... Jollei tarkoituksena ole valokuvaajan homman vaikeuttaminen...
 • Tulevien RF objektiivien huhuja (Optiikka). Canon siis voitti pelin. Eli eka T/S peilittömälle. Mikään muu valmistaja ei näköjään usko systeeminsä tarpeeksi. ...
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Ostin R6 ja pääsin mökillä testaa maagista keinoälyn avustamaa silmätarkennusta joka niiden testien mukaan mitä minä olen netistä löytänyt, on markkinoiden paras kun se on täsmälleen sama kuin R5ssa. Ja myös 4k50p kuva on aika lailla parasta mitä rahalla alle 5 tonnia saa. Taas testien mukaan itseasissa pesee R5 tässä lajissa koska siinä ei riitä laskentateho lisäpikselelille. Se olikin oikeastaan syy miksi valitsin R6 enkä R5 sillä ainoa tapa saada R5sta ulos parempaa videokuvaa kuin R6 on kuvata sitä 8k raakavideota. Omaan käyttöön myös parempi hämäränsieto painoi vaakakupissa. Videokuvaus kynttilänvalossa onnistuu oikein mainiosti.
  • Tässä laitoin vain kameran roikkumaan gimballiin ja painoin rec ja silmän seuranta päällä. Sitten lähdin kävelylle ja leikkasin parhaat palat yhteen. Nokalla 15v vanha Tamron 28-75 f/2,8 jonka tarkkenusmoottori sai kunnolla tekemsitä tän rungon kanssa. Jos ruuvaa volan isommalle kuulee mitä se touhuaa koko aika.
  • Mielestäni kamera ja kakkula suoriutui tästä huikean hyvin vaikka on aivan selvää että joku uudempi Canuuna L-sarjan putken tarkennus olisi aika paljon nopeampi. Polttoväli 50-75mm @f/2,8, ISO 100-200 ja 1/100s (50 fps).
  • 10 bit log matsku mistä vaan vedin musta tason nopeesti alas. Silmätarkennus oli säädetty niin että se voi itse hypätä toiseen kohteeseen. Sen saa myös niin ettei ei muuten irtoa silmästä missään olosuhteissa mutta sit se on aika hukassa jos ei löydä silmää lainkaan. Nyt se tajuaa hypätä esim. päähän kun ei slimiä näy.
  • YouTube-video, Dogs, kesto 3:28. (omiin silmiini vakuuttavan näköistä jälkeä, äänet lisäävät läsnäolon tuntua, siis koirien äänet ja kuvaajat askelluksen äänet... ...koiria ei kuvaaminen näytä häirtitsevän ollenkaan...).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Portaat ja kajastus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia syysvalokuvia) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Rantatiellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Valkoposkihanhet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Illan hämärtyessä talvella... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tehtaankadulla:.
 • Tienvarsikokoelma 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. 3 uutta kuvaa.

Yle, Katso videolta, kuinka valtava hanhiparvi säikähtää kotkaa – seurasimme lintujen syysmuuttoa Liminganlahdella. 9.10.2020.

HS, Pyytämättä lähetetyt intiimikuvat voivat uuden lain myötä johtaa syytteisiin seksuaalisesta ahdistelusta. 12.10.2020. Nykyinen rikoslaki ei tunnista tällaisten ei-toivottujen intiimikuvien lähettämistä seksuaalirikokseksi, jollei kyseessä ole alle 16-vuotias lapsi. Tähän on kuitenkin suunnitteilla muutos, sillä uudessa seksuaalirikos­lainsäädännössä kuvan lähettäminen myös aikuiselle voi tulla rangaistavaksi.

Rajala Blogi, Samyang Cashback 12.10.-31.12.2020.

Itäväylä, Harvinainen vieras bongattu Porvoossa – Kuvaaja pääsi kuninkaalliseen seuraan. 12.10.2020. Porvoolainen valokuvaaja Hannu Teittinen pääsi valokuvaamaan harvinaista kuningaskalastajaa Porvoon vesialueella viime viikolla.

Yle, Koulukuvaukset jatkuvat koronasta huolimatta, mutta poikkeusjärjestelyin: koko koulun kuvasta luovuttu ja moni kaverikuva jää ottamatta. 7.10.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, 10.10.2020. Mikä videoasetus, jos olet kamerasi kanssa paikalla ainoana kun tapahtuu mullistavia asioita. 10-bit 4:2:2 4K 60P? No ei, muistikortit täyttyisivät liian nopeasti, koko ajan pitäisi vaihtaa. 8-bit 4:2:0 1080P/30 (PAL-maissa 25) olisi ammattilaisen valinta.

Digital Photography School, Canon to Release 16 New RF Lenses Before the End of 2021.

Dpreview.com, Leica M10 Monochrom sample gallery.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio #95 – Kameror utvecklas i efterhand. Poddcast, kesto 59:18. Poddcast lienee ruotsia...

Fotosidan.se, Kassettbandsskatten höjs – Så mycket dyrare blir mobiler och hårddiskar. Suomi: tekijänoikeusjärjestö Teoston perimä hyvitys- eli kasettimaksu lopetettiin vuoden 2014. Entäs sitten Ruotsi?

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Suomalaisten ammattilaisten parhaat kuvat 2020 (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 4 viestiä.
 • Hannu Hautala luopui kuvaamisesta (Sana on melkein vapaa). 3 uutta viestiä.
 • takanappitarkennus (back button focus) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Viimeisin: Takanapin idea on siinä, että saat yhtä aikaa kertatarkennuksen ja jatkuvan tarkennuksen edut. Kun tarkennat takanapista ja irrotat, voit sommitella vapaasti ilman, että tarkennus muuttuu. Jos painat koko ajan takanappia, niin tarkennus on jatkuvana tarkennuksena ja seuraa liikkuvaa kohdetta.
 • Nikon Z6, linnut lennosta (Digikuvaus). Uusi ketju. 5 viestiä. Minkälaisia asetuksia porukat käyttää lentokuvailuissa?...
 • Capture One 20 Pro (Kuvankäsittely). Olen käyttänyt C1:stä muistaakseni kymppiversiosta alkaen, eli joitakin vuosia. En keksi syytä katalogien käyttämiselle. Luon noita sessioita ja siirtelen niitä ulkoisille kovalevyille varmuuskopioiksi ja muuten säilöön. Sessio sisältää raw-kuvat, kansiorakenteet, kaikki säädöt ja exportatut kuvat. Näin ollen siis koko paketti pysyy nätisti sessiokansion sisällä ja siitä on helppo tehdä kopioita jne. Yleensä teen noin kolmen kuukauden sessioita, eli 4 per vuosi. Sessioita voi myös luoda vaikkapa teemoittain, kuten makrot tai maisemakuvat. Miksipäs ei... Onko jollakin joku järkisyy mielessä, miksi mieluummin pitäisi luoda katalogi?
 • Canon RF-lasien takatulpat ja lasien vaihtelu (Optiikka). Uusi ketju. 6 vietiä. Mitä mieltä olette noista takatulpista? Itse en voi niitä sietää. RF-lasin vaihtaminen verratuna EF-laseihin kestää ja on hankalaa. EF-tulpan sai vaikka pimeässä heitettyä kiinni lasin perään nopeasti ilman sen kummempia ongelmia. Tämä uudenlainen tulppa taas ei edes asetu objektiivin perään, jossei satu osumaan objektiiviin juuri siinä ainoassa oikeassa asennossa. ...
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Oiotaan vähän virheellista tietoa (ulkomaisilla foorumeila jne.). Kyse on siitä, että vanhemmalla akulla ei pääsisi 12fps.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Portaat ja kajastus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Nuts and Bolts (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tienvarsikokoelma 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mitä sieniä tms. lie (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Puutarhaa haravoidessaan vaimon silmiin sattui tällainen kasvusto. Pikaisella kuukkelin haulla luovutin heti, kun siihen tuli toinen toistaan normaalimpaa sientä....
 • Uunisaaren valot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia syysvaloku (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja 6 uutta kuvaa.
 • Missä olet hassel? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Warkauden kuvia tuli selattua ja hasselin näkemyksiä on jo ikävä.
 • Rantanäkymä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 6 uutta kuvaa.
  • Vantraveller.fi, Karhusjärvi. Karhusjärven vaellusreitti pyöräillen. Lappeenrannan keskusta – Tirilä – Karhusjärvi ja sama takasin. Kuvaa ja tekstiä.
  • YouTube-video, Karhusjärvi. Kesto 5:34.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 6 kuvaa. Nyt majavat kiertävät pitkin lampea ja vasta hämärän tullen... Liekkö joku säikyttänyt... Muutama yhteistyökykyinen majava löytyi kuitenkin.

Tuomas Heinonen, Syyskuu 2020 – Nelijalkaisten kauden päättäjäiset. 11.10.2020. Syyskuussa loppuu pelloilta vilja, kun puimurit saapuvat. Samaan aikaan loppuu myös rauhaisa aamuvalo, kun pimeäaika pitenee. Kolmantena ja isoimpana tekijä on tietenkin metsästys, mikä ajaa eläimet metsiin ja saa ne huomattavasti pelokkaammiksi.

 • Tämän syyskuisen raportin ulkopuolelle jää syysretki Kainuuseen ja Koillismaalle, mikä kesti 13 päivää ruskan aikaan. Sieltä tarttui paljon kuvia susista, karhuista ja maakotkista maisemia unohtamatta.

HS, Sydämen ilo. 10.11.2020. HS:n valokuvaaja Outi Pyhäranta ikuisti ikäihmisiä ja heidän rakkaita koiriaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 10 Ideas for Photographing Nature in your Backyard.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: October 11, 2020. Liuta linkkejä.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Collecting Tripods. 11.10.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Matskut koneelle piuhalla vai kortinlukijalla? (Sana on melkein vapaa).
 • takanappitarkennus (back button focus) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • UV - ultravioletti - valokuvaus (Digikuvaus). Ajattelin, että olisi hyvä perustaa oma ketjunsa myös UV valokuvaukselle. En ole vielä omakohtaisesti päässyt kokeilemaan UV valokuvausta käytännössä, mutta kiinnostusta riittäisi...
 • Piirtopöytä ongelma (Kuvankäsittely). Ostin käytettynä wacomin intios pro. Kaikki pöydässä toimii kaikissa ohjelmissa, mutta lightroomissa kun säätää esim valotusta kun ottaa säätimestä kiinni ja vetää esim oikealle niin säädin ei liiku mukana vaan hypähtää suoraan kohtaan +2.00 ja sen jälkeen pysyy kynän mukana ja voi säätää normaalisti. Hiirellä kaikki toimii oikein mut kynällä on ihme 'viive ' siinä ja kaikki muut toiminnot kynällä toimii niinkun kuuluu mut tosiaan developissa liukusäätimien alussa on toi lagaus. On meinaan *sensuroitu*.
  • Toivottavasti joku saa ideasta kiinni ja osaisi antaa jonkun vinkin.
 • full frame on kuollut, eläköön koneoppiminen ja -äly (Kuvankäsittely).
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). R5:n parina toimii kyllä erinomaisen nopeasti tämä objektiivi. Pelkoni EF70-200 f/2.8 L IS II USM lasin vaihtamisesta tähän oli aiheeton. Tämä tekee saman kuin dslr-optiikka ja painaa paljon vähemmän. Melkein ilman mitään tieteellistä mittaustapaa väittäisin, että tarkentaa jopa nopeammin kuin edeltäjänsä. Kuvanlaatu itselleni riittävä, kuten oli dslr-optiikassakin.
  • Vastavalosuojassa olevan luukun joutunen minäkin teippaamaan pysyvästi umpeen. En kuitenkaan käytä pyöröpolaa tämän kanssa, joten luukulla ei ole mitään tarpeellista funktiota.
  • Hommasin säilytyspussiksi tälle käytetyn LZ-1326:n (sama kuin EF70-200 f/2.8 L IS II USM mukana tuleva) ja se on juuri oikeankokoinen tälle. Mahtuu VVS nokalle oikeinpäin asennettuna napakasti pussukan sisään. Tämä pussukka sentään suojaa hieman obiskaa ja on tiiviimpi vetoketjujen ansiosta. Tuo mukana tuleva säämiskäpussi ei ainakaan mulla mene edes yläpäästään kunnolla kiinni.
  • Sen verran toki pitää antaa jälleen suunnittelusta moitteita, ettei tosiaan jatkeet käy tähän. Nyt ennenkuin saan hankituksi RF100-500:n voisi tässä käyttääkin telejatkeita ja olisihan tämä makea 140-400/5.6 obiska 2x:n perässä.
 • Tulevien RF objektiivien huhuja (Optiikka).
 • Trioplan 50mm F2.8 ... (Optiikka). Minulla on 100-millinen trioplan -vanha m42-versio siis, ja onhan tuo aika spessu lasi. Bokeh saippuakuplineen on jotain,mitä ei kyllä monista muista laseista taida löytyä kuin noista kahdesta trioplanista, joten siksi minusta on hienoa, että noista on tehty uudet versiot modernilla pinnoitteella. Toki 1000e on tuosta kyllä melkoisen kova hinta...
 • Minolta MD ja MC adapteri opas (Optiikka). Ei mikään uusi juttu, mutta löysin hiljattain tämän informatiivisen taas hyödylliseksi mainioiden Minoltan vanhojen objektiivien adaptoimiseen uusiin peilittömiin kameroihin: ...
 • Sony 12-24mm F2.8 GM (Optiikka).
 • Sony A7C (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Zeiss android ZX1 on 6000€ todellisuutta!! (Järjestelmädigit).
 • Tienvarsikokoelma 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Hämärän rajamailla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kiitokset vastanneille, ajatuksia ja hyviä sellaisia tuli! Tuossa puuvajan kuistilla roikkuis myrskylyhytkin valmiina, on vain ledvalosellasia; niissä ei oikein valo riitä tuohon tarkotukseen....
 • Vortex (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kpl.
 • Aamuvalo kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2020 (uusia syysvaloku (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kyllä vanhan valokuvamarsalkan sydäntä lämmittää suuresti nähdä, että peilittömien pleikkarikuvaajien joukossa on vielä ihmisiä, jotka osaavat arvostaa hyvää perussuomalaista ja aitosavolaista DSLR-luonnonvalokuvaa! ...
 • Nuts and Bolts (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Roots (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Finnish Photo Awards, Finnish Photo Awards 2020 voittaja on Onni Wiljami Kinnunen. 10.10.2020. Kilpailun järjestäjänä toimii Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Toista kertaa järjestetty valokuvauskilpailu. Finnish Photo Awards -kilpailuun osallistui tällä kertaa kaiken kaikkiaan 191 valokuvaajaa yhteensä 735 kuvalla; finaalissa arvioitiin kunkin yhdeksän kilpailusarjan 10 parhaan valokuvaajan kuvat. Yleisö sai myös äänestää ennakkoon suosikkiaan finalistikuvista, yleisön suosikiksi nousi jo Classical Portrait -sarjan voittanut Kristi Vilmusen ilmeikäs muotokuva possusta.

 • Palkitut kuvat 2020. Sinällään komeita kuvia. Usein valokuva on vain lähtökohta, johon on lisätty kaikenlaisia elementtejä. Mikäs siinä. Helppo selata kuvasta seuraavaan, isot kuvat. Yli 100 kuvaa.

HS, Väärennettyjä videoita ei enää erota aidoista, ja pornosta on lyhyt askel poliittiseen sabotaasiin, varoittaa deepfake-tutkija Nina Schick. 11.10.2020. Tilaajille. Verkossa on jo nyt noin 200 000 väärennettyä videota, jotka ovat niin taitavasti tehtyjä, että niitä on lähes mahdotonta erottaa aidoista. Määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan aina puolen vuoden välein. Samalla tekninen laatu paranee entisestään.

 • Suomeksi deepfake-videota voi kutsua valevideoksi. Kyse ei ole vain siitä, että kohta kuka tahansa voi olla valevideohuijauksen uhri. Pian kenestä tahansa älypuhelimen käyttäjästä voi tulla myös huijaaja. Kuvankäsittelyn kehittyminen antaa kaikille työkalut totuuden muokkaukseen.
 • Kehitteillä on esimerkiksi kameroihin asennettava ominaisuus, joka todistaisi sillä otetut kuvat oikeiksi erityisellä ”vesileimalla”. Samantyylinen todisteleimasin voitaisiin ehkä asentaa video- ja ääninauhureihin.
 • Valevideoilla yritetään vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen myös niin, että ne myönnetään väärennöksiksi. Esimerkiksi Belgiassa Elokapina-ympäristöliike laski liikkeelle videon, jossa silloinen pääministeri Sophie Wilmès puhuu tekoälyllä muokattua sanomaa.
 • HS, Tunnistatko Linkedin-vakoojan ja deepfake-kissan? Testaa, erotatko aidon ihmisen tekoälyn luomasta hahmosta. 18.5.2020.
 • YouTube, Trump is here to make RT Great Again! (or is he?!). 22.9.2020.

Lassi Kujala, Facebook, Tunnistaminen ei ole aina helppoa. 10.10.2020. Erikoinen lintukuva.

Karjalainen, Liperiläinen Paavo Pölönen voitti Karjalaisen ruskakuvakilpailun – ”Olen jäänyt koukkuun, Suomen luonnosta löytää aina kauneutta”. 10.10.2020.

 • Karjalainen, Ruskakuvakilpailu on päättynyt – voiton vei Liperissä asuva Paavo Pölönen. 6.10.2020. Kaikkiaan 217 kuvaa. Äänestykseen valittiin 10 ruskamaisemaa.

Tivi.fi, Näin lähetät isotkin tiedostot helposti ja nopeasti. 10.10.2020. Softa-arvio. Smash on Ranskassa kehitetty uusi helppokäyttöinen tiedostojen lähetyspalvelu. Sillä voi lähettää nopeasti ja helposti minkä tahansa tiedoston, vaikka valtavan 4k-videotiedoston puhelimesta. Palvelun käyttö on tehty erityisen helpoksi, sillä rekisteröityminen ja kirjautuminen eivät ole pakollisia.

 • Smashin ilmaisversio riittää hyvin yksityiskäyttöön. 10 euroa kuukaudessa maksavassa Pro-versio sopii paremmin yrityskäyttöön
 • iPhone, iPad, Android

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Missä puhelimessa on paras kamera? Tätä mieltä on testaaja ja tällaisia ovat omat kokemuksemme. 11.10.2020. Kameratestaaja DXOMark nostaa listauksensa kärkeen Xiaomin taannoisen huippumallin. Paras IS Digitodayn käyttämä kamerapuhelin on Huawei P40 Pro+.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

The Online Photographer, tuco and STEPHANE. Vanhemmista kameroista, pääasiassa.

Kamera & Bild, Fatta Foto ger dig tipsen för hur du hittar en egen fotostil. En jaksanut yrittää etsiä tätä podcastia, joka olikin nyt web-tv. Kaipa se sieltä jostain Kamera & Bildin rakentamasta digitaalisesta kuvamessusta löytyy. Navigointi näillä messuilla on huippukivaa ja huippuhauskaa!! Olisiko tässä ihan pieni sellainen tulokulma, että ohjataan lukijat (katsojat) mainostajien luokse. Jos tämä trendi jatkuu, niin taidan jatkossa jättää Kamera & Bildin kokonaan väliin.

 • Tulee lähinnä mieleen ns. taiteilijoiden takavuosien Adobe Flash -viritelmät, joihin ei voinut minnekään ikinä linkata ja aina piti aloittaa alusta katsominen. Yhden kerran tällaiset voivat toimia, mutta kymmenennen kerran jälkeen yrittää vain mahdollisimman nopeasti löytää etsimänsä. Hakukoneetkaan eivät silloin osanneet indeksoida flash-sivuja. Joista onneksi on päästy kokonaan eroon. [/mattinäsä].

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • 11 vuotta vanha GF1 vs. iPhone 11 (Sana on melkein vapaa).
 • Hannu Hautala luopui kuvaamisesta (Sana on melkein vapaa).
 • takanappitarkennus (back button focus) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen).
 • Epson SC-P900 pikkutulostin (Printterit, skannerit).
 • Sony A7C (Järjestelmädigit). Uusia viestejä kahmalokaupalla.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 •    ---Mobiili usb-c laturi 2.0 Lataa LP-E6, LP-E6N & LP-E6NH akut.
 •    ---Vieläkin on kokemukset vähissä tästä R5 kamerasta, mutta hyvähän tuo on :)
  • Junnufutispeliä oli oikeinkin mukava kuvata R5+RF70-200/2.8L:llä. Tarkennus on ripeä, pysyy vaihtelevissa tilanteissa mukana. Oma mutu-arvioni on, että keeper-rate nousi tuntuvasti. Muutama ohitarkennus tuli näinkin, mutta tässä vaiheessa syyttäisin vielä käyttäjää niistä. Käytettävyys oli paljon parempi kuin 5DIV+EF70-200/2.8L II:lla. Sekä painonpudotus setillä että parempi tarkennuksen liimautuminen teki kuvaamisesta helpompaa.
  • Sarjakuvausmoodina käytin H moodia ja hetkellisesti H+ moodia. Kuvia lähtee tulemaan aika vauhdilla tuolla max 12 kuvaa/s asetuksella. Yksittäisten ruutujen otto lähes mahdotonta sillä.
  • Pientä totuttelua vaatii se, että etsimessä näkyykin edellinen kuva, jos on sattunut takanäytöltä niitä tiirailemaan, kunnes tarkennusnappia painaa. Varmaan asetuksista tämänkin saa muutetuksi. Kuvia tuli otettua lämpimässä 12 asteen syyssäässä noin 750kpl. Kolme vuotta vanha LP-E6N akku kesti koitoksen ihan ok, oli vielä noin 50 prosenttia jäljellä. Toinen akku jäi taskunpohjalle painoksi.Toki tällaisessa kuvauksessa 5DIV olisi varmasti ylittänyt 2000kuvan määrän samalla akulla.
  • Muuta huomioitavaa oli, että ISO-arvot heiluivat 800-12800 välillä illan hämärtyessä. Isommilla ISOilla tuntui, että valkotasapainoa arvailtiin enemmän. Etsin näytti toisinaan aika keltaista kuvaa ennen kuvanottoa. Ja eipä noilla +ISO8000 kuvilla ole tälläkaan kameralla kuin dokumenttiarvoa... Omana rajana tulen varmaan pitämään 6400 arvoa.
  • Eli ainakin vielä olen tyytyväinen peilittömään järjestelmään siirtymisestä.
 •    ...Itselläni oli 6400 rajana 5D III:lla. Nyt kun R6 tuli tilalle, on yllättäen lähes pimeässä kuvattu ISO 16000 vielä suht ok, kun antaa vähän runtua ruudulle jälkikäsittelyssä. Riippuu varmasti toki paljon myös siitä, mitä ja miten kuvaa. Onko R5 korkeilla ISOilla merkittävästi kutosta kehnompi? Ei pitäisi, jos nettijuttuihin on luottamista.
 •    ...Ainakin 7 vuotta vanhalla akulla pääsee vielä 12 fps nopeuteen. Käyttöohjeessa sanotaan että akulla jonka varauskyky on heikko voi kuvausnopeus laskea. Eli akun ikä ei ilmeisesti ole merkittävä tekijä, vaan sen kunto.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Guide for the Sony a7S III for exposure, picture profiles, dynamic range, color modes, gammas, ETTR, zebras, low light, and S-Log3.
 • Fujifilm X-S10 (Järjestelmädigit).
 • Zeiss android ZX1 on 6000€ todellisuutta!! (Järjestelmädigit).

Finnish Photo Awards. Lauantaina 10.10.2020 ohjelmaa koko iltapäivän ajan FPA:n Facebook-sivulla. Lauantai-iltana 10.10. klo 19 alkaa kauan odotettu Finnish Photo Awardsin palkintolähetys, mutta jännitystä lieventämään on iltapäiväksi tarjolla tunnin välein uutta ohjelmaan Facebook-sivullamme. Ohjelmaa alkaa klo 12 alan suomalaisen alan keskusjärjestön Finnfoton esittelyllä.

 • Kilpailun järjestäjänä toimii Suomen Ammattivalokuvaajat ry.
 • Facebook-sivut

HS, Räätäli Salmisen perhe ikuistettiin sadunomaiseen valokuvaan Seurasaaressa 1917 – Kuvan otti salaperäinen Helsinki-kuvaaja, jonka yksityiselämästä ei tiedetä juuri mitään. 10.10.2020. ...Kuvan on ottanut Ivan Timiriasev vuonna 1918. Hänen sukunimestään on käytetty myös kirjoitusasua Timiriasew, suomalainen translitteraatio on Timirjazev.

Lapin Kansa, Huikea hirvikuva voitti Kesäfotoäänestyksen, toiseksi kiri tunnelmallinen hetki tupasvillapellon reunalla – Joskus onnistaa aivan erityisesti, miettii voittajakuvan napannut Ismo Kreivi. 9.10.2020.

Teknavi.fi, Epson EcoTank – säästeliäs tulostin kotiin tai konttorille. Ei mikään arvio. Lähinnä perusteellinen esittely. Mutta ihan hyvää asiaa.

 • (Jos vähääkään tulostaa valokuvia tekstitulosteiden lisäksi, niin monen valinta osuu mustesuihkuun. Ja se ensimmäin valintakriteeri on hinta, ei ajatella ollenkaan, millainen riesa on muutaman kuukauden välein ostettavat mustesäiliöt. Muutamassa vuodessa tulee maksettua moneen kertaan sen halvan mustesuihkutulostimen hinta. Nim. "kokemusta on".)
 • (11.10.2020: Epsonin printtikuntoon saattamiseen oston jälkeen kannattaa varata aikaa, vienee reilusti yli tunnin. Ei mikään plug-and-play).

--- (kertaus DCNU 20.4.2020. Tai oikeastaan DCNN...)
Mikrobitti.fi, Testissä Epson Ecotank ET-3700 – edullista kotitulostusta vuosiksi. 17.4.2020. Tilaajille, maksumuurin takana. Epsonin Ecotank-tulostimet rikkovat vanhojen kotitulostuksen rajoja. Ne on tarkoitettu pitkäikäiseen käyttöön halvoilla mustekuluilla kertakäyttömallin sijaan. Itse tulostin on hankintahinnaltaan kalliimpi, mutta mustekulut ovat minimaaliset. Mukana tulevilla musteilla pystyy tulostamaan kymmenien sivujen sijaan tuhansia sivuja.

 • Musteet ostetaan kasettien sijaan edullisesti helposti hävitettävissä muovipulloissa, ja niiden riittoisuus on monikymmenkertainen mustekasetteihin verratessa. Laitteen mukana toimitetaan kahdet täysikokoiset musteet, jotka riittävät monen vuoden kotitulostustarpeisiin.
 • Helppokäyttöinen. Langattomaan verkkoon liittyvä. Myös monistuskone, digikuviden skannaus digitaalisiksi. Lcd-näyttö pieni, ei kosketusnäyttö vaan kursoriohjaimet.
 • Mobiilitulostus onnistuu suoraan Applen AirPrintin ja Androidiin asennettavan Epson Print Enablerin kanssa. Tulostukseen kannattaa mobiililaitteilla käyttää Epson iPrint-sovellusta, jolla asetusten tekeminen ja moniajot onnistuvat tarkasti eikä ajureita tarvitse asennella. Kuvien ohella iPrint tukee muun muassa pdf- ja office-dokumentteja.
 • Tulostimen vahvuuksiin kuuluu nopea alle kymmenen sekunnin ensisivu, koska tulostimen ei tarvitse lämmitä lasertulostimen tavoin. Mustavalkoinen tekstitulostus sujuu erittäin ripeästi noin kaksitoista sivua minuutissa. Mustavalkokopion saa alle kymmenessä sekunnissa. Kaksipuolinen tulostus oletuksena, kaksi A4:sta eli neljä sivua minuutissa. Mukavan hiljainen laite.
 • Mobiililaitteelta kymppikuvan tulostukseen kuluu parhaalla laadulla kaksi ja puoli minuuttia. Kun tulostuslaadun tiputtaa standardiksi, lyhenee aika puoleentoista minuuttiin.
 • Kuvat ovat haaleampia väreiltään ja kontrastiltaan kuin huippuvalokuvatulostimella tulostaessa. Tämä johtuu käytännössä vain neljästä musteesta, kun huipputulostimista värejä saattaa löytyä jopa kahdeksan. Väriliu’ut toistuvat kuitenkin hienosti porrastumatta ja laatu riittää paremmin kuin hyvin arkikuviksi.
 • Epson Ecotank ET-3700 on hyvä esimerkki nykyaikaisesta kotitulostimesta ja sitä voi suositella kodin ainoaksi tulostimeksi ja herättämään puhelimen kuvat henkiin paperilla. Hinta 400 euroa. (musta 7500 s 15,50 €, värit 6000 s 9,50 € × 3)

Ilta-Sanomat, Viranomainen ällistyi turvayhtiön koronakamerasta: ”Vaikuttaa hyvin huolestuttavalta”. 10.10.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, British Wildlife Photography Tips.

The Online Photographer, The 13th Annual iPhone Photography Awards.

Thom Hogan, 9.10.2020. So Why is the Z5+24-200mm Out of Stock? 9.10.2020. Nikonin virhe.

Fotosidan.se, Camerabits släpper DAM programvara - Photo Mechanic Plus. DAM = Digital Asset Management. Isojen kuvamäärien nopeaan läpikäymiseen ja tagittamiseen. Erityisesti ohjelma on ollut urheilukuvaajien suosiossa. Nyt tarjoushinta $229 ($399).

Kamera & Bild, Vi pratar skärmstorlek, 4K, färgrymder & kalibrering med EIZO.

Kamera & Bild, JUST NU: Chatta med Roger Brendhagen. 10.10.2020.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Photoshop Elements 2021- ja Premiere Elements 2021 -ohjelmistot. Julkistukset 8.10.2020. Useita Adobe Sensei AI -teknologiaa hyödyntäviä ominaisuuksia, jotka helpottavat valokuvien ja videoiden luomista, muokkaamista ja jakamista.

---Esimerkkejä Adobe Photoshop Elements 2021:n uusista ominaisuuksista:

 • Moving Photos -toiminnolla voi lisätä liikettä staattisiin kuviin.
 • Adjust Face Tilt -toiminnolla voi viimeistellä muoto- ja ryhmäkuvia.
 • Quote Graphics -toiminnolla voi räätälöidä kuvaan tekstiä.

---Adobe Premiere Elements 2021 tarjoaa myös muita lisäominaisuuksia:

 • Select Object -toiminnolla voi valita objektin tai alueen tarkasti ja käyttää tehostetta, joka seuraa valinnan mukana läpi videon.
 • Tehokkaan grafiikkasuorittimen ansiosta tehosteita voi katsoa laadukkaasti toistettuna videon esikatselussa ilman renderöintiä.
 • Musiikkia voi lisätä helposti vapaasti käytettävissä olevien kappaleiden valikoimasta.

Suomen Valokuvataiteen museo, Jari Silomäki: Tunteiden maantiede. Suuri näyttelytila. 25.9.2020–6.1.2021. Jari Silomäen (s. 1975) Tunteiden maantiede tallentaa 2000-luvun tapahtumia: kehittyvien maiden nopeaa vaurastumista ja eriarvoistumista, internetin servereiden pyörittämää yhteistä kotimaata, oman henkilöhistorian julkista esittämistä ja intimiteettisuojaa sekä eurooppalaisen poliittisen populismin vaikutusta yksilön elämään.

 • Teoskuvia 18 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla, selailu tehty helpoksi.

Digi-kuva.fi, muutamia poimintoja.

Polku.net, Lokakuun jäsenilta ja syyskokous pidetään keskiviikkona 21.10.2020 klo 18:00. 21.10.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Ways Creativity Can Help in Times of Uncertainty.

Dpreview.com

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Thom Hogan, 8.10.2020.

The Online Photographer, How to Choose a 4x5.

Lensrentals.com, blog, Production Services Series: Building Transcripts of your Work Using Descript. Otsikosta ei välttämätä selviä artikkelin sisältö.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen).
 • Köyhän kuvaajan kikkapalsta (DIY eli Tee-Se-Itse). Sanotaan, että halvalla ei saa hyvää. Tekemäni sateenvarjokiinnittimen ansiosta sanontaa voi tarkastella uudelleen. Vanhoista varastoista löytyi niitä kolutessani vanha rakennelma. Se toimii kuin se kuuluisa junan vessa. Yläpäässä 1/4" kierre ja alapäässä 3/8" kierre jalustaa varten. Pikkuruuvilla saa sateenvarjon paikalleen ja isommalla nivel pysyy halutussa asennossa. Kiristykseen riittää hento ote ilman apinanraivolla tehtyä kirististystä. Hintaa tuli muistaakseni vajaa euro. 2 kuvaa.
 • Canon RF 85 1.2 L (Optiikka).
 •    ---Kyllähän 85mm 1.2 on vaan hemmetin upea lasi. Kun omia ”parhaita” kuvia katsoo, on EF II -lasi lähes aina ollut rungossa kuvia ottaessa kiinni. Netin arvosteluissa sanotaan, että kukaan ei tarvi 85mm 1.2 -lasia, vaan kyse on enemmänkin tahtomisesta. Olen kyllä vahvasti eri mieltä ja uskon, että en ole yksin tämän näkemyksen kanssa. Ei nimittäin tule mieleen toista lasia, jolla saisi vastaavia kuvia.
  • EF II -versiota jo tovin käyttäneenä tämä RF-lasi kiinnostaa toki kovasti. Kuitenkin arvostelut, joita olen netistä löytänyt, eivät juurikaan tue siirtymää EF:stä tähän uuteen. Kuvat näyttävät lähes samoilta vertailuissa ja tuon EF-lasin yksi hienoimmista ”ongelmista” on uudessa korjattu pois - nimittäin vastavalon tuomat heijastukset. Myös bokeh-pallerot ovat uudessa huonomman näköisiä, jos niillä nyt valtavasti on väliä.
  • Omasta kokemuksesta voin sanoa, että EF-versio toimii adapterilla pirun hyvin.
 •    --Omasta kokemuksesta voin vahvistaa että adapterilla ja Sonyn rungolla toimii myös sanoisinpa täydellisesti. Ei liity RF lasiin vaan vanhaan EF 1.2 II-versioon.
 • Canon RF 15-35mm F/2.8L IS USM (Optiikka).
 •    --Tuli hankittua. Lasi toimii hienosti ja kuvista ei useimmiten löydy vikaa. Joitakin kaarevia horisontteja olen onnistunut ikuistamaan.
  • Lasissa sinänsä ei siis mitään vikaa, mutta täytyy nyt sanoa, että muistui taas mieleen, miksei laajista hetkeen ole itselläni ollut. 15 mm on liian laaja mihinkään, mitä oikeasti jaksaisin kuvata ja kaikki on helposti tarkkaa, joten ... joo. Tämä planeetta ei myöskään tarvitse yhtään auringonlaskukuvaa lisää, eikä kai liiemmin mitään pitkän valotuksen purokuvaakaan. Otin muutaman maisemakuvan ja onhan sellaiset ainakin omasta mielestäni niin tylsiä, että meinaa jäädä kuvat käsittelemättä, vaikka olisi hienot ruskan värit ja kaikki.
  • Koetteko, että RF15-35 on järkihintainen? Onko mikään laajis tuossa hintaluokassa jonkun mielestä tärkeä osa kuvauskalustoa? Miksi joo/ei?
 •    --Mulla on 12-24 Sigma. Tosi vähän tarvitsen laajempaa kuin 24 mm mutta sitä tulee 24-70 zoomissa käytettyä usein. Mutta kyllä laajiksen tarve on hyvin aihe ja kuvaajakohtainen juttu.
 •    --Hinta on on suhteellinen, toisille on järkevä ja toisille ei :) Tämä on yksi viimeisistä polttovälialueista mitä tulen itse RF:lle hankkimaan ja silloinkaan valinta tuskin kohdistuu tähän. Jos Canon saa tehtyä laajan pään f2 zoomin, eikä sen hinta karkaa liian paljon tämän yläpuolelle niin se houkuttelisi enemmän. Ei tarvitsisi silloin laajan pään valovoimaisia primejä hommata pimeämmän ajan kuvauksiin.
  • Todella harvassa itsellä kuitenkin kuvat missä olen alle 20mm saanut omasta kielestä hyviä kuvia aikaiseksi. Pitäisi harjoitella enemmän.
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit). Pitkään pohdin A7c:n ja A6600 välillä mutta päädyin sitten tähän croppikennoiseen. Pitkäaikaisena mft-kuvaajana pieni croppi tuntui monipuolisemmalta valinnalta täydenkennon rinnalle.
  • A6600 on juuri sellaisen pieni jonka voi huoletta unohtaa repun sivutaskuun ja yllättyä että olikin reissussa mukana. Sama akku mitä isoveljissä tuo helppoutta ja tuotahan ei juurikaan tarvitse latailla sillä kuvia se kestää ja kestää.
  • Eturullan puute ei itseä haittaa kun T tai A mode aina käytössä, tarkennuspisteen vaihto voisi olla joikkarilla helpompaa, mutta toisaalta tarkennus on niin "älykäs" että vyöhyke + jatkuva tarkennus on sellainen yhdistelmä mikä sopii melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Etsin on hauskasti rungon reunassa, joitakin se häiritä mutta olen tottunut PEN-F samanlaiseen toteutukseen. Ei ainakaan ole nenä poskella.
  • Ensisijaisesti hommasin tämän 70-350 (105-525mm) lasilla käytettäväksi, mutta on mainio myös valovoimaisten primeiden kanssa. Ehdottomana suosikkina niistä 20mm 1.8, tuo kevyt ja muovinen rimpula joka tuossa toimii 30mm kinovastaavana yleislasina piirron ollessa aivan törkeän hyvää.
  • Kenno voi olla ns. vanhaa tekniikkaa ja silti parasta mitä markkinoilla on, mutta parempaa sitten odottaessa jää kaikki nykyiset kuvat ottamatta joten parempi tämä vanha kuin haihattelu jostain tulevasta.
  • Pidän tuota hämmästyttävän hyvänä laitteena kun koko on sitä luokkaa että on bajonetti ja akku mutta missä se itse kamera?! ja nopeus ja tarkennus ei häviä yhtään A7-sarjan malleille. Liian pieni varmasti osalle, eikä toimi kinttaat kädessä mutta toivottavasti älyävät sen jo kaupassa niin ei tartte jälkeenpäin sitä täällä itkeä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Adobe on korjannut Lightroomin bugeja ja nopeutta aika hyvin viime aikoina. Vuosi sitten tilanne oli aivan katastrofaalinen, kun ohjelma seisoi export -komennon jälkeen minuutteja tekemättä yhtään mitään ja kuvat tippuivat yksi kerrallaan kolmen minuutin välein. Nyt prosessointi alkaa heti ja valmista tulee!
 • Fujifilm X-S10 (Järjestelmädigit).
 • Zeiss android ZX1 on 6000€ todellisuutta!! (Järjestelmädigit). (...kuinkahan moni suomalainen tämän mallin ostaa...).
 • (2020 - ) Sony A7 ja A9 sarjan uudet kinopeilittömät (Järjestelmädigit). Viimeisin La-EA5 adapterin review on nyt täällä!...
 • Sony A7C (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
 • Syksy 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ulos ---> + paremmat savut ;) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen kuva höyryveturista.
 • Tienvarsikokoelma 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). eiden varsilta, tai melko läheltä teitä, poimittuja näkymiä tämän vuoden Heinäkuulta. Lähinnä akselilla Sodankylä - Nuorgam ja Pulmanki. 7 kuvaa.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusien kuvien aika taas. 8 kuvaa kuvateksteineen. Drone-kuviakin.

Sulantoblog, Wide Angle Location Challenge –Matti and Peter shoot at random location. 6.10.2020. YouTube-video, kesto 11:01. Forsgårdilla aika massiivisen näköinen setup (akkukahvakin). Ja kyse on siis ns. super-wide -haasteesta. Ja käytössä 7 mm zoomista (polttovälivastaavuus 14 mm). Sulannolla vähän laihempi setup, 8-18mm. Ja käytössä siis 8 mm (polttovälivastaavuus 16 mm). Eli Fårsgårdilla on siis isompi.

 • Ihan hyödyllistä katsottavaa, jos haluaa tietää, miten toiset kuvaajat kuvansa ottavat, koko ajan kommentoidaan...
 • YouTube-kanavalla 21.500 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Future Olympus Cameras By OM Digital Solutions - [My Wish list]. 6.10.2020. YouTube-video, kesto 10:30. Se uusi japanilainen sijoittajayhtiö osti Olympuksen kameratoiminnan. Virallinen aloitus 1.1.2021.

 • YouTube-kanavalla 36.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Filters In Photography - [4 Filters you NEED]. 3.10.2020. YouTube-video, kesto 17:37.

 • YouTube-kanavalla 36.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

HS, Vanhan sodan uudet liekit. 8.10.2020. Tilaajille. Runsas viikko sitten puhjenneet taistelut Etelä-Kaukasiassa sijaitsevasta Vuoristo-Karabahista ovat voimakkaimpia sitten vuoden 1994. Valokuvaaja Niklas Meltio tallensi sotaa Vuoristo-Karabahissa ja Armeniassa. 16 kuvaa. Yksittäiset kuvat isommiksi klikkaamalla.

Suomen Canon, Valtteri Hirvonen ja saaristokiipeilijä. 21.8.2020. Vuoden 2020 keväällä suomalainen videokuvaaja Valtteri Hirvonen toteutti kunnianhimoisen projektin, lyhytelokuvan boulderoijasta saaristossa. Videon kuvaamiseen hän käytti Canon Cinema EOS C300 Mark III:sta. Alla Valtteri kertoo intohimostaan videokuvaamiseen, valmistautumisesta yhdenmiehen projektiin sekä kuvauskalustosta, jota hän hyödynsi ainutlaatuisen tunnelman ikuistamiseen.

Tekniikan Maailma, Toimiva yleisdrooni. 7.10.2020. Testit. Pikakoe: DJI Mavic Air 2. Kiinalainen DJI on droonien markkinajohtaja. Mavic Air 2 sijoittuu malliston keskivaiheille. Runsaan puolen kilon painoisena se kulkee mukavasti vaikkapa kameralaukussa. Kuljetusta varten nelikopterin varret kääntyvät runkoa vasten, ja propellit voi joko taittaa päällekkäin tai irrottaa kokonaan.

 • Akku kestää noin puolen tunnin lennon. Käytännössä tehollinen peliaika jää lyhyemmäksi, sillä tuulta vastaan kamppailu kuluttaa energiaa ja virtaa pitää jättää myös paluumatkaan. Tyhjän akun lataaminen täyteen kestää puolitoista tuntia, mikä on pitkä aika odottaa.
 • Optiikan polttoväli on 24 milliä ja aukko kiinteä 2,8. Puolen tuuman kuvakenno on isompi kuin älypuhelimissa, mutta selvästi pienempi kuin harrastajien järjestelmäkameroissa.
 • Kennon 12 miljoonaa pikseliä yhdessä ohjelmallisen kuvanparannuksen kanssa tuottavat riittävässä valossa suorastaan loistavia jpeg-kuvia. Hdr-tilassa kamera yhdistää kuvan useasta otoksesta, mikä auttaa valoisuuserojen tasoittamisessa. Mainostettu 48 megapikselin tila on turha: tiedostokoko kyllä kasvaa, mutta yksityiskohtien määrä lisääntyy tuskin lainkaan.
 • Videopuolella kamera yltää 4k-tarkkuudella aina 60 kuvan sekuntivauhtiin asti.
 • Drooni hyödyntää DJI:n ammattimalleihin kehitettyä tekoälypohjaista kuvantunnistusta, mikä helpottaa näyttävien videoiden tekemistä. Mavic Air 2 osaa esimerkiksi lentää uskollisen koiran lailla liikkuvan kohteen edessä, sivulla tai perässä.
 • Mavic Air 2 yhdistää kehittyneet kuvausominaisuudet helppoon lennättämiseen. Mainio yleisdrooni sopii kaikenlaiseen käyttöön ja hinta-laatusuhde on kohdallaan.
 • Hinta: 849 €, lisäakku 116 €, autolaturi 60 €.

Kirkko ja kaupunki, Harras hetki: Pertti Salolainen tuntee haikeutta lintujen muuttaessa etelään. 30.9.2020.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Googlen taidesovellus päivittyi – mahdollistaa nyt selfiet eri taideteostyyleissä. 7.10.2020. Googlen Arts & Culture -sovellukseen lisätyt uutuustoiminnot hyödyntävät täydennetyn todellisuuden teknologiaa (AR).
  • Googlen Arts & Culture -sovellus on saatavilla ilmaiseksi sekä Androidille että Applen iOS:lle. Uudet toiminnot on nyt julkaistu maailmanlaajuisesti, ja käyttöönsä ne saa taidesovelluksen aloisutnäkymän sateenkaarimaista kuvaketta koskettamalla.
 • Mobiili.fi, WhatsAppiin tulossa perustavaa laatua olevia muutoksia – nämä kolme uudistusta ovat jo testissä. 7.10.2020.
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Xiaomi Mi 10T Pro: Tehokas ja tyylikäs älypuhelin tarjoaa paljon vastinetta alle 650 euron hinnalleen. 7.10.2020.
 • Mobiili.fi, Xiaomi iskee uutuuspuhelintensa lanseerauksessa edullisilla hinnoilla – ja poikkeuksellisen kovalla kaupanpäällisellä. 7.10.2020. Mi 10T ja Mi 10T Pro ovat varustettu 6,67 tuuman ja 144 hertsin IPS LCD -näytöllä, huippuluokan Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä sekä tarkalla pääkameralla. Mi 10T Prossa pääkameran tarkkuus on 108 megapikseliä ja siinä on myös optinen kuvanvakain, kun Mi 10T:ssä pääkamera on 64-megapikselinen.
  • Mi 10T:n suositushinta on Suomessa 549 euroa (8+128 Gt) ja Mi 10T Pron 649 euroa (8+256 Gt), eli uutuudet on hinnoiteltu hyvin kilpailukykyisesti, jopa edullisesti.
  • Mi 10T Pron ennakkotilaajat saavat kaupan päälle suositushinnaltaan 349 euron arvoisen Xiaomin Mi Essential -sähköpotkulaudan.
  • Suomen puhelinmarkkinoilla voi tapahtua suuria muutoksia, kun Huawein uusien älypuhelinmallien houkuttelevuus on laskenut Yhdysvaltojen rajoituksista johtuvasta Google-palvelujen puutteesta johtuen ja kun sen vanhojen, vielä Google-palvelut sisältäneiden puhelinmallien myynti hyytyy ja päättyy. Huawein ja sen toisen brändin Honorin markkina-asema Suomessa on ollut merkittävä.
  • Nyt Xiaomi näyttää vahvimmalta kandidaatilta nappaamaan suuren osan tästä markkinaosuudesta itselleen loppu- ja erityisesti ensi vuoden aikana.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 7 Creative Indoor Photographic Projects For You To Try.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, 7.10.2020.

 • Lots of Speculation, Few Answers. 7.10.2020. Nikonin uudet.
 • A Lot of Lens Legacy is Retiring. 6.10.2020. Ihan virallisesti Nikon ei ole julkistanut tuotteita, joiden valmistus on loppunut. Japanin Nikonin sivuilla on esimerkiksi linkki Nikonin objektiiveihin, joita ei eneää valmisteta tai jotka lienevät ns. vanhoja tuotteita. Sama koskee kameroitakin, jotka voidaan jaa neljään ryhmään: nykyiset mallit. Vanhat mallit, edelleen myynnissä. Vanhat malli, ei enää myynnissä. Vanhat malli, ei enää takuukorjauksia.

Digital Photography School, An Introduction to Working with Layers in Affinity Photo. Tasot. Mac, Windows. 55 euroa.

The Online Photographer, How Is This Time Different? Netistä löytyi Miken uudenvuodenlupaus, 2011.

Kamera & Bild, Möt djur- och naturfotografen Jan Pedersen – så tog han bilderna. Taas joutuu navigoimaan, että oikea kohta löytyy.

Kamera & Bild, Portraits of Humanity – världens första fotoutställning i rymden. British Journal of Photography ja Magnum Photos. 400 valokuvaajaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Hangon petomuuttoa ilman kamerakiroilua. 7.10.2020. Kaksi vuotta takaperin syyskuussa kohdalleni sattui aivan uskomaton petolintumuuton galaktika Hangon eteläkärjessä. Tuolloin lähes kaikki kuvaustilanteen palaset loksahtivat paikoilleen, kun petolintua liiteli yhdessä jonossa matalalta kuvausholleille myötävalossa. Ei siis mitään poispäinpakenevien kaukaisten pisteiden epätoivoista kuvaamista lonkeronväristä taivasta vasten ISO-arvot tapissa. Se ketjun heikoin lenkki, mikä tuolloin kusi, oli silloinen kamerarunkoni Canon 5D mk4. Tuosta reissusta tulikin vuodatettua blogiin oikein antaumuksella otsikolla Hangon petomuuttoa ja kamerakiroilua…

 • ...Kuluneena syksynä kerkesin jo tehdä kaksi lähes puhdasta hukkareissua Hankoon, kunnes koitti lomaviikon viimeinen päivä. Sunnuntaina 20.9. päätin ajella Hankoon aamutuimaan, oli tuulen suunta sitten mikä tahansa. Tarjottu länsituuli ei ole ihan paras mahdollinen kuvaamisen kannalta, se kun ohjaa lentoradat kulkemaan valon suuntaan nähden usein poispäinviistävästi, joskin toisinaan ihan läheltäkin.

Yle Areena, Taivaallinen pimiö. 6.10.2020. Kesto 58 min. Valokuvaaja ja elokuvantekijä Jean Hermanson kuvasi ruotsalaisten tuotantolaitosten työntekijöitä 1960- ja 1970-luvuilla. Hermansonin kuvausavustajana toiminut Nils Petter Löfstedt tiesi, kuinka paljon Hermansonia harmitti, ettei hän ollut koskaan selvittänyt kuvattaviensa nimiä. Kun Jean Hermanson kuoli elokuussa 2012, hän jätti jälkeensä kuva-arkiston, jonka valtaosa oli ennen näkemättömiä otoksia. Nils Petter Löfstedt ryhtyi etsimään kuvissa näkyviä ihmisiä ja yritti samalla löytää Hermansonin kulttuuriaarteelle pysyvän sijoituspaikan. Ruotsalainen dokumenttielokuva. (U).

Meriharakka.net, Lammassaari ja Kuusiluoto. 6.10.2020. Helsinki.

 • Ilta-Sanomat, Oma kesämaja saaressa? Helsinkiläisille arvotaan 19 uutta mökkipaikkaa. 3.10.2013. Helsingin kaupunki arpoo Lammasaaresta 19 uutta kesämajapaikkaa.
 • HS, Tuhannet himoitsevat Lammassaaren kesämajoja. 17.10.2013. Tilaajille.
 • YouTube, Elokuu - Saatilla. 18.5.2012. 2 165 889 katselukertaa. Lammassaaren pitkospuut mainitaan useampaan kertaan.
 • (lat.huom.: mekin aikanaan osallistuimme tähän arvontaan, kuten kuutisen tuhatta muuta helsinkiläistä. Ex-työtoveria onnisti, samoin yhtä tunnettua näyttelijää. Kävimme katsomassa useampaan kertaan paikkaa, jo ennenkuin arvonnasta oli tietoakaan, myynti-ilmoituksiakin katseltiin. Nyt voi jälkikäteen sanoa, että ehkä onneksi ei arvonnassa onni suosinut.
  • Arvonnan aikaan perille vei parin lankun leveyiset pitkospuut, nyt sitten paljon leveämpi. Yhtäkaikki hankala kuljettaa mitään saarelle. Mahdolliset rakentamistarpeet kannattanee nykyäänkin tuoda vesitse. Ja sitten ne punkit...
  • Jos työtä ei pelkää, niin katse kannattaa suunnata siirtolapuutarhamökkeihin kesämajojen sijaan...)

Focusnordic.fi, Brinno -kamerat nyt Focus Nordicilta. 6.10.2020. Lehdistötiedote. Intervallikuvausta. Akut kestävät parhaimmillaan useita viikkoja. Internvallivideot automaattisesti. Vaikka rakennusprojektien kuvaamista. Mallista riippuen objektiiviakin voi vaihtaa. Hinnat 219 euroa ja 419 euroa. Lisäksi 3 ns. bundle-pakettia, 209 euroa, 339 euroa ja 639 euroa. Toimitukset alkavat lokakuussa.

Finnfoto, Facebook, Syksyn apurahahakuaikaa lisää. 6.10.2020.

Mobiili.fi, Nvidian tekoäly mullistaa videopuhelut – vertailuvideo kertoo jopa hämmästyttävistä parannuksista. 6.10.2020. Uusi tekoäly. Jossain vaiheessa sitten kuluttajien ulottuville.

Mikko Lagerstedt, Why I haven't been photographing? 5.10.2020.

Ilta-Sanomat, Alexa, 28, tienaa yhdellä somepäivityksellä enemmän kuin keskivertosuomalainen viikossa – näin syntyy yli tuhannen euron arvoinen Instagram-kuva. 6.10.2020. Valokuvaamisesta ei jutussa ole yhtään mitään.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How To Find Your Lens’ Sweet Spot: A Beginner’s Guide to Sharper Images.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, Striking Photos of Bedouins by the American Colony. Vanhoja kuvia.

IR, Sony A7S III Gallery Images: Real-world samples from Sony’s latest 12MP high-sensitivity full-frame camera.

The Online Photographer, Struggle, It's Good for You. Ison koon kamera. Mike haastaa itseään. Ja mikähän objektiiviksi?

Kamera & Bild, Så lurar bilderna din hjärna – vi pratar färg med EIZO. Webb-tv. Pitää vähän etsiä...

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Matskut koneelle piuhalla vai kortinlukijalla? (Sana on melkein vapaa).
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen).
 • IR kuvien käsittely (Kuvankäsittely).
 • uusi Sigma 85mm f/1.4 FE (Sony FE ja L) (Optiikka).
 • Luotettavien kauppakump. ketju (Myydään).
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit). Capture Onen käytöstä raakoihin kuviin.
 • Fujifilm X-S10 (Järjestelmädigit). ...Olin tovi sitten tilaisuudessa, jossa ammattikuvaaja kuvasi Nikon D3 + AF-S 24-70mm f2.8 Nikkorilla ja itse lähes vieressä samoja tapahtumahetkiä Fuji X-T30 + 35/2 combolla ja tuon virallisen kuvaajan kuvat editoituna olivat nähtävillä jokin aika sitten sivulla "x", josta minulla oli lupa saada ne itselleni....
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Imaging Resource on julkaissut Sony A7SIII:n studio testikuvia, myös RAW (ainakin Adoben DNG konverteri lukee ja muuntaa A7SIII raweja). ... Latasin huvikseen ISO 51200 testikuvat: Sony A7SIII, A7III, Nikon Z6 ja Canon R6. Tässä 100% cropit niistä, kaikki kohinavaimennukset otettu pois päältä. ... ...Tämähän on vain yksi suppea katsaus kameroiden suorituskykyyn. Esimerkiksi kuvan säätövaraa, dynamiikkaa ja bandingia ei näistä voi päätellä. Mutta melko loogiseltahan tämä näyttää. A7SIII:n kuvassa vähemmän kohinaa ISO 51200 herkkyydellä kuin 24mp kavereilla.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Suojalaseista (ei valokuvaajan...).
 • Zeiss android ZX1 on 6000€ todellisuutta!! (Järjestelmädigit).
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Ihmisen ikävä toisen luo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. On kyllä hieno valokuva... paljon tarinaa... monet yksityiskohdat inspiroivat mielikuvitusta
  • (lat.huom. vanhempani olivat aikanaan opettajina Nurmijärvellä Korven koululla. Vanhoissa kuvissa - ja kaitafilmeissä - näkyvän pönttöuunin uuniluukun suojus on tuttu...).
 • Musta lammas (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Sumuista syksyä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • Ulos ---> (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). No nyt on vähän erilainen höyryveturikuva.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Reissut ois taas reissattu. Jäi kyllä todella lämmin muisto Pulmankijärveltä kun sattui Kaldoaivin erämaan rajalta löytymään seuraa koko loppureissuksi ja näillä näkymin tulevillekkin reissuille :) ... Kuvia muutamia: ... 9 kuvaa. Ja väriä riittää.
  • Van Traveller, The Reissu IX. Aikaleima 16.09.2020-27.09.2020 Syysreissu ensimmäistä kertaa itä puolelle lappia. 12 päivää, 3150km. Yksin reissuun tällä kertaa ja päätavoitteena etsiä riemunhetkiä poluilla fillarin kanssa.
   • (Kaikenlaista, tekstiä, kuvaa ja videotakin....)

Facebook, Paskat luontokuvat. Julkinen ryhmä. 88.300 jäsentä. Piti mennä runsas viikko taaksepäin ensimmäiseen pyrskähdykseen. Välillä kuvat ovat oikeasti onnistuneita. Todelliset helmet syntyvät vasta kuvatekstin ja kuvan yhdistelmästä, kommenteistakin voi löytyä helmiä.

 • Puhelimella kuvaaminen lienee nostanut logaritmisella asteikolla tähän ryhmään sopivien kuvien määrää... Kurkiauroista on paljon kuvia...
 • Tässä yksi esimerkki tarjonnasta, 28. syyskuuta kello 23.49. Ikänäkö kun jo vaivaa, luulin kuvaavani tosi isoa lokkia ���� vasta kun sain kuvan siirrettyä tabletille ja suurennettua... niin sehän on jotain muuta. Tarkennus olisi voinut edes tällä kertaa onnistua paremmin.
  • ...Se on lumikko millä on siivet
  • ...Hieno kuva, silmäänkö tarkensit?
  • ...Sinisuohaukka. Koiras.
  • ...No mikä se on, kyl mäki katsoin et lokki.
  • ...Ei pöllömpi lokki
  • ...Näyttää kohti vinosti lentävältä siivekkäältä vesinokkaeläimeltä..

Wwf.fi, Uusi Luontolive-kanava kurkistaa Suomen ainoiden luonnonvaraisten järvilohien kutupuuhiin. 5.10.2020. WWF:n uusimmassa Luontolive-lähetyksessä päästään kurkistamaan vedenalaiseen maailmaan. Asensimme kameran Etelä-Karjalan Hiitolanjoelle juuri järvilohien ja taimenten parhaan kutuajan kynnyksellä.

Iltalehti, Tuntematon sotilas -valokuvaaja Tommi Hynynen, 33, on kuollut. 5.10.2020. Mikkelissä avopuolisonsa kanssa asunut Hynynen oli yöpymässä äitinsä luona Vantaalla, sillä työt olivat tuoneet hänet pääkaupunkiseudulle.

 • Ilta-Sanomat, Valokuvaaja Tommi Hynynen on kuollut 33-vuotiaana – tunnetaan työstään Tuntematon sotilas -elokuvassa. 5.10.2020.
 • Vantaan Sanomat, Tommi Hynynen otti 32 000 valokuvaa Tuntemattoman sotilaan kuvauksista. 6.12.2019. Elokuvan taltioiminen still-kuvilla oli kolmekymppiselle, itseoppineelle kuvaajalle ainutlaatuinen työprojekti.
  – Tehtävänä oli ottaa jokaisesta kohtauksesta kuva siltä paikalta, missä elokuvakamera oli, Hynynen kertoo. Hynynen ja kuvaaja Juuli Aschan jakoivat tehtävät siten, että Hynyselle kuvauspäiviä kertyi viitisenkymmentä. Hynynen on Toiminut ammattimaisena valokuvaajana vuodesta 2009.
 • Picuki.com, @tommihynyne

MKVD, Onko Tämä PARAS Kamera? // Canon EOS R5. 2.10.2020. YouTube-video, kesto 11:29. Tällä kertaa testataan Canonin uutta lippulaiva-kameraa, eli 8K videota kuvaava ja 45 megapikselin sensorilla varustettu EOS R5. Katsotaan siis, miten tämä kamera selviää video- sekä valokuvauskeikkatyöhön.

 • Ihan asiallista asiaa, omakohtaistakin. Ei kannata kiinnittää huomiota sä -kieleen ja mä-sanojen lukumäärään. Eikä myöskään tekijän nuorelta näyttävään olemukseen. Ihan kohtuuasiallista sisältöä, onneksi ei huumoria...
 • Ylikuumenemista käsitellään. Tekijän käytössä ei tullut vastaan, muistikortti täyttyi ensin...

Taike.fi, Taidetoimikuntien uudet jäsenet valittu kaudelle 2021–2022. 5.10.2020.

Visionist.fi, Kandao QooCam Fun on hauska, edullinen ja monipuolinen 360 asteen puhelinkamera. 5.10.2020. USB-liitännällä kiinni puhelimeen. Hallinta puhelimen näytöltä. Tekoäly säätää väritasapainoa ja kasvojen piirteitä. Kuvien ja videoiden rajausta, erikoisefektejä, videoiden muokkaussovellus. Valmispohjia. Videostriimit myös. Facebook, Twitter, YouTube tuettuja. Kaksi 200 asteen kalansilmälinssiä. Stereomikrofoni. Neljä gigatavua tallennustilaa, usb-c -liitäntä puhelimeen. Painoa 67g, yhdellä latauksella 80 minuuttia kuvausta.

 • Suositushinta on 159 euroa

HS, Nostalgiaa Kruununhaassa. 6.10.2020. Kruununhaan sähkö­kaapeissa on esillä Krunikan kortteleissa -valokuvanäyttely, joka esittelee kaupunginosan elämää ja historiaa 100 vuoden ajalta. Näyttely koostuu 29 valokuvasta, jotka ovat pää­osin Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmista.

Mobiili.fi, ZEISSin ensimmäinen digikamera, Androidilla varustettu ZEISS ZX1 näyttää olevan tulossa vihdoin pian myyntiin – hinta jopa 6 000 dollaria. 5.10.2020. Vuonna 2018 ZEISS julkisti Android-käyttöjärjestelmällä varustetun ZX1-kameran, joka on vihdoin nyt tulossa viivästysten jälkeen saataville.

 • ZEISSin ensimmäinen digitaalikamera on täyden kennokoon peilitön kamera, 37,4 megapikseliä. Linssinä on ZEISSin 35 millimetrin Distagon f/2,0-aukolla. Videokuvaus4K Ultra HD -tarkkuus 30 ruudun ja 1080p Full HD -tarkkuus korkeintaan 60 ruudun sekuntinopeudella.
 • Kosketusnäytön koko on 4,3 tuumaa ja tarkkuus 1280×720 pikseliä.
 • Käyttöjärjestelmänä kustomoitu Android.
 • Ei muistikorttia, sisäistä tallennustilaa 512 GT. Wi-Fi, USB-C. Piti tulla myyntiin jo vuoden 2019 keväällä.

Suomen Nikon, Facebook, Kiitos käynnistäsi Nikon Suomi –Facebook-sivulla. 5.10.2020. Sivu suljetaan pian, mutta voit seurata viimeisimpiä päivityksiämme Nikon UK Nordic –Facebook-sivultamme https://www.facebook.com/NikonUK/ sekä Instagramista https://www.instagram.com/nikonuknordic/.

 • Canonilla sivut sentään pysyvät suomalaisina...

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 60 Breathtaking Fall Images For Your Inspiration.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan. 5.10.2020. Linkit 11 uuteen artikkeliin tai artikkelien päivityksiin.

Digital Photography School, Canon to Announce the EOS M50 Mark II With 32.5 MP, 14 FPS.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Matskut koneelle piuhalla vai kortinlukijalla? (Sana on melkein vapaa). 46 viestiä.
 • Foorumilaisten videokulma (Videokuvaus). Tällainen tuli tehtyä jokunen vuosi sitten. Utajärvellä on vuokrattavia piilokojuja kotkien kuvaamista varten. Pari kertaa käynyt tuolla ja aina se vaan säväyttää nähdä kotkan lentävän haaskalle.
 • Miten aion jatkossa parantaa kuviani -ketju (Kuvaus yleinen).
 • IR kuvien käsittely (Kuvankäsittely). 45 viestiä.
 • Ainoastaan kokemukseen perustuvat mielipiteet... (Optiikka). 13 viestiä.
 • Makro linssien erot (Optiikka).
 • Tiedote Olympukselta (Minolta, Olympus).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Viimeksi USB-C -latauksesta. Ja vähän muustakin.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Syksy 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 kommenttia.
 • Ihmisen ikävä toisen luo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 9 kommenttia.
 • Kolme kovaa kuvakulmaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaas tännekkin välillä jotain. Lakiksella kävin kääntymässä. Hienosti näkyy sieltä vähän lähemmäs ja kauemmaksi. Kommenteissa kerrotaan, mikä kuvakulma mahdollisesti paras.
 • Asun vuoden saarella Pellingissä ja kuvaan joka päivä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Toukkakuva oli varsin haastava ottaa. Aurinko oli laskemassa ja valo käymässä vähiin. Tuuli heilutteli lehteä ja siinä olevat toukat oli siis todella pieniä. Kokeilin loittorenkaiden kanssa kaikkea 17mm ja 85mm väliltä. Lopulta mielestäni paras tulos tuli 35mm Sigma artilla, aukkoa lähes tappiin himmentämällä. Tässä muutama vaihtoehtoversio: 85mm, 35mm, 17mm. 17mm-versiossa f20 ja linssi kiinni lehdessä.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Karvialta löytyi tämmöinen. Tosin taas kerran hämärässä pusikossa :F Pitäisi olla joku laki että näitä ei saa pusikoida. ...En tiedä sillan nimeä mutta se on alueella nimeltä Kantti. Joten olkoot Kantin Silta ;D
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Nyt on poikaset sen verran isoja että levittäytyvät koko lammen alueelle. Alkaa olla hankala saada kuvia. Majavia edelleen.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Paras ruska oli ja meni jo.
 • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 9 kuvaa. Mennyttä maailmaa.

Vuoden Luontokuva 2020. 1.10.2020. Finalistikuvat ja kuvamäärät. Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun osallistuneista 15 287:stä kuvasta tuomaristo valitsi ensimmäisellä kierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 241 kuvaa 155 kuvaajalta.

 • Finalistit ja kuvamäärät. 2-sivuinen pdf. Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Turun Logomossa lauantaina 17.10.202. Ensimmäisellä sivulla ohjelma. Toisella sivulla sitten Finalistikuvaajat ja kuvamäärät.

(kertaus DCN Uutiset 20.9.2020)
        Vuoden Luontokuva 2020.

 • 10.9.2020. Tuomaristo valitsi ensimmäisellä tuomarointikierroksella yhteensä 1 235 semifinalistikuvaa 453 kuvaajalta. Semifinalistiksi pääsy edellyttää, että vähintään yksi tuomari on esittänyt kuvaa jatkoon. Kilpailun tulokset julkistetaan Turun Logomossa 17.10.2020.
 • Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaiseta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, yhteensä 90 kuvaa. Ne tuomaristo pisteytti vielä uudelleen.
  --- Semifinalistikuvat, 31-sivuinen pdf. Kuvaaja ja kuvien nimet. Tuttuja nimiä. Myös Digicamera.netin foorumilaisia.
 • Kilpailuun lähetettyjen kuvien määrät sarjoittain:
  A Kasvit ja sienet 1 664 kuvaa
  B Linnut 3 757 kuvaa
  C Maisemat 2 818 kuvaa
  D Nisäkkäät 1 340 kuvaa
  E Muut eläimet 1 445 kuvaa
  F Sommittelu ja muoto 1 822 kuvaa
  G Luonto ja ihminen 1 317 kuvaa
  H Nuoret 486 kuvaa
  I  Vapaa ja luova 638 kuvaa
 • 11.9.2020. Vuoden Luontokuva 2020 -festivaaliohjelma. Vuoden Luontokuva 2020 -festivaali pidetään koronaohjeita noudattaen Turun Logomossa lauantaina 17.10.2020 klo 12 alkaen. Laadukkaan saliohjelman lisäksi Logomon avarissa aulatiloissa ovat nähtävinä kaikki palkitut kuvat sekä runsaasti jäsenten luontokuvanäyttelyitä. Lisäksi messuosastoilla on paljon kiinnostavaa luontokuvauksen ystäville. Messuille on vapaa sisäänpääsy.
  ---Festivaaliohjelma (pdf).

HS, Karvanopat ovat ikuisia. 3.10.2020. Tilaajille. Kuukausiliite. Parinhaun, alkoholin ja autoilun yhdistelmä on erikoinen mutta toimiva - valokuvaaja Jussi Pulkkinen kuvasi korttelirallia, joka uhkaa kadota monista kaupungeista. 21 kuvaa.

Tivi, Tuntuuko että joku seuraa tekemisiäsi? Näin saat yksityisyyttä nettikäyttöösi. 3.10.2020. Softa-arvio. Yksityisyyttä suojaavasta hakukoneesta tutun DuckDuckGon selain varmistaa, että nettisurffailu on mahdollisimman turvallista ja yksityistä.

 • DuckDuckGo Privacy Browser on kuin mikä tahansa mobiiliselain. Se tukee välilehtiä, kirjanmerkkejä ja osoitteen automaattista täyttöä. Surffailu on sulavaa ja selain on yksinkertaisen tyylikäs. Hakukoneena käytetään luonnollisesti DuckDuckGon omaa hakukonetta, joka ei tallenna mitään tietoja.
 • DuckDuckGo Privacy Browser paljastaa miten eri nettisivut yrittävät urkkia tietoja ja tarjoaa helpon tavan estää sen. Ilmaisen selaimen saa ladattua Androidille ja Applen mobiililaitteille.

Länsi-Savo, Ruska peilityynellä Saimaalla ja harmaahaikara vierailulla Emolassa – Katso lukijoiden lähettämät syyskuvat. 4.10.2020. Kuvia 5 kpl. Tekninen laatu ei ehkä parasta a-luokkaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Get Out the Vote: Creative Ideas for Photographers.

Digital Photography School, 6 Tips for Near-Macro Photography with a Telephoto Lens.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, Muti-camera live stream on location, the Yolobox. Muti? 2 HDMI input, USB webbikameroille, HDMI output, ethernet, 3.5mm audio-in, USB-C. $1000. Ihan oikea arvio. Vertailut kilpailijoihin.

Earthboundlight.com, Put a Clamp On It! 4.10.2020.

Kamera & Bild, AI skapar nya fotorealistiska bilder från textmeningar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Matskut koneelle piuhalla vai kortinlukijalla? (Sana on melkein vapaa). 29 viestiä.
 • Nikon D5600 ja pari vanhempaa Sigmaa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Äitini hankki hankki uudeksi järjestelmäkamerakseen Nikonin D5600-rungon, johon hänellä oli jo ennalta Sigman lasit 18-50 f/2.8 EX MACRO HSM & 70-200 f/2.8 MACRO HSM. Niinhän siinä sitten kävi, että kakkulat sujahtivat ongelmitta runkoon mutta automaattitarkennus ei niissä kuitenkaan toiminut. ...
 • Foorumilaisten videokulma (Videokuvaus).
  •    ---Videokuvaatko mitä lie ja haluat jakaa sen muille? Täällä voit tehdä sen. Kerro vaikka vähän taustaa ja välineitä mitä käytit. Muut voi kysellä, jos jokin askarruttaa videoissa tai haluaa vaan tietää lisää. ...
   • Seuraava klippi kuvattiin vaasassa johon syksyllä kerääntyy noin 0-6000 kurkea ennen muuttamista paremmille apajille. Kalustona käytin blackmagic 4kta ja 175mm linssiä. Keli oli hirveän tuulinen mutta silti onnistuin kohtalaisesti kuvaamaan. Luontokamerana tuo on ihan hirveetä kuraa, kun akut ei kestä yhtään mitään ja linnut, kun ei tee käskystä lentojaan.
   • Finland, Söderfjärden - 5000 cranes, slow motion flying
    https://www.youtube.com/watch?v=3NXaOim85TA
  •    ---Ostin vähän aikaa sitten Raynoxin DCR-250 -makrolinssin ja tässä on ensimmäinen video, jonka sen avulla kuvasin:
   https://www.youtube.com/watch?v=P-gLr4eMJRs
 • DSLR järkkäri web kameraksi live streamaukseen (Videokuvaus). Uusi ketju. 4 viestiä.
 • Pikseleiden tekoa (Kuvankäsittely).
 • Ainoastaan kokemukseen perustuvat mielipiteet... (Optiikka). Uusi ketju. 7 viestiä.
 • Makro linssien erot (Optiikka).
 • Tiedote Olympukselta (Minolta, Olympus).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Nii, eiköhän tämä oloe suhteellisen selvää. Ei Sony muuten olisi tehnyt 12mp kinorunkoa. 12mp kennolla suorituskyky on monessa mielessä parempi, paitsi resoluutiossa. Puhtaasti 4K videoihin 12mp oli optimaallinen valinta, ja tietysti myös still kuviin silloin kun tarvitaan parempaa dynamiikkaa ja matalia kohinatasoja. Lisäksi kennon luku on nopeampaa ja kovasti tapetilla ollut ylikuumeneminen helpommin vältettävissä.
  • Tämä on työkalun valintakysymys. Jokainen työkalu ei voi olla paras valinta tiettyyn hommaan...Jos hyvä 4K videokamera ja erinomaiset 12mp stillit ovat riittävästi, niin A7SIII on varmasti hyvä valinta työkaluksi.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Sigma fp (Järjestelmädigit).
 • Syksy 2020 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ihmisen ikävä toisen luo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ravintolan valot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi, lisänä ihminen.
 • Metsä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Teemu Saloriutta, Lammaspaimenlomalla Isojärven kansallispuistossa. 3.10.2020. Kesän ehdottomiin kohokohtiin kuului heinäkuun loppupuolelle osunut lammaspaimenviikko Luutsaaressa, Isojärven kansallispuistossa. Metsähallituksen lammaspaimenet valitaan arvalla, ja onni suosi nyt jo toistamiseen. Pari vuotta sitten olimme samoissa puuhissa Kuusamon Närängänvaaralla.

Rajala Blogi, Valokuvaus metsäretkellä. 3.10.2020.

HS, Etelänlomien loppu. 4.10.2020. Rantalomat etelässä olivat valokuvaaja Verna Kovaselle lapsuudesta saakka jokavuotinen tapa. 12 kuvaa.

Museopro.fi, Museokortti-sovelluksella jo yli 35 000 käyttäjää. 2.10.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Wedding Photography – 21 Tips for Amateur Wedding Photographers.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, DPReview TV: Nikon Z5 review. YouTube-video, kesto 8:58. Sisällysluettelo. Julkistettu 21.7.2020. Täyskennoinen, peilitön Z-systeemi. $600 halvempi kuin Nikon Z6. 24 megapikselin sensori (vähän erilainen kuin Z6). Sama kuvaprosessori. runkovakaaja, teho 5 stoppia. Rungon materiaali vähän erilainen, mutta sama suojaus kosteutta ja pölyä vastaan. Paino 675g, sama kokokin kuin isoveli Nikon Z6. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä, kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö 1.04 miljoonaa pistettä. Sarjakuvaus 4.5fps. USB-lataus. Video selkeästi vähemmän tärkeä kuin Nikon Z6 -mallissa. 4K/30p, mutta 1.7x kroppi. 1080/60p ei kroppia, koko sensorin leveydeltä. Kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Paino 675g. Yhdellä latauksella ottaa 470 kuvaa. Runko + Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3, Suomen hinta on 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot). Vaikka ominaisuuksia riisuttu, niin hyvä hinta/laatusuhde (jollei kaikkia isoveljen omanaisuuksia tarvitse).

Kamera & Bild, Fatta Foto-podden 81: Bröllopsfotografen Loke Roos. 3.10.2020. Podcast 1:21:24. Kaunista r-kirjaimen ääntämistä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Luminar 4.3 is great –do NOT buy it! 2.10.2020. YouTube-video, kesto 11:41. Sisällysluettelo. Forsgård oli kehunut. Sulanto osti, olisiko tästä Lightroomin korvaajaksi. Ei ainakaan vielä. Kannattaa odottaa Luminar AI -sovellusta (sisäänrakennetut objektiiviprofiilit, jotka puuttua Luminar 4.3 -sovelluskesta), vuoden lopulla.

 • YouTube-kanavalla 21.300 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Lumix Hi ISO comparison –Lumix G9 vs Lumix S1. 29.9.2020. YouTube-video, kesto 9:11. Sisällysluettelo.

 • YouTube-kanavalla 21.300 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, The deal is DONE - [OM Digital Solutions Co. is the NEW Olympus!]. 30.9.2020. YouTube-video, kesto 4:46.

 • YouTube-kanavalla 36.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Photo Feedback. 29.9.2020. YouTube-video, kesto 2:16:06. Forsgårdille lähetetty kuvien herättämiä ajatuksia.

 • YouTube-kanavalla 36.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Olympus 12mm F2.0 and 17mm f1.8 - [Photography Self Assignment!]. 29.9.2020. YouTube-video, kesto 13:31.

 • YouTube-kanavalla 36.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Ilta-Sanomat, Maailman kuvat: Lagosissa korjataan sähkölinjoja, Länsirannalla piina jatkuu. 3.10.2020. Kuvia 5 kpl. Klikkaamalla isommiksi.

Sttinfo.fi, Pave Maijasen valokuvia ensi kertaa esillä Helsingissä. 2.10.2020. Muusikkona tunnetun Pave Maijasen ottamien valokuvien näyttely KUVA & VALO on esillä Kanneltalossa 28.10.–16.11.2020. Näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Stefan Bremer. Aikaa näyttelyn avautumiseen on siis runsaat kolme viikkoa.

 • Pitkän uran muusikkona tehnyt Pave Maijanen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta saakka. Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä KUVA & VALO nähdään ensi kertaa Helsingissä, kun se pystytetään Kanneltalon galleriaan 28.10.–16.11.2020. Näyttely on ollut aiemmin esillä Kesälahdella kesällä 2020 ja 2.9.–19.10.2020 sen voi nähdä Lappeenrannassa kulttuuritila Nuijamiehessä.
 • Kanneltalo.fi, KUVA & VALO.

Wwf.fi, Nämä seitsemän lintulajia voit nähdä Luontoliven uudessa kamerassa. 2.10.2020. Kirkkonummella sijaitsevalle kosteikolle asennetussa kamerassa voi esiintyä esimerkiksi pikkuruinen tavi tai vankkarakenteinen kyhmyjoutsen.

HS, Valkoposkihanhet lähtivät muuttomatkalleen: Muutamassa tunnissa Teutjärvelle kokoontui lepäilemään noin 52 000 hanhea. 3.10.2020.

HS, Luonnon ilotulitus. 2.10.2020. Tilaajille. Koko Suomessa saadaan nauttia erityisen näyttävästä ruskasta jo kolmatta syksyä peräkkäin. 10 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Puhelimen Kuvat-sovellus uudistui: Voit muokata otoksen uusiksi yhdellä klikkauksella. 2.10.2020. Editoriin tulee uusi välilehti, joka käyttää koneoppimista ehdottaakseen muutoksia kulloinkin käsiteltävään kuvaan. Ehdotusten on tarkoitus mahdollistaa kirkkauden, kontrastin ja omakuvan efektien säätämisen yhdellä kosketuksella. Googlen mukaan päivitetty versio sovelluksesta on jo jakelussa.

Perhonjokilaakso, Maija Ahonen kolumnissaan: Ja sitten ne kuvat. 22.10.2020. – Ja sitten olisin enää kuvia vailla. Tämä on vakiorepliikki, joka toistuu lähes jokaisella juttukeikallani. Kun on riittävästi kysytty ja vastattu, on aika siirtyä kuvien ottamiseen.

Ikinörtti, Tietotekniikan ja opastusten vaiherikas vuosikymmen. 2.10.2020.

Mobiili.fi, Google Mapsin Live View -kameranäkymä kehittyy useilla uudistuksilla. 2.10.2020.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, PIXII Leica M Mount digital rangefinder review – “The worst camera I have ever owned”.

The Online Photographer, Nikon Z6 Original / Crowdsource Review. Päivitystä tulossa malliin tässä kuussa. Mike pyytää sivuston lukijoiden kokemuksia.

Fotosidan.se, Ljusmästaren Bicho släpper onlinekurser. Englanninkielinen sivusto. Kuusi kuukautta, $30.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi.

Lassi Kujala, Facebook.

Yle, Ihastele oranssina hehkuvaa ruskamaisemaa lintujen lailla yläilmoista – tämä video vie sinut Kainuun metsiin. 1.10.2020. Lennätimme droonia Kainuun ruskaisen maiseman yllä. Katso ruskaa videolta. Video, kesto 14:01.

 • Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella alkaa olla viimeiset hetket ihastella ruskaa, kertoo professori Anne Tolvanen Luonnonvarakeskuksesta. – Nyt jos tulee kovat tuulet, ruska häviää saman tien.
 • Puolestaan Etelä-Suomessa eletään vasta ruskahuippua. Ruska eteneekin tyypillisesti idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Ruskan voimakkuuteen vaikuttaa paljolti sää. Alkusyksyn kuivat ja aurinkoiset päivät, mutta viileät yöt saavat ruskan dramaattisimmin esiin. Jos on lämmintä ja sateista, ruska on yleensä laimeampi.

Olli Kanerva, Tips for focusing in the dark. 1.10.2020. Okay, this was the only night during this northern lights activity period when I had a chance to try some great northern light pics. 4 kuvaa.

 • Gear: E-M1 Mark III with Panasonic Leica 12/1.4.

Musla.fi, Q&A: Valokuvaaja Eeva Rinne. 14.10.2019. Eeva Rinne kuvaa Lontoossa muotia ja kauneutta ja sanoo, että valokuvaus on välineurheilua. Asuimme Eevan kanssa nuorina opiskelijoina Itä-Lontoossa. Kolkohkossa asunnossa meitä asui yhteensä kolme ja tulimme hyvin toimeen keskenämme. Kävimme koulun jälkeen ja viikonloppuisin pubissa ja järjestimme välillä kotibileitä, oi nuoruus! Meidän asunnossa oli kylpyamme, mutta lämmin vesi ei ikinä riittänyt sen täyttämiseen. Söin joskus salaa Eevan juustoviipaleita jääkaapista, en tiedä huomasiko se koskaan.

 • Nyt Eeva asuu Lontoossa ja kuvaa siellä työkseen mm. muotia ja kauneutta. Keskustelimme siitä, millaista se on. Jutun kuvat Eeva on ottanut Lontoon muotiviikoilla.

Muropaketti.com, Google esitteli uuden Google TV:llä varustetun Chromecastin. 1.10.2020. HDMI-liitännällä televisioon. Laite saapuu myyntiin Yhdysvalloissa ja osassa Eurooppa lokakuun puolivälissä 70 euron hinnalla, mutta toistaiseksi Chromecast with Google TV ei saavu Suomeen.

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, Paras halpa 5g-puhelin, 2020. 1.10.2020. Ensimmäiset 5g-älypuhelimet maksoivat pääsääntöisesti yli tuhat euroa, mutta vuoden 2020 aikana niiden hinta on laskenut alle 500 euroon. Hinnasta ja valmistusmaasta riippumatta puhelimien näyttöteknologia kehittyy, akku kestää pitempään ja latautuu nopeammin, kameroiden lukumäärä kasvaa sekä kuvanlaatu paranee niin kuin kalliimmissa malleissa.
  • Vielä 5g-ominaisuus ei kuitenkaan tuo vielä laitteeseen ratkaisevaa lisähyötyä, mutta muilta ominaisuuksiltaan puhelimet ovat hintaansa nähden erittäin hyviä laitteita.
  • Parhaaksi puhelimeksi vertailussa arvioimme OnePlus Nordin. Näyttö 6,44 tuumaa. 500 € (256 Gt) testilaite ja 400 € (128 Gt).
  • OnePlussan pääkamera tuottaa kokonaisuutena aavistuksen muita epäterävämpiä kuvia. Kuvien yksityiskohdissa esiintyy havaittavia häiriöitä. Kohinaa on muita ryhmän puhelimia enemmän varsinkin hämärässä otetuissa kuvissa. Dynaaminen alue jää varsin vaatimattomaksi. Värivirheet ovat kuitenkin joukon pienimpiä.
  • Videokuvaa kamera kuvaa 4k-tarkkuudella ja 30 kuvaa sekunnissa. Hidastusvideota saa 1080p ja 240 kuvaa sekunnissa.
  • OnePlus Nord on hintalaatusuhteeltaan tämän joukon paras 5g-älypuhelin. Se jää vain vähän jälkeen huippumalleista.
 • Ilta-Sanomat, Suomalaiset ostavat nyt ahkerasti puhelimia – yhdestä hittilaitteesta jopa pulaa. 2.10.2020. OnePlus Nordia olisi myyty enemmänkin, mutta kysyntä on ollut hetkittäin tarjontaa suurempaa.
 • Muropaketti.com, Testi | Honor 9A – Edullisen puhelimen akku kestää pitkään, mutta sovelluspulan takia käytettävyys ei ole kaksinen. Honor 9A on Honorin ensimmäinen pelkällä AppGallerylla varustettu puhelin. 149 euron hinnallaan se kuuluu markkinoiden edullisimpaan päähän. Eikä Suomen pankkipalveluita.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, The “Amplified Fence” makes birds landing on a wire sound like something from an alien sci-fi.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #29 – How Lensrentals Picks New Gear. Podcast, kesto 34.07.

Kamera & Bild, Kamera & Bild Showcase – vår digitala fotomässa är öppen. Valokuvaajien tapaamisia, uusia härpäkkeitä, tarjouksia. Digitaaliset messut. Jostain syystä ei pääsymaksua. Ei rekisteröintiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.10.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Kuvalehti, Kangastuksia ja valon leikkiä. 25.9.2020. Vuoden nuori taiteilija Aapo Huhta oppi haahuilemaan New Yorkissa. Monet taiteilijat ja valokuvaajat päättävät etukäteen tarkan konseptin ja menevät sen mukaan, valokuvaaja Aapo Huhta (s. 1985) sanoo. ”Minun kuvaamiseni taas on aluksi lähinnä haahuilua.” Se ei tarkoita, ettei lopputulos olisi harkittua ja viimeisteltyä.

Yle, Revontulet ehtivät ihastuttaa eteläsuomalaisia – seuraavaan ryöpsähdykseen menee kuukausi. 30.9.2020. Sosiaalinen media on ollut täynnä upeita revontulikuvia tällä viikolla. Etelä-Suomen taivas on ollut harvinaisen hyvä tarkkailulle. Luontovalokuvaaja Camilla Sipposelle öinen magneettisen myrskyn synnyttämä näkymä Hauhon yllä oli jälleen ainutlaatuinen tilaisuus. Jos syyskuussa on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, pääsee revontulia kuvaamaan myös näillä seudulila.

 • Sipponen asuu järven rannalla, joten aurinkomyrskyn ilmaantuessa, hän pukee nopeasti toppavaatteet päälle ja syöksyy odottelemaan purkausta, joka voi kestää vain muutamia sekunteja.
 • Lokakuu on hiljaista kunnes 20. päivän tietämillä taivaalla tapahtuu jälleen. Tuolloin aurinkomyrskylukemat kohoavat ennusteen mukaan sellaisiin lukemiin, että revontulet voivat olla jälleen kirkkaita koko maassa.

HS, Mene lähelle. 27.9.2020. Tilaajille. Jussi Kapanen on kuvannut kaduilla käveleviä tamperelaisia viiden vuoden ajan. Hän haluaa mennä lähelle kohdettaan, mutta otos syntyy aina kuvattavaa arvostaen.

 • On maanantaiaamu kello 8. Seisomme Tampereen Kalevan kaupunginosassa ja katsomme aamuauringon heijastuksia Sampolan työväenopiston valkoisista seinistä ja ikkunoista. Kapasella on kädessään pieni musta Olympus OM-D E-M5 Mark III -kamera ja siinä 25 millinen Panasonic-Leica-1.4-objektiivi. Tämä on Kapasen lempihetki.
 • Kapanen on kuvannut kaduilla käveleviä tamperelaisia viiden vuoden ajan, kaksi kolme kertaa viikossa. Hän on valottanut kaupunkilaisista kymmeniätuhansia ruutuja. Hän on kuvannut Keskustorin sekakäyttäjiä, torien rajahahmoja, työmatkalaisia keskustan valoissa ja varjoissa. Vaikka Kapanen kuvaa aina vaistonsa ohjaamana, ennalta valmistelematta, hänen kuvansa ovat asetelmallisia, näyttämöllisiä, hivenen surrealistisia.
 • Katukuvauksessa ei esteettisesti ole kuin yksi sääntö: mene lähelle. Usein lähelle meno on riskaabelia, mutta hyvään taiteeseen kuuluu riskien otto.
 • Katukuvaajauransa alussa Kapanen piti romanttisista kuvista. Kalevassa häntä vastaan tuli nuori pari käsi kädessä ja käveli upean auringonlaskun ja Kalevan kirkon suuntaan. Kapanen singahti perään ja antoi kameran laulaa. ”Saatanan pervo!” kuului kuvaajan ohittaman autotallin ovelta.
 • ”Painu kyttä vittuun!” on toinen kuultu huuto. Keskustorin päihteidenkäyttäjät luulevat neutraalisti pukeutunutta, kameran kanssa kulkevaa Kapasta usein poliisiksi. Tosin parin viime vuoden aikana osa keskustan vakiohahmoista on alkanut jo muistaa Kapasen tyypiksi, jolta voi pummia rahaa. Kuvaajalla on aina taskussaan kolikoita katujenmiehiä ja -naisia varten.
 • ...Myös Kapanen on iso, 190-senttinen kaveri, jota ei ainakaan heti tule mieleen mennä tönimään kauemmas. Tosin viiden vuoden katukuvaamisen jälkeen hän menee omasta mielestään jo liian räväkästi lähelle. ”Vähän liian itsetietoisesti ja liian ahneena liikun kaupungilla. Porukka on alkanut jo tietää, että kuvaan. Se vähän haittaa tätä.”
 • Kapanen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvataideopettaja. Hän työskentelee opettajana Lielahden koulussa Tampereella. Alun perin hän tahtoi Oriveden opiston innoittamana kuvataiteilijaksi mutta järkeili sitten, että haluaa kuitenkin palkkatyöhön.
 • Kapanen tekee lopulliseksi kuvaksi keskimäärin yhden ruudun sadasta valotuksesta. Sitäkään hän ei julkaise, jos se tuntuu hänestä vähääkään epäeettiseltä. ”Kiinnostavat asiat tapahtuvat rajoilla, asioiden välissä. Lähestyn omaa näkemystäni näyttämöllisyydellä tällä hetkellä. Kuvani ovat nopeita välähdyksiä, jotka vaikuttavat vähän oudoilta, vähän lavastetuilta asetelmilta, mutta silti ne ovat täysin totta.”
 • Instagram.com, jussi_kapanen.
 • Picuki.com, @jussi_kapanen. (...Edit and browse Instagram content without logging in.)
 • Lensculture.com, Jussi Kapanen.

Mobiili.fi, Google Kuvat päivittyy uudella kuvanmuokkaimella. 30.9.2020. Google Kuvat -galleriasovelluksen kuvanmuokkain uudistuu. Tekoälyparannuksille varataan uudistetussa muokkaimessa kokonaan oma osionsa, jossa käyttäjä voi valita mieleisensä tarjonnasta. Tekoäly mukauttaa ehdotuksensa käsiteltävään valokuvaan ja oppii näppärämmäksi käyttäjien sitä hyödyntäessä, Google kertoo.

 • Google Kuvat -sovelluksen uusi kuvanmuokkain on nyt julkaistu maailmanlaajuisesti Androidille. Sovellusta ei tarvitse erikseen päivittää, mutta uudistusten näkyminen omalla laitteella saattaa kestää muutaman vuorokauden.

Mobiili.fi, Näin uuden Google TV:llä varustetun Chromecastin esittely vaikuttaa aiempien Chromecast-laitteiden myyntiin – uutuuden lanseeraus Suomessa vielä epäselvä. 1.10.2020. USA:ssa jo nyt myynnissä, $50. Euroopassa hinta 70 euroa. Suomeen ei ole tulossa Euroopan ensimmäisten maiden joukossa.

 • Uuden Google TV:llä ja kaukosäätimellä varustetun ja 4K HDR -toistoa tukevan Chromecastin julkistamisen Google on ajamassa alas maailmalla aiemman 4K-tuellisen Chromecast Ultran myynnin. Suomen Google Store -verkkokaupassa Chromecast Ultra on kuitenkin yhä saatavilla 79 euron hintaan.
 • Chromecast Ultra tuotteena ja entisellä hinnallaan ei ole enää kovin järkevä kokonaisuus, kun tarjolle on tullut monipuolisempi ja jopa myös edullisempi Chromecast Google TV:llä.

Älypuhelimista.

 • Tekniikan Maailma, Samsungin ja OnePlussan 5g-puhelimet myyvät nyt kuin häkä – Jo joka seitsemäs myyty puhelin on 5g-puhelin. 1.10.2020. Telia arvioi, että jo 15 prosenttia eli noin joka seitsemäs myyty puhelin on 5g-laite. Myyntiä siivittää halvempien 5g-laitteiden tulo markkinoille. Samsungin Galaxy A51 5G ja OnePlussan Nord 5G ovat suosituimpia 5g-puhelimia. Myydyimmäksi puhelimeksi syyskuussa kiilasi kuitenkin Samsung Galaxy A20e viime kuun ykkösen, OnePlus Nord 5G:n, ohi.
 • Teknavi.fi, Ensituntuma: Xiaomi Mi 10T Pro on aggressiivisesti hinnoiteltu tehopuhelin 108 megapikselin kameralla. 30.9.2020. Xiaomi julkisti uudet Mi 10T -sarjan huippupuhelimensa Mi 10T:n ja Mi 10T Pron. Mi 10T Pron hinnoiksi Euroopassa Xiaomi kertoi 599 euroa (8+128 Gt) ja 649 euroa (8+256 Gt), ja Mi 10T:n 549 euroa (8+128 Gt) ja 499 euroa (6+128 Gt). Suomen varianteista ja hinnoista vahvistetun tiedon pitäisi olla tulossa ensi viikolla. Myynti alkaa lokakuun aikana.
  • Kamerasovellus sisältää peruskuvaustilojen ohella myös erikoisuuksia, kuten kuvaan tai videoon monta kertaa saman liikkuvan ihmisen tallentava Klooni-kuvaustila, pitkän valotuksen tilat, timelapse-selfie sekä kuvaus taka- ja etukameroilla samanaikaisesti rinnakkain.
  • Kokonaisuutena Mi 10T Pro vaikuttaa tarjoavan rahalle hyvin vastinetta, jos tähtäimessä on tehokas ja tyylikäs Android-älypuhelin kohtuullisella hinnalla, kookkaalla näytöllä ja hyvällä kameralla.
  • (Googlen palveluista ei sanaakaan. Eipä taida tähän kaksikkoon saada vaikkapa pankkipalveluita...).
  • ePhotozine.com, Xiaomi Mi 10T Pro, Mi 10T & Mi 10T Lite Smartphones Announced.
 • Petteri Järvinen, Kuukausi Koronavilkkua. 30.9.2020. Koronavilkku-sovellusta on käytetty nyt kuukausi. Runsaasta tiedottamisesta huolimatta ohjelman toimintaperiaate on jäänyt joillekin epäselväksi. Ihmiset kuvittelevat, että ohjelma alkaa "vilkkua" tai antaa hälytyksen, mikäli käyttäjä on samassa tilassa koronadiagnoosin saaneen kanssa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Tips for Culling Images for Better Results and More Efficiency. Miten löytää parhaat kuvat... Jos kovin nopeasti käy kuviaan läpi, niin voi helmiä ja lapsia mennä pesuveden mukana.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, Canon R5 Field Test Part I: Excellent handling, design & image quality performance.

Thephotoargus.com, 25 Awesome Photos of Owls.

Kamera & Bild, Sandisk släpper två portabla SSD-diskar för film och foto. Luku- ja kirjoitusnopeus aine 2 GB/s. Kannettavat ssd-levyt. Erityisesti nopeutta on pyritty parantamaan. Kestää pudotuksen 2 metrin korkeudelta. Kryptauskin löytyy. SanDisk Extreme Portable V2 500GB, $120. 1TB, $200. SanDisk Extreme Pro Portable V2 2TB, $500.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Syyskuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset


!