Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Marraskuu 2019

Joulukuun uutiset ovat jo ilmestyneet
30.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • PC uusiksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 29 viestiä. Alkas olla aika päivittää koko pc, pelkästään Windows seiskan takia enneku se pvm sille koittaa. Piti hoita homma pois alta jo ajat sitten... SSD (käyttis ja ohjelmat) ja perinteinen pyörivä sais olla, teran verran tilaa sillä myös. Ei pelaamiseen eikä leffojen katseluun, niitä varten jo romua tarpeeksi nurkissa. Pääasia olis tietenkin Photarin ja vastaavien sujuva käyttö & normaali nettisurfailu. Hyvin laulava prossu ja tarpeeksi sisäistä muistia. Joku valmis kokonaisuus kun kolvi on sitä kokoa että sillä tinaa vaan kupariset kaffepannut.
 • Valotusajat hääkuvauksessa (Kuvaus yleinen).
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Nyt alkaa mullakin olla kuukausi täynnä Ärrää, siispä kokemuksia: 5 vuotta sitten oli peilitön lokakuu, ostin Oly OM-D E-M1:n ja 12-40/2.8 Pron. Sekalaista kuvaa runsas 4000 kappaletta. Sitten kyllästyin siihen minikameraan, vaihdoin sen takaisin Canoniin, tällä kertaa 5D Mk3, muita Canoneita oli myös kotona.
 • Nyt mielessä on pyörinyt R. Ostin sen pikaisen kopeloinnin jälkeen, olysta jo osasin aavistella mitä saattoi olla tulossa. Enkä oo pettynyt. Ostohaluja on himmentänyt ajatus ettei kuvalaatu paljoa Mk3:sta paranisi. Kyllä se kumminkin parani. Sekavalossa kuvatessa värit ovat puhtaammat ja ihonsävyt muutenkin paremmat, sehän mulle on tärkeää.
  • -Tarkennus on kyllä hyvä, peukalolla pisteen valinta paljon joistikkia parempi
   -Itse oon M-valottaja, vain TTL-salamassa käytän automaattia.
   -Peukalohipsuttimella on kiva säärellä kelviiniä, vaikka oon ollut 100% RAW-valottaja vuodesta 2002 lähtien.
   -Peukalosäätöpyörä on koko kameran heikoin lenkki, lähes käyttökelvoton ylhäällä syvällä kamerassa
   -Sen vieressä oleva näyttö on myös huono, ei kovin paljon tuu käytettyä
   -outo juttu on PC-pistokkeen puuttuminen rungosta, onneksi pystykuvauskahvasta löytyy ja siinä se on paremmassa paikassa kuin 5D:ssä
   -pystykuvauskahva kuuluu kameraan, on ihan ok. Lisäksi siinä on näppärä akunlatauspistoke, ei tarvitte ottaa akkuja irti kamerasta...vain piuha kiinni kameraan
   -AF-nappi ouroksutti aluuksi, mutta on parempi käyttää kuin 5D:ssä.
   -näytöltä asetusten muutto helppoa ja nopeaa
   -nappuloiden customoinnit aikalailla riittävät ja paljon selkeämpi juttu kuin Olyssa
   -valikot selkeät eikä liian pitkät ja monimutkaiset
   -EF-objektiivit toimii loistavasti adapterilla
   -kennovakaaja tietysti sais olla, mutta ilmankin pärjää.
  • -(tässä puolet ranskalaisista viivoista...)
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
 • Vaihtoehto EOS 6D mark II:lle? (Järjestelmädigit).
 • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmädigit).
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mösjööt (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Puu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kameran kanssa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Olli Kanerva, Black Friday Black and White Camera Walk. 29.11.2019. Kuvia.

Taike.fi, Valtionpalkinto 14 ansioituneelle taiteilijalle. 26.11.2019. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja monitaiteen 28 000 euroa. Muut palkinnot ovat 14 000 euroa. Visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot jaettiin kuvataiteilija Jukka Korkeilalle, valokuvataiteilija Tiina Itkoselle ja mediataiteen asiantuntija Perttu Rastaalle, ja monitaiteen valtionpalkinnon sai taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

-Valokuvataiteen valtionpalkinto. Valokuvataiteilija Tiina Itkonen (s. 1968) tunnetaan erityisesti polaaristen alueiden ja ilmastonmuutoksen jälkien kuvaajana. Vuodesta 1995 lähtien hän on dokumentoinut Grönlannin eskimoiden arkea ja ympäristöä ja julkaissut teemasta kaksi merkittävää valokuvataidekirjaa, Inughuit (2004) ja Avannaa (2014). Teoksissa toistuvat visuaalisesti vaikuttavat lumen ja jään peittämät muodot, jotka yhdistyvät maiseman ja asumusten kulttuurisiin arkisiin jälkiin.

-Itkosen teoksia on ollut esillä muun muassa Venetsian ja Sydneyn biennaaleissa ja monissa maailman merkittävimmissä valokuvataiteen museoissa ja gallerioissa. Jo vuosia Itkonen on ollut tunnetuimpia suomalaisia valokuvataiteilijoita maailmalla. Hän valmistui Turun taideakatemiasta vuonna 1995 ja Taideteollisesta korkeakoulusta 2002. Valokuvataiteen valtionpalkinnosta päättää visuaalisten taiteiden toimikunta.

HS, Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvan ohjaaja alkaa opettaa kissavideoiden tekoa Espoossa. 29.11.2019. Ohjaaja Kaisa Rastimo kertoo, että videoita tehdään ”rennosti ja nautiskellen”. Kurssit alkavat työväenopistolla tammikuussa.

Vähän lisää eiliseen Kamera-lehti -koosteeseen.

ePressi.com, Valokuvavillitys 1800-luvulta esillä Suomen valokuvataiteen museon uudessa ulkoilmanäyttelyssä. 29.11.2019.

Vantaan Sanomat, Tietokoneen kuolinsiivous helpottaa läheisten elämää. 30.11.2019. Enter ry:n tietoisku digitaalisesta jäämistöstä Myyrmäkitalon Vantaa-infossa (Paalutori 3) ma 2.12. klo 13–14. Vapaa pääsy.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com, listoja.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Photography At Christmas Markets.

Thom Hogan, Will the Grinch Steal Christmas? Tarjonta on valtava, vanhastakin varastosta pitäisi päästä eroon. Japanilaisilta valmistajilta: 65 peilittömästä mallista valintavaihtoehdot, 42 vielä tuotannossa olevaa peilietsinjärjestelmäkameraa. Siihen sitten vielä päälle myymätöntä varastotavaraa. Ja osa ostajista on kuitenkin jäänyt odottamaan vielä sellaista, jota ei selvästikään ole tulossa.

IR, Firmware Friday: A little firmware and a whole lot of software from Blackmagic, Fuji, Nikon and Ricoh.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti nro 9, ilmestynyt 28.11.2019. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille.

Kamerakoulu.fi, Miltä poliitikon tyhjät vaalilupaukset näyttävät valokuvaprojektissa? 28.11.2019. Politricks. Juhamatti Vahdersalo. Sana käytännössä tarkoittaa tyhjiä vaalilupauksia ja noin vuosi sitten se antoi kipinän idealle joka mielestäni kiteyttää sanan merkityksen. Lokaation etsiminen. Kuvaa varten tarvitsin luentosalimaisen miljöön, siivoojan sekä poliitikkoa muistuttavan henkilön, jolla ei ole ongelmaa sellaisena esiintyä. Sopivan miljöön löytäminen oli hankalin osa kuvaa. Isot luentosalit eivät olleet budjetille hyväksi ja osa ei soveltunut poliittisen satiirin tekemiseen niiden aktiviisen toiminnan vuoksi aiheen puitteissa. Tekstiä ja kuvia.

Suomen Canon, Valot, kamera käy! Kaikkien aikojen matka pohjoiseen ikuistamaan revontulien kauneus... 28.11.2019. Itävaltalainen valokuvaaja Markus Morawetz tunnetaan parhaiten häävalokuvistaan, mutta hän on jo pitkään ollut innoissaan tulevasta seikkailustaan. Maaliskuussa 2019 hän päätti jakaa innostuksensa vaimonsa Carinan ja 10-kuukautisen tyttärensä Fannin kanssa. Perhe suuntasi matkailuautolla kotikaupungistaan Wienistä kohti Pohjois-Norjaa kuvaamaan yhtä luonnon uskomattomammista ilmiöistä – pohjoisen yötaivaan revontulia.

Talouselämä, Tilaatko tavaraa kiinalaisista verkkokaupoista? Ensi vuonna pelisäännöt muuttuvat ja nyssäköille tulee aikamoinen hinta. 28.11.2019.

Visit Estonia Photo Hunt. 100 poikkeavan hyvää kuvaa Virosta haussa. Kaikki oikeudet kuviin halutaan, niitä jaetaan sitten ilmaiseksi eteenpäin (matkailuyrityksille, lehdille jne.). Ehdoista en löytänyt mitään ihmeellistä, 22.11.2019 - 8.12.2019 käynnissä. Eri kuva-aiheita lueteltuna, kuhunkin luokkaan tiukat vaatimukset. Tarpeeksi kiinnostavan kuvan lähettäjään otetaan yhteyttä ja sovitaan ehdot erikseen. Kuvat tulevat siis Visitestonian kuvapankkiin. Projektissa on mukana myös EU (rahoittajana).

Mikael Rantalainen, Helsinki Maisemakalenteri 2020 on nyt myynnissä verkkokaupassa. 25.11.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, How To Create Good Bokeh Backgrounds With Lights.

Pdnonline.com.

PDN Photo of the Day, Celebrating 14 Influential Women Photographers. 11 kuvaa ja teksti.

Fotosidan.se, Testrapport: Fujifilm X-Pro3. Julkistettu 23.10.2019. Marraskuussa katukuvausta. Objektiivina XF 23 mm f/2 WR. Mittaetsintyyppinen kroppikennoinen 1.5x peilitön järjestelmäkamera, 26 megapikseliä (Fujin X-trans2). Vain alaspäin 180 astetta kääntyvä lcd-näyttö, 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. Lcd-näyttöä piilottamalla Fujifilm pyrkii saamaan kuvaajaa keskittymään enemmän itse kuvaamiseen, vähemmän lcd-näytön tutkimiseen (voisi näyttää edes histogrammin, nyt vain valotusarvot tai mikä filmisimulaatio). Hybridinäyttö, elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä, optinen etsin (tunnelityyppinen, 95%, ei voi enää vaihtaa suurennusta, kompromissi, myös tieto-osaa). Paino 497g. DCI ja UHD 4K 30p. Kaksi sd-korttia, UHS-II -tuki. USB-C lataus. Wi-Fi ja Bluetooth. Sopii hyvin katukuvaukseen, vähän erilainen kokemus (vyötäröltä kuvaaminen...). Suomen hinta on 1.900 euroa (hinnassa on mukana verot). Toimitukset marras-/joulukuun vaihteessa.

Fotosidan.se, 5x förstoring med Mitakon 85/2,8 1-5X Super Macro.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

28.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Do this at home -Two simple set-ups for rainy days. 26.11.2019. YouTube-video, kesto 10:58. Do this at home -Two simple set-ups for rainy days In this video I'm sharing two simple set-ups for home studio and the results are great! If these's no weather outside, do these at home and be happy.

Peter Forsgård, Olympus New Lens RoadMap - My 10 cents. 27.11.2019. YouTube-video, kesto 5:29. lympus just announced a new Lens Roadmap. Check out the video and listen to what are my thoughts on the new M.Zuiko and M.Zuiko Pro lenses..

Petteri Hautamaa, Tee se itse: Sony FE 200-600 mm F5,6-6,3 G OSS vastavalosuojan lyhennys. 28.11.2019. Sonyn mainio 200-600 mm telezoomi on vastavalosuojan kanssa melko pitkä kapistus useimpaan kamerareppuun. Ainakin, jos sen haluaa laittaa sinne käyttövalmiina rungon kanssa vastavalosuojalla. Omaan Lowepron AW 450 II Pro runneriin se ei mahdu kivuttomasti tunkematta. Mittailin, että neljä senttiä lyhyemmällä vastavalosuojalla koko olisi sopiva.

Sttinfo.fi, Helsingin työväenopiston kevään tarjonnassa näkyy ympäristö, ekologisuus ja Helsinki. 27.11.2019. Kevään kurssit on julkaistu ilmonet.fi-palvelussa ja ilmoittautuminen kursseille käynnistyy ensi maanantaina 2.12.2019. Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 2.12.2019 ainealoittain porrastetusti ja jatkuu sen jälkeen koko lukuvuoden ajan:

 • klo 9 alkaen ilmonet.fi
 • klo 9–16 puhelimitse 09 310 88610
 • klo 9–16 seuraavissa palvelupisteissä: Malmitalo, Maunula-talo, Opistotalo, Stoa

Museokortti.fi. Joko ihan uusi tai sitten vanhalle museokortille 12kk lisää aikaa. Tarjouksena 62.90 euroa, su 1.12.2019 klo 23.59 asti.

Vanha lehtikuvaaja, YLE:n uutiskirjeen stillkuvan laatu. 27.11.2019. YouTube-video, kesto 3:13.

Suomen Canon, EOS RP ja vaihtuvien vuodenaikojen valot. Harri Tarvainen ja kiharakarvainen noutaja Kaffe. Canon EOS RP + Canon RF 24-105mm F4L IS USM. Ruskaa ja revotulia.

Karjalan Heili, Kamera aina käden ulottuvilla. 27.11.2019. Pentti Björninen, ikä 91 vuotta. Pyhäselän kirjasto, 41 luontokuvaa. Toimittajan tiedustellessa Björnisen tämänhetkisestä kalustosta kaivaa tämä laukustaan Canon EOS 80D:n.

Soundi.fi, Kuukauden kuvaajavieras: Jan Trygg. 27.11.2019. Haastattelu. Esittelyssä valikoima hänen parhaita kuviaan viime ajoilta.

Yle, 111-vuotias kajaanilainen valokuvaamo Kuvakeskus Hynninen laajentaa toimintaa ja avaa studion Helsinkiin. 27.11.2019. Uusi studio avataan Helsingin Arabiassa joulukuun 2. päivänä. Marraskuussa 111 vuotta täyttävä valokuvaamo keskittyy Helsingissä lähinnä yritysasiakkaisiin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Practical Use of Field Curvature Graphs – the 50mm Primes. Roger Cicala. Ei siten mitään diipa-daapaa.

Pdnonline.com.

The Online Photographer.

Fotosidan.se, Vi provar Swedish Asset objektiv till mobilkameror. Tele- ja laajakulma kokeilussa. Linssit (tai objektiivit) 60 euroa. Ja kiinnitys 18 euroa. Alle puolentoista minuutin videolla avataan paketti. Ei muuta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vesilintukuvaus (Sana on melkein vapaa). 33 viestiä.
 • Ilmianna hilavitkutin (Sana on melkein vapaa). Suotimista.
 • Kameran pakkasenkesto (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 20 viestiä. Mitä kameran akun pitäisi normaalisti kestää? Nyt tuntuu siltä, että edes normaalia viikonloppureissua ei kestä ± 0 °C lämpötiloissa. Miten saa akun kestämään paremmin kylmää? Onko jokin akkutyyppi joka toimisi paremmin? Onko jokin teitty kameratyyppi joka on erityisesti tehty "kestämään" kylmiä olosuhteita?
 • IR-kamera (DIY eli Tee-Se-Itse). Itsekin muutama vuosi sitten modasin Sony A300:n. Vaihdoin kennon päällä olevan suotimen tilalle kirkkaan lasin, jolloin putken nokalla onnistuu käyttää eri aallonpituuksille sopivia suotimia. ...
 • "Kulmaetsin" Live View kuvan katseluun (Muut).
 • Uutta objektiivia hankkimassa Nikoniin (Optiikka). Uusi ketju. Vajaassa päivässä vaatimattomat 27 uutta viestiä. Ja vielä ihan asiallisia viestejä.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Monta kymmentä uutta viestiä yhdessä päivässä. 2694 viestiä kaikkiaan.
 • Vaihtoehto EOS 6D mark II:lle? (Järjestelmädigit).
 • Olympus *Pum*, Fuji *Pum* (?) (Järjestelmädigit).
 • EOS 1 ja 5 tähyslasin käyttö (Järjestelmädigit).
 • Certina (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ostin 20cm x 20cm x20cm kokoisen kiinalaisen laatikon, jossa on pieni ledivalo. Sillä saa pienehköistä esineistä kohtuullisen helposti kuvia, kun ledivaloa hieman varjostaa.
 • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tämä silta taas lauantaina kuvattu, Sulkavalta pohjoiseen mentäessä, paikka muistakseni Pihlajalahti. 4 kuvaa. Ja kommentit.
 • Minikirjani (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Ruudulla suurenee ctrl plussalla; ei se pikseleitä lisää, mutta näkkee lukea tekstit... Sarja hieno, kuvat mukavia, mielellään kattos täysillä resoillakin? Kiitos jakamisesta joka tapauksessa, sen verran on lapinkuume tarttunut täälläkin, ettei lapinkuviin kyllästy! Noita nuolia aikani painelin, ja sillä keskellä olevalla yksöisnuolella sain menemään etteenpäin halutulla vauhilla eikä automaattisesti. Ehti lukea, ko ensi oli saanu kirjaimet suuremmiks...
 • Lottovoitto ja Autiotaloja (romua ym, linkki) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kävin pikkukunnan hautausmaalla päivittämässä sukukronikan hautakiviosaa. Samalla poikkesin katsomassa vieläkö kunnan rautatieasemalla on vanha veturi leikkipaikkana? Olihan se siellä, jonkun kuvan otin, tuli semmoinen fiilis että luuris pitäisi ehdottomasti olla tuolla kuskina...

Facebook, Lassi Kujala, Jäätä sen eri muodoissa. 26.11.2019.

Iltalehti, Onko tässä historian kaunein talvikuva Lapista? Maagisen otoksen suosio yllätti valokuvaajankin. Junttila lisäsi kuvan Suomen Luonnonvalokuvaajat- ryhmään Facebookissa sunnuntaina 24.11., jossa kuva saavutti hurjan suosion. Kuva on saanut julkisessa Facebook-ryhmässä 15 tunnin aikana 3,6 tuhatta reaktiota ja yli 52 jakoa.

Hilavitkutin.com, Sigma FP on pienin täydenkoon kennon kamera – Soveltuu erityisen hyvin videokuvaukseen. 27.11.2019. Suomessa Sigma FP:n hinta on 1999 euroa. Sigma fp + 45mm f/2.8 C DG DN -paketti on 2399€.

Yle, Poliisi varoittaa nuoria lähettämästä intiimejä kuvia seurustelukumppanille – kuvia päätynyt nettiin eron jälkeen. 26.11.2019. Ei liene kenellekään uusi asia. Mutta sitten kun osuukin lähipiiriin...

Tivi.fi, Turvallisempaa Macin käyttöä – ilmaisen sovelluksen tarjoaa yllättävä taho. 23.11.2019. Macin käyttäminen ilman ylläpitäjän oikeuksia on tietoturvan kannalta paras ratkaisu, mutta ylläpitäjän tunnuksen ja salasanan jatkuva syöttäminen alkaa ennen pitkää ärsyttämään – varsinkin jos asentelee paljon ohjelmia. Privileges säästää hermoja ja varmistaa turvallisuuden. SAP.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Around the World with the Magnum Foundation and Their Grantees. 11 kuvaa ja teksti.

Earthboundlight.com.

Fotosidan.se.

 • Naturfoto säljer för stora summor. Luontokuvaaja Mats Andersson kertoo, kuinka hän onnistuu myymään luontokuviaan kunnon hintaan. Vaikkapa 300000 kruunuun. Yhtä kuvaa on myyty tuohon hintaan yhteensä, useita editioita eri ostajille. 44000 kruunua, 41000 kruunua, 48000 kruunua. Kolme eri kokoa. Kuva voitti Wildlife Photographer of the Year 2016 mustavalkosarjan.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Presidenttikisaa Guinea-Bissaussa ja viikon muita uutiskuvia. 25.11.2019. Viime viikolla osoitettiin mieltä niin maalla kuin merelläkin, mutta kilpailtiin myös hääpakettipalkinnosta Malediiveille. 13 kuvaa. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Ilta-Sanomat, Ihana marraskuu! Nämä 9 kuvaa todistavat, kuinka kaunis Suomen parjatuin vuodenaika oikeasti on. 23.11.2019.

YouTube, Anja Halla lehtikuvaaja. 21.3.2017. Kesto 3:35. Journalistinen kuva-arkisto JOKA. Anja Halla oli yksi Suomen ensimmäisistä naislehtikuvaajista. Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n tuottamassa haastattelussa hän kertoo millaista oli olla valokuvaajana paikallislehdessä 1900-luvun loppupuolella. Hallan kuvissa näkyvät Heinolasta hävinneet puutalokorttelit. Häntä harmitti, kun vanhaa Heinolaa hävitettiin 1960- ja 1970-luvuilla, ja hän tallensi katoavan puutaloidyllin valokuviinsa. Usein hän kulki kameransa kanssa edellä ja puskutraktori tuli perässä. Anja Hallan kotona on myös paljon kuvia Lemmenjoen kullankaivajista. Vuosi toisensa jälkeen hän patikoi reppu selässä Lapissa, tutustui kullankaivajiin ja kuvasi heitä.

MTVuutiset, Sari kuvasi uskomattoman kauniin hiusjää-ilmiön Hyvinkäällä – näin hauras harso syntyy: "Pikkuisen piti sitä sormella tökätä". 26.11.2019.

Yle, Digitreenien peruskurssi, Yksityisyys ja huijaukset. Eri aiheita treeneissä, yli 70 osiota.

Mobiili.fi, Google Kuvat saa uusia piirto- ja muokkaustoimintoja. 25.11.2019. Nyt kuviaan voi koristella vaikkapa piirrustuksin tai tekstein. Android.

Tivi.fi, Dronet ja gps-tekniikka houkuttelevat laittomuuksiin metsällä. 25.11.2019. Metsästyslaki kieltää liikkuvien moottorikäyttöisten laitteiden käytön metsästyksessä. Erävalvonnan tietoon on tullut tapauksia, joissa dronea on käytetty järvillä hätyyttämään riistaeläimiä ampujien suuntaan.

Iltalehti, Mustan perjantain musta lista – tässä 30 tuotetta, joita ei Verkkokauppa.comin mukaan kannata ostaa. 25.11.2019. Kaksi eri listaa, kummassakin kärjestä 15 kpl. Palautetuimmat tuotteet ja huolletuimmat tuotteet. Lähinnä kannattaa tutkia huolletuimmat-listaa.

 • Palautetuimmat: sijalla 13 Sony FE 50mm F1.8 -normaaliobjektiivi 29,0%. Ei siis huolletuimmat. 6 tuotearviota, vähän yli 4 tähteä keskiarvo. Sanallisesti kehutaan. Vain yhdessä negatiivista, ei kuulemma hämärässä tarkenna yhtä hyvin kuin kalliimmat objektiivit. Ei mikään myyntimenestys, syynä lienee yksinkertaisesti vähän turhan korkea hinta verrattuna muihin Suomen hintoihin. Vaikka palautusprosentti on korkea, niin taitaa olla niin on palautettu tänä vuonna ehkä kaksi objektiivia. Palautus on aika lailla eri asia kuin huolto.
 • Myyntihistoria:
  Viimeksi saapuneet
  • 23.9.2019 3 kpl
  • 26.7.2019 3 kpl
  • 29.5.2019 3 kpl
  • 30.11.2018 10 kpl
  • 30.11.2018 2 kpl
  Viimeksi myyty
  • 10.9.2019

Verkkokauppa.com, lehdistötiedotteet 2018. Osta tuotteita jotka kestävät - älä näitä! Verkkokauppa.comin palautetuimmat ja huolletuimmat tuotteet 2018. 7.12.2018. Siis viime vuodelta. Top-10 listat. Puhelimista ja kuulokkeista ja pienkoneista sitten Top-5 listat. Näissähän voi olla kyse vain pienestä määrästä ostoksista, silloin voivat prosentit nousta vaikka vain yhdestä huollosta.

 • Lopussa sitten Suosituimpien kuulokkeiden palautus- ja huoltoprosentit 2018 sekä Suosituimpien puhelimien palautus- ja huoltoprosentit 2018. Top-5 listat. Näiden palautusprosentit kertovatkin sitten aika lailla enemmän (kuin vaikka 100%:n huoltoherkkyys tuotteesta, jota on ostettu 1 kpl ja jota palautettu 1 kpl).

Älypuhelimista.

 • Avplus.fi, Huawei on esittelemässä P Smart Pro -älypuhelimen – pop-up-selfiekamera ja takana 48 megapikselin kenno. 25.11.2019. Huawei on lisännyt suomenkielisille sivuilleen uuden P Smart Pro -älypuhelimen.
 • Mobiili.fi, Kuvavuoto: Huaweilta tulossa uusi keskiluokan Nova 6 SE -älypuhelinmalli neljällä takakameralla. 25.11.2019.
 • Tivi.fi, Facebookiin tulossa uusi ominaisuus – monien kaipaama toiminto prototyyppiasteella. 25.11.2019. Facebook on lainaamassa jälleen yhtä Instagramista tuttua ominaisuutta. Sisältöjen jakaminen vain lähimmille ystäville on pian todella helppoa.
 • Iltalehti, Whatsappin 10 piilotettua ominaisuutta - tiesitkö nämä? 22.11.2019. Video, kesto 1:48.
 • Suomen Kuvalehti, Valo paljastaa. 22.11.2019. Hyperspektrikuva voi esimerkiksi kertoa avokadon kypsyysasteen. ”Nykyäänhän ne maksavat viidestätoistatuhannesta eurosta ylöspäin. Meidän on muutamaa kertaluokkaa halvempi siitä”, kertoo tohtorikoulutettava Mikko Toivonen.
 • HS, Kännykkä suoltaa sinistä valoa, ja se voi jopa vaarantaa verkkokalvot – ”Suurin vaara koskee alle 20-vuotiaita”. 25.11.2019. Sinisellä valolla on lyhyt aallonpituus, mikä tarkoittaa, että siinä on paljon energiaa. Päivällä sinisistä aallonpituuksista on jopa hyötyä, koska tutkimusten mukaan ne kohentavat huomio- ja reaktiokykyä sekä mielialaa. Moni kuitenkin tuijottaa energistä sinistä valoa lähettäviä ruutuja päivät pitkät, mikä tutkijoiden mukaan voi olla haitallista silmille.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Beginner's Tutorial On Photographing Children.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Fatma Fahmy wins the first Daniele Tamagni Grant. 11 kuvaa ja teksti. Egyptiläinen naiskuvaaja.

Thom Hogan, How to Buy. 25.11.2019. Black Friday. Ja sitten heti perään Cyber Monday.

The Online Photographer, It's Complicated! (Please Read). Cteinin Dye Transfer Master Print Sale lähestyy.

Fotosidan.se, Krönika: Mellan raderna. Kolumni.

Kamera & Bild, Bilden på Greta Thunbergs lookalike är äkta. Kuvanottaja Eric Hegg muutti Ruotsista USA:aan vuonna 1888. Ja se kuva on vuodelta 1898. Ja on aito.

Fotosidan.se, Filter från Hoya ger klarare astrobilder. Hoya Starscape.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Riistakameroihin voi tallentua ikimuistoisia eläinvierailuja, mutta myös tihutöiden tekijöitä – sijoittelussa pitää olla tarkkana. 23.11.2019. Riistakameroita käytetään nykyään kotien pihoilla, mökeillä ja metsissä monenlaisiin tarpeisiin. Arkea helpottamaan, turvaa luomaan, uteliaisuutta tyydyttämään. Kokkolan metsästysseuran sihteerillä Jani Willmanilla on kokemuksia niin omasta kuin seuran riistakamerasta. Mökillä hänellä on ollut halvempi kamera useita vuosia valvontatehtävissä.

Olli Korhonen, Onko lyijymyrkytykseen kuolleista joutsenista tunnetuksi tulleella Suonenjoen Onkilammella myös mikromuoviongelma? YouTube-video, kesto 3:39. Lisäksi kuvia ja tekstiä.

Facebook, Helsinki vanhoissa kuvissa (The old pictures of Helsinki). Erittäin vilkas ryhmä. Eikä tarvitse erikseen liittyä. Mustavalkoista ja värikuvaa.

Valokuvataiteen museo, podcastit, Kuva ois kiva. Yhdeksän osaa. Vielä kaksi tulossa.

 • 7: Meitä valvotaan. Uusin. Kesto 37:38. Podcastin seitsemännessä jaksossa keskustellaan siitä, kuinka meitä valvotaan kuvien avulla. Vieraina: Viestintätieteiden apulaisprofessori Asko Lehmuskallio sekä Valokuvataiteen museon kokoelma-intendentti Anni Wallenius. Juontaja: Museon yleisötyön intendentti Erja Salo.
 • Seuraava jakso 6.12. Julkaistaan Kuva ois kiva -podcastin kahdeksas jakso: Kotialbumit. Podcastin kahdeksannessa jaksossa valokuvaaja ja keräilijä Harri Tahvanainen ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti keskustelevat kotialbumeista. Podcastin juontaa museon yleisötyön intendentti Erja Salo.

Lea Kömi, Metsän kosketus näyttely ja esitys. 20.11.2019. Avajaiset ja esitys ti 26.11.2019 klo 11-12. Näyttely avoinna ma-pe 7-18. Helsingin työväenopisto, Kannelmäen palvelukeskus, peräkamari, Urkupillintie 4.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Dennis Stock’s Mesmerizing Portrait of 1960s California. Mustavalkokuvia.

Digital Photography School, Photographic Inspiration or Copying? Where does the line blur? Idealla ei ole tekijänsuojaa.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Announcements for Fall 2019.

 • Canon RF 85mm f/1.2L DS
 • Canon RF 70-200mm f/2.8L IS
 • Development of Canon 1D X Mark III
 • Fuji X-Pro3
 • Nikon Z50
 • Nikkor Z 24mm f/1.8 S
 • Leica SL2
 • Olympus E-M5 Mark III
 • Profoto C1 Plus
 • Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD, Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD, & Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD. Optimised Silent Drive (OSD).
 • GoPro Max 360

Thephotoargus.com, 50 Wonderful Photographs of Rain.

The Online Photographer, Sunday Support Group: Out of GAS? Vekotinhulluus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Seura.fi, Oravakuvistaan tunnettu Konsta Punkka on tuttu luontokuvaaja jo eläimillekin – Tässä on jättisuosion salaisuus. 23.11.2019. Luontokuvaaja Konsta Punkka kuvaa tällä hetkellä etenkin kettuja ja susia. Hyvä kuva vaatii jopa päiväkausien istumista kuvauskojussa. Konsta Punkka liittyi Instagramiin vuonna 2012 ja on työskennellyt päätoimisena kuvaajana lähes siitä asti. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Adoben, Nokian ja Olympuksen kanssa. Viime aikoina asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Pohjoismaiden matkailuala, Kaslink ja Highlandpark.

Rajala Blog, Teppo Haapoja vol 1 - Norja Vlog. 23.11.2019. Teppo Haapoja kertoo Norjan vlogissaan fiiliksiä mm. Canon EOS R –ohjelmistopäivityksestä. Voiko niinkin vähäpätöiseltä tuntuva asia todella vaikuttaa kuvaamiseen merkittävästi?

Markku Könkkölä, Canonilla 40 vuotta. 23.11.2019. Canonien kantaminen alkoi minulla jokseenkin päivälleen 40 vuotta sitten. Jossain vaiheessa karkasi mopo käsistä. Canon-runkoja on ollut käytössä koko ajan – yhteensä 20, pokkarit ja muut merkit siihen päälle. Objektiiveja en yritäkään laskea.

Facebook, Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

 • 17.11.2019. Kuopiolainen Markus Aspegren saavutti Plastic Waters -sarjallaan 16.11. eurooppalaisen ammattivalokuvaajien kattojärjestön myöntämän Qualified European Photographer -arvonimen.
 • 6.11.2019. Tässä albumissa on nähtävissä Suomen joukkueen kuvat World Photographic Cup 2020 - kilpailuun. Suuri osa ns. kuvituskuvia, mutta onko sillä mitään väliä.

Avplus.fi, Ricoh esitteli uuden Theta SC2 -kameran – tarjoaa 360 asteen 4K-kuvaa. 23.11.2019. Tulee saataville joulukuussa. Ohjehinta 299 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Why Using Smart Previews in Lightroom CC is a Good Idea (and How to Set Them Up).

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Quick Still Life Light Painting Tips.

Diyphotography.net, This hyperlapse takes us on a journey through Lisbon hunting for the mythical “unicorn duck”.

Petapixel.com, Developing Film With Beer and Other Nostalgia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Panasonic Firmware Updates. 22.11.2019. YouTube-video, kesto 16:01. In this video I'm going to highlight the most important updates the new recently released firmware updates bring for Lumix S1/R, GH5/s and G9. I'm also going to show how to update your camera.

Peter Forsgård, Olympus E-M5 MKIII vs. iPhone11Pro - Cleaner Image?. 22.11.2019. YouTube-video, kesto 16:00. A claim has been made that iPhone 11 Pro can produce a cleaner image than a micro four-thirds camera. That has to be tested and that is exactly what I am doing in this video. Olympus E-M5 MKIII against iPhone 11 Pro.

 • Kuvien jakaminen on se juttu. Halutaan jakaa muiden kanssa omaa elämää. Salamat, objektiivit jne. jne. Toisella Peterillä on laajakulmalinssi myös iPhoneen. Puhelimeen saa kaikenlaisia ohjelmia, jolla kuvaamista voidaan tehostaa. iPhonessa kohtuullinen keinotekoinen bokeh, välillä. Applen mukaan korvaa ihan täysin pro-kuvaajan studion. Hm. iPhonen neljästä kamerasta kahdessa on vakautus. Heikompi esitys kuitenkin kuin perinteisissä kameroissa.
 • Ja sitten se kuvanlaatu... Pienellä puhelimen näytöllä näyttävät ihan kohtuuhyviltä. Mutta isommalla ruudulla... Tony Northrup yllättäen ei olekaan oikeassa... Mutta puhelimella on käyttönsä.
 • Instagram, jpeterf
 • Ajatuksiavalokuvauksesta.com

Kimmo Rauatmaa, Valokuvaajan joululahjatoiveet top 4. 22.11.2019.

Yle, Digitreenit, Pankit ja maksaminen.

Sttinfo.fi, Red Bull Illume Image Quest 2019 globaalin valokuvakilpailun voittajat. 22.11.2019. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin 2016.

Mynewsdesk.com, Canon esittelee kaksi MegaTank-monitoimitulostinta pienyrityksille ja kotitoimistoille. 22.11.2019. MegaTank-mallistoa, tyyppimerkinnöiltään Canon PIXMA G7050 - ja Canon PIXMA GM4050 -mallit. MegaTank-tulostimissa on riittoisat musteet, integroidut mustesäiliöt, vaivattomat liitännät sekä tasainen ja luonnollinen painojälki.

 • Canon PIXMA G7050 -monitoimitulostin: svh. 450 euroa 
 • Canon PIXMA GM4050 -monitoimitulostin: svh. 350 euroa

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

IR, Firmware Friday frenzy: Canon, Leica, Nikon, Panasonic, Sigma and Ricoh offer updates aplenty.

The Online Photographer, The Joy of Making Your Own Photo Books. Colin Buttimer. Tässä kirja tehdään kotona, ihan fyysisestikin.

Diyphotography.net, Photographer scammed after selling her camera due to a PayPal loophole. Ostaja kertoi kyseessä olevan lahja ja pyysi toimitusta toiseen osoitteeseen. Oli kuulemma unohtanut muuttaa PayPaliin toimitusosoitteen. PayPalin ehtojen vastaista, ostaja otti yhteyttä PayPaliin. Vaikka ostaja olikin kuitannut lähetyksen, niin rahat palautettiin ostajalle ja kamerankin ostaja sai pitää.

Kamera & Bild, Från mörker till ljus – med Jonas Classon. Ruotsin tunnetuimpia lintukuvaajia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). Aamulla 22.11. saattaa näkyä runsaasti tähdenlentoja - alfa monocerotideja odotetaan Alfa Monocerotidien parvelle ennustetaan tänä vuonna purkausta. Mikäli arvio osuu oikeaan, aamulla 22. marraskuuta voi näkyä lyhytaikaisesti paljon meteoreja.
 • Tilt & Shift objektiivin käyttö (Sana on melkein vapaa). Korkeampaa oppimäärää.
 • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus).
 • diffuusorikangas (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • LED rengassalama - järkeä vai ei (Muut).
 • Isot aukot - the new black? (Optiikka).
 • Nikkor Z 58mm f0,95 (Optiikka).
 • Sony GM 16-35 Highest Rated Wide Angle Zoom!! (Optiikka). Huoltoilmoitus. Kiitoksia vinkistä. "Your product is affected." En ole kyllä huomannut mitään, mutta ruljanssi kai laitettava käyntiin.
 • Canon 80D, uusi Firmware 1.0.3 (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit). Canon julkaissut lisää firmwareja:... Ainakin omaan 70D:n se löytyi tuolta:...
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Monta kymmentä uutta viestiä. Yhdessä päivässä. Viestejä kaikkiaan 2572 kpl. Vaikka: "...Mulla menee kuvat suurimmaksi osaksi tulostettuna yksityisasiakkaille, vähemmän lehtiin ja mainoksiin. Mun tulostimella saa 61 cm leveää kuvaa, suurempaa ei tarvita. 2,5 m x 5 m panderolleihin menee jonkinverran....resoluutio on niissä aika pieni. Runsas 20 mpix on riittänyt hyvin tähän asti. Mutta ei niitä kyllä millään kännykällä oteta...."
 • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
 • Olympus *Pum*, Fuji *Pum* (Järjestelmädigit). Tunnen useammankin hemmon jotka ovat vaihtaneet dsrl:n peilittömään ja sanoneet jonkin aikaa kuvattuaan ettei ikinä enää paluuta takaisin.
  • Nää on taas näitä kun yksi tykkää toisesta ja toinen taas toisesta. Frendi kokeili mun X-T2:sta ja oli heti että hyi kamala kun tästä ei saa edes kunnon otetta kun liian pieni eikä sen jälkeen kiinnostunut edes laittamaan virtoja päälle sanoen että kyllä hänen D800:nsa on vaan kunnon kamera. Ja niinhän se onkin, sopii hänen tarpeisiinsa kuin se kuuluisa nenä päähän. Itselleni taasen tuo Fuji sopii kuin nyrkki silmään juurikin kompaktin kokonsa kanssa ja itse tekniikasta sen verran kuvaustilanteisiin nojaten, että Nikon ja Canon saisivat maksaa mulle henkisistä kivuista ja säryistä kun niin monta vuotta tuhlasin elämästäni niihin dsrl-runkoihin, joissa jymähdin turhaan paikalleni kun peilittömissä huomaa kehityksen menneen dslr:stä ohi.
 • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Järjestelmädigit). Tuohon kameraan tuli ohjelmistopäivitys ja sen myötä runsaasti lisää toimintaa mm. USB PTP -ohjauksen tuki. Mistä löytää sopivan ohjelman ohjaamaan kameraa johdon päästä? Pitkällinen googletus ei tuonut vastausta.
 • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Mistä nämä kuvat oikein ovat?
 • Lottovoitto ja Autiotaloja (romua ym, linkki) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Laivat, alukset, satamat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eira tuomassa hiiltä stadilaisille.
 • Nattflix Originals (Luuranko Kausi 2) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Episode 6 - Puukko, pensseli ja tönäri

Sulantoblog, Panasonic Dual IS –Why is it so GOOD? 19.11.2019. YouTube-video, kesto 11:22. In this video I'm going to explain why Panasonic Dual IS is so good and what is the difference between optical and sensor stabilizer.

Peter Forsgård, Best Vlogging Camera 2020 - Olympus E-M5 MKIII video specs. 19.11.2019. YouTube-video, kesto 14:16. Olympus E-M5 MKIII is a great video camera and most likely the BEST vlogging camera on the market right now. In this video, I will tell you the best settings for video and go through the video.

Suomen Canon, Löydä inspiraatiosi. Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin. Joidenkin linkkien takana lisää linkkejä. Suomeksi.

Länsiväylä, Tapiolan kamerakerhossa kohtaavat valokuvauksen konkarit ja aloittelevat harrastajat – juhlanäyttely Ainoassa. 21.11.2019.

Facebook, Lassi Kujala, Luontokuvatapahtuma Vesannon liikuntahallilla. Su 24.11.2019. Klo 17.00. Vapaa pääsy.

Kaleva.fi, Kaamoskamera on taas päällä, tällaista on elämä ilman auringonpaistetta – upea video näyttää Enontekiön kaamoksen kahdessa minuutissa. 21.11.2019.

Newsroom.com, Ricoh Theta SC-2: Lähtölaukaus 360-kuvaukseen. 20.11.2019. Lehdistötiedote. Uusi RICOH THETA SC-2 on helppokäyttöinen 360° kamera, joka tutustuttaa omistajansa uudenlaisen valokuvauksen maailmaan sosiaalisessa mediassa. 4K video 30 fps. Sovellus 360 asteen kuvien ja videoiden editointiin. Tulee saataville joulukuussa. Ohjehinta 299 euroa.

Tivi.fi, Eikö Microsoftille raha kelpaa? Näin päivität ilmaiseksi Windows 10:een. 21.11.2019. Windows 10:n kuluttajaversio Home kustantaa noin 120 euroa. Kalliimman Pro-version omistajaksi pääsee 170 eurolla. Microsoft tarjoaa kuitenkin epävirallisesti mahdollisuuden hyödyntää yli kolme vuotta sitten ”päättynyttä” päivitystarjousta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • Learn these Two Techniques for Dramatic Light-Painted Photos.
 • Sigma 14-24mm f/2.8 Lens for Sony – Thoughts and Field Test. Julkistettu 11.7.2019. Sigma 14-24 mm F2.8 DG DN Art. Sony E ja L-Mount (Panasonic, Sigma ja Leica). Peilittömille. Paino 795g. Sääsuojattu. Ei perinteisten suotimien käyttömahdollisuutta (takana mahdollisuus gelatiini-suotimien käyttöön). Lähin tarkennus 28cm. Ei vakaajaa. Aavistuksen pienempi ja kevyempi kuin perinteisen järjestelmäkameran vastaava objektiivi. Sigman mukaan sopii erinomaisesti tähtikuvaukseen. Laajakulmapäässä tynnyrivääristymää, jonka voi korjata helposti jälkikäsittelyssä. Kuvanlaatu erinomainen. Hienot värit. Suomen hinta on 1500 (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, The A-Z Of Food Styling. 11 kuvaa ja teksti.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #9 – How to Break a Lens. Podcast, kesto 48:45. Sisällysluettelo.

Kamera & Bild, Ny firmware till Nikon Z6 & Z7 fixar flera buggar.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Sadepäivän erilainen kuvausprojekti. 21.11.2019. Jälleen yksi marraskuinen jatkuvalla harmaudella ja sateella höystetty viikonloppu. Arjen auringonnousut, purppurakuvioidut taivaat ja maagiset aamuvalot oli saatu kokea työhuoneen ikkunasta jo parinakin edeltävänä päivänä. Kuurat, ensilumet, pakkasen aktivoimat piharuokinnan linnut sen sellaiset mainion kuvan elementit vaihtuivat klassisesti viikonlopun tihkutuhnuun. Sanotaan, että sääolosuhteet ovat vain asennoitumis- ja pukeutumiskysymys. Minkään valtakunnan asennemuutos ei valitettavasti auttanut loihtimaan noita menetettyjä elementtejä esiin.

HS, Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin. 20.11.2019. Miltä näyttäisivät Signe Branderin klassiset Helsinki-kuvat värillisinä? Samaa pohti Kansalliskirjastossa tietojärjestelmäasiantuntijana työskentelevä Osma Suominen. Noin puoli vuotta sitten Suominen loi vapaa-ajallaan Twitteriin Väri-Signe Bot -ohjelman, joka julkaisee Signe Branderin kuvista väritettyjä versioita.

 • Twitter.com, Väri-Signe
 • HS kertoi lokakuun Kuukausiliitteen jutussa Tommi Rossista, joka värittää vanhoja valokuvia käsityönä. Jutussa Helsingin yliopiston psykologian tutkija Jukka Häkkinen sanoi, että värilliset kuvat voivat auttaa tuomaan historiallisia tapahtumia lähemmäs, mustavalkoisuus saattaa nimittäin korostaa etäisyyttä. ”Kun kuva väritetään, historia muuttuu todellisemmaksi ja läheisemmäksi. Tulee tunne, että tilanne ei olekaan niin erilainen. Ihmiset eivät olekaan erilaisia kuin nyt”, Häkkinen sanoo jutussa.
 • Facebook, Historaa väreissä.
 • Samassa jutussa kerrotaan, että yhden kuvan värittämiseen Rossilla menee toisinaan kymmenen tuntia, joskus taas 150. Suuri osa ajasta menee taustatyöhön. Rossi pyrkii saamaan värit vastaamaan mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä. Siksi hän tutkii paljon historiaa, viettää aikaa museoissa ja konsultoi asiantuntijoita.
 • Myös Suominen on sitä mieltä, että valokuvien värittäminen käsin tuottaa ainutlaatuista jälkeä – sellaista, jota ei tietotekniikan avulla tavoiteta.

HS Metro, kolumni, Valokuvataiteen museo pitäisi brändätä uudelleen, Klik voisi olla hyvä nimi. 20.11.2019. allinnan Fotografiska-­museossa on ahdasta. Museossa kuuluu monia kieliä. Väki on pakkaantunut katsomaan Jimmy Nelsonin kuvia maailmalta ja suomalaisen Pentti Sammallahden erikoisia kaupunkikuvia Helsingistä. Fotografiska on ollut tämän vuoden tapaus Tallinnassa. Siellä on käynyt neljässä kuukaudessa 200000 asiakasta. Se on Tukholman Fotografiskan tytärmuseo. Ja Tukholman Fotografiska mainostaa itseään maailman suurimpana valokuvamuseona, jonka viime vuosien asiakasmäärät lasketaan miljoonissa.

 • Helsingin Kaapelitehdas marraskuussa. Suomen valokuvataiteen museossa on hiljaista. Kuten yleensä. Valokuvataiteen museossa kävi viime vuonna noin 30000 asiakasta, joista maksavia asiakkaita oli 18000.

Yle Areena, Miten vangita ruska koko komeudessaan kuvaan - kuuntele valokuvauksen opiskelijoiden tärpit! 10.10.2019. Radio Suomi Pori. 9 min. Sataedun media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon valokuvauksen opiskelijat Virpi Pietarinen, Nikolina Georgieva, Leena Peltomäki, Mila Koskinen, Maria Sundelin ja Katri Plaami lähtivät jahtaamaan täydellistä ruskakuvaa ja samalla jakamaan tärppejä luontokuvauksesta. Mari Kahilan haastattelussa myös valokuvauksen opettaja Maria Lukala. (tulee ruska ensi syksynäkin...).

Piilokoju.fi, Tätä kuvaa en haluaisi nähdä. 20.11.2019. Takavuosina oli YLEllä ohjelmasarja “Tämän levyn haluaisin kuulla” johon saattoi esittää levytoiveitaan. Myöhemmin eetteriin puski myös kevyempi versio sarjasta nimellä “Tätä levyä en haluaisi kuulla”. Viimemainittu aiheutti sisältöineen naurunpurskahduksia ja lisäsi ojaanajon vaaraa autossa kuunneltaessa. YLEn valtaisasta äänitearkistosta löytyi yleensä platta molempiin lähtöihin.

Yle, Haukka vastaan lennokki – Katso videolta, mihin punapyrstöhaukka Zina pystyy. 21.11.2019. Ateenassa elelee tiettävästi maailman ainoa haukka, joka koulutettu hyökkäämään droonien kimppuun.

Iltalehti, Brittinainen revontulista: "Elämäni suurin matkapettymys". 3.3.2017. ...- Näky, jota olin odottanut koko ikäni, oli edessäni. Ja kaikki mitä näin oli harmahtava viiva, joka kaartui taivaalla, hän kirjoittaa.... Niinpä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Featureshoot.com, Meet Emerging Photography Juror Jessie Wender, Photo Editor at The New York Times.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net, Samsung Galaxy S11 code suggests it can shoot 8K 30fps video.

Fotosidan.se, Poetiska ögonblick på Fotografiska. Tukholman Fotografiska, 200 valokuvaa, Distant Land. Sammallahti on syntynyt 1950. Kipinä syttyi jo 9-vuotiaana, kun isä vei poikansa ryhmänäyttelyyn Family of Man, Edward Steichenin kuratoima. Kaksi vuotta myöhemmin Sammallahti otti ensimmäiset kuvansa arkielämästä Helsingissä. Näyttely on esillä aina 8.3.2020 asti. Sama näyttely oli jo esillä Tallinnan Fotografiskassa, päättyi siellä 25.8.2019.

 • Fotografiska, Kaukainen maa | Pentti Sammallahti. 22.11.2019 - 8.3.2020. Erityisesti Viking Linella Ruotsiin meneville Tukholman Fotografiska on sopivasti matkan varrella Vanhaan kaupunkiin rantaa pitkin käveleville. Viking Linen terminaalista alle 10 minuutin päässä. Jotain paikan vetovoimasta kertonee se, että kohde yksinään riittää jo Ruotsin matkan syyksi.
 • Suomen Wikipedia, Pentti Sammallahti.
 • The Economist, Pentti Sammallahti, Finland’s top photographer. 28.7.2018. Osa kansainvälisestä menestyksestä selittyy kohtuullisilla hinnoilla. Niitä ei ole nostettu eikä printtien editioita rajoitettu. Myöhemmin tänä vuonna tulossa kirja linnuista.
 • The Guardian, Flights of fancy: Pentti Sammallahti's birds – in pictures. 23.01.2019. Pentti Sammallahti’s exhibition focuses on one of his most consistent and compelling subjects: birds. These residents of the land, sea and sky find their way into the Finnish photographer’s field of vision no matter what country he explores.

Kamera & Bild, Olympus släpper Pen E-PL10 i Europa.

Kamera & Bild, Slut med Instagram och mobilfoto i jul – mobillådan årets julklapp. Vaihtoehto älypuhelimelle ja somelle. Lehdistötiedote, vuoden 2019 joululahja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • * Kuukauden klassikko objektiivit * (Optiikka). Pyöritin v. 2017-2018 täällä pienimuotoista "Kuukauden klassikko objektiivi" sarjaa. Ideana oli käydä läpi kaikenlaisia mielenkiintoisia objektiiveja ja kirjoitella niistä kollektiivisesti kokemuksia yms. ... Ajattelin, että myös tähän ketjuun voi tehdä lisäyksiä sellaisista objektiiveista joista ei näistä aikaisemmista löydy kategoriaa....
 • Nikkor Z 58mm f0,95 (Optiikka).
 • Meyer Optik rohkaistui jatkamaan!! (Optiikka).
 • Vaihtoehto EOS 6D mark II:lle? (Canon). Uusi ketju. 10 viestiä.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Työn sankari se, joka jaksaa ajatuksella lukea nämä viestit läpi. Useita kymmeniä uusia.
 • D750 seuraaja (Järjestelmädigit). Useita uusia viestejä.
 • Panasonic S (Järjestelmädigit). Uusia viestejä
 • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
 • Sony A6000 AF heittää (Järjestelmädigit). ...Tässä vertaillaan linssien piirtokykyä laajakulmapäässä ja telepäässä eri kamera -ja linssiyhdistelmillä: 1. Sony A6000 + 16-50mm kittilinssi 2. Canon 2000D + 18-55mm kittilinssi 3. Canon 2000D + Sigma 17-50mm 4. Panasonic TZ100, 1"-kennolla varustettu pokkari.
  • ...Jokatapauksessa terävyystestit kannattaa tehdä manuaalitarkennuksella. Kohteessa riippuen A6000 AF saattaa hieman heittää, vaikka käytännön valokuvauksessa nämä heitot eivät useinkaan ole kovin merkityksellisiä.
 • F 35 hävittäjien ensivierailu Turussa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Nattflix Originals (Luuranko Kausi 2) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Episode 5 - Pentaks Äx Unboxx.
 • Mustavalkoisia kuvia muusikoista (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Valon kuvia -blogissa mustavalkoisia jazzkuvia Tampere Jazz Happeningista 2019:
 • Norjan vuoristoa *video* (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kävin kesällä kalassa tuolla tufjord brykessä ja samalla tuli kuvailtua maisemavideota siinä ohessa. Vähän vuoria valloitin minkä kalastamiselta ehti. Mikäli pallas ja turska kiinnostaa niin sieltähän sitä nousi kiitettävästi,suosittelen. (Tämä ei siis ole kalastusvideo) Kalustona mavic pro 2 ja blackmagic 4k.
  • Jani Ojala, Tufjord brygge 2019. YouTube-video, kesto 3:31. Nature and mountains from beautiful island of Rolvsøy, Norway. I was fishing at tufjord brygge. Drone-video. (hiukankos upeaa kuvaa...).

HS, Hongkong kaaoksessa. 19.11.2019. HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman.

Digi.kansalliskirjasto.fi. Vähän vanhempaa ainestoa skannattu kaikkien ulottuville. Joitain hakutuloksia.

HS, Huuhkajien juhla. 19.11.2019. Kuvakooste.

 • IS, Katso upea kuvakooste: Huuhkajien kansanjuhla räjäytti Helsingin riemuun – Markku Kanerva ja Teemu Pukki hurmasivat yleisön. 19.11.2019.

MTVuutiset, "Jumalan käsi" ei jätä Juha Tammista rauhaan – Maradonaan ja Peléen tutustuneen legendaarisen jalkapallokuvaajan uran karvain hetki selvä: "Laskin kameran ja samalla pallo olikin jo maalissa!". 19.11.2019.

Ilta-Sanomat, Suomalaisista julkkiksista alastonkuvia ottanut mies vangittiin – pakoili vuosikausia: ”Ei antautunut vapaaehtoisesti”. 19.11.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Fun Portrait Photography Tips.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Where Trap Music Was Born. 8 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Dye Transfer and Me, Part IV: Where Most of the Work Is. Ctein.

Diyphotography.net, How to create a Mandalorian light blaster effect in After Effects.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Olympus 12-40mm F2.8 -is it worth it any more? 15.11.2019. YouTube-video, kesto 11:39. This is my review of the Olympus M.Zuiko 12-40mm F2.8 lens. Julkistettiin syyskuussa 2013. Ensimmäinen Olympuksen Pro-sarjan objektiivi. Sulantoa kiinnosti, vieläkö 6 vuotta vanha objektiivi olisi ihan validi valinta Micro 4/3 -systeemin käyttäjälle. Hinta 800 euroa.

Peter Forsgård, Olympus is not DYING - The Future of M4/3. 15.11.2019. YouTube-video, kesto 10:07. Olympus is not closing down their camera business and Olympus is not dying. Watch this video where I explain why. The future of m4/3 is bright and the system ain't going away any time soon. Melkein 300 kommenttia. Yli 12.403 näyttökertaa.

Kamerakoulu.fi, Clamshell-valaisu: pomminvarma kauneuskuva kahdella valolla. 18.11.2019. Tässä osassa Kamerakoulun valaisukurssia tutustutaan clamshell-valaisuun. Tämä on yleinen valosetti etenkin kauneuskuvissa, meikkikuvissa ja muissa studiopotreteissa. Valon luonne imartelee ihoa ja on hyvin pehmeä, jonka syystä se usein valikoituu tämän tyylisiin kuvauksiin.

 • Clamshell-valaisun pystyy toteuttamaan yhdellä valolla ja heijastimella tai vaihtoehtoisesti kahdella salamalla. Sivusta katsottuna nämä kaksi valoa muodostavat mielikuvallisesti avoimen simpukan, josta valaisun englanninkielinen nimi tulee.

HS, Kuvakooste: HS:n valokuvaajat kertovat mieleen painuneista kohtaamisista. 19.11.2019. Kuvatekstit kunkin kuvan alla 6 - 10 riviä. 9 kuvaa. (osa ei ollut ennestään tuttuja).

Fin.afterdawn.com, Parhaat ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat Windowsille - Top 5. Nykyisin kuvia tulee otettua valtavia määriä ja niitä myös julkaistaan paljon, mm. sosiaalisessa mediassa. Mutta aina se kännykällä otettu kuva ei kelpaa ihan sellaisenaan, vaan sitä halutaan käsitellä jollain tavalla: rajata, muuttaa värimaailmaa tai lisätä tehosteita.

 • 1. Gimp
 • 2. Paint.Net
 • 3. Ashampoo Photo Optimizer 2019
 • 4. Fotor
 • 5.Photo Pos Pro

Tarmo Pekola.

 • Unboxing: Zhiyun Weebill S. YouTube-video, kesto 9:14.
 • Unboxing: Zhiyun Weebill S. Tämä omilla nettisivuilla. Kuvia ja tekstiä ja YouTube-video. Matkani gimbaalien eli kameravakaajien ihmeellisessä maailmassa jatkuu. Olen omistanut Zhiyun Crane-M:n, joka oli näppärän kokoinen, mutta liian heikko moottoreiltaan, kannattaakseen peilitöntä järkkäriä ja objektiivia. Seuraava gimbaali oli Zhiyun Crane 2, jossa riitti kyllä voimaa, mutta oli liian iso, että sitä olisi viitsinyt kanniskella mukana. Hinta on 420 euroa.

Facebook, Valokuvamaraton / Jyväskylän sydän 24. Luovan valokuvauksen keskuksen kuvamaraton haastaa kävijät katsomaan Jyväskylän sydän 24 -tapahtumaa linssin läpi ja suorittamaan valokuvaamisen rastitehtäviä. Kuvausväline voi olla mikä tahansa kännykästä järjestelmäkameraan, ja sarjoja on kaksi: kevytsarja ja raskassarja. Keskiviikkona 20.11.2019.

 • Kevytsarjan tehtävät on mahdollista suorittaa milloin tahansa Jyväskylän sydän 24 -tapahtuman aikana, tehtävälista julkaistaan keskiviikkoaamuna klo 9.00 ja tehtävät tulee palauttaa 24 tunnin sisällä Whatsapp-numeroon, jonka julkaisemme myöhemmin.

Tekniikkatalous.fi, Kameroiden myynti sakkaa kännyköiden paineessa – Nikon erityisen tukalassa tilanteessa. 18.11.2019. Canon, Nikon ja Sony ovat tuoneet markkinoille uusia peilittömiä järjestelmäkameroita, joiden avulla ne ovat pystyneet hiukan hidastamaan myynnin laskua, mutta toisaalta uusien mallien ja niiden lisävarusteiden valmistuksen käynnistäminen syö paljon rahaa. Nämä panostukset tuottavat - mahdollisesti - tulosta joskus tulevaisuudessa.

 • Valokuvausalan kattojärjestö CIPA raportoi huhti-syyskuun 2019 kameramyynnin pienentyneen maailmanlaajuisesti 22 prosenttia viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Pudotus vuodesta 2017 vuoteen 2018 oli vielä paljon dramaattisempi.

Länsiväylä, Korallien hehkua näyttelyssä Tapiolassa – Meeri Koutaniemi suojelee valokuvillaan luontoa. 18.11.2019. Espoon kulttuurikeskuksen Ahjo-näyttelytilassa on nähtävillä palkitun valokuvaajan Meeri Koutaniemen näyttely Hiljaiset Korallit. Maalaukselliset korallit on kuvattu 25 metrin syvyydessä Intian Valtamerellä. Kuvat hehkuvat värejä ja upeita yksityiskohtia.

Aamuset.fi, Valokuvakeskus Peri järjestää jälleen Kamerakirppiksen. 19.11.2019. Lauantaina 23. marraskuuta kello 12–16. Turun Taidehallissa. Kirpputorivieraita viihdyttää paikan päällä myös maksuton ja kaikille avoin Retrovisuaalityöpaja. Vapaa pääsy.

Sttinfo.fi, Helsinki selvittää valosaasteen ja häiriövalon määrää kaupungissa. 18.11.2019. Selvitystyö aloitetaan kysymällä asukkailta havaintoja valosaasteesta ja häiriövalosta. Kyselyssä kartoitetaan myös paikkoja, jotka voisi jättää pimeäksi. Työn tuloksena laaditaan toimintamalli häiriövalon vähentämiseksi. Työn on määrä valmistua vuoden 2020 lopussa.

Ilta-Sanomat, 200 000 suomalaisen käyttämä sähköpostipalvelu lopettaa – tässä ovat käyttäjien vaihtoehdot. 18.11.2019. suomi24.fi-sähköposti lopetetaan nykymuodossaan 10.1.2020.

Iltalehti, Alastomia suomalaisjulkkiksia kuvannut valokuvaaja pidätetty - vuosien piinassa yllätyskäänne. 18.11.2019.

 • Iltalehti, Näkökulma: Mikä sai julkkisnaiset riisuuntumaan vapaaehtoisesti? Kuvakohun hämmentävät taustat. 18.11.2019. Mustavalkoiset kuvat olivat kauniita, mutta paljastavia. Osa naisista poseerasi yläosa paljaana, mutta myös kokonaan alasti. Kuvat olivat sensuelleja, mutta seassa oli hieman rohkeampiakin otoksia. Kuvista heräsi ainoastaan yksi kysymys: miksi ne oli otettu?
 • (Yli puolen vuosikymmenen takaa. Kuvat otti turkulainen ammattivalokuvaaja, siinä ei mitään hämärää. Lähinnä kaiketi oli tarkoitus saada kuvattavien omiin kansiioihin kuvia. Sitten taisi käydä niin, että tämä turkulainen valokuvaaja laittoi kuvat nettiin, ilman lupaa. Ja nyt on sitten vihdoinkin saatu valokuvaaja ja hänen vaimonsa oikeuden eteen, tähän asti ei ole saatu ulkomailta kiinni. Ovat pidätettyinä.)

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3 Oy, Helsinki-Vantaa, Vantaa. Asuntoja ja kiinteistöjä sisältä ja ulkoa. Still-kuvaus järjestelmäkameralla, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus nelikopterilla. Alkuvaiheessa 15 - 25 tuntia viikossa. Kuvausten ajankohdat klo 8 ja 18 välillä arkipäivisin. Ajokortti (B) ja oman auton käyttömahdollisuus. Kattava perehdytys, kuvauskalustoa ei tarvita. Palkkaus on suoritusperusteinen, lisäksi maksamme kilometrikorvausta oman auton käytöstä. Työ alkaa heti sopivan henkilön löydyttyä.

 • Työpaikan osoite 01300 VANTAA
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta, Toistaiseksi voimassa oleva
 • Haku päättyy 01.12.2019 klo 23:59

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Arvostelussa Honor 9X: 249 euron älypuhelinuutuuden vahvuuksia täysnäyttö ja akunkesto. 18.11.2019. Suomessa suosionsa vakiinnuttaneen Honorin viime vuoden Honor 8X menestyi markkinoilla mainiosti. Puhelinta on myyty maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta. 6,59 tuumaa, 2340×1080. Kolmoiskamera takana: 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla (Sony IMX582 -kenno), 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2.4-aukolla, 2 megapikselin syvyyskamera Esiin nouseva etukamera 16 megapikseliä f/2,2-aukolla. USB-C. Paino 196.8g. Eri puhelin kuin Kiinassa.
  • Myös kokonaisuutena Honor 9X:n kamerat ovat perushyvällä tasolla, mutta eivät mitenkään erityisesti erotu joukosta – huolimatta hienolta kuulostavasta 48 megapikselin tarkkuudesta. Hintaluokasta löytyy muitakin hyviä tai jopa parempia vaihtoehtoja, vaikka ei Honor 9X:n omistaja pettymäänkään joudu.
 • Mobiili.fi, Viranomainen jyrähti: Telian menettely lainvastainen – operaattori ei saa periä sakkoa numeronsiirron peruuttamisesta. 18.11.2019. Telia otti kuluvan vuoden alusta käyttöön uuden toimintamallin, jossa asiakkaalta peritään 50 euron peruutusmaksu (Telian hinnastossa käyttämä ilmaisu ”irtisanomismaksu”) asiakkaan peruuttaessa määräaikaiseen puhelinliittymäsopimukseen perustuvan numeronsiirron ennen sen toteutumista, kertoo Traficom.
 • Petteri Järvinen, Bittimittari, Tarkista mobiilisovellusten tilankulutus. 18.11.2019. Yhden Android-puhelimeni tila alkoi käydä vähiin. Sovellukset antoivat ilmoituksia, joita harvoin enää nykyään näkee: tallennustila lopussa, toimintoa ei voi suorittaa. Samsungissa on oma avustin (Asetukset > Laitteen ylläpito), jolla voi vapauttaa tilaa ja sulkea turhia prosesseja. Se auttoi vain vähän. Tilaa oli edelleen oudon vähän. Mutta mihin se oli kulunut?
  • Google Play -palvelujen koko 624 megatavua tuntuu yllättävän suurelta. Navigonin vajaa gigatavu on helppo ymmärtää, mutta TripAdvisorin 15,87 gigatavua on täysi ylläri. Mitä ihmettä ohjelma on kaapannut itselleen, kun se on näin lihonut? Ilmeisesti jotain karttoja offline-käyttöön, mutta silti määrä tuntuu hurjalta, kun olen käyttänyt ohjelmaa vain muutaman kerran ulkomailla.
 • Iltalehti, Uuden Iphonen kameraa verrattiin lähes 20 000 euron huippukameraan – pystytkö erottamaan kumman kuvat ovat parempia? 18.11.2019. (huoh, ei jaksa enää näitä tällaisia vertailua... nyt taitaa muutenkin olla sumennus pääosassa...).

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Ziqian Liu Creates Fragmented Images of the Self in her Ethereal Portraiture. Kuvia. Ja haastattelu.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • 5 Easy Ways To Make Shots More Interesting. Ja nyt ei ole kyse alkoholijuomista.
 • Olympus OM-D E-M5 Mark III Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 17.10.2019. 20 megapikselin Micro 4/3 systeemin peilitön järjestelmäkaemra. Paino 414g. Kameran sisäinen raw-editointi. Ei sisäistä salamaa, mukana tulee ihan pätevä pieni ulkoinen salama, sekin sääsuojattu, kääntyvä pää. Kosketusnäytöllä voi sormella siirtää tarkennuspistettä samalla kun katsoo elektronisesta etsimestä. Ja vielä kertaus: silmälasien käyttäjät näkevät reunatkin elektronisesta etsimestä. 4K video kroppaamaton (optiikan polttovälivastaavuus 2x kuitenkin), rungon sisäinen vakaaja toimii myös videossa, lisäksi vielä videossa digitaalinen vakautus. Ei liene tarvetta gimbaaleille yms. härveleille. Kilpailijoille häviää akkujen kestossa. UHS-II -nopeudet sd-korttipaikassa. Säänkestävyyttä on parannettu, kestää kosteita olosuhteita ja vettäkin hyvin (ei ole kovin tavallista tämän luokan kameroilla). Värit erinomaisia. nopea tarkennus. Muovisen oloinen. MicroUSB. Valikot eivät kaikkein selvimpiä. Suomen hinta on 1200 euroa (kun otetaan huomioon Olympuksen 100-vuotisjuhlien kunniaksi tarjoama 100 euron alennus).
  • Tekniikan Maailma, TM-ensitesti: Olympus OM-D E-M5 Mark III vapauttaa kömpelöistä järkkäreistä ja kännykän rajoituksista. Kenno 20.4 megapikseliä, kroppikerroin 2x. Paino 414g. Rungon kuvanvakain 5.5 valotusaskelta. Yhdessä sopivan Olympuksen objektiivin kanssa 6.5 valotusaskelta. Micro 4/3 -systeemin kennon pinta-ala on neljännes kinokoosta, mutta objektiiveista saadaan pieniä ja keveitä. Valikoima kattaa paljon, edullisia sekä huippuluokan laatulaseja. Kunnon sääsuojaus.
   • Mekaaninen suljin 1/8000s, elektroninen suljin 1/32.000s. Sivulle ja eteen kääntyvä näyttö. 121 ristikkäispisteen tarkennus, jopa -6.0 EV:n valossa. Videokin seuraa juohevasti kohdetta. 4k uhd -video 30p, 25p, 24p. Leveä Cinema 4k 24p. Digitaalinen vakain rajaa videokuvaa hieman, mutta kennoa liikuttavalla vakaimella videot saa talteen kennon koko leveydeltä. Full hd 120p.
   • Yhdellä latauksella 310 kuvaa, käytännössä enemmän (Forsgårdilla oli Portugalissa vähän erilaiset kokemukset...). 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.037 miljoona pistettä, kääntyy kaikkiin suuntiin. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä, sopii hyvin silmälasienkin käyttäjälle. HDMI, usb, mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää.
   • Tarkennuksen haarukointi, jopa 999 kuvaa yhdellä laukaisimen painalluksella, tarkennus siirtyy joka kuvan välillä => vaikka lähikuviin laaja terävyysalue. Live Composite, peräkkäiset samalla valotuksella tallennetut kuvat yhteen raw-tiedostoon => pitkiä valotuksia ilman ylivalotusta. Pro Capture aikakone, laukaisin puoleenväliin, kamera alkaa tallentaa puskuriin jopa 14 kuvaa sekunnissa. Kuudestatoista kuvasta yksi, kennoa liikutetaan 0.5 pikselin välein, kohde pitää olla paikallaan ja kamera jalustalla => korkearesoluutioinen 50 megapikselin kuva.
   • Marraskuun puolivälissä myyntiin, 1300 euroa. Värit musta ja hopea. Runko + f/2.8 12-40mm (kinovastaavuus 24-80mm) Pro-zoom 2000 euroa. Runko + 12-200mm (kinovastaavuus 24-400mm) f/3.5-6.3 zoom 1900 euroa.
 • Ricoh Announce Theta SC2 360-Degree Spherical Camera. Sitä vähän halvempaa sarjaa. Edeltäjä Ricoh Theta SC julkistettiin lokakuussa 2016. 14 megapikselin still-kuvat. 360 asteen 4K video 30fps (3840 x 1920). Helppo käyttää. Kohtuullinen hinta. Joulukuun puolivälissä myyntiin. £270.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, One more time with feeling: Canon’s EOS 90D DSLR returns for night shooting + video in Field Test Part II. Julkistus 28.8.2019. Canonin uusin perinteinen peilijärjestelmäkamera, uusi 32.5 megapikselin kroppisensori, kroppikerroin 1.6x. Paino 701g. 4K videota ei kropata (ainut kroppi kuvasuhde 3:2 -> 16:9), 30 fps (ei 24 fps, 25 fps kyllä). Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Optinen etsin 100%. 10 kuvaa sekunnissa (optinen etsin), jatkuva tarkennus, ilman jatkuvaa tarkennusta 14 fps. Raw-kuvia 30 fps kohteen seuranta, purskeena. Bluetooth, Wi-Fi, tarvittaessa kuvien automaattinen siirto älylaitteisiin (myös raw). Paino 701g. Sisäänrakennettu salama. Yhdellä latauksella ottaa 1300 kuvaa (peilikameroiden hyviä puolia). Tukeva kuvausote. Toimintojen mukautus. Joystick ja takakiekko. UHS-II sd-kortti. USB 2.0-C, nopea lataus onnistuu. Ei runkovakaajaa (Canon!).

 • Melkein samat speksit kuin peilittömällä Canon EOS M6 II -mallilla.
 • Perus-ISO 100 - 25.600. Dual Pixel -automaattitarkennus, still-kuvat ja video. Silmään tarkennus, nopea. HD video 120 fps (manuaalitarkennus). EF-M -bajonetti. Toimintoja voi mukauttaa, tarkennuspisteen siirtoon ja valikoissa liikkumiseen on kaksi tapaa, joystick ja takakiekko.
 • Suomen hinta on 1300 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Suomen Canon, Canon EOS 90D.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, This One’s For The Dreamers Out There… 12 kuvaa ja teksti. Hollantilainen kuvaaja, 8 vuoden projekti. Kirja.

The Online Photographer, Film Processing Labs? Ei ihan helppoa löytää.

Kamera & Bild, Luminar 4 låter AI redigera dina bilder. Neljä eri AI-suodinta. Hinta 89 euroa.

Kamera & Bild, Facebook stoppar annonsering om kvinnoutställning. Tukholman lääninmuseossa näyttely. Yritettiin saada Facebook hyväksymään maksettu mainos. Feminismi, naishistoria ja tasa-arvo eivät tainneet läpäistä FB:n seulaa. Mutta kuten kaikki varmaankin tietävät, tällaisissa tilanteissa FB:iin ei saa minkäänlaista yhteyttä. (Jostain syystä suurimmalla osalla yrityksistä asiakaspalveun ripeydestä ollaan ylpeitä... Mutta ei FB).

 • Fotosidan.se, Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning. Miksei kukaan ole vain yksinkertaisesti soittanut Facebookin asiakaspalveluun? Yhdellä puhelinsoitolla olisi voinut korjata tämän väärinkäsityksen. Mutta hetkinen... (tässäpä muuten mainio idea kaikille säästökohteita miettiville yrityksille: luovutaan palautteiden käsittelystä kokonaan, samoin luovutaan kaikesta asiakaspalvelusta. Jos yksi maailman isoimmista firmoista voi tehdä näin, niin mikseivät sitten pienemmätkin voi seurata perässä...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Nikkor Z 58mm f0,95 (Optiikka). Cameralabs on testannut tämän erikoisuuden ja sai highly recommended merkinnän sekä 4,5/5. Sellainen käsitys on itsellä että tämän myynti yllätti Nikonin..
 • Sigma 24-70 f/2.8 Sony FE (Optiikka).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Sony A6000 AF heittää (Järjestelmädigit). Kannattaa kokeilla myös jollain toisella linssillä. Olen itse huomannut, että tuon 16-50mm kittilinssin tarkennuksessa on juuri tuollaista heittoa. Vanhempi 18-55mm kittilinssi on tuossa suhteessa paljon parempi. Myös optisesti.
 • F88 from Kainuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Edelleen sama aihe. Nyt: Aamulla vähän yli kahdeksan 18.11.2019
  Suomenlahdella on merisavua, joka kulkeutui hieman myöhemmin rantaan ja peitti näkyvyyden kokonaan.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tilhi. Sekä useampi pulukuva.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (no nyt on komia kuva... iso piippu uhkaavasti kohti taivasta...).

Tuomas Heinonen, Suomen Luonto: Ketunpentujen pesäkolo autokaupan alla. 16.11.2019. Kirjoitin Suomen Luonto 09/2019 lehteen artikkelin autokaupan alla asuvasta kettuperheestä. Itse artikkelin voit lukea lehdestä, mutta tähän bloggaukseen keräsin samasta kettuperheestä lisää kuvia. Nämä ovat vain murto-osa kuvista, joita paikalta syntyi. Ketunpennut leikkivät aamuöisin ja iltaisin autokaupan ulkopuolella, jonka vierestä kulkee vilkas kävelytie. Ne oppivat nopeasti olemaan pelkäämättä ihmisiä, joka mahdollisti kuvaamisen.

Yle, Mielenosoittaja ottaa kakku-selfien liekkien edessä ja viikon muita uutiskuvia. 18.11.2019. Kuluneella viikolla oli jälleen mielenosoituksia eri puolilla maailmaa ja Venetsiaa koetteli paha tulva. Tässä viikon näyttävimmät uutiskuvat. 14 kuvaa. Ja kuvatekstit. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

HS, Näin syntyy juttu: HS:n toimittaja ja kuvaaja lähtivät Euroopan kauneimmalle paikalle. 18.11.2019. Lokakuun puolivälissä istuin Sanomatalossa lounaalla valokuvaaja Jukka Gröndahlin kanssa. Mietimme mahdollisia jutunaiheita. Esille nousi Inarijärvi, jonka yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN oli vastikään valinnut yhdeksi Euroopan kauneimmista paikoista, ”ympärivuotiseksi paratiisiksi”.

Journalisti 9/2019. 14.11.2019.

HS, Kuuluisuuksien valokuvaajana tunnettu Terry O’Neill on kuollut. 17.11.2019. O’Neill kuvasi laajasti julkisuuden henkilöitä, kuningatar Elisabetia, jalkapalloilijoita, Winston Churchillin kaltaisia poliitikoita sekä filmitähtiä.

Fin.afterdawn.com, Softavinkki: Huikean nopea hakusofta Windowsin oman tiedostohaun tilalle - ilmaiseksi. 17.11.2019. Everything. Ilmainen.

Suomen Nikon, Nikon esittelee kiikarikaukoputken 20x120 IV / 25x120. 14.11.2019. Kiikarikaukoputken sekä 20x- että 25x-malli tarjoaa kirkkaan, korkean tarkkuuden näkymän objektiivin suuren 120 mm:n halkaisijan ansiosta. Kiikarikaukoputken 20x120 IV erinomainen optinen järjestelmä tuottaa terävän kuvan todellisissa väreissä korjaten tehokkaasti erilaiset aberraatiot. Kiikarikaukoputki 25x120 takaa myös erittäin tehokkaan ja dynaamisen tarkastelun, tasaisena pysyvän kuvan sekä laajan näkökentän (näennäinen näkökenttä 64,7˚).

 • Nikonin kiikarikaukoputki 20×120 IV (haarukkakiinnikkeen kanssa) maksaa 10 499 euroa
 • Nikonin kiikarikaukoputki 25x120 (haarukkakiinnikkeen kanssa) maksaa 11 499 euroa
 • Pilarijalusta (sovittimen kanssa) maksaa 1 599 euroa
 • Sovitin maksaa 179 euroa Pilarijalusta maksaa 1 499 euroa
 • Kaikkien tuotteiden myynti alkaa marraskuussa 2019

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Phogoraphy School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net, ND filters: What are they, why you need them, and how to choose them. Harmaasuotimet.

Dpreview.com, LG's G8X ThinQ Dual Screen might just be a killer feature ahead of its time. Etelä-Korea. Irrotettavaan toinen ruutu, samassa kotelossa molemmat. Vaikuttaa kätevältä systeemiltä. Toisessa ruudussa voi olla vaikka oma virtuaalinen näppäimistö. Katsotaan miten menestyy. Malli julkistettiin messuilla syyskuussa 2019. Aika painava combo.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta. 16.11.2019. Tilaajille. Harjun taiteilemat piirustukset ja vanhat valokuvat kiinnittävät tekstit ja silloiset tärkeät kohtauspaikat kartalle Kurvin ympäristöön.

 • kuvateksti: Pullopostia Kurvista -näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä testaamassa Harjun haastatteluista tehtyä VR-teosta.
 • Pullopostia Kurvista 15.11.2019–29.3.2020 Helsingin kaupunginmuseon 4. kerros. (Aleksanterinkatu 16). Aina vapaa pääsy. Se Sederholmin talo Senaatintorin kulmalla.

Yle, Verta vuotava Huuhkaja-ikoni, herkistynyt Gunnar ja tuhansien yhteinen riemu – näihin kuviin tiivistyy vuosikymmenten odotuksen päättyminen. 16.11.2019. Yle Urheilun valokuvaaja Tomi Hänninen seurasi suomalaisen jalkapallon suurta päivää.

HS, Huuhkajien historiallinen perjantai. 16.11.2019. HS kokosi Suomen jalkapallohistorian huippupäivän parhaat kuvat kuvakoosteeseen.

Markku Könkkölä, Kuvia hyvässä seurassa 18.11.-7.12.2019. 16.11.2019. Jyväskylän kameraseuran perinteinen vuosinäyttely Kuvia hyvässä seurassa pidetään jo kolmannen kerran Jyväskylän pääkirjaston ala-aulassa 18.11.-7.12.2019.

(kertaus). Lea Kömi, Valokuvauksen sunnuntai. Valokuvia, luentoja, näyttelyitä. Vapaa pääsy. Su 17.11.2019, klo 13-16.15. Helsingin työväenopisto, Helsinginkatu 26, Viipurinsali 2. kerros. Opistotalo.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Best cameras for landscapes in 2019. Our pick: Sony a7R IV.
  • Canon EOS 5DS R
  • Fujifilm GFX 50S
  • Fujifilm X-T3
  • Nikon D850
  • Nikon Z7
  • Panasonic Lumix DC-S1R
  • Pentax K-1 Mark II
  • Sony a7R III
  • Sony Cyber-shot DSC-RX10 III
 • DPReview TV: Sony a6100 review. Julkistettu 28.8.2019. Kroppikennoinen 24 megapikselin peilitön, kroppikerroin 1.5x, budjettimalli. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen etsin 1.44 miljoonaa pistettä. Paino 396g. Yhdellä latauksella 420 kuvaa. Sony tapaan hyvin toimiva automaattitarkennus, myös videolla (pitää valikoista laittaa päälle). 4K video, ei profiileita, ei vakautusta. Ei runkovakaajaa. USB-lataus. Yhdellä latauksella ottaa 420 kuvaa. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. HDMI. Hyvät värit, hyvä kuvanlaatu. Aloittavalle kuvaajalle paljon työtä, kun kaikki valikot pitää opetella. Suomen hinta on 950 euroa (hinnassa on mukana verot).

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Get Creative With Apertures.

Kamera & Bild, Test: Sony RX0 II – en förfining av RX0. (Tuo yksi merkki on sitten nolla, ei iso O-kirjain). Julkistettu 26.3.2019. Mitat 5.9 x 4.1 x 3.5cm. Kääntyvä näyttö, kuvanvakaaja, silmään tarkennus, mahdollisuus toistaa 4K-videota suoraan muistikortilta (aiemmin vain HDMI-liitännän kautta), tässä tärkeimmät päivitykset uuteen II-versioon. Erittäin kompaktista koosta huolimatta ihan oikea action-kamera. Sony itse ei mainitse action-kameraa. Sonyn markkinoi RX0 II -mallia ammattilaisille, jotka tarvitsevat tiettyihin projekteihin kakkoskameraa. 15.3 megapikseliä, 4K/30p, 1080p/50p. S-Log2 -profiili. Kääntyvä (ylös/alas) 1.5 tuuman näyttö, 230.400 pistettä. Ei etsintä. Paino 132g. Lähin tarkennus 0.2m. Vedenpitävä 10m, iskun-, pölynkestävä jne. Etäohjaus mobiilin kautta. Kiinteä 24mm f/4. USB-lataus. Yhdellä latauksella ottaa 240 kuvaa. Painikkeet ovat hyvin pieniä (sattuneesta syystä), ei ihan helppoja käyttää. Valikot kannattaa jo alkuvaiheessa opetella hyvin, ettei niissä tarvitse seikkailla. Pienestä näytösä ei näe, mikä osa on tarkentunut oikein. Mutta se pieni koko on myös melkoinen etu. HDMI-liitäntä. Elektroninen vakautus toimii hyvin videossa. Kuvanlaatu on ihan hyvä tässä luokassa. Kokonaisarvosana 88.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Mitä tarkoittaa Rembrandt-valaisu ja mihin se soveltuu? 14.11.2019. Tässä osassa valaisukurssia katsomme miltä näyttää Rembrandt-valaisu. Tämä on yksi perinteisimmistä valaisuista henkilökuvauksessa ja laajasti käytetty ratkaisu etenkin studiokuvissa. Rembrandt-valaisun toteuttamiseen riittää hyvin yksi valo ja heijastin. Monikäyttöisyytensä ja yksinkertaisen kaluston takia se on mielestämme yksi ensimmäisiä valaisuista, joka valokuvaajan kannattaa opetella muotokuvasta varten!

Yle, Digitreenien peruskurssi – taitoja uteliaille. 15.11.2019. Aloita perusteista. Valokuvat. Tiedonhaku ja tietoturva. Kännykän asetukset ja viestit. Asioi verkossa.

Avplus.fi, Leicalta uusi peilitön SL2-järjestelmäkamera. 15.11.2019. Leica on esitellyt uuden lippulaivakameransa Leica SL2:n. Se tarjoaa parannuksia vuonna 2015 esiteltyyn Leica SL-malliin. Kyseessä on edeltäjänsä tavoin peilitön järjestelmäkamera. Uutuudessa on runkoon sijoitettu kuvanvakaaja ja 47 megapikselin tarkkuuteen yltävä täyden kennon CMOS-sensori. Automaattitarkennus tunnistaa nyt, liikkuuko kuvauskohde vai ei, ja Smart AF -tarkkennus viivästyttää kuvan ottoa, jos kuvauskohde ei ole vielä tarkennettu. Mukana on myös uusi 5,76 megapikselin sähköinen etsin.

Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraseurassa 28.11. teemana Luovalla otteella Irma Varrion jäljillä. 14.11.2019.

Facebook, Suomen Canon, Vuoden Luontokuva 2019 -näyttelyt.

 • Helsinki, Luonnontieteellisen museon museokahvila 22.10.–1.12.
 • Savonlinna, Saimaan luonto-ja museokeskus 23.10.–15.12.
 • Espoo, Suomen luontokeskus Haltia 23.10.–6.1

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com

ePhotozine.com.

 • How To Shoot Wide Angle Shots In Cities And Towns.
 • Good Photography On A Budget: Making And Using DIY Lenses. Ei video.
 • Canon EOS M6 Mark II Review. Arvosana 4 * / 5 *. Julkistettu 28.8.2019. Upouusi kroppisensori, 32 megapikseliä, kroppikerroin 1.6x, peilitön. Sama sensori kuin Canon EOS 90D (peilietsinkamera). Ergonomia kunnossa, sekä aloittavalle että edistyneemmälle kuvajaalle sopiva. Sarjakuvaus 14fps, jatkuva tarkennus. Pieni ongelma on Canon EF-M -sarjan objektiivien rajoittunut valikoima (muiden objektiivien käyttö vaatii adapterin). Still-kuvan laadussa hyppäys eteenpäin. Videokuvasta ei ole paljoa kotiin kirjoitettavaa, 4K 24p/25p, laajakulma tuottanee ongelmia (kroppikenno 1.6x). Videossa ei vakautusta. Lisävarusteena hankittava elektroninen etsin (ei kovin kummoinen, 2.36 megapikseliä) on pakko-ostos, tarjolla kittiobjektiivin kanssa. Ei sääsuojattu, ei kannata kuvata sateessa. Paljon kustomoitavaa. Popup salama. 3 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 megapikseliä. Mikrofoniliitäntä. Yhdellä latauksella ottaa 305 kuvaa. USB-C. Bluetooth ja Wi-Fi. Sisäänrakennettu helppi auttaa kuvaamisessa. Värit erinomaisia.
  • Canon EOS M6 Mark II + EF-M 15-45 mm IS STM-objektiivi (paino vain 130g) + EVF-DC2 -sähköinen etsin, 1279 euroa
  • Canon EOS M6 Mark II -runko, 999 euroa
 • Facebook.com, Kuvaa spontaanisti, talleta öiset tunnelmat, keskity kohteeseen – Canon EOS M6 Mark II -kameran ensituntumat ja Pasi Salminen. 3.10.2019. Pasi Salminen kertoo joitakin kokemuksiaan kamerasta. (lievä mainos).
 • Mynewsdesk.com, Onko harkinnassa pienikokoinen peilitön kamera? Canon EOS M6 Mark II kulkee aina mukana. 30.8.2019. Lehdistötiedote.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 35 Rainy Day Window Pictures.

IR, Firmware Friday: Updates coming from Canon, DJI and Panasonic; Fuji, Sigma and Sony updates arrive.

Lensrentals.com, blog, How We Determine the Best Equipment For the Job at Zero Point Zero. Cicala ei asialla. Asiakkaat kertovat -sarjaa. 10 vuoden kokemus Lensrentals.com:ista vuokraamisesta.

Kamera & Bild, Instagram slutar visa antal gilla i Sverige. Ns. uudistus etenee. Osalla Instagramin käyttäjistä ei Ruotsissakaan enää näytetä tykkäämisiä. Ei siis näytetä kuvan tykkäämismääriä ollenkaan. Omista kuvista näkee edelleen tykkäämisten määrät. Mutta ei siis toisten. Jos ja kun tämä uudistus tulee koskemaan kaikkia käyttäjiä, niin se merkitsee Instagramia mainostamisalustana käyttäville todennäköisesti melkoisia menetyksiä ansioissa. Jos jossain kuvassa on vaikkapa monta sataa tuhatta tykkäystä, niin tätä ei näytetä uudistuksen jälkeen. Ja mitähän tästä seuraa...

Fotosidan.se, Mer pengar till fotokonstnärer efter lagändring. Jälleenmyyntikorvaus on myös Suomessa. Ja koskee myös valokuvien myyntiä. Aina 70 vuotta kuoleman jälkeen. Ruotsissa rahaa jaetaan kolme kertaa vuoden aikana. Tammikuu - huhtikuu 2019, 2.175.041 kruunua, 1006 tekijänoikeuden haltijalle. Tuskin kovin montaa valokuvaa oli tässä ryhmässä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valokuvataiteen museo, podcastit, Kuva ois kiva. Yhdeksän osaa. Vielä kolme tulossa.

 • 6: Milloin valokuva on fake news? Uusin. Kesto 31:39. Podcastin kuudennessa jaksossa valtiotieteiden tohtori Eemeli Hakoköngäs ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti keskustelevat siitä, milloin valokuva on fake news.
 • Seuraava jakso 22.11. Julkaistaan Kuva ois kiva -podcastin seitsemäs jakso: Meitä valvotaan. Podcastin seitsemännessä jaksossa viestintätieteiden apulaisprofessori Asko Lehmuskallio sekä Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius keskustelevat siitä, kuinka meitä valvotaan kuvien avulla. Podcastin juontaa museon yleisötyön intendentti Erja Salo.

Petteri Hautamaa, Vantaanjoen meritaimenkuulumisia 2019. 14.11.2019. Takana taas yksi hieno meritaimensyksy, joten lienee hyvä hetki kirjata blogiin havaintoja Vantaanjoen vesistöltä. Täytyy tosin heti alkuun todeta, että omat taimenbongailut ja kuvailut kärsivät pahasti, kun onnistuin murtamaan isovarpaani pahimmoilleen juuri lokakuun alussa, jolloin ensimmäisiä kutuhavaintoja alkoi tippua. Liikkuminen muodostui vaivalloiseksi, mutta kuun loppua kohden pystyin jo paremmin könytä Vantaanjoen maisemissa.

STT, vielä lisää, kategoria kuvat.

Pony-foto.net. Photoshop.

Yle, Digitreenien peruskurssi, Parempia valokuvia. Ei kannata ulkoasun ns. helppouden hämätä. Monenlaisia asioita käsitellään. Oikeasti kurssimuotoinen, mutta tehtäviä ei tarvitse tehdä, jotta pääsee eteenpäin. Kirjautuneena muistaa kohdan, johon jäi.

Vantaan Sanomat, Hiekkaharjusta maailmalle lähtenyt nuori valokuvaaja voitti kansainvälisen kilpailun – "Omaa tahtoa ja sydäntä on mahdollista seurata". 14.11.2019. 2018 Lemetin valokuvasarja Kekta voitti Latitude Life:n kansainvälisen valokuvauskilpailun ja toi hänelle Vuoden valokuvaaja -tittelin. Kekta on sen jälkeen ollut esillä New Yorkissa ja Pravasdominin kaupungissa Italiassa.

Piilokoju.fi, Melkein katastrofi. 14.11.2019. WordPress.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Digital Photography School.

 • News: ACDSee Photo Studio Ultimate 2020 Released. Samanaikaisesti omien sanojensa mukaan haastaa sekä Photoshopin ja Lightroomin. Sentään tasot. Ja aika paljon muutakin. Mutta se haastaminen... Windows. Kertamaksu $150. Tai vuosimaksu $69.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, The Reason Camera Sales are Stalled. 13.11.2019. Kaksi kysymystä: miten saadaan nykyiset kameran omistajat päivittämään kalustonsa ja miten saadaan ensikertaa oikeaa kameraa ostavat liikkeelle. Punnittua ja painavaa tekstiä nykyisestä tilanteesta. Canon ja Nikon. Ja Sony.

Pdnonline.com.

IR, Fuji X-Pro3 First Shots: Sample images from Fujifilm’s new quirky street-shooting mirrorless camera.

The Online Photographer.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #8 – How Early Photographers Turned Silver Into Gold. Kesto 24:49. Sisällysluettelo.

Kamera & Bild, TV4 intervjuar Danny Clifford – se honom på Stockholms Fotodag. Video, kesto 5:40. Varsinainen haastattelu kesto 2:52. Fred Mercury ja Bobby Dylan -: Lauantaina Stockholms Fotodag. Maksullinen tapahtuma, luentoja yms. 395 kruunua. Messualueelle ei pääsymaksua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sarjassa Foorumilaisten kuvia (ja blogi kaupan päälle). Remesphotos.kuvat.fi.

HS, Pahin tulva yli 50 vuoteen. 13.11.2019. Venetsian kaupunki Italiassa kärsii jo toisena vuotena peräkkäin poikkeuksellisen suurista tulvista. (hurjan näköistä...).

HS, Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä. 13.11.2019. Comedy Wildlife haluaa kilpailullaan hauskuuttaa ja muistuttaa ihmisiä luonnonsuojelun tärkeydestä.

Rajala Blogi, Tähtitaivaan vangitsija. 13.11.2019. Canon EOS Ra on kompaktin kokoinen ja kevytrakenteinen täydenkennon järjestelmäkamera. Mukautetun infrapunasuotimen ja 30-kertaisen suurennoksen ansiosta se on täydellinen valinta tähtitaivaan kuvaamiseen. (kosketusnäytöllä ja elektronisessa etsimessä mahdollista 30-kertaiseen suurennokseen). Pieni ja kevyt peilitön. Joka soveltuu mainiosti myös ihan tavalliseen kuvaukseen.

News.cision.com, Suomalaiset menettivät yhteensä 140 miljoonaa euroa – identiteettivarkauksien määrä nelinkertaistui vuonna 2018. 13.11.2019. Viime vuonna 138 000 suomalaista kuluttajaa joutui identiteettivarkauden uhriksi. Vuodessa identiteettivarkauksien määrä yli nelinkertaistui Suomessa, kun Ruotsissa se kääntyi lievään laskuun.

 • (tiedotteessa ei mainita sitä itsestäänselvyyttä, että useimmiten on kyse lompakon tai käsilaukun varastamisesta. Siis id-korttien, ajokorttien, passien jne. joutumisesta rikollisten haltuun. Luottokortit kuolettaa heti, mutta entä rikollisten haltuun joutunut hetu...).
 • (Yle, Digitreenit: Oma luottokielto tuo turvaa identiteettivarkauden varalle. 18.5.2019. Oikeastaan ainoa keino vahinkojen minimoimiseksi, jos henkilökortti katoaa...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

The Onlne Photographer, New: Leica SL2. Täyskennoinen peilitön. Paljon uutta. Vaikkapa kuvanvakaaja. Ja uusi elektroninen etsin. 47 megapikselin sensori. Leican mukaan 14 stopin dynaaminen alue. Hinta $5.995.

Fotosidan.se, Nedåt för fotoindustrin. Kameravalmistajilla ei mene kovin hyvin. Fujifilm, Olympus, Canon, Panasonic, Ricoh (Pentax), Nikon. Sony on selvinnyt kamerataantumasta suhteellisen hyvin, myynti on vähentynyt vain ja ainoastaan 3.5%.

Kamera & Bild, Nya 16-tums MacBook Pro för fotografer är här. Valokuvaajille suunnattu. IPS-paneeli, 3072x1920. Akkujen kesto 11 tuntia. Paino 2.0kg. Perusmalli 30.000 kruunua. Kallein versio 71.300 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, RAW vs DNG. 12.11.2019. YouTube-video, kesto 10:07. This video is about using Adobe DNG file format instead of your camera's RAW.

Peter Forsgård, Olympus E-M5 MKIII - BEST Settings. 12.11.2019. YouTube-video, kesto 20:41. Olympus E-M5 MKIII is finally Shipping! In this video, I will give the Best Settings for your new Olympus OM-D E-M5 MKIII. Camera settings are important. The better you know your camera, Olympus E-M5 MKIII in this case, the better chances you have to learn photography.

Galleria.fi. Hurjasti suomalaisia kuvia. Yksittäisiä kuvia nostettu esiin, tekijän toimesta. Pääasiassa luontokuvaa, mutta kaikkea mahdollista. Voi lajitella Nousevat, Uusimmat, Suosituimmat, Kommentoiduimmat. Myös haku toimii.

 • Kuvat.fi -palvelun käyttäjät ovat lisänneet omia parhaita kuviaan galleria.fi-sivustolle

Yle, Tässä ovat vuoden hauskimmat eläinkuvat – Uhkarohkea leijonanpentu voitti pääpalkinnon, kisassa mukana myös karhukuvaaja Sotkamosta. 13.11.2019. Pikkulinnun odottamaton suihkuhetki ja yllätetty saukko ylsivät tämän vuoden hauskimpien eläinkuvien joukkoon. Edustusta oli myös Suomesta: oman otoksensa kilpailuun lähetti myös sotkamolainen harrastelijakuvaaja Valtteri Mulkahainen. Viime vuoden kilpailussa Mulkahaiselle irtosi voitto peräti kahdessa sarjassa, mutta tänä vuonna kuva piilottelevasta karhusta ei yltänyt palkintosijoille.

Lea Kömi, Valokuvauksen sunnuntai. Valokuvia, luentoja, näyttelyitä. Vapaa pääsy. Su 17.11.2019, klo 13-16.15. Helsingin työväenopisto, Helsinginkatu 26, Viipurinsali 2. kerros. Opistotalo. Ohjelma.

Piilokoju.fi, Olympuksen vakaajat & sosialistinen media. 12.11.2019.

Rajala Blogi, Osta Canon EOS R - Saat 300€ lisäedun. 12.11.2019.

Ilta-Sanomat, Lohduton näky Pyhän Markuksen torilta: rankkasade sai Venetsian tulvimaan. 13.11.2019.

Kouvolan Sanomat, Näppärin yrittäjä Olli Siitonen ei juuri kuvaa kännykällä — Yrittäjän poika Jari Siitonen antaa vinkit parhaan mahdollisen taulun kuvaamiseen. 12.11.2019.

Kymen Sanomat, Kymenlaaksolainen luontokuvaaja Lassi Kujala kuvaa nykyään vain kompaktikameralla – Luento on tänään Kotkan pääkirjaston auditoriossa. 13.11.2019.

Suomen Canon, Parhaat vinkit öisen tähtitaivaan kuvaamiseen. 12.11.2019.

HS, Perussuomalaisten kansanedustaja haluaa kieltää onnettomuus­paikalla kuvaamisen, jätti lakialoitteen eduskunnalle. 12.11.2019. ”Poliisilla ei ole tällä hetkellä valtuuksia puuttua kuvaamistapahtumaan julkisilla paikoilla ennen tapahtuma-alueen eristämistä”, Rantanen sanoo.

Uudenkaupungin Sanomat, Mutta kun minulla on oikeus… 12.11.2019. Viimeinen virke: ...Uskoisin, että kuvaajakin saa parempia kuvia kysymällä, että ”saanko ottaa kuvan tästä” kuin huutamalla, että ”minulla on oikeus kuvata tätä”.

Facebook, Lassi Kujala, Kuusankoskitalolla oli taas paljon väkeä liikkeellä. 12.11.2019. Siis eilen.

Facebook, Finnfoto, Finnfoto jakoi ennätykselliset 200 000 euroa apurahoina valokuvaajille. 5.11.2019. Apurahatyöryhmä jakoi apurahoja 57:lle kohteelle, yhteensä 200 000 euroa.

 • Finnfoto.fi, Apuraha. Apurahat maksetaan joulukuun aikana. Vain apurahan saajille toimitetaan tieto sähköpostilla. Saajat julkaistaan yhdistyksen nettisivulla maksatuksen jälkeen.

TE-palvelut, Valokuvaaja (asuntokuvaukseen), Bo LKV Helsinki Oy, Espoo. Kokopäiväiseen työhön. Kameran ja salaman käytön tekniikat ovat hyvin hallussa, mielellään drone-kuvauskin. Adobe Lightroom sekä Photoshop ovat keskeisiä työkaluja. Oma auto hyvä olla. Kuvauskalusto tarjotaan tarvittaessa. Kuvattavat kohteet ympäri pk-seutua, tukikohtana Espoon toimisto. Työajat pääasiassa toimistoaikoina arkena.

 • Työpaikan osoite 02200 ESPOO
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan
 • Työkokemus 1-5 vuotta
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 22.11.2019

Apurahat, haku.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR, Fujifilm GFX 100 Review Conclusion: The most versatile medium-format camera ever made? Julkistettu 23.5.2019. 102 megapikselin kenno. Maailman ensimmäinen peilitön keskikoon kamera, joka käyttää taustavalaistua kennoa (Sony) kuvanvakaimella. Sensori 1.7x täyskennoinen, ei antialias-suodinta. Natiivi ISO 100 - 12800, laajennettu ISO 50 - 102.400. 16-bittiset raw-tiedostot. Automaattitarkennuksen nopeus on nyt kaksinkertainen GFX 50S:ään ja GFX 50R:ään verrattuna. Automaattitarkennus liikkuvaa kohdetta seuratessa on parantunut huomattavasti. Kasvon tunnistus ja silmätarkennus. Viisiakselinen kuvanvakain, teho 5.5 stoppia. 4K UHD video, paljon yksityiskohtia, vähän kohinaa ISO 3200.

 • Kokoa saman verran kuin perinteisellä pro-sarjan järjestelmäkameralla. Paino 1.4kg. Paljon isompi kuin Fujifilm GFX 50S ja Fujifilm GFX 50R (näihin verrattuna 2-kertainen tarkennusnopeus). Design ei ole yleensä herättänyt ihastusta. Muistuttaa ehkä 90-luvun turvonneita pelikonsoleita. Siniharmaa loppusilaus on erilainen kuin kaikilla muilla valmistajilla.
 • Suuren LCD-näytön lisäksi kamerassa on kaksi muutakin näyttöä. Päällä oleva näyttö näyttää asetukset, histogrammin tai virtuaaliset säädöt suljinajalle ja ISO:lle. Toinen näyttö sijaitsee suoraan päänäytön alla. Se näyttää kameran valitut asetukset, jolloin kaikki tiedot suurelta 3,2 tuuman korkearesoluutioiselta (2,36 miljoonaa pikseliä) ja käännettävältä näytöltä voidaan piilottaa. Elektroninen etsin 5.76 megapikseliä, 0.86X, kaikkea eivät silmälasien käyttäjät näe, diopteri -4 +2. Integroidussa akkukahvassa kaksi akkua, kapasiteetti 800 kuvaa. Vertikaalikuvauskahva sisäänrakennettu.
 • 2 sd-korttipaikkaa, kameran lataus suoraan usb-c -liitännästä. Wi-Fi, Bluetooth, uutta tekniikkaa, nopea siirto. Paino 1.32kg. 4K video 24, 25, 30P.
 • Suomen hinta runko 11.149 euroa (hinnassa mukana verot). Hinta noin kolmannes kilpailijan vastaavan mallin hinnasta.
 • Mynewsdesk.com, FUJIFILM GFX100. 23.5.2019. Lehdistötiedote.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, As Long As The Sun Shines. 8 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Dye Transfer and Me, Part III: Sweat and Tears. Ctein.

Fotosidan.se, Galleri Fotosidan. Uusia kuvia joka päivä.

Fotosidan.se, Nikon tappar i försäljning. Ihan niin kuin kaikki muutkin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Zeniitti 4/2019 on ilmestynyt. Tähtiharrastuksen verkkolehti. Poimintoja:

Facebook, Lassi Kujala, Luontokuvailta. Lassi Kujala esittää luontokuvia Kymenlaaksosta. Kotkan kirjaston auditoriossa keskiviikkona 13.11.2019 klo 18. Vapaa pääsy. Järjestäjä: Kotkan ympäristöseura.

STT, muutama poiminta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Life Inside the Hotel Chelsea, New York’s Last Bohemian Haven, in Photos. Enpä tiennyt sitä, että Arthur C. Clarke kirjoitti 2001: A Space Odyssey -kirjan tuolla. Ym.

Digital Photography School.

 • 10 Ways to Make a Living from Photography. Jos esim. Suomessa onnistuu elättämään itsensä valokuvaamalla, niin melkein veikkaisi, että se elättäminen onnistuisi ehkä helpommin jollain toisella saralla. Lahjakkuuden ohella yhtä tärkeä tai tärkempikin kyky on osata brändätä ja myydä osaamistaan. Ja monia muitakin ominaisuuksia tarvitaan. Ei ihan helppo tie.
 • Prime Lens vs Zoom Lens – Find Out Which is Best Suited to You. (Perinteisesti kiinteäpolttovälisissa on ollut parempi kuvanlaatu kuin zoomeissa. Näin ei aina välttämättä ole, eroa on viime vuosina kovasti kurottu kiinni. Edelleen kiinteäpolttovälisten hyviä puolia yleensä ovat valovoima ja edullisempi hinta. Mutta. Zoomit ovat monipuolisempia.).
 • The Olympus TOUGH TG-6 Camera Review – A Perfect Adventure Companion? Julkistettu 22.5.2019. Vaikka kuvaamiseen veden alla, 15m asti vesitiivis. Tai pudotus parin metrin korkeudesta. Tai 100kg paino kameran päälle. Kuvanvakain kennossa, 25-100mm, 4-kertainen zoom. F2-4.9. 3 tuuman kiinteä näyttö, 1.040.000 pistettä. Ei etsintä. Lähin tarkennus 1cm. Raw. ISO 100-12800. Sarjakuvaus 20fps. Video 4K 30p/25p, 25mm laajakulma rajautuu 28mm (ihan hyvä... ei paljoa kropata). WiFi, GPS, kompassi, manometer ja lämpötila-anturi. Paino 253g. Suomen hinta on n. 500 euroa (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • Outdoor On Location Photography Shoots.
 • Nikon Nikkor Z 24mm f/1.8S Lens Review. Arvosana 5 * / 5 *. Täyskennoisille, uusi Z-mount. Runkona Nikon Z7. Paino 450g. Hylkii vettä ja pölyä. Elektroninen himmennin, hiljainen, tarkka, nopea, sopii hyvin videoon. Tulppaanin muotoinen vastavalosuoja, jossa 72mm suodinkierre. Kaikki erinomaista. Vähän miinusta hinnasta. Suomen sh-hinta on 1249 euroa (hinnassa on mukana verot).

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Adobe Releases Updates, So Does Everyone Else. 10.11.2019.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Streetwise Through The Ages. 11 kuvaa ja teksti. Magnumin arkistoista, yli 300 katukuvaa.

Thom Hogan, Followup on Nikon's Financials. 8.11.2019. Kaikenlaista. Nikonin pitäisi päästä jollakin osa-alueella kasvuun. Enemmän pikseleitä, enemmän dynaamista aluetta, enemmän kuvia sekunnissa, enemmän pisteitä elektronisessa etsimessä eivät ratkaise perusdilemmaa. Peruskäyttäjät eivät arvosta monimutkaisuutta. Koko ja paino karkottavat vähän iäkkäämmät. Puhelimien valmistajat parantavat alati kameroitaan ja yrittävät näin saada myynnin vähenemistä kuriin. Kameravalmistajien pitäisi keksiä jotain...

Fotosidan.se, Gigantiskt sovjetiskt spionobjektiv till salu. Paino 158kg (ilman vastavalosuojaa). Zhemchug-4. Pitäisi kaiketi olla oma satelliitti, jossa tätä voisi käyttää. Polttoväli lienee 3000mm - 4000mm. Kuvat otettiin filmille, joka kapselissa lähetettiin maan pinnalle. 137cm pitkä, 45cm läpimitta. Kuljetuslaatikon kanssa painoa on 188kg. Kosmofoto.com, Tiedot. Myynnissä auction.catawiki.com, online-huutokaupassa. Myyjä Belgiasta. Arviohinta on $11.000 - $16.600. Tällä hetkellä tarjous $8000.

Kamera & Bild, Kommun publicerade TT-bild utan tillstånd. Sammuneen lämpökynttilän kuva kunnan sivuilla vuodesta 2015. Uutistoimisto omisti tekijänoikeudet. Kunta maksoi käytöstä 2850 kruunua.

Kamera & Bild, Missa inte Stockholms Fotodag nu på lördag 16 november. Kamera & Bild ja Fotoresor yhdessä, kaupallinen tapahtuma. 8:30 - 18. Liput 395 kruunua. Messuille ilmainen pääsy.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tarvikkeet studiokuvaukseen, missä kannattaa pihistää? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 13 viestiä.
 • Seuraavat jalustat + Tähtikuvaus (Digikuvaus). Minulla on Sky-Watcher ja sillä saa helposti otettua 5min valotuksia laajakulmalla ja jaksaa vielä kantaa Nikon D810 + 300 PF -yhdistelmän. Kannattaa hankkia jonkinlainen kulmaetsin, sen avulla kohdistaminen on helpompaa, ei tarvitse niska kenossa säätää.
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus).
 • Uusi Macbook Pro ja vanha Spyder 4 Express (Värinhallinta, ICC-profiilit). Kysyin jokin aika sitten Datacolorilta päivitystä 4:seen. Vastauksena sain, ettei laitteen softaan ole enää päivityksiä uusimpaan käyttöjärjestelmään. Tuossa alla kuitenkin Datacolorilta saamaani linkki viimeisimpään tarjolla olevaan softaan. Jos tästä nyt mitään apua... :-)
 • Hintavinkit (Myydään). ...Jotkin noista kuvalinkeistä eivät näköjään toimi tai ohjautuvat väärälle sivulle, mutta sillähän ei ole tuohon cashbackiin vaikutusta, kun ne tuolla etusivulla näkyvät. Ja eikös tässäkin ole nuo cashback piirissä olevat laitteet kerrottu vai onkos tuossa sitten virheellistä tietoa jossain? ...
  • Rajalassa löytyy singles day tarjoukset ja ovat voimassa tänään. Aika paljon eri tarjouksia. Esimerkiksi Nikon Z 50mm 1.8S 419e, Panasonic 12-60mm 2.8-4.0 549e, XQD kortinlukija 69e jne.
  • Ja muitakin tarjoajia.
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Räksä.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Blue Handsome from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tonin Luontopäiväkirja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luovaa hulluutta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Väylällä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kahdelta kuvaajalta useampi kuva.

Sulantoblog, Lumix 25mm F1.7 Focus SHIFT –Is it real or not? 9.11.2019. YouTube-video, kesto 12:24.

 • Sulanto käyttänyt paljon. Pahaa Focus Shiftiä ei ole tullut eteen, mutta ei ole testannut. Nyt sitten testaus. Tarkennusalue siirtyy himmentäessä. Palloaberraatio = Spherical Aberrations. F1.4 ja F1.2 (nopea optiikka), enemmän Focus Shiftiä. Yleensä sitä ei huomaa, sillä himmentäessä syväterävyysalue kasvaa.
 • Testiä, vai yksi tarkennus juuri enneen ensimmäisen kuvan ottamista, sitten himmentämista F1.7 ... F8 ja kuvia. Monta kertaa. Sisätiloissa ei tullut eteen. Mutta ulkona kuvattaessa löytyi jonkin verran. Riippuu tarkennusetäisyydestä. 10 metriä, 50 metriä, rupeaa näkymään.
 • Ennen testailua Sulanto ei ollut huomannut mitään ongelmia. F8 -aukkoarvolla näkyy välillä selvästi. Sulanto antaa vinkkejä, miten välttää Focus Shift.
 • Instagram, sulantoblog
 • Sulanto.fi

Peter Forsgård, What Is Depth Of Field In Photography? 8.11.2019. YouTube-video, kesto 19:03. Depth of Field is a crucial thing to understand. In this video, I will explain everything you need to know about the depth of field in photography. Kaikkea mahdollista käsitellään. Jälkimmäisessä osassa myös sitä, vaikuttaako sensorin koko syväterävyyteen.

Yle, Mielenosoittaja tuk-tukissa ja viikon muita uutiskuvia. 11.11.2019. Kuluneella viikolla levottomuudet jatkuivat Irakissa. Berliinissä muistettiin muurin murtumista 30 vuotta sitten. 15 kuvaa. Isommaksi klikkaamalla.

Stt.fi, Valokuvaaja Ismo Pekkarinen: ”Maailmaa ei voi tuijottaa pillin läpi”. 18.10.2019. ”Pekkarisen Ismo”, vastaa puhelimeen mies Pohjois-Karjalan Heinävaarassa, 25 kilometriä Joensuusta vielä itään. Ismo Pekkarinen on ammattivalokuvaaja, joka löytää mielenkiintoisia puolia arkisistakin asioista. Hän kuvaa noin 25 000–30 000 ruutua vuodessa – saman verran kuin monella tulee auton matkamittariin kilometrejä.

Yle Areena, Kameran takana Robert Doisneau. Kesto 53 min. Miten köyhästä esikaupungin kasvatista tuli kuuluisa valokuvaaja, jonka ikoniset kuvat tunnetaan ympäri maailmaa? Henkilökuva Robert Doisneausta, johon tutustutaan valokuvien ja haastattelujen kautta. Uusinta, 8.5.2018.

Seura.fi, Valokuvaaja Peter Jansson teki pitkän uran uutisen silmässä – Nyt eläköitynyt uutismies paljastaa, mikä valokuva on ollut merkityksellinen hänelle itselleen. 10.11.2019.

HS, Beatles-valokuvaaja Robert Freeman on kuollut. 10.11.2019. Beatlesien toiseen, vuonna 1964 julkaistuun albumiin With The Beatles (Yhdysvalloissa Meet The Beatles), kansikuvan kuvannut valokuvaaja Robert Freeman on kuollut. Freeman kuoli perjantaina 82-vuotiaana.

Polku.net, Marraskuun jäsenilta. Jäsenilta pidetään keskiviikkona 20.11.2019 klo 18:00 osoitteessa Isokatu 56, toinen kerros, Oulu (Njetwork Inn).

Muropaketti.com, Adoben MAX 2019 -tapahtumassa esiteltiin monipuolisia, jopa erikoisia työkaluja eri alojen ammattilaisille. 10.11.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Welcome to the Utopian-Dytopian Universe of Karen Khachaturov.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Quick Product Photography Tips.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tarvikkeet studiokuvaukseen, missä kannattaa pihistää? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 6 viestiä.
 • Seuraavat jalustat + Tähtikuvaus (Digikuvaus).
 • Hintavinkit (Myydään). Tämä Sonyn Cashback kampanja on kyllä niin sekava, että itse en pystynyt löytämään yhtä selkeää ja luotettavaa lähdettä kampanjaan kuuluvista tuotteista johon voisin varmasti luottaa. ...Sonylla on nähdäkseni sivunsa rikki, Suomi/Ruotsi sekä uudet ja vanhat kampanjat sekaisin. Sonyn ehdoissa on tyly varoitus, että he eivät välttämättä huomioi hakemusta jossa on jokin puute tai ongelma....
 • Akkulaturi (Muut). Mulla on 3 samanlaista laturia mun kameroiden akuille, jotka kaikki jäi paikkaan, josta saan ne vasta helmikuussa (prkle). Joten eteen tuli laturin hommaus. Pitäis pystyä lataamaan Canonin LP-E6 ja LP-E6N akkuja (EOS 7D, 6D ja 5DSR). Tällaisia tuli kuukkelilla vastaan: ... (2 usb-laturia, 3 verkkovirralla toimivaa). ...Onko suositella laturia, johon vois luottaa ja samalla sais jotain etua Canon alkuperäisiin verrattuna.
 • Kalajoen ympäristön kuvauskohteet (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). 14000 tiedostoa joista väittäisin n95% on otettu Raahessa ja Kalajoella ... ...enkä siltikään heti pysty kertomaan mitä paikkaa voisin suositella :) Ehkä jotain tulee mieleen kun hetken mietin.
 • Olympus Workspace leimasin (Kuvankäsittely). En vaan osaa: ylläolevassa ohjelmassa on aiempaan Wiever ohjelmaan lisäyksenä "leimasin" työkalu.
 • Tuleeko Canikon peilikameroihin lisää objektiiveja (Optiikka). Niin kauan, kuin jaksaa kantaa 5D MkIII ja siinä 400/4 DO opiskaa, ei peilittömiin tule siirryttyä. Tietty himoittaisi uusin Olympus, mutta se on raha kysymys, eli eukko ei varmaan kustanna utta verisota.
 • Nikkor Z, 24-70mm 2.8 S (Optiikka).
 • Katoavaa kansanperinnettä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tonin Luontopäiväkirja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Liukasta porrasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Nattflix Originals (Luuranko Kausi 2) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Salvatore (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Limoncellon tekijä.
 • Luovaa hulluutta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ränni kirkon nurkalla.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Corso Italia 61.
 • Blue Handsome from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kunnon venäläistä autorappioromantiikkaa. Otsikko pitää täysin paikkansa.

HS, Valon tuojat. 10.11.2019. Lehtikuvat avaavat näkymiä suomalaiseen arkipäivään mutta myös valokuvaajien ajatteluun. Jokaisella heistä on suhde valoon. Valokuvataiteilija Aapo Huhta asetti kuvaajat vaihteeksi kameran eteen.

 • Kuvia Suomesta – Images from Finland (HS Kirjat) ilmestyy 13.11. Kuvia Suomesta -valokuvanäyttely 13.–24.11. Sanomatalossa (Töölönlahdenkatu 2). Yleisölle avoin julkistustilaisuus Sanomatalon Mediatorilla ke 13.11. klo 17. Tilaisuudessa valokuvaajat puhuvat Kuvia Suomesta -sarjoistaan.
 • HS, Valokuvaajien omat suosikit Kuvia Suomesta -sarjasta. 10.11.2019.

Facebook, Lassi Kujala, Urajärvi soi. 9.11.2019. Video käynnistyy, jääkristallit helisevät. Kesto 0.55s. ,,,Sopivasta suunnasta ja sopivalla nopeudella puhaltava tuuli murskasi parin viime vuorokauden aikana muodostunutta jäätä. Tästä syntyi mielenkiintoinen äänimaailma enkä keksinyt mitään muuta tapaa taltioida sitä kuin ottaa videonpätkä tästä maisemasta joka näitä sulosointuja sai aikaan.

 • Merkillepantavaa tuossa oli vielä sekin että paras äänimaailma oli vain aivan tietyssä kohtaa ja pienellä alueella tällä rannalla. Kesti hetken ennen kuin tajusin sen käveltyäni ensin koko rannan mitan päästä päähän.

Kamera-lehti, uusimmat.

 • Pääkirjoitus: Kuva menee iholle. 24.10.2019. Arja Krank.
 • Luontokuvakoulu 33: Syksyn värit. 24.10.2019.
 • Kohdetta seuraava kamera Obsbotilta. 31.10.2019. Obsbot Tail maksaa noin 700 euroa ja marraskuussa myyntiin tuleva Obsbot Turtle noin 400 euroa.
 • Paris Photo paikan päältä. 8.11.2019. Paris Photo -tapahtuma Pariisin Grand Palaisissa keräsi kokoon 200 näytteilleasettajaa ympäri maailman. Mukana oli myös suomalaisia taiteilijoita, esimerkiksi Sandra Kantanen, jolla oli tapahtumassa kirjansa julkaisutilaisuus. Aho & Soldan Photo and Film Foundation esitteli Claire Ahon valokuvia näyttävästi ja esillä oli myös heidän Suomi 1950-luvun väreissä -kirjansa. Helsinki Schoolilla oli näyttelyssä myös edustava osasto, jossa esiteltiin yhteisön uutta The Helsinki School -kirjaa. Video, kesto 2:52.
 • Tapahtumat ajalle marraskuu 2019.

Piilokoju.fi, Erään kuvan käsittely. 9.11.2019. Lyhyt esimerkki työnkulusta kuvankäsittelyssä Darktablella. Varmaan viisaampiakin tapoja on, mutta näin sen ite tein. Mukavaa olisi tietty kuulla muiden proseduureista kuvien käsittelyssä, mutta pitkällisen kokemukseni mukaan nämä ovat sitä parasta kiljureseptiäkin salaisempia tietoja. Varsin vähäistä on myös verkossa olevan ilmaisen tiedon ja vinkkien määrä, tai sitten en vaan osaa sitä etsiä.

Markku Könkkölä, Kasvikuvaajan kesä 2019. 8.11.2019.

Tivi.fi, Kuvankäsittelyn kuningas saapui iPadille. 9.11.2019. Softa-arvio. Apple on pyrkinyt tekemään iPadista vaihtoehtoa perinteiselle tietokoneelle satsaamalla suorituskykyyn ja kynäohjaukseen. Nyt myös ammattitason sovellukset alkavat löytää tien iPadOS:lle. Kauan odotettu Photoshop on vihdoin saatavana iPadille.

 • Jos ei ole Creative Cloudin tai Photoshopin tilaaja kertamaksullinen Affinity Photo on toimivampi vaihtoehto, mutta jos maksaa Adobelle jo tietokoneversiosta vuosimaksua, iPad-versio on tervetullut lisä työkalupakkiin.
 • Petapixel.com, Photoshop for iPad is Getting Terrible Early Reviews.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Must-Read Night Urban Photography Tips.

Petapixel.com.

Digital Photography School, 11 Great Songs About Photography (includes link to playlist!). Jaa.

Fotosidan.se, 4K-skärm från Dell med inbyggd kalibrator. Dell UltraSharp 27 4K Premier Color Monitor. Thunderbolt 3. 100% Adobe RGB. Dell UP2720Q. 3840 x 2160. Ruotsin DELL:in mukaan tilattavissa 15.1.2020. Ei Ruotsin hintaa, mutta USA-hinta on $2000.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, 8 syytä hankkia käsisalama. 8.11.2019. Monissa kameroissa on sisäänrakennettu salama, se ei kuitenkaan sovellu kovin moneen kuvaustilanteeseen ja aiheuttaa luonteensa takia helposti lisäongelmia. Sisäänrakennetun salaman teho on heikko, sen suunta harvoin imartelee kuvattavaa ja lisäksi se aiheuttaa helposti punaisia silmiä ja rajuja varjoja.

 • Ratkaisu näihin ongelmiin on käsisalama ja sen käytön opettelu. Käsisalamoiden hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla harrastelijoita silmällä pitäen, jonka ansiosta valaisun opettelun voi aloittaa aikaisessa vaiheessa. Valaisu on valokuvauksen osa-alue, jossa opeteltavaa riittää loppuiäksi.

Kamerakoulu.fi, Valokuvien paikallinen terävöitys Photoshopissa. 8.11.2019. Valokuvien terävöitys on yksi yleisimpiä tekniikoita kuvankäsittelyssä ja työvaihe, jonka kaikkien valokuvaajien tulisi hallita. Sopivalla terävöityksellä kuvasta saadaan tarkemman näköinen ja yksityiskohdat hyvin esille. Sopivan terävöityksen määrä riippuu kamerasta, alkuperäisestä kuvasta ja lopullisesta käyttökohteesta. Esimerkiksi painoon meneviä kuvia kannattaa terävöittää enemmän, kuin ruudulta katsottavia. YouTube-video, kesto 8:03. Mac.

Tuomas Heinonen, Marraskuu 2019 / kuvavirta. 8.11.2019.

Piilokoju.fi, Myllykosken karat. 8.11.2019. Koskikara tuli bongattua tänä syksynä 7.11, kaksi päivää myöhemmin kuin viimevuonna. Ilmeisesti karojen muuttoaikataulu on yksityistetty kun myöhästymisiä tapahtuu. Liekkö kaikki edes osuneet niille nivoille joihin tarkoitus oli talvehtimaan mennä. Enpäs tiijjä, mutta yksi varmahko paikka bongata nämä etelänvetelät on Nurmijärven Myllykoski.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

IR, Sigma announces its second brand-new Art-series zoom for full-frame mirrorless, the 24-70mm F2.8 DG DN.

ePhotozine.com, 5 Ways To Be More Creative With Transport Shots.

Kamera & Bild, Test: Canon EOS 250D – ett superkompakt insteg. Julkistus 10.4.2019. USA:ssa Canon EOS SL3. Canonilta historiansa pienin ja kevein perinteinen järjestelmäkamera. Kroppikennoinen 24 megapikselin CMOS-sensori. Etsintä käytettäessä vain vanha 9 pisteen automaattitarkennus. Live view -näkymässä sitten myös Dual Pixel AF. Dual Pixel AF:a käytettäessä silmääntarkennus (ja kasvot), silmän vaihto nappia painamalla. 4K video (peruskroppikerroin 1.6x ja vielä lisää, Dual Pixel AF ei käytössä), 4K videon kroppikerroin on 2.64x. 18-55mm:n laajakulmapään polttovälivastaavuus onkin 47mm. Full HD video 60fps. Paino 450g (muutama gramma edeltäjää kevyempi).

 • Joka suuntaan kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö 1.04 miljoonaa pistettä. Selfien otto helppoa. Ihon silottamiseen on viisi asetusta. 5 kuvaa sekunnissa, Wi-Fi. Käyttöä helpottava helppisysteemi. Optinen etsin ei ole kummoinen, 95%. 1070 kuvaa yhdellä latauksella (etsintä käytettäessä). Kittiobjektiivi ei taustan blurrauksessa ole yhtä hyvä kuin älypuhelinten kamerat. Kuvanlaatu hyvä, jpg-kuvat hyviä. Ergonomia kunnossa. Arvosana 67%.
 • Runko maksaa noin 580 euroa ja rungon sekä 18-55 mm:n perus-zoomin saa väristä riippuen 650 tai 680 eurolla. (Näissä hinnoissa on mukana verot).

Fotosidan.se, "Witnesses. Överlevande från Förintelsen" på SVT Play. Mikael Jansson on yksi maailmallakin tunnetuista muodin kuvaajista. Svenska Fotobokspriset 2019 kirjasta ""Witnesses. Överlevande från Förintelsen". Videota voi katsoa vain ruotsalaiset. (tai ehkä sopivan vpn-palvelun kautta...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Sigma 35mm F1.2 DG DN Art kokemuksia. 7.11.2019. Sigma lähti isolla rytinällä mukaan tukemaan Sonyn peilitöntä FE-järjestelmää ja julkaisi sille aluksi ison läjän peilijärjestelmille tarkoitettuja Art-laseja. Ensimmäiset objektiivit olivat optisesti identtisiä peilillisille kameroille tarkoitettujen objektiivien kanssa, mutta niihin oli hitsattu loittorenkaat kiinni, jotta linssien etäisyys kennosta olisi sopiva. Sigman ensimmäiset peilittömälle järjestelmälle varta vasten suunnitellut objektiivit julkaistiin kesällä 2019 ja saimme niistä kiinnostavimman testiin kesän loppupuolella. Syyskiireiden jälkeen nyt on aika vihdoin tutustua maailman ensimmäiseen automaattitarkenteiseen 35/1.2 -objektiiviin tositoimissa.

 • Sigman uusi putki on kooltansa 35-milliseksi massiivinen. Pituutta siltä löytyy 136 mm ja sen halkaisija on 88 mm. Painoa löytyy 1090 g joka on yli 60% enemmän mitä vanhemmalla 1.4-reikäisellä versiolla (665 g). Suuresta koosta johtuen objektiivi on selkeästi etupainoinen esimerkiksi Sonyn A9-rungon kanssa.
 • Sigman uusi kolmevitonen on tervetullut uudistus Sonyn (ja myös L-kiinnityksen kameroiden) objektiivivalikoimaan. Se on optisesti erittäin kovatasoinen ja tarkentaa selvästi Sigman aiempaa versiota paremmin.
 • 1500€ hintaluokassa optista laatua arvostava kuvaaja valitsee Sigman, mutta pienempää kokoa ja aavistuksen parempaa automaattitarkennusta tavoittelevan kuvaajan valinta on Sonyn FE 35/1.4 ZA. Alle tuhannen euron hintaluokasta löytyy puolestaan mm. Sonyn oma uusi ja erittäin lupaavia arvioita saanut FE 35/1.8.

Petteri Hautamaa, Keimolamäen Ombra on valmis. 8.11.2019. Vuosi takaperin muistelin blogissani Keimolan moottorirataa ja tutustuin sinne viime vuosina kohonneeseen Keimolanmäen asuinalueeseen: ..

 • Keimolan moottoriradanrippeistä ei paljoa jäänyt jäljelle uuden asuinalueen rakentamisen myötä. Vanha rapistunut, tulipalossa pahoin vaurioitunut valvomotorni kohosi viimeisenä isompana maamerkkinä muistuttamaan alueen historiasta. Kuluneena vuonna valvomotornin kunnostus suunnitelmien mukaiseksi taideteokseksi vihdoin alkoi. Kovin skeptisesti suhtauduin alusta asti tähän ”Ombraksi” nimettyyn luomukseen, mutta hyvä, että valvomotorni ylipäänsä säilytettiin jossain muodossa jälkipolvien nähtäväksi. Nyt Lokakuun 22 päivä Lincolninaukiolla vietettiin juhlallisesti sen avajaisia.

Yle, Joutsenet kuolevat vanhan ampumaradan vuoksi – Olli Korhonen kuvasi joutsenparin viimeisen kevään Suonenjoen Onkilammella. 7.11.2019. Ruokavirasto on vahvistanut kolmen joutsenen kuolleen lyijymyrkytykseen.

Suomen Canon, EOS RP ja vaihtuvien vuodenaikojen valot. (ehkä ilmestynyt Suomen Canonin sivuille 7.11.2019?) Harri Tarvainen ja Kaffe-koira. ...Seuraavassa jutussa paneudun öiseen kuvaamiseen ja revontulien metsästykseen vielä tarkemmin.

Satakunnan Kansa, Luvialaisen kyläkuvaaja Hanna Heinilän hämmästyttävät kuvat pääsevät esiin Raumalla. 7.11.2019. Luvialaisen kyläkuvaaja Hanna Heinilän historialliset valokuvat pääsevät näytteille Rauman taidemuseoon. Satakunnan Kansa kertoi tämän vuoden maaliskuussa, kuinka luvialainen maanviljelijä ja harrastajavalokuvaaja Matti Luotola pelasti tuhoamiselta pahvilaatikollisen vanhoja negatiiveja. Niistä paljastui aarre.

Yle, Berliinin muuri – Kylmän sodan symboli kuvina. Onhan näissä kuvissa filmiajan nostalgiaa (mutta kuka enää haluaisi vain tällaisia kuvia...). Myös vanhempia mv-kuvia (valikoitu tuon ajan parhaista lehtikuvista). Kuvia ja kuvatekstejä on paljon. Jollei mitään muuta, niin selvästi huomaa mv-kuvien ja värikuvien erot.

Tekniikan Maailma, Vihdoinkin asialle tehdään jotain: Mozilla Firefox oppii pian blokkaamaan verkkosivustojen suoltamaa ”ilmoitustulvaa”. 8.11.2019. Mozilla Firefox, ja tarkemmin sanottuna sen tammikuun aikana julkaistava versio 72, sisältää pitkään toivotun parannuksen.

Yle, Lähes koko Suomi sai perjantaina lumipeitteen – Miltä marraskuinen perjantai näyttää siellä, missä sinä olet? Lähetä kuva. 8.11.2019.

Iltalehti, Hailuodon ”jäiset kananmunat” noteerattiin kansainvälisessä mediassa. 8.11.2019. Ainakin BBC ja NBC.

Blog.e-ville.com, Testissä WiFi -valvontakamera – Camson D2. 8.11.2019. 40 euroa.

 • 72 kpl suomalaisten ostajien lyhyitä arvioita (toisin kuin yleensä, nämä näyttävät oleva ihan aitoja. Esim. Amazonin jne. ostajien kokemukset ovat suurelta osin mainostusta... aika epäuskottaviakin...).

Älypuhelimet.

 • Mobiili.fi, Kameratestaaja DxOMark arvioi iPhone 11 Pro -kamerat – ylsi lähes muttei aivan parhaaksi. 7.11.2019. Applen iPhone 11 Pro -mallit ovat käväisseet DxOMarkin tutussa kamerakokeessa. Huippu-iPhone ansaitsi testissä mukavat 117 pistettä, mikä riitti parhausjärjestyksessä jaettuun kolmanteen sijaan.
 • Mobiili.fi, Videolla: Vertailussa alkuperäinen iPhone ja uusi iPhone 11 Pro. 8.11.2019. Apple julkaisi alkuperäisen iPhonensa vuonna 2007, kun taas iPhone 11 Pro on kuluvan vuoden lippulaiva. Alkuperäinen iPhone oli huomattavasti pienempi 3,5-tuumaisine näyttöineen ja kookkaine reunuksineen. Uusin iPhone 11 Pro sisältää 5,8-tuumaisen kuvaruudun.
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Nokia 2720 Flip: Satasen simpukkapuhelin ripauksella älyä. 7.11.2019. Näkökulmasta riippuen joko erittäin riisuttu älypuhelin tai vaihtoehtoisesti paranneltu peruspuhelin. Hinta on 99 euroa.
 • Etn.fi, 4G:n nopeus ei ole tärkeä käyttäjäkokemuksen kannalta.Nyt Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, millainen käyttäjäkokemus suomalaisilla on 4G:n pyörittämistä sovelluksista, kuten YouTubesta ja WhatsAppista. Tulosten mukaan 4G:n nopeus ei ole kovin merkittävä asia käyttäjäkokemuksen kannalta. Enemmän kokemukseen vaikuttavat omat odotukset sekä puhelimen ja sovellusten toimivuus.
 • Helsingin Uutiset, Pauli, 27, tilasi Kiinasta halvan "iPhone 11 Pron", hintaero aitoon yli 1 000 euroa – Katso videolta, millainen yllätys paketista paljastui. Tubettaja on erikoistunut huijareiden paljastamisiin. Vaikka kännyköiden ulkonäkö on hämmästyttävän samanlainen, laitteiden ominaisuudet eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. – Esimerkiksi kopio-iPhonen linssit ja led-salama ovat alkuperäiseen verrattuna huomattavasti pienikokoisempia, mutta toisaalta kuulokkeet ovat pelottavan samanlaisia, Matalamäki arvioi.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Enchanting Photos from a Cabin in the Woods.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

IR, Firmware Friday: Faster focusing and more for Canon G5X II, Ivy Rec, 400 / 600mm L lenses and camcorders.

Thom Hogan, Nikon's Financial Issues Persist. Japanilaista kulttuuria, miten kaukana asiakkaista ollaan. Mutta suuntaa käännetään pikkuhiljaa.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #7 – How Zero Point Zero Wrangles Gear. Podcast, kesto 42:14. Sisällysluettelo.

Fotosidan.se, Kadmos One - Nytt fotogalleri i Stockholm. Neljä valokuvista innostunutta kaverusta takana. Sentään kuitenkin Gamla Stanista. Ei aina auki. 16.11.2019 avajaiset.

Kamera & Bild, Leica SL2 har bildstabilisering och 5K-video.

Kamera & Bild, Gatufotografering förbjuds i delar av Kyoto, Japan. Aikaisempi pääkaupunki. Oheistuksesta ei ole ollut apua.

Fotosidan.se, Inside Chernobyl Reactor 4 Photography by Victoria Ivleva.
7 november - 4 december Plats: Falafelbaren, Stockholm.

Fotosidan.se, foorumi, Vad är detta för tillbehör? Canon-objektiivi + adapteri + kaukosäädin. Mistä on kyse.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Xiaomi julkisti 549 euron Mi Note 10 ja 649 euron Mi Note 10 Pro -älypuhelimet.
 • darktable 3.0 (Kuvankäsittely). Joo! Hyvä että varsinkin GUI saa päivitystä. Ehkä tuohon joskus vielä saadaan ihan normi file browserikin ettei tarveisi aina importtia erikseen.
 • Sigma 24-70 f/2.8 Sony FE (Optiikka).
 • Nikkor Z, 24-70mm 2.8 S (Optiikka).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS M6 Mark II (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • Lottovoitto ja Autiotaloja (romua ym, linkki) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Haamusorsa toinen uusista.
 • Teema: Keep It Simple! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Piti tutkia vähän pitempään, että mistä on kyse.
 • Temiksen fotokuvatukset 2019 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). "Vielä viisi minuuttia." Setämies stalkkaa;
 • Katoavaa kansaperinnettä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Foorumilla on viimeaikoina nähty paljon valokuvia erillaisista vanhoista ja unohdetun oloisista kohteista - hylätyistä taloista, pihapiiristä ja muista ihmisten elämäntavoista kertovista asioista. Ajattelin, että tähän ketjuun voisi postailla kaikenlaista valokuvaa tavallisen kansan elämäntavoista kertovista jutuista jotka on painumassa pikkuhiljaa unholaan. Joten jos siltä tuntuu, niin postatkaa vapaasti tähän ketjuun valokuvianne tälläisestä katovasta "kansanperinteestä"!
  • Hesarissa oli hiljattain juttu Lauttasaaren kalastusmökeistä, lajinsa viimeisistä Helsingissä: ... (lat. huom. tuosta on tullut mentyä ohi kymmeniä kertoja, viimeksi nelisen vuotta sitten. Ei ole kunto mennyt sen kummoiseksi, yhtä ränsistyneen näköisiä edelleen ovat. Oma kunto ei ole ränsistynyt, vaikka emme enää sauvakävele Lauttasaareen ja L-saaren ympäri...).

Sulantoblog, My Video gear –Which cameras and lenses I use to make Youtube videos. 5.11.2019. YouTube-video, kesto 15:16. In this video we'll check out my video gear, my lenses, cameras and audio equipment. Kysellään usein.

 • Sulanto on valokuvaaja, joka tekee YouTube-videoita. Mutta teki videoita ammatikseen jo 80-luvulla.
 • 3 - 4 mikrofonia, vaihdellaan välillä. Kaksi langatonta systeemiä, ääni pysyy aina samana. Lisäksi audiolisävaruste Panasonic DMW-XLR1 -mikrofoniadapteri, kameran salamakenkään, kaksi XLR-mikrofoniliitäntää, fyysiset kytkimet. Ei tarvitse mennä kameran valikoihin. Melko hintava, vähän yli 400 euroa.
 • Uusi nykyinen objektiivisuosikki on Leica 10-25mm F1.7 (20-50mm), videoon. Studiossa.
 • Kameran runko. Olisiko käyttöä kuvanvakaajalle. Valinta osui Panasonic GH5S, ei kuvanvakaajaa (studiossa aina jalustalla). Aluksi oli tarkoituksena käyttää Panasonic GH5 -runkoa, jossa kuvanvakaaja.
 • Panasonic Lumix G9 sitten studion ulkona, kuvanvakaaja, hyvä video.
 • Vlog tai 10-bittisyys ei taida kauhean montaa koskettaa.
 • Sulannolla ei ole varsinaista videovaloa. Sulannon omissa LED-valoissa on sen voimakasääninen tuuletin, että sitä ei voi oikein käyttää. Pian pitänee hankkia varsinainen videovalo, nyt vain lainassa.
 • Instagram, sulantoblog
 • Sulanto.fi

Yle Areena, Kännykkäkuvaajat kilpasilla. Yle Teema Fem. 8-osainen norjalainen sarja. Ensimmäinen jakso 39 min, sitten kestot 29 min. Kuusi osaa ilmestynyt. Kuusi norjalaiskilpailijaa osallistuu kisaan, jossa he kuvaavat kännykällä erilaisia heille annettuja tehtäviä, kuvahaasteita. Kunkin jakson lopussa valitaan paras kuva, ja loppukilpailussa kaksi parasta kuvaajaa ottavat mittaa toisistaan. Ammattikuvaajat toimivat tuomareina ja antavat kuvausvinkkejä. Sarja on uusinta vuodelta 2016. Tekstitys suomeksi.

Ikinörtti, Digijäämistöäkin voi hallita. 5.11.2019. Kuvia ottaessa, somessa liikkuessa ja nettiä selatessa syntyy koko ajan sisältöjä digimaailmaan. Osa niistä on sellaisia joita haluaisi jälkipolvien saavan haltuunsa ja osa sellaisia, joita ei todellakaan haluaisi kenenkään muun käsiin.

 • Jokainen meistä kuolee joskus. Sitä ei kannata sen enempää murehtia, mutta digitaalisesta omaisuudesta ja jäljestä kannattaa pitää huolta

Sttinfo.fi, Stoan gallerian Kotona-näyttelyssä kuvia monimuotoisesta Suomesta. 6.11.2019. Laura Böökin, Roni Kayan ja Rasoul Khorramin valokuvat pureutuvat kodin, kotimaan ja identiteettien tematiikkaan ja piirtävät kuvaa monimuotoisesta Suomesta. Valokuvanäyttely avautuu Stoan galleriassa 8.11.2019, avajaiset klo 18–20. Itäkeskus, kirjaston yhteydessä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Leicalta uutta.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Pdnonline.com,

Thephotoargus.com, 30 Beautiful Examples of Silhouette Photography.

The Online Photographer, Coming Revolutions in Storage and Memory. CFexpress, mahdollinen tuleva standardi. Ja Microsoft Azure's Project Silica.

ePhotozine.com, 5 Top Ways To Get Creative With Panoramas.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Panasonic Leica 100-400mm. 1.11.2019. YouTube-video, kesto 11:11. Panasonic LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400mm F4.0-6.3 ASPH. POWER O.I.S. Lainaobjektiivi. Melkein 4 vuotta vanha. Suosittu. Polttovälivastaavuus 200mm - 800mm. Superteleksi ällistyttävän kompakti. Sääsuojattu.

 • Zoomirengas vähän hankala (ainakin tämä kappale). Oikeastaan kaksi vastavalosuojaa: toinen kiinteä, toinen sitten sen ensimmäisen päälle, irtoversio. Paino noin 1kg. Voi kantaa vaikka koko päivän. Lähin tarkennus 1.3m, käy melkein makrosta.
 • Kuvanvakaaja. Voi toimia yhdessä runkovakaajan kanssa. Terävyys ja kontrasti hyvät. Vinjetoinnin, vääristymät, värivirheet voi korjata vaikka kamerassa tai softalla, automaattisesti. Tarkennus nopea. Moni asia on osunut kohdalleen.
 • Hintaluokka 1400 euroa. Hinta/laatusuhde erinomainen.
 • Instagram, sulantoblog
 • Sulanto.fi

Sulantoblog, Tips for super WIDE photography. 29.10.2019. YouTube-video, kesto 10:25. Triplassa kuvataan. Panasonic Lumix G90 ja Leica 8-18mm f/2.8-4. Polttovälivastaavuus 16-36mm. Videota kuvataan koko ajan. Väliin sitten still-kuvia, joista kerrotaan, mikä toimii ja mikä ei toimi.

Peter Forsgård. Olympus Dot Sight EE-1 - A Quick Look. 5.11.2019. YouTube-video, kesto 5:47. Oma kappale, ostettu muutama kuukausi sitten. Punapistetähtäin salamakenkään. Vaikkapa nopeasti lentäviin lintuihin, supertelekuvausta. Tähtäintä voi käyttää minkä merkkisen kameran kanssa tahansa.

 • Aluksi tähtäimen piste kalibroidaan eli laitetaan osoittamaan samaan kohtaan kuin tarkennuspiste, pysty- vaakatasossa vähän pyöritetään pieniä rullia. Joka objektiiville erikseen. Zoomille ehkä zoomimmattu polttoväli.
 • Tarkennus tehdään etsimen kautta, silmä on irti etsimestä vaikka puoli metriä tai vähemmän, niin että myös ympäristö näkyy. Myös kokeneet luontokuvaajat käyttävät punapistetähtäintä.
 • Hintaluokka 120 euroa.
 • Instagram, jpeterf
 • Ajatuksiavalokuvauksesta.com

Peter Forsgård, Sommittelu valokuvauksessa - tule PAREMMAKSI nopeasti! 5.11.2019. YouTube-video, kesto 13:56. Viisi tapaa, jolla sommittelua paremmaksi, nopeasti.

Peter Forsgård, Olympus E-M5 MKIII - Comments answered. 29.10.2019. YouTube-video, kesto 13:26.

Vanha lehtikuvaaja, Peter Jansson. YouTube-video, kesto 55:28. Aluksi Docendon kirjasta ja kirjan julkaisemiseen liittyvästä julkisuudesta. Ja muutakin. Haastattelu 5.3.2013. Kuvaamiseen ja äänittämiseen on käytetty yksinomaan Nikonin D800 -järjestelmäkameraa. Haastattelu alkaa 8:18. Ääni tulee mukaan kuvaan 8:32. Kaikesta puheesta saa oikein hyvin selvää, ei ongelmia.

HS, Miksi rannalle ilmestyi sadoittain jäisiä palloja Hailuodossa? Ilmatieteen laitoksella on ilmiölle selitys. 3.11.2019. Rantaan muotoutui satoja jääpalloja, joita aallot pyörittelivät. (Eiliseen Ylen artikkeliin vähän lisää.)

Tapiolan Kamerakerho ry. Tapiolan kamerakerhossa on yli 60 jäsentä, ja se on Espoon suurin kamerakerho. Kerho on perustettu vuonna 1954. Kerho kokoontuu joka kuukausi Tapiolan koulu, Opintie 1, Espoo klo 18-21.

Etelä-Saimaa, ”Kunhan käppäiltiin ja kuvailtiin” — Lappeenrantalainen Kari Hämäläinen kuvasi tiensä kansainväliseen kärkikymmenikköön ensimmäisellä Photowalkillaan. 5.11.2019. Maisemakuvaukseen mieltyneen Kari Hämäläisen kuva noteerattiin Scott Kelby’s Worldwide Photowalk -kilpailussa.

Mynewsdesk.com, Fifteen Second Film Festival tarjoaa 15 sekuntia julkisuutta. 5.11.2019. Lehdistötiedote. Kuvaa 15 sekunnin videotarina, jaa se Instagramissa. Kilpailu päättyy 1.12.2019. Voittaja julkistetaan 9.12.2019. Palkintojen arvo 3499 euroa. Pohjoismaissa.

ePressi.com, Adobe tuo Photoshopin ominaisuudet älypuhelinkameraan. 5.11.2019. Adobe Creative Cloud tuo uusia työkaluja kuluttajien saataville. Yksi uutuuksista on Photoshop for iPad, jonka lisäksi Adobe esittelee uuden sovelluksen, jonka ansiosta kuluttajat voivat käyttää Photoshopin ominaisuuksia jo kuvaushetkellä. Lisäksi Adoben lisätyn todellisuuden työkalut, kuten Illustrator, on myös tulossa iPadiin. Nämä ovat tärkeimmät tämän vuoden Adobe MAX -konferenssissa esiteltävät uutuudet.

Tivi.fi, Adoben kamerasovellus on nyt tarjolla kokeiluversiona – muokkaa esimerkiksi kuvien taustaa.

Iltalehti, Upeat kuvat. Valkoinen hirvi möllötti pihassa – Maskulainen Rita ei uskonut silmiään. 6.11.2019.

Älypuhelimista.

 • Petteri Järvinen, Bittimittari, Vanha Samsung tuntuu yhä hyvältä kädessä. 5.11.2019. Ostin halvalla vanhan Samsung S5-puhelimen ja yllätyin, miten hyvältä se tuntuu kädessä. Keväällä 2014 esitelty puhelin on nykytrendin vastaisesti kulmikas (nurkat pyöristetty, mutta sivulta katsoen neliskanttinen) ja siinä on paksut reunat näytön ympärillä, mutta juuri siksi puhelimesta saa tukevan otteen eikä tarvitse pelätä, että sormet aiheuttavat haamupainalluksia.
  • Ominaisuuksien valossa S5 on yllättävän moderni. Siinä on mm. NFC, Android Beam, sormenjälkilukija (tosin alkeellinen), Glonass-paikannustuki ja ilmanpaineanturi. Jopa 4K-video löytyy. Tämä saa kysymään, mitä oleellista uutta älypuhelimiin on viidessä vuodessa tullut -- lähinnä isompi näyttö ja parempi kamera sekä langaton lataus?
 • Mobiili.fi, 108 megapikselin ja viiden takakameran kamerapuhelin Xiaomi Mi CC9 Pro julki Kiinassa – julkistus Euroopan markkinoille huomenna Mi Note 10 -nimellä. 5.11.2019. Pääkamera tallentaa kuvia oletuksena 27 megapikselin tarkkuudella, kun neljä pikseliä yhdistyy yhdeksi. Hinnat Kiinassa 360 euroa, 400 euroa ja 450 euroa.
 • Muropaketti.com, Microsoftin uusi mobiilisovellus yhdistää Wordin, Excelin ja PowerPointin. 6.11.2019. Tuleva 3-in-1-ratkaisu helpottaa sovelluksien lataamista ja Microsoftin mukaan myös latauskoko on pienempi kuin kolmen erillisen sovelluksen.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Arlene Gottfried’s Mesmerizing Photographs of New York in the 1980s.

Digital Photography School.

Panasonicilta uutta.

Canonilta uutta.

 • Suomen Canon, CANON EOS Ra. EOS Ra on kompakti ja kevytrakenteinen täyden kennokoon peilitön kamera, jossa on mukautettu infrapunasuodin ja 30-kertainen suurennus (Tämä tarkoittanee, että voi suurentaa 30-kertaiseksi kuvan sekä kosketusnäytöllä että elektronisessa etsimessä. Ei tarkoita esim. mahdollisen kittiobjektiivin suurennusta... Aiemmin 10-kertainen suurennus). Ihanteellinen valinta tähtitaivaan kuvaamiseen. Kyse on siis järjestelmäkamerasta. Arvioitu toimitusaika 31.12.2019. Sh. 3099 euroa.
 • Mynewsdesk.com, Canon täydentää EOS R -kamerajärjestelmää uudella tähtikuvauskameralla. Lehdistötiedote. Canon EOS Ra -kamerarungon svh. on 3100 € ja kameran toimitukset alkavat joulukuussa 2019.
 • Dpreview.com, Canon unveils the EOS Ra, a full-frame mirrorless astrophotography camera. (a-kirjain viittaa tähtikuvaukseen, astronomy, astronomia). Canon EOS R -peilittömän IR-suodinta täyskennoisen sensorin edessä on modifioitu, päästää läpi nelinkertaisen määrän 656nm aallonpituutta. Sensori tallentaa syvän punaisia infrapunasäteitä avaruudesta. Muuten samat speksit (paitsi että tarkennusta helpottaa suurennussuhteen kasvatus 10x -> 30x, sekä takanäytössä että elektronisessa etsimessä). Siis 30 megapikselin peilitön täyskennoinen sensori, 3.69 megapikselin OLED elektroninen etsin, jne. Ennakkotilattavissa. Ei vielä kerrottu, milloin tulee kauppoihin.
 • Petapixel.com, Canon Quietly Releases the EOS Ra: A Mirrorless Astrophotography Camera.
 • Fotosidan.se, Canon Eos Ra för astrofoto.
 • Kamera & Bild, Canon släpper EOS Ra – för astrofoto.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Stopping Down Some Bargain Primes and Zooms. Roger Cicalan asiantunteva artikkeli. Pikselinviilaajille. Canon 35mm f/2 IS ja Tamron 35mm f1.8 SP Di VC. Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS Art ja Canon 24-70mm f/2.8L USM Mk II. Canon 24-70mm f/2.8.

The Online Photographer.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Perfect Little Poems. 11 kuvaa ja teksti. (kuvat eivät äsken näkyneet).

Kamera & Bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon RF 70-200 pikakokeilussa. 4.11.2019. Sain viikonlopuksi lainaan ensimmäisen Suomeen tulleen Canonin RF-sarjan 70-200-objektiivin. Se on uusin versio kaikkien Canon-kuvaajien rakastamasta 70-200 F2.8 -putkesta, joka itselläni on kiertänyt mukana jokaisella matkalla jo yli 10 vuoden ajan. Itselläni on II-malli (sitä ennen oli I), uusimpaan III:een en kuitenkaan päivittänyt koska erot olivat tiettävästi vain linssien pinnotteissa.

 • Marraskuinen Suomi ei tarjoa juurikaan mahdollisuuksia ulkokuvaukseen, mutta kokeilin objektiivia Canon R -rungossa kahdessa eri tilaisuudessa: kirkkokonsertissa Paavalin kirkossa sekä Sirkus Finlandian 2019 -kauden viimeisessä esityksessä. Kuvat löytyvät tämän tekstin lopusta.
 • Vain hinta hirvittää. Canonin tiedotteessa svh-hinnaksi ilmoitettiin 3720 euroa, mutta Rajalan verkkokaupassa ennakkotilaushinta näyttää olevan "vain" 3079 euroa.

Yle, Jäiset "kananmunat" hämmästyttivät sunnuntaikävelijöitä Hailuodossa – harvinainen luonnonilmiö vaatii juuri oikeat olosuhteet syntyäkseen. 4.11.2019. Aallokon muovaamat jääpallot kasaantuivat Marjaniemen hiekkarannalle. Hailuoto.

Yle, Miksi koulukuvien hinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea? Tässä yksi syy: hinnoissa on usein salainen maksu – "Jotkut tykkäävät kerätä rahaa". 4.11.2019. Kuvien hinnoissa voi olla jopa yli 10 euroa järjestelypalkkiota koululle. Opetushallituksen pääjohtaja yllättyi, miten palkkioita kerätään.

Rajala Blogi.

Olli Korhonen, Tämä siimaan sotkeutunut mustalintu pelastui – Hylätyt siimat voivat vahingoittaa vakavasti vesilintuja. 4.11.2019. YouTube-video, kesto 0:53. Ja kuvat. Ja teksti.

Museokortti. Isänpäivätarjous on voimassa sunnuntaihin 10.11.2019 asti. Uudet kortit voimassaolo 12kk + 2kk. Vanhan voimassaolevan kortin uusinta 64 euroa (normaalihinta 69 euroa). 300 museota ympäri Suomen. Vaikkapa Triplan Fame-musiikkimuseoon, ilman museokorttia aikuiselta 25 euroa. Museokortilla 0 euroa.

Marmai.fi, Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa? 4.11.2019. Blogi.

Piilokoju.fi, Sony DSC WX350, kenttätesti. 4.11.2019. Kuvia.

Mobiili.fi, Adoben Photoshop julkaistiin vihdoin iPadille. 4.11.2019.

Keskisuomalainen, Kuvataiteellakin voi ansaita Suomessa mukavia summia. 4.11.2019. Äyrijulkistuksista tässä jutussa oli ainut löytämäni perinteinen valokuvaaja, yksi kappale peräti. (Ihan oikeita valokuvaajia löytyy Instagram- jne. kuvaajista...).

IS, Somen tulokuningatar Sara Vanninen paljastaa, mistä hänen huimat tulonsa koostuvat – yhdellä somekuvalla voi tienata jopa 1000 euroa. 4.11.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Announcing The Print Swap Exhibitions in Sydney and Los Angeles. Paljon kuvia.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Adobe's Latest Offerings. 4.11.2019. Photoshop 20.0.7. Monenlaista uutta. Nopetustakin. Photoshop for iPad, versio 1.0. Photoshop Camera, vasta preview-vaiheessa (iOS), tablettimen tai puhelimen kameralle älyä. Lightroom Classic 9.0.
 • The "In Stock" Holidays. 4.11.2019. Ennen uusia kameroita piti odotella myyntiin tulon jälkeen monta kuukautta. Maailma taitaa olla muuttunut, kameroiden kysyntä on laimentunut. Sen myötä hintojen halpuutus on leviämässä vähän joka suuntaan.
 • 2019 Holiday Buying Guide. Hogan suosittelee. Ja ohjaa B&H:n sivuille. All-in-One matkakamerat. Kompaktit järjestelmäkamerat. Parhaat all-around järjestelmäkamerat.

ePhotozine.com, Autumn Photography Walk Advice.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Dye Transfer and Me, Part II. Ctein. Olisiko suomeksi sopiva termi värisiirtopainaminen. Kallis ja työläs menetelmä. Kestävä ja hyvä.

Fotosidan.se, Dokumentärfilm om Elliott Erwitt. YouTube-video, kesto vaatimattomasti 1:01:29.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tilt & Shift objektiivin käyttö (Sana on melkein vapaa).
 • Tekijänoikeusrikkomus, neuvoa kaivataan... (Kuvaus yleinen). Ketjun ensimmäinen viesti 9.12.2013.
 • Piirtopöydän ominaisuuksista ihmettelyä (Kuvankäsittely). Ostin käytetyn kiinalaisen piirtopöydän Saksasta ja liki puolet hinnasta on postikuluja. Hyvällä tuurilla kotiutuu jo viikon päästä. En ole niiden ominaisuuksiin juuri perehtynyt, mutta onko monitorin näkymällä ja piirtopöydällä yhteinen zoomaus? Siis jos otan ruudulle 100% näkymän, niin onko se sama myös piirtopöydällä. Vai onko piirtopöydän resoluution oltava sama kuin ruudun? Tai jos monitori on FullHD, niin millainen osa siitä on piirtopöydällä? Noissa spekseissä aina mainitaan vain mitata mutta ei resoluutiota. Pan Viestit: 942 Liittynyt: 23.08.2004 Ylös
 • Nikkor Z, 24-70mm 2.8 S (Optiikka). Sain tuon objektiivin. Parilla rungolla tekemieni koe- ja käyttökuvausten perusteella totean, että objektiivi vastaa täysin ennakko-odotuksiani, testikoohotusta ja hintaansa. Kyseessä on aivan erinomainen eturivin käyttöoptiikka, joka ei jätä toivomisen varaa missään suhteessa. Jos tämä ei tyyydytä jonkun näsäviisaan nörttipalstoilla viisastelevan harrastajan kuvitteellisia tarpeita, niin sille ei ilman diagnoosia mitään voida. (Tosiasiasssa en ollenkaan usko, että tällä reippaan parin tonnin objektiivilla monikaan poika kuvailee tai pääsee edes kokeilemaan.)
 • Samyang 12mm f/2 peilittömiin. (Optiikka). Viime viikolla hankin ko. putken ja olen kyllä ollut tyytyväinen piirtoon ja käytettävyyteen, ainakin videohommiin vaikuttaa tosi hyvältä. Ainoastaan suojatulppa on surkea helisevä rimpula, se varmaan irtoaa helposti repussa itsekseen jos putkea ei pidä suojapussissa.
 • Sigma 14mm f1,8 ART (Optiikka). Nyt en kyllä ymmärrä yhtään. Sigman 14mm on tosiaankin parempi kuin samyangin 14mm halppis. Myös niiltä reunoilta. Mutta noissa pakkaa vaan olemaan ominaisuus, eli keski- ja reuna-alueet ovat hiukan eri tarkennusalueella. Toisin sanoen, kannattaa aina tarkentaa käyttäen reunoja. Jos tarkentaa keskiosan mukaan, ovat reunat pienen aavistuksen epätarkkoja.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II - AF (Minolta, Olympus). Ohjeita tarkennuksen parantamiseen. Syy tarkennuksen vaihteluvuuteen taisi olla siellä käyttäjän päässä, ei kameran päässä.
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Räksä.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Nykyisin järkkäriä ei ehkä osta enää ne aloittelijat tai tavallinen kansa, jotka aikaisemmin osti järkkärin ihan vaan sen takia, että ajattelivat sillä saavan ns. parempia valokuvia. Osittain näin olikin, mutta osittain myös ei. Nyt ns. parempia valokuvia (tai ainakin sen oloisia) saa jo vähän paremmilla kännyköillä. Tarve järkkärille ei ole enää niin suurta. Nyt voi säheltää kännykällä valokuvia jonka efekteillä saa simuloitua järkkärimäistä piirtoa, kuten simuloitu bokeh ja lyhyt syväterävyys...Myös kännykuvien erottelukyky ja terävyys on parantunut ja kohinat vähentyneet. ...
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • Sony A7RIV (Järjestelmädigit). Tykkääkö joku näistä videorevikoista? Mä en. Hyvä kun jaksan katsoa, vaikka olisi miten mielenkiintoinen kamera kyseeessä;
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Texaco, taksi, parturi, baari (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Salvos (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kivikokoelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Jabbajabba (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Día de Muertos & Halloween 2019 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Risuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksyn väriloisto päättyi ja harmaa marraskuu alkoi...
 • Köpiksen katuja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Lottovoitto on syntyä Suomeen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Palatakseni syyskuun lomaamme taas niin se eläkeläismajan metsästys jatkui päivittäin ympäriämpäri rajan pintaa. Yhden soratien varrella sitten silmät sattu avoimeen saunan oveen! 5 kuvaa.
 • Budapest (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutama pokkari kuva.
  • Kontto.kuvat.fi, Budapest. 17 kuvaa. (...viimeinen kuva Széchenyin kylpylästä, sisälläkin melkein kaksikymmentä allasta, höyrysaunat, infrapunasaunat, aromisaunat, suomalaiset saunat jne. jne. Pimeänä aikaisena talviaamuna, pakkasilma ja lunta taivaalta, lämpimään termaaliseen altaaseen... Hm).

HS, Lokakuun kiinnostavimmat kuvat. 3.11.2019. Helsingin Sanomien kuvaajien lokakuun parhaissa kuvissa ruskaa, kauppakeskuksia ja mielenosoituksia. 37 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla, pääsee suoraan siirtymään edelliseen tai seuraavaan kuvaan. Kuvatekstit.

Yle, Kuolleiden päivän juhlintaa Meksikossa ja viikon muita uutiskuvia. 4.11.2019. Viime viikolla Meksikossa vietettiin maan suurinta juhlaa ja Berliinissä puolestaan muurin murtumisen 30-vuotisjuhlaa. Katso viikon vaikuttavimmat uutiskuvat. 17 kuvaa + kuvatekstit. Klikkaamalla isommiksi.

Suomen Canon, Syksyn viehätys tuoreesta näkökulmasta. Belgialaisen kuvaajan teksti käännetty suomeksi. Muutaman vuoden kuluttua Theo siirtyi valokuvauksen harrastajasta ammattikuvaajaksi ja lopetti päivätyönsä lakimiehenä vuonna 2013. Hän kehitti vedenalaista kuvaustekniikkaansa ja pyrki korostamaan luonnollista valoa aina kun mahdollista. Toisin kuin yleisesti maisemakuvauksessa, hänelle paras kuvausaika on keskellä päivää.

Tekniikkatalous.fi, Valokuvauksen työjuhta Hasselblad ”oli parempi kuin Luftwaffella”– myös ensimmäinen kamera, joka kävi kuussa. 3.11.2019. Historaa. Ja vähän nykypäivääkin.

Yle, Onnettomuuspaikoilla kuvataan turvallisuudesta ja yksityisyydestä piittaamatta – "Jos pystyt antamaan apua, auta ja jätä kuvaaminen". 4.11.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Seven Tutorials On Capturing Motion And Movement. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, The Mysteries of White Balance. 3.11.2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Piilokoju.fi, Pokkaria pukkaa – Sony DSC WX350. 2.11.2019. Olen duunissa usein pitänyt järkkäriä mukana ihan vaan kuvanlaadun vuoksi. Kolleegat eivät ole olleet kovin ihastuneita autossa tilaa vievästä repusta, olen kuitenkin viittoilemalla ja uhkaavia kurkkuääniä päästellen saanut pidettyä hemmot ojennuksessa. Nyt täytyi kuitenkin antaa hiukan periksi, kun jopa Olyn MK II aiheuttaa niskakipua roikkuessaan pitkän päivän kaulassa. Koneen koppiin eivät muut ratkaisutkaan oikein sovellu, ahdasta on, ahdasta.

Suomen Canon, EOS RP ja vaihtuvien vuodenaikojen valot. Harri Tarvainen on ulkoilma- ja toimintakuvaukseen erikoistunut ammattivalokuvaaja, joka kuvaa ja retkeilee yhdessä Instagramista tutun kiharakarvaisen noutajan Kaffen kanssa.

Olli Korhonen, Kajaanin suuri mystinen maanalainen graffitigalleria entisen suositun tanssipaikan raunioissa. 30.10.2019. Viime kesänä toteutin pitkäaikaisen haaveeni käydä tutustumassa siihen, mitä nuoruuteni kotikaupunki Kajaanin suositusta tanssipaikasta oli jäljellä. Tai paremminkin sieltä mahdollisesti löytyvään graffititaiteeseen, josta olin jokunen vuosi sitten saanut vihiä. Muita siteitä minulla ei paikkaan ollutkaan, sillä en ollut siellä koskaan käynyt sen vielä ollessa toiminnassa. Oli ilmeisesti ollut tuolloin muita kiireitä. YouTube-video, kesto 15:36. Ja still-kuvia. Ja tekstiä.

HS, Kauheus on katsojan silmässä. 2.11.2019. Yli sata vuotta vanhoissa kauhuvalokuvissa on haamuja, irtopäitä ja ektoplasmaa – kuvakooste 1860–1920-luvun ”yliluonnollisesta” viihteestä Kauhulla on kikkailtu myös vanhoissa valokuvissa, joihin on saatu aavemaista tunnelmaa ja verisiä yksityiskohtia erilaisilla trikkikeinoilla. Voi vain kuvitella, miten hauskaa on ollut askarrella monivalotuksella kuvia, joissa ihminen onkin läpinäkyvä.

Kaapelitehdas, Kameraseura Galleria West: Ylioppilaskamerat 2019.
1.-27.11.2019. Kameraseura Galleria Westin näyttelyn tavoitteena on tarjota läpileikkaus Ylioppilaskameroiden monipuoliseen yhdistystoimintaan. Näytteille valitut kuvat asettuvat luontevasti kolmeen kategoriaan: Studiokuvat, pimiön tuotokset sekä meta, eli valokuvia valokuvaavista jäsenistä. Esillä on myös vuoden 2019 Fotomaraton-kilpailun voittajasarjat.

 • Avoinna Ma-su klo 9-21
 • Fotomaraton.net. Fotomaraton 2019 voittajat. Valokuvausseuramme Ylioppilaskamerat ry järjesti Helsingissä Taiteiden yönä 15.8.2019 perinteikkään kaikille avoimen Fotomaraton-valokuvauskilpailun. Tänä vuonna uudistetussa kilpailussa oli kolme sarjaa; digisarja, parin vuoden mittaisella tauolla ollut filmisarja sekä aivan uusi kännykkäkuville omistettu Instagram-sarja. Linkit voittajien kuviin.

Markku Könkkölä, Kameraseuran kuvaillassa 7.11. teemana sato. 2.11.2019. Jyväskylän kameraseuran kuvaillan teemana on sato.

HS, Koulukuvausten kilpailutus on korjattavissa. 2.11.2019. Lukijan mielipide.

Tivi.fi, Näin saat Applen klassikot toimimaan uudessa Catalinassa. 2.11.2019. Uusin Mac-käyttöjärjestelmä macOS 10.15 Catalina houkuttelee uusilla ominaisuuksilla, mutta ohjelmien yhteensopivuusongelmat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Jos on vannoutunut Aperturen tai iTunesin käyttäjä, Retroactive tuo helpotusta päivitykseen. Ei maksa mitään.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Portrait Editing with Luminar 4 – Using Artificial Intelligence. Joko erillisversio tai Adobe Photoshopin plugin. Tässä YouTube-videossa plugin käytössä. Tekstiäkin. Myyntiin 18.11.2019. Ennakkotilaushinta on 89 euroa.

Dpreview.com, DPReview TV: Sony a7R IV Review. Sisällysluettelo. YouTube-video, kesto 13:19. Julkistettu 16.7.2019. Täyden kennon peilitön, 61 megapikselin CMOS-sensori, 15 aukkoa dynaamista aluetta. Paino 670g. Hybridi-automaattitarkennus, 567 PDAF ja 425 kontrastiin perustuvaa tarkennuspistettä. Reaaliaikainen silmään tarkennus (ihminen, eläin). 68 kuvan verran jatkuva tarkennus 10 kuvan vauhtia. Runko on suunniteltu uusiksi, vedenpitävyyttä parannettu, selvästi syvempi ote, painikkeiden sijoittelu uusiksi, kameran käyttö onnistuu hanskat kädessä. Elektroninen etsin 5.76 miljoonaa pistettä, etsinkuva päivittyy 60 fps tai 120 fps. Kaksi UHS-II korttipaikkaa, USB-C. Wi-Fi (voi käyttää myös liekakuvaukseen), Bluetooth, NFC. Yhdellä latauksella 670 kuvaa (lcd-näyttö) tai 530 kuvaa (elektroninen etsin).

 • Rungossa 5-akselinen kuvanvakaaja, teho 5.5 aukkoa. Sama prosessori ja 1.44 miljoonan pisteen kääntyvä (ei paljoa) kosketusnäyttö kuin edeltävässä Sony a7R Mark III-mallissa. Valikoissa ei voi liikkua kosketusnäytön avulla. Valikot edelleen sekavat Sonyn perinteiseen tapaan. Jos on aikaa, niin voi yrittää kustomoida valikoita mieleisekseen.
 • Kroppimoodissa 26 megapikselin kuvat. Pixel Shift 16 kuvaa yhdeksi, 960 megapikseliä dataa, Sonyn Imaging Edge -softalla niistä syntyy 240 megapikselin kuva. 4K/30p video kosketusnäytöltä tarkennus ja reaaliaikainen silmään tarkennus (ensimmäistä kertaa). Rolling Shutter vaivaa (eri tekniikka kuin Sony A9). Suljintakin on paranneltu, vähemmän värinää.
 • Ei voi valita häviötöntä pakkausta, vain häviöllinen pakkaus tai pakkausta ei ollenkaan. Vain 8-bittiset videot. USB-C tukee taustalla tapahtuvaa ftp-siirtoa. Täysi 4K video kroppimoodissa. Videossa 4K 24p ei kropattu, 4K 30p 1.2xkroppi.
 • Ei enää kompromissia pikselimäärän ja nopeuden välillä. Sopii maisemiin, häihin, tapahtumiin, studioon ja erityisesti potretteihin ja tuotekuviin. Ei niin hyvin sovi urheilu- ja action-kuviin, eikä still- ja videokuvauksen välillä jatkuvasti vaihtaville. Vaatii kuvankäsittelyyn paljon tehoja, isot tiedostot. Automaattinen valkotasapaino tuottaa kylmähköä jälkeä. Takanäyttö saisi olla isompi, nyt vain 2.95 tuumaa, 1.44 megapikseliä.
 • Suomen hinta 4.200 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Test: DJI Osmo – en ny konkurrent. Uusi DJI osmo Action. Kiina. Toppklass. Bra Köp.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon 90D (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit). Päivitystä on tullut Canon EOS 90D kameraan, videokuvaukseen 23.98 ruudun kuvataajuus 4k ja 1080 resoluutiolla.
 • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmädigit). 98 viestiä.
 • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
 • Temiksen fotokuvatukset 2019 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Día de Muertos & Halloween 2019 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Täällä Itä-helsingissä on ihan omat harrastuksensa. Kun teollinen laatoitus ei oikein miellyttänyt silmää, niin ei muuta kuin vasaralla päreiksi ja omaa 'kaakelia' tilalle. lollikkaa! Siellä on mummon vanhaa posliinilautasta, höyheniä ja jotain muuta kaakelia yritetty liimata sikaflexillä kiinni! Mutta hey, mikä versio miellyttää eniten näistä huikkasen hömpsäfotoista? 3 kuvaa.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaajaa, 6 kuvaa.

Rajala Blogi.

Seura.fi, Pelko on valtaa – ja siksi kieltäydyn pelkäämästä kamerahäiriköitä. 1.11.2019. ...Tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse jouduin näin suoraan provokatiivisen tai pelkässä häiriköintitarkoituksessa tehdyn kuvaamisen kohteeksi. Hörhöjen tekemiin videotallenteisiin olin toki päätynyt aiemminkin.

 • Erilaisilla yleisöluennoilla ja seminaareissa olin jo vuodesta 2014 alkaen törmännyt yleisön joukossa istuviin outoihin kuvaajiin, varsinkin jos olin puhunut hybridivaikuttamisesta tai Venäjän informaatiokuvioista. Nämä kuvaajat eivät koskaan olleet ihan näin syrjäytyneen reppanan oloisia­ ihmisiä – eivätkä tunkeneet älyluuriaan kosketusetäisyydelle.
 • Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) teki keskiviikkona hallitukselle kysymyksen siitä, onko pelkässä kiusaamismielessä tehtyä häiritsevää kuvaamista mahdollista rajoittaa lainsäädännöllä nykyistä paremmin. Kuvaaminenhan julkisella paikalla ei sinänsä ole rangaistavaa, mutta kuvien levittäminen loukkaavassa tarkoituksessa helposti on.
 • Esimerkiksi verkkovaikuttaja Johannes Koski on ryhtynyt arvostettavaan ja kunnioitettavaan kansalaisvastarintaan: hän on organisoinut tavallisia ihmisiä mukaan vainottujen turvaksi, henkiseksi ystävyyden muuriksi ja kuvausesteiksi yleisötilaisuuksiin ja oikeussaleihin. Se on konkreettista lähimmäisenrakkautta.
 • Uskon, että nimenomaan tällainen käytös on tehokasta ­– ja tässä tilanteessa nopeampaa kuin lainmuutosten odottelu. Kun osoitamme joukkovoimalla, ettemme alistu pelkääjiksi, riistämme näiltä häirikkökuvaajilta ja vihankylväjiltä heidän valtansa.
 • (jokainen voisi miettiä, miten suhtautuisi asiaan, jos osuisi omalle kohdalle...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

 • Take A Composition Challenge.
 • Canon EOS M200 Review. Julkistettu 25.9.2019. Kompakti helppokäyttöinen kroppikennoinen peilitön järkkäri, 24 megapikseliä, kroppikerroin 1.6x. Aloittaville kuvaajille suunnattu. Valikoissa varsinaiset säädöt, hyvä online-helppi. Ote ei kovin hyvä muovisen tuntuisesta rungosta. Canon EF-M -bajonetti (adapteri jos haluaa käyttää Canon EF -laseja). Ylös 180 astetta kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Paino 299g. Hyvä ja toimiva Dual Pixel automaattitarkennus, 143 automaattitarkennuspistettä. Kasvoihin ja silmään tarkennus (oletuksena pois päältä). Yhdellä latauksella ottaa 315 kuvaa. Ei mikrofoniliitäntää. Ei etsintä (mutta niissä miljardeissa älypuhelimissakaan ei ole etsintä...). Sisäänrakennettu salama, voi kääntää kohti kattoa. Wi-Fi ja Bluetooth. Raw. USB-lataus (mukana tulee myös perinteinen laturi). Vain vähän pelikorttipakkaa isompi. 4K video 24p (kroppikennon takia laajakulma voi tuottaa ongelmia. Tarkennus ei toimi yhtä hyvin kuin 1080p. Myös pystyvideot). Arvosana 4
  • Suomen Canon, Canon EOS M200.
  • Canon EOS M200 + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM -objektiivi (kuvanvakaaja, menee kokoon kun ei käytetä, 130g), svh. 629 euroa. Piti tulla myyntiin lokakuussa.

The Online Photographer, What Is Bokeh? And the Dog's Nose. Mike ihan perusteellisena.

IR, Firmware Friday: Software aplenty + firmware too from Blackmagic, Canon, Fuji, Nikon, Panasonic and Ricoh.

Lensrentals.com, blog, How to Not Check for Ghosts in Equipment.

Dpreview.com, Lens Rentals celebrated Halloween by testing its rental gear for ghosts and good vibes.

Kamera & Bild, Fujifilm X-Pro3: Här är våra första intryck av nya kameran. Muutama päivä kokeilua. Fujifilm keskittyy enemmän kuvaamisen tunnelmaan, kuulemma speksit eivät ole etusijalla. Omien sanojensa mukaan. Vähemmän nappuloita kuin edellisessä versiossa. Joystick on kuitenkin jäljellä. Näyttö on sitten jotain ihan uutta. Esim. histogrammia ei näe otetusta kuvasta. Filmistimulaation arvot kyllä näytetään tarkasti. Näyttö kääntyy vain alaspäin. Ylösnostettuna näkyy pieni ruutu, jossa näkyvät suunnilleen filmiajan arvot. Alaspäin käännetty näyttö toimii yllättävän hyvin kuvatessa. Tähän mennessä vikkelin X-Pro. Eletroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä, myös tunnelityyppinen optinen etsin 95% + tietosaa näkyy. 26 megapikselin peilitön, kroppikerroin 1.5x. 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. DCI ja 4K 30p. 2 sd-korttipaikkaa, UHS-II. USB-C -lataus. Wi-Fi. Myyntiin marraskuun lopulla. Suomen hinta on n. 2000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Unikt landskap på Öland. Lukijamatka. Ns. yhteistyökumppanin sivulta löytyy niitä luonnonystävän pitkiä lentoja (Ruotsissa lentomatkailu on jo vähentynyt 5%).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.11.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Lokakuu 2019 – Ruskaa. 1.11.2019. Ruska saapui etelään Harmaahaikara seisoi vanhankaupunginkoskella ja ihmetteli syyspäivää. Rannan vaahterat mahdollistivat ruskaiset kehykset kuvaan. Kuin tilauksesta alkoi satamaan lunta! Kunnon lumipyry kruunasi tämän kuvaustilanteen. Paikoin sade oli niin sankkaa, että harmaahaikaran saaminen laajempaan kuvaan oli hankalaa.

Petteri Hautamaa, Tällainen luontokuvausauto olisi näppärä! 31.10.2019. Auto toimii ainakin omissa luontokuvauksissani yllättävän usein liikkuvana piilokojuna. Vaikkapa hirvieläinkuvaukset hoituvat lähes yksinomaan auton etuja hyödyntäen. Sillä kun katsastaa helposti laajat alueet läpi ”piilokojusta” käsin. Pohjois-Norjan kuvauksissakin huomaan hyödyntäväni liikkuvaa autokojua vähän väliä, ei minulla sieltä montaa merikotkan pönökuvaa ole avoimesti jalkaisin otettuna.

Piilokoju.fi.

Olli Kanerva, Taivaan tähystelyä. 31.10.2019.

Rajala Blogi, Urbaanin luontokuvauksen virtuoosi. 31.10.2019.

Facebook, Lassi Kujala.

 • Iltalentoja. 1.11.2019. Joutsenten parveutuminen on hyvässä vauhdissa. Osaparvet alkavat sulautua yhteen joten tänään näkemäni suurin joukko käsitti peräti 160 pitkäkaulaista valkeaa tai harmaanvalkeaa lintua.
 • Päivän tilhet. 29.10.2019. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin tilhien etsintä. Tiedät että niitä on tällä hetkellä lähes kaikkialla. Silti yksittäisen parven löytäminen ei ole helppoa. Linnut tyhjentävät viimeisiä puita ja pensaita marjoista juuri nyt. Yhdessä kohteessa ei mene kovin kauaa, jonka jälkeen linnut vaihtavat paikkaa.

Iltalehti, Suomalaisesta Sämpy-kissasta huikea kuvasarja supersuositulla viraalisivulla: ”Kyllähän se hivelee”. 31.10.2019. Eiliseen kertausta.

JAS Blogi, Fiiliksiä Canon EOS R:stä. 21.10.2019.

Uusiteknologia.fi, Näin toimii liikkuva kamerarobotti ja kokoon taittuva kuvaus-drone. 31.10.2019. Pienet drone-kopterit ovat kovassa suosiossa, joten niiden ominaisuuksia kehitetään samalla kun pyritään löytämään myös uusia käyttäjäryhmiä. Niitä varten DJI on esitellyt maastorenkailla varustetun nelirattaisen kamerarobotin ja kokoon taittuvan Mavic Mini -kuvauskopterin. Katso videolta, olisiko niistä räätälöitävissä ratkaisu omiin sovelluksiin.

Markku Könkkölä, Talventörröttäjäkuvaus ja kuvien katselu. 1.11.2019. Järjestän Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry:n kanssa retken Haukanniemeen, jonka kohteena ovat ensisijassa talventörröttäjät. Retki alkaa sunnuntaina 3.11. klo 10.00 alkaen Haukanniemen alueella. Kokoontuminen Wilhelm Schildtin kadun päässä. Säävarauksen vuoksi ilmoittautumiset: ...

 • Retken antia ja paljon muitakin talventörröttäjiä katsellaan keskiviikkona 6.11. klo 18-20 Luontomuseolla kuvaillassa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • The Right Answer to the Wrong Question. 30.10.2019. Väärä kysymys on "milloin sensoreista tulee parempia". Oikea vastaus on "Sensorit - kuten kaikki puolijohteet - paranevat koko ajan". Oikea kysymys olisi "miten sensoreista tulee parempia".
 • The Yongnuo Trio. 28.10.2019. Kolme kompakti kiinteäpolttovälistä, hinnta $70 - $90. Canon EF, Nikon F. Pari vähän kalliimpaa teleä (85mm ja 100mm) Canon EF, alle $200. Ja vielä 14mm Canon EF, $500.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Bonus Episode – 10 Horror Movies Every Filmmaker Should See. Kesto 40:39. Sisällysluettelo.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Adobe visar ett snabbare markeringsverktyg med AI. Snabbval. Tulossa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Lokakuun 2019 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset