Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Toukokuu 2012

Kesäkuun uutiset ovat jo ilmestyneet
31.05.2013   (linkki)

VäriäNääs - valokuvanäyttely Ahjolan kansalaisopiston Luovan valokuvauksen jatkokurssi
8.6.2013 asti

Kuva: Lauri Klemetti.

Pääkirjasto Metso
Pirkankatu 2, Tampere.
Kirjaston aukioloaikoina

Glenn Nylund: Malaga–Sevilla, 42 sivua. Kirjasta julkaistaan ainoastaan digitaalinen versio, joka on katsottavissa kokonaan netissä.

Tigerin järjestämässä kansainvälisessä valokuvauskilpailussa on tänä vuonna teemana "Connection" (Yhteys). Kukin kilpailija voi lähettää 1-3 kuvaa.

Voittaja saa safarimatkan Afrikkaan kahdelle hengelle. Lisäksi voittajan ottama kuva julkaistaan Tiger international photo book 2013 -kirjassa yhdessä viidenkymmenen muun kuvan kanssa. Kirjaa myydään kaikissa maissa, joissa on Tiger-myymälöitä.

Kilpailuun voi osallistua 21.6.2013 asti.

Lue tarkemmat ohjeet (engl.) kilpailun sivuilta

Suomen valokuvataiteen museo/Elina Heikka: Valokuvakoulutus Purku-klubilla toukokuussa 2013. (ks. myös digicamera.netin eiliset uutiset Matti Kaleva).

Digicamera.netin Foorumilta:

Yle Uutiset, Ylioppilaskuvissa ei enää pönötetä. Sanontaa mukaillen poseerauskuvan voi ottaa kieli ulkona. Yli 40 vuotta valokuvaajana työskennelleen Marja-Leena Ilmonin mukaan perinteisillekin kuville on vielä kannattajansa.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com, Chicago Sun-Times lays off entire photo staff: switches to freelancers. Heti voimaan, 28 valokuvaajaa saa mennä. (Jaa-a, näinkö sitten saadaan lehden levikki kasvuun?).

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

IR, Q&A with Pulitzer Prize-winning photographer Larry C. Price on his powerful photo project documenting child labor in gold mines.

YouTube-video, Candlelight From A Speedlight. Kesto 12:20.

Cameraforum.com, I’ve Got A Secret. FotoMagico 4. Diaohjelma, jolla voi vapaasti tehdä monta eri asiaa. $99.

Dpreview.com, ACD Systems launches ACDSee 16 with more tools and introductory price. $50, päivitys $30.

Fotosidan.se, Lag om kränkande fotografering klubbad. Ruotsissa laki salakuvauksesta astuu voimaan huomenna. Useita vuosia myöhemmin kuin Suomessa.

Kamera & Bild, Provokatören Newton - naket och glamouröst. Helmut Newton, 196 valokuvaa. Tukholma, Fotografiska. 31.5.2013 - 29.9.2013.

Photographyblog.com, Canon EOS 100D Review. Maaliskuussa 2013 julkistettu. Kevyin ja pienin kroppikennoinen ns. oikea järjestelmädigi (peili-). 18 megapikseliä. Paino 407g. Optinen etsin (95%) ja kiinteä kosketusnäyttö, kolme tuumaa, 1.040.000 pistettä. Akuilla voi ottaa 380 kuvaa. Arvosana 4 * / 5 *. Runko + 18-55mm IS STM Kit, n. 800 euroa.

 

30.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Arktiset valokuvaajat, Huh, hellettä! 29.5.2013. Lämpöä on riittäny jo monta päivää putkeen, eikä muutosta taida olla tällä viikolla luvassa. Lumet ovat siis huventuneet jo tuntureiltakin, mutta vasta käytiin tekemässä tämän kesän ensimmäiset laskut keskiyöllä.

Timon poikkitiedepalsta, Sanoma News kuvien myyjänä ja ostajana, 30.5.2012. Sanoma News ostaa kuvia julkaisuilleen ja toimii myös kuvien myyjänä ollessaan pääomistaja STT-Lehtikuva yhtiössä. Alla ote STT-lehtikuvan kuvien toimitus- ja käyttöehdoista. Tekstissä mainittu Asiakas on siis kuvan ostaja, Lehtikuva myyjä. ....

 • Kun Sanoma News siirtyy itse asiakkaasi eli halusi tehdä minun kanssani sopimuksen, millä ehdoilla se saisi minulta (ja muilta kuvaajilta) kuvia, niin eteen lyötiin oleellisilta osin tällaista tekstiä sisältävä paperi....
 • Oikeudet ja edut mulla, vastuut, riskit  ja velvollisuudet sulla - olin sitten myyjä tai ostaja.
 • (jostain kumman syystä edelleen ajankohtainen kirjoitus...)

Timon poikkitiedepalsta, Juridiikkaa ja matematiikkaa, 29.5.2013. Kaksi viimeistä virkettä: "Periaatteessa olen kuitenkin tyytyväinen Tekijänoikeusneuvoston kannanottoon. Sen Paavo Nurmen kuvasta antama lausunto oli sen verran kuvaajaa nöyrryttävä, että nyt ilmassa oli jonkinlaista valokuvaimperiumin vastaiskun tuntua."

Matti Kaleva.

 • Lahjakas - innokas - onnekas, 18.5.2013. Osallistumislupaukseni herätti minussa paljon omakohtaista tajunnan virtaa, kun professori Merja Salo, Aalto yliopistosta, kysyi mahdollisuuttani yhdeksi paneelikeskustelijaksi julkiseen ja ilmaiseen tilaisuuteen valokuvakoulutuksen järjellisyydestä Purku klubissa 21.5. klo 17 -19. Valokuvataiteen museossa.
 • Lahjakas - innokas - onnekas, osa 2. kahden kerroksen väkeä. 23.5.2013. Julkinen paneeli valokuvaajakoulutuksen järkevyydestä oli pari päivää sitten. Sain itsekin  sieltä virikkeitä ja iloakin siitä, että on aina terveellistä nähdä eri tavoitteellisia kuvia sekä kuulla alaan vihkiytyneiden mielipiteitä ja näkemyksiä todellisuudesta tällä kentällä.

Valokuvatorstai, 289. haaste. Haasteena "elämänohje".

Mika Sipura, Vaeltajan kuvantimet, 29.5.2013.

Oulu-lehti, Valokuvat unohtuvat bittiavaruuteen. Otettuja kuvia ei teetetä enää entiseen malliin. Fotomyllyn yrittäjä Petri Parkkosen mukaan näpätyistä kuvista valokuviksi ei päädy montaa prosenttia. Kuvat myös unohtuvat entistä useammin tietokoneiden kansioihin pyörimään tai muistitikuille.

 • Reilut kaksikymmentä vuotta alalla toiminut Parkkonen on nähnyt uusien valokuvaamoiden tulevan ja menevän. Monien liikkeiden keski-ikä on jäänyt pieneksi. Fotomyllyn kaltaiselle vanhalle kuvaamolle on ehtinyt muodostua vakaa asiakaskunta.

Mobiili.fi, Tältä näyttävät Nokian tulevat Lumia-toiminnot – Amber-päivitys uusissa kuvissa. Alta löytyvistä kuvissa näkyvät uusista toiminnoista valmiustilassa jatkuvasti näkyvä kellonaika, FM-radion käyttöliittymä, valoherkkyyden uusi ISO 3200 -asetusvaihtoehto sekä näytön asetusvalikko, joka tarjoaa nyt värikylläisyys- ja lämpötilasäädöt.

Sarjasta Karseita lehtikuvia osa 2. Digicamera.netin Foorumi, Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa). Tuorein helmi:

Suomen Canon, Canon juhlistaa 90 miljoonan EF-objektiivin tuotantoa (lehdistötiedote). Kysyntä on noussut maailmanlaajuisesti ja vuonna 2011 yksikköjen valmistusmäärä nousi 60 miljoonasta 70 miljoonaan vain yhdeksän kuukauden aikana.

Photo.net, foorumi.

Shutterfinger, There's No Law Against Color in Street Photography. Aivan.

Petapixel.com.

The Online Photographer, PSDs and Permanence. Jos ei liity Adoben pilven tilaajaksi, niin saako enää aiemmin tehtyjä PS-tiedostoja auki.

Luminous Landscape, Charles S. Johnson, Jr., The Ethics of Photo Manipulation. What is a Fake Photograph?

ePhotozine.com, Soft Proofing In Lightroom.

Digitalcameraworld.com, Best external hard drive for photographers: 6 models tested and rated.

 • Seagate GoFlex Desk 4TB, 92%, £230
 • Seagate GoFlex Satellite, 86%, £130
 • Western Digital My Passport 1TB, 80%, £140
 • G-Drive Professional External Hard Drive 1TB, 88%, £150
 • G-Drive mobile 1TB, 78%, £150
 • Western Digital My Book Essential 1TB, 84%, £90

Strobist, Gear Bag: Five Great Tips for Dealing with Cables. Piuhat kuriin. Viisi tapaa selviytyä.

Popular Photography, YouTube Gets Built-In Slow Motion Controls.

Creativepro.com, Draw What You See With the NeoLucida. Miksei kukaan ole tehnyt tätä aikaisemmin, siis päivitettyä nykyaikaista versiota. Kickstarter-projekti, herättänyt suurta innostusta. Valmis vuonna 2014. Jo nyt saa tarvikkeet, $12.

Digital Photography School, Diffuse the Light on your DSLR’s Pop-Up Flash with This Gadget. Photojojo, $37.

Yahoo! Finance, Ten Brands That Will Disappear in 2014. Aika hurja ennuste.

Kamera & Bild, Typiskt svenskt säljer på Bildarkivet. Ruotsalaisiin ja skandinaavisiin kuviin keskittyneen kuvatoimiston vetäjä kertoo.

Photo.net, Canon EOS 6D Review. Syyskuussa 2012 julkistettu. Canonin edullisin täyden kennon järjestelmädigi. Yksinkertaistettu versio Canon 5D MkIII -mallista. 20 megapikseliä, sisäänrakennettu GPS ja WiFi. Etsin 97%. Kolmen tuuman kiinteä lcd-näyttö, 1.040.000 pistettä. Tarkentaa hämärässä paremmin kuin mikään muu Canonin kamera. Ei sisäistä salamaa. Sarjakuvaus 4.5 kuvaa sekunnissa. 11 tarkennuspistettä. Paino 755g. Suomen hinta on vähän alle 1.800 euroa.

 

29.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Finnfoto tiedottaa: Tärkeä päätös valokuvaajille ( Valokuvan teostaso / Lyhennelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunnosta 2013:3/27.03.2013)

Tekijänoikeusneuvosto sai lausuntopyynnön koskien valokuvan teoskynnystä. Kyse oli edesmenneen freelance-valokuvaaja Kalle Kultalan ottamasta valokuvasta, jossa presidentti Urho Kekkonen ja Rafael Seppälä, Max Jakobson sekä Ahti Karjalainen lukevat Neuvostoliiton noottia Havaijilla 1961.

Hakijan käsityksen mukaan kyseessä ei ole valokuvateos vaan valokuva, johon sovelletaan tekijänoikeuslain 49 a §:n mukaista suojaa. Lainkohdan mukaan valokuvaajan oikeus valokuvaan on voimassa, kunnes 50 vuotta on kulunut sen vuoden päättymisestä, jona kuva valmistettiin.

Lausuntoaan varten Tekijänoikeusneuvosto arvioi lausunnonhakijan toimittamaa laatuskannausta valokuvasta. Lisäksi Tekijänoikeusneuvosto pyysi vastineet myös kyseisen valokuvan oikeudenomistajalta eli STT-Lehtikuvalta, Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry:ltä ja Suomen valokuvataiteen museolta.

Suorittamansa kokonaisarvion perusteella tekijänoikeusneuvosto katsoi, että kyseinen valokuva on tekijänoikeuslain 1 §:ssä tarkoitettu teos. Tällöin suoja-aika on voimassa tekijänoikeuslain 43 §:n mukaisesti tekijän eliniän ja 70 vuotta tämän kuolinvuodesta.

Tekijänoikeuslain 55 §:n mukaan tekijänoikeusneuvosto antaa lausuntoja tekijänoikeuslain soveltamisesta. Näiden lausuntojen luonne ei ole sitova.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, 2013:3 Valokuvan teostaso. 10-sivuinen pdf.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, 2003:6 Valokuvan käyttäminen mainoksessa ja oikeus valokuvaan. 12-sivuinen pdf. Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen vuonna 1952. Täysin päinvastainen tekijäinoikeusneuvoston päätös. Hm.

Timon poikkitiedepalsta, Valokuva vai valokuvateos – pelleily jatkuu. 24.4.2013.

Verkkouutiset, Wikipedia nuolee näppejään - Tämä kaikkien tuntema uutiskuva on teos. 29.4.2013. Lausuntoa hakeneen miehen mielestä Kalle Kultalan valokuva oli valokuva eikä valokuvateos ja kuvan olisi voinut ottaa joku toinenkin lehtikuvaaja. Hakija oli tulkinnut vuosirajaa siten, että kuvaa voitaisiin päästä käyttämään esimerkiksi Wikipediassa.

Yhteisvastuu-valokuvakilpailun tulokset julki. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan järjestämän valokuvakilpailun tulokset julkistettiin sunnuntaina 26.5.2013 Vanhassa pappilassa pidetyssä Yhteisvastuu-kiitosjuhlassa. ”Old is gold” -aiheiseen kilpailuun lähetettiin kaikkiaan noin 40 valokuvaa ympäri Suomea.

Suomen freelance-journalistit ry, SMF vaatii valokuvaajilta kaiken, 28.5.2013. Sanoma Magazines Finland Oy (SMF) on lähettänyt asiakaslehtiin kuvaaville freelancer -valokuvaajille avustajasopimuksen, jolla valokuvaajilta viedään lähes kaikki tekijänoikeudet. Sopimuksella valokuvaaja luovuttaa yhtiölle kaikki taloudelliset oikeudet luovutettaviin kuviin eikä valokuvaaja lähtökohtaisesti saa käyttää kuvia omassa kaupallisessa toiminnassaan. SMF voi pääsääntöisesti julkaista kuvia toistuvasti eri lehdissä tai luovuttaa kuvat kenelle tahansa ilman erillistä korvausta.

Nykypäivä, Verkkouutiset, Kuvaajat kesyttävät karhuja kesämökkienkin lähellä. Kansanedustaja Raimo Piirainen on jättänyt eduskuntakyselyn haaskojen käyttämisestä valokuvaajien apuna.

Iltalehti, Varastettiinko älypuhelimesi? Toimi näin. Älypuhelimeen voi asentaa paikannussovelluksen vielä sen jälkeen, kun laite on kadonnut.

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Where to Position that Horizon? Perussääntö (kolmanneksen sääntö) voi ja pitääkin välillä rikkoa.

ePhotozine.com, Photography At Zoos. Eläintarhaan kuvaamaan.

Diyphotography.net.

Popular Photography.

IR, Magic Lantern brings the gift of Raw video to Canon 50D.

IR, Redesign your own camera! Samsung NX300, NX2000 source code released.

Kamera & Bild, ACR uppdateras till Photoshop CS6 och CC. Vielä testiversio.

Dpreview.com, Canon PowerShot G15 vs Nikon Coolpix P7700. 12 megapikselin kompaktidigit vastakkain. Eroja löytyi. Toinen oli hyvä yhdessä, toinen toisessa. Canonin Suomen hinta on n. 500 euroa, Nikonin Suomen hinta on vähän alle 500 euroa.

Cameralabs.com, Fujifilm X100S review. Julkistettiin tammikuussa 2013. Kompaktidigi, 16 megapikselin kroppikenno, kiinteä 23mm f/2 (34.5mm). Retrohenkinen ulkoasu. Sähköinen ja optinen etsin samassa. Sisäänrakennettu harmaasuodin (kolme pykälää). Arvosana 86%. Suomen hinta on n. 1.300 euroa.

Photographyblog.com, Canon Powershot SX280 HS Review. Maaliskuussa 2013 julkistettu, ns. matkazoomi. 20 megapikseliä, 25-500mm, 20x optinen zoom, f/3,5–f/6,8. Full HD -videokuvaus 60 kuvaa/s, GPS-merkinnät ja Wi-Fi-yhteys. Lähin tarkennus 5cm. Lcd-näyttö kolme tuumaa, 461.000 pistettä. Paino 233g. Toukokuussa myyntiin. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.

 

28.05.2013   (linkki)

Sambialaiset vammaiset ihmiset ensimmäistä kertaa valokuvassa

Lauantaina 25.5. Maailma kylässä -festivaalien yhteydessä julkistettiin Invalidiliiton suomalais-sambialaisen projektin tuloksena koottu Kuvat kertovat -valokuvanäyttely. Näyttely on toteutettu osana viestintä- ja globaalikasvatushanketta, jossa valokuvausta käytetään keinona parantaa minäkuvaa ja vahvistaa itsetuntoa.

National Geographic Traveler Photo Contest -valokuvauskilpailu järjestetään tänä vuonna jo 25. kerran. Kisaan voivat osallistua sekä harrastajakuvaajat että ammattilaiset.

Kilpailuun voi lähettää niin monta kuvaa kuin haluaa. Osallistumismaksu 15$ /kuva.

Kilpailuaikaa on 30.6.2013 klo 23:59 asti.

Kilpailuun lähetetyt kuvat ovat nähtävissä kuvagalleriassa National Geographicin verkkosivuilla.

Pääpalkintona on 10 päivän matka Galapagossaarille. Lisäksi voittajavalokuva julkaistaan National Geographic Traveler - lehdessä.

Lue tarkemmat ohjeet (engl.) kilpailun sivuilta

Digicamera.netin Foorumilta:

Taskumuro.com, Testissä Nokia Lumia 720. Nokia aloitti Lumia 720:n ennakkomyynnin huhtikuun 19. päivä ja toi laitteen kauppoihin toukokuun 10. päivä 380 euron verolliseen suositushintaan. Käytännössä sen hinta kuitenkin asettui heti myynnin alettua 300 euron tuntumaan, joka on ymmärrettävää, sillä alkuvuoden aikana Lumia 820 -mallin hinta oli ehtinyt laskemaan 350-400 euron väliin.

Avatv.fi, Ylioppilas, näin onnistut valokuvassa. – Unelmien kuva onnistuu helpoiten, kun nostaa rinnan rottingille ja kiertää vartaloa hieman sivuun, Löfroth neuvoo.

Iltalehti, Vaimon intiimikuvista salakatselutuomio. Kerrankin otsikko piti paikkansa.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, Beautiful Landscape Photography by Destin Sparks.

Digitalcameraworld.com.

Popular Photography, How Many Photos Are Uploaded to The Internet Every Minute? Yksinomaan Facebookiin tulee joka minuutti yli 200.000 uutta kuvaa. Yli kuusi miljardia uutta Facebook-kuvaa joka kuukausi.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Photoshop Gradient Tool: Part 2 - Adjusting Images.

Reuters, Photographers Blog, Striking the balance on the pitch. Urheilukuvauksessa(kaan) ei ole paluuta menneeseen. Aikaisemmin yhtä jalkapallo-ottelua kuvasi muutama kuvaaja.

Petapixel.com.

Phototodo.com, 6 Secret Photography Lighting Techniques For Capturing A Good Photo.

Slrlounge.com, Travel Photography: The 7 Rules to Take Good Blurred Pictures.

YouTube-video, 10 Things About The Studio Ep.129: Exploring Photography with Mark Wallace. Kesto 7:10.

Foto-biz.com, Clearing the BS about Adobe's Creative Cloud. Mitä kaikkea Adoben Creative Cloud oikein on ja mitä se ei ole. Yksinkertainen ja käytännönläheinen selvitys.

IR, Sold!: Signed print of Eisenstaedt’s “Kiss in Times Square” and Leica that shot it fetch big bucks at auction. Westlicht-huutokaupan tuloksia edelleen. Jatkoa eiliseen uutisointiin.

Photoshelter.com, Pricing Your Work: Corporate & Industrial Photography. Opas sähköpostiin. 15-sivuinen pdf, 3.8 megaa.

Fstoppers.com, List: Top Ten Best Movies about Photography.

Kamera & Bild.

Fotosidan.se, Extrema närbilder gav John Hallmén titeln Årets naturfotograf.

 

27.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Mikael Rantalainen, uusia gallerioita. Kutakin kuvaa klikkaamalla lisää kuvia.

Verteksi, HelMet tarjoaa e-lehtiä Zinio-palvelun kautta. 23.5.2013. Pitkä ja perusteellinen selvitys. Lehtiä näyttää olevan tarjolla 181 kpl. Ilmaiseksi. Ja kotona voi lukea.

Tietoviikko.fi, IPhonen uudesta käyttöjärjestelmästä odotetaan: "mustaa, valkoista ja litteää kaikkialta". Epäilyjen mukaan Apple julkistaa uuden käyttöjärjestelmänsä ensi syksynä. Samoihin aikoihin odotellaan uusia versioita iPhonesta, iPadista ja iPad ministä.

Turun Sanomat, Leica-kameran hinta nousi puoleen miljoonaan euroon. Harvinainen Leica-kamera vuodelta 1931 on vaihtanut omistajaa suuresta summasta. Wienissä järjestetyssä huutokaupassa siitä maksettiin liki 530 000 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School, 5 Tips For Capturing Great Street Portraits.

The Phoblographer, 7 Tips for Photographing Strangers.

ePhotozine.com, Candid Photography. Kuvattavat eivät poseeraa.

Petapixel.com.

The Visual Science Lab / Kirk Tuck, I think the writing is on the wall. The future is mirrorless. And that means optical viewfinders will go away.

Earthboundlight.com, Will Taking More Photos Up Your Odds? 26.5.2013. Oppiminen on iteratiivinen prosessi, ensin tutkitaan, mitä hyvää tai huonoa kuvassa on, sitten yritetään parantaa, katsotaan mitä tapahtui. Ja taas uudestaan.

Diyphotography.net.

1001noisycameras.com, APS-C DSLRs Price Charts (visual reference). Havainnollisesti yhdellä silmäyksellä kaikki kroppikennoisten mallit ja hinnat. Tilanne 22.5.2013, dollarihinnat.

 

26.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • EOS 550D ja videokuvaus (Järjestelmädigit, Canon 300D/350D/400D). Onkohan kamera viallinen, kun videoita kuvatessa niistä tulee helposti epätarkkoja, eli kamera ei tarkenna kokoajan.
 • Peilitelet (Sana on melkein vapaa).
 • Pori Street Cup 25.5 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Kouluratsastusta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt kun ilmat ovat lämmenneet, niin ratsastuskisoihinkin viitsii lähteä kuvaamaan. Talvella kisat olivat aina maneesissa ja siellä en halua aikaani hukata.
 • Apua kameravalinnassa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kyselisin hieman apuja kameravalinnassa. Olen melko aloittelija videokuvaamisessa sekä valokuvauksessa, mutta tiedän suurin piirtein kuinka kuvata jne. Minulta löytyy kokemusta isäni Casio Exilim FH-20 järjestelmäkamerasta ja haluaisin ostaa nyt oman, hieman paremman ja nykyaisemman kameran.
 • Lintu viikossa 2013 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusin viesti: Viikko 21 ja harvinainen sekä vaikeasti kuvattavissa oleva tiira.

Yle Uutiset, Valokuvaajat ikuistivat autiotalojen uudet asukkaat – elämä jatkuu myös ilman ihmisiä. Luontokappaleet ottavat takaisin lainaan otetut autioituneet pihapiirit Kai Fagerströmin ja Heikki Willamon valokuvanäyttelyssä. Tervon yritystalon uusi näyttely todistaa, ettei autiotalojen elämä pääty, vaikka ihmiset poistuisivatkin. Näyttelyn tehneet Kai Fagerström ja Heikki Willamo ovat työstäneet Viimeiset vieraat -sarjan kuvia useiden vuosien ajan omilla kotikulmillaan.

HS, 4 vaihtoehtoa koota oma kuvagalleria nettiin. Facebook on maailman suurin valokuvagalleria muttei aina järkevin. Onneksi on muitakin vaihtoehtoja. Facebookista on tullut maailman suurin valokuvagalleria. Sinne ladataan joka päivä yli 300 miljoonaa kuvaa – ja juhlapäivinä vielä paljon enemmän.

 • HS, 1. Tahdon jakaa kuvia. Flickr. Yksi Flickrin vahvuuksista on aktiivinen käyttäjäkunta, joka käy etsimässä innoitusta toistensa kuvista, kommentoi kuvia ja jakaa niitä eteenpäin. Samantapainen on 500px. Kuvia voi ladata rajattomasti ja ne voi järjestellä albumeihin. Muut käyttäjät voivat myös kommentoida niitä.
 • HS, 2. En halua maksaa. Microsoftin Skydriven, Googlen Picasan ja Dropboxin verkkolevyille mahtuu satoja ja jopa tuhansia kuvia – ilmaiseksi.
 • HS, 3. Tahdon varmuuskopiot. Yksi mahdollisuus on hoitaa varmuuskopiointi nettipalvelun avulla. Everpixiin saa noin 40 euron vuosimaksulla mahdutettua niin paljon kuvia kuin ikinä tahtoo. Ilmaisversion huono puoli on, että se säilyttää kuvia vain vuoden.
 • HS, 4. Haluan palvelun suomeksi. Teemat Tekniikka 4. Haluan palvelun suomeksi 25.5.2013 2:00 0 Helsingin Sanomat Esimerkkejä: Kuvat.fi Useimmat kuvagalleriat ovat englanninkielisiä. Suomalaisista kuvapalveluista tunnetuin on kuvat.fi. Se on puhtaasti valokuvien julkaisemiseen tarkoitettu palvelu. Vuosimaksu on 36 euroa. Kuvat järjestellään albumeihin, ja yksi kuva voi kuulua vain yhteen albumiin.

Ylex.yle.fi, Hanne vastaa: Ota YleXPop-kuvia. Tiedustelisin mistä kysyä kuvauslupaa YleXPoppiin?....

HS, Haluan Google-lasit, vaikka ne hävettävätkin. Tietokoneen ruutu värisee oikeassa silmäkulmassani. Ruutu on osa Google-silmälaseja eli laseja, joissa on mukana älypuhelimen kaltainen tietokone.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

ePhotozine.com, Tips On Shooting Monochrome Shots.

Digital Photography School, An Introduction to Photoshop Compositing for Beginners.

YouTube, The 15 Features of Your DSLR That Every Photographer Should Know. Video, kesto 1:08:45.

IR, How a photographer made this mind-blowing music video by combining over 5,000 still shots.

Kamera & Bild, "Vi är restriktiva med bilder från allmänheten om upploppen". Levisi huhuja, että ruotsalaiset lehdet olisivat yllyttäneet hulinointiin saadakseen näyttäviä kuvia.

Digital Photography School, The Sony RX100 at Dublin Zoo [USER REVIEW] Kesäkuussa 2012 julkistettu. Kompaktidigissä 20 megapikselin kenno. 28-100mm, F1.8-4.9, kuvanvakaaja. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 1.2 miljoonaa pistettä. 1080p60 video, stereo, samanaikaisesti voi ottaa 17 megapikselin still-kuvia. varalla laukussa mukana Nikon D300, ei tarvinnut ottaa ollenkaan esille. Muutama kokemus. Suomen hinta on n. 600 euroa.

 

25.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • 50-luvun kevätjuhla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvasin viikko sitten yhdet hauskimmista keikoista missä olen tähän asti ollut, teemana kultainen 50-luku. Sattui hyvälle päivälle vielä tapahtuma, kun Rovaniemi sai ekat helteensä tuolloin.
 • Leica M Mini julkaistaan 11. kesäkuuta (Järjestelmädigit).
 • Salama/orjasala (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Sain vihdosta viimein irti Canon Speedlite 270EX -salaman. Olikohan huono ostos 500d:n kumppaniksi, kun en saa orjasalamatoimintoa millään pelittään?
 • Ringflassi asiaa (Digikuvaus).
 • Kameralaukkusi sisältö: (Sana on melkein vapaa).
 • Seinä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ...LR korjaa vääristymät sekunneissa.
 • Missä likaa? (Digikuvaus). Kameran etsimessä näkyy melkein keskellä vesipisaran/pölyhiukkasen kaltainen pyöreä "roska".

Aamulehti, Amerikkalaislehti esittelee Suomen sotakuvia näyttävästi verkkosivullaan – katso linkki! Amerikkalainen ulkopolitiikkaan, talouskysymyksiin ja kulttuuriin profiloitunut The Atlantic -lehti esittelee arkiston kuvia näyttävästi sivuillaan, minne on koottu 49 kuvan galleria otsikolla Suomi Toisessa maailmansodassa.

Yle Uutiset, Lahti, Eteiseen jätettyä ilmakuvataulua ei tarvinnut maksaa. Ilmakuvia kauppaava yrittäjä haki oikeusteitse korvausta verannalle jättämästään kuvataulusta. Yrittäjä oli jättänyt kuvan oheen lapun, jossa luki "soita ja varmista".

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 42 Awe Inspiring Photos of Extreme Weather.

Digitalcameraworld.com.

ePhotozine.com.

Photo.net, Photographing the Aurora Borealis. Revontulia kuvaamaan.

Diyphotography.net, Dear Canon/Nikon/Panasonic Can I Use Custom Firmware With My Camera? Mitä valmistajat vastasivat. Onko takuu vielä voimassa.

Popular Photography.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Home Is Where The Heart Is: How To Take Portraits In It.

IR.

Kamera & Bild, Sydsvenskan tar bort halva fotografstyrkan. Eiliseen uutiseen vähän lisää. Valokuvaaja ammattina (tai ainakin lehtikuvaaja) näyttää olevan katoava luonnonvara.

Kamera & Bild, Tagga, redigera och dela. Photoshop Elements 11 oppitunti. Kuvaruutukaappauksia.

Photo.net, Canon EF 24-70/4L IS USM Review (päivitys toukokuu 2013). Täyskennoiselle. Viimeisin lisäys Canonin halvempaan L-sarjan f4-objektiiveja. Aukon verran häviää, mutta vastikkeeksi laatua sekä kevyempi ja halvempi objektiivi. Hybridi kuvanvakaaja (sopii erityisesti makrokuvaukseen). Paino 600g, filtterikierre 77mm. Optisesti erittäin hyvää laatua, jo täydellä aukolla terävä laidasta laitaan. $700 halvempi kuin Canon EF 24-70/2.8L II IS USM. Suomen hinta on n. 1.300 euroa (vielä tämän viikon tarjouksessa...).

Dpreview.com, Phottix BG-5D III Battery Grip for Canon EOS 5D Mark III Review. Akkukahva. $100. Joutuu tinkimään joistakin Canonin oman akkukahvan ominaisuuksista, sen vastapainona sitten halvempi hinta. Ei säänkestävä.

 

24.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Yle Uutiset, 200 ilmaista e-lehteä kirjastosta. Hjelt valitsi satojen tarjolla olleiden lehtien joukosta noin 200 suomalaisille kiinnostavaa lehteä. Kotimaiset aikakauslehdet eivät vielä ole mukana kirjaston e-lehtipalvelussa. Toistaiseksi e-lehti-palvelu toimii vain pääkaupunkiseudun Helmet -kirjastoissa (tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi fyysisesti olla läsnä jossain Helmet-kirjastoissa...).

Jonkin verran arvostelua on herättänyt se, että ennen lehtien lataamista käyttäjän on luotava kaksi eri tiliä.

 • Helmet.fi, Nyt voit lukea e-lehtiä missä ja milloin vain! (kannattaa lukea kommentit, joista paljastuu monenlaisia asioita... alla poiminnat...)
 • "Minäkään en aluksi päässyt eteenpäin tilin luonnissa. "Yritys ja erehdys"-menetelmällä tilin luonti lopulta onnistui kun klikkasin Create account -nappulaa ja kirjoitin HelMet-kirjastokortin numeron Name-kenttään. Email-kenttään kirjoitin henkilökohtaisen sähköpostiosoitteeni. Password-kenttiin kirjoitin itse keksimäni salasanan (ei hyväksynyt 4-merkkistä salasanaa). Näin pääsin eteenpäin: vahvistusviesti tuli ilmoittaaani sähköpostiosoitteeseen."
 • "Vaatii 2 rekisteröitymistä, eikä sama kirjastokortin numero kelpaa kuin helmetiin (täytyy itse älytä, että numerosarjasta pitää poistaa välilyönnit). Meikätumpelolta meni yli tunti ennenkuin sain näkyviin ensimmäisen lehden ensimmäisen sivun. Ja sitten jo Flassi kaatuikin... "
 • "Hetken ehdin jo iloita kanssasi mutta sitten..."Zinion käyttöä varten on luotava kaksi tiliä: RBDigital Gateway –tili lehtikokoelman selaamiseen ja Zinio-tili lehtien lukemiseen. Mikäli sinulla jo on Zinio-tili, voit käyttää tätä tiliä. RBDigital Gateway –tilissä ja Zinio-tilissä käyttämäsi sähköpostiosoitteen on kuitenkin oltava sama". :("
 • "Saako pääkaupunkiseudun ulkopuolinenkin henkilö käyttää tätä palvelua, mikäli hän hankkii HelMet-kirjastokortin? - Kyllä vain. Sisäänkirjautuminen kysyy kortinnumeroa ja pin-koodia, eli korttia hankkimaan mars! 8) - Moi, HelMet-kirjastokortin saa kyllä kuka vaan, ei tarvitse asua tai olla kirjoilla pk-seudulla"
 • "Tiedoksi vain, kun rekisteröi itsensä https://www.rbdigital.com/helsinki/zinio - sivustolla niin ei saa olla åäö:tä nimessä, se alkaa herjata siitä. Täten minun nimi nykyään on Miika Makarainen..."
 • puolessa välistä löytyy kommenteista lista lainattavista lehdistä, tässä kiinnostavimmat valokuvauksen kannalta: Digital Camera World, Digital Photo, Digital Photo Pro, Digital SLR Photography, ImagineFX, Macworld, National Geographic Interactive, Outdoor Photographer ja Popular Photography.
 • "If you are using windows 8 change the local settings to United Kingdom to be able to use the Zinio app together with your library account. Control panel, region and languages and adjust locale settings. Once downloaded on the app settings add your account."
 • "AppStoren lehdet on lehden sovellusversioita ja Zinion lehdet digitaalisia näköislehtiä. Peruslinkit toimivat, mutta sovelluksissa olevia kaikkia linkkejä ei näissä näköislehdissä ole. Tätä voisi verrata esim. Mondon matkaoppaisiin, joista on myös saatavilla e-kirjoina AppStoresta sovellus versio ja Elisa-kirjasta ePub formaatissa oleva kirja. Sisältö on periaattessa sama, mutta navogointi eri eikä ePub formaattiin voida toistaiseksi upottaa rikastettua sisältöä."

Journalisti 7/2013. 23.5.2013.

 • Uutiset, Torjuntavoitto tuli viime tingassa. Lehdistön lakonuhka sai VKL:n luopumaan lomien lyhennyksestä. Palkan-korotukset määräytyvät etupäässä yleisen palkka-tason nousun perusteella.
 • Uutiset, TIR Suomi keskustelee sananvapaudesta. apahtumassa puhuvat muun muassa Vuoden lehtikuvat -kisassa menestynyt Meeri Koutaniemi sekä Hussein el-Madidi, joka kirjoitti vankileirikokemuksistaan kirjan. Seminaari pidetään 4. kesä­kuuta Eurooppasalissa Helsingissä.
 • Artikkelit, Kulttuuria maakuntiin. Markus Määttäsen mukaan Alma Aluemedian yhteistyö moniäänistää kulttuurijournalismia. Alma Aluemedian yhteistyö nousi julkisuuteen taas huhtikuun alussa, kun vapaa kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi ilmoitti blogissaan lopettavansa muun muassa Alman lehtien avustamisen. Kantokorven mukaan juttuja tilattiin liian vähän eikä niistä maksettavilla palkkioilla tullut toimeen. Hänestä samojen kritiikkien julkaiseminen useissa lehdissä myös näivettää kulttuurijournalismin moni­äänisyyttä.
 • Palstat, Kuvaviesti: Spontaani koiranryöstö. Paula ja lainakoirat. Ohikulkijalta lainatut koirat luovat ihmeellisen tunnelman kuvaan, joka julkaistiin Maailman Kuvalehdessä 5/2013.
 • Palstat, Numeraali (488). 488 kokelasta osallistui Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelman pääsykokeeseen 15. toukokuuta. 65 pääsee opiskelemaan.
 • Palstat, Mediakritiikki: Laatulehdet ilmaiseksi tablettiin. Pääkaupunkiseudun kirjastojen verkosto HelMet julkaisi vapun alla tiedotteen, jossa se ilmoitti tarjoavansa asiakkailleen lähes 200 aikakauslehden digitaaliset näköislehdet. Niitä voi lukea omalla päätelaitteella missä tahansa.
 • Palstat, Työkalut: Kätevä härveli. Vuolle on harjoitellut lentämistä Phantom-pienoiskopterilla puoli vuotta. Sen kantama on noin 150 metriä. Sähkömoottori ei pidä kovaa ääntä, mutta kirkkaat ledivalot herättävät huomiota pimeässä. Kopterin ja kameran hinta on noin 1 300 euroa.
 • Debatti, Tampereen opetus on ajan tasalla. Journalistin (6/2013) juttu antoi Tampereen yliopiston kuvajournalistikoulutuksesta synkän ja yksipuolisen kuvan. Siitä on kovin vaikea hahmottaa, mikä koulutuksessamme on varsinaisesti vialla.

Valokuvatorstai, 288. haaste. Musiikkihaaste. Kappale on Lissien Everywhere I Go.

Fin.afterdawn.com, Adobelta ilmainen Photoshop Express kevyeen kuvanmuokkaukseen Windows 8:lla. Vaikka itse sovellus on ladattavissa ilmaiseksi, Adobe tarjoaa siihen kahta eri maksullista lisäominaisuutta. Noin 2,49 eurolla saa lisää kuviin käytettäviä tyylejä ja 3,99 eurolla saa perusversiota tehokkaammat työkalut kohinan poistoon kuvista.

Mobiiliblogi.com, 41 megapikselin Nokia Lumia -kamerapuhelin julki heinäkuussa? Huhujen mukaan Nokia EOS rakentuu polykarbonaatista ja noudattelee hyvin pitkälti Lumia 920:n muotoja. Mukana on 4,5 tuuman kosketusnäyttö ja tietenkin 41 megapikselin kamera. Mobile Geeksin lähde kertoo, että 808:n tavoin uutuudella on mahdollista tallentaa maksimissaan 34 megapikselin kuvia

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Popular Photography, How To: Guerrilla Lighting Techniques For Location Photography.

Digital Photography School, 3 Tips for Taking Portraits that Reflect the Character and Spirit of your Subject.

The Online Photographer, A Better, Brighter Flickr(?). Flickrin muutoksista kommenttiketju, yli 20.000 merkintää.

Leicalta uutta.

The-digital-picture.com, Revising the Canon Lens Date Code Chart for 2013. Canonin objektiivien sarjanumeroista näkee (usein) valmistusajankohdan ja välillä paikankin. Päivitys.

IR, Camera, meet concrete—will Canon or Nikon triumph in the DSLR drop test? Mitä tapahtuu, kun kameran pudottaa yli metrin korkeudelta betonipinnalle.

IR, Online photo portfolio review: Testing out 500px’s new web portfolio service. Suora Flickrin kilpailija. Miten helposti onnistuun kuvagallerian teko ja miltä kuvagalleria näyttää.

Fotosidan.se, Tala om bilder! - del 5 - Julia Peirone. Video, kesto 5:25.

Fotosidan.se, Sydsvenskan lägger ner sin bildredaktion. Valokuvaajien määrä puolitetaan, kuvatoimitus lopetetaan kokonaan.

Cameralabs.com, Nikon AF-S 18-35mm f3.5-4.5G ED review. Tammikuussa 2013 julkistettu, täyskennoiselle. Suunniteltu ja tarkoitettu Nikon D600 -käyttäjille. Kroppikennoisella 27-53mm. Paino 385g, filtterikierre 77mm, lähin tarkennus 0.28m. Kevyt, sopivan kokoinen ja kohtuuhintainen. Suomen hinta on n. 750 euroa.

 

23.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Mikko Oranen, Skenet.fi, Hannes Heikura, 15.5.2013. Hannes Heikuran valokuvissa varjot vaeltavat Helsingin kaduilla. Vuonna 2009 Heikura alkoi kuvata Dark Zone – Hämärän Vyöhyke sarjaansa, joka on ollut esillä muun muassa Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa vuonna 2011. Vahvat mustavalkoiset kuvat ovat hyvin tummanpuhuvia, mutta siellä täällä niissä kimaltelee myös kirkas valo.

 • Nyt Korjaamolla esillä oleva We Walk Alone – Kuljemme yksin kokonaisuus jatkaa luontevasti aiemman sarjan tunnelmilla. Valokuvat ovat edelleen mustavalkoisia ja hyvin tummia. Heikura on jälleen kuvannut Helsingissä, mutta kaupunki on asettunut nyt selkeästi taka-alalle. Kuvat ovat käpertyneet enemmän omaan maailmaansa – omaan pieneen kuplaansa ja tilaansa.
 • Hannes Heikura: We Walk Alone
  Kuva: Hannes Heikura.26.5.2013 asti

Korjaamo Galleria, studio
Töölönkatu 51 B, Helsinki
ma-pe 9-21, la 11-19, su 11-17

Sulantoblog.

 • Mikä on hyvä objektiivi? 22.5.2013. Kysellään kommentteja.
 • Olympus Pen E-P5 kokeilussa, 13.5.2013. Kun Olympus Pen E-P5 kamerasta tulevat tuotantomallit Suomeen asti, niin palaan vielä tarkemmin aiheeseen. Kaupan hyllyllä E-P5 pitäisi olla kesäkuun aikana.
 • Canon EOS 700D kokeilussa, 11.5.2013. Kuvan tekninen laatu on samaa tasaisen varmaa laatua kuin muissakin samaa 18 Mp kennoa käyttävissä Canoneissa. Korkeilla herkkyyksillä ei ehkä aivan tämän hetken parhaimmiston tasoa, mutta siitä huolimatta laatu riittää vaativaankin käyttöön, kunhan käytössä on laadukas objektiivi.
 • Panasonic G X Vario 12 – 35 mm f/2.8 ASPH OIS kokeilussa, 8.5.2013. Panasonic 12 – 35 mm f/2.8 on pienikokoinen valovoimainen peruszoomi ja ainoa sellainen tällä hetkellä m4/3 järjestelmään. Parasta on pieni koko, hyvä mekaaninen rakenne ja hyvä terävyys. Huonoa on kromaattiset aberraatiot ja purple fringing. Hintaa on reilusti toista tonnia, mutta laatu maksaa aina.
 • Valotuksen pyhä kolminaisuus, osa 1/3, 30.5.2013.
 • Valotuksen pyhä kolminaisuus, osa 2/3, 6.5.2013.

Pekka Potka, Olympus PEN E-P5 w. VF-4 Hands On Preview, pt.2, 20.5.2013. PEN E-P5 with VF-4 electric viewfinder. The lens here is 45mm f/1.8 in new black color. This test camera was a pre-production sample but it shows high quality of finish. All buttons and dials have nice firm movements. Silver and black is my favorite of the three color options for E-P5.

 • E-P5 is just as handy as E-M5 plus has better viewfinder in VF-4. It also has 1/8000s shutter speed, focus peaking and automatic panning detection in IBIS. It is fast and precise to use, has the best configurability there is and gives just as good images as I am capable to achive.
 • I know, many E-M5 users are thinking if they should upgrade to E-P5

Pallopanoraamablogi.

Luontohavaintoja kuvina.

Markku Könkkölä, Reppu reppanan tarina, 20.5.2013. Ostin Lowepron Flipside 400 repun Verkkokaupasta 11.12.2009. Siitä kuluivat tärkeimmän vetoketjujen vetimet poikki vajaan kolmen vuoden käytön jälkeen. Ilmeisesti vetoketjun metallinen liuku on liian terävä.

 • Lowepro repun takuu riippuu ostopaikasta ja takuuprosessi Itellasta
 • Tarjosin reppua Verkkokaupan huoltoon, mutta eivät ottaneet vastaan, koska heidän takuunsa tuotteelle on vain vuosi. Kuitenkin valmistaja lupaa sivuillaan takuun jatkuvan niin kauan kuin reppu on alkuperäisen ostajalla. Telefoto puolestaan lupaa repuille 10 vuoden takuun. Kannattaa siis miettiä, mistä reppunsa ostaa.

Humans of Helsinki. Kuvia ottaa ja sivuja ylläpitää kymmenen harrastajaa seitsemästä eri maasta. Otamme kuvia ihmisistä kadulla eri tilanteissa, useinmiten pienen haastattelun kera. Inspiraation lähteenä toimii vastaava, suuren suosion saavuttanut "Humans of New York" sivusto.

fromadifferentgangle.net, Humans Captured, 23.5.2013. Ihmiskuvia.

Helsingin Uutiset, Valokuvaamo kauppaa turhat vermeensä Siivouspäivänä. Kirpputoritapahtuma Siivouspäivä oli menestys jo syntyessään. Suomen kaupungit jättimäisiksi kirpputoreiksi muuttava tapahtuma on nostanut tasaisesti suosiotaan. Tuleva Siivouspäivä on järjestyksessään kolmas.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 20 Outstanding Examples of Architectural Photography.

Thedigitalcameraworld.com.

Digital Photography School, Learn How to Use the Sharpening Tools in Lightroom.

Photo.net, Create a Vintage Portrait in Photoshop or Elements. Yksityiskohtaiset ohjeet, kuvaruutukaappaukset.

ePhotozine.com, Quick Ways To Create Better Backgrounds For Flower Photography.

Petapixel.com.

IR.

Plagiarism Today, Copyright Implications of Yahoo Buying Tumblr.

IR, GIF creator receives honor, still chafes at mispronunciation.

Kamera & Bildbloggen, Här är nya Adobe Photoshop CC.

Fotosidan.se, Tala om bilder! - del 5 - New York Times. Video, kesto 5:17. Stefan Ohlsson ja Bo Bergström keskustelevat. På svenska. Yksi kuva aiheena.

 

22.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat viestit. Kaikkiaan ketjussa 1.479 viestiä.
 • D300s Firmware päivitys (Järjestelmädigit). Mistä löytyisi tietoa uuden 1.02-firmwaren eroista entiseen? En löydä googlella.
 • Skotlanti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kävin osittaisella lomareissulla Skotlannissa ja vaikka kuvaaminen ei ollut muuta kuin oheistoimintaa ja lomaräpsimistä niin silti pari ok kuvaa jäi korteille.
 • Uusi D800 vai hieman käytetty D3s (Nikon, Sony).
 • Liikkuvat esineet (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).

Flickr.

Tekniikan Maailma, Taskuun mahtuva 800 €:n elokuvakamera on nyt ennakkotilattavissa Suomesta. Blackmagic Design Pocket Cinema Camera tallentaa videokuvaa sdxc- tai sdhc-muistikortille huimalla 220 megabitin sekuntinopeudella ja Apple ProRes 422 (HQ) -tekniikalla. Kuvanlaatu on siten ammattitasoa, vaikka kamerarunko maksaakin vain noin 800 € (alv 0%). Objektiivikiinnitys on micro four thirds -tyyppinen, joten laadukkaita laseja löytää Olympuksen, Panasonicin sekä useiden riippumattomien objektiivivalmistajien valikoimista.

 • Ensimmäinen Blackmagic Design Pocket Cinema Camera -erä saapunee Suomeen heinäkuussa. Kamerat toimitetaan tilausjärjestyksessä.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Kuvamuisto Oy, Jyväskylän seutu, Jyväskylä. Koulu- ja päiväkotikuvaukseen keskittynyt yritys hakee valokuvaajaa Jyväskylän seudulle. Edellytyksenä valokuvaajan koulutus tai alan työkokemusta sekä oma auto. Tehtäviä: oppilaiden ja päiväkotilasten muoto- ja ryhmäkuvien ottaminen (kuvauspäivän itsenäinen läpivieminen), valokuvien käsittelyä (valokuvien läpikäyminen ja jatkotoimenpiteet) sekä asiakassuhteista huolehtiminen. Työsuhde alustavasti määräaikainen, mutta mahdollisuus jatkaa vakituisena osana tiimiä.

Työpaikan osoite 40100 JYVÄSKYLÄ
Työ alkaa 12.08.2013
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 3 - 6 kk
Haku päättyy 09.06.2013 klo 12:00

Yle Uutiset, Oulu, Monacon Prinssi rahoittaa luontokuvausta Kuusamossa. Monacon Prinssi Albertin Säätiön rahoittaman projektin tavoitteena on opastaa muun muassa luonnontutkijat valokuvauksen saloihin.

Helsingin kaupunki, Ateneumin 55 klassikkoteosta julkaistiin Googlen digitaalisessa museossa.

Suomen freelance-journalistit ry, Tilastokeskus tutkii itsensä työllistäjiä, 20.5.2013. Tilastokeskus tutkii ensimmäistä kertaa itsensä työllistäjiä. Tutkimuksen tavoitteena on saada kaivattua tietoa yksinyrittäjien, ammatinharjoittajien, freelancereiden ja apurahansaajien työoloista, yrittäjäksi ryhtymisestä sekä sosiaaliturvaan liittyvistä asioista.

Panttihuutokauppa (elektroniikka valittu) Helsingissä 22.5.2013. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). Näyttely on avoinna vielä huutokauppapäivänä ke 22.5. klo 15.00-16.30 huutokauppasalissa, 2. kerros.
Tarjoukset on jätettävä viimeistään 8.5.2013 klo 16.00

I1954
1 DIGIKAMERAN RUNKO CANON EOS-1 D MARK IV PINTAV
1 OBJEKTIIVI CANON 16-35/2.8 L
Lähtöhinta 700 euroa.   Loppuhinta 1.750 euroa

F12578
1 KAMERANRUNKO CANON EOS 550D
1 OBJEKTIIVI CANON EF-S 18-135/3.5-5.6
1 MUISTIKORTTI 16GB
1 AKKU 1 LATURI 1 USB-JOHTO
LAUKKU
L ähtöhinta 250 euroa.   Loppuhinta 330 euroa

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School, How to create a reflection in Photoshop in 6 easy steps. Kuvaruutukaappauksia.

ePhotozine.com.

Americanphotomag.com, Interview: Fred Ritchin On Establishing Standards For Digital Manipulation In Photojournalism.

Fotosidan.se, Fotoskola: 15 tips för att maxa skärpan i dina bilder. Pitempi artikkeli. Monia strategioita.

Dpreview.com, Olympus PEN E-PM2 Review. Syyskuussa 2012 julkistettu. Uutta kolmen tuuman kosketusnäyttö, muutama painike. Ominaisuudet eivät muuten eroa samaan aikaan julkistetusta Olympus PEN E-PL5 -mallista. 16 megapikseliä, Micro 4/3-systeemiä. Full 1080 HD video. Kahdeksan kuvaa sekunnissa. Tässä luokassa yksi pienimmistä malleista. Kuvanvakaaja rungossa. Arvosana 77%. Suomen hinta on alle ja päälle 500 euron, mukana 14-42mm objektiivi.

Photographyblog.com, Nokia Lumia 920 Review. Ja tässä arviossa keskitytään kameraan.

 

21.05.2013   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museon Purku-klubilla keskustellaan tänään valokuvakoulutuksesta klo 17-19.

Kannattaako opiskella valokuvaajaksi kun kaikki ovat valokuvaajia? Mihin töihin koulutetaan? Mitä pitäisi osata hankkiakseen elantonsa kotimaassa ja globaaleilla markkinoilla? Tällä hetkellä valokuva-alan koulutusta tarjoaa parikymmentä opistoa, kolme ammattikorkeakoulua ja kolme yliopistoa. Koulutetaanko liikaa vai parannetaanko työnjakoa?

Keskustelemassa Aapo Huhta (Valokuvauksen opiskelijat ry), Jan Kaila (Taideyliopiston Kuvataideakatemia), Markku Niskanen (Sanoma Magazines Oy), Pauliina Pasanen (Lahden Muotoiluinstituutti) Matti J. Kaleva (Visuaalisen viestinnän instituutti) ja keskustelua johdattelee Merja Salo (professori, Aalto ARTS). Vapaa pääsy.

Lahden valokuvataide ry:n Valokuvaiillassa vieraana Susanna Majuri.

Järjestyksessään 27. Valokuvailta pidetään keskiviikkona 22.5.2013 klo 16.30 alkaen. Valokuvaillassa työskentelystään kertoo Valon houkutus - valokuvataidetta 2013 -näyttelyyn osallistuva valokuvataiteilija Susanna Majuri. Valokuvailta järjestetään Lahden taidemuseossa, Vesijärvenkatu 11 A, Lahti. Tapahtumaan on museon pääsymaksu. Lahden valokuvataide ry:n jäsenille tilaisuus on ilmainen.

Leena Saraste: Kuvia ja pistoja - Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely
Kuva: Leena Saraste.26.5.2013 asti

Kuvia ja pistoja -näyttelyn valokuvat kuuluvat Jäähyväiset elokuussa -sarjaan, joka oli ensi kertaa esillä 1983 Finnfoton gallerian avajaisnäyttelynä. Pistoja esiteltiin yhdessä Ulla Jokisalon töiden kanssa 2009 kutsunäyttelyssä Hippolyte Gallerian 30-vuotista toimintaa juhlittaessa.

Leena Saraste on toiminut kuvajournalistina, taitelijana, tutkijana ja kouluttajana. Hänet tunnetaan myös valokuvan historiaa käsittelevistä kirjoistaan.

Eila Hämäläinen ja Saila Puranen: Kotikarjala - toisen polven evakkous
Kuva: Saila Puranen.26.5.2013 asti

Kaksi toisen polven evakkotaiteilijaa pohtii karjalaisia sukujuuriaan ja lapsuudesta asti seurannutta kodittomuuden ja juurettomuuden tunnetta.

Näyttely koostuu maalauksista, installaatiosta, valokuvista ja videoteoksesta.

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, Lahti
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Erkki Salomaa / Kohtaamisia kadulla
2.6.2013 asti

Erkki Salomaan Kohtaamisia kadullan -näyttelyn kaupunkikuvat liittyvät suoran katukuvauksen perinteeseen. Kuvat ovat vuosilta 1979 - 2013 Suomesta ja eri puolilta maailmaa, usein suurkaupunkien arkielämästä. Kaikissa kuvissa on mukana ihminen omassa ympäristössään. Pääosin teokset ovat perinteiseltä mustavalkofilmiltä tehtyjä hopeagelatiinivedoksia, muutamat pigmenttimustetulostuksia.

Näyttelykuvien hengessä tehty video kuvaa ihmistä Euroopan ja Aasian risteyskohdassa.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

Viime viikonloppuna käydyn FotoZafarin tulokset (voittajien nimet, ei kuvia):

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Teema: Metsän eläimet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat viestit. Kaikkiaan ketjussa 62 viestiä.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat viestit. Kaikkiaan ketjussa 2.580 viestiä.
 • TEEMA: koirakuvia, osa 2 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat viestit. Kaikkiaan ketjussa 1.491 viestiä.
 • Mistä ruuvi Tamroniin? (Optiikka). Tamron 70-200 etulinssiä ympäröivästä muovikehästä on pudonnut yksi kolmesta ruuvista.
 • varEs.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuin maalaus.
 • Nikon D90 vs. D7000 vs. Canon 60D (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Lightroomin osto (Kuvankäsittely). Viimeinen viesti: ...Nyt saa näköjään Lightroom 4 -täysversiota 33% alennuksella 29.5. 13 saakka promokoodilla LIGHTROOM33. Eri asia on sitten, että kannattaako nelosta hankkia enää tässä vaiheessa. Jos kesäkuussa julkaistavaan vitoseen voi suoraan kolmosesta päivittää, niin ei kannattane?...
 • Nummihyppijä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Huh-huh, taas kerran aivan mieletöntä jälkeä. Eka on ehkä vähemmän poseerattu, mutta toisen kuvan värikontrasti vetää kyllä mun silmiä enemmän puoleensa.

Arktiset valokuvaajat, Kevättä. 205.2013. On ollu tosi lämmin ajanjakso myös täällä Lapissa. Yli 20 asteen on menty jo useampana päivänä ja sepä on saanu lumen sulamaan vauhilla! Viikossa kahdessa katosi alamailta lumet ja nyt tunturitki alkaa olla pälvien peitossa.

Muurlanopisto valokuvauslinja.

Hanami.

 • Fotobloggeri, Kukat kirsikan, 18.5.2013. Viime viikolla puhkesivat kirsikkapuut täällä Etelä-Suomessa kukkaan. En edes tiennyt, että kotini lähellä olisi kisikkapuita, mutta yllätys oli iloinen, kun eräänä päivänä kotiin ajaessani näin kauniit vaaleanpunaiset kukinnot.
 • Remonen.fi, Hanaa Mi… tai Hanami, 16.5.2013. Jahas, se alkaa olla Hanamin aika taas täällä pääkaupunkiseudulla tähän aikaan vuodesta. Alkukevät oli tosi kylmä, eikä ujo kirsikka uskaltanut tehdä mitään, mutta heti kun säät lämpenevät, kirsikka iskee kuin judoka tatamilla.

Janneheimonen.net.

 • Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM | S-sarja, 19.5.2013. Sain kysymyksen olisiko minulla kiinnostusta tutustua tarkemmin Sigman uuden S-sarjan 120-300mm F2.8 DG OS HSM objektiiviin. Perinteisesti objektiivi olisi Canonin bajonettikiinnityksellä varustettu. Minulta kun ei Canonin runkoja juurikaan löydy, niin soittelin kaverilleni joka suostui lainaamaan katsausta varten Canon 7D -runkonsa.
 • Sigma 120-300mm f2.8 EX DG OS APO HSM, 18.102.011. Vanhempi versio. Noin 2000 euron hintalapulla uudella Sigma 120-300mm f2.8 EX DG OS APO HSM objektiivilla ei juurikaan ole kilpailijoita hintaluokassaan. Niin Nikonin kuin Canoninkin kuvanvakaajalla varustetut kiinteäpolttoväliset 300/2.8 objektiivit maksavat noin 1.5-3x Sigmaa enemmän.

Mikko Kivirinta.

 • Guadix - Espanja, 2.5.2013. Laitan tähän nyt ajankuluksi muutaman kuvan täältä Guadixista ja Parque Natural Sierra de Huétor -kansallispuistosta.
 • Kyyt heräsivät, 14.4.2013. Kyyt heräilevät hieman ennen rantakäärmeitä, joten odotettavissa oli näkösälle enemmän kyitä, kuin rantamatoja.
 • Maaliskuisia kuvia, 6.4.2013. Tämän vuoden maaliskuuta kuvaa hyvin kylmät kirkkaat yöt ja aurinkoiset pakkaspäivät.

Juha Haataja, Valopolku. Pentti Sammallahti, 17.5.2013. Tämä pokkarikokoinen pehmeäkantinen kirja on ranskankielinen, ja vaikka ranskaa en osaa, niin sillä ei väliä, sillä olennaista tässä teoksessa ovat valokuvat: Pentti Sammallahti (Actes Sud, 2005; ISBN 2-7427-5589-6).

Photo.net, foorumi.

Reuters, Photographers Blog, Lahore Inferno: Losing the battle with fire. Ei suositella heikkohermoisille näitä kuvia. Muistumat syyskuun 11. päivään.

Thephotoargus.com, 30 Inspiring Examples of Bicycle Photography. Jaa että polkupyöriä kuvaamaan.

Popular Photography, Photo Challenge Finalists: Lens Flare.

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School, Props Are Evil: How To Use Them For Good.

The Online Photographer, The End of the Photoshop Era. Hyvästiti Photoshopille.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Luminous Landscape, Composition by Heart – Part I.

Pdnpulse.com, NY Times Public Editor Questions T Magazine Photoshopping Policy. New York Timesin julkaiseman kuukausittaisen muotilehden kuvankäsittelyyn liittyvistä periaatteista.

Dpreview.com, Connect, All-new Flickr comes with free terabyte and ads, update for Android app. Kaikille Flickr-käyttäjille ilmaista talletustilaa yksi teratavu, ilmaiseksi myös mainokset. Tuki kolmen minuutin videoille HD-laatua, 1080p. Mitä tapahtuu Pro-tileille? Ne lopetetaan. Jatkossa tilityyppit ovat Free, Adfree ja Tumblr.

Diyphotography.net, The Ultimate Custom Firmware For Any Camera Roundup. Magic Lantern, CHDK, PTool, Nikon Hacker.

IR, Yahoo! acquires Tumblr photo blog platform for $1.1 billion; good or bad news for photographers?

Dpreview.com, Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD review. Helmikuussa 2012 julkistettu. Täyskennoiselle, kroppikennoisella polttovälivastaavus on 38-112mm. Kuvanvakaaja, tällä polttovälillä harvinaisuus. Säänkestävä (ei ihan täydellisesti). Canon, Nikon, Sony (Sonyssa kuvanvakaaja rungossa). Selvästi halvempi kuin merkkivalmistajien vastaavat 24-70mm f/2.8 -mallit. Lähin tarkennus 38cm. Paino 845g, filtterikierre 82mm. Arvosana 85%. Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

Photo.net, Sigma 35mm F1.4 DG HSM / A Review. Täyskennoiselle. Canon EF, Nikon F, Pentax, Sony Alpha ja Sigma. $900, paljon halvempi kuin merkkivalmistajien vastaavat objektiivit. Paino 665g, filtterikierre 67mm. Täydellä aukolla keskeltä terävä, reunatkin teräväksi aukolla f4. Värivirheet ja vääristymät eivät häiritse. Ei säänkestävä. Suomen hinta on n. 800 euroa.

 

20.05.2013   (linkki)

Antti Haapio ja Petri Nuutinen
9.6.2013 asti

Kuva: Antti Haapio.Antti Haapio pohtii näyttelyssään, miltä ajan kuluminen näyttää valokuvissa. Haapion teokset ovat sarjasta Siirtymiä, jota hän on työstänyt vähitellen vuodesta 2002 alkaen. Haapion teoksissa yhtä ja samaa aihetta on valokuvattu toistuvasti eri hetkinä.

Antti Haapio (s. 1964) on valmistunut valokuvaajaksi Lahden muotoiluinstituutista 1990.

Kuva: Petri Nuutinen.Petri Nuutisen teokset ovat monimuotoisia kuvia paikoista, tiloista ja maisemista. Teemana niissä on ihmisen jäljet sekä luonnossa että kulttuurimaisemassa. Kuvien muoto on syntynyt orgaanisesti yhdistämällä samasta kohteesta tai paikasta eri näköpisteistä otettuja valokuvia toisiinsa.

Petri Nuutinen (s. 1955) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1979.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

Tänään on viimeinen päivä osallistua Eisa Photo Maestro 2013 -kilpailuun. Kilpailuun osallistutaan 5-8 makro- tai läihikuvan kokoelmalla.

Myös osallistuminen Kamera-lehden Vuoden kuvaaja 2013 -kilpailun toiseen osakilpailuun (2/4) päättyy tänään. Aiheena on Täältä tullaan elämä!

Digicamera.netin Foorumi:

Kouvolankameraseura.net, valokuvat.

fromadifferentgangle.net, Silent thunder, 19.5.2013.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Earthboundlight.com, Is There a Cloud Hanging Over Your Future? 19.5.2013. Adobe pilvessä, mitä tarkoittaa.

Pdnonline.com, How Photographers Keep Their Work and Life in Balance. Neljä valokuvaajaa vastaa.

ePhotozine.com, Ways To Control Natural Light. Lyhyesti.

Digitalcameraworld.com, Sony A58 review. Helmikuussa 2013 julkistettu. Sonyn edullisen luokan 20 megapikselin järjestelmädigi, puoliläpäisevä peili (SLT, T=translucent, puoliläpäisevä). Sonyn mukaan pienin ja kevein peiiltön järjestelmäkamera. Kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Kuvanvakaaja rungossa. Elektroninen etsin, 600 x 800, 1.440.000 pistettä. Kääntyvä (ylös-alas) lcd-näyttö, 2.7 tuumaa, 460.000 pistettä. Paino 492g. Puoliläpäisevän peilin takia osa valosta ei päädy sensorille, siksi vähässä valossa tarkentaminen ei aina ole nopeaa. Suomen hinta: runko + 18-55 KIT alle 600 euroa.

Cameralabs.com, Canon PowerShot SX280 HS review. Maaliskuussa 2013 julkistettu. 20 megapikseliä, 25-500mm, 20x optinen zoom, f/3,5–f/6,8. Full HD -videokuvaus 60 kuvaa/s, GPS-merkinnät ja Wi-Fi-yhteys. Lähin tarkennus 5cm. Lcd-näyttö kolme tuumaa, 461.000 pistettä. Paino 233g. Toukokuussa myyntiin. Arvosana 83%. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.

Diyphotography.net, Spyder4 Elite - Monitor Calibration Hardware Review. Näytön kalibrointilaitteen testi. Käyttö vaihe vaiheelta, kuvaruutukaappaukset. Erittäine helppokäyttöinen. Miksiköhän softassa on aktivointi, ilman laitettahan ohjelmalla ei tee mitään.

 

19.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Teema: Katukuvaus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat kuvat. Kaikkiaan ketjussa 600 viestiä.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat kuvat. Kaikkiaan ketjussa 100 viestiä.
 • TEEMA: Ihminen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusimmat kuvat. Kaikkiaan ketjussa 228 viestiä.
 • Ukkosta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Etelä-Karjalassa oli hyvät ukkoset tänä iltana/yönä.
 • Haussa kuvauspaikkoja Norjasta (Sana on melkein vapaa). Ei vielä vastauksia.
 • Linssille sääsuojaus. (Optiikka). Uusimmat viestit. Kaikkiaan ketjussa 59 viestiä.
 • 5D mkII vs. 7D (Järjestelmädigit, Canon 300D/350D/400D). Olisi uuden rungon aika. Mitkä olisi molempien runkojen edut/haitat?
 • Metabones Speedbooster (Optiikka). Uusimmat viestit. Kaikkiaan ketjussa 306 viestiä.
 • Haaleat kuvat. (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Pari päivää sitten kirjoitettuun viestiin on tullut lisää vastauksia.
 • Normaaliobjektiivi Pentaxiin (Optiikka).

Ylilauta.org lienee monille tuttu, kaikkea mahdollista ja paljon. Löytyy myös alue valo- ja videokuvauksesta keskustelulle. Tämän vuoden ajalta viestiketjut:

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Catalogs In Lightroom.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com, Photo Anatomy: shooting underwater photography in a freezing Alpine lake.

IR, Adobe Camera Raw 8.1 release candidate supports Olympus E-P5 and more, saves the goodies for Creative Cloud members.

Diyphotography.net, The Quickest Workflow To Get 24P Raw Video On A 5DmkIII.

Dpreview.com, Nikon D5200 In-Depth Review. Marraskuussa 2012 julkistettu. Mallistossa Nikon D3200:n ja Nikon D7100:n välissä. Päivitys Nikon D5100 -malliin. 24 megapikseliä, kroppikennoinen, 1080/60i, kääntyvä kolmen tuuman lcd-näyttö (921.000 pistettä), uusia kuvausohjelmia/suotimia. Etsin 95%. Sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa. Paino 555g. Arvosana 79%.

 

18.05.2013   (linkki)

Tänään vietetään kansainvälistä museopäivää, jonka teemana on tänä vuonna teema on Museums (memory + creativity) = Social change. Museoiden yötä vietetään Suomessa samana päivänä lauantaina 18.5.

Kansainvälisenä museopäivänä moniin museoihin on vapaa pääsy. Muutama esimerkki valokuvauksesta kiinnostuneille:

Fotomaraton Raisiossa tänään klo 9-21.

FotoZafari-valokuvauskilpailu Karjaalla tänään klo 9-18.

Digicamera.netin Foorumilta:

Petteri Järvinen, Bittimittarit, Photoshop terävöittää tärähtäneet kuvat, 16.5.2013. On yhä vaikeampi keksiä parannuksia Photoshopiin, mutta nyt Adobella on todellinen ässä hihassaan. Tuleva Photarin versio osaa korjata liian pitkästä suljinajasta ja kameran tärähtämisestä aiheutuneen suttuisuuden. Minuutin kestävä esittely tästä kiinnostavasta toiminnosta löytyy esimerkiksi Youtubesta.

Suomen freelance-journalistit ry, Lakko ja työsulku peruuntuvat, 17.5.2013. Sovittelija ratkaisi pattitilanteen oivaltavasti sitomalla ehdotuksessaan osan palkankorotuksista myöhemmin määrittyvään yleiseen tasoon. Sopimus on voimassa syyskuun loppuun 2014.

 • Suomen Journalistiliitto, Uusi 17 kk:n sopimus, lakko peruuntui. SJL:n palkkaratkaisu on moniosainen. Ensinnäkin se sisältää 1. kesäkuuta 2013 maksettavan korotuserän 0,7 prosenttia yleiskorotuksina ja taulukoihin. SJL:n lehdistön keskiansioilla tämä on 26 euroa kuukaudessa, kun VKL:n lopputarjous koko puoleltatoista vuodelta olisi ollut 15 euroa kuussa.
 • YLE, Lehdistön lakon uhka peruuntui.

Rytmi.com, Pixies-valokuvakirja joukkorahoitushankkeen kohteena. Vaihtoehtorockin kulttinimestä kerätään valokuvahistoriikkia. Kickstarter-projekti. Nyt koossa vähän yli $35.000, tavoite $150.000, aikaa 20 päivää.

Ylöjärven Uutiset, Päiväkoti sukelsi blogin valtakuntaan. Kyläsepän päiväkoti on hypännyt bittimaailmaan. Hoitopaikan lasten tarinoimat sadut päätyvät nimittäin blogiin. Digiajan pienokaiset myös lavastavat tarinoiden kohtauksia ja ottavat niistä valokuvia netin syövereihin.

Taloussanomat, Varo tätä, kun ostat verkkokaupasta ulkomailta. Tyypillinen ulkomaiseen verkkokauppaan liittyvä ongelma: tavara on maksettu, mutta sitä ei toimiteta asiakkaalle. Näin kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström.

 • Asiakas pyysi kauppiaalta uutta tuotetta tai rahojen palauttamista. Kauppias ei koskaan vastannut, ja jonkin ajan kuluttua verkkosivusto lopetti toimintansa. Euroopan kuluttajakeskuksen avulla asiakas sai kauppahinnan takaisin.
 • Välillä kuluttajat törmäävät tilanteisiin, jossa tuotteelle on luvattu myös Suomeen ulottuva valmistajan takuu, mutta tuotteen suomalainen maahantuoja pyrkii hätistämään asiakkaan pois huollostaan. Kuluttajien ulkomailta ostelu kun usein syö suomalaisen maahantuojan ja hänen asiakasliikkeidensä omaa leipää.
 • EU:ssa kilpailusäännökset edellyttävät, että valmistajan yhdessä maassa myöntämän tehdastakuun pitää olla voimassa myös muissa EU-maissa.
 • Poikkeuksena sääntöön ovat mallit, joita maahantuoja ei tuo Suomen markkinoille.
 • "Eräs englantilaiseksi itseään mainostava hongkongilaisputiikki yrittää kaikin keinoin saada asiakkaan peruuttamaan tilauksensa, jotta saisi pitää asiakkaan rahoja jopa kolme kuukautta itsellään joutumatta myymään mitään."

Tietokone.fi, Testissämme: Galaxy S4. Kameran tarkkuus on kasvanut peräti 13 megapikseliin, mutta jälleen kerran suuren numeron jahtaus kostautuu. Terävyys on todella hienoa päivänvalossa, mutta vähänkään hämärämmässä kuvat alivalottuvat ja laatu notkahtaa muutenkin.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

ePhotozine.com.

 • Canon Powershot N Review2 megapikseliä, 28-224mm, 8-kertainen zoom. Kompaktidigi. 2.8 tuuman kääntyvä koskestusnäyttö, 461.000 pistettä. WiFi. Nappia painamalla yhteys kännykkään. Kameralla voi ottaa kuvan miten päin vain. Älypuhelimen kumppaniksi suunniteltu. Takapaneelin kokoinen näyttö, yksinkertainen käyttöliittymä. Kaksi objektiivirengasta. Toisella objektiivirenkaalla käytetään zoomia ja toinen toimii sulkimena. Näin kuvia voi ottaa helposti, oli kamera missä asennossa tahansa. Hyvä kuvan laatu. Uniikki ulkomuoto. Akut eivät kestä kauaa, heikko salama. Vähän turhan kallis. Arvosana 3.5 * / 5 *. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.
 • Handy Photo iOS App Review 1.79 euroa
 • Puffin Photography lunneja kuvaamaan.
 • Photograph Your Garden
 • Zoltan Bekefy Interview slovakialainen itseoppinut maisemavalokuvaaja Irlannissa
 • Carlos Hernandez Interview espanjalainen itseoppinut valokuvaaja

Dpreview.com, 10 Photo Editing Programs (that aren't Photoshop). Kuvaruutukaappaukset ja lyhyet esittelyt.

 • ACD Systems ACDSee Pro 6 and ACDSee Photo Editor, $60
 • Adobe Photoshop Lightroom 4, $150
 • Apple Aperture 3, $80
 • Corel PaintShop Pro X5, $70
 • DxO Optics Pro 8, $300 (Elite edition)
 • GIMP 2.8, ilmainen
 • Paint.net, ilmainen
 • Phase One Capture One Pro 7, $300
 • Pixelmator 2.2 'Blueberry', $15 (toukokuun ajan)
 • Pixlr Editor, ilmainen
 • Adobe Photoshop Elements 11, $99

Popular Photography, 8 Things That Can Help Save Compact Cameras (At Least For Now). Kamerakännykät eivät ole (vielä) kukistaneet kompaktidigejä. Mikä voisi digitaalikamerat vielä pelastaa.

Digital Photography School, So You Want to Be a Stock Photographer, Part II. Historiaa.

Diyphotography.net, A Look Into The World's Most Advanced High Speed Studio.

Strobist, Q&A: Photek Softlighter II or Paul Buff PLM? Hinnat alle $100. Mitä eroja.

Dpreview.com, Connect, In-depth look at Google+ Photo Update with the Team that Designed it.

IR, From Daguerreotype to gelatin silver: A 30-minute crash course in the history of photographic film processes. Useampia videoita.

The-digital-picture.com, Camera Raw 8.1 Release Candidate for Photoshop CS6 Now Available. Vähän tarkemmin. Mitä uusia kameramalleja, mitä uusi objektiiviprofiileja.

Kamera & Bild, Test: Olympus Stylus XZ-2 finslipad uppdatering. 12 megapikseliä, 28-112mm, F1.8 - 2.5. Arvosana 7.8. Suomen hinta on vähän alle 500 euroa.

 

17.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Pingstate.nu.

Valokuvatorstai, 287. haaste. Haasteena "hyvin laveasti".

Verkkouutiset.fi, Journalistien työriidassa sovintoesitys. Valtakunnansovittelija Esa Lonka antoi myöhään torstaina sovintoesityksen lehdistön työriidassa. Osapuolilla on perjantaihin puoleen päivään aikaa ottaa tai jättää.

Fin.afterdawn.com, Google+ uudistui näyttävämmäksi - valikoi ja käsittelee kuvat automaattisesti. Googlen autioksi jäänyt Google+-palvelu on kokenut merkittävän muutoksen, joka esiteltiin eilen Google I/O -tapahtumassa. Muutoksia on tapahtunut ulkoasussa ja palvelu on oppinut uusia temppuja erityisesti valokuvien hallintaan liittyen.

Kamerakännyköistä.

Photo.net, foorumi.

IR, The World Press Photo debacle dissected. You decide: Is it adjustment, or manipulation? Ja vielä vähän ruotsalaisen Hansenin voittajakuvasta. Päällekkäin alkuperäinen lehdessä ilmestynyt kuva (jolle on nähtävästi tehty vain minimaaliset säädöt) ja sitten hiirtä liikuttamalla näkyy kilpailua varten käsitelty kuva. Kukin voi itse nähdä, mitä muutoksia Hansen on tehnyt.

 • Jutussa klassinen esimerkki O.J.Simpsonista Time-lehden kannessa. Aivan samantapaista käsittelyä. Mutta missä oikein kulkee raja?

Digitalcameraworld.com.

Petapixel.com.

Pdnpulse.com, Photolucida: Portfolio Reviews From the Photographer’s Side of the Table. Valokuvaajien speed datingia

Digital Photography School.

1001noisycameras.com, 35mm Full Frame DSLRs and Friends Price Charts (visual reference). Havainnollisesti yhdellä silmäyksellä kaikki mallit ja hinnat. Tilanne 16.5.2013, dollarihinnat.

Pdnoline.com, 3 Unique Perks to Offer Wedding Clients.

Lensrentals.com, blog, A Few Easy Lens Dustings. Miten objektiivin sisältä saa pölyn pois. Saako sitä pois. Vaikuttaako se kuvaan. Jos vaikuttaa, niin miten. Kannattaako poistaa. Jne.

Popular Photography, Get a Fixer: Using a Local Guide For Better Travel Photography. Suomeksi termi on fikseri.

YouTube-videoita.

IR, Olympus to kill off V-series point-and-shoot camera line. Olympus keskittyy jatkossa kalliimpiin kameroihin.

Dpreview.com, Adobe issues Camera Raw v8.1 and DNG Converter 'release candidates'. Ensimmäinen versio ACR:sta, joka on suunniteltu toimimaan uuden pian ilmestyvän Photoshop CC:n kanssa. Mutta edelleen yhteensopiva Photoshop CS6:een. Mutta CS6:n käyttäjät eivät saa uusia ominaisuuksia, vain tuen uusille kameramalleille ja objektiiviprofiileille.

IR, Olympus E-PM2 review: The best compact system camera for those stepping up from point-and-shoots? Arvio. Peilitön systeemi.

 

16.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Finnfoto, Aihe: Journalistiliiton lakkovaroitus 17.05.2013. Päivätty 15.5.2013. Ks. pdf. Journalistiliiton valtuusto päätti yksimielisesti työtaistelutoimista kun yli viisi viikkoa kestäneet työehtoneuvottelut Viestinnän Keskusliiton kanssa olivat päättyneet tuloksettomina. Journalistiliiton julistama lakko alkaa näillä näkymin perjantaina 17. toukokuuta kello 14.00. Sen piiriin kuuluvat kaikki Journalistiliittoon kuuluvat henkilöstöryhmät toimitusten tukitehtävistä esimiestasolle asti. Lakon kestolle ei ole asetettu rajaa. ...

MTV3, Palkittua lehtikuvaa väitettiin väärennökseksi – asiantuntijat selvittivät aitouden. Eiliseen uutiseen vähän jatkoa. "Palkinnon myöntänyt World Press Foto -järjestö pyysi kahta riippumatonta asiantuntijaa selvittämään kuvan aitouden, ja tutkijat vapauttivat Hansenin kaikista epäilyistä."

 • (Kuvaahan oli käsitelty, tietenkin. Sen näkee jokainen yhdessä sekunnissa. Mutta sääntöjen puitteissa. Kuva ei ollut siis yhdistelmä kolmesta eri kuvasta. Yhdistelmä oli kolmesta eri tavalla prosessoidusta _samasta_ raw-kuvasta. Hm. Mutta sääntöjä ei siis rikottu, sehän oli tärkeintä.)
 • Pdnpulse.com, No Sense of Irony In Hansen “Fake” Journalism Accusation. Kertauksen vuoksi: World Press Photo -voittajakuva ei ollut lavastettu, tilanne oli aito. Ja kuvaa oli käsitelty nykyisten sääntöjen mukaisesti.

3t.fi, Googlen älylasit eivät vielä kelpaa silmälaseiksi. Mikä tekee älylaseista mullistavat? Käyttäjä saa näkökenttäänsä pienen läpinäkyvän näytön, johon saa hakutuloksia, karttoja tai sähköpostiviestejä. Tekeillä on myös sovellus kasvojen tunnistukseen, joka voi liittää nimen tai muita tietoja vastaantulijoiden kasvoihin. Lisäksi käyttäjä voi ottaa kuvia tai kuvata videoita milloin vain, kaivamatta taskusta kameraa tai älypuhelinta.

Ilta-Sanomat, Hymy: Keravalla ennätyksellinen kerjäläisleiri - "Jaguareja, Bemareita, Mersuja". Kuvateksti: "Kuvan Jaguar ei liity tapaukseen.".

 • (Hyvin valittu kuva vaikuttaa aina vahvasti, välillä enemmän kuin teksti. Tässä tapauksessa kerjäläisromanien taustalla vaikuttavilla ns. pukumiehillä kuitenkaan tuskin on näin uutta Jaguaria...).

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

ePhotozine.com.

Digital Photography School, Composing with Curves.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, Tips for Launching Your Own Commercial Photography Business.

1001noisycameras.com.

Petapixel.com.

Popular Photography.

Dpreview.com, Adobe publicly confirms stand-alone future for Lightroom.

Kamera & Bild, Scanpix vs Google 1-0. Viime vuonna kuvatoimisto Scanpix haastoi Googlen oikeuteen laittomasta kuvien käytöstä. Ensimmäiseksi päätettiin, minkä maan lainsäädäntöä tapaukseen sovelletaan. Vastaus: Ruotsin lainsäädäntöä.

Fotosidan.se, Vi har provat Canon EF 200-400/4L IS.

Luminous Landscape, Fuji XF 55–200mm F/3.5-4.8 R LM OIS. X-Pro1:n yhteydessä Fuji julkisti kolme kiinteäpolttovälistä objektiivia, mutta ei zoomia. 55-200mm vastaa 80-300mm.

Dpreview.com, Connect, Hands-on with Nokia's Lumia 925 and exclusive interview. Lumia 920 ISO 800, Lumia 925 ISO 3200. Kuvanvakaaja. Kesäkuussa myyntiin, Suomi ei kuitenkaan kuulu tähän ryhmään.

 

15.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

MTV3, Hurja väite: Arvostetun kilpailun voittajakuva väärennös. Extremetech.com -teknologiasivuston kirjoittajan mukaan arvostetun World Press Photo -lehtikuvakilpailun tämän vuoden voittajakuvaa olisi paranneltu huomattavasti.

Suomen freelance-journalistit ry, Printtiin uskoo 200 mielipidelehteä - Kultista JSN:n jäsen, 14.5.2013. Mielipidelehdet näekvät tulevaisuutensa erilaisena kuin isot lehtitalot, uskoo Kultin uusi puheenjohtaja Ilkka Lehdonmäki. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on nyt myös Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen jäsen.

Nokia Lumia 925.

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School.

Canonilta uutta.

Nikonilta uutta.

Petapixel.com.

IR, Ansel Adams video interview from 1971 shows master photographer discussing work with Group f/64. Video, kesto 4:11.

Pdnonline.com, PDN's Picks: The 10 Best Tripods.

 • Joby GorillaPod Hybrid, $40
 • Vortex Optics Pro GT Tripod (Pro-2), $199
 • Manfrotto MVK502AM, $450
 • Redged TSC-428, $380
 • Three Legged Thing X4 Eric Evolution 2, $480
 • Induro DR Hi-Hat Tripod Set (LFB75S), $370
 • Oben AT-3400, $149
 • Vanguard ABEO Pro 283CGH, $549
 • Giottos MT PRO Tripod (MT 8350), $399
 • Gitzo Series 3 6X 3Section Center Ball QR Kit, $1.400

Dpreview.com, Canon creates 'Video Camera X–series-look' Picture Style for movie work.

 

14.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Muurlanopisto valokuvauslinja.

Fotobloggeri.

 • Elliott Erwitt ja koirat, 11.5.2013. Kirja on Elliott Erwittin Dog Dogs. Kirjassa on 512 sivua, joista tekstiä on vain muutaman sivun verran ja loput sivut täyttyvätkin valokuvista. Kuvissa esiintyy 820 koiraa, jotka Erwitt on ikuistanut yli viiden vuosikymmenen ajalta.
 • Finlandia-Ajo 2013, 2.5.2013. Peilijärjestelmään verrattuna hitaammasta tarkennuksesta huolimatta väärin tarkentuneiden otosten määrä oli aivan marginaalinen ja minulla olikin vaikeuksia päättää mitä kuvia valitsen tänne esille. Kittizoomi tuntuu ehkä hieman lyhyeltä kilpailuiden kuvaamiseen, mutta Fujilta on tulossa piakkoin kauppoihin 55-200mm zoomi.

Mikael Rantalainen, Päivitetty galleria: Jään Lumo – Makrokuvia jäästä. 24.4.2013. Lisäsin myös Jään Lumo – Makrokuvia jäästä -galleriaan kaksitoista uutta maalis- ja huhtikuun 2013 aikana Helsingissä kuvaamaani makrokuvaa jäästä. Uudet kuvat ovat gallerian lopussa.

Valotus, Jäi hyvä kuva ottamatta... 3.5.2013. Kävin ostamassa Sigman 150-500mm hieman maastoteippiä, jotta sai ainaki osittain peitettyä mustaa putkea ja sopii paremmin luonnon väreihin. Muuten tuli hyvä, mutta ilmeisesti teipin tartuntapinta oli sen verran vanhaa tai huonoa, että eihän se tahtonut pysyä objektiivissa kiinni.

Kuvauspäiväkirja.

Yle Urheilu, Kuvagalleria: Tunnelmia Helsingin kisakatsomosta.

Mobiili.fi, Kummassa parempi kamera? iPhone 5 ja Samsung S4 ‘sokkotestissä’: 11 kuvaparia verrattavana.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 40 Inspiring Examples of Blue Hour Photography. Aurinkolasit esiin siellä kotikatsomoissa, saturaationuppi lienee väännetty kaakkoon.

Digitalcameraworld.com.

Diyphotography.net, Introduction To Tethered Shooting. Piuhan päässä kuvaamisesta. Ohjeita. Työnkulku.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

The-digital-picture.com, AdoramaTV Presents How-To Video for Seamless White Background Portraiture. Video,kesto 12:15.

Digital Photography School, Light Painting Part Two – Photoshop.

IR, Magic Lantern hack pulls 24fps Raw video from Canon 5D Mark III. Ei vielä laajaan levitykseen. Mutta tulossa on.

Popular Photography, Photography Drones: Robot Cameras Take to the Skies. Hinnat $300 - $30.000.

 • Digicamera.netin Foorumi, Tämäkin vielä saatana... (Sana on melkein vapaa). Liittyy aiheeseen, vaikka ei otsikon perusteella uskoisi...

Marco.org, SLRs aren’t worth it if you’ll only use the kit lens. Jos tunsit piston sydämessäsi, niin kipinkapin objektiivikauppaan.

IR, Olympus PEN E-PL5. Arvio.

Shutterfinger, Eight Reasons Why I Like the Canon EOS 6D. Canonin pienin ja kevein täyskennoinen. Sisäänrakennettu wlan + gps.

The-digital-picture.com, Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD Lens Review. Canon, Nikon, Sony. Kuvanvakaaja, täyskennoiselle. Kroppikennoisella 38.4 - 112mm. Vasta kolmas testiobjektiivi tyydytti laadullaan. 82mm filtterikierre. Vastavalosuoja mukana. Tällä polttovälillä ja aukolla ja kuvanvakaajalla luokassaan ainoa. Hyvä hinta/laatusuhde, vaikka ei olekaan mikään halpa objektiivi. Parempi kuin Sigma. Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

Steve Sanders, Graslon Prodigy Flash Diffuser. Taas yksi salamavalon pehmentäjä. Iso muovinen. $90.

 

13.05.2013   (linkki)

Fotomaraton Raisiossa 18.5.2013 klo 9-21:

Kilpailu on kaikille avoin ja kilpailusarjoja on yksi: Digikuva.

 • Klo 9.00 annetaan kaksi kuvausaihetta. Tämän jälkeen muut aiheet annetaan kaksi kerrallaan kahden tunnin välein kilpailutoimistosta.
 • Aiheet tulee kuvata järjestyksessä, yksi kuva per aihe. Aivan kuin käytössä olisi 12 kuvan filmirulla, välistä kuvia ei saa poistaa. Kuvan tallennusmuotona tulee olla jpg.
 • Kuvausaika päättyy klo 21.00. 12 kuvaa sisältävät muistikortit tulee palauttaa kilpailutoimistoon viimeistään 22.00.
 • Kolme parasta kuvasarjaa palkitaan ja lisäksi jaetaan aihepalkintoja. Palkintojen jako sunnuntaina 26. 5.201 3 klo 13.00 näyttelypaikalla (Myllytori).

Ennakkoilmoittautuminen 25 €, kilpailupaikalla 30 €.

Kilpailukuvat tulostetaan ja ripustetaan Raision Kauppakeskus Myllyyn pystytettävään näyttelyyn. Kuvat ovat esillä 26.5. - 9 .6.

Lue kilpailun säännöt tarkemmin kilpailun sivuilta

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Jokunen kuva vuorien katveesta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • D7000 ja vinkkejä aloittelijalle kuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Paljon uusia viestejä.
 • sadetta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Erittäin hienoja, saakeli. Mä avaan nää IlariT:n kuvaketjut aina kriittisemmin kuin muut, kun on tiedossa paitsi kaverin taidot hyvin nuorelta iältä lähtien myös suitsutus - mutta en mä keksi mitään urputettavaa. Kaikki kuvat ovat hienoja ja taitavasti pelkistettyjä havaintoja ja niissä on vallitseviin olosuhteisiin saatu hyvä tarttumapinta. Viimeinen on ihan mieletön.
 • Vanhan objektiivin tarkennus heittää paljon (Optiikka). ...Objektiivi on sopiva sellaiseen runkoon, joka on nykyistä runkoa ohuempi. Nyt paksummalla rungolla ja sovitteella objektiivi ei voi tarkentua äärettömään, koska runkopaksuuden lisääntyminen loitontaa objektiivia "filmitasosta". ...
 • Mikä Sony paras sarjassaan? (Järjestelmädigit).
 • Canon EF 50mm f/1.4 tarkentaa vain lähelle? (Optiikka). Vie objektiivi takuulapun kanssa myyjäliikkeeseen niin asia korjaantuu. Vika varmaankin ihan yhden ruuvin kiertämisessä pienimmillään.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Adobe siirtyy pilvimalliin, käyttäjät hämmentyneitä, 10.5.2013. Pilvipalvelu ei tarkoita sitä, että sovelluksia pitäisi käyttää selaimella tai pilvestä. Päinvastoin, ohjelmat latautuvat netistä omalle koneelle kuten ennenkin, mutta jatkossa niistä pitää maksaa joko kuukausittain tai vuosittain. Jos maksaminen loppuu, loppuu myös ohjelmien käyttö.

 • Harrastajien ja yksityiskäyttäjien näkökulmasta tilanne on toinen. Pilvimalli pakottaa heidät maksamaan sovelluksesta jatkuvasti ja silloinkin, kun päivitykseen ei ole mitään syytä.

Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraseurassa 16.5. kevään spektaakkelit, 12.5.2013. Jyväskylän kameraseuran kevätkauden viimeisessä kuvaillassa 16.5.2013 klo 18.00 aiheena on kevään spekaakkelit: jäiden lähtö, tulvat, soidinmenot,… Ota mukaan lyhyt aiheeseen sopiva kuvaesitys ja tule mukaan hyvään seuraan.

Suomen Kameraseurojen Liitto ry, FIAP 27th Projected Images Biennial, 11.5.2013. Joka toinen vuosi järjestettävän FIAP:n digitaalibiennaali oli tänä vuonna Luxemburgissa. Suomen Kameraseurojen Liiton kokoelma Winter Time sijoittui mukavasti 18. tilalle 42 maan joukossa. Netissä esillä 20 suomalaisten kuvaa.

Nokia.

Facebook.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • What the Mona Lisa Can Teach You About Taking Great Portraits sommittelu, käsien asento, tausta, valo, mallin vaatteet, kehys (ei fyysinen).
 • Canon EOS 700D Review. Maaliskuussa 2013 julkistettu. Canonin edullisimman luokan lippulaivamalli. 18 megapikseliä, 1.6x kroppikerroin. Sarjakuvaus viisi kuvaa sekunnissa. Optinen etsin. Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.040.000 pistettä. Paino 580g. Vertailut kannattaa ehkä tehdä peilittömiin. Kittiobjektiivina uusi Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM + runko, Suomen hinta on vähän yli 800 euroa.

Digitalcameraworld.com, Photography Lighting: using flash to cope with challenging conditions. Tuloksen näkee vasta kokeilun jälkeen.

Earthboundlight.com, Moving Adobe Lightroom to a New Computer, 12.5.2013. Miten Adobe Lightroom siirretään uuteen koneeseen.

Petapixel.com.

Bobatkins.com, Photography, the Law and Photographers Rights. Pitempi artikkeli. Valokuvaajaa ja valokuvausta koskevat lainsäädäntö ei paljoa eroa eri maissa. Lähinnä USA ja UK. Lopussa linkkejä, Australia, Kanada, USA, UK.

ePhotozine.com, Look For Interesting Foregrounds For Your Landscapes. Perusteesit maisemakuvaukseen, lyhyesti.

Bobatkins.com, Canon EOS 70D and Canon EOS 7D MkII - will we see them? Päivitetty.

Engadget.com, Google Glass review (Explorer Edition). Yhtä mukava tai epämukava kuin mitkä tahansa silmälasit. Googlen lasit saa laitettua omien silmälasien päälle, mutta eivät tunnu kovin mukavalta. Muutoksia tarvittaneen ennen sarjatuotantoon siirtymistä. Tarkkuus 640 x 360 pistettä, Googlen mukaan vastaa 25 tuuman television katselua kahden ja puolen metrin päästä. Värit eivät mene oikein kohdalleen. Kontrasti on kohtuuhyvä, kirkkaassa auringonvalossa voi olla ongelmia. Kamerassa on viisi megapikseliä, 720p video. Muutaman sekunnin viive ennen kuvan ottamista. Viime vuonna piti ilmoittautua halukkaaksi, hintakin on vielä $1.500. Kyse on varhaisesta prototyypistä. Pii-ii-iiitkä arvio.

 

12.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Kari Kuukka, Kind of Happiness, 7.5.2013. The latest multimedia piece of DocImages is now out. Yes, I am biased – naturally – as I acted as the executive producer… But the work of Saara Mansikkamäki and Niclas Mäkelä is worth watching. It is an experimental piece (with its weaknesses of which we are fully aware…), but the visuals and the whole simplicity of the concept just works.

Martti Ojama, Bandien keikkakuvausta, 16.4.2013. Kun suunnitelmat muuttuvat ja lähtee kuvaamaan täysin ilman ennakkotietoja bandiä, on melko haastavaa päästä kuvilla kertomaan jotain olennaista bandistä. Itselläni oli alunperin useampikin bandi tai porukka, mistä olisin kuvia alunperin ottanut, mutta suunnitelmat peruuntui ja ehkä aidommin kuvauskeikan luonne muistuttaa nyt aitoa toimeksiantoa.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Feature Shoot Group Show: Mother’s Day.

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School, 18 Stunning Self Portraits.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

IR, Connected cameras are the future, suggests market research firm InfoTrends. InfoTrends on tutkinut markkinoita.

IR, This month in digicam history: The swivel debuts, Minolta wows us, and the face of camera testing hands over the baton. Toukokuu 1998, toukokuu 2003 ja toukokuu 2008.

Kamera & Bild, Test: Nikon D5200 - Har växt sig smartare och bättre. Marraskuussa 2012 julkistettu. Perinteinen järjestelmädigi. Pari vuotta vanhan Nikon D5100:n seuraaja. Nyt 24 megapikseliä (16 aiemmin). Kroppikenno, 23,5 mm x 15,6 mm. Etsin 95%. 39 pisteen tarkennusjärjestelmä. ISO edelleen 100 - 6.400. Vapaasti kääntyvä lcd-näyttö kolme tuumaa, 921.000 pistettä. Full HD. Sarjakuvaus viisi kuvaa sekunnissa (aiemmin neljä). Paino 555g. Paljon muutakin on parantunut. Värit musta, punainen, pronssi. Arvosana 7.5. Suomen hinta n. 700 euroa (runko + 18-55mm). 800 euroa (runko + 18-105mm VR).

Photozone.de, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 STM IS - Review / Test Report. Maaliskuussa 2013 julkistettu. Monenlaista uutta kittiobjektiiviin. Kroppikennoiselle. Vastaavuus 29-88mm. Kittilaatua on nyt parannettu. Uusi STM (stepping motor) on suunniteltu äänettömäksi ja notkeaksi. Sopii hyvin videon kuvaamiseen. Kuvanvakaaja, Canonin mukaan teho on neljä pykälää. Paino 205g, filtterikierre 58mm. Vastavasuoja on lisävaruste. Tyypillisesti voimakas tynnyrivääristymä. Täydellä aukolla vinjetointi selvää. Terävyys yllätti täysin, positiivisesti (Motkut voivat miettiä, menikö testissä jotain pieleen, kun tuli näin hyvä tulos. Terävän objektiivin teko ei ole kuitenkaan vaikeaa, jos zoom-alue ei ole kovin iso eikä myöskään aukko ei ole kovin pieni...). Värivirheet kurissa. Hinta/laatusuhde 5 * / 5 *. Suomen hinta on n. 270 euroa.

 

11.05.2013   (linkki)

Keke Top: Tilapäinen blondi – Madonna ilmestys Kalliossa osa 2
Kuva: Keke Top.31.5.2013 asti

Tilapäinen blondi – Madonna ilmestys Kalliossa osa 2 -valokuvanäyttely on esillä toukokuun ajan osana Kallio kukkii 2013 -tapahtumaa.

Kuvataiteilija Keke Top kuvasi kesän 2012 aikana noin 180 Kalliossa liikkeellä ollutta satunnaista henkilöä. Noin puolet niistä, joille kuvausta ehdotettiin, suostui osallistumaan progressiiviseen taideteokseen.

Kaikkien kuvattavien tuli vetäistä Madonna-täysmaski (kasvot ja peruukki) hetkeksi omaan päähän. Kuvaus tapahtui spontaanisti siinä samassa hetkessä, noin parissa minuutissa. Valokuvaustekninen sääntö oli, että kameraksi sai kelvata pokkari eikä lisänä käytetty mitään muita valokuvausteknisiä apuvälineitä.

Harjun nuorisotalo
Aleksis Kiven katu 1-3, Helsinki
ma -to klo 14- 21
pe-su ryhmät, järjestöt, tapahtumat

Ville Kujala: Roots & Blues valokuvia 10 vuotta
Kuva: Ville Kujala ( Dr. John)31.5.2013 asti

Ville Kujalan ottamia Roots & Blues -valokuvia kymmenen vuoden ajalta kotimaisista taitajista sekä muutamista ulkomaalaisista. Kuvat on otettu Lahti Blues & Roots - ja Grand Blues -tapahtumista sekä Lahden Kisapuisto Rockista ja Rauma Bluesista.

Lahden Keskusmusiikki
Mariankatu 10, Lahti
ma-pe 9.00-17.30, la 10-14

Eddie Iles: Suomi kutsui
23.5.2013 asti

Eddi Ilesin näyttelyssä on esillä muotokuvia Suomessa asuvista eri maista tulleista maahanmuuttajista ja heidän lapsistaan.

Kulttuurikeskus Caisa
Caisan käytävägalleria
Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 , Helsinki
ma-pe 9-18

Digiamera.netin Foorumilta:

 • L Y N G E N (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olipahan hienoa settiä! Muutamaa kuvaa piti käydä katsomassa useampaan kertaan.
 • Värilämpötilamittari kamerassa? (Digikuvaus).
 • Canoni takuuhuoltoon, uskomaton tarina (Sana on melkein vapaa). Net-Anttilassa lienee ongelmia...
 • Mänty kivikossa järven rannalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Palava teräsvilla, kukaan kokkeillu? (Sana on melkein vapaa).
 • Sinivuokkotutkielma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Smokin' flowa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Alkoi niskassa polttelemaan. Hienon hetken olet tallentanut.
 • Objektiiveista kysymyksiä (Optiikka). Nikon D5100. 23 vastausta.
 • Panoraamakuvaus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kertokaas millasella päällä kuvaatte panoraamakuvia tai ylipäätään kokoonpanoistanne. 12 vastausta.
 • sateenvarjot (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Onko noissa eri merkkien varjoissa (läpiammuttavat tai heijastavat) eroa muutoin kuin hinnassa. Eli toimivatko kiinanihmeet samalla tavalla kuin kalliimmat merkkituotteet? Väriläpötilaeroja? tms? Pikkusalama-käyttöön tulevat. Kiitos.
 • Pokkari veden alle tai vastaava (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Aloitteleva veden alla kuvaaja kyselee mitkä olisi parhaimmat vaihtoehdot kesän vesileikkeihin ja syksyn etelän snorklaus reissulle? Saa linkata suoria ostoehdotuksia :)
 • Vuosijuhlat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olisi mukava kuulla mielipidettä vähää aikaa sitten kuvaamistani vuosijuhlakuvista, että onko mihin suuntaan menossa tällainen tapahtumakuvaus kun ei paljoa kokemusta vielä ole moisesta?
 • D7000 ja back focuksen korjaaminen (Järjestelmädigit, Nikon D80/D70/D50/D40).
 • Ulkomailta ostaminen yritykselle (Ulkomailta ostaminen).
 • 10 vuotta sitten... (Sana on melkein vapaa). ...myyntipalstalla mentiin näin: .... Muutamalla sivuklikkauksella pääsi noina aikoina monta kuukautta eteenpäin myyntitapahtumissa, nyt muutaman päivän. Paljon on kehitystä tapahtunut! Hyvä näin!
 • Sukelluspussi järkkärille. (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Uusia viestejä.

Kimmo von Lüders, Kuvaario.blogspot.fi. Vuonna 1997 aloitetun kuvaario.fi:n pitäjän uusi blogi.

 • New business model? Invoicing stolen images! 5.5.2013. ...She sent me last week an screenshot of the prices she is willing to pay for images. The screenshot is taken from a big micro stock site . One credit is about one dollar. They usually download the XL file for 5 credits. ...The revolution of the micro-priced images started in my opinion with the launch of Canon EOS-10D. ...The revolution of the micro-priced images started in my opinion with the launch of Canon EOS-10D.
 • Anno domini 1997 Kuvaario, 22.3.2013. ...ohjelmani ja serverini olivat jo ehtoopuolella kun päätin viime syksynä vuonna 2012 siirtää palvelun ns pilvipalveluun Photoshelteriin www.photoshelter.com....
 • Pictorium.com Kuvaario - Pictorium.

Yle Uutiset Perämeri, Muistikortti täyttyy Tornion digimaratonissa. Tornion kameraseuran digimaraton vaatii osallistujalta digikameran ja tyhjän muistikortin, jolle aletaan kerätä onnistuneita otoksia annetusta aiheesta. Äitienpäivän aattona tapahtuvan startin jälkeen aletaan kuvata tyhjälle muistikortille ja yhteisen alkukuvan näppäämisen jälkeen kuvia voi laukoa niin paljon kuin sielu sietää.

 • Digimaraton Tornion kirjasto. 11.5.2013 - 12.5.2013. Startti ja ilmoittautuminen digikameran ja tyhjän muistikortin kera kaupungin kirjaston aulassa 11.5. klo.12. Palautus tapahtuu su 12.5. klo 12 kulttuuritoimistoon os. Keskikatu 22. Digimaratonin kolme parasta palkitaan. Osallistumismaksu on 5 euroa.

Photo.net, foorumi.

Olympukselta uutta.

 • Suomen Olympus, Olympus E-P5. 16 megapikselin Live MOS -kenno on peräisin palkitusta OM-D-kamerasta. Sisäinen WiFi-yhteys, Focus Peaking -tarkennusilmaisin ja täydellisesti uusitut hallintapainikkeet ja -säätimet. Apple ja Android-laitetta voi käyttää kameran etäohjaukseen (ml. automaattitarkennus ja kameran laukaisu). Kameran lcd-näyttö näkyy puhelimessa, PEN-kameraa voi ohjata koskettamalla älypuhelimen näyttöä. Olympus PEN E-P5:ssä on etu- ja takarulla. Erillisellä valitsinkiekolla säätökiekot voi vaihtaa perinteisestä aukon/suljinajan esivalinnasta ja valotuksen korjailusta ISO-herkkyyden ja WB-tasapainon säätöön.. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pikseliä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pikseliä (lisävaruste). Runko tulee myyntiin kesäkuun lopulla 2013, 999,00€. Kittien hinnat alkavat 1099,00€:sta 14-42 mm objektiivilla. 17mm 1:1.8 hintaan 1449,00€ (sisältää VF-4:n eli elektronisen etsimen).
 • Tekniikan Maailma, Olympus Pen E-P5 -järjestelmäkamera ammattitason ominaisuuksilla. Olympus julkisti tänään Pen-sarjan viimeisimmän huippumallin E-P5, jonka muotoilu noudattelee vuoden 1963 Pen F -kameran linjoja. Olympus Pen E-P5 on ensimmäinen mikrojärjestelmäkamera, jonka mekaaninen suljin yltää peräti 1/8000 sekunnin nopeuteen. ...Olympus PEN E-P5 tulee myyntiin kesäkuun lopulla. Rungon hinta on alle 1000 €. Runko ja 14-42 mm:n zoom maksavat pakettina alle 1100 €. Rungon, f/1,8-valovoimaisen 17 mm:n objektiivin (kinovastaavuus 35 mm) sekä VF-4-etsimen saa pakettina alle 1450 eurolla.
 • Sulantoblog, Olympus Pen E-P5 ensitunnelmat, 10.5.2013. Olympus Pen E-P5 on leijunut huhuissa jo hyvän aikaa, mutta tänään on virallinen julkistuspäivä. Kävin pari viikkoa sitten Berliinissä tutustumassa uuteen Peniin ja sen tärkeimpiin ominaisuuksiin. ...E-M5 mallin loistava 5-akselinen kuvanvakaaja on parannettuna versiona E-P5 rungossa ja vakaaja tunnistaa automaattisesti kuvaustilanteet. Salamakenkään kiinnittyy uusi VF-4 etsin, jonka kuva on samaa kokoa kuin esim. Nikon D800 kamerassa ja kuvapisteitä on 2,36 miljoonaa. ...Niin, ja sitten tulevat tietenkin mustat lasit. Viimeinkin Olympus tuo myyntiin mustat versiot 17 mm f/1.8, 45 mm f/1.8 ja 75 mm f/1.8 objektiiveista. ...Olympus E-P5 tulee myyntiin kesäkuun lopulla ja siitä on kolme eri värivaihtoehtoa: musta, musta – hopea ja valkoinen. Kokoonpanoja on niin ikään kolme: pelkkä runko 999,- euroa, runko ja 14 – 42 mm zoomi 1099,- euroa ja runko, VF-4 etsin ja 17 mm f/1.8 objektiivi 1449,- euroa.
 • Pekka Potka, Olympus PEN E-P5 w. VF-4 Hands On Preview, 8.5.2013. Olympus is introducing today the new flagship of their PEN line, the PEN E-P5. This camera is not meant to surpass the E-M5, which has been the best mFT camera from Olympus but also belongs to another line, OM-D. However, Olympus has incorporated most of E-M5´s features into E-P5 and made some of them even better. ...How is E-P5 compared to E-M5? Technically E-P5 is roughly E-M5 minus EVF and weather sealing but with a built-in flash.
 • Dpreview.com, Olympus launches PEN E-P5 high-end Wi-Fi enabled Micro Four Thirds model. 16 megapikseliä, myyntiin toukokuussa. Kuvasuhde 4:3. Kennokoko 4/3 eli 17.3 x 13 mm. Kroppikerroin 2x. Kuvanvakaaja rungossa. RAW. Kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunnissa. USB 2.0. Akuilla voi ottaa 330 kuvaa. Paino 420g. Ei GPS.
 • Dpreview.com, Olympus PEN E-P5 Hands-on Preview. Ensimmäinen alkuperäinen Micro 4/3 -systeemin PEN-sarjan kamera PEN E-P1 julkistettiin kesäkuussa 2009. PEN E-P5 on sarjan neljäs malli. Näyttö kääntyy 80 astetta ylöspäin ja 50 astetta alaspäin. Elektroninen etsin on lisävaruste.
 • IR, Olympus E-P5: New PEN mirrorless camera’s retro styling hides cutting-edge features. Paljon ominaisuuksia OM-D E-M5 -mallista, mutta myös aivan uutta. Uusi elektroninen etsin VF-4 maksaa $280, vielä yhteensopiva vain E-P5:een.
 • IR, Olympus E-P5 Hands-on Preview. Perus-ISO on 200. Käynnistys 0.5s. Sama kuvanvakaaja kuin OM-D -mallissa. Sisäänrakennettu stereomikrofoni. Olympuksen mukaan akut kestävät 330 kuvan verran.
 • ePhotozine.com, Olympus PEN E-P5 Hands-On Preview.
 • ePhotozine.com, Olympus PEN E-P5 Vs Olympus OM-D E-M5 Comparison. Ominaisuuksien vertailu. Missä E-P5 on ainakin parempi kuin OM-D E-M5, missä häviää. OM-D sopinee paremmin luontoa kuvaajille, Olympus lienee ihan tarkoituksella jättänyt säänkestävyyden pois uudesta mallista (jotta OM-D pysyi edelleen houkuttelevana vaihtoehtona).
 • Cameralabs.com, Olympus PEN EP5 preview.
 • Dpnow.com, Olympus Pen E-P5 hands-on preview. Pen-sarja edustaa pienempiä kameroita, joissa ei ole sisäänrakennettua etsintä. OM-D -sarja vähän isompia enemmän perinteistä järjestelmädigiä muistuttavaa, sisäänrakennettuna etsin.
 • Popular Photography, New Gear: Olympus PEN E-P5 Micro Four Thirds ILC.
 • Photo.net, Olympus Pen EP-5 Preview. Kokometallirunko. Salamasynkkä 1/320s. Pienempi kuin OM-D.
 • Digitalcameraworld.com, Olympus E-P5: price, release date, official specs revealed.
 • Petapixel.com, Olympus Unveils E-PL6: A Cheaper MFT Camera That’s Strong Where It Matters.
 • Photographyblog.com, Olympus PEN E-P5.
 • Photographyblog.com, Olympus E-P5 vs OM-D EM-5. Vain kuvavertailu.
 • Fotosidan.se, Olympus PEN blir mer avancerad och mer retro. Toimitukset alkavat kesäkuussa.
 • Kamera & Bild, Nya Olympus Pen E-P5 – med sensor från OM-D. Sama kenno kuin lippulaivamallissa OM-D, 16 megapikseliä. Ensimmäinen kompakti digitaalinen järjestelmäkamera, jonka mekaaninen suljin kykene 1/8000s suljinaikaan. Wi-Fi:n käyttöönotto on helppoa. Retrohenkinen muotoilu edelleen. Kameran käyttö on nopeaa. Elekroninen etsin on hyvä.
 • Dpreview.com, Olympus announces PEN Lite E-PL6 in Japan. E-PL5:n päivitys, nähtävästi suunnattu vain Aasian markkinoille.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

Euroopan Canon, Gary Schmid on the EOS-1D X and the EF14mm f/2.8L II USM. Canon Explorer Gary Schmid is one of the world’s leading commercial photographers and he has recently been working from his base in Dubai, as well as on location in Russia, with the 18.1 Megapixel EOS-1D X DSLR and the EF14mm f/2.8L II lens. In an exclusive article for CPN he reveals his thoughts on the performance of the camera and how the super wide-angle lens has helped his interior shoots...

 

10.05.2013   (linkki)

Juha Haataja, Valopolku.

 • Antero Takala: Mindscape = Mielenmaisema, 8.5.2013. Teos liittyy näyttelyyn Mindscapes 1960-2010, joka on esillä Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa 4.5. 2013 - 30.5. 2013.
 • Michel Frizot: A new history of photography, 3.5.2013. Sivuja teoksessa on 775 ja se on painettu paksulle paperille isossa sivukoossa, mikä tekee teoksen käsittelystä pitkän päälle raskasta ainakin jos lukee sitä ilman kunnon lukupöytää. ...Teosta näyttäisi olevan saatavilla netin kirjakaupoista kohtuullisen edulliseen hintaan, joten aprikoin että hankkisinko sen omaksi. Mutta sitten mietin tilaa kirjahyllyssä, ja päädyin toisiin ajatuksiin.

Valokuvatorstai, 286. haaste. Haasteena JOS.

Suomen freelance-journalistit ry, VKL:n ilmoittama työsulku ei vaikuta työtaistelutoimiin, 9.5.2013. Journalistiliiton jättämä lakkovaroitus koskee käytännössä kaikkia kuusi- ja seitsenpäiväisiä sanomalehtiä. Lakon sovittelu on käynnissä. Ellei sopimusta synny, lakko alkaa perjantaina 17.5. klo 14.00. Vastatoimeksi työnantajapuoli, Viestinnän Keskusliitto julisti työsulun alkamaan maanantaina 20.5., mikäli työtaistelu alkaa.

Aamulehti, Seuraa Aamulehden sivuilta huikeaa melontareissua - koko Suomen rannikko. Nurmijärveläinen valokuvaaja ja viestintäyrittäjä Pekka Lassila aikoo meloa merikajakilla koko Suomen merenrannikon Virojoelta Tornioon. Lassila kertoo tarinoita matkalta, joka kestää kaikkineen yli kuukauden.

Puhelinvertailu.com, Googlen käännöstyökalu lukee kameralla nyt myös suomea. Sovellukselle voi antaa käännettävää kirjoittamalla, puhumalla sekä kuvaamalla tekstiä kameralla. Päivityksen myötä sovellus tunnistaa myös suomenkielistä kirjoitusta kameran kautta.

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

The Online Photographer.

 • Mike Gets Mail. Kysymyksiä ja vastauksia. Ensimmäinen: miksi samaan aikaan otetuista kuvista kännykkäkuva näyttää paremmalta kuin järjestelmädigillä otettu kuva.
 • The World's Great Lens Makers. Lyhyt lista.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Digital Photography School.

PhotograpyBB. 1.6.2013 aikaisemmet pdf-lehden numerot (53 kpl) eivät enää löydy netistä. Siihen asti on aikaa hakea omalle koneelle vaikka kaikki numerot. Lehtien lukeminen vaatii etunimen ja sähköpostiosoitteen antamisen (lehteä pääsee sen jälkeen heti katsomaan, ei muita toimenpiteitä).

Dpreview.com, Aesthetics versus truth: DW Akademie examines ethics of retouching. Missä kulkee raja.

Pdnonline.com, UK Paves the Way for Orphan Works Law. Will the Sky Fall? UK:n uudesta tekijänoikeuden lievennyslaista.

Luminous Landscape, Clouding The Issue Adobe Moves The Creative Suite to The Cloud Who Wins, Who Loses? Adoben päätöksestä siirtää toiminta pilveen.

Photo.net, Photography Inspired by Motherhood. Lapsuuden valokuvausta.

Dpreview.com, Leica exec speaks to Forbes.com about digital medium-format strategy. Leica julkisti S2-mallinsa 2009, myöhemmin samana vuonna tuli 'S'. Molemmissa on 60% isompi sensori kuin täyskennoisessa.

IR, Leica M (Typ 240) First Impressions: 24 Hours with Leica’s latest digital rangefinder. M-sarjan objektiiveja voi käyttää. Kuvanlaatu huippuluokkaa. Luminous Landscape, Michael Reichmann.

 • IR, Leica M (Typ 240). Syyskuu 2012 julkistus. 24 megapikseliä, täyskennoinen, liveview, video. Kolme kuvaa sekunnissa sarjakuvaus. Mittaetsinkamera, ei automaattitarkennusta. Etsin ei näytä kuvaa optiikan kautta. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 920.000 pistettä, 640 x 480. Ei täysin automaattista valoituksen mittausta. Ei sisäänrakennettua salamaa. Muistikortti vaihdetaan irrottamalla koko alalevy. Kamerassa itsessään ei ole USB-liitäntää. Lisävarusteena saatavassa kahvassa sellainen on. $6.950.

Cameralabs.com, Olympus PEN EP5 preview (based on rumours). Ensiarvio, perustuu huhuihin.

 

09.05.2013   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museon uudet näyttelyt:

Summer School - Kesäkoulu
Kuva: Hertta Kiiski.28.7.2013 asti

Summer School - Kesäkoulu on laaja katselmus aikamme valokuvaopiskelijoiden teoksia. Mitä on olla valokuvaaja, kun kaikki ovat valokuvaajia?

Näyttely sisältää teoksia 55 opiskelijalta kuudesta alan koulusta. Yleisö haastetaan mukaan tarkastelemaan ja pohtimaan, mitä valokuvauksen aallonharjalla tapahtuu juuri nyt.

Näyttely juhlistaa Valokuvauksen opiskelijat ry:n (VOry) 40-vuotista taipaletta.

Näyttelyn avajaispäivänä julkistettiin valokuvateos a book of lies - väritettyjä totuuksia: 112 tekijää, 327 valokuvaa. Kirjan julkaisee Valokuvauksen opiskelijat ry ja MustaTaide - Aalto Photo Books.

Kuva: Hertta Kiiski 2013.

Vesa Oja: Finglish
Kuva: Vesa Oja28.7.2013 asti

Finglish on valokuvaaja Vesa Ojan (s. 1953) laaja valokuvadokumentti amerikan- ja kanadansuomalaisista. Se paljastaa siirtolaisten unelmat, utopiat ja kotimaan kaipuun sekä suomalaisin maustein amerikkalaistuneen elämän.

Kahdeksan vuotta kestäneen projektin aikana Oja on kuvannut lukuisilla matkoillaan satoja amerikan- ja kanadansuomalaisia ja heidän historiaansa liittyviä paikkoja. Näyttelyyn on valittu noin 70 kuvaa.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan 240-sivuinen valokuvateos
Vesa Oja: Finglish. Finns in North America / Pohjois-Amerikan suomalaisia. Tekstit: Vesa Oja ja Päivi Oja. Kustantaja: MUSTA TAIDE / Aalto PHOTO Books.

Helatorstaina 9.5. museo on avoinna klo 11-18.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.

Susirajan Erämessujen ja Kuvanmaailman järjestämään Eräskuva-valokuvauskilpailuun hyväksytyt kuvat (124 kpl) ovat yleisön äänestettävissä.

Viisi eniten yleisöääniä saanutta kuvaa / sarja pääsee finaaliin. Finalistien kuvat ovat esillä 14.-16.6.2013 Susirajan Erämessuilla, jossa lopulliset voittajat valitsee ammattilaisraati.

Fiskars Nature -tapahtuman tiimoilta järjestetään kaikille avoin valokuvakilpailu, jonka aiheena on Fiskarsin alueen luonto.

Kilpailukuvan tulee olla otettu Fiskarsin ruukissa tai ympäröivillä laajoilla metsäalueilla 1.5.2013 ja 31.8.2013 välisenä aika.

Kilpailussa on kolme sarjaa:

A: Metsä ja maisemat
B: Eläimet ja kasvit
C: Virkistys- ja harrastustoiminta

Kukin osallistuja voi lähettää yhteensä kuusi (6) kuvaa.

Kuvia voi lähettää 18.8.2013 asti.

Kilpailussa palkitaan sarjavoittajat ja kokonaiskilpailun voittaja lahjakortein sekä tavarapalkinnoin.

Järjestäjä voi käyttää kuvia ilman eri korvausta sek ä valokuvauskilpailun että Fiskars Nature - tapahtuman tiedottamis- ja markkinointitarkoituksessa.

Kilpailun järjestää Fiskars Nature -messun järjestäjät Metsäpalvelu Pihlström Oy, SE-Action ja Fiskars Oyj Abp yhteistyössä Västra Nyland -lehden kanssa.

Ks. tarkemmin: Kilpailusäännöt & osallistumisohjeet

Digicamera.netin Valokuvauskilpailuja-sivulta löytyy lisää kilpailuja.

Akikuvaa.com.

 • Stylus TG-830 ja hidastettu video, 24.4.2013. Kuvasin Olympuksen Stylus TG-830 kameralla ensitöikseni hidastettua videota, jota kamera tallentaa 120framea/sek HD-laadulla. YouTube-video, kesto 12:45.
 • StarStax, 19.4.2013. StarStrax on “typerän” yksinkertaisen käyttöliittymän omaava, ilmainen kuvien pinoamiseen tarkoitettu softa. Tämän yksinkertaisen käyttöliittymän ansiosta, 5minuutin perehtyminen riittää ohjelman käyttöön.
 • Olympus Stylus TG-830 mietteitä, 8.4.2013. Olympus Stylus TG-830 on taskukokoinen pokkari, joka kestää iskuja ja on myös vesitiivis 10metriin asti. Kamerassa on 16mp kenno ja full hd tasoinen video kuva. Hd laadulla saa kuvattua slow motion kuvaa 120framea/sek.
 • Jälleen kerran: ASENNE., 28.3.2013. ...Kaveri kertoi miten on innokas kuvaaja ja maailmanmatkailija. Oli asunnut monissa eri maissa ja tehnyt monta trippiä tyliillä äkkilähtö. Parhaimmillaan ottanut hetken mielijohteesta lennot Shanghai:hin, niin että lento on lähtenyt alle neljän tunnin sisällä....

Lightlike pics, Extended winter, 11.4.2013.

Emilia.galleria.fi, Kevättä ja juhlaa, 28.4.2013. ...Vaihtelinkin mikrofonin ja salaman kanssa rungon päällä, sillä tuli myös kuvattua videopätkiä. Testissä oli myös uusin hankintani, erillinen äänentallennin valmistajalta Zoom. Eräästä verkkokaupasta sattui hyvä tarjous kohdalle ja päätin ostaa kyseisen vempeleen lisävarusteineen. Varoituksen sana: sovite, jolla Zoom olisi tarkoitus laittaa runkoon kiinni, on liian leveä Nikonin salamakenkään. Tarkoituksena on kokeilla hioa sitä hieman. ...

Tietoviikko.fi, Adoben keksinnöt: Älykynä ja älyviivotin. Yhtiö kehittelee Vergen mukaan kosketusnäyttölaitteille tarkoitettua kynäkettä ja elekronista viivotinta.

Nokia.

Ilta-Sanomat, Talon maalaus suututti viranomaiset - kirkkaan pinkki väri ei miellytä. (Näitä uutisten ns. kuvituskuvia näkee jatkuvasti, välillä tuntuu, että lehdissä lätkäistään tekstin oheen mikä tahansa jotenkin aiheeseen liittyvä kuva. Tämä kuva pysäytti ristiriidallaan uutisen otsikkoon, missähän se pinkki väri oikein on. Vai onko tahallaan valittu sellainen kuva, jota ei voisi vahingossa sekoittaa oikeaan nimenomaan tämän uutisen taloa esittävään kuvaan. Eikös silloin olisi voinut valita vaikka söpö kissanpentukuva, sitä ei ainakaan olisi voinut sekoittaa uutisen _oikeaan_ pinkin talon kuvaan.).

 • Ilta-Sanomat, Hyvästit perusposeerauksille! Lähetä persoonallinen yo-kuvasi kilpailuun. KUVAKILPAILU Ilta-Sanomat hakee persoonallista ylioppilaskuvaa. Osallistu kilpailuun lähettämällä oma, persoonallinen ylioppilaskuvasi Ilta-Sanomien lukijan kuviin.
  • (mikä kilpailu se sellainen on, jossa ei ole tuomareita, parhaita ei palkita, voittajaa ei valita jne. jne. Ehkä tätä voi sitten kutsua "kilpailuksi" siinä mielessä, että ihan kaikkein surkeimpia kuvia ei laiteta ilmaiseksi kuvittamaan Ilta-Sanomien perinteistä ylioppilasliitettä toukokuun lopussa. Olisikohan oikean "kilpailun" järjestämisestä ollut sitten Ilta-Sanomille huikeasti kuluja ja vaivaa... Halvemmaksi tuli nimittää arpajaisia kilpailuksi...)

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

 • Best memory cards for cameras: 9 top models tested and rated.
  • Hama High Speed Gold 22MB/s Class 10 SDHC, 16GB. Arvosana 80%. £11.
  • Lexar Professional 400x CF, 16GB. Arvosana 85%. £45.
  • SanDisk Extreme Pro 300x UHS-1 SDHC, 8GB. Arvosana 86%. £17.
  • Kingston Ultimate 266x CF, 16GB. Arvosana 78%. £22.
  • Lexar Professional 600x UHS-1 SDHC, 16GB. Arvosana 95%. £27.
  • Transcend Ultimate 600x CF, 64GB. Arvosana 70%. £160.
  • Transcend Ultimate 600x CF, 64GB. Arvosana 70%. £160.
  • Kingston UltimateXX 233X UHS-1 SDHC, 16GB. Arvosana 75%. £37.
  • SanDisk Extreme Pro 600x CF, 16GB. Arvosana 90%. £65.
  • Transcend Ultimate 566x UHS-1 SDHC, 16GB. Arvosana 92%. £15.
 • 3D Anaglyphs: using Photoshop effects to create a sense of depth

Dpreview.com, UK Intellectual Property Office responds on 'abolition of copyright' law. Laki astui voimaan Brittein saarille 25.4.2013. Sen mukaan on mahdollista rekisteröidä itselleen sellaisen käyttöoikeus sellaiseen valokuvaan, jolle ei löydy "ahkerasta" etsinnästä huolimatta tekijää. Hm.

Petapixel.com.

Pixiq.com.

Dpreview.com, Poll: What concerns you most about Adobe's move to subscription software? Kommentteja pääsee lukemaan kirjautumatta.

Diyphotography.net, The "Nice Shot" Comment Myth. Onko hyvä asia, että on ruvettu paheksumaan muutaman sanan palautetta kuvista. Kuulemma tykkäämiset tai ei-tykkäämiset pitäisi aina perustella. Vai voiko vain kertoa valokuvan herättämistä tuntemuksista sen kummemmin perustelematta.

Digital Photography School, How to Help Your Clients Feel Comfortable In Front of Your Camera. Kuvattava pitäisi saada tuntemaan olonsa rentoutuneeksi ja luonnolliseksi.

Petapixel.com.

The Verge, The illusion of simplicity: photographer Peter Belanger on shooting for Apple.

Lensrentals.com blog, How to Ruin Your (or Our) Gear in 5 Minutes (Without Water). Hienojakoinen väripöly (vrt. Intian festivaalit) menee helposti objektiivin sisälle. Kamera ja objektiivi kannattaa suojata (jos nyt ylipäätään on pakko mennä kuvaamaan).

The-digital-picture.com, EOS Digital Solution Disk Software Now Availalbe for Download. Kameran sarjanumero vaaditaan. Tarkoitettu käyttäjille, joilla ei ole levyasemaa ohjelmien asentamiseen. Digital Photo Professional 3.13.10, EOS Utility 2.13.10 ja Picture Style Editor 1.13.10

Fotosidan.se, TEST: Canon EOS-1D X mot Nikon D4. Lehti-, urheilu- ja luontokuvaajien kamera, kovat vaatimukset. Ammattikuvaajille.

The-digital-picture.com, Samyang 24mm f/3.5 ED AS UMC Tilt-Shift Lens Review. Testikuvat, vertailu Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift -objektiiviin. Hyvin iso ero täydellä aukolla. Vaikka onhan hintaerokin 850 euroa vs. 2.300 euroa.

 

08.05.2013   (linkki)

Elenia ja BirdLife Suomi järjestävät koko perheelle tarkoitetun valokuvauskilpailun, jossa haetaan kauniita, puhuttelevia tai muuten mielenkiintoisia kuvia laulu- ja kyhmyjoutsenista.

Kuvan, max. 2 kuvaa / osallistuja, pitää olla kuvattu Suomessa 1.5.2013.-30.9.2013.

Osallistumisaikaa on 30.9.2013 asti.

Palkinnot:

I palkinto: Canon EOS 60D runko- ja objektiivipaketti, arvo 998 €
II palkinto: 500 euron lahjakortti Lintuvarusteeseen
III palkinto: 300 euron lahjakortti Lintuvarusteeseen
Lisäksi muiden osallistujien kesken arvotaan 5 kpl 100 euron lahjakortteja Lintuvarusteeseen.

Elenia ja BirdLife Suomi saavat käyttää kuvia omissa julkaisuissaan, postikorteissa sekä kilpailusta uutisoitaessa ilman erillistä taloudellista korvausta. Kuvien mahdollisen julkaisun yhteydessä mainitaan aina kuvaajan nimi sekä Bongaa joutsen kameralla -kilpailu.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Aamupostin ja Hyvinkään Kameraseuran (HKS) järjestämä Vuoden kuvaaja 2013 -valokuvauskilpailu on edennyt toiseen osakilpailuun (2/4). Aiheena on Juhlan aika.

Kuva tulee ottaa Aamupostin ilmestymisalueella (Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Riihimäki, Nurmijärvi, Tuusula, Janakkala) ja sen tulee kuvastaa sitä paikkakuntaa, jossa se on otettu.

Toinen osakilpailu päättyy 30.6.2013 klo 23.59.

Kukin kuvaaja saa lähettää kilpailuun yhden (1) kuvan per osakilpailu. Kuva tulee ottaa osakilpailun aikana ja sen tulee ilmentää nähtyä kuvaustilannetta.

Kustakin osakilpailusta Aamupostin ja HKS:n edustajista koostuva tuomaristo valitsee 20 parasta kuvaa. Kuvat 1-10 saavat pisteitä seuraavasti: 15, 13, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5 ja 4. Sijoista 11-20 saa 3 pistettä.

Viimeisen osakilpailun ratkettua kuvaajien vuoden aikana saamat pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä kerännyt kuvaaja julistetaan vuosikilpailun voittajaksi. Tasapisteissä voittajan valitsee tuomaristo.

Palkinnot:

eri pituisista lehtitilauksia, lahjakortteja ja tarvarapalkintoja.

Lue tarkemmat osallistumisohjeet kilpailun sivuilta

Maailman Sirkusliiton (Fédération Mondiale du Cirque) tämänvuotisen valokuvauskilpailun aiheena on Circus: Strength, Balance, Courage and Grace! eli Sirkus: voima, tasapaino, rohkeus ja kauneus!

Kilpailu on avoin sekä ammattilaisille että harrastajakuvaajille. Kukin osallistuja voi lähettää korkeintaan neljä (4) kuvaa, jotka voivat olla mustavalkoisia tai värillisiä.

Kuvat tulee lähettää 30.6.2013 mennessä.

Sirkusksen asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsee 12 parasta kuvaa, jotka julkaistaan Sirkusliiton vuoden 2014 seinäkalenterissa. Koko kilpailun voittajan valitsee liiton presidentti, Monacon prinsessa Stephanie. Tuomaristo tekee valinnat sokkona näkemättä kuvaajien nimiä.

Palkinnot:

Koko kilpailun voittaja saa:

 • kaksi lentolippua Monte Carlon sirkusfestivaaleille, (the 38th Festival International du Cirque de Monte-Carlo Competition Shows A and B), jotka pidetään 16. ja 17. tammikuuta 2014.
 • Kaksi yötä Riviera Marriott -hotellissa kahdelle aamiaisineen.
 • Kuvausmahdollisuus prinsessa Stephanien kanssa.
 • 500 euroa matkarahaa.

Jokainen kuvaaja, jonka teos julkaistaan kalenterissa, saa prinsessa Stephanien nimikirjoituksella varustetun kalenterin.

Lue lisää kilpailun sivuilta (englanniksi) (viemällä hiiren navigointivalikon Photo Contest -kohtaan aukeaa valikko, josta löytyy tietoa myös tuomaristosta ja edellisten vuosien voittajat).

Digicamera.netin Foorumilta:

Pekka Potka, Olympus OM-D: No low pass filter, 5.5.2013. Some time ago there was a "mistake" at Olympus France web site. They said in a spec line that Olympus PEN E-PL5 has no low pass or anti-aliasing filter. This spec line was removed and it was said that all Olympus bodies with Sony 16MP sensor are alike. ...My conclusion is now: Olympus OM-D has no low pass filter at all.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Rooman paras nähtävyys oli... minä itse, 7.5.2013. Jo Rooman lentokentän tuloaulassa kiinnitin huomioni nuoreen naiseen, joka poseerasi suuren Colosseumin julisteen edessä ja kuvasi itseään kännykällä. Todennäköisesti kuvat menivät saman tien Facebookiin. Katsokaa, olen Roomassa! Siis minä!

Markku Könkkölä.

 • Varsova, 7.5.2013. 200 kuvaa.
 • Käyttäjän säätämät asetukset, 5.5.2013. Canonien valintakiekosta löytyy valinnat C1, C2,… Niin lukumäärä vaihtelee yhdestä kolmeen. Niihin voi ja ehdottomasti kannattaakin ohjelmoida eri tilanteisiin sopivia asetusyhdistelmiä. Minä olen asettanut niihin seuraavat säädöt: ...

Suomen Kameraseurojen Liitto ry.

 • Liiton teemanäyttely 2013 Raumalla, 5.5.2013. Näyttelyn avajaisia vietetään liiton syyskokousviikonloppuna la 26.10. alkaen klo 14 Rauman kaupunginkirjastossa.
 • 5th Finland International Digital Circuit 2013, 5.5.2013. Kiertonäyttely jakautuu viiteen näyttelyyn (salon). Näitä isännöivät paikalliset kameraseurat eri puolilla Suomea. Tänä vuonna järjestäjinä toimivat näyttelyiden avautumisjärjestyksessä Vantaa Salon, Hyvinkää Salon, Imagination Salon Lempäälässä, Carelia Salon Lappeenrannassa ja Vision Salon Ylöjärvellä. Vantaa Salonin avajaiset ovat 26.10. ja Visionin aivan joulukuun alussa.

Northernexposures, Nikon V1 video @400fps, 26.4.2013. Reilun kuukauden kuvaillut Nikon V1 ja J1:llä, tällähän on mahdollista kuvata “high speed” videota. Tosin resoluutio jää vaatimattomiin lukemiin, varsinkin 1200fps vaihtoehdolla. 400fps:llä kuva on vielä katsottavan kokoinen, mutta suttuinen. Ihan mukava pikku ominaisuus. Pari mallivideota alla.

Suomen Adobe, Adobe Creative Cloud.
Eilisiin Adobe-uutiisiin vähän jatkoa:

Ilta-Sanomat, Testaa, paljastatko Facebookissa liikaa. F-Secure on kehittänyt ilmaisen sovelluksen, joka sen mukaan auttaa pulmaan. Safe Profile Beta -sovellus löytyy Facebookista sanahaun avulla. F-Secure lupaa, että sovellus käy läpi käyttäjän yksityisyysasetukset ja antaa testin jälkeen selkeitä ohjeita oman tietoturvan parantamiseksi.

 • Safe Profile ei ole vielä lopullinen tuote, vaan se on beta- eli lopputestivaiheessa. F-Secure pyytääkin käyttäjiltä palautetta ohjelman parantamiseksi.

Panttihuutokauppa (elektroniikka valittu) Helsingissä 8.5.2013. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). Näyttely on avoinna vielä huutokauppapäivänä ke 8.5. klo 15.00-16.30 huutokauppasalissa, 2. kerros.
Tarjoukset on jätettävä viimeistään 8.5.2013 klo 16.00

 • 10 Y1752 9)
  1 KAMERARUNKO MAMIYA RZ67 PRO II
  1 FILMIPERÄ MAMIYA RZ67 PROFESSIONAL 120
  1 MOOTTORIVIRITIN MAMIYA RZ67 WINDER II
  1 OBJEKTIIVI MAMIYA 140/4.5 M/L-A MACRO
  1 VASTAVALOSUOJA MAMIYA M77 NO:2
  Lähtöhinta 400 euroa. Loppuhinta 400 euroa.
 • 339 V97270
  1 DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 5D MKII
  1 AKKUKAHVA CANON BG-E6 1 SALAMA SPEEDLITE 580EX
  1 OBJEKTIIVI CANON 24-105/4 L IS
  1 OBJEKTIIVI CANON 100/2.8 L IS USM
  1 OBJEKTIIVI CANON 70-200/2.8 L ULTRASONIC
  TARVIKKEINEEN REPUSSA
  Lähtöhinta 2.000 euroa. Loppuhinta 3.100 euroa.
 • 353 V97957
  1 DIGIKAMERANRUNKO NIKON D7000
  1 OBJEKTIIVI NIKKOR AF-S 18-200/3.5-5.6 G II ED
  Lähtöhinta 500 euroa. Loppuhinta 620 euroa.

Photo.net, foorumi.

Popular Photography, Photo Challenge Finalists: Portraits of Motherhood.

Thephotoargus.com, 52 Dazzling Examples of Sunset Photography. Auringonlaskusta kuvia. Aurinkolasit esiin siellä kotikatsomoissa, värit ovat suorastaan häikäiseviä...

Popular Photography, Free Photography Software: A Guide. Lyhyet esittelyt ja linkit.

 • Windows Photo Gallery
 • GIMP
 • Picasa
 • Pixlr
 • Photoshop Express Editor
 • Fotoflexer
 • UFRaw
 • Hugin
 • Visual Lightbox JS
 • Luminance HDR
 • The Photographer's Ephemeris
 • Darktable
 • Aviary

Digitalcameraworld.com, Spring photography tips: how to photograph flowers in the wild.

Diyphotography.net, I Took Headshots Of 80 People In One Day. It Hurt. Kuusi tuntia valokuvaamista, 80 kasvokuvaa. Yli 3.000 kuvaa. Mitä sessio opetti.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

YouTube-video, Photoshop and Lightroom tutorial: Thinking in black and white | lynda.com. Kesto 1:58.

Fujirumors.com, It will come! Trusted sources confirm launch of Fuji entry level interchangeable lens camera. Tänä kesänä.

IR, Samsung Galaxy Camera review: Which digicam will triumph in the battle of the Androids? Arviot. Samsung Galaxy Camera sekä Nikon S800c. Julkistukset muutaman päivän välein. Android-kameroita.

The-digital-picture.com, XIT Professional LCD Viewfinder Loupe Mini Review. Luuppi lcd-näytön päälle. Hinta $27.50.

 

07.05.2013   (linkki)

Keskustelutilaisuus Valokuvagalleria Hippolytessä huomenna klo 17 alkaen. Keskustelemassa Lea Kantonen, Pekka Niskanen & Morten Torgersrud. Keskustelu liittyy Hippolytessä esillä oleviin näyttelyihin ja keskustelukielenä on englanti.

Pekka Niskanen: South by East and East by North
Kuva: Pekka Niskanen.26.5.2013 asti

South by East and East by North on video- ja ääni-installaatio, jota kuvattiin loppuvuodesta 2012 Burmassa Yangonissa ja Etelämantereella. Teoksen tarinat liittyvät kuolemaan, mutta teoksessa nousee esiin myös jälkikolonialistista aikaa elävä Burma sekä tieteellisiin tarkoituksiin kolonialisoitu Etelämanner.

Pekka Niskanen (s. 1961) on mediataiteilija ja elokuvantekijä, joka työstää parhaillaan väitöskirjaansa Kuvataideakatemiaan aiheesta Medioituneet tilat identiteettipolitiikan rakentajana.

Morten Torgersrud: Circulating Sites
26.5.2013 asti

Hippolyte Studiossa nähtävä Morten Torgersrudin Circulating Sites koostuu tekstiarkeista sekä diaprojisoinnista, joka näyttää kiertävänä esityksenä 80 diaa.

Morten Torgersrudin (s. 1971) taiteellinen tuotanto on keskittynyt Norjan, Suomen ja Venäjän raja-alueelle. Hänen kiinnostuksensa sijoittuu valokuvan ja tilan/paikan/maiseman väliseen suhteeseen. Erityisesti häntä kiehtoo se, miten Fennoskandian pohjoisimpien alueiden visuaaliset representaatiot liittyvät pohjoisen maantieteen historiallisiin ja poliittis-taloudellisiin rakenteisiin.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Simo Rista 80 vuotta
15.6.2013 asti

Laternan Kirjagalleriassa on esillä otos mustavalkoisia valokuvia Simo Ristan pitkän uran ajalta. Kuvista suurin osa on syntynyt arkkitehtuurivalokuvauksen sivutuotteena työmatkoilla. Lisäksi gallerian käytävässä on värikkäitä muotokuvia Sansibarin tarab-musiikin soittajista.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Photo Location Planner (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...) Näköjään uutisissakin oli ollut maininta huhtikuussa, mutta ajattelin tänne laittaa vielä maininnan että puhelinversiokin (Windows Phone) on nyt reilun viikon verran ollut saatavilla. Kyseessä siis ilmaissofta jolla voi tarkistaa auringon nousu- ja laskuajan haluttuna päivänä sekä kartan avulla suunnat mistä ja mihin se nousee/laskee.
 • Keikoilla valokuvaaminen! (Kuvaus yleinen).
 • Sysmän turmapaikan kuvaus lennokista (Sana on melkein vapaa).
 • Lato ja pilvet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Syvällä metsässä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kallo noin kännykän (n.12cm) mittainen. Minkähän eläimen kallo voisi olla kyseessä?
 • Luontopolulla.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jännä yksityiskohta muuten niin siistiltä Vikakönkään luontopolulta :)
 • Salama kikkare hakusessa? (Digikuvaus). Niin, elikkä pitäisi saada sellanen 3in1 salamakikkare johon saisi kolme salamaa kiinni ja sitten synkka portti johon voisi kytkeä minkä tahansa triggerin piuhalla ja sitten vielä sateenvarjo / softbox kiinnike (se reikä) ja mielellää 3/8" kierre jotta saa jalustaan kiinni adapterilla 1/4" käy myös.
 • Teerie (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ..reilu viikko sitten. Oli muuten ensimmäinen kerta kun olin teeren soidinta kattomassa,, harmittavasti vaan teeret menivät lammen toiselle puolelle soimaan (omasta virheestä johtuen). Jäin kuitenki kattelemaan meininkiä huolimatta siitä, että etäisyyttä teeriin oli reiluhkosti (n. 50-100 metriä) ja kuvaaminen ei sillon tuntunu kovin järkevältä. Otin kuiten muutaman räpsyn kaikesta huolimatta.
 • Imperial (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jos on kuva kadulta noin vain napsaistu, niin onnittelut. Pirssi on edustavassa kunnossa ja valo hyvä.
 • Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM (Optiikka). Kokemuksia/näkemyksiä Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM linssistä? Hinnan puolesta houkuttelee (alle 900€), mutta valovoiman puolesta epäilyttää. Kannattaisiko kuiten kaivaa enemmän kuvetta ja tinkiä zoomista ja siis katsoa joku Canonin L-sarjalainen?
 • ympyröiden piirtelyä (Kuvankäsittely). Kertokaapas, miten saisin piirrettyä sellaisen kuvion jossa lopputuloksena olisi paperille tulostettu ympyrä. Tai itseasiassa monta sisäkkäistä ympyrää millin jaolla. Uloin ympyrä kokoluokkaa 200mm ja siitä millin jaolla aina keskuspisteeseen saakka sisäkkäisiä ympyräkehiä.
 • Studio-projekti (Sana on melkein vapaa). Viimeisin merkintä: Blogin tapaisesta täältä löytyy muutamia ensimmäisiä kuvauksia, joita olen tehnyt studiolla. Mikäli Oulun seudulla on tarvetta studion vuokraukseen edulliseen hintaan, niin se onnistuu. Tai tervetuloa muuten vaan tutustumaan.

Matti Lintulahti, Mediablogi, Kolme helppoa täysin uudenlaista julkaisujärjestelmää sisältömarkkinointiin: Prss, Flockler, Scoop.it! (voisi näistä valokuvaajallekin jotain irrota).

Mika Sipura. Eläimet kevätpuuhissaan.

Yle Uutiset, Sysmässä maahan syöksynyt pienkone tallentui lintukuvaajan kameraan. ...Kello kuuden aikaan lähistöllä ollut lintukuvaaja kuvasi kyseisen, matalalla lentäneen pienkoneen. Kuvasta on tunnistettu koneen pilotti. Poliisin mukaan koneessa ei ollut vielä tuolloin matkustajia. Onnettomuuteen päättyneellä lennolla kyydissä oli kuitenkin pilotin lisäksi yksi matkustaja. ...Poliisi eristi koneen turmapaikan keskeneräisen tutkinnan takia, koska muun muassa vainajat olivat edelleen siirtämättä. Nelosen uutiset oli käyttänyt onnettomuuspaikan yllä "lentävää härveliä". Onnettomuustutkintakeskuksen tutkija oli ilmoittanut leijailevasta radio-ohjattavasta kapineesta pääpoliisiasemalle Lahteen.

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

Tipa.com, XXIII TIPA AWARDS (2013). Tämän vuoden parhaat valokuvausalan tuotteet on valittu. Technical Image Press Association (TIPA). Kaikkiaan neljäkymmentä luokkaa.

Adobe.

IR, Photographer’s striking images of waves are so sharp they look like sculpture.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Creativepro.com, 10 Essential Tips for Adobe Camera Raw.

Digital Photography School, 8 Photo Projects in Your Own Backyard. Kuvattavaa voi löytyä ihan läheltäkin.

Photo.net, State of the ART: The Purpose of Fine Art Photography.

Lensrentals.com, First Look: Rokinon 24mm f/3.5 Tilt-Shift – Part 2. Roger Cicala kurkistaa edullisen (850 euroa) Samyangin Tilt & Shift -objektiivin sisuksiin. Vertailut Canonin vastaavaan. Voi olla, että syy täyden aukon terävättömyyteen selvisi.

Shutterfinger.com, The Five Stages of the Camera Buying Process.

The Online Photographer, How Good a Lens? Vanhaan hyvään aikaan objektiivilla oli ratkaiseva merkitys kuvan laatuun. Kriiteritkin objektiivin suhteet ovat muuttuneet.

Canonrumors.com, No 7D Mark II in 2013? [CR2]. Tuoreimpien huhujen mukaan Canonilta tulisi tänä vuonna vain yksi perinteinen järjestelmädigi, Canon EOS 70D. Canon EOS 7D Mark II siirtyisi tämän huhun mukaan ensi vuoteen.

 

06.05.2013   (linkki)

Antero Takala: Mindscapes 1960-2010
Kuva: Antero Takala.30.5. 2013 asti

Mindscapes on katsaus valokuvataiteilija, professori Antero Takalan (s.1939) 50-vuotiseen tuotantoon. Näyttely on koottu Takalan aiemmista näyttelyistä: Lapin maisema / Kaamos – Hämärän maisemat / Mielen maisemia. Näyttelyssä esillä olevat yli sata valokuvaa muodostavat mustavalkoisen maisematutkielman, joka on ylistys suomalaiselle luonnolle, pohjoiselle valolle, järvimaisemille ja Lapille.

Näyttely on esillä Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa.

Oulun Lyseon lukio: Street Photo
30.5.2013 asti

Kummigallerian näyttelyssä Oulun Lyseon valokuvakurssin käyneet lukiolaiset etsivät kuviensa kautta uusia näkökulmia katuvalokuvaukseen.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Virne PRESS – Huumori suomalaisessa kuvajournalismissa
25.5. 2013 asti

VirnePRESS - Huumori suomalaisessa kuvajournalismissa -näyttely esittelee noin 100 otosta, joissa huumori on keskeinen viestinnän keino. Kuvia on lähes viideltäkymmeneltä kuvaajalta, mukana mm. Caj Bremer, Pekka Elomaa, Hannes Heikura, Markus Jokela, Juha Metso, Juhani Niiranen, Heli Rekula, Eetu Sillanpää ja Liisa Takala.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Uutta objektiivia Nikonin D3200:een (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Laukussa on jo siis 50-300 tele ja 35mm kiinteä. Joku tuollainen vastaava 18-50 olisi hakusessa, vakaajalla mielellään. Saako 400€:n hintaan mitään??
 • Punkki on sika punkille. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • D7000 ja vinkkejä aloittelijalle kuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Ongelma on lähinnä siinä mulla ettei yksikään kuva ole mielestäni niin terävä kuin olin odottanut tuolla tulevan. (Paljon vastauksia ja ohjeita.)
 • Experimental droplets (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Lähdin sitten leikkimään eri värisillä ja erilailla kuvioiduilla taustoilla. Tämä oranssin punainen oli kontrastiltaan aika hyvä ja loi mielestäni mukavan värimaailman. Pienellä ilmapumpulla sain veden pinnan väreilemään, mistä tuli aika mukavia "raitoja" veden pintaan. Sitten vain vettä pussiin, pussiin reikä, salamaa taustaan, tarkennus kohdilleen ja tässä tulos.
 • Optiikan huolto ja korjaus (Optiikka). Tässä kyselen optiikan huollosta/korjauksesta, kun oma Tamron 17-50 omaa erittäin tiukan zoom-renkaan. Ja jäykällä tarkoitan sitä, että saa oikein kunnolla vääntää, että rengas lähtee laajasta päästä liikkeelle. Mistähän tämä voisi johtua ja paljonhan maksaa kuntoon laitto?
 • Etsimme häihimme valokuvaajaa 24.8.2013 (Rauma) (Kuvaus yleinen). Häät pidetään Raumalla meren rannalla kauniissa Helmirannan miljöössä, joten kuvaajalta haemme silmää sekä maiseman ja korkeuserojen huomioimiselle, tunnelman tallentamiselle että rentoihin potretteihin. Kuvaaja voi hyvin olla harrastelijavalokuvaaja, jos on näyttää esimerkiksi portfoliota tai muuten aiempia kuvia.

Keskisuomalainen, Jussi Murtosaari, Nappaa tästä tärpit maisemakuvan valotukseen, 5.5.2013. Maisemakuvan valotus vaatii tarkkuutta. Erityisen haastavia ovat osittain varjossa olevien kohteiden ja poutapilvisen taivaan yhdistäminen. Vahingollisinta on kuvien vaaleiden alueiden ylivalottuminen eli puhkipalaminen ja ikävältä näyttävät myös täysin mustaksi eli ns. tukkoon jäävät alueet.

Yle, Näin testaat nettiyhteytesi nopeuden. Kun teet nopeustestin, yritä minimoida kaikki nettiä mahdollisesti hidastavat tekijät. Toista testi muutamia kertoja. Oman operaattorin nopeustestiä kannattaa käyttää, jotta siihen voi vedota reklamointitilanteessa.

 • Yle, Tahmaako netti koko ajan? Tarkista nämä. Hidastelevan laajakaistan syy voi piillä esimerkiksi langattomassa lähiverkossa tai liian pitkässä kuparikaapelissa. Mobiilinetin nopeusongelmat ovat oma lukunsa..

Ilta-Sanomat, Suomalainen sotakuvaaja kertoo matkastaan Syyriaan. Niklas Meltio, helsinkiläinen kuvajournalisti, palasi Syyriasta viikko sitten perjantaina neljänneltä reissultaan. (Nelosen uutiset: alussa 30 sekuntia mainoksia).

Ylä-Kainuu, Luova työ innosti yrittäjäksi. Tällaisista huomioista syntyi Saija Mannisen yritysidea: albumien ja valokuvakirjojen tekeminen kotipalveluna. Hänen yrityksensä Taitavanainen rekisteröitiin kolme viikkoa sitten.

Photo.net, foorumi.

Digitalameraworld.com.

ePhotozine.com.

Earthboundlight.com, Lightroom Performance Tips, 5.5.2013.

Petapixel.com.

Pdnonline.com, Unusual Assignment: Capturing High-Flying Thrill Seekers in Zero Gravity. Vähän epätavallinen kuvaustehtävä, ihmisiä painottomassa tilassa.

Lensrentals.com, First Look at the RokiBowYang 24mm f/3.5 Tilt-Shift Lens – Part 1. Samyang 24mm f/3.5 Tilt-shift lens, sama objektiivi. Canon- ja Nikon-kuvaajille Tilt & Shift -objektiivi puoleen hintaan. Ei vastavalosuojaa (ei paljon merkitystäkään). Tarkkuutta vähemmän, vääristymiä enemmän. Ei mikään varsinainen löytö hinta/laadun suhteen. Jollei kuvaa täydellä aukolla, niin silloin hyvä valinta. Suomen hinta on n. 850 euroa.

Pixiq.com, How Photography Changed Time: Part 2. Pienimmästä isompaan.

Luminous Landscape, Fallin'in Love all Over Again: The Fuji X100s. Yhdistelmä mittaetsinkameraa ja uutta teknologiaa. Uusi sensori. 16 megapikseliä, aiemmin 12 megapikseliä. Kroppikenno, kompaktikamera, kiinteä 23mm f/2 (34.5mm). Tarkennusta parannettu. Optinen ja sähköinen etsin samassa.

 

05.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Elinchrom D-Lite RX ONE ja EOS 650D (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Pulma ilmeni kun aloin ottaa kuvia - elikkä tämä Elinchromin D-Lite RX ONE setti tottelee kameran salamaa ja silmälle näyttääkin että menee oikein. Kuvassa salama kuitenkin on pimeä, eli nämä ei ole synkassa.
 • Sigma 150/2.8 macro kolisee ja pompottaa (Optiikka). Aivan uusi objektiivi kiinni rungossa: Canon EOS 60D. Ajoittain käsivaralta kuvattaessa kun katson etsimestä niin ennen laukaisua tarkkennettaessa etsinkuva pomppaa pystysuunnassa ihmeellisesti ennen kuin kuva tarkentuu kunnolla.
 • Sony a700 uutta putkea (Nikon, Sony). olen jo pitkään miettinyt uuden putken hankkimista. Kyseessä olisi ensimmäinen "oma putki" kahden normi putken lisäksi. Kahtellu oon pitemmän aikaa kahta vaihtoehtoa tuolta rajalan sivuilta.
 • Sukelluspussi järkkärille. (Mikä tahansa muu valokuvausaihe).
 • Tuotekuvauksesta (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Olen hankkimassa lightboxia ja siihen lamppuja, mutten tiedä kuinka monta lamppua pitäisi hankkia, mikä valoteho olisi sopiva ja miten lamput tulisi sijoittaa lightboxin ympärille.

Timon poikkitiedepalsta, Kuu taivaalta, 4.5.2013. Wannabe valokuvaajan ja poikkitieteilijän arvio kirjasta.

Pekka Potka, Nikon D800E and Olympus OM-D, 3.5.2013. I did not want have the subject as D800E versus OM-D because this also is not about that.

 • (Artikkelia lukiessa tuli kyllä mieleen, että kyllä tässä jossain määrin vertaillaan Nikonia ja Olympusta. Painopiste on niissä ominaisuuksissa, jossa erot ovat pienet. Syväterävyys mainitaan sivulauseessa. Olympuksessa kuvanvakaaja on rungossa, melkoinen etu. Ja tietenkin pieni koko ja paino.)

Länsiväylä, Pekka Tuuri saalistaa vedessä kameralla. Espoolainen harrastajavalokuvaaja Pekka Tuuri on parin viime vuoden ajan paneutunut intensiivisesti meren ja sisävesien vedenalaisen luonnon kuvaamiseen. Voitto Vuoden Luontokuva 2010 -kilpailussa antoi sysäyksen kokonaisen kirjan tekemiseen. Tuuri voitti kilpailun veden alla otetulla lummekuvalla. Tämä Kohti valoa -kuva on mukana juuri ilmestyneessä Vedenalainen Suomi -kirjassa.

– Kuvausetäisyyteni on aina alle puoli metriä. Valosta on veden alla pulaa, joten käytän usein salamaa valottamaan ainakin osan kuvasta.

Tekniikan Maailma, Etsimellä ja käsisäädöillä varustettu laadukas taskukamera. Panasonic Lumix DMC-LF1 on oikeasti sen verran pieni, että sitä viitsii pitää mukana matkassa. Kamera sisältää silti tavallista kookkaamman (1/1,7”, 7,44 x 5,58 mm) 12,1 megapikselin kennon, 28 - 200 mm:n kino-optiikkaa vastaavan zoomin (valovoima f/2,0 - 5,6), 7,5 cm:n (3”) näytön sekä etsimen.

 • Elektronisen etsimen kuvanlaatu ei tutustumisemme perusteella yllä järjestelmäkameroiden tai parhaiden super-zoom-kameroiden tasolle, mutta siitä on silti paljon apua sekä kirkkaassa auringonvalossa, että tukevaa kuvausasentoa haettaessa.
 • Panasonic Lumix DMC-LF1 tulee kauppoihin kesäkuussa. Se on jo nyt ennakkotilattavissa myös suomalaisista alan liikkeistä noin 450 euron hintaan.
 • Suomen Panasonic, DMC-LF1 Digitaalinen kompaktikamera.

Rantapallo.fi, Nämä kuvat löytyvät turistin kotialbumista – myönnä pois, sinäkään et voinut vastustaa. Pisan kaltevaa tornia pystyssä pitämässä.

Photo.net, foorumi.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

Photopreneur, Make Time and Create Networks to Develop Your Photography. Ammattilaiset valittavat amatöörien vievän heidän töitään ja myyvän työpanostaan ilmaiseksi tai liian halvalla. Ammattilaisilla on yksi iso etu amatööreihin verrattuna.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Kamera &Bild, Bildkomposition, del 3 - att se bildens olika delar. Skola.

 

04.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Teema: Keep It Simple (minimalistiset kuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 54 viestiä.
 • 5DmkII etsimessä tarkennus väärässä kohdassa (Järjestelmädigit). Canon 5DmkII rungolla + EG-S tähyslasilla tarkennus siirtyy kohteen taakse, vaikka etsimestä tarkentaa (käsin MF lasilla) täsmälleen oikein.
 • Jääsatu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutama kuva Oulun Luistelukerhon kevätnäytöksestä "Maailman ympäri 80 päivässä".
 • OM-D videobugi? (Järjestelmädigit).
 • Kääntörengas! (Optiikka). Hommasin itselleni 52mm kääntörenkaan tarkoituksena laittaa se 105mm objektiiviin kiinni. Kääntörengas ei kuitenkaan toiminut kyseisen objektiivin kanssa. Seuraavaksi laitoin sen 35mm objektiiviin kiinni, eikä pelittänyt yhtään sen paremmin. Mikä tässä viritelmässä menee pieleen?
 • Canonin päivitetyt 45 mm TS-E ja 90 mm TS-E sekä TS-makro(?) (Optiikka). Tarkentunutta huhua päivitetyistä Canonin perspektiivin korjaus objektiiveista on tuolla: ...

Kari Kuukka, Regards, Terhi, 29.4.2013. ...After classes on Monday one of the students asks me to give a hand with her editing. And she shows me this. I am not easily shut down - but I was quiet for a long, long time.

 • "Journalistisen videon ja multimedian alkeet, kevät 2013 (LAMK/Aalto) Oppilaille oli annettu kotitehtävänä "kuvata ja kertoa tarina" - aihe muuten vapaa. Tämä on ensimmäinen kerta kun kyseinen oppilas kuvaa elävää kuvaa tai leikkaa FCX:llä. "
 • video, kesto 2:00

Luontokuva.org, Eettiset periaatteet. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry on kevätkokouksessaan Kiljavalla 8.3.2008 vahvistanut seuraavat periaatteet, joiden tarkoituksena on luoda eettinen perusta yhdistyksen jäsenten käyttäytymiselle luonnossa sekä toiminnalle valokuvaajina.

Iiro Rautiainen.

 • Facebook, 2.5.2013.
 • Jätkänkynttilä, 29.4.2013. Jostakin syystä tuo Rovaniemen ylpeys heti Antti Tuiskun jälkeen on kiinnostanut kuvauskohteena tällä viikolla ihmeen paljon.
 • Kesämies, 21.4.2013. Kuva on n. 7 ruudun panoraama. Ohjeet tällaisen tekemiseen löytyy tuosta sivupalkissa sijaitsevasta postauksesta :)

Samsung NX2000.

 • ePressi.com, Samsung NX2000 – NFC:llä varustettu minijärjestelmäkamera (tiedote). NX2000:ssa on uusi 20,3 megapikselin APS-C CMOS-kenno, uudistettu DRIMe IV -kuvaprosessori, ISO 100-2560. Aivan kuten NX300-kamerassa, NX2000:ssa on sisäänrakennettu NFC-tuki (Near Field Communication), mikä mahdollistaa kameran ja Android-puhelimen yhdistämisen pelkällä hipaisulla. Laite saapuu kauppoihin kesäkuussa ja sen suositushinta on 649 euroa (mukana 20-50 mm objektiivi).
 • Tekniikan Maailma, Samsung NX2000 on helposti hallittava järjestelmäkamera kookkaalla näytöllä. Samsung NX2000 erottuu edukseen peilittömien järjestelmäkameroiden valtavirrasta. Toimintoja hallitaan poikkeuksellisen isolta 9,4 cm:n (3,7”) kosketusnäytöltä, kätevän iFn-toiminnon avulla objektiivin renkaasta tai selaamalla valikoita näppäimellä varustetulla sormipyörällä.
 • Tietokone.fi, Kuvat jakoon Samsungin minijärkkärillä. Samsung NX2000 mahdollistaa kuvien välittömän jakamisen wifi- ja nfc-yhteyksien ansiosta. Puhelimen kautta kuvat voi sen jälkeen helposti jakaa nettiin, tai kännykkää voi käyttää kameran lisänäyttönä ja kaukolaukaisimena.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Toukokuun kuvaaja 2013, Pilvi Sormunen.

Petteri Järvinen, Bittimittari, WP8-käyttäjät kerjäävät Instagramia. Mitä väliä on kymmenillä tuhansilla sovelluksilla, jos joukosta puuttuu juuri se, mitä itse käytän? Windows Phonen sovellustarjonta on parantunut merkittävästi, mutta yksi puuttuu edelleen joukosta: Instagram.

Mobiili.fi, Valokuvat uudelle tasolle: ilmainen MasterFX-sovellus nyt App Storessa, mukana myös tekstieditori. Osa ominaisuuksista on tuttuja ammattilaisille Photoshopista; tasojen luominen (layers), vääristäminen/väännökset (distortion), läpinäkyvyyden eli opasiteetin säätö, maskit ja siveltimet – joiden kaikkien kerrotaan olevan hyvin helppokäyttöisiä. Kun sovellus nyt on App Storesta ilmaiseksi ladattavissa, voi sitä suositella valokuvauksen harrastajille ja kuvien manipuloinnista kiinnostuneille ainakin testattavaksi. Ilman maksullisia lisiäkin MasterFX:llä voi luoda melko hämmästyttäviä kuvia.

Suomen Freelance-journalistit ry, SJL jätti lakkovaroituksen 3.5.2013. Journalistiliitto uhkaa aloittaa 17. toukokuuta lehdistössä lakon. Se jättäisi lähes puolet toimitusten työtuoleista tyhjiksi. Jos lakko alkaa, sillä on vaikutuksia myös freelancereiden työhön. 2 300 hengen lakonuhan lisäksi SJL julisti välittömän ylityökiellon kaikkiin lehtialan toimituksiin.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Endangered Frogs of Ecuador Photographed by Peter Lipton. (tässä projektissa on varmastikin noudatettu kuvauksessa eettisiä sääntöjä.).

Popular Photography, Photo Challenge Finalists: Miniature Scenes. Galleriassa 20 kuvaa miniatyyrimaailmoista.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

The Online Photographer, Which Lenses? Millaisia objektiiveja tarvittiin 90-luvun alussa ja vähän myöhemminkin. Mike Johnston kyseli aiheesta sadoilta ammattilaisilta. Mitä on muuttunut noista päivistä.

Digital Photography School, Light Painting Part One – the Photography. Ohjeita valolla maalaamiseen.

ePhotozine.com.

 • Photography In Public Gardens
 • Sony Alpha A58 Digital SLT Review puoliläpäisevä peili, saatu kamera pienemmäksi ja kevyemmäksi. Järjestelmädigi, 20 megapikseliä. Edullinen. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja. 2.7 tuuman kääntyvä lcd-näyttö, 460.000. Elektroninen etsin, 1.440.000 pistettä. Arvosana 4.5 * / 5 *.

Diyphotography.net, Lightroom App Soon Coming To An iPad Near You. Adobe on siirtämässä Lightroomia myös iPadiin.

Photo.net, Mother's Day Gift Guide 2013. Äitienpäivä lähenee.

IR, Lightning strikes during wedding ceremony and photographer bolts (VIDEO). Kesto 0:24.

Mirrorlessrumors.com, The (impossible?) Pentax FF mirrorless camera rumor!

Kamera & Bild, Årets bild släpper gratis Ipad-magasin.

IR, Canon EOS 6D. Syyskuussa 2012 julkistettu. Canonin pienin ja kevein täyskennoinen, edullinen hinta. Pikku-5D MarkIII. 20.2 megapikseliä (hieman pienempi kuin Canon 5D Mark III -mallissa). GPS ja Wi-Fi. ISO 50 - 102.4000 (laajennettu). Etsin 97%. 3-tuumainen lcd-näyttö, 1.040.000 pistettä. Full HD 1080p video. 4.5 kuvaa sekunnissa (saisi olla nopeampi). Säänkestävä runko. Sisäinen HDR (ei samanaikaista RAW). AF Microadjustment, objektiivien hienosäätö. Akut (CIPA) 1.090 laukaisua. Elektroninen vesivaaka (horisontaali). Suljinäänen voi vaimentaa. Vain yksi korttipaikka, ei sisäistä salamaa. Tarkennus keskitasoa, 11 pistettä.

Dpreview.com, Connect, From phone to frame: Best apps for printing your photos. Kahdeksan sovellusta, kaikki ilmaisia. Kaikki iOS, kolme myös Android-puhelimille.

 

03.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

Journalisti 6/2013. 2.5.2013.

 • Uutiset, Taistelu Googlea vastaan. Mainosmarkat menevät Googlelle, veroja ei makseta, muiden tekemiä tekstejä ja kuvia käytetään. Useassa maassa on meneillään oikeusjuttuja Googlea vastaan.
 • Uutiset, Tes-neuvottelut: Mitta tuli täyteen. Viestinnän Keskusliitto VKL halusi leikata lomia ja vapaapäiviä ja tarjosi palkankorotukseksi nollaa.
 • Uutiset, Tekijäfoorumi vaatii kohtuullisia sopimusehtoja. Allekirjoita ja vaikuta: Adressit.com/kohtuullinen_ tekijänoikeus sekä Kansalaisaloite.fi: järkeä tekijänoikeuslakiin.
 • Artikkelit, Kovan onnen koulutus. Yliopistouudistus ja rahapula kurittavat journalistiikan opetusta.
 • Artikkelit, Kuvajournalismin opiskelijat turhautuneita. Tampereen yliopiston kuvaaja-opiskelijat moittivat opetusta kunnianhimottomaksi ja pinnalliseksi. ”Perusopetus on ammattitaidotonta. Lähinnä hävettää mennä kesätöihin ja myöntää työpaikalla, ettei ole kuullut asioista, jotka käydään amk-linjoilla heti alkuvaiheessa”, eräs vastaaja kirjoittaa. Kuvajournalisteja on vuosikurssilla kuusi. Koska joukko on niin pieni, opiskelijat eivät halua valittaa julkisesti omalla nimellään.
 • Artikkelit, Vuosikymmenen vääntö liiasta koulutuksesta. Viestinnän koulutuskupla on paisunut jo kymmenen vuotta. Nyt ammattikorkeakoulut karsivat viimein aloituspaikkoja, mutta vuosien vitkuttelun seuraukset näkyvät alalla vielä pitkään.
 • Artikkelit, Vaippavuori lähtee leirille. Valokuvaajat Marissa Tammisalo ja Linda Lappalainen kuljettavat Syyrian rajalle yli sata kiloa kestovaippoja ja vauvanhaalareita. Samalla he raportoivat pakolaisleirin arjesta. Marissa Tammisalo, 36, (kuvassa alhaalla) ja Linda Lappalainen, 31, opiskelevat valokuvaajiksi Helsingin teknillisessä oppilaitoksessa Heltechissä.
 • Artikkelit, Syyttä epäilty. Toimittaja Marjo Järvikylä, 33, ihmettelee yhä jupakkaa, joka syntyi rakennusyhtiö SRV:n syytettyä Sisä-Suomen Lehteä kuvamani­pulaatiosta.
 • Artikkelit, Ahtaat työtilat sapettavat kiekkokuvaajia. Pätkivät nettiyhteydet, valokuvaamista häiritsevä hallihenkilökunta, olemattomat mediatilat.
 • Palstat, Kuvaviesti (Kuvaaja oikeassa paikassa). Kiinnostavan lehtikuvan löytäminen on vaikeaa. Visuaalisesti massasta erottuvia lehtikuvia on vähän, koska suurin osa uutisista on kuvitettu asiantuntijan naamalla tai kuvatoimiston kuvalla tiedotustilaisuudesta.
 • Palstat, Takasivu: Lakki kouraan, sankari- toimittaja! Tämän vuoden ylistetyin sankarijournalisti lienee Meeri Koutaniemi, joka putsasi pöydän Vuoden lehtikuvat -kilpailussa. Yksi Koutaniemen ihailijoista on Imagen väistyvä päätoimittaja Mikko Numminen, joka kirjoittaa lehtensä tuoreimmassa pääkirjoituksessa Ratkaisuja mediakriisiin arvostavansa Koutaniemen rohkeutta ottaa toistakymmentä tonnia velkaa työntekoa varten.
 • Debatti, Ei armoa vammaisille. ...Kuvavalinta teki Helsingin Sanomien ja Nelosen kilpailijaa tarkoitushakuisesti vammaisten rääkkääjäksi leimaavasta jutusta poikkeuksellisen irvokkaan.... ...Helsingin Sanomien toimituksessakin huomattiin reaktio. Jo iltapäivällä jutun nettiversion kuva oli vaihdettu seesteisemmäksi....

Valokuvatorstai, 285. haaste. Haasteena mielikuvitus.

Ilta-Sanomat, Ovatko Miss Suomi –finalistien bikinit jo liian rohkeat? Katso kuvat! Tällä kertaa vähän erilaisia kuvia.

Tekniikan Maailma, Kymmeneen metriin asti vesitiivis Sony-videokamera. Sony HDR-GW66VE on käteen sopiva, kaikkiin suuntiin kääntyvällä 7,5 cm:n (3,0”) ja 460 000 pisteen näytöllä varustettu full hd -videokamera, jolla saa myös 20,4 megapikselin valokuvia. Kuvanvakainta kehutaan erittäin tehokkaaksi. Sony Handycam HDR-GW66VE tulee kauppoihin kesäkuussa 510 euron hintaan.

Tekniikkatalous.fi. Uusi huippukamera toimii kuin muurahaisen silmä. Tutkijoiden kehittämä kamera näkee 160 asteen kuvakulmassa liki täydellisellä syväterävyydellä. Kamera soveltuu tutkijoiden mukaan ennen kaikkea lääketieteelliseen käyttöön.

Photo.net, foorumi.

Digitalcameraworld.com.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Luminous Landscape, Leica M Impressions. 24 Hours with a 240. Sensori paljon parempi kuin M9-mallissa, 24 megapikseliä. Lcd-näytön ja Live View:n avulla tarkentaminen on helppoa. Lisävarusteena saatava elektroninen etsin on Olympuksen EVF (eri nimellä vain). Hinta $7.000.

Diyphotography.net, Learn From Leica & Get Some Of The Best Bits For A Few Dollars. iPhonesta Leica.

Pentaxforums.com, Are Pentax lens prices going up again? Ainakin USA:ssa hinnankorotuksia.

Dpreview.com, More pictures leak of purported Olympus PEN 'E-P5'. Ei vielä virallista julkistusta.

Fujirumors.com, Official US prices and preorders for the new Zeiss lenses. 12mm/f2.8, $1.250. 32mm f/1.8, $900. Nämä siis peilittömille.

Fotosidan.se, Tala om bilder! - del 4 - Peter Gehrke. Video, kesto 6:52.

Fotosidan.se, Zeiss berättar mer om kommande objektiv. Peilittömille, sarjan nimi on Touit. (äännetään "do it"). Sony NEX, Fujifilm X.

Kamera & Bild, Fotograferade svältande barn - fick 15 års straffarbete. Näin Pohjois-Koreassa.

 

02.05.2013   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta:

 • Mikä kamera? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Ensimmäinen viesti 11.7.2012. Kun linkki oli esillä edellisen kerran, niin vastauksia oli silloin kertynyt 48 kpl. Nyt 158 kpl. Aloitusviesti oli tällainen: olen 15-vuotias tyttö, joka saa vanhemmiltaan kameran syntymäpäivälahjaksi, mutta minulla ei ole hajuakaan minkälainen kamera olisi hyvä minun tarpeisiini. Budjetti on siinä 400-700 euron ympärillä.
 • softbox/octagon (Digikuvaus). Vähän halvemmat haussa.
 • Suomen vesiputoukset (Sana on melkein vapaa). ...Tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista... ...kartalta...
 • Vappukyssäri (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mitähän tuli kuvattua vapunpäivänä? Saman kysymyksen tein Hyönteisfoorumille, josta linkki tänne. (Lajitunnistusta...).
 • Kevään voitto pimeydestä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Lapinluonto.kuvat.fi. Tältä vuodelta 68 kuvaa. Viime vuodelta 156 kuvaa.

Foto ois kiva.

 • Lightroom 5 Beta, 28.4.2013. Smart preview can be really useful if you want to edit files with low capacity laptop HD and keep the space consuming RAW originals somewhere else until they are really needed.
 • Emilia, 28.4.2013. Setup for the first image (valaisukaavio).
 • JoeMcNally location lighting workshop, 28.4.2013. Last month I visited Tallinn to attend the Joe McNally's workshop about location lighting. Excellent trip, more photos after the jump.

Yle Uutiset, Vappua juhlittiin Kaivopuistossa – kuvagalleria. Kahdeksan kuvaa.

Macmaa.com, Viikon kysymys: Montako appsia on iOS-laitteellasi?

Sarjasta Karseita lehtikuvia osa 2. Digicamera.netin Foorumi, Karseita lehtikuvia, osa 2. (Sana on melkein vapaa).

Photo.net, foorumi.

Samsungilta uutta.

Thephotoargus.com, 13 Fantastic Photos of Fences. (luin otsikon aluksi ilman n-kirjainta...).

Dpreview.com, Eric Kim: 10 Lessons William Klein has taught me about Street Photography.

Digitalcameraworld.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

YouTube-videoita.

Strobist, Leaf Shutter + ND + Flash: A Fuji X100s Daylight Primer. Keskussuljin, sisäänrakennettu harmaasuodin (kolme pykälää) kompaktidigissä. Fuji X100.

IR, How many photographers does it take to unbox a Nikon 800mm? $18.000.

Dpreview.com, Sigma USA gives details of 60mm F2.8 DN Art for mirrorless cameras. Toukokuun puolivälissä myyntiin, $239. Micro 4/3 -systeemi, Sony E. Sonylla polttovälivastaavuus 90mm, Micro 4/3 -systeemissä 120mm.

Dpreview.com, Celebrities who love photography. Kolme julkkiskuvaajaa.

The-digital-picture.com, Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM Lens Review. Kuvanvakaaja, Sigman mukaan vaikutus neljä pykälää. 1.6x kroppikennoisella polttovälivastaavuus on 112 - 320mm. Täyskennoisella kuvatessa ilman jalustaa 200mm:n polttovälillä kuvia voi ottaa 1/25 sekunnin valotusajalla. Ei aivan Canonin ja Tamronin vastaavien objektiivien kuvanvakaajien tehoa. Täydellä aukolla ei aivan terävä. Jalustapanta mukana, samoin kuljetuspussi. Filtterikierre on 77mm. Jollei budjetti aseta esteitä, niin kannattaa ostaa Canonin vastaava objektiivi. Sigman Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

Cameralabs.com, Canon EF 40mm f2.8 STM review. Ns. lettulasi (pannukakkuobjektiivi). Mahdollisimman pieni ja kevyt. 22.8mm, 130g. Täyskennoisessa 40mm, kroppikennoisessa 64mm. Pituutta suunnilleen puolet Canonin 50mm f1.8 II -objektiivista. Hiljaisempi ja paremmin sopiva liikkuvaan kuin 50mm-perusmalli. Täyskennoisella täydellä aukolla nurkissa ongelmia. Täyskennoiselle kuitenkin sopiva erittäin pieni ja kevyt vaihtoehto. Suomen hinta on n. 200 euroa.

 

01.05.2013   (linkki)

Omakirppis KABOOM! järjestää Siistein sotku -valokuvauskilpailuun: Onko sinulla liikaa tavaraa? Tursuavatko kaappisi yli? Kuvaa sotkusi ja itsesi ja lähetä kuva 15.5.2013 mennessä sähköpostitse kilpailun järjestäjälle. Liitä mukaan yhteystitosi ja syntymäaikasi.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat, täysi-ikäiset luonnolliset henkilöt.

Kuvat julkaistaan 2.5.2013 alkaen Omakirppis KABOOM!:n Facebook-sivulla, jossa 31.5. mennessä eniten tykkäyksiä saaneet kuvat palkitaan:

1. palkinto: 200 €:n arvoinen Baltic Air -lahjakortti
2.-6. palkinto: yhden viikon pituinen Omakirppis KABOOM! -hyllyvuokrapaikka 1.6. ja 31.7.2013 välisenä aikana.

Omakirppis KABOOM OY! ei vaadi osallistujien kuvien käyttöoikeuksia itselleen paitsi voittajan kuvan osittaiset käyttöoikeudet markkinointiin liittyvissä käyttötarkoituksissa.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta ja säännöistä

Skenet.fi, Mikko Oranen, Jouko Lehtola, 10.4.2013. Muutama vuosi sitten kuolleen Jouko Lehtolan (1963–2010) näyttely on koottu Kiasman kokoelmissa olevista teoksista. Näyttely luo läpileikkauksen Lehtolan uran keskeisiin teemoihin ja sarjoihin 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2004.

 • Kiasma, Jouko Lehtola Viattomuuden loppu 18.8.2013 asti.
 • Mannerheiminaukio 2, Helsinki
  ti 10-17, ke-pe 10-20.30, la 10-18, su 10-17
  10/8€, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.
  Kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa pääsy klo 17–20.30.

Rupuranta.net. Periferian hilpeä dekadenssi. 61N21E. Wrecked on a Baltic shore. Jan Eerala. Viimeisimmät. Kuvaa ja ääntä yhdessä, tarkoin harkittu minimalistinen lähestystapa.

Digicamera.netin Foorumilta.

Pekka Potka, OM-D Playground in Berlin, 30.4.203. Berliinissä, avoinna 24.5.2013 saakka. Päivittäin klo 11 - 19. Ei pääsymaksua, tilaa 7.000 neliömetriä. Kävijät saavat käyttöönsä kameran ja muistikortin, vapaat kädet kuvat installaatioita ja tarvittaessa opastusta.

Kalle Könkkölä, Saarenmaa-galleria. 27.4.2013.

YouTube, Porin Ässät on Suomen mestari 2013 - kauppatorin kultajuhlat kahdessa minuutissa. Video, kesto 1:57. Kultajuhlat Porin torilla 27.4.2013 tiivistettynä kahteen minuuttiin.

Teknistä tietoa:

kamera oli EOS 5D MARK III ja objektiivi ef24-105mm f/4 IS USM + ND400 suodin. Lisäksi "laukaisinhärpäke" Hähnel Giga T Pro. Kuvattu ikkunan läpi seitsemännestä kerroksesta vajaan kuuden tunnin ajan. Kuvattu AV-tilassa, koska valo vaihteli paljon. Kuva kuuden sekunnin välein, eli kuvia tuli yhteensä melkein 3500.

Kuvat jpg:nä, käytössä CineStyle -profiili. Timelapse koottu ohjelmilla Lightroom 4 ja LRTimelapse. Lopputyöstössä käytössä Adoben Premiere Pro CS6, jossa poistettiin tärinät, hienosäädettiin vielä värejä ja kasattiin äänimaailma.

Aukea.net, valokuvaus.

Martti Lintulahti, Mediablogi, Finnairtomin kuvablogi herättää huomion – visuaalisuuden merkitys kasvaa yritysblogeissa. 15.4.2013. Visuaalisuuden merkitys yritysblogeissa kasvaa koko ajan. Viikonlopun esimerkkinä tästä on yritysblogien parhaimmistoon kuuluvien Finnairin blogien bloggaavan lentäjän Tomi Tervon valokuvat ja niiden Instragram-sivu finnairtomi.

Finnfoto, Vuonna 1959 perustettu Suomen mainosvalokuvaajat ry on vaihtanut nimensä. 26.4.2013. Vuonna 1959 perustettu Suomen mainosvalokuvaajat ry on vaihtanut nimensä. Uusi nimi on FIMAGE ry, joka tulee sanoista Finnish Image Makers Association.

Nokia-uutisia.

Suomen Canon, EOS 5D Mark III. Sieltä sitten: EOS 5D Mark III – uusin laiteohjelmistopäivitys [versio 1.2.1 – lisätty 30.4.2013]. Laiteohjelmistoversio 1.2.1 sisältä seuraavat toiminnalliset parannukset ja korjaukset: (14 kpl).
-Kohta 1. Lisää pakkaamattoman HDMI-lähdön.
-Kohta 2. Mahdollistaa keskimmäisen tarkennuspisteen automaattitarkennuksen, kun kameran kanssa käytetään Canon EF -objektiivien ja -polttovälin muuntajien yhdistelmiä, joiden suurin aukkoarvo on yhteensä f/8. -jne.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 40 Outstanding Golden Hour Photos for Your Inspiration.

Petapixel.com.

Digitalcameraworld.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Top Tips To Remember For A Photo Walk.

IR, Incident vs. reflective: Cinematographer Mark Vargo explains the difference between light meters, and when to use each (VIDEO). Valotusmittarin käytöstä. Video, kesto 11:28.

Popular Photography, New Gear: Wacom Adds Multitouch to Cintiq 22HD. $2.499.

Huhuja.

 

 

Huhtikuun 2013 uutiset

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset