Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Toukokuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Huhtikuu 2018

30.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Valokuvien varmuuskopiointi pilveen - Backblaze kokemuksia. 29.4.2018. Puoli vuotta takana. $5 kuukaudessa tai $50 vuodessa, ei rajoituksia. PC tai Mac. Myös ulkoisia kovalevyjä voi kopioida.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Sienihuone, mie-kielinen tähti ja kultahippufinaali. 15 kuvaa.

Tekniikan Maailma, TM-testi: OrCam MyEye -hahmontunnistuskamera – Laite, joka muuttaa kaikki kirjat äänikirjoiksi. Silmälasiin kiinnitettävä pienoiskamera, joka lukee tekstit ääneen ja tunnistaa jopa ihmiset, esineet ja rahat. Tämä kuulostaa tulevaisuuden tarinalta, mutta hahmontunnistus on mahdollista jo nyt. Tekstin kuvaaminen koneelle tapahtuu pitämällä luettavaa kohdetta, esimerkiksi lehteä, noin 30 sentin etäisyydellä silmälasikamerasta. Sormella osoitetaan sivulta luettavaa kohtaa.

 • OrCam maksaa lähes 5 000 euroa, mutta jos se tuo käyttäjälleen uuden mahdollisuuden lukemiseen ja päivittäisestä arjesta selviytymiseen, hinta ei silloin ole liian kallis.

Yle, Suomi on halohullujen luvattu maa – Moilasen kaari on yksi kymmenistä suomalaisten löytämistä haloilmiöistä. 28.4.2018. Oletko itse nähnyt taivaalla renkaita, kaaria, valoläiskiä tai kirkastumia? Lähetä meille oma halokuvasi – ohjeet jutun lopussa.

HS, Kannattaako tietokoneen kamera peittää teipinpalalla? Verkkohyökkääjä voi päästä käsiksi kotikoneen nettikameraan käyttäjän huomaamatta. 28.4.2018. Benjamin Särkän mukaan hyökkääjä voi päästä käsiksi nettikameraan kolmella tavalla: Käyttäjän luvalla, tietokoneen haavoittuvuuden kautta tai ladattavaan ohjelmaan piilotetulla takaportilla.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Framing Composition Tips.

IR, Lighting men versus women: Adorama OnSet with Daniel Norton. Eroavatko nämä sitten jotenkin. YouTube-video, kesto 1:11:54 (yli tunti...).

Petapixel.com, Ep. 275: An Anteater Too Far – and more. Podcast kesto 32:04. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • The anteater may have been too far in retrospect. (#)
 • Meyer-Optik Goerlitz introduces its Nocturnus 75mm f/0.95. (#)
 • A concert photographer pulls a classy move on a record label. (#)
 • A new Rolleiflex is debuted for the first time in decades. (#)
 • Instagram finally lets you get what’s already yours. (#)
 • Snapchat takes a shady crack at photography. (#)

Earthboundlight.com, The Long and Winding Nik Collection Saga. 29.4.2018. Google 2012. Viime vuonna sitten vuorossa DxO. Ja viime viikolla DxO Labs (Ranska) selvitystilaan. Yrityksen mukaan kyse on vain muutamasta viikosta, sen jälkeen kaikki jatkuu ennallaan.

Dpreview.com, Hex Raven DSLR Bag Review. $240. Paino 2.3kg. Paljon mahtuu. Myös läppäri ja tabletti. Ei näytä kamerarepulta. Arkikäyttöön turhan hankala.

Kamera & Bild, Claes Grundsten: Hur länge lever en bild? Kolumni.

 

29.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Miten edetä varusteiden suhteen? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kuvaan tällä hetkellä Nikonin D5300:lla johon minulla löytyy kittiobjektiivin lisäksi 35mm prime ja 70-300mm telezoom. En ole aivan vasta-alkaja, mutta hyvin kaukana mistään asiantuntijastakaan. 12 viestiä.
 • Millä hakemiston kuvat kartalle (Fotoalbumiohjelmat). Millä Windows-ohjelmalla hakemiston kuvat kartalle kätevästi että näkisi missä mikin kuva on otettu kun on GPS-data
 • Kuvien "skannaus" valokuvaamalla (Digikuvaus). 6 viestiä.
 • Skanneri varustettuna kuviensyöttölaitteella (Digikuvaus).
 • Kuukauden klassikko objektiivi 04/2018 (Optiikka). Kiitoksia kaikille jotka ovat malttaneet laitella kokemuksia tähän ketjuun 70-200mm zuumeista. Toki vielä mahtuisi lisääkin juttua. Joten siitä vaan postaamaan jos joku tietty olisi mielessä. *** Toukokuun klassikoksi tulee kevään, muuttolintujen ja luonnon heräämisen innostamana monikäyttöiset 300mm teleputket. Eli lähinnä 300/2.8 ja 300/4 kiinteäpolttoväliset, sekä mahdollisia kokemuksia niiden ja telejatkeiden kanssa.
 • Nocturnus 75 0.95 (Optiikka).
 • 50mm 1.4 : Canon vs Sigma (Optiikka). Kumpi still kuvaukseen Canon Ef 1.4 vai Sigma Art 50 mm 1.4f? (runko 6d).
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). 40 viestiä.
 • Onko järkevää ostaa noin 2000€ kamera? (Nikon, Sony).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). 661 viestiä.
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit). 5687 viestiä.
 • Ruusun terälehti, Lomo 3,7x (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli käytyä viimeistä kertaa tänä keväänä Tampereen Kaupinojan avannossa ja siirryttyä kesätauolle. Pikku hiljaa jäät lähtevät...
 • Teema: ötökkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mitähän nämä kaksi sammakkoa oikein puuhaavat...
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mielenkiintoisen näköinen potretti.
 • Vähän erilaista kuvakulmaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pitihän se vihdoin hommata drone itselle pitkän harkinnan jälkeen. Ensimmäinen testilento takana ja onhan se kiva leikkikalu. Vaikka sillä on ihan mukava lennelläkin niin itselleni se on vain yksi kuvaamisen väline jolla voi aavistuksen tuoda lisäarvoa tarjoamiini kuvauspalveluihini. Jää nähtäväksi haukkuuko koskaan hintaansa... Tässä ensimmäisiä ruutuja Phantom 4 Pro:n sisuksista...
  • ...Tässä on oma kamera. Ymmäärtääkseni vastaa suorituskyvyltään Sonyn RX100 IV:tä. Tuumainen kenno f2.8 yms.. Eihän tämä ihan yllä sille tasolle mitä on D800 kanssa tottunut, mutta rajoitukset tiedostaen eiköhän tällä pärjää. edit: joo voi kuvata rawia ja manuaalisäädöt löytyy..

Petteri Hautamaa, Näppärä maisemazoomi - Canon EF 17-40mm f4 L USM. 27.4.2018. Canonin 17-40 millinen edustaa tätä kirjoitettaessa jo vanhempaa tekniikkaa, juontaahan sen juuret digiajan alkuun. Sen rinnalle on jo tullut Canonilta kuvanlaadultaan parempi vakaajallinen 16-35 mm f4. Vastaavasti valovoimaisemmassa f2,8 16-35 millisessä tuotannossa on meneillään jo kolmannen päivityksen versio, tosin täysin ylihinnoitetulla kolmatta tonnia hipovalla hintalapulla. Näistä uudemmista laajiszoomeista huolimatta 17-40 millistä valmistetaan yhä ja se pitää halvimpana vaihtoehtona hyvin pintansa harrastajamarkkinoilla. Etenkin käytettynä niitä saa edullisesti, itse maksoin omastani 350 euroa, mikä on pikkuraha L-sarjan optiikasta.

Yle Areena.

 • Valokuva - tie alitajuntaan. Kesto 29 min. (1990) Tutkiva essee valokuvan yhteiskunnallis-psykologisesta vaikutuksesta alitajunnan ja arvomaailman muodostajana. Ohjaus Aimo Hyvärinen.
 • Valokuvaajan vastuu. Kesto 13 min. (1969) Saako valokuvaaja tuoda kuvissaan esille omia ajatuksiaan, ja onko hänellä mahdollisuutta valvoa kuviensa käyttöä? Haastateltavina valokuvaajat Jukka Vatanen, Elina Katainen, Seppo Saves ja Kalle Kultala. Matti Penttilän ohjaama ohjelma on tehty yhteistyössä Taideteollisen oppilaitoksen Kamerataiteen osaston kanssa. Työryhmässä Elina Katainen, Marja Hautala, Pauli Sipiläinen ja Sakari Rimminen. Haastateltavina valokuvaajat Jukka Vatanen, Elina Katainen, Seppo Saves ja Kalle Kultala.
 • Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta. Kesto 54 min. Avani haluaa tehdä elokuvaa isästään, mutta aluksi isän ja tyttären on sovittava pelisäännöistä. Raghu Rain valokuvat ovat tunnettuja ympäri maailmaa, entä millainen on mies kameran takana?

Yle, Joutsenen sulava uinti – katso videot Suomen parhaalta lintujärveltä. 4 videota.

Sttinfo.fi, Kansainvälisesti palkittua suomalaista valokuvataidetta Finlandia-talossa. 25.4.2018. Finlandia-talon Galleria Verandassa on esillä 11.5.2018 asti valokuvaaja Kirsi MacKenzien Pohjolan maagiset maisemat -näyttely. MacKenzien näyttely on avoinna 11.5. asti, jonka jälkeen aukeaa Marja-Liisa Torniaisen näyttely Kukaan ei ole saari. Galleria Veranda sijaitsee Töölönlahden puolella, Café Verandan vieressä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 3 Ways You Can Shoot Successful Bluebell Images Today. Kissankello.

Dpreview.com, DPReview TV Episode 1: Sony a7 III review. YouTube-video, kesto 19:19.

IR, Hyperfocal distance in landscape photography: How to calculate it and how it is best used. YouTube-video, kesto 9:44.

Diyphotography.net, Flash Duration: what you need to know and why you need to know it.

Pdnpulse.pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 20 linkkiä ja video.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Matti vaihtoi kameramerkkiä! Jakso #100. Kesto 13:04. Sadannessa Valoaalloilla podcast -jaksossa Matti kertoo kameramerkin vaihdostaan. Mihin Sony vaihtui, no kuuntelemalla se selviää. Peter on ollut läppäriostoksilla, ja avaa kokemuksiaan nettikaupoista. Päätyikö Peter Mäcciin vai tuliko tehtyä hyppy tuntemattomaan Windows-maailmaan? Valoaalloilla Podcast kiittää kaikki kuulijoita, ilman teitä ei viitsisi tehdä sataa jaksoa podcasteja. Kiitos.

Valovuoto.fi, Sony World Photography Awards 2018. 27.4.2018. Kilpailuun osallistui yhteensä 319 561 työtä 201 eri maasta. Kasvua edellisvuoteen oli huimat 40%. Pohjoismaista osallistui noin kolme tuhatta työtä, joista Suomesta vähän alle 700. Kävin paikan päällä seuraamassa tapahtumaa ja tutustumassa näyttelyyn. Itselleni antoisinta kuvien lisäksi olivat juttutuokiot useiden poikkeuksellisen taitavien kuvaajien kanssa.

Gotech.fi, Viihde-elektroniikka ja pienet kodinkoneet kiinnostivat kuluttajia alkuvuonna 2018. 27.4.2018. Kodintekniikan kokonaismyynti nousi 4,0 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Kasvua mitattiin pienissä kodinkoneissa 15,1 prosenttia, viihde-elektroniikassa 11,1, tietotekniikassa 2,7, matkapuhelimissa 2,3 ja isoissa kodinkoneissa 0,9 prosenttia. Kamerakauppa sen sijaan taantui 15,5 prosenttia.

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 1,742 miljoonaa euroa. Vähennystä -11.1%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 5 028 kpl. Vähennystä -10.2%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 347 euroa. Vähennystä -1.0%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 2,893 miljoonaa euroa. Kasvua 12.8%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 3 046 kpl. Vähennystä -19.7%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 950 euroa. Kasvua 40.6%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 3,618 miljoonaa euroa. Vähennystä -27.5%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 3 551 kpl. Vähennystä -38.9%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 1 195 euroa. Kasvua 18.7%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 8,253 miljoonaa euroa. Vähennystä -13.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 11 625 kpl. Vähennystä -23.6%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 710 euroa. Kasvua 13.5%.
 • Action-kamerat, myynti 1,518 miljoonaa euroa. Vähennystä -15.5%.
 • Action-kamerat, myytiin 5 701 kpl. Vähennystä -38.2%.
 • Action-kamerat, keskihinta 266 euroa. Kasvua 13.4%.
 • Muut video-kamerat, myynti 0,606 miljoonaa euroa. Kasvua 1.4%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 1 158 kpl. Vähennystä -9.4%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 524 euroa. Kasvua 11.9%.
 • Tulostimet, myynti 5,117 miljoonaa euroa. Vähennystä -7.1%.
 • Tulostimet, myytiin 43 920 kpl. Vähennystä -12.3%.
 • Tulostimet, keskihinta 118 euroa. Kasvua 5.9%.

HS, Supermallien kuorija saapuu Saloon – Herb Rittsin valokuvat paljastavat ihmisiä muotitalojen luomusten alta. 27.4.2018. Maineikkaan muoti- ja muotokuvaajan tuotantoa ei ole aiemmin esitelty Suomessa omana näyttelynään. Maineikkaan amerikkalaisen muoti- ja muotokuvaajan Herb Rittsin (1952–2002) retrospektiivinen näyttely In Full Light Herb Ritts avautuu Salon taidemuseo Veturitallissa 26. toukokuuta. Näyttely sisältää sata muun muassa Voguelle, Vanity Fairille ja Rolling Stonelle usein kuvanneen taiteilijan teosta.

HS, Luontokuvaaja Juho Rahkonen tietää, millainen valokuva on ”tykkäysautomaatti” sosiaalisessa mediassa. 28.4.2018. Rahkonen ei nauti mistään muusta niin paljon kuin kuvaamisesta. ”Olen joka viikonloppu ja kaikki lomat puskassa – ja koko ajan entistä enemmän, kun lapset ovat jo isompia. Luonnosta puuttuvat kaikki stressitekijät, siellä ei ole mitään ikävää”, hän toteaa. Yleensä Rahkonen lähtee kuvausreissuille yksin, sillä vaimo ei ole luontoretkistä kovin kiinnostunut.

Älypuhelimet.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

 • Record Label Insults Photographer After Stealing Her Photos. "Your photo was seen by over 400k people and you are rude enough to ask for payment now?"
 • Ep. 274: Nikon Steps on the Gas – and more. Podcast kesto 30:59. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • Nikon is reportedly rapidly working on its full-frame mirrorless system. (#)
  • NVIDIA demonstrates its AI technology with a hit toward the future. (#)
  • Possibly the end of the road in the monkey selfie case. (#)
  • Reports that DxO Labs is in receivership. (#)
  • Casio reportedly to shutter its compact cameras business amid millions in losses. (#)
  • An incredible look from the surface of a comet. (#)
  • The loss of a storied photojournalist. (#)

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, SE BILDEN: Så framkallar du svartvit film - quick and dirty! YouTube-video, kesto 10:24. På svenska.

Kamera & Bild, Luminar 2018: Nästan allt du behöver. Lightroomille kilpailija. Alkuaan Macille, nyt myös Windows-versio. Aika lailla samaa kuin Adoben tuotteissa mutta osa erilaista. Tänä vuonna pitäisi tulla vielä väline kuvien hallintaan. Luminar ei ole yhtä nopea kuin Lightroom. 69 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha, Vahva pelinavaus – testissä uusi Sony α7III. 25.4.2018. Sony julkaisi helmikuun lopussa uuden kolmannen sukupolven α7III kameran. Yrityksen omien sanojen mukaan kyseessä on α7-sarjan uusi perusmalli ’The basic model’, joka sopii sekä ominaisuuksiensa että hintansa puolesta esimerkiksi vaativalle harrastajalle. ...Pelkäksi perusmalliksi uusi Sony α7III pitää kuitenkin sisällään suorastaan huikean määrän ominaisuuksia ottaen huomioon sen, että runko on asemoitu tuotehiearkian pohjalle Sonyn kolmannen sukupolven α7 -kameroissa. Kamerassa on esimerkiksi täysin uusi 24.2 megapikselin Exmor R -kenno, joka hyödyntää jo Sonyn aikaisemmista rungoista tuttua BSI-teknologiaa, on vakautettu, ja tarjoaa osin jopa parempaa dynamiikkaa kuin paljon kalliimpi α7RIII malli. Rungon AF-järjestelmä on puolestaan lainattu suoraan α9 huippumallista ja kamera kykenee huimaan 10fps-sarjakuvaukseen täydellä liikkeenseurannalla. Tähän päälle vielä kuvanlaadultaan erittäin suorituskykyiset 4K-ominaisuudet, ammattilaisvehkeistä tutut kaksi korttipaikkaa sekä huippumallien ergonomia joystickeineen päivineen...

 • Suomen hinta on 2.400 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Suomen Sony, Sony a7 III.
 • (perusteellinen ja kattava arvio, myös negatiivisiin asioihin puututaan = uskottavaa tekstiä).

HS, 18 kuvaa Pohjois-Koreasta. 26.4.2018. Helsingin Sanomien Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari vietti Pohjois-Koreassa 11 päivää ja valokuvasi paikallisten elämää. Pajarin kuvapäiväkirja esittelee muun muassa pohjoiskorealaisen metron, vesipuiston ja pinssin, jollainen oli lähes jokaisen paikallisen rinnassa.

Yle, Otitko upean luontovideon? Lähetä se Yle Luonnolle. Videoista ei makseta rahallista korvausta, mutta mainitsemme videon yhteydessä nimesi ja tarvittaessa paikkakunnan. Videon kaikki oikeudet säilyvät sinulla, saamme siihen vain esitysoikeuden. Lähetys joko sähköpostilla tai Yle Luonnon Facebookissa.

Rajala Blogi, Vinkit canvas- ja chromaluxe-taulujen tekoon: haastattelussa valokuvaaja Tiina Haring. 26.4.2018.

 • Canvas-taulujen uusi tuleminen
 • Tiinan vinkkejä kuvien valintaan canvas-tauluihin
 • Chromaluxe - uudenlaista näyttävyyttä tilaan kuin tilaan

Iltalehti, Google päivitti Gmailia entistä paremmaksi - näin tarkistat, pääsetkö jo käsiksi uusiin ominaisuuksiin.

Moottori.fi, Kolme vinkkiä, joilla otat parempia valokuvia lentokoneen kyydistä.

 • 1. Istumapaikalla on väliä
 • 2. Muista ikkunoiden erityislaatuisuus
 • 3. Mielikuvitus on valttia

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3D Oy, Pietarsaari. Osa-aikainen asuntojen valokuvaaja Pietarsaareen. Asuntojen ja kiinteistöjen valokuvaus sisältä ja ulkoa. Still-valokuvaus, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus (nelikopteri). Alkuvaiheessa noin 2-10 tuntia viikossa, jatkossa työmäärä saattaa kasvaa. Kuvaukset painottuvat arkipäiville klo 8 ja 18 välille. Ajokortti (B) ja oman käytön käyttömahdollisuus. Kuvauskalusto työnantajalta. Palkkaus on suoritusperusteinen, lisäksi km-korvausta oman auton käytöstä.

 • Työpaikan osoite 68600 PIETARSAARI
 • Palkkaus Suoritusperusteinen
 • Työ alkaa Heti sopivan henkilön löydyttyä
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 30.04.2018 klo 23:59

Älypuhelmista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, Identifiably Ballen. 11 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • sininen utu pitkän matkan valokuvassa.. (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 5 viestiä.
 • Miten edetä varusteiden suhteen? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kuvaan tällä hetkellä Nikonin D5300:lla johon minulla löytyy kittiobjektiivin lisäksi 35mm prime ja 70-300mm telezoom. En ole aivan vasta-alkaja, mutta hyvin kaukana mistään asiantuntijastakaan.
 • Win10, GIF teko-ohjelma.. (Kuvankäsittely). Mitä valokuva/video GIF teko-ohjelmaa käytät, suosittelisit?
 • Sigma 50mm himmentimen ohjauksen modifiointi (DIY eli Tee-Se-Itse). Sigma 50mm macro 2.8. Rakensin aikoinaan tuollaisen virityksen Sigman Canon versioon. Kuvia.
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). 7 viestiä.
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). 12 viestiä.
 • Hyvä ja halpa (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Vinokennoinen Sony A7II on palannut Suomeen.
  • Kameran maksullisesta tutkimisesta ja puhdistuksesta kieltäydyin, koska Infocaren kustannusarvion kokonaissumma oli 247,50 euroa, josta kuljetuskustannukset 40 euroa, ja työ 207,50. Myös kustannusarvion vikakuvaus oli väärä.
  • Lopputuloksena myyjäliikkeen huolto kuitenkin haluaa veloittaa minulta Infocaren haluaman tarkastusmaksun, joka on... 208,32 euroa. Tämä tiedoksi sille, joka haluaa lähettää kameransa Sonyn huoltoon kustannusarviota tai tarkastusta varten.
  • Laskun voi riitauttaa kuluttajariitalautakunnassa, jonka käsittely kestää ehkä vuoden, mutta jos haen kameran ulos myyjäliikkeen huollosta, niin takuu on silloin mitätöity ja jos en hae, niin myyjäliike ilmoitti laittavansa kameran kierrätykseen 3 kk kuluttua.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Pentax ongelmat (Järjestelmädigit). Viimeksi Eneloopit, Recykot.
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Neito alta ja päältä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Verta viheriöllä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • KORVENSUUN TEHTAAT.O.Y. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kolme kovaa kuvakulmaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita uusia kuvia.
 • EEVA - Vapaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viimeisintä videota tarjolla. Sonyn A7SII runkona. Linsseinä Sonyt 16-35 f4, 24-70 f4 ja olipa yhdessä kuvassa Leican 35 f2. YouTube-video, kesto 3:05.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja Kuikat kokoontuvat virtapaikkoihin ennen pesimäpaikoille siirtymistä! 7 kuvaa.

Kamerakoulu.fi, Mitä valkotasapaino tarkoittaa? 25.4.2018.

Kamera-lehti. Huhtikuun uudet. Kaksoisnumero 4 - 5 ilmestyy 18.5.2018.

HS, Näin katoat internetistä – Kolme asiantuntijaa kertoo, miten voit hävittää sinusta jo kerättyjä tietoja ja minimoida verkkojälkesi tulevaisuudessa. 24.4.2018. ”Jos kaikesta poistuu, niin ei voi mitään käyttääkään.” - Lasse Laukka (vrt. vaikka Facebook). Google, Instagram jne. Kolmannen osapuolen evästeet keräävät koko ajan tietoa, lähinnä mainostajille (jos nämä estää, niin sitten katoavat myös automaattikirjautumiset). Hakukoneiden käyttö kerää tietoa.

Stockholms Auktionsverk, Eteläranta 14, Online huutokauppa. Stefan Bremer, Sunstream. 70x100cm, 2/6. 900 euroa (arvioitu hinta 1200 - 1500 euroa). Päälle sitten 22.5%:n huutomaksu ja 95 kruunun vasaramaksu. Lisäksi jälleenmyyntikorvaus 5%.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Malick Sidibé’s Mesmerizing Portrait of Post-Colonial Mali. Vuosikymmenten takaa.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

IR.

Petapixel.com, Cinematic Street Photos of Japan by Day and by Night.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 99 Inspirational Photography Quotes. Taas vaihteeksi. Jaettu luokkiin. Aloittelevalle kuvaajalle. Kokeneelle kuvaajalle. Ihmisten kuvaamisesta. Nokkelia lausahduksia. Matka + kuvaus. Tylsien kohteiden ylistys. Sanat versus kuvat. Vaikuttava kuvaus. Valo. Miksi rakastamme valokuvausta.

The Online Photographer, How To Become a Professional Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kokemuksia PLUSTEK OPTICFILM 120 scannerista? (Printterit, skannerit). Suomen hinta 2.000 euroa.
 • Irix - Suoraan *askana paketista (Optiikka).
 • Meike 85mm F1.8 (Optiikka).
 • Hyvä ja halpa (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit.). Olisi kuitenkin tarve hankkia reilusti käytetty EOS. Budjetti on luokassa "satasia", käyttö lähinnä staattisten kohteiden kuvaamista, joten mikään urheilutoimittajan runkoa ei tarvita nopeudeltaan. Vaatimuksena on enempikin jonkinlainen kosteudenkesto ja luotettavuus, koska maastossahan tuo mukana paljon kulkisi.
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Pentax ongelmat (Järjestelmädigit).
 • kuva-arvoitus (+1) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sumuinen yö luostarissa ja nukkuva telkkäpariskunta. Klikkaamalla kuva isoksi.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Brobackan kivisilta, 1870-luvulta, Siltamäessä. Useita kuvia. Bonuskuva sillasta vuodelta 1933 (linkin takana).

Petri Pietiläinen, Vuosi peilitöntä. 24.4.2018. Vähän yli vuosi on kulunut aikaa siitä, kun siirryin Canonin peilikameroista Olympuksen peilittömään. Päivääkään en ole katunut ja kun nyt katson eri kameravalmistajien suuntaa, niin se on yksiselitteisesti peilitön. Canon ja Nikon ovat jääneet hieman kilpailussa jälkeen, mutta ovat nyt siirtäneet enemmän panostusta peilittömään. Omalla kohdallani ei ollut pelkästään kyse siirtymisestä peilittömään, vaan huomattavasti pienempään kennokokoon eli Micro 4/3 systeemiin. Tämä johti tietenkin kuvan laadulliseen heikentymiseen, jonka olen aika hyvin pystynyt korvaamaan tarkemmalla kuvankäsittelyllä. Entiseen verrattuna, katson myös nykyään hieman tarkemmin millä ISO arvoilla kuvan otan. Mutta ne edut entiseen...

Peter Forsgård, Top 5 innovations in photography. 24.4.2018. YouTube-video, kesto 3:41. Ks. myös Flipboard, Peter Forsgard.

Yle, Merkelin ja Macronin herkkä hetki ja viikon muita uutiskuvia. 23.4.2018. Viime viikolla Saksan ja Ranskan johtajat tapasivat Berliinissä, Afganistanissa kerättiin oopiumsatoa ja Britanniassa odotettiin kuninkaallisen vauvan syntymistä. Yle kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen. 13 kuvaa.

Yle, Tänään vietettiin valtakunnallista koiranpäivää – katso lukijoiden sata suloista kuvaa nappisilmistä ja karvakuonoista, 24.4.2018. Ylen lukijat lähettivät hykerryttävän herttaisia koirakuvia vinon pinon. Otoksissa karvaiset ystävät puuhastelevat kaikkea klapihommista nautiskeluun ja loikoiluun.

Sttinfo.fi, Lintuparatiisi - valokuvanäyttely esittelee Suomenojan monimuotoista luontoa. Suomenojan Luonto ry:n valokuvanäyttelyssä on esillä 20 valokuvaa Suomenojan monimuotoisesta luontoalueesta kaupungin keskellä. Näyttelyn pääosassa ovat linnut - nisäkkäitä, matelijoita, perhosia ja kasveja unohtamatta. Myös historia ja alueen yleiskuva ovat läsnä. Näyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 25.4. - 10.6.2018.

Tivi.fi, Oikeus päätti naurettavan selfie-kiistan: tekijänoikeuslaki ei koske eläimiä. Ja tämähän tulos oli jo alkuaankin selvä. Mutta eläinten oikeudet saivat ansaitsemaansa huomiota.

Mikrobitti.fi, Kaikkien Facebook-käyttäjän pitää hyväksyä uudet käyttöehdot, mutta mitäs tästä kasvojentunnistuksesta pitäisi ajatella? ...3. Kolmas kohta on mielenkiintoinen: Facebook kysyy, salliiko käyttäjä palvelun käyttää kasvojentunnistusta. Jos asetuksen ottaa käyttöön, Facebook tunnistaa käyttäjän kuvista, videoista ja kamerasta kasvojentunnistustekniikan avulla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Harrowing Floods of Bangladesh, in Photos.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Digital Photography School, Review of Metabones Adapter Mark V – Canon EF to Sony E-Mount. Melkein kaikki samat ominaisuudet kuin jos käyttäisi Sonyn natiiveja objektiiveja. Canon EF -objektiiveja, runkoina Sony A7riii ja Sony a6300. Suomen hinta on 500 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tekijänoikeusrikkomus, neuvoa kaivataan... (Kuvaus yleinen). Sain viimeinkin lähetettyä kotisivuille päivityksen tästä casesta: ... Käykää vilkaisemassa, mitä raapustelin tuonne kotivuilleni loppusanoiksi.
 • Meike 85mm F1.8 (Optiikka).
 • Irix - Suoraan *askana paketista (Optiikka).
 • Nikkor AF-S ja Panasonic MFT yhteen (Optiikka). Ei löydy.
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). ....Erittäin monipuolinen kamera kaikenlaiseen kuvaamiseen. Mukana kulkee 24-600mm ilman objektiivien vaihtorumbaa.. Kuvanlaatu riittävä itselle, kunhan kuvaa maltillisillä iso-arvoilla 100-1000. Tietenkään kuvanlaatu ei ole sama kuin täyskennoisella, mutta kyseessä on kompaktikamera 1" kennolla. Kaikki muut ominaisuudet kompensoi vertailua.( Pieni koko,paino,kääntyvä takanäyttö, 24-600mm vastaavuus ja huippu video ominaisuudet. Tarkennus hyvä ja luotettava, pysyy lento kuvissa hyvin mukana ja sommittelu helppoa. ...
 • panasonic g9 (Muut merkit).
 • Pentax ongelmat (Järjestelmädigit).
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 sinivuokkoa lisää.
 • Oma kesä alkoi tänään. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ekat kuvat tuli otettua kukkivista kangasvuokoista tänään iltasella. Se tarkoittaa että oman kalenterin kesä alkaa näistä kuvista.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Ville Suorsa, Kevään odotusta. 4.4.2018. Huhtikuun alussa – pääsiäisen aikaan – Perämeri on edelleen tiukasti jäässä, ja kevät odottaa tuloaan. Maaliskuu olikin vuosituhannen kylmin, ja talvi lumisin vuosikausiin. Tästä huolimatta kevät tekee tuloaan – hiljaa, mutta varmasti. Muuttolinnuista näillä seuduilla ensimmäisiä olivat mustavarikset, laulujoutsenet ja merihanhet. Näistä Kalajoella näkyi laulujoutsenia sekä merkkejä merihanhista. Oheiset kuvat on otettu Kalajoella pääsiäisenä 2018, kun todellisesta keväästä vasta haaveillaan. 18 kuvaa.

Yle, Ruotsalaisveljesten museosta kasvoi maailmanluokan bisnes – Fotografiska laajenee ulkomaille, eikä loppua näy. 23.4.2018. Uudet museot avataan New Yorkiin, Lontooseen ja Shanghaihin, ja lisää on todennäköisesti tulossa. Ideasta syntyi 2010 Fotografiska, joka saa suurimman osan tuloistaan pääsylipuista. Sisään maksaa noin 14 euroa. Yksityinen museo on avoinna joka päivä aamuyhdeksästä yhteentoista illalla ja loppuviikosta jopa yhteen asti yöllä. Toiminnan sydämessä ovat korkeatasoiset näyttelyt, jotka vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Museossa käy vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

 • New Yorkin museo avataan Park Avenuelle Flatironin alueelle, Lontoossa Fotografiska on Whitechapelissa. Siellä näyttelytilaa on 9 000 neliötä, eli lähes yhtä paljon kuin Kiasmassa.
 • Viking Linen terminaalista on 400 metrin kävelymatka Fotografiskaan
 • Fotografiska.com 145 kruunua sisäänpääsy

Tomi Muukkonen, Suomalainen on metsäläinen? 22.6.2018. Petteri Saarion Erämaan lumo esitetään parhaillaan TV1:dellä. Dokumentintekijä on annettu arvonimeksi Petteri Saariolle Wikipediassa.

Muropaketti.com, Google Photosin avulla voi kohta leikata ja luoda omia elokuvia. iOS-laitteilta tuttu Google Clips integroidaan lähiaikoina Google Photosin Android-versioon. Sen avulla käyttäjät voivat leikata ja luoda omia lyhytelokuvia. Google julkaisi viime vuonna iPhoneille sekä iPadeille Clips-nimisen editoriohjelman, jolla käyttäjät pystyivät koostamaan omia elokuviaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Photo Exhibition Holding Things Together in “This Synthetic Moment”.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

 • The War Over Nothing. 15.4.2018. Blackmagic Design 4K Pocket Cinema Camera (4KPCC). Heti julkistamisen jälkeen internet täyttyi viesteistä, joiden mukaan kukaan ei enää osta Panasonicia, 4KPCC:n hinta on puolet Panasonicin hinnasta. Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin erilaista kameraa.
 • Where’s the Elasticity of Demand? 20.4.2018. Nyt on kyse Nikonista.
 • What Prompts an Upgrade? 20.4.2018. Aluksi Nikon. Sitten peilittömät.
 • The Purge. 20.4.2018. Järkyttävä määrä kaikkea uutta laitetta. Mutta onneksi Nikon D850 täyttää edelleen tarpeet. Mitä pro valitsisi, jos raha ei olisi esteenä.
 • A Snappier Bridge. 22.4.2018. SnapBridge, monta päivitystä. Edelleen yhteys katkeilee välillä, edelleen akut kuluvat nopeasti. Mitä vaihtoehtoja.

Petapixel.com.

Pndonline.com, PDN Photo of the Day, This is Not a Picture of an Ostrich. 9 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Tunneliharjoitus, taiteilijan arkku ja lettien leikkaus. 20.4.2018. 18 kuvaa.

Petteri Hautamaa, Lightroomvinkki semiepäterävän kuvan pelastamiseksi. 20.4.2018. Välillä sitä sentään oivaltaa asioita kokeilemalla. Esittelen yhden helpon ja nopean tempun, jota tuli vahingossa testattua. Lontoonreissun ainoaksi jäänyt nopea räpsy pähkinänakkelista oli silminnähden liike-epäterävä pään alueelta, eikä tarkennuskaan ihan silmään osunut. Normioloissa ja jos vaan valinnanvaraa kuvissa riittäisi, niin deletoisin sellaisen sutturuudun surutta. Nyt halusin saada ainoaksi jääneen nakkelikuvan säästettyä.

Yle Teema, Kuvaajia ja kuvattavia – Valokuvan kevät Teemalla. 20.4.2018. Mitä on tulossa kevään aikana.

Journalisti 5/2018, ilmestynyt 13.4.2018. Ei mitään valokuvaajia kiinnostavaa.

HS, ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918. 20.4.2018. ”F-portaassa ei monikaan kuulunut punakaartiin, mutta D-portaassa melkein kaikki miehet. C-portaassa asuikin enimmäkseen vanhoja ihmisiä, mutta E-portaassa ainakin Latvalan setä ja heidän kamarissaan asuva vuokralainen olivat matkustaneet jonnekin ja pihalla kerrottiin, että he olivat liittyneet valkokaartiin”, Helmi Koistinen kertoo muistiinpanoissaan.Säästöpankinrannan ja Saariniemenkadun kulmaus Siltasaaressa.

 • ’Kranaatti on vienyt siltä pään’, sanoo viereeni ilmestynyt poika. ’Saksalaiset ovat ampuneet tuolta’, poika viittaa kädellään Kaisaniemen ohi ratapihalle.”

Yle, Metsojen tirkistely haastaa norppaliven – sähköisiä soidinmenoja voi katsella suoraan riistakamerasta. 18.4.2018.

Älypuhelimista.

 • Avplus.fi, Huawein uusi P20 Pro -hirviökamerapuhelin pärjäsi hyvin Canonin täyden kennon järjestelmäkameralle.
 • Tivi.fi, Viikon softa: Air Matters. Pölyävät kadut ja siitepöly aiheuttavat harmeja varsinkin allergioista kärsiville. Air Matters on näppärä sovellus, josta näkee reaaliaikaisesti ilmanlaadun Suomessa ja kymmenissä eri maissa ympäri maailman. iOS-sovellus tomii hienosti myös iPadissa ja Apple Watchissa sekä Applen iMessages-sovelluksessa. Ilmaisversiossa mainoksia, pro-versio euron vuosimaksulla. Myös Android-versio.
 • Suomimobiili.fi, Puhelinmarkkinat suuren murroksen edessä. Yhdysvallat on pyrkinyt tekemään suuria muutoksia kontrolloimalla kiinalaisia valmistajia, joista pääosassa ovat ZTE ja Huawei. Viime vuonna markkinoiden kymmenen suurimman älypuhelinvalmistajan listalta seitsemän oli kiinalaisia ja kolmen kärkeä pitivät korealainen Samsung, yhdysvaltalainen Apple sekä kiinalainen Huawei.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

 • Photos of the Tsukiji Fish Market. 230.000 m2, 23 hehtaaria. Japani. Ensi syksynä kalatori siirtyy uusiin tiloihin.
 • My Thoughts on the SmugMug Flickr Acquisition.
 • Ep. 273: The Photo Community Is Not Shy – and more. Podcast kesto 34:02. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • A photographer learns what not to make camera bags out of the hard way. (#)
  • Venus Optics unveils four new Laowa lenses for various mounts. (#)
  • SmugMug buys Flickr. (#)
  • A photographer takes issue with a royal photographer. (#)
  • Meike introduces its 85mm f/1.8 with autofocus. (#)
  • A wedding photographer disappears with the goods. (#)
  • GoPro gives it another try. (#)

ePhotozine.com, Coastal Photography With A Creative Twist.

Dpreview.com, Video: Understanding the science of camera sensors. YouTube-video, kesto 13:05.

IR, Fantastic flags: An uncommon and useful modifier used to change quantity and quality of light. YouTube-video, kesto 9:56.

Earthboundlight.com, How Long Does It Take to Shoot a Picture? 22.4.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Andreas Gurskyn ”liejuisesta” valokuvasta maksettiin 3,2 miljoonaa euroa – näyttely paljastaa, että Gursky on muutakin kuin maailman kallein valokuvaaja. 21.4.2018. Andreas Gurskyn näyttely Lontoon Hayward Galleryssa saa pohtimaan, mikä on valokuvausta, mitkä aiheet ovat valokuvaamisen arvoisia ja miten ihmeessä Gursky luo hämmentävät kuvansa.

 • Onko kallis taideteos hyvä taide­teos? Myös HS uutisoi marraskuussa 2011 maailman kalleimmasta valokuvasta: saksalaisen valokuvataiteilija Andreas Gurskyn teos Rhein II saavutti yksittäisen valokuvan hinta­ennätyksen Christien huuto­kaupassa: 4 338 500 dollaria eli silloisessa rahassa 3,2 miljoonaa euroa.
 • Digicamera.netin uutiset, 28.9.2006. HS, Suomen Pankki maksoi korvauksia valokuvasta 17 000 euroa. (100.000 markan korvaus valokuvan käytössä oli muunnettu euroiksi). Kahdenkymmenen markan setelissä oli käytetty Kuvasiskojen Margit Ekmanin ottamaa kuvaa piirroksen pohjana. Setelissä oli Väinö Linnan kuva ja toisin päin kuin mallina käytetyssä kuvassa. Seteli oli laskettu liikkeelle 1993, korvaussumma maksettiin vuonna 1994. Lama-aikana haluttiin maksettu korvaus pitää salassa. Samana vuonna tuomittiin korkeimmassa oikeudessa autoliike ja mainostoimisto maksamaan Eila Hiltuselle 30 000 markkaa korvausta luvatta automainoksessa käytetystä Sibelius-monumentista. Ns. Lex Hiltunen.
 • Wikipedia, Andreas Gursky.
 • Bukowskis, 2012, Ola Kolehmainen, "PORTAIKKO". Vasarahinta 18.000 euroa. Päälle sitten huutokaupan provisiot + jälleenmyyntikorvaus, 22.400 euroa ostajan maksama hinta. Jorma Purasta on myös myyty aiemmin huutokaupoissa lähellä 15.000 euroa. Siinä sitten ne suomalaiset... (Elina Brotherus ei ole saavuttanut huutokaupoissa lähellekään niitä hintoja, joita näyttelyissä pyydetään...).
 • Wikipedia. List of most expensive photographs. Hinnoissa mukana vielä ostajan vasarahinnan lisäksi huutokaupalle maksama provisio.
 • Petapixel.com, The 20 Most Expensive Photos Sold at Auction (As of 2017).
 • Fdphotostudio.com, 5 Most Expensive Photographs Ever Sold.

Yle Areena, Don't Blink: Robert Frank. 1h 18min. (USA 2015) Kohteensa näköinen dokumenttielokuva legendaarisesta valokuvaajasta ja elokuvantekijästä Robert Frankista (s. 1924). Levottoman Amerikan kauniita, kaoottisia kuvia säestää mm. Rolling Stones.

Yle, Metsojen tirkistely haastaa norppaliven – sähköisiä soidinmenoja voi katsella suoraan riistakamerasta. 18.4.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 10 Handy DIY Photography Tricks & Hacks. Tällä kertaa ei videota.

Dpreview.com, Shooting Greenland in Winter: Part 1 - Uummannaq Whiteout. Grönlanti, komissoitu kuvaus (Air Greenland). Ei kaikkein halvin lento.

IR, Reviewing the picturesque Lake District in England. YouTube-video, kesto 14:11.

Thephotoargus.com, 30 Beautiful Examples of Wedding Photography.

The Online Photographer, Strange DNA. Mike ihmettelee, kun nyt voi ostaa Sony A7III:lle kaksi Zeissin 35mm. Eikö mikään ole muuttunut.

Kamera & Bild, Daniel Milton: I hjärtat av Arvika. Haastattelu. Nuoriso käyttää alkoholia ja kiertelee vanhoilla autoilla.

Kamera & Bild, Test: Fujifilm XF 80mm F2,8 – låter dig komma riktigt nära. Tarkka nimi Fujifilm XF 80mm F2,8 R LM OIS WR Macro. Kroppikennoisille, X-kiinnitys, polttovälivastaavuus 122mm. Kuvanvakaaja. Säänkestävä. Lähin tarkennus 25cm. Suodinkierre 62mm. Paino 750g. Automaattitarkennus yleensä erittäin nopea, joskus hidastelee. Erittäin terävä. Jonkin verran vääristymiä. Jonkin verran ääntelee. Manuaalitarkennus jonkin verran hankaal. Toppklass. Suomen hinta on 1.350 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :( (Sana on melkein vapaa).
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Valokuvaaja aiheisia kirjoja (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
 • laowalta maailman laajimman kuvakulman antava laajistsuumi (Optiikka). laowa 10-18mm f4.5-5.6 sonyn kinokoon saippualaatikoille, kuvakulma hyperlaajassa päässä jopa 130 astetta. taitaa muuten olla samalla nopein kinokoon rektilineaarinen kymppimillinen, voigtländerillä on tarjota vastineeksi vain pimeä f5.6. Ja vielä havainnoilistava kuva senaantintorilta, polttovälit viidestätoista millimetristä kymmeneen jokainen erikseen merkittynä. Kymmenen ja yhdentoista millimetrin välillä on yllättävän iso ero käytännössä.
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). (Lassi) Kujala käyttää tätä nykyä vakavasti otettavaan luontokuvaukseen pelkästään tätä. Siis hän kirjoittanut sen Luontokuvan jutun ja kertoo kokemuksistaan myös videolla: ...
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). 1066 viestiä. Kohtuullisen asiallista keskustelua.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Pentax ongelmat (Järjestelmädigit).
 • Stockwomann ja Kolme seppää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tampere - Kosken voimaa -kuvasarja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva, Hämensilta.
 • Jäät murtuu ja purot solisee (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva. Tämä kuva otettu Sony A7RII+ Samyang 24/3.5 T&S, kolmesta eri shiftin asennosta koostettu panoraama, vinjetointia lisätty jälkikäsittelyssä tehokeinoksi.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Useita uusia kuvia. Ja kommentit.
 • Verta viheriöllä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvasin golfviheriötä, jossa lepäsi kaksi pientä kiveä. Ajatuksena oli tekstuurivalokuva, jossa tasaisen tekstuurin nämä kivet särkevät. Jälkikäsittelyssä kuvaa katsoen rakensin uuden värimaailman. Säilytin tekstuurin, mutta hain tulkintaan jotakin erilaista.
 • Neito alta ja päältä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sopii lapsillekin vaikka ei vaatteita.
 • Sinivuokko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vielä ei olkapää kamerareppua kestä. Joten täytyy tyytyä pokkarilaatuun. Ja vuokotkin hieman kärsineitä, nekin.
 • Sinivuokot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sinivuokkokausi käynnistynyt, vakiopaikalla ei ollut viikko sitten yhtään kukkivaa yksilöä, eilen muutamia kymmeniä. Hankalia kuvattavia olivat nuo ensimmäiset, ei oikein sellaisia priimakuntoisia yksilöitä ollut. Viiden kuvan pino, pikkupistiäinen tms. tuli bonuksena kuvaan.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, viikoittain podcasteja. Uusin:

 • Toimitusjohtaja Yamaki: Sigma ei ole vielä huippubrandi. 20.4.2018. Kesto 23.41. Matti kävi maaliskuun lopulla vierailulla Sigman tehtailla. Valoaalloilla podcast sai Sigman toimitusjohtaja Kazuto Yamakin haastattelun. Lue myös Valovuoto-blogista lisää aiheesta. Sieltä löydät myös kuvia Sigman tehtaalta. Ennen haastattelua kuvakilpailujen säännöistä sekä kalusto-osuudessa LargeSense suuren koon digikamerasta. Lisäksi linkki.

Valovuoto.fi, Matti Sulanto, Näin tehdään objektiivi – vierailu Sigman tehtaalle. 20.4.2018. Sigma on perustettu jo vuonna 1961, mutta toiminta alkoi Tokion alueella ja pysyi siellä vuoteen 1974, josta lähtien objektiiveja on valmistettu nykyisellä paikalla Aizussa n. kolmen tunnin junamatkan päässä Tokiosta pohjoiseen. Nykyinen tehdas on moderni teollisuuslaitos ja työllistää 1400 henkilöä, jonka lisäksi Kawasakissa sijaitsevassa pääkonttorissa työskentelee 200 henkilöä. Objektiivien lisäksi tehtaalta lähtee kameroita, mutta niiden osuus on vain murto-osa tuotantokapasiteetista.

Yle, Tätä lähempänä Helsingin keskustaa on vaikea erakoitua – luontokuvaaja muutti jäiselle minisaarelle kuvaamaan saaren luontoa. 20.4.2018. Pasi Markkanen käy kerran viikossa maissa hakemassa vettä ja ruokaa ja käsittelemässä tietokoneella ottamansa kuvat. Muuten hän sanoo viihtyvänsä niin hyvin, että voisi jäädä Katajanokan vierellä sijaitsevalle saarelle pysyvästi.

 • Pasi Markkanen näki lehdestä, että Katajanokanluoto on myynnissä miljoonalla eurolla. Siltä istumalta hän sai ajatuksen, että mitä jos pääsisikin asumaan saareen myynnin ajaksi tarjoamalla vastineeksi saaren omistajalle hieman parempia kuvia saaresta.

HS, Valokuvaajan mahtava ajoitus Seurasaaressa: härski lokki ryöstää kalan suoraan sorsan suusta. 20.4.2018. Helsingin Sanomien eläkkeellä oleva valokuvaaja Heikki Kotilainen pääsi torstaina todistamaan lintulajien luonne-eroja Helsingin Seurasaaressa. ”Olin siellä päiväkävelyllä ja kuvailin ensin sillalla puluja ja joutsenia”, Kotilainen kertoo. (miksiköhän kuva on noin huonolaatuinen, isosta kuvasta rajattu pieni osa, vai kännykkäkamera).

Yle, Kuusamon karhut heräsivät talviuniltaan – katso video iloisesta temmellyksestä. 18.4.2018. Video, kesto 1:00.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Top Tips On Capturing Arty Style Flower Photographs.
 • Photographing The Black-Headed Bunting. Mustapääsirkku.
 • Sony Alpha A7 Mark III (ILCE-7M3) Expert Review. Julkistettu 27.2.2018. Täyskennoinen peilitön kamera, 24 megapikseliä. Monet ominaisuudet Sony a9- ja Sony a7R III-malleista. Paino 650g. Rungossa kuvanvakaaja, 5-akselinen. Silmään tarkennus. Kuvausnopeus ei Sony a9:n luokkaa (20 kuvaa sekunnissa) vaan 10 kuvaa sekunnissa. Tarkennussysteemi Sony a9-mallista, kaksinkertainen nopeus verrattuna Sony a7 II-malliin. 693 tarkennuspistettä. 4K video 24p 6K-sensoriosasta. 4K video 30p 5K-sensoriosta, 1.2 x kroppi. 1080p/120p. Sama akku, sama säänkestävyys kuin Sony a9-mallissa. 610 kuvaa yhdellä latauksella. ISO 100-25.600 (50-204.800). Kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö (vähän rajoittunut käyttö), 921.600 pistettä. Elektroninen OLED-etsin 2.36 miljoonaa pikseliä, 1024 x 768 pikseliä. Yhdellä latauksella ottaa 700 kuvaa. USB 3.1. Säänkestävyydessä ongelmia (esimerkiksi muistikorttipaikan luukku). Säätimissä viive (kuten kaikissas Soneissa). Valikkosysteemi kaipaisi yksinkertaistamista. Objektiivit aika isoja. Erinomaine kuvanlaatu, vakuuttava hämäräkuvaus, erinomainen 4K, erinomaisia objektiiveja tarjolla. Dynaaminen alue 15 stoppia. Runko 2.400 euroa. Runko + 28-70mm 2.600.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Petapixel.com, This Short Film Isn’t CGI — It Was Made with Lighting, Models, and Creativity. Video,kesto 4:11.

The Online Photographer, Connectedness.

Fotosidan.se, Benq SW240: Prisvärd skärm för bildbehandling. 24 tuumaa. 1920 x 1200. UK-hinta 400 puntaa (mukana verot). Jo tehtaalla kalibroitu. Mukana kalibrointisofta.

 

20.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden. Rovaniemeläisen Jani Ylinampan kuvat Kotisaaresta ovat nousseet kansainväliseksi uutisaiheeksi.

Tuomas Heinonen, “Fokuksessa luonto – valokuvaaja Tuomas Heinonen” valittu parhaaksi dokumentiksi SM-Filmifestivaalilla. 19.4.2018.

HS, Internet pursuaa kuva­väärennöksiä – Paras tapa varmistua aitoudesta on valita luotettava lähde. HS julkaisee vuosittain noin 100 000 kuvaa. Niistä vain pari on väärennöksiä. Helsingin Sanomien kuvatoimitus varmistaa kuvien aitouden käyttämällä luotettavia kuvalähteitä, kertoo Helsingin Sanomien kuvapäällikkö, kuvatoimituksen esimies Markku Niskanen. Dokumenttikuvaan ei saa lisätä mitään eikä siitä saa poistaa mitään elementtiä, ei henkilöitä, värejä tai mitään muita asioita. Kuvan on vastattava kuvaamisen hetkeä.

Ikinörtti, Podcastit eli verkossa julkaistut äänitallenteet. 18.4.2018.

Yle, Tunnettu luontokuvaaja kuvaa nyt Helsingissä: "Ihmisjoukon kuvaaminen ei juuri eroa gnuiden kuvaamisesta Serengetillä". 19.4.2018. Luontokuvaaja on huomannut, että helsinkiläiset nisäkkäät kävelevät aamuruuhkassa nopeasti ja tuijottavat unisina puhelimiaan, mutta rentoutuvat lounasaikaan. Burrard-Lucas on kuvannut muutaman päivän ajan Helsingin seudulla ihmisten kävelyä. Häntä seuraa dokumenttiryhmä, joka taltioi tunnetun luontokuvaajan jokaisen liikkeen.

 • Burrard-Lucasin kuvaukset liittyvät HSL:n ja Helsingin seudun kuntien yhteiseen tavoitteeseen: metropolialueesta halutaan tehdä kävelyn pääkaupunki. Olosuhteet ovat siihen hyvät, sillä välimatkat ovat lyhyitä ja kauniita ja viihtyisiä kulkureittejä löytyy. Burrard-Lucas kuvasi tänä aamuna Keravan ja Vantaan Myyrmäen asemilla. Kuvaukset on nyt tehty.

Aamulehti,Vuosi 1918 väreissä: Valokuva ruumiista Tampereen kadulla sisältää mystisen yksityiskohdan – mikä on totuus vainajasta? Aamulehti julkaisee tällä viikolla viisi väritettyä kuvaa sisällissodasta. Kuva vainajasta Tampereen kadulla herättää kysymyksen, onko kaatunut puna- vai valkokaartilainen.

Rajala Blogi, Näin teet upean kuvakirjan omista valokuvista. 18.4.2018. ...Kuten mainittua, kuvien laadun olessa liian heikko, ilmoittavat kuvatuotteiden suunnitteluohjelmat yleensä tästä automaattisesti. Yleisesti suositeltava minimiresoluutio kuvatuotteille on noin 1800 x 1200 pikseliä. Mikko Erä-Esko antaa hyvän käytännön vinkin kuvien laadun nopeaan tarkistukseen. "Jos kuvan resoluution tarkistaminen tiedostosta tuntuu hankalalta, avaa kuva tietokoneellasi koko näytön kokoiseksi. Tällöin pystyt tarkistamaan riittääkö kuvan tarkkuus vai onko kuvassa havaittavissa epätarkkuuksia", kertoo Erä-Esko. ...

 • 1. Käytä tarpeeksi aikaa kuvien valintaan. Esimerkiksi matkakuvissa voi olla hyvä pitää kuvat aika- tai tapahtumajärjestyksessä. Näin kuvakirjan selailu on helpompaa.
  2.Varmista, että kuvien laatu ja rajaukset ovat kunnossa.
  3.Kokeile rohkeasti kuvien erilaista asettelua.
  4.Lisää kuvakirjaan tekstejä ja tehosteita. Anna kuitenkin kuvien olla pääroolissa.
 • Digiviikon ajan (22.4.2018 saakka) tarjouksessa:
  - Mustakantiset A4 -kuvakirjat (pysty ja vaaka, kansiaukolla tai ilman) 9,90 € (norm. 49 €)
  - 30x30 Pro valokuvakirja 49 € (norm. 109 €)

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • RC- Kameran kääntölaite (DIY eli Tee-Se-Itse). ...Se on sellainen tyynenkelin kulkija, jonka kyydissä on tuo edellinen kääntölaite. Toimii kahdella 6v lyijyhyytelöakulla. Rakennettu vaahtosammuttimiin. Tabletilla pystyy seuraamaan ja ohjaamaan kameraa n.10m etäisyydellä. Moottorien ohjaus onnistuu useita satoja metrejä tuolla rc-yhteydellä. Minulla on tuo Oppilas merkkinen kaukolaukaisin joka kantaa n.100m. Kamerastahan saadaan komposiitti tai HDMI, josta saadaan langaton kuva yhteys lisälaitteella, myynnissä paljon eri merkkisiä ja laatuisia. Pommia ohjataan muuttamalla moottorien kierrosnopeutta. Tässä käytin Graupner radiota, siinä on riittävästi kanavia joka lähtöön....
 • Photoshop Elements 15 Editor ei avaa Sony:n .arv (Kuvankäsittely). ...Tämä tarkoittaa sitä, että tuolla pari vuotta vanhalla Photoshopilla en tee juuri mitään? No semmoista se on. Nimittäin Adobe:n kaupankäynti. ... (Elements).
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus). ...Rahalan tikiviikon tarjous valvotti illalla. Oli puoleenyöhön asti pana-leican 100-400 telezoomi hintaan 1200 tarjolla (normaalisti 1700-2000 näkkyy olevan). Kovasti laitto pähkäilemmään; olin jo välillä melkein sormi liipasimella, että tillaan. Järki voitti, en tilannu....
 • OM-D E-M5 Mk2 (Minolta, Olympus). Hankin kuukausi sitten ko laitteen. Luulin jo saaneeni perusnappulat suurin piirtein oman mieleni mukaan. ...
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Kuultua palautetta kamerasta. Ei ostettu.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Sony A7III (Järjestelmädigit). Ensimmäistä päivitystä tarjolla.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Jäät murtuu ja purot solisee (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ribbit (Made in Pori) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ihmisen typeryys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • kuva-arvoitus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Pelti kiinni... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • "Hulvattomat" eläinkuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kolme uutta kuvaa.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Meikäläisen Vantaan kiviholvisilta sessio meni tältä päivältä (tai oikeastaan illalta) pieleen kun sää olikin pilvinen. Olin toivonut selkeää taivasta pimeään kivisiltakuvaukseen! No, huomiseksi on luvassa parempaa säätä, toivotaan sitä.
 • Stockwomann ja Kolme seppää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Otsikko ja kuva kirjaimellisesti totta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Torronsuon viimeisillä lumilla. 17.4.2018. Suunnitelmani pääsiäiselle oli selvä: lähtisin retkelle lähimpään paikkaan, jossa voisi järkevästi hiihtää maastossa. Alun perin ajatuksissa oli suunnata neljäksi päiväksi jonnekin Keski-Suomen tasalle, mutta kylmä kevät mahdollisti eteläisemmän kohdevalinnan. Samalla nelipäiväinen vaellus lyheni pohdinnoissani parin päivän mittaiseksi. Lopulta laiskuus vei voiton ja päiväretki alkoi tuntua paremmalta idealta. Nautin vaimoni kanssa muutaman tunnin Torronsuon kansallispuiston aurinkoisista suolakeuksista liukulumikengillä hiihdellen. Retkipäivä huipentui täysikuun nousun kuvaamiseen Kiljamon korkeasta lintutornista.

Yle, Liki 70-vuotias taiteilija levittää persoonallisia Helsinki-kuviaan somessa – apurahoja ei tipu, galleriavuokrista on velkaa ja yleisöä pitää saada. Matilaisen töitä on palkittu useissa valokuvanäyttelyissä ja kilpailuissa. Mun Stadi -kuvasarja oli vuoden 2016 Fotofinlandia-finalisti. Yhden kuvan tekeminen kollaasitekniikalla kestää Matilaisen metodeilla muutaman päivän. Ensin hän jalkautuu haluamaansa kaupunginosaan ja kulkee alueella ristiin rastiin koko päivän ajan kameransa kanssa. Kotona hän käsittelee, rajaa ja yhdistelee kuvat Photoshopin avulla. Valmiiseen työhön voi päätyä yksityiskohtia kymmenistä eri kuvista.

Yle Areena, Radio Suomi, Yötaivaan kuvaajavelho nukkuu päivisin. 12 min. Majakan valokiila, tähdet, linnunrata, revontulet. Niitä yhdistää lähinnä hiljaisuus, yö ja pimeys. Kun aurinko laskee mailleen, suurin osa meistä käy nukkumaan, mutta eivät kaikki: kotkalainen luontokuvaaja ja lintuharrastaja, yön velho, Pekka Vainio aktivoituu. Juha Laaksosen luotsaamalla Luontoretkellä Vainio kertoo miten hänestä tuli lintuharrastaja ja valokuvaaja. Mitenköhän aamuhetki yön kukkujille oikein sopii, ovatko maisemat mieleiset ja ilma hyvä.

Mikrobitti.fi, Menikö tietokone rikki? Opas: näin pelastat datan hajonneelta läppäriltä.

Tivi.fi, Viikon softa: Handbrake 1.1. Ajat muuttuvat, mutta tälle veteraanisovellukselle on vieläkin käyttöä. Handbrake on monelle tuttu dvd-elokuvien rippausohjelma 2000-luvun alkuvuosilta. Nykyisin se on tehokas videokonvertteri, jolla on helppo muuntaa eri muodoissa olevat videot monenlaisiin laitteisiin optimoituina versioina. Mac, Windows, Linux. Asennusohjelman mukana on usein levitetty haittaohjelmia, joten Handbrake kannattaa ehdottomasti ladata vain virallisilta sivuilta.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Yksi Facebook-arvoitus ratkaistu: kaveriehdotukset poimitaan sähköpostista. 18.4.2018. Moni hämmästyy huomatessaan, miten Facebook ehdottaa ystäväksi henkilöä, jonka kanssa on asioitu ainoastaan työtehtävissä. Mistä Facebook sen keksii?

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Sony A7III: IS. "Sony A7III lienee jo nyt yksi kameroista, joista on tehty eniten arvioita". Mike kokeilee ensimmäisen kerran kuvanvakaajaa.

Kamera & Bild, Studenter vid Nordens Fotoskola undersöker gränser. Nordens Fotoskola Ruotsin johtava dokumentaarisen ja kertovan valokuvauksen kouttaja. Lopputyöt esillä. Galleri Kontrast, Södermalm, Tukholma. 5.5.2018 avajaiset, näyttely jatkuu 27.5.2018 saakka.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… Sony 16-35mm F2.8 G Master Lens Review. Etc.

 

18.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Photoshop Elements 15 Editor ei avaa Sony:n .arv (Kuvankäsittely). Re: Photoshop Elements 15 Editor ei avaa Sony:n .arv Lukematon viesti olli R » Huhti 17, 2018 17 : 12 Klassikkokysymyksiä. Adoben Raw-tuki (Adobe Camera Raw -lisäosa) tukee vain kameroita, jotka ovat ilmestyneet Camera Raw -version ilmestymiseen mennessä. Ja kukin Camera Raw versio voidaan päivittää vain tiettyihin Photoshop-versioihin. Jos sinulla on tarpeeksi uusi kamera, niin joudut päivittämään myös itse ohjelmiston version.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit). Kohinan filtteröinti vähän häiritsee. Raw-kuvissakin. Uusin malli.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).

Peter Forsgård.

 • Why I use Flipboard! 15.4.2018. Alusta, johon kerätään uutisia eri aiheista. Kuka tahansa voi ryhtyä julkaisijaksi.
 • Voi, voi Ilmailuliitto, mitä oikein ajattelette? 17.4.2018. ...Viimeisin kilpailu joka tuli vastaan oli Ilmailuliiton kuvakilpailu. Kyseisessä kilpailussa oli valitettavan tuttu lauseke säännöissä: ... Eipä kannata tuohon kilpailuun mitään kuvia lähettää. Tietenkin kaikki kuvien oikeudet kilpailun järjestäjälle, joka voi muokata kuvia tai kuvan osia miten haluaa, myydä edelleen kolmannelle osapuolelle. Kilpailusäännöissä vielä tällainen erikoisuus: "Kuvaajalla on oltava kuvaan täydet oikeudet. Kotirauhan tms. suoja piirissä kuvatuilta henkilöiltä tulee olla lupa kuvan julkaisuun."

Helsingin seudun kesäyliopisto. Kesän (ja syksyn ja talven) kurssien ilmoittautuminen alkavat tänään klo 10:00. Poimintoja:

Valokuvaus

 • Valokuvauksen perusopinnot, 01.01.2019 - 31.05.2020. 25 op. Kurssimaksu: 1295,00 €.
 • Valokuvauksen traditiot, 01.01.2019 - 31.05.2019. 4 op. Kurssimaksu: 110,00 €. Oppitunteja 28.
 • Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I, 01.09.2019 - 31.12.2019. 4 op. Ei ilmoittautumisia netin kautta. Oppitunteja 48.
 • Visuaalisen ilmaisun menetelmiä II, 01.09.2019 - 31.12.2019. 5 op. Ei ilmoittautumisia netin kautta. Oppitunteja 60.
 • Kokeellisen ilmaisun tutkimusvälineitä, 01.09.2019 - 31.12.2019. 4 op. Ei ilmoittautumisia netin kautta. Oppitunteja 48.
 • Soveltavan ilmaisun tutkimusvälineitä, 01.09.2019 - 31.12.2019. 4 op. Ei ilmoittautumisia netin kautta. Oppitunteja 48.
 • Valokuvataiteen produktio, 01.09.2019 - 31.12.2019. 4 op. Ei ilmoittautumisia netin kautta. Oppitunteja 48.

IT: Kuvaus ja kuvankäsittely

 • Adobe PhotoShop CC kuvankäsittelyn perusteet, 30.05.2018 - 31.05.2018. Ilmoittautuminen alkaa: 14.03.2018 10:00. Ilmoittautuminen päättyy: 15.05.2018 23:59. Kurssimaksu: 125,00 €. Oppitunteja 16.
 • Adobe PhotoShop CC kuvankäsittelyn jatkokurssi, 06.08.2018 - 07.08.2018. Ilmoittautuminen alkaa: 18.04.2018 10:00. Kurssimaksu: 125,00 €. Oppitunteja 16.
 • Mobiilikuvaus: vaikuta kuvan keinoin sosiaalisessa mediassa, 19.06.2018 - 19.06.2018. Ilmoittautuminen alkaa: 18.04.2018 10:00. Kurssimaksu: 85,00 €. Oppitunteja: 8.
 • Kuosi- ja värisuunnittelu tietokoneavusteisilla tekniikoilla. Aika: 07.05.2018 - 25.05.2019. Ei ilmoittautumista netin kautta.

IT: Ääni, video ja esittäminen

 • Ääni- ja videotuotanto, 23.07.2018 - 31.07.2018. 3 op. Kurssimaksu: 95,00 €, opiskelijalle 80,00 €. Ilmoittautuminen alkaa: 18.04.2018 09:00.
 • Adobe Animate CC, 14.06.2018 - 15.06.2018. 16 oppituntia. Kurssimaksu: 125,00 €. 18.04.2018 10:00.
 • Video-CV:n tekeminen, 01.08.2018 - 03.08.2018. 12 oppituntia. Kurssimaksu: 90,00 €. 18.04.2018 09:00.
 • Videot verkkoon – Adobe Premiere CC, 02.08.2018 - 03.08.2018. 16 oppituntia. Kurssimaksu: 125,00 €. Ilmoittautuminen alkaa: 18.04.2018 10:00.

Facebook, Suomen valokuvataiteen museo, Näin syntyi ”Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina”. Tule kuulemaan, kun Heidi Piiroinen ja Kimmo Oksanen kertovat kymmenen vuoden valokuvausprojektista, näyttelystä ja kirjasta ”Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina”. 18.4.2018, klo 18:00 - 19:00.

Yle, Hollannissa vietettiin kansainvälistä tyynysotapäivää ja viikon muita uutiskuvia. 16.4.2018. 13 kuvaa.

Yle Digitreenit.

Yle Areena, Radio Suomi Tampere. Palkittu muotokuvaaja Suvi Roiko tarvitsee työssään psykologiaa ja konttaustaitoja. 17.4.2018. Kesto 10 min. Muotokuvan ottaminen on kuvattavasta riippuen joko herkkä ja intiimi tai hyvinkin tapahtumarikas hetki. Tamperelainen valokuvaaja Suvi Roiko on tottunut lapsia kuvatessaan vääntäytymään mitä merkillisimpiin asentoihin ja toisaalta aikuisten kanssa etsimään kuvattavan persoonaa pitemmänkin aikaa. Toimittaja Anna Sirén kyläili Suvi Roikon studiolla juttelemassa nykypäivän muotokuvista.

Tuomas Heinonen.

HS, Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan. 17.4.2018. Maailman vanhin meemi liittyy salamavaloon.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Weather And Lighting Landscape Photography Tips.
 • Second April Photo Month Winner Announced.
 • Pentax K-1 Mark II Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Kaksi vuotta edellisestä julkistuksesta, nyt seuraaja. Sama täyskenno, perinteinen järjestelmädigi, 36.4 megapikseliä. Esiprosessori uutta, ISO 819.000 (aiemmin ISO 209.400). Pixel Shift Resolution Shift II, ei tarvita jalustaa, neljästä kuvasta yksi, paljon pikseleitä. Muuten speksit aika lailla ennallaan. 3.2 tuuman erikoinen joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö, 1.037.000. Kaksi sd-korttipaikkaa. Yhdellä latauksella ottaa 670 kuvaa (aiemmin 760 kuvaa). Paino 1.010kg. Sisäänrakennettu GPS. Säänkestävä rakenne, 100% (melkein) optinen etsin. 33 tarkennuspistettä. Viisiakselinen kuvanvakaaja rungossa, teho 5 stoppia. Sarjakuvaus 4.4 kuvaa sekunnissa (17 raw-kuvaa tai 70 jpg-kuvaa). Video edelleen 1080/30p. Eräänlaista 4K-videota saadaan, kun still-kuvia yhdistetään. Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä (mahdollisuus valita tuulen huminan vaimennus). Maalis/huhtikuun vaihteessa myyntiin. Suomen maahantuoja Focus Nordic. Pentax K-1 Mark II -kamerarunko: 2099 €.
 • Yuneec Launch Typhoon H Plus Drone With Improved Camera. 1 tuuman 4K sensori. Ei vielä myyntiin, $1800 (hinnassa ei ole mukana veroja).

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Ten Products That Caught Our Attention at NAB 2018. National Association for Broadcasters (NAB).

 • Sony FS5 Mark II
 • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
 • Atomos Ninja V
 • SmallHD Focus Bolt TX/RX
 • Rode NT-SF1
 • Aputure RGB Light
 • Insta360 Titan
 • Fiilex Q8
 • DJI Force Pro
 • ProRes RAW

Thephotoargus.com, Quick Tips For Traveling With Your Photography Gear.

Kamera & Bild, Anna Clarén släpper fotobok om en livskris. Fotografiska näyttely, 27.5.2018 asti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). 1000 viestiä.
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • www.ilkansivu.net (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pian on 10 vuotta tästä reissusta, mutta vasta nyt sain aikaiseksi käydä kuvat läpi ja kirjoitella matkakertomuksen. Kävimme ensin Maranellossa, josta suuntasimme Milanoon ja Monzan formulakisaan. Kisojen jälkeen kävimme vielä Gardajärvellä.
 • Ihmisen typeryys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Ylälaidan diagonaalinen karahka ja siihen saumattomasti integroituva käpy-käppyrä luovat tavoitteellisen integraation ulkomaailman kanssa. Lukemattomissa neulasissa toistuu sama geometrinen sympioosi. Vihreän naturalistiset puolukanlehdet muodostavat voimakkaan kontrastin valkean kuoren kanssa. Kuoren exploidinen muoto räjäyttää katsojan tajunnan, osin paljastaa ja osin piilottaa sisälleen salaperäistä voimaa uhkuvan ytimen. Hienosti sommiteltu ja toteutettu!
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pulsatilla vernalis. ...löytyi pari pikkurillin kokoista nuppua.

Ilkka Rytkönen, Gran Premio Santander d'Italia 2008. 16.4.2018. Italian formula- ja kiertomatka 8.9.-19.9.2008. Paljon kuvia, paljon tekstiä.

 • (en muista nähneeni näin yksityiskohtaista ja perusteellista matkakertomusta...

Petteri Hautamaa, Suhahdus. 12.4.2018. Lintujen puuhia on mukava tarkkailla ilman kameraakin, joten kirjoitetaanpa blogiin ikimuistoisesta salamannopeasta tapauksesta kotipihalta.

Maaseudun tulevaisuus, Ethän riko riistakamerallasi lakia? Poliisi neuvoo, mitä sillä ei saa tehdä. Omaan pihaan rajoittuvasta kameravalvonnasta ei tarvitse ilmoittaa tarroin, joskaan mikään ei sitä kielläkään. "Asennettaessa valvontakameroita on varmistettava se, ettei se vahingossakaan kuvaa esimerkiksi naapurin piha-aluetta ja siellä olevia ja liikkuvia kotirauhan piirissä olevia ihmisiä".

HS, Tunnistatko aidot ihmiskasvot tekoälyn luomista? Kokeile HS:n testeillä – Erittäin uskottavat valenaamat on luonut suomalaisten kehittämä kone, josta kohkataan nyt maailmalla. 16.4.2018. Suomalaistutkijat opettivat tekoälyä 30.000 valokuvalla julkkiksista punaisilla matoilla. Monet verkkon tuottamista kuvista ovat edelleen eri tavoin rikkinäisiä, eli ne tunnistaa helposti epäaidoiksi.

Suomen Netflix, 20.4.2018, Kodachrome. Levy-yhtiötä johtava mies lähtee kuolevan valokuvaajaisänsä kanssa viimeiseen valokuvauslaboratorioon, joka kehittää vielä Kodachrome-filmiä.

Aamulehti, Vuosi 1918 väreissä: Poikkeuksellinen kuva punakaartilaisesta amerikkalaisen kiväärin kanssa. Aamulehti julkaisee tällä viikolla viisi väritettyä kuvaa sisällissodasta.

Sttinfo.fi, Kävele kaupunkikuvaan - anna maailmankuulun luontokuvaajan ikuistaa ainutlaatuiset askeleesi. 16.4.2018. Luontokuvaaja Will Burrard-Lucas saapuu tallentamaan metropolin kävelijöiden lajityypillistä liikkumista. Burrard-Lucas kuvaa kävelijöitä elinympäristöissään eri puolilla Helsingin seutua keskiviikkona ja torstaina 18.-19.4.2018. Helsingissä keskiviikkona 18.4. kello 16.30-18 Rautatientorilla ja torstaina 19.4. klo 12-13 Esplanadin puistossa.

 • Burrard-Lucas valitsee ohikulkevista jaloista kuvaamistaan kuvista 100 parasta. Ne julkaistaan HSL:n Instagram-tilillä. Kuvia käytetään myöhemmin myös kävelyn edistämisen kampanjoissa Helsingin seudulla.

Yle, Analyysi: Facebook osoitti, että emme edes tiedä, mistä meidän pitäisi olla huolissamme. Facebookin markkina-arvo heiluu skandaaleista huolimatta vajaassa 480 miljardissa dollarissa. Se tekee reilut 200 dollaria per käyttäjä. Joku maksaa kovaa ylihintaa tai me myymme tietomme halvalla.

Tekniikan Maailma, Nämä upeat kuvat kummallisiin paikkoihin hylätystä tekniikasta herättävät paljon kysymyksiä – ”Luonto ottaa uudelleen haltuunsa”. 12 kuvaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Nikon dominates World Press Photo 2018 camera breakdown. 129 palkittua kuvaa, 97 kuvasta löytyi tiedot käytetystä kalustosta. Viime vuonna Canon otti kolme kärkisijaa (viime vuonna 45 palkitusta kuvasta 35 löytyi tieto kamerasta. 35 kpl, v. 2017 -> 97, v. 2018).
  • Nikon D5, 11 kpl
  • Nikon D810, 11 kpl
  • Canon EOS 5D Mark III, 11 kpl
  • Nikon D800E, 7 kpl
  • Canon EOS 5D Mark IV, 7 kpl
  • Nikon D4s, 6 kpl
  • Nikon D700, 6 kpl
  • Canon EOS 5D Mark II, 5 kpl
  • Nikon D4, 4 kpl
  • Canon EOS 6D, 4 kpl
  • Sony A7R II, 4 kpl
  • Fujifilm X100s, 3 kpl
  • Fujifilm X-T1, 2 kpl
  • Canon EOS 1DX Mark II, 2 kpl
  • Nikon Df, 2 kpl
  • Leica M10, 2 kpl
  • DJI Zenmuse X5, 2 kpl
  • Pentax 645Z, 2 kpl
  • Nikon D500, 1 kpl
  • Nikon D800, 1 kpl
  • Nikon D850, 1 kpl
  • Sony A600, 1 kpl
  • Leica SL, 1 kpl
 • Buying Guide: Best cameras for parents. Lapset eivät tunnetusti pysy paikoillaan, melkein yhtä vaikeita kuvattavia kuin oravat.
 • Adobe has quietly added support for Sony's .ARQ Pixel Shift files to Lightroom.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Sony 12-24mm f/4G Lens Review. Julkistettu 17.5.2017. Ennestään 16-35mm f/2.8 ja 16-35mm f/4. Suunnattu matkakuvaajille, paino vain 565g. Pituus 11.7cm. Mukana kevyt matkakotelo. Vastavalosuoja kätevä kiinnittää. Ei suodinkierettä. Täydellä aukolla keskusta äärimmäisen terävä, reunoissa selvästi huonompi. 24mm keskusta huonoimmillaan. Vääristymissä Sony luottaa edelleen softaan. Paljon vinjetointia (jota ei automaattisoftakaan saa poistettua). Värivirheitä vähän. Tietyssä auringon asennossa linssiheijastumia (jos tietää, niin osaa varoa). Vinjetointi on isoin negatiivinen asia. Paljon kuitenkin hyviä puolia. Suomen hinta on 1.500 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Fujifilm X-A5 Mini Review. Julkistettu 31.1.2018. Mittaetsintyyppinen peilitön järjestelmäkamera, 24 megapikseliä, kroppikerroin 1.5x. Kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Ei etsintä. 4K video 15p. HDMI, mikrofoniliitäntä. Ei säänkestävä. Yhdellä latauksella ottaa 450 kuvaa. Paino 361g. Sisäinen salama. Edelliseen malleihin X-A1 ja X-A3 ei kovin paljon muutosta. Vähän hidas tarkennus. Kuvanlaatu kohtuullisen hyvä. Uusi kittiobjektiivi 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ. Suomen hinta lienisi kittiobjektiivin kanssa vähän yli 600 euroa.

Pdnonline.com.

 • How I Got that Shot: Re-Imagining Tibet.
 • Panasonic GH5s Review. Julkistettu 8.1.2018. Videoon keskittynyt Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera, 10 megapikselin kenno. 4K videota natiivisti (yksi tallennettu pikseli vastaa yhtä ulostulevaa pikseliä). 60 kuvaa sekunnissa. Ei ollenkaan kuvanvakaajaa rungossa, videokuvaajilla on usein omat systeeminsä kuvan vakauttamiseen. ISO 160 - 51.200 (laajennettu 80 - 204.800). 3.68 megapikselin OLED-etsin. 1.62 megapikselin täysin kääntyvä kosketusnäyttö. 14-bittiset raw-stillit. USB 3.1, C-tyyppinen. Sääsuojattu. 2 korttipaikkaa. Suomen hinta on 2.800 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • PDN Photo of the Day, Helen Levitt’s Street Dramas. 6 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Helsingin työväenopisto, Kanneltalon auditorio, Klaneettitie 5. Näkökulmia valokuvataiteeseen (pdf). Valokuvauksen luentosarja, luennoitsija FT Leena Saraste.

 • Ma 16.4.2018, klo 17:30 - 19:00. Väri ja suurus valokuva(taitee)ssa. Vapaa pääsy.

Journalisti 4/2018, ilmestynyt 23.3.2018.

 • Luontevasti läsnä kameran kanssa. Vuoden lehtikuvasta palkittu Ella Kiviniemi etsii keikoilla yhteyttä kuvattavaan ja rauhaa tekemiseen. Kun kuvaaja Ella Kiviniemi menee keikalle, hän katsoo ensimmäisenä valoa. Jos on kiire, kuvattavan voi pyytää siirtymään sille otolliseen kohtaan, ja kuva syntyy nopeasti. Mieluiten hän kuitenkin tekee työnsä rauhassa, kuulostellen millaiset kuvattavan tunnelmat ovat. ”En ajattele mistään keikasta, että se olisi rutiinikeikka”, muun muassa Aamulehdessä ja Keskipohjanmaassa työskennellyt Kiviniemi, 26, sanoo.
 • Facebook pakottaa mediat muutoksiin. Mediat käyttävät eniten voimavarojaan Facebookiin. Se on merkittävin väylä ohjata lukijoita nettisivuille. Ainoastaan Ilta-Sanomille Facebook ei ole merkittävä liikenteenlähde. Facebookin viimeisimmät muutokset tuovat medioille päänvaivaa kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Facebook korostaa jatkossa käyttäjän kavereiden julkaisuja ja heikentää yhteisösivujen, kuten mediayhtiöiden, näkyvyyttä. Julkaisujen tykkäykset ja reaktiot eivät enää lisää julkaisun näkyvyyttä entiseen tapaan.

Suomen Canon, Facebook, Canon Live / Markus Varesvuo. Kesto 13:58. Markus Varesvuo, Fotofinlandia-voittaja ja Canon-lähettiläs, kertoo tarinoita upeiden lintukuviensa takaa.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Jäämassat liikkeessä, virne oikeussalissa ja maajussille morsian. 13.4.2018. 14 kuvaa.

Yle, Kevätretki Örön saarelta kuvina: hapertuvia jäälauttoja, hiljaisuutta, mustarastaan lauluhetkiä... ja rantaan ajautunut sipsipussi. 13.4.2018. Örön saaren kesä on hiljalleen alkamassa. Katso tunnelmia saarelta, jolla kymmenet tuhannet matkailijat vierailevat joka kesä. 19 kuvaa.

Olli Korhonen, Suonenjoen suuret siniset jääputoukset ovat nyt entistäkin kauniimmat! YouTube-video, kesto 0:38. Uhmaten lääkärin suosituksia ja maalaisjärkeä kävin pari päivää sitten vuoden tauon jälkeen kuvaamassa Suonenjoen Eskelisenmäen kalliolouhokseen syntyneitä suuria sinisiä jääputouksia.

Ikinörtti, Liikkuva kuva kertoo enemmän. 13.3.2018.

HS, Nyt, Tämä kuva pöllöistä tuijottamassa toimiston ikkunasta sisään riitti täyttämään Twitterin pöllövitseillä – eikä se ole ihme, koska kuva on upea.

Mikrobitti.fi, Windowsin salasanan voi urkkia helposti sähköpostikikalla: Microsoft korjasi ongelman – melkein. Aiemmin hyökkääjän tarvitsi vain lähettää rtf-muotoinen sähköpostiviesti. Kun se ilmestyi uhrin Outlookissa esikatseltavaksi syntyi samalla myös yhteys hyökkääjän palvelimelle smb-protokollaa käyttäen. Palvelimelle siirtyi tietoja vastaanottajasta.

 • ”Näin saattoi paljastua uhrin ip-osoite, domain-nimi, käyttäjätunnus ja salasanatiiviste. Jos salasana ei ole kovin monimutkainen, hyökkääjä selvittää sen tiivisteestä nopeasti”,

Petteri Järvinen, Havantoja digimaailmasta, Facebookin pelätty algoritmi onkin ihan tyhmä. 15.4.2018. Facebookin sanotaan urkkivan kaikki tietomme ja käyttävän niitä mainontaan. Mutta miten hyvin Facebook profiloi meidät? Ei lainkaan hyvin, jos on uskominen sen itsensä näyttämiin tietoihin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Five Simple Exercises to Improve your Photography.

 • Exercise #1: Photograph every day for a month
 • Exercise #2: Make 10 unique images of one subject
 • Exercise #3: Share only one image per week
 • Exercise #4: Critique at least 10 images per week
 • Exercise #5: Work in another genre of photography

ePhotozine.com, 5 Top Tips On Photographing Bridges.

Dpreview.com, Opinion: the Sony a7 III could be the new Nikon D750. Syyskuussa 2014 julkistettu Nikon D750 on säilyttänyt asemansa luotettavana perinteisenä järjestelmäkamerana, jolla on hyvä hinta/laatusuhde. Täyskennoinen, 24 megapikseliä, säänkestävä, kääntyvä 3.2 tuuman lcd-näyttö. Hämäräkuvausominaisuudet ovat edelleen hyviä. Mutta ikä näkyy jo kamerassa. Ei 4K videota, ei videossa jatkuvaa tarkennussa, 51 pisteen automaattitarkennus kattaa vain keskiosan. Suomen hinta on 1.750 euroa (hinnassa on mukana verot).

-Mutta tilalle on tullut vahva haastaja, Sony a7 III, julkistus 27.2.2018. 24 megapikselin peilitön täyskennoinen järjestelmäkamera. Runossa kuvanvakaaja, 5 stoppia. 693 tarkennuspistettä. 4K video. Automaattitarkennus toimii hyvin hämärässä, muuallakin kuin keskellä (huono puoli on, että hämärässä ei näe tarkennuskohtaa). Kuvanlaatukin on erinomainen. Toisin kuin Nikon D750:ssa, automaattitarkennus toimii samalla lailla lcd-näytöllä kuin elektronista etsintä käytettäessä. Äänetön kuvausmoodi on myös hyvä asia. Säätimien viive mietityttää (kaikissa Sonyn kameroissa). Elektroninen etsin pienen viiveen jälkeen. Joskus tulee yleisiä virheilmoituksia. Kaikki nämä asiat voi korjata firmware-päivityksessä. Muistikorttipaikkan luukun vesitiiveyttä ei kyllä korjata firmwarella. Optiikan tarjonnan vähyys myös askarruttaa, täyskennoisen Sony automaattitarkenteiset objektiivit ovat hinnakkaita, vielä valikoima on aika rajoittunut. Kolmannen osapuolen linssitarjonta korjaa asiaa. Yhtäkaikki, Sony a7 III olkoon suositus tästä eteenpäin. Suomen hinta on 2.400 euroa (hinnassa on mukana verot).

Diyphotography.net.

 • The monkey selfie case goes on: the court refuses settlement between PETA and photographer. Sulawesinmakaki otti selfien 2011. Kuva levisi joka puolelle, myös Wikipedia Commonsiin public domainiin. Kameran omistaja eli valokuvaaja vetosi tekijänoikeuteensa ja vaati kuvan poistamista. Wikipedia ei suostunut, vaan kertoi makakin omistavan tekijänoikeuden. Vuonna 2015 PETA huomasi tässä oivan tilaisuuden edistää eläinten oikeuksia ja haastoi valokuvaajan oikeuteen. Kuulemma makakilla oli tekijänoikeudet.
  • (Eläimet, kasvit ja luonto eivät voi omistaa tekijänoikeuksia mihinkään. Näin myös Suomessa. Tekijäinoikeudet eivät Suomessa määräydy sen mukaan, kuka laukaisinta painaa tai kuka kameran omistaa. Jos esimerkiksi valokuvaaja suunnittelee kuvauksen ja kuvakulmat ja pyytää sitten avustajaa painamaan laukaisinta, niin valokuvaajalla on kuvaan tekijänoikeudet. Ei avustajalla).
 • Signili Review – Invisible Digital Watermark to Protect Your Photos from Copyright Infringement. Pitkästi selostetaan ja esitellään palvelua. Vaikuttaa melko hinnakkaalta. Eikä taida sopia suomalaisille. Muutama muukin vesileimoja käyttävä palvelu mainitaan.
 • What are V-lock batteries and should you be using them? Painavia, lataaminen kestää, aika kalliita (satoja dollareita). Lentomatkustaminen voi olla hankalaa. Videokäyttöön.

Petapixel.com, Ep. 271: The Lens That’s Never Coming Home – and more. Podcast kesto 30:46. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • A photographer’s unique lens is stolen and will never be returned. (#)
 • GoPro may be sold to a surprising buyer. (#)
 • Luminar’s Jupiter update deliver big speed gains and 300+ improvements. (#)
 • Why aren’t there more female nature photographers? (#)
 • Instagram is set to give users something long-wanted. (#)
 • NASA releases its stunning 4K capture of the moon. (#)

Earthboundlight.com, Lightroom Profiles and the Future of Accurate Color. 15.4.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, This week SAR readers photos selection.
 • Sonyalpharumors.com, New Sony A7III test roundup (Alin Popescu, Dpreview, Imaging Resource…).
 • Fujirumors.com, Fujifilm X-E3 Review. Uusi ulkoa ja uusi sisältä. 7.9.2017 julkistettu. Mittaetsintyyppinen peilitön järjestelmäkamera, retroulkoasu. 24 megapikselin kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Elektroninen etsin, 2.360.000. Kolmen tuuman kiinteä kosketusnäyttö, 1.040.000. 4K video 30p. Pieni ulkoinen salama mukaan. 8 kuvaa sekunnissa (mekaaninen suljin), 14 kuvaa sekunnissa (elektroninen suljin). Wi-Fi, Bluetooth (kuvat tarvittaessa automaattisesti puhelimeen). Yhdellä latauksella ottaa 350 kuvaa. Paino 337 g. Suomen hinta on vähän alle 1.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

 

15.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, World Press Photo 2018. 15.4.2018. ätä ja muita kilpailun kuvia katsellessa tulee mieleen kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että maailmalla tehdään todella upeaa kuvajournalismia. Henkilökohtaisesti en voi käsittää sota/kriisikuvaajien rohkeutta ja tahtoa mennä tilanteisiin, joissa tällaisia kuvia “pääsee tekemään”. Toisekseen tulee mieleen, että eikö maailmalla tosiaan ole mitään muuta mainittavan arvoista kuvattavaa, kuin sota, kurjuus ja luonnonkatastrofit? Täytyykö vaikuttavan kuvan olla synkkä? Kyseistä kilpailua on oman muistijanani ajan vaivannut sama ongelma, että nimenomaan kärsimystä kuvaamalla mennään pitkälle.

 • Canonille täytyy antaa propsit kisan voimakkaasta sponsoroinnista. On loistavaa, että valokuvausalan yritykset sponsoroivat ja tukevat ihan oikeaa valokuvausta, eikä vain “Paras käsilaukku merkillä X kuvaamiseen” -höttöä. Tämä ja Sony World Photography Awards ovat mielestäni sisällölliset mielenkiintoisimmat valokuvakilpailut.

Peter Forsgård, What makes a photograph good? 14.4.2018. The World Press Photo -kilpailu, Canonin kyseli osanottajilta hyvän kuvan elementtejä. YouTube-video, kesto 2:46. Englanniksi, tekstityskin.

HS, Kevät on vihdoin täällä – Lukijoiden kuvissa luonto herää ja talvipipo viskataan metsään. 14.4.2018. HS:n lukijat ovat lähettäneet kuvia kevään merkeistä pääkaupunkiseudulla. 9 kuvaa, klikkaamalla isommaksi.

Kamerakoulu.fi, Arviossa Ilford Pan F+ ISO 50 mustavalkofilmi (35mm). Ilford Pan F on varmasti yksi suosikkifilmeistäni. Kyseessä on minulle täysin uusi tuttavuus, mutta täytyy sanoa, että Pan F on pidemmän aikaa kyllä ollut tehtävälistallani. Pan F on erittäin hidas filmi, jonka ISO-arvo on vaivaiset 50. Kyseessä ei siis ole mikään maailman yleiskäyttöisin filmi. Se sopii erittäin aurinkoisille päiville, mutta taivaan mennessä pilveen, kannattaa laukusta kaivaa nopeammalla filmillä varustettu vararunko.

IS, Saako toisen viestin kopioida tai lähettää kuvakaappauksena eteenpäin? Kännykät mahdollistavat kaikenlaista, mutta vastaus ei ole yksiselitteinen. Tinder-aloituksia ruotiva Facebook-ryhmä alkaa olla lainrikkomisen rajoilla, sanoo juristi Jenny Rontu. ”Pelkästään kuvakaappaus tai toisen viestin kopioiminen ja lähettäminen uudelle vastaanottajalle ei ole automaattisesti rikos. Se saattaa olla väärin moraalisesti, mutta ei lain mukaan”, Rontu sanoo.

 • 1. Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Kriteerit täyttyvät, jos alkuperäinen viesti on sisältänyt jotain henkilökohtaista tietoa, eli esimerkiksi tietoa seksuaalisista taipumuksista, mielenterveysongelmista tai henkilökohtaisista suhteista. Alkuperäisen kirjoittajan pitää olla viesteistä tunnistettavissa.
 • 2. Kunnianloukkaus. Kriteerit voivat täyttyä esimerkiksi, jos viestin levittämisen yhteydessä sanotaan jotain halventavaa alkuperäisestä kirjottajasta. Alkuperäisen kirjoittajan pitää olla viesteistä tunnistettavissa. ”Kunnianloukkauksesta voi olla kyse myös, jos teksti on irroitettu kontekstista, ja vihjataan siinä sanottavan jotain mitä siinä ei sanota”, Rontu sanoo.
 • Teon täytyy olla tahallinen, ja sillä täytyy olla seurauksia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Even More Must-Read Flower Photography Tips.

Dpreview.com, Don't buy the phone with the 'best camera,' buy the phone you like as a phone. Järkevä neuvo. Nyt ei olla ostamassa pelkkää kameraa.

Diyphotography.net, The GH5 and GH5S go head to head in this Panasonic Mirrorless Showdown. Toinen still-kuvaajalle, toinen videokuvaajalle.

Petapixel.com, Why This One Camera Costs $40,000. Hasselblad H6D-100c + Hasselblad H lens. 100 megapikseliä.

IR.

Lensrentals.com, blog, Breakdown of all the Memory Card Options Available for Photographers and Videographers.

 • Compact Flash Cards (CF Cards)
 • CFast Cards
 • XQD/CF Express Cards
 • SD/SDHC/SDXC Cards
 • MicroSD Cards
 • Solid State Drives (SSD)
 • Red Mini-Mag
 • SxS Cards
 • P2 Cards

Thephotoargus.com, Tree Photography Inspiration: 44 Beautiful Examples.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, viikoittain podcasteja. Uusin:

 • Miten käy Photokina-messujen? 13.4.2018. Kesto 17:18. Tällä kertaa aiheina Matin reissukuulumisten lisäksi on: Instagram-appin muotokuvatila. Blackmagicin uusi 4k raakavideota tekevä edullinen leffakamera. Photokina-messut, joita saattaa uhata osallistujakato. Lisäksi linkit.

Mikko Kivirinta.

 • Piekana. 20.1.2018. Pitkästä aikaa käväisin kameran kanssa ulkoilemassa. Tähän astinen talvi länsirannikolla on ollut lähinnä masentava. Pimeää, kosteaa, vettä ja lumettomia pakkaspäiviä.
 • Harakka. 7.6.2016. Harakan poika repi saalistaan, kunnes tuli toinen ja varasti ruoan suoraan sanoen nokan edestä. Ja niin meni rotta parempiin suihin.
 • Ikkunataidetta. 25.1.2016. Palasin puidenhakureissun lomassa pikaisesti vanhaan aiheeseen eli kuurankukkiin ikkunalla. Ikkunat olivat ehkä jopa liian täynnä yhteen kasvaneita kasvustoja, mutta löytyipä sieltä muutama erillinen yksityiskohtakin.

HS, Jari Jetsonen tallentaa rakennuksia ja ympäristöjä – ”Olen arkkitehtuurin sekatyömies”. Syntymäpäivänään valokuvaaja Jari Jetsonen matkaa Kreikkaan Alvar Aallon ja Le Corbusierin jalanjäljissä

Iltalehti, Tässä 10 upeinta kuvaa linnuista, jotka lähes kaikki voivat nähdä - muuttolintujen rynnistys on alkanut.

Hilavitkutin.com, Monsteriadapteri syö minkä vaan optiikan ja sopii “bajonetillaan” kännykkäkameraan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com

The Online Photographer.

Techradar.com, The best camera settings for sunset photography.

Kamera & Bild, Här är vinnarna i World Press Photo – Wennman vinner guld. Kaksi ruotsalaista kolmannella sijalla, kategoriat "People" ja "Contemporary Issues".

Kamera & Bild, Sophie Odelberg: Narcissistisk integritet. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Millä telellä takasin elävien kirjoihin? (Optiikka). Lapset ovat kasvaneet ja alkaisi olla taas hieman aikaa kulkea kameran kanssa metsässä muulloinkin kuin yöllä. Lisäksi kun vaimo työntää burnoutin reunalla keikkuvaa miestä metsään lintujen perään eli on lupa ostaa tele takasin, niin kait tässä on pakko jotain tehdä. Pelkkä lintujen katselu ei riitä vaan saalistajan vietti halajaa muuta. Runkona minulla edelleen on Canon 7D mkI ja tulee olemaankin jonnin aikaa, mutta sopivassa välissä päivitän 100% varmuudella täydenkennon runkoon. ...
 • Sony RX10 Mark IV (Nikon, Sony). Onko kellään tosielämän kokemusta ko. Sonystä? Uusimmassa Luontokuva -lehdessä kameraa kehutaan kovin ja onhan tuo speksien osalta ihan ok laite.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). Pian menee tuhannen viestin raja rikki.
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Fujifilm X-T2 (Järjestelmädigit). Fuji julkaisi tulevan softapäivityksen XT-2:lle ja monelle muullekin mallille. Pitäisi tulla saataville toukokuussa. ...Aika makeita päivityksiä tulossa mm.: tarkennuksen herkkyys paranee 0,5Ev -> -1Ev. 120fps HD video, focus bracketing.
 • Monitorilla Canonista peilitön? SmallHD Focus tms?? (Järjestelmädigit).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Ei uutta. Ja otsikkoon voisi lisätä johonkin kohtaan Ei-sanan.
 • SULZER. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kalareissu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Lähdin kalaan kolmen linssin kanssa. Kalastus on koukuttavaa. 8-)
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa, minikoira ja Armin Alizad.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Päädyin Imatralle kosken varteen... Kolmen kuvan HDR.
 • "Hulvattomat" eläinkuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tulikohan syötyä jotain sopimatonta?
 • Jäät murtuu ja purot solisee (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänään olin vähän pienemmän puron varrella... 5 kuvaa.
 • Ribbit (Made in Pori) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Duunimatkan varrella Porin Oluen kupeessa on lojunut jo yli kuukauden verran yliajettu jänis. Joku tullut hieman lujempaa kuin taajamanopeus...noh karvalakki lentäny seinään roiskeiden kera eikä ketään kiinnosta tehdä tuolle mitään :D Melkoinen käry siitä lähti kun nyt kelit lämmenneet. 3 kuvaa.

Yle, Vuoden lehtikuva 2018 on kuva tuleen syttyneestä mielenosoittajasta. Vuoden lehtikuvan palkinnon World Press Photo -kilpailussa on voittanut uutistoimisto AFP:n valokuvaajan Ronaldo Schemidtin otos. Voittokuva on otettu Venezuelassa Caracasissa protestien aikaan. Kuvassa tuleen syttynyt protestoija 28-vuotias Jose Victor Salazar Balza juoksee katuja pitkin kaasunaamari päässään. 73 000 kuvaa yli 4 500 valokuvaajalta, 125 maata.

Pallopanoraamablogi, Samyang 12mm f/2.8 -kalansilmäobjektiivin tarkennuksen säätö. 12.4.2018. Ihan ensiksi pitää myöntää että olen ollut tyytyväinen omaan kalansilmääni, panoraamakuvaamisessa se on ollut aina oiva laite. Täyskennoiselle Suomen hinta on 500 euroa (hinnassa on mukana verot).

Virka-galleria, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11 - 13 (Kauppatori siinä toisella puolen). Kuvajournalismi 2017 9.3.–20.5.2018. Virka-galleriassa nähdään vuoden 2017 palkitut kuvat ja videot sekä muuta kilpailun satoa. Kilpailuun osallistui 90 eri kuvaajaa yhteensä 1900 työllä. Ma-pe 9-19. La-su 10-16. (iso tila, samalla voi tutustua ilmaisiin wc-tiloihin).

Kaleva.fi, Valokuvataiteilija asui puoli vuotta kameran sisällä – tulokset ovat nähtävillä Pohjoisessa valokuvagalleriassa. Oulun entisen läänintaiteilijan Marja Pirilän kokeiluista syntynyt Strindbergin huoneissa -näyttely on kunnianosoitus camera obscuralle ja valolle.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Älä turhaan luovu Facebookista. 12.4.2018. Joten pitäisikö Facebookista nyt luopua? Tietovuodon kannalta se on myöhäistä, mahdollinen vahinko on jo tapahtunut. Lisäksi ensi kuussa voimaan astuva GDPR pakottaa Facebookin suojaamaan suomalaisten tiedot aiempaa paremmin ja antamaan käyttäjille lisää oikeuksia. Miksi siis luopua Facebookista juuri nyt, kun tilanne on parantumassa?

Yle, "Harrastusyhteisö ukkoutuu kovaa vauhtia ja uudet harrastajat otetaan avosylin vastaan" – Lintutorneihin kipuavat nyt myös teinit. 11.4.2018.

Mynewsdesk.com, Lehdistötiedote, Canon toteutti kyselyn maailman parhaille kuvajournalisteille: näin voit ottaa täydellisen kuvan. 10.4.2018. World Press Photo -kilpailuun osallistuneiden kuvajournalistien mukaan täydellisen kuvan taustalla on hyvä valmistelu, kiehtova näkökulma ja tarina.

 • Valokuvaaja Giulio Di Sturco: World Press Photo -kilpailun finalistikuva. Aika raflaava, sekunnin verran miettii, onko kyse naisesta vai miehestä.

Kattohukka.fi. Maaliskuussa 2015 Helsingin katot lämpökuvattiin. Palveluun kadunnimi ja talon numero. Vasemmasta alakulmasta sitten valitaan Rakennukset, Lämpökuva, Ilmakuva. Tulkitaan varten kysytään 4 kysymystä. 15-sivuinen pdf, in English.

 • Kuvat kertovat väreillä, paljonko katto säteili lumettomana ja kirkkaana kuvausyönä. Sininen väri kertoo alhaisesta lämpötilasta, punainen korkeasta.
 • (Yllättävää kyllä toimi. Myös siirtolapuutarhamökeistä löytyi lämpökuva. Eri asia on sitten tulkinta)

Mikrobitti.fi, Näin Google aikoo mullistaa Gmailin: ulkoasu uusiksi, torkutus, automaattivastaukset ja lisää toimintoja laajennuksilla.

TE-palvelut, Päätoiminen tuntiopettaja, valokuvaus, SATAEDU Satakunnan koulutuskuntayhtymä, Nakkila. Sataedu hakee palvelukseensa päätoimista valokuvauksen tuntiopettajaa määräaikaiseen virkasuhteeseen 1.8.2018 - 31.5.2019. Tuntiopettajan tehtäviin kuuluu opetus media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon sekä valokuvaajan ammattitutkintoon johtavissa koulutuksissa. Lisäksi tehtäviin kuuluu ryhmänohjaajan työt. Tehtävän hoitaminen edellyttää käytännönläheistä, ammattimaista valokuvauksen teknistä ja ilmaisullista hallintaa sekä innostusta, vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja tilannetajua. Lisäksi kelpoisuusehdot.

 • Työpaikan osoite 29250 NAKKILA
 • Palkkaus OVTES Osio C liite 1 mukaan
 • Työ alkaa 01.08.2018, 1.8.2018
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 6 - 12 kk
 • Haku päättyy 06.05.2018 klo 23:59

Featureshoot.com, Nan Goldin: The Beautiful Smile. Ensimmäinen kuva 1968, 15-vuotiaana. 1973 ensimmäinen valokuvanäyttely. Kirja. (Itse muistan Kiasman ison retrospektiivisen näyttelyn, 2008).

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

 • Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art Lens Review. Julkistettu 21.2.2017. Täyskennoisille. Paino 1.130kg. Pituus 11.49cm. Pieni kooltaan, iso painoltaan. Suodinkierre 82mm. Mukana vastavalosuoja, kantolaukku. Japanissa valmistettu. Canon EF, Nikon F, Sigma SA ja Sony FE mounts. Ei aivan yhtä terävä kuin 85mm Art, mutta lähellä. Suositellaan. Suomen hinta on 1.400 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Sigma 85mm f/1.4 DG Art Lens Review. Julkistettu 19.9.2016. Paino 1.130kg. Pituus 12.62cm. Pieni kooltaan, iso painoltaan. Suodinkierre 86mm (ouch). Japanissa valmistettu. Canon EF, Nikon F, Sigma SA ja Sony FE. Tarkennus vähän äänekkäämpi kuin muissa Art-objektiiveissa. Erittäin terävä (parempi kuin MTF:t antoivat odottaa). Täydellä aukolla vinjetoi. Hyvin vähän värivirhettä. Suomen hinta on 1.200 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • A Casual Walk Through the NAB Show. Paljon tekstiä. Ja kuvia.

Pdnonline.com.

 • Object of Desire: Typhoon H Plus. Päivitetty malli. 6 roottoria. 20 megapikselin tuuman sensori, 4K video 60 kuvaa sekunnissa. Kiinteä 23mm, 91 astetta. 25 minuuttia kuvausaikka. Mukana 7 tuuman Android-ohjain. $1.800 (hinnassa ei ole mukana veroja).
 • PDN Photo of the Day, New York City Pigeons On A Pedestal. 11 kuvaa ja teksti. 8 vuotta puluja. Kirja.

IR, Fujifilm announces GF 250mm f/4 telephoto lens, 1.4x teleconverter and macro extension tubes.

Petapixel.com, 10 Hidden Lightroom Features That Can Change Your Editing Life.

 • 1. Send clients an online preview (00:11)
 • 2. Better tones with camera calibration (02:23)
 • 3. Change preset strength/opacity (03:17)
 • 4. Targeted adjustment tool (05:18)
 • 5. Automatically match exposures with different settings (06:25)
 • 6. Faster image rating and selection (07:29)
 • 7. Individual slider automation (08:13)
 • 8. Edit local adjustment tools (08:29)
 • 9. Bigger sliders (09:24)
 • 10. Precision editing view (09:50)

Kamera & Bild, Nytt teleobjektiv från Fujifilm – för GFX-systemet. Keskikokoon. Säänkestävä. Polttovälivastaavuus tällä 250mm:n telellä on 195mm. 32.000 Ruotsink kruunua (noin kymmenesosa euroina).

Kamera & Bild, Snart kan du ladda ner dina bilder från Instagram. Facebook omistaa Instagramin. Facebookista käyttäjä on voinut hakea koneelleen jo vuodesta 2010 sinne tallettamansa datan. Nyt sama toiminto on tulossa Instagramiin. Instagramilla on 800 miljoonaa käyttäjää. Ruotsissa internetiä käyttävistä 53 on myös Instagram-käyttäjiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… Sony 100-400mm F4.5-5.6 G Master Lens Review. Etc.

 

12.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon E3 -johto (Digikuvaus).
 • Koju (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • sony a 5100/ a6000 / a6300 optiikkaa (Optiikka). Hei suositelkaa peruslinssejä, laajakulmaa ja zoomia...
 • Sony FE 12-24mm F4 G (Optiikka). Laitoin tänään tilaukseen Nisi S5 suodin setin. Olen kyllästynyt Samyangin ja Cokinin muovisuotimiin joita ei saa oikein neutraaleiksi. Halvalla ei hyvää saa.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). "...customersupport.fi@eu.sony.com kirjoitti: Hyvä Herra x, Olette oikeutettu puhdistamaan kameran valitsemassanne huoltoliikkeessä. Kameran takuu ei raukea, jos puhdistatte kameran jossakin muussa, kuin Sonyn valtuuttamassa huoltamossa. Me emme lähetä asiasta muuta lausuntoa.".
  • Jippii! Siis: vielä kerran. Sonyn kameran kennon voi puhdistaa Suomessa ilman, että takuu mitätöityy. Jippii!. (sanoisin, että aika odotettu lopputulos...).
 • Monitorilla Canonista peilitön? SmallHD Focus tms?? (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Metsästys (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • "Hulvattomat" eläinkuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ... tämä harakka ei muni tuonne viemärin tuuletusputkeen! Taitaa nauttia vaan hajuista - tai myös lämmöstä.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uutta pukkaa, useammaltakin.
 • Teema: Still life (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Aloitanpa uuden teeman - Still life. Talven pimeys sai teeskentelemään aiheen parissa - saapi aihetta toki valoisampaankin vuodenaikaan harrastaa ; ) Kokoan tähän alkuun foorumiin aiemmin hajanaisesti linkittämiäni ja muitakin aiheeseen enempi tai vähempi liittyviä otoksiani. Toivon muidenkin asiaa harrastavien tuovan näytille omiaan, kiitos!

Yle, Mies otti poikkeuksellisen kuvan ahneesta kalasääskestä: "Vähän kuin ihmiset, kun jaetaan ilmaisia ämpäreitä". 11.4.2018. Pasi Saaristo oli kuvaamassa saukkoja, kun hän näki jotain muuta mielenkiintoista. Kokenut lintuasiantuntija ei ole ennen nähnyt, että kalasääski kantaa kahta kalaa kerrallaan.

Kirkkojakaupunki.fi, Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun voittanut Perttu Saksa kutsuu itseään pöytälaatikkoveistäjäksi. 11.4.2018. Hautamuistomerkkikilpailun voitti Kartta-ehdotuksellaan todellinen yllätysnimi, valokuvataiteilijana ja ammattivalokuvaajana tunnettu Perttu Saksa. Perttu Saksan Kartta-teoksen idea lähtee japanilaisesta keramiikan korjauksen perinteestä. Kintsugilla (kultainen liitos) on satavuotiset perinteet, ja sille on kehittynyt oma estetiikkansakin. Jopa niin, että kerrotaan tahallaan hajotetuista esineistä, jotta niihin voisi soveltaa kintsugia, jossa esineen historia, hajoaminen ja korjaaminen on kaunis ja jalo osa itse esinettä.

Kamerakoulu.fi, Ilford XP2 Super keskiformaatin mustavalkofilmi. Ilford XP2 Super on vähän erilainen mustavalkofilmi. Se nimittäin kehitetään C-41 -prosessilla aivan kuten mikä tahansa tyypillinen värinegafilmi. Testasin XP2:n kinofilmi sekä keskiformaatin versiota, joista nyt tutkiskelemme Rolleicordilla kuvaamiani keskiformaatin kuvia.

Kuvakenno.fi, Objektiivien lyhenteet. Nikon ja Canon.

Länsiväylä, Sirpa Nygrenillä on taito löytää muotokuvattavan parhaat puolet. Kyyneleet ja nauru vuorottelevat, kun valokuvaaja Sirpa Nygren muistelee legendaarista valokuvaajaa ja sukulaissieluaan Aila Teräväistä. Nygren työskenteli Studio Tapiossa noin kahdeksan vuotta ja syvensi siellä ammattitaitoaan Ailan opastuksella. Studio Tapion lopetettua toimintansa viime syksynä, Sirpa Nygren jäi hetkeksi tyhjän päälle miettimään, mitä tehdä. Kun vanhat asiakkaat irtisanomisaikana kyselivät, mistä Nygrenin jatkossa löytää, hän päätti perustaa oman studion. Kuinka ollakaan, sopiva liiketila Studio Valonkuvalle löytyi Tapiolasta...

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Kuultavana Zuckerberg, 33-vuotias maailmanvaltias. 11.4.2018. Välillä tuntui, että senaattorien olisi pitänyt olla pöydän toisella puolella. Heidän olisi pitänyt vastata kansalaisten kysymyksiin siitä, miksei liittovaltioon ole saatu kunnollisia lakeja henkilötietojen käytöstä. Sillä siitä tässä kohussa on kyse, vaikka Facebook onkin nyt nostettu ainoana tikun nokkaan. ...Hauska kohta oli, kun Facebookin käyttäjäehtoja pidettiin liian vaikeina jopa juristin lukea.

 • Oleellisempi ja laajempi kysymys on Facebookilta vaadittava valvonta. Onko Facebook alusta vai onko sillä vastuuta? Voiko vanhan median sääntöjä soveltaa someyhtiöön?
 • Odotin Zuckerbergin sanovan, että yhtiö pitää GDPR-lakeja hyvänä ja aikoo noudattaa niitä. Ei sanonut. Vain yksi senaattoreista viittasi Eurooppaan. Tämä vahvistaa käsitystäni, että Zuckerbergin aiempaa lupausta asiasta ei pitänytkään ottaa vakavasti. Enkä ihmettele - sen paremmin Facebookilla kuin USA:llakaan ei ole varaa EU:n kaltaiseen henkilötietolainsäädäntöön.
 • HS, Ovatko sinun Facebook-­tietosi päätyneet Cambridge Analytican käyttöön? Se kerrotaan nyt Facebookissasi – Näin tarkastat tiedot.

Iltalehti, Spotifyn ilmaisversion käyttäjille hyviä uutisia: Palvelun käyttökokemusta parannetaan rutkasti. Päivitetyn ilmaissovelluksen myötä käyttäjillä olisi helpompi pääsy soittolistoihin ja parempi kontrolli siihen, mitä kappaleita he haluavat kuulla. Spotify tulee mitä luultavimmin kertomaan tarkemmin uudistuksista tämän kuun 24. päivä sen järjestämässä tapahtumassa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, South Beach, 1974-1990: Photographs of a Jewish Community.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Canon EOS M50 Review. Julkistettu 26.2.2018. 24 megapikselin kroppikenno, 1.6x kroppikerroin). 2.36 megapikselin erinomainen elektroninen etsin, salamakenkä. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Dual Pixel -automaattitarkennus käytössä still-kuvissa ja videossa (ei kuitenkaan aina), toimii hyvin. Uusi Digic 8-prosessori. 4K video (mutta 1.7x kroppi, pehmeämpi jälki kuin kilpailijoilla). 1080/60p, 720/120p HD videot. Tarkennus lukittuna sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa, muuten 7.4 kuvaa sekunnissa. Yhdellä latauksella 235 kuvaa. Paino 390g. Uusi CR3 raw. Pienempi tiedostokoko valittavissa, ei vaikuta paljoa kuvanlaatuun. M-sarjaan käy suoraan tällä hetkellä vain 7 M-sarjan objektiivia. M-sarja = Canonin peilittömät, EF/EF-S vaatii adapterin. Wi-Fi, Bluetooth (helppo yhteys älypuhelimeen), NFC. Ei ensimmäistä kertaa, mutta nyt ensimmäistä kertaa automaattinen kuvatiedostojen lähetys vaikkapa älypuhelimeen tai tietokoneeseen suoraan. 3.5mm mikrofoniliitäntä, tämän luokan kamerassa harvinaisuus. Mikro-HDMI ja Micro-USB (ei latausta). Ulkoisen mikrofonin liitäntä. Rungon sisäinen salama, voi sormella siirtää osoittamaan myös kattoon. Yhdellä latauksella ottaa 235 kuvaa. Neuvovasta kosketusnäytöstä on apua. Uusi äänetön kuvausasetus (ei voi säätää tällöin manuaalisesti valotusta). Videota on hankala käynnistää. Arvosana 79%.
  • Myyntiin huhtikuun lopulla, sh. 729 euroa, mukana 15-45mm yleisobjektiivi.
 • PolarPro expands into pro market with new QuartzLine camera filters. 37mm, 46mm, 67mm, 77mm, 82mm. Ja lisäksi step-up renkaat. Hinnat $60 - $250.
 • NAB 2018: This adapter lets you attach huge cinema lenses to your smartphone. iPhone, Android. Pieni kiinalainen yritys. Ei vielä paljoa tietoa.

IR.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Lär dig lappaverktyget i Photoshop. Lappa? YouTube-video, kesto 15:05. Ruotsinkielinen puhe + ruotsinkielinen Photoshop. (patch tool).

 

11.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net.

 • Jääretkien talvi. 1.4.2018. Etelä-Suomen talvi 2017-2018 näytti ensin tavanomaisen kurjalta ja leudolta, mutta helmikuu toi mukanaan vähän lunta ja kunnon pakkasjakson, joka on jatkunut pääsiäiseen saakka. Järvet saivat vankan jääpeitteen ja Suomenlahtikin jäätyi pitkälle avomerelle. Itse en hyödyntänyt tilaisuutta seikkailla Suomenlahden ulkosaarille, mutta keskitin talven harvat retkiviikonloput kohteisiin, joissa oli mahdollista hiihtää jäällä.
 • Kooste Uudenmaan talvesta. 9.4.2018. Etelään saatiin pitkästä aikaa kunnon talvi. Nyt kun kiurut livertävät peltojen yllä ja kevät alkaa vihdoin voittaa, on kai sopiva hetki laatia kuvitettu historiikki menneestä talvesta. Jääretkeilyn lisäksi ehdin ulkoiluttaa kameraa vaihtelevissa maisemissa niin rannikolla kuin sisämaassakin.

Tuomas Heinonen, Maaliskuu 2018 – Koskikaraa ja keväisiä maisemia. 2.4.2018. Saimme vihdoin talven eteläiseen Suomeen. Koskikara ja saukko olivat pakkaspäivien kohteet alkukuusta, joista vain koskikarasta syntyi kuvia. Saukosta ei tarttunut edes kunnon jälkiä vaikka täysi tieto sen paikalla olemisesta oli. ...Osa kuukaudesta kului eri pöllöjä etsiessä, joista vain tämä lehtopöllö tallentui kortille. Muutoin tyhjää puihin tähyilyä, mutta liikunnan kannalta hyvää ulkoilua. ...Kovat yöpakkaiset jatkuivat vielä pääsiäisenä, mutta päivisin lämpötila nousi plussalle. Meren jäät sulivat vauhdilla ja kyhmyjoutsenet alkoivat kerääntymään rannikolle. Kauniit aurinkoiset päivät toinen toisensa perään piti kuvaajat liikkeellä aamu- ja iltavaloilla. ...Porkkalanniemen kärki aukesi myös pääsiäiseksi, joka mahdollisti komeat auringonlaskukuvat lähes peilityyntä merta vasten. Kaksi kyhmyjoutsenta ja rannoilla olevat jäät täydensivät kuvia.

Yrittajat.fi, Näin valokuvaamoyrittäjä selvisi digimurroksesta: Investointi 186 000 euron laitteeseen kannatti. Valokuvaamoista valtaosa hävisi, kun filmikuvien kehittäminen loppui ja tilalle tulivat digitaalikamerat. Rovaniemeläinen Kimmo Pallari on yksi selviytyjistä. Roifoton yrittäjä Kimmo Pallarin yrittäjyys on jatkunut jo 20 vuotta. Suurimman osan elämäntyöstään hän on tehnyt valokuvien kehityksen parissa. Kehittäminen loppui kuin seinään 2000-luvun aliusa, kun digitaalikamerat alkoivat yleistyä. Kuluttajien käyttäytyminen muuttui lähes yhtä nopeasti. Yhä harvempi marssi enää valokuvaamoon filmirullien kanssa.

Uusimaa, Osaatko edes arvata, kuinka suosittuja porvoolaiskuvaaja Niko Laurilan otokset ovat? – "Ajatusta pitää olla mukana". Porvoolaisen valokuvaajan Niko Laurilan, 25, maine kasvaa kohisten ja kuvien suosio räjähdysmäisesti. Hänen Facebook-sivuillaan on 30 000 tykkääjää ja nettisivuilla nikolaurila.fi on ollut parhaimpina viikkoina 300 000 kävijää.

Yle, Facebook-kuuleminen tiukka paikka Zuckerbergille – voi joutua selittämään haittoja kuin tupakkatehtailija. Pullinen katsoo yhtiön ympärillä käydyn keskustelun avanneen ihmisten silmiä sille, mitä kaikkea tietoa suuret internetyhtiöt meistä keräävät ja miten tätä tietoa voikaan hyödyntää. ...– Ei pitäisi hyväksyä tilannetta, jossa suuret internetyhtiöt ovat vain Kaliforniassa eivätkä vastaa puheluihin tai yhteydenottoihin, Pullinen katsoo.

 • Hän kaipaa laajempaa pohdintaa siitä, kuinka analogisen ajan lainsäädäntö sopii nykyiseen digitaaliseen aikaan ja suuriin internetyrityksiin. Pullinen viittaa Saksan tehneen rajun muutoksen, kun se velvoitti yrityksiä poistamaan nopeasti lainvastaisen sisällön. – Sen myötä esimerkiksi Twitterillä on velvollisuus poistaa lainvastainen sisältö, mutta se itse joutuu arvioimaan, mikä on lainvastaista ja tässä on ilmeinen ylireagoinnin riski.
 • HS, USA:n senaattorit tenttasivat Facebookin Mark Zuckerbergia tietoturvasta – ”Se oli minun virheeni, ja olen pahoillani”. Yhden Facebook-käyttäjän tili on voinut välittää tuhansien ihmisten tiedot ulkopuolisille. Lopultakin ihmisten silmät ovat avautuneet sille, mitä Facebook tekee, sanoo tietoturva-asiantuntija.

TE-palvelut, Valokuvaaja/Kuvien käsittelijä, VAPO OY, Jyväskylä, Jyväskylä. Haetaan viestintäosastolle Jyväskylään kausityöntekijää valokuvaamaan, tallentamaan kuvamateriaaleja sekä järjestämään kuvapankkiamme 4.6.-31.8.2018 väliseksi ajaksi. Työ edellyttää hyvää osaamista ja käytännön kokemusta valokuvauksesta sekä riittävää tietämystä kuvien käsittelystä ja tallentamisesta. Työ edellyttää myös matkustamista eri puolille Suomea, koska pääosa valokuvauksesta tehdään Vapon eri toimipisteissä, voima- ja lämpölaitoksissa sekä luonnossa turvetuotantoalueilla. Koska työ on liikkuvaa, on ajokortti välttämätön. Etuna on, jos voit ainakin osittain käyttää omaa autoa. Tarjotaan kuvauskalusto sekä osalle aikaa käyttöauton. Oman auton käytöstä maksetaan kilometrikorvaus.

 • Työpaikan osoite 40100 JYVÄSKYLÄ
 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työn luonne kesätyö
 • Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 27.04.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

 • Phase One Capture One 11 Review. Uusin versio, Pro-termiä ei enää nimessä. Käyttäliittymää ei ole paljoa muutettu. Ohjelmaa on nopeutettu. Edelleenkään ei tukea keskikoon Pentaxille, Hasselbladille tai Fujifilmille. 10-version päivittäjät, $119. Muuten $299.
 • PDN Photo of the Day, Judy Dater, Pioneer. 9 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Your Photo Assignment for Today. Mike on viettänyt viime aikoina aikaa deitti-sivustoilla. Kuvaustehtävä liittyy tähän toimintaan.

Techradar.com, Best ND grad filters: 6 top models tested. Harmaasuotimet.

 • 1. Lee Filters ND Grads. Laatu erinomainen, laaja valikoima. Kallis. 232 euroa.
 • 2. Formatt-Hitech Firecrest ND Grad kit. Laatu erinomainen. Kallis. 592 euroa. Vain suotimet.
 • 3. Cokin Gradual ND Kit. Kolme harmaata suodinta. Eri kokoja. Joissakin kiteissä mukana pidike. Muovinen pidike tuntuu halvalta ja onkin halpa. 35 euroa.
 • 4. Formatt Hitech ND Grad Resin Filter Kit. Erittäin onnistunut valikoima kokoja. Isommat koot kalliimpia. Pidikkeet myydään erikseen. Pehmeät tai voimakkaat siirtymät. 145 euroa.
 • 5. Cokin GND Nuances. Ei muovia vaan lasia. Paljon kokoja. Vain pehmeät siirtymät. Kalliita, erityisesti isot koot. 137 euroa.
 • 6. SRB Photographic ND Grad Filter Set. Yksinkertainen ja edullinen vaihtoehto. Aloituspakkauksia tarjolla. Rajoitettu valikoima kokoja. Laatu ei sama kuin kalliimmilla merkeillä. Hintaluokka $50.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, $35 superzoom lens on a smartphone: is it even worth buying? $35 12-kertainen zoomlisäke + Google Pixel 2 XL vs. $1.000 Sigma 150-600mm + $6,000 Canon 1DX Mark II. (pieni toivomus testaajalle, saisiko vertailukuvia vähän pienemmäksi, nyt ovat aivan turhan isoja).

Lensrentals.com, blog, Looking at Cine Lens Color Shifts Using Spectrometry. Ihan uutta testausta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa). Liekö jännittänyt kuvaustilanne liikaa kuvaajaa, vai miksihän ei ole yhtäkään terävää kuvaa tullut puukottajasta oikeudessa tänään: ...
 • Re: Minun maisemani tulokset julkistettu (Sana on melkein vapaa). Kävinpä nyt vähän myöhäisheränneenä katsomassa kilpailun satoa.
 • GDPR tietosuoja-asetus, mitä vaikuttaa kuvaajiin? (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • Lightroom Classic CC 7.3 (Kuvankäsittely). Katso vielä varmuuden vuoksi tämä Adoben lista keinoista, joita kannattaa kokeilla jos päivitys ei näy. Josko joku noista kuitenkin auttaisi, ennen kuin kaikki tarvitsee poistaa.
 • manual exposure blending - mikä softa? (Kuvankäsittely). Ensimmäiseen viestiin liittyen: Olethan kirjautuneena Windowsiin järjelmänvalvojana (administrator)? Itselläni oli joskus sama ongelma Photoshop Elementsin asentamisen kanssa. Ohjelma näytti asentuvan userin oikeuksillakin ihan hyvin, mutta ei hyväksynyt sarjanumeroa. Olin jopa yhteyksissä Adoben tukeen, mutta kukaan ei tajunnut ratkaista ongelmaani. Vähän nolotti, kun tajusin, mistä kiikastaa...
 • Kuukauden klassikko objektiivi 04/2018 (Optiikka). Zuumit 70-200m.
 • Vaihtojalka AF-S 200mm f2 VRII Nikkoriin (Optiikka). Pitäisi löytää vaihtojalka AF-S 200mm f2 VRII Nkkoriin. Sellainen kunnon kahva, josta saa hyvän kanto-otteen. Objektiivin oma jalka kun on sellainen nysä, että siitä ei saa otetta erkkikään.
 • Objektiivi ilman automaattitarkennusta/kuvanvakaajaa (Optiikka).
 • Sony 5 vuoden täysturva, lisäturva, jatkoturva, TÄH? (Järjestelmädigit). ...Noi takuuehdot on kyllä todella hämärät. Mun ymmärtääkseni tämä on vain laajennus, jolla perustakuun saa jatkumaan 5v asti. Tää lisätakuuhärdellihän oli tarjolla myös A7R3 tilaajille viime vuoden loppupuolella. Rekisteröin kamerat kun sain koodit kaupantekijäisiksi, mutta en ostaisi tätä settiä erikseen.... ...Mutta vakavasti ottaen - minusta tässä Sonyn 5 v täysturvassa ei ole mitään erikoisen epäselvää. Se tarkoittaa pidempää normaalia 5 vuoden laitetakuuta, höystettynä vakuutuksella mainittujen vaihinkotapahtumien suhteen....
 • Monitorilla Canonista peilitön? SmallHD Focus tms?? (Järjestelmädigit). Canon CameraConnect toimii näköjään ipadissa ja ainakin 5D4:n kanssa pikaisesti testaten vielä ihan sujuvasti. Ei tällä tietenkään kameran kääntyvää näyttöä korvaa, mutta jalustakuvaukseen tästä voisi olla apua ja vajaan 10" näytöltä tarkekennuksen varmistaminen on kuitenkin pientä näyttöä helpompaa. Tarkentaa DPAF:llä siihen kohtaan mihin sormalla tökkää ja kameran perusasetustesten muutos onnistuu myös.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit).
  • (9.4.2018 klo 19:21 kirjoitetun viestin mukaan Nikon ja Canon "...eivät suosittele kennon märkäpuhdistusta kotona...". Aika lailla eri asia kuin Sonyn "takuu raukeaa" -kanta. Kukaan kameravalmistaja ei ole kyllä ikinä suosittanut kamerakennon märkäpuhdistamista kotona. Ymmärrettävistä syistä. Vaikka kyse on ihan rutiinitoimenpiteestä.
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit). K-1 mk2 on saapunut noudettavaksi. Tosin Helsingistä ja olen Porissa. Noh jos lauantaina ehtisi hakemaan. Kun välissä menee kroppihärvelit.
 • Canon 6D mk II (Järjestelmädigit). Eipä noista profiileista ole muutenkaan iloa jollei kuvaa jpg:tä.
 • Kiviplaneetta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Sillan alta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Sangarius (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sillan alta ja päältä.

Yle, Lanittajan päiväunet ja viikon muita uutiskuvia. 9.4.2018. Pääsiäispyhinä toista tuhatta verkkopelaajaa otti toisistaan mittaa Sveitsin Lausannessa pidetyssä PolyLAN-tapahtumassa, Washingtonissa ihasteltiin kukkivia kirsikkapuita ja Kansanyhteisön kisat avattiin perinteisin seremonioin Australiassa. Kokosimme yhteen viikon kiinnostavimpia uutiskuvia. 12 kuvaa.

HS, Tällainen on presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki – Suunnittelukilpailun voitti valokuvaaja Perttu Saksan teos, jota kiitettiin ”kunnianosoitukseksi eheydelle”. Valokuvaaja, kuvataiteilija Perttu Saksan teos Kartta on voittanut presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun. Muistomerkin on tarkoitus olla paikallaan Hietaniemen hautausmaalla Koiviston syntymäpäivänä 25. marraskuuta 2018. Helsinkiläinen Saksa on syntynyt vuonna 1977 ja hänet tunnetaan erityisesti valokuvaajana. Vuonna 2014 Saksa voitti arvostetun valokuvakilpailun Fotofinlandian. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta. Hautamuistomerkin suunnittelukilpailun ensimmäinen palkinto oli 10 000 euroa.

Museot.fi, Valokuvaa Vantaa. Museon valokuvaaja Antti Yrjönen opastaa kuvien ottamisessa – mukaan tarvitset säänmukaiset varusteet ja oman kameran. Myös kännykällä saa kuvata. Voit osallistua kaikkiin tai vain yksittäiseen tapahtumaan. Ei ennakkoilmoittautumista. Kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Vapaa pääsy.

 • 5.4. Tikkurila: Lähtö klo 17 Vantaan kaupunginmuseon edestä (Hertaksentie 1, Vantaa).
 • 12.4. Myyrmäki: Lähtö klo 17 Myyrmäkitalon asemanpuoleisten ulko-ovien edestä (Paalukylänpolku).
 • 19.4. Korso: Lähtö klo 17 Lumon kirjaston ulko-ovien edestä (Merikotkantie).

Pallopanoraamablogi, Lineaarinen 32-bittinen panoraamatyönkulku Huginilla ja Raw Therapeella. 4.9.2018. Tämä postaus on jatkoa tai jonkinlainen päivitys muutaman vuoden takaiselle postaukselle jossa yhdistettiin HDRmergen tuottamat suuren dynamiikan DNG-kuvat panoraamakuvaukseen. Versiosta 5.4 eteenpäin Raw Therapee osaa tallentaa kaikki kuvat 32-bittisessä liukulukumuodossa. Tämä on siitä kätevää että nyt on mahdollista tallentaa HDR DNG -tiedostoina tallennetut raakakuvat periaatteessa ilman dynamiikan häviötä, jolloin Huginilla HDR-panoraamojen teko on taas hiukkasen helpompaa — tosin on muutama sudenkuoppa joiden välttämisestä lisää tuonnempana.

Valovuoto.fi, Blackmagic julkaisi ysärihekisen 4K Pocket Cinema Cameran. MTF-kennoa ja bajonettia hyödyntävä 4K Pocket Cinema Camera keulii seuraavilla spekseillä: ... On sanomattakin selvää, että Blackmagicin uusi videokamera painii samassa häkissä Panasonicin GH5 ja GH5s -kameroiden kanssa. Nyt jääkin nähtäväksi onko Blackmagicilla niin paljon enemmän tarjottavaa viihdyttävän ulkomuotonsa lisäksi, että paikkansa vakiinnuttaneet Panasonicin kamerat jäävät kauppojen hyllyille. Kennovakaajan puute saattaa viilentää run ’n gunittajien tunteita.

 • Dpreview.com, Blackmagic Design announces Pocket Cinema Camera 4K. Blackmagicin mukaan ensimmäinen kamera, jossa voi yhdistää usb-c:n suoraan ulkoiseen tallentamiseen (esim. ssd). 5 tuuman kosketusnäyttö, 1920 x 1080. Myyntiin myöhemmin tänä vuonna. Veroton hinta on $1.295.
 • IR, Blackmagic’s new 4K Pocket Cinema Camera looks good on paper, but I’m unconvinced. Näyttää speksien perusteella hyvältä, mutta... Ei etsintä, toivottavasti takanäyttö on tarpeeksi kirkas auringonvalossa kuvaamiseen. Kirjoittajalla on vähän huonoja kokemuksia aiemmista Blackmagicin kameroista, erityisesti Pocket Cinema Camerat. Ylikuumenemista, muistikorttivirheitä, softavirheet keskeyttävät kuvaamisen. On pitänyt välillä keskittyä enemmän kameraan kuin kuvaamiseen. Voi olla, että virheet on nyt korjattu.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. Ottaako Facebook GDPR:n omakseen? 9.4.2018. Tätä en olisi kyllä ikinä uskonut: Facebook sanoo tukevansa GDPR:ää ja aikoo noudattaa sitä muuallakin kuin EU-alueella.

Ikinörtti, Keskustelua tietoturvasta - Osa 1 Tietokonevirukset. 8.4.2018. Hei! Minulla on tällainen uusi Windows läppäri, jossa on Windows 10. Minkälainen virusohjelma siihen pitäisi hankkia? Entäs muut laitteet, tarvitsenko niihin virusturvaa? Virusohjelma ja virusturvasta. Mikä se virus oikein on? Mutta mistä ne virukset oikein tulevat? Mitä se virusturva sitten tekee?

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

 • Why Bad Photographers Think They’re Good. Miten välttyä Dunning-Kruger -vaikutukselta.
  • Suomen Wikipedia, Ylivertaisuusvinouma. Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvoi osaamistaan. Tämän voi katsoa johtuvan siitä, että kun yksilö ei hallitse taidon suorittamista, ei hän osaa myöskään arvioida osaamistasoa.
  • Kyse on siis metakognitiivisesta vajavuudesta eli kyvyttömyydestä arvioida oikein omaa taitotasoaan. Aihetta tutkineen David Dunningin mukaan palautteen puute on eräs merkittävimmistä vääriin luuloihin johtavista tekijöistä.
 • This Tour of Kodak’s Factory Shows How 35mm Film is Made. Kapasiteettia on tuottaa päivittäin 50.000 rullaa filmiä. Ei kerrottu nykyistä päivittäistä tuotantoa. Rochesterissä työskenteli vuonna 1984 60.400 henkilöä.
 • Ep. 269: Adorama, Ken Rockwell, and the Internets – and more. Podcast kesto 31:25. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • A mistake is made, and photographers let Adorama have it. (#)
  • Sinclair Broadcast Group pulls its support for NPPA. (#)
  • Photojournalist Rick Smolan on how tech changed the game. (#)
  • Insta360 One’s firmware is updated with better stabilization and more. (#)
  • Fujifilm makes it official. (#)
  • VSCO opens another free studio space for creatives. (#)

Techradar.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ruissalo ja muut Turun luontokohteet (Sana on melkein vapaa).
 • manual exposure blending - mikä softa? (Kuvankäsittely).
 • GDPR tietosuoja-asetus, mitä vaikuttaa kuvaajiin? (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). GDPR koskee ensinnäkin vain yrityksiä ja organisaatioita, eli jos et ole yrittäjä, ei ongelmaa. Toinen juttu on sitten yrittäjät ja yritykset. Esimerkiksi valokuvaajan arkisto, jossa on kuvatut henkilöt nimineen ja muine tietoineen muodostaa ko. laissa tarkoitetun henliötietorekisterin. 25.5.2018 alkaen voimassa.
 • Objektiivi ilman automaattitarkennusta (Optiikka). Onko kellään kokemusta Nikonin vanhemmista linsseistä, joissa ei ole automaattitarkennusta? Ostan aika todennäköisesti käytettynä paketin, jossa on Nikon D7200 Nikon AF Nikkor 35-70mm 1:2,8 Nikkor 80-200mm 1:2,8 Nikon ED Nikkor 500mm 1:4 P.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 04/2018 (Optiikka).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Tällaisia ketjuja syntyy, kun pari peräänantamatonta sattuu vastakkain. Edelleen fakta kuitenkin on, että Sony kieltää kennon märkäpuhdistuksen takuun menettämisen uhalla (vain kumipuhaltimen käyttö on sallittu). Sony virallinen huolto (joka on Ruotsissa, Infocare) on ilmoittanut asian. Lisäksi Suomen Sonyn sivuilta:
  • Sony.fi, Kameran ja objektiivien puhdistus ja huolto. "Sony hyväksyy vain yhden asiakkaiden suorittaman puhdistustavan, joka on manuaalisen, kumipuhaltimen käyttö.* Muiden menetelmien käytössä on vaarana ilmaisimen tai ilmaisimen edessä olevan alipäästösuotimen vahingoittaminen, mistä aiheutuu kameran takuun raukeaminen."
   • Minulla on käytössä pattereilla toimiva kennon pölyn puhaltamiseen suunniteltu laite. Jos omistaisin Sonyn kameran, niin tämän mukaan en voisi tätä muovipuhallinta käyttää. Hm.
  • Tämän voisi tulkita kahdella tavalla. Mutta virallisen Sonyn huollon kannan jälkeen jää vain yksi tulkinta.
 • Kennonpuhdistuksen demystifiointi ja samalla ohjeet. (Järjestelmädigit). Sama aihe kuin tuossa yllä.
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • Canon 6D mk II (Järjestelmädigit). ...Näyttäisi olevan niin, ettei noita profiileja kannata pitää päällä kuin Canonin omien optiikoiden kanssa, kolmannen osapuolen tuotteiden kanssa on enemmän ja vähemmän ongelmia.
 • Canon 5D MK IV ja EOS-1D X Mark II uudet firmikset (Järjestelmädigit).
 • Pääsiäisen kokko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kiviplaneetta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Norjaa yhdeltä kantilta... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Strobotti.com (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tällä kertaa leikittiin värigeeleillä ja kotikutoisilla valonmuokkaimilla kotistudiossa.
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • SULZER. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lisää kuvia. Tässä kolme kuvaa lisää, ensimmäisessä Sulzerin höyryllä toimiva käynnistinmoottori jolla iso hirviö saadaan liikkeele. Ei koolla pilattu, häviää nääs kolmannen kuvan vasemassa reunassa olevan pellin taa ja kuvankin otin kaikkea muuta kuin suorilta jaloilta. Plevnan tiskiltä kun oltiin tultu......
 • Sillan alta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kevät on saapunut. Muutamia Kyy kuvia Maskusta!

Petteri Hautamaa, Edes muovipussi ei suojaa riittävästi Canonin järkkärirunkoja sateessa! 5.4.2018. Taidan olla suomessa huseeraavista luontokuvausharrastajista kaikkein pahin rikkomaan kalliita runkojaan vesisateessa ym. kosteissa oloissa. Olen lähestynyt aihetta jo muutamassa blogitekstissä ja yrittänyt saada Canonilta vastausta mitä tarkoittaa heidän käyttämä termi ”sääsuojaus” ja miksi he käyttävät markkinoinnissaan tällaista harhaanjohtavaa virheellistä ilmaisua. Viitataanko ilmaisulla lainkaan sateen olomuotoihin, vai turvaako sääsuojaus vaikkapa poutapilviltä tai leppeältä kesätuulelta, kenties auringonpaisteelta…

Olli Korhonen, Hirvolan mylly leipoi jälleen kauniita jäisiä pannukakkuja – Näe niiden tanssivan itsensä pyöreiksi nopeutetulla videolla. 31.3.2018. Pohjois-Savossa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Hirvolan myllyn luona tapahtui jälleen kummia: Myllyn vierelle laskeva Savijoen pieni koski pyöritti suuren määrän kauniin symmetrisiä, lähes pyöreitä jäälauttoja, joista suurin halkaisijaltaan puolimetrinen. Juuri tätä isoimman jäälautan liikettä kannattaa oheisella videolla seurata, sillä sen liike paljastaa selvimmin, miten kaikki jäälautat kiertävät kehää virrassa samalla oman akselinsa ympäri pyörien. YouTube-video, kesto 1.25. Dance of Beautiful Ice Pancakes Shown in Fast Motion. (nyt ei ääntä mukana).

Länsiväylä, Signe Brander saa kaksi muistomerkkiä Nikkilään – valokuvaajalegenda kuoli mielisairaalassa sotavuonna 1942.

Iltalehti, Huippukuvaaja neuvoo: näin otat hyviä matkakuvia. Muutama perusasia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, An Auction of Spellbinding Photos from Around the World.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, 10 Photographic Stone Circles.

Dpreview.com, CP+ 2018 interviews: The reign of the DSLR is almost over... Canon, Fujifilm, Olympus, Panasonic, Ricoh, Sigma, Sony ja Tamron. Haastattelut Japanin CP+:n yhteydessä. Kaikki liikuttavan yksimielisiä siitä, että suunta on kohti peilittömiä. Kameroiden innovaatiot syntyvät nyt peilittömissä. Objektiivien suunnitelussa pelkästään peilittömille on etunsa, erityisesti laajakulmaobjektiiveista voidaan tehdä paljon pienempiä ja kevyempiä. Sonyn nopeutetut julkistukset a7- ja a9 -sarjan rungoissa on merkki siitä, että yritetään hankkia mahdollisimman suuri markkinaosuus ennen Canonin ja Nikonin täysmittaista tulo peilittömiin. Vain Ricoh ei kertonut mitään suunnitelmistaan peilittömien markkinoille.

 • Kesän aikana voimme odottaa Canonilta ja Nikonilta täyskennoisen peilittömän julkistusta, ennen syyskuun Photokinaa. Canonin EF-bajonetti (kiinnitys) on suunniteltu jo alkuaan automaattiseksi, siihen on helppo tehdä peilittömille sopiva adapteri. Vanhojen EF-lasien käyttö on siis turvattu. Nikonilla lienee enemmän ongelmia. Sonyn E-bajonetti (kiinnitys) on avoin standardi. Nikonilla on jo yhteistyötä Sonyn kanssa, voisiko se ottaa omaan käyttöönsä Sony E-bajonetin. Canon ja Nikon eivät luultavimmin heti julkista ammattikäyttöön yksinomaan suunniteltuja peilittömiä, luultavimmin lähimmät vastaavuudet ovat Canon 6D ja Nikon D600, peilittöminä malleina.

Earthboundlight.com, Profiles: The Return of Photoshop Variations. 8.4.2018. Adobe Lightroom ja Adobe Camera Raw. Käytännössä sama kuin aiempi Photoshopin "Variations", mutta parempana.

IR.

Fotosidan.se, Hur du jobbar med Dodge & Burn i Photoshop. YouTube-video, kesto 11:32. På svenska.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, viikoittain podcasteja. Uusin:

 • Hassuja lausuntoja Japanista. 7.4.2018. Kesto 14:59. Tämän viikon Valoaalloilla ihmettelee Ricohin suunnitteluosaston kommentteja. Lightroomiin tuli merkittäviä päivityksiä. Mikä on hyvää ja mikä ihmetytttää? Matti ja Peter kertovat mielipiteensä aiheesta. Tuttuun tapaan podcastin alussa Matin matkakuulumiset Tokiosta. Lisäksi linkit.

Peter Forsgård.

 • Lightroom päivittyi! 7.4.2018. Adoben Lightroom softat päivittyivät muutama päivä sitten. Kaikki Lightroomin versiot saivat uusia merkittäviä ominaisuuksia. Merkittävin uutuus olivat uudet profiilit ja niiden siirtäminen Development ikkunassa ylimmäiseksi eli ensimmäiseksi. Aikaisemmin ne olivat alimmaisena ja käytännössä aika harva niitä varmaan käytti. Profiili on lähtökohta kuvan säätämiselle. Perusprofiilina on Adobe Color ja sen lisäksi on esimerkiksi maisemakuvalle ja muotokuvalle omansa. Näiden lisäksi löytyy erilaisia filttereitä muistuttavia profiileja sekä kamerakohtaisia profiileja.
 • Can AI replace photographers? 7.4.2018.

Radio Suomi Jyväskylä, Palkittu muotokuvaaja Emmi Virtanen kannustaa kuvattavan kuorestaan kilpikonnan lailla. 7.4.2018. Podcast, kesto 5:58. Jyväskyläinen Emmi Virtanen pokkasi Vuoden muotokuvaaja 2018 -palkinnon maaliskuussa. Nuorena Virtanen ei juurikaan harrastanut valokuvausta. Hän pääsi kuitenkin oppisopimuksella valokuvaamoon opettelemaan itselleen luovaa ammattia. Virtasella on selvä resepti, kuinka ihmisen saa parhaimmilleen kameran edestä. Tärkeintä on saavuttaa kuvattavan luottamus. Pienet kauneusvirheet, kuten esimerkiksi kaksoisleuka, voidaan häivyttää näkyvistä ohjaamalla kuvattavaa ottamaan oppia kilpikonnalta. Emmi Virtasen linssin eteen pääsi Radio Suomen lauantailähetyksessä Jyväskylässä toimittaja Riina Mäentausta.

Yle, Digikuvien paljous alkoi käydä hermoille – valokuvaaja tarttui ikivanhaan kameraan. Porilainen Tuomas Sinkkonen on valokuvaaja, joka ei halua kutsua itseään taiteilijaksi. Mutta taiteelta hänen kuvansa näyttävät. Sinkkonen on muutenkin kiinnostunut vastakohdista. Nelisen vuotta sitten hän halusi tehdä jotain todella analogista ymmärrettyään maailman täyttyvän digikuvien vyörystä. Vastaus oli 1800-luvulla kehitetty märkälevytekniikka. – Koko kuvaustilanne on kuin taikatemppu. Siihen ei vintage-filttereillä pääse.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Somerolainen tuunattu Volvo, talvinen karavaanari ja villasukkajuoksu. 8.4.2018. 16 kuvaa.

Tivi, viikon softa.

 • Tee helposti matkablogi – tai vaikka oma matkakirja. 31.3.2018. Polasteps. Polarstepsin ideana on lisätä tulevat matkat sovellukseen asettamalla reissun päivämäärät. Matkan aikana annetaan sovelluksen seurata reittiä kulkua paikannuksen avulla. Sovellus kirjaa matkan pituuden ja valtiot joissa on käyty matkan aikana sekä sijoittaa eri paikoissa napsitut kuvat automaattisesti matkakertomukseen. Automaattisesti taitettava kirja voi sisältää 24-300 sivua ja maksaa toimituskuluineen 30-80 euroa. Ilmainen sovellus, Android, iOS.
 • Haluatko HUD-näytön autoosi, ilmaiseksi? No tästä. Hudway Go. 7.4.2018. Ääniopastus on vain Premium-versiossa. Mielenkiintoiseksi sovelluksen tekee napautuksen takaa löytyvä HUD mode. Se kääntää kuvan, jolloin ajo-ohjeet näkyvät tuulilasilla HUD-näytön tavoin. Puhelin asetetaan vain vaakasuoraan asentoon kojelaudan päälle tai vaakasuoraan asetettuun telineeseen. Premium-versio maksaa kympin, jos haluaa englanninkieliset ajo-ohjeet ja seurata esimerkiksi ajojen kulutuslukemia. Android, iOS.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Tips On Photographing Piers. Morgan.

Diyphotography.net.

IR.

Petapixel.com, The Best Wedding and Engagement Poses in Less Than 2 Minutes. Morsian ja sulhanen olisivat voineet nähdä sen verran vaivaa, että olisivat pukeutuneet juhlavaatteisiin. Pääsasia, että saadaan video nopeasti tehtyä. YouTube-video, kesto 1:52.

The Online Photographer, From Terry Burnes: Phone Photography Followup.

Dpreview.com, Panasonic Lumix ZS200 sample gallery updated.

Kamera & Bild, Test: Panasonic Lumix G9 – fullmatad toppmodell. Julkistus 8.11.2017. Arvosana 94. Toppklass. Panasonicin lippulaivamalli. 20 megapikselin Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera. Kroppikerroin 2x. 5-akselinen kuvanvakaaja, teho 6.5 stoppia. Sarjakuvaus 20 kuvaa sekunnissa (muutaman sekunnin). Mekaanista suljinta käytettäessä sarjakuvaus 12 kuvaa sekunnissa (jos tarkennus ensimmäisessä ruudussa), muuten jatkuvalla tarkennuksella 9 kuvaa sekunnissa. 4K video, kuvanvakaaja käytössä. Iso elektroninen estin, 3.6 miljoonaa pistettä, suurennusto voi säätää (= hyvä silmälasien käyttäjälle). Kolmen tuuman kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Kaksi korttipaikkaa. USB 3. Wi-Fi. USB-lataus. HDMI. Mikrofoniliitäntä. Kuulokeliitäntä. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Jalustalta kuvattaessa mahdollisuus yhdistää 8 kuvaa 80 megapikselin kuvaksi. Still-kuvaajille suunnattu, mutta videokin onnistuu mainiosti. Paljon painikkeita, ei tarvitse valikoissa seikkailla, kun pitää vaihtaa asetuksia nopeasti. Tähän mennessä testatuista Micro 4/3 -systeemin kameroista nopein automaattitarkennus. Suljin on turhan herkkä. Muutenkin kamera tuntuu erittäin nopealta. Paino 658g. Panasonic Lumix DC-G9, Suomessa rungon hinta on noin 1.700 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Minna Ridderstolpes 365 bilder av dottern – en per dag.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Antti Salovaara, Lähiluonnon huvituksia, Maaliskuu: kamppailua keväästä. 2.4.2018. ...Kuun puoliväliä kohti kavutessa tihkui harvoja keväisiä ensihavaintoja, ja jotkin linnut, kuten talvehtineet varikset, näyttivät jo pesänrakennuksen merkkejä. Pian tuulet kävivät töihin ja puskivat jääpeitettä pois uloimmilta rannoilta. Muutolla liikkui ainakin harmaalokkeja ja variksia. Maaliskuun 16. päivä näin jo ensimmäisen laulujoutseneni, kauniisti auenneella ulapalla Suomenlinnan eteläkärjen tuntumassa....

Peter Forsgård, Is Instagram going to be ruined for photographers? 6.4.2018. Valokuvaajat ovat saaneet välillä töitä Instagrammin kautta tai ainakin tunnettuutta. Instagram-kuvien näyttöjärjestystä on muutettu, useammankin kerran.

HS,Tältä näyttää, kun mikään ei riitä. Valokuvaaja ja dokumentaristi Lauren Greenfield on kuvannut maailman rikkaimpia ihmisiä 25 vuotta. Puolen miljoonan kuvan arkistoaan kolutessaan hän löysi muun muassa kuvan Kim Kardashianista 12-vuotiaana.

Pandoista. Pari blogia.

Kamerakoulu.fi, JCH Street Pan 400 -rullafilmi. 3.4.2018. JCH Street Pan 400 filmistä oli jo aikaisemmin arvio 35mm formaatissa, mutta tätä nykyähän kyseisestä filmistä on saatavilla myös keskiformaatin versio, jota kävin tässä taannoin kokeilemassa. ...

Yle, Ylen kysely: Whatsappia käytetään eniten, Instagramia suosivat naiset.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, 15 Events Not to Miss at the 10th Anniversary Edition of MOPLA. Kuvia.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Techradar.com, 10 surefire ways to get your sharpest-ever photos.

Thephotoargus.com, 30 Creative Self-Portrait Photography Examples to Get Inspired.

Fotosidan.se, Ska det vara så svårt att översätta? Blogi. Lightroom Classic 7.3. Ruotsinnos, mitähän tarkoittavat profiilinimet "Adobe liggande" ja "Adobe stående". (in English Adobe Landscape" ja "Adobe Portrait"). Lisäksi Canon EOS M50 ja Fujifilm X-H1.

 • tässä vielä yksi hauska käännöskukkanen, Digicamera.netin uutiset, 24.10.2007. Great Britain. Suomen Canon.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kirjoittajat - älkää syytelkö tai olko asiattomia (Sana on melkein vapaa).
 • Salamalaukaisimet (ukkonen) (Sana on melkein vapaa). Onko kokemuksia? Ilmeisesti lightning triggeriä suositaan, mutta noin 250-300€ hintalappu pistää miettimään. Ebaysta, aliexpressistä, amazonista yms saa laukaisimia lähtien 20€, mutta epäilen noiden hinnat alkaen - mallien toimivuutta.
 • Pisin kuvausetäisyys ? (siis =maailmanennätys) (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Revontulien kuvaaminen kännykällä (Sana on melkein vapaa).
 • E-infinity (Ulkomailta ostaminen). ...Heti tilauksen tehtyäni sain viestin, jossa varmistettiin että ymmärrän, että kyseessä on kameran international versio, eli käyttis englanniksi.
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Tekijänoikeusrikkomus, neuvoa kaivataan... (Kuvaus yleinen). Metsokuva.
 • miten viallisesta muistikortista saa kuvat (Muut).
 • Lightroom Classic CC 7.2 (Kuvankäsittely).
 • Lightroom Classic CC 7.3 (Kuvankäsittely).
 • Lightroom vs. Photoshop värit (Kuvankäsittely). Usea viesti.
 • Nikonin rojut pois ja Sonyä taloon. Mitä lasia tilalle? (Optiikka). 52 viestiä.
 • Nikkor 300f2.8 (Optiikka).
 • Uusia "parempia" odotellessa vanhan kertausta (Optiikka). SMC Pentax-FA 77mm F1.8 Limited. Julkistus 1999.
 • Adapteri Olympukseen (Minolta, Olympus). Ajattelin jättää itselleni Canon Ef 70-200 f4 ja ainakin kokeilla sitä EM5:een. Hiukan kolhon kokoinen, mutta.... Jos ostaa tällaisen, toimiiko aukko, mittaus ja tarkennus automaattisena vai kaikki käsihomman?
 • Uudet tai melkein uudet Nikonit tunnistaa stanssauksesta? (Nikon, Sony).
 • Olympus MFT pro-obiskojen vastavalosuojat (ongelmia) (Muut merkit). Just soitin maahantuojalle ja he olivat kyllä äärimmäisen ystävällisiä, eli (ja tämä muillekin tiedoksi) jos tämä hajoaa, niin DHL:n kuriiri noutaa suojan kotoasi (olipa takuuta enää tai ei!) ja he tarjoavat tilalle joko uuden suojan tai korjauksen. Tunnin päästä soitosta sain sähköpostiini pakettikortin, jonka liimaan paketin päälle ja kaiken siis hoitaa maahantuoja. Asenne ainakin on kohdallaan. Katsotaan, miten tämä case päättyy.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit). Inforage ei osoita laantumisen merkkejä. Ammattilaisille on tarjolla Pro Support (josta saa lainalaitteitakin).
  • (Ja sitä pölyä jossain vaiheessa menee kennolle niin, että puhaltimella ei lähde. Silloin tarvitaan ns. märkäpuhdistusta. Ongelmana on se, että Sonyn mukaan itse tehtynä tämän jälkeen takuu ei ole enää voimassa. Kennon puhdistusta varten pitäisi Sonyn kamera lähettää Ruotsiin Infocarelle, erikoinen ehto, ei taida olla kenellekään toisella kameravalmistajalla. Yleensä kennopöly tulee näkyviin sattumalta, kun kuvassa on iso osa sinistä taivasta = aukko on luokkaa 11. Jokaisen kennolta löytyy pölyä, laita aukko f/22, ylivalota vaikka stopin verran, käsintarkenna äärettömyyteen ja kuvaa valkoinen A4-paperi. Voit yllättyä. Märkäpuhdistus on kotonakin ihan rutiinitoimenpide, joka pitää toistaa useampi kerta. Joka puhdistuksen jälkeen kannattaa tarkistaa tulos valkoista paperia kuvaamalla).
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit). Aprillipila.
 • Kollaasi viime aikaisista räpsyistä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Törmäyskurssi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Kuplat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yritin kuvailla talvella jäätyviä saippuakuplia huonoin tuloksin. Lumi oli turhan karkeaa tai käyttämäni aine liian heikkoa. Kuplat eivät pysyneet ehjinä jäätymiseen saakka. Onneksi yksi ilmaan puhallettu kuplasarja onnistui sen verran hyvin, ettei kaikkia kuvia tarvinnut roskiin heittää.
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Suurennokset 2-4X luokkaa.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa, 2 kuvaajaa.
 • Teema: Kuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Piti kokeilla saisiko pikkunikonilla kuvan mollukasta, no kuuhan se siinä:) Mitään hirmu yksityiskohtia on kuitenkin turha etsiä.

Valovuoto.fi, Matti Sulanto, Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM Art FE ensituntumat. 5.4.2018. Sigma julkisti helmikuussa Japanissa CP+ -messuilla uusia objektiiveja Sony FE-bajonetille. Käytännössä kaikki peilikameroiden Art-sarjan optiikat tulevat myös Sonyn bajonetille, mutta sarjatuotanto ei ole vielä alkanut ja kaupan hyllylle uutuuksia saadaan odottaa mahdollisesti ainakin kesään asti. Kävin Japanin vierailullani tutustumassa Sigman tehtaaseen ja sain siellä kokeilla esituotantomallia Art 35 mm f/1.4 -objektiivista sekä ottaa tuntumaa myös uuteen valovoimamonsteriin Art 105 mm f/1.4.

 • Teknisesti lisäpala objektiivin takaosassa ei ole samaa osaa kuin runko, mutta tuntuu siltä. Kokonaisuus ei ole kyhätyn oloinen, vaan vaikuttaa erittäin laadukkalta mekaanisesti. Jos vertaan 50 mm + MC-11 -yhdistelmään, niin selvästi pehmeämmin ja päättäväisemmin tarkennus ottaa kiinni.

Iltalehti, Hämmästyttävää taitoa - katso videolta, kuinka Jussi muuttaa mustavalkoisen maailman värilliseksi. Jussi Luostarinen on värittänyt mustavalkokuvia värillisiksi viime elokuusta asti ja julkaissut noin 100 kuvaa sosiaalisessa mediassa. (sitä muuttamista ei videolla näy, vain joitakin värillisiä kuvia).

Kauppalehti, Filmikamera säilyttää kuvamuistot ja arvonsa. Kameratori ostaa ja myy vanhoja filmikameroita, objektiiveja ja varusteita. Vuonna 2010 perustetun yrityksen liikevaihdosta 25 prosenttia on vientiä, tuotteita on myyty verkkokaupassa 63 maahan. Verkkokaupassa on 40 000–50 000 kävijää kuukausittain. Yrityksessä on 12 työntekijää ja kattava filmikameroiden huoltopalvelu. Tällä viikolla alkaa filmien kehityspalvelu.

Tivi.fi, Gnarbox 2.0: tärkeät kuvasaaliit talteen ja esille ilman läppäriä. Kickstarterissa rahoitusta keräävä uusi kiintolevy lupaa helpotusta hitaisiin varmuuskopiointiaikoihin suuria video- ja kuvamääriä kuvaaville. Kuvauskeikalle ei tarvitse enää mukaan läppäriä, sillä kompaktin kokoinen kiintolevy imaisee kuvat muistikortilta ja lataa ne talteen pilvipalveluihin. Toimitusten luvataan alkavan syyskuussa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Techradar.com.

 • Canon EOS M50 review. Arvosana 4 * / 5 *. Julkistettu 26.2.2018. 24 megapikselin kroppikenno, 1.6x kroppikerroin). 2.36 megapikselin erinomainen elektroninen etsin, salamakenkä. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Dual Pixel -automaattitarkennus käytössä still-kuvissa ja videossa (ei kuitenkaan aina). Uusi Digic 8-prosessori. 4K video (mutta 1.6x kroppi). Tarkennus lukittuna sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa, muuten 7.4 kuvaa sekunnissa. Yhdellä latauksella 235 kuvaa. Paino 390g.
  • Uusi CR3 raw. Pienempi tiedostokoko valittavissa. M-sarjaan käy suoraan tällä hetkellä vain 7 M-sarjan objektiivia. M-sarja = Canonin peilittömät.
  • Wi-Fi, Bluetooth, NFC. Ei ensimmäistä kertaa, mutta nyt ensimmäistä kertaa automaattinen kuvatiedostojen lähetys vaikkapa älypuhelimeen tai tietokoneeseen suoraan. 3.5mm mikrofoniliitäntä, tämän luokan kamerassa harvinaisuus. Mikro-HDMI ja Micro-USB (ei latausta). Rungon sisäinen salama, voi sormella siirtää osoittamaan myös kattoon.
  • Ei paljoa nappeja ja säätörenkaita, mutta kuitenkin riittävästi aloittelevalle kuvaajalle. Neuvovasta kosketusnäytöstä on apua. Uusi äänetön kuvausasetus (ei voi säätää tällöin manuaalisesti valotusta).
  • Myyntiin huhtikuun lopulla, sh. 729 euroa, mukana 15-45mm yleisobjektiivi.
 • The 10 best digital cameras in 2018.

Thom Hogan.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, How Videographers Can Avoid Data Catastrophes. Asiakkaat ottavat yhteyttä vuokra-ajan jälkeen (muistikortit). Joku klippi on jäänyt siirtämättä. Tai osa korruptoinut. Miten välttää tällaiset ongelmat.

The Online Photographer, The Sad Fall from Grace of Nicholas Nixon. Tunnettu amerikkalainen valokuvaaja ei enää toimi opettajana, erotettiin sopimattoman käytöksen vuoksi. Mike Johnstonkin kuunteli yhtä luentoa kerran opiskelijana, Nicholas Nixon oli kymmenkunta vuotta vanhempi. Monet keskustelut opetettavien kesken johtivat aina jossain vaiheessa seksiin. Viimeisiä korsia lienee ollut se, että opiskelijoita pyydettiin analysoimaan kuvaa opettajan peniksestä.

Kamera & Bild, Militär kan tillåtas skjuta ned drönare. Ehdotus. (tuntuu itsestäänselvältä).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • 43rumors.com, New GH5s tests and reviews. Panasonic. Panasonic GH5s vs. G9 video recording review (also with Canon 6D2, 5D4. Panasonic GH5s vs. G9 vs. GX80 image quality. Panasonic GH5s vs. G9 part 3: ergonomics and conclusion.

 

05.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Näin teet kodistasi ostajan unelman – kuvat ovat tärkein ominaisuus asunnon myynti-ilmoituksessa. Kun asuntokauppa alkoi digitalisoitua, kiinteistövälittäjät opettelivat kuvaamaan asuntoja oman työnsä ohella. Nykyisin alan ammattilaiset arvioivat, että noin puolet myytävistä asunnoista kuvaa ammattivalokuvaaja. Lisäksi video, kesto 0:49.

 • Kuvankäsittely kuitenkin korjaa sen, missä kamera häviää silmälle. Tavallista on, että valmiissa kuvassa on useampi kuva päällekkäin. Yhteen on valotettu ikkuna, niin että maisema erottuu. Toisessa on valotettu sisätiloja. Julkaistavassa kuvassa jokainen kohta näyttää yhtä kirkkaalta.
 • Kuvan jälkikäsittelyssä saatetaan lisätä myös elementtejä, jotka olisivat saattaneet olla olemassa kuvaustilanteessa – mutta eivät oikeasti olleet. Tällaisia ovat esimerkiksi takkatuli tai sininen taivas ja pumpulipilvet. Ammattilaisten mielestä se ei ole asiakkaan huijaamista, vaan asunnon parhaan potentiaalin esittelemistä. Eihän aina voi sattua täydellinen kuvaussää.
 • (Mihinkäs jutusta oli unohdetty video? Aika monesta asuntoesittelystä sellainen löytyy. Entäs 360 asteen panoraamakuvat? Nekin ovat erittäin hyödyllisiä).

Yle, Pelastusryhmä vuorella Sveitsissä, pääsiäisen viettoa maailmalla ja viikon muita uutiskuvia. 2.4.2018. Pelastusryhmä etsi viittä lumivyöryn uhria Sveitsissä, nainen valitsi iguaaneja valmistaakseen tamaleja Meksikossa ja Paavi Franciscus johti Via Crucis -ristisaattoa Roomassa. Yle kokosi viikon vaikuttavimmat uutiskuvat. 10 kuvaa.

Rajala Blogi, Henkilökuvaus - haastattelussa Berit Jørgensen. 2.4.2018.

Hilavitkutin.com, Huhut kertovat, että Canonilla on jo täydenkoon kennon peilitön kamera testaajilla.

ePressi.com, Adobe Lightroom Classic CC:n ja Lightroom CC:n päivitykset parantavat kasvojentunnistusta. 5.4.2018. (olikohan se kasvojentunnistus tärkein uutuus...).

ePressi.com, Adobe tehostaa videoiden tuotantoa. 4.4.2018. Päivityksiä Adobe Creative Cloudiin.

Keskisuomalainen, Vielä ehdit osallistua Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailuun – voittajalle luvassa 300 euron lahjakortti. Sunnuntain 8.4.2018 päättyy. Keskisuomalaisella on lähetettyihin kuviin julkaisuoikeus muttei julkaisuvelvollisuutta. Keskisuomalainen ei arkistoi valokuvia, eikä julkaise niitä muissa yhteyksissä.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Puhelimen laturi voi olla paloriski – älä jätä lataamaan yksin. Älypuhelimen lataaminen ei sängyn vieressä yön yli ei ole välttämättä kovin fiksua. Jos sitä on pakko ladata yöllä, niin turvallisempaa on ladata kauempana sängystä tai makuuhuoneen ulkopuolella, jolloin jää aikaa reagoida palon sattuessa. Tulipalo nukkuvan henkilön pään vieressä voi olla kohtalokas. –Tyypillisesti laite on jätetty latautumaan, kun kotoa on poistuttu ja palo on syttynyt asukkaiden poissa ollessa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.
  • Ongelmallisia voivat olla verkkokaupasta tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Esimerkiksi Norjassa tehdyssä testissä osa älypuhelinten edullisista tarvikelatureista kuumeni lähes 100 asteeseen eli puolet kuumemmaksi kuin puhelimen alkuperäinen laturi.
 • Yle, Lentokentillä takavarikoidaan matkatavaroista tuhansia ruumassa kiellettyjä vara-akkuja – Finavia keksi lahjoittaa ne Punaiselle ristille. Vara-akkuja päätyy ruumaan meneviin matkatavaroihin, vaikka lentomatkustajia tiedotetaan turvamääräyksistä, jotka kieltävät varavirtalähteet ruumassa. Matkustajalle jätetään tavaroiden poistamisesta laukkuun viesti jossa kerrotaan, että esineet ovat noudettavissa noin kuukauden ajan. Useimmiten tilanne harmittaa, eikä takavarikoituja tavaroita ole mahdollisuus käydä hakemassa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Sigma 20mm f/1.4 HSM Art Review. Julkistettu 10.2.2015. Sigman Art-sarjaa 14mm - 135mm. Täyskennoisille. Lähin tarkennus 27.6cm. Pituus 12.98cm. Paino 950g. Sigman USB-telakan kanssa yhteensopiva. Japanissa valmistettu. Canon EF, Nikon F, Sigma SA, Sony FE. Terävyyttä riittää. Reunat huonoja f/1.4, eivät mitenkään hyviä f/2, vasta f/4 hyviä. Keskusta on yhtä terävä f/1.4 kuin f/8. Pieni pettymys tämä objektiivi. Hinta kompensoi pettymystä. Suomen hinta on vähän alle 800 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Adobe Now Accused of Moving Cheese. Adobe Lightroom Classic CC 7.3. Paljon näyttää muuttuneen, mutta ei kuitenkaan oikeasti. Kameraprofiilit ovat saaneet näkyvämmän paikan. Adobe Standard -profiilin uusi nimi on Adobe Color. Erillisversion Lightroomin päivitykset päättyivät 7.1-versioon.

Pndonline.com.

Fotosidan.se, Vad är nytt i nya Classic 7.3? Blogi. YouTube-video, kesto 10:58. På svenska.

Fotosidan.se, Hans Strand ställer ut onaturliga landskap på Fotografiska. Manmade Land. Kolme sarjaa kuvia. 6.4.2018 - 27.5.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Jussi Aalto. Blipfoto.com/darsa. Päivittäisiä kuvia. Kuvatekstit myös.

Yle Elävä Arkisto, Luontokuvaaja luonnon rippeillä. Filmi, 29.10.1988. Kesto 43 min. Dokumentti Saariston autiomajat. Väri. Luontokuvaaja Eero Murtomäki (s.1943) asui vuoden Merenkurkun autiotuvissa havannoiden luontoa sekä satunnaisesti vierailevaa ihmistä. Kamerasta ja päiväkirjasta syntyi elokuva, joka asettaa ihmisen ja luonnon vastakkain. "Ihmisen aikaan heräävä voi vaan aavistella millaista elämää täällä iltamyöhään ja öisin vietetään."

HS, Risto Vuorimies kuvasi Suomen parhaimmaksi äänestetyn levynkannen, mutta tajusi pian että Kuuba on hänen juttunsa. Hurriganesin Roadrunner-lp:n kannen kuvaaja lopetti ammattimaisen valokuvauksen jo kolmekymppisenä. ”Olin aktiivinen musiikkivalokuvaaja hyvin lyhyen aikaa, tammikuusta 1973 vuoteen 1976. Kolmeen vuoteen olen puristanut koko sen tuotannon, josta nyt puhutaan”, Vuorimies laskee. Helsinkiläinen nuorimies vietti 1970-luvun alkuvuodet Tukholmassa opiskellen valokuvausta ystävänsä Ben Kailan kanssa. Opiskeli valokuvaajaksi Fotoskolanissa Tukholmassa vuosina 1970–73. Rockmusiikki kehittyi samaan aikaan Suomessa nopeasti. Kun opinnot loppuivat, kaksikko palasi Helsinkiin ja yritti päästä lehtiin töihin.

 • Täyttää 70 vuotta tiistaina 3. huhtikuuta. Järjestää merkkipäivänsä kunniaksi valokuvanäyttelyn, joka aukeaa 4. huhtikuuta Kanneltalon galleriassa Helsingin Kannelmäessä.

Yle, Kuusi somepostausta, jotka tulivat tekijälleen kalliiksi – lue nämä ennen kuin jaat oikeutta netissä. 4.5.2017. Yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä on määrätty tuhansien eurojen korvauksia. Oikeudenkäyntikulujen ja sakkojen kanssa somepostauksen hinta on voinut kohota lähes 7 000 euroon.

 • 4. Postasi Facebookiin kuvan juustolautasesta – ja samalla "vahingossa" velallisensa tiedot Oikeuteen päätynyt omalaatuinen tapahtumaketju alkoi, kun nainen julkaisi Facebookissa kännykkäkuvan valmistamastaan kotijuustosta. Juustolautasen alla oli pankin kirje, josta näkyi naisen velallisen nimi, luoton numero ja määrä sekä tieto siitä, että maksu oli viivästynyt.

Facebook, Laterna Magica. Ainutlaatuinen kirjagalleria Laterna Magica etsii jatkajia Kirjagalleria Laterna Magica on toiminut Kruununhaassa vuodesta 1989. Tilat on vuokrattu taloyhtiöltä. Galleria ja kirjakauppa myydään tarjousten perusteella.

Ilta-Sanomat, Tytär löysi äitinsä salaamat valokuvat ullakolta 17 vuotta tämän kuoleman jälkeen – nyt maailmalle piirtyy vaikuttava kuva muistojen Leningradista.

Aamuset, Kansallismuseo ja Museovirasto julkaisevat vuoden 1918 sodan elokuva- ja kuva-aineistoja.

Vaihteeksi poistin Digicamera.netin Linkit-sivulta toimimattomat linkit. Viime vuosina ei ole paljoa uusia linkkejä lisätty.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan, Sigma 14mm f/1.8 HSM Art Review. Art-sarja laadukasta jälkeä. Tämä objektiivi täyskennoisille. 114 astetta. Havainnollistus: toinen käsi eteen suorana, toinen suoraan sivulle, välille jäävä alue kattaa 90 astetta. Lähin tarkennus 27cm. F/1.8 ei paljoa valoa arvitse. Painoa 1.120kg. Läheltä kauas, tarkennusrengas neljäsosa kierrosta. Canon EF, Nikon F, Sigma SA, Sony FE. Tarkkuus keskellä erinomainen. 50 megapikselin kameralla täydellä aukolla eron keskiosan ja reunojen tarkkuudessa huomaa selvästi, vähän häiritsevästikin. Suomen hinta on 1.600 euroa (hinnassa on mukana verot).

Pdnonline.com.

 • Quick Tip: Duane Michals on Conquering Self-Doubt.
 • Panasonic G9 Camera Review. Julkistus 8.11.2017. Panasonicin lippulaivamalli. 20 megapikselin Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera. Kroppikerroin 2x. 5-akselinen kuvanvakaaja. 60 kuvaa sekunnissa. 4K video. Iso elektroninen estin, 3.6 miljoonaa pistettä. Kolmen tuuman kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. USB 3. Wi-Fi. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Still-kuvaajille suunnattu. Paino 658g. Panasonic Lumix DC-G9, Suomessa rungon hinta on noin 1.700 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • PDN Photo of the Day, Deana Lawson Unpacks Complexities of Race and Identity. 9 kuvaa ja teksti.

Techradar.com, 14 portrait photography tips you'll never want to forget.

Thephotoargus.com, 42 Awe-Inspiring Photos of Extreme Weather.

The Online Photographer, What's Adequate? Contax. Kyocera.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Mjvalokuvia.kuvat.fi, Talvi. Tämän talven kuvia.

Valovuoto.fi.

 • Valokuvakilpailuja Suomessa ja maailmalla. 23.3.2018. Sony World Photography Awards. Finnish Photo Awards -gaala.
 • Moment anamorphic Lens Kickstarterissa. 30.3.2018. Moment niminen valmistaja julkaisi äskettäin Kickstarterissa lisäobjektiivin, joka herätti ainakin allekirjoittaneen huomion. Kyseessä on kännykkään asennettava anamorfinen objektiivi. $119.
 • Adobe päivitti ohjelmistojaan. 1.4.2018. Samalla Adobe pahoitteli Sony A7 III:n puuttuvaa tukea. “Refering to legal disagreements between sony as a sensor and camera manufacturer and 3rd party Sony sensor customers. Adobe cannot interfere with these disagreements by any means and therefore all updates concerning Sony sensor based products have been put to halt until legal process is fully completed.”

Ursa.fi, blogi, Zeniitti.

 • Revontulten kuvaaminen uusilla ja vanhoilla menetelmillä. Erikoisartikkeli. 28.3.2018. Revontulten kuvaamiseen ei välttämättä tarvita digitaalista järjestelmäkameraa. Filmiä on edelleen saatavilla ja pohjanpalon voi vangita vanhoillakin menetelmillä näyttävästi. Toisaalta matkapuhelimien kamerat ovat kehittyneet huimasti ja niilläkin alkaa olla käyttöä taivaantarkkailussa. Ensin filmikokemukset, sitten kännykällä kuvaaminen. Kännykkäkuvien käsittely. Filmin skannaus. Ja lopuksi esimerkkikuvat.
 • Revontulibongarin opas -kirja. Erikoisartikkeli. 28.3.2018.
 • Zeniitti 2/2018. Zeniitin 2/2018 numerossa tutustutaan Kuuhun. Pääsemme myös lukemaan Matias Takalan erittäin mielenkiintoisen artikkelin revontulten kuvaamisesta filmikameralla ja kännykällä. Toni Veikkolainen taasen kertoo pimeiden sumujen kuvaamisesta. Mukan on myös paljon muuta, kuten artikkeli kehistä, haastattelu revontulikirjan tiimoilta, lukijoiden kuvat -palsta ja paljon muuta! 10 artikkelia.

Kaleva.fi, Dronet ovat yhä useammin tör­mäys­vaa­ras­sa lentokoneiden kanssa. Vuosi 2017, 16 läheltä piti -tilannetta. Vuosi 2016, 10 kpl.

Yle, Ylen kysely: Suomalaiset ovat huolissaan Facebook-tietojensa väärinkäytöstä – "Sitä miettii kahdesti, mitä sinne laittaa". 1.4.2018. Omien Facebook-tietojen väärinkäyttö huolestuttaa suomalaisia. Vähiten asia mietityttää alle 25-vuotiaita ja eniten huolissaan ovat heitä vanhemmat Facebookin käyttäjät. Tämä selviää Ylen Taloustutkimukselta tilaamasta sosiaalisen median käyttöä selvittäneestä tutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista mainosrahoitteisen yhteisöpalvelu Facebookin käyttäjistä on erittäin tai melko huolestunut siitä, että heidän sinne laittamiaan tietoja voidaan käyttää vahingollisesti.

Kamerakoulu.fi, Street Candy ATM 400 35mm mustavalkofilmi. 2.4.2018. Street Candy ATM 400 on uudelleen paketoitua valvontakamerafilmiä. Sitä käytettiin muinoin pankkiautomaattien kameroissa, mutta tätä nykyähän sekin hoituu tietenkin digitaalisesti. Tästä johtuen jonnekin päin maailman filmivarastoa on jäänyt kyseiseenkin tarkoitukseen valmistettua filmiä melkoinen ylijäämä. Mikäs sen hienompaa kuin kierrättää vanhat varastot ja tehdä niistä uusi tuote filmikuvaajille! Kokeellisempaan mustavalkokuvaukseen. Viiden rullan paketti 30 euroa.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Shocking Photos of the Floods in West Bengal.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Don't Miss Our Top Beach Photography Tutorials. Linkit 5 tutoriaaliin.

Dpreview.com.

IR.

Thom Hogan.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, Non-Camera Gear Every Outdoor Photographer Should Carry. Headlamp. Umbrella/Waterproof Cover. Model Releases. Rubber Boots. Gloves and a Red Shirt. Small Backpacking Towel. Spot Beacon ($150, lähettää SOS satelliitin kautta, lisäksi $200 per vuosi, toimii myös ulkomailla). National Park Pass.

The Online Photographer, iPhone Fail. Kuva sinällään hieno. Mutta auringossa ei oikein näkynyt iPhonen ruudulta mitään, polttoväliäkin olisi pitänyt muuttaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, viikoittain podcasteja. Uusin:

 • Matti kävi Sigman objektiivitehtaalla 1.4.2018. Kesto 26:42. Huawei P20 pro ja sen ennätyshyvä kamera sai meidät taas kerran miettimään mihin puhelinkamerat ovat menossa. Matti kävi Sigman objektiivitehtaalla ja kertoo mitä siellä tapahtui. Haastettelussa vuoden muotokuvaaja Emmi Virtanen. Kameraseuroja on ympäri maailman ja Matti haastatteli Malesiassa kameraseuran puheenjohtajaa, joka kertoo millaista toiminta siellä on. Lisäksi linkit.

Antti Salovaara, Lähiluonnon huvituksia, Kuutti ja pallo. 30.3.2018. Sunnuntai 25. maaliskuuta. Eräs elämäni suloisimmista kohtaamisista. Olin linturetkellä Helsingin Liuskasaaressa, kun koiranulkoiluttaja alkoi yllättäen kutsua minua. Hän huusi jotain kuutista. Lähdin kuuloani epäillen nousemaan itärannan kallion takaa, ja etsin hyljettä jäältä. Ei näkynyt. ”Aivan tässä lähellä”, korjasi koiranulkoiluttaja. Harmaahylkeen kuutti makasi vieressämme rannan jääpatjalla.

Yle, Entä jos jokainen tekosi tallentuisi kameralle ja sinut pisteytettäisiin kansalaisena? Kiinassa se on pian totta. Kasvojentunnistus tekee elämästä kätevää, ja tarjoaa samalla ennennäkemättömän tavan valvoa kansaa. Kiinassa on 176 miljoonaa valvontakameraa, arvioi kansainvälinen tutkimuskeskus IHS Markit. Sen mukaan kameroiden määrä tulee parissa vuodessa kasvamaan 626 miljoonaan. Vertailun vuoksi, Yhdysvalloissa kameroita on laskettu olevan noin 50 miljoonaa.

 • "Nosta käteistä kasvoillasi", lukee pekingiläisen pankin käteisautomaatin valikossa. Kasvot toimivat myös konttorissa, China Merchants Bankin neuvonnassa luvataan.

Mikrobitti.fi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, How To Photograph Rainbows - The Basics. Sateenkaarta kuvaamaan.

IR.

Diyphotography.net, Here are the best April’s fools photography jokes from around the web (2018).

Dpreview.com, Review: The Petzi Treat Cam is a camera with an integrated pet feeder. 1.4.2018. Hauska.

Petapixel.com, Ep. 267: A Good Reason to Put That Camera Down – and more. Podcast kesto 32:44. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • The photographer who put his camera down for a worthwhile reason. (#)
 • A camera returns to its owners two years after being lost at sea. (#)
 • Rumors that Fujifilm Neopan 100 Acros to be discontinued. (#)
 • NiSi introduces its filter system for mobile photography. (#)
 • Kodachrome the movie. (#)
 • Your dominant eye vs. the eye you shoot with. (#)
 • Huawei’s P20 Pro is the new king of the hill. (#)

Earthboundlight.com, My Love/Hate Relationship With Photography Books. 1.4.2018.

Kamera & Bild, Test: Olympus E-M10 III – avancerat för nybörjare. Julkistus 7.9.2017. 16 megapikselin Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera. Ulkonäkö edelleen retroa. Kroppikerroin 2x. Suunnattu entisille kännykkäkuvaajille => helppokäyttöinen. Paino 410g. Sensorin edessä ei suodinta. Viisiakselinen kuvanvakaaja rungossa, neljä pykälää teho, toimii erinomaisesti. ISO 100-25.600. Uusi prosessori. 4K video (käytössä sekä runkovakaaja että ohjelmallinen vakautus, muissa kameroissa yleensä vain ohjelmallinen vakautus). Sarjakuvaus 8.6 kuvaa sekunnissa (jatkuva tarkennus 4.8 kuvaa sekunnissa). 2.36 megapikselin elektroninen etsin. 1.04 megapikselin pystysuuntaan kääntyvä kosketusnäyttö. Wi-Fi. Käyttöliittymää voi kustomoida, menusysteemiä yksinkertaistettu. Ergonomia on kunnossa, vaikka kamera onkin pieni. Ei säänkestävä. Kasvoihin tarkennus seurasi hyvin kohdetta, muussa tarkentamisessa oli ongelmia. Jpg- kuvat suoraan kamerasta ovat kohtuuhyviä (ottaen huomioon 16 megapikselin sensorin), sama koskee raw-kuvia. Yhdellä latauksella ottaa 330 kuvaa. Paljon objektiiveja tarjolla, yli 140 kpl (Olympys yli 20 kpl, Panasonic yli 28 kpl, lisäksi Samyang, Sigma, Tamron, Kowa, Voigtlander jne.). Arvosana 72.

 • Suomen svh:t. Runko 749 euroa. Runko + M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 II R 799 euroa. Runko + M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ -pancake, 899 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.04.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, HS:n kuvaajien maaliskuun parhaat kuvat. Helsingin Sanomien kuvaajien maaliskuun parhaissa kuvissa nähdään muun muassa katiskaa sukeltava luontokuvaaja, kiekkoileva presidentti, ugandalainen hiilimiilu ja telakan naishitsaajat. 52 kuvaa.

Kamera-lehti, nro 3, 29.3.2018.

Rajala Blogi, Lumessa kuperkeikkaa heittävä Lumi valloitti pandakuvausmatkalaisten sydämet. 31.3.2018.

Yle, Lintubongareiden korkein oikeus tutkii 300 havaintoa vuodessa – "on turha sanoa, että sain Suomen suurimman hauen, jos sitä ei ole hyväksytty vastaavassa komiteassa". Kevään muuttolintujen mukana Suomeen saapuu myös harvinaisia harhailijoita kaukomailta. Havainnot kaikkein harvinaisimmista tai jopa Suomelle uusista lintulajeista joutuvat Birdlife Suomen rariteettikomitean tiukkaan seulaan ennen hyväksyntää.

Yle, "Tämä on läpimurto, monien itkujen jälkeen" – Kuvaaja Juha Taskinen riemuitsee 400 saimaannorpasta. Dokumentaristi Juha Taskinen on valokuvillaan lähestulkoon pelastanut yhden Saimaalla elelevän eläinlajin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com, Panasonic interview: "Our business philosophy is based on 'changing photography'". Panasonic GH5S oli jo alkuaan suunniteltu videolle, ei kompromisseja. Onnistui. Panasonic näkee vielä mahdollisuuksia kompaktikameroiden markkinoilla. Ja lippulaivamallia G9 kehitetään.

 • Photorumors.com, CP+ interview with Panasonic. PDAF = Phase Detect Auto Focus = vaihetarkennus. Ei tulossa Panasonic-kameroihin. DFD = Depth From Defocus, Panasonicin omaa teknologiaa, yhdistetään kontrastiin perustuvaan perinteiseen tarkennukseen.

Diyphotography.net, Moment lenses for Smartphones: Thoughts after a month. Hyvälaatuisi, aika isoja ja painavia. Parin viikon kuvausmatka Galapagos-saarille, kokemuksia. Neljä linssiä, laajakulma (18mm), ultralaajakulma, tele (60mm) ja makro. Eniten käyttöä odotetusti laajakulmalle ja telelle. Kamerana iPhone X.

Petapixel.com, This Photographer Has Shot NYC with a 1940s Camera for 50+ Years. YouTube-video, kesto 2:52. 1940-luvun Speed Graphic käytössä (tai videolla näkyvä Speed Crown 1950-luvulta). Instant-filmi käytössä, jos kiinnostaa kuvattavaa osto, $20 per potretti. Joka päivä New Yorkissa, usein näkyy B&H -liikkeen luona. Tyylikäs herrasmies, monelle tuttu näky.

Kamera & Bild, Claes Grundsten: Måleriska bilder. Kolumni. Pitkä valotusaika, panorointiakin.

Kamera & Bild, VSCO Film pack: Instagramkänsla i råformat. Adobe Camera Raw, Lightroom CC. Raw-kuvasta lähdetään. Analogisen filmin vaikutelmaa stimuloidaan. Melkoinen määrä filttereitä. VSCO Film Essentials, $59.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Maaliskuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset