Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Tammikuun 2018 uutiset ovat jo ilmestyneet

Joulukuu 2017

31.12.2017   (linkki)

Hyvää vuodenvaihdetta!

Digicamera.netin Foorumilta.

Tukes.fi, Muista suojalasit myös ilotulitusta katsoville, tue padat.

Tässä sitten ne ilotulitusohjeet. Alla yleisohjeita, voi soveltaa miten haluaa.

Ilotulitus vuosi 2012/2013/2014/2015/2016, ajankohtaista:

Ilotulituskuvia aiemmilta vuosilta:

Petteri Hautamaa, Karkkipäivän salamakuvat. 29.12.2017. Vuoden loppuun taas perinteinen letkeämpi teksti. Ei luontokuvaaminen saa olla tosikkomaista puurtamista. Välillä sitä voi ottaa kivan kuvan vaikka lauantaipöhinöissä. Olen jossain aiemmassa blogitekstissä viitannut karkkipäivällä äärimmäisen onnistuneeseen kuvausreissuun. Reissuun, jossa hillopullatilanteita, eli niitä kuvauskarkkeja tarjoillaan roppakaupalla. Tällä kertaa viittaan karkilla aikuisten karkkipäivään (Vanhankaupunginkosken lippo-Esalta opittu termi). Eli siis minun tapauksessa hymälonkerolla, konjamiinipaukulla, puusaunalla sekä 70-luvun musiikkihelmillä marinoituun lauantai-iltaan.

Kuvakoosteita.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 007: Unboxing GOPRO HERO 6. GoPro Hero 6:n unboxaus ja pari pätkää testivideota (kuvanvakaajan toiminta ja ISO1600). Laajempi testi tulossa myöhemmin. Kesto 9:01.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Iloa tekniikasta (Spotify + Chromecast). 30.12.2017.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Quick Tip: Instantly Improve Your Photos By Guiding The Eye.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com, 2017 in review: a look back at November. Mitä tapahtui marraskuussa 2017.

Techradar.com, The best cheap cameras in 2018.

 • 1. Sony Cyber-shot RX100
 • 2. Nikon D3400
 • 3. Panasonic Lumix ZS50 / Lumix TZ70
 • 4. Canon EOS Rebel T6 / EOS 1300D
 • 5. Nikon D5300
 • 6. Sony Alpha A7R
 • 7. Sony Alpha A5000
 • 8. Canon PowerShot SX710 HS
 • 9. Sony Cyber-shot WX220
 • 10. Panasonic Lumix FZ70 / FZ72

Kamera & Bild, Åtta steg till färdig fotobok.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Olli Korhonen.

 • Ranskalaiset rakastavat Rautalammin Ahvenkosken rauhoittavaa valkoista kohinaa. 29.12.2017. Kolme vuotta sitten äänittämäni Ahvenkosken valkoisen kohinan (bruit blanc, white noise) päivittäiset kuuntelumäärät ovat kuluneen vuoden aikana ovat tasaisesti kasvaneet. Niinpä piakkoin kuuntelijoiden määrä ylittää jo 200 000. YouTube-video, kesto 3:35:07 (ei oikeastaan video, sillä still-kuva jossa ääni).
  • Ja mikä parasta, Ahvenkosken tuottama valkoinen kohina on tilastojen valossa ilmeisesti toiminut juuri kuten sen oli tarkoituskin. Äänitteen keskimääräinen kuuntelunkestoaika on nimittäin peräti yli 35 minuuttia!
 • Siiri-kissan rauhoittavaa kehräystä kuunneltu yli kaksi miljoonaa kertaa – Tekijänoikeudet yritettiin kaapata. 28.12.2017. Siirin supersuositun kehräyksen kuuntelujen määrät jatkavat edelleen kasvuaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, mikä tulee selvästi esille seuraavista tilastotiedoista: Videon julkaisupäivämäärä oli 24.1.2014. Satatuhatta kuuntelukertaa tuli täyteen marraskuussa 2014, eli siihen meni noin 10 kuukautta. Miljoonan kuuntelun raja saavutettiin puolestaan kuluneen vuoden 2017 helmikuussa eli kolme vuotta julkaisun jälkeen. Seuraavan täyden miljoonan eli kahden miljoonan kuuntelukerran täyttymiseen meni siis nyt enää vain samat kymmenen kuukautta, joka on sama aika kuin, mikä meni ensimmäisen 100 000 kuuntelukerran saavuttamiseen. Mikä mielenkiintoisinta, Siirin kehräysvideo on tällä hetkellä lajissaan maailman eniten kuunnelluin. YouTube-video, kesto 2:59:52 (ei oikeastaan video, sillä still-kuva jossa ääni. Melkoinen kokemus kuunnella kissan kehräystä, ei uskoisi...). 2007631 näyttökertaa and counting...
  • Toista kuukautta sitten YouTube ilmoitti erään ulkomaisen mediayrityksen väittävän Siiri-kissani maailmaa valloittava kehräys olevan laittomasti heiltä kopioitu ja rikkovan siten heidän tekijänoikeuksiaan! Kiistin tietenkin asian ja kerroin YouTubelle äänittäneeni Siirin kehräystä omalla äänitallentimellani Siirin ollessa sylissäni, ja että alkuperäinen äänitallenne oli edelleen hallussani.
  • Tästä alkoi sitten lähes yöunet vienyt odotus. Pahinta asiassa oli se, että minua uhkasi vuosien työn hukkaaminen, sillä jos en saisi YouTubea vakuuttumaan vilpittömyydestäni, minua uhkasi koko YouTube-tilini sulkeminen ja kaikkien siellä julkaisemieni videoiden katoaminen....
  • Suora linkki YouTubeen, Happy Cat Purring Smoothly - Comforting Sounds for Sleeping, Relaxation, Learning and Concentration. Klo 10:04, 2 007 682 näyttökertaa.
  • Siiri on maailman kuunnelluin kehräävä kissa YouTubessa – Nyt jo yli miljoona kuuntelukertaa, 16.2.2011. ...P.s. Periaatteellisista syistä en ole kaupallistanut Siiri-videota, joten taloudellisesti en hyödy Siirin suosiosta mitenkään.

Pallopanoraamablogi, Syksyistä Linnunrataa maiseman kera. 29.12.2017. Tässä kun nyt on eletty pilvikaton alla viikkokuukausitolkulla, lienee parasta julkaista syyskauden tähtitaivaskauden tuotokset. Horisonttimestoista harjun reunan pääsi tositoimiin monena yönä timelapsejen ja parinkin 100% eebbisen Linnunratamaisemapanoraaman muodossa. Alla panoraamoista se parempi, kuuttomana yönä kuvattu. Värejä jos joku ihmettelee, niin ne ovat juuri ne oikeat yötaivaan värit.

Rajala Blogi, Valomaalaus – näin onnistut valomaalauksen tekemisessä. 29.12.2017.

HS, Brittikuvaaja on käyttänyt malleinaan niin Boeing 777:ää, ihmisruumista kuin luurankoa – Nick Veaseyn röntgenkuvat hämmentävät Tukholman Fotografiskassa. Tukholmaan matkustavilla on nyt mistä valita: taide kohtaa tieteen kahdessa näyttelyssä, ja muotia ja muotikuvia on esillä useissa museoissa. Fotografiska. Tukholman Kulttuuritalo (Lee Miller). Nordiska Museet (Mitt 50-tal. Kvinna. Mode. Vardag).

Ilta-Sanomat, Tässä ovat vuoden 2017 upeimmat uutiskuvat – yksi otos teki Suomen arktista outoutta kansainvälisesti tunnetuksi. Video, kesto 4:44. Kuvateksteineen.

Lapin Kansa, Lapin Kansan valokuvaajan Jussi Leinonen esittelee vuoden parhaat kuvansa – lue tarinat kuvien takana. (tarinat sitten maksumuurin takana).

Ilta-Sanomat, Kaiken kokenut tiepalvelumies ei ollut uskoa näkemäänsä kuolonkolaripaikalla: ”Härskeintä, mitä olen todistanut”. Hirvensalmella ennen joulua sattunut kuolonkolari keräsi tiepalvelumiehen mukaan onnettomuuspaikalle lukuisia kameran kanssa varustautuneita ohikulkijoita, jotka häiritsivät raivaustöitä. – Miten tämä on mennyt näin härskiksi, kysyy Autoliiton tiepalvelun asiamies Ari Marttinen.

Sss.fi, Viikon kuvat: Vuoden kuvia meiltä ja koko maakunnasta. Kuvateksteineen.

Vantaan Sanomat, Kamerat matkaan! Luontokuvaus haltuun Kuusijärven retkellä. Kuusijärvellä järjestetään koko perheen luontokuvausretki lauantaina 30. joulukuuta. Retkellä tutustutaan Kuusijärven luontoon. Biologi, luontotoimittaja ja -kuvaaja Seppo Parkkinen opastaa retkeilijöitä luontokuvauksessa. Retkellä kuvaamiseen käyvät kaikki kamerat kännykästä järkkäriin. Retkelle lähdetään Kuusijärven grillikodalta kello 11. Ohjattu retki loppuu noin kello 13. Retki on maksuton.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • 5 Top Tips On Taking Black & White Shots Of Snow Scenes.
 • Canon EF 85mm f/1.4L IS USM Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. 29.8.2017 julkistettu. Täyskennoisille, potrettikuvaajien suosiossa. Kuvanvakaaja. Paino 950 g. Suodinkierre 77 mm. Lähin tarkennus 85 cm. Ei sovi käytettäväksi telejatkeiden kanssa. Säänkestävä. Kaikki erinomaista, hinta vähemmän erinomainen. Joskus äärimmäisissä olesuhteissa linssiheijastuksia. Suomen hinta on 1.700 euroa (hinnassa on mukana verot).

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Black-and-White Update. 233 kuvaajaa, yli 350 yksittäistä valokuvaa. Näistä pitäisi valita 13.

Techradar.com, 7 tips for taking stunning firework photos.

Fotosidan.se, Darktable: Gratis Lightroom-alternativ - nu till Windows. Vihdoin virallinen ja tuettu Windows-versio. Ilmainen. Linux-käyttäjillä + Mac jo pitempään.

Kamera & Bild, Marco Calandra: Ett tyst landskap. Haastattelu. Nikon D750 ja Tamron 15 - 30 mm f/2.8. Italia, Göteborg. Maisemakuvaaja. Vaihteeksi koulutuskin alalle.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Tekoälyllä selfieitä, 29.12.2017. Kesto 19:26. Kansainvälinen jakso, jossa Matti ja Peter ovat kumpikin reissun päällä eri puolilla maailmaa. Puheenaiheena matkakuulumisten lisäksi ovat tekoälyn uudet sovellukset ja selfiekuvaus, jossa varsinkin aasialaiset ovat ihan omalla tasollaan.

Valovuoto.fi, Olympus Holy Goldie -kameralaukku. 28.12.2017. Naiset ja laukut on sellainen klisee, että nolottaa myöntää kuinka tarkasti se osuu minuun. Harmi vain että juhlissa on täytynyt tyytyä ihastelemaan muiden kauniita laukkuja. Oma laukkuni on lähes poikkeuksetta ollut kameralaukku. Kameralaukut ja -reput on tehty käytännöllisiksi, joten esteettisessä mielessä ne eivät ole ensimmäinen mielikuva juhlatamineista.

 • Laukku on todella upeasti pakattu kovaan pahviseen laatikkoon ja mukana tulee kalliista merkkilaukuista tuttu dustbag, pölysuoja, niille hetkille kun laukku ei ole aktiivisessa käytössä. Mutta voi sitä myötähäpeää kun laukun sai esille. Ihan rehellisesti sanottuna laukku ei ole kameraa nähnytkään. Sisällä ei ole minkäänlaisia pehmusteita tai jakajia, pahvisen tuntuinen nahka (tai nahkajäljitelmä) on niin heikkolaatuista, että ulkonäkö vastaa sitä 4,90 euroa, jonka tuotteesta itse maksoin. Kalliimmaksi sitä ei voi erehtyä luulemaan.

Ilta-Sanomat, Suomalaisella Joachimilla on hämmentävä kyky: eläimet poseeraavat valokuvissa kuin supermallit. Keskiviikkona illalla Joachim Munter, 28, huomasi jotain tapahtuneen. Hänen Instagram-seuraajiensa määrä oli lyhyessä ajassa ponkaissut lähemmäksi kymmentä tuhatta. Joachim laittaa Instagramiin ottamiaan eläinkuvia, kuten kettuja ja oravia ja muita nappisilmäisiä karvakuonoja.

Yle, Ohikulkija pyysi surevia ihmisiä poseeraamaan kuolonkolaripaikalla – "Tämä on hyvän maun ulkopuolella". Myöhemmin paikalle tuli surevia ihmisiä. Marttinen huomasi, kun ulkopuolinen henkilö pyysi surevia ihmisiä asettumaan hyvin autojen eteen. Sillä tavalla saisi hyvän kuvan. Marttinen ei ole koskaan nähnyt vastaavaa.

Kymen Sanomat, Lukijalta. Oliko Hamina-kuvakirjan kuvien tekijänoikeuksista sovittu? 28.12.2017. ...Meidän kuvaavien toimittajien kuvat työnantaja sai kertajulkaisuoikeudella ja uusintajulkaisusta piti maksaa erikseen. Tekijänoikeudet jäivät meille, vaikka vaihdoimme työnantajaa myöhemmin. Myöskään lehdelle tai sen jatkajalle tekijänoikeudet eivät lain mukaan voineet jäädä. Sitä en tiedä, kenen haltuun toimituksen vanhat valokuvat jäivät ja miten niitä on mahdollisesti ”ryöstöviljelty”....

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Most Popular Post-Processing Articles of 2017. Vain 22 suosituinta artikkelia.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

(DCN uutiset 22.12.2017) Lensrentals.com, blog, Most Popular Photography and Videography Gear Rented in 2017. Kaksi kategoriaa, vuosi 2017. Vertailun vuoksi vuosi 2016. Ja nyt ei ole kyse mistään äänestyksestä eikä mielipiteistä. Kylmää faktaa vuokrattavista kohteista. USA:n markkinat.

 • Most Popular Photography & Videography Gear of 2017
  1 Canon 24-70mm f/2.8L II
  2 Canon 70-200mm f/2.8L IS II
  3 Canon 5D Mark III
  4 Canon 5D Mark IV
  5 Sony Alpha a7S II
  6 Sony NP-FW50 Battery
  7 Canon 50mm f/1.2L
  8 Sony FE 24-70mm f/2.8 GM
  9 Canon 6D 19 Canon 35mm f/1.4L II
  10 Canon 70-200mm f/2.8L
  11 Canon 24-105mm f/4L IS
  12 Canon 100mm f/2.8L IS Macro
  13 Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS II
  14 Canon 85mm f/1.2L II
  15 Canon LP-E6N Battery
  16 Nikon D750
  17 Sennheiser G3 Wireless Mic Kit -Freq A
  18 Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS
  19 Canon 35mm f/1.4L II
  20 Canon 16-35mm f/2.8L III
 • Most Popular New Photo & Video Gear of 2017
  1 Panasonic GH5
  2 Sony Alpha a6500
  3 Tamron 70-200mm f/2.8 SP Di VC USD G2
  4 Sony Alpha a9
  5 Fuji X100F
  6 Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM Art
  7 Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS
  8 Canon 6D Mark II
  9 Olympus OM-D E-M1 Mark II
  10 Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
  11 Blackmagic Design URSA Mini Pro 4.6K (EF)
  12 Sigma Cine 18-35mm T2 (Canon EF)
  13 Panasonic 12-35mm f/2.8 X Power OIS II
  14 Easyrig Minimax
  15 Freefly Movi Pro Handheld Bundle
  16 Sony E 18-110mm f/4 G PZ OSS
  17 Sony FE 85mm f/1.8
  18 Canon EOS C200 EF Cinema Camera
  19 Fuji GFX 50S Medium Format Mirrorless
  20 Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art
 • Most Popular New Photo & Video Gear of 2016
  1 Canon 5D Mark IV
  2 Sony FE 24-70mm f/2.8 GM
  3 Sony PXW-FS5 XDCAM w/ FS RAW Upgrade
  4 Sony Alpha a6300
  5 Canon 1DX Mark II
  6 Nikon D500
  7 Sigma 20mm f/1.4 DG HSM A1 Art for Canon
  8 Canon Speedlite 600EX II-RT
  9 Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM A1 Art for Canon
  10 Canon 80D
  11 Blackmagic Design URSA Mini 4K (EF)
  12 Sony FE 85mm f/1.4 GM
  13 Fuji X-Pro2
  14 Sony Cyber-Shot RX10 III
  15 DJI Focus Wireless Follow Focus System
  16 Blackmagic Design URSA Mini 4.6K (PL)
  17 Nikon D5
  18 Manfrotto LYKOS Bi-Color LED
  19 Fuji X-T2
  20 DJI Osmo Pro Gimbal w/ Zenmuse X5 Camera

Lensrentals.com, blog, Staff Picks for The Best New Photography and Videography Gear of 2017. 28.12.2017.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, Bringing a dream image to life, Thomas Heaton captures beautiful simplicity in Namibia.

Pdnonline.com.

Techradar.com, Best laptops for photographers and photo editing in Photoshop 2018.

 

28.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Sisällä otettavat kuvat (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Itse ostin tänä syksynä Nikon d5300 järjestelmä kameran ja siihen AF-S Nikkor 18-105mm VR objekti. Miten ottaa sisällä otettavat kuvat, jos ei käytä automaatti tilaa. Milloin käyttää salamaa ja milloin ei. Tuossa objektissa on automaattitarkennus A/M. Milloin tämä kannattee pitää päällä? VR taitaa olla tuo kuvanvakaaja. Onko siihen mitään ohjeita koska sitä tulee käyttää. Itselläni se on koko ajan päällä.
 • Joulukuvaukset kotona (Digikuvaus).
 • TV.n calibrointi, rahastustako? (Värinhallinta, ICC-profiilit). Ostin tuollaisen 4K-telkkarin kalibroituna ja ainakin omissa katseluolosuhteissani kuva on miellyttävä ja luonnollinen, läppäriin (kalibroituun) verrattuna ehkä aavistuksen kirkkaampi. Käyttötarkoitus TV:lle on kuvankäsittely. Ei tuo kalibrointi missään tapauksessa turha ole; sama sitten ostaako palveluna vai tekeekö itse.
 • Lightroomista Darkroomiin... (Kuvankäsittely). Olen käyttänyt Darktablea Linuxissa useamman vuoden. Eipä siitä juuri pahaa sanottavaa ole. Ohjelmiston kotisivuilta löytyy ohjekirja joka kannattaa käydä ajatuksen kanssa läpi.
 • Lightroom 6 (Kuvankäsittely).
 • DxO hankki Nik Collection:in itselleen (Kuvankäsittely).
 • jalusta 2 (DIY eli Tee-Se-Itse). Itsetehty. 4 kuvaa.
 • Pannukakusta joulutarjous Rojulassa 20.12.2017 (Optiikka).
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka).
 • Canon G1 X Mark III (Canon).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Sony.
 • dcaward 2017!! (Järjestelmädigit). !!.
 • Joulukirkko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Pakkasia, (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • rakastuneet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...Kuva on otettu mökkilaiturilta aiemmin esittelemälläni jalusta/(tähti)kaukoputki 500/5.6/pen E-PL5 /teknofokusmallinen m4/3 / T2 sovite/ omatekoinen 2" kaukoputkisovite. Kinovastaavuus metri, kuvausmatkaa noin 80m: useana iltana naapurissa asuva majavapari aloitti iltatoimet/ruokailun halikiehnäyksellä ja suukottelulla:...
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä.
 • Ruoste + 3 lisää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toiselta sahalta nämä kolme. Iltavalossa kuvattuja, olivat jo valmiiksi sävytetty ni päätin hippusen väriä vielä lisätä. Aika kultaa....

HS, ”Eläinkuiskaaja” Ossi Saarisen poikkeukselliset luontokuvat ihastuttavat Instagramissa – 21-vuotias opiskelija viettää yönsä vaikka Seurasaaren penkillä napatakseen täydellisen otoksen. Kuvauskipinä puraisi Saarista pari vuotta sitten, kun hän sai lainaan isänsä vanhan järjestelmäkameran ja pikaoppia sen käyttöön. Isä opetti kameran perusasetukset kuten aukko, suljinaika ja ISO-arvo ja mihin ne vaikuttavat kuvattaessa. Saarinen otti tuolloin ensimmäiset kuvat lintulaudalta. Eläinten kuvaaminen ei ole laiskan ihmisen hommaa, vaikka luonnossa ollaankin pitkiä aikoja hiljaa paikoillaan odottamassa sopivaa hetkeä.

Yle, Valokuvaaja Tuija Lindström on kuollut. Lindström syntyi vuonna 1950 Kotkassa. Hän muutti Ruotsiin vuonna 1975 ja valmistui valokuvaajaksi Tukholman Konstfackenista vuonna 1984. Jo vuonna 1982 Lindström palkittiin Moderna Museetin Nuoren lupaavan valokuvaajan palkinnolla. Lindströmin läpimurtosarja on The Girls at Bull's Pond (1991), jonka valokuvissa vaaleat naiskehot rinnastetaan pystyssä seisoviin silitysrautoihin.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Adobe siirsi Creative Suite CS3 -palvelimet eläkkeelle. 27.12.2017. Syksyn Windows 10 -päivitys on joillakin käyttäjillä laukaissut Adoben sovellusten uudelleenaktivoinnin. Tämäkin vielä... Aktivointi tuottaa ongelmia, sillä esimerkiksi Adobe on kuluvan vuoden 2017 aikana siirtänyt eläkkeelle ("had to be retired") CS3-rekisteröintiä hoitavat palvelimet. Vuonna 2007 ilmestyneen ohjelmiston (Photoshop sekä mm. Illustrator, InDesign ja Flash) käynnistys ei siten onnistu eikä sovelluksia voi aktivoida.

 • Adobe tarjoaa vanhoille CS3-asiakkailleen edullista siirtymistä nykyisen pilviversion käyttöön, josta pitää maksaa joka kuukausi. Tämä voi tuottavassa yrityskäytössä olla perusteltua, mutta harrastus-, koti- tai opiskelukäytössä ei.

  Kaikeksi onneksi Adobe tarjoaa myös mahdollisuutta ladata noin parin gigatavun tiedosto ja saada siihen uusi koodi, joka ei enää vaadi aktivointia. Tämä edellyttää, että käyttäjä rekisteröityy Adobe ID:llä (ellei ennestään ole) ja ilmoittaa vanhan sarjanumeron.

Nyt.fi, Brittinainen nappasi vahingossa ”täydellisen kuvan” kuninkaallisista – Kuva päätyi alihinnalla lehtien kansiin, kuvaaja toivoo maksavansa tuotoilla tyttärensä opinnot. (eiliseen vähän lisää).

Kamerakoulu.fi, Agfa APX 400 35mm -mustavalkofilmi testissä. 27.12.2017. Joidenkin filmien ympärillä pyörii jatkuva hypetys siitä kuinka hyvä ja kulttimaineinen tuote on kyseessä. Agfa APX ei ole yksi niistä. En ole itsekään kuin kerran aikaisemmin kuvannut yhden rullan sitä enkä suoraan sanottuna muista siitä kokemuksesta mitään. Se on vähän niinkuin leffa, jonka tiedät nähneesi, mutta josta ei jäänyt sen kummempaa muistikuvaa.

Ess.fi, Sibeliustalon ristiriitainen käytäntö hämmentää yleisöä - joissain konserteissa kuvaaminen on sallittua ja toisissa ei. Tilanne on katsojan kannalta pulmallinen, sillä osassa Sibeliustalossa järjestettäviä tapahtumia kuvaaminen on sallittua. Kuvaamiskielto ei koske tapahtumia, jotka järjestää joku muu kuin Sibeliustalo tai Sinfonia Lahti, kertoo Peltovako.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Top Portrait Photography Tips of the Year on dPS in 2017. Linkit 18 artikkeliin.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, PDN’s 2017 Top 10 Photo of the Day Posts. 11 kuvaa ja teksti.

Techradar.com, 7 things you didn’t know about your Nikon DSLR.

 • 1. Sync your flash to any shutter speed
 • 2. Flexible program mode
 • 3. Check and compare your picture control settings
 • 4. Monitor off delay
 • 5. Quick custom menu
 • 6. Flicker reduction
 • 7. Quickly jump to a pre-set focus point

Kamera & Bild, Blixtskolan del IV: Fler ljus – fler möjligheter.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Kesäinen hallayö Talaskankaalla. 19.12.2017. Joulu on jo ovella, mutta muistellaan hetki mennyttä kesää. Pohjois-Savossa viettämäni mökkiviikon aikana kolea kesä tarjosi lähinnä harmaita tunnelmia. Eräänä sateisen päivän jälkeisenä iltana ennuste yllätti: yöksi luvattiin kirkasta ja kylmää. Nukkumisen sijaan pakkasin kamerarepun ja suuntasin majapaikasta noin 20 kilometrin päässä sijaitsevalle Talaskankaan luonnonsuojelualueelle.

Yle, Mieltään osoittava joulupukki ja viikon muita uutiskuvia. 13 kuvaa.

Olli Korhonen, Jouluaaton upea pylväshalo – Joulukorttini 2018. 23.12.2017.

Iltalehti, Yksinhuoltajaäiti nappasi vahingossa täydellisen kuvan kuninkaallisista — maksaa tuotoilla tyttären opinnot. Yrittää-sana on jäänyt otsikosta pois. Näistä kuvista eivät lehdet tahdo maksaa mitään kuvaajalle, tuskin Iltalehtikään maksoi kuvasta mitään. Joulukirkkoon saapumisesta on satoja muita kuvia. Ammattikuvaajien piti jäädä osoitetulle alueelle. Tavallinen katsoja sai vapaasti liikkua. Kuvaaja toivotti kovaa huutamalla läheltä hyvää joulua monta kertaa, kuvattavat kääntyivät katsomaan. Kuva oli viiden brittiläisen lehden etusivulla tapaninpäivänä.

HS, Nettisovellus auttaa Riitta Holmia löytämään itselleen sopivat vapaaehtoistyöt – Katso HS:n koneella, mikä homma voisi sopia sinulle.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Best Landscape Articles on dPS in 2017.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Kamera & Bild, Blixtskolan del III: Lär dig färga ljuset!

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • croppikamera ja täyskennon linssit (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • sony cash back (Ulkomailta ostaminen). Olisiko kenelläkään kokemusta tai varmaa tietoa kuinka toimii sonyn cashback jos tilaa saksasta tavarat?
 • Canon 580 EX II ....Ei toimi. :( (Digikuvaus). ...aikansa pattereita vaihdeltua ja kontaktien puhdistusten jälkeen... ihmeparantuminen.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 12/2017 * 50mm spesiaali (Optiikka).
 • Taiteen suojelija (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Joulukirkko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Pakkasia, (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Porraskosken Voimakone (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Synkkää Joulua Porraskoskelta. Siitä on tasan viisi vuotta kun Nikonit upposi jokeen ensimmäistä kertaa. Viisivuotistrauman kunniaksi kuvasin sarjan uudelleen paikan päältä. Lähestytään hylättyä voimalaa:...
 • Muutama joulupotu Annista (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laitetaas tännekin jotain pitkästä aikaa. Piti viime keskiviikkona kuvata metsässä talvikuvaa Annin kanssa, mutta luonnollisesti sillon satoi vettä joten kuvattiinkin sisällä. Ei ollu huono sekään, koska Annin olkkarissa oli tosi isot ikkunat mistä riitti valoa myös iltapäivän loppupuolella.

Petteri Hautamaa, Marraskuisen Jurmon taikaa. 21.12.2017. Huomaan hakeutuvani kuvausreissuillani mielelläni karuihin äärioloihin syrjäisiin kolkkiin ja ehkä vähän tahtomatta hankalan matkan päähän. Pohjoinen luonto ja Jäämeren rannat lumoavat, vetäen puoleensa vuodesta toiseen. Vähän samaa tunnetta varmaan tavoittelen ulkosaaristosta Jurmon reissuilta. Tänä syksynä siellä tuli vierailtua kolmannen kerran.

HS, Joulupukki matkaan jo käy. 24.12.2017. Kuvakoosteessa eri puolilta maailmaa joulupukki seikkailee muun muassa sukeltelemassa kalojen seassa, roikkumassa pilvenpiirtäjän seinällä ja poseeraamassa aurinkorannalla.

HS, kuvakooste Helsingin jouluista. 23.12.2017. Tulevaisuudessa Helsingin joulut ovat yhä todennäköisemmin mustia. Joulukuun keskilämpötila on noussut liki kolmella asteella itsenäisyyden alkuvuosista. Ilmastotutkijan mukaan hyvä lahja niin jouluna kuin muulloinkin on puun istuttaminen.

Avplus.fi, Olympus E-M10:n uudistukset jäivät kevyiksi. Digital Trends testasi Olympuksen OM-D E-M10 -kameran uusimman Mark III -version, joka ilmestyi tänä syksynä. Merkittävimpiä uusia ominaisuuksia edeltäjään verrattuna on muun muassa 4k-videokuvaus. Suositushinta pelkälle rungolle on 749 euroa.

Rajala Blogi, Vinkit onnistuneisiin joulukuviin. 22.12.2017.

Yle, Analyysi: Älykaiutin on vain yksi korva lisää olohuoneessasi – olemmeko jo matkalla kohti Orwellin painajaista? Sinua kuunnellaan, katsotaan ja seurataan koko ajan. Älypuhelimeen asennettu Facebook-sovellus kuuntelee keskustelusi ja valitsee sinulle niiden perusteella mainoksia. Apple kerää kasvojentunnistusohjelman kautta valtavaa ihmiskasvojen tietopankkia. Google tietää, mitä olet hakenut internetistä – ja sijainnin, jossa luet tätä juttua.

Ilta-Sanomat, Katso harvinaiset kuvat – näin Helsinki on muuttunut sadassa vuodessa. Voit katsoa, miltä Helsinki näytti Signe Branderin (1867–1942) ikuistamana reilut sata vuotta sitten, ja miltä sama paikka ja maisema näyttää nyt, Ilta-Sanomien valokuvaajan Pete Aarre-Ahtion kuvaamana. Kuvapareja on yhteensä 38.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Tips On Using Fill-In Flash For Portraits.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, Twenty tips for creating better looking drone footage.

Techradar.com, Get started with your new camera: 12 key settings.

Kamera & Bild, Blixtskolan del II: Så formar du ljuset.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Antti Salovaara, Lähiluonnon Huvituksia. Yksi yö: Iso-Holma. 19.12.2017. Nuuksion-bussista noustessa odotti yllätys: pilviseksi kuvittelemani taivas hohti häiriöttömän kirkkaana. Ryntäämällä reippaasti kohti ensimmäistä sopivaa aukeaa, Haukkalammen rantaa, ennätin juuri ja juuri tallentamaan hennon revontulivyön koristaman maiseman. Tähdenlentokin kävi. Varttia myöhemmin pilvet olivat taas voittaneet.

HS, Kuvia Suomesta, osa 29. Vanha mestari Caj Bremer on kiertänyt Suomea 1950-luvulta lähtien ja ikuistanut kuviinsa niin savupirtin lapset kuin Linnan juhlien letkajenkankin.

HS, Humans of Myyr York -kuvista koottiin kirja, jossa on 700 valokuvaa ja tarinaa vantaalaisesta lähiöstä. Elämäntapa on katuvalokuvaus. Neljän vuoden ajan Berg on vapaa-ajallaan lähtenyt ”vaeltamaan” ja kuvaamaan. Siinä missä luontokuvaaja katsoo hetkiä luonnosta, Berg katsoo ihmisiä länsivantaalaisessa lähiössä. Tuloksena on ollut Humans of Myyr York -projekti. Hankkeen Facebook-sivulla on julkaistu jo 1200 kuvaa länsivantaalaisen Myyrmäen lähiön asukkaista.

Aamulehti, Kokosimme joulun erikoisimmat kuvat maailmalta: Orangille jouluhattu, kuusi kookospähkinöistä.

Ilta-Sanomat, Tuliko lapsiperheeseen uusi Windows 10 -tietokone? Tee nämä asiat ensin.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 6 Tips for Working with Unruly Animals in Pet Photography.

ePhotozine.com, Introduction To Using Your Camera At Christmas.

Dpreview.com, 2017 in review: a look back at May. Mitä toukokuussa tapahtui.

Earthboundlight.com, Top Ten List For 2017. 24.12.2017. Kymmenen kirjoitusta vuodelta 2017.

Petapixel.com, Ep. 240: Is Apple Causing You to Miss the Shot? – and more. Podcast kesto 34:30. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.12.2017   (linkki)
Toivotamme kaikille Digicamera.netin yhteistyökumppaneille ja kävijöille Hyvää joulua! Hyvää joulua!

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Stadilainen Caj Bremer liikkui savupirteissä ja seurapiireissä – nyt 88-vuotias valokuvaajalegenda miettii, miten julkisuus vaikutti kuvattaviin ihmisiin. Parhaan palautteen kuvistaan Bremer on saanut keskellä suomalaista korpea. Tiettömän taipaleen takana asui yksinäinen nainen. Kun Bremer astui sisään ja esitteli itsensä, nainen alkoi hokea hänen nimeään. Ettäkö Caj Bremer?! Nainen sanoi, että hän rakastaa Bremerin kuvia. Hänellä oli niitä huussin seinillä. Bremer on yhä melkein liikuttunut. Siellä oli muotikuvia ja maisemia. Parhaalla paikalla.

Kamera-lehti.

Ilta-Sanomat, Joonas kuvasi erämaan oman diskon Lapissa: ”Taivaan tulien kiihtyvä tanssi värjäsi maisemaa”. – Parrasta roikkui jääpuikkoja, kun saavuttiin tuvalle. Yö oli jo pitkällä, ja kun pakkasessa pysähtyy hikisenä, niin pitää äkkiä saada lämmintä päälle. Päätettiin lämmittää sauna, onneksi sellainen oli. Erämaan keskellä sauna on luksusta. Sisko hakkasi kirveellä viereiseen puroon reiän, että saatiin vettä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Urban Portrait Shoot Photography Tips.
 • 6 Fun & Easy Tricks For Videographers. YouTube-video, kesto 3:42.
 • Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power O.I.S Review. Arvosana 5 * / 5 *. Micro 4/3 -systeemi. Mukaan 1.4x telejatke, paino 115 g. Polttovälivastaavuus 400 mm (2 x kroppikerroin). Telejatkeella 560 mm, f/4. Perinteisen järjelmäkameran (peili-) vastaava objektiivi olisi paljon isompi, painavampi ja kalliimpi. Paino 1.245 kg. Suodinkierre 77 mm. Muistipaikat eri polttoväleille valmiiksi. Jalustapanta toimii hyvin. Kuvanvakaaja. Säänkestävä. Terävä, vähän värivirhettä, nopea tarkennus. Ainut huono puoli on hinta. Suomen hinta on 3.300 euroa (toimitukset ensi vuoden alussa).

Dpreview.com, 2017 in review: a look back at April. Mitä tapahtui huhtikuussa 2017.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

 • Microsoft Paid ‘Bliss’ Photog $100K+ and ‘Autumn’ Photog $45. Windows XP:n oletustaustakuva otettiin tammikuussa 1996. Kuva oli Westlight -kuvatoimiston välitettävänä. Bill Gatesin Corbis osti Westlight -kuvatoimiston vuonna 1998. Kuvasta maksettiin enemmän kuin $100.000 (sopimus kielsi tarkan summan kertomisen). Toisesta suositusta Windowsin taustakuvasta Autumn maksettiin kuvaajalle hiukan vähemmän, $45. Corbis sai tuosta kuvasta $300. Mutta samaa kuvaa myytiin muuallekin. Tuttu kuvaaja, Peter Burian. Peter K. Burian (kommentoi ketjua, 15 vuoden aikana Corbis-kuvat tuottivat hänelle $15.000).
 • A Review of the $9,000 Medium Format Hasselblad X1D by Kai Wong.

Thom Hogan, Nikon D5 Review. Samanaikaisesti arvion kanssa yli tuhatsivuinen e-kirja, Complete Guide for Nikon D5, $29.99. Julkistettu tammikuussa 2016. Edelleen monen pro-kuvaajan ykkösvalinta. Nikonin täyskennoisten lippulaivamalli. Urheilu-/lehtikuvaajille. 20 megapikselin CMOS, täyskennoinen. ISO 100 - 102.400. Laajennettavissa aina ISO 3.280.000 asti. 153 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä, herkkyys -4 EV:hen saakka (entistä parempi hämäräkuvaus). 153 tarkennuspistettä, 99 ristikkäistä tunnistinta. 12 kuvaa sekunnissa. Puskuri riittävä, 200 NEF (RAW) -kuvaa yhteen menoon. 4K-videot (3 840 x 2 160 pikseliä) 30p:n, 25p:n tai 24p:n tarkkuudella. Oikeasti 4K on 1.5x kroppikertoimella, 1080P-video sitten täyskennoinen. 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.359.000 pistettä. Kosketusnäytöltä ei voi valita tarkennuspisteitä (kuten halvemmissa Nikonin malleissa). Uudet XQD-kaksoiskorttipaikat, uusi USB 3.0 -portti. Yhdellä latauksella ottaa 3780 kuvaa (!). Wifiä varten erillinen lisävaruste. Ethernet-yhteys sisäänrakennettuna. Paino 1.405 kg. Thom Hogan on käyttänyt Nikon D5 -kameraa melkein kaksi vuotta, myös kilpailijoista on kertynyt paljon kokemusta. Canon 1DxII, Sony A9 + monta muuta. Melkein aina kameravalinta osuu Nion D5 -kameraan. Silloin kun tarvitaan äänetöntä kuvausta, Sony A9. Ei sen takia, että Sony A9:n sarjakuvaus on 20 kuvaa sekunnissa, tulee aivan liikaa läpikäytäviä kuvia. Nikon D5 on edelleen parempi kuin melkein kaksi vuotta nuoremmat kamerat. Suomen hinta, runko 6.500 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Kuinka vältyn jouluaskareilta keittiössä? 22.12.2017. Kesto 17:45. Tällä viikolla mm. Peterin pettämätön vinkki siitä kuinka vältät jouluaskareita. Noin viikko sitten ilmestyi viimeinen Raw View -lehti. Valoaalloilla ruotii ja kommentoi viimeisen numeron. Lightroomin stand alone -version viimeinen päivitys julkistettiin. Painavaa asiaa siitä miten toimia, jos haluat sitä edelleen käyttää. Luonnollisesti jakson alkuun Matin kuulumisia maailmalta.

Kamerakoulu.fi, Kamerakoulun luetuimmat artikkelit vuonna 2017. 22.12.2017. Vuoden päätteeksi halusimme nostaa esiin meidän tämän vuoden luetuimmat artikkelit ja samalla kiittää meidän kaikkia lukijoita, joita oli tänä vuonna huimat 65 000! Vuonna 2017 Kamerakoulun sivuille ilmestyi yhteensä 54 artikkelia. Tässä niistä 10 luetuinta! Mitä haluaisitte lukea ja nähdä lisää ensi vuonna?

Valovuoto.fi, Toive joulupukille: unelmien kuvauslaite. Haastattelin Valovuodon tiimiämme ja sain selville Antin, Villen, Matin, Taavin, Arton ja Jussin unelmalaiteen.

Museokortti.fi. 31.12.2017 mennessä ostetut museokortit ovat voimassa 13 kuukautta (yksi ylimääräinen kuukausi). Sama ehto koskee myös voimassaolevan kortin uusimista: 59.90 euroa (+ lisäkuukausi).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Quick Food Photography Tips.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 21 linkkiä ja video.
 • Store More: Portable and Desktop Storage Solutions. Kaikista lyhyet esittely.
  • Drobo 5D3, $699
  • Angelbird SSD 2Go PKT XT, alkaen $800
  • CalDigit AV Pro 2, alkaen $250
  • G-Technology G-Drive Mobile SSD R, alkaen $200
  • Seagate Backup Plus Portable 5TB, $190
  • Gnarbox, $299. Vähän erikoisempi laite.
  • LaCie d2 Thunderbolt 3, alkaen $430
  • SanDisk iXpand Base, alkaen $50
  • Promise Technology Pegasus3, alkaen $1.499
  • BuffaloTech TeraStation 5810DN, alkaen $1.800
  • WD My Book Duo, alkaen $260
  • Synology DiskStation DS1517, alkaen $600
  • QNAP TVS-882ST3, alkaen $2.399
  • Glyph Tech Atom Raid, alkaen $480
  • Asustor 7010T, $1.699
  • Samsung T5, alkaen $130
 • PDN Photo of the Day, Krass Clement’s Shadowy Dublin. 12 kuvaa ja teksti. Yli 25 vuotta sitten tanskalainen kuvaaja ikuisti Dublinin katujen kulkijoita. Mustavalkokuvia.

Thephotoargus.com, Helpful Tips for Shooting in the Snow.

Techradar.com, Nikon D3400 review. Elokuussa 2016 julkistettu. 24 megapikselin kroppikenno, perinteinen järjestelmäkamera. Kohtuullisen pieni ja kevyt kamera tässä luokassa. Yhdellä latauksella ottaa 1200 kuvaa. ISO 100 - 25.600. Uutuus SnapBridge (Bluetooth) yhteys mobiililaitteeseen (aika rajoittunut), ei Wi-Fiä. 11 pisteen automaattitarkennus, 1080/60p video, viisi kuvaa sekunnissa. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Etsin 95%. SD-kortit. Ei kennon puhdistusta, ei ulkoisen mikrofonin liitäntää. Helppo käyttää. Suomen hinta runko vähän alle 500 euroa (hinnassa mukana verot), mukana kittiobjektiivi.

Kamera & Bild, Blixtskolan del I: Allt handlar om ljuset.

 

22.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilta-Sanomat, Ammattikuvaaja kritisoi hiihtomaajoukkueen kohukuvia – olympiakomitea otti ne pois somesta: ”Epäonnistuimme”. Olympiakomitea julkaisi keskiviikkona Instagram-tilillään potretteja Suomen maajoukkuehiihtäjistä. Mukana olivat muun muassa Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Iivo Niskanen. Kuvien heikko laatu kuitenkin nostatti kritiikkivyöryn. – Mites jos vaikka olisi ihan ammattivalokuvaajaa käyttänyt? Olisiko budjetti kaatunut? yhdessä kommentissa kyseltiin. Murskakritiikki teki tehtävänsä, sillä kuvat poistettiin tililtä torstaina. (Kuvat alkuaan ruutukaappauksia videosta. Keskiviikkona kuvat julkaistiin Instagrammissa, torstaina poistettiin).

Yle, Rock-valokuvaaja Ville Juurikkala valloitti maailman, mutta palasi Suomeen: "Suurkaupungissa asuminen ahdistaa". 21.12.2017. Valokuvaaja Ville Juurikkalalla on takanaan yksi elämänsä kiireisimmistä syksyistä: näyttely New Yorkissa huippugalleriassa ja kolmannen lapsen syntymä. Vauhdin pysäytti viikko sitten Juurikkalan äidin, elokuvaohjaaja Kaija Juurikkalan aivoverenvuoto. Ville Juurikkala on itseoppinut valokuvaaja, jonka tie on vienyt kuin itsestään City-lehden ja Suosikin kuvaajasta kansainvälisten rock-tähtien luottokuvaajaksi. Yle Areena, Puoli seitsemän. Kesto 28:15.

Hilavitkutin.com, Flickr selvitti vuoden suosituimmat kuvat – 25 kuvaa ympäri maailmaa.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Edge ja suomalainen puhesyntetisaattori. 21.12.2017. Microsoftin Edge-selain sai syksyn päivityksessä uuden ominaisuuden: se pystyy lukemaan web-sivun tekstiä ääneen selvällä suomella.

Tekniikkatalous.fi, Digijärkkärit eivät kuolleetkaan pois - Anssi Vanjoki: "Käsitykset kuvaamisesta muuttuvat lähivuosina". Anssi Vanjoki, arvioitte Nokia-johtajana seitsemän vuotta sitten, että kännykköjen kameroiden kehitys tekee järjestelmäkamerat ja erilliset objektiivit tarpeettomiksi. Mitä tuumaatte nyt? Aika pitkälti tuo ennuste on toteutunut, kun katsoo hyvällä tai huippukameralla varustettujen kännykköjen leviämistä käyttöön ja kuvan laatua sekä käytön levinneisyyttä.

Ursa.fi, Zeniitti 5/2017. Tähtiharrastuksen verkkolehti.

Ilta-Sanomat, H&M:ltä uusi tavaramerkki: Takana mystinen partamies, jonka väitetään nukkuvan vain kaksi tuntia yössä. Pieni peukalonkynsikuva Berliinin H&M-myymälästä on suurennettu kymmenkertaisesti. Ja siltä jälki näyttääkin.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Techradar.com.

 • The 10 best full-frame DSLRs in 2017.
 • Adobe Photoshop Lightroom CC review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Vähän kritiikkiäkin. Lokakuuhun 2017 asti kaksi versiota, Lightroom CC osa Adoben pilvipalvelun tilausta (kuukausi- tai vuosiveloitus), Lightroom 6 perinteinen standalone-versio työpöydällä, perinteinen kertaluonteinen lisenssimaksu. Vuoden 2017 jälkeen Lightroom 6:n päivityksiä ei enää tule. Nimeäminen hämää, Adobelta on tullut web-pohjainen Lightroom, jossa kuvat talletetaan pilveen Adoben servereille. Tämän version nimi on kuitenkin Lightroom CC. Vanha työpöytäpohjainen Lightroom CC jatkaa edelleen, mutta sen nimi ei olekaan enää Lightroom CC vaan Lightroom Classic.
  • Lightroom CC (uusi) kaipaa edelleen useita toimintoja vs. Lightroom Classic (se uudelleennimetty Lightroom CC). Lightroom CC on kuitenkin selkeämpi ja virtaviivaisempi käyttää. Adoben tarjoama kuvien online-talletus ei ole erityisen edullista. Siihen päälle sitten itse Lightroomin kk-/vuosimaksut. Katseet kääntyvät pikkuhiljaa kilpailijoihin...
 • The A to Z of Photography: Metering.

Lensrentals.com, blog, Most Popular Photography and Videography Gear Rented in 2017. Kaksi kategoriaa, vuosi 2017. Vertailun vuoksi vuosi 2016. Ja nyt ei ole kyse mistään äänestyksestä eikä mielipiteistä. Kylmää faktaa vuokrattavista kohteista. USA:n markkinat.

 • Most Popular Photography & Videography Gear of 2017
  1 Canon 24-70mm f/2.8L II
  2 Canon 70-200mm f/2.8L IS II
  3 Canon 5D Mark III
  4 Canon 5D Mark IV
  5 Sony Alpha a7S II
  6 Sony NP-FW50 Battery
  7 Canon 50mm f/1.2L
  8 Sony FE 24-70mm f/2.8 GM
  9 Canon 6D 19 Canon 35mm f/1.4L II
  10 Canon 70-200mm f/2.8L
  11 Canon 24-105mm f/4L IS
  12 Canon 100mm f/2.8L IS Macro
  13 Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS II
  14 Canon 85mm f/1.2L II
  15 Canon LP-E6N Battery
  16 Nikon D750
  17 Sennheiser G3 Wireless Mic Kit -Freq A
  18 Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS
  19 Canon 35mm f/1.4L II
  20 Canon 16-35mm f/2.8L III
 • Most Popular New Photo & Video Gear of 2017
  1 Panasonic GH5
  2 Sony Alpha a6500
  3 Tamron 70-200mm f/2.8 SP Di VC USD G2
  4 Sony Alpha a9
  5 Fuji X100F
  6 Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM Art
  7 Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS
  8 Canon 6D Mark II
  9 Olympus OM-D E-M1 Mark II
  10 Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
  11 Blackmagic Design URSA Mini Pro 4.6K (EF)
  12 Sigma Cine 18-35mm T2 (Canon EF)
  13 Panasonic 12-35mm f/2.8 X Power OIS II
  14 Easyrig Minimax
  15 Freefly Movi Pro Handheld Bundle
  16 Sony E 18-110mm f/4 G PZ OSS
  17 Sony FE 85mm f/1.8
  18 Canon EOS C200 EF Cinema Camera
  19 Fuji GFX 50S Medium Format Mirrorless
  20 Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art
 • Most Popular New Photo & Video Gear of 2016
  1 Canon 5D Mark IV
  2 Sony FE 24-70mm f/2.8 GM
  3 Sony PXW-FS5 XDCAM w/ FS RAW Upgrade
  4 Sony Alpha a6300
  5 Canon 1DX Mark II
  6 Nikon D500
  7 Sigma 20mm f/1.4 DG HSM A1 Art for Canon
  8 Canon Speedlite 600EX II-RT
  9 Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM A1 Art for Canon
  10 Canon 80D
  11 Blackmagic Design URSA Mini 4K (EF)
  12 Sony FE 85mm f/1.4 GM
  13 Fuji X-Pro2
  14 Sony Cyber-Shot RX10 III
  15 DJI Focus Wireless Follow Focus System
  16 Blackmagic Design URSA Mini 4.6K (PL)
  17 Nikon D5
  18 Manfrotto LYKOS Bi-Color LED
  19 Fuji X-T2
  20 DJI Osmo Pro Gimbal w/ Zenmuse X5 Camera

IR, Long journeys and magic moments: How does Sony gear help these Artisans? Pari videota.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Existence and Identity in Korea. 9 kuvaa ja teksti.

Fotosidan.se, Se Bilden Podd: Fotoprojekt om nära och kära - med Rebecka Uhlin. Poddcast, kesto 43:09.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kysymys ulkoisesta kiintolevystä (Sana on melkein vapaa).
 • Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa). Uusin: Ylen uutiskuviin on eksinyt malliesimerkki kennosta, jota ei ole puhdistettu aikoihin.
 • Objektiivin myynti/vaihto toiminimellä (Kuvaus yleinen). "konkkola kirjoitti: Hieman erilaista tietoa olen saanut. Jos ALV-velvollisena ostan käytetyn tuotteen yksityishenkilöltä ts. siinä ei ole ALV:ia mukana toiminimeni käyttöön ja myyn sen sitten, niin joudun siihen lisäämään ALV:n."
  • Väärä tieto. Alv lisätään vain ostohinnan ja myyntihinnan erotukseen: Käytettyjen tavaroiden sekä taide-, keräily- ja antiikkiesineiden marginaaliverotusmenettely. Alvia ei tarvitse lisätä hintaan myydessä, mutta jos haluaa myydä käytetyn alvittoman tuotteen alvillisena, niin senkin voi tehdä. Jos ostat uuden tuotteen, jonka hinnassa ei ole alvia, niin silloin hintaan tulee lisätä myydessä alv. Tämä koskee mm kaikkia ulkomailta tilattuja harmaatuotuja kameroita, joiden myyjä ei toimita mukana vat numerolla varustettua kuittia, josta selviää veron määrä. Ostona tällainen uusi kamera tiliöidään alv 0% ja ainoastaan se alv jätetään vähentämättä.
 • Lightroomista Darkroomiin... (Kuvankäsittely). Olen kokeillut sitä Macissä. Siinä se ainakin on tuntunut ihan toimivalta softalta. En ole mennyt sen käytössä kuitenkaan kovin syvälle, joten en osaa erotella sitä miten se eroaa Lightroomista.
 • Lightroom 6 (Kuvankäsittely). ...Luminar on kyllä aika hirveä käytettävä. Tuntuu että normaalin näköistä kuvaa on melkein mahdotonta saada ulos. Säädot ovat max kontrastin suuntaan lähes kaikessa ja lopputulos on luokkaa ylimakea. Liukusäädintä ei saa liikkumaan hiiren rullalla ja säätö kömpelöä liun edestakaisin siirtelyä. Säätöjen historia puuttuu ja paluu aikaisempaan ei onnistu. On vielä kaukana toimivasta. ...Capture one on kertaluokkaa toimivampi. Valitettavasti uusin versio vain vaatii enempi raudalta mihin oma pc kykenee. Samoin LR CC niin ei ole siihenkään houkutusta. Tämä nykyinen LR 6.14 niin kauan kun ei mene päivittämään uudempiin kameroihin.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 12/2017 * 50mm spesiaali (Optiikka). 37 viestiä.
 • Laowa 12mm ja Sigma 14mm arvostelu (Optiikka). Suomeksi.
 • Pannukakusta joulutarjous Rojulassa 20.12.2017 (Optiikka). Eilinen joulukalenterin tarjous.
 • Samyang Prkle? Suoraan paketista *askaa... (Optiikka).
 • Linssisuoja keksitty uudelleen. (Optiikka).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit).
 • A7rIII (Järjestelmädigit). Sony.
 • Canoniin ei muiden valmistajien objektiivit käy (Järjestelmädigit). Otsikko tarkoittaa sitä, että vääristymien automaattinen korjaus (tässä tapauksessa väriaberraatio) ei automaattisesti toimi kaikilla objektiivimerkeillä (tässä tapauksessa Tokina). Ketjun toinen viesti: "Hyvin mahdollista, sillä kameravalmistajien korjausmoduulit tukevat pääsääntöisesti ainoastaan valmistajien omia objektiiveja. Ruksi ne korjaukset pois päältä ja käytä kuvankäsittelyohjelmien profiileja, joita löytyy vähän paremmin myös tarvikelaseille (ei aina, mutta yleensä).."
 • Kuskin paikka, (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). vapaana. Nyt sitten väriversio.
 • Marsalkka Spegen talvisorsavalokuvia! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tiukasti asiaan pitäytyvää valokuvausaiheista keskustelua. Bonuksena Turun tinttejä edestä ja takaa.
 • Organic Geometric (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvasin sarjan Pulkkilanharjun talvesta Joulukuussa. Sumuista on ollut lähiaikoina. Ja jäistä. Viisi kuvaa.

Ursa.fi, blogi, Testissä kaksi uutuuslaajakulmaa taivaanilmiöiden kuvaajille. 20.12.2017. Taivaanilmiöiden, tähtitaivaan ja maisemoiden kuvaajalle hyvä laajakulma on haluttu työkalu. Yksi harrastajien suuresti suosima laajakulma on Samyangin 14mm f2,8 sen edullisen hinnan, terävän kuvan, kohtalaisen valovoiman ja erittäin vähäisen koman ansiosta. Viime aikoina vastaavia laajakulmia on tullut monilta valmistajilta. Pääsin kokeilemaan niistä kahta, Laowan 12mm f2.8 ja Sigman 14mm f1,8

HS, Maailman katsotuin valokuva oli edessäsi koko 2000-luvun – haastattelimme kuvan ottaneen valokuvaajan. Se haastattelu on sähköpostin kysymyksiin vastaamista. Windows XP:n oletustaustakuva Bliss. Microsoftin kuvasta maksamaa hintaa ei ole paljastettu, mutta St. Helena Star kertoi vuonna 2014, että summa oli ”kuusinumeroisten lukujen alapäässä”. O’Rear on sanonut, että rahamäärä oli ”tavaton”. Hän on kuitenkin myöhemmin katunut, ettei tehnyt parempaa lisensointisopimusta. (ihan niinkuin Microsoft olisi suostunut käytön mukaiseen laskutusmalliin...).

 • Vuonna 1996 O’Rear kuvasi filmikameralla ja rullafilmille, jonka koko on suurempi kuin yleisen kinofilmin. ”Toivon, etten enää koskaan näe yhtään filmirullaa. – – Joka päivä tajuan, että niistä tuhansista tilanteista, jotka kuvasin National Geographicille, jokaisen lopullinen kuva olisi ollut parempi, jopa valovuosia parempi digitaalisena.”
 • Omien sanojensa mukaan häneltä meni tuhansia ohikiitäviä hetkiä kirjaimellisesti ohi erityisesti heikoissa valaistusolosuhteissa filmikameran takia.

Suomen Canon, Facebook. Live-lähetys. Eilen, 20.12.2017. Teija Tamminen-Saremaa ja Olli Turtiainen. Video, kesto 24:54. Aiheena objektiivit. Canon EF, täyskennoiset. Canon EF-S, Small. Canon EF-M, Mirrorless. Pienellä sovittimella voi peilittömissä käyttää kaikkia objektiiveja, myös videoobjektiiveja. Vuonna 1987 valmistukseen tulleseen bajonettiin eli kiinnitysrenkaaseen (siis runko...) käyvät kaikki vuoden 1987 jälkeen valmistetut objektiivit (osa sovittimen avulla). Yli 90 objektiivin tarjonta. 90 miljoonaa EOS-kameraa, 130 miljoonaa EF-objektiivia.

 • miksi Canon-runkoon Canon-objektiivi?
 • L-sarja eli ammattilaisobjektiivit, punainen rengas, säilyttävät käytettynäkin arvoaan. (L = Luxury).
 • Canonilla ei rungossa kuvanvakaajaa, esim. pitkillä objektiiveilla vakaaja toimii paljon tehokkaammin kun vakaaja on objektiivissa. Uusissa rungoissa toimii videoita kuvattaessa rungossa oleva eräänlainen vakaaja. IS = Image Stabilizer, kuvanvakaaja. Vakaaja kytkeytyy automaattisesti pois päältä jalustalta kuvattaessa. Suositellaan.
 • Kiinteäpolttovälinen, jalkazoomi (joko kuvaaja liikkuu tai kohde liikkuu). Joutuu enemmän miettimään. Yleensä valovoimaisempia, saadaan tausta irti kohteesta.
 • Zoom-objektiivi. Pienikokoisia ammattiobjektiiveja, sitten isompia ja halvempia.
 • 50 mm, normaaliobjektiivi, vähän kapeampi kuin silmän kuvakulma. Kroppikennoisilla vastaa 80 mm, hyvä muotokuvaukseen. 150 euroa, f1.8.
 • f-arvo, mitä pienempi, sitä valovoimaisempi. Valovoimainen f1.2, f1.4. Jos esim. F11, pieni reikä, valoa tarvitaan paljon enemmän, syväterävyys on isompi.
 • USM, äänitaajuusmoottori, tarkennus nopea, tarkka. Uusiin pieniin objektiiveihin vielä STM, Stepper-moottori eli askelmoottori. Tarkennus äänetön, nopea, myös videokuvauksessa hyvä.
 • Vastavalosuoja, ammattiobjektiivien hintaan sisältyy, ei tule halvempien mukana. Ei ylimääräisiä heijastuksia objektiivin sisälle. Suojaa etulinssiä kolhuilta. Kannattaa käyttää. Pitkissä objektiiveissa pitempi ja kapeampi. Laajakulmaisissa vastavalosuoja tehty lovetusti, ettei varjosta kuvan kulmia.
 • Järeät elokuvakamerat. Historiallisesti tarkennus tehty käsin. Uusissa kameroissa automaattisesti. Zoomauksen liittyvät moottorit lisäksi. Myös kevyemmien kameroiden käytössä (esim. 77 tai 80D) zoomauskytkin uusissa objektiiveissa tai jopa tabletin avulla.
 • Videoidessa mikrofoniliitäntä on tärkeä (esim. bloggaajat, tubettajat). Vaikkapa Canon 80D tai peilittömistä M5, M6 jne. Uusissa Canonin rungoissa on toimiva automaattitarkennus videoitaessa. Jopa 5D Mark IV tai 1D X tai pienemmät 200D, 77D, 800D jne. Sitten vielä Canonin videovideokamerat... Ohjaus mobiililaitteellakin onnistuu. Kääntyvä kosketusnäyttö on videokäytössä tarpeen.
 • Canonilla erityisobjektiiveja, joissa suoraan led-valot (makrokuvaukseen, lähikuvaukseen, videointiin). Kuvakulma sellainen, että sopivat hyvin muotokuvaukseen (ilman valoja).
 • Irista-kuvapalvelu (pilvi). Jos kiinnostunut ottamaan palvelun käytööön, kommentoi jotain Canonin FB-seinälle (pitää olla Irista), niin paluupostissa saa yksityisviestinä 100 gigan koodin. Ei mainoksia, voi tallettaa videoita, kuvia jne.

Fin.afterdawn.com, Näin Facebook aikoo estää kuvien luvattoman käytön valeprofiileissa. Mikäli vapaavalintaisen työkalun aktivoi, Facebook ilmoittaa jatkossa jos palveluun ladataan kuvia sinusta ja sinua ei ole erikseen tägätty niihin. Käytännössä työkalu siis estää valeprofiileiden luomisen, joissa käytetään luvattomasti toisten kuvia – tai käyttöä se ei varsinaisesti estä, mutta sinä olet tietoinen miten kuviasi Facebookissa käytetään. Ominaisuus otetaan käyttöön isossa osassa maailmaa – isoina poikkeuksina Kanada ja EU, joissa Facebook ei tarjoa kasvontunnistusteknologiaa.

Mobiili.fi, Suuri muutos luvassa: Apple aikoo yhdistää iPhone-, iPad- ja Mac-sovellukset – iOS-sovellukset tulossa myös Maceille.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Snow Photography Tips For Beginners.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Techradar.com.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se, 24 fotografer intervjuas i Darebergs julkalender. Vuodesta 2012 alkaen.

Kamera & Bild, Nya regler för drönare från 1 januari 2018. Lainsäädäntö koskee kaikkia alle 150 kg painavia kuvauskoptereita. Viranomaiskäyttöä säädökset eivät koske. Ei enää erillisiä sääntöjä alle 7 kg:n painoisille ja koko ajan näkyvissä oleville kuvauskoptereille. Alle 120 m lentokorkeus. 5 km turvaraja lentokentille. Helikopterikentille 1 km turvaraja. Kaikissa kuvauskoptereissa merkintä omistajasta. Sisätiloissa lennättämiselle ei sääntöjä. Hämärässä lennättämistä yksinkertaistettu, vain valot oltava.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kysymys ulkoisesta kiintolevystä (Sana on melkein vapaa). Minulla on parin tearan ulkoinen, ulkoisella virtalähteellä oleva 3,5' kiintolevy. Voinko vaihtaa siihen vanhasta pöytäkoneesta fyysisesti saman kokoisen levyn koteloon ja lukea sitä kannettavalla? Periaatteessa en näe tässä ongelmaa.
 • Päivän :) (Sana on melkein vapaa).
 • Peräkkäisissä kuvissa eroa manuaaliasetuksilla (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Elikkäs 3 kuvan sarja manuaali asetuksilla,1/400s, ISO 1600, 70 mm, F2.8, wb 4100. Kuvista tuli kuitenkin erilaisia sävyiltään. Mistähän mahtaa johtua moinen ero? Kamerana D7200 ja objektiivi Tamron 70-200 f2.8. Todennäköisin syy välkkyvät valot, sisällä kuvattu.
 • Objektiivin myynti/vaihto toiminimellä (Kuvaus yleinen). Hieman erilaista tietoa olen saanut. Jos ALV-velvollisena ostan käytetyn tuotteen yksityishenkilöltä ts. siinä ei ole ALV:ia mukana toiminimeni käyttöön ja myyn sen sitten, niin joudun siihen lisäämään ALV:n. Tuote muuttuu siis uudelleen ALV:liseksi. Tämä ei tietenkään tunnu reilulta, mutta sehän onkin verotusta. Jos liike ostaa ALVittoman tuotteen myyntii, niin sen ei tarvitse hintaan veroa lisätä myydessään. Tämän takia en veisi yksityishenkilönä ostamaani kalustoa alvillisen toiminimen käyttöomaisuudeksi. Toisaalta toiminimikään ei välttämättä ole alv-velvollinen, jos toiminta on pientä. (tämä ei pidä paikkaansa, ks. 21.12.2017).
 • Lightroomista Darkroomiin... (Kuvankäsittely). ...Nimittäin Linuxin on saatavissa ainakin paperilla pätevän tuntuinen kuvankäsittelyohjelma eli Darkroom. Onko kenelläkään kokemuksia tuosta? ...
 • Lightroom 6 (Kuvankäsittely). Viimeisin stand alone versio LR 6.14. Kiitos Adobe Joululahjasta! ...Uudet ominaisuudet...
 • Pannukakkuko vai ei? CANON EF-S 24mm (Optiikka).
 • Pannukakusta joulutarjous Rojulassa 20.12.2017 (Optiikka). Vain 20.12.2017. Joulukalenteritarjous.
 • Linssisuoja keksitty uudelleen. (Optiikka).
 • Pentax KP (Järjestelmädigit).
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Peko.la (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kuskin paikka, (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). vapaana...

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Kuvia itsenäisyyspäivän retkiltä. 6.12.2017. Suomi täyttää tänään sata vuotta. Itsenäisyyspäivänä muistellaan perinteisesti menneitä, joten palataan hetkeksi ajassa taaksepäin. Ei kuitenkaan aivan sadan vuoden taakse, vaan vuosiin 2011-2013. Niinä aikoina vietin vuoden jokaisen juhlapyhän maastossa. Itsenäisyyspäivän tienoo tarjosi mahdollisuuden pidennettyyn viikonloppuun alkutalven sinisessä hämärässä.

Polku.net, Makupalat, Ilkka Haapavirta. Patagonian luonto, Chile marraskuu 2017. 17.12.2017. Patagonia on Etelä-Amerikan eteläosassa sen verran kaukana päiväntasaajalta, että ilmasto on melkein pohjoismaisen tuntuinen ja luonto jopa meikäläistä karumpi. Matalia rantoja huuhtelee välillä vesi ja mukana voi olla myös jäälohkareita. Sellaisissa paikoissa kasvillisuus on lähinnä hiekasta pistäviä matalia kasveja ja lyhytkasvuisia puita.

Iltalehti, Teuvollekin tiedoksi - tarina ikonisen valokuvan takana on nykypäivän valossa kaukana romanttisesta. Näkökulma. ...Kenties lähivuosina emme Eisenstaedtin valokuvan nähdessämme enää pitäisi sitä romanttisena, vaan vanhanaikaisia ja haitallisia asenteita uhkuvana. Kenties tällaisessa maailmassa ihmiset eivät enää myöskään joutuisi vastaavien itsemääräämisoikeutta loukkaavien tekojen kohteeksi.

 • Wikipedia, V-J Day in Times Square. Alfred Eisenstaedt valokuvaaja.
 • Iconicphotos.org, V-J Day Kiss.
 • Oikeasti tässä ikonisessa kuvassa ei ole hipustakaan romantiikkaa. Merisotilas suuteli väkisin tuntematonta sairaanhoitajaa, joka irtipäästyään taisi läimäyttää miestä.
 • (So what? Naisnäkökulmaa tilanteeseen voisi saada, jos ajattelisi, että väkisin suutelemisen kohteena olisikin mies. Tuntematon (tai tuttukin) mies yhtäkkiä tarttuisi sinuun (mies) kiinni ja suutelisi. Todennäköisesti tällaisessa tilanteessa ei ehtisi reagoida kuin vasta muutaman sekunnin jälkeen... Millaisia tunteita tällainen herättäisi kohteessa... Nainen miehen suutelijana ei taitaisi eläytymiskohteena monilla toimia, esim. pakottaminen/väkivalta -elementti jäisi suurelta osin pois...).

Skls.fi, Teemanäyttelyn juhlalliset avajaiset Kaapelitehtaalla. 15.12.2017. Suomen Kameraseurojen Liiton teemanäyttely 2017 avautui lauantaina 9.12.2017 Kaapelitehtaalla Helsingissä. Syyskokousviikonlopun järjestelyistä vastasi tällä kerralla Kameraseura ry. Näyttelyn teemana on juhlavuoden kunniaksi ”Elämää 2000-luvun Suomessa”. Näyttelyn viimeinen aukiolopäivä on keskiviikko 20.12.2017 (eli siis tänään!).

Iltalehti, Odotettu parannus Chromeen: Testiversiolla eroon sivustojen ärsyttävästä ominaisuudesta. Chromen testiversiossa voi poistaa sivustojen äänet käytöstä. (Siirryn Chromen vakiokäyttäjäksi heti kun tämä siirtyy beta-vaiheesta yleiseen levitykseen. Yritäpäs kuunnella musiikkia ja surfata samanaikaisesti... Ja toinen erityisesti monessa Wordpress-blogissa käytetty ominaisuus: popup-ikkunat lupaa kysymättä, joka kerta kysytään, haluanko liittyä postituslistalle... Ei, ei, ei ja ei).

Mikrobitti.fi, Kun käyttöaika ratkaisee: tässä 25 parhaalla akkukestolla varustettua läppäriä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Thom Hogan.

 • The Year End Comparitor. 16.12.2017. D850 or Sony A7RIII? D500 or Fujifilm X-T2? D5 or 1DxII or A9? RX100 or GX or LX? TG-5 or W300? (or AW1?) M5 or A6xxx? D3400 or new Rebel of some sort? E-M1 Mark II or GH5? Discounted Older Body or New? Osto-ohjeita, asiantuntevia.
 • Lessons Learned. 19.12.2017. Galapagos-saarten kokemuksia Nikon-kalustosta. DX or FX 70-300mm AF-P? Midrange zoom for D850? 80-400mm? D7200 or D7500?

Petapixel.com.

Diyphotography.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Thephotoargus.com, 6 Unique Christmas Tree Photo Ideas.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Toni Muukkonen.

Yle, Joulupukki gondolieerinä, pikkutytön tuima katse ja viikon muita uutiskuvia. Viime viikolla kamera taltioi muun muassa pienen palestiinalaistytön tuiman katseen Jerusalemissa sekä joulupukkeja Venetsiassa ja Brasiliassa. 12 kuvaa.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 006: Caj Bremer, noin 100 kuvaa Suomesta. Gumbostrand Konst & Formissa (Helsingin ja Porvoon välillä). Kesto 2:42.

Kamerakoulu.fi, Filmimaratoni alkaa — testaamme ja analysoimme 42 eri filmiä. 18.12.2017. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka yleensä kuvaa aina yhdelle ja samalle filmille. Ne ajat ovat ainakin toistaiseksi nyt takana päin, sillä potkaisimme vähän aikaa sitten käyntiin projektin nimeltä Filmimaratoni, jonka aikana testaamme ja analysoimme peräti 42 eri filmiä. Lähiviikkojen ja -kuukausien aikana kuvaan jokaista filmiä yhden rullan kerrallaan ja postaan niistä kaikista arvion ja näytekuvat.

Vantaan Sanomat, Olli Bergin valokuvakirja ilmestyi: Sadat myyrmäkeläiset mukana kirjassa. 500 sivua, 700 myyrmäkeläistä. 38 euroa. Humans of Myyr York. Berg sai kirjaprojektiin Vantaan kaupungilta lähes 3 000 euron apurahan. 38 euroa. (FB-kuvassa kirjakaupan tarjous 32 euroa).

Helsingin kaupunki, Palomiehen silmin – Palolaitoksen kuvausryhmä 1970-luvulla. 19.12.2017. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palomuseon uusi valokuvanäyttely ”Palomiehen silmin – Palolaitoksen kuvausryhmä 1970-luvulla” esittelee palolaitoksen kuvausryhmän 1970-luvulla ottamia valokuvia palolaitoksen toiminnasta ja onnettomuuksista. Toukokuun 2018 loppuun.

 • Palomuseo on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12-16 (jouluaattona 24.12. suljettu). Pääsymaksu Palomuseoon on 2 euroa, alle 15-vuotiaille maksuton. Palomuseo sijaitsee Erottajan pelastusasemalla osoitteessa Korkeavuorenkatu 26. (Ei ole museokortti-museo).

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Samsung julkisti uudet Galaxy A8 -älypuhelimensa – Galaxy A5 -suosikkipuhelimelle seuraaja. Samsung on yllättäen julkistanut viime aikoina useissa paljastuksissa nähdyt Galaxy A8 (2018) ja Galaxy A8+ (2018) -älypuhelimet. Suomeen uusia puhelimia ei ole vielä julkistettu, mutta ennakkohuhujen mukaan puhelimista ainoastaan pienempi Galaxy A8 (2018) olisi tulossa myyntiin länsi-Euroopassa ja näin myös Suomessa.
 • Tekniikan Maailma, Kysy TM-toimitukselta: Asun matalaenergiatalossa, mihin mikään datasignaali ei pääse sisään – mitä teen? Nämä uudet matalaenergiatalot, joissa on vielä selektiivilasit pitämässä melut ulkona ja lämmön sisällä (sinänsä hyvä juttu). Näissä taloissa ulkona pysyy myös puhelinsignaali, eli yhteys ei toimi. Asumme tällaisessa talossa, minkään operaattorin yhteydet eivät toimi sisälle, ei edes tekstiviesti tule perille, eikä lähde. Paikka noin 4 kilometriä linnuntietä Espoon keskustasta, lähin masto on vajaa kilometri, mäennyppylän takana.
  • Passiivinen gsm-toistin on lähes ainoa laillinen ratkaisu. Talon ulkopuolelle korkean maston päähän sijoitetaan suunta-antenni ja sieltä johdetaan kaapeli sisällä sijaitsevaan toistinantenniin.
  • Toinen ehdotettu vaihtoehto eli gsm-pöytäpuhelin vaatii myös korkean ulkoantennin toimiakseen kunnolla. Passiivinen gsm-toistin on siis parempi ratkaisu, sillä se tarjoaa kuuluvuuden usealle sisätilassa olevalle kännykälle eikä sim-kortteja tarvitse hankkia lisää.
  • (mitähän vaihtoehtoja kerrostaloasujalla on... Jokaisen uuden asunnon ostoa harkitsevan pitäisi aina kysyä rakennuttajalta: voiko puhelinta käyttää asunnon sisällä...).

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photos of the Vending Machines That Illuminate Japan at Night.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, TOP Camera of the Year 2017. Ehdokkaita on useita. Sony A7RIII. Sony paras all-around -kamera still-kuvien ottajille. Kymmen kuvaa sekunnissa, 42.4 megapikseliä, USB-C, 4K HDR-video.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

 • Panasonic Lumix G9 review. Panasonic GH5:stä tuttu 20,3 megapikselin micro four thirds -kenno (kroppikerroin x2), tehokas suoritin, 20 ruutua sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella. Ensimmäinen Panasonic, joka on suunntattu myös ammattilaisten käyttöön. Jos tarkennus ensimmäisessä ruudussa, sarjakuvaus 60 ruutua sekunnissa. Viisiakselinen kuvanvakain, Panasonicin mukaan suljinaika pitenee jopa 6.5 valotusaskelta. OLED-etsin todella iso, 0.83x, resoluutio 3.68 miljoonaa pistettä, ei pimene sarjakuvauksenkaan aikana. Kolmen kääntyvä tuuman lcd-näyttö (GH5 3.2 tuumaa), 1.040.000 pistettä, yökuvauksiin oma moodi. Kaksi muistikorttipaikkaa (molemmissa tuki UHS-II Class 3). Kennoa siirtämällä myös 80 megapikselin kuvat (kohde paikallaan, pixel shift). 4K videot. Sääsuojaus. Wi-Fi, Bluetooth, monipuolinen sovellus. Liitännät HDMI, mikrofoni, kuulokkeet, salama, USB 3.0, kaukosäädin. Yhdellä latauksella 400 kuvaa, akkukahva 800 kuvaa. Lataus mahdollinen USB-liitännän kautta. Suljin speksattu 200.000 laukaisua. ISO-alue saisi olla laajempi. Panasonic G9 ja uusi 200 mm:n objektiivi tulevat myyntiin joulukuun lopulla (tammikuun alku?). Arvosana 4.5 * / 5 *. Rungon hinta on noin 2 000 euroa ja teleobjektiivin noin 3 400 euroa. Runko ja 12–60 mm:n Leica-zoom maksavat yhdessä noin 2 600 euroa.
 • Best ND filter: 6 top models tested. Hyvät ja huonot puolet kustakin.

Thephotoargus.com, 10 Free Resources for Photographers. Linkkejä.

Fotosidan.se, Röd Leica lagom till jul. Punainen Leica M typ 262, 100 kappaleen erä. Punainen 69.900 kruunua, tavallinen 57.700 kruunua. Leican vähän yli 2 vuotta sitten julkistettu peilitön mittaetsintyyppinen kamera. 24 megapikseliä, täyskenno. ISO 100 - 6400. Ei videota, ei live view. Erittäin hiljainen suljin. Kolmen tuuman kiinteä näyttö, 921.000 pistettä. Optinen mittaetsintyyppinen etsin. Sarjakuvaus 3 kuvaa sekunnissa. Sopii katukuvaukseen. Paino 680 g.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Remonen.fi, Setämies Elliott. 18.12.2017. Salon mainiossa taidemuseossa on jo jonkun aikaa ollut menossa Elliott Erwitt Retrospective -valokuvanäyttely. Erwitt on todellinen vanhan koulukunnan kuvaaja, syntynyt 1928 ja edelleen menossa mukana. Hän on ollut myös kuvatoimisto Magnumin kuvaajana jo vuodesta 1953 itsensä Robert Capan kutsumana.

Jussi Aalto. Blipfoto.com/darsa. Kuva päivässä.

Pallopanoraamablogi, Luminous Finland Savonlinnassa - gamutit paukkuu ja karavaani kulkee. 17.12.2017. Suomi itsenäisenä valtiona täytti hiljattain pyöreät ja ihan kunnioitettavat sata vuotta. Että onnea vaan. Juhlallisuuksiin ovat kuuluneet myös lukuisat valotaideteokset, joista varmaan Saana-tunturin valaisu revontulten alla oli näyttävin. Sinne en päässyt, mutta ei tämä Olavinlinnan valaisun katsominenkaan turha reissu ollut.

Iltalehti, Hylättyjen rakennusten lumo: Jussi kuvaa autioituvaa Suomea. Järvenpääläisen Jussin ylläpitämä Autio Suomi -verkkosivusto kertoo maastamme kiinnostavalla tavalla. Sen kuviin on ikuistettu asumattomia taloja, hylättyjä tehtaita ja muita rakennuksia, joiden loiston päivät ovat takana. Pysäyttävien kuvien takana on ennakkosuunnittelua, vaivaa ja myös tuuria, kertoo urbaanin löytöretkeilyn harrastaja.

Ilta-Sanomat, Kamerat lukevat ikäsi, sukupuolesi ja mielialasi kasvoiltasi – näin sinua seurataan kauppakeskuksissa. Tietoja ei kuulemma tallenneta. – Verkkokauppojen menestyksen syynä on esimerkiksi se, että he pystyvät analysoimaan käyttäjien toimintaa verkkosivuillaan. Me haluamme tuoda verkkokaupan mittareita kivijalkaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Top Tips On Photographing Building Textures.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, Photographer Spotlight: Q&A with Nick Bondarev – Northern Culture and Travel Photographer.

Petapixel.com, Ep. 238: The Camera Store…Robbed! – and more. Podcast kesto 38:58. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

Earthboundlight.com, Point of You. 17.12.2017.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Suuria ja pieniä kuvia Suomesta. Kolumni. Kuvajournalismille on kysyntää. Tämän on osoittanut HS:n kuvatoimituksen suurponnistus, Kuvia Suomesta -sarja, kirjoittaa HS:n featuretoimituksen esimies Anssi Miettinen. Kun opettelin sanomalehden taittamista 1990-luvulla, kokeneempi työkaverini antoi vinkin: ”Mitä huonompi kuva, sitä isommalla se kannattaa laittaa lehteen. Silloin surkeakin otos alkaa näyttää joltain.”

 • Älypuhelinten takia katselemme yhä useammin entistä pienempiä, hädin tuskin postimerkin kokoisia valokuvia. Tämä muuttaa kuvajournalismia. On mentävä hyvin lähelle kohdetta tai rajattava kuvaa tiukemmaksi. Kaukaa otetut ja liikaa yksityiskohtia sisältävät kuvat eivät valitettavasti toimi kovin hyvin pienillä mobiiliruuduilla.
 • Useimmille mobiilinäytöille pystykuvat soveltuvat vaakakuvia paremmin, vaikka ammattikuvaajat ovat suosineet jälkimmäisiä hyvästä syystä: ihmisen näkökenttäkin on enemmän vaakaa kuin pystyä.
 • HS, Kuvia Suomesta.
 • Uusin: Kuvia Suomesta, osa 28: Outi Pyhäranta kuvasi pikkulasten äitien ja isien lounashetkiä.

HS, Räntä ei haittaa – Ola Kolehmaisen näyttely Hamissa tarjoaa väriterapiaa ja taivaallisen ääniteoksen. Näyttelyarvio. Valokuva­taiteilija Ola Koleh­maisen (s. 1964) teokset ovat viime vuosina tutkineet tila­kokemuksen mallin­tamista kameralla. Aiemman tuotannot kaksi­ulotteiset abstraktiot ja modernistinen arkkitehtuuri ovat vaihtuneet kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden pyhiin tiloihin, joiden arkkitehtonisen volyymin hän pyrkii nappaamaan valokuvaan.

Tila-Galleria, Kalevankatu 40. Jari Flinck: Enkelikaupunki – Angel Town. Mustavalkoisia valokuvia. Kuvissa enkeleitä̈, katujen kulkijoita, musiikkia, tanssia, laulua sekä̈ elä̈mää̈ yö̈n valoissa ja varjoissa. 24.11. – 22.12.2017.
Ke – su 12-18.

Petteri Hautamaa, Poikki ja pinoon! 14.12.2017. Versowoodin mökkilampeni ympärillä suorittamat yllättävät avohakkuut näyttivät kaltaiseni maallikon silmissä järkyttäviltä ja suosituksia räikeästi rikkovilta. Nämä edustivat vain pisaraa Itämeressä, sillä suomessa kaadetaan vuosittain pelkästään avohakkuilla 100 000 hehtaaria metsää. Omakohtainen kokemus pysäytti ja sai perehtymään suomalaisen metsänhoidon suosituksiin ja metsäyhtiöiden toimintaan tarkemmin.

 • Kun toin tapausta esille blogini kautta, niin Pertunmaan paikallislehti Pitäjän uutiset teki aiheesta ison jutun. Se herätti keskustelua mm. lehden mielipidepalstalla puolesta ja vastaan. Ääripää koki Hesalaismökkeilijän piipittävän täysin aiheetta, metsä kun kuuluu metsänomistajalle ja hän tehkööt sillä mitä haluaa. Mökkilammen avohakkuut eivät poikenneet mainittavasti muistakaan vastaavista, eikä niiden kohdalla rikottu metsälakia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Tips for Getting Started in Product Photography.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, Adobe Alternative: Luminar 2018 Photo Editing Software Review. Mac ja Windows. $69. (tämä ohjelma on saanut aikas paljon julkisuutta, oletettavasti linkin jakajat saavat osansa tulovirroista).

Diyphotography.net, Top Three Photography Business Resolutions For 2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Kännykamerat, järkkärin haastajia vai korvaajia? 15.12.2017. Kesto 24:57. Matti haastatteli Kuala Lumpurissa valokuvaaja Prakash Daniel:ia. Kännykkäkuvaaminen on koko ajan yleisempää ja yleisempää. Ovat kännykamerat vieläkin haastajia vai oliko Anssi Vanjoki oikeassa vuonna 2010 sanoessaan, että kännykät korvaavat järkkärit? Peter ja Matti kertovat totuuden. Lightroom CC ja CC Classic sai uusia ominaisuuksia. Mitä mieltä ensi kokeilujen jälkeen Peter ja Matti niistä olivat?

Kamerakoulu.fi, Valokuvien tallentaminen Facebookia varten. 15.12.2017.

 • Valitse oikea väriprofiili
 • Resoluutio
 • Facebook ja kuvien pakkaus
 • Parhaat asetukset Facebook-kuvia varten
 • Parhaat asetukset Facebook-kuvia varten

HS, Berndt Arell siirtyy Tukholman Nationalmuseumista Fotografiskaan. Suomalainen museonjohtaja Berndt Arell siirtyy tukholmalaisen Fotografiska-näyttelykeskuksen palvelukseen. Valokuvaan keskittyvä Fotografiska avaa uudet toimipisteet Lontoossa ja New Yorkissa vuoden 2018 lopulla, ja Arellin tehtävä on vastata isoista näyttelyprojekteista kaikissa kolmessa kaupungissa. Arell aloittaa tehtävässään vuoden 2018 alussa. Tukholman Fotografiskassa käy vuosittain puoli miljoonaa kävijää.

 • Fotografiskan uudet toimipisteet ovat suuria. Esimerkiksi Lontoon Fotografiskassa tulee tiettävästi olemaan lähes 9 000 neliömetriä näyttelytilaa, mikä on kolme kertaa niin paljon kuin esimerkiksi Helsingin kaupungin taidemuseossa Hamissa. Tukholmassa Fotografiskassa neliöitä on 5 500 ja näyttelyitä kerrallaan 5–6, eli Lontooseen näyttelyitä mahtuu vielä enemmän.
 • Fotografiska

Suomen Adobe, kuvakilpailun voittajat. Haussa Suomea uudella tavalla esittelevät kuvat. 10000 Suomi-kuvaa kaikkiaan. Adobe Stock -kuvapankkiin ladatut kuvat.

Iltalehti, Jättimäinen kuvakilpailu keräsi 245 000 osallistujaa - katso vuoden huikeimmat otokset. Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailu. 245.000 kuvaa, 54 maata. Kuvat vapaaseen käyttöön, Creative Commons -lisenssi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • European Press Agencies to Google, Facebook: Pay Up. Googlen ja Facebookin pitäisi maksaa tekijänkorvauksia kolmannen osapuolen uutisten tekijöille. Hyötyvät mainostuloilla toisten tekemästä työstä.
 • Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 23 linkkiä ja video.
 • PDN Photo of the Day, “There Is No Alas Where I Live”. 14 kuvaa ja teksti.
 • Camera Review: Canon’s Full-Frame 6D Mark II. Julkistus 29.6.2017. Täyskennoinen, 26 megapikseliä. ISO 40.000. 45 ristikkäistyyppistä automaattitarkennuspistettä (11 lisää edelliseen malliin), näistä 27 toimii aukolla f/8. Dual Pixel CMOS-automaattitarkennus. Jatkuvalla tarkennuksella sarjakuvaus 6.5 kuvaa sekunnissa. Joka suuntaan kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö on uutuus, 1.04 miljoonaa pistettä, hyvä, voi säätää kosketusta herkemmäksikin. Pölyä ja kosteutta vastaan suojattu. Yhdellä latauksella otaa 1200 kuvaa. Video ei ole muuttunut, 1080/60p, ulkoista mikrofonia varten liitäntä (ei kuitenkaan kuulokkeille: kuten Canon 5D Mark II -mallissa). NFC, Bluetooth, GPS. Kaksiakselinen elektroninen vesivaaka (ei etsimessä). Tarkennussysteemi suoraan Canon 80D -mallista (ei Canonin parasta). Suljin 1/4000 s (ei Canonin parasta). Pienempi ja kevyempi kuin Canon 5D Mark IV, kääntyvä näyttö on kätevä, täyskenno tarjoaa enemmän mahdollisuuksia syväterävyyden hallintaan. Samat akut kuin muissakin Canonin järjestelmädigeissä (hyvä). Optinen etsin 98% (edellinen versio 97%), ei parhain mahdollinen. Live View erinomainen.Dynaaminen alue saisi olla parempi (viisi vuotta vanhemmalla edeltäjällä parempi).
  • Runko svh. 2200 euroa (vrt. Canon 5D Mark IV 3.200 euroa). Runko + EF 24-105mm f/4L IS II USM, svh. 2600 euroa.

Thom Hogan, Nikon Expectations. Mitä Nikonin pitäisi tehdä.

Techradar.com.

Kamera & Bild, Johan Siggesson – vinnare i ”Travel Photographer of the Year”. Yksi voittajista. Kilpailu vuodesta 2003 alkaen.

Kamera & Bild, Cletus Nelson Nwadike: Beroende av foto. Haastattelu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pallopanoraamablogi, Objektiivin tulopupillin tarkan paikan selvittäminen laserilla ja panoraamapäällä. 14.12.2017. Onni on oikein säädetty panoraamapää, siinä kun säästyy monelta ärräpäältä sitten tietokoneella panoraamojen kanssa nyhrätessä. Tosin, oikeiden säätöjen löytäminen panoraamapäälle ei ole ihan triviaalia, joten olin jo pykäämässä kasaan optista penkkiä jolla mittaukset olisi saanut taatusti tarkoiksi™. Helpommallakin tosin selviää…

 • Käytännössä mittaus etenee näin: kamera objektiiveineen laitetaan panoraamapäähän ja kameran kanssa samalle korkeudelle laitetaan laseri, joka on säädetty mahdollisimman himmeälle. On ehkä parasta käyttää vaikka ebaystakin löytyviä muutaman pennin maksavia punaisia lasermoduuleja, niille virransyöttö, kiinnitys ja jännitteensäätö on helpoin toteuttaa verrattuna laserosoittimiin ja sen semmoisiin. Himmeys tietysti ihan kameran kennon turvallisuuden vuoksi. Normaalisti kolmen voltin laserdiodimoduuli tuotti tarvittavan himmeän valotäplän noin kahdella voltilla.

Kamera-lehti.fi. 10-11/2017. Ilmestynyt 30.11.2017.

Suomen Canon, Facebook, Livelähetys 20.12.2017 klo 14.00. Onko käytössäsi järjestelmäkamera, johon kaipaat uutta objektiivia? Tule mukaan livelähetykseemme – Olli ja Teija Canonilta juttelevat erilaisista objektiivista ja niiden käyttökohteista. Jos objektiivin valinta askarruttaa, voit kysyä suorana lisää.

Mobiili.fi, Applen uusi iMac Pro -tehokone tuli myyntiin – Suomessa alkaen 5 599 euroa, päivityksillä jopa yli 15 000 euroa. 15.12.2017 Apple on tuonut myyntiin iMac Pro -all-in-one-tehopöytätietokoneensa. iMac Pro tuli tilattavaksi Applen verkkokaupassa tänään. iMac Pro on Applen toistaiseksi tehokkain Mac-tietokone.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Tips On Photographing Icy Edges And Details.
 • ePHOTOzine Gear Of The Year Awards 2017.
  • Best Budget Camera
  • Best Waterproof Tough Camera
  • Best Travel Zoom Camera
  • Best Ultra Zoom Camera
  • Best Serious Compact Camera
  • Best Compact Mirrorless Camera
  • Best DSLR-Style Mirrorless Camera
  • Best Advanced Mirrorless Camera
  • Best Innovation of 2017
  • Best DSLR Entry Level Camera
  • Best Professional APS-C DSLR Camera
  • Best Full-Frame DSLR Camera
  • Best Medium Format Camera
  • Best Smartphone for Photography
  • Best Accessory - Memory Cards
  • Best Accessory - Photography Accessory
  • And ePHOTOzine's Overall Camera Of The Year 2017
 • Store Spare Memory Cards On Your Camera With This New Device. Kahdelle sd-kortille tila. Jalustakierteeseen. Kickstarter-projekti, helmikuuhun 2018. Australian dollareita hinta. Ei mikään valtaisa menestys alkupäivien perusteella.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Fotosidan.se, Lär dig se genusperspektivet! Linkki oppimateriaaliin. Opi tulkitsemaan kuvan näkymättömiä rakenteita. Sukupuoliroolit keskiössä (muotisana taitaa olla jo loppuunkaluttu). Kuva ei ole koskaan neutraali. Pelkkä tekstin tulkitseminen ei riitä, pitää myös tulkita kuvan välittämät (piilo)viestit.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Pystyvideo on tullut jäädäkseen – ja salaa tykkään siitä. 13.12.2017. Miltä oikean videokuvan pitää näyttää? Onko se kuvasuhteeltaan laajakuva, neliökuva vai pystykuva? Ja mikä edes määrittää, minkä muotoinen videokuvan pitäisi olla?

Kamerakoulu.fi, Kodak Portra 800 (35mm) värinegatiivifilmi. 13.12.2017. ortaahan on saatavissa myös 160 ja 400 herkkyyksillä, joista nelisatainen lienee kaikista suosituin. Olen itsekin kuvannut sitä aikaisemmin, mutta 800 -versiosta on vähemmän kokemusta. Portrat tunnetaan erinomaisista väreistään ja silmiä hivelevästä kuvanlaadustaan. Maine on syystäkin ansaittu.

Theseus.fi, Anne Nyrkkö, Valokuvan tekijänoikeus ja valokuvan juridinen käyttö. Opinnäytetyö 2015, Saimaan ammattikorkeakoulu. 49 sivua. Tuttua asiaa, käsitelty monipuolisesti ja selkeästi. Sisällysluettelosta selviää sisältö hyvin.

Yle, Digitreenit: Haluatko kuviesi löytyvän hakukoneilla? Samalla autat näkövammaisia. 13.12.2017. Kertooko yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa? Ei aina: Jos kuvat eivät jostain syystä lataudu tai jos kuvia "katsotaan" tekstin avulla – kuten näkövammaiset tekevät. Kun kuvailet kuviasi tekstillä, myös netin hakukoneet löytävät ne helpommin. Opettele liittämään tekstitietoa kuviisi sosiaalisessa mediassa. Googel, Facebook, Instagram, Twitter

Turun Sanomat, Aboa-apuraha valokuvataiteilija Vesa Aaltoselle. Aboa-apuraha on vuoden työskentelyapuraha, jonka suuruus vuodelle 2018 on 20 309,40 euroa. Määräaikaan 31.10.2017 mennessä Aboa-apurahaa haki yhteensä 18 taiteilijaa.

Mielikuva, Jyväskylän kameraseuran kuvailta 14.12. UUDESSA PAIKASSA.

HS, Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi. Syksy 2014. Sekava juttu, sekava oikeusjutun nostaja. Kyseessä lienee monelle tuttu henkilö (ei liity valokuvaukseen).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

 • WIRED Magazine’s Maria Lokke: Who I’ve Hired.
 • Action Camera Review: Kodak PixPro Orbit360 4K. Kaksi 20 megapikselin sensoria. 197 astetta f/2.4 ja 235 astetta f/2.4. Wi-Fi. Pienikokoinen. Sopii hyvin asuntojen 360 asteen kuvaukseen. Irrotettavat ladattavat akut. Kestää pudotuksen kahden metrin korkeudelta. Roisketiivis. 4K -resoluutiossakin tyypillinen action-kameran kuvanlaatu, video ei ole turhan tarkka, isokontrastiset alueet yli- tai alivalottuvat. Pieni sensori rajoittaa hämäräkuvausta. Värit ovat tarkkoja, vähän saisi nostaa saturaariota. Yhdellä latauksella ottaa 160 still-kuvaa tai videota 55 minuuttia. Lähin kilpailija on Nikonin KeyMission 360. Muitakin kilpailijoita löytyy. $500 (hinnassa ei ole mukana veroja).
 • PDN Photo of the Day, An Insider’s View of The Getty on Its 20th Birthday. 15 kuvaa ja teksti.

Thom Hogan, End of the Year Reader Challenge. 13.12.2017. Best of everything...

Techradar.com, The ultimate camera kit wish-list. Näitä listoja riittää ja riittää ennen joulua, kun sivustot yrittävät kerätä pienen osansa klikkauksen jälkeen tehdyistä ostoista. Välillä ihan mielenkiintoisia listoja. Ja hyödyllisiäkin.

Fotosidan.se, Nytt pris för bildjournalistik. Ei hinta vaan palkinto (eli kilpailu). Helsingborgs Dagblad, 25.000 kruunua. Ensimmäinen voittaja on jo valittu. "merkittävästä kuvajournalismista". 25-vuotias Nora Lorek.

Fotosidan.se, Remmen - Handgjorda kameraremmar från Sverige. Uutuus. Retroa. Hinnat 339 kruunua - 799 kruunua. (kruunun ja euron suhde noin 10:1).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Fotofinlandia 2017 (Sana on melkein vapaa).
 • Spege jää osa-aikaeläkkeelle valokuvamarsalkan tehtävistä (Sana on melkein vapaa).
 • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC (Kuvankäsittely).
 • jalusta (DIY eli Tee-Se-Itse). Laitanpa tänne eka yrityksen linkittää foorumille kuvia. Kyseessä on omatekoinen jalusta ensisijaisesti tähtien katseluun mutta olen sillä tipujakin kuvannut. Kiikku on kiinni halkaisijaltaan 30mm tapissa, samanlaisen tapin olen tehnyt kaikkiin jalustoihini. Niihin voi sitten vaihdella video, kino, pallo-päitä ristiin.
 • Samyang 14/2,4 (Optiikka).
 • Linssisuoja keksitty uudelleen. (Optiikka). Kickstarter-projekti. Kätevä, kuminen, sama malli käy kaikkiin. $30 (tietyin ehdoin kaksi). $45, kaksi kpl.
 • Pannukakkuko vai ei? CANON EF-S 24mm (Optiikka). Kannattaako.
 • Olympuksen hihnan kiinnitys runkoon (Minolta, Olympus).
 • A7rIII (Järjestelmäkamerat). Sony.
 • Nikon D500 (Järjestelmäkamerat).
 • Marsalkka Spegen talvisorsavalokuvia! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hei rakkaat DC.netin luonnonvalokuvien ystävät! On pitkä aika siitä, kun valokuvamarsalkka spege on esitellyt viimeksi uusia luonnonvalokuvia. Olen käsittänyt, että moni DC.netin kansalainen on kaivannut kipeästi uusia korkealaatuisia, aitosavolaisia luontokuvia. Kuin Jumalan armosta ja kohtalon ohjauksesta, kun heräsin eilen päämajassani, näin talon ikkunasta sorsaparven tyhjentämässä läheistä pihlajaa marjoista. Kaivoin nopeasti Billingham-laukkuni kätköistä jalon Nikon D500 + AF-S 80-400 G VR II sorsakuvausyhdistelmäni, heitin vielä kameran päälle SB-700 salamalaitteen ja lähdin paiskimaan töitä.
  • Noin tunnin mittaisen ahkeran työskentelyn tuloksena sain ikuistettua muun muassa seuraavat viisi valokuvaa, jotka nyt julkaisen DC.netin luonnonvalokuvien ystävien suureksi riemuksi!
 • *Foorumilaisten Parhaat Valokuvat Vuodelta 2017* (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Suomen 100 kauneinta rakennusta -kilpailussa etsitään Suomen kauneimpia rakennuksia, ei ainoastaan kauneimpia rakennuskuvia. Kilpailuun voivat osallistua niin harrastaja- kuin ammattikuvaajat.

Kilpailun järjestää Innovarch Oy yhteistyössä Vahanen-yhtiöiden kanssa.

Ota kuva mielestäsi Suomen kauneimmasta rakennuksesta ja lataa se kilpailusivun kuvagalleriaan.

Pääpalkintona 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shoppiin.

Innovarch Oy:n arkkitehtiraati valitsee voittajan 20 eniten ääniä saaneen kuvan/rakennuksen joukosta. Lahjakortti on voittajalle veronalaista tuloa ja hänen tulee itse ilmoittaa voittonsa verottajalle.

Kuvia ladanneiden ja äänestäneiden kesken arvotaan 10kpl Museokortteja.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Avplus.fi, Kokeilu: Canonin odotettu EOS 6D Mark II. Hiljattain julkaistu Canon 6DII on valmistajansa kevein niin sanottu täyden kennon runko sekä ominaisuuksiltaan että fyysisiltä mitoiltaan, mutta absoluuttisessa mielessä 6DII ei ole erityisen pieni kamera. Kuvausote on tukeva ja kamera tuntuu runsaalta kädessä. Pienillä käsillä, varsinkin yhden käden otteella, voi olla jopa hankala pidellä kameraa.

 • Automaattitarkennus oli 6D:ssä 5DII-mallin peruja, eikä mitenkään erityinen edes vuonna 2012 saati sitten nyt. Uuden mallin tarkennus taas on siirrännäinen 80D-mallista ja iso parannus vanhaan, mutta ei suinkaan uusinta ja parasta mitä Canonilla on tarjota. Takanäytöltä live view -tilassa kuvatessa käytössä on Dual Pixel -tarkennus, joka kattaa noin 80 prosenttia kuva-alasta ja toimii erittäin nopeasti sekä luotettavasti.
 • Uutta rautaa on myös kennossa, joka on kokonaan uusi 26 megapikselin valonvangitsin. Pikseleitä on tullut maltillisesti lisää, mikä ei yllätä, onhan Canon lisäillyt pikseleitä aika rauhallisesti, vaikka 5Ds tekeekin poikkeuksen. Terävyyden ja kohinan puolesta Canon 6DII tekee hyvää jälkeä.
 • Kuvaaminen Canon 6DII:lla on todella mukavaa. Kamera reagoi säätimiin ilman viiveitä, käyttöliittymä on selkeä, ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Canonia on moitittu välillä konservatiivisuudesta, eikä ihan turhaan, mutta kääntöpuolena on suhteellisen varmatoimisia kuvauslaitteita.
 • + Miellyttävä käyttökokemus
  + Laaja lisälaitevalikoima
  + Sääsuojaus
  + GPS ja WiFi
  – Tarkennuspisteet keskellä kuvaa
  – Video vain FullHD
  – Kennon dynamiikka jää kilpailijoista
 • Suositushinta 2 189,90 € (runko)

Kamerakoulu.fi, Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia. 12.12.2017.

 • 1.Paras mahdollinen laatu
 • 2. Raw antaa enemmän mahdollisuuksia kuvankäsittelyyn
 • 3. Valkotasapainon helppo korjaaminen raw-kuvissa
 • 4. Hallitse terävöitystä
 • 5. Valitse väriprofiili vasta myöhemmin
 • 6. Hyödynnä Lightroom

Valokuvataiteen museo, Suuren kuvakoon kamerat ja tekniset kamerat.

Napsu.fi, Kuvaaminen kielletty! Näissä nähtävyyksissä ei kannata kaivaa kameraa esiin. 5 kohdetta. (miksiköhän Vatikaanin Sikstuksen kappeli oli jätetty listasta pois).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

 • Lab Test: Fujifilm X-E3. 7.9.2017 julkistettu. Mittaetsintyyppinen peilitön järjestelmäkamera, retroulkoasu. 24 megapikselin kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Elektroninen etsin, 2.360.000. Kolmen tuuman kiinteä kosketusnäyttö, 1.040.000. 4K video. Pieni ulkoinen salama mukaan. 8 kuvaa sekunnissa (mekaaninen suljin), 14 kuvaa sekunnissa (elektroninen suljin). Wi-fi, Bluetooth (kuvat tarvittaessa automaattisesti puhelimeen). Yhdellä latauksella ottaa 350 kuvaa. Paino 337 g. Suomen hinta on vähän alle 1.000 euroa (osalla jo Suomessa varastossa, suurella osalla ei).
 • How to Make Your Retoucher Happy. Kuvankäsittelijän elämää.
 • PDN Photo of the Day, Claire Rosen’s Lush Worlds. 11 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Future Christmas Presents (More Imaginary Cameras).

Petapixel.com, How to Photograph a Moonrise and Moonset.

Fotosidan.se, Gömslefotografering är verkligen spännande! Piilokojussa, lintuja kuvaamassa. (jostain syystä kuvissa ei näy merkkiäkään siitä, miten linnut on houkuteltu kuvattaviksi... Siinä olisi muuten mainio kuvausprojektin aihe...kuvia piilokojujen haaskahoukutuksista...).

Kamera & Bild, Elever ska lära sig se könsnormer i bilder.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

(kertaus) Fotofinlandia.fi. ...Uusi kategoriajako on kilpailua järjestävän Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säterin mukaan herättänyt mielenkiintoa. Kuvaajilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet pärjätä juuri omassa valokuvan lajissaan, sillä Fotofinlandiaan voi tänä vuonna osallistua myös vain yhdellä kuvalla, kokonaista sarjaa ei tarvitse kuvata. ...Fotofinlandia on kaikille avoin kilpailu, kisaan voivat osallistua kaikki valokuvauksen harrastajista lähtien.

 • kahdeksan kategoriaa. Mainoskuva, taidekuva, kuvituskuva / digitaalinen taide, luontokuva, muotokuva, lehtikuva, hääkuva sekä portfoliosarja.
 • Osallistumismaksu suoritetaan verkkomaksuna kuvien lataamisen yhteydessä. Kertaluonteinen osallistumismaksu sarjoihin 1-7 on Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille 39 €, muille 59 €, tämä sisältää yhden kilpailukuvan latauksen.
 • Sen lisäksi osallistuja voi ladata myös rajattomasti lisäkuvia, näiden hinta on 19 €/kuva jäsenjärjestöjen jäsenille sekä 29 €/kuva muille. Jäsenyys tarkistetaan.
 • Osallistumismaksu sarjaan 8 eli portfoliosarjaan on 89€ /lataus jäsenjärjestöjen jäsenille, muille 109€ /lataus. jäsenyys tarkistetaan.
 • Fotofinlandia voittaja saa 10 000 euroa. Jokaisen kisakategorian voittajaa saa sarjavoitostaan 1000 euroa, kakkospaikastaa saa 500 euroa, kolmostilasta 200 euroa.
 • Kilpailukuvien lataus on auki 1.12.2017 - 15.12.2017 välisenä aikana. Kisan finalistityöt esitellään maaliskuun alussa Kuva ja kamera -messuilla ja voittajat julkistetaan 23.3.2018 järjestettävässä Finnish Photo Awards -tilaisuudessa.

HS, Jäätynyt rintama. 10.12.2017. Noin kolme miljoonaa ihmistä sinnittelee sodan jaloissa keskellä Eurooppaa. Valokuvaaja Niklas Meltio seurasi Itä-Ukrainan asemasotaa niin sanotun Minskin tulitaukolinjan tuntumassa Ukrainan valvomalla puolella.

Yle, Mangustinaamainen krikettifani, lunta Lontoossa, rakkaudentunnustus Suomelle ja viikon muita uutiskuvia. 11.12.2017. 16 kuvaa.

HS, Valokuvataiteen museossa näkyy, että abstraktin valokuvataiteen suomalaiset uranuurtajat olivat myös kansainvälisesti ajan tasalla. 9.12.2017. Valokuvaaja Laura Nissisen kokoaman näyttelyn suurin ansio on siinä, miten se kartoittaa abstraktin ja kokeellisen valo­kuvan vaiheet Suomessa. Esimerkit muun muassa Man Rayn ja László Moholy-Nagyn taiteesta osoittavat puolestaan, että Setälän kaltaiset kokeilijat olivat ajan tasalla myös kansainvälisesti.

 • Abstrakti! Vuosisadan ilmiö 1917–2017 Suomen valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G) 14.1. saakka. Ti–su 11–18, ke 11–20.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 005: Halosenniemi before & after. Kesto 4:26. Kuvausretki Tuusulan Rantatiellä sijaitsevaan Halosenniemeen, jossa sijaitsee loistavien maisemien lisäksi Pekka Halosen taiteilijakoti, joka toimii nykyään museona. Videon lopussa kuvankäsittelyä Lightroomilla ja before&after kuvat.

Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat ry, Joulukuun 2017 jäsenkirje. 4.12.2017.

Ilta-Sanomat, Kuvat: Suomalaiset poseeraavat presidenttien kanssa – katso valokuvakilpailun finalistikuvat ja äänestä suosikkiasi. Ei nyt varsinaisesti mikään "kilpailu". Mutta saihan IS niitä kuvia. Kymmenen finalistia.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3D Oy, Lahti. Osa-aikainen asuntojen kuvaaja. Perustaidot kuvauksesta, ajokortti (B), oma auto. Asuntojen ja kiinteistöjen valokuvaus sisältä ja ulkoa. Still-valokuvaus, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus (nelikopteri). Alkuvaiheessa noin 5-10 tuntia viikossa, jatkossa työmäärä saattaa kasvaa. Kuvaukset painottuvat arkipäiville klo 8 ja 18 välille.

Työ alkaa: Heti sopivan henkilön löydyttyä
Työaika: muu osa-aikatyö
Työn kesto: yli 12 kuukautta
Haku päättyy: 22.12.2017 klo 23:59

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • Camera Review: Leica TL2 Mirroless. Julkistettu 10.7.2017. Pelkistetty, tyylikäs ulkonäkö. 24 megapikselin peilitön kroppikennoinen järjestelmäkamera, kroppikerroin 1.5x. 3.7 tuuman kosketusnäyttö, Wi-Fi, ei etsintä. Sarjakuvaus 20 kuvaa sekunnissa. 4K video. Jpg-kuvat voivat näyttää vähän vaisuilta, mutta raw-kuvissa on säätövaraa. Vähässä valossa tarkennus onnistui hyvin, ihan siedettäviä kuvia ISO 50.000. Yhdellä latauksella ottaa 250 kuvaa. Hinnan mukaan kilpailijoita ovat Panasonic G85, Olympus OM-D-E-M5 Mark II, Sony a6300 ja Fuji X-T20. Videossa Leica häviää. Suomen hinta on 1.950 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Mini Review: Lumu Power, One Light Meter to Rule Them All? iPhone, iPad, iPod. Kaikenlaista valoon liittyvää mittausta, myös värilämpötila. Mutta kuinka tarkasti. Hinta $299. Referenssilaitteena Sekonic L-858-U Light meter, $599. Sekä vanha Minolta Color Meter IIIF.
 • PDN Photo of the Day, Love Letters to Roses. 14 kuvaa ja teksti.

Techradar.com, The 10 best mirrorless cameras in 2017. 3 Panasonicia, 3 Sonya, 2 Olympusta ja 2 Fujifilmiä.

Fotosidan.se, Test: Sigma 14/1,8 DG HSM Art. Täyskennoisille. Nikon, Canon. Painoa melkein kilo. Täydellä aukolla keskeltä terävä, vähän himmentämällä aivan erinomainen terävyys. Hyvin vähän värivirheitä, vääristymät hyvin kurissa. Vinjetointia tuskin huomaa. Lähin tarkennus 27 cm. Tarkennus äänetön ja nopea. Suurella osalla kilpailijoista puuttuu automaattitarkennus. Nikonin ja Canonin laajakulmilla on automaattitarkennus, mutta ne jäävät valovoimassa Sigmalle, ovat isoja, painavia ja kalliita. Toppklass. Suomen hinta on 1600 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Nattfoto ger annorlunda bilder. Bloggaus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilmonet.fi, Ilmoittaudu. Ilmoittautuminen kevään uusille kursseille 11.12. alkaen. Tarkka ilmoittautumisen alkamispäivä ja -aika löytyy kunkin kurssin kohdalta. Ajat vaihtelevat opistosta ja aineryhmästä riippuen.

Ilmonet.fi, pääkaupunkiseudun yhteinen kansalais- ja työväenopistojen kurssihaku ja ilmoittautuminen. Helsinki, Vantaa, Espoo. Kun löytää itselle sopivan kurssin, niin vasta sitten pankkitunnistautumisen avulla kirjaudutaan järjestelmään ja annetaan perustiedot (tai sitten omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jos tunnuksen on pankkitunnistautumisen avulla jo aiemmin luonut). Nämä kurssit ovat hinta/laatusuhteeltaan ylivoimaisia, opetushinta tunnilta maksaa kurssilaiselle pari euroa. Ilmoittautua voi myös puhelimen avulla. Haun perusteella näytti olevan vapaata.

Kansalaisopistot.fi, Opistojen yhteystiedot. Listasta löydät kaikki Suomen kansalaisopistot, linkit opistojen kotisivuille, Facebook-sivuille ja mahdollisten opistolaisyhdistysten kotisivuille. Suomessa on yhteensä 187 kansalaisopistoa.

Journalisti 14/2017. Ilmestynyt 1.12.2017. Seuraava numero ilmestyy 22.12.2017.

 • Työssä pitää olla hyvä meininki. Hanna-Kaisa ja Marko Hämäläisen kotona saa aina puhua valokuvauksesta. Tänä syksynä pariskunta kuratoi 100 suomalaisen kuvaajan työt verkkogalleriaksi, josta Journalisti esittelee seitsemän kuvaajan työt. Hämäläiset ovat olleet työpari ja pariskunta 24 vuotta – ja tottuneita täydentämään toistensa ajatukset. He tapasivat vuonna 1993 ja päätyivät molemmat opiskelemaan valokuvausta, ensin yhdessä Muurlan opistoon ja myöhemmin eri korkeakouluihin. Nykyisin he jakavat studion Jyväskylässä ja kodin Muuramessa. Omasta työstä puhuminen on aina ollut luontevaa, samoin kuin näyttelyiden ja tapahtumien järjestäminen yhdessä. ”Virallisesti” Hämäläisten tämän syksyn projekti, 100 suomalaista valokuvaajaa -sivusto, on silti vasta kolmas kerta, kun he kuratoivat työparina.
 • Video videon takia. Journalistin toimittaja teki elämänsä ensimmäisen journalistisen mobiilivideon ja selvitti, miksi ihmeessä niitä tehdään.
 • Yllättävän onnellinen. Noora Vaarala piti kaksi kuukautta päiväkirjaa elämästään. Päiväkirjamerkintöjen perusteella päätös ryhtyä freelanceriksi oli hyvä. Vaarala, 29, on työskennellyt freelancerina vuodesta 2013. Hän piti Journalistin pyynnöstä päiväkirjaa tuloistaan, töistään ja arjestaan kaksi kuukautta elo–lokakuussa. Tuona aikana laskutettavaa kertyi 5 320 euroa. Se tarkoittaa 2 660 euroa kuukaudessa, mikä ei ole sama kuin palkka. Se saadaan vähentämällä laskutuksesta kulut, kuten sosiaalimaksut sekä työtilojen ja -välineiden kustannukset. Vaaralan kaltaisten, pääosin lehdistölle työskentelevien freelancereiden keskimääräinen vuosilaskutus vuonna 2016 oli 32 800 eli noin 2 730 euroa kuukaudessa. Eri alojen freelancereiden keskimääräiset kulut olivat 10 000 euroa vuodessa. Tiedot selviävät lokakuussa julkaistusta freelancereiden vuoden 2016 työmarkkinatutkimuksesta.
 • Freelancereille esitetään kiinteää jäsenmaksua. Suunniteltu maksu on 19 euroa kuussa. Se koskee yrittäjiä ja freelancereita, jotka eivät ole työttömyyskassan jäseniä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Photography Tips On Capturing Shots Of Poinsettias At Christmas. Joulutähti.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, Know Precisely What You Can and Cannot Control. 10.12.2017.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Mina visningsinställningar i Lightroom Classic. Bloggaus

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Kuvia Suomesta, osa 27. Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan. ”Moi, tässä on Mikko Suutarinen. Vähän ehkä outo kysymys, mutta ajan sun takana ja mietin, suostuisitko nousemaan seuraavasta rampista ylös. Haluaisin kuvata sut.”. Kuvakooste.

Kamerakoulu.fi, Kulttimaineinen Cinestill 800T 35mm -värinegatiivifilmi. Hinta 14.50 euroa.

HS, Mestarivalokuvaaja Raghu Rai on antanut kasvot Intian suurhenkilöille, mutta myös inhimillisille kriiseille –”Jos jakaa kärsimyksen, on oikeus kuvata sitä ja ansaita sillä elanto”. Tytär teki Raghu Raista dokumentin, joka aiheutti ensin riitaa mutta lopulta yhdisti heidät. ”Valokuvaaminen on minulle uskonto, jolle omistaudun täydellisesti. Kannan kameraa aina enkä mene paikkoihin, joissa ei saa kuvata. Linssin läpi aivoni kytkeytyvät todellisuuteen”, sanoo Raghu Rai. Häntä on nimitetty intialaisen valokuvauksen isäksi. Henri Cartier-Bresson poimi hänet maailman arvostetuimman kuvatoimiston Magnumin jäseneksi vuonna 1977.

Yle, Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta.

 • 1. Pidä koneesi käyttöjärjestelmä ja selain päivitettyinä.
 • 2. Suojaa kodin lähiverkko.
 • 3. Panosta hyviin salasanoihin.
 • 4. Käytä sähköpostiasi turvallisesti.
 • 5. Opettele tunnistamaan tietojenkalasteluviestit ja poista ne sähköpostista avaamatta.
 • 6. Vältä kiristysohjelmat – älä lataa tietokoneellesi ilmaisia ohjelmia tai avaa tuntemattomalta saamiasi liitetiedostoja.
 • 7. Pidä tietosi turvassa ottamalla säännöllisesti varmuuskopioita.
 • 8. Käytä verkkopankkia turvallisesti menemällä itse pankkisi verkkosivuille ja valitsemalla linkki.
 • 9. Verkkokaupasta ostaessasi käytä maksunvälittäjää tai laskutuspalvelua
 • 10. Hanki tietokoneeseesi kattava virustorjuntaohjelma.

Blog.e-ville.com, Tullaa ostoksesi helposti netissä. 8.12.2017. Vaihe vaiheelta, yksityiskohtaiset ohjeet. Kuvaruutukaappaukset kaikesta. Ja tekstiäkin.

HS, Suomi haluaa tehostaa ulkovaltojen vakoilulennokkien torjuntaa – sotalaivoillekin havitellaan oikeutta ampua lennokit alas kansainvälisillä vesillä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Earthboundlight.com, You Might Be a Real Photographer If ... 3.12.2017.

Kamera & Bild, Fejkade minneskort: Vi beställer från Wish. Reportaasi. Hintavertailusivustot, pitää olla kriittinen. Yleensä ei kannata ostaa halvinta. AliExpress, Wish, Alibaba. Myytävät kohteet näyttävät olevan alle kymmenesosan Ruotsin hintoihin verrattuna. Wish.com, 128 gigan SDX-kortti, merkkiä Kimsnot, 95 MB/s, U3-luokkaa, 43 kruunua vs. 706 kruunua (Wish.comin mukaan). Kortin ulkoasu on täydellinen kopio Sandiskin muistikortista. Käydään välillä muualla, takaisin tullessa hinta onkin nyt 77 kruunua. Kohteessa on monta kommentia, paljon ruotsalaisiakin. Kovasti kehutaan. Postikulut Ruotsiin 27 kruunua. Kaupat syntyvät. Kokonaishinta 104 kruunua, vastaava Sandiskin muistikortti maksaa kymmenkertaisesti. Kortin hinta maksetaan Klarnan avulla laskulla (silloin kun kortti tulee perille). Wish antaa lisäksi kuukauden reklamaatioajan, jos kaikki ei ole kunnossa. Tilaus tehtiin 8.5.2017, perillä piti olla 5.6.2017. Kortti lähtee kaksi päivää myöhemmin Kiinasta ja on Ruotsissa 17.5.2017. Ruotsissa kortti viipyy, menee tullin kautta Arlandaan. Paketti tulee perille 8.6.2017. Ja sitten testaamaan korttia. Tulokset eivät liene mikään yllätys. Lukunopeus on parhaimmillaankin viidesosa ilmoitetusta, kirjoitusnopeus kolmaskymmenesosa. Ja oikeasti kyse onkin 8 gigatavun kortista, kortti näyttää että aina olisi vapaata tilaa 128 gigaa. 8 gigatavaun jälkeen kirjoitetaan päälle.

 • Laskun mitätöinti sujuu nopeasti Klarnan kautta, ei tarvitse maksaa mitään, saa vielä pitää ostetun muistikortin. Wish.com ei vastaa ollenkaan kysymyksiin.

Kamera & Bild, TEST: Tamron 18–400mm f/3,5–6,3 Di II VC – störst omfång just nu. Vain kroppikennoisille, Canon ja Nikon. Polttovälivastaavuus 27 - 600 mm ja 28.8 - 640 mm (22-kertainen zoom). Runkona Nikon D7500, vertailut Sony RX10 III -malliin (terävyydessä voittaa, mutta värivirheet häiritsevät: kannattaa kuvata raw-muodossa). Kohtuullisen hiljainen ja nopea automaattitarkennus tässä hintaluokassa. Lähin tarkennus 45 cm, 1:2.9. Paino 710 g, suodinkierre 72 mm. 7.9 cm x 12.4 cm, erittäin kompakti objektiivi. Suomen hinta on 750 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Enää ei voi luottaa edes valokuvaan, 8.12.2017. Kesto 16:09. Matti muutti takaisin Kuala Lumpuriin, josta reissukuulumiset. Mitä järkeä on vertailla erilaisia kameroita keskenään. Valokuvan viimeinenkin dokumenttiarvo karisee vauhdilla.

Ilta-Sanomat, Näin kauniilta näyttää sinivalkoisena loistava Helsinki – katso kuvat tunnetuista kohteista juhlavalaistuksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ministeri Terho jakoi elokuva-, kuva-, media-, valokuva- ja kuvitustaiteen sekä arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnot. 8.12.2017. Valtion taidetoimikunnat ovat päättäneet elokuva-, kuva-, media-, valokuva- ja kuvitustaiteen sekä arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnoista. Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa, ja ne maksetaan Veikkauksen tuotoista. Valokuvataiteilija Jari Silomäki valokuvataiteen valtionpalkinnolla. Palkintoperustelut:

 • Valokuvataiteilija Jari Silomäki on poliittisen valokuvan taitava uudistaja. Hänen valokuviensa lähtökohdat ovat älyllisiä ja kirjallisia.
 • Silomäki on löytänyt teoksiinsa visuaalisen kielen, joka väistää itsestäänselvyyksiä ja yksinkertaisia totuuksia. Silomäki rakentaa hitaasti ja huolellisesti kuvakokonaisuuksia, joissa hän käyttää muun muassa näyttelijöitä ja osin lavastettuja todellisuuksia.
 • Jari Silomäki viimeistelee parhaillaan kahta suurta näyttelyä, jotka jäävät suomalaisen valkokuvauksen historiaan. Framing the World tutkii internetin kansainvälistä blogikulttuuria. Se sisältää kuvasarjoja jokaisesta maailman 199 maasta. Toinen kunnianhimoinen teossarja keskittyy kehittyvien maiden uusrikkaiden tarinoihin. Silomäki poimii kameransa eteen yksilöitä, joiden tarinat piirtävät poikkeuksellisen tarkkaa aikalaiskuvaa globaalista, uudenlaisesta ihmisyydestä.
 • Silomäki opiskeli Turun taideakatemiassa ja valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007. 

Mobiili.fi, Tiesitkö? Suurin osa Flickrin kuvista on otettu iPhonella. 54%. Canon 23%. Nikon 18%.

 • Flickr, Flickr's Top-25 photos of 2017. Varsinaista kuvankäsittelyn juhlaa, aurinkolasit esiin. Ollaan edetty jo aika kauas valokuvauksesta. Mistäköhän johtuu, että yhtäkään näistä kuvista ei ole otettu iPhonella (ihan kaikista ei kerrottu käytettyä kameraa, mutta päättelyä käytettiin...).

HS, Airbnb-asunnossasi voi olla kamera – Kaksi tarinaa salakameroiden löytymisestä ja ohjeet vakoiluvälineen etsimiseen leviävät nyt netissä. Amerikkalainen arkistonhoitaja Jason Scott twiittasi kollegansa löytäneen Airbnb-asunnosta piilotetun kameran, ja nyt varoittelut leviävät internetissä. Siinä amerikkalainen arkistonhoitaja Jason Scott kertoi kollegansa löytäneet Airbnb-asunnosta piilotetun kameran. Kamera oli naamioitu liikkeentunnistimeksi.

Janne Heimonen, Uovision UM785-3G – Riistakameroiden ykkönen! 5.6.2017. Useammasta erilaisesta kamerasta on pakko nostaa esille yksi kamera. Uovision UM785-3G !! Herranen aika mikä vehe! Kuvaa 1080P-resoluutioista HD-videota ja lähettää sitä sähköpostiin! Lueskeleppa alta lisää kokemuksia… Kun kameran asettaa kuvaamaan esimerkiksi 40sek videon kameran lauetessa, niin tuosta 40 sekunnista lähetetetään ENSIMMÄISET kymmenen sekuntia sähköpostiisi ja loput 30sek tallennetaan kameran sisässä olevalle muistikortille. 379 euroa.

Kamerakoulu.fi, Ilford HP5400 -mustavalkofilmi prässättynä. 8.12.2017. ...Kamerana toimi Olympus OM-1, jolla olen suurimmaksi osaksi kuvannut koko tämän vuoden. Objektiivina näissä kaikissa kuvissa on käytetty OM Zuiko 35mm f2.8 -semi-laajakulmaa. Omistan myös 50mm f1.8:n, joka olisi ollut pykälän valovoimaisempi tällaisiin hämäräkuvauksiin, mutta viimeaikoina olen tykästynyt 35mm polttoväliin enkä etenkään maisemia tahdo saada mitenkään mahtumaan 50-milliseen. 35mm on toisaalta niin vakaa 50-milliseen verrattuna, että tavallaan se on valovoimassaan siinä mielessä tasoissa, että tällaisella semi-laajakulmalla voi helposti kuvata pykälän hitaammilla ajoilla ilman tärinäepäterävyyttä. Tiedättehän sen tunteen kun katsoo teleobjektiivin läpi ja kuva täristää etsimessä kuin maanjäristyksessä? Laajiksen ihanimpia ominaisuuksia on tämän ongelman täydellinen poissaolo.

 • Niin, että suosittelisinko Ilford HP5 -filmiä? Kyllä suosittelisin erittäin lämpimästi ja saattaa olla, että itsekin vaihdan Kodak Tri-X:stä HP5:een pelkästään tämän testin perusteella. Edullisempikin vaihtoehto vielä kaiken lisäksi.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Tässä korjatuimmat puhelimet – listan kärki ei yllätä. Suomen suurin matkapuhelinten ja tablettien pikahuolto Fonum on paljastanut marraskuussa sen eniten korjaamat puhelinmallit.
 • MTv, Upposiko puhelimesi? Niin upposi verkkopankkisikin – varmista sovelluksiin pääsy ennalta. Kaikkiin verkkopankkeihin ei ole asiaa, koska digilapsena heti ensimmäisten joukossa käyttöönotettu tunnuslukusovellus pyytää tunnistautumista muilla keinoin. Muilla keinoin, jotka ovat joko paperinen tunnuslukukortti tai taskulaskinta muistuttava erillinen laite, joka soveltuu esimerkiksi vanhuksille, joiden käytössä ei ole älypuhelinta. Yksi mahdollisuus olisi ollut hankkia tablettitietokone ja käyttää sovellusta kahdella laitteella, jolloin toinen toimii tarvittaessa varalla. ...Uuden paperikortin tai tunnuslukulaitteen saamiseen menee vähintään viisi pankkipäivää.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Lensrental.com, blog, Comparing the Canon 85mm f/1.4L IS Against the Competition. Canon 85mm f/1.2L II, Canon 85mm f/1.4L IS ja Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art. Ei yksiselittäistä tulosta. Kaikiklla hyvät puolensa ja vähemmät hyvät puolensa. Canon 85mm f1.4L IS, Suomen hinta on 1.700 euroa (hinnassa on mukana verot). Julkistus 29.8.2017.

Techradar.com, Christmas gift guide for photographers 2017.

Kamera & Bild, Se blixtarna växa fram i tusen bilder per sekund. Timelapse. 4K. 10 teraa dataa.

Kamera & Bild, Instagram varnar för oetiska djurbilder. New York Timesin mukaan Instagramia on käytetty tällaisten eläinten markkinapaikkana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ville Suorsa, Oulu Suomi 100 valoissa. 6.12.2017. Oulussa Kuusisaaressa järjestettiin kahden päivän aikana juhlavalaistus ja siihen liittyvää ohjelmaa. Tätä oli tietysti pakko käydä kuvaamassa. Lisäksi eri puolilla maata useita muitakin kohteita oli valaistu pienimuotoisemmin, kuten esimerkiksi Oulussa kaupungintalo, kaupunginteatteri, Osuuspankin talo ja patosilta.

Petteri Hautamaa, Vihdoinkin helmipöllö! 7.12.2017. Se on kumma, miten jotkut lintulajit voivat muodostua itse kullekin vaikeasti saavutettavaksi riippakiveksi. Toisilla samasta otuksesta piisaa materiaalia kuvasivujen täydeltä, mutta joidenkin kohdalle ei vaan osu. Minun kohdalla tällainen välttelevä laji on ollut mm. helmipöllö.

Ilta-Sanomat, Vuoden 1944 valokuva suomalaisista pst-miehistä heräsi huikealla tavalla eloon Iiron käsissä. Mustavalkokuvasta värilliseksi. Iiro Rautiainen asialla.

Yle, Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta.

HS, Vuotta 2017 aletaan nyt paketoida: Katso Spotify-suosikkisi ja Instagramin tykätyimmät kuvat. Vuoden käytetyin hashtag kuvapalvelu Instagramissa oli love eli rakkaus, ja tykätyimmät kuvat kertoivat perheenlisäysuutisia. Tykätyin oli laulaja Beyoncén raskauskuva. Se ei ole ihme, sillä kuva nousi heti julkaisunsa jälkeen Instagramin kaikkien aikojen tykätyimmäksi kuvaksi. Tällä hetkellä kuvalla on lähes 11,2 miljoonaa tykkäystä. Hyvänä kakkosena tuli jalkapalloilija Cristiano Ronaldon kuva, jossa hän ilmoittaa neljännen lapsensa syntyneen: yli 11 miljoonaa tykkäystä. Käytetyin hashtag Instagramissa oli #love eli rakkaus. Tilastot paljastavat senkin, että vuoden 2017 seuratuin lemmikki oli pomeranian-rotuinen Jiff.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Portraits Reveal the Many Faces of Bureaucracy.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Techradar.com, The 10 best digital cameras in 2017.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, A Seductive Look at 70s Skate Culture. 13 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Jorg Colberg's 'Understanding Photobooks'. Joulun jälkeen enemmän.

Kolarivision.com, Sony A7R III Weather Sealing Examination. 6.6.2017. Sääsuojaus jätetty puolitiehen. Ei 100%:ia, mutta ainakin hyvä yritys.

Fotosidan.se, 10 julklappar till fotografen. Halvemmasta päästä, tuhat kruunua on suunnilleen sata euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Mickocastren.1g.fi, kuvat, 6.12.2017.

Remonen.fi, Sininen hetki. 6.12.2017. Siinä se ensimmäiset sata vuotta meni niin että hujahti. Sen kunniaksi piti oikein lähteä isolle kirkolle katsastamaan, että mitä siellä asiasta ajatellaan ja toimitaan. Ihan ei kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsössä, koska sininen poliisimme oli sulkenut Helsingin keskustan ilman että siitä oli ilmoitettu mitään etukäteen. Näin onnistuimme missaamaan historiallisen lipunnostotilaisuuden Pressan linnan edustalla, johon oli pystytetty 100 lipputankoa lippuja odottamaan.

Linnan juhlat.

Ritarikunnat.fi, Pro Finlandia -mitaleita itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Pro Finlandia -mitalin saa 15 taiteilijaa ja kirjailijaa. Yksi palkituista: Minkkinen, Arno Rafael, valokuvataiteilija, dosentti, professori, Yhdysvallat.

HS.

Gotech.fi, Kodintekniikan kauppa kasvoi vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana. 5.12.2017. Tammi - lokakuu 2017. Tällä kertaa myös tarkat luvut. Suomen vuoden 2017 ensimmäisen kymmenen kuukauden myyntitilastot. Vertailut edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon (v. 2016). Kameramyynnin nousu on ennen muuta peilittömien järjestelmäkameroiden (61,6 %) ja peilietsinkameroiden (22,3 %) ansiota. Pelittömien mallien keskihinta nousi peräti 51,5 prosenttia. Niiden osuus kaikista järjestelmäkameroista on kappalemäärissä mitattuna 38,5 prosenttia ja myynnin arvon mukaan laskettuna 35,8 prosenttia. Action-kameroiden suosio jatkoi sekin nousuaan (19,1 %).

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 6,909 miljoonaa euroa. Kasvua 2.6%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 50 066 kpl. Vähennystä -10.3%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 689 euroa. Kasvua 40.8%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 9,878 miljoonaa euroa. Kasvua 61.6%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 12 108 kpl. Kasvua 6.7%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 816 euroa. Kasvua 51.5%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 17,717 miljoonaa euroa. Vähennystä 22.3%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 19 352 kpl. Kasvua 0.6%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 915 euroa. Kasvua 21.6%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 34,505 miljoonaa euroa. Kasvua 26.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 50 066 kpl. Vähennystä -10.3%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 689 euroa. Kasvua 40.8%.
 • Action-kamerat, myynti 5,698 miljoonaa euroa. Kasvua 19.1%.
 • Action-kamerat, myytiin 22 547 kpl. Kasvua 16%.
 • Action-kamerat, keskihinta 253 euroa. Kasvua 2.7%.
 • Muut video-kamerat, myynti 2,031 miljoonaa euroa. Kasvua 2.7%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 3 954 kpl. Vähennystä -7.4%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 514 euroa. Kasvua 10.5%.
 • Tulostimet, myynti 17,283 miljoonaa euroa. Vähennystä -5.3%.
 • Tulostimet, myytiin 156 461 kpl. Vähennystä -6.6%.
 • Tulostimet, keskihinta 110 euroa. Kasvua 1.4%.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: VirtualBox-virtualisointiohjelma – Tee Macistä Windows-tietokone. VirtualBox-ohjelman saa ladattua ilmaiseksi Oraclen verkkosivuilta, ja se asennetaan kuin mikä tahansa muukin perusohjelma.

Kauppalehti, Näin varmistat, ettei Airbnb-isäntä vakoile sinua.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Techradar.com, A closer look at Lightroom Classic CC's new features.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Luigi Ghirri, Moholy-Nagy and a New Generation of Photographers. 12 kuvaa ja teksti.

Kamera & Bild, Snart kan du snabbmarkera personer i Photoshop CC.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.12.2017   (linkki)

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Joulupukit korkeuksissa, maratoonarit aavikolla ja viikon muita uutiskuvia. 4.12.2017. 16 kuvaa.

Kamerakoulu.fi, Mikä objektiivi kannattaa hankkia? 8 helpottavaa kysymystä. 5.12.2017. Uuden kaluston ostaminen ei ikinä ole helppo prosessi valokuvaajalle. Etenkin objektiivien kohdalla valinnanvaraa on todella paljon ja hinnat vaihtelevat suuresti. Alkuun kannattaa miettiä miksi on ostamassa uutta objektiivia? Mikä tämän hetkisessä kalustossa rajoittaa tekemistä ratkaisevasti?

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Blackvue-autokamera – Siitä voi olla korvaamaton apu. Mahdollisuus etäkäyttöönkin. Vain eteen tai taakse. 230 euroa.

Yle, Posti puolitti pakettien säilytysajan kahdesta viikosta viikkoon – joulupakettien noutajalle voi tulla kiire. Postista haettavien pakettien säilytysaika lyheni kahdesta viikosta viikkoon lokakuun alussa. ...Postista kerrotaan, että sinne tulleen palautteen mukaan ihmisiä huolestuttaa, miten paketin käy, jos sitä ei pysty hakemaan ajoissa esimerkiksi työ- tai lomamatkan takia. Posti neuvoo näissä tilanteissa turvautumaan esimerkiksi "puolison tai kukkkien kastelijan" apuun. – Nykyään se on helppoa, kun tähän ei enää meillä tarvita valtakirjaa kuten monet vielä luulevat, Kati Nevalainen sanoo. Toisen pakettia hakiessa riittää, että mukana on paperinen tai sähköinen saapumisilmoitus sekä oma henkilöllisyystodistus.

Yle, Verottomat nettiostokset EU:n ulkopuolelta loppuvat – Ahvenanmaan erikoisasema häviää. Voimaan vuonna 2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

The Online Photographer, Sony A6500 vs. Fuji X-T2.

Pdnonline.com.

Digital Photography School, How to Choose Your First Camera Drone and Skyrocket Your Photography.

Diyphotography.net, Record straight to your desktop with Rode’s new AI-1 studio quality audio interface. Yksinään $129, mikrofoni Rode NT1 mukana $349.

Kamera & Bild, Kvinnliga fotografer går samman mot trakasserier. Näin Ruotsissa.

Kamera & Bild, Bra prestanda i ny budgetskärm. Philips HDR 328P6AUBREB P Line 32. 32 tuumaa, 2560 x 1440. 499 euroa. Myyntiin tammikuussa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.12.2017   (linkki)

Vuoden viimeinen F5.6-klubi tänään klo 19-22 (baari auki - 23): Sata suomalaista valokuvaajaa -projektin päättäjäis-illan erikoisvieraana Arno Rafael Minkkinen.

Järjestäjänä Photo Do. Vapaa pääsy.

Kansallisteatterin Lavaklubi,
Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki

Suomen Wikipedia, Arno Rafael Minkkinen.

(kertaus) Digicamera.netin uutiset, 25.9.2003.

-Kävimme eilen klo 18 kuulemassa ja katsomassa Arno Rafael Minkkistä. Paikka oli Kameraseura ja osoite Lastenkodinkuja 1, Helsinki. Esiintyjä oli miellyttävä ja kokenut, paljon mielenkiintoista kuultavaa tuli tunnin aikana. Suomeakin Minkkinen puhui oikein hyvin, vaikka vaikeammissa kohdissa muutaman kerran piti turvautua englantiin. Kuulijoita oli juuri sen verran (satakunta), että istumapaikat riittivät melkein. Vuodesta 1971 kuvannut Minkkinen on tehnyt vaikuttavan uran, linja on pysynyt aivan samana yli kolme vuosikymmentä. Avustajia ja malleja ei ole, kohteena on kuvaaja ja välineinä yleensä luonto ja kamera. Kuva syntyy aina ensin päässä, kameran etsin ei ole käytössä, vasta valmiista kuvasta näkee, millainen on lopputulos. Arno käyttää vitka-/tai lankalaukaisinta. Perhettäkin - vaimo ja poika Daniel - näkee joissakin kuvissa, mutta valtaosa kuvista esittää kuvaajaa. Myytävät kirjat (hinta 25 euroa) loppuivat tietenkin kesken, ja jäimme ilman kirjaa + signeerausta. Kamera oli mukana, mutta sattuneesta syystä en viitsinyt häiritä esitystä. Muutaman kuvan otin tilanteesta, Minkkistä ei kummassakaan kuvassa näy. Kts. kuvat.

Minkkisellä ei ollut mitään digikameroita vastaan, itse hän ei kuitenkaan niitä käytä. Armi mietti sitä, että ovatko jotkut Minkkisen kuvat ehkä menettäneet vaikuttavuuttaan sähköisen pimiön / kuvamanipulaatioiden tulon myötä. Ensimmäisenä tulevat mieleen veden päälläkävelyt ja Grand Canyon yllä otetut huimat kuvat.
www.arnorafaelminkkinen.com (2003: org-pääte vuonna 2017 japania... tai kiinaa).

Digicamera.netin Foorumilta.

Flickr, Janne.

Instagram, juusohd. 221k seuraajaa. (olisi hauska nähdä ennen ja jälkeen kuvat).

HS, Valokuvaaja kiersi Signe Branderin jalanjäljissä ja kuvasi Helsinkiä – Katso vaihtokuvista, miten kaupunki on muuttunut.Ilta-Sanomien valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio on kulkenut Branderin perässä ja kuvannut viitisenkymmentä kuvaa uusiksi. 38 kuvaparia on esillä Sanomatalon aulassa.

HAM eli Helsingin taidemuseo, Ola Kolehmainen: Pyhiä tiloja. 6.12.2017-4.3.2018. Valokuvasarja Pyhiä tiloja sai alkunsa Kolehmaisen kuvatessa Istanbulissa arkkitehti Mimar Sinanin (n.1490-1588) suunnittelemia moskeijoita. Aihe innosti kuvaamaan muitakin Euroopan pyhiä rakennuksia. Kuvat satoja vuosia vanhoista kirkoista, synagogista ja moskeijoista muistuttavat edustamiensa uskontojen risteävästä historiasta.

Olli Korhonen, Yli 100 vuonna 2017 videolle kuvattua lintulajia Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. 3.12.2017. YouTube-video, kesto 8:10. Ja tekstiä. Oheinen video on syntynyt rakkaudesta kotimaatani ja sen luontoa kohtaan. Kaikki videon yli 100 lintulajia on kuvattu Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 aikana. Myös videoiden äänet ovat samalta vuodelta, lähes kaikki autenttisia, kuvaustilanteissa taltioituneita....

Valovuoto.fi, Tyhjästä tilasta aloittaminen – ajatuksia lavastuksesta. 4.12.2017. Valokuvaaja Arnold Newman on sanonut, että valokuvaus on prosentin verran inspiraatiota ja loput 99 prosenttia huonekalujen siirtelyä. Edellisenä viikonloppuna pystyin hyvin samaistumaan tähän, kun pilkkopimeässä metsässä kannoin suuria vanerilevyjä takaisin autoon. Olen tänä syksynä ottanut haasteeksi lavastaa enemmän. En koe olevan vielä kovin pitkällä lavastuksessa ja puhun tässä artikkelissa ainoastaan valokuvaajan näkemyksestä asiaan.

Facebook, Suomen valokuvataiteen museo. Huomenna itsenäisyyspäivän aattona (eli siis tänään 5.12.2017, 6.12.2017 museo on kiinni) museoon on vapaa pääsy klo 11–18.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Print Swap is Coming to Brooklyn for a Holiday Exhibition and Event. Monta kuvaa.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.comm.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Bengt.kuvat.fi, Kuvat.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 004: ZHIYUN SMOOTH 3 UNBOXING. Kesto 8:23. Zhiyun Smooth 3 gimbaalin unboxaus ja lyhyt esittely. Älypuhelimille. Akkujen kesto 14 tuntia. Paino 440 g. 9.11.2017 DHL oli yrittänyt toimittaa kerran. 27.11.2017 soitto DHL:lle, välillä ei mitään ilmoituksia. Seuraavaksi sitten varsinainen kokeilu. Suomen hinta luokkaa vähän yli 300 euroa.

Akaan Seutu, Esa Ringbomin valkoinen jänis voitti Suomen suurimman luontokuvakilpailun.

Yle, Tältä näyttää Slush kuvina – katso kuvagalleria. 18 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Superkuu loisti kirkkaana Suomen joulukuisella talvitaivaalla – katso lukijoiden näyttävät kuvat.

Maaseudun Tulevaisuus, Kissakahvilan seinästä tuijottaa jättikatti – Valokuvatapetti on huoneen huutomerkki. Keravalaisyrityksestä on tehnyt valokuvatapetteja maalaismaisemista kesämökeille ja hääkuvasta makuuhuoneeseen. ...Tapettia liotetaan kylmässä vedessä noin kymmenen sekuntia, mikä aktivoi paperin liisteripinnan. Sitten vuota kiinnitetään seinään mahdolliset ilmakuopat tasoittaen. Jos tapetti ei asetu kauniisti ensimmäisellä yrityksellä, sen voi kastella ja asettaa uudelleen paikalleen.

 • Keravalla Mainosteprintin painossa valmistuu jo uusi valokuvatapetti. Robottileikkurin terä leikkaa millintarkasti ylimääräisen paperin pois, niin että jäljelle jää 60 senttiä leveät tapettirullat.
 • Esimerkiksi 14 neliömetrin kokoiseen seinään tulevan tapetin tulostamiseen menee noin tunti. Robotti leikkaa vuodat irti hetkessä, minkä jälkeen tapetit rullataan ja postitetaan pahviputkessa asiakkaalle. Hintaa tällaiselle tapetille tulee reilut 400 euroa.

HS, Kuvia Suomesta, osa 26: Rio Gandara kuvasi suomalaisten kahvihetkiä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, The composite art of Jason Hahn.

Petapixel.com, Ep. 234: Alternatives, Revamps…and Other Fun Stuff – and more. Podcast kesto 33:11. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

Fotosidan.se, 5 supertips i Lightroom som du måste kunna. Blogi. YouTube-video, kesto 16:21. På svenska.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Valokuvaaja kiersi Suomea etsimässä sadan vuoden suomalaiset, yhden itsenäisen Suomen jokaiselta vuodelta – ja tässä he ovat upeissa kuvissa vauvasta satavuotiaaseen! Valokuvaaja Hannu Pakarinen kuvasi jokaiselta itsenäisyyden vuodelta yhden sinä vuonna syntyneen suomalaisen. Nyt ovat julki kaikki kuvat suomalaisia syntymävuosilta 1917–2017. Vuoden 2017 suomalainen oli kuvaushetkellä vielä syntymättä ja siis nimetön. Hänen äitinsä on Jenni Löv. Vanhin, vuonna 1917 syntynyt Ruth Malmberg, on nyt satavuotias.

Mikko Lagerstedt, First Snow. 7.11.2017.

Tony Ahvenainen, Year of the Alpha, Sony a7RIII – parhaat linkit netissä. 2.12.2017.

HS, Marraskuun parhaat kuvat. Marraskuun vähenevässä valossa Helsingin Sanomiin ikuistettiin muun muassa länsimetron kauan odotettu startti, ensimmäiset hyönteisleivät ja lumentuloa odottava latu. 47 kuvaa.

Yle, Digitreenit: Kaksivaiheinen tunnistautuminen – eikö yksi kerta riitä? 30.11.2017.

HS, Toimittaja Heikki Aittokoski kertoo Suomen tarinan 11 kuvalla: Maaseutu on kadonnut, ja pettuleivästä tuli sadassa vuodessa superfoodia. Toimittaja Heikki Aittokoski valitsi 11 kuvaa Suomen itsenäisyyden varrelta. Mitä ne kertovat Suomen muutoksesta?

Tekniikan Maailma, Kun tulostat nyt valokuvan, se voi olla olemassa vielä 2300-luvullakin. Saksalainen tutkimuslaitos arvioi Brother Innobella -valokuvien säilyvyydeksi lasin alla yli 100 vuotta ja albumissa 300 vuotta. Epsonin Claria Premium -valokuvat säilyvät valmistajan mukaan albumissa jopa 300 vuotta. Canon lupaa ChromaLife100-valokuville jopa 100 vuoden albumisäilyvyyden.

Ilta-Sanomat, Palkittu valokuvaaja Massimo Sestini aloitti uransa paparazzina – salakuvasi prinsessa Dianan bikineissä ja Kim Kardashianin häät. Italialainen Massimo Sestini, 54, voitti 2015 maailman arvostetuimman kuvajournalismin World Press Photo -palkinnon kuvallaan Välimerellä ajelehtivasta, pakolaisia täpötäynnä olevasta veneestä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Top Tips On Photographing Snowy Landscapes.

Dpreview.com.

IR, The importance of a foreground element in your seascape composition.

Petapixel.com.

Techradar.com, 49 seriously good Canon DSLR tips, tricks, time savers and shortcuts.

Kamera & Bild, Andreas Hemb: På djurens nivå. Vuoden alussa Andreas Hemb vaihtoi IT-arkkitehtityöt valokuvaukseen. Vuotta myöhemmin hänen kuvansa palkittii suuressa valokuvauskilpailussa. Sony World Photography, paras ruotsalainen kuva. Canon 1D X, kun kohde liikkuu nopeasti ja tarvitaan sarjakuausta. Canon 5D Mark IV, eniten käytössä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Yksi kamera ja yksi objektiivi - pärjäisitkö sinä? Kesto 13:59. Tällä viikolla pureudumme Matin Yksi kamera ja yksi objektiivi -projektiin hiukan tarkemmin. Fotofinlandiaan osallistuvien kuvien lataus alkaa tänään 1.12.2017. Leican uusi 75 F1,25 objektiivi ei ole ihan joka pojan linssi. Milllaisia haasteita tele ja lyhyt syväterävvys aiheuttaa mittaetsinkameroissa?

Ääni ja Kuva.

Tivi.fi, Kuvauskoptereille halutaan asettaa rajat. Lennokeille ja miehitetyille ilma-aluksille ollaan kehittämässä ilmailun lennonvalvontajärjestelmää EU:n taholta. Ensi vaiheessa sääntely tuo tullessaan kaikkien lennokkien rekisteröintipakon ja sähköisen tunnistamisen. Tämän jälkeen yhteistä ilmatilaa voidaan säädellä niin sanotulla geoaidalla.

Ikinörtti, E-kirjan kanssa sovellusten viidakossa. 30.11.2017.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography Schoo.

ePhotozine.com. '

 • Photographing Fairground Rides At Night.
 • Spotting And Photographing The Marsh Tit. Viitatiainen.
 • Panasonic Lumix G9 Expert Review. Arvosana 5 * / 5 *. Panasonic GH5:stä tuttu 20,3 megapikselin micro four thirds -kenno (kroppikerroin x2), tehokas suoritin, 20 ruutua sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella. Ensimmäinen Panasonic, joka on suunntattu myös ammattilaisten käyttöön. Jos tarkennus ensimmäisessä ruudussa, sarjakuvaus 60 ruutua sekunnissa. Viisiakselinen kuvanvakain, Panasonicin mukaan suljinaika pitenee jopa 6.5 valotusaskelta. OLED-näyttö todella iso, 0.83x, resoluutio 3.68 miljoonaa pistettä. ei pimene sarjakuvauksenkaan aikana. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 1.040.000 pistettä. Kaksi muistikorttipaikkaa (molemmissa tuki UHS-II Class 3). Kennoa siirtämällä myös 80 megapikselin kuvat (kohde paikallaan, pixel shift). 4K videot. Sääsuojaus. Wi-Fi, monipuolinen sovellus. Liitännät HDMI, mikrofoni, kuulokkeet, salama, USB 3.0, kaukosäädin. Yhdellä latauksella 400 kuvaa, akkukahva 800 kuvaa. Lataus mahdollinen USB-liitännän kautta. Suljin speksattu 200.000 laukaisua. Panasonic G9 ja uusi 200 mm:n objektiivi tulevat myyntiin joulukuun lopulla (tammikuun alku?). Rungon hinta on noin 2 000 euroa ja teleobjektiivin noin 3 400 euroa. Runko ja 12–60 mm:n Leica-zoom maksavat yhdessä noin 2 600 euroa.
 • 24 Fantastic Photography Gifts 2017.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 22 linkkiä ja video.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, How & Why to Tether with Your Camera for Your Next Shoot.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Thephotoargus.com, 10 Professional Outdoor Photographers Share Their Photography Advice.

Kamera & Bild, Svensk fotografi under 175 år på Tekniska museet.

 • Tekniska Museet, kieleksi voi valita suomenkin. Museivägen 7, Norra Djurgården. Bussi 69 esimerkiksi keskusrautatieasemalta Museiparken-pysäkille. Museon pihassa on muutama pysäköintipaikka, ja lisää pysäköintitilaa on viereisen Merihistoriallisen museon edustalla. Aikuiset: 150 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Onko (maisema)valokuvaus nykyään pelkkää peukkumetsästystä? (Sana on melkein vapaa). ... Itse olen jättäytynyt näistä some-hommista valokuvan osalta aika lailla pois juurikin tuon takia. Ja erityisesti sen heruttamisen vuoksi: 99% sinun kuviasi tykänneistä muistaa mainita, että "please, would you like my photos also".... ...En kyllä jaksa ymmärtää mitä järkeä on kuvata kohde, joka on jo satatuhatta kertaa kuvattu. Esimerkkinä nyt sitten vaikka se sauna. Siis ilman, että koittaa tuoda siihen jotain omaa. On se sitten luuranko tai ostoskärrit...
 • Kännykkäkameroiden kuvanlaatu. Olisiko jossain sivustoa mistä löytyy eri mallien kameran linssin valovoima ja muuta tietoa niin että voisi verrata malleja ominaisuuksiltaan.
 • Rajala ja posti (Sana on melkein vapaa).
 • Onko tietoa E-infinityn luotettavuudesta? (Ulkomailta ostaminen).
 • Yliolanhihnat eBaysta (Ulkomailta ostaminen).
 • Vedenalaiskuvaus (Digikuvaus). Mistäs rakentaisi halvan ja välttävän paketin vedenalaiskuvauksiin, lähinnä puroille ja lähteille, lampareille.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 12/2017 * 50mm spesiaali (Optiikka). Mikän on oma valintasi, 50mm.
 • Canon EF85mm f1,4 IS (Optiikka).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit). 1069 viestiä. Suomen ennakkotilaajille toimitukset ovat alkaneet. Kova kysyntä ylittää Nikonin valmistuskapasiteetin. Suomen hinta on 4.000 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). Vilkasta keskustelua.
 • EOS-1D X Mark II uusi firmis (Järjestelmädigit).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viime sunnuntaina, oli hämärää ja lunta sateli...viirua se ei haitannut. Lankapöllön kuvaaminen tuossa kelissä vaati iso5000 jotta sai ajaksi 1/250 kun oli 100-400 tötterössä tuplari kiinni. Meni aukolle f11 ja manuaalitarkennukselle.
 • Puuhiksen photoshoppailut (30.11.2017) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä pitkästä aikaa yksi tekele. Toiveena oli peruskuvien lisäksi yksi fantasiakuva ja kuvattava oli hämppyfani, joten....
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.

Yle Areena, Ylen aamu-tv, Minun maisemani -kilpailun voittajakuva. 29.11.2017. Kesto 11 minuuttia. Kilpailuun lähetettiin lähes 44 000 valokuvaa. Tammi-lokakuun aikana valittiin kuukauden parhaat kuvat ja nyt päätuomari Kimmo Ohtonen sekä kilpailun projektipäällikkö Jussi Leppänen Suomen Ammattiluonto-kuvaajista paljastivat koko kisan voittajat ja kävivät läpi kilpailun tasoa.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Läpikulkumatkalla Pohjanmaan halki. 28.11.2017. Kesälomareissu jatkui Seitsemisen tervaleiriltä kohti Pohjois-Savoa. Teimme pienen koukkauksen Pohjanmaan kautta, sillä tuo maamme tasaisin kolkka oli jäänyt aiemmin tuntemattomaksi. Olen kiertänyt Suomea lukuisia kertoja pohjoisessa, idässä ja etelässä, mutta länsirannikon tuulia en ollut ennen tätä kesää haistellut kuin Turun saaristossa. Korkea aika korjata moinen vääryys.

Olli Korhonen. YouTube-videoita, mukana ääni. Ja kaikissa vielä teksti. Marraskuu.

Petteri Hautamaa, Oivallus. 30.11.2017. Loka-marraskuun taitteen lomaviikko alkoi tuttuun tapaan mahtisateilla. Kaveri soittikin lauantaina ja naureskeli, että kelien puolesta minulla vaikuttaisi olevan vapaaviikonloppu. Manasin, kun piharuokinnalla kävi kuhina mm. pähkinähakkien toimesta, mutta en halunnut kastelemaan kalliita kuvausvehkeitä. Kaveri ihmetteli, eikö pihalla olisi jotain sateensuojaa mistä kuvata.

Jyväskylä, Avoin haku: valokuvia voi tarjota Keski-Suomen valokuvataiteen aluenäyttelyyn. Keski-Suomen valokuvataiteen 13. aluenäyttely järjestetään Galleria Ratamossa 11.1.–4.2.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

 • A rare glimpse inside Sony's giant Kumamoto sensor factory.
 • Sony Alpha A7R III review. Arvosana 5 * / 5 *. Sony a7R III, 42.4 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. Kameraan on käytetty lippulaivamallista Sony A9:stä opitut asiat. Paljon edellisen version käyttäjien toivomia parannuksia. Edelleen 399 pisteeseen perustuva tarkennusjärjestelmä, samoin kennoa liikuttava viisiakselinen kuvanvakain (nyt teho on 5.5 stoppia). Uutta on 425 pisteen kontrastimittaus, joka toimii vaihetarkennuksen rinnalla. Suljin speksattu 500.000 laukaisuun. 10 kuvaa sekunnissa, myös salama. Sama akkukahva kuin Sony A9 -mallissa. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.440.000 pistettä. Kaksi sd-muistikorttipaikkaa (uhs II; edellisessä mallissa oli yksi), tarkennuspainike sekä tarkennuspisteen valintaa helpottava tappiohjain. Akun kapasiteetti nyt 650 kuvaa. 4k ultra hd -videot nopeuksilla 30p, 25p ja 24p. Elektroninen etsin, 3.686.400 pistettä. USB 3.1. HDMI, mikrofoni, kuuloke. Wi-Fi, NFC, Bluetooth. Ei GPS. Kilpailee samassa luokassa Nikon D850:n kanssa. Suomen hinta on 3.600 euroa (hinnassa on mukana verot). (toimitukset eivät ole vielä Suomessa alkaneet, piti tulla myyntiin marraskuun lopussa. USA:ssa toimitukset alkaneet).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Marraskuun 2017 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset