Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Kesäkuu 2011

30.06.2011   (linkki)

Heinäkuun uutiset 2011 ovat jo ilmestyneet...

Foorumilaisten kuvia:

Kemian valokuva- ja taidekilpailu 2011:
Mitä on kemia? Miten kemiaa voisi kuvata valokuvan keinoin? Tavoitteena on löytää kuvia, jotka saavat ihmiset näkemään kemiaa ympärillään.

Vuoden kymmenen parasta kuvaa palkitaan ja esitellään näyttelyssä Tekniikan museossa. Kilpailun parhaat kuvat julkaistaan myös useissa lehdissä (esim. Kemia, Dimensio, Luova ja MyScience -lehdissä). Kaikki palkitut saavat jättivedokset omista kuvistaan näyttelyn jälkeen sekä vapaalippuja näyttelykohteisiin.

Kilpailussa on oma sarjansa myös saippuakuplakuville. Parhaat saippuakuplakuva-sarjan otokset asetetaan näytteille Tiedekeskus Heurekaan. Saippuakuplakuva-sarjaan osallistuvat kuvat osallistuvat myös yleiseen sarjaan.

Voittajan ratkaisevat kilpailun tuomarit.

Pääpalkintona OLYMPUS PEN E-PL1.

Kemian valokuva- ja taidekilpailu on osa YK:n alaisen UNESCO:n julistamaa kansainvälistä kemian vuotta Suomessa.

Kemian valokuva- ja taidekilpailun järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston Kemian opetuksen keskus, Kemianluokka Gadolin, Valtakunnallinen LUMA-keskus, Suomen kemian seura, MAOL ry., Kemia-Kemi lehti, Tekniikan museo, ja Tiedekeskus Heureka. Kilpailun koordinoi Kemian opetuksen keskus.

Osallistu kilpailuun Flickr-palvelussa tai kilpailun kotisivujen kautta.

Osallistu saippuakuplakilpailuun Flickr-palvelussa tai kilpailun kotisivujen kautta.

Suomen Kaurayhdistys ry järjestää kaura-aiheisen valokuvauskilpailun, jossa tehtävänä on kuvata yksi tai useampia seuraavista sloganeista:

1. ”Kauralla jaksaa kaikenlaista”
2. ”Helppoa, hauskaa ja herkullista”
3. ”Se pitää leidin ja ilmaston virkeänä”

Kukin kuvaaja voi osallistua kilpailuun kolmella (3) kuvalla.

Suomen kaurayhdistys ry:n esiraati valitsee jokaisesta teemasta parhaiten kyseistä teemaa ilmentävät kuvat, joista yleisö valitsee lopullisen voittajan kilpailun Facebook -sivuilla www.facebook.com/lumoudukaurasta.

1. palkinto: 250 euron lahjakortti Rajala Pro Shop -liikkeeseen
2. – 3. palkinnot: valikoima kauratuotteita

Äänestäneiden kesken arvotaan kauratuotteita.

Suomen kaurayhdistys ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää kauran menekkiä ja tiedottaa kaurasta. Lumoudu kaurasta -valokuvakisan ja -tiedotuskampanjan 2010-2011 päärahoittaja on maa- ja metsätalousministeriö.

Huom! Osallistumalla kilpailuun osallistuja luovuttaa Suomen kaurayhdistys ry:lle pysyvästi kaikki luovutettavissa olevat oikeudet kilpailuun osallistuneisiin valokuviin. Kaurayhdistys voi julkaista kuvia ilman erillistä korvausta. Kaurayhdistyksellä on myös oikeus tehdä kuviin haluamiaan muutoksia. Kuvia ei luovuteta kolmansille osapuolille.

Lue lisää kilpailun sivuilta

Pelastakaa Lapset ry, Kesä ja lasten kuvien jakaminen internetissä 29.6.2011. Kesäinen loma- ja juhlakausi on alkanut. Kesäiseen mökkeilyyn, kesänviettoon ja perhejuhliin liittyvät monissa perheissä valokuvaus. Omien lomakuvien jakaminen internetissä on yleistynyt ja osa vanhemmista saattaa kuvia nettiin liittäessään tahtomattaan tulla loukanneeksi omien lastensa oikeutta yksityisyyteen.

 • Pelastakaa Lapset pyytää, että lasten vanhemmat ja muut lapselle tärkeät aikuiset muistaisivat käyttää harkintaa lasten ranta- ja nakukuvien julkaisemiseen internetissä suojaamattomina ulkopuolisilta.

Macmaa.com, Videoeditointiohjelma iPhoneen ja iPadiin alle eurolla. Ohjelmalla voi leikata yhteen HD-tasoista videota ja valokuvia hyvin yksinkertaisesti raahaamalla.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, Greece backs austerity despite violent protests. 31 kuvaa.

Reuters.com, Summer in Yellowstone. 30 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Music and mud: Glastonbury Festival 2011. 35 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Afghanistan: June 2011. 41 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the News | June 29, 2011. 21 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Strobist, Gear Basics: Choosing and Using Soft Light Modifiers. Perusoppimäärä.

B & H, Wedding photography in depth. Iso tietopaketti, monta artikkelia.

Photopreneur, Photography iPad Apps You’ll Really Use. Adobe Photoshop Express, Photo Manager Pro, Square, Easy Release, Daylight, DSLR Camera Remote.

Pixiq.com, How To Photograph Amazing Fireworks. USA:n itsenäisyyspäivä lähestyy.

YouTube, Photography Editing a Landscape in Adobe Lightroom. Video, kesto 19:02.

ePhotozine.com, Tips On Photographing Patterns. Muutama vinkkki.

Pixiq.com, Geotag Your Nikon Photos with Affordable GPS Units. Pari gps-laitetta, $160.

Popular Photography, Stereoscopic Images of the Civil War Turned into Animated '3D' Gifs. Ensimmäiset 3D-kuvat otettiin vuonna 1838.

Petapixel.com, Badly Photoshopped Photo of Chinese Government Officials Goes Viral.

Dpreview.com, Leica posts firmware update for M8 rangefinder.

British Journal of Photography, Technical Perspective: The best tilt-and-shift lenses.

 • Canon 90mm f/2.8 TS-E
 • Nikon 85mm PC-E Micro Nikkor f/2.8D
 • Arax and Hartblei 80mm f/2.8 Tilt-Shift
 • Schneider-Kreuznach PC-TS Makro-Symmar f/4 90mm HM
 • Rodenstock 120mm f/5.6 Apo-Macro-Sironar Digital
 • Hasselblad HTS 1.5 Tilt-Shift Adaptor

Popular Photography, Round Up: Rugged Off-trail Camera Backpacks.

 • Vanguard Skyborne 48; $260, street
 • Clik Elite Venture 35; $234, street
 • Kata Pro-Light Bug 205; $225, street
 • Tamrac Evolution 9; $200, street
 • Lowepro Photo Sport 200 AW; $150, street
 • Tenba Discovery Medium Daypack; $130, street

 

29.06.2011   (linkki)

TEMPI OSCENI- Likaiset ajat Italialaista nykyvalokuvataidetta
Fabio Barile, Chiara Cochi, Simone Donati, Alessandro Mencarelli, Franco Menicagli, Marzia Migliora, Silvia Noferi, Giuseppe Toscano
Kuva: Chiara Cochi.14.8.2011 asti

Pohjoisen valokuvakeskuksen, Kulttuuritalo Valveen ja Fondazione Studio Marangonin yhteistyönä tuottaman näyttelyn ”TEMPI OSCENI – Likaiset ajat” taiteilijoita yhdistää opiskelu Fondazione Studio Marangonin valokuvakoulussa Firenzessä.

Näyttelykokonaisuuden lähtökohtana on Italian tämänhetkinen poliittinen ja kulttuurinen ilmapiiri, yhteiskunnan jakaantuminen Berlusconin kannattajiin ja vastustajiin.

Näyttelyn ovat kuratoineet Alessandra Capodacqua Italiasta sekä Danielle Igniti ja Paul di Felice Luxemburgista.

Kuva yllä: Chiara Cochi.

Pohjoinen valokuvakeskus ja Kulttuurikeskus Valve
Hallituskatu 7, Oulu
Kesäajan aukioloajat 20.6.-31.7. ma-pe 10-20.
Viikonloppuisin suljettu.

Akseli Gallen-Kallela valokuvaajana
Akseli Gallen-Kallela16.7.2011 asti

Axel Gallén tutustui 1880-luvulla laadukkaaseen ammattikuvaukseen Daniel Nyblinin ateljeessa Helsingissä. Nyblinin tekniseen taituruuteen Gallen-Kallela ei kuitenkaan koskaan pyrkinyt. Pikemminkin hän käytti kameraa luonnoslehtiön tapaan, muotojen ja tunnelmien tallentajana.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Turun Sanomat, Mitä on arjen pinnan alla? Kajaanissa syntynyt Veli Granö (s. 1960) on elokuvaa, videota ja valokuvaa välineinään käyttävä kuvataiteilija. Yhtä lailla hänet voisi luokitella myös dokumenttielokuvien ohjaajaksi. ... Suurjännitevalokuvaukseksikin kutsutun menetelmän kehittivät Semjon ja Valentina Kirlian Neuvostoliitossa vuonna 1939. Kirlian-kuvaus tapahtuu ilman kameraa. Kuvattava kohde asetetaan suoraan filmille ja filmin alla olevaan metallilevyyn tuotetaan voimakas sähkökenttä.

 • Veli Granö Turun taidemuseossa 28.8. saakka
 • Yle.fi, Energiakentät ja näyt hehkuvat Turun taidemuseossa Yliluonnolliset kokemukset ovat vahvasti esillä Turun taidemuseossa kuluvana kesänä. Perjantaina avautuvassa näyttelykokonaisuudessa on myös esillä runsaasti videoteoksia. Valtaosa niistä on Suomen tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Veli Granön käsialaa.

(kertaus eiliseltä) It-viikko, Facebook kavahti rintoja, museo iski takaisin. Tukholmalainen valokuvausmuseo Fotografiska törmäsi Facebookin sensuuriin, kun museo mainosti valokuvaaja Robert Mapplethorpen näyttelyään yhteisöpalvelussa.

Luontotupa.net, Kampelaa pyytämässä. Kuvakertomus.

(kertaus muutaman päivän takaa) Pentaxilta uutta.

 • Mynewsdesk.com, Pentax Q – kompaktikokoinen digijärjestelmäkamera. Suuren 12,4 megapikselin tarkkuuden omaavan taustavalaistun 1/2,3” CMOS-kennon avulla Pentax Q tarjoaa laajan valikoiman edistyksellisiä toimintoja ja uuden, superkompaktin Q-objektiivikiinnityksen.
  • (lat. huom. 'Suuren?', kennon kokohan on 1/8 esim. Micro 4/3 -systeemin kennosta, joka sekään ei ole kooltaan mikään jättiläinen...).
 • Tekniikan Maailma, Pokkarin kokoinen järjestelmäkamera. Pentax Q:n runko on vain 3,1 senttimetrin paksuinen ja 9,8 senttiä leveä. Pentaxin uudella Q-kiinnityksellä varustetut objektiivit ovat nekin lähes pokkarikokoa. Pentax Q tulee kauppoihin syyskuussa noin 750 euron hintaan.
 • Mynewsdesk.com, Viisi superkompaktia Pentax objektiivia, joissa on uusi Q-kiinnitys. Uudet objektiivit tulevat myyntiin syyskuussa ja niiden verolliset selviävät elokuun aikana.
  • (USA-hinnat: 02 Standard Zoom 28-83mm ($299.95). . Manuaalitarkenteiset, kiinteä aukko: 03 Fisheye ($129.95), 04 Toy Lens Wide ($79.95) ja 05 Toy Lens Telephoto ($79.95))
 • Tekniikan Maailma, Viisi optiikkaa Pentax Q -järjestelmään.
 • Valoa etsimässä, Pentax Q 28.6.2011. Tuloksena on siis varsin mielenkiintoinen laite, josta ei ainakaan puutu rohkeutta tässä markkinatilanteessa. Pentax Q:n 5,6x kroppikenno on herättänyt hämmästystä foorumeilla ja kamera on teilattu alas jo ennen kuin kukaan on nähnyt yhtään sillä otettua kuvaa.... Itse olen odottanut mahdollisimman pientä ja kompaktia järjestelmäkameraa.

Taloussanomat, Eirikuva päätti yt:t – johtaja vaihtui. Zeelandin hallitus on alkuperäisen 3–5 hengen vähentämistarpeen sijaan päättänyt neuvotteluiden jälkeen irtisanoa yhden henkilön, muuttaa kahden työntekijän toimenkuvaa ja lomauttaa osa-aikaisesti yhden henkilön. Lisäksi Eirikuvassa tehdään palkkauksen rakennejärjestelyjä.

 • Aiemmin kerrottua vähempiin irtisanomisiin päädyttiin, kun osa ulkoistetusta talous- ja tietohallinnosta siirretään Zeeland-konsernin hoidettavaksi. Lisäksi kuvatuotteiden tilaukset ovat lisääntyneet alkuvuoteen verrattuna.

Ilta-Sanomat, Näin palautat paristot ja akut oikein. Paristojen ja akkujen virtanavat pitäisi aina eristää teippaamalla ne ennen paristonkeräyslaatikkoon palauttamista. Lisäksi vuotavat paristot ja akut tulee palauttaa suljetussa muovipussissa.

 • Erityisesti litiumparistojen ja -akkujen oikosulut ovat aiheuttaneet joitakin vaaratilanteita kauppojen keräyslaatikoilla. Litiumparistoja ja -akkuja käytetään mm. kelloissa, palovaroittimissa, leluissa, kännyköissä ja tietokoneissa. Ne on merkitty Li-alkuisella tunnuksella.
 • Käytetyt litiumparistot ja -akut voivat aiheuttaa palovaaran jo kotona, jos niissä on vielä varausta jäljellä, ja niitä säilytetään sellaisenaan laatikoissa ennen keräykseen viemistä.
 • Paristojen ja akkujen virtanavat kannattaakin teipata heti kun ne poistetaan laitteesta, jotta vältytään vaaratilanteilta myös kotona.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, In Focus: Barcelona Bullfighting. 13 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the News | June 28, 2011.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 50 More Fantastic Photos from 50mm Lenses.

Life.com, Vietnam War: Disturbing Images. 20 kuvaa.

Digital Photography School, 11 Inspirational Image Collections.

The Online Photographer, Classic Printmaking for Fun, Part I. Vanhoja filmikameroita löytyy vielä uusina kaupoista, kun varastot ovat tyhjentyneet, niin uusia ei tule. Mutta filmillä on vielä puolensa...

Lensrentals.com, Photo Lenses for Video: There is no Free Lunch. Videota kuvatessa käytetään järjestelmädigeissä ja osassa digivideoitakin still-kuviin suunniteltuja optiikoita. Nämä eivät maksa läheskään niin paljon kuin liikkuvien kuvien ottamiseen suunnitellut optiikat. Mutta ominaisuuksissa hävitään.

Popular Photography, How Do You Photograph Strangers on the Street? Pari videota. Ylimääräisen mausteen videoille antaa se, että ne on kuvattu Leica M9:n päältä oikeassa kuvaustilanteessa.

Diyphotography.net, Create Triple Pop Splashes By Firing Three Strobes.

Popular Photography, How To: Photograph Patterns in Nature.

Digital Photography School, The Benefits Of A Reverse Gradient Neutral Density Filter. Vähän erilainen puoliharmaa suodin.

YouTube, Photography Tips: Shooting at Night. Video, kesto 1:45.

Diyphotography.net, Lightscythe Is The Mother Of All Light Painting Sabers. Ohelmoitava valomiekka valolla maalaamiseen...

Dpreview.com, Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro now available. Tullut USA:ssa myyntiin, helmikuussa julkistettiin. Listahinta tälle kuvanvakaajaoptiikalle on $1.400.

 

28.06.2011   (linkki)

Macmaa.com, Tältä näyttää Skypen iPad-versio. Skype on vihdoin julkaisemassa ohjelmistostaan myös iPad-version. Yhtiö ei ole vielä kertonut tarkkaa julkaisupäivää, mutta se saattaa tapahtua jo parin päivän sisällä.

Kouvolan Sanomat, Kuvaajat eivät rynni alttarille Kouvolassa. Kouvolassa ja Iitissä konfirmaation saa ikuistaa vain omalta paikalta käsin. Vaeltelu kirkon käytävillä on kielletty, ettei juhlallinen tilaisuus häiriinny. Moni seurakunta soveltaa samaa sääntöä häihin.

Aamulehti, Ruotsalainen museo näpäyttää Facebookia sensuurin vuoksi. Ruotsalainen valokuvamuseo Fotografiska päätti sensuroida mainosmateriaaliaan vetääkseen huomiota Facebookin tiukkaa alastomuuspolitiikkaa kohtaan.

 • ”Facebookin mielestä alastomat ruumiit aiheuttavat pahennusta. He poistivat kuvamme. Heille ei ole väliä sillä, onko kuvissa kyse taiteesta tai ei. Kutsumme sinut vierailemaan luonamme, jos haluat nähdä kuvat täydessä loistossaan.”

Lehti, Vanhoilliset muslimit kiittelevät Halla-ahon valokuvanäkemystä 11.5.2011.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Glastonbury 2011. 44 kuvaa. Festivaaleilta.

The Sacramento Bee, The Frame, Pride parade celebrates passage of gay marriage. 18 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, People of Clouds. 32 kuvaa.

Reuters.com, Pictures of the month: May. 70 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the News | June 27, 2011. 24 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Life.com, Explosions: Most Dramatic Photos. 45 kuvaa.

Msnbc.com, Wildfires char Southwest US. 48 kuvaa.

British Journal of Photography, Stockpiling trouble: How stock industry ate itself? 1990-luvun puolivälistä alkaen stokkikuvamarkkinat kasvoivat kymmenisen vuotta. Tai siihen aikoihin kyse oli kuvatoimistokuvista, ammattilaisten ottamista korkealaatuisista ja korkeahintaisista kuvista. Kysyntä ylitti tarjonnan ja rajattu joukko ammattilaisia pääsi todella hyville ansioille. Mutta mitä tapahtui sitten?

Photo.tutsplus.com, Mastering Exposure and Flash Compensation. Perusasiaa.

Pixiq.com, Five questions, but not five happy answers. Oikeastaan vastataan vasta kahteen kysymykseen. Valokuvaajien, kuvajournalistien ja kuvatoimittajien ammattikuvan hämärtyessä mikä on näiden ammattien tulevaisuus? Mihinkä täyspäiväisen valokuvaajan kannattaisi jatkossa keskittyä?

Dpnow.com, How to take great panoramas. Ohjeita panoraamakuvien ottamiseen. Photoshop Elements 9.

Pixiq.com, Top 10 iPhone Photo Apps. Esittelyt + näytekuvat.

Diyphotography.net, Why I Did Not Bring A Camera To The Most Important Event In My Life. Miksi valokuvaaja ei ottanut varsinaista kameraa mukaan ikuistamaan lapsen syntymää.

Popular Photography, I, Photographer: The Dog Portraitists. Koirien potrettikuvaaja. Ujot nelijalkaiset tuottavat ongelmia.

Earthboundlight.com, Cropping and Rotating Images in Adobe Lightroom (Photo Tip of the Week), 26.6.2011. Lightroom 3, kuvan kroppaus ja oikaiseminen.

Luminous Landscape, M Leica Second Body Alternatives. Panasonic GH2 / Sony NEX 5 / Olympus EPL-2.

Steve Sanders, Final Cut Pro X Released - Limited Functionality Earns Negative Reviews. Uusi versio ei ole yhteensopiva vanhan kanssa. Ammattilaisten mielestä ominaisuuksia on karsittu liikaa.

Dpreview.com, Kenko-Tokina launches Tokina SD 17-35mm F4 AT-X PRO FX. Täyskennoisille.

British Journal of Photography, Big glass: The best long fast lenses for action photographers. Pätevän tuntuiset luonnehdinnat.

 • Sigma EX DG Apo 300mm f/2.8 HSM
 • Sigma EX DG 120-300mm f/2.8 OS HSM
 • Sigma EX DG Apo 500mm f/4.5 HSM
 • Sigma EX DG Apo 800mm f/5.6 HSM
 • Sigma EX DG 300-800mm f/5.6 HSM
 • Sigma EX DG 200-500mm f/2.8
 • Canon EF 200mm f/2 L IS USM
 • Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM
 • Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM
 • Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM
 • Canon EF 500mm f/4 L IS II USM
 • Canon EF 600mm f/4 L IS II USM
 • Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM
 • AF-S Nikkor 200mm f/2 G ED VRII
 • AF-S Nikkor 300mm f/2.8 ED VRII
 • AF-S Nikkor 400mm f/2.8 ED VR
 • AF-S Nikkor 500mm f/4 ED VR
 • AF-S Nikkor 600mm f/4 ED VR
 • Zuiko Digital ED 90-250mm f/2.8
 • Zuiko Digital ED 150mm f/2.0
 • Zuiko Digital ED 300mm f/2.8
 • Pentax SMC DA* 200mm f/2.8 ED(IF) SDM
 • Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 
ED(IF) SDM
 • Pentax SMA DA* 300mm f/4
 • Sony SAL 300mm f/2.8 G SSM

43rumors.com, (FT5) First non blurred E-P3 picture with 12mm lens (+ FT5 Olympus rumor summary). Ei vielä julkistusta.

 

27.06.2011   (linkki)

Rupuranta.net, Juhannus Makholmistanissa - 25/6/2011. Video, kesto 02:37.

TAMK taide & viestintä, Mirja Paljakan valokuvat kertovat sairaudesta ja sen voittamisesta. Mirja Paljakka on yksi viidestätoista 2011 valmistuvasta TAMK:n valokuvataiteen erikoistumisopiskelijasta ja valokuvakirja "Side by side" on osa hänen opinnäytetyötänsä. Mirja Paljakka on viime vuosina kulkenut kolmen hyvän ystävänsä rinnalla heidään syöpään sairastumisestaan paranemiseen asti.

Kapasia, Tunne maisema ja motkota 15.6.2011. On tästä jo aikaa, kun sain puhelinsoiton ja kyseltiin olisinko halukas lähtemään isoon projektiin, joka pohjautuu kulta-ajan taidemaalareitten Keski-Suomessa maalaamiin töihin ja yleensäkin täällä työskentelyyn. Paikkoja läpikäymällä oli tarkoitus luoda nykyvalokuvataiteen keinoin uustulkintoja paikoista ja Pekka Halosen/Akseli Gallen-Kallelan töitten antamista lähtökohdista. Mielenkiintoinen projekti. Tottakai lähdin mukaan, ajattelin kuvaustyön vievän noin kaksi kuukautta ja kuukausi päälle käsittelyä, viimeistelyä, hiomista jne...

 • Stoppi tuli siinä, kun ilmoitettiin, että minulle ei sitten makseta mitään. Pitää itse hoitaa rahoitus. Suosituksia kyllä luvattiin apuraha-anomusten liitteeksi. Suomen kulttuurirahastolle nöyrryin yhden tekemäänkin ja oikein professorin suosituksin.

Sulantoblog.

 • Vuokrastudiossa isoja kuvia 25.6.2011. Olin pitkästä aikaa studiossa kuvaamassa, ja vieläpä vuokrastudiossa. Minun piti tehdä julistetta varten periaatteessa ihan yksinkertainen kuva, kaksi ihmistä ja harmaa tausta. Laatuvaatimukset olivat kuitenkin korkeat, joten päätin käyttää vuokrastudiota, jossa mahtuisi kunnolla valaisemaan.
 • Miten valitsen ensimmäisen järkkärin? 15.6.2011. Mikä tahansa kameramerkki on hyvä, jos se tuntuu siltä. Eihän kaupassa kameroita kokeilemalla saa kunnon käyttökokemusta, mutta usein kuitenkin jo siinä vaiheessa huomaa, että joku kamera tuntuu omaan käteen paremmalta kuin joku toinen. Kannattaa valita sellainen kamera, joka tuntuu hyvältä.

Sattui YouTubessa eteen tutun näköinen valokuva (Ilkka Halso). Musiikin taustakuvaksi oli napattu Halson tekemä valokuva (Kitkajoki). Youtube: Defo - All right, Nothing left. Tässä sentään kerrotaan, mistä kuvitus on peräisin. (Mahdollista tietenkin on, että lupakin olisi kysytty...). Ihan mielenkiinnosta laitoin ko. Halson kuvan Googlen kuvahakuun (klikkaa kameran kuvaa hakulaatikossa, niin pääset kuvan perusteella tehtävään hakuun).

 • tulokset
 • Googlen kuvahaku (pelkän kuvan perusteella) on huomattavan tehokas...

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, World War II: The Invasion of Poland and the Winter War. 45 kuvaa.

Hongkiat.com, Levitation Photography: 65 Stunning Examples & Tutorials.

Pixiq.com, Seven suggestions on finding your style. Oman tyylin etsimisestä ja löytämisestä.

Photo.tutsplus.com, Steve McCurry and the Last Roll of Kodachrome. YouTube-video, kesto 11:24.

Digital Photography School, 6 Winning Ways to Work Wide. Muutama ohje laajakulmakuvaamiseen.

Photo.tutsplus.com, Understanding the Factors that Affect Depth of Field. Tuttua asiaa.

Cameradojo.com, Umbrellas Versus Softboxes.

ePhotozine.com, How To Photograph Silhouettes With Compact Cameras. Siluetteja kuvaamaan pokkarilla.

APhotoEditor, Your Images Are Stolen, Now What?

Digital Photography School, 8 Photo Projects in Your Own Backyard. Kodistakin löytyy kuvauskohteita.

Engadget.com, Is this the Olympus E-P3? Micro 4/3-systeemiä. Lähipäivinä odotellaan julkistusta.

Beyondmegapixels.com, Auto Focus Microadjustments. Muutama tunti, kolme objektiivia, Canon.

Kertausta (aiheena tarkennuksen hienosäätö):

ePhotozine.com, Datacolor Spyder LensCal. Arvosana 8/10. Suomen hinta on n. 60 euroa.

(kertaus viime vuodelta) Dpreview.com, Datacolor announces SpyderLensCal focus calibrator. Rungot ja objektiivit ovat kaikki erilaisia. Jollakin yksilöllä tarkennus osuu eteen, jollakin taakse. Joillakin kamerarungoilla voidaan säätää objektiivikohtaisesti tarkennus ja tallettaa arvot kamerarunkoon. Canonin termi on Autofocus microadjustment eli automaattitarkennuksen hienosäätö. SpyderLensCal focus calibator on uusi väline hienosäätöön. 6.9.2010 myyntiin, hinta on $59.

- LensAlign, Focus Calibration Resources. Välineet objektiivien tarkennuksen hienosäätämiseen.

- Lensrentals.com, "This lens is soft" and other myths. Mitä kalliimpi objektiivi (= isompi aukko), sitä helpommin "virhe" näkyy. "Virhe" tarkoittaa, että juuri tässä rungossa juuri tällä objektiivilla tarkennus ei osu ihan kohdalleen, toisessa rungossa tarkennus on täydellinen. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein.

- Birdphotographers.net, AF microadjustment tricks. Näillä ohjeilla voi käyttää Canonin automaattitarkennuksen hienosäätöä. Käytetään Canonin omaa EOS Utility -ohjelmaa.

- Photo.net, foorumi, Canon 70-300 USM IS extremely unsharp Pieni kohde kaukaisuudessa, mihin tarkennus on oikein osunut? Ensimmäisessä esimerkkisarjassa ISO-arvokin on 1.250. Canon 50D: automaattitarkennuksen hienosäätö (autofocus microadjustment).

- Photo.net, foorumi, Using 7d with 100-400l looking to upgrade glass for nature and sports? Canon, lyhyemmät valotusajat -> tarkemmet kuvat. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein. Tai voihan objektiivissakin olla vikaa.

- Objektiivien omatoimisesta säätämisestä, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö" (Autofocus microadjustment). Lensalign.com

 

26.06.2011   (linkki)

Haukkari.net, Rengöring av sensor. Blogi, kennon puhdistusta apteekin välineillä. På finska.

 • (Eipä ne kameraliikkeenkään puhdistustarpeet paljoa maksa. Puhalluspumpulla selviää aluksi, mutta jonkin ajan kuluttua pitää aina turvautua märkämenetelmään. Jota pitää sitten mahdollisesti toistaa vaikkapa puolenkymmentä kertaa ennen kuin kenno on riittävän puhdas. Ja aina jotain hiukkasia kennolle jää).

HS, Netistä ostettujen tuotteiden palautus muuttuu maksulliseksi. Netistä ostetun tuotteen palautus on muuttumassa maksulliseksi Suomessa. Suomi joutuu tekemään muutoksen, koska etämyynnin käytäntöjä yhtenäistetään Euroopan unionissa. Verkosta ostetun tuotteen on aiemmin voinut palauttaa maksutta. Etämyynnissä on 14 päivän palautusoikeus.

 • Kauppalehti, Nettiostoksille kahden viikon palautusoikeus. Euroopan kuluttajajärjestö BEUC valitteli torstaina sitä, että joissakin maissa kuluttajien suoja heikkenee. Esimerkiksi joissakin maissa kauppias on joutunut maksamaan tuotteen palautuskustannukset, mutta ei enää. ...Kuluttajien oikeuksia koskeva lakipaketti vaatii vielä jäsenmaiden muodollisen hyväksynnän. Sen jälkeen EU-mailla on kaksi vuotta aikaa ottaa uudet säännöt käyttöön.
 • konkreettinen esimerkki: Saksasta postiennakolla tilattaessa tilaus pitää aina noutaa ja maksaa, peruutukseksi ei riitä noutamatta jättäminen. Jos tilatun lähetyksen jättää noutamatta, niin saksalaisella myyjällä on oikeus periä tilaajalta kulut.

HS, Billy the Kidin valokuva huutokaupattiin huippuhintaan. Pahamaineinen revolverisankari Billy the Kid maksoi 25 senttiä muotokuvansa ottamisesta New Mexicossa vuonna 1880 tai 1881. Sama haalistunut kuva myytiin viikonloppuna Denverissä huutokaupassa 2,3 miljoonalla dollarilla eli 1,6 miljoonalla eurolla.

Taskumuro, TaskuMuron kokeiltavana Nokia N9 - mukana videoesittely.

(Foorumilta) Etuovi.com, Inhan Ruukinkartano... , 701 m², 2 500 000 € Omakotitalo, Ähtäri, Inha, Takomontie 94.

 • Miksei kaikista asunnoista tehdä 360 asteen virtuaaliesittelyitä?

Tässä on sitten kerrankin oikea malliesimerkki. Foorumin ketjusta Karseita lehtikuvia, osa 2.

Photo.net, foorumi.

Msnbc.com, Rising rivers, threatened homes in Minot, N.D. 32 kuvaa.

Life.com, 12 Grisly, Unsolved Murder Cases. 23 kuvaa.

ePhotozine.com, How to photograph statues. Muutama ohje patsaiden kuvaamiseen.

The Online Photographer, 'What's the Point of Even Having Copyright?' Gap nappasi Flickristä Jaguarin kuvan t-paitaan. Flickristä olisi löytynyt kuitenkin muita saman tapaisia kuvia, joille kuvaaja on sallinut myös kaupallisen käytön.

The-digital-picture.com, Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X FX Fisheye Lens. Lehdistötiedote. Kalansilmä. Täyskennoisilla ei reunoja 14.5-17mm.

Digital Photography School, Black Rapid RS-7 Camera Strap Review. Näitä hihnoja, joissa kamera roikkuu lantiolla, saadaan nopeasti vietyä kuvausasentoon. Kiinnitys objektiivin jalustapantaan tai kameran rungon jalustakierteeseen. Sisällä metallilanka (varkaiden varalle). Useampia eri valmistajia. Hintaluokka vastaavilla tuotteilla 50e - 60e.

 

25.06.2011   (linkki)

Kamera-lehti, Eisa Maestro Suomi 2011. Eisa Photo Maestro -kilpailun tämän vuoden teema “Kotimaani” innoitti 68 kuvaajaa osallistumaan kisaan 6-10 kuvan kokoelmalla. Kilpailun voitti oululaisen Jorma Myllyn kuvasarja, joka edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa. Toiseksi tuli Johanna Amnelin Turusta ja kolmanneksi Kyösti Romppanen Helsingistä.

 • Kisan voittajakuvat kolme galleriaa
 • Oulu-lehti, Jorma Myllyn kuvasarja voittoisana. Oululaisvalokuvaaja Jorma Myllyn kuvasarja on voittanut Kotimaani-teemaisen Eisa Photo Maestro -valokuvakilpailun. Myllyn sarja suomalaisesta elämänmenosta lähtee edustamaan maata kansainvälisessä kilpailussa.

Valoa etsimässä, 24/52 Vesipisarat 19.6.2011. ...Pakkasin olkalaukkuun mukaan makroilu setin eli K-5 rungon kaveriksi otin DA*300mm, Tamron Di 90mm macro ja DA 35mm macro putket sekä DA 15mm mahdollisia maisemia varten....

Satakunnan Kansa -lehden valokuvakilpaan kauneimmasta satakuntalaismaisemasta Minun Satakuntani lähetettiin 69 kuvaa. 10 kuvaa valittiin finaaliin, äänestysaikaa on sunnuntaihin 3. heinäkuuta saakka.

 • Äänestä paras maisemakuva Vähän turhan pieniä kuvia, leveys alle 500 pikseliä. Pystykuvissa sama leveys, mutta korkeutta vaakakuviin verrattuna paljon enemmän.

Verkkouutiset, Monissa kirkoissa rajoitetaan kuvaamista. Rajoitukset ja ohjeistukset vaihtelevat. Useimmissa seurakunnissa, kuten Tampereella, pyydetään kuvaamaan vain omilta paikoilta tai sivukäytäviltä. Syynä ohjeistukseen on halu suojata kirkollisten tilaisuuksien henkeä.

 • Tiukemmissa ohjeissa vaaditaan pyytämään suostumus kaikilta kuvista tunnistettavilta ihmisiltä. Suostumus halutaan kirkossa kävijöiden yksityisyyden suojaamiseksi. Jos kuvaaja jakaa kuvan julkisesti internetissä, voi kuvasta paljastua ihmisen uskonnollinen vakaumus.

Fromadifferentangle.net, Focus stacking: mini tutorial. Aukko ja valotus sama eri kuvissa, tarkennus eri kohtaan, monta kuvaa.

Iltalehti, Näin suomalaiset viettävät juhannusta. Iltalehti päivittää suomalaisten juhannusalbumia koko viikonlopun ajan. Iltalehden lukijat ovat lähettäneet ahkerasti kuvia juhannuksesta.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Bonfires of Saint John and Corpus Christi. 37 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Corpus Christi festivities around the world. 32 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Obama: US troop withdrawal to begin.

Denverpost.com, The Game: A look back at Wimbledon. 119 kuvaa.

Life.com, Tennis: A Game to Love. 21 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Water filling 2,500 homes in Minot as river rises in North Dakota. 30 kuvaa.

Msnbc.com, Rising rivers, threatened homes in Minot, N.D. 27 kuvaa.

Los Angeles Times, The Week in Pictures | June 20-26, 2011. 83 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

The Online Photographer, Kind of Blue, Kind of Bloop, Kind of Screwed. (Jonkin verran muunnellun) kuvan käyttö maksoi $32.500 (summa sovittiin oikeuden ulkopuolella). USA:ssa käytetään ilmaisua fair use tapauksista, joihin ei tekijänoikeusrajoituksia sovelleta.

Pixiq.com, Nature's Colors: Green. Vihreää väriä luonnossa.

Photojo.com, How to Make Cinemagraphs — Still Photos that Move Like Movies. Kyse on animoiduista giff-kuvista. Ihan aluksi näyttää tavalliselta valokuvalta, mutta sitten katsoja huomaakin kuvassa liikettä. Yksinkertaisinta on käyttää videota kuvien lähteenä.

Adobe, Creative Suite 5/5.5 Printing Guide. 140 sivuinen pdf, 21MB. InDesign, Acrobat, Illustrator, Photoshop.

Serious Amateur Photography, Canon’s Auto Exposure Bracketing Explained.

Photo.tutsplus.com, Shooting Osaka, Japan: Photography Examples and Tips. Matkakuvausta, esimerkkinä Osaka.

Petapixel.com, American Medical Association Speaks Out Against Photoshopped Ad Photos.

Makezine.com, DIY Panorama Rig. Materiaalina puu.

Shutterbug.net, Image Stabilization & Tripods; The Picture Isn’t Always Clear. Kuvan vakauttimesta.

Guardian.co.uk, Vancouver kiss couple: video shows police charge. Video näyttää selvästi, mistä still-kuvassa oikein on kyse.

ePhotozine.com, Street Photography Tutorial. Muutama vinkki aloittelevalle katukuvaajalle.

Guardian.co.uk, Album of the years: can photo albums survive the digital age?

DaWanda, Camera Cases to buy online. Kerrankin vähän erilaisia koteloita kameroille. Hinta n. 50 euroa.

Sainsbury Centre for Visual Artists, Norwich, UK, The Face of the Artist: Photographs by John Hedgecoe. Yli neljäsataa potrettikuvaa, näyttely, 21.6.2011 - 4.12.2011. John Hedgecoe on monille suomalaisille tuttu valokuvauskirjoistaan.

Kamera & Bild, Epson R3000 en skarp skrivare med WiFi för stora utskrifter. Arvio. A3-mustesuihku. Edeltäjään F2880-malliin verrattuna mustepatruunoiden kokoa on kasvatettu 25,9 ml (11,4 ml) ja mustepisarat pienentyneet. Kulut ovat laskeneet 16% - 17%. Kirjoittimen mukana tulevat väriprofiilit ovat laadultaan hyviä. WiFi, Ethernet, USB. 2.5 tuuman lcd-värinäyttö. Painoa 15kg. Suomen Epson. Suomen hinta on n. 800 euroa.

Macworld.com, Apple Final Cut Pro. Arvio. Apple, videoiden editointia. $299.

Luminous Landscape, One Tough RAID. A Review of the ToughTech Duo QR. Kaikki kovalevyt hajoavat joskus, onko varmuuskopiointi kunnossa. Matkalla varmuuskopiointi on hankalammin järjestettävissä. ToughTech Duo QR on mukana kulkeva RAID 1 -systeemi. 2 x 750GB maksoi $798, ilman kovalevyjä hinta oli $499.

 

24.06.2011   (linkki)

Valokuvatorstai, 213. haaste. Viikon haaste on "taiat".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 212. haaste. Viikon haaste oli "odotus". Haasteen otti vastaa 52 kuvaajaa.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Stockmann-verkkokaupan kuvauskoordinaattori, 2 paikkaa, Stockmann Oyj Abp, Pitäjämäki, Helsinki. Haemme Helsingin Pitäjänmäkeen kahta kuvauskoordinaattoria Stockmann-verkkokaupan markkinointiin. Työsuhde aluksi vuoden kestävä määräaikaisuus, jossa aloitus on yhdellä kuvauskoordinaattorilla elokuussa ja toisella syys-lokakuun vaihteessa. Työhön kuuluu Stockmann-verkkokaupan tuotteiden vastaanotto, tuotteiden valmistelu kuvaukseen sekä valokuvaajan avustaminen kuvaustilanteessa. Lisäksi vastaat kuvausnäytteistä ja niiden pois lähettämisestä.

Työpaikan osoite Keskuskatu 1, 00101 HELSINKI
Työ alkaa Sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 6 - 12 kk
Haku päättyy 10.07.2011

HS, Jatkosodan ajalta julki ennennäkemättömiä kuvia. Sotahistorian tutkija Olli Kleemola on kerännyt yksityisiä otoksia 11-vuotiaasta asti, ja nyt hänellä on koossa jo noin 12 000 valokuvan kokoelma. Hän on hankkinut kuvia messuilta, kuolinpesien välittäjiltä ja huutokaupoista. Kleemola valmistelee rintamamiesten kuvista väitöskirjaa Turun yliopistoon.

Photo.net, foorumi.

Life.com, At War: Photographers' Best Shots. 46 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Pentaxilta uutta.

Pixiq.com, How to Capture Great Fireworks Photos. Ilotulituksen kuvaamiseen ohjeita.

Thephotoargus.com, Sharpening Your Image: High-Pass Filter vs. Unsharp Mask. Kuvien terävöinnistä.

ePhotozine.com, Long Lens Photography Tips.

Digital Photography School, Anchoring Your Photography. Muutama kuvausvinkki.

Digital Outback Photo, Final Cut Pro X Notes and Tips. Apple, videoiden editointia. $299.

Dpreview.com, Fujifilm updates X100 firmware to v1.10. 22 muutosta tai lisäystä.

ePhotozine.com, Kodak Pulse 10.4 inch Digital Photo Frame Review. Lyhyt arvio Kodakin digikehyksestä. Wi-Fi, sisäistä muistia 512MB. £150, 168 euroa. Arvosana 4 * / 5 *.

 

23.06.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Yle.fi, Pyhtää, Rauhanturvaajan valokuvat kertovat arkisesta Afganistanista. Kotkalaisen rauhanturvaajan kokemuksista kertova näyttely on avautunut Pyhtään Stockforsissa. Rauhanturvaaja- ja kuvataiteilijaystävykset ovat koonneet näyttelyyn valokuvia ja maalauksia, jotka kuvaavat parivaljakon kokemuksia rauhanturvaoperaation aikana.

Janneheimonen.net, Testissä uusi Sigma 120-300/2.8 EX DG OS APO HSM. Testiin saamani objektiivi on Canon-versio, joten omalla Nikonin-rungolla en sitä pääse testaamaan, mutta sain kaveriltani lainaan tuon objektiivin seuraksi Canon 1ds Mark III -rungon, jolla ehkä selviää onko objektiivista mihinkään. ,)

Mikropc.net, Tuliko epätarkka kuva? Uudella kameratekniikalla tarkennat kuvasi uudelleen. Uusi star(t?)-up yritys Lytro paljastaa tänään uudenlaisen kameran, jolla pystyy ottamaan kuvia, joita voi kohdentaa uudelleen kuvan ottamisen jälkeen, kirjoittaa talouslehti Wall Street Journal. Valmistus yritetään saada käyntiin tämän vuoden aikana.

Tekniikan Maailma, Leica M9-P – uusin päivitys kinokoon mittaetsinkamerasta. eica M9-P on rinnakkaismalli 18 megapikselin kennolla varustetulle M9:lle, joka esiteltiin syksyllä 2009. Leica M9-P ja M9 ovat maailman pienimmät täyden kinokoon järjestelmärungot, mikä johtuu pitkälti siitä, että kohdetta ei katsota peilietsimestä vaan oikeassa etukulmassa näkyvästä mittaetsimestä.

Macmaa.com, Bloomberg: iPhone 5 syyskuussa paremmalla kameralla.

Yle.fi, Savo, Riistakamera voi kuvata myös postilaatikon potkijan. Yksi apu tekijöiden kiinnisaamiseksi voisi olla piilotettu riista- tai valvontakamera, mutta sen käyttö muualla kuin oman kodin tai mökin pihapiirissä ei ole täysin ongelmatonta. ...Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio muistuttaa, että valvonta- tai riistakameran asentaminen yleiselle paikalle on hieman ongelmallista ja ainakin kuvattava alue on rajattava tarkasti. Lisäksi kameran asettajien, esimerkiksi taloyhtiön tai pihapiirin asukkaiden on laadittava valvontatarpeesta rekisteriseloste ja perusteltava kameravalvonnan tarve. Rekisteriselostetta ei tarvitse lähettää mihinkään, mutta se on tarvittaessa esitettävä.

 • Kameravalvonnasta on myös kerrottava selkeästi esimerkiksi kyltillä ja koko valvonnassa on oltava vastuuhenkilö tai -henkilöt. Aarnio suositteleekin, että ennen kameravalvontaan päätymistä asiaa harkittaisiin hyvin tarkkaan. On syytä esimerkiksi pohtia, onko kameravalvonnan kustannukset ja sen aiheuttama vaiva kaiken arvoista.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Summer Solstice 2011. 26 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Here Comes the Sun. 27 kuvaa.

Msnbc.com, Summertime fun. 20 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, 70th anniversary of the Nazi invasion of the Soviet Union. 21 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: More than 5 million affected by China flooding in June 2011. 33 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Diyphotography.net, How To Build 24 DIY Softboxes. Salamavalon pehmentäjiä riittävästi. Monenlaista askarteltavaa tee-se-itse-miehelle. Pienempiä ja isompia versioita.

Pixiq.com, Printing your work for exhibition? Ten pitfalls to avoid.

Photopreneur, Facebook Fails Stock Photographers. Stokkikuvaaja ei lisää myyntiään Facebook-sivujensa kautta. Vaikka sivut olisivatkin suositut.

Photojojo.com, 15 Tips for the Best Underwater Photos Ever. Va-kuvausta.

Digital Photography School, How to Deal with the Dreaded Chandler Bing Face. Henkilökuvaukseen ohjeita.

ePhotozine.com, Basic Architecture Photography Tips.

Popular Photography, How To: Balance Indoor and Outdoor Lighting. Valaisukaavio myös.

The Online Photographer, Minority Report. Aikaisemmin eli filmiaikaan oli paljon helpompi ottaa selvää, minkä kokoisia ja -laisia kuvia otettiin/printattiin.

Photoshelter.com, 16-sivuinen pdf emailiin. The Photographer's Guide to Selling like a Pro.

Amateurphotographer.co.uk, Leica to launch 'compact system camera' at Photokina 2012. Kompaktikameramarkkinoille (tai oikeastaan kyse lienee peilittömistä järjestelmäkameroista) uusi yrittäjä ensi vuonna, sensori ainakin kroppikennokokoa, elektroninen etsin.

Petapixel.com, Advertising Fail: Fujifilm Disses the X100. Wired-lehdessä ihan pieni virhe Fuji X100-mainoksessa. ...exceptionally low S/N ratio... Signal to noise... Kohinaa siis melkein yhtä paljon kun informaatiota/signaalia... hm...

Smashingapps.com, Free Premium Download: WinX DVD Copy Pro. Maksullinen ohjelma ilmaiseksi 22. - 26.6.2011.

Kenstone.net, Final Cut Pro X - A first Look. Apple. Perusteellinen läpikäynti, paljon kuvaruutukaappauksia. Videoiden editointiin.

 

22.06.2011   (linkki)

(email) Yle.fi, Elävä Arkisto, neljä tv-ohjelmaa vuodelta 1981. Opas valokuvaamiseen. Kamerasta kaksin käsin. Neljä viehättävää jo vähän ajan patinoimaa opetusohjelmaa kolmen vuosikymmenen takaa.

 • Valokuvauksen perusteet, kesto 28:57. Käydään valokuvaliikkeessä vuosimallia 1981, esitellään kameroita, objektiivejä. Yleistä valokuvauksesta, syväterävyyttä jne. Eduskunnassakin käydään (Martti Lintunen, lehtikuvaaja). Potrettikuvausta. Tuotekuvausta.
 • Salama, kirjallisuus ja muut apuvälineet, kesto 10:08. Miksi samalla kameralla tulee ihan erilaisia kuvia, vaikka käyttöohjeetkin on luettu. Lastenkutsuista kuvia. 100 ASA:n filmin sijasta olisi pitänyt olla 400 ASA:n filmiä. Liian pienitehoinen salama. Neljän ja puolen minuutin jälkeen Jussi Aalto opastaa Akateemisessa kirjakaupassa valokuvakirjallisuuden pariin. Hedgecoen pari kirjaa. Voitto Niemelän Valokuvaa käytetään peruskoulussa (sopii myös itseopiskeluun). Ruotsalaisia ja englantilaisia kirjoja on paljon. 16-osainen Lifen kirjasarja. Ensin tekniikka, sitten sommittelu. Leena Sarasteen Valokuva Pakenevan todellisuuden kuvajainen (valokuvan historia, valokuvan ilmaisu). Aallon mukaan hyvien kuvien katselu on kuvakoulutusta (siihen aikaan ei ollut muuten internettiä...).
 • Pimiössä. Filmirullasta valokuvaksi, kesto 28:44. Jussi Aalto opastaa pimiön saloihin. Aloitetaan kehitteen sekoittamisesta. Lämpötilat mitataan tarkkaan. Filmiä kehitetään niin oikein maan perusteellisesti. Pinnakkaisten valmistus. Varsinaisten vedosten valmistus. Rajaus, tarkennus, valotus, koeliuska, jne. Käydään aamulla suurlaboratoriossa, kassit avataan, filmipussit lajitellaan. Jne.
 • Millainen on hyvä valokuva, kesto 4.39. Käydään Jussi Aallon valokuvanäyttelyssä maaliskuussa 1981. Kirjassa ja lehdessä on painovaihe välissä. Näyttelyn ja painetun kuvan välinen ero oli tuolloin Jussi Aallon mielestä sama kuin äänilevyn ja konsertin välinen ero.

Pintaliitoblogi, Lehdet täynnä paskoja kuvia. Tämä teksti on syytä lukea kieli keskellä suuta.

Taloussanomat, Testi paljastaa: Tällainen on Nokian N9. Kamera: takana 8 megapikselin kamera Carl Zeiss -optiikalla, edessä kamera videopuheluille. Hinta: alle ja päälle 500 euron.

Macmaa.com, Time Capsule saa lisää tilaa, hinta laskee. Airport Extremesta tarjotaan edelleen yhtä vaihtoehtoa, mutta Time Capsulen nykyisen 2 teratavun version lisäksi myyntiin tulee myös isompi 3 teratavun kovalevyn sisältävä versio.

Afterdawn, YouTube otti kuvanvakautuksen käyttöön. Suosittu videosivusto YouTube on lisännyt editoriinsa uuden kuvanvakautus-ominaisuuden. Tekniikan ansiosta käsivaralta kuvattujen kotivideoiden tärinän ja kameran heilunnan saa poistettua jälkikäteen. Google demosi tekniikkaa kolme kuukautta sitten.

Unknown Pixels, Firefox 5 julkaistu.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Vancouver: After the Riot. 24 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Floods Follow Drought in China. 38 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, World War II: Before the War. 45 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Volcanic Ash and Pumice From Puyehue. 34 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Scenes From Underground. 36 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Flooding in China continues as dikes near overflowing. 30 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 60+ Excellent Ocean Landscapes.

Leicalta uutta.

Thephotoargus.com, Macro Photography: Choosing Your Subject. Makrolla voi kuvata monenlaisia kohteita.

Digital Photography School, The Photo Critique: Portrait Edition. Miten arvioidaan muotokuvaa. Esimerkkinä kaksi hääkuvaa morsiamesta.

Petapixel.com, Baskets of Color at a Supermarket. Esimerkki yhdestä kuvausprojektista, mielikuvitus on vapaa, kukin voi itse kehitellä omia projekteja. Tavarat saavat uusia ulottovuuksia, kun ne kootaan samanväristen kanssa koriin.

Steve Sanders, iPhones to Kill Off Cheaper Digital Cameras? Ns. suosituin iPhone on vähän tilastoharha. Mitäs jos laskettaisiin Nikonin ja Canonin kymmenet eri mallit yhteen vs. iPhonen eri mallit?

Makezine.com, Tool Review: Fotodiox Macro Bellows for SLR Cameras. Makropalje järjestelmädigiin. Rungon ja objektiivin väliin. Arvio. Canon ja Nikon. Ei sähköistä liitäntää, aukon asettaminen on vähän työlästä. $40.

Diyphotography.net, Separate Your Flash From Your Camera With A PVC Bracket. Tarkat ohjeet + kuvat. Tulos ei näytä ammattilaisen työkalulta.

The-digital-picture.com, Counterfeit Camera Accessories Warning. Nyt ei ole kyse mistään rinnakkaistuotteesta, vaan ihan oikeasta väärennöksestä hologrammeineen kaikkineen. Linkkejä myös Nikonin tuoteväärennöksiin.

Dpreview.com, Apple releases Final Cut Pro X video editing software. $299.

 

21.06.2011   (linkki)

Turun Sanomat, Lars Saari, Tyttöfantasiaa Logomossa. Turun kulttuuripääkaupunkisäätiö toivoi Suomen valokuvataiteen museolta Logomoon näyttelyä, jossa esiteltäisiin kuuman suomalaisen nykyvalokuvauksen huiput. Se sai Liisan Ihmemaassa. ”Valokuva” on näyttelyn lähtökohtana, ei välineen dokumentaarisen perinteen edustajana vaan sen 1990-digitalisaation myötä mitoiltaan kasvaneessa ja muuntuneessa, identiteettejä etsivässä ja rakentavassa muodossa.

 • Esillä on 31 taiteilijaa, paljon valokuvaa – sekä analogista että digitaalista – mutta myös videoita ja installaatioita.
 • Liisa Ihmemaassa. Logomo 18.12. saakka.

Keskisuomalainen, Juha Suonpää - Valokuva on IN. Juha Suonpää pohtii valokuvan taideluonnetta uudessa kirjassaan Valokuva on IN. Suonpää tarkastelee kahden valokuvaajan, Elina Brotheruksen ja Esko Männikön profiloitumista kansainvälisiksi valokuvataiteilijoiksi. Suonpää kirjoittaa, kuinka valokuvataidetta rakennetaan tietoisesti ylistävällä ja analyyttisellä puhetavalla. Tuo retoriikka pyritään peittämään ja menestys esitetään valokuvien itsensä esteettisen laadukkuuden luonnollisena seurauksena.

 • Kansainväliseksi valokuvataiteilijaksi ei synnytä, vaan sellainen tehdään. Valokuvaajasta tulee galleristien sijoituskohde, apurahojen ja palkintojen jakajat puhuvat kärkihankekuvaajista ja kuvaajat puurtavat tyylilleen uskollisena samaa kuvaa yhä uudestaan, isoon kokoon ja alumiinille pohjustettuna
 • Maahenki, 2011. 248 s. Valokuva on IN. 40 euroa.

Lahti.fi, Ympäristöviikon valokuvakilpailussa kysytään, mistä saat energiaa arkeesi? Karpalo-hanke kutsuu kaikki mukaan Ympäristöviikon valokuvakilpailuun. Nappaa otos joka kuvaa, mistä sinä saat energiaa elämääsi? Miten sinä lataat akkujasi arjessa? Saatko lisää energiaa tavallisiin arjen puuhiin läheisistä ihmisistä tai harrastuksista vai lataatko akkujasi luonnon keskellä, kaukana kaikesta? Kilpailussa on kaksi sarjaa: nuoret (alle 16 -vuotiaat) ja yleinen sarja. Lähetä kuva, teksti ja yhteystietosi osoitteeseen ymparisto@lahti.fi. Kuvien on oltava Ympäristöneuvonnassa 31.8.2011 klo 16 mennessä.

Kaleva.fi, Valokuva vuoroin vieraissa. Ihan mahtavaa, että Oulussa on tällainen mahdollisuus", valokuvataiteilija Anni Kinnunen toteaa. Hän osallistui yhdessä neljän muun valokuvaajan kanssa portfoliokatselmukseen, jossa italialais- ja luxemburgilaiskuraattorit etsivät uusia töitä. Vastaavanlaista tapaamista ei ole järjestetty Oulun seudulla ainakaan yli kymmeneen vuoteen.

Luontotupa.net, Luonnonrauhaa Nuuksiossa? Kuvia ja teksti. Lauantaipäivä toukokuun lopulla on kääntymässä illaksi, kun jään pois bussista Nuuksionpään pysäkillä. Ympäröivä metsä näyttää idylliseltä sammalmattoineen ja kaatuneine kuusenrunkoineen. Valkovuokot kukkivat ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Harmaapäätikan haikea vihellys toivottaa yksinäisen kulkijan tervetulleeksi kansallispuistoon.

Macmaa.com, iPhone-ohjelma seuraa missä tuttavasi liikkuvat. Ohjelmalla voi paikantaa iPhone-käyttäjän nykyisen sijainnin sekä tarkistaa hänen liikkeensä viimeisen 48 tunnin ajalta. 2.99 euroa.

Puhelinvertailu.com, Nokia N9 -esityksen anti laimeaa – missä markkinat sekoittava julkaisu?

Tietokone.fi, Blogit, IPhonen mykkäkoulu. Olen käyttänyt Applen iPhone 4 -matkapuhelinta pääasiallisena bisnespuhelimena viime vuoden marraskuusta lukien. Nyt laitteen käyttöön tulee kuitenkin tauko, kun sille on edessä huoltokeikka. Samalla on hyvä vetää hieman ajatuksia ja kokemuksia yhteen.

Photo.net, foorumi.

Life.com, Before and After D-Day: In Color. 27 kuvaa. Normandian maihinnousu. Väreissä.

Boston.com, The Big Picture, Is weather becoming more extreme? 47 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Flooding in China continues as dikes near overflowing. 30 kuvaa.

Los Angeles Time, Framework, Pictures in the News | June 20, 2011.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Pixiq.com, Top 10 Signs of a Bad Photographer. Miten erottaa huonot valokuvaajat hyvistä valokuvaajista. Top 10.

ePhotozine.com, Macro Photography Tips. Kamera, jalusta ja suurennuslasi.

Pixiq.com, Being a real life CSI photographer. Millainen on oikean rikospaikkakuvaajan varustelaukku.

Photo.tutsplus.com, Understanding the Nikon Creative Lighting System.

Under-project.com, 18 New Photoshop Tutorial to Get Inspired. Yksityiskohtaiset ohjeet.

Popular Photography, An Introduction to Teleconverters. Telejatkeet eli polttovälin muuttajat. Kuvanlaatu, kumpi on parempi (1.4x vai 2x). Onko hintansa arvoinen, miltä kuva näyttää ilman telejatketta ja telejatkeen kautta kuvattuna.

Makezine.com, Ultra Simple 360-degree Photo Hack. Joulupallo.

Amateurphotographer.co.uk, Pentax poised to launch CSC camera, Japan report claims. Pentaxilta on huhujen mukaan tulossa tänä kesänä peilitön järjestelmäkamera.

Rob Galbraith, X-Rite unveils i1Display Pro, ColorMunki Display (updated). Näyttävät melkein samanlaisilta, nopeus on erona. i1Display on nopeudeltaan viisinkertainen, softakin on parempi. Hinnat $249 ja $169.

Popular Photography, Facebook Working on a Major Mobile Photosharing App.

Luminous Landscape, Sony HX-100V. The New Superzoom Champ. Käyttökokemuksia. 27-810mm.

 

20.06.2011   (linkki)

Vesa Koivunen, Aika hiano matka! 31.5.2011. Huh, huh, niin se vaan aika vierähtää! Siitä on jo kolme vuotta, kun otin loparit Iltalehdestä ja kymmenisen vuotta, kun aloittelin toimintaani Suomessa. Ja täytyy sanoa, että onhan ollut huikea matka. Iltalehden lähes viisivuotinen pesti kuvaosaston esimiehenä oli sekin hieno kokemus, vaikka olinkin tehtävässä aivan mahdottoman huono.

 • Nyt olen ollut kolme vuotta freelancerina, mikä on oma lukunsa sekin.
 • Kilpailu on kovaa. Nuoria, mielettömän lahjakkaita ja hyvin koulutettuja kuvaajia tulee markkinoille koko ajan. Naurattaa katsella, kun konkarit käskevät ottamaan rauhallisesti ja kertovat alan olevan kuollut.

Photopasisalminen.com, muutama poiminta.

 • remote 17.6.2011. Olin tänään kuvaamassa yksiä juhlia. Asiakas toivoi, että saisin myös kuvia ylhäältä niin, että näkyy tapahtumapaikka ja maisema. Kiipeilin katolle virittämään kameran
 • Lumilautakuvien valaistusta 15 5.6.2011. Käsittääkseni tämä on 15 postaus mun valaistusopas sarjaan. Ajattelin tälläkertaa kaivaa hieman arkistoja ja tuoda hieman vanhempien kuvien settauksia.
 • Miksi kaksi 26.5.2011. Monesti sitä miettii, että miksi roudaisi lähes kaikille kamoille backup vehkeet. Eilinen keikka kyllä oli hyvä esimerkki miksi laitteilla pitää olla varalaite. Aluksi 17" macbook rupesi ryttyilemään.
 • PhotoPasiSalminenCom suosittelee Honlphoto 17.5.2011.
 • Vanhoja kuvia part 2 of ... 16.5.2011.

Karijokinen.com, Snapography, Hurriganes: Roadrunner. Kuka otti vuonna 1974 julkistetun legendaarisen levyn kansikuvan.

Photo.net, foorumi.

Daily.mail.co.uk, A modern wonder of the world: You can get a tan, go surfing and do some serious plane spotting all at the same time. Karibian meren saari, lentokoneet ällistyttävän matalalla uimarannan yllä. Ensi kertaa tältä paikalta otettuja kuvia nähdessään luulee lopputulosta kuvankäsittelyllä tehdyksi.

 • (ei mikään uusi asia, ollut esillä aiemminkin...)

Pixiq.com, "Free-Lens". Tekniikan avulla matkitaan Tilt & Shift -optiikoita. Objektiivia ei kiinnitetä runkoon, vaan pidetään käsin. Vaarana pölyn tai kosteuden pääsy runkoon.

Earthboundlight.com, More on Sharpening in Adobe Lightroom 3 (Photo Tip of the Week), 19.6.2011. Lightroom 3, kuvan terävöittäminen.

Digital Photography School, Stop Taking Pictures, Start Creating Images.

 

19.06.2011   (linkki)

Timon poikkitiedepalsta, Älä allekirjoita sellaista, mitä et ymmärrä 18.6.2011. Kirjoittelen ja kuvaan silloin tällöin, enempi harvakseltaan, Helsingin Sanomille. Osa näistä on lehden tilaamia juttuja kuvituksineen, osa on minun lehdelle tarjoamiani. Yhteistyö sujui ilman eri sopimuksia kitkatta vuoteen 2009 asti (jos ei Hesarin maksamien palkkioiden niukkuutta oteta huomioon, mutta siinä en ollut ainoa). ...1. Sopimuksen mukaan palkkio maksettaisiin 21 päivän sisällä kirjoituksen julkaisupäivästä. ...Tilanne on ihan sama, jos minä hakisin kaupasta hernesoppapurkin ja ilmoittaisin kauppiaalle, että maksan sen 3 viikon kuluessa siitä kun ehkä olen syönyt sopan.

 • 3. Mahdollisista oikeuksia ym. koskevista kolmannen osapuolen vaatimista korvauksista ja tähän liittyvistä oikeudenkäyntikuluista sekä muista kuluista vastaa Avustaja.
 • Kulttuuriosastonne esimies Saska Saarikoski esitti  TV 2:n pressiklubissa 24.4. sopimuksen tämän pykälän olevan juristien kieltä, eikä siihen ole syytä suhtautua kirjaimellisesti. Ei kuulemma tarvitse pelätä, että laittamalla nimen alle voi avustaja menettää koko omaisuutensa. Minusta juristien laatimiin sopimusteksteihin pitää suhtautua nimenomaan kirjaimellisesti ja jos ei ymmärrä, mitä on allekirjoittanut, niin silloin erityisesti on syytä pelätä tuhkienkin lähtevän pesästä.

JanneHeimonen.net, Salama ja ukkoskuvia galleriaan, sekä pientä analyysiä uudesta salamatriggeristä! Pääsin nyt ukkosella testaamaan ensimmäistä kertaa aiemmin hankkimaani AEO Lightning Strike II salamatriggeriä. Triggeri reagoi valon muutoksiin, ja niiden perusteella laukaisee kameran.

 • Tein hieman aloittelijamaisia virheitä salamoita kuvatessani, ja hieman fiksummilla kameran säädöillä salamoista olisi todennäköisesti tullut upeampia kaikkine näkyvine sivujuonteineen…

Pekka Potka, merkintä etusivulla. 17. kesäkuuta: Sanomien ja free-lancereiden kamppailu käy kohti vääjäämätöntä lopputulostaan: töitä on tarjolla jatkossa pääosin vain Sanoma Newsin yksipuolisen avustajasopimuksen allekirjoittaneille...

 • Kuvaajajärjestöt ovat samaan aikaan kääntäneet kehitykselle selkänsä ja keskittyneet kahteen tärkeämpään asiaan.

Pingstate.nu.

Photo.net, foorumi.

Guardian.co.uk, The shot that nearly killed me: War photographers – a special report. Ei heikkohermoisille.

Shorpy.com, Hanged: 1864.

Popular Photography, Interview: The Story Behind Rich Lam's Infamous Vancouver Riot Kiss Photo. Stanley Cupin loppuotteluhäviötä seurasi mellakoita Vancouverissa. Kuvassa näyttää kuin pari suutelisi asfaltilla maaten välittämättä ollenkaan sekasorrosta. Mutta tästä ei ole kyse.

Photo.tutsplus.com, Awesome Apps for Photographers on a Budget. Mac ja Windows. Kaikki alle $50, osa ilmaisia.

The Online Photographer, More on Image Permanence.

ePhotozine.com, Photoshop Tutorial: Removing Distracting Objects From Photographs. Yksinkertaiset ohjeet.

Digital Photography School, My $1,600 photography advertising mistake. Valokuvaaja laittoi paikalliseen lehteen koko sivun mainoksen, jonka perusteella ei tullut yhtään ainoaa yhteydenottoa. Mikä meni vikaan.

Kamera & Bild, John Hallmén: Makro monster. Tekniikka, luonnon tuntemus ja luovuus kohtaavat. Hyönteisistä makrokuvia. Lopulliset kuvat kootaan useammista, saadaan syväterävyys paljon isommaksi.

Fotosidan.se, Engångsminneskort från Toshiba. Toshiban uudelle muistikortille voi kirjoittaa vain kerran.

 

18.06.2011   (linkki)

Kuopion kameraseura ja VB-valokuvakeskus järjestävät tänään klo 10-16 Digifotomaratonin. Kisaan ilmoittautuminen klo 10 VB-valokuvakeskuksella. Kilpailun säännöt.

Tänään klo 14-15 Logomon Liisa Ihmemaassa -näyttellyssä kuraattorikierros: Valokuvataiteen museon intendentti, näyttelyn kuraattori Anna-Kaisa Rastenberger.

HS, Valokuvaaja Hannes Heikura löysi valon ja varjon jyrkän kontrastin. "Vierastan sanaa mielenmaisema. Halusin luoda jotain, joka on avoin kaikille", valokuvaaja Hannes Heikura sanoo keskellä uutta Dark Zone -näyttelyään kaksi päivää ennen avajaisia. "Kuviini ei ole vain yhtä selitystä." Monet maailman kriisipesäkkeet kiertänyt ja monesti palkittu lehtikuvaaja on nyt asettanut itselleen uudenlaisen haasteen: kuvata kaikkein tutuinta, kääntää se joksikin muuksi, nähdä arjen outous. "Minua vaivasi se, että jos kuvaan Kabulissa, burkhat ja eksoottinen ympäristö tekevät kuvasta mielenkiintoisen. Mikä siinä on silloin minun ansiotani?"

 • Suomen Kuvalehti, Mustaa valoa: Hannes Heikuran Dark Zone - katso kuvakertomus. Kuvat tosiaankin voisivat olla mistä tahansa, mutta ne ovat hänen kotikulmiltaan. Aurorankadulta Kamppiin, Aleksanterinkadulle, Esplanadille ja takaisin Kamppiin Malminkatua pitkin. ”Se oli oikeastaan siinä. Vuoden ajan. Vain valo vaihtui.” Valoako hän etsi? Mitä on valo? ’Vaikka valo on näissä kuvissa niukkaa, se on voimakas sillä alueella, missä sitä on. Valo on elementti, joka näyttää miten paljon asioita on piilossa.”
 • Mustaa valoa -kuvakertomus

Foorumilaisten kuvia:

Peter Forsgård, Sanoma News kiristänyt silmukkaa... 17.6.2011. Sanoma News ja muutamat muut isot lehtitalot (A-lehdet ja Aller) ovat ottaneet järeämmän otteen free tekijöistä. Tällä hetkellä Sanoma News ei tilaa töitä freeltä, joka ei ole allekirjoittanut heidän tarjoamaansa sopimusta. Sopimus on freen kannalta varsin hankala, koska siinä halutaan kaikki oikeudet kaikkiin mahdollisiin käyttöihin. Oikeuksista maksetaan kertakorvaus. Vastuut kuitenkin jää kuvaajalle.

 • Todellakin näyttää siltä, että Hesarissa kuvat ottaa joko lehtikuva tai HS:n oma väki. Viime päivinä ei hirveästi ole näkynyt free-kuvaajien kuvia Hesarissa.
 • Yksi minulle ennestään tuntematon valokuvaaja sanoi, että vakikuvaaja tekevät selkeästi vähemmän keikkoja kuin freet. Vakikuvaajat "suostuvat" max. kolmeen keikkaan päivässä ja freet sitten painavat viittä kuutta keikaa per päivä.
 • Nykyisellä menolla Sanoma News menettää parhaat free-tekijänsä ja laatu sen kun huononee.

Kansan Uutiset, Mielenmaisemia, puupeltoja ja Helsinki oudossa valossa. Tennispalatsissa aukeaa tänään kaksi kiinnostavaa valokuvanäyttelyä. Toisessa puu elää ja soi, toisessa ollaan asfalttiviidakossa, hämärällä vyöhykkeellä.

Kansan Uutiset, ”Olemme pettäneet isänmaamme”. Ritva Kovalaiselle metsä on isänmaa ja luonto uskonto, jonka pitäisi asettaa ihmisille moraaliset ja eettiset ehdot. Suomi näyttää metsäiseltä, koska puita on kaikkialla. Näkyvillä oleva talousmetsä on kuitenkin eri asia kuin luonnontilainen metsä, jossa tuhansien vuosien aikaiset prosessit ovat käynnissä. – Jos onnistuu pääsemään luonnontilaiseen metsään, sen tuntee heti: tämä on jotain ihan muuta. Tuntee tulleensa katedraaliin, pyhättöön. Näin kuvailee Ritva Kovalainen, metsiä 20 vuotta valokuvannut taiteilija.

 • Luonnonmetsään pääsy ei tänä päivänä ole helppoa, sillä luonnonmetsiä on Suomessa jäljellä vain muutamia prosentteja koko metsäalasta.

Radionova.fi, Radio Novan kuuntelijoiden kuvat ihastuttavat - kesä on tullut Suomeen.

MTV3, Viivi Pumpanen vaihtoi tyyliä missivuoden jälkeen – katso. MTV3:lla ei tunneta ollenkaan sanaa valkotasapaino.

Muropaketti, Firefox 5 julkaistaan ensi tiistaina.

Tekniikan Maailma, Valokuvatulostin pigmenttimusteilla. Epson Stylus Photo R2000 -valokuvatulostimessa käytetään 50 prosenttia aiempaa suurempia 17 millilitran mustepatruunoita. Epson Stylus Photo R2000 maksaa alle 550 euroa, ja siinä on wi-fi-, usb- ja ethernet-liitännät

Photo.net, foorumi.

Boston.com, Greece: Still in crisis. 43 kuvaa.

Los Angeles Times, The Week in Pictures | June 13-19, 2011. 80 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Life.com, Most Famous Faked Photos. 34 kuvaa. Suurin osa ennestään tuttuja.

Pixiq.com, White backgrounds for a real difference. Kukkia kuvaamassa. Ohjeet.

Digital Photography School, Photo Editing with the iPad.

Zacuto.com, The Great Camera Shootout 2011, Episode one. Video, kesto 30:47. Viime vuonna keskityttiin järjestelmädigeihin, nyt on laajennettu tarjontaa. 15 kameraa, Canon 1D Mark IV, 5D Mark II, 7D, Nikon D7000, Panasonic AF-100, Sony F35 ja F3, Arri Alexa, Red One MX. Vertailussa mm. dynaaminen alue.

Popular Photography, Canon Using Self-Contained Wireless Image Transmission System at U.S. Open Golf Tournament. Canonin langaton lähetin WFT-E2 II A.

Thephotoargus.com, The Prime Lens – Pros and Cons. Muutamasta Nikonin kiinteäpolttovälisestä objektiivista.

 

17.06.2011   (linkki)

MTV3, Tennispalatsin valokuvat pysäyttävät - katso kuvat. Helsingin taidemuseossa nähdään kaksi vaikuttavaa valokuvanäyttelyä. Tennispalatsissa on esillä kesän ajan suomalaisen luontosuhteeseen pureutuva Kultainen metsä ja Hannes Heikuran Dark Zone-näyttely, jossa Helsinki näyttäytyy uudenlaisesta näkökulmasta..

Journalisti 12/2011. 16.6.2011.

 • Freesopimus- neuvottelut loppusuoralla. Journalistiliitto ja Viestinnän Keskusliitto ovat jatkaneet neuvotteluja freelancereiden toimitus- ja myyntisopimusehdoista.
 • Palkittu: Suomen Luonnolle laatupalkinto. Palkinnon perusteluissa todetaan, että lehti on tärkeitä aiheita käsittelevä laatujulkaisu, visuaalisesti komea lehti, jossa asiantuntevan tekstin ja kuvien vuoropuhelu toimii saumattomasti.
 • Näyttely: Heikuran tumma vyöhyke. ”Turhauduin pinnalliseen kuvaamiseen, jossa kierretään beduiiniteltassa ja mennään sieltä ilmastoituun hotellihuoneeseen lähettämään kuvat eteenpäin. Siinä ei ole mitään haasteellista. Oma ympäristö on suurin haaste”, kertoo valokuvaaja Hannes Heikura 16. kesäkuuta Tennispalatsissa avattavan Dark Zone -näyttelynsä taustasta.
 • Kuvaviesti: Kantaaottavuus Taide. Jos olisin törmännyt johonkin näistä kylteistä in real life, olisin varmasti ensin purskahtanut nauruun.
 • Puskaradio. Sarjakuva freelance-kuvaajan oikeuteen joutumisesta.

Suomen Journalistiliitto, "Free-kollegoiden etu on teidänkin etunne" 16.6.2011. Suomen freelance-journalistit ja Suomen Journalistiliitto vetoavat, että Sanoma Newsin työsuhteiset journalistit nostaisivat freelancer-kollegoidensa rujon kohtelun esille toimituksissa ja viestisivät näkemyksensä lehtiensä sekä yhtiön johdolle.

 • Sanoma News on ottanut käyttöön uudet freelancersopimukset, joilla se pyrkii saamaan freelancereiltaan laajat tekijänoikeudet sekä sälyttämään freelancereille korvausvastuut kolmansille, esimerkiksi haastateltaville ja kuvattaville, aineiston julkaisun mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.
 • Nyt eri toimituksista on kuultu, että yhtiön johto edellyttää toimitusten esimiesten käyttävän vain uuden sopimuksen allekirjoittaneita valokuvaajia, kuvittajia ja toimittajia.

Helsingin Uutiset, Kadonnut puu-Pasila näkyy nyt katukuvassa. * Sähkökaappikuvat vievät aikamatkalle Länsi-Pasilan lähes kokonaan kadonneeseen puutalokaupunginosaan.

Joona-Pekka Hirvonen Photography, Laitteistohankintojen hankaluus 13.6.2011. Nyt kun koulut on ohi, niin täytyisi omat kuvauskalustot hommailla. Koulun aikana olikin niin ihanteellinen tilanne, että koulusta sai ammattitason vehkeet lainaan, jos niitä vain tarvitsi. Nyt kuitenkin olen aika tyhjin käsin, sillä mulla ei ole kuin vuosi ennen kolmen vuoden koulutusta hankittu 400D + kitti objektiivi + kittizoomi.

Tietokone.fi, Nopea usb-liitäntä yleistyy vauhdillä. Tekniikan suurin edistäjä on suoritinvalmistaja AMD, jonka useimmista piirisarjoista löytyy tuki uutuustekniikalle. Kilpailevaa Inteliä on syytetty jahkailusta usb 3.0-tuen kanssa, mutta myös maailman suurin siruvalmistaja on kertonut tuovansa tuen piirisarjoihinsa ensi vuoden alussa.

Foorumin ketjusta Karseita lehtikuvia, osa 2.

Photo.net, foorumi.

National Geographic.

The Sacramento Bee, The Frame, Total lunar eclipse not visible in US. 23 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: June 9 - 16. 16 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Life.com, Inside Mexico's Drug Wars. 26 kuvaa. Paljon kuolleita ihmisiä.

Digital Outback Photo, Is the Photo Equipment Supply Chain Totally Broken? Suosittuja kameroita / optiikoita on vaikea saada ostettua. Eikä syynä ole yksinomaan Japanin maanjäristys.

Thephotoargus.com, 3 Signs of Bad Photo Editing and How to Avoid the Common Pitfalls.

1. Pushing the Tonal Range

2. Blown Highlights and Blocked Shadows

3. Oversaturation

Photopreneur, Photopreneur’s Big List of Stock Photography Sites (categorized). Luokkiin jaoteltuina melkein kaksi sataa.

Petapixel.com, Cheap DSLR Follow Focus Kit that Lets You Remember Focus Points. $60 kitti. Video kesto 2:12.

ePhotozine.com, Festival Photography Tips When Shooting From The Crowd.

Serious Amateur Photographer, Refresher – iPad Portfolio. Miten kuvat näyttävät parhaimmilta iPadissa.

Shutterbug.net, Is The iPad An Essential Tool For Photographers? Apps Help Fill Needs And Gaps.

Petapixel.com, How Dust and Damage on Lenses Affect Image Quality. Ihan pienistä naarmuista ja pölyhiukkasista ei tarvitse välittää.

Pixiq.com, How to Take the Perfect Beach Photos. Rannalla kuvaamisesta.

Digital Photography School, How to photograph children {and other stuff} indoors. Muutama ohje.

Photo.tutsplus.com, Copyright and Creative Commons Explained. Mitä kuvaa saa käyttää ja miten.

Strobist, A Flash in the Pan: Bare-Bulb DIY Beauty Dish. Vain sähkölaitteita ymmärtäville, irtosalamien volttimäärät voivat olla vaarallisia.

Photoshelter.com, Starting a Photography Business 2011. 19-sivuinen pdf emailiin, ilmainen.

ePhotozine.com, Sony vs Canon vs Panasonic vs Fujifilm GPS Zoom Cameras. GPS-pokkarit vertailussa.

 • Panasonic Lumix TZ20
 • Canon Powershot SX230
 • Sony Cybershot HX9v
 • Fujifilm FinePix F550

Fotosidan.se, Sök stulna bilder med Google. Googlen uusi kuvahaku. Löytyikö kokeilussa kuvan luvatonta käyttöä.

 

16.06.2011   (linkki)

Kati Leinonen: Elämät - märkälevymuotokuvia
1.7.2011 asti

Kuva: Kati Leinonen

Valokuvagalleria Hippolytessä nähtävä Kati Leinosen näyttely Elämät - märkälevymuotokuvia koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen tutkii vanhuutta ja elämän rajallisuutta. Toinen osa on kokoelma muotokuvia, jotka käsittelevät ihmisen identiteettiä.

Leinonen kiinnostui vanhenemisen teemasta kuvatessaan ensimmäistä märkälevymuotokuvaa isoäidistään. Esille tuli vanhuuden hauraus, mutta myös eletyn elämän kasvoille muovaamien ryppyjen lumo ja kauneus.

Leinonen ottaa kuvansa vanhalla palkkikameralla ja käyttää töissään 1800-luvulta periytyvää märkälevytekniikkaa. Menetelmän avulla hän kokee tavoittavansa kuvattavista jotain pintaa syvemmältä. Valotusajat ovat pitkiä ja pakottavat kuvattavan keskittymään ja pysymään paikoillaan. Prosessi riisuu opitut maneerit ja ihminen näyttäytyy omana itsenään.

Kati Leinonen on opiskellut valokuvaajaksi Englannissa ja on sen jälkeen toiminut mainos- ja lehtikuvaajana. Vuonna 2008 Hän perehtyi Yhdysvalloissa märkälevytekniikkaan France Scully-Ostermanin ohjauksessa. Vuonna 2010 hän voitti Suomen mainosvalokuvaajien vuosikilpailun osion Potretti -kuvasarjat miestutkielmillaan ja tulee olemaan yksi Suomen mainosvalokuvaajien edustajista Fotofinlandia 2011 -kilpailussa.

Maija Blåfield: Kaunis
1.7.2011 asti

Hippolyten Studiossa on esillä Maija Blåfieldin valokuvasarja Kaunis ja videoteos Jos minut olisi haudattu kadunkulmaan. Ne kertovat pienimuotoisesta toisinnäkemisestä, josta kauneuden kokeminen jokapäiväisessä elämässä usein muodostuu.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Foorumilaisten kuvia:

 • mattihelin.kuvat.fi, Maisemat. Kuvakansion alussa on kuvia eilisestä kuunpimennyksestä. Harmi, että taivas oli pilvinen.
 • OldKlein, Turku Cruising 2011. Autokuvia. Näihin kuviin käsittely tuntuu sopivan.

Valokuvatorstai, 212. haaste. Viikon haaste on "odotus".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 211. haaste. Viikon haaste oli "kesäkummitus". Haasteen otti vastaa 39 kuvaajaa.

Puhelinvertailu.com, Nokia N8:lle tulossa kamerapäivityksiä. Nokia N8:n kamerapäivitys tuo kaksi olennaista parannusta puhelimen videokuvausominaisuuksiin. Ruudunpäivitystahtia nostetaan 25 kehyksestä 30 kehyksen sekuntivauhtiin ja videokuvaukseen tuodaan jatkuva automaattitarkennus. Käytännössä päivitys siis mahdollistaa sulavamman videokuvan ja ajantasalla pysyvän tarkennuksen.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Greek anti-austerity protesters clash with police. 35 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Japan: three months after the quake. 29 kuvaa.

Los Angeles Times, Clashes in Athens over Greek debt crisis. 9 kuvaa.

Msnbc.com, Animal Tracks. 25 eläinkuvaa.

Life.com, WWII Children: Where Are They? 51 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

The Online Photographer, Ephemera. Kuvien säilyvyydestä. Suuri osa dioista, negatiiveista ja paperikuvista vuosien 1946 ja 1960 välillä ei ole ilman toimenpiteitä katseltavissa. Digitoinnilla ja kuvankäsittelyllä voidaan tehdä paljon, mutta hyvin harva kuva tuolta ajalta saa tuollaisen käsittelyn.

ePhotozine.com, Workflow and Organisation Tips For Photographers. Kuvien hallinnasta.

Photo.tutsplus.com, Adobe Camera RAW for Beginners: Basic Adjustments.

Pixiq.com, Importing Images into Lightroom. Eri tapoja tuoda kuvat Lightroomiin, mikä on nopein.

Creativepro.com, Create Custom Photo Layouts in Lightroom 3. Helpompaa tulostusta Lightroomista, teksti + kuvat.

Digital Photography School, Limit Your Auto ISO. Jos käyttää Auto ISO -asetusta, niin kannattaa laittaa raja, jonka tuolla puolen ei kohinaa enää lisätä.

YouTube, Mike Browne explains manual exposure - and why you need it. Video, kesto 11:16.

The Online Photographer, A Most Beautiful Little Lens. Leica 25mm DG Summilux ASPH, micro 4/3 -systeemiin.

Vähän lisää eiliseen uutiseen uudesta Googlen kuvahausta:

IR, 2011 European Digital Photography Survey Reveals Changes in Market Make-Up (lehdistötiedote). InfoTrends. Vuodesta 2007 vuoteen 2011 kuvien ottaminen on Länsi-Euroopassa vähentynyt 18%. Digikameran omistaminen on arkipäiväistynyt.

Dpreview.com, Casio, Fujifilm and Panasonic issue compact firmware updates.

Kamera & Bild, Bättre bilder på din iPad. Pitää omistaa ennestään Datacolorin Spyder III, jotta iPadin kalibrointin onnistuisi.

Popular Photography, Camera Test: Fujifilm FinePix X100. Julkistettiin syyskuussa 2010. Fujin isokennoinen retropokkaridigi 12.3MB, 23mm kiinteä F2 Fujinon (35mm). Näyttää ensisilmäyksellä Leica M9:ltä. Filmikameran tapaiset suljinajan, aukon ja valotuksen hallinta. Hybridi etsin, voi vaihtaa optisen etsimen (tällöinkin saa vaikka histogrammin näkyviin) ja elektronisen etsimen välillä. Video 720p HD (stereo), 2.8 tuuman lcd-näyttö (460.000 pistettä), sisäinen salama, ulkoinen salamakenkä, langaton salaman ohjaus, elektroninen vesivaaka, sisäänrakennettu harmaasuodin. Metallinen linssisuojus. Sisäistä muistia on 20MB (?, miksi näin vähän). Pienen totuttelun jälkeen käyttö on sujuvaa, kuvanlaatu on erinomainen, värit kohdallaan. Kohina pysyy kurissa ISO-arvoon 3.200 (toisin kuin Micro 4/3-systeemin kameroissa). Kamera tuntuu kädessä painavalta ja tukevalta. Ergonomia on muuten kunnossa, mutta monivalintasäädin on heikko kohta, siis se pyörivä menuvalinta. Nopeus on heikko kohta, käynnistys kestää pari sekuntia, tarkennuksessakin on viivettä, raw-kuvan tallennus vie aikaa viisi sekuntia, raw + jpg seitsemän sekuntia. Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

 

15.06.2011   (linkki)

Visa Vehmanen: Tuulta, hiekkaa ja valokuvia Yyterin sannoilta
Kuva: Visa Vehmanen.21.6.2011 asti

Visa Vehmanen on valokuvannut Yyterin maisemia ja luontoa aktiivisesti vuodesta 2006 lähtien kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Vehmanen haluaa esitellä Yyterin santojen kaunista dyyniluontoa näkökulmista, jotka eivät välttämättä ole tyypilliselle Yyterin kävijälle tuttuja.

Vehmanen on itseoppinut valokuvaaja, joka tekee valokuvaustyötä päätyönsä ohessa. Hän asuu Porissa ja työskentelee matemaattisten aineiden opettajana Ulvilan yhteiskoulussa.

Poriginal Gallerian jälkeen näyttely jatkaa Galleria Kui?:hin, Ulvilan kirjastoon, jossa se on esillä 1.-22.8.2011.

Poriginal Galleria
Eteläranta 6, Pori
ti-su klo 11-18

Haluaisitko osallistua tutkimukseen valokuvaamisesta ja kuvien jakamisesta kaveriesi, perheesi tai harrastusporukkasi kanssa? Tutkimus tehdään Tampereen teknillisellä yliopistolla.

Oletko kiinnostunut valokuvista ja kuvaatko paljon varsinkin erilaisissa tapahtumissa? Jaatko valokuvia ystävien ja perheen kesken? Olemme kiinnostuneita mielipiteestäsi ja haluaisimme kuulla näkemyksiäsi nykyisten palveluiden ja laitteiden käytöstä ja ideoida uudenlaisia tapoja nauttia digitaalisista kuvista. Haluaisitko osallistua haastatteluun perheesi, harrastusporukkasi tai kaveriesi kanssa? Etsimme tutkimukseen erityisesti 3-5 hengen ryhmiä, jotka ottavat valokuvia erilaisten tapahtumien yhteydessä. ja jakavat niitä keskenään. Haastattelussa kartoitetaan ihmisten nykyisiä tapoja ottaa kuvia ja jakaa niitä. Haastattelu kestää noin 2 tuntia. Jos kiinnostuit ja koet olevasi etsimämme henkilö, täytäthän oheisesta linkistä löytyvän taustatietolomakkeen. Haastatteluun osallistumisesta saa kiitokseksi pienen palkkion. http://www.webropol.com/P.aspx?id=464633&cid=82603860

 • Jarno Ojala ja Sanna Malinen
  Tampereen teknillinen yliopisto, Ihmiskeskeisen teknologian yksikkö PECOCO-projekti
 • Kysy lisää!
  jarno.ojala(at)tut.fi
  040-8490696

Jtkuvat.fi, Jenni Vartiainen Suvilahdella 12.6.2011.

Foorumilaisten kuvia:

Jrkkari.com, Ihan pimeä juniori 9.6.2011. Yksi minua valokuvauksessa eniten kiehtovista asioista on mahdollisuus tallentaa sellaisia näkymiä joita ei tosielämässä koskaan huomaa. Nautin suunnattomasti, kun saan kuvaan pysähtymään vaikka ohi välähtäneen hetken keskeltä ilmalentoa.... Näin otat siluettikuvan lapsesta...

Hyvinkään Kameraseura Ry, Fotopyrähdys 2011 voittajat. Helatorstaina järjestettiin, 33 joukkuetta osallistui, aiheina "kaksi, kukka, terävä, puhdas, hymy ja keltainen".

- Viralliset voittajat:

 • 1. "Magmasieni", Jimi Laaksonen (joukkue nro 4); palkintona Foto-Juhanin 100 euron lahjakortti
 • 2. Tino Laaksonen (joukkue nro 3); palkintona Kamera-lehden vuosikerta
 • 3. "Three hour photos", Tanja Ryhänen ja Iisa Aranko, (joukkue nro 21); palkintona Antero Takalan valokuvateos Mindscapes
 • Paras yksittäinen kuva: Juha Kaikko (joukkue nro 6) kuvan aiheena oli Hymy. Palkintona Jussi Aallon teos Kohteena ihminen.

- Yleisöäänestyksen tulokset. Äänestys tapahtui Fotomanin kotisivujen kautta.

 • 1. Joukkue 24, joka voitti 80 euron lahjakortin: Hannu Kytö
 • 2. Joukkue 21, "Three Hours Photos" , Tanja Ryhänen ja Iisa Aranko.
 • 3. Joukkue 23, "Lehtokurpat", Maria, Carita ja Venla Lehto; Maria Lehto

- Kaikki kuvat esillä www.fotoman.fi/kilpailu

Anne Rajala, Northern Visions, Fotopyrähdys, osa 1, 14.6.2011.

Länsiväylä, Suna juhlii valokuvin. Kymmenvuotias Kuvataidetaloyhdistys Suna juhlii merkkipäiviään valokuvanäyttelyn merkeissä. Suna perustettiin luomaan Sunan navetasta taidekeskus. Kuusi vuotta sitten Espoon kaupunkisuunnittelukeskus antoi yhdistykselle nykyisen, Espoon keskuksessa sijaitsevan galleriatilan.

 • Suna 10 vuoden ajalta valokuvina -näyttely 19.6. asti Galleria Espoonsillassa (Virastopiha 3). Avoinna ti-pe klo 11–16, la–su klo 12–15. Vapaa pääsy.

Suomen freelance-journalistit ry, Size matters, viestii Sanoma News 14.6.2011. ... Suunnitelmat kertovat osaltaan siitä, miksi yhtiö haluaa puristaa freelancereiltaan tekijänoikeuksien rippeetkin. Vain suuret, toimintojaan keskittävät ja monistavat sekä sisällöstään maksun perivät yhtiöt menestyvät. Sisällön tekijä ei sitten korvauksia tarvitsekaan.

(Kameramalli julkistettiin 10.6.2011)
Tekniikan Maailma, Järkkäri valokuvia ja videoita varten. Sony Alpha SLT-A35 -järjestelmäkamera kulkee mallien A33 ja A55 jalanjäljissä, ja sen puoliläpäisevä peili mahdollistaa jatkuvan kohdetta seuraavan vaihetarkennuksen.Sony Alpha SLT-A35 tulee kauppoihin elokuussa 2011. Runko maksaa 700 euroa ja 18-55 millimetrin objektiivin sisältävä aloituspaketti 775 euroa. Rungon sekä 18-155 ja 55-200 millimetrin objektiivit saa alle 1000 eurolla.

Tietokone.fi, Kokeiltua: Lisää nopeutta vanhaan koneeseen ssd-levyllä. Hankittuani oman MacBook Airin kommentoin blogissa, että ssd-levyyn päivittäminen rupesi houkuttamaan myös pöytäkoneessa. Sain viimein aikaiseksi vaihtaa 2,5 tuuman kiintolevystä ssd-levyyn. Vajaan viikon käytön perusteella näyttää siltä, että ssd-levy tuo tuntuvan nopeuslisän Mac OS X:ään ja sovelluksiin.

Tietokone.fi, Päivän softa: Muokkaa mp3-tiedostoja ilmaiseksi. Free MP3 Cutter and Editor 2.5.

Iltalehti, Näin näet parhaiten kuunpimennyksen. Kuu pimenee täydellisesti tänä yönä. Pimennys näkyy jopa Oulun korkeudelle asti. Pimennyksen syvin vaihe on tänään kello 23.13. - Kuu nousee melko matalalle, joten parhaimmat näkymät ovat rannikolla. Siellä eivät esimerkiksi puut pääse peittämään näkyvyyttä.

 • Kuu ei ole täydellisenkään kuunpimennyksen aikana täysin pimeä, vaan se näkyy taivaalla rusehtavan punaisena.

Photo.net, foorumi.

Life.com, Duchess Catherine: Latest Photos. 38 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the News | June 14, 2011. 11 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice, last 24h. 24 kuvaa.

Petapixel.com, Google Adds TinEye-style Image Search. Google tuhosi kertaheitolla TinEyen markkinat. Nyt voi etsiä Googlen avulla, mistä kaikkialta internetistä omia kuvia löytyy. Kuvan voi upata koneelta, pudottaa hakulaatikkoon, kertoa Googlelle url tai käyttää FireFoxin / Chromen lisäosaa. Etsintää ei tehdä nimen tms. perusteella, vaan ihan aidosti itse kuvalla.

Photo.tutsplus.com, 40+ Classic Pinhole Photos.

Digital Photography School, Cover Your Eyepiece. Etsimestä tuleva valo voi sotkea kameran valotusmittarin. (Jollei silmä ole edessä... Etsintä ei ole tarpeen peittää myöskään, jos käyttää manuaalivalotusta tai Live View:tä).

Pixiq.com, Video: Using bounce flash with a compact camera. Video, kesto 1:34. Pienen kikan avulla kompaktidigin hirveä suora salama saadaan vähän siedettävämmäksi. Katto tarvitaan. Sisäisen salaman heikko teho on tässä tavassa haasteellista.

Macworld.com, First Look: iOS 5 Camera and Photos features. Tuleva päivitys.

Popular Photography, Rare Nikon 2000mm F/11 Lens Fetches $95,000 At Charity Auction. Painoa 17.5kg.

Diyphotography.net, Sling Your Camera With A DIY C-Loop For Under $5.

Dpreview.com, Nik Snapseed for iPad: Quick Review. Hinta 3.99 euroa. Kuvankäsittelyä iPadilla. Mitä tällä hinnalla saa. Positiivinen yllätys.

 

14.06.2011   (linkki)

Elävä arkisto – Living archive Lien Botha ja Nomusa Makhubu
etelä-afrikkalaista nykyvalokuvaa

Kuva: Lien Botha4.9.2011 asti

VB-valokuvakeskuksen kesänäyttely Elävä arkisto – Living Archive esittelee uutta eteläafrikkalaista valokuvaa. Lien Bothan (s. 1961) ja Nomusa Makhubun (s. 1984) valokuvien yhteinen teema on historian kerronnan tavat: miten historiaa kerätään, tallennetaan ja esitetään, mitä asioita muistetaan ja mitä unohdetaan.

Kuva: Nomusa MakhubuMolemmat taiteilijat liittävät löytämiään tai keräämiään kuvia ja esineitä omiin valokuviinsa. Molemmat myös piirtävät tai kirjoittavat kuviin ja yhdistävät kuvia toisiinsa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Nykytaiteen museo Kiasman Afrikan nykytaidetta esittelevän ARS11 kanssa. Näyttelyn kuraattorina on toiminut Heidi Erdmann Photographer's Gallery ZAsta Kapkaupungissa.

Ylempi kuva: Lien Botha.
Alempi kuva: Nomusa Makhubu.

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 10-18, la-su 11-16
5/4 €

Sami Kero: Sinne ja takaisin / There And Back / Sami Kero Photojournalism
Kuva: Sami Kero13.8.2011 asti

Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero on koonnut lehtikuvistaan näyttelyn vanhan koulunsa tiloihin Kesälahdelle.

Näyttelyssä on esillä kuvia muun muassa Egyptin kansannoususta, Irakin ja Afganistanin sodista, mäkihyppytornista, Japanin tsunamikatastrofista, pakkasmaskeista ja rotasta.

Sovintola
Pyhäjärventie 8, Kesälahti
ma-pe 10-17, la 10-14

Digifotomaraton 2011 kisataan Kuopiossa lauantaina 18.6. klo 10-16. Kilpailun järjestävät Kuopion Kameraseura ja VB-valokuvakeskus. Kilpailu on kuuden tunnin (6 h) mittainen. Digifotomaraton on avoin kaikille valokuvauksen harrastajille.

Osallistumismaksu 15/10 euroa maksetaan kilpailun alkaessa käteisellä.

Kilpailijan on kuvattava kilpailuaikana digikameralla jpeg-muodossa yksi kuva kustakin kuudesta (6) kilpailuaiheesta aiheluettelossa mainitussa järjestyksessä ja kuvien on oltava samassa järjestyksessä kameran muistikortilla. Ensimmäinen kilpailuaihe on oma kilpailunumero. Kuvia ei saa käsitellä.

Parhaat kuvaajat palkitaan. Lisäksi alle 21-vuotiaiden nuorten ottamista kuvasarjoista palkitaan paras kuvasarja.

Kuvat arvostellaan nimettöminä.

Palkinnot:

1. palkinto: 32 tuuman LG 32 LD 320 HD-teräväpiirtotelevisio
2. palkinto: Samsung ES30-digikamera
3. palkinto: tunnin (1h) koulutussessio ammattivalokuvaajan kanssa kuvastudiolla
4. palkinto: Savon Sanomien printtilehti 3 kk + näköislehti 3 kk
5. palkinto: ARS 11 Catalogue

Nuorten (alle 21 v.) sarjan paras palkitaan Samsung ES 30-digikameralla

Lisäksi palkitaan paras matkailunedistämiskuva. Palkintona Päivä viinitilalla -risteilypaketti Alahovin viinitilalle/perhepaketti (2 aikuista ja 2 lasta) (voimassa ti-su 28.6.-7.8.2011).

Lue tarkemmat osallistumisohjeet kilpailun säännöistä

Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tila toimii avoimen haun näyttelytilana. Näyttelyhakemuksia vuodelle 2012 tuli 106 kpl. Valintaprosessin tulokset julkistetaan tänään museon verkkosivuilla.

Suomen valokuvataiteen museo/Kysy museolta/Kuukauden kysymys: Mitä valokuvataiteen museoita on Pariisissa ja Lontoossa? Museonjohtaja Elina Heikka vastaa.

Suomen Wikipedia, Suomalaiset valokuvaajat. Yhdelle sivulle on koottu linkit 121 suomalaisen valokuvaajan Wikipedia-sivuille.

Tekniikan Maailma, Tosipieni järjestelmäkamera. Sony NEX-C3 on jopa pienempi kuin edeltävä malli NEX-3, ja se painaa ainoastaan 225 grammaa. Mitat ovat 110 x 60 x 33 mm. Sony NEX-C3 tulee kauppoihin elokuussa 2011. Se maksaa 16 millimetrin objektiivin kanssa alle 650 euroa ja 18-55-millisen kanssa alle 700 euroa. Molemmat objektiivit sisältävä paketti maksaa noin 800 euroa.

 • (Sony NEX-C3 julkistettiin 10.6.2011)

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Immigration. 47 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, The 125th Anniversary of the Death of King Ludwig II. 30 kuvaa. Vanhaa ja uutta kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Chileans living near volcano urged to stay away. 30 kuvaa.

Los Angeles Times, Pictures in the News | June 13, 2011. 12 kuvaa.

Reuters.com, Editor's choice. Last 48h. 48 kuvaa.

Panasonicilta uutta.

Canonilta uutta.

Thephotoargus.com, 30 Time Bending Examples of Long Exposure Photography. Pitempiä suljinaikoja.

Digital Photography School, 21 Impressive Tree Images.

Pixiq.com, Top Ten Photography Schools.

Earthboundlight.com, Sharpening in Adobe Lightroom 3 (Photo Tip of the Week), 12.6.2011. Lightroom 3, kuvan terävöittäminen.

Pixiq.com, Shooting RAW? Elements, Lightroom, or Photoshop? Ominaisuuksien vertailua.

Digital Photography School, How to Photograph a Spider’s Web. Hämähäkin verkkoa kuvaamassa.

Petapixel.com, How to Shoot in Harsh Midday Sunlight Using a Reflector. Video.

YouTube, Photoshop: Match Color. Video, kesto 2:06.

Diyphotography.net, Give People An Aura Using Light Painting.

Pixiq.com, Add GPS locations to your photos. iPhone ja gps4cam ($2.99), halvalla paikkatiedot kuviin.

Cpn.canon-europe.com, Examining the latest EF lens technologies. Uusien Canonin EF-optiikoiden tekniikkaa.

Huhuja, 1001noisycamera.com.

Kamera & Bild, Få jämnare ljus med den inbyggda blixten. Sisäiseen salamaan peilin avulla salamavalo ylös 45 asteen kulmassa, katon kautta heijastus. Photojojon hinta on $30 (+ pk.).

Bobatkins.com, Canon EOS Digital Rebel T3i (EOS 600D). Euroopassa Canon EOS 600D. Julkistettu helmikuussa 2011, Canon 550D:n seuraaja. Uusille kuvaajille 18 megapikselin järjestelmädigi (kroppikenno), kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä kuten kalliimmassa Canon 60D:ssa, kuvasuhde 3.2, ei mustia reunoja), salaman kaukolaukaisu. Etsin näyttää tallentuvasta kuvasta 95%. HD video 1080p. 3.7 kuvaa sekunnissa. Videolla automaattitarkennuksessa moottorin ääni kuuluu, ei toimi aina sulavasti. Videokuvaukseen hyvin sopiva kamera (kääntyvä näyttö), käsisäädöt äänelle. Monoääni, ulkoisen mikrofonin liitäntä. Yhdeksän pisteen tarkennus. Tarkennus nopea käytettäessä optista etsintä, Live View:tä käytettäessä välillä hidas. Kuvausohjelmia. 2, 4, 8 sekunnin videokuvausta, yhdistetään yhdeksi videoksi, johon voi lisätä ääntä (ei tarvita tietokonetta). Kenno ja tarkennussysteemi ei ole muuttunut. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 850 euroa (18-55mm IS) tai 1.050 euroa (18-135mm IS).

 

13.06.2011   (linkki)

Musta Taide -julkaisusarjasta tipahti viime viikon lopulla postiluukusta peräkkäisinä päivinä paksu paketti. Vuositilauksen tehneet saavat vuodessa 4 -5 kirjaa suoraan kotiin, 65 euroa. Yleensä ei etukäteen tiedä, mitä on tulossa. Siinä lienee osa viehätyksestä. Viime viikon anti:

 • Hannes Heikura, Dark zone / Hämärä vyöhyke. 17.6.2001 avautuu Tennispalatsissa saman niminen näyttely. Kirjan hinta erikseen ostettuna on paikasta riippuen 39 euroa - 42.90 euroa. Mustavalkoisia kuvia Helsingin keskustasta, valoa ja varjoa, sitä varjoa enemmän. Kirjan kuvat on taitettu kahdelle aukeamalle, 81 kuvaa kaikkiaan. Musta on hallitseva väri. A4-kokoa isompi, sidottu, kovakantinen.
 • Merja Salo, Carspaces / Automaisemia. Kirjan hinta on erikseen ostettu 28 euroa - 30 euroa. Nimi kertoo sisällön, kuvia autoista ympäri maailmaa. Välillä vähän erikoisempaa, usein aika tavallisen näköisiä kuvia. Kirjan koko on vähän A4-kokoa pienempi.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, toimistotyöntekijä, Frendikuva Oy, Vantaa. Haetaan koulu- ja päiväkotikuvaajaa joka toimii alkusyksystä pääasiassa Frendikuvan toimistolla ja osittain kuvauskeikoilla. Loppusyksystä työt painottuvat enemmän kuvaamiseen.

Työpaikan osoite Martinkyläntie 41, 01720 VANTAA
Työ alkaa 01.08.2011
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 3 - 6 kk
Haku päättyy 17.06.2011

Sulantoblog, Kuka saa olla ammattivalokuvaaja? 11.6.2011. Teksti ja kuvat Jyrki Vesa. ...Harrastajakuvaajat mainostavat itseään valokuvaajina. Jotkut ovat esittäneet, että "valokuvaaja" nimikettä saisivat käyttää vain tämän alan tutkinnon suorittaneet. Kuten on esimerkiksi lääkäreillä ja sairaanhoitajilla. Pelkkä kiinnostus alasta ja parin opaskirjan lukeminen ei pitäisi riittää kutsuakseen itseään valokuvaajaksi....

 • (kommentitkin kannattaa lukea...)

HS, Maailman kuvia. Viimeisen kuukauden ajalta vähän yli 30 kuvaa.

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, The Week in Pictures | June 6-12, 2011. 62 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: June 2 - June 9. 15 kuvaa.

Life.com, Taboo Then, Typical Now. 23 kuvaa.

Pixiq.com, 12, High Key Images: How to Meter. Vähän kontrastia, vähän varjoja. Miten tällaisia kuvia otetaan.

ePhotozine.com, Summer Outdoor Portrait Tips. Perusohjeita.

The Online Photographer, Tsk, Tsk—Bad, Very Bad! Kirjoittamaton sääntö on, että Leican kameroita voi kritisoida vasta, kun uusi malli on korvannut vanhan. Sitä uutta mallia pitää vain kehua.

Pixiq.com, Canon EF-S 60mm is my new 50mm. Kroppikenoisille Canon 60mm makro-objektiivi voisi olla parempi valinta kuin 50mm.

Photo.tutsplus.com, Faces to Remember: Interview with Christopher Barr. Haastattelu, video, kesto 13:05.

Engadget.com, DIY iPad photo booth captures the moments you might be too drunk to remember. Nämä tarvitaan:

 • iPad
 • eine Kamera mit SD-Karte a camera with SD card
 • an Eye-Fi card (for the direct mode from " Connect X2 ")
 • Blitzkopf Flash head
 • Blitz-Funkauslöser Flash Remote Trigger
 • Reflexschirm Umbrella
 • 2 Stative 2 tripods
 • the app ShutterSnitch
 • Google käännös sivuista, joilla ohjeet

Market.android.com, valokuvaukseen liittyviä sovelluksia Android-puhelimille. Ilmaisia ja maksullisia.

ePhotozine.com, Sanyo Announce new Eneloop Pro and Plus Batteries. Uusi luokka, 2.400mah (aiemmat 2.000mah). Pro Euroopassa 2.500mah. Nämä ovat niitä sormiakkuja, jotka eivät menetä paljoa latausta pitkänkään säilytyksen aikana. Perinteiset NiMH-akkujen lataus laskee alle puoleen muutamassa kuukaudessa.

Kamera & Bild, Skola: Ljus, del 3 - Fantastiskt ljus med en blixt.

Luminous Landscape, Olympus XZ-1 Field Report. Tammikuussa 2011 julkistettu. Mikä voisi olla valokuvaajalle sopiva kompaktikamera. Olympuksen pitkään mietitty kompaktidigi pyrkii valloittamaan edistyneen kuvaajan kompaktidigimarkkinat. Ensimmäistä kertaa Zuiko-optiikkaa Olympuksen pikkudigissä. Isokokokoinen (herkkä) 10 megapikselin kenno, 28-112mm, F1.8 - F2.5, kuvanvakaaja, kolmen tuuman lcd-näyttö (621.000 pistettä), kameran sisäinen raw-konversio, sisäänrakennettu harmaafiltteri, sisäinen salama, salamakenkä, ulkoisen salaman langaton ohjaus. Elektroninen etsin lisävaruste, $250, hyvä. Varteenotettava vaihtoehto tässä luokassa.

 

12.06.2011   (linkki)

Mika Sipuran verkkopäiväkirja, Helsinki Samba Carnaval 2011.

Timoniemi.kuvat.fi, Sambakarnevaali 2011.

Iltalehti, IL kokeili: Näin iPhonelle käy helteessä. Applen älypuhelin voi lakata toimimasta, jos se on liian kauan suorassa auringonvalossa.

Photo.net, foorumi.

NPPA: Best of Photojournalism 2011 Still Photo Winners. Vaatimattomasti vain 32 sarjaa.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Creating Excellent Editorial Portraits.

Pixiq.com, Learning from the pros on YouTube. Kymmenen linkkiä videoihin, aiheet erilaisia.

Digital Photography School, Street Photography for the Novice. Katukuvausta noviisille.

Oddee.com, 15 Celebs With Signature Poses. Kuvattavat voisivat ottaa mallia julkisuuden henkilöiden poseerauksista. Yksi mieskin on eksynyt joukkoon.

Sfoto.se, High-end kalibrator för din skärm. Basiccolor Discus, hinta "vain" 790 euroa. Halvimmat ruudun kalibroijat eivät kunnolla selviydy laajasta gamutista.

 

11.06.2011   (linkki)

Keskisuomalainen, Galleria Harmonia - Ihmisen kuva. Galleria Harmoniassa 26.6.2011 saakka Kaikki mitä ihminen tekee on ihmisen kuvaa. Luovan valokuvauksen keskuksen jäsennäyttelyssä ihmisen kuva on enimmäkseen ymmärretty konkreettisesti: kuvissa on ihmisiä. Gallerian toisessa huoneessa ihmisen kuvaksi ovat kelvanneet myös ihmisen jättämät jäljet graffiteista ränsistyneisiin rakennuksiin.

 • Galleria Harmonia (Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä) on avoinna ti-su klo 11-18. Vapaa pääsy.

Ylioppilaslehti, Hannes Heikura on yksinäinen susi 14.4.2011. Suomen palkituin lehtikuvaaja Hannes Heikura on saavuttanut lähes kaiken. Hänen kuvansa tuntee jokainen, mutta vain harva tuntee miehen linssin takana. ...Vuosi 2010 oli Heikuralle rankka. Työsopimus Helsingin Sanomissa päättyi toukokuussa, jolloin Heikura irtisanoutui. Miehen mukaan syynä olivat ylitsepääsemättömät vaikeudet, puolin ja toisin, mutta niistä hän on vaitonainen.

 • Suomen kokoisessa maassa ei ole montaa lehteä, jonne Heikuran – tai ylipäänsäkään kenen tahansa menestyneen lehtikuvaajan – ego ammattiylpeyksineen mahtuisi. Nykyään hän kuvaa freelancerina Suomen Kuvalehdelle.
 • Hän kuvasi Hämärä vyöhyke -näyttelyä vuoden verran marraskuusta 2009 marraskuuhun 2010. Suurin osa kuvista on reitiltä, joka kiersi Arkadiankadulta Kampin kautta Rautatieasemalle, sieltä Keskuskatua Aleksille, Malminkadulle ja takaisin.
 • Hämärä vyöhyke Helsingin Taidemuseossa 17.6–4.9.2011. Samanniminen valokuvakirja ilmestyy Mustan taiteen kustantamana kesäkuussa.

Korjaamo, Korjaamo Editions - Suomalaisten huippuvalokuvaajien töitä kohtuuhintaan. 11.06.2011 - 11:00 - 12.06.2011 - 17:00. Korjaamo Editions® on Korjaamo Gallerian tuottama uusi valokuvavedosten sarja. Galleria tuo yhteen 25 eturivin kotimaista valokuvaajaa, joiden valikoituja teoksia myydään yksittäisinä vedoksina sekä kuvasalkkuina. Kyseessä on etenkin taidegrafiikasta tuttu tapa valmistaa ja myydä korkeatasoista taidetta kohtuulliseen hintaan. Taiteilijoissa on mukana niin alansa ehdottomia huippunimiä kuin lahjakkaita nuoria tekijöitä. He edustavat valokuvan eri sukupolvia ja tyylilajeja lehtikuvasta valokuvataiteeseen. Kuvaajilta on valittu tuttuja teoksia ja uran kohokohtia, mutta luvassa on myös hienoja löytöjä.

 • Vedoksia myydään sekä kehystettynä että ilman. Vedoksen koko on A2.

Länsiväylä, Urbaani löytöretkeilijä bongaa hylätyt paikat. ...Miehen harrastus on urban exploration eli urbaani löytöretkeily. Kyseessä on hylättyjen paikkojen tutkiminen, useimmiten harrastukseen liittyy myös kohteiden valokuvaus....

–Lajin filosofiaan kun kuuluu, että paikkoja ei rikota. Sisälle mennään, jos rikkomatta pääsee.

Sulantoblog.

 • Päivän kuva ja kiroilua 9.6.2011. Kiroilua on muutaman päivän ajan aiheuttanut eräs täysin turha ominaisuus kamerassani. Tiedän, että kamerassani on tämä ominaisuus, mutta koska en ominaisuutta käytä, niin en myöskään ajattele sen olemassaoloa. Käytännössä sitä ei siis ole ollut olemassa minulle.
 • Langaton salama pokkarilla 4.6.2011. Minulla oli Ranskassa mukana Olympus XZ-1, koska olin ajatellut kuvata kevyesti turistikuvia. Jyrki oli puolestaan ottanut mukaansa Nikon D7000 kameran ja vieläpä SB-800 salamankin. Kun Jyrki kuvasi surffaajista näytösluontoisesti salamakuvia, niin aloin jo katua, etten ottanut omaa Nikonia mukaani.

Warthog.fi, Viikonlopun Kuvausvihje® #292. Yleistä asiaa jalustoista.

Lapin Kansa, Poliisi etsii järjestelmäkameran omistajaa. Poliisin hallussa on järjestelmäkamera, joka on mahdollisesti anastettu. Kameraansa kaipaileva voi ottaa yhteyttä Rovaniemen poliisiin. Kamera luovutetaan tuntomerkkejä vastaan omistajalle.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Summer is Nearly Here. 33 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Arizona wildfire rages on. 35 kuvaa.

Msnbc.com, The Week in Pictures: June 2 - June 9. 15 kuvaa.

Life.com, Only in America: Roadside Scenes. 16 kuvaa.

Reuters.com, Editor's Choice, Last 24 h. 24 kuvaa.

The Sacramento Bee, Wallow Fire still burning completely out of control. 29 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, A Guide to Capturing Zippy Zoo Photos. Eläintarhassa kuvaamassa.

Serious Amateur Photographer, Using a Gray Card for White Balance.

Pixiq.com, Save Money: Read This Before You Buy A New Camera Or Lens. Varustelukierteen katkaisu. Mitä kannattaa itseltä kysyä ennen ostoa.

Cameradojo.com, Understanding Depth of Field.

Photofocus.com, Why I Usually Don’t Publish EXIF Data On My Photos.

Petapixel.com, Interview with National Geographic Photographer Jim Richardson. Video, kesto 12:40.

Digital Photography School, Editorial Restaurant Photography.

Pixiq.com, Backlighting your flower shots.

Feber.se, Inspiration: Vacker video om fotografs arbetsdag.

Shutterbug.net, Dell UltraSharp U2410 LCD Display; They Call It Premier Color…And It Is. 24 tuumaa, 1920 x 1200. 96% Adobe RGB. $599. D-sub, kaksi DVI-liitäntää, HDMI ja Display Port. USB, kortinlukija.

 • (Jos käytetyssä ohjelmassa ei ole värinhallintaa, niin wide gamut -näytöissä värit ovat räikeitä, liian voimakkaita. Esimerkiksi sellainen ns. fringe-ohjelma kuin Internet Explorer ei tue värinhallintaa ollenkaan. Onhan näissä näytöissä sRGB-valinta, mutta miksi sitten ostaa wide gamut -näyttö... Kovasti ihmettelen, miksei näissä "arvioissa" ikinä edes sivulauseessa mainita tätä _pientä_ ongelmaa...)

Dpreview.com, Lensbaby Composer Pro / Sweet 35. Lensbabyn tuotteita on kehitetty vuosien kuluessa, aikaisemmin lopputulosta oli paljon vaikeampi ennustaa. Sweet 35 -optiikka on ensimmäinen, jossa on sisäänrakennettuna himmennys (ohjausvipu). Erityisesti täydellä aukolla on hankala saada pääkohdetta teräväksi, pääkohdekin blurrautuu helposti. Suomen hinta on n. 400 euroa, tulossa myyntiin kesäkuussa.

 

10.06.2011   (linkki)

Kuvaaja Markku Könkkölä, RAW vai JPG.

HS, Facebook pyytää anteeksi kuvatunnistuksen käyttöönottotapaa. Yhteisöpalvelu Facebook pahoittelee tapaa, jolla se otti käyttöön automaattisen kuvatunnistuksen. Yhtiö toimitti keskiviikkona lausunnon, jonka mukaan Facebookin olisi pitänyt tiedottaa ihmisille selvemmin ominaisuuden aktivoinnista.

Tietokone.fi, Apua! Minua valokuvataan! ...Oma ratkaisuni Facebookin yksityisyysasetuksiin on pragmaattisen mustavalkoinen: profiilini on julkinen koko Internetille. Näin en edes voi kuvitella, että sinne tuotettu materiaali olisi jotenkin rajatun pääsyn takana. Internetissä ei ole “puoliksi julkista” sisältöä

Mynewsdesk.com, Focus Nordic, Uusi objektiivi Samyangilta. Samyang tuo myyntiin kaksi uutta mallia 35 mm 1:1.4 AS UMC objektiivista - Pentax K ja Sony Alpha kiinnityksillä. Näin objektiivi on nyt saatavilla neljänä eri kiinnitysversiona: Canon EF, Pentax K, Sony Alfa sekä versio Nikon AE:lle. Kesäkuun aikana myyntiin, hinta on 499euroa.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, Heat gripping half of US expected to last for days. 24 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Wildfire in Arizona. 36 kuvaa.

Reuters.com, Editor's Choice, Last 24 h. 24 kuvaa.

Rob Galbraith, SoftColor releases Automata photo processing utility for Windows. SoftColor on suomalainen yritys. $199. 30-päivän trialversio.

Dailymail.co.uk, Nature's Best Photography Magazine's wildlife photograph winners for 2010. Yli 25.000 kuvaa. Yksi voittajakuvista (Grand Prize). on Suomessa kuvattu. 18 kuvaa.

Adobe.com, Optimize performance | Lightroom. Paljon asiaa.

Popular Photography, The 25 Best Places to Photograph on Planet Earth. 25 kuvaa, 25 paikkaa.

Photo.tutsplus.com, 9 Tips for Making Lovely Landscapes.

Digital Photography School, What do I look for on a Photo Walk? Part II – Walk in Nature.

Petapixel.com, A Look at Polarizing Filters in Action.

Vincent | Laforet, RED Epic – 5K and HDRx. 5.120 x 2.700 pikseliä, huh. Vielä ei sovi nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Talletustilaa tarvitaan paaaaljon.

Luminous Landscape, Mark Dubovoy, The Paper That Almost Got Away.

Pndpulse.com, Judge Rules for Photog In Copyright Suit Over RUN DMC Photo. USA. Tässä tapauksessa sai käyttää valokuvaa julisteen yms. pohjana.

 

10.06.2011   (linkki)

Vantaan Sanomat, Maailman ihanin tyttö matkusti Kanadaan. Miina Savolaisen näyttelyn on Suomessa nähnyt 75 000 kävijää, ja siihen liittyvä kirja on yksi Suomen kaikkien aikojen myydyimmistä valokuvakirjoista 20 000 kappaleen myynnillään.

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen.

HS, Facebook tunnistaa kasvoja ilman lupaa nyt Suomessakin. Yhteisöpalvelu Facebookin kasvontunnistusominaisuus on tullut myös suomalaisten käyttäjien ulottuville. Ominaisuus näyttäisi olevan automaattisesti käytössä jokaisella, joka ei ole sitä erikseen kieltänyt. ...Tähän saakka jokaiseen kuvaan on pitänyt käsin merkitä henkilöt, joita kuvassa on. Nyt palvelu osaa automaattisesti hakea uusista kuvista samoja kasvoja kuin käyttäjän aiemmin lataamissa kuvissa ja ehdottaa kuviin nimiä.

Yle.fi, Kokkola, Panoramakuvat tuovat paikallaolon tuntua. Internetissä törmää yhä useammin 360 asteen panoramakuviin. Eli käyttäjä voi tietokoneellaan pyörittää kuvaa täyden ympyrän ja liikuttaa kuvaa myös pystysuunnassa. Myös Kokkolan asuntomessut avautuvat netinkäyttäjälle täyden ympyrän kuvakulmassa.

Tekniikan Maailma, Canon EOS 600D ja Nikon D5100, parivertailu. Tiivistelmä paperilehden artikkelista.

Digitoday.fi, Analyytikko: Applelta uusi iPad ja iPhone puolen vuoden välein. Apple joutuu tulevaisuudessa tekemään päivityksiä älypuhelimiin ja tableteihin kaksi kerta vuodessa, arvioi Berenberg Bankin analyytikko Adnaan Ahmad.

Valokuvatorstai, 211. haaste. Viikon haaste on "kesäkummitus".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 210. haaste. Viikon haaste oli Suvivirsi. Haasteen otti vastaa 50 kuvaajaa.

Iltasanomat, Paparazzin kameralaukusta löytyi yllätys. Video, kesto 7:05. Kameralaukun sisältö.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Volcano erupts in Chile. 33 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Nigeria: The Cost of Oil. 31 kuvaa.

Reuters.com, Editor's Choice, past 24 h. 24 kuvaa.

Hongkiat.com, 100 Exquisite Airplane Window Shots.

Sonylta uutta.

Thom Hogan, June 8. Panasonic, Olympus ja Samsung tuovat markkinoille jo kolmatta sukupolvea peilittömiä järjestelmädigejä, Sonylla on menossa toinen sukupolvi. Missä Canon, Nikon tai Pentax. Sitten kun nämä kolme viimeinkin julkistavat peilittömät tuotteensa, niin missä objektiivit.

Amateurphotographer.co.uk, Sony ditches three DSLRs, including Alpha 850 (update2).

Thephotoargus.com, 15 Photoshop Lightroom Tips and Tutorials to Enhance Your Workflow.

Serious Amateur Photography, One Light Product Photography. Tuotekuvausta, käsiaseita webbilehteen. Kaksi valonlähdettä, ulkovalo (Lastolite Skylite Kit) + Canon 580EX II (24'' Lastolite EzyBox Hotshoe). Myös vähän kuvankäsittelystä.

Digital Photography School, Lightroom Toolbar: What you Need to Know.

Pixiq.com, Don't Be A Chimp. Kameran lcd-näytön käyttämisesta ja säädöistä.

 • (Miksei mainita ns. luuppietsintä, jonka avulla kuvaamisesta tulee aivan erilaista. Luuppietsimiä on erilaisia, kiinnityssysteemi voi olla vaikka magneetti. Ei huolta auringonvalosta, ei mitään suorin käsin kuvaamisesta, kuvaa suurennetaan eli yksityiskohdat näkyvät paremmin. Luuppi painetaan vasten lcd-näyttöä)

The Online Photographer, Securing Your Film Photography Future. Osta pieni pakastin ja täytä se suosimallasi m/v-filmillä. Säilyvät näin kymmeniä vuosia.

Digital Photography School, How to Photograph a Rainbow. Sateenkaaren kuvaaminen.

ePhotozine.com, Tips On Taking Photos Out Of Plane Windows.

Thomashawk.com, Testing Out Twitter’s New Photo Sharing Feature.

Smashingapps.com, 40 Amazing Tools To Enhance Your Flickr Experience.

Cameradojo.com, Checklists For Photographer’s. Sivun kahden pdf:a. Ennen kuvausta, kuvauspäivänä, kuvauspaikka, hääkuvaus, Listoja muistettavista asioista.

Petapixel.com, Light Painting Poetry into Photos. Valolla maalaamista, nyt kirjoitetaan runo. Harjoittelu vei aikaa 15 tuntia, tekeminen sitten kaksi tuntia. Yhdeksän erillistä kuvaa yhdistetty yhdeksi.

Photographyblog.com, Gossen Digisky Launches in UK. Gossenilta uudenlainen valotusmittari. £399.99, 450 euroa.

Sfoto.se, Skärpning. Kuvan terävöinti.

 

08.06.2011   (linkki)

Journalisti 11/2011. 3.6.2011.

 • Sanoma: nimi sopimukseen tai ei töitä. Sanoma News keskittää työt jatkossa niille freelancereille, jotka ovat allekirjoittaneet yhtiön uuden avustajasopimuksen.
 • Freen on aika tarkistaa taksojaan. Lehdistön uuden työehtosopimuksen myötä freelancereilla on nyt hyvä sauma nostaa taksojaan. Työsuhteisten palkat nousivat toukokuun alussa 1,5 prosenttia. Ensi vuoden alussa työsuhteisten korotus on 1,5 prosenttia ja toukokuussa 2012 vielä 2,2 prosenttia.
 • Takaikkuna: Kollegojen kyykyttämät. Tekstari toimeksiantajalta freelancerille: ”Missä vitussa se juttu viipyy?” Parinkymmenen kuvan luvattomasta uudelleenjulkaisusta kiinni jäänyt ison lehden toimitus vastaa freekuvaajalle: ”Ei me niistä silti sulle paljon makseta!” Pyysin freelancereita kertomaan anonyymisti, millaista asiointi ostavan tahon kanssa on. Nuo kommentit ovat pieni otos viesteistä, joita sain.
 • Kuvaviesti: Pallo hukassa. ...Sen sijaan, että valokuvaaja Marko Happo olisi tarjoillut Savon Sanomien sivuilla meille perinteisen pesäpallokuvan numero 1, eli pelaaja lyö palloa, tai perinteisen pesäpallokuvan numero 2, eli pelaaja syöksyy kotipesälle, on hän löytänyt lukijoille jotain mielenkiintoisempaa....

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, TULOSSA heinäkuussa. ...Tapahtuman ajankohta; peräkonttikirppis perjantaina 29 heinäkuuta kello 17 alkaen ja markkinatapahtuma lauantaina 30 päivä kello 8 alkaen....

Suomen Kuvalehti, Päivän kuva: Nuoret juhlivat, romanit keräsivät pullot - kuvakertomus. 11 kuvaa.

Digitoday.fi, Facebook tunnistaa nyt kasvosi: Näin suojaat yksityisyyttäsi. Facebook on ottanut käyttöönsä valokuvien automaattisen kasvotunnistuksen. Oletuksena Facebook viestittää myös käyttäjän ystäville, kun palvelu tunnistaa tämän kasvot valokuvasta. Ominaisuuden saa pois päältä yksityisyysasetuksista.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Editor's Choice. Last 24h. 24 kuvaa.

Life.com, Adolf Hitler: Up Close. 19 kuvaa. Värikuvia.

The Sacramento Bee, Wallow fire still zero percent contained after more than a week. 32 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | June 7, 2011. 12 kuvaa.

Shorpy.com, Down to the River: 1923.

Photo.tutsplus.com, 100+ Creative Examples of Reflections in Photography.

Pixiq.com, Do You Own Your Photos Online? Kuvien tekijänoikeudet voi luovuttaa pelkästään siirtämällä kuvat online-palveluun. Se pienellä präntätty kannattaa lukea huolellisesti.

 • Photopreneur, What’s Wrong with Image Copyrights on Social Media Sites. Facebookin käyttäjät sitoutuvat ehtoihin, joiden mukaan Facebook voi periaatteessa tehdä aivan mitä tahansa ko. palveluun siirretyillä kuvilla. Tätä kohtaa Facebookin lisenssiehdoissa ei ole kuitenkaan vielä otettu käyttöön. Mutta periaatteessa kuvien oikeudet siirtyvät Facebookin haltuun...

British Journal of Photography, Our man at the Tate : An interview with Simon Baker. Tate Galleryssa pidettiin ensimmäinen varsinainen valokuvanäyttely vuonna 2003. Ensimmäinen täyspäiväinen kuraattori on nyt ollut toimessaan puolitoista vuotta.

The Visual Science Lab / Kirk Tuck, Keep your lenses clean. Don't keep cleaning your lenses. And for God's sake don't stick a filter in front of them!!!!

Digital Photography School, Understand Flash Sync Speed so You Don’t Sink Your Photo Shoot.

Doppelganger.co.nz. Human to canine paring software. Hauska idea, uppaa kasvokuva ja sivusto etsii sinulle koirakaiman. Ongelmana oli saada ohjelma hyväksymään kuva (ei auttanut suurennus/pienennys/siirto jne.), vaikka tein mitä, niin partaista kuvaani ei hyväksytty. Parraton naisen kasvokuva onnistui kolmannella yrittämällä.

Photojojo.com, What iPhoneography Apps Are Hot Right Now. Valokuvaajan iPhonelle ohjelmia.

Do it yourself softbox. Video + tekstiä. Tarvikkeet $20.

Nikon.com, NIKKOR Lens Glossary. Mitä Nikonin objektiivien nimissä olevat mystiset lyhenteen tarkoittavat.

 • Petapixel.com, A Simple Introduction to Lens Acronyms. Mitä objektiivien nimissä esiintyvät lyhenteet tarkoittavat. Nikon, Canon, Sigma, Tamron, Sony, Tokina. Kuvanvakaja: VR, IS, OS, VC. Kroppikenno: DX, EF-S, DC, Di-II, DT, DX. Jne.

IR, Nik Software Introduces Snapseed for iPad (lehdistötiedote). Hinta $4.99.

 • Digital Outback Photo, iPad 2 for Photographers Diary, 7.6.2011 Nik Software Snapseed
 • Photography Improvement, Snapseed for iPad. Nik Software just announced their first software product that’s not a plug-in for programs such as Photoshop and Lightroom – it’s an iPad app. From the looks of it, it may be the only photo editing app you’ll need.

Thom Hogan, Tablets and Photography 7.6.2011. iPad (sama koskee kaikkia taulutietokoneita) ei sovi kuvankäsittelyyn. Ei tarpeeksi muistia, ei varsinaista ruudun kalibrointia. Tällä hetkellä parempi valinta on vaikkapaa 11 tuuman MacBook Air.

Amateurphotographer.co.uk, Japan's camera production drops 30%. Huhtikuun luvut eivät liene mikään yllätys. Järjestelmäkamerat laskua 36.8%, kompaktikamera 28.2%.

Makezine.com, Lens Cap Holder. Muovipidike kiinni kamerahihnaan, linssisuojus napsautetaan sitten siihen kiinni. Vasta prototyyppi.

 • Kickstarter.com, Camera Lens Cap Holder. 16.6.2011 katsotaan, kuinka moni haluaa tällaista tuotetta. Postitus ulkomaille $5.

Kamera & Bild, Skola: Bildbehandling Ge dina färgbilder lite umpf. 5-sivuinen pdf.

DCRP, Nikon D5100. Huhtikuussa 2011 julkistettu. Uutta päädystä saranoitu kolmen tuuman näyttö (920.000 pistettä) ja 16 megapikselin kenno. Nikon D3100:n ja Nikon D7000:n väliin. Ensimmäinen Nikon, jossa 30 kuvaa sekunnissa 1080. Sisäänrakennettu HDR. Kuvaefektejä sekä videoon että still-kuvaan. Ei langatonta salaman ohjausta (kuten Nikon D7000). Ei sisäänrakennettua tarkennusmoottoria (vanhemmat Nikkorit). Live View on nopea (mutta ei yhtä nopea kuin peilittömissä järjestelmädigeissä). Pelkistetyt hallintanäppäimet, mutta tarpeeksi manuaalisäätöjä. Kuvanlaatu hyvä, kohina pysyy kurissa. Oletusasetuksilla kuvat pehmeitä, videokuvauksessa ei manuaalisäätöjä. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 850 euroa (mukana Nikkor 18-55 kuvakaajazoom)

Seriouscompacts.com, The Fuji FinePix X100: A Review from the Field. Julkistettiin syyskuussa 2010. Fujin isokennoinen retropokkaridigi, 23mm kiinteä F2 Fujinon (35mm). Näyttää ensisilmäyksellä Leica M9:ltä. Filmikameran tapaiset suljinajan, aukon ja valotuksen hallinta. Hybridi etsin, voi vaihtaa optisen etsimen (tällöinkin saa vaikka histogrammin näkyviin) ja elektronisen etsimen välillä. Video 720p HD (stereo), 2.8 tuuman lcd-näyttö (460.000 pistettä), sisäinen salama, ulkoinen salamakenkä, langaton salaman ohjaus, elektroninen vesivaaka, sisäänrakennettu harmaasuodin. Metallinen linssisuojus. Sisäistä muistia on 20MB (?, miksi näin vähän). Pienen totuttelun jälkeen käyttö on sujuvaa, kuvanlaatu on erinomainen. Kamera tuntuu kädessä painavalta ja tukevalta. Ergonomia on muuten kunnossa, mutta monivalintasäädin on heikko kohta, siis se pyörivä menuvalinta yms. Nopeus on heikko kohta, käynnistys kestää pari sekuntia, tarkennuksessakin on viivettä, raw-kuvan tallennus vie aikaa viisi sekuntia, raw + jpg seitsemän sekuntia. Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

ePhotozine.com, Epson Stylus Photo PX660 Printer. Monitoimitulostin, skannaus, kopio, muistikortinlukija (suora tulostus ilman tietokonetta), cd/dvd-tulostu. Kosketusnäyttö 2.5 tuumaa, kuusi mustepatruunaa. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Epson. Suomen hinta on n. 130 euroa.

 

07.06.2011   (linkki)

Ismo Hölttö: Ihminen pääosassa - valokuvia suomalaisista
Kuva: Ismo Hölttö26.06.2011 asti

Näyttely esittelee suomalaisen dokumentaarisen mustavalokuvauksen klassikon Ismo Höltön (s. 1940) tuotantoa. Hölttö tuli tunnetuksi 1970-luvulla yhdessä Mikko Savolaisen kanssa tekemistään yhteiskuntakriittisistä reportaaseista: Suomea tämäkin (1970), Raportti Suomen mustalaisista (1972) ja Vanhuksia (valmistui 1974, julkaistiin 1982).

Höltön tuotanto sijoittuu 1960 - 70-lukujen yhteiskunnalliseen murrokseen ja käsittää henkilötyyppejä maaseudulta, kaupungista ja mustalaisheimosta.

Höltön henkilökuville on ominaista tyyni arvokkuus ja syvä inhimillisyys. Hänen kuvistaan välittyy aina poikkeuksellisella tavalla kunnioitus kuvattavaa henkilöä kohtaan.

Ihminen pääosassa -näyttelyn kuvasto perustuu Höltön samannimiseen kirjaan, joka ilmestyi omakustanteena 1989. Alkusanat Erkki Pirtola. Kuvat 239 kpl Ismo Hölttö.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18 ja la 12-16
2 €

Pop up -luento Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 16: syyrialainen yllätysvieras Issa Touma (s. 1962) luennoi aiheesta Contemporary Art in the Middle East – Developing Cooperation Between East and West. Luennon lopuksi valokuvaajat voivat esitellä Toumalle portfolioitaan.

Yle.fi, Keski-Suomi, Kuvankauniiksi kaikin keinoin. Valokuvien muokkaus on nykyisin arkipäivää. Juhlakuvien lisäksi nyt halutaan itsestä muotokuvia muistoksi ja usein kuvattavat toivovat kuvien retusointia. Digitaalivalokuvaus on tuonut alalle paljon uusia mahdollisuuksia ja myös lisää yrittäjiä.

 • Valokuvaaja Pasi Hakala kertoo, että valokuvaamoissa käsitellään nykyään lähes kaikkia valokuvia. Esimerkiksi pyöreäposkisen silmiä voidaan suurentaa, että ne saadaan paremmin esiin.
 • Kaikki valokuvaajat eivät kuitenkaan halua suuremmin käsitellä ottamiaan muotokuvia. Valokuvaaja Sari Muhosen mukaan kyse on myös ammattietiikasta.
 • -En halua, että tulee semmonen väärä kuva, että näyttää toisenlaiselta kuin onkaan. Minusta kaikki ovat kauniita jo tällaisinaan, että pyrin näyttämään ne parhaat puolet sitten toisella tavalla, Muhonen kertoo.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Kunnon lasilla kunnon kuvia 6.6.2011. Suhtaudun yleensä kriittisesti laitteiston vaikutukseen valokuvauksessa. Kuten jo nimestä käy ilmi, kyse on VALOkuvauksesta. Valo on kaiken a ja o, olipa kyse sitten filmistä, diasta tai digistä. Kamerarungon vaikutus on lopulta pieni ja tulee esiin lähinnä urheilu- tms. kuvauksessa, missä tarvitaan suurta tarkennusnopeutta ja sarjakuvausta.

 • Viime lauantaina olin kuvaamassa tuttavan ylioppilasjuhlia ja huomasin, että kyllä laitteistollakin on vaikutusta. Ei niinkään rungolla, mutta objektiivilla.
 • Näissä kuvissa oli toisin. Pystyin rajaamaan alkuperäisestä 18 megapikselin kuvasta pienen osan kasvoista ja silti kaikki pikselit sisälsivät oikeaa informaatiota. Tuoreen ylioppilaan jokainen ripsi, hius ja ihohuokonen erottui. Wau.

Kari Kuukka Photography, Sucking the Marrow out of Dead Man’s Bones 6.6.2011. Sanoma News, uhkavaatimus free-lancereille.

Tekniikka & Talous, Canon rakentaa kameratehtaita Taiwaniin. Digitaalikameroiden valmistukseen suunniteltujen tehtaiden rakentaminen aloitettiin lehden mukaan eilen.

Macmaa.com, iOS 5: uudet ilmoitukset, lehtikioski, taustalataukset, integroitu Twitter, muistutukset, langaton päivitys.

Tietokone.fi, Kesämökin 3g-yhteys haussa. Karjaalla mökillä. Sonera, DNA, Elisa, Saunalahti.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, E. coli outbreak in Europe. 30 kuvaa.

Msnbc.com, Treasure Island: New species in Madagascar. 13 kuvaa.

Atlantic, In Focus, Chile's Puyehue Volcano Erupts. 21 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Puyehue Volcano Erupts in Chile. 44 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Chile volcano billows giant plume for second day. 15 kuvaa.

Life.com, Inside Mexico's Drug Wars. 26 kuvaa.

Los Angeles Times, Remembering D-Day, 67 years later. 24 kuvaa.

Reuters.com, A day in an overcrowded prison. 24 kuvaa. Kalifornia.

Los Angeles Times, Pictures in the news | June 6, 2011. 14 kuvaa.

Pixiq.com, 50 must-read photography books.

Diyphotography.net, Dancer - A Shoot Anatomy. Mitä kaikkea pitää tehdä, että kuvaus onnistuu? Etukäteisvalmistelut, kalusto, itse kuvaus jne.

Photo.tutsplus.com, A Comprehensive Guide to Wedding Photojournalism. Hääkuvausta lehtikuvaajan tapaan. Perusteellinen kirjoitus.

Black Star Rising, Is Photography Adding to Your Quality of Life?

Luminous Landscape, Preparation In Fine Art Landscape Photography. Part 1 of 2: Field and Studio Preparation.

Popular Photography, How To: Make the Most of Layers in Photoshop.

Thephotoargus.com, Seeing Old Work with New Eyes. Photoshop, peilikuvan yhdistäminen alkuperäiseen kuvaan.

Life.com, LIFE.com's 2011 Photo Blog Awards.

Digital Photography School, 10 Tips For Great Telephoto Photography. Kaukokuvaukseen ohjeita.

ePhotozine.com, Quick Tips On Fixing Red Eye. Punaiset silmät pois kuvankäsittelyllä.

Rob Galbraith, Photographer captures fascinating photos of Space Shuttle Endeavour, ISS.

Earthboundlight.com, Learning to Drive Your Camera (Photo Tip of the Week), 5.6.2011. Opi tuntemaan kamerasi.

Amateurphotographer.co.uk, Eiffel Tower 'most photographed building'. Stokkikuvatoimisto Alamyn listoilla on 15.536 kuvaa Eiffel-tornista, Lontoon Big Ben jää niukasti toiseksi 14.896 kuvalla. Kolmas sija Empire State Building 13.637 kuvaa, neljäs London Eye 12.734 kuvaa.

 

06.06.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • daniellevi.fi, Janni. "Janni tahtoi persoonalliset yo-kuvat ja niitä lähettiin Kotka Cityyn kuvailemaan. Strobistijuttuja oon nyt kovasti yrittäny reenailla ja irtosalamalla saikin ihan mukavasti potkua kuviin. Tykkäättekö?"
 • mrb.kuvat.fi, Rockamania. "Muutama otos Rovaniemeläisestä nousevasta bändistä Rockamaniasta".

Foorumilta pari viestiä:

"Hommasin tänään Xrite Colormunkin ja kalibroin sillä onnistuneesti Imacin näytön ja Epsonin suurkokotulostimen. Kalibrointi onnistui ja printti+näyttö vastaavat toisiaan lähes 100%.

Kysymys:

Kuuluuko Colormunkki pitää kalibrointien väliset ajat (1-4vko) USB:lla tietokoneeseen kiinnitettynä vai voinko irroittaa sen kalibrointien väliseksi ajaksi?

Pidänkö vekottimen siis kiinni koneessa 24/7 vai laitanko kaappiin?

On muuten hemmetin hyvä peli!! Suosittelen kaikille joilla on oma valokuvatulostin!!"

ja vastaus:

"Pane kaappiin. Tai käy kavereitten luona kalibroimassa heidänkin näyttönsä.

Ostin konttorille tuollaisen ja jok' ikinen kone piti rekisteröidä ensimmäisellä kalibrointikerralla erikseen eri käyttäjänimelle mutta homma toimi. Muistutukset jopa ärsyttävät, muutoksia ei ole tullut. Väli saisi olla mieluummin vaikka kaksi tai kolme kuukautta."

Cartinan kuvablogi.

Pekola.net, Fuji X100. Fuji FinePix X100 on Fujin vastaus aika monen ammattilaisen tai vakavan valokuvausharrastajan rukouksiin. Simppeli kamera isolla APS-C kokoisella kennolla, valovoimaisella ja skarpilla objektiivilla ja hyvällä ulkonäöllä varustettuna.

 • Valitukset sikseen, koska X100 on erinomainen kamera ja kuten sanottu, sillä on helppo ja hauska kuvata. Ja vielä hauskempaa on, kun avaa kuvat Lightroomissa ja näkee X100:n tuottaman kuvan laadun. WAU!

Uusimaa, Ei, se ei ole ufo. ...Taivaalla pörisee robottihelikopteri. Tai kamerakopteri, kuten Silvennoinen sitä hellittelee. Härveli saapui reilu viikko sitten Hollannista, nyt on menossa 13. lentokerta....

(ihan pieni vinkki jutun kirjoittaneelle toimittajalle: härvelin hinta ei varmaan kiinnosta ketään...)

Aiemmin digicamera.netin uutisissa esiintyneitä pienoishelikopterilinkkeja:

- Diyphotography.net, Photographer Rigs A Canon 7D To an RC Helicopter (Kickass Video + Short Interview). Järjestelmädigi radio-ohjattavaan helikopteriin ja videota kuvaamaan.

- Dcviews.com, The new Parrot AR.Drone, your digital Eye in Sky. Pieni leikkihelikopteri, helppo ohjata, etuosan kameralla 93 asteen peitto, 640x480 pistettä. Toinen kamera osoittaa alaspäin, 64 astetta, video 176x144 60 kuvaa sekunnissa.

 • Ardrone.parrot.com, USA:ssa myyntiin syyskuussa, tämä on "leikkikalu", joten hinta ei voi olla kovin korkea. Parrot Wi-Fi quadricopter. Augmented Reality games on iPhone, iPod touch & iPad.

- Diyphotography.net, Introduction to Radio Controlled Helicopter Aerial Photography. Miten valitaan sopiva radio-ohjattava helikopteri? Yleisin hintahaitari $20 - $2.000.

- Fotoni.org, Ilmakuvat.

 • viime viikonlopun kuvia Parainen ja Kuusisto, siis helikopterista kuvattu, siis "ei ihan täysikokoisesta helikopterista...", Canon 40D

- Pdnpulse.com, A Predator Drone for Aerial Photography. Mini-helikopterilla on hintaa vaatimattomat $10.000.

- Pocket-lint.co.uk, DraganFlyer X6 helicopter lands in the UK. Kuvaukseen suunniteltu radio-ohjatta helikopteri. Hintaan sisältyy Panasonic Lumix LX3. 20 minuutin lentoaika, 48 km tunnissa huippunopeus, maksilentokorkeus 2500 metriä. Hinta £21.585, 23.464 euroa.

- Pasisalminen.com, helicam, "Kustannustehokasta ilmakuvausta Suomessa". Radio-ohjattava helikopteri. Muutama esimerkkikuva.

- Hilavitkutin.com, Draganfly X6 on ilmakuvaukseen suunniteltu GPS-paikantimella varustettu radio-ohjattava helikopteri

Cityshops.fi, tällä hetkellä 400 yritystä mukana. Alkuaan Helsingin ydinkeskuksen liikkeitä, mutta levinnyt laajemminkin. Kaikista liikkeistä on 360 asteen pallopanoraamat, yritysten liiketiloista saa havainnollisen kuvan, kun pääsee zoomaamaan ja pyörittämään joka suuntaan.

Tekniikka & Talous, Historian käsittämättömin raesade: Subtrooppinen jokilaakso peittyi 5-metrisen raejäätikön alle. Mielenkiintoinen kuva vuodelta 2004. Valokuvaaja ei ehkä ole ollut ihan tehtäviensä tasalla. Näyttää lähinnä trikkikuvalta. Vaikka ei sellainen olekaan.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, The 84th National Spelling Bee. 26 kuvaa.

Los Angeles Time, Framework, The Week in Pictures | May 30 - June 5.

Aphotoeditor.com, Henri Cartier-Bresson – Life Is Once Forever. Video, kesto 18:30.

Photo.tutsplus.com, Jim Richardson: One World, Many Stories. Video, kesto 12.40.

Enticing The Light, Photography Is a Whole New World – Tips for Those Entering It. Perusasiaa.

Digital Photography School, More Flexible Lightroom to Photoshop Editing. Välillä Lightroom ei riitä, miten kuva lähetetään Lightroomista parhaiten Photoshop-käsittelyyn.

Radiant Lite Photography, Recommended Nikon Speedlite : SB600, SB700, SB900.

ePhotozine.com, Landscape Photography Tips – Photographing Horizons. Perusohjeita.

Digital Photography School, Photograph For Yourself Then Ask For Specific Advice.

Diyphotography.net, Creating High Speed Movies With "Regular" DSLRs.

 

05.06.2011   (linkki)

Facebook, Valomerkintää valokuvamaraton 9.6.2011. Tullikamarinaukio, Tampere, klo 18 - 24. Valokuvamaratonilla on kolme Manserock-teemaa: Juice, Absoluuttinen Nollapiste ja Eput. Osallistujat saavat kolme teemaan liittyvää säettä eli valokuvan aihetta kahden tunnin välein, jonka jälkeen on kaksi tuntia aikaa kuvata sanoihin kuva ja ladata ne verkkoon. Ensimmäiset säkeet julkistetaan klo 18 ja seuraavat klo 20 ja klo 22.

Rupuranta.net, videoita.

Peter Forsgård, Valokuvauskilpailusta: Suur-Keuruu lehti 1.6.2011. Suur-Keuruu lehti järjestää valokuvauskisan lukijoilleen. Aiheena lemmikit. Kuviin he haluavat vapaan käyttöoikeuden ja eivät maksa kuvista, jos niitä käytettään.

 • Mikä mielenkiintoisinta kirjoitin kyseisen artikkelin kommenttikenttään seuraavan kysymyksen ja se poistettiin sieltä. 
 • edit: 2.6.2011 klo 21:35: Huomasin juuri, että Suur-Keuruu lehti oli poistanut kommentointimahdollisuuden kyseiseen juttuun. :D Aika surullista journalismia. Pitänee laittaa mailia päätoimittajalle.
 • (mielenkiinnolla jäämme odottamaan Suur-Keuruun päätoimittajan vastausta Forsgårdin kysymykseen...)
 • (???? Suur-Keuruun lukijat voisivat ottaa yhteyttä lehteen ja kysyä WTF... ????)
 • (Ainut oikea tapa toimia olisi heti muuttaa "kilpailun" sääntöjä. Ongelmat eivät katoa sillä, että poistetaan arvostelevat kommentit ja kun se ei riitä, niin estetään kommentointimahdollisuus kokonaan. Erittäin hyvää julkisuutta Suur-Keuruu -lehdelle, eikö niin...)

Luontokuva.org, Jukka Palm, Luontoäänet talteen. Kokeilussa Zoom H4n kämmentallennin. Myös näytteet. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.

 • Kokeilusta jäi positiivinen yleisvaikutelma. Laitteen perustoiminnot oppii nopeasti ja niitä on helppo käyttää.
 • Tekniikkaparkki.fi, Zoom H4n -äänitallennin 29.05.2009. ...Tällä kertaa esiteltävä Zoom H4n taltioi keräämänsä äänen digikameroistakin tutulle SD-muistikortille.... ...Käytännön testien ja Zoomin toimintoihin tutustumisen jälkeen täytyy todeta, että kyseessä on erittäin monikäyttöinen ja luotettava äänityökalu, jonka pitäisi kelvata niin harrastajalle kuin ammattilaisellekin....

Photo.net, foorumi.

Life.com, Motor Racing's Gorgeous Grid Girls. 58 kuvaa. (muutaman kuvan jälkeen avautuu 30 sekunnin videomainos, jota ei voi sulkea, vaikka yläkulmassa on Close-ruksi).

Neilvn.com, exposure metering – expose for your subject ! Esimerkkikuva, mitä tehtiin.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: 5 Fast Facts for Shooting Macro. Perusohjeet makrokuvien ottamiseen.

Slrgear.com, Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro. Kroppikennoiselle. Canon, Nikon, Sony, Sigma, Pentax. Paino 450g, filtterikierre 72mm. Ei kuvanvakaajaa. Lähin tarkennusetäisyys 20cm. Vastavalosuoja mukana. Ei mikään testivoittaja, mutta ei oikeastaan mitään huonoakaan. Suomen maahantuoja Foka. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 450 euroa.

 

04.06.2011   (linkki)

Yle.fi, Digitaalinen meikkaus on arkipäivää. Digitaalivalokuvaus on tuonut alalle paljon uusia mahdollisuuksia ja lisää yrittäjiä. Juhlakuvien lisäksi nyt halutaan muistoksi muotokuvia. Usein kuvattavat toivovat myös kuvien retusointia.

 • Lisäksi video kesto 02:24 (esitettiin TV1:n pääuutislähetyksessä).

TAMK taide & viestintä, Kun metsä mustenee - Sanna Kauppisen valokuvia Seitsemisessä 1.6.2011. Kun metsä mustenee on tunnelmallinen näyttelykokonaisuus, joka koostuu valokuvista sekä piirustus / valokuvainstallaatiosta. Valokuvien lähtökohtana on ollut aika, jolloin Suomessa vallitsi metsäuskonto. Tuolloin ihminen eli kunnioittaen metsää. Kuvilla pyritään saavuttamaan tuota aikaa sekä tunnelmaa, jonka tuossa ajassa elävä ihminen koki metsää ja sen puita kohtaan.

 • Kun metsä mustenee – When a forest blackens Sanna Kauppinen Luontokeskus Seitsemisen näyttelytila 2.6–3.7.2011 Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure avoinna: ma-su 10–18

Ilta-Sanomat, Lakkiaisten kuvausrajoitukset närästävät Tikkurilassa. Valokuvaamisen rajoittaminen suututtaa osaa Tikkurilan lukion abiturienttien vanhemmista. Vantaalaislukion lakkiaiset järjestetään lauantaina Tikkurilan Valtti-Areenalla.

 • - Lukion rehtori on sopinut tilaisuuden kuvauksesta videofirman kanssa. Tilaisuudesta myydään mm. vanhemmille valmiiksi kuvattua videofilmiä. Ilmeisesti tämän bisneksen takaamiseksi rehtori on jo ennalta kieltänyt tilaisuudessa valokuvaamisen juhlapaikalla, lukee IS:lle tulleessa viestissä.
 • - Katsomosta, eli kymmenien metrien päästä voi rehtorin mukaan kuvata. Mutta jokainen tietää, että jääkiekkokatsomosta kuvaaminen on ihan turhaa touhua, kirjoittaja jatkaa.
 • Juhlia kuvaa lähietäisyydeltä yksityinen videofirma, jonka kuvaa heijastetaan suorana Valtti-Areenan isolle näytölle.
 • Samasta materiaalista firma koostaa dvd:n, jota abiturientit ja heidän sukulaisensa ja ystävänsä voivat ostaa. Hinnan rehtori muistelee olevan 20–30 euron kieppeillä.

Hyvinkään Kameraseura Ry, Fotopyrähdys 2011, 2.6.2011. Tänä vuonna 33 joukkuetta osallistui kilpaan, kuvausaikaa oli kolme tuntia. Kilpa pidettiin nyt 13. kerran. Aiheet: 1. Kaksi. 2. Kukka. 3. Terävä. 4. Puhdas. 5. Hymy. 6. Keltainen. Kuvat pitää ottaa annetussa järjestyksessä. Kolme parasta kuvasarjaa ja paras yksittäinen kuva palkitaan.

 • yleisökin voi äänestää suosikkiaan, 13.6.2011 asti, kilpailu2011

Suomen Lehtikuvaajat ry, Kuukauden kuvaaja Kaisu Jouppi, 3.6.2011.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Kuukauden kuvaaja, Kesäkuun kuvaaja 2011. Olen Mika J. Luomansivu, palkittu valokuvaaja Jyväskylästä. Suoritan tällä hetkellä valokuvaajan ammattitutkintoa VVI:llä...

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Aikakoneella takaisin ylioppilasjuhliin 3.6.2011. Huomenna on monessa perheessä aihetta juhlaan: nuoren valmistuminen ylioppilaaksi on merkkipaalu, joka kannattaa säilöä muistojen albumiin. Ellei kotona vielä ole digitaalista hd-videokameraa, sen ehtii vielä hankkia. Takaan, että et kadu hd-videon ostamista.

 • Voi vain kuvitella, millainen efekti syntyy nykyisistä hd-kameroista 10-20 vuoden päästä, kun tämän päivän ylioppilasjuhlat vieraineen ja sankareineen heräävät uudelleen eloon. Isolta näytöltä läheltä katsottuna kuvakulma vastaa ihmisen näkökenttää ja kuvan tarkkuus on erinomainen. Yhdessä ne luovat uskomattoman vaikutelman siitä, että katsoja on palannut kauan sitten vietettyyn kesäpäivään.
 • Itselläni on nyt Sonyn CX700-videokamera. Huippumallin hinta on 1500 euroa, mutta muistot saa talteen halvemmallakin. Minulla oli tilaisuus verrata omaa laitettani Canonin HF M46 -malliin, jonka hinta verkkokaupassa on noin 700 euroa. Onko Sonyssä vastinetta tuplasti korkeammalle hinnalle?

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Bosnian Serb war fugitive Ratko Mladic captured. 41 kuvaa.

Msnbc.com, The charges against Ratko Mladic. 25 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Crisis in Yemen. 36 kuvaa.

Denverpost.com, On War: Two weeks in Libya with Rodrigo Abd. 85 kuvaa.

The Sacramento Bee, Libyan conflict remains stalemated after nearly four months. 36 kuvaa.

Reuters.com, Editor's Choice. Last 24h. 24 kuvaa.

Pixiq.com, Portrait Retouching / Removing Unwanted Facial Hair. Kuvankäsittelyä.

Guardian.co.uk, Dafydd Jones: My life as a society photographer – audio slideshow. Audioslideshow, kesto 4.50.

The Online Photographer, Steve Jacob, In Defense of the Digital Revolution. Millä tavoin filmin kehittäminen on digitaalista kuvatiedostoa parempaa?

Digital Photography School, What do I look for on a Photo Walk? Part 1 – City Walk. Kameraa ulkoiluttamassa kaupungissa. Muutamia kuvauskohde-ehdotuksia.

ePhotozine.com, How To Straighten Horizons In Photoshop. Kuvan suoristamista joutuu jokainen valokuvaaja tekemään.

Pixiq.com, Dealing with Bright Skies. Taivas yleensä ylivalottuu.

Pixiq.com.

IR, Leica Camera AG: Leica closes fiscal year 2010/2011 with record sales and intends to pay dividend to shareholders (lehdistötiedote). Leicalla menee vaihteeksi talouden suhteen hyvin.

ePhotozine.com, Canon EF 85mm f/1.2L II USM. Julkistettu maaliskuussa 2006. Paino 1.025g, filtterikierre 72mm. Mukana vastavalosuoja. Sääsuojattu. Tarkennus ei huippunopea (paljon painavaa lasitavaraa liikuteltavana), äänetön. Tarkennusrengas on erilainen kuin muilla Canoneilla, pyörii vapaasti, sopii täyden aukon pienen pienen tarkan kohdan etsimiseen. Potrettikuvaajan unelmaobjektiivi, keskellä jo täydellä aukolla tarkka piirto. Syväterävyys erittäin pieni täysin himmennettynä (lienee syytä edelleen painottaa). Keskellä paras terävyys aukolla f/4, reunoilla f/11. Vinjetointi yllättäen vähäistä. Jonkin verran tynnyrivääristymää. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 2.100 euroa.

 

03.06.2011   (linkki)

Kauppalehti, Kuolemaan tuomitusta alasta tuli miljoonabisnes 31.5.2011. Kun Nella Ginman siirtyi vuonna 2007 American Expressiltä Ifolorin palvelukseen, monet pitivät häntä hulluna. Valokuvien kehittäminen tuomittiin ku(o)levaksi bisnekseksi, kun Nella Ginman ryhtyi vetämään Ifoloria vuonna 2007. Neljä vuotta myöhemmin Ifolor tekee varsin kannattavaa bisnestä - tosin täysin toisenlaista bisnestä kuin takavuosina.

 • Ifolorin muutosprosessia on helpottanut se, että yhtiö ei ole koskaan ollut kivijalkakauppias. Kuva-Sampon postimyyntisiivekkeenä vuonna 1971 aloittanut yritys jakoi vuosia koteihin kuvapusseja, joissa oli ilmainen filmi. Kun ihmiset lähettivät filmin palautuskuoressa kehitettäväksi, he saivat uuden filmin. Yhtiön nimi olikin pitkään Ifi, joka tuli sanoista "ilmainen filmi".
 • Vuonna 2006 sveitsiläinen Ifolor osti Ifin. Vastaavassa tilanteessa ollut yritys ymmärsi bisneksen ja oli valmis investoimaan suomalaisyhtiön toimintaan.
 • Perinteinen printtikuva ei ole enää merkittävin tulonlähde Ifolorille. Uudet - ja kovempikatteiset - tuotteet kuten kuvakirjat, julisteet ja mukit ovat ohittaneet peruskuvan. Uusissa tuotteissa Ifolor on ollut tienraivaaja.
 • Tunnettuutta on auttanut se, että Ifolorin 18 miljoonan euron liikevaihdosta yli viidennes menee markkinointi- ja myyntikuluihin

Jrkkari.com.

Suomen freelance-journalistit ry, Kouluille tarjotaan digilupaa 2.6.2011. Lupa perustuu tekijänoikeuslain määrittelemään sopimuslisenssiin, jolla oikeudenomistajia laajasti edustava järjestö voi myöntää tietyissä tapauksissa lupia teosten massakäyttöön. Jokainen tekijä voi kieltää teostensa sisällyttämisen luvan piiriin. Niiltä verkkosivuilta ei voi kopioida, joiden käytön tekijä on kieltänyt.

 • Kaikilla tekijöillä ja oikeudenomistajilla, joiden teoksia on käytetty Kopioston digiluvalla – siis myös niillä, jotka eivät ole Kopioston jäsenjärjestöjen jäseniä – on oikeus korvaukseen. Lupien hankinta kouluihin ei ole vielä käynnistynyt eikä korvausten jakomalli ole selvillä; sitä pohditaan Kopiostossa

Suomen Canon, Kuvausvinkit: Videokuvaus. Video täydentää valokuviasi. Kuvan ja äänen yhdistelmän ansiosta voit tallentaa videolle ikimuistoisia hetkiä, kuten lapsen ensiaskelet tai häät.

Hilavitkutin.com, Kamera, jonka kenno on skanneri. MAKE-magazine esittelee skannerikameran. Yksinkertaisella kahden laatikon palkeella saadaan muutettua “polttoväliä”. Kamera toimii ovelasti neulanreikä-periaatteella ilman linssiä. Sillä erotuksella, että tässä reikä on enemmänkin purkinkannenkokoinen kuin neulanreiän.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, In Focus: Performing Street Monkeys. 16 kuvaa. Otsikko pitää kirjaimellisesti paikkansa.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, May 2011. 45 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Endeavour's Final Mission. 38 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Shuttle Endeavour lands for the last time. 16 kuvaa.

Reuters.com, Editor's Choice. Last 24 hours.

Photo.tutsplus.com, 15 Ways to Pump Up Your Portraits. Myös kuvaesimerkit.

Macworld.com, On the road with a camera, an iPad, and a Hyperdrive. Turkissa matkalla, kotiin jätetty 13 tuuman MacBook Air. iPad vs. 11 tuuman MacBook Air. Voiko kuvia käsitellä iPadissa.

Speedliting.com, New: Canon QuickGuides. Canonin salamat. Canon Digital Learning Center. Kaikkiaan pikaoppaita on 15kpl. Kaksisivuiset pdf:t.

Digital Photography School, Focusing – Canon 7D vs 5DmkII. Kokemuksia, kun siirryttiin täyskennoiseen. Mitä tapahtui tarkennukselle.

Diyphotography.net, Photographing Stars At Night Video Tutorial.

Rob Galbraith, Oloneo PhotoEngine v1.0 released. Innovatiivinen raw-konvertteri ja kuvankäsittelyohjelma on valmis pitkän beta-vaiheen jälkeen. 125 euroa.

Mynewsdesk.com, Pentax tuo myyntiin GPS-yksikön digitaalisille järjestelmäkameroille. Focus Nordic. Pentax tuo myyntiin O-GPS1, monipuolisen GPS-yksikön Pentaxin digitaalisille järjestelmäkameroille. Uudessa GPS-yksikössä on paikan­nustietojen lisäksi myös joukko toimintoja, jotka helpottavat taivaankappaleiden seuraamista ja valokuvaamista.

Smashingapps.com, Free Premium Download: WonderFox DVD Ripper. Kesäkuun ensimmäisen viikon ajan ilmainen (Smashingapps.com). Muuten maksullinen ohjelma.

 

02.06.2011   (linkki)

Valokuvatorstai, 210. haaste. viikon haaste tulee musiikin muodossa. Kappale on tällä hetkellä varsin ajankohtainen Suvivirsi.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 209. haaste. Viikon haaste oli sanalasku. "Joka toiselle kuoppaa kaivaa...". Haasteen otti vastaa 40 kuvaajaa.

Stara.fi, Upeita valokuvia maitopisaroiden putoamisesta – katso.

Tietokone.fi, Applen aika luopua MacBookista. Valkoinen MacBook on ollut Applelle melkoinen murheenkryyni. Koteloltaan täysin ehjä ensimmäisen mallisarjan MacBook on melkoinen harvinaisuus ja nyt unibody-mallissa voi irrota pohjan kumilaatta. Vain hiukan kalliimpi Pro-malli on huomattavasti parempi, ehkäpä Applen olisi aika luopua tyystin muovisesta MacBookista.

Sotkutonta päivää! Jyväskylässä kannustettiin vapunviettäjiä siistimpään juhlintaan kuvakisan keinoin. Valokuvakilpailun voittajat on nyt valittu.

Hilavitkutin.com, Darren’s Great Big Camera on iso ja käyttää röntgenfilmiä. Darrenin projekti alkoi ilmeisesti siitä kun hän kuuli, että röntgen-filmi on huomattavasti edullisempaa kuin tavallinen kameran filmi. 10 tavallisen laakan hinnalla sai 125 röntgen-laakaa.

Mikropc.net, Firefox 5 saapuu muutaman viikon päästä - 6. versio jo työn alla.

Nokia Ääni, Nokian oma blogi, Kännykällä kuvaamisen kansallisia erityispiirteitä. Aasiassa kuvia jaellaan herkemmin sosiaalisiin medioihin.

Photo.net, foorumi.

Life.com, Coca-Cola: Refreshing Memories. 25 kuvaa.

PDN Photo Gallery 2011. Voittajakuvia kymmenessä kategoriassa.

Strobist, Rethinking the Freelance Model. Mr. Strobist on vierailevana bloggaajana Scott Kelbyllä, aiheena perinteisen freelance-kuvaajan roolin muuttuminen.

Pixiq.com, Cloning yourself. Omakuvia, vieläpä useampia kerralla, kloonausohjeita. Miten tällaiset kuvat oikein syntyvät.

Lensrentals.com, Good Times with Bad Filters. Miltä näyttää tulos, kun 50 UV-suodinta ladotaan peräkkäin ja otetaan kuva. Havainnollinen esitys filttereiden vaikutuksesta. Mutta entä kun erotellaan hyvät (kalliit) ja huonot (halvat). Ja vain viisi suodinta. Miltä testikuva silloin näyttää.

Diyphotography.net, DIY - Micro Adjustment And Calibration Tool For Lenses. Automaattitarkennuksen hienosäätöä. Nyt tehdään itse tarvittavat välineet. Kuvankäsittelyohjelman lisäksi tarvikkeet löytyvät kotoa.

ePhotozine.com, What Photography Equipment Should You Pack For Your Holiday? Mitä lomalle mukaan.

Petapixel.com, Use Car Sun Shades as Cheap Reflectors.

Pixiq.com, And The Winner Is.... My unscientific conclusion on the Sony NEX VG 10 versus HDSLR. Järjestelmädigi on Nikon D7000. Miltä Sony käyttö tuntui?

GadgetTrak Blog, GadgetTrak Camera Serial Search: Tracking Lost/Stolen Cameras. Useista kuvista löytyy kameran sarjanumero. Betavaiheessa on palvelu, joka kerää kuvista sarjanumeroita. Vauhti on 50.000 sarjanumeroa tunnissa. Lisää ominaisuuksia on tulossa. Tulevaisuudessa kameran omistaja voi rekisteröidä sarjanumeron, jolloin hän saisi ilmoituksen, jos sarjanumeron sisältävä kuva löytyy.

Popular Photography, American Photo: The Top 10 Wedding Photographers of 2011. Perinteiset 10 parasta hääkuvaajaa. Australia, Kanada ja USA. Mukana myös pohjoismaiden edustaja.

Pixiq.com, PhotoDirector: new photo editor looks like Lightroom! Käyttöliittymät muistuttavat usein toisiaan. PhotoDirector näyttää lähinnä Lightroomi-kloonilta. Beta-versio.

IR, Sigma Corporation’s New, Optically Stabilized 120-300mm F2.8 Now Shipping in US (lehdistötiedote). Jo aiemmin julkistettu, nyt tullut myyntiin. Hinta $4.700.

Kamera & Bild, Lady Gaga kräver bildrättigheter. Ruotsissa Britney Spears yritti samanlaista, isot lehdet ja kuvatoimistot boikotoivat silloin konserttia eivätkä lähettäneet kuvaajia. Nyt Lady Gaga yrittää samaa, kaikki oikeudet konserttikuvista kuuluvat Lady Gagalle, kuvia voi esittää neljän kuukauden aikana.

Kamera & Bild, Nytt supermacro till Micro Four Thirds. Japanissa on esitelty ns. oikea Micro 4/3 -systeemin makro-objektiivi, viisinkertainen suurennos. Käsintarkennus, lyhin etäisyys 11mm, f/11 - f/32, kolme sisäistä LED:ia valaisuun. Hinta on n. 3.300 kruunua, 423 euroa. Valmistuksen pitäisi alkaa kesäkuun lopussa.

ePhotozine.com, Canon EF 50mm f/1.2L USM. Julkistettu tammikuussa 2007. Säätiivistetty, paino 590g, filtterikierre 72mm. Hiljainen, tarkka ja nopea tarkennus. Lähin tarkennus 45cm. Täydellä aukolla keskellä hyvä piirto, mutta ei reunoilla. Reunat pysyvät aika pehmeinä, vaikka aukkoa himmennettäisiinkin. F/4 keskellä erinomainen tarkkuus. Odotettua heikompi piirto ei välttämättä haittaa, sillä tämä ei ole mikään yleisobjektiivi, sitä käytetään silloin, kun halutaan äärimmäisen tarkasti määritellä tarkennuskohta ja bokeh. Vinjetoiniti ei ole ongelma. Tynnyrivääristymää on. Ilman vastavalosuojaakin heijastumia (flare) on vähän. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

Photozone.de, Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G (FX). Täyskennoisella testattu. Huhtikuussa 2011 julkistettu, yllätys. Paino 185g, filtterikierre 58mm. Sisäinen tarkennusmoottori, käy myös halvimpiin Nikonin järjestelmädigeihin, kroppikennoisella ihanteellinen potrettiobjektiivi. Tarkennusrenkaassa on aavistus klappia. Mukana vastavalosuoja ja säilytyspussi objektiiville. Tarkennus äänetön, nopea (mutta ei huippunopea). Jonkin verran tynnyrivääristymää. Täydellä aukolla vinjetoi. Keskellä tarkka piirto (kontrastia saisi olla enemmän), reunoissakaan ei ole valittamista. Värivääristymät vähäisiä. Bokeh kohtuullisen hyvä. Hinta noussut. Hinta/laatusuhde 4.5 * / 5 *. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 250 euroa. (Tullee kesäkuun puolivälissä kauppoihin).

Dpreview.com, Nikon P300. Helmikuussa 2011 julkistettu. Viime vuonna julkistetun P700:n pikkuveli. 12 megapikseliä, 24-100mm, 4.2-kertainen zoom, manuaalisäätöjä, f1.8-4.9. Sisäinen kuvanvakaaja, 3-tuumainen lcd-näyttö (920.000 pistettä). 1080p Full HD video, zoomaus ja stereo. Kalansilmäefekti yms., panoraamakuvaus. Ei raw-tiedostoja. Iso plussa siitä, että laajakulma alkaa 24mm. Yksinkertainen ergonomia, mutta melko kattavat manuaalisäädöt. HD-video hyvälaatuinen. Kuvan pakkausta + kohinanpoistoa ei säätää, välillä turhan voimakas. Täydellä aukollakaan laajakulmalla tausta ei blurraudu. ISO/valkotasapaino pitää muuttaa valikoiden kautta. Arvosana 70%. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 330 euroa.

 

01.06.2011   (linkki)

Tähdet tuikkivat! 1950–70 -lukujen iskelmätähtiä Alvar Kolasen kuvaamina sekä ajan vintage‐pukuja
Kuva: Alvar Kolanen.30.7.2011 asti

Esillä on Alvar Kolasen valokuvia suomalaisen iskelmätaivaan tähdistä ja tähdenlennoista, muotikuvia sekä alkuperäisiä vintage‐asuja ja ajan esineistöä 1950-70 -luvuilta.

Näyttelyn järjestävät Tampereen taidemuseo ja Valokuvakeskus Nykyaika.

Alvar Kolasen valokuvia on aiemmin nähty Laterna Magicassa Helsingissä (2010) ja Kotkan valokuvakeskuksessa (2011).

TR1 Taidehalli
Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere
ti-pe klo 9-17, la-su klo 11-18
Yhteislippu TR1 ja Rupriikki 5 €, opiskelijat 1 €
Perjantaisin TR1:een vapaa pääsy

Päin pläsiä ja muita kertomuksia valokuvataiteen museon kokoelmista
Kuva: Martin Parr4.9.2011 asti

Päin pläsiä ja muita kertomuksia esittelee joukon keskenään hyvin erilaisia valokuvia Suomen valokuvataiteen museon yli kolmen miljoonan valokuvan kokoelmasta.

Esillä on valokuvataiteen teoksia, kuvajournalismia, muotikuvia, lehtikuvia ja muotokuvia sekä ammattikuvaajilta että valokuvauksen harrastajilta. Vanhimmat kuvat ovat 1860-luvulta, uusin vuodelta 2006.

Prosessi-tilaan ripustettu näyttely sai alkunsa museon nettisivuilla julkaistavasta Kokoelmanosto-sarjasta.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Päin pläsiä -kirjanen, joka esittelee valittuja paloja museon kokoelmista.

Kuva yllä: Martin Parr.

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Suomen valokuvataiteen museo / Kokoelmanosto: Outo, rajattu tila. Esittelyssä tällä kertaa Nanna Hännisen kromogeeninen värivedos Space VII, 2003.

Foorumilta:

"kerta vielä, tuossa on kaikki..
VARASTETTU 28.-29.5. VIRROILLA
tavara ilmeisesti on jo myynnissä...

Canon EOS 5D (vanha malli) ja akkukahva
Canon EOS 10D no 8363A004 (AA)
zoom EF 24-105mm F4 is usm L
zoom EF 70-200mm F4 is usm L
zoom EF-S 17-85mm  no 9517A003(AA)

akkuja Canon BP-511 4 kpl
Akuissa oli mustalla tussilla päälle merkitty
8-2010
8-2010
JORI 2
V.V.2

Akkulaturi em.  2kpl
Kaikissa optiikoissa suotimet, vv-suoja
Broncolo2 IRI lähetin
Digikompakti Canon IXUS 105 no 0032x398
Digikompakti Olympus myy 9010 no JA 0205384

noiden kahden akkulaturit jäivät jäljelle..
2 kiikarit, pieniä
EuroActiv 10x32
EuroActiv 8x25

ja sitten vielä varas vei Nikon kompaktin joka on rikki...
jos tulee vastaan...LÖYTÖPALKKIO
soita 040 5484222."

Tietokone.fi, Tässä ovat kalleimmat iPad-ohjelmat: 999 dollaria.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, A Memorial Day Look at Afghanistan: May 2011. 38 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Americans mark Memorial Day 2011. 36 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: The 50th Anniversary of the Freedom Riders. 74 kuvaa.

Reuters.com, Editor's Choice, last 24h. 24 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, Over 60 Breathtaking Images of Lakes.

Pixiq.com, K.I.S.S. Your Way to Better Photography. Vähemmän onkin enemmän.

Digital Photography School, Be Aware Of The Light Source Hitting Your Screen. Minkä värinen valo osuu juuri nyt näyttöösi? Onko sillä väliä? Mitä pitäisi tehdä.

Photo.tutsplus.com, Creatively Approaching Abstract Photography.

Physorg.com, What makes an image memorable? We tend to remember pictures of people much better than wide open spaces. Kesäkuun lopussa esitellään valokuvan muistettavuutta kartoittava tutkimus. Millaiset valokuvat muistetaan. Sadat koehenkilöt osallistuivat muistikokeisiin. Koottiin 10.000 kuvan kokoelman eri aiheista. Samoja kuvia näytettiin uudestaan, koehenkilöiden piti osoittaa, milloin kuva tuli uudestaan. Ihmisiä esittävät kuvat muistettiin helpoiten, sitten lähikuvat ja pienemmät tilat. Maisemat olivat listan lopussa.

Digital Photography School, 5 Top Tips for Lightroom Develop Presets.

YouTube, Photography Tutorial - Basics of Composition. Video, kesto 8:34.

ePhotozine.com, How To Improve Your Snaps Of People Taken On Holiday. Helpot ja yksinkertaiset ohjeet. Hyöty saadaan vain, jos ohjeet sisäistetään ja otetaan käyttöön. Pelkkä lukeminen ei riitä.

Neljä ilmaista valokuvaukseen liittyvää ohjelmaa.

AP, How much longer can photographic film hold on? Vuosituhannen vaihtuessa USA:ssa ostettiin 950 miljoonaa filmirullaa. Nyt luku on 20 miljoonaa plus 30 miljoonaa kertakäyttökameraa. Vuonna 2000 USA:ssa ostettiin 19.7 miljoonaa filmikameraa, vuonna 2009 280.000 kpl. Tämän vuoden luvuksi arvioidaan alle 100.000 kpl.

Gizmodo.com, This Arctic Light Video Feels Impossibly Beautiful. Se norjalainen timelapse-video.

Petapixel.com, Laser Pointer Used as an AF Assist Tool.

Dpreview.com, Canon updates firmware for EOS-1D Mark IV and EOS 5D Mark II.

Canonrumors.com, The Future of the 1Ds & 5D Lines [CR2]. Spekulaatioita.

Strobist, Lighting in Layers Update: Wider Availability, Download Version and a Trailer. DVD-sarja myynnissä, $159.95. Nyt myös imuroitava versio, $99.95, 640x480 mp4-tiedostoja.

ePhotozine.com, Canon Pixma Pro 9500 Mk II A3+ Printer. Maaliskuussa 2009 julkistettu. A3+ mustesuihku. Helppo käyttää. Ei Ethernet-liitäntää. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on alle 800 euroa.

ePhotozine.com, Light Studio iPhone App. Valokaaviot näyttävät havainnollisesti, miten valaisut oikein syntyvät. 3D-mallit. Teemu Kuusimurron käsialaa. Arvosana 4 * / 5 *.

 • kertausta viime lokakuulta:
 • Lightstudioapp.com, Light Studio, Suomessa tehty iPhone-ohjelma valokuvaajalle. 3D-systeemillä voi kokeilla, mikä vaikutus valojen sijoittelulla on. Ohjelmaa tehtiin vuoden verran. Hinta $1.99, 1.59 euroa.
  • "Kyseessä on siis ohjelma, jossa on tutoriaalit kaikille klassisille yhden valonlähteen valaisumalleille sekä useita kahden ja kolmen valon valaisumalleja. Lisäksi ohjelma sisältää ohjeita lokaatiokuvauksiin sekä 3d-mallinnuksen jos haluaa kokeilla luoda omia valomallejaan 3d-mallin kasvoilla."
  • Teemu Kuusimurron blogi, Light Studio, 30.9.2010
  • (tällaisten pikkusovellusten takia tekisi mieli kovasti hankkia iPhone...)
 • Popular Photography, iPhone Light Studio App Teaches Studio Lighting Basics

Toukokuun uutiset 2011 suora linkki (jos vaikka jäi kuukauden viimeisen päivän 31.5.2011 uutiset lukematta...).

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset