Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Maaliskuun uutiset ovat jo ilmestyneet
 

Helmikuu 2019

28.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Noin puolen kilon painoinen kamerajalusta (Muut).
 • Sony 135 f1.8 GM (Optiikka).
 • Ricoh GR III (Muut merkit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Canon EOS RP (Järjestelmädigit).
 • Sony A6300 ja A6500 (Järjestelmädigit).
 • #Taide: Surreaalia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hienot kuvasi kokee taiteeksi. Niitä ihaillessa alkaa tehdä mieli itsekin koettaa tuollaisia kuvamanipulaatioita. Mainitsemasi "eräs tekniikka" lienee taiteilijan varjelema salaisuus. Vai voisitko kertoa jotain yksityiskohtaisempaa tekniikastasi opastukseksi kiinnostuneille ja osaamattomille?
 • Rapurapurallaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • OTUS (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oon kuullu tai lukenu täällä palstalla, että Otus-sarja on jotain normaalia parempaa. Päätin selvittää asian. En oikein osannu päättää, että laitanko tään kuvan luontokuviin, elukoihin vai objektiivipalstalle, ni päätin tehä ihan oman topiikin.
  • (vasta kuvalinkkiä seuraamalla teksti aukeaa...).
 • Jäätä ja valoa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaksi uutta koirakuvaa.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Kokemuksia käytetystä Canon 1Ds III -kamerasta. 27.2.2019. Syksyllä 2007 unelmoin täydellisestä kamerasta. Se oli juuri julkistettu Canon 1Ds III, jonka täyden koon kennossa oli peräti 21 megapikseliä ja aikansa mittapuulla kamera oli kaikin puolin vaikuttava. Hinnan (7999 euroa) vuoksi oli kuitenkin tyytyminen samana päivänä (20.8.2007) julkaistuun kroppikennoiseen 40D-malliin.

 • Miltä 1Ds III tuntuisi tämän päivän käytössä? Hinta on laskenut niin, että käytetyistä 1Ds III -kameroista pyydetään 500-1000 euroa. Vuosi sitten tein tarjouksen yhdestä, mutta silloin ei napannut. Jokin aika sitten näin edullisen myynti-ilmoituksen ja vähän myöhemmin posti toi tämän legendan käsiini.
 • Miksi kukaan ostaisi 12 vuotta vanhaa kameraa? 1Ds III on soiva peli vielä tänäkin päivänä. Se on vanhoista 1-sarjan malleista paras, sillä täyden kennon lisäksi siinä on mm. mikrofokussäätö, cf- ja sd-korttipaikat, kennonpuhdistusautomatiikka, litium-akut ja jopa yksinkertainen live view ("elävä etsinkuva", kuten sitä tuolloin nimitettiin). Käyttöliittymän puolesta kamera ei juuri eroa uudesta 1Dx II:sta, megapikseleitä siinä on jopa enemmän, ja joidenkin mielestä kamera tallentaa värit uusia malleja luonnollisemmin. Etsinkuva on iso ja kirkas vielä tämäkin päivän mittareilla.

Yle, Leudot talvet kiusaavat erikoisen pikkulinnun talvehtimista – "Meillä ihmisillä on pikkuisen sormet jäässä, mutta koskikara ei välitä". 27.2.2019. Koskikara kaipaa saalitukseensa kirkasta ja virtaavaa vettä. Eteläsuomalaiset kosket tarjoavat sopivia talvehtimispaikkoja, kunhan perinteistä talvea riittää.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Microsoft Surface Laptop 2 -läppäri. 26.2.2019. En ole koskaan it-urallani tuntenut itseäni yhtä tyhmäksi kuin saadessani ensimmäisen Surface-läppärin käteeni. Miten /&#%/ tämä käynnistyy?!

 • Vanhaa Surface-läppäriä myydään uuden mallien tieltä tarjouksissa jopa 900 eurolla. Uusi versio on tehokkaampi, mutta perusominaisuuksiltaan samanlainen. Pienellä 128 gigan levyllä 2-mallin saa noin 1200 eurolla, isompi 256 gigan levy nostaa hinnan jo lähes 1600 euroon.

Rajala Blogi, Canon EOS RP Cashback 27.2.-30.6.2019. 27.2.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

 • Quick Tip: How to Estimate Post-Production Costs So You Don’t Lose Money.
 • Review: Lomography Diana Instant Square. Instant-kamera, tässä sentään jotain säätämistä. Kolme aukkoa, f/11, f/19 ja f/32. Neulareikäoptio aukolla f/150. Tarkennus 1 - 2m, 2 - 4m ja 4m - äärettömään. Sujinaika kiinteä 1/100s. Bulb-moodi mahdollinen kuitenkin pitkiä valotuksia varten. Neljä AAA-akkua. Mukana 75mm (polttovälivastaavuus 38mm). Vaihdettavat objektiivit. Irrotettava etsin. Suotimet. Kevyttä muovia, selfien ottaminen helppoa (pieni peili). Säätimet objektiivissa, hankalaa. 60-luvun estetiikkaa kuvat, voimakas vinjetointi ja voimakkaat saturoidut värit. $99.
 • Canon Leverages AI for New Online Photo Community. Raise nimeltään. AI tagaa kuvat automaagisesti, jos se arvioi onnistumisen 80%. Jos todennäköisyys alle, niin käytäjälle tarjotaan valmiita vaihtoehtoja josta valita. Palautetta voi antaa ja ottaa vastaan. Kuvia voi myös yksityisesti jakaa ystävien kanssa. Lightroom-plugin tulossa. Ei maksa mitään. 1TB talletustilaa.
  • Raise.usa.canon.com eipä taida rekisteröinti onnistua USA:n ulkopuolelta. Vaihtoehtona maaksi vain USA.
 • PDN Photo of the Day, Annie Says. 3 kuvaa ja teksti. Annie Leibovitz at Work. Kirja.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck. Parin tunnin kokeilu. Ainut huono puoli hinta, 22.500 SEK. Melkein kaksinkertainen Sigma 135 mm f/1,8 DG HSM Art Sony E. Myös Sony FE 400/2,8 GM OSS.

Kamera & Bild, Prishöjning på Fujifilms papper och film.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Laowa 7,5mm f/2 Ultra Wide for MFT -manual goodness. 26.2.2019. YouTube-video, kesto 10:26. My review of the Laowa 7,5mm f/2 ultra wide lens for the micro4/3 system. This is an attractive choice, if you are looking for a compact fast wide angle. Manual focus is not a problem at all.

 • Polttovälivastaavuus 15mm. Paketoitu tyhjiäpakkauskuplamuoviin. Etulinssin pinnassa Frog Eye Coating (FEC) (? sammakonsilmä pinnoite...). Metallinen, tukevan tuntuinen objektiivi. Paino 170g, kevyempi versio 150g kuvaskopterille. Todella pieni objektiivi. Suodinkierre 46mm, pitää olla ohut suodin (muuten nurkat tummuvat). Vastavalosuoja (joka sekin on pieni) suojaa etulinssiä. Lähin tarkennus 12cm (sensorista laskettu), etulinssistä 6cm. Kannattaa siis käyttää vastavalosuojaa (ainakin lähikuvauksessa). Vastavalosuoja ei ole kovin tiukasti kiinni. Linssisuoja hankala poistaa ja laittaa paikoilleen, kun vastavalosuoja on kiinni.
 • Manuaalitarkennusrengas vähän jäykkä. Aukkorengasta ei oikein voi käyttää käsineillä, sen verran ohut.
 • Täysin manuaalinen objektiivi. Exif-tiedot eivät siirry kuvatiedostoon. Vain täydellä aukolla ja läheltä kuvattaessa pitää tarkennukseen kiinnittää huomiota. Muuten kaikki on kuvassa terävää, aika vapauttavaa kuvaamista.
 • Nurkat tummuvat, jonkin verran tynnyrivääristymää (ja sekin lineaarista, tarvittaessa helppo korjata kuvankäsittelyssä). Keskellä terävä ja kontrastikas, reunat eivät yhtä hyviä. Tähtikuvaajat eivät ehkä ole ihan tyytyväisiä täydellä aukolla kuvaamiseen. Vähän heijastumia.
 • Hintaluokka 500 euroa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Extended Low ISO - Is it worth using? 26.2.2019. YouTube-video, kesto 8:01.

 • Suurin osa Olympuksen kameroista: natiivi ISO 200 - 6400. LowISO ja HighISO (25600). Kuva otetaan ISO 6400, sitten kuvaa ylivalotetaan -> paljon kohinaa. Ei kannata käyttää higISOa ollenkaan.
 • LowISO, ylivalottunut kuva ISO 200, sitten valotus oikeaksi. Kohina vähenee. Expose to the right, siis (histogrammi).
 • Kaikissa testikuvissa f5.6. Olympuksen ISO 200 on oikeasti ISO 80 (voi tarkistaa vaikka dxomark.com). Normaalissa kuvauksessa tämä ei vaikuta mitään, mutta esim. studiovaloja ja valotusmittaria käytettäessä on tieto tarpeen.
 • Kaikki markkinoilla olevat Olympuksen OM-D kamerat käytössä testikuviin. Myös Olympus OM-D E-M1X (jolla kaksi laajennettua LowISOa, ISO 100 ja ISO 64). Mitä testikuvat kertoivat? Ei isoja eroja, mutta kannattaa käyttää Extended Low ISOa (ja varoa kirkkaiden kohtien puhkipalamista).
 • Instagram, jpeterf

Sony.fi, Heikki Kivijärvi voitti Sony World Photography Awards 2019 -palkinnon parhaasta suomalaisesta valokuvasta. 26.2.2019. Kaikkiaan 62 maan parhaat valokuvat, National Awards. Kivijärvi, ammattikuvaaja Helsingistä, otti hämmästyttävän kuvan Helsingin tuomiokirkosta sen jälkeen kun lumimyrsky oli iskenyt kaupunkiin. Kivijärvi on luonut uransa ennen kaikkea kuvaamalla kiinteistöjä, joten hän ottaa paljon kuvia arkkitehtuurista. Lisäksi hän ottaa kuvia maisemia, katuympäristöistä sekä dokumentaarisia kuvia. Voittajaotoksestaan hän kertoo seuraavaa: “Yleensä paikka on täynnä matkailijoita ympäri maailmaa, mutta tällä kertaa siellä oli vain muutamia ihmisiä. Se teki koko asetelman luonnollisesti mustavalkoiseksi.”

 • Worldphoto.org, 2019 National Awards' Winners 62 kuvaa
 • Worldphoto.org, 2019 Open competition Winners. 10 voittajakuvaa. Kaikkiaan 326.000 kuvaa. 17.4.2019 julkistetaan the Open Photographer of the Year, muitakin kuvia silloin tullee esille. Ammattilaissarjan ja opiskelijasarjan ehdokkaat paljastetaan 26. maaliskuuta ja kaikki voittajat ovat selvillä 17. huhtikuuta.

Tivi.fi, Nämä ovat suomalaisten ykköspaikat verkkoshoppailuun – Kiinasta miljoona pakettia kuukaudessa Suomeen. 26.2.2019. Wish on Suomen suosituin globaali verkkokauppa-alusta. Sen tiukassa tuntumassa tulee eBay, ja sitten järjestyksessä Zalando, Amazon ja Aliexpress. (jos nyt on pakko jotain tilata, niin älä ikinä ainakaan muistikortteja tilaa...).

Yle, Meritaimenista tunnettu, urbaani Longinoja palkittiin parhaana luontotekona – tieto veti puroaktiivin sanattomaksi: "Huikeaa". 25.2.2019. Helsingin Malmilla sijaitsevan Longinojan ennallistamistyötä on tehty yli 15 vuotta vapaaehtoisvoimin.

Ikinörtti, Mieluummin Twitteriin kuin barrikadeille. 26.2.2019.

Yle, Kehu koulua -kuvahaaste: Yle Uutisluokka haastaa bongaamaan koulusi parhaat puolet. 25.2.2019. Yle Uutisluokka haastaa peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat ympäri Suomen ottamaan valokuvan siitä, mikä omassa koulussa on erityistä ja kehumisen arvoista. Kuvat 22.3.2019 mennessä. Ohjeet sekä oppilaille että opettajille.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, 7 Easy Portrait Lighting Setups.

ePhotozine.com, Photographic Tips On Capturing Building Detail.

Pdnonline.com.

Thom Hogan, Firmware Announcements Versus Shipments. 15.2.2019.

The Online Photographer, Museum Tricks. Miten kuvat saadaan näyttämään paremmilta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Teleobjektiivin ja kameran kuljetus fillarin sivulaukussa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Valokuvien käyttöoikeuksien hinnoittelu? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Photoshop - miten luoda köyttä? (Kuvankäsittely).
 • Makrokuvauslaitteita (DIY eli Tee-Se-Itse). Sain joitakin vuosia sitten vaimolta joululahjaksi robotinkouran, josta rakentelin kuvien mukaisen virityksen. Siinä oli paineilmakäyttöisiä sylintereitä, josta otin rungot ja lineaarijohteet tähän projektiin. Lineaarijohteet ovat tähän erinomaiset kun niissä on näppituntumalla nolla välys. Kärpäsen tai itikan pitää paikoillaan kaksi magneettia johin on kätevä laittaa klipsi, neula tai mikä tahansa mikä tarttuu magneettiin. ...
  • Onedrive, linkki (2 videota + linkki hakemistoon, jossa still-kuvia. Jotkut ne vain osaa...). (Ja ihan näyttää siltä, että olisi itse suunniteltu alusta loppuun... respektiä...).
 • Panasonic LX 100 (Muut merkit). Kiinteä optiikka (kompaktidigi), kennolla roskia tms.
 • Eos 650D Videotallennus (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit.).
 • Varastettu Nikon D4s ja Sigma 85/1.4 Art Seinäjoella (Järjestelmädigit). Pelillisetkin vielä kelpaa... Tänään 25.2.2019 lähti tälläset Seinäjoella jonkun matkaan. Rungon sarjanumero 2002200. Rikosilmoitus tehty. Soita jos jotain havaintoja.
  • 27.2.2019: hmeiden aika ei ole ohi. Sain kameran vahingoittumattomana takaisin!
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Legendaarinen T71 kokeillut usean päivän ajan Canon EOS R -peilitöntä, tapansa mukaan perusteellisesti. Onko kenno vinossa vai vinottaako adapteri? Ihan kuitenkin vain asialinjalla.
 • #Taide: Surreaalia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Jäätä ja valoa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tulipa ulkoiletuksi vanhaa Canon Ixusta Joensuun Botanian Talvipuutarhassa, jäätaiteen seasta bongasin muotoilemattoman lohkareen ja siitä melko hämärässä käsvaralta kuvaa turautin läpi kohti taustalla ollutta valonlähdettä.
 • Nyt se on karnevaalien aika (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Las Palmas. LIsää. Väriä ja mv-kuvia.
 • Lupsakasti Laatikolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari talviautoa lisää.
 • El Teide (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 maisemakuvaa.

Yle, Naisen erikoinen suklaakamera ja viikon muita uutiskuvia. 25.2.2019. Viime viikolla nainen kuvasi suklaakameralla Brysselin suklaamessuilla, superkuu loisti taivaalla, panda istui puiden siimeksessä Kiinassa ja surffari ratsasti isoissa aalloissa Australiassa. Katso viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 15 kuvaa + kuvatekstit. Kuvat klikkaamalla isommiksi.

Valovuoto.fi, Sony FE 50mm f/1.4 ZA kokemuksia. 25.2.2019. Sonyn FE-järjestelmään on tällä hetkellä saatavilla jopa kuusi erilaista automaattitarkenteista normaaliobjektiivia. Tällä kertaa Valovuodon arvostelussa on Sonyn oman linjaston kovimman kaliiperin normaalilasi Planar T* FE 50mm f/1.4 ZA. Julkistettu 11.6.2016. Tankkimainen ulkonäkö, paino 778g. Objektiivista löytyy tarkennusrengas, käsitarkennuksen liukukytkin, kolmasosa-aukon välein napsahtava aukkorengas sekä portaattoman aukonsäädön mahdollistava liukukytkin. Objektiivin suodinkierre on 72 mm ja mukana toimitetaan molemmat tulpat, vastavalosuoja sekä suojapussukka.

 • 50-millisen automaattitarkennuksen nopeus on urheilukuvausta lukuunottamatta riittävä, vaikka lasi ei pärjää vauhdissa pidemmälle pikkuveljelleen. Tarkennusrengas liikkuu erittäin pehmeästi, mutta valitettavasti sillä ohjataan tarkennusmoottoria, eikä kytkentä linsseihin ole mekaaninen. Tarkennusrenkaan pyöritysnopeus vaikuttaa tarkennusetäisyyden siirtymiseen määrään, joten käsitarkennus on hankalaa.
 • Objektiivin tuottama kuva on terävyydeltään hyvällä tasolla heti täydestä aukosta lähtien sitä käytetään 42 Mpix rungossa. Terävyys riittää myös nurkissa, mutta arvosteltu objektiivi on hiukan epäsymmetrinen ja kuva-alan vasen ylälaita on 100% suurennoksella selvästi sumeampi mitä muut nurkat.
 • Päätös 50-millisen ja 55-millisen ZA-objektiivien välillä on vaikea. Vaikka 50/1.4 ZA optisesti parempi ja sen rakenne on jämäkämpi, on 55-millinen pienempi, hiljaisempi, nopeampi tarkentamaan ja käytännön valovoimaero on vähemmän kuin speksien mukainen 2/3 EV. Lisäksi 55-millinen maksaa vain 950€ kun 50-millisestä köyhtyy 1700€. Lisäksi kaupalta löytyy myös erinomainen Sigman 50 mm f/1.4 Art, jonka hinta on kirjoitushetkellä vain 630€.

Miikka Pulliainen, Tarinoita kuvien takaa, osa 2/12. 25.2.2019. Julkaisen Facebook sivuillani tarinoita kuvien takaa vuosilta 2017-2018. Julkaisu tulee vuoden jokaisena maanantaina ja kokoan tänne aina kuun lopussa kyseisen kuukauden tarinat. Neljä tarinaa: Taimen valokeilassa! "Selfie lokki". "Pas**ka reissu". Kanahaukan perässä.

Lea Kömi, Valokuvauksen Sunnuntai -tapahtuma. 25.2.2019. Valokuvauksen sunnuntai on avoin tapahtuma kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille. Päivän aikana on luentoja, kuvaesityksiä ja valokuvanäyttelyjä. Maunulatalon galleriassa on Valokuvailmaisun projektipajan ryhmänäyttely -Rajatapauksia. Näyttelyn avajaiset on Valokuvauksen Sunnuntain yhteydessä 10.3 klo 13.

 • Valokuvauksen sunnuntai 10.03.2019 su 13:00 - 16:00 Maunula-talo - Metsäpurosali, 2. krs / Metsäpurontie 4, HELSINKI
 • 13.00–14.15 Valokuvausnäyttelyn avajaiset ja taiteilijatapaaminen,: Valokuvailmaisun projektipajan ryhmänäyttelyn Maunulatalon galleria 1-2 krs.
  14.15–15.00 Emilia Erfvingin ja Tuuli Rouhiaisen luento, Yhteisön voima
  15.15–16.00 FT Leena Saraste luento, Nykytaide ja kameraseurat

Mynewsdesk.com, Ricoh GR III – Laadukas kompaktikamera valokuvaajille. 25.2.2019. Lehdistötiedote. Maaliskuun alussa myyntiin, suositushinta on 950 euroa.

Fin.afterdawn.com, Muistikorttien kapasiteetti kasvaa – Nyt esiteltiin teratavun kortit. 25.2.2019. Kevään aikana myyntiin. $450.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Sonyn uusi huippupuhelin Xperia 1 julki – kohokohtana 21:9-kuvasuhteen 4K OLED HDR -näyttö. 25.2.2019. 6.5 tuumaa, 2880x1440.
 • Tekniikan Maailma, Sonyn puhelimet kasvavat pituutta – TM otti ensituntumat pitkulaisesta Sony Xperia 10 –puhelimesta. 25.2.2019. Puhelimien näyttökoot kasvavat, mutta kädet eivät. Sony lähestyy ongelmaa uudella 21:9-kuvasuhteen näytöllä. Sen myötä kuusituumaisella näytöllä varustettu puhelin sopii leveytensä puolesta todella hienosti vielä pienempäänkin kämmeneen. 349 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • Establish Your Own Standards, But... 25.2.2019. Jos nykyinen objektiivi toimii hyvin ja tuottaa teräviä kuvia, niin miksi hankkia uutta. Ensimmäinen ja tärkein asia on asettaa oikein omat vaatimuksensa. Mutta tiedon lisääntyessä omat vaatimuksetkin muuttuvat.
 • The One-Bag Photographic World Traveler. 17.2.2019. Jos kiertää maailmaa pitempään, niin miten minimoida kamerakalusto ynnä muut. Ja miten kuljettaa niitä. Mikä avuksi.

Thephotoargus.com, 20 Beautiful Images of Peacocks.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Stop, Look and Listen. 24.2.2019.

The Online Photographer, Brand Sunsets (and Kodakit). Ei mitään tekemistä alkuperäisen Kodakin kanssa.

Kamera & Bild, Samyang XP 10mm f/3,5 – raktecknande extremvidvinkel. Luokassaan ainoa. Aiempi ennätys tässä luokassa Laowa 12mm f/2.8. Kiinteäpolttovälinen, vääristymät oikaistu. Täyskennoisille. Ensin Canon EF. Paino 731g. Kevään aikana myyntiin. $1250.

Kamera & Bild, Pieter ten Hoopen nominerad till World Press Photo. Tänä vuonna kahdessa luokassa. Aikaisemmin ehdolla vuosina 2008 ja 2010. Voittajat julkistetaan 11.4.2019.

Fotosidan.se, Fem kameror i Nokia Pureview 9.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Merikotkia hämmästellään Vaasassa – asutuksen lähellä nähty kerralla jopa 10 – 15 lintua: "Elinympäristöt alkavat näillä alueilla olla täynnä". 24.2.2019.

Mikrobitti, 1/2019, Pikatestissä Loupedeck+: valokuvaajan miksauspulpetin loistelias paluu. (vain tilaajille). Puolen sivun arvio. Liitäntäohjelmisto on uusiksi, konsolia voi nyt aidosti muokata ja käyttää muiden ohjelmien kanssa. Suora tuki jo nyt Lightroom, Adobe Photoshop CC, Skylum Aurora HDR. Lisäksi betana Phase One Capture One Pro. Videopuolella Premiere Pro CC ja After Effects CC.

 • Yksi uusi kierrettävä säädinnuppi, painikkeiden määrä nyt 40 (36). Käyttötuntuma on parantunut. Lyhyen videoeditointikokeilun jälkeen: Loupedeck+ sopii hyvin perusvideoeditointiin ja värimäärittelyn työnkulkuun.
 • Hintaa on saatu melkein kolmannes alemmaksi. "Nykyhinnalla konsoli on mitä mainioin ja hyödyllisin lisä jokaisen luovan valokuvaajan ja erityisesti pientuotantoja tekevän videosepän työkalupakkiin."
 • Loupedeck.com suomalainen tuote. Postikuluineen hinta on 229 euroa.

Tivi.fi, Viikon Softa: Virtualbox 6. Kun yksi käyttöjärjestelmä ei riitä: VirtualBox on näppärä ja tehokas apuri. 23.2.2019. Virtuaalikoneet ovat näppärä tapa käyttää eri käyttöjärjestelmiä yhdellä tietokoneella, esimerkiksi testaamiseen, erikoisohjelmien käyttöön tai vaikka vanhojen pelien pelaamiseen. VirtualBoxilla se onnistuu täysin ilmaiseksi.

Fingerpori, 25.2.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • 15 Common Portrait Mistakes to Avoid. Esimerkkikuvat eivät sen kummemmin kuvita eri kohtia.
  • 1. Poor composition
  • 2. Distracting background
  • 3. Subject too close to the background
  • 4. Not enough in focus
  • 5. Out of focus eyes
  • 6. Slow shutter speed
  • 7. Poor lighting
  • 8. Bad timing
  • 9. Not taking enough photos
  • 10. Taking too many photos
  • 11. Failing to connect with your subject
  • 12. Not giving your subject enough direction
  • 13. Feeling like you are imposing
  • 14. Not being confident
  • 15. Rushing to get finished
 • Have Digital Filters Replaced the Need for Physical Lens Filters? Filmiaikaan oli hankalaa säätää valkotasapainoa ja ISO-arvoa.

Dpreview.com.

IR, How to realistically change eye color in Photoshop. YouTube-video, kesto 11:06.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Beginner's Introduction To Built-In Flash.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Leica DG Summilux 15mm f/1.7 review –compact quality. 22.2.2019. YouTube-video, kesto 7:34. My review of the Leica DG Summilux 15mm f/1.7 asph. for Micro 4/3 cameras. This lens is a very nice general purpose lens suitable for travel, environmental portraits, landscapes etc.

 • Panasonic Leica Summilux 15mm f/1.7 asph. Micro 4/3 -systeemiin. Vuodelta 2014. Polttovälivastaavuus 2x, 30mm (esim. Panasonic Lumix DC-G9). Premium-laatua. Ei sääsuojausta. Värit musta tai hopeaharmaa. Mukana vastavalosuoja.
 • Pieni objektiivi, paino 132g, suodinkierre 46mm. Ei kuvanvakaajaa, mutta f/1.7 on valovoimainen aukko. Panasonicin Lumix -järjestelmäkameroiden rungoissa on melkein kaikissa vakaaja.
 • Erillinen aukkorengas (ei kaikissa Panasonicin objektiiveissa). Voi käyttää myös rungon aukkovalintaa. Automaattitarkennus on nopea ja tarkka, ei ole paljoa massaakaan liikuteltavana. Kontrastia ja tervävyyttää riittää täydelläkin aukolla. Vääristymät ja värivirheet korjataan jo kamerassa. Bokehista ei ole paljon sanottavaa, tällä polttovälillä ei paljoa bokehia. Ei heijastuksia. Hyvä hinta/laatusuhde.
 • Hinta 500 euroa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus FL-700WR - A Quick Look. YouTube-video, kesto 6:11. Olympus FL-700WR, FC-WR and FR-WR.

 • Uusi radioaalloilla toimiva Olympuksen salamasysteemi, pölynkestävä, vedenkestävä, pakkasenkestävä. Ohjeluku lasketaan perinteisesti 1m, ISO100, 25mm (MFT): aukko = ohjeluku (Guide Number). Olympus jostain syystä on tästä poikennut: 42mm (84mm). (eli turhan iso, ohjeluvun pitäisi olla 27).
 • Pienempi kooltaan kuin FL-900R. Sisäänrakennettu radioaallot, 30m.
 • Pieni led-valo, jatkuvaa valoa. Voi käyttää videoon, ei kovin kirkas, 100 lux 1m.
 • 15 kanavaa. Kaikenlaisia säätöjä riittävästi. 4 AA patterit 240 välähdystä. 4 AA akkua 280 välähdystä. Latausviive 1.5s - 2.5s. Paino 303g (ei akkuja).
 • Myös FC-WR ja FC-WC. Radio-ohjaus ja radio-vastaanotin (mihin tahansa salamaan) (voi käyttää vanhempiinkin salamiin, vaikka studiosalamiin). Molemmat sääsuojattuja. Sää ei aiheuta ongelmia.
 • Olympus FL-700WR, 379 euroa.
 • Olympus FC-WR, 349 euroa (ihan turhan kallis).
 • Olympus X-RCV, 229 euroa (tämä jo kohtuullinen hinta).
 • Instagram, jpeterf

Pallopanoraamablogi, Valokuvakirjaston pakkaus (vähän) pienemmäksi. 23.2.2019. Satatuhatta kuvaa on kuulemma raja huonon ja vähemmän valokuvaajan välillä. Se on aika paljon se ja nuo, huonotkin, kuvat pitäisi jossain säilöä. Tämmöinen pääosiltaan muuttumaton ja harvoin luettava tiedostokokoelma on oikeastaan oiva tilaisuus tiedostojen pakkaamiselle. Prosessoriaikaa uhraamalla voi säästää jopa pienen kiintolevyn verran tilaa, ja tämä säästöhän vain kertautuu varmuuskopioissa.

 • Pakkausvaihtoehto 1: LZX
 • Pakkausvaihtoehto 2: DNG
 • Kuvatiedostojen eheystarkistus

Tomi Muukkonen, OMAN Birding Trip Report November 2018. 23.11.2018. Oman on vähän Suomea pienempi maa Arabian niemimaan itärannalla. Väkiluku on 4,6 miljoonaa. Tammikuussa 2001 kuvasimme lintuja Pohjois-Omanissa Markus Varesvuon kanssa kaksi viikkoa. Pohjoisen kuvauspaikat eivät ole enää yhtä hyviä kuin 17 vuotta sitten, joten nyt oli aika tutustua etelään, jonka lajisto poikkeaa yllättävän paljon pohjoisesta. Etelässä tavataan useita afrikkalaisia lintulajeja. ...Avescapesin marraskuun retkellä oli kaksi opasta ja kymmenen asiakasta.

HS, Kuvia Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä. 24.2.2019. Nyt hän jää eläkkeelle - ja pääsee kuvaamaan lisää arkea.

 • Markus Jokela täyttää tänä vuonna 67 vuotta, ja helmikuun lopussa hän jää eläkkeelle. Yksi viimeisistä työtehtävistä on ollut tämän ison kuvakoosteen tekeminen.
 • Markus on kävelevä kuvajournalismin ensyklopedia. Hän tuntee kuvaajat ja uusimmat valokuvakirjat. Aina, kun tarvitsemme kuvajournalistista näkemystä ja ymmärrystä, kysymme ensin Markukselta. Markuksen merkitys suomalaiselle journalismille on järkälemäinen. Kaveri omaksui brittiläisen väridokumentarismin ja kehitti siitä oman, paikallisen tavaramerkkinsä”, kollega sanoo.
 • Tässä se kooste nyt on: paperilehdessä julkaistaan kahdeksan ja verkossa 39 Jokelan ottamaa kuvaa. Ne kuvaavat Suomea 1980-luvulta 2010-luvulle.

Ilta-Sanomat, Youtubessa on tekstityskikka, joka paljastuu napin painalluksella. 23.2.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR, How much photo editing is too much in landscape photography? YouTube-video, kesto 14:41. Lightroom. (joku voi olla eri mieltä siitä, että kuvaaja voi tehdä jälkikäsittelyssä mitä tahtoo, eikä muilla ole siihen sanomista...).

ePhotozine.com, Basic Introduction To Your Digital Camera's Histogram.

Diyphotography.net, How to quickly and easily “scan” negative film with your digital camera and a copy stand. Scanning Film with the Fujifilm X-T3. YouTube-video, kesto 20:09.

Dpreview.com.

Petapixel.com, A Comparison of PhotoShelter and Squarespace for E-commerce. Pitäisi ensin saada selville, onko kyseessä ihan vilpitön vertailu. Voi ollakin. Tai sitten ei.

Kamera & Bild, TEST: Canon EOS R – en bra fullformatsstart. Canonin uutuus ei riko rajoja, mutta antaa viitteitä tulevasta. Vähän viilausta ja olisi ollut täysosuma. Pitkään sai odottaa Canonin täyskennoista peilitöntä järjestelmäkameraa. Tuloksena on jännittävä ja pätevä kamera, jossa on aika paljon ihan turhia pieniä vikoja.

 • Muistuttaa Canon 5D Mark IV ja Canon 6D Mark II, sieltä täältä napattu ominaisuuksia. 30 megapikselin Canon EOS R on erittäin hyvä kamera. Tuntuu kädessä tukevalta, kuvausote on hyvä. Kosketusnäytöllä työskentelyyn on paneuduttu. Osa painikkeista on väärin sijoitettu ja niitä on hankala painaa. Uutta on toimintopalkki, jonka voi kustomoida mieleisekseen. Idea on parempi kuin toteutus. Firmwarella onnistunee toimintojen parantaminen.
 • Uutta Canonia on nopea käyttää. 8 kuvaa sekunnissa tarkennus lukittuna, 5 kuvaa sekunnissa kohteen seuranta. Ihan hyvä, mutta ei riittävä urheilua kuvaaville. Bufferi riittää hyvin, jos käytössä UHS-II sd-kortti. Peilitön kamera on käytössä kuin perinteinen Canonin järjestelmäkamera, johon on liitetty turbovaihde. 5655 tarkennuspisteen ansiosta tarkennus menee kohdalleen. Ei kuitenkaan vielä parhaiden perinteisten järjestelmäkameroiden tasoa. Erittäin hämärässäkin tarkennus sahaa harvoin.
 • Kääntyvää 3.15 tuuman kosketusnäyttöä on ilo käyttää, 2.1 miljoonaa kuvapistettä. Helppo vaihtaa tarkennusta ja muuttaa asetuksia. Elektroninen etsin on vielä kosketusnäyttöäkin parempi. 3.69 miljoonaa pistettä, yksi markkinoiden parhaista. Enää ei kaipaa perinteistä optista etsintä. Etsimestä näkee, kun tarkennuspistettä valitsee kosketusnäytöltä. Yksi korttipaikka. Yhdellä latauksella ottaa ihan riittävästi kuvia, vaikka speksit ovatkin akkujen keston osalta aika niukat.
 • Adapterin avulla voi käyttää Canonin EF- ja EF-S-optiikkaa.
 • Videon laatu on erinomainen, 4K/30p terävä, samoin full-HD 1080/60/50p. Ulkoista tallenninta käyttäen 4K 10-bittisenä 4:2:2 480 megabittiä. Canonin C-Log. Sama kroppikerroin kuin Canon 5D Mark IV:n videossa, 1.74x. Rungossa ei kuvanvakaajaa. Videon kuvaaminen on helppoa, uudet RF-objektiivit tarkentavat vähässä valossa nopeasti ja luotettavasti. Erityisen kätevä on joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö. (Yllättävän paljon positiivista videosta, aiemmissa arvioissa arvosteltu aika kovastikin. Erona lienee, että toimitus on jonkin kuvannut videota ja tarkastellut jälkeä. Arvio on tehty muutenkin kuin speksien perusteella).
 • Arvosana 82%.
 • Suomen hinta runko + EF-EOS-R -adapteri 2.550 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pallopanoraamablogi, L-kiskoista ja pystykuvista. 21.2.2019. Pystykuvat, ne vasta onkin hankalia. Ammattikameroissa on pystykuvausta varten oma kahva ja kahvassa tarkoituksenmukaiset kontrollit. Jalustalta kuvatessa kameran joutuu yleensä viskaamaan jalustan pään sivulle roikkumaan, ainakin jos ei käytä kameran yhdelle sivulle pikakiinnityskiskoa tuovaa L-kirjaimen muotoista kiskoa: L-kiskoa tai -rautaa. Sivulla roikkuva kamera tietenkin tuottaa melkoisen vääntömomentin jalustan päähän, eikä olekaan ihan ennenkuulumatonta ettei vaikkapa kuulapään kuulan lukitus pidäkään sitten kuvauslaitteistoa ihan aloillaan ja vaikkapa kokonaisen tähtiviirukuvasarjan joutuu sitten kohdistamaan koneella koska kuulaa ei pakkasen kohmettamilla näpeillä saanutkaan tarvittavan kireälle…

 • Kiinasta saapui juuri D800:lle muotoiltu L-kisko joten päätin testata kuinka se käyttäytyy pystymallisia kuvia sarjana pötköön ottaessa sekä Sirui K20x -kuulapään kanssa sekä Manfrotto 410 Juniorin päällä. Samyangin 135-millisellä sitten sadan kuvan mittainen sarja tiiliseinästä (kuinkas muutenkaan), jonka keskiosasta rajatun pienen palasen AstroimageJ kohdisti sarjan ensimmäiseen kuvaan ja sylki vielä numeroarvoina montako pikseliä kuvia piti siirtää verrokkikuvaan nähden jotta kohdistus oli täydellinen. Tämä kohdistusvirheen määrä pikseleinä on siis alla olevissa kuvaajissa pystyakselissa

Tuomas Heinonen, Tammikuu 2019 – Talvi. 17.2.2019. Etelä-Suomeen saatiin kunnon talvi tammikuussa, kun meri jäätyi ja lunta tuli reippaasti. Lumen avulla eläinten seuraaminen ja pesien seuranta helpottuu. Missä kuopassa on elämää? Olimme tarkastamassa muutamaa tiedettyä supikoirareviiriä, kun törmäsimme ilveksen jälkiin metsässä. Eläimen jälkien kuvaaminen on haastavaa hangesta hyödyntäen laajakulmaa maisemallisesti.

 • Kokonaisuutena tammikuuhun ei kuvauspäiviä kauheasti tullut, sitäkin enemmän ulkoilua ja tulevan kartoitusta.

Kaleva.fi, Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla. 22.2.2019. Vuonna 2010 kuvat nähtiin Bremerin näyttelyssä Ateneumissa ja ne julkaistiin myös näyttelystä kootussa kirjassa. –Melkein rupesin itkemään kun näin ensimmäisen kerran kuvani painettuna hyvälle paperille. Painojälki Viikkosanomissa oli niin huonoa, että se vei paljon kuvien tehosta pois, Bremer sanoo.

 • Bremer otti kuuluisat kuvansa pienellä Leicalla, joka näyttää nykypäivän digikameroiden rinnalla lelulta. Bremer sanoo, ettei kuvaamisen tekniikka ole koskaan kiinnostanut häntä, mutta 1950-luvulla hän oli ensimmäisiä suomalaisia, joka alkoi käyttää eurooppalaisen esimerkin innoittamana kinofilmiä ja pienoiskameraa. Se mahdollisti salamavalosta luopumisen ja helpotti kuvattavien joukkoon sulautumista.
 • Bremer otti kuuluisat kuvansa pienellä Leicalla, joka näyttää nykypäivän digikameroiden rinnalla lelulta. Bremer sanoo, ettei kuvaamisen tekniikka ole koskaan kiinnostanut häntä, mutta 1950-luvulla hän oli ensimmäisiä suomalaisia, joka alkoi käyttää eurooppalaisen esimerkin innoittamana kinofilmiä ja pienoiskameraa. Se mahdollisti salamavalosta luopumisen ja helpotti kuvattavien joukkoon sulautumista.

Yle, Luontokuvaaja ikuisti komean maakotkan – kun hän katsoi kuvaa tarkemmin, paljastui yllätys: lintu on tiettävästi Euroopan vanhin. 22.2.2019. Pohjois-Savossa kuvattiin tammikuussa maakotka, joka on rengastettu yli 34 vuotta aiemmin. Jutussa on kuva samasta kotkayksilöstä myös poikasena.

Iltalehti, 34-vuotias maakotka laskeutui yllättäen Pohjois-Savoon - saattaa olla koko Euroopan vanhin yksilö: ”Poikkeuksellinen tapaus”. 22.2.2019.

Mikrobitti.fi, Ärsyttävätkö tärähtäneet kuvat? Opas: näin saat tärinät pois puhelimen kuvista. 22.2.2019. Muutama esimerkki laitteista. Jalusta + gimbaali.

Suomen Nikon, Nikon kehittää uuden laiteohjelman täyden kennokoon peilittömiä kameroitaan, Nikon Z 7:ää ja Nikon Z 6:ta, varten. 22.2.2019. Lehdistötiedota.

Blog.e-ville.com, Katso mitä mieltä Olli B. on Hydran 27″ pelinäytöstä. 2560x1440. Virkistystaajuus 144Hz. TN-paneeli. 98% sRGB. 500 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Getting Started in Deep Space and Astrophotography. Tähtikuvaus lienee haastavinta valokuvausta. Dealing with the Rotation of the Earth. Selecting a Lens. Choosing a Camera (yllättäen ei kovin tärkeää muihin haasteisiin verrattuna). Where to Go & Where to Look.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, Clever Photos of Animals Made Out of Food. Aika pienellä saatu hyvännäköistä jälkeä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Apple / Bokeh (Sana on melkein vapaa).
 • Ensimmäinen sana/käsite joka tulee mieleen, osa 2 (Sana on melkein vapaa).
 • Ulkoinen mikrofoni (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 30 euron vaihtoehto, voi käyttää älypuhelimessakin ilman lisäosia.
 • Canon salama 580EX II käyttöohje suomeksi (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Canon speedlite 580EX II ostopaketin mukana tuli fyysisesti pienikokoinen manuaali suomi, ruotsi ja tanska. Skannasin sen aikoinaan ja nyt huomasin että sivut 14 ja 15 puuttuu välistä. Paperinen meni vuosia sitten paperinkeräykseen. Canon ja Canonin huolto tarjosi vain englannin kieltä, suomea ei digimuodossa. Olisiko joku muu skannannut käyttöohjeen hieman huolellisemmin.
 • Viimeinen stand-alone LR versio (Kuvankäsittely). Uusi ketju, 12 viestiä. Luin Petteri Järvisen tuskailun viimeisestä Lightroom versiosta. Hän väitti erheellisesti ettei stand-alone versiota saa enää asennettua.
 • Tamron uudistuu vakaana (Optiikka).
 • Nikkor 35-70 2.8 (Optiikka).
 • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Ihan mielenkiintoista viestien vaihtoa.
  • (Maffer-viestit kannattaa suodattaa maffer-filtterin kautta... Saadaan värin saturaatiota luonnollisemmaksi. Toisaalta vähän kärjistämällä saadaan viesti varmasti perille).
 • Canon EOS RP (Järjestelmädigit).
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
 • Perjantai on matikkapäivä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). On kyllä erikoinen ja onnistunut kuvasarja. Kommentit. Voi olla minkki, mahdollista myös nuori saukko.
 • Karahommia, part III (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää onnistuneita kuvasarjoja. Kommentit.
 • Upupa ... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Epos eli harjalintu.
 • Big Cat Diary (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lepardyn penikka ojassa....Meinasi olla liian lähellä 400mm putkelle niin joutui peruuttamaan, ettei optiikan huima terävyys tee vaurioita pentuun.Eläinmaailman söpöyttä.

Matti Sulanto, LUMIX LX100II -Five best settings. 19.2.2019. YouTube-video, kesto 3.50. Here are my five favorite settings for the Panasonic Lumix LX100II.

 • 1. Päälle Step Zoom. Zoomissa tarkat pykälät isommaksi ja pienemmäksi.
 • 2. Päälle Lens Position Reseum. Kameran käynnistyessä.
 • 3. Zebra Pattern päälle, 90%. Valotus oikein.
 • 4. Toimintonäppäimet uusiksi. Fn1 pois päältä, Fn4 lukitse-toiminnoksi.
 • 5. Pois päältä äänimerkki ja automaattitarkennuksen apuvalo turhan kirkas, pois.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus 12-200mm - Review. 19.2.2019. YouTube-video, kesto 7:34. In English, myös tekstitys.

 • Viime viikolla julkistettu. Sopii hyvin matkalle, siksi Forsgård simuloi turistia Helsingissä. 16.6-kertainen zoom, polttovälivastaavuus 24-400mm. Säänkestävyys (pakkanen, pöly, vesi) samaa luokkaa kuin pro-sarjassa (uusi objektiivi ei ole Olympuksen pro-sarjaa, vaan M.Zuiko-objektiivi). Vastavalosuoja sisältyy hintaan. Lähin tarkennus 12mm 22cm, 200mm 50cm.
 • 12mm aika pieni koko (se kuljetuspituus), 200mm pituus kaksinkertaistuu. Zoom-rengas on iso, siitä saa hyvän otteen. 100mm:n ja 200mm:n välillä on aika pieni ero, vähän hankalaa zoomata tarkasti tällöin. Suodinkierre 72mm. Pituus 9.97cm, paino 455g.
 • Forsgårdin mielestä 12mm kuvanlaatu oli yllättävän hyvä, 200mm vähän pehmeä. 12mm F3.5, 200mm F6.3, valovoimaa saisi olla enemmän. Olympus-rungon kuvanvakaaja auttaa jonkin verran.
 • Hinta on 900 euroa.
 • Instagram, jpeterf

Rajala Blogi, Burhan Ozbilici – World Press Photo -voittajaksi henkensä kaupalla. 21.2.2019. ....Rajala Ambassador 2018 -kilpailun päätuomari. Rajala järjestää vuosittain kaikille avoimen valokuvauskilpailun, jolla halutaan nostaa esiin uusia kykyjä ja mentoroida heidän kehitystään kuvaajina. Rajala Ambassador 2018 -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen lisäksi Ruotsissa. Molempien maiden finaaleihin valittiin 4 kuvaajaa useiden karsintatehtävien kautta. Lopulliset voittajat valitaan ja julkistetaan 25.2. Suomessa ja 26.2. Ruotsissa. Burhan Ozbilici toimii molempien maiden palkintoraatien päätuomarina.

 • Ilmoittaudu Burhanin luennoille 25.2. maanantaina klo 14.00-14.45 ”How to Make Photo History” ja klo 17.30-18.15 ”Journalist of Hope”. Eivät maksa mitään.

Petteri Hautamaa, Kuvausvarmuutta kameran automaattisella ISO:lla. 22.2.2019. Täyskennolla kuvatessa tuudittautuu helposti kameran hyvään kohinankestoon ja kykyyn sietää korkeitakin ISO-arvoja. Kyllähän täyskenno kestää, mutta totuus yleensä on, että mitä alhaisemmat ISO-arvot, sen pienempi kohina ja parempi kuvanlaatu.

 • Olen kahden vuoden ajan opetellut hyödyntämään automaattista ISO-asetusta manuaalivalintatilassa. Tuolloin kamera optimoi muihin säädettyihin asetuksiin nähden juuri oikean ISO:n huomioiden vielä kuvaajan säätämän valotuksenkorjauksen. Eli ei tule käytettyä tilanteessa liian korkeita, eikä toisaalta liian mataliakaan arvoja.
 • Mikäli kamerassa ei olisi automaattista ISO:a valotuksenkorjauksella, niin pelkällä aukon esivalinnalla touhu menisi enemmän arpomiseksi. Ehkä säätäisin ISO-arvoksi käsin 1600-3200, mutta vallitsevasta valosta riippuen suljinaika saattaisi jäädä helposti liian pieneksi ja kuvat epäonnistua sen takia. Ainakin itsellä näin kävi aikaisemmin turhan usein. Kohinaa kun saa viilattua kuvankäsittelyllä pois, mutta tärähtänyt tai liike-epäterävä kuva alkaa olla menetetty tapaus.

Kauppalehti, Kotkista tulonlähde: Luontokuvauksen kasvava suosio sai oululaisen metsänomistajan vaihtamaan kantorahat kotkarahoihin. 21.2.2019. Nyt kanssamme Utajärven piilokujalla on viisi italialaista matkailijaa ja yksi suomalainen. He kuvaat kolmena päivänä. Kuvausvuorokausia tulee tällöin 18. Finnature on pystyttänyt Jääskeläisen metsään useita kiinteitä kuvauskojuja, joissa on kuivakäymälä ja kaasulämmitys. Kuvauspaikkoja niissä on yhteensä 16. Jääskeläisen metsässä on meneillään 13. kuvausvuosi.

 • Kuvaamassa olevat italialaismatkailijat kiittelevät lämmitystä, sillä kojussa pitää lymytä aamun pimeästä iltapäivään saakka, poistumatta. Lähistön puissa olevat kotkat eivät tule haaskalle, jos ne havaitsevat ihmisiä.
 • Suomessa kasvava ryhmä on luontokuvausta harrastavat naiset. ”Järjestin naisille helmikuussa kolmen päivän kuvauskurssin. Ryhmä täyttyi nopeasti. Kaikki naiset tulivat Etelä-Suomesta. Täyden ylläpidon sisältävä kurssi maksaa 595 euroa”, Peltomäki kertoo.
 • Lintujen ja nisäkkäiden kuvausmahdollisuuksia järjestää Suomessa hieman yli kymmenen suurempaa yritystä, joille se on pääsiallinen toimeentulon lähde, kertoo Kuhmossa peto- ja lintukuvauksia järjestävän Articmedian toimitusjohtaja Lassi Rautiainen.
 • Petolintujen kuvausmahdollisuuksia tarjoavat Finnaturen lisäksi myös Kuusamon Lintumatkailu ja Ylläksen Yöpuu. Finnaturen viime vuoden liikevaihto oli noin 700 000 euroa.

Taike.fi, Taike jakoi eri taiteenaloille toiminta-avustuksia 9,6 miljoonaa euroa. 21.2.2019. Valokuvataide, yhteensä 491 000 euroa.

 • Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus rf, Karjaa, 20 000 €
 • Luovan valokuvauksen keskus ry, Jyväskylä, 34 000 €
 • Mikkelin valokuvataide ry, Mikkeli, 20 000 €
 • Pohjoinen valokuvakeskus ry - Nordliga fotocentret ry, Oulu, 90 000 €
 • Valokuvakeskus Nykyaika ry, Tampere, 90 000 €
 • Valokuvakeskus Peri ry, Turku, 68 000 €
 • Valokuvataiteilijoiden liitto ry, Helsinki, 135 000 €
 • Victor Barsokevitsch-Seura ry / VB-valokuvakeskus, Kuopio, 34 000 €

Yle, Poliisi saa valtuudet kaapata droonin lennosta – tiukemmat säännöt voimaan kuukauden kuluttua. 21.2.2019. Maaliskuussa voimaan tulevilla valtuuksilla lennättäminen voidaan kieltää ja estää esimerkiksi onnettomuuspaikalla. Poliisi saa valtuudet käyttöönsä 18. maaliskuuta, jos presidentti vahvistaa lain muutoksen huomenna perjantaina.

Focus Nordic, NiSi julkaisee suodinjärjestelmän peilittömille kameroille. 21.2.2019. Lehdistötiedote. Uuden pienikokoisen M75-suodinpidikkeen ja 75 mm levysuotimien myötä NiSi tarjoaa täysin uuden suodinjärjestelmän, joka on suunniteltu erityisesti pienemmille kameroille ja objektiiveille. Ei hintoja.

Tivi.fi, Näin ei pitänyt käydä – MTV: lakialoite toisi kuvat passeista ja ajokorteista poliisin kasvojentunnistuskantaan. 21.2.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

 • Does 900 DPI Make Better Prints? Miten ihan käytännön tasolla, kannattaako, näkeekö eroa. Ja mikä dpi on kustannustehokkainta, missä vaiheessa eroa ei enää huomaa.
 • UV Portraits That Reveal What’s Beyond the Visible.
 • On Rules in Photography.
 • Ep. 313: Lenses, Lenses, and More Lenses! – and more. Podcast kesto 37:02. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • Fujifilm unveils the X-T30 with compelling new features. (#)
  • A sweet 16 just dropped for the X Series. (#)
  • The 6 key lenses for Canon RF-mount that are under development. (#)
  • Nikon unveils its 24-70mm f/2.8 for it’s mirrorless Z system. (#)
  • 500px was hacked. What you, and 14.8 million others, need to know.
  • (#) Olympus introduces its 12-200mm f/3.5-6.3. (#)
  • Time is running out to bring your drone into compliance. (#)

Pdnonline.com.

IR, Panasonic S1R & S1 Gallery Images: Updated selection of real-world photos from Austin, Texas.

The Online Photographer, Open Mike: Kirk Tuck Takes a Break. Kirk Tuck, The Visual Science Lab -blogi. Vuodesta 2009. Kymmenessä vuodessa valokuvas-skene on muuttunut aika lailla, kaupalliseen suuntaan. Kommentti: The Golden Age of (Photo)blogging, and blogging in general, have long left the building.

Fotosidan.se, Återkomsten av "Texas Leica" – Fujifilm GFX 50R. Blogi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net. Jurmon talvea etsimässä. 20.2.2019. Tänä vuonna tammikuu oli jälleen kylmä ja lunta saatiin Saaristomeren äärilaidalle saakka. Huomasin, että Jurmossa olisi vapaa mökki helmikuun toisena viikonloppuna. Varasin mökin ja kuinka ollakaan, pari päivää myöhemmin sääennusteeseen alkoi ilmestyä keväisiä lukemia. Lumipeite hupeni vauhdilla. Ennuste näytti toivottomalta: retken ajalle oli luvassa vesisateita ja pahimmillaan +4 astetta lämmintä.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Pakolla Lightroom-pilveen? 20.2.2019. Pitkäaikaisena Lightroomin käyttäjänä olin pettynyt, kun Adobe ilmoitti lopettavansa pakettina myytävän ohjelman kehittämisen ja myynnin. Viimeiseksi versioksi jäi syksyllä 2017 ilmestynyt 6.14. Nyt vanhaa 6-versiota ei saa enää mistään.

 • Tarjolla on vain pilvipalveluna myytävä Lightroom Classic CC, jonka hinta on alimmillaan 12,39 euroa kuukaudessa eli noin 150 euroa vuodessa. Rahan vastineeksi saa aina uusimmat päivitykset sekä kamera- ja objektiiviprofiilit. Hintaan sisältyy myös Photoshop CC, jolle useimmat kuvaajat löytävät käyttöä (eivät kuitenkaan kaikki).
 • ...On siis parasta lähteä siitä, että kerran Lightroom-pilveen siirtymisen jälkeen paluuta ei ole. Ja se huolestuttaa.
 • Miksi suomalainen käyttäjä maksaa käyttöoikeudesta 148,68 euroa vuodessa kun jenkkikolleega selviää 119,88 dollarilla (105,73 euroa) vuodessa?
 • Hankin juuri uuden koneen ja yritän siirtää vanhan, moneen kertaan päivitetyn Lightroom 6.14-version koneesta toiseen. Ilman alkuperäisiä tiedostoja ja avaimia se tuskin onnistuu. On päätettävä, mennäkö pakolla Lightroom-pilveen vai vaihtaako ohjelmaa? Ehdotukset ovat tervetulleita.

Yle, Suomussalmelaismies latasi otoksensa kuvapankkiin ja koki yllätyksen: Kuva päätyi Suomen kauneimmaksi postimerkiksi. 20.2.2019. Alkuperäisen valokuvan ottanut suomussalmelaismies ei tiennyt kuvan päätyneen mihinkään kilpailuun. Suomalaiset äänestivät vuoden 2018 kauneimmaksi postimerkiksi toukokuisessa ilta-auringossa Suomussalmella kuvatun erämaasillan. Kyseessä on Klaus Welpin suunnittelema merkki, jonka valokuvasi suomussalmelainen Juha Härkönen. Voittajapostimerkki sai yli 13 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Ääniä kertyi yhteensä yli 30 000 kappaletta. (Suunnitelija käytti siis kuvapankista ostettua valokuvaa postimerkin aiheena).

 • Kuvapankkien kuvat on kaikkien käytettävissä. Vastavalo.net on Suomen suurin kuvatoimisto, joka välittää kuvia mainontaan ja erilaisiin julkaisuihin. Vastavalo.netin vastaava tuottaja Mikko Paartolan mukaan ihmiset eivät aina tajua, mistä erilaisten kilpailuiden kuvat tulevat. Kuvan suunnittelija ei ole aina itse ottanut kuvaa.
  • (Pitää nostaa virtuaalihattua vastavalo.netille, niin pitkä historia sillä on kuvapankkina takana. Monta suomalaista kilpailijaa on näiden vuosien aikan lopettanut. Mutta vastavalo.net vain jatkaa...).
 • Kuvapankista ostettu kuva maksaa noin 50–100 euroa, ja sen jälkeen kuvaa voi käyttää haluamallaan tavalla. (kommenttien perusteella kuvaaja saa summasta jopa 60%, joka oikeasti on iso siivu verrattuna muihin kuvapankkeihin...).
 • – Jos kuvatoimisto myy kuvan, kuvaajat saavat osuuden myynnistä. Kun kuvaaja lataa otoksen kuvapankkiin, hän luopuu kuvan oikeuksista, sanoo Mikko Paartola. (artikkeliin pujahtunut virhe, tässä tapauksessa annetaan vain kuvan käyttöoikeus).

Docendo, Caj Bremer – Mies katolla (Kristiina Markkanen). Uusi kirja. Sidottu. Sivua 208. Caj Bremerin ura lehtikuvaajana alkoi 1950-luvun alussa Hufvudstadsbladetissa, ja jatkui sen jälkeen Viikkosanomissa ja Helsingin Sanomissa aina 1990-luvun alkuun saakka. Hänellä on ollut ainutlaatuinen näkökulma kansakunnan kaapin päälle – monesti sen allekin – viideltä vuosikymmeneltä. Eikä Bremer ole malttanut jättää kuvaamista eläkkeelle jäädessään: hän kuvaa edelleen aktiivisesti.

 • Osa kuvista kertoo hyvinkin kipeistä aiheista, äärettömästä köyhyydestä, suuronnettomuuksista ja sodista. Bremer on kuitenkin tunnettu inhimillisestä otteestaan kuvien takana, ja monia hänen kuviaan sävyttää lempeä huumori.
 • Yle Areena, Valokuvaaja Caj Bremerillä on ollut ainutlaatuinen näköalapaikka Suomeen. 20.2.2019. Kesto 27 min. Podcast. Valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer täyttää perjantaina 90 vuotta. -Jos joku mua tituleeraa akateemikoksi, niin mä toppuuttelen, et oon Caj vaan, sanoo palkittu ja arvostettu valokuvaaja. Katariina Lahtonen haastattelee ja selaa tuoretta Kristiina Markkasen kirjoittamaa kirjaa "Caj Bremer -Mies katolla".
 • Yle Areena, 90-vuotta täyttävä valokuvan mestari Caj Bremer: Mitä näet tänään, et näe huomenna samalla tavalla. 20.2.2019. Kesto 8 min. Podcast. 90-vuotta täyttävän akateemikko Caj Bremerin syntymäpäiväviikon kunniaksi julkaistaan Kristiina Markkasen kirjoittama uusi Caj Bremer - Mies Katolla -kirja. Useaan kertaan palkittu Bremer on ollut pitkällä urallaan suomalaisen valokuvajournalismin keskeisimpiä tienrakentajia. Palkintoihin ja titteleihin Bremer viittaa kuitenkin kintaalla - "Olen Caj vaan". Bremer valitsi haastattelun alkuun yhden kuvan, joka kuvaa hänen mielestään koko Suomen jälleenrakennusaikaa.
 • MTV, Legendaarinen valokuvaaja Caj Bremer täyttää perjantaina 90 vuotta – kuvasi Urho Kekkosta vuosikymmeniä, suhde presidenttiin jäi silti etäiseksi. 20.2.2019.

Yle, EU:n tekijänoikeusdirektiivi sai hyväksynnän EU-mailta - Suomi äänesti vastaan. 20.2.2019. Suomi ja muutamat muut maat pelkäävät, että lainsäädäntö kajoaa kansalaisten oikeuksiin. EU:n tekijänoikeusdirektiivi on askeleen lähempänä toteutumista jäsenmaiden annettua sille hyväksyntänsä keskiviikkona. Lainsäädäntö vaatii vielä sinetin EU-parlamentilta.

 • Direktiivillä on tarkoitus varmistaa, että luovan työn tekijät saavat korvauksen työstään myös digiaikana. Kriittisten maiden mielestä lainsäädännössä ei kuitenkaan onnistuttu löytämään tasapainoa tekijöiden oikeuksien sekä kansalaisten ja yritysten parhaan välillä.
 • Internetyhtiöt Googlesta Facebookiin ovat vastustaneet voimakkaasti tekijänoikeuslakien tiukentamista. Lain myötä ne joutuisivat tekemään lisenssisopimuksia luovien alojen kuten elokuvateollisuuden kanssa.

TE-palvelut, Myyjä, Napapiirin Kehitys Oy, Joulutalo, Rovaniemi. Haetaan kokopäiväiseen työhön valokuvaajatonttua. Vapaamuotoinen hakemus ansioluettelon kanssa tulee toimittaa 25.2.2019 mennessä osoitteeseen.

 • Työpaikan osoite 96930 Napapiiri Rovaniemi
 • Palkkaus Kaupan alan TES
 • Työ alkaa 01.03.2019
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Ilmoitus jätetty 18.02.2019

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Petapixel.com, The EOS RP is a New Low for Canon. Ja otsikko on kirjoitettu positiivisessa mielessä.

Kamera & Bild, Svensk nominerad i Sony World Photography Award. 12. vuosi. 326.997 kuvaa. Useita kategorioita. Yksi niistä katukuvaus, 13 pääsi tässä luokassa jatkoon, yksi ruotsalainen mukana. Voittajat julkistetaan 17.4.2019.

 • Sony World Photography Award, 2019 Open competition Shortlist. Kaikki jatkoon päässeet. Kategoriat: Architecture (12 finalistia), Creative (14 finalistia), Culture (13 finalistia), Landscape (12 finalistia), Motion (11 finalistia), Natural World & Wildlife (14 finalistia), Portraiture (12 finalistia), Still Life (10 finalistia), Street Photography (13 finalistia), Travel (15 finalistia).
 • Youth Competition Shortlist (8 finalistia).
 • Ei suomalaisia finalistien joukossa. Pohjoismaista taisi olla 1 ruotsalainen ja 2 norjalaista.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle Areena, Suden ja kyyn suojelusta lintujen häirintään ja luontoarvojen puolustamiseen - luontokuvaus on täynnä moraalisia ristiriitoja. Radio. Podcast, kesto 52 min. Vasta 1970-luvulla alkanut luontokuvaus on nopeasti kasvava harrastus. Otokset leviävät verkossa ja niillä saadusta huomiosta kilpaillaan. Kansallispuiston yhdestä nyppylästä voi tulla varsinainen kuvaajien hotspot. Luontokuvaukseen ja kuvaan liittyy eettisiä kysymyksiä: pahimmillaan harvinaisuuksia kamerallaan metsästävät häiritsevät kohteitaan, vaikka kuvilla voidaan herättää myös tunteita ja halua suojella ympäristöä. Keskustelemassa ovat valokuvaajat Lisse Tarnanen ja Seppo Pöllänen sekä yliopettaja ja dosentti Juha Suonpää.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Valokuvien pienentäminen kannattaa. 19.2.2019. ...Erityisen selvästi tämä näkyy älypuhelimella kuvattaessa. Varsinkin sisätiloissa uudetkin kamerat tuottavat tiedostoja, jotka näyttävät kyllä hyvältä ruudulle pienennettyinä, mutta eivät kestä lähempää tarkastelua. Puhelin piilottaa kohinan pakkauksen alle.

 • Lisäksi kameran oma pakkaus on todella löysää, jolloin tiedostoihin jää paljon turhaa dataa. Tällaisia tiedostoja on turha säilyttää alkuperäisinä. Jo pelkkä kamerapuhelimen kuvan avaaminen Photoshopissa ja tallentaminen takaisin samaan kokoon pienentää koon yleensä puoleen. Itse pienennän älypuhelimella arkisissa tilanteissa otetut kuvat 3840x2160, 2560x1440 tai jopa 1920x1080 kokoon riippuen siitä, paljonko niissä on yksityiskohtia ja kohinaa. Samalla kuvatiedoston koko pienenee jopa kymmenesosaan, millä alkaa olla merkitystä kun kuvien määrä kasvaa tuhansiin.
 • Mutta miten pienentää joukko kuvia nopeasti? Kuvien avaaminen Photoshopissa yksi kerrallaan on työlästä. Joskus tein makron kuvajoukon käsittelyä varten, mutta sekin on turhan vaivalloista. Äskettäin löysin näppärän Image Resizer -ohjelman, joka lisää pienennöstoiminnon hiiren kakkospainikkeeseen:

Kaleva.fi, Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun. 19.2.2019. Oulu.

Ilta-Sanomat, Toisen maailmansodan päättymistä suukolla juhlinut merimies on kuollut – tällainen tarina ikonisella valokuvalla on. 20.2.2019.

Avplus.fi, Uusi Panasonic Lumix S-sarja. 18.2.2019. Panasonic on julkaissut ensimmäiset täyden kennon kameransa still- ja videokäyttöön. Toinen uusista malleista S1 hyödyntää 24 megapikselin kennoa, kun taas S1R sisältää suuren 47 megapikselin kennon. Suurimmat erot kahden mallin välillä ovatkin kennossa ja video-ominaisuuksissa. Molemmat kamerat ovat sääsuojattuja ja omaavat 5-akselisen kuvanvakaimen. Näin kuvista tulee teräviä myös pidemmillä suljinajoilla. Rungot ovat tulossa myyntiin Suomessa maaliskuun 2019 loppuun mennessä. Panasonic S1 2699 euroa, Panasonic S1R 3899 euroa.

Tekniikan Maailma, Panasonic FZ1000 II sisältää ulottuvan zoomin ja tuuman kennon, mutta jotain tärkeää on jäänyt pois. 19.12.2019. Vaikka kännykät ovat jo pitkälti korvanneet perinteiset taskukamerat, kaksi tuoteryhmää kiinnostaa ostajia edelleen. Toinen ovat super-zoom-kamerat ja toinen kookkaalla yhden tuuman kennolla varustetut mallit. Panasonic FZ1000 II täyttää molemmat toiveet. Kamerassa ei ole mikrofoni- eikä kuulokeliitintä, mikä on iso miinus verrattuna alkuperäiseen FZ1000:een, jossa on mikrofoniliitin. Hinta on noin 1000 euroa, myyntiin maaliskuun lopulla.

Yle Areena, Kuinka vaikeaa on ottaa YKSI onnistunut kuva? Kesto 52 s. Kioski trending. (ei oikein mitään).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 10 Tips On Adding Blur To Water For Beginners.

Thom Hogan.

 • Did The Camera Makers Follow the Trends? 4.2.2019. Kameramarkkinoilla on monenlaisia trendejä vaikuttamassa. Koko/paino. Kuvien jakaminen. Ym.
 • Time to Step on the GAS? 3.2.2019. Vekotinhulluus. Ensin valitaan kroppikennoinen tai täyskennoinen. Sitten vain ostamaan. Kaikilla kameroilla saa hyviä kuvia. Ja sitä uutta mallia on turha lähteä odottamaan, seuraava uusi malli tulee aina.

Lensrentals.com, Assembling the C-4 Optics 4.9mm f3.5 Hyperfisheye Prototype. 270 asteen kuvakulma (!). Melkoinen jättiläinen. Lähimmäksi tätä pääsee 1970-luvun Nikkor 6mm f/2.8 kalansilmä, 220 astetta, paino 5kg, hintaluokka nykyään $100.000 ja päälle. Tällä uudella objektiivilla on hintaluokka alle puolet. Nyt ei vaihteeksi puretakaan objektiivia vaan kootaan. Roger Cicalan oma projekti.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, The First Light of Day. 8 kuvaa ja teksti.

Fotosidan.se, Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror. Tampere, Suomi. Ainakin ns. tarina on hyvä.

Kamera & Bild, Calle Rosenqvist: "Jag tror på bildens fantastiska styrka". Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa). Kuuden kuvan panoraama vuodelta 2002 ekalla digillä Olympos D460 (jenkkiversio).
 • Paras kamera laiskalle liikettä kuvaavalle (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Ulkoinen mikrofoni (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Osassa edullisista n.50€, ääni jäi jopa kehnommaksi kuin kameran omalla mikrofonilla(a6300) youtube revikassa. Rahalla parempaa saa mutta miten on tällaiset edullisemmat, kokemuksia puolesta ja vastaan.
 • Flickr vai 500px? (Fotoalbumiohjelmat). Tuli sitten päivitettyä Pro:ksi, veroineen 53,88 €. Kuvia näytti olevan 7600, joten olishan tuossa ollut uploadaamista johonkin toiseen palveluun. Ihan tyytyväinen olen saittiin ollut, ei ollut korkea kynnys maksaa vuosimaksua. (Flickr).
 • objektiivien värejä (Optiikka).
 • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
 • Canon EOS RP (Järjestelmädigit). 100 viestiä.
 • Sony A9 (Järjestelmädigit). Lähes jo viikon huikealla kokemuksella voin sanoa, että tämä A9 on selkeästi paras kamera, mitä minulla on ollut. Toki se on myös kallein. Nikon D500 on varmasti yhtä nopea tarkentamaan, mutta tarkentaminen ei ole sillä yhtä helppoa. A9:n kanssa tuntuu vähän huijaukselta, kun valitsee vain kohteen ja kamera pääsääntöisesti sen pitää todella hienosti fokuksessa.
 • Lupsakasti Laatikolla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Lunta WC:n katolla? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Karapönö.
 • Fogscape (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vau tää on hieno!

Yle, Kööpenhaminassa lasketellaan vihreässä rinteessä ja viikon muita uutiskuvia. 19.2.2019. Viime viikolla Tanskassa lasketeltiin tekohiihtomäessä, osoitettiin mieltä Trump Towerin edessä ja järjestettiin sotaharjoitus Cobra Gold. Tässä viikon vaikuttavimmat uutiskuvat koottuna. 15 kuvaa kuvateksteineen. Klikkaamalla kuva isommaksi.

HS, Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut. 18.2.2019. Useat merimiehet ovat väittäneet olevansa kuvassa suuteleva nuorukainen. Kasvojentunnistusteknologian avulla saatiin lopulta varmistus sille, että kuvassa on George Mendonsa. Hän kuoli sunnuntaina 95-vuotiaana.

Petteri Järvinen, Bittimittari, OrCam MyEye avustaa sokeita, seuraava versio myös näkeviä. 17.2.2019. Tutustuin laitteeseen tammikuussa USA:ssa CES-messuilla ja kävin sen jälkeen suomalaisen maahantuojan luona tapaamassa Johannaa. Muutama havainto vielä Iltalehden ansiokkaan jutun täydennykseksi.

 • Kamera tunnistaa seteleitä, mistä on suuri apu näkövammaiselle. MyEye kertoo korvaan, minkä arvoinen seteli on kädessä. Laite osaa lukea myös opaskylttejä ja papereita tai kirjan sivuja. Kameran kyljessä on pieni nappi, joka ottaa kuvan paperista ja sen jälkeen laite lukee tekstin ääneen selvällä suomella. Kaikki eivät ole täysin sokeita, jolloin he pystyvät osoittamaan paperista halutun kohdan sormella ja laite jatkaa lukemista siitä.
 • Pari rajoitustakin löytyy. Ensinnäkin hinta, joka on 5580 euroa. Toinen ongelma on virrankulutus. Kuvien tunnistaminen vie paljon energiaa ja siksi akku kestää vain muutaman tunnin aktiivista käyttöä. Parhaiten laite toimisi, kun se saisi olla koko ajan automaattitilassa - silloin se tarkkailee ympäristöä koko ajan ja tulkitsee tekstejä sekä kasvoja oma-aloitteisesti. Jatkuvassa toiminnassa akku kuitenkin tyhjenee melkein silmissä.
 • Iltalehti, Uusi keksintö mullisti sokean Johannan elämän: ”Olen pystynyt kokemaan tajunnanräjäyttäviä asioita”. 16.2.2019. Uusi lukulaite tunnistaa näkemänsä tekstin ja lukee sen ääneen syntymäsokean Johanna Herrasen korvaan. Innovaatio mullisti arjen, kun älylaite tulkkaa kauppareissullakin opastekylttien tekstit reaaliajassa puheeksi.

Yle, Koskikara – sulapaikkojen karski sukeltelija. 25.2.2018. Koskikara on monella tavalla hämmästyttävä lintu. Se muuttaa talveksi Suomeen ja sukeltaa ruokansa virtaavasta vedestä myös talvipakkasilla.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Powerpoint ja tiedoston koko kuvineen, osa 2. 18.2.2019. Lukijakommentin perusteella jatkoin Powerpoint-tiedostokokeita. Miten tiedoston koon käy, jos kuvien liittämisen jälkeen merkitään jokin kuva ja valitaan Muotoile > Pakkaa kuvat.

Yle, Digitreenit: Podcast on netin herkkua korville – Kuuntele äänisarjoja tai lataa ne laitteellesi. 18.10.2017.

Omenablogi.fi, Apple ei ilmeisesti vieläkään luovu Lightning-portista – Vaihtoehtona olisi USB-C-portti. 18.2.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, #ThePrintSwap Is Coming to Sydney in a Stunning New Show.

Digital Photography School.

Panasonicilta uutta.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 40 Inspiring Examples of Street Photography.

Petapixel.com, I Already Shot the Supermoon Today, But Here’s How to Shoot it Tomorrow.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, It’s All In My Head. 10 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, New News From the World of Stuff. Laiteuutisia. Canon EOS RP. Fuji X-T30. Fujinon 16mm f/2.8.

Fotosidan.se, Tetenal räddas av personalen. Oi tätä riemun päivää. Aprillipäivänä henkilökunta ottaa ohjat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Etsimessä luonnonvaraiset eläimet. 16.2.2019. Tapa miten lähestyn kuvattavaa kohdetta vaihtelee. Toisinaan suojanani on koju, teltta tai naamioverkko. Myös auto toimii monen lajin kohdalla loistavana piilokojuna – siinä kun ihmisen ääriviivat peittyvät moottoriajoneuvon hahmon sisään. Vain harvoin eläimen viereen voi suoraan kävellä. Petolintujen näköaisti on vertaansa vailla, hirvieläinten kuulo ja hajuaisti lähes pettämättömiä. On tärkeää tietää, millä aisteilla kuvattava tarkkailee ympäristöön, jotta osaa menetellä oikein kunkin lajin kohdalla. Paljon oppii kirjallisuudesta, mutta vielä enemmän siellä missä tapahtuu: maastossa.

Suomen Canon, Kasvokkain: Ossi Saarinen kuvaa kaupunkiluontoa. 16.2.2019. Ossi Saarinen on hankkinut satojatuhansia Instagram-seuraajia kaupunkiluonnosta ottamillaan kuvilla, jotka ovat useimmiten Helsingin kaduilla ja Espoossa otettuja hellyttäviä eläinkuvia. ...Nyt minulla on Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivi ja täyden kennokoon Canon EOS 6D.

Tuomas Heinonen, Veden äärellä -yhteisnäyttely luontokeskus Haltiassa. 1.2.2019. Luontokamerat ry:n jäsenistöstä koostuvan ryhmän yhteisnäyttelyn avajaiset järjestettiin 1.2.2019 luontokeskus Haltiassa. Kolmekymmentä valaistua taulua on helmikuun ajan ripustettu uudistetun näyttelytilan seinille. Mukana on myös kolme omaa kuvaani.

 • Näyttely on esillä 2.2.-28.2.2019 Haltiassa ja on avoinna ti-su klo 10-17 (maanantaisin suljettu). Näyttelyalueelle ei ole sisäänpääsymaksua.

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo, Todella isoja tulosteita maisemavalokuvistani. 17.2.2019.

Tivi.fi, Tivi 25 vuotta sitten: näin uskomattoman hankalaa oli valokuvien hankkiminen. 17.2.2019. Tietokone-lehti uutisoi helmikuussa 1994 uusista tuotteista. Ambertecin markkinoima Pro Pix -kuvakirjasto toimitettiin cd-levyillä. Yhdellä levyllä oli 100 kuvaa, ja hintaa sillä oli 670 markkaa (noin 159,50 euroa) . AXS Finlandin cd-levyllä hintaa oli peräti 699 markkaa (166,40 euroa), mutta rahojensa vastineeksi sai vain 36 kuvaa. Sarjaan sentään kuului kymmenen erilaista levyä.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Honor 10 Lite. 16.12.2019. Huawein oma brändi. Hinta vähän yli 200 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Indoor Portraits With Window Light.

IR, Where are you, E-M5 Mark III? Olympus OM-D E-M1 II ja Olympus OM-D E-M5 II saivat korkeita arvosanoja arvosteluista. Seuraajaa on odotettu innolla. Into on vähän päässyt väljähtymään neljän vuoden aikana. Viimeistään kolmen vuoden odottamisen jälkeen Olympukselta olisi pitänyt tulla jotain tietoa.

Dpreview.com, Open letter to Panasonic: Innovations in manual focus could make Lumix S a winner for cinematographers. Panasonic Lumix S -peilittömällä täyskennoisella on potentiaalia vaikka mihin. Erityisesti videon osalta.

Earthboundlight.com, Dealing with Snow. 17.2.2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, How to Geotag Lumix camera photos in real time. 15.2.2019. YouTube-video, kesto 3:55. n this video I'm going to tell you how you can geotag your Lumix camera pictures in real time while you shoot. This is a great feature especially when traveling, because you can check exactly where you took each photo.

 • Jatkossa Sulanto kokeilee kahden YouTube-videon julkaisemista viikottain. Toinen vanhaan tapaan tiistaina klo 21, uusi sitten perjantaina klo 21.
 • Kuviin liitetyistä koordinaiteista on monenlaista hyötyä. Voi esim. myöhemmin tarkasti paikallistaa, mistä kuva oikein on otettu. Lightroomissakin on kartta, joka näyttää kuvien ottamispaikan. Panasonic Lumixissa voi liittää kuviin jo valmiiksi gps-koordinaatit. Tarvitaan Lumix-kamera ja älypuhelin, johon on asennettu Panasonicin sovellus. Ohjeet kameran manuaalissa ja älypuhelimen ohjelmassa. Riittää kun asetukset laittaa kerran kuntoon. Bluetooth = On, Location Loggin = On. Ennen kameran päällelaittoa avaa älypuhelimen Panasonic-sovellus. Laita päälle Geotagging. Kamera päälle, odota kameran Bluetooth-valon syttymistä. Aikaa kuluu noin 30 sekuntia. Kompaktikamerassa Bluetooth kuluttaa akkuja selvästi, Panasonicin järjestelmäkameroissa selvästi vähemmän.
 • Erityisesti ulkomaan matkoilla on vaikea myöhemmin muistaa, missä kuvat oikein on otettu.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, My Favorite YouTube Channels - 2019. 15.2.2019. YouTube-video, kesto 4:19. Forsgård kertoo viidestä suosikistaan (YouTube-kanavat) ja sitten vielä yksi ylimääräinen.

HS, Oppipojasta mestarikuvaajaksi. 16.2.2019. (tilaajille). Valokuvaaja Caj Bremer, 89, olisi saattanut tehdä koko ammatti­uransa aivan toisella alalla ilman onnekasta sattumaa. Lehtikuvaajana 1950-luvulla aloittaneesta Bremeristä kasvoi uuden sukupolven kuvaaja, joka imi vaikutteita ulkomailta ja avarsi mielellään omia näkemyk­siään. Hänestä tuli vuosien saatossa merkittävä kuvajournalisti, yksi dokumentaarisen valokuvauksen suunnannäyttäjä Suomessa.

 • HBL:ssä Bremer innostui viimein työstään ja kouliintui kuvajournalistiksi. Vuonna 1954 hän siirtyi jo Lehtikuvaan ja vuonna 1957 Viikkosanomiin. Kaikkein pisimpään Bremer työskenteli Helsingin Sanomissa, yhteensä 18 vuotta. Hänen merkittävimmät kuvansa ovat Viikkosanomien ja myöhemmin taiteilijaprofessuurin ajoilta.
 • Kuvien painojälki lehdissä, varsinkin Viikkosanomissa, oli Bremerille ikuinen harmituksen aihe. ”Olin tehnyt kuvani niin hyvin kuin suinkin osasin, mutta lehdessä sävyistä katosi 50–60 prosenttia. Kun aina marisin siitä, niin Aatos Erkko sanoi, että kuule jos meillä olisi parempaa paperia, se söisi kaikki ilmoitustulot.”
 • Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Bremer piti vuonna 1969. Hän oli jäänyt Viikkosanomista pois ja halusi tehdä välillä jotain ihan omaa projektia. Bremer kiersi vuoden ajan ympäri maata kuvaamassa suomalaisten arkea ja nautti siitä valtavasti. ”Sain itse määrätä, mitä ha­luan tehdä ja miten kauan kuvata missäkin paikassa. Olin silloin ehkä ensimmäisiä, joka otti myös vähän kantaa kuvillaan luonnon saastumiseen.”
 • Näyttelyn jälkeen Bremer päätti jäädä freelanceriksi ja ajatteli olevansa jo sen verran tunnettu kuvaaja, että kyllä hän töitä saa. ”Istuin puhelimen vieressä, eikä kukaan koskaan soittanut. Steffekin [poika] sanoi, että kuule Caj, sinä et pärjää freelancerina. En osannut myydä itseäni yhtään.” Myöhemmin selvisi, miksi soittoja ei kuulunut: kaikki luulivat Bremerin olevan liian kallis. ”Niin minä menin koputtamaan Helsingin Sanomien ovea”, Bremer kertoo.
 • Bremer jäi eläkkeelle Helsingin Sanomista vuonna 1994, mutta hän valokuvaa yhä edelleen ahkerasti teoksia, joita hän nimittää unikuvikseen. Uusia näyttelyitäkin on taas tulossa. Viime itsenäisyyspäivänä Bremer oli kutsuvieraana Linnan juhlissa. Hän otti pienen digi­kameransa mukaan ja kysyi lupaa kuvien ottamiseen. Hän kuljeskeli ympäriinsä ja napsi kuvia omaksi ilokseen.
 • Yle TV1, Arto Nyberg klo 18.45 - 19.30. Jakso 6. Tulee katsottavaksi Yle Areenassa 17.2.2019 klo 18.45. Suorassa lähetyksessä haastateltavina EM-pronssimitalisti, taitoluistelija Viveca Lindfors, kirjailija, ohjaaja Saara Turunen ja lehtivalokuvaajalegenda Caj Bremer.
 • Yle Areena, Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man. Caj Bremer, valokuvaaja. Kesto 49 min. 18.5.2018. Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man on yhä tiukasti ajassa kiinni. Caj Bremer, 87, järjestää näyttelyitä, kalastaa, juhlii, kokkaa, naurattaa tarinoillaan Facebookissa - sekä tietysti valokuvaa. (U) Caj Bremer täyttää 90 vuotta 22.2.
 • Suomen Wikipedia, Caj Bremer.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Tutorial On Creating And Applying Vignettes.

Dpreview.com.

Petapixel.com, Debunking the Myths of Robert Capa on D-Day. Robert Capa 6.6.1944. Ja mitä negatiiveille tapahtuikaan. Tarinaa on kerrottu alkukuukausien jälkeen aina samanlaisena, yli 70 vuoden ajan. Mutta mikä on totta ja mikä tarua. Legendaa ei ole sen kummemmin kyseenalaistettu. Mitään tuhoutuneita kuvia ei liene otettukaan maihinnoususta. Vain ne kymmenen kuvaa.

Kamera & Bild, Test: Fujifilm X-T3 – fullträff för video. Julkistettu 6.9.2018. Peilitön 26 megapikselin järjestelmäkamera, kroppikerroin 1.5x. 3 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pistettä. Paino 539g. Sarjakuvaus 20 fps. Kroppimoodi 1.25X 16.6 megapikselin kuvat sarjakuvaus 30 kuvaa sekunnissa, jatkuva tarkennus! USB 3.1, usb-lataus. Yhdellä latauksella ottaa 390 kuvaa, still-kuvaukseen aivan riittävä, videokuvaukseen kannattaa ottaa mukaan vara-akut. Uusi sensori ja uusi prosessori. Video 4K/60, 10-bittisyys. 10-bittisenä 4K 30 kuvaa sekunnissa, suoraan muistikortille. Ammattilaisten arvostama ominaisuus. Myös videossa automaattitarkennus. Ei runkovakaajaa. Kameran käyttö on helppoa, ergonomia on kunnossa, vaikka kamera onkin pieni ja kevyt. Fujifilm X-T3 antaa kovan vastuksen monelle täyskennoisellekin. Markkinoiden paras yhdistelmä still-kuvausta ja videokuvausta tässä luokassa. Arvosana 90. Suomen hinta runko 1.500 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kurkistus Suomenojan lintuparatiisiin. 14.2.2019. Harmikseni en kerkeä esitellä blogissani juuri mitään luontokirjoja uunituoreena, mutta onneksi hyvä kirja ei ihan heti vanhene. Markkinoille putkahtelee jatkuvasti todella mielenkiintoista ja tasokasta opusta pelkästään kotosuomesta, siihen päälle laaja klassikkostatuksen ansainnut vanhempi kotimainen laatumateriaali. Nyt pitäisi vaan innostaa väki aktiivisemmin hyvien kirjojen pariin somen syövereistä. Nostetaan tämänkertaisen blogin kirjaesittelyyn puolentoista vuoden takainen ”Lintuparatiisi, Suomenoja-Finnoo, Luonnon ja ihmisen yhteiseloa”.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Rivimimmit, ihmismielen peili ja kylän komein traktori. 15.2.2019. 20 kuvaa ja kuvatekstit.

Rajala Blogi, Uutuus - Fujifilm X-T30. 15.2.2019.

TE-palvelut, Valokuvaamon kesätyöntekijä, Studio Omena Oy, Kauppakeskus Sello, Espoo. Studio Omena on Sellossa, Leppävaarassa sijaitseva muotokuvaamo. Haetaan kesätyöntekijää. Työ alkaa kokopäiväisenä 13.5.19 ja päättyy 16.8.19. Tarjotaan myös mahdollisuutta osa-aikaiseen työskentelyyn tarvittaessa muuna aikana. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, passikuvien otto, ajanvaraus, tilausten vastaanotto, kuvankäsittely Photoshopilla Mac-ympäristössä, studiokuvien jälkikäsittely sekä muut sekalaiset tehtävät aina kahvinkeitosta studion siisteydestä huolehtimiseen. Photoshopin käyttö Mac-ympäristössä pitäisi hallita suvereenisti.

 • Työpaikan osoite Leppävaarankatu 3, 02600 ESPOO
 • Palkkaus 10,-/tunti
 • Työn luonne kesätyö
 • Työ alkaa 13.05.2019
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk, 16.8.2019 saakka
 • Haku päättyy 01.03.2019 klo 18:00

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Yousuf Karsh (It Helps to Have a Mission). Valokuvanäyttelyssä.

Kamera & Bild, Ny mjukvara till Canon EOS R ger tyst läge.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Canon Facebook, Canon Live – Ensiesittelyssä Canon EOS RP. 14.2.2019. Video, kesto 11.30. Olli Turtiainen ja Teija Tamminen-Saremaa. RP, mistä tulee P? Jo 50-luvulla esiintynyt Canonin kameramalleissa. Sen kummenpaa merkitystä ei taida olla. Näppärän kokoinen, 485g. Matkailuun ja ihmiskuvaukseen. Käyttöliittymässä opastavia ja neuvovia toimintoja.

 • Mukana sovitin, jolla Canonin kaikkia objektiiveja voi käyttää. Alkuvaiheessa riittää pelkän kamerarungon hankkiminen. Kääntyvältä kosketusnäytöltä voi valita tarkennukseen ja kuvaukseen liittyvät asiat.
 • Canon 10-18 EF-S F4.5-5.6 IS STM voisi sopia hyvin videon kuvaukseen (videon kroppauksen vuoksi mahdollisimman laajakulmainen...). Suomen hinta n. 280 euroa.
 • Täyskennoinen järjestelmäkamera mahdollistaa (esimerkiksi) ohuemman syväterävyyden. Muotokuvissa varsinainen pääkohde terävä, tausta ei. Isompi kenno tarkoittaa isompaa herkkyyttää, kameralla voi kuvata hämärämmässä. Täysin äänetön tarvittaessa. Suomen hinta luokkaa 1600 euroa, mukana sovitin + akkulaturi + usb-lataus. Mobiilisovelluksilla voi ohjata kameraa. Interaktiivinen opas kuvauksen opiskeluun (tabletit, älypuhelimet). Myynti alkaa Suomessa helmi-maaliskuun vaihteessa, reilun kahden viikon päästä.

Rajala Blogi, Uutuus - Canon EOS RP. 14.2.2019.

Polku.net, Helmikuun jäsenilta. Pohjoisen Luontokuvaajat ry. Helmikuun jäsenilta pidetään keskiviikkona 20.2.2019 klo 18:00 osoitteessa Isokatu 56, toinen kerros, Oulu (Njetwork Inn)

Seura, Mihin katosi kuva Lasse Virénin kaatumisesta Münchenin olympialaisissa 1972? Valokuvaaja Jorma Pouta kertoo – Katso video! 13.2.2019. Video, kesto 2:24. Kuvauksen kohde Lasse Viren 1972, Münchenin olympialaiset, 10 000 metrin juoksu. Maalialueella oli viitisenkymmentä kuvaajaa. Jorma Pouta ei halunnut sinne jäädä, vaan meni vallihautaa pitkin takasuoralle. Viren kaatui, senaikaisella tekniikalla ehti ottaa viisi kuvaa. Lähettipalvelu haki kuvat ja toi ne lehdistökeskukseen. Labbiksesta ei kuitenkaan löytynyt mitään kuvia. Onneksi sitten löytyivät. Lienee laajimmalle levinnyt suomalaisen ottama lehtikuva.

Suomen Nikon, Esittelyssä Nikonin Z-sarjan ensimmäinen ammattitason f/2,8 objektiivi: Valovoimainen NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S. 14.2.2019. Lehdistötiedote. Huhtikuussa myyntiin. Hinta 2.599 euroa.

Sttinfo.fi, Uudet tekniikat kohtaavat historian Kuva&Kamera-messuilla. 14.2.2019. Kuvaaminen kopterilla, mobiilivideot ja kuvien rakentaminen ovat kuvamaailman nykypäivää. Kuva&Kamera-messuilla kiinnitetään huomiota sekä tämän päivän uutuuksiin että kuvaamisen historiaan. Tapahtuma on tänä vuonna ainoa Pohjoismaiden valo- ja videokuvaamisen sekä kuvankäsittelyn tapahtuma. Se järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 15.-17.3.

Sttinfo.fi, Digitaalisista tekijänoikeussäännöistä päästiin sopuun. 14.2.2019. Uudet tekijänoikeusäännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa neuvotteluissa internetjättien kanssa. Säännöt turvaavat myös ilmaisunvapauden.

 • Neuvoston ja Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnan sekä täysistunnon tulee hyväksyä sopimus.

Mynewsdesk.com, Focus Nordic vedenalaisten kuvausrobottien toimittajaksi. 13.2.2019. Lehdistötiedote. Gladius Mini, 1600 euroa.

HS, Explorer-selaimesta ei päästä eroon edes sairaaloissa, vaikka Microsoft toivoo kaikkien luopuvan siitä. 13.2.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Portrait of Love Among the Ruins of Post-Industrial America.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

 • Don’t fall into these four photography traps. YouTube-video, kesto 10:26.
  • 1. Worrying about how your photos look
  • 2. Shooting for likes
  • 3. Choosing the wrong focal length
  • 4. Not learning to edit properly
  • Bonus: Not taking enough photos

Thom Hogan.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Fotografens patentlösningar 5: Det makalösa fönsterljuset. Ohjeet.

Fotosidan.se, Fotografering i Västerbottens Örneldorado.

Fotosidan.se, Så fungerar sensorer. Tekniikkaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.02.2019   (linkki)

Hyvää ystävänpäivää! Lähetä sähköpostikortti!

Digicamera.netin Foorumilta.

Jani Ojala, Finland - Wonders of winter. 12.2.2019. YouTube-video, kesto 5:32. Kyllä on komeaa ja erilaista nähtävää... Lumikin on isossa osassa...

Suomen Kulttuurirahasto. Suomen Kulttuurirahasto viettää 80-vuotisjuhlavuottaan ja jakaa apurahoja keskusrahaston kautta 26 miljoonaa ja maakuntarahastojen kautta lähes 13 miljoonaa euroa.

-Vuosi 2019, keskusrahasto, valokuva. Myönnetyt apurahat.

 • Valokuvataiteilija, arkkitehti Ulla-Maija Alanen ja fil. maisteri, mikrobiologi Kimmo Kuusinen
  29 500 € taiteen ja tieteen välisen Veden taju -hankkeen toteuttamiseen, Paavo Koskisen rahastosta
 • Tait. tohtori Petri Anttonen
  8 000 € taiteelliseen työskentelyyn ja kolmiulotteisten valokuvateosten valmistamiseen, Yleisrahastosta
 • Tait. maisteri Ilkka Halso
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta
 • Tait. maisteri Olli Jaatinen
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta
 • Valokuvaaja Anssi Jokiranta
  3 500 € Suomen metsiä käsittelevän valokuvanäyttelyn järjestämiseen, Yleisrahastosta
 • Tait. maisteri Jaakko Kahilaniemi
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Otso Pietisen rahastosta
 • Fil. maisteri Heta Kaisto ja työryhmä
  24 000 € valokuvauksen varhaista pioneeria Julia Widgréä (1842–1917) käsittelevän tietokirjan toteuttamiseen, Maija ja Lauri Niiniojan rahastosta
 • Tait. maisteri Sanna Kannisto
  12 000 € näyttelyn järjestämiseen, Juhani Kirpilän rahastosta
 • Valokuvataiteilija Sandra Kantanen
  8 000 € valokuvan ja maalauksen suhdetta käsittelevän julkaisun toteuttamiseen, Yleisrahastosta
 • Fil. tohtori Virpi Koskela, medianomi Janne Körkkö ja fil. tohtori Virpi Koskela
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn Yöjoen valot -valokuvateoksen valmistamiseksi, Pohjola-yhtiöiden 100-vuotisrahastosta
 • Tait. tohtori Pekka Luukkola
  8 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta
 • Kuvataiteilija AMK Essi Orpana
  6 000 € taideteosten valmistamiseen Latvian valokuvamuseossa järjestettävään näyttelyyn, Yleisrahastosta
 • M.F.A. Karoliina Paatos
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Juhani Kirpilän rahastosta
 • Valokuvataiteilija Heli Rekula
  10 500 € taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyiden järjestämiseen, Yleisrahastosta
 • Kuvatait. maisteri Perttu Saksa
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn ja ihmisen suhdetta energiaan käsittelevän valokuvakirjan toteuttamiseen, Yleisrahastosta
 • Valokuvataiteilija Taru Samola
  6 000 € taiteelliseen työskentelyyn Tarinoita rajoilta -projektissa, Yleisrahastosta
 • Fil. tohtori Leena Saraste
  7 000 € Ahvenanmaan maisemanmuutosta käsittelevään taiteelliseen työskentelyyn ja hankkeen kuluihin, Yleisrahastosta
 • Medianomi YAMK Hannamari Shakya
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta
 • Tait. tohtori Maija Tammi
  16 000 € biologista kuolemattomuutta käsittelevään taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta
 • Tait. maisteri Santeri Tuori
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, kolmivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahana, Juhani Kirpilän rahastosta
 • Tait. maisteri Katja Tähjä
  24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta
 • Yhteiskuntat. maisteri Outi Törmälä
  4 000 € ulkonäköönsä tyytymättömiä naisia käsittelevän näyttelyn järjestämiseen, Yleisrahastosta
 • Valokuvataiteilijoiden liitto ry
  12 000 € Valokuvagalleria Hippolyten valaistusjärjestelmän uusimiseen, Yleisrahastosta
 • Värivedostusosuuskunta Värinä
  3 500 € toimitilojen saneerauksesta aiheutuviin kustannuksiin, Yleisrahastosta

HS, Tutkijat kuvasivat äärimmäisen harvinaisen mustan leopardin. 13.2.2019. Eläin kuvattiin Keniassa automaattikameralla.

Rajala Blogi, Osta Canon EOS 5D Mark IV - saat 300 € lisäedun. 13.2.2019.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Powerpoint ja tiedoston koko kuvineen. 13.2.2019. Kuvien lisäystavalla on suuri vaikutus syntyvän Powerpoint-tiedoston kokoon. Kokeilin asiaa luomalla neljän sivun esityksen (kansi + kolme diaa) ja laittamalla jokaiselle sivulle yhden eri kokoisista selainikkunoista otetun ruutukuvan.

Yle, Digitreenit: Näin kopioit tekstiä kännykän ja tabletin näytöltä. 14.2.2019. Selaatko nettiä puhelimella, ja löydätkin yllättäen mielenkiintoista tietoa, jonka haluaisit kopioida talteen? Puhelimen tai tabletin näytöltä voit kopioida tekstiä samalla tavalla kuin tietokoneen ruudultakin. Homma on helppoa, vaikka vaatii vähän sorminäppäryyttä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta.

 • Mynewsdesk.com, Lähde EOS R -kamerajärjestelmän matkaan, Canon esittelee kompaktin, peilittömän täyden kennon EOS RP -kameran. 14.2.2019. Lehdistötiedote. Kenelle kamera sopii? Reissaajalle, vloggaajalle, aktiiviharrastajalle, puoliammattilaiselle tai ammattikuvaajan 2. kameraksi. Canon EOS RP -kameran myynti alkaa helmi/maaliskuun vaihteessa.
  • Canon EOS RP runko ja EF-EOS R -sovitin, 1599 €
  • Canon EOS RP runko, RF 24-105mm f/4L IS USM -objektiivi ja EF-EOS R -sovitin, 2699 €
  • Korotuskahva EG-E1 musta, 85 €
 • Tekniikan Maailma, Uusi Canon EOS RP on kaikkien aikojen halvin kinokoon peilitön järjestelmäkamera. 14.2.2019. Tänään torstaina julkistettu Canon EOS RP -runko maksaa noin 1 600 euroa yhdessä EF-EOS R -sovitteen kanssa. Laadukkaalla RF 24-105mm f/4L IS USM -zoomilla varustetun kitin saa noin 2 700 eurolla. Canon EOS RP on 750–800 euroa halvempi kuin Canon EOS R, Nikon Z6 tai Sony α7 Mark III. Edellisten sukupolvien runkoja saa jopa alle tonnilla, mutta uutta kinokoon peilitöntä järjestelmäkameraa ei ole ennen myyty näin halvalla. Lähimmäs pääsee Sony α7, josta pyydettiin 1 650 euroa syksyllä 2013.
  • 26.2 megapikseliä, peräisin Canon EOS 6D II:sta, mikrolinssejä on säädetty uudelleen. Sarjakuvaus kertatarkennuksella 5 kuvaa sekunnissa, jatkuva tarkennus 4 kuvaa sekunnissa. Sd-muistikortit. Vaihetarkennus perustuu dual pixel-järjestelmään, tarkennuspisteitä 4779 kpl. Tarkennus Canonin mukaan on huippunopea, 0.05s, -5EV. Silmätarkennus toimii nyt yhdessä sarjakuvauksen kanssa.
  • Ergonomialtaan RP on lyhyen kokeilun perusteella jopa onnistuneempi kuin EOS R. Painikkeet ja säätimet löytää samoilta tutuilta paikoilta kuin peilietsinrungoista, ja kevyt kamera (runko kuvauskunnossa 485 g) istuu tukevasti kädessä. Materiaalit vaikuttavat miellyttäviltä ja laadukkailta.
  • 4K videot kropattuna kennon keskeltä. Full hd -video 60 ruutua sekunnisas, 4K video 25 ruutua sekunnissa. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, mikrofoni- ja kuuloke liitännät. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä, vähän vaatimaton mutta tämän kanssa tulee kyllä toimeen.
  • Pieni ja kevyt peilitön järjestelmäkamera. Kuvalliset valikot opastavat aloittelijaa, ominaisuudet riittävät kehittyneemmällekin kuvaajalle. CIPA-standardin mukaan yhdellä latauksella ottaa pari sataa kuvaa, käytännössä paljon enemmän.
  • Mukana tuleva EF-EOS-R -sovitteen avulla voi käyttää perinteisten kameroiden ÉF- ja EF-S-objektiiveja.
   • Uusia objektiiveja:
   • RF 15-35mm F2.8L IS USM
   • RF 24–70mm F2.8L IS USM
   • RF 70–200mm F2.8L IS
   • kymmenkertainen zoom RF 24–240mm F4–6.3 IS USM
   • kiinteän polttovälin objektiivi RF 85mm F1.2L USM ja sen muotokuvaversion RF 85mm F1.2L USM DS.
 • Valovuoto.fi, Canon EOS RP on julkaistu. 14.2.2019. Canon on juuri julkaissut toisen peilitöntä RF-kiinnitystä käyttävän järjestelmäkameran. Uusi EOS RP on suunniteltu erityisesti aloitteleville kuvaajille. Kameran sisältä löytyy Canonin oma 26 Mpix CMOS -kenno, joka pohjautuu EOS 6D Mark. 2:n tekniikkaan. Kennoa on päivitetty uudella lukuelektroniikalla ja mikrolinsseillä. EOS RP sisältää myös EOS R -rungosta löytyvän Digic 8 -kuvaprosessorin, mutta valitettavasti runko ei sisällä kennovakaajaa. Tarkennus hoidetaan EOS R:n tapaan Dual Pixel CMOS -tarkennuksella, mutta hämäräominaisuuksiltaan se on speksattu -5 EV olosuhteisiin (f/1.2 objektiivilla), eli eroa on EOS R:n hyväksi yksi aukko.
  • Video-ominaisuuksien puolelta löytyy 4k (UHD) 25p/24p video 120 Mbps bittivirralla ja 1.625 rajauskertoimella varustettuna. Kennon pienemmästä pikselimäärästä johtuen rajauskerroin on jonkin verran EOS R:n kerrointa (1.75) pienempi, mutta R:n bittivirta on nelinkertainen (480 Mbps). 4k videossa on käytössä softapohjainen kuvanvakautus. 4k videon lisäksi kameralla voi tallentaa esimerkiksi 1080p videota 60 fps nopeudella.
  • Kameran sähköetsimestä löytyy 2.36 miljoonaa pistettä (0.79 Mpix) ja se päivittyy 60 Hz taajuudella. Pisteiden määrässä jäädään EOS R:stä noin 36%, mutta päivitystaajuus on molemmissa rungoissa sama. Takanäyttö on sivuttain kääntyvää mallia ja on kooltansa kolme tuumainen. Pisteitä siitä löytyy noin miljoona, mikä on noin puolet EOS R:n lukemista. Takanäyttö toimii kosketuksella ja sillä voidaan säätää tarkennuspistettä EOS R:n tapaan.
  • Kameran takapaneelin kosketuspalkki on jätetty pois, eikä erillistä joystickiä löydy. EOS R:n tapaan rungosta löytyvät sekä Bluetooth, että Wi-Fi yhteydet.
  • On mielenkiintoista nähdä miten muut isot tekijät vastaavat Canonin “budjettiluokan” peilittömään kinokameraan, sillä 1600€ hintalapun ansiosta kamera tulee varmasti monen kuvaajan ulottuville. Runko vaikuttaa mukavalta pientä kameraa arvostavalle, mutta sen kokoa ei kuitenkaan pääse täysin hyödyntämään heti julkaisun yhteydessä, koska lähes kaikki RF-objektiivit ovat niin suuria. Mukana toimitettavan adapterin ansiota kameran kanssa voi kuitenkin käyttää aiemmin julkaistuja pienikokoisia EF-laseja, kuten EF 40/2.8 pannaria.
  • Canonin uutuus näyttää varsin houkuttelevalta reissu- ja muotokuvauskameralta, jos käytännön kuvanlaatu on EOS R:n tasolla. Omassa käytössäni jatkuva silmätarkennus ja pinoamista helpottava automatiikka ovat käyttökelpoisia työkaluja, joten toivoisinkin niiden ilmestyvän myös EOS R -runkoon ohjelmistopäivityksellä.
 • Mynewsdesk.com, Step into the creative world of EOS R: Canon launches the compact, full frame EOS RP. 14.2.2019. Helmi-maaliskuun vaihteessa.
  • Canon EOS RP Body + Mount Adapter EF-EOS R, 1599 €
  • Canon EOS RP Body + RF 24-105mm f/4L IS USM Lens + Mount Adapter EF-EOS R, 2699 €
  • Extension Grip EG-E1 black, 82,90 €
 • Dpreview.com, The Canon EOS RP is smaller than an EOS Rebel T7i and will cost $1300. Canon EOS Rebel T7i = Canon 800D. Canonin toinen peilitön täyskennoinen järjestelmäkamera, suunnattu kroppikennoisten kameroiden käyttäjille. Ei runkovakaajaa, pitää turvautua objektiivin mahdolliseen vakaajaan. Aloittelijalle sopiva Visual Guide kamerassa, samoin Wi-Fi ja Bluetooth. Maaliskuussa myyntiin, runko $1300. Runko + EF-adapteri + EF 24-105mm IS STM $1999. Runko + EF-adapteri + RF 24-105mm F4 L IS USM $2400. (Ja näissä hinnoissahan ei ole veroja).
 • Dpreview.com, Hands-on with the Canon EOS RP. $1299 on $400 alempi kuin aikanaan ensimmäinen Sony a7. Pienempi ja tavanomaisemman näköinen versio Canon R -mallista (se ensimmäinen Canonin peilitön täyskennoinen järjestelmäkamera). Tuntuu ihan hyvältä kädessä. jos pikkusormi ei mahdu runkoon, niin voi hankkia pohjaan korotuslevyn. Kaksi säätöpyörää kameran päällä, kolmas sitten kustomoitavissa RF-objektiiviin. Kuuloke- ja mikrofoniliitännät. USB-C, jota voi käyttää myös lataukseen. USB-liitäntä on vain USB 2.0. 26 megapikselin sensori tuottaa melkein samanlaista kuvanlaatua kuin Canon EOS 6D II:n. Kamera lienee suunnattu lähinnä jpg-kuvaajille, ei raw-kuvien viilaajille.
  • 2.36 megapikselin elektroninen etsin on käyttökelpoinen, Canon EOS R 3.69 megapikseliä. Takanäyttö kääntyy joka suuntaan, toimii kosketusnäyttönä, vaikka AF-pisteen asettamiseen. Silmätarkennus toimii nyt myös jatkuvana. Tarkennuksen haarukointi 1 - 999 kuvaa, voi valita stepin. Kamera voi myös tasoittaa valotusta ruudusta toiseen. Itse kuva pitää sitten kootan Canonin softalla.
  • Video ei ole mitenkään Canon EOS RP:n vahva puoli. 4K/24p video, mutta kroppi keskeltä kennoa (enemmän kohinaa). Vaikeampi löytää tarpeeksi laajakulmaista objektiivia.
  • RF-objektiivit ovat kalliita vs. Canon EOS RP:n hinta. Tulevien RF-objektiivien hinnoittelu on vielä arvoitus.
 • Dpreview.com, Canon EOS RP sample gallery.
 • ePhotozine.com, Canon EOS RP Hands-On.
 • IR, Full-frame for everyone? Canon EOS RP debuts entry-level full-frame mirrorless with impressive low price.
 • IR, Canon EOS RP Review -- Hands-On Preview.
 • IR, Juicy technical tidbits on the Canon EOS RP - IR Interview/Q&A. Ihan tuore kysymys-vastaus -sessio. Aikas paljon kysytty kaikenlaista, kriittistäkin.
 • Canonwatch.com, Here Is The Canon EOS RP, Officially Announced, Starting at $1299 (pre-order, hands-on, first impression).
 • Canonwatch.com, Here Is The Complete And Official List Of Specifications For the Canon EOS R.
 • Petapixel.com, Canon Unveils the EOS RP, the Smallest and Lightest Full-Frame EOS.
 • Photorumors.com, Announced: Canon EOS RP full-frame mirrorless camera ($1,299), development of 6 new RF mirrorless lenses.
 • Fotosidan.se, Canon Eos RF: Lätt fullformatare.
 • Kamera & Bild, Canon EOS RP – en lättare och enklare lillebror. 440g vs. 580g.
 • Dpreview.com, Canon developing six new RF lenses, including ultra-compact 70-200 F2.8. Kaikki tänä vuonna. Ei hintatietoja.
 • IR, Canon shows commitment to RF mount, announces 6 more lenses coming in 2019.
 • Petapixel.com, Canon Announces the Development of 6 New RF Lenses.
 • ePhotozine.com, Canon's New Lens Roadmap Shows 6 New RF Lenses In Development.
 • Fotosidan.se, Sex nya RF-objektiv från Canon.
 • Kamera & Bild, Canon utvecklar sex nya RF-objektiv i fullformat.

Fujilta uutta.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Petapixel.com, Award-Winning Photographer Lisa Saad Accused of Stealing Photos. Australiassa arvostettu kuvaaja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Panasonic Lumix LX100II review -very nice compact camera. 12.2.2019. YouTube-video, kesto 10:56. Here is my review of the Panasonic Lumix LX100II compact camera. This almost pocket camera is a pleasure to use and delivers excellent image quality.

 • Ensikokemukset oli tämän kameran edellisen YouTube-videon aiheena. Nyt sitten on käyttökokemusta kertynyt. Sulanto kertoo olevansa pohjimmiltaan dokumentaristi, kuvaustyyli on yksinkertainen. Melkein aina vain raw-kuvia. Mutta jos kuvaa vain jpg-kuvia, sekin voi olla ihan toimiva systeemi.
 • Käynnistys vie aikaa pari sekuntia. Edellinen polttoväli on muistissa, ei tarvitse heti säätää polttoväliä sopivaksi. Säätimien ja nappuloiden käyttö onnistuu talviolosuhteissakin, hanskat kädessä. Kosketusnäyttö on kätevä, Sulanto käyttää sitä pääasiassa tarkennuspisteen valintaan (ei kuitenkaan hanskat kädessä). Näyttö on kiinteä, ei käänny.
 • Ainut vähän väärin sijoitettu painike on iA (intelligent Auto) (kamera valitsee automaattisesti kohteen mukaan keinoälyn mielestä parhaat asetukset). (on/off -kytkimen vieressä). Tätä ei voi lukita, vaikka monet painikkeet voi lukita, eivät silloin vahingossa muuteta asetuksia.
 • Popup-salamaa ei ole, mutta mukana tulee pieni irtosalama.
 • Kamerassa sama 20 megapikselin sensori kuin Panasonicin Micro 4/3 -systeemin järjestelmäkameroissa. Koko sensrorin aluetta ei käytetä kuvaan. Kuvasuhdetta voi muuttaa valikoissa käymättä, 3:2, 16:9, 1:1, 4:3. 4:3 antaa isoimman kuvakoon, n. 17 megapikseliä. 3:2 16 megapikseliä. 16:9 15 megapikseliä. Nämä eivät ole kroppeja, leveys ja korkeus muuttuvat itsenäisesti. 1:1 on sitten kroppi 4:3 -kuvasuhteesta.
 • Polttoväli on 24-75mm. F/1.7 - 2.8. Poltovälillä 35mm aukko on F2.3. Optinen laatu on hyvä (näin pieneksi objektiiviksi). Laajakulmapäässä nurkat vähän pehmeitä. F/6:n jälkeen diffraktio rupeaa pehmentämään kuvanlaatua. F/8 on vielä ihan käyttökelpoinen. Mutta näitä aukkoarvoja tarvitaan vain harvoin, sillä syväterävyys on riittävä jo aiemmin (isommilla aukkoarvoilla). Vääristymiä ja värivirheitä ei tule kuvaan, sillä Panasonic korjaa ne jo kamerassa (myös raw). Ei ongelmia (säästää kuvaajan työtaakkaa, vaikka voi aluksi tuntua aika tylyltä). Taustaakin saa sumennuttua pisimmällä polttovälillä.
 • Automaattitarkennus on tarkka ja nopea. Kasvojentunnistus, af-aluetta voi kustomoida. Jatkuva tarkennus jäi aika lailla testaamatta, Sulanto ei käytä tätä ominaisuutta ollenkaan kuvatessaan. Tuskin kukaan tätä mallia ostaa urheilu- tai action-kameraksi.
 • Kuvanlaatu on Micro 4/3 -systeemin tasoa, erittäin hyvä kompaktikameraksi. Akut kestävät riittävästi. Lataus onnistuu myös virtapankista USB:n avulla, jos vara-akkuja ei ole mukana.
 • Sopii hyvin matkakameraksi (vaikka ei taskuun ihan mahdukaan). Samoin katukuvaajalle. Tai kenelle vain, jolla haussa pieni kamera ja hyvä kuvanlaatu.
 • Video-ominaisuudet käsitellään sitten myöhemmin, nyt keskityttiin still-kuvaan.
 • Hinta n. 1000 euroa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus E-M10 Mk III - Best Settings. 12.2.2019. YouTube-video, kesto 3:20. Olympus E-M10 Mk III - Best Settings Disclaimer: I am an Olympus Visionary. I make all my content with mirrorless Olympus micro four

 • Jaha, Forsgård sijoittanut ison summan rahaa mainoskampanjaansa. Kampissa joka puolella esillä nähtävästi mainostauluissa. Viisi vinkkiä asetuksiin. Ja vielä yksi ekstra, kittiobjektiiville.
 • Instagram, jpeterf

Rajala Blogi, Valokuvauksen opiskelun uudet tuulet. 12.2.2019.

Focusnordic.fi, Focus Nordicista Rotolightin uusi jakelija. 4.2.2019. LED-valo.

Avplus.fi, Chrome-selaimeen tulee kohta natiivituki medianäppäimille. Kuukauden kuluttua. Näppäimillä voi käynnistää ja pysäyttää toiston, vaihtaa kappaletta ja kelata.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Nya Lightroom ger 30 procent högre upplösning i dina bilder.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sosiaalisen Median lakkautus (Sana on melkein vapaa).
 • Suosituksia peilittömäksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 28 viestiä.
 • Apua kameranvalinnassa (Lumix DC-GX800) (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Makrokuvausjuttuja (Digikuvaus). Viimeksi lankalaukaisijasta.
 • Näyttö, 4 k vai ei? (Muut). 8 uutta viestiä.
 • objektiivien värejä (Optiikka). osumia on tullut, joten paljastan koko listan: ...
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). Myin 300mm/4 pois koska se oli niin pimeä. Kevään ja kesän hyvässä valossa tuolla saa erinomaista jälkeä, mutta pimeämmät vuodenajat ovat myrkkyä m43:lle jonka optiikka on f/4. Panalla on 200mm/2.8. En ole edes kädessä pitänyt moista, mutta speksien perusteella se voisi olla askel oikeaan suuntaan.
 • Runkotulppakuvia (Minolta, Olympus). Aikasemmin oon laittanu esille 15 mm runkotulpalla otettuja kuvia. Joku aika sitten ostin käytetyn - kun halvalla sain - 9 mm runkotulpan. Eilen käytiin emännän kanssa kävelyllä kylän ydinkeskustassa, ja otin matkaan E-PL kutosen ja siihen tuon ysimillin runkotulpan. Laitan tähän linkin hämärän ja märän talvipäivän tuotoksiin; kuvanlaatu korreloi tunnelmaan...
  • Flickr, BCL 9 mm. Testing my last purchase...
 • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
 • Sony A9 (Järjestelmädigit).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). On se pieni kakku mistä tästä enää taistellaan: ...
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Kommentit.
 • Teema: Suomen Kirkot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisätääs tähän sarjaan vielä kotikylän eli Mikkelin Anttolan kirkko. Nyt vähän kieli poskessa, eli 9 millin Body Cap linssillä kuvattu, eikä oo distortioita ojottu yhtään.
 • Kukkaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • волга (Linkkejä). Otsikko = Volga. Ja yksi kuva lisää.
 • Teema: Autiotalot, tilat ja muut hylätyt paikat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Parikin uutta kuvaa. Ja kommentit.

Yle, Katukoirat nuotion ääressä kylmässä Intiassa ja viikon muita uutiskuvia. 11.2.2019. Viime viikolla laulaja P!nk sai tähden Walk of Famelle, kantaa otettiin niin Pariisin kaduilla, Berliinin elokuvajuhlilla kuin Nizzan karnevaaleillakin sekä vietettiin kiinalaisten tärkeintä juhlaa. 15 kuvaa ja kuvatekstit. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Journalisti 1/2019. Ilmestynyt 31.1.2019. Seuraava nro 2/2019 ilmestyy 28.2.2019.

 • Kuvat kätevästi etuovesta tai oikotieltä. Moni toimitus poimii ilmaiskuvia juttuihinsa asunnonvälityssivustoilta. Käyttöehdot antavat konserneille oikeuden kuvien julkaisuun ilman eri korvausta. Yksityisten ihmisten asuntoilmoitusten kuvat saattavat päätyä lehtien kuvitukseksi tai juttuaiheiksi. Alma Media ja Sanoma-konserni varaavat oikeuden käyttää asuntojen myynti- ja vuokraussivustoille kuten Oikotie.fi:hin, Etuovi.com:iin ja Vuokraovi.com:iin ladattuja valokuvia ilman erillistä korvausta. Asia valkeni kunnolla monelle asiakkaalle vasta tiedotteesta, joka lähetettiin palveluista EU:n uuden tietosuoja-asetuksen takia.
  • Valokuvaaja Petri Juola Suomen freelance-journalistit ry:n hallituksesta pitää myyntipalvelujen kuvien käyttöä harmillisena. ”Jos se heidän lukijoilleen riittää, niin tavallaan jopa on ymmärrettävää, että he niin tekevät. Mutta sahaavatko he omaa oksaansa pitkällä tähtäimellä? Asuntoilmoitusten kuvat eivät todennäköisesti ole kovin korkealaatuisia. Luonnollisesti tämä syö niin staff-valokuvaajan kuin freen keikkoja ja vaikuttaa kummankin ryhmän työllisyyteen ja tulevaisuuteen.”
 • Kuvaaja nosti toimittajien rimaa. Kuvaaja Miika Salminen kuoli odottamattomaan sairauskohtaukseen 2.1.2019 kotonaan Helsingissä. Salminen syntyi Joensuussa 24.1.1969. Suomen Lehtikuvaajat palkitsi Salmisen kahdesti vuoden parhaasta uutiskuvauksesta ja kerran parhaana uutiskuvaajana.

Ursa.fi, Zeniitti 5/2018. 30.12.2018. Pari poimintaa.

Rajala Blogi, Sony 5 vuoden Täysturva. 11.2.2019.

Iltalehti, Teinit saivat muokata kuviaan ”somekelpoisiksi” - lopputulos hätkähdyttää: minne kaikki luonnollisuus katosi? 11.2.2019.

Lea Kömi, Merellinen Viro -valokuvauskurssit 2019. 11.2.2019. Sunnuntaista sunnuntaihin, 2 kurssia kesällä. Kurssit alle ja päälle 600 euroa. Tarvittaessa majoitus, joka maksaa saman verran.

Interfoto.fi, SpyderX. Monitorin kalibrointia. Liikkuva kuva. Projektorit. Näyttövedostus. Eri tuotteita eri tarkoituksiin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Syria Before the War. 10 kuvaa ja teksti.

Matti Haapoja, Benefits Of Minimalist Filmmaking. 6.2.2019. YouTube-video, kesto 7:09. Uran edistyessä käytössä vähemmän ja vähemmän kalustoa. Jota kyllä riittäisi. Ja erityisesti matkustaessa vähän kameratarvikkeita. Videosta on lähinnä kyse. Ja itse tarina, jota yrittää kertoa. Minimalismi on tulossa muotiin valokuvauksessa (kamerafirmat eivät liene kovin innoissaan tästä...). (Canon-kalustoa vilahtaa videolla monta kertaa).

The Online Photographer, iPhone Anomaly. Huomaatko ensimmäisessä kuvassa mitään poikkeavaa.

Petapixel.com.

Kamera & Bild, TEST: Nya Spyder X Elite/Pro. Pro-kuvaajilla on usein käytössä vähän kalliimmat näytöt, joissa on sisäänrakennettuna rautakalibrointi. Ei-ammattilaisille on sitten tarjolla erikseen kalibrointilaitteita. Datacolor, Spyder X Elite ja Spyder X Pro. Molemmat mittaavat myös ympäröivän valon, näyttävät tuloksen heti kalibroinnin jälkeen, niillä voi kalibroida useammankin tietokoneeseen liitetyn näytön, mukana myös analysointityökalu. Rauta on molemmissa sama, Elite-versiossa softan ansiosta enemmän ominaisuuksia, säätöjä, projektorin kalibrointi, printin esikatselu, monitorien yhteensovittaminen (eri työasemat). Aiemmin Spydereissä oli sensorin edessä muovirasteri, nyt linssi. Nopeampi, tarkempi, toimii myös 64-bittisessä järjestelmässä. Spyder X myös colorimetrinä, mittaa kohteen värin RGB-arvona. (mites vaikka vanhan maalin väri?).

 • Uuden MacBook retina-näytön ensikalibrointi vei aikaa yhdeksisen minuuttia. Uudelleen tehtynä muutama minuutti. Mahdollisuus myös lähes automaattiseen kalibrointiin, ei tarvitse säätää.
 • (oma kokemukseni kalibrointilaitteista on kaksijakoinen, melkein olen päätynyt siihen, että olen säätänyt lopuksi vähän manuaalisesti, kun aina on ollut jotain vähän off. Näin ei tietenkään saisi tehdä, mutta...)

Fotosidan.se, Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro. Ei kokeiltu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Messukeskus, Kuva & Kamera. Perinteiset messut, samaan aikaan Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa Fillari, Sport, Outdoor, Golf, Helsinki Horse Fair. Samalla lipulla kaikki. Verkossa liput etukäteen 16 euroa. Messujen aikaan ja ovelta sitten 19 euroa. Messujen alkuun alle viisi viikkoa...

 • Perjantai 15.3. klo 12–20, huom! Kuva&Kamera klo 9–17*
  Lauantai 16.3. klo 10–19
  Sunnuntai 17.3. klo 10–17
  *Kuva&Kamera avoinna vain ammattilaisille pe klo 9–12.

-7t.fi, Kuva & Kamera 15.–17.3.2019 Messukeskus Helsinki. Kuva & Kamera on kävijämäärältään pohjoismaiden suurin ja kevään 2019 ainoa valo- ja videokuvauksen erikoistapahtuma. Se järjestetetään samaan aikaan GoExpo-tapahtuman kanssa.

Markku Könkkölä, Mielikuva, Jyväskylän kameraseuran helmikuun ohjelmaa. 9.2.2019.

Ess.fi, Ajat muuttuvat, niin kameratkin - Hollolan seurakunta sallii kuvaamisen konfirmaatioissa. 10.2.2019.

Ilta-Sanomat, Nopea niksi Chromen kestopulmaan – tämä lisäosa lupaa avun hitauteen. 11.2.2019. Välilehtien määrästä rasittuva Chrome-selain on saatavissa aisoihin yhdellä napin painalluksella.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Minimalism Photography Tips.

IR, Glowing brushes: Blake Rudis of f64 Academy creates Orton Effect brush for ACR & Lightroom. YouTube-video, kesto 15:30.

Dpreview.com.

Earthboundlight.com, Looking at Photographs. 10.2.2019. Kolmiulotteista maailmasta luodaan kaksiulotteisia valokuvia.

Pdnonline.com, What’s Your Niche?: The Growing Market for Renewable Energy Photography.

Diyphotography.net, Fuji is developing a modular GFX medium format digital camera.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Photographing Snow and Ice - 5 Tips. 8.2.2019. YouTube-video, kesto 7:09. hotographing snow and ice can make great images. But there are some things to bear in mind. In this video I give you 5 tips for better snow photography.

 • Lumi on valkoista, mutta kameran valotusmittari luulee sitä harmaaksi. Siksi pitää ylivalottaa. 1 tai 2 stoppia. Etsi lumen peittämiä muotoja. Kuvaa erilaisia jään muotoja, vaikka jääpuikkoja, jäätynyttä vedenpintaa. Kokeile väärää valokotasapainoa, vaikka päivänvalo, hehkulamppu jne. Tarpeeksi vaatetta päälle ja alle. Vara-akut lämpimänä taskussa. Kylmästä lämpimään, kamera laukkuun tai reppuun, annetaan rauhassa lämmetä, muuten kosteus tiivistyy lasipinnoille jne.

Olli Korhonen, Kuuntele videolta mielenkiintoisia yksityiskohtia Suonenjoen pyörivästä jäälautasta. 4.2.2019. YouTube-video, kesto 2:55. Tätäkin oli joskus kokeiltava: blogiartikkeli ilman varsinaista tekstiä. Videolla kuulet, kuinka keskustelen videon kuvaushetkellä satunnaisen ohikulkijan kanssa (julkaisulupa pyydetty) Suonenjoen pyörivästä jäälautasta. Videolla selviää mm. mitä eräs toinen ohikulkija oli aiemmin kertonut minulle veden syvyydestä paikalla ja mitä tapahtui, kun hän eräänä kesänä meni soutuveneellä keskelle pyörrettä.

HS, Hannu Siitonen on heittänyt keihästä 93,90 metriä ja kuvannut vuoden parhaan luontokirjan – Metsäretkellä hän puhuu luonnon ihmeistä, urheilu-urastaan ja elämänsä virheestä. 2.2.2019. (tilaajille). Siitonen oli pitkään tuskaillut vanhojen metsien armotonta hakkaamista ja miettinyt omistamansa vajaan neljän hehtaarin pläntin suojelemista. Vaatimattomana miehenä hän kuitenkin epäröi, mahtaako paikka kelvata suojelukohteeksi Metso-ohjelmaan. Kevätpäivä oli tuhraantunut tietokoneen äärellä valokuvien kanssa puljatessa. Ja aina kun Siitosta alkaa tympäistä, hän menee metsään.

 • Se, mitä Siitonen haluaa sanoa, on selkeää ja yksinkertaista. Kaikki Etelä-Suomen vanhat metsät pitäisi suojella kertarysäyksellä. ”Se ei hetkauttaisi Suomen metsäteollisuutta mitenkään. Niin vähän niitä on jäljellä”, Siitonen perustelee. ”Ja hakatkoon sitten niitä puupeltoja miten tykkäävät. Niitähän kyllä piisaa.”
 • Ensimmäisen kameransa hän sai lahjaksi 12-vuotiaana. Se oli Ilford-merkkinen kinofilmikamera, jonka normaaliobjektiivilla hän yritti urhoollisesti taltioida metsän tapahtumia. Ihmisten kuvaamisesta hän ei välittänyt tuon taivaallista.
 • Seuraavan kerran Siitonen kohtasi lapsuuden savottakaverinsa vasta vuonna 1994. Siitonen vastasi tuolloin kotikuntansa Parikkalan liikuntapaikoista. Hän oli katsastamassa uutta ulkoilureittiä, kun metsästä äkkiarvaamatta ilmestyi kuukkelipariskunta ja kolme poikasta. ...Heti seuraavana aamuna Siitonen palasi kohtaamispaikalle kamera mukanaan, ja siitä se alkoi, kuukkelinkuvaushulluus. ”Onneksi rupesin, sillä onhan se poikinut paljon. Ja kaikki se on ollut kuukkelin ansiota.” Ensin se poiki kirjan. Kuukkeli — sielunlintu ilmestyi 2003 ja valittiin vuoden luontokirjaksi. Seuraavana vuonna valmistui dokumenttielokuva Kuukkeli — metsän emäntä, jonka Siitonen kuvasi luontokuvaaja Mikko Pölläsen kanssa.

Tivi.fi, Viikon Softa: Tox. 9.2.2019. Tässä pikaviestimessä on paljon kiinnostavaa: se on salattu, turvallinen, ilmainen ja perustuu avoimeen koodiin. Tox muistuttaa ominaisuuksiltaan monia tuttuja pikaviestintäohjelmia, kuten Skypea. Sillä voidaan lähettää pikaviestejä, soittaa ääni- ja videopuheluja ja jakaa näyttöä sekä tiedostoja. Tox tukee myös ryhmäkeskusteluja, eikä tiedostojen lähetystä ole rajoitettu millään tavalla. Kaikki yhteydet ovat täysin salattuja. Android, iOS, Mac, Windows, Linux.

Mtvuutiset.fi, Kai tiesit? Jakamasi lomakuvat Pariisin Eiffel-tornista voivat olla luvattomia – tässä syy. 19.2.2019. Ne yölliset Eiffel-tornikuvat. Ei kaupallista käyttöä ilman sopimusta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com, DPReview TV: Panasonic S1R preview from Barcelona. YouTube-video, kesto 11.46. Vaihteeksi taas Barcelonaa. 180 muuta kuvaajaa samoissa hommissa. Samat esituotantomallit kaikilla käytössä. Kosketusnäyttö kääntyy vain yhteen suuntaan. Automaattitarkennus (ja jatkuva tarkennus) näyttää etsimen läpi levottomalta, sama varmaankin tuotantomallissa. Uusi isompi akkusysteemi, mutta virrankulutuskin on paljon kasvanut. Kannattaa ehkä laittaa virrat pois, kun ei kuvaa. Käynnistys tapahtuu sitten hyvin nopeasti.

 • Elektroninen etsin on omaa luokkaansa, hyvässä. Hi Res -kuvilla lisää tarkkuuttaa, vaatii jalustan. Sd-korteille oma korttipaikka, XQD-korteille oma. Panasonic S1 sarjakuvaus raw 90 kuvaa, Panasonic S1R 40 kuvaa sarjakuvaus raw. S1R: jpg ei paljoakaan enempää. S1 käytännössä jpg-kuvia sarjana niin paljon kuin haluaa.
 • Painava kamera auttaa yökuvissa käsivaralta kuvattaessa. Osaa nappuloista voi pimeässä valaista. Mutta ei esimerkiksi korttipaikan kantta.
 • Panasonic S1R on ihan uusi sensori, jota ei ole vielä ollut muissa kameroissa. Sitten tarkemmin kun tuotantomalli kamerasta. Nikon Z7 ISO 64, Panasonic S1R ISO 100. Automaattitarkennus on vielä osittain kysymysmerkki, tuotantofirmwaressa parannuksia vielä odotettavissa. Tarkennus vaihtelee hienosit silmän, kasvojen ja vartalon välillä. Myös eläimet. Ehkä kuitenkin Panasonic S1 on kiinnostavampi malli, edullisempi, video jne. Objektiivit ovat kalliita.
 • Suomen hinta-arviot: Panasonic S1 2699 euroa, Panasonic S1R 3899 euroa. Myyntiin maaliskuun lopulla.

IR, Adding depth to your images in Photoshop through the use of dodge and burn. YouTube-video, kesto 15:19. Valikoiva tummennus ja vaalennus kuvaan. Ja vain tietyille alueille kontrastia lisää.

ePhotozine.com, Add Action To Your Photos With Blur.

Fotosidan.se, Johnny Depp spelar W Eugene Smith i kommande långfilm. Minamata-kuvat, W Eugene Smith muutti japanilaisen vaimonsa kanssa vuonna 1971 Minamataan kuvaamaan ja raportoimaan, kolmeksi vuodeksi. Kyse oli ison yhtiön aiheuttamasta ympäristökatastrofista, elohopeaa laskettiin valtavia määriä surutta vesiin. Vuonna 1972 yhtiön palkkaamat miehet pahoinpitelivät W Eugene Smithiä. Vuonna 2020 elokuvam ensi-ilta.

Kamera & Bild, Test: Nikon D3500 – riktigt bra för nybörjaren. Julkistettu 30.8.2018. Nikonin pienin perinteinen järjestelmäkamera, paino 365g. 24 megapikseliä, kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Kiinteä 3 tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Optinen etsin 95%. Sisäänrakennettu salama. Automaattitarkennuspisteitä 11. Sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa. Video Full HD. ISO 100 - 25600. Snapbridge-yhteys mobiililaitteeseen (Bluetooth). Yhdellä latauksella ottaa 1550 kuvaa. Kuvausote erinomainen. Arvosana 64. Suomen hinnat 400 euroa - 450 euroa, runko + halpa kittizoomi. Kalliimpi ja parempi objektiivi + runko, 800 euroa (hinnoissa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Etsitään kuvaajaa (Kuvaus yleinen).
 • Näyttö, 4 k vai ei? (Muut).
 • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Taas paljon viestejä. Kaikenlaista.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit). Mut sitten taas positiivisen puolisia juttuja vaihteeksi otsikon kamerasta.
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Sony α6400 (Järjestelmädigit). Cinema5D testasi kameraa video mielessä.
 • Sony A9 + Sony FE 100-400 etc. (Järjestelmädigit). Kroppimoodi on nyt mullakin focus ringin napeissa. Vaati firmispäivityksen, ennen kuin ohjelmointimahdollisuus edes tuli valikkoon näkyville.
 • Sony A9 (Järjestelmädigit).
 • Nikon D500 (Järjestelmädigit).
 • Yksi käynti, yhdeksän kuvaa, BW (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Krabi Thaimaa (Fuji X100F) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vanhaa ketjua ylös. Katsoin kuvat tietenkin heti kun julkaisit, jäi mieleen niin ku aina sun kuvat. Millaset fibat jäi Krabista? Monessako päivässä tällanen turistikuvaaja (minä) saa tarpeekseen? Tiistaina olisi lähtö parin viikon thaikkulan reissulle ja Krabi eka kohde, mitään ei ole vielä lyöty lukkoon eikä oikeastaan suunniteltukaan :D
 • Korkeat paikat on vaarallisia... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 lumikuvaa.
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Reissukuume on niin valtava että sukat pyörii jaloissa. Jotain vanhoja kuvia löysin ensiapuun. Juuri tämmösissä tuskasissa tilanteissa älyää valokuvan voiman. Se ei ole pelkästään kuvakulmalla kikkailua tai täydellisen valon metsästystä. 3 uutta kuvaa.

Petteri Hautamaa, Sohvakuvaamisen lyhyt oppimäärä. 7.2.2019. Kutkuttava ajatus, jos kameran voisi viritellä piharuokinnan läheisyyteen ja kuvailla kotisohvalta käsin etänä. Täydellinen piilokoju, ei pienintä liikehäiriötä arimmille otuksillekaan. Eikä tarvitsisi hytistä nenä kameran takanäyttöön kiinni jäätyneenä lautahökkelipiilokojussa. Myönnän etten ole mikään edelläkävijä omaksumaan kaiken maan digivimpaimia. 5D mk4 rungossani on WiFi, mutten päässyt käyttämään sitä pariin vuoteen, koska pitkäaikainen antiikkinen Windowspohjainen Nokiani ei tukenut juuri mitään älypuhelinsovelluksia.

Yle, Katso kuinka metsot taistelevat, mäyrä touhuaa kolollaan ja hirvenvasa molskahtaa suohon – riistakamerat lisänneet luontokuvauksen suosiota. 8.2.2019. Riistakameran asentamiseen liittyy tiettyjä sääntöjä, esimerkiksi kuvausalueella on ilmoitettava kameravalvonnasta.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Putin-nukke, hammaskoira ja viisimetrinen kissa. 8.2.2019. 18 kuvaa ja kuvatekstit.

Ilta-Sanomat, Stalin yritti tuhota Helsingin tuhkaksi 75 vuotta sitten: Tältä pommitettu pääkaupunki näyttäisi nykyaikana – katso pysäyttävä kuvasarja. 6.2.2019. Koko kuvasarja nostettiin näyttelyksi Helsingin Sanomataloon vuonna 2011 ja näyttely oli Kangasmaan mukaan jymymenestys. Kuvat julkaistiin tuolloin myös näyttävänä kokonaisuutena Helsingin Sanomissa. 18 yhdistettyä luvaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

 • Bike. Kuvaketju.
 • Happy Mistake. Kuvaketju.
 • Postprocessing Challenge 08 February 2019 (digipimiö). Kuvaketju.
 • W/NW Pic-O-The-Week #7 (Leica ja mittaetsinkamerat). Kuvaketju.
 • Tripod suggestion? (vapaasti).
 • 5D Mk 2 query (Canon EOS). Pitkään käyttänyt tätä mallia, videot eivät kiinnosta. Pari vuotta kokonaan pois valokuvaukseen liittyviltä foorumeilta. Nyt näyttää siltä, että kamerateknologia on mennyt aika lailla eteenpäin.
  • yleinen neuvo on, että jos tyytyväinen kuvanlaatuun niin älä vaihda.
  • Alkuperäisen viestin kirjoittajan mukaan ajan kuluessa kalusto on ruvennut tuntumaan turhan painavalta. Ja edelleen esimerkiksi auto: vuonna 2009 ostettu uusi auto voi tuntua vuonna 2019 edelleen ihan hyvältä ja sopivalta. Mutta jos ottaa koeajoon uuden automallin, niin huomaa heti, miten paljon ajoa helpottavia uusia asioita on tullut.

Featureshoot.com, Beautiful Photos of Japanese Cities Lost in Snow. Aika lailla kuvankäsittelyä, mutta entäs sitten...

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

IR.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, The DSLR Decline. 7.2.2019. Sekä Nikonilta että Canonilta vuoden 2018 viimeisen neljänneksen myynnit.

The Online Photographer, Mike's Seven Laws of Lenses.

Kamera & Bild, LisaLove Bäckman vann "Shot of the Year 2018". Sivuston ja Nikonin yhdessä järjestämä kilpailu. Lisäksi kunniamaininnan saaneet kuvat, 5 kuvaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti. Nro 1/2019 ilmestynyt 17.1.2019. Seuraava numero 2/2019 ilmestyy 28.02.2019.

Jussi Aalto. Blipfoto.com/darsa. Päivittäisiä kuvia. Kuvatekstit myös.

Kuvajournalismikilpailu.fi. Finnish Press Photos 2018. Suomen kuvajournalistit ry:n järjestämä, merkittävin vuotuinen suomalaista kuvajournalismia palkitseva Kuvajournalismikilpailu järjestetään tammikuussa 2019. Osallistuminen on avoinna 2.-14.1. ja voittajat julkistetaan 18.3. Tänä vuonna kilpailussa palkitaan yhteensä kymmenessä sarjassa. Osallistuminen on avoinna yhdistyksen jäsenille. Uusi kuvajournalisti -sarja avoinna myös yhdistyksen ulkopuolisille.

 • Tuomaristo on valinnut yleisöäänestykseen parhaimmat kuvasarjat. Riittävästi kuvia, kaikissa kunnon kuvatekstit. (kaipa äänestää voi lähelle 18.3.2019, ei ole kerrottu viimeistä yleisöäänestyksen päivää. Yhteystietoja ei käytetä markkinointiin). Ehdokkaat:
  • Touko Hujanen, freelancer
  • Markus Jokela, Helsingin Sanomat
  • Meeri Koutaniemi, freelancer
  • Heidi Piiroinen, Helsingin Sanomat
  • Akseli Valmunen, freelancer
 • Säännöt (pdf). Osallistumismaksu: Suomen Kuvajournalistit ry:n jäseniltä 55 euroa (sis. ALV 24%). Maksu sisältää osallistumisen kaikkiin kilpailun sarjoihin (myös Uusi kuvajournalisti). Uusi kuvajournalisti 2018 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistyksen ulkopuoliset henkilöt hintaan 50 euroa (sis. ALV 24%).
 • Kuvajournalismi 2018 -osallistumisohjeet (pdf)
 • Kuvajournalismi 2017 tulokset, 10 sarjavoittajaa

HS, Valokuvaaja otti kasvokuvat teineistä ja antoi heidän muokata sitten kasvonsa ”somekelpoisiksi” – tuloksista näkyy kiistatta somen vääristävyys nuorille. 7.2.2019. Brittivalokuvaaja John Rankin Waddelin projektissa teini-ikäiset saivat muokata kuviaan puhelinsovelluksella, jossa itsensä saa ehostettua sekunneissa.

Päivälehden museo, Kertova kuva 5.12.2018 - 24.2.2019. Ludviginkatu 2 - 4, Helsinki. Ihan Rikhardinkadun kirjaston lähellä. Ma - su klo 11 - 17. Vapaa pääsy. Kertova kuva -näyttely on ainutlaatuinen kooste kuvitetun journalismin lajeista, mahdollisuuksista ja keinoista. Se rakentuu konkreettisten esimerkkien ympärille: Ville Tietäväisen kuvitusten kautta lukijalle valkenee, mitä kuvilla voi kertoa ja miten.

Sovelto, Online-/Videotuottaja. Pasila. Toimenkuva räätälöidään osaamisen mukaan - videoeditointi ja valokuvaaminen on kuitenkin isossa roolissa. AMK-tasoinen tehtävään soveltuvaa tutkinto. Sopiva työkokemusta ainakin parin vuoden ajalta. Asiakaspalveluhenkisyys ja oppimisinnokkuus. Toistaiseksi voimassa voimassa oleva työsuhde (lat. huom. siis pysyvä...). Hakemus heti tai 24.2.2019 mennessä. Paikka täytetään heti kun sopiva ehdokas löytyy.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Portrait Brooklyn Before it Was Gentrified. Kirja, vuodet 1971 - 1983.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Poddradio: Så jobbar du med bildserier. Kesto 27:24.

Kamera & Bild, Ny firmware till Fujifilm X-T3 tar bort 4-gigabytesgränsen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi, Canonin objektiivikampanja helmikuu 2019. 6.2.2019.

Tekniikan Maailma, Työmaan valvova silmä. 6.2.2019. Testi: Työmaakamerat.

 • Y-Cam Outdoor HD Pro, 270 euroa.
 • Brinno TLC 200 Pro, 250 euroa, kotelo 50 euroa, kiinnitysvarsi 60 euroa.
 • Burrel S12 HD + SMS, 200 euroa (varsinaisesti riistakamera).
 • VStarcam HD WiFi, 90 euroa.

Radiokuopio.fi, VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä tehdään matka Kuuhun. 7.2.2019. Kesällä 2019 avataan VB-valokuvakeskukseen koko perheelle suunnattu Man on the Moon – Matka Kuuhun -näyttely, joka etenee Apollo-kuuohjelman suunnittelusta ja astronauttien koulutuksesta aina rakettien laukaisuihin sekä ensimmäisiin kuukävelyihin ja kuuautoiluun.

Kuvajournalismi.fi. Tampereen yliopisto. Kuvajournalistikoulutus jatkaa uudistuneena Tampereen korkeakouluyhteisössä. Se on osa journalistiikan opintosuuntaa, jonka hakuaika on 20.3.–3.4.2019.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Avi Studio Oy. Vauvauinteja kuvaamaan pääkaupunkiseudulla. Tuntityötä huhti-toukokuulle 2019. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Kuvauskalusto ja koulutus työnantajan puolesta. Työ on keikkaluontoista. Kuvaustöitä on tarjolla jatkossa keväisin ja loppusyksyisin.

 • Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
 • Palkkaus Neuvoteltavissa
 • Työ alkaa Huhtikuussa 2019
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, These Eerie Photos Will Make You See the Planet in a Whole New Light. LED-valo, kuvauskopteri, kamera, yö. Eipä paljoa sen enempää kerrota kuvien synnystä. Silmä ei ainakaan ole näitä maisemia ikinä näin nähnyt.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

 • Olympus OM-D E-M1X Camera Review. Micro 4/3 -systeemin kenno, 20.4 megapikseliä. Pinta-ala neljännes kinokoon kennosta. Arvio muutakin kuin speksien luettelo. Mittauksia. Olympus OM-D E-M1X on suunnattu pro-kuvaajille ja vaativille harrastajille. Ergonomia (kaikki nappulat + säätöpyörät 16kpl erilaisia kustomoitavissa, iso koko, pysty/vaaka), voi käyttää kaikissa olosuhteissa (vesi, pakkanen jne.) Kuvanvakaajan teho runko + objektiivi 7.5 stoppia, ilman jalustaa jopa 4 sekunnin valotusajat. Automaattitarkennusta parannettu, keinoäly käytössä. Kosketusnäyttö kääntyy joka suuntaan. Parannettu pölynpuhdistus kennolta. USB-lataus. Sarjakuvaus 60 fps. Suljin 400.000 laukaisua. Live ND-suodin. High Res Shot, 16 kuvaa yhdeksi kuvaksi 50 megapikseliä käsivaralta, jalustalla 80 megapikseliä, toimii hyvin. Suomen hinta 3.300 euroa, toimitukset alkavat helmikuun lopulla.
 • PDN Photo of the Day, Calling Attention to Female Genital Mutilation on the Streets of New York. 11 kuvaa ja teksti. Yli 200 miljoonaa naista on operoitu. 68 miljonaa on tälläkin hetkellä vaarassa.

Fotosidan.se, 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'. Hääkuvaaja kertoo. Instagrammissa voi yhteen kuvaan laittaa 30 tagia. Kannattaa tarkistaa, mitkä tagit ovat suosituimpia.

Kamera & Bild, Panasonic Lumix S1R – här är våra första intryck. Huippumalli S1R 47,3 megapikselin kennolla maksaa noin 3900 euroa ja 24,2 megapikselin S1 noin 2700 euroa. Kauppoihin ne saadaan maaliskuun lopulla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Expose to the Right -perfect exposure every time guaranteed. 5.2.2019. YouTube-video, kesto 8:17. In this video I'm going to explain how you can get perfect exposure every time using your camera's zebra pattern.

 • Kamerat eivät automaattisesti ymmärrä lunta (jos sitä on joka puolella). Yleensä kuvista tulee turhan tummia. Valotus voi olla vähän mielipideasia, mutta kuvanlaadun kannalta on vain yksi vaihtoehto: oikeaan reunaan valottaminen. ETTR = expose to the right. Sulannolla käytössä Lumix G9. Esiteltävä toimii kaikissa kameroissa, joissa zebra pattern feature. Näyttää ne osat kuvasta, jotka palavat puhki. Ylivalotettujen alueiden päälle tulee välkkyvät viivat. Panasonic, Olympus, Sony jne. still-kamerat. Mutta ei taida löytyä Canonin still-kameroista, Canonin videokameroista toiminto kyllä löytyy. Vilkkumisen näyttämistä voi säätää. Histogrammi löytyy melkein kaikista kameroista, se on vähän teknisempi väline valotuksen tarkastamiseen.

Peter Forsgård, What else did Olympus announce? 5.2.2019. YouTube-video, kesto 5.31. What Else Did Olympus Announce?

 • Mitä muuta uutta Olympus O-MD E-M1X -peilittömän lisäksi tammikuussa. Uusi radio-ohjattava salamasysteemi (Olympuksella ei ollut tällaista aiemmin). Olympus FL-700WR, ohjeluku 42. Lisäksi receiver ja controller, käyvät myös vanhempiin malleihin tai vaikka studiosalamiin. Säänkestäviä, pakkasenkestäviä jne. Uusi firmware Olympus E-M1 MKII, Olympus E-M1, Olympus E-M5 MKII, Olympus Pen-F, voivat käyttää uutta salamasysteemiä.
 • 2x telekonvertteri M.Zuiko Digital MC-20. Uusi softa kuvien käsittelyyn Olympus Workspace. Tulossa M.Zuiko Digital ED 150-400mm 1:4.5 TC1.25x IS PRO. Myyntiin vuonna 2020. Tähän vielä lisätään 2x, niin polttovälivastaavuus on 2000mm.

Videokuvaaminen Canon 5D MARK 2:lla. Juha-Antti Karppinen. Ville Keränen. Opinnäytetyö. Syksy 2011. 52-sivuinen pdf.

HS, Eläintä vilisee kuin Disney-elokuvassa – Vantaalainen Seppo Hassinen ottaa upeita kuvia takapihallaan vierailevista eläimistä. 5.2.2019. Vantaalla riittää metsän eläinten vilinää, ja siitä todisteena on Ilolassa asuvan Seppo Hassisen ottamia valokuvia. Hassinen on ottanut valokuvia useista eri eläinlajeista, jotka käyvät ruokailemassa hänen kotinsa pihamaalla.

HS, Tällaisena et ole lähiötä ennen nähnyt – Antti Mansikkamäki kuvaa samaa rantaa Espoossa yhä uudestaan ja uudestaan ja jälki on uskomatonta. 6.2.2019. Antti Mansikkamäki ohjaa kuvauskopteriaan eli dronea esimerkiksi Yläkartanontien ylikulkusillalta. Mansikkamäki kuvaa lähinnä Kivenlahtea sekä muuta Suur-Espoonlahden aluetta.

 • Mansikkamäen kohdalla harrastuksesta on kasvanut hiljalleen työ. Tällä hetkellä hän työllistää itsensä pääosin kopteri-kuvauksilla, ja suurimpana syynä siihen ovat hänen Espoo-aiheiset kuvat.
 • Katse Horisontissa – Näyttely Merellisestä Espoosta Espoon kaupunginmuseo, Kamu, Näyttelykeskus WeeGee 14.2.2019–2.2.2020 .

Tivi.fi, Viimeinen tilaisuus: pelasta vanhat kuvasi, kun vielä voit. 5.2.2019. Kuvapalvelu Flickrin määräaika yli 1000 menevien kuvien ja videoiden ottamiselle talteen ilmaisilta tililtä on kulunut umpeen. Palvelusta 50 dollarin vuosimaksua maksavien käyttäjien kuvat ovat turvassa. Uudistus koskee vain ilmaisia tilejä.

Sony.fi, Sony World Photography Awards -ehdokkaat vuoden 2019 avoimen sarjan ja nuorten sarjan palkintoihin on valittu. 5.2.2019. Kilpailuun tuli 326.000 kuvaa 195 maasta. Ammattilaiskategorian ehdokkaat 26.3.2019. Kymmenen avoimen kategorian voittajaa julkistetaan 26. helmikuuta ja kokonaiskilpailun ja nuorten sarjan voittajat julkistetaan 17. huhtikuuta. Ei suomalaisia ehdokaslistoilla.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

 • Let’s talk about Sony’s new Real-Time Tracking Autofocus: A Breakthrough? Sony A6400 -peilittömässä esiteltiin ensi kertaa Real-Time Tracking Autofocus (reaaliaikainen seuranta). Ei vielä täydellinen, mutta on muuttamassa kuvaamisen perusteita. Kohde eristetään täysin ympäristöstä, tarkennus kohteessa niin kauan kuin kuvaaja haluaa. Kokeilu Sony A9 ja beta-firmware (Real-Time tracking), aivan loistavasti toimii. Myös Nikon D5 ja Canon 1DX II pystyvät seuraamaan lukittua kohdetta ruudun alueella, perustuu etäisyystietoon ja liikkeen havainnointiin. Nikonilla lisäksi mukana väri + värisävyt, mutta ei yhtä kehittyneesti kuin Sonylla. Sony on vienyt kohteen seuraamisen aivan uudelle tasolla, erityisesti vielä yhdistettynä silmään tarkentamiseen. Kun toiminto aktivoidaan, niin valokuvaajan ei tarvitse enää keskittyä tarkennukseen ollenkaan. Sonylla ei voi käyttää Eye-AF -toimintoa videoon, siinä vain Real-Time tracking käytössä.
 • The best way to improve your landscape photography. YouTube-video, kesto 19:35.
 • The Panasonic S1 shows markedly better ISO performance than even the GH5S.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Micro 4/3 -järjestelmän nykytila ja tulevaisuus. 2.2.2019. Olympus julkaisi äskettäin uuden järeän O-MD E-M1X -rungon, joka muistuttaa kiinteän akkukahvansa kanssa pitkälti Canonin ja Nikonin järeimpiä ammattilaismalleja.

 • Kuvanlaadullisesti M43 on siis junnannut paikallaan viimeiset seitsemän vuotta. Se on kuitenkin kehittynyt varsin ketteräksi järjestelmäksi tarjoten kompakteja runkoja nopealla tarkennuksella sekä erinomaisia videotyökaluja. Lisäksi etenkin Olympuksen valotusta helpottavat softakikat ovat tuoneet oikeasti uutta käytettävyyttä tiettyihin kuvaustilanteisiin.
 • Kaikki kamerajärjestelmät elävät tai kuolevat objektiivitarjontansa kautta. M43:lle on tarjolla todella kattava valikoima lasitavaraa jokaiseen tarpeeseen. Olen itse kuvannut suhteellisen paljonkin eri järjestelmien laitteilla ja vaikka en itse omista yhtäkään Olympuksen PRO-Zuikoa, voin väittää, että niiden piirto ja fyysinen rakenne kestää vertailun mihin tahansa kaupalliseen lasitavaraan. Minulla oli ilo lainata näitä objektiiveja viime kesänä ja käytän niillä tekemiäni hääkuvia tämän jutun kuvituksessa.
 • Tällä hetkellä on tärkeää, että m43 valmistajat saavat pidettyä toimintansa kannattavana ja brändin esillä kunnes uudet kennotekniikat näkevät päivänsäteitä. Tämän jälkeen laatutietoisen ostajan painotukset voivat olla entistä enemmän esim. vakaimessa, sääsuojauksessa ja ohjelmistotoiminnoissa, joissa etenkin Olympus on tällä hetkellä vahvoilla.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Talven paras viikko: merisavua ja eläimiä. 4.2.2019. Tammikuu toi etelään kunnon talven, joidenkin mielestä varmasti liiankin kunnollisen. Massiivisten lumikinosten lisäksi ajoittain on saatu nauttia oikeista pakkasista ja mahtavista kuvauskeleistä. Tammikuun toiseksi viimeinen viikko alkoi mainiosti täydellisellä kuunpimennyksellä. Seuraava aamu ei ollut juuri huonompi: pakkanen kiristyi Helsingissä -20 asteeseen, kotona Järvenpäässä mittari näytti jopa -27 astetta. Suunnittelin käväiseväni ennen töihin menoa Suomenlinnan lautalla merisavuja kuvaamassa.

Kamerakoulu.fi, Radikaali zombie-vegaani. 4.2.2019. Viimeisin projektini sai idean yksinkertaisesti absurdista ajatuksesta. Tv:stä tuttu sinkkuillallinen kiteytti idean pettyneestä zombiemiehestä ja hänen vahvasti aatteellisesta treffikumppanistaan vege-aterian äärellä. Selostus kuvauksista. Valokaaviot jne.

Kamerakoulu.fi, Lumikenttien kutsu — filmikuvausta Kintulammilla. 4.2.2019. YouTube-video, kesto 17:14. Uudella videolla Ari Jaaksi kuvaa filmillä talvisissa Kintulammin maisemissa. Tampereen kupeessa, luonnonsuojelualue. Pakkasta -22 astetta. Aurinko paistaa, puut lumessa.

Gotech.fi, Kodintekniikan kauppa kävi vilkkaana vuonna 2018. 4.2.2019. Viime vuosi kokonaan. Kaikki kodintekniikka. Kamerakaupan lasku jatkui 14,9 prosentin vauhtia. Ainoat nousijat olivat peilittömät järjestelmäkamerat (1,9 %). Kappalemäärissä mitattuna niiden osuus on 48,0 prosenttia kaikista järjestelmäkameroista. Vuosi 2018 toi mukanaan runsaasti uutuusmalleja, joten peilittömien järjestelmäkameroiden keskihinta nousi 8,3, pelietsimellä varustettujen 3,4 ja kiinteäobjektiivisten 6,0 prosenttia. Vertailut (vähennystä/kasvua edelliseen vuoteen 2017).

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 21 616 kpl. Vähennystä -16.5%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 7,674 miljoonaa euroa. Vähennystä -11.5%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 355 euroa. Kasvua 6.0%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 14 612 kpl. Vähennystä -5.9%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 12,230 miljoonaa euroa. Kasvua 1.9%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 845 euroa. Kasvua 10.4%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 15 789 kpl. Vähennystä -29.3%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 14,286 miljoonaa euroa. Vähennystä -26.9%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 905 euroa. Kasvua 3.4%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 52 017 kpl. Vähennystä -18.4%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 34,190 miljoonaa euroa. Vähennystä -15.0%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 657 euroa. Kasvua 4.2%.
 • Action-kamerat, myynti 28 388 kpl. Vähennystä -21.6%.
 • Action-kamerat, myynti 6,734 miljoonaa euroa. Vähennystä -14.4%.
 • Action-kamerat, keskihinta 237 euroa. Kasvua 9.2%.
 • Muut video-kamerat, myynti 4 188 kpl. Vähennystä -22.4%.
 • Muut video-kamerat, myynti 2,200 miljoonaa euroa. Vähennystä -14.4%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 525 euroa. Kasvua 10.2%.
 • Älypuhelimet, myynti 2 290 923 kpl. Vähennystä -0.5%.
 • Älypuhelimet, myynti 893,569 miljoonaa euroa. Kasvua 5.0%.
 • Älypuhelimet, keskihinta 390 euroa. Kasvua 5.5%.
 • Tulostimet, myynti 189 536 kpl. Vähennystä -4.4%.
 • Tulostimet, myynti 20,586 miljoonaa euroa. Vähennystä -2.2%.
 • Tulostimet, keskihinta 109 euroa. Kasvua 2.3%.

Ikinörtti, Some ei katso käyttäjän ikää. 4.2.2019.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Celebrating the Powerful Legacy of Black-Owned Publishing.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

 • The Inevitable Full Frame War. 1.2.2019. Kaikkien kameravalmistajien anti käydään läpi. Canonilla on pian iso epäsuhta peilittömien kameratarjonnan ja peilittömien objektiivien välillä. Objektiivit maksavat maltaita suhteessa kamerarunkoihin. 14.2.2019 julkistettava runko maksaa vähemmän kuin perusobjektiivi. Canon etsii kohderyhmää hintahaitarin alapäästä, Nikon + Sony entusiasti-pro -akselilla, Panasonic pro-kuvaajista, Leicalla on omat kananttajansa.
 • Nikon 19mm f/4 PC-E Lens Review. Julkistettu 19.10.2016. Tilt/shift. Kallistus/siirto. Perspektiivin korjaus. Uusin. Joka suuntaan. Paino 969g. Japanissa valmistettu. Terävä. Ei ongelmia. Suomen hinta on vähän päälle 4.000 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • New Nikkor Lens Rebates. 31.1.2019. 11 objektiivia.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, What to Look at to Find the Best Compact Camera for You. Roger Cicala. Ai näitäkin vielä myydään. Eikös älypuhelinten kamerat riitäkään.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Olympus Is the Tele King. M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS Pro. Polttovälivastaavuus 300-800mm, sisäänrakennetun telejatkeen avulla 375-1000mm (2/3 stoppia valovoiman vähennys). Markkinoille vuonna 2020, hintaa ei ole kerrottu. Objektiivin kuvanvakaaja toimii yhteistyössä uuden Olympus E-M1X:n kanssa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Panasonic Lumix S1/S1R hands on experience. 3.2.2019. YouTube-video, kesto 12.10. I had chance to try the new Lumix S series cameras and lenses in Barcelona at the launch event and here are my first impressions on those cameras and lenses.

 • 180 lehtimiestä, bloggaajaa, vbloggaaja Barcelonassa Panasonicin lanseeraustilaisuudessa. Kamera + 3 objektiivia vapaasssa kokeilussa, täyskokoisten kuvien julkaiseminen oli kiellettyä, sillä kyse ei ollut ihan lopullisista tuotantoversioista. 3 tuntia kameroiden kanssa.
 • Sulanto keskittyi kameran käyttämiseen, ergonomiaan. Miltä kuvien ottaminen tuntui. Panasonic S1R, 47.3 megapikseliä, täyskennoinen peilitön, 3899 euroa. Panasonic S1, 24.2 megapikseliä, täyskennoinen peilitön, 2699 euroa. Rungon paino 1020 g. Sulannolla näytti olevan käytössä Panasonic S1.
 • Panasonicilla on hyvä pienempien kamera peilittömien mallisto. Uudet kamerat eivät yritäkään olla pieniä. Ne on suunnattu valokuvaajille, jotka hakevat täyskennoista systeemiä, luotettavuutta, toimivaa ergonomiaa, ja erinomaista säänkestävyyttä.
 • Runko kaikkine nappuloineen on laadukas. Tuntuu ammattilaisen työkalulta. Voisi ajatella, että kameran käyttäminen pakkasilmassa käsineet kädessa ei ole mikään ongelma.
 • 5.760.000 pisteen elektroninen etsin on aivan upea. Mahdollisuus valita myös 120 fps, perusasetus 60 fps. Nopeampi ruudun päivitys kuluttaa enemmän virtaa. Etsimen suurennuksen voi valita 0.78x, 0.74x tai 0.7x. Viimeinen sopi hyvin silmälasien käyttäjälle, etsinkuva näkyi kokonaan.
 • Akut ovat isoja 3050 mAh. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa (CIPA). Mutta yli tuhat kuvaa ei käytännössä ole mikään ongelma. Lataus USB-liitännän kautta.
 • Panasonicin mukaan heidän kuvanvakaajassaan on enemmän sensoreita kuin kilpailijoilla, siksi parempi. Runko 5.5 stoppia, runko + kuvanvakaajaobjektiivi 6 stoppia. Sulanto sai teräviä kuvia 105mm:n polttovälillä 1 sekunnin suljinajalla.
 • Automaattitarkennus perustuu edelleen kontrastiin. AF:n apuna 480 kertaa sekunnissa päivittyvä näkymä. AF:n erityinen hämärätilamoodi käynnistyy automaattisesti. Kamera tarkentaa -6 EV (käytännössä pimeässä). Automaattitarkennus toimi hyvin, eri moodien välillä vaihto oli helppoa, kasvojen tunnistuksen käynnistämisessä ei ongelmia. AI tunnistaa ihmiset ja eläimet. Näytti toimivan. Myös silmätarkennus ok nopean kokeilun perusteella.
 • Panasonic Lumix S 24–105mm/4: 1499 euroa. Panasonic Lumix S Pro 70–2000mm/4: 1999 euroa. Panasonic Lumix S Pro 50mm/1,4: 2649 euroa. 50-millinen on herättänyt huomiota, iso koko ja iso hinta. Isompi kuin Panasonicin 24-105mm. Voi olla markkinoiden paras 50-millinen, ainakin teoriassa.
 • Sigma on luvannut 14 uutta objektiivia L-bajonetille tämän vuoden aikana. Panasonicilta yli 10 objektiivia vuoden 2020 loppuun mennessä. Ja Leica 8 kpl SL-objektiiveja voi ostaa heti Panasoniciin (jos vain tarpeeksi paksu lompakko).
 • Panasonicin mukaan Micro 4/3 -systeemiä ei hylätä, sitäkin kehitetään edelleen.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus Workspace - Free Image Editing Software! 1.2.2019. YouTube-video, kesto 11:01. Tekstitys in English. Olympus Workspace is a free image editing software for Olympus users. You should try it!

 • Rungon sarjanumero vaaditaan, jotta ohjelman voisi ladata Olympukselta. Mac ja Windows. Työtila käydään perusteellisesti läpi, ohjelmasta saa oikein hyvän käsityksen. Perussäädöt voi tehdä, mutta ei ole tarkoitettu kaikkein edistyneempään kuvankäsittelyyn. Esimerkiksi säädöt kohdistuvat koko kuvaan. Monelle voi olla riittäväkin. Histogrammi, punasilmäisyyden poisto, kuvien reittas 1 - 5 (värit), slide show, raw jne. Saisi olla vähän nopeampi käytössä.
 • Instagram, jpeterf

Yle, Naista rangaistaan kepillä hakkaamalla ja viikon muita kuvia. 4.2.2019. Viime viikolla nähtiin julkinen rangaistus Indonesiassa, tytön temppuilua korkealla ja Punxsutawney Phil -sääennustajamurmeli. Kokosimme kiinnostavimmat uutiskuvat. 15 kuvaa. Kuva klikkaamalla isommaksi.

HS, Helsinkiläiset alkavat saada lumesta tarpeekseen – HS:n lukijoiden kuvissa kahlataan kinoksissa ja lapioidaan autoa esiin. 3.2.2019.

Kaleva, Urbex - Rappioromantiikkaa. Oulunsalon kirjaston näyttelytila 1.2.-28.2.2019. Näyttelyssä on rappioromantiikka kuvia Oulun seudulta ja vähän muualtakin. Klo 09 - 19.

Tekniikkatalous.fi, Minoxin minikamera mullisti kerralla maailman vakoilu- ja tiedustelutoiminnan - täydellinen vakoojan työkalu syntyi vahingossa. 3.2.2019. Latvialaisen Walter Zappin toisen maailmansodan kynnyksellä julkistama keksintö mullisti kerralla koko maailman vakoilu- ja tiedustelutoiminnan. Itseoppinut riikalaiskeksijä suunnitteli pieneenkin taskuun mahtuvan kameran. Zapp kehitti Minoxiksi nimetylle kameralle oman filmityypin ja joukon lisävarusteita.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Panasonic's new Lumix DC-S1 and S1R: What you need to know. Bajonetti tähän mennessä Leica SL. Nyt sitten kaksi uutta kameraa, täyskennoista peilitöntä Panasoniciin. Panasonic haki palautetta ammattikuvaajilta, millainen täyskennoisen peilittömän kameran pitäisi olla. Näiden palautteiden perusteella syntyivät Panasonic Lumix DC-S1 ja Panasonic DC-S1R. Kaksi korttipaikkaa. Äänivaroitus, jos korttipaikan kantta yritetään avata kesken datan kirjoituksen. Elektroninen etsin + kosketusnäyttö: voi aktivoida ns. yömoodiin, punaiset tekstit mustalla pohjalla.

Thephotoargus.com, 40 Minimalist Photography Examples For Your Inspiration.

IR, Photographer explores the Australian coast with the medium-format Fujifilm GFX 50R. YouTube-video, kesto 12:54.

Diyphotography.net

 • How I prevented a Godox speedlight from setting my studio on fire. Hyvä otsikko. Ladattava Godoxin litiumioni-akku. Akku jäi kuukaudeksi laturiin (molemmat Godoxin valmistajia), lataus päällä. Mutta akku ei enää mahtunut salamaan. Syynä lienee ollut ylilatautuminen. Mitä olisi tapahtunut, jos akku olisi jäänyt laturiin vielä kuukaudeksi? Räjähdys ja tulipalo?
  • Ihan hyvä varotoimi kaikille, ei kannata jättää akkuja yksinään latautumaan... Sekä laturissa että akussa pitäisi olla ylilatautumisen esto, mutta...
 • Watch how I created this highly stylized composite portrait. YouTube-video, kesto 16:01. Photoshop.

Pdnonline.com, Picture Story: Sergey Ponomarev Documents an Arctic Village Being Swallowed by Sand.

Earthboundlight.com, Singing (and Photographing) in the Rain. 3.2.2019.

ePhotozine.com, Backlighting Flowers For Photography.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Olli Korhonen, Näe videolla kuinka Suonenjoen kuuluisa täydellisen pyöreä pyörivä jäälautta syntyy. 2.2.2019. YouTube-video, kesto 0:51. Tammikuun 3. päivänä sai 13 vuoden odotukseni sai lopulta täyttymyksensä: Suonenjoella syntyi maailmanlaajuisestikin harvinainen, vaikkei täysin ainutlaatuinen, täysin pyöreä, paikallaan pyörivä suuri jäälautta. Tällä kertaa ilmiö sai myös ansaittua näkyvyyttä useissa merkittävissä kansallisissa uutismedioissa.

HS, Tammikuun parhaat kuvat. 2.2.2019. Tammikuun HS:n parhaissa kuvissa juhlitaan nuorten Leijonien MM-kultaa ja hiihtovaelletaan Lapissa. Kuvat myös todistavat, että lunta tuli eteläänkin. 35 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi, voi selata eteen- ja taaksepäin. Kuvatekstit.

Ilta-Sanomat, Rikoksen kuva -näyttely nostaa esiin sekä ikonisia että harvoin nähtyjä valokuvia Suomen rikoshistoriasta. 29.1.2019. Näyttely 29.1.2019 - 10.2.2019. Sanomatalon Mediatori.

 • Sanomatalo, Mediatori. Ma-pe kello 7-20, la ja su kello 9-20.

Mynewsdesk.com, Pentaxin uudet 35mm ja 11-18mm -laajakulmaobjektiivit. 1.2.2019. HD Pentax FA 35mm f/2 -objektiivin toimitukset alkavat helmikuun lopussa ja sen vähittäismyyntihinta on noin 485 euroa. HD Pentax DA★ 11-18mm f/2.8 ED DC AW -objektiivin toimitukset alkavat helmikuun lopussa ja sen vähittäismyyntihinta on noin 1700 euroa.

Tivi.fi, Yksityisyydestään tarkkakin voi edelleen käyttää Facebookia - näiden 12 vinkin avulla. 2.2.2019.

 • ...6. Sulje pois mainossisältö. Käytä Facebookia Firefox-selaimella ja lataa siihen Facebook Purity -ohjelma, joka poistaa syötteestä pelit, mainokset ja sponsoroidut tarinat. ...

Tivi.fi, Viikon Softa: Edgewise Connect. 2.2.2019. Ei enää pätkivää nettiä – kätevä sovellus valitsee iPhonelle aina nopeimman verkon. Ilmaisversiota voi käyttää kolme tuntia päivässä, rajoittamaton käyttö sisältyy kuukausi- tai vuosimaksulliseen tilaukseen. Vuosi $14.99.

TE-palvelut, Harjoittelija, kaupunkisuunnittelun tietopalve..., Vantaan kaupunki, Vantaa. Työsuhteen kesto: Määräaikainen 01.06.2019 tai sopimuksen mukaan - 31.08.2019. 1-2 kk ajaksi kesäkaudeksi 2019. Tehtävänä on valokuvata, editoida kuvia sekä visualisoida kaavoitukseen liittyviä tietoja eri mediatekniikoilla. Tehtävä soveltuu lukiolaiselle tai alan opiskelijalle. Palkka määräytyy osaamistason ja opintojen valmistumisasteen perusteella.

 • Työpaikan osoite Kielotie 28, 01300 VANTAA
 • Palkkaus Osaamistason mukaan
 • Työ alkaa 01.06.2019, sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 28.02.2019 klo 16:00

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Glass Photography Tips.

Fotosidan.se, Panasonic Lumix S1R - första intryck. Muutaman tunnin kokeilu + kolme objektiivia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Monipuolinen trumpetisti, valkoinen kurittaja ja 200 kilometriä moottorikelkkauraa. 1.2.2019. Viikon kuvissa on lunta, ja paljon. Kuvissa ihmisiä auraamassa lunta, laskemassa mäkeä, tekemässä moottorikelkkauraa, luistelemassa, talviuinnilla ja pilkillä. Lisäksi tapaamme myös flossaajia, jalkapallon suomalaisen ykköstuomarin ja neuvolatädin. 19 kuvaa. Kuvia ei saa klikkaamalla isommiksi.

Petteri Hautamaa, Ensi-illassa: Longinoja - Ojasta puroksi, Juha Salosen tarina. 1.2.2019. Dokumentin kuvaukset kestivät koko syksyn 2018 ja editointi vei vuoden loppuun asti. Kysyin Danilta mikä oli kuvaamisen huippuhetki ja vastaus tuli samantien: ”Kyllä se oli luontopolun avajaiset, siellä oikeastaan ensimmäisen kerran tajusin kuinka tärkeä osa Longinoja on Juhan elämää”.

 • Longinoja.fi, Dokumentti. YouTube-video, kesto 23:59.

HS, 40 vuotta sitten Iranin vallankumous muutti maailman. 1.2.2019. Artikkelissa kertoo tarinansa myös suomalainen lehtikuvaaja.

Ilta-Sanomat, Ilmainen virustorjuntaohjelma yllätti testissä: Tasavertainen maksullisten kanssa. 2.2.2019.

Yle, Digitreenit: Säästä hermojasi - ota käyttöön salasanaohjelma. 1.2.2019. Salasanojen viidakko on nykyajan vitsaus. Joka palveluun pitäisi olla eri salasana, niiden pitäisi olla tarpeeksi vaikeita ja lisäksi niitä pitäisi muutella vähän väliä. Salasanaohjelmat tuovat tilanteeseen helpotusta. Tutustu niiden periaatteisiin ja ota käyttöön esimerkiksi LastPass-ohjelma.

Tuomas Heinonen, Uusi kevyempi kelluva piilokoju markkinoille – MrJan Ge. 24.1.2019. Puhallettava kelluva piilokoju. Uusi versio. 725 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Weekly Photography Challenge – Rain.

Panasonicilta uutta.

Dpreview.com.

IR.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Photography On The Way To Work.

The Online Photographer, Dire Predictions. Myynti romahtaa. Vai romahtaako. Ja mikä oikein romahtaa.

Kamera & Bild, Nikon Coolpix P1000 – den enorma kompaktkameran. Julkistettu 10.7.2018. 16 megapikseliä, 24-3000mm F2.8-F8, 125-kertainen zoom. Joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö, 3.2 tuumaa, 921.000 pistettä, ei kosketusnäyttö. Elektroninen etsin 2.359.000 pistettä. Vertailut Nikon D850 + 500/5.6 -objektiivin tuottamaan kuvaan. Kumpi tarkempi. Edelliseen Nikon P900 -malliin parannuksia: parempi elektroninen etsin, raw, 4K -video tärkeimmät. Hyvä kuvanvakaaja, kuvia voi ihan hyvin ottaa 3000mm:n polttovälillä (jos valoa riittää). Kameran sijaan Nikon Coolpix P1000 voisi toimia aivan erinomaisena kiikarina. Missähän kiikarissa olisi 125-kertainen zoom (ja video). Arvosana 55 / 100. Suomen hinta on vähän alle ja vähän päälle 1.100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.02.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras kamera laiskalle liikettä kuvaavalle (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 18 viestiä.
 • Apua kameran valintaan (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Oli tuo vanha 7D ja kun en ollut lukenut mitään arvioita, niin surutta kuvailin ISO3200, eikä valittamista ollut. Eli vanha sanonta pätee, tieto lisää tuskaa.
 • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Mulla on Spyder5:llä kirkkausasetus 90, jotta printtaus menee kohdilleen. Ja nuo Spyder4:t ja vanhemmat I1:t taitavat sisältää gelatiinikalvon, joka jo tähän mennessä melko varmasti kellertää, mikä vaikuttaa haitallisesti lopputulokseen. Spyder5:n laite on sama eri versioilla (Express/Pro/Elite), vain softa eroaa.
 • Läppärin näytön kirkkauden säätö (Muut). Jos säädän läppärin näytön akkutilassa niin laturiin laittaessa näytön kirkkaus kasvaa ärsyttävästi. Onko olemassa jokin asetus mikä estäisi kirkkauden muuttumisen kun koneen kytkee laturiin? Ai niin kone on DELL XPS 15 ja käyttis WIN10
 • Pentax 35mm F2 and 11-18mm F2.8 K-mount lenses (Optiikka).
 • Olympus E-M1X (Minolta, Olympus).
 • OM-D E-M1 (Minolta, Olympus).
 • Panasonic S (Järjestelmädigit).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). Edelleen evf ja blackout (tai pysähtynyt kuva). (aiheesta piisaa yllättävän paljon juttua...).
 • Sony A9 + Sony FE 100-400 etc. (Järjestelmädigit).
 • Sony A7III (Järjestelmädigit). Sony-blogissa pitkästä aikaa uutta luettavaa. Tällä kertaa haastattelussa suomalainen Sony Alpha Ambassador Jaakko Posti. Rovaniemellä asuva Jaakko kuvaa paljon outdoor-lajeja ja tekee mielenkiintoisia reissuja napapiirin pohjois-puolella. Hyvä haastis ja hyvät kuvat.
 • Yksi käynti, yhdeksän kuvaa, BW (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Lunta WC:n katolla? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit, polaa.
 • Vedestä nousseet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 lintua. Luultavimmin.

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha, Autenttisia maastopyöräpolkuja sekä pohjoisen erämaaretkiä – haastattelussa Sony Alpha Ambassador Jaakko Posti. 31.1.2019. ...Tämän lisäksi Jaakko on myös Sony Europe Imaging Ambassador, mikä tekee haastattelusta varmasti mielenkiintoisen myös monille suomalaisille Sony Alpha-kuvaajille. Keskustelin Jaakon kanssa siitä, mitä ammattilaiskuvaajaksi kasvaminen vaatii outdoor-lajien parissa. Samalla oli puhetta myös pohjoisen identiteetistä sekä Sonyn vahvuuksista kameravalmistajana.

Polku.net, Riisitunturi - Posio. 1.2.2019. Menimme vuosi sitten tammikuun lopulla Posion Riisitunturille katselemaan ja kuvaamaan luonnonluomaa tykkylumitaidetta. Riisitunturin parkkipaikalta lähdimme vaeltamaan lähtöportista ihmisten tallaamaa Riisinrääpäsy- reittiä pitkin nousten suuntana Riisitunturin laelle. Pakkasta oli -8 ja aamu- usva leijui tunturin laella, oli hieno kuvauskeli.

Yle, Koirat eivät tingi tyylistä edes pakkasella – katso yleisön hellyttävät kuvat! 25.1.2019. Puoli seitsemän etsi Suomen tyylikkäintä ja lämpimintä lemmikkipukeutujaa. Kuvia tuli lähes 600. 10 kuvaa esillä. Lisäksi video.

HS, Helsinki on nyt täynnä lunta – Kuvat näyttävät eron tämän ja viime vuoden välillä. 31.1.2019. Viime vuonna Kaisaniemessä mitattiin tähän aikaan seuraava lumen syvyys: kaksi senttiä.

Muserovirasto.fi, Museoiden suosio on pysynyt huippulukemissa. 31.1.2019. Alustavien tietojen mukaan vuonna 2018 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yli 7,1 miljoonaa kertaa, mikä on suurin piirtein saman verran kuin edellisenä vuonna. Verrattuna vuoteen 2015 käyntiluvut ovat kasvaneet noin 1,5 miljoonalla. Alustavien tilastojen valossa näyttää siltä, että käyntiluvut ovat vakiintumassa seitsemän miljoonan tuntumaan. Muutaman linkit takaa löytyy excel-taulukko, johon on koottu vuoden 2018 museoiden käyntiluvut.

 • Suomen valokuvataiteen museo, 32099 käyntiä
 • Salon taidemuseo Veturitalli, 34565 käyntiä

Mikrobitti.fi, Suomessa myyty väärennettyjä Apple-latureita: lopeta vaarallisen mallin käyttäminen heti, varoittaa viranomainen. Applen logot jne.

Älypuhelimista.

 • Muropaketti.com, Testissä Honor View20 – Harvinaisen näyttäviin kuoriin on pakattu rutkasti megapikseleitä ja suorituskykyä. 31.1.2019. Malli tarjoaa huippuluokan suorittimen, näyttävän ulkoasun ja poikkeuksellisen tarkan kameran. Monien ominaisuuksien osalta View20 kestää vertailun myös kalleimpiin lippulaivapuhelimiin Samsungilta ja Huaweilta, vaikka hinta on vain puolet niistä. 549 euroa.
 • Suomimobiili.fi, Älypuhelintoimitukset romahtivat vuonna 2018 – Nokia-puhelimilla räjähdysmäinen kasvu. 31.1.2019. ounterpointin julkaisemien materiaalien perusteella viime vuonna toimitettiin yhteensä 1498,3 miljoonaa älypuhelinta. Vielä vuonna 2017 älypuhelimia toimitettiin jopa 1558,8 miljoonaa kappaletta. (romahtivat?).

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, How Image Stabilization Works In Camera and In Lens. O.I.S. (Optical Image Stabilization), VC (Vibration Compensation), VR (Vibration Reduction), IBIS (In-Body Image Stabilization), IS (Image Stabilization). Teoriaa ja käytäntöä. Runkovakain vs. objektiivivakain. Voiko käyttää molempia yhtäaikaa. (kommentit taas vaihteeksi kannattaa lukea...).

 • Canon IS (Image Stabilization). Kuvanvakaaja.
 • Nikon VR (Vibration Reduction). Tärinänvaimennus. (eipä ole tähän suomennukseen tottunut, vaikka Nikon on sitä käyttänyt jo monta vuotta...)
 • Sony O.S.S. (Optical Steady Shot). Kuvanvakain.
 • Panasonic Mega O.I.S. (Mega Optical Image Stabilization). Kuvanvakain.
 • Power O.I.S. (Power Optical Image Stabilization). Panasonic. Kuvanvakain.
 • Dual I.S. (Dual Image Stabilization). Panasonic. 2 -kuvanvakain.
 • Sigma OS (Optical Stabilizer). Kuvanvakain.
 • Tamron VC (Vibration Compensation). Kuvanvakautus.
 • FujiFilm OIS (Optical Image Stabilization). Kuvanvakain.
 • Olympus IS (Image Stabilization). Kuvanvakaaja.

The Online Photographer, Gunna Disease. GAS on vain GUNNA:n oire. GAS = vekotinhulluus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Tammikuun 2019 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset