Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Marraskuu 2011

30.11.2011   (linkki)

Fotofinlandia 2011 -palkinnon julkistamistilaisuus tänään klo 13 Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä.

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski julistaa valitsemansa Fotofinlandia 2011 -valokuvakilpailun voittajan.
20.000 euron pääpalkinnosta kisaavat 10 finalistia yhteensä 12 kuvakokonaisuudella:

Kai Fagerström (kaksi kokonaisuutta), Hannes Heikura, Sami Karjalainen, Juhani Kosonen, Kati Leinonen (kaksi kokonaisuutta), Nelli Palomäki, Pekka Potka, Markku Saiha, Maija Tammi ja Markus Varesvuo.

Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timosen puhe: Parempi kuva.

Fotofinlandia 2011 -kilpailun yleisöäänestyksen lopputuloksen julkistaminen.

Fotofinlandia 2011 loppukilpailutyöt esittäytyvät Sanomatalon Mediatorilla 22.11.-4.12. 2011. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on avoinna ma-pe klo 7-22, la, su klo 9-22.

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo 18: Raakel Kuukan Retrospektiiviin liittyvä taiteilijatapaaminen. Museon pääsymaksu.

Hannele Rantala ja Milja Laurila: Oma huone
http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/nyt/event/63/173---milja-laurila-ja-hannele-rantala-oma-huone15.1.2012 asti

Hannele Rantalan ja Milja Laurilan Oma huone valokuvataiteen museon Projekti-tilassa koostuu installaatioista, jotka käsittelevät rajattua tilaa, yksilön riippumattomuutta ja toimeentuloa sekä taiteellista työtä.

Näyttelyn innoittajana on ollut Virginia Woolfin kirja Oma huone ja siinä esitetty vaatimus, että naisilla on oltava oma huone ja omaa rahaa, jotta he voisivat kirjoittaa vapaasti.

Kumpikin taiteilija on tehnyt tilaan omia teoksiaan, mutta keskinäinen yhteistyö on kuitenkin vaikuttanut töihin.

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18, ke 11-20
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Jrkkari.com, Mitä tehdä kuville (osa 2): Pyyhekyltit. 29.11.2011. Jos joku olisi kertonut minulle teini-iässä, että parinkymmenen vuoden päästä kirjoittelisin blogia jonka sisältönä olisi sisustusvinkkejä, olisin nauranut ääneen. Hermostuneesti.

 • (ihan hyvä vinkki, ei ole aiemmin tällaista osunut eteen)

Mikropc.net, Vuoden merenpohjassa virunut kamera löysi omistajansa Google+:n avulla. Canon EOS 1000D -kameran muistikortti oli ehjä. Google+:aan kirjoitettu viesti riitti omistajan löytämiseen.

 • "Noin 50 kuvaa perhelomalta. Jos tunnet Brittiläisestä Kolumbiasta palomiehen, jonka tiimi voitti Pacific Regional Firefit -kilpailun ja jolla on viehättävä vaimo ja (nyt) kaksivuotias tytär, kerro minulle. Haluaisin, että he saisivat lomakuvansa.”
 • Google+, Update: The camera owner has been identified - email...

Rahaako helpolla, Valokuvat rahaksi.

 • (Aluksi luulin - kun tämä sivu tuli vastaan - että kyse on jostain parodiasta. Paavo Haavikon sanoin: ”Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse.”).

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Norway's silent island. 15 kuvaa. Breivik.

The Atlantic, In Focus, Where in the World? A Google Earth Puzzle. 25 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 29, 2011. 11 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, 70+ Moving Waterside Photographs.

Rob Galbraith, Shooting a 360-degree panorama image from a helicopter. Kari Kuukan kirjoitus 360 asteen pallopanoraaman kuvauksesta helikopterissa.

Digital Photography School, 21 Inspirational Natural Light ‘Window’ Portraits. Luonnonvaloa ikkunasta.

Xritephoto.com, Camera Raw 6 Users’ Guide. 41-sivuinen pdf. Adobe Camera Raw 6 (Photoshop CS5.x).

Diyphotography.net, Three Super Macro Rigs You Can Build At Home.

ePhotozine.com, How To Override Your Camera's Autofocus For Better Photos.

Pixiq.com, The russellgraves.com Photo Minute - Flight Photography. Video, kesto 0:58. Simppeli vinkki lintukuvaukseen.

Fotosidansidan.se, Tjäna pengar på dina bilder. Josefina Norman hankki 10 vuotta sitten ensimmäisen digikameransa. Muutama vuosi sitten harrastus syveni. Hääkuvausta.

Petapixel.com, Is This the End of Olympus Cameras?

IR, Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro 1:1 SP AF. Julkistettiin maaliskuussa 2009. Kroppikennoisille. 55mm filtterikierre. Kohtuullisen hyvä hinta/laatusuhde. Canon, Nikon, Sony. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Popular Photography, New Gear: Nikon SB-910 Flagship Speedlight. Myyntiin joulukuun puolivälissä, $550.

 

29.11.2011   (linkki)

Ari Kakkinen: Until Now – Kunnes nyt
Kuva: Ari Kakkinen.8.1.2012 asti

Kemin taidemuseossa esillä oleva Ari Kakkisen Until Now - Kunnes nyt -näyttely koostuu useista kuvakokonaisuuksista, joissa lähestytään näkemisen ja näkyvissä olemisen ongelmia. Teemaattisesti teokset pohtivat valokuvan rajoja suhteessa esittävyyteen sekä muihin kuvallisiin ilmaisuihin.

Näyttely on toteutettu Pohjoinen valokuvakeskus ry:n ja Kemin taidemuseon yhteistyönä.

Kemin taidemuseo
Marina Takalon katu 3, Kemi
ti-to 11-17, pe 11-19, la-su 11-15
2€/1€, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Perjantaisin kaikille vapaa pääsy.

Kyllikki Louhivaara: Kaupunki ja ihmisiä
Kuva: Kyllikki Louhivaara.4.3.2012 asti

Valokuvaaja Kyllikki Louhivaara on kuvannut Hämeenlinnaa ja sen ihmisiä seitsemän vuosikymmenen ajan.

Näyttely esittelee kaupunkikuvan muuttumista ja kaupunkilaisten elämää työssä, juhlassa ja harrastuksissa.

Näyttely tuo myös esiin valokuvaajan työn käsityömäisempää puolta. Louhivaara on tehnyt uransa aikana runsaasti kuvien ”elvyttämistä” eli nykyistä kuvankäsittelyä vastaavaa korjailua. Photoshopin sijaan työvälineinä vain ovat olleet pensseli ja retussiväri.

Kyllikki Louhivaara sai Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Mestariarvon (SVLM) vuonna 1979 ensimmäisten neljän mestarin joukossa. Mestariarvoja on myönnetty 51 valokuvaajalle.

Muotokuvistaan Louhivaara on saanut ARPS-tunnustuksen (Associate of Royal Photographic Society of Great Britain). Vuonna 1972 syntynyt ARPS-valokuvasarja on nähtävillä kokonaisuudessaan Kaupunki ja ihmisiä -näyttelyssä.

Historiallinen museo
Kustaa III:n katu 8, Hämeenlinna
ti-su klo 11-17
4 €/3€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Terhi Asumaniemi: Toisen maailman rajalla
Kuva: Terhi Asumaniemi.22.12.2011 asti

Kuvataiteilija Terhi Asumaniemi ottaa kantaa suomalaisen suoluonnon puolesta valokuvataiteen keinoin.

Toisen maailman rajalla -valokuvanäyttelyn kantavana teemana on kuvata ihmisen aiheuttamia muutoksia suoluonnossa ekokriittisestä näkökulmasta.

Näyttelyn teokset ovat pigmenttivedoksia puulle.

Terhi Asumaniemi valmistui kuvataiteilijaksi Rotterdamin taidekorkeakoulusta 1998. Hän suorittaa visuaalisen journalismin maisterin tutkintoa Aalto yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa valokuvataiteen koulutusohjelmassa.

Taiteilijatapaaminen lauantaina 10.12.2011 klo 14-15. Mukana keskustelemassa Markku Saarinen, Metsäntutkimuslaitos, vanhempi tutkija, Parkanon yksikkö.

Galleria Luova.fi
Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Lahden valokuvataide ry:n Valokuvailta #22 torstaina klo 18-20. Galleria Uusi Kipinä, Kymintie 1, Lahti.
Antti Saraja ja Markus Kuoppala kertovat työskentelystään ja näyttävät kuviaan.

Antti Saraja (s. 1957) on hausjärveläinen valokuvaaja, joka on työskennellyt Lahdessa Etelä-Suomen Sanomissa vuosina 1980-1988 ja on sittemmin toiminut freelancerina. Saraja viettää vähintään puolet vuodesta Lapissa, tukikohtanaan Savukosken Tanhua. Työtä ryydittävät pohjoisen ihmiset ja ilmiöt. Sarajan kuvia: www.leuku.fi.

Lahden Valokuvataide ry:tä Valokuvaillassa edustaa Markus Kuoppala (s. 1972), joka kuvaa etupäässä ihmisiä, ilmiöitä, juhlia ja tapahtumia. Valokuvaillassa Kuoppala paneutuu ihmis- ja matkakuviin. Kuoppalan kuvia: vekez.pp.fi/markus

Valokuvaillat ovat Lahden valokuvataide ry:n järjestämiä ilmaisia tilaisuuksia, joissa yksi tai useampi kuvaajaa esittelee töitään. Myös yleisö voi osallistua keskusteluun. Jokaiselle Valokuvaillalle määrittyy oma teemansa kulloisenkin vierailijan mukaan. Vierailijat ovat eri puolilla Suomea vaikuttavia henkilöitä, jotka työkseen ja/tai taiteensa kautta toimivat valokuvan parissa. Lähes jokaisessa valokuvaillassa esittäytyy myös yksi Lahden valokuvataide ry:n omista jäsenestä. Tilaisuus on kaikille avoin.

Peter Forsgård.

 • Blippailua, 28.11.2011. ...Tällä kertaa otin käyttöön varsin suositun Blipfoton. Siellä on tarkoituksena ladata kuva joka päivä ja nimenomaan kyseisenä päivänä otettu valokuva....
 • Fotofinlandiasta vielä...., 24.11.2011. ...Printit nähtyäni nostan Leinosen Heikuran ja Potkan rinnalle suosikiksini voittamaan tämän vuoden Fotofinlandian....
 • Valokuvauksesta kännyköillä, 22.11.2011. ...Minusta kännykkäkuvaus ei ole uhka valokuvaukselle sinänsä, enemminkin se on uhka nykyiselle tavalle jolla valokuvauksella voi ansaita. Oikeastaan se vanha tapa on jo muuttunut. ...

Joulukuuset jatkavat kaatuilemistaan. Torstaina kaatui Helsingissä Senaatintorin 30-metrinen kuusi, perjantaina klo 15 kaatui Tallinnan Raatihuoneen torin 24-metrinen kuusi ensimmäisen kerran. Muutamaa tuntia myöhemmin Tallinnan kuusi oli jo pystyssä. Kauaa ei kuusen ympärillä kuitekaan piiriä pyöritty, sillä sunnuntai-iltana Tallinnan kuusi kaatui toistamiseen, tällä kertaa täydessä juhlavalaistuksessaan. Kummallakin kerralla ihmiset ehtivät alta pois. Maanantai-iltana kuusi makasi vielä maassa, ilmeisesti odottamassa tuulten tyyntymistä. Kuusi nostetaan pystyyn 4 metriä lyhyempänä. Edelliselläkin kertaa pituus lyheni 4 metriä. Nyt pituutta on enää 16 metriä. Painoa lyhentämättömällä kuusella oli 4.5 tonnia. Ohessa neljä kuvaa maanantai-illalta.

Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui

YouTube, Ruisrock 2011 in 3 Minutes. Video, kesto 3:04. Toni Koskinen, lehtikuvaaja, Turku. "Heinäkuisesta Ruisrockista tekemäni timelapse-video on nyt julkaistu. Kuvattu valokuvina Nikonin D700:lla. Nopeimmat kohtaukset kolme ruutua sekunnissa, hitaimmat kolme ruutua minuutissa."

 • hauskan näköiset pienoismalli-ihmiset vaeltavat pienoismallimaisemassa... (Tilt & Shift -efekti)

fromadifferentangle.net, Marketing fail… (?) Kluuvin uuden kauppahallin uutta Eat & Joy -konseptia myydään hyvin erikoisella kuvalla.

 • (Täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa, voiko tämän epäonnistuneempa kuvaa mainoskampanjalle löytää. Vasta muutaman mainosjulisteen näkemisen jälkeen havahduin. Siihen asti olin luullut, että kyseessä olisi jokin Animalian kauhugalleria lehmien kohtelusta. Tarkemmin mainosta tutkittuani huomasin, että tämähän mainostaa lähiruokaa, puhtautta ja parempaa eläinten kohtelua... Kummallista...)

Yle.fi, Kuopio, Valokuvausalan verkkokauppa laajenemassa Karttulaan. Valokuvausalan yritys on kiinnostunut Karttulan valtiontalon tiloista. Superkuvan nimellä toimiva Vapaafilmi Oy suunnittelee Karttulaan muun muassa verkkokauppansa puhelinpalvelua.

 • Yritys työllistää Karttulassa aluksi viisi työntekijää. Lähivuosina tarkoitus on kasvattaa työntekijämäärää enimmillään kolmeenkymmeneen.

TM, Huippunopea ulkoinen kiintolevy. Buffalo DriveStation Velocity on varustettu 7200 kierroksen minuuttinopeudella pyörivällä yhden, kahden tai kolmen teratavun kiintolevylllä. USB 3.0.

 • Buffalo DriveStation Velocityn hinnat alkavat alle 140 eurosta (1Tt).

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Christmas approaches. 42 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Protesters Disrupt German Nuclear Waste Shipment. 31 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Life.com, LIFE's 20 Worst Covers. 75 vuotta, 2.200 kantta. Kuvaajina vaikkapa Ansel Adams ja Richard Avedon.

Petapixel.com, How Do People Respond to a Disposable Camera Left Unattended in Public?

Life.com, Picasso: Genius in Color. Picasso maalaamassa valolla. Ja vuosi on 1949.

Popular Photography, Front Lines: Life as a US Military Photographer.

Dpreview.com, Macro photography: Understanding magnification.

Pixiq.com, 8 Steps to Harness the Magic of White Balance. Suuri osa kuvaajista käyttää edelleen automaattista valkotasapainoa.

Photo.tutsplus.com, The Camera Swap Survival Guide. Kirpputorilla. Ohjeita.

Digital Photography School, 5 Steps to Better Composition.

 • 1. Stop Composing According to the Rule of Thirds
 • 2. Be aware of Balance
 • 3. Simplify
 • 4. Use Lines to Create Dynamic Tension
 • 5. Work the Subject

ePhotozine.com, Group Photography Tips. Ryhmäkuva.

 

28.11.2011   (linkki)

Yle.fi, Lappeenranta, Lappeenrantalaisvalokuvaajalle menestystä Serbiassa. Saimaan Kameraseura ry:n puheenjohtaja ylämaalainen Tatu Kosonen on voittanut valokuvataiteen kansainvälisen kattojärjestön FIAP:n kultamitalin Serbiassa järjestetyssä Zajecar - Tourism 2011 -kilpailun mustavalkokuvien sarjassa. Kososen sarjaan osallistui yli 500 valokuvaajaa. Kuva, Peaceful Sleep.

J. Puusa, Google+, 28.11.2011. Uuden sivustoni piti ilmestyä 1.12. Mutta. Olen läpikäynyt muutaman viime kuukauden aikana satoja valokuvaajien websivustoja ja olen tullut seuraavaan johtopäätökseen:...

 • ...Ehdotan, että tästä eteenpäin kukaan ammattikuvaaja ei auta amatöörejä tuhoamaan valokuvausta ammattina jakamalla osamistaan ilmaiseksi.

Tareone, iPhone 4s HDR. App Storesta löytyy iPhonelle Pro HDR sovellus, jolla pystyy ottamaan HDR eli High Dynamic Range kuvia. $1.99.

Kari Kuukka Photography, Shooting 360°x180° Images – from a Helicopter, 27.11.2011. 360 asteen pallopanoraamaa tekemässä, helikopterista kuvataan.

 • (IE8, ei toimi. Google Chrome, toimii)

Photo.net, foorumi.

Earthboundlght.com, The Photoshop Paintbrush Tool for Photographers. 27.11.2011. Perustaito.

Petapixel.com.

Computer Darkroom, Adobe TV and other Online Resources. Netissä on paljon Adoben omiakin rerursseja.

ePhotozine.com, How To Take Photographs Of Snow Scenes. Lunta kuvaamassa, muutama vinkki.

Lensrentals.com, Roger's under $50 photographer's Christmast list.

Pixiq.com, More resignations and now FBI-involvement at Olympus. Draama jatkuu edelleen.

Cameralabs.com, Canon PowerShot S100 review. Canon S90, S95 ja nyt sitten S100. Julkistettiin syyskuussa 2011. Aiemmin 28-105mm 3.8-kertainen zoom, nyt 24-120mm 5-kertainen zoom. Edelleen aukko f2.0 laajakulmapäässä. 10 megapikselin kennon sijaan nyt 12 megapikselin kenno. 1080p video, zoomaus mahdollista. Kuvanvakaaja on paranneltu. Sisäänrakennettu GPS. Käsisäädöt, raw-tiedostot, pieni ja kevyt kamera (ominaisuudet huomioiden). Arvosana 90%. Suomen hinta on n. 450 euroa.

 

27.11.2011   (linkki)

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Tekijänoikeusneuvoston lausuntoja 2011. Valokuvan teostaso. Annettu 6.9.2011. Viisisivuinen pdf. Kyse on valokuvateoksen ja tavallisen valokuvan eroista, mitkä seikat vaikuttavat valokuvan omaperäisyyteen ja siten teostason ylittymiseen. Lausuntoa pyytävä oli lähettänyt tekijönoikeusneuvoston käsittelyyn kolme valokopiota ja pyytänyt arviota teostasosta. Jostain syystä pyynnönkään jälkeen ei oltu lähetetty alkuperäisiä valokuvia.

Tekijänoikeudessa teoksella tarkoitetaan luonnollisen henkilön henkisen luomistyön tulosta. Teokselta edellytetään, että sitä voidaan pitää tekijänsä itsenäisen luovan työn omaperäisenä tuloksena. Tällöin se ylittää teoskynnyksen eli saavuttaa teostason. Tavanomaisena arviointikriteerinä on pidetty sitä, voisiko kukaan muu samaan työhön ryhtyessään päätyä samanlaiseen lopputulokseen.

Vakiintuneen näkemyksen mukaan ideat, aiheet, periaatteet yms. jäävät tekijänoikeussuojan ulkopuolelle.

Valokuvaaja voi tehdä lopputulokseen vaikuttavia valintoja ennen valokuvan ottamista muun muassa oivaltamalla kuvaushetkeen liittyvät erityispiirteet, sommittelemalla kuvauskohteen, valitsemalla kuvan rajauksen, kontrastin, terävyysalueen, kuvakulman, valotuksen tai kuvauskohteen lisävalaisemisen. Valokuvaaja voi kuvan otettuaan käsitellä valokuvaa.

Valokuvat, joiden ottamiseen sisältyy vain valokuvaajan pieni tai olematon
luova panos, eivät voi olla teoksia.

Tekijäinoikeusneuvoston lausunnon mukaan kolme lähetettyä valokuvaa ylittävät teoskynnyksen.

(kertaus) Timon poikkitiedepalsta, Muunneltua totuutta tekijänoikeudesta. 13.11.2011. - Tekijänoikeus valokuvaan on voimassa 50 vuotta kuvan ottamisesta (= ei teoskynnyksen ylittävä valokuva) tai 70 vuotta kuvaajan kuolemasta (= teoskynnyksen ylittävä valokuva).

 • Alle teoskynnyksen jäävälle valokuvalle tekijänoikeus on tosiaan voimassa 50 vuotta kuvan ottamisen vuoden loppuun, mutta laki koskee vain vuonna 1966 ja sen jälkeen otettuja kuvia.
 • Käytännössä lähes kaikki muut kuin taidevalokuvat eivät ylitä teoskynnystä. Normaaleja käyttökuvia voi siis vapaasti käyttää ilman lupaa lähes ilman mitään riskiä tekijänoikeusrikkomuksesta , jos ne on otettu ennen vuotta 1966.

(kertaus) Timon poikkitiedepalsta, Kerettiläisiä käsityksiä tekijänoikeudesta. 13.11.2011. Tekijänoikeus suojaa taiteellisen teoksen tai siihen rinnastettavan henkisen tuotteen taloudellisia ja moraalisia oikeuksia. Lienee aika itsestään selvää, että toisen tekemää teosta, oli se vaikka musiikkikappale tai valokuva, ei voi ilman lupaa käyttää omiin ansiotarkoituksiin.

 • (pohditaan kuvan käyttöä internetissä...)

MTV3, Yli 700 000 passia vanhenee ensi vuonna. Passintarvitsija voi nopeuttaa asiointiaan varaamalla ajan poliisin lupapalveluihin internetissä.
- Tehostuskeinona poliisilla nimenomaan on tuo sähköinen kuvanvälitys suoraan valokuvaamosta poliisin järjestelmiin, ja sitten taas toisaalta passin postittaminen suoraan valmistajalta asiakkaalle.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Lehtikuvaajarahasto julistaa haettavaksi vuoden 2011 apurahat. Rahasto myöntää anomuksesta vuosittain apurahoja valokuvaproduktioiden tekemiseen sekä läheisesti lehtikuvausta sivuaviin opintoihin ja tutkimuksiin. Rahaston perusvarat tulevat Kopiosto ry:n keräämistä lehtikuvaajien kuvien valokopiointikorvauksista. Haku päättyy perjantaina 9. joulukuuta.

Tietokone.fi, Edullinen kuvankäsittely- ja piirto-ohjelma Macille. Pixelmator 2.0.1. Mac. Shareware, 23.99 e.

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Nov. 21 - 27. 43 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Earlier deals, longer hours woo Friday shoppers. 33 kuvaa. Perjantaina USA:ssa vietettiin perinteistä isojen alennuksten ja isojen ostosten päivää.

ePhotozine.com, Guide To Using A Hand-Held Light Meter. Miten erillistä valotusmittaria oikein käytetään.

Guardian.co.uk, Maybe baby – in pictures. Rebecca Martinez photographs these lifelike dolls, their makers and their owners. Hiusten istuttaminen on vaikeaa. Irrotetettava napanuora (toimii magneetilla).

Photojojo.com, Top 10 Tips from Our Fave Kid Photographer.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Photographing Music Events – Free Entry for Free Pictures?

 

26.11.2011   (linkki)

Torstaina kaatui Helsingissä Senaatintorin 30-metrinen kuusi, perjantaina klo 15 aikaan kaatui Tallinnan Raatihuoneen torin 24-metrinen kuusi. Muutamaa tuntia myöhemmin Tallinnan kuusi oli jo pystyssä. Onneksi Tallinnan kuusi kaatui hitaasti, painoa sillä oli 4.5 tonnia. 27.11.2011: Tallinnapostimees.ee, Video, Raatihuoneen torin kuusen kaatuminen. Valvontakameran kuvaa, kesto 0:19.
28.11.2011: kuusi kaatui toisen kerran sunnuntai-iltana klo 21 jälkeen. Ks. video, YouTube.

Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui Raatihuoneen tori 2011, kuusi kaatui

Fotofinlandia (taas kerran). Lauantaina 26.11. näyttelyn yhteydessä järjestetään tapahtumapäivä, jonka ohjelmassa on yleisöluentoja:

 • Klo 10 Perussäädöistä Luovaan kuvaukseen.
  Valokuvaaja, tietokirjailija Pekka Punkari
 • Klo 11Hannun parhaat vinkit luontoon.
  Luontokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala
 • Klo 12 Kuinka lennokkaita lintukuvia?
  Luonnonkuvaaja Mika Honkalinna
 • Klo 13 Glamouria ja säihkettä henkilökuviin.
  Valokuvakouluttaja, valokuvaaja Tiina Puputti
 • Klo 14 Kuvaajan oikeudet kuviin ja kuvaukseen?
  Oikeustieteiden ja valtiotieteiden maisteri Sari Uusi-Rauva
 • Klo 15 Kuinka teet oman kuvakirjan?
  Valokuvaaja Pekka Potka
 • Klo 16 Kuvat kaupaksi omasta nettiarkistosta.
  Valokuvaaja Pekka Antikainen

Näyttelyyn ja luentotilaisuuteen on vapaa pääsy. Näyttely on avoinna ma-pe klo 7-22, la-su klo 9-22.

Outoa Taigaa, Musta metsä, valkea jänis. Halusin kuvia jäniksistä, jotka ovat täällä Rovaniemelläkin aivan väärän värisiä, ovat olleet jo pitkään.

Haat.fi, Vuoden Hääkuva 2011. Morsiuspari ja kuvaaja voivat yhdessä sopia kuvien lähettämisestä kilpailuun. Kolme sarjaa, miljööhääkuva, studiohääkuva ja fantasiahääkuva. Enintään kaksi kuvaa per sarja, osallistumisaika päättyy 30.11.2011. Kuvaajalla tulee olla täydet tekijänoikeudet lähettämiinsä kuviin. Editus, Eirikuva ja Nikon Nordic pidättävät oikeuden julkaista kilpailuun lähetettyjä kuvia vastikkeetta.

 • Kuvia arvostelevassa raadissa on Häät-lehden, Eirikuvan ja Nikon Nordicin edustajien lisäksi ammattivalokuvauskoulutuksen grand old man Matti J. Kaleva. Raati valitsee kustakin sarjasta voittajan ja lisäksi kaksi kunniamaininnan saavaa kuvaa. Oman sarjansa voittaneiden kuvien joukosta valitaan edelleen kokonaiskilpailun voittaja: Vuoden Hääkuva 2011.
 • valokuvajaa saa 1.000 euron Eirin lahjakortin, hääpari tai kuvassa esiintyvä henkilö saa Nikon D3100 + 18-55 VR. Sarjavoittajien kuvissa esiintyvät saavat Nikon S5100 -kompaktikamera.

Photo.net, foorumi.

Life.com, The 75 Best LIFE Photos. Ensimmäisenä Capa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Nov. 17 - 24. 16 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Scenes From Egypt's Unfinished Revolution. 40 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Egypt erupts with fresh protests. 24 kuvaa.

Reuters.com, India's monkey troubles. Liikaa apinoita.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Dpreview.com, Variation Facts and Fallacies. Miten terävä objektiivin oikein pitäisi olla. Lensrentrals.com:in kokemuksia. Mikä on hyväksyttävä vaihteluväli. Mitä runko vaikuttaa.

Pixiq.com, The World’s Largest Photo--70 Gigabytes of Budapest. Kaksi Sony A900, Minoltan 400mm objektiivit, 1.4 x telejatkeet. 5.400 kuvaa, 24 riviä, kussakin 210 ruutua. Kuva robotin avulla neljän sekunnin välein, kuvauksen kesto kuusi tuntia. Keväällä kuvattu.

ePhotozine.com, 10 Top Portrait Photography Tips. Perusohjeita.

Photographyblog.com, Selling Stock Photography. Photoshelterin ilmainen pdf-tiedosto.

 • (vieläkö joku yrittää "rikastua" stokkikuvilla...)

Popular Photography, 2011 Pop Awards: The Best Photo Gear of the Year.

Fotosidan.se, Årets sportbild? Hauska jalkapallokuva.

ePhotozine.com, Canon Powershot S100 vs Fujifilm FinePix X10 Comparison Review. Vertailua.

Dpnow.com, Digital Volcano Duplicate Cleaner for Windows reviewed. Ilmainen.

 

25.11.2011   (linkki)

Leena Ylä-Lyly: Tulee hiljaisuus
Kuva: Leena Ylä-Lyly11.12.2011 asti

Leena Ylä-Lylyn isästään ottama valokuvasarja Tulee Hiljaisuus käsittelee vanhuutta, kuolemaa ja hiljaista luopumista.

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, Lahti
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Vielä ehtii osallistua tämän kuun loppuun asti National Geographicin järjestämään kansainväliseen valokuvakilpailuun.

Kilpailussa on kolme kategoriaa:

(1) People (Ihmiset)
(2) Places (Paikat)
(3) Nature (Luonto)

Osallistumismaksu US$15 kuvalta.

Palkinnot:

The First Place winner in each Category
1. palkinto kussakin kategoriassa on 2500 US$.
Lisäksi palkitun kuvan julkaisu National Geographic -lehdessä.

Grand Prize Winner
Yksi kategoriavoittajista valitaan kilpailun Grand Prize -voittajaksi. Hän saa 1. palkinnon lisäksi 7500 US$ ja mahdollisuuden osallistua National Geographic Photography -seminaariin 10.-13.1.2012.

Foorumilaisten kuvia:

 • luontohavaintoja.kuvat.fi, kuukauden kuvat (monta kuukautta)
 • mattihelin.kuvat.fi, kuvat/2008-2011, slideshow, 45 kuvaa. "Kuvat ovat järjestetty siten, että alkavat iltayöstä, jatkuvat aamun kautta päivään ja takaisin iltaan. Olen koittanut parhaan mukaan järjestämään kuvien värimaailman jatkumoksi. Paljon aiemmin nähtyjä ja muutamia uusia".
 • Flickr, Tomi Tähti's photostream, "Reissukuvaa Portugalista, Vaihtelevat kelit oli tähän aikaan vuodesta mut eipä paljoo haitannu. Aaltoo oli joka päivälle".

Vesa Koivunen.

 • Maailman täyttävä keskinkertaisuus, 7.11.2011. Tässä työssä tulee kuvattua paljon lahjakkuuksia, jotka ovat lunastaneet paikkansa auringossa hyödyntämällä lahjojaan. Geenit eivät pelkästään takaa onnea, sillä kovaa työtä tarvitaan paljon. Toisin kuin miedän uudistuvalla alalla. Nykyään kaikki ovat valokuvaajia, kirjailijoita tai kolumnisteja. ...Lahjakkuudet, kuten Juha Metso löytävät aina tiensä maksavien asiakkaiden luokse ja se on oikeus ja kohtuus...
 • Murheellisten laulujen maa, 30.10.2011. ...Ehkä juuri tämän takia haluaisin nauttia jokaisesta hetkestä kun saan kuvata lehtiin ja elää elämää josta olen haaveillut. Voi olla, että leipä loppuu vuoden tai kymmenen vuoden päästä, mutta yhtä hyvin elämä voi päättyä osaltani huomenna....
 • Onnistumisen ilo, 27.10.2011. Minulta kysyttiin Twitterissa, että kuinka usein olen ollut todella tyytyväinen kuviini?
 • Ensin turpaan, sitten ylös, 15.10.2011. Epäonnistumisen päivä toi mieleeni omat suurimmat mokani. Ja siinähän se menikin koko päivä, sillä niitä riittää.
 • Ammattiharjastajat kaukalon laidalla, 11.10.2011. Suurella osalla ammattikuvaajista on hyvin negatiivinen suhtautuminen ammattiharrastajiin. Siis kuvaajiin, jotka ovat muualla töissä ja tulevat kuvaamaan pelejä fanittamansa seuran takia tai sitten ihan vain rakkaudesta lajiin. Leipänsä valokuvaamisesta saaville nämä kuvaajat ovat piikki lihassa ja heitä arvostellaan rankasti

Suomen Kuvalehti, kuvakertomukset.

Keski-Uusimaa, Mopoautolla kolariin joutunut tuli kuvatuksi mutta ei autetuksi. 17-vuotias mopoautoilija Sami Velin oli äskettäin osallisena kolarissa, jossa oli yleisönä kymmeniä ihmisiä. Vain yksi heistä tarjosi apua ennen ambulanssin tuloa. Sen sijaan kännyköiden kamerat tallensivat, kun Velin kiipesi ulos kyljellään olleesta autosta. Tällä kerralla materiaali ei tiettävästi päätynyt nettiin.

tom's hardware, Apple aloittamassa supertarkkojen iPad-näyttöjen valmistuksen. 2048 x 1536. Seuraavan sukupolven iPad julkaistaneen joskus maaliskuun aikana, kuten on tapahtunut kahden edellisen mallin kohdalla.

 • (taidanpa hankkia iPad2:n...)

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com, 10 Crucial Tips for Better Mobile Phone Camera Photography. Perusasiaa.

North-light.images.co.uk, When your prints are too dark. Tavallisin syy on liian kirkkaaksi säädetty näyttö. Applen iMacissa kirkkauden säätäminen ei ole liian helppoa. Mitä voi tehdä, jos ruutukalibrointi ei ole mahdollista.

Pixiq.com, Where to measure white balance. Jos valkotasapaino asetetaan esim. Pringles purkin vaalean kannen läpi (tai vaikkapa kahvin suodatinpaperin avulla), niin kannattaa mennä kuvauskohteen luo ja mitata valkotasapaino sieltä.

YouTube, TWiT Photo 33: David Hobby. David Hobby, Mr. Strobist vieraana. Video, kesto 1:04:44.

Photographyblog.com, LightingDiagram.com Launches. Valokaavioiden tekoon. Ei IE:n käyttäjille. Web-pohjainen.

(kertausta) valokaavioiden tekoon, lähinnä studiokuvaajille.

ePhotozine.com, Introduction To Close Up Photography. Johdatusta makrokuvaukseen.

YouTube, Photoshop Rulers and Guides (and an update). Video, kesto 2:51.

Diyphotography.net, 25/25 - 25 Photography Gifts For $25 Or Onder. Muutama ihan outo ostos (tuskin saatavana Suomesta).

Fujilta uusi superzoomi pokkari.

Nortlight-images.co.uk, Canon 5D Mk2 Infrared conversion. Pitempi artikkeli, esimerkkikuvia. Canon 5D MK2 kokeilussa, modifioitu infrapunakuvaukseen sopivaksi.

 

24.11.2011   (linkki)

Studio55.fi, Valokuvaaja lähetyksessä: Tätä mieltä saaristolaiset ovat turisteista. Ulkosaaristossa Nötön saarella asuva valokuvaaja Timo Kirves kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten saaristolaiset suhtautuvat turisteihin. Video. Lisäksi Kirves kertoi elämästä saaristossa ja urastaan valokuvaajana.

Ylitalot.net, Risteilyn (Kirkkoniemi-Bergen) yhteenveto. Hurtigruten risteilyn tiimoilta tuli julkaistua 48 “blogikirjoitusta”. Risteilyn päätöksenä yhteenveto blogikirjoitusten kansikuvista. Kansikuvat on varustettu linkillä, jonka välityksellä pääsee kuvaan liittyvään juttuun.

Valokuvatorstai, 226. haaste. Haaste: Talven merkit.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 225 haaste. Haasteena Ääni. Haasteen otti vastaan 50 kuvaajaa.

HS, 23.11.2011, D1, 6 lahjaa kuvista. Netistä tilattiin kuusi lahjaa kuvista. Kokemuksia.

 • Kuvakirja, eirikuva.fi/kuvatuotteet. Tilatun kirjan musta keinonahkapäällys toi mieleen tilikirjan. Taiton suunnitteluun saa kulumaan aikaa. Valmistajan ohjelma ei antanut valita kanteen kuvaa eikä selkämykseen tekstiä. Tilausaika kolme viikkoa, soitto toi kirjan kotiin alle viikossa. Mattapaperi näytti väri- ja mustavalkokuvat upeina. Kirjan sidonta ei kestänyt sivujen kääntelyä halkeilematta. Family Book Deluxe A4, 20 - 50 sivua, 42.90 e + pk. 2.95 e.
 • Canvas-taulu, www.ifolor.fi. Kankaalle painettu valokuva. Kuvan reunukset taittuvat kehyksen taakse, ei kannata rajata kuvaa kovin tiukasti. 8 megapikselin kuva ei ihan riitä 60cm leveälle kuvalle. Kankaan laatu on heikko, kului puhki kulmista. Canvas-taulu, 60 x 40 cm, 59.95 e + pk. 6.95 e.
 • Pussilakana, eirikuva.fi/kuvatuotteet. Vaaka pokkarikuva oli rajattava pystyyn, lakanassa näkyi vain kissan pää. Taisi aiheuttaa ongelmia, kun piti soittaa useampi kerta valmistajan alihankkijalle. "Luonto- ja ihoystävällinen mikrokuitukangas" olikin 100% polyesteriä. Liikaa suurennettu kuva näyttää sumealta ja rakeiselta. Painatus molemmin puolin lakanaa, ei hyvä. Lakana ei hengitä, lisäksi staattinen sähkö vaivaa. Ei taida sopia ihmisen käyttöön. Koira saa täkkiinsä uuden peitteen. Pussilakana, 140 x 200 cm, 89.90 e + pk. 9.95 e.
 • Seinäkalenteri, kuvatkirjaksi.fi. A4 (21 x 30 cm) tuntuu pieneltä, päivittäisiin ruutuihin mahtuu kirjoittamaan vähän. Kierrevihkoinen kalenteri toistaa kuvat kauniisti. Elokuun pohjaväriksi valitusta sinisestä taustaväristä tuli suttua. Suomenkielinen ohjelma oli testatuista palveluista selkein. A4-seinäkalenteri, 17.80 e + pk. 4.93 e.
 • Omakuvapostimerkki, posti.fi/omakuvapostimerkki. 1. tai 2. luokan ikimerkkejä, 20 merkin arkkiin voi käyttää enintään neljä kuvaa. Hinta on normaaliin verrattuna kaksinkertainen. Kuvia sensuroidaan, alastomuus, juopottelu, mainosviesti eikä aina huumorikaan mene läpi. Omakuvapostimerkki, 1. lk arkki, 30 e. 2. lk arkki, 27 e.
 • Kuvatapetti, photowall.fi. Tapettia katsellaan vuosia, siksi kannattaa valita kuva, jonka itse toivoisi avautuvan maisemaikkunasta. Kuvan tiedostokoko pitää olla riittävä (= iso). Tarvittiin kuvankäsittelyä, jotta tämä onnistui. 35 megapikselin kuva oli liian iso sähköpostilla lähetettäväksi, tarvittiin erityisjärjestelyitä. Ruotsalaisten ohjeet olivat ja mailit olivat suomeksi, mutta apua sai kysyä vain ruotsiksi tai englanniksi. Viikon kuluttua posti toi neljä muovipintaista vuotaa. Liisteri tuli paketin mukana. Seinään kiinnitys ja kohdistus onnistui helposti. Latviassa kuvattu tiiliseinä näyttää hienolta. Kuvatapetti, 153 x 240 cm, 125 e + pk. 6 e.

Ilta-Sanomat, Kuvattiinko sinut presidentin kanssa? Lähetä kuva kilpailuun. Mitähän tässä yhteydessä sana "kilpailu" oikein tarkoittaa. "Paras kuva palkitaan kirjapalkinnolla". Mikä on paras kuva, mikä on kirjapalkinto, milloin "kilpailu" päättyy. Vakioehdot (jos kuva lähettää IS:n sivujen kautta):

 • "Kuvan/videon lähettäjä vakuuttaa, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin ja oikeus luovuttaa materiaali Ilta-Sanomille. Lähettäjä luovuttaa Ilta-Sanomille materiaaliin vapaan ja ajallisesti rajoittamattoman käyttö- ja uudelleenjulkaisuoikeuden nykyisissä ja tulevissa jakelukanavissa ja käyttötarkoituksissa samoin kuin materiaalin edelleenluovutus- ja muunteluoikeuden. Tekijänoikeudet kuvaan jäävät sen lähettäjälle (huom! vertaa edelliseen virkkeeseen...)."
 • "Lähettäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa/videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Ilta-Sanomat voi hyödyntää ja käsitellä materiaalia parhaaksi katsomallaan tavalla (esimerkiksi esittämällä kuvia/videoita www-palvelussa iltasanomat.fi ja Ilta-Sanomat -lehdessä)."

Photo.net, foorumi.

Photo.tutsplus.com, Fantastic Tips for Shooting Bravely in the Sun.

Photofocus.com, Retouching & Post Production In The Days Before Photoshop. Ennen kaikki oli niin paljon paremmin, ns. "kuvankäsittely" sujui paljon yksinkertaisemmin ja helpommin. Vai sujuiko sittenkään.

Dpreview.com, Gearing Up For An African Safari. Mitä valokuvaaja tarvitsee, kun lähtee Afrikkaan kuvaamaan.

Petapixel.com, Use a Shoe to Remove Stuck Lens Filters. Juuttuneen suodattimen irrottamiseen.

(kertausta muutaman vuoden takaa) Filttereitä (suodatin, polarisaatio, uv-, ND- jne.) käytettäessä jokainen joutuu ennemmin tai myöhemmin tilanteeseen, jolloin suodin ei kovallakaan vääntämisellä pyöri (= lähde irti). Mitä tehdä?

 • Earthboundlight.com, Ever Get a Filter Stuck on Your Lens? 23.8.2010
 • Meandering Passage, Photography Lens Filter Wrench. Kiinnijuuttunut suodin/filtteri.
 • The-digital-picture.com, Lens Filter Wrench Review. Suodatinavain, suodinpoistaja/kääntäjä jne.
 • ks. esim. Teknofokus.fi, Suodattimet, Suodatinavain (kahta eri kokoa, pieni 0.80 euroa, iso 1.30 euroa)
 • Foorumin keskustelujen mukaan sähköjohdollakin onnistuu irrotus hyvin, johto kierretään tasaisesti suotimen ympärille, vähän ylimääräistä jätetään kahvaksi, tärkeää on tasainen puristus suotimen kehyksestä. Plus miljoonaa muuta tapaa... (vaikkapa kengän pohjaa vastaan painamalla ja kiertämällä...).

(kertaus) Digital Photography School, How to Eliminate Reflections in Glasses in Portraits. Heijastukset pois silmälaseista. Studiossa. Video, kesto 7:36.

The-digital-picture.com, AF Microadjustment Tips. Automaattitarkennuksen hienosäätö. Canon 50D, 7D, 5D Mark II, 1D Mark III, 1D Mark IV, 1Ds Mark III ja 1D X.

Kamera & Bild, Kamera & Bild provklämmer på Canon 1Dx. Video, kesto 2:21.

The Online Photographer, Olympus M. Zuiko Digital ED 12mm f/2 Lens: Review. Micro 4/3 -systeemiä. 24mm. Ensimmäinen kappale piti palauttaa, toinen objektiivi oli sitten tarkempi. Nurkat/reunat edelleen pieni ongelma, eivät ole tarpeeksi tarkkoja isompaan kokoon printatessa. Manuaalitarkennus on hyvä ominaisuus, mutta toteutus saisi olla parempi. $800.

IR, Olympus 45mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital. Syksyllä 2011 tullut myyntiin. PEN-sarjan kameroille, Micro 4/3 -systeemiä. 90mm. Erittäin tarkka piirto, täydelläkin aukolla. Ulkonäöstä huolimatta muovia, paino 116g. Sopii erityisen hyvin potrettikuvaajalla. $400.

 

23.11.2011   (linkki)

Sanomatalon Fotofinlandia-näyttely pitää käydä paikan päällä katsomassa, ruutukuviin tyytyvät menettävät paljon. Kukin tekijä on kirjoittanut itse esittelytekstinsä, osa pitemmän, osa lyhyemmän. Ripustuksen ansiosta kokonaisuudet ovat erillään toisistaan. 10 kuvaajaa, kahdelta kaksi kuvasarjaa, muilta yksi kuvasarja. Muutama kuva eiliseltä käynniltä:

FotoFindandia 2011 FotoFinlandia 2011 FotoFinlandia 2011 FotoFinlandia 2011

Journalisti 20/2011, 17.11.

 • Kuvaviesti: Hyvästi jäätiköt. Hyvät lehtikuvat houkuttavat tutkimaan tekstiäkin tarkemmin. Omat silmäni pysähtyivät Jorma Luhdan Metsälehti Makasiinissa 7/2011 julkaistuun jäätikkökuvaan. Taitavan luontokuvaajan ja tarinankertojan kädenjälki näkyy. Kuvat ja teksti antavat potkua toisilleen.

Jussi Aallon päivityksissä blipfotoon oli runsaan kuukauden tauko. Wednesday 5 October 2011: Skipper of a schooner oli pitkään viimeinen valokuva. Syynä pitkään taukoon oli nettiyhteyden täydellinen hyytyminen (ja ehkä osittain myös Pietarin matka).

Tietoviikko.fi, Nokia jää iPhonen jyräämäksi valokuvapalvelussa. Flickrin käyttäjien parissa Apple on "kameravalmistajana" erittäin suosittu. Vasta viidenneksi suosituin kamerakännykkä on jokin muu kuin Apple.

Tietokone.fi, Kätevä käännöstyökalu mihin tahansa web-selaimeen. Microsoft Translator. Freeware. Microsoft Translator on mainio apuväline, jos käyttää jotakin muuta selainta kuin Googlen Chromea. Sivun osoitetta ei tarvitse enää syöttää Microsoftin tai Googlen käännössivuille. Microsoft Translator toimi testissä ongelmitta Internet Explorerissa, Firefoxissa, Operassa ja Safarissa Windowsissa ja OS X:ssä.

Canon.fi, YouConnect.

Photo.net, foorumi.

(Foorumilta) Irina Werning, suurin osa kuvista on otettu Buenos Airesissa. Kuvissa on nähty paljon vaivaa. Ihmetyttää, miten hyvin on onnistuttu rekonstruoimaan muutaman vuosikymmenen takainen tilanne. Värimaailmakin on aivan sama. Hauskoja.

Reuters.com, Best photos of the year 2011. 100 kuvaa. Nyt vähän isommassa koossa.

The Atlantic, In Focus, Deadly New Clashes in Egypt's Tahrir Square. 36 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Egypt erupts with fresh protests. 24 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Violence in Egypt. 81 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, 24 dead in 3 days of Cairo anti-military protests. 32 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Nearing the End of the Iraq War. 41 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, First look at Japan nuke plant: rubble amid progress. 33 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 22, 2011.

Time LightBox, Rumble in the Jungle II: Congolese Wrestling. 22 kuvaa.

Time LightBox, The Prevalence of Pepper Spray in Protests. 3 kuvaa. Näin USA:ssa.

Reuters.com, UCD pepper spray outrage. 10 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, 70+ Amazing Autumn Shots.

Thephotoargus.com, 40 Superb Examples of Panoramic Photography.

Smashingapps.com, 40 Useful Photoshop Free Plugins And Filters.

Digital Photography School, Reading a Photograph. Kuvan lukemisesta.

Guardian.co.uk, Annie Leibovitz's best shoot. Oma valinta.

ePhotozine.com, Explanation On Why Snow Can Appear Blue And How To Fix It. Miksi lumi on sinisen väristä valokuvissa.

Digital Photography School, How to Replace a Face in Photoshop in 6 Easy Steps. Miten vaihtaa kasvot valokuvaan. Kuvaruutukaappaukset, Photoshop.

Steve Sanders, United Kingdom Concludes that Photo Books Count as Books. UK. Verotuksen kannalta iso merkitys. Kuvakirjat ovat siis oikeuden mukaan kirjoja ja oikeutettuja samanlaiseen verotukseen kuin kirjatkin.

Luminous Landscape, Peter Eastway, The Making of Belmonte Castle. Käsittelyä, kuvanruutukaappaukset Photoshopista.

Petapixel.com, Want to Shoot a Portrait of Substance? Leave Out the Smiling!

The-digital-picture.com, Canon EOS DSLR Autofocus Explained.

Dpreview.com, Adobe faces criticism for change of upgrade policy. Scott Kelby(kin) arvostelee Aboden päivityspolitiikka. Päivitykseen oikeuttaa vain viimeisin täysi versio.

Amateurphotographer.co.uk, Sacked Olympus boss outlines key to future. Olympuksen Pen E-P3 Micro 4/3 -systeemin järjestelmädigi on ykkönen Japanissa, Koreassa, Singaporessa.

Kamera & Bild, Rundsvep från Fotomässan. Video, kesto 4:11. På svenska.

Kamera & Bild, Intervju med Canons produktspecialist om 1DX. Video, kesto 13:11. In English.

Kamera & Bild, Ett försvarstal till världens dyraste bild. Maailman kalleimmasta valokuvasta. Kuka tahansa olisi voinut ottaa tämän kuvan kännykällään. Vai?

Fotosidan.se, Reportage: Fotograf bland liv och död. Kolme naista sairaalakuvaajina. Studiossa voi olla yhden aamupäivän aikana kuvattavana 30 - 40 potilasta. Pitkä artikkeli.

Fotosidan.se, Avedon gick för 2,5 miljoner. Ruotsissa pidetyn parin huutokaupan tuloksia.

Popular Photography, Camera Test: iPhone 4S. Applen puhelimen kamera testissä.

Cameralabs.com, GoPro HD Hero 2 review. Lokakuussa myyntiin tullut uusi versio. HD 1080p, 170 astetta. 120 kuvaa sekunnissa 848x480. Still-kuvat nyt 11 megapikseliä (aiemmin 5 megapikseliä). Kymmenen kuvan sarjakuvaus (yksi sekunti). Timelapse-kuvat puolen sekunnin välein. Ei lcd-näyttöä. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 

22.11.2011   (linkki)

Fotofinlandia 2011 loppukilpailutyöt esittäytyvät Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 22.11.- 4.12. 2011. Valokuvanäyttelyssä on mukana 10 finalistia yhteensä 12 kuvakokonaisuudella: Kai Fagerström (2 kokonaisuutta), Hannes Heikura, Sami Karjalainen, Juhani Kosonen, Kati Leinonen (2 kokonaisuutta), Nelli Palomäki, Pekka Potka, Markku Saiha, Maija Tammi ja Markus Varesvuo.

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski valitsee finalisteista voittajan, joka julkistetaan Sanomatalon Mediatorilla 30.11. kello 13. Kilpailun pääpalkinto 20 000 euroa.

Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan 29.11.2011 klo 24 asti osoitteessa: www.fotofinlandia.fi. Äänestyksen tulokset julkistetaan samanaikaisesti Fotofinlandia 2011 -kilpailun voittajan kanssa.

Lauantaina 26.11. näyttelyn yhteydessä järjestetään tapahtumapäivä, jonka ohjelmassa on yleisöluentoja:

 • Klo 10 Perussäädöistä Luovaan kuvaukseen.
  Valokuvaaja, tietokirjailija Pekka Punkari
 • Klo 11Hannun parhaat vinkit luontoon.
  Luontokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala
 • Klo 12 Kuinka lennokkaita lintukuvia?
  Luonnonkuvaaja Mika Honkalinna
 • Klo 13 Glamouria ja säihkettä henkilökuviin.
  Valokuvakouluttaja, valokuvaaja Tiina Puputti
 • Klo 14 Kuvaajan oikeudet kuviin ja kuvaukseen?
  Oikeustieteiden ja valtiotieteiden maisteri Sari Uusi-Rauva
 • Klo 15 Kuinka teet oman kuvakirjan?
  Valokuvaaja Pekka Potka
 • Klo 16 Kuvat kaupaksi omasta nettiarkistosta.
  Valokuvaaja Pekka Antikainen

Näyttelyyn ja luentotilaisuuteen on vapaa pääsy. Näyttely on avoinna ma-pe klo 7-22, la-su klo 9-22.

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Hyvää päivää herra Holbein!
30.10.2011 asti

Pekka Elomaa on ohjannut kehitysvammaisten valokuvatyöpajoja Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:ssä jo kymmenen vuoden ajan. Tuoreimman yhteistyöprojektin tulokset ovatnyt nähtävillä valokuvakeskus Perin galleriassa. Esillä on muotokuvia, joissa kehitysvammaiset astuvat esiin juuri sellaisina kuin ovat. Näyttelyn innoittajana on ollut renessanssimaalari Hans Holbein nuoremman (1497/98-1543) muotokuvat.

Esillä olevat 20 muotokuvaa ovat syntyneet kahden vuoden pituisen yhteisöllisen prosessin tuloksena. Omakuvalliseen työpajaan osallistuneet Olli-Pekka Lappinen, Jussi Ratia, Jarmo Tähtinen ja Pekka Valle ovat olleet samanaikaisesti kuvauksen kohteina ja tekijöinä.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

Pekka Suomäki: Suomi-filmit
Kuva: Pekka Suomäki11.12.2011 asti

Suomi-filmit on kokonaisuus, joka valottaa Suomi-kuvan varjoisampaa puolta. Tarkastelualueena on Keski-Suomen maakunta vuosina 2008-11.

Mukana on kuvia kaikista Keski-Suomen kunnista, joita kuvausprojektin alkaessa oli 27 ja päättyessä 23. Kuvia täydentävät maakuntamatkoilla tallentuneet lyhyet kommentit ja huomiot.

Luovan valokuvauksen keskus
Galleria Harmonia
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su 11-18

Jrkkari.com, Kannaattako koulukuvat ottaa itse? 21.11.2011. Yleensä ihminen joka on tyytyväinen koulukuviinsa on onnistuneesti mielialalääkitty tai lobotomoitu (onko se sana?). Liukuhihnamuotokuvaus tuottaa harvoin visuaalisen ilmaisun Taj Mahaleja, vaikka kuvaaja olisi kuinka taitava työssään. En tiedä onko koulukuvaaja kenenkään tavoiteammatti, mutta kyky ikuistaa edes siedettävät portretit 60 lapsesta minuutissa lähentelee yli-inhimillisyyttä.

 • Lisäksi 4 Syytä miksi koulukuvia ei kannata ottaa itse sekä 4 Syytä miksi koulukuvat kannattaa ottaa itse

(päivän Petteri Järvinen) Havaintoja digimaailmasta, Päivänvaloa talvipimeään - hyötyä energiansäästölampuista, 21.11.2011. Kaikista kokeilemistani energiansäästölampuista olen pitänyt parhaana ns. päivänvalolamppuja. Niiden värilämpötila on 5000-5500 Kelviniä, mikä vastaa kesäpäivän valoa ulkona.

 • Päivänvalolamppuja valmistetaan riittävän suurilla valotehoilla.
 • Työhuoneeni katossa on 32 Watin lamppu, jonka valovoima vastaa 150 Watin hehkulamppua. Työhuone suorastaan kylpee valkoisessa valossa. Itse en kärsi kaamosmasennuksesta, mutta voisin kuvitella kirkkaasta päivänvalosta olevan hyötyä heille, joita talvinen pimeys masentaa.
 • Päivänvalolampusta on muutakin iloa. Sen valo sopii hyvin kasveille ja valokuvaukseen.
 • Pitkän kirjoituksen lopuksi rohkaisen kokeilemaan päivänvalolamppua. Kannattaa tilata aluksi yksi lamppu ja kokeilla, miltä sen valo näyttää omiin silmiin (ja mahtuuko lamppu paikalleen!).

Tuomo Björksten, Havaintovihko, Vielä neljä mahtuu mukaan Afrikkaan, 20.11.2011. Järjestämme ensi kesänä luonto- ja valokuvausmatkan Namibiaan ja Botswanaan. Tarkkaavaisimmat muistavat, että tällainen matka oli tulossa jo tänä syksynä. Kävi kuitenkin niin, että osanottajien vähyyden takia jouduimme siirtämään matkaa.

Ilta-Sanomat, IPhone-sovellus korvaa Sirin puutteen suomalaisille. Ohjelmistoyhtiö Nuancen kehittämät Dragon Dictation ja Dragon Search –sovellukset tuovat suomen kielen puheentunnistuksen nyt iPhoneen. Kerrallaan voi puhelimeen sanella tekstiä minuutin verran, ja tallennuksen jälkeen voi puhetta jatkaa taas minuutin pätkissä.

 • Molemmat ohjelmat toimivat iPhoneissa 3GS -mallista ylöspäin, ja ovat ladattavissa ilmaiseksi keskiviikkona 23. marraskuuta Applen App Storesta.

Tietokone.fi, Youtube-videot koneelle ilman apuohjelmaa. Lataayoutube.com. Freeware.

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, The Five Finalists. Lukijoiden kuvista viisi finalistia.

Photo.tutsplus.com, The Best Way to Learn Wedding Photography. Ohjeita hääkuvaukseen.

Strobist, Learning to See Light. Hevostalleilla, käytössä vain oikea luonnollinen valo.

Bobatkins.com, Mirrorless Interchangeable Lens Cameras (MILCs). Markkinakatsaus peilittömiin järjestelmäkameroihin.

Diyphotography.net, High Speed Primer - Introduction. Maanantaisin muutaman viikon ajan.

Popular Photography, Software Workshop: Creating a Composite. Useammasta kuvasta yksi kuva.

Pixiq.com, Single Image HDR by Interpolation. Yhdestä kuvasta HDR.

ePhotozine.com, How To Repair Images In Photoshop With The Lasso Tool. Photoshop, kuvaruutukaappaukset ohjelmasta.

Pixiq.com, How Does Your Camera Compare? Is It Really that Good? IR:n sivuilla voi kätevästi vertailla eri kameramallien ottamia kuvia.

Diyphotography.net, Build A $1 Lightsphere. Video, kesto 4.23. Salamavalo pehmeämmäksi.

Petapixel.com, Fine Art Photographs Shot by Google’s Street View Cars.

The-digital-picture.com, Additional Canon EOS 1D X Information. Japanilaisella sivustolla on kameran suunnittelijoiden haastattelu. 19 kohdan yhteenveto käännetty japanista englanniksi.

IR, Perfect365 Brings The Cosmetics Counter Home. Softa-arvio. Kasvokuvat paremmiksi, erittäin helppokäyttöinen. Ilmaisversion voi päivittää, hinta $29.99. Ohjelma sopii lähinnä hauskaan kokeiluun, ei mihinkään vakavaan kuvankäsittelyyn.,

Pixiq.com, Just about every filter you could ever want from FX Photo Studio. Kallein versio $39.99.

 

21.11.2011   (linkki)

Nissan Nordic Europe Oy järjestää valokuvauskilpailun, jonka voittaja valitaan Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta tulleista ehdotuksista ja palkitaan Nissan QASHQAI 1.6 dCi -autolla. Lisäksi yksi (1) henkilö jokaisesta maasta palkitaan Canon EOS 60D Special Edition -paketilla, joka sisältää kameran ja Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS -objektiivin.

Rekisteröidy paparazziksi ja ota valokuva erikoisteipatusta QASHQAIsta 26.11.2011 joko Helsingissä, Turussa, Tampereella tai Oulussa klo 10-16.

Valokuvat arvostellaan niiden luovuuden perusteella, paparazzi-teeman hengessä. Kuvauskaluston tai tulkinnan suhteen ei ole rajoitteita. Valokuvissa pitää kuitenkin olla erikoisteipattu QASHQAI – ja runsaasti omaperäisyyttä.

Voittajat valitaan seuraavan menettelyn mukaan:

Jokaisen maan kansallinen tuomaristo valitse kilpailuun määräaikana lähetetyistä kuvista:

a) mielestään parhaan kuvan, jonka ottaja voittaa Canon EOS 60D Special Edition -paketin ja pääsee kilpailemaan pääpalkinnosta, sekä
b) 9 muuta kuvaa, jotka myös pääsevät kilpailemaan pääpalkinnosta.

Näiden yhteensä kymmenen (10) ehdokkaan joukossa kaksi (2) tai useampi kuva voivat olla saman henkilön ottamia.

Näiden 40 ehdokkaan (10 Suomesta, 10 Ruotsista, 10 Norjasta ja 10 Tanskasta) joukosta kansainvälinen tuomaristo valitsee pääpalkinnon voittajan. Tuomarointi alkaa täysin alusta, ja pääpalkinnon voittaja voi olla yksi kansallisen palkinnon voittajista, mutta saattaa myös olla kuka tahansa muu 40 ehdokkaan joukosta.

Kuvista tykkääminen kilpailusivulla tai niiden jakaminen ei ole kriteeri minkään valokuvan menestykselle kilpailussa; tuomaristo tekee kaikki päätökset.

Kilpailu on käynnissä 30.11.2011 klo 18.00 (GMT+2) asti.

Lue kilpailun säännöt kokonaisuudessaan.

Palkinnot

Näin osallistut

Samsung järjestää valokuvauskilpailun, jonka päävoittona on kahden
hengen matka Souliin. Ruotsalainen valokuvaaja Jacob Felländer toimii
matkan oppaana. 2.-3. palkintona on Samsung NX200 -kamera. Kilpailu löytyy Facebookista osoitteesta: www.facebook.com/photure.fi

TM:n kuvauskilpailun finaalikuvien äänestys alkanut.

 • Foorumilaisten kuvia: Miikko, 10D räjähti. "Vapaapäivä, vanha 10D ja ruuvimeisseli". "Kuva pääsi TM:n kuvakisassa finaaliin ja sille saa halutessaan käydä klikkailemassa linkin takana plussaa."

Turku2011.fi, Miltä Turku näyttää 20.11.? Jos eiliseltä sunnuntaipäivältä sattuu löytymään Turussa otettuja valokuvia tai videoita, niin niitä voi ladata sivuilla rekisteröitymisen jälkeen. Marraskuista päivää ikuistaneet Turku 20.11. -kuvat tulee tallentaa verkkoon 27.11. mennessä.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Eriväristä valoa: kokeilussa energiansäästölamppuja. 20.11.2011. Sekavaa, sekavaa, melkoinen viidakko.

Aiemmin aiheesta:

 • Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Millaista väriä lamppusi antaa? 18.9.2011. ...Tuskinpa. Vasta kun ruuvaat lampun kotona kattovalaisimeen huomaat, että jotain on pielessä: valo on valkoista ja kirkasta, mutta värit näkyvät jotenkin omituisesti ja tuntuvat jopa häviävän.
  • Syyllinen on Ra eli värintoistoindeksi. Clas Ohlsonin myymässä lampussa se on vain 70, kun suositeltu vähimmäisarvo on 84. Lukema kuvaa, miten tasaisesti (CRI, Color Rendering Index) valo sisältää eri aallonpituuksia. Hehku- ja halogeenilampun spektri on jatkuva, joten niiden Ra saa maksimiarvon 100. Varsinkin LED-valoissa valo voi sisältää vain muutamia aallonpituuksia....
 • Taloussanomat.fi, Silmä kaipaa luonnonvaloa. 19.3.2007. Täysspektrinen päivänvalolamppu on silmälle paljon parempi kuin keltaista valoa tuottava hehkulamppu. Värit ovat oikeita, eivät keltaisen valon vääristämiä. Hinnat ovat noin 29 euroa. Ks. pdf Viva-lite. Lamppua ei saa käyttää himmennettävissä valaisimissa. Käyttöaika on 4-6 vuotta, energiaa säästyy 80%.
 • Pinseri.com, Verenpaineen mittausta, autotietokoneita ja päivänvalolamppuja. Lopultakin löytyi paikka josta ostaa päivänvalolamppuja hyvällä väritoistolla...
 • valotorni.fi, Testaa valaistus. Valaistusmittarin käyttö on helppoa. Sinun tarvitsee vain ladata .jpg muotoinen kuva mittariin ja saat lukeman joka kuvaa kohteen valaistuksen tasoa lukseina....

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Rat killers of Mumbai. 15 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, Portraits. 12 tutoriaalia koottu yhteen. Tulostamisesta lähinnä.

Earthbound Light, Blending Modes for Photographers. 20.11.2011. Photoshop.

Diyphotography.net, World's Smallest Wet Plate Camera. Peukalonkynnen kokoisia kuvia.

Kamera & Bild, Vilken systemkamera passar dig? Megaopas, 48 kameraa järjestelmädigiä.

 • pdf, neljä sivua, taulukossa testitulokset (suuri osa testattuja)

Kamera & Bild, Fotomässan.

Fotosidan, Fullt drag på Fotomässan.

 

20.11.2011   (linkki)

Porakuvia.

 • Pinwide 8.11.2011. Uudessa kameralehdessä oli artikkeli tuollaisesta micro 4/3 systeemin neulanreikälinssistä nimeltään pinwide.
 • Moi 18.11.2011. Kokelin huvikseni riittääkö salaman teho pinwiden kanssa.

Tietokone.fi, Helppoa tiedostojen pelastamista Windowsiin. ReclaiMe. Shareware, $29.95. ReclaiMeta voi kokeilla ilmaiseksi. Edullisimmalla versiolla voi palauttaa vain kuvia, videoita ja äänitiedostoja, laajemmasta tiedostotuesta joutuu maksamaan jo varsin korkean hinnan ja Mac-levyjen yhteensopivuudesta vielä lisää päälle.

Ilta-Sanomat, Onko tässä Suomen "Alue 51"? Oudot merkit asfaltilla.

HS, Ravintolapäivä sai suomalaiset kokkaamaan – katso kuvakooste.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Tätä on odotettu: suomenkielinen puheentunnistus, 19.11.2011. Toimiva puheentunnistus suomenkielellä, aluksi iPhoneen (ja iPadiin), myöhemmin muualle. Puhe tekstiksi.

 • Dragon Dictate tulee ilmaisena latauksena iTunesiin 23.11.2011.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, National Geographic Photo Contest 2011. 54 kuvaa. Kolme luokkaa: Luonto, Ihminen ja Paikat. 54 valintaa tähän mennessä kilpailuun lähetetyistä kuvista.

The Atlantic, In Focus, A Trip to Bhutan. 38 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Nov. 14-20, 2011. 61 kuvaa.

Time, LightBox, Pictures of the Week, November 11–18. 30 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: November 18, 2011. 37 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Occupy protesters march nationwide; many arrested. 26 kuvaa.

Reuters.com, Occupy's "Day of Action". 34 kuvaa.

Reuters.com, Strange and unusual. 15 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Pixiq.com, Why This Is The Most Iconic Image Of Occupy Movement ... So Far. Onkohan kyse jostain pippurisumuttimen näytöksestä? (Ei, kyse on ihan tositilanteesta. Näin USA:ssa...).

Photoraphy Masters Cup, Winners Gallery. 5th Annual Online Exhibition. Paljon luokkia, paljon kuvia. Suomalaisia en löytänyt. Mielenkiintoisia valokuvia.

Photofocus.com, My New Favorite Portrait Camera. Potrettien kuvaamiseen yllättävä valinta, ei Canon 1D MK IV eikä Nikon D3s eikä Leica M9. Vaan.... Olympus EP-3 ja 45mm f/1.8. Miksi.

Creativepro.com, How Well Do You Know Photoshop? Neljä lyhyttä videota.

YouTube, Introduction to Studio Lighting. Johdatus studiovalojen maailmaan. Video, kesto vähän yli kaksi tuntia.

Oliviatech.com, Basic Best Practices For Capturing Quality Audio. Video, kesto 10:54. Keskeinen anti myös tekstinä.

Photo Attorney, Great Resources to Learn about Photographers’ Rights to Shoot. USA, mutta iso osa pätee myös Suomessa.

Dpreview.com, Buying Guide: 10 Photography Accessories for Under $250. Ilmapumpusta irtosalamaan.

Hongkiat.com, 20+ Ideal Gifts for Photographers.

Pocket-lint.com, The best looking cameras in the world. Ever. Useita ehdokkaita.

Nikonrumors.com, Ladies and Gentlemen, I present to you the Nikon D800.

 • pienempi kuin D700
 • 7.360 x 4.912, 36 megapikseliä
 • cf- ja sd-kortit
 • lcd-näyttö vähän isompi
 • video 1080p/30/25/24 ja 720p/60/30/25/24
 • automaattitarkennus sama kuin D3/D700

ePhotozine.com, Top 5 Best Canon EOS Lenses. Vuoden 2011 arvioita.

1 Canon EF 24mm f/1.4L II USM
2 Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
3 Canon EF 85mm f/1.8 USM
4 Canon EF 35mm f/1.4L USM
5 Canon EF 24-70mm f/2.8L

Photo.tutsplus.com, Review of X-Rite’s ColorMunki Monitor Calibrator. Ruudun kalibroinnin lisäksi automatiikkaa muuttuviin valaistusolosuhteisiin. Miellyttävä yllätys: vaikka työskentelytilan valaistus muuttuu paljonkin, niin kalibraattori muokkaa näyttöä automaattisesti (ja vieläpä aika tarkastikin). Huoneen valaistus ei paljoa enää vaikuta monitorin näyttämään kuvaan. Suomen hinta on n. 170 euroa. Kalliimpi versio kalibroi myös tulostimen, sen hinta on 430 euroa.

 • (tämän voisi vaikka ostaakin... nyt käytössä olevasta ei löydy softaa Windows 7:lle)

Lenstip.com, Canon EF 14 mm f/2.8L USM II. Täyskennoisella 114.2 astetta, reunat suorat. Syyskuussa 2007 Canonilta tuli uusi versio.Painoa 645 g. Linssisuojus, pehmeä kuljetuspussi, cd. Täydellä aukolla täyskennoisella reunoilla pehmeä. Paljon vääristymää, vinjetointia. Hinta/laatusuhde saisi olla parempi (verrattuna halvempiin kilpailijoihin). Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

 

19.11.2011   (linkki)

Fotomik, viime vuoden lumet, ja vähän tämänkin, 18.11.2011. Vähän pitempi postaus. Panasonic, Olympus, ym.

Pekka Potka, Canson Infinity, 18.11.2011. Muutama kuukausi sitten Canon Infinityn edustaja oli yhteydessä ja kyseli haluaisinko testata heidän papereitaan. Aluksi totesin, että ei nyt, ehkä myöhemmin. Yritin keskittyä Fotofinlandiaan ja muihin vedostuksiin enkä kaivannut sotkevia kuvioita. Sitten, vedostaessani Mainoskuvaajat ry:n vuosinäyttelyyn kuvia taistelin hyvin tummasävyisen kuvasarjan kanssa.

 • Sulantoblog, Canson papereita kokeilussa, 18.11.2011. Sain joskus puoli vuotta sitten kokeiluun uusia Canson tulostuspapereita, mutta nyt vasta olen tehnyt kunnollista vertailua niiden kesken sekä Hahnemühle Photo Rag paperiin.

Digitoday.fi, IPad voitti, pc-valmistajat luovuttavat tablet-kisassa.

HS, Olympusta vaaditaan pyytämään anteeksi potkut saaneelta pomolta. Japanilaisen kameranvalmistajan Olympuksen entinen hallituksen jäsen on käynnistänyt verkkokampanjan, jossa tuetaan yhtiöltä potkut saanutta toimitusjohtajaa.

tom's hardware, Seagate: Kiintolevyteollisuuden palautumisessa kestää yli vuosi. Suomessa kiintolevyjen hinnat ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet tulvan jälkeen, ja näillä näkymin hinnat eivät ole tippumassa lähiaikoina.

 • (kommenttien mukaan hinnat ovat nousseet selvästi yli kaksinkertaisiksi)

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, lukijoiden kuvia äänestykseen, mitkä kuvat tulevat sivun kautta printtimyyntiin.

Petapixel.com, Ansel Adams Didn’t like His “Day Job” as a Commercial Photographer.

Guardian.co.uk, Amateur street photography: a beginner's guide. Katukuvauksesta.

Digital Photography School, Branding Your Photography Business – Part 2: Business Cards. Millainen voisi valokuvaajan käyntikortti olla.

Thephotoargus.com, Helpful Tips for Shooting in the Snow.

ePhotozine.com, How To Use Photoshop's Brush Tool.

Pdnpulse.com, Getty Cuts Pay for Editorial Contributors. Valokuvaajille maksettava osuus pienenee 50%:sta 35%:iin.

YouTube, Three Photos + one Texture = Triptych. Video, kesto 9:58. Photoshop, triptyykin tekoa.

Strobist, Sony Users Finally Get Some Remote Trigger Love. Sonyyn ei ole tähän mennessä saanut kolmannen osapuolen laitteita salaman kaukolaukaisuun.

Dpreview.com, Aviation Photography. Lyhyt artikkeli.

Photographyblog.com, Nikon 1 Nikkor 10mm f/2.8 Review. Ns. pannukakku-mallia. Vastaa 27mm. Neljä väriä, 41mm suodinkierre. Kittiobjektiivi tai erikseen ostettavissa. Painoa 77g. Nikonin väitteet erittäin nopeasta tarkennuksesta pitävät paikkansa. Hämärässä tarkennus on tietenkin paljon hitaampi. Tarkennusrengas puuttuu kokonaan. Terävyys erittäin hyvä. Arvosana 4.5 * / 5 *.

Digital Photography School, Nikon V1 Review. Lähinnä kameran esittelyä. Nikonin vastaus kilpailijoiden peilittömille järjestelmädigeille. Aivan uusi formaatti.

Dpnow.com, Manfrotto Compact Photo-Movie tripod review. Kevyt ja halpa jalusta, pienille kameroille (1.5 kg) , seka still- että videokuvaukseen. Hintaluokka vähän päälle 50 euroa.

 

18.11.2011   (linkki)

Pingstate.nu.

Fotofinlandia.fi, Fotofinlandia 2011 Mediatorilla. Ei ihan vielä, mutta 22.11.2011 alkaen. 20.000 euron voittaja julkistetaan 30.11.2011 klo 13. Yleisöäänestys päättyy 29.11.2011 klo 24.00.

Hilavitkutin.com, Analoginen LomoKino -elokuvakamera palauttaa filminteon juurilleen. Viiden kuvan sekuntivauhti mille tahansa 35mm filmille. Kamera 65 e, katselulaitteen kanssa 89 euroa.

Photo.net, foorumi.

Time, LightBox, Below The Line: Portraits of American Poverty. 31 kuvaa. Tanskalainen Eskildsen.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Nov. 10 - 17. 20 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 17, 2011. 11 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Reuters.com, Vienna coffee culture. 20 kuvaa.

Photopreneur, Editorial Photography Goes Amateur. Ammattilaiset väistyvät amatöörikuvaajien tieltä.

Rob Galbraith, Feature: Wildlife shooter Scott Linstead captures slices of time. Monet kirjan kuvista on otettu automaattisesti infrapunan tai lasersäteen avulla, salama on myös käytössä. Salaman ansiosta liike on saatu pysäytettyä.

Pixiq.com, Animal Group Portraits. Eläimistäkin voi ottaa ryhmäpotretteja.

Pdnpulse.com, Cartier-Bresson Photo Sets Record at Christie’s Auction in Paris. Cartier-Bressonin uusi ennätys on nyt $590.455, arvio ylittyi yli kaksinkertaiseksi. Kyse on kaikkein tunnetuimmasta "ratkaisevan hetken" kuvasta.

Photo.tutsplus.com, Mastering Two Alternate Focus Techniques. Kameralla voi tarkentaa useammalla tapaa.

Diyphotography.net, How To Win The "I Have No Studio" Challenge. Kotistudion luovaa käyttöä.

ePhotozine.com, Beginner's Guide To DSLR Photography With Mike Browne - Part Three. Aukon luova käyttö, syväterävyyttä.

ePhotozine.com, Tips On Using A Neutral Density Filter. Ohjeita harmaasuotimen käyttöön.

Camera 47, 4th Annual 20 Photography Gifts Under $100 (Plus 4 More). Mielenkiintoisia härpäkkeitä.

Petapixel.com, 360-Degree Video: A Beautiful Helicopter Ride Through Scenic Landscapes.

Digital Photography School, Live With Your Photos Before You Delete.

YouTube, Tenerife - Time-lapse. Video, kesto 3.21. Aaltoja sekä pilviä.

Fotosidan.se, Flashbackgrävarna som avslöjade Terje Hellesøs bildfusk får journalistpris. Ruotsin radion journalistipalkinnon saavat luontokuvahuijarin paljastajat. 10.000 kruunua (joka lahjoitetaan edelleen). Ryhmätyön ja internetin voimaa.

Luminous Landscape, Panasonic GX1 First Impressions. Micro 4/3 -systeemiä. Uusi malli on tulossa joulukuussa myyntiin, 16 megapikseliä, kosketusnäyttö, kolmen tuuman näyttö (360.000 pistettä), 4.2 kuvaa sekunnissa, sisäänrakennettu salama, ulkoinen salama, uusi 1.4 megapikselin elektroninen etsin.

ePhotozine.com, ArcSoft Perfect365 iOS App Review. Kasvokuvien paranteluun. Arvosana 4 * / 5 *. £0.69.

 

17.11.2011   (linkki)

Outoa Taigaa, Tyytyisimmekö vähempään? Lintukuvauksen käsikirjan (Docendo 2011) johdannossa tekijät Markus Varesvuo, Jari Peltomäki ja Bence Mate kertovat ”matkaavansa kohti täydellistä lintukuvaa”. Kirjaan tutustuttuani toivon, että mahdollisimman moni lukija tyytyy asettamaan riman hieman alemmaksi. Mielestäni pikseleiden viilaaminen kannattaa jättää vähemmälle ja keskittyä tavoittelemaan sisällöltään kiinnostavia ja visuaalisesti omaperäisiä kuvia.

 • (Tieto-Finlandian voittaja julkistetaan tänään, Lintukuvauksen käsikirja on kuudesta ehdokkaasta 30.000 euron palkinnon saajaksi)
 • (18.11.2011: ei voittanut. Voitto meni jäkäläkirjalle).

HS, Arhinmäki: Tekijänoikeusolettama ei tule etenemään minun ministerikaudellani. Tekijänoikeuksien työsuhdeolettamalla tarkoitetaan kaavailtua lakimuutosta, jonka mukaan työsuhteessa tehdyn tekstin, kuvan tai muun sisällön tekijänoikeus siirtyisi automaattisesti tekijän lisäksi myös työnantajalle. Nykyisin tekijänoikeus säilyy työn tekijällä, jos esimerkiksi työsopimuksessa ei ole toisin sovittu.

Valokuvatorstai, 225. haaste. Haaste: "ääni, jonka viimeksi kuulit kodin ulkopuolella".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 224 haaste. Haasteena Torstai. Haasteen otti vastaan 54 kuvaajaa.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, International Loupe Awards 2011. Mikaela Löfroth ja Marko Koivuporras, kummaltakin kolme palkittua kuvaa.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, DOCUMERICA: Images of America in Crisis in the 1970s. 46 kuvaa. Värit herättävät neljänkymmenen vuoden takaisen maailman eloon aivan eri lailla kuin mustavalkokuvat.

Boston.com, The Big Picture, Dangerous work: "The Mine" in Guatemala City. 25 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: Sonepur India Cattle Fair. 23 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | November 16, 2011.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Nwf.org, 2011 National Wildlife Photo Contest Winners Gallery. 27.000 kuvaa. USA.

Pdnpulse.com, Benetton Campaign Uses Digital Manipulation to Stir Controversy (Again). Benetton haluaa kampanjoilleen mahdollisimman paljon huomiota. Mikäs sen parempi kuvamanipuloinnin kohde kuin Yhdysvaltain presidentti.

 • Time LightBox, Fantasy By Benetton: Feuding World Leaders Get to First Base. Tämä on edellisen peilikuva. Muutaman tunnin jälkeen Benetton otti pois kuvan, jossa paavi suutelee egyptiläistä imaamia. Vuosia sitten Benettonin kampanjat herättivät runsaasti huomiota, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista.

Digital Photography School, Travel Photography – Do You Ask Permission Before, After Or Not At All?

ePhotozine.com, What's The Crop Tool And What Can It Be Used For? Photoshop.

Digital Photography School, The Three Dangers of Landscape Photography.

 • Weather – The Most Unpredictable Danger
 • Timing – The Least Obvious Danger
 • And Terrain – The Most Dangerous of this Trio of Dangers

Petapixel.com, Portraits That Recreate Paintings by the Old Masters.

Rob Galbraith, New Canon supertelephoto ship dates "yet to be determined," says Canon USA. Canon EF 200‐400mm f/4L IS Extender l.4x , Canon EF 500mm f/4L IS II ja Canon EF 600mm f/4L IS II eivät taida ehtiä myyntiin tämän vuoden puolella. Jo aiemmin julkistetut mallit. Tsunami viivästytti valmistusta.

Fotosidan.se, DN använde känd manipulerad bild. Tuttu kuva, Dagens Nyheter käytti vahingossa manipuloitua versiota Iranin ohjustestistä vuodelta 2008.

Dpreview.com, Roundup: Third-party Lenses for Enthusiasts. Kymmenen mielenkiintoisinta kolmannen osapuolen valmistamaa objektiivia.

 • Tokina AT-X Pro 11-16mm F2.8 DX
 • Sigma 8-16mm F4.5-5.6 HSM
 • Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
 • Tamron 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC PZD
 • Samyang 8mm F3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
 • Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
 • Tamron SP AF 60mm F2 Di II LD IF Macro
 • Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM
 • Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM
 • Tamron SP 70-300mm F4-5.6 Di VC USD

The Online Photographer, Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm f/1.8 Lens: Review. $400.

 

16.11.2011   (linkki)

Sinebrychoffin taidemuseossa tänään klo 18 FL Miika Luoto: Jorma Purasen Varjoja ja heijastuksia -näyttely filosofin näkökulmasta. Museon pääsymaksu.

Venenetti järjestää kilpailun, jossa etsitään kesän 2011 parasta veneilykuvaa. Kilpailu on avoin kaikille Venenetin käyttäjille.

Kilpailuun voi osallistua itse otetuilla aiemmin julkaisemattomilla digikuvilla, joihin kuvaajalla on täydet oikeudet. Kotirauhan tms. suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisuun-

Palkinnot:

1. palkinto: Canon EOS 600D + 18-55/3.5-5.6 IS II -järkkäri
2. palkinto: Olympus TG-610 -pokkari
3. palkinto: Contour ROAM -kypäräkamera
4.-13. palkinto: Rajala Pro Shop -kuvakirja

Kuvia voi lähettää 18.12.2011 asti.

Lähettäessäsi kuvan julkaistavaksi myönnät Venenetille oikeuden julkaista kuvan ilman erillistä korvausta Venenetin sivuilla sekä oikeuden luovuttaa palkittuja kuvia julkaistavaksi Otavamedian lehdissä ja verkkosivuilla kilpailun tulosten esittelyn yhteydessä. Muusta käytöstä sovitaan kuvaajien kanssa erikseen. Osa kuvista on esillä Venenetissä kilpailun aikana. Kuvan yhteydessä näytetään kuvaajan nimi tai nimimerkki (mikäli annettu) sekä kuvausteksti. Kilpailuun osallistuvien kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla.

Venenetin raati valitsee kilpailun voittajat.

Lue lisää kilpailun sivuilta

Yle Aeenassa:

 • YLE Radio Suomi/ Minna Pyykön maailma: Luontokuvaaja Markus Varesvuo 5.11.2011. Kesto: 00:25:00.
  Markus Varesvuo on ehkä tämän hetken kansainvälisesti tunnetuin suomalainen lintukuvaaja. Hänen valokuviaan on julkaistu sadoissa luontokirjoissa ja lehdissä eri puolilla maailmaa ja hän on saanut useita palkintoja arvostetuissa valokuvakilpailuissa. Hänet on tänä vuonna valittu myös Fotofinlandia ja Tietofinlandiafinalistiksi. Varesvuo on kuvannut lintuja lapsesta asti, mutta viimeiset kuusi vuotta päätoimisesti. Minna Pyykkö tavoitti Varesvuon tuulisena iltana auringon laskettua Suomen eteläisimmällä asutulla saarella Utössä, jossa hän on viihtynyt viime vuosina pitkiä aikoja lintujen muuttoaikaan.
 • YLE Häme: Valokuvaaja Terho Aalto pysäyttää Sokeassa pisteessä. Kesto 00:10:18.
  Valokuvaaja Terho Aallon näyttely Sokea piste tekee kaaren vanhasta käyntikorttikuvasta elämään ja kuolemaan edinburghilaisessa kasvihuoneessa. Sokea piste tarkoittaa, että asia on silmiemme edessä, mutta emme jostakin syystä sitä näe ja ymmärrä. Näyttelyllä Terho Aalto haluaa pysäyttää näkemään ja havahtumaan siihen, että emme malta pysähtyä, olla läsnä tietyssä hetkessä ja keskittyä siihen. Valokuvaaja on kuvien lisäksi tallentanut näyttelyynsä erilaisia ääniä. Äänimaailma johdattaa kuviin ja houkuttaa keskittymään niihin. Terho Aalto ja Markku Karvonen astuvat Hämeenlinnassa GalleriaKONEeseen.

kts. muita ohjelmia digicamera.netin etusivulta

Kuvaaja Markku Könkkölä, Jyväskylän kameraseuran kuvailta 17.11. - teemana HUUMORI. Galleria Harmonia (Hannikaisenkatu 39), 17.11.2011 kello 18.00.

WWF valitsi vuoden luontokirjaksi teoksen Suomalainen aarniometsä. WWF on valinnut Vuoden 2011 luontokirjaksi Petri Keto-Tokoin ja Timo Kuuluvaisen kirjoittaman teoksen Suomalainen aarniometsä. Neljän finalistin joukosta voittajan valitsi luontotoimittaja, FM Veikko Neuvonen.

 • Pääosan valokuvista ovat kuvanneet palkitut valokuvaajat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo. Lisäksi kirjassa on käytetty Petri Keto-Tokoin ja Timo Kuuluvaisen omaa kuvamateriaalia. Kirjan on kustantanut Maahenki Oy.

Yle.fi, Satakunta, Nuoret ovat innostuneet valokuvauksesta. Nuorten kiinnostus valokuvausta kohtaan on kasvanut. Yhä useampi haluaa kehittää kuvaustaitojaan ja sosiaalisen median luoma väylä kuvien jakamiseen on lisännyt intoa harrastusta kohtaan. Erityisesti järjestelmäkameroiden kysyntä on kasvanut, mutta moni hankkii rinnalle myös mukana kulkevan digipokkarin.

Tareone.com, iPhone 4S video - Filmic Pro. iPhone 4S:llä voi kuvata Full HD tasoista videota, mutta kameran oma videokuvausohjelma on varsin rajoittunut oikeastaan kaikelta osin. Saahan silläkin toki kuvattua videota, mutta kaikki säädöt puuttuu.

 • Hätä ei ole tämännäköinen. App storesta löytyy erinomainen Filmic Pro sovellus, josta löytyy kaikki tarvittavat säädöt ja vähän enemmän.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Kuukauden kuvaaja Suvi-Tuuli Kankaanpää. Marraskuu.

Puhelinvertailu.com, Nokia N9 (16GB). Arviossa suoraan osioon Kamera ja galleria. Nokia N9 on varustettu 8 megapikselin kameralla ja kahdella LED-salamalla. Etupuolelta löytyy myös kamera, mutta syystä tai toisesta sitä ei voi ainakaan vielä käyttää. Mahdollisesti tuleva päivitys tuo kamerasovellukseen mahdollisuuden kuvata myös etupuolen kameralla.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Thailand's Disastrous, Slow-Moving Flood. 41 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Brazil Indigenous compete in weeklong sports event. 36 kuvaa.

Denverpost.com, Inside Japan’s Fukushima Nuclear Power Station. 67 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Occupy Wall Street Faces Evictions. 40 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Police bust NY 'Occupy' protest in nighttime sweep. 23 kuvaa.

Msnbc.com, Olympus BioScapes 2011. 10 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 15, 2011.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Photo.tutsplus.com, 50 Amazing Animal Photos.

Diyphotography.net, The Complete Guide To Shooting The Moon On A Budget. Perusteellinen artikkeli.

Photo.tutsplus.com, The Best Way to Learn About Simplicity in Photography.

Digital Photography School, 8 Tips for Maintaining your Memory Card.

Smashingapps.com, 50 Photoshop Tutorials For High Quality Photo Editing.

ePhotozine.com, Ice Photography Tips.

Diyphotography, Quick Tip: A Plastic Cup Lightsphere. Paljoa tämän yksinkertaisempi salamavalon pehmentäjä ei voi olla.

IR, Adobe debuts Touch Apps for Android.

Amateurphotographer.co.uk, Thailand floods push up Nikon, Sony prices in Japan. Japanissa hinnat ovat nousseet 10% - 15%.

Petapixel.com, Leaked Photos of Fujifilm’s Upcoming Interchangeable Lens Mirrorless Camera.

Fotosidan.se, Skärpedjup, finns det? Henri Cartier-Bressonin 50mm:n tarkennus oli etukäteen asetettu neljään metriin.

Auktionsverket.se, Nutida, muutama poiminta eilisestä huutokaupasta.

 • 94. TUIJA LINDSTRÖM, Finland född 1950, ur serien SEK 50 000-60 000 € 5 600-6 800 Klubbat pris SEK 50 000
 • 116. RICHARD PRINCE, USA född 1949, Girlfriend #7 - SEK 40 000-50 000 € 4 500-5 600 Klubbat pris SEK 55 000
 • 113. IRVING PENN, USA 1917-2009, Motorcycle policeman SEK 300 000-350 000 € 33 900-39 600 Osåld
 • 119. TUIJA LINDSTRÖM, Finland född 1950, Sandemar SEK 100 000-125 000 € 11 300-14 100 Osåld
 • 126. ANTON CORBIJN, Holland född 1955, Baby - from SEK 125 000-150 000 € 14 100-17 000 Osåld
 • 130. NAN GOLDIN, USA född 1953, Tokyo Love #26 SEK 30 000-40 000 € 3 400-4 500 Osåld

ePhotozine.com, Gary Fong Lightsphere Collapsible Review. Miten muovikuppi pehmentää salamavaloa. Nykyinen versio menee kasaan. Hinta £53.95.

Luminous Landscape, DxO FilmPack 3.1. Pieni päivitys, 25 filtteriä. Lyhyt esittely. 30 päivän trial. Essential version 79 e, Expert Edition 129 e.

 

15.11.2011   (linkki)

Susanna Majurin valokuvanäyttely avautuu Sogn og Fjordane Konstmuseumissa (Førde, Norja) torstaina 17.11.2011.

Yle.fi, Maailman ihanin tyttö USAssa. Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö -valokuvanäyttelyn kuvia esillä Suomen suurlähetystössä Washingtonissa.

 • Miina Savolaiselle kertyi kuvia kaikkiaan 70 000 kappaletta ja ajokilometrejä halki Suomen yli 200 000. Vaiva ei ollut turha.

Keskisuomalainen, Tämä on maailman kallein valokuva.

Metro Photo Challenge -kilpailuaikaa on jatkettu viikolla. Osallistua voi 27.11.2011 asti. Kertaus kilpailusta:

Metro-lehti järjestää jälleen Metro Photo Challenge -valokuvauskilpailun. Tänä vuonna tuomariston lisäksi myös äänestäjät valitsevat omat voittajansa.

Kilpailussa on neljä kategoriaa:

 • Ympäristö
 • Ihmissuhteet
 • Elämäni hetki
 • Mielikuvitus
 • Lisäksi vielä: Päivän-kuva

Kilpailuun lähetetty kuva pitää olla otettu jossakin kotimaan kaupungissa. Kuvan maksimikoko on 12MB. Digitaalinen kuvankäsittely on sallittua vain Mielikuvitus-luokassa.

Kuvien lähettäminen päättyy 27.11.2011. Kuhunkin luokkaan voi osallistua korkeintaan 7 kuvalla.

Paikallisesti valitaan kahdeksan voittajaa, neljä raadin valitsemaa ja neljä yleisön Facebookissa äänestämää.

Kansallisten voittajien palkinnot:

Tuomariston suosikit joka kategoriasta saavat:

1. sija: EOS 600D / EF-S 18-55 IS -kamerapaketti sekä Parempia kuvia EOS-järjestelmäkameralla -kirja. Lisäksi pääsy kansainväliseen finaaliin.

2. sija: Anttilan 100 euron lahjakortti

3. sija: Anttilan 50 euron lahjakortti

Eniten yleisön ääniä saaneet joka kategoriasta saavat:

1. sija: IXUS 220 HS -kamera. Lisäksi pääsy kansainväliseen finaaliin.

2. sija: Anttilan 100 euron lahjakortti

3. sija: Anttilan 50 euron lahjakortti

Kansainvälinen finaali:

Kahdeksan paikallista voittajaa (neljä tuomariston valitsemaa ja neljä yleisön valitsemaa) pääsevät kansainväliseen finaaliin, jossa ne kilpailevat muiden 17 Metro-maan paikallisia voittajia vastaan.

Kansainvälisessä finaalissa kansainvälinen tuomaristo valitsee parhaan jokaisesta neljästä kategoriasta - huolimatta siitä, onko kuva paikallisen tuomariston vai paikallisen yleisön valitsema. Kansainvälisen tuomariston valitsemat kuvat ovat "Kansainväliset voittajat" ja ne julkaistaan 20. joulukuuta.

Kansainvälisten voittajien palkinnot:

Jokaisen kategorian kansaivälinen voittaja saa palkinnoksi 1000 euron arvoisen matkan mihin tahansa kaupunkiin, jossa Metroa julkaistaan.

Lisäksi jokaisen kategorian voittaneet kuvat julkaistaan kaikissa Metroissa haastattelujen kera yli 17 miljoonalle lukijalla neljällä mantereella.

Metro Photo Challenge 2011 galleria

Päivän-kuva

Lue lisää kilpailusta

Kemppinen, Vanhalle välttää huonompikin. 15.11.2011. Loppupuolella tekstiä vähän kameroistakin: ...Hämmästyin aivan, kun listoilla oli vai rohkeat 700 maksava Leican kiinteäobjektiivinen hirmuzoom....

Yle.fi, Perämeri, Fotonetti tulostaa valokuvat maailmalle. Nykyään Fotonetin tiloissa työskentelee Esa Iston lisäksi kaksi henkilöä. Parhaimmillaan Fotonetti valmistaa lähes 30 000 valokuvaa päivässä.

Photo.net, foorumi.

Thephotoargus.com, Rings & Things Or Jewelry Photography Tips.

Pixiq.com, Shooting in the Rain – Safely. Miten kuvata sateessa ilman, että kalusto kastuu. Eri vaihtoehtoja. Sateenvarjohattu voisi kiinnostaakin.

Dpreview.com, NASA captures the earth at night with Nikon D3S. Avaruusasemalla kuvattu. Video, kesto 5:00.

Digital Photography School, 21 Readers Tell What they Wish They’d Known about Photography.

Vimeo.com, Smashed Filter. Suodin on rikkoutunut, vääntynyt. Ei lähde kiertämällä objektiivista. Miten saadaan pois. Video, kesto 0:43.

Pixiq.com, Canon, this is completely ridiculous. Canon 1D X:n lisävarusteet ovat melko kalliita (gps ja langaton lähetin).

The-digital-picture.com, Canon EOS 5D Mark II Firmware Version 2.1.1.

Fotosidan.se, Mer fotografi på auktion. Stockholms auktionverk järjestää huutokaupan 15.11.2011, valokuvia.

 • Auktionsverket.se, Nutida. Kohteet 67 - 147 (?).

Luminous Landscape, Voigtländer Ultra Wide-Heliar 12mm f/5.6 Vs. Sigma 8-18mm f/4.5–f/5.6 DC HSM. "Mirrorless Camera on The Wall Who's the Widest (and Fairest) of Them All?" Vaihtoehtoja Sony NEX-5:n ja NEX-7:n laajakulmatarjonnalle (polttovälikerroin 1.5x). Mitä adaptereita tarvitaan.

Photozone.de, SLR Magic Hyperprime 12mm f/1.6. Micro 4/3 -systeemiä. Manuaalilasi. eBay-hinta on $499. Hong Kong. Kokometallinen runko. Painoa 324g, 58mm filtterikierre. vähän vääristymää näin laajakulmaiseksi objektiiviksi. Vinjetointia paljon, vasta aukolla f/5.6 vähenee ratkaisevasti. Täydellä aukolla keskellä kohtuullisen hyvä piirto, reunat pehmeitä. F/2.8 parantaa tilannetta, f/4 paras tarkkuus keskellä. Heijastumat häiritsevät (ymmärrettävistä syistä). Lähin kilpailija on Olympus M.Zuiko 12mm f/2ED, n. $800, automaattitarkennus (ja muutkin sähköisen liitännän edut).

 

14.11.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • gamma.1g.fi, Sumu. "Keräilin sumu- ja usvakuvia kolmelta viime vuodelta galeriaksi. Karsintaa en taaskaan osannut harrastaa".

Timon poikkitiedepalsta, Kerettiläisiä käsityksiä tekijänoikeudesta. 13.11.2011. Tekijänoikeus suojaa taiteellisen teoksen tai siihen rinnastettavan henkisen tuotteen taloudellisia ja moraalisia oikeuksia. Lienee aika itsestään selvää, että toisen tekemää teosta, oli se vaikka musiikkikappale tai valokuva, ei voi ilman lupaa käyttää omiin ansiotarkoituksiin.

 • (pohditaan kuvan käyttöä internetissä...)

Timon poikkitiedepalsta, Muunneltua totuutta tekijänoikeudesta. 13.11.2011. - Tekijänoikeus valokuvaan on voimassa 50 vuotta kuvan ottamisesta (= ei teoskynnyksen ylittävä valokuva) tai 70 vuotta kuvaajan kuolemasta (= teoskynnyksen ylittävä valokuva).

 • Alle teoskynnyksen jäävälle valokuvalle tekijänoikeus on tosiaan voimassa 50 vuotta kuvan ottamisen vuoden loppuun, mutta laki koskee vain vuonna 1966 ja sen jälkeen otettuja kuvia.
 • Käytännössä lähes kaikki muut kuin taidevalokuvat eivät ylitä teoskynnystä. Normaaleja käyttökuvia voi siis vapaasti käyttää ilman lupaa lähes ilman mitään riskiä tekijänoikeusrikkomuksesta , jos ne on otettu ennen vuotta 1966.

Jrkkari.com, Lastenkuvausvinkkejä: arvaa tunteet. 10.11.2011. Miten ottaa hyviä kuvia lapsista? Nelivuotias ei poseeraa käskystä kameran edessä yhdestä hyvin yksinkertaisesta syystä: koska hän ei tarvitse uutta profiilikuvaa facebookiin. Siksi Isin pitää luoda poseeraus kasvoille erilaisilla kikoilla. Tässä yksi: ...

Artur Gajewski Blog, Syyspotretit Aliisan kanssa. 13.11.2011. Viikko sitten tuli netissä vastaan kauniita lapsikuvia jotka oli otettu käyttäen vain vallitsevaa valoa ja ehkä heijastimia. Lueskelin muutamaa tutoriaalia sekä katsoin Youtube videoita aiheesta ja teki kovasti mieli napata tyttäreni Aliisa ja lähteä ottamaan hänestä muotokuvia Tikkurilan Silkkitehtaan alueella.

Photo.net, foorumi.

Daily.mail.co.uk, Into the jaws of death: Moment Great White snaps up seal pup and swallows him whole. Ei heikkohermoisille. Luontokuvausta tämäkin.

Lensrentals.com, Stop it Down. Just a Bit. Monet valovoimaisia kiinteäpolttovälisiä objektiiveja käyttävät kuvaavat aina täydellä aukolla. Minkä verran tarkuutta tällä kuvaustavalla oikein menetetään.

Earthbound Light, Gamut Warnings and What to Do About Them. 13.11.2011. Tulostimet kykenevät esittämään vain rajatun väriavaruuden, gamutin.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: How to Photograph Insects & Butterflies.

Digital Photography School, Content Aware Resizing in Gimp. Siis eihän Gimpissä tällaista ole, vai onko.

Digital Photography School, 5 Tips for Safely Photographing a Dangerous Event.

 

13.11.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopisto, Maisemavalokuvaus I. K. Inhan jalanjäljillä Paanajärvellä. Ti 7.8. – su 12.8.2012.

Sulantoblog.

 • Kestotesti, kuinka kestävä on jalustakierre? 12.11.2011. Nikon D100, Canon 20D, kumpi kestää enemmän, kameran hihna vai jalustakierre. Lue myös kommentit.
 • Supertyöpajassa on vielä tilaa! 12.11.2011.
 • Superzoom tämäkin, Sigma 120 - 300 mm f/2.8 kokeilussa. 12.11.2011. Arvio vasta tulossa.
 • Samyang 7,5 mm fish eye kokeilussa. 10.11.2011. Kokeilin Samyangin kalansilmäobjektiivia Micro 4/3 järjestelmään, ja tämähän on siitä hyvä polttoväli ja objektiivityyppi, että tarkennusmenetelmällä ei juuri ole merkitystä, koska syväterävyyttä riittää. ...Hinta - laatusuhde on erittäin hyvä, sillä alle 300 euron hinnallaan Samyang maksaa reilusti alle puolet Panasonicin vastaavasta objektiivista.
 • Tulosta hyvin. 8.11.2011. Käytän Epson 3880 tulostinta, jonka mustesäiliöt ovat käyttööni juuri sopivat kokoiset. En tulosta joka päivä, mutta säännöllisesti kuitenkin ja yleisin käyttämäni paperikoko on A3+. Kesti reilusti yli vuoden ennen kuin ensimmäisen kerran vaihdoin mustesäiliön, joka oli muuten keltainen väri. Pian sen jälkeen loppui vaalea musta "light light black". ...Oma tulostinvalintani osui kohdalleen. Epson 3880 on osoittautunut erinomaiseksi tulostimeksi. Musteet riittävät hyvin ja tulostusjälki on hienoa. Laite on sopivan kompakti ollakseen A2 tulostin.

Luontotupa.net, Luontotuvan kauppa. Vaikkapa tulosteita.

Yle.fi, Digikuvaaja etsii oppia kamerakerhosta. Digivalokuvauksen suosio näkyy myös kamerakerhojen jäsenmäärissä. Suomen sata valokuvauskerhoa ovat kasvattaneet jäsenkuntaansa kymmenen prosenttia tänä vuonna. Kerhoista haetaan mm. koulutusta.

 • Tilastokeskuksen tutkimuksessa alkuvuonna melkein joka kolmas suomalainen kertoi harrastavansa valokuvausta. Siihen nähden kamerakerhojen 4 500 jäsentä ovat pieni - mutta kasvava - joukko.

Photo.net, foorumi.

Guardian.co.uk, The world's most expensive photographs - in pictures. 12 kalleinta huutokauppanoteerausta valokuvista, hintajärjestyksessä kuvat.

The Atlantic, In Focus, National Geographic Photo Contest 2011. 45 kuvaa. NG vuosittaisen valokuvakilpailun takaraja lähestyy, 30.11.2011. People-, Places- ja Nature-kategorioista on valittu NG:n myötävaikutuksella joukko kuvia.

Guardian.co.uk, World Press Photo awards 2011 exhibition – in pictures. 18 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Autumn leaves color the horizon. 27 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, October 2011. 37 kuvaa.

Los Angeles Time, Framework, The Week in Pictures | Nov. 7 to Nov. 14, 2011. 58 kuvaa.

Time LightBox, Pictures of the Week, November 4 – November 11. 29 kuvaa.

Los Angeles times, Framework, 11-11-11 weddings around the world. 16 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Eric Kim, 10 Reasons Why You Should Never Chimp While Shooting Street Photography. Miksi erityisesti katukuvaajan kannattaisi olla automaattisesti tarkistamatta kuvaa lcd-näytöltä. Koskee muitakin kuvaajia.

Improve Photography, 12 Myths Every Photographer Should Know. Suurinta osaa väitteistä voi itsekin kokeilla. Jotkin ovat osittain tottakin (vaikka muuta voidaan tekstissä väittää).

Digital Photography School, Focus on Thomas Leuthard – Street Photographer. Katukuvaaja haastateltavana.

YouTube, Portrait Lighting for Photography and Video. Video, kesto 8:10.

ePhotozine.com, Using the Dodge & Burn Tool In Photoshop.

Retrocamera.net, 5 reasons I love manual lenses.

Rob Galbraith, Adobe revamps upgrade policy for Photoshop CS6, other CS6 applications. Aiemmin päivityshintaan on ollut oikeutettu, jos on omistanut jonkun kolmesta edellisestä versiosta. Photoshop CS6 -päivitykseen oikeuttaa vain jos omistaa edellisen täysversion (CS5, CS5.1 tai CS5.5).

Photo.net, Pocket Wizard Flex TT5 & Mini TT1 Radio Slave Review. Canon 580EXII käytössä. Sisätiloissa selviää kiinalaisilla halpismalleilla, mutta ulkona... Hintaluokka parisataa euroa.

 

12.11.2011   (linkki)

Logomo (Turku) tänään klo 14: Iiu Susiraja kertoo töistään ja työskentelystään Liisa Ihmemaassa -näyttelyn taiteilijatapaamisessa Logomossa. Näyttelyn pääsymaksu.

Macmaa.com, Laajassa testissä pilvipalvelu iCloud. Applen uusi pilvipalvelu iCloud on isossa osassa uudessa iOS 5:ssä. Sen avulla iPhone ja iPad katkaisevat napanuoran lopullisesti tietokoneeseen ja alkavat toimia itsenäisinä laitteina. Ilmaisen iCloudin kautta tapahtuvat uuden laitteen käyttöönotto, tietojen synkronointi ja varmuuskopiointi. Tämän lisäksi iCloud siirtää valokuvia ja tiedostoja ja paikantaa kadonneen iOS-laitteen tai Macin.

 • iCloud lupaa siis paljon, mutta lunastaako se odotukset? Macmaa vietti aikaa pilvessä.

Photo.net, foorumi.

Pdnpulse.com, Ad Banned in UK for Showing Super Skinny Model.

Digital Photography School, 10 Ways to Develop Yourself Photographically. Kymmenen kohdan kehittämisohjelma.

Petapixel.com. Pikkusalamien käyttäjälle.

Pixiq.com, Wide-angle dressed for Winter. Vastavalosuoja käytössä laajakulmassa.

YouTube, lynda.com tutorial | Photoshop Masking & Compositing: Fundamentals—Making shapes of specific sizes. Video, kesto 7:17.

Dpreview.com, Video Interview: Chuck Westfall of Canon at PPE 2011.

Dpnow.com, Extend the life of a photographer's laptop with an SSD? Vanhaan läppäriin tekohengitystä SSD-asemalla.

ePhotozine.com, Find Out What Happens In A Prolab.

Popular Photography, Video: What Is It Like to Design Compact Cameras for Nikon? Video, kesto 9:00.

British Journal of Photography, Latest jobs. Eipä ole täälläkään työpaikoista ylitarjontaa.

Black Star Rising, Take Your Photo Retouching to the Next Level. Muutama vinkki ihan yleisellä tasolla, kuvankäsittelyyn.

Fotosidan.se, Modern fotografi till salu. Bukowskis-huutokauppa, valokuvia, 16.11.2011 klo 13:00. Valokuvia 60-luvulta nykypäivään. Ruotsissa on vähän pitemmät perinteet tällä saralla kuin Suomessa. Hinnatkin lienevät jo vakiintuneet.

 • Bukowskis, Contemporary, Stockholm 564. 139 valokuvaa myynnissä. Elina Brotherus, Esko Männkkö. Helmut Newtonin Sumo-kirjaa on kaksikin kappaletta myynnissä, lähtöhinnat SEK 80.000 - 100.000 (8.450 e - 10.550 e).

Kamera & Bild, Vi förklarar tekniken bakom optiken.

 

11.11.2011   (linkki)

Valon kuvia – Blogi, Syksyn valoa, 8.11.2011. Video, kesto 4:04.

Yle.fi, Helsingin kulttuuripalkinto Stefan Bremerille. Valokuvaaja Stefan Bremerille on myönnetty vuoden 2011 Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto. 10.000 euroa. (Ainut valokuvaaja, ei muita taideapurahojen saajien joukosa).

Yle.fi, Etelä-Savo, Hämärän hyssy heittää haasteen kuvaajalle. Digikamerat ovat helpottaneet valokuvausta. Kuvia voi napsia surutta ja poistaa huonoimmat. Syksyn harmaus asettaa kuvaamiselle omat haasteensa. Harmaita hiuksia aiheuttaa kuvien säilyttäminen. Kehitetty kuva on tälläkin hetkellä varmin keino pitää kuvat hengissä jälkipolville.

 • Juvan kamerakerhon puheenjohtaja Sanna Kauppinen kertoo aloittaneensa valokuvauksen kouluaikoina.

HS, Gurskyn valokuvasta ennätyshinta. Valokuvan huutokaupassa tehtiin uusi ennätys, kun saksalaisen Andreas Gurskyn teoksesta Rhein II maksettiin Christien huutokaupassa Lontoossa 4 338 500 dollaria eli 3,2 miljoonaa euroa.

Yle.fi, Taiteilija-apurahaa maksetaan myös hyvätuloisille taiteilijoille. Taiteilija-apurahat ovat elintärkeä tulonlähde etenkin kuvataiteilijoille ja kirjailijoille. Valtion taiteilija-apurahaa haki viime vuonna lähes 6 000 taiteilijaa, mutta jaettavaa riitti vain runsaalle 1 600:lle. Apurahansaajien joukossa on myös palkittuja ja hyvätuloisia taiteilijoita.

 • Mitään laitonta hyvätuloisten nostamissa taiteilija-apurahoissa ei ole. Ainoa ehto on, ettei apurahansaaja saa toimia virassa.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Recycling Around the World. 33 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, October 2011. 37 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 10, 2011. 11 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Nov. 3 - 10. 13 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Luminous Landscape, Alain Briot, Understanding Criticism Part 3 - A few words on perseverance.

Digital Photography School, How to play Photoshop Actions on Multiple Images with Batch Editing.

Digital Photography School, Using the ‘Dark Side’: Thinking Outside the Box with Darkness.

Popular Photography, Video: Just How Wide Is Canon's EF 8-15mm f/4 Fisheye Zoom Lens?

Photo.tutsplus.com, A Look at the Orbis Ring Flash. Ei-kovin-kallis rengassalama. Testi.

Dpreview.com, SLR Magic launches HyperPrime 12mm F1.6 for Micro Four Thirds. Manuaalitarkennus. Marraskuun lopulla myyntiin.

Rob Galbraith, Canon educational posts on EOS-1D X autofocus and Cinema EOS system.

Rob Galbraith, Nikon updates firmware for D7000, D5100.

Fotosidan.se, Naturfoto fyller sjukhus. Palokärki oli äänestyksen perusteella Hannu Hautalan suosituin kuva.

Fotosidan.se, Skräckexempel på bildbehandling. Näin Norjassa.

Kamera & Bild, Nytt utseende i kommande Adobe Photoshop CS6. Uutta versiota odotellaan toukokuussa 2012.

The-digital-picture.com, Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM. Suomen hinta on n. 7.000 euroa.

 

10.11.2011   (linkki)

Hannu Hautalan juhlanäyttely
Kuva: Bo Göran Lillandt. Kuvasa Hannu Hautala.29.2.2011 asti

Suomen kansainvälisesti tunnetuin luontokuvaaja Hannu Hautala täytti tänä vuonna 70 vuotta. Merkkipäivää juhlistettiin Hannu Hautala -säätiön järjestämällä juhlanäyttelyllä Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa Kuusamossa.

Hannu Hautala -säätiö järjestää nyt yhteistyössä Selkämeren Luontokuvan kanssa Selkämeren sairaalan Café Merilokin tiloja varten räätälöidyn juhlanäyttelyn.

Selkämeren sairaala
Lapväärtintie 10, Kristiinankaupunki
ma-su 9-19
Sisäänkäynti sairaalan pääoven kautta.

Laajakulma, Fotofinlandia ei ole taidevalokuvaa varten, 9.11.2011. Taidevalokuvan näyteikkunaksi Fotofinlandiasta ei siis ole eikä sitä siihen ole tarkoitettukaan. Mutta missä viipyy taidevalokuvan ArtFotoFinlandia? Mikä taho sen perustaisi? Vai olisiko se lainkaan edes mielekäs aikana, jolloin kuvataiteen muotojen väliset rajat murtuvat?

Bukowskis, Modern + contemporary , Helsinki F160. Onhan tässä alku huutokaupassa myytäville valokuville. Ei mikään menestys, mutta tuskin sellaista odotettiinkaan. Hintoihin tulee ostajalle vielä päälle vasaramaksu 18% + ALV ja mahdollinen jälleenmyyntikorvaus. 11 kohdetta myytiin, 32 kohdetta jäi myymättä.

 • Ismo Hölttö Born 1940 "MAN SELLING BALLOONS". (d) A tergo sign. Lambda print, 1/12. Sheet size 122,5x95 cm. Est. 1.500 - 1.700 e. Unsold.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "TWO BOYS AND THE SUOMENLINNA FERRY". (d) A tergo sign. Lambda print, 1/12. Sheet size 122,5 x 95 cm. Est. 1.500 - 1.700 e. Unsold.
 • Ullamaija Hänninen Born 1962 "POPPY". (d) A tergo sign. Archival pigment print, mounted on aluminium,2/5, 133x110 cm. Est. 1.600 - 1.900 e. Unsold.
 • Ullamaija Hänninen Born 1962 "RED". (d) A tergo sign. Archival pigment print, mounted on aluminium 1/5, 133x110 cm. Est. 1.600 - 18.00 e. Unsold.
 • Jukka Male "LITTLE CARMEN". C-print 113x95 cm. Est. 500 - 600 e. Unsold.
 • Jukka Male "UNKNOWN". C-print 113x95 cm. Est. 500 - 600 e. Unsold.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "TWO GIRLS AND A SHOE". (d) Sign. Archival pigment print on Hahnemühle Fine Art Photo Rag 308gsm paper, 1/25. Image 34x33,5, sheet 59,4x42 cm. Est. 600 - 800 e. Unsold.
 • Maxim Aknoff Russia Born 1978 "THE BELL TOWER". Sign. 2010/07. Gelatin silver print, 5/10. Image size 29x29 cm. Est. 300 - 400 e. Hammer price 200 e.
 • Maxim Aknoff Russia Born 1978 "THE CAFÉ". Sign. 2010/7. Gelatin silver print, 3/10. Image size 29x29 cm. Est. 300 - 400 e. Hammer price 200 e.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "TWO FACE". (d) Sign. Also with stamp on verso. Printed 1966. Vintage. Gelatin silver print. Image size 39,3x28,9 cm. Est. 1.500 - 1.800 e. Unsold.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "WOMAN AND TEENAGE GIRL IN HAKANIEMI". (d) A tergo sign. Lambda print, 1/12, 122,5x95 cm. Est. 1.500 - 1.700 e. Unsold.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "BOY WEARING JOKE MASK". (d) A tergo sign. Lambda print, 1/12, sheet size 122,5x95 cm. Est. 1.500 - 1.700 e. Unsold.
 • Pentti Sammallahti Born 1950 "VRACANSKA PLANINA, BULGARIA". (d) Sign. 2003. Pigment print, t.p.l'a, image size 26x55 cm. Est. 1.000 - 1.200 e. Unsold.
 • Pentti Sammallahti Born 1950 "MONTANA, BULGARIA". (d) Sign. 2003. Pigment print, t.p.l'a, image size 25x55 cm. Est. 1.000 - 1.200 e. Unsold.
 • Pentti Sammallahti Born 1950 "SAARENMAA, ESTONIA". (d) Sign. 2003. Pigment print, t.p.l'a, image size 22x55 cm. Est. 1.000 - 1.200 e. Unsold.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "GYPSY GIRL WITH HORSES". (d) Sign. Archival Pigment Print on Hahnemühle Fine Art Photo Rag 308gsm paper, 2/25. Image size 34x32, sheet size 59,4x42 cm. Est. 600 - 800 e. Hammer price 500 e.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "ÖH HÖM". (d) Sign. and with stamp on verso. Printed 1965. Gelatin silver print. Unique. Image size 39,2x29,5 cm. Est. 1.500 - 1.800 e. Unsold.
 • Sanna Kannisto Born 1974 "HUMMINGBIRD FLIGHT". A tergo sign. 2005. Diasec, Griger, 4 pieces à 56x44 cm. Est. 1.200 - 1.500 e. Hammer price 1.600 e.
 • Ullamaija Hänninen Born 1962 "DAHLIA". (d) A tergo sign. Archival Pigment Print, Mounted on aluminum, 2/5, 130x100 cm. Est. 1.600 - 1.800 e. Hammer price 1.550 e.
 • Ullamaija Hänninen Born 1962 "GOLDEN". (d) A tergo sign. Archival pigment print mounted on aluminum, 1/5, 130x100 cm. Est. 1.600 - 1.800 e. Hammer price 1.500 e.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "FINNISH TANGO". (d) Sign. Archival Pigment Print on Hahnemühle Fine Art Photo Rag 308gsm paper, 1/25. Image size 34x34, sheet size 59,4x42 cm. Est. 600 - 800 e. Unsold.
 • Ismo Hölttö Born 1940 "OH, BOY". (d) Sign. And with stamp on verso. Printed 1964. Gelatin silver print. Unique. Image size 39,2x29,5 cm. Est. 1.500 - 1.800 e. Hammer price 1.400 e.
 • Bert Stern United States Born 1929 MARILYN MONROE IN VOGUE-1962. Sign. 2009 A.P 40/60 a tergo. Copyright stamp a tergo. Digital print, 57x50 cm. Est. 1.800 - 2.000 e. Hammer price 3.200 e.
 • Taneli Eskola Born 1958 "HÄMEENLINNA, LUOLAJA". (d) Sign. 1978. Gelatin silver print. Vintage 24,2x28,3 cm. Est. 570 - 600 e. Hammer price 600 e.
 • Taneli Eskola Born 1958 HELSINKI, LINNANMÄKI". (d) Sign. 2010. Pigment print 10,3x7,5 cm. Est. 280 - 300 e. Unsold.
 • Taneli Eskola Born 1958 "JANAKKALA, LEPPÄKOSKI". (d) Sign. 1978. Gelatin silver print. Vintage 14,7x16 cm. Est. 500 - 600 e. Unsold.
 • Stefan Bremer Born 1953 "SOLI". (d) Sign. Silver gelatin print, 6/10, vintage. Image size 55x44 cm. Est. 1.300 - 1.600 e. Unsold.
 • Stefan Bremer Born 1953 "SAMI". (d) Sign. Silver gelatin print, 4/10, vintage. Image size 72x53 cm. Est. 1.900 - 2.100 e. Unsold.
 • Elina Brotherus Born 1972 "LOVE BITES I". (d) A tergo sign. 1998. C-print mounted on aluminium, 8/10. 70x58cm. Est. 3.000 - 3.200 e. Unsold.
 • Timo Kelaranta Born 1951 "JUEGO". (d) A tergo sign. 2009 on label. Pigment print, 4/10. Image size 64x48 cm. Est. 1.400 - 1.600 e. Unsold.
 • Timo Kelaranta Born 1951 "JUEGO". (d) A tergo sign. 2009 on label. Pigment print, 4/10. Image size 64x48 cm. Est. 1.400 - 1.600 e. Unsold.
 • Martti Jämsä Born 1959 PORTFOLIO "STONE". (d) Sign. 12 Silver gelatin prints, 27/30, 9x12 cm. Est. 400 - 500 e. Unsold.
 • Martti Jämsä Born 1959 A BOOK "VENNANNIEMI". (d) Musta Taide Helsinki 1997. 7 Silver Gelatin Prints, 27x20,5 cm. Est. 220 - 250 e. Unsold.
 • PORTFOLIO "THE WINDOW". Sign. Ten pigment ink prints, 42x42 cm. Est. 2.000 - 2.500 e. Unsold.
 • Martti Jämsä Born 1959 PORTFOLIO "THE ABC:S OF THE LIGHT". (d) Sign. 10 silver gelatin prints, 18/20, 21,5x17,5x2x3 cm. Est. 550 - 600 e. Unsold.
 • Ulla Jokisalo Born 1955 "EROS AND PHSYCHE". (d) A tergo sign. C-print, vintage, 3/3, 52x42 cm. Est. 1.300 - 1.500 e. Hammer price 1.300 e.
 • Ulla Jokisalo Born 1955 "LATERNA MAGICA". (d) A tergo sign. Cut pigment print, embroidery, embroidery thread and needle on fabric. Unique. Image size 35x25 cm. Est. 2.500 - 2.800 e. Unsold.
 • Anni Leppälä Born 1981 "DOLL HOUSE". (d) A tergo sign 2005 on label. C-print, mounted on aluminium, 4/7, 48x64 cm. Est. 1.800 - 2.000 e. Unsold.
 • Janne Lehtinen Born 1970 "WHITE WINGS". (d) A tergo sign. 2004 on label. C-print mounted on aluminium, 1/5, 100x140 cm. Est. 3.200 - 3.500 e. Unsold.
 • Janne Lehtinen Born 1970 "CIRCLE". (d) A tergo sign. 2006. C-print, mounted on aluminium, 2/5, 100x135 cm. Est. 3.200 - 3.500 e. Unsold.
 • Saara Ekström Born 1965 "IF INSIDE IS LET IN (DAHLIAS)". (d) A tergo sign. C-print, 2/5. Image size 83x83 cm. Est. 2.800 - 3.000 e. Unsold.
 • Saara Ekström Born 1965 "IF INSIDE IS LET IN (THE HAGUE)". (d) A tergo sign. C-print, 2/5, 85x85 cm. Est. 2.800 - 3.200 e. Hammer price 2.700 e.
 • Pekka Luukkola Born 1968 "ROWING II". (d) A tergo sign. on label. Pigment print, mounted on aluminium, 5/5, 100x128 cm. Est. 2.500 - 2.700 e. Unsold.

Valokuvatorstai, 224. haaste. Haastesana: Torstai.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 223 haaste. Haasteena Koti. Haasteen otti vastaan 57 kuvaajaa.

Macmaa.com, Testissä iPhone 4S – Applen paras puhelin. 4S:n kamera sopii huomattavasti paremmin nopeiden tilanteiden kuvaamiseen, sillä se ottaa ensimmäisen kuvan 1,1 sekunnissa ja toisen jo puolessa sekunnissa. Kamera ehtii automaattitarkentamaankin yleiskuvan, vaikka puhelimen kanssa pyörisi ympäri kuvia koko ajan napsien. Nopeasti liikkuvan kohteen kuvaaminen on toki asia erikseen.

 • Lukitsemattoman puhelimen kertahinta Apple Storessa: 629 e (16 GB), 739 e (32 GB), 849 e (64 GB)
 • Lukitsemattoman puhelimen kertahinta Elisalla: 619 e (16 GB), 729 e (32 GB), 839 e (64 GB)

Photo.net, foorumi.

The Online Photographer, And We Have a New Winner. Viime toukokuun Cindy Sherman -ennätys $3.86 miljoonaa ylitettiin. Andreas Gursky, yksi kuudesta kappaleesta "Rhein II", vuodelta 1999, $4.338.500. Maailman kallein valokuva. Kuva-ala on 73cm x 143cm.

Thephotoargus.com, 40 Intriguing Examples of City Light Photography.

Dpreview.com, Android and iOS App Tools For Photographers. Valokuvaajille työkaluja, eivät ole kalliita.

YouTube, Steve McCurry's One-Minute Masterclass 'Don't forget to say hello'. Video, kesto 1:18. Miten kuvata ihmisiä kadulla (lähinnä USA, mutta samat periaatteet muuallakin).

Photo.tutsplus.com, Understanding and Appreciating the Basics of Photojournalism. Kuvajournalismista. Uusinta tammikuulta 2010.

Photopreneur, Yuri Arcurs: Professional Microstock Requires Three Years of Study. Maailman menestyksekkäin stokkikuvaaja on aloittamassa kolmen vuoden stokkikuvaajan koulutusjaksoa, 10 - 15 halukasta mahtuu kurssitettavaksi. Ei kuluja, mutta ei paljon tulojakaan koulutusajalta.

Petapixel.com, Camera Size: See How Digital Cameras Look Next to One Another.

Diyphotography.net, Your First High Speed Photography Accessory - A Contact Trigger.

YouTube, Flash Photography Quick Tip - Strobist. Video, kesto 4:04.

Digital Photography School, Lessons Learned From My Trip To Italy. Italian matkalta opittua.

The Online Photographer, Sony A77 Bodies Almost Gone. Koskee myös Sony NEX-7 -malleja, Thaimaan tulvat ovat sotkeneet valmistusaikatauluja. Seuraavia eriä jouduttaneen odottamaan pitkälle kevääseen.

Rob Galbraith, R&D: World's largest digital camera gets green light. 3.2 gigapikseliä, 189 ccd-sensoria. Kamera on pienen auton kokoinen. Sen osuus $500 miljoonan budjetista on kolmannes. Tähtitieteen käyttöön.

Digital Photography School, The Most Popular Post Production Software [POLL RESULTS]. Vastanneita yli 22.000 kpl. Vertailu vuoden 2009 kyselyyn.

Fotosidan.se, Ettusen fotografier på Moderna Museet. Tukholman Moderna Museet. Kolmas osa nyt esillä, vuodet 1840 - 1930, museon omista kokoelmista valokuvia, 1000 kappaletta esillä.

 

09.11.2011   (linkki)

Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 18: Taiteilijatapaaminen Hiljaisuus rikkoutuu II -näyttelyyn liittyen. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Virolaiset vuoden lehtikuvat – Eesti pressifoto
Kuva: Andres Haapu.11.11.2011 asti

Virolaisen lehtikuvakilpailun vuoden 2010 voittajat ovat esillä ensi kertaa Suomessa, Pasilan kirjastossa. Viron lehtikuvaajien liitto ja Viron sanomalehtien liitto ovat valinneet voittajat 819 kilpailutyöstä. Esillä on suuria värivedoksia yli kahdeltakymmeneltä ammattikuvaajalta.

Kuva oikealla: Andres Haapu/Äripäev

Pasilan kirjasto
Rautatieläisenkatu 8, Helsinki
ma-to klo 9-20, pe klo 9-18 ja la klo 10-16

TALLINN – TURKU Sama meri meissä kaikissa
Kristina Õllek, 2011, Follow me18.11.2011 asti

Valokuvauksen toisen vuosikurssin opiskelijat Turun AMK:n Taideakatemiasta ja Estonian Academy of Artsista ovat koonneet teoksistaan yhteisen näyttelyn. Tallinn – Turku, Sama meri meissä kaikissa esittelle valokuvia, videoteoksia ja mediataidetta.

Kuva: Kristina Õllek, 2011, Follow me

Taideakatemian Köysiratagalleria
Linnankatu 56 (sisäänkäynti Varvintorin puolelta), Turku
ma-pe klo 12-17

Bratislavan Month of Photography 2011. Tapahtuman järjestää Stredoeurópsky dom fotografie / Central European House of Photography. Tiedote (pdf), josta löytyy tapahtuman kaikki näyttelyt.

Mukana suomalaisten taideopiskelijoiden valokuvanäyttely Re Exposure, jonka on kuratoinut valokuvataiteilija Ville Lenkkeri.

 • Re-Exposure
  Jere Alajeesiö, Aukusti Heinonen, Minna Kallinen, Juan Kasari, Vilinka Kätkö, Alexandra Larsson, Aura Saarikoski ja Iiu Susiraja.

Kotek.fi, Suomen yhdeksän ensimmäisen kuukauden myyntitilastot, vuosi 2011. Vertailut edellisen vuoden (v. 2010) vastaavaan ajanjaksoon. KOTEK = Kodintekniikka-alan Tiedotusfoorumi.

 • kompaktikameroita myytiin 35,854 miljoonalla eurolla, vähennystä -16,7%
 • kompaktikameroita myytiin 232 089 kpl, ei muutosta
 • kompaktikameroiden keskihinta oli 154 euroa, vähennystä -16,6%
 • järjestelmäkameroita myytiin 44,920 miljoonalla eurolla, kasvua 8,2%
 • järjestelmäkameroita myytiin 69 073, kasvua 19,7%
 • järjestelmäkameroiden keskihinta oli 650 euroa, vähennystä -9,7%
 • videokameroita myytiin 10,334 miljoonalla eurolla, vähennystä -18,2%
 • videokameroita myytiin 31 265 kpl, vähennystä -10,3%
 • videokameroiden keskihinta oli 331 euroa, vähennystä -8,8%
 • tulostimia myytiin 4,656 miljoonalla eurolla, kasvua 5,7%
 • tulostimia myytiin 38 140 kpl, kasvua 10,9%
 • tulostimien keskihinta oli 122 euroa, vähennystä -4,7%
 • monitoimitulostimia myytiin 14,964 miljoonalla eurolla, kasvua 4,2%
 • monitoimitulostimia myytiin 158 550 kpl, kasvua 10,6%
 • monitoimitulostimien keskihinta oli 94 euroa, vähennystä -5,8%

Fromadifferentangle.net.

 • It’s not quite over yet… 5.11.2011. "Hiukan" eroa läppärillä ja pöytäkoneen kunnon näytöllä työstetyssä kuvassa. Tai siis koneiden näyttämissä väreissä. Miten ihmeessä suurin osa kykenee käsittelemään kuvia läppärillä...
 • Calibrate the screen! 7.11.2011. Sama kuva, toinen käsitelty värit väärin näyttävällä läppärin ruudulla, jossa vielä hankalia heijastumia.

Tietokone.fi, Monipuolinen kuvankäsittelyohjelma Windowsiin. PhotoScape 3.5. Ilmainen.

Yle.fi, Kamerayhtiö Olympus tunnusti piilotelleensa tappioitaan.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Fall Is in the Air, Part II. 37 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, The Hajj and Eid al-Adha. 42 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, The Hajj and Eid al-Adha 2011. 42 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: North Korea in Autumn. 23 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 8, 2011. 12 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Pixiq.com, Everything about camera lenses. Perusteellinen tietopaketti kameran objektiiveista.

Photo.tutsplus.com.

Digital Photography School, How to Shoot the Night Sky (Introduction to Astrophotography). Johdatusta tähtien kuvaamiseen.

Pixiq.com, Shooting a toy lens on a big boy camera?! Part 2: Review.

Videoita, YouTube.

Petapixel.com, Kodak Sells Off Its Sensor Business to Add Some Cash to Its Wallet.

ePhotozine.com, Selectively Colour An Image With Photoshop's History Brush. Yksinkertainen vinkki, Photoshop.

Macworld.com, How to make basic edits in iPhoto.

Rob Galbraith, Adobe posts Camera Raw 6.6, Photoshop Lightroom 3.6 release candidates.

Rob Galbraith, Nikon updates ViewNX 2 to v2.2.3.

ePhotozine.com, Photo Transfer iOS App Review. Arvosana 4 * / 5 *. £1.99.

 

08.11.2011   (linkki)

Iikka Tolonen: The End
Kuva: Ilkka Tolonen.27.11.2011

Teossarjassa The End Iikka Tolonen prosessoi isänsä kuolemaa ja kokoaa elämänsä palasia uuteen järjestykseen. Tolosen isä menehtyi syöpään vuonna 2009. Vaikka kuolema ei tullut yllätyksenä, on siitä toipuminen ollut odotettua raskaampi prosessi.

Katri Naukkarinen: Simple as Truth
KUva: Katri Naukkarinen.27.11.2011 asti

Hippolyte Studiossa on esillä Katri Naukkarisen Simple as Truth. Naukkariselle mukana kulkeva pieni kamera on iskostunut erottamattomaksi osaksi arkikokemusta.

Katri Naukkarinen (s. 1984) opiskelee valokuvataidetta Aalto-yliopiston Taideteollissa korkeakoulussa ja estetiikkaa Helsingin yliopistossa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Kamera Norjassa
Kuva: Erik Salo.25.11.2011 asti

Kamera-lehden järjestämän Kamera Norjassa -kilpailun parhaimmisto on koottu 29 kuvan näyttelyksi.

Erik Salo: Pikkukajavat.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja, Helsinki
ti–pe 12–16, la 11–14

Kuva Tuulos järjestää valokuvauskilpailun, jossa etsitään tunnelmallisinta pimeänajan kuvaa. Kuvassa voi olla ihminen, rakennus tai esine, mitä vain mieleesi tulee...

Kuva täytyy olla otettu kilpailun ajanjaksolla 4.- 25.11.2011. Kuvien jälkikäsittely on sallittua. Jos kuvissa esiintyy tunnistettavia henkilöä, heiltä tulee olla lupa kuvan julkaisuun.

Kaikki su 25.11. klo 12.00 mennessä saapuneet kuvat osallistuvat kilpailuun.

Kuvat Tuuloksen raati valitsee parhaat kuvat ja julkaisee ne Facebookissa 26.11.2011.

Voittajakuvan valitsee Facebook-yleisö.

Osallistujan täytyy olla Kuva Tuuloksen fani Facebookissa.

Palkinnot:

1. Joulukortti-muotokuvaus + 50kpl joulukortteja muotokuvasta
2. Practica DCZ 14.1 -digikamera
3. 50kpl joulukortteja
4. Kuvakirja

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun Facebook-sivuilta

(email) Arhi Kuittinen, Flickr, Warm Autumn in Finland.

Sulantoblog.

 • Huipputyöpaja tulossa, ilmoittaudu ajoissa! 7.11.2011. Mukaan mahtuu kuusi osallistujaa, joiden käytössä on kaksi ohjaajaa ( Matti ja Jyrki ), kaksi valokuvamallia ja huippuluokan ammattimaskeeraaja Sanna Liljamo. Osallistujat työskentelevät kahdessa kolmen hengen ryhmässä, joilla kummallakin on sekä ohjaaja että malli käytössä kaiken aikaa. Tämä työpaja maksaa 380 euroa per osallistuja.
 • Video työpajasta, 2.11.2011. Viime lauantaina oli Sulantoblogin ensimmäinen työpaja, joka sujui hyvin.
 • Sony NEX 7, 1.11.2011. Sony NEX 7 on tukevan ja kaikin puolin ammattimaisen tuntuinen käsissä. Rungon mitat ovat hieman suuremmat kuin ensimmäisissä NEXeissä, mutta silti koko on pieni ja kamerasta saa hyvän otteen.
 • Nikon P7100, 19.10.2011. Nikon P7000:n seuraaja P7100 korjaa suurimman osan edeltäjänsä huonoista puolista. Enää ei laiskuutta esiinny ja säätöjen tekeminen kameraan käy napakasti. Säätimet ovat mekaaniselta toteutukseltaan todella hyvät. Etusormen ja peukalon säätörullat toimivat aivan kuin järkkärissä, mutta myös monen kameran heikko kohta, takaseinän monitoimisäädin, on erinomainen. Sen tuntuma on hyvä ja toiminta täsmällistä. Fujin insinöörit voisivat vilkaista vaikkapa Nikonia.
 • Fuji X100 uudelleen, 18.10.2011. Fuji on upea kamera, mutta siinä käyttämisen kannalta joitakin todella ärsyttäviä seikkoja. Vai pitäisikö sanoa, että Fujissa on luonnetta? Se on kuin klassikoauto. Ei niin helppo kuin uudet miltei itsestään ajavat, mutta niin nautittava ja osaamisen tyydytystä kuskille antava.
 • Leica DG Summilux 25 mm f/1.4 asph, 8.10.2011. Summilux tarkoittaa Leican kielellä valovoimaisia objektiiveja, joihin kuuluu tuoreehko uutuus Mikro 4/3 järjestelmään. Polttoväli on 25 mm, eli normaaliobjektiivista puhutaan, ja valovoima on muikeat f/1.4, eli ei paljon paremmasta väliä. ...Leica 25 mm f/1.4 on kuitenkin yksi vaihtoehto lisää monipuoliseen Mikro 4/3 järjestelmään.
 • Pentax 645, vielä muutama sananen, 8.10.2011. Laite on kaikista kokeilemistani keskikoon digikameroista helppokäyttöisin, ja vieläpä melko isolla erolla muihin. Pentaxin käyttöliittymä on kuin Pentax K5 kamerasta ja kaikki kameran toiminnot ovat hallittavissa aivan kuin tavallisessa digikamerassakin. Säätimet ja käyttönamikat ovat hyvin sormilla ja muistuttavat niin ikään ihan tavallista Pentaxia.
 • Suomi sai Leica putiikin, 4.10.2011. Suomessa on nyt virallinen ja aito Leica Boutique, Helsingissä. Tänään avattu putiikki on yksi 34:sta ( muistaakseni ) maailmassa ja sieltä voi tavallisten perusleicojen ohella ostaa keräilykappaleita tai tulevaisuudessa jopa vain tätä kyseistä myymälää varten tehtyjä erikoismalleja. Leica Boutique on Rajalassa Helsingissä.

Pekka Potka, DigiExpo 2011, 7.11.2011. DigiExpo 2011 on ohi. Itselleni messut olivat varsin kiireinen viikonvaihde, pidin nimittäin 14 kappaletta lyhyitä luentoja kolmen päivän aikana. Muutenkin messut olivat positiivisen vilkkaat, ja erityisesti lauantaina kävijöitä oli ruuhkaksi asti.

 • DigiExpon valokuvapuolella oli nyt uusi konsepti. Siinä Rajala ProShop oli vuokrannut koko valokuva-alueen ja vuokrasi sitä edelleen maahantuojille ja muille näytteilleasettajille. Näin oli saatu aikaan tyylikäs, yhtenäinen ilme ja yhtenäinen, paremmin näkyvä markkinointi ennen messuja.
 • Ehkä sen vuoksi messut muodostuivatkin taloudellisesti aiempaa paremmiksi ja antavat alan toimijoille lisää uskoa yhdessä toimimiseen.

Mika Sipuran verkkopäiväkirja, Retussi, 7.11.2011. Luontokuvaajia pyydettiin ratkaisemaan kahden kuvan paremmuus. Toista kuvaa kuvaaja oli valmistellut vuosikausia. Hän oli opettanut karhut haaskalle. Hän oli maannut vuorokausia haaskan ääreen rakentamassaan kannustalomaisessa piilokujossa

J. Puusa, Google+, 7.11.2011, FotoFinlandia.

 • (Jorelle tyypilliseen tapaan ehdokkaista löydetään vain hyviä puolia...)

Tietokone.fi, Kamerakännykät uhkaavat perustason digipokkareita. Nopeasti kehittyvät kännykkäkamerat uhkaavat toden teolla perinteisiä digipokkareita. Koko markkinasegmentti on tutkimusyhtiö iSupplin mukaan vaarassa kuolla sukupuuttoon.

 • Nykyisin wlan löyty vain kolmesta prosentista kameroita, mutta vuoteen 2015 mennessä osuus on noussut yli 16 prosentin.

Tietokone.fi, Varmuuskopioi tiedostot Windowsista helposti. Genie Timeline Free 2.1. Ilmainen.

Muropaketti, Kiintolevyteollisuuden toipuminen saattaa kestää 2 vuotta. Thaimaassa valmistetaan noin 30 prosenttia maailman kiintolevyistä ja Western Digital on joutunut sulkemaan kaksi tehdasta, mikä laskee yrityksen kapasiteettia 60 prosentilla.

Photo.net, foorumi.

Panasonicilta uutta.

Life.com, Female Matadors: A Fierce Beauty. 17 kuvaa.

Diyphotography.net, Avoid Sun On Your Screen By Building A DIY Monitor Hood. Heijastusten vähentäminen näytöltä. Tee-se-itse. Ohjeita voi soveltaen käyttää myös kannettaviin tai vaikkapa kameroiden lcd-näyttöihin.

Pixiq.com, Shooting a toy lens on a big boy camera?! Part 1: Why? Miksi huonolaatuisia lelulinssejä käytetään hyvissä kamerarungoissa.

Digital Photography School, 5 Classic Lighting Positions for Portrait Photography. Video, kesto 8:10.

Popular Photography, 2011 Pop Awards: The Best Photo Gear of the Year. Vuoden parhaat.

Stepheneastwood.com, Lensdistortion. Havainnolliset kuvat. Kasvot pysyvät samankokoisina, mutta kuvausetäisyys (ja polttoväli) vaihtuvat. Mikä vaikutus on tällöin polttovälillä (eli sillä, miten kaukaa kuvataan).

Strobist, A Flash of Inspiration: The Accidental Backlight.

Reuters.com, Exclusive: Olympus scandal tied to banker who shuffled losses. Olympuksen piina jatkuu, uusia paljastuksia. Nyt Olympuksen kurssi on laskenut jo 70%. Luulisi tällä olevan jo vaikutuksia kamerapuoleenkin...

Macworld.com, Google launches Google+ Pages for businesses.

IR, Perfect365 From ArcSoft Gives Everyone The Power To Do Their Own Simple, One-Touch Photo Makeovers For Free. Ilmainen. Rajoituksia. Täysversio $29.99.

Fotosidan.se, Rörliga stillbilder - teaser. Liikettä still-kuviin. Muutama esimerkki.

 

07.11.2011   (linkki)

Journalisti 19/2011.

 • Kaikkea sitä kuulee. Apinasuodattimia, tytöttelyä ja muuta mukavaa. Lehtikuvaaja kuulee työssään kaikenlaista. ...Sitaatit on kerätty kyselystä, jonka Journalisti teki valokuvaajille viime keväänä. Siinä selvitettiin, millaisia kommentteja valokuvaajat kuulevat työssään.
 • Mahdoton tehtävä? ...Valokuvaaminen oleellisena osana työtä tai journalistinen taitto ovat järjestelmän ainoat, konkreettiset palkkaa nostavat asiat. Ne pompsauttavat toimittajan – mutta vain hänet – 2b-tasolle saman tien. Kirjoittaminen onkin kuvaajalle paljon helpompi nakki, eikö?...
 • Kuvaviesti: Katsojan silmin. Useimmiten minut saa pysähtymään vaikuttava henkilökuva, mutta nyt havahduin Markus Pentikäisen Suomen Kuvalehdessä 42/2011 julkaistun kuvan kohdalla.
 • Takasivun kuva.

Peter Forsgård, Digiexpossa nähtyä ja koettua 2011. Digiexpo on tänä vuonna valokuvaajaystävällisempi kuin vuosiin. Suuret kameramerkit olivat hyvin esillä Rajala Proshopin suurella osastolla. Valokuva aiheisia luentoja oli enemmän. Messuille oli tuotu muutama valokuvaaja maailmalta kertomaan työstään ja näyttämään kuviaan.

Photo.net, foorumi.

Pixiq.com, Ten Tips for Photographing UFOs and Aliens. Jospa näiden ohjeiden avulla vihdoinkin saataisiin tarkempia UFO-kuvia. Valkotasapaino voi tuottaa ongelmia. Mutta mistä niitä humanoideja voisi löytää. Alieneita kuvatessa ei kannata käyttää salamaa, muunkin syyn kuin punasilmäisyyden takia...

Lensrentals.com, Are Zooms Always Sharper at One Extreme or the Other? Millä polttovälillä zoomit ovat terävimmillään. Mitatttua tietoa.

EarthBound Light, Remembering How You Did it in Photoshop, 6.11.2011. Eri asioita kokeilee, yhtäkkiä tulos onkin oikea. Miten Photoshopissa voi saada selville, mitä on aiemmin oikein tehnyt.

Digital Photography School, Top 10 Photography Accessories with Our Readers. Itseltä löytyy muodossa tai toisessa kaikki.

Digital Photography School, Branding Your Photography Business – Part 1: Logos. Logoakin voisi miettiä.

ePhotozine.com, Still Life Photography Tips. Muutama vinkki.

Diyphotography.net, Comparing Flash Powder And Canon 580 EXII. Millaisia salamatehoja oli 150 vuotta sitten.

Kamera & Bild, Redigera bilder med Photoshop Elements 9. Kuvankäsittelyä Photoshopin pikkuveljellä.

Rob Galbraith, Review: Nikon's J1 and V1 cameras and 1 Nikkor lenses. Ennen muutama viikon kuvailua Galbraith ajatteli muiden tavoin, että liian pieni kenno ja milloin tulevat D700:n ja D3S:n seuraajat. Mutta mieli muuttuikin... Perusteellinen arvio Nikonin peilittömästä systeemistä. Suomen Nikon 1 V1 ja 1 J1. V1:n kittirungot alkaen n. 800 euroa, J1:n kittirungot alkaen n. 600 euroa.

Dpreview.com, kirja-arvio, Speedliter's Handbook: Learning to Craft Light with Canon Speedlites. Canonin salamalaitteista oma kirja. Mutta paljon yleispätevää muidenkin valmistajien salalalaitteiden omistajille.

 

07.11.2011   (linkki)

Medianurkka.com, Näin sen näin -blogi, DigiExpo 2011. Kävin vierailemassa ammattilaisajalla. Viime vuotiseen verrattuna kameratarvikkeisiin liittyvät esittelijät oli tuotu heti oven viereen, joten ei tarvinnut kävellä koko messuosastoa läpi. Arvioni mukaan näytteilleasettajia kameratarvikkeiden osalta saattoi olla jopa hieman viime vuotista enemmän. Ainakin Rajala oli isolla osastolla liikenteessä. Viime vuoteen erona oli myös valokuvauspuolella kaksi lavaa, joissa oli mielenkiintoisia esityksiä.

DigiExpo 2011 tänään sunnuntaina avoinna klo 10 - 17.

Veli Granö: MASTERS
26.11.2011 asti

Kuva: Veli Granö.Veli Granön Masters-valokuvanäyttely sisältää sarjan pienoismallirakentajien muotokuvia, joissa nähdään mm. taidokkaiden lentokoneiden, laivojen, majakoiden ja nukkien tekijöitä yhdessä kättensä töiden kanssa.

Klassisten väripotrettien seuraan on ripustettu fotogrammitekniikalla toteutettuja näkymiä kuvitelluista pienoismaailmoista. Mukana näytelyssä on myös Lahtelaisen Veikko Pyyhtiän pikkupiirteisen taraksti rakentama linja-auton pienoismalli.

Granö tunnetaan ns. ITE-taiteen (Itse Tehty Elämä) esiintuojana ja puolestapuhujana. Omaehtoinen taide tuli laajempaan tietoisuuteen hänen valokuvanäyttelystään ja kirjastaan Onnela (1986).

Itse luodun maailman aihepiiriin liittyi myös Granön edellinen näyttely ja kirja Esineiden valtakunta (1997), joka esitteli suomalaisia keräilijöitä.

Granö tunnetaan lisäksi dokumenttielokuvistaan ja käsitteellisistä installaatioistaan. Hänen töitään on nähty laajasti niin koti- kuin ulkomaillakin.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Migratory Values (Kantavia arvoja)
Kuva: JP Kaljonen20.11.2011 asti

Migratory Values (Kantavia arvoja) -näyttely päättää Backlight 11 -valokuvasyksyn.

Galleria Rajatilaan on kutsuttu kaksi suomalaista nykytaiteilijaa: JP Kaljonen (s.1976) ja Sebastian Lindberg (s.1978). Molemmat ovat käsitelleet eri kulttuurien vuorovaikutukseen liittyviä teemoja. Näyttely kartoittaa Backlight 2011 -teemaa Siirtolaisuus ja liikkuva elämäntapa laajalta maantieteelliseltä alalta: teoksissa sivutaan niin Venäjän vähemmistökulttuurien asemaa, Euroopan Unionin alueelle saapuvien turvapaikanhakijoiden asemaa sekä kapitalismia Kiinassa.

Galleria Rajatila
Hämeenpuisto 10, Tampere
ti-pe 13-18, a-su 12-16

Kuoleman kosketus
Kuoleman kosketus11.12.2011 asti

Näyttelyn taiteilijat osallistuivat syksyllä 2009 TaiKissa valokuvataiteen osastolla Kuoleman kosketus -työpajaan. Keskustelujen, vierailujen ja pohdintojen kautta muodostui 11 valokuvaajan näyttelykokonaisuus.

Taiteilijat: Elisabet Cavén, Eveliina Hujanen, Olli Karttunen, Karina-Sirkku Kurz, Taru Leinonen, Kimmo Metsäranta, Katja Maria Nyman, Satu Pirinen, Mikko Rikala, Maija Savolainen, Leena Ylä-Lyly

Jukka Male museo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 B, 2.krs
Helsinki
joka päivä klo 9-21

ETSIN! SÖKARE! VIEWFINDER! Ylioppilaskamerat 50 vuotta
Kuva: Simo Hannelius29.2.2012 asti

Ylioppilaskamerat juhlii 50-vuotistaivaltaan näyttelyn merkeissä.

Ylioppilaskamerat ry (YOK) on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiva harrastajakuvaajajärjestö, jonka kivijalan muodostavat erilaiset kurssit ja näyttelyt. Vuodesta 2000 näkyvä osa toimintaa on ollut vuosittaisen Fotomaraton-valokuvauskilpailun järjestäminen Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä. Jäsenia yhdistyksellä on nykyisin pitkälle toistasataa.

Kuva yllä: Simo Hannelius, Vanhan valtaus 1968.

Helsingin yliopistomuseo
Snellmaninkatu 3, Helsinki
ti-pe 11-17, la-su 11-16

Minna Havukainen: Födelser / Syntymiä
Kuva: Minna Havukainen.26.11.2011 asti

Turkulainen valokuvataiteilija Minna Havukainen (s. 1969) on vuodesta 2003 lähtien kuvannut muotokuvasarjaa vastasynnyttäneistä äideistä vauvoineen sairaalaympäristössä. Tavoittaakseen syntymään liittyvän ainutlaatuisen tunnelman Havukainen pyrkii kuvaamaan äidit lapsineen mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Äitiyden ruumiillisuus ja fyysinen koettelevuus ovat kuvissa voimakkaasti läsnä.

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti-to 10-18, pe 10-17, la 12-15

Minna Havukaisen Puerperium-näyttely avattiin viime viikonloppuna Tallinnassa Harju-kadulla sijaitsevassa Tallinna Linnagalleriissa. Näyttely on esillä 4.12.2011 asti.

Kuva Minna Havukaisen näyttelystä Tallinnassa 2011

 • Pari valokuvaa galleriasta viime sunnuntailta: kuva1 ja kuva2

Tallinnassa vietettiin lokakuussa Fotokuuta eli valokuvauksen kuukautta. Monet päänäyttelyistä jatkuvat edelleen.

Imetyksen tuki ry:n kaikille avoimella Kuvita imetys -kilpailulla haetaan monipuolista ja uutta kuvallista ilmaisua imetykselle.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:

1) valokuvat (digi- ja paperikuvat)
2) muut kuvalliset tekniikat (mm. piirrokset, maalaukset, sommitelmat, myös digitaaliset teokset)

Kilpailukuvan pitää liittyä jotenkin imetykseen. Kilpailukuvan pitää olla täysin itse tehty. Muiden kuvia ei tule käyttää pohjana. Yksi kilpailija voi osallistua korkeintaan kolmella (3) teoksella. Kuvissa esiintyviltä henkilöiltä on oltava suostumus kilpailuun osallistumiseen.

Palkintosumma on yhteensä 1500 euroa, jonka raati jakaa harkitsemallaan tavalla.

Imetys on paitsi ruokaa, myös vauvan tarve olla äidin lähellä. Imetys on äidin ja vauvan yhteinen taito, isoäidin muistoja, tätien neuvoja, tutkimustietoa, politiikkaa ja paljon muuta (tutki moninaisuutta mm. osoitteessa www.imetys.fi/tarinapuu, 20.11. alkaen).

Kilpailuaika jatkuu vuoden 2012 tammikuun viimeiseen päivään asti (31.1.2012 23:59).

Huom! Kun lähetät kuvasi kilpailuun, annat samalla suostumuksesi kuvan käyttöön Imetyksen tuki ry:n toiminnassa ja julkaisuissa, esimerkiksi Imetysuutisia-lehden, yhdistyksen esitteen tai muun painotuotteen kuvituksena imetyksen ja imetyksen vertaistuen edistämisessä. Kuvia käytetään vain Imetyksen tuki ry:n alaisessa toiminnassa, eikä kuvia luovuteta eteenpäin.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Pictures of the Week: November 4, 2011. 27 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: Oct. 27 - Nov. 3. 15 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, The Week in Pictures | Oct. 31-Nov. 6, 2011.

Time LightBox, Pictures of the Week, October 28 – November 4. 41 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, World Population: Where it's thick and where it's thin. 41 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Afghanistan: October 2011. 41 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Occupy Wall Street, 7 Weeks In. 43 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Occupy protesters disavow Oakland violence. 35 kuvaa.

Reuters.com, Photos of the week. 20 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

The Online Photographer, The Problem of Pricing. Mike Johnston pohtii kuviensa hinnoittelua, käytännön kokemuksia.

ePhotozine.com, Beginner's Guide On Creating Blurry Backgrounds.

YouTube, Avoiding Flash Reflections in Eyeglasses: Ep 214: Digital Photography 1 on 1: Adorama Photography. Miten välttää salamakuvauksessa silmälasiin tulevat heijastukset. Video, kesto 7:36. Salamavalo ei saa heijastua silmälasit suoraan kameraan. Erilaiset silmälasit vaativat erilaisia skenaarioita. Heijastimiakin voidaan tarvita.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Learning to Shoot Waterfalls. Vesiputousta kuvaamassa.

Digital Photography School, Want your B/W’s to POP? [a Quick and Easy Tutorial]. Yksinkertaisella vinkillä potkua m/v-kuviin.

Instructables.com, Fully Functional Camera Costume. Tarkat ohjeet.

Fotosidan.se, Photoshop CS6 kan få Lightroom-look. Photoshop CS6 -versiota odotellaan myyntiin huhtikuussa 2012.

 

05.11.2011   (linkki)
DigiExpo DigiExpo DigiExpo
DigiExpo DigiExpo DigiExpo
DigiExpo DigiExpo DigiExpo

DigiExpo on tänään lauantaina auki klo 9 - 19, huomenna sunnuntaina klo 10 - 17. Tänä vuonna Rajalan "sateenvarjon" alle on koottu kaikki kamera- ja objektiivivalmistajat ym. Canon, Nikon, Olympus, Sony, Leica, Sigma, Tamrac, Panasonic jne. Canonin asiantuntija Olli T. esitteli minulle muutaman minuutin Canon 1D X -järjestelmädigiä, kurkistin sen etsimestä maailmaa, maailma näytti tarkemmalta ja kirkkaammalta kuin omin silmin... Maalis/huhtikuussa myyntiin tuleva ammattimalli maksaa meillä ehkä 6.000 euroa... Eikä varmastikaan riitä kaikille halukkaille...

Nikonin Check & Clean on tänäkin vuonna toiminnassa, ilmainen puhdistus ja tarkistus Nikonin järjestelmädigille. Ja sama varoitus kuin aiemminkin: "Emme suosittele kennopuhdistusta FX-kennoisille kameroille messuhallin erittäin pölyisistä olosuhteista johtuen." Lauantaina 5.11.2011 klo 09.30 - 18.30. Sunnuntaina 6.11.2011 klo 10.30 - 16.30. Nikonilla oli jaossa kaulaan ripustettavia avainhihnoja, 1 / messuvieras.

Kamera-lehti myi uutta 10-11/2011 164-sivuista opas-extraa viiden euron hintaan (8.70 euroa). Muita numeroita sai ostaa kahdella eurolla. Kuuden kuukauden tilauksen hinta 29 euroa.

Itsepalvelukuvakioskit näyttivät olevan suosittuja, muistitikulta/kortilta tulostaminen maksoi nyt 0.10 euroa (0.29 euroa).

Heti sisääntullessa mainostettiin netissä olevaa opetussivustoa, £129 vuoden jäsenyyttä, code FIN, kuulemma £100:n alennus (sivujen mukaan normaalihinta £199, seuraava vuosi sitten £99). www.phototraining4u.com.

Docendon kirjoja alennettuna:

 • Pekka Punkari, Digijärkkärikoulu 1, 19 e (36.70 e)
 • Digikuvat kehyksiin 19 e (29 e)
 • Kotiteatteri Luo toimiva viihdekeskus 29 e (34 e)
 • Photoshop Elements -käsikirja 29 e (39 e)
 • Photoshop Lightroom 3 39 e (52 e)
 • Värit kohdalleen (kalibrointi ym.) 22 e (26 e)
 • Digiarkistointi - säilytä muistot ja tiedostot 19 e (42.80 e)
 • Digikuva - myynti, osto & käyttöoikeus 10 e (42.80 e)
 • HDR luoville kuvaajille 19 e (52 e)
 • Kehity kuvaajana - 52 luovaa kuvausprojektia 19 e (50 e)
 • Kiehtova luontokuvaus 10 e (49 e)
 • Kuvaa luovasti lähiluonnossa 10 e (39.80 e)
 • Lemmikkikuvaus - Musti & Mirri linssin takaa 10 e (49 e)
 • Luova kuvankäsittely 19 e (63.20 e)
 • Luovuutta digipimiöön - Photoshop & raw 19 e (52 e)
 • Lähikuvaus digikameralla 10 e (17 e)
 • Maailman parhaat luontokuvat - vol. 19 15 e (42 e)
 • Maailman parhaat luontokuvat - vol. 20 15 e (44 e)
 • Mainoskuvaus digikameralla 10 e (17 e)
 • Parempia valokuvia 19 e (44 e)
 • Photoshop Elements - helposti ja nopeasti 10 e (22.40 e)
 • Photoshop Elements - temput ja vinkit 10 e (39 e)
 • Pieni Android-opas 10 e (19 e)
 • Starttiopas digikuvaukseen 10 e (24 e)
 • Suunnittele, toteuta ja julkaise 19 e (49 e)
 • Tilannekuvauksen opas 10 e (39.80 e)
 • Täyttä RAWia - lisäpotkua digikuviin 10 e (48 e)
 • Uusi digifotokoulu 10 e (36 e)
 • Valo - aika, aukko & herkkyys 19 e (50 e)
 • Valokuvien korjailu & viimeistely 15 e (17 e)
 • Videokuvaus - taitoa ja tekniikkaa 19 e (42.80 e)
 • Windows 7 -pikaopas 10 e (19 e)

Foorumilta, Life, Music & Photography - valokuvauspainotteinen blogi.

 • - Englannin kielellä
 • - Aiheet painottuvat valokuvaukseen/-kuviin, mutta toisinaan ja etenkin vanhemmista arkistoista löytyy myös enemmän kirjoitusta elämästä yleensä ja hehkutusta uusista musiikkilöydöistä.
 • - Kirjoittajana 22-vuotias tamperelaistyttö

Mikropc.net, Canonin kamerat valloittavat Hollywoodia. Kameravalmistaja Canon aikoo ottaa lisää harppauksia elokuva-alalle. Yhtiö julkisti eilen Canon EOS C300 Digital Cinema -elokuvakameran Hollywoodissa. Uusi kamera on puhtaasti ammattilaisille tarkoitettu laite, toisin kuin viime vuosina elokuva-alalla menestynyt Canonin järjestelmäkamera.

 • Canon EOS C300:n myynti alkaa ensi vuonna ja sen hinnaksi on arvioitu 20 000 dollaria (14 500 euroa).

Yle.fi, Kovalevyt ovat Thaimaan tulvien yllätyskärsijöitä. Thaimaassa tehdään myös jopa neljäsosa maailman kovalevyistä. Maailman suurimman valmistajan Western Digitalin sekä Toshiban tehtaita on jäänyt veden valtaan. Bangkok Post arvioi, että tulvien loputtua merkittävä osa tuotantokapasiteetista on vaurioitunut.

Tämän vuoden Tieto-Finlandia-ehdokkaisiin on päässyt mukaan
Markus Varesvuo – Jari Peltomäki – Bence Máté: Lintukuvauksen käsikirja (Docendo). Valintalautakunnan perustelut:

"Kokeneet lintuvalokuvaajat jakavat avoimesti omaa osaamistaan kaikkien luonnosta kiinnostuneiden iloksi ja hyödyksi. Kirjan tekstit menevät suoraan asiaan. Huolellisesti valittu kuvitus syventää lukijan ymmärrystä sekä valokuvauksesta että lintujen käyttäytymisestä."

Tämä kysymys toistuu aika usein, "Miten muuten, jos sattuisi olemaan opetushommissa ja saisi lightroomin kokolailla alennettuun hintaan, saako ko. softaa käyttää tällöin myös kaupallisiin toimiin?"...

Ja vastaus : "Can I use my Adobe Student and Teacher Edition software for commercial use? Yes. You may purchase a Student and Teacher Edition for personal as well as commercial use. "

Tietokone.fi, Kodakin tulevaisuus patenttitulojen varassa. Perinteikäs filmi- ja kameravalmistaja Eastman Kodak on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin. Jo vuonna 1892 perustetun yhtiön kassavarat vähenevät uhkaavaan tahtiin ja yhtiön tulevaisuus on yhä enemmän riippuvainen patenteista saatavista tuloista.

Photo.net, foorumi.

IR, Canon Interview: Laurence J. Thorpe on the new Canon Cinema EOS digital cameras. Canon Cinema EOS C300 ja C300PL. Mikä vaikutus mallilla on Canon 5D Mark II:n myyntiin. Miksi CompactFlash. Voiko molemmille korttipaikoille kirjoittaa samanaikaisesti.

Digital Photography School, 25 Inspirational Dog Portrait Photographs.

The Online Photographer, Leave the Photographer Alone! (Edelleen samasta hääkuvaajaa koskevasta haasteesta). USA:n oikeuskäytännöt vaikuttavat aika erikoisilta. Häävideon pituus oli vain kaksi tuntia, häät ja hääjuhla kestivät kuusi tuntia, viimeiseltä 15 minuutilta ei ole videokuvaa. Häät pidettiin vuonna 2003, kuvaaja haastettiin oikeuteen vuonna 2009. Haasteessa halutaan maksunpalautuksen lisäksi $48.000 kuvaajalta, jotta häät voidaan kuvata rekonstruktiona uudestaan. Hääpari on kylläkin sittemmin eronnut ja morsian asuu tuntemattomassa osoitteessa Latviassa.

Photo.tutsplus.com, The Best Way To Learn Sports Photography.

Photopreneur, Building a Dream Photography Career in Five Years. Viidessä vuodessa menestykäs valokuvaajan ura. Ei koulutusta.

Digital Photography School, How to Overcome the Problem of ‘Inadequate’ Gear.

Jeffrey Friedl's Blog, How To Best Export Lightroom Images to an iPad, iPhone, Etc.

Clickingmoms.com, Full Portrait Retouching in Lightroom. Hyvin maltillista ja järkevää kuvankäsittelyä. Ei mitään luonnotonta posliini-ihoa. Havainnolliset kuvat.

Pixiq.com, Photographing Fireworks: How to get the perfect firework photos. Ilotulituksen kuvaaminen.

ePhotozine.com, Photography Tips: Giving Shots Perspective. Valokuva esittää kolmiulotteista näkymää kaksiulotteisena. Valokuvaajan tehtävä on luoda illuusio kolmiulotteisuudesta.

Macworld.com, Close-ups and silhouettes: Get a different perspective in your photos.

Popular Photography, RED Officially Unveils Scarlet-X Movie Camera. Vihdoinkin julkistus, alkuperäinen vuonna 2008 esitelty konsepti on muuttunut. $10.000.

Rob Galbraith, Nikon issues third notice on Thai flooding; estimates business cost. Lähikuukausina ei ole ainakaan ylitarjontaa Nikonin kroppikenoisista järjestelmädigeistä ja objektiiveista.

Thom Hogan, bythom.com, Nov 4. Analyysiä Nikonin hyvästä tuloksesta. Vuoden ensimmäinen puolisko. Panasonicin kameravalmistus ei tuota vieläkään voittoa. Sonyn kompaktikameroiden myynti laskee 23 miljoonaan kappaleeseen (-4%), Nikonilla kasvua +8%, 16 miljoonaan kappaleeseen.

ePhotozine.com, Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.0-5.6 Zoom Lens Review. Micro 4/3 -systeemin objektiivi. Oikeasti siis 200-600mm. Kuvanvakaaja, filtterikierre on 67mm, painoa 520g. Testikamerana Panasonic Lumix G3. Lähin tarkennus 1.5m. 100mm täydellä aukolla keskellä terävä, reunoilla terävä aukon kahden himmennyksellä. Zoomattuna f/5.6 keskellä vielä kohtuullisen hyvä. Vääristymät kohtuullisia. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen hinta on vähän yli 600 euroa.

 

04.11.2011   (linkki)

Tänään perjantaina sitten DigiExpo käynnistyy. Lauantai on arkipyhä ja silloin kävijöitä varmasti riittää. Rajala on koonnut havainnekuvan perusteella esiteltäväksi ison arsenaalin, Canon, Nikon, Olympus, Epson, Sony, Sigma, Tamrac jne. jne. Lisäksi kolme täyttä päivää luentoja, valmistajapainotteisesti, mutta mielenkiintoista kuitenkin. Poimintoja:

 • Digikuvaus tänään ja tulevaisuudessa
 • Lightroom 3
 • Canon DPP -ohjelma
 • Perussäädöistä luovaan kuvaukseen
 • Rajala Pro Shop: Kuvakirja-kurssi
 • Olympus: PEN
 • Wacom: Piirtopöytä valokuvaajan työkaluna

Canon EOS 1Dx kiinnostaa (vaikka kallis onkin). Muutama tarjous on helmi, ei ole missään näkynyt sellaisia hintoja. Suuri osa sitten aika tavallisia tarjouksia. Maahantuojan edustajilta voi kysellä kaikenlaista ja samalla kertaa vertailla koko tarjontaa. Rajalan Itsepalvelukioskeilta voi tulostaa 10x15 printtejä 0.10 euron hintaan (norm. 0.29 euroa). Uusi PocketBook maker (taskukuvakirja, maksimi 30 sivua, 10x15cm), tutustumishinta 4.90 euroa, viidessä minuutissa printattu. 49 euron hintainen Rajalan kuvakirja 19 euroa.

Mikrobitillä on oma osastonsa ja esiintymislavansa. Poiminta: "Olli Rinne, Näin valitset kameran. Pokkari, peilittömät järjestelmäkamerat ja perinteiset järjestelmäkamerat. Mikä sopii juuri minun käyttöön?" Sama esitys kolmena päivänä. Mikrobitin Digiajan neuvola on auki edellisten vuosien tapaan, sieltä voi mennä kysymään mitä tahansa, vaikkapa näistä aiheista: älypuhelimet, digikuvaus ja videokuvaus, olohuoneen viihde-elektroniikka ja kodin tietotekniikka.

Kameralehti ja Docendo näyttivät olevan esillä omin osastoin. Molemmilla oletettavasti tarjouksia.

HiFiExpo on auki lauantaina ja sunnuntaina.

Foorumilaisten kuvia:

 • kappas.fi, Laman kaatama tehdas 2 ("ensimmäisestä sarjasta tipautettuja")
 • kappas.fi, Laman kaatama tehdas 3 ("tänään palasin taas tehdaskuviin ja syntyi kolmas osa"
 • "Yhteen pötköön katsottuna varmasti puulta maistuu ja toistoa, mutta erikseen omina sarjoinaan sopivasti synkkää fiilistä."
 • kappas.fi, kuvablogi

Helsingin Uutiset, Natali Karppinen kuvasi julkkisystäviään, 3.11.2011. Galleria 4-Kuudessa aukeaa 6. marraskuuta Natali Karppisen valokuvanäyttely People around us. Him-yhtyeen rumpalin Mika ”Kaasu” Karppisen vaimo Natali on kuvannut ystäviään, joista tunnetuimpia ovat Nightwishin Tuomas Holopainen ja Marco Hietala, Stefan Lindfors ja Ellen Jokikunnas.

 • Galleria 4-Kuus, Uudenmaankatu 4-6. Avoinna: ti–pe 11–17, la–su 12–16. 6.11.2011 - 2.12.2011.

Kuvaaja Markku Könkkölä, Canon 1D X. Vaikka Canonin uusin ammattirunko on monella tapaa taas kehityksen kärjessä, kuten uutuuden pitää ollakin, niin kuka sillä lopulta saa parempia kuvia.

fifteen and alive: Uus kamera!!! 3.11.2011.

 • (En ehkä kuulu tämän blogin varsinaiseen kohderyhmään. Yhtäkaikki vastaavia blogeja lienee monta sataa - siis sellaisia, joissa blogin pitäjä hankkii hankkii uuden kameran + oletettavasti laittaa muita kuin pokkarikuvia esille. Tässä nimenomaisessa tapauksessa on kyse nähätävästi jo seuraavan sukupolven digijärkkäristä. Mitä olen parin viimeisen vuoden aikana eksynyt vahingossa muoti- yms. blogeihin, niin pokkarikameroiden sijaan kuvat otetaan järjestelmädigillä...)

Cisionwire.fi, Ifolorilta Pohjoismaiden ensimmäinen Mac App Storessa julkaistu kuvakirjaohjelma. Mac-käyttäjä saa kuvakirjaohjelman koneelleen lataamalla sen Ifolorin kotisivujen lisäksi nyt myös Mac App Storesta.

Digitoday, DigiTimes: Apple myllää kaikki tuotteet. DigiTimes povaa uuden iPadin ilmestyvän lähiaikoina. Seuraavaa iPhonea ja iMacia saataneen kuitenkin odotella vasta ensi vuoden jälkipuoliskolla.

HS, Valokuviin pettynyt ex-aviomies hakee korvauksia uusiakseen häänsä. Valokuvausliikkeen mukaan häiden järjestäminen uudelleen saattaisi muodostua ongelmalliseksi, sillä miehen ex-vaimo on jo muuttanut kotimaahansa Latviaan. Liikkeen omistaja kutsui juttua oikeusjärjestelmän väärinkäytöksi. Oikeudenkäynti alkaa myöhemmin tänään Manhattanilla.

HS, Anonyymit eläimet, 1.11.2011. Valokuvaiheinen kolmen piirretyn kuvan strippi.

Foorumin alue Sana on melkein vapaa, ketjusta Karseita Lehtikuvia, osa 2.

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta.

Digital Photography School, 23 Inspirational Images of a Rainy Day.

Pixiq.com, Make a Tabletop Studio For a New World of Exciting Picture Taking. Ohjeita pienten esineiden tuotekuvaukseen.

Dpnow.com, Our updated guide to photographing fireworks - 2011 edition. Ilotulitusta kuvaamassa.

Popular Photography, 21 Tips For Better Flash Photography.

ePhotozine.com, Beginner's Guide To DSLR Photography With Mike Browne - Part Two. Manuaalivalotuksesta.

Diyphotography.net, How To Photograph A Tower Of Salt Grains. Suolakiteitä kuvaamassa.

Rob Galbraith, Canon updates Digital Photo Professional.

Fotosidan.se, Vackra bilder svårare att minnas. Mitkä kuvat jäävät parhaiten muistiin. Yllättävä tulos.

 

03.11.2011   (linkki)

Fotofinlandia 2011. 12 finalistia julkistettiin eilen. Yleisön Suosikki -äänestys päättyy 29.11.2011 klo 24.00. Yleisöäänestyksen tulokset julkistetaan samanaikaisesti päätuomarin valitseman Fotofinlandia 2011 -kilpailun voittajan kanssa Sanomatalon Mediatorilla 30. marraskuuta 2011. Finalistit ovat Kai Fagerström, Hannes Heikura, Sami Karjalainen, Juhani Kosonen, Kati Leinonen, Nelli Palomäki, Pekka Potka, Markku Saiha, Maija Tammi ja Markku Varesvuo.

 • Finnfoto, Fotofinlandia 2011 -kilpailun finalistit valittu. Fotofinlandia 2011 -näyttelyn yhteydessä Sanomatalon Mediatorilla järjestetään lauantaina 26.11.2011 tapahtumapäivä, ohjelma:
  • Klo 10.00 - Perussäädöistä Luovaan kuvaukseen.
   Valokuvaaja, tietokirjailija Pekka Punkari
  • Klo 11.00 - Hannun parhaat vinkit luontoon.
   Luontokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala
  • Klo 12.00 - Kuinka lennokkaita lintukuvia?
   Luonnonkuvaaja Mika Honkalinna
  • Klo 13.00 - Glamouria ja säihkettä henkilökuviin.
   Valokuvakouluttaja, valokuvaaja Tiina Puputti
  • Klo 14.00 - Kuvaajan oikeudet kuviin ja kuvaukseen?
   Oikeustieteiden ja valtiotieteiden maisteri Sari Uusi-Rauva
  • Klo 15.00 - Kuinka teet oman kuvakirjan?
   Valokuvaaja Pekka Potka
  • Klo 16.00 - Kuvat kaupaksi omasta nettiarkistosta.
   Valokuvaaja Pekka Antikainen
 • Yle.fi, Salo, Vuoden luontokuvaaja myös Fotofinlandia-ehdokas. Fotofinlandia 2011 -edokkaat on julkaistu. Ehdokkaiden joukossa on myös vuoden 2011 luontokuvaaja Kai Fagerström Salosta. Fagerström sai kilpailuun peräti kaksi kuvasarjaa.
 • Pekka Potka, Cold:Snow - Moon:Light. ...Kuvasin nämä Olympus E-P2 -kameralla ja Zuiko 50mm f/2.0 -objektiivilla. Kaikki kuvat on valotettu ISO 1600:lla ja täydellä aukolla....
 • Peter Forsgård, Fotofinlandia 2011 finalisteista. ...Omaa suosikkia tuolta etsiessä ei voi olla ohittamatta Hannes Heikuran Dark Zone-sarjaa. Toinen kokonaisuus mikä nousee nimenomaan sarjana esiin on Pekka Potkan Cold:Snow - Moon:Light....
 • (tuttuja nimiä, elokuvaohjaaja Dome Karukoskelta vaadittaisiin melko kovaa luontoa, jos hän valitsisi edellisen Fotofinlandia-voittajan uudestaan...)

Kemppinen, Vaikea kysymys, 3.11.2011. ...Nähdäkseni sairaala ei mahda mitään omaiselle, joka tunkeutuu kuolevan luo kameran tai kuvaajien kanssa. Neuvoisin kuitenkin lääkäreitä ja hoitajia toimimaan lainvastaisesti. Kamerat pois ja ellei sana tehoa, niskasta kiinni ja ulos. Taitava lääkäri vetoaa vaikka keksittyyn lääketieteelliseen syyhyn. Taitava hoitaja vetoaa hoitotoimenpiteeseen ja lähettää kuvaajat mahdollisimman kauas. Sivullisella valokuvaajalla ei ole käytettävissään oikeuskeinoja....

 • Iltalehti, blogit, Kaarina Hazard, Ryijyn värit, 3.11.2011. ...Lehden ihailua herättävän sumeilemattomuuden tunnustaen voikin sitten pohtia lehden tuoreinta numeroa, jonka kannessa komeilee Timo T.A. Mikkonen. Siinä hän makaa, sairaalapaidassa, vuoteen pääty nostettu selkänojaksi, pienet pojat kahden puolen valmiina syleilemään isäänsä. ”Rakas isi, taistele loppuun asti!” Näin kuuluu kansiteksti. Mitä tästä pitäisi ajatella?...

Valokuvatorstai, 223. haaste. Haastesana: Koti.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 222. haaste. Haasteena Halloween. Haasteen otti vastaan 62 kuvaajaa.

Janneheimonen.net, European Wildlife Photographer of the year 2011 kilpailun tulokset julkaistu. Suomalaisille neljä kunniamainintaa ja yksi toinen sija.

Karjalainen, Joensuun keskusta panoraamakuvina. Valokuvaaja Rami Saarikorpi on kuvannut Joensuun keskustasta 720 asteen panoraamakuvia. Kuvauksia on tehty 26 eri pisteestä.

 • virtuaalijoensuu.fi, Virtuaalikierros Joensuun kaupungin keskustassa (kaupungilla kulkijoiden kasvot on sumennettu)

Mikropc.net, Metron lukijat pääsevät tarjoamaan Scoopshotilla kuviaan lehdelle.

 • (minkähän verran puffissa mainittu lukuun sisältyy 1.50 euron kuvia...)

Foto.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Afghanistan: October 2011. 41 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | November 2, 2011. 12 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Thephotoargus.com, 35 Examples of Amazing Tilt Shift Photography.

Strobist, Heinz Maier's Insanely Beautiful Water Droplets. Upeita värillisiä pysäytettyjä vesipisarakuvia.

Dpreview.com, ArcSoft releases Perfect365 free photo makeover app. Iho kuntoon ja sileäksi, hymy tehokkaammaksi, kasvojen kohotus jne. PC-versio heti ladattavissa, myöhemmin iPhone/iPad, Mac ja Facebook. Kasvojentunnistus, huulien väri, silmien väri jne. Ilmaisversio tallentaa 600 x 600 pikselin kuvat.

 • Perfect365.com online-versiossa voi kokeilla valmiita tyylejä (kasvojen makeover), napin painalluksella valmis

Pdnpulse.com, 2011 Critical Mass Top 50 Announced.

 • photolucida, Critical Mass Top 50, 2011. Kuvaajat. Killpailu, johon ei osallistumisrajoituksia, 10 kuvan portfolio. Mielenkiintoista selattavaa moneksi tunniksi, myös aikaisemmat vuodet ovat esillä.

The Online Photographer, Which Cameras Do the Best Skin Tones? Kommentoijat vastaavat. Millä kameralla paras / luonnollisin ihon väri.

Petapixel.com, Composite Self-Portrait Made Using 500 Photographs of One Face.

digital Photography School, The Decisive Moment {from an impetuous photographer}. Miten kuvaaja pääsee sellaiseen mielen tilaan, jossa voisi olla mahdollista tavoittaa "ratkaiseva hetki".

Popular Photography.

ePhotozine.com, Photoshop Tutorial: Adding Fireworks To A Shot.

Diyphotography.net, Using a Nikon Lens As A Telescope (Or A Microscope).

Dpreview.com, Video Interview: Vincent Laforet. Kesto 5:29.

Kamera & Bild, Unika artistbilder auktioneras ut. 90-luvun uniikkikuvia Army of Lovers -yhtyeessä myydään eniten tarjoavalla.

 • Kampanjer.tradeka.com, Army of Lovers Original Photos. Ovat myynnissä "Ruotsin huuto.netissä". Myyntiaikaa on 6.11.2011 asti. Vielä ei ole paljoa tarjottu.

Slrgear.com, Nikon 45mm f/2.8D ED PC-E Micro Nikkor. Nikonin Tilt & Shift -objektiivi testissä. Suomen hinta on n. 1.800 euroa.

 

02.11.2011   (linkki)

Jorma Puranen esittelee Varjoja ja heijastuksia -näyttelynsä Sinebrychoffin taidemuseossa. Museossa on tänään ilmaisilta klo 17-20.

Suomen Valokuvataiteen museo, Johan Jakob Reinberg - varhaisin valokuvataiteilija? Ke 2.11. - su 15.1.

 • Asiantuntijatapaaminen: Åbo Akademin kirjaston käsikirjoitus- ja kuvayksikön johtaja Catherine af Hällström kertoo näyttelystä ke 2.11. klo 18. Museon pääsymaksu.

Jrkkari.com, Hauska isänpäiväkortti-idea, 1.10.2011. Seinää maalattu isänpäiväkortti! Tarvikkeet:

 • Lapsi
 • Paperia
 • Vesivärit
 • Maalipensseli
 • Valkoista paperia
 • Photoshop, gimp tai PowerPoint

Fotofinlandia 2011. Kilpailun finalistit esitellään huomenna keskiviikkona 3.11. 2.11.2001 klo 12. Esiraati valitsee kilpailuun lähetetyistä kuvakokonaisuuksista 12 finalistia. Kilpailun päätuomari valitsee finalistien joukosta koko kilpailun voittajan. 20.000 euron pääpalkinto. Edellinen Fotofinlandia voittaja oli Hannes Heikura vuonna 2008.

 • Kilpailun tulosten julkistaminen sekä palkintojen ja kunniakirjojen jako tapahtuvat Sanomatalon Mediatorilla keskiviikkona 30.11.2011. Klo 13.00.
  Nettiäänestys Yleisön Suosikki -kuvakokonaisuudesta päättyy 29.11.2011 klo 24.00.
 • Kilpailutyöt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla 21.11.–4.12.2011 järjestettävässä näyttelyssä.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Marraskuun kuvaaja 2011. Janne Lehtinen Tampereelta.

Iltalehti, Ongelmia iPhone 4S:n akun kanssa? Toimi näin. Apple iPhone 4S:n akkuongelmat ovat saaneet jo lähes edellisen nelosversion antenniskandaalin kaltaisia piirteitä. Käyttäjät ovat valittaneet paljon luvattua nopeammin huvenneista akuista. Nopeimmillaan akku on huvennut loppuun alle viidessä tunnissa.

 • Digitoday.fi, Nokia N9 kesti iPhone 4S -vyörytyksen. Lokakuun puolivälissä myyntiin tullut Nokia N9 ampaisi Elisan myyntikanavien myydyimmäksi malliksi kuluttajien keskuudessa. Nokian ensimmäinen Meego-käyttöjärjestelmän puhelin piti pintansa Applen uudelle älypuhelimelle iPhone 4S-mallille.

tom's hardware, Apple luopumassa tehokäyttäjien Mac Pro -koneista? Syynä jatkon harkinnalle on tehotyöasemien heikko menekki, mikä aiheuttaa kannattavuusongelmia sarjan kehitykselle.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, United Nations marks 7 billionth baby. 34 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Snow smacks Northeast; power could be out for days. 32 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | Nov. 1, 2011. 15 kuvaa.

Reuters.com, Pictures of the month: October. 50 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Die Presse.com, Oktober 2011: Die Bilder des Monats. 15 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 50 Photos with Fresh Perspectives on World Icons.

Pixiq.com, Photos at an Exhibition. Ohjeita miten kuvata museoissa ja taidegallerioissa. Mikä polttoväli, mikä valkotasapaino, miten valkoiset seinät vaikuttavat valotuksen mittaukseen.

Rob Galbraith, PDN Pulse posts several interesting panel discussion summaries.

Pixiq.com, Canon: is APS-H going to be a video format? Canonin huomisesta julkistuksesta.

Quora.com, What are some great optical illusions? Suuri osa ennestään tuttuja, yhtäkaikki kiehtovia.

ePhotozine.com, Photography Tips - Coping With Contrast. Talvisen kuvan loivuutta jyrkentämässä.

Macworld.com, How to sort and organize your iPhoto library.

Dpreview.com, Stock or assignment - what's right for me? Ehkä 2% - 5% prosenttia kuvatoimisto- tai stokkikuvista löytää ostajan. Kuvaajalle tuleva osuus ostajan maksamasta summasta on 50% -60%.

Creativepro.com, Enlarge Images with Alien Skin's Blow Up 3. Kuvien suurentajasta uusi versio, Photoshop- tai Lightroom -plugin. $199.

Popular Photography, Lens Test: Sigma APO 120-300mm f/2.8 EX DG OS HSM. Täyskennoisille, päivityksessä lisättiin kuvanvakaaja (miksi, kun harvoin on mahdollista kuvata käsivaralta). Valovoimainen. Paino 2.6kg. Filtteri 105mm. Vähän aikaa onnistuu kuvaus käsivaralta, mutta muuten monopodi on tarpeen. Vähän vääristymiä. Ainakin Sigma, Canon, Nikon. Suomen hinta on jonkin verran yli 2.000 euroa.

 

01.11.2011   (linkki)

Helsingin yliopistomuseo, ETSIN! SÖKARE! VIEWFINDER! Ylioppilaskamerat 50 vuotta. Ylioppilaskamerat ry:n (YOK) juhlanäyttelyyn on koottu valokuvia 50 vuoden ajalta parilta kymmeneltä entiseltä tai nykyiseltä jäseneltä. Mukana on kuvaajilta sekä ylioppilaskameroiden aikaista että uudempaa materiaalia. Kuvat on teetetty pääosin Ylioppilaskameroiden kerhohuoneelta löytyneestä materiaalista, mutta mukana on myös kuvaajien omia näyttelyvedoksia ja museon kuva-arkiston originaaleista teetettyjä kuvia.

 • yli 20 kuvaajaa on valittu näyttelyyn, mm. Elina Brotherus, Raoul Grünstein, Teemu Kuusimurto, Santeri Tuori
 • Näyttely on avoinna 1.11.2011-29.2.2012. Snellmaninkatu 3, HKI, ti-pe 11-17, la-su 11-16, maanantaisin suljettu. Ilmainen sisäänpääsy.

F5.6 - uusi klubi valokuvaajille ja valokuvamielisille: F5.6 kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä arkitiistaina Kansallisteatterin Lavaklubilla. Tiedossa on alustuksia, portfolioita, keskusteluja, musiikkia, tapaamisia... F5.6-klubin järjestävät vuorotellen Photo Do, Suomen Lehtikuvaajat ja valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto.

Tiistaina 1.11. klo 19-24:
Luovan työn tekijät (arkkitehti Antti Nousjoki, taiteilija Kiba Lumberg ja toimittaja Sami Sillanpää) kertovat suhteestaan valokuvaan.
Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki.
Ei sisäänpääsymaksua.

Facebook, F5.6 – Uusi klubi valokuvaajille ja valokuvamielisille

Pekka Potka, Fotofinlandia 2011, 31.10.2011. Edellinen Fotofinlandia oli kolme vuotta sitten. Fotofinlandia 2011 alkoi viime ja tämän vuoden alkukarsinnoilla. Alkukarsinnat tehtiin Finnfoton jäsenjärjestöjen sisäisinä. Näissä jäsenjärjestöissä on noin 8000 jäsentä, jotka saavat osallistua. Tähän finalistikarsintavaiheeseen on yltänyt 35 sarjaa. Fotofinlandiaan osallistutaan kuvasarjoilla, ei yksittäisillä kuvilla. Noiden 35:n joukossa on kaksi omaa sarjaani. Finalistinäyttelyyn Sanomatalon Mediatorille (21.11.-4.12.) yltää 12 parasta sarjaa....

Suomen Mainosvalokuvaajat, Suomen Mainosvalokuvaajat ry:n Fotofinlandiaehdokkaat. kertausta, nyt lisätty linkit kunkin kuvaajan osalta Facebookiin.

Peter Forsgård, Cities / Dreams / Illusions" -valokuvataidenäyttely. Lauantaina avattiin minun ja Karoliina Veijon yhteisnäyttely Cities / Dreams / Illusions. Se on esillä tämän viikonloppuun asti E. Pinomaa -galleriassa Raatimiehenkatu 2:ssa, Helsingin Eirassa. Galleria on auki päivittäin 6.11. asti klo 12-17.

Hopeinen Omena.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Teemakilpailu ILON KAUTTA tuloksia. Suomen Ammattivalokuvaajien teemakilpailun ”Ilon kautta” tulokset paljastettiin yhdistyksen syyspäivien yhteydessä Turun Hamburger Börs –hotellissa 30.10.2011. Kilpailun voitti porvoolainen Oscar Lindell Studio Lindellistä. Toiselle sijalle pääsi kuopiolainen Petra Tiihonen Alias Studioilta ja kolmanneksi sijoittui Pekka Homanen Vaalan kuvasta. Yleisön suosikiksi valittiin ulvilalaisen Johanna Uusitalon kuva. Kilpailun tuomarina toimi mentalisti, taikuri Pete Poskiparta.

Mikropc.net, Näin kalibroit näyttösi näyttämään värisävyt oikein. alibroinnilla pystyy parantamaan näytön värejä tarkemmiksi ja parantamaan valokuvien, videoiden ja pelien kuvanlaatua. Näytön kalibroinnilla saa värit näyttämään mahdollisimman tarkoilta. Tämä parantaa varsinkin valokuvien ja videoiden kuvanlaatua. Näytön kalibrointiin tarvitaan kuitenkin kolorimetri, jotta saadaan näytön kuvanlaatu parhaimmaksi. Esimerkiksi valokuvien kanssa paljon työskentelevien käyttäjien kannattaisikin hankkia tämänlainen laite, jotta saisi näytöstään parhaimman kuvanlaadun kuville.

 • Jos käyttäjä ei halua kuitenkaan sijoittaa vähintään sataa euroa kolorimetriin, näytön värejä voidaan säätää muilla tavoin. Näytön säätämiseen löytyy nimittäin useita silmämääräisiä testejä. Näistä yksi on Windows 7:n sisäänrakennettu näytön tarkkuus -työkalu.

Tekniikan Maailma, Riittoisa valokuvatulostin. Canon Pixma Pro-1 on markkinoiden ensimmäinen A3+ -koon tulostin, joka sisältää 12 erillistä värisäiliötä. Ratkaisun luvataan laajentavan väriavaruutta merkittävästi, ja lisäksi värisäiliökapasiteetti on 2,5 kertaa suurempi kuin valmistajan aiemmissa malleissa. Canon Pixma Pro-1 tulee myyntiin marraskuussa 950 euron hintaan.

Photo.net, foorumi.

Gdfoto.de, Gallery GDT Nature Photographer of the Year 2011. Gesellshaft Deutscher Tierfotografen.

Gdfoto.de, Gallery GDT European Wildlife Photographer of the Year 2011. Markus Varessuo, Veli-Pekka Katajamäki, Jussi Helimäki, Antti Partanen, Jari Heikkinen.

Boston.com, The Big Picture, Thailand flood reaches Bangkok. 43 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Thailand Floods Pass Their Peak. 41 kuvaa.

Denverpost.com, Bangkok, Thailand Still Flooded after Peak High Tides. 62 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, World War II: After the War. 45 kuvaa. Osa 20/20.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 48 kuvaa. Uudet kuvat (melkein) joka päivä.

Digital Photography School, A deeper look into Depth of Field. Syväterävyydestä.

Pixiq.com, Facing the Future - Photographers Speaking. Yhdeksän kuvaajaa videolla. Aiheena kuvajournalismi.

Photo.tutsplus.com, 14 Composition Techniques that Will Instantly Improve Your Photos.

Photo.tutsplus.com, Low and Available Light. Kootut tutoriaalit.

Petapixel.com.

Neilvn.com, a simple lighting setup for studio photography. Kaksi sateenvarjoa, kaksi käsisalamaa.

Shorpy.com, Bal Masque: 1922. June 28, 1922. Washington, D.C., or vicinity. "Ku Klux Klan meeting."

Popular Photography, An Introduction to Off-Camera Flash Photography.

Creativepro.com, Turn a Red Car to Gold in Photoshop. Lynda.comin video, kesto 7:53.

ePhotozine.com, Top Frost Photography Tips. Härmää kuvaamassa.

Amateurphotographer.co.uk, Olympus crisis: Japan PM enters fray; UK fears. Olympus-kriisi ei taida kadota vaikenemisella. Nyt Japanin pääministerikin vaatii Olympukselta selvitystä.

Canon-huhuja.

 

Lokakuun uutiset 2011

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset