Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Toukokuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Huhtikuu 2019

30.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti, uusimmat.

Yle, Kuvaajat odottivat korkeilla tikkailla ja viikon muita uutiskuvia. 29.4.2019. Viime viikolla median edustajat odottivat entisen Nissan Motorin toimitusjohtajan Carlos Ghosnin vapautumista tutkintavankeudesta, tulppaani-istutuksesta oli tehty kaksivärinen sydän Sveitsin Morgesissa ja vauvojen itkukilpailut järjestettiin Japanin Tokiossa. Katso viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 15 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Pdnonline.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • “Equivalence” in a Nutshell. 29.4.2019. Halutaan täsmälleen samanlainen kuva. Samat: kuvakulma, syväterävyys, liiketerävyys, kohina, valotus, perspektiivi.
  • pienet keskikoon kamerat: ISO 3200, f/8 ja 1/125, 135mm
  • täyskennoiset: ISO 1600, f/5.6 ja 1/125, 100mm
  • kroppikennoiset: ISO 800, f/4 ja 1/125, 70mm
  • m4/3: ISO 400, f/2.8 + 1/125, 50mm
  • cx (Nikon 1): ISO 200, f/2 + 1/125, 35mm
 • The Problem with Near Equivalence. 29.4.2019. Vaikkapa: minun 4/3 -systeemin f/1.4 objektiivini on täsmälleen yhtä hyvä kuin täyskennoisen kameran f/2.8 objektiivi. Tai Olympus m4/3 300mm vs. Canikon täyskennoinen 600mm f/4.

Lensrentals.com, blog, Just MTF Charts: Perspective Control Lenses. Perspektiivinkorjaus. Tilt & Shift. Objektiivit testissä. Ei johtopäätöksiä. Kutakin mallia ja merkkiä on kymmenen yksilöä. Kyse lienee alan luotettavimmista mittauksista. Canon, Nikon, Schneider, Rokinon.

Diyphotography.net, How I photographed this $5 watch to look like a luxury product shot.

Petapixel.com, Multiple Exposures of Neon Lights and Nature Sights.

The Online Photographer, On the Quickness of the G9. Panasonic G9.

Fotosidan.se, 100 år av svenskt modefoto visas i Landskrona. 4.5.2019 - 13.10.2019. Skåne, Etelä-Ruotsi. Junalla matkaa Tukholmaan 495km.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Leica 12-60mm -premium kit lens for LUMIX cameras. 26.4.2019. YouTube-video, kesto 9:05. I'm not a fan of standard zooms, but lately I have used my Leica 12-60mm f/2.8-4 and in this video I'll let you know what I think of it. My name is Matti Sulanto, I'm a photographer and a Lumix ambassador based in Helsinki Finland. I'll publish a new video every Tuesday and Friday.

 • (jaha tukka leikattu...)
 • Leica DG Vario-Elmart 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. Power O.I.S.
 • Polttovälivastaavuus siis 24-120mm. Kuvanvakaaja. Paino 355g. Suodinkierre 62mm. Sääsuojattu. Lähin tarkennus 20cm.
 • Erikseen ostettuna hinta on 1000 euroa. Mutta usein myydään Panasonic-runkojen kanssa kittiobjektiivina (silloin parempi hinta/laatusuhde, tietenkin).
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live Q&A. 26.4.20196. YouTube-video, kesto 1:37:12. Kello 22 illalla. Paljon katseltavaa ja kuunneltavaa. Yli puolitoista tuntia.

HS, Kuopiolaisen Petra Tiihosen turkistenvastainen kuva voitti uuden suomalaisen valokuvakilpailun. 28.4.2019. Kuopiolainen Petra Tiihonen on voittanut ensimmäisenä uuden suomalaisen valokuvakilpailun Finnish Photo Awardsin. Tiihonen voitti tittelin kuvituskuvallaan Againstfur. Tuomaristo kiitteli voittajakuvaa sen kyvystä välittää yhteiskunnallista sanomaa työllä, joka oli samanaikaisesti erittäin taidokkaasti ja oivaltavasti tehty. Palkintoja jaettiin yhteensä yhdeksässä eri sarjassa. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 170 valokuvaajaa.

 • Finnish Photo Awards -kilpailun järjestää Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Yhdistys on aiemmin järjestänyt 1970-luvun lopulta Vuoden muotokuvaaja -kilpailua, mutta päätti uudistaa vuotuista kilpailuaan satavuotisjuhlavuotensa kunniaksi.
 • Finnishphotoawards.fi

Yle, Kuvaajat odottivat korkeilla tikkailla ja viikon muita uutiskuvia. 29.4.2019. Viime viikolla median edustajat odottivat entisen Nissan Motorin toimitusjohtajan Carlos Ghosnin vapautumista tutkintavankeudesta, tulppaani-istutuksesta oli tehty kaksivärinen sydän Sveitsin Morgesissa ja vauvojen itkukilpailut järjestettiin Japanin Tokiossa. Katso viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 15 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Suomen Canon, Christian Anderlin vinkit luonnollisten perhekuvien ottamiseen. Perhekuvaus.

Ilta-Sanomat, Netin ”kuva-arvoitusten” takana on syy, josta Google ei juuri hiisku. Captchassa on kyse on valintaikkunasta, jolla ihmisen on todistettava olevansa ihminen ennen kuin hän saa tehdä jonkin asian verkossa. (En ole robotti...). Nyt valintaikkunat näyttävät runsaasti tilanteita liikenteestä. Käyttäjän on muun muassa tunnistettava kuvasta liikennevaloja, linja-autoja tai suojateitä. Vahva oletus on, että menetelmää käytetään robottiautojen päätöksenteon parantamiseksi. Silloin voit tulla edistäneeksi tulevaisuuden tieliikenteen turvallisuutta ja eritoten Googlen Waymo-robottiautoa.

Tivi.fi, Viestit, sijainti, sivuhistoria... Tiedätkö, mitä tietoja eri palvelut keräävät sinusta? Tarkista täältä.

MTV, Heljä bongasi sattumalta kuistilta huippuharvinaisen linnun – yhtäkkiä lintuharrastajia hyöri pihassa monen päivän ajan: "Äänestä jo kuuli, että nyt on kultakimpale jossain". 28.4.2019. Kainuussa päästiin ihmettelemään tällä viikolla visiitille tupsahtanutta valkokurkkusirkkua, josta viimeisimmät havainnot Suomessa ovat menneeltä vuosituhannelta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

ePhotozine.com, 3 Ways You Can Shoot Successful Bluebell Images Today. Kissankelloja kuvaamaan.

Earthboundlight.com, Photographers Tend to Deal with a Too Much Crop. 28.4.2019.

Kamera & Bild, Nikon avslöjar ny funktion i Z6 och Z7. Firmware-päivitys 16.5.2019.

Fotosidan.se, Späckat program på fotomässan. Viime viikonlopun Fotografiskan fotomessuilta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hyvän kuvan kriteerit on noussut (Sana on melkein vapaa).
 • VARASTETTU muutama salama (Myydään). Viime yönä (28.4 n. klo 02:11) studiolta Tampereelta varastettu muutama salama Quadralite Reporter 200 (vastaava kuin Godox AD200) 2kpl Godox TT685C 1 kpl Mukana on kumpikin välähdyspää, mut latureita ei, koska olivat eri paikassa.
  • Eivät pitkään liikkeessä viihtyneet, koska hälläri huusi vieressä, mutta veivät yhden salamakassin jossa nuo olivat. Jos liikkuu myynnissä niin saapi ilmoittaa.
 • Sony 135 f1.8 GM (Optiikka).
 • G5X ja G9X (Canon). Mulla ollut G5X ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Varsinkin kuvaaminen heikossa valossa miellyttää, samoin zoom sekä videon kuvaaminen. Mahtuu taskuun ja sekin plussaa ! Meinasi unohtua, etsin, joka monesta puuttuu, on loistava.
  • Entiset kamerat olivat puhtaita pokkareita, canon IXUS x2 kpl, jne.
 • Sony A9 (Järjestelmädigit). Itsekin olin epäileväinen Sonyn ergonomiaa kohtaan, kun oli ollut Canonin ja Nikonin runkoja aikaisemmin. Ostin tuohon akkukahvan ja minusta se ei sen jälkeen juuri edellämainituista eroa. Ainut ero on se, että voi ottaa tuon kahvan pois ja pistää nokalle pienen pannukakkukakkulan ja siinä onkin sitten just passeli matkakamera.
  • Valikot on kyllä sekavat, mutta eivät niin sekavat kuin Olympuksessa. Itse pidän kyllä tuosta Sonysta kovasti.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit). A7III firmispäivitys... Toiseen runkoon sain päivitettyä, mutta toinen ei suostu ei sitten milllään. Mitään poppakonsteja kellään mitä yrittää? Aiemmissa malleissa oli tarkka kaapelin kanssa, ja samaa painotetaan mark 3 kohdalla, mutta siis toisen rungon sain jo päivitettyä samalla kaapelilla. Päivitysohjelma ei vain suostu löytämään yhteyttä, vaikka kamera on yhdistetty koneeseen.
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Puron sammakko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Katukuva harjoitus dronella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • The Porvoo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 1 uusi kuva.
 • Kaakkurit palasivat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 8 kuvaa.

Jukka Tiippana, Fotovuodarit 2019. Perjantaina 26.4.2019 tuli 100. fotovuodari l. sata lintulajia kuvattuna ennen huhtikuun loppua. Mukana myös yksi hybridi ja yksi itsenäisen lajin statuksesta epävarma nokivaris. Fotovuodariksi riittää, että lintu on kuvasta tunnistettavissa. Toki pyritään niin hyvään kuvaan, kuin mahdollista. Periaatteena kuitenkin on, että ensimmäinen kohtaminen lajin kanssa pyritään ikuistamaan. Silloin exifeihin tallentuu ensitapaaminen linnun kanssa ko. vuonna.

 • Omat fotovuodarit on otettu normaalin retkeilyn ja kuvaamisen sivutuotteena, mutta kivaahan tämä on!

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Kuvausretkellä Kopparnäsin keväisillä rannoilla. 26.4.2019. Pääsiäisviikonloppua vietettiin Uudellamaalla lähes kesäisissä lämpötiloissa. Pakkasin mukaan kamerakalustoni koko laajuudessaan ja suuntasin vaimoni kanssa telttailemaan Inkoon ja Siuntion rajalla sijaitsevalle Kopparnäs-Störsvikin alueelle. Vuorokauden mittaisella reissulla oli vain yksi tavoite: kuvata kevättä kuin viimeistä päivää.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Hyllykaupalla Kinder-yllätyksiä, tuoreen humalan olutta ja yksiöitä selleihin. 26.4.2019. 14 kuvaa. Myös kuvatekstit.

Me Naiset, Ossi Saarisen, 22, upeat eläinkuvat lumoavat – nyt hän paljastaa vinkkinsä, joilla sinäkin saat loisto-otoksia. 27.4.2019. 22-vuotias espoolainen maantieteen opiskelija jakaa kuviaan Instagramissa, jossa hänellä on ympäri maailmaa jo 165 000 seuraajaa. Harrastuksesta on vaivihkaa tullut ammatti niin, että opinnot ovat ainakin väliaikaisesti jääneet. – Ehdin opiskella puolitoista vuotta, mutta tällä hetkellä olen täysipäiväinen luontokuvaaja, Ossi Saarinen kertoo.

Yle, Kevät tuli kaupunkiin. 27.4.2019. Lintumaailman vuodenaikamuutoksia voi seurata myös kaupungissa. Kevät runsastuttaa kaupunkilinnut kertaheitolla.

Kamerakoulu.fi, Marko Rantanen esittelee märkälevy-kollodium prosessin vaiheita. 27.4.2019. Video kesto 4:21. Myös tekstiä.

HS, Mielipide, Koulukuvauksen kilpailutus näkyi heti laadussa – kuka iloitsee heikkotasoisista kuvista? 28.4.2019. ...Valmiiden kuvapakettien hinta oli suorastaan romahtanut. Myönnän, tämä hinnoittelu sai minut jo valmiiksi epäilevälle kannalle.

 • Epäilyille löytyi myös katetta, sillä valokuvien laatu oli aiempia vuosia heikompi. Kuvavalikoima oli pienempi, lasten ilmeet jännittyneemmät ja kuvat teknisesti huonompia. Erilaiset kuvatehosteet yrittivät piilottaa sen minkä kuvaaja ammattitaidossa hävisi. Lisätuotteiden hinta puolestaan oli noussut. Jostakin se kate täytyy saada.

Tivi.fi, Onko älylaitteesi bottiverkon osa? IoT Inspector voi paljastaa hämäräpuuhat. 27.4.2019. Softa-arvio. Princeton IoT Inspector on palvelu, jolla voidaan varmistaa, etteivät laitteet lähetä tietoja ilman lupaa eteenpäin. Aluksi vain Macissa toimiva pieni ohjelma käynnistyy taustalle ja käy lataamaan tutkimusluvan myöntämisen jälkeen analyysidataa web-selaimeen.

 • IoT Inspectorin grafiikasta näkee laitteiden ottamat yhteydet ja mihin palvelimiin ne ovat yhteydessä ja ovatko yhteydet suojattuja. Tietojen perusteella näkee kuormittaako joku laite verkkoa ja onko mahdollisesti laite hakkeroitu.
 • Kodin älylaitteista kiinnostuneelle IoT Inspector onkin mainio apuri. Se on ilmestymässä piakkoin myös Linuxille ja Windowsille.

Ilta-Sanomat, Prinssi Harry ja Meghan jakoivat Instagramissa upeita luontokuvia ympäri maapalloa – karmea totuus selvisi: Eläimet vangittuja ja huumattuja. Norsulla kahle jalassa. Lähikuva elävän leijonan silmästä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Panasonic S1 review. Julkistettu 1.2.2019. Panasonic S1 -malli on se pikkuveli, 24 megapikselin täyskennoinen peilitön. Sääsuojattu. 5-akselinen kuvanvakain, runko 5.5 stoppia, runko + objektiivi 6 stoppia. 4K/30p kroppaamaton video, 4K/60p kropattu. 1080 video 180 fps. Multi-shot High Resolution 96 megapikseln kuvatiedostot, jalusta tarpeen. Kertatarkennuksella 9 fps, jatkuva tarkennus 6 fps. Elektroninen OLED-etsin 5.76 miljoonaa pistettä, 60fps tai 120fps. Diopteriasetukset 0.78x, 0.74x, 0.7x (tämä sopii hyvin silmälasien käyttäjälle). 3.2 tuuman 2.1 miljoonan pisteen kosketusnäyttö, kolmeakselinen. Paino 899g. Kameran päällä pieni status-lcd -näyttö. Runko sopii hyvin Suomen olosuhteisiin, voi käyttää hanskat kädessä. Bajonetti Leica L. Etukäteen Panasonic arvioi, että Panasonic S1 -mallia käytettäsiin 70% still-kuviin ja 30% videoon. Paino 899g. Vertailut Nikon Z6 ja Sony a7III. Suomen hinta on 2699 euroa (hinnassa on mukana verot). Heti saatavana kaupoista (jos löytää).
  • voi viedä vähän aikaa ennenkuin objektiivivalikoima on riittävä
  • automaattitarkennus ei aina ole ajan tasalla, erityisesti liikkuvassa kohteessa
 • Nikon US's 'Capture the Savings' event offers instant savings on cameras, kits and lenses.

Diyphotography.net, Shooting in a small space – a brief tour of my tiny home studio.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, You Don't Have To Travel Far To Get Good Photos.

IR, Sigma 56mm f/1.4 DC + Sony A6000 in the field: A terrific portrait combination under $1000.

Kamera & Bild, Anders Engman: »Man var nog ganska hårdhudad«. Haastattelu. Ensimmäinen valokuvakirja, 85-vuotias kuvaaja kertoo. Vaikkapa: jakoi huoneen Olof Palmen kanssa, kehitti kuvia lentävässä koneessa jne.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Hymyile oikein ja valitse mieluummin sininen kuin punainen paita – näillä neljällä vinkillä onnistut asiallisessa henkilökuvassa. 26.4.2019. Omalla persoonalla ja haettavalla paikalla on vaikutusta siihen, millainen valokuva itsestä omassa ansioluettelossa toimii. Ei siis ole yhtä vastausta siihen, millainen on hyvä ansioluettelokuva. Valokuvaaja ja kuvajournalisti Jenna Lehtonen kehottaa esimerkiksi miettimään, haluaako perusvarman kuvan vai erottua joukosta.

Sttinfo.fi, Kruununhaan kulttuurihelmi Laterna Magica juhlistaa kolmekymppisiään ysikymppisen Caj Bremerin näyttelyn kera. 26.4.2019. Laterna Magican sai uudet omistajat kesällä 2018 kun perustajat, yrittäjäveljekset Mikko ja Aapo Pekari sekä vuosina 2006-2018 galleristina toiminut Risto Korhonen eläköityivät ja kirjagalleria Laterna Magican liiketoiminnat siirtyivät uusille omistajille Eira Sillanpäälle ja Tapio Wilskalle.

 • Caj Bremer: Gubbröra, Valokuvia/Photographs -näyttely galleria Laterna Magicassa 8.-25.5.2019

YouTube, Finnfoton jäsenjärjestöt. Kesto 16:26. Mikä on Finnfoto ja mitä sen jäsenjärjestöt voivat tarjota. Esittelyssä:

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3 Oy, Lahti. Osa-aikainen valokuvaaja Lahden alueen asuntokuvauksiin. Ulkoa ja sisältä. 3D-kuvaus ja ilmakuvaus nelikopterilla. Aluksi 10 - 20 tuntia viikossa. Klo 8 - 18 arkipäivisin. Ajokortti B ja oman auton käyttömahdollisuus. Kuvauskalusto työnantajalta.

 • Työpaikan osoite 15100 LAHTI
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 05.05.2019 klo 23:59

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Focusoiva Oy, Espoo. Koulu- ja päiväkotikuvausta. Työ alkaa 5.8.2019 ja kestää n. 3 kuukautta. Ajokortti, tarvittaessa auto. Kuvankäsittelijät erikseen, pelkkään kuvaukseen keskittyminen.

 • Työpaikan osoite Tillinmäentie 3 A, 02330 ESPOO
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa 05.08.2019
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 14.05.2019

TE-palvelut, Valokuvaaja, Takanen ja Ruhanen Oy, Helsinki. Lahden seudulle. Työ on aluksi osa-aikainen. Valokuvaukset asiakkaiden tiloissa, studionkäyttömahdollisuus katsotaan eduksi. Palkkaus on tulospohjainen.

 • Työpaikan osoite Pälkäneentie 13 b, 00500 HELSINKI
 • Muut sijaintikunnat Lahti
 • Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 10.05.2019

TE-palvelut, Valokuvaaja, Takanen ja Ruhanen Oy, Helsinki. Tampereen seudulle. Työ on aluksi osa-aikainen. Valokuvaukset asiakkaiden tiloissa, studionkäyttömahdollisuus katsotaan eduksi. Palkkaus on tulospohjainen.

 • Työpaikan osoite Pälkäneentie 13 b, 00500 HELSINKI
 • Muut sijaintikunnat Tampere
 • Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 10.05.2019

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com, 25 Flower Photography Tutorials To Help You Perfect Your Floral Photography. Linkit tutoriaaleihin.

Petapixel.com, Ep. 320: More Free Stuff for Your Camera – and more. Podcast, kesto 44:11. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • New firmware from Sony brings Eye AF for animals. (#)
 • Fujifilm improves its Eye AF at further distances and introduces Face Select. (#)
 • Canon expands Eye AF for its EOS R bodies. (#)
 • Profoto takes issue with Godox. (#)
 • ZY Optics announces the Mitakon 50mm f/0.95 III. (#)
 • Sony gets tougher. (#)
 • Canon’s latest DSLR is small, but capable. (#)
 • Yashica disappoints photographers again. (#)

Thom Hogan, Market Share or Profit? 26.4.2019. Myydyt kappaleet, voitto. Sony, Canon, Nikon, markkinaosuus 85%.

IR, Firmware Friday: SnapBridge support for Nikon D500; imaging tweaks for Panasonic S1 / S1R, Ricoh GR III.

Fotosidan.se, Vinn 1500 euro i EISA Maestro. Muutama päivä aikaa osallistua. 1.5.2019 asti. Kuvien teema on "Power".

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Prime or Zoom? Can one lens really replace three? 23.4.2019. YouTube-video, kesto 10:14. In this video I'm going through some of the main differences of the prime and zoom lenses. Hopefully this will help you to decide which lens type you want to go for. My name is Matti Sulanto, I'm a photographer and a Lumix ambassador based in Helsinki Finland. I'll publish a new video every Tuesday and Friday.

 • Esitelteltyjen objektiivien polttovälikerroin 2x.
 • Zoomin hyvät ja huonot puolet, kiinteäpolttovälisen hyvät ja huonot puolet. Kattavasti.
 • Kommenteista: kiinteäpolttovälisellä tehdään kuva, zoomilla otetaan...
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus OM-D - 5 Tips on FEATURES! 23.4.20196. YouTube-video, kesto 5:12. Olympus OM-D -series has a lot of features. In this video I picked up 5 that I find interesting and fun!

 • Tip #1. Tarkennusrenkaan suuntaa voi vaihtaa.
 • Tip #2. Automaattitarkennus rajoitin (lähin etäisyys - pisin etäisyys), ei kaikissa malleissa.
 • Tip #3. Mustavalkokuvaaminen. Eri suotimia. Raw-kuvat aina väreinä.
 • Tip #4. Kuvat dia-esityksenä (vaikka televisioon liitettäessä). Voi lisätä taustamusiikkiakin...
 • Tip #5. Ajan asettaminen.
 • Instagram, jpeterf

Miikka Pulliainen, Pääsiäisen pikaloma Norjaan. 25.4.2019. Pääsiäisen pitkät pyhät mahdollistavat hyvin pienen lomamatkan suunnittelun, itselläni suunnitelmat kohdistuivat vahvasti kohti Pohjois-Norjaa, tarkemmin Varangin alueelle.

 • reissun kaikki kuvat (vaikka nuolinäppäimillä eteen ja taakse)

Petteri Hautamaa, Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 25.4.2019. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kertoo wanha ja viisas sanonta. Suunnitelmallisuus pätee myös luontokuvauksessa. Etenkin oikeat ammattiluontokuvaajat miettivät ja valmistelevat kuvavisionsa hyvin pitkälle, ennen kuin lähtevät sitä toteuttamaan. Oikeastaan hyvä suunnittelu ja pitkä esivalmisteleva työ on jo aika paljon enemmänkin kuin puolet hyvän luontokuvan toteutuksessa. Meikäläisen ja aika monen muunkin tusinakuvaajan haahuilut pitkin poikin pääkaupunkiseutua edustavat melko suunnittelematonta sponderäpsimistä.

Kamerakoulu.fi, Valokuvaajan yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä. 26.4.2019. Termit ja välineet käydään kattavasti läpi.

Vallilan kirjaston Galleria Kajava. Suvilahti DIY Sampo, Hartti Aholan valokuvia skeittiparkista. 3.4.2019 - 30.4.2019.

HS, Hiekkapöly teki auringon­laskusta näyttävän. 24.4.2019. HS:n lukijat ikuistivat poikkeuksellisen upean auringonlaskun kuviin. Ilmiötä selittää ilmakehään noussut hiekka­pöly.

Yle, Kolme nuorta laittoi haaveammatit testiin! Mielikuvat eivät täysin vastanneet odotuksia. 25.4.2019. Lotta Karonen sai tilaisuuden tutustua valokuvaajan ammattiin. Kankaanpään valokuvaamon Kata Rotstén kuvaili hänelle työtään.

 • Valokuvaajan työ vaikutti aika samanlaiselta kuin odotinkin: rauhallista, asiakkaita hiljakseen, passikuvauksia, tilauksien tekemistä ja kuvien muokkaamista. Päivät voivat olla pitkiäkin, kun on esimerkiksi juhlia kuvattavana. Silloin työpäivä voi alkaa aamulla yhdeksältä ja loppua yhdeltä yöllä.
 • Työ ei ole kuitenkaan aina erityisen luovaa, vaan se sisältää paljon paperitöitä, passikuvauksia ja toisten ihmisten kuvien välittämistä esimerkiksi tulostettavaksi.
 • Valokuvaajan tulee olla itsenäinen, koska he ovat usein yrittäjiä. Ihmisten kanssa pitää tulla toimeen, osata ohjata, neuvoa ja lukea ihmisiä oikein. Jos ihminen on jännittynyt, hyvä kuvaaja saa tämän rentoutumaan. Lapsikuvauksissa on osattava heittäytyä hassuttelemaan. Epäsosiaalinen ihminen ei sovi tähän työhön.
 • Haaveammattiin tutustuttani päätin pitää valokuvaamisen ja videokuvauksen ihan vain vapaa-ajan vietteenä. En aiokaan valita sitä ammatiksi, sillä valokuvaajan työhön tuntuu sisältyvän niin paljon tietokoneella istumista.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • How To Ensure Your Horizons Are Straight.
 • Third April Photo Month Winner Revealed.
 • Canon EOS 250D Rebel SL3 Review. Julkistus 10.4.2019. Canonilta historiansa pienin ja kevein perinteinen järjestelmäkamera. Sama kroppikennoinen 24 megapikselin CMOS-sensori kuin edeltäjässä. Uudempi prosessori. Etsintä käytettäessä vain vanha 9 pisteen automaattitarkennus. Live view -näkymässä sitten myös Dual Pixel AF. Dual Pixel AF käytettäessä silmääntarkennus, pidempi akkujen kesto, 4K video (peruskroppikerroin 1.6x ja vielä lisää, Dual Pixel AF ei käytössä), 4K videon kroppikerroin on 2.64x. 18-55mm:n laajakulmapään polttovälivastaavuus onkin 47mm. Paino 450g (muutama gramma edeltäjää kevyempi).
  • Joka suuntaan kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö 1.04 miljoonaa pistettä, sama kuin aiemmin. Selfien otto helppo, kääntyvä näyttö. Ihon silottamiseen on viisi asetusta. 5 kuvaa sekunnissa, Wi-Fi. Käyttöä helpottava helppisysteemi. Optinen etsin ei ole kummoinen, 95%. 1070 kuvaa yhdellä latauksella (650 kuvaa aiemmin).
  • Myynnissä. Runko maksaa noin 580 euroa ja rungon sekä 18-55 mm:n perus-zoomin saa väristä riippuen 650 tai 680 eurolla. (Näissä hinnoissa on mukana verot).
 • Test Drive The Olympus OM-D E-M1X At The British Touring Car Championship.

IR.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Lyssna på Fotosidan under fotomässan. Fotomessut Fotografiskassa (Tukholma) 26.4.2019 - 28.4.2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle Teema Fem, Klik! 10 osaa, esitellään valokuvaajia laidasta laitaan. Suomenkielinen tekstitys. Kenneth Bamberg. Marica Rosengård. Kristoffer Albrecht. Frank A. Unger. Sandra Kantanen. Anton Sucksdorff. Charlotta Boucht. Christoffer Relander. Martin Sommerschield. Cata Portin.

 • esitetty aiemmin vuonna 2015, kunkin jakson pituus on 14 minuuttia

Piilokoju.fi, Foorumeiden madonluvut. 24.4.2019.

Yle.fi, Valokuvaaja Viivi Huuskan I love muovi -valokuvasarjassa artistit on kääritty röyhkeästi muoviin ja muoviasusteisiin. 24.4.2019.

Vantaan Sanomat, Kaupunginmuseon valokuvaaja yllättyi ja ihastui Vantaasta – nappasi myös Vuoden uutiskuva -palkinnon. 24.5.2019. Yrjönen työskentelee myös freelancerina ja kuvaa pääasiassa lehtiin. Yrjösen Keskisuomalaisessa julkaistu kuva Teuvo Hakkaraisesta valittiin juuri vuoden uutiskuvaksi.

MTV, Sokea yleisurheilija Ronja Oja pystyy lukemaan älykameran avulla kyltit ja pakkausselosteet – laite supattaa korvaan myös tuttujen kasvot: "Tämä on vielä aika uusi juttu". 25.4.2019. Espoolainen yleisurheilija Ronja Oja käyttää näkövammaisille tarkoitettua älykameraa, joka kertoo vaikkapa liikennekyltin tiedot ja tunnistaa tutun ihmisen kasvot.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Halpispuhelimen kamera kerää kehuja - Kuluttaja: häviää huipuille vain videokuvauksessa. 24.4.2019. Kuluttajan testin mukaan parhaat kamerat löytyvät uusista huippupuhelimista. Motorolalla on kuitenkin myös hyvin kuvaava halpa puhelin.
 • HS, HS testasi markkinoiden parhaat kännykkä­kamerat. 24.4.2019. (tilaajille). Yllättävän hyviä muotokuvia, hämmästyttävän laadukkaita zoomeja sekä yksi ominaisuus, jossa ammattikäyttöön tarkoitetut järjestelmäkameratkin jäävät toiseksi. Tämä oli tulos, kun HS:n valokuvaaja Sami Kero testasi suosituimpien puhelinvalmistajien tämän hetken parhaat kamerakännykät.
  • Zoomatessa Iphone Xs jää Android-käyttöjärjestelmällä varustettujen kilpailijoiden, Huawei P30 Pron ja Samsung Galaxy S10+:n jalkoihin. Toisaalta peruskäytössä kuvaaja tarvitsee aika harvoin superlaajakulmaa tai pitkää teleä, joten Iphonen kahden kameran pakettikin riittää ihan hyvin.
  • Kirkkaassa päivänvalossa kuvatessa kaikki puhelimet pärjäävät hyvin. Tuloksista voi nähdä pieniä eroja sävymaailmassa. Vanhempiin puhelinmalleihin verrattuna huomaa, että varjoalueet toistuvat yllättävän hyvin.
  • Hämärässä kuvatessa eroja alkaa sen sijaan näkyä. Iltahämärässä ulkona otetuista kuvista kaikki suoriutuvat vielä ihan kelvosti. Sen sijaan miltei pimeässä eteisessä ilman salamaa ja jalustaa otetut kuvat harmaasta kengästä näyttävät tasoerot.
  • Pienten kohteiden lähikuvauksessa – eli makrokuvauksessa jossa makrolinssi tuo kohteen lähelle ja isoksi – kännykkäkamerat ovat paljon parempia kuin järjestelmäkamerat. (terävyysalue laaja lähelläkin).
  • Huawei P30 Pro (850 - 950 euroa) vaikuttaa perusominaisuuksien testauksen perusteella olevan tällä hetkellä paras markkinoilla oleva kännykkäkamera. Samsung Galaxy S10+ (1050 - 1680 euroa) on hyvä kakkonen. Iphone Xs:llä jää kirittävää seuraavaan lippulaivamalliin. Myös peruspuhelin Nokia 6.1 (150 euroa) ottaa hyvässä valossa ihan kelpo kuvia. Monelle käyttäjälle se varmasti riittää.
  • HS, Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä. 16.5.2018.
   • 1. Käytä luonnonvaloa
   • 2. Vältä salamaa
   • 3. Valitse rauhallinen tausta
   • 4. Valota oikein
   • 5. Unohda filtterit
   • 6. Käytä jalustaa ja ajastinta
   • 7. Leiki
   • 8. Bonusvinkki auringonpaisteeseen
 • Petteri Järvinen, Bittimittari, Älypuhelin huutaa nimeäsi. 24.4.2019. Moni älypuhelimen omistaja ei tiedä, että laite kuuluttaa hänen etunimensä (joskus myös sukunimen) muille lähellä oleville puhelimille. ...Ilmiö koskee varsinkin iPhone-käyttäjiä, koska heillä puhelin käyttää (ilmeisen helppokäyttöisyyden nimissä) oletusarvona omistajan etunimeä.
 • Muropaketti.com, Testi: Sony Xperia 10 – Pitkulainen puhelin istuu hienosti käteen. 24.4.2019. Hinta on 349 euroa.
 • Avplus.fi, Redmin uusi Y3 -puhelin tarjoaa budjettiluokassa 4 000 milliampeeritunnin akun ja 32 megapikselin selfie-kameran. 24.4.2019.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Alec Soth’s New Work Embraces the Grandeur of Intimacy.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

IR, Tamron reveals pricing and availability for the new 35-150mm f/2.8-4 full-frame compact portrait zoom lens. Täyskenoiselle. Suunniteltu kompaktiksi ja suhteellisen kevyeksi. 12.5cm, 790g. Terävyys riittää 50 megapikselin rungolle. Kuvanvakaaja 5 stoppia. 23.5.2019 alkaen Nikon. 20.6.2019 alkaen Canon. $799.

ePhotozine.com, How To Capture Mood In Your Photos.

Thom Hogan, More Canon Negativity on the Market. 24.4.2019. Vuoden ensimmäinen neljännes. Iso laiva kääntyy hitaasti, kovasti kuitenkin nyt yritetään. Canonin arvio kaikista vuoden 2019 järjestelmäkameroista on 8.6 miljoonaa kappaletta (CIPA:n arvio 10 miljoonaa kappaletta). Canonin osuus 49%.

Fotosidan.se, Poddradio om mobilkameror Poddradio om mobilkameror. Kesto 32:31.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Piilokoju.fi, Taidetta sillä silmällä. 19.4.2019.

Suomen Nikon, Nikon Coolpix W150. 179 euroa. Piakkoin myyntiin. Vesitiivis 10m. Iskunkestävä 1.8m. Pakkasenkestävä -10C. Full HD. Snapbridge (kuvat automaattisesti älypuhelimeen tai tablettiin). 3-kertainen zoom. Valittavissa yksinkertainen tai laaja valikko. Tehosteita kuviin. 13.2 miljoonaa kuvapistettä. 30-90mm. F3.3-5.9. 2.7 tuuman näyttö, 230.000 pistettä. ISO 125 - 1600. Sisäänrakennettu salama. Paino 177g.

Mobiili.fi, Legendaarinen Paint pysyy Windows 10:n osana. 23.4.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thom Hogan.

 • How Many Photos Did it Take? 22.4.2019. Mikä on epäonnistuiden ja onnistuiden kuvien välinen suhde. Millainen sen pitäisi olla.
 • Random Questions Answered. 22.4.2019. Pitäiskö ostaa kumiset suojat kameraa ja objektiiveja varten. Pitäisikö takanäytölle hankkia suojakalvo. Nostaako video still-kameroiden hintaa. Onko tulevaisuus täyskennon. Mitä Micro 4/3 -systeemille tapahtuu. Entä perinteisille järjestelmäkameroille. Milloin saamme kameroihin 16-bittisyyden. Milloin saan tilaamani 500mm f/5.6E PF -objektiivin.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, Just MTF Charts: Rokinon / Samyang Lenses. Nimeä lukuunottamatta samat objektiivit. Myös Xeen Cinema -objektiivit mukana tuloksissa. Samyangilla laatu vaihtelee. Keskimäärin Nikonilla ja Samyangilla on samat MTF:f. Mutta parhaimmat ja huonoimmat ovat Samyangin.

The Online Photographer, Magnum's Magnificent Steve McCurry Sale. Retrospektiivinen kirja. Ja printtien myynti ohessa. $4000 - $35000.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Lumix G9 Best Settings. 19.4.2019. YouTube-video, kesto 7:11. In this video I'm going to reveal my five favorite settings for the Lumix G9 camera. My name is Matti Sulanto, I'm a photographer and Lumix ambassador based in Helsinki Finland. I'll publish a new video every Tuesday and Friday. .

Peter Forsgård, Sigma 16mm F1.4 Review. 19.4.20196. YouTube-video, kesto 10:09. Sigma 16mm f1.4 DC DN.

Kamerakoulu.fi, Neljä vinkkiä aloittavalle kuvaajalle. 22.4.2019. Antti Vähä on potretteihin erikoistunut Tamperelainen valokuvaaja. Hän on hiljattain aloittanut uuden YouTube-kanavan, jossa hän jakaa videoita valokuvauksesta. YouTube-video, kesto 7:59.

Kamerakoulu.fi, Käsisalama vai studiosalama? Vinkit salaman ostamiseen. 22.4.2019. YouTube-video, kesto 7:04. Myös tekstinä.

Rajala Blogi, Autokamerat – kaikki niiden hyödyistä ja suosiosta. 15.4.2019.

Nynewsdesk.com, Canon hakee maailmanlaajuisesti osallistujia New Cosmos of Photography 2019 -kilpailuun. 23.4.2019. Valo- ja videokuvaajille. 42. kerran. Avoinna osallistujille 12.6.2019 saakka.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Seeing War Abroad and at Home Through the Eyes of Don McCullin.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

IR, Datacolor SpyderX Review: Fast, accurate and easy-to-use monitor calibration tool. Helmikuussa 2019 viimeisin versio. Paljon on muutettu. XPRO vähän alle 200 euroa. ELITE vähän alle 300 euroa. (Suomen hinnoissa on mukana verot).

Thom Hogan.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, A Fracking Victory. 10 kuvaa ja teksti.

Earthboundlight.com, It Depends on Whether You're Shooting Postage Stamps or Poisonous Snakes. 21.4.2019.

Fotosidan.se, Vem var tanten med väskan? Ikoninen kuva. 1985, nainen heilauttaa laukkua kohti skinheadin päätä.

Kamera & Bild, Claes Grundsten: Om originalitet.

Fotosidan.se, Makro från Tokina för Sonys spegelfria. USA-hinta on $666.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Taivaita hipovan ristin korjaamista ja viikon muita uutiskuvia. 22.4.2019. Viime viikolla surtiin Notre Damen katedraalin paloa, pestiin jalkoja Jerusalemissa ja korjattiin ristiä vuoren huipulla. Kokosimme viikon mielenkiitoisimmat uutiskuvat yhteen. 10 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Yle, "Kaikista koirista saa hyviä kuvia" – ota käyttöön ammattilaisen vinkit lemmikin valokuvaamiseen. 22.4.2019. Koirien kuvauttaminen ammattikuvaajalla yleistyy koko ajan, mutta myös kotikuvaaja voi onnistua.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR, Join Thomas Heaton as he photographs dead forests in Patagonia.

Pdnonline.com, Want to Publish a Photo Book? Here’s What You Need to Know.

Diyphotography.net.

Kamera & Bild, Test: Panasonic Lumix LX100 II – lite bättre. Julkistettu 18.2.2019. Neljä vuotta vanha entusiastien suosikki, päivitys. Kilpailu on koventunut. Kuvat 17 megapikseliä. ISO 100 - 25600. Kolmen tuuman kosketusnäyttö, 1.24 miljoonaa pistettä. 11 kuvaa sekunnissa. 4K/30p video, 1080/60p. Paino 540g. 24-75mm f/1.7-2.8. Etsin sama kuin aiemmin, 2.76 miljoonaa pistettä. Mikrofoniliitin. Hyvää kompaktikameraa on parannettu entisestään. Tarkennus nopea, seuraa hyvin liikkuvaa kohdetta. Kuvat teräviä. Monella tapaa hyvä kamera. Arvosana 74. Suomen hinta on 1000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Photostories from exposedpaths. Vaellukset pääosin Pohjois-Suomi ja Lappi. Drone myös. Tekstit in English.

Rajala, Canon EOS R + EF L Cashback-kampanja 15.4.-30.6.2019. 15.4.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

Digital Photography School, Time Management Tips for Photographers.

IR, Long lenses in landscape photography: How to use a telephoto lens to shoot better landscape images.

ePhotozine.com, Top Tips On Capturing Arty Style Flower Photographs.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Leica bannlyst från sociala medier i Kina.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Kauniista, poseeraavista lintukuvistaan tunnettu Sanna Kannisto laajentaa ja uudistaa ilmaisuaan. 19.4.2019. Valokuvaaja Sanna Kannisto (s. 1974) on kuvannut lintuja jo pitkään, vuodesta 1997 asti. Kannisto on tullut tunnetuksi erityisesti yhteistyöstään biologien kanssa; hän on viettänyt pitkiä jaksoja sademetsissä Perussa, Brasiliassa, Guineassa ja Costa Ricassa. Näiden matkojen tuloksena Kannisto on tehnyt erilaisia lintulajeja tutkivia valokuvia.

 • Viimeksi Kanniston studio-olosuhteissa kuvattuja lintuja nähtiin Helsinki Contemporaryssa neljä vuotta sitten. Tuolloin hän oli siirtynyt sademetsästä kotimaisten lintulajien pariin.
 • Nyt esillä olevassa Observing Eye -näyttelyssä huomion keskipisteenä ovat erilaiset Euroopassa ja Venäjällä elävät linnut. Oksalla kameralle poseeraavat muun muassa harjalintu, kultasirkku, pensaskerttu ja punatulkku. Osa linnuista, kuten kultasirkku, ovat äärimmäisen uhanalaisia.
 • Sanna Kannisto: Observing Eye 5.5. saakka, Helsinki Contemporary (Bulevardi 10), avoinna ti–pe 12–18, la–su 12–16.

Tomi Muukkonen, Lähde Lappeenraantaan! 16.4.2019. Maamme parhaat lintupaikat sijaitsevat pääsääntöisesti rannikon tuntumassa, mutta on yksi poikkeus, Konnunsuo. Konnunsuon pellot sijaitsevat 35 kilometriä Viipurista pohjoisluoteeseen, eli eivät kovinkaan kaukana merestä; Venäjä on ihan siinä vieressä.

Matti Helin, blogi, Parhaat revontuliyöt, Revontulikyttääjät -facebookryhmän valitsemina. 14.3.2019. Facebook-ryhmään pitää erikseen liittyä, käy nopeasti.

Olli Korhonen, Kevään muuttolintuja takatalven lumen ja tuulten keskellä – Katso video. 19.4.2019. YouTube-video, kesto 2:35. Mukana ääni. Huhtikuun toisen viikon alussa pääsin toisen kerran elämässäni näkemään ja dokumentoimaan, miten dramaattisen muutoksen äkillinen takatalvi lumisateineen voi aiheuttaa juuri palanneiden muuttolintujen elinolosuhteissa.

Sony.fi, Lehdistötiedote, Tuomas Uusheimolle kakkossija 2019 Sony World Photography Awardseissa. 18.4.2019. Sarja Professional Architecture. Kuvauskohteena Paimio Sanatorium. Uusheimon saavutus on merkittävä, sillä vuoden 2019 kisaan ilmoitettiin peräti 326 997 valokuvateosta 195 maasta.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Uimareiden, pääsiäisen ja vaalivoittajien riemu. 19.4.2019. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa. 14 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Viikon uutiskuvat: Pariisissa rukoiltiin, Slovakiassa torjuttiin hallaa kynttilöillä ja Indonesian vaaleissa nähtiin hämähäkkimies. 20.4.2019. IS:n kuvatoimitus valitsi kuvia suurista ja pienistä uutisista eri puolilta maailmaa. 7 kuvaa. Kuvatekstit. Kuva pari kertaa klikkaamalla isommaksi.

MTV, Oletko huomannut tämän erikoisuuden julkkisten Instagram-tileillä? Asiantuntija kertoo, onko "sininen täplä" tietoturvariski. 19.4.2019. Viime vuonna Instagram mahdollisti sen, kuka vain voi pyytää palvelulta tilinsä virallistamista. Käytännössä tilin vahvistamiseen tosi vaaditaan iso liuta seuraajia tai julkinen ammatti.

Tekniikkatalous.fi, Rautaesirippu halkaisi 1945 optiikkayhtiö Carl Zeissin kahtia – DDR-puolisko toimitti tekniikkaa Neuvostoliiton Sojuz-avaruuslentoihin. 19.4.2019. Saksalainen hienomekaniikka- ja optiikkatehdas Carl Zeiss joutui tiukan paikan eteen vuonna 1945, kun kansallissosialistisen Saksan häviö alkoi olla selvä toisen maailmansodan sekasortoisissa loppuvaiheissa.

Yle, Näin Suomen kevät etenee – katso Yle Luonnon kevätseurannan upeat kuvat paikkakunnittain. Päivittyy koko ajan.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, 2 paikkaa, Kuvamuisto Oy, Helsinki. Koulu- ja päiväkotikuvaus. Valokuvien käsittely. Asiakaspalvelu.

 • Työpaikan osoite Kornetintie 6 B, 00380 HELSINKI
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa elokuussa
 • Työaika kokoaikatyö Työn kesto 3 - 6 kk, työn kesto n. neljä kuukautta.
 • Haku päättyy 26.05.2019 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, New book, Images in Transition, makes us question the notion of truth in photo journalism. Kuvia. Kysymyksiä ja vastauksia.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Numbers And Letters From Everyday Objects.

Pdnonline.com, The Early Photographic Inventor Who Faked His Own Death. Todisteena kuva. Hippolyte Bayard, Ranska.

IR, Why this oft-ignored pioneer of photography was doomed to obscurity & created the first staged photo.

The Online Photographer, The Proper Attitude Toward Tech (Frank's Lesson).

Kamera & Bild, Minna Ridderstolpe: »Barn är dragplåster för bra bilder«. Haastattelu. Perhekuvausta perheen arjesta. Ja samaan tyyliin asuntokuvaustakin. Nikon D850 + 20mm + 30mm.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Näppärä taskuobjektiivi - Canon EF 40 mm f2,8 STM. 18.4.2019. Kätköissäni lojuu eräs objektiivi jota en juurikaan käytä, mutta on siitä huolimatta erityisen tärkeä itselleni. Ostin sen tarjouksesta useita vuosia takaperin ja olen valehtelematta ottanut sillä vain muutaman hassun ruudun. Sen tehtävänä on nimittäin toimia pienenä ja näppäränä hätävarana. 40 mm. ei ehkä ole se kaikkein käytetyin, monipuolisin tai käyttökelpoisin polttoväli. Mutta jos sellainen on mahdollista rakentaa edulliseksi mitättömän pieneksi kiekoksi f2,8 valovoimalla, niin mikäs siinä!

 • Canon EF 40 mm f2,8 STM on jännä tapaus objektiivimaailmassa. Kahden sentin paksuiseen kiekkoon mahtuu hädin tuskin tarkennuksensäätörengas, saatikka automaattitarkennuksensäätökytkin. Se on pirun lyhyt töpö, pikemminkin runkotulppa, joka kumminkin kätkee sisäänsä paremmankin objektiivin ominaisuudet.
 • Mitäpä tällainen hätävaraobjektiivi kustantaa. Listahinta pyörii kahden saturaisen hujakoilla. Käytetty irtoaa alle puolentoista ja jos malttaa odottaa hyvää mahtitarjousta (Rajalan digiviikkoja tms.), niin kuvetta tarvitsee kaivaa enää saturaisen edestä. Kyseessä on siis halpa objektiivi.

Kamerakoulu.fi, Kuinka ottaa tarkkoja valokuvia kuusta? 17.4.2019. YouTube-video, kesto 8:22. Tällä videolla valokuvaaja Atte Leskinen näyttää miten järjestelmäkameralla otetaan laadukkaita valokuvia kuusta. Hyvän kuukuvan ottaminen on suhteellisen yksinkertaista kun käytössä on moderni runko ja laadukas objektiivi.

Yle Areena, Radio Suomen ilta, Iiu Susirajan hämmentävät omakuvat. Chisu luo muusikkona nahkansa. 18.4.2019. 1h 47min. Turkulaissyntyinen kuvataiteilija Iiu Susiraja tekee hämmentäviä omakuvia. Iiun näyttely "Kuivakka ilo" on avoinna Kiasmassa heinäkuun loppupuolelle saakka. Valokuvaava toimittajamme Juha Blomberg kävi tapaamassa Iiua näyttelytilassa.

Piilokoju.fi, Risukkopainajainen. 18.4.2019.

Yle.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Kuvamuisto Oy, Lahti. Koulu- ja päiväkotikuvausta. Lahteen. Valokuvien käsittelyä, asiakaspalvelutyö.

 • Työpaikan osoite 15100 LAHTI
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa syyskuussa
 • Työaika kokoaikatyö Työn kesto
 • 3 - 6 kk, työn kesto n. kolme kuukautta.
 • Haku päättyy 26.05.2019 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

IR.

Thephotoargus.com, 25 Beautiful Pictures of Notre-Dame Cathedral.

The Online Photographer, Ricoh GR III (Interesting Recent Cameras I).

Lensrentals.com, blog, Biggest Video Product Announcements at NAB 2019.

Kamera & Bild, Svensk fotograf på tredje plats i internationell fototävling. Sony World Photography Awards.

Kamera & Bild, Federico Borella Årets fotograf i SWPA 2019 med "Five Degrees". Sony World Photography Awards.

Fotosidan.se, Fotomässan på Fotografiska växer. 26.4.2019 - 28.4.2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, I'm a LUMIX AMBASSADOR! 16.4.2019. YouTube-video, kesto 4:27. I'm now a Lumix Ambassador and in this video I'm going to tell how it happened and what it means in this channel. My name is Matti Sulanto, I'm a photographer and Lumix ambassador based in Helsinki Finland. I'll publish a new video every Tuesday and Friday. .

 • Matti Sulanto, upouusi Panasonic Lumix Ambassador. Ammattivalokuvaajan uraa takana 36 vuotta. Ensimmäinen työkeikka, josta maksettiin 1983. Ennen tätä innokas amatöörikuvaaja useampia vuosia. Ja ennen YouTube-videoita 9 vuotta valokuvaukseen keskittyvää Sulantoblogia.
 • YouTube-videoiden teko jatkuu samaan malliin. Panasonic ei maksa mitään palkkiota videoista. Jos sellaista joskus tapahtuu, Sulanto kertoo sen. (Suomen lakikin edellyttää tätä). Panasonic ei lahjoita kalustoa, kokeilun tai testauksen jälkeen kamerat ja objektiivit pitää palauttaa.
 • Onnittelut Sulannolle.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus 12-100mm vs. 12-40mm - The BATTLE! 1.4.20196. YouTube-video, kesto 9:32. Olympus 12-100mm Vs 12-40mm - The Battle is a video where I compare these to lenses in different categories. Check which ones of these zoom lenses is better! The Battle is on!

 • 12-100mm polttovälialue parempi, monipuolisempi. Entäs aukko. 12-200mm f/4, 12-40mm f/2.8. 12-40mm parempi, ei käytössä paljon eroa, jotain kuitenkin. Koko, 12-40mm parempi, 12-100mm vielä zoomattuna paljon pitempi. Molempien rakenne yhtä tukeva, molempien mukana tulee vastavalosuoja. Molemmat sääsuojattuja, pakkasen kestäviä.
 • 12-100m kuvanvakaaja (toimii yhdessä rungon vakaajan kanssa), 12-40mm ei kuvanvakaaja.
 • Kuvanlaatu. Viimeinen ja tärkein vertailukohta. Samoilla 12-40mm vähän kirkkaampia kuvia, samoilla asetuksilla. Aika pieni ero. Mitä jos on jo toinen? MItä jos ei ole kumpaakaan? Mitä ottaa huomioon valinnassa.
 • HInnat: 12-100mm, 1000 euroa. 12-40mm, 1.300 euroa.
  Instagram, jpeterf

Yle, Video: Lenkkeilijä kohtasi Itä-Helsingin metsässä yllättävän näyn – "Selvä ahma", sanoo tutkija. 17.4.2019. Tutkija pitää Helsingissä tehtyä näköhavaintoa ahmasta hyvin harvinaisena, vaikka ahmakanta onkin kasvussa. Pihla Kuikka oli kumppaninsa ja koirien kanssa iltalenkillä eilen tiistaina Helsingin Meri-Rastilassa, kun havaitsi metsässä yllättävän näyn.

Yle, Haukiveden kesäasukkaat saapuivat – WWF:n Luontoliven sääksipariskunta ilmestyi kameraan. 18.4.2019. Sääkset saapuivat Linnansaaren kansallispuistoon Haukiveden pesäpaikalle keskiviikkona iltapäivällä.

HS, Valokuvien jakamispalvelu Pinterest listautuu tänään pörssiin. 18.4.2019.

Yle Miksi kannattaa pyytää anteeksi vaikkei tee mieli? – Neljä vinkkiä, joiden avulla kommentoit sosiaalisessa mediassa menestyksekkäästi. 10.3.2017.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

Thom Hogan, The Mirrorless Lens Conundrum. Nikon Z 24-70mm f/2.8 S.

Kamera & Bild, Fujifilm X-T3 – uppdaterad mjukvara ger bättre autofokus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Kuvaussanastoa – termejä ja käsitteitä selitettynä. 10.4.2019. Valovuodon kirjoittajatiimi avaa tässä artikkelissa kuvaukseen liittyvää sanastoa. Artikkelia kehitetään vähitellen. Kolme termiä avattu, sanasto kasvaa.

Mikael Rantalainen, Uusi galleria: Helsinki - Kattojen yllä II. 16.4.2019.

Salon Seudun Sanomat, Sata kuvaa seudulta: Lähetä kuva SSS:n juhlavuoden kuvakilpailuun. 16.4.2019. Salon Seudun Sanomien 100-vuotisjuhlan kunniaksi on käynnissä valokuvakilpailu Sata kuvaa seudulta. Lehden lukijoiden toivotaan lähettävän kisaan valokuvia, jotka kuvastavat heidän mielestään hyvin Salon seutua. Julkaisemme verkossa valokuvakilpailun tammi- ja maaliskuun aikana lehdessä julkaistuja kuvia. Kuvissa kuvatekstit.

Theseus.fi, IP-kameroiden asennus ja käyttö. Jaakko Kajaluoto. Opinnäytytö. Metropolia. Tämän opinnäytetyön aiheena on IP-kameroiden asennus ja käyttö. Toteutin pienimuotoisen valvontakamerajärjestelmän, jossa käytin seitsemää kameraa. Yhdistin kamerat keskustietokoneeseen, jonka avulla kameroita ohjattiin ja johon videot tallennettiin. Tutkin, mitä se vaatii tietokoneelta tai -koneilta rautatasolla, kun halutaan pystyttää kameravalvontajärjestelmä. Käyn läpi prosessorin tehon, tietokoneen muistin sekä tallennustilatarpeet.

Seutu Sanomat, Forssan Museo digitoi sisältöjään – Piipun juurella -palvelussa jo 30 000 valokuvaa. 16.4.2019. Forssan museo palvelee yleisöä digitoimalla sisältöjään. Piipun juurella -sivustolla on nyt noin 30 000 kuvaa. Tietokannan lisenssin jakavat Forssan kanssa Valkeakosken ja Varkauden museot.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Desolate Warning Written Across the Australian Continent. Ihmiset tuhoavat luontoa. Kuinkas muuten.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Why You Should Use People In Your Landscapes.
 • What to Look Out For When Buying A Used Mobile Phone.
 • Sony Alpha A6400 Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 15.1.2019. Sonyn uusin. 24 megapikselin peilitön kroppikennoinen. Sama prosessori kuin lippulaivamallissa Sony a9. Mahdollistaa reaalitasaisen liikkuvan kohteen tarkennuksen. Ja kaiken lisäksi helppokäyttöinen. 180 astetta kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 912.000 pistettä. Elektroninen etsin 2.359 miljoonaa pistettä. Paino 403g. 11 kuvaa sekunnissa. 4K video. Ei runkovakaajaa. ISO 100-32000. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Kuville voi antaa tähtiä. Yhdellä latauksella speksien mukaan 410 kuvaa, oikeasti paljon enemmänkin. Wi-Fi, Bluetooth. Suomen hinta runko n. 1100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Canon, Apply for Canon’s fully sponsored student development programme. 3 päivän workshoppiin, valokuvausopiskelijoille, myös Suomesta voi hakea. 18 - 27 vuotiaat. 200 opiskelijaa Euroopasta. Kaksi kuvatarinaa lähetetään. Aikaa on 10.5.2019 asti.

The Online Photographer, A Few Links the Morning After.

Kamera & Bild, TEST: Tamron SP 15–30mm f/2,8 Di VC USD G2. Kuvanvakaaja 4.5 stoppia. Painava, 1.1kg. Nikon F. Canon EF. Päivitetty objektiivi on onnistunut kokonaisuus. Suomen hinta on vähän yli 1.300 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Blogginlägg från medlemmar. Jäsenten bloggauksia, paljon.

Kamera & Bild, Instagram censurerar olämpliga bilder.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hei me remontoidaan (Vuoden uutiskuvat 2019) (Sana on melkein vapaa). Notre Dame.
 • Mullistava muutos valokuvaukseen, vapaus jalustan paikasta (Sana on melkein vapaa). Tietty varovaisuus paikallaan.
 • ON1 Photo RAW 2019 (Kuvankäsittely). Sähköpostiin tuli suhtkoht hyvä tarjous ON1 Photo RAW:sta. Vanhalla koneellani (joka on epäkunnossa) on Lightroomin ostoversio, ja pilviversioon en halua mennä. Käytössäni on yhdistyksen kone, jolle nyt etsin RAW-editoria, jotain muuta kuin Lightroom. Onko kellään kokemusta molemmista mainituista? Mikä niissä on toista parempaa ja mikä huonompaa?
 • EF 100-400mm f/4.5-5.6L vai SIGMA 150-500MM F/5-6.3 (Optiikka). Onko kokemuksia kumpi toimisi 5d mark 2 kaverina paremmin.
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). Useita viestejä.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II (Minolta, Olympus). Nyt on tullut parisen viikkoa rämpyteltyä Olympusta. Olen aiemmin käyttänyt vain Canonia (5D IV yms.) Muutamat plussat ja miinukset tähän.
  • +Kameran yleinen laatu, rakenne on erittäin jämäkkä ja sopii hyvin isompaan kouraan. +autofocus on hyvä, jos on hyvä valaistus. +nappien customointi +Koko
  • -autofocus sahaa jos valaistus ei ole optimaalinen. (ainakin 45mm ja 75mm f1.8) -Ne syväteryyshommelit... -Akun kesto on todella surkea. (En tiedä miten esim. Eos R:ssä vertautuuu?)
  • Yleisesti ottaen kamera on ollut todella positiivinen yllätys, tiesin että tietyissä asioissa joutuu tekemään kompromisseja "Kinariin" nähden. Isoin pettymys on tuo akun kesto ja autofocus "alkuilta-valossa"
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Onnistumisprosentti on mulla noussut huikeasti vs. D750. Tarkennus on aivan erinomaisen luotettava, paitsi hankalissa liikkuvissa kohteissa. Toisaalta Z6 sarjakuvaus on niin nopea ja tarkennuspisteitä laidasta laitaan, että hukkaruuduista huolimatta lentävistä linnuistakin saa kyllä tilanteita talteen.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yksi uusi kuva.

Sulantoblog, Sigma 30mm f/1.4 - very sharp and a tad long standard lens. 12.4.2019. YouTube-video, kesto 6:51. In this video I'm going to review the Sigma 30mm f/1.4 DC DN for micro 4/3. I have reviewed already the 16mm f/1.4 and the 56mm f/1.4. Here are links to those, if you are interested. Sigma 16mm f/1.4 and Sigma 56mm f/1.4.

 • Polttovälivastaavuus 60mm. Aluksi katsotaan objektiivilla otettuja tuoreita kuvia. Toisten merkkien kroppikennoisten järjestelmäkameroiden omistajat varmasti arvostavat tätä Sigman trioa, tarjonta tälla alueella ei ole mitenkään ylenpalttinen. 60mm on vähän turhan iso polttoväli perusobjektiiviksi eikä käy teleksikään.
 • Tukeva rakenne, suodinkierre 52mm, paino 289g. Oikein sopiva ulkoisesti Micro 4/3 -systeemiin. Vastavalosuoja mukana. Ei sääsuojausta, vaikka trion kahdessa toisessa objektiivissa on sääsuojaus.
 • Ei kuvanvakaajaa, mutta hyvin monessa Micro 4/3 -systeemin kamerassa sellainen on rungossa.
 • Optinen laatu on hyvä, ei ongelmia. Terävä, ei ongelmia. Vinjetointia vähän.
 • Hinta 300 euroa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Photography Inspiration - 5 Tips YOU SHOULD know! 12.4.2019. YouTube-video, kesto 9:43.

 • Tip #1. Tunne välineesi. Voit silloin keskittyä itse kuvaamiseen, tekniikka ei tule siihen väliin.
 • Tip #2. Katso mahdollisimman paljon kuvia. Kirjat, lehdet, netti, näyttelyt. Miksi pidät jostain kuvasta. Miksi et pidä. Yritä soveltaa oppimaasi omaan kuvaamiseen. Instagramista on hauska katsoa kuvia. Ja voi seurata yksittäistä kuvaajaa.
 • Tip #3. Pyydä kritiikkiä kuvistasi. Näytä kuviasi toisille. Toisenlaista näkemystä. Omia kuvia voi yrittää nähdä toisten silmin.
 • Tip #4. Osallistu työpajoihin. Vaikka kamerakerhon kurssit. Pääsee irti kaikesta arkeen liittyvästä, voi keskittyä pelkkään valokuvaukseen ja valokuvaan ja oppimiseen ja hauskan pitämiseenkin. Ja välillä voi mennä oman mukavuusalueenkin ulkopuolelle, sellaiseen genreen, jota ei ole ollenkaan harrastanut.
 • Tip #5. Ole altis vaikutteille. Ole utelias. Tärkein vinkki. Tutki vaikka Instagram-kuvia, joista et ymmärrä mitään. Opit uutta. Aluksi vastustettiin digitaalista kuvausta. Aluksi vastustettiin kännykkäkuvausta. Ei enää.
 • Instagram, jpeterf

Kouvolan Sanomat, Kun poliisi tuli, Touko Hujanen piilotti valokuvat laittomasta kultakaivoksesta povitaskuunsa — Nyt vuoden kuvajournalisti on lopettanut lentämisen ja elää ilmastonmuutosarkea. 15.4.2019. Palkittu valokuvaaja Touko Hujanen oli kiinnostunut ekologisesta elämästä jo ennen kuin hän kuvasi vuoden Metsäperhe-reportaasia.

 • Kun Touko Hujanen aloitteli uraansa valokuvaajana Savon Sanomissa, hän kohtasi tyrmäävän näyn. Mummoja kylpemässä yrttisaavissa. Mummoja käsin tehdyissä hatuissa. Mummoja kupparin käsittelyssä. — Veri vaan roiskui. Savolainen perinnepäivä vuonna 2007 oli eksoottisinta, mitä Hujanen on tähän päivään mennessä nähnyt.
 • Hujasen ajattelua on muokannut Metsäperheen lisäksi kuvareportaaseihin keskittyvä Uuden Maan Sanomat. Hän tekee lehteä yksin. Uuden Maan Sanomat ilmestyy kerran vuodessa. Sen kuudes numero ilmestyy tällä viikolla. Painosmäärä on ollut noin 500 kappaletta.

Yle, Mies öljyntäyteisessä kylpyammeessa ja viikon muita uutiskuvia. 15.4.2019. Viime viikolla nähtiin muun muassa maaöljykylpijä, maailman suurin lentokone ja metsäkauriita pellolla. Yle kokosi viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 10 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Polku.net, Tarja Salo, Kuukkelinkuvaus. 15.4.2019. Olen pitänyt itseäni enemmänkin maisema- ja miljöökuvaaja kuin lintukuvaajana. Olen ajatellut, että lintujen kuvaaminen on haastavaa, niinpä olenkin pääasiassa tyytynyt ihailemaan toisten ottamia lintukuvia. Viime kesänä tapasin ystävän, jonka avulla pääsin opettelemaan lintukuvausta aivan läheltä. Sain istua metrin päässä kuvaamassa ja tarkkailemassa touhuja.

 • Kuukkelit olivat uteliaita ja rohkeita lintuja, ne tottuvat ihmisiin yllättävän nopeasti ja päästävät lähellekin kuvaamaan. Rohkeimmat linnut käyvät syömässä jopa kädestä.

Kamerakoulu.fi, Mustavalkofilmin kehitys. 15.4.2019. YouTube-video, kesto 14:06.

Helsingin Uutiset, Alle euron koulukuvat ällistyttävät – Helsingin eri alueiden välillä nyt todella isot hintaerot. 15.4.2019. Helsingin kaupungin kilpailutuksessa maksimipisteiden määrä oli 100. Hinnan osuus oli 30 pistettä ja kuvien laadun 60 pistettä. Kuvien erilaisista filtteröintimahdollisuuksista sai maksimissaan 10 pistettä.

 • –Kuvien laatua arvioitiin yhden kaupungille toimitettavan muotokuvan ja yhden ryhmäkuvan perusteella. 15 tarjousta hylättiin muun muassa tarjousten liitteisiin liittyvien muotovirheiden vuoksi. Kilpailutuksen myötä koulu- ja päiväkotikuvausten hintaerot Helsingin eri alueiden välillä ovat erittäin suuret, Lintala jatkaa.
 • Seppälän koulukuvat -firmalla on vain helsinkiläisille tarkoitettu sopimushinta kolmelle kuvatuotteelle: ryhmäkuva eli luokkakuva maksaa 0,46 senttiä, muotokuva (10x15) 0,46 senttiä ja neljän kuvan muotokuva-arkki 0,71 senttiä.

Hilavitkutin.com, Sony a7 III firmware-päivitys: Eläimen silmiin tarkennus sekä kehittyneempi timelapse-teknolgia. 15.4.2019.

Iltamakasiini.fi, Suomalainen Maarit kuvasi joutsenen ja hämmästyi – kotona zoomatessa kuvasta paljastui yllättävä asia. 15.4.2019. Juppalan lammessa on nähty uiskentelemassa sinisilmäinen joutsen.

Älypuhelimet.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Thought-Provoking Photos of Children In Their Color-Coded Rooms. Onko tämä sitten maksimalismia. Lapset opetetaan jo pienestä tarvaraähkyyn.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 60 Inspiring Examples of Black and White Photography.

Thom Hogan.

Lensrentals.com, blog, Just MTF Charts: Nikon Prime Lenses. Nyt sitten Nikonin kiinteäpolttovälisten vuoro. Ihan oikeat mitatut arvot, ei tietokoneella lasketut (kuten valmistajilla). Ja kustakin objektiivista testattu 10 kappaleen erä. Milloinkahan toiset testaajat ottavat käyttöön 10 kappaleen testierät? Vastaus: ei koskaan...

 • laatu vaihtelee, 10 kappaleen erissä erot tasoittuvat

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Lyssna på Fotosidan under fotomässan. 26.4.2019 - 28.4.2019 fotomessut Fotografiskassa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Meriharakka.net, matkablogi. Blogi on maabongaustakin harrastavan senioripariskunnan matkablogi, johon on kertynyt tarinoita jo yli 130 maasta. Tarinoiden julkaisu alkoi vuonna 2004, joten kyseessä voi olla vanhin suomenkielinen matkablogi.

HS, Kuva siirtolaislapsesta on vuoden lehtikuva. 13.4.2019. Kansainvälinen World Press Photo -kuvajournalismikilpailu järjestettiin 62:nnen kerran. Maailman arvostetuimman kuvajournalismikilpailun World Press Photon palkinnot jaettiin Amsterdamissa Hollannissa torstaina. Vuoden lehtikuvaksi valittiin John Mooren valokuva (yllä) siirtolaislapsesta Yhdysvaltojen rajalla. Kuvassa hondurasilainen taapero Yanela Sanchez itkee Yhdysvaltojen rajavartioston ottaessa hänet ja hänen äitinsä Sandra Sanchezin huostaan McAllenissa Texasissa 12. kesäkuuta.

Mikael Rantalainen, Helsinki – Talvimaisemia 2018-2019 – galleriaa päivitetty. 14.4.2019.

Yle Areena, Jakso 22: Elliot Erwitt - Sopeutumattomat. 11.4.2019. Elokuvia ikuistamassa. Kesto 7 min. Elliot Erwitt. Valokuvaajat kertaavat intiimejä muistojaan tunnettujen elokuvien kulisseissa ottamistaan otoksistaan.

Tamperelainen, Oman äänen valokuvaaminen herättää tunteita – Näin vastaa Tampereen keskusvaalilautakunnan pj: "Voihan siitä huomauttaa, jos oikein salamavalot välkähtelevät kopissa". 14.4.2019. Äänen kuvaaminen ja kuvan jakaminen ei ole laitonta, mutta äänestyskopissa kuvaamista pidetään epäasiallisena. Vaalisalaisuuden lisäksi äänen kuvaamisessa voimakkaita tunteita on herättänyt mahdollisuus äänten ostamisesta ja painostamisesta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Feature Shoot Has a New Podcast! Kesto 20:13.

Digital Photography School.

 • Mastering Color Series – The Psychology and Evolution of the Color BLUE and its use in Photography.
 • Review: DJI Mavic 2 Zoom. 2x optinen zoom. 12 megapikselin CMOS-sensori. f/2.8 24mm - f/3.8 (48mm). ISO 100 - 3200 video. ISO 100 - 1600 automaattinen. ISO 100 - 3200 manuaali valokuva. Sisäistä muistia 8GB. Video 4K 24/25/30p. 2.7K: 2688×1512 24/25/30/48/50/60p. Full HD 1920×1080 24/25/30/48/50/60/120p. Super Resolution, kuvat koostetaan useammasta otoksesta, kameran sisäinen, 48 megapikselin kuvat. Arvosana 4.5 * / 5 *. (muutama superlatiivi olisi saanut jäädä pois, olisi ollut paljon uskottavampi...). Eri comboja myynnissä. Peruspaketin Suomen hinta on alle ja päälle 1.200 euron (hinnassa on mukana verot).

ePhotozine.com, Even More Must-Read Flower Photography Tips.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

 • Is the Canon EOS RP right for you? Matkakameraksi? Perhekuvaukseen? Lifestyle + ihmiskuvaus? Maisemakuvaus? Urheilu- ja luonnon eläimet? Katukuvaus? Potrettikuvaus? Video? Yhteenveto. Miten Canon EOS RP sopisi näihin kuvausgenreihin. Kaikesta kritiikistä huolimatta Canon EOS RP:lla kuvaaminen on hauskaa. Edullinen, erinomaiset jpg-kuvat, kompakti. Adapterin avulla voi kuvata kaikenlaisilla vanhoilla laseilla.
 • Samyang announces new 85mm AF F-mount lens and its first two Z-mount lenses. The Samyang AF 85mm F1.4 F, Nikon F:lle, säänkestävä, automaattitarkennus. Vastaava lasi Sony E maksaa $699. Samyang MF 14mm F2.8 Z UMC, ennakkotilaishinta $499. The Samyang MF 85mm F1.4 Z UMC, ennakkotilaushinta $399.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mullistava muutos valokuvaukseen, vapaus jalustan paikasta (Sana on melkein vapaa). Drone-kuvaus.
 • Kerro kun ostit kuvaukseen liittyvää tavaraa, osa 2 (Sana on melkein vapaa).
 • Parasta dynamiikkaa tänään 2019 (Sana on melkein vapaa).
 • Ensimmäinen sana/käsite joka tulee mieleen, osa 2 (Sana on melkein vapaa).
 • Paras keskihintaluokan järkkäri? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Taulujen myynti (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Muistikortin kirjoitusnopeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Hintavinkit (Myydään). Kaikille tiedoksi jotka eivät ole harkinneet asiaa oikein kunnolla. EU:n ulkopuolelta tilaaminen on kallista puuhaa - lisätkää ALV 24% + tulli 4%. Kurssit ei ole tällä hetkellä suotuisia, joten unohtakaa se EU:n ulkopuolelta tilaaminen. Flebay on sit toinen asia, mut kuka on valmis ottamaan riskin? Sieltä kun ei tiedä ikinä mitä saa. Ja muistakaa: PayPal huijaus on nykyään arkipäivää - joten rahojen menettämisellä on suuri todennäköisyys.
  • ...Ääni PayPalille ja kortille. Kannattaa kuitenkin tutkia mitä myyjä ilmoittaa toimitusajaksi esim ebayssa. Kiinalaiset laittavat usein niin pitkän toimitusajan, että tavara ei ehdi saapua ennen reklamaatioajan päättymistä ja sitä tavaraa ei tietenkään tule, eli siinä kohtaa PayPal ei enää auta....
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Parin kuukauden Z6 käytön jälkeen lähti toinenkin D750 vaihtoon. Z6 sopii mulle täydellisesti, koska kuvaan paljon esim. makroa ja vähän sitä missä liikkuvan kohteen AF on tärkeä ominaisuus. Z:n kanssa kaikki muu kuin viimeksi mainittu on kyllä todella sujuvaa ja mukavaa. Eniten plussaa Z:lle tulee runkovakaajasta, ja automaattitarkennuksen toiminnasta ja tarkkuudesta yleensä. Säädöt on helppo tehdä ja nopea vaihtaa, kosketusnäytön kanssa voi tehdä monta juttua mikä ei ennen onnistunut. Ja kyllä esim. lintukuvauskin onnistuu, vaikka hukkaruutuja tulee väliin. Sähköinen etsin on myös yllättävän hyvä, ja tietyissä tilanteissa se, että näkee valotuksen säädön vaikutuksen suoraan etsimestä on hyvä juttu.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit). Uusi firmware on tullut ja kokeiltu. Silmään tarkennus ei taida oikein hyvin toimia juoksevaan koiraan. Entä sitten. Ei mikään mullistava firmware mutta parannusta kuitenkin. Kilpailijoilta vastaava uupuu.
 • Vanhemmat täyskennot (Canon) (Järjestelmädigit).
 • Valokuvat mallina maalauksille (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kyiset kuvat + lisää... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Jutta urpiainen, vihreitten invaasio ja lintuhattutäti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Selvitys kuvausolosuhteista, ihan tarkasti.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hippiäinen.
 • Teema: majakat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää majakoita. Uusi ketju.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita.

Suomi24.fi, keskustelu. Valokuvaus. Huhti- ja maaliskuu (ketjun uusimman viestin mukaan).

Tivi.fi, Etsitkö kunnon sähköpostiohjelmaa Windowsiin? Vilkaisepa Mailbirdin suuntaan. 13.4.2019. Softa-arvio. Sähköpostin käyttö ei ole web-selaimella yhtä tehokasta kuin oikealla sähköpostiohjelmalla, varsinkin jos käyttää useaa sähköpostitiliä. Mailbird on suosittu ja tyylikäs vaihtoehto sähköpostiohjelmaksi Windowsiin. Kotikoneeseen riittää ilmainen Mailbird Lite. Kaikki ominaisuudet sisältävä Pro-versio maksaa 15 euroa vuodessa tai 59 euroa kertamaksuna. Uudelle asiakkaalle vielä 70%:n alennus.

Facebook, Punainen Risti. Ethän kuvaa onnettomuuspaikalla. 10.4.2019.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3 Oy, Turku. Osa-aikainen valokuvaaja Turun alueen asuntokuvauksiin. Ulkoa ja sisältä, still-kuvaus, 3D-kuvaus, ilmakuvaus nelikopterilla. Alkuvaiheessa työmäärä on 10 - 15 tuntia viikossa. Kuvaukset painottuvat klo 8 ja 18 välille arkipäivinä. Ajokortti B ja oman auton käyttömahdollisuus pakollinen. Pitää asua Turussa.

 • Työpaikan osoite 20100 TURKU
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 28.04.2019 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Flower Photography With A Difference.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Ricoh GR III review. Julkistettu 25.9.2018. Kompaktikamera. Ricoh GR II oli pieni päivitys. Ricoh GR III, monet osat kokonaan uusiksi. Ensimmäistä kertaa kosketusnäyttö, 3 tuumaa, 1.04 miljoonaa pistettä, ei käänny. 3-akselinen kuvanvakaaja, 4 stoppia. Kiinteä 28mm. Lähin tarkennus 6cm. Sisäänrakennettu harmaasuodin, 2 stoppia. Sensori 16 megapikseliä (ed. malli) -> 24 megapikseliä (nyt). ISO 100 - 102.400. 1080/60p video, ei 4K. USB-C USB 3.0, myös lataus onnistuu tätä kautta. Bluetooth, Wi-Fi. Ei popup-salamaa, akkujen kesto vähentynyt, nyt 200 kuvaa yhdellä latauksella (aiemmin 320). Pieni kamera, jota voi pitää aina mukana. Kunnon kuvanlaatu. Käyttö vähän samanlaista kuin älypuhelimen kameraa käyttäisi (kuitenkin ergonomia aivan eri luokkaa). Kuvaaminen on taaas hauksaa. Suomen hinta on 900 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Dpreview.com, Ricoh GR III studio scene published.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Automaattinen taustanpoisto. 12.4.2019. Netissä tuli vastaan hauska itävaltalainen palvelu, joka poistaa kuvasta taustan. Syväys tapahtuu täysin automaattisesti. Joskus tulee huteja, mutta usein palvelu toimii ihan oikein. Palvelun nimi on helppo muistaa: ...

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Tanssijan kauppareissu, munankuoren poraus ja sotilaan käymäläkäynti. 12.4.2019. Kuvat + kuvatekstit, 15 kpl.

Ilta-Sanomat, Viikon uutiskuvat: Maailmalla äänestetään, käydään parturissa ja tervehditään vanhoja ystäviä. 13.4.2019. Kuvia on seitsemän. Klikkaamalla isommiksi.

HS, Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna: taidetta jätteistä, valokuvia ja jugendin helmiä. 12.4.2019. Uhanalainen Afrikka Brittivalokuvaaja Nick Brandt on kuvannut Afrikan luontoa lähes kaksi vuosikymmentä. Vaikuttavat panoraamateokset vievät keskelle ihmisen aiheuttamia ympäristötuhoja.

 • Nick Brandt: Inherit the Dust 1.9. saakka Kansallismuseossa (Mannerheimintie 34). Ti–su 11–18, ke 11–20, pitkäperjantaina 19.4. suljettu.

Helsingin kaupunginmuseo, Signen syntymäpäivät ja Aikakone 2.0:n avajaiset. 18.3.2019. Tervetuloa viettämään Signen syntymäpäiviä ja Aikakone 2.0:n avajaisia Helsingin kaupunginmuseolle. Su 14.4.2019: 12:00-16:00. Aleksanterinkatu 16.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Weekly Photography Challenge – Minimalism.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com, Tips On Photographing Stained Glass Windows.

IR, Firmware Friday: New features and fixes for Sony Alpha A7 III, A7R III and RX0; Nikon Coolpix B700 too.

The Online Photographer, Mike's Idea of Photography (Creativity and Accomplishment).

Fotosidan.se, Dubbla vinster för Pieter ten Hoopen i World Press Photo.

Fotosidan.se, Silversaga ställer ut på Fotografiska. Projekti ollut työn alla 10 vuotta. 12.4.2019 - 3.6.2019.

Fotosidan.se, Fotohistoriker utsedd till hedersdoktor. Tukholman yliopiston kunniatohtori.

Kamera & Bild, Game of Thrones: Följ med bakom kulisserna på succéserien. Haastattelu. Valokuvaaja Helen Sloan. Aina kolme neljä kameraa, Nikon Df, D3, D4 ja D5. Paljon tekstiä, på svenska.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Joskus kannattaa olla puusilmä! 11.4.2019. Myönnän olevani linturintamalla tilanteiden ohikävelijöiden kruunaamaton kuningas. Juuri siksi kirjahyllyssäni komeilee lukuisia pitkältä aikajaksolta ansaittuja vuoden puusilmäpalkintopystejä. Kyseisen arvovaltaisen palkinnon saamiseksi vaaditaan poikkeuksellista lintusokeutta ja kykyä haahuilla mestoilla huomaamatta kerta kaikkiaan mitään kaukaisempaa tai lymyävämpää kohdetta. Kun komppaa vuositasolla hitonmoisesti maastoa, kerkeää kulkea myös lukuisien kuvausmahkujen ohitse.

Piilokoju.fi, Kaukolaukaisu, lavastajan paras kaveri. 11.4.2019. Nimimerkki Okan innoittamana testailin hiukan kuvaamista Ol. Share-sovelluksen kaukolaukaisulla, kai noita vastaavia softia muillekin merkeille löytyy. Proseduuri meni yksinkertaisuudessaan näin: ...

Naniannette.fi, blogi.

 • Samalla kasvoi kuvaaja. 24.1.2019. Kroatian reissulla, kuusi vuotta sitten, harmittelin miehelleni sitä, etten enää keksinyt mitään kuvattavaa. Sekä minulla että kameralla oli tylsää köpötellessä pieniä kroatialaisia kujia. Nautin lokakuun auringon lämmittämästä tuulesta enemmän kuin kuvaamisesta. ”Ennen sä kuvasit yksityiskohtia ja kaikkea pientä”, mieheni totesi. Selasin muistikortille tallentuneet kuvat ja tottahan se oli: en ollut kuvannut mitään pientä. Mitä oli tapahtunut? Valokuvauksesta oli tullut työ.
 • Kysy Napulta: Mitä mieltä olet koirakuvauksen nykytrendeistä? 19.2.2019. Aika vaikean kysymyksen sain. Siis mahdottoman, sillä olenhan maailman epätrendikkäin ihminen. En seuraa trendejä enkä oikeastaan usko niihin. Inhoan luokittelua ja sitä, että trendit määrittäisivät töitäni. Mulla ei ole mitään (!!!!) käsitystä siitä, mikä vaate on milloinkin muodissa tai millä presetillä kuvia pitäisi editoida ollakseen aallon harjalla. Saati sitten pysyäkseen siellä. (Itse kulutan edelleen niitä VSCOfilmin presetejä.)

Yle, Katso Makujen Keski-Suomi -valokuvakilpailun finalistit – äänestä omaa suosikkiasi. 11.4.2019. Yleisöäänestyksen voittaja ja tuomariston parhaaksi valitsema valokuva paljastetaan Keski-Suomen päivänä. Alkukilpailu käytiin 18.3.–4.4. välisenä aikana Instagramissa ja Twitterissä, missä osallistujia pyydettiin julkaisemaan valokuvat #makujenkeskisuomi-aihetunnisteella. Yleisöäänestyksen voittaja ja tuomariston parhaaksi valitsema valokuva paljastetaan ruoka-aiheisessa tapahtumassa Keski-Suomen päivänä 18.4. Kymmenen finalistia.

Pietarsaaren Sanomat, Harvinainen näyttely esittelee tarkoin varjeltuja kuva-aarteita museolla: Arkiston kätköistä tuotiin esille oikein vanhat. 12.4.2019. Daguerrotypia, ambrotypia, ferrotypia, panotypia. Varhaiset valokuvaustekniikat ja niiden avulla ikuistetut kuvat on pääosassa Pietarsaaren kaupunginmuseon näyttelyssä, joka on esillä kesän yli aina elokuulle asti. Kun teemaksi valittiin "oikein vanhat kuvat" oli mukaan pääsevien valokuvien ja esineistön valinta helppo.

Suomen Sony, Sonylta Animal Eye-AF -ohjelmistopäivitys a7III- ja a7RIII-kameramalleihin. 11.4.2019. In English.

Mynewsdesk.com, Samyang julkaisee uusia täyden kennon objektiiveja Nikonille. 11.4.2019. Samyangin valikoima Nikonin peilittömille täyden kennon kameroille kasvaa kahdella Z-kiinnityksen objektiivilla. Samaan aikaan julkaistaan 85mm f/1.4 -automaattitarkenteinen potrettiobjektiivi Nikon F-kiinnitykselle. Toimitukset alkavat myöhemmin keväällä.

Polku.net, Huhtikuun jäsenilta keskiviikkona 17.4.2019 klo 18:00. Oulu.

Älypuhelimista.

 • Yle, Digitreenit: Näin teet lapsesi älypuhelimen käytöstä turvallisempaa. 7.8.2018.
 • Tekniikan Maailma, TM-ensituntuma: Samsung Galaxy A80 – Aineksia bloggaajan unelmapuhelimeksi. 11.4.2019. Samsung julkaisi Milanossa uuden, valmistajan puhelinmalliston keskisarjaa edustavan Galaxy A80 -huippumallin. Puhelimessa erikoista on sen kääntyvä kamera, joka kuvaa taakse ja eteen yhtä monipuolisesti ja laadukkaasti. Kolmoiskamerassa pääkamera on 48 megapikselin kennon ansiosta tarkka. Toinen kamera on tarkoitettu laajakulmakuviin ja on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Pääkamerassa hyödynnetään Dual Pixel -tekniikkaa, joka tarkoittaa käytännössä nopeaa tarkennusta ja parantaa tarkennuksen toimintaa hämärässä. Valovoimaksi pääkameralle ilmoitetaan f/2.0.
  • 6,7 tuuman amoled-näyttö, ei muistikorttipaikkaa. Hinta on 679 euroa, myynti alkaa keväällä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Removing a Fly from ‘Weather Sealed’ Canon 70-200mm f/2.8L IS II. Tarjoilija, objektiivissani on kärpäinen. Ehkä ei kannattaisi paljoa välittää niistä pölyhiukkasista. Ensimmäiset merkit kärpäsestä tulivat näkyviin vasta aukolla f/13.

Kamera & Bild, Pieter ten Hoopen dubbel vinnare i World press photo.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mullistava muutos valokuvaukseen, vapaus jalustan paikasta (Sana on melkein vapaa). ...Oikestaan lopetin valokuvaamisen 2015. Nyt sain oivalluksen Dna pinkeistä päivistä, kun siellä oli myynissä mavic pro 2 pienellä alennuksella ja kävin Yoytuubissa vilkaisemassa mistä on kyse. ... ...Mutta innostuin uudestaan dronekuvaamisesta idea tasolla. Tänään sain dronen ja akkujen latausten jälkeen ensi lennon. Kuvasin lähinnä taloani ja ympäristöä, mutta olen ähkyyn saakka täynnä ideoita mitä voisin tehdä dronella, kun olen vapaa maasta. Nyt olen uudestaan innostunut.
 • Ensimmäinen sana/käsite joka tulee mieleen, osa 2 (Sana on melkein vapaa).
 • Paras keskihintaluokan järkkäri? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Taulujen myynti (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • OBS Studio kysymys. (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Muistikortin kirjoitusnopeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Mitä pitäisi olla muistikortin kirjoitusnopeus(Mt/s) jotta onnistuu hidastetun videon tallennus olikohan 960/fps tms. Resoluutio.... ehkä hd resolla(onko edes parempia)?
 • Capture One Pro 12 (Kuvankäsittely).
 • LR6 Map lakkasi toimimasta (Kuvankäsittely).
 • Canon 450D muistikortti (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit). Sain tuollaisen wanhuksen käsiini ja aloin miettiä, että kuinka suuri/pieni kortti tuohon pitäisi hankkia. Ensinnäkin pitääkö se olla pelkkä SD-kortti (ei sdhc)? Ja osaako käyttää juurikaan suurempaa kuin 16 GB?
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • Värisuora (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänään innostuin pitkästä aikaa istumaan olohuoneen pikkuikkunan ääressä ainakin vartin. Otin tavoitteeksi värisuoran ampumisen. Neljä väriä sain aika pian kasaan, mutta ei tullu viidettä, ei valkoselkätikkaa, valkoposkihanhea eikä edes keltasirkkua. Kyllästyin ja lopetin.
 • Abstrakteja kuvamuunnelmia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kissat ja koirat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kyiset kuvat + lisää... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän lähempää... 3 kuvaa.
 • Teema: majakat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi ketju. Aloitetaan Utö:n majakalla.

Sulantoblog, Sigma 16mm f/1.4 -fast wide for m4/3.9.4.2019. YouTube-video, kesto 11:22. In this video I'm going to mount the Sigma 16mm f/1.4 DC DN | C on my Lumix G9 and take it for a spin. I'll be photographing in the beautiful island of Suomenlinna just outside of Helsinki. More info on the location here: https://www.suomenlinna.fi/en/.

 • Sulanto Suomenlinnassa. Vielä ei näy vihreää. Ainakaan turistit eivät pääse häiritsemään kuvien ottamista. Mattamusta objektiivi, 16mm, polttovälivastaavuus 32mm. Sopii hyvin yleiskuvaukseen. Aika iso Micro 4/3 -systeemin objektiiviksi. Ja pienempi olisikin, jos olisi suunniteltu pelkästään tähän systeemiin.
 • Miksi laajakulmaa suositellaan maisemakuvaukseen? Kokemattomalla kuvaajalla etualan täyttäminen on ongelma. Sulanto itse kokee maisemakuvauksen helpommaksi telellä. Mutta kun kerran on laajakulmaobjektiivi rungossa kiinni, niin... Katsotaan millaisia kuvia syntyi. ...Kahvila ei ole ollenkaan vielä auki.
 • Välillä tuli heijastumia, kun oikein yritti kuvata vastavaloon. Ei kuitenkaan mitään erityistä. Isommalle sensorille suunniteltu objektiivi tuntuu paremmalta Micro 4/3 -systeemin rungossa.
 • Säänkestävä. Suodinkierre 67mm. Paino 415g. Vastavalosuoja mukana. Automaattitarkennus on nopea ja tarkka, tuntuu ihan yhtä hyvältä kuin parhaat Micro 4/3 -systeemin objektiivit. Lähin tarkennus 25cm.
 • Sukellusvenekin löytyy Suomenlinnasta.
 • Sigman hinta on 400 euroa. Oikeastaan ainoa huono puoli on aika iso koko.
 • (Suomenlinnan lautalta olisi voinut olla vähän enemmän videota...).
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus 12-40mm F2.8 Pro - The MUST have zoom! 9.4.2019. YouTube-video, kesto 9:25. Olympus 12-40mm F2.8 Pro - Best Zoom Lens for m4/3. Polttovälivastaavuus siis 24-80mm.

 • Forsgårdin eniten käyttämä objektiivi. Yhden Lightroom-katalogin 122.000 kuvasta 32.000 oli otettu Olympus 12-40mm F2.8 Pro -objektiivilla. 28%. Toisena sitten M.Zuiko 40-150mm f/2.8 Pro, 22.000 kuvaa. Tapahtumakuvauksissa yleensä mukana kaksi runkoa, toisessa toinen objektiivi ja toisessa toinen (mites muutenkaan...).
 • 12-40mm peräisin jo vuodelta 2014. Silloin tuli rungon mukana. (kylläpäs oli Forsgårdilla tällä kertaa hyviä kuvia... vanhoista valittuja).
 • Paino 382g. Pituus 8.4cm. Läpiitta 7cm. Suodinkierre 62mm. Kuvakulma 84 - 30 astetta.
 • Sääsuojattu. Olympuksella aina Pro-sarjan objektiiveissa oikein kunnon suojaus. Ei tarvitse pelätä sadetta. Tai pakkasta. Objektiivissa toimintonäppäin, jonka voi itse kustomoida (vähän Olympus-rungosta riippuen). Lähin tarkennus 20cm.
 • Sopii hyvin matkaobjektiiviksi. Terävä täydelläkin aukolla.
 • Hinta on 1000 euroa. Järkevä valinta, monipuolinen. Mutta ei mitään yllätyksiä, käytännöllinen.
 • Instagram, jpeterf

Tuomas Heinonen, Maaliskuu 2019 – Luonto herää talviunilta. 10.4.2019. Mitä kaikkea tapahtui maaliskuussa.

Valovuoto.fi, Sony FE 55mm f/1.8 ZA kokemuksia. 10.4.2019. Mielestäni monipuolinen kamerajärjestelmä vaatii hyvän normaaliobjektiivin, joka on mahdollista hankkia alle nelinumeroisella rahasummalla. Sonyn valmistamana on saatavilla neljä normaaliaobjektiivia FE-kiinnitykseen, mistä kolme on edellä mainittua alle neljän numeron kategoriaa, testipenkin objektiivin ollessa näistä kolmesta se kallein vaihtoehto. Esittelyssä on Carl Zeissin kanssa yhteistyössä taottu Sony FE 55mm f/1.8 ZA. Käyn läpi kokemuksia kuvattuani objektiivilla noin vuoden verran ja huomattuani siitä tulleen kamerakalustoni vakiovaruste. Suomen hinta on noin 1000 euroa.

Iltalehti, WhatsApp tekemässä uuden aluevaltauksen – käytettävissä myös iPadilla. 11.4.2019. Tähän saakka palvelusta on ollut puhelin- ja tietokoneversio. Toivotaan tulevan lähiaikoina.

Älypuhelimista.

Mobiili.fi, Samsung julkisti kääntyvällä kolmoiskameralla varustetun Galaxy A80 -älypuhelimen – uusi Galaxy A -älypuhelinviisikko tulossa myyntiin Suomessa. 10.4.2019. Galaxy A80:n suositushinta on 679 euroa ja sen myynti alkaa kesällä. Galaxy A70 429 euroa, toukokuu.

Mobiili.fi, Kiinalainen Oppo julkisti uudet Reno-puhelimensa – erikoisesti esiin nouseva etukamera ja huippumallissa 10x hybridizoom periskooppikameralla. 10.4.2019.

Eiliseen uutiseen uutta, Canon.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An Intimate Look at Drug Addiction in Middle America.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 45 Unique and Beautiful Eiffel Tower Pictures.

The Online Photographer, The Best One-Volume History of Photography.

Fotosidan.se, Röd panorama-kamera från Lomograpy.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Iltalehti, Suomalaiset menestyivät valokuvauksen MM-kisoissa – liminkalainen Onni ylsi voittoon tällä kuvalla. 10.4.2019. Eiliseltä kertaus.

Yle Areena, Jakso 11: Suuret esiintyjät - Paolo Pellegrin & Kathy Ryan. 3.4.2019. Elokuvia ikuistamassa. Kesto 5 min. Suuret esiintyjät - Paolo Pellegrin & Kathy Ryan. Valokuvaajat kertaavat intiimejä muistojaan tunnettujen elokuvien kulisseissa ottamistaan otoksistaan.

Yle, Sääksikamera viritettiin edellisvuosia aiemmin Haukivedelle – Livenä voi katsoa kaiken lintujen saapumisesta alkaen. 8.4.2019. Aikaisempina vuosina WWF:n kamera on viety paikalle vasta, kun poikaset ovat jo syntyneet pesään.

Mynewsdesk.com, Canon esittelee uudelleentäytettävät PIXMA-mustesuihkutulostimet taloudellisempaan tulostukseen. Lehdistötiedote. 8.4.2019. Myynti alkaa kesäkuussa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Canonilta uutta.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Just MTF Charts: Sony FE Mount Prime Lenses. Ja kustakin objektiivista aina 10 kappaletta testiin. Yksittäiset laatuvaihtelut eivät vaikuta. Oikeasti mitatut MTF-graafit, ei tietokoneella laskettuja (kuten objektiivivalmistajien MTF-graafit). Aikaisemmat kolme MTF-testiä merkin mukaan, nyt sitten kiinnikkeen eli bajonetin mukaan, Sony FE, eri valmistajia. Ei kommentteja tuloksista.

Fotosidan.se, Kom igång med gatufoto. Fotosidan Poddradio 81. Kesto 16:15.

Fotosidan.se, Kaiser underlättar digitalisering av bilder. LED-valopöytä. Erikokoisille negatiiveille pidikkeet. Kaiser FilmCopy Vario, eri versioita, ilman valopöytää ja valopöydän kera. 2750 kruunua ja 3738 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Kevät puhkesi väriloistoon Euroopassa ja viikon muita uutiskuvia. 8.4.2019. Huhtikuun alussa Euroopassa saatiin katsella sekä kukkaloistoa että raekuuroja. 9 kuvaa kuvateksteineen. Klikkaamalla isommaksi.

Sttinfo.fi, Salon taidemuseossa kesällä Stefan Bremerin retrospektiivinen valokuvanäyttely. 8.4.2019. Helsinkiläisen valokuvaajan ja valokuvataiteilijan Stefan Bremerin (s. 1953) laaja takautuva näyttely Keskeltä ja täysillä Salon taidemuseossa 11.5.-8.9.2019.

Facebook, Finnfoto. Suomi Euroopan kärkimaa valokuvauksessa. 8.4.2019. - Fotofinlandiassa palkittuja valokuvia ja valokuvaajia huippusijoituksiin World Photographic Cupissa.

IS, Suosikkinäyttelijä Riku Nieminen rikkoi sosiaalisessa mediassa vaalilakia. 8.4.2019. (Ihan harkitusti, tiesi tarkkaan, että lain mukaan näin ei saa tehdä. Mutta kun ei tule seuraamuksia niin... Ja varmasti tehokasta ehdokkaalle, jonka äänestyslippuun raapustettu numero näkyy somessa ja kaikissa "uutisissa". Teho heikkenee varmasti, kun/jos muut seuraavat esimerkkiä... Sen takia oli hyvä olla ensimmäinen...).

 • IS, Riku Nieminen rikkoi vaalilakia julkaisemalla kuvan äänestyslipusta – kommentoi tekoaan IS:lle tekstiviestillä. 8.4.2019.
 • Iltalehti, Riku Nieminen rikkoi äänestyssääntöjä: kuvasi kopissa, vaikka se on kielletty. 8.4.2019.
 • Iltamakasiini.fi, Ennakkoäänestäjien keskuudessa uusi ilmiö Suomessa – Vaalijohtaja: "Ehdottomasti kiellettyä ja erittäin arveluttavaa". 6.4.2019. Annetun äänen valokuvaaminen on kiellettyä, mutta vaalirikos siitä tulee vasta, jos kuvaa käyttää todisteena vaalikaupassa.
  • Siihen vaalijohtaja Jääskeläinen ei varmuudella osaa ottaa vielä kantaa, mitä täytetyn äänestyslipukkeen julkisesta jakamisesta seuraa. –Ehkä siitä ei seuraa mitään rangaistusta, niin saattaa olla, mutta edelleen se on kielletty tapa yrittää vaikuttaa muiden äänestämiseen.
  • Äänensä kuvaaminen ei vaalijohtajan mukaan ole suoranainen vaalirikos. Kuvaaminen kuitenkin voi olla rikos, jos kuvaa käyttää todisteena vaalikaupassa.
   • – Se on yksiselitteisesti rikos, jos esimerkiksi myy äänensä ja käyttää kuvaa todisteena, Jääskeläinen miettii kuvatun äänen väärinkäytön mahdollisuuksia.

Tivi.fi, Näin tarkistat, kuvataanko makuuhuonettasi salaa. 8.4.2019. Kuulostaa erikoiselta, mutta vaikkapa Air-bnb -asunnoissa voi tulla mitä tahansa vastaan. Ihan pätevät ohjeet.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An Exhibition of Portrait Photos with a Surreal Twist.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

 • Does Anyone Really Want a New Camera? 28.3.2019. Teknologialla on tapana kehittyä niin, että peruskäyttäjän tarpeet ylitetään roimasti.
 • The Raw Fallacy. 1.4.2019. Aina kun joku kasuaalikuvaaja menee vähän pitemmällä lomalle ja ottaa tuhansia kuvia. Kotiin tullessa pitäisi sitten lähteä käsittelemään näitä tuhansia raw-kuvia. Kuulemma vie aikaa aivan tuhottomasti. Mutta onko näin?
 • Minimum Viable Product. 4.4.2019. Uusimpana Canon RP. Tai Fujifilm X-A5 ja Fujifilm X-T100.
 • The Coming 64-bit Wall. 6.4.2019. Kesäkuussa 2019 Apple esittelee seuraavan macOS:n kehittäjille. 32-bittinen softa ei enää toimi. Mitä tehdä.
 • Camera Classics. 30.3.2019. Nikon.

IR.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Has Photography Gotten Too Easy?

Diyphotography.net, After its digiFilm fail, Yashica launches a 35mm film. Photographers are furious. Pelkkä nimi jäljellä vanhasta maineekkaasta yrityksestä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen kansallismuseo, Inherit the Dust ‒ Nick Brandtin valokuvia Kansallismuseossa 5.4.2019 alkaen. Kansallismuseossa on kesän ajan nähtävänä ja koettavana valokuvaaja Nick Brandtin (synt. 1964) kookkaita panoraamavalokuvia Itä-Afrikan muuttuvasta ympäristöstä ja uhanalaisista eläimistä. Iso-Britanniassa syntynyt Brandt näkee eläimet yksilöinä ja kuvaa niitä samalla muotokuvatekniikalla kuin ihmisiä. Näin hän on onnistunut taltioimaan eläinten ainutlaatuisuuden aivan erityisellä tavalla. 27 suurikokoista mustavalkopanoraamakuvaa.

Piilokoju.fi, Olympus OMD E-M1X, välimallin laulu? 7.4.2019. Mikään ei ole helpompaa kuin perusteiden keksiminen jollekin hankinnalle. Varsin vaivattomasti sain itseni vakuuttuneeksi siitä, että tarvitsen toisen Olympuksen rungon, koska “Objektiivin vaihdossa menee aina niin kauan että tilanne on jo ohi, tuosta saisi hyvän maiseman, mutta en nyt viitsi vaihtaa 12-milliseen” ja “Lasitkin on valmiiksi sopivat, ei tarvitse uusia hankkia” ja niin edelleen.

Olli Korhonen, Maaliskuinen ampiainen toi mieleeni ampiaisen, joka auttoi minua voittamaan ampiaispelkoni. 7.4.2019. YouTube-video, kesto 0:22. Mukana ääni. Maaliskuussa polttopuiden mukana sisälle kotiini kulkeutunut ja takkahuoneeni lämmön horroksestaan herättämä ampiainen palautti mieleeni elävästi mieleeni lapsuudentapahtuman, joka sai minut vuosikausia pelkäämään surisevia ampiaisia ja kuinka lopulta voitin pelkoni:

Suomen Canon, Saammeko esitellä - Valokuvaaja Petri Mast. Hääkuvaaja.

Helsingin Uutiset, Suomalaiskuvaaja asui Kambodzassa vuoden ja kertoo nyt kokemuksensa kuvilla – "Moni perhe hankki elannon keräämällä muovia joesta". 7.4.2019. Kirves perheineen asui vaimon työn vuoksi Kambodzan pääkaupungissa Phnom Penhissä vuoden 2017. Viime joulukuussa Kimmo Kirves kävi tutuilla laitakulmilla tapaamassa kuvaamiaan ihmisiä.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Karu totuus paljastui: virustorjuntaohjelmat vuotavat kuin seula. 7.4.2019. Android-puhelinten Google Play -kaupasta voi helposti asentaa sovelluksia lähes mihin tahansa tarpeeseen. Virusten ja muiden haitakkeiden torjumiseen on myös tarjolla kasapäin sovelluksia. Valtaosa niistä on kuitenkin paljastunut lähes kelvottomiksi.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • How to Turn Your Living Room into a Photo Studio.
 • Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM Sport Review. Julkistettu 25.9.2018. Canon EF, Nikon F, Sigma SA. Ei Sigman Art-sarjaa. Täyskennoiselle. Lähin tarkennus 1.2m. Paino 1.805kg. Pituus 20.3cm. Läpimitta 9.4cm. Kuvanvakaaja teho 4 stoppia. Säänkestävä, ei kannata viedä kuitenkaan rankkasateeseen. Suodinkierre 82mm. Vastavalosuoja mukana. Jalustapanta mukana, kiinteä. Paino ei pienin, mutta ihan kohtuullisen sopiva. Automaattitarkennus toimi yhtä hyvin kuin natiiviobjektiiveillakin. Terävä, 100mm jälkeen ei enään niin terävä. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen hinta on vähän alle 1400 euroa (hinnassa on mukana verot). Useasta paikasta loppu.

Dpreview.com.

Petapixel.com, Ep. 318: AI Is Coming To Getcha! Or Help. – and more. Podcast kesto 46:01. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • Firmware brings significant updates. (#)
 • Profoto makes a puck. (#)
 • Quad Pixel AF lets you shoot both ways. (#)
 • FUJIFILM revamps its app for good reason. (#)
 • Where not to shoot and what not to to there. (#)
 • A photography game that pays to play. (#)
 • Sony’s smallest cam gets better. (#)

ePhotozine.com, Tips On Photographing Piers.

Earthboundlight.com, Step One: Profile Your Monitor. 7.4.2019.

Pdnonline.com, How I’m Making It: Rob Tringali, Sports Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Lumix GH5s -good for Photography? 5.4.2019. YouTube-video, kesto 8:50. Panasonic Lumix GH5s is an awesome video camera, but how does it do in photography? In this video I'm going to use the GH5s for photography and we'll see how it performs.

 • S-kirjain ei tarkoita monikkomuotoa. Kyse on videokuvaukseen suunnatusta (erikois)mallista. Rungossa kiinni Leica 15mm f/1.7 (polttovälivastaavuus 30mm). Sulanto ottaa selvää, millaisia valokuvia S-mallilla saa.
 • Micro 4/3 -systeemiä, kilpailee videossa täyskennoisten kanssa. 10 megapikseliä. Mutta tarvitaanko enempää, jos kuvat julkaistaan suurimmaksi osaksi nettiin (nyt kyse on still-kuvista). 14-bittinen raw-tallennus. Teoriassa parempi tonaliteetti ja dynamiikka.
 • Elektronisesta etsintä on helppo käyttää silmälasienkin kera. Runkovakaaja on jätetty pois (ammattivideokuvaajat käyttävät erilaisia gimbaali- yms. systeemeitä). Automaattitarkennus nopea.
 • Sulanto otti saman kuvan (jossa valoa ja varjoa) Panasonic G9 ja Panasonic GH5s, ISO:t 200 ja 6400. ISO 200 Panasonic G9 oli vähän parempi. Mutta ISO 6400 GH5s oli selvä voittaja. Oikeasti näin korkea ISO on harvoin tarpeen. Kävi ilmi, että 14-bittinen raw on parempi kuin 12-bittinen raw, ei liene mikään yllätys. 14-bittisyys ei hidasta kameraa eivätkä tiedostokoot kasva.
 • Panasonic Lumix GH5s:ia ei kannata ostaa vain valokuvia varten. Pro-videokuvaajille. Suomen hinta on 2.500 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Live Q&A - Ask Peter. 5.4.2019. YouTube-video, kesto 1:34:37. Striimattua videota. Ihan alussa säädetään vähän valoja. Striimin viestit näkyvät sitä mukaa kuin video etenee.

HS, Kuvia Suomesta, osa 44: Akseli Valmunen kuvasi eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjointia. 7.4.2019.

Me Naiset, Jorma Luhta syntyi lähes sokeana – nyt hän on palkittu luontokuvaaja. Jorma Luhta, 68, on nykyään luontokuvaajien kärkikaartia. Lapsena hän tuskin osasi haaveilla siitä, sillä hän syntyi harmaakaihi molemmissa silmissään.

HS, kuukausiliite, Joonas Vohlakarin toinen perhe. 6.4.2019. Valokuvaaja kuvasi isäänsä ja kolmea velipuoltaan Harjavallassa.

Kaleva.fi, Vuoden kuvaaja Jarmo Tyyskä: Silloin on onnistunut, kun katsojalle jää pieni oivallus. 6.4.2019. Vuoden kuvaajaksi on valittu tänä vuonna oulaistelainen Jarmo Tyyskä. Valinta julkistettiin Suomen Kameraseurojen Liiton tilaisuudessa Kuusankoskella tänään lauantaina.

Älypuhelimista.

 • Ilta-Sanomat, Samsung teki sen taas – testissä huippupuhelin Galaxy S10+. 7.4.2019. Samsung toi markkinoille S10:n kolmena versiona: 3 takakameralla ja 6,4 tuuman näytöllä varustettuna S10+:na, 6,1 tuuman S10:nä sekä 2 kameran ja 5,8 tuuman S10e:nä. Laitteilla on hintaa 1050, 950 ja 800 euroa.
  • Puhelimen suurin juttu on kamera. Nyt kun megapikselisota on ohi, valmistajat voivat keskittyä todelliseen kuvanlaatuun. Siksi S10+:n ja S10:n kameran tarkkuus on ”vain” korkeintaan 16 megapikseliä.
  • Juju on kuitenkin siinä, että kameroita on kolme, ja useimmissa tapauksissa niitä käytetään samaan aikaan. 12 megapikselin ”peruskameran” lisäksi on tarjolla 16-megapikselinen laajakuvakamera sekä 12-megapikselinen telekamera.
  • Johtopäätös puhelimesta on silti varsin yksiselitteinen: Samsung teki sen taas, markkinoiden parhaan Android-puhelimen.
 • Tivi.fi, Sähköposti mobiililaitteessa turhan kömpelöä? Tätä sovellusta kannattaa kokeilla. 6.4.2019. Softa-arvio. Spark tehostaa sähköpostin lukemista ja lähettämistä huomattavasti. Pitkään iOS:lle kehitetty sovellus on saatavana nyt myös Androidille. Spark sisältää sähköpostin lisäksi kalenterin. Android- ja iOS-laitteiden lisäksi sen saa myös Macille. Kaikki versiot ovat ilmaisia, eikä mukana ole mainoksiakaan.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, How To Shoot A Spring Drag Landscape. Näyttävän näköistä jälkeä sattumanvaraisesti. Ja helposti.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, The SYRP Genie II is the perfect motorized slider (just give us the full app already). Modulaarinen systeemi. Ja hintakin vain $2.827.

Kamera & Bild, TEST: Nikon Z6 – En snabbare lillebror. 23.8.2018 julkistettu peilitön järjestelmäkamera. 24.5 miljoonan pikselin sensori, suodin sensorin edessä. Vähemmän pikseleitä kuin isoveljellä Nikon Z7, mutta nopeampi ja parempi hämäräkuvaus. Myös automaattitarkennus on jonkin verran nopeampi. ISO 100 - 51200 (laajennettu 50-204800). 273 automaattitarkennuspistettä, sarjakuvaus 12 kuvaa sekunnissa. 3.69 miljoonaa pistettä elektroninen OLED-etsin. 2.1 miljoonaan pisteen kääntyvä kosketusnäyttö. Paino 675g. Uusi Z-bajonetti (mount, kiinnike) on läpimitaltaan isompi kuin Nikonin perinteisissä järjestelmädigissä. Mahdollistaa esim. tulevan f/0.95 objektiivin. Runkovakaaja 5-akselinen. Akut kestävät 310 kuvaa (CIPA, oikeasti paljon pitempään). Pieni OLED-näyttö päällä. Yksi XQD-korttipaikka, kortit kalliita. UHD 4K, 30p. SnapBridge Wi-Fi, Bluetooth. Kuvat älypuhelimeen ja ensimmäistä kertaa suoraan tietokoneelle. Video erinomainen, runkovakaaja toimii hyvin. Nikon Z6 on suunnattu kroppikennoisista täyskennoisiin siirtyvälle tai edellisen sukupolven täyskennoisista päivittäville. Arvosana 85. Suomen suositushinta on halvimmillaan alle 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Parasta dynamiikkaa tänään 2019 (Sana on melkein vapaa).
 • Kuvaani käytettiin ilman lupaa valeuutisessa (Sana on melkein vapaa).
 • Paras keskihintaluokan järkkäri? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Hintavinkit (Myydään). Elisa myy uuden Huawei P30 Pron alta pois vanhan mallin demokännyköitä eli "vanhat" P20 Pro demolaitteet ovat ainakin joissakin myymälöissä poistossa hintaan 300 euroa. Dxomarkin mukaan sekä uusi että vanha ovat huippulaitteita ja tuo 300 euroa oli sen verran realistinen hinta että kävin yhden ostamassa itselleni. Demolaitteita ei tietenkään ole kuin ehkä yksi tai kaksi per myymälä eli omaansa voi joutua hieman etsimään. Upouutena P20 Pro maksaa edelleen 500 - 600 euroa.
 • Makrokuvausjuttuja (Digikuvaus).
 • Galaxy S9+ vai Huawei P20 Pro? (Digikuvaus). On P20Pro luurilla vaan lapsellisen helppoa ottaa star trailsseja! Ei muuta kuin luuri vakaasti paikoilleen ja tähtiväylä-moodi päälle. Siinä antaa luurin sitten valottaa niin pitkään kun haluaa miten pitkiä tähtivanoja tulee. Muusta ei tarvitse huolehtia. Lopputuloksena hyvälaatuinen 10mp jpg kuva. Tässä esimerkiksi yksi 22min valotus eilen illalta. Linkistä täysreso kuva.
 • G95 (G90, ...) (Muut merkit). Hyvä, että Panasonic jatkaa myös tämän linjan päivittämistä. Tosin päivitys G85:stä jää aika pieneksi.
 • Panasonic S (Järjestelmädigit). Tätä tuli hiplattua R-kaupassa tänään. Tarkennus on kyl nopea. Tiedä sit miten se toimii nopeuden lisäksi. EVF oli niin pirun ihana. Aivan fantastinen. Ällikällä sen sijaan mut löi nokilla ollut 24-105.
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmäkamerat).
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Strobotti.com (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Dubai.
 • Myllynkoski (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja uusi, neljästä vaakuvasta manuaalisesti väsätty versio. Hieman lähempänä totuutta.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kevättä... komea musta lötky..

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Vinssin varassa, sähkön avustamana ja pettymyksen huokaus. 5.4.2019. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa. 17 kuvaa.

Iltamakasiini.fi, Ennakkoäänestäjien keskuudessa uusi ilmiö Suomessa – Vaalijohtaja: "Ehdottomasti kiellettyä ja erittäin arveluttavaa". Annetun äänen valokuvaaminen on kiellettyä, mutta vaalirikos siitä tulee vasta, jos kuvaa käyttää todisteena vaalikaupassa.

 • Siihen vaalijohtaja Jääskeläinen ei varmuudella osaa ottaa vielä kantaa, mitä täytetyn äänestyslipukkeen julkisesta jakamisesta seuraa. –Ehkä siitä ei seuraa mitään rangaistusta, niin saattaa olla, mutta edelleen se on kielletty tapa yrittää vaikuttaa muiden äänestämiseen.

Tivi.fi, Suositussa maksupalvelussa piilevä riski - Toinen tilaa tavarat, sinä maksat. Klarna. Tunnistautumiseen riittää henkilötunnus, sähköposti ja puhelinnumero. Sähköpostiosoite voi olla mikä tahansa, tavaran voi tilata vaikka itsepalvelulokeroon. Puhelinnumeroksi kelpaa prepaid-liittymä. Ei tarvita mitään muuta kuin toisen ihmisen henkilötunnus. EU:n lainsäädäntö ei tätä estä. Hm.

 • (Matti Näsällä on asiaa: käsittämätöntä, että Klarnan kaltaiset firmat vain jatkavat toimintaansa. Hetun selville saaminen ei ole mikään ylivoimainen asia. Sen jälkeen kuka tahansa voi tilata toisen nimissä mitä tahansa. Ja toinen asia mikä närästää, kaikki poliitikot ovat yksimielisiä siitä, että pikavippifirmoja ei tarvita. Vuodesta toiseen nämä kuitenkin jatkavat toimintaansa. Miksei Klarnan tapaisia yrityksiä ja pikavippifirmoja laiteta kertaheitolla ja vauhdikkaasti kuriin. Minä vaan kysyn. /matti näsä.)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Panasonicilta uutta.

IR.

ePhotozine.com.

 • 4 Ways To Shoot More 'Arty' Themed Flower Images.
 • Panasonic Lumix S1R Review. Julkistettu 1.2.2019. Pro-kuvaajille suunnattu 47.3 megapikselin täyskennoinen peilitön. Still-kuvaajille. Panasonicin, Leican ja Sigman yhteinen L-bajonetti. High Resolution multi-shot, 187 megapikselin kuvatiedosto, jalusta tarpeen. Sarjakuvaus 9 fps kertatarkennus, jatkuva tarkennus 6 fps. 6K 18 megapikselin still-kuvat 30 fps. 4K 8 megapikselin still-kuvat 60 fps. 4K/60p, pikseleitä yhdistelemällä (binning). Elektroninen OLED-etsin 5.76 miljoonaa pistettä, 60 fps tai 120 fps. Kolmen tuuman 2.1 miljoonan pisteen kosketusnäyttö, kolmiakselinen. Kunnollinen sääsuojaus. Kameran päällä pieni status-lcd -näyttö. Kontrastiin perustuva Panasonicin DFD (Depth From Defocus), AI tehostaa liikkuvien kohteiden havaitsemista. Suljin speksattu 400.000 laukaisua. Viisiakselinen runkovakajaa, teho 5.5 stoppia. Paino 989g. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen hinta runko 3.900 euroa. Myynnissä (jollei varasto ole loppu...).

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, Just MTF Charts: Sigma Prime Lenses. Oikeita mitattuja arvoja, ei tietokoneen laskemia. Ja jokaisesta mallista 10 kappaleen erä. Ei paljon luotettavampi voi olla.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Panasonic Lumix G90 – bättre video och högre upplösning. G80-mallin korvaaja.

Kamera & Bild, Årets bild 77 år – utställning på Galleri Kontrast. Näyttely esillä 28.4.2019 asti.

Fotosidan.se, Mikael Jansson vinner Svenska Fotobokspriset 2019.

Kamera & Bild, Ny forskning: selfies stärker gemenskap. Instagramista löytyy 349 miljoonaa kuvaa, joissa on tagina #selfie. Vuonna 2017 Samsung arvioi, että jokainen henkilö ottaa elämänsä aikana keskimäärin 25.000 selfie-kuvaa. Göterborgin yliopiston tutkimus. Kaksi tutkijaa. Hyvääkin löytyy. Vaikka ollaankin erillään toisistaan, niin selfiet luovat yhteenkuluvaisuuden tunnetta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Piilokoju.fi, Sony RX10 mk IV – uusintaottelu. Hankin viime kesänä tämän kameran yleiseen näppäily- ja dokumenttikäyttöön. Silloiset odotukset olivat suhteettoman korkealla johtuen kameran saamasta suhteettomasta ylistyksestä ja hehkutuksesta. En vehkeen kanssa päässyt sinuiksi sitten millään ja nostinkin RX:n vähin äänin hyllylle parempia aikoja odottamaan. Kokeillaanpa nyt uudestaan.

Rajala Blogi, Kaukoputken valinta. 4.4.2019. Kaksi pääryhmää: maa - ja tähtikaukoputket. Kaukoputket myydään yleensä pakettina. Objektiivin tehtävä. Jalustan tehtävä.

HS, Internetin voima teki Osma Harvilahdesta maailmankuulun muotikuvaajan – uudet Louis Vuitton -kuvat saavat nyt ensiesityksensä Designmuseossa. 4.4.2019. Maailmalla tunnetun muotikuvaajan Osma Harvilahden New Colour -näyttely aukeaa Designmuseossa perjantaina.

Yle, Näin Suomen kevät etenee – katso Yle Luonnon kevätseurannan upeat kuvat paikkakunnittain! 4.4.2019.

Jyvaskyla.fi, Caj Bremerin valokuvia Jyväskylän taidemuseossa ja Galleria Ratamossa. 4.4.2019. Jyväskylän taidemuseo ja Luovan valokuvauksen keskus juhlivat helmikuussa 90 vuotta täyttäneen mestarikuvaajan pitkää uraa kahdella näyttelyllä. Toinen näyttely vie mustavalkoiselle matkalle menneiden vuosikymmenten maailmaan ja toinen Bremerin uutta tuotantoa edustaviin mystisiin maisemiin.

Yle, Jäät ottivat varaslähdön Päijänteellä – katso huikea kuva rantaan muodostuneesta muurista. 4.4.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • Real Estate Photography: Artificial Light versus Natural Light.
 • Lessons from the Masters: Imogen Cunningham. Syntyi 1883. Nainvalokuvaaja, työskenteli aluksi Edward Curtisin studiossa. Kuoli 1976.
 • Thoughts and Field Test: DJI Osmo Pocket. Joulukuussa 2018 julkistus. Mavic-dronien sensori pikkukameraan, 4K video, 12 megapikselin still-kuvat, 3-akselinen gimbaali, markkinoidaan lähinnä videokuvaukseen. Mutta miten sopii still-kuviin. Paino 113.4g, 12.19cm, näyttää lelulta. 4K 60fps, kaksoismikrofonit, joissa kohinanpoisto. ActiveTrack kohteen seurantaan, FaceTrack kasvojen tunnistukseen, Slow Motion, Timelapse, Motionlapse. Kiinteä 26mm, f/2.0. Automaattipanoraama, 4 kuvaa. Kuvat yhdistetään vain, jos käytetään älypuhelinta. DJI Osmo Pocketissa on pikkuruinen lcd-näyttö, mutta siihen voi liittää älypuhelimen (josta sitten näkee aika lailla paremmin). Ei säänkestävä, ei suunnattu ammattilaisille. Suomen hinta on 360 euroa (hinnassa on mukana verot).

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR.

The Online Photographer, We've Come a Long Way, Dudes and Dudettes. Vähän Applen historiaa. Ja Samsungin uusi ssd-levy, 2TB.

Kamera & Bild, Arbetsförmedlingen: tuffa förhållanden för fotografer framöver. Yhden vuoden ja viiden vuoden perspektiivillä aina vain kovempaa kilpailua luvassa valokuvaajan ammatissa toimiville. Ja aina vain vähemmän avoimia työpaikkoja. 15.4.2019 on viimeinen ilmoittautumispäivä Ruotsissa yliopiston ja ammattikorkeakoulun valokuvaajan koulutuksiin. Ruotsissa toimii palkkatyössä valokuvaajana 2600 valokuvaajaa (yllättävän iso luku), 36% naisia ja 64% miehiä. Lisäksi monet ovat yksityisyrittäjiä.

 • Fotograf-haku työnvälityksestä, 69 osumaa. Keskipalkka valokuvaajalla on 32.900 kruunua.
 • Fotosidan.se, Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer. Koulu-, museo- ja sairaalakuvaajat ovat harvoin yrittäjiä, lähinnä kuukausipalkalla.

Fotosidan.se, Fotoboken i fokus under Fotoboksdagen. Vuoden valokuvakirja 2019.

Kamera & Bild, Bär med höfterna med nya Cinema backpack. 27.5 litraa. 240 dollaria.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, My gear for streetphotography. 2.4.2019. YouTube-video, kesto 6:16. In this video I'm going to tell what's in my camera bag when I'm out for streetphotography. My name is Matti Sulanto, I'm a Lumix photographer based in Helsinki Finland. I'll publish a new video every Tuesday and Friday. Polttovälivastaavuus 2x (kroppikennoiset rungot).

 • Kameralaukku näyttää aika kevyeltä. Kalusto tulee vasta toisena, sitä ennen on kaikkea muuta. Sulannon mielestä meidän kaikkien sisällä piilee pientä ja kevyttä arvostava valokuvaaja. Mutta vaikea täysin uskoa, jos joku väittää, ettei kiinnitä mitään huomiota kameroihin ja objektiiveihin. Ja nyt on kyse katukuvauksesta.
 • Vanha Gola-laukku (Nokia). Ei näytä kameralaukulta, paljon vetoketjutaskuja, laukun sisällä ja ulkona.
 • Liina puhdistukseen, ylimääräisiä muistikortteja, vara-akku. Yleensä Panasonic Lumix G9 + Panasonic Leica 15mm f/1.7 ASPH. Ja yleensä vain yksi objektiivi mukana. Jos useampia, niin jostain syystä tuntuu aina, että se väärä on kiinni rungossa. Jos laajakulma, niin kaiken kuvattavan näkee ikään kuin laajakulman läpi. Jos tele, niin näkee kaiken kuvattavan kuin telellä. Voi keskittyä vain yhteen asiaan.
 • Varakamera Panasonic Lumix LX100 Mark II (myös videokamerana ihan hyvä).
 • Miksi laajakulma? Sulanto haluaa olla lähellä kuvauskohdetta. Ihmisten kuvaaminen kaukaa ei tunnu jotenkin reilulta. Lisäksi Sulannon mielestä laajakulmakuvat onnistuvat paremmin.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, What Is In My Camera Bag 2019? 2.4.2019. YouTube-video, kesto 13:20. Polttovälivastaavuus 2x (kroppikennoiset rungot).

 • Ammattikuvaukseen Forsgård tarvitsee kaikenlaisia välineitä sekä still-kuvausta varten että videokuvausta varten. Kuvauksiin mukana on kolme runkoa. Olympus OM-D E-M1X ja Olympus OM-D E-M1 MKII. Kolmas runko on sitten varalla. Forsgård käyttää molempia runkoja myös videoon.
 • Potrettikuvaukseen akkukahva. Arca Swiss pikalevy. SmallRig videota varten (runkoon voi kiinnittää valoja, mikrofoni jne...).
 • Objektiivit Olympuksen Pro-sarjaa yleensä (välillä tarvitaan sääsuojausta). Sorry mutta en voi kuvata sateessa... M.Zuiko 45mm f1.2 Pro, täydellä aukolla vähän turhankin pieni syväterävyys. M.Zuiko 25mm f1.2 Pro. M.Zuiko 12-40mm f2.8 Pro, laajakulmakuviin yleensä ykkösvalinta. M.Zuiko 12mm f2.0 ja M.Zuiko 17mm f1.8, näissä ei ole sääsuojausta. M.Zuiko 17mm f1.2 Pro on nyt ollut lainassa pari viikkoa, Forsgård taitaa sen hankkia, sääsuojattu. M.Zuiko 7-14mm f2.8 Pro, silloin kuin tarvitsee vielä laajempaa laajakulmaa (vaikka tähtikuvaus tai asuntokuvaus). M.Zuiko 40-150mm f2.8 Pro, ehkä eniten käytetty objektiivi. Jokaisella kuvaajalla pitäisi olla tällainen telezoomi. Käytössä usein kun toimeksiantona on kuvata vaikka yrityksen juhlatilaisuuksia. Toisessa rungossa on silloin kiinni laajakulmaobjektiivi. Telejatke on harvoin käytössä, M.Zuiko MC-14, 1.4x.
 • Kaksi salamaa, FL-700WR (radio-ohjattava). FL-900R. (molemmat lainataan kun tarvitaan). Godox AD400 oma. Vastaanotin Olympus FR-WR, kontrolleri Olympus FC-WR. Käsisalamiin pitää hankkia uudet softboxit, vanhat ovat kuluneet loppuun. Muistikortit ovat SanDiskin, edesmenneen Lexarin muistikortit sopivat hyvin Olympuksen kameroihin (esim. videoon). Yleensä käytössä 64GB:n kortit. Videoon sitten 128GB:n muistikortit.
 • Akkuja tarvitaan paljon. Olympuksen omilla latureilla voi ladata vain yhtä akkua kerrallaan. Uusin hankinta on Olympus-yhteensopiva Hähnel Pro Cube2 Twin Charges, kahdelle akulle paikka, näyttää latausasteen ja latausvirran, voi ladata myös älylaitteita (2.1A), lisälevy 4XAA akkujen lataukseen mukanan. Omat versiot: Canon, Nikon, Fujifilm, Panasonic, Sony. Suomen hinta on noin 80 euroa (hinnassa on mukana verot). Forsgårdilla näitä on kaksi.
 • Reppu Olympus CBG-12. Forsgård suosittelee.
 • (Olisi kiinnostanut tietää kombon yhteispaino... Micro 4/3 -systeemin objektiivit ovat kevyempiä kuin perinteisten täyskennoisten objektiivit, mutta kuitenkin...).
 • Instagram, jpeterf

HS, Suuret näyttelytilat, suomalaistakin valokuvaa, lasiseinäinen ravintola katolle – HS pääsi kurkistamaan Tallinnaan nousevaan Fotografiskaan. 3.4.2019. Valokuvataiteen keskusta rakennetaan tiiviillä tahdilla keskelle vanhaa teollisuusaluetta, Vaba lava -keikkapaikan ja Kivi Paber Käärid -ravintolan väliin, Telliskivessä. Osoita on Telliskivi 60a. Avajaiset 19.6.2019.

 • Varsinainen galleriatila on toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Tilat ovat jälleen avarat ja valoisat, valoa tulvii sisään teollisuushallin vanhoista, suurista ikkunoista. Näyttelytilaa Tallinnan Fotografiskassa on kaikkiaan 1 200 neliötä. Omistajien mukaan seinäpinta-alaa on jopa yhtä paljon kuin Tukholman Fotografiskassa.
 • Katolla kuudennessa kerroksessa seuraa yllätys: suuri lasiseinäinen kuutio, jonka sisään on tulossa ravintola. Katolle on tulossa myös terassi, josta aukeaa vaikuttava näköala ympäri Tallinnaa.
 • Tallinnan Fotografiskaa on edistetty täysin virolaisin voimin. Sen omistaa virolaisnelikko Margit Aasmäe, Maarja Loorents, Peeter Pihel ja Rain Tamm. Tallinnan Fotografiskakin toimii franchising-periaatteella. ”Käytännössä Tukholman Fotografiska on samassa asemassa kuin me. Fotografiska International ostaa näyttelyiden oikeudet ja jakaa ne sitten muille”, Tamm kertoo.

Petteri Hautamaa, Klassikkoesittelyssä - Luonnonvalokuvauksen käsikirja. 4.4.2019. Nyt esiteltävän legendaarisen ja erittäin kattavan luontokuvausoppaan julkaisusta on vierähtänyt kohta 40 vuotta. Ajan hampaan puraisusta huolimatta Luonnonvalokuvaajan oppaaseen uppoutuessa saa vieläkin oppia uutta ja kokea hienoja elämyksiä. Tietty valokuvaamiseen liittyvä tietotaito ei vanhene.

 • Toki filmivalintoihin liittyvät ohjeet tarjoavat lähinnä maukkaan palan nostalgiaa. Silloista objektiivitarjontaa ihmetellessä voi vain huokaista helpotuksesta, miten hemmoteltuja me nykykuvaajat olemme. Tänä päivänä kuvaaminen on tehty äärimmäisen helpoksi, kun naapurin mummon superzoomkamerakin pesee entisaikojen ammattilaisten työkalut, jotka sentään maksoivat duunarin parin vuoden liksan verran…
 • Petterihautamaa.kuvat.fi kuvakategorioita 32 kpl,

Turun Sanomat, Turussa kirjastokortilla voi nyt lainata valokuvataidetta. 3.4.2019. Turun pääkirjastosta voi nyt lainata kirjastokortilla kotiin valokuvataiteilijoiden teoksia. Kokeilun takaa löytyvät Taiteen edistämiskeskus (Taike), Valokuvataiteilijoiden liitto ja Turun kaupunginkirjasto. Valikoimissa on kahdeksan valokuvataiteilijan teoksia. Lainattavissa vuoden 2020 loppuun. Teoksia 24, laina-aika 28 vuorokautta, lainan voi uusia kolme kertaa.

 • Elina Brotherus, Marja Helander, Tiina Itkonen, Timo Kelaranta, Natalie Kopkina, Erica Nyholm, Hannele Rantala ja Jari Silomäki.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An Elegiac Portrait of Jim Crow America in Black and White. Vuodet 1897 - 1922, syvä Etelä.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

 • New Advance in Smartphones. Älypuhelinten hämäräkuvaus on ottanut jättiaskelia.
 • Super Recognizers. Kaikilla meistä on kokemusta siitä, miten isosta väkijoukosta voi tunnistaa silmänräpäyksessä tutun henkilön, ihan pienestäkin asiasta. Joillakin ihmisillä on tällainen voimakkaasti kehittynyt kyky. Poliisikin käyttää hyväkseen tällaisen kyvyn omaavia. Sony A9 tunnistaa ihmissilmän nopeasti ja luotettavasti.
 • Vocabulary: Eye AF and Related Terms.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras keskihintaluokan järkkäri? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 215 viestiä.
 • Galaxy S9+ vai Huawei P20 Pro? (Digikuvaus). Kokeilin myös 40mp maisemakuvaa - nyt jalustalta, päivän valossa: Se ei kuitenkaan tuonut ratkaisevasti mitään uutta edellä esittämääni 40mp vs. sony kino 42mp vertailuun... ...Näiden havainnollisten kuvien myötä taidan piipahtaa seuraavaksi kännykkäkaupassa :D... ...Kiitos, aikaarskalle ja Mafferille esimerkki kuvista. Teidän kuvista saa huomattavasti paremman ja luotettavamman kuvan siitä, mihin luuri pystyy, versus jonkun luurin käyttöönsä saaneen nettihehkuttajan....
 • Makrokuvausjuttuja (Digikuvaus).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Vanhemmat täyskennot (Canon) (Järjestelmädigit). 10 viestiä. Haluaisin kokeilla täysikennoista kameraa ja minulle on tullut muutama sopivan hintainen vaihtoehto eteen. 1ds (250€) 5d (350€) 1d mark 3 (350€).
 • Karkkipäivää odotellessa Fuji X-H1 (Järjestelmädigit).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Enemmän ja vähemmän hyviä kuvia on ollut katsottavana tässä ketjussa ja kai tämä kiinnostaa, kun on tullut täyteen 100000 käynti. Kiitos kiinnostuksesta! Laitetaan mukaan yksi viimevuoden omista suosikeistani...
 • Strobotti.com (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). A palm on the Palm.
 • Kiipeilyseinä? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Fujinon 100-400 testailua. Läheltä saa riittävän hyvää jälkeä.

Kamera-lehti. Nro 3/2019 ilmestynyt 28.3.2019. Seuraava numero 4-5/2019 ilmestyy 16.05.2019.

Huhtikuun F5.6-klubi poikkeuksellisesti tänään keskiviikkona 3.4. 2019.

Svhy.org, Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys. Klasssiset Kamerat, lauantaina 13.4.2019, klo 10.00 - 16.00. Mannerheimintie 160 A. Vintagekameroiden myyntitapahtuma. Valokuvausvälineiden kirpputori. Kahvila. Vapaa pääsy. Puolentoista viikon päästä.

 • (Mannerheimintie 160A, aika pitkällä, vasemmalle kääntyy 10:n ratikka Huopalahteen, heti risteyksen jälkeen. Pari sataa metriä ennen Tilkkaa).

Viisitahtea.com, Fotografiska-valokuvamuseon avautuminen Tallinnaan tuli yllätyksenä – Peeter Pihel vastaa ravintolatoiminnasta. 2.4.2019. Tukholman Fotografiskan ravintolalla on Michelin-tähti. Tallinnan Fotografiska pyrkii samalle tasolle, ja sen vetäjänä on Peeter Pihel, joka on viimeksi työskennellyt kahden tähden Fävikenissä Ruotsin Järpenissä.

Mikael Rantalainen, Kuvaesitykseni Hangon Fotofestivaalilla. 1.4.2019. Hanko Fotofestival 7.9.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Honoring the Romani People, in Photographs. Vaihteeksi tällaisiakin kuvia.

Dpreview.com.

Digital Photography School.

 • How to Use the Lightroom Transform Tool. Vaikka perspektiivikorjauksiin. Mutta muuhunkin. Auto-painike, kaikki automaagisesti. Erikseen mahdollista korjata horisontaali- ja vertikaalisuunnat.
 • Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 Lens Review. Julkistettu 30.6.2017. Täyskennoisille. Canon, Nikon. Paino 905g. Lähin tarkennus 0.38m. Suodinkierre 82mm. Pituus 11.1cm (zoomatessa kasvaa), läpimitta 8.8cm. Vastavalosuoja mukana. Säänkestävä (joka on vähän heikompi suojaus kuin sääsuojattu). Tarkka ja nopea, myös vähässä valossa. Kuvanvakaaja, teho käytössä 3.5 - 4 stoppia. Canonin oma vastaava objektiivi (ilman kuvanvakaajaa) on terävämpi täydellä aukolla, f/4 aika pieni ero kontrastissa ja terävyydessä. Hyvä hinta/laatusuhde. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen hinta on 1.300 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • vertailut lienivät tähän objektiiviin: v. 2012, Canon EF 24-70mm F2.8L II USM, Suomen hinta on vähän yli 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • Canon EF 24-70mm F4L IS USM, julkistettu 6.11.2012. Suomen hinta on alle 1000 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, 14.2.2019 julkistettu, vuoden 2019 jälkipuoliskolla myyntiin, lienee melkoisen kallis.

Pdnonline.com.

 • Capturing and Creating Light for Architectural and Interiors Photography.
 • Panasonic Lumix S1 Review. Julkistettu 1.2.2019. Tämä testi pääasiassa teknisiä testejä, mutta myös muuta. Panasonic S1 -malli on se pikkuveli, 24 megapikselin täyskennoinen peilitön. Sääsuojattu. 5-akselinen kuvanvakain, runko 5.5 stoppia, runko + objektiivi 6 stoppia. 4K/30p kroppaamaton video, 4K/60p kropattu. 1080 video 180 fps. Multi-shot High Resolution 96 megapikseln kuvatiedostot, jalusta tarpeen. Kertatarkennuksella 9 fps, jatkuva tarkennus 6 fps. Elektroninen OLED-etsin 5.76 miljoonaa pistettä, 60fps tai 120fps. Diopteriasetukset 0.78x, 0.74x, 0.7x (tämä sopii hyvin silmälasien käyttäjälle). Kolmen tuuman 2.1 miljoonan pisteen kosketusnäyttö, kolmeakselinen. Kameran päällä pieni status-lcd -näyttö. Runko sopii hyvin Suomen olosuhteisiin, voi käyttää hanskat kädessä. Bajonetti Leica L. Etukäteen Panasonic arvioi, että Panasonic S1 -mallia käytettäsiin 70% still-kuviin ja 30% videoon. Paino 899g. Suomen hinta on 2699 euroa (hinnassa on mukana verot). Heti saatavana kaupoista (jos löytää).
 • PDN Photo of the Day, A New Generation of Contemporary Photographers. 10 kuvaa ja teksti.

ePhotozine.com.

Tipa.com, TIPA World Awards 2019. Kyse on vuoden 2018:n valokuva-alan tuotteista. Tai oikeastaan vuonna 2018 julkistetuista. Kategorioita riittävästi. Kamera 13 kpl. Objektiivi 12 kpl. Älypuhelin 1 kpl. Apuväline 8 kpl. Tulostus 2 kpl. Softa 2 kpl. Monitori 2 kpl. Erikoispalkinto 1 kpl. Muutama poiminta: Best Full Frame Camera Advanced - Canon EOS RP. Best Full Frame Camera Expert - Nikon Z6. Best Full Frame Professional Camera - Nikon Z7.

Diyphotography.net.

IR.

Thom Hogan.

Petapixel.com, Focusing the Lens on a Clean Drinking Water Project in Kenya.

The Online Photographer, A Non-Review of the 2018 Mac Mini. Mike käyttänyt macceja vuodesta 1984. Uudesta Mac Ministä jonkin verran käyttökokemuksia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Journalisti 3/2019. Ilmestynyt 28.3.2019.

 • Kansainvälinen kuvajournalismi vaatii lentämistä - siksi siitä on luovuttava, sanoo Touko Hujanen. Ilmastonmuutosnäkökulma lävisti Vuoden kuvajournalistin koko työn ja arjen. Hujanen tunnetaan hienoista kuvasarjoistaan ulkomailta, viime vuosina etenkin Yhdysvalloista. Niiden tekemistä olisi perusteltua jatkaa, koska paikallisten on usein vaikea nähdä omasta maastaan sitä relevanteinta. Kansainvälinen kuvajournalismi vaatii kuitenkin paljon lentämistä, joten siitä on alettava luopua, Hujanen sanoo. Kuvaajien on juurruttava omaan maahansa ja herätettävä keskustelua siellä.
 • Yli tuhat kolmekymmpistä katosi. Journalistiliiton 30–39-vuotiaiden jäsenten määrä väheni vuosina 2011–2018 37 prosenttia. Viime vuoden lopussa heitä oli lähes 1 400 vähemmän kuin aiemmin. Taantuma teki monelle uran alun hankalaksi, Journalistiliiton palvelujohtaja Simon Huldén arvioi. Vuoden 2008 jälkeen alalta on kadonnut yli tuhat työpaikkaa. Uusia ei ole juuri syntynyt, sillä mediatalous ei ole kohentunut noususuhdanteesta huolimatta.
 • Apua ammatillisiin unelmiin. Journalisti listaa apurahoja journalisteille, kuvittajille ja kääntäjille. Taulukko jpg-kuvana.

Polku.net, Makupalat, Hannu Seppälä 1.4.2019. Varjakansaaren nousu ja tuho Varjakansaari sijaiteee Oulunsalon Varjakan venesataman edustalla. Saaressa on toiminut vuosina 1900-1928 Varjakan saha joka oli aikanaan pohjoismaiden suurin. Saarella on ollut kaksi kauppaa, oma palokunta, ruokala sekä elokuvateatteri. Sahan toiminta päättyi sahan akselin katkeamiseen. Toisen maailmansodan aikaan saarella oli vankileiri.

Tuomas Heinonen, Wetland hide – piilokoju märkiin olosuhteisiin. 31.3.2019. Haastaviin ja märkiin olosuhteisiin suunniteltu piilokoju. Kaupoista hankittavat piilokojut valokuvaukseen ovat lähes poikkeuksetta ilman pohjaa tai niissä on huono pohja. Kojua voi myös käyttää ilman pohjaa, joka muodostaa suurimman osan kojun painosta. Koju painaakin painavan pohjansa vuoksi 10+ kiloa. Hinta 725 euroa.

Kauppalehti, Louis Vuitton tilasi kirjan Osma Harvilahdelta, jonka näyttely avautuu Designmuseossa perjantaina. Samalla juhlistetaan Osma Harvilahden uutta kirjaa. Kesäkuussa ilmestyy teos, jonka Harvilahti on kuvannut ranskalaisen muotitalo Louis Vuittonin Fashion Eye -sarjaan. ”Osma Harvilahti on kansainvälisesti kiinnostavin suomalainen muoti- ja muotoiluvalokuvaaja juuri nyt. Tämän osoittaa paitsi Louis Vuittonin pian julkaisema valokuvakirja, myös Harvilahden viimeaikaiset vahvat työt, kuten otokset 19-vuotiaasta suomalaisesta huippumalli Zakarie Alista”, kommentoi Designmuseon kuraattori Suvi Saloniemi. Työskentelee Pariisissa, syntynyt vuonna 1983.

Tivi.fi, Googlen Kuvat-palveluun tuli kätevä uusi ominaisuus. 1.4.2019. Tunnistaa vaikka kuitit (ja muut dokumentit) automaattisesti. Rajaukset, tarkentamiset jne. yhtä nappia painamalla.

Mobiili.fi, Gmail täytti 15 – Google juhlistaa supersuosittua palvelua useilla uudistuksilla. 1.4.2019. Viivästetty lähetys. Dynaaminen sähköposti, viesti päivittyy.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Review of the Fuji GFX 50R Medium Format Camera. Julkistettu 25.9.2019. Kroppikerroin 0.79x. Keskikoon kamera, tässä luokassa harvinaisen pieni runko. Riisuttu versio isommasta ja painavammasta Fujifilm GFX 50S -mallista. Aika vähän jouduttu tinkimään ominaisuuksista, uuttakin on tullut. 51.4 megapikselin sensori. Tässä maailmassa voidaan puhua kroppikennosta. Fujifilmin 1.6x kinofilmikameroiden kroppikennoisiin verrattuna sensorin pinta-ala on 283%.

 • 12 stopin dynaaminen alue. Jota voi laajenta kameran haarukointiohjelmilla (ISO, valotus, valkotasapaino). Bluetooth. 2.36 miljoonan pisteen -kosketusnäyttö, kääntyy, 3.2 tuumaa. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä. Paino 775g. Sarjakuvaus 3 fps. Video 1080/30p. Mittaetsinkameran estetiikkaa kuitenkin, fyysiset säätimet suljinnopeudelle, aukolle jne. Koko perinteisen järjestelmäkameran koko. Vain G-bajonetin objektiivit. Tällä hetkellä 6 kiinteäpolttovälista ja 2 zoomia.
 • Ergonomia on aina ollut vähän ongelma Fujille. Niin tässäkin kamerassa. Ei meinaa saa kunnon otetta. Ja jos kiinni on painava objektiivi, niin... Mikrofoni-, hdmi-, usb3-liittimet on sijoitettu hankalasti. Automaattitarkennus ei ihan aina toimi. Kuvanlaatu on kuitenkin ällistyttävän hyvä. 14-bittiset värit. (16-bittiset värit täysmittaisissa keskikoon kameroissa).
 • Hinta on erinomaisen hyvä puoli, yksikään kilpailjoista ei pääse lähimaillekaan. Suomen hinta runko alle 5000 euroa (hinnassa on mukana verot). Mutta varmaan kannattaa jo heti alkuun ostaa kittinä... Eri versioita tarjolla.

Earthboundlight.com, Do as I Say, Not as I Do.

Thom Hogan.

The Online Photographer, The International Digital Photography Museum. 1.4.2019.

Fotosidan.se, Sara Skyttedal begär resning i HD mot DN. Dagens Nyheter käytti Facebook-kuvia poliitikon (yksityisiltä) Facebook-sivuilta, Israel-kuvia, poseeramassa taisteluvaunun vieressä. Kuvaruutukaappaukset. Kuvaajaakaan ei mainittu (Skyttedal). Vuosi oli 2015. Skyttedal kanteli markkinatuomioistuimeen. Tuloksena oli osittainen voitto, kaikkia kuvia ei olisi saanut käyttää (poliitikkoja ei koske samanlainen suoja yksityishenkilöitä). Ei tarvinnut maksaa DN:n oikeuskuluja.

 • Markkinaoikeuden ylempään instanssiin valittamisen jälkeen tuli uusi päätös. Kaikkia kuvia saikin käyttää, Skyttedalin maksettavaksi tuli DN:n oikeuskulut, yli puoli miljoonaa kruunua.
 • Nyt sitten Skyttedal valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Kamera & Bild, Supporter kastade stol på fotograf – nekas tillträde i ett halvår. Viime syksynä, jalkapallo-ottelu. Valokuvaajan päähän tuli 5cm:n vertavuotava haava. Aikas lievä tuomio. Pienet sakot + vahingonkorvaukset päälle.

 

 

01.04.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Leica Nocticron 42.5mm f/1.2 -is it worth the price?. 29.3.2019. YouTube-video, kesto 11:54. In this video I'm going to compare the Leica Nocticron 42,5mm f/1.2 and Lumix G 42,5mm f/1.7. Is the Leica bokeh superior? Which one is better lens and which one should you buy? My name is Matti Sulanto, I'm a Lumix photographer based in Helsinki Finland. I'll publish a new video every Tuesday and Friday.

 • Runkona Panasonic G9. Polttovälivastaavuus 95mm. Leica julkistus 2014. Panasonic Lumix 2015. Leica kokonaan metallia, painava. Iso. Aukkorengas. Kaksi kytkintä. Lumix näyttää vähän lelulta. Todellisuudessa kaikkea muuta. Erittäin pieni koko johtaa harhaan. Molempien mukana tulee vastavalosuoja. Kumpikaan ei ole sääsuojattu.
 • Leica 506g, suodinkierre 67mm. Lumix 135g, suodinkierre 37mm. Molemmissa pitäisi olla sama polttoväli, mutta Leica on selvästi laajakulmaisempi. Valovoimassa Leica voittaa 2/3 aukon verran. F/1.2 vs. f/1.7. Molemmissa obektiiveissa kuvanvakaaja. Rungon vakaajaan yhdistettynä puolen sekunnin suljinaika käsinkuvattaessa ei ole ongelma.
 • Leica lähin tarkennus 50cm. Lumix lähin tarkennus 31cm. Leican bokeh täydellä aukolla miellyttävämpi. Lumixin bokeh ihan kohtuullinen. Aukkoa pienentämällä eroa ei paljoa enää ole.
 • Erinomainen tarkkuus molemmissa. Leican tulos DxO Markin testeissä oli Micro 4/3 -systeemin paras. Sulanto ei huomannut eroja kontrastissa ja tarkuudessa. Molemmat vinjetoivat. Vääristymät ja värivirheet korjautuvat jo kamerassa. Automaattitarkennus on nopea ja tarkka. Joissain vastavalotilanteissa Leica on parempi. Ja Leica on vähän äänekkäämpi.
 • Leica parempi, jos raha ei ole esteenä ja haluaa absoluuttisesti paremman. Lumix parempi, jos arvostaa pientä kokoa, edullisempaa hintaa ja lähempää tarkennuspistettä.
 • Leica 1600 euroa. Lumix 400 euroa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Real Estate Photography - 5 Tips .29.3.2019. YouTube-video, kesto 8:07.

 • Asuntokuvausta. Tyhjä asunto (ei mikään ideaalinen tilanne). Olympus E-M1X. M.Zuiko 8mm f1.8 Fisheye Pro. Kroppikerroin 2x. Polttovälivastaavuus siis 16mm.
 • Vinkki #1. Käytä jalustaa. Linjat suorassa. Kaukolaukaisin tms.
 • Vinkki #2. Laajakulmaobjektiivi. Tila näyttää isommalta. Jos ei käytössä laajakulmaa, niin voi ottaa panoraamakuvia. Kuvien pitäisi olla mahdollisimman tarkkoja, teknisesti. Nurkillakin on merkitystä (kuvan nurkilla). Olympus: myös M.Zuiko Digital ED 7-14mm 1:28 Pro. Sekä M.Zuiko Digital ED 12mm 1:2.0 Pro.
 • Vinkki #3. Exposure Bracketing, valotuksen haarukointi. Ja sitten kuvat yhdistetään. Ikkunan puolella valotus vaihtelee. HDR voisi myös käyttää (vaikka kolme kuvaa 2 aukon erolla, yhdistetään).
 • Vinkki #4. WB Bracketing, valkotasapainon haarukointi. Ja näitä sitten yhdistetään (joka kamerassa tai jälkikäsittelyssä).
 • Vinkki #5. Sommittelu! Tarkista ainakin kolmeen kertaan. Reunoilla ei saa olla mitään häiritsevää. Ja aina kuvan ottamiseen jälkeen tarkista tulos takanäytöltä. Asunto ei sillä aikaa katoa mihinkään.
 • Salamat olivat käytössä (kuvan ulkopuolella), helppoa tyhjässä asunnossa. Lattian heijastukset tuottivat ongelmia.
 • Ylimääräinen vinkki. Suunnittele etukäteen huolellisesti. Miten valo osuu ikkunoihin, mistä aurinko paistaa. Onko pilviä.
 • Instagram, jpeterf

Petteri Hautamaa, Ei aina ruudun täydeltä. 29.3.2019. Mikähän siinä on, kun useimmiten lintukuvaajien pyrkimyksenä on saada ikuistettua kohde kuvaan mahdollisimman isona? Käytetään todella pitkiä teleobjektiiveja ja yritetään päästä mahdollisimman lähelle. Pätee toki lintujen ohella muihinkin eläimiin.

 • Myönnän syyllistyväni tähän toistuvasti. Harmittaa huomata, että vaikkei lintua muuten olisi saanut ikuistettua suurena, on tullut usein rajattua kuvaa teknisen laadun kustannuksella turhankin tiukaksi. Tai vaikka tilanteesta olisi tullut tehtyä vähemmän rajattu versio, niin tuuppaan usein kuvasivuille sen tiukimman mahdollisen.

Ville Suorsa, Talvimerenkulkua. 29.3.2019. Perämeren jäätalvi aiheuttaa säännöllisesti hankaluuksia talvimerenkululle, vaikka Suomessa ollaankin maailman terävintä kärkeä alalla. Myös tänä talvena oikulliset sääolosuhteet sekä myrskytuulien liikuttelemat jääkentät ja kasaamat röykkiöt ovat vaikuttaneet laivojen aikatauluihin monin paikoin. Suomen ja Ruotsin jäänmurtajat pitävät yhteistyössä laivat ja rahdin liikkeessä yhteisellä merialueella.

 • Drone-kuvausta

HS, Mosambik toipuu hitaasti hirmumyrskystä. 31.3.2019. Helsingin Sanomien valokuvaaja-toimittaja Kalle Koponen kierteli neljän päivän ajan hirmumyrskyn kouriin joutuneessa Mosambikissa. Kuvakoosteessa tunnelmia mosambikilaisten arjesta luonnonkatastrofin jälkeen.

Yle, Karvis-puhelimen mysteeri ja viikon muita uutiskuvia. 1.4.2019. Rannoille huuhtoutuneiden muovisten puhelimien alkuperä selvisi Ranskassa, ihmisiä oli ruuhkaksi asti kirsikkapuiden alla Tokiossa ja palomiehet sammuttivat tulipaloa Rianxossa Espanjassa. Yle kokosi viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 8 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Avplus.fi, Kokeilussa Feiyutech Vimble 2 Gimbaali – Vakaata kuvaa kohtuuhintaan. 30.3.2019. Kännykkägimbaali. Edullisimmasta päästä, 100 euroa. Täydellä akulla toimii 5 - 8 tuntia. Ymmärrettävissä syistä kiinnityksessä on säätämistä (puhelimen pitkällä sivulla säätimet, jäävät helposti kokonaan puristuksiin). Toimii ilman sovellustakin, mutta sovelluksella saa lisäominaisuuksia.

 • Kokonaisuutena Feiyutech Vimble 2 -gimbaali on peruskäyttöä ajatellen, ja erityisesti edullinen hinta huomioiden, mielestämme erittäin hyvä tuote. Se on myös helppokäyttöinen ja kooltaan kompakti.

Valovuoto.fi, Hyvät värit suoraan kamerasta Insta-suotimella. 1.4.2019.

Tivi.fi, Viikon Softa: Blinklist. 30.3.2019. Etkö ehdi lukea kirjoja? Tämä palvelu tarjoaa ratkaisun kiireiselle. Blinkist tarjoaa kirjasta 15 minuuttiin puristetun tiivistelmän. Palveluun kuuluu yli 3000 englanninkielistä kirjaa, eri kategorioihin järjestettynä. Mukana on klassikoita ja uutuuksia, aiheet vaihtelevat historiasta johtamiseen ja mindfulnessiin. Voi lukea tai kuunnella. 12.99 euroa kuukaudessa.

 • (onko yhtään mitään järkeä... miten olisi Valittujen Palojen Kirjavalioista todella kiireisille vielä lyhennelmien lyhennelmät jne. jne.... Eihän kirjan lukeminen mitään suorittamista ole...)
 • (voisi kuvitella, että tässä on aprillipila....

Puhelinvertailu.com, Arvostelussa Samsungin langattomat Galaxy Buds -kuulokkeet. 31.3.2019. Hinta on 159 euroa.

Avplus.fi, Kolme ilmaista äänisovellusta. 31.3.2019.

Blog.e-ville.com, Esittelyssä täysin langattomat Xiaomi AirDots kuulokkeet. 29.3.2019. Hinta on 75 euroa. Kiinasta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 10 Rainy Day Photography Tutorials. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, How to simulate large aperture depth of field outdoors in Photoshop with depth maps.

Fotosidan.se, Backup på dina bilder: detta ska du tänka på – tips och skola. Eilen oli World Backup Day.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Maaliskuun 2019 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset