Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Heinäkuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Kesäkuu 2018

30.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Birds.fi, Sony FE 400 mm f/2.8 GM OSS julkistettu. Kesäkuu 2018. Raskaat 400/2.8:t tunnetaan ns. "selänrikkojina", joilla pidempään kuvaaminen ilman jalustaa on lähes mahdotonta. Uusi Sony FE 400 GM on toista maata. Maailman kevein 400 mm f/2.8 painaa vain 2895 grammaa, joka on noin kilon vähemmän kuin Canonin (3850 gr) ja Nikonin (3805 gr) uusimmat vastaavat. Sonyn keveys on ilmeinen etu kun vertaa sitä muihin yhdistelmiin.

 • Sonyn edut kilpailijoihin nähden ovat erinomainen tarkennussysteemi (A9), Sony-sensorien loistava kuvanlaatu (A7r III), koko järjestelmän kompakti koko ja nyt myös FE 400 GM OSS:n ennennäkemätön keveys. Jokainen joka on kuvannut actionia Canonin tai Nikonin 1-sarjan rungoilla ja superteleillä, ymmärtää hyödyn kun 400/2.8:n etupäästä poistetaan 1 kg ja kun koko yhdistelmä on lyhyempi sekä lähes 2 kg kevyempi.
 • Suomen suositushinta on 12.500 euroa, syyskuussa myyntiin.

Sulantoblog, Long Exposures HANDHELD on your iPhone. YouTube-video, kesto 2:40. I'll explain the very cool new feature of the Lightroom camera, that allows you to make long exposures anytime anywhere without any extra accessories. Voi simuloida 0.5s - 5s suljinaikoja.

Kamerakoulu.fi, Miksi kuvaat filmille Pekka Keskinen? 28.6.2018. Palasin filmikuvauksen pariin parisen vuotta sitten ja silloin se tuntui nykyihmisen silmissä vähintäänkin eksoottiselta. Silloin filmikuvauksen ja digikuvauksen väliset erot oli helpompi nähdä koska kaikki tuntui jälleen niin uudelta. Jos joku silloin olisi kysynyt miksi kuvaan filmille, olisin varmaan ladannut täyslaidallisen tyypillisiä filmikuvaajan runollisia argumentteja filmin sielukkuudesta ja aitoudesta.

Areena.yle.fi, Ylen aamu-tv, Kuvaajalegendan otoksia suljetusta Neuvosto-Karjalasta. Kesto 12 min. Suomalaisen kuvajournalismin pioneeri valokuvaaja Caj Bremer kiersi lähes 40 vuotta sitten toimittaja Sakari Määttäsen kanssa Neuvosto-Karjalaa. Viiden reissun pohjalta syntyi 12-osainen matkakertomus Helsingin Sanomiin. Tänä kesänä valokuvia vuosien 1979-1982 Neuvosto-Karjalasta on nähtävillä Lappeenrannan taidemuseossa.

Yle, Sideways 2018 - Kuvagalleria. Sideways-festivaali järjestettiin Helsingin jäähallin alueella 8.-10.6.2018. Seitsemisenkymmentä kuvaa. Miikka Varila.

Mikrobitti.fi, Windows 10 saa uuden kuvankaappaustyökalun – pitkään palvellut Snipping Tool poistetaan. Edellinen väline vuodelta 2002.

Älypuhelimista

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Developing a Rapid MTF Test for Photo and Video Lenses. Roger Cicala aloitti objektiivien testauksen kymmenen vuotta sitten. Tämän tarkempaa ja parempaa testausta ei ole. Ja bonuksena vähintään kymmenen objektiivia joka kerta.

The Online Photographer, A Guide to Optical Magnifiers. Suurennuslasit, luupit jne.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Jukka Piiroinen, Valon kuvia, Jazzkuvia-näyttely Torniossa kesäkuussa 2018. Valokuvanäyttelyni ”Jazzkuvia” oli esillä Tornion kaupungintalon näyttelytilassa 19.-29.6.2018. (tänään viimeistä päivää). Verkkoversiossa voi tutustua näyttelyn kuviin ja taustoihin.

Sami Kontto, Athens, Ateena Kreikka. YouTube-video, kesto 2:33. Pääasiassa drone-kuvaa.

Suomen Sony.

HS, ”Kuvan ihmistä ei ole olemassa” – Tekoäly tekee hengästyttävää jälkeä, kun sille annetaan kasvokuvia, ja seuraavaksi se voi tuottaa valeihmisiä.

HS, Huomioi ainakin nämä asiat kun hankit netin kotiisi. Liittymävaihtoehtoja riittää, mutta näillä kuudella kysymyksellä ja vastauksella hankit kotiisi parhaan mahdollisen nettiliittymän.

HS, Sinä vastaat kotisi nettiyhteyden turvallisuudesta, vaikka reitittimien luotettavuus on niin ja näin – Näin turvaat nettisi ja huolehdit, ettei siitä tule rikollisten työkalua.

Helsingin Uutiset, Paperisen valokuvan aika ei ole ohi – Suomalaiset teettävät edelleeen miljoonia valokuvia. 28.6.2018. Ifolorin "tutkimus". Ifolorilla valmistuu vuosittain kymmeniä miljoonia paperikuvia. (harvinaisen "kaamea" kuva artikkelin kuvituksena. Otettu ihan varta vasten "artikkelia" varten. Ja tämä "artikkeli" on vähän muunneltu Ifolorin lehdistötiedote).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • 7 Methods For Fixing Red Eye In Portraits. Seitsemäs kohta: kuvankäsittely.
 • Samyang AF 85mm f/1.4 EF Review. Arvosana 4 * / 5 *. Uusi malli. Canon, täyskennoiselle. Automaattitarkennus, paino 485g. Suodinkierre 77mm. Ei säänkestävä. Ei kuvanvakaajaa. Kroppikennoisilla 136mm. Terävä piirto, vähän heijastumia. Erinomainen bokeh. Lähelle tarkentaminen hankalaa. Värivirheet. Suomen hintaluokka 700 euroa (hinnassa on mukana verot).

IR.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Common Lightroom Mistakes to Avoid.

The Online Photographer, Why Do I Like This So Much? Fuji X-T100.

Diyphotography.net, How to grow an organic following on Instagram as a landscape photographer. Teksti ja kuvat. Ei YouTube-videota.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… The Sony A-mount to E-mount LA-EA Adapters Explained. Etc.

 

28.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kontto.kuvat.fi, Ateena. Satakunta kuvaa.

Kamera-lehti. Nro 6 / 2018 on ilmestynyt 20.6.2018. Osa lehden artikkeleista netissä.

Valovuoto.fi, Kamerasi sulkimen sähköinen etuverho voi vaikuttaa kuvanlaatuun. 27.6.2018. Monet modernit järjestelmäkamerat sisältävät ominaisuuden nimeltä sulkimen sähköinen etuverho (EFCS = Electronic Front-Curtain Shutter). EFCS-asetusta käytettäessä kameran mekaaninen suljin on toiminnassa vain valotuksen loppuessa ja valotus aloitetaan ilman normaalisti käytettävää mekaanista etuverhoa.

Patricia Seppälän säätiön apurahat 2018. Määräaikaan mennessä säätiö vastaanotti 157 apurahahakemusta, joista 11 oli säätiön kuvankäsittelykurssille. Säätiöltä haettiin apurahoja erilaisille hankkeille 731 339 eurolla. Apurahoja myönnettiin 20 hakijalle 54 755 eurolla eli noin 14 % hakemuksista sai myönteisen apurahapäätöksen.

-Dokumenttikuvaus
Bremer, Stefan: Helsinki by Night  4000 €
Heikkilä, Jaakko: ”Vaurauden filosofia”  3000 €
Itkonen, Tiina: Ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisten
elämään Itä- ja Pohjois-Grönlannissa  4000 €
Karppanen, Joel: Kemin laulu  2500 €
Kero, Sami: Avanto  3000 €
Koivisto, Kaisu: Kylmän sodan raunioilla  2500 €
Lehtonen, Jenna: Itä meidän  2500 €
Punkari, Pekka: Teuvo Suomisen elämäntyön taltiointi  3000 €
Saarinen, Sanni: Varissuon monikulttuurinen lähiö  3000 €
Seppo, Sanni: Pieni paratiisi  4000 €
Sepponen, Antti: Suomi 2018  3000 €
Shakya, Hannamari: Harmaa passi  4000 €

-Kirjahankkeet
Metso, Juha: Putinlandia  4000 €
Piippo, Sakari: Poliittista valtaa käsittelevän dokumentaarisen
valokuvakirjatrilogian ensimmäisen osan julkaisuun  3000€

-Näyttelyt
Leinonen, Antti J.: Last Man Fishing  3000 €
VB-valokuvakeskus: Nuoret kuvaajat esiin  2000 €
Vuorimies, Risto: Ripa 70 v. -valokuvanäyttely  1500€

-Opinnot
Saarela, Heli: Videokuvauskurssi Brysselissä  755 €
Talassalo, Milla: Dokumentaarisen valokuvan työpaja  1000 €
Vettenranta, Antti: Dokumentaarisen valokuvan työpaja  1000€

-Säätiön digitaalisen kuvankäsittelyn kurssi 2018
Saara Huovinen, Tiina Itkonen, Sofie Jokinen, Linda Manner, Outi Neuvonen, Tiina Palola ja Tuomas Selänne.

Iltalehti, Nappaa parhaat kuvat koirakavereista puhelimella - ammattilaisen 6 vinkkiä joilla onnistut. Aika kevyet ohjeet.

Mobiili.fi, Muistikortit hyppäävät uudelle tasolle – nopeus ja tallennustila nousemassa hurjasti. Uusi SD Express -standardi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Touching Photos of Dogs With Their Favorite Things.

Sonylta uutta.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 11 Outstanding (Free) Alternatives to Photoshop. Desktop. Online Editors. Mobile Apps.

 • Gimp
 • Krita
 • Paint.net
 • RAWTherapee
 • Fotor
 • Pixlr Editor
 • SumoPaint
 • Aviary
 • Adobe Photoshop Express
 • Snapseed
 • VSCO

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Katso kuvat: Pietarin Nevski prospekt täyttyi riemuitsevista jalkapallofaneista – valokuvaaja Juha Metso seurasi, kun Argentiinan ja Nigerian kannattajat juhlivat joukkueitaan. 27.6.2018.

Rajala Blogi, Rajalan Ambassador-haku käynnistyy teemalla Kuvaajien takana. Rajala hakee jälleen valokuvauksen uusia kykyjä – tällä kertaa satavuotisjuhlavuotensa lähettilääksi. Oletko innokas kuvaaja, joka on valmis sitoutumaan aktiivisesti uuden oppimiseen ja kehittymään valokuvaajana? Silloin olet sopiva ehdokas kisaamaan Rajala Ambassador 2018 -tittelistä.

 • Taidokkaimpia suorituksia palkitaan koko kisan ajan. Tänä vuonna kilpailu järjestetään sekä Suomessa että Ruotsissa. Molemmista maista valitaan mukaan 12 kilpailijaa.
 • Haku päättyy elokuussa 2018. Valinnan jälkeen osallistujat toteuttavat neljä osatehtävää, joiden jälkeen neljä finaaliin päässyttä suorittavat lopputehtävän.
 • Kuvaajien apuna ja mentoreina toimii omien alueidensa huippukuvaajia. He toimivat samalla Rajalan väen kanssa kilpailun osakilpailujen tuomaristona.
 • Päätuomarin valitsema kisan voittaja saa Rajala Ambassador 2018 -tittelin, 3000 euron lahjakortin Rajala Pro Shopiin sekä mahdollisuuden työskennellä Rajalan juhlavuoden kuvaajana.
 • Hae mukaan Rajala Ambassadoriin ja toimita hakutehtävänä kuva, jossa tulkitset oman näkemyksesi teemasta Kuvaajien takana.

Ville Suorsa, Rytivaaran kierroksella Syötteen kansallispuistossa. 26.6.2018. Rytivaaran kierros on Syötteen kansallispuiston keskiosissa sijaitseva 10 km mittainen leppoisasti kierrettävä rengasreitti. Reitin lähtöpiste sijaitsee Ukonvaaralla kansallispuiston ulkopuolella, jonne kääntyy Syötekylän kaupan kohdalta 16 km mittainen soratie. Reitin lähtöpisteessä Ukonvaaralla on hyvin paikoitustilaa autoille sekä reitin alkuopasteet. Paljon kuvia.

Polku.net, Polkulehti 1/2018 julki. Netissä kaikkien luettavissa digilehtenä. Pohjoisen Luontokuvaajat ry:n jäsenlehti. 54 sivua.

Olli Korhonen, Palomiehet sammuttavat uhkaavan tulipalon videolla – Suonenjoki, Oittilansalo, 2018. 17.6.2018. YouTube-video, kesto 1:56. Ääni mukana. Lisäksi teksti. ”Hei! Täällä Olli Korhonen. Olen juuri Suonenjoen Oittilansalon moottoriurheiluradalla ja seison aivan punaisena hehkuvan tulipalonalun vierellä.” Suurin piirtein näin varmaankin alkoi hermostunut puheluni hätäkeskuksen numeroon 112 vain muutama ilta sitten. Ja toinen YouTube-video, kesto 3:26. Vuodelta 2014, suuri kantopalo, yli 1000 kuutiometriä kantoja.

Strobotti.com, Juha Janhunen, Studio portraits with Nadia. 26.6.2018.

Satakunnan Kansa, Iso siivu Tommi Järvensivun kesästä kuluu ikkunattomassa huoneessa Satakunnan museon uumenissa - "vanhat valokuvat ovat minun ikkunani". 26.6.2018. Yhden kuvan matkaan vanhasta kirjekuoresta bittiavaruuteen menee Järvensivun laskelmien mukaan noin 28 minuuttia. Noin 1 500 000 kappaletta valokuvanegatiiveja odottaa seulomista ja digitointia. Aikaa tehtävän suorittamiseen on budjetoitu seitsemän kuukautta. Ja lahjoitusrahaa 25 000 euroa. Projektityöntekijä Järvensivu on ajautunut museotöihin hieman sattuman kautta rakkaan harrastuksen avittamana. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän on kultaseppä.

Kamerakoulu.fi, Arvostelussa Silberra Pan 100 -mustavalkofilmi (35mm). Viime vuoden lopulla arvostelin uuden Silberra 200 -filmin, joka oli erittäin positiivinen yllätys. Pihtailin saman filmin hitaampaa ISO 100 versiota valoisammalle vuodenajalle ja tässä taannoin kaivoin Silberran taas kaapista ja lähdin testikuvailemaan.

Mobiili.fi, Googlen Android-tekstiviestisovellus laajeni verkkoon kaikilla käyttäjillä – nyt voi viestitellä myös tietokoneelta. Googlen Android Messages -tekstiviestisovelluksen Web-laajennus on nyt tullut kaikkien käyttäjien saataville.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

The Online Photographer, So You Say You Want a Digital View Camera? Ja hintakin on vain $106.000.

Kamera & Bild, Loupedeck+: Uppgraderat redigerings-mixerbord. Päivitetty versio. Lightroomin lisäksi nyt tukee myös Capture One ja Aurora HDR. Lisää nappuloita ja säätimiä. Suomalainen tuote.

 • Loupedeck.com, 229 euroa postikuluineen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Kuvaajan nettietiketti verbaalisiin vääntöihin. 25.6.2018. Siitä asti, kun olen virittänyt ensimmäisiä modeemiyhteyksiä päästäkseni kiinni maailman kattavaan tietoverkko Internettiin, olen huomannut, että keskustelut foorumeiden uumenissa eivät suju samalla tavalla kuin kasvotusten käydyt sananvaihdot. Väärinymmärryksien syntyminen eleiden, ilmeiden ja äänenpainon puuttumisen takia on tavallista. Käytös muutenkin vieraita kanssakeskustelijoita kohtaan on vähemmän empaattinen, joskus jopa vihamielinen. Ei mene kovin montaa minuuttia, kun hyvässä mielessä aloitettu keskustelu on lähtenyt syöksykierteeseen.

Rajala Blogi, Rockfest oli kuvaajien juhlaa. Rajala oli mukana Hyvinkään lentokentällä 6.–9. kesäkuuta järjestetyssä Rockfestissä usean kuvaajan voimin tuottamassa rouheaa rock-kuvastoa. Haastattelimme kuvaajia ja kyselimme festareiden tunnelmasta ja siitä, millainen oli kuvauskokemus ammattikuvaajien aitiossa. 25.6.2018.

HS, Topi Ikäläinen kulki 50 vuotta kamera kaulassa – valokuvauksesta muodostui elämäntyö, joka vei lopulta myös terveyden. 25.6.2018. Topi Ikäläinen jättäytyi 1980-luvun alussa freelancekuvaajaksi. Samaan aikaan hänet valittiin Valtion valokuvataidetoimikunnan puheenjohtajaksi ja Taiteen keskustoimikunnan jäseneksi. ”Se oli minun korkeakouluni, ihan valtava näköalapaikka.” ...Vuosikymmenien saatossa Ikäläinen tottui raahaamaan mukanaan mittavaa kuvausarsenaalia. Kaulassa roikkui aina useampi kamerarunko. Käsipuolessa kulkivat erilaiset salamalaitteet, lamput ja jalustat. ...Vuonna 2009 Ikäläinen jäi työkyvyttömyyseläkkeelle skolioosin ja välilevyrappeuman vuoksi.

Sttinfo.fi, Miltä kotinurkillasi näyttää? Postaa kuva Instagramissa ja osallistu Uutta Helsinkiä -valokuva- ja videokisaan. 24.6.2018. Helsingin kaupunki järjestää valokuva- ja videokilpailun Uutta Helsinkiä -sivuston hengessä. Kilpailuun toivotaan kuvia ja videoita aidoista tilanteista, asumisesta ja elämisestä Helsingin eri kaupunginosissa. Valokuva- ja videokilpailu on käynnissä 31. elokuuta 2018 saakka.

HS, Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin. 24.6.2018. Suomalaiset yritykset käyttivät miljoonia EU:n tietosuoja-asetukseen varautumiseen. Kuluttajat saivat oikeuden, jota harva on toistaiseksi hyödyntänyt.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Express-Kuva Oy, Turku. Taas haetaan nuorisourheilujoukkueitden valokuvausta Varsinais-Suomen alueella, pääpaikkana Turku. Työaika painottuu iltapäivään, iltaan ja viikonloppuun. Ajokortti ja oma auto välttämätön.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Poignant Behind-the-Scenes Look at a Suicide Respite Center.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Sony RX100 VI vs Panasonic ZS200 vs Panasonic ZS100: which is the best travel companion? Ominaisuuksien vertailua. Sonyn automaattitarkennus on ylivoimainen. Sonyssa paras elektroninen etsin. Yhdessäkään mallissa ei ole harmaasuodinta eikä kierteitä, johon ruuvaisi harmaasuotimen. Eikä ole myöskään ulkoisen mikrofonin liitäntää (eivät sovi ns. vakavasti otettavaan videokuvaukseen). Panasonicin kosketusnäyttö on kehittyneempi kuin Sonyn. Sony on ylivoimainen vertailun voittaja, vaikka zoomin ulottovuudessa häviääkin. Ja muutamassa muussakin ominaisuudessa. Ja sitten se hinta, jossa Sony on reilusti alakynnessä.
 • Apple launches service program for MacBooks affected by keyboard issues, offers free repairs. Osassa läppäreita näppäimistöongelmia. Tätä edelsi kolme erillistä ryhmäkannetta Applea vastaan. Osa käyttäjistä on kärsinyt ongelmista kolme vuotta. Useat mallit, useita vuosia. Nyt Apple sitten myöntyi ilmaisiin korjauksiin.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

Pdnonline.com.

The Online Photorapher, Comments About the 'Yellow' Pictures.

Fotosidan.se, Kameraförsäljningen sjunker kraftigt. Viimeisen vuoden aikana järjestelmäkameroiden myyntin on Ruotsissa laskenut melkein 30%. Toukokuu 2018: perinteiset järjestelmäkamerat / peilittömät: 55/45. Vuotta aiemmin 53/47. Kaikki järjestelmäkamerat toukokuu 2018 myynti 4824 kpl, vuotta aiemmin 6815 kpl. Peilittömien myynti laski 32.1% (Canon -56.8%, Sony -33.7%). Perinteiset järjestelmäkamerat -26.6% (Canon 30.8%, Nikon -17.5%).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Mikael Rantalainen.

 • Ukkospilviä Helsingin yllä. 24.6.2018. Viime tiistaina (19.6.2018) Helsinkiin ennustettiin ukkosta illalla. Ukkosen kuvaaminen valoisaan aikaan ei ole kovin helppoa, eivätkä kuvat ole kovin näyttäviä (eli mieluiten ). Joskus tosin ukkosen kuvaaminen onnistuu päivälläkin.
 • Avoimet ovet Lauttasaaren kartanossa. 24.6.2018. Lauttasaaren kartanon uusi omistaja, Koneen säätiö, järjesti kesäkuun alkupuolella Kurkista kartanoon -kesätapahtuman, jossa yleisö pääsi tutustumaan kartanoon. Koneen säätiö osti kartanon 2015 ja 3 vuotta kestänyt perusteellinen remontti valmistui nyt kevällä 2018.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Seitsemät kalsarit tyynyn alle ja juhannuksen vihtatalkoot. 22.6.2018. 20 kuvaa. Ja kuvatekstit.

Yle, Trump ja lapsi tuijotuskisassa ja viikon muita uutiskuvia. Viime viikolla maailmalla kohistiin Yhdysvaltain tiukasta siirtolaispolitiikasta, jalkapallon MM-kisoissa nähtiin huippujännittäviä alkusarjan pelejä ja Saudi-Arabiassa naiset pääsivät auton rattiin. 18 kuvaa.

Peter Forsgärd, Editing Images with Olympus camera Using Olympus Tutorial. YouTube-video, kesto 3:02. In this video I will tell you how to retouch images with your Olympus camera. I had OM-D E-M5 MkII as an example camera. The retouching method works pretty much the same way with every Olympus body.

Kansan Uutiset, Valokuvataiteen museon kesänäyttelyssä on fuusioita faktasta ja fiktiosta. Valokuvataiteen museossa Helsingissä avautui #AllFemaleSummer. Se käsittää neljä näyttelyä viideltä naiskuvaajalta.

Kymen Sanomat, Kymen Sanomien valokuvakilpailun voittajakolmikkoon kiteytyy täydellisesti suomalainen juhannus — Katso toimituksen suosikkiotokset täältä.

Tivi.fi, Viikon softa: Suomi.fi. Viranomaisten kanssa asioidessa ei enää tarvitse lähettää edestakaisin kirjeitä ja odottaa kuumeisesti postin saapumista. Tärkeät viestit saa luettua nopeasti Suomi.fi-verkkopalvelussa ja nyt myös näppärästi suoraan mobiililaitteilla.

Helsingin Uutiset, Intiimit boudoir-kuvat ovat suosion huipulla – nyt ilmiössä mukana myös fitness-urheilijat, polttariporukat ja pariskunnat.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com, DPReview TV: Sony RX100 VI review. YouTube-video, kesto 14:46. Onneksi ei paljoa kevennyksiä. Hyvät ja huonot puolet aika kattavasti. Suomen hinta on 1.350 euroa (hinnassa on mukana verot). Eikä ole kallis.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, 5 Ways To Improve Your Coastal Photography Now.

Earthboundlight.com, If DNG Can Read My Files, Why Can't Lightroom? 24.6.2018.

Petapixel.com, Ep. 287: Jill Greenberg’s Efforts On Gender Parity – and more. Podcast kesto 36:59. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • Renowned photographer Jill Greenberg seeks to effect change. (#)
 • Significant changes in Lightroom’s June 2018 updates. (#)
 • Nikon’s lighter, more-portable 500. (#) Fujifilm re-releases its firmware update for the X-T2. (#)
 • Samyang’s new Rokinon 85mm f/1.4. (#)
 • Confusion no more with the Nikon D850’s sensor. (#)
 • Elinchrom to offer support for Fujifilm. (#)
 • Nikon loses, but vows to fight. (#)
 • MIOPS debuts a new motion box solution with many options. (#)
 • Leica launches a new watch business. (#)

Pdnonline.com, The Surfers of New York and New Jersey. 11 kuvaa ja teksti.

Kamera & Bild, Troy Enekvist: Svårt att fota utan mening. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Hiljainen Helsinki. Hiljainen Helsinki Valokuvaaja Liisa Takala tallensi pääkaupungin tunnelmaa keskellä keskikesän juhlaa. 13 kuvaa.

Rajalan Panda-galleria.

HS, Himokeräilijä Christer Petterssonin aarre on Suomen vanhin maisemakuva vuodelta 1847 – ”Vaimoa varoitin, että se voi mennä vähän yli normaalin budjetin”. Pettersson löysi dagerrotypia-menetelmällä otetun historiallisen kuvan huutokaupasta nelisen vuotta sitten. Se on Suomen vanhin tunnettu maastossa otettu maisemakuva. Menossa myyntiin. Kokoelmissa myös Pohjoismaiden ensimmäinen valokuvauskirja, joka on vuodelta 1839.

 • Yle, Suomesta löytyi lähes 170 vuotta vanha maisemavalokuva – "Äärimmäisen harvinainen". Suomen valokuvataiteen museon mukaan kyseessä on yksi vanhimmista Suomesta löytyneistä maisemavalokuvista. Se on myös vanhin kotimainen haastavissa maasto-olosuhteissa otettu maisemavalokuva, tiedotteessa kerrotaan.
 • Suomesta tunnetaan vain kaksi kotimaista daguerrotypia-menetelmällä otettua maisemakuvaa. Molemmat ovat Turun Museokeskuksen kokoelmissa. Ne on otettu Turussa ja esittävät Nobelin taloa (1842) ja Vartiovuorenmäkeä (1844).
 • Finna.fi, haku dagerrotyypit. 91 osumaa. Potrettikuvia.

Mikrobitti. 6 / 2018 numero myynnissä. Kaikki laitteet lataukseen, 6 sivun artikkeli. Varavirtalähteet. Yhdessäkään ei mukana seinälaturia. (USB-C PD seinälatureiden hintaluokka näytti olevan Suomessa vähän yli 35 euroa). Perustason usb-seinälaturissa on korkeintaan 2A ja 5V eli 10W teho. Varavirtalähteiden lataus kestää tällä teholla 4 - 10 tuntia. Vuonna 2012 valmistui Usb Power Delivery = usb pd -standardi, jonka mukaiset laitteet voivat antaa ja vastaanottaa virtaa enintään 20V ja 5A eli 100W. Monia uusia läppäreita ladataan usb-c-portin kautta, usb pd -standardia käyttäen. Fuji:tech ja Xtorm tukevat usb pd -standardia. Periaatteessa läppäreitäkin voi ladata 10 - 15W:n teholla, mutta osaa ei.

 • Xtorm XB203, 115 euroa. Arvosana 9,5 / 10. Suuri ja mahtava. Testivoittaja. 26.800 mAh. Pokkariromaaniin kokoinen, 633g. 4-portaiset merkkivalot, epäselvät. Kapasiteetti 99 Wh (3,7 V). Virtaa riittää melkein kahteen kevytläppärin latauskertaan. Lataa läppäreitä 45 watin teholla.
  - Hyvää: latausteho, kapasiteetti. Huonoa: koko ja paino, merkkivalot. Pointti: paras valinta läppärin lataukseen.
 • Fuji:tech PD20K, 75 euroa. Arvosana 9,2 / 10. Lituskainen tehomalli. 20.000 mAh. 455g. Kapasiteetti 74 Wh (3,7 V). 4-portaiset merkkivalot, pika- tai usb pd -lataukselle omat merkkivalot. Lituskainen tehomalli. Ilmoitettu kapasiteetti ylittyi mittauksissa. Vähemmän varusteltu kuin Xtorm. Paljon ohuempi. Lataa läppäreitä 45 watin teholla.
  - Hyvää: latausteho, merkkivalot, kapasiteetti. Huonoa: merkinnät. Pointti: mainio virtapankki kaikkeen käyttöön.
 • V7 20 00 mAh 3-port Powerbank, 60 euroa. Arvosana 8,6 / 10. Kikkailun makua. 362g. Kapasiteetti 74,6 Wh (3,7 V). Ilmoitetusta kapasiteetista jäädään neljännes. Merkkivaloja ei pysty lukemaan. Käytettävyys heikompi kuin Fuji:techilla. Läppäriä ladataan korkeintaan 15 watin teholla.
  - Hyvää: hinta-kapasiteettisuhde, kaksi usb-a-porttia. Huonoa: surkeat merkkivalot. Pointti: suunnittelun kukkanen.
 • Emax Varavirtalähde QC 3.0 10 000 mAh. 35 euroa. Arvosana 7,8 / 10. Edullinen ja selkeä. 216g. Kapasiteetti 37 Wh (3,7 V). Mikro-usb-portti merkitty "input", usb-c-portti "type-c" (voi käyttää molempiin suuntiin). Lataus näytetään prosentteina, testin selkein. Hinta-laatusuhde on kunniamaininnan arvoinen. Kapasiteettiin nähden pitkä latausaika, yli 6 tuntia.
  - Hyvää: numeronäyttö, ohuus. Huonoa: latausaika, oudot merkinnät. Pointti: hyvää halvalla.
 • Clas Ohlson Varavirtalähde USB-C 10 050 mAh. 40 euroa. Arvosana 7,8 / 10. Pieni ja pätevä. 220g. Kapasiteetti 37,2 Wh (3,7 V). Pienet mitat saavutettu pienellä akkukapasiteetilla ja jättämällä usb-a-porttien määrä yhteen. Jää ilmoitetusta kapasiteetista testin toiseksi eniten. Testin aikaan 25 euron tarjouksessa (ei enää).
  - Hyvää: koko ja muoto. Huonoa: niukat portit, merkkivalojen näkyvyys sivusta. Pointti: pieni ja ponteva varavirta.
 • Samsung Fast Charge Type-C 10 200 mAh. 90 euroa. Arvosana 7,6 / 10. Hintava pettymys. 288g. Kapasiteetti 37,8 Wh (3,7 V). Kuori naarmuuntuu helposti. Kompakti, merkkivalot näkyvät hyvin. Usb-c-porttia käytetään vain varavirtalähteen lataamiseen. Hinta on yli kaksinkertainen parempiin Clas Ohlsoniin ja Emaxiin verrattuna.
  - Hyvää: koko ja muoto, merkkivalot. Huonoa: ei lataa laitetteita usb-c-portista. Pointti: paremman saa paljon halvemmalla.
 • (testin ulkopuolelta:
 • -Voimapankki.fi, MAXOAK K2 varavirtalähde kannettavalle tietokoneelle. 50000 mAh. 159.90 euroa. Mukana tulee oma kunnon virtalähde, 42W:n teho (ei tarvitse ostaa erikseen), 8 tuntia latausta. Ei voi viedä lentokoneeseen. 12V:n ja 20V:n liitännät lähellä toisiaan, pitää olla tarkkana.
 • -Jimms.fi, Sandberg Powerbank 20000, ulkoinen virtapankki kannettaville tietokoneille. 114,10 euroa. Mukana virtalähde, Virtalähde DC 19V / 2A.
 • -Gigantti.fi, Polaroid PS100 22700 mAh varavirtalähde. 179 euroa. 22700 mAh. 84Wh. Lisälaitteen lataus ihan kuin pistorasiasta. Riittää läppärin lataukseen yhden kerran. Verkkokauppa.com, Polaroid PS100 Quick Charge 3.0 -varavirtalähde. 169,90 euroa.
 • -Matkavaruste.fi, Goal Zero Yeti 150 Powerstation. 279 euroa. Käytetään ihan kuin normaalisti sähköverkkoa. 150Wh).

Murobbs, Mobiililaitteiden virtapankit ja ulkoiset akut. Viestejä.

Mikrobitti, Mikrobitti testasi älypuhelimen varavirtalähteet: näistä laitteista saat parhaan vastineen rahoillesi. 1.9.2017. Kesäkuun lehdessä testi. Anker PowerCore Speed Quick Charge 3.0, Trust Primo 10 000 mAh, Clas Ohlson varavirtalähde 10 050 mAh, Fuj:tech wQC20K, Voimapankki Maxi sekä Waltter Pocketpower 130

Mikrobitti, Varavirtalähteiden testivoittaja Anker PowerCore Speed Quick Charge 3.0: mutkaton ja tehokas. 1.9.2017.

Avplus.fi, Suurvertailu: Varavirtalähteet. 19.3.2017. 10 erilaista varavirtalähdettä testissä. 2400 mAh - 13000 mAh. 8,3 euroa - 39,90 euroa. Arvosanat 5 * - 1 *.

Mikrobitti, Mikrobitti testasi varavirtalähteet – kapasiteetti jopa alle puolet ilmoitetusta. 23.9.2016. Testi melkein kahden vuoden takaa. Jostain syystä tässä testissä ei ollut aikaisempaa testivoittajaa. Uudempi malli silloisesta testivoittajasta on Varta 18200 mAh. Suomessa myynnissä hintaan 34,90 euroa.

Elisa.fi, Lisävirtaa puhelimeen? Valitse varavirta oikein. 20.6.2017.

Kaleva.fi, Lentomatkustajien matkatavaroista poistetaan tuhansia litiumakkuja kuukausittain – virtapankit pakattava oikein. 10.3.2018. Laitteista irrallaan olevat akut ja varavirtalähteet on pakattava käsimatkatavaroihin, eikä niitä saa laittaa ruumaan. Vuonna 2013 voimaan tulleiden määräysten mukaan lentomatkustaja voi ottaa matkatavaroihin korkeintaan teholtaan 100 wh eli sadan wattitunnin litiumakkuja tai akkuja, joissa litiumia on enintään kaksi grammaa. 100-160 wattitunnin litiumakuista täytyy pyytää erillinen hyväksyntä lentoyhtiöltä ja niitä saa olla kaksi kappaletta.

Lifewire.com, The 8 Best Portable Laptop Battery Chargers to Buy in 2018. (näitten mahdollisissa toimituksissa Suomen voi olla ongelmia).

Mobiili.fi, Facebookiin tulossa aikalaskuri – näyttää, kauanko käytät palvelua päivittäin. Facebookin Android- ja iOS-sovelluksiin saattaa pian tulla laskuri, joka kertoo, kuinka kauan palvelua on käytetty viimeisen viikon aikana jokaisena päivänä.

Älypuhelimet.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • How to Improve Your Landscape Photography By Understanding Portrait Lighting.
 • Hands-On with the new Sony RX100 VI Compact Camera. Edeltävä malli Sony Cyber-shot DSC-RX100 V julkistettiin 6.10.2016, 24-70mm. Uudessa VI-mallissa yhden tuuman 20 megapikselin sensori. 24-200mm F2.8-4.5, 315 vaihetarkennuspistettä (65% sensorista kattaa). Laajakulmapäässä menetetään valovoimaa, zoompäässä voitetaan (edeltävään malliin verrattuna). 24 kuvaa sekunnissa, automaattitarkennus. Ensimmäistä kertaa kosketusnäyttö (vain tarkennuspisteen valintaan, ei esim. valikoihin), pieni viive. Ylös 180 astetta, alas 90 astetta. Ulkonäöllisesti sama malli kuin edeltäjä RX100 V, aavistuksen isompi. Suunnittelussa hyödennetty Sony A9 -mallia. Automaattitarkennus 0.03s. Vakautus 4EV. Harmaasuodin on jätetty pois (videokuvaajat). Samanlainen pop-up elektroninen etsin. 4K video. 250, 500 ja 1000 fps. Videokuvauksessa Hybrid Log Gamma. Ei mikrofoni- eikä kuulokeliitäntää. stereomikrofoni ja monokaiutin. Paino 301g. Suomen hinta on 1.350 euroa (hinnassa on mukana verot).

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Shooting Greenland in Winter Part 3: Familiar Places.

Diyphotography.net, How To Become A Wedding Photographer In 10 Easy Steps – Photographers Hate This. Osassa ohjeista totuuden siemen. Vaikka onkin kirjoitettu kieli poskessa (tongue in cheek). Tai höplästä vetäen. Tai luikuri lasketellen. Tai ketunhäntä kainalossa.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 42 Magnificent Photo Manipulation Examples That Will Inspire You.

IR, Fujifilm X-T100 First Shots: The most affordable X-T camera to date hits our laboratory.

The Online Photographer, Baker's Dozen: Yellow.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Canon 70-200 mm f/4L IS II USM first impressions review. YouTube-video, kesto 3:26. I've been using the new Canon 70-200 mm f/4L IS II USM zoom for a few days and it's time to tell my first impressions. Muutaman päivän käyttökokemukset. Ei jalustapantaa. Suomen hinta on 1.500 euroa.

HS, Jytäsi se juhannus ennenkin – kuvakooste festivaaleista eri vuosikymmeniltä. 22.6.2018. 20 kuvaa.

Yle, Miten sinä vietät keskikesän juhlaa? Lähetä meille kuva tai kommentti. Kymmenkunta kuvaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Portrait of Vintage New York City Through Found Photographs.

Digital Photography School, Weekly Photography Challenge – Macro.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, What Makes a Great Fine Art Architectural Photograph?

Dpreview.com.

IR, Firmware Friday: Firmware updates aplenty from Canon, Sigma and Sony, plus Fuji software too!.

Thom Hogan, The Late Spring Collection. Muutama softapäivitys.

Kamera & Bild, Historiskt fotomöte: Anna Tärnhuvud och Ragnhild Haarstad. Haastattelu. 47 vuotta sitten Anna Tärnhuvud Årets fotograf. Ja nyt Ragnhild Haarstad.

Fotosidan.se, Framkallning och fix i ett - på bara 3 minuter. Cinestill DF96. 16 filmirullaan riittää. Avattuna säilyy 2 kuukautta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Eero Murtomäen mielenkiintoinen Kameramme luonnon rippeillä. 21.6.2018. Eero Murtomäen tuotantoon on jännittävä uppoutua yhä uudestaan ja uudestaan. Olenkohan lukenut ”Tunturipöllö – Pohjolan valkoinen vaeltaja” jotain 10 kertaa, siihen yhtään kyllästymättä. Murtomäen vahvan erilainen teksti vaan toimii. Luontokuvaaja-kirjailija-genressä asettaisin Murtomäen selvästi kirjailija-akseliin, vaikkei toki kuvissakaan vikaa ole ja tunnetaanhan herra luontoelokuvistaankin.

Yle Areena, podcast, Lumoudu luonnosta kansallispuistossa. Kesto 53 minuuttia.

Itä-Savo, Tervahöryjä, Olavinlinna ja tuttuja uimarantoja — Katso kuvista, kuinka tutulta kesä näyttää jo sadan vuoden takaa. 9 kuvaa, yksi värikuva.

Ilta-Sanomat, Katosiko kannettava pc? Sen löytämiseen on helppo keino.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An alternative view of Japan from a celebrity portrait photographer. Kuvat ja teksti.

Digital Photography School.

IR.

 • Enjoying the peace of an evening out in the field with nature photographer Morten Hilmer. YouTube-video, kesto 27:20. Nikon D5 ja Nikon 600mm f/4.
 • Canon EOS M50 Field Test: Canon’s first 4K-capable mirrorless camera offers a lot for a low price.
  • Matti Sulanto, Why I Switched from Sony to Canon. 8.6.2018. YouTube-video, kesto 4:00. On this video I'll tell you why I switched from Sony A7RII to Canon EOS M50.
  • Yksi kamera, yksi objektiivi, yksi vuosi. Kolme vuotta Sonya + Zeiss Loxia 35mm f/s. Ostettu heti markkinoille tulon jälkeen. (Melkein) keskikoon laatua paljon käytännöllisemmin. Yhdistelmällä painoa 1.2kg. Matkatavaroiden maksimipaino on 7kg. Sonyn tiedostot ovat valtavia, kannettavan kovalevy täyttyy nopeasti. Matkoilla ei voi pitää mukana tarpeeksi varmistuslevyjä. Pilvipalvelut ovat kehittyneet, mutta matkoilla kunnollisia nettiyhteyksia ei ole tai sitten ne maksavavat maltaita. Ja nopeuksien pitäisi olla riittäviä.
  • Viime keväänä Canonin edustajat tarjosivat ongelmaan ratkaisua, Canon EOS M50 -peilitöntä kokeiltavaksi (kroppikerroin 1.6x). Se on aloittavalle kuvaajalle tarkoitettu, mutta tarjoaa kuitenkin kaiken tarvittavan matkakuvaukseen. Kompakti paketti Canon EF-M 22mm F2 STM Pancake-objektiivin kanssa. Painoa kombolla on 500g. Nyt painorajoitukseen mahtuu toinen mikrofoni ja muita lisätarvikkeita. Joissakin maissa voi olla etu, että Canon-kamera + objektiivi ei näytä kovin kalliilta.
  • Kuvanlaadussa ei ole paljoa valittamista. Sonyn kuvatiedostot näyttävät tietenkin paremmilta, jos oikein tarkasti tutkii. Mutta online-kuvista ja printeistä ei voi kertoa, kummalla kameralla kuvat on otettu. Canonin raw-tiedostot vaativat paljon vähemmän työtä kuin Sonyn raw-tiedostot.
 • Phase One improves their iXG cultural heritage camera system with new features.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Open Mike: King of Nuthin'. Miten Mike järjestäisi studiokuvaajan koulutuksen, jos hänellä olisi valta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Taas tämä -- Mikä kuvankäsittelyohjelma (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kuviin tulee tumma alareuna (Digikuvaus). Osaisiko joku vinkata mikä olisi vikana kun kuviin tulee nopeammalla valotusajalla (1/250->) alareunaan tumma reuna. Ikäänkuin peilin reuna näkyisi kuvassa. Tämä ilmenee salamavaloilla kuvattaessa.
 • Digikuvien tallennuspaikka (Digikuvaus).
 • Kuvan väreistä, monitorin säädöstä ym. (Kuvankäsittely).
 • Lightroom Classic CC 7.4 (Kuvankäsittely). Päivityksiä tuli jonkin verran, osa mahdollisesti jopa hyödyllisiä: ...
 • SONY A7II takuu- ja kennonpuhdistus-gate (KENNO VINOSSA) (Järjestelmädigit). Jaha, nyt tuli sitten vähän astetta järeämmät keinot käyttöön.
  • Dropbox, Sony A7 II tilt images with exif sn 3819218. Yhdeksän kuvaa, klikkaile alaosan plussa-merkistä kuva vaikka 100%:iin. Vertaile kuvan vasenta reunaa ja kuvan oikeata reunaa. Mitä havaintoja? Löytyykö eroja. Sonyn asiantuntijoiden mukaan tällaista jälkeä tuottava Sonyn kamera on täysin kunnossa. Hm. Onko musta valkoista.
  • Erittäin hyvää julkisuutta Suomen Sonyn asiakaspalvelulle ja Suomen Sonyn järjestämälle huollolle. Yhden käyttäjän huoltokokemus on niin hyvää palvelua, että varmaan kameravalintaa miettivät ryntäävät heti kertomuksen luettuaan ostamaan Sonyn järjestelmäkameran. Voi ainakin siihen luottaa, että huolto pelaa.
  • Ja tämän jälkeenhän on sitten luvassa varmaan vielä lisää loistavaa julkisuutta, alkaen iltapäivälehdistä. Hienosti hoidettu case, eikös niin. Mahtava asiakaskokemus. Ihan niin kuin oppikirjoissa. Voisi sopia jopa alan oppikirjoihin esimerkkitapaukseksi. Siitä miten yhden ainoan tapauksen ala-arvoinen hoitaminen voi tahrata tuotteen mainetta. Ja eikun keissi vaan jatkumaan...
 • Nikon D750 vai D500? (Järjestelmädigit).
 • Masan kesäkuvailut 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Turistifotoa Albaniasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Orava (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Valovuoto.fi, Etsin on eilispäivää. 20.6.2018. Aina silloin tällöin Internetissä ja painetuissa valokuvausoppaissa törmää ajatukseen, että kuvan sommittelu etsintä käyttäen olisi jotenkin ylivertainen tapa ja toivottavaa. Viimeistään nyt vuonna 2018 tämä ajatusmalli on hyvä korjata.

Ville Suorsa, Sininärhi Oulussa. 10.6.2018. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla entisen Yli-Iin kunnasta saapui lintuharrastajille viestiä, että paikalla oli havaittu mahdollinen sininärhi. Viestin ohessa oli myös kännykkäkuva linnusta, joka varmisti asian samantien, ja jo noin viikon paikalla ollut lintu tuli vihdoin lintuharrastajien tietoon. Kyseessä oli vasta PPLY:n kolmas havainto ja ensimmäinen bongattavissa oleva yksilö. Suomessakin kyseessä on huippuluokan harvinaisuudesta, josta viimeisin havainto on vuodelta 2012.

Peter Forsgård, Olympus Vintage Lenses: Focus Peaking and Magnify, 20.6.2018. YouTube-video, kesto 2:05.

HS, Keskiyön auringossa todellisuus hämärtyy. 17.6.2018. Sodankylän arktisilla elokuvajuhlilla vuorokausi vaihtuu yhdeksältä aamulla, kun viimeiset katsojat kaatuvat siskonpetiin ja ensimmäiset lähtevät elokuviin. Hämärässä teltassa projektorin kajossa voi matkustaa menneeseen tai tulevaan, mutta ulkona vallitsee aina loputon pohjoinen valkeus.

Lapin Kansa, Jukka Piiroisen valokuvasaalista jazzkeikoilta esillä Torniossa.

Uusiteknologia.fi, Kuvankäsittelyn erikoisnäppäimistö uudistui. Suomalainen startup-yritys Loupedeck julkaisee uuden plusversion Loupedeck-näppäimistöstään. Uuden version kehityksen keskiössä ovat olleet ensimmäisen Loupedeck-laitteen aktiivisten käyttäjien kommentit ja ideat. Yli 20.000 Loupedeckiä myyty.

HS, Internetin meemeihin ja tekijänoikeuksiin vaikuttava uudistus eteni EU:ssa – Tämä sinun tulee tietää artiklasta, jota ”internetin keksijä” vastustaa. 20.6.2018. Osa laajempaa EU:n tekijänoikeusesitystä. Lisenssimaksu linkkeihin, jotka sisältävät esikatselun tai otsikon kaltaista informaatiota. Facebook tai Google eivät varmasti halua maksaa näitä maksuja. Toinen ehdotus pakottaisi yritykset asentamaan automaattiset filtterit, jotka estäisivät materiaalin pääsyn nettisivuille ja puolustaisivat näin tekijänoikeuksien haltijoden oikeuksia. Jos vaikkapa Instagramin käyttäjä lataisi palveluun kuvan, johon hänellä ei ole tekijänoikeutta, Instagram olisi vastuussa rikoksesta.

Ikinörtti, GDPR, mikä se on?

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

IR.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

YouTube-video, How to CLEAN your Camera Sensor like a Boss (gel stick). ...The Eyelead Gel Stick for Sony mirrorless did the job perfectly, i went from a sensor covered with dust to a sensor almost as new....

 • Siis: älä ikinä käytä tällaista tuotetta! Perinteinen sensorin märkäpuhdistus on edelleen paras (kun muut menetelmät eivät enää toimi). Kas kun ei käytetä nuoltua tikkaria sensorin puhdistukseen.

Engadget.com, Instagram reaches 1 billion monthly users. Syyskuussa 800 miljoonaa käyttäjää, nyt miljardin raja rikki. Emoyhtiö Facebookilla 2.2 miljardia käyttäjää.

Kamera & Bild, Kultkameran Diana släpps som direktbildskamera. Alkuaan Kiinassa 1960-luvulla valmistettu leikkikalukamera. Huonosti tehty kamera, josta tuli kulttikamera kuvien ainutkertaisuuden takia. Ikinä ei tiennyt etukäteen, millainen kuvasta tuli. Valovuotoja ihan missä vaan, kuvan reunoja ei oikeastaan tunnistanut epätarkkuuden takia. Nyt uusi versio, johon käy Fujifilmin Instax-filmi. $65.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Pöllökuvahuijaus (Sana on melkein vapaa).
 • Digikuvien tallennuspaikka (Digikuvaus).
 • kuvankäsittely, halpa putki vs. kallis putki (Kuvaus yleinen).
 • Sigma 24mm 1,4 A (Optiikka). Puolenkymmentä Sigman Art-lasia on tulossa myyntiin Sonyn E-mountille.
 • Kuukauden klassikko 06-08/ 2018 : Peruszoomit (Optiikka).
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • Fujifilm GF 45mm F2.8 R WR sample gallery (Optiikka). Dpreview on julkaisut Fujifilm GF 45mm F2.8 R WR keskikoonformaatin objektiivin näytekuvia:...
 • 35mm, f/1.2, 120€ (Neewer) (Optiikka). Kyse lienee lomo-laadusta.
 • SONY A7II takuu- ja kennonpuhdistus-gate (KENNO VINOSSA) (Järjestelmädigit). Nyt on otsikko kohdallaan.
  • Mikään asia ei ole näiden kuukausien aikana selvinnyt
  • (paitsi se, että Suomen Sonyn asiakastuen / asiakaspalvelun alkuperäisistä lausunnoista huolimatta "kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun" ei pidä paikkansa. Näin kerrottiin aiemmin isoille jälleenmyyjille, esim. Gigantti, Power, Verkkokauppa.com. Kaikki Sonyn järjestelmäkamerat olisi pitänyt lähettää Ruotsiin puhdistettavaksi. Suomessa liikkeen tekemä kennonpuhdistus olisi aiheuttanut automaattisesti takuun raukeamisen.Tämä on ainoa asia, jossa Sony on antanut periksi)
  • nyt asiakkaan (= ketjun aloittajan) pitäisi lähettää toinen omistamansa ehjä Sonyn runko Ruotsin Infocareen, muuten tulee lasku turhasta huollosta (Infocaren mukaan viallisen Sonyn rungon kenno ei ole vinossa). Ynnä kaikkea muuta ihmeellistä. Onkohan tässä kyse kuitenkin jostain etukäteen käsikirjoitetusta farssista? Juonenkäänteet ovat yhä oudompia...
 • Nikon D750 vai D500? (Järjestelmädigit).
 • Vara/kakkosrunko (Järjestelmädigit).
 • Pentax KP (Järjestelmädigit).
 • Turistifotoa Albaniasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen lauantaina löytynyt, Valkealan suunnalta. Vaimon silta, näin nimesin kun on vaimon löytö.
 • Masan kesäkuvailut 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Taivaan tarkkailuko tylsää. Hah! Seurailin pitkin päivää saderintamien kulkua. Ukkosia ei näkynyt, mutta ennusteessa iltapäivälle oli niitä veikattu. Ja kuinka ollakaan, kun työpäivä oli pulkassa, näkyivät ensimmäiset salamaniskut Ahvenanmaan tienoolla. Ajelin kotia kohti ja päätin pysähtyä pellon reunaan katsomaan suunnilleen Paimion suuannalla olevaa ukkossolua. 5 kuvaa, sateenkaartakin.

HS, Toukokuun parhaat kuvat. Toukokuussa Helsingin Sanomien kuvaajat seurasivat muun muassa Euroviisuja, Leijonien otteita MM-kisoissa sekä tasavallan presidentin muotokuvan paljastustilaisuutta. 54 kuvaa.

Museot.fi, kilpailu. Museokortin kesäkisa: #museokierros Ota kuva museokierroksestasi, lisää Instagramiin, Facebookiin tai Twitteriin ja merkitse kuva tai video tunnisteilla #museokierros #Museokortti ja @Museokortti. Parhaat julkaisut palkitaan joka viikko elokuun loppuun saakka

HS, Harvinainen täydellinen kaksoissateenkaari ihastutti pääkaupunkiseudun yllä – katso galleria lukijoiden kuvista.

Yle, Katseen ei kannata kartella thaihierontaliikkeiden näyteikkunoita: "On kiinnostavaa, että kauneus voi olla niin suhteellista". 19.6.2018. Thaihierontapaikkojen näyteikkunoista ja niiden takana olevista ihmisistä kertova kirja kannustaa katsomaan, ei vain kävelemään ohitse. Lisäksi näyttely.

Mikko Lagerstedt.

Rajala Blogi, Veikkausliigan toukokuun futiskuvassa viedään palloa tanssien. 18.6.2018.

Mikrobitti.fi, Facebook kehittää tekoälyä, joka osaisi korjata epäonnistuneet valokuvat. Yhtiön insinöörit ovat nyt onnistuneet luomaan koneoppimiseen perustuvan menetelmän, jonka avulla juuri kuvanottohetkellä kiinni räpsähtäneet silmät saa muokattua auki oleviksi jälkikäteen, kertoo The Verge. Ominaisuus on vasta tutkimusvaiheessa, joten Facebookin varsinaisten käyttäjien on sitä turha ainakaan hetkeen odottaa saapuvaksi.

Fin.afterdawn.com, Adoben Project Rush sisältää helpot työkalut YouTube-videoiden editointiin. Beta-asteella, voi ilmoittautua kokeilijaksi.

Iltalehti, Googlen uusi musiikkipalvelu saapui Suomeen - mukana myös musiikkivideot Spotifyn hinnalla. Google on yrittänyt päästä musiikkiapajille jo pari kertaa. Aiempia musiikkipalveluita ovat olleet Google Play Music sekä Youtube Red, jotka eivät ole kuitenkaan lähteneet lentoon. 9,99 euroa per kk. Ilmaisversiossa mainoksia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, In Iowa, One Photographer Finds Traces of the Past. Kuvat ja haastattelu.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Lensrentals.com, blog, Comparing the Best Ultra Wide Zoom Lenses from Canon, Nikon, Sony & Sigma. Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S (2.100 euroa), Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art (1.600 euroa), Canon 11-24mm f/4L (3.500 euroa), ja Sony FE 12-24mm f/4 G (2.000 euroa). Ei kuvanvakaajia, kaikkien pitäisi olla säänkestäviä. Sonya lukuunottamat nämä objektiivit ovat painavia ja myös tuntuvat painavilta. Testirunkona oli Sony a9, peilittömäksi järjestelmäkameraksi suhteellisen raskas. Canonin testirunkona Canon 5D Mark III. Nikonin ja Sigman testirunkona Nikon D750.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Should Every Photographer Try Film Once? Eiliseen kommentit.

Thephotoargus.com, 32 Outstanding Examples of Portrait Photography For Your Inspiration.

Fotosidan.se, 120 fotografer ställer ut på Landskrona Foto Festival. 14-23.9.2018. Seitsemäs kerta. Kuvaajia ympäri maailmaa ja lupaavia nuoria kuvaajia. Yli 120 kuvaajaa. Skåne, Etelä-Ruotsi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Voiko kysyä filmilaitteista? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). CR litiumparistot. 2CR5.
 • Digikuvien tallennuspaikka (Digikuvaus). Minne te muut tallennatte kuvianne? Itse tähän asti tallentanut tietokoneelle ja siitä hissukseen (vähän liiankin hissukseen) siirtelen niitä ulkoiselle kovalevylle. Nyt alkaa taas tietokone täyttymään ja kuvatkin on aina raskaampia ja raskaampia, joten olen alkanut miettiä noita pilvipalveluja. En oikein tiedä niistä mitään -eli onko sellainen mahdollista ylipäätään että lataa RAW-kuvia jonnekin pilveen ja käyttää niitä sieltä käsin? Jos niin mitä ne maksavat ja ovatko turvallisia ettei kuvat häviä tai joudu vääriin käsiin?
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • Nikon D750 vai D500? (Järjestelmädigit). Tässä pohdin niin, että nuppi sauhuaa. Vanha D3 sano sopimuksen irti ja uutta runkoa tekisi mieli. Otsikossa olevien kesken olen yrittänyt järkeä löytää. Kuvaan bändejä, lintuja ja ihmisiä poseeraamassa. Vai pitäisikö vähentää kinkku leivänpäältä ja ostaa D850. Vilkasta keskustelua.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Nikon DF...? (Järjestelmädigit).
 • Turistifotoa Albaniasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Päiväretki Isosaareen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • 1009 +3+3+Office + jatkoa.... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Puutarhan kevät. 3 kuvaa.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvia ja kommentteja.
 • Meri-Pori (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Yle, Jättimäisen Suomen lipun kanssa liitävä laskuvarjohyppääjä ja viikon muita uutiskuvia. 18.6.2018. Viime viikolla laskuvarjohyppääjä toi Suomen lipun Ilmavoimien juhlalentonäytökseen Tikkakoskella ja miespuoliset asianajajat käyttivät korkeita korkoja Chicagossa. 10 kuvaa ja kuvatekstit.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Viiri salkoon, sarvipäinen-graffiti ja maalattu festariasu. 15.6.2018. 18 kuvaa ja kuvatekstit.

Sulantoblog, Kit Lens is the BEST beginner's lens. YouTube-video, kesto 3:16. On this episode I'll photograph with my kit lens and tell you why I think a kit lens is actually a good choice for a beginner.

Peter Forsgård, Manual Focus Photography Using Olympus Episode 12. YouTube-video, kesto 3:29. Manual focus is a very good skill if you want to get better in photography. The examples in this video was from Olympus Om-D E-M1 MkII.

Ilta-Sanomat, Pöllönpoikasesta otettu kohukuva ärsyttää Rengastustoimiston johtajaa: ”Kääntyi ikävästi itseään vastaan”. Metsänhoidon suosituksissa kehotetaan petolintujen pesien ympärille jättämään suojavyöhykkeitä, jotka voivat olla 25 metriä tai jopa 1,1 kilometriä. –Jos ei muu auta, pöntön voi siirtää. Yleensä pöllö tulee pönttöön, vaikka sitä siirretään kymmenen tai satakin metriä, Valkama sanoo.

Facebook, valokuvia. Valokuvanäyttely Tornion kaupungin näyttelytila. 19-29.6.2018. Jukka Piiroinen Jazzkuvia.

Rajala Blogi, ZEISS Discover Weeks 15.6.-31.7.2018.

Mobiili.fi, Googlen Android-tekstiviestisovellus laajenee nyt verkkoon – pian voi viestitellä myös tietokoneelta. Googlen Android Messages -tekstiviestisovelluksen Web-laajennus on avautunut messages.android.com-osoitteesta löytyvänä sivuna. Uuden toiminnon myötä Android-puhelin on mahdollista linkittää tietokoneen kanssa, jonka jälkeen viestitellä voi myös tietokoneella.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Toru Kasaya Photographs Hidden Beauty Near the Shore.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

IR.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Don't 'Should' All Over Me. Dpreview.com, keskustelu aiheesta "pitäisikö kaikkien kuvaajien ainakin kerran elämässä kokeilla filmille kuvaamista".

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Varangin kutsu (ja kameratilitystä). Kesäloman kynnyksellä huomasin jälleen kurkkivani pohjoisen sääennusteita, muuttolinnun lailla nuuskin ajoitusta. En halunnut missata kotopuolen harvinaislaatuisia toukokuun helteitä ja piisaa pääkaupunkiseudullakin tähän aikaan vuodesta rutkasti kuvattavaa, joten viivyttelin lähdön kanssa. Vaan eipä aikaakaan, kun huomasin taas kerran pakkaavani tavaroita ja aamutuimaan huristinkin jo nelostiellä.

 • Tomppa kuvasi monipuolisella Sonyn RX10 mk4 superzoomkameralla. Olen nyt alkukeväästä asti seurannut tuon kehutun ihmeen hämmästyttäviä tarkennusominaisuuksia, se on peitonnut tarkennusvarmuudellaan ja näppäryydellä monesti käyttämäni Canon 5D mk4 ammattilaisjärkkärin. Takana kymmeniä yhteisiä kuvaussessioita ja Varangilta saisi taas lisää havainnollistavaa testiaineistoa.
 • ...Otettiin viimeisellä tunnilla työn alle lentokuvat lunnien pyrähdyksistä kallioilta merelle. Tämä on vakiopaikkani testata kameroiden tarkennuskykyä, olen jupissut kymmeniä tunteja samassa paikassa Canonien kanssa. Nyt näkisin mihin Sonyn RX10 mk4 pystyisi. Siinä kun on niin kehittynyt tarkennus, ettei yksittäispisteiden kanssa tarvitse räpeltää, vaan kamera osaa poimia kaikilla 315:lla pisteellään lähimpänä liikkuvan haastavankin kohteen. Ominaisuus mitä minun on vuosien Canonkokemuksieni valossa vaikea uskoa, mutta minkä tiesin Tompan kuvauksia seuranneena todeksi.

Iltalehti, Nyt puhuu pöllökuvan ottaja - kohu otti kierroksia: luonnonsuojelijat vastaavat, metsänomistajilta kampanja pöllöille. 17.6.2018.

Helsingin Uutiset, Valokuvaaja ihmetteli miksi hääpari ei tilannutkaan valokuvia tärkeästä päivästä – "Olivat jo eronneet". Pyhän Laurin kirkon pihamaalla punaisen puutalon eteisessä tuoksuu kahvilan tuore pulla. Vanhan rakennuksen portaat vievät yläkertaan, jossa on valokuvaaja Reino Havumäen työmaa. Tilasta valtaosan vie studiokuvauskalusto, kuten valot ja taustakangas.

HS, Kasvojen­tunnistus on kohta arkipäivää, ja sinutkin voidaan tunnistaa vaikka keskeltä festivaaliyleisöä, vaikka et ehkä haluaisi. 15.6.2018. Jalkapallon MM-kisojen turistit pääsevät osallistumaan joukkoseulontaan kesä–heinäkuussa Venäjällä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kisakaupunkeihin on asennettu satoja valvontakameroita, joihin liitetty kasvojentunnistusohjelmisto vertaa kävijöitä poliisin rekistereihin.

Yle, Kotona asuvia vanhuksia hoidetaan koko ajan enemmän soittamalla kuvapuheluita: "Hyvää päivää Aila, kuuluuko?". 18.6.2018. 71-vuotias Aila Pöntinen istuu kotonaan keittiönpöydän ääressä ja tuijottaa tablettitietokonetta. Pian hiljaisuus rikkoontuu, kun tietokone pirahtaa puhelimen lailla. Aila painaa tottuneesti vihreää nappia ja kuvaruutuun ilmestyy hoitajan kasvot.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, These tricks will up your control of smoke to ninja level.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Birds.fi, Sony FE 100-400 GM OSS - Legendan haastaja. 06 / 2018. Vuonna 2014 Canon EF 100-400/4.5-5.6 L IS USM II:sta jäi mieleen f/5.6-zoomiksi kelpo kuvanlaatu ja 400 milliseksi kompakti koko. Innokkaimmat julistivat Canonin "legendaksi" ja moni vannoi ettei telezoomi siitä enää parane. Vuonna 2017 Canon sai haastajan nimeltään Sony FE 100-400/4.5-5.6 GM OSS.

 • Painoa on 1,39 kiloa, kokoa 9,3 x 20,5 senttiä ja filtterikierteenä "ällistäkin" tuttu 77 milliä. Sääsuojatun objektiivin rakenne on tukeva ja valkoinen design eleetöntä ja toimivaa. A7 III-, A7r III- ja A9-runkojen kanssa kokonaisuus on tasapainoinen ja hyvä käsiteltävä.
 • Suomen hinta on n. 2.900 euroa.

Valovuoto.fi, Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD. 17.6.2018. Tamronin pelinavaus Sonyn FE-järjestelmään on monen odottama 28-75/2.8 zoom-objektiivi. Uusi normizoom on pienempi ja halvempi kuin Sonyn oma erinomainen 24-70/2.8 GM. Automaattitarkennus seuraa kohdetta varsin kohtuullisesti A7 III -rungon kanssa, mutta ei aivan pärjää FE-järjestelmän parhaille tarkentajille ja huteja tulee jonkin verran. ...Reunapiirto on heikoimmillaan 28 mm asennossa ja paranee jonkin verran polttovälin kasvaessa. ...Objektiivi toimii vastavaloon kuvattaessa poikkeuksellisen hyvin f/2.8 zoom-objektiiviksi. Kontrasti pysyy hyvänä ja linssiheijastukset ovat todella vähäiset.

 • Tamronin normizoom lunasti omat odotukseni hienosti. Objektiivi on Sony GM-lasia (~900 g) selvästi pienempi sekä halvempi.
 • 800 euroa. Tamronin selkeimmät kilpailijat ovat tällä hetkellä Sonyn FE 24-70/2.8 GM (2350€), FE 24-70/4 ZA (1100€) sekä FE 24-105/4 G OSS (1300€).

MTV, Tämä mies on Ähtärin upeiden pandakuvien takana – "Silloin mennään kun valo on hyvä". Timo Ahopelto oli kerännyt kokoon vaikuttavan kuvapankin eläinpuiston eläimistä ja miljööstä, ennen kuin rohkaistui esittämään virallisempaa yhteistyötä Ähtäri Zoon kanssa. Koska oli materiaalia mitä esittää, kuvaussuhde vahvistettiin tämän vuoden alussa.

Avplus.fi, Leica esitteli uuden C-lux-pokkarikameran ja erikoismallin M10:stä.

Rajala Blogi, Nikon Summer Cashback 15.6.-31.8.2018.

Älypuhelimista.

 • HS, Taksisovellukset kilpailevat hinnoilla ja odotusajoilla – HS testasi kolme pääkaupunkiseudulla toimivaa taksisovellusta. Heinäkuun uusi liikennepalvelulaki tekee taksien hintavertailusta yhä tärkeämpää. Taksi Helsinki. FixuTaxi. Valopilkku (toimii myös Tallinnassa ja Haaparannassa).
 • Puhelinvertailu.com, Kannattaako vaihtaa OnePlus uuteen? OnePlus 5 vs OnePlus 6. Kannattaako vaihtaa OnePlus uuteen? OnePlus 5 vs OnePlus 6 Alle vuoden sisällä tästä päivästä kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut yhteensä kolme puhelinta, jotka ovat tietysti aina edeltäjiään parempia. Syystäkin voi kuitenkin kysyä, onko laitetta järkeä vaihtaa vuoden sisällä?

Digital Photography School, What Makes Great Photos? 5 Factors That Can Take Your Images From Good to Great.

ePhotozine.com.

IR, Learning landscape photography: Thomas Heaton’s great guide to planning & shooting landscapes.

Dpreview.com, Drone buying guide updated with a new top pick.

Petapixel.com, For Father’s Day, Here is Your Photography Mission.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin 15.6.2018:

 • Siirryimme YouTubeen! Kesto 2:13. Valoaalloilla podcast on siirtynyt ainakin toistaiseksi YouTuben puolelle, käy tilaamassa kanava. Samalla, kun tilaat sen, niin tilaa Matin ja Peterin omat kanavat myös, niin saat ainakin katsella videoita tarpeeksi.

Kamerakoulu.fi, kesä Kokeilussa Hasselblad SWC M 38mm f4.5. 15.6.2018. Kameratorin mainiot veijarit anoivat minulle Hasselbladin laajakulmakameran, SWC:n eli Super Wide Cameran. SWC on jännä kamera. Niitä valmistettiin vuodesta 1954 vuoteen 2009.

Etelä-Saimaa, Valokuvajournalismin 89-vuotias suurmies Caj Bremer postaa Facebookiin ruokakuvia ja tekee kameralla taidegrafiikkaa. Lappeenrannan taidemuseossa pääsee kesän ajan tutustumaan akateemikko Caj Bremerin vanhoihin Karjala-kuviin ja uusimpaan tuotantoon. Caj Bremer on 89-vuotias, mitä ulkopuolinen ei heti uskoisi. Bremerin mukaan ikä tuntuu muun muassa heikentyneenä kuulona.

HS, Hameen alta salaa kuvaamisesta tulee laitonta Englannissa, ja siitä voi joutua vankilaan. Hameen alta kuvaaminen salaa ja tirkistelytarkoituksin (niin sanottu upskirting) aiotaan kriminalisoidaan erikseen Englannissa ja Walesissa. Se on ollut laitonta Skotlannissa jo vuodesta 2009 lähtien.

Museot.fi, Museokortin kesäkisa: #museokierros. Kuva tai video museokierreoksestasi. Facebook, Instagram, Twitter. Kuvaajan nimi tai nimimerkki julkaistaan aina kuvan julkaisemisen yhteydessä. Parhaat julkaisut palkitaan joka viikko koko kesän ajan elokuun loppuun (31.8.2018) saakka. Voittaja valitaan kerran viikossa ja voittajalle annetaan Museokortti tai olemassaolevan kortin aikaa voidaan jatkaa 12 kuukaudella.

Lumipyry.fi, Tämä mies on Ähtärin upeiden pandakuvien takana – "Silloin mennään kun valo on hyvä".

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 20 Outstanding Examples of Travel Photography.

The Online Photographer, What I Bought. Panasonic GX8.

Kamera & Bilc, Webb-tv: Erik Johansson – den kreativa processen. YouTube-video, kesto 5:43.

Kamera & Bild, Så fungerar Exposure X3. Alien Skin Exposure X3. Raw konvertteri. $149. Ouch.

 

15.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • TV:n käyttö kuvankäsittelyssä (Kuvankäsittely). TV: käyttö kuvankäsitttelyssä houkuttaisi koska kahta isoa näyttöä ei kuulemman asuntoon mahdu. Halpis 4k näyttö olisi tarkoitus ostaa futiskisojen takia, joten onko kellään kokemuksia esim ao.linkin kaltaisen halpisnäytön käytöstä harrastajatasoisessa kuvankäsittelyssä ja editoinnissa? ...Tällä hetkellä käytössä on 24" Eizo joka on tosi tuhnu MacBookin retina- näyttöön verrattuna.
 • Sigma 105mm f1.4 (Optiikka).
 • Nikon Nikkor AF-D 50mm 1.4 (Optiikka).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Kameran hankkineet kuvaajat keskustelevat, vaihteeksi.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit). Vaihteeksi ihan asiaa.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). (Ei enää mitätöi takuuta, vaikka otsikossa niin lukee, muistutus).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit).
 • Fujifilm X-T2 (Järjestelmädigit).
 • Päiväretki Isosaareen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Muisteluita.
 • Teema: Drone-kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentti: Käy kuvaamassa Kuusamossa semmonen lampi kuin "V*ttulampi". Se on ihan vitostien vieressä ja ylhäältä päin selviää miksi nimi on mikä on.
 • Paikkansa ajassa ja avaruudessa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Latvala testasi tällä viikolla pari päivää. Monta kuvaa.
 • Tuska (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Artist Point, WA.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaksi eri lintukuvaa.

Olli Korhonen.

Peter Forsgård, Infrared photography - digital infrared photos with Haida IR 720. YouTube-video, kesto 3:09. Infrared photography is a lot of fun. It can give you interesting results. Its also great that the best time of day is around noon time when the little is harsh and strong. The stronger the light the more the infrared light refects fron the foliage.

Yle, Rengastaja löysi lehtopöllön poikasen kyhjöttämästä kannonnokassa – Metsähakkuut lintujen pesimäaikana jakavat mielipiteet. 12.6.2018. Avohakkuut yritetään kieltää kansalaisaloitteella. ...Netissä kerätään parhaillaan nimiä eduskuntakäsittelyä varten avohakkuut valtion mailla kieltävään adressiin. Se on kerännyt neljässä viikossa vajaat 27 000 allekirjoitusta.

 • Yle, Joutuiko pikkuinen pöllönpoikanen sittenkin metsätraktorin sijasta vain mediakohun kouriin? Poikasen selviytymisestä ei ole varmuutta. 14.6.2018. Kuvan ottanut rengastaja Jukka Tanner pitää tiukasti kiinni kertomuksestaan, että metsäkone vaurioitti pesäpönttöä, jolloin poikanen putosi maahan. – Pöntön katto oli selvästi rikki. Tanner arvioi, että koneen kaatama puu on saattanut raapaista pönttöä. Hänen mukaansa suojavyöhyke pöntöstä hakkuualueen reunaan on korkeintaan viisi metriä.
  • Tannerin mukaan poikanen oli maassa ennen aikojaan todennäköisesti juuri hakkuiden vuoksi, ja se näytti nälkiintyneeltä. Emoa ei näkynyt lainkaan. Tanner sanoo rengastaneensa poikasen, minkä jälkeen hän vei sen takaisin pesään.
  • Tanner kuitenkin kiittelee maanomistajaa siitä, että pöllön pesää on yritetty suojella siirtämällä hakkuualueen reunaa hieman kauemmaksi, vaikka hakkuu onkin tehty pesimäkaudella.
 • Ilta-Sanomat, Lohduton kuva pikkupöllöstä paljastaa metsäkoneiden armottomuuden. 13.6.2018. Petolintujen rengastamista harrastava Jukka Tanner löysi alkuviikolla maassa värjöttelevän lehtopöllön poikasen. Poikanen oli onnekas ja selviytyi. Tanner julkaisi asiasta kuvan Facebookin Suomen linnut -yhteisössä. Lisäksi hän julkaisi samalta hakkuualueelta kuvatun videon neljästä maahan pudonneesta pöllönpoikasesta. Kummatkin julkaisut saivat sosiaalisessa mediassa järkyttyneen vastaanoton.
 • Ilta-Sanomat, Näin syntyi lavastettu kohukuva avohakkuun pöllönpoikasesta. 14.6.2018. Poikanen ei ollut menettänyt pesäänsä, eikä sisarustaan. Kuvan ottanut rengastaja Jukka Tanner myöntää IS:lle siirtäneensä poikasen puiden välistä avohakkuun reunaan. Valokuvaamisella oli Tannerin tietämättä silminnäkijöinä kaksi sivullista, jotka olivat tulleet viime tiistai-iltana metsään katsomaan edellisellä viikolla tehdyn hakkuun jälkiä.
  • Tanner osaa kertoa, miksi piilossa olleet silminnäkijät näkivät hänen laskeutuvan tikapuita poikasen kanssa, vaikka poikanen oli ollut alunperin maassa. –?Laitoin sen varmuuden vuoksi pönttöön suojaan, kun läksin hakemaan mittausvälineitä autoltani. Halusin mittaamalla selvittää, ettei se ollut nälkiintynyt. Otan aina valokuvat rengastamistani poikasista. Kuvattuaan poikasta Tanner vei sen jälleen pönttöön. Hän kertoo korjanneensa pöntön kattoa, joka repsotti.

Ikinörtti, Sovelluksia loma- & kaukomatkailuuun. 14.6.2018. Edellisessä Ikinörtti-jutussani kerroin matkustamisen mobiilisovelluksista näkökulmana liikkuminen pääkaupunkiseudulla. Tässä jutussa annan lyhyesti vihjeitä sovellusten hyödyntämiseen lomamatkan eri vaiheissa sektorilla lomasta unelmoiminen - matkan muisteleminen. TripAdvisor. Majoitusten varaaminen. Verkkojen käyttökustannukset ulkomailla. Matkan jälkeen.

Yle Areena, Näin tehtiin Human. 49 minuuttia. (L'Aventure Human, Ranska 2015) Yli kolmetuntinen Human on huikea elokuva ihmisyyden eri puolista. Tv-dokumentissa seurataan Yann Arthus-Bertrandin ohjaaman suurteoksen pitkää tekoprosessia. Uusinta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

IR.

Thom Hogan, Nikon's Second "New Product" in 2018. 14.6.2018. Tänä vuonna toinen julkistus. Viime kesän Nikon D850 julkistuksen jälkeen ei uusia kameroita. Mutta tämän vuoden toinen julkistus ei ole vielä varsinainen julkistus, vain ilmoitus kehitysasteella olevasta uudesta objektiivista. AF-Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR. Tarkemmat tiedot ja hinta myöhemmin tänä vuonna. Nykyisen 300mm PF:n isoveli. Pituus lienee lähellä 27cm, paino alle 2.3kg.

Diyphotography.net, These seven photography accessories will make your life much easier.

 • 1. A charging station
 • 2. Portable hard drive
 • 3. Slide camera strap
 • 4. Wacom tablet
 • 5. Good backpack
 • 6. Good SD cards
 • 7.Bluetooth speaker

Dpreview.com, Video: Diving into the demise of Kodak. YouTube-video, kesto 12:18. Konkurssi vuonna 2012.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Pelle Sten har tagit Mästarbilden 2018. Sivuston sisäinen kilpailu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen, Toukokuu 2018 – Ketun alkavat liikkua pesien ulkopuolella. 9.6.2018. Kettukausi avattiin yllä olevalla kuvalla, jossa pieni ketunpentu kurkistaa ulos pesäluolaston yhdestä kolosta. Olin varannut toukokuun luontokuvaamiselle sekä kalastukselle. Helsingin Kalamaraton kisattiin jälleen viimeisenä viikonloppuna ja perinteeksi muodostuen olimme jälleen toinen jääden yhden lajin päähän voitosta.

Matti Sulanto, How to Crop. YouTube-video, kesto 4:39. On this episode I'll talk about cropping and show some examples how you can fine tune your images by careful cropping.

HS, Pyörällä Suomea kiertänyt italialaiskuvaaja löysi varautuneita ihmisiä ja ikuisti kuihtuvan maaseudun rippeet – ”Ei ole varmaa, millä vuosisadalla ollaan”. 13.6.2018. Berti (s. 1978) on italialainen valokuvaaja. Hän kierteli Suomea polkupyörällä kameransa kanssa kaksi vuotta sitten taltioidakseen maaseutua. Tuloksena on valokuvakirja Ihminen ja luonto (Parvs) sekä valokuvanäyttely, joka avautui Kansallismuseossa Helsingissä kesäkuun alkupuolella. Esillä on 37 valokuvaa Suomesta ja 10 Virosta.

Yle, Sadan ihmisen tatuoinnit valokuvannut taiteilija ei ottaisi kuvaa omalle iholleen: "Ihmiset ovat kuin ilmoitustauluja, joista ei voi poistella vanhoja ilmoituksia". 13.6.2018. Taiteilija Harri Larjosto katselee arvioivasti keskiviikkona avautuvaa näyttelyään Sastamalan Jaatsissa, Akseli Gallen Kallelan lapsuudenkodissa. Ympärillä on kymmeniä isoja valokuvia ihmisistä ja heidän tatuoinneistaan. Larjosto kiersi parin vuoden ajan Suomea ja valokuvasi 100 ihmistä, jotka ovat tatuoineet nahkaansa taideklassikon.

Yle, Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Facebook on kansantauti – siksi se on purettava. Facebookin ymmärtämiseksi on perehdyttävä raha-asioihin. Miten on mahdollista, että ilmaisia palveluja tarjoavan yrityksen markkina-arvo on 375 miljardia euroa? Ja kuinka sen perustaja voi olla maailman viidenneksi rikkain?

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Pdnonline.com.

 • Rokinon Launches 24mm f/2.8 Lens for Sony E-Mount. Automaattitarkennus. Heinäkuussa myyntiin, $399.
 • Canon EOS M-50 Camera Review. Julkistettu 26.2.2018. 24 megapikselin kroppikenno, 1.6x kroppikerroin). 2.36 megapikselin erinomainen elektroninen etsin, salamakenkä. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Dual Pixel -automaattitarkennus käytössä still-kuvissa ja videossa (ei kuitenkaan aina), toimii hyvin. Uusi Digic 8-prosessori. 4K video (mutta 1.7x kroppi, pehmeämpi jälki kuin kilpailijoilla). 1080/60p, 720/120p HD videot. Tarkennus lukittuna sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa, muuten 7.4 kuvaa sekunnissa. Yhdellä latauksella 235 kuvaa. Paino 390g. Uusi CR3 raw. Pienempi tiedostokoko valittavissa, ei vaikuta paljoa kuvanlaatuun. M-sarjaan käy suoraan tällä hetkellä vain 7 M-sarjan objektiivia. M-sarja = Canonin peilittömät, EF/EF-S vaatii adapterin. Wi-Fi, Bluetooth (helppo yhteys älypuhelimeen), NFC. Ei ensimmäistä kertaa, mutta nyt ensimmäistä kertaa automaattinen kuvatiedostojen lähetys vaikkapa älypuhelimeen tai tietokoneeseen suoraan. 3.5mm mikrofoniliitäntä, tämän luokan kamerassa harvinaisuus. Mikro-HDMI ja Micro-USB (ei latausta). Ulkoisen mikrofonin liitäntä, ei kuulokeliitäntää. Rungon sisäinen salama, voi sormella siirtää osoittamaan myös kattoon. Yhdellä latauksella ottaa 235 kuvaa. Neuvovasta kosketusnäytöstä on apua. Uusi äänetön kuvausasetus (ei voi säätää tällöin manuaalisesti valotusta). Videota on hankala käynnistää. Ei säänkestävä. Kamera on suunnattu älypuhelimella kuvaamaan tottuneille. ISO 800 asti kuvat teräviä. Dynaaminen alue erinomainen, samoin värintoisto. Rungon kuvanvakaajaa jää kaipaamaan (lat. huom. Canon nähtävästi yrittää turvata IS-objektiiviensa myynnin, ei hyvä asia). Ollut myynnissä puolitoista kuukautta. Suositushinta 729 euroa, mukana 15-45mm yleisobjektiivi.
 • PDN Photo of the Day, Visual Poems from Southern China. 10 kuvaa ja teksti.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, A Few Sony Samples (Sony A7III). Mike on erittäin tyytyväinen.

Kamera & Bild, Paul Hansen – en av årets sommarpratare. Dagens Nyheterin kuvaaja. Sveriges Radio P1. 28.6.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Irix 15/2.4 (Optiikka).
 • Canonin TS-E makro sarja 50, 90 ja 135 mm (Optiikka). Työpaikan ja kämpän väliä kävellessä on tullut otettua muutamia testikuvia vapaalla kädellä TS-E 90mm makrolla ja Canonin M50:llä. ...Ylivoimaisesti parhaiten piirtävä objektivi mitä olen koskaan käyttänyt saati omistanut. Suurin vastaan tullut puute tähän mennessä on lyhyt tarkennuksen säätöalue 2 metristä äärettömään. Hiukan hankala saada tarkennus riittävän hyvin kohdilleen ilman focus peakingiä kaukaisille kohteille....
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). (Ei enää mitätöi takuuta, muistutus).
  • "Ketju on aloitettu 9.1.2018 ja tällöin Sony on väittänyt, että kameran kennon puhdistaminen Suomessa mitätöi kameran takuun. Tästä on mustaa valkoisella useasta eri lähteestä, useilta jälleenmyyjiltä ja itse Sonylta. Sony on kuukausien ajan itse toistanut tätä samaa väitettä. Sony on vasta 11.4.2018 useiden yhteydenottojen ja selvityspyyntöjen jälkeen ilmoittanut minulle henkilökohtaisesti, että "Kameran takuu ei raukea, jos puhdistatte kameran jossakin muussa, kuin Sonyn valtuuttamassa huoltamossa.""
 • Sony 5 vuoden täysturva, lisäturva, jatkoturva, TÄH? (Järjestelmädigit). Ihan ihmeellistä vääntöä... (aina voi jättää lukematta).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Turistifotoa Albaniasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Stockholm i mitt sinne (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Päiväretki Isosaareen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja vähän tekstiäkin.
 • Kertomuksia kahdesta aikakaudesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • 98E (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Snowy Egret (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Floridan vesikoista.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 13 karhu- ja ahmakuvaa.

Petteri Hautamaa, Kusiaispesässä... 8.6.2018. Olen paasannut blogeissa useaan otteeseen, miten paljon pitää laittaa itseään likoon hyvien kuvien eteen. Ei riitä, että ryömii ja vääntelehtii mitä epäinhimillisimmissä kidutusasennoissa matalien näyttävien kuvakulmien eteen. Välillä, tai luontokuvaajan tapauksessa mitein päivittäin, joutavat vaatteet pesuun, kuten Miikka Pulliainenkin blogissaan ”Luontokuvaajalla seitsemän pyykkipäivää viikossa?” totesi.

Yle, Katumaalausteos Seinen varrelta ja viikon muita uutiskuvia. 11.6.2018. Viime viikolla Kiinassa valaistiin pilvenpiirtäjiä, Guatemalassa tulivuori syöksi savua ja Kaliforniassa järjestettiin Dock Diving -tapahtuma. Tässä koottuna viikon vaikuttavimmat uutiskuvat. 12 kuvaa.

Peter Forsgård.

HS, Brutaali mutta näyttävä kuvasarja: Iso lokki nielaisee sorsanpojan yhtenä kappaleena Helsingin Vanhankaupunginkoskella. Vaalea sorsanpoikanen päätyi harmaalokin vatsaan yhtenä kappaleena maanantaina. Kuva on lukijan ottama. Helsinkiläinen luonto- ja valokuvausharrastaja Marja Liisa Isosomppi onnistui ikuistamaan kuvasarjaan, kuinka iso harmaalokki nielaisi sorsanpoikasen yhtenä kappaleena. ”Viisi tavallista poikasta ja kaksi valkoista poikasta lähtivät uiskentelemaan emon seurassa. Ei mennyt kauaakaan, kun lokit alkoivat hääräilemään siinä”, Isosomppi kertoo. Kuvasarja: 3 kuvaa (joista yhdessä pari lokkia + sorsaemo poikueineen).

Ilta-Sanomat, Alikersantti Kairanto toi rintamalta kotiin valokuvat, joissa näkyvät sodan kauniit ja karmeat puolet – pahin kuva voi järkyttää edelleen. Pitkä artikkeli, paljon kuvia.

Yle, Nuoret naiset innostuivat luonnosta – satumainen kuva somessa sysää ihmiset vaellukselle. 8.6.2018. Moni pakkaa eväät reppuunsa ja lähtee trendikkäästi päiväretkelle. Kohde napataan helposti somesta, missä luonnon erikoisuudet nousevat ilmiöiksi asti.

Älypuhelimista.

 • Ikinörtti, Mobiilisovelluksia matkustamiseen. Tämä juttu esittelee mobiilisovelluksia, jotka sujuvoittavat liikkumista pääkaupunkiseudulla. Olemme asuneet Keravalla vuodesta 1979 lähtien. Koko työurani ovat työnantajani sijainneet joko Helsingissä tai Espoossa. 2000-luvun alusta lähtien työpisteeni ohjelmistotaloissa sijaitsivat eri puolilla Helsingin kantakaupunkia ja Espoota. Näin sekä autoilu että julkinen liikenne ovat tulleet varsin tutuiksi Suur-Helsingin alueella.
 • Yle, Digitreenit: Kännykät ymmärtävät myös puhetta. 13.6.2018. Puheohjaus toimii parhaiten englanniksi, mutta mm. Apple Siri ja Google puheohjaus ymmärtävät suomea. Esimerkiksi auton ratissa tai pyöräillessä puheohjaus on mainio apuväline ja lenkkeillessäkin soittolistaa voi vaihtaa ilman kännykän esiin kaivamista. Välillä sovellus tekee kirjoitusvirheitä tai ymmärtää väärin, mutta selkeä ja tasainen puherytmi auttaa, samoin toimivan "komentokielen" opetteleminen.
 • Yrittäjät, Eikö iPhonen oma kamera enää riitä? Tällä pienellä lisälaitteella teet puhelimestasi järjestelmäkameran. DxO One tarjoaa järjestelmäkameralaadun selvästi isoa kameraa pienemmässä koossa ja helpottaa näin ollen esimerkiksi paljon somemarkkinointia tekevän yrittäjän elämää. Lisälaite liitetään iPhonen Lightning-liitäntään. DxO Onen kanssa käytetään omaa sovellusta, jolla onnistuu myös kuvien editoiminen. Sovellus käynnistyy automaattisesti, kun kamera liitetään iPhoneen. Laitteen voi tilata ulkomaisista verkkokaupoista noin 430 euron hintaan.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Spiritual Journey Exploring the Magnificence of Trees. Kiina. Kuvia + haastattelu.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

 • Kai Wong’s hands-on review of new Sony RX100 VI superzoom camera.
 • Edellinen malli Sony Cyber-shot DSC-RX100 V julkistettu 6.10.2016, 24-70mm. Uudessa VI-mallissa yhden tuuman 20 megapikselin sensori. 24-200mm F2.8-4.5, 315 vaihetarkennuspistettä (65% sensorista kattaa). 24 kuvaa sekunnissa, automaattitarkennus. Ensimmäistä kertaa kosketusnäyttö (vain tarkennuspisteen valintaan, ei esim. valikoihin), pieni viive. Ylös 180 astetta, alas 90 astetta. Käytännössä sama malli kuin edeltäjä RX100 V, aavistuksen isompi. Suunnittelussa hyödennetty Sony A9 -mallia. Automaattitarkennus 0.03s. Vakautus 4EV. Harmaasuodin on jätetty pois (videokuvaajat). Samanlainen pop-up elektroninen etsin. 4K video HDR. 250, 500 ja 1000 fps. Ei mikrofoni- eikä kuulokeliitäntää. stereomikrofoni ja monokaiutin. Paino 301g. Myyntiin lähipäivinä. Suomen hinta on 1.350 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • The MIOPS Capsule360 is a 3-axis motion control system with face and object tracking. Kickstarter-projekti. Hintahaitari $179 - $879.

Pdnonline.com.

 • GDPR: How Bad Is It for Photographers? Saksalainen kirjoittaja. 25.5.2018 astui EU-maissa voimaan. General Data Protection Regulation. Vähän sekava tilanne. Ei oikein tiedetä, miten säädöksiä tulkitaan käytännössä. Ja aina erikseen pitää muistaa, että yksityinen kuvaaminen on suurelta osin GDPR:n ulkopuolella. GDPR on suunniteltu säätelemään yritysten ja yhteisöjen toimintaa.
 • Review: Rotolight’s NEO 2 LED Flash. Vain hieman peruskäsisalamaa painavampi. Valkotasapaino kunnossa, ei kuluta paljoa virtaa, peräkkäiset väläykset erittäin nopeasti. Sopii videokuvaukseen ja still-kuvaukseen. Ei TTL-kuvausta, mutta vähän apuja sentään. Tarpeeksi pieni kameran päällä käytettäväksi. Teho ei riitä still-kuvaukseen perussalaman korvaamiseksi. Täytesalama lähinnä. Mutta kehitys kehittyy... $400.
 • PDN Photo of the Day, Hiroshi Sugimoto’s Historical Likeness. 4kuvaa ja teksti. Elisabeth Taylor, Salvador Dali, Fidel Castro, Henry VIII (Henrik VIII).

Lensrentals.com, blog, Basic Concepts to Create Incredible Architectural Images Using Light Painting. How To.

The Online Photographer, Image Quality (My Updated Opinion) (Sony A7III). Mike on vertaillut kuvia. 24 megapikselin täyskennoinen peilitön (Sony A7III), 24 megapikselin kroppikennoinen (X-Trans sensori) Fuji X-T2), Mikro 4/3 -systeemin uusin 20 megapikselin kenno (Panasonic GX8) sekä 12 megapikselin iPhone 7+.

Kamera & Bild, Nya säkerhetsregler för drönare – från EU. Koskee kaikkia jäsenmaita. Lähinnä kyse on drone-kuvauksen turvallisuudesta, kuvauskopterien rekisteröinti, lennättäjien koulutus jne. Pienimpiä droneja ei koske. Seuraavaksi sitten säädökset EU-ministerien hyväksyttäviksi.

Fotosidan.se, Nya versioner Nik Collection och Photolab från DXO Labs.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Pyöröpolarisaatiosuodin – jokaisen kameralaukun varuste näyttävämpiin kuviin. 11.6.2018. ...Kun heijastuvan valon määrä vähenee, heijastavat pinnat tummenevat ja niiden värikylläisyys kasvaa – kuvaan muodostuu enemmän kontrastia. Samalla valonmäärän tasapaino muuttuu niin, että maan pinnalla oleva kuvauskohde kirkastuu suhteessa taivaaseen. Vesi muuttuu läpinäkyvämmäksi, pilvet tulevat esiin taivaasta ja vihreä kasvusto menettää siinertävän kiillon ja saa syvänvihreän sävyn. Ikkunat ja muut heijastavat pinnat menettävät hohtonsa. Yksinkertaisesti ilmaistuna kuviin tulee enemmän potkua....

HS, Liiallinen kunnianhimo on tuhoisa ansa, ja valokuvaaja Peter Nuutisen se ajoi seinään – HS kysyi asiantuntijan vinkit perfektionismin kierteen katkaisemiseen. 11.6.2018. Valokuvaaja Peter Nuutinen oli ikuistanut kaikki tärkeimmät hetket. Nyt hääpari halusi kiittää koko päivän mukana ollutta kuvaajaa tunnelman luomisesta. ”Työskentelyäsi on ilo katsoa, koska nautit siitä niin paljon”, Nuutinen sai kuulla. ...Työpäivät venyivät 12–15-tuntisiksi ­usean vuoden ajan. Studiokuvaajana työskennellyt Nuutinen hoiti kaiken itse kirjanpidosta asiakkaiden hankintaan ja kuvien kehitykseen. Ainoastaan meikkausten ja kampausten tekemisen hän oli ulkoistanut....

Aamulehti, Vuoden 2017 palkitut luontokuvat tulevat esille Vapriikkiin – Voittajakuvan kohteena on pälyilemään pysähtynyt kärppä. 12.6.2018. Pohjoismaiden suurimpaan luontokuvakilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14?000 kuvaa. Vuoden luontokuvat 2017 -näyttely on esillä Vapriikissa 14.6.–12.8. Eri puolilla Suomea kiertänyt näyttely koostuu vuoden 2017 kilpailussa palkituista 43 kuvasta.

Mynewsdesk.com, Pienikokoinen laajakulmaobjektiivi Sony FE -kameroille. 11.6.2018. Samyang julkaisee uuden pienikokoisen automaattitarkenteisen objektiivin Sonyn peilittömille täyden kennon kameroille. Uuden Samyang AF 24mm f/2.8 FE -objektiivin kanssa kamera on taskukokoinen. Paino 93g. Lähin tarkennus 24cm. Voidaan käyttää myös kroppikennoisilla, esim. Sony A6xxx-sarjan kameroissa. Toimitukset alkavat heinäkuussa, suositushinta on 290 euroa.

Yle, Suomalainen musiikkisovellus voitti Applen sovelluskehittäjien Oscarin – Forbes: "Sensaatiomainen". Yatatoyn uusin sovellus, puoli vuotta sitten julkaistu Bandimal oli yksi palkinnon kymmenestä voittajasta. Bandimal on lapsille suunnattu opettavainen sovellus, jolla voi säveltää musiikkia hauskojen piirroseläinhahmojen avulla.

Helsingin Uutiset, Suomalainen tähtikuvaaja tuntee Bullet for my Valentinen ja muut huiput – alan mekka New Yorkissa on korkattu, ja nyt tavoite siirtyy koti-Suomeen. 11.6.2018. Ville Juurikkala. Yksi viimeksi kuluneen vuoden isompia projekteja Juurikkalalla oli HIM-yhtyeen näyttely Helsingin Taidemuseossa viime vuoden keväänä. –Kolme viikkoa ennen avajaisia ei ollut yhtään kuvaa otettuna näyttelyyn, Juurikkala muistelee.

Yle, Trumpin ja Merkelin G7-kuvasta tuli klassikko – katso parhaat Twitterissä leviävät meemit. Johtavien G7-talousmaiden kokous tiivistyy yhteen ainoaan kuvaan, josta meemien tekijät ovat innostuneet.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Joseph Rodriguez: Spanish Harlem: El Barrio in the ‘80s. NYC.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • Sony a7 III Camera Review. Julkistettu 27.2.2018. 24 megapikselin täyskennoinen peilitön. 93%:n automaattitarkennuksen peitto (693 vaihetarkennuspistettä, 425 kontrastitarkennuspistettä). 4K 24p video. 120 kuvaa sekunnissa toteutus onnistunut. Runkovakaaja. Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä (saisi olla enemmän). Automaattitarkennukselle ohjaustappi. Kosketusnäyttö (saisi olla vähän parempi), kääntyy ylöspäin 90 astetta ja alaspäin 45 astetta. ISO 51.200. Yhdellä latauksella ottaa 710 kuvaa. Kaksi SD-korttipaikkaa (vain toinen UHS-II). USB 3.1 Type C. Säänkestävyys ei yhtä hyvä kuin kilpailjoilla. 4K ja HD video erinomaisia. Paljon kustomoitavaa. Valikkosysteemissä on paljon kehitettävää, kaikkeen kylläkin tottuu. Valikoissa ei ole helppiä. Viisi välilehteä, ensimmäisessä 14 sivua. (Kosketusnäyttöä ei voi käyttää valikoissa liikkumiseen. Välillä vähän kryptisiä lyhenteitä, esim. Disp. cont. AF area). USB-lataus (ei oikein riitä, pitää ostaa erillinen laturi: halpoja). Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä. Kompromisseja on tehty, kuuluu tässä luokassa Sonyn edullisempaan tarjontaan.
  • Suomen hinnat: runko 2.400 euroa. Runko + 28-70mm 2.600. (hinnoissa mukana verot).
 • Picture Story: Patrick Cavan Brown Digs for Bitcoin on Assignment for Politico. Haastattelu.
 • PDN Photo of the Day, Is that a Smile or a Scream? 11 kuvaa ja teksti.

Thom Hogan.

 • Sony A7r Mark III Camera Review. 10.6.2018. Julkistettu 25.10.2017. 42.4 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. Kameraan on käytetty lippulaivamallista Sony A9:stä opitut asiat. Edelleen 399 pisteeseen perustuva tarkennusjärjestelmä, samoin kennoa liikuttava viisiakselinen kuvanvakain (nyt teho on 5.5 stoppia). Uutta on 425 pisteen kontrastimittaus, joka toimii vaihetarkennuksen rinnalla. Suljin speksattu 500.000 laukaisuun. 10 kuvaa sekunnissa, myös salama. Sama akkukahva kuin Sony A9 -mallissa. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö (aika rajoittunut, viivettä), 1.440.000 pistettä. Kaksi sd-muistikorttipaikkaa (toisessa uhs II -tuki; edellisessä mallissa oli yksi), tarkennuspainike sekä tarkennuspisteen valintaa helpottava tappiohjain. Akun kapasiteetti nyt 650 kuvaa. 4K ultra hd -videot nopeuksilla 30p, 25p ja 24p. 1080p 120 fps. Elektroninen etsin, 3.686.400 pistettä. USB 3.1. HDMI, mikrofoni, kuuloke. Wi-Fi, NFC, Bluetooth. Ei GPS. (IR:n testissä ainut malli, joka reputti vedenpitävyystestissä, pohjalevy vuotaa. Nikon D850, Canon 5D Mk IV ja Olympus E-M1 II: ei ongelmia). Kilpailee samassa luokassa Nikon D850:n kanssa. Erinomainen kuvanlaatu. Nopea. Pakkasessa hankala käyttää, menusysteemi (hankala löytää etsimäänsä) ja käyttöliittymä ei kovin selkeä. Liikkuvan kohteen seuranta ei aina toimi. Suomen hinta on 3.600 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • No Show Versus All Show. 8.6.2018. US$1200 RX100m6. Sony on hoitanut uuden tuotteen lanseerauksen aina hyvin. Kaikki kanavat ovat käytössä. Aina paljon internet-kuhinaa jne. Selkeästi edellä Canonia ja Nikonia.

IR.

Dpreview.com, Buying Guide: The best waterproof cameras.

 • Olympus Tough TG-5. Dpreview.comin valinta.
 • SeaLife DC2000. Vaihtoehto voittajalle.
 • Fujifilm FinePix XP130.
 • Nikon Coolpix W100.
 • Nikon Coolpix W300.
 • Panasonic Lumix DC-TS7 (FT7).
 • Ricoh WG-50.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Reppu hakusessa (Sana on melkein vapaa).
 • kuvankäsittely, halpa putki vs. kallis putki (Kuvaus yleinen).
 • Kuvan väreistä, monitorin säädöstä ym. (Kuvankäsittely).
 • Omat kokemukset Epson surecolor p600 (Printterit, skannerit).
 • Epsonin uusi A3 Ecotank (Printterit, skannerit).
 • Sony latausongelma (Nikon, Sony). Sony Nex 3N kameraan on alkanut tulla ongelmia latauksen kanssa. Kun laittaa usb-laturiin kiinni, niin alkaa vaan vilkuttamaan keltaista valoa sekä ilmoittaa että tarkista laite. Joskus kuitenkin lataus lähtee käyntiin. Akun ja laturin vaihto ei ratkaise ongelmaa.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Marsalkka Spegen kesäkuvailut 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Maailma Ilarin silmin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Västäräkki.
 • Mustila Arboretum (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eilen käytiin, kukinnat vaan alkaa olla jo ohi alppiruusujen osaltakin.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uutta pukkaa edelleen.
 • Haljennut Maa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viipaloitu rantakivi.
 • Välinpitämättömyyden uhri (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuivuuden vallitessa mielen sopukat saivat aikaiseksi varoittavan es'merkin luonnon tuottaman kauneuden tuhoutumisesta varomattoman tulenkäsittelyn seurauksena.
 • Turistifotoa Albaniasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli käytyä tsiigailemassa Euroopan viimeistä kommarivaltiota. Majailtiin maan eteläkärjessä Sarandan lomakaupungissa. Oli kulttuuria, luontoa, rantoja ja ruokia. Hieno paikka, eikä hintataso päätä huimannut. Viikon aikana saatiin sikailtua n. pari sataa euroa per naama. Meno Sarandassa on melko rosoista ja turismi on rajoittunut käytännössä kylän rantabulevardille turistinähtävyyksien lisäksi. Katu, pari ylöspäin alimmalta kadulta, niin on aivan paikallisten normielämän ympäröimänä. Koko reissu tuli ihan muutamaa laajiskuvaa lukuunottamatta pärjättyä all time feivörit-lasilla, Nikkor 35mm 1.8 FX:llä.

Try.kuvat.fi. Saranda, Albania 2018.

Matti Sulanto, Why I Switched from Sony to Canon. YouTube-video, kesto 4:00. On this video I'll tell you why I switched from Sony A7RII to Canon EOS M50. (Pari päivää sitten, laitetaan nyt tekstinä lyhennelmä).

 • Yksi kamera, yksi objektiivi, yksi vuosi. Kolme vuotta Sonya + Zeiss Loxia 35mm f/s. Ostettu heti markkinoille tulon jälkeen. (Melkein) keskikoon laatua paljon käytännöllisemmin. Yhdistelmällä painoa 1.2kg. Matkatavaroiden maksimipaino on 7kg. Sonyn tiedostot ovat valtavia, kannettavan kovalevy täyttyy nopeasti. Matkoilla ei voi pitää mukana tarpeeksi varmistuslevyjä. Pilvipalvelut ovat kehittyneet, mutta matkoilla kunnollisia nettiyhteyksia ei ole tai sitten ne maksavavat maltaita. Ja nopeudetkin pitäisivät olla riittäviä.
 • Viime keväänä Canonin edustajat tarjosivat ongelmaan ratkaisua, Canon EOS M50 -peilitöntä kokeiltavaksi (kroppikerroin 1.6x). Se on aloittavalle kuvaajalle tarkoitettu, mutta tarjoaa kuitenkin kaiken tarvittavan matkakuvaukseen. Kompakti paketti Canon EF-M 22mm F2 STM Pancake-objektiivin kanssa. Painoa kombolla on 500g. Nyt painorajoitukseen mahtuu toinen mikrofoni ja muita lisätarvikkeita. Joissakin maissa voi olla etu, että Canon-kamera + objektiivi ei näytä kovin kalliilta.
 • Kuvanlaadussa ei ole paljoa valittamista. Sonyn kuvatiedostot näyttävät tietenkin paremmilta, jos oikein tarkasti tutkii. Mutta online-kuvista ja printeistä ei voi kertoa, kummalla kameralla kuvat on otettu. Canon raw-tiedostot vaativat paljon vähemmän työtä kuin Sonyn raw-tiedostot.

Peter Forsgård, Tutorial - Using Olympus Episode 9: Silent Mode. YouTube-video, kesto 1:56.

Rajala Blogi, Urheilukuvaus ja kuningas jalkapallo - haastattelussa futiskuvaaja Juha Tamminen. 11.6.2018.

Suomen Nikon, Kuukauden kuvaa etsitään. 31.7.2018 asti. Kuukauden kuva muuttuu nyt Kesän kuvaksi, ja kilpailu jatkuu kesä- ja heinäkuun ajan kahden luontokuvaajan seurassa teemalla Pohjoismainen kesä. Osallistuminen kilpailuun: 1–3 kuukauden aiheen mukaista kuvaa ladataan sivuille. Kuvat julkaistaan kilpailusivustolla, jossa ystävät ja vieraat voivat antaa sille ääniä.

Maaseudun Tulevaisuus, MT:n kesäkalakilpailu: Narraa kesäkalaa ja nappaa valokuva. Osallistu kesäkalakilpailuun lähettämällä meille mieleenpainuvin kalatarinasi valokuvan kera. Videokin käy. Hauskimmat tarinat julkaistaan painetussa lehdessä Metsästys ja kalastus -sivulla sekä verkkosivuillamme Erä-osastolla. Toiveena on, että kuvassa näkyy sekä kala että kalastaja.

 • Kilpailu päättyy elokuun lopussa. Kesän aikana parhaimman kalatarinan jakanut voittaa kirjapalkinnon!
 • (Ajatella, ihan palkinnoksi kirja. Kirja! Eikö yksi Maaseudun Tulevaisuuden numero olisi riittänyt palkinnoksi... Tai miksei niin, että kuvaajien pitäisi maksaa siitä, että heidän amatööriotoksiaan julkaistaan lehdissä).

Kaleva.fi, Lainakamera teki Lassi Karvosesta, 14, kuvaajan – nyt kuvia ihastellaan ympäri Suomea.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • How and Why to Use the Canon Camera Connect Application.
 • REVIEW and Thoughts on the Sony RX100 V Compact Camera. Julkistettu 2.11.2016. Yhden tuuman sensori, vaihetarkennus kennolla. Sähköinen etsin. 20 megapikseliä, kiinteä 24-70mm, F1.8-2.8. 24 kuvaa sekunnissa. 4K video. ISO 125-12800 (80-25600). Kääntyvä kolmen tuuman näyttö, 1.228.000 pistettä. Elektroninen etsin, 2.359.296 pistettä. Wi-Fi. Ei GPS. Yhdellä latauksella ottaa 220 kuvaa. Paino 299g. Suomen hinta on vähän alle 1.100 euroa (hinnassa on mukana verot). (tälle julkistettiin seuraaja Sony RX100 VI).

ePhotozine.com, Use Patterns & Repetition In Your Photography.

IR, Improving your astrophotography: Composition, focus and other important camera settings. YouTube-video, kesto 14:35.

Earthboundlight.com, More on Using the Camera Back LCD Screen. 10.6.2018.

Dpreview.com, DPReview TV: A look back at APS film. YouTube-video, kesto 12:10. APS-C -sensorit ovat tuttuja.

Fotosidan.se, Joel Marklund fotograferar landslaget under fotbolls-VM. Video, kesto 6:39. Haastattelu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Luomutilan emäntä ja kilpikonna karkuteillä. 8.6.2018. 15 kuvaa.

Rajala Blogi.

Mikko Lagerstedt.

Tivi.fi, Viikon Softa: Plantsnap. Liikutko mielelläsi luonnossa? Eteen tulevat kasvit voit tunnistaa kätevästi puhelimella. PlantSnapin ideana on tunnistaa kuvasta mikä kasvi on kyseessä, hyödyntämällä tekoälyä. Sovelluksen tietokantaan on kerätty yhteensä 90 miljoonaa kuvaa, ja se tunnistaa peräti 316 000 kasvia, puuta ja sientä, mikä on kehittäjän mukaan noin 90 prosenttia maailman tunnetuista kasvi- ja puulajeista. Android-versio ilmainen, mainoksia, joista pääsee eroon parin kymmenen euron vuosimaksulla. iOS 4,49 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 4 Key Ingredients For Shooting Successful Landscapes.

IR, Collecting data with your sensor: How to give yourself the best possible files when out in the field. YouTube-video, kesto 13:33. (Kädet heiluu).

Petapixel.com, Creative Applications of Color Theory in Landscape Photography.

Diyphotography.net, The Fogtographer.

Dpreview.com, Hasselblad XCD 21mm sample gallery. 25 kuvaa.

Kamera & Bild, Alexandrov Klum: Duon som vill ge mer. Haastattelu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Matti Remonen, Pink Dragon. 8.6.2018. Taas on kuukausi, vähän toista mennyt edellisestä postauksesta. On ollut vähän raskas kuusi viikkoa, mutta josko se tästä alkaisi helpottaa. No, viime viikolla kävin kasvimaalla kuvailemassa, ja sieltä löytyi vaikkapa tämä Pink Dragon. Rodot olivat tänä vuonna pari-kolme viikkoa etuajassa. Muistelen käyneeni niitä kuvailemassa usein Juhannuksen maissa.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin 8.6.2018:

 • Erään aikakauden loppu on aina uuden alku! Kesto 12:51. Arvoituksellisen otsikon jätämme arvoitukseksi, kuuntelemalla selviää mistä on kysymys. Ennen sitä kuitenkin muutamia kalusto uutisia. Sony on julkaissut uuden RX100-sarjan kameran. Canonilta on tullut uutta lasitavaraa ja Hot Wheels pikkuautojen ystäville herkkua! GoPron kanssa yhteensopiva auto on julkaistu! Lisäksi linkit.

Matti Sulanto, Why I Switched from Sony to Canon. YouTube-video, kesto 4:00. On this video I'll tell you why I switched from Sony A7RII to Canon EOS M50.

Peter Forsgård. Blogi. Tutorial - Using Olympus Episode 8: Raw or Jpg? YouTube-video, kesto 1:55.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Pdonline.com.

The Online Photographer.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Make Your Videos Better With a Simple Understanding of Video Lighting.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle Areena, Yle Puhe, Keskellä ei mitään on Table Rock, paikka jossa aika on pysähtynyt. Nosto. Podcast. Kesto 32 min. Valokuvaaja Markus Jokela kuvasi 25 vuoden aikana Yhdysvalloissa, Nebraskassa Table Rockin kylässä ihmisiä ja taphtumia. Viime vuonna Jokela palkittiin kuvasarjastaan maailman arvostetuimmassa kuvajournalismin kilpailussa World Press Photossa. Reilu vuosi sitten edesmenneen toimittaja Ilkka Malmbergin kanssa tehdyistä matkoista on myös julkaistu kirja ja Markus Jokela kävi Nostossa kertomaan miten Table Rock ja sen ihmiset muuttuivat 25 vuoden aikana.

Tekniikan Maailma, TM-testi: Canon EOS 2000D -järjestelmäkamera – ”Kamera, jota kehutaan vähemmän mutta ostetaan enemmän”. Julkistus 26.2.108. (USA:ssa Canon EOS Rebel T7). Canon EOS 2000D maksaa noin 530 euroa yhdessä 18–55 mm:n peruszoomin kanssa, joten se on valmistajansa toiseksi halvin uusi järjestelmäkamera. Samaan aikaan esitellyn EOS 4000D:n saa vastaavassa kokoonpanossa 350 eurolla, mutta sen voi ostaa Suomessa vain yhdestä ketjusta.

 • Vaikka näytön puutteita ei voi vähätellä, Canon EOS 2000D on tyypillinen peilietsinkamera, jossa tarkennus, kuvausote sekä näppäinten ja säätimien asettelu toimivat parhaiten juuri etsimen avulla kuvattaessa.
 • Canon-kamerat tunnetaan miellyttävästä värintoistosta, eikä EOS 2000D tee poikkeusta.
 • Nopeiden tilanteiden hallinnassa järkkäri on edelleen vahvoilla, mutta perinteinen peilietsinkamera ei ole tässä kohtaa enää sen parempi kuin luokkansa kehittyneimmät peilittömät mallit. Videoiden tallennuksessa peilietsinkamerat jäävät usein peilittömien ja jopa parhaiden puhelinkameroiden varjoon.
 • Hyvää: käsiteltävyys, kuva hyvässä valossa. Huonoa: kuvaus näytön avulla, kuva niukassa valossa.

HS, Haluaisitko ottaa parempia videoita, mutta et osaa? HS:n videoguru neuvoo 8 helppoa tapaa, joilla otat parempia videoita heti. 7.6.2018. HS:n videotoimituksen esimies Esa Juntunen kertoo omat kahdeksan vinkkiään, joilla ihan jokainen saa taatusti kuvattua parempia kännykkävideoita.

Peter Forsgård. Blogi. Tutorial - Using Olympus Episode 7: Auto ISO. 7.6.2018. YouTube-video, kesto 2:02.

Mikrobitti.fi, Firefox-selain saamassa pari mielenkiintoista uutta ominaisuutta. Mozilla on lisännyt Test Pilot -testiohjelmaan kokeiltavaksi kaksi uutta ominaisuutta: Custom Color sekä Side View.

IS, Hätkähdyttävät kuvat keskeltä autiomaata: Kuvaaja löysi tuhansien lentokoneiden ja autojen hautausmaan. Näitä kuvia on jo aiemminkin nähty.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

 • Nik Collection 2018 by DxO. Nyt pitäisi olla täysi yhteensopivuus Adobe CC -perheeseen. Selective Brush toimii kaikkialla. Uusia "U-point type correction features". Ensimmäisen latauksen jälkeen Silver Efex Pro crashasi. Mutta olikin jo tullut uusi update. Mutta sen aktivointi ei sitten onnistunutkaan. Vähän vielä korjaamista.
 • Another Problem for the Duopoly. Nikon ja Canon ovat mustasukkaisesti varjelleet objektiiviensa speksejä ja elektronista kommunikaatiota. Muut valmistajat ovat parhaansa mukaan yrittäneet valmistaa objektiiveja Nikonin ja Canonin objektiiveihin. Sigma on tehnyt eniten työtä takaisinmallinnuksessa, erityisesti Nikonin optiikassa. Mutta aina kun Nikon on tehnyt pienen muutoksen, niin Sigma on ollut vaikeuksissa. Mutta kun siirrytään peilittömään maailmaan. Monopolien aika alkaa olla ohi. Voi olla, että Canon ja Nikon menettävät roimasti asemiaan, jolleivat murra monopoliaan.

IR.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, Instagram will allow users to post hour-long vertical videos, report says.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petri Pieliläinen, Estonia, Puise - May 2018. Kuvia. kolmas matka Viron Puiseen ajoittui nyt touko-kesäkuun vaihteeseen. Pääosassa linnut ja varsinkin lintujen lentokuvat. Pikkutiirakuvat on otettu piiloteltasta (Dome Hide) käsin, samoin töyhtöhyypän maakuvat. Kalustona Olympus ja yksi Panasonicinlaajakulma lasi.

Valovuoto.fi, Sony RX 100 VI on julkaistu. Jos minun pitäisi ehdottaa jollekkin parasta taskuun menevää kameraa niin se olisi tällä hetkellä ehdottomasti Sonyn RX 100 sarja, eikä juuri julkaistu kuudennes versio tee tässä tapauksessa poikkeusta. Uudessa RX100 VI -kamerassa ehkä suurimmat uudistukset tai sanottaisiinko muutokset ovat optiikka ja videokuvaukseen lisänä tullut Hybrid Log Gamma. Telepään polttoväliä on kasvatettu 70 mm:stä huimaan 200 mm:iin. On ymmärrettävää, että kinovastaavuudeeltaan 200 mm näkymässä maksimiaukkoarvo on f/4,5, mutta jos 70 mm kinovastaavalla polttovälillä aukkoa ei saada vitosmallin tavoin arvoon f/2,8, on mielestäni menty ojasta allikkoon.

 • Avplus.fi, Sonyn suosittu RX100-huippupokkari päivittyi – ulottuvampaa polttoväliä ja uusia ominaisuuksia. DSC-RX100 VI:n polttoväli on nyt aikaisempaa pidempi ja ulottuu 24–200 millimetriin kinovastaavana, kun edeltäjä ylsi 70 millimetriin. Optinen zoom yltää 8,3-kertaiseksi. Linssin aukkoluku on laajakulmapäässä f/2,8 ja telepäässä f/4,5. Videopuolella on tarjolla 4k-tarkkuus hdr-ominaisuudella. Full HD -tarkkuudella nopeus yltää 960 ruutuun sekunnissa, minkä ansiosta kameralla voi toteuttaa vaikuttavia hidastuksia. Mikrofoni- ja kuulokeliitäntöjä kamerassa ei ole. Kamerassa itsessään on stereomikrofoni ja monokaiutin. Paino 301 grammaa. Kamera tulee saataville heti kesäkuussa.
 • Sony.fi, RX100 V. Uuden mallin esilletuloa Suomen Sonyn sivuille odotellessa se edellinen malli.

Kamerakoulu.fi, Opettele Lightroomin tärkeimmät työkalut yhdellä videolla. 5.6.2018. YouTube-video, kesto 17:55. Suomeksi. Mac.

Sulantoblog Vlog, I have used ONE LENS for nine months. YouTube-video, kesto 5:35. Matkustelua 9 kuukautta, painorajoitus 7kg. Vain yksi objektiivi. Miksi.

Peter Forsgård. Blogi.

Länsi-Savo, Valokuvakeskuksen kesän näyttelyissä on luvassa vettä, vetäytymistä ja vanhaa Mikkeliä. Mikkelin valokuvakeskus avasi ovensa kesän näyttelyihin. Näyttelyt ovat auki 11.8. asti. Palkitun elokuvaohjaajan Johanna Vuoksenmaan Vesiystäviä-näyttely on hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä lähes 20 vuoteen. Avovesiuintia intohimoisesti harrastava Vuoksenmaa on kuvannut ja kirjoittanut pienet esittelyt persoonallisista järvistä, joissa on uinut.

Mikrobitti.fi, Valitse työkalusi oikein: testasimme 9 vaativaan käyttöön tarkoitettua mekaanista näppäimistöä. Maaliskuun numero.

 • Asus ROG Claymore: Mukautettava ja monipuolinen. 8,5 / 10, 240 e
 • Razer Blackwidow Chroma v2: Pehmopuoli edellä. 8,0 / 10, 200 e.
 • Corsair K68 RGB: Kolasta viis. 7,9 / 10. 150 e.
 • Logitech G413 Carbon: Erinomainen kompromissi. 7,2 / 10. 100 e.
 • SteelSeries Apex M750: Perusrauta loistosoftalla. 7,2 / 10. 200 e.
 • Creative Sound BlasterX Vanguard K08: Äänistä äänettömään. 7,1 / 10. 180 e.
 • Kingston HyperX Alloy FPS: Runsaasti valinnanvaraa. 6,3 / 10. 130 e.
 • Blackstorm Mech RGB 2018 TKL: Pari vahvaa valttikorttia. 4,7 / 10. 80 e.
 • Lvlup Strength +1: Mekaaniseksi todella halpa. 2,9 / 10. 50 e.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An Eerie, Quiet Portrait of Detroit at Night.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvien "skannaus" valokuvaamalla (Digikuvaus). 60 viestiä.
 • Kuvakansion järjestäminen (Digikuvaus).
 • Nick Brandt, Vaasa Ibis 20-års jubileumsutställning (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). Jos Salon Veturitallin näyttely jäi viimeksi väliin, virheen voi nyt korjata ja suunnata keulan Vaasaan. Nick Brandt – On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land. 19.5 – 19.8.2018.
 • Smudge painting (Kuvankäsittely). Gimpissä säätöjä.
 • Kuukauden klassikko 06-08/ 2018 : Peruszoomit (Optiikka). Uusimmat kokemukset: Canon EF-s 17-55 f2.8 IS USM sekä Nikkor 24-70 f/2.8 AF-S ja Nikkor DX 18-55 f/3.5–5.6 VR.
 • Tamron 24-70 g2 (Optiikka).
 • Canonin TS-E makro sarja 50, 90 ja 135 mm (Optiikka). Tänään sain viimeinkin käsiini TS-E 90mm f/2.8L Makron. Mekaniikasta ei mitään valittamista näin sisätiloissa tapahtuneen tutustumisen jälkeen. Tiltin säätönuppi on varsin hyvän kokoinen ja sen keskikohtaan lukitsemista varten on erillinen lukitusvipu. Objektiivin mukana tuli suurempi nuppi shiftin säätöä varten, jonka avulla säätö on hieman pikkunuppia mukavampaa. 7D2:n kanssa tuota isompaa nuppia ei voi käyttää, kun ottaa kiinni etsimen ja salaman ulokkeeseen. Lisäksi siinä on tiltin ja shiftin säätöjen tiukkuuden säätöön pienet nupit.
 • AF:n mittaus ja säätö kohdalleen (Optiikka). 36 viestiä.
 • Pelkääkö Zeiss Samyangia!! (Optiikka).
 • Sony RX100 VI (Nikon, Sony). Huikea laite. (Roomalainen numerointi vähän hakusessa... mutta... ...tämähän onkin totta... Nyt ei ollutkaan kyse RX10-sarjasta).
 • Sony A7III (Järjestelmädigit). Kasvojentunnistuksesta(kin).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Leica announces SF 60 Flash Unit (Järjestelmädigit).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Jatkokertomus. Melkein joka päivä uutta. Jos jonain viikkona et muista lukea, niin ei hätää, pääset taas nopeasti kärryille. Parasta on se, että kertomusta ei ole vielä kirjoitettu loppuun asti. Kukaan ei kaiketi tiedä vielä, miten tässä oikein käy. Onnellinen loppu tietenkin tasoittaisi draaman kaarta. Mutta seurataan.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vær så snill. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Merrat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuningasravuille...
 • pölyrantu II (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...pölyrannut näyttää vähän jänniltä taustataivaan siivoamisen jäljiltä. pitää siihen miettiä jokin parempi keino vielä jos näitten tekoa mielii jatkaa. samaten värien säilyttäminen prosessin läpi pitää miettiä uudelleen. mutta onpahan tehty.
 • Marsalkka Spegen kesäkuvailut 2018 (16 luonnonvalokuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Noniin, marsalkka spege pitää sen, minkä lupaa. Ja vielä ylikin, kuuden valokuvan sijaan päätin julkaista peräti seitsemän uutta luonnonvalokuvaa!

Tomi Muukkonen, Sirui VH 15 Professional Fluid Video Head. 5.6.2018. Siruin 1,7 kilon painoinen kinopää tuntuu kestävältä ratkaisulta raskaalle 600 millin teleobjektiiville. Hankin tänään heti alkuun hajonneen Manfrotto Nitrotech N8 videopään tilalle Siruin VH-15 videopään. Se vaikuttaa lupaavan compaktilta ja kestävältä. Kuusisataamillisen alla siruin vajaan kahden kilon videopää ei näytä enää niin isolta mötikältä, kantavuus on 10 kiloa. 259 euroa.

Olli Korhonen, Mikä on näiden videon kolmen erivärisen jäniksen tulevaisuus? 5.6.2018. Tasan kuukausi (6.5. 2018) sitten huomioni kiinnitti kolme lähekkäin keväisellä suopellolla ruokailevaa mutta hyvin erinäköistä jänistä. Erikoinen näky sai minut pohtimaan syytä niiden turkkien erilaisuuteen ja millainen yhden niistä – vielä lähes täysin valkoista talviturkkia kantava yksilö – tulevaisuus ehkä olisi. YouTube-video, kesto 0:29. Mukana äänet.

Mikrobitti.fi, Google uudisti Kuvat-palvelunsa – yhdistelee sovellusta ja nettisivua. Google on julkaissut Kuvat-palvelunsa nettisivusta uuden version, jonka voi asentaa myös puhelimen tai tietokoneen työpöydälle tai kotiruudulle ja käyttää normaalin sovelluksen tapaan. Päivityksstä kertoo Android Police. Kyse on niin sanotusta pwa-sovelluksesta (progressive web app) eli progressiivisesta nettisovelluksesta.

HS, Suomalaisbloggaajan hämmentävä Instagram-kaappausdraama ratkesi – Näin suojelet sometilejäsi kaappauksilta. 5.6.2018. Kerroimme maanantaina bloggaaja Tiiu Purasesta, jonka Instagram-tili kaapattiin ja tyhjennettiin. Puranen oli menettää toivonsa, kunnes apu löytyi. Kysyimme myös asiantuntijoilta, mitä voi tehdä suojatakseen tilinsä kaappaukselta.

 • ”Olen tehnyt kaikkeni keskusteluyhteyden saamiseksi. Olen kysellyt mediayhtiöiltä, onko heillä suoraa yhteyttä Facebookiin ja Instagramiin. Kenelläkään ei ole minkäänlaista yhteystietoa”, hän kertoi HS:n jutussa.
 • ”Blogini kuuluu A-lehtien Lily-portaaliin, ja he saivat lopulta Ruotsista kiinni jonkun Facebookin [Facebook omistaa Instagramin] edustajan, joka onnistui auttamaan tilin palauttamisen kanssa”, Puranen sanoo.
 • ”Minua pyydettiin luomaan kokonaan uusi sähköpostitili, jonne sain ilmoituksen salasanan vaihtamisesta. Sitä kautta sain tilini taas haltuuni.”
 • ”Nyt minulla on salasanalleni tuplavarmistus.”
 • (Facebookiin, Instagrammiin jne. ei voi ottaa suoraan yhteyttä. Ihan yleinen palautelomake vain. Mitä tekee sellainen käyttäjä, jolla ei ole sisäpiirin yhteistietoja?)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Sonylta uutta. Ja tämä ei siis ole Sony RX10 Mark IV:n seuraaja. Vähemmän kallista sarjaa kuin Sony RX10.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Thephotoargus, Gear Acquisition Syndrome: What’s in a Professional Landscape Photographer’s Camera Bag? Vekotinhulluus. YouTube-video, kesto 17:10. Linkit jokaiseen tuotteeseen.

Pndonline.com, PDN Photo of the Day, The Assassination of R.F.K. Frame by Frame. 9 kuvaa ja teksti.

Fotosidan.se, På ständig upptäcksfärd. Kuvaajaprofiili.

Kamera & Bild, Test: Fujifilm X-H1 – större, bättre, proffsigare. Julkistettu 15.2.2018. Lippulaivamalli, 24 megapikselin kroppikennoinen peilitön. Kroppikerroin 1.5x. Jatkumo Fuji X-T2 -mallille, uutta viisiakselinen kuvanvakaaja (viisi stoppia), kosketusnäyttö, parempi video. 4k video 24p, UHD 29.9p. F-Log sisäisesti. Film stimulation mode 'Eterna'. Tehostunut pakkaus, videon talletus 200Mbps (kaksinkertainen vrt. X-T2). Elektroninen suljin 14 kuvaa sekunnissa, mekaaninen suljin 8 kuvaa sekunnissa, akkukahvalla 11 kuvaa sekunnissa. Perinteisen järjestelmäkameran ulkoasu, peilitön. ISO 100-51.200. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Elektroninen etsin, 3.690.000 pistettä. Kaksi sd-korttipaikkaa, UHS-II -yhteensopivat. USB 3.0. Sisäänrakennettu mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä akkukahvalla (lisävaruste). Wi-Fi, Bluetooth. Yhdellä latauksella 310 kuvaa (!). Paino 673g. Suunnattu sekä still- että videokuvaajille. Fujifilm on tällä mallilla pyrkinyt saamaan ammattikuvaajia käyttäjäksi, suurelta osin onnistunut. Akkukahva on melkein pakkohankinta, akkukahvan ergonomiassa on paljon kehitettävää. Sopii kaikenlaiseen kuvaukseen. Arvosana 87. Runko 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Nokoset hurjan lastin alla Intiassa ja viikon muita uutiskuvia. 4.6.2018. Viime viikolla nähtiin joogaa Rennesin taidemuseon lattialla ja ihmisiä vilvoittelemassa helteessä. 9 kuvaa.

Valovuoto.fi, Miksi kuvaan vaakaa? 4.6.2018. Olen huomannut, että etenkin dokumentaarisille keikoilla kuvaan pääasiassa pelkästään vaakamuotoista kuvaa. Jäin joku aika sitten itsekin pohtimaan, että miksi näin on. Pienen pohdinnan jälkeen löysin kolme järkiperusteista syytä.

Peter Forsgård. Blogi.

Kamerakoulu.fi, Arvostelussa Kodak Ektar 100 -värinegatiivifilmi. 4.6.2018.

Yle, Ruotsin poliisi hermostui: Töllistelevä yleisö haittasi hukkuvien ihmisten pelastamista. 4.6.2018. Poliisi ihmettelee, mitä varten yleisö kuvaa hukkumassa olevaa ihmistä. Perhealbumiinko?

Avplus.fi, Fujifilmiltä täysin analoginen Instax Square SQ6 -pikakamera. Fujifilmiltä tulee neliön muotoisia kuvia tulostava ja 100 % analoginen Instax Square SQ6 -kamera. Siinä missä aikaisempi Instax Square SQ10 on käytännössä analogiselle filmille tulostava digikamera, SQ6 täyttää analogipuristin vaatimukset valottamalla filmiä suoraan. Miinuspuolena on, että suotimet puuttuvat ja säädöt ovat vaatimattomammat. 149 euroa. Puolet SQ10-mallista.

HS, Suomalaisbloggaajan Instagram-tili varastettiin ja tyhjennettiin yli 2 000 kuvasta, Instagram ei ole reagoinut mitenkään – kaappaaja lähetti viestin ”good bye” ja ruusuemojin. 4.6.2018. Purasella oli Instagram-tili nimellä @tiiupiret. Tilillä oli yli 2 000 kuvaa ja yli 8 000 seuraajaa. Perjantaista asti Puranen on yrittänyt ottaa yhteyttä erilaisilla lomakkeilla Instagramiin ja sen omistavaan Facebookiin. Hänen arvionsa mukaan myös sadat hänen ystävänsä ja seuraajansa ovat lähettäneet kaapatusta tilistä ilmoituksia Instagramiin. Ei vastausta.

 • ”Olen tehnyt kaikkeni keskusteluyhteyden saamiseksi. Olen kysellyt mediayhtiöiltä, onko heillä suoraa yhteyttä Facebookiin ja Instagramiin. Kenelläkään ei ole minkäänlaista yhteystietoa.”
 • Puranen on tehnyt tapauksesta myös rikosilmoituksen poliisille. Kyseeseen voi tulla ainakin identiteettivarkaus.

Ilta-Sanomat, Eikö dvd-leffa näy tietokoneella? Ilmainen ohjelma ratkaisee ongelman. Dvd-levyjen toistaminen Windows 10:ssä voi olla yllättävän hankalaa – ellet lataa yhtä ohjelmaa koneellesi. Ilmainen ja toimivaksi usein todettu vaihtoehto on ladata koneeseen VLC media player -toisto-ohjelmisto. Se kykenee monenlaisen median toistamiseen, ja dvd:t ovat oletuksena yksi niistä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Thom Hogan.

 • Sony A7 Mark III Camera Review. 24.4.2018. Julkistettu 27.2.2018. 24 megapikselin täyskennoinen peilitön. 93%:n automaattitarkennuksen peitto (693 vaihetarkennuspistettä, 425 kontrastitarkennuspistettä). 4K 24p video, 6K oikeasti. 120 kuvaa sekunnissa toteutus onnistunut. Runkovakaaja. Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä (saisi olla enemmän). Automaattitarkennukselle ohjaustappi. Kosketusnäyttö (saisi olla vähän parempi). Yhdellä latauksella ottaa 710 kuvaa. Kaksi SD-korttipaikkaa (vain toinen UHS-II). USB 3.1 Type C. Säänkestävyys ei yhtä hyvä kuin kilpailjoilla. 4K ja HD video erinomaisia. Paljon kustomoitavaa. Mutta Sonyn valikkosysteemissä on paljon kehitettävää, kaikkeen kylläkin tottuu. Valikoista ei ole helppiä. USB-lataus (ei oikein riitä, pitää ostaa erillinen laturi: halpoja). Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä. Kompromisseja on tehty, kuuluu tässä luokassa Sonyn edullisempaan tarjontaan.
  • Suomen hinnat: runko 2.400 euroa. Runko + 28-70mm 2.600. (hinnoissa mukana verot).
 • The Nikon D750 Versus the Sony A7m3. 4.6.2018. Nikon D750 on jo melkein neljä vuotta vanha. Mutta yllättävän hyvin se panee kampoihin Sonylle. Automaattitarkennus toimii edelleen paremmin perinteisissä järjestelmäkameroissa. Samoin ergonomia. Mutta on Sonyllakin puolensa: video, rungon kuvanvakaaja, enemmän paikallaan pysyvien kohteiden automaattitarkennus, koko. Sonyn runko on kevyempi ja pienempi, mutta etua menetään, kun nokalle laitetaan yhtä hyviä objektiiveja. Sony tarjoama haaste Nikonille ja Canonille on erittäin hyvä asia. Kovasti Sony herättää ostajissa kiinnostusta.
 • The Nikon Mirrorless Wish List. 26.5.2018.
 • The Fujifilm X-A5 Gets a Big Brother. 24.5.2018. X-T100.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Worldphoto.org, Now open for entries: 2019 Sony World Photography Awards. Professional, Open, Youth, Student. Ei osallistumismaksua. Aikaa on vuoden loppuun, vähän kategoriasta riippuen.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

IR, Backlit portraits during the golden hour: Behind-the-scenes video with photographer Irene Rudnyk. YouTube-video, kesto 10:02. Canon 5D Mark III + Canon 85mm f/1.2L.

The Online Photographer, P.S. My Favorite Viewfinders (and, Your Digital TLR).

New York Times, How to Pose for a Photograph. Muutama vinkki poseeraukseen.

Kamera & Bild, Med kameran mitt i lejonflocken. Etäohjattu kamera.

Kamera & Bild, Claes Grundsten: Roliga naturbilder. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Fingerporin hahmot, muovittomat ilmapallot ja keulimisen maailmanennätys. 1.6.2018. 20 kuvaa. (toissapäivän Kaarina-lehden kuvat nyt isompina).

Canon.fi, Harri Tarvainen, 5 vinkkiä, kuinka ottaa parempia kuvia lemmikistäsi. 1. Muotokuvat. 2. Siluetit ja auringonlaskut. 3. Nopea toiminta. 4. Valoa pimeyteen. 5. Sommittelu.

Länsiväylä, Konkarit antavat vinkit: Täällä saat parhaimmat luontokuvat – "Hyvän kuvan ottaa kuvaaja, ei kamera". Hyvinkäältä ja Riihmiäeltä.

Yle, Helsingin tähtitaivas kuvattiin lasilevyille yli sata vuotta sitten – pölyisissä laatikoissa voi piillä arvokasta tietoa kaksoistähdistä. 3.6.2018. Yötaivasta kuvattiin 1800-luvun lopulta 1910-luvulle. Kunnianhimoinen taivaan kartta ei koskaan valmistunut, mutta digitalisointi on antamassa kuville uuden elämän.

Tivi.fi, Viikon Softa: Speedfan 4.52. Helle kiusaa konettasi? Varmista ilmaisella sovelluksella ettei läppäri käy liian kuumana

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 7 Reasons You Should Use Longer Lenses.

IR.

The Online Photographer, The Pros and Cons of True Rangefinder Viewfinding.

Diyphotography.net, How to fix the three most common skin issues in Photoshop. Removing Peach Fuzz. Removing Goosebumps (hanhenlihan poistoa). Removing Bruises.

Dpreview.com, DPReview TV: Fujifilm X-T100 Review. Julkistettu 24.5.2018. Perinteisen järjestelmäkameran näköinen peilitön. Sisuskalut peräisin X-A5 -mallista, joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö (3 tuumaa, 1.040.000 pistettä) ja terävä elektroninen etsin X-T20 -mallista. 24 megapikselin peilitön sensori (ei X-Trans), kroppikerroin 1.5x. Sarjakuvaus 6 fps, 4K UHD video (15 fps). Sarjakuvaus 6 fps. Yhdellä latauksella 430 kuvaa. Wi-Fi, Bluetooth. Paino 448g (XT-20 385g). Ei säänkestävä. Paino 448g. Budjettimailli. Kamera tulee saataville kesäkuussa 2018 mustana ja hopeisena. Pelkän rungon hinta on 629 euroa ja yhdessä XC15–45mm F3.5–5.6 -kittinä 729 euroa. Kamera on yhteensopiva XF-kiinnitteisten objektiivien kanssa.

Thephotoargus.com, 40 Inspiring Sunrise Pictures.

Petapixel.com, Nikon Trademarks ‘Noct’ for New Cameras and Lenses. EU. Lienee kyse peilittömistä.

Pdnonline.com, Object of Desire: Ona’s Campbell Crossbody Camera Bag Takes Inspiration from Vintage Lens Cases. Peilittömille tai objektiiville. Italialaista nahkaa. $249. $69, $99 objektiiveille.

Fotosidan.se, 'Förbjud fotografering vid olycksplatser'. Pelastajien toimintaa ovat viime aikoina innokkaat valokuvaajat häirinneet. Ambulanssikuljettajien liiton puheenjohtajan mukaan pitäisi olla laki, joka kieltäisi onnettomuuspaikalla kuvaamista. Sama asia tuotiin esille kolme vuotta sitten. Kuvat kuolleista voivat sosiaalisessa mediassa levitä saman tien, ennen kuin omaisiin on ehditty ottaa yhteyttä.

Fotosidan.se, Olle Ljungströms sista bilder. Viimeiset kuvat Holga-kameralla. Näyttely Galleri Kontrastissa, Tukholma.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Citynature.eu-sivusto johdattaa Helsingin lähiluontoon. Olen jo pitkään ajatellut, että Helsingin helposti saavutettavat luontokohteet pitäisi saada paremmin matkailijoiden – ja asukkaidenkin – tietoon. Tänä keväänä julkaistu Citynature.eu-sivusto on tehty juuri tähän tarkoitukseen: sivusto esittelee Helsingin ja Tallinnan TOP10-luontokohteet. Jokaisesta kohteesta on tarjolla paljon luontotietoa ja retkivinkkejä. Sivusto on suunniteltu toimimaan erityisen hyvin mobiililaitteilla, jotta siitä olisi apua myös maastossa.

Tallinna24.ee, Telliskivessä on esillä harvinainen näyttely kadonneista valokuvista – Tältä näytti virolaisperheen lomailu 1950- ja 1960-luvuilla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 5 Camera Settings That All Macro Photographers Should Know.

ePhotozine.com, How To Get The Horizon Right In Landscape Shots.

IR, Using a color checker to ensure consistent and true-to-life color balances.

Dpreview.com, Underwater macro photography in Anilao, the Philippines. Ilmaista materiaalia mainostajille. Ja muutakin ilmaista.

Diyphotography.net, Do not submit user generated content to brands or marketers – know your rights.

Petapixel.com.

 • Nikon Trademarks ‘Noct’ for New Cameras and Lenses.
 • Ep. 283: Catch This or You’re Getting Sued – and more. Podcast kesto 34:49. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • What happens when you don’t carefully scrutinize photos you upload. (#)
  • Sony makes a significant advancement in its EVF technology. (#)
  • One photographer’s nearly-disastrous experience with his camera’s battery. (#)
  • Yongnuo announces its 50mm f/1.4 II which breaks with tradition. (#)
  • Canon exists the film camera business to the surprise of those who thought it had years ago. (#)
  • When a fool puts others at risk for a better vantage point. (#)

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin 1.6.2018:

 • Pelkääkö Zeiss Samyangia? Podcast, kesto 12:31. Tällä kertaa Valoaalloilla on löytänyt kuvakisan, johon kannattaa osallistua ainakin sääntöjen puolesta. Samyang joutuu vetämään joitakin objektiiveja myynnistä, koska muotoilu on liian samanlaista Zeissin kanssa. Mistä oikein on kyse? YouTube on suosituin hakukone alle 35-vuotiaiden keskuudessa ja siksi Matti ja Peterkin ovat siellä mukana. Lisäksi linkit.

Matti Sulanto, I got sucked into a TIMEWARP. YouTube-video, kesto 1:51. Miten ihmeessä Matti näyttää olevan Suomessa?

Peter Forsgård, Tutorial - Using Olympus episode 1: Histogram. 1.6.2018. YouTube-video, kesto 3:11.

HS, Näin otat parempia lomakuvia – HS:n valokuvaaja antaa 16 kamerasta riippumatonta vinkkiä varmasti onnistuneisiin kuviin. Kaikista havainnolliset esimerkkikuvat. Jotka lienee otettu artikkelia varten.

Hilavitkutin.com, Amazon-verkkokauppa myy väärennettyjä SD-muistikortteja, lupaa korjata asian – Kuinka välttää ostamasta näitä? Ongelma on se, että Amazon ottaa tavaraa kolmannelta tukkumyyjäosapuolelta varastoonsa ja myy tämän suoraan kuluttajille. Tällöin tuotteen kohdalla lukee Amazonissa “Fulfilled by Amazon”. Muistikorttihan on äärimmäisen helppo väärentää. Esimerkiksi ebaystä saa halvimman 64Gt muistikortin 4,27 eurolla postikuluineen. Tuohon kun laittaa oikeat leimat päälle, niin hinta nousee sinne 60 euron hintaluokkaan.

HS, Kuvia Suomesta, osa 31: Kaisa Rautaheimo kuvasi voittajia ja heidän palkintojaan. Kuvasarja. Yhdellä kilpailijalla on kaapissa yli tuhat pokaalia, laji on tikka.

Kaarina-lehti, Viikon kuvat: Itämeri-onki, Fingerporin hahmot ja keulimisen maailmanennätys. 1.6.2018. 20 kuvaa. Vähän pieniä.

Mynewsdesk.com, Salamakuvauksen uusi tulevaisuus. Tiedote, Canon. 1.6.2018. Helmikuussa esitelty keskitason Canon Speedlite 470EX-AI -salamalaite tarjoaa ammattitason valaistusta valokuvaukseen ja sen kääntyvä, moottoroitu välähdyspää säätää asentoaan automaattisesti ja varmistaa oikean heijastuskulman. Salamalaitteen toimitukset ovat alkaneet Suomessa toukokuussa 2018. Suomen hinta on alle ja päälle 500 euron.

Mikrobitti.fi, Yhden johdon varassa: testissä Thunderbolt 3 -telakat. Intelin kehittämä Thunderbolt 3 -väylä käyttää tuttua usb-c-muotoista porttia, mutta sen kyvyt ovat huomattavan monipuoliset. Thunderboltin tunnistaa portin vieressä olevasta ­salamalogosta. 3 laitetta testissä.

 • Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD: Hintavaa toimivuutta, 360 e. 8,7 / 10.
 • Elgato Thunderbolt 3 Dock: Sama halvemmalla, 300 e. 8,6 / 10. Elgato on noin 60 euroa edullisempi kuin Belkin, joten mikäli puolen metrin kaapeli riittää eikä erilliselle kaiutinliitännälle ole tarvetta, se on selvästi parempi ostos.
 • HP Elite 90 W Thunderbolt 3 Dock: Valmistajan viritelmä, 225 e. 8,3 / 10. Telakkaa muiden kuin HP:n läppärien kanssa käyttämään pyrkivän kannattaa varmistua palautusoikeudesta, jotta kaupan saa purettua, jos oma kone sattuu olemaan yhteensopimattomien joukossa.
 • Uusien liitäntöjen merkittävin ongelma: eri valmistajien sooloilu aiheuttaa päänvaivaa. Toisin kuin tavalliset usb-c-kaapelit, Thunderbolt 3 -kaapelit tukevat aina sadan watin lataustehoa, joten tehokkaitakin läppäreitä voi ladata minkä tahansa thunderbolt 3 -kaapelin avulla.

Tekniikan Maailma, 80 vuotta kestänyt aikakausi päättyi: Canon lopetti viimeisen filmikameransa myynnin. Canon ei ole enää valmistanut uusia EOS-1V-kameroita vuoden 2010 jälkeen, ja sittemmin yhtiö on vain myynyt varastossa olevia kameroitaan. EOS-1V tuli myyntiin vuonna 2000. Se oli tuohon aikaan hyvinkin edistynyt kamera: se pystyi muun muassa kuvaamaan peräti 10 ruutua sekunnissa. Aivan kaikki tuki tuotteelle ei lopu. Yhtiö kertoi, että se huoltaa rikki menneitä kameroita lokakuuhun 2025 asti.

Mynewsdesk.com, Uusi Polaroid Originals OneStep 2 VF. Polaroid Originals julkaisee seuraajan suositulle OneStep 2 -kameralleen. Uusi versio on nimeltään OneStep 2 VF, jossa on edeltäjäänsä parempi etsin. 139 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

IR.

Pdnonline.com.

Thom Hogan.

The Online Photographer.

Dpreview.com.

Petapixel.com, These Modded Cameras Have Sensors Extracted for Extreme Cooling. Nikon D850 $4,950, Nikon D810 $3,680+, Canon 80D $1,950, Canon 5D Mark IV $4,750 ja Canon 200D $1,450. Itse kamera pitää ostaa erikseen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.06.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Hätä keinot keksii. 31.5.2018. ...Matkasta vaan puuttui pari oleellista kapinetta. Jätin jalustan autoon, koska halusin välttää ylimääräisen rojun raahaamista, samasta syystä 17-40 mm laajiszoomikin jäi matkasta. Näin jälkiviisaana nuo eivät olisi juurikaan lisänneet kuorman määrää. Kuvasin sitten 24-105 millisellä. Hyvää jalustan tuuraajaa ei löytynyt, mutta lainasin hätäpäissäni tulipaikan grillistä yhtä tiiliskiveä, jota yritin saada parhaani mukaan sijoitettua vaateriin kalliolle ...

Hel.fi, Osallistu Uutta Helsinkiä -valokuva- ja videokisaan. Helsingin kaupunki järjestää valokuva- ja videokilpailun Uutta Helsinkiä -sivuston hengessä. Kilpailuun toivotaan kuvia ja videoita aidoista tilanteista, asumisesta ja elämisestä Helsingin eri kaupunginosissa. Valokuva- ja videokilpailu on käynnissä koko kesän, 1.6.2018–31.8.2018. Instagrammiin kuvat.

 • Uuttahelsinkia.fi ja sieltä sitten osallistumisohjeet. Kilpailuun osallistuvien kuvien ja videoiden tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla. Kilpailukuvat sijaitsevat ja pysyvät Instagramin palvelimella ja ovat sen käyttöehtojen ja sääntöjen alaisia, vaikka näkyvät myös Uutta Helsinkiä -sivustolla.

HS, Ellie Aalto on turkulainen Instagram-julkkis, valokuvaaja ja luonteeltaan kiivas feministi – Ellie on olemassa, koska nykyään aikuisetkin leikkivät. Turkulainen Henna Kiili kulkee kaupungilla Barbie kädessään ja räpsii kuvia nuken omalle Instagram-tilille. Se on aikuisten leikkiä 2010-luvulla, sanoo lelututkija.

Hel.fi, Valokuvia Helsingistä esillä Jätkäsaaren kirjastossa. ätkäsaaren kirjastossa on esillä neljän valokuvaajan töitä, joissa he tuovat esille näkemyksiään kaupungista, elämästä, keväästä ja luonnosta. 38 kuvaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A 97-Year-Old Photographer and Her Love Affair with New York.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Galleri Fotosidan.

Kamera & Bild, Kamera & Bild besöker Leicas huvudkontor. Kuvat ja teksti.

Kamera & Bild, Mittuniversitetets master i bildjournalistik får nytt liv. Sundsvall. Uusia oppilaita ei ole otettu vuoden 2016 jälkeen. Mutta nyt alkaa yhteistyö Norjan ja Tanskan kanssa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Toukokuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset