Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Joulukuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Marraskuu 2018

30.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Matti Sulanto, The Best Standard Prime for Canon EOS M. 27.11.2018. YouTube-video, kesto 7:26.

 • Canon EF-M 22mm f/2 STM. Pancake. Kesäkuulta 2012. Polttovälivastaavuus 35mm. Todella pieni, paino 105g. Metallibajonetti. Vähän hankala saada pois rungosta, ei tahdo saada otetta. Optisesti hyvä jälki. 265 euroa.
 • Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Polttovälivastaavuus 45mm. Kuvanvakaaja. 1:1 ja vielä 1:1.2 (kuvausetäisyys 13mm). Makrovalo. Tukeva rakenne, mutta muovibajonetti. Paino 130g. Todella terävä. Aukon takia ei sovi kuvaajalle, joka hakee lyhyttä syväterävyyttä. 370 euroa.
 • Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. Elokuussa 2018 julkistettu. Polttovälivastaavuus 51mm. Metallibajonetti. Ei säänkestävä. Ei kuvanvakaajaa. Optinen laatu erinomainen. Lyhyt syväterävyys mahdollinen, bokeh. Lähin tarkennus 0.23m. 580 euroa.

Peter Forsgård, Perinteinen #joulukal alkaa huomenna 1.12.2018. 30.11.2018. Joulukuun jokaisena päivänä kuvataan antamani aiheen mukainen valokuva. Aiheet julkaistaan Twitterissä joka päivä joulukuun ajan. Katso tarkemmin ohjeiden kohdasta 1. Kuudes vuosi menossa. Lauantaina 1.2.2018 klo 8:00 alkaa!

Mobiili.fi, DJI julkisti Osmo Pocket -kameran. 29.11.2018. Kuvauskoptereita ja kuvaamiseen liittyviä lisävarusteita valmistava DJI on julkistanut uuden Osmo Pocket -kameran. Ulkoisesti Osmo Pocket näyttää hieman ääninauhurilta, johon on liitetty kamera. 12 megapikseliä, f/2.0. 4K video 60 kuvaa sekunnissa. 359 euroa.

Yle, Rajavartiolaitos innostui kameralennokeista – drone halutaan käyttöön jokaiselle partiolle. 29.11.2018. Laitteita on testattu rajavalvonnassa vuoden 2017 lopusta alkaen. Rajavartijoiden käytössä on nyt noin 50 erilaista miehittämätöntä lennokkia eli dronea.

Iltalehti, Instagram teki hyödyllisen päivityksen näkövammaiset mielessä – tekoäly kuvailee, mitä kuvassa näkyy. 29.11.2018.

Yle, Digitreenit: Näin heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle. 30.11.2018.

Älypuhelimista.

 • HS, Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti. 29.11.2018. Videopäiväkirjamaisessa palvelussa käyttäjät liittävät videoihin pätkän musiikkia ja oheissälää ennen julkaisua. Kokonaisuus viimeistellään jouhevaksi sovelluksen sisältä löytyvillä, varsin kehittyneillä editointityökaluilla. Suosituimpia tilejä seuraavat miljoonat ihmiset.
  • Lyhyitä ja kekseliäitä videoita on hauska katsoa, mutta ähky tulee nopeasti.
  • Markkinatutkimusta tekevän App Annien analyysin mukaan TikTok heiluu päivätasolla kahdenkymmenen ladatuimman ilmaissovelluksen joukossa Applen sovelluskaupassa Suomessa. Kiinalainen sovellus.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 40 Years of Remarkable Photos by Steve McCurry. Kirja. Haastattelu.

Digital Photography School.

 • 7 Ways To Take Your Photography To The Next Level.
  • 1. Photograph Something Different
  • 2. Work On a Brief
  • 3. Set Yourself a Challenge
  • 4. Read, Watch, Follow
  • 5. Get a Photo Buddy
  • 6. Rent or Buy a Film Camera
  • 7. Go On a Photo Tour
 • Gear Review: The Lumix G9 Mirrorless Camera. Julkistus 8.11.2017. Panasonicin lippulaivamalli. 20 megapikselin Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera. Kroppikerroin 2x. 5-akselinen kuvanvakaaja, teho 6.5 stoppia. Sarjakuvaus 20 kuvaa sekunnissa (muutaman sekunnin). Mekaanista suljinta käytettäessä sarjakuvaus 12 kuvaa sekunnissa (jos tarkennus ensimmäisessä ruudussa), muuten jatkuvalla tarkennuksella 9 kuvaa sekunnissa. 4K video, kuvanvakaaja käytössä. Iso elektroninen etsin, 3.6 miljoonaa pistettä, suurennusta voi säätää (= hyvä silmälasien käyttäjälle). Kolmen tuuman kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Kaksi korttipaikkaa. USB 3. Wi-Fi. USB-lataus. HDMI. Mikrofoniliitäntä. Kuulokeliitäntä. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Jalustalta kuvattaessa mahdollisuus yhdistää 8 kuvaa 80 megapikselin kuvaksi. Still-kuvaajille suunnattu, mutta videokin onnistuu mainiosti. Paljon painikkeita, ei tarvitse valikoissa seikkailla, kun pitää vaihtaa asetuksia nopeasti. Nnopea automaattitarkennus. Paino 658g. Panasonic Lumix DC-G9, Suomessa rungon hinta on noin 1.700 euroa (hinnassa on mukana verot).

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, Tamron 17-35mm f/2.8-4 OSD Field Test: A full-frame ultra-wide zoom that’s big on quality but not on price. Elokuussa 2018 julkistettu. Täyskennoiselle. Canon, Nikon. Yllättävän pieni, paino 460g. Täydellä aukollakin kohtuuterävä. Vinjetoi 17mm. Säänkestävä rakenne. Äänetön tarkennus. Värivirheitä ei liikaa. Suodinkierre 77mm. Runko 5DS R1, tarkennus ei huippunopea. Ei kuvanvakaajaa, nurkat pehmeitä. Hyvä hinta/laatusuhde. Suomen hinta on vähän yli 700 euroa (hinnassa on mukana verot).

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 30 Creative Business Card Designs For Photographers.

Lensrentals.com, blog, A Look at Panasonic Cinema Cameras with Product Manager Mitch Gross. Panasonic Varicam ja the Panasonic EVA1.

Kamera & Bild, Capture one 12 - nya masker, plug-ins och snabbare gränssnitt. Vuositilaus 220 euroa. Pysyvä 349 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Sony a7 III vastaan luonto Joel Forsmanin matkassa. 29.11.2018. Omistamani Canon 5d Mark IV -rungon ja Canon 35/1.4 L -objektiivin yhteispaino oli noin 1.5 kg, joten mietin voisiko mukaan ottaa jonkun kevyemmän kameran. Olin yhteydessä Suomen Sonyyn ja kerroin heille retkestäni ja halustani testata Sonyn A7 III -kameraa ääriolosuhteissa. Sonyn porukka innostui ideasta ja tarjosi testiin rungon lisäksi myös Sonyn FE 35/2.8 ZA -objektiivin.

 1. Sonyn setti painoi noin 0.8 kg, eli noin 0.7 kg vähemmän kuin omistamani Canonin kamera. Tämä vastaa vuorilla erittäin tärkeää 0.7 litraa juomavettä, joten halusin säästää kameran painossa ja otin A7 III:n mukaani.
 2. Käyttökokemukseni Sonysta olivat aivan mielettömän hyvät. Kamera on pieni ja kevyt eikä sen parjattu ergonomia ollut minulle ongelma. Kahden viikon käytön jälkeen oma Canon 5D4 -runko tuntui oudolta kädessä. Pidin sähköisestä etsimestä todella paljon ja sen puuttuminen painoi mieltä palatessani käyttämään Canonin 5D Mark IV kameraa.
 3. Olin kuullut etukäteen, että Sonyn säänkesto ei ole kovin hyvä. Sainkin harmikseni todistaa tämän laskeutuessamme alas. Kävellessämme sadepilven läpi, kamera ei kestänyt pientä tihkusadetta vaan lakkasi toimimasta täysin. Vesi meni kameran sisään akun pohjalevyn sekä mikkireiän kautta. Alas päästyämme kameralla ei voinut kuvata lainkaan, sen mikrofoni rahisi ja tarkennusvalo paloi jatkuvasti.

Peter Forsgård, Is Micro Four Thirds Dead - My 2 cents. YouTube-video, kesto 14:11. Yli 21.000 näyttökertaa, yli 400 kommenttia. Tony Northrup -video innoituksena. Panasonicilta ihan uusi täyskennoinen peilitön tulossa (Sigma ja Leica mukana). Alkuvuosina Panasonicilla hyvin vähän sopivia objektiiveja uuteen systeemiinsä (paitsi huippukalliita Leicoja). Vielä ei voi sanoa, että Panasonic hylkää Micro 4/3 -systeemiin.

 • Älypuhelimet vievät halvimmilta järjestelmäkameroilta markkinat (perinteiset ja peilittömät). Käy samoin kuin kompaktikameroille. Tärkein syy kuvien ottamiseen on mahdollisuus jakaa ne someen. => älypuhelin. Vaikka niissä ei olekaan kunnon zoomia.
 • Edelleen Northrup: Nikon 600mm F/4 (kuvanvakaaja 4 stoppia) vs. Olympus M.Zuiko 300mm F/4 Pro (kuvanvakaajan teho runko + objektiivi = 6 stoppia). $13.000 vs. $2.500. Ovatko Nikonin objektiivilla otetut kuvat niin paljon parempia, että valokuvaaja voi perustella hintaeron lisääntyneellä kuvamyynnillä (esim. lintukuvat). Halutaanko aina mahdollisimman pientä syväterävyyttä. 10 metrin päästä Nikonilla tarkka alue 7cm, Olympuksella 14cm. Nikonilla pitää himmentää F/8 (kaksi stoppia valoa menetetään), jos halutaan sama syväterävyys. Tai sitten pitää nostaa ISO:a, kuvanlaatu huononee.
 • Forsgård on nyt kuvannut Micro 4/3 -systeemin kameroilla (Olympus) neljä vuotta. Kertaakaan ei ole asiakas kysynyt kamerasta. Eikä yhtäkään työtehtävää ole jäänyt saamatta kameran takia.
 • YouTube-video on kuvattu 25mm F/1.4 -objektiivilla (vastaa täyskennoisella 50mm F2.4 syväterävyydeltään ja kuvakulmaltaan). Mutta jos täyskennoiselle löytyisikin 50mm F2.4 -objektiivi, niin se olisi ns. halpismalli. Ei sääsuojattu, ei pölysuojattu
 • Jos Olympus jää ainoaksi Micro 4/3 -systeemin kameravalmistajaksi, tarvitaan vahvaa kehitys- ja tutkimusosastoa. Olympus on tähänkin asti sijoittanut aika paljon resursseja uusien tuotteiden kehitykseen. Miksei siis jatkossakin.
 • (lat. huom.: Micro 4/3 -systeemi kestää paljon huonommin ISO:n nostamista kuin täyskennoiset, ihan ymmärrettävistä syistä. Kyse on aikas isoista eroista. Kohinaeroa on 2 stopin/aukon verran)

Pallopanoraamablogi, Ultrahimmeitä signaaleja, matalia sudenkuoppia. 28.11.2018.

Ilmailuliitto.fi, Vuoden ilmailukuva 2018: Ylivoimainen voittaja. 29.11.2018. Jaakko Keskitalon Exit-otos keräsi kymmenen finalistin joukosta 133 ääntä. Keskitalon voittokuva on kaappaus videolta, joka on kuvattu Dubain taivaalla.

 • Jaettu kakkossija (80 ääntä): Petri Pietikäinen: Jäiden lähdön aikaan. Paramoottorilla merellä jäiden lähdön aikaan, Skatanselkä, Helsinki.
 • Jaettu kakkossija (80 ääntä): Jaana Salmela: Kaunis aamu Kaunasissa.
 • Ilmailukuvakilpailu. Kymmenen finalistikuvaa.

Blog.e-ville.com, WiFi lähettävä riistakamera 2K – OWLZER Z1 4G. Kännykkäsovelluksella (Android) säädöt kameraan. WiFi tai 4G. Akut 1 - 2 viikkoa. Laitteessa on irrotettava 4G-moduuli jossa on SIM-korttipaikka. Lisäksi löytyy MicroSD -kortille oma reikä. Vain virtakytkin riistakamerassa. Joka aamu raportti päivän ja yön tapahtumista. Kuvakulma 112 astetta. Still-kuvat 12 megaa ja 16 megaa. 2K video näyttää ihan hyvältä. Myös FullHD. Lisävarusteena aurinkokennolaturi. 350 euroa (norm. 400 euroa). Kiina.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • 7 Things I’ve Learnt About Photography From Pablo Picasso.
  • 1. “Art washes away from the soul the dust of everyday life.” – Pablo Picasso
  • 2. “Inspiration does exist, but it must find you working.” – Pablo Picasso
  • 3. “Art is the elimination of the unnecessary.” Pablo Picasso
  • 4. Creating Feeling Within Your Images
  • 5. “I am always doing that which I can not do, in order that I may learn how to do it.” – Pablo Picasso
  • 6. The World is Rich With Ideas
  • 7. “Only put off until tomorrow what you are willing to die having left undone.” – Pablo Picasso
 • 3 Critical People Skills Portrait Photographers Need.
  • 1. Begin With Generosity
  • 2. Empathy
  • 3. Be Assertive, But Not Bossy

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, GP anställer fyra nya pressfotografer. Kaksi vuotta sitten vähennettiin valokuvaajat Göteborgs-Posten -lehdessä yhteen. Nyt tarjotaan vakituista työtä neljälle valokuvaajalle. Runsas vuosi sitten palkattiin 25 journalistia lehteen, tilaajien määrä on sen myötä kasvanut. Tänä päivänä lehtikuvaajan työhön kuuluu muutakin kuin vain still-kuvien ottaminen. Siksi lehtikuvaaja-nimikettä ei enää niin paljoa käytetä. Tilalle on tullut kuvajournalisti. Video pitää myös hallita. Nähtävästi myös jutun kirjoittaminenkin. Ruotsissa on alan liiton mukaan päivälehdissä kokopäivätyössä 60 kuvajournalistia.

 • Lokusjobb.se, Göteborgs-Posten, Fotografer. Kaikki kanavat pitää hallita, ml. some. Livelähetykset, tv, still-kuvat nopeasti nettiin, kuvagallerioiden teko jne. Pitää hallita myös lyhyiden tekstien tekeminen. Haku päättyy 9.12.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Filmikuvauksen alkeet — miten ja missä kehittää filmit? 27.11.2018. Eri vaihtoehdot: filmit voi joko kehittää itse tai viedä labraan. Labra. Labrakehityksen hyvät ja huonot puolet. Kotona kehittäminen. Kotona kehittämisen hyvät ja huonot puolet.

Taike.fi, Valtionpalkinto 16 taiteilijalle. 27.11.2018. Kukin valtionpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa. Valokuvataiteen valtionpalkinto.

 • "Valokuvataiteilija Susanna Majurin (s. 1978) kuvissa toistuvat tietyt teemat kuten vesi, pohjoinen maisema ja ihminen, mutta samalla kuvat ovat omaperäisiä ja visuaalisesti vietteleviä. Todellista ja unenomaista yhdistävät valokuvat kertovat katkelmia tarinoista, tunteista ja mielentiloista. Vuoden 2004 debyyttinäyttelystään lähtien Majurin töitä on ollut esillä kotimaassa ja ulkomailla. Hänen erityinen kuvakielensä ja värinkäyttönsä ovat vaikuttaneet nuoremman sukupolven valokuvataiteilijoiden visuaaliseen ajatteluun."
 • Susannamajuri.com
 • 100finnishphotographers.fi, Susanna Majuri

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M1 MkII - My Set Up. 23.11.2018. YouTube-video, kesto 15.20. Puolisensataa kommenttia.

Sukeltaja.fi, Sukelluskuvauksen SM-kilpailun tuloksia. 26.11.2018. Sukelluskuvauksen SM-kilpailuun saapui määräaikaan 1.11.2018 mennessä 170 kilpailutyötä 26 osallistujalta, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Kaikkiin sarjoihin tuli vähintään kolme työtä, joten ne voitiin arvostella. Allassarjaan, videosarjaan ja nuorten sarjaan tuli vähän kilpailutöitä, muihin sarjoihin tavanomainen määrä.

Yle, Lumeton Lapland kääntyi Craplandiksi – ulkomaiset Instagram-kuvaajat kertovat, kuinka vähälumista Suomea kannattaa markkinoida: "Se oli niin kaunista". 27.11.2018. Instagram-kuvaajat kuvasivat suomalaista metsää marraskuussa. Nuotio oli yksi niistä asioista, jotka kiinnostivat paljon. Islantilaisella Ása Steinarsrdóttirilla on Instagramissa yli 100 000 seuraajaa. Se on paljon parikymppiselle opiskelijalle, koska koko Islannissa on vain yli 300 000 asukasta. Tampereen kaupunki houkutteli Steinarsrdóttirin ja neljä muuta tunnettua luontokuvaajaa kuvaamaan suomalaista luontoa. Yhteensä näillä viidellä kuvaajalla on Instagramissa yli 600 000 seuraajaa.

Yle, Havainnekuvat tarjoavat silmäkarkkia, mutta todellisuus on toista – vertaa arkkitehtien suunnitelmia ja sitä mitä saatiin. 28.11.2018. Esimerkit Jyväskylästä, 5 kaksoiskuvaa.

Yle, Digitreenit: Kännykkä voi pelastaa henkesi - viisi turvavinkkiä, joilla varaudut hätätilanteisiin. 27.4.2017. Päivitetty 6.11.2017.

TE-palvelut, Asuntokuvaaja, Realest3 Oy, Lahti. Tehtävässä kuvaat asuntoja ja kiinteistöjä sisältä ja ulkoa. Kuvaukseen kuuluu Still-valokuvaus järjestelmäkameralla, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus nelikopterilla. Työmäärä on alkuvaiheessa noin 5-10 tuntia viikossa. Arkipäivisin klo 8 - 18. Ajokortti (B) ja oman auton käyttömahdollisuus.

 • Työpaikan osoite 15100 LAHTI
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö Työn kesto yli 12 kuukautta, Toistaiseksi voimassa
 • Haku päättyy 07.12.2018 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Poddradio 72. Aiheena Nikon Z6 ja Nikonin uudet ja tulevat objektiivit (Z ja F). Kesto 45 min.

Fotosidan.se, Vi provar Fujifilm X-T3 och två nya objektiv. Video, kesto 12:38. På svenska. Fujino XF 200/2 R LM OIS WR (mukana telejatke 1.4x, 6.000 euroa) sekä Fujinon XF 8-16/2,8 R LM WR (2.000 euroa). Fujifilm X-T3. Runko 1.500 euroa. 26 megapikseliä, kroppikerroin 1.5x. Erityisesti videokuvaukseen erinomainen. Mutta paljon muutakin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Uudet Sigmat (Optiikka).
 • Olympukselta kevytkuvaukseen (Minolta, Olympus). ... Otin matkaan Olympus Pen Lite E-PL6 rungon, vastikään ostamani 15mm f8 runkotulppaobjektiivin (maailman huonoimmaksi objektiiviksi monesti mainitun; 15 euron black friday-tarjous laittoi selvittämään asian), EZ14-42 pannarizuumin, ja vielä 17mm f1.8 Primen ja superzuumin eli 14-150 millisen. Otin muutamasta paikasta kaikilla vaihtoehdoilla kuvat, mutta vain 15 mm ja 17 mm polttoväleillä. Kun tarkoitus oli nimenomaan selvittää kevytkuvaukseen sopivuutta, kaikki kuvat on otettu ilman mitään tukea seisten, ja automaattivalotuksia enimmäkseen käyttäen. Vasta takaisin tullessa hokasin, että olisi pitänyt ottaa puhelimella verrokit, ja kävin yhdestä paikasta ne ottamassa....
  • Flickr, The lightest acceptable combo? Frame Olympus EPL6 Lenses: 15mm body cap lens, EZ14-42 pancake zoom, 14-150 superzoom and 17mm f1.8 prime, all Olympus lenses.
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II (Minolta, Olympus). 2 korttipaikkaa aiheuttaa hämmennystä.
 • GH4 oisko käytettynä kompromissi (Muut merkit). GH4:n croppi 4K-videoinnissa ei ole vielä häiritsevän suuri, vaan luokkaa 1,15-1,2 x eli polttoväli kasvaa 15-20%. Netin ihmeellisessä maailmassa vilahtelee tosiaaan lukuina myös 2,3-2,4 x, mutta silloin verrataan kinokokoon eli puhutaan eri asiasta. Mielestäni videoinnissa zoomit ovat käytännöllisyytensä takia ylivoimaisia.
 • Canon 7D jälkeinen elämä? (Järjestelmädigit). Tässähän kävi nyt niin, että missasin sattuneesta syystä Black Friday systeemit. Noh, cyber mondaystä lähti sitten käytetty 6D Rajalasta. 7k lauottuna. Eli 7D jää taloon ja tuo tulee toiseksi. Kattoo nyt miten käyttöasteet elää.
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Uutta pukkanee.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Joitain uusia tietoja.
 • Pentax K-3 (Järjestelmädigit).
 • Nikon DF...? (Järjestelmädigit).
 • Nikon TIME -setting (pitkä valotus) (Järjestelmädigit).
 • #Taide: Surreaalia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva. Ja kommentit.

Yle, Jemenin lasten riipaiseva nälänhätä ja viikon muita uutiskuvia. 26.11.2018. Ranskassa osoitettiin mieltä viime viikolla, Vanhan ylioppilastalon valtauksesta tuli kuluneeksi 50 vuotta ja Jemenissä 400 000 lasta kärsii hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta. Yle kokosi viikon kiinnostavimmat ja tärkeimmät uutiskuvat. 12 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

Rajala Blogi, Rajala Ambassador - Natalia Salmela osatehtävä 3. 26.11.2018.

Journalisti 13/2018. Ilmestynyt 9.11.2018.

Kamerakoulu.fi, Miten ammattilainen käsittelisi ottamasi kuvan? Lähetä valokuvasi meille nyt. 26.11.2018. Kiinnostaisiko sinua nähdä miten joku toinen käsittelee ottamasi valokuvan? Ohjeet ja säännöt kuvien lähettämiseen.

Länsi-Savo, Mikkeliläisestä Olli Jaatisesta Valokuvataiteilijoiden liiton kunniajäsen — Perustaa neljän valokuvauksen ammattilaisen kanssa uuden seuran. 26.11.2018. Uusia kunniajäseniä 14 kpl. —Seura liittyy jälkihoitoon, Jaatinen toteaa napakasti, ja kertoo suivaantuneensa siitä, miten kehnosti eräässä eteläsavolaisessa museossa on kohdeltu Leo Montosen jälkeenjääneitä lasinegatiiveja.

TE-palvelut, Kesätoimittajia, kesä 2019, 3 paikkaa, Turun Sanomat Oy., Turku. Turun Sanomat hakee kesätoimittajia lehden eri osastoille kesäksi 2019. Toimittajien lisäksi haemme kesäkuvaajia ja -graafikoita, taittavia toimittajia sekä kesätyöntekijöitä tietopalveluun. Jos sinulla on hyvä uutisnenä ja alan aiempaa kokemusta, tule kesäksi Turkuun.

 • Työpaikan osoite Länsikaari 15, 20240 TURKU
 • Työn luonne kesätyö
 • Työ alkaa kesä 2019
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 10.12.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • 7 Tips for Beautiful Photos in Icy Cold Weather.
  • 1. If You Hate the Cold, Stay Inside! Sisältäkin voi kuvata.
  • 2. Preparing Your Batteries. (keitetty - kuuma? - peruna folioon ja taskuun... hm.).
  • 3. Metering for the Snow. Valkoista lunta joka puolella, kuva alivalottuu.
  • 4. Look for Contrast. Pelkkää valkoista lunta ei kannata kuvata. (eipä ole kovin kummoinen esimerkkikuva).
  • 5. Think in Black and White.
  • 6. Slow Shutter Speed. Lumihiutaleiden liike mukaan kuvaan.
  • 7. Protect Your Camera Before You Come Inside. Kylmä kamera lämpimään, kosteus tiivistyy. Yksinkertaisimmillaan kameran voi jättää reppuun tai laukkuun lämpiämään, tunti kaksi. Ja voihan kameran sujauttaa jo ulkona vaikka tiiviiseen muoviin.
 • How Using the SpiderPro Camera System V2 Changed My Life. Painavat rungot, painavat objektiivit. Lanteille kotelo, revolverisankarin tapaan. Suomen hinta on luokkaa 150 euroa (hinnassa on mukana verot). Rannehihna. Suomen hinta on luokkaa 90 euroa (hinnassa on mukana verot).

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

 • Is One Really Better? 24.11.2018. Vertailut ovat vähän turhia. Sillä.
  • jos ennestään omistaa Canonin EF-laseja, valinta on Canon EOS R
  • jos ennestään omistaa Nikonin F-laseja, valinta on Nikon Z
  • jos ei ole ennestään objektiiveja tai on ne myynyt, niin osta hinnan perusteella ja sen mukaan, mikä systeemi sinulle sopii
  • jos ei ole ennestään objektiiveja ja haluaa tällä hetkellä parhaimman systeemin jossa eniten uusia laseja, osta Sony
 • Image Stabilization. 27.9.2018. Kuvanvakaajat toimivat vain tietyissä kuvaustilanteissa. Ne vähentävät kameran liikettä, mutta eivät kohteen liikettä (kannattaa muistaa). Perinteissä järjestelmäkameroissa runkovakaaja ei vakauta etsinkuvaa. Peilittömissä etsinkin vakautuu.
 • Lens Anxiety. 21.11.2018. Objektiivit eivät ole sijoituksia vaan työvälineitä. Ja vanhat Canonin ja Nikonin objektiivit toimivat ihan hyvin uusissa peilittömissä. Valmistajien kannalta vähän turhankin hyvin. Miten saadaan vähenevät järjestelmäkameran käyttäjät ostamaan uusia kalliimpia objektiiveja. Taitaa olla mahdoton yhtälö ratkaistavaksi.
 • Autofocus Sensors. 18.11.2018. Canon EOS R, 5655 valittavissa olevaa AF-pistettä. Nikon Z7 vain 493 AF-pistettä. Eikö Canon ole automaattisesti parempi? No ei.
 • Pushback. 21.11.2018. Kameravalmistajien kalliimmat mallit eivät halpene. Niinkuin hintahaitarin alemmassa päässä (mitä enemmän valmistetaan, sen halvemmaksi tuotanto tulee). Peilittömiin siirtyminen ei automaattisesti merkitse kuvanlaadun paranemista, ostajat ovat tämän huomanneet.
 • Nikon 10-20mm f/4.5-5.6G AF-P Lens Review. 24.11.2018. Julkistettu 31.5.2017. Kroppikennoisille. Polttovälivastaavuus 14-30mm. Pieni ja kevyt, 230g. Pituus 7.7cm. Kuvanvakaaja, 3.5 stoppia. Yllättävän terävä hintaisekseen. Ostosuositus. Suomen hinta on vähän alle 400 euroa (hinnassa on mukana verot).

IR, Nikon Z6 Field Test Part I: Hard to find fault with this $2000 full-frame mirrorless camera. Vikoja pitää etsimällä etsiä. Päältä ei eroja isoveljeen Nikon Z7, 45.7 megapikseliä. Nikon Z6 24 megapikseliä. 4K videota ei ole millään tavoin rampautettu. Kooltaan lähellä Olympus E-M1 II -mallia. Ylös-alas kääntyvä kosketusnäyttö. Suomen suositushinta on 2399 euroa (hinnassa on mukana verot, elokuussa julkistuksen yhteydessä kerrottu suositushinta oli 2099 euroa).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti, uusimmat. Seuraava numero 10-11 ilmestyy 28.11.2018.

Yle Areena, Takasin Kökariin. Stefan Bremerin valokuvia Kökarista 40 vuotta sitten ja nyt. Toimittaja: Barbro Björkfelt. (U). 28 min.

Iltalehti, Brittinainen revontulista: "Elämäni suurin matkapettymys". Alkuaan 3.3.2017. (voi olla aika iso ero kameran näkemässä ja silmien näkemässä).

Yle, Digitreenit: Facebookin yksityisyysasetukset kuntoon - Kuka näkee ja mitä? 1.3.2017.

Tivi.fi, Viikon Softa: Rungo. Käykö kuntoilu tylsäksi? Juoksijan navigaattori tekee lenkistä seikkailun. 24.11.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Beginner's Tutorial On Photographing Children.

Dpreview.com.

IR, How to grow your brand on Instagram. YouTube-video, kesto 12:22.

Pdnonline.com, What Photo Editors Want from Photographers Now.

The Online Photographer.

Diyphotography.net, This video shows why you need to be cautious when buying used online. Suomessa sama juttu. Hyvässäkin uskossa ostettu varastettu esine palautetaan omistajalle, ostaja menettää rahansa ja saa vielä mahdollisesti syytteen (kätkemisrikos tai rikkomus, "pitäisi tietää"). Varastetusta tavarasta ei koskaan tule ostajan omaisuutta. Ei kannata ottaa riskiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Oikea kysymys on Miksi, ei Miten? - Valokuvaus on haastava taide- ja ilmaisulaji. 24.11.2018. ...Pitäisi kuitenkin muistaa, että valokuvaus on ennenkaikkea ilmaisumuoto. Toki se on esimerkiksi myös muistojen tallentamismuoto jne. Valitettavan moni noista digitaalisen kuvaamisen myötä tulleista nörteistä pitää valokuvausta teknisenä ja tekniikkalajina. Tottakai tekniikkaa on tunnettava, mutta valokuvaus on lähtökohtaisesti ihan muuta. Tilanne on vähän sama kuin valokuvaushistorian alkuaikoina. Silloin valokuvaus oli kemiaa. Kuvan tekeminen vaati kemistin taitoja ja monet sen ajan valokuvaajat olivatkin “kemistejä”. Ilmaisulliset asiat olivat sivuseikka. Uutta ja ihmeellistä tekniikkaa kokeiltiin tekniikan vuoksi.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Vanha Mac Air oli loistodiili uuteen malliin verrattuna. 23.11.2018. Ostin viisi vuotta sitten Mac Air -läppärin 13 tuuman näytöllä, neljän gigan muistilla ja 128 gigan levyllä. Näyttöä lukuunottamatta halvin malli siis, maksoi silloin tarjouksessa noin tonnin. Vaikka hinta oli kallis, olen ollut laitteeseen tyytyväinen.

 • Odotin kiinnostuneena uutta Air-mallia, jonka Apple vihdoin tänä syksynä julkaisi. Mutta se oli paha pettymys. Retina-näyttö on varmaan kiva, mutta ei välttämätön matkakäytössä. Uusi laite on ulkomitoiltaan hieman pienempi ja kevyempi, mutta ohuin kohta hieman edeltäjäänsä paksumpi. Uusitun näppäimistön liikerata on äärimmäisen lyhyt eikä sovi kirjoittamiseen.
 • Hämmästyttävää kyllä, uusi malli on monessa suhteessa edeltäjäänsä huonompi. Magsafe, joka on pelastanut koneen putoamiselta monta kertaa (kun joku kompastuu johtoon), on poissa. SD-kortinlukija on myös hävinnyt, samoin ulkoisen näytön liitäntä (pakollinen Powerpoint-esityksissä). Kaiken pitäisi nyt mennä kahden USB-C-portin kautta, jotka ovat vierekkäin koneen vasemmalla sivulla.
 • Ja sitten on hinta. Vanhaa mallia (2017) on myyty 919 eurolla, uusi maksaa vastaavilla spekseillä 1379 euroa. Ei ole mitään järkeä maksaa 450 euroa lisää huonommasta koneesta.

Ilta-Sanomat, Viikon uutiskuvat: Trump armahti kalkkunan ja siirtolaiskaravaani saavutti Yhdysvaltojen rajan. 25.11.2018. 5 kuvaa.

Avplus.fi, Leica päivitti katuystävällisen zoom-pokkarinsa – paljon valovoimaa kompaktissa koossa. 24.11.2018. Leica on esitellyt uuden D-lux 7 -kompaktikameran. Se perustuu Panasonicin Lumix LX100 II -kameraan. Hieman hämäävästi D-Lux 7 ei ole varsinaisesti Panasonic LX7-kameraan perustuvan D-Lux 6 -mallin vaan D-Lux Typ 109:n päivitetty versio. Noin tuhat euroa.

Iltalehti, Katso kuvat! Suomalaisen luontokuvaajan uskomattomat otokset tottelemattomista pikkukarhuista palkittiin ulkomailla: ”Emo komensi ne puuhun ja jäi itse maahan vartioon”. 24.11.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Review of the Canon EOS R Mirrorless Camera. Julkistus 5.9.2018. 30 megapikselin Dual Pixel täyskennoinen sensori. 5655 tarkennuspistettä. Joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö, 3.69 megapikselin OLED-etsin. Video 4K 30fps, mutta 1.83x kroppi. 120fps 720p. Yksi UHS-II sd-korttipaikka. USB-C, kameraa voi ladata kesken käytön. Jatkossa ehkä firmware-päivityksen jälkeen tallennus USB-C -tyypin irtokovalevyille tai muistitikuille. Peilittömissä ei sattuneesta syystä ole peiliä kennon edessä ollenkaan, vapaa reitti pölylle. Canonilla on oma ratkaisu (ei muilla - vielä), objektiiveja vaihdettaessa kenno pölyltä suojassa (suljin kiinni kun virrat ovat poissa).

 • Kooltaan Canon EOS R ei ole erityisen pieni. Canonin tavoitteena ei ole objektiivien koon pienentäminen, jos joudutaan uhraamaan optista laatua. Canon-käyttäjällä ei ole suurta oppimiskynnystä kameralla kuvaamiseen, monet asiat ovat tuttuja, myös valikot. Automaattitarkennus toimi hyvin, kävelyvauhtiset kohteet eivät olleet minkäänlainen ongelma (tämä lause kannattaa lukea ajatuksella). Telejatkeella automaattitarkennus toimii vielä f/11-aukolla, kaikki tarkennuspisteet, yksikään toinen kamera ei tähän pysty. Miksi ei runkovakaajaa? Tilaa olisi ollut. Canonin peilitön systeemi on turhan iso. Rungon suositushinta on 2649 euroa (hinnassa on mukana verot).

IR, Take and Make Great Photography with Gavin Hoey: Keeping colors consistent in your workflow. YouTube-video, kesto 8:34. Kalibroitu näyttö (jossa myös 100% Adobe RGB), valkotasapaino säädetty ja ...

ePhotozine.com, How To Shoot Better Abstract Landscapes Now.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, 60MP and 36MP sensors with 8K video could be coming to the Sony A7III, A9II and A7RIV.

The Online Photographer, Which SUV...Er, Sorry, FFM Would You Choose? Pitäisikö kaikkien olla innostuneita täyskennoisista peilittömistä.

Kamera & Bild, Så fotar du med vidvinkeln. Muutama hyödyllinen vinkki. Ihan hyvä artikkeli.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valoaalloilla, YouTube-video, Lyhyt terävyysalue on yliarvostettu. 23.11.2018. Kesto 9:35. Lyhyt terävyysalue ja bokeh saavat aivan liian paljon sijaa keskusteluissa, kun sommiteluun ja kuva-alan hallintaan on paljon muitakin keinoja. Samyang XEEN 16 mm T2.6 Cine (elokuvaobjektiivi). T vs. F. T-luku ilmaisee todellisen valonläpäisyn numeroina. Jos vaihdetaan objektiivia, niin tiedetään, että valotus pysyy aina samana. F-luku (valokuvaus) on laskennallinen, valonläpäisy ei välttämättä ole sama aina. Elokuvan tai videon teossa tällä on iso merkitys. Lainassa kaikkiaan 4 Samyang elokuva/video-objektiivia.

 • Onko lyhyt syväterävyys ja bokeh saanut turhan ison merkityksen? Katukuvauksen mestareilla oli aukko usein 8 ja tarkennus 4 metriin. Eivät käyttäneet bokehia ollenkaan, sommittelu oli tärkein. Sommittelu on vaikeampaa kun kaikki kuvassa näkyvä on terävää. Laakafilmillä oli aikoinaan hyvin pieni syväterävyys. Kehitettiin tilt & shift -objektiiveja, joilla syväterävyyteen pystyttiin vaikuttamaan.
 • Elokuvan ja videon teossa on ensi kertaa mahdollista saada lyhyt kapea syväterävyys. Yrityspotretteja kuvattaessa olisi syytä pitää alue nenänpäästä korvaan terävänä. Esim. 85 mm sopiva aukko on vaikka f5.6 tai jopa f8. Tausta vähän kauemmaksi.
 • Monet ovat ruvenneet kuvaamaan digiaikana, on nörttitausta. Tässä on se pieni ongelma, että valokuvaus ei ole tekniikkalaji vaan visuaalista, taiteellista ilmaisua. Kuvan hyvyys ei ole sitä, miten terävä on mikrokontrasti. Kuvan kiinnostavuus ei riipu kuvan terävyydestä.

Kamerakoulu.fi, Esittelyssä neljä kiinnostavaa podcastia valokuvauksesta. 23.11.2018. Luovia-podcast, Nani Annette. Nadi Hammoudan uusi podcasti. Valoaalloilla. Casting Call, uusi podcasti mallimaailman saloista.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Joulun valot korkeuksissa, törkytaide ja baletti-isä. 23.11.2018. 17 kuvaa.

Sttiinfo.fi, Digitaalinen kulttuuriperintö karttuu ennätysvauhtia – jo 15 miljoonaa aineistoa Finna.fi-palvelussa. 23.11.2018. Palvelun avulla kuka tahansa voi tutkia sukuaan, hakea kirjoja, selata vanhoja valokuvia tai tutustua taideaarteisiin - vaikka omalta kotisohvaltaan. - Helppo tapa seurata Finnan tarjoamia sisältöjä on tykätä Facebook- ja Instagram-sivuistamme, jonne nostamme kiinnostavimpia ja ajankohtaisia aineistoja, jatkaa Tolonen.

TE-palvelut, Tekninen dokumentoija/ Valokuvaaja, Manpower, Eurajoki. Olkiluotoon vuokratyövoiman välittäjä hakee teknistä dokumentoijaa/valokuvaajaa. Tehtävä alkaa heti, 30.6.2019 asti. 37,5h työaika. Toimistoaikoina. Tehdasalueen valokuvaaminen (mm. kone- ja laitekilpien valokuvaus) ja otettujen kuvien dokumentaatiota. Soveltuu hyvin vastavalmistuneille tai opiskelijoille (= ei makseta kovin hyvää palkkaa?).

 • Työpaikan osoite 27160 EURAJOKI
 • Muut sijaintikunnat Rauma, Pori
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työn luonne vuokratyöpaikka
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 6 - 12 kk
 • Haku päättyy 07.12.2018 klo 23:59

Iltamakasiini.fi, Lukija hämmästyi uimahallissa: joku kuvasi videokameralla – hallin esimies selittää milloin on luvallista kuvata. Sekä video- että tavallisten kameroiden käyttäjien tulee kysyä uinninvalvojilta lupa kameran käyttämiseen. Tämä lukee uimahallin järjestyssäännöissäkin. Tuusulan uimahalli.

Yle, "Kuului kummallinen pamaus, jota seurasi välähdys" – varavirtalähde syttyi palamaan varusmiehen kaapissa. 23.11.2018. Varavirtalähde ei ollut palon alkaessa lataamassa mitään laitetta. Varavirtalähteitä ei kannata jättää lataamaan tai latautumaan ilman valvontaa. Jos laite pullistuu tai kuumentuu poikkeuksellisesti, on syytä huolestua.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Quick Still Life Light Painting Tips.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Beyond the Boundaries of Fashion. 11 kuvaa ja teksti. Norjalainen kuvaaja, näyttely.

The Online Photographer.

IR, Firmware Friday: Fuji X-T1, X-A5, Nikon Z7 and A900, Panasonic FZ80-line, Ricoh Theta V, Sony A9 updated.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio 71. Prylarna från Photokina. Ja mitä on odottavissa keväällä.

Kamera & Bild, Göteborgs-Posten söker fyra fotografer. Onkohan tässä otsikossa joku virhe?

Kamera & Bild, Så fuskas det i matfoto. Facebook-video, kesto 3:01. Ei ääntä, vain rasittava musiikki. Linkki.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Klo 17:50. Ai niin. Vielä tänään Museokortti verkosta hintaan 59 euroa (normaalihinta 68 euroa). (Esim. Amos Rex, lipun hinta 18 euroa. Hm.).

Petteri Hautamaa, Tunnelmia Vantaanjoen meritaimenien kutusyksystä 2018. 22.11.2018. Takana taas huima syksy Vantaanjoen meritaimenia seuratessa. Vantaanjoen meritaimenet ovat itselleni palkitsevin luontokuvausaihe, mitä vuodenkiertooni kuuluu. Uhanalaiset sinnikkäät meritaimenet syksyisin nousemassa kotijokeensa. Matkalle sattuvista vastoinkäymisistä huolimatta, rasituksen näännyttämä kala pääsee lopulta toteuttamaan elämänsä ikiaikaisen tarkoituksen, eli jatkamaan niitä geenejänsä.

Sulantoblog, Canon 400mm f/2.8 L IS III USM first impressions. 20.11.2018. YouTube-video kesto 7:18. Here are some first impression of the new Canon 400 mm f/2.8 L IS III USM super tele. Joulukuussa myyntiin, 13.000 euroa. 1991 EF 400 mm f/2.8 L USM. 1996 EF 400 mm f/2.8 L II USM. 1999 EF 400 mm f/2.8 L IS USM. 2011 EF 400 mm f/2.8 L IS II USM. Täysin uusi rakenne. Paino 2840 g.

 • Ks. Digicamera.netin uutiset 17.11.2018, sama arvio kuin Valoaalloilla 16.11.2018 (nyt vain ollaan sisällä eikä Forsgårdia näy).

Kamerakoulu.fi, Filmikuvauksen alkeet – millä kuvata? 21.11.2018. Eri formaatit pähkinänkuoressa. 1. Yksisilmäiset peilijärjestelmäkamerat (SLR). 2. Mittaetsinkamera (rangefinder). 3. Pokkarit. 4. TLR. 5. Hasselbladit, Mamiyat ja Bronicat. 6. Laakafilmikamerat. Kaikki muut erinäiset kamerat. Pitkä artikkeli.

Yle, Sotkamolaismies palkittiin maailmalla hauskoista karhukuvista: pikkukarhut eivät malttaneet pysyä paikoillaan, vaikka emo komensi. 22.11.2018. Mulkahainen palkittiin hiljattain Comedy Wildlife Photography Awardseissa. Muun muassa BBC on julkaissut voittokuvia. Mulkahainen opettaa Sotkamon lukiossa liikuntaa ja terveystietoa. Lähes joka ilta hän nappaa kameran mukaansa ja lähtee luontoon.

 • – Sotkamo ja Vuokatti ovat kaunista aluetta. Tuntuu, että melkein joka kivi rannalla on kuvattu ja kaikki vaarat kävelty läpi, Mulkahainen sanoo. Comedy Wildlife Photography -kisassa Mulkahainen voitti sarjat parhaasta kuvan nimestä ja parhaasta portfoliosta.
 • Ilta-Sanomat, Suomalaisen luontokuvaajan upeat karhukuvat palkittiin – katso hauskojen luontokuvien kilpailun parhaat otokset. 23.11.2018.

Tekniikan Maailma 18/2018. TM-testi: Monitoimitulostimet 70-100 € – Asiakirjoja ja valokuvia kotitulostimella. 17.10.2018 (tilaajille). Testissä mukana kaksi toimistolaitteiden kevennettyä painosta, joissa on arkinsyöttölaite. Canon PIXMA TR4550 ja Epson WorkForce WF-2750DWF maksavat noin 70 euroa. Testin kahdessa muussa laitteessa ei ole automaattista syöttölaitetta originaaleille mutta sen sijaan ominaisuuksia, jotka helpottavat valokuvien tulostusta. Canon PIXMA TS6250 ja HP ENVY Photo 6230 maksavat satakunta euroa. Kaikilla voi tulostaa, kopioida ja skannata asiakirjoja ja valokuvia. HP: 5 megahertsin ruuhkaton alue, Wi-Fi. Muissa 2,4 megahertsin kerrostaloissa ruuhkainen alue. Usb-johto on lisävaruste.

 • Canon TR4550 ja Epson WF-2750DWF: yksipuoleisesta asiakirjanipusta kopio paperille napin painalluksella. HP ja Canon TS6250: kukin arkki pitää kopioida erikseen.
 • Canon TS6250 tulostaa kiitettävän vikkelästi testin upeimmat valokuvat ja niiden kopiot. Myös HP tulostaa luonnollisen sävyiset ja kauniit valokuvat, musta voisi olla täyteläisempi. Canon TR4550 ja Epson: tummat alueet tukkoisia, valokuvakopioiden sävyissä usein pientä huomatettavaa.
 • Testin skannereiden laatu riittää mainiosti toimistodokumenteilla ja melko hyvin myös valokuvilla. Riittoisin väripatruuna maksaa usein enemmän kuin laite, jonka mukana toimitetaan peruspatruunat. Yhden tyypillisen tavalliselle paperille tulostetun monivärisen sivun musteet maksavat riittoisimmalla mustepatruunoilla noin 15-16 senttiä. HP 6230:n mustekulut putoavat murto-osaan mainiolla Instant Ink -palvelulla. Tulostin tilaa musteet kotiin automaattisesti hyvissä ajoin ennen kuin ne loppuvat. 50 sivua kuukaudessa maksaa vain 3 euroa. Epsoniin löytyy luotettavalta kotimaiselta valmistajalta mustepatruunoita (ei alkuperäisiä).
 • Testeissä Epson on nopein. Kuvitetuissa esitteissä HP.
 • Canon PIXMA TS6250. 100 euroa, mustesarja 49-120 euroa. Parhaalla laatuasetuksella jälki on hyvä. Tulostus paperin molemmille puolin on turhan verkkaista. Testin kauneimmat valokuvat ja valokuvakopiot rivakasti. Ihon väri hiukan punakka. Reilun kokoinen kosketusnäyttö, helppo käyttää. Ei arkinsyöttölaitetta. Hyvää: laadukkaat tulosteet ja kopiot. Käytön helppous, suora paperirata. Huonoa: hidas kaksipuoleinen tulostus. Oma kasetti valokuvapapereille puuttuu.
 • HP ENVY Photo 6230. 100 euroa, mustesarja 35-70 euroa. Oletusmäärityksin kohtuuvauhdilla terävät tekstit ja asiakirjat. Paperin molemmin puolin tulostus hitaampaa, mutta ei liian verkkaista. Parhaalla laatuasetuksella parempi jälki, mutta vauhti tuskastuttavan hidasta. Kauniit valokuvat, hidasta. Musta voisi olla täyteläisempi. Pieni kosketusnäyttö ei oikein sovi paksusormiselle. Omat syötöt valokuvapaperille ja tavalliselle paperille (pölyltä suojassa). HP on helppo ottaa käyttöön, tulosteen voi lähettää jopa sähköpostitse tietokonetta käynnistämättä. Melko kookas laite. HP Instant Ink -palvelu on mainio. Ei arkinsyöttölaitetta. Hyvää: tulosteiden laatu, käyttöönotto. Mustekulut Instant Ink -palvelulla. Huonoa: laitteen koko. Pieni kosketusnäyttö.
 • Canon PIXMA TR4550. 70 euroa, mustesarja 30-50 euroa. Terävää mustavalkoista ja värillistä tekstiä, turhan verkkaisesti. Monisivuinen tulostus paperin molemmille puolin on tuskastuttavan hidasta. Värillisen asiakirjan kopiointi hidasta. Monisivuisen asiakirjanipun käsittely vaivatonta arkinsyöttölaitteen ansiosta. Valokuvissa ei ongelmia, ihon herkät sävyt yleensä luonnollisia. Tummat sävyt tukkoisia. Iho vähän punakka. Skanneri erottelee kohtuuhyvin tummiakin sävyjä. Kaksirivinen tekstinäyttö hankala, valikoiden selaus hidasta, suurennoksen muuttaminen vaatii monta painallusta. Mustepatruunoiden vaihto saisi olla helpompaa. Ei pölyltä suojaavaa kasettia papereille, valokuvapaperi ja tavallinen paperi samassa. Rakenne tuntuu muoviselta ja heppoiselta. Laite on kompakti. Hyvää: kompakti koko. Arkinsyöttölaite, helppo käyttöönotto. Huonoa: pikkuinen tekstinäyttö. Hidas tulostus etenkin 2-puoleisesta.
 • Epson WorkForce WF-2750DWF. 70 euroa, mustesarja 40-75 euroa. Oletusasetuksin terävää tekstiä ja arkikäyttöön sopivan laatuisia kuvitettuja aineistoja vikkelästi. Monisivuiset aineistot paperin molemmin puolin. Karkeammilla asetuksilla lopputulos hailakka, harvoin käyttökelpoinen. Arkinsyöttölaite. Valokuvien sävyt yleensä kauniit. Tummat sävyt kuitenkin tukkoisia, vähän yksityiskohtia. Valokuvakopiot kohtuullisia. Valokuvat kopioituvat ja tulostuvat verkkaisesti. Skannerin tumman sävyn erotus testin paras. Neliriviseen mv-näyttöön mahtuisi järkevämmällä suunnittelulla enemmän tietoa. Valikoiden selaus vaivalloista, satunnainen tulostaja tarvitsee ohjekirjaa. Mustepatruunat helppo vaihtaa. Laitteen käytöönotosta keskitasoa enemmän vaivaa. Papereilla pölyltä suojaava kasetti. Hyvä nettipalvelut, vaikkapa tulostus sähköpostilla. Käyttöpaneelissa on parannettavaa, mutta verkko-ominaisuudet ovat monipuoliset. Hyvää: nopea asiakirjojen tulostus. Arkinsyöttlaite, paperikasetti. Huonoa: näyttö ja ohjauspaneelin käyttö. Hidas valokuvatulostus.

HS, Kansallisteatterin mainoskuvat muistuttavat hätkähdyttävällä tavalla maineikkaan muotikuvaajan Peter Lindberghin kuvia 1980-luvulta. 22.11.2018. Tämä oli kuulemma asiakkaan toivomus.

Yle, Oikeusasiamies ärähti Helsingin "no drone zone" -kylteistä: Rikkovat kielilakia. 22.11.2018. Hm.

Ilta-Sanomat, Biologian vihkon etsiminen johti järkyttävään löytöön – teini­pojan tekemisiä vakoiltiin riista­kameralla. 12.11.2018. –(Pojan) yksityisyyttä on loukattu hänen kodissaan, joka pitäisi olla jokaiselle paikka, jossa henkilö voi tuntea olevansa turvassa ja jossa henkilöllä on vahva oikeus yksityisyyteen, ratkaisussa todetaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, The Grimm and Jonah: Dog Photography by Katie McLellan.

Pdnonline.com, Johnathon Kelso on His Project About the Legacy of Lynching in the American South. 6 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kameran rungon valinnan vaikeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 50 viestiä, vähän yli 2 päivää.
 • Järkevä kokonaisuus kuvausharrastukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. Mikäs olisi nyt järkevin kokonaisuus kameran ja putkien kannalta tälläiselle aloittelevalle kuvaajalle. Varaa olisi harrastukseen noin 3000€ laittaa. Tavoitteena olisi hommata suoraan vehkeet joita ei tarvitse vaihtaa vaikka alkaisi ihan tosissaan kuvata.
 • Darktable suomennos (Kuvankäsittely). Käänsin aikani kuluksi Darktablen 2.4.4 version suomen kielelle. ... Lisäsin päivitetyn darktable.mo tiedoston tuonne ensimmäisen viestin linkin taakse. Joten testaamisesta kiinnostuneiden kannattaa ladata se ja ottaa käyttöön sen aiemman version sijaan. edit: Unohtui mainita Skrollin Darktableen liittyvä juttu. Kannattaa lukaista, sillä siitä löytyy hyviä vinkkejä darktablen käyttöön
  • Scrolli.fi, 2017.2. 76-sivuinen pdf. Suorat linkit sisällysluettelosta. Sivut 20 - 24, Kuvat kuntoon. Paremmaksi valokuvaajaksi ohjelmistolla. Kolme ja puoli sivua Darktablea.
 • Uudet Sigmat (Optiikka).
 • Patentteja ja huhuja uusista RF-objektiiveista (Optiikka).
 • Akut (Minolta, Olympus). 13 viestiä.
 • Canon 7D jälkeinen elämä? (Järjestelmädigit).
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
 • Pimeäkuvia Huawei P20 Pro-kännykkäkameralla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Tässä jokin aika sitten olin kuvaamassa sukulaisen lapsen nimiäisiä. Lähinnä aika kului seurustelun merkeissä, mutta kuviakin otin. Loppupuolella huomasin sitten, että hups, säätöpyörä oli jäänyt suljinajan esivalintaan ja aikaan 1/15s. Pienensin kuvat nettiä varten, siirsin nettiin ja katsoin sitten 8 tuuman tabletilla, kuvat näyttivät ihan teräviltä. Samoin tietenkin älypuhelimen näytöllä. Isolla näytöllä tilanne oli sitten aika lailla eri. Vähän harmittaa.)
 • Teema : Metsä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita uusia kuvia. Ja kommentteja.

Peter Forsgård.

 • Kuvanvakaaja on hyvä asia vai onko? 20.11.2018. Runkovakaajan etuna on se, että vakaaja on aina käytössä oli objektiivina sitten uusin mahdollinen tai jokin vintage-objektiivi. Sen huonona puolena on ettei se ole paras mahdollinen pitkien tele-objektiivien kanssa.
  • Aikoinaan oli nyrkkisääntö valotusajan suhteen. Lyhyin valotusaika jota kannatti käyttää oli 1/polttovälin millit. Toisin sanoen esimerkiksi 50mm objektiivilla lyhyin suljinaika jolla kuva on varmasti terävä oli 1/50s eli käytännössä siis 1/60s.
  • Vakaajat ovat kumonneet tuon nyrkkisäännön. Lähes kaikilla uusilla kameroilla voi aika huoletta valottaa pari kolme pykälää hitaammalla suljinajalla. Toki tämä riippuu kuvauskohteesta, vakaaja ei pysäytä kohteen liikettä, vaan ainoastaan kameran heilumista. Toisin sanoen jos kohde liikkuu ja sen haluaa teräväksi pitää suljinaika valita sen mukaan.
 • Street Photography in Mallorca. 21.11.2018. YouTube-video, kesto 2:10. I had a nice vacation in Mallorca in October with my wife and some friends. We spend a whole week there. I also had a change to do some street photography in the old town of Palma de Mallorca.

Yle, Hääparin pönötys studiossa on vaihtunut tunteellisiin vihkipäivävideoihin – taltiointiin uppoaa jopa tuhansia euroja. 21.11.2018. Häihin saatetaan tilata kaksi kuvaajaa, toinen videokuvaajaksi ja toinen valokuvaajaksi. Tällöin hinta voi nousta jopa muutamaan tuhanteen euroon. Suomen ammattivalokuvaajat ry:n toiminnanjohtaja Anna Kaleva-Tsagklas uskoo, että hääkuviin ja -tallenteisiin kulutetaan enemmän rahaa kuin ennen.

 • – Nykyään vältetään suoraa katsetta kameraan. Miljöön valitseminen on tärkeä osa kuvaa. Merenranta on suosittu kuvauspaikka. Paikan on oltava autenttinen, Arvilahti sanoo.
 • Häävideoita on aina ollut, mutta ne olivat ennen muutaman tunnin mittaisia verkkaisia taltiointeja. Nyt muutaman minuutin videoon koostetaan lyhyitä pätkiä monista eri tilanteista.

Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu). Kaupunkilehden kuvatuotantoprosessi : Valokuvaus- ja kuvankäsittelyoppaan toteutus Karjalan Heilille. 2016. Tässä opinnäytetyössä käsitellään valokuvaus- ja kuvankäsittelyoppaan toteutusta kaupunkilehti Karjalan Heilin toimitukselle. Karjalan Heilin toimittajat kuvaavat useimmiten itse juttunsa eikä ammattikuvaajia käytetä, minkä vuoksi työntekijöiden kuvaamis- ja kuvankäsittelytaidot vaihtelivat paljon. Työn tavoitteena oli suunnitella ja ohjeistaa lehden toimittajien työtapoja valokuvaus- ja kuvankäsittelyprosessissa.

 • 82-sivuinen pdf toukokuu 2016. Kamerat Canon EOS. Näytön kalibrointi ja profilointi. Adobe Camera RAW. Kuvan viimeistely Photoshopissa. Monenlaista perusasiaa. Lopussa sitten se 31-sivuinen ohje Karjalan Heilin kuvaajille (tai siis toimittajille?).

Suomen Canon, 12 kätevää vinkkiä vauvakuvaukseen. Ihan yleistä kuvausohjeistusta.

Mynewsdesk.com, Lume Cube AIR – pieni ja tehokas kuvausvalo. Lume Cube AIR on maailman pienin kuvausvalo, mutta pienestä koostaan huolimatta se on erittäin tehokas. Lisäksi valoa voidaan ohjata langattomasti ja se on vesitiivis jopa kymmeneen metriin asti. Heti toimituksessa, 80 euroa.

Moottori.fi, Koneita bongaamaan – Helsinki-Vantaan näköalaterassi on entistä ehompi. 21.11.2018.

 • Yksi kommentti artikkeliin: "Ei millään pahalla, mutta tuolta katseluterassilta näkee lähinnä lentoaseman seinän ja parkkipaikan.. eikä kai se terassi entistä ehompi voi olla, kattoremonttihan sielä vain tehtiin."

Ilta-Sanomat, Tietokoneiden yleisessä apuohjelmassa paha haavoittuvuus – päivitä tai poista. 21.11.2018. Adobe Flash.

TE-palvelut, Laitosvalokuvaajia, 2 paikkaa, Kaiku HR Oy, Rauma. Henkilövuokrausyritys etsii kahta teknistä dokumentoijaa / laitoskuvaajaa asiakasyritykselle Olkiluotoon. Työ on erilaisten kone- ja laitekilpien valokuvausta tehdasalueella ja otettujen kuvien dokumentointia. Vaatimuksena on hyvät valokuvaustaidot ja toimistosovellusten käyttötaito (MS Office-paketti).

 • Työpaikan osoite 26100 RAUMA
 • Palkkaus Neuvoteltavissa
 • Työn luonne vuokratyöpaikka
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa Sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 6 - 12 kk
 • Haku päättyy 02.12.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

IR, Embracing shadows: Sean Tucker on learning that losing shadow detail can be a good thing. Sean Tucker valottaa valoisimpien kohtien mukaan. Varjojen ottaminen kuvaan vaatii oman tekniikkansa.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Vi provar Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR. Video, kesto 7:10. På svenska. Nikon Z6 + adapteri ja Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR painaa vähemmän kuin pelkkä Nikkor AF-S 200-500/5,6E ED VR -objektiivi. Mukana myös Canon EF 400/4 DO IS USM, 2.1 kg. Canon EOS 5D Mark IV -rungon kanssa painoa 2.9 kg.

 • Julkistus 14.6.2018. Paino 1.46kg. Pituus 23.7cm. Suomen hinta on 4.300 euroa (heikko saatavuus).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Miksi kuvaat filmille, Matias Autio? 20.11.2018. Taas on koittanut pienen haastattelutuokion aika. Tapasin kesällä Matias Aution Cafe Lasipalatsissa, jossa juttelimme pienen tovin filmikuvauksesta. Olin erityisen kiinnostunut siitä miksi hän oli ryhtynyt kuvaamaan filmille ja mistä koko homma ylipäänsä sai alkunsa. Matias työskentelee web designerina helsinkiläisessä digitoimistossa, jossa hän tutustui filmikuvaukseen työkaverinsa kautta.

Rajala Blogi, Canon Winter Cashback -hyvityskampanja 1.11.2018 - 31.1.2019. 20.11.2018. Osta kampanjaan kuuluva tuote ja voit saada hyvitystä jopa 300 euroa tai ostohyvitystä jopa 450 euroa rekisteröityäsi tuotteen kampanjasivuilla.

Rajala Blogi, Fujifilm Cashback -kampanja 10.10.2018 - 10.1.2019. 20.11.2018. Osta kampanjaan kuuluva tuote ja saat jopa 300 euroa rahaa takaisin rekisteröityäsi tuotteen kampanjasivuilla 30 päivän jälkeen ostosta.

Kaleva, Christian Kärki kuvasi rakastuneena Toivoniemen maisemaa ja voitti kuvallaan Kalevan kilpailun. 21.11.2018. Oulu. Toivoniemi pakkasaamuna. 88 kuvaa osallistui kilpailuun. Viime talvena kilpailu.

Länsiväylä, Kamerakerho tempaisee ja myy kuvia Unicefin hyväksi. 20.11.2018. Tapiolan kamerakerho ja Espoon Unicef-vapaaehtoisryhmä järjestävät tulevana viikonloppuna yhteisen tempauksen ja myyvät valokuvia Unicefin hyväksi. Myynnissä olevat valokuvat ovat Tapiolan kamerakerholaisten ottamia kuvia, jotka kuvaajat ovat lahjoittaneet Unicefille. Tuotto menee kokonaisuudessaan Unicefille Syyrian lasten auttamiseen.

 • Tapiolan Kamerakerho ry, Valokuvien myyntinäyttely. Aika: 24.-25.11.2018 Paikka: Kauppakeskua Ainoa 24.11.2018 klo 11-15. WG-talo 24.-25.11.2018 klo 11-17. Vedoksen hinta on 20 € joka menee siis suoraan Unicefille. A4-koko.

Helsingin Uutiset, Koulukuvauksissa historiallinen myöhästyminen Helsingissä: kilpailutus, valitukset ja vastineet syynä – "Jossain vaiheessa ensi vuoden puolella". 20.11.2018. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, jolloin päiväkoti- ja koulukuvauksia ei ole saatu hoidettua syyslukukauden aikana. Kaupunki teki koulu- ja päiväkotikuvausten hankinnasta päätökset lokakuun alussa. Päätökset poikivat yhteensä yhdeksän oikaisuvaatimusta.

 • Kuvausten lykkääntyminen ei koske kaikkia, sillä osalla helsinkiläiskouluista ja päiväkodeista on vielä voimassa olevia sopimuksia kuvauksia tekevien yritysten kanssa.
 • Arviointiperusteissa 30 pistettä sai hinnasta ja 70 laadusta. Sopimuskausi on kaksivuotinen kahden vuoden optiolla.

Yle, Nettiostamisen rajoitukset ulkomailta eivät kaikille selviä – Tulli: Verot ja maksut yllättävät monesti. 20.11.2018. Tullimaksujen hoitamiseen on aikaa 20 päivää. Jos sitä ei tee, posti palauttaa paketin lähettäjälle, Painokallio kertoo. Lähtökohta on, että EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset pitää tullata. Yllätys voi olla se, että tullimaksut ja verot saattavat tehdä nettiostoksesta kuviteltua kalliimman. Karkea nyrkkisääntö on, että tullauksessa tilauksen kokonaishintaan lisätään 30 prosenttia.

 • Jos lähetyksen arvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 22 euroa, siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa eikä tullia, mutta yli 22 euron lähetyksestä pitää maksaa arvonlisävero. Jos lähetyksen arvo ylittää 150 euroa, tilaajan tulee maksaa sekä arvonlisävero että tulli.
 • kommenteista: Artikkelissa unohdettiin mainita, että myös toimituskulut otetaan huomioon alv-ia ja tullimaksuja määritellessä. Tällainen pikku seikka nostaa kummasti EU-n ulkopuolelta tehtyjen nettiostosten kustannuksia. Yhdysvalloista tilattaessa mukaan tulee mahdolliset lisätullit.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Polar Expedition to the Very Last Frontier, in Photos.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Capturing Frost / Ice Patterns And Scenes To Create Interesting Abstracts.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Joe's Version. Edelleen samaa kuvaa käsitellään.

Fotosidan.se, Så jobbar paparazzi-fotografer. YouTube-video, kesto 7:08. HBO. 2 L.A. Paparazzi Hunt Down Top Trump Officials In D.C. Hollywoodista tuotiin kaksi top-paparazzia kuvaamaan vähän eri kohteita kuin tavallisesti. Menetelmät kuitenkin samat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

MTV, Valtteri nappasi kaksi palkintoa kansainvälisestä valokuvauskilpailusta – "Sain kipinän, kun huomasin, että aloin menestyä". 20.11.2018. Suomalainen Valtteri Mulkahainen voitti kaksi palkintoa kansainvälisessä Comedy Wildlife Photography Awards 2018 -kilpailussa upeilla karhuaiheisilla valokuvillaan. Pääpalkinto hauskimmasta luontokuvasta meni kuitenkin toisaalle. Hämmästynyt orava voitti.

HS, Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa päästään ehkä sittenkin kuvaamaan lapsia pian – Kilpailutus on menossa uusiksi, alan jätti otetaankin mukaan. 19.11.2018. Virkamiehet ehdottavat, että alan ison toimijan Seppälän koulukuvien oikaisuvaatimukseen suostutaan ja neljä pienempää yritystä suljetaan ulkopuolelle.

Yle, Saanko napata varastetun pyörän takaisin itselleni tai ottaa kuvan varkaasta? Poliisipomon mukaan asiassa on useampi "mutta". 19.11.2018. ...Kauppias ei siis saa jakaa valvontakameran kuvaa sosiaalisessa mediassa. Asiassa on olemassa erehtymisen mahdollisuus, ja tällaisista tapauksista kuvien jakajaa on myös rangaistu. Jos näkee varkaan hiippailevan naapurin asuntoon, ei varkaasta saa ottaa kuvaa tai naapuriin kiikaroida....

 • – Yksityisalueelle ei saa kuvata tai edes kiikaroida. Piha, asunto ja porraskäytävät ovat yksityistä aluetta ja suoja estää kuvaamisen, vaikka kuvaa ei julkaisisikaan. Mutta jos varas poistuu kadulle, niin julkisessa tilassa saa toki kuvata.

Rantapallo, Tunnetko säännöt? 5 paikkaa, joissa turistit eivät saa ottaa valokuvia – syyt voivat yllättää. 16.11.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Canon EOS R review. Julkistus 5.9.2018, 30.3 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. UHD 4K video (kropattu, x1.8 sensorilta), 30fps, C-log (Canon), 10-bittinen HDMI-out. Dual Pixel CMOS, 5655 AF-pistettä (vähän erikoinen laskutapa). Elektroninen OLED-etsin 3.69 miljoonaa pistettä(1280 x 960), päivitysfrekvenssi vain 60 Hz. 3.15 tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. Laajennettu ISO 50 - 102400, 8 kuvaa sekunnissa.
  • Eye AF eli automaattitarkennus mahdollista lukita silmiin. Wi-Fi, Bluetooth. Yksi sd-korttipaikka, UHS-II. Näytön vieressä pieni Multi-Function Bar (jonkinlainen pyyhkäisynäyttö, monitoimipalkki). Dual Pixel RAW. X-Sync 1/200. Valikoissa 29 kieltä, myös suomi. Tarkennuksen voi tarkistaa 2 - 10 -kertaisesta suurennoksesta, 15 askelta, nappia painamalla, suurennosta voi muuttaa kaksoisnapauttamalla ruutua.
  • Suurtaa osaa säätöpyöriä ja nappuloita voi kustomoida (Main dial, Quick control dial, Control ring). Nikon-käyttäjät voivat vaihtaa objektiivin tarkennusrenkaan suuntaa päinvastaiseksi. Aukkoa voi vaihtaa suoraan objektiivista. Erikseen automaattiset asetusten vahdot still-/videokuvaus. Tarkennuksen herkkyyttä voi säätää. Automaattitarkennus toimii -6EV (Canon RF 1.2), muuten -3EV. Sovitteiden perusmalli maksaa 120 euroa (kaikki EF-objektiivit käytössä). Säätörengas Kiinnityssovitin EF-EOS R. 250 euroa. EF-EOS R-Kiinnityssovitin Drop-in-suotimella (muuttuva harmaasuotimella (V-ND, 360 euroa) tai pyöreä polarisaatiosuotimella (C-PL, 480 euroa), lisäksi saatavana kirkas suodin CL). Rungon suositushinta on 2649 euroa.
  • 4K kroppivideon takia videossa 24mm -> 43.2mm.
  • Vedenpitävyys on nyt samaa luokkaa kuin Sony A7RIII ja Canon 6D II, pientä tihkua siis sietää.
  • hyvää: miellyttävät jpg-värit ja video-värit. Hyvä ote kamerasta. Elektroninen etsin erinomainen. Dual Pixel Autofocus on tehnyt tarpeettomaksi objektiivien tarkennuksen hienosäädön. Paras tarkennus kaikista peilittömistä järjestelmäkameroista kun käytössä Single AF. Bluetooth ja Wi-Fi toimivat hyvin, hyvä sovellus älypuhelimeen.
  • huonoa: dynaaminen alue ja kohina häviävät kilpailijoille. Välillä ergonomia hukassa. 4K video ei hyvä. Sarjakuvaus ei seuraa kohdetta. Automaattisesti painotettu valotuksen mittaus (evaluative metering) voi vaihdella kuvasta toiseen. Puuttuva runkovakaaja haittaa videokuvausta. Akkujen kesto alle keskitason.
  • Nikon Z6 tuntuu valmiimmalta tuotteelta.
  • Arvosana 79%.
 • Tamron firmware updates brings Nikon Z6/Z7 compatibility to select lenses.
 • RAW Power 2.0 for Mac and iOS launched with batch editing, new adjustment tools, Dark Mode. Applen Aperturen ja iPhoton kehityksestä vastannut ex-vetäjä asialla. iOS $2.99, kaksi in-appia á 1.99.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Fanman*. Mike luettelee mitä kameramerkkejä on käyttänyt.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Nikonrumors.com, Nikon Z6 additional coverage.
 • Sonyalpharumors.com, (SR4) Sony A7sIII has new stacked sensor and will be on market by early 2019. Viivästynyt, kuumeneminen ongelmana. Myyntiin vuoden 2019 alkupuolella. Alkuperäinen Sony A7s julkistettiin huhtikuussa. NAB-2019 ehkä. Ehkä 20 megapikselin täyskennoinen. Tai sitten ei.
 • Photorumors.com, Another crowdfunded failure: Eyemore S1 video camera. Vallankumouksellinen videokamera älypuhelimelle. Eli suomennettuna: surkeaakin surkeampaa kuvaa suoraan älypuhelimeen. Micro 4/3 -systeemin objektiiveille. Älypuhelin etsimenä. Idea ja speksit hyviä. ISO 400000. Automaattitarkennus. Dynaaminen alue 14 stoppia. Holgaakin huonompi. Ulkoa ihan vakuuttavan näköinen. Videokameran kyljessä Wi-Fi, Bluetooth, ei löytynyt mistään. Eyemore S1:n webbisivut ovat kadonneet. Alkuaan hinta on oli tuhat dollaria. IndieGoGo-sivutkin ovat kadonneet. Arvostelukappale kuitenkin lähetettiin. Lähdekriittisyys Kickstarter-projekteissakin.

 

19.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pallopanoraamablogi, Yksinkertainen superresoluutiopinoaminen Huginilla. 17.11.2018. Mitä tarvitaan? Jalusta jossa on vähän klappia, jotta vaikka antiikkikameran peilinläpsäytys tai sulkimen täräytys liikauttaa kameraa kuvien välillä hitusen. Kameraa voi koittaa liikuttaa valotusten välillä myös vaikka vähän sormella tökkien. Liian suurta liikehdintää kannattaa kuitenkin välttää, maisemakuviin alkaa nopeasti ilmestymään parallaksia ja makrokuvissa ongelmia puolestaan tulee syväterävyyden kanssa.

 • Olen nähnyt joitain ohjeita joissa pinoaminen tehdään Photoshopissa ja olen sitä itsekin koittanut. En suosittele. Esimerkiksi 36 megapikselin kuvan koko resoluution tuplaamisen jäljiltä on 144 megapikseliä, ja kun kuvia on pinossa vaikkapa kymmenen, kestää pinoaminen Photoshopissa melkein varttitunnin (Hugin kohdistaa ja pinoaa kuvat enimmillään kymmenissä sekunneissa vaikka klikkauksia kertyykin paljon enemmän).
 • hyvä artikkeli, kaikki selostetaan perusteellisesti, havainnolliset gif-animaatiot

Yle, 87,3 metriä pitkä lohikäärmevene Kambodzhassa ja viikon muita uutiskuvia. 19.11.2018. Viime viikolla nähtiin muun muassa ennätystenkirjoihin tähtäävä vene, Chapliniksi sonnustautunut ilmastoaktivisti sekä pyörätuolista linkoava palestiinalainen mielenosoittaja. 13 kuvaa.

Tivi.fi, Viikon Softa: Cloudready. 17.11.2018. Herätä vanha tietokone ilmaiseksi henkiin: näin teet siitä näppärästi Chrome-myllyn. Jos vanha pöytäkone tai kannettava alkaa olla liian hidas Windowsille, sitä ei kannata heittää heti pois. Linux toimii paremmin vanhassa koneessa, mutta jos haluaa vanhasta tietokoneesta pelkän surffauskoneen hyvin pienellä vaivalla, CloudReady on mainio vaihtoehto. Kotikäytössä ilmainen. Työkäytössä 50 euroa per vuosi (tuki).

MTV, Tamperelainen Janne paljastaa, jos netissä leviävä kuva on huijausta – kaikki alkoi, kun sotilaskuva jäi vaivaamaan mieltä: "Se olikin sitten jackpot". 19.11.2018.

Suomen Canon, Tutustu Canonin matkaan tarinankerronnan maailmaan. (harvinaisen epäinformatiivinen otsikko, ei kerro yhtään mitään). Ammattilaiskameroiden tuoteasiantuntija Mike Burnhill kertoo, 11 vuotta Canonilla töissä. Vastuualueena kuuluvat EOS 1D -sarja, EOS 5D -sarja, L-sarjan objektiivit ja uusi EOS R -järjestelmä. Canon EOS 5D Mark II -kameran lanseeraus vuonna 2008, ensimmäistä kertaa Canonin järjestelmäkamerassa video. Nykyään Canon PowerShot G7 X on vloggaajien yleisimmin käyttämä kamera Euroopassa. Toinen virstanpylväs oli vuonna 2014, kun Dual Pixel -automaattitarkennus esiteltiin Canon EOS 70D -kamerassa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Thom Hogan.

 • Nikon Z Lens Sets. 14.11.2018.
 • Fujifilm X-T100 Camera Review. Julkistettu 24.5.2018. Tiivistetty versio arviosta, kamera on oikeastaan sama kuin Fujifilm X-A5. Edullisimpaan luokkaan peilitön järjestelmäkamera, elektroninen etsin. 24 megapikselin kroppikenno. Kolmen tuuman lcd-näyttö, ylös-alas 180 astetta. Bluetooth, Wi-Fi, ihan hyvä sovellus älypuhelimelle. Video keskinkertainen, kuitenkin mikrofoniliitäntä. Pieni popup-salama. Yhdellä latauksella 430 kuvaa. Paino 448g, ei ihan kevyemmästä päästä. Ei säänkestävä. Suomen hinta on vähän yli 600 euroa (runko + kittilinssi, vielä 100 euroa cashback-kampanjasta).
 • Competition is Good. 13.11.2018. Mitä kameravalmistajat ovat kertoneet tavoitteistaan. Ei uutta.
 • What Thom Wants for Christmas. 14.11.2018. Monenlaista.
 • The Best Mirrorless Holiday Deals. 17.11.2018. Ei yritetä saada ostamaan. USA-hinnoissa ei mitään veroja. Suomenn tuotaessa ALV, tulli, kuljetuskustannukset.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 5 Easy Ways To Make Shots More Interesting.

Earthboundlight.com, Afternoon Thoughts on Photographing Where Ansel Adams Shot. 18.11.2018.

Kamera & Bild, Test: Sony CyberShot DSC-RX100 VI – kompakt och kompetent. Kuudes versio on edellisten tapaan vauhtihirmu. Nyt on tullut sitten lisää kunnon zoomi. Ensimmäinen versio on edelleen myynnissä, aika lailla halvempaan hintaan, 3500 kruunua. Tämä uusin 13990 kruunua.

-Julkistettu 5.6.2018. Yhden tuuman 20 megapikselin sensori. Kompaktikamera, ei vaihdettavaa optiikkaa. 24-200mm , 8.3-kertainen zoom. Pieni taskumalli. F2.8-4.5, 315 vaihetarkennuspistettä (65% sensorista kattaa). 24 kuvaa sekunnissa, automaattitarkennus. Ensimmäistä kertaa kosketusnäyttö (vain tarkennuspisteen valintaan, ei esim. valikoihin), pieni viive, 3 tuumaa, 1.228.000 pistettä. Ylös 180 astetta, alas 90 astetta. Suunnittelussa hyödynnetty Sony A9 -mallia. Automaattitarkennus 0.03s. Vakautus 4EV eli 4 stoppia. Harmaasuodin on jätetty pois (videokuvaajat). Pop-up elektroninen etsin, 2.359.296 pistettä. 4K video. 250, 500 ja 1000 fps. Videokuvauksessa Hybrid Log Gamma. Yhdellä latauksella ottaa 240 kuvaa. Ei mikrofoni- eikä kuulokeliitäntää. Stereomikrofoni ja monokaiutin. Wi-Fi, Bluetooth, NFC. Paino 301g. Hintaan ei sisälly ulkoista laturia, vain USB-lataus. Kuvanlaatu näin pieneksi kameraksi on uskomaton. Nopeushirmu. Valikot hankalia käyttää (kuten kaikissa Sonyn kameroissa). Arvosana 73. Suomen hinta on vähän päälle 1.300 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Dual Card Slots - Olympus OM-D E-M1 MkII. 17.11.2018. YouTube-video, kesto 7:41. Dual Card Slots in my Olympus OM-D E-M1 MkII are very handy for back up during image making. Memory Cards can fail. Having Dual Card Slots in your camera is very crucial. Especially if you do wedding photography and venues that are one time things. You cannot re-make the wedding. With camera recording to two memory cards you have a back up straight away. Then if you have a memory card failure your images are not gone. You still have the other one with the images.

 • Olympuksessa monipuoliset konfigurointimahdollisuudet kahdelle muistikortille. Peter kertoo työnkulkunsa muistikorttien suhteen.
 • Postaukset YouTubeen kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja perjantaisin, Suomen aikaa siis klo 20.

HS, Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta. 18.11.2018. Rio Gandara on viime viikkoina kuvannut unettomuudesta kärsiviä suomalaisia. Tilastojen mukaan heitä on paljon, satoja tuhansia. Arviolta joka kolmannella aikuisella on uniongelmia. Joka kymmenennellä ne pitkittyvät. Kun HS teki syyskuussa unettomuuskyselyn, siihen kertyi nopeasti 900 vastausta. Gandara valitsi vastaajista kuvattavaksi ihmisiä, joille nukkuminen on vaikeaa.

Yle, Perttu Saksaan teki vaikutuksen, kuinka Mauno Koivisto porasi kiveen reikää – Nyt hautamuistomerkki on valmis. 18.11.2018. Paljastustilaisuus 25.11.2018.

Länsiväylä, Kara-kameroilla näyttely Sellon kirjastossa. 17.11.2018. Kara-kameroiden valokuvanäyttely Näin sen näin on esillä Sellon kirjaston Anna-galleriassa 30. marraskuuta asti.

HS, Yksikään elossa oleva taiteilija ei ole saanut teoksestaan yhtä paljon rahaa kuin David Hockney eilen – ennätyshinnan vasaroi suomalainen Jussi Pylkkänen. 16.11.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How To Stimulate Your Photography by Learning From the Best.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Nikon Z7 review. YouTube-video, kesto 15:03. 45.7 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. Pari kuukautta käyttökokemusta. 11 linkkiä videoon, suoraan kiinnostavaan kohtaan. Nikonin ensimmäinen täyskennoinen peilitön järjestelmäkamera, jossa on paljon hyvää. Helppoa ja ergonomista käyttöä, hyvä säänkesto. Maisemakuvaajille, studiokuvaajille, myös tietyn varauksin videoon. Heikkoudet automaattitarkennus ja nopeiden tilanteiden kuvaamisessa, urheilukuvaus, action-kuvaus, tietynlainen luontokuvaus. Miksi Nikon ei onnistunut siirtämään peilittömään erinomaista liikkeen seurantaansa. Yksi korttipaikka. Adapterien avulla objektiivit toimivat hyvin. Suomen hinta runko, vähän alle 4000 euroa.
 • 52 Prairie Wind 16K HDR video was created using two Canon EOS 5DS cameras. 16K 15,985 x 5792 pixels HDR video.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, How To Photograph Kitchen Utensils And Cutlery Creatively.

The Online Photographer.

Fotosidan.se, Fotosidan Poddradio Spotifyssa. 70 jaksoa ja lisää tulossa.

Kamera & Bild, Claes Grundsten: Uppdragsfotografi. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valoaalloilla, YouTube-video, Canon EF 400mm f2.8 IS III - testissä! 16.11.2018. Kesto 7:39. Tällä viikolla kokeilussa on upouusi Canon EF 400mm f2.8 IS III teleobjektiivi. Canon EF 400mm f2.8 IS III on jo viides Canonin tekemä f2.8 valovoimainen 400mm. Katso video niin tiedät mitä uutta Canon EF 400mm f2.8 IS III tuo kuvaajalle. 2.83kg. H: 16,3cm P:34,3cm. 52mm drop-in suodin. Pieni ja kevyt. Ainut esittelykappale Suomessa. Hidastaako objektiivin vakaaja kuvaamista (näin iso objektiivi).

 • Ensimmäinen versio jo vuonna 1991. Yli kilon kevyempi kuin edellinen versio. 55g kevyempi kuin Sonyn 400mm 2.8. Painavimmat linssit on sijoitettu objektiivin keskelle, tasapainoisempi, ei nokkapainoinen. Canonilla pitkä kokemus tällaisista putkista, kuunneltu kuvaajia. Vaikkapa näin: urheilukuvaajille on oma lyhyempi vastavalosuoja (pitkä vvs olisi tiellä). Kupera etulasi vähentää heijastuksia ja suojaa varsinaista objektiivia, halvempi vaihtaa. Kuvanvakaaja 5 aukkoa.
 • Mitään erikoista viivettä ei kuvanvakaajan käytössä ole. Käsivaralta 1/15s tuli ihan terävää kuvaa. Lähikauppaan myyntiin joulukuussa. Vielä ehtii säästää jos aloittaa rahan sivuun laittamisen heti. Hinta on noin 13.000 euroa. Objektiivilaukku on muuttunut, nyt slingshot-repputyyppinen. Helpompi kantaa ja liikutella kuin matkalaukkumainen beautybox. Herättää vähemmän huomiota.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Jouluvalmistelut, mörkö tulee ja nopeiden lähtöjen mies. 16.11.2018. 13 kuvaa teksteineen.

Tuomas Heinonen, Kesäisiä häätunnelmia Helsingistä. 16.11.2018.

Yle, Miten käy sometileillesi ja veloillesi, jos kuolet yllättäen? Näin voit helpottaa läheistesi selviytymistä. 16.11.2018. Sometilit, pelitilit, salasanapankki.

Mikrobitti.fi, Vpn-palvelusta voi paljastua ikävä yllätys – älä luota näihin ohjelmiin. 15.11.2018. Monet kotoisin Kiinasta.

Vantaan Sanomat, Lentoaseman katseluterassi on taas avoinna. 16.11.2018. Helsinki-Vantaan lentoaseman näköalaterassin remontti on valmistunut ja sisä- sekä ulkoterassille pääsee jälleen katsomaan lentokoneita. Näköalaterassi sijaitsee toimistorakennuksessa noin 150 metrin päässä terminaali 2:sta (Lentäjäntie 1 C-porras). Paikalle löytää opasteiden avulla ja hissillä pääsee rakennuksen viidenteen kerrokseen, josta kävellään yksi kerros ylemmäs.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Friday Feature: 2018 National Geographic Photo Contest entries. 15 ehdokasta teksteineen.
 • Nikon D3500 sample gallery. Julkistettu 30.8.2018. Aloitteleville kuvaajille suunnattu 24.2 megapikselin perinteinen järjestelmäkamera, kroppikenno 1.5x. Kiinteä 3 tuuman näyttö, 921.000 pistetä. Optinen etsin, 95%. Sisäänrakennettu salama, myös ulkoinen salamakenkä. Full HD -video, 1080/60p. ISO 100 - 25600. Sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa. 11 tarkennuspistettä. Hyvä ergonomia, syvä kahva. Ei antialias-suodinta kennon edesseä. iOS ja Android, Snapbridge-sovelluksella yhteys kameran ja älypuhelimen tai tabletin välille (Bluetooth, ainoa Wi-Fi). Yhdellä latauksella ottaa 1550 kuvaa. Live view hidas. Ei mikrofoniliitäntää. Pienempi ja halvempi kuin edeltävä malli Nikon D3400. Paino 365g. Pienempi kuin monet keskihintaiset peilittömät. Runko + Nikkor 18-55mm AF-P VR, 579 euroa. Runko + 18-55mm AF-P non-VR, 549 euroa. Pelkkä runko 469 euroa.
 • Rhino Arc II 4-axis robotic camera system supports 15lb camera payloads. Kickstarter-kampanja. $960, $240 alennus.
 • Skylum partners with EyeEm to launch global photography scholarship. Kaikille avoin 10 x $10.000. Joulukuun 2. asti aikaa osallistua. Portfolio tarvitaan.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Get Creative With Apertures.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, The Fuji X-H1: An Aside. Mike kirjoittaa nyt pitempään.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kokeilussa Canon 5D mk4 kamera 4K-videon kuvakaappaus. 15.11.2018. Canonin 5D mk4 rungolla on mahdollista poimia 4K videosta stillkuvia, vieläpä erittäin näppärästi. Ei tullut kuitenkaan aiemmin kokeiltua kyseistä ominaisuutta, kun en oikein keksinyt missä siitä olisi hyötyä. Tarvittaisiin nopea tilanne, jossa 30 ruutua sekunnissa pääsisi oikeuksiinsa ja jossa 4K kuvakoko riittäisi stillkuvaan. 4096x2160 pikselin videosta saa poimittua vain M JPEG kokoa vastaavia kuvia, mutta mikäli rajaustarvetta ei syntyisi, niin kyllä sekin riittää.

Rajala Blogi, Ruokakuvauksen visionääri Viola Virtamo luottaa luonnonvaloon. 15.11.2018. Viola Virtamo on 22-vuotias valokuvaaja, joka on kuvannut jo yli 15 ruokakirjaa, muun muassa Tomi Björckin ja Vappu Pimiän kanssa. Haastattelimme Virtamoa ja kysyimme, miten hän löysi ruokakuvauksen ja oman kuvaustyylinsä.

Sttinfo.fi, Heikki Willamon luontovalokuvia esillä Pohjanmaan museossa. Pohjanmaan museossa avautuu 16.11. valokuvataiteilija Heikki Willamon luontovalokuvanäyttely ”Myyttinen matka”, joka kertoo ihmisten ja eläinten vuosituhansia jatkuneesta suhteesta. Näyttelyn ovat tuottaneet Salon taidemuseo sekä Suomen valokuvataiteen museo ja se on esillä 17.2.2019 saakka.

Mynewsdesk.com, Talviruokinta tuo iloa linnuille, mutta lintulaudan vieraiden kuvaaminen voi olla haasteellista. 15.11.2018. Suomen Canon. Vinkit kuvaamiseen etäyhteydellä:...

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR, We take a look at the Nikon Z6’s video quality (hint: it looks really good!) Vähemmän megapikseleitä kuin isoveljessä, helpommin toteuttavissa oleva 4K video. Kuinten täyksennoinen peilitön.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Vivian Maier, The Color Work. Vuoden 2010 kirjoitetuimmasta valokuvaajasta uusi kirja. Kymmenkunta kirjaa kaikkiaan. Kirjan kirjoittaja John Maloof, joka osti suuren osan vanhoista kuvista vuonna 2018.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Lee Friedlander’s Love Story. 10 kuvaa ja teksti. Näyttely. Kuvat 1958 - 2008.

Fotosidan.se, Dokumentära bilder säljer bostäder. Kuvat myytävistä asunnoista ovat muuttumassa, ainakin Ruotsissa.

Kamera & Bild, Nikon Z7 uppdateras med ny mjukvara.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Matti Sulanto, Sulantoblog, One great 70-300mm tele-zoom for EOS M50. YouTube-video, kesto 5:38. There are not many native tele-zoom options for Canon EOS M cameras, but here is one good alternative: EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM. Täyskennoiselle. Canon EOS M -sarjaan ei ole paljoa televaihtoehtoja: Canon EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM. Canon EF-M 55-200 mm f/4.5-6.3 IS STM.

 • Nyt testissä oleva objektiivi toimii natiiviobjektiivin tavoin, käytössä Canon EF-EOS M -adapteri. Ei liian iso, suodinkierre 67 mm. Paino 707 g. Hinta 590 euroa. Polttovälivastaavuus 112 - 480 mm. Ei säänkestävä. Vastavalosuoja pitää hankkia erikseen. Muovisesta rakenteesta huolimatta tuntuu tukevalta. Lcd-näyttö: polttoväli tai tarkennusetäisyys tai elektroninen vesivaaka. Kuvanvakaajan teho 4 stoppia. Zoom-lock. Lähin tarkennus 1,2 m.
 • Täyskennoisen optiikka on yleisesti ottaen turhan isoa ja painavaa kroppikennoiseen. Mutta nurkista ja reunoista paljastuvat hyvät puolet, ei paljoa eroa keskustaan, optinen laatu siis hyvä. Automaattitarkennus toimi hyvin. Canon EF 30-300 mm f/4-5.6 IS II USM oli iloinen yllätys.

Kamera73.fi Kamera-73 Kuusankoski ry. Kamera73 on Kouvola/Iitti -alueella toimiva kameraseura. Ihan aktiivinen Kalenteri.

 • Kamera73 Wiki kameraseuran oma wiki, kerätty monenlaista tietoa valokuvaukseen liittyen. Kuvaussääntöjä, sanasto, termit, makrokuvaus jne.

Yle.fi, Joudutko sinäkin klikkailemaan netissä "hyväksy"-nappia kyllästymiseen asti? Asiaan voi tulla kohta muutos. 14.11.2018. EU:lta on luvassa uusia ohjeita evästeistä varoittamiseen. Voi olla, että pop upeja ei pian tarvita. (Toivottavasti terveehkö järki voittaa).

Yle Areena, Juuso Pekkinen, Laskennallisen valokuvauksen ihme. 14.11.2018. Kuunneltavaa 57 min. Älypuhelinvalmistaja kertoo, että heidän puhelimensa suorittaa kuvanoton hetkellä "biljoona" toimintoa. Yksi kuva saatetaan koostaa useamman kuvan informaatiosta. ...Miten teknologia vaikuttaa valokuvan perimmäiseen olemukseen?

Länsiväylä, Suomalainen kolikko voitti – 20 euron juhlarahassa on espoolaisen luontokuvaajan otos. Suomen Rahapajan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi tekemä hopeinen 20 euron Suomen luonnon juhlaraha on saanut Silver Coin of The Year -arvon eli Vuoden hopearaha -palkinnon Coin Constellation -kilpailussa. Juhlaraha on tehty espoolaisen luontokuvaajan Kari Auvisen Luonnonvalokuvaajien kilpailussa voittaman Sininen ja valkoinen-sarjan kuvan Varis ja kuu pohjalta.

 • Vuoden Luontokuva 2017, sarjavoittajat. Sarja I.Sininen ja valkoinen. Kuuvaris. Kari Auvinen. Kuva isona.

Mikrobitti.fi, Googlen uusi työkalu ”squooshaa” kuvat sopivaksi nettiin. 14.11.2018. Pakkaus kontra laatu. Squoosh toimii kaikissa selaimissa niin työpöydällä kuin mobiililaitteissakin, mutta luonnollisesti toiminta on optimoitu Chromea varten.

Yle, Kojelautakamerat yleistyvät, mutta eivät näy vielä vakuutusyhtiöissä – poliisi toivoo malttia liikennetörttöilyjen julkaisuun. 15.11.2018. – Kuvakennon olisi syytä olla kooltaan vähintään kolme megapikseliä. Paras kuvakulma on 120 astetta. Siitä saa selvää yksityiskohdistakin. Jos haluaa oman auton sijainti- ja nopeustiedon, sitä varten on sitten GPS-malli.

 • Liikenneturvan asiantuntijan arvion mukaan kojelautakamera on asennettu noin viiteen prosenttiin kaikista autoista.

Ikinörtti, Tietoiskut oppimispaikkana. 14.11.2018. Marraskuussa isompana teemana Enterissä on Googlen palvelut.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Stirring Photos of Animals in the Aftermath of Hurricane Florence. Kuvia ja haastattelu. 14.6.2018 - 16.6.2018.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Fotografer arga – nya Macar får bara lagas av Apple. Uusia Macbook Pro -malleja ei pääse korjaamaan kuin Apple. Suosittuja koneita graafisen alan ammattilaisen keskuudessa. 2016 herätti närkästystä, kun Apple poisti sd-korttilukijan. Nyt 2018 uusi isompi murhe. Macbook Pro, Macbook Air ja Mac Mini, näille malleille on tehty mahdottomakti kolmansien osapuolien korjaukset. Kontrollisiru on lisätty, vain Applen valtuuttama huolto voi sen ohittaa. Odotusajat Applen valtuuttamiin huoltoihin ovat pahimmillaan kaksi viikkoa. Nopeat yksinkertaisetkaan korjaukset eivät ole enää mahdollisia.

 • Apple valmistautuu uuteen USA:ssa tekeilläolevaan lakiin, jonka mukaan kolmansille osapuolille pitää tarjota diagnostiikkaohjelmat ja työkalut. "Right to repair".

Fotosidan.se, Fotomässor - vad är grejen? Poddradio, kesto 18:52.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Helsinki School, Artists. 60 valokuvaajaa. Parikymmentä vuotta varsinaisesti toiminnassa. Nimeä käytettiin ensi kerran saksalaisessa julkaisussa vuonna 2003. Miklos Gaál, Elina Brotherus, Aino Kannisto, Janne Lehtinen ja Sanna Kannisto eivät ole luoneet uraansa ryhmän sisällä, mutta ovat osallistuneet Helsinki Schoolin näyttelyihin ja julkaisuihin. Publications.

Rajala Blogi, Coloradon ruskaa ja Utahin syksyisiä auringonlaskuja kuvaamassa. 13.11.2018. Kuvia ja tekstiä.

Ilta-Sanomat, Sieniretkellä ollut Jari, 47, kohtasi käsittämättömän näyn: ”Metsä ei tunnu enää samalta”. 13.11.2018. Aika hurja kuva joutsenesta. yli 500 kommenttia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Dreamy Pictures of Life on the Seashore.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Yhdysvaltojen vaalijuhlintaa ja viikon muita uutiskuvia. 12.11.2018. Yhdysvalloissa käytiin kongressivaalit viime viikolla ja EPP kokousti Helsingissä. Yle kokosi viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 10 kuvaa.

Yle Areena, I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja. Julkaistu 13.7.2015. Kesto 43:49. Valokuvaaja ja kirjailija I.K. Inhan ehkä tunnetuimpia töitä ovat hänen ottamansa valokuvat Vienan Karjalasta. Hänen tarkoituksenaan oli täydentää Kalevalan koonneen Elias Lönnrotin keräämää muinais- ja kansanrunokokoelmaa ja tallentaa kuvin vielä 1800-luvun lopulla kovin tuntematon Vienan Karjala, jota ei oltu aiemmin niin kattavasti valokuviin ikuistettu.

 • valokuvia, neljä muutakin videota

Mikrobitti.

 • Wlan-reitittimiin on helppo murtautua: näin voit suojautua haittaohjelmilta. 12.11.2018. Kaikissa laitteissa pitäisi käyttöönotossa vaihtaa salasanat, tarkistaa päivitykset ja poistaa käytöstä toiminnot, joita ei tarvita, sanoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.
  • Symantecin Vpnfilter Check -web-palvelulla voi myös testata, onko oma reititin saastunut: symantec.com/filtercheck
  • Kesän ykkösuutinen oli Vpnfilter, joka on ehtinyt saastuttaa yli puoli miljoona laitetta 54 maasta keskittyen erityisesti Ukrainaan. Suomen osalta havaintoja on toistaiseksi vain vähän, vaikka haitake voi tarttua lukuisiin tunnettujen valmistajien kuten Asuksen, D-Linkin, Huawein, Linksysin ja Netgearin laitteisiin, joita myydään Suomessakin.
 • Pätkiikö nettiyhteys? Eikö data liiku niin kuin operaattori lupasi? Selvitä syy näillä työkaluilla. 12.11.2018. Verkon ilmaispalveluilla voi tutkia, kuinka hyvin nettiyhteytesi toimii. (Netflixin Fast.com puuttuu. Ja tulokset riippunevat siitä, ovat palvelimet Suomessa vai ulkomailla).

Yle, Kuopiolaisnuorten valokuvia julkisesti esillä tällä viikolla – niitä voi ihastella muun muassa busseissa, torilla ja Matkuksessa. 12.11.2018.

Deegofinland.com, Mitä on epäeettinen kuva? 30.10.2018. Mikrostock-kuva on kuvaa, jota nykyisin kuvapankeista ostetaan/otetaan käyttöön - yleensä. Mikro-etuliite viittaa hintaan - hinta on murto-osa siitä, mikä se oli ennen ja mikä kuvan todellinen arvo on. Kuvaa ei ole koskaan tarvittu enemmän kuin nyt, mutta siitä ei myöskään ole koskaan maksettu niin vähän kuin siitä nyt maksetaan. Se on outo yhtälö.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Portrait of the Amazon on the Brink of Catastrophic Change.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Thom Hogan.

 • New Nikon Lens Rebates. 10.11.2018. Alennetut hinnat 24.11.2018 saakka. USA. Hyvin vähän linkkejä ostopaikkoihin. Lähinnä käydään läpi alennettujen Nikon-objektiivien ominaisuuksia ja sitä, kannattaako hankkia.
 • Dead Versus Zombie. 10.11.2018. Kaikilla kameravalmistajilla voluumit laskevat. Paitsi ehkä Fujifilmillä, pieni yhtiö ja vasta täyttämässä aukkoja valikoimissa. Myynnin pohjalukemia ei ole vielä saavutettu.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Review of the Blackmagic Pocket Cinema Camera 4. Viikonloppu (video)kameraa käyttäessä. Pieni ja kevyt kamera, vaikka takana 5 tuuman kosketusnäyttö, 1920 x 1080. Micro 4/3 -systeemin sensori, 18,96 x 10 mm -kenno. DNG-raakakuvista löytyi 14 (13) stoppia dynaamista aluetta. Värit olivat hyviä ilman editointiakin. Kosketusnäytöltä tarkennuskohteen (pisteen) valinta toimii hyvin. Ei kuitenkaan jatkuvaa automaattitarkennusta. Ehkä joskus firmware-päivityksenä. USB-C (voi suoraan tallentaa SSD-levylle tai yhteensopivalle muistitikulle). SD/UHS-II sekä CFast 2.0 korttipaikat. HDMI-out 1080p. 10 vuotta Micro 4/3 -systeemiä, melkoinen arsenaali lasia valittavana. Akut kestävät tunnin (Canonin LP-E6). 4096 x 2160 (4K DCI) 60fps. Full HD 120fps. Still-kuvat. Suomen hinta on alle 1500 euroa (toimitukset alkaneet, mutta backlogia riittää maailmanlaajuisesti).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti, nro 10/2018 ilmestynyt 25.10.2018.

Suomen luontokeskus Haltia, Uusi erikoisnäyttely Jälki. Jälki-näyttely on avoinna Suomen luontokeskus Haltiassa 3.11.2018 - 12.5.2019. Marraskuun alussa 2018 avataan Haltian historian ensimmäinen voimakkaasti kantaa ottava näyttely: Jälki. Näyttely tuo esiin ihmisen luontoon jättämää jälkeä pohjoismaisten valokuvaajien kuvien ja henkilökohtaisten tarinoiden kautta. Noin sata kaunista ja vahvaa kuvaa koskettavat katsojaansa. 8 luontokuvaajaa Suomesta, 16 Norjasta ja 6 Ruotsista. Osa kuvista on näyttelyssä paperikuvina, osa pyörii videolla. Liput kaikkiin näyttelyihin 13 euroa. Tai Museo-kortilla ilmaiseksi.

 • Kulkuyhteydet Haltian osoite on Nuuksiontie 84, 02820 Espoo. Haltia sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta ja 17 kilometriä Espoon keskuksesta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Almost human: photographing critically endangered mountain gorillas. Kolme päivää vuorigorilloja kuvaamassa, Uganda. Määrä ehti laskea jo 254 yksilöön, nyt vähän yli tuhat.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, Ep. 303: Canon Makes Mirrorless Gains – and more. Podcast kesto 38:38. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • Canon makes gains with its EOS R system that could be telling. (#)
 • Leica ditches the dot. (#)
 • SmugMug-owned Flickr makes big changes. (#)
 • Fotolia is shutting down. (#)
 • Details on the Yongnuo YN450. (#)
 • Apple’s new iPad Pro can run full Photoshop with zero lag. (#)
 • An interesting new rangefinder emerges. (#)

Kamera & Bild, Troy Enekvist; Problemet med papper. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilmonet.fi, Ilmoittaudu. Tammi- ja helmikuussa alkaville kursseille alkaa ilmoittautuminen maanantaina 12. marraskuuta klo 9. Muut sitten 10.12.2018 ja 14.01.2019 (aika paljon) alkaen. Tarkka ilmoittautumisen alkamispäivä ja -aika löytyy kunkin kurssin kohdalta. Ajat vaihtelevat opistosta ja aineryhmästä riippuen.

Ilmonet.fi, pääkaupunkiseudun yhteinen kansalais- ja työväenopistojen kurssihaku ja ilmoittautuminen. Helsinki, Vantaa, Espoo. Kun löytää itselle sopivan kurssin, niin vasta sitten pankkitunnistautumisen avulla kirjaudutaan järjestelmään ja annetaan perustiedot (tai sitten omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jos tunnuksen on pankkitunnistautumisen avulla jo aiemmin luonut). Nämä kurssit ovat hinta/laatusuhteeltaan ylivoimaisia, opetushinta tunnilta maksaa kurssilaiselle pari euroa. Ilmoittautua voi myös puhelimen avulla. Haun perusteella näytti olevan vapaata.

Kansalaisopistot.fi, Opistojen yhteystiedot. Listasta löydät kaikki Suomen kansalaisopistot, linkit opistojen kotisivuille, Facebook-sivuille ja mahdollisten opistolaisyhdistysten kotisivuille. Näiltä sivuilta löytyy yhteensä 183 kansalaisopistoa.

Peter Forsgård, SLR Magic HyperPrime Cine 25mm T0.95. YouTube-video, kesto 6:29. I bought myself a new lens. It is a SLR Magic HyperPrime Cine 25mm T0.95. Its a manual focus Cine lens. Cine means that its mainly meant for video. Cine lenses have aperture ring without clicks, so changing exposure during filming is smooth by turning the aperture ring. Of course the same effect could be done with a variable ND-filter. In the video I comment on the quality of the lens and test it how it works when making images.

 • Aukkoa voi muuttaa portaattomasti, ei klikkausääntä. Ei automaattitarkennusta. Paino 450g, tuntuu vähän painavalta, tukeva. Ei säänkestävä.
 • Käytettynä ostettu. Vääristymää, vinjetointia. Helppo korjata Lightroomissa. Keskeltä terävä, reunat eivät. Objektiivissa on luonnetta. USA-hinta $500. Suomessa käytettynä ehkä 300 euroa (jos jostain sattuisi löytämään).

Yle, Katso, miltä maailma näyttää nuorten silmin: Syömishäiriöitä, mielenterveysongelmia, ilmastonmuutos, kaverit ja kännykkä. Mikä minulle on tärkeää? Mihin haluan vaikuttaa? Nuoret ovat etsineet kysymyksiin vastauksia valokuvien avulla. Viime keväästä lähtien yli 650 iältään 11-19-vuotiasta nuorta on osallistunut SNAP-valokuvatyöpajoihin, joita on järjestetty eri puolilla Suomea. Työpajoissa valokuvataiteilijat ovat opetaneet heitä ottamaan kuvia. Valokuvissaan nuoret etsivät erilaisia lähestymistapoja ja kuvakulmia tuttuihin arkipäiväisiin asioihin, paikkoihin ja teemoihin. Suurin osa kuvista on otettu järjestelmäkameroilla ja nuorten omilla kännyköillä.

Tivi.fi, Viikon Softa: Scribble. Tehoa tiimityöskentelyyn interaktiivisella valkotaululla. 10.11.2018. Kuukauden koekäyttö. Sen jälkeen omassa käytössä edelleen ilmainen. Jos haluaa jakaa työtilan, 5 euroa per kk. Varsinainen sovellus vain iOS. Toimii hyvin nettiselaimella Androidissa ja tietokoneissa.

HS, Mikä ihmeen Singles’ Day? Kiinalainen myyntikarnevaali nousi maailman suurimmaksi verkkokauppojen ostospäiväksi, ja nyt sekin hiipii Suomeen. 10.11.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Quick Product Photography Tips.
 • Manfrotto BeFree 2N1 Tripod Review. Kolmijalka, irrotettava monopodi (ei käy kovin kätevästi). Alumiinia. Matkakolmijalka. Kuulapää mukana. Kolme kulmaa jaloille, 22, 54 ja 89 astetta. 150cm maksimikorkeus. Kuljetuskunnossa pituus 40cm. Paino 1.56kg. 8kg kantavuus. Suomen hinta on 220 euroa (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Time-lapse photography. YouTube-video, kesto 13:19.
 • Video: 5 tongue-in-cheek camera tricks for cheapskate photographers. YouTube-video, kesto 4:20. Osa kameravinkeistä tuntuvat ihan hulluilta, mutta näyttävät toimivan. Kolme oikeaa. Tasainen alusta, iso pala voita, päälle vaikka leipäviipale, sitten kameraa liikuttelemaan, voi takaa tasaisen liikkeen. Kamera lattialle, lapsi makaamaan mahalleen ja kameraa käyttämään, lapsea takaa jaloista kiinni ja työntöä. Viimeinen vinkki sumea kuva videoon kuvittamaan humalaista, suurennuslasi kiinni objektiiviin.

Petapixel.com, NY Times Using Google AI to Digitize 5M+ Photos and Find ‘Untold Stories’. Arkiston 5 - 7 miljoonaan kuvaa digitoidaan. Yhteistyössä Google Cloudin kanssa.

Diyphotography.net, I bought the new iPad Pro so you don’t have to. Ihan uusi iPad Pro, Applen mukaan tehokkaampi kuin suuri osa kannettavista. 12.9 tuuman versio, 256GB talletustilaa, uusi Apple Pencil. USA-hinta $1,380.24 (Atlantan verot mukana). Wi-Fi versio, Suomen hinta 1.299 euroa. Wi-Fi + sim-kortti, 1.469 euroa. Apple Pencil, 135 euroa.

Kamera & Bild, TEST: Fujifilm XF10 – Smidig, men seg. Julkistettu 19.7.2018. Kompaktikamera, iso kroppikenno, 24.2 megapikseliä. 28mm f/2.8. Takana kiinteä 3 tuuman kosketusnäyttö, voi käyttää vaikka tarkennuksen valintaan. Ei etsintä. Paino 280g. Takana peukalolle tila. Tuntuu kädessä ihan hyvältä. Prosessi on vanhaa mallia, hidastaa kameraa. Vähässä valossa tarkennus on hidasta. Vie melkein ilon kuvaamisesta. Jpg-kuvat suoraan kamerasta ovat hyvälaatuisia. Videosta ei kannataa kirjoittaa kotiin. nimellisesti 4K, mutta 15 ruutua sekunnissa. Arvosana 60%. Suomen hinta on 519 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Fotomässa på Fotografiska. Viimeinen päivä tänään sunnuntaina.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valoaalloilla, YouTube-video, Kuvanvakaaja on hyvä asia, vai onko? 9.11.2018. Kesto 8:08. Kuvanvakaajia on ollut kameroissa jo kohta 25 vuotta, mutta onko vakaaja tarpeellinen ja miten se hyödyttää kuvaajaa? Kompaktikamera Nikon Zoom 700 VR, 1994. Canon EF 75-300 mm f/4-5,6 IS USM, 1995. Minolta Dimage A1, 2003.

 • Canon: IS. Leica: MegaOIS, PowerOIS. Minolta: AS. Nikon: VR. Olympus: IBIS. Panasonic: MegaOIS, PowerOIS. Pentax: SR. Sigma: OS. Sony: OSS, SS, SSS, SSI. Tamron: VC.
 • Käsivaraltakin saa kuvanvakaajan avulla hyviä kuvia sekunnin valotusajoilla. Tukevalla jalustalla kuvatessa kannattaa vakaaja ottaa päältä pois varmuuden vuoksi. Kennovakaajaa käytettäessä peräkkäisissä kuvissa rajaukset eivät ole pikselilleen samoja. Videokuvauksessa vakaaja on vielä tärkeämpi kuin still-kuvauksessa. Ja mahdollinen digitaalinen vakaaja videossa pois.
 • Peter Forsgård ja Matti Sulanto.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Viuluntekijä, kiven hakkaajat ja pärekattotyömaa. 9.11.2018. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa. 14 kuvaa.

HS, Yhdysvalloissa nousi kiista peukaloiduksi väitetystä videosta – Näin autoritaariset hallinnot hyödyntävät kuvamanipulaatiota. 10.11.2018. ...Vuosi sitten Venäjän puolustusministeriö väitti sosiaalisessa mediassa, että sillä on todisteita Yhdysvaltojen ja Isisin yhteistyöstä Syyriassa. Todistusaineistossa oli mukana kuva, joka oli tosiasiassa napattu kännykkäpeli AC-130 Gunship Simulatorin mainosvideosta.

Blog.e-ville.com, Vertailussa 3 halpaa uutuusprojektoria – Löydä käyttötarkoituksiisi sopivin. 9.11.2018. Lyhyesti mutta hyvin projektorihankinnan perusteita. Esittelyssä Akey 5 FullHD LED- (250 euroa, sis. ALV), Wandbo S5- (400 euroa + ALV) sekä Lejiada GP90 LED -projektoria (200 euroa, sis. ALV). Tuotteet Kiinasta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Kodak DC20 - kerrassaan surkea digikamera. 9.11.2018. Toimiston muuton yhteydessä törmäsin vanhaan digikameraan. Se oli lajinsa ensimmäisiä, puoliksi lelu, mutta kuitenkin Kodakin valmistama ja mallimerkintä DC20. Kodakin ammattilaiskamerat olivat DCS-sarjaa, kuluttajamallit DC:tä. Itselläni oli kesällä 1998 hankittu Kodak DC260, jossa oli muistikortti, kahden megapikselin tarkkuus (1536x1024) ja 38-115 kinovastaava objektiivi.

 • Tilasin kameran tuoreeltaan kesällä 1996 Cyberian Outpost -verkkokaupasta Yhdysvalloista (ei enää olemassa). Hinta oli 299 dollaria. Suomeen toimitettuna kokonaishinnaksi tuli noin 300 euroa. Verkkotilaus kannatti, sillä kun kameran myynti Suomessa alkoi syyskuussa 1996, sen hinta oli 500 euron luokkaa (tuohon aikaan hinnat olivat tietenkin markkoina).

Yle, Mies kuuli ääniä eteisessä ja alkoi nauhoittaa naista salaa – salakuuntelu- ja katselu yleistynyt Suomessa: "Mistään harmittomasta ei ole kyse". 10.11.2018. Salakatselusta tuomitaan puolestaan esimerkiksi silloin, jos ilman lupaa teknisellä laitteella katselee tai kuvaa toista henkilöä kotirauhan suojaamassa paikassa. Viime vuonna poliisin tietoon tuli salakatseluun liittyviä tapauksia 256, kun esimerkiksi vuonna 2010 tapauksia oli 81. Luvut käyvät ilmi poliisin tilastopalvelusta.

Sttinfo.fi, Luonto ja eläimet ovat suomalaisten suosikkikuvauskohteita. 9.11.2018. Honorin teettämästä tutkimuksesta ilmenee, että yhä useampi kuluttaja käyttää älypuhelintaan kuvaamistarkoituksessa useammin kuin perinteistä kameraa. Suomalaiset kuvaavat puhelimillaan mieluiten luontoa ja eläimiä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Must-Read Night Urban Photography Tips.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day. Giving Voice to a Silenced LGBTQ Community. 6 kuvaa ja teksti. Näyttely. Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer tai Questioning.

Fotosidan.se, Fotomässa på Fotografiska. Eilen, tänään ja huomenna. Viking Linen terminaalista rantaa pitkin kohti Vanhaa kaupunkia, kävelyä alle 10 minuuttia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa). Jääkiekkoa. Aika moni asia voisi olla paremmin tässä kuvassa.
 • Kamerajalusta salamajalustana (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Pakko kysyä viisaammilta, kun oman käsityskyvyn rajat tulevat nopeasti vastaan googlen hakutulossekamelskassa ja niistä löytyvissä miljoonissa vaihtoehdoissa. Minulla on siis jalustana Manfrotto 290 xtra, jossa saman merkin 496RC2 -kuulapää. Haluaisin käyttää tuota laitosta jalustana salamalle ja varjolle. Sitä varten tuli joskus hankittua sateenvarjopidike...
 • Kennokoon "vastaavuudet", eli nykyinen equivalence -pöhinä (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Nämä asiat kai on jokaisella selvillä eli kropilla ei voi käyttää niin suurta ISO-arvoa, syväterävyys samalla aukolla ja samalla vastaavalla polttovälillä on suurempi ja polttoväli ikäänkuin kertaantuu. Nämä vastaavuudet polttovälille, aukolle ja ISO-arvolle vain pukevat tämän tiedon matemaattiseen muotoon ja vertailut voi tehdä tarkasti ilma mutuja....
 • Mistä ja millainen sateenvarjo? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • 50-millisillä testailua... (Optiikka). Helios on hieno lasi ja sen swirly bokeh on usein upea tehokeino, mutta kun se ei näy peruskameroilla etsimestä kuvatessa, mutta takanäytöltä tuo pyörre näkyy. Kannattaa katsoa googlen kuvahaulla helios + bokeh, niin tietää mitä tuleman pitää ja tutkia miten oma runko käyttäytyy. Syynä tähän etsimen sokeuteen bokehille on se, että useimpien peilikameroiden tähyslasi on suunniteltu siten, että se ei näytä todellista f2 syväterävyyttä, vaan esim f5.6 vastaavan, jotta sommittelu ja tarkentaminen olisi helpompaa ns turistikäyttäjille. Ja f5.6 helioksen bokeh on jo aika tavallinen. Kameraan pitää ensin vaihtaa sellainen tähyslasi, joka näyttää todellisen syväterävyyden ja sitten sen avulla voi etsimen kautta kuvaten havaita helioksen bokehin ja esim kuvausetäisyyden muutokset taustaan ja valopisteisiin.
 • Nikon 500mm f/5.6E VR PF (Optiikka).
 • Tarkennuksen lukitus Canonin rungoissa? (Järjestelmädigit). Onnistuuko 5D-sarjassa lukita ensin fokus ja sitten rajata kuva niin, että automaatti säätää valotuksen vasta rajauksen jälkeen? Kun painaa laukaisimen puoleen väliin, lukittuu niin tarkennus kuin valotuskin mutta haluaisin jatkuvan valotuksen säädön.
 • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit). _Ihan_ pieniä oikaisuja videoon, Canon EOS R. YouTube-video, alkuaan video Nikon Rumorsissa. Videon tekijä osti kertomansa mukaan Canon EOS R -peilittömän. Ovatkohan virheet tahallisia vai oikeasti tietämättömyydestä johtuvia.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • rautatietunneli (kuvalinkki)(lisätty) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita uusia kuvia + kommenttejakin.
 • Tampere Jazz Happening - kuvasarja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jazzkuvausta Tampereelle, värikuvia tällä kertaa.

Jukka Piiroinen, Valon kuvia, Tampere Jazz Happening – Kuvasarja. 8.11.2018.

Valovuoto.fi, Profoto B10. 8.11.2018. Uusi B10 salama on hiukan kinarin 24-70/2.8 objektiivia suurempi laitos ja se on suunnattu sekä valo- että videokuvaajien käyttöön. B10 käyttää Profoton studiosalamalaitteiden kiinnitystä ja on siksi yhteensopiva yli sadan Profoton oman valonmuokkaimen kanssa. Uusi valo on painoltaan 1.5 kg ja pituudeltaan 17.5 cm eli noin puolet B1X:n lukemista.

 • 250 Ws maksimienergia on omassa käytössäni useimpiin tilanteisiin varsin riittävä. Auringonvalon ja salaman tasapainottaminen onnistuu hyvin, kun muokkain on alle metrin kokoluokkaa ja kohteena yksi ihminen. 250 Ws on kuitenkin hiukan vähänlaisesti suorassa auringonpaisteessa, jos käytössä on suuri muokkain tai auringon valo halutaan kokonaan tappaa. Sisätiloissa 250 Ws riittää selvästi paremmin.
 • B10:n käyttöliittymää on yksinkertaistettu B1-malleihin verrattuna. Takapaneelissa on vain lcd-näyttö, virtakytkin sekä kaksi säätörullaa jotka toimivat myös nappeina.
 • Profoton uusi B10-monoblokki jätti erittäin positiivisen fiiliksen. B1-salamaan verrattuna 1.5 kg pienempi paino on selkeä etu, jos salamaa pitää kanniskella kuvauskeikalla ympäriinsä ja pienemmät ulkoiset mitat mahdollistavat salaman kuljettamisen esimerkiksi kameralaukussa.
 • B10:stä köyhtyy tällä hetkellä noin 1650€ kun 500 Ws energialla välähtävä Profoton B1X maksaa vajaa 2000€. Jos katseen kääntää kiinalaisvalmistajien suuntaan, niin esim. Godoxin valikoimasta löytyvä jonkin verran suurempi ja tehokkaampi AD400 Pro maksaa vain hiukan alle 700€.
 • Profoton B10 soveltuu kuvaajalle, joka tarvitsee luotettavan, pienikokoisen ja selvästi käsisalamalaitteita tehokkaamman akkusalaman ja joka kuvaa mahdollisesti valokuvien lisäksi myös videota. B10 on kaikin puolin erittäin viimeistelty tuote ja sitä voi suositella varauksetta kaikille.

Miikka Pulliainen, Erilainen häämatka Norjaan. 17.9.2018. Niin koitti pitkästä aikaa se hetki, kun suunnitelmat aloitettiin kohti tulevaa pohjoisen reissua. Johan edellisestä oli kulunut melkein kaksi vuotta. Tänä vuonna saatiin kuin vahingossa vaimon kanssa yhteinen ajatus, mitä jos tekisimme 10 vuotis häämatkan road trip meiningillä Norjaan, jäämerelle. Olemme molemmat liikkuvaa sorttia, eikä paikalleen jämähtäminen rantalomakohteeseen kumpaakaan kiinnosta. Tavoitteeksi muodostui heti vähintäänkin Lofootit, mutta ensin piti miettiä perhe-elämän esteet kuntoon. Kuinka saamme lomat samaan aikaan ja mihin saamme kolme kappaletta pikku Pulliaisia?

Tuomas Heinonen.

 • Lokakuu 2018 – Pääosin petolintuja. 8.11.2018. Poikkeuksellista, mutta totta. Kuvasin lokakuussa pitkästä aikaa vain lintuja.Uutena lajina pääsin ensimmäistä kertaa kuvaamaan hiirihaukkaa hyvissä olosuhteissa kojulta. Kotkat eivät tulleet alas, joten hiirihaukka pelasti päivän kojulla.
 • Syyshäät ja Johanneksen kirkko. 8.11.2018. Keskustan tuntumasta löytyy monia kivoja puistoja, joissa hääpotrettien kuvaus onnistuu rauhassa, mutta aikataulua mukaillen. Syyslauantaina kävimme kuvaamassa Sibeliuksen puistossa sekä Hietaniemen uimarannan tuntumassa.

Olli Korhonen, Kuun halo ja muita haloilmiöitä valokuvissa ja videoilla. 8.11.2018. 23.10. 2018 näin ensimmäistä kertaa – muistaakseni – kuun valon synnyttämän halon pimeällä iltataivaalla. Erityisen selkeä ei valokehä ollut, ja minulta kestikin hetki ennen kuin tajusin, ettei kotini yläpuolella taivaalle kehittynyt tähtien osin ympäröimän vaalea kehä ollut vain hetkellinen nopeasti katoava erikoinen pilvimuodostelma. Useita videoita. Ja vielä useampia kuvia.

Mynewsdesk.com, Ammattilaisen kokemuksia Canonin uudesta EOS R -kamerajärjestelmästä. 8.11.2018.

HS, Suomen poliisin käyttämistä suosituista kuvauskoptereista löytyi haavoittuvuus – samoja koptereita käytössä tavallisilla kuluttajilla ja yrityksillä. 8.11.2018. Suomen poliisilla on käytössä 130 kuvauskopteria eri laitoksilla ympäri Suomen. Niistä lähes kaikki ovat DJI:n laitteita. Haavoittuvuus löytyi DJI-kopterien käyttäjille tarkoitetun DJI Forumin tunnistautumisjärjestelmästä. Hyökkäyksille altis kohta liittyi siihen, että DJI:n alustat käyttivät samaa tunnistetta liittääkseen rekisteröityneet käyttäjät järjestelmän eri osa-alueisiin.

 • Suomen poliisin kopteritiedot ovat turvassa, sanoo ylikomisario Sami Hätönen poliisihallituksesta. ”Pilvipalveluihin liittyvät riskit tiedostettiin onneksi jo silloin, kun dronet otettiin käyttöön. Niitä ei ole synkroroitu DJI:n pilveen ollenkaan”, Hätönen sanoo HS:lle.

Ikinörtti, Omakustanteen ”No jopas sattui! – Hupinovelleja” julkaisutarina lyhyesti. 8.11.2018. ...Kun teksti ja kannet olivat painokelpoisessa muodossa, alkoi kirjapainon etsiminen. Tarjousten hinnat vaihtelivat paljon. Toisilla painotaloilla oli rajoituksia kirjan koon suhteen ja paperilaaduissakin oli eroja. Toimitusaikojen pituudet vaihtelivat jonkin verran....

TE-palvelut, Huoneistovalokuvaaja, Personalhuset Staffing Group Oy, Kuopio. Osa-aikaista etsitään Pohjois-Savon alueelle. Eduksi kuvankäsittelytaidot ja stailaustaidot. Kuvauspaikalle siirrytään asiakasyrityksen autolla, ajokortti tarvitaan. Myös kuvausvälineet asiakkaalta. Palkkio on kertaluontoinen per huoneisto ja tähän päälle normaalit päivärahat työkeikan pituuden ja paikan mukaan.

 • Työpaikan osoite 70100 KUOPIO
 • Työn luonne vuokratyöpaikka
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk
 • Haku päättyy 25.11.2018 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Fujifilm X-T3 is three-time winner in our updated buying guides. Ei pidä unohtaa tätäkään kameramallia. Julkistettu 6.9.2018. 26 megapikselin peilitön kroppikennoinen X-Trans sensori, perinteisen järjestelmäkameran ulkoasu. 425 tarkennuspistettä, -3EV. 3.69 pisteen elektroninen etsin. Kolmiakselinen kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö (pitäisi hyödyntää monipuolisemmin), 1.040.000 pistettä. Ei runkovakaajaa. ISO laajennettuna 80 - 51200. Sarjakuvaus elektroninen suljin kropattuna x1.25 30fps, elektroninen suljin 20fps, mekaaninen suljin 11fps. Videoon panostettu oikein kunnolla, 4K/60p kropattuna, 4K/30p kroppaamattomana. Kilpailee Panasonicin GH5:n kanssa. Sisäisesti 10-bittinen tallennus. F-Log. Kaksi SD-korttipaikkaa (UHS-II). Mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Yhdellä latauksella ottaa 390 kuvaa. Myös USB-C -lataus. Paino 539g. Ei GPS. Värit erinomaiset, hyvä ergonomia. Nopea tarkennus. Kunnolla sääsuojattu. Värit musta ja hopea. Suomen hinta runko alle 1.600 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Fujifilm X-T3 sample gallery updated.
 • Photopea online image editor is a free Photoshop clone with advanced tools. Photoshop-klooni. Lokakuussa sivuilla 1.5 miljoonaa kävijää. Layerit, maskaus jne. Käytetään selaimen avulla. Html5 ja javascript, kaikki siis tapahtuu käyttäjän koneella. Vaikka mitään ei asennetakaan. Voi siis käyttää vaikka tabletilla tai älypuhelimella (puuttuva hiiri aiheuttanee sekaannusta). Ja voi käyttää missä tahansa. Isommat kuvat ymmärrettävistä syistä ongelma. Väriavaruus rajoitettu. Jne.

IR.

ePhotozine.com, 5 Ways To Be More Creative With Transport Shots.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

 • Nikon 180-400mm f/4E FL VR Lens Review. 3.11.2018. Kaksi viikkoa lainassa. Canonilta vuonna 2013 sisäänrakennettu 1.4x telejatke 200-400 f/4, herätti kateutta Nikon-leirissä. Viisi vuotta myöhemmin sitten Nikonin vastaus, Nikon 180-400mm f/4E FL VR. Erittäin helppo vaihtaa telejatkeeseen. Oikeastaan objektiivin voisi ajatella olevan 180-400mm f/4 ja 252-560mm f/5.6. Aivan erinomainen objektiivi, jonka ainoa ongelma on hinta. Suomen hinta on 11.990 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • The Decline Continues. 8.11.2018. Canon. Fujifilm. Nikon. Olympus. Panasonic. Pentax/Ricoh. Sony.

Pdnonline.com.

The Online Photographer.

 • Followups and Updates.
 • Yellow Wall. Mike on iloissaan kalibroidusta NEC MultiSync PA272W -näytöstään. 27 tuumaa. Kuvasuhde 16:9 (valokuville olisi parempi 16:10). 2560 x 1440. Suomen hinta euroissa on suunnilleen sama kuin dollarihinta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi, Rajala Go tuo esiin kovan luokan kuvaajia sekä kiinnostavia nousevia kykyjä. Rajala Go -tapahtuma järjestetään tänä vuonna lauantaina 17. marraskuuta Postitalon myymälässä. Luvassa on kattaus kiinnostavimpia tämän hetken kuvaajia kansainvälisesti tunnustusta saaneista tekijöistä nouseviin tähtiin. Runsaan viikon päästä.

 • Meeri Koutaniemi. Philip Bloom. Dave Cad. Olli Sorvari. Viola Virtamo. Northern Action. Antti Karppinen. Vesa Koivunen. Natalia Salmela. Marinella Himari. Ilmoittautuminen.

Petteri Hautamaa, Blogiteksti numero 300! 8.11.2018. Äkkiä se aika kuluu. Avasin kuvasivustoni muutaman harjoitteluluonteisen luontokuvailuvuoden jälkeen keväällä 2013. Aloitin heti myös viikoittaisen luontokuvausta liippaavan blogin pitämisen. Kun viikon välein julkaisee tekstin, niin viiden ja puolen vuoden kuluttua marraskuussa 2018 tulee täyteen jo kolmassadas blogijulkaisu. Sen kunniaksi napakka onnittelunaukku vaikkapa suomalaista katajaista giniä!!

pmmarkkanen, YouTube-video, Visiting the Katajanokanluoto island, Helsinki, Finland. Kesto 3:45. I had this wonderful change to spend time to live and photograph in Katajanokanluoto island as the cold winter turned to spring. I spend there 24 days. Now, after a long time, I revisited the island for 4 nights. This time I wanted to make a video about the nature and the atmosphere of the island.

 • Timelapsea ja video-kuvaa yhdistettynä.

Jyväskylän taidemuseo, Taidemuseon ohjelmassa kävelyluento valokuvanäyttelyyn, pajoja koko perheelle sekä intuitiiviseen kirjoittamisen työpaja. 7.11.2018. Marraskuun piristykseksi kannattaa suunnata askeleensa taidemuseolle luennoille ja luovuutta herätteleviin työpajoihin. Kuvataiteilija ja kriitikko Hannu Castrénin kiehtovaa kävelyluentoa Kapasta eli Martti Kapasesta kannattaa tulla kuuntelemaan torstaina 8.11. klo 16.30–18. Castrénin vankka asiantuntemus ja elävä kerronta avaavat kuulijoille uusia ovia valokuvataiteeseen. Maksuton kävelyluento järjestetään yhteistyössä kansalaisopiston kanssa. Tänään.

Yle, Valokuvaaja otti poikkeuksellisella menetelmällä kuvia kalliomaalauksista – katso videolta, tunnistatko, mitä kuvien maalaukset esittävät: sarvet vai kädet? 7.11.2018. Kalliomaalaukset tulivat Honkakosken mieleen yllättävästi lääkärintyössä hänen tarkastellessaan silmänpohjista otettuja kuvia. Jotta verisuonet näkyivät kuvissa paremmin, silmää valaistaan valolla, jossa ei ole mukana punaista valoa. Tekniikka saa punaiset verisuonet näkymään kuvissa mustina. Silmänpohjakuvat saivat harrastevalokuvaajan pohtimaan, voisiko samanlaista tekniikkaa käyttää punaisiin kalliomaalauksiin ja siten saada ne näkyvämmiksi kuvissa.

Canon Suomi, Facebook, Kuvaaminen ääriolosuhteissa / Patric ”Pata” Degerman. 27.9.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, Beautiful Photos of London by Laura McGregor. 20 kuvaa. Aika moni paikka suomalaisellekin tuttu.

IR.

The Online Photographer, An Open Letter to Panasonic. Uusi peilitön täyskennoinen tulossa markkinoille. Sony, Nikon ja Canon ovat jo niillä markkinoilla. Saas nähdä pitävätkö lupaukset Micro 4/3 -systeemiin panostamisesta edelleen. Yhden asian voisi Panasonic tehdä.

Kamera & Bild, Flickr raderar användares bilder – men sparar CC-bilder. Creative commons -lisenssin kuvat säästyvät perkaukselta.

Fotosidan.se, Ny fotobok av Gerry Johansson. Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimpia valokuvaajia. Uusi kirja, talvi USA:ssa. 250 kuvaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Matti Sulanto, Sulantoblog, How to Geotag Canon EOS M50 photos. 6.11.2018. Geotagging your photos is one of the best things you can do. Canon has a really easy way to geotag photos as you shoot. Here I'll explain how it works and the benefits of it. Here is the link to Peter's video that I'm talking about.

 • Älypuhelimien kuvissa yksi hyvä puoli koordinaatit, jotka kertovat missä kuva on otettu. Perinteiset järjestelmäkamerat eivät tätä yleensä tee. Erityisesti ulkomailla on kätevää tietää, missä kuvat on otettu. Älypuhelimiin saa kameravalmistajien omia sovelluksia, joilla koordinaatit saadaan kuviin. Kamera ja älypuhelin paritetaan. Älypuhelimessa päällä Bluetooth. Kuva kuvalta vaiheet. Älypuhelin mukana kuvia otettaessa, aina kun kamera ottaa kuvan, niin älypuhelin liittää kuvaan sijaintikoordinaatit. Lightroomissa avautuu karttanäkymä, josta näkee kartalla numeroituina pisteinä otetut kuvat. Näyttää kätevältä, erityisesti ulkomailla. Ei kuulemma käytännössä kuluta mitenkään erityisesti akkuja.

Suomen Canon, 12 kätevää vinkkiä vauvakuvaukseen.

Yle, Digitreenit: Lähimaksaminen yleistyy vauhdilla – joko sinä käytät sitä? 20.9.2017, päivitetty 2.11.2018.

Mobiili.fi, Apple-uutuudet iPad Pro, MacBook Air ja Mac mini tänään myyntiin. 7.11.2018. Halvimmat hinnat kustakin. 11 tuumaa iPad Pro 64 GT Wi-Fi, 909 euroa. 12.9 tuumaa iPad Pro 64 GT Wi-Fi, 1129 euroa. MacBook Air 128 Gt SSD, 1379 euroa.

TE-palvelut, Travel photographer and assistant, NPTravel, Helsinki. If you are a professional photographer who is creative and loves to travel, this job is for you. I'm a a travel blogger who needs a phorotgrapher/assistant to take and edit photos and be available on-demand. This job includes, but is not limited to, photography, videography, social media management and some office work like sending and replying e-mails. This job requires advanced Photoshop skills and availability to travel.

 • Yhteystiedot Elnaz Abazarisouha, recruit.nptravel@gmail.com
 • Työpaikan osoite Jaalaranta 6 B 17, 00180 HELSINKI
 • Työ alkaa 01.01.2019
 • Työaika kokoaikatyö, On-demand availability
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 19.11.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Deep Dive Into Elliott Erwitt’s Remarkable Life in Photography. Osa kuvista tuttuja. Kirja. 90-vuotta täyttänyt Erwitt.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

 • Edward Burtynsky & The Big Picture. Haastattelu. Eikä ole video.
 • Canson Infinity Aquarelle Rag and Velin Museum Rag Review.
 • Canon EOS R Camera Review. Julkistus 5.9.2018, 30.3 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. UHD 4K video (kropattu, x1.67), 30fps, C-log (Canon), 10-bittinen HDMI-out. Dual Pixel CMOS, 5655 AF-pistettä (vähän erikoinen laskutapa). Elektroninen OLED-etsin 3.69 miljoonaa pistettä(1280 x 960), päivitysfrekvenssi vain 60 Hz. 3.15 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 2.1 miljoonaa pistettä. Laajennettu ISO 50 - 102400, 8 kuvaa sekunnissa.
  • Eye AF eli automaattitarkennus mahdollista lukita silmiin. Wi-Fi, Bluetooth. Yksi sd-korttipaikka, UHS-II. Näytön vieressä pieni Multi-Function Bar (jonkinlainen pyyhkäisynäyttö, monitoimipalkki). Dual Pixel RAW. X-Sync 1/200. Valikoissa 29 kieltä, myös suomi. Tarkennuksen voi tarkistaa 2 - 10 -kertaisesta suurennoksesta, 15 askelta, nappia painamalla, suurennosta voi muuttaa kaksoisnapauttamalla ruutua. Suurtaa osaa säätöpyöriä ja nappuloita voi kustomoida (Main dial, Quick control dial, Control ring). Nikon-käyttäjät voivat vaihtaa objektiivin tarkennusrenkaan suuntaa päinvastaiseksi. Erikseen automaattiset asetusten vahdot still-/videokuvaus. Tarkennuksen herkkyyttä voi säätää. Automaattitarkennus toimii -6EV (Canon RF 1.2), muuten -3EV. Sovitteiden perusmalli maksaa 120 euroa (kaikki EF-objektiivit käytössä). Säätörengas Kiinnityssovitin EF-EOS R. 250 euroa. EF-EOS R-Kiinnityssovitin Drop-in-suotimella (muuttuva harmaasuotimella (V-ND, 360 euroa) tai pyöreä polarisaatiosuotimella (C-PL, 480 euroa), lisäksi saatavana kirkas suodin CL). Rungon suositushinta on 2649 euroa.
  • testissä paljon mittauksia, jotkut tulokset yllätävänkin hyviä (esim. parjatun videon still-kuvien resoluutio). Käynnistys 1.4 s, aika paljon. Sarjakuvaus 7.8 kuvaa sekunnissa 117 kuvan verran, sitten hidastuu. Raw-kuvat 7.8 fps, 54 kuvaa ennen hidastumista. Nopea tarkennus, hyvässä valossa 0.3s (automaattitarkennus + suljinviive). Vähässä valossa melkein sama, 0.4s. ISO 800 dynaaminen alue 14.1 f-stoppia. Värintoisto hyvä, vain vähän poikkeamia optimaalisesta. Valkotasopaino erittäin hyvä. ISO 800 asti tarkkuus erinomainen, ISO 3200 sitten 82% tarkkuus optimaalista, saisi olla parempi. ISO 25600, vain 76% teoreettisesta maksimaalisesta tarkkuudesta.
 • PDN Photo of the Day, The Wind of Provence. 8 kuvaa ja teksti.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, Using Rapid MTF Testing – How We Test & Monitor Our Lenses. Teknistä tietoa riittämiin.

Kamera & Bild, Leica Q-P – diskretare och dyrare. Kiinteä optiikka, 28mm f/1.7. Täyskennoinen. 24.2 megapikseliä. $500 enemmän kuin Leica Q, siis $4995.

Fotosidan.se, Handbyggd hålkamera i trä. Kickstarter-kampanja. 19 eri mallia. $98 - $250.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Liian korkea Vapaudenpatsas, pelikaanin kiinniotto ja viikon muita uutiskuvia. 5.11.2018. Viime viikolla Vapaudenpatsaan kopio rikkoi korkeusrajoituksia Brasiliassa, laukut roikkuivat japanilaisessa installaatiossa ja eläintarhanhoitaja otti kiinni pelikaania Tšekeissä. Yle kokosi viikon kiinnostavimmat uutiskuvat. 14 kuvaa. Klikkaamalla isommaksi.

HS, Koulukuvaus jää väliin osassa Helsingin kouluista ja päiväkodeista – Kuvausten kilpailutuksesta valitettu markkinaoikeuteen. 5.11.2018. Osassa Helsingin kouluista ja päiväkodeista valokuvaus uhkaa jäädä tällä lukukaudella väliin tai ainakin sen järjestämisessä tulee kova kiire. Syynä on se, että Helsinki on tänä syksynä kilpailuttanut kuvaukset ensimmäistä kertaa keskitetysti.

 • Osa lapsista ja nuorista on jo kuvattu tästä huolimatta, koska vanhat sopimukset koulukuvauksista ovat olleet erimittaisia ja päättyneet eri aikoihin. Niinpä tämän syksyn kuvauksista on saatettu sopia sitovasti aikaisemmin. Kuvaukset on tällöin ollut lupa hoitaa vanhaan malliin.
 • Hankintapäällikkö Salovaara katsoo, että kuvausten kilpailuttamiseen velvoittaa hankintalaki, koska kyse on suurista rahasummista. Hankinnan kokonaisarvo on noin 3,6 miljoonaa euroa.

Muropaketti.com, Yungnuon YN450 tuo Android-käyttöjärjestelmän peilittömään järjestelmäkameraan. 5.11.2018. Ominaisuudet ovat lähellä älypuhelinta. Canon EF-kiinnikkeiset objektiivit. Viiden tuuman kosketusnäyttö. Ei vielä tarkempaa tietoa hinnasta tai myyntiin tulosta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Nikon Z7. Julkistus 23.8.2018. 45.7 megapikselin peilitön täyskennoinen. Paljon kevyempi ja kompaktimpi kuin 45.7 megapikselin Nikon D850. Ei optista suodinta sensorin edessä. Elektronista etsintä on nautinto käyttää, 3.690.000 pistettä. 3.2 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, ylös alas. Ergonomia toimii hyvin tässäkin koossa. Automaattitarkennus toimii hyvin, 493 vaihetarkennuspistettä. ISO 64 - 25.600 (102.400 laajennettu). CIPA:n mukainen akkujen kesto 330 kuvaa (15 vuotta vanha standardi, ei oikein enää toimi). Rungon sisäinen vakaaja, 5 pykälää. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunnissa. 4K video ei kroppausta, 30p. 4K timelapsen teko kamerassa, 8K timelapsen teko softalla. Ei kuitenkaan täydellinen, esim. vähässä valossa tarkennus ei aina toimi odotetusta. XQD-korttipaikka. Isotkaan ISO:t eivät ole ongelma. Luonnon värit näyttivät hyviltä. AF-pisteet täyttävät 90% kuva-alasta. Hyvässä valossa tarkennus ei eroa Nikon D850:sta, vähässä eroaa huonompaan suuntaan. Natiiveilla objektiiveilla ei tarvittu minkäänlaista tarkennuksen hienosäätöä. Nikon D850 -kameralla piti käytännössä tehdä hienosäätö kaikille objektiiveillä. Liikkuvan kohteen 3D-seuranta jää paljon jälkeen Nikonin markkinoiden parhaasta seurannasta, selvästi myös kilpailijoiden (esim. Sony) AF-seurannasta. Säänkestävä. Arvosana 89%, Silver Award. Suomen hinta on 3.899 euroa, runko.
 • Pro mountain filmmaker Jimmy Chin takes the DJI Mavic 2 Zoom to Greenland.
 • Shimoda unveils Explore 30 multi-use backpack for DSLR and mirrorless cameras. $260.
 • Olloclip introduces new 'Pro' and 'Intro' series lenses for Android and iOS devices. Android ja iOS, älypuhelimet. Super-Wide (kaksi kertaa leveämpi kuvakulma) ja telephoto 2x. $120.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

IR.

The Online Photographer, Adobe Photoshop. Mike on käyttänyt Photoshoppia vuodesta 1994.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Ipad Pro klarar att redigera tunga bildfiler.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon 14 mm vs. Samyang 14 mm. 4.11.2018. Olen viime aikoina saanut paljon iloa todella leveästä laajakulmasta. Ostin ensin edullisen Samyangin 14-millisen, ja vaikka se tuotti säätämisen jälkeen hyviä maisemakuvia, halusin kuvata myös läheltä, jolloin automaattitarkennusta jäi kaipaamaan. Samyangin alkeellisuus on tavallaan hienoa. Aukon suurentaminen kirkastaa kuvaa tuntuvasti jo etsimessä. Lisäksi on vapauttavaa, kun voi kuvata ilman tarkennuspisteitä ja keskittyä vain sommitteluun. Mutta monissa tilanteissa automaattitarkennus tulee silti tarpeeseen.

 • Nykyaikaiset objektiivit ovat niin hyviä, että eroja joutuu hakemaan kuvia suurentamalla. Tässä suhteessa Canonin ja Samyangin vertailu on kiitollista puuhaa: erot suorastaan hyppäävät silmille. Nyt ei tarvita monimutkaisia mittauksia, paljas silmä kertoo ihan riittävästi.
 • Kuvien perusteella on helppo nähdä, että yleiskäyttöisenä laajakuvaobjektiivina Canonin versio on selvästi parempi. Hinta/laatu-suhteessa Samyang on kuitenkin ehdoton ja tähtikuvaajien joukossa se onkin erittäin suosittu vähäisen coma-ilmiön vuoksi. Nykyisin Samyangin 14-millistä liikkuu paljon käytettynä, hinta 250-300 euron luokkaa. Käytetyn ostamisessa on tietenkin aina riski, Samyangin laadunvalvonta jättää ilmeisesti toivomisen varaa ja yksilöerot voivat olla suuria.
 • Canonin 14 mm F2,8 II-mallia liikkuu käytettynä runsaalla tuhannella eurolla, ohjehinta 2200 euroa tuntuu kohtuuttomalta. Löysin sopivan käytetyn ja pääsin vertailemaan sitä Samyangiin.
 • Digital Photography School, Samyang 14mm f/2.8 Lens – Astrophotography On A Budget.

Suomen Canon. Harri Tarvainen, 5 vinkkiä, kuinka ottaa parempia kuvia lemmikistäsi.

Ilta-Sanomat, IS:n journalistipalkinto Seppo Kärjelle – katso täältä kuvaajan taidonnäytteitä. Video- ja valokuvaaja Seppo Kärki palkittiin Ilta-Sanomien journalistipalkinnolla. Kärki kuvaa suoria lähetyksiä, videoita ja valokuvia Ilta-Sanomien kaikille osastoille aina uutisista viihteeseen ja urheilusta lifestyleen. Lisäksi hän ohjaa ISTV:n studioita. Useana vuonna Kärki on työskennellyt ISTV:n livekuvaajana myös Linnan juhlissa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Autumn Photography Walk Advice.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, Gallery update: The Nikon Z7 goes wrestling. Suomen hinta on 3.899 euroa, runko.

Earthboundlight.com, Buying Lenses. 4.11.2018.

The Online Photographer, Want to Try Full Frame? Sony A7II Blowout. USA-tarjous. Tarjous, vaikka lisäisi verot (ALV + tulli) verottomana ilmoitettuun hintaan. Ei toimiteta Suomeen.

Kamera & Bild, Mats Vassfjord samlar de bästa ögonblicken med Kiss. Haastattelu. 100 Kiss-konserttikuvausta. Kirjassa satoja kuvia 1980-luvulta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Journalisti 12/2018. Ilmestynyt 19.10.2018.

 • Alv laskee, onko sillä vaikutusta? EU päätti tässä kuussa sallia sähköisten julkaisujen arvonlisäveron laskemisen, Suomessa 24 prosentista kymmeneen. Orpo: ”Toivottavasti saadaan käyttöön ensi vuoden aikana, mutta viimeistään 2020 alussa sen pitää olla voimassa”.
 • Isojen kysymysten äärellä. Tulevaisuutta etsimässä. Media-alan opiskelijat Roosa Savo (vas.), Krista Kierikka ja Johannes Roviomaa osallistuivat Helsingin Lasipalatsissa järjestettyyn Journalismin päivään.
  • Roviomaata puhutteli eniten valokuvaaja Touko Hujasen osuus kuvajournalismikeskustelussa. Hujanen kertoi ”taiteilijuudesta”, siitä miten valokuvaaja voi työllistää itsensä omilla kuvausprojekteilla. ”Hänen esityksensä oli erinomainen muistutus siitä, että elämäniloa ja huumoria ei saa koskaan unohtaa tässä työssä. Uskon, että Hujanen sai ihmiset paremmin liikkeelle kuin se palohälytin.” Roviomaa viittaa palohälytykseen, joka keskeytti tapahtuman hetkeksi iltapäivällä.

Tivi.fi, Suositulta pilvipalvelulta ikävä ilmoitus ilmaiskäyttäjille. 2.11.2018. Flickr.

Ikinörtti, Hyi! Pelaavatko seniorit digipelejä? 31.10.2018. Tule Enterin pelitapahtumaan Kampin palvelukeskukseen 7.11.2018 klo 14.30...16.30 tutustumaan digipeleihin ja katsomaan ja kuulemaan, miten Counter Strike -pelin opettelu on Enterin Senior Fighters -joukkueelta sujunut.

Tivi.fi, Viikon Softa. Simple Habit. Tuntuuko joskus että rautainen vanne kiristää päätäsi? Tämä sovellus lupaa rentouttaa 5 minuutissa. Kiireisen meditaatiosovellus. 10 euroa per kk. 100 euroa per vuosi. Ilmaisversiossa noin 50 ilmaista meditaatiota.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Stunning New Exhibition of Powerful Photos of Women.

ePhotozine.com.

 • Seven Tutorials On Capturing Motion And Movement.
 • Nikon D3500 Review. Arvosana 4 * / 5 *. Julkistettu 30.8.2018. Aloitteleville kuvaajille suunnattu 24.2 megapikselin perinteinen järjestelmäkamera, kroppikenno 1.5x. Kiinteä 3 tuuman näyttö, 921.000 pistetä. Optinen etsin, 95%. Sisäänrakennettu salama, myös ulkoinen salamakenkä. Full HD -video, 1080/60p. ISO 100 - 25600. Sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa. 11 tarkennuspistettä. Hyvä ergonomia, syvä kahva. Ei antialias-suodinta kennon edesseä. iOS ja Android, Snapbridge-sovelluksella yhteys kameran ja älypuhelimen tai tabletin välille (Bluetooth, ainoa Wi-Fi). Yhdellä latauksella ottaa 1550 kuvaa. Live view hidas. Ei mikrofoniliitäntää. Pienempi ja halvempi kuin edeltävä malli Nikon D3400. Paino 365g (tekstissä väärin 415g). Pienempi kuin monet keskihintaiset peilittömät. Runko + Nikkor 18-55mm AF-P VR, 579 euroa. Runko + 18-55mm AF-P non-VR, 549 euroa. Pelkkä runko 469 euroa.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Combat Camera: Militärer som fotar. Reportaasi. Päätehtävä kuvaus, Ruotsin rajojen sisällä ja ulkopuolella. 17 jäsentä ryhmässä, puolet upseereita. Kaksi kamerarunkoa kaikilla. Myös filmikameroilla on paikkansa. Lisäksi 16-34mm, 24-70mm, 70-200mm, 50mm, makro-objektiivi ja salama. Videokuvaukseen sitten omat varusteensa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valoaalloilla, YouTube-video, 3 syyta hankkia 50mm objektiivi! 2.11.2018. Valoaalloilla on sitä mieltä, että kaikilla järkkärillä kuvaavilla pitäisi olla ns. normaaliobjektiivi eli 50mm objektiivi laukussa. Katso video, niin tiedät miksi ja mitkä ne 3 syytä hankkia 50mm objektiivi ovat. Peter Forsgård ja Matti Sulanto.

 • Normaaliobjektiivi: täyskenno 50mm. APS-C, 32mm. MTF, 25mm. Miksi normaaliobjektiivi on normaaliobjektiivi, historiaa.
 • Täyskennoiset perinteiset järjestelmäkamerat ovat kalleimpia, niihin sopivat 50mm objektiitivt ovat sitten halvimpia.
 • Mistä tulee linssi-sana (ja englanniksi lens).
 • Facebook, Valokuvaajan kaatopaikka. Ei ole avoin FB-ryhmä, vaatii liittymisen.

Kuvausmakinen.kuvat.fi, blog, Canon EOS R käyttökokemuksia. 27.10.2018. Tämän ei ole tarkoitus olla laaja kamera-arvostelu vaan yksittäisen käyttäjän mietteitä ja käyttökokemuksia koskien Canonin uutta peilitöntä järjestelmäkameraa. Vertailukohtana käytän Canon 5DMark4 ja 6D runkoja, jotka ovat olleet käytössäni aktiivisesti. Canon julkisti ensimmäisen peilittömän järjestelmäkameransa noin kuutisen viikkoa sitten. Sen jälkeen Youtubeen on putkahdellut arvosteluvideoita kymmenittäin. Yritän paneutua tässä blogikirjoituksessa niihin seikkoihin joita muut eivät ehkä ole ottaneet esille.

 • Automaattitarkennus. Manuaalitarkennus. Koko ja tuntuma. Laukaisuviive ja tarkennuksen seuranta. Elektroninen- vs. optinen etsin. Kuvanlaatu. Lisälaitteet. Yhteenveto.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Halloween-pelto, pakettiautokoti ja mummoriksa. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa. 13 kuvaa.

Tuomas Heinonen. Monen monta hääkuvaa.

Suomen Canon, Canon Camera Connect -sovellus. Canon-kamera älypuhelimeen.

Trafi.fi, Ilmoitus kauko-ohjatun ilma-aluksen käyttämisestä / Notification on the use of remotely piloted aircraft. 25.6.2018. Kauko-ohjatun ilma-aluksen käyttäjän on ilmoitettava toiminnastaan Trafille ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitusvelvollisuus ei koske lennokkiharrastajia. Kauko-ohjatun ilma-alustoimijan rekisterissäpitomaksu on 20€ vuodessa. Liikenne- ja viestintäministeriön maksuasetuksen mukaisesti. Pdf, 8-sivua ilmailulakia (Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen).

 • Lennokit ovat harrastus- tai urheilutarkoituksessa käytettäviä, ilman ohjaajaa ilmassa liikkuvia laitteita. (itse vierastan tätä lennokki-sanaa. Siihen sisältyvät myös multikopterit, dronit, kuvauskopterit, nelikopterit jne. Harrastajan ei siis tarvitse tätä ilmoitusta jättää).
 • Trafi.fi, Usein kysyttyä
 • Droneinfo.fi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net, 10 tips for styling food and drink for photography. YouTube-video kesto 14.38. Myös tekstinä.

Thephotoargus.com, 20 Gritty Examples of Noir Photography.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Valovoimainen vaihtoehto hämärän nisäkäskuvauksiin - Sigma 120-300mm f2,8 S DG OS HSM. 1.11.2018. Olen otsikon Sigmasta kirjoittanut vuosien varrella jo monta blogitekstiä. Osan hyvinkin kriittisesti kroppirungon näkökulmasta. Neljä vuotta takaperin tein laajan käytännön vertailun Sigman ja Canonin 300 millisen f2,8 IS USM L objektiivin välillä:

Ville Suorsa, Menestystä Vuoden luontokuvat 2018 -kisassa. 30.10.2018. Vuoden luontokuvat 2018 -kisa oli osaltani menestyksekkäin kuvakisa, mihin olen osallistunut. Tähän mennessä. Toki kisoja ja osallistumiskertojakin on aika vähän, koska kisakuvan ottaminen ei kuitenkaan ole kuvausharrastukseni tavoite. Toki hyvän ja kisoihin kelpaavan kuvan saaminen aina lämmittää mieltä.

Rajala Blogi, Rajala Ambassador - Daniel Taipale, osatehtävä 2. 1.11.2018. Tehtävänä oli kuvata maisemakuva, missä kiinnitetään erityisesti huomiota kuvan syvyysvaikutelman välittymiseen katsojalle. Erityisesti etualaan sijoitettujen elementtien käyttö on tehtävässä tärkeässä roolissa.

Pallopanoraamablogi, Päivänvalon värin vaihtelu. 31.10.2018. Päivä kulkee kuvassa vasemmalta oikealle. Aamulla, ennen auringonnousua kaikki pihalla oleva valo on keinotekoista. On natriumlamppua, lediä ja muuta hukkavalon lähdettä jotka loistavat erittäin keltaisina. Päivän valjetessa tilanne kuitenkin muuttuu nopeasti, auringonnousun aikoihin pilvien läpi valaisee maisemaa sininen taivas ja ilmakehän himmentämä, matalalta paistava Aurinko yhdessä....

Kamerakoulu.fi, Hauskaa halvalla — esittelyssä Smena 8M filmikamera. 31.10.2018. YouTube-video, kesto 6:48. Kamerakoulun filmikuvausaiheinen videotarjonta kasvoi taas yhden uuden jakson verran. Uudella videollaan Ari Jaaksi nimittäin käy läpi laatukamera Smenan keskeisimpiä ominaisuuksia.

Mobiili.fi, Flickr-kuvanjakopalvelun ilmaisversioon merkittävä heikennys – tallennustila putoamassa murto-osaan. 1.11.2018. Jo vuonna 2014 perustetun Flickr-kuvanjakopalvelun ilmaisversion tallennustila on laskemassa 1 teratavusta 1 000 kuvaan. Käytännössä tallennustila pienenee aiemmasta murto-osaan. 8.1.2019 asti aikaa. Flickr Pro $50 vuodessa, rajaton talletustila kuville ja videoille, ei mainoksia jne.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A New Book to Change the Way You Look at Photography. Photographers on Photography, kirja.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Petapixel.com, 3 Tips for Choosing Between B&W and Color.

The Online Photographer, Photo[shop]-Specific Computers. Artikkeli lehdessä. Mac. Thom Hoganin kommentti. 1. muisti. 2. dedikoitu GPU (grafiikkaprosessori). 3. CPU kellotaajuus.

Fotosidan.se, Ny bakgrund från Lastolite. Tobacco/Olive. Kirjoittajan mukaan on ollut suosittu. Sopii myös mv-kuviin. Mitat 1.5 x 2.1m, 2700 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.11.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Matti Sulanto, Sulantoblog, What's Your Favorite Exposure Mode? 30.10.2018. YouTube-video, kesto 7:08. Some like to use full manual mode and some fully automatic. On this video I'll tell what I prefer and I'd like to know what's your favorite exposure mode? Oma kuvaaminen, aukon esivalinta. Asiakkaalle kuvatessa, täysmanuaali (yleensä salamat mukana, valotus ei muutu). Lightroomissa voi silloin käyttää samoja muokkauksia kaikille kuville, nopeampaa.

 • Aukon esivalinta säätelee syväterävyyttä. Objektiivien toiminta eli kuvanlaatu vaihtelee eri aukkoarvoilla. Suljinaikaa on tarkkailtava, erityisesti jos kuvaa liikettä. Välillä käytössä on myös P-mode, erityisesti pienen sensorin kameroilla (aukko ei paljoa vaikuta syväterävyyteen). Valotuksen lukitseminen tai valotuksen korjausta käytetään, kun halutaan painottaa valoja tai varjoja. Erityisesti raw-kuvia otettaessa kuvaa voi vielä korjata paljonkin. Plus miinus 1 stoppi vikaan menneen valotuksen korjausta on rutiinia.

Peter Forsgård, Olympus Apps. 31.10.2018. YouTube-video, kesto 3:06. Controlling your Olympus camera with your phone is quite easy. Olympus has a great app for that, OI.Share App. With OI.Share App you can use your phone as a shutter button, see the image on your phones screen while making images. You can also transfer jpg-images from Olympus cameras to your phone and share them to social media.

 • You can also Geo Tag images with your Olympus camera also quite easy. Geo Tagging images makes finding images later a much easier task. OI.Track app can track your route and the GPS-coordinates can be easily attached to your files metadata. OI.Track adds GPS coordinates to your images. Lightroom can read that data and place your photograph on a map.

HS, Lokakuun parhaat kuvat: Kolari Itäväylällä, Hanna Gullichsenin avokadopasta ja kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakijoiden perhe. 1.11.2018. Helsingin Sanomien kuvatoimitus koostaa joka kuukausi parhaat HS:ssa julkaistut kuvat kuluneiden neljän viikon ajalta. Lokakuun kuvakoosteen yhteydessä kuvaaja Sami Kero kertoo lisäksi mietteitään kuvanottopaikalta. 41 kuvaa.

Muserovirasto.fi, 90-vuotias lehtikuvaaja Mauri Vuorinen muistelee videohaastattelussa 40-vuotista uraansa. Mauri Vuorinen kertoo kollegoistaan 1950- ja 1960-luvuilla, siitä kuinka otti ensimmäisenä uutiskuvan auton ikkunalasin läpi ja siitä, millainen hänen mielestään on hyvä lehtikuva. Vuorinen oli lehtikuvaajana sanomalehti Uudessa Suomessa 1957 – 1990 ja Uuden Suomen konkurssin jälkeen Iltalehdessä vuoteen 1993. Hän keinuu riipputuolissa kesäpaikassaan Tampereella ja muistelee lehtikuvaajavuosiaan. Videolla hän myös paljastaa, kuinka työpäivä saatiin pidemmäksi linnanjuhlia varten.

 • YouTube-videot. Kollegiaalista touhua, kesto 2:49. Uutiskuva jota ei ole, kesto 3:01. Kuinka päivä pitenee, kesto 2:44. Uutiskuva lasi läpi, kesto 3:23.

HS, Mitä tehdä kuolleen sometileille ja muille verkkopalveluille? Näillä keinoilla pyyhit omat tai läheisen tiedot verkosta. 30.10.2018. Lähes kaikki käyttäjätunnusten ja salasanojen takana oleva digiomaisuus myös jää verkon uumeniin. Tässä jutussa neuvotaan, miten varmistat, että omaiset pääsevät käsiksi todella tärkeisiin tietoihin.

Avplus.fi, Polaroidin uusi kamera yhdistää perinteisen pikakameran sovelluksen tuomiin etuihin. 31.10.2018. . Kameran voi parittaa iOS- tai Android-älylaitteiden kanssa, jolloin sovelluksella pystyy ottamaan kuvan etänä, käyttämään ajastinta korkeintaan 12 sekunnin valotusajalla, ottamaan kaksoisvalotuksia, säätää aukkoa f/12 ja f/64 välillä ja suljinaikaa bulb-tilasta 1/125 sekuntiin.

Mobiili.fi, Tästä erosta uusissa iPad Pro -versioissa Apple ei kertonut – lisäksi uudet iPad Prot häviävät yhdessä suhteessa edeltäjilleen. 31.10.2018. Takakamerasta jätetty pois optinen kuvanvakain. 1 teratavun uusi iPad Pro -malli maksaa vähintään 1 739 euroa (11 tuumaa, Wi-Fi) ja kalleimmillaan jopa 2 129 euroa (12,9 tuumaa, Wi-Fi + Cellular).

Etn.fi, Miten kamera voi tuottaa HDR-kuvaa hämärässä? 31.10.2018. Puhdasta tekniikkaa.

TE-palvelut, Valokuvausteknikko HUS Logistiikka Valokuvaus ja v, HUS, Helsinki. Lääkintätekniikkaan kuuluva Valokuvaus- ja videointiyksikkö on 11 valokuvaajan tiimi. Jorvin sairaalassa sijaitsevassa AV-Keskuksessa on kolme valokuvaajaa ja kaksi videokuvaajaa, Meilahden toimipisteessä on viisi valokuvaajaa ja Kirurgisessa sairaalassa yksi valokuvaaja.

 • Palkkaus TS
 • Työ alkaa 17.12.2018
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta, 31.12.2020
 • Haku päättyy 14.11.2018 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, These Empowering Photos Show Us What It Means to Be a Witch. Ai.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • Buy f/2.8 or f/4? 30.10.2018. Jokin aika sitten oli Sony A9 arvioitavana, käytössä oli vain f/4-zoomeja ei f/2.8-zoomeja. Ero vastaa ISO 3200 ja ISO 6400 eroja. Villieläimiä tai urheilua kuvatessa suljinajat vähintään 1/1000s. F2.8-objektiiveissa joudutaan tekemään paljon näkymättömiä ja näkyvia korjauksia, kaikkea ei saa pois edes raw-kuvista. Toisaalta F4-objektiiveissa on haittana kohina.
 • Do We Still Need Fast Lenses? 30.10.2018. Parantuneet sensorit ja parantuneet vakaajat, mihin enää tarvitaa valovoimaisia objektiiveja.
 • Recommended Mac Hardware. Päivitys lokakuun 2018 julkistusten jälkeen.
 • Canon Joins Canary's in Coal Mine. Merkit kameroiden tuottavuuden vähenemisestä kuten muillakin. Erityisesti tuotot olivat romahtaneet.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

IR, Can Aaron Nace of Phlearn retouch a portrait using only the brush tool? YouTube-video, kesto 21:55.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Lokakuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset