Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Kesäkuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Toukokuu 2018

31.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Kinokenno on paras kenno. 30.5.2018. Jos olet viettänyt aikaa internetin valokuvausaiheisilla keskustelupalstoilla, olet varmasti törmännyt taisteluun erikokoisilla kennoilla varustettujen kameroiden paremmuudesta. APS-C ja m43 järjestelmien puolustajat esittävät tyypillisesti väitteitä kuten “m43-järjestelmän etuna on laajempi syväterävyysalue” tai “pienempien järjestelmien objektiivit ovat ulkomitoiltaan pienempiä”. Toisessa leirissä kinokennon puolustajat vannovat paremman hämäräsuorituskyvyn nimeen. Tässä artikkelissa perustelen miksi pienemmän kennon järjestelmällä ei saada minkäänlaista etua kinokennoon nähden mikäli lopputuotteena halutaan tehdä samannäköinen kuva ja kuvanvakaajan vaikutusta ei huomioida.

Sttinfo.fi, Villa Elfvikin kesän tapahtumissa nautitaan luonnosta monin tavoin. 30.5.2018. Luontotalon kesä-elokuun 2018 ohjelmaan kuuluvat jälleen suositut sunnuntairetket lapsiperheille. Uusina tapahtumina on kesäkuussa vieraslaji-info ja -talkoot, heinäkuussa metsäjooga. Lapsen kanssa pääsee kokeilemaan luontojoogaa. Elokuussa kuntoillaan perinnemaisematalkoissa. Alkukesän lintyö ja Espoo-päivän lepakkoilta tarjoavat elämyksiä yöluonnosta. Tapahtumiin on vapaa pääsy, jos ei muuta mainita.

Yle, Joko näkyy? Pikkuoravien liitokoulu alkaa näinä päivinä – ensikiipeilyjä voi katsella liito-oravaliven suorassa lähetyksessä. 28.5.2018. WWF:n liito-oravaliven kamera on salaisessa metsässä Etelä-Pohjanmaalla. Luontokuvaaja ja liito-oravien tuntija Benjam Pöntinen neuvoo seuraamaan kameraa tiiviisti kahvitunnin aikaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Magic of Black and White in 27 Photos.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

The Online Photographer.

Petapixel.com.

 • How to Do Corporate Headshot Photography. YouTube-video, kesto 23:26. Taitaa olla yksi tavallisimmista pro-kuvaajan työtehtävistä. Iso joukko pitää saada kuvattua, aikaa ei ole paljon, pari minuuttia per kohde. Valkoinen tausta. Kolme valoa. Yksi heijastin (kasvojen varjopuoli vaaleammaksi). Kameran asetukset. Ja vielä säädettävä harmaasuodin objektiivin edessä (kuvattavan mukaan muutetaan). Koko prosessi käydään alusta loppuun. Hyvä ja informatiivinen video. Ei mitään turhaa. Naisille vähemmän varjoa, toimii paremmin (siirtyy aavistuksen lähemmäksi sateenvarjovaloa). Harmaakorttikin käytössä. Hartiat mukaan. Tarkennus lähempänä kameraa olevaan silmään, suljin puoleen väliin (lukitaan tarkennus, vain keskimmäinen tarkennuspiste käytössä), sitten sommitellaan uudestaan kuva. .
  • Selkä suorana, hartiat kohti kuvaajaa, oikea jalka vähän edessä ja paino sillä. Toinen hartia aavistuksen alempana. Vähän käännytään sateenvarjovaloa kohti. Pää suoraksi ja vähän kameraa kohti, ei liikaa. Leuka ei saa osoittaa lattiaan eikä kattoon. Silmät kiinni, lasketaan kolmeen, silmät auki. Vähän aikaa odotetaan (sekunti), että pupillit pienevät. Sitten kuva. Näin vältytään väärään aikaa tapahtuvilta silmän räpäytyksiltä.
  • Useampi ilme, vakava, vähemmän vakava jne. Kuvattava saa sitten valita itseään eniten miellyttävän otoksen (toimivaa psykologiaa). Jos aikaa niin kuva kannattaa valituttaa jo paikan päällä.
 • How Bad is GDPR for Photographers? Saksalainen kuvaaja kertoo, mitä hänen mielestään GDPR merkitsee valokuvaajalle.
 • Review: The Sigma 70mm f/2.8 Art is a Macro Lens Worthy of Your Bag. Ensimmäinen Art-sarjan makro. Kooltaan lähempänä Sigman Contemporary-sarjaa. Sigman mukaan suunnittelussa menty terävyys tärkeimpänä, automaattitarkennuksen nopeus ei ensimmäisenä. Vanha Sigman makro oli pidetty, tuli markkinoille vuonna 2006, valmistus loppui vuonna 2014. Canon-versio tulee myyntiin kesäkuun puolivälissä. Sony FE:n myyntiin tulo ilmoitetaan myöhemmin. Ennakkotilauksessa, hinta on $569.
 • This DSLR Battery Burst Into Flames. Norjalaisen kuvaajan Nikon-akku koki kovia. Hähnel HLX-EL15HP akut + laturi oli ostettu 19.3.2018. Ensimmäistä latausta oli kulunut tunti kun akku syttyi yhtäkkiä tuleen. Maaliskuun lopussa palanut akku + laturi toimitettiin Irlantiin tutkimuksia varten. Tällä viikolla tulivat sitten tulokset, lopulta.
 • This 1921 Cartoon About Photos is One of the First Memes. Jälleen kerran. Kaikki meemien äiti.
  • Suomen Wikipedia, meemi. Uusi termi, ensimmäisen kerran käytettiin vuonna 1976. Nykyään yleisimmin tunnetaan internetilmiönä, joka leviää nopeasti verkossa.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, Deconstructing Gender Roles with Birds. 11 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Salamalaukaisimet (ukkonen) (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Kameran valintaa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Digijärkkäri olisi hankinnassa. Erilaisia digikameroita on ollut liuta, mutta varsinaista järkkäriä ei vielä. Aiempi järkkäri on Canon Eos 50 ja siihen tykästyneenä ajattelin hommata vastaavan diginä.
 • Wimberleyn/RRS:n tarvikkeita Suomesta? (Muut). Onko jotain paikkaa, mistä löytyisi Wimberleyn tai Really Right Stuff:n tarvikkeita Suomesta? Salamaselänteellä joskus oli, mutta sitä ei taida olla enää olemassa? Myös voi laittaa vinkkiä, mistä näitä kannattaa tilata Suomen ulkopuolelta.
 • Kuvien "skannaus" valokuvaamalla (Digikuvaus).
 • Mobile 2018 (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). Milloinkas sinne Jyväskylän Ratamoon Mobile-näyttelyyn voi tarjota kuviaan? Vai onko kokonaan kutsunäyttely? Tietääkö kukaan?
 • Salon veturitalli - Herb Ritts, In Full Light 25.5.-16.9.2018 (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • Kuukauden klassikko 06-08/ 2018 : Peruszoomit (Optiikka). Kesäkuukausiksi purtavaa.
  • (Ja Iso Kiitos nimimerkille aikaarska, joka on näitä kuukauden klassiko-objektiiveja viitsinyt organisoida. Ja viitsinyt kirjoitella perusteellisia artikkeleita ja kokemuksia optiikoista).
 • Sigma 24mm 1,4 A (Optiikka). Tarkennuksen hienosäätöjä juuri ostetulla uudella objektiivilla.
 • Sigma 105mm f1.4 (Optiikka).
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • G7x II vs G9x II (Canon).
 • Vara/kakkosrunko (Järjestelmädigit).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Edelleen muistutetaan, että kyse on yhden sonistin kamerahuoltokokemuksista. Jotka ovat aikamoiset. Jos tällaisen tarinan kuulisi ensi kertaa, niin ei kyllä ikinä uskoisi sen olevan totta. Nyt kun on lukenut alusta alkaen ja seurannut tarinan kehittymistä ja lukenut julkitulleita dokumentteja, niin pakko todeta, että totta on.
  • Ja kaikki sai alkunsa siitä että Sonyn alkuperäisen virallisen lausunnon mukaan kennon puhdistus Suomessa aiheuttaa automaattisesti Sonyn järjestelmäkameran takuun raukeamisen. Pitkän väännön jälkeen sentään lopulta Sony saatiin myöntämään, että eihän se asia (tietenkään) näin ole.
  • Sitten vasta päästiin muuhun vääntämiseen. Jota on jatkunut nyt jo kuukausia. Eikä asia ole edistynyt ollenkaan.
  • Nyt pitäisi Suomen Sonyn puolelta jonkun pr-ihmisen pikaisesti puuttua asiaan. Vaiko on pr ja markkinointikin ulkoistettu Ruotsiin?
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Haljennut Maa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useampi uusi kuva.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Sulanto Vlog, How I process B&W images in LR mobile CC app. 27.5.2018. YouTube-video, kesto 3:37. Mustavalkokuvat Lightroom mobile CC sovelluksella.

 • Why I hate Macro Photography. YouTube-video, kesto 5:02. I hate macro photography because of something that happened a long time ago. In this episode I'll follow Robin Wong to Kuala Lumpur Butterfly park and see if I can get over my hate.
 • Facebook, Sulantoblog

Koillissanomat, Syksyn luontokuvafestareilla on luvassa oppia kännykkäkuvaukseen – Luontokuvan huiput saapuvat jälleen Kuusamoon. 29.5.2018. Yli kolme kuukauden päästä.

Sttinfo.fi, Kukat ovat aukeamassa Haagan Alppiruusupuistossa. 29.5.2018.

Kauppalehti.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Haluan vanhan webin takaisin! 29.5.2018. Oletko huomannut, miten hankalaksi nettisurffailu on muuttunut? Jos sivustojen käytettävyys huononee tätä vauhtia, niiden käyttö alkaa vähentyä. Ennen kaikki oli paremmin.

 • ...Toinen harmitus on sivujen hitaus. Miten on mahdollista, että sivut latautuvat nykyään yhtä hitaasti kuin 20 vuotta sitten, jolloin laajakaista teki vasta tuloaan ja prosessorit olivat höyrykoneita nykyisiin verrattuna?...
 • ...Kolmas harmin aihe onkin ilmaisten palvelujen loppuminen. Tänä keväänä moni tunnettu uutissivusto on siirtynyt maksumuurin taakse ja alkanut rajoittaa ilmaiseksi näkyvien sivujen määrää....
 • ...Viimeinen ärsyttävä asia ovat erilaiset popupit, joita saa olla kuittaamassa koko ajan pois. Onko ihan pakko tehdä sivujen käytöstä näin vaikeaa? ...

Mikrobitti.fi, Testasimme uudet hdr-näytöt: yhdessä testilaitteessa ominaisuus ei toiminut Windows-koneen kanssa lainkaan. Merkittävin parannus hdr-kuvassa on tavallisiin näyttöihin verrattuna suurempi kirkkaus. Se on testiryhmän kokemusten perusteella merkittävämpi parannus kuin laajempi väriavaruus.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Stories from the Sea in Greenland (vain ja ainoastaan 2 pakollista klikkausta tällä sivustolla, hienoa!).

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

IR.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Wildlife photography in Yellowstone with Jake Davis and the Panasonic Lumix G9. YouTube-video, kesto 10:28. Huhtikuu. Ennen turistikautta. Säänkestävä Panasonic Lumix G9 kamerana. Panasonic DC-GX9 eri kamera, vaikka speksit suunnilleen samat, halvempi, ei sääsuojausta, vähemmän pikseleitä elektronisessa etsimessä. 20 megapikseliä, kääntyvä elektroninen näyttö, peilitön Micro 4/3 -systeemiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Lupiinien väri-iloittelua Chelsean kukkanäyttelyssä ja viikon muita uutiskuvia. 28.5.2018. Viime viikolla nähtiin Eteläkorealaisia mielenosoittoajia, Sveitsiläisen solan avaaminen ja kukkaloistoa Lontoon Chelseassa. 12 kuvaa.

Olli Korhonen, Kevään ääniä Pohjois-Savossa harvinaisen kyhmyjoutsenen seurassa Vesannolla v. 2018. Kun nyt huhtikuun lopulla sain kutsun tulla ihmettelemään vesantolaisen perheen kodin edustalla olevan Hintikansalmen sulaan ilmestynyttä kyhmyjoutsenta, en voinut olla tietenkään käyttämättä tilaisuutta hyväksi. Onhan kyhmyjoutsen (cygnus olor) melkoinen harvinaisuus Pohjois-Savossa, sillä lajia on havaittu maakunnassa 2010-luvulla toistaiseksi vain neljä kertaa aiemmin. Sen sijaan rannikkoseuduilla ja eteläosassa maatamme lajia tavataan pesivänä. YouTube-video, kesto 0:32. Mukana ääni.

Mikko Lagerstedt.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Maksaisitko Facebookista 35 euroa vuodessa? 28.5.2018. Paljonko maksaisi tietosuojattu Facebook? Sellainen, joka ei urkkisi käyttäjiä, vaan rahoittaisi toimintansa kuukausimaksuilla? Tätä pohdittiin yleisesti keväällä, kun Zuckerberg oli senaatin ja kongressin kuultavana, ja kun Cambridge Analytican tietovuoto aiheutti raflaavia otsikoita.

Rajala Blogi, Kuvakilpailu kutsuu kuvaamaan Helsingin jugend-aarteita. 28.5.2018.

Avplus.fi, Fujifilm esitteli uuden X-T100 -järjestelmäkameran – kovia ominaisuuksia edulliseen hintaan. Kamera tulee saataville kesäkuussa 2018 mustana ja hopeisena. Pelkän rungon hinta on 629 euroa ja yhdessä XC15–45mm F3.5–5.6 -kittinä 729 euroa. Kamera on yhteensopiva XF-kiinnitteisten objektiivien kanssa.

Avplus.fi, Panasonicilta kamera ääriolosuhteisiin – varustettu myös etsimellä. Ennakkotilattavissa. 449 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Revealing the Traumas of America’s Class System, in Photos. (sivuille mennessä aina 2 popup-ikkunaa... 1 popup-ikkuna lienee nykyisin normi, mutta että 2...).

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Does sensor size still make a difference? Uusimmat älypuhelimet (keinotekoinen bokeh yms.). Pienet sensorit perinteisissä järjestelmäkameroissa ja peilittömissä ovat ottaneet isoja harppauksia. Onko enää koolla väliä? Miksi pitäisi siirtyä täyskennoisiin tai sitäkin isompiin sensoreihin.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, WHY Buy a Film Leica?

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, The Sound of Space Breathing. 8 kuvaa ja teksti.

Kamera & Bidl, Magnus Bergström – en magisk tidsresa. Haastattelu. Valokuvakirja ilmestynyt.

Kamera & Bidl, Test: Canon EF 85mm/1,4L – högpresterande porträttglugg. Julkistus 29.8.2017. Kuvanvakaaja, täyskennoiselle. Kroppikennoisella polttoväli on 136mm. Paino 950g. Suodinkierre 77mm. Säänkestävä. Vastavalosuoja mukana. Säänkestävä. Terävä laidasta laitaan, täydellä aukollakin. Ei vääristymiä, ei värivirheitä. Ainoita huonoja puolia koko ja paino. Toppklass. Suomen hinta on 1.400 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Fotostudenter visar upp de globala målen: ”Vill bryta normer”. Viimeiset kuvajournalistit valmistuivat. Näyttely Tukholmassa.

Fotosidan.se, Svenska fotografer som upptäckt världen. A way away -näyttely. 7.6.2018 - 27.1.2019. Landskrona, Etelä-Ruotsi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Karhunpainija, Mika Salon ajokoulu ja Ämpärporin Hättänen. 25.5.2018. 18 kuvaa.

Jyväskylän kaupunki, Simo Peterin valokuvia Utsjoelta Brysseliin Galleria Ratamossa Jyväskylässä. Simo Peteri: Paikalliset 31.5.-21.6.2018. Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy.

Itä-Häme, Valokuvaaja Jenna Rajavuori – "Olen nähnyt elämän kurjaa puolta. Siksi on kiva mennä kuvaamaan iloisia perhejuhlia". Viime vuoden lopulla sysmäläisen Jenna Rajavuoren eteen tuli tilaisuus, johon hän ei voinut olla tarttumatta. Rajavuori luki Facebookista jutun, jossa kerrottiin että Sysmässä valokuvausliikettä pitävä Jorma Sainio etsii työlleen jatkajaa.

Sttinfo.fi, Kutsu medialle: Esteettömän pitkospolun ja Luonnon syli -polun avajaisretki Vanhankaupunginlahdella. Tervetuloa mukaan avajaisretkelle juhlimaan kutsuvieraiden seurassa Helsingin pisintä esteetöntä pitkospolkua. Lähes kilometrin mittainen pitkospolku kulkee Pornaistenniemestä Lammassaareen, jonne on rakennettu myös esteetön lintulava. Pornaistenniemeä kiertävä uusi Luonnon syli -polku tarjoaa oman elämyksellisen lisänsä esteettömään retkeilyyn.

Petteri Hautamaa, Avohakkuut historiaan! 25.5.2018.

Mynewsdesk.com, Kesä. Festarit, tapahtumat ja parhaat kuvausvinkit. (Canon).

Tivi.fi, Viikon Softa: Notability 8. Näin teet muistiinpanoja helpommin iPadilla. 10 euroa.

Avplus.fi, Audirvana Plus -musiikintoisto-ohjelma saapuu myös Windows 10 -käyttäjien saataville. Aikaisemmin kyseinen ohjelma on ollut hankittavissa vain Mac-tietokoneille. 64 euroa alv 0%.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Huawei P20 Pro – Markkinoiden ensimmäinen kolmoiskamera. Maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja Kiinasta. 6 gigatavua RAM-muistia, talletustilaa 128 gigatavua. Ei 4K-videon kuvanvakakautusta. Tirpla-kamera, 40, 20 ja 8 megapikselin sensorit ja erilaiset polttovälit. 849 euroa. Arvosana 4 * / 5 *.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Hot-Air Balloons Are Brilliant For Photography - Find Out Why.

Dpreview.com, DPReview TV: How to get correct exposure when shooting video. YouTube-video, kesto 9:59. T-stops?

Diyphotography.net, How to fix the Sony A6300 overheating issue.

The Online Photographer, Canon's Excellent Zoom. Canon EF 24–70mm ƒ/2.8L II USM.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Värilämpötilan säätö Lightroomissa (Kuvankäsittely).
 • Sigma 24mm 1,4 A (Optiikka). ...Juuri lähti tilaus Rajalaan, kun niin halvalla saa (Canon versio 599€). ...
 • Sigma 105mm f1.4 (Optiikka).
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • EE-1 (Minolta, Olympus). Ostin joku aika sitten Jari Peltomäen kovasti kehuman punapistetähtäimen, ajatuksena jos joskus kokeilisi oikein lentäviä lintuja ampua. Tänään oli Mikkelin satamassa paikallisen valokuvausliikkeen ja DJI:n maahantuojan yhdessä järjestämä kuvauskopterien esittely. Ajattelin sen olevan oiva paikka testata tuota ostosta.
 • Canon 40D -> 77D (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • Vara/kakkosrunko (Järjestelmädigit). Eilen 13 viestiä.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Helikopteri hajosi ilmassa! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Drone.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Sulantoblog on takaisin! Kesto 16:32. Julkistus! Sulantoblog tekee come backin! Kuuntele, niin tiedät mistä on kysymys. Viime viikolla kerroimme, että "DJI Phantom 5" dronessa olisi vaihdettavat objektiivit. Saatoimme liioitella. Fujin uusimman kameran mallimerkintä hämää. X-T100 vai T-100X vai mikä se on? Apollo Immersive Illumination on iPhone applikaatio mikä hyödyntää kahta kameraa valaisuun. Mistä on kyse? Lisäksi linkit.
 • Sulantoblog.fi. Linkki vie eri paikkaan kuin aiemmin, nyt valovuoto.fi:n alle. Etsitkö Sulantoblogia? Olet tullut ihan oikeaan paikkaan. Sulantoblog-sivustoa ei enää ole, mutta tältä Valovuoto– sivustolta löydät samanlaista sisältöä ja Matti Sulanto kirjoittaa myös tänne. Aloita etusivulta. Kerran viikossa, vähintään yksi uusi videoblogi.

Valovuoto.fi, Fujifilm GFX 50S. 26.5.2018. 50 megapikselin 43,8 mm x 32,9 mm kokoinen kenno on alkanut muodostumaan jonkinasteiseksi standardiksi edullisemman pään digikeskikoon kameroissa. Kenno on ollut markkinoilla jo pidemmän tovin ja sitä käyttävien kameroiden keskihinta on tullut rymisten alas. Vielä muutama vuosi sitten 30 000 euroa ei ollut tavaton hinta käyttövalmiista keskikoon paketista.

HS, Puu Medellínin murhatuille. HS:n valokuvaaja Juhani Niiranen ja tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski seurasivat Kolumbian Medellínissä koskettavaa tapahtumaa. Kolumbialaiset aktivistit matkustivat vaaralliseen barrioon ja istuttivat puun hiljaisena vastalauseena jatkuville murhille. Kuvat ja kuvatekstit.

Ilta-Sanomat, Onko näyttösi kuva kuten pitääkin? Näin saat säädöt hetkessä kohdalleen. Windows 10:ssä mukana oleva työkalu auttaa säätämään näytön värit kohdilleen.

Länsiväylä, Onko kamera jo valmiina? Osallistu Etelä-Suomen Median kesäkuvakisaan ja voita pyörä. Haetaan kesäisiä elämyksiä kuviksi tallennettuina. Yksi palkinto, pyörä. Jokaiseen kuvaan voit liittää myös oman kesäisen tarinan. Korkeintaan viisi kuvaa per lähettäjä. Kaikki asialliset kuvat tarinoineen julkaistaan verkkosivuillamme. Kisakuvia voidaan julkaista myös Etelä-Suomen Mediaan kuuluvien lehtien paperilehden sivuilla. Kilpailuaikaa on 19.8. saakka.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A New Art Exhibition Sets the Imagination on Fire.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, How To Capture Top Shots Of Historical Buildings.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, 34 Not your ordinary camera bag: Rhake waterproof pack with Camera Capsule insert review. Isolta näyttää. Ei näytä kamerarepulta. Paino 1.4kg. Ei suunniteltu mitenkään erityisesti valokuvaajille. $365 + $130.

The Online Photographer, Yummy Camera Goodness: The New Fuji X-T100. Toimitukset alkavat 18.6.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Birds.fi, Viikki-Vanhankaupunginlahti - Stadin lintukeidas. 03 / 2018. Vanhankaupunginlahti on Vantaanjoen suulla sijaitseva maatuva merenlahti. Alue koostuu useista erityyppisistä kosteista ympäristöistä: tervaleppälehdoista, rantaniityistä, lampareista, ruovikoista ja matalista merenlahdista. Rannoilta löytyy ulkoilupolkuja, lintutorneja ja -lavoja, kallioita, vanhoja metsiä sekä Viikin koetilan pellot jotka monipuolistavat avoimien elinympäristöjen lajistoa.

 • 1. Kyläsaari ja Arabianranta
 • 2. Vanhakaupunki ja Pornaistenniemi
 • 3. Ruovikot, lampareet ja saaret
 • 4. Mölylä, Fastholma ja Kivinokka
 • 5. Säynäslahden lehto, Hakalanniemi ja Mäyrämetsä
 • 6. Viikin koetila ja peltoalueet
 • (Erinomainen, laaja ja perusteellinen tietopaketti. Paljon kuvia.)

HS, Palkittu valokuvataiteilija joutui hakemaan sosiaalitoimistosta rahaa uusiin silmälaseihin – Moni taiteilija kuten Raakel Kuukka elää vapaaehtoisesti niukkuudessa. 26.5.2018. Raakel Kuukka on tunnustettu, valokuvataiteen valtionpalkinnollakin palkittu taiteilija. Mutta miten maine ja kunnia näkyvät hänen elämässään? Kuukka asuu pienessä kaupungin vuokra-asunnossa. Työtilansa hän jakaa neljän muun kollegan kanssa. Kaiken lisäksi hän jäi pari vuotta sitten pitämästään näyttelystä tappiolle kahdeksantuhatta euroa ja maksaa yhä velkaa pankkiin.

 • Raakel Kuukalla on lopuksi hyviä uutisia. Hänelle myönnettiin vuoden alussa valtion taiteilijaeläke – 1350 euroa kuukaudessa. Vuosittain kuutisensataa eri alojen taiteilijaa hakee, viitisenkymmentä saa.

MTV, Tämä Suomeen tullut valokuvanäyttely kuhisee supertähtiä: Madonna, Michael Jackson, David Bowie, Tom Cruise – koe näyttely videolta. Video, kesto 14:12. Taidehistorioitsija Heidi Grahn esittelee näyttelyn.

Yle, Mies oppi ilmiömäisen kyvyn kuvata eläinten ilmeitä – tältä näyttävät nyrkkeilevät jänikset, mököttävä kettu ja synnyttävä hirvi. Kotimetsissään Virolahdella liikkuva Rintelä on huomannut, että parhaat kuvat syntyvät aidoista tilanteista ja vaativat usein odottamista. Niinpä hän väijyy joskus tunteja samassa paikassa saadakseen haluamansa kuvan. Rintelä laskee, että onnistuneita kuvia tulee noin kahdella kuvauskeikalla kymmenestä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Trip Around the World in 13 Architecture Photos.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

The Online Photographer.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 50 Incredible Examples of HDR Photography.

Lensrentals.com, blog, First Impressions of the FujiFilm X-H1. Julkistettu 15.2.2018. Lippulaivamalli, 24 megapikselin kroppikennoinen peilitön. Kroppikerroin 1.5x. Jatkumo Fuji X-T2 -mallille, uutta viisiakselinen kuvanvakaaja (viisi stoppia), kosketusnäyttö, parempi video. 4k video 24p, UHD 29.9p. F-Log sisäisesti. Film stimulation mode 'Eterna'. Tehostunut pakkaus, videon talletus 200Mbps (kaksinkertainen vrt. X-T2). Elektroninen suljin 14 kuvaa sekunnissa, mekaaninen suljin 8 kuvaa sekunnissa, akkukahvalla 11 kuvaa sekunnissa. Perinteisen järjestelmäkameran ulkoasu, peilitön. ISO 100-51.200. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Elektroninen etsin, 3.690.000 pistettä. Kaksi sd-korttipaikkaa, UHS-II -yhteensopivat. USB 3.0. Sisäänrakennettu mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä akkukahvalla (lisävaruste). Wi-Fi, Bluetooth. Yhdellä latauksella 310 kuvaa (!). Paino 673g. Suunnattu sekä still- että videokuvaajille. Runko 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Mer modefoto på Fotografiska. Chanel, Dior, Haute Couture. 25.5.2018 - 9.9.2018.

Fotosidan.se, Mindre GDPR-krångel med uppförandekod. Kuvan ostajalle uusia velvoitteita. Valokuvaajalle samoin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… Why Sony Cameras are Superior to Nikon. Etc.
 • 43rumors.com, a bit of everything… M.Zuiko Digital ED 17mm 1:1.2 PRO – In-Depth with Gordon Laing. Etc.

 

25.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Mikko Lagerstedt, The Shapes of Nature. 21.5.2018.

Rajala Blogi, Rajalan ja Panasonicin yhteisellä pandamatkalla tallennettiin kevään innoittamia Ähtärin asukkaita. 23.5.2018.

HS, Ihminen kohtelee robottilennokkia automaattisesti kuin lemmikkiään – Tutkimuksessa sekä amerikkalaiset että kiinalaiset halusivat olla lennokeille ”kohteliaita”. 24.5.2018.

Help.lyyti.com, Tapahtumajärjestäjän 39 GDPR-kysymystä ja vastausta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePHotozine.com.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, GDPR: Så påverkas fotografer av den nya lagen. Kuvakin voi olla henkilötieto (jos henkilön voi tunnistaa). General Data Protection Regulation. Suljettu Facebook-ryhmä, jossa muutama jäsen, lasketaan yksityisyyden piiriin. Mutta jos 200 - 300 jäsentä näkee kuvan, kyse ei ole enää yksityiselämän asiasta vaan GDPR astuu kuvaan. Useita poikkeuksia: taiteellinen tai journalistinen lähestyminen kuvaan.

Fotosidan.se, Debatt: Drönarlag gynnar ryska spioner. Mielipidekirjoitus, Dagens Nyheter.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net.

 • Vappu Länsi-Viron luontokohteilla. 17.5.2018. Kevään parhaan ajan voi yrittää maksimoida aloittamalla retkeilyn mahdollisimman etelästä. Useina keväinä olen suunnannut vapun tienoilla Suomenlahden eteläpuolelle. Niin tänäkin vuonna: kohteeksi valikoitui jälleen Matsalun kansallispuisto, joka sijaitsee Länsi-Virossa Haapsalun kaupungin eteläpuolella. Viime vuonna samaa aikaan Virossa satoi räntää, nyt kohdalle osui parhaita mahdollisia kevätsäitä.
 • Tentsileä testaamassa Kemiönsaarella. 20.5.2018.

Yle Areena. Klik! Uusinnat vuodelta 2015. 10 valokuvaajaa, kustakin 14 minuutin esittely. Kenneth Bamberg, Marica Rosengård, Kristoffer Albrecht, Frank A. Unger, Sandra Kantanen, Anton Sucksdorff, Charlotta Boucht, Christoffer Relander, Martin Sommerschield ja Cata Portin.

Yle, Huippuharvinainen lintu Hämeenlinnassa – kuva vahvisti päiväunilla torkkuneen kyläpöllöseksi. Birdlife Suomen mukaan Hämeenlinnan Lammilla tavattiin tiistaina kevään toistaiseksi harvinaisin lintu. Tieto sai lintuharrastajat liikkeelle.

Kymen Sanomat, Valokuvat opettavat historiasta — Kotkan Valokuvakeskuksen uusi näyttely kertoo vuoden 1918 tapahtumista arkistokuvin. Sata vuotta vanha valokuva on mukana Valokuvakeskuksen uudessa näyttelyssä, 1918 — Katso ja mieti. Se kertoo sisällissodasta arkistokuvin ja -tekstein. —Näyttelyn nimikin viittaa jo siihen, että haluamme herättää ihmisissä ajatuksia. Me emme ota sisällissotaan kantaa emmekä kommentoi sitä. Jokainen voi itse katsoa ja miettiä, Mähönen sanoo. Esillä on 61 historiallista valokuvaa Kotkan—Haminan seudulta. Ne ovat peräisin Kansallisarkistosta, Työväen arkistosta ja Kansan arkistosta. —Lisäksi mukana on joitakin kuvia muun muassa kotkalaisilta yksityishenkilöiltä.

 • 1918 — Katso ja mieti -näyttely 31.5. asti Kotkan Valokuvakeskuksessa, Vuorelankulma 2. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 12—18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12—16.
 • Keskus sulkee ovensa Kotkan Meripäivien 2018 jälkeen.

MTV, Lomakuvat paljastivat syövän vauvan silmässä – hotellin valokuvaaja varoitti vanhempia: "Sen ei koskaan pitäisi olla valkoinen". Salamavalo heijastuu terveestä silmästä, ns. punasilmäisyys (verkkokalvon verisuonet). Nyt olikin toinen silmä valkoinen. Retinoblastooma, erittäin harvinainen verkkokalvon varhaissolusyöpä. Suomessa 3 - 4 lasta vuosittain sairastuu. Tavallisimmin alle 5-vuotiaat.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 25 Meditative Landscape Photos From Around the World.

Digital Photography School.

Fujifilmilta uutta.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 3 Useful Portable LED Lights for Photography and Video. FoxFury Rugo™, $130. Neewer R-160, $50. Rotolight NEO II, $50.

Fotosidan.se, Moderna uppmärksammar fotografins pionjärer. Malmö.

Fotosidan.se, Nya funktioner till flera Lumix-modeller.

Kamera & Bild, Panasonic släpper ny firmware till flera modeller.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pasi kuvat, gamma.1g.fi/kuvat. Lintukuvia2018. Luulin lopettaneeni lintukuvauksen mutta joitakin kuvia sentään tulee otettua..., lähinnä pönötyskuvia. Kuvissa ottopäivä.

Tomi Muukkonen, Manfrotto Nitrotech N8 Videopää. 22.5.2018. Puolen tonnin kinopää tuntuu toimivan raskaan kameralinssin alustana. Kuva: Swarovski BTX 35x95HD Manfrotton Nitro-kinopäällä ilman ohjaussauvaa. Puolisoni Ulla-Maija Vainikka on enemmän kuin innokas lintujen havainnoija. Hänellä taitaa tulla lähemmäs parisataa päivää penkalla eli Helsingin Santahaminan valleilla staijatessa lintujen muuttoa. Keväällä 2018 Ultsi hankki lopultakin Swarovskin valovoimaisen kaukoputken, joka on saavuttanut ammattistaijareiden arvostuksen Suomessa. Uusi kaukoputki vaati uuden jalustan, mutta entäpä parin vuoden sisään hankittu kinopää?

 • Kuvaajaveljeni M on kuullut kehuja tästä uudesta kinopäästä ja pyysi kuulla kommentteja. Lähipäivinä videopää on kovissa testeissä. Päivitän tätä blogia pian.

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha, Filmin estetiikkaa suurella sydämellä – testissä Mastin Labs. 21.5.2018. ...Matkan varrella ovat tulleet tutuiksi niin kuvankäsittelyn perusteet kuin myös erilaiset työkalut, plug-init ja presetit. Välillä olen kokeillut aitoa filmiäkin (mm. Tri-X ja Velvia), mutta sekään ei ole tuonut välitöntä esteettistä valaistumista. ...Oma kuvankäsittelynrutiinini loksahti kuitenkin pari vuotta sitten paikalleen (ainakin toistaiseksi), kun kokeilin Mastin Labsin kehittämiä Lightroom-presettejä, jotka emuloivat muutamaa suosittua filmityyppiä. Löysin näistä preseteistä omaa makuani tyydyttävän kuvankäsittelyn lähtökohdan, ja koen, että niiden käyttö on myös kehittänyt visuaalista silmääni, joka kärsi aikaisemmin tietyn tyypisestä kiintopisteen puutoksesta... Fujicolor Pushed, Portra Pushed, Fujicolor Original, Portra Original, Ilford Original. Kukin maksaa $99.

IS, Tunnettu hääkuvaaja ihmettelee Meghanin ja Harryn hääpotretin useita teknisiä virheitä: ”Olisi mielenkiintoista kuulla kuvaajan perustelut”. Porilainen hääkuvaaja Anssi Koskinen kommentoi. Mv-kuva hääparista: –Perinteisesti kuvaa ei saisi rajata nivelten kohdalta. Nyt Harryn vasen käsi katkeaa häiritsevästi, kuten myös oikea jalka. Meghanin mekon alaosa rajautuu pois ja horisontti on vinossa, mutta nämä seikat voi hyvin taas kuulua tähän taiteellisuuteen. Värillinen ryhmäkuva kuninkaallisesta perheestä: ...vahvat ja koristeelliset seinälinjat ovat auttamatta vinossa...

Puhelinvertailu.com, Google Kuviin toivottu uusi toiminto - merkitse suosikkikuvat. Google Kuvat (eli Google Photos) on muodostunut nopeasti Android-käyttäjien ja muidenkin suosituimmaksi kuvakirjastoksi ja palvelulla onkin jo satoja miljoonia käyttäjiä. Palvelu tarjoaa rajattoman tallennustilan kuville (jos on valmis tinkimään hieman alkuperäisestä laadusta) ja mahdollistaa mm. helpon tavan jakaa kuvakansioita toisille käyttäjille. Tulossa. Android ja selainversiot.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Sally Mann Looks Back on Life in the American South.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Roine Magnusson – utnämnd till Årets naturfotograf.

Fotosidan.se, blogi, Att filma med drönare - inte så lätt. DJI. Ryhmä eurooppalaisia journalisteja pääsi kokeilemaan Portugalissa drone-kuvaamista. Kyse oli autourheilusta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

22.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti. Kaksoisnumero 4 - 5 on ilmestynyt 18.5.2018. Toukokuun artikkelit netissä.

HS, Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa. Sussexin herttua­parin kuvissa nähdään morsiusparin lisäksi morsiusneidot ja sulhaspojat sekä perheenjäseniä. 3 kuvaa. Kuvat on ottanut Alexi Lubomirski.

Yle, Iiu Susirajan rohkeat omakuvat iskivät Yhdysvalloissa suoraan hermoon – nauravat röyhkeästi kauneusihanteille. 21.5.2018. Virtsaa rumpukalvolle ja makkarat nilkkapainoiksi. Yhdysvaltalaisgalleristi vertaa turkulaistaiteilijan omalaatuista huumoria Kaurismäkeen. Susirajalla on nyt vetoa maailmalle. Viimeiset puoli vuotta hän on viettänyt valokuvauksen mekassa New Yorkissa kansainvälisessä taiteilijaresidenssissä.

Yle, Uhkaako harrastamisesi mennä överiksi? Asiantuntija antaa viisi vinkkiä, joiden avulla puntaroida varustelukierrettä. Tarvitsetko oikeasti vielä yhtä uutta kameraa, kitaraa tai onkivapaa? Psykiatrin mukaan rajanveto intohimoisen harrastuksen ja överiksi menevän varustelukierteen välillä on hankalaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, One Photographer Dresses People in Camouflage Sweaters, With Delightful Results.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Maaseudun Tulevaisuus, Luontokuvaaja Konsta Punkka seuraa eläintä, kunnes luottamus syntyy – "Haluan kuvata saman yksilön elämää ja tunteita". Punkan eläinpotretit ovat saaneet paljon näkyvyyttä. Kuvia on julkaistu lehdissä kuten National Geographic ja Business Insider. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Volvo, Greenpeace ja Icelandair. Kuvapalvelu Instagramissa hänellä on yli miljoona seuraajaa. Punkka tunnetaan eläinkuvista, mutta hän kertoo kuvaavansa enemmän maisemia.

Yle, Teknofestarit autiomaassa ja viikon muita uutiskuvia. 21.5.2018. Viime viikolla vietettiin kuninkaallisia häitä Britanniassa, väisteltiin laavaa Havaijilla ja tanssittiin teknomusiikiin tahtiin Negevin autiomaassa Israelissa. 16 kuvaa.

Ville Suorsa, Tornionjoen tulvilla. 20.5.2018. Kesä tuli tänä vuonna ryminällä toukokuun puolivälin tienoilla, jonne osui hellepäiviä sekä useita hyvin lämpimiä ja aurinkoisia poutapäiviä. Jopa niin kovaa, että Lapissa saatiin paistatella yli kahdenkymmenen asteen lämmöissä lumihangilla, joka tietysti tietää nopeaa lumien sulamista ja tulvia. Monissa Lapin joissa koettiinkin suurimpia tulvia vuosikausiin, ja vedet nousivat monin paikoin teille ja pelloille. Torniossa oli vaarana jopa kaupungin kastuminen, mutta suojaustoimenpiteiden ja osin hyvän onnenkin myötä suurimmilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin, vaikka vedenkorkeudet olivat vuosikymmeniin suurimpia. 16 kuvaa, melkein kaikki drone-kuvia.

Tivi.fi, Viikon Softa: UNLOX. Kaipaatko Maciin biometristä tunnistusta? Näin sen saa käyttöön. Unlox on näppärä sovellus, jolla voidaan kirjautua turvallisesti ja nopeasti Maciin hyödyntämällä iPhonen sormenjäljen tai kasvojen tunnistusta. Hinta on alle 5 euroa.

Ilta-Sanomat, Älä ota selfietä sisätiloissa, mutta jos otat, niin... huipputubettaja Peter McKinnonin selfie-vinkit.

YouTube-video, Dave Cad, Public sauna and hot wings in Tampere! 15.5.2018. Kesto 11:20. Suomen Canonilta lainassa peilitön Canon EOS M50. Tutustutaan Tampereeseen. Katsomiskertoja 27.000. (alussa 20 sekunnin mainos, välissäkin 2 mainosta (jotka sentään voi ohittaa)). Kamerasta muutama kommentti 9 minuutin kohdalla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Be Different And Shoot Lighthouse Silhouettes.

Dpreview.com, DPReview TV: Waterproof camera shootout 2018. YouTube-video, kesto 19:47. Olympus TG-5, Nikon W300 Fujifilm XP130. Lisäksi ihan uusi Panasonic TS7 (Euroopassa FT7).

Diyphotography.net, Here are three sub $20 way to create good diffusion for filming.

The Online Photographer, Old Camera Mystery. Kylie Minogue, Specsavers-mainos, vanha kamera esillä.

Earthboundlight.com, Favorite Places to Shoot. 20.5.2018.

Kamera & Bild, Johan Wessel: Jakten på smidighet. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valokuvataiteen museo, Tuntuuko tutulta? – Valokuvia suomalaisesta arjesta. Sunnuntaina 20.5.2018 viimeistä päivää. Vuonna 2016 kymmenen valokuvaajaa dokumentoi suomalaista arkea valitsemistaan näkökulmista. Lähtökohtana oli tutkia eriarvoistumiskehitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Osaan kuvien tarinoista voi olla helppo samaistua, osa tuntuu ehkä vieraammilta.

HS, Pyhän Yrjön kappeli täyttyi kuuluisuuksista, kun prinssi ja näyttelijä sanoivat tahdon – Kuvakooste kuninkaallisista häistä. 19.5.2018. 38 kuvaa.

Lapin Kansa, Hildur Larsson oli Lapin valokuvauksen varhainen mestari, jonka upeat kuvat jäivät piiloon yli sadaksi vuodeksi – nyt niitä voi ihastella Lapin Kansan verkkogalleriassa. 19.5.2018. Kaikki alkoi vanhoista postikorteista vuosikymmeniä sitten. Timo Heiskari oli kerännyt niitä sadottain entisestä kotikaupungistaan Rovaniemestä ja törmännyt aina uudelleen nimeen, joka löytyi hienoimpien kuvien alta tai takaa: Hildur Larsson. Kuka hän oli? Mistä tuli? Ja mitä teki? Siitä alkoi paikallishistoriaa, sukututkimusta ja valokuvausta harrastavan Heiskarin pitkä salapoliisimatka valokuvaaja Hildur Larssonin (1882–1952) kintereillä.

 • Lapin Kansan verkkosivuilla avautui tänään lauantaina galleria, jossa on sata valikoitua kuvaa Hildur Larssonilta

HS, Italialaismies eksyi lapissa ja löysi pois maastosta lennokin avulla – Poliisi hyödyntää yhä useammin droneja kadonneiden etsinnässä, ja se saattaa pelastaa ihmishenkiä. 15.5.2018. Poliisilla on nykyisin runsas sata kauko-ohjattavaa ilma-alusta. Viime marras-joulukuussa käyttöön tuli 17 uutta ilma-alusta, jotka on varusteltu lämpökameroilla. Niiden ansiosta laitteista voi olla hyötyä pimeälläkin.

Ilta-Sanomat, Astronautti ryhtyi kuvaamaan avaruuskävelyä, huomasi muistikortin unohtuneen – kuuntele puhelu Houstoniin. –Hei Houston, minulla on nopeaa kysyttävää GoPro-kamerasta, astronautti sanoo radioon keskustelun nauhoituksella. Hän kertoo painavansa kameran nappia, jolloin näyttöön ilmestyy muistikortin puuttumisesta kertova teksti.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com, Video: Soulumination and the gift of photography. YouTube-video, kesto 7:07. Järjestö tarjoaa ilmaiseksi valokuvasta perheille, joita on kohdannut sairaus.

IR, Editing 5 images from start to finish in Capture One Pro. YouTube-video, kesto 59:50.

Fotosidan.se, Test: Nikon 180–400mm f/4E – Nikons topp-tele. Iso ja painava. Sisäänrakennettu telejatke. Suositun Nikkor AF-S 200-400 f/4 VR II -objektiin seuraaja (joka julkistettiin vuonna 2010). Canonin 200-400mm f/4 -objektiivissa on myös sisäänrakennettu telejatke. Näin valovoimaikseksi zoomiksi Nikon on suhteellisen kevyt, 3.5kg. Nikonin mukaan objektiivi on suunnattu prokuvaajille, luonto ja urheilu. Ennestään erinomainen objektiivi on päivitetty vieläkin paremmaksi. Suomen hinta on 12.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
 • Voiko kysyä filmilaitteista? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 15 viestiä.
 • Kuvankäsittelyohjelma MAC (Kuvankäsittely). Olen käyttänyt joitakin ilmaisia ohjelmia kuvien pienimuotoiseen käsittelyyn. Mikä olisi Mac:n sopiva kevyt vaikka maksullinen ohjelma. Olen jostain kuullut että Lightroomia ei kannata enää ostaa n 12 ekee kuussa, koska se olisi poistumassa. tai sitä ei enää päivitetä jtn. Teen jotakin pieniä sävytyksiä kuviin sekä timelapsejä. 7 viestiä.
 • Suttumaalausta (Kuvankäsittely). Kokeilin ekaa kertaa suttumaalausta ottamani arakaijakuvasta Gimpissä, tommonen siitä tuli - siis arasta - ehkä enempi olisi voinut suttailla maalauksen näköiseksi, josko sitten jatkossa.
 • Puupönttö vaihtoon? (Muut).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). 246 viestiä.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • Kärsiikö järkkärit&objektiivit kuumassa? (Järjestelmädigit).
 • Yyterin Helmet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Metsän keväistä herkkua(drive- linkki) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt ovat kuusenkerkkä-terveyspaukut parhaimmillaan: ...
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Krysanteemi uusin.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viime viikonloppuna lehtipuiden vihreys ja muutenkin maiseman kauneus räjähti käsiin. Vietin äitienpäivän helteisen iltapäivän Kangasalan nähtävyyksiä kiertäen ja kuvaillen.
 • VAG AXL (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jotakin closeuppeja volkkarin AXL 2,5tdi myllystä. Ja kommentit.
 • Meri-Pori (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuraa ja Tuulimyllyjä. Jos tuulimyllyä valottaa n. 9 minuuttia siitä tulee tommonen voikukan hattara. 3 mv-kuvaa. Ja kommentit.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Miksi muistikortit ei kestä käyttöä? 18.5.2018. Kesto 19:36. Pari kiinnostavaa tuoteuutuutta on päässyt käsittelyyn: YongNuon uusi kamera, DJI uusi drone. Tekoäly nostaa kameroiden herkkyydet ja kuvanlaadut uudelle tasolle. Google halvensi pilven hintaa. Ilmailuliiton toiminta kuvakilpailun isäntänä puhuttaa edelleen. Lisäksi linkit.

Petteri Hautamaa, Kevättä parhaimmillaan Utössä. 18.5.2018. Kuvausreissujen ajoitus etukäteen on yhtä arpapeliä. Säät sanelevat monesti onnistumisen, etenkin jos on kyse lintujen kevätmuutosta ja ulkosaaristosta. Vuoden takaisella Utön Vappureissulla ei voitonmaljoja kohoteltu jäätävässä takatalvessa. Vaan kuinkas kävikään tällä kertaa Helatorstaille ajoitettuna pitkänä viikonloppuna!

Yle, kulttuuricocktail. Pelkistyksen mestari Aapo Huhta ei ota valokuvia, hän tekee niitä. 18.5.2018.

Yle Areena, Kuinka Aikamatkakuvat syntyvät? Kesto 3 min. Mojo Erämetsän Aikamatkakuvia Helsingistä -projekti yhdistää uudet ja vanhat valokuvat uudella, mielenkiintosella tavalla. Puoli seitsemän -ohjelma kävi Mojon matkassa seuraamassa, kuinka kuvat syntyvät.

Mikko Lagerstedt.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Nostalginen keittiö, pitkospuulenkki ja petotesti. 18.5.2018. 16 kuvaa.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Viikon päästä alkaa GDPR. 18.5.2018. Kansalaisen näkökulmasta GDPR ei tuo juurikaan muutoksia. Jos haluaa tarkistaa omat tietonsa yrityksen tai yhteisön rekisteristä, tarkastuspyynnön on voinut tehdä jo 19 vuoden ajan eli aina siitä lähtien, kun nykyinen henkilötietolaki tuli voimaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Stunning Portraits from the Villages of Papua New Guinea. Muotokuvia.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Fuji's Nifty Non-Fifty Fifty. F/2 Fujicron, kroppikennoisille, polttovälivastaavuus 75mm.

Fotosidan.se, Bilderna är för lika - reklamkampanj stoppas. Bruno Ersin kuva Carl Gustav -kuninkaasta vuodelta 2002. Mustavalkokuva. Fortum laittoi samaan paikkaan naisen, sama asento, värikuva, mainoskuva. Fortum lupasi keskeyttää mainoskampanjan valokuvaajan otettua yhteyttä (kuva otettiin pois vain somesta, metrossa mainoskampanja jatkuu). Mainostoimisto ei kertonut Fortumille, mistä kuvan idea ja toteutus oli napattu. Talvella Bruno Ersin kuva myytiin Stockhom Auktionsverketin huutokaupassa 100.000 kruunun hintaan.

 • valokuvaajaan ei otettu mitään yhteyttä
 • Lain mukaan ideaa eivät tekijänoikeudet suojaa, toteutus on kyllä tekijänoikeuden suojaama. Tässä tapauksessa on vaikeaa sanoa, onko tekijänoikeuksia rikottu. Bruno Ers on pyytänyt Ruotsin valokuvaajien yhdistystä ajamaan asiaa hänen puolestaan (valokuvaajalla ei kuulemma ole varaa kaliisiin oikeuskäsittelyihin).

Fotosidan.se, Reflektioner i väntan på björnen... Blogi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Remonen.fi, Hanami ja hanami. 16.5.2018. Tässä on toista kuukautta vierähtänyt viimeisestä postauksesta ja aika lailla saman verran siitä, kun kamera oli edellisen kerran kädessä. Onhan tässä ollut jotain valokuvaukseen liittyvää meneillään, kuten yhteisnäyttely ”Eksymisiä” Oulunkylän kirjaston seinällä, mutta uutta materiaalia ei ole tullut tuotettua.

 • Nyt sitten, kun helteet iskivät, tuli lähdettyä käymään Roihuvuoren kirsikkapuistossa katsomassa maailmaa vaaleanpunaisen sumun läpi. Eli ajatuksena hanami. Joka siis tarkoittaa kukkien katselua. Kai. Yleensä termi kuitenkin yhdistetään kirsikankukintaan ja Roihuvuoressa on ihan virallinen Hanamikin, siis kukkienkatselujuhla, ensi viikonloppuna 19.5.2018. Joten kaikki kynnellekykenevät sinne katsomaan, josko kukinnasta olisi mitään jäljellä. Tosin kukinnan loppukin on yhtä spektaakkelimainen kuin itse kukintakin, kun miljoonat terälehdet satavat lähes yhtäaikaisesti maahan.

Kamerakoulu.fi, Fujifilm Fujicolor Pro 160NS värinegatiivi rullafilmi. 17.5.2018. Keskiformaatin värifilmi. Artikkelin esimerkkikuvat ovat käsittelemättömiä, suoraan skannerista.

Ilta-Sanomat, Kauppias julkaisi Facebookissa kuvan ja videon näpistelijästä – joutuikin itse syytteeseen. K-kauppias joutui itse rikossyytteeseen, kun hän latasi yrityksensä Facebook-sivuille kuvan ja videon epäillystä näpistelijästä. Epäilty näpistys tapahtui Seinäjoen K-raudassa 20.8.2017, ja kauppias latasi video- ja kuvamateriaalin Facebookiin heti tuoreeltaan.

 • Epäilty näpistelijä saatiin kiinni, 211,70 euroa. Mies teki kuitenkin K-kaupan kauppiaasta Iiro Takalasta rikosilmoituksen poliisille, ja syyttäjä nosti kauppiasta vastaan syytteen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.
 • Syyttäjän mukaan Takalan teko aiheutti näpistelijälle vahinkoa, kärsimystä sekä häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Päivitys oli julkinen, ja se oli periaatteessa kaikkien nähtävillä.
 • –Lainsäätäjä on kaikessa viisaudessaan katsonut, että tämmöinen vähäinen rikosteko voi olla osa henkilön yksityiselämää. Ja kyseessä oli vielä epäilty teko, esitutkintaa ei oltu vielä edes aloitettu.
 • –... tapahtuu omalla vastuulla, varsinkin, jos epäilty tekijä on selkeästi tunnistettavissa. Sitten voi olla eri asia, jos ollaan kommandopipot päällä, tummissa vaatteissa, niin eipä niistä voi ketään selkeästi tunnistaa. Kannattaa siis tarkkaan miettiä, laittaako videon, Sarin muotoilee.
 • Syyttäjä vaatii kauppiaalle sakkorangaistusta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, samaten toiselle miehelle, joka jakoi yrityksensä Facebook-sivuilla kauppiaan Facebook-päivityksen. He kiistivät syyllistyneensä rikokseen.

Mikrobitti.fi, Ilmainen Office-korvike lupaa ”täydellistä yhteensopivuutta” Microsoftin toimisto-ohjelmiston kanssa. Ilmaisesta olemassa myös maksullinen versio, enemmän ominaisuuksia. Lue kommentit.

Mynewsdesk.com, Lainaa kamera ja jaa korvauksena kuvia. Tutustu Canonin pohjoismaiseen kesäkampanjaan. 14.5.2018. Canonin pohjoimainen kampanja, tarjolla lainattavaksi 60 kameraa. Instagram. Kampanjan aihetunnisteena on #RentACanon, vastikkeena kameran lainaajat jakavat omia kesäkuviaan ja tarinoita instagramiin. ”Bring your firsts to life”.

 • Lainalaitteesta kiinnostunut kuluttaja lataa kuvan instagramiin aihetunnisteella #RentACanon ja tuomaristo valitsee pohjoismaista 60 henkilöä, joille tarjotaan lainamahdollisuutta. Kukin osallistuja saa peilittömän Canon EOS M50 -kameran käyttöönsä noin kolmen viikon ajaksi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Porkkalan tähtiä ja lintuja. 21.4.2018. Porkkalanniemen merimaisemat ovat tähti- ja lintuharrastajien suosiossa. Kauas Suomenlahdelle ulottuva niemenkärki tarjoaa Uudenmaan pimeimmän yötaivaan ja osuu tärkeälle muuttolintujen reitille. Olen aiemmin retkeillyt Porkkalassa vain syksyisin parhaaseen tähtikuvausaikaan. Huhtikuun puolivälissä luvassa ei ollut syksyn veroista pimeyttä, mutta sitäkin upeampia aurinkoisia kevätsäitä.

Tuomas Heinonen.

 • Huhtikuu 2018 – Talvesta kohti kevättä. 15.5.2018. Huhtikuu alkoi talvisissa tunnelmissa Etelä-Suomessa. Alkukuusta teerien soidin haki vielä paikkaansa, kun ei ole etelän teeret vuosikausiin nähneet lunta soitimellaan. Hiljalleen siitä jonkinlainen näytös saatiin kuitenkin aikaiseksi lumien poistuttua maisemasta. Samaan aikaan valkoposkihanhet ja kyhmyjoutsenet ihmettelivät takatalvea Lauttasaaren rannalla. Kevät otti takapakkia lumisateiden myötä.
 • Lintualtaamme #3 ja Suomenojan luonto -valokuvanäyttely esillä lintualtaalla. 16.5.2018. Näyttely on lintualtaan ympäristössä Espoossa syyskuuhun 2018 asti. Suomenojan Luonnon sivuilta löydät ohjeet kuinka altaalle saavutaan.

Yle Areena.

 • Hannele Rantala. Valokuvataiteilija. Kesto 44 min. Suomalaisen valokuvauksen suuri tuntematon on työskennellyt etupäässä ulkomailla, viimeksi New Yorkissa ja Saarenmaalla. Rantalan kirkkaat kuvat ja ajatukset kertovat kiehtovan tarinan 70-luvulla alkaneesta elämäntyöstä.
 • Uusi Kino: Sodan silmät 1918. Kesto 21 min. Valokuviin perustuva lyhytdokumenttielokuva Suomen sisällissodasta lasten silmien kautta nähtynä.

HS, Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä. 16.5.2018.

Salon Seudun Sanomat, Arja Elovirta on Salon taidemuseo Veturitallin uusi johtaja. Nykyinen johtaja Laura Luostarinen siirtyy eläkkeelle kesällä.

HS, HS testasi kolme yksinkertaista konstia, joilla läppärin ja puhelimen käyttö onnistuu ulkona kesäkirkkaudessakin. 16.5.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Helpful Tips for Preparing Your Photos for Printing.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Valokuvaaja on ikuistanut vuosia kotiseutuaan, jossa ”voi kuolla hetkenä minä hyvänsä” – kuvakooste Gazasta. 15.5.2018. Uutistoimisto Reutersin valokuvaaja Ibraheem Abu Mustafa lähti maanantaina kuvaamaan mielenosoituksia Gazassa, joka on hänen kotinsa ja työmaansa. Abu Mustafa on kuvannut työkseen Gazan tapahtumia lähes puolet 35-vuotisesta urastaan. 21 kuvaa.

Yle, Vuohijooga villitsee Yhdysvalloissa ja viikon muita uutiskuvia. 14.5.2018. Viime viikolla nähtiin Euroviisu-loistoa, perulaisen kylän asukkaita kantamassa 80-luvun puolivälissä kuolleiden arkkuja ja vuohet selässä joogaavia yhdysvaltalaisia. Tässä koottuna viikon vaikuttavimmat uutiskuvat. 19 kuvaa.

Rajala Blogi, KILPAILU: Rajala Pro Shop ja Rockfest hakevat rock-kuvaajaa isolla R:llä. Tiivistä rockin syvin olemus valokuvaan ja jaa kuva Instagramissa hashtageilla #rockinsyvinolemus ja #rajalaproshop. Rajala Pro Shop valitsee kaikkien osallistujien joukosta yhden voittajan. Lisäksi eniten Instagramissa tykkäyksiä saaneista kuvista kaksi parasta palkitaan. Päättyy 20.5.2018.

Sttinfo.fi, Oletko hän, joka liikkuu kuin soreakoipinen kirahvi? HSL julkaisee maailmankuulun luontokuvaajan kuvat Helsingin seudun kävelijöistä. 14.5.2018. Brittiläinen luontokuvaaja Will Burrard-Lucas kuvasi huhtikuussa kahden päivän ajan ihmisiä luonnollisessa ympäristössään – kävelemässä kotikaupungissaan. Nyt kuvat ovat toukokuun ajan nähtävillä pysäkkijulisteissa, Rautatientorin metroasemalla, Helsingin ydinkeskustan digitauluilla, ratikan ja metron sähköisillä näytöillä sekä HSL:n sosiaalisen median kanavissa.

Blog.e.ville.com, Voihan video! Osa 1: Videon kuvaamisen ja editoinnin alkeet. 15.5.2018. Ihan sopiva teksti. Windows Movie Maker (ilmainen, latauslinkki).

Kauppalehti, Lintuharrastus teki kokista menestyvän yrittäjän - "Pöllöt ovat suosituimpia kuvauskohteita". Jari Peltomäen ­Finnaturesta on tullut Suomen johtava lintujen katselua ja kuvauksia järjestävä yritys. Finnature kirjasi viime vuoden liikevaihdoksi lähes miljoona euroa. Yritys on Suomen johtava lintujen katselua ja kuvauksia järjestävä yritys, jonka palveluksessa on alkaneen kevätsesongin aikana yhteensä 15 työntekijää. Yritys työllistää ympärivuotisesti viisi työntekijää. Myös video, 1:56.

 • Nykyisin kiinteissä kojussa on sisä-wc, kun alkuvuosina lintuja kuvattiin matalista teltoista.
 • (ihan ilmainen mainos)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Choose the Perfect Macro Lens.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Kommun stoppar skolfotografering – på grund av GDPR. Sundvall. Kunta on tähän mennessä itse hoitanut koulukuvaamiset.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Kannattaako kuvakilpailuihin osallistua? 14.5.2018. Kevät ja syksy ovat suosittuja ajankohtia erilaisille kuvakilpailuille. Osallistuessasi kuvakilpailuun saatat antaa järjestäjälle luvan laskuttaa itseäsi kuvasi luvattomasta käytöstä. Lyhyesti sanoen kuvakilpailuun lähetetyt kuvat ovat kilpailunjärjestäjälle ilmaista markkinointimateriaalia. On hyvinkin yleistä, että kilpailunjärjestäjille syntyy erilaisia oikeuksia käyttää kilpailukuvia. Monesti kilpailukuvien käyttö kuitenkin rajataan vain kilpailuun liittyvään markkinointiin….tai näin se ainakin hyvän kilpailumallin mukaan kuuluisi mennä.

Yle, Kirsikkapuiden kukinta upeimmillaan Helsingin Roihuvuoressa – "Lauantain Hanami-juhlissa katsellaan vähintään kukkasadetta". Roihuvuori on tämän viikon ajan Helsingin vaaleanpunaisin kaupunginosa, kiitos 250 kukkivan kirsikkapuun. Japaninkielinen sana hanami tarkoittaa kukkien katsomista. Sitä voi harrastaa nyt Itä-Helsingin Roihuvuoren Kirsikkapuistossa, jossa kukinta on tällä hetkellä hehkeimmillään. Siksi lähes jokaisella vastaantulijalla on täällä kädessään jonkinsorttinen kamera. Vaaleanpunainen herkku halutaan luonnollisesti tallentaa myös sosiaaliseen mediaan. Instagramissa tunnisteella #cherryblossom on yli 5,2 miljoonaa kuvaa.

Peter Forsgård, Ajattele vatsallasi ja ole kauhea! 13.5.2018. Otsikon sanat ovat jääneet mieleen ikuisesti. Ne on sanonut Anders Petersen. Osallistuin 2006 ja 2007 hänen pitämiin työpajoihin. Ne ovat olleet ikimuistoisia työpajoja, joissa todellakin joutui heittäytymään ja pistämään itseään isosti likoon. Petersenin työpajassa suurin osa meistä menee rajusti ulos omalta mukavuusalueeltaan. Se on henkisesti rankkaa.

 • Petersen tulee jälleen Helsinkiin vetämään työpajaa. Tällä kertaa järjestäjänä Kameraseura. 27.6.2018 - 1.7.2018. Opetuskieli on englanti. 1320 euroa.

Mikko Lagerstedt, How to create atmospheric photographs part II. 13.5.2018. Tutorial

Yle, Luonto muuttui muutamassa päivässä – katso kuvat muutoksesta ja lähetä omasi.

Yle Areena, Yle Teema Fem. Uusintoina tullut sarjaa Tekijänä. Tässä valokuvaajat.

 • Jussi Leinonen. 13.4.2014. 27 min. Rovaniemeläinen lehtikuvaaja Jussi Leinonen haluaa kertoa tarinoita tavallisista ihmisistä. Leinosen työpäivä Lapin Kansassa vie hänet tällä kertaa kaatopaikalle, hiihtoladulle ja autokorjaamolle.
 • Juha Mustonen. 30.3.2014. 27 min. Muotikuvaaja Juha Mustonen myi kaiken summatakseen näkemyksensä kirjaksi, filmiksi ja näyttelyksi nimeltä YKSI: "Mä tykkään voimakkaista kuvista, joissa pääosassa on ihminen, ei vaate."
 • Aki Roukala. 20.4.2014. 28 min. Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?
 • Evelin Kask. 27.4.2014. 27 min. Evelin Kask, 24, on kuvannut itsemurhan tehneiden läheisiä ja Arizonan aavikolle kuolleiden jäänteitä. "Ehkä kymmenenkin vuoden päästä olen Evelin, joka kuvaa kuolemaa." Nyt ura on vasta alussa ja haaveet edessäpäin.
 • Meeri Koutaniemi. 6.4.2014. 29 min. Palkitun maailmankansalaisen metodina on heittäytyä täysillä kuvattaviensa elämään. Rio de Janeirossa Koutaniemi, 26, on kuvaamassa faveloitten hajottamista ja köyhien ihmisten pakkohäätöjä kodeistaan.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Tämä on uusi OnePlus 6. Julkaistaan 16.5.2018. Pääkamerana 16 megapikselin ja 20 megapikselin sensorit. Optinen kuvanvakain. Etukamerana tuttu 16 megapikseliä. Kaksi SIM-korttipaikkaa. Amazoin hinta on 519 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Sony 24-105mm f/4 G OSS Lens Review. 14.5.2018. Julkistus vuoden viime vuoden loppupuolella, samaan aikaan myös Sony A7Rm3. Kiinteä aukko f/4. Lähin tarkennus 34cm. Suodinkierre 77mm. Paino 663g. Kuvanvakaaja. Tarkennus toimi hyvin, hyvin vähässä valossa sitten ei aina onnistunut. Terävä. Isommilla polttoväleillä parempi. Laajakulmalla vinjetoi, profiilikorjaustenkin jälkeen. Vähäistä värivirhettä. Vääristymiä. Heijastumia saa aikaan, jos on taitava. Hyvä ostos tässä hintaluokassa. F/8:aan himmennettynä erinomaiset kuvat. Suomen hinta on 1.300 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • The Rumored Claims Are Wrong. 14.5.2018. Fuji väittää väitetysti, että vuoteen 2021 mennessä Canonin ja Nikonin markkinaosuus on laskenut 50 prosenttiin. (ei oikein millään voi pitää paikkaansa). Nyt: Canon 50%, Nikon 22%, Sony 14%.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Baker's Dozen: 'It Must Be Color' (Part II: Subtle Colors).

Thephotoargus.com, Rock Climber Turned Professional Pet Photographer: Wonderful Dog Photography and Tips from Sagar Gondalia.

Fotosidan.se, Så påverkas du av GDPR. 25.5.2018 voimaan. Taiteellinen vapaus, ilmaisuvapaus menee GDPR:n edelle, luo poikkeuksia yleissääntöihin. Akateeminen, kirjallinen, journalistinen toiminta. Taiteelliset poikkeukset koskevat melkein kaikkea valokuvaamista. GDPR:n säännöt koskevat tilanteita, jolloin toiset tahot kuin kuvajaa hallinnoivat kuvia, yritykset tai organisaatiot.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Facebook, Suomen Canon. Haastattelussa Akseli Valmunen. Video, kesto 5:17. Vuoden kuvajournalisti 2017.

 • Virka-galleria, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11 - 13 (Kauppatori siinä toisella puolen). Kuvajournalismi 2017 9.3.–20.5.2018. Virka-galleriassa nähdään vuoden 2017 palkitut kuvat ja videot sekä muuta kilpailun satoa. Kilpailuun osallistui 90 eri kuvaajaa yhteensä 1900 työllä. Ma-pe 9-19. La-su 10-16. (Iso tila, samalla voi tutustua ilmaisiin wc-tiloihin. Galleriatoiminta loppuu, siirtyy kaupungin käyttöön...).

(kertaus 9.3.2018, digicamera.netin uutiset). Kuvajournalismikilpailu.fi, 2017 tulokset. 1900 työtä, 90 kuvaajaa. Voittajakuvat ja -videot sekä kilpailun satoa on nähtävillä Helsingin kaupungintalon Virka galleriassa 9.3.–20.5.2018 sekä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Oulussa 13.10.–11.11.2018. Virka galleria, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13 / Sofiankatu 1. Aukioloajat ma–pe klo 9–19 ja la–su klo 10–16.

-(P.S. Virka galleria, Näyttelyt. "Virka-gallerian näyttelytoiminta päättyy syksyllä 2018. Kiitos kaikille yhteistyöstä ja mukavista vuosista!". Just. Mihinköhän arvokkaaseen käyttöön tämä tila saadaan jatkossa... Not. Monet hyvät näyttelyt tuolla on käyty katsomassa, ilmaiseksi. Helppo on sinne ollut mennä).

-(P.S.2: klo 16:12, HS, Helsingin kaupungintalossa kymmenen vuotta toiminut Virka-galleria lopettaa toimintansa, tilalle tulee ”pormestarin showroom”. Maksuttomia näyttelyitä esittelevä Virka-galleria avattiin kaupungintalon aulaan 2008. Just).

 • Kuvajournalisti 2017: Akseli Valmunen.
  Uusi kuvajournalisti 2017: Joel Karppanen.
  Vuoden lehtikuva 2017: Ella Kiviniemi.
  Urheilukuva 2017: Kalle Koponen.
  Uutiskuva 2017: Liisa Huima.
  Henkilökuva 2017: Sanna Krook.
  Essee 2017: Sakari Piippo.
  Reportaasi 2017: Sami Kero.
  Video 2017: Riina Rinne.
  Yleisön suosikki 2017: Meeri Koutaniemi.
  Kunniamaininnat: Mikko Suutarinen ja Martti Kainulainen.
 • Kilpailu oli kutsukilpailu Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenille lukuun ottamatta Uusi kuvajournalisti -sarjaa, johon osallistuminen oli avoinna kaikille. Uusi kuvajournalisti 2017 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistykseen kuulumattomat henkilöt maksamalla osallistumismaksun 50€/sarja (sis.alv.). Muihin sarjoihin osallistuvat ry:n jäsenet maksoivat kertamaksun 55 euroa. Säännöt (pdf) sekä osallistumisohjeet (pdf).
 • Yleisön suosikki äänestettiin näistä ehdokkaista: Akseli Valmunen. Meeri Koutaniemi. Rio Gandara. Sakari Piippo. Timo Piippo. Kultakin 10 kuvaa, kuvateksteineen.
 • Helsinkikanava.fi, Kuvajournalismi 2017. Video, kesto 1.52. Suomen Kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Miikka Pirinen kertoo Kuvajournalismi 2017 -kilpailusta ja -näyttelystä.
 • Yle, Kuva Turun joukkopuukotuksessa kiinniotetusta on vuoden uutiskuva. 8.3.2018. Palkintoraati toteaa, että Liisa Huiman klassinen uutiskuva on rauhallinen ja kertoo poliisin toiminnasta poikkeuksellisessa tilanteessa. Voittajakuva tiivistää vuoden merkittävimmän uutistapahtuman suoraviivaisesti ja estetisoimatta, raati perustelee. Yleisön suosikiksi päätyi selkeällä äänimäärällä Meeri Koutaniemi, joka on tullut tunnetuksi monista naisten ja tyttöjen asemaa käsittelevistä kuvistaan. Hän sai liki 4 000 äänestä noin 2 500.
 • HS, Vuoden lehtikuva on hätkähdyttävä otos ”lähes tukehtuneelta näyttävästä” riekosta – Viime vuoden parhaissa valokuvissa yhteen hetkeen tiivistyy jotain paljon suurempaa. 8.3.2018. HS:n kuvaajille kolme sarjavoittoa.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Gumball-kaara, sisällissodan muistot ja marssiletit. 11.5.2018. 17 kuvaa.

Tivi.fi, Viikon softa: Masterclass. 12.5.2018. Kokkaa kuin Gordon Ramsay, lyö palloa kuin Serena Williams – oppitunteja mestareilta. Masterclass on kolmevuotias online-kurssipalvelu. Palvelun ideana on myydä yksittäisiä kursseja tai kaikki kurssit kattavaa vuoden jäsenyyttä. Vastaavanlaisia palveluja on useita, mutta Masterclass on houkutellut laajan listan eri alojen tähtiä tarjoamaan oppitunteja. Lyhyet videot ovat ilmaisia, oppitunnit maksavat satasen ja kaiken sisältävä vuosijäsenyys 210 euroa. Palvelulla on kova luotto oppituntien laatuun, sillä se lupaa palauttaa rahat 30 vuorokauden ajan, mikäli ostaja ei ole tyytyväinen hankintaansa.

Älypuhelimista.

 1. Ikinörtti, Unohda kolikot - pysäköi älypuhelinsovelluksella. 11.5.2018. Parkman. Yksityiskohtaiset ohjeet.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Take Better Photos Of Public Gardens With These 5 Tips.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Guide to Getting Started in Concert Photography. Vaikkpaa: kuvaajan sietää varoa laser-valoja.

Thom Hogan, Sony Kando 2.0. Vuosittainen Sony-tapahtuma. Sekalaista tarinaa. Kaikki kuitenkin valokuvaan liittyvää.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, Ways to Reach Creativity. 13.5.2018.

Fotosidan.se, Se Bilden: Gatufoto med extremvidvinkel - utmanande men kul. Blogi. YouTube-video, kesto 9:07. Fujinon 14mm. På svenska. Polttovälivastaavuus 21mm. Tukholman keskkustaa. Kommenteissa huomautettiin valokuvaajan aurinkolaseista, hm.

Kamera & Bild, Sophie Odelberg: När en OS-dröm går i kras. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Birds.fi, Välimeren alueen top-6 lintukosteikot. 05/2018. Maailmassa on lukuisia hienoja luontokohteita, mutta galapagokset sun muut ngorongorot ovat kaukana ja matkat kalliita. Alla oleviin kuuteen kohteeseen ehtii perille ja takaisin vaikka pitkän viikonlopun aikana. Kohteiden lähistöllä oleville isommille kentille on Helsingistä vain 3-4 tunnin lento, joiden hinnat ovat edullisimmillaan alle 100 e. Välimeren maissa kannattaa lomailla koska tahansa, mutta lintumielessä paras hetki on helmi-maaliskuussa kun Afrikassa talvehtineet muuttolintumassat ylittävät Välimeren.

 • Pitkä ja perusteellinen artikkeli, paljon kuvia

Yle Areena.

 • Magnum - elokuvia ikuistamassa. Kesto 53 min. Valokuvista on tullut tärkeä osa elokuvakulttuuria. Magnum on kuvatoimisto, joka on ikuistanut näyttelijöiden ikimuistoisimpia hetkiä rooleissaan jo vuosikymmeniä, ja nyt pääsemme ensi kertaa kurkistamaan kulisseihin.
 • Koudelka Pyhää maata kuvaamassa. Kesto 1h 12min. (Koudelka Shooting Holy Land, Israel 2016) Legendaarinen valokuvaaja Josef Koudelka oli paikalla, kun Varsovan liiton joukot miehittivät Prahan. Nyt hän kuvaa Israelissa uuden muurin pystytystä. Katseen voimaan luottavan dokumenttielokuvan ohjasi Gilad Baram.

Yle, Nyt on oiva aika aloittaa retroharrastus – kamera korvaa kasviprässit. Hämeenlinnalainen Hannu Kämäräinen aloitti kasviharrastuksen vuonna 1979. Kasveja hän oli kerännyt jo kouluaikana 1960-luvun lopulla, mutta varsinainen kipinä kasvien opetteluun syttyi myöhemmin.

Loimaan Lehti, Viikon kuvat: Letit marssilla, Gumball-kaara ja sisällissodan muistot. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. (vähän pieniä kuvat).

Yle, Tekoäly voi ennustaa sydänkohtauksen ja syövän valokuvista – Evääkö vakuutusyhtiö kohta vakuutuksesi sillä perusteella? Tekoäly tunnistaa silmäsairauksia analysoimalla kuvia ja tekee sen jopa ihmistä tarkemmin. Myös syöpä, sydänkohtaus tai mielenterveysongelmat voivat tulevaisuudessa paljastua valokuvista oppivan algoritmin avulla. Mutta kuka tietoa käyttää ja mihin, kysyy futuristi Elina Hiltunen blogissaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, How To Capture Top Birds Of Prey Imagery.

Dpreview.com, Shooting Greenland in Winter: Part 2 - The Better Part of Winter.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, There's Life in Ye Olde Digicam Yet. Uusi kompaktidigi Panasonicilta.

Kamera & Bild, Test: Loupedeck – smart, men når inte hela vägen. Kuvankäsittelykonsoli. Lightroomin kanssa. Näyttää musiikin miksauspöydältä. Konfiguroitavissa. Kuva täyttää monitorin kokonaan, ei häiritseviä valikoita. Rauta ei aina vaikuta laadukkaalta, vähän halpa ja muovinen tuntu. Loupedeckin käyttäminen lisää luovuutta. Suomen hinta on 220 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • "No tää on vaan tällästä kokeilua.". Kesto 12:00. Miksi niin moni aktiiviharrastaja vaan kokeilee ja testailee? Matti ja Peter kaipaavat niitä oikeita kuvia! Miksi digillä pitää valottaa oikein? Valotushan on koko valokuvauksen perusta. Ilman "oikeaa" valotusta kuva on pielessä, vai onko? Valoaalloilla on Matti Sulannon ja Peter Forsgårdin viikottainen valokuva-aiheinen podcast. Matti kiertää tällä hetkellä maailmaa ja Peter on keskimäärin tukevasti työpöytänsä takana Helsingissä. Podacastissa aiheina kaikki valokuvaukseen liittyvä.
 • Podcastit myös YouTubessa, pienellä viiveellä

Foorumilta viesti. Sony RX10 Mark IV-ketju, 11.5.2018.

-Jos joku ei tarvitse 600mm kuvakulmaa, niin maailma on pullollaan pienempiä ja parempia kameroita. Sitä voi ostaa vaikka täyskennoisen ja siihen yberlaajiksen, jos ei ikinä tarvitse teleä tai jos kuvaa vain -20 asteen keleissä niin hommaa sitä varten suunnitellun laitteen.

-Tämän kameran juju on just 24-600mm yhdessä paketissa hyvällä tarkennuksella ja kuvanlaadulla. Itse kuvaan tällä linnut, maisemat, korennot..ym luontoa sekä perhe ja muut kuvat.

-Jos jollain lintukuvaajalla on 600/4 (12000 euroo) ja 1DXII (6000euroo) ja haluaisi vaihtaa tähän sonyyn, niin sanoohan järki jo ettei kuvanlaatu ole sama(isot iso-arvot, hämäräkuvaus) eikä hinta 2000e vs 18000e.
Ison kirkkaan peilikameran etsimen jälkeen tämmöinen peilittömän video etsin tuntuu varmasti p..ltä. Sonyssa on tuumainen kenno, jos kuvaa maltillisilla iso arvoilla eikä rajaile hullunlailla kuvia jälkikäteen, on kuvanlaatu varmasti riittävä.

-Itsellä oli aiemmin käytössä canon 80d +100-400 II f.5.6 (kinovastaavuus n.600mm)paketin arvo n.3500e Tähän pakettiin verrattuna sain 2000 eurolla laajiksen ja telen saman pakettiin. Eniten tulee käytettyä itse juuri tuota 600mm, koska kuvailen lintuja, mutta samalla saan kuvattu satunnaiset maisema ym.kuvat vaihtamatta objektiiviä (eipähän tule pölyä kennolle).
Tarkennus toimii paremmin kuin 80d:ssä. (Lintujen seuranta).
Hommasin kyseisen laitteen, koska muiden perhemenojen jälkeen on niin vähän vapaa aikaa omille kuvailulle, ettei ole mitään järkeä sitoa tonnikaupalla euroja kalustoon. Tällä pärjää hyvin satunnaiset kiertelyt( vielä ei ole yhtään kuvaa jäänyt ottamatta kameran ominaisuuksien/puutteiden takia on vain tullut vähemmän kiinnostavaa kuvattavaa vastaa), oikeastaan on mukavaa kun kiertänyt tyhjiä metsiä ja merenlahtia todeta ettei olisi tullut yhtään enempää kuvia vaikka oli ollut maailman parhaat laitteet mukana.

-Kamerassa ei ole juuri mitään moitittavaa, tämä on kameroiden sveitsiläinen linkkari jolla pärjää hyvin luonnossa. (miinukset, kohina isommilla isoilla ja vignetointi 600mm, joka korjattavissa kuvankäsittelyssä). Silti on olemassa parempia ja kalliimpia pelkkään maisema-tai lintukuvaukseen tarkoitettuja kameroita ja objektiivejä. 2 akulla pärjää kokopäivän kiertelyt virrat päällä, ja samoilla akuilla on kuvattu myös talven pakkasilla.

- Jos tulee toimeen 1" kennon kohinoiden kanssa ja haluaa "all in one" kameran, niin suosittelen hankintaa. Jos on kohina kammoinen hifistelijä ja kuvaa aina iso 1000--> niin kannattaa unohtaa ja ostaa täyskennoinen kamera linsseineen.
Eli ei tämä laite mitään maailmaa mullista valokuvauksen osalta, mutta paljon saa yhdessä paketissa 2000 euron hintaan. Nämä omia henk.koht.kokemuksia kamerasta ja olen myös omistanut sekä Sonyn ja Canonin täyskennoisia kameroita.

 • Linnut - Birds T.Kansanaho. Sony RX10IV kuvia.
 • ja vähän myöhemmin toisen kirjoittajan viesti: Näistä näkee vaan sen, että hyvä kuvaaja pystyy kuvaamaan laitteella kuin laitteella. Kuvissa näkyvistä teknisistä yksityiskohdista paljastuvat tekniikan (eivät siis kuvaajan) rajoitteet.

Rajala Blogi, Linnunratakuvien editointi – haastattelussa Olli Sorvari. 11.5.2018.

Tekniikkatalous.fi, Tekoälykamera antaa ”näön” sokealle – suomalainen käyttäjä kuvaa kokemusta mullistavaksi (video). Osittain englanninkielinen, tekstitys suomeksi. Orcam MyEy veroton hinta on 3.900 euroa.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Google Kuvat -sovellus päivittyy uusilla toiminnoilla. Kuvat-sovelluksen jo julkaistuihin tekoälyominaisuuksiin lukeutuu esimerkiksi kuvan taustan muuttaminen mustavalkoiseksi, jonka avulla kuvan kohdetta voi halutessaan korostaa. Toinen jo saatavilla oleva uudistus on sovelluksen kyky tunnistaa dokumentteja ja luoda niistä valmiita, skannatun näköisiä PDF-tiedostoja.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

IR, Olympus 17mm f/1.2 Pro Lens Review: The best wide-angle prime for Micro Four Thirds. Polttovälivastaavuus 35mm. Suomen hinta on 1.400 euroa (hinnassa on mukana verot).

Petapixel.com.

The Online Photographer, Baker's Dozen: 'It Must Be Color' (Part I).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Birds.fi, DJI Mavic Air - Uutta eloa kuvakulmiin. 04/2018. Ihmisen kanssa kommunikoiva ja ympäristön muutoksiin reagoiva lentävä robotti oli vielä muutama vuosi sitten mahdollista vain scifi-elokuvien mielikuvitusmaailmoissa. Uudet nelikopterit eli dronet yhdistävät onnistuneesti kauko-ohjattavan lennokin, älylaitteen ja digikameratekniikan parhaat puolet. Useimmat suorituskykyisistä koptereista ovat kiinalaisen DJI:n valmistamia.

 • Kopterin ja ohjaimen laittaminen lentokuntoon ja ensimmäinen lennätys ovat helppoja operaatioita, vaikka ei tietäisi aiheesta mitään. Pikaoppaan lukemisen, asetusten läpikäymisen ja 5 minuutin ohjainten pyörittelyn jälkeen käyttäjä on omaksunut kaiken sen mitä dronella lentämiseen ja kuvaamiseen tarvitaan.
 • Nelikopterit eivät ole ns. kauko-ohjattavia lennokkeja, jotka putoavat, katoavat tai törmäävät esteisiin käyttäjävirheiden vuoksi. Jos lennättäjä irrottaa otteensa ohjaimesta, drone ei törmää seinään tai murskaudu maahan, vaan jää leijumaan paikalleen ja liikkuu vasta kun käyttäjä niin haluaa.
 • (DJI Mavic Air käsitellään tarkemmin. Kaikin puolin perusteellinen artikkeli droneista. Suomen hinta on 850 euroa).

Ampparit.com, Lapin Kansa, Tallennatko kuvasi kovalevylle tai pilveen ja luulet niiden olevan turvassa? – Näillä vinkeillä säilytät tärkeimmät valokuvasi. 10.5.2018. Ulkoinen kovalevy. Muistitikku. Pilvipalvelu. Paperikuvat.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR, Calibrating every device in your workflow and ensure color and print consistency. Kamera, näyttö, tulostin, dataheitin, skanneri, iOS-laite. YouTube-video, kesto 18:28. Värikartta ja kalibrointilaite. (tässä käytössä X-riten tuotteet).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, Fota av dina negativ istället för att skanna. Mitä tarvitaan. Miten. Aika hyvät ohjeet. Skannaaminen on hidasta. Kuluttajatason laitteilla jälkikään ei ole välttämättä kovin hyvä.

Kamera & Bild, Stina Stjernkvist – mitt i »mellovärmen«. Neljättä vuotta Ruotsin television Melodifestifaalin still-kuvaajana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Boredpanda.com, Finnish Photographer Shoots Foxes, And We Can’t Finnish Looking At Them. Ossi Saarinen. 40 kuvaa ketuista.

Petteri Hautamaa, Ei ihan loppuun asti suunniteltu - Olympus FCON T01 kalansilmälisäke ja CLA T01 lisäkesovitin. 9.5.2018. Pätevän pokkarikoon vedenalaiskameran löytäminen on pirun hankalaa. GoPro –kameroissa päästään erittäin laajakulmaiseen objektiiviin passelissa minikoossa, mutta RAW-kuvaus ei onnistu, eikä monet muutkaan erikoisemmat säädöt ja toiminnot. Vastaavasti Olympukselta löytyy RAW-kuvia ottavat f2 valovoimaiset TG4 ja sen uusin versio TG5, mutta polttovälin kanssa on tyytyminen vain 25 mm. kinovastaavuuteen. Veden alla, etenkin suomen oloissa 25 mm. on helposti liian suppea. Etenkin, jos aikeissa on operoida sameahkossa vedessä isompaa kohdetta, silloin pitäisi päästä ottamaan kuva 10-20 cm etäisyydeltä.

Mikko Lagerstedt, How to create atmospheric photographs part I. 6.5.2018.

Yle, Kirsikkapuut ryöpsähtivät kukkimaan lähes yhdessä yössä – hehku voi olla ohi alle viikossa. 9.5.2018. Lounaisen Suomen lämpöaalto muutti Turun kevään hetkessä vaaleanpunaiseksi. Päivälämpötila on viime päivinä noussut Turussa yli +20 asteeseen. Jos lämmin sää jatkuu, voi kaunein loisto olla ohi alle viikossa. Kaunis kukinta voi päättyä lyhyeen myös rankemman sateen osuessa kohdalle.

Fin.afterdawn.com, Kenties isoin muutos tietotekniikan historiassa ikinä - Notepad korjattiin, 33 vuoden jälkeen. Microsoft on vihdoin korjannut ongelman ja Notepad kunnioittaa jatkossa avatun tekstitiedoston rivivaihtoasetuksia eikä muuta niitä toiseen muotoon talletettaessa.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Then They Came For Me: Incarceration of Japanese Americans During World War II. 10 leiriä, 120.000 Amerikan japanilaista.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 30+ Awesome Examples of Summertime Photography.

Blog.artfido.com, Awkward Russian Wedding Photos That Are So Bad They’re Good. 10 hääkuvaa. Järjestettyjä kuvia.

Kamera & Bild, Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar. Eipä Ruotsi paljoa eroa Suomesta. Facebook, Instagram jne. USA:n lait ovat voimassa.

Kamera & Bild, GDPR: Så påverkas fotografer av den nya lagen. 25.5.2018 alkaen voimassa. GDPR = General Data Protection Regulation. Mitä merkitsee ammattikuvaajalle, mitä harrastajakuvaajalle. Kuva ihmisestä on henkilötieto.

Kamera & Bild, Var femte tonåring utsatt för bildstöld. Ruotsi, kysely 12 - 16 -vuotiaat.

Fotosidan.se, Abecita firar 10 år med vernissage. Borås. 24.5.2018. Paljon valokuvataidetta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvankäsittelyohjelmat (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Alien Skin Lightroomissa? (Kuvankäsittely).
 • konevalintaa kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely). Uusi kone.
 • Nikkor AF-S 180-400/4 ED TC VR (Optiikka). Suosittelen ennemmin 400/2.8. Huippulasi ja pitkässä päässähän sitä valovoimaa tarvitaan. Pakko kai tähän todeta, että tuskinpa näitä laseja käyttävät kovin laajalti foorumeilla pyörivät, eivät nuo ihan joka pojan objektiiveja kuitenkaan ole.
 • Telezoomi tarkentaa vanhassa rungossa, mutta ei uudemmassa (Optiikka). Mulla on tollanen Sigma 70-200 mm 2.8 II Macro Hsm. Ostin Nikon D810 ja tuolla telezoomilla AF ei toimi. Kuitenkin vanhalla Fuji S 5 Proolla tarkennus toimii tuolla objektiivilla...
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Uusia viestejä taas aika paljon. Käyttäjäkokemuksia, faktojakin.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Uusi firmis.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit).
  • Päätin eilen taktiikasta, että pommitan vinokennon kuvilla Sonya niin kauan, että saan niistä Sonylta lausunnon.
  • Soitin eilen Sonyn asiakastukeen Berliiniin ja pyysin toimittamaan vinokennoisella kameralla otettuja uusia koekuvia asiakastuen esimiehelle nähtäväksi. Lähetin 6000x4000 kokoisia jpg kuvia muutaman, yksi per viesti, mutta sain vastauksena vain kasan virheilmoituksia. Kuvalinkkejä ei kannata lähettää lainkaan, koska asiakastuki ei pääse internettiin. Vain sähköpostien lukeminen sallitaan.
  • Sony asiakastuki tiedotti aamulla, että "Meidän sähköpostin enimmäis koko on 2MB eli siitä suuremmat liitetiedostot eivät valitettavasti tule perille." Tänään aamu siis alkoi sillä, että postasin kasan pienennettyjä kuvia Sonyn asiakastukeen. Yksi kerrallaan.
  • Tyhmintä tässä kaikessa on se, että Sonyn asiakastukea on kielletty kertomasta mihin isommat kuvat voisi toimittaa. Mitään yhteystietoja ei saa antaa. Esimiehen nimeä ei saa kertoa. Sähköpostiosoitetta ei saa kertoa. Pitää siis kotona arvailla kenellä on sellainen sähköposti, johon voisi toimittaa yli 2MB tiedostoja.
  • "niffe kirjoitti: Laita ne kuvat jollekin palvelimelle tai dropboxiin ja postaa pelkät linkit. Ellei Sonyn policy nyt ole, ettei saa klikata mitään ulkopuolisia linkkejä, niin luulisi kuvien menevän perille."
   • Kuvathan on Dropboxin sivuilla, mutta Sonysta kukaan ei pääse katsomaan niitä kuvia. Ne ei pääse mihinkään nettisivulle siellä. Ehkä pomo pääsee, mutta kukaan ei kerro kuka se on ja kun sille pyytää toimittamaan kuvia, niin mitään vastausta en ole saanut.
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Laakapallo-Blog (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • kömpivät koloistaan (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Digiscooppaustakin. Sekä Euroopan omistaja naakka.
 • Teema: Autiotalot, tilat ja muut hylätyt paikat. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Sekä: Lude 64 kuvaa pinottuna, 0,02mm askelin, terävyysalue 1,28mm, Lomo 3,7x mikroskooppiobjektiivi.

Toukokuun F5.6-klubille vieraaksi saapuu tänään Markus Jokela muassaan uunituore julkaisu Table Rock. 25 vuotta sitten Jokelan työparin, toimittaja Ilkka Malmbergin sormi osoitti umpimähkään kartalla noin 300:n hengen kylää USA:n Nebraskassa. Kylän nimi oli Table Rock ja sormen heilautus alku 25-vuotiselle seurantaprojektille.

 • Ke 09.05.2018 klo 19-21 (baari auki - 23). Järjestäjänä Suomen kuvajournalistit. Vapaa pääsy. Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki.

HS, Mestarivalokuvaaja lavasti hittikuvansa – henkilökuvan selitys ei tyydytä. 8.5.2018. Lapsenlapsi teki Robert Doisneau’sta myötäsukaisen dokumentin, jossa jää kunnolla problematisoimatta hänen tapansa lavastaa spontaaneilta otoksilta näyttäviä kuviaan.

 • Yle Areena, Kameran takana Robert Doisneau. Katsottavaksi 8.5.2018 klo 21. Kesto 53 min. Miten köyhästä esikaupungin kasvatista tuli kuuluisa valokuvaaja, jonka ikoniset kuvat tunnetaan ympäri maailmaa? Henkilökuva Robert Doisneausta, johon tutustutaan valokuvien ja haastattelujen kautta.

Vuoden valokuvataidekirja 2018. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.8.2017–31.7.2018 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Ehdolle tarjotun kirjan tekijän on oltava Suomen kansalainen tai oltava kirjoilla Suomessa. Kilpailuun voi osallistua myös useamman taiteilijan yhteistuotoksella, jos vähintään puolet heistä ovat Suomen kansalaisia tai kirjoilla Suomessa. Kirjan kustantaja ja/tai kirjapaino voi olla ulkomaalainen eikä kirjan tarvitse olla suomenkielinen. Kirjalla on oltava ISBN-numero ja painosmäärän on oltava vähintään 200 kpl. Täytetään verkkolomake, yksi kpl toimitetaan Suomen valokuvataiteen museoon pe 24.8.2018 mennessä.

 • Kolmihenkinen raati valitsee kilpailuun ilmoitetuista kirjoista 3-6 finalistia syyskuun 2018 loppuun mennessä. Voittaja julkistetaan lokakuussa ennen Helsingin kirjamessuja.
 • Vuoden valokuvakirja 2017.

HS, Päiväkodin henkilökunta kuvasi lapsia ilman lupaa Helsingissä – ”Jos ette käyttäydy, teitä kuvataan”, kertoi lapsi kotona. 9.5.2018. ”Lapsi on kertonut, että heitä kuvattiin, kun he eivät olleet käyttäytyneet kunnolla ruokapöydässä”, äiti kertoo. ”Henkilökunnan selvityksen mukaan kyse on ollut yhdestä tilanteesta, jossa ei ole kysytty vanhemmilta kuvauslupaa eikä vanhemmille siitä tiedotettu”, Sihvonen sanoo.

 • Helsingin varhaiskasvatuksen kuvausohjeiden mukaan kuvaukselle ja kuvien julkaisulle on saatava kuvattavan suostumus. Kun kyseessä ovat alaikäiset lapset, kuvauslupa kysytään huoltajalta.

Rajala Blogi, Rajala Pro Shop ja Veikkausliiga vievät kuvaajat taas kentän laidalle. 7.5.2018. Toimi nyt – tilaa maksuton kuvaajapassi Veikkausliigan otteluihin Rajala Pro Shop tarjoaa (osana yhteistyötään Veikkausliigan kanssa) klubilaisille mahdollisuuden päästä kentän laidalle kuvaamaan Veikkausliiga-otteluita.

Yle, Oletko sinä tilannut Kiinasta halpatuotteita? Esittele meille onnistunut ja epäonnistunut ostoksesi. Suomalaiset ovat innostuneet tilaamaan tuotteita Kiinan verkkokaupoista. Viime vuonna Suomeen saapui 15 miljoonaa lähetystä. Oletko sinä tehnyt onnistuneita tai vähemmän onnistuneita ostoksia?

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Buy Photography Prints in Our New Store Superfine Prints. Ei tarvitse ostaa mitään, katsoa voi ihan ilmaiseksi. 15 kuvaa.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, The DIGITAL Glow. Eilen oli analoginen hohde, nyt sitten vuorossa digitaalitekniikalla toteutettu hohde kuviin.

Pdnonline.com.

 • Lomography Lomo’Instant Square Camera Review. Polttovälivastaavuus 45mm, f/10 ja f/22. Stopin verran voi säätää valotusta ylös tai alas. Pieni sisäänrakennettu salama. Mukana lisälinssejä, värikalvoja salamalle jne. Neliöformaatti pikakuvilla. 25 sekunnin jälkeen näkee kuvan ääriviivat, minuutissa valmis. Jälki odotetusti kontrastikasta ja pehmeää. Pienen etsimen kautta kuvan rajaaminen vaatii harjoittelua. Plussaa: Polaroid-tyylinen Fujifilm Instax Square -filmi, multippeleitä valotuksia rajoittamaton määrä, voi käyttää myös Instax Mini -filmiä, mukana kaikenlaista krääsää. Miinusta: kehno salama, kulmikas design, etsimen kautta sommittelu hankalaa. $199.
 • What Orson Welles Can Teach You About Cinematic Composition.
 • PDN Photo of the Day, The Last Tattooed Ladies in the Land. 7 kuvaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuvankäsittelyohjelmat (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Viimeksi Photoshop Elements ja Canonin kameroiden mukana tulleet ohjelmat.
 • Kameran jalustasta salamajalusta, miten? (Digikuvaus).
 • Corel Aftershot Pro 3 (Kuvankäsittely).
 • Omat kokemukset Epson surecolor p600 (Printterit, skannerit).
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • Tamron SP 70-300 mm F/4-5,6 VC USD, oko ihan susitapaus (Optiikka).
 • Nikkor AF-S 180-400/4 ED TC VR (Optiikka). Onko nyt jollain pidempää käyttökokemusta tästä tötteröstä? Tai vaihtoehtoisesti, onko internetissä tullut vastaan hyvää analyysia? Lähinnä kiinnostaa, miten tää toimii @400mm ja @560mm päissään.
 • Olympus ja Win10 resurssihallinta eivät ymmärrä (Minolta, Olympus). Taas on kyseltävää :/ Olen siirtänyt kuvat/tiedostot Lr 6 kautta tietsikkaan ja kaikki näyttää olevan ok. Nyt siirsin ne talteen ulkoiselle, siirtyivät kuten ennenkin, mutta Win10 kautta ei saa edes jpg kuvia auki kummastakaan.
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony).
 • D3200 – särkynyt takanäyttö (Järjestelmädigit Nikon, edullisemmat mallit). D3200:n takanäyttö särkyi. Näyttö toimii, mutta suojalasi halkesi. Miten ja missä korjauttaa? Kokemuksia kustannuksista?
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). 1088 viestiä (22 uutta viestiä). Tämä viesti herätti ketjun henkiin: "...Näyttäisi, että peilitöntä puolustaessa argumentit täytyy hakea jostain muualta kuin koosta ja painosta. Yhtälailla on kokoa ja painoa uudemmilla laadukkailla peilittömien objektiiveillakin..."
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Tässä kuva (Sonistin arkea) eiliseltä, jotenkin aika lohduton olo. Sitä ihmettelee, että miten ketjun aloittaja jaksaa edelleen ihan asiallisesti yrittää asioida Suomesta ostetun Sonyn rungon huollon kanssa (joka siis on Ruotsissa Infocaren hoivissa. Aika selvästi tulee ilmi, että asiakkaan osaaminen on aivan eri tasolla kuin asiaa hoitaneen Ruotsin Infocaren teknikon).
  • Edelleenkään ei asiakkaan toimittamiin testikuviin reagoida millään tavalla. Huolto on tapauksen sulkenut, rungossa ei mitään vikaa (vaikka omistajan itseotetut testikuvat näyttävät ihan muuta). Tähän pitää nähtävästi tyytyä, kun Sonyjen huoltoa ei ole ostomaassa. Kaikenlaisia hankaluuksia luvassa Sonyn ostajalle, jos kamerassa tai objektiivissa ilmenee vikoja. Mutta eihän niitä ikinä omalle kohdalle satu, eihän.
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • D800 ja D810 peilikoneisto hajosi (päivitystä) (Järjestelmädigit).
 • Kevään ekoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kevättaskuruohoja, tässä vaiheessa n. 5c korkuisia ja kukinto pari leveä.
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 uutta kuvaa.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Tuon sillan ikää en tiedä mutta tuota kallioon tehtyä uomaa on eka kerran aloitettu tekemään jo 1700-luvulla. Silloin kalliolla poltettiin isoja tulia että kallio saatiin rikki ja irtonainen kiviaines vietiin sitten pois. Sen jälkeen sitä on syvennetty vielä kolme kertaa. Näin kertoi aivan sillan vieressä asuva rouva.
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Laakapallo-Blog (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Homeisia siltoja lievästi holviteeman ohella.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Meillä nostettiin lintujen tarkkailu seuraavalle tasolle; nimittäin lintutornin ylemmälle tasolle. Lauantaina pysyttiin visusti poissa tornien taisteluista, mutta sunnuntaina ajeltiin Kangasniemen Pukkiselän tornille, matkaa melkein 70 kilometriä kotoa. Kameran eteen sattu kaikenlaista, latuskanokkaa, käyränokkaa, erikokosia valkosia lintuja ja taivaalla kaarteleva kalastaja. Osa oli enempi kaakanoita, mutta joitain tuli ihan kameran kantomatkan päähän. EM1 oli tietysti reissussa, mutta prozuumin jätin painavana ja reppuun sopimattomana kotiin, ja kuvasin 75-300:lla, kun valoakin oli tiedossa. 211 kuvaa oli päivän tuotoksena kameran laskurissa, yli tunti oltiin tornilla ennenkuin rouva alkoi kyllästyä. Laitan tähän ensimmäisen käsitellyn sarjan näytille, lisää saattaa seurata jahka jaksan käpistellä.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.

Ville Suorsa.

 • Liminganjoki tulvii – kuvausretki arboretumiin. 29.4.2018. Kevät tuli ja lumet sulivat vauhdilla, joka luonnollisesti aiheuttaa tulvia ja kovia virtaamia. Liminganjoen tulviessa suuntasin läheiseen kuvauskohteeseen eli tuttuun Ala-Kestilän arboretumiin kuvaamaan. Vedet olivat jo laskemaan päin, mutta edelleen hyvin korkealla. Rannoilta löytyi vielä vähäisesti jäitä, ja osa alueesta oli veden alla, joka oli saanut aikaan tulvametsiä. Komeissa iltavaloissa alue tarjosi parastaan.
 • Auringonlasku Kalajoen rannoilla. 30.4.2018. Huhtikuun viimeisen perjantain auringonlasku Kalajoen rannoilla oli harvinaisen komea. Meri oli täysin tyyni, ja rannoilla oli vielä jonkin verran jäitä. Rannoilla oli myös lintuja, joita pääsi kuvaamaan jäisellä merellä auringonlaskua vasten. Auringon laskiessa lähes täysi kuu alkoi loistaa taivaalla.

Yle Areena.

 • Caj Bremer, valokuvaaja Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man. Katsottavaksi 8.5.2018 klo 15.10. Kesto 49 min. Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man on yhä tiukasti ajassa kiinni. Caj Bremer, 87, järjestää näyttelyitä, kalastaa, juhlii, kokkaa, naurattaa tarinoillaan Facebookissa - sekä tietysti valokuvaa. (U).
 • Kameran takana Robert Doisneau. Katsottavaksi 8.5.2018 klo 21. Kesto 53 min. Miten köyhästä esikaupungin kasvatista tuli kuuluisa valokuvaaja, jonka ikoniset kuvat tunnetaan ympäri maailmaa? Henkilökuva Robert Doisneausta, johon tutustutaan valokuvien ja haastattelujen kautta.

Mynewsdesk.com, Kiinnostaako öinen kukkakuvaus? Ota talteen vinkit kasvien kuvaukseen ilta- ja yöaikaan. Canon. 7.5.2018.

Journalisti 6/2018, ilmestynyt 4.5.2018. Ei valokuvaukseen liittyvää.

Karjalainen, Huomattava osa vanhemmista rajoittaa lastensa valokuvaamista koulussa. Joensuussa perusopetuksessa olevista 5 722 oppilaasta lähes joka kolmannen vanhemmat ovat kieltäneet lapsensa kuvan julkaisemisen internetissä. Useampi kuin joka kymmenes kieltää julkaisemisen tiedotusvälineissä. Kuvauskieltoon voi olla monenlaisia syitä, kuten tietoturvaan liittyvät epäilykset tai halu antaa lapsen päättää isompana itse omasta julkisuudestaan.

Rajala Blogi, Panasonic Cashback -kampanja 1.5.-31.7.2018.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Country Doctor and Her Calling. Romania. Tyylilajina ja värimaailmana neukkuromantiikka.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Take The 'Old Vs New' Photography Challenge.

Dpreview.com.

 • Pentax K-1 II Review: A worthy upgrade? Kaksi vuotta edellisestä julkistuksesta, nyt seuraaja. Sama täyskenno, perinteinen järjestelmädigi, 36.4 megapikseliä. Esiprosessori uutta, ISO 819.000 (aiemmin ISO 209.400). Pixel Shift Resolution Shift II, ei tarvita jalustaa, neljästä kuvasta yksi, paljon pikseleitä. Muuten speksit aika lailla ennallaan. 3.2 tuuman erikoinen joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö, 1.037.000. Kaksi sd-korttipaikkaa. Yhdellä latauksella ottaa 670 kuvaa (aiemmin 760 kuvaa). Paino 1.010kg. Sisäänrakennettu GPS. Säänkestävä rakenne, kunnolla toteutettu, 100% (melkein) optinen etsin. 33 tarkennuspistettä. Viisiakselinen kuvanvakaaja rungossa, teho 5 stoppia. Sarjakuvaus 4.4 kuvaa sekunnissa (17 raw-kuvaa tai 70 jpg-kuvaa). Video edelleen 1080/30p. Eräänlaista 4K-videota saadaan, kun still-kuvia yhdistetään. Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä (mahdollisuus valita tuulen huminan vaimennus). Kaikenlaisia ominaisuuksia, joita kilpailijoista ei löydy, kestää käyttöä, moniin olosuhteisiin. Mutta kuvanlaatu on päivityksessä kärsinyt, huonompi automaattitarkennus ja video kuin kilpailjoilla. Arvosana 79%. Suomen hinta 1.950 euroa runko (hinnassa on mukana verot).
 • Interview: How the Panasonic DC-G9 and GH5S were born. (Panasonicin sponsoroima haastattelu). Ihan asiallista tekstiä, ei mitään mainoslauseita.
 • PIXEO is a crowdsourced collection of the best photo spots around the world. iOS. $3 per kk, $25 per vuosi. 30 päivän trial.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan, The Problem for Canon and Nikon. 6.5.2018. Huhujen mukaan Canon ja Nikon julkistavat täyskennoiset peilittömänsä myöhemmin tänä vuonna. Melkein viisi vuotta Sonya jäljessä. Mikä merkitys tällä viiden vuoden etumatkalla on?

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Classic Mike: The Glow. Mike muistelee pimiöaikaa. Ja sitä, miten printit saatiin hohtamaan valoa. Vinkkejä.

Kamera & Bild, Andreas Varro vinner brons i foto-VM. World Photographic Cup, Sydney, Australia. 30 maata osallistui, Ruotsin joukkue oli neljäs. Ammattikuvaajille.

 • World Photographic Cup, 6 kategoriaa. 5. kerta järjestettiin. Kultamitalin voittaneet kuvat, yksi kuudesta Onni Wiljami Kinnunen, Finland (Commercial).
 • Kaikki palkitut kuvat, 60 kpl. Onni Wiljami Kinnunen lisäksi 5. sija, luokka Illustration / Digital Art.
 • (Onni Wiljami Kinnunen, 2 sarjavoittoa Fotofinlandia 2018 -kilpailussa. Taidekuva + Muotokuva. Hm. Fotofinlandia on perinteisesti edustanut aika lailla erilaista kuvaa. Mainoskuva-sarjassa tällaista kuvamaailmaa edustavat ymmärtäisi, mutta... Mieleen tulevat ns. kuvituskuvat, lasten satukirjat ja fantasiakirjojen kannet. Sellaista käsityöläisyyttä. Aika kaukana ns. taidekuvasta. Mutta maailma muuttuu, kaipa se pitää hyväksyä...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Karvakorvat Insta-tähtinä ja viikon muita uutiskuvia. 7.5.2018. Viime viikolla Australiassa ihasteltiin nelijalkaisia Instagram-kuuluisuuksia koiranäyttelyssä, mielenosoittajat olivat liikkeellä Berliinissä ja Star Wars -fanit pukeutuivat suosikkihahmojensa asuihin teemapäivänä. Kokosimme yhteen viikon kiinnostavimpia uutiskuvia. 13 kuvaa.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Tuntemattomien saattaja, slimen teko ja mahlan keruu. 4.5.2018. 18 kuvaa.

Olli Korhonen, Suurten lintujen luoma unohtumaton keväinen äänimaisema. 4.5.2018. YouTube-video, kesto 1:16. Joitakin asioita luonnossa on mahdoton kuvata sanoin: Yksi sellainen on varmasti se vaikuttava äänimaailma, joka on koettavissa sellaisilla paikoilla, joille keväisin kertyy suuri määrä paluumuutolla olevia kookkaita lintulajeja kuten kurkia, laulujoutsenia ja metsähanhia. Se on yksinkertaisesti kuultava ja ”nähtävä” itse.

Peter Forsgård, Great DIY Vlogging "tripod" for Olympus Pen. 6.5.2018. YouTube-video, kesto 5:23. Lcd-näyttö kääntyy suoraan alle. Mutta samalla peittää jalustinkierteen. Mitä avuksi.

Radiopooki.fi, Valokuvaaja Onni Wiljami Kinnuselle kultaa kansainvälisessä WPC-kilpailun mainoskuvasarjassa. 6.5.2018.

TE-palvelut, Mainoskuvaaja, Kouvolan Äänipalvelut Oy, Madmix Kouvola, Kouvola. Työtehtäviin kuuluu kuvauskeikat asiakkaidemme luona ja studiollamme viitakummussa sekä kuvien käsittely. Jos osaa kuvata ja leikata myös videokuvaa, se katsotaan eduksi. Etsitään tehokasta ja asenteeltaan valmista työntekijää, joka osaa ottaa kritiikkiä vastaan ja on oppimishaluinen. Toivottavasti löytyy henkilö, joka voidaan työllistää lopulta kokoaikaisesti.

 • Työpaikan osoite Jukolantie 6-8 B 11, 45200 KOUVOLA
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työkokemus 1-5 vuotta
 • Työ alkaa sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika osapäivätyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta

TE-palvelut, Valokuvaajatonttu, Napapiirin Kehitys Oy, Joulutalo, Rovaniemi. Christmas House Santa (Napapiirin Kehitys Oy) hakee osa-aikaista valokuvaajatonttua 1.6.2018 alkaen. Työtehtävät keskittyvät Joulupukin vastaanottotilaan. Ulospäinsuuntautunut luonne, halu ja kyky vahvistaa asiakkaan kokemia elämyksiä, myyntiosaaminen ja kielitaito ovat perusvaatimuksia työssä menestymisen kannalta. Työtehtävien laajentaminen opastehtäviin on myös mahdollista. (Tekstissä ei jostain syystä avata ollenkaan nimikettä Valokuvaajatonttu).

 • Työpaikan osoite Tähtikuja 2, 96930 NAPAPIIRI ROVANIEMI
 • Palkkaus Tes mukaan
 • Työkokemus 1-5 vuotta
 • Työ alkaa 01.06.2018
 • Työaika muu osa-aikatyö, vuorot klo 9 - 19 välillä
 • Työn kesto 3 - 6 kk, Mahdollisesti pitempikestoinen
 • Haku päättyy 16.05.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 12 Ways To Improve Your Beach Photography Today.

Diyphotography.net.

Dpreview.com, DPReview TV: Fujifilm X-H1 Review. YouTube-video, kesto 19:59. Julkistettu 15.2.2018. Lippulaivamalli, 24 megapikselin kroppikennoinen peilitön. Kroppikerroin 1.5x. Jatkumo Fuji X-T2 -mallille, uutta viisiakselinen kuvanvakaaja (viisi stoppia), kosketusnäyttö, parempi video. 4k video 24p, UHD 29.9p. F-Log sisäisesti. Film stimulation mode 'Eterna'. Tehostunut pakkaus, videon talletus 200Mbps (kaksinkertainen vrt. X-T2). Elektroninen suljin 14 kuvaa sekunnissa, mekaaninen suljin 8 kuvaa sekunnissa, akkukahvalla 11 kuvaa sekunnissa. Perinteisen järjestelmäkameran ulkoasu, peilitön. ISO 100-51.200. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Elektroninen etsin, 3.690.000 pistettä. Kaksi sd-korttipaikkaa, UHS-II -yhteensopivat. USB 3.0. Sisäänrakennettu mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä akkukahvalla (lisävaruste). Wi-Fi, Bluetooth. Yhdellä latauksella 310 kuvaa (!). Paino 673g. Suunnattu sekä still- että videokuvaajille. Runko 2.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Petapixel.com, Ep. 277: Ambushing a Misbehaving Photographer – and more. Podcast kesto 32:47. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • A Utah tv station surprises a photographer with dozens of complaints. (#)
 • A new app for helping photographers find worthwhile shoot locations. (#)
 • Facebook’s upcoming technology that relies on your photos. (#)
 • An Israeli takes Apple to task over its dual camera technology. (#)
 • Phase One incorporates Sony’s 100 megapixel BSI sensor and announces 4 new lenses. (#)
 • Nearly 3,000 images from four decades ago are found in NYC. (#)

Earthboundlight.com, Memories in a Shoebox. 6.5.2018.

Kamera & Bild, Johan Hammar – iskallt uppdrag i vattnet. Kuvaajahaastattelu. Paljon kuvia ja paljon tekstiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi, Muutos-valokuvanäyttely puhuu sananvapaudesta 10 valokuvaajan linssin läpi. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-osasto järjestää yhdessä Rajala Pro Shopin kanssa valokuvanäyttelyn Muutos – 100 valokuvaa sananvapaudesta. Näyttely on esillä Postitalolla 3.–19. toukokuuta. Näyttelyssä nähdään Suomen eturiviin kuuluvan kymmenen valokuvajournalistin töitä, joita he ovat antaneet Muutos-kirjaan. 5.5.2018.

Valovuoto.fi, On aika jättää peilikamerat historiaan. 1.5.2018. 10 kommenttia, joissa ihan mielenkiintoista asiaa.

Tomi Muukkonen, Tornien taisto 2018. 5.5.2018. Helsingin kaupungin joukkue 5.5.2018 sai Vallisaaressa 94 lajia. Aamuyöllä pahin pelko hälveni, useita aamuja jatkuneet sumut olivat hälvenneet luoteisvirtauksen myötä. Neljän jälkeen starttasin veneen kohti yhtä Helsingin aarresaarista, Vallisaarta. Mukanamme oli ensikertalainen eli dude Kimmo Heiskanen, joka korkkasi Vallisaaren. Satamassa lauloi satakieli, mutta sitä emme penkalla kuulleet, se jäi puuttumaan kisalajeistamme.

Tivi.fi, Viikon softa: 2018 IIHF app. 5.5.2018. Alä missaa jääkiekon MM-kisoja, näin pysyt ajan hermolla. Virallinen kisasovellus sisältää paljon tietoa MM-kisoista. Sillä näkee nopeasti tuoreet uutiset ja some-päivitykset, tilastot ja pelien tulokset. Joukkueiden kokoonpanojen lisäksi sovelluksella näkee myös ketjukokoonpanot. Grafiikat ovat tyylikkäitä ja selkeitä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, What To Photograph Around The Hedgerows Of The UK.

Petapixel.com.

Dpreview.com, 10 photography gifts mothers actually want.

Kamera & Bild, Test: Panasonic GH5S – drömkameran för filmaren. Julkistettu 8.1.2018. 4K videota natiivisti (yksi tallennettu pikseli vastaa yhtä ulostulevaa pikseliä). 60 kuvaa sekunnissa. Ei ollenkaan kuvanvakaajaa rungossa, videokuvaajilla on usein omat systeeminsä kuvan vakauttamiseen. Kuin luotu ammattimaiseen videotuotantoon. Paljon edistyneitä loppuun asti mietittyjä yksityiskohtia. Paljon mahdollisuuksia. Panasonic GH5S, S = Specialist tai Sensitivity. Videon lisäksi erittäin hyvä still-kamera. Micro 3/4 -systeemin sensori on 10 megapikseliä. Nykymittapuun mukaan ei kovin paljoa, mutta videon kuvaajalle tästä tulee paljon hyötyjä. Laajennettu ISO 80 - 204.800. 3.68 megapikselin OLED-etsin. Still-kuvauksessa 3.2 tuuman kosketusnäytön (kahteen suuntaan kääntyvä, 1.620.000 pistettä) avulla on helppo valita tarkennuskohta. 14-bittiset raw-stillit. USB 3.1, C-tyyppinen. Sääsuojattu. 2 korttipaikkaa. Plussaa: tuki monelle videoformaatille, monia videotoimintoja, videon ja kuvanlaatu omaa luokkaansa, erinomainen automaattitarkennus ja nopeus. Miinusta: vihkiytymättömälle monta vaikeaa asetusta, videointipainike on hankalasti sijoitettu.

 • Suomen hinta on 2.800 euroa (hinnassa on mukana verot). Arvosana 91. Toppklass.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Peilittömyys menee tunteisiin. Kesto 20:44. Pelittömät kamerat ovat tulevaisuutta, mutta niistä puhuminen nostattaa myös vahvoja tunteita. Matti ja Peter pohtivat tätä ilmiötä. Haastattelussa on suomalainen kokki Jaakko Sorsa, joka kertoo mm. miten Arctic Blue Gin syntyi, mutta valokuvaustakin sivutaan. Lisäksi linkit.

Rajala Blogi, Palkittu luontokuvaaja Markus Varesvuo: ”Parhaat otokset syntyvät, kun antaa linnun lähestyä kuvaajaa”. 4.5.2018. Canon-lähettiläs Markus Varesvuo on helsinkiläinen luontokuvaaja, joka on kuvannut ammatikseen vuodesta 2005. Hän on julkaissut toistakymmentä lintuaiheista kirjaa, joita on myyty yhteensä yli 150 000 kappaletta ja käännetty yhdeksälle kielelle. Lukuisista valokuvapalkinnoista Varesvuolle ilahduttavimmat ovat olleet Fotofinlandia 2018 -kilpailun voitto ja World Press Photo -kilpailun luontosarjan kakkossija vuonna 2014. Haastattelussamme hän kertoo, miten palkitut otokset syntyvät.

Tomi Muukkonen.

 • Merimetso, uusi pesimälaji Helsingin Viikissä. 29.4.2018. Huhtikuun lopulla 2018 Helsingin Vanhankaupunginlahden harmaahaikarayhdyskuntaan tuli uusi naapuri. Merimetsot rakensivat pesän Klobbenin saaren puuhun.
 • Valkoselkätikka pesii Helsingissä. 30.4.2018. Koiras rummuttaa hyvässä biotoopissa Helsingin Vallisaaressa. Varmoja pesintöjä on tiedossa aiemmilta vuosilta.
 • Kevät. 3.5.2018. Sumu hälveni, oli lämmin, ei liian lämmin vaan juuri sellainen sopiva, aivan ihanteellinen kulkea metsäpolkuja. Matka joutui, ihmeen nopeasti voi toipua, elimistö muistaa, askel tuli luonnostaan, olenhan minä kävellyt, joskus kävelin paljonkin.

Vuoden luontokuva 2018. 27/04/2018: Kilpailun semifinalistikuvien määrät kuvaajittain. Listalla on kaikki vähintään yhden puollon saaneet kuvat. Kuvia on 1325 kpl yhteensä 469 kuvaajalta. VLK 2018 -kilpailuun osallistui 879 kuvaajaa yhteensä 13 906 kuvalla. Kilpailun tulokset julkaistaan Finlandia-talossa 20.10.2018.

Museokortti lanseerattiin kolme vuotta sitten. Tuli myyntiin 5.5.2015, ihan periaatteessa ostimme heti ensimmäisenä päivänä nämä kortit. Silloin uuden kortin hinta oli 54 euroa, nyt 68 euroa. Paitsi nyt sunnuntaihin 6.5.2018 asti, jolloin verkossa voi ostaa uuden museokortin hintaan 59 euroa.

 • Vanhan kortin uusiminen voimassaoloaikana maksaa 59 euroa. Kaksi vuotta sitten 5.5.2016 avautuivat nettiin omat sivut, joissa näkee kirjautumisen jälkeen kaikki omat museokäynnit. Vahva ostosuositus (vaikka hinta onkin noussut kolmessa vuodessa 26%).

Sttinfo.fi, Keinonäköteknologiaa hyödyntävä OrCam MyEye -laite tuo tekoälyn avulla itsenäisyyttä näkövammaisille. 3.5.2018. OrCam MyEye-laite on pieni, silmälasien sankaan kiinnitettävä kamera ja kaiutin, joka yhdistyy taskuun tai vyölle asetettavaan pieneen tietokoneeseen. Laite on ensimmäinen tekoälyyn perustuva, helposti mukana kulkeva laite, joka lukee sekä painettua että digitaalista tekstiä melkeinpä millaiselta pinnalta tahansa.

-30.4.2018, Digiamera.netin uutiset. Tekniikan Maailma, TM-testi: OrCam MyEye -hahmontunnistuskamera – Laite, joka muuttaa kaikki kirjat äänikirjoiksi. Silmälasiin kiinnitettävä pienoiskamera, joka lukee tekstit ääneen ja tunnistaa jopa ihmiset, esineet ja rahat. Tämä kuulostaa tulevaisuuden tarinalta, mutta hahmontunnistus on mahdollista jo nyt. Tekstin kuvaaminen koneelle tapahtuu pitämällä luettavaa kohdetta, esimerkiksi lehteä, noin 30 sentin etäisyydellä silmälasikamerasta. Sormella osoitetaan sivulta luettavaa kohtaa.

 • OrCam maksaa lähes 5 000 euroa, mutta jos se tuo käyttäjälleen uuden mahdollisuuden lukemiseen ja päivittäisestä arjesta selviytymiseen, hinta ei silloin ole liian kallis.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Vulnerability of Pit Bulls, in Photos. Jaa. (ei imperatiivi).

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Pdnoline.com.

The Online Photographer, What a Long, Strange Trip It's Been... (Sony A7III). Mike tilasi B & H -postimyynnistä Sony A7III -peilittömän. Ollut talossa jo vähän aikaa. Tarkoitus sitten palatutaa kuukauden päästä.

IR, Imperfections can lead to a powerful shot: Steve O’Nions shoots with a pinhole camera. Kannattaisiko kuvata silmät kiinni ja ilman kameraa ja ilman filmiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Pullapääsiäinen! 3.5.2018. Monissa kuvausreissublogeissani on laahustettu melko alakuloisissa tunnelmissa, vähintäänkin kelien puolesta on tullut rukkasta naamaan. Ruikuttavien sävyjen sijaan Pääsiäisen pohjoisen pikareissussa riittää hehkutettavaa varmasti vielä vanhainkodissakin, yksi parhaimpia kohdalleni sattuneita!

Yle, Pohjois-Korean johtajan lounas ja viikon muita uutiskuvia. 30.4.2018. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un meni lounaalle neuvottelujen aikana, Kiinan kansallisbaletin tanssijat harjoittelivat ja Lewis Hamilton ajoi Bakussa. Yle kokosi viikon parhaat uutiskuvat. 10 kuvaa.

Yle, Huhtikuu toi muuttolinnut ja sulatti jäät – sääkuvien valkoinen lumi vaihtui kevään varovaisiksi väreiksi. 1.5.2018. Lumivalkoisen talven jälkeen pienikin pilkahdus kevättä ilahduttaa pohjalaisten sääkuvissa. 29 kuvaa.

Facebook Suomen Canon, Matti Sulanto, lyhyet kommentit. "Matkustan ympäri maailmaa, laukussa kamera ja objekti vaan.." Valokuvaaja Matti Sulanto matkaa maailmalla kaverinaan kevään näppärä Canon-uutuus, EOS M50 -kamera ja siihen sopiva Canon EF-M 22mm f/2 STM -objektiivi.

Etelä-Suomen Sanomat, Maailma ei ehkä tuhoudukaan, todistaa Muotoiluinstituutista valmistuvien valokuvaajien näyttely. Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista valmistuvien valokuvaajien Juuri-näyttely ei ole lainkaan synkkä, vaikka käsittelyssä ovat esimerkiksi vesistöjen tila (Iida Hollmén), ruokakriisit (Katri Vauhkonen, Anni Laivoranta) ja nuorten identiteettiongelmat (Amanda Aho). Pikemminkin näyttely herättää toiveita epäkohtien korjaamisesta.

 • Instagram, juuri_2018. Juuri 2018 JUURI Muotoiluinstituutin valokuvauksen opiskelijoiden lopputyönäyttely. Avoinna 13.5. saakka 12-19 Taidetila Artel Aleksanterinkatu 33, Lahti.
 • Lahtilahtis.fi. Portfolio site of photographers from Lahti UAS Institute of Design.
 • Lahden ammattikorkeakoulu, Medianomi (AMK), Valokuvaus.

Rajala Blogi, Fujifilm X Cashback 3.5.-2.7.2018.

Yle, Eläinten ihastelun lisäksi luonnon ääniä voi nyt kuunnella suorana – WWF:n Luontolive laajeni. 4.5.2018. Luonnon ääniä välittävä mikrofoni on asennettu Helsingin edustalla sijaitsevan Vallisaaren yleisöltä suljettuun osaan. Mikrofoni sijaitsee Vallisaaren yleisöltä suljetussa osassa, jonka lehdoissa ja tuomitiheikössä asuu useita eri laululintuja kuten mustarastaita, laulurastaita ja peukaloisia. Linnunlaulun lisäksi WWF:n livessä voi kuulla sammakon kurnutusta. Kevään edetessä lähetyksen eläinlajien kirjo kasvaa ja tuurilla voi kuulla uhanalaistenkin lajien ääniä.

Tivi.fi, Haluatko oppia Windowsin komentorivin tehokäyttäjäksi? Microsoft julkaisi ennennäkemättömän ohjekirjan. Ilmainen. Microsoft on julkaissut yli 250 komentokehotteen (command prompt) komentoa ja niiden käyttöä kuvaavan opaskirjan. Pdf, 948 sivua.

Kamerakoulu.fi, Ilford Delta 100 (35mm) mustavalkofilmi. 3.5.2018. Delta 100 kuuluu Ilfordin modernien filmien sarjaan, joissa on nykyaikainen raekoostumus, toisin kuten ns. perinnefilmeissä, joissa on huomattavasti isokokoisempi ja rouheampi rae. Kyseessä on siis erittäin tarkka ja siisti filmi.

Sttinfo.fi, Museokortti etsii 5.5.2015 syntyneitä museonatiiveja: Lahjoitamme sankareille elinikäiset kulttuurimatkat. 2.5.2018. Tarkemmin: 3 vuotta täyttäville. Ilmoitettava lauantaihin 5.5. klo 23.59 mennessä Museokortin asiakaspalveluun, josta tarkemmat yksityiskohdat. Syntymäpäivä täytyy voida todentaa. Lisäksi syntymäpäiväsankarin huoltaja saa vuoden mittaisen kulttuurimatkan, eli tavallisen Museokortin.

Tekniikan Maailma, TM-testi: Ammattilaisen supermittari Ekahau Sidekick – Tällä saat kotisi wlan-yhteyden kuntoon. Suomessa kehitetty all-in-one -analysaattori ja -mittalaite 2,4 ja 5 gigahertsin wlan-verkoille. Ekahau Sidekick osoittautui käyttökokeissa yllättävän helpoksi omaksua. Ohjelmien hienouksien opetteluun on toki varattava aikaa. Mittaukset paljastivat muun muassa mikroaaltouunista ja bluetooth-kuulokkeista aiheutuvat häiriöt. 2.800 euroa - 5.500 euroa (alv 0%).

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Näin valitset oikeanlaisen muistikortin älypuhelimeen.
 • Aamulehti, Näin sain parhaan tarjouksen puhelinliittymästä ja säästin 84 euroa vuodessa – Operaattorien tarjouskilpailu alkaa olla härskiä peliä. 4.5.2018. Minulla loppui erään suomalaisen operaattorin määräaikaisen liittymän tarjous huhtikuussa. Liittymä maksoi 22,90 euroa kuussa. Muutama viikko ennen määräajan päättymistä operaattori lähestyi ja esitti tarjouksen: saat nyt uuden, hieman nopeamman liittymän hintaan 24,90 euroa, jos toimit nopeasti. Ilman tarjouksia liittymien hinnat ovat 30 euron tienoilla. Siksi menin suoraa päätä kilpailevan firman kauppaan ja kappas, sieltä lyötiin heti pöytään hyvin kilpailukykyinen tarjous: 19,90 euroa kuussa, aika lailla samoilla ominaisuuksilla kuin aiemman operaattorinkin liittymä. Tietysti otin heti tarjouksen vastaan ja tein paperit.
  • Kunnes seuraavana päivänä entinen operaattorini lähestyi tekstiviestillä: "Hei! Haluamme pitää sinut asiakkaanamme, joten tarjoamme..." Arvaatko jo mitä sieltä tuli? No totta kai vielä parempi tarjous: entinen liittymäni, samoilla ominaisuuksilla, nyt vain 17,90 euroa kuussa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Preserve Your Photos! Miten sitten digikuvat.

Kamera & Bild, Martin Edström i fokus när Facebook satsar på VR. Pian Facebookissa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Rajala Blogi, Luontokuvaaja Lassi Kujala vaihtoi järjestelmäkamerat kevyeen kompaktikameraan. 3.5.2018. Käytettyään vuosikymmeniä raskasta kalustoa luontokuvaaja Lassi Kujala kaipasi erilaista näkökulmaa ja toisenlaista kuvauskokemusta. Hän siirtyi Canonin järjestelmäkameroista Sonyn kompaktikameraan kuvattuaan 20 vuotta Canonin filmikameroilla ja sitten 17 vuotta saman valmistajan digilaitteilla – eikä ole katunut.

 • Kun Kujala oli kysynyt eräältä tunnetulta luontokuvaajalta, kuinka moni hänen uusimmissa kirjoissaan olleista kuvista oli otettu kuvauskojun ulkopuolelta, oli käynyt ilmi, ettei yhtään. ”Muuta sopivaa käyttöä raskaalle kalustolle en enää luontokuvauksessa keksikään kuin kojusta kuvaamisen. Autolla yleensä mennään niin lähelle paikkaa kuin mahdollista, jotta raskas kalusto on helppo kuljettaa lyhyen kävelymatkan – ja kojussa paino ei enää haittaakaan.”
 • Nykyinen Sony on Kujalalle se ensimmäinen all-in-one-laite, joka teknisen laadun ohella keveydellään ja kompaktiudellaan mahdollistaa 600-millisen ja f4.0-valovoimaisen teleobjektiivin viemisen myös jalkaisin luonnon uumeniin. ”Sonyn RX10M4 on tällä hetkellä luokkansa kyvykkäin valokuvauslaite. Se mahdollistaa nyt ensimmäistä kertaa vakavasti otettavan kuvaustoiminnan myös kevyellä kalustolla.”

Kymen Sanomat, Rahat ovat loppu — Kotkan Valokuvakeskus lopettaa toimintansa. Kotkan Valokuvakeskus on irtisanonut vuokrasopimuksensa Vuorelankulmassa 30. huhtikuuta alkaen. Toiminnanjohtaja Timo Mähönen vahvistaa tiedon. Vuorelankulmassa Kotkansaarella sijaitsevan Valokuvakeskuksen kuukausivuokra oli 1 422 euroa. Vuokraa olisi Mähösen mielestä pitänyt kohtuullistaa, mutta hän toteaa, ettei tässä vaiheessa enää mikään auta. Mähönen on itse ollut mukana 13 vuotta eli keskuksen aloittamisesta alkaen. Viimeiseen puoleentoista vuoteen hän ei ole saanut itselleen palkkaa. Kaupungin avustus Valokuvakeskukselle on ollut suurimmillaan 6 500 euroa, tänä vuonna 4 000 euroa.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Omat ohjeeni somekeskusteluihin. 2.5.2018. Aloitin verkkokeskustelut noin 30 vuotta sitten, eivätkä niiden pelisäännöt ole vuosien saatossa muuttuneet. Trollaus ja fleimaus olivat arkipäivää jo vanhassa internetissä, vaikka sen käyttäjät olivat yliopistoväkeä. Nyt, kun someen pääsee kuka tahansa, eikä varmuudella voi tietää onko tilin takana omistajan koira vai tekoäly, kannattaa olla entistä varovaisempi mihin lähtee mukaan.

Mikrobitti.fi, Vapise, Photoshop! Suosittu kuvankäsittelyohjelma GIMP sai historiansa suurimman päivityksen. 30.4.2018. Kaikkiaan GIMPin uusimman version kehitys kesti kuusi vuotta, Softpedia kirjoittaa. Päivityksen mukana ohjelman käyttöliittymää on paranneltu, minkä lisäksi GIMP on saanut alustavan tuen hidpi-näytöille. Lisäksi päivityksen ovat kokeneet myös sovelluksen sisäiset kuvakkeet. Vanhaan kuvaketeemaan tottuneet voivat kuitenkin edelleen valita vanhan tutun ulkoasun.

Yle, Instagram puuttuu verkkokiusaamiseen uuden filtterin avulla. Uusi filtteri suodattaa kiusaamiseksi luokiteltuja kommentteja julkaisuista. Se on jo käytössä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • 8 Tips for Photographing Fast Action and Sports.
  • 1 – Use a long lens
  • 2 – Don’t go too long
  • 3 – Minimum shutter speed
  • 4 – Practice panning
  • 5 – Use a teleconverter
  • 6 – Blur the motion
  • 7 – Freeze the motion
  • 8 – Use low ISO
 • Why You and Your Camera Do Not Always See Eye to Eye. Silmä käsittelee valoa eri tavoin kuin kameran sensori. Silmä havaitsee ihan luonnostaan paljon yksityiskohtia syvimmistäkin varjokohdista. Kirkkaista kohdista sitten paljon vähemmän. Eli täysin päinvastoin kuin miten digitaaliset kamerat toimivat.

ePhotozine.com.

 • How To Take Creative Shots Of Dandelions. Voikukkia kuvaamaan.
 • Panasonic Lumix GX9 Video Review. 13.2.2018 julkistettu. YouTube-video, kesto 8:09. Linkki myös helmikuun tekstiarvioon. Mittaetsintyyppinen peilitön järjestelmäkamera, 20 megapikselin CMOS-sensori. Micro 4/3 -systeemiä, kroppikerroin 2x. Kääntyvä kosketusnäyttö 1.240.000 pistettä. Kääntyvä elektroninen etsin 2.760.000 pistettä. 4K video. 5-akselinen kuvanvakaaja rungossa. Wi-Fi, Bluetooth. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama, ulkoinen salmakenkä. Ei mikrofoni-liitäntää, ei kuulokeliitäntää. Ei säänkestävä. Yhdellä latauksella ottaa 260 kuvaa. Paino 407g. Suomen hinta runko, vähän yli 900 euroa (hinnassa on mukana verot).

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Helsingin Sanomien kuvaajien huhtikuun parhaat. Huhtikuun parhaissa HS:n kuvissa muun muassa kiinnostavat hahmot lavalla, olympiasankari suihkussa, ja politiikan toisinajattelijat lähikuvassa. 50 kuvaa.

Mikko Lagerstedt, How to keep yourself motivated and take better photos? 25.4.2018.

 • 1. Plan
 • 2. Make it Impossible to fail
 • 3. Take action no matter what
 • 4. Go out with other photographers
 • 5. Stop spendin time on social media

Rajala Blogi, Olympus Cashback -kampanja 1.5.-31.7.2018. 1.5.2018.

Mobiili.fi, Itsenäisesti toimiva Oculus Go -virtuaalilasilaite myyntiin – Suomi-hinta alkaen 219 euroa. 32GB, 219 euroa. 64GB, 269 euroa. Kevyt, tilaäänitoisto, kuulokeliitäntä, itsenäinen (voi ladata elokuvia, pelejä, jne), ei tarvitse tietokonetta. Tuki aiemmille Gear VR -lasien virtuaalisisällöille.

Avplus.fi, Viikon softa: Plover.io. 28.4.2018. Tiedostojen jakaminen liian hankalaa? Opiskelijaporukka keksi näppärän ratkaisun. Ei kirjautumista, ei sovellusten asentamista. Vain web-selain. Raja on 1 giga. (palvelu lupaa poistaa tiedostot 5 minuutin sisällä...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Quiet but Epic Landscape Photos Made in Winter.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog. Six Future Techs We Hope to See Become the Industry Standard in Photography and Videography.

 • Canon 5d Mark IV’s Dual-Pixel RAW
 • Electronic Shutter of the Canon 1D
 • Pixel Shift Technology
 • Multiple RAW Sizes
 • Dual Native ISO
 • ProRes RAW

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, This is a 7.3-Gigapixel ‘Timelapse’ of London.

Thephotoargus.com, 30 Fantastic Examples of Underwater Photography.

The Online Photographer, Taking a Picture a Day Is Good For Your Health...Really. Health-lehden artikkeli.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.05.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Miten edetä varusteiden suhteen? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kuvaan tällä hetkellä Nikonin D5300:lla johon minulla löytyy kittiobjektiivin lisäksi 35mm prime ja 70-300mm telezoom. En ole aivan vasta-alkaja, mutta hyvin kaukana mistään asiantuntijastakaan. 17 viestiä.
 • Kuvien "skannaus" valokuvaamalla (Digikuvaus). 17 viestiä. Paljon asiaa.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 05/2018 (Optiikka). 300mm kiinteäpolttoväliset teleobjektiivit. 7 viestiä.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 04/2018 (Optiikka). 24 viestiä. 70-200mm zoomit.
 • 50mm 1.4 : Canon vs Sigma (Optiikka). 16 viestiä.
 • 6d:hen laajempaa päätä mietinnässä (Optiikka).
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). (Suomen hinta siis 2.100 euroa, kompaktidigi). Hain laitteeni tänään. On se kyllä melkoinen paketti! Parin tunnin koekuvailujen perusteella voi sanoa, että tästä kamerasta annetut ylistävät arviot, mm. Lassi Kujalan toimesta ja testiarviot pitävät täysin paikkansa: tarkennuksen nopeus ja varmuus, objektiivin erinomainen piirto koko polttovälialueella, vakaaja (vaivatta voi ottaa 600 mm:n kinovastaavalla polttovälillä käsivaralla kuvan 1/60s ajalla) , kennon tuottama kuvanlaatu, huikea polttovälialua, äänettömyys, etc. Miinuspuoliakin tietenkin on, niistä totean tässä vaiheessa: akun varaus näyttää laskevan sukkelaan (1-2 lisäakkua pitää olla ja laturi), Sonyn valikot eivät ole niitä helpoimpia mulle, mekaanista kestävyyttä vähän mietin kyllä myös. Kilon painoinen kamera tuntui yllättävän kevyeltä kädessä ja olalla, kun on tottunut ff-Nikoneita kanniskelemaan. Ihan tosissani aloin miettimään, että mihin ihmeeseen tarvitsen noita Nikoneita enää. Hintahan tossa on melko kova, mutta toisaalta sillä saa todella paljon. Kyllä tässä on all in one nyt todella.
  • Lintukuva.fi, Lintukuvaviikko 16/2018. Arto Juvonen (Kuva: Canon EOS 1D X Mark II). Yhden viikonvaihteen ajan olen opetellut Sony RX M10IV käyttöä. Kun Lassi kujala kirjoitti, että hän meinasi pudota tuolilta nähtyään ensimmäiset kameralla otetut ruudut tietokoneen näytöllä, minulle päällimmäiseksi tunteeksi jäi pettymys. Lassilla ei tietenkään ollut suuria odotuksia kameran tuottaman kuvan suhteen siinä vaiheessa, jotka taas minulla olivat korkealla kamerasta ylistyksellä kirjoitettujen tekstien perusteella. Varmaankaan en ole vielä sinut työkalun kanssa, mutta luulisi jo kahden päivän aikan yhden ihastuksen voinut lopputuloksissa nähdä. Tilanne olisi epäilemättä toinen, jos mukana olisi ollut laajemmalla kantilla otettuja kuvia - nyt kuvasin vain 600 mm polttovälillä. ....
  • Ja vielä: "En väitä, että testaamiseni olisi vielä mitenkään täydellistä, enkä vielä heitä Sonya kaivoon, mutta kerronpa pari esimerkkiä eroista: Kuvasin näitä samoja hanhia hieman myös Sonylla - ei yhtään tallentamisen arvoista kuvaa. Toinen todellinen testi oli soidinlennossa lentävä töyhtöhyyppä - tyypillisesti välillä vasten harmaata taivasta, välillä vasten tummaa metsän reunaa. Sonylla ei tullut yhtään kelvollista kuvaa. Canon voitti noin 10 - 0. Mutta silti, olen valmis muuttamaan mieleni, jos opin käyttämään kameraa oikein."
  • Lintukuva.fi, Lintukuvaviikko 17/2018. Arto Juvonen (Kuva: Canon EOS 1D X Mark II). Ai niin, se Sony RX päivitys - no ei se ole vieläkään minua vakuuttanut.
  • Ja sitten sitä hehkutusta, Lassi Kujala, Facebook. Digitaalikamera 18 vuoden odotuksen jälkeen, 24.4.2018. ...Tuloksena on laite, joka tekee 1/10 hinnalla ja 1/10 painolla 70-80 % kaikesta siitä mitä raskas monista osista koostuva ja käytännössä vain osittain kerrallaan mukana kuljetettava dslr-kalusto parhaimmillaan pystyy tekemään. ... (aika pitkä kirjoitus). Ja kommentitkin kannattaa lukea.
 • Onko järkevää ostaa noin 2000€ kamera? (Nikon, Sony).
 • Hyvä ja halpa (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit).
 • Nallikari, majakka ja jäätä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Drone-kuvista kommentit.
 • Official.... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Minimalistin vapputervehdys.
 • Miäletöntä Vappua kaikillen! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinenkin kuva.
 • Kestääkö jää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kolme ikivanhaa kaasunpurkausaukkoa. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Onko kuvattu dronella tahi ei.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vanhan Porin radan silta Haapamäellä.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kansio pullollaan huhtikuussa otettuja kuvia :
  • Jarkko.1g.fi/kuvat, Uudet
 • Rautasilta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hämppy kuhankuonolta. 2 kuvaa.
 • Tampere - Kosken voimaa -kuvasarja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa, yöllä.
 • Blood Chalice (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Poijaat pyysi ottamaan keikalta muutaman kuvatuksen. Kuten habituksesta saattaa arvata, ei mitään tilulilu-juttuja vetele nää. Mielenkiintoinen poppoo... 4 kuvaa.

Valovuoto.fi, Mielipide, On aika jättää peilikamerat historiaan. 1.5.2018. YT kuukauden ajan olen dokumentoinut matkaa läpi Kaakkois-Aasian välineenäni Sony a6500 peilitön järjestelmäkamera. Aikaisempien reissujen painolasti keskittyi Canon 5D Mark III peililliseen järjestelmäkameraan, mutta objektiivin kanssa yhteismassan kivuttua yli kilon, tuli minulla viimein mitta täyteen. Päätin vaihtaa kevyeen peilittömään, mikä osaltaan hoitaisi monet asiat paperilla Canonin kameraa paremmin. Toki en vertaile näitä kahta kuvanlaadullisten etevyyksien puitteissa, vaan öögailun kohtana enemmänkin käyttölogiikka.

 • On monta syytä, miksi peilittömät kamerat tulevat lähivuosina valloittamaan kameramarkkinat siirtäen samalla vanhat peilikamerat syrjään. Mutta ei syytä paniikkiin, sillä peilliset ovat edelleen pystyviä kameralaitteita, mutta kehittyvä teknologia ajaa vuosikymmeniä vanhan tekniikan ohi. Tällä hetkellä peilillisten kameroiden etuna on parempi akkukesto, todella laajat objektiivivalikoimat ja kestävät rungot – en välttämättä ottaisi pientä peilitöntäni eräretkelle viidakkoon (tuli oikeastaan tehtyä, mutta en suosittele).

Olli Korhonen, Hetki jota en unohda – Nuoren maakotkan vapauttaminen takaisin luontoon Heinolassa huhtikuussa 2018. 27.4.2018. YouTube-video, kesto 0:21. Lisäksi kuvia ja teksti.

Kamerakoulu.fi.

Yle Areena, Mapplethorpe: Look at the Pictures. Kesto 1h 44min. Ohjelma tulee katsottavaksi tänään klo 21.00. Valokuvaaja Robert Mapplethorpe oli sekä arvostettu että kiistelty jo aikanaan. Fenton Baileyn ja Randy Barbaton dokumentti tarkastelee Mapplethorpen elämää ja taiteellista työtä. USA 2016.

 • HS, Huolellisesti koottu henkilökuva Robert Mapplethorpesta typistää myyttiä messiaasta. 1.5.2018. Noin kolmellekymmenelle haastattelulle perustuvassa dokumentissa kerrataan tietysti kaikki New Yorkissa vaikuttaneen Mapplethorpen vaiheet: lapsuus, opiskeluaika, vuodet muusikko Patti Smithin kanssa, monet miessuhteet, nousu ikoniseksi taiteilijaksi. Mutta ominta tarinassa on hänestä vähitellen hahmottuva, messiasmyyttiä typistävä luonnekuva. Ehkä valokuvaus olikin hänelle vain yksi väline maineeseen ja mammonaan, ja monien mukaan hinnalla millä hyvänsä. Edes Mapplethorpen kunnianhimolla ei ollut rajoja.

HS, Video ja kuvat näyttävät, kuinka Ullanlinnanmäen vappujuhlissa uhmattiin koleaa säätä – Takavuosina Kaivarissa on juhlittu vesisateessa ja auringon lämmössä. 30.5.2018. Päivitetty 1.5.2018 klo 13:04.

Rajala Blogi, Sony Cashback -kampanja 1.5.-31.7.2018. 1.5.2018.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3D Oy, Tampere. Osa-aikaista asuntojen valokuvaajaa haetaan TampereelleAsuntojen ja kiinteistöjen valokuvaus sisältä ja ulkoa. Still-valokuvaus, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus (nelikopteri). 10 - 20 tuntia viikossa. Ajokortti (B) ja oman auton käyttömahdollisuus oltava.

 • Työpaikan osoite 33100 TAMPERE
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 18.05.2018 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Featureshoot.com, A Look Inside Claire Rosen’s Spellbinding “Imaginarium”. Kaikenlaisia virikkeitä, lähinnä taidehistoriasta ja viktoriaaniselta ajalta. Lintuja, eläimiä jne.

ePhotozine.com.

 • 16 Must-Try Photography Projects For A Shoot In The City.
 • Small But Perfectly Formed - Meet Iggy And The Cradle. Minikolmijalka, pallopää, pidike myös älypuhelimelle. Hinnat alle ja päälle 10 puntaa.
 • Why Just 1 Zoom Lens Is Perfect For Travel. YouTube-video, kesto 4:19. Kuviakin.
 • Canon EOS 2000D Review. Julkistus 26.2.2018. Ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi. Mahdollisimman vähän ylimääräisiä nappeja ja painikkeita. Paljon valmiita automaattiohjelmia. Pienikokoinen ja kevyt perinteinen järjestelmäkamera, paino 475g. Iso järjestelmäkameran kenno (24 megapikseliä kroppikerroin 1.6x), kännykkäkamerakuvaajat saavat kuvatiedostoistaan paljon enemmän irti. Parempaa kuvanlaatua haastavammissa olosuhteissa. Hämärä, liikkuva kohde, ohut syväterävyys. EOS-järjestelmän objektiivit käytössä. Kaikkiaan noin 90 erilaista objektiivia. Yhdellä latauksella ottaa 500 kuvaa. Hyvä värintoisto, helppo käyttää, hyvä ergonomia. Wi-Fi ja NFC sisäänrakennetuina. Sarjakuvaus vain 3 kuvaa sekunnissa. Live view -tarkentaminen äärimmäisen hidasta. Värivirhettä. Kohinaa. Myyntiin huhtikuun lopulla. Canon EOS 2000D + EF-S 18-55mm -objektiivi, sh. 529 euroa (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

 • A Closer Look at the Stuffed Anteater Photo Contest Scandal. Kuvaa ei oltu photoshopattu. 30 sekunnin valotus, salama käytössä, ISO 5000. Kuvaajan mukaan eläin pelästyi salamaa. Siksi vain yksi raw-kuva. Jospa kyse ei olisikaan täytetystä eläimestä, vaan ihan oikeasta kuvasta... Vertailukuva on eri korkeudelta ja vähän eri kohdasta.

Pdnonline.com.

The Online Photographer.

Thom Hogan, May Flowers With Deals. 29.4.2018. Tähän aikaan vuodesta kameravalmistajat perinteisesti myyvät tuotteittaan alennuksella. Vuoden ensimmäisen neljänneksen myynnin taantumisen takia näemme luultavasti aiempaa aggressiivisempia kampanjoita. Canon. Fujifilm. Nikon. Myynnin (tai toimistusten) kehityksestä edelliseen vuoteen verrattuna: Peilittömät 93%, peililliset 95%. ILC = kaikki järjestelmäkamerat.

Kamera & Bild, Test: Olympus ED 45mm f/1,2 – perfekt för porträtt. Julkistus 25.10.2017. Micro 4/3 -systeemiin. Pienemmän sensorin kameralla on vaikeaa saada tarvittavan pieni syväterävyys potretteihin. Mutta tällä objektiivilla se onnistuu. Polttovälivastaavuus 90mm. Paino 410g. Pituus 8.49cm. Objektiivin suunnitellussa on pyritty bokeh-alueella entistä pehmeämpään kuvaan. Säänkestävä. Ei värivirhettä, hyvin vähän vinjetoi. Terävä, aavistuksen pehmeä täydellä aukolla. Toppklass. Suomen hinta on 1.300 euroa (hinnassa on mukaan verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Huhtikuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset