Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Tammikuu 2012

31.01.2012   (linkki)

Helmikuun 2012 uutiset ovat jo ilmestyneet (selaimesi cache ei ole päivittynyt, dnews.htm osoittaa aina uusimpaan uutissivuun...).

FireFoxin uudempien versioiden käyttäjille (kysymys: "miksei Uutiset-linkki yläpalkissa vie uusimmalle uutissivulle?").

Tammikuu, Foorumilaisten blogeja. Osa pelkkiä valokuvablogeja, osassa tekstiäkin.

Ilta-Sanomat, Valokuvastudio lennättää kuvattavat fantasian keskelle. Uusviktoriaaninen valokuvausstudio Atelieri O. Haapala näet vie kameran eteen uskaltautujat hetkeksi sadan vuoden taakse. Atelieri O. Haapala osallistui Tampereella järjestettävään kaksipäiväiseen vintage-tapahtumaan. Video, kesto 3:19.

Suomen freelance-journalistit ry, SMF:n freelance-sopimukseen uusi ohjeistus 30.1.2012. Ohjeistus on nyt Journalistiliitossa kommentoitavana ennen sen postittamista freelancereille. SMF = Sanoma Magazines Finland.

Vartti-lehti, Keski-Uusimaa, Hei nuori, osallistu kännykuvalla lehden tekoon! "Hei sinä nuori peruskoululainen ikään katsomatta! Osallistu Vartin mukana valtakunnalliseen Sanomalehtiviikkoon. Viikkoa vietetään 6.-10.2. Vartti-lehti haastaa kaikki peruskoululaiset nappaamaan kännykuvan. Aihe on vapaa. Kuva voi liittyä harrastukseen tai vaikkapa mieluisaan paikkaan kotimaisemissa."

(Hei nuori! Olethan lukenut tarkkaan käyttöehdot! Tässä ne käyttöehdot! Alla muutama katkelma käyttöehdoista!

"Käyttäjä on Suomen lainsäädännön mukaisesti rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa Palveluun toimittamastaan tai sen kautta muille käyttäjille ja muihin tietoverkkoihin jakamastaan materiaalista. Käyttäjä vastaa siitä, ettei Palvelun käyttö tai em. materiaali loukkaa kolmannen tekijän-, teollis- ja muita suojattuja oikeuksista tai ole näiden Käyttöehtojen, lain tai hyvän tavan vastaista taikka aiheuta haittaa tai häiriötä verkolle, Palveluntarjoajalle, Palveluntarjoajan sopimuskumppaneille, muille käyttäjille tai kolmansille osapuolille."

"Käyttäjä on Suomen lainsäädännön mukaisesti rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa Palveluun toimittamastaan tai sen kautta muille käyttäjille ja muihin tietoverkkoihin jakamastaan materiaalista. Käyttäjä vastaa siitä, ettei Palvelun käyttö tai em. materiaali loukkaa kolmannen tekijän-, teollis- ja muita suojattuja oikeuksista tai ole näiden Käyttöehtojen, lain tai hyvän tavan vastaista taikka aiheuta haittaa tai häiriötä verkolle, Palveluntarjoajalle, Palveluntarjoajan sopimuskumppaneille, muille käyttäjille tai kolmansille osapuolille."

"Käyttäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa tai videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Palveluntarjoaja ja/tai Palveluntarjoajan yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuvan tai videon lähettäneen Käyttäjän tulee kysyttäessä pystyä esittämään edellä mainitut suostumukset. Alaikäisten osalta tulee tarvittaessa voida esittää huoltajan suostumus. Käyttäjä myös vakuuttaa, että hän ei ole luovuttanut tai tule luovuttamaan materiaalia yksinoikeudella millekään kolmannelle taholle."

"Käyttäjä on korvausvelvollinen Palveluntarjoajalle ja suoraan muille tahoille mahdollisista väärinkäytöksistä sekä lain tai Käyttöehtojen vastaisista toimistaan."

Hei nuori! Onhan sinulla huoltajasi suostumus! !)

Mikropc.net, Näin parannat Gmail-tilisi tietoturvaa. Kaksivaiheinen vahvistus tarkoittaa sitä, että aina kun tilillesi yritetään kirjautua sellaiselta tietokoneelta, jolla et ole aiemmin kirjautunut Gmailiin, Google lähettää matkapuhelimeesi vahvistuskoodin tekstiviestillä.

Ilta-Sanomat, Katso kuvat: Ennennäkemättömiä värikuvia Adolf Hitleristä.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, 40 Splendid Examples of Candid Photography.

Photo.tutsplus.com.

Lensrentals.com, Sensor Size Matters - Part 1. Juuri kun oli opittu kroppisensorin ja täyskennoisen erot, niin markkinoille tuli iso joukko muitakin kokoja. Mitä rajauskerroin oikein tarkoittaa.

ePhotozine.com, Camera Support Tips And Advice. Jalustoista ja muunkinlaisesta kameran tukemisesta.

Sonylta uutta.

Digital Photography School, 5 Ways for Photographers to use an iPad to Jumpstart their Business. iPadille käyttöä.

Diyphotography.net, [video] Build A Super Long TTL Cord Using Ethernet Cables.

1001noisycameras.com, Canon President will step down as company posts latest results. Vuoden takaiseen neljännekseen verrattuna voitto kuitenkin kasvoi. Vuonna 2011 Canon myi 7.2 miljoonaa järjestelmädigiä ja 18.7 kompaktidigiä.

Rob Galbraith, Review: Delock Card Reader FireWire B (Nr. 91694). Maceissa FireWire on yleinen liitäntä, FireWire-kortinlukijat ovat olleet vähissä, kun osavalmistaja lopetti osien tekemisen. SanDiskin kortinlukija maksaa yli $200. Mutta uusi valmistaja on tullut markkinoille.

 

30.01.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Petri Kekkonen, Vercors revisited, Google+. "Ranskan Vercors-vuoristossa tuli ajeltua ja kuvailtu yksi kierros jo 2010 syksyllä, mutta lauantaina 14.1. tarjoutui tilaisuus ottaa homma uusiksi 10 tunnin valokuvausajelun muodossa. Sää vaihteli umpisumusta pilvettömään auringonpaisteeseen ja lämpötila hiukan nollan molemmin puolin."

Hopeinen Omena.

Mato78.com,

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Eartboundlight.com, DxO Optics Pro Version 7: Faster and Better, 29.1.2012. Raw-konvertteri.

The Online Photographer, Aspects of Aspect Ratios. Joillekin neliöformaatti sopii, joillekin ei.

ePhotozine.com, 10 Top Tips On Photographing Models.

Cameralabs.com, Nikon AF-S DX Micro-Nikkor 85mm f/3.5G ED VR review. Kroppikennoisille, 128mm. Kuvanvakaaja. Vähän himmentämällä tarkka. Hiljainen, nopea ja luotettava tarkennus. Täydellä aukolla kontrastia liian vähän. Suomen hinta on alle 500 euroa.

IR, HP Envy 110 -- What's in a Name? Monitoimiprintteri. WiFi. Mac-yhteensopiva (esim. iPad). Kortinlukija, skanneri, mustesuihkuprintteri. Kerrallaan voi käyttää vain yhtä paperikokoa, samanaikaisesti ei voi olla tavallista paperia ja valokuvapaperia (kuten kilpailijoilla). $249.99.

 

29.01.2012   (linkki)

Rupuranta.net, neljä viimeisintä.

Northern Visions, Annoying Business Shit, 27.1.2012. Kuvauksista aina sopimus. Jollei sopimusta, niin ainakin sähköpostitse sovittava asiat. Puhelin ei ole hyvä media asioiden sopimisiin, väärinkäsitysten mahdollisuus on suuri.

Sanomatalon Mediatori, Helsinki, kaksi valokuvanäyttelyä presidenteistä. 19.1.2012 - 5.2.1012. Valokuvia kaikista Suomen tasavallan presidenteistä (HS:n arkistokuvat) sekä Heikki Kotilaisen valokuvia presidentinvaalikampanjasta. Ma-Pe 7 - 22, La-Su 9 - 22.

Tietokone.fi, Kokeile Adoben kuvanhallintaohjelmaa. Adobe Lightroom 4 beta. Adobe on valmistelemassa odotettua päivitystä monipuoliseen kuvanhallintaohjelmaan Lightroomiin. Niin harrastajien kuin ammattilaistenkin suosiman ohjelman uutta versiota voi kokeilla ilmaiseksi parin kuukauden ajan.

 • Suomen Adobelta saa Lightroomin puoleen hintaan (Suomen Adobe, erikoistarjoukset), 5.2.2012 saakka. Oletettavasti versio 4 tulee ehkäpä huhtikuussa. Tällä hetkellä beta-versiota voi koekäyttää ilmaiseksi. Hintatietojen perusteella näyttää, että päivittäminen on edullisempaa kuin ihan uuden version ostaminen. Jokainen tekee tietenkin itse päätöksen.

Häät.fi, Mitja Kortepuro voitti Vuoden Hääkuva 2011 -kilpailun, 23.1.2012. Vuoden Hääkuva 2011 -kilpailuun osallistui 282 hääkuvaa, ja suosituin sarja oli miljööhääkuvasarja.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, All-Request Photos: Aurora Borealis, Blue Frogs, Spacewalks ... 29 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Jan. 23-29, 2012. 59 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: January 27, 2012. 19 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, 2012 Winter Youth Olympic Games. 29 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Scenescapes. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: GIMP Portable – Take Your Editing Software With You. USB-tikulle tai vaikka muistikortille, miniversio GIMP:istä. Vaatii tilaa vain 53MB. Ilmainen.

The Online Photographer, They stole our choice of aspect ratios. Now we’re getting them back. Kaikki eivät pidä 3:2 -kuvasuhteesta. Rajaus on paras tehdä aina kuvaustilanteessa. Peilittömien kameroiden elektroniset etsimet näyttävät kuvaustilanteessa, miltä valittu rajaus näyttää.

ePhotozine.com, How To Use Photoshop's Erase Tool. Kuvaruutukaappaukset.

Bobatkins.com, Channel Clipping - recovering a blown out R/G/B channel. Ducatti-moottoripyörä ei ollutkaan kuvissa kokonaan punainen, samaa väriä. Oli pinkkiä, keltaista, oranssia värisävyä.

Digital Photography School, Take More Photos – Keep Less. Ennen oman kuvaustyylinsä löytämistä kuvia kannattaa ottaa ylenpalttisesti. Viikonlopun aikana parituhatta kuvaa, käy ne läpi ja säästä viisi kuvaa. Oppimisen myötä ota vähemmän kuvia, tiedät, millaisia kuvia haluat.

Digital Outback Photo, Installing and Reading PDF E-Books on the iPad.

Dealextreme, Tactical Photography Woodland Camouflage Ghillie Suit. Luontokuvaajan unelma, tämä asu voi "ehkä" herättää huomiota. 47.34 euroa. Päälle tullit ja alvit.

 

28.01.2012   (linkki)

Journalisti 2/2012, 27.1.2012.

 • SM harkitsee vielä freesopimuksia. Sanoma Magazines (SM) on tällä viikolla luvannut toimittaa Journalistiliitolle liitteen, joka täsmentää freelancereille aikaisemmin lähetettyä sopimusta.
 • Pimeyden päivät. Pitempi artikkeli, joka kertoo, millaista on elää irtisanomisuhan alla. ...Erikseen työnantajapuoli nimeää graafisen suunnittelun sekä kuvatoiminnan.... ...Jutussa kerrotaan, kuinka useiden nimettömien lähteiden mukaan työnantaja on painostanut yhtiön valokuvaajia allekirjoittamaan uuden työsopimuksen, joka velvoittaisi kuvaajat tekemään journalistisen työn lisäksi mainoskuvauksia....
 • Kuvaviesti: Viimeinen kuva. Opettajien apuna työskentelevä tieto- ja viestintätekniikan tukihenkilö Jarkko Mylläri poseeraa valokuvaaja Annika Rauhalalle Opettaja-lehden jutussa Koneista irti isoin ilo.
 • Takasivun kuva. Ei jäykkäniskaisille. Tätä valokuvaaja Kerim Oktenin ottamaa ja Hufvudstadsbladetissa julkaistua kuvaa ei ole manipuloitu, vaan saksalaisen voimistelija Jana Berezko-Marggrander vain on hitusen keskivertoa notkeampi.

HS, Omakaupunki, Vantaa kuvaa asukkaidensa kotipihoja. Kartoittajat ovat käyneet mittaamassa ja valokuvaamassa syksystä lähtien omakotitalojen pihoilla Länsi-Vantaalla.

 • (pieni kommentti: pihakin kuuluu suojattuun alueeseen, jos kyse on salakatselusta. Salakatselu kuitenkin edellyttää, että kuvassa on ihminen....
 • Salakatseluun voi syyllistyä, jos oikeudettomasti kuvaa kotirauhan piirissä oleskelevaa henkilöä. Kuvaaminen ei ole oikeudetonta, jos kuvattava siihen nimenomaisesti tai hiljaisesti suostuu.)

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, A “Happy Snap” Lightroom Workflow. Vähän pitempi artikkeli, Lightroomin työnkulku.

ePhotozine.com, Beginner's Guide to Photography Part 7 - Assembling an Image. Pääanti video, kesto 7:32. How to photograph a fast car (the remake).

Dpreview.com, MicroOLED promises even greater electronic viewfinder resolution. Optisen etsimen elinkaari on lopuillaan? Viiden megapikselin OLED eletkroninen etsin. 1280 x 1024, neljä pistettä per pikseli. Sonyllahan on 1028 x 768, 2.8 megapikselin elektroninen etsin.

Popular Photography, New York Health Department Uses Photo Manipulation to Amputate Leg in Diabetes Ad. Pyrkii vähentämään ylipainoa ja samalla diabeteksen aiheuttamia amputaatioita. Julisteen ylipainoisen miehen kuva on ostettu kuvapankista, jalka on sitten amputoitu kuvankäsittelyn keinoin.

Petapixel.com, Stereogranimator: Create Your Own 3D Photos Using Vintage Stereographs. New York Public Libraryssa on yli 40.000 kpl vanhoja 3D-kuvia. Online-työkalun avulla niistä voi tehdä animoituja giffejä, joissa kuva vaihdetaan 3d-vaikutelman synnyttämiseksi.

Canon Camera Museum, Technical Report, Canon EOS-1D X. Ei todellakaan mitään museotavaraa.

Photographyblog.com, Fujifilm X-Pro1 Owners’ Manual Now Available for Download. Englanninkielinen 120 + 16 sivuinen manuaali imuroitavissa.

LetsGoDigital, Apple iPhone 5. Aika valistunut arvaus tulevasta iPhonesta.

Fotosidan.se, Rockfestival tillåter fotografering. Ruotsissa tiukat kuvaamiskiellot rock-konserteissa rupeavat tänä vuonna olemaan historiaa.

 

27.01.2012   (linkki)

Turun Sanomat, Valokuvakoulutuksesta eväät itsensä löytämiseen. Wäinö Aaltosen museon tuore näyttely juhlistaa turkulaisen valokuvakoulutuksen 20-vuotista taivalta.

HS, Vieraskynä, Design on keskeinen osa laatujournalismia, pääkirjoitus. Journalistinen valokuva havainnoi ja dokumentoi maailmaa. Kukapa ei muistaisi presidentti Urho Kekkosen eroa, WTC-iskuja ja jääkiekon MM-kisoja kuvallisina kokemuksina. Kuva voi myös argumentoida samalla tavalla kuin sanakin. Uutiskuvien lisäksi kuvakertomukset ajan ilmiöistä ja ihmisistä osoittavat sen, miltä maailma näyttää juuri nyt. Ilman valokuvia lehdet olisivat koruttomia tiedotteita.

 • Jos media unohtaa syvällisen journalistisen visualisoinnin, se on kuin kakun koristamista vailla maukasta sisältöä. Julkaisut tasapäistyvät ja alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan. Ne köyhtyvät sisällöllistä tyhjyyttä huokuvaksi pintavisuaalisuudeksi.
 • Joukko klikattavia valokuvia ei ole sama kuin hienosti ja älykkäästi editoitu kuvareportaasi.

Fin.afterdawn.com, Samankaltainen kuva voi rikkoa tekijänoikeuslakia. Brittiläinen oikeusistuin on antanut tällä viikolla päätöksen, joka voi hankaloittaa valokuvaajien työtä oleellisesti.

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen, Lab. "Isot aplodit!
Uusi galleria kaupunkiin. http://www.laboratory.fi/ ja siellä riman korkeuden asettaa herra Martin Parr. Herra Parr on myös opettanut Taikissa kotva(iso/pitkä kotva) sitten… Herra savustettiin ulos kun suoralla salamalla kuvaaminen ei ollut kelvollista toimintaa…"

Tekniikan Maailma, Pentax VS20 – uudenlainen matkakamera. Pentax VS20 lienee maailman ensimmäinen kahdella laukaisupainikkeella ja kahdella zoom-vivulla varustettu pokkari. Toinen laukaisin ja muotoilun yksityiskohdat helpottavat valmistajan mukaan pystykuvien ottamista. Pentax Optio VS20 maksaa noin 220 euroa, ja se tulee kauppoihin helmikuun puolivälissä.

Iltalehti, IPhone 5: Näyttö suurenee selvästi. Lähteen mukaan uudessa iPhonessa on vähintään 4-tuumainen näyttö. IPhonen nykyinen näyttö on 3,5-tuumainen ja selvästi pienempi kuin monilla kilpailijoilla. Myyntiin heinäkuussa.

Photo.net, foorumi.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Jan. 19 - 26.

The Sacramento Bee, The Frame, India's Republic Day 2012. 30 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, 30 Amazing Mobile Apps for Photographers.

Petapixel.com, Why Wedding Photographers Prices are “Wack”. Miksi valokuvaajat velottavat häiden kuvaamisesta $3.000. Hääkuvaajat rikastuvat naurettavien hintojensa ansiosta. Valokuvaaja vastaa ja kertoo kustannuksista.

Photopreneur, The Secret to Shooting for $1,000 an Hour. Voiko ihan tavallinen valokuvaaja ansaita $1.000 tunnissa. Koulu- ja tapahtumakuvaaja. Mutta kun ynnätään kaikki kustannukset, niin...

Pixiq.com, Photo Smarts. Valokuvaajan pitäisi olla muutakin kuin taitava teknikko.

ePhotozine.com, 10 Top Tips For Taking Better Photos With Camera Phones. Parempia kuvia kännykällä.

Luminous Landscape, Peter Cox, Learning Video Production the Hard Way. Mitä opittiin videon teosta.

Strobist, Q&A: Dealing with Glare from Dark Wood Backgrounds. Tumma puu heijastaa helposti valoa (satiinimainen pinta usein).

YouTube, How To set your Light Meter for Concert Photography. Video, kesto 8:09.

Pcworld.com, Q&A: Lytro Exec Charles Chi Talks Light Field, Battery Life, and Licensing.

Dpreview.com, Tamron and Tokina join Micro Four Thirds.

Fotosidan.se, Lag om smygfoto upprör fotografer. Ruotsissa lakiehdotus pyrkii rajoittamaan salaa kuvaamista vessoissa ja muissa paikoissa, joissa ei oleta tulevansa kuvatuksi. Lakiehdotuksessa kielletään myös tunkeileva ja salaa tapahtuva kuvaaminen, joka loukkaa kuvattavaa. Hyväksyttäväksi kuvaamiseksi kuitenkin katsotaan lehtikuvaus, taiteellinen kuvaus ja tieteellinen kuvaus. Lain arvostelijoiden mukaan nyt puututaan perustuslaissa määriteltyyn sananvapauteen.

Fotosidan.se, Focus Nordic tar över Carl Zeiss i Norden. Aiemmin edustus ollut jo Tanskassa ja Norjassa, nyt laajenee Ruotsiin, Suomeen ja Islantiin.

Nikonrumors.com, Nikon D800 on February 7th, Coolpix cameras on February 2nd. Tämä ei ole enää pelkkää huhua.

The Online Photographer, Lens Test: Voigtländer Nokton 25mm ƒ/0.95 for Micro 4/3. $1.200. Pieni ja painava. Micro 4/3. Isoilla aukkoarvoilla "laadun" voi unohtaa.

 

26.01.2012   (linkki)

Kari Smolander: Taivaan koordinaatit
Kuva: Kari Smolander.12.2.1012 asti

Kari Smolanderin Taivaan koordinaatit -näyttely Galleria Uudessa Kipinässä esittelee ilmavia neliönmuotoisia maisemia, jotka eivät esitä mitään erityistä kohdetta tai tapahtumaa. Niiden sijasta kuvaajaa on ennen kaikkea kiinnostanut maa, taivas, vesi, jää ja horisontti sekä tunne jonkin suuremman läsnäolosta.

Näyttelyn työt on kuvattu 2010 ja 2011 Imatralla ja Virossa.

Päivätyökseen Smolander toimii ohjelmistotekniikan professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Galleria Uusi Kipinä, Kenno
Kymintie 1, Lahti
ti-pe klo 12-18, la,su klo 12-16

Lauantaipussi
Jere Aalto, Appu Jasu, Jaakko Kahilaniemi, Juhana Lappalainen, Kristiina Mäenpää, Stefanel Oey, Lasse Peltola, Kukka-Maria Rosenlund, Joel Savolainen, Karim Saheb
Kuva: Kukka-Maria Rosenlund.10.2.2012 asti

Lauantaipussi on Turun Taideakatemian valokuvauksen 2. vuosikurssin opiskelijoiden dokumentaarisen valokuvauksen yhteisnäyttely, joka tarjoaa tilaisuuden moniaistiseen kokemukseen valokuvan, videon, tekstien ja äänen kautta.

Kuva: Kukka-Maria Rosenlund.

Köysiratagalleria
Linnankatu 56, Turku (sisäänkäynti Varvintorilta)
ma–pe klo 12–17.

www.luontokuva.org: Täydennys Veolia -kuvakilpailun suomenkielisiin sääntöihin.

 • 2012 Luontokuva-portaalin täydennys BBC-kisasta.pdf
  Lauri Koivulehto on laatinut epävirallisen täydennyksen Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012 -kilpailun järjestäjän laatimiin suomenkielisiin sääntöihin niissä esiintyvien epätarkkuuksien tai virheiden vuoksi.
  Huomaa kuitenkin, että mahdollisissa kiistatilanteessa kilpailun järjestäjä soveltaa virallisia englanninkielisiä sääntöjä.
 • Kilpailun järjestäjän julkaisemat suomenkieliset säännöt: Call for Entries Finnish.pdf

Tallink Silja järjestää valokuvauskilpailun aiheenaan Kaunis Itämeri. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Club One -kanta-asiakasohjelman jäsenet sekä Tallink Gruppin työntekijät.

Kisassa on neljä eri kategoriaa:

1. Itämeren kevät
2. Itämeren kesä
3. Itämeren syksy
4. Itämeren talvi

Kuvien tulee liittyä jollain tavoin Itämereen - esim. Itämeren luonto, eläimistö tai merimatkailu (kuvissa ei kuitenkaan saa esiintyä kilpailijayhtiöiden laivoja tai palveluja).

Osallistumisaikaa on 1.9.2012 asti.

Voittajat ratkaistaan 15.9.2012 alkavalla yleisöäänestyksellä Facebookissa. Kilpailun voittaja ja 12 muuta palkitaan.

Kilpailun voittajan palkinnot:

 • Voittajakuva julkaistaan Tallink Gruppin vuoden 2013 kalenterin kannessa
 • Voittaja saa valita Tallink Siljan laivojen myymälöistä 1 000 euron arvosta Clarinsin tuotteita.
 • Risteily kahdelle jollakin Tallinkin tai Silja Linen reitillä DeLuxe-hytissä aamiaisineen.
 • Cloettan Kexchocolate (1980 g).
 • Braunin partakone tai epilaattori, arvo 120 €

Muut 12 voittajaa saavat:

 • Voittajien ottamat kuvat julkaistaan em. kalenterissa.
 • Risteily kahdelle jollakin Tallinkin tai Silja Linen reitillä DeLuxe-hytissä aamiaisineen.
 • Cloettan Kexchocolate (1980g).
 • La prairie -tuotteita 200 eurolla.
 • Paco Rabannen One Million -parfyymi (miehille), arvo 45 euroa.
 • Nina Riccin Nina Set (naisille), arvo 45 euroa.

Kalenterista otetaan vähintään 5 000 kappaleen painos, ja sitä jaetaan yhtiön virallisena lahjana työntekijöille ja sidosryhmille.

Lisäksi kilpailussa annetaan kaksi erikoispalkintoa:

Tallinkin sponsoroimien virolaisten tennistähtien, Kaia Kanepin ja Jürgen Zoppin, parhaina pitämien valokuvien ottajille.

 • Police -aurinkolasit Kaia Kanepin suosikille.
 • Ed Hardy -kello Jürgen Zoppin suosikille.

Yksi henkilö voi osallistua usealla kuvalla.

Lue tarkemmin kilpailun sivuilta

Gallen-Kallelan Museo Hanki kantaa 21.1.–18.3.2012. Näyttely Hanki kantaa esittelee Akseli Gallen-Kallelan talvimaisemien kuvaajana. Gallen-Kallelan lumitulkintoja kommentoivat valokuvataiteilija Juha Suonpään (s. 1963) teokset sarjasta Läksin Akselin kannoille, joka kuljettaa katsojan taiteilijan klassikkoteosten maisemalliseen nykytilaan. Suonpään teoksissa seikkailee pahvinen Akseli tai valokuvaaja itse Gallen-Kallelan maalausten synnyinseuduilla Keski-Suomessa.

ti–la klo 11–16, su 11–17

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaajan apulainen, Valokuvaamo Poritar, Pori. Etsitään hyvää, ahkeraa ja sisukasta osaajaa valokuvaamoon. Henkilökohtainen tapaaminen, soita puhelimeen.

Työpaikan osoite 28190 PORI
Työ alkaa 01.03.2012
Työaika osapäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta
Haku päättyy 29.02.2012

Viikate's blog, Fuji X100, 25.1.2011. "Model: Jodie Ensimmäinen ns oikea setti Fujilla kuvattuna. Mulla oli laite joskus testissä mutta silloin ei ollut oikein aikaa perehtyä kunnolla. Kuitenkin jäi kaivamaan ja tarve isokennoiselle kameralle mikä kulkee mukana nätisti oli olemassa."

 • Jodie goes Model, blogi, 25.1.2012. "Finally something new, right? :) We planned to do this photoshoot already last year, but something always came up and we never managed to do it. So for the first photoshoot of the year 2012 I think this one is more than appropriate."
 • (sekä valokuvaaja että malli kirjoittavat kuvauksesta...)

Valokuvatorstai, 232. haaste. Haasteena kuva Intiassa, kiviä.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 231 haaste. Haasteena oli "Poliisi". Haasteen otti vastaan 60 kuvaajaa.

Turkulainen, Lehtikuvaaja paljastaa mediatyön ilot ja murheet. Turkulaisessa työskentelee tänä keväänä valokuvaajana Osku Valtonen, joka on tuttu kirjoittajanimi Jatkoaika.com -saitista.

 • TOP, oskuoppii.blogspot.com

Uusi Suomi, Kuluttaja testasi: iPadin haastajat hyytyvät. Applen iPad 2 voitti testin käyttömukavuutensa, suorituskykynsä ja laadukkaiden ohjelmiensa turvin. Lisäksi sen akku kesti nettiselailua ja videoiden katselua jopa 11 tuntia, kun ”testin häntäpään laitteet hyytyivät kolmen tunnin jälkeen”. Laatu näkyy hinnassa, sillä iPad 2 kuuluu testin kalleimpiin laitteisiin.

Testivoittajan heikkous oli se, että siinä ei ole usb- eikä hdml-liitäntää, joten sitä ei voi kytkeä kameraan tai televisioon ilman adapteria. Lisäksi laitteen valmistaja Apple sai Kuluttaja-lehden eettisyystutkimuksessa vain välttävän arvosanan.

MTV3, Poliisi varoittaa nuoria: Älä julkaise liian paljastavia kuvia netissä.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Strongest solar storm since 2005 hitting Earth. 8 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, The 2012 Australian Open. 34 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Egyptians gather in Tahrir Square to mark anniversary of uprising. 31 kuvaa.

Reuters.com, Somalia's pirate coast. 30 kuvaa.

Reuters.com, Fireworks explosion in Thailand. 10 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Pixiq.com, 25 Flickr accounts worth following. 25 Flickr-kuvaajaa, muutaman virkkeen luonnehdinnat kustakin.

Rob Galbraith, NASA releases stunning high-resolution photo of Earth from space. Maapallo 824km:n korkeudesta. 64 megapikselin valokuva, koostettu useasta kuvasta. Alkuperäinen 8000 x 8000 pikselin kuva on Flickr'ssä.

ePhotozine.com, Why Use Long Shutter Speeds? Millaisia kuvilla pitemmillä suljinajoilla.

Digital Photography School, Give Your Viewers Some Place To Go. Sommitteluvinkkejä. Kuvan katsojan katseelle suunta, kiinnepiste.

YouTube, Sneak Peek #1. Video, kesto 2:25. Adobe Camera Raw 7 (ei vielä markkinoilla).

Popular Photography, UK Ruling Says Similar Composition Enough Violate Copyright. Suomen lainsäädäntö poikkeaa UK:n lainsäädännöstä. Valokuvan pitäisi ensin ylittää teoskynnys, ennenkuin lähdetään tutkimaan mahdollisia tekijänoikeusrikkomuksia.

Rob Galbraith, Q&A with enlight photo's James Madelin about ioShutter. Helmikuussa myyntiin. 90cm piuha, kameran etäkäyttöä, iPhone, iPad ja iPod touch. TimeLapse ym. Kaapelin hinta on $69.95. Ohjelman Lite-version on App Storessa, Pro-versio tulee myyntiin helmikuussa, $9.99.

Dpreview.com, Pentax announces Optio VS20 20x zoom with twin shutter buttons. Pokkarissa kaksi suljinta ja zoomia (pysty- ja vaakakuviin). 16MB, 28-560mm, 20-kertainen zoom. Helmikuussa myyntiin. $249.

Northlight-images.co.uk, EOS 650D - Rebel T4i? Ei muita julkistuksia Canonilta helmikuun alussa...

Kamera & Bild, Exposure Plot - Hur fotar du egentligen? Kokeilussa hollantilainen ilmaisohjelma Exposure Plot, joka näyttää graafeina kuvien exif-tietoja. Polttoväli, aukko, ISO ja suljinaika. 10.000 kuvan läpikäynti vie aikaa keskimäärin seitsemän minuuttia.

ePhotozine.com, Top 14 Quickest Memory Cards Tested. SDHC-kortteja. Vertailuna xd-kortti (heikko tulos). Luku-, kirjoitusnopeudet.

 

25.01.2012   (linkki)

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen, Avustajasopimukset, 23.1.2012. "Sanomat koittavat ajaa alihankkijoille tällä hetkellä kohtuutonta sopimusta. Keskeisin ongelma tuossa sopimuksessa on se, että en voisi kontrolloida ollenkaan miten valokuvaani käytetään. Vastuu kuvan käytöstä kuitenkin säilyy minulla. Ymmärrykseni mukaan vastuu kuvan käytöstä jatkuisi myös jälkipolvilleni."

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma Magazines täsmentää free-sopimustaan 24.1.2012. - Sopimuksen täsmennyksiä kannattaa odottaa kaikessa rauhassa, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Pekka Potka, Canson Infinity, osa 2, 24.1.2012.

 • Baryta Photographique (A4 25 arkkia noin 32€ ja A3 25 arkkia noin 70€)
 • BFK Rives (A4 25 arkkia noin 53€ ja A3 25 arkkia noin 106€)
 • PhotoSatin Premium RC (A4 25 arkkia noin 18€ ja A3 25 arkkia noin 42€)

HS, Aurinkomyrsky maalasi Lapin taivaalle komeat revontulet. Ilmatieteen laitoksen mukaan magneettipilvi ohittaa Maan noin vuorokaudessa, joten revontulia voi näkyä myös keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Fin.afterdawn.com, Huhu: Apple on kiinnostunut Lytron uuden sukupolven kamerateknologiasta. Valokenttäkameran ansiosta valokuvat voidaan ottaa välittömästi. Kamera ei vaadi erillistä tarkennusta mihinkään pisteeseen, sillä tarkennus voidaan suorittaa jälkikäteen.

Digitoday.fi, Google+ hyväksyy arskat ja reiskat. Google+ kertoo verkkoblogissa lähiviikkoina tulevasta mahdollisuudesta, jossa yhteisön jäsen voi lisätä lempinimensä tai muun nimen, kuten tyttönimen tai toisessa kirjoitusmuodossa olevan nimen.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Salvaging the TK Bremen. 29 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Chinese Lunar New Year 2012. 34 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Lunar New Year 2012. 38 kuvaa.

Msnbc.com, Chinese New Year celebrations around the world. 22 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Celebrating the Year of the Dragon. 50 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Year of Dragon. 26 kuvaa.

Reuters.com, Images of December. 70 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com.

Photoargus.com, Quick Tips for Urban Photography After Dark. Kaupunkikuvausta auringon laskettua. Muutama vinkki.

Dpreview.com, Similar, but not copied, image found to breach copyright. UK, mielenkiintoinen oikeuden päätös valokuvan tekijänoikeusrikkomuksesta. Kaksi valokuvaa Lontoosta, molemmissa näkyy Parlamenttitalo ja BigBen, molemmissa punainen doubledecker-bussi, muuten värit on poistettu. Kuvakulma on aivan erilainen. Toinen kuva on alkuperäinen, toinen on syyllistynyt tekijänoikeusrikkomukseen. Sinällään värin poistaminen ja punaisen bussin jättäminen kuvaan ei riittänyt tekijänoikeusrikkomukseen, tarvittiin myös muita elementtejä.

Blogs.adobe.com, Your Burning Lightroom 4 Beta Questions Answered.

Petapixel.com, Process This Negative With Your Brain. Eräänlaista negatiivin kehitystä tämäkin. Ikävä puoli on se, että ei ole kovin pitkäikäinen.

ePhotozine.com, Photography Tips For Bad Weather Days.

Pdnpulse.com, Vimeo Unveils Redesign of Video Sharing Service. Vimeo-videopalvelun ulkoasu on uudistunut.

Rob Galbraith, Review: Lexar 1000X blazes to 129MB/s read speed, best-in-class write speeds. Compact Flash -korttien nopeusennätyksiä.

Letsgodigital.org, Canon EOS 5D Mark III. Vähän lisää mysteerijärjestelmädigiä esittävistä kuvista.

Kamera & Bild, Vill du spionera? eBay-myyntiä. Lentokoneessa käytetty vakoiluobjektiivi. Polttoväli 1000mm, f/4. 89cm pitkä, painoa 91kg. Hinta $5.000.

IR, Olympus PEN E-P3. Julkistettu heinäkuussa 2011, Micro 4/3 -systeemin peilitön järjestelmädigi. 12 megapikseliä, rajauskerroin 2x. Kolmen tuuman kosketusnäyttö (614.000 pistettä). Sisäänrakennettu kuvanvakain. Kosketusnäytön avulla voi ottaa kuvan (vaikka tarkentaa), mutta kuvan voi ottaa myös muulla tavoin, tarkennus hyvin nopea ja helppo näin (mutta ei toimi videossa). Full HD 108i60. Nappula videon ottamiseen, nappula kuvan suurentamiseen. Kohinanpoisto turhan aggreevista. Isompi kuin kilpailijat. Sarjakuvaus kolme kuvaa sekunnissa. Kuvanlaatu ei aivan vastaa peilillisiä kroppikenonisia kameroita, mutta kuvat ovat tarkkoja, hyvälaautuisia ja värit ovat kohdallaan. Suomen Olympus. Suomen hinta on vähän alle 900 euroa (mukana 14-42mm kittiobjektiivi).

 • Peter Forsgård, Kameran kokeilua, Olympus PEN E-P3, 1.12.2011. ...Mitään varsinaista testiä en ole tehnyt, vaan kamera kulki mukanani päivittäin ja niistä kokemuksista lähinnä blogaan....
 • Dpreview.com, Olympus PEN E-P3 in-depth review.Arvosana 74%.
 • Photofocus.com, Olympus PEN E-P3 Mini Review.
 • Sulantoblog, Olympus E-P3 tarkentaa nopeasti, 2.7.2011. Ensivaikutelma Olympus E-P3:sta on hyvä. Etenkin tarkennus vakuuttaa, ja se onkin ollut PEN-sarjassa jäljessä Panasonicia.
 • Dxomark.com, Olympus PEN EP3, Image Quality Review. Ja tässä mitataan kennoa ja raw-kuvia.
 • Pekka Potka, Olympus E-P3 and Action 8.7.2011. Vaikka E-P3:n yksittäistarkennus olisikin samalla tasolla kuin D3x:ssä, jatkuva tarkennus ei ole. (Ensimmäinen ongelma on livekuva, kennon kaksinkertainen työ vie liikaa aikaa. E-P3:ssa tarkennuksen algoritminen ennustaminen on vielä hiukan vajaa. Ja lopuksi, E-P3:n kuvataajuus, 3 kuvaa sekunnissa, ei ole paras toimintasarjoihin.)
 • Pekka Potka, Olympus E-P3: AF speed and responsiveness 5.7.2011. (Teksti myös suomeksi). Tein yksinkertaisen testijärjestelyn saadakseni selville miten nopea E-P3:n tarkennus on. Istuin pöydän ääressä kyynärpäät pöytään nojaten.
 • Kamera & Bild, En dag med Olympus PEN E-P3. Bloginpitäjä kokeilemassa Olympuksen uutta Micro 4/3 -systeemin järjestelmädigiä.

 

24.01.2012   (linkki)

Marja Helander: Pimeä
Kuva: Marja Helander.19.2.2012 asti

Marja Helanderin näyttely Pimeä pohjautuu saamelaiseen luontokäsitykseen, jossa luonto on nähty animalistisena: Luonto on pyhä ja mystinen ja eloton luontokin on elävä. Erityisesti "pyhä" käsitteenä on paikantunut korkeisiin tuntureihin, syviin järviin tai yksittäisiin maisemasta erottuviin kiviin ja puihin.

Helander tulkitsee kuvissaan uudelleen vanhaa käsitystä "pyhästä".

Näyttelyyn liittyy Tapani Rinteen luoma ääniteos.

Helsingissä asuvan Marja Helanderin (s.1965) teokset perustuvat hänen saamelaisiin sukujuuriinsa. Aiemmassa tuotannossaan hän on pohtinut identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin rajalla. Helander on valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 1999.

Näyttely on esillä Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa.

Jaakko Koskentola: Vieraisiin pöytiin
© Jaakko Koskentola19.2.2012 asti

Kummigallerian puolella on esillä Jaakko Koskentolan näyttely Vieraisiin pöytiin, joka kertoo yksinäisyydestä, ihmisten kohtaamisen vaikeudesta. Sarjan kertoja on mies, joka katselee ravintolassa vieraisiin pöytiin, joissa elämä tuntuu olevan ja joihin kertojalla ei ole asiaa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Stéphanie Lacombe: Les finlandais a table - Suomalaiset ruokapöydässä
10.3.2012 asti

Kuva: Stéphanie Lacombe.

Ranskalainen valokuvaaja Stéphanie Lacombe kertoo valokuvin, miltä suomalaisten arkiruokailu tänä päivänä näyttää. Jokaiseen kuvaan liittyy pieni tarina.

Vuotalon galleria
Mosaiikkitori 2, Vuosaari, Helsinki
ma-to klo 9-20, pe klo 9-18, la klo 10-16

Erica Kovanen Oma huone II
Kuva: Erica Kovanen29.1.2012 asti

Erica Kovasen näyttely Oma huone II peilaa käsitystä omasta olemassaolosta ja itseksi tulemisesta. Teossarjan sisällöllinen kimmoke on peräisin Bo Carpelanin romaanista Alkutuuli.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Valokuvataiteen museo huomenna keskiviikkona 25.1. klo 18-20: Purku-klubilla keskustellaan psykoanalyysista ja taiteen tulkinnasta.

Taiteen katsomisen kysymyksiä avaavat psykoanalyytikko (IPA) Juhani Lindell, FT Riitta Ojanperä ja FM Leevi Haapala. Keskustelua johdattelee Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka.

Purku-klubille on vapaa pääsy.

Yle Teema tänään klo 20-21: Valokuvauksen huiput. Uusinta sunnuntailta.

1/6. Varjojen vangitsijat. Valokuvauksen vaiheita esittelevän sarjan aluksi tutustutaan kahden alan uranuurtajan Henry Fox Talbotin ja Louis Daguerren menetelmiin. Mutta mihin valokuvausta tarvitaan? T: BBC.

ks. muut jaksot digicamera.netin etusivulta

Foorumilaisten kuvia:

Pallopanoraamablogi. Reilusti yli sata merkintää parin vuoden ajalta. Alla muutama poiminta. Esimerkkejä 360 asteen pallopanoraamoista monen monta.

Tekniikan Maailma, Laatuvideoita nopealla pikkupokkarilla. Panasonic DMC-SZ7 kuvaa 1920 x 1080 pisteen teräväpiirtovideota 50 ruudun sekuntinopeudella. Kamerassa on 14,1 megapikselin kenno sekä 10-kertainen zoom. Kuvakulma vastaa 25 - 250 millimetrin kino-optiikkaa, ja valovoima on f/3,1 - 5,9. Panasonic DMC-SZ7 tulee kauppoihin maaliskuussa. Hinta vahvistetaan myöhemmin.

Tietokone.fi, Windows 8: verkkoon sekunnissa, mobiiliyhteydet uusiksi. Microsoft kertoo, että se on tehnyt paljon työtä laitevalmistajien kanssa, jotta mokkuloiden ja nettitikkujen ajureita ei enää tarvitse erikseen asentaa.

Photo.net, foorumi.

Strobist, Ono Shouichi: The Spirit of a Century, 23.1.2012. Tokiolainen valokuvaaja on parinkymmenen vuoden aikana kuvannut parisataa satavuotiasta.

YouTube, Golden Wonder Security. Video, kesto 5:57. Julkiselta paikalta (tien reuna) kuvataan ihan tavallista tehdasrakennusta, UK. Vartijoita täytyy ihailla sinnikkyydestä, kymmeniä kertoja yritetään kieltää kuvaaminen. Sinnikäs valokuvaaja vetoaa lakiin. Ei mitään Oxfordin englantia, mutta suunnilleen kaikesta kuitenkin saa selvän. Viidentoista sekunnin jälkeen pelkkää saman asian toistoa...

Dpreview.com, Automating Photoshop. Työnkulun helpottaminen ja nopeuttaminen, Photoshop.

ePhotozine.com, How To Use Photoshop's Healing Tools.

Diglloyd.com, Q&A Interview with Leica USA.

Popular Photography, How To: Light an Outdoor Scene with Classical Lighting.

Digital Photography School, How Post-Processing Helped Me Become a Better Photographer.

Diyphotography.net, Using A Double Flash Bracket To Add Modeling light To Your Setup. Mallivalo lisäksi, helpottamaan visualisointia.

Rob Galbraith, Possible unannounced Canon digital SLR spotted and photographed in Africa. Samalla kuvaajalla oli pari Canonin uutta objektiivia ja myös Canon EOS-1D X. Mutta uusi kamera näytti Canon EOS 5D Mark II:n tai Canon EOS 7D:n seuraajalta.

Dpreview.com, Japanese news service lends support to Olympus OM rumors.

Petapixel.com, Wells Fargo Wire Confirms the Impending Launch of the Olympus OM-D. Klassikon elvytys digiaikaan, $1.300.

1001noisycameras.com, Sony and Fuji now rumored to be seeking equity for the hand of Helen of Olympus.

Kamera & Bild, 10 onödiga kameraprylar. Linkit puuttuvat, löytyvät kuitenkin aika nopeasti haulla.

 

23.01.2012   (linkki)

Vesa Koivunen.

 • Kirjoitushommia, 20.1.2012. "Siinä toki komeilee itse ottamani kuvat, mutta käytännössä peli avattiin kuitenkin kirjoitustyöllä....Reissun lopuksi sitten kävimme tekemässä Mikael Granlundista katugallupin elikkäs taas puhtaasti toimittajan työtä. Se julkaistiin tänään Iltalehdessä."
 • Kuka valitsee ja minkä kuvan? 11.1.2012. "Tässä siis pari ammattikuvaajan valmista selitystä, jos kuva ei ole kovin kaksinen."
 • Suomen paras urheilukuvaaja? 7.1.2012. "Eli kuka ottaa Suomen parhaat urheilukuvat?"
 • Hyvin organisoitua, 6.1.2012. "Pidän yllä kuukausittaista taulukkoa, jossa näkyvät nettopalkkiot, asiakkaat ja heidän keskinäinen suhteensa, tehdyt tunnit ja keikkaan tai sen hankintaan kuluneet rahat."
 • Loka lentää tänäkin vuonna, 4.1.2012. "Kiinnitin varsinkin yhteen kirjoitukseen huomion, sillä se koski minua. Tavallaan. Kirjoituksessa luki jotensakin niin, että Hesarin jääkiekkokuvat on kuvannut joku puhelinmies, joka nyt hoitelee Iltalehden kiekkoa."

  " ... Uskomatonta tämä loan heitto. Kuvaajaa harmittaa, kun kiekkokeikat lipuvat toiselle ja sitten siitä ivaillaan. Samaan aikaan minulle “vuodetaan”, että hei, se kuvaaja, joka pitää itseään kaikkein parhaimpana. Se on reissussa kuulemma satasella päivä."

Maarit Helena, blogi, Oivalluksia 22.1.2012. "Sain uutta potkua valokuvaamiseen käytyäni kuluneella viikolla pienellä valokuvauskurssilla. Samalla myös ymmärsin kuinka viisaasti tein syksyllä ostaessani Nikon D7000 kamerani pienestä paikallisesta Helios valokuvausliikkeestä sen sijaan, että olisin ostanut kameran ehkä huomattavastikin edullisemmin nettikaupasta."

 • (vaikka ei kerrotakaan, niin esimerkkikuvat liittynevät lumen kuvaamisen problematiikkaan...)

Aamulehti, Tamperelainen valokuvaaja nappasi vuoden parhaan hääkuvan. "Kilpailu on jaettu kolmeen sarjaan, jotka ovat miljöö-, studio- ja fantasiahääkuva. Kustakin sarjasta valitaan sarjavoittaja ja lisäksi kaksi kunniamaininnan saanutta kuvaa. Sarjojen voittajien joukosta valitaan kokonaiskilpailun voittaja. Vuoden Hääkuva 2011 -kilpailuun osallistui 282 hääkuvaa, ja suosituin sarja oli miljööhääkuvasarja."

 • Aamulehden sivuilla esillä kaksi kilpailukuvaa

Photo.net, foorumi.

 • d90 vs d700 (Nikon). Kaksi Nikon D90 -kamera ynnä kaikenlaista muuta. Kannattaako vaihtaa Nikon D900 -kameraan.
 • Make-over of L lenses (Canon). Valovoima haussa.
 • Nikon D700 Battery Drain (Nikon). Samat akut käytössä jo kolme vuotta. Yhtäkkiä käyttö huomattavasti lyhyempi.

YouTube, PBS American Experience - Ansel Adams, A Documentary Film. Video, kesto 1:22.33.

Photo.net, Three Tips for Selling/Showing Your Photos in a Gallery. Vähän pitempi artikkeli. Hinnoittelusta, kehyksistä yms.

Luminous Landscape, Mark Dubovoy, Everything Matters. It's All About The "Small Details". Ensimmäinen osa kahdesta artikkelista.

Digital Photography School, How to Crop to Fixed Ratio in Photoshop. Määritä etukäteen kuvasuhteet ja kroppaa sitten. Kuvaruutukaappaukset.

ePhotozine.com, How To Use The Magic Wand Tool In Photoshop. Photoshopin valintatyökalu.

Earthboundlight.com, Preventing Gray Snow in the Digital Age. Lunta kuvatessa käytetään yleensä valotuksen korjauksessa arvoa +1 tai +1.5. Histogrammista kannattaa tarkistaa tulos.

Digital Photography School, 11 Ways to get Free Marketing for Your Photography.

Pixiq.com, Picnik's been rained-off by Google. Googlen online-kuvankäsittely Picnik lopetetaan 19.4.2012. Aiemmin maksulliset ominaisuudet ovat nyt kaikkien käytettävissä.

 

22.01.2012   (linkki)

Birds.fi, Vesa Huttunen, satunnaisotannalla valittu galleria, Maisemat, Taivas. Samalla käynnillä voi ehkä katsastaa ne kymmenet ja kymmenet muut galleriat...

Yle Teema: Valokuvauksen huiput. Su 22.1.2012, klo 21.

1/6. Varjojen vangitsijat. Valokuvauksen vaiheita esittelevän sarjan aluksi tutustutaan kahden alan uranuurtajan Henry Fox Talbotin ja Louis Daguerren menetelmiin. Mutta mihin valokuvausta tarvitaan? T: BBC.

ePhotozine.com, BBC Four The Genius of Photography vuodelta 2007

Uusi Suomi, Galleriat, Jussi Aalto on käynyt eri päivinä kuvaamassa presidenttiehdokkaita.

Jrkkari.com, Askartelustudio, 21.1.2012. Miten tehdään kuvaamista varten ns. askartelustudio.

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Näyttelykuvia 553 & 554 & 555 & 556: Taidetta risteillymatkailijoille, 21.1.2012. Tukholman Moderna Museet ainoana kohteena. Pääkohteen lisäksi löytyi museosta En annan historia – Fotografi ur Moderna Museets samlingar (1.2.2011–19.2.2012): " En minä itse asiassa ole koskaan nähnyt elämässäni näin hienoa valokuvanäyttelyä, jossa oli ihan kaikkea: August Sanderista (1876–1964) Hiroshi Sugimotoon (s. 1948) tai vaikkapa Irving Pennistä (1917–2009) Diane Arbusiin (1923–1971). Modernassa kokoelmat muodostavat vankan kulmakiven museon toiminnalle."

 • (blogimerkinnässä ei ole yhtään mitään G:sta, mutta tietyllä tapaa se on erittäin vakuuttava argumentti G:a vastaan... museokokemus voi olla tällainenkin ilman kaikkea hypeä... ja ilman G:a)

Villetulkki.net.

 • Kuvasuurennoksia? 15.1.2012. "Itse “pääsin” testaamaan paria palvelua tuon tilauksen osalta, ja täytyy kyllä sanoa että ei ole kovin hääppösiä nuo tilausjärjestelmät kummallakaan suurella(Ifolor&Eirikuva)."
 • Studio, 14.1.2012. "Puuhataan tuossa tutulla kuvaajaporukalla studiota yhteiskäyttöön tänne lpr keskustan tietämille ja ollaan nyt löydettykin yksi lupaava tila."
 • Käyntikortteja, 7.1.2012. "Taas kerran tein tilauksen tuonne samaan moo.com -lafkaan josta tilasin kortteja viimekin vuonna."
 • Katse tulevaan(ja ehkä vähän menneeseenkin), 31.12.2011.
 • Portfolio päivitetty, 17.12.2011. "Tällä kertaa portfolion alustana 500px.com."
 • Halpaa on, 8.12.2011. "Taas kerran huomataan että kaikkien muiden tekijöiden tekijänoikeuksia jotakuinkin kunnioitetaan mutta valokuvaajat on tuossa suuri poikkeus."

Aamulehti, Kritiikki nousee: Valokuvakilpailujen säännöissä riittää tarkennettavaa, 14.1.2012. "– Nykyään valokuvakilpailuista on tullut kuvankeräyskilpailuja, joilla hankitaan edullista kuvamateriaalia kilpailun järjestäjän käyttöön, kritisoi Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton, Finnfoto ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri."

 • "Yleinen lause valokuvakilpailun säännöissä on, että kuvan kisaan lähettämällä kuvaaja antaa pois kaikki kuvaan liittyvät oikeutensa. Voittajalle on luvassa sentään lippalakki, mutta muut osallistujat saavat pärjätä paljain päin."
  • (Tämä STT:n uutinen näkyi viikko sitten kymmenillä suomalaisilla uutissivuilla, lienee ollut Finnfoton tiedote...)

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Kameran ohjelmointi. Kaksi vastausta.

 • (Edellinen viesti tälle aiemmin vilkkaalle alueelle on yli kuukauden takaa...).

Ilta-Sanomat, Minä ja presidenttiehdokas. 41 kuvaa.

ikävä kyllä yhtään kuvaa ei voi näyttää, sillä:

 • ehdot:
 • "...Käyttäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa tai videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Ilta-Sanomat ja/tai Ilta-Sanomien yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuvan tai videon lähettäneen käyttäjän tulee kysyttäessä pystyä esittämään ko. suostumukset. Alaikäisten osalta tulee tarvittaessa voida esittää huoltajan suostumus. Käyttäjä vakuuttaa myös, että hän ei ole luovuttanut tai tule luovuttamaan materiaalia yksinoikeudella millekään kolmannelle taholle...."
 • näytön osalta suullinen lupaus on hankalasti todistettavissa, siksi vaaditaan kirjallinen sopimus
 • Kuinka moni presidenttiehdokas on suostunut siihen, että Ilta-Sanomat ja/tai Ilta-Sanomien yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Onko yhdeltäkään presidenttiehdokkaalta edes kysytty tätä?
 • Ihan yhtä hyvin kuvien lähetysehdoissa voisi olla, että kuvien lähettäjä sitoutuu luovuttamaan kaiken omaisuutensa Ilta-Sanomille ja/tai Ilta-Sanomien yhteistyökumppaneille. Lisäksi kuvien lähettäjä sitoutuu työskentelemään ilmaiseksi loppuelämänsä Ilta-Sanomille ja/tai Ilta-Sanomien yhteistyökumppaneille. Jne.
 • Samanlaiset ehdot ovat käytössä myös muiden lehtien Lukijan kuvissa... Onko tässä _yhtään_ mitään tolkkua?
 • Freelancer-kuvaajia lehdet voivat vaatia allekirjoittamaan minkä tahansa sopimuksen, vaikka kuinka kohtuuttoman. Jos ei allekirjoita, niin töitä ei tipu. Nyt on lehtien lukijat asetettu saman kysymyksen eteen: lähetänkö kuvat ja asetanko itseni alttiiksi vuosia kestäville oikeudenkäynneille ja tuhansien eurojen korvauksille. Niin, vieläkö tekee mieli lähettää Lukijan kuvia?
 • Eikö Suomesta löydy viranomaista, joka näihin "järjettömiin" ehtoihin puuttuisi?

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Inside the Wreck of the Costa Concordia. 34 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Jan. 16 - 22, 2012. 55 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week, January 13 – January 20. 43 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: January 20, 2012. 28 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Jan 12 - 19. 12 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Orthodox Christians celebrate Epiphany. 25 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Harbin International Ice and Snow Festival 2012. 28 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Featureshot.com, Portraits of American’s Living with Multiple Chemical Sensitivity. Multiple Chemical Sensitivities (MCS). Tanskalainen kuvaaja muutti New Yorkiin vuonna 1997. Kuusi vuotta myöhemmin elämä muuttui täysin. Kuvia muista samasta syndroomasta kärsivistä.

Hongkiat.com, How to Colorize Old (Black & White) Photo [Photoshop tutorial]. Photoshop, yksityiskohtaiset ohjeet mustavalkokuvan värittämiseen, kuvaruutukaappaukset.

Photo.tutsplus.com.

Photofocus.com, A New Way For Photographers To Self-Publish. Applelta ilmainen työkalu sähköisten kirjojen tekoon. Joko pdf tai sitten iPadille sopivaan muotoon. Sähköisiä kirjoja voi laittaa myös myyntiin Apple Storen kautta, 30% on Applen osuus myynnistä.

Radiantlite.com.

Digital Photography School, Sigma 4.5mm F2.8 EX DC HSM Circular Fisheye [REVIEW]. Kroppikennoisille, 180 astetta. Painoa 470g. Jalat tulevat helposti kuvaan. Ns. kalansilmäobjektiivi. Suomen hinta on vähän yli 700 euroa.

 

21.01.2012   (linkki)

Hel.fi, Kansainvälinen verkkonäyttely vie köyhyyden äärelle. "Helsingin kaupunginmuseon ja kolmen ulkomaisen museon yhteistyönä valmistunut kansainvälinen verkkonäyttely liittää köyhyyden aikaan ja paikkaan. Neljänneksen maailman ihmisistä lasketaan elävän köyhyysrajan alapuolella, Explore Poverty-näyttely selvittää mitä asia käytännössä tarkoittaa."

Tekniikan Maailma, 02/2012, 18.1.2011. Canon PowerShot S100 HS -taskukamera. Kaksi sivua. Kamerassa on aiemmista malleista tuttu säätörengas, josta voi asettaa valotusajan, aukon, valotuksen korjauksen, ISO-herkkyden ja valkotasapainon. Takalevyn säätöpyörästä voi lisäksi samanaikaisesti säätää vaikkapa aukkoa ja valotusaikaa. Kamera on kooltaan pieni ja kevyt. Uusi Digic 5 -suorittimen teho on kuusinkertainen aiempaan verrattuna.

 • ISO 1600 -arvollakin saa vielä laadukkaita kuvia. Raw-kuvista harrastaja saa vielä enemmän irti. Värit menevät automaattiasetuksillakin kohdalleen, heikossa valossa tarkennus hidastuu, mutta pokkariksi tarkennus on luotettava. Jatkuva tarkennuskin onnistuu.
 • Polttoväli on kasvanut, nyt 24 - 120mm, viisinkertainen zoom. Canon S100 -kamerassa on normaalia pokkaria isompi kenno, Canonin itsensä valmistama. Olympus ZX-1:ssä ja Panasonic LX5:ssä on yhtä iso (tai vähän isompi) kenno, mutta ne ovat sitten kooltaan isompia ja painavampia. Canon tuottaa kuitenkin vähemmän kohisevia kuvia isommilla ISO-arvoilla.
 • Videotallennus on nyt 1920 x 1080, 24 kuvaa sekunnissa, kuvanvakaaja toimii kohtuullisen hyvin. Zoomaus onnistuu videoitaessa. Ei käsisäätöjä.
 • "Canon S100 on pieni, kätevä ja helposti hallittava kokeneen kuvaajan taskukamera. Kuvanlaatu on suurilla ISO-herkkyyksillä erittäin hyvä, ja mainio raw-tallennus auttaa saamaan kaiken irti vaativistakin kohteista. Valotus- ja tarkennusautomatiikan luotettava toiminta jätti sekin hyvän maun suuhun."
 • Matkablogi.fi, Matkakameran valinta – Canon PowerShot S100
 • (itseillä on nyt ollut muutaman vuoden käytössä Canon S90, sopivan pieni kamera aina mukana kulkevaksi. ISO 1600 kohisee liikaa. Näistä pokkareista puuttuu kyllä täysin järjestelmädigillä kuvaamiseen liittyvä hallinta, fiilis, tunnelma, magiikka. Kädet ojossa muiden tapaan... Mutta kaipa tämä Canon S100 on pakkopäivitys... Armi otti viime kesänä kuvia S90:llä, tässä yksi esimerkki nettikuvien laadusta, Pokkarikuvia Patarein vankilasta Tallinnasta 2011. Patareihin ei ole kuin kilometrin matka Tallinnan Vanhastakaupungista. Mitään käsisäätöjä kuvissa ei ole. Mutta eipä tällaiset esimerkkikuvat kerro kameran ominaisuuksista, pikemminkin ne kertovat kuvaajasta. Tällä kertaa kuvia ei voinut / tarvinnut sen kummemmin käsitellä. Onko se sitten hyvä vai huono ominaisuus, mutta pokkarikameran kuvia ei voi / tarvitse käsitellä yhtä paljon kuin järjestelmädigin. Sitä säätövaraa ei ole, kaikki lienee jo optimoitu valmiiksi).
 • Suomen Canon, hinta vähän alle 450 euroa

(kertausta) Journalisti 6/2010, Näissä paikoissa... "Kuvaaminen julkisilla paikoilla, myös yksittäisten ihmisten kuvaaminen, on sallittua. Yksityiset henkilöt eivät voi sitä kieltää, eivätkä viranomaiset ilman erityisiä perusteita. Myös onnettomuuspaikan kuvaaminen on sallittua."

Kari Kuukka Photography, 2012: “You don’t have to be a fucking psychic to see it”, 20.1.2012. Alussa sarjakuvastrippi, joka alkaa sanoilla "Sanoma Magazines muistaa avustajiaan uudella freelancersopimuksella, ..." ja strippi päättyy sanoihin: "Joo ei tässä mikään vitun meedio tartte olla...". Kulujen vähentämisen tie on äkkiä kuljettu loppuun, pitäisi olla näkemys siitä, mitä tehdään tulevaisuudessa ja toimia johdonmukaisesti tämän näkemyksen mukaan. Vähän näyttää, että media-alalta tämä puuttuu.

Mikropc.net, Google+ yllätti kasvupyrähdyksellä. Yli 90 miljoonaa käyttäjää.

Suomen Adobelta saa Lightroomin puoleen hintaan (Suomen Adobe, erikoistarjoukset), 2.3.2012 5.2.2012 saakka. Oletettavasti versio 4 tulee ehkäpä huhtikuussa. Tällä hetkellä beta-versiota voi koekäyttää ilmaiseksi. Hintatietojen perusteella näyttää, että päivittäminen on edullisempaa kuin ihan uuden version ostaminen. Jokainen tekee tietenkin itse päätöksen.

 • Download.fi, Belarc Advisor v8.2.7.3. Freeware. Tämä ohjelma kaivoi muun hyvän ohessa asennettujen ohjelmien sarjanumerot (foorumilta). Omassa kokeilussa toimi juuri näin, haki myös unohtuneiden ohjelmien sarjanumerot. Aikaa kului muutama minuutti.

Ilta-Sanomat, Tämä valokuva voitti Minä ja presidentti -kisan. "Se oli aurinkoinen kevätpäivä 1976. Tamperelainen Marja-Terttu Niemi hiihti työkaverinsa Pirkon kanssa kohti Somasjärven autiotupaa käsivarren Lapissa."

 • Kolmanneksi sijoittunut kuva vuodelta 1973 on pahasti kärsinyt, kuten hyvin monet tuon ajan paperikuvat, jotka ovat muuttuneet punertaviksi tai ruskean värisiksi. Tämä värisävyn muutos on korjattavissa kaikissa kuvankäsittelyohjelmissa muutamassa sekunnissa. Vanhoja paperikuvia ei siis kannata heittää pois värimuutosten takia.
 • kaikkiaan kuvia lähetettiin 39 kpl, Minä ja presidentti
 • ja vaihteeksi jälleen kerran ehdot:
 • ...Käyttäjä vastaa Ilta-Sanomien verkkopalveluun toimittamastaan tai sen kautta muille käyttäjille ja muihin tietoverkkoihin jakamastaan materiaalista ja siitä, ettei em. materiaali loukkaa kolmannen tekijän-, teollis- ja muita suojattuja oikeuksista tai ole näiden käyttöehtojen, lain tai hyvän tavan vastaista tai aiheuta haittaa tai häiriötä verkolle, Ilta-Sanomille, Ilta-Sanomien sopimuskumppaneille, muille käyttäjille tai kolmansille. Käyttäjä sitoutuu korvaamaan Ilta-Sanomille tai kolmannelle verkkopalvelun tämän kohdan vastaisesta käytöstä mahdollisesti aiheutuvat kustannukset ja vahingon....
 • ...Mikäli käyttäjä toimittaa verkkopalveluun kuva- tai videomateriaalia, käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä on itse kuvannut tai muutoin luonut lähettämänsä materiaalin, taikka että materiaalin kuvannut tai materiaalin luomiseen muutoin osallistuneet henkilöt ovat luovuttaneet käyttäjälle kaikki tarvittavat tekijänoikeutensa (mukaan lukien muuntelu- ja edelleenluovutusoikeuden), ja että materiaalin tallentamiseen on ollut lupa....
 • ...Käyttäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa tai videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Ilta-Sanomat ja/tai Ilta-Sanomien yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuvan tai videon lähettäneen käyttäjän tulee kysyttäessä pystyä esittämään ko. suostumukset. Alaikäisten osalta tulee tarvittaessa voida esittää huoltajan suostumus. Käyttäjä vakuuttaa myös, että hän ei ole luovuttanut tai tule luovuttamaan materiaalia yksinoikeudella millekään kolmannelle taholle....
  • (...tuota noin... kuinka moni presidentistä kuva lähettänyt on pyytänyt suostumuksen presidentiltä tai kuolleen presidentin oikeuksien haltijoilta...)

MTV3, Matkailu, Näin vältyt tyypillisen noloilta lomakuvilta. Muutama perusasia.

Photo.net, foorumi.

(kertaus) Pixiq.com, Everything about camera lenses. 19 osaa.

(kertaus) Pixiq.com, Why you should take photos in RAW. Yksinkertainen graafi, joka kertoo, miksi kannattaa kuvat raw-muodossa.

Lensrentals.com, A Bit of 3250mm Fun. Nikon V1 + Nikon 600mm f4 VR + 2x telejatke.

Creativepro.com, Get Rid of Red Eye. Video, Russell Brown. Kesto 1:23. Photoshop CS 2 -versiosta lähtien on ollut olemassa ihan oma työkalunsa punasilmäisyyden poistamiseen. Spot Healing Brush Tool ja ...

ePhotozine.com, Top Ten Sunset Photography Tips And Tricks. Auringonlaskun kuvaaminen.

Digital Photography School, How to Create Hand Drawn Frames in Photoshop. Vain muutama vaihe.

Rob Galbraith, Rode announces VideoMic HD with built-in recorder, audio monitoring. Vaikuttaa monipuoliselta, tallettaa itse ääntä, samanaikaisesti voi lähettää ääntä kameralle. Muitakin liitäntöjä. Lcd-näyttö. MicroSD/SDHC-kortit. Hintaa ei ole ilmoitettu (ehkä vähän yli $300?).

Stuff-review.com, First rumored specs for the Olympus OM-D camera: Micro Four Thirds, EVF and weather sealed body. Vanha klassikko on palaamassa.

Reuters.com, UPDATE 1-Olympus: decision on equity partner must await new management. Mitään päätöksiä ei tehdä ennen huhtikuun puoliväliä.

Kamera & Bild, Test: Sony NEX-7 - 24 megapixels ingenjörskonst. Aika yllättävä arvio, puoleen väliin asti ihastellaan kameran ominaisuuksia. Mutta pitemmälle ehtiessä rupeaa pilviä nousemaan. Etsinkuva ei olekaan mitenkään ylivoimainen, välkynnälle herkkää häiritsee etsinkuvan jatkuva päivitys. Automaattitarkennuksessa ei ole mitään vikaa, mutta sekään ei ole mitenkään huippuhyvä. Vähemmässä valossa tarkennus välillä vie aikaa. Arvosana: 7.4.

 • Bildkvalitet 9
  Ger högupplösta och skarpa bilder. Bra men inte bäst på högsta känslighet, där den tappar detalj-återgivning.
 • Byggkvalitet8
  Kamerahus tillverkat i metall med en gedigen känsla tillsammans med gummigrepp.
 • Ergonomi och logik 7
  Skön att hålla i med bra grepp. Smart med två tumreglage, men ingen fantastisk menyupplevelse.
 • Mångsidighet7
  Film i full-HD, hög upplösning som öppnar för beskäring och möjlighet att byta objektiv är användbart.
 • Valuta för pengarna 6
  Hög upplösning i liten förpackning till ett högt pris. För den som verkligen är ute efter dessa delar är den oslagbar – billigare alternativ finns.

Fotosidan.se. Fotoskola: Del 0 - Grunderna. Aletaan alkeista, mikä on valokuvan määritelmä. Mikä on kamera.

Kamera & Bild, Kodak Europa tuffar på. Velkasaneeraushakemus ei koske Euroopan Kodakia, jonka toimintaa jatkuu kuten ennenkin.

Dpreview.com, Nikon 1 V1 / J1 Review. Julkistettiin syyskuussa 2011. Nikonin tulkinta peilittömistä järjestelmäkameroista, pieni kenno (n. 30% kroppikennosta), 10 megapikseliä. V1:ssä 1.4 megapikselin elektroninen etsin. 60 kuvaa sekunnissa (myös raw + jpg). 1080/60i video. Omat 1-sarjan objektiivit, 10mm - 30mm vastaa 27mm - 80mm. Syväterävyys muistuttaa pokkareiden syväterävyyttä, taustaa ei niin helposti saa sumeaksi. Adapterin avulla voi käyttää muitakin objektiiveja. Kameran ergonomia muistuttaa pokkarin ergonomiaa, käyttöliittymää ei voi paljoakaan säätää. Tavallisessa käytössä kameran käyttö on hyvin nopeaa, tarkennus erittäin nopea. Vähässä valossa tarkennus hidastuu huomattavasti. Liikkkuvan kohteen kuvaaminen sujuu hyvin, tarkennus seuraa hyvin liikettä. Kohina tulee näkyviin ISO-arvolla 800, ISO 3200 on vielä käyttökelpoinen nettikuvissa. Terävyys on kohtuullista tasoa 10 megapikselin kennolle. V1-mallissa ei ole sisäistä salamaa. Ei live histogrammia. Käsin tarkentaminen käytännössä mahdotonta (suurennos ei tarkka). Arvosana 69%. Tarkoitettu kompaktikamerasta siirtyvälle, joka käyttää automaattiasetuksia.

Kertausta viime syyskuulta:

 • Suomen Nikon, Nikon 1 Ensimmäinen laatuaan.
 • Suomen Nikon, Nikon 1 J1.
 • Suomen Nikon, Nikon 1 V1.
 • Sulantoblog, Nikon 1 V1, ensitunnelmia. ...Nikon päätti mennä omille teilleen peilittömän kameransa kanssa. Yksi selitys lienee, että Nikon ei halunnut peilittömän tärvelevän tai syövän hyvää peilikameroiden mallistoa ja sen markkinaosuutta. Tämä, ainakin minun mielestäni, kuului läpi maahantuojan edustajien puheestakin tämän aamun tiedotustilaisuudessa, vaikka niin ei suoraan sanottukaan....
 • Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Nikon 1 -kamera. Pieni kenno aiheuttaa väistämättä kohinaa. Kameran omalta näytöltä tarkasteltuna ISO 400 -kuvissa oli jo kohtuullisesti kohinaa, mutta pikaisesta kokeilusta ei voi tehdä lopullisia johtopäätöksiä.
  - Nikonin tapa yhdistää video- ja still-kuvaus samaan runkoon on nerokas...
  - Nikonilla on kukoistava isojen järjestelmäkameroiden bisnes. Uusi mallisto on pikemminkin pokkari- kuin järjestelmäkamera. Se on tavallaan vahinko, sillä halutessaan Nikon olisi voinut todella uudistaa järjestelmäkameran konseptin.
  - Vielä hauskempi on uusi video- ja still-kuvan välimuoto. Kun laukaisinta painetaan tässä moodissa, kamera tallentaa yhden sekunnin hidastetun videon ennen laukaisua. Vaikutelma on hauska, sillä video päättyy still-kuvaan...
  - Itse asiassa Nikonissa ei voi valita tarkennuspistettä lainkaan....
 • Janneheimonen.net, Nikon 1 peilitön järjestelmä julkaistu! Nikon V1 ja J1 rungot + objektiivejä!
 • Tekniikan Maailma, Nikon 1 on täysin uusi kamerajärjestelmä. Nikon 1 -järjestelmä perustuu uuteen objektiivikiinnitykseen ja yhden tuuman eli 13,2 x 8,8 millimetrin cmos-kennoon. Kenno on pienempi kuin esimerkiksi micro four thirds -kameroissa, ja sen polttovälikerroin on 2,7 (micro four thirds 2,0, aps-c 1,5 ja kinoruutu 1,0). Sivusuhde sama kuin kinofilmiruudussa eli 3:2. Kohdetta tarkastellaan suojalasilla varustetusta 7,5 cm:n (3 tuumaa) ja 460 000 kuvapisteen nestekidenäytöstä. Malli V1 sisältää lisäksi elektronisen etsimen, jonka koostuu 1,4 miljoonasta pisteestä. Kamerat tulevat myyntiin lokakuun lopulla.
 • Nikon 1J1, 1Nikkor VR 10-30mm, 630 €
  Nikon 1J1, 1Nikkor VR 10mm, 680 €
  Nikon 1J1, 1Nikkor VR 10-30mm ja VR 30-110mm, 800 €
  Nikon 1J1, 1Nikkor VR 10-30mm ja VR 10mm, 800 €
  Nikon 1V1, 1Nikkor VR 10-30mm, 910 €
  Nikon 1V1, 1Nikkor 10mm, 970 €
  Nikon 1V1, 1Nikkor VR 10-30mm ja VR 30-110mm, 1080 €
  Nikon 1V1, 1Nikkor VR 10-30mm 30mm ja VR 10mm, 1080 €
 • Kuvaaja Markku Könkkölä, Peilitön Nikon ...Monet vakavasti kuvaamiseen suhtautuvista sijoittavat noin pienikennoisen kameran kuvanlaadultaan ja kohinaltaan pokkarisarjaan vaikka siinä olisikin vaihdettavat optiikat. Kameran käyttöliittymäkin on pokkarityylinen....
 • Thom Hogan, 22.9.2011, Nikon-asiantuntijan kommentit
 • Dpreview.com, Nikon 1 System First Impressions. Nikonin CX:ksi nimitetty kenno on kooltaan kolmasosa Nikonin kroppikennoista. Nikon on valmistanut CX:n kokonaan itse. Nikonin mukaan automaattitarkennus on nopein verrattuna mihin tahansa kameraan. Full HD:a videoitaessa voi samanaikaisesti ottaa still-kuvia. Nikon 1 -systeemiä ei liene tarkoitettu "oikean" järjestelmäkamerakuvaajan kakkoskameraksi. Kohderyhmä lienee pokkaridigistä seuraavaa kameraa etsivät.
 • The Online Photographer, Mighty Nikon Joins Mirrorless Revolution. Nikon ei ymmärrettävissä syistä liittynyt Micro 4/3 -systeemiin vaan suunnitteli alusta alkaen oman järjestelmänsä.

 

20.01.2012   (linkki)

Laajasalon Valokuvaajat
Laajasalon valokuvaajat - vuosinäyttely4.2.2012 asti

Laajasalon Valokuvaajat ry:n vuosinäyttelyssä on esillä noin neljäkymmentä kuvaa kolmeltatoista kuvaajalta.

Laajasalon Valokuvaajat on Laajasalossa toimiva rekisteröity yhdistys, joka on perustettu vuonna 1978. Yhdistys on Suomen Kameraseurojen Liitto (SksL) ry:n jäsenseura.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Yle.fi, Turku, Valokuvaaja Minna Havukainen palkittiin. Havukainen sai Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinnon torstaina. 5.000 euroa. "Palkinto on tunnustus taiteen tai muun kulttuurielämän alueella Turun arkkihiippakunnassa tehdystä sellaisesta työstä, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kirkollisen kulttuuriperinnön vaalimista tai kehittänyt kirkollisen elämän ja kulttuurielämän vuorovaikutusta."

Yle.fi/Uutisjuttuja (Vain Areenassa): Oheistuotteet elvyttävät valokuvausbisnestä. (Kesto 00:02:23) Lähes puolet valokuvausliikkeistä on joutunut sulkemaan ovensa viiden viime vuoden aikana. Elvytystä alalle ovat tuoneet oheistuotteet, kuten kuvakirjat ja -taulut.

Foorumilaisen kuva, Pasin kuvat, Latokartanonkoski. Kuvan nimi (keskustelussa tuli esille) osuvasti "Koira haudattuna?".

Suomen freelance-journalistit ry.

 • Jos et allekirjoita, työt loppuvat 19.1.2012. "Sanoma Magazines Finlandin joulun alla lähettämä uusi freelancer-sopimus veti Pressiklubin täyteen maanantaina 16.1. Helsingissä. ... SMF:lle sopimus on tärkeä. ”Ne jotka allekirjoittavat, tekevät meille töitä. Joka ei allekirjoita, ei tee”, Pollari totesi."
 • Egmont-kustannuksen uusi freelancer-sopimus Sanoma-mallin mukainen 19.1.2012. "Egmont-kustannus on postittanut freelancereilleen uuttaa avustajasopimusta. Sopimuksen allekirjoittamista on edellytetty kaikilta freelancereilta töiden jatkumisen ehtona. ... Sopimus on olennaisiltaan osiltaan vastaava kuin Sanoma News:n ja Sanoma Magazinesin uudet avustajasopimukset, lukuun ottamatta sitä, että sopimuksessa free ei muitten Sanoma sopimusten tyyliin sitoudu takaamaan Egmontin oikeutta käyttää toimitettua materiaalia markkinoinnissa ja mainonnassa."
 • Ammattiosaaminen on kilpailutekijä freelancereiden kauppapaikalla 19.1.2012. "FM, freelance-toimittaja Irene Pakkanen hahmottelee ja analysoi väitöskirjassaan sanoma- ja aikauslehtien freelance-toimittajan lähtökohtia ja asemaa journalismin kauppapaikalla."

Aukea.net.

Tietokone.fi, Nimeä tiedostoja nopeasti ja helposti. Aaron Stewart Batch File Rename 1.1. Freewarea.

Itviikko.fi, Kodak kompastui digikuviin. "Valokuvausta monella tapaa mullistanut Kodak-yhtiö on jättänyt velkasaneeraushakemuksen, kun digitaalisuus on vienyt pohjaa toiminnalta."

HS, Omakaupunki, Mies kuvasi jalkojensa välistä naismatkustajan hameen alle. Eilen metrossa nuori nainen huomasi, että vastapäätä istuva mies kuvasi kamerakännykällä laukun peitossa hameen alle. Salamavalon räpsähdys paljasti kuvan ottamisen. Nainen otti yhteyttä poliisiin. Vaikka kamerakännyköitä on kaikilla, niin ilmoituksia tämän kaltaisista kuvauksista tulee poliisille hyvin vähän. Poliisin mukaan metrossa kuvaaminen ei täytä rikoslain salakatselun tunnusmerkistöä.

 • "Elomaan mukaan metrolla matkustanut nainen olisi voinut halutessaan tehdä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta."
 • "– Vastoin yleistä käsitystä kuvien ottaminen esimerkiksi uimapukuisista ihmisistä vesipuistoissa ei ole salakatselua. Erittäin huonoa käytöstä se toki on, Elomaa kertoo."

Photo.net, foorumi.

Pixiq.com, 25 wedding photo that break the mould. Epätavallisia hääkuvia. Suuri osa linkkejä.

Strobist, QA: Down the Phase One Rabbit Hole. Ilmoitus Nikon D4:n hylkäämisestä ja siirtymisestä käytettyyn Phase One -kameraan (keskikoon formaatti) herätti kysymyksiä. Miten systeemiä käytetään irtosalamoiden kanssa. Käytetäänkö filmiä. Miksei Pentax 645D. Mitä sillä laajemmalla dynamiikalla tekee. Mitä polttoväleille tapahtuu. Riittääkö valaistus, jos haluaakin enemmän syväterävyyttä. Tiedostojen koot kasvavat paljon, mistä talletustilaa. Mistä käytettyjä keskikoon kamerasysteemejä ostetaan.

Digital Photography School, Zen and the Art of Photography. Valokuvaajan mielentila ratkaisee, millainen kuvasta tulee.

Diyphotography.net, The Awesome Stuff @ PMA (per me). Juuri päättyneiltä fotomessuilta kaikenlaista pientä, pienet valmistajat esillä.

YouTube, Photography: The Prime Lens. Video, kesto 4.23.

Popular Photography, Q+A: Corey Rich On The Increasingly-Complex Relationship Between Photography and Cinematography. Still-kuvauksen ja videon suhteesta. Mikä on tulevaisuus.

Dpreview.com, Landscape Photography Primer. Lyhyesti maisemakuvauksen perusteita.

Luminous Landscape, Video with the NEX-7. NEX-7 mikrofoniliitäntä, NEX-5 ei mikrofoniliitäntää. Käyttäjä ei voi määritellä esiasetuksia (ei videoon eikä still-kuviin).

IR, Sony Alpha NEX-7 i Review. Elokuussa julkistettu, piti tulla myyntiin marraskuussa, pieni erä tuli myyntiin joulukuussa. 24.3 megapikselin kroppikenno (APS-C, 1.5x rajauskerroin), 10 kuvaa sekunnissa, Full HD video. Peilitön pieni järjestelmädigi. Elektroninen etsin 2.4 megapikseliä, sopii myös silmälasien käyttäjille, kirkkaat kohdat näkyvät hyvin, tummat jo huonommin, ei saa säädöoilläkään vastaamaan kirkasta päivää, muuten luokassaan ylivoimainen. Kääntyvä kolmen tuuman lcd-näyttö (921.600 pistettä). Paino 350g. ISO 100 - 16.000. Järjestelmäkameroista lyhin suljinviive. Sisäänrakennettu salama, ei synkkaliitintä (lisävaruste), Sonyn oma ulkoisen salaman liitäntä. Sonyn omat kortit, lisäksi sd, sdhc ja sdxc. Akut kestävät 430 kuvan ottamisen. Suomen Sony.

 

19.01.2012   (linkki)

Yle.fi, Kymenlaakso, Kotka jakoi kulttuuriavustuksia. Valokuvaaja Juha Metso sai Kotkan kaupungin puolivuotisen apurahan, 7.000 euroa. Kotkan Valokuvakeskuksen taiteilijaprofessori Caj Bremerin Itämeri-aiheisen näyttelyn tekemiseen myönnettiin 6.000 euron kohdeapuraha. .

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year -kilpailu on jälleen käynnissä. Kisan järjestävät BBC Wildlife Magazine ja the Natural History Museum sponsorinaan Veolia Environnement. Kilpailu on maailman suurin ja arvostetuin luontokuvakilpailu. Meneillään on 48. kilpailuvuosi.

Kilpailu on avoin kaikille, niin ammattilaisille kuin amatööreillekin ikään ja kansallisuuteen katsomatta.

Kilpailussa on aikuisten sarja ja nuorten sarja. Aikuisten sarjaan osallistuvan tulee olla 18-vuotta täyttänyt (23.2.2012 mennessä). Lisäksi kilpailussa on useita aiheenmukaisia kategorioita.

Palkinnot:

Kaikki palkitut kuvat nähdään kansainvälisessa kiertonäyttelyssä, joka avataan Lontoon luonnonhistoriallisessa museossa (London’s Natural History Museum). Voittajakuvista kootaan kuvateos. Kuvat julkaistaan myös kilpailun järjestäjän www-sivuilla ja ne saavat näkyvyyttä monissa muissa medioissa.

Lisäksi kaikki palkitut kuvaajat saavat kaksi (2) sisäänpääsyyn oikeuttavaa lippua Lontoossa lokakuussa järjestettävään Gala Awards Ceremony -tilaisuuteen, jossa julkistetaan koko kilpailun voittaja, Wildlife Photographer of the Year.

Palkintoon sisältyy myös henkilökohtainen sertifikaatti voitosta ja voittajakuvista koottu kuvateos.

Jokaisen kategorian toiseksi tulleille maksetaan 50 % ekonomi-luokan edestakaisesta lentolipusta ja vastaavista matkakuluista Gala Awards Ceremony -tilaisuuteen.

Lisäksi jokaisen sarjan voittaja saa £1000 rahana. Sarjavoittajille korvataan myös matkakulut edestakaisesta ekonomiluokan lentolipusta tai vastaavasta matkasta Gala Awards Ceremony -tilaisuuteen.

Erikoispalkinnon voittajat saavat £1500 rahaa ja myös heille korvataan matkakulut edestakaisesta ekonomiluokan lentolipusta tai vastaavasta matkasta Gala Awards Ceremony -tilaisuuteen.

Koko kilpailun voittaja saa pääpalkintona Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year -tittelin ja £10,000 rahaa. Myös palkintopokaali ja henkilökohtainen sertifikaatti kuuluvat palkintoon.

BBC Wildlife Magazine julkaisee kilpailusta erikoisliitteen.

Kilpailuun voi osallistua 23.2.2012 asti.------------

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivustolta

Valokuvatorstai, 231. haaste. Haasteena "Poliisi".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 230 haaste. Haasteena oli "lupaus". Haasteen otti vastaan 44 kuvaajaa.

Photo.net, foorumi.

Time, LightBox, Sleepless Nights in Paris’ Red Light District. Christer Strömholmin mustavalkokuvia. Pariisin yön kulkijoita, 50-luvulta ja 60-luvulta.

Boston.com, Costa Concordia cruise ship runs aground off coast of Italy. 34 kuvaa.

The Atlantic, The Wreck of the Costa Concordia. 27 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Costa Concordia cruise ship disaster. 33 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Rescue Operations Continue on the Costa Concordia. 46 kuvaa.

Reuters.com, Cruise ship tragedy. 35 kuvaa.

The Atlantic, Scenes From India. 41 kuvaa.

The Atlantic, Animals in the News. 42 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Featureshoot.com. Kaikenlaisia valokuvaajia ja valokuvia esittelyssä. Aina kiinnostavia. Päivittäin.

Digital Photography School, 33 Inspirational Images that Feature Patterns and Repetition.

Petapixel.com, Take a Virtual Stroll Inside B&H Using Google Street View. Googlen avulla pääsee vaeltamaan B&H:n liikkeeseen, klikkaa valkoisia nuolia. _Melko_ iso fotoliike.

Photo.tutsplus.com, A Guide to Russian & Soviet / Former Soviet Cameras. Zenit, Zorki, FED, Moskva, Horizon, Lomo, Kiev.

YouTube, Photoshop Tutorial: Easy Antique Portrait Effect. Potrettikuvan tausta.

ePhotozine.com, Photography Focusing Tips. Minne tarkentaa (ja mitä sumentaa).

Photofocus.com, Camera Lens Buying Guide – UPDATED January, 2012. Eri vaihtoehtoja.

YouTube, Cameras turned on Photographers at London venue. Kolmessa päivässä 8.000 potrettia otettiin ja printattiin. A4-kokoa. Kymmenen sublimaatiotulostinta käytössä. 16 sekuntia. Yritetään myydä systeemiä tapahtumakuvaajille. Maailmanennätystä ei syntynyt (olisi pitänyt ylittää 10.000 kuvan raja).

The Online Photographer, Lenses are to Cameras as Applications are to Computers. Pitäisikö Olympus Pen vaihtaa Sony NEX-7:ään.

IR, Nikon interview: CIPA tests hide the D4’s improved battery life. Paljon muutakin kuin akun kestosta.

Dpreview.com, CES 2012: Sigma Interview.

 

18.01.2012   (linkki)

Helsinki Feature - lehtikuvia kaupungista 1976-1996
Kuva: Kai Hagström29.3.2012 asti

World Design Capital -vuoden kunniaksi Pressfoton kuvaoikeudet omistava markkinointiviestintäkonserni Zeeland on koonnut kuvatoimiston miljoona kuvaa sisältävästä valokuva-arkistosta näyttelyn, joka kertoo Helsingistä ja siellä asuvista ihmisistä lehtikuvaajan silmin.

Helsinki Feature - lehtikuvia kaupungista 1976-1996 -näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä kuvaa, ja lisäksi noin 100 kuvaa pyörii digitaalisissa kuvakehyksissä.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvataiteilija Nina Tuittu.

Näyttelyn päätyttyä teokset myydään nettihuutokaupassa nuoriso- ja vanhustyötä tekevän HelsinkiMission hyväksi. Kuvista on tarkoitus tehdä myös kirja.

Näyttely on esillä maaliskuun lopulle Finlandia-talon Café Verandassa.

Kuva yllä: Kai Hagström

Finlandia-talo, Café Veranda
Mannerheimintie 13 e, Helsinki
klo 9-19

Aiheesta lisää:

Vielä muistutus: Viimeinen päivä osallistua Vuoden Luontokuva 2012 -kilpailuun. Sähköinen lataussivusto sulkeutuu tänään keskiviikkona 18.1.2012 klo 24.

Suomen freelance-journalistit ry, SMF-sopimuksesta keskustellaan yhä – nyt kannattaa odottaa! 17.1.2012. "Helsingin Pressiklubille kokoontui eilen viisikymmenpäinen free-joukko keskustelemaan Sanoma Magazinesin freelance-sopimuksesta. Aikakauslehtikustantaja Riitta Pollari ja Sanomien päälakimies Antti Ikonen olivat paikalla vastaamassa kysymyksiin."

Tekniikan Maailma, Sonyn 3D-videokameralla saa myös 20 megapikselin valokuvia. "Sony HDR-TD20VE tallentaa 3D-videot täydellä teräväpiirtotarkkuudella 1920 x 1080. Optista kuvanvakainta kehutaan tehokkaaksi, ja otokset tallennetaan 64 gigatavun sisäiseen muistiin. Valokuvat tallennetaan jopa 20,4 megapikselin tarkkuudella (2D). Sony HDR-TD20VE tulee kauppoihin maaliskuussa 1730 euron hintaan."

Mikropc.net, Nimimerkillä kirjoitetaan parempia kommentteja kuin omalla nimellä. "...on analysoinut 500 000 kommenttia ja päätynyt tulokseen, jonka mukaan oikeilla nimillä esiintyminen ei ole paras tae laadukkaasta verkkokeskustelukulttuurista."

 • nimimerkki on eri asia kuin anonyymi

Ilta-Sanomat, Nämä digilaitteet kallistuvat tänä vuonna. "PC World ennustaakin, että kameravalmistajat lisäävät yhä uusia ominaisuuksia kameroihinsa, ja tämä näkyy myös kohonneina hintoina."

Afterdawn, Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta. Uudemmat kamerapuhelimet ja GPS:n sisältävät kamerat tallettavat kuvaan sijaintikoordinaatit. Deittipalvelut poistavat sinne lähetetyistä kuvista exif-tiedot, mutta aina tämä ei onnistu. Silloin kuvan ottamispaikka näkyy, jollei kuvan lähettäjä ole sitä erikseen poistanut. Tämä koskee kaikkea kuvan jakoa. Mieti haluatko näyttää kaikille vaikkapa kesämökkisi koordinaatit kartalla.

Photo.net, foorumi.

Thephotogargus.com, 40 Masterful Examples of Photo Manipulation.

Petapixel.com, Famous Black and White Photos with Color Breathed Into Them. Huolellisesti ja uskottavasti loihdittu värit kuuluisiin mustavalkokuviin.

Photo.tutsplus.com.

Popular Photography, 8 Steps for Perfect Prints.

Shorpy.com, August 1940. Vergennes, Vermont. "Sunbathing on the common." Naisen alusvaatteet ovat mielenkiintoisen näköiset.

Photoshop Distasters.

Poynter.org, Washington Post raises eyebrows, questions with ‘composite’ photo on front page. Uutislehden etusivulla HDR-kuva. Puolesta ja vastaan. Onko kyseessä manipulointi.

Black Star Rising, Rights Licensing Is All About Visibility. Shutterstockissa on 24.479 tiikerikuvaa. Hyvin harva kuvan ostaja selaa 300 ensimmäistä haulla löytynyttä kuvaa pitemmälle. Mitä tehdä.

Photoshelter.com, The Photographer's Social Media Handbook. Kaksi pdf-tiedostoa sähköpostiin, valokuvaajan käsikirja sosiaaliseen mediaan.

ePhotozine.com, How To Use Photoshop's Lasso Tools.

Popular Photography, Video: What Happens If You Use Google's Similar Image Function 2951 Times. Yhdestä kuvasta lähdetään liikkeelle, Googlen kuvahaun mukaan valitaan seuraavaksi kuvaksi aina Googlen mielestä eniten alkuperäistä kuvaa muistuttava. Samaa kuvaa ei valita uudestaan, otetaan järjesteyksessä seuraava.

Luminous Landscape, Comparing the NEX-7 with the A900. Miten paljon pienempi ja uudempi 24 megapikselin Sony NEX-7 selviää vertailussa vanhempaan täyskennoiseen 24 megapikselin Sony A900:aan.

Dpreview.com, Mamiya and Leaf brands and lineups consolidate.

Dpreview.com, Metabones and Conurus create Canon EF to Sony E-mount 'smart adapter'. Manuaalitarkennus.

Fotosidan.se, Fotografins superstjärna visas på Louisiana. Andreas Gursky esillä Tanskassa. Näyttely 13.5.2012 saakka.

 

17.01.2012   (linkki)

Martti Rikkonen: Pohjolan valkea kuolema
Kuva: Matti Rikkonen.26.2.2012 asti

Pohjolan valkea kuolema on inarilaisen luontokuvaajan Martti Rikkosen tunturipöllöstä kertova valokuvanäyttely. Rikkonen on seurannut ja valokuvannut tunturipöllöä yli 30 vuoden ajan.

Suomen metsästysmuseo
Tehtaankatu 23 A, Riihimäki
1.9.-30.4. ti-pe klo 9-16, la-su klo 10-17
1.5.- 31.8. ti-su klo 10-18.
6 €/4 €/3 €

Markus Varesvuo: Selviytyjät - lumen ja jään linnut
Kuva: Markus Varesvuo8.4.2012 asti

Markus Varesvuon luontokuvanäyttelyssä on kuvia pohjoisen talvessa sinnittelevistä linnuista. Talvi on linnuille karu ja armoton, mutta hämmästyttävän moni laji on kuitenkin kehittänyt tapoja selviytyä talven koettelemuksista.

Kuopion museo
Kauppakatu 23, Kuopio
(2. kerroksen parvihuone)
ti, to, pe 10-17, ke 10-19, la ja su 11-17
6/4/0 €

Hannu Kontkanen ja Eero Hauta-aho: Rakkautta ja anarkiaa Suomenojalla
Kuva: Hannu Kontkanen27.1.2012 asti

Hannu Kontkasen ja Eero Hauta-ahon valokuvanäyttely Rakkautta ja anarkiaa Suomenojalla on kannanotto arvokkaan lintualueen säilymisen puolesta.

Kuva: Hannu Kontkanen.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja, Helsinki
ti-pe 12-16

HS, kuukausiliite, Italian kliseet ovat totta. Markus Jokelan 16 kuvaa Roomasta. Hienoja kuvia, mutta Keskustelua aiheesta eli lukijan kommentit _melko_ mielenkiintoisia...

Tareone.com.

 • Hääkuvausta, 16.1.2012.
 • Snapseed (Mac), 14.1.2012. "Nyt Snapseedin saa Appstoresta myös Macille ja pitihän se ostaa, kun hintaa on soveliaat 15,99€."
 • Miksi Nikon D4? 12.1.2012. "Päädyin Nikon D4:ään seuraavista syistä:..."
 • Nikon D4, 7.1.2012. "Kyseessä on melkoinen monsteri ja all-around jyrä, jolla pitäisi taittua kaikki valokuvaushommat sekä myös videokuvaus."
 • Fuji X-Pro1, 5.1.2012. "Tänään vuotivat julkisuuteen ensimmäiset tiedot Fuji X-Pro1 peilittömästä järkkäristä ja täytyy nyt heti kärkeen todeta, että vaikeaksi menee mun kameravalinnat... :)"
 • 2012, 30.12.2011. "Vuonna 2011 löysin taas uudestaan innon valokuvaamiseen ja luultavasti ensi vuosi ainakin alkaa samoissa merkeissä uuden kameran myötä."

iPad3.

Hardware.fi, Asukselta 27-tuumainen WQHD-resoluution IPS-monitori. 2560x1400. Mattapinta. Pivot.

Mbnet.fi, blogi, Bittihistoria: Kamera kiinni koneeseen jo vuonna 1986. Tällä tavoin kertoili MikroBitti 3/86: ”Canonin uusimpaan T90-kameraan on saatavissa muistiperä, johon kamera pystyy tallentamaan 156 kuvan 16 eri valotustietoa. Lisälaitteen avulla tiedot voidaan purkaa MSX-mikrolle ja tallentaa levylle tai kasetille. Mikro voi myös syöttää valotustiedot kameralle ja laukaista sen ohjelmallisesti neljä kertaa sekunnissa.”

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com, Adobe's Tom Hogarty talks about the extra features in the Lightroom 4 beta. Mitä uutta Lightroomissa.

ePhotozine.com, How To Create A Vignette In Photoshop. Nurkat tummiksi hallitusti.

Strobist, On Assignment: Dude for LumiQuest. Akvaariokalaa kuvaamassa. Studiojärjestelyt.

Photopreneur, Crowdsourcing Photojournalism. Yksi käännös sanalle "crowdsourcing" voisi olla yleisöosallistuminen. Valokuvaajat yrittävät hakea rahoitusta työlleen suoraan.

Hunter Frerich, DIY Speedlight Diffuser. Tarkat ohjeet.

Pixiq.com, Accurate Auto-Focus in the Blink of an Eye. Ihmissilmä tarkentaa niin nopeasti eri kohteisiin, että luulemme kaiken olevan tarkkkaa. Vasta teoriatasolla, patenttia ollaan hakemassa.

Digital Photography School, GoDox Lighting Kit, Just the ticket! [Review]. Salama ei TTL. Halpa vaihtoehto Canonille. Kaukolaukaisin yms.

Digital Outback Photo, Video Installation with Western Digital Media Player. Videoita pitäisi näyttää yleisölle luupissa. Miten.

Publicistklubben.se, Direkt från debatten: Bilden och verkligheten, 16.1.2012. Alempi video, Terje Hellesö, 15:10 - 35:23 (eli loppuun). Sairauslomalla (mutta kuvaa melkein joka päivä ja kirjoittaa kirjaa). Ei kerro tarkemmin, mitä muita kuvia on manipuloinut.

 

16.01.2012   (linkki)

Olen tässä - Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttely
Nanna Hänninen, Sini Koivistoinen, Tuire Kurikka, Maria Kärkkäinen, Ulla-Mari Lindström, Olli Lähdesmäki, Kirsi Pitkänen, Tuire Punkki ja Johanna Väisänen. Näyttelyn on kuratoinut Riitta Raatikainen.
Kuva: Tuire Kurikka.26.2.2012 asti

Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttely 2012 välittää paikan tajua taiteessa.

Näyttely tulee myöhemmin kiertämään eri puolilla Pohjois-Savoa. Näyttelyn ovat tuottaneet Pohjois-Savon taidetoimikunta ja VB-valokuvakeskus.

Kuva oikealla: Tuire Kurikka.

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
3/2 €

Olen tässä - näyttelystä lisää:

Kuvien viimeinen jättöpäivä Vuoden Luontokuva 2012 -kilpailuun on 18.1.2012.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 32. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2010-31.12.2011 kuvaamilla luontokuvilla. Kilpailukuvien viimeinen jättöpäivä on 18.1.2012.

Vuoden Luontokuva 2012 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2012 -pääpalkinnolla.

Kilpailussa palkitaan lisäksi enintään 32 yksittäiskuvaa kunniamaininnalla. Nämä enintään 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2012-näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja palkkioiden yhteisarvo on yli 20 000 €.

 • Pääpalkinto 5 000 €
 • Sarjavoittajat á 750 €.
 • Yleisön Suosikkikuva -äänestyksen voittaja 500 €.
 • Vuoden Luontokuvat 2012 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
 • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

Lue tarkemmat säännöt kilpailun sivuilta.

The International Foundation for Electoral Systems (IFES) järjestää vuosittain kansainvälisen valokuvauskilpailun, jonka teema liittyy vaaleihin ja demokratiaan.

Kilpailussa on kaksi kategoriaa, joista toinen on avoin kaikille yli 18-vuotiaille ja toinen on tarkoitettu IFESin työntekijöille.

Molemmista kategoriosta palkitaan voittaja ja 10 finalistia. Kummassakin kategoriassa voittaja saa 600 dollaria.

Kilpailu päättyy 16.2.2012.

IFES on järjestänyt demokratia-aiheista valokuvaskilpailua vuodesta 2009 lähtien.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta (englanniksi)

Google Photogprahy Prize on kansainvälinen kilpailu, joka on tarkoitettu kaikille ylemmän koulutustason opiskelijoille ympäri maailmaa.

Kilpailussa on 10 eri kategoriaa.

Palkinnot: 100 osallistujaa saa Samsung Galaxy Nexus puhelimen, 10 valokuvaajatuomariston valitsemaa finalistia saa työnsä näytille Saatchi Galleryyn Lontooseen kahden kuukauden mittaiseen Out of Focus -valokuvanäyttelyyn sekä matkat kaverin kanssa näyttelyn avajaisiin. Lisäksi yksi voittaja pääsee matkalle eksoottiseen kohteeseen ammatilaisvalokuvaajakouluttajan kanssa.

Kilpailuun voi osallistua 31. tammikuuta 2012 asti.

Lue kilpailusta tarkemmin (suomeksi):

Sulantoblog.

 • Nyt toimii kuin junan vessa, 15.1.2012. "...Seuraavana päivänä vika löytyi, eikä kamera ollut rikki. Kamerani ykköskorttipaikassa olleessa SD-kortissa oli kirjoituslukitus päällä. ... Ajattelin varmistaa, että tämä oli ensimmäinen ja samalla viimeinen kerta, kun näin käy. Kameroista tarpeettomien toimintojen poistaminen ei käy kovin helposti, jos ollenkaan, mutta muistikortin lukituksen poistaminen on helppo homma."
 • Salamatyöpaja Helsingissä, 10.1.2012.
 • Nikon FT-1 kokeilussa, 8.1.2012. "Peilittömät kamerat ovat tuoneet mukanaan sovittimet, joilla voidaan kiinnittää miltei mikä tahansa objektiivi miltei mihin tahansa peilittömään kameraan."
 • Nikon SB-910 kokeilussa, 7.1.2012. "Nikon SB-900 oli yksi parhaista pikkusalamoista ja SB-910 on vielä pikkuisen parempi."
 • Outoja exiffejä, 6.1.2012. "Huomasin äsken mielenkiintoisen, mutta ei miellyttävän, seikan Sony Nex5n:n exif-tiedoissa."

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Klassiset Kamerat 2012. "Tämän vuoden Klassiset tulee jälleen. Päivä on poikkeuksellisesti ja koeluontoisesti sunnuntai 11. maaliskuuta. Ja paikka tietysti vanha tuttu Balderin sali, Aleksanterinkatu 12 Helsinki. Ovet ovat avoinna yleisön käydä kello 10.00 alkaen ja sulkeutuvat klo 15."

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 5 Top Tips for Designing Good Photo Book Layouts. Vinkkejä kuvakirjojen tekoon.

ePhotozine.com, Basic Tutorial On Improving Portraits In Photoshop. Perusohjeita potrettien paranteluun. Tässä ei tehdä mitään muovi-ihoa.

Earthboundlight.com, Lightroom 4 Finally Gets Soft Proofing. Ensimmäistä kertaa Lightroomissa printin esikatselu. Yksi syy vähemmän avata Photoshop.

IR, haastatteluja, CES.

Luminous Landscape, Do You Have a 4K Future? Vielä ei kotoa löydy 4K televisioita. 4.096 x 2.304, noin kahdeksan megapikseliä. Nykyiset HD tv:t 1.920 x 1.080. Useat muotikuvaajat käyttävät RED Epicia tai Scarlet-X:ää samanaikaisesti videoon ja still-kuviin. JVC:n 4K videokamera tulee myyntiin huhtikuussa, $5.000. RED Scarlet-X maksaa vähintään $15.000. Canoniltakin on jossakin vaiheessa tulossa 4K hybridikamera. JVC:n tarkkuus on vaakatasossa 3.840 (ei 4.096). JVC ei tue raw-formaattia.

 

15.01.2012   (linkki)

Hopeinen Omena.

Markku Könkkölä.

Suomen freelance-journalistit ry, Keskustelu SMF:n freelancer-sopimuksesta jatkuu, 13.1.2012. "Reiluksi kolmeksi tunniksi venähtäneessä tapaamisessa käytiin yksityiskohtaisesti läpi sopimusta, freelancereiden ja Sanoma-konsernin näkemyksiä. Keskusteluja jatketaan."

Pekka Potka, Adventures at the largest tradeshow in the US - in Las Vegas, 14.1.2012. "I have the privilege to introduce the first guest writer at my blog. He is Lee Varis, my friend since many years. Here is Lee´s report from PMA @ CES in Las Vegas."

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, Framework, Cruise ship runs aground off Italy. 16 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Dakar rally 2012. 37 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, The 2012 Dakar Rally. 36 kuvaa.

The Sacramento Bee, Dutch nursery cares for slew of orphaned seal pups. 10 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week, January 6 – January 13. 46 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Guardian.co.uk, Would Henri Cartier-Bresson have used a cameraphone? Aika provosoiva kysymys ja (vielä) ihan turhakin. Cartier-Bresson luopui valokuvauksesta 1970-luvun alussa ja siirtyi takaisin maalaamiseen ja piirtämiseen. Cartier-Bresson kuoli vuonna 2004.

Digital Photography School, The One Question You Should Ask Yourself Before Taking Any Picture. Ennen kuvan ottamista kannattaa kysyä itseltään... Aika itsestäänselvä. Mutta mikä tämä kysymys onkaan.

British Journal of Photography, Exclusive: How are UK's largest museums investing in photography? Kolme isointa, Tate, Victoria & Albert ja National Media Museum ovat käyttäneet UK:ssa kolmen viime vuoden aikana valokuvakokoelmiensa kartuttamiseen 2.1 miljoonaa puntaa.

Photo.tutsplus.com.

Black Star Rising, Licensing Images In Today’s Market. RM = Rights Managed, käytön mukaan. RF = Royalty Free, kertaosto.

YouTube, Fotoshop by Adobé. Video, kesto 2:16. Huomaa aksentti e-kirjaimessa. Introducing the next revolution in Beauty. It's You, perfected.

Speedliting.com

Serious Amateur Photography.

YouTube, Trey's Variety Hour 19 - Are DSLRs forever? Video, kesto 1:55. Kymmenen keskustelijaa, enemmän tai vähemmän ammattikuvaajia. Esittelyjen jälkeen päästään asiaan noin kahdeksan ja puolen minuutin kohdalla.

Canon.com, Environmental Portraits with Speedlites: Tutorial Series.

Rob Galbraith, Q&A with Nikon D4 engineer Toshiaki Akagi. Miten tarkennusnopeus on muuttunut (vs. D3s). Entä ISO, ihon väri. Onko pölynpoisto kennolta ennallaan.

1001noisycameras.com, Private equity firm (TPG Capital) may take over Olympus digital camera business. Reutersin uutinen. Lähinnä ollaan kiinnostuneita voittoa tekevästä ja ison liikevaihdon keräävästä lääketieteellisten laitteiden haarasta. Paljon pienempi ja tappiota tuottava kamerapuoli näiden suunnitelmien mukaan pilkottaisiin.

Creativepro.com, Corel's AfterShot Pro Seeks to Lure Lightroom and Aperture Users. Lopetetun Bibblen tilalle tullut Corel-ohjelma. Hinta $99 (Lightroomin, Aperturen omistajille $79).

Shutterbug.com, Portrait Professional 10 Software Review: Retouching Made Easy. Std $39.95, Studio $59.95, Studio 64 $119.95.

 

14.01.2012   (linkki)

(Foorumilta) Teemuoksanenphoto.com. Uusia kuvia on jälleen tullut kiitettävästi.

Yle.fi, Muurame, Mikko mielii muotikuvaajaksi maailmalle. "Harvalla 17-vuotiaalla on täysin kirkas käsitys tulevasta työurasta, mutta muuramelaisella Mikko Puttosella on. Puttonen opiskelee kuva-artesaaniksi ja tähtäimessä hänellä on muotikuvaajan työ maailmalla." TV1:n uutisista 1:42 video.

 • "Mikko Puttosen ensimmäinen valokuvanäyttely "Tahdon uudet silmät" on esillä Muuramen Kulttuurikeskuksessa 10. helmikuuta saakka."

Mbnet.net, blogit, Kamerat valokeilassa - tähän aikaan vuodesta? Lyhyt luonnehdinta muutamasta juuri julkistetusta kameramallista.

macmaa.com, Vuoden parhaaksi valittu kuvankäsittelyohjelma julkaistiin Macille. "iPadin vuoden 2011 parhaimpien hyötyohjelmien joukkoon Applen rankkaama Snapseed-kuvankäsittelyohjelma on julkaistu myös Macille. Ohjelma maksaa 15,99 euroa Mac App Storessa."

Yle.fi, Murtovarkaat kuriin riistakameralla. "Riistakameroissa voidaan käyttää tilanteesta riippuen sekä ihmissilmälle näkyvää että näkymätöntä salamaa. Huomaamattomuutensa ansiosta se sopii hyvin valvontakameraksi. Kun kamera havaitsee lämmintä liikettä, se ottaa kohteesta joko valokuvan tai videokuvaa."

Hilavitkutin.com, Tamaggo on 360-asteen kuvia tallentava pokkarikamera. "Uusin yrittäjä harrastelijakuvauksen uudistajaksi on kanadalainen Tamaggo, joka lupaa tuoda 360-asteen panoraamaotokset tavallisen lomakuvaajan käsilaukkuun mahtuvassa kokoluokassa, ja lompakolle sopivassa hintaluokassa."

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, Up With Squares! More on Square Sensor Cameras.

Lensrental.com, Strobe Triggers - What's What? Perusteellinen katsaus salamalaitteiden langattomaan laukaisuun. Vähän pitemmät luonnehdinnat kustakin mallista.

 • Canon ST-E2 Speedlite Transmitter
 • Nikon SU-800 Wireless Speedlight Commander
 • Pocketwizard Plus II Transceiver
 • Pocketwizard FlexTT5-Canon
 • Pocketwizard FlexTT5-Nikon
 • Pocketwizard PowerMC2 (triggerd by PW FlexTT5)
 • RadioPopper PX System – Canon Kit
 • RadioPopper PX System – Nikon Kit
 • RadioPopper JRX System – Canon Kit
 • RadioPopper JRX System – Nikon Kit
 • CyberSync Radio Kit for Einstein E640
 • Profoto Air Remote Transceiver

Dpreview.com, Canon G1 X preview updated, ISO samples added, gallery to come.

Dpnow.com, Fujifilm's new X-Pro1 mirror-less system camera previewed.

Dpreview.com, CES 2012: Lytro Photowalk. Ensi kuussa ensimmäiset kappaleet myyntiin. 8GB $399, 16GB $499. Tässä vaiheessa ei taida vielä olla käyttöä ns. vakavassa valokuvauksessa. Kuvan tarkennuksen voi päättää jälkikäteen.

Photorumors.com, Canon promises mirrorless camera system for 2012 (updated), 7.1.2012. "In an interview with DCWatch, Canon executive confirmed that they will be releasing a new mirrorless interchangeable lens camera in 2012."

 • (aika epäselvä lausuntto...)

 

13.01.2012   (linkki)

Dimitrij Belinskij / Laura Luostarinen: Pulavuosista sota-aikaan - Elämää Etelä-Karjalassa 1929-1941
28.1.2012 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen näyttelyvuosi alkaa historiallisilla valokuvilla. Pulavuosista sota-aikaan, Elämää Etelä-Karjalassa 1929-41 -näyttely esittelee itärajalle Joutsenoon 1920-luvulla asettuneen ukrainalaisen Dimitrij Belinskij’n lasinegatiiveja.

Dimitrij Belinskij (s. 1897 Kiova, k. 1970 Joutseno) toimi Joutsenossa valokuvaajana lähes 40 vuotta 1960-luvun alkuvuosille saakka kuvaten tilauksesta henkilökuvia ja erilaisia tapahtumia. 1970-luvulla hänen 10 000 lasinegatiivia käsittävä tuotantonsa jäi unohduksiin vanhan kotitalon uumeniin.

Vuonna 2010 joutsenolainen valokuvaaja ja taidemuseonjohtaja Laura Luostarinen digitoi 2000 lasilevyä Belinskij’n alkutuotannosta. Tästä joukosta hän on valmistanut ja tuottanut Pulavuosista sota-aikaan -näyttelyn.

Heikki Kemppainen: 1980
28.1.2012 asti

Valokuvakeskuksen tammikuun historiallista katsausta täydentää Lappeenrannassa toimivan Heikki Kemppaisen näyttelykokonaisuus, joka esittelee 1980-lukua kuvaajan nuoruuden silmin.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15, arkiaattoina 11-16

Iiris-Lilja Kuosmanen: Suoja
Kuva Iris-Lilja Kuosmanen5.2.2012 asti

Iiris-Lilja Kuosmanen keskittyy kuvissaan vuorovaikutuksien löytämiseen. Hän kuvaa pajon ihmisiä pareittain ja haluaa heidän keskittyvän kuvaustilanteessa vain toisiinsa.

"Se minkälainen ihmissuhde kuvaamillani pareilla on ei ole tärkeää, vaan tapa joilla se henkilöihin vaikuttaa. Miten henkilö suhtautuu toiseen, koskettaa toista. Miten toinen muuttuu toiseksi. Tai miten toista ei tavoita, vaikka haluaa. Miten toista ei löydä. Kuvaan ihmistä myös yksin, hukutan hänet maisemaan. Ihminen katoaa halutessaan. Etsii maisemasta vastaavuutta omaan itseensä."

Luovan valokuvauksen keskus
Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18

Yle.fi, Pohjois-Karjala, Kasari jäi kuvina talteen. "Sari Poijärvi aloitti opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä syksyllä 1980. Samalla alkoi tuon vuosikymmenen taltioiminen. Poijärvi eli 1980-luvun rauhanmarssit ja populaarikulttuurin käänteet kameransa kanssa. Nyt nuo kuvat ovat näytteillä Joensuun Taidemuseon Kasari-näyttelyssä. "

Journalisti 1/2012, 13.1.2012.

 • Helvetistä itään. Niklas Meltio kuvasi, kuinka libyalaiset taistelivat vapaudestaan Misratassa viime kesänä.
 • Takaikkuna: Kaikki Tänne. Sanoma jatkaa aikakauslehtiavustajiensa osalta Sanoma Newsistä tutulla sopimuslinjalla. Yhtiö haluaa juttuihin ja kuviin rajoittamattomat konsernin laajuiset oikeudet, joista se ei maksa avustajille mitään ylimääräistä. Sanoma voi siis käyttää freekuvaajan aikakauslehtijuttua varten ottamia kuvia vaikkapa kirjasarjassaan ilman, että kuvaaja saa siitä senttiäkään lisää. ... Kun ihminen suostuu kuvattavaksi lehteen, hänen on hyväksyttävä se, että sama kuva saattaa putkahtaa vastaan vuosien päästä vaikkapa kirjan kuvituksena.
 • Kuvaviesti. Oivallus syntyy epämukavuudesta. Hilja Grönfors seisoo ryteikössä. Värit ovat impressionistisesta maalauksesta, puut näyttävät puuteroiduilta. Hetki on hauras, sellainen kuin tämän talven auringonlaskuiset illat ovat olleet.
 • Takasivun kuva. Toimittaja paljastaa. Toimittaja Mattiesko Hytönen haastatteli itseään Iltalehteen 5. tammikuuta.

(kolmen viikon tauko on ohi)
Valokuvatorstai, 230. haaste. Haasteena "lupaus".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 229 haaste. Haasteena oli "tontut hiipivät". Haasteen otti vastaan 47 kuvaajaa.

Mbnet.fi, Photoshop Lightroom 4 Beta. "Ohjelma toimii 31.3.2012 saakka ja on saatavilla sekä Windowsille että Macille."

 • (Foorumilta: uutta esim. paikallinen valkotasapainon säätö... veikkaus julkaisulle: kolmas neljännes. Wikimedia, Lightroom release history)

Tekniikan Maailma, Canon vie videokameransa wlan-verkkoon. "Canon Legria HF M -videokamerat voi kytkeä langattomasti kotiverkkoon tai Applen iOS-laitteisiin, kuten iPadiin tai iPhoneen. Näin videot siirtyvät helposti esimerkiksi YouTube- tai Facebook-sivustoille. Kameran voi kytkeä wlan-verkon kautta myös tietokoneeseen otosten siirtoa varten. Uudet videokamerat tulevat myyntiin huhtikuussa. Hinnat ovat Legria HF M52 790 euroa, Legria HF M56 690 euroa ja Legria HF M506 580 euroa."

Photo.net, foorumi.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Jan. 5 - 12. 11 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Jan. 12, 2012. 9 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

BBC, Five ways the digital camera changed us.

 • "I was there"
 • We're taking ever more snaps
 • People are better photographers
 • Citizen journalism
 • We're all archivists

Pixiq.com, Making Books in Lightroom 4. Miten uudessa Lightroomissa tehdään ekirja. 40-sivuinen esimerkki.

(Foorumilta) Filmscanner.info, Film scanner test-reports: complete overview of all the models. Yhdelle sivulle koottu yli viidenkymmenen filmiskannerin testit. Testit ovat aika perusteellisia.

ePhotozine.com, Beginner's Guide 6 – Lenses And Focal Lengths. Muutama perusasia.

Petapixel.com, Canon Face Recognition Feature Gives Friends Preferential Treatment. Canonin uusien kompaktikameroiden muistiin voi tallentaa 12 kasvokuvaa (joille voi antaa nimet, syntymäajan jne.). Siitä eteenpäin kamera yrittää ryhmäkuvissa tarkentaa näihin kasvoihin.

Rob Galbraith, Understanding the Nikon D4 battery's lower capacity rating. Akun salaisuudet paljastuvat.

ePhotozine.com, Tamaggo 360 Imager Hands On Preview. Ei siis 360 asteen pallopanoraama. 360 /200 astetta, 180 / 200 astetta pystytaso, 180 / 200 astetta vaakataso. Myyntiin kesäkuun alussa, alle $200.

Fotosidan.se, Hellesø deltar i debatt om bildfusk. Tukholmassa maanantaina 16.1.2012 keskustelutilaisuus, alkaen klo 18.30. Aiheena "Kuva ja todellisuus". Paneelikeskustelijoissa mukana myös massiivisesta manipulaatiohuijauksesta kiinnijäänyt Ruotsin vuoden luontokuvaajaksi valittu Terje Hellesø. Tilaisuutta voi seurata myös netissä.

Fotosidan.se, Proffsfoto om Nikon D4. Tekniikkalehden toimittaja kertoo kokemuksistaan, Nikon D4. Video, kesto 9:27.

 

12.01.2012   (linkki)

Laituri.hel.fi, Helsingin kahdet kasvot. "Näyttelyn valokuvat ovat Pääesikunnan taistelukamerakuvaajien luomia kuvamanipulaatioita. Kuvat on muodostettu yhdistämällä sodan ajan pommituskuvia ja samoilta paikoilta kuvattuja nykypäivän kuvia. Tuloksena on illuusio, joka tuo sodan tuhon nykypäivän Helsinkiin."

 • Näyttely 10.1. - 4.2.2012, Lasipalatsin ja Kampin kauppakeskuksen välissä olevassa rakennuksessa. Maksuton. Ti - pe 10 - 18, la - su 12 - 16.

Global.finland.fi, Toimittajien ja kuvaajien matka-apurahat kehitysmaihin — haku 2012. "Ulkoasiainministeriön viestintä- ja kulttuuriosasto myöntää matka-apurahoja, joiden tavoitteena on syventää toimittajien ja kuvaajien osaamista globaaleista kehityskysymyksistä, Suomen kehityspolitiikasta ja kehitysyhteistyöstä sekä edistää niiden uutisointia Suomessa. Apuraha kehitysmaamatkoihin on pääsääntöisesti 1 500 euroa yksin hakijalle ja 1 200 euroa/hakija työpareille."

Afterdawn.fi, Softavinkki: testaa Adoben Lightroom 4 Betaa ilmaiseksi. "Adobe tarjoaa ammattikuvaajienkin käyttämästä Lightroom-sovelluksesta uutta Lightroom 4 Beta -versiota ladattavaksi ilmaiseksi. Tarkoituksena on kerätä käyttäjiltä palauteta ennen virallista alkuvuodesta tapahtuvaa julkaisua."

Tekniikan Maailma, Optisen vakaimen sisältävä Sony-pokkari 90 eurolla. "Sonyn uusimat Cyber-shot -taskukamerat sisältävät optisen kuvanvakaimen ja 360 asteen panoraamatehosteen. Edullisiksi hinnoitellut pokkarit tulevat myyntiin helmikuussa."

Yle.fi, Etiopiassa tuomitut ruotsalaiset anovat armahdusta. Toinen valokuvaaja.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Haiti: 2 Years After the Quake. 42 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Haiti slow to recover from 2010 quake. 25 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, America at Work. 34 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Thephotoargus.com, 39 Interesting Examples of Lifestyle Photography.

The Online Photographer, How to 'Scan' Film with a Camera—Well (Part 2).

Photo.tutsplus.com.

Little brown mushroom blog, On marrying a photographer. Millaista on elämä valokuvaajan puolisona. Kommenteissa ensimmäisenä Martin Parr.

Digital Photography School, 5 Tips To Transform Your Photography With Long Exposures. Pitkillä valotusajoilla erilaisia valokuvia.

Cameralabs.com, Fujifilm X-Pro1 preview.

Dpreview.com.

IR, Ces 2012 News.

Thom Hogan, kommentit julkistuksista ja kameroista.

ePhotozine.com, How To Use Photoshop's Marquee Selection Tools. Photoshopin valintatyökaluista.

ePhotozine.com, Tamaggo 360-Imager Picture-Taking Device. 360 asteen (pallo?)panoraama automaattisesti. 14 megapikseliä. Myyntiin vuoden 2012 toisella puoliskolla. Hinta $200.

Photoshop.com Blog, New Update: Adobe Carousel Now Named Adobe Revel.

 

11.01.2012   (linkki)

Keskustelutilaisuus tänään Valokuvagalleria Hippolytessä klo 17: Sanna Hirvonen, Aino Kannisto & Erica Kovanen keskustelevat Erica Kovasen Oma huone II -näyttelyn teemoista.

Laajasalon Valokuvaajat ry, Laajasalon valokuvaajien vuosinäyttely. Laajasalon Valokuvaajat pitää vapaa-aiheisten valokuvien vuosinäyttelyn Laterna Magican Kirjagalleriassa 13.1.2012 - 4.2.2012.

 • Näyttelyyn osallistuu kolmetoista kuvaajaa yhteensä n. neljälläkymmenellä työllä.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kesätoimittaja, Pohjankyrön Media Oy, Pohjankyrö -lehti, Isokyrö. Kolmen hengen toimitus. Edellytyksiä: osaa kirjoittaa uutisia, innostunut, oivaltava ja ideoiva tekijä. Myös valokuvaajana luova ja uusia näkökulmia etsivä. Ajokortti on tarpeen. Vapaamuotoinen hakemus viimeistään 31.1.2012.

Työpaikan osoite Pohjankyröntie 128, 61501 ISOKYRÖ
Työn luonne kesätyö
Työ alkaa sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 1 - 3 kk, tai sopimuksen mukaan
Haku päättyy 31.01.2012

Varmuusvarasto.fi.

 • Verkkokaupan tuotekuvat, 9.1.2012. "Tuotekuvalla on suuri merkitys verkkokaupassa. Olkoon miten kulunut sanonta tahansa, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa."
 • Verkkokaupan tuotekuvausstudio ja kuvauspöytä, 9.1.2012. "Tässä blogimerkinnässä esittelen tuotekuvauksessa käyttämäni kuvauspöydän." Näyttää ihan kunnon kalustolta, kuvauspöytä, taustat, valot.

Jrkkari.com, Mitä tehdä kuville (osa 3): Canvastaulu, 10.1.2012. "Haluatko tuttujen näkevän ottamiasi kuvia? Vältä siinä tapauksessa viimeiseen asti klassista kysymystä: “Haluatteko nähdä kuvia meidän lomamatkalta?” Lause vaikuttaa lyhyeltä, mutta on tarpeeksi pitkä jotta vieraat ovat ehtineet sen aikana pukea päälleen ja kadota maasta." Sarjan aikaisemmat osat ovat Osa 1: Postikortti sekä Osa 2: Pyyhekyltit.

Medianurkka.com, High key lapsikuvaa, 9.1.2012. "Kävin tekemässä lapsikuvauksen asiakkaan kotona. Toiveena oli High key kuvia. Eli valkoinen puhdas tausta."

Yle.fi, Lahti, Kuvaamiskieltokyltit kaupan oma keksintö. " Kamerakännykät ovat tehneet valokuvaamisesta arkipäivää. Lain mukaan yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa saa kuvata, mutta silti monet kaupat yrittävät suitsia kuvien ottamista kieltokyltien. S-Market Mascotissa Lahdessa kuvaamisen kieltävät tarrat ovat olleet esille viitisen vuotta. Marketpäällikkö Jari Kortelaisen mukaan kyseessä on myymälän toive."

"- Kyse on siitä, määritelläänkö kauppa julkiseksi tilaksi vai ei. Laki ei kiellä kuvaamista kaupassa. Tarroilla muistutetaan, että meillä on tällainen sääntö tai lähinnä toive, ettei liiketiloissamme kuvata. Ei siitä poliiseja paikalle kutsuta, Kortelainen toteaa."

Eilisiä CES:n kamerajulkistukisa suomalaisilla sivuilla.

 • Tekniikan Maailma, Edullinen matkakamera 24-kertaisella zoomilla. "Olympus SZ-14 on varustettu 24-kertaisella zoomilla, ja se maksaa alle 260 euroa. Yhteensopivuus Eye-Fi-muistikorttien kanssa mahdollistaa kuvien jakamisen langattomasti kamerasta esimerkiksi tietokoneelle."
 • Tekniikan Maailma, Olympukselta kovan paikan kamera 170 eurolla. "Olympus Tough -sarjan uutuus TG-320 sietää 1,5 metrin pudotuksen, kolmen metrin upotuksen ja kymmenen asteen pakkasen. Väriksi voi valita punaisen tai sinisen."
 • Tekniikan Maailma, Fujilta peilitön kamerajärjestelmä aps-c-kennolla. "Fujifilm X-Pro1 on tänään esitellyn uuden järjestelmän ensimmäinen kamera, ja runkoa sekä kolmea ensimmäistä objektiivia odotetaan Suomeen huhtikuussa. Rungon hinnaksi arvioidaan noin 1400 euroa ja objektiivien noin 550 euroa kappale."
 • Mbnet.fi, Pokkarikamera järkkärikennolla. " Canon on julkistanut innokkaille harrastajille ja ammattilaisille suunnattuun PowerShot G -pokkarisarjaan uuden kameramallin, jossa on aiempaa huimasti suurempi kuvakenno."

  "Canon PowerShot G1 X on taskuun mahtuva kamera, jonka 14 megapikselin cmos-kuvakenno on samaa kokoluokkaa kuin useimpien peilietsinjärjestelmäkameroiden aps-c-kenno. Verrattuna esimerkiksi Canon PowerShot G11 -malliin kennon pinta-ala on yli kuusinkertainen. Ratkaisu tuo kameraan useita etupäässä järkkäreistä tuttuja etuja, kuten mahdollisuuden tuottaa pieni syväterävyysalue sekä mainiot hämäräkuvausominaisuudet. Iso-herkkyys säätyy pokkareille erittäin poikkeuksellisella välillä 100 - 12 800. Digic 5 -prosessori varmistaa nopeat toiminnot."

  "Kamera maksaa 749 euroa."

Hilavitkutin.com, Parrot AR.Drone 2.0 on varustettu HD-kameralla – ja on yksityisyyden kannalta huolestuttava. CES-messuilla esitelty, myyntiin vuoden toisella vuosineljänneksellä, $300. 720p HD-videota kuvaava etukamera. Kopteria voidaan ohjata täysin iPadia, iPhonea tai Android-laitetta kallistelemalla. Lentoreitti voidaan etukäteen ohjelmoida.

Photo.net, foorum.

Edelleen Canon PowerShot G1 X.

Edelleen Adobe Photoshop Lightroom 4 Beta.

IR, Fujifilm X-Pro1: Enthusiast system camera debuts.

Lensrentals.com, Lens Repair Data 2011. Ison amerikkalaisen valovakuvausalan vuokrafirman tilastotietoa, objektiivien korjaustilastot. Oikeaa dataa oikeasta käytöstä. Käyttö on rankempaa kuin yksityishenkilöillä. Palautettavia (ja uusia) objektiiveja tutkitaan nyt tarkemmin. Edelliseen vuoteen verrattuna korjausprosentti on noussut, nyt 8.25%, aiemmin 5.5%. Vikaprosentit ja vian laadut taulukossa. 21 objektiivia.

Petapixel.com, This Photograph Is Not Free. Pitkän valotuksen auringonlaskukuva tuli maksamaan kaikkiaan $6.612. Seuraava ilmaisen kuvan pyytäjä voi vähän miettiä, millä kuvaajan kulut oikein maksetaan. Puhumattakaan siitä, että valokuvaaja saisi jotain palkkaa.

Dpreview.com, Sigma announces 19mm F2.8 and 30mm F2.8 Digital Neo lenses for mirrorless systems. Kiinteäpolttovälisiä. Micro 4/3 -systeemi, Sony NEX.

Dpreview.com, 2012 International CES. Tiistaista perjantaihin. CES = Consumer Electronics Show.

ePhotozine.com, Top 10 Portrait Photography Tips. Kymmenen vinkkiä potrettikuvaukseen.

Petapixel.com, Sleeping Face Recognition and Beauty Make-Up Mode in New Cameras. Canon: kamera tunnistaa, jos kuvassa sattuu olemaan nukkuva henkilö. Salama ei välähdä, äänet pois, tarkennusvalo pois. Olympus: Beauty Make-Up Mode, hampaiden valkaisu, poskipäiden kohotus ym. Myös Panasonicilla.

Macworld.com, Snapseed photo editor is coming to Mac App Store.

 

10.01.2012   (linkki)

Mikropc.net, Talvikuvaajan vinkit arktisten olojen ikuistajille. Tässä lyhyessä jutussa jäi kertomatta lumen kuvaamisen perusasia eli kamera pitää pakottaaylivalotukseen (jollei käytä erityistä kuvausohjelmaa). Kamera on aika tyhmä eikä tiedä kuvaavansa valkoista lunta. Jos kuvat perusasetuksilla, niin kuvat alivalottuvat. Mutta kuvaaja on kameraa viisaampi. Sama tilanne toisinpäin on silloin, kun kuvataan hämärässä. Kameraraukka ei tiedä kuvaavansa hämärässä...

Taskumuro, HTC esitteli 16 megapikselin kameralla varustetun Titan II:n.

Uusi Suomi, Applen sumutus loppui – tiesitkö tämän, suomalainen? "Applen sakot italialaiskuluttajien sumutuksesta ovat saaneet yhtiön muuttamaan markkinointiaan. Kyse oli EU-direktiivillä määrätystä virhevastuusta, jota Apple ei maininnut myydessään kuluttajille maksullista takuupalvelua."

"Kuluttajariitalautakunnan kanta on, että tuotteen kuin tuotteen tulee toimia virheettömästi vähintään kaksi vuotta."

"- Myyjällä ei ole aktiivista velvollisuutta kertoa virhevastuusta. On kuitenkin väärin, jos kuluttajalle annetaan harhaanjohtava kuva virhevastuusta niin, että tuotteella on takuu ja sen jälkeen on pakko ostaa jokin maksullinen palvelu, Kaakkola sanoo."

Mato78.com, Sonylta jälleen uusi muistikorttiformaatti. XQD.

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta.

Fujilta uutta.

Sigmalta uutta.

Olympukselta uutta.

Panasonicilta uutta.

Samsungilta uutta.

 • Tekniikan Maailma, Samsungin älykameroita kauko-ohjataan puhelimen näytöltä. "Samsung esittelee Las Vegasin Ces-messuilla viisi uutta wi-fi-kameraa. Ne näyttävät kuvia langattomasti puhelimen, taulutietokoneen tai tv:n näytöllä ja siirtävät valitut otokset esimerkiksi Facebookiin tai Twitteriin. Kameroita voi myös kauko-ohjata puhelimen näytöltä."
 • Tekniikan Maailma, Matkailijan taskukokoinen älykamera. "Taskuun mahtuva Samsung WB850F sisältää 21-kertaisen zoomin, jonka kuvakulma vastaa 23 - 483 mm:n kino-optiikkaa. Rinnakkaismalleissa WB150F ja ST200 zoomit ovat 18- ja 10-kertaisia. Kaikki kolme uutuutta ovat niin sanottuja älykameroita, jotka muun muassa siirtävät kuvia wi-fi-yhteyden kautta."
  - "Samsung WB850F maksaa alle 350 €. Laajakulma vastaa peräti 23 mm:n kino-optiikkaa, ja tele on sekin kameran mittoihin nähden (109,5 × 62,2 × 24,9 (35,1) mm) varsin ulottuva (kinovastaavuus 483 mm)."
  - "Samsung WB150F maksaa alle 230 €. Ulottuvan 18-kertaisen zoomin kuvakulma vastaa 24 - 432 mm:n kino-optiikkaa, ja valovoima on f/3,2 - 5,8. Kenno koostuu 14,2 megapikselistä, ja sen koko on 1/2,3 tuumaa (noin 7,8 mm)."
  - "Samsung ST200F maksaa alle 210 €. Zoom-alue on 10-kertainen, ja kuvakulma vastaa 27 - 270 mm:n kino-optiikkaa, ja valovoima on f/3,1 - 5,6."
  - "Kaikkia kolmea uutuuskameraa odotetaan kauppoihin huhtikuussa."
 • Tekniikan Maailma, Samsung-älykamera kahdella näytöllä. "Etunäytön koko on 1,5 tuumaa (3,8 cm), ja sen avulla kuvaajakin pääse mukaan otoksiin. Samsung DV300F maksaa alle 230 €, ja sitä odotetaan kauppoihin huhtikuussa. Zoom-alue on viisinkertainen, ja kuvakulma vastaa 25 - 125 mm:n kino-optiikkaa. Valovoima on f/2,5 - 63."
 • Dpreview.com, Samsung reveals WB850F, WB150F and ST200F Wi-Fi-connected cameras.
 • IR, Samsung WB850F, WB150F, ST200F: Three new wifi-capable cameras, one with GPS.
 • Dpreview.com, Samsung unveils ST76 and ST66 budget compact cameras.
 • IR, Samsung ST76, ST66: A duo of entry-level digicams revealed.

Lightroom 4 Public Beta.

Junebugweddings.com, Best Wedding Photos of 2011. Samalta sivulta pääsee katsomaan aikaisempien vuosien parhaita hääkuvia.

Digital PHotography School, How To Use Zoom Blur To Add Action In Your Photos. Vähän kulunut klishee.

Pixiq.com, Happy Anniversary Lightroom. Lightroom kuuden vuoden ikään.

 

09.01.2012   (linkki)

Rupuranta.net, viisi viimeisintä.

Tietokone.fi, Ilmainen poltto-ohjelma haastaa kaupalliset kilpailijat. CCBurnerXP 4.4. "CCBurnerXP on helppokäyttöinen ja kevyt ohjelma tiedostojen polttamiseen cd-, dvd- ja blu-ray-levyille. Useimpien polttavien asemien mukana toimitetaan joku poltto-ohjelma, mutta niiden ongelmana ovat usein raskaus ja rajoitetun version niukat ominaisuudet." Freeware.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, Harbin International Ice and Snow Festival 2011. 24 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: January 6, 2012. 23 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Jan. 2 - 8, 2012. 43 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week, December 30 – January 6. 40 kuvaa.

The Online Photographer, Why Not Square Sensors? Miksei kenno voisi olla neliö?

Earthboundlight.com, What Does the Nikon D4 Announcement Mean for Nature Photographers? 8.1.2012.

Dpreview.com, Introduction to Food Photography. Ruokakuvauksen alkeet lyhyesti.

ePhotozine.com, Tips On Taking Photos With A Ring Flash.

Lightroomsolutions.com, uusi Lightroomiin keskittyvä sivusto.

1001noisycameras.com, Interview: Canon planning to release mirrorless compact system cameras in 2012. Ei oikein paljon mitään.

IR, Bibble 5 discontinued as Corel takes over. Raw-konvertteri Bibblen viimeiseksi versioksi jäi Bibble 5.2.3. Lähipäivinä Corel julkistaa uuden Bibbleen pohjautuvan tuotteen.

Fotosidan.se, Nikon AF-S 85/1,8G - ett efterlängtat tele.

 

08.01.2012   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 14 Raakel Kuukan Retrospektiiviin liittyvä taiteilijatapaaminen. Museon pääsymaksu. www.valokuvataiteenmuseo.fi

Glenn Nylund: 5 hetkeä - 16 kaupunkia
Kuva: Glenn Nylund31.1.2012 asti

Glenn Nylundin valokuvanäyttelyn aiheena on 5 hetkeä - kohtaamisia 16 eurooppalaisen kaupungin kanssa. Kukin kaupunki esitellään viidellä valokuvalla. Yhteensäd näyttely käsittää 80 valokuvaa vuosilta 2004-2010.

Pietarsaaren Pietarsaaren kaupunginmuseo, Tupakkamakasiini
Jaakonkatu 9, Pietarsaari
Päivittäin klo 12-16, keskiviikkoisin myös 18-20, jolloin vapaa pääsy.
2 €/0 €

Aukusti Heinonen ja Minna Kallinen Pohjimmiltaan kaikki tarkoittavat hyvää
22.1.2012 asti

Kuva: Aukusti Heinonen
Kuva: Aukusti Heinonen

Aukusti Heinonen (s. 1985) ja Minna Kallinen (s. 1984) esittävät Galleria Uuden Kipinän Kennossa teoskokonaisuuden, joka käsittelee identiteettiä ja henkilöhistoriaa. Tekijät keskustelevat valokuvateostensa avulla sanoille näkymättömien tunteiden ja pelkojen kanssa.

Galleria Uusi Kipinä, Kenno
Kymintie 1, Lahti
ti-pe klo 12-18, la,su klo 12-16

Kuva: Minna Kallinen
Kuva: Minna Kallinen

F5.6-klubin vuoden aloittaa Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun professori Merja Salo.

Syksyllä valokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Salo esittelee Carspaces-Automaisemia-teoksensa. Miltä kaupungit, maaseutu ja tunnetut paikat näyttävät, kun emme katso autojen ohi vaan hyväksymme ne osaksi uutta näkymää.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

F5.6 on klubi valokuvaajille ja valokuvamielisille. F5.6 kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina Kansallisteatterin Lavaklubilla. F5.6 on alustuksia, portfolioita, keskusteluja, musiikkia ja tapaamisia. F5.6n järjestävät vuorotellen Photo Do, Suomen Lehtikuvaajat ja valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto. 10.1.2012 järjestäjänä toimii Photo Do ry.

Tilaisuus järjestetään Kansallisteatterin Lavaklubilla osoitteessa Läntinen teatterikuja 1, Helsinki.

lavaklubi.fi/f-5-6

Yle Teemalla alkaa sunnuntaina 22.1. kuusiosainen sarja Valokuvauksen huiput. Ohjelmatiedot kolmesta ensimmäisestä jaksosta:
Sunnuntaisin klo 21-22. Uusinnat tiistaisin klo 20-21. T: BBC.

1/6. Varjojen vangitsijat. Valokuvauksen vaiheita esittelevän sarjan aluksi tutustutaan kahden alan uranuurtajan Henry Fox Talbotin ja Louis Daguerren menetelmiin. Mutta mihin valokuvausta tarvitaan?

2/6. Taiteilijoita ja dokumentaristeja. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen valokuvasta tuli tärkeä aikakauden tulkitsija. Objektiivisen dokumentaation lisäksi valokuva sukelsi myös surrealismin pyörteisiin.

3/6. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Normandian maihinnousu, holokausti ja atomipommin pudotus Hiroshimaan - miten jälkipolville on tallennettu historiaa kameran etsimen takaa?

(Foorumilta) Shootthecenterfold.com, Pre-Register for Miami. Kolmipäiväinen työpaja Miami Beachilla Floridassa. 27.1. - 29.1.2012. Toinen vetäjistä on Jarmo Pohjaniemi ("45 Playboy publications covers and still counting..."). Price $1.250.

Photo.net, foorumi.

Edelleen Nikon D4.

Boston.com, The Big Picture, National Geographic Photography Contest Winners: 2011. 14 kuvaa. Nämä kuvat ovat olleet jo aiemmin esillä.

The Atlantic, In Focus, A View Inside Iran. 42 kuvaa.

Reuters.com, Life in California. 35 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week, 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

The Online Photographer, Kirk's Take (Kirk Tuck #3). Peilittömistä järjestelmäkameroista ja erityisesti Micro 4/3 -systeemistä.

Digital Photography School, Understanding Light: A Series of Tutorials. Valosta viisiosainen (tähän mennessä ilmestynyt) tutoriaalisarja.

Thomas Hawk, an open letter to Scott Thompson CEO Yahoo INC. Flickr-kriitikon kirjoitus. Lue myös kommentit (niin tulee vähän laajempi näkemys).

Photo.tutsplus.com, HDR: Love it or Leave It?

Photoshop Disasters, La Redoute: The Naked Truth. Nyt kyse on siitä, että Photoshopin käyttö unohtui kokonaan. Iso ranskalainen koko perheen vaatefirma, nettiin livahti neljän iloisen alle kouluikäisen lapsen yhteiskuva, shortsit + rantavaatteet. Takana sitten kahlailee alaston täysikasvuinen mies.

 • Huffingtonpost.com, Naked Man In La Redoute Children's Clothing Ad Gives Company PR Pain. "La Redoute apologizes for the photo published on its site and is taking steps to remove it. We have opted to delete all the posts including this picture. "We are aware that it may offend the sensibilities of surfers. We will strengthen the validation process of all brand communications so this can not happen again in the future."

Stuckincustoms.com, Scott Bourne and Other Fallout from DSLR Dying article… & Saving Money. Reaktioita kirjoitukseen “DSLRs are a dying breed – 3rd Gen Cameras are the Future“. (kommentteja yli 240 kpl).

Thephotoargus.com, Quick Tips for Better Group Photography. Ryhmäpotrettiin muutama ohje.

ePhotozine.com, Ten Top Wedding Photography Tips.

 

07.01.2012   (linkki)

Ylitalot.net, Vuoden 2011 kuvien parhaimmisto. "Vuoden alussa on hyvä hetki vilkaista taaksepäin ja katsoa mitä edellisen vuoden aikana on tullut kuvattua."

HS, Helsingin Sanomien valokuvaajat valitsivat viime vuoden parhaat kuvansa. Antti Johansson, Markus Jokela, Juhani Niiranen, Vesa Oja, Sirpa Räihä, Christian Westerback, Sami Kero, Kai Sinervo, Outi Pyhäranta. Kultakin kymmenen valokuvaa.

Medianurkka.com, Valaisua pikkusalamoilla Sastamalan opistolla, 5.1.2012. "Sastamalan opistolla on 21.4. – 22.4.2012 kurssi nimeltä valaisu pikkusalamoilla (kurssi nro 1103641). Kurssilla on hintaa 25,00 euroa. Koulutuksen paikkana on Uosson paja osoitteessa Asemakatu 9." Lähellä Vammalaa.

Iltalehti.fi, Kännykkä ei syrjäytä kameraa kuvauksessa. "Elektroniikkavalmistaja Canon kertoo, ettei kännykkäkameroiden yleistyminen ole juuri nakertanut digitaalikameroiden myyntiä. Kameroille on ilmestynyt myös muita kilpailijoita." - "Canonin mukaan järjestelmäkameroiden myynti ylittää euroilla mitattuna kompaktikameroiden kaupan"

Photo.net, foorumi.

Nikonilta uutta.

 • Suomen Nikon, Nikon D4. "D4:n tarjoama yhdistelmä on tehokas: jopa 11 kuvaa/s, 16,2 megapikselin FX-koon kenno ja ilmiömäisen suuri ISO-arvo (laajennettavissa vastaamaan herkkyyttä 204 800). D-video tuo joustavasti käyttöösi kaiken, mitä tarvitset lähetyslaatuista videokuvaa varten. Kevlar-/hiilikuitukomposiittisuljinyksikkö mahdollistaa vakiona huikeat 400 000 laukaisukertaa, 30 % enemmän kuin edeltäjänsä." - "D4 on aina valmis toimintaan, ja sen kestävyyden ja monipuolisuuden ansiosta voit hyödyntää kaikki kuvaustilanteet.". Myös YouTube-video, kesto 1:04.
 • Suomen Nikon, lehdistötiedote, Nikon D4 – rakennettu rikkomaan rajoja.
 • Suomen Nikon, lehdistötiedote, AF-S NIKKOR 85 mm f/1.8G – Luonteen tallentaja. "Klassinen 85 mm:n polttoväli mahdollistaa erittäin tarkat lähikuvat ihmisistä."
 • Tekniikan Maailma, Nikon D4 on vihdoin totta. "Nikon D4 on valmistajansa lippulaivamalli, joka sisältää runsaasti uusia ominaisuuksia etenkin videopuolelle. Runkoa odotetaan myyntiin helmikuun puolivälissä, ja sen arvioidaan maksavan noin 6100 euroa. Kuvailmaisimena toimii kinokokoinen 16,2 megapikselin cmos-kenno. Herkkyysasetus kattaa alueen ISO 100 - 12 800, ja sitä voi laajentaa arvoihin ISO 50 ja ISO 204 800 saakka." - "Nikon D4 sisältää hdmi- ja ethernet-liittimet. Kameraa voi kauko-ohjata langattomasti tietokoneella. Siihen tarvitaan lisävarusteena ostettava ohjelma sekä uusi WT-5-lähetin."
 • Janneheimonen.net, Nikon D4 julkaistu – Uusi ammattikameroiden kuningas? "Suurin Nikon D4 kohdalla tapahtunut muutos on video puolella ja siinä on keskitytty juuri ammattimaisen videoinnin tarpeisiin."
 • KKuja, Nikon D4 julkaistu. "Hdmi-liitännästä saa nyt ulos pakkaamattoman reaaliaikanäkymän ulkoiselle tallentimelle tai tarkkailunäytölle. Tämä tarkoittaa sitä että kuvatessa Live view näkymää voi tarkkailla ulkoiselta näytöltä."
 • Dpreview.com, Nikon announces D4 'multi-media' DSLR. 16 megapikseliä, täyskennoinen, kymmenen kuvaa sekunnissa sarjakuvaus. Ergonomiaa parannettu, videopuoleen erityisesti keskitytty. Isoin ISO 204.800, painikkeet voidaan hämärässä valaista. 2 x compact flash, uusia XQD-kortteja voidaan käyttää. 4928 x 3280 pikseliä. Kuvasuhteet 5:4 ja 3:2. Lcd-näyttö 3.2 tuumaa, 920.000 pistettä. Optinen etsin 100%. Paino 1.340 kg.
 • Dpreview.com, Nikon D4 overview. Nikon on kuunnellut ammattikuvaajien toiveita ja parannellut edellistä mallia näiden toiveiden mukaisesti. Isoimmat muutokset on tehty videopuolelle, mutta myös paljon pienempiä käyttöä helpottavia muutoksia on tehty. Sulkimen pitäisi kestää keskimäärin 400.000 laukaisua. Akut kestävät 2.600 kuvan ottamisen verran.
 • Rob Galbraith, Nikon announces 16.16 million image pixel, 10fps D4 digital SLR. Perus-ISO 100 - 12.800. Edellinen malli D3 julkistettiin vuoden 2007 jälkimmäisellä puoliskolla. Suunnilleen kaikki on uudistettu (vaikka speksit eivät ole paljoa muuttuneet). Ensimmäistä kertaa Nikonin kamerassa on Ethernet-liitäntä. Säänkestävä. Painikkeita muuteltu, ergonomiaa paranneltu. Käynnistys 0.12s, suljinviive 42ms. USB 2.0 (miksei USB 3.0?). Myyntiin helmikuun lopulla.
 • Cameralabs.com, Nikon D4 preview
 • British Journal of Photography, Nikon gets ready for the Olympics with its flagship D4. Myyntiin 16.2.2011.
 • Strobist, Bailing on the Nikon D4. David Hobby Mr. Strobist siirtyi pitkän Nikon-uran jälkeen käytettyyn Phase One:een. Miksi.
 • Joemcnally.com, Shooting the D4. Uusi kamera toisitoimissa, oikeassa käytössä.
 • Pixiq.com, Nikon D4: Official Announcement.
 • Dpnow.com, Nikon D4 pro DSLR camera launch analysis
 • Bobatkins.com, The Nikon D4 - Full frame (FX) 16.2MP Flagship DSLR from Nikon
 • Fotosidan.se, Nikon D4 släppt och utmanar Canon EOS-1D X på alla punkter
 • Kamera & Bild, Nikon D4 redo att ge Canon 1D X en match
 • Dpreview.com, Nikon launches AF-S Nikkor 85mm f/1.8 G. Täysin uusi optiikka, käy kaikkiin Nikonin järjestelmädigeihin. Maaliskuussa myyntiin, $499.
 • Rob Galbraith, Nikon to ship AF-S 85mm f/1.8G in March for US$499.95. Lähin tarkennus 80cm, 67mm suodinkoko. Paino 350g. Täyskennoisille. Korvaa AF 85mm f/1.8D:n. Mukana vastavalosuoja. Maaliskuussa myyntiin.
 • Nikonrumors.com, Nikon D4 sold out on Amazon in less than an hour, Nikkor 85mm f/1.8G lens still available for pre-order. USA:n Amazonista ei voi tilata Eurooppaan.

Photo.tutsplus.com.

American Photo, The Best Photo Books of 2011. 50 valokuvakirjaa.

Photoshop Disasters, Top 10 Photoshop Disasters of 2011. Vuoden pahimmat tai parhaimmat Photoshop-mokat.

Digital Photography School, Fun with Macro Photography.

Glyn Dewis, My 3 Most Used Photoshop Plug Ins of 2011. Nik Color Efex Pro 4, Nik Silver Efex Pro 2 ja Topaz Details.

Cpn-canon.europe.com, EOS-1D X on film: Pt. 5 – Using the camera. Osa 5/6. Video, kesto 5:11.

Nikonrumors.com, Nikon D800 in February?

Fotosidan.se, Gatufoto i en småstad – en slags guide. 16-sivuinen pdf.

 

06.01.2012   (linkki)

Foorumilaisten kuvia: januszian, SmugMug, portfolio. "Juu, muunmuassa tämmöstä tuli viime vuonna touhuiltua kun Huhtikuussa ostin ekan järkkärini:".

Suomen freelance-journalistit ry, SMF-freelancer - odota hetki! 5.1.2012. "Liitto kehottaa toistaiseksi olemaan allekirjoittamatta Sanoma Magazines Finlandin uutta freelancer-sopimusta."

Helsingin Uutiset, Stefan Bremerin Helsinki-valokuvista näyttely ja kuvateos. "Stoan galleriassa helmikuussa nähtävä Helsinki-valokuvanäyttely on Stefan Bremerin huikea rakkaudentunnustus kotikaupungille. Näyttelyn kuvia on mukana myös kuvateoksessa Helsinki, jonka Kustannusosakeyhtiö Teos julkistaa näyttelyn avajaisten yhteydessä."

Stockmann, Valokuvaaja Stockmann-verkkokaupan studioon. "Haemme Helsingin Pitäjänmäkeen Stockmann-verkkokaupan studioon valokuvaajaa 6 kuukauden määräaikaiseen työsuhteeseen. Työhön kuuluu muodin ja kodin tuotteiden kuvaaminen Stockmann-verkkokauppaan." - "Hakuaika päättyy: 15.1.2012 23:59"

Sulantoblog, Canon Pixma Pro-1 kokeilussa, 4.1.2012. "Canonin uusin tulostin, Pixma Pro-1, tekee vaikutuksen, sillä se on melko iso A3+ tulostimeksi. Canon on saman kokoinen, jopa hieman isompi, kuin Epson Stylus 3880, joka on A2 koon tulostin. Pixma Pro-1 on Canonin tuotevalikoimassa ammattitulostinten alla ja mekaaninen rakenne oikeuttaa siihen kyllä hyvin...." - "Canon Pixma Pro-1 on hyvä tulostin, mutta ainakin minulla meni hieman aikaa, että löysin sopivat asetukset."

Suomen Lehtikuvaajat ry, Tammikuun kuvaaja Tara Lehtonen.

HS, Presidenttiehdokkaiden vaalijulisteet tulivat katukuvaan.

 • Peter Forsgård, Perinteistä pönötystä? 5.1.2011. "...Oli toki muutama asia jotka pistivät näissä muotokuvissa silmään. Mennään vaikka numerojärjestyksessä..."
 • Kävin kuvaamassa eilen sateessa ja hämärässä vaalijulisteita. Tarkoituksena on näyttää presidentinvaalien ehdokkaiden vaalijulisteista suurennokset silmien alueelta. Kokenut kuvaaja näkee oletettavasti nopeasti, millaiset studiovalot ovat olleet käytössä. Ks. koostekuva (presidentinvaalien 2012 ehdokkaiden silmät...). Päivän sana on catchlight. (äkkiä tutkimalla näyttää siltä, että minkäänlaista editointia ei ole catchlightille tehty... taitavat olla ihan luomua... silmien väritkin lienevät luomua...).
  • ePhotozine.com, Tips On Creating Catchlights. Silmiin eloa.
  • YouTube, Awesome Eyes in Photoshop. Silmistä kirkkaammat, värit enemmän näkyviin, kunnon catchlight pupilliin. Aika yksinkertaista peruskuvankäsittelyä, jo yhdellä katsomisella pääsee jyvälle. Kesto 5:27.

Sveitsiläisomistuksessa oleva ifolor järjestää kuvakirjakilpailun, pääpalkinto 5.000e, palkintojen yhteisarvo on 10.000 euroa. Viisi eri kategoriaa (voittajalle 1.000 e): Matka, Perhe, Harrastus, Luonto ja Avoin. Kilpailuaika 6.1.2012 - 15.2.2011.

 • Osallistumisohjeet ja säännöt Ei liene yllätys, että kuvakirja pitää tehdä ifolorin kautta.
 • "Järjestäjän oikeudet kuvien käyttöön: Kunkin sarjan kolme parasta kirjaa ovat esillä Kuva & Kamera 2012 –messuilla 2.–4.3.2012. Finaaliin selvinneet kirjat julkaistaan Ifolorin kotisivuilla, Ifolorkirja-sivuilla Facebookissa sekä mahdollisesti muissa, kirjan tekijän kanssa erikseen sovittavissa medioissa."

Tietokone.fi, Verkkoyhteys jakoon helposti ja nopeasti. Virtual Router 0.9 Beta. "Langattomissa lähiverkoissa nettiyhteys on helppo jakaa useille koneille. Erillistä tukiasemaa ei kuitenkaan aina ole saatavilla. Silloin näppärin tapa on jakaa esimerkiksi yhden koneen lankayhteys muille koneille langattomasti." Open source.

Tietokone.fi, "Aikansa Apple tai Google" – Kodak menossa konkurssiin. "Vaikka yhtiö keksi itse digitaalisen kameran, keksintö vei lopulta 131-vuotiaan yhtiön markkinat. Yritykset kamera- tai tulostinvalmistajana eivät ole menestyneet. Jäljellä on yksi tekniikkayhtiöihin liittyvä oljenkorsi, joka voi olla miljardien arvoinen."

Photo.net, foorumi.

Fujilta uutta. Melkein kolmekymmentä uutta mallia. Miksi?

Stuckincustoms.com, DSLRs are a dying breed – 3rd Gen Cameras are the Future. Muutaman viime vuoden aikana valokuvauksessa on tapahtunut hiljainen vallankumous. Tämä vuosi näyttää, mistä oikein on kyse. Paradigma-muutos.

Petapixel.com, Nikon D4 Leaked by French Magazine.

1001noisycameras.com, Revealeaked: Fuji X-Pro1 interchangeable lens camera with three prime lenses [updated!].

The-digital-picture.com, Datacolor Spyder4 Elite Display Calibration System Review.

 

05.01.2012   (linkki)

Suomen Lehtikuvaajat ry järjestää Vuoden Lehtikuvat 2011 -kilpailun kahdeksassa kategoriassa:

  • Vuoden Lehtikuvaaja
  • Vuoden Henkilökuva
  • Vuoden Uutiskuva
  • Vuoden Urheilukuva
  • Vuoden Kotimaan Reportaasi
  • Vuoden Ulkomaan Reportaasi
  • Vuoden Kuvaessee
  • Vuoden Multimedia.

Vuoden Multimedia -kategoria on mukana ensimmäistä kertaa ja korvaa aiemmin mukana olleen Vuoden Oivallus -kategorian. Myös Fotofinlandia-kategoria jää pois johtuen Fotofinlandia-kisan muuttuneista säännöistä.

Lisäksi kaikkien kilpailuun osallistuvien kuvien joukosta valitaan Vuoden Lehtikuva 2011.

Kilpailussa jaetaan seuraavat verovapaat palkinnot:

Vuoden Lehtikuva 2500 €
Vuoden Lehtikuvaaja 2500 €
Muut kategoriat à 1000 €

Kilpailun osallistumismaksu on 45 euroa. Maksun tulee olla suoritettuna 9.1.2012 mennessä.

Kilpailukuvien tulee olla perillä 9.1.2012 klo 23:59 mennessä. Kuvien latauksen tulee olla kokonaan valmis viimeistään klo 23:59.

Kilpailun tulokset julkistetaan Helsingissä maalis-huhtikuussa 2012.

Kilpailun sivut

Tarkat ohjeet (pdf)

(kertaus) Oikotie, Avoimet työpaikat, Kuvaajia, kuvatoimittajia ja kuvankäsittelijöitä. Ilta-Sanomat etsii kesäksi työvoimaa, hakuaika päättyy 17.1.2012.

Vesa Koivunen.

 • Vuodet vierii, 3.1.2012. "Nyt siitä on neljä vuotta, kun lähdin Iltalehdestä ja toiminta on suurinpiirtein sellaista kuin pitääkin. Aluksi tein ensimmäiset pari vuotta todella paljon keikkaa vanhalle työnantajalleni, mikä oli aivan viisasta. Minulla oli sinne hyvä suhde ja se antoi perusturvan. ... Nyt on kuitenkin tehtävä uusi nelivuotissuunnitelma ja siinä onkin pähkimistä. Mikä on valokuvaajien tilanne 2012 ja minne kannattaa suunnata?..."
 • Luvassa raskas vuosi, 30.12.2011. "Tekemistä riittää, mutta täytyy sanoa, että maailman taloudellinen tilanne heittää synkän varjon päällemme. 2012 tulee olemaan vaikeampi kuin kulunut vuosi. ... Vanhat konkarit polkevat hintoja siinä missä muutkin, sillä eloonjäämistaistelu on noussut uudelle, vielä entistäkin korkeammalle tasolle. Kenties korkeimmalle. ... Olen henkeen ja vereen yrittäjä. Olen aina nauttinut yrittämisestä, mutta tässä taloustilanteessa saatan joutua kääntämään takkia. ... Tähän asti minulla on hommat lisääntyneet vuosi vuodelta, mutta nyt alkaa jännittää."

Pingstate.nu.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, 2012: Marking the New Year. 41 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Winter Arrives. 42 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photopreneur, Photographers Struggle to Sell Images for Five Dollars. Sivusto tarjoaa valokuvaajan palveluja viiden dollarin hintaan.

Digital Photography School, 10 Quick iPhone Photography Tips.

Thephotoargus.com, Create Anaglyph Images with Photoshop. Kyse on 3D-kuvista.

YouTube, Tutorial Photoshop CS5 - Cross Processing effect (Xpro). Video, kesto 2:03.

The Online Photographer, How to 'Scan' Film with a Camera—Well (Part 1). Vähän helpompi ja nopeampi tapa skannata filmiruutuja.

Nikonrumors.com, Here is the full text article about the Nikon D4 announcement.

Photographyblog.com, Sony NEX-7. 24 megapikselin kroppikenno (APS-C), 2.4 megapikselin elektroninen etsin (jota voi käyttää myös hämärässä, kääntyvä 922.000 pisteen lcd-näyttö (kolme tuumaa). Peilitön pieni järjestelmäkamera, sisäinen salama ja ulkoinen salamakenkä. Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Full HD video, 50/25 kuvaa sekunnissa. Manuaalisäädöt videota kuvattaessa. Rungossa ei ole kuvanvakaajaa. Memory Stick PRO Duo / PRO-HG Duo, SD, SDHC, SDXC. Kuvakoko 6.000 x 4.000 pikseliä. Raw. Valikot suomeksi. Käyttöliittymä (eli painikkeet) voi kustomoida mieleisekseen. Tarkennus hämärässä aavistuksen hidas. Arvosana 5 * / 5 *. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 1.300 euroa (mukana 18-55mm OS KIT).

 • (Saatavuus voi olla ongelma...).

Slrgear.com, Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G X VARIO PZ. 28-84mm. Micro 4/3 -systeemiä (Panasonic ja Olympus). Suodatinkierre 37mm, vastavalosuojaa ei voi käyttää. Kuvanvakaaja. Erittäin pienikokoinen objektiivi. 95g, painuu kasaan (korkeus 2.68cm). Sähköinen zoom/tarkennus. Erittäin hyvä hinta/laatusuhde. Suomen hinta on n. 450 euroa.

Photozone.de, 1 Nikkor VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD. 27-270mm, painoa 530g, suodatinkoko 72mm. Muihin Nikon 1 -sarjan objektiiveihin verrattuna paljon isompi, painavampi ja kalliimpikin. Kun virrat laittaa päälle, zoomi kasvaa, käytössä koko pysyy sitten samana. Kaikki säädöt (kuvanvakaaja, aukko, automaattitarkennus, manuaalitarkennus) tehdään kamerassa). Sopii ehkä paremmin liikkuvalle kuvalle, still-kuvaajille laatu ei oikein riitä (ainakaan hintaan suhteutettuna). Mekaanista tarkennusrengasta jää kaipaamaan. Hinta/laatusuhde 3 * / 5 *. Suomen Nikon. Suomen hinta on vähän yli 800 euroa.

 

04.01.2012   (linkki)

Valoa etsimässä.

 • Viikon kuva 2011 -projektin satoa, 2.1.2012. "Ohessa vielä Viikon kuva 2011 -projektin kuvatukset koottuna yhteen settiin..."
 • 52/52 Jäätaidetta, 2.1.2012. "Tämän viikon kuva syntyi sunnuntaina eli vuonna 2012. Ilma oli pitkästä aikaa aurinkoinen ja pakkasta mukavat n. 8 astetta. Lähdin lähimetsään samoilemaan kameran kanssa ja ajattelin myös pistäytyä meren rannalla."

Editointipäivä valokuvaajille. Keskiviikkona 04.01.2012 klo 12-20. Photo Do ry toteuttaa yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon kanssa Editointipäivän. Tilaisuus on on tarkoitettu valokuvaajille, jotka haluavat saada arvion omasta kuvasarjastaan ja editoida laajempaa kuvamäärää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tammikuun 4. päivä keskitytään editoimaan Vuoden lehtikuvat -kilpailua varten. Paikalla on neljä asiantuntijaa, jotka arvioivat yksityisesti valokuvaajan kuvia. Editoinnin kesto 20 min. Tilaisuus järjestetään museon Prosessi-tilassa. Ilmoittautuminen 2.1.2012 mennessä. Osallistumismaksu 10/5 euroa maksetaan paikan päällä.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kuvankäsittelijä, Tmi Vesa Pyykkönen. Pc ja ohjelmat pitää olla omasta takaa, asua voi missä päin Suomea tahansa. Työhön valitaan muutaman annetun näytetyön perusteella. Lisäksi edellytetään täsmällisyyttä ja annettuihin aikarajoihin sitoutumista.

Työpaikan osoite Työ useassa osoitteessa tai etätyö
Työ alkaa 01.03.2012, kevät 2012
Työaika osapäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta
Haku päättyy 29.02.2012 klo 16:00

(kertaus) Digicamera.netin uutiset 19.9.2011. Pieni muistutus siitä, että ns. lukijoiden kuvilla ei _varsinaisesti_ "ansaita". Voi kuvitella, millainen työmäärä top-3:n tilastoon pääsemiseksi tarvitaan. Kovasti epäilen, että rikastuminen ei ole kuulunut kuvaajilla päämotiiveihin.

- Vartti -kaupunkilehti, 14.9.2011, Vartin lukija voi ansaita kuvilla jopa tuhansia euroa (tämän niminen artikkeli, en löytänyt linkkiä artikkeliin). Kaikki lehdessä julkaistut lukijan kuvat palkitaan. Pääkaupunkiseudulla vartti on ilmestynyt kuusi vuotta. Metro ja Vartti ovat viimeisen puolentoista vuoden kuluessa maksaneet kuvista 117.700 euroa, leffalippuja on jaettu 4.300 kappaletta. Rahalla tai leffalipuilla on palkittu 4.500 kertaa. Viimeisen puolentoista vuoden ajalta top-3:

 • 4.800 euroa ja 56 leffalippua
 • 3.050 euroa ja 60 leffalippua
 • 2.350 euroa aj 86 leffalippua
 • Metro-lehti
 • Vartti
 • Kuvia julkaistaan Omakaupunki.fi:ssä, Vartissa, Metro-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Tässä ehdot (Omakaupunki.fi):
  ...Käyttäjän toimittaman materiaalin kaikki tekijänoikeudet ja lähioikeudet (mukaan lukien edelleenluovutus- ja muunteluoikeus) siirtyvät aineiston toimittamisella Palveluntarjoajalle....
  ...Käyttäjä on Suomen lainsäädännön mukaisesti rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa Palveluun toimittamastaan tai sen kautta muille käyttäjille ja muihin tietoverkkoihin jakamastaan materiaalista....
  ...Mikäli Käyttäjä toimittaa Palveluntarjoajalle tai Palveluun teksti-, kuva- tai videomateriaalia, Käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin....
  ...Käyttäjä on korvausvelvollinen Palveluntarjoajalle ja suoraan muille tahoille mahdollisista väärinkäytöksistä sekä lain tai Käyttöehtojen vastaisista toimistaan....

Peter Forsgård, Parempien kuvien paluu. "Parempia kuvia Canon EOS-järjestelmäkameralla kirjasta on otettu jo 7.painos ja sen painosmäärä on ylittänyt reippaasti 300.000. Juuri ennen joulua ilmestyi uusi kirja Parempia kuvia Canon salamalaitteilla ja objektiiveilla."

 • Pari päivää sitten selasin kirjakaupassa lisäksi kolmatta sarjaan kuuluvaa suomenkielistä kirjaa, aiheena videokuvaus. Muistaakseni Forsgårdin mainitsemasta kirjasta oli otettu jo 11. painos, painosmääräksi mainittiin yli 350.000 kpl. Kirjaa on jaettu useissa maissa (ainakin Suomi, Venäjä) ilmaiseksi EOS-järjestelmäkameran ostajille, koko ajan ollut myynnissä myös kirjakaupoissa. Koko on sellainen vähän pokkaria isompi, nyt kovakantisina versioina. Aika tiivistä asiaa, mutta helposti sulavassa muodossa. Kuvat tukevat sopivasti tekstiä. Hinnat ovat aavistuksen alle 50 euroa.
 • Ennen Forsgårdin ja Kolarin kirjaa "Parempia kuvia Canon EOS-järjestelmäkameralla" valokuvauskirjoista eniten myyty lienee ollut Matti Poutvaaran olympiavuodeksi ilmestynyt Suomi - Finland. Kansainvälinen yhteispainos ylitti 200.000 kappaleen rajan. Siihen aikaan vain kaunokirjallisten kirjojen tekijät saivat korvausta myytyjen kirjojen mukaan. Ja Poutvaaran kirja ei ollut kaunokirjallinen kirja.
 • Kyse on siis Suomen ennätyksestä, jota ei helpolla lyödä. Vastausten maailma, Myydyimmät kirjat, Suomi. Tämän listan seitsemäntenä on Mika Waltari Sinuhellaan, 320.000 kpl. "Luvuissa eivät ole Raamattu, Katekismus, oppikirjat eivätkä muut ilmaiseksi jaettavat kirjat.". Arvailuksi jää, mikä on Forsgrådin ja Kolarin kirjan maksullisen myynnin kappalemäärä.

Sulantoblog, poimintoja.

 • Työpajoissa on vielä tilaa, 3.1.2012. "Muistutan tässä, että työpajoissani on vielä tilaa."
 • Olympus XZ-1 matkakamerana, 3.1.2012. "Katukuvauksessa käytän aukko-automatiikkaa. Pientä terävyysaluetta ei voi hyödyntää, joten terävyyttä voi kuvassa olla alusta loppuun."
 • Pikafilmi oli takanäytön korvike silloin vanhaan hyvään aikaan. 30.12.2011. "Näin vuoden päätteeksi on usein tapana kerrata mennyttä vuotta, mutta tällä kertaa menen hieman kauemmaksi menneisyyteen, aina ajalle ennen digikameroita. Etsin nimittäin paspileikkuriani ja löysin komerosta kasan vanhoja Polaroideja."
 • Päivän kuva ja uusia työpajoja, 28.12.2011. "Olen tulossa siihen päätelmään, että Fuji X10 on niitä harvoja kameroita, joilla ei kannata kuvata raakakuvia. Fujin jpg-kuvat ovat niin hyviä, että kuvan teknisen laadun vuoksi en näe mitään syytä kuvata raakana. Ainoa asia, joka minulle kokemattomana jpg-kuvaajana aiheuttaa päänvaivaa, on jpg-kuvan asetukset."

Aukea.net, Mitä pyydätte kuvauskeikasta?

Photo.net, foorumi.

Time LightBox, Jeff Harris: 4,748 Self-Portraits and Counting. Omakuva vuoden jokaisena päivänä. Neljästoista vuosi menossa. Kamerana Olympus Stylus 35mm (kuudes yksilö). Kuva otetaan eri päivinä eri paikoissa.

Msnbc.com, New Year's around the world. 33 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Pixiq.com, Tilt Shift Miniatures + Videos. Tilt Shift -objektiivista videokäytössä.

Petapixel.com.

Kertausta, Digicamera.netin uutiset 15.4.2010.
- Pdnpulse.com, A Six-Month Exposure; Now That's Dedication (kuten aiemminkin, Pdnpulse.com:in linkit eivät toimi kauaa). Kuuden kuukauden valotusaika, neulanreikäkamera. Wedding Photographer Blog, A 6 Month Long Single Exposure 14.4.2010.

 • (kuten näkyy, niin kyseinen tekniikka on aivan tavanomainen...)
 • Väitöstutkimus vuodelta 2006, Solarigrafia - analogisen ja digitaalisen valokuvauksen murroksessa. Tarja Trygg
 • Laterna Magica, Tarja Trygg, Solarigrafioita Solar Graphics, 2005
 • Solarigrafiaa (vuodet 2004, 2005 ja 2006)
 • Solargraphy.com, Tarja Trygg´s website of The Global Project Of Solargraphy
 • Suomen valokuvataiteen museo, Fotokela, sanasto, Solarigrafia: "Solarigrafia tarkoittaa auringon liikeradan tallentamista valokuvauksen menetelmin. Kamerana voi käyttää neulanreikäkameraa. Solarigrafiassa paperista negatiivia ei kehitetä vaan valottunut paperi pannaan purkista tai laatikosta suoraan skannerin lasilevylle. Kuva käännetään kuvankäsittelyohjelmalla positiiviksi."
 • Googlen kuvahaun tulokset "solarigrafia"

Photo.tutsplus.com, 60+ Shots of The World’s Best Roads.

Dpreview.com, Challenge of Challenges 2011 Winner announced. Sivuston foorumin sisäisen kilpailun tulokset.

Popular Photography, Tips From a Pro: Creating a Powerful Low-Light Landscape.

Diyphotography.net, How To Make A Snoot From A Coca-Cola Bottle. Snoot = pistevaloheijastin ("kärsä").

YouTube, Studio Flash Portrait Tutorial, Softbox with Grid. Video, kesto 5:09.

Nikonrumors.com, OK, let’s try again: this is the Nikon D4. Nikonilla perjantaina lehdistötilaisuus, julkistuksia luvassa.

Fotosidan.se, Bakgrunden till Annas björnbild. Karhukuva on kerännyt yli 220 kommenttia. Miten kuva otettiin.

Ryan Brenizer, Review: LensAlign, Spyder LensCal and the importance of AF Fine Tune. Objektiivin tarkennuksen hienosäätöä. Välineitä.

 

03.01.2012   (linkki)

Janneheimonen.net.

 • Sigma 150mm f2.8 EX DG OS HSM APO Macro, 2.1.2012. "... Kun Sigma syksyllä 2010 julkaisi uuden kuvanvakaajalla ja sääsuojauksella päivitetyn Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro objektiivinsa, tiesin heti että nyt tulee vaihto eteen."
 • Yhteenveto luontokuvausvuodesta 2011, 1.1.2012. "...Niin kunniamaininta Wildlife photographer of the year 2011 kuin Nordic nature photo contest 2011 kilpailuissa ovat toki hienoja asioita, mutta eivät ne ainakaan itselläni toimi ns. moottorina, vaan kyllä ne ovat ne hienot hetket ja kokemukset mitkä luontoon ajaa ja houkuttaa… kuvat tulevat sitten siinä sivussa… jos tulevat...."

Digitoday.fi, BBC: Googlen ulkoasu muuttuu huomattavasti. "BBC:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että hakukonejätti haluaa muutoksella markkinoida muita palveluitaan ilman, että Googlen etusivua sekoitetaan liikaa. Yksi Googlen tavaramerkeistä on ollut mahdollisimman yksinkertainen etusivu, jolla se on erottunut kilpailijoistaan."

Ilta-Sanomat, Kuvattiinko sinut presidentin kanssa? Lähetä kuva kilpailuun. "Osallistu Ilta-Sanomien Minä ja presidentti -kilpailuun. Lähetä kuva itsestäsi ja presidentistä meille. Liitä mukaan tiedot siitä, missä ja milloin kuva on otettu. Paras kuva palkitaan kirjapalkinnolla."

 • Lukijan kuva, Minä ja presidentti. Vähänlaisesti kuvia on lähetetty, kaikkiaan vain 20 kpl. Lieneekö syynä mahtavat palkinto: "Paras kuva palkitaan kirjapalkinnolla". Ehkä nämäkin jo lähetetyt kuvat vastaavat arvoltaan kirjapalkintoa, nehän on saatu ilmaiseksi, lisäksi kuvia voi käyttää muuallakin Sanoma konsernin sisällä tai vaikka myydä.

Tekniikka & Talous, Verkkopalvelu paljasti - Näin aussi sai varastetun kameransa takaisin.

Photo.net, foorumi.

Time LightBox, LightBox 365: A Year in Photographs. Vuoden jokaiselle päivälle kuva.

The Sacramento Bee, The Frame, Looking back at images from 2011. 46 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, From the Archive - best of 2011. 26 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Dec. 27, 2011 to Jan. 1, 2012. 52 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Thephotoargus.com, 32 Intriguing Examples of Fungi Photography. Sienikuvia.

Pixiq.com, So, you have a new SLR camera… Now what? Olet saanut uuden järjestelmädigin, mitä sitten.

Petapixel.com, Dazzling Photos of Gold Fireflies in Japan.

photo-eye | Magazine, The Best Books of 2011. 195 kpl vuoden parasta kirjaa. Ei suomalaisia (muutama ruotsalainen).

Digital Photography School, How to Scout for Portrait Shooting Locations.

Luminous Landscape, HDR Workflow For The Rest Of Us. Photomatix Pro, Photoshop, Lightroom. Kuvien ei haluta näyttävän HDR:lta.

The Online Photographer, Sometimes the Latest IS the Greatest. Canon 1Ds Mark II (vuodelta 2005), varakamera Canon 5D Mark II, ystävältä vielä lainaksi Canon 1D Mark III. Tehtävänä kuvata hollantilaisen parin häät Suomen Lapissa viime marraskuussa. Pakkasesta lämpimään huurruttaa objektiivin. Hämärässä tarkentaminen ei ole aina helppoa.

Lensrentals.com, The Great 50mm Shootout. Mikä on terävin kiinteäpolttovälinen 50mm? Kameroina Canon 5D Mk II, Nikon D3x ja Leica M9. Aikaisempien testien perusteella oli tiedossa, että käytännössä Canonin ja Nikonin runkojen piirtotarkkuudessa ei ollut eroja (testeissä). Leicassa vähemmän pikseleitä, mutta etuna kennon edestä puuttuva AA-filtteri (moire).

 • Canon: 50mm f/1.2; 50mm f/1.4; 45mm TS-E; 50mm f1.0
 • Cooke: 50mm Panchro T2.8 (Cinema lens)
 • Leica: 50mm f/0.95 Noctilux; 50mm f/1.4 Summilux ASPH; 50mm f2.0 Summicron
 • Nikon: 50mm f1.4 G; 50mm f1.2 AIS (toinen klassiko); 45mm PC-E
 • Schneider: 50mm f/2.8 PCTS; 50mm Cine Xenar T2.0 (cinema lens)
 • Sigma: 50mm f/1.4
 • Voigtlander: 50mm f1.1 Nokton
 • Zeiss: 50mm f/1.4 (ZE/ZF); 5omm f/2.0 Makro planar (ZE/ZF); 50mm f/1.5 Sonnar (M mount); 50mm f/2.0 Planar (M mount)

 

02.01.2012   (linkki)

Edelleen ilotulituskuvia:

 • CamoN, kuva1 ja kuva2. "Oli opettavainen reissu Mielakan harjulle viime yönä. Oletin saavani sieltä hienoja ilotulituskuvia joissa kaupungin valot luovat mittasuhteet räjähdyksille. No ensinnäkin Kouvolan ratapiha on niin hyvin valaistu että se meinasi tuottaa ongelmia syöden kuvista kaiken muun valon. Sehän näkyy varmaan kuuhun asti! Toiseksi huomasin aika nopeasti ettei ne ilotulitteet olekaan siitä 2-3 kilometrin päästä niin valtavia, helpommalla massiivista jälkeä saisi vierestä/alta kuvaamalla. Mutta muutaman kerran kävi sentään tuuri."
 • Kati84, kuva1 ja kuva2. " Ensimmäistä kertaa ilotulitusta kuvaamassa :)".
 • janne., kuva
 • milton, kuva
 • Ilari Lehtinen, Flickr, Happy new year 2012!
 • kaken.kuvat.fi, jako
 • jiibroman.kuvat.fi, Laukasuja. "Vuoksen päästä, melkein Venäjältä."
 • s.autio, Flickr, Happy New Year 11/12
 • Petri Rannikko, Google+, Fireworks. "eka kerta paukkuja kuvaamassa, meinaa vaan tärähtää kaikki kuvat vaikka kameraan en koskekaan. Seuraavaksi sitte varmaan tukevampaa jalustaa."
 • Juho W, Flickr, New Year 2011. "Lisätään pari Tampereelta eri kuvakulmasta."
 • Veepee82, kuva1, kuva2 ja kuva3
 • meerinen.kuvat.fi, Tammikuu 2012
 • eetu1978, kuva1, kuva2, kuva3 ja kuva4. "Kävin kans pikkasen harjoittelee ilotulituskuvia, tosin jalusta jäi kotiin, lastenvaunut toimitti jalustan virkaa. Pikkasen tuuria oli mukana, kun sain mukavasti tuohon alareunaan puun oksat samaan kuvaan. Kotona vasta tuli huomattua tuollainen "bonus" kuvissa."
 • einarin.1g.fi, 2011_12_31_Fireworks. Fireworks at Ratina. Shoot using Canon A590, CHDK and motion detection software. "Ratinan juhlava ilotulitus kuvattu halvalla digipokkarilla ja apuna käytetty CHDK:n liikkeentunnistusohjelmaa."

Foorumilaisten kuvia:

MikkoH77, Flickr. "Abu Dhabi on suurin seitsemästä emiraatista, jotka muodostavat Arabiemiirikuntien liiton. Kaupunki on moderni, mutta perinteitä ei ole unohdettu. Abu Dhabissa rakennetaan koko ajan ja vasta muutaman vuoden päästä alkaa isoimmat rakennusurakat olla valmiina. Kaupungissa ja sen lähialueilla on paljon nähtävää vaikka rakentaminen on vielä kesken. Abu Dhabi on "the place to be" muutaman vuoden päästä."

Lapinluonto.kuvat.fi, 2011. "Läpileikkaus kulkemisestani lapin kairoilla vuonna 2011.".

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo, Uudenvuoden vastaanotto Senaatintorilla, 2.1.2012. Kävin ensimmäistä kertaa Senaatintorilla kameran ja jalustan kanssa. Seuraavassa on pieni galleria uudenvuoden esiintyjistä, Senaatintorin valoteoksista ja ilotulituksesta (pari ilotulituskuvaa on yhdistelmiä useammasta kuvasta).

Pekka Potka, Olympus M.Zuiko 12-50mm vertailussa, 30.12.2011. Tähän vuodenaikaan ainoa mahdollisuus vertailla uuden 12-50-millisen zoom-objektiivin kuvalaatua joihinkin muihin käyttämiini objektiiveihin on tehdä kuvaus studiosalamoilla. Muuten olosuhteet olisivat liian epämääräiset ja valoa Suomessa päivälläkin liian vähän. Tein siis ihan perinteisen testitaulukokeen.

Kari Kuukka Photography, Ski Jumping: Four Hills Tournament 2011-2012, 1.1.2012. Just a brief post to show that I actually do work for a living…

Jani Kääriäinen, Hemmon Kuvat, Smurffaavaa Uutta Vuotta. 1.1.2012. Tuli perheen kanssa ziigattua uuden vuoden yönä Smurffit ja siitä innostuneena lähti aamulla tukka päästä ja rupesin rakettispagetteja keittelemään...

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Welcome 2012! New Year's Around the World. 39 kuvaa.

Reuters.com, New Year celebrations. 25 kuvaa.

Boston.com, The Big Pictures, Scenes from Iraq. 36 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Nine Years of War in Iraq. 155 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Lensrentals.com, LensRentals 2011: Our Best Blog Articles. Artikkeleita neljässä eri kategoriassa.

Eartboundlight.com, Happy New Year: The Earthbound Light Best of 2011. Vuoden 2011 kymmenen suosituinta artikkelia.

Photo.tutsplus.com.

Digital Photography School, A 15 Minute Exercise To Help You Improve Your Photography in 2012. Viidentoista minuutin harjoitus. Alkaa sillä, että kymmeneen minuuttiin ei tehdä yhtään mitään.

ePhotozine.com, How To Take Photos When It's Foggy. Muutama ohje sumun kuvaamiseen.

App Store, iTunes, CanonSGLens. Ilmainen. iPhone ja iPad. Kaikki Canonin Singaporessa myynnissä olevat objektiivit. Tietopaketti, speksit, lyhyet luonnehdinnat, mtf-käyrät, kuvasimulaattori, jossa näytetään syväterävyyden ja polttovälin vaikutukset.

North-light.images.co.uk, Canon-huhuja.

 

01.01.2012   (linkki)

Toivotamme kaikille yhteistyökumppaneillemme ja kävijöillemme Oikein Hyvää Uutta Vuotta!

Ilotulituskuvia:

Foorumilaisten kuvia:

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma Magazinesin sopimus vie kaikki oikeudet 30.12.2011. Sanoma Magazines Finland (SMF) on lähettänyt freelancereilleen allekirjoitettavaksi uutta freelancersopimusta. Sopimus on kaikilta olennaisilta osiltaan sama kuin Sanoma News:n paljon julkisuudessa ollut avustajasopimus, ja sitä on pidettävä hyvin huonona freelancerille. Muutama poiminta:

 • Sopimuksessa myös sitoudutaan siihen, ettei freevalokuvaajalla ole oikeuttaa käyttää SMF:lle tekemänsä kuvauksen yhteydessä itselleen ottamiaan kuvia kaupallisiin tarkoituksiin.
 • Moraaliset oikeudet eivät sopimuksen mukaan siirry SMF:lle. Kyseinen ”hyväntahtoinen” sopimuskohta tosin johtuu vain siitä, että niitä ei voi lain mukaan sopimuksella luovuttaa.
 • Voimassaolevan oikeuden mukaan henkilöä tai hänen kuvaansa ei saa käyttää markkinoinnissa ilman henkilön nimenomaista lupaa. Nyt kuitenkin freelancer sitoutuu siihen, että kaikki hänen SMF:lle luovuttamansa henkilöiden valokuvat, henkilöhaastattelut jne. ovat vapaasti käytettävissä kaikkien Sanoma-Konsernin tuotteiden mainonnassa ja markkinoinnissa.
 • Freelancer sitoutuu siihen, että hän luovuttaa jokaisen henkilöä esittävän kuvan tai muuten henkilöön liittyvän materiaalin (esimerkiksi henkilöhaastattelun) osalta Sanoma-konsernille oikeuden markkinointikäyttöön.
 • On kuitenkin huomattava, että edes suostumuksen hankkimisen mahdottomuus ei vapauta esim. kuvaajaa vastuusta, mikäli hänen henkilöä esittävä kuvansa päätyy mainoksiin. Missään olosuhteissa ei SMF:n uuden sopimuksen allekirjoittaneen freelancerin pidä mennä luovuttamaan SMF:lle henkilöiden tunnistettavia valokuvia tai henkilöhaastatteluja sisältävää materiaalia, ellei ole saanut kaikilta näiltä henkilöiltä kirjallista suostumusta, että heidän henkilöään saa käyttää Sanoma-konsernin tai sen tuotteiden mainonnassa ja markkinoinnissa. Sopimuksen mukaan luovutetun materiaalin markkinointikäytöstä, johon ei ole ko. henkilön suostumusta, lasku tulee viime kädessä freelancerille.
 • Sopimuksen maksuehto on muotoiltu epäselvästi.... Käytännössä palkkiotaan voi ongelmatapauksissa joutua odottamaan jopa kuukausia, kun kyseessä on aikakauslehtitalo.

Peter Forsgård, Ennustuksia ja ajatuksia valokuvauksesta vuodelle 2012, 31.12.2011.

Hardware.fi, Tämän takia iPad-huhuihin ei kannata uskoa. Kirjoittajan mielipide.

Ilta-Sanomat, Uskomattomia värikuvia 1900-luvun alusta - katso. Pankkiiri Kahn lähetti 1909 ryhmän valokuvaajia yli 50 maahan ikuistamaan maailmanhistorian tärkeitä hetkiä ja toisaalta tavallisten ihmisten arkea. Kahnin valokuvaajat napsivat ensimmäiset tunnetut värivalokuvat Yhdysvalloista, Brasiliasta, Vietnamista, Mongoliasta, Norjasta ja Beninistä. (Juttu on peräisin Daily Mailin sivuilta...).

- BBC:n tv-sarja tehtiin jo yli kuusi vuotta sitten...

(pieni kertaus Digicamera.netin uutisista 7.2.2011:

- Tekniikka & Talous, Nämä uskomattomat värikuvat otettiin kolmen suodattimen läpi 1910-luvun Venäjällä - galleria. 25 kuvan galleria + osia kuvateksteistä suomennettu. Lisää aiheesta Prokudin-Gorskii:

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, Lens of the Year 2011. TOP, vuoden objektiivi. Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm ƒ/1.8. Micro 4/3 -systeemiä.

Petapixel.com, 10 Most Popular PetaPixel Posts of 2011. Vuoden kymmenen suosituinta juttua.

Diyphotography.net, Your Top 5 Picks Of 2011.

IR, Nik Snapseed -- Image Editing for iOS. Kunnon kuvankäsittelyä iPadilla. Ja jopa vieläpä ilmainen (Ainakin tänään sunnuntaina ilmainen, normaalihinta on $4.99. Imuroi siis tänään...). iPhone 3, iPhone 4, iPod touch.

Dpreview.com, SLR Magic announces HyperPrime CINE 50mm T0.95 M-mount lens. Hong Kongista. Leica M -bajonetti. Syyskuussa 2012 myyntiin. Jonkinlainen Leica-kopio, hintaluokka ehkä $1.000, Leicalla melkein kymmenkertainen.

 

 

Joulukuun 2011 uutiset

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset