Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Huhtikuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Maaliskuu 2018

31.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kallioiden lainsuojattomat. 28.3.2018. On taas käsillä se lyhyt keväinen sesonki, kun kyykäärmeet ilmestyvät nietosten pälvipaikoille lämmittelemään kohmeista kroppaansa talvihorroksen jäljiltä. Kyykäärmekannat ovat vähentyneet vuosi vuodelta, eikä lajin rauhoitus ota Suomessa tuulta purjeisiin. Muualla Euroopassa kyykäärme nauttii lain suojaa rauhoitettuna, Suomi on tässä omituinen poikkeus. Rauhoitusaloitteessa on tehty kaiken lisäksi maltillinen rajanveto, että kyyn rauhoitus ei ulottuisi pihapiireihin, eli sieltä sen saisi edelleen poistaa.

HS, Lääkäri antoi Villelle, 41, kuolemantuomion – siitä alkoi poikkeuksellinen kahden vuoden valokuvausprojekti, jossa kuvaaja Janne Körkkö tallensi ystävänsä syöpätaistelun alusta loppuun. 31.3.2018.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Hollywood-tanssija, jääkiipeilijä ja suklaatehtailija. 30.3.2018. 15 kuvaa.

MTV, Kaikkien aikojen tunnetuin photobombaus? Turisti päätyi sattumalta The Beatlesin klassikkolevyn kansikuvaan. Lontoossa elokuussa 1969 lomaillut turisti ihmetteli suojatiellä kävellyttä "radikaalin" näköistä nelikkoa, jota valokuvattiin. Ikoninen kuva päätyi The Beatlesin ikonisen Abbey Road -albumin kanteen. Kyseessä lienee yhdysvaltalainen turisti.

Ilta-Sanomat, Pyydätkö tutuilta tietokoneapua puhelimitse? On olemassa parempi tapa. IS Digitodayn kokeilussa auttava kone ja apua saava kone olivat samassa kodin wifi-verkossa. Etäkäyttö ei ollut silloinkaan täysin jouhevaa ja siinä esiintyi pieniä viiveitä. Toiminto kuitenkin teki sen, minkä lupaa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Panasonic Lumix GX9 sample gallery updated. Panasonicin uusin peilitön järjestelmäkamera, mittaetsintyyppinen, 20 megapikseliä, 5-akselinen kuvanvakaaja rungossa. Vähän yli kuukausi kameran julkistamisesta. Panasonic DC-GX8:n päivitys.
  • (Isoveli Panasonic G9-mallissa sääsuojaus, isompi elektroninen etsin, tarkempi lcd-näyttö, kaksi korttipaikkaa, kuulokeliitäntä, mikrofoniliitäntä, 225 tarkennuspistettä (GX9 49 tarkennuspistettä) sarjakuvaus 60 kuvaa sekunnissa, jatkuva sarjakuvaus 20 kuvaa sekunnissa, isompi ja painavampi akut kestävät pitempään, joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö jne. G9-malli still-kuvaajille suunnattu, Panasonicin lippulaiva, Suomen hinta on 1.700 euroa).
 • Fotopro Mogo flexible monopod kits are designed for various photography needs. Joukkorahoitus, Indiegogo. Neljä kittiä. $39, $49, $59, $99. Toimitusten ilmoitetaan alkavan kesäkuussa.

IR.

ePhotozine.com, How To Use Cloning, Repairing And Healing Photoshop Tutorials. Linkkejä tutoriaaleihin, 7 kpl.

Petapixel.com.

 • US to Require Social Media Usernames of All Visa Applicants. Lakiehdotus. Kaikkien USA-viisumien hakijoiden kerrottava sosiaalisen median käyttäjänimensä 5 edellisen vuoden ajalta. Lakiehdotusta voi kommentoida 60 päivän ajan.
  • HS, Yhdysvallat haluaa vaatia kaikilta viisumin­hakijoilta sosiaalisen median käyttäjä­tunnukset. Salasanoja uusikaan esitys ei kata. Yhdysvaltain ulkoministeriön esitys ei koskisi valtaosaa suomalaisista turisteista. Suomi on yksi vajaasta 40 maasta, joiden kansalaiset Yhdysvallat päästää joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta maahan lyhyille loma- ja liikematkoille ilman viisumia.
  • Vaatimus koskisi 20 suosittua sosiaalista mediaa: Facebook, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, MySpace, Pinterest, Reddit, Tumbrl, Twitter, Vine, YoutTube, Douban, QQ, Sina Weibo, Tencent, Weibo, Youku, VK eli VKontakte, Twoo ja Ask.fm. Viisuminhakijoiden tulisi kertoa niihin rekisteröidyt käyttäjänimensä viiden vuoden ajalta.
  • Lisäksi viisuminhakijoiden pitää kertoa viiden vuoden ajalta kaikki käytössään olleet puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet ja ulkomaanmatkansa.
 • Do YOU Look Through the Viewfinder with Your Dominant Eye? Ohjeet hallitsevan silmän löytämiseen. Ja entäs vasensilmäiset, joita on kolmasosa. Mihinköhän se nenä laitetaan.
 • Ep. 266: Photography Could Get You Shot – and more. Podcast kesto 29:48. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • A real estate photographer gets shot when he surprises a homeowner. (#)
  • Lytro is shuttered. (#)
  • An update in the photojournalist whose gear was mistaken for a gun. (#)
  • Moment introduces an anamorphic lens and more. (#)
  • The story behind that familiar shutter sound. (#)
  • GoPro licenses its technology and introduces a budget HERO. (#)

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Terry Burnes on Phone Photography.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, A Geek of Many Colors – Adventures in Spectrometry. Monokromaattiset spektrometrit ovat joko ällistyttävän kalliita tai hitaita tai molempia. Objektiivien testaukseen. Täysnörteille artikkeli.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha, Moderni klassikko – testissä ZEISS Loxia 2/35. 29.3.2018. ...Samalla myös ristiriitaiset kokemukseni jäsentyivät aikaisempaa paremmin ja objektiivin luonne siivilöityi esiin pidempikestoisessa kokeilussa. Koska Loxia 2/35 on monin tavoin mielenkiintoinen linssi, päätin lopulta kirjoittaa myös keskeneräisen arvioni valmiiksi. Tässä siis valmis arvio – vain noin kaksi vuotta myöhässä. Loxia 2/35 on tarkoituksellisesti manuaalitarkenteinen objektiivi, jossa myös aukkoa säädetään linssin rungossa olevan aukkorenkaan avulla. Videokuvaajia varten Loxia-sarjan linsseissä on myös ’De-Click’ -toiminto, jonka avulla linssin aukkorenkaan toiminnan voi muuttaa portaattomaksi.

 • Käsintehtävä tarkennus on toteutettu modernilla tavalla, eli kamera tunnistaa tarkennusrenkaan liikkeen ja nostaa automaattisesti esiin tarkennusta helpottavan suurennoksen etsimessä ja näytöllä (asetuksista tätä automaattista oletusta voi tietysti myös muuttaa). Hyvien tarkennusapujen avulla (’focus peaking’ ja ’magnified view’) manuaalisen tarkennuksen oppii melko vaivattomasti jo päivässä tai parissa eikä se sen jälkeen tunnu enää ylimääräiseltä rasitteelta.
 • Loxian 2/35:sen laaja menestys valokuvaajien keskuudessa kertoo osaltaan myös siitä, että ZEISS osaa arvottaa objektiiveja niiden luonteen mukaan eikä tuijota pelkästään MTF-käyriä. Olen varma siitä, että ZEISS toi Loxian 2/35 markkinoille juuri siitä syystä, että heillä oli tietoa sen vastaanotosta ZM-versiota käyttäneiden Leica-kuvaajien joukossa ja he uskoivat sen piirtoon, vaikka teknisen suorituskyvyn näkökulmasta se onkin jäljessä monista moderneista kilpailijoistaan.
 • Kaikista puutteistaan huolimatta Loxia 2/35:sta onkin tullut monen kuvaajan suosikkilinssi ja niin kävi lopulta minullekin. Arvostan paitsi objektiivin ainutlaatuista fyysistä olemusta ja piirron luonnetta, myös sen manuaalista tarkennusta, joka tuo kuvaamiseen sellaista elävyyttä, jota autofokuksen kanssa ei aina saavuteta.
 • Suomen hinta on n.1.200 euroa.

Kuvasto.fi, Korkeimman oikeuden merkittävä ennakkopäätös valokuvan suojasta. 28.3.2018. Korkein oikeus on tehnyt merkittävän tekijänoikeusratkaisun tapauksessa, joka koski niin sanottua tavallisesta valokuvasta tehtyä maalausta. Oikeuden mukaan öljyvärimaalauksen valokuvasta tehnyt henkilö syyllistyi tekijänoikeusrikkomukseen ottaessaan maalauksesta myyntitarkoitusta varten valokuvan ja saattaessaan sekä maalauksen että valokuvan vedokset yleisön saataviin.

 • Tapauksen valokuvaaja oli ottanut vuonna 1991 metsoaiheisen kuvan, joka oli ollut nähtävillä valokuvaajan verkkosivuilla. Maalauksen tekijä oli maalannut vuonna 2009 valokuvaa hyväksi käyttäen öljyväritekniikalla vastaavan metsoaiheisen maalauksen. Myöhemmin tekijä oli ottanut öljyvärimaalauksesta valokuvan ja tarjonnut sekä maalausta että siitä otettuja valokuvavedoksia myytäväksi galleriassaan ja verkkosivuilla. Maalauksen tekijä ei ollut kysynyt valokuvaajalta käyttöön lupaa eikä ilmoittanut valokuvaajan nimeä maalauksen ja vedosten yhteydessä.
 • Keskeistä oikeustapauksessa oli kysymys siitä, onko maalauksen tekijä kopioinut valokuvan siten, että kyseessä on kappaleen valmistaminen valokuvasta.
 • Korkein oikeus, KKO:2018:21. Tekijänoikeusrikos - Tekijänoikeusrikkomus Valokuva. 28.3.2018. Perusteluineen.

MTV, Janin saarikuvista nettihitti – piskuisen Kotisaaren neljä vuodenaikaa lumoavat ympäri maailman. Rovaniemeläisen Jani Ylinampan ottama kuvasarja suomalaisesta Kotisaaresta leviää maailmalla. Dronella kuvatut otokset ilmentävät osuvasti Suomen neljää vuodenaikaa. Kuvat näet ylläolevalta videolta.

Mobiili.fi, GoPro esitteli edullisemman HERO-kameran – 4K-tarkkuus karsittu pois. Tilattavissa GoPron omasta verkkokaupasta (ei Suomi, mutta tulli + alv mukana hinnoissa), 220 euroa. Kaksituumainen kosketusnäyttö. Vedenkestävä 10m. Äänikomennoille tuki. Video 1440p ja 1080p. Elektroninen kuvanvakautus videolle. 10 megapikselin still-kuvat.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Käsiksi kesätöihin: Nuori kuvaaja työllistää itsensä yrittäjänä. Eetu Hautamäki tavoittelee ansaitsevansa kesän aikana kuvauskeikoillaan parisen tuhatta euroa. Samalla saa nauttia yrittämisen vapaudesta, kun ei tarvitse tehdä töitä jonkun muun sanelemassa tahdissa. Eetu Hautamäki tuumiskelee yrittäjyyden näyttävän myös hyvältä jatkossa nuoren henkilön cv:ssä.

Omenablogi, Apple julkisti edullisemman 9,7 tuumaisen iPadin. 27.3.2018. iPad 32 Gt Wi-Fi: 369 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Nikon D7500 Camera Review. Julkistus huhtikuu 2017. Nikon D500:n 21 megapikselin kroppikenno, halvempi hinta. Perinteinen järjestelmäkamera, paino 720 g. Sarjakuvaus kahdeksan kuvaa sekunnissa (raw 50 kuvaa, jpg 100 kuvaa), 51 tarkennuspistettä, 4K UHD video (videokuvauksessa elektroninen vakautus, 1.5 kroppaus). Kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö 921.6000 pistettä (vähemmän pisteitä kuin Nikon D7200:ssa, mutta tarkempi ja parempi kuva). Optista etsintä käytettäessä lcd-näyttö menee automaattisesti pois päältä. Laajennettu ISO 1.640.000, muuten 100 - 51200). Yhdellä latauksella ottaa 750 kuvaa. Säänkestävä. In-camera raw-käsittely. Wi-Fi, Bluetooth (Wi-Fi ei hyvä toteutus). Mikrofoniliitäntä, HDMI, USB-liitäntä). Selkeästi parempi kamera kuin Nikon D7200. Suomen hinta on vähän alle 1.300 euroa, runko. Runko + Nikon AF-S DX 18-140mm F3.5-5.6G ED VR, 1.700 euroa. (näissä hinnoissa on mukana verot).

Pdnonline.com.

Petapixel.com, A Landscape Shooter’s Guide to Back Button Focus and Hyperfocal Distance. YouTube-video, kesto 27:05. Tekijän mukaan perusteellisin video aiheesta. Runkona Nikon D810. Nikkor 14-24mm f/2.8G.

The Online Photographer, Gordon Lewis, How to Become a Successful Fine Art* Photographer. Ensimmäinen kohta, valitse erikoinen nimi.

Diyphotography.net, Cheap DIY Photography Gear From the Dollar Store. Ei mitään ihmeellistä tai kovin hyödyllistä.

Fotosidan.se, Får man måla av ett fotografi? Svt.se:n ohjelma (kesto 58:44, aiheen käsittely päättyi kohdassa 19:00, katsottavissa myös Suomessa. Svenska syndabocken -sarjaa, öljyväreillä maalattuja, Christer Petttersson myös mukana. Kasvot oli otettu valokuvasta. Takana sitten se syntipukki. Valokuvaajan mielestä näin ei olisi saanut tehdä. Kaikki oikeusasteet käytiin läpi. Eri oikeusasteissa eri tuomioita. Korkeimman oikeuden mukaan kasvot maalattiin valokuvan perusteella, mutta kyse oli uudesta teoksesta. Valokuvaajan oikeuksia ei loukattu. Syntipukki oli ratkaiseva. Eli tässä tapauksessa ratkaisevaa oli se, että kopioidun valokuvan lisäksi maalauksessa oli muitakin elementtejä.

Kamera & Bild, Tom Svensson: ”För att folk ska förstå behöver de se bilder”. Kuvat voisivat olla vahva vaikuttaja, epäkohtien paljastaja.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Peilitöntä kinokokoa budjetilla. 28.3.2018. Otin vuoden vaiheessa kokeiluun tovin kypsyneen Sony A7 II:n. Se oli aikoinaan markkinoiden ensimmäinen kennokuvanvakaimen omaava kinokoon kamera, jota saa nyt ilman alennuksiakin noin 1300 eurolla. Uuden A7 III:n julkaisun myötä hinnat tuskin tulevat ainakaan nousemaan.

 • Samalla tulin kokeilleeksi niin ikään budjettiratkaisuksi sopivaa Samyang AF 50MM F1.4 SONY FE –objektiivia. Himpun alle 600 euron hintalapulla Samyang tarjoaa 1.4 valovoimaa automaattitarkennuksella.
 • Sonyn tarkennuksen luotettavuus oli hyvällä tasolla hyvässä ja hieman himmeämmässäkin valossa. Mentäessä hiilikellarimeininkeihin A7 II tippui kyydistä, kun taas verrokkina ollut A9 jatkoi tarkentamista kirurgisella tarkkuudella. Tässä suhteessa kehitys on siis kehittynyt.
 • Dynamiikkaa Sonyn tiedostoilla on mukavasti tämänkin päivän mittapuussa ja ne kestävät rankkaakin valotuksen korotusta ilman mainittavia sivuoireita.
 • Vaikka runko ei olekaan enää uusinta uutta, ei vastaavaa kinokoon settiä saa lähellekään samaan hintaan miltään muulta valmistajalta. Tämä budjettiyhdistelmä on erinomainen esimerkiksi potrettikuvausta harrastavalle henkilölle, joka kuvaa pääasiassa jatkuvassa (luonnon)valossa nauttien sähköisestä etsimestä, runkovakaimesta ja suuresta valovoimasta.

Tomi Muukkonen, Canon EOS-1D X Mark II on toimintavarma kamera. 28.3.2018. Kun kamera on Canon EOS-1D X MArk ll, objektiivi ja telejatke uutta sukupolvea, niin ainakaan minulla ei ole ollut ongelmia. Olen kuvannut Canonin Markki-kakkosella vuoden ja seitsemän kuukauden aikana 90 000 kuvaa eli kuten Markus Varesvuo totesi, kamera alkaa olla sisään ajettu. Tämä ammattirunko, joka on tarkoitettu urheilukuvaajille ja muille toimintakuvaajille, on osoittautunut erittäin toimintavarmaksi. En useinkaan ota kakkoskameraa eli DX Mark l runkoa mukaan päiväretkille ollenkaan, sillä voin luottaa kameran toimivan.

 • Erroreita eli vikatilanteita EOS-1D X Mark II ei siis tee, ja kun kamerassa on maailman paras tarkennussysteemi lintujen kuvausta ajatellen, niin en voi olla kuin tyytyväinen työkaluun. Valkotasapainon ja väribalanssin suhteen odotan merkittävää parannusta seuraavalta lippulaivalta.
 • Lämpimissä oloissa kahdella akulla kuvaan helposti kymmenentuhatta kuvaa, ja kylmässäkään en ole koskaan tarvinnut kahta täyttä akkua. Kuvat latautuvat kortille nopeasti. Useimmiten 11 kuvaa sekunnissa on aivan riittävä kuvausnopeus, mutta erikoistilanteissa sadankin kuvan sarjatuli voisi tietysti tuoda lisää potkua.
 • Canon EF600mm f/4L IS II USM kulkee vielä mukanani aika usein, ja otan hyvinkin puolet kuvistani kuusisatasella.

Mynewsdesk.com, Canonilta suurikennoinen elokuvakamera ja valovoimaa tuotantoon. 28.3.2018. Canon EOS C700 FF. Myyntiin alkusyksystä, hinnat myöhemmin.

Mynewsdesk.com, Canon juhlistaa globaalisti jo 15. vuotta peräkkäin ykkössijaa järjestelmäkameroiden markkinoilla. 28.3.2018.

Tivi.fi, Firma kehitti kuvauksen mullistavan ihmekameran – mutta eihän siinä hyvin käynyt. Kameravalmistaja Lytro on ajamassa toimintaansa alas. Lytro tunnetaan vr-kehityksen lisäksi kamerasta, jonka kuvia voi tarkentaa uudelleen jälkikäteen (kuvassa).

Älypuhelimista.

 • Avplus.fi, Huawei P20 -lippulaivat julki – kolmoiskamera, lovi näytössä ja tekoälyä. 28.3.2018. Huawei esitteli eilen Pariisissa P20- ja P20 Pro -lippulaivapuhelimet. Mullistavinta niissä on kameratekniikka. Pro-mallin takana komeilee Leican kanssa yhteistyössä kehitetty kolmoiskamera, joka on uutta älypuhelimissa. Toimitukset alkavat 16.4.2018. P20, 649 euroa. P20 Pro, 849 euroa.
 • Iltalehti, Huawei julkisti uudet P20-puhelimensa - huippumallissa maailman ensimmäinen kolmoiskamera.
 • Puhelinvertailu.com, Huawein uutuuspuhelin kameratestaajien uusi suosikki: "sukupolven tai kaksi edellä".
 • Mikrobitti.fi, 5 kätevää sovellusta kielten oppimiseen. Puhelinsovellus on kenties paras tapa kielen opetteluun. Sanoja, fraaseja ja kielioppia voi tankata missä ja milloin vain, halutun kokoisina annoksina. Pelkän ulkoa pänttäämisen lisäksi apua oppimiseen voi kysyä muilta ihmisiltä tai Googlen tekoälyltä.
  • WordDive – sanasukellus. Android, iOS, www. Ilmainen 2 viikkoa, sitten 9.99 e / kk / kieli. Suomi mukana.
  • DuoLingo – kymriä ilmaiseksi. Android, iOS, Windows Phone. Pelillinen sovellus. Monta kieltä, ei suomea. Ilmainen.
  • Quizlet – muutakin kuin kieltä. Android, iOS, www. Opiskelukortit eli flash cardit ovat tehokas tapa sanastojen opetteluun. Voi luoda itsekin. Ilmainen.
  • HiNative – kysyvälle vastataan. Android, iOS. Ideana on joukkoistaa oppimista: käyttäjät kysyvät omia kysymyksiä vieraista kielistä ja vastaavat kysymyksiin omasta kielestään ja maastaan. Ilmainen.
  • Google Kääntäjä – rohkeasti puhumaan. Android, iOS. Googlen Kääntäjä-sovellus auttaa sekä sanojen ja lyhyiden fraasien että pidempien tekstien kääntämisessä. Käännösten keskimääräinen laatu on etenkin suomeksi käännettäessä parantunut selvästi viimeisen vuoden aikana uuden, koneoppimiseen perustuvan käännöstekniikan ansiosta. Ilmainen. (jutussa ei mainita, että Google voi lisätä käännettävän teksti omiin käännöstuloksiinsa, ei arkaluontoista tietoa. Norjan Nordean työntekijät saivat tämän kokea muutama vuosi sitten - vaikka konsernissa onkin periaatteessa Googlen käyttökielto...).
 • Tivi.fi, Uskoisitko että voit rakentaa nettisivut minuutissa? Onnistuu ilmaisella sovelluksella. Viikon softa: Universe. Universe on mielenkiintoinen uusi iPhone-sovellus, jolla nettisivut saa rakennettua jopa alle minuutissa. Eikä lupaus ole tuulesta temmattu. Ilmainen.
 • Kauppalehti, Facebook keräsi datani, nyt Finnair tietää yhteystietoni. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka tuskin koskaan lukee käyttöehtoja. Ei ole aikaa, ei ole osaamista, ei ole kiinnostusta. On vain pikainen klikkaus, jonka jälkeen saan haluamani.
 • Ilta-Sanomat, Facebook voi seurata puhelintasi, vaikkei sovellusta ole edes asennettu – saattaa nähdä jopa rahansiirtoja. Useat Android-puhelimien suosituimmista sovelluksista välittävät tietoja Facebookille käyttäjän tietämättä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • World Pinhole Photography Day Is Today. Tänään.
 • Basic Town & City Photographic Tips.
 • Lens Choices For Landscape Photography.
 • Autumn Loch Image Wins Scottish Nature Photography Awards 2017.
 • Canon EOS M50 Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 26.2.2018. 24 megapikselin kroppikenno, 1.6x kroppikerroin). 2.36 megapikselin elektroninen etsin, salamakenkä. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Canonin erinomainen Dual Pixel -automaattitarkennus käytössä still-kuvissa ja videossa (ei kuitenkaan aina). Uusi Digic 8-prosessori. Tarkennus lukittuna sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa, muuten 7.4 kuvaa sekunnissa. Yhdellä latauksella 235 kuvaa. Paino 390g. Hyvä hinta/laatusuhde.
  • UHD-video, rajoituksia. Dual Pixel-tarkennus ei käytössä. 1.6x kroppi (1.6x kroppikennosta...). 22mm F2 -> 56mm. Hm. Mutta: 1080p ja 720/120p ei näitä ongelmia.
  • Uusi CR3 raw. Pienempi tiedostokoko valittavissa. M-sarjaan käy suoraan tällä hetkellä vain 7 M-sarjan objektiivia. M-sarja = Canonin peilittömät.
  • Wi-Fi, Bluetooth, NFC. Ei ensimmäistä kertaa, mutta nyt ensimmäistä kertaa automaattinen kuvatiedostojen lähetys vaikkapa älypuhelimeen tai tietokoneeseen suoraan. 3.5mm mikrofoniliitäntä, tämän luokan kamerassa harvinaisuus. Mikro-HDMI ja Micro-USB (ei latausta). Rungon sisäinen salama, voi sormella siirtää osoittamaan myös kattoon.
  • Ei paljoa nappeja ja säätörenkaita, mutta kuitenkin riittävästi aloittelevalle kuvaajalle. Neuvovasta kosketusnäytöstä on apua. Uusi äänetön kuvausasetus (ei voi säätää tällöin manuaalisesti valotusta).
  • Myyntiin huhtikuun lopulla, sh. 729 euroa, mukana 15-45mm yleisobjektiivi.
 • Huawei P20 Pro Best Smartphone Camera DxO Has Tested To Date.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Thom Hogan, Attachment Rate. Myydyt objektiivit per myydyt rungot. Keskiarvo ollut 1.65. Harhaanjohtava luku, runkoa päivitetään paljon useammin kuin objektiivia. Ja peilittömät tuovat aivan uuden tulokulman asiaan. Canonilla ja Nikonilla on ollut paljon pohtimista täyskennoisten peilittömien järjestelmäkameroista. Voidaanko vanhoja perinteisten järjestelmäkameroiden objektiiveja käyttää suoraan uusissa peilittömissä. Canon lienee kallistumassa tähän ratkaisuun. Nikonilla lienee toiset suunnitelmat. Ja peilittömät järjestelmäkamerat suurenevat koko ajan, eivät ole enää niin pieniä ja kompakteja.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net, All these 1966 April Fools photography jokes turned out to be real by 2018. Vain muutama.

Techradar.com, Google Clips update makes the smart AI-camera even smarter. Vielä vain USA:ssa myynnissä, vähän kallis, $249.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård.

HS, Vuoden muotokuvaaja on Emmi Virtanen.

Sttinfo.fi, Luonto tekee hyvää – Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2018 on ilmestynyt. Pääkaupunkiseudun luontokohteisiin järjestetään tänä vuonna 134 retkeä. Tiedot niistä on koottu Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2018 -esitteeseen. Retket alkavat muuttolintujen tarkkailusta huhtikuussa ja päättyvät loka-marraskuussa, jolloin patikoidaan Nuuksiossa ja ihmetellään taimenten kutua Longinojalla. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille ilmaisia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan. Useita linkkejä.

Mobiili.fi, Apple julkisti uuden halvimman iPadin – hinta Suomessa alkaen 369 euroa. 9.7 tuumaa. Kosketusnäyttötuki iPad Apple Pencil. Ei Smart Keyboard -näppäimistötukea. 2048 x 1536 pikseliä. 8 megapikselin takakamera, Full HD. 1.2 megapikselin FaceTime-kamera. Touch-ID sormenjälkilukija. Heti tilattavissa sekä myynnissä. Ei edelleenkään heijastusta vähentää pintaa.

Ilta-Sanomat, Video: Kannettava tietokone räjähti ja tuhosi toimiston – onko sinulla tämä yleinen läppäri? Laitevalmistaja HP käynnisti tammikuussa maailmanlaajuisen takaisinveto-ohjelman, jossa yhtiö vaihtoi HP Envy -kannettaviin asennettuja akkuja. Yhtiön mukaan laitteiden alkuperäiset ”akut voivat mahdollisesti ylikuumentua, jolloin asiakkaille aiheutuu tulipalon ja palovammojen vaara.” HP:n tammikuussa julistama takaisinveto koskee osaa HP-, Compaq-, HP ProBook-, HP ENVY-, Compaq Presario- ja HP Pavilion -kannettavia, joita on myyty vuoden 2013 maaliskuun ja vuoden 2016 lokakuun välillä. Myös tuona aikana ostetut vaihtoakut saattavat olla vaarallisia.

 • kylmäävä turvakameran video toimistosta, läppäri latautuu työpöydällä omia aikojaan, yöllä

Kauppalehti, Huomio tuo Janni Hussille liikevaihtoa: Sometähti ottaa tonnin kuvasta - "Minulla on erikseen kalenteri sosiaaliselle medialle". Instagrammissa yli 100.000 seuraajaa. Hussi sanoo, että yhden kuvan hinta hänen Instagramissaan maksaa yhteistyötä haluavalle yritykselle vähintään tuhat euroa. Hän myy yrityksille 24–35-vuotiaiden naisten segmenttiä, joka käsittää valtaosan Hussin seuraajista. Seuraajista 57 prosenttia on naisia.

 • Hussi esittelee analytiikkaa, jonka mukaan neljä päivää vanhaa kuvaa on katsottu 194 833 kertaa, siitä on tykätty tuhansia kertoja ja kuva on tuonut viisi sähköpostiviestiä. Yhteensä Hussin Instagram on kerännyt seitsemässä päivässä 4,3 miljoonaa näyttökertaa.
 • Lukemat ovat suuria myös YouTuben puolella, jossa Hussin videot keräävät kymmeniätuhansia katselijoita. Yhdestä lehtijutusta seuraajia tulee kuulemma joitain satoja lisää. Tällä hetkellä Hussi esiintyy Suomen Selviytyjissä, jonka aikana seuraajia on tullut noin tuhat viikossa.
 • Sometähtien taival on ollut vielä hyvin lyhyt ihmiskunnan historiassa. Hussikaan, 26, ei tiedä, kauanko hän voi tienata yrittäjänä lähettämällä internetiin kuvia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Forgotten Corners of Japan, in Photos.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

 • The 10 laws of landscape photography.
 • The 10 best compact cameras in 2018.
 • Sony Alpha A7 III review. Julkistettu 27.2.2018. Täyskennoinen peilitön kamera, 24 megapikseliä. Monet ominaisuudet Sony a9- ja Sony a7R III-malleista. Paino 650g. Rungossa kuvanvakaaja, 5-akselinen. Silmään tarkennus. Kuvausnopeus ei Sony a9:n luokkaa (20 kuvaa sekunnissa) vaan 10 kuvaa sekunnissa. Tarkennussysteemi Sony a9-mallista, kaksinkertainen nopeus verrattuna Sony a7 II-malliin. 693 tarkennuspistettä. 4K video 24p 6K-sensoriosasta. 4K video 30p 5K-sensoriosta, 1.2 x kroppi. 1080p/120p. Sama akku, sama säänkestävyys kuin Sony a9-mallissa. 610 kuvaa yhdellä latauksella. ISO 100-25.600 (50-204.800). Kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö (vähän rajoittunut käyttö), 921.600 pistettä. Elektroninen OLED-etsin 2.36 miljoonaa pikseliä, 1024 x 768 pikseliä. Yhdellä latauksella ottaa 700 kuvaa. USB 3.1. Säänkestävyydessä ongelmia. Dynaaminen alue 15 stoppia. Huhtikuussa myyntiin. Arvosana 5 * / 5 *. Runko 2.400 euroa. Runko + 28-70mm 2.600. Suomen Sony, Sony a7 III.

Diyphotography.net, Do photographers really still need a website in 2018? Riittääkö pelkkä some.

Petapixel.com, These Volkswagen Beetle Photos Were Shot on a Table.

Fotosidan.se, Kodachrome: Ny film på Netflix. 20.4.2018.

Kamera & Bild, Calle Rosenqvist: En skarp oskärpa. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tuomas Heinonen.

 • Helmikuu 2018 – Viiksitimalien kuukausi. 3.3.2018. Tammikuun puolella aloitettuja viiksitimalien kuvauksia jatkoin läpi kuukauden enkä oikeastaan kuvannut mitään muuta ”järkevää”, paitsi mainittakoon sarvipöllö, joka oli tullut ravinnon perässä keskelle ihmisasutusta kovilla pakkasilla. Lumisateita, pilvistä ja kirkasta aurinkoa komeine auringonlaskuineen – tästä oli resepti tehty kuvauksiin. Loppukuun -20 pakkaset kangistivat kuvaajankin aika-ajoin.
 • Hääpotretit tuulisen meren rannalla Lauttasaaressa. 6.3.2018. Hotelli Kämpin portaikko ja tuulinen Lauttasaaren ranta hääpotrettien kuvauspaikkana.
 • Iso ja pyöreä hernepussi MrJan Gearilta. 6.3.2018. Uutuustuote, joka on yksi neljästä hernepussista, mitkä on alkuvuodesta lisätty MrJan Gearin valikoimaan. Valmistaja on tuttu ennen kaikkea Boris -repustaan sekä kelluvasta piilokojustaan. Toimitetaan tyhjänä. Hinta tuotteelle valmistajalla 19 € + postikulut 6 € (Suomi).
 • Talvinen Kotka hääpotrettien merkeissä. 12.3.2018. Yhtenä kuvauspaikkana oli Kuusisen sataman ympäristö, joka on itselleni hyvinkin tuttu. Tammikuussa 2003 astuin palvelukseen Kuusisen sotilassatamassa, josta matka kävi yhteysaluksella Rankin saarelle.
 • Pop up -näyttelyni Kuva & Kamera -messuilla sekä Vaikuttava luontokuva. 17.3.2018. Kaksi piilokojuistani oli esillä Kuva & Kamera -messuilla Helsingin messukeskuksessa. Vasemmalla MrJan Gearin (minulle uusi) puhallettava kelluva koju ja oikealla neliön muotoinen isompi pop up -piilokoju, jonka pystyttäminen ja purkaminen on hyvin nopeaa ja vaivatonta (kun sen oppii).

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Eläkkeellä töissä, norppakuutin selviytymistarina ja yötyöt tunnelissa. 23.3.2018. 17 kuvaa.

Seurakuntalainen.fi, Valokuvanäyttely nälästä Helsingissä pääsiäisviikolla. Nuorten valokuvaajien nälkä-aiheisessa valokuvanäyttelyssä nälkää lähestytään kymmenestä eri näkökulmasta. Näyttelyn jokaisella kuvalla on oma tarinansa. Osa teoksista kuvaa nälkää Suomessa, osa ulkomailla. Nälkä-aiheisessa näyttelyssä on esillä Esa Ylijääskön, Lauri Laukkasen, Matias Honkamaan, Meeri Koutaniemen, Miikka Pirisen, Sara Hornigin ja Vilja Haralan teokset. Valokuvanäyttely on esillä Helsingin päärautatieaseman Postihallissa pääsiäisviikolla 26.3.─1.4.2018.

Olli Korhonen, Videodokumentti hömötiaisen aggressiivisesta käytöksestä pehmolelua kohtaan. 23.3.2018. YouTube-video, kesto 2:35. Pehmokuukkeli vietiin kuukkelimetsään. Kolmantena kuvauspäivänä oikea kuukkeli ei enää reagoinut pehmokuukkeliin millään lailla. Yksi viidestä hömötiaisesta oli kuitenkin aggressiivinen. Mukana äänet.

Moottori.fi, Pakkaa lennolle oikein – mobiililaite voi olla palovaarallinen. Puhelinten ja kannettavien tietokoneiden varavirtalähteet eli power bankit ovat tervetulleita lentokoneeseen käsimatkatavaroiden joukossa. Ruumassa ne sen sijaan eivät viihdy, sillä väärin pakatut akut ja paristot ovat paloturvallisuusriski.

Älypuhelimet.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Courageous Photos from the Life of a Homeless Veteran.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Earthboundlight.com, Why Not Always Shoot High ISO? 25.3.2018. Uudet kameramallit rikkovat koko ajan rajoja, ISO-arvot kasvavat. Eikö kannattaisi aina kuvata isoilla ISO-arvoilla.

Fotosidan.se, Felix fångar drömmar på Östersjön. Finlandsfärja. Alkoholi mukana usein. 150 sivuinen kirja. Ei ihan tarpeeksi hyviä kuvia näin paksuun fotokirjaan.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Pienen suomalaiskunnan musiikkiopistolle tehty mainoskuva voitti eurooppalaisen valokuvakilpailun – Fotofinlandiasta tuttu Onni Wiljami Kinnunen valittiin Vuoden kuvaajaksi. 25.3.2018. Myös muut suomalaiskuvaajat menestyivät kilpailussa. Hämeenlinnalainen Mikaela Holmberg voitti kilpailun kuvituskuvasarjan. Oululainen mainoskuvaaja Onni Wiljami Kinnunen on valittu Vuoden ammattikuvaajaksi eurooppalaisen ammattivalokuvaajien keskusjärjestön FEP:n kilpailussa. Kinnunen voitti kilpailun yksittäisistä sarjoista mainoskuvasarjan ja sijoittui kuvituskuvasarjassa neljänneksi.

Yle, Sophia-robotti puhuu YK:n konferenssissa ja viikon muita uutiskuvia. 26.3.2018. 12 kuvaa.

Helsingin työväenopisto, Kanneltalon auditorio, Klaneettitie 5. Näkökulmia valokuvataiteeseen (pdf). Valokuvauksen luentosarja, luennoitsija FT Leena Saraste.

 • Ma 26.3.2018, klo 17:30 - 19:00. Maalauksellisuus valokuvassa; Caravaggion seuraajat.

Petteri Hautamaa, Klassikkoesittely - Eero Murtomäen Huuhkaja. 22.3.2018. Minulla on jo pitkään ollut tarkoitus esitellä blogissa enemmän luontokuvakirjakokoelmani aarteita. Niitä vuosikymmenien takaisia helmiä, joita jo monet harmaahapsiksi varttuneet luontokuvaajakonkarit ovat nuoruudessaan lukeneet puhki. Ammentaneet tietoa ja haaveilleet ottavansa vielä joskus samanlaisia, silloisen osaamisen valossa jäätävän upeita kuvia.

Yle, Karhuretki muutti kahden nuoren opettajan elämän – äkkiä naimisiin ja toteuttamaan yhteistä unelmaa. Vuosien aikana kotiin on kertynyt yli sadan eri lintulajin äänitearkisto. Jotta äänet saadaan parhaiten tarttumaan nauhurille, on Jouko Tykkyläinen rakentanut erityisen parabolisen heijastimen. Se on noin puoli metriä leveä lautasantennin näköinen kovera esine, jonka keskellä on mikrofoni. – Tämä on paljon tehokkaampi kuin olisi pelkkä mikrofoni. Upeasti pystyy 50 metrin päästäkin nauhoittamaan.

Seura, Ostajan opas: Esittelemme kuusi erilaista kameraa videointiin – satsaa myös hyvään mikrofoniin. Laadukkaalla videokuvaukseen optimoidulla kameralla saa huomattavasti onnistuneempia tallenteita. Videokamerasta saa tukevan otteen. Luuppietsin tukee kameraa ja helpottaa suuntausta kirkkaassa auringonpaisteessa. Lisäksi kuvanvakain poistaa kuvasta käden tärinät. Hyvä videokameran vakain vaimentaa heilunnat kaikissa suunnissa. Jopa kävellessä saa kohtalaisen miellyttävää elävää kuvaa.

 • Monikymmenkertainen zoomi on harvalle kovin tarpeellinen.Paljon hyödyllisempi on avara laajakulma, joka mahduttaa kuvaan koko kuvattavan porukan.
 • Varaudu maksamaan lisämikrofonista ylimääräistä vähintään sata euroa. Ota huomioon myös se, että kaikissa kameroissa ei ole liitintää mikrofonille.
 • Sony DSC-HX350, hyvä yleiskamera. 450 euroa.
 • Canon Legria HF G40, osaajalle. 1100 euroa.
 • Canon EOS 77D, teräväpiirtoa, 1100 euroa.
 • Waltter Move 500, tarkkaa 4K-kuvaa, 70 euroa.
 • Panasonic HC-VX80, todella tarkkaa, 600 - 650 euroa.
 • Panasonic HC-W580, tuplakamera, 450 euroa.

Yle, Vielä on talvea jäljellä – lue viisi vinkkiä lumijälkien tunnistamiseen! 23.3.2018. Lopuksi vielä ohjeet, miten lumijäljistä otetaan oikeaoppinen kuva.

Uusimaa, Oscar Lindellin hääkuva finaaliin. Vuoden Hääkuva 2018. ilpailuun ilmoitettiin 187 viime vuonna tallennettua kuvaa, joista Häät-tiimiläisistä ja neljästä suomalaisesta morsiamesta koostunut raati valitsi parhaimmiston jatkoon. 12 kuvaa finaaliin. Yleisöäänestys voittajasta, aikaa on 4.4.2018 asti.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Boat Photography Tips.

IR.

Dpreview.com, Frozen Warriors: Capturing the mighty musk ox in its natural habitat. Norja, kansallispuisto. RED videoon.

Diyphotography.net, Quick Tip: Use Camera User Settings to save time.

Petapixel.com, Ep. 265: The Story That’ll Really Bug You – and more. Podcast kesto 36:07. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • Why a photographer is suing for $2.7 million. (#)
 • That full-frame Canon mirrorless system may be coming sooner than expected. (#)
 • They mystery surrounding certain photo contests that were not judged. (#)
 • Instagram is bringing some sanity back to the platform. (#)
 • NVIDIA demonstrates some incredible AI advancements for photography. (#)
 • Would you be willing to give up social media like this photographer did? (#)

Fotosidan.se, Fotografin under 10 år: Hänt och händer. Mitä viimeisen kymmen vuoden aikana on tapahtunut.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, viikoittain podcasteja. Uusin:

 • Fotofinlandian voittaja Markus Varesvuo: Sattuman jälkeen esiin astuu ammattitaito. 24.3.2018. Kesto 24:43. Valoaalloilla haastatteli Fotofinlandia 2018 voittajaa Markus Varesvuota tuoreeltaan Finnish Photo Awards -gaalassa perjantaina 23.3. heti voittajan julkistuksen jälkeen. Valokuvaaja Markus Varesvuo avaa voittoisan kuvan syntyä ja kertoo mm. seuraavasta projektistaan. Fotofinlandia on muutenkin aiheena tämän viikkoisessa jaksossa. Peter kävi haastattelemassa Fotofinlandian tuottajaa Anna Kaleva-Tsaglasia. Anna valottaa miten tuomaristo valitsi voitajan. Haastattelu tehtiin torstaina 22.3. eli ennen voittajan julkistamista. Tuttuun tapaan jakson alussa Matin kuulumisia maailmalta. Ennen kuin jakso pureutuu Fotofinlandia saloihin keskustelemme Matin kanssa tekoälystä. Pohdimme muun muassa siihen miten se vaikuttaa tulevaisuudessa kuvankäsittelyyn? Lisäksi linkit.

Hencca.galleria.fi, Sunrise Avenue 2018. Hartwall Arena 23.03.2018. 11 kuvaa. Kamerana Canon EOS M.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 010: SONY A7III. Kesto 10:41. Sony A7III unboxing ja esittely.

Tivi.fi, Hyvästi tasoskanneri? Testasimme 3 sovellusta, jotka digitoivat paperidokumentit. Kollega pyytää sähköpostissa asiakirjaa, jonka ainoa kappale nököttää A4-muotoisena työpöydällä.

 • Adobe Scan, 4/5, ilmainen. Plussaa: automatiikka, tekstintunnistus, jakaminen. Miinusta: Pakollinen Adoben pilvi. Ilmaiseksi 5 gigaa pilvitilaa.
 • Genius Scan+, 3,5/5, hinta: 4,99 € (Android) / 8,99 € (iOS). Plussaa: automatiikka, jakaminen, ei pakkopilveä. Miinusta: ei tekstintunnistusta. Sovelluksen perusversio on ilmainen, mutta sen jakamistoiminnot ovat erittäin rajoitetut. Käytännössä dokumentin voi vain tallentaa paikallisesti tai lähettää sähköpostilla. Plus-versiosta kannattaa ehdottomasti pulittaa pyydetyt (alustasta riippuen) viisi tai yhdeksän euroa, sillä tällöin poistuvat häiritsevät mainospalkit.
 • CamScanner, 3,5/5, hinta: 50 e / vuosi. Plussaa: ominaisuudet, ei pakkopilveä. Miinusta: skannaustuloksen ongelmat, vanhahtava käyttöliittymä. Tekstintunnistus kuuluu pakettiin. CamScannerin ilmaisversiolla pääsee alkuun, mutta maksamalla rahaa saa paljon lisää: muun muassa useiden sivujen skannauksen tuen, tekstintunnistuksen ja kymmenen gigatavun pilvitilan. Hinta on kilpailijoihin verrattuna melkoinen, etenkin kun se pitää maksaa vuosittain muutaman euron kertaostoksen sijaan. Myös Windows Phone.

Avplus.fi, Onko 8 teraa liian iso kiintolevy? Ei ainakaan 4k-videon ystävälle. Suositushinnat alkavat 529 eurosta. Siirtämistä helpottaa paikat sd- ja CompactFlash-korteille sekä kaksi Thunderbolt 3 -liitäntää.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • Tips for Posing People in Outdoor Portraits.
 • Six Reasons to Upgrade From Lightroom 6 to Lightroom Classic CC. Ja kun kerran on vaihdon tehnyt, niin takaisinpaalu on hankalaa. Kannattaa miettiä tarkkaan. Monet vierastavat kuukausimaksumallia (paitsi Adobe, jonka voitot vain paisuvat).
  • 1. The Lightroom Classic CC subscription includes Photoshop CC
  • 2. Lightroom Classic CC lets you synchronize photos to use with the Lightroom CC mobile apps
  • 3. Lightroom Classic CC lets you display photos online
  • 4. Lightroom Classic CC is faster than Lightroom 6
  • 5. Lightroom Classic CC has Color Range Masking and Luminance Range Masking
  • 6. Lightroom 6 is no longer supported by Adobe

ePhotozine.com, Photography Techniques That Need Fast Shutter Speeds.

IR, Why this portrait and wedding photographer prefers a 24-70mm f/2.8 to a typical portrait prime. YouTube-video, kesto 6:32.

Dpreview.com, Shooting the Sony a7 III around the Pacific Northwest: Sample gallery updated.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Finnfoto.fi, Fotofinlandia 2018 -palkinnon voittaja on Markus Varesvuo. 23.3.2018. Suomen arvostetuimman valokuvakilpailun, Fotofinlandia 2018 -palkinnon voittaja on Markus Varesvuo. Tuomarit kiittelivä̈t voittajakuvan yksinkertaista, mutta voimakkaan vaikutuksen tekeväää tyyliä. Kuvan kompositio, jossa viirupöllö on sijoitettu oikeaan alakulmaan, korostaa sekä̈ tilan tuntua että pö̈llö̈n elinympä̈ristöä.

Yle, Facebookiin voi antaa turhan yksityiskohtaista tietoa itsestään puolivahingossa, poistaminen lähes mahdotonta. Facebookin asetuksista kannattaa tarkistaa, mitä tietoja itsestään ulospäin antaa tai on antanut, sillä tiedot päätyvät muuallekin kuin vain Facebookiin. Ikäsi, sukupuolesi, sijaintisi, tai käyttämiesi sovellusten tai sivustojen perusteella näet sinulle suunnattuja mainoksia, vaikka et olisi edes Facebookissa. Facebookin mukaan tietojenkeräystä tekevät todennäköisesti myös erilaiset kanta-asiakkuusohjelmat.

 • Teimme tietohaun myös toisen IT-jätin, Googlen "Lataa tietosi" -työkalulla. Sen pitäisi näyttää, mitä tietoja Googlella on hallussa käyttäjästään. Tietohaku kesti runsaat kaksi tuntia. Linkki raporttiin toimitetaan sähköpostiin. Kaikkiaan tietoa on kerätty yli 3,5 gigatavua. Suurin osa siitä tosin näyttäisi olevan sähköpostin tallennettu sisältö.
 • HS, Kriisi osuu Facebookin ytimeen – yhtiö menestyy huippu­tarkoilla tiedoilla ihmisistä, mutta nyt käyttäjät ja viranomaiset saattavat painaa jarrua.

Mobiili.fi, Raportti: Applelta uusi edullinen iPad ensi viikolla – MacBook-uutuudet eivät ”todennäköisesti” ehdi mukaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, Five Lighting Diagrams to Get You Started in On Location Lighting. Kuvauskaavioita.

Techradar.com, The 10 best mirrorless cameras in 2018.

Diyphotography.net, This 3D portal smartphone optical illusion requires no special glasses to see. iPhone X. 3D päänliikkeiden seurantaa, ARKit.

Kamera & Bild, Förbud mot retuscherade modellbilder i Oslo. Oslon hallinnoimilla mainospaikoilla ei sallita enää kaunisteltuja mallikuvia. Useat nuorisojärjestöt ovat vaatineet tätä vuodesta 2016, silotellut ja nälkiintyneet näköiset mallit (photoshopatut) luovat väärän mallin nuorille. Trondheimissa vastaava kielto on ollut käytössä 2016. Ja Ranskassa alkaen 1.10.2017, mainoskuvissa mallien vartalon muotoja ei saa muokata.

Kamera & Bild, Emmelie & Åsa skapade en deckargåta i bilder.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Fujifilm X-E3. 22.3.2018. Kokeilua varten sain Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS objektiivin. Tässä kokeilussa perehdyin kuitenkin enemmän X-E3 runkoon. Kamera tuntui aluksi todella pieneltä. Vain 337 g akun kanssa painava runko tuntui lähes lelulta omiin työjuhtiin verrattuna. En voi väittää, etteikö minulla olisi ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja pientä kameraa kohtaan. Mielessäni pyöri ajatus, että eihän näin pieni kamera voi olla hyvä.

 • Hämmästyttävin asia oli kuitenkin kokeilla kameraa pimeässä huoneessa ja silti etsimestä näki tarkentaa kohteeseen aivan hyvin.
 • Jään mielenkiinnolla odottamaan, korvaavatko pienet peilittömät kamerat jossain vaiheessa isot järkkärit kokonaan. Tämän testin perusteella oman arvioni mukaan näin tulee vääjämättä käymään.
 • Testissä käytettyjen laitteiden yhteishinta on noin 1300 €, joista rungon osuus on noin 1000 €.

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha, SONY α7III – Parhaat linkit netissä. 21.3.2018. Olen kerännyt alle linkkejä paitsi Sonyn viralliseen tuotemateriaaliin, myös moniin arvioihin ja yksityiskohtaisempiin juttuihin, joita on ilmaantunut tasaiseen tahtiin uuden rungon julkaisun jälkeen. Näiden avulla saa jo aika hyvän käsityksen uuden α7III -rungon vahvuuksista ja rajoituksista. Päivitän linkkilistaa sitä mukaa kun hyviä esityksiä ilmaantuu.

Muropaketti.com, Google valmistelee hurjaa kameravallankumousta, osti miljoonakaupassa Lytron. Nähtäväksi jää mitä Google kehittää Lytron tekniikoista, mutta kovin rohkeaa ei ole arvata, että valokenttäkamera istutetaan Pixel-puhelimiin jossain vaiheessa.

Ikinörtti, Apuja tietotekniikan hankintaan. 16.3.2018. Enter on jo useamman vuoden julkaissut ohjeita tietotekniikkalaitteiden hankintaan. Työryhmämme Heikki Aulio, Jukka Hanhinen, Tuulikki Paturi ja Jukka Tamminen on ajantasaistanut tämän materiaalin nimeltään Seniorin opas tietokoneen, tabletin ja älypuhelimien hankintaan. 20-sivuinen pdf.

Iltalehti, Google tallentaa puhettasi salaa: Näin käyt kuuntelemassa, mitä sinusta on nauhoitettu ja poistat tiedot. ...Kun sivulle siirtyy kirjautuneena sisään, eteen avautuu koko äänihistoria. Tallennettua puhetta ja ääntä voi käydä erikseen kuuntelemassa. Nauhoitteita voi myös avata painamalla niiden kohdalta ”Lisätietoja”. Nyt näet tarkemmin, milloin nauhoite on tehty ja millä sovelluksella.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 40 Splendid Examples of Candid Photography.

Techradar.com.

 • Panasonic Lumix GX9 review. Arvosana 4 * / 5 *. Micro 4/3 -systeemin peilitön 20 megapikselin järjestelmäkamera. Kroppikerroin 2x. Näyttää kompaktikameralta. Elektroninen etsin 2.7 miljoonaa pikseliä. Kolmen tuuman kääntyvä lcd-näyttö, 1.240.000 pistettä. Sisäänrakennettu salama. Automaattitarkennuksen valinta hankala. Ei säänkestävä. 4K video. Suomen hinta on vähän yli 900 euroa (tulossa myyntiin maaliskuun lopulla).
 • 5 essential photography filters (and why you can't live without them!).

Diyphotography.net, YouTube makes it easier to live stream from your phone or desktop.

The Online Photographer, Recuperation Break. Seuraava päivitys 29.3.2018.

Kamera & Bild, Test: Sony A7R III – bra har blivit bättre. Julkistettu 25.10.2017. 42.4 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. Kameraan on käytetty lippulaivamallista Sony A9:stä opitut asiat. Edelleen 399 pisteeseen perustuva tarkennusjärjestelmä, samoin kennoa liikuttava viisiakselinen kuvanvakain (nyt teho on 5.5 stoppia). Uutta on 425 pisteen kontrastimittaus, joka toimii vaihetarkennuksen rinnalla. Suljin speksattu 500.000 laukaisuun. 10 kuvaa sekunnissa, myös salama. Sama akkukahva kuin Sony A9 -mallissa. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.440.000 pistettä. Kaksi sd-muistikorttipaikkaa (toisessa uhs II -tuki; edellisessä mallissa oli yksi), tarkennuspainike sekä tarkennuspisteen valintaa helpottava tappiohjain. Akun kapasiteetti nyt 650 kuvaa. 4k ultra hd -videot nopeuksilla 30p, 25p ja 24p. Elektroninen etsin, 3.686.400 pistettä. USB 3.1. HDMI, mikrofoni, kuuloke. Wi-Fi, NFC, Bluetooth. Ei GPS. (IR:n testissä ainut malli, joka reputti vedenpitävyystestissä. Nikon D850, Canon 5D Mk IV ja Olympus E-M1 II: ei ongelmia). Kilpailee samassa luokassa Nikon D850:n kanssa. Erinomainen kuvanlaatu. Nopea. Pakkasessa hankala käyttää, menusysteemi (hankala löytää etsimäänsä) ja käyttöliittymä ei kovin selkeä. Liikkuvan kohteen seuranta ei aina toimi. Arvosana 85. Suomen hinta on 3.600 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Test: Profoto A1 – en speedlight på steroider. Erittäin helppo käyttää (toisin kuin ns. peruskäsisalamat). Sopivan pieni ("maailman pienin studiosalama"), kulkee mukana. Jos ennestään käyttää Profoton salamasysteemiä, niin ostopäätös on helppo tehdä. Jos ei, niin... Canon ja Sony, tämän vuoden aikana myös Sony. Suomen hinta on 1.050 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Olli Korhonen.

 • Hiljenevän kuukkelimetsäni värikäs vieras. 8.3.2018. Olen nyt parin viikon ajan käynyt lähes päivittäin käynyt kuukkelimetsässäni. Surullisin mielin: Kun vuosia sitten aloitin kuvaukset tällä samalla paikalla, peräti viisi kuukkelia kävi nauttimamassa niille tuomistani herkuista. Noiden iloisten sielunystävieni kohtaamisista on minulle jäänytkin monta lämmintä muistoa. YouTube-video, kesto 0:41.
 • Upea nuori merikotka lähikuvassa videolla. 9.3.2018. Joskus onni potkii yllättäen ja kovaa: Näin kävi noin kuukausi sitten kun sain hetken kuvata Rautalammin Tyyrinvirran rantametsikössä lepäilevää suurta ja upeaa nuorta merikotkaa. Valitettavasti tuttavuutemme jäi kuitenkin melko lyhyeksi, mutta en silti tule varmastikaan ikinä unohtamaan tuota harvinaista tilannetta, jolloin minulla oli mahdollisuus seurata melko läheltä tuota suomalaisen luonnon ehkä vaikuttavinta lintua. Mikä parasta sain kohtaamisemme ikuistettua niin valokuviin kuin videollekin. YouTube-video, kesto 0:28. Sekä valokuva.
 • Puukiipijä ja pyrstötön hömötiainen kohtaavat pehmokuukkelin. 19.3.2018. Olen käynyt kuvamassa kuukkelimetsässäni aivan viime päiviin saakka. Kuvaamisen keskipisteessä ei ole kuitenkaan ollut yksinäiseksi jäänyt kuukkelini vaan paikalle viemäni pehmolelukuukkeli, jonka ympärillä on pyörinyt yllättävän monenlaista elämää. Lyhyellä videolla esittelen pikkuruisen mutta pelottoman puukiipijän sekä pyrstöttömän hömötiaisen. YouTube-video, kesto 0:22.

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo.

 • Uusi galleria: Riisitunturi – Talven Lumoa 2018. 19.3.2018. Kävin kuvaamassa siis yhteensä 9 päivänä, ja 5 päivänä niistä kävin Riistunturilla. Ei siis ole vaikea arvata mikä on suosikkipaikkani…. Yhtenä iltana Riisitunturilla oli myös revontulia. Vihdoinkin! Tämä oli kaiken kaikkiaan 7 talvinen matkani Kuusamoon, ja vasta nyt sain kuvattua revontulet Riistunturin yllä.
 • Maisemakuvaesitykseni 5. huhtikuuta Helsingissä. 19.3.2018. Studiossa on 20 paikkaa, ja illan pääsymaksu on 10€.

Yle, Poliisin tärkeä apuväline taivaalla: Löytää salametsästäjät tai maastoon eksyneet. Helsingissä itsenäisyyspäivän aikaan tapahtuneen poliisioperaatiossa oli käytössä peräti 21 miehittämätöntä ilma-alusta.

Älypuhemista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Another Piece of the Jigsaw that is North Korea.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com, The 10 best 360-degree cameras in 2018.

Lensrentals.com, blog, Veydra Cine Mini Prime MTF Optical Bench Tests. Veydra Mini Prime 35mm T2.2 for Micro 4/3 ($950), Veydra Mini Prime 50mm T2.2 $1.200), Veydra Mini Prime 85mm T2.2 ($1.200). Pienikokoisia, suhteellisen edullisia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Vuosikymmen digijärkkärillä. 13.3.2018. Hankin ensimmäisen digikamerani vuonna 2006. Enpä olisi silloin arvannut, mihin soppaan lusikkani pistän. Nyt takana on tusinan verran vuosia ilman ainuttakaan kuukauden pituista kuvaustaukoa – kahden viikon tauotkin voi laskea kahden käden sormilla. Kameran laukaisin on napsahtanut pohjaan satojatuhansia kertoja. Kymmenen vuotta sitten ostin digijärkkärin. Kevät 2008 oli lopullinen käännekohta, jonka jälkeen paluuta ei enää ollut, vaan kuvaamiseen käytetty aika kasvoi entisestään ja kalustoa kertyi vuosien varrella kilokaupalla lisää. Tänä keväänä otin jälleen yhden askeleen valokuvausurallani: perustin sivutoimisen yrityksen.

 • Kameramallit kehittyivät huimaa vauhtia, samoin kuvankäsittelyohjelmat. Yhtäkkiä tekniset mahdollisuudet ottaa ammattitasoisia kuvia olivat kenen tahansa ulottuvilla. Kamerakännyköiden läpimurto teki käytännössä kaikista luontokuvauksen harrastajia. Sosiaalinen media on mullistanut kuvien julkaisuväylät.
 • En vielä hyppää Sonyn kelkkaan, mutta seuraavan vuosikymmenen aikana niin voi käydä. Kaluston hinta ja käytettyjen objektiivien heikko saatavuus Canoniin verrattuna hidastavat tehokkaasti vaihtohaluja. Odotan vielä imperiumin vastaiskua eli Canonilta markkinoiden johtavaa täyskennoista peilitöntä.

Pallopanoraamablogi.

Uusiteknologia.fi, Lämpökamera tablettitietokoneeseen. Panasonic tuo tarjolle teollisuusolosuhteisiin sopivan tablettitietokoneen, joka on varustettu amerikkalaisen FLIR-yhtiö Lepton -lämpökameralla. Pienikokoisen 7-tuumaisen Windows 10 -tabletin avulla voidaan lämpökuvia ottaa ja käsitellä heti tuoreeltaan. Maaliskuussa myyntiin, hinta 1300 e (alv 0%).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

 • Nikon To-Do List. 12.3.2018. Nikon kyllä osaa valmistaa loistavia kameroita, mutta...
 • Your To-Dos for Nikon. 20.3.2018. Lukijoiden ehdotuksia. Nikonille lista vuodelle 2018. Aika paljon tehtävää.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

The Online Photographer, Still Life: Found vs. Constructed.

Fotosidan.se, Galleri Fotosidan. Uusia kuvia tulee koko ajana.

 

20.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Sony FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS. 18.3.2018. Sonyn kinopeilittömän järjestelmän tilanne vuonna 2018 on kohtuullisen hyvä. Järjestelmää aiemmin vaivannut teleobjektiivien puute on saatu korjattua suurilta osin, sillä lähes kaikki tavalliselle kuolevaiselle tarkoitetut teleobjektiivit löytyvät nyt Sonyn omasta valikoimasta. Tällä kertaa Valovuodon arvostelussa on Sonyn vuonna 2016 julkaistu FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS teleobjektiivi.

 • A7R III naulaa tarkennuksen staattisiin kohteisiin joka kerta pilvisen talvipäivän valossa, mutta sisätiloissa kuvatessa objektiivin heikohko valovoima näkyy automaattitarkennuksen hapuiluna. Useimmiten kohde kuitenkin löytyy lopulta.
 • Suomen hinta on 1500 euroa - 1600 euroa

Turun Sanomat.

Kamerakoulu.fi, American Horror Story -kuvaukset. 16.3.2018. Ennen suuruudenhulluja ideoita keskityn vähän pienempiin projekteihin, jotka ovat nekin inspiroivia. Otimme työn alle Suvi Tikanderin kanssa American Horror Storyn, jota molemmat satumme fanittamaan. AHS:n kaksi ensimmäistä kautta ovat timanttisia, mutta kuvaukset keskittyisivät uudempaan The Hotel -kauteen. Sarjassa debyyttinsä tekevä Lady Gaga toimi Suvin hahmon inspiraationa.

Petteri Hautamaa, Parempi pyy pivossa... 15.3.2018. Lintuhavaintokohteena pyy on itselleni melko arkinen. Kotimetsieni luonnonsuojelualueella siitä on helppo saada jonkinlainen näköhavainto, vähintäänkin äänihavainto. Etenkin keväällä pyyn vihellys kuuluu satavarmasti, metsiä ahkerasti kiertäessä myös varmuudella näkee tai kuulee pakoon lehahtavan pyyn. Pyyn löytäminen ei ole vaikeaa, mutta otappa siitä hyvä esteetön kuva. Se on todella vaikeaa!

Yle, Haluaisitko videota lapsen päiväkotipäivästä? – Päiväkotien somelinjauksissa suuria eroja. 16.3.2018. Sosiaalinen media helpottaa päiväkotien ja huoltajien yhteydenpitoa, mutta kunnat arastelevat somen käyttöä. Kunnissa ollaan kuitenkin höllentämässä varhaiskasvatuksen somelinjauksia, sillä lasten vanhemmat ovat tottuneita somen käyttäjiä. Asemapäällikön päiväkodissa Rovaniemellä sosiaalinen media on luontainen osa arkea. Suljetussa Facebook-ryhmässä jaetaan tietoa ja kuvia päivän tapahtumista ja ajankohtaisista asioista. Pienelle, neljänkymmenen lapsen päiväkodille sosiaalinen media on tärkeä työväline.

 • Helsingissä asiakkuuspykälä on ratkaistu sopimalla, että Facebookin osalta päiväkodeissa käytetään avoimia ryhmiä, joita voivat seurata kaikki kiinnostuneet, eikä ryhmän jäsenyys näin ollen liity asiakkuuteen. Useilla päiväkodeilla on käytössä myös julkiset Instagram-tilit.
 • – Vanhemmat haluaisivat valokuvia ja videota, joista on tullut todella paljon toiveita, Ulla Rissanen Oulun kaupungilta kertoo.

Tivi.fi, Viikon softa: Todoist. 17.3.2018. Todoistin käyttöönotto on nopeaa Google- tai Facebook-kirjautumisella, ja käyttökin on helppoa. Tehtävän kirjauksesta tunnistetaan aikoihin liittyvät sanat automaattisesti ja siihen voidaan samalla nopeasti lisätä kategoria ja prioriteetti. Premium-versiossa tehtäviin voi lisätä myös muistiinpanoja, tiedostoja, kuvia ja henkilöitä.

 • Todoistin ilmaisversio on varsin monipuolinen. Projekteja voi olla meneillään 80 ja niihin voi liittää mukaan viisi henkilöä. 32 euroa maksava Premium-versio sisältää enemmän toimintoja.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Express-Kuva Oy, Turku, Turku. Nuoriso- ja koulukuvausta. Työ on nuorisourheilujoukkueitden valokuvausta Varsinais-Suomen alueella, pääpaikkana Turku. Työaika painottuu iltapäivään, iltaan ja viikonloppuun. Ajokortti ja oma auto on välttämätön.

Työpaikan osoite 20100 TURKU
Palkkaus Tuntipalkka
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa Heti
Työaika osapäivätyö, 2-8 tuntia/päivä
Työn kesto 3 - 6 kk
Haku päättyy 26.03.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, The Real Chuck Westfall 1952-2018.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, This guy flies a small hobby drone up to 33,000 feet. Vähän yli 10km korkeuteen. Ei saisi mennä yli 121 metrin. Venäjä. Kuvauskopterin paino 1.06kg. Edesvastuutonta. Venäjän lait eivät rajoita.

Kamera & Bild, Domstolen i SVT reder ut om man får måla av ett fotografi. Svt.se:n ohjelma katsottavissa myös Suomessa. Svenska syndabocken -sarjaa, öljyväreillä maalattuja, Christer Petttersson myös mukana. Kasvot oli otettu valokuvasta. Takana sitten se syntipukki. Valokuvaajan mielestä näin ei olisi saanut tehdä. Kaikki oikeusasteet käytiin läpi. Eri oikeusasteissa eri tuomioita. Korkeimman oikeuden mukaan kasvot maalattiin valokuvan perusteella, mutta kyse oli uudesta teoksesta. Valokuvaajan oikeuksia ei loukattu. Syntipukki oli ratkaiseva.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti nro 2 / 2018, ilmestyi 22.2.2018. Seuraava nro 3 / 2018 ilmestyy 29.3.2018.

Birds.fi. Blogi. Sony A6500 - Onnistunut kompromissi. 03 / 2018. Sony NEX-7 vuodelta 2011 oli 24 Mp:n APS-C-kennolla, kääntyvällä näytöllä ja elektronisella etsimellä varustettu peilitön kamera. Kooltaan pieni, mutta ominaisuuksiltaan edistyksellinen runko herätti jo ilmestyessään runsaasti huomiota ja pokkasi useita palkintoja. Vaikka 7 vuotta vanhan NEX-7:n valmistus on jo lopetettu, sen ISO 100-400 kuvanlaatu on edelleen parempi kuin esimerkiksi uusien APS-C-Canonien. ...lokakuussa 2016 julkaistiin 6000-sarjan viimeisin versio Sony A6500.

 • A6500 tarjoaa hyvän kuvanlaadun lisäksi selkeän käyttöliittymän, laajat ominaisuudet sekä toimivan tarkennussysteemin täysikennoisia edullisemmassa ja pienemmässä rungossa. Vain 450 gramman painoisena se on mitä mainioin matkakamera jolla kuvaa kaiken maisemista katukuviin ja potreteista actioniin. Sony A6500 on todellinen monitoimilaite ja siksi varsin onnistunut kompromissi.

Peter Forsgård, Erikoista skannaus"palvelua"! 18.3.2018. ...Erona on varmaan se, että niitä 10-kuvien tekoa valvottiin ja se oli osin käsityötä. Sarjaskannaus ilmeisesti tehdään täysin automaattisesti ja kukaan ei valvo yhtään niiden laatua. Tuntuu erikoiselta tarjota tälläistä palvelua, jossa skannauksen lopputuloksella ei tee käytännössä mitään. Hinta ei toki ole korkea, mutta usean kuvan skannaus kuitenkin maksaa. Tästäkin mainitsemassani tapauksessa hintaa kertyi reippaasti yli 100€. Hinta per kuva on kuitenkin samaa luokkaa kun niiden 10-kuvien tekeminen....

Yle, Kuorma-autonkuljettaja pysähtyi kuusi vuotta sitten kuvaamaan aamuyön usvaa – nyt hän julkaisee kotiseuturakkautta henkivän valokuvakirjan yhdessä runoilijan kanssa. 18.3.2018. Kauhavalainen Tomi Katajamäki on kerännyt valokuvaajana nimeä sosiaalisessa mediassa. Hänen sivullaan Facebookissa on yli 20 000 seuraajaa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Canon interview: 'increased competition allows us to level-up'. Ensimmäisen kysymys: miten tärkeää Canonille on tarjota paremman luokan peilittömiä järjestelmäkameroita?

Petapixel.com, Ep. 263: A Photographer Tangles With a Con – and more. Podcast kesto 27:17. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin. (Con = photographer and conceptual artist Jessica L. Drake).

 • A photographer receives unexpected hostility. (#)
 • Samsung has Sony in its sights. (#)
 • The photography industry loses a legend. (#)
 • Photography’s impact on the economy. (#)
 • Another dream job at the The New York Times emerges. (#)
 • The camera that just sold for the most money ever. (#)

Fotosidan.se, Sara Danius gästcurerar fotoutställning på Moderna Museet. Kesällä 2019 suuri valokuvanäyttely. Museon kokoelmissa on 100.000 valokuvaa 1840-luvulta nykypäivään. Näyttely tulee esittelemään valokuvan vaikutusta taiteeseen ja median muutosta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Tulevaisuus on peilitön. 17.3.2018. ...Peilillä oli tarkoituksensa ja keksintö varsin nerokas. Kuvaaja näki saman näkymän ja rajauksen. jonka kamera tallentaa. Nykyisissä digikameroissa peili on käytännössä täysin turha. Peilitön etsin antaa saman näkymän ja rajauksen kuten peilikin, mutta sähköisellä etsimellä on yksi etu. Se näyttää myös kuvan sävyt ja valotuksen kuten kamera ne näkee. Peilin kautta näin ei ollut. Sähköinen etsin on siis luonnollinen ja kehittyneempi versio peilistä. Kuvaaja näkee kaikilta kuvan osa-alueiltaan kuten kamera. Elektroniseen etsimeen on todennäköisesti myös helpompi saada lisätietoja ja dataa. Ei se mahdotonta ole tehdä peilietsimestä hybridiä, mutta muutenkin ahtaaseen ja pieneen tilaan lisäelektroniikan asentaminen on varmaan haastavaa.

Fotofinlandia 2018 finalistit. Yleisöäänestys päättyy tänään, 18.3.2018. Suosikkia voi äänestää suureksi klikatun kuvan/portfoliosarjan oikean laidan ”äänestä” painikkeesta. Ääniä annetaan vain yksi per henkilö, joten valitse kokonaisuuden paras kuva/sarja. Sarjat: Mainoskuvat, Taidekuva, Kuvituskuva / digitaalinen taide, Luontokuva, Muotokuva, Lehtikuva, Hääkuva, Portfoliosarja.

 • Äänestä-nappi on siis kaikissa finalistikuvissa (kysytään nimeä ja email-osoitetta, vain kerran voi äänestää).

Kamera-lehti, blogit.

 • Väärä Kurkku, Fotofinlandia todistaa: valokuvaa ei ole. 14.3.2018. ”Tervetuloa 2000-luvulle”, kehotti Finnfoto Helsingin Sanomissa 13.3. niitä, jotka paheksuvat Photoshopissa rakennettujen kuvien runsautta Fotofinlandia 2018:n palkitsemissa. Kehotus niille, joiden mielestä ”oikeaa” valokuvausta ei enää arvosteta Fotofinlandian yhtenään vaihtelevissa tavoitteissa.
 • Väärä Kurkku, Kunnianosoitus vai varkaus? 15.3.2018. Olisikohan tällä yllä olevalla valokuvalla kannattanut osallistua Fotofinlandia-kisaan? Millainen kuva se mielestäsi on? Kömpelö pila esikuvateoksen moniselitteisyydestä? Enkelin herjaamista vai vihjaus enkelinkin syyllistymisestä väkivaltaan? Olisiko se jotakin allaolevista? Pastissi. Kulttuurinen appropriaatio. Kopio, väärennös vai varkaus. Entä Turtle Island?

HS, Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa. 18.3.2018. HS kokosi laajan, neljäntoista vaihtokuvan paketin näkymistä Tampereella keväällä 1918 ja nyt 2018. Kuvat ovat peräisin Museokeskus Vapriikin arkistosta. Voit tutkia alla olevia kuvia liikuttamalla valkoista palkkia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • 28 Close-Up Photography Tutorials. Linkit tutoriaaleihin.
 • Pentax K-1 Mark II DSLR Hands-On At TPS. Kaksi vuotta edellisestä julkistuksesta, nyt seuraaja. Sama täyskenno, perinteinen järjestelmädigi, 36.4 megapikseliä. Esiprosessori uutta, ISO 819.000 (aiemmin ISO 209.400). Pixel Shift Resolution Shift II, ei tarvita jalustaa, neljästä kuvasta yksi, paljon pikseleitä. Muuten speksit aika lailla ennallaan. 3.2 tuuman erikoinen joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö, 1.037.000. Kaksi sd-korttipaikkaa. Yhdellä latauksella ottaa 670 kuvaa (aiemmin 760 kuvaa). Paino 1.010kg. Sisäänrakennettu GPS. Säänkestävä rakenne, 100% (melkein) optinen etsin. 33 tarkennuspistettä. Viisiakselinen kuvanvakaaja rungossa, teho 5 stoppia. Sarjakuvaus 4.4 kuvaa sekunnissa (17 raw-kuvaa tai 70 jpg-kuvaa). Video edelleen 1080/30p. Eräänlaista 4K-videota saadaan, kun still-kuvia yhdistetään. Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä (mahdollisuus valita tuulen huminan vaimennus). Maalis/huhtikuun vaihteessa myyntiin. Suomen maahantuoja Focus Nordic. Pentax K-1 Mark II -kamerarunko: 2099 €.
  • Touko-syyskuussa Focus Nordicin huollon kautta mahdollista päivittää edellinen malli hyvin lähelle uutta, noin viisisataa euroa. Huollon kesto noin viikko.
 • Pentax K-Mount Lens Roadmap Updated 2018.

Dpreview.com.

Petapixel.com, What’s With All the Poor Negative Film Reviews? Nykynuoriso (hipsterit?) ei ymmärrä oikein mitään värinegatiiveista. Kaikenlaisia ongelmia, alkaen skannauksesta (värinegat on tarkoitettu printattavaksi).

Diyphotography.net, A first look at the new 15 stop Irix Edge ND32000 filter and square filter holder. Valoa 1/32.000. 1/250s. -> 2 minuuttia. Aluksi 95mm suodin, 15mm f/2.4:lle. Ei vielä hintaa, vähän yli kuukauden päästä kauppoihin.

Fotosidan.se, Fotograf i kronans tjänst. Blogi.

Kamera & Bild, Test: Sony RX10 IV – högre fart, högre pris. Julkistettu 12.9.2017. Iso kenno kompaktidigissä, 24-600mm, F2.4-4. Vaihetarkennus mahdollista (zoomatessa tarkennus ei oikein pysy liikkuvassa kohteessa). Nopea tarkennus. Kuvanvakautus 4.5 stoppia. Kääntyvä 1.44 megapikselin kosketusnäyttö. 2.36 megapikselin elektroninen näyttö. 4K video. Mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. Nopea. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Paino 1.095kg (!). Kamera näyttää, minkä verran aikaa vie bufferin tyhjennys. Arvosana 83. Suomen hinta on 2.100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, viikoittain podcasteja. Uusin:

 • Kyllä, peilijärkkäri kuolee pois. 16.3.2018. Kesto 22:19. Valoaalloilla on sitä mieltä, että peilijärkkäri kuolee pois, vai onko? Matilla haasteita Lightroom Mobilen kanssa. Jaksossa myös selviää missä Matti tällä hetkellä kuvaa. "I am Back" on digiperä filmijärkkäreihin. Kickstarterissa uudelleen joukkorahoitettavana. Peterilla ja Matilla on vahva mielipide tähänkin asiaan. Valoaalloilla Podcast tapasi valokuvaaja Seilo Ristimäen Kuva & Kamera -messuilla. Peter kyseli miten Seilon messuilla esillä ollut Finnvenus- näyttely syntyi. Sekä linkit.

Satakunnan Kansa, Hirviemä ryntäsi kahtena aamuna Heikki Willamon eteen korvat luimussa ja harja pystyssä – Raumalla voi nyt tutustua taiteilijan upeisiin, mystisiin luontokuviin. 16.3.2018. Luontokuvaaja Heikki Willamon tummasävyiset valokuvat Rauman taidemuseossa hehkuvat ikiaikaista, myyttistä tunnelmaa. Kalliomaalauksista innostunut Willamo etsi luonnossa hetkiä, joissa on samaa arvoituksellisuutta kuin muinaisen kalliotaiteen eläinkuvissa. Hirvi seisoo utuisen maiseman keskellä ylväänä ja salaperäisenä. Karhu kiitää pimeän metsän halki pelottavasti irvistäen. Toisessa kuvassa karhu haastaa katsomaan silmästä silmään.

HS, Poliisi saa pian ampua alas lennokkeja – tarkoitus puuttua laittomaan tiedusteluun, salakuvaukseen tai muuhun uhkaan. 16.3.2018. Sisäministeriö alkoi valmistella esitystä poliisin uusista toimivaltuuksista. Ne voivat tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Kuluttajaliitto, huijausinfo.fi. Kansainvälisenä kuluttajan oikeuksien päivänä 15.3.2018 käynnistämme yhdessä kampanjan kuluttajahuijauksiin liittyen. Huijaus voi sattua ja kohdistua kehen tahansa, joten haluamme kannustaa kaikkia tarkkaavaisuuteen verkossa asioitaessa. Kuluttajataitoja on tärkeää ylläpitää ja kehittää huijausten tunnistamiseksi ja välttämiseksi. Nettisivuilla pääset tutustumaan kuluttajahuijaustyyppeihin ja saat vinkkejä sekä neuvoja huijausten tunnistamiseen ja apua siihen, miten toimia huijauksen osuessa kohdallesi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Pdnonline.com.

Techradar.com, Fujifilm X-H1 review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Runko 2.000 euroa. Ei pelkkää hymistelyä.

The Online Photographer.

Petapixel.com, Ep. 262: Why Sony Has Cause for Concern – and more. Podcast kesto 32:40. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • Where Sony needs to be concerned going forward. (#)
 • A helicopter with photographers onboard goes down in the East River. (#)
 • Reports of a possible Canon full-frame mirrorless prototype. (#)
 • Ducklings…bunnies…and the wrath of the Internets. (#)
 • The “Russian Vivian Maier” is discovered. (#)
 • A drone lands causing a wildfire in Arizona. (#)

Diyphotography.net, Four weeks hands on with the iMac Pro. $5.000. Animointiin ja videoihin voisi sopiakin. Ei ostopäätöstä. Aika pelkistetty arvio.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Reissussa yhden primen taktiikalla. 15.3.2018. Lähdin matkaan yhden kameran ja yhden objektiivin taktiikalla ihan pelkästään siksikin, että seitsemän kilon reppuun piti mahduttaa kameroiden lisäksi kaikki muutkin matkatavarat, mutta en muutenkaan halunnut enempää kuvauskalustoa mukaan. Olen pitkään haaveillut, että voisin kuvata vain yhdellä kiinteällä objektiivilla kaikki kuvani ja reissussa se on helppo toteuttaa, kun saan itse päättää mitä kuvaan. Tilaustöissä yhden polttovälin käyttäminen on liian iso tai jopa mahdoton haaste. Matkakamera on Sony A7RII ja objektiivi Zeiss Loxia 2/35, jotka yhdessä ovat hieno yhdistelmä, mutta seuraava reissukamera pitää olla pienempi ja kevyempi.

Antti Salovaara, Lähiluonnon huvituksia, Birdwatching in Helsinki, part I. 6.3.2018. Where to go birdwatching in the Helsinki region? Here’s a short guide to some of the best spots. A recent conversation in Suomen linnut (”Finnish Birds”) Facebook group alerted me to the fact that there doesn’t seem to be an abundance of practical online guides to birding in Helsinki for the English-speaking readership. This is my attempt at writing a beginner’s guide to birdwatching here in my home town. To keep things simple, I will only introduce some key locations and let you know how to reach them.

Journalisti 3/2018, ilmestynyt 2.3.2018. Seuraava numero ilmestyy 23.3.2018.

 • Katseen kohteena. Onnistuneessa henkilökuvassa on jotain aitoa, särkyvää ja läsnäoloa ilman rooleja, sanoo valokuvaaja Päivi Ristell. Päivi Ristellin mielestä valokuvaajan tärkein taito on valon hahmottaminen. Sillä voi piirtää esiin kauniisti ja mielenkiintoisesti mutta jättää jotain myös varjoon, konkreettisella tai metaforisella tasolla. Paljon ihmisiä kuvaavalle hyvä kakkonen on kontaktin luominen kuvattavaan. Ristell itse tekee sen olemalla oma, avoin itsensä.
 • Raikkauden perässä. Vähemmän lehtiä, enemmän työtä. Näin kävi Suomenmaan ulkoasupäällikölle Mikko Eroselle, kun printin ilmestymiskerrat vähenivät pari vuotta sitten kolmesta yhteen kertaan viikossa. Sanomalehdestä tuli aikakauslehti, johon tarvitaan yhden kuvan uutisten sijasta isoja reppareita, henkilöjuttuja ja kuvituksia. Apunaan Erosella on graafikko, journalistinen taittaja ja kaksi valokuvaajaa.

Itä-Savo, Valokuvauskilpailu Fotofinlandiasta puhutaan jo Fotoshopfinlandiana — Kesälahtelaislähtöisen Sami Keron kilpailukuva kuuluu vähemmistöön. Ammattikuvaajille tarkoitettu Fotofinlandia-kilpailu on uudistunut täksi vuodeksi täysin. Ennen kilpailussa oli yksi sarja, josta valittiin voittaja. Tänä vuonna on sarjoja kahdeksan: mainos-, taide-, kuvitus-, luonto-, muotokuva-, lehtikuva- ja hääkuvasarjat sekä portfoliosarja, jossa kultakin kuvaajalta on useita kuvia. Ulkomaisista asiantuntijoista koostuva raati valitsee kunkin sarjan voittajan, ja näistä valitaan koko kilpailun voittaja. Koko kilpailun voittaja saa 10 000 euroa, sarjavoittaja 1 000 euroa. Palkintoon liittyy myös näyttely sekä mahdollisuus osallistua maailmanlaajuiseen kilpailuun Suomen edustajana.

Sttinfo.fi, Hiljaisuuden äärellä – valokuvanäyttely Helsingin observatoriolla. Tero Marinin yökuvia Helsingin observatoriolla 22.3. ̶ 30.9.2018.

 • Helsingin observatorio, Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki. Avoinna: to 12 ̶ 20, pe-su 12 ̶ 16. Pääsymaksut 8/6/4 e. Tähtitorninmäki, Ullanlinna.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Fujifilm X-H1 Review. Julkistettu 15.2.2018. Lippulaivamalli, 24 megapikselin kroppikennoinen peilitön. Kroppikerroin 1.5x. Jatkumo Fuji X-T2 -mallille, uutta viisiakselinen kuvanvakaaja (viisi stoppia), kosketusnäyttö, parempi video. 4k video 24p, UHD 29.9p. F-Log sisäisesti. Film stimulation mode 'Eterna'. Tehostunut pakkaus, videon talletus 200Mbps (kaksinkertainen vrt. X-T2). Muotokieltä lainattu keskikoon GFX 50S -mallista. Elektroninen suljin 14 kuvaa sekunnissa, mekaaninen suljin 8 kuvaa sekunnissa, akkukahvalla 11 kuvaa sekunnissa. Akkukahvalla 4K video 15 minuutista sekunnin alle puoleen tuntiin, myös kuulokeliitäntä. Perinteisen järjestelmäkameran ulkoasu, peilitön. ISO 100-51.200. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Elektroninen etsin, 3.690.000 pistettä. Kaksi sd-korttipaikkaa, UHS-II -yhteensopivat. USB 3.0. Sisäänrakennettu mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä akkukahvalla (lisävaruste). Wi-Fi, Bluetooth. Yhdellä latauksella 310 kuvaa (!). Paino 673g. 1.3.2018 myyntiin. Suunnattu sekä still- että videokuvaajille. Arvosana 86%. Runko 2.000 euroa.
 • Behind the scenes: Shooting Lamborghinis in the snow.
 • Large format macro: a crazy wet plate photography experiment. Kaksi ison kameraa selittäin, paljeet avattuina.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • Venus Optics Laowa 15mm F/2 FE Zero-D. Sony E, vääristymät korjattu, luokassaan ainoa (näin laajakulmainen). Manuaalitarkennus, sopii hyvin videokuvaukseen. Suodinkierre 72mm. Lähin tarkennus 15cm. Metallia, tukeva rakenne. Runkona Sony a7R II. Optiikka riitti hyvin 42 megapikselin sensoriin. Interiöörikuvat f/8 ja f/11, täydellä aukolla jonkin verran vinjetointia. Hyvin vähän vääristymiä reunoillakaan, ei värivirheitä. Ei elektroniiikkaa, exif-tiedot eivät välity kuvaan. $849. Rokinon 14mm f/2.8, automaattitarkennus, $300 vähemmän. Tokina FiRIN, manuaalitarkennus 20mm f/2, elektroniikka välittää tiedot kameralle.
 • Another Contest Scam? Who Runs Monochrome and Monovisions Awards? Taustalla samat tekijät kuin International Photographer of the Year -kilpailussa. Vuoden 2017 Monochrome Awards, kilpailuun lähetettiin 8942 kuvaa, 87 maata. Halvin osallistumismaksu harrastajille, $15 per kuva. Ammattilaisten sarja, $2000 pääpalkinto. Amatöörien sarja, $1000 pääpalkinto. järjestäjien mukaan
 • PDN Photo of the Day, Looking at Harlem Fifty Years After Gordon Parks. 11 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Smartphone Pictures. Mike on yrittänyt ottaa kuvia älypuhelimellaan. Hauskaa ainakin on.

Techradar.com, Face 2 Face: the award winning movie shot on a GoPro. Ei Suomen Netflixissä... Lisätty esim. USA, UK, ... 15.1.2018.

Fotosidan.se, blogi, Kina - vilken resa! Kina = Kiina.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Oululainen mainoskuvaaja vei neljäsosan finaalipaikoista Suomen suurimmassa valokuvakilpailussa – yksi kilpailutyö muistuttaa ruotsalaistaiteilijan teosta yhdeksän vuoden takaa. 14.3.2018. ...Onni Wiljami Kinnunen soittaa takaisin lounastunnilta. Kiireinen mainoskuvaaja on parhaillaan studiollaan Oulussa ja kuvaukset odottavat. Aloitan onnittelemalla. Parhaillaan käynnissä olevassa Fotofinlandia-kilpailussa Kinnusta voi pitää ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Hän on ehdolla neljässä sarjassa kahdeksasta eli niin mainoskuva-, taidekuva-, kuvituskuva- kuin muotokuvasarjoissakin. Hänen tekemiään kuvia vedenalaisista jättieläimistä on ehdolla peräti kahdessa eri sarjassa kahdeksasta. Sekä muotokuva- että taidekuvasarjassa kaksi kolmesta finaalikuvasta on hänen tekemiään.

 • Näin noin joka neljäs finaalikuva on Kinnusen käsialaa. Mitä ihmettä?...

Pallopanoraamablogi.

 • Lähikuvassa Pohjois-Amerikka-sumun Meksikonlahti. 14.3.2018. On se vaan kumma miten ohuesta signaalista voi vielä saada kuvan aikaiseksi. Tämä tässä on monokameralla ja kapeapäästöisellä vetyalfa-suotimella kuvattu kapeakaistakuva Pohjois-Amerikka-sumun Meksikonlahtena tunnetusta alueesta.
 • Semppis in memoriam (???-2018). 14.3.2018. Niinpä vain kävi kameraseuran pimiön sisälläänpitävällä rakennukselle niin kuin näille vanhoille rakennuksille tuppaa käymään. Vesijohdot happanevat seinään ja alkavat jossain vaiheessa vuotaa. Kosteutta seuraa tietysti home, hometta oireilu ja oireilua purkutuomio. Tässä pieni virtuaalikierros ympäri rakennusta, joka oli ja on osittain edelleen Siilinjärven vapaa-ajan vieton solmukohtia: 4H, SiiKa, kunnan nuorisotyö ja lukuisat muut pienemmät kansalaisjärjestöt pitivät majaa täällä.

Eralehti.fi, Millaisia apuvälineitä on luontokuvaajan repussa? Video, kesto 0:49. Luontokuvaaja Kimmo Mäkiranta, 37, käveli viime vuonna 3 000 kilometriä kameran kera. Lepsämän kylässä asuva Mäkiranta voi lähteä luontoon suoraan kotioveltaan. – Kun olen kotona, yritän kävellä joka päivä vähintään kymmenen kilometriä pitkin poikin lähiseutuja. Tavoitteena on dokumentoida luonnon erilaisia tapahtumia.

Yle, Neuroverkko katsoi kuvia julkkiksista ja alkoi luoda kasvoja, joita ei ole olemassa – Tunnustammeko koneen älyn vasta, kun se kykenee huijaamaan meitä? Grafiikkateknologiaan erikoistuneen Nvidian tutkijat ilmoittivat viime vuoden lopulla luoneensa neuroverkon, joka kykenee tuottamaan täysin aidon valokuvan oloisia kuvia ihmisistä, joita ei ole olemassa.

Sttinfo.fi, Helsingissä edelleen runsas linnusto. 13.3.2018. Helsingin tärkeistä lintualueista ja merkittävästä linnustosta on julkaistu raportti, jossa esitellään suojelullisesti merkittävien lintulajien edustavimmat pesimäalueet ja 136 tärkeää linnustokohdetta.

HS, Hakukone Baidun tekoäly voi kloonata äänesi minuutin tallenteen perusteella – kuullun ja luullun raja hämärtyy entisestään. 13.3.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Behind-the-Scenes at a Hungarian Juvenile Detention Center. Unkarilainen kuvaaja. Valokuvaajan isä kuvasi samaa kohdetta. Ei tavanomaista vankilakuvastoa.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

 • The Death of DSLRs is Near. Artikkeli alkaa "Two decades ago, DSLRs were introduced to replace film cameras. With only a few megapixels, very short battery life, and an overall low quality, it was only natural that most photographers were very skeptical at first. It took a few generations until digital cameras were fully accepted and analog photography was left to the enthusiasts rather than the professionals...".
  • Kärjistämällä sanoma menee helpommin perille. Useita satoja kommentteja.
  • (Ensimmäinen järjestelmäkamerani oli Canon 1D, julkistus vuonna 2001. Laatu riitti Sports Illustraded -lehden aukeaman täyttöön. Värit menivät tuolla kameralla melkein aina nappiin).
 • I Spent a Year Refilling Disposable Cameras with Premium Film.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Women of Rural India: A Photographic Essay by Paul Dyer.

Fotosidan.se, Sök fotoskola! Stor guide inför HT 2018. Missä Ruotsissa voi kouluttautua valokuvaajaksi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petri Pietiläinen, blogi, Bangkok - Kambodza - Saigon. 10.3.2018. Paljon tekstiä. Ja paljon kuvia.

Yle, Pakkanen paukkui ja kameroiden muistikortit täyttyivät – Sääkuvissa talvisia maisemia. 11.3.2018. 29 kuvaa.

Iltalehti, Katso upeat kuvat ja päätä itse: Ovatko Fotofinlandian finalistikuvat liian muokattuja? Järjestäjä kuittaa pilkkanimen ”photoshop-Finlandia” tyhjänhuuteluksi. 13.3.2018.

Tivi.fi, Eräänlaisia korttitemppuja – helppokäyttöinen esityssovellus on myös monipuolinen. Viikon Softa: Paste. Esitysten tekemiseen ja tiimityöskentelyyn on useita eri vaihtoehtoja. Suositusta Papers-piirtosovelluksesta tuttu FiftyThree houkuttelee iPad- ja iPhone-käyttäjiä helppokäyttöisellä Paste-sovelluksella. Pasten ilmaisversio on rajoitettu kolmeen esityspakkaan, rajoittamaton Pro-versio maksaa kahdeksan dollaria kuukaudessa käyttäjää kohden. Paste toimii selaimella, mutta sovellus on saatavana vain iOS:lle App Storesta.

HS, Asuntoilmoitusten kuvat näyttävät sisustuslehdistä repäistyiltä – kiinteistönvälitysliikkeet siivoavat, stailaavat ja palkkaavat ammattilaisen kuvaamaan, jotta kodit menisivät nopeasti kaupaksi. 11.3.2018. Asuntojen stailaaminen on tervetullut ilmiö, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Yhdistys edustaa asuntosijoittajia. Koro-Kanerva ei ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi varsinkin arvokkaita asuntoja myydään ”rupukuvilla”. Hän toivoo, että trendi leviäisi myös vuokra-asuntoihin. ”Vuokra-asuntoilmoituksissa on usein häthätää otettuja ilottomia otoksia tai pahimmillaan ei kuvia lainkaan. Siinä mielessä olisi fantastista, jos joku vuokra-asuntojen välittäjä lähtisi tällaiseen. Jos vuokra-asuntoja stailattaisiin ja niistä otettaisiin hienoja kuvia, se vaikuttaisi vuokra-asumisen imagoon”, Koro-Kanerva sanoo.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • International Photographer of the Year Awards a Scam? Judges Raise Alarm and Organizers Go Silent. Ns. kilpailu toiminut kolme vuotta. Tämän vuoden tuomareiksi nimetyt henkilöt eivät oikeasti ole toimineet tuomareina. Järjestestäjät eivät vastaa mihinkään kysymyksiin. Valokuvaajat maksoivat $20 - $25 osallistumismaksun. Pro-sarjan voittajalle $2500, amatöörisarjan voittajalle $1500. Viime vuoden voittaja kertoi saaneensa Paypalin kautta $2500:n palkinnon. Muuten ei ollut mitään yhteyttä kilpailun järjestäjiin. Viime kuussa julkistettiin kolmannen kerran voittajat (kolme vuotta toiminut kilpailu). 14 tuomarista 8 ei ollut tuomari ollenkaan.
  • Petapixel.com, Photo Contest Judges Raise Alarm: We Didn’t Judge Anything…
  • (eiliseltä) Digicamera.netin Foorumi. IPOTY valokuvauskisa huijaus (Sana on melkein vapaa). "...The International Photographer of the Year (IPOTY) competition listed me, and 13 other international photographers, as a judge for their 2017 competition. Upon discovering this, we the “judges”, have reached out to each other and discovered that NONE of us actually judged this competition." (sivut näyttävät päällisin puolin kohtuullisen vakuuttavilta... fraud. Eihän huijaus muuten voisi onnistuakaan).
   • Facebook, Tiina Törmänen (kaikki tuomarit oikeita kuvaajia, yksikään ei oikeasti ole tuomarina tässä huijauskilpailussa, joka toiminut vuodesta 2015).
 • PDN Photo of the Day, Jill Freedman on the Poor People’s Campaign. 13 kuvaa ja teksti.

Techradar.com.

Fotosidan.se, blogi, Vem bryr sig om dina larviga bilder?

 

13.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Fotofinlandia vai ”photoshop-Finlandia” – ammatti­kuvaajat närkästyivät rajusti käsitellyistä finaali­töistä valokuva­kilpailussa. 12.3.2018. Keskustelu on käynyt kuumana Suomen suurimman valokuvakilpailu Fotofinlandian ympärillä sen jälkeen, kun finalistit runsas viikko sitten julkistettiin. Valokuvaajien Facebook-kommenteissa kilpailun irvitään muuttuneen ”photoshop-Finlandiaksi” eli kuvankäsittelyohjelmilla käsiteltyjen kuvien määrän nousseen suhteettoman suureksi finaaliin päässeiden kuvaajien otoksissa.

(kertaus) Finnfoto.fi, Fotofinlandia 2018 loppusuoralla. 2.3.3028. Fotofinlandia 2018 -kisan finalistit ovat selvillä. Kilpailun kansainvälisen tuomariston mukaan suuresta kisakuvien määrästä löytyi erinomaisia valokuvia. Espanjalainen luontokuvaaja ja yksi Fotofinlandia 2018 -tuomareista Jose B. Ruiz sanoo arvostavansa useammankin kisaan lähetetyn kuvan kovaa tasoa. Yleisö voi käydä äänestämässä omaa suosikkiaan 2.3.-18.3 välisen ajan. Voittajat julkistetaan 23.3.2018 järjestettävässä Finnish Photo Awards -tilaisuudessa.

 • Kilpailu.fotofinlandia.fi/slideshow. Kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat esillä. Kuten nimikin kertoo, kyse on slideshow-tyyppisestä esitystavasta. Kuvaajien nimet vasemmassa alakulmassa. Kerralla näytetään aina koko sarja, pieninä kuvina, vähän alle 10 kuvaa. Puolitoista tuntia (ei voi keskeyttää, ei voi palata taaksepäin, ei voi mennä eteenpäin), kaikki kisaan lähetetyt kuvatKuvaajan nimi mainittu. (View page source, näkyy kerralla kaikkien valokuvaajien nimet ja yksittäiset kuvat (pienenä)).
 • Fotofinlandia 2018 finalistit. Kuvat. Kaj Ewart, Veli-Pekka Kangas, Antti Karppinen, Sami Kero, Onni Wiljami Kinnunen, Jaana Kotamä̈ki, Markku Pajunen, Esa Ringbom, Asko Salmi, Jetro Stavén, Lars Sundströ̈m, Pä̈ivi Tuovinen, Vesa Tyni, Juhamatti Vahdersalo, Milla Vahtila, Markus Varesvuo ja Esa Ylijääskö̈. Yleisöäänestys vain portfolio-sarjassa (ei näyttänyt minulla toimivan IE-selaimella, Firefoxilla kyllä). Kahdeksan kategoriaa: mainoskuva, taidekuva, kuvituskuva/digitaalinen taide, luontokuva, muotokuva, lehtikuva, hääkuva ja portfoliosarja. Tuomaristo valitsee 10 000 euron suuruisen Fotofinlandian pääpalkinnon sarjavoittajista.
  • Yleisöäänestys auki 2.3.-18.3.2018. Voit äänestää suosikkiasi suureksi klikatun kuvan/portfoliosarjan oikean laidan ”äänestä” painikkeesta. Ääniä annetaan vain yksi per henkilö, joten valitse kokonaisuuden paras kuva/sarja.

Remonen.fi, Sinne ja takaisin – Intia Travelogue, pt 4. 9.3.2018. Osa 4. Aamulla, tai siis yöllä, heräsimme hieman vähemmin virkeinä. Maharadjan kosto oli iskenyt meihin molempiin ja vietimme koko aamun sängyssä tai vessassa. Tilanteesta ei valitettavasti ole näyttää valokuvia tai edes videota äänellä. Onneksi edessä olisi puhdas ajopäivä, 12 tuntia autossa. Mikä voisikaan olla sen hauskempaa? No, siitä päivästä ei kyllä paljon kerrottavaa taikka muistikuvia jäänyt jaettavaksi. Jotenkin selvisimme hotellille ja nukkumaan.

 • Kuten aiemminkin olen ihmetellyt, niin sitä ei voi ymmärtää miten paikalliset suhtautuivat meihin turisteihin. Lapset ensinnäkin olivat aivan innoissaan. Kerran jopa pojat keskeyttivät jalkapallo-ottelun ja juoksivat bussimme perään vilkuttamaan. Tämä koulubussi meinasi kaatua, kun kaikki ryntäsivät saman puolen ikkunoihin vilkuttamaan ja huutamaan ”How are you?”.
 • No mitä jäi käteen kahden viikon reissulta? Intia on iso maa. Ja vastakohtien maa. Ja ihmeellinen.
 • Lähtisinkö uudelleen? Varmasti. Toisella formaatilla vain. Nyt on päänähtävyydet Rajastanissa nähty, mutta Intiassa on 28 muuta osavaltiota pelkästään mantereella. Ja seitsemän ulkopuolista. Sen kuitenkin voin sanoa, että katukuvausgenressä joku New York on paperia. Jos haluatte todella kuvata ihmisiä, menkää Intiaan.

Petteri Hautamaa, Fastholman valkopäätiainen rariteettikomitean käsittelyssä.8.3.2018. Sunnuntaina 22.11.2015 aamupäivällä sain kesken Seurasaaren kiertelyn kuvauskaveriltani Tomas Kansanaholta ikimuistoisen puhelun. ”Tule heti Fastikseen, löysin juuri valkopäätiaisen Muukkosen ruokinnalta”. Tästä alkoi melkoinen tapahtumaketju, sillä Helsingissä ei oltu havaittu valkopäätiaista sitten vuoden 1976.

Ilta-Sanomat, Googlelta mukava lahja – musiikkityökalu selaimessa. Song Maker on äärimmäisen pelkistetty versio niistä työkaluista, joilla monet harrastajat ja jopa ammattilaiset tekevät musiikkia kotioloissaan. Samalla se jatkaa Googlen erilaisten Chrome-kokeilujen pitkää sarjaa.

TE-palvelut, Digitoija, valokuvaaja, Finnredes, Ylöjärvi. Erilaisten videokasettien sekä valokuvien (negatiivit, diakuvat, paperikuvat, albumit ym.) muuntaminen digitaaliseen muotoon. Lisäksi yritys pelastaa digitaalista tietoa vanhentuneilta tietovälineiltä (levykkeet, nauha-asemat jne.) sekä tekee muunnoksia erilaisten tiedostoformaattien välillä. Myydään yritys.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Joel Meyerowitz’s Magnum Opus “Where I Find Myself” is a Six-Decade Tour de Force.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Jenny Rova vinner Svenska Fotobokspriset 2018. Älskling – A self-portrait through the eyes of my lovers. Kirjassa aikaisempien poikaystävien + rakastajien (yhteensä yhdeksän) ja nykyisen poikaystävän ottamia kuvia. Palkintoa on jaettu vuodesta 1996. (jaa, onkos palkinnon voittaja sitten sommitellut kuvat etukäteen ja miesten tehtäväksi on jäänyt vain laukaisunapin painaminen?).

Kamera & Bild, Oscar Muñoz vinner 2018 års Hasselbladspris. Kolumbialainen voittaja. 1000000 kruunua.

Fotosidan.se. Fotomässan 2018. Messuvideoita (Tukholma, sunnuntaina päättyivät).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle.

Rajala Blogi, Kompaktikamera on oiva matkakumppani – 8 erilaista kameravinkkiä. 9.3.2018. Älypuhelimet ovat syrjäyttäneet peruspokkarit. Nykyisin myynnissä olevat kompaktikamerat edustavat korkeaa kuvanlaatua sekä älypuhelimia tehokkaampaa teknistä suorituskykyä. Vaikka puhelimen näytöllä kaikki näyttää terävältä, jo tavallinen Kymppikuva-suurennus tuo esiin laadukkaan kameran ominaisuudet. Laadukas kompaktikamera voittaa puhelimen muun muassa tarkennusnopeudessa, hämäräkuvauksessa, optisella zoomilla (jossa kuvanlaatu ei kärsi zoomauksesta) ja yleisessä kuvanlaadussa.

Aamulehti, Harvinainen näky kotijärvellä: Valokuvaaja ikuisti merikotkan raatelemassa kettua Kangasalla – Suomen suurin petolintu levittäytyy nyt sisämaahan. 11.3.2018. Naapureidenkin huomion kiinnittänyt näytelmä tapahtui arviolta sadan metrin päässä, joten nyt tarvittiin voimakkaasti suurentavaa 500 millimetrin superteleobjektiivia ja telejatketta, joka vielä suurentaa objektiivin polttoväliä.

MTV, Vanhasta Leica-kamerasta maksettiin ennätyshinta: 2,4 miljoonaa euroa. Kyseessä oli 25 kappaleen sarjaan kuulunut prototyyppi. Korkeaan hintaan vaikutti kameran erittäin hyvä kunto. Wien.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, How To Photograph Lambs.

Dpreview.com, Why brand market share shouldn't matter to you. Kommentteja useampi sata.

Petapixel.com, Ep. 261: Strip Mall…How Ironic – and more. Podcast kesto 32:54. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • A photographer…a model…a strip mall…what could possibly go wrong?!!! (#)
 • Wacom brings updates to its popular Intuos tablet. (#)
 • Leica introduces its M Monochrom (Typ 246) “Stealth Edition”. (#)
 • Venus Optics announces its Laowa 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-Macro lens. (#)
 • Reports that Agfa Vista film stock is getting the axe. (#)
 • ProGrade Digital is skipping XQD in favor of another format. (#)
 • Eddie Adams’ famed Bathhouse Studios is up for sale. (#)

Earthboundlight.com, Some Things I've Learned Over the Years. 11.3.2018.

Fotosidan.se. Fotomässan 2018. Messuvideoita (Tukholma, eilen päättyivät).

Kamera & Bidl, Martin Johansson: Blick för motiven. Haastattelu. Årets fotograf, lehden kilpailu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Vuoden luontokuva 2018 (Sana on melkein vapaa). Mulla on vähän ymmärrys loppu sen suhteen että kameran tuottama HDR yhdellä kuvalla on sallittu kaikissa sarjoissa mutta jälkikäsittelyssä sallittu vain tietyissä sarjoissa. Eli Sonyn failmemories-softalla saa osallistua HDR-kuvalla joka sarjaan RAWilla koska kamera antaa yhden RAW-tiedoston ulos missä on jo yhdistetty valotus laskettuna ohjelmallisesti.
 • Päivän :( (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Mihinkä maailma on menossa? (Digikuvaus).
 • TV:n käyttö kuvankäsittelyssä (Kuvankäsittely).
 • Naisten puuttuminen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • YONGNUO 14mm F2.8 (Optiikka). Yongnuo:lta on tullut ulos hetki sitten 14mm F 2.8 AF lasi. Euroopassa ei myynnissä vielä, mutta kiinasta lasi maksaa 386eur + mahdolliset alv + tulli jos sattuu jäämään tulliin, jolloin se olisi karvan alle 500eur. Ulkoisesti lasi näyttää hyvin paljon Canonin 14mm L - lasilta, mutta sisällä on eroavaisuuksia
 • Nikon Coolpix B700 Super Zoom (Nikon, Sony). Kunnon zoomi.
 • Canon Eos 70D (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • Itsemuotoiltavat kahvat kameraan (Järjestelmädigit).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • Teema: Drone-kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Hattivatti Cave. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Led-paneelin eka testi ja tietysti meidän piti painua maan alle..... Vaakakuvassa hieman luonnonvaloa vasemmalta ja paneeli oikealla. Pystykuvassa pelkää paneelin valoa.
 • Näiden ovien läpi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari kuvaa Veturitallilta aiemmasta Elliot Erwitt:in näyttelystä. Plus pari aiemmin lähetettyä pitääkseni sarjan yhtenäisenä.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Meta-valitusjakso eli valitusta valittajista. - jakso #94. 10.3.2018. Kesto 22:59. Jakso #94 keskittyy lähinnä valittamaan valittajista. Keskustelemme Fotofinlandian kritiikin tasosta ja siitä olemmeko liian kriittisiä kameroita kohtaan eli valitammeko turhasta? Jakson lopuksi kysymme tarvitaanko valokuvaajia enää? Mitä mieltä sinä olet CGI supermallista Shudu Gramista? Valoaalloilla lupaa olla ensi viikolla positiivisempi! Sekä linkit.

Remonen.fi, Sinne ja takaisin – Intia Travelogue, pt 3. 7.3.2018. Osa 3. Jeeppisafarista selvittyämme ja hyvin nukutun yön jälkeen läksimmekin tutustumaan Jodhpurin markkinoille. Ajoimme bussilla johonkin huitsin kuuseen ja jalkauduimme siellä kaupungille. Mukavahan sitä oli katsella raukeana heräilevää kaupunkia. Ei merkkiäkään mistään ruuhkasta tai kiireestä… ja mitä se entinen mieskin sanoi? ”I love the smell of gasoline in the morning” (en suosittele välttämättä katsomaan töissä ääni päällä) (YouTube-video, kesto 0:38).

 • kuvia riittää ja tekstiä, nojatuolimatkailua parhaimmillaan

HS, Kuvia Suomesta. osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään. 31 kuvaa teksteineen.

Yle, Kahvinkeittokin sujuu kuvien avulla helpommin – kuvat auttavat ymmärtämään ja tukevat muistia. Kuvia on alettu hyödyntää kommunikoinnin tukena selvästi aiempaa enemmän. Lasten lisäksi kuvista saavat apua muun muassa vanhukset ja muistisairaat sekä turvapaikanhakijat.

Iltalehti, Bloggaripariskunnan epätodellisen kauniit matkakuvat ihastuttavat miljoonia - kuvaaja kertoo, kuinka ne syntyvät. Murad ja Nataly Osmann ovat venäläisiä matkabloggaajia, joilla hurja määrä seuraajia sosiaalisessa mediassa. Muradin omalla Instagram-tilillä on 4,5 miljoonaa seuraajaa, Natalylla miljoona. Heidän yhteisellä tililläänkin on puoli miljoonaa seuraajaa. (niitä kuvia, joista miehestä näkyy vain käsi, jota nainen vie perässään...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Top 10 Macro Photography Tips.

Dpreview.com.

IR, Step-by-step guide to retouching dramatic portraits in Photoshop. YouTube-video, kesto 21:07.

Petapixel.com, The 5 Reasons Why I Switched Back to Canon from Sony. Sony-uskovaisten kannattaa muistaa, että ylenpalttinen kehuminen ei ole kovin uskottavaa. Vähän voisi käyttää sordiinoa. Oma sanoma menisi silloin tehokkaammin perille. Nämä kokemukset parin vuoden takaa, ei enää kovin kuranttia. Kokemukset Sony a6300, myös Sony A7R II. Vertailtavana Canon EOS 5D IV. (yli kolminkertainen hintaero, kroppikenno vs. täyskenno hm.).

Diyphotography.net, The dramatic and surreal art of Laura Marijn. Hollanti, muotokuvaaja.

Thephotoargus.com, Southeast Asia Photography and Travel Tips.

Fotosidan.se. Messut menossa. Videoita.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Haussa objektiivi tanssiesitysten kuvaamiseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Mihinkä maailma on menossa? (Digikuvaus).
 • TV:n käyttö kuvankäsittelyssä (Kuvankäsittely).
 • Turistizoomi (Minolta, Olympus). Tuli winterbonukseen sorrutuks ja hankituks olyn turistizoomi, eli 14-150. Eiliselle kävelyreissulle Luonterin jäälle otin EM1:n reppuun, enkä muuta optiikkaa mukaan ko tään turistizoomin. Tuonne toiseen topiikkiin jo laitoinkin linkin, toistan sen tähän:...
 • Softabundle äänenmuokkaukseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Kolmelle kympille katetta. ...Kiitos vinkistä! Laitoin paketin tilaukseen juurikin tuon Sound Forgen vuoksi; muistan takavuosilta kun tuli käytettyä alkupään versioita live-äänitysten jälkikäsittelyyn. Tuolloin softan takana oli vielä Sonic Foundry, sittemminhän tämä kulki Sony Creative Softwaren kautta nykyiselle omistajalleen Magix Softwarelle.
 • Naisten puuttuminen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • Olympus em5 ja vieras salama (Minolta, Olympus). Käräyttääkö digijärkkäriin (Canon) tarkoitettu Nissin-salama tämän hienon uuden kamerani, jos kokeilen siihen Nissiniä? Salamakenkä sopii, mutta sähköistä.....!? Käyttäisin/ kokeilisin ko salamaa ja kameraa manuaalisena.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • Turunlinna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Aikas paljon näkyvyyttä fredmiranda.com:issa, ks. M J Helin, Castle. Kommentit.
 • Tankki tankilla Taavetissa. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Otsikko vastaa täsmällisesti kuvia.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa.
 • Varesvuon lintukuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vartiokylässä Galleria ARS Longa:ssa on Markus Varesvuon lintukuvia näytillä ensi sunnuntaihin (11.3.2018) asti. Varesvuon taulut on hienoja. On herra joutunut odottelemaan tovin kuvien tapahtumia (mm. yhdessä lokki seisoo lentävän kotkan selässä ja on napannut kotkan untuvia nokkaansa). Otin puhelimella kuvan Varesvuon kuvasta, jossa tunturipöllö lentää kohden. Sen voisin laittaa seinällenikin ... se on kaunis. Galleristin mielestä voin liittää pöllökuvan myös tänne - no liitän jos löydän sille netistä julkaisupaikan (en ole kotona). --- Ja hieman räpeltämällä sain ongittua vanhan tilin tiedot photobuckettiin: ...
 • Sinne ja takaisin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja Intia Travelogue, pt 4 luettavana ja katseltavana.

Taike.fi, Taike tukee 19 valokuvateosta. 8.3.2018. Taiteen edistämiskeskus on jakanut valokuvataiteen avustuksia ja kohdeapurahoja yhteensä 280 000 euroa. Apurahan sai 48 valokuvataiteilijaa. Apurahat ja avustukset maksetaan Veikkauksen tuotosta.

 • Aalto-Setälä Liina, Helsinki, 6 000 €. Työryhmälle (4) taidetilan toimintaan.
 • Anttila Rita, Helsinki, 3 000 €. Näyttelyn teoskustannuksiin.
 • Eskola Taneli, Helsinki, 12 500 €. Valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Eweis Yehia el-Sharif, Lohja, 7 000 €. Työryhmälle (8 henkilöä) näyttelyn järjestämiseen.
 • Gallen-Kallela Maria, Helsinki, 10 000 €. Työryhmälle (2 henkilöä) valokuvakirjan valmistamiseen.
 • Halso Ilkka, Orimattila, 3 000 €. Näyttelykustannuksiin.
 • Hannula Eeva, Helsinki, 6 000 €. Valokuvataidekirjan valmistamiseen. Heinonen Aukusti, Helsinki, 4 000 €. Valokuvakirjan painokustannuksiin.
 • Heinänen Pauliina, Helsinki, 8 000 €. Valokuvakirjan valmistamiseen.
 • Inkinen Juha-Pekka, Helsinki, 12 000 €. Valokuvataidekirjan valmistaminen.
 • Jasu Appu, Helsinki, 3 800 €. Valokuvataidekirjan valmistamiseen.
 • Kannisto Aino, Helsinki, 4 500 €. Näyttelykustannuksiin.
 • Kapanen Martti, Jyväskylä, 8 000 €. Valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Karjalainen Hannu, Helsinki, 4 000 €. Näyttelyn teoskustannuksiin.
 • Karppanen Joel, Oulu, 6 500 €. Valokuvakirjan valmistamiseen.
 • Kaski Heikki, Kirkkonummi, 7 000 €. Työryhmälle (2) performanssiteoksen kustannuksiin.
 • Käsmä Sanna, Helsinki, 4 500 €. Valokuvataidekirjan valmistamiseen.
 • Leinonen Kati, Oulu, 14 500 €. Valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Linna Tuomas, Helsinki, 4 500€. Valokuvakirjan valmistamiseen.
 • Luoma Niko, Helsinki, 6 000 €. Valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Malmström Henrik, Espoo, 4 000 €. Valokuvataidekirjan valmistamiseen.
 • Melander Marco, Helsinki, 8 000 €. Työryhmälle (4) valokuvakirjan valmistamiseen.
 • Mäki Maria, Sundsvall, 4 000 €. Valokuvaprojektin toteuttamiseen.
 • Nieminen Viivi, Helsinki, 4 400 €. Teos- ja näyttelykuluihin.
 • Niittyvirta Pekka, Helsinki, 5 000 €. Näyttelyn järjestämiseen.
 • Niskanen Anna, Helsinki, 3 000 €. Näyttelykustannuksiin.
 • Noronkoski Juuso, Helsinki, 4 500 €. Työryhmälle (2) teoskustannuksiin.
 • Nykänen Pirjo, Kemi, 3 000 €. Materiaalikustannuksiin.
 • Paatos Karoliina, Rovaniemi, 10 000 €. Valokuvakirjan valmistamiseen.
 • Pimenoff Vilma, Helsinki, 4 000 €. Näyttelyn valmistamiseen.
 • Puikkonen Jussi, Kirkkonummi, 3 500 €. Teoskustannuksiin.
 • Päiväläinen Riitta, Helsinki, 3 000 €. Teoskustannuksiin.
 • Rantala Hannele, Helsinki, 4 000 €. Näyttelykustannuksiin.
 • Rikala Mikko, Helsinki, 3 000 €. Teoskustannuksiin.
 • Saarikoski Aura, Helsinki, 2 250 €. Työskentelykustannuksiin.
 • Saarto Ari, Helsinki, 1 800 €. Maisemaprojektin valmistamiseen.
 • Sandgren Noora, Helsinki, 4 000 €. Yksityisnäyttelyn valmistamiseen.
 • Savolainen Maija, Helsinki, 4 000 €. Materiaali- ja näyttelykustannuksiin.
 • Shakya Hannamari, Helsinki, 10 000 €. Valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Sirviö Sauli, Helsinki, 2 000 €. Yksityisnäyttelyn tuotantokuluihin.
 • Soukka Saku, Helsinki, 5 700 €. Näyttelykustannuksiin.
 • Suonpää Juha, Lempäälä, 8 000 €. Työryhmälle (3) valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Vallasjoki Toni, Helsinki, 3 000 €. Työryhmälle (5) näyttely- ja julkaisukustannuksiin.
 • Weckman Julia, Espoo, 3 000 €. Näyttelyteosten valmistamiseen.
 • Vera Adolfo, Vantaa, 3 000 €. Teoskustannuksiin.
 • Viika Sakari, Helsinki, 14 500 €. Valokuvateoksen valmistamiseen.
 • Vuorimies Risto, Sipoo, 1 800 €. Työryhmälle (2) näyttely- ja teoskustannuksiin.
 • Yli-Ikkelä Anne, Helsinki, 1 500 €. Näyttelykustannuksiin.

  Erityisavustukset, yhteensä 18 000 euroa.
 • Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry, Lappeenranta, 5 000 €. Näyttelytoiminnan kustannuksiin.
 • Lahden valokuvataide ry, Lahti, 5 000 €. Näyttelytoiminnan ja työpajojen kustannuksiin.
 • Suomen Pimiötaiteilijat ry, Helsinki, 8 000 €. Mustavalkovedostuskurssien järjestämiseen

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha, suomalainen Sony Alpha blogi. Todellisuuden tuolla puolen – haastattelussa Sony Alpha -kuvaaja Markku Pajunen. 8.3.2018. Markku Pajunen on kansainvälisesti palkittu valokuvaaja Espoosta ja nyt myös mainekkaan Fotofinlandia -kilpailun finalisti upealla työllään ’Holy Diver’. Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa studiossaan Markku toteuttaa monipuolisesti niin muoto- ja henkilökuvia, kuin myös yritys- ja tapahtumakuvausta. Jos Markun tyylistä pitäisi nostaa esiin jokin erityinen kulma, niin se olisi varmasti mestarilliseen kuvankäsittelyyn nojaavat luovat perhe- ja muotokuvat. Toisaalta myös hillitympi ja siloiteltu yritys- ja mainoskuvaus onnistuu mieheltä. Jututin Markkua vähän siitä, kuinka tullaan kansainvälisesti palkituksi ammattivalokuvaajaksi ja miten oma kuvaamisen visio syntyy. Samalla oli juttua myös siitä, miten Markun Fotofinladia -kisaan lähettämä henkilökuva valmistui.

HS, Riistakamera ikuisti ahman ja metsäkauriin samaan kuvaan, pari minuuttia myöhemmin ahma söi jo illallistaan – ”Harvoin tällaisesta kuvaa saa”. 9.3.2018. Jyväskyläläinen Lahja Lehmonen sai torstaina yllättävän ilmoituksen puhelimeensa, kun hänen Keski-Suomessa Kannonkoskella sijaitsevan mökkinsä riistakameraan oli tallentunut hurja näky. Ahma jahtasi metsäkaurista, sai sen kiinni ja aloitti ruokailun. ”Piti oikein vaihtaa kännykän näytöltä tietokoneen ääreen, kun näytti että no nyt siellä toden teolla tapahtuu”, Lehmonen sanoo.

Ars Longa, myyntinäyttely 14.1.2018 - 11.3.2018. Luontokuvaaja Markus Varesvuon valokuvia linnuista. Vähän lisäaikaa eli sunnuntaihin klo 15 asti. Ks. Facebook.

 • Ks. Digicamera.netin Foorumi, Varesvuon lintukuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Yhteystiedot, Linnanherrankuja 4, 00950 Helsinki. La-Su 12-15. Itä-Helsinki Vartiokylä Itäväylän varsi.

Yle, Haluaisitko keskustella keisarin kanssa tai testata Artekin kalusteita? Virtuaalitodellisuus mahdollistaa jo sisustuskokeilut ja museoiden aikamatkat.

Uusi Lahti, Koirat kameran eteen - lemmikkikuvausten suosio kasvussa. Ennen kuvausta Rajaniemi tahtoo tietää koiran iän ja rodun. Erilaisten rotujen ominaispiirteet voivat vaikuttaa kuvan suunnitteluun erittäin suuresti. – Jollain rodulla voi olla esimerkiksi hyvin syvälle sijoittuneet silmät ja korkea otsa, jolloin voi olla vaikeaa saada valoa osumaan silmiin. Jotkut koirat ovat vähän arempia, jolloin on tärkeää saada se koira rentoutumaan, jotta kuvista tulee hyvännäköisiä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 23 linkkiä ja video.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 32 Great Examples of Long Exposure Photography.

Techradar.com, Smartphones vs cameras: do you still need a DSLR?

Pdnonline.com.

Fotosidan.se. Fotomessut käynnissä. Videoita.

Kamera & Bild, kolumni, Johan Wessel: Lite ärligare bilder, tack! Myytävän talon kuvat. Matkakuvat. Ravintolakuvat. Pettymykset.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sivuttaisliikkeen raidat videokuvauksessa? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • YongNuo YN-300 LED-valaisin (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Vähän kokemuksia.
 • Myyty.. Adobe Creative Cloud Photography Plan - 90 Day Trial (Myydään). Myydään Adobe Creative Cloud Photography Plan 90 päivän kokeilujakso 2 kuukauden hinnalla. Ostin Spyder5:n ja tuo tuli siinä mukana, en voi sitä itse hyödyntää.
  • ...Jos sulla on jo ko. plan käytössä, niin todennäköisesti voit lisätä tuon 90 pv omaan planiisi.
   ...Ei tietääkseni onnistu. Jos ei mene kaupaksi niin katkaisen joulukuussa sopimuksen ja käytän tuon sitten itse.
   ...Mulla onnistui rungon oston kylkiäisenä saadun vuoden lisääminen sujuvasti eli aiemmin kk-veloituksella olleen planin seuraavaksi maksupäiväksi tuli +12 kk. Ja nyt jatkuu taas kuukausiveloituksena. Muistaakseni vain annoin johonkin saamani koodin eikä muuta tarvittu. Mutta tuo on kokeilujakson nimella, joten sillä voi olla merkitystä.
   ...Onnistuihan tuo viimein Adoben chatin kautta vaikka Adoben blogin mukaan kokeilujakson hyödyntäminen ei olisi mahdollista.
 • Paras objektiivi muotokuvaukseen? (Digikuvaus). Jos pitäisi valita yksi tai kaksi objektiivia, joita käyttäisit ihmisten kuvaamiseen (siis lähinnä yksittäisten ihmisten tai korkeintaan perheiden muotokuviin), niin minkä polttovälin ja aukon objektiivin valitsisit?
 • Vedenalaiskuvaus (Digikuvaus). Mietin tuossa sellaista, että jos kamera on wifi niin toimisiko signaalin saaminen näytölle langallisesti siten, että laittaa veden alle kameraan lähes kiinni jonkun wlan ubs-sovittimen, joka vain liimataan kutistesukalla liittimestä kaapeliin kiinni ja johdetaan vedenpinnallle vaikka tablettiin? Tuommosen pienen ja halvan palikan tekee kyllä vesitiiviiksi millä vaan.
 • TV:n käyttö kuvankäsittelyssä (Kuvankäsittely). Olen kuitenkin alkanut harkitsemaan uuden näytön hankkimista, koska haluaisin isomman. Dellin 32 tuumasta 4K-näyttöä olen katsellut, mutta miten toimisi tavallinen telkkari kuvankäsittelyssä, jos sellaisen vain kalibroisi? Suunnittelin laittavani töllön kiinni suoraan seinään, jolloin katseluetäisyyttä saisi enemmän ja samalla siitä voisi katsella myös esim. leffoja/sarjoja. Telkkarit vaan alkoi houkuttelemaan, kun katselin, että suhteellisen edullisesti löytää isojakin 4K-näyttöjä.
 • Naisten puuttuminen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • Sigma 20mm f1.4 DG HSM Art (Optiikka).
 • Polttovälin muuttaja (Optiikka).
 • Kennokoko (Canon). ...Kennokokojen sijan piirsin kuvaan aukon koon laajakulmalla. Koska SX280 HS on laajempi kuvakulmaltaan laskin aukon 5 mm (28 mm) ja f/3.5 mukaan enkä 4.5 mm:n ... Tulee neulanreikäkamera mieleen. Tämä hyvin selittää miksi tuuman kennollinen on parempi.
 • Turistizoomi (Minolta, Olympus).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Sony.
 • Karkkipäivää odotellessa Fuji X-H1 (Järjestelmädigit).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • Kritisoin ihmiskuvasi !UUSI! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja vielä kommentteja.
 • Sinne ja takaisin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Remonen. Intia. Travelogue. Kommentit.
 • Luuranko (2017) K-18 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Urku Auki!!! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Purkuhommissa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli käytyä vielä tänäänkin pällistelemässä tuota purkutyömaata. Aurinko oli mennyt pilveen ja tuuli haittasi kunnon pölypilvien muodostumista, mutta mukaan tarttui kuitenkin muutama kuva. Pakko kai siitä on ottaa kuvia vielä kun on vielä jotain kuvattava. Kelistä huolimatta.
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Urbaanit pilvenpiirtäjät, yöllä.

Kuvajournalismikilpailu.fi, 2017 tulokset. 1900 työtä, 90 kuvaajaa. Voittajakuvat ja -videot sekä kilpailun satoa on nähtävillä Helsingin kaupungintalon Virka galleriassa 9.3.–20.5.2018 sekä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Oulussa 13.10.–11.11.2018. Virka galleria, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13 / Sofiankatu 1. Aukioloajat ma–pe klo 9–19 ja la–su klo 10–16.

(P.S. Virka galleria, Näyttelyt. "Virka-gallerian näyttelytoiminta päättyy syksyllä 2018. Kiitos kaikille yhteistyöstä ja mukavista vuosista!". Just. Mihinköhän arvokkaaseen käyttöön tämä tila saadaan jatkossa... Not. Monet hyvät näyttelyt tuolla on käyty katsomassa, ilmaiseksi. Helppo on sinne ollut mennä).

(P.S.2: klo 16:12, HS, Helsingin kaupungintalossa kymmenen vuotta toiminut Virka-galleria lopettaa toimintansa, tilalle tulee ”pormestarin showroom”. Maksuttomia näyttelyitä esittelevä Virka-galleria avattiin kaupungintalon aulaan 2008. Just).

 • Kuvajournalisti 2017: Akseli Valmunen.
  Uusi kuvajournalisti 2017: Joel Karppanen.
  Vuoden lehtikuva 2017: Ella Kiviniemi.
  Urheilukuva 2017: Kalle Koponen.
  Uutiskuva 2017: Liisa Huima.
  Henkilökuva 2017: Sanna Krook.
  Essee 2017: Sakari Piippo.
  Reportaasi 2017: Sami Kero.
  Video 2017: Riina Rinne.
  Yleisön suosikki 2017: Meeri Koutaniemi.
  Kunniamaininnat: Mikko Suutarinen ja Martti Kainulainen.
 • Kilpailu oli kutsukilpailu Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenille lukuun ottamatta Uusi kuvajournalisti -sarjaa, johon osallistuminen oli avoinna kaikille. Uusi kuvajournalisti 2017 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistykseen kuulumattomat henkilöt maksamalla osallistumismaksun 50€/sarja (sis.alv.). Muihin sarjoihin osallistuvat ry:n jäsenet maksoivat kertamaksun 55 euroa. Säännöt (pdf) sekä osallistumisohjeet (pdf).
 • Yleisön suosikki äänestettiin näistä ehdokkaista: Akseli Valmunen. Meeri Koutaniemi. Rio Gandara. Sakari Piippo. Timo Piippo. Kultakin 10 kuvaa, kuvateksteineen.
 • Helsinkikanava.fi, Kuvajournalismi 2017. Video, kesto 1.52. Suomen Kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Miikka Pirinen kertoo Kuvajournalismi 2017 -kilpailusta ja -näyttelystä.
 • Yle, Kuva Turun joukkopuukotuksessa kiinniotetusta on vuoden uutiskuva. 8.3.2018. Palkintoraati toteaa, että Liisa Huiman klassinen uutiskuva on rauhallinen ja kertoo poliisin toiminnasta poikkeuksellisessa tilanteessa. Voittajakuva tiivistää vuoden merkittävimmän uutistapahtuman suoraviivaisesti ja estetisoimatta, raati perustelee. Yleisön suosikiksi päätyi selkeällä äänimäärällä Meeri Koutaniemi, joka on tullut tunnetuksi monista naisten ja tyttöjen asemaa käsittelevistä kuvistaan. Hän sai liki 4 000 äänestä noin 2 500.
 • HS, Vuoden lehtikuva on hätkähdyttävä otos ”lähes tukehtuneelta näyttävästä” riekosta – Viime vuoden parhaissa valokuvissa yhteen hetkeen tiivistyy jotain paljon suurempaa. 8.3.2018. HS:n kuvaajille kolme sarjavoittoa.

Ursa.fi, Emma Bruus, Taivas takapihalla. Blogi, poimintoja.

 • Laajakulmaista valoimuria etsimässä. 5.5.2014. Kaapistani löytyi jo ennestään Canonin 24 mm f/1,4 L II ja Samyang 24 mm f/1,4. Onnellisen sattuman johdosta sain lisäksi mahdollisuuden sormeilla Sigman uutta 20 mm f/1,4 objektiivia. Näitä laseja vertailtaessa kiinnostaa nimenomaan valonkeruukyky f/1,4 ääritilanteissa. Äärirajille venyttäessä objektiivien suorituskyky joutuu koetukselle. F/1,4 -kuvasta on enää turha hakea pikselitäydellisyyttä, sillä suurilla aukoilla joutuu tekemään kompromisseja vähintäänkin nurkkien kuvanlaadussa.
 • Revontulivalokuvaus haltuun. 12.9.2014.
 • Kännykällä revontulten kimppuun. 1.9.2015. Tällä kertaa käsilaukusta löytyi kolmen kameran perussetti: digijärkkäri, pokkari ja kännykkä. Digijärkkärin raksuttaessa animaatiosarjaa ehdin rauhassa perehtyä siihen, miten revontulten tallentaminen kännykameralla onnistuisi. Vekotin kädessäni oli Lumia 830, melko tavallinen business-luuri. Mallia ei oltu suunniteltu mitenkään erityisesti juuri valokuvauskäyttöön, mutta olin ollut päivänvalossa suhteellisen tyytyväinen laitteen hätäkamera-ominaisuuksiin. Oli siis aika katsoa mihin se taipuisi pimeässä.
 • Sony a7R II: Kun uusi järkkäri tuli taloon. 11.4.2016. Olin kantanut vuodesta 2006 asti kaulassa Canonin 5D-sarja järjestelmäkameroita. Takanani oli yli 10 vuotta pelkkää Canonia. Talvella edessä oli uuden järjestelmäkameran hankinta. Oletin jatkavani tutun ja turvallisen valmistajan uudella lippulaivalla, mutta näin ei yllätyksekseni käynytkään.
 • Keinovaloista nousi haloo. 17.1.2016. Jos näyttää siltä, että katulampusta nousee lasermiekka, ei vielä ole aika ottaa yhteyttä lääkäriin. Kyse on aivan normaalista haloilmiöstä. Erilaisia halomuotoja tunnetaan jo noin 80 erilaista. Ne ovat kaarimaisia, pyöreitä, keskenään risteäviä värikkäitä juovia ja läikkiä taivaalla.
 • Revontulia ja ihmisiä. 14.2.2016. Kokonaisen animaation koostaminen saattaa viedä tunteja aikaa, joten kuvaaja kärsii pahimmillaan tekemisen puutteesta. Ratkaisin asian astumalle itse mukaan kuviin kameran raksuttaessa sarjaa metsän siimeksessä.
 • Yö revontulituristina. 1.3.2016. Vuoden 2016 ensimmäinen Tähdet ja avaruus -lehden numero uppoutui erityisen monipuolisesti revontuliin. Käsittelyyn pääsi myös revontuliturismi, joka on ilmiönä aika kaukainen asia tällaiselle maan etelänurkan asukille. Tämän talven Tähtipäivät-tapahtuma järjestettiin Rovaniemellä, joten mahdollisuudet värikkäiden liekkien näkemiseen oli tavallista parempi. Samalla tietysti pääsin tutustumaan kaupunkiin, jolle arktinen eksotiikka oli merkittävä tulonlähde.
 • Valoimuritestissä uusin 24 mm objektiivi. 3.10.2016. Olin ulkoiluttanut aiemmin jo kolmea f/1,4 -objektiivia. Kenttätestissä ovat käyneet niin Canon 24 mm f/1,4 L II, Samyang 24 mm f/1,4 kuin Sigma 20 mm f/1,4. Palasin tuolloin yöjuoksusta suhteellisen ristiriitaisin tunnelmin: Sigman 20 mm -lasi olisi paras Canonin rungolle, mutta Sony-käyttäjä joutuisi valitsemaan jotain muuta. Nyt lähdin metsälle peräti kolmen 24 mm -objektiivin kanssa. Pitäähän sitä olla valinnan varaa, jos jotain yllättävää reissulla tapahtuu? Uusin tulokas setissä oli Sigman suhteellisen tuore lasi EOS-versiona.
 • Luontoseikkailijan jalustapää moneen menoon. 14.2.2017. ”Ostin uuden seurantapään, kiinnostaisiko sinua kokeilla sitä?” kysyi tuttavani, kun keskustelumme jälleen kerran lipsahtaessa kameroiden ja optiikan maailmaan. Totta kai uusia leluja piti päästä rassaamaan! Avasin varovasti pahvilaatikon, josta paljastui Sky Watcher Star Adventurer -tyyppinen jalustan seurantapää. Se vaikutti astetta järeämmälle kuin oma iOptron Sky Trackerini ja ansaitsi selvästi alleen jotain muuta kuin pyykinkuivaustelineen.
 • Pidempää lasia taivaskuvaajalle. 5.8.2017. ...Monen objektiivivalmistajan valikoimasta löytyy perusvaihtoehdot: 70-300mm f/4.5-5.6, painot luokkaa 700g 70-200 f/2.8, painot luokkaa 1,5 kg 100-400mm f/4.0-5.6, paino n. 1,5 kg Jos punttia on sen verran, ettei 1,5 kg telen raahaaminen vielä aiheuta käsissä vapinaa, päätyy harkintalinjalle valovoima. Painoluokassa löytyy helposti vielä f/2.8 valovoimaisia objektiiveja, mutta polttoväli näissä tuppaa jäämään 200 mm paikkeille. Jos haluat kohteesi lähemmäs, joudut puolestaan karsimaan valovoimasta....

TE-palvelut, Erikoisammattimies (Valokuvaaja) HYKS Silmätaudit, HUS, Helsinki. Erikoisammattimiehet vastaavat itsenäisesti päivittäin potilaiden tutkimustoiminnasta, joka käsittää perinteisen valokuvauksen lisäksi eri lääkintälaitteilla kuvantamista. Erikoisammattimiehet/valokuvaajat vastaavat kuvantamislaitteiden ylläpidosta, huollon koordinoinnista, useiden eri järjestelmien toimivuudesta sekä kuvantamistoiminnan kehittämisestä. Tutkintovaatimus on alan ammattitutkinto (esim. medianomi AMK) ja riittävä kokemus ammattialalta. Lisäksi henkilöltä vaaditaan it-osaamista sekä hyviä vuorovaikutustaitoja.

 • Erikoisammattimiehen/valokuvaajan palkka on 2272,41 euroa/kk.
 • Työ alkaa 09.04.2018
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 23.03.2018 klo 23:59
 • (ei tainnut jostain syystä ensimmäinen ilmoitus tuottaa tulosta. Pk-seudulla on asuntojen hintojen vuoksi tällä palkkatasolla vaikea tulla toimeen. Ja voipi olla, että vaaditulla osaamisella löytyy muuta paremmin palkattua työtä...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Church Photography Tips.
 • Samyang XP 50mm f/1.2 Review. Julkistus 20.2.2018. Arvosana 4.5 * / 5 *. Täyskennoinen. Manuaalitarkennus. Canonin perinteiseen järjestelmäkameraan. XP = ExPert tai Excellence in Performance). Paino vaatimattomasti 1.2kg. Sopii hyvin kuitenkin Canon EOS 5DS R -kameraan. Objektiivin designiin on haettu vaikutteita Zeissilta. Vastavalosuoja. 86mm suodinkierre. Lähin tarkennus 0.45m. Täydellä aukolla kuvattaessa käsintarkennus on hankalaa, pieninkin tarkennusrenkaan kääntäminen muuttaa syväterävyysalueen paikkaa. Keskeltä terävä jo täydellä aukolla, himmennettynä erinomainen. Vähän vääristymiä. Vähän värivirheitä. Kaunis bokeh. Ei heijastuksia. Suomen hinta on 800 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Top 11 Best Telephoto Prime Lenses 2018.
 • Top 12 Best Camera Phones For Photography 2018.
 • Google Pixel 2 XL Review. Suomen hinta vähän yli 1.200 euroa, 64 Gt.

IR.

Dpreview.com,

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Ken Tanaka, Two Last Pickins. Elämme valokuvauksen teknologian kulta-aikaa, samaan aikaan koemme hienon valokuvan kulta-ajan viimeisen hämärän ennen pimeyttä (lat. huom.: eri mieltä, aiemmin valokuvaus oli harvojen herkkua, suurten lukujen lait ovat vaikuttaneet jo monta vuotta. Mitä isompi joukko harrastajia, sitä useampi lahjakkuus nousee esiin. Voi olla myös, että se lahjakkuus suuntautuu vähän erilaisiin asioihin. Mutta olkoon, kaikki me tarvitsemme esikuvia ja sankareita. Sankarit saavat lisäksi ylimääräistä gloriaa esim. mv-kuvien etäännyttävästä vaikutuksesta sekä pelkästään nostalgia-efektistä. Voit mielessäsi kuvitella näitä sankarikuvaajien mestariotoksia siirrettynä nykyaikaan, värikuvina, nykyvaatteissa jne. Mihinkäs se gloria katosi yhtäkkiä? Mitenkään arvostelematta näitä suuria "mestareita". Yhtäkaikki näissä kuvissa on vetovoimaa, sitä ei kukaan voi kieltää).

 • Kaksi kirjaa: Helen Levitt (katukuvaajana tunnettu), kuoli vuonna 2009. Sekä Elliot Erwitt.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Hasselbladpriset till colombiansk fotokonstnär. 1000000 kruunua. Kuinkas montaa nolla tuossa onkaan. Yksi pois niin saadaan summa euroina.

Kamera & Bild, Test: Fujifilm X-E3 – vässad på det mesta. Uusi ulkoa ja uusi sisältä. 7.9.2017 julkistettu. Mittaetsintyyppinen peilitön järjestelmäkamera, retroulkoasu. 24 megapikselin kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Elektroninen etsin, 2.360.000. Kolmen tuuman kiinteä kosketusnäyttö, 1.040.000. 4K video 30p. Pieni ulkoinen salama mukaan. 8 kuvaa sekunnissa (mekaaninen suljin), 14 kuvaa sekunnissa (elektroninen suljin). Wi-Fi, Bluetooth (kuvat tarvittaessa automaattisesti puhelimeen). Yhdellä latauksella ottaa 350 kuvaa. Paino 337 g. Arvosana 76. Suomen hinta on vähän alle 1.000 euroa. Keveyden takia sopii moneen käyttöön.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvaamisen kirous? (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :( (Sana on melkein vapaa).
 • Sivuttaisliikkeen raidat videokuvauksessa? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). ...Olettaisin että monitorisi kuva päivittyy 60 Hz (jos ei ole mikään pelinäyttö) joten ei se pysty mun ymmärryksen mukaan esittämään 24p videon sivuttaispannauksia mitenkään nykimättä. Sais tulla se 4k60p vähän useampaankin kameraan.
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Paras objektiivi muotokuvaukseen? (Digikuvaus). Jos pitäisi valita yksi tai kaksi objektiivia, joita käyttäisit ihmisten kuvaamiseen (siis lähinnä yksittäisten ihmisten tai korkeintaan perheiden muotokuviin), niin minkä polttovälin ja aukon objektiivin valitsisit?
 • Studiotilan tarvetta Oulussa? (Kuvaus yleinen). Löytyisikö kiinnostuneita harrastajia/ammattilaisa vuokraamaan kimpassa studiotilaa Oulussa? Nykyään tilaksi sopivia talliosakkeita jne. saa jo aika edullisesti ja pohdin olisiko kiinnostuneita vuokraamaan tilaa? Mahdollisesti ottaisin tilan vuokralle omiin nimiin mutta "alivuokralaisia" kaipailisin jakamaan kuluja, harrastelijalle yksin kuitenkin aika iso investointi. Laita viestiä jos kiinnostusta.
 • Softabundle äänenmuokkaukseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Aiemmin latasin täältä Vegasin edellisen version. Nyt jaossa on bundle liittyen äänen muokkaukseen. Paketista löytyy edelliset versiot mm. Acid Pro:sta ja Sound Forgesta. Kolmellekympille katetta.
 • Polttovälin muuttaja (Optiikka). Katselin tuollaista polttovälinmuuttajaa Canoniin, kun alkuperäinen maksaa 499,- ja esim tarvike Kenko vain 199,- eli onko laadussa todella niin paljon eroa. Yli kaksinkertainen hinta alkuperäisellä. Käyttämäni objektiivi 70-200 4L
 • Voitgtlander APO-lanthar 110mm 2.5 FE (Optiikka).
 • Turistizoomi (Minolta, Olympus).
 • Onko järkevää ostaa noin 2000€ kamera? (Nikon, Sony).
 • Kamerahanskat talveen - kokemuksia (Järjestelmädigit).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Sony.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit). Miten onko kokemuksia/tietoa säädöistä? D850 touchscreen tarkennus ja laukaisu toimii kyllä mutta ei laukaissut salamavaloa. Godoxin lähetin ja tuikkut oli käytössä. kun otti ja sammutti näytön niin toimi salamat niinkuin pitääkin.
 • Kritisoin ihmiskuvasi !UUSI! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olli R vain jaksaa... Uusin kuva-arvio eiliseltä...
 • Ronja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Thaimaa Rayong (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luuris tonne tsiikaa, (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). missä on milli liikaa. ;). Kommentit.
 • Pastelli ja pastilli (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Luuranko (2017) K-18 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Purkuhommissa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: bokéh ja syväterävyys (osa #2) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaihteeksi huumoria.
 • Sinne ja takaisin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Intia-saaga on edennyt osaan 3. Suuntana Udaipur. Kuvaa ja tekstiä.

Peter Forsgård, Fotofinlandiako pilattu? 7.3.2018. Perjantaina 2.3. julkaistiin Fotofinlandian finalistit. Raati oli valinnut jokaisesta kategoriasta kolme finalistia. Näiden finalistien joukosta sitten valitaan voittaja. Se julkistetaan Finnish Photo Awards gaalassa 23.3. ...Kritiikin taso kuvastaa hyvin sitä ahdasmielistä ajattelua, joka valitettavasti suomalaisessa valokuvaskenessä (edelleen) vallitsee. Valokuva saisi ilmeisesti olla vain yhdenlaista. Minusta ainakin valokuvan kenttään mahtuu kuvaa laidasta laitaan. Kaikesta ei luonnollisestikaan tarvitse pitää, mutta avarakatseinen ymmärrys erilaisuudelle olisi sivistystä. Nyt kritiikistä on sivistys loistanut poissaolollaan. Valitettavasti moni kritiikkiä esittänyt on munannut itsensä pahasti.

 • Niin ja vielä huomiona kritiikin esittäjille joiden mielestä kilpailu on pilattu. Tämän vuotinen kisa oli suositumpi kuin koskaan. Sekin kertoo jotain.    
 • Fotofinlandia 2018 finalistit
 • slideshow vain katselu, puolitoista tuntia (ei voi keskeyttää, ei voi palata taaksepäin, ei voi mennä eteenpäin), kaikki kisaan lähetetyt kuvat, pieni koko, kesto puolitoista tuntia. Kuvaajan nimi mainittu. (View page source, näkyy kerralla kaikkien valokuvaajien nimet ja yksittäiset kuvat (pienenä)).

Kamerakoulu.fi, Agfa APX 100 -35mm mustavalkofilmi. 7.3.2018. Agfa APX 100 tuli itselleni pienoisena yllätyksenä, sillä odotin ISO 100 filmeille tyypillistä rakeettomuutta. Esimerkkikuvista kuitenkin näkee selvästi, että kuvanlaatu on yllättävän rouheaa näin hitaaksi filmiksi. Se nyt ei välttämättä ole huono asia ja kuka tietää vaikka se olisikin suunniteltu ominaisuus. Omaan silmääni kuvanlaatu muistuttaa lähinnä yhden pykälän prässättyä Tri-X:ää rakeisuuden puolesta. Kontrastia APX 100:ssa taas ei mielestäni erityisemmin ole.

Gotech.fi, Kaksi suomalaista Sony World Photography Awards 2018 -valokuvakilpailun finaaliin. 28.2.2018. Antti Hallakorven kuva selviytyi kilpailun avoimessa sarjassa maailman 50 parhaan valokuvan joukkoon. University of Wales Trinity Saint David -yliopistossa taidetta opiskeleva, Helsingistä kotoisin oleva Jasmine Färling kamppailee puolestaan opiskelijasarjan voitosta.

Mikrobitti.fi, Google Lens muuttaa kännykän visuaaliseksi hakukoneeksi. Google on julkaisemassa virallisesti Lens-sovelluksen Android-laitteille, joissa on Google Photos -kuvasovellus, kertoo The Verge. Lens toimii visuaalisena hakuapurina. Sen kautta asioita kuvaamalla ja tutkimalla voi saada lisätietoja vaikka nähtävyyskohteesta, koiran rodusta tai kasvista.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Rare and Intimate Look at the Lives of Irish Traveller Children. Mv-kuvia, kuinkas muuten.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR. Niitä videoita.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, Finally, Some More m4/3 MTF Testing: Are the 40s Fabulous? Kiinteäpolttoväliset testipenkissä. Ja nyt ei testata kameraa, vain optiikkaa. Kaikista malleista ei saatu 10 kappaleen testisettiä. Lensrentals tekee testinsä aina 10 kappaleen eränä, jää pois yksittäisen yksilön tuottama laatuvaihtelu.

 • Olympus M. Zuiko Digital 45mm f/1.8 •
 • Olympus M. Zuiko Digital Digital 45mm f/1.2 PRO
 • Panasonic Leica DG Macro Elmarit 45mm f/2.8 (8 copies)
 • Panasonic Leica DG Noctitron 42.5mm f1.2 ASPH Power OIS
 • Panasonic Lumix 42.5mm f1.7 ASPH OIS (6 copies)
 • Voigtlander 42.5mm f/0.95 Aspherical

Pdnonline.com.

Techradar.com, The best macro lenses for Canon and Nikon DSLRs in 2018.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Mycket att se på Fotomässan. Jollet päässyt viime viikonlopun Kuva&Kamera-messuille... Ovet avautuvat perjantaina 9.3.2018 klo 10:00. Pe - Su. Liput ovelta 190 kruunua. Viking Linen Tukholman terminaalista lounaaseen 4 km.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Remonen.fi, Sinne ja takaisin – Intia Travelogue, pt 2. 5.3.2018. Makoisasti nukutun yön (olimme majoittuneet Maharaja Ganga Mahal-hotelliin, jonkun ex-maharadjan ex-kotiin) lastauduimme taas bussiin ja suunnaksi otettiin Jodhpur. Matkalla, keskellä paikallista ”moottoritietä” näimme hääseurueen ja sitähän piti pysähtyä kuvaamaan. Tosin on hieman epäselvää, olimmeko me sitten kuitenkin enemmän kiinnostuksen kohteena kuin he. Ainakin meitä kuvattiin useammankin kännyn voimin. Paljon kuvia, paljon tekstiä.

Kansan Uutiset, Otso Kantokorpi: Tutulta tuntuu. 4.3.2018. ...Kaikki tämä vilahteli mielessäni kuin filminauhana, kun katselin Suomen valokuvataiteen museon tuoreinta näyttelyä Tuntuuko tutulta? – valokuvia suomalaisesta arjesta (20.5. saakka). Näyttely on täynnä ulkoisesti melko ankeaa arkea, mitä suurin osa kuvista dokumentoi. Samalla se todistaa voimallisesti siitä, mikä ihmisiä köyhyydessä ja syrjäytymisessä kannattelee, miten tärkeitä pienetkin asiat voivat olla. Lapset, omaiset, ystävät ja harrastukset ovat usein se tärkein asia, miksi elämä tuntuu kuitenkin mielekkäältä. Näyttely on oivaltavasti rakennettu: mukana on tasaveroisesti sekä terävää nykytaidetta että harrastelijoiden kuvia. Ja ennen kaikkea on rakennettu pidempää kaarta ottamalla mukaan museon kokoelmista 1950–2000-lukujen suomalaista arkea dokumentoivaa valokuvaa.

HS, HS:n Kuvia Suomesta -sarja valittiin viime vuoden parhaaksi visuaaliseksi journalismiksi – ”Näkee, että kameran takana on pidetty hauskaa”. 6.3.2018. HS:n kuvareportaasiprojekti Kuvia Suomesta on voittanut palkinnon viime vuoden parhaasta suomalaisesta visuaalisesta journalismista. Palkinnon jakoi tiistaina illalla Visuaalisen journalismin kilta. Kuvia Suomesta on 29 valokuvareportaasin projekti. Reportaasit julkaistiin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi HS:n digitaalisissa tuotteissa sekä Sunnuntai-osiossa ja Kuukausiliitteessä.

 • HS, Kuvia Suomesta 2017. 1.1.2018. Helsingin Sanomien valokuvaajat kuvasivat suomalaisuutta pienten tapahtumien ja tavallisten ihmisten elämän kautta. Katso kuvasarjat ja niihin liittyvät jutut. Koosteen lopussa kuvaajat kertovat videolla kuvasarjoistaan. Kuvia Suomesta on Helsingin Sanomien kuvatoimituksen Suomi 100 -suurponnistus johon osallistui kaikkiaan 10 Helsingin Sanomien vakituista valokuvaajaa sekä 5 kesävalokuvaajaa ja harjoittelijaa. Viimeisimpänä kuvasarjana julkaistiin entisen Helsingin Sanomien valokuvaajan, akateemikko Caj Bremerin kuvia menneen ajan Suomesta.

HS, Valokuvaaja Pekka Luukkola tunnetaan maisemakuvan mestarina – ja perfektionistina. 6.3.2018. Keskiviikkona 50 vuotta täyttävä Luukkola tunnetaan etenkin suomalaisen maiseman kuvaajana. Alallaan hän on edennyt klassisen kauniista kuvista kohti omaehtoista taiteellista ilmaisua. Kehityskaari näkyy myös hänen valokuvakirjoissaan. Kun Luukkola oli 14-vuotias, hän sai isältään ensimmäisen järjestelmäkameransa kannustuksena koulu- ja urheilusaavutuksistaan. Uutta laitetta hän lähestyi nöyryydellä. ”En oikein uskaltanut kuvata ensimmäistä filmirullaani ennen kuin olin perehtynyt lähikirjaston kuvausoppaisiin.” Ensimmäinen iso saavutus oli Kameralehden Vuoden kuvaaja -palkinto 1995. ”Se palkinto oli 10 000 markan studiosalamat. Minä halusin ne”, hän muistelee naurahtaen.

 • Taiteen tohtoriksi Luukkola väitteli 2016. Hänen aiheensa oli valokuvan tekninen ja taiteellinen laatu. ”Halusin ottaa selville, mistä valokuvauksessa ja taiteessa on oikein kysymys.”
 • Jo entuudestaan Luukkola oli diplomi-insinööri. ”Se on ollut hyvä peruskoulutus moneen ­asiaan”, hän heittää.
 • Luukkola.fi
 • Suomen Wikipedia, Pekka Luukkola

Sttinfo.fi, Tässä ovat suosituimmat Museokortti-museot – katso oman alueesi kärkikolmikko. 6.3.2018. Museoissa vierailtiin vuonna 2017 ennätykselliset 7,1 miljoonaa kertaa. Valtakunnallisella Museokortilla tehtiin yhteensä lähes miljoona museokäyntiä. Listasimme koko Suomen suosituimmat Museokortti-museot. Korttia käytettiin eniten pääkaupunkiseudulla ja Tampereella sijaitsevissa kohteissa.

 • Museokortti tuli markkinoille 5.5.2015, vajaat kolme vuotta sitten, hinta silloin 54 euroa. Nyt hinta on 68 euroa, nousua 26%. Voimassaolevan kortin uusiminen 59 euroa. Kieltämättä hyvin hyödyllinen kortti. Hinta pitää säilyttää kuitenkin sellaisena, että se säilyy massojen korttina.

MTV, Häät ensi kesänä? Näillä vinkeillä löydät hyvän hääkuvaajan. 6.3.2018. Valokuvaajat Milla Vahtila ja V-P Kangas kertoivat Huomenta Suomen lähetyksessä tiistaina hääkuvien ottamisesta. Hääkuvaus on tänä vuonna ensimmäistä kertaa omana kategorianaan arvostetussa Fotofinlandia -kisassa. Video, kesto 7:20.

Hilavitkutin.com, Lähteekö Canon haastamaan Sony a7 III:n peilittömien järjestelmäkameroiden markkinoille? (lievästi sekava artikkeli).

Ilta-Sanomat, Hävittäjän tunnistus on Hornet-lentäjän hurjin tehtävä rauhan aikana – äänen nopeudella 50 metrin päähän ja kamera kouraan. – Kuva tunnistettavasta koneesta napataan järjestelmäkameralla ohjaamon ikkunan läpi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Portrait Photography Tips For Shoots Outside.
 • Nikon Weather Competition Winners Announced. 5 voittajakuvaa.
 • Fujifilm X-H1 Expert Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 15.2.2018. Lippulaivamalli, 24 megapikselin kroppikennoinen peilitön. Kroppikerroin 1.5x. Jatkumo Fuji X-T2 -mallille, uutta viisiakselinen kuvanvakaaja (viisi stoppia), kosketusnäyttö, parempi video. 4k video 24p, UHD 29.9p. F-Log sisäisesti. Film stimulation mode 'Eterna'. Tehostunut pakkaus, videon talletus 200Mbps (kaksinkertainen vrt. X-T2). Muotokieltä lainattu keskikoon GFX 50S -mallista. Elektroninen suljin 14 kuvaa sekunnissa, mekaaninen suljin 8 kuvaa sekunnissa, akkukahvalla 11 kuvaa sekunnissa. Akkukahvalla 4K video 15 minuutista sekunnin alle puoleen tuntiin, myös kuulokeliitäntä. Perinteisen järjestelmäkameran ulkoasu, peilitön. ISO 100-51.200. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Elektroninen etsin, 3.690.000 pistettä. Kaksi sd-korttipaikkaa, UHS-II -yhteensopivat. USB 3.0. Sisäänrakennettu mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä akkukahvalla (lisävaruste). Wi-Fi, Bluetooth. Yhdellä latauksella 310 kuvaa (!). Paino 673g. 1.3.2018 myyntiin. Suunnattu sekä still- että videokuvaajille. Runko 2.000 euroa.
 • The Best Cameras For Beginners On A Budget 2018.

Dpreview.com.

IR. Videoita, kuinkas muuten.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan, Nikon D850 Camera Review. 8.2.2018. Aikas perusteellinen ja asianteva arvio. Heinäkuussa 2017 julkistus. 45.7 megapikselin täyskennoinen, 7 kuvaa sekunnissa. Sama 153-pisteen automaattitarkennus kuin Nikon D5 -mallissa. ISO 64 - 25.600 (32 - 103.400). 4K video, 24/25/30p, digitaalinen vakautus vain 1080p-videossa. Kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.36 megapikseliä. Taustavalaistun CMOS-kennon edessä ei ole tarkkuutta vähentävää antialias-suodinta. Kaksi korttipaikkaa, XQD ja SD. SnapBridge (melkoinen hässäkkä), mutta jos haluaa monipuolisemman Wi-Fin käyttöön, pitää hankkia Wi-Fi -adapteri. Säänkestävä, valaistut näppäimet. Yhdellä latauksella ottaa 1840 kuvaa. Erillisellä akkukahvalla yhdeksän kuvaa sekunnissa. Ja bonuksena yhdellä latauksella 5140 kuvaa. NEF -> JPG prosessaus kamerassa. 1000 kuvaa 25 minuuttia. Siis puolitoista sekuntia raw-kuvaa kohti. Nikon suunnitteli sensorin itse, valmistus sitten toisaalla. Suljin ja peilimekanismi uusiksi, 200.000 laukaisulle speksattu. Paino 915 g. Sopii monenlaiseen kuvaukseen. Nikonin paras perinteinen järjestelmädigi. Kaikista valmistajista paras perinteinen järjestelmädigi. Suomen Nikon, Nikon D850. Suomen hinta on 4.000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Lensrentals.com, blog, The Biggest Product Announcements At & Around WPPI 2018.

 • Sony a7III
 • Sigma Adds Sony’s E-Mount to their Art Series Lenses
 • Canon 470EX-AI Speedlight
 • Sigma 14-24mm F2.8 Art Lens
 • Sigma 105mm F1.4 Art Series Lens
 • Sigma 70mm F2.8 Macro Art Series Lens
 • Fujifilm X-H1
 • Pentax K-1 Mark II
 • Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD

Pdnonline.com.

Techradar.com, 5 ways to add impact with unusual perspectives.

Kamera & Bild, Ny ljusmätare för både foto och film: Sekonic L-308X-U Flashmate. Kohtuullisen hintainen valotusmittari, sekä video- että stillkuva-käyttöön. Myynnissä USA:ssa, pian Ruotsissakin. $219 (1800 kruunua).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvaamisen kirous? (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :( (Sana on melkein vapaa). Rajalan eilinen alennus kaikista puhuttaa (tuo alennus koski kaikkia tuotteita, jo valmiiksi alennettujakin...).
 • Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa).
 • Vesileima valokuviin (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Tietämätön kysyy: Objektiivit m43 kameroissa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Hintavinkit (Myydään).
 • Käytettyjä objektiiveja Japanista...Huono idea? (Ulkomailta ostaminen).
 • Seurantajalusta tähtikuvaukseen (Kuvaus yleinen). Olen aloittamassa tähtikuvausta ja seurantajalusta lienee melkein pakollinen siihen? Onko täällä jotain tähtikuvauksen ammattilaisia jotka voivat antaa jotain tipsejä, taikka suositella kalustoa. Käytöstä löytyy jo Canonin 6D mk2, objektiivina paras laajakulma lienee 24mm F1.4?
 • Paras objektiivi muotokuvaukseen? (Digikuvaus). Jos pitäisi valita yksi tai kaksi objektiivia, joita käyttäisit ihmisten kuvaamiseen (siis lähinnä yksittäisten ihmisten tai korkeintaan perheiden muotokuviin), niin minkä polttovälin ja aukon objektiivin valitsisit?
 • Kysymys: Metabones Sony E Mount T Smart Adapter Mark IV (Optiikka). Onko Metabones Sony E Mount T Smart Adapter Mark IV vielä kuranttia kamaa, ja mitä sellaisesta kannattaisi maksaa nykyään? Vai onko uusin V malli oleellisesti parempi? Käyttöä olisi siis nyt A7RII kanssa, mutta myöhemmin ehkä uudemmissakin soneissa....
 • Voitgtlander APO-lanthar 110mm 2.5 FE (Optiikka).
 • Talvi (Järjestelmäkamerat). 30 asteen pakkanen kyykyttää modernien sähkölaitteiden akut. Sehän on tietty selvää, mutta pitäähän se aina väliajoin testata. Huonokuntoiset kamera-akut kestävät vain tuokion. 1:n EN-EL15 kestää 15 minuuttia kylmässä kamerassa. Tuore akku huomattavasti paremmin. Kaikkien mukanakannattevien ja välittömässä käyttövalmiudessa pidettävien akkujen käyttökunnon ylläpitämiseksi paras ratkaisu on keittää kuumaa vettä esim. 1/2 tai 1L pulloon ja pakata pullo akkujen kanssa samaan eristävään tilaan ahkiossa, josta akut sitten ottaa käyttöön. Välittömästi käytettävä kamera-akku on kätevää säilöä hiihtohanskaan käden selkämystä vasten. Toinen vaihtoehto on käyttää ulkoista takin sisään säilöttävää akkua. ...
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • Pentax K-1 (Järjestelmädigit).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit).
 • Pieni sarja Riisitunturin illasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Paljon kommentteja.
 • Pleiades (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • kun jääkaappi ulos astui (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tulevaisuus. Saasteet. Kuolema. Huominen. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kunnianhimoinen nimi kuvalle.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Eilisillan viimone ruutu. Eka kerta ikinä kun Kolilla sattuu olemaan kirkas taivas pimeellä meikäläisen siellä ollessa.
 • SOUNDOME 2018. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ihmeelliset värit (positiivisessa mielessä).
 • Thaimaa Rayong (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Orion Nebula, M42 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen kohteista jotka on ollut listalla kuvattavista kohteista tälle kaudelle. Keli oli haastava koska hienoinen pilviharso kiusasi guidausta joten seuranta ei ollut parasta mahdollista. Tämän vuoksi jouduin heittämään roskiin melkein puolet valotuksista, joten tässä yhteensä vain 18minuuttia valoja.
 • Sinne ja takaisin (Linkkejä kuvaiin ja gallerioihin). Intia. Osa 2.

Petri Pietiläinen, Bangkok-Cambodia-Vietnam -2018. Kahden viikon omatoimimatka Aasiaan. Kohteena Thaimaan pääkaupunki Bangkok, Kambodza ja siellä Angkorin temppelit ja lähialueet ja lopuksi Vietnam ja siellä Saigonin (Ho Chi Minh City) suurkaupunki. Kuvauskalustona oli käytössä  2 x Olympus OM-D E-M1 Mark II , Olympuksen ja Panasonicin objektiiveja, erilaista suodinta, Sirui T-025X jalusta ja Lowepro Flipside 400AW kamerareppu. Kolme galleriaa, kussakin puolisensataa kuvaa.

Kontto.kuvat.fi, Thailand - Rayong. Noin 80 kuvaa.

Taike.fi, Taiteilijaeläkkeiden saajissa eniten muusikoita ja kuvataiteilijoita, 5.3.2018. Taiteen edistämiskeskus (Taike) on jakanut vuoden 2018 taiteilijaeläkkeet, 58 kpl. Hakijoita 531 kpl. Eläkkeen saajan tulee olla vähintään 60-vuotias. Viime vuosina taiteilijaeläkkeen saaneet ovat olleet keskimäärin 65−66-vuotiaita. Taiteilijaeläkkeet jaetaan täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Täyden eläkkeen suuruus on noin 1 340 euroa kuukaudessa ja osaeläke on siitä puolet. Myönnettävän eläkkeen suuruuteen vaikuttavat hakijan eläketulot ja muut pysyvät tulot. Eläke on veronalaista tuloa.

 • Eläke voidaan myöntää täytenä eläkkeenä, jos hakijan verotuksessa vahvistetut eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta jäävät alle taiteilijaeläkkeen määrän (1 336,60 euroa kuukaudessa).
 • Osaeläke voidaan myöntää, jos hakijan verotuksessa vahvistetut eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta ylittävät taiteilijaeläkkeen määrän 1 336,60 euroa kuukaudessa, mutta jäävät alle 2 673,20 euroa kuukaudessa.
 • Jos hakijan eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta ylittävät 2 673,20 euroa, ei eläkettä myönnetä.
 • Ylimääräinen taiteilijaeläke myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Taike on pyytänyt eläkehakemuksista lausunnon valtion taidetoimikunnilta, jotka ovat arvioineet ja vertailleet hakijoiden taiteellista toimintaa.
 • Seuraavan kerran taiteilijaeläkettä voi hakea Taikesta syyskuussa. Haku koskee vuoden 2019 alusta alkavia eläkkeitä.
 • Alla taiteilijaeläkkeiden saajat, valokuvataide, sen verran kuin netistä löytyi.
 • Valokuvataide 2018.
  Kuukka Raakel, Helsinki
  Rista Eeva, Helsinki
  Viika Sakari, Helsink
 • Valokuvataide 2017.
  Lindström Tuija, Ruotsi
  Nuutinen Petri, Tampere
 • Valokuvataide 2016.
  Pöntinen Benjam
 • Valokuvataide 2015.
  Kemilä Eero, Vaala
  Tiainen Jussi, Helsinki
  Willamo Heikki, Lohja
 • Valokuvataide 2014.
  Brofeldt Claire (Claire Aho), Stockholm
  Kelaranta Timo, Madrid
  Larjosto Harri, Vantaa
  Leinonen Antti, Kuhmo
 • Valokuvataide 2013.
  Kaila Ben, Helsinki
  Rantala Hannele, Helsinki
 • Valokuvataide 2010.
  Teikola Arja, Sotkamo
 • Valokuvatiede 2009.
  Martti Lintunen
 • Valokuvataide 2008.
  Jung Irmeli, Helsinki
 • Valokuvataide 2007.
  Aalto Jussi Pekka, Helsinki
  Ikäläinen Topi, Kuopio
 • Valokuvataide 2006.
  Leena Saraste, Helsinki
 • Valokuvataide 2005.
  Hagström Carl-Gustaf (Helsinki)
  Vatanen Jukka (Helsinki)
  Vuorenmaa Tuomo-Juhani (Helsinki)
 • Valokuvataide 2001.
  Könönen Jouko, Joensuu
  Saves Seppo, Vantaa
 • Valokuvataide 2000.
  Nordberg Kai, Helsinki
  Ojala Jaakko, Köyliö
  Petrelius Max, Helsinki
 • Valokuvataide 1999.
  Helanne Marjatta, Helsinki
  Manninen Pertti Vantaa
 • Valokuvataide 1998.
  Hietanen Pertti Johannes, Helsinki
  Suominen Teuvo Yrjö, Kirkkonummi
 • Valokuvataide 1995.
  Puskala Kalervo

Kouvolan Sanomat, Kouvolalainen valokuvaaja Viivi Häkkinen keräsi vuosien ajan kuolleita eläimiä ja kuvasi ne kuin ihmisvainajat. Kouvola-talon Poikilo-galleriassa avautuu tänään tiistaina poikkeuksellinen valokuvanäyttely. Teoksissa on kuolleita eläimiä, joista osan Viivi Häkkinen on ikuistanut ihmisvainajien tapaan: kauniisti puettuina, kukkien ympäröiminä. Kouvolalaissyntyinen Häkkinen (s. 1985) sai ideansa post mortem -valokuvista, jotka olivat muodissa 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuvuosikymmeniin. Tuolloin oli tapana otattaa muistokuva vastikään kuolleesta läheisestä. (aiemmin Create Space -galleriassa, Albertinkatu 12, Helsinki).

 • Forget Me Not Kouvola-talon Poikilo-galleriassa 1.4. saakka. Kaikille avoimet avajaiset 6.3. kello 14—18.
 • Facebook, Viivi Häkkinen

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Loss and Hope in the Unseen Photos of Arlene Gottfried.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Kamera & Bild, Ny portabel studioblixt: Elinchrom ELB 500 TT. Kaksi settiä, 18.495 kruunua ja 19.995 kruunua. Nyt myynnissä (noin kymmenesosalla kun jakaa, nin euroiksi). Mukana moms. Kaupoissa.

Fotosidan.se, Örnar i kamp om föda... Blogi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Remonen.fi, Sinne ja takaisin – Intia Travelogue, pt 1. 4.3.2018. Joskus alkusyksystä postilaatikkoon pamahti mainos kahden viikon Intian kiertomatkasta. Matkanjärjestäjänä sama saksalainen matkatoimisto, kuin minkä turkinmatkalla olimme jokunen vuosi sitten. No, kun halvalla sai, niin pakkohan se oli ottaa. Ei tämä nyt pahemmin voisi mennä pieleen kuin Sulo Vilenin huoltoasemaostos. Noin teoriassa. Matka suuntautuisi pääasiassa Rajastanin alueelle lounais-Intiassa ja olisi kulttuuripainotteinen. Johtuen pitkistä etäisyyksistä bussissa istumista tulisi paljon.

Petteri Hautamaa.

 • Jälleen pubeja ja puistolintoja. 22.2.2018. Helmikuisessa Helsingissä pyörii yhtä mielenkiintoista tipua kohden sata lintukuvaajaa ja päälle toinen mokoma bongareita. Lontoon puistoissa kiertää vastaavasti yksi lintukuvaaja tuhansien yhteistyökykyisten siivekkäiden hyppiessä jaloissa. Siellä yhtä lintukuvaajaa kohden riittää bonuksena vähintäänkin sata mielenkiintoista pubia. Siksi minun ei ole vaikea tehdä valintaa jämähdänkö räntämöhjöisenä talviviikonloppuna ahdistavaan tuloksettomaan ruuhkajono-vuoronumerolappukuvaukseen (taas uusi sana netin kielipoliiseille) vai ostanko alle satasen menopaluulennon Kensington gardenin apajille!
 • Kiinnitä huomiota takuuhuoltoon kameran ostossa - Case Sony RX100 mk4. 1.3.2018. Luontokuvausharrastuksen aikana olen saanut vähän turhankin paljon rampata kamerahuolloissa. Mitä enemmän kuvaat, mitä enemmän omistat kalustoa ja ennen kaikkea, kun kuvaat paljon oikeasti vaativissa oloissa. Sen enemmän joudut kääntymään kamerahuollon puoleen. Ideaalitilanteessa olet vian ilmetessä takuuaikana yhteydessä kameran myyneeseen liikkeeseen, toimitat vehkeen heille ja he hoitavat takuuhuoltoon liittyvät kiemurat nopeasti. Parhaimmillaan huolto sijaitsee miltei kotikulmilla ja siellä voi asioida näppärästi itsekin.
  • Kävi ilmi, ettei Sonyn kameroita korjata lainkaan suomessa, vaan ne tulisi postittaa ruotsiin. Minkäänlaista hinta-arviota ei pystytty antamaan, koska kuulemma kaikki tieto tämän suhteen sijaitsee ruotsissa, Infocare vain välittävää tuotteet eteenpäin. He eivät myöskään sen enempää tiedustelleet hinta-arviota ruotsista. Pelkän kustannusarvion hinta oli takuun ulkopuolella 87€, päälle varsinaiset korjauskulut sekä rahtikulut edestakaisin. Korjausaika olisi venynyt 2-3 viikkoon plus kuljetusajat päälle.

Helsingin työväenopisto, Kanneltalon auditorio, Klaneettitie 5. Näkökulmia valokuvataiteeseen (pdf). Valokuvauksen luentosarja, luennoitsija FT Leena Saraste.

 • Ma 5.3.2018, klo 17:30 - 19:00. Kameralla vai kameralle tehty.

Tivi.fi, Löytyykö seikkailunhalua? Tämä ilmainen matkailusovellus voi olla sinulle sopiva. Viikon softa: Lucky Trip. 3.3.2018. Yleensä matkailusovelluksella lähdetään liikkeelle valitsemalla matkakohde ja etsimällä sen jälkeen sopivan hintaluokan lennot ja hotellit. Lucky Tripissä lähdetään liikkeelle valitsemalla matkabudjetti liukujanaa vetämällä, matkakohde on sitten täysi yllätys. Ilmainen. iPhone.

Yle, Mäkihyppy-fanista tuli urheilijoiden hovikuvaaja – Romina Eggert kiertää Eurooppaa hiihtosirkuksen mukana. 4.3.30218. Salpausselän kisat tuovat mukanaan Lahteen hiihtäjien lisäksi paljon väkeä, jotka kiertävä kansainvälisen hiihtosirkuksen mukana eri puolilla maailmaa. Yksi heistä on nuori saksalainen Romina Eggert. Nuori saksalainen valokuvaa Yhdysvaltain, Tsekin ja Viron yhdistetyn maajoukkueiden kilpailuja sekä toimittaa kuvia myös Kansainvälisen Hiihtoliiton, FIS:n käyttöön.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, harri vornanen oy, Espoo, Espoo. Tarve viikolle 12 kahdeksi päiväksi. Myöhemmin kesäksi kokonainen kuukausi heinä- / elokuun aikana. Ajankohta tarkentuu maaliskuun loppupuolella. Työkalut ja auto annetaan käyttöön. Hakijalla tulee olla mahdollisuus siirtää kuvat omalla koneella tai puhelimella pilvipalveluun. Jatkossa kuvankäsittely opetetaan. Palkka nousee tuolloin 50€ + ALV / päivä. Alkuun vain kuvaamista. Autojen laaja-alainen tuntemus katsotaan eduksi. Arkipäivätyö. Työ soveltuu parennuin tekniselle kuvaajalle. Palkka on 200€ + ALV. Työaika 6-8 tuntia päivässä. 09:00-16:00. Palkka voidaan maksaa kevytyrittäjätoimiston kautta, jolloin toimisto ottaa oman komissionsa. Se on ollut noin 5%:n luokkaa.

 • Työpaikan osoite Ristiaallokonkatu 6b49, 02320 ESPOO
 • Palkkaus 200€ + ALV.
 • Työkokemus 1-5 vuotta
 • Työ alkaa Viikko 12 Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto alle 11 pv, aluksi 2 päivää. Kesä.

TE-palvelut, Valokuvaaja / koulukuvaaja, 2 paikkaa, Frendikuva Oy, Etelä-Suomen alue, Vantaa. Työ alkaa 1.8.2018 ja kestää noin neljä kuukautta. Ajokortti. Ruotsinkielen taito arvossaan.

 • Työpaikan osoite 01720 VANTAA
 • Muut sijaintikunnat Helsinki, Espoo
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan.
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa 01.08.2018
 • Työaika kokoaikatyö Työn kesto 3 - 6 kk,
 • Työn kesto noin 4 kuukautta.
 • Haku päättyy 26.03.2018 klo 23:59

TE-palvelut, Koulu-ja päiväkotikuvaajia, 2 paikkaa, Seppälän Koulukuvat Oy, Oulu ja lähialueet, Oulu. Työ alkaa 1.8.2018 ja kestää noin neljä kuukautta. Puhelin- ja autoetu.

 • Työpaikan osoite 90100 OULU
 • Palkkaus Sopimuksen mukaan.
 • Työkokemus ei lainkaan - 1v
 • Työ alkaa 01.08.2018
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk, Työn kesto noin 4 kuukautta.
 • Haku päättyy 26.03.2018 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, How To Add A Sense Of Scale To Landscapes.

Diyphotography.net, The most important tip for shooting through a window.

Thom Hogan.

Petapixel.com. Ep. 259: Will the Sony a7 III Cause You to Jump Ship? – and more. Podcast kesto 42:28. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

 • Sony introduces the “basic” (not basic) a7 III. (#)
 • Canon innovates with its 470EX-AI flash. (#)
 • Sigma announces 9 new Art series lenses for Sony E-mount…2 for Canon, Nikon & Sigma as well. (#)
 • Canon introduces its M50 APS-C mirrorless body with 4K. (#)
 • Is Canon’s Rebel T7 worth getting over a Rebel T6? (#)
 • 500px is purchased by Visual China Group and spark a mini exodus. (#)

Earthboundlight.com, Exploring. 4.3.2018.

IR, Good ISO 6400 images with APS-C? Check out our Fujifilm X-H1 First Shots.

Dpreview.com, CP+ 2018: Hands-on with the Pentax K-1 Mark II and D FA* 50mm F1.4.

Fotosidan.se, blogi, Hur du tonar bilder i Photoshop med fotofilter. YouTube-video, 12:23. På svenska.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Valokuvaamisen kirous? (Sana on melkein vapaa). Tämä harrastajan oravanpyörä on klassinen. Loman jälkeen on motivaatio aina poissa hetken ja tämä kotikulmien kuvaaminen tuntuu lähinnä naurettavalta sen jälkeen.
 • Cheap IKEA LADDA batteries outperform ... (Sana on melkein vapaa). Laturikin.
 • Päivän :( (Sana on melkein vapaa).
 • Tietämätön kysyy: Objektiivit m43 kameroissa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Ovatko noilla omat bajonetit jne kuten esim. Nikon/Canon ja jos, toimiiko adaptereilla sähköineen vai vain manuaalisena? edit korjattu 3/4 =>.
 • Käytettyjä objektiiveja Japanista...Huono idea? (Ulkomailta ostaminen).
 • Photoshop cs5 cs6 kysymys (Kuvankäsittely). Minulla on läppärille asennettuna Photoshop cs5 päivitettynä cs 6 deksi. Nyt on pelko että läppäri alkaa hajoamaan ja haluaisin poistaa molemat koneelta. Riittääkö jos poistan molemmista aktivoinnin, ja voin koneen hajotessa asentaa sen uuteen koneesen ongelmitta, vai pitääkö ne poistaa vielä kovalevyltäkin.
 • Lightroom 6 ostaminen (Kuvankäsittely). Tietääkö joku, että onko mahdollista ostaa netistä Lightroom 6:sta ladattavana versiona? Esim. Adoben omilta sivuilta jostakin? Koneena itselläni on imac 5k, ilman dvd-asemaa, joten ladattava versio pitäisi saada ja nimenomaan tuosta lightroomin versiosta, josta ei tarvitse maksaa kk-maksuja maailman tappiin saakka. :) (kysytty 9.6.2016).
 • DIY macro adapteri laajakulmalle (Optiikka). ...Tänään kokeilin taas enemmän tositoimissa Samyang 12/2.8 kalansilmää makroloiton kanssa! On kyllä hauska yhdistelmä! Tässä muutamia kuvia, mielestäni kuvanlaatu pysyy paremmin kasassa tällä 12mm kalansilmällä jos vertaa 14/2.8 objektiiviin...
 • Laowa 25mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro (Optiikka).
 • Sigma art 70mm f2,8 Macro (Optiikka).
 • Canon Eos 70D (Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit).
 • Sony A7III (Järjestelmädigit). Alle 6 päivää, 191 viestiä.
 • Canon EOS M50 (Järjestelmädigit).
 • Nikonien tyyppiviat (Järjestelmädigit). Voisiko asiasta tietävät listata hiukan Nikon FF kameroiden tyyppivikoja tai vikoja joita on enemmän kuin "normaalisti" Eli mihin kannattaisi kiinnittää huomiota jos ostaa käytettyä Nikonia.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit).
 • Koko Paketti Kerralla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pleiades (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • kun jääkaappi ulos astui (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kesäkuusta on hetki vierähtänyt ja jotain sivun tynkää olen kovasti yrittänyt vääntää. Laiskuus ja päättämättömyys vei suunnitelmat toisille raiteille ( jälkeinpäin ajateltuna hyvä näin ) ja päädyin kääntymään ammattilaisten puoleen. Uudet sivut. Neljä poimintoa hääkuvasetteihin.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kolin maisemissa taas tämä viikonloppu. Eka ilta tallailtu lumikengillä. Lomkolin rinne ylös, parit ruudut sieltä ja sitten alas. Huomenna rinteeseen ja saa nähä mitä muuta vielä keksii.
 • Päivän mustavalkoiset (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa.
 • Pieni sarja Riisitunturin illasta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa, kahdessa revontulet.

Kuva & Kamera. Su 4.3. klo 10-17. Osa GoExpo-messuja. Fillari, Kunto, Golf, Outdoor, Ball Sports ja Kuva & Kamera. Samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan.

 • Näytteilleasettajat, ohjelma-alueet ja valokuvanäyttelyt.
 • Ohjelma, pe, la, su.
 • Valokuvanäyttelyt.
 • Luonnon taikaa linssin läpi. Luontokuvauksen puheenvuoroja messuilla.
 • Osastoilla tapahtuu. Vaikkapa vanhojen kameroiden arviointia.
 • Tarjoukset. Valitse oikealta ylhäältä Kuva&Kamera 2018. (kaikissa ei netissä hintoja).
 • Docendo, Kuva ja Kamera -messuale. Alennuksessa yli 60 valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn liittyvää kirjaa. Kuva ja Kamera messujen alehinnat myös verkkokaupassa. Hinnat voimassa 2.3 - 11.3.
 • Stadin ammattiopisto, Mediastadi.fi, Kuva&Kamera-messut, blogi. Livestriimausta joka päivä.
  • Perjantai
  • Live-striimaus 11:30-12:00 Finnfoto-palkinnin julkistaminen ja Fotifinlandia-finalistien esittely. YouTube-video, kesto 30:02.
  • Live-striimaus 12:00-12:45 Svalbard unplugged Rami Hanafi – www.ramihanafi.com. YouTube-video, kesto 48:15.
  • Videohaastatteluja: Koivu Viljanen, kesto 3:25. Janette Partonen, kesto 1:24. Kaikki kuvaa Sade, kesto 1:59. Asko Salmi - valokuvaaja, kesto 6:24. Ville Hynninen - Point break events, kesto 3:15.
  • Lauantai.
  • Live-striimaus 14:00-14:25 Kaikki mobiilikuvaa, Sony Mobile
  • Live-striimaus 14:30-14:55 Tarina Saariketusta, Hannu Moilanen
  • Videohaastattelu: Klaus Markus, kesto 4:31.
  • Sunnuntai.
 • Esa Riutta, Hyvän kameran merkitys some-grafiikassa. 2.3.2018. YouTube-video, kesto 2:41. Kävin kääntymässä Kuva & Kamera-messuilla ja se herätti halun puhua hieman miten tärkeä on käyttää kunnollisia laitteita kun tuottaa videota tai kuvia somejulkaisuihin.

Yle, Valokuvaaja Karoliina Paatos taltioi Amerikan hiipuvaa cowboy-kulttuuria, jota vaalitaan muun muassa homorodeossa. Seitsemän vuotta sitten Nevadassa valokuvaaja Karoliina Paatos saapui paikalliselle karjatilalle lehtikuvauskeikalle. Hänen oli tarkoitus kuvata tilalla asuvan perheen äitiä, mutta kävikin ilmi, että karjan vesipaikka oli kuivunut ja eläimet piti siirtää välittömästi. Lapsesta asti ratsastanut Paatos päätyi perheen tyttöjen kanssa ajamaan karjaa samalla, kun vanhemmat kokosivat laumaa edestakaisin ratsastaen.

Yle, "Yksi hienoimpia hiihtomaisemia ikinä" – nämä 11 lukijakuvaa saavat toivomaan, ettei talvi loppuisi vielä. Lukijat lähettivät Ylelle jopa yli 200 komeaa kuvaa hiihtomaisemista. Poimimme tähän niistä kourallisen kiinnostavimpia.

Yle, Saksassa valvontakamerat voivat pian tietää, kuka olet: "Kyllä minua pelottaa, että kaikkialla tunnistetaan". Täällä Saksan viranomaiset kokeilevat, pystyykö joukko tietokoneohjelmia tunnistamaan automaattisesti matkustajien kasvoja valvontavideoista. Eri puolille asemaa asennetut kamerat pystyvät seuraamaan yksittäisten henkilöiden liikkeitä aseman sisällä ja luomaan kuvan siitä, mitä reittejä he ovat liikkuneet.

Kauppalehti, Selfie-kuvien ottaminen voi johtaa nenäleikkaukseen – matematiikka tuo avun. Supersuositut selfie-kuvat ovat optiikan lakien vuoksi johtaneet some-käyttäjien hakeutumiseen plastiikkakirurgin vastaanotolle. Valokuvaajat tietävät, että läheltä otettu kuva varsinkin laajakulmalinssillä vääristää kuvattavan kohteen mittasuhteita. Mitä lähempänä kuvattava asia on kameran linssiä, sitä suuremmalta se näyttää verrattuna kuvan muihin osiin.

 • Mallin mukaan tyypillisessä 30 senttimetrin etäisyydeltä otetussa selfiessä ihmisen nenän juuri näyttää noin 30 prosenttia leveämmältä ja nenänpää 7 prosenttia leveämmältä kuin kuvassa, joka on otettu 15 metrin etäisyydeltä.

Ilta-Sanomat, Tätä ei moni tiedä – Windows 10:een on piilotettu työkalu kuvakaappauksiin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

ePhotozine.com, Photographing The Sky.

Dpreview.com, Behind the scenes: Photographing mountain hares in Scotland. Tekstiä ja kuvia.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Årets bild 2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kuva & Kamera. La 3.3. klo 10-19.

 • Näytteilleasettajat, ohjelma-alueet ja valokuvanäyttelyt.
 • Ohjelma, pe, la, su.
 • Valokuvanäyttelyt.
 • Luonnon taikaa linssin läpi. Luontokuvauksen puheenvuoroja messuilla.
 • Osastoilla tapahtuu. Vaikkapa vanhojen kameroiden arviointia.
 • Tarjoukset. Valitse oikealta ylhäältä Kuva&Kamera 2018. (kaikissa ei netissä hintoja).
 • Docendo, Kuva ja Kamera -messuale. Alennuksessa yli 60 valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn liittyvää kirjaa. Kuva ja Kamera messujen alehinnat myös verkkokaupassa. Hinnat voimassa 2.3 - 11.3.
 • Stadin ammattiopisto, Mediastadi.fi, Kuva&Kamera-messut, blogi. Livestriimausta joka päivä.
  • Perjantai
  • Live-striimaus 11:30-12:00 Finnfoto-palkinnin julkistaminen ja Fotifinlandia-finalistien esittely. YouTube-video, kesto 30:02.
  • Live-striimaus 12:00-12:45 Svalbard unplugged Rami Hanafi – www.ramihanafi.com. YouTube-video, kesto 48:15.
  • Videohaastatteluja: Koivu Viljanen, kesto 3:25. Janette Partonen, kesto 1:24. Kaikki kuvaa Sade, kesto 1:59. Asko Salmi - valokuvaaja, kesto 6:24. Ville Hynninen - Point break events, kesto 3:15.
  • Lauantai.
  • Live-striimaus 14:00-14:25 Kaikki mobiilikuvaa, Sony Mobile
  • Live-striimaus 14:30-14:55 Tarina Saariketusta, Hannu Moilanen
  • Videohaastatteluja tulossa!
 • Esa Riutta, Hyvän kameran merkitys some-grafiikassa. 2.3.2018. YouTube-video, kesto 2:41. Kävin kääntymässä Kuva & Kamera-messuilla ja se herätti halun puhua hieman miten tärkeä on käyttää kunnollisia laitteita kun tuottaa videota tai kuvia somejulkaisuihin.

(kertaus) Sttinfo, Kuva & Kamera -messuilla lennätetään droneja ja tehdään kirppislöytöjä. 22.2.2018. Suomen suurin kuvatapahtuma Kuva & Kamera tuo Messukeskukseen uutuusvälineitä, yhdeksän upeaa valokuvanäyttelyä, kiinnostavia puhujia ja analogisten kameroiden kirpputorin. Ohjelmissa sukelletaan niin luontokuvaamiseen, kopterikuvaamiseen kuin kuvan jälkikäsittelyyn. Kuva & Kamera järjestetään osana GoExpoa 2.–4.3. Messukeskuksessa Helsingissä.

 • GoExpoon kuuluvat Fillari, Kunto, Golf, Outdoor, Ball Sports ja Kuva & Kamera. GoExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.–4.3.2018. Lisäksi samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan. Liput 19 euroa.
 • Messut avoinna
  pe 2.3. klo 12-20
  la 3.3. klo 10-19
  su 4.3. klo 10-17

(kertaus) Peter Forsgård, Kuva&Kamera - osastojen ohjelmaa, poimintoja. 22.2.2018.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Pelkkää kalustoa koko jakso. Podcast, kesto 17:24. Pelkkää kalustorassausta melkein koko jakso! Canonin, Sigman ja Sonyn viimeisimmät uutuudet käsittelyssä. Kuva ja Kamera -messulippujen arvonta on suoritettu ja voittajat julkistetaan. Ja linkit.

Finnfoto.fi, Fotofinlandia 2018 loppusuoralla. 2.3.3028. Fotofinlandia 2018 -kisan finalistit ovat selvillä. Kilpailun kansainvälisen tuomariston mukaan suuresta kisakuvien määrästä löytyi erinomaisia valokuvia. Espanjalainen luontokuvaaja ja yksi Fotofinlandia 2018 -tuomareista Jose B. Ruiz sanoo arvostavansa useammankin kisaan lähetetyn kuvan kovaa tasoa. Yleisö voi käydä äänestämässä omaa suosikkiaan 2.3.-18.3 välisen ajan. Voittajat julkistetaan 23.3.2018 järjestettävässä Finnish Photo Awards -tilaisuudessa.

Karjalainen, Helmikuu oli pitkien pakkasten ja penkkareiden sävyttämä - katso Karjalaisen kuukauden kuvat. Karjalaisen kuvaajat kokosivat yhteen helmikuun mieleenpainuvimpia ja hienoimpia valokuvia. 17 kuvaa.

Finnfoto.fi, Finnfoto-palkinto 2018 Kaija Keskiselle. 2.3.2018. Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry:n myöntämän Finnfoto -palkinnon saaja vuonna 2018 on suomalaisen luontokuvauksen parissa monipuolisen ja pitkän päivätyön tehnyt Kaija Keskinen. Finnfoto -palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle. 5000 euroa.

Yrittajat.fi, Harrastus kasvoi kevytyrittäjyydeksi – "helppoa ja yksinkertaista". Etelä-Karjalan Rautjärvellä asuva Tero Laakso hankki dronen eli kuvauskopterin reilut kaksi vuotta sitten. – Ihan harrastusmielessä sillä aluksi kuvasin, Laakso muistelee. Vuosi sitten drone vaihtui laadukkaampaan kalustoon. – Nykyinen kuvauskopteri tarjoaa jo niin tasokasta kuvanlaatua, jota voisi harkita jopa myyvänsä asiakkaille. Niinpä päätin kokeilla kevytyrittäjyyttä.

Iltalehti, 6 kätevää Facebook-kikkaa, joista et tiennyt - nolot kuvat piiloon ja tärkeät kaverit paremmin esille.

 • 1. Tallenna julkaisuja myöhäisempää katselua varten
 • 2. Päätä, mitä päästät seinällesi
 • 3. Näe, miten ulkopuoliset näkevät profiilisi
 • 4. Latasiko kaverisi sinusta jotain noloa?
 • 5. Paranna kaveriesi näkyvyyttä etusivullasi
 • 6. Tarkista viestipyynnöt

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
 • Hyvä kuva, huono kuva? (Sana on melkein vapaa). Nettipalvelu kertoo keinoälyn avulla, miten hyvä kuva on. Kuvien tägitys onnistuu melkein hyvin.
 • Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa). Syvätyt setelit Kalevasta: ...
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa). Nyt on mennyt kymmenen vuotta siitä, kun siirryin satunnaiskuvaajasta melkein täysaikaiseksi Alte Kameradeksi. 29.2.2008 (karkauspäivä) oli viimeinen työpäivä, joista viimeiset 39v 6kk IT-ammattilaisena. Ja aprillipäivä kuukautta myöhemmin oli viimeinen palkkapäivä. Eikä mitään jäänyt kesken.
 • Kysymys: Metabones Sony E Mount T Smart Adapter Mark IV (Optiikka). Onko Metabones Sony E Mount T Smart Adapter Mark IV vielä kuranttia kamaa, ja mitä sellaisesta kannattaisi maksaa nykyään? Vai onko uusin V malli oleellisesti parempi? Käyttöä olisi siis nyt A7RII kanssa, mutta myöhemmin ehkä uudemmissakin soneissa....
 • Macro 3/4:ään vai täyskennoiseen? (Optiikka).
 • Nyt sitä FE art:ia saa (Optiikka).
 • Kennokoko (Canon). Otin kuvan pokkareistani ja sitten päätin merkata kuvaan kennon punaisella. Tästä saa kuvan miten tajuttoman pieni peruspokkarin kenno on. Tuumankaan kenno ei kamalan iso ole. (havainnollinen kuva, 2 Canonin mustaa pokkaria kuvattu edestä, punainen suorakaide esittää kennoa).
 • Err 20 (EOS D77) (Canon). eBay:n kautta ostettu. Valmiiksi jo erroria pukkaa. Myyjällä vuoden takuu, pitäisi lähettää Hongkongiin tai Britteihin. ...Jos maksoit luottokortilla, niin voit reklamoida luottokorttiyhtiölle, ettet saanut rahoillesi vastinetta. Tällöin heidän tulee palauttaa maksamasi määrä. Maksa varmuuden vuoksi palautuskulutkin luottokortilla. Siis jos Ebay tai myyjä ei siitä vastaa. Tosin palautusviive voi olla kuukausia.
 • Sony RX0 (Sony). Eilen tuli juuri testattua RX0:aa. Ja tosiaan loppu testi nopeasti kun ylikuumeni. Tarkoitus oli rakentaa pikkuinen striimaussetti Teradekin purkin kanssa mutta kuvavirta loppui parinkymmenen minuutin jälkeen kuumenemiseen.
 • Canon EOS M50 (Järjestelmädigit). Toisessa ketjussa ihmeteltiin miksi uudelle Canon EOS M50 peilittömälle ei olla perustettu ketjua...No, minä perustan. ...Sillä mielestäni kyseessä on varsin mukavan oloinen peilitön, hyvät ominaisuudet kohtuuhintaan: ...
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Sony.
 • SONY: kennon puhdistus Suomessa mitätöi takuun (Järjestelmädigit).
 • Aamuinen pakkastesti! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Turunlinna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Koko Paketti Kerralla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Kommentit.
 • Pleiades (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • kasvun raja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ulvilan vesi/tähtitorni:

Antti Salovaara, Lähiluonnon huvituksia, Helmikuu, valot ja varjot. 28.2.2018. Kipakkaa pakkasta, auringon hellimiä jäälakeuksia ja lumen koristamia metsiä kaipaa vielä vuodenvaihteen tienoilla. Sitten huomio alkaa kääntyä jo kevääseen. Tänä vuonna Helsingin talvi koitti kuitenkin vasta helmikuun edetessä, eikä loppua ole näköpiirissä. Meri on jäätynyt jämäkämmin kuin vuosiin. Etelä-Helsingistä katsoen jäälakeus jatkuu horisonttiin saakka, mitä nyt väylällä hieman höyryää. Monena vuonna näille rannoille ei rakennu kantavia jäitä lainkaan.

HS, Helmikuun parhaat kuvat. Helmikuun parhaat kuvat Helmikuussa seurattiin muun muassa Pyeongchangin olympialaisia, suomalaisen liikemiehen kuolemantapausta Ugandassa sekä presidentti Niinistön virkaanastujaisia ja vauvaa. Helsingissä nautittiin myös kauan odotetusta talvisesta säästä. 1.3.2018. 57 kuvaa.

(kertaus) Sttinfo, Kuva & Kamera -messuilla lennätetään droneja ja tehdään kirppislöytöjä. 22.2.2018. Suomen suurin kuvatapahtuma Kuva & Kamera tuo Messukeskukseen uutuusvälineitä, yhdeksän upeaa valokuvanäyttelyä, kiinnostavia puhujia ja analogisten kameroiden kirpputorin. Ohjelmissa sukelletaan niin luontokuvaamiseen, kopterikuvaamiseen kuin kuvan jälkikäsittelyyn. Kuva & Kamera järjestetään osana GoExpoa 2.–4.3. Messukeskuksessa Helsingissä.

 • GoExpoon kuuluvat Fillari, Kunto, Golf, Outdoor, Ball Sports ja Kuva & Kamera. GoExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.–4.3.2018. Lisäksi samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan.
 • Kuva&Kamera, Verkkokaupasta liput 1.3.2018 asti 16 euroa, sen jälkeen ja ovelta 19 euroa
 • Messut avoinna
  pe 2.3. klo 12-20
  la 3.3. klo 10-19
  su 4.3. klo 10-17

(kertaus) Peter Forsgård, Kuva&Kamera - osastojen ohjelmaa, poimintoja. 22.2.2018.

Iltalehti, Vedenalainen makkaranuotio hurmasi tuomariston - Pekka menestyi maailman arvostetuimmassa sukelluskuvakilpailussa. Vuoden vedenalainen valokuva 2018 kilpailuun lähetettiin tänä vuonna peräti 5 000 ehdokasta. Kasan kunniamainintoja keräsi myös suomalainen valokuvaaja Pekka Tuuri, joka osallistui kilpailuun usealla kuvalla ja sai niistä neljä palkituksi. Hän on erikoistunut vedenalaiseen valokuvaamiseen.

Rajala Blogi, Lähde Rajalan kanssa kuvaamaan Ähtärin isopandoja. 1.3.2018. Rajala Pro Shop järjestää odotetun matkan Ähtärin eläintarhaan, jossa halukkaat pääsevät kuvaamaan jättiläispandoja Lumia ja Pyryä 17.–18. maaliskuuta. Rajala on Ähtärin Pandatalon virallinen yhteistyökumppani, ja kuvausmatkoja tehdään myöhemmin lisää.

Sttinfo.fi, Villa Elfvikin luontotalossa tapahtuu maalis-huhtikuussa 2018. Poimintoja:

 • Luontoretkiä lapsiryhmille toukokuussa - ilmoittautuminen alkaa 13.3.2018.
 • Laajalahden linturetki la 7.4.2018 klo 8–11. Muuttolintujen saapuminen on varma kevään merkki ja aamulla linnut ovat aktiivisimmillaan. Aikuisille suunnattu maksuton retki alkaa Villa Elfvikin luontotalon pihalta.
 • Tervetuloa takaisin! – koko perheen linturetki Laajalahdelle su 8.4.2018 klo 10.30–12.30.
 • Laajalahden linturetki la 28.4.2018 klo 18–20.
 • Vuoden luontokuvat 2017 4.3.2018 asti Näyttely koostuu neljästäkymmenestä vuoden 2017 Vuoden Luontokuva -kilpailussa palkitusta työstä. Voittajakuvan lisäksi esillä ovat kaikkien sarjojen voittajat sekä kunniamaininnan saaneet kuvat.
 • Villa Elfvikin luontotalo on avoinna maaliskuussa ma-pe klo 9–15 ja su klo 10–16. Huhtikuussa siirrytään kesäaikaan, joten 31.3. alkaen talo on avoinna ma-pe klo 9–16 ja la-su klo 10–16, pääsiäispyhinä klo 10–16. Café Elfvik on avoinna viikonloppuisin ja pyhinä talon aukioloaikoina. Sisäänpääsy luontotaloon on maksuton.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

 • CP+ 2018: First look at new Tamron FE-mount 28-75mm F2.8. Ensimmäinen natiivi kolmannen osapuolen valmistama objektiivi Sony FE:lle. Prototyyppi, sentää kokeiltavana. Suunniteltu aivan uusiksi, täyskennoiselle peilittömälle. Paino 550g. 24-75mm harkittiin, mutta objektiivi haluttiin pitää mahdollisimman kompaktina. Polykarbonaattia, ei metallia. Ei SP, mutta Tamronin mukaan erinomainen optinen laatu. Tämä objektiivin pohjalta Tamronilta on tulossa kokonainen tuoteperhe, suunniteltu täyskennoisille peilittömille, myös mahdolliset Nikon ja Canon. Melkein äänetön tarkennus, uusi RXD tarkennusmoottori. Sääsuojattu. Ei hintaa, tulossa myyntiin myöhemmin tänä vuonna (ei ainakaan aikaisemmin).
 • CP+ 2018: First Look - Sony 400mm F2.8 G Master. Lasin takana, prototyyppi. Ei kuvanvakaajaa. Ei muita tietoja.
 • CP+ 2018: Hands-on with Tokina's 50mm F1.4 and 20mm F2.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Photo Opportunities Not To Be Missed This Spring.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Podcast! (Or: Podcast?!?). Formaatti vielä vähän haussa. Nyt podcastissa sama teksti kuin webbisivuilla. Voi olla että jatkossakin näin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.03.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Hyvä kuva, huono kuva? (Sana on melkein vapaa). Keinoäly pistettää kuvat. Vaikuttaa vähän satunnaiselta. Mutta tägitys menee oikein, tunnistaa kuvan esittämät kohteet.
 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Ulkomaan eBaystä käytetyn ostaminen? (Ulkomailta ostaminen). Viallista optiikkaa on joka paikassa myynnissä todella paljon. Ebayssa on usein suuri osa keräilykamasta viallisessa kunnossa, vaikka ovat muka hyviä.
 • Käytettyjä objektiiveja Japanista...Huono idea? (Ulkomailta ostaminen).
 • Kuukauden klassikko objektiivi 03/2018 (Optiikka). 135mm kiinteäpolttoväliset. Uusi kuukauden klassikko objektiivi. Maaliskuu 2018.
 • Macro 3/4:ään vai täyskennoiseen? (Optiikka).
 • Err 20 (EOS D77) (Canon). Ostin eBayn kautta (juu, ei olisi pitänyt) Canonin EOS D77 -järkkärin. Ensimmäisellä kuvauskerralla (noin 80 kuvan jälkeen) ilmeistyi yhtäkkiä näyttöön virhekoodi: Err 20. Tein miten siinä sanottiin, otin yhteyttä Canoniin ja toimin vielä heidänkin ohjeiden mukaan, vaan mikään ei auttanut: eroori pysyy ja estää tietenkin kuvaamisen. Lähetin kameran JAS-tekniikalle huollettavaksi ja sainkin huoltoarvion tänään, yli 500€!
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II (Minolta, Olympus). Firmware-päivityksestä.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Sony.
 • Turunlinna (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Pleiades (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Oon hurahtanut astrokuvaamiseen. Erittäin mielenkiintoinen ja haastava genre. Valitettavasti vain kallis. Tämä jos jokin on välineurheilua ja kalustorunk***sta vaikka ei haluasikaan sellaista harrastaa. Tässä ensimmäinen kaukoputkikuva Seulasista pidemmällä valotuksella. Tästä ei ole kuin yksi suunta ja se on ylöspäin. Tarkennus ei ihan osunut nappiin, valosaaste kiusasi ja putki vaatisi vielä komakorjaimen, että saisi kuva-alan reunoilla olevat tähdetkin kuosiin. Kuvassa noin tunti valotusta (16x4min) F5, ISO400.
 • Aamuinen pakkastesti! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa.
 • Pikarit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Valolla maalaamista etelleen... Kommentteja herkällä korvalla kuuntelen (pikarin sisällä ei ny ole varjoa... Kiitos Maffer!)
 • Koko Paketti Kerralla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3. yritys kolmantena vuotena peräkkäin. Edellisillä kerroilla oli vähänlaisesti villaa tai liian vaarallista päästä hyvään pyörityskohtaan. Nyt kunnon jääraudoilla pääsi optimaaliseen paikkaan. Koko paketti villaa (~0.5kg) kerralla teräsvaijerin ja poskettoman pitkän parrun päässä...

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net.

 • Ylen Aamu-tv:n vieraana kertomassa valokuvauksesta pakkasella. 26.2.2018. Viikkoni alkoi aikaisella herätyksellä, kun suuntasin Pasilan studiolle Ylen Aamu-tv:n vieraaksi. Toimittaja soitti viime viikolla ja pyysi lähetykseen kertomaan, miten otetaan onnistuneita valokuvia pakkasella. Vaikka ajatus suorasta tv-lähetyksestä kukonlaulun aikaan aavistuksen hirvitti, vastasin saman tien myöntävästi. Harvoin sitä sentään pääsee valtakunnan päämediaan omista kuvistaan kertomaan.
 • Vinkkejä luontomatkalle Viroon. 21.2.2018. Rakas etelänaapurimme on monelle suomalaiselle tuttu Tallinnan-risteilyiltä. Viro on kuitenkin paljon muutakin kuin Tallinna ja halpaa viinaa. Erityisesti maan luonto tarjoaa äärettömän monipuolista nähtävää. Olen viimeisten kymmenen vuoden aikana tutustunut lukuisiin luontohelmiin eri puolilla Viroa. Tässä poimintoja parhaista paloista.

Pallopanoraamablogi.

 • Kuvuttomia tähtitorneja, kivuttomasti. 28.2.2018. Muutaman tähtitornin observatoriotietokoneen planetaario-ohjelmistoon (Stellarium) tuli kuvattua pallopanoraama horisonttipeiton visualisoimiseksi. Ja kun kerran on panoraamoja kuvattua, niin voisihan ne samalla vaivalla julkistaakin; alla siis Ursan Tähtikallion (virtuaalikierros) Astrofoxin tornin, sekä Varkauden Kassiopeian Härkämäen (virtuaalikierros) ja Kuopion Saturnuksen Huuhanmäen tähtitorneista avautuva maisema, jos ne voisi nähdä ilman tornin kattoa.
 • Pölyä Pohjantähden ympärillä. 28.2.2018.

HS, ”Suomalainen valokuvaaja kuvaa tosielämän Angry Birds -lintuja” – Espoolaisen Ossi Saarisen Instagram-kuvat nousivat kansainväliseksi uutisaiheeksi. 27.2.2018. ”Espoolainen Ossi Saarinen, 21, sai isältään kameran lainaksi pari vuotta sitten – nyt hän ottaa poikkeuksellisia luontokuvia, jotka keräävät Instagramissa valtavaa suosiota.” Näin kertoi Helsingin Sanomat viime vuoden lopussa julkaistussa Saarisesta kertovassa henkilöjutussaan. ...Nyt Saarisen suosio on ylittänyt somesuosion rajan lisäksi myös kansainvälisen hittisivuston uutiskynnyksen. Yksi suosituimmista viraalisisältöön keskittyvistä sivustoista Boredpanda on julkaissut eilen uutisen Saarisen kuvista. Uutinen on kerännyt nopeasti tuhansia reaktioita, mikä ei ole ihme: Boredpandalla on Facebookissa noin 13,5 miljoonaa tykkääjää.

Hilavitkutin.com, Canon tuo markkinoille peilittämän APS-C-järjestelmäkameran 4K-videokuvauksella.

(kertaus) Sttinfo, Kuva & Kamera -messuilla lennätetään droneja ja tehdään kirppislöytöjä. 22.2.2018. Suomen suurin kuvatapahtuma Kuva & Kamera tuo Messukeskukseen uutuusvälineitä, yhdeksän upeaa valokuvanäyttelyä, kiinnostavia puhujia ja analogisten kameroiden kirpputorin. Ohjelmissa sukelletaan niin luontokuvaamiseen, kopterikuvaamiseen kuin kuvan jälkikäsittelyyn. Kuva & Kamera järjestetään osana GoExpoa 2.–4.3. Messukeskuksessa Helsingissä.

 • GoExpoon kuuluvat Fillari, Kunto, Golf, Outdoor, Ball Sports ja Kuva & Kamera. GoExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.–4.3.2018. Lisäksi samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan.
 • Kuva&Kamera, Verkkokaupasta liput 1.3.2018 asti 16 euroa, sen jälkeen ja ovelta 19 euroa
 • Messut avoinna
  pe 2.3. klo 12-20
  la 3.3. klo 10-19
  su 4.3. klo 10-17
 • Kuva&Kamera avoinna vain ammattilaisille pe klo 9–12.
  Kuva&Kamera ammattilaisille. Kuva&Kamera-messujen ammattilaisaamu on suunnattu ammatikseen kuvaaville, kuvaa työssään käyttäville, graafisen alan ammattilaisille sekä alan jälleenmyyjille. Rekisteröinti vaatii koodin (prokuva). Sitten kysellään henkilötietoja + organisaatioa. Viimeinen rekisteröintipäivä on 2.3.2018.

(kertaus) Peter Forsgård, Kuva&Kamera - osastojen ohjelmaa, poimintoja. 22.2.2018.

iFolor, ”Luonto on paras satukirja” – Kuvaaja Hannu Moilanen kertoo palkitun Saarikettu-kuvakirjan tarinan Kuva & Kamera -messuilla. 28.2.2018. Kokkolalainen Hannu Moilanen puhuu luontokuvauksesta sekä Saarikettu ja Rouva Tilhi -kuvakirjojen synnystä Kuva & Kamera -messuilla ja ifolorin osastolla 3.–4. maaliskuuta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Remarkable Photos of Boring Things.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • Dpreview.com, Canon EOS M50: What you need to know. Paremmin varusteltu järjestelmäkamera Canonin edullisempaan peilittömien luokkaan, Canon EOS M100-mallin yläpuolella. Molemmissa kroppikennot, mutta M50-mallissa 2.36 megapikselin elektroninen etsin, salamakenkä ja isompi otekahva (kuten M5-mallissa). Kääntyvä kosketusnäyttö, Canonin erinomainen Dual Pixel -automaattitarkennus käytössä still-kuvissa ja videossa (ei kuitenkaan aina). Sama 24 megapikselin sensori kuin esim. Canon EOS80D-mallissa. Uusi Digic 8-prosessori. Tarkennus lukittuna sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa, muuten 7.4 kuvaa sekunnissa.
  • UHD-video, rajoituksia. Dual Pixel-tarkennus ei käytössä. 1.6x kroppi (1.6x kroppikennosta...). 22mm F2 -> 56mm. Hm. Mutta: 1080p ja 720/120p ei näitä ongelmia.
  • Uusi CR3 raw. Pienempi tiedostokoko valittavissa.
  • Dual Pixel -automaattitarkennus, enemmän tarkennuspisteitä, nyt 99 pistettä (aiemmin M-sarjan kameroissa 49 pistettä). Edelleen 80% x 80% kuva-alasta. Uutta silmään tarkennus, toimii vain AF-S-tilassa, ei siis liikkuvaan kohteeseen.
  • Wi-Fi, Bluetooth, NFC. Ei ensimmäistä kertaa, mutta nyt ensimmäistä kertaa automaattinen kuvatiedostojen lähetys vaikkapa älypuhelimeen tai tietokoneeseen suoraan.
  • Joka suuntaan käätyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Hyvin toimiva. Elektroninen näyttö tämän hintaisessa kamerassa on erinomainen.
  • Akkujen kesto saisi olla parempi, 235 kuvaa yhdellä latauksella. Ei rungossa lataamista.
  • 3.5mm mikrofoniliitäntä, tämän luokan kamerassa harvinaisuus. Mikro-HDMI ja Micro-USB (ei latausta). Rungon sisäinen salama, voi sormella siirtää osoittamaan myös kattoon. Ja ulkoinen salamakenkä.
  • Ei paljoa nappeja ja säätörenkaita, mutta kuitenkin riittävästi aloittelevalle kuvaajalle. Neuvova kosketusnäytöstä on apua. Uusi äänetön kuvausasetus (ei voi säätää tällöin manuaalisesti valotusta).
  • Paljon uutta uusille kuvaajille tarkoitetussa kameramallissa, hintakin on edullinen. M-sarjaan käy suoraan tällä hetkellä vain 7 M-sarjan objektiivia. M-sarja = Canonin peilittömät.
  • Myyntiin huhtikuun lopulla, sh. 729 euroa, mukana 15-45mm yleisobjektiivi.
 • CP+ 2018: Hands-on with Sigma 105mm F1.4 Art 'bokeh master' & 70mm macro. Paino 1.6kg, huh. Suodinkierre 105mm. Jalustapanta mukana. Ei kuvanvakaajaa. Uusi makro-objektiivi 70mm F2.8 DG Macro (ensimmäinen makro Art-sarjaan). Suodinkierre 49mm. Paino 515g.
 • CP+ 2018: Hands on with the new Tamron 70-210mm F4 VC. Kompaktimpi ja halvempi vaihtoehto Tamrorin 70-200mm F2.8 -zoomille. Paino 859g. Sopii pienempäänkin kameraan, esim. Nikon D750. Zoomirengas kaukana kameran rungosta. Kuvanvakaajan teho 4 stoppia. Suodinkierre 67mm. Säänkestävä, pieni tihku ei häiritse. Mukana vastavalosuoja. Jalustapanta on lisävaruste. Nikon, Canon. Huhtikuussa myyntiin, $800 (hinnassa ei ole mukana veroja).
 • Cheap IKEA LADDA batteries outperform expensive Eneloop Pro batteries in speedlight test. Halvempi parempi. Testattiin vain, miten nopeasti ovat valmiita seuraavaan väläykseen.
  • Suomen IKEA, Ladda. 2450 mAh. AA-koko. 6.99 euroa, 4 kpl.
 • Tokina unveils 'top premium' Opera 50mm F1.4 FF lens for Canon and Nikon. Canon EF ja Nikon F. Täyskennoisille. Myyntiin kesällä 2018. Säänkestävä. Tarkennusrengas toimii kuin Canonilla ja Nikonilla ikään (siis samoin päin). Nikonissakin on nyt elektroninen yhteensopivuus. Hintaa ei ole vielä kerrottu.
 • Nikon's ES-2 film digitizing adapter for the D850 will finally ship in March. Ennakkotilauksessa julkistamisesta alkaen, elokuu 2017. Kitin hinta on $150. Vanha makroadapterikitti $60.
 • This SkyPixel 2017 photo contest winner wasn't shot from a drone... or in 2017. Sentään kuitenkin valokuva. Jostain syystä voittajakuva diskattiin.
 • Phottix announces Odin II TTL flash trigger for Pentax shooters.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Open Mike: New Old Film! Kodak T-Max P3200, 135-kokoa. Ainakaan vanhassa filmissä ei ollut ollenkaan ISO-arvoa. Eikä jääkaapissa säilyttämisestä ole mitään hyötyä.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Flera svenskar nominerade i Sonys fototävling. Sony World Photography Awards, 11. kerta. 320.000 kuvaa. Valokuvaajat jaettu neljään luokkaan: pro (10 kuvakategoriaa), avoin (10 kuvakategoriaa), nuoret ja opiskelijat. Kaksi ruotsalaista kuvaaja selviytyi jatkoon. Avoimen luokan voittajat julkistetaan 20.3.2018. Muut sitten 19.4.2018. Kussakin kuvakategoriassa noin 40 jatkoonpäässyttä. Kaikkiaan jatkoonpäässeitä siis noin 800.

Kamera & Bild, Ny tjänst: Hitta professionella fotografer i Sverige. Svenska Fotografers Förbund, yhteistyössä Portfoliboxin kanssa, on päivittänyt valokuvaajien hakupalvelua.

 • Sokfotograf.se haku valmiiden erityisalueiden mukaan tai paikan mukaan tai valokuvaaja nimen mukaan. Parisen tuhatta jäsentä mukana hakupalvelussa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Helmikuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset