Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Huhtikuu 2012

30.04.2012   (linkki)

HS, Unen ja todellisen rajamailla. Wilma Hurskaisen (s.1979) valokuvanäyttelyn The Woman Who Married a Horse teoksiin sisältyy viittauksia sekä tyttökirjojen maailmaan että kansantarinoihin ja satuihin Suomesta ja muualta.

Wilma Hurskainen: The Woman Who Married a Horse 6.5.2012 asti
Helsingin taidemuseo / Kluuvin galleria Unioninkatu 28, Helsinki ke-su 11-18

Otso Kantokorpi, Alaston kriitikko.

Janneheimonen.net, Metson soidin 2012 – Viides yö. ...Tässä siis se kuva jonka sain, ja jonkalaista hieman tavoittelinkin tästä soidinkummulta....

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com, Ten Popular Portrait Photography Tutorials. Aiemmin julkaistuja.

Luminous Landscape, Adios Purple Fringing. Chromatic Aberration Hits The Mat. Lightroom 4.1 Release Candidate 2. Automaattinen värivirheen korjailu on ollut jo pitempään, mutta se ei ole ollut kovin tehokas. Mutta uuden version myötä on tullut iso parannus.

YouTube, Jim Zuckerman photographs Portland Head Light at Sunrise. Video, kesto 8:49.

Earthboundlight.com, What About 16-Bit for Printing? 29.4.2012.

Io9.com, How Technicolor created ruby slippers without using color film. Värifilmiä ei vielä ollut olemassa, miten elokuviin saatiin Technicolor-värit. Siniset, punaiset ja vihreät filtterit, joiden läpi kuvattiin mustavalkofilmille.

Diyphotography.net, A Mesmerizing Panolapse Of Brussels Taken Using A Rotating Telescope Mount. 360 asteen panoraama, video-lapse, mitä.

Petapixel.com, Nikon D800 vs Hasselblad H4D-40 Comparison Video.

Digital Photography School, Canon EOS 5D Mark III Review.

Lensrentals.com, NEX-7 Lens Imates Resolution Comparison. Mihin Sonyn kennon oikein pystyy. Sigma 30mm yllätys.

 

29.04.2012   (linkki)

Sakari Viista, Tiedotusopinlaitos, Tampereen yliopisto, Pressan kuva. ...Minusta Heiskasen kuva kompastuu lopulta enimmäkseen kuvankäsittelytaidon puutteeseen. Peruslähtökohta kuvauksessa näyttäisi olevan vallitsevan valon käyttö. Kuvaustilanne on rakennettu ikkunoista tulevan valon valaisemaan tilaan. Ulkona taitaa kasvaa pari puuta.

 • Taustaksi kuvaan on ilmeisesti viritetty jokin kangas. Sen ryppyjä ei ole saatu aivan suoriksi. Rypyt tulevat selvästi näkyviin kuvan kontrastia lisättäessä.
 • Heiskanen on sen verran valistunut, että on osannut hävittää kuvan EXIF-tiedot, jolloin kuvan teknistä informaatiota ei ole saatavilla. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä käytetty kamera, optiikan polttoväli, jne. Tuntuu nimittäin, että polttoväli olisi ollut hieman liian suuri.
 • Kuvassa on Avedonin erään kuvan "nuotit" vedostajalle. Siis kaavio, johon on merkitty kuinka paljon mihinkin kohtaan kuvaa on annettava lisävaloa tai kuinka paljon mitäkin kohtaa on varjostettava valotettaessa vedosta.
 • Sen kaltaista kuvamanipulaatiota ja raskasta Photoshoppailua kuin mitä suuri osa kuvaa julkisuudessa arvostelleista on väittänyt, kuvasta en löydä. Heiskanen on vain rajallisilla kuvankäsittelytaidoillansa yrittänyt korjata puuttuvaa kuvausvaiheen ammattitaitoaan.

Timon poikkitiedepalsta, Sitä saa mitä tilaa, 28.4.2012. Ja vielä ihan vähän Niinistön potretista...

 • (sivun toiseksi viimeinen mukaelma Niinistöstä kieloja myymässä huvitti...)

Ja vielä, Jore Puusa, Niinistoesta finalmento, 29.4.2012.

Janneheimonen.net, Metson soidin 2012 – neljäs yö. Ei oikein onni ole myötä.

Suomen Kameraseurojen Liitto ry, blogi. Sivut siirtyivät Word Press -alustalle muutama viikko sitten.

Tekniikka & Talous, Tämä kamera ei tee kuvia näkemästään – vaan selostaa ne tekstinä.

A. Le Coq lanseerasi Virossa marraskuun alussa joulumarkkinoille Chocolate Porterin. Viimeisen kuukauden aikana tätä olutta on myyty joissakin Tallinnan kaupoissa 0.50 euron hintaan, prosentteja on 6.9%, lasipullo 0.5 litraa, alkoholi ei maistu yhtään. Nyt ei enää näy A. Le Coq Chocolate Porteria missään myynnissä. Otin eilen muistoksi kuvan neljästä viimeisestä pullosta, sisällä. Kamerana oli Canon S100 -pokkari, valkotasapaino automaatilla. Mutta hetkinen, etiketin violetti väri olikin muuttunut siniseksi (kameran lcd-näytöllä ero on paljon isompi). Vaihdoin valkotasapainon kohtaan Pilvinen (kuvaamiseen varjossa / pilvisenä päivänä). Nyt värit menivät oikein.

Oman valkotasapainon asettaminen on tehty tässä pokkarissa helposti, painetaan vain Ring Func. -näppäintä, sen jälkeen kamera käyttää tätä kuvaa valkotasapainon referenssinä. Tällä kertaa valkoisesta seinästä otettu referenssikuva ei kuitenkaan korjannut kaikkea sinistä väriä oikeaksi. Ks. esimerkkikuvat.

Photo.net, foorumi.

Black Star Rising, Reviewers: Too Often Your Photos Suck. Kamera-arvioiden esimerkkikuvat ovat harvoin mielenkiintoisia. Arvioita ei kannattaisi aina tehdä saman kaavan mukaan, tärkeintä olisi ensin määrittää kameraa oletettavasti käyttävä ryhmä.

Pixiq.com, 20 Tips for Insects on Flowers. Esimerkkikuvia.

ePhotozine.com, How To Add Watermarks To Images. Gimp.

Digital Photography School, A Simple Lighting Technique for Couples Portraits.

Pixiq.com, Choosing your first dSLR camera.

Petapixel.com, SquareBounce — A Different Take on the Collapsible Reflector. Heti valmis käyttöön, toimii kuin täysin litteä sateenvarjo. 107cm x 107cm. Helppo käyttää, pidetään varresta kiinni (kuten sateenvarjoakin). Toimii myös sateenvarjona. Valkoinen ja hopea. $189.

IR, Photo Gear History: With the Multiplying Camera, the More Lenses, the Better. Historiaa. Daguerreotype vaati kuvattavalta minuuttien paikallaan pysymisen, tuloksena yksi kuva (josta ei voinut ottaa kopioita).

 

28.04.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Pikafilmikamera.blogspot.com, Titta, 26.4.2012.

Birds.fi, Vesa Huttunen.

 • Uutelan Leonardo, 04/2012. Suomen Luonto lehti nro.10 / 2011 sivut 34-42.
 • Kävelyllä Provencessa, 04/2012. Perinteisen kevätretken kohteena oli Etelä-Ranskan Provencen kaupungit ja Camarguen luonnonsuojelualue.
 • Canon Powershot G1X, 03/2012. Mitä jos kännykän tai pokkarin kuvanlaatu ei riitä, kiinteäpolttoväliset kompaktit tuntuvat rajoittuneilta ja peilitön toinen järjestelmä dslr:n rinnalla ei ole järkevä?
 • Sigma 50-500/4.5-6.3 OS, 03/2012. 10 vuotta sitten kuvailin luontoa Nikon D100:lla ja alkuperäisellä Sigma "The Bigma" 50-500:lla. Myöhemmin merkki on vaihtunut ja vuosien saatossa tullut kokeiltua monia huippuprimejä sekä suttuzoomeja mutta 50-500:sta jäi mieleen 10x-zoomiksi yllättävän hyvä kuvanlaatu ja sopivuus sunnuntailinnustamiseen. Eräänä päivänä heräsi kysymys onko uusi OS-versio yhtä kelpoinen kuin vanha legendaarinen The Bigma?
 • Sigma 150/2.8 OS Macro, 03/2012. Canon EF 100/2.8 L IS USM on erinomainen makro jossa on kuitenkin yksi perustavaa laatua oleva puute : lyhyehkö polttoväli jota ei voi pidentää EF-telejatkeilla.

Suomen Kuvalehti, Ruoka-apua, rapistuneita rakennuksia ja 400 euron kuukausipalkka - kuvakertomus Kreikasta.

 • tässä sitten se kuvakertomus automaattinen esitys, 48 kuvaa

Ilta-Sanomat, Niinistön kohukuvan parodiat järkyttävät. Vielä riittää juttua Niinistön potretista.

Omakaupunki.hs.fi, Nokia ja Microsoft kuvaavat ensi viikolla Helsingin katuja. Nokia ja Microsoft alkavat ensi viikolla kuvata Helsingin, Espoon ja Vantaan katuja karttapalvelujaan varten.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Surreal Macro Photos of Decaying Vegetables.

Worldphoto.org, Sony World Photography Awards 2012L'Iris d'Or and Winners Announced. Ei suomalaisia, naapurimaa(t) ovat kyllä edustettuina.

YouTube, videoita.

Photopreneur, 7 Steps to Your First Paying Photo Job.

Digital Photography School, How to Use a 10-stop ND Filter to Take Long Exposure Sunset Images.

ePhotozine.com, How To Capture Mood In Your Photos. Lyhyesti.

IR, Some assembly required: Ikea’s first digicam takes ‘boxy’ to a new level. Enemmän Ikean pahvikamerasta. Kokoaminen tarkoittaa tällä kertaa (vain) kahta ruuvia.

Dpreview.com, Nikon D3200 Hands-on Preview. Nikonin viikko sitten julkistama edullinen 24 megapikselin kroppikennoinen (1.5x) järjestelmädigi. Neljä kuvaa sekunnissa, ISO 12.800 maksimi. Painoa 330g, filtterikierre 67mm. 1080p video 30 ruutua sekunnissa, lcd-näyttö kolmituumainen 920.000 pistettä (Nikon D3100 230.000 pistettä). Etsin 95%. Mahdollisuus käyttää erillistä WiFi-lisälaitetta WU-1a (59 euroa), yhteys älypuhelimiin, kantama 15m. WU-1a myyntiin toukokuussa, tuki Android-puhelimille, myöhemmin Apple. Puhelimimen kautta voi käskyttää kameraa ottamaan kuvan. Ulkoinen stereomikrofoni-liitäntä. Ei sääsuojattu. Peilittömiin järjestelmädigeihin verrattuna lcd-näytön avulla tarkentaminen on hidasta. Nikon D3200 myyntiin toukokuussa 699 euroa, AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR mukana 799 euroa. (USA:ssa jo kaupoissa).

Luminous Landscape, Nikon D800 / D800e. Initial Field Impressions By Michael Reichmann.

Photo.net, Sigma 120-300mm f2.8 EX DG OS HSM Lens Review. Kuvanvakaaja, täyskennoiselle. Paino 2.950kg. Yllättävän hyvä objektiivi, hinta/laatusuhde on kohdallaan. Hinta yli 2.000 euroa.

Lensrentals.com, Quick Tamron 24-70 MTF Data. Vertailu Canon 24-70 f/2.8 L. Miltä käppyrät näyttävät.

 

27.04.2012   (linkki)

Wilma Hurskainen: The Woman Who Married a Horse
Kuva: Wilma Hurskainen.6.5.2012 asti

Wilma Hurskaisen näyttely The Woman Who Married a Horse ammentaa visuaalisia viittauksiaan tyttökirjojen maailmasta sekä kansantarinoista ja saduista.

Kokonaisuudessa painottuu halua luoda jotakin arkipäiväisen ylittävää ja unenomaista.

Näyttely on osa Helsinki Photography Biennialin (HPB12) ohjelmistoa.

Helsingin taidemuseo / Kluuvin galleria
Unioninkatu 28, Helsinki
ke-su 11-18

Skenet.fi, Mikko Oranen: Pertti Kekarainen. Pertti Kekaraisen valokuvat ovat kuvia tilasta ja tilassa.

ETSIMESSÄ: Uusi kirjasarja valokuvauksen vasta-alkajille Docendolta:

 • Etsimessä: IhminenEtsimessä: Ihminen
  Tekijät: Haje Jan Kamps
  Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
  Julkaistu: 03/2012
  ISBN: 978-951-0-38884-6
  Sidosasu: Nidottu
  Sivuja: 147
  Hinta: 26 €

Lue lisää kustantajan sivuilta

 • Etsimessä: IhminenEtsimessä: Sommittelu
  Tekijät: Peter Ensenberger
  Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
  Julkaistu: 03/2012
  ISBN: 978-951-0-3888
  Sidosasu: Nidottu
  Sivuja: 139
  Hinta: 26 €

Lue lisää kustantajan sivuilta

 • Etsimessä: IhminenEtsimessä: Valaisu
  Tekijät: Robin Reid, Fil Hunter
  Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
  Julkaistu: 03/2012
  ISBN: 978-951-0-38886-0
  Sidosasu: Nidottu
  Sivuja: 196
  Hinta: 26 €

Lue lisää kustantajan sivuilta

DigiFAQ:in Olli Rinne, Pressan kuvat, 25.4.2012. Samana päivänä HS Mielipide C4 kysytään lyhyesti "Mikä presidentin kuvassa on huonoa?" ..."Toistaiseksi en kuitenkaan ole nähnyt yhtään kansantajuista selitystä sille, mikä siinä kuvassa oikein on niin huonoa..."

 • Olli Rinne tarttui haasteeseen ja selvittää kansantajuisesti, mitä olisi voinut tehdä paremmin ja mikä on mennyt vikaan.
 • Digikameran omistajan FAQ

Janneheimonen.net, Metson soidin 2012 – kolmas yö. Nyt päästään jo itse asiaankin.

Ylitalot.net, Kuvapareja virtaavasta vedestä. Valokuvaussivustoilla on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että virtaavasta vedestä otetut kuvat on otettu mahdollisimman pitkällä valoitusajalla. Mikäli kuvien talletustila ei ole ongelma, niin kannattaa kuitenkin ihan vertailun vuoksi ottaa myös lyhyemmillä valoitusajoilla kuvia.

Ilta-Sanomat, Kaspersky: Apple on tietoturvassa 10 vuotta Microsoftia jäljessä. Yli 600 000 Mac-koneeseen levinnyt vaarallinen Flashback-virus on vain alkua hyökkäyksille Applen tietokoneisiin, arvioi Jevgeni Kaspersky, venäläisen tietoturvayhtiö Kaspersky Labsin perustaja ja johtaja.

Photo.net, foorumi.

Strobist, Thinking Out Loud: Creativity. Pitempi kirjoitus.

IR, How Martin Waugh Makes His Astonishing Liquid Sculpture Photographs. Vesipisaroista kuvia.

Pixiq.com, To Tether or Not. Piuhan päässä kuvaamisesta.

Digital Photography School, Are You Practicing these 5 Natural Lighting Tips?

Pdnpulse.com, Wedding Photographer FAIL (Video). Tuttu video. Eikä tilannetta ole lavastettu.

Popular Photography.

Petapixel.com, London Olympics’ Photo Policy Not as Draconian as It Sounds. Kiellot tähtäävät kaupallisen käyttämisen estämiseen. Ei pyritä estämään yksityistä kuvien lisäämistä Lontoon olympialaisista sosiaaliseen mediaan. Sanamuoto tarkistetaan ennen pääsylippujen lähettämistä.

Petapixel.com, 40+ Essential Items Every Photography Assistant Needs Now. Myös ilmainen käsikirja.

IR, Begone, aberrations! New Lightroom 4.1 release candidate brings defringing controls. Uusi versio.

Rob Galbraith, M.I.C. releases 4-in-1 card reader for iOS 5.1 on iPad. Sopii myös vanhempiin iPadeihin. $32.90.

Kamera & Bild, Svensk fotostudent vinner Googlepris. En svensk igen. Google Photography Prize 2012. Sadan finalistin joukossa kaksi suomalaista:

 

26.04.2012   (linkki)

Birds.fi, Vesa Huttunen, Canon 5D MKIII, 04/2012. Kun 5D MKIII:n ottaa käteen, ensimmäinen ajatus on... "painava". Habitus on selvästi jämäkämpi kuin MKII:ssa ja tukevuus sama luokkaa kuin 1D MKIV ilman pystykahvapattia.

 • 5D MKIII on Canonin ensimmäinen pystykahvaton kevyt runko joka ei häviä missään oleellisessa massiivisille 1-sarjalaisille.

Valokuvatorstai, 244. haaste. Etsi hakusanalause, jolla blogiisi on tultu. Valitse inspiroivin sana, ota sen pohjalta kuva. Kerro myös hakusana(t) tai -lause(et).

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 243. haaste. Haasteena hulluus! Haasteen otti vastaan 51 kuvaajaa.

Janneheimonen.net, Metson soidin 2012 – Toinen yö. ...Niin siinä kävi, homma kuivui kasaan. ...

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Korjaa itse kamerasi. Yhdistys järjestää 9 - 10. kesäkuuta Killinkoskella, Kamerataivaan miljöössä lyhyen kurssitapahtuman, jossa perehdytään lähinnä perinteisten kameroiden mekaniikkaan ja toimintaan.

 • Kurssin hinta 55,- € sisältää majoituksen omin liinavaattein tai makuupussilla ja kahvit Vanhan Tehtaan kahviossa. Ruokailut omalla kustannuksella joko paikallisessa Krouvissa tai itse valmistaen. (Kyläkauppa on 200 m etäisyydellä)

Ilta-sanomat, Ennennäkemättömiä kuvia 100 vuoden takaa. Kaupungin arkisto-osasto on julkaissut internetissä yli 870 000 ennennäkemätöntä kuvaa New Yorkista ja sen kunnallisista toiminnoista.

Savon Sanomat, Kaija Vuorio, Voimaa valokuvasta, 26.4.2012. Museovalokuvat eivät juokse nettiin ilman rahaa, sillä kuvien tutkimiseen ja digitoimiseen tarvitaan museoammattilaisia ja heidän kansallisen kulttuuriperinnön puutarhurintaitojaan. Valokuvien digitointi on valtava kansallinen urakka. Otetaanpa esimerkki Kuopion museosta, jonne on talletettu 1,5 miljoonaa valokuvaa. Niistä on tähän mennessä digitoitu 35 000. Suomen Museot online sivuilta niistä löytyy 4 500. Aika vähän.

Ilta-Sanomat, Ikean uutuustuote: pahvinen digikamera. Ikea on esitellyt Italiassa kameran, joka tulee lähiaikoina myyntiin Ikean myymälöissä. Kameran materiaalina on pahvi.

MTV3, Googlelta ilmainen pilvitallennustila – kuvantunnistus kehitteillä. Google kertoo blogissaan, että käyttäjä voi tallentaa ja halutessaan jakaa Driven kautta kaikki tiedostonsa, kuten videot, kuvat, dokumentit sekä PDF-tiedostot.

Macworld.com, The pros and cons of Google Drive. Ilmaiset 5GB kaikille.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Record Sleeves Organized by Color Photographed by George Benson. Cd-levyillä tätä voi olla vähän vaikeampi tehdä. Hm.

Digital Photography School, Creating an Image of Impact.

Petapixel.com, Google Maps “Photo Tour” Feature Lets You Visit Landmarks Virtually. Google Mapsin avulla pääsee tutustumaan 15.000 matkailukohteeseen virtuaalisesti lähemmin.

ePhotozine.com, Five Ways To Learn Photography.

Popular Photography, Adobe Creative Cloud Offers Access To Every CS6 App For $50 Per Month, Including Photoshop. Kannattaisiko kk-pohjainen softavuokraus.

Lensrentals.com, Exploding Photographers, Disappearing Clothes, and the Development of film. Valokuvauksen historiaa.

Amateurphotographer.co.uk, Olympics to ban social network photos? Kaikenlainen olympialaisiin liitetty valokuvaaminen on ollut tiukasti säädeltyä. Sama koskee tietenkin Lontoon olympialaisia. Vähän kyllä askarruttaa, miten kyetään estämään kaikkien kuvien postaus sosiaaliseen mediaan. Lipun ostajahan ehtojen mukaan tähän sitoutuu. Ja mikähän on yksityistä käyttöä (se on ehtojen mukaan sallittu).

Dpreview.com, Fujifilm provides modified-sensor X10 to address white-orb issue.

Nikonrumors.com, Another full frame DSLR on the horizon: Nikon D600. Edullinen täyskennoinen Nikon D600 on tulossa huhujen mukaan. Ei kuitenkaan lähikuukausina (jos sitten ollenkaan).

Creativepro.com, First Look: Adobe Photoshop CS6.

ePhotozine.com, Apple New iPad 3 and iPhoto App Overview. Uusi iPad testissä.

 

25.04.2012   (linkki)

Timon poikkitiedepalsta, Kotka ei laskeutunut. Maanantaina kuvataan kotkaa, tiistaina kotkan kuvaajaa. Poikkitieteilijä ryhtyi luontokuvaajaksi ja lähti haastamaan Hannu Hautalaa kotkakuvilla. Vaan kuinkas sitten kävikään?

 • ...Jos filmirullan hinta kehityksineen maksaa nykyrahassa laskettuna noin 15 euroa kappale, niin pelkkiin filmikuluihin Hautala olisi uransa aikana polttanut rahaa noin 400.000 euroa....

Pingstate.nu.

Netistä löytyy enemmän ja enemmän ja enemmän sivuja, joissa osa ansaintalogiikasta perustuu toisten ottamien (isojenkin) kuvien ilmaiseen käyttöön. Kuvan julkaisuun ei kysytä mitään lupaa, kuvan ottajaa ei kerrota jne. Myös Suomessa on tällaisia sivustoja. Esimerkkeinä uutisiin keskittyvistä sivustoista vaikkapa Uutisaalto.fi ja Diggaa.fi.

Suoraan katkelma emailista:
"...Uutisaalto.fi -nettisivuista. Tämä uutisväline käyttää häpeämättömästi sivuillaan valokuvaajien otoksia kohtalaisen suurina välittämättä mitään tekijänoikeuksista. Sivusto ei julkaise kuvaajien nimiä eikä maksa heille kuvien julkaisusta. Alunperin kuvan julkaisseen tiedotusvälineen nimi, kuten esim. MTV3 tai Turun Sanomat, voidaan mainita, ei muuta. Mutta useinhan ko. tv-kanava tai lehti ei ole kuvien oikeuksien omistaja.

Kun huomasin erään ottamani Egyptin uutiskuvan päätyneen ko. sivustoille tietämättäni, lähetin Uutisaalto.fi:stä vastaavalle firmalle Comtra Oy:lle Savonlinnaan laskun, jota yritys kieltäytyi maksamasta. Firma vetosi siihen, että he ovat vain väline, joka linkittää muiden uutisia omille sivuilleen eikä siis yrityksen käsityksen mukaan mikään materiaali ole heidän julkaisemaansa. Comtra Oy:ssä siis ajatellaan, että se voi olla tekijänoikeuksien ulkopuolella... "

Suomen freelance-journalistit ry.

 • Suostuisiko SMF neuvottelemaan? 24.4.2012. Journalistiliitto ja SFJ on laatinut freelancereille sopimuspohjan, jota voi käyttää apuna pyrkiessään neuvottelemaan työnsä ehdoista SMF:n lehtien kanssa. Kolmisivuinen pdf ladattavissa.
 • Arhinmäki puolustaa freelancereita, 24.4.2012. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen puhe avasi 23.5.2012 Helsingissä pidetyn tekijänoikeuspäivän. Hän puolusti voimakkaasti vapaiden tekijöiden oikeuksia suurten mediakorporaatioiden kynsissä.

Voice.fi, Helsingin poliisin atk-taidot naurattavat - Ala-asteelaisetkin pätevämpiä. ...Valitettavasti kuvankäsittelystä ja sivullisten kasvojen peittämisestä vastannut henkilö ei ole ymmärtänyt kuvankäsittelystä alkeitakaan. Hän on käsitellyt kuvat Word-tekstinkäsittelyohjelmalla piirtämällä kasvojen päälle mustat pallot. Sen jälkeen hän on liittänyt word-dokumentin sellaisenaan tiedotteeseen. Tekijä ei ole tajunnut, että kasvojen päälle laitetut mustat pallot ovat dokumentissa täysin irtonaiset ja ne pystyy siirtämään sivuun kasvojen päältä yksinkertaisesti hiirellä vetämällä....

 • (ei enää word-dokumenttiä)

Photo.net, foorumi.

Popular Photography, The Street Photography of The Czech Secret Police.

Luminous Landscape, The D800 is Here to Stay. Kaksi viikkoa on kulunut.

The Online Photographer, Why I'm Buying an OM-D. Mike, Olympus E-M5, miksi.

Petapixel.com, Gear Doesn’t Matter — Except When It Does. Kuvaamaan oppii halvemmallakin kalustolla, mutta välillä tarvitaan kunnon kalustoa...

YouTube, Photoshop CS6. Kolmisenkymmentä videota, suuri osa kestoltaan 1 - 2 minuuttia.

Digital Photography School, Introduction to Night Photography. Yökuvauksesta.

Rob Galbraith, Photojournalism and the iPhone, Hipstamatic, and Instagram.

Petapixel.com, Fujifilm to Increase Its Worldwide Film Prices Starting Next Month. Yli 10%:n korotus filmin hintoihin.

Ruotsin Canonilla on meneillään Cashback eli hyvityskampanja. Suomen Canon ei ole näitä järjestänyt enää ainakaan runsaaseen neljään vuoteen. Vähän sekava systeemi, ostetaan jotain, rekisteröidytään jonnekin, odetaan rahoja tilille kuukausi kaksi. Suomeen Cashback-systeemi ei oikein ole kotiutunut.

Suomen Nikon, Tiedotus EN-EL15-litiumioniakun käyttäjille. Vaikka Nikon kaikin keinoin pyrkii takaamaan tuotteidensa korkean laadun, tietoomme on tullut, ettei tietty määrä erään toimittajamme valmistamia EN-EL15-akkuja täytä Nikonin sisäisiä laatuvaatimuksia. Akku voi erittäin harvoissa tapauksissa ylikuumentua ja kameran ulkokuoren muoto voi muuttua.

 • Jos EN-EL15-akun valmistuserän numeron yhdeksäs merkki on E tai F, akku on vaihdettava, sillä kyseinen ongelma saattaa koskea sitä.

ePhotozine.com, Tamron SP 24-70mm f/2.8 VC USD Lens Review. Uusi malli. Canon, Nikon, Sony. Canon-versio ensimmäiseksi myyntiin. Sonyssa ei kuvanvakaajaa (on jo rungossa). Täyskennoiselle. Iso, 82mm filtterikierre, paino 825g, vastavalosuoja mukana. Säätiivistetty (ei kokonaan). Tarkennus ei aivan yhtä nopea kuin alkuperäisvalmistajilla. Manuaalitarkennus helppo. Lähin tarkennus 38cm. Puolet kerroista 70mm ja 1/10s kuvat teräviä. Täydellä aukolla vinjetointi voimakas, keskeltä terävä kuva. Vääristymät kurissa. Heijastumia vähän. Värivirheitä vähän. Täydellä aukolla kontrastia selvästi vähemmän. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen hinta on n. 1.100 euroa (tulossa myyntiin huhti/toukokuussa).

 

24.04.2012   (linkki)

Anni-Maria Kauhanen: Välähdyksiä Naisten Sieluista
Kuva: Anni-Maria Kauhanen.11.5.2012 asti

Välähdyksiä Naisten Sieluista -näyttelyllä Anni-Maria Kauhanen haluaa kertoa näkemyksensä naisen sielusta; sen rajuuden, kauneuden ja kuolemattomuuden.

Anni-Maria Kauhanen on opiskellut taiteita Tokiossa ja Lontoossa. Välähdyksiä Naisten Sieluista on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä ja ensimmäinen näyttelynsä Suomessa. Aiemmin hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Tokiossa kuin Lontoossakin.

International Photo Center
Vesijärventie 14D, Lahti
ma-pe klo 11:30-17.00

Foorumilaisten kuvia:

 • Timo Marttila Photostream, Ostdeutschland, 22.4.2012. "Sekalaisia muistikuvia matkaltani Saksan itäosiin".

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Polaroidmania!!! 23.4.2012. Tämä päivä vierähti valokuvataiteilija Martti Jämsän (s. 1959) kanssa. Olemme kokoamassa elokuuksi Suomen valokuvataiteen museolle suurta Polaroid-näyttelyä.

Yle Areena, Arto Nyberg su 22.4.2012. Hannu Hautala haastattelussa, 14:03 - 27:45. Tänään tiistaina julkaistaan Hannu Hautalan luontokuvausopas. Hautala kuvaa edelleen filmille. Vähän surkutteli haastattelussa, kun digillä saisi ihan pimeässäkin kuvia. Kohteet pitää vain valita filmille sopivaksi. Ura sai alussa vauhtia, kun vuonna 1973 kuva parittelevista kotkista valittiin Vuoden lehtikuvaksi. (Siihen asti ei tiedetty, missä kotkat parittelevat, maassa vai puussa vai missä). Yli miljoonan kuvan luontokuva-arkisto. Hauska ja leppoisa haastateltava.

Janneheimonen.net, Metson soidin 2012 – Ensimmäinen yö, 23.4.2012.

Gomma Publishing -yhtiö Lontoosta julkaisee marraskuussa 248-sivuisen MONO - Volume One -nimisen teoksen. Kyseessä on ensimmäinen osa kolmen kirjan sarjasta, jonka tarkoitus on kartoittaa tämän hetken mustavalkovalokuvauksen tilaa. Teokseen valittiin kuvaajia kilpailun kautta. Valituksi tuli myös yksi suomalainen, Jukka-Pekka Jalovaara.

Kilpailuun osallistui yli 1000 valokuvaajaa lähes 5000 kuvalla. Näistä asetettiin ehdolle 48 kuvaajaa ja heidän joukostaan valittiin lopulliset 8 voittajaa, yksi heistä siis Jukka-Pekka Jalovaara.

Tietokone.fi, Monipuolinen web-selain iPadiin käyttäjäprofiileilla. Skyfire on monipuolinen web-selain, joka on saanut mainetta ja suosiota flash-tuella. Skyfirella voidaan luoda omat profiilit neljälle käyttäjälle. 3.99 euroa.

Photo.net, foorumi.

Adobelta virallinen julkistus.

Popular Photography, Horrible UK Wedding Pictures Once Again Remind Everyone That Photography Is Difficult. Kuka tahansa voi nimittää itseään valokuvaajaksi. Hääpari maksoi kahdelle valokuvaajalle (pari) häiden kuvaamisesta £750 (puolet summasta palautettiin). (120 vieraan häät maksoivat £14.000, 17.200 euroa. Miksiköhän kuvaajan valinnassa säästettiin?) Sisällä otetut kuvat eivät ole teräviä. Salamaa ei voinut käyttää, sillä toinen kuvaajista kärsi epilepsiasta. Kuvat toimitettiin kuukautta myöhemmin cd-levyllä.

Sittemmin nämä kaksi kuvaajaa ovat myyneet kalustonsa, yritys on lopettanut toimintansa. Lopettaneen yrityksen nimi sattui olemaan sama kuin oikean toimivan valokuvayrityksen. Westgate Photography: "Please note that we are in no way associated with the Westgate Photography mentioned in the article published by the Telegraph and the Mail Online on the 20th April 2012."

Dpreview.com, Extreme contrast edits in Lightroom 4 and ACR 7.

Digital Photography School, 10 Tips to Take Great Family Portaits. Ohjeita perhepotrettine ottamiseen.

YouTube, Blurring Images Using the New Blur Tools Filters in Photoshop® CS6. Video, kesto 11:39.

ePhotozine.com, Learn How To Take Supreme Sunset Shots. Muutama ohje.

Petapixel.com, Nikkor 1200-1700mm: The Mother of All Super Telephoto Nikon Lenses. Taas kerran, tuttu kuva ja tuttu objektiivi. Mutta sietää tätä esitelläkin.

Dpreview.com, Mamiya Leaf announce Leaf Credo 80MP, 60MP and 40MP digital backs. Hinnat 14.995 euroa, 24.995 euroa ja 29.995 euroa.

Amateurphotographer.co.uk, Monster Nikon 6mm f/2.8 lens turns up in London. Julkistettiin Photokinassa 1970. Painoa 5.2kg. Valmistettu muutama sata kappaletta. 220 asteen kuvakulma. Myynnissä Lontoossa hintaan £100.000, 123.600 euroa.

The-digital-picture.com.

 

23.04.2012   (linkki)

HS, Suomalaisvalokuvaajan teos huutokaupattiin ennätyshintaan. Suomalaisen valokuvataiteilijan Ola Kolehmaisen teos kaupattiin sunnuntaina ennätyshintaan Suomessa. Valokuvasta nimeltään Portaikko maksettiin 22 400 euroa Bukowskin huutokaupassa. Teos on Bukowskin mukaan kautta aikojen kallein valokuvateos suomalaisessa laatuhuutokaupassa.

 • Bukowskis, Modern + Contemporary Spring Sale, Helsinki, Photographic art. Tulokset. 17 valokuvaa oli myynnissä, seitsemän myytiin. Vasarahintaan päälle vielä maksuja.
 • 473. Ola Kolehmainen Born 1964 "STAIRCASE". (d)

HS.

 • Katse kääntyy itään, 21.4.2012. Päärooli on kiinalaisvalokuvaaja Chen Jiagangilla (s. 1962), jonka ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa on vaikuttavaa jälkeä. Galerie Forsblom.
 • Kaupunkitila rakentuu lasista ja äänistä, 19.4.2012. Petri Anttosen (s. 1961) näyttely istuu hyvin Helsingin valokuvabiennaalin kaupunki-teemaan. Valokuvagalleria Hippolyte.

Hilavitkutin.com, Padcaster liittää järjestelmäkameran objektiivit iPadiin. Adapteri on luvassa markkinoille noin 200 dollarin, eli suunnilleen 150 euron hintaan lähikuukausina.

Photo.net, foorumi.

Lonely Planet, Urban photograpy: a one-day itinerary for capturing a city. Ohjeita kaupunkikuvaajille.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Bad Weather Landscape Photography Tutorials.

Earthboundlight.com, The New Lytro Paperweight for Windows, or the Tale of a Disappointed Windows User, 22.4.2012. Viisi kuukautta ennakkotilauksen jälkeen tuli ilmoitus, että toimitukset ovat alkaneet. Mutta ei Windows-softaa vieläkään, vain Macille.

itchy i, The Longest Photographic Exposures in History.

Fotosidan.se, Han gör det igen - fängslande film om norrsken. Ruotsi, Norja, Suomi. 150.000 kuvaa, joista käytettiin 6.000 kpl käytettiin uuden timelapse-videon tekoon. Revontulia riittää. Kesto 4:34.

Photo.net, Olympus OM-D E-M5 First Impressions Review. Helmikuussa 2012 julkistettu. Retrohenkinen Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmäkamera, 16 megapikseliä. Rajauskerroin 2.0 (kroppikenno). Elektroninen etsin, kääntyvä lcd-näyttö (kosketusnäyttö), säänkestävä. Kuvanvakaaja. Tarkoitettu edistyneille harrastajille, ei ammattilaisille (jostain syystä Olympus ei halua tätä mallia kutsuttavan pro-malliksi, vaikka kyse onkin lippulaivasta). Pieni kamera. Hyvä ergonomia. Paikallaan pysyvään kohteeseen erittäin nopea tarkennus. Vähemmän kohinaa kuin 12 megapikselin PEN-malleissa. Suomen Olympus. Suomen hinta on alle 1.100 euroa.

Kamera & Bild, Test av Nikon 85mm/1,8G och 85mm/1,4G.

 

22.04.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Mahlainen, aikamatkat.net, Pohjois-Korea. 40 kuvaa.
 • "Kävin matkalla Korean demokraattisessa kansantasavallassa Kim Il-Sungin (maan perustaja ja ikuinen presidentti) satavuotissyntymäpäivien aikaan. Matkailijoiden piti päästä seuraamaan läheltä maan lähivuosikymmenien tärkeintä tapahtumaa. No: emme päässeet. Suureellisten Kim Il-Sung -pirskeiden aikaan turistijoukko istui kaupungin laidalla sijaitsevassa ravintolassa, jonka ikkunat antoivat syrjäiselle sivukujalle. Sattumaa? Ei tosiaan.

  Vastoin yleisiä ennakkoluuloja Pohjois-Koreaan saa viedä järjestelmäkameran. Myös kuvaaminen on kohtuullisen vapaata - liikkuminen ei niinkään (mukana roikkuu koko ajan yksi opas, tämän valvoja ja valvojan valvoja). Käytännössä turisti näkee sen, minkä turistin halutaan näkevän. Rajavirkailija tarkasti muistikortin kuvat sekä tullessani (!) että lähtiessäni maasta. Tein tosin varmuuskopiot matkan aikana läppärille, joten rajamiehen poistoyritelmät olivat varsin turhia.

  Uusia näkö- & kuvakulmia on vaikea etsiä, sillä turistit kiertävät yleensä läpi samat kohteet. Yritin kuitenkin parhaani. Osa fotoista on räiskitty linja-auton ikkunan läpi, mikä on luultavasti huomattavissa kuvien laadusta (erityisesti värit oli vaikea saada kohdalleen). Kaikissa fotoissa on käytetty Nikkorin 24-70 f/2.8 -objektiivia, mutta pidemmällekin putkelle olisi ehkä ollut tarvetta. "

YLE, TV1, Arto Nybergin haastateltavana luontokuvaaja Hannu Hautala (yksi kolmesta haastateltavasta). Sunnuntai 22.4.2012, klo 19:45 - 20:30.

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi. Hengästyttävä vauhti, aina välillä käydään katsomassa valokuviakin. Kaksi viimeisintä merkintää:

HS, Maailman kuvia. Viimeisen kuukauden ajalta.

Journalisti 8/2012. 19.4.2012.

 • Kuvaviesti: Puoluejohtajien vaihtoviikot. Lehtikuvaaja Jussi Nukarin oiva otos puoluejohtajien vaihtoviikoilta julkaistiin Kouvolan Sanomissa, Savon Sanomissa ja Kalevassa. Puoluejohtaja Mari Kiviniemi on juuri ilmoittanut yllättäen erostaan puoluejohdosta

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com.

The Online Photographer, Does DxOMark Matter? Miten paljon painoa pitäisi laittaa DxOMarkin tekemille kennotesteille.

c|net, Canon 5D Mark III underwhelms on sensor test. 5D Mark III:n kenno sai testissä 81 pistettä, 5D Mark II sai testissä 79 pistettä. Canonin mukaan III:n jpg-kuvat ovat kohinatasoltaa kaksi pykälää parempia kuin II:n jpg-kuvat. Kennon lisäksi kameran "hyvyyteen" vaikuttavat vaikkapa automaattitarkennuksen luotettavuus ja nopeus, kameran kestävyys, sarjakuvauksen nopeus, objektiivivalikoima, videokuvaus, lisävarusteet, ergonomia ja hinta.

ePhotozine.com, Warhol Style Pop Art Using Photoshop. Teksti ja kuvaruutukaappaukset.

Macworld.com, Flashback botnet not shrinking, huge numbers of Macs still infected. Virustartunnan saaneiden Mac-koneiden määrä ei päinvastaisista uutisista huolimatta ole vähentynyt.

PhotoShelter Blog, Video Interview with Forbes’ Senior Photo Editor: Killer Portraiture is King. Tekstiä (viiteen kysymykseen vastaus) ja video, kesto 1:04.

Kamera & Bild, Bild och verklighet 2 - Rätt eller fel med HDR-bilder i bildjournalistik. Washington Post -lehden etusivulla julkaistiin tammikuussa HDR-kuva. Lehden mukaan kyse ei ole kuvamanipulaatiosta. Nykyiset kamerat eivät tallenna kuvaa siten, että lopputulos vastaisi ihmisen tapaa nähdä maisema (tai kohde). HDR:n avulla voidaan jäljitellä aivojen tapaa käsitellä kuvaa. Kameroiden dynamiikan kasvaessa rajat tavallisen kuvan ja HDR-kuvan välillä hämärtyvät. Ja miten hyvin kuvaajien aiemmin käyttämä Tri-x mustavalkofilmi vastasi todellisuutta?

 

21.04.2012   (linkki)

Miemo Penttinen, Primavera Europae. In English. Matkablogi kuukaudesta eteläisen Euroopan keväässä yksin reilikortin ja kameran kanssa. Kuvia ja tekstejä. Mukana Macbook Air 11”, iPhone4, Olympus EP-1 (Canon 5D olisi painanut liikaa).

Lauri Mantere, Late's Website. 18.4.2012, Kuinka teen hyvän mv-kuvan. Yksityiskohtaiset ohjeet, kuvaruutukaappaukset.

Yle, Tampere, Valokuva-aarteista löytyy kadonnut Tampere. Tampereen museokeskus Vapriikin uusi näyttely tuo päivänvaloon ainutlaatuisia, yli sata vuotta vanhoja valokuvia kaupungista ja sen elämänmenosta. Finlaysonin kutomomestarina työskennellyt britti William Lomax oli lahjakas amatöörikuvaaja, jonka idylliset valokuvat on koottu ensimmäistä kertaa laajaksi näyttelyksi.

HS, MEK: Revontulivideo tuplasi japanilaisten määrän Lapissa.

Punk in Finland, Niinistön virallinen kuva. Netti-ilmiö, jossa duunataan Niinistön muotokuvaa. Suurin osa kuvankäsittelystä alkeellista, mutta joukossa on parempiakin.

Vivas.fi, Mahtavia ja uskomattomia kuvia maailmalta.

Photo.net, foorumi.

Pixiq.com, Mastering Light through the Lens of Psychology: When Left Dominates Right. Kasvojen vasen puolisko miellyttää meitä enemmän, koskee molempia sukupuolia.

Luminous Landscape, Photography In Space.

Thephotoargus.com, Making the Switch to DSLR.

Diyphotography.net, Sometimes It's Just Easier To Flag Your Camera. Linkki Strobist-artikkeliin.

Petapixel.com.

Digital Photography School, Is Camera Lust Destroying Your Photography?

Rob Galbraith, Pentax USA President explains unilateral pricing (also used by Nikon USA and others). Valmistaja kertoo hinnan, jonka alle tuotetta ei saa myydä.

Fotosidan.se, Fotoskola: Del 5 - Mät ljuset rätt.

Dpreview.com, App Review: CameraBag 2. Applen suosittu iPhone-ohjelmalla voi nyt käsitellä muitakin kuvia. Hinta $29. Sopii lähinnä kuvien massakäsittelyyn.

 

20.04.2012   (linkki)

Dear Maggie - William Lomax ja Tampere
Kuva: William Lomax.30.9.2012 asti

Museokeskus Vapriikissa Tampereella tänään avautuva näyttely Dear Maggie - William Lomax ja Tampere tarjoaa näkymän 1800-1900-luvun vaihteen Tampereeseen, jota englantilaissyntyinen amatöörivalokuvaaja Lomax tallensi kamerallaan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan valokuvakirja Savupiippuja ja puhdasta kuuraa – William Lomaxin Tampere. Se kertoo Lomaxin henkilöhistoriasta, hänen valokuvatuotannostaan ja Fotografiklubben i Tammerfors -seuran toiminnasta.

Museokeskus Vapriikki
Alaverstaanraitti 5, Tampere
ti-su 11-18
8/6/3/0 €

Lahden valokuvataide ry järjestää 27.4.2012 Portfoliopäivän, jossa tarkastellaan yhdessä alan vaikuttajien kanssa osallistujien valokuvaportfolioita. Viimeinen ilmoittautumispäivä on tänään.

Osallistujat pääsevät esittelemään portfoliotaan 1-2:lle arvioitsijalle ilmoittautuneiden määrästä riippuen. Ajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Aikaa on käytettävissä n. 20 minuuttia kerrallaan, ja mukana on myös yleisöä. Portfolio voi olla sähköisessä muodossa tai printtiportfoliona. Tilaisuus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.

areena.yle.fi

Lassikujala.1g.fi, Härkälintu. Muutama kuva tekee väistämättä hyväntuuliseksi.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Express-Kuva Oy, Vaasa. Haetaan valokuvaajaa määräaikaiseen projektiin kevääksi-alkukesäksi 2012. Sopivalle henkilölle on myös mahdollisuus pidempään työsuhteeseen. Työ on nuorisourheilujoukkueiden valokuvausta Pohjanmaan alueella, pääpaikkana Vaasa. Työaika painottuu iltapäivään, iltaan ja viikonloppuun. Toivotaan hakijalta mm. ajokorttia ja omaa autoa, digijärjestelmäkameraa + optiikkaa + salama.

Työpaikan osoite 65100 VAASA
Työ alkaa heti
Työaika osapäivätyö, 2-6 h
Työn kesto 1 - 3 kk, määräaikainen, mahdollisuus jatkoon
Haku päättyy 26.04.2012

Timon poikkitiedepalsta, Pasi on hyvä ukko, 19.4.2012. Niinistön virallinen kuva sai vielä pienen poikkitieteellisen jatkoanalyysin.

Timon poikkitiedepalsta, Jokipoliisivalot, 19.4.2012. Minulta on useampikin tiedustellut termin "jokipoliisivalot" merkitystä ja alkuperää. Termin on tiettävästi lanseerannut nyt jo eläkkeellä oleva tamperelainen valokuvaaja Matti J. Kaleva...

 • (ja esiintyyhän kirjoituksessa myös vielä Tarja Halosen presidenttipotretteja...)

Photo.net, foorumi.

Nikonilta uutta.

Samsungilta uutta.

Featureshoot.com, Feature Shoot Group Show: On the Road. Kokoelma monen kuvaajan kuvia matkalta.

Digital Photography, Posing Guide: 21 Sample Poses to get you Started with Photographing Children. Äärikuvapiirroksia, avuksi lasten potrettikuvauksiin.

YouTube, Use your screen as light source for your beauty portraits. Video, kesto 5:31.

Digital Photography School, Keep the Best, Delete the Rest.

Petapixel.com, Microsoft Releases a Program for Making Cinemagraphs, or “Cliplets”. Videosta still-kuva, jossa on liikettä.

c|net, How DxO Labs tests hot cameras like Canon's latest SLR.

The Online Photographer, Canon 5D Mark III is Great for Low Light, Not So Great for DR. DxOMark testannut uuden Canonin järjestelmädigin.

Dpreview.com, Dan Chung speaks to Canon's Chuck Westfall about 4K Cinema EOS cameras. Video, kesto 9:23.

ePhotozine.com, Sharp Announce A New 20 Megapixel CCD Sensor. Kompaktikameroihin 20 megapikseliä.

 • (hei, haluan kehityksen pysähtyvän...)

c|net, How camera makers are screwing up on Wi-Fi.

 

19.04.2012   (linkki)
Janne Blomberg: ARX – Linnoitus
5.5.2012 asti

Kuva: Janne Blomberg

Janne Blomberg on kuvannut pitkään erilaisia raunioita, bunkkereita, juoksuhautoja, autioita tehtaita ja palaneita taloja. Hän valokuvaa kohteista tiettyjä yksityiskohtia ja lisää niiden läheisyyteen alastoman ihmisvartalon tarkoituksenaan saada katsoja näkemään rakennelmien raaka ja luonnollinen kauneus.

Jussi Rautsi: Ohi mennen - Tapahtuu helsingissä
Kuva: Jussi Rautsi5.5.2012 asti

Jussi Rautsi on paljasjalkainen helsinkiläinen, joka kulkee reviirillään Helsingin keskustassa täysmekaanisen Leicansa kanssa harjoittaen "urbaania ihmisluontokuvausta". Kuvissa on erilaisia ihmisiä monenmoisissa tilanteissa. Henkilökuvia on myös muista kuvaajista. Yksi sarja esittää Euroopan kaupunkeja Unionin kynnyksellä.

Kuvauksia ei ole sovittu etukäteen, ja ihmiset ovat kuvissa sen näköisiä kuin ovat sattuneet kuvaushetkellä olemaan.

Mikko Itälahti ja Anna Vuolanto: Hitaasti – Katoavaisuuden maantiedettä
5.5.2012 asti

Mikko Itälahti ja Anna Vuolanto: Hitaasti – Katoavaisuuden maantiedettä

Mikko Itälahti ja Anna Vuolanto ovat ikuistaneet paikkoja, näkymiä ja asioita, joiden kauneus uhkaa unohtua kulttuuriamme johdattelevan kehittämisuskon jalkoihin.

Sami Haapavaara, Työn ja elon teatteri
Kuva: Sami Haapavaara.5.5.2012 asti

Päivällä leipää, yöllä lihaa.

Sami Haapavaaran kuvat yrittävät peilata aikaa henkilökohtaisen kokemuksen kautta, yksityisestä yleiseen.

Näyttelyt ovat osa Helsinki Photography Biennialin (HPB12) ohjelmistoa.

Kirjagalleria Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-13.30 ja 14-17.30, la 12-16

Rupuranta.net, neljä viimeisintä.

Valokuvatorstai, 243. haaste. Haasteena hulluus!

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 242. haaste. Haasteena No comments. Haasteen otti vastaan 60 kuvaajaa.

Mika Sipuran verkkopäiväkirja, Tukeva, 18.4.2012. Mainitaan Zoom H4n -tallennin ja Uni-Loc Major System 1600 -jalusta.

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com.

Petapixel.com, Newspapers Chose Not to Run Pulitzer Prize-Winning Photo of Bombing. (Hyvä näin, kaikkea raakuutta ei tarvitse laittaa etusivulle).

Digital Photography School, 3 Ways to Know if Your Work is Good.

Pixiq.com, High Flying Photographers. Pienoismallihelikopterista kuvaaminen yleistyy.

ePhotozine.com, Beginner Sunrise Photography Tips. Lyhyesti.

Popular Photography, How To: Optimize Your Computer for Maximum Photo Editing Performance. Raapaistaan vain pintaa.

Luminous Landscape, Nikon D800 / D800e First Comparison. Is the "E" Sharper? Is Moire a Problem?

Leica News & Rumors, The upcoming Leica Monochrome rangefinder will have a M9 styled body. Toukokuussa lienee tulossa M9:n mustavalkoversio. Leica M10 julkistettaneen syyskuun Photokinassa.

IR, Fujifilm X-Pro1 i Review. 16 megapikselin kroppikenno, ei sisäistä salamaa, mittaetsinkameroiden inspiroima retrodesignia. Suunnilleen Leica M9:n kokoinen. Painoa vähemmän. Retromallinen X-Pro1 sopii hyvin katukuvaajalle (vaikka automaattitarkennus onkin hidas). Fujin mukaan vaihtoehto Leica M9-P -mallille. 3-tuumainen lcd-näyttö, 1.230.000 pistettä, hybridietsin (90%). Kolme kiinteäpolttovälistä objektiivia. Paino 454g. Ergonomia erinomainen, jpg-kuvat erinomaisia. Raw-tuki muista ohjelmista vielä puuttuu (muista poikkeava raw). Ensimmäiset kolme objektiivia ovat kiinteäpolttovälisiä. Suomen hinta n. 1600 euroa (runko).

Digital Photography School, Bolt LED light review By Zeke Kamm. Video ja teksti. Hintaluokka $300 - $400.

 

18.04.2012   (linkki)

Mestarit esillä
27.4.2012 asti

Mestarit esillä näyttely juhlistaa Suomen Kameraseurojen Liiton 80-vuotista taivalta.

Kutsunäyttelyssä on esillä liiton eminenssi- ja suurmestareitten valokuvia.

Eminenssi-kuvaajat: Veikko Wallström, Ilkka Niskanen.

Suurmestarit: Eero Laamanen, Eero Venhola, Markku Lötjönen, Erik Lauraeus, Jorma Räsänen, Erkki Hakonen, Liisa Hanafi-Eweiss, Raimo Paukku, Heimo Harju, Aimo Vuokola, Kaarina Manninen, Ari Haimi, Kari Tolonen.

Näyttelystä julkaistaan myös kuvateos.

Kamera galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-pe klo. 12-16

Pidän eläimistä – huolta! Arjen pieniä eläinsuojelutekoja: SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry järjestää lapsille ja nuorille suunnatun kirjoitus- ja valokuvauskilpailun.

Kilpailu on avoin kaikille vuonna 1992 ja sen jälkeen syntyneille. Kilpailussa on neljä eri ikäsarjaa.

Kilpailuun voi osallistua joko 1-3 valokuvan sarjalla tai yhdellä kirjallisella tuotoksella. Kilpailutyöt tulee lähettää 31.7.2012 mennessä.

Tuomaristo valitsee voittaja. Palkinnot ovat joka sarjassa samat:

1. palkinto: Tutustumispäivä matkoineen ja ruokineen Turun kaupungin uuteen eläinhoitolaan syksyllä 2012, Lemmikki-lehden vuosikerta sekä SEYn tuotepakkaus.

2. palkinto: Otavan lahjoittama kirjapalkinto, Lemmikki-lehden vuosikerta sekä SEYn tuotepakkaus

3. palkinto: Lemmikki-lehden vuosikerta sekä SEYn tuotepakkaus.

Lisäksi jokaista kilpailuun osallistunutta muistetaan pienellä SEY-palkinnolla.

SEY varaa täydet oikeudet kilpailutöiden julkaisemiseen esimerkiksi Eläinten ystävä -lehdessä ja nettisivuillaan sekä niiden käyttämiseen toiminnassaan tekijän nimen/nimimerkin mainiten.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Foorumilaisten kuvia:

Ilta-Sanomat: Kuva Sauli Niinistöstä pöyristyttää: "Raskaasti photoshopattu" - vertaa itse. IS pyysi kuvajournalismin opettajaa Jore Puusaa erittelemään yksityiskohtaisesti, miten tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuvaa on keinotekoisesti käsitelty - katso kuva jutun lopusta.

- En osaa sanoa, mikä tässä mättää pahiten, mutta presidentin kuva tämä ei ole, vaan amerikkalaisen myyntimiehen, Jore Puusa kirjoitti.

(Omasta mielestäni eniten häiritsee juuri se, että presidentin persoona on kadonnut. Muistin virkistykseksi kannattaa katsoa myös presidentti Tarja Halosen toisen kauden virallista valokuvaa, jonka on ottanut arvostettu kuvaaja Irmeli Jung. Vahvasti photoshopattu tämäkin, voisi yli 60-vuotiaalla edes jokunen ryppy olla. Pää on myös vähän leikatun oloinen, kolmiulotteisuuden tuntua ei tässäkään juuri ole. Lämminhenkinen, kaunis kuva kylläkin.)

Jore Puusa, Le président... 17.4.2012. Jore kiinnittää huomion näin alkajaiseksi seitsemään kohtaan Niinistö-potretissa.

Peter Forsgård, Muotokuvaus ei ole helppo laji, 17.4.2012. ...Kuvaa on myös käsitelty jonkin verran ja siinä ei sinänsä mitään ongelmaa, mutta käsittelyllä on ilmeisesti koitettu paikata valaisun ongelmia....

Sulantoblog, Säälittävää touhua, 17.4.2012. Presidentin virallisen muotokuvan ei tarvitse olla erikoinen tai dramaattisesti valaistu, mutta kyllä se hyvin tehty saa olla. Niinistön virallinen kuva on platkusti edestä valaistu ja taitaa olla kuvankäsittelylläkin osuutensa kasvojen muotoilussa. Pahin moka kuitenkin on tausta ja mallin erottuminen taustasta, joka on jäänyt kuvaajalta täysin vaille huomiota.

Hanna Weselius, Kansakunnan kasvot, 17.4.2012. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön virallinen valokuva puhuttaa valokuvaajia. Kirjoittaja muistelee ala-asteen juhlasalin seinää, vertaa valokuvaajia lääkäreihin ja pohtii presidentillisen muotokuvainstituution nykysuuntauksia.

Edelleen Niinistön muotokuvasta:

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto, Valokuvakilpailun tuomaristolla vastuu myös säännöistä. Kesän myötä julkistetaan jälleen useita erilaisia valokuvakilpailuja. Usein näiden valokuvakilpailujen tuomaristoon kutsutaan muun muassa ammattikuvaajia, ansioituneita valokuvauksen harrastajia tai muuten valokuva-alan ammattilaisia.

 • (Onko sinulla tuomariksi lupautunut puhdas omatunto? Tuomari antaa nimensä kilpailun käyttöön, mukana tulee myös vastuu)

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Surreal Images by Photo-Based Artist Alex Kisilevich.

Petapixel.com, The Human Eye Can See in Ultraviolet When the Lens is Removed. Miksi Claude Monet käytti loppuvuosinaan vähän erikoisia värejä.

Digital Photography School, Preparing For A Client Photoshoot. Valmistautuminen alkaa jo päivää ennen kuvausta.

Thephotoargus.com, An Introduction to Panning in Motorsports. Pannausta harjoittelemaan.

Popular Photography, Powerful Images of War and Its Aftermath Take This Year's Pulitzers.

Petapixel.com, Nero Multi Trigger Trips Your DSLR Shutter Using Sight and Sound. Reagoi ääneen, liikkeeseen, valoon. Nikon, Canon. Kiinnitys salaman paikalle. Hinta $200.

Petapixel.com, Canon 5D Mark III “Light Leak” Issue Alters Exposure by 1/3 of a Stop.

Rob Galbraith, Canon releases DPP with EOS 5D Mark III RAW processing fix. Digital Photo Professional (DPP) 3.11.26, Mac ja Windows. Raw-muunnoksen bugikorjaus.

Nikonrumors.com, New Nikon Camera Control open source project. Eikä maksa mitään. Linkkejä myös muihin vastaaviin ohjelmiin.

Fotosidan.se, Terje Hellesø anklagas för textstölder. Luontokuvien manipuloinnin ja toisten kuvien nappaamisen lisäksi nyt sitten "tekstilainaukset"...

Photo.net, Datacolor Spyder4Elite Review. Näytön kalibrointiin ja värihallintaan. Lisäsoftalla HDTV-systeemien kalibrointi. Eri versioita, vain softa eroaa. Helppokäyttöinen systeemi. Spyder4Elite on se kallein versio, jossa mukana myös dataprojektorien kalibrointi. Suomen hinta on 210 euroa.

 

17.04.2012   (linkki)

Perttu Saksa, Echo
Kuva: Perttu Saksa.20.5.2012 asti

Perttu Saksan (s. 1977) uudessa näyttelyssä on esillä muotokuvia luonnontieteellisten museoiden täytetyistä apinoista ja muista kädellisistä. Kuvat kyseenalaistavat ihmisen ja eläimen välistä pientä eroa sekä kertovat tavoistamme kirjoittaa historiaa ja suhtautua toisiimme.

Näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt Saksan ensimmäinen monografia Echo. Kirjan on kustantanut Musta Taide. Teoksen ovh. on 39 euroa. Näyttelyn ajan Laboratory myy kirjaa hintaan 30 euroa. Musta Taiteen vuositilaajille kirja tulee (tai tuli) postissa. Vuositilauksen hinta on 65 euroa ja se sisältää 4-5 kirjaa vuodessa.

Näyttely on osa Helsinki Photography Biennialin (HPB12) ohjelmistoa.

Laboratory
Erottajankatu 9 B (sisäpihalla), Helsinki
ti-su 11-18

Valokuvagalleria Hippolyte tänään klo 17: Photography as Fiction. Valokuva fiktiona. Sarah Ritter & Ida Pimenoff keskustelevat valokuvan fiktiivisestä ulottuvuudesta työskentelyssään. He jakavat myös kokemuksiaan osallistumisestaan Suomi-Ranska valokuvataiteilijoiden vaihto-ohjelmaan. Keskustelu englanniksi.

Haussa näyttelyaikoja Hippolyten uusissa tiloissa: Helsingissä toimiva Valokuvataiteilijoiden Liiton ylläpitämä galleria muuttaa kesällä Yrjönkatu 8-10:n sisäpihalle tilaan, joka on aiemmin tullut tunnetuksi yhtenä Helsingin vanhimmista elokuvateattereista.

Hippolyte jakautuu jatkossakin kahteen eri tilaan - suureen näyttelytilaan, Valokuvagalleria Hippolyteen (n. 72 m2) sekä pieneen näyttelytilaan Hippolyte Studioon (n. 13 m2).

Kumpikin tila soveltuu monenlaisten näyttelykokonaisuuksien esittämiseen. Molemmat haut ovat avoinna kaikille taiteilijoille ja nykytaiteen eri muodoille.

Näyttelyaikoja uuteen galleriatilaan on haussa nyt 30.4.2012 saakka. Näyttelyvalintaan osallistuu Kati Ilves (Taidemuseo Kumu, Tallinna).

Timon poikkitiedepalsta, Heijastuksia pressan silmästä, 16.4.2012. Poikkitieteellinen analyysi Niinistön virallisesta valokuvasta.

 • (Ihan lopussa kerrotaan, mikä erottaa Niinistön kuvan muiden presidenttien potreteista. Voipi olla, että ero on syntynyt tarkoituksella tai sitten ei...)

Presidentti.fi, Presidentti Niinistöstä virallinen valokuva, 16.4.2012.

Jrkkari.com, Mitä tehdä kuville (osa 4): Juliste, 16.4.2012. ...Kuvakollaasin kokosin Photoshopissa, mikä olikin koko projektin aikaa vievin osa. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia sovelluksiakin, mutta lopulta pysty- ja vaakakuvien sommittelu ja sopivien kuvakokojen säätäminen kulloisenkin kuvamäärän mukaiseksi on enemmän tai vähemmän käsityötä....

Varmuusvarasto.fi -blogi, Valokuvausluennon diasarja, 16.4.2012. Ursa ry:n ja Ilmatieteen laitoksen koulutustilaisuudessa 14.4. myrskyvalokuvausta aloittelijoille -luennon diasarja.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Huhtikuun kuvaaja Kai Widell.

Iltalehti.fi, Ikävä yllätys: Omat kasvot luvatta kirjan kannessa. Blogia kirjoittava Vilhelmiina Rahikainen sai noin kuukausi sitten viestin virolaiselta lukijaltaan, että hänen kasvokuvansa olisi painettu naapurimaassa julkaistun kirjan kanteen. Kuva ei ole mennyt kirjan kanteen alkuperäisessä muodossaan vaan sitä on muokattu. Kuva napattu blogimerkinnästä vuodelta 2010 ja sitten käsitelty. Ei lupaa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Earth Day 2012. 35 kuvaa.

Reuters.com, Norway massacre trial. 24 kuvaa.

Reuters.com, Celebrity portraits. 50 kuvaa.

Digital Photography School, 31 [+10] Cool Photography Tutorials, Tips, Videos, Hacks and How To’s from Around the Web. Kokoelma mielenkiintoisia linkkejä. Myös videolinkkejä.

TIPA, XXII TIPA AWARDS (2012). Tämän vuoden palkitut on valittu. Canon kuusi sarjavoittoa, Nikon kolme sarjavoittoa, Fujifilm kolme sarjavoittoa, Sony kolme sarjavoittoa, Olympus kaksi sarjavoittoa, Panasonic kaksi sarjavoittoa, Sigma kaksi sarjavoittoa. 40 sarjaa kaikkiaan.

Photo.tutsplus.com, A Simple Solution to White Balance and Exposure: The 18% Gray Card. Harmaakortin käyttöön ohjeita. Myös kuvankäsittelystä.

Digital Photography School, Advanced Portrait Retouch on a Male Subject in Lightroom 4 – Part 1 of 3. Kuvankäsittelyä Lightroomissa. Kuvaruutukaappaukset + teksti.

Photocritic Photography School, valokuvauskoulu, eikä maksa mitään. Muutaman viikon välein sähköposti, joissa tutoriaaleja sekä kuvaustehtäviä. Kuvat laitetaan esille Flickriin, annetaan palautetta.

Popular Photography, Tips From a Pro: Using Lens Flare to Your Advantage. Valaistuskaavio.

YouTube, IceflowStudios: Photoshop CS6: Color Splash Effect. Kuva mustavalkoiseksi, joku osa värilliseksi. Video, kesto 3:31.

ePhotozine.com, An Exercise In Lighting For Beginners. Kuvausharjoitus.

Smashingapps.com, 50 Fresh And High Quality Adobe Photoshop Tutorials.

ePhotozine.com, How To Guide The Eye Through Photos.

Rob Galbraith, Canon EOS 5D Mark III shipments halted in Canada. Pimeässä kuvatessa rungon päällä oleva lcd-näyttö vaikuttaa valotuksen mittaukseen.

Dpreview.com, Blackmagic Designs announces Blackmagic Cinema Camera. Heinäkuussa myyntiin, $2.995. 2.5K (2432 x 1366) 12bit RAW. Valmistajan mukaan dynamiikkaa on 13 pykälän verran.

Petapixel.com, Wal-Mart Selling the Sony Mavica Floppy Disk Digital Camera for Just $269. Kaupan hyllyltä löytyi vielä kamera vuodelta 2002. $269. Mutta kyse lienee jo jonkinlaisesta keräilykappaleesta.

Fotosidan.se, Tyst dagsljus från Profoto.

Kamera & Bild, Sista dagen att söka fotoutbildning. Ruotsissa on tänään opinahjojen viimeinen ilmoittautumispäivä. Linkkejä koulutusta tarjoaviin tahoihin.

 

16.04.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Iiro Rautiainen. Kuva1, kuva2, kuva3. "Tuli ekaa kertaa kokeiltua noita strobistivehkeitä mitä hankin vähää aikaa sitten. Sopivasti sattui revontulet edellisillalle, joten aattelin kokeilla tällaista :) Vikaankin ehkä olisi pitänyt vähän laittaa täytettä.. Eihän nää teknisesti oo mitään loisteliaita, mutta fiilis tuli kait tallennettua". (Vähän tavanomaisesta poikkeava tausta...).
 • Iiro Rautiainen photography

Maiseman Lumo, Mikael Rantalaisen Maisemakuvia, Uusi galleria: Jään Lumo – Makrokuvia jäästä, 15.4.2012. "Lisäsin sivuilleni viimeisen kuukauden aikana kuvaamistani jäämakroista gallerian".

Hopeinen Omena.

Macmaa.com, Uudistettu Adobe Revel -valokuvasovellus Macille ja iOS:lle. Adobe on julkaissut uudistetun Adobe Revel 1.2 -valokuvasovelluksen Macille ja iOS:lle. Sen avulla käyttäjät voivat tallentaa kuvansa yhteen paikkaan ja käsitellä niitä joustavasti eri laitteilla, kuten Maceilla, iPadilla ja iPhonella. 30 päivän ilmaisversio, sen jälkeen 4.99 euroa per kk.

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com, Tim Davis Speaking to Hampshire College. Video, kesto 1:28.30.

Earthboundlight.com, When Shooting in RAW, What Color Space Should You Use? Mikä väriavaruus kannattaisi kamerasta valista, kun kuvaa raw-kuvia. Ja onko tällä valinnalla yhtään mitään merkitystä (paitsi tiedoston nimeämisessä).

ePhotozine.com, Top Architecture Photography Tutorials. Aiemmin sivustolla julkaistuja ohjeita.

Strobist, Okay, So I'm a Little Addicted to This Thing…

Digital Outback Photo, Smart Cropping with Photoshop CS5/6.

Vincent | Laforet, Adobe Production Premium CS6. Teksti ja video kesto 2:39.

 

15.04.2012   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museo, Kollective Preview 5 -näyttelyyn liittyvä taiteilijatapaaminen. Näyttely kommentoi Helsingin valokuvabiennaalin urbaani-teemaa ja pohtii tilan merkityksiä sekä tasapainoilua yksin- ja yhdessäolon välillä. Miten luomme oman tilamme? Mistä löytyy kaupunkilaisen suoja, turvapaikka? Museon pääsymaksu. Su 15.04.2012 klo 14.

HS, Valokuvaaja kohtaa Aallon. Ola Kolehmainen (s. 1964) kuvaa arkkitehtuuria muttei dokumentoi sitä. Kolehmaisen valokuvat ovat suuria pintoja, joiden lähtökohta on useimmiten rakennusten julkisivuissa. Ne kasvavat itsenäisiksi teoksiksi, joiden henki on formalistinen. Suurikokoiset kuvat ovat tilassa kuin kotonaan, ja nykytaiteen tuominen perinteiseen arkkitehtuurimuseoon virkistää mukavasti.

HS, Valokuva venyy moneksi. Kuvataideakatemian opiskelijoiden panos Helsingin valokuvabiennaaliin ei kalpene ammattitaiteilijoiden näyttelyn rinnalla. Galleria FAFA:n ryhmänäyttely tarjoaa nuorekasta otetta ja mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja.

 • Galleria FAFA, valoKuvA, 30.3.2012 - 22.4.2012. Lönnrotinkatu 35, Hki. Avoinna joka päivä klo 11 - 18.

HS, Lapsuus erilaisten härvelien testaajana. Kalle Turakka Purhosen (s. 1974) isä teki pitkän uran Tekniikan Maailman toimittajana. Tekstiensä oheen hän otatti kuvia perheestään testaamassa milloin mitäkin teknistä härveliä. Liki 30-vuotisen uran aikana näitä perhekuvia kerääntyi aimo kasa.

WannaBe photographer -blogi. Tekstiä ja kuvia. Kirjoittaja Porvoosta. Yli viisikymmentä merkintää, ensimmäinen 29.6.2011.

MikroBitti, 4/2012, 4.4.2012. Nettijatko: Kompaktit mutta vikkelät – vertailussa pienet ja tehokkaat pokkarit. Kuuden sivun testi paperilehdessä. Hyvässä valossa tarkentaminen onnistuu heikommallakin laitteella, nyt testattiin tarkennusta ja sen nopeutta myös heikossa huonevalossa. Panasonic ja Samsung pääsivät sekunnin viidesosan viiveeseen, osalla kameroista tarkennus kesti lähes sekunnin. Olympus takelteli, mutta myös Canon zoomin ääriasennossa. Kaikki testin kamerat pystyvät full hd -videoon ja kaikissa on hdmi-liitäntä. Kokonaispisteissä huomioitiin kaikki osa-alueet, Canon Ixus oli toimivin kokonaisuus. Erot olivat pieniä. Pientä kameraa haluava hankkii Sonyn tai Fujifilmin, eri olosuhteissa toimivaa kameraa etsivä Olympuksen ja pitkää polttoväliä kaipaava Samsungin. Panasonic, Samsung ja Olympus ovat nopeita.

 • Canon Ixus 230 HS, 273 euroa, 9.0 pistettä. Varma. 28-224mm. Toimituksen valinta. Ei missään paras, mutta toimivin kokonaisuus. Suoraa kamerassa liitettävää panoraamaa ei ole. Kuva pysyy hyvänä ISO 1600-herkkyyteen asti. Pienempää kuvaa saa kymmenen kuvaa sekunnissa, videossa on hidastettu versio. Tarkennus on testin varmimmasta päästä.
 • Panasonic Lumix SZ7, 249 euroa, 8.7 pistettä. Vilkas. 25-250mm. Ohut runko. Virtakytkin menee helposti päälle. Automaattitarkennus on varma. Kuvanlaatu on parempi kuin Panasonicin aiemmissa malleissa. Kohina on kurissa ISO 800 asti, kuvanlaatu muistuttaa Canonin kuvanlaatua.
 • Samsung WB750, 249 euroa, 8.6 pistettä. Suurin. 24-432mm. Ennemmin turistizoom kuin pokkari, testin kookkain. Tarkennus on laajakulmapäässä hämmästyttävän nopea, ongelmia tulee telepäässä. Testin toinen kamera, joka ei saanut hämärässä tarkennettua telepäässä ollenkaan. ISO 800 ja alle tarkkuus säilyy, sitten kuvaan tulee isoa magentan väristä raetta.
 • Sony CeberShot WX50, 220 euroa, 8.6 pistettä. Kääpiö. 25-125mm. Nopea sarjakuvaus, hdr, kohinaa poistava kaksoiskuvaus. Nopea tarkennus, myös zoomattuna. Kasvojentunnistus ja liikkeen seuranta toimivat. Oletuksena oleva kohinanpoisto on liian voimakas. Automaattinen valkotasapaino toimii.
 • Nikon Coolpix S6300, 200euroa, 8.0 pistettä. Perinteikäs. 25-250mm. Muita pienempi näyttö (2.7 tuumaa), mutta tilaa takana enemmän. Zoomattuna ei hämärässä enää tarkentanut. Kohinan taso muistuttaa Canonia, mutta kuvista tulee pehmeämpiä. Pyyhkäisypanoraama ja 3D. Ominaisuuksiin nähden edullinen. Erityisesti ulkovalossa toimii hyvin.
 • Olympus Touch TG-620 iHS, 269 euroa, 7.8 pistettä. Kovis. 28-140mm. Iskun- ja kosteudenkestävä. Ohjaimet tehty tätä varten: pieniä ja vähän hankalakäyttöisiä. Panoraama, 3D, hdr. Paljon efektejä. Valovoimaa saisi olla enemmän. Kohinanpoisto on voimakasta. Pientä alivalotusta. Tarkennus kärsii valovoiman puutteesta.
 • Fujifilm Finepix Z1000 EXR, 260 euroa, 7.8 pistettä. Hienostelija. 28-140mm. Sileän sutjakka, kosketusnäyttö. Mahdollisuus välittää kuvia langattomasti Android- ja iPhone-puhelimiin. Käyttöliittymä toimii, peukalolle ei ole takana tilaa. Sarjakuvaus on nopeaa, tarkennusnopeus on keskitasoa heikompi. Kohinanpoisto hyvin aggressiivista, yksityiskohtia häviää.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Titanic: From the archives. 15 kuvaa.

Lightstalking.com, 89 Photography Links & Photographs To Rock Your Socks.

Apartmenttherapy.com, "100 Things I Have Learned About Photography". ...84. Landscape photography can become dull after a while... ...100. Write your own list....

YouTube, Erin Manning's Top 10 Dos and Don'ts for Great Portraits. Video, kesto 6:37.

Photo.tutsplus.com, The Rogue Grid for Lighting Macro Photos. Kukkien makrokuvaukseen softboxit ovat liian isoja.

 • Expoimaging.com, Rogue Grid. Perussetti (pelkkä teline), $49. Vastaavia systeemejä esim. Hohnl (Suomesta)

ePhotozine.com, Don't Let The Rain Stop You Taking Photos.

The Online Photographer, Doisneau is 100. Sata vuotta syntymästä.

Luminous Landscape, Camera Store, Nikon D800 Vs. Canon 5D MKIII. Kolmiosaisen sarjan video numero kaksi on ilmestynyt.

Slrgear.com, Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro. Täyskennoisille, rakenne suunniteltu täysin uudestaan. Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Sony. 62mm filtterikierre, vastavalosuoja, paino 725g. Terävä jo täydellä aukolla, parhaimmillaan f/5.6. Vähän värivirhettä. Täyskennoisella jonkin verran vinjetoi. Ei vääristymiä. Lähin tarkennus 31cm. Käsintarkennus jäykkä, mutta hyvä. Kuvanvakaajan teho 2 - 2.5 pykälää. Kuvanvakaajassa ongelmia, jos käytetään suljinnopeutta 1/60s. Suomen hinta on alle 900 euroa.

 

14.04.2012   (linkki)

Helsinki Photography Biennial 2012 - HPB12 on käynnissä edelleen ja kaupunki on täynnä valokuvataiteeseen liittyviä tapahtumia. Vielä on viikko aikaa nähdä molemmat päänäyttelyt Helsingin kaupunginmuseon tiloissa.

Alvar Aalto -museo, Jyväskylä:

Ola Kolehmainen: Enlightenment
Kuva: Ola Kolehmainen.29.7.2012 asti

Ola Kolehmainen tunnetaan suurista abstrakteista arkkitehtuurikuvistaan. Alvar Aalto -museossa on esillä Kolehmaisen uusimpia teoksia.

Näyttelyssä olevat teokset on kuvattu mm. Viipurin kirjastossa, Paimion parantolassa, Jyväskylän Työväentalossa.

Viimeisen vuoden aikana Kolehmainen on työskennellyt Alvar Aalto -museon arkistossa käyden läpi mittavan määrän arkistomateriaalia.

Kolehmainen ei kuvaa rakennuksia yksi yhteen, vaan kuvat muodostuvat abstrakteista muodoista, väreistä ja heijastuksista.

Teoksissaan Kolehmainen tavoittelee mielessä syntyvää tila-aikakokemusta.

Alvar Aalto -museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
ti-su 11-18
6/4€

VB-valokuvakeskus, Kuopio:

Joakim Eskildsen: THE ROMA JOURNEYS
Kuva: Joakim Eskildsen20.5.2012 asti

Joakim Eskildsenin vuosina 2000-06 kuvaama näyttely kertoo romanien elämästä seitsemässä eri maassa: Intiassa, Kreikassa, Ranskassa, Romaniassa, Suomessa, Unkarissa ja Venäjällä.

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
3/2 €

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus, Lappeenranta:

Vesa Aaltonen: Luokkakuva 2000-11
28.4.2012 asti

Kuva: Vesa Aaltonen.

Vesa Aaltosen (s.1965) Luokkakuva 2000-11 -näyttely Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa esittelee 10 turkulaisen nuoren kasvuhistoriaa kuvasarjoina alakoulun ensimmäiseltä luokalta täysikäisyyden kynnykselle.

Aaltosen kuvausprojekti sai alkukimmokkeen vuonna 2000 valokuvaajan esikoistyttären aloittaessa koulun. Aaltonen pohti vanhemmuuttaan, mutta samalla elämän hetkellisyyttä. Hän halusi toteuttaa pitkäjaksoisen kuvaushankkeen, päämääränään seurata lasten kasvua vuosittain.

Vesa Aaltonen on valmistunut vuonna 1995 valokuvaajaksi Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta. Viime vuosina hän on ollut mukana suurissa yhteisöllisissä kuvausprojekteissa.

Kukka Ranta: Elämää romanileirissä
28.4.2012 asti

Pieni galleriahuone esittelee Lappeenrannasta kotoisin olevan Kukka Rannan (s.1982) dokumenttivalokuvia Helsingin Kalasatamasta kesältä 2011.

Ranta on seurannut romanikerjäläisten elämää vuosien ajan ja kuvannut Helsingin kaupungin toimeenpanemia häätöjä sekä romanien arkielämää Kalasataman leirissä. Hän on kirjoittanut aiheesta lukuisia artikkeleita sekä valokuvannut kuvareportaaseja.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15, arkiaattoina 11-16

Kotkan valokuvakeskus:

Mika Honkalinna: Taigalunta, suuri pöllö ja kaarne
Kuva: Mika Honkalinna.28.4.2012 asti

Näyttely koostuu kolmesta osasta. Taigalunta on osa laajempaa, samannimistä näyttelykokonaisuutta. Se sisältää kuvia pohjoisen talvesta, lumen valosta ja talven tunnelmasta. Näyttely liittyy osin 2007 julkaistuun kirjaan Lumen aika.

Suuri pöllö-kuvat kuuluvat huuhkajaprojektiin, jossa Honkalinna seurasi suuren petolinnun ja ihmisen rinnakkaineloa Kymenlaakson takamailta Helsingin keskustaan. Kuvat liittyvät samannimiseen, 2011 ilmestyneeseen kirjaan.

Kaarne-kuvat ovat osa projektia, jossa korpilla on merkittävä rooli eräänlaisena kertojanäänen “takapiruna” ja sielunlintuna.

Mika Honkalinna luennoi Kotkan valokuvakeskuksessa tiistaina 17.04.2012 klo 18 alkaen.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Pohjoinen valokuvakeskus, Oulu:

Federica Di Giovanni: Camping Italia
Kuva: Federica Di Giovanni6.5. 2012 asti

Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleria esittelee tämän päivän italialaista camping-kulttuuria.

Federica Di Giovannin valokuvat kertovat tarinaa siitä erityisestä iltahetkestä, jolloin televisiossa pyörivät alkuillan uutiset, sääskiverhoja asetellaan paikoilleen, sytytetään valoja ja käydään illallispöytään naapureiden kanssa. Valokuvat edustavat italialaisille tyypillistä lomailumentaliteettia.

Oulun lyseon lukion oppilaat: Kohti epätodellisuutta
Oulun lyseon lukion oppilaat: Kohti epätodellisuutta6.5. 2012 asti

Pohjoisen valokuvakeskuksen Kummigalleriassa Oulun Lyseon lukion opiskelijat pohtivat valokuvan keinoin todellisuuden ja epätodellisuuden rajaa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Valokuvakeskus Peri, Turku:

Hainan Comfort Women -näyttely on esillä valokuvakeskus Perissä vielä tänä viikonloppuna. Näyttelyn tuottaja Kirmo Wilén Valolla-galleriasta on paikalla viikonloppuna (la, su). Hän kertoo näyttelystä tänään klo 10-12 ja 13-15.

Huang Yiming: Hainan Comfort Women - Hainanin lohtunaiset
Kuva: Huang Yiming15.4.2012 asti

Näyttely kertoo sotilaiden viihdykkeiksi pakotettujen naisten tarinan Japanin ja Kiinan välisen sodan aikana 1937-45. Japanilaiset miehittivät suuren osan länsirannikkoa, miehitettyihin alueisiin kuuluin myös Hainanin saari Etelä- Kiinan merellä. Miehityksen aikana japanilaiset syyllistyivät monenlaisiin julmuuksiin paikallisväestöä kohtaan. Yksi vaikeimmista ja vaietuimmista asioista on ollut naisten pakottaminen kasarmeille sotilaiden seksiorjiksi.

Kasarmeille pakotetut naiset jäivät sodan jälkeen yksin häpeänsä ja kärsimyksensä kanssa. Valokuvaaja Huang Yiming kiinnostui heidän kohtalostaan ja halusi nostaa sen valokuvillaan uudelleen esiin.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

Kamera-lehden Vuoden kuvaaja 2012 -kilpailun toinen aihe on Paino. Seuraavat aiheet jatkavat samaa linjaa. Uusi aihe julkistetaan edellisen osakilpailun tulosten yhteydessä.

Kukin kilpailija voi osallistua vain yhdellä (1) kuvalla. Kuvien tulee olla jpg-muodossa ja kuvan lyhyen sivun pituuden on oltava vähintään 2000 pikseliä.

Tekniikka on vapaa, ja kuvankäsittely on sallittua.

Kuvaajalla on oltava kuvaan täydet oikeudet.

Kuvan on oltava perillä viimeistään torstaina 10.5.2012.

Voittajakuva saa 15 pistettä, toinen 14, kolmas 13 … ja kymmenes 6 pistettä. 11-25 sijat tuottavat 5 pistettä. Vuoden aikana yhteensä eniten pisteitä ansainnut kuvaaja on Vuoden kuvaaja 2012.

Toisen osakilpailun tulokset julkaistaan 21.6.2012 ilmestyvässä Kamera-lehdessä 6-7/2012.

Palkinnot

 • Pääpalkinto: 1000 euron lahjakortti voittajan valitsemaan valokuvausalan liikkeeseen. Lahjakortti on voimassa kuusi (6) kuukautta.
 • Osakilpailun palkinnot: Jokaisen osakilpailun voittaja (neljä osakisaa) saa palkinnoksi 200 euron lahjakortin Docendon kuvatkirjaksi.fi-palveluun. Lahjakortti on voimassa kuusi (6) kuukautta.

Palkinnot ovat voittajalle veronalaista ansiotuloa.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Rakennusliiton ja Kamera-lehden järjestämssä valokuvauskilpailussa etsitään näkemyksiä luonnon ja sivilisaation saumakohdasta.

Kilpailu on kaikille avoin ja siihen voi osallistua 1-4 valokuvalla. Kuvat eivät saa olla aiemmin laajasti julkaistuja, ja kuvaajalla on oltava niihin täydet oikeudet.

Järjestäjillä on oikeus julkaista palkittuja kuvia lehdissään ja internet-sivuillaan sekä kilpailukuvista järjestettävissä näyttelyissä. Voittajakuvia voidaan esittää ilman erillistä korvausta myös muissa tiedotusvälineissä sekä Rakennusliiton muissa julkaisuissa. Palkitsemattomia kuvia järjestäjät voivat käyttää 65 euron korvausta vastaan.

Osallistumisaikaa on 15.12.2012 asti.

Palkinnot:

1. Nikon 1 J1 + 10-30 mm:n objektiivi (suositushinta 629 euroa)
2-3. Viikonloppu Hotelli Siikarannassa kahdelle (n. 180 euroa)
4 -10. Kamera-lehden vuosikerta (arvo 75 euroa)
11-20. Kirja- ja tavarapalkintoja (arvo 40 euroa)

Lue tarkemmin kilpailun sivulta

4x4 Maailma järjestää valokuvauskilpailun, jonka aiheena on Tämäkin on OffRoadia. Osallistumisaikaa on 9.5.2012 asti.

Kukin kilpailija voi osallistua enintään kolmella kuvalla. Kuvien on oltava jpg -muodossa. Kuvan lähettäjän tulee olla yli 18 vuotta ja hänellä tulee olla oikeudet kuvan julkaisemiseen.

Parhaan kuvan valitsee Facebook -yleisö yhdessä 4x4 Maailman raadin kanssa.

Kilpailun kolme parasta kuvaa palkitaan lehti- ja tavarapalkinnoin.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää kilpailuun osallistuneita kuvia lehdessään, kotisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää 4x4 Maailman Fb-sivuilta

Lautapeliopas järjestää valokuvauskilpailun, jonka aiheena ovat lautapelit.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, pääsarja ja kännykkäkamerasarja.

Kukin kilpailija voi lähettää kisaan korkeintaan kaksi (2) kuvaa. Kilpailukuvien on kuvattava lautapelejä tai korttipelejä. Kilpailuun voi osallistua ainoastaan digikuvilla. Kuvien tulee olla osallistujien itsensä ottamia, ja kuvaajalla on oltava niihin täydet oikeudet. Tunnistettavien henkilöiden kuvien julkaisemiseen tulee olla kyseisen henkilön lupa. Kuva saa olla julkaistu aikaisemmin, esimerkiksi internetissä, mutta aikaisempiin kilpailuihin osallistuneita kuvia ei hyväksytä. Kummassakin sarjassa kuvankäsittely on sallittu, mutta siitä on kerrottava.

Kilpailuun voi osallistua 31.5.2012 asti. Sen jälkeen raati ratkaisee kummastakin sarjasta finalistit ja niiden joukosta voittajan kummallekin sarjalle. Lisäksi yleisö saa äänestää omat suosikkinsa finalistien joukosta.

Voittoina on pelipalkintoja.

Järjestäjällä on oikeus julkaista kilpailuun lähetettyjä kuvia näyttelyssä ja Lautapeliopas.fi-sivuilla ilman erillistä korvausta.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta.

Foorumilainen Santtu Hakala, Valokuvakurssi 21.-22.4.2012, Seinäjoen Toimintojen talolla. La ja su klo 10 - 16. Ilmoittautuneita on riittävästi, kurssi järjestetään, mutta lisääkin mahtuu. Kaksipäiväisen koulutuksen hinta on 80 euroa.

Mbnet.fi, Canonilta veret seisauttava videojärkkäri. Eilisestä julkistuksesta vielä. Syksyllä kauppoihin saapuva Canon EOS 1D C on varustettu tämänhetkisten tietojen mukaan noin 10000 euron hintalapulla.

Mikropc.net, Saako kuvan kopioida? Näin toimii Creative Commons -lisenssi. Käytännössä lisensseillä määritellään, mistä lain takaamista tekijänoikeuksista julkaisija luopuu ja mitkä hän säilyttää. Yleisesti ottaen, Creative Commons sallii sisällön jakamisen ei kaupallisissa tarkoituksissa, kunhan kuvaa ei muuteta.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Haunting Photographs of Taxidermied Primates. Tällä kertaa esitellään suomalaisen Perttu Saksan kuvia.

Denverpost.com, Photos: The Sinking of the R.M.S. Titanic. 52 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, 20 Years Since The Bosnian War. 46 kuvaa parin kymmenen vuoden takaa.

Thephotoargus.com, 32 Stunning Examples of Black and White Photography.

Shorpy.com, Paging Rosie: 1942. Värikuva (ei väritetty).

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | April 9 - April 15, 2012. 44 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week: April 6 — April 13. 51 kuvaa.

Eoshd.com, Making sense of the Canon Cinema 1D 4K DSLR from a film industry perspective. Miksi Canon on tehnyt tällaisen kameran. Mihin käyttöön se oikein sopii.

IR, Taming the GoPro’s a snap, for Photoshop CS6. GoPron korjaamattoman (vääristyneen) laajakulmavideon tunnistaa, hyvin harvat sitä videolla korjaavat. Mutta Photoshop CS6 -versiolla tällaisen kalansilmävideon korjaus (vääristymien oikaisu) on helppoa ja nopeaa.

Petapixel.com, 3D Glass Plate Photos From the 1930s. Viitisenkymmentä 3d-kuvaa Ranskasta, 1930-luvulta. Kahta kuvaa vaihtelemalla syntyy kolmiulottoinen vaikutelma (gif-kuvia, ns. animoitu giffi).

Digital Photography School, How to Photograph a Funeral :: 4 Tips I Hope you Never have to Use. Teksti ja video 4.38. Hautajaisissa kuvaaminen.

Rob Balbraith, PDN: Three wedding pros tell how they gained commercial clients.

ePhotozine.com, Micro Landscape Photography Tips.

Rob Galbraith, Canon issues EOS 5D Mark III metering error advisory. Pimeässä kuvatessa päällä oleva lcd-paneeli voi vaikuttaa valotusmittariin. Korjaus on työn alla.

The-digital-picture.com, Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera Review. Part 1. Monta kymmentä ruudullista arviota. Täydennetään, kun Canonilta tulee päivitys Digital Photo Pro -softaan.

 • "The Canon EOS 5D Mark III just seems right for nearly all uses - from the most serious professional needs down to the most-important family memories captures. The 5D III has become my primary DSLR - at least until the 1D X appears. This camera is a lot of fun to work with."

 

13.04.2012   (linkki)

Skenet.fi, Taryn Simon. Taryn Simonin (s. 1975) Valokuvat ja tekstit Meilahden taidemuseossa on hieno ja hämmentävä näyttely. Esillä on kolme sarjaa newyorkilaisen valokuvataiteilijan tuotannon varrelta, jotka kaikki käsittelevät omalla tavallaan vaaran, epäluonnollisuuden ja kiellon teemoja.

Arktiset valokuvaajat -blogi. Pari uutta merkintää tämän vuoden huhtikuulta. Kuvia ja tekstiä.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Wienkoop Hanni, Kaarina. Halutaan opastusta järjestelmäkameran käytössä ja kuvankäsittelyssä. Fotoshop-element. Kamera on merkiltään Canon EOS11000D.

Työpaikan osoite 20780 KAARINA
Työ alkaa heti
Työaika muu osa-aikatyö
Työn kesto 11 pv - 1 kk

(Vaikuttaa vähän erikoisemmalta ilmoitukselta, mutta kaipa yksityishenkilökin voi hakea tätä kautta apua. Kotitalousvähennykseen tällainen neuvonta ei käsittääkseni oikeuta).

Yle.fi, Facebook levittää viruksia hurjaa vauhtia. Haittaohjelmat vaanivat netinkäyttäjiä - milloin kalastellaan käyttäjän kiinnostuksenkohteita, milloin käyttäjätunnuksia. Jopa 70 prosenttia kaikista tietokoneviruksista tulee jo Facebookin kautta.

Mikropc.net, Google+ uudistui - askel Facebookin suuntaan. Nettijätti Googlen yhteisöpalvelu Google+ näyttää nykyisin aiempaa enemmän kilpailijaltaan Facebookilta. Google julkaisi palvelunsa uuden käyttöliittymän keskiviikkona.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, North Korea marks 100th anniversary of founder's birth. 30 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, North Korea Prepares for a Milestone Year. 37 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Photo exhibit documents life inside North Korea. 24 kuvaa.

Reuters.com, Supermodels: Then and now. 60 kuvaa.

Time LightBox, ‘Dark Tourism’: Ambroise Tézenas and the Pull of Death. 14 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: April 5 - 12. 13 kuvaa.

Canonilta uutta.

Photo.tutsplus.com, An Expert Guide to Matting and Framing a Photo.

ePhotozine.com, Photographing And Processing Infrared Images. Infrapunakuvauksesta.

X-Rite. Värinhallintaa.

Dpreview.com, Canon says EOS-1D X will arrive in June, with 24-70mm F2.8L II USM in July. Myöhästyy jonkin verran, 1D X kesäkuussa, 24-70 myyntiin heinäkuussa.

Creativepro.com, Image-Editing Review: Adobe Photoshop Lightroom 4.

Hongkiat.com, 20+ Data Backup & Synchronization Tools For Hard Drives.

Blogg.kamerabild.se, Canon 5D Mark 3, del 2: Ergonomi och design.

 

12.04.2012   (linkki)

Valokuvatorstai, 242. haaste. Haasteena No comments.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 241. haaste. Haasteena Pääsiäinen. Haasteen otti vastaan 61 kuvaajaa.

Espoo.fi, Hyvä ikääntyminen -valokuvakisa. Hyvä ikääntyminen: syksyn lehtiä vai kevään hiirenkorvia? Miltä hyvä ikääntyminen näyttää? Osallistu valokuvakisaan - parhaille on luvassa pieniä hyvinvointia tukevia palkintoja. 27.4.2012 saakka. Kuvista kootaan näyttely, jonka ensiesittely on Hyvä ikääntyminen -yleisöluennolla Sellosalissa 21.5.

 • Espoon kaupunki voi käyttää kisaan lähetettyjä kuvia netissä ja esittelymateriaaleissa. Jos kuvassasi on tunnistettava henkilö, sinulla on oltava hänen suostumuksensa kisaan osallistumiseen. (jaa-a... Onko tässä taas tarkoitus kerätä ilmaista kuvapankkia... Eikö riittäisi, että kuvia käytettäisiin vain tapahtumaan liittyen? Ja muusta käytöstä sitten korvaus. Samalla Espoo saisi hyvää julkisuutta, nyt sitten kunnostaudutaan negatiivisessa mielessä).
 • http://www.espoo.fi/hyvinvointi

Photo.net, foorumi.

IR, The Exquisite Illusionist: The Impossible Photographs of Erik Johansson. Kuvankäsittelyä, näyttävät kuitenkin oikeilta valokuvilta.

Digital Photography School, 25 Dreamy Images Shot Wide Open.

Photo.tutsplus.com.

Pixiq.com, Perfect Group Portrait Secret in 9 steps. Esimerkkejä perheen potrettikuvasta.

Popular Photography, Tips From The Pros: Follow Three Photographs From Shutter Press to Finished Images. Kolme kuvaajat kertoo, miten kuva syntyi ja miten kuvaa käsiteltiin.

Pixiq.com, Shooting the Moon. Kuun kuvaamisesta.

ePhotozine.com, Beginner's Tutorial: What To Consider Before Hitting The Shutter. Ennen sulkimen painallusta...

Digital Photography School, Four Tips for Better Wildlife Photography.

Digital Outback Photo, When and How to reset your Photoshop Preferences. Yksinkertainen apu, jos/kun Photoshop ei toimi kunnolla.

Diyphotography.net, How To Build A White Background Home Video Studio. $100 ja iltapäivä aikaa.

Lensrentals.com, 5D III Strip Tease. Miltä 5D III:n sisuskalut näyttävät. Ruuvi oli löysällä kameran sisällä, piti vähän avata.

IR, X-Rite: new color management solutions, merger agreement. Uusi versio i1Pro 2 julkistettu. Värinhallintaa. Eri versioita, hinnat $1.100 - $2.100.

Photographyblog.com, Canon EOS 5D Mark III Review. Julkistettiin maaliskuussa 2012, yli kolme vuotta kului seuraajaa odotellessa. Kalliimpi hinta kuin edeltäjällä. 22.3 megapikseliä, täyskenno, 3.2 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä), parantunut automaattitarkennus ja HD video. Etsin 100%. Kuulokeliitäntä äänelle. Cf- ja sd-kortit. Sarjakuvaus kuusi kuvaa sekunnissa. Sulkimen äänen voi halutessaan hiljentää melkein täysin. Kohina tulee näkyviin vasta ISO-arvolla 6400, kuvanlaatu on selvästi parantunut, myös videossa. Tarkennus melkein pimeässäkin onnistui. Akkuken kesto on parantunut, 950 kuvaa (CIPA, Mark II 850 kuvaa). Paino 950g (Mark II 900g). Ergonomia parantunut selvästi. Ei sisäistä salamaa. Vertailut Nikon D800 -malliin. Arvosana 87%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 3.500 euroa.

 

11.04.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero kertoo lehtikuvaajan työstä ja kommentoi K-G Roos - Mafia, Marimekko, Mannerheim -näyttelyä Suomen valokuvataiteen museossa. Museon pääsymaksu. Ke 11.04.2012 klo 18.

Areena.yle.fi, Napalmin polttama tyttö. YLE TV1, Tiistai 10.4. klo 23.40. Kesto 00:53:04. Poistuu: 17.4.2012 klo 23.40. Vuonna 1972 maailmalle levisi Nick Utin ottama kuva, jossa alaston vietnamilaistyttö juoksee pakoon kotikylänsä pommitusta. Millaisissa oloissa valokuva otettiin ja kuinka se muutti tytön elämää?

Pekka Potka, Sigma 30 mm f/2.8 EX DN, 9.4.2012. Sigman uusi 30-millinen objektiivi on tasapainoinen kaveri mFT-rungoille. Se ei ole mikään pannukakku, mutta vain 39 mm pitkänä pitää silti yhdistelmän koon kurissa. Painoakaan objektiivilla ei ole kuin 135g. Balanssi on hyvä esimerkiksi yllä E-P3-rungon kanssa. Objektiivia myydään Euroopassa alle 200 euron hintaan, joten omissa ennakkoasenteissani en odottanut siltä aivan huippulaatua mekaanisesti tai optisesti.

 • (muutaman viikon kirjoitustauon syynä oli keuhkokuume...)

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Instagram: miljardilla taalalla entistä huonompia digikuvia, 9.4.2012. Tuntuu kuin nettikuplan hullut vuodet olisivat palanneet. Instagram on hyvin yksinkertainen ohjelma, jonka keskeinen idea on huonontaa matkapuhelimella otettuja kuvia (ikään kuin ne eivät jo ennestään olisi riittävän huonoja).

 • (lyhyessä ajassa paljon kommentteja)

Tekniikan Maailma, Palkittu Zoom 2Hn -audiotallennin. Zoom 2Hn tallentaa musiikin sd-muistikorteille. Valittavissa on myös mp3-tallennus eri pakkaustasoilla. Laitteen mukana tulee kahden gigatavun kortti. Kahden AA-kokoisen alkalipariston luvataan riittävän 20 tunnin jatkuvaan käyttöön. Tarjolla on laaja valikoima äänitystä helpottavia lisätarvikkeita. Zoom 2Hn maksaa noin 180 euroa.

Tietoviikko.fi, Näin tarkistat pääsikö troijalainen Mac-koneellesi.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, Photography Tips – How to Shoot Amazing Landscapes.

YouTube, Street Photography Basics. Video, kesto 17:44. Katukuvauksesta.

ePhotozine.com, Ten Top Techniques On Photographing Water. Veden kuvaamista (eri muodoissa).

Petapixel.com, A Virtual Tour of the White House Using Google Street View Photography.

Rob Galbraith, Canon EOS 7D added to CF/SD/XQD Performance Database. Tietokanta muistikorttien nopeuksista.

Blogg.kamerabild.se, Canon 5D Mark 3, del 1: Ny autofokusmeny.

Cameralabs.com, Canon EOS 5D Mark III review. Julkistettiin maaliskuussa 2012. 22.3 megapikseliä, täyskenno, 3.2 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä), parantunut automaattitarkennus ja video. Etsin 100%. Kuulokeliitäntä äänelle. Cf- ja sd-kortit. Sarjakuvaus kuusi kuvaa sekunnissa. Pimeässä kuvatessa enemmän yksityiskohtia kuin paljaalla silmällä erotti. Sulkimen äänen voi halutessaan hiljentää melkein täysin. ISO 6400 -arvoon asti kohinaa ei erottanut, kuvanlaatukin on selvästi parantunut, myös videossa. Tarkennus melkein pimeässäkin onnistui. Akkuken kesto on parantunut, 950 kuvaa (CIPA, Mark II 850 kuvaa). Paino 950g (Mark II 900g). Ergonomia parantunut selvästi. Ei sisäistä salamaa. Vertailut Nikon D800 -malliin. Arvosana 87%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 3.500 euroa.

Dpreview.com, Sigma SD1 / SD1 Merrill In-depth Review. Alkuaan julkistettiin syyskuussa 2010. 1.5 kroppikenno, Foveon-tekniikkaa (oikeasti siis 4800 x 3200 eli vähän yli 15 megapikseliä, vastaa noin 30 megapikseliä tavanomaiseen kennotekniikkaan verrattuna). Säänkestävä runko, kolmen tuuman lcd-näyttö (460.000 pistettä). Etsin 98%. Ei videota. Sisäänrakennettu salama. Cf-kortit. Hinta aluksi melkein $10.000, sitten $7.000. Hintaa laskettiin lopulta 2.300 dollariin. Suljin mitoitettu 100.000 laukaisua. Etsin 98%. Sisäänrakennettu salama. Ilman akkuja painoa 700g. Arvosana 71%.

Luminous Landscape, Andrew Rodney, X-Rite i1Pro 2 Review. Värinhallintaa. Printtipaperien väriprofiilit tarkoiksi. Ja tietenkin näytöt, dataprojektorit jne. Aivan uusi malli. Ei mikään perusteellinen arvio.

 

10.04.2012   (linkki)

Jrkkari.com, Uimakelejä odotellessa, 9.4.2012. Hankiuimarit, making of. Video, kesto 00:37. ...Sää inspiroi tekemään lasten kanssa kevyen kuvamanipulaation, jonka luomista demonstroin vielä pikaisesti alla olevalla videolla....

Huhtikuun F5.6-klubilla Vuoden Lehtikuvaaja Touko Hujanen. Kansallisteatterin Lavaklubi. Vapaa pääsy. Ti 10.04.2012 klo 19.

 • F5.6 kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä arkitiistaina Kansallisteatterin Lavaklubilla. Sen järjestävät vuorotellen Photo Do ry, Suomen Lehtikuvaajat ry ja valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry.
 • Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki. Vapaa pääsy.

yyyzine.tumblr.com/info. Helsinki Photography Biennial:in avajaisissa 31.3.2012 julkaistiin uusi valokuvalehti YYY. Kyse on Katri Naukkarisen projektista, ei mainoksia, ei voittoa tavoitteleva. Ilmestymistahti kaksi kertaa vuodessa. Kuhunkin numeroon kutsutaan kaksi valokuvaajaa. 24 sivua, 260x380mm. Hinnasta, ilmestymisaikataulusta yms. ei sivuilla ole tietoa.

HS, Facebook ostaa kuvapalvelu Instagramin miljardilla dollarilla.

Savon Sanomat, Talvikuvakisan finaali alkaa – äänestä suosikkiasi nyt. 736 kuvaa. 10 finalistia.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 21 Sample Poses to Get You Started with Photographing Men. 21 äärikuvapiirrosta.

Vincent | Laforet, New Zeiss wide angle SLR Lenses – and how they stack up against their Canon EF counterparts.

ePhotozine.com, How To Photograph Lambs. Lampaita kuvaamaan.

Rob Galbraith, Eizo to show prototype of 36-inch, 4096 x 2160 pixel LCD monitor. Lähiaikoina julkistus.

IR, The Camera Bag: This Mini Canon 5D Mark III Shoots 5MP Photos and HD Video. $185.88. Eikä varmasti ole tehty Canonin luvalla.

Fotosidan.se, Simulator: Så funkar systemkameran. Kamerasimulaattori, jossa näkee heti säätöjen vaikutuksen kuvaan.

Popular Photography, Lens Test: Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro. Kuvanvakaajamalli. Vakaaja oli pettymys, muuten ei ongelmia (paitsi hinta). Suomen hinta on alle 900 euroa.

Thephoblographer.com, Review: Yongnuo 560 EX II Flash (For Canon, Nikon, Micro Four Thirds and Any System). Hinta on alle $90 (päälle sitten mahdolliset alvit + tullit).

 

09.04.2012   (linkki)

HS, Maalaus sulautuu valokuvaan. Nanna Hänninen (s.1973) on pitkään viihtynyt valokuvan reuna-alueilla. Hän on käyttänyt hyväkseen ylipitkiä valotusaikoja, negatiivien käänteisiä värejä ja moninkertaisia valotuksia teoksissaan, jotka ovat koetelleet valokuvan rajoja ja luodanneet sen mahdollisuuksia.

Valotus.blogspot.com. Vähän yli vuoden ajalta kuvia ja tekstiä. Muutamia poimintoja.

Janneheimonen.net, Revontulikuva.

Kuvaaja Markku Könkkölä, Digikuvauskoulu 15.5.2012. Seuraava Digikuvauskoulu Jyväskylän kaupunginkirjaston Pienessä luentosalissa 15.5. 17.00-20.00.

Talouselämä, Nokian kaksi vuotta vanha kamerakännykkä jyräsi uuden kilpailijan. Nokia N8.

Photo.net, foorumi.

Pokkisam.com, Remarkable HDR Architecture Photography By Marc. Espanjalaisen valokuvaajan arkkitehtuurikuvia, HDR.

Earthboundlight.com, Where Do Images Go When You Import Them to Lightroom? 8.4.2012.

Digital Photography School, Are You A Light Seeker?

ePhotozine.com, Photographing Architecture In Singapore. Kuusi esimerkkikuvaa ja tarinat kuvien takana.

Pixiq.com, Nighttime - HDR - Flashlight - Flash. Pieni salama ja taskulamppu käytössä yöaikaan.

Gizmodo.com, Al Franken Endorsed By Stock Photography. Usalainen poliitikko käytti tarkoituksella ja tietoisesti stokkikuvaa rahankeräyssähköpostissaan.

Lensrentals.com, D7000 dissection. Sisäisen salaman kanssa on syytä olla varovainen, tietämätön voi saada voimakkaan sähköiskun. Yli sata ruuvia, 11 eri kokoa. Ja ruuveja löytyi lisääkin.

Nikonrumors.com (allaolevat eivät ole mitään huhuja).

 

08.04.2012   (linkki)

HS, Kuvasivusto Pinterest nousi suosituimpien sivujen joukkoon. Sivusto on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten kuuden kuukauden aikana. Verkkosivujen suosiota mittaavan comScoren mukaan sivustoa käytti helmikuussa pelkästään Yhdysvalloissa yli 17 miljoonaa ihmistä.

Aiemmin Digicamera.netin uutisissa kirjoitettua Pinterestistä:

Omien kuvien mahdollinen Pinterest-käyttö on helppo tarkistaa. Lisätään ...source/ perään domain-tunnus. Esimerkkinä taivasalla.net. www edestä pitää jättää pois, ei toimi esim. co.uk -osoitteilla jne.

Fotosidan.se, Varning för upphovsrättsbrott. Pinterest ja (puuttuvat) tekijänoikeudet.

Ylex.yle.fi, Tekijänoikeuksillaan puhuttaneen kohupalvelun säännöt muuttuvat. Pinterest. Virtuaalisena jääkaapin ovena toimiva Pinterest-sivusto antaa käyttäjiensä etsiä verkosta mielenkiintoisia valokuvia ja jakaa niitä omassa profiilissaan muiden käyttäjien kesken. Harmi vain, että lähes jokainen käyttäjä rikkoo sivustolla lakia. Tekijänoikeus suojaa valokuvia, joten toisten otosten napsiminen omalle sivulle rikkoo alkuperäisen kuvaajan oikeuksia.

Popular Photography, Pinterest’s Photo Copyright Infringement Issues Get More Complex. Tietävätkö Pinterestin käyttäjät, että nykytilanteessa he ovat vastuussa käyttämistään kuvista ja että heidät voidaan haastaa oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista? Käytännössähän kukaan ei kysy lupaa Pinterestiin lisäämiinsä toisten ottamiin kuviin (vaikka käyttäjä Pinterestiin liittyessään tähän sitoutuu). Tilanne on aika epäselvä. Tällaisten "palvelujen" yleistyessä ja arkipäiväistyessä valokuvien tekijänoikeuden käsite hämärtyy ja katoaa.

Pinterest yrittää kiemurella vastuustaan ja välttää tekijänoikeusloukkaukset. USA:n termi fair use vastaa suunnilleen Suomen sitaattioikeutta. Muutaman sana kommenttilaatikko ei muuta netistä ilman lupaa napatun kuvan käyttöä sallituksi. Ja tuskin Cosi fan tutte -klausuuliin vetoaminen mitään auttaa.

Hopeinen Omena, Onko kuviasi varastettu? Pinterest

Photopreneur, Making Pinterest Work for Photographers. Tekijänoikeusrikkomukset ja palveluun liittymisehdot sivuutetaan aika nopeasti.

 • Macworld.com, Opinion: Should you care about Pinterest?
 • (Edelleen ihmettelen, miten tällainen "palvelu" voi toimia. "Palvelun" toimintaideahan perustuu kokonaan mahdollisimman helpoksi tehtyyn toisten kuvien luvattomaan käyttöön).

Mikropc.net, Pinterest-kuvien kiinnittely leviää kuin kulkutauti - mitä sanoo lakimies?

 • (kohta 3 on melko sekavasti kirjoitettu...)

Creativepro.com, No Interest in Pinterest? Block Pinning on your Site. Pinterestin säännöt ovat yksinkertaiset, jos lisäät jonkin kuvan, sinulla pitää olla siihen tekijänoikeudet tai sitten sinulla pitää olla tähän lisäämiseen tekijänoikeuden haltijan lupa. Ja toinen yksinkertainen sääntö, käyttäjä antaa Pinterestille oikeuden käyttää, levittää, muokata, myydä jne. käyttäjän palveluun lisäämää sisältöä.

Enticingthelight.com, Pinterest. That’s Your Image, Not Now It Isn’t. Ne käyttäjäehdot voisi lukea...

Suomalaisessakin mediassa on hehkutettu uutta mahtavaa kuvien jakopalvelua, Pinterest.com:ia. Palvelun koko ajatus perustuu siihen, että käyttäjän on erittäin helppo koota muiden kuvista kaikenlaisia kokoelmia. Paino sanalla muiden kuvat. Googlen kuvahausta poikkeavasti Pinterest nappaa lähteestä täyskokoisen kuvan (tai ainakin paljon isomman) ja tallentaa sen palvelimilleen (vaikka näytettäisiinkin 200 x 300 pikselin kokoinen kuva). Pientä kuvaa klikatessa ei välttämättä mennäkään enää alkuperäisen kuvan lähteelle, vaan isompi kuva ladataan Pinterestin palvelimilta. Palvelun käyttäjä vakuuttaa käyttöehdoissa, että virtuaalisille muistitauluille lisätyt kuvat eivät ole tekijänoikeuden rajoituksen piirissä... (joko käyttäjällä on niihin tekijänoikeudet tai sitten kuvia saa käyttää vapaasti).

Palvelun suosio perustuu siihen tietenkin, että nyt voi tekijänoikeuksista välittämättä napata ihan mitä tahansa kuvia omiin kokoelmiinsa (vaikka näinhän ei tietenkään saa tehdä. Jokainen käyttäjä vakuuttaa, että omistaa kuvien tekijänoikeudet tai että kuvia voi vapaasti käyttää). Vaikuttaa aika kierolta liikeidealta. USA:ssa tekijänoikeus sallii ns. peukalonkynsikuvien aika vapaan käytön (toisin kuin Suomessa).

Missään vaiheessa ei kysytä valokuvaajalta, haluaako tai salliiko hän kuvansa leviävän Pinterestin käyttäjien tuhansille virtuaalisille muistitauluille. Linkki alkuperäiseen kuvaan häviää hyvin helposti. Kuva - ei välttämättä enää mikään peukalonkynsi - jatkaa omaa elämäänsä, ei enää tietoa alkuperäisestä kuvaajasta eikä mistään muustakaan.

Pinterestin ehtojen mukaan käyttäjä antaa Pinterestille oikeuden käyttää, levittää, muokata, myydä jne. käyttäjän palveluun lisäämää sisältöä (siis niitä netistä napattuja toisten ottamia valokuvia). Huh.

Ylex.yle.fi, Varo mitä kuvia linkität verkossa - postilaatikosta kun voi tipahtaa lasku. Pinterestin tekijänoikeudet puhuttavat ja Kopiosto onkin valmis puuttumaan tuoreen suosikkisivuston toimintaan. Käyttäjät rakastavat helppoa valokuvasivustoa, mutta asiantuntijat ovat huolissaan tekijänoikeuksista - niitä kun ei kunnioiteta sivuilla laisinkaan.

 • Suomessakin voimakkaassa kasvussa oleva trendisivusto toimii siten, että käyttäjät lisäilevät omiin valokuva-albumeihinsa satunnaisia kuvia verkon syövereistä. Mikäli käyttäjä törmää surffaillessaan hienoon valokuvaan, voi hän viedä sen osaksi Pinterest-profiiliaan. Harva kuitenkin pohtii valokuvan alkuperää tai sitä, saisiko sitä edes viedä toiselle sivustolle.

Ylex.yle.fi, Alkuvuoden kuumin nettitrendi on laiton - rikotko sinäkin suosikkisivustolla lakia? Virtuaalisena jääkaapin ovena ja korkkitauluna toimiva sivusto antaa käyttäjiensä etsiä verkosta mielenkiintoisia valokuvia ja jakaa niitä omassa profiilissaan muiden Pinterest -käyttäjien kesken. Suurin osa kovassa nosteessa olevan sivuston käyttäjistä on naisia, joten trendisaitti onkin täynnä kuvia herkullisista muffinseista ja kivoista sisustusideoista. Harmi vaan, että lähes jokainen käyttäjä rikkoo sivustolla lakia.

 • Tekijänoikeus suojaa valokuvia, joten toisten otosten napsiminen omalle sivulle rikkoo alkuperäisen kuvaajan oikeuksia. Pinterestin sivuilla kerrotaan toki pienellä printillä, että mikäli käyttäjä jakaa palvelussa kuvia, on hänellä oltava niiden tekijänoikeudet eli kuvan täytyisi olla itse otettu. Sivustoa ei kylläkään käytetä näin ja tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin osa sen käyttäjistä jakaa kuvia niiden alkuperästä välittämättä. Asiaa ei auta Pinterestin oma ideologia - käytännössä se kun kehottaa surffaamaan netissä ja lisäämään sivuille kaikki hienot valokuvat.
 • (Mitään kovin pieniä nämä sivulle upotetut kuvat eivät ole, koot ovat luokkaa 200 x 300 pikseliä. Yhtäkaikki noita pieniäkään kuvia ei lain mukaan saisi laittaa esille ilman lupaa, jollei kyse ole ns. sitaattioikeudesta... "olennaista on, että siteerattava teos havainnollistaa, selkeyttää tai taustoittaa jollain tavalla lainaajan omaa esitystä"...).

Valoa etsimässä, Korkeasaaressa, 7.4.2012. Tuli käytyä pääsiäisen kunniaksi Korkeasaaressa katsomassa eläimien heräämistä kevääseen. Mukana oli tietysti kamera ja tarkemmin ottaen K-5 ja DA*60-250mm putki.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Photoshop tuhoaa osan kuvan metadatasta. 7.4.2011. Lopetin Photoshopin käytön kuvien pienentämiseen muutama vuosi sitten huomattuani, että ohjelma tuhoaa osan kuvan metadatasta. Kokeilujeni perusteella kyse näyttäisi olevan jpeg-kuvatiedoston ns. makernote-alueesta, joka on valmistajakohtainen ja siten epästandardi. Jokainen kameravalmistaja tallentaa alueelle juuri omaan laitteeseensa liittyviä teknisiä tietoja.

Uusi Suomi, Apple taas kuluttaja-asiamiehen hampaissa: ”Olennainen tieto Suomessa”. Myyjän on kerrottava kosketusnäytöllisen älypuhelimen ostoa harkitsevalle asiakkaalle pakkasrajoituksista ennen kuin kauppa voidaan lyödä lukkoon. Apple piti takuuehtonaan sitä, että puhelinta ei saa käyttää pakkassäässä eli alle 0 celsiusasteen lämpötilassa. Ehto oli kirjattu kyllä iPhonen käyttöohjeisiin, mutta sitä ei korostettu Apple-myyjien myyntipuheessa.

 • Kuluttaja-asiamiehen mukaan Suomessa pakkasraja on olennainen tuotetieto, joka täytyy kertoa kuluttajalle ennen ostopäätöksen tekoa. Suomalaisten ei siis voida olettaa ymmärtävän, ettei älypuhelinta saisi lainkaan käyttää pakkasessa.

Photo.net, foorumi.

tat tvam asi, What Slide Film Taught Me. Diafilmin käytöstä, Fuji Provia. National Geographicin kuvaajien suosikki, diafilmi. Vuodesta 1999 vuoteen 2004 tuhansia rullia diafilmiä. Sitten digitaalinen aika.

Diyphotography.net, Understanding Lighting With An Egg. Klassinen munan kuvaus. Video, kesto 3:55.

ePhotozine.com, What To Photograph In Parks. Lyhyesti puistossa kuvaamisesta.

Kamera & Bild, Vi testar Canon Eos 1100D. Julkistettu helmikuussa 2011. Aloittelijoille suunnattu. Markkinoille tullessa Canon 1100D maksoi 300 kruunua enemmän kuin kilpailija Nikon D3100:n malli, nyt osat ovat vaihtuneet. 12 megapikseliä, ISO 6400. Sama edistynyt valonmittaus kuin Canon 7D:ssä. Lcd-näyttö on 2.7 tuumaa, 230.000 pistettä. Video 1280 x 720 pistettä. Automaattitarkennus on hidas videota käytettäessä tai lcd-näytöltä tarkentaessa. Optista etsintä käytettäessä tarkennus on nopea. Canon 1100D on erinomainen perhekameraksi, hyvä kuvanlaatu, yksinkertainen käyttää. Mutta ominaisuuksia on liikaa riisuttu verrattuna Canon 550D- tai 600D-malleihin. Suomen Canon. Suomen hinta alle 400 euroa (kittiobjektiivi mukana).

 

07.04.2012   (linkki)

Journalisti 7/2012. 5.4.2012.

 • Viisi myyttiä matkailujournalismista. Matkalehdet suosivat vakiokirjoittajia. Mondo ilmoittaa avustajaohjeissaan palkkioksi laajasta 6 000–15 000 merkin matkareportaasista 300–700 euroa. Kuvatoimistojen ja matkanjärjestäjien pr-materiaaleilla ei saa kuvitettua hyvää reportaasia. Aurinkomatkat: ”Jos toimittaja on jo sopinut jutun julkaisusta lehden kanssa, voimme harkita yhteistyötä.”
 • Onko luontokuvassa viesti? Ahma liikkuu heikoilla jäillä. Sen tassut painavat syviä jälkiä märkään lumeen, kiertävät kehää ja palaavat melkein lähtöpisteeseen aivan kuin peto kulkisi vailla päämäärää.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. Photoshop - markkinajohtaja käytettävyydestään huolimatta, 6.4.2012. Mitä ohjelmassa sitten on vikana? Katsotaan vaikka sen alkunäyttöä, joka uusimmassakin CS5-versiossa näyttää yksinkertaiselta ja vanhanaikaiselta: ...

Helsingin kaupunki, Suomenkielinen työväenopisto, 03.04.2012 Mustavalkokuvaus. Mustavalkokuvaus 121876 14t /20 € La–su 21.–22.4. klo 10–15.45 Itäinen alueopisto, Vuotalo (Mosaiikkitori 2), tietotekniikkaluokka. Kurssi sopii digijärjestelmä- sekä digikompaktikameroille.

MTV3, MTV3 laittoi Samsungin ja Applen uutuustabletit pääsiäisen "tumpelotestiin". "Tumpelotestimme" tekijöitä ei neuvottu laitteiden käyttöönotossa tai käytössä, vaan tarkoituksena oli, että kaikki ottavat laitteet itsenäisesti käyttöön juuri sellaisina kuin ne tulevat myyntilaatikosta.

Macmaa.com, Huhu: seuraavan iMacin näyttö ei kiillä ja heijasta. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Apple tarjoaa pöytäkoneisiinsa mahdollisuutta heijastamattomalle näytölle.

Yle.fi, Yle alkaa käyttää STT-Lehtikuvan valokuvia. Yle alkaa käyttää STT-Lehtikuvan uutis- ja urheilukuvia internetissä. Yle ja STT-Lehtikuva allekirjoittivat kuvapalvelusopimuksen tänään torstaina. Yle luopui vuonna 2007 STT:n uutisten käytöstä ja perusti oman uutistoimistonsa, joka tuottaa materiaalia Ylen radio- ja tv-uutisiin sekä internetin ja teksti-tv:n uutissivuille ja mobiilipalveluun.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Titanic at 100 years. 51 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Remembering Project Gemini. 41 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Good Friday observed around the world. 43 kuvaa.

Msnbc.com, Easter celebrations around the world. 13 kuvaa.

Reuters.com, Holy Week. 40 kuvaa.

Viiarchive.com, Bosnia: In Retrospec. 119 kuvaa.

Reuters.com, The siege of Sarajevo. 45 kuvaa.

Time LightBox, 20 Years Later: The Bosnian Conflict in Photographs. 14 kuvaa.

Time LightBox, These Boots Were Made for Dancing: Pointy Shoes South of the Border. Taisi olla niin päin, että Leningrad Cowboys otti aikanaan mallia Meksikosta... Vaikka ensin luulisi, että toisinpäin...

IR, Kevin Weir’s Weird Photo GIFs Mix Horror and Dark Humor. Vanhoihin valokuviin surrealistista liikettä.

Petapixel.com, A Man Can’t Live on Image Credit Alone. 20.000 painoksen kalenteriin on varattu kuvia varten rahaa $100. Jos kalenterin hinta on $12.99, niin bruttomyynti olisi (painokulut vähennettynä) n. $239.800.

Aphotoeditor.com.

Petapixel.com, Composite Diner Photograph Shot with 24 Lights and 20 Subjects over 12 Hours. YouTube-video, kesto 2:53.

Photo.tutsplus.com.

ePhotozine.com, Nine Most Popular Flower Photography Techniques Posted On ePz. Kukkien kuvauksesta.

Beyondmegapixels.com, Expose for the Sky. Valota taustan mukaan tai valota kohteen mukaan, kumpi onkaan pääkohde. Sitten sommittele uudestaan ja ota kuva. Mutta kamera valottaa aina viimeisen sommittelun mukaan. Mitä tehdä.

ePhotozine.com.

Pixiq.com, Can you fix the focus on a blurry photo after the fact?

Pdnonline.com, 13 Products You Need to Add HD Video to Your Business. Mitä tarvitaan ammattimaiseen HD-kuvaukseen.

Camera47, DIY Beauty Dish. IKEA:n lampusta lähdetään.

Macworld.com, Security experts: 600,000-plus estimate of Mac botnet likely on target.

Kamera & Bild, Test av sju program för raw. Yleisimmät raw-ohjelmat testissä.

 • Adobe Camera Raw 6.6
 • Adobe Lightroom 3
 • Apple Aperture 3.1
 • Capture One 6
 • Corel AfterShot Pro
 • Nikon Capture NX 2

Luminous Landscape, Here Comes The D800. Nikon D3x ollut käytössä kolme vuotta, miltä Nikon D800 tuntuu. Mitä eroja.

Dpinterface.com, Canon EOS 5D Mark III performance, shutter sound and speed test (vs 7D).

Dpreview.com, Tamron gives SP 24-70mm F2.8 Di VC USD price and availability. Canon- ja Nikon-versiot myyntiin 26.4.2012. $1.299. Kuvanvakaajamalli.

Dpreview.com, Just Posted: Canon EOS 5D Mark III 'production' sample gallery.

Shutterbug.com, Canon PIXMA PRO-1: A New 12 Pigment-Ink, 13x19” Printer. A3+ mustesuihku. 12 väriä. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 900 euroa.

 

06.04.2012   (linkki)

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Tarkat koordinaatit digikuviin. 4.4.2012. On lukemattomia tapoja lisätä digikuviin maantieteelliset koordinaatit. Olen kokeillut niitä kaikkia: GPS-loggereita, suoraan kameraan kytkettäviä lisälaitteita, pokkareita joissa on sisäänrakennettu gps-toiminto ja niin edelleen. Kaikissa on omat etunsa.

 • Täytyy olla parempikin ratkaisu, ajattelin. Ja monien kokeilujen jälkeen keksin, miten saada Canoniin täydelliset koordinaatit.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Kuukauden kuvaaja, Kai Widell.

Yle.fi, Puumala, Amatöörikuvaajan kauhunsekainen kohtaaminen karhun kanssa. Valokuvausta harrastavaa Olavi Kietäväistä potkaisi taannoin sattuma, johon harva kameralla varustautunut kulkija törmää. Sienireissulla mies sai ikuistettua vastaan tallustelleen karhun digipokkarilla. Otin ensin yhden kuvan ja zoomasin toisen. Enempää kuvia en ottanut.

Tietokone.fi, Huippusuosittu valokuvasovellus saapui Androidille. Ilmainen.

HS, Venäjän ortodoksikirkko pyysi anteeksi patriarkan kalliin kellon salaamista. Huonoa kuvankäsittelyä kirkolta, kello oli poistettu kuvasta, kellon heijastusta pöydän pinnasta ei. HS:n nettijutussa ei ole tätä kuvaa, paperiversiosta ko. kuva löytyy.

Taskumuro.com, Nokia 808 PureViewin kameran tarkkuus hämmästyttää kiinalaissivuston julkaisemissa kuvissa.

Photo.net, foorumi.

Foreign Policy, Combat Camera. The year's best military photography. Vuoden 2011 Military Photographer of the Year -kilpailun kuvasatoa.

Petapixel.com, Small Town Newspaper Succeeding by Prioritizing Photojournalism.

Pdnpulse.com, Eggleston Sued by Collector for Offering New Prints, Devaluing Limited Editions. Eggleton oli aikoinaan myynyt rajoitettuja editioita valokuvistaan. Nyt sitten Eggleton oli printannut näitä kuvia mustesuihkulla uudestaa ja myynyt niitä Christies'sin huutokaupassa yli 5.9 miljoonalla dollarilla. Alkuperäisten printtien ostaja on nostanut oikeusjutun Egglestonia vastaan.

YouTube, Fauxtographor. Video, kesto 1:14. Kysy lääkäriltäsi, reseptilääke, joka vapauttaa sisäisen luovuuden.

Digital Photography School, Advanced Dust Correction in Lightroom.

Diyphotography.net, Getting Started With Cross Polarized Light. Pitempi artikkeli.

ePhotozine.com, GIMP Tutorial: Selective Colouring. Soveltaen myös Photoshopissa.

Crisislab.com, The F%^&ing Nikon D800 vs. Canon 5D mkIII Shootout. Video, kesto 6:20. Testit selostettu tekstinä.

ePhotozine.com, Lastolite Strobo Review. Kitti, jossa mukana monenlaista salamavalon muokkaajaa. Kätevä (?) telinekin. £108, 131 euroa. Arvosana 4.5 * / 5 *.

 

05.04.2012   (linkki)

Valokuvatorstai, 241. haaste. Haasteena Pääsiäinen.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 240. haaste. Haasteena "punainen". Haasteen otti vastaan 73 kuvaajaa.

Itviikko.fi, 600 000 Macia sai tartunnan – Suomessa satoja uhreja. Puhtaasti Mac-käyttäjiin kohdistuva hyökkäys on synnyttänyt satojen tuhansien tietokoneiden bottiarmeijan.

Iltalehti, Hajosiko iPhone? Pidä kiinni näistä oikeuksistasi. Vaikka Applen takuu iPhonelle on yksi vuosi, sen jälkeenkin operaattorilla voi olla velvollisuus korjata laitteen viat.

- Kännykän oletetaan kestävän pidempään kuin yhden vuoden. Jos laite rikkoutuu nopeammin kuin on oletettavaa, tuotteessa on virhe, vaikka takuu olisikin päättynyt, Kaakkola selvittää.

Digitoday.fi, Instagram ilahduttaa Android-käyttäjiä pienin varauksin. Applen palkitsema valokuvasovellus on nyt Android-käyttäjien ladattavissa. Pieniä eroja iOS-versioon löytyy.

Tietokone.fi, Tarkista Macin akunkesto ja kunto. Battery Health 2.0. Ilmainen.

Hardware.fi, Kiintolevyjen hinnat eivät laske tahdissa tuotannon palautumisen kanssa.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Images of March. 70 kuvaa.

Time LightBox, Chasing the Texas Tornado. Lehtien kansiin päätyneen kuvan tarina.

Petapixel.com, Stunning Macro Photos of Dew Drops on Dandelions. Kaste ja voikukka.

Dpreview.com, Panasonic DMC-GF5 12MP mirrorless camera announced and previewed. Micro 4/3 -systeemiä, 12 megapikselin järjestelmädigi Panasonic DMC-GF5, GF3:een joitakin parannuksia. Rajauskerroin 2x. Tarkempi kosketusnäyttö, käyttöliittymää kehitetty, nyt mukana kittipaketissa Panasonic 14-42mm. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 920.000 pistettä. Ei etsintä. USB 2.0. Akuilla voi ottaa 360 kuvaa. Paino 267g. $749.99

Pixiq.com, Backlighting Basics. Vastavaloon kuvaamisen perusteet.

The Online Photographer, The 2012 iPad, Part II: Bigger Display, Better Camera. iPad-arvion toinen osa.

ePhotozine.com, There's Still A Use For The Grey Card. Harmaakortin käytöstä ei kannata luopua.

Dpreview.com, Flickr introduces users to Aviary as Picnik ends. Mahdollisuus kuvan perussäätöihin, vähemmän kuitenkin kuin Picnik. Etuna se, ettei perustu Flashiin, myös iPadin käyttäjille.

Popular Photography, Save The Date: Worldwide Pinhole Photography Day Is April 29. Neulanreikäkamerapäivä huhtikuun 29.

ePhotozine.com, Tips On Using Lens Flare In Your Images. Hyvin lyhyesti.

Cameralabs.com, Canon EOS 5D Mark III vs Nikon D800 noise. Kumpi voitti?

Dpreview.com, Dan Chung posts 5D Mark III vs. D800 video shootout.

USA:n Canon, Cinema EOS White Papers. Uusimpana Best Practices for Data Management, 6-sivuinen pdf.

YouTube, Adobe Photoshop Lightroom User Interface Tricks: The Catalog Windowpane and the Breadcrumbs Text. Video, kesto 4:51.

Diyphotography.net, A Coffee Sleeve Lens Hood. Kahvisuodatinta käytetty vastavalosuojana.

Fotosidan.se, Webb-TV: Joe McNally and Bill Frakes talks about Nikon D4. Nikon D4 ja Nikon D800. Video, kesto 13:12.

Kamera & Bild, Så vitbalanserar NASA i rymden. Viime vuoden lopulla NASA lähetti avaruuteen aluksen, jonka mukana on Marsin pintaa kuvaava kamera. Sensori on kooltaan kaksi megapikseliä, mahdollisuus HD-kuvaan. Mutta miten hoidetaan valkotasapaino.

IR, Pholium Brings Photo Books To the iPad. Arvio. $9.99. eKirjan lähettäminen kymmenelle ensimmäiselle on ilmaista, sen jälkeen $0.99 per max. kymmenen vastaanottajaa. Vastaanottajankin pitää ostaa ohjelma.

 

04.04.2012   (linkki)

Petri Anttosen Lasitettu maa -näyttelyyn liittyvä keskustelutilaisuus valokuvagalleria Hippolytessä tänään klo 17.

Rupuranta.net, kolme viimeisintä.

Flickr, Joni N's photostream. Joni Niemelän uusimpia kuvia.

HS, Valokuva tallentaa näkymättömän. Valokuvan ja todellisuuden suhde on yksi valokuvataiteen ikuisuuskysymyksistä. Helsinki Photography Biennialin myötä tätä ongelmaa mietitään yhdessä jos toisessa helsinkiläisgalleriassa. Näin myös galleria Kalhama & Piipossa. Phantasma-näyttelyssä kuusi pohjoismaista valokuvataiteilijaa yrittää napata filmille näkymättömän.

Digitoday.fi, Nokian hirviökamerapuhelin tuli ennakkovaraukseen. Kamerakännykkä on luvattu myyntiin toukokuussa, Suomen hinta ei ole vielä tiedossa. Puhelimen erikoisuus on 41 megapikselin kamera. Kamerakännykässä on Carl Zeiss-optiikkaa ja Nokia PureView-kuvausteknologiaa.

Tekniikan Maailma, Canon EOS 60Da tallentaa tähtitaivaan näkymät. Elokuussa myyntiin 1.550 euroa.

Yle.fi, Turku, kolumnit, Ajatuskupla: Nyt kuvataan, mutta millä. Tekniikka tuo meille parempia ja tehokkaampia välineitä. Lassi Lähteenmäki kummastelee, miksi silti tyydymme aina vain huonompaan laatuun.

Itviikko.fi, Varoitus Mac-käyttäjille: Tarvitsetko oikeasti Javaa? Suomalainen tietoturvaaja F-Secure kehottaa Mac-käyttäjiä luopumaan Javasta, jos suinkin mahdollista. Liikkeellä on Mac-haittaohjelma, joka iskee Javan korjaamattomaan haavoittuvuuteen.

Photo.net, foorumi.

Norjalaisen Natur & Foto lehden järjestämä Nordic Nature Photo Contest 2012. Voittajat, kymmenen eri sarjaa. Nimestä huolimatta kilpailu taitaa olla suunnattu pääasiassa norjalaisille, englanninkieltä sivuilla vähän. Palkitutkin ovat suurelta osin norjalaisia, yksi tanskalainen sarjavoittaja. Osallistumismaksu kilpailuun oli 200 Nkr, 26 euroa.

Thephotoargus.com, Specialize In: Architectural and Industrial Photography.

Luminous Landscape, Alain Briot, They Are Stealing Our Work! Muutama esimerkki luvattomata käytöstä. Mitä valokuvaaja voi tehdä, miten löytää omien kuvien luvaton käyttö.

ePhotozine.com, Beginner's Introduction To The Clone Stamp Tool. Photoshop.

The Online Photographer, LED Lighting for Photography: Kirk Tuck. Why LEDs? And what was I thinking? Uusi kirja. Suosituksia LED-valoiksi.

Popular Photography, Inside the World of Large Scale Wet Plate Photography. Video, kesto 9:19. Massiivisia kuvia, märkälevymenetelmä valokuvauksen alkuajoilta. Yhden kuvan valmistaminen maksaa $500. 36 x 24 tuumaa. 91cm x 61cm.

IR, Instagram arrives on world’s most popular mobile OS. Android-puhelimille. 2.2 tai myöhempi.

Celebrity Camera Club. Julkisuuden henkilöt kamera kädessä ottamassa kuvia.

Rob Galbraith, Canon posts EOS-1D X AF Setting Guidebook. Pätee myös Canon EOS 5D Mark III -malliin. 48-sivuinen pdf.

Photographyblog.com, ProfotoAssistant.com Launches.

Macworld.com, EU law forces Apple two-year warranty. Käytännössähän kahden vuoden takuu on ollut Suomessakin voimassa jo useamman vuoden, vaikka Apple onkin yrittänyt toimia lain vastaisesti. Nyt sitten vihdoinkin virallisesti noudatetaan EU:n lainsäädäntöä.

Fotosidan.se, Gratis dokumentärt fotomagasin. Le Viseur. Dokumenttikuvia. Nettilehden suunnitelmissa on ilmestyä neljä kertaa vuodessa. Ruotsalaiset julkaisijat, ei mainoksia. Alkuperäinen ajatus oli kutsua ulkomaisia kuvaajia. Ensimmäisessä numerossa on mukana 25 valokuvaajaa. 164 sivua. Enemmistä mustavalkokuvia. Suomesta mukana Vincent Westberg.

Dpreview.com, Just Posted: Fujifilm X-Pro1 first impressions, including sample images. 16 megapikselin kroppikenno, ei sisäistä salamaa, mittaetsinkameroiden inspiroima retrodesignia. Fujin mukaan vaihtoehto Leica M9-P -mallille. 3-tuumainen lcd-näyttö, 1.230.000 pistettä, hybridietsin (90%). Kolme kiinteäpolttovälistä objektiivia. Paino 450g. Ergonomia erinomainen, jpg-kuvat erinomaisia. Raw-tuki muista ohjelmista vielä puuttuu (muista poikkeava raw). Suomen hinta n. 1600 euroa (runko).

Slrgear.com, Leica 50mm f/1.4 Summilux-M Asph. Ensimmäinen versio vuodelta 1959, viimeisin vuodelta 2004. Täyskennoisille. Sopii Leica-kameroihin alkaen mallista M3. Fillterikierre 46mm, sisäänrakennettu vastavalosuoja. Hinta vaatimattomat $4.000. Ei automaattitarkennus. Tämäkään malli ei ole täydellä aukolla täysin terävä, mutta kuitenkin terävämpi kuin mikään kilpailija.

 

03.04.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Mikongalleria.kuvat.fi, Kuvat. Luontokuvia.
 • Light as I see it, Rome as I see it, 2.4.2012. Kuvia ja tekstiä Rooman matkasta (kolme päivää).
 • (paavia ei tällä matkalla tainnut päästä näkemään kolmen neljän metrin päästä, kuten meille tapahtui kuusi vuotta sitten, ks. rooma_20.htm)

Matti Sulanto, kotisivut, Abcd.fi. Ja onhan tuolla linkki etusivulla sinne blogiinkin.

Tekniikka & Talous, Uusi kasvojentunnistusohjelma Face arvaa ikäsi valokuvasta. Palvelu antaa kuvassa olevalle henkilölle ikähaarukan, johon kuvatun henkilön ikä osuu, sekä prosenttiosuuden, kuinka luotettava arvio on.

Digitoday.fi, Tyttöjen paikantamisohjelma poistettiin App Storesta. Sovellus koosti tietojen perusteeella lähialueen kartan, joka näytti tyttöjen paikat ja Facebook-kuvat ja -tiedot kootusti.

Guardian.co.uk, My best shot: The one that got away. Kahdeksan valokuvaajaa kertoo. Vain muutamaa kuvaa voi luonnehtia epäonnistuneeksi, lähinnä lienee kyse siitä, että tilanteesta olisi ollut mahdollista ottaa paljon mielenkiintoisempia kuvia.

National Geography, Photo Gallery: Using Special Techniques. 24 kuvaa, kuvatekstinä selvitys kuvan ottamisesta.

Digital Photography School, Cut the Cheese: 5 Tips for Photographing Kids. Lasten kuvaamisesta.

ePhotozine.com, Tips On Taking A Photography Walk.

Digital ProTalk, HIGH ISO Nirvana!!! Shooting at 25,400 ISO and Beyond. Hääkuvaaja, Canon 5D Mark III, 11 tuntia ja 5.500 kuvaa. Esimerkkejä oikeasta käytöstä, miltä ISO 12.800 -kuvat näyttävät.

Petapixel.com, April Fools’ 2012 in the Photo World. Fotomaailman aprillipiloja.

John Paul Caponigro, 5 New Photoshop CS6 Demo Videos – Colin Smith.

YouTube. Skeittareiden kuvaamisesta.

Photoshop Disasters, Bauhaus: Forklimbs. Tanskan Bauhausin luettelosta. Ei näin.

IR, Astronomers, your camera is here: Canon EOS 60Da announced. 20Da:n seuraaja, tähtikuvaukseen. Infrapunafiltteriä on muutettu, vähemmän kohinaa. Tässä kuussa myyntiin, hinta on $1.500.

Diyphotography.net, Add WiFi To Your Nikon D4 For $30. Nikon D4. Valmiiksi Ethernet-liitäntä, mutta ei WiFi:ä. Ei tarvitse ostaa $877:n WT-5A, sen sijaan voi hankkia $30:n laitteen.

Macworld.com, The best deals on printer ink. Minkä verran eri valmistajien musteet oikein maksavat.

Popular Photography, New Gear: Lensbaby Composer Pro Now Available For Interchangeable-Lens Compacts. Nyt myös peilittömille.

Fotosidan.se, Fotoskola: Del 4 - Öva upp ditt seende. Vähän pitempi artikkeli.

Gizmodo.com, Nikon D800 Review: A Major HD Upgrade, But Is It the Best DSLR For the Money? 36 megapikseliä, täyskennoisia. (D800E-mallissa ei anti-alias -filtteriä, studiotyöskentelyyn, keskikoon kameroille haastaja). 7.360 x 4.912 pikseliä. Täyden kennon CMOS-sensori, ISO 100 (50) - 6400 (25.600). Painoa 900 g. Kuvasuhteet 5:4 ja 3:2. 3.2 tuuman lcd-näyttö, 920.000 pistettä. Etsin 100%. Sisäinen salama. Sarjakuvaus 4 kuvaa sekunnissa. Video 1920 x 1080 (30, 25 ja 24 fps), äänen tason monitorointi. Compact Flash, sd-kortit. USB 3.0. Säänkestävä. Virtuaalihorisontti molempiin suuntiin. Time lapse -video. Suljin 200.000 laukaisua. Cipan määritysten mukaan akuilla voi ottaa 900 kuvaa, Nikonin mukaan 2.400 kuvaa. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.800 euroa.

ePhotozine.com, USB Fever iPhone Polarising Filter Review. Pyöröpolarisaatiofiltteri iPhone 4:hon. $38.

 

02.04.2012   (linkki)

Tareone.

Kuvatoimistokuvaaja Juha Tuomi, blogi. Oman toimiston markkinoinnin lisäksi asiaakin. Juuri perustettu blogi.

Kaleva.fi, Nuoret odottavat kameralta laatua ja lujuutta. Pienet kypäräkamerat ja ammattitason järjestelmäkamerat suosituimpia nuorten joukossa.

Verteksi, Penclic-hiiri laittaa käden kynäotteeseen, 1.4.2012. Vain oikeakätisille, langaton ja langallinen versio. Langaton malli 624 Skr, 71 euroa. Langallinen malli 499 Skr, 57 euroa.

mato78.com, Kiintolevyjen hinnat notkahtavat huhtikuun lopulla. Kymmenen prosenttia.

Photo.net, foorumi.

Time LightBox, Church and State: The Role of Religion in Cuba. 16 kuvaa.

Time LightBox, ‘Promising Waters’ and Doubtful Futures Along the Caspian Sea. 13 kuvaa. Kolme Kaspian meren valtiota.

Photofocus.com.

Allthingsd.com, Flickr’s Digital Camera of Choice? iPhone.

Eartboundlight.com, Kodak's New Secret Weapon, 1.4.2012. Quantum Field Camera. Heisenbergin epätarkkuusperiaatekin on otettava jo huomioon.

Digital Photography School, Technical Flash Applets From Stanford University Make Photography Learning Fun. Paljon pieniä selainsovelluksia, jotka havainnollistavat valokuvauksen periaatteita.

ePhotozine.com, Most Popular Wildlife Photography Techniques Posted On ePz. Koottu yhteen linkkejä sivuston suosituimpiin vinkkeihin, eläinten kuvausta.

Profoto, D1 Studio Kit 3 Heads, 4-sivuinen pdf. Uutuus.

Computer-darkroom.com, Lightroom 4.1 Now Available on Adobe Labs.

Rob Galbraith, Nikon D4, Canon EOS 5D Mark III added to CF/SD/XQD Performance Database. Yli 100 cf- ja 17 XQD-korttia, 17 eri valmistajaa, tuloksia (Nikon). Canon: 175 cf- ja XQD-korttia, 20 valmistajaa.

Sfoto.se.

 • "Nya iPad 3- får jag dra av den?" Kysymyksiä verottajalle. Ja nyt on kyse Ruotsista.
 • Kalibreringsprogram. X-Rite ja GretagMacbeth yhdistyivät useampi vuosi sitten. Tähän asti profilointiohjelmia ei ole yhdistetty. Kuuden vuoden jälkeen vihdoin vain yksi ohjelma, 1Profiler.

(talvilomaa viettäessä uutiset tulevat esille muutamaa tuntia totuttua myöhemmin...)

 

01.04.2012   (linkki)

Huhtikuussa vietetään valokuvan kuukautta. Maaliskuussa alkanut HPB12 - Helsinki Photography Biennial levittäytyy entistä laajemmalle. Kaupunki on nyt täynnä niin suomalaista kuin kansainvälistäkin valokuvataidetta. Tapahtuman päänäyttelyt jatkuvat Sederholmin talossa ja Hakaselmen huvilassa. Niiden lisäksi valokuvia voi löytää julkisesta tilasta ja lukuisista gallerioista ympäri kaupunkia. HPB12:n teemana on urbaani ja kaupunki. Biennaalin järjestää Valokuvataiteilijoiden Liitto ry.

Skenet.fi, Mikko Oranen, Ilkka Uimonen. Ilkka Uimonen (s.1966) on kuvannut konflikteissa eri puolilla maailmaa. Nyt esillä olevat kuvat ovat Irakin sodasta, mutta Uimonen ei halunnut julkaista niitä sodan aikana. Kuvat ovatkin irrottautuneet yhdestä rajatusta konfliktista. Ilkka Uimonen on Magnum-kuvatoimiston kuvaaja.

 • Korjaamon kahvilassa, Hki, Book of Arguments, 2.3.2012 - 20.5.2012. Joka päivä klo 11 - 17

TAMK taide & viestintä, Valokuvataiteen erikoistumisopintolaiset näytteillä, 30.3.2012. Valokuvataiteen erikoistumiskurssilaisten kolme näyttelyä on parastaikaa esillä Tampereella.

HS, Kamera kuuluu kaupunkiin. Valokuvabiennaalin päänäyttely No Exit jakautuu kahteen kaupunginmuseon rakennukseen: Hakasalmen huvilassa on teemana Kaupungin tila, Sederholmin talossa Eletty kaupunki.

Foorumilaisten kuvia:

 • Santtu Hakala, Lauantain iltaääni. "Tiedoksi muuten, että hyvä keino tuli tavallaan varkain esiin. Vaimolle näytin kuvan ja kerroin miten olin tehnyt pesuhuoneeseen setupin ja kerroin miten oli mukava kuvata. Tarkoituksena oli kerralla purkkiin, mutta aina ei mene kerralla purkkiin. Itellä kuvassa oli viidennen purkin avaaminen! Eihän niitä hyviä avattuja purkkeja nyt hukkaan passaa heittää... Eli tästä hyvä idea, ei muutakun hakeen 24pack kaupasta ja tekeen taidetta. Sitten vaan (mahdollisesti jopa) ekalla purkkiin ja itse päättää, että vasta 16 aukaisu onnistui;) ps. tarkasta EXIF".

Suomen freelance-journalistit ry.

 • SMF:n julkisuudessa esittämät perustelut ontuvat – yhtiö ei halua tavata liittoa, 30.3.2012. Journalistiliitosta on jälleen vedottu Sanoma Magazinesiin liiton ja yhtiön välisen tapaamisen järjestämiseksi, tuloksetta. SMF:n mielestä tarvetta tapaamiselle ei ole.
  ...Pollari kertoo YLE:n ohjelmassa myös, että Sanoma Magazinesiin työskentelevien freelancereiden nimilistalla on ”tosi paljon eläkeläisiä”, mikä herättää hilpeyttä. Listalle nimensä laittaneiden keski-ikä lienee 40 vuoden paikkeilla, mukana on poikkeuksellisen paljon nimenomaan nuoria valokuvaajia ja toimittajia....
  ...Pollarin mukaan listalla on vain murto-osa SMF:lle työskennelleitä freelancereita. Listalla on kuitenkin joidenkin SMF:n lehtien lähes kaikki vakituiset freelancerit ja tiedossa on, etteivät useat muutkaan ole sopimusta allekirjoittaneet, vaikkeivät julkiselle listalle nimeään haluakkaan. Moni on toki taloudellisista syistä joutunut taipumaan SMF:n painostuksen edessä....
 • "Me 353 freetä emme allekirjoita tätä sopimusta", 30.3.2012

Valoa etsimässä, Kalustofiilareita: Pentax DA*60-250mm f4, 31.3.2012. ...tässä ensifiiliksiä tästä Pentaxin DA* sarjan huippu telezoomista. Suomen hinta on n. 1.350 euroa.

Cartinan kuvablogi, Tarkkailu- ja kuvauspiiloja lintuvesien ääreen, 21.3.2012. Suomessa on lintutorneja ainakin 625 kpl. Ne on ensisijaisesti paikkoja missä kaukoputkilla seurataan kevät- ja syysmuuttoa. Nykyisin entistä useampi lintuharrastaja on siirtynyt kaukoputkista kameroihin, jolloin tornit ei ehkä olekaan enää se tarkoituksenmukaisin tarkkailu- ja kuvauspaikka. Aika mennyt jo osin tornien ohi.

 • Suomenojan tarkkailu- ja kuvauspiilo-idea on vielä aika alkutekijöissä. Toistaiseksi suunnitelmat vissiin täysin auki. Idea alkaa kuitenkin hieman jo hahmottumaan ja talkoolaisia kaivataan. Onhan pääkaupunkiseudulla lintuharrastajaa, ja luontokuvaajaa.

mato78.com.

Omien kuvien mahdollinen Pinterest-käyttö on helppo tarkistaa. Lisätään ...source/ perään domain-tunnus. Esimerkkinä taivasalla.net. www edestä pitää jättää pois, ei toimi esim. co.uk -osoitteilla jne.

Sulantoblog, Tuleeko megapikseleille sittenkin raja vastaan? 1.4.2012. Selvähän se oli, että herkkyyttä ja megapikseleitä ei voi määrättömästi kasvattaa. Tulevaisuudessa ääniaalloista tulee häiriöitä kuvaan, kun lähestytään raja-arvoja. Voi olla, että näillä tuloksilla on merkitystä tämänkin päivän kuvaajille. Meluisassa ympäristössä ei kannata välttämättä käyttää suurinta ISO-herkkyyttä.

Macmaa.com, Apple vahvisti: iPhone 5 julkaistaan poikkeuksellisesti jo huhtikuussa. Voi vähän harmittaa juuri uuden iPhonen ostaneita...

Keskipohjanmaa, Merkittävä valokuvalöytö: Väinämöisen kuva kuohuttaa.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Kun julkinen WLAN ei avaudu iPhonella, 31.3.2012. iPhone ei avaakaan yhteyttä, vaikka kaikki pitäisi olla kunnossa (tunnukset maksettu jne.). Evästeiden (cookies) määritykset voivat vaihtua omia aikojaan, erityisesti nyt iOS 5:n jälkeen...

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Brothel bonds that bind. 20 kuvaa, jokaiseen liittyy teksti. Yli sata rakennusta, yli 800 pientä huonetta, yksi Bangladeshin virallisista bordelleista. Nuorten "työntekijöiden" on otettava vastaan 10 - 15 "asiakasta" joka päivä.

Time LightBox, March Madness and April Fools: Strange But True Photos. 21 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Pope Benedict XVI visits Cuba. 50 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Pope urges greater openings in vast Cuban Mass. 21 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, A Collection of Kisses. 37 kuvaa.

Los Angeles Times, Skid row street population surges back in Los Angeles. 10 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | March 26 - April 1, 2012. 58 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: March 22 - 29. 11 kuvaa.

Reuters.com, London landscapes. 20 kuvaa.

Magnumphotos.com, Martin Parr, No Worries. Kuvia Australiasta.

Smashingapps.com, Absolutely Stunning Photos Of Spectacular Places On Earth (Earth Hour Special). Karkkivärejä + HDR.

Photo.tutsplus.com.

Beyondmegapixels.com.

Onebrightspot.com, Another quick comparison: shoot through umbrella vs. bounced /w cover. Käytännön koe, mitä eroa, läpiammuttava vai heijastava sateenvarjo.

ePhotozine.com, Photographing Dew Drops. Kastetta kuvaamassa, hyvin lyhyesti.

Digital Photography School, 15 Tips About Turning Pro.

Lehtien muoti- ym. kuvia katsoessa unohtaa, että ihmiset eivät oikeasti näytä tuollaisilta.

The Association of Photographers Usage Calculator. UK. BUR = Base Usage Rate, ns. peruskäyttö. Työkalu on tarkoitettu hahmottelemaan lisäkäytön hintaa. Valokuvaajalle, valokuvia ostavalle jne.

Cameradojo.com, Using Gels To Fix An Ugly Sky. Hauska kikka salamakuvaukseen, harmaa taivas siniseksi.

Neivn.com.

1001noisycameras.com.

Rob Galbraith, Nikon posts user guide for Wireless Transmitter WT-5.

Amateurphotographer.co.uk, Olympus fears Woodford book may spill secrets. Olympus-skandaalin tapahtumista ilmestyy Japanissa kirja 16.4.2012.

Shutterbug.com, Canon 5D Mark III Test. Muutamia kokemuksia.

DCRP, Canon PowerShot SX260 HS Review. Helmikuussa 2012 julkistettu matkazoomi. 12 megapikseliä, 25-500mm, 20-kertainen zoom, F/3.5 - F/6.8, GPS, kolmen tuuman lcd-näyttö, full HD, paino 208g. Akut kestävät 230 kuvaa. Varsinainen manuaali cd-levyllä. Kolme väriä, punainen, musta, vihreä. Kuuluu luokassaan kevyimpään ja kooltaan pienimpään ryhmään. Ei raw-kuvia. Alle sekunnin valotusajoilla ISO on aina 100 (nähtävästi vain tietyillä kuvausohjelmilla?). Jatkuva tarkennus. Hämärässä zoomattuna ei välillä tarkentanut ollenkaan. Makro lyhin tarkennus 5cm. ISO 3200 ei voi enää käyttää. Kuvanlaatu on kompaktikameraksi hyvä. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 350 euroa.

Photo.net, Metz Mecablitz 15 MS-1 Digital Macro Slave Flash Review. Rengassalama. Kaksi AAA-akkua (pikkusormikokoa). Ilman akkuja paino on 190g. Liitäntä kameraan synkkakaapelilla. Manuaalisäädöt. Voi toimia langattomana orjana TTL (Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Samsung, Sony), kamera ohjaa salamaa. Hintaluokka $400. Klo 14:35: Suomessa ollut myynnissä jo toista vuotta, hinta 279 euroa.

 

 

Maaliskuun 2012 uutiset

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset