Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Maaliskuu 2011

31.03.2011   (linkki)

Huhtikuun uutiset 2011 ovat jo ilmestyneet...

Martti Anttila: Pyhiinvaeltajan päiväkirja
7.8.201 asti

KUva: Martti Anttila.

Valokuvaaja Martti Anttila (s.1954) on kuvannut elämää Intian suurten jokien rannoilla vuodesta 1986. Kuvausmatkojensa aikana Anttila on nähnyt, miten jokikulttuurit ovat muuttuneet. Monet seitsemästä pyhänä pidetystä joesta, kuten Ganges ja Jamuna, ovat pahasti saastuneet.

Näyttely on toteutettu yhdessä Oulun taidemuseon kanssa.

Helinä Rautavaaran museo
Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5, Tapiola.
ti 11-18, ke 11-20, to-pe 11-18, la-su 11-17
10/0€.

Valokuvataiteen museo on avannut verkkotietopalvelun Kysy museolta. Uudessa palvelussa voit kysyä kaikkea mahdollista valokuvaan liittyvää kuvansäilytyksestä valmistusmenetelmiin tai digitoinnista valokuvahistoriaan.

Museo lähettää vastauksetn viikon kuluessa kysyjän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Vastaus saattaa löytyä myös palvelun verkkosivuille jo tallennetusta materiaalista, koska osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina sivuilla. Aiemmin tehtyihin kysymyksiin ja annettuihin vastauksiin voi kohdistaa hakuja.

Esimerkki: Kuinka lasinegatiivit olisi parasta digitoida?

Turun Sanomat, Nina Suni, Kadutikkunantakana. Valokuvataiteilija ja sosiologi Johanna Hackman (s.1966) on muutaman vuoden ajan kiertänyt Euroopan ja Yhdysvaltojen suurkaupunkeja kuvaten kaupunkien kodittomia asukkaita, joiden kotina ovat kadut. Ilman meitä – Utan oss on taiteilijan tulkinta kaduista, jotka ovat harvoja yhteisiä tilojamme ja niiden kansasta, jonka kohtaamme päivittäin kuitenkaan sitä näkemättä.

Foorumilaisten kuvia: web.me.com/jormamylly, Egypt 19 kuvaa.

Valokuvatorstai, 201. haaste. Viikon haaste on "jatkuu".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 200. haaste. Viikon haaste oli "kuva ja sen kuvausprosessi". Kuva ja sen tarina. Haasteen otti vastaan 58 kuvaajaa

Jrkkari.com.

Suomen freelance-journalistit ry, Ohjeisto Sanoma Newsin freelancereille 30.3.2011. Katso Journalistiliiton ohjeistosta, mitä freelancerin on hyvä tietää Sanoma Newsin tarjoamasta sopimuksesta.

Iltalehti, Näistä ongelmista iPad 2 kärsii.

Macmaa.com, Vinkki: Vimeolta iPhone-sovellus videoiden editointiin ja lataamiseen.

Tietokone.fi, Nopeampia microsd-muistikortteja älypuhelimiin.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Afghanistan in Panorama, March 2011. 20 kuvaa. Panoraamakameralla salaa otettuja.

Boston.com, The Big Picture, Faces of the displaced. 39 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Blue Angels' winter home. Video, 1:25.

Life.com, Elizabeth Taylor & Richard Burton 37 kuvaa.

Thephotoargus.com, 35 Awesome Examples of Night Photography.

Photo.tutsplus.com, Scanning Negatives with your Digital Camera.

Pixiq.com, How to add drama to a plain picture. Studiossa, asetelmia, esimerkkejä taustan muuttamisen vaikutuksesta.

Photopreneur, The First Steps to Making Money with Photography.

Luminous Landscape, Memory of Colors.

Digital Photography School, Color Correction with the Curves Eyedropper in Photoshop.

Diyphotography.net, The Ultimate Guide To Managing Batteries On Location. Luulisi olevan yksinkertainen asia, sen kun vain ottaa mukaan sormiakut (AA-kokoa).

Pixiq.com, Dark Field Illumination. Macro with bright light against a black backdrop. Akvaariokuvaamista.

Digital Photography School, Rock Concert Photography – 9 Tips on How to Get The Shot.

Creativepro.com, Lighting Tips for Shooting HD Video with SLR Cameras.

YouTube, Using the tabbed view in Photoshop CS4/CS5 video, kesto 4:49.

Fotosidan.se, Stor intervju: Canonchef om spegellöst och framtidens proffskameror. Haastattelu, kesto 14:16. Eipä tullut vastausta kysymykseen peilittömistä järjestelmädigeistä.

Photographyblog.com, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM. Julkistettu elokuussa 2010. L-sarjan objektiivi, painoa 1.050kg, filtterikierre 67mm, täyskennoisille. Kevyempi, vastavalosuoja mukana. Zoomin käyttö on jouheaa. Kuvanvakaajan teho on neljä pykälää. Zoomin voi lukita (mutta sille ei ole tarvetta). Objektiivi on sääsuojattu (kuten muutkin L-sarjalaiset). Ei värivirhettä, vähän vinjetointia, jonkin verran vääristymiä. Terävyys ei ole parantunut. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta n. 1.600 euroa (noin 1.000 euroa enemmän kuin ei-L-objektiivi).

Speedlights.net, Canon 430EX II Speedlite Flash. Kolme osaa arviosta valmiina, kolme vielä tulossa.

Creativepro.com, Silver Efex Pro 2.0. Photoshop plug-in. Värikuvat harmaakuviksi. Arvosana 10/10. $199. 15 päivän trial-versio.

Flashraw.com, Review: Singh-Ray Vari-ND Filter. Harmaasuodin, teho säädettävissä. $340, ohuempi versio $390 (ouch...).

 

30.03.2011   (linkki)

Tänään klo 18 VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa Jukka Gröndahl tarinoi: Sadventures with Happy End in Bosnia 1992. Eurooppalaista tosi tarinaa kuvin ja sanoin.

Kemppinen, Totuus on huokoinen 30.3.2011. Eilinen avaus valokuvauksesta toi hienoja, liikuttavia vastauksia. Haluaisin kehitellä niistä muutamia. ”Valokuvaus ei ole taidetta”. Näin varmasti on, useimmiten. Kun nyt useimmat meistä tietävät, että esimerkiksi piirtäminen vaatii jonkin lahjakkuuden lisäksi monien vuosien harjoittelua, se on kuitenkin vaihtoehto. Se on itsensä etsimistä ja itsensä ilmaisemista.

Janneheimonen.net, Maailman paras aine objektiivin etulinssin puhdistukseen! Mikähän se on...

Tekniikan Maailma, Huippunäyttö kalibroi itsensä. Eizon 27-tuumainen ColorEdge CG275W-BK on tehty muun muassa graafisen suunnittelun, digitaalisen valokuvauksen ja muiden tarkkaa värintoistoa vaativien ammattilaisten käyttöön. Hinta on alle 3.200 euroa.

Yle.fi, Kainuu, Eläintenkatselusta on tullut kannattavaa bisnestä. Eläintenkatselu- ja valokuvausyritysten toiminta on muuttunut yhä enemmän ympärivuotiseksi ja päätoimiseksi. Välittömän matkailutulon kasvu on keskimäärin ollut noin 48 prosenttia vuodesta 2008 vuoteen 2010.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Japan more than two weeks after the earthquake and tsunami. 26 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Libya: Rebels retreat after failed attempt to take Surt. 8 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 120 Beautiful Photos of Vintage Radio Equipment.

Life.com, Don't Get Me Wrong! Global Gestures. 9 kuvaa. Voitonmerkki (v-merkki) tarkoittaa eri maissa eri asioita, silläkin on merkitystä, kummin päin kämmen on.

Pixiq.com, The Essential Lens: 70-200mm f/2.8. Jokaisen tosikuvaajan perusobjektiivi.

Wired.com, 360-Degree Panorama Takes You Inside Prague’s Off-Limits Baroque Library. Strahovin luostarin kirjasto, Praha. 42.000 kirjaa. 2.947 erillistä kuvaa, 40 gigapikseliä, lienee maailman suurin 360 asteen panoraama sisätiloista. 280.000 * 140.000 pikseliä.

Dpreview.com, Canon updates firmware for EOS 60D.

Fotosidan.se, Att jobba som fotograf utomlands - Pontus Höök. Muutama kysymys ruotsalaiselle Australiassa vaikuttavalle valokuvaajalle.

Kamera & Bild, Megapixelrejset - 16 megapixel på CCD eller CMOS. Megapikselien määrä vain kasvaa päinvastaisista väitteistä huolimatta. Vuoden alussa Sonyn julkistamista kompaktidigeistä 13 mallissa on 16 megapikselin kenno.

The-digital-picture.com, Canon EOS Rebel T3i / 600D. Julkistettu helmikuussa 2011, USA Canon Rebel T3i. Canon 550D:n seuraaja. Uusille kuvaajille 18 megapikselin järjestelmädigi (kroppikenno), kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä kuten kalliimmassa Canon 60D:ssa, kuvasuhde 3.2, ei mustia reunoja), salaman kaukolaukaisu. HD video 1080p. 3.7 kuvaa sekunnissa. Videolla automaattitarkennuksessa moottorin ääni kuuluu, ei toimi aina sulavasti. Monoääni, ulkoisen mikrofonin liitäntä. Yhdeksän pisteen tarkennus. Tarkennus nopea käytettäessä optista etsintä, Live View:tä käytettäessä välillä hidas. Kuvausohjelmia. 2, 4, 8 sekunnin videokuvausta, yhdistetään yhdeksi videoksi, johon voi lisätä ääntä (ei tarvita tietokonetta). Kenno ja tarkennussysteemi ei ole muuttunut. Pienehkö ja kevyt kamera, sopii hyvin kompaktidigistä siirtyvälle. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 850 euroa (18-55mm IS) tai 1.050 euroa (18-135mm IS).

Popular Photography, Lens Test: Canon 70-300mm F/4-5.6L IS USM. Julkistettu elokuussa 2010. L-sarjan objektiivi, painoa 1.050kg, filtterikierre 67mm, täyskennoisille. Kevyempi, vastavalosuoja mukana. Zoomin käyttö on jouheaa. Kuvanvakaajan teho on neljä pykälää. Zoomin voi lukita. Objektiivi on sääsuojattu (kuten muutkin L-sarjalaiset). Ei värivirhettä, vähän vinjetointia, jonkin verran vääristymiä. Terävyys ei ole parantunut. Suomen Canon. Suomen hinta n. 1.600 euroa (noin 1.000 euroa enemmän kuin ei-L-objektiivi).

Slrgear.com, Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD SP AF. Myyntiin elokuussa 2010. Täyskennoisille. Nikon, Canon, Sony (ei tarvitse kuvanvakaajaa: vasta tulossa). Paino 765g, filtterikierre 62mm. VC = Vibration Compensatio, kuvanvakaaja. Tarkennusnopeus on parantunut. Kuvanvakaaja toimi kohtuullisen hyvin, kuviin ei tullut paljoa värivirhettä (purppurareunaisuus). Vastavalosuoja on tulppaanimallia, aika iso. Maahantuoja Focus Nordic. Suomen hinta on n. 450 euroa.

 

29.03.2011   (linkki)

KUVA & KAMERA -messut järjestetään ensi viikonloppuna 2.-3.4.2011. Paikkana on tänä vuonna Helsingin Kaapelitehdas. Kuva & Kamera -messut järjestetään jo kuudetta kertaa. Muutama poiminta messuohjelmasta:

Osastoilla ohjelmassa mm:

 • Suomen Valokuvahistoriallisen Yhdistyksen osastolla on jo perinteiseen tapaan vanhojen laitteiden ilmainen kunto- ja arvoarviointi.
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n osastolla on esillä uunituoreen Vuosikilpailun voittajakuvia.
 • Mediatraden osastolla on esillä pieni Reflecmedia-virtuaalistudio, Canon XF-105 3D-kuvausjärjestelmä, erilaisia videokameroita, kuvapäitä ja jalustoja sekä Litepanels LED-valot eri tilanteisiin.
 • Uutuutena Top Shotin kanssa toteutettu demostudio.
  • Pentax 645D keskikoon digijärjestelmä
   Valokuvaaja Magnus Hagert (Focus Nordic)
  • Mamiya/Phase One keskikoon digijärjestelmä ja Capture One -ohjelmaa.
   Jesper Printz Johansen (Phase One)
  • Helposti studiossa ja miljöössä - Elichrome-salamoiden kuvausdemo
   Mikaela & Krister Löfroth, mallina Veera Konga
  • Kuinka kuvausmeikkaus toteutetaan käytännössä? Meikkaus tehdään yleisöstä valitulle henkilölle.
   Maskeeraaja Sanna Liljamo
  • Valokuvaaja Matti Sulanto Kuvaa em. meikatun mallin Olympus PEN kameralla käyttäen langatonta Olympus –salamajärjestelmää ja Honl Photo – salamatarvikkeita. Malli saa kuvan muistoksi Epson Stylus Photo R3000 -tulostimella tulostettuna
 • Mukana on viime vuoden tapaan Docendo-forum kirjailijoineen.
 • ym.

Areena ja Vintti -ohjelmistossa mm.

 • Photoshop CS5, Lightroom ja Photoshop Elements - Esittelyssä Adoben työkalut kuvankäsittelyyn.
  Creative Software Expert Tommi Luhtanen, Vihreä Peto Oy. Järjestäjä Adobe Systems Nordic.
 • Pelasta vanhat albumikuvat skannaamalla!
  Asko Vivolin, Kamera-lehti. Epson.
 • Suomen valokuvataiteen museon tietoisku
 • Videokuvan käsittely ja erikoistehosteet
  Erkki Halkka, Digivideoyhdistys
 • Digijärkkäreiden videokuvaustekniikka
  Sakari Mäkelä, Digivideoyhdistys
 • ym.

Tapahtumatorin ohjelmassa mm:

 • Janne Mikkilä ja Juha Kassila valottavat töidensä saloja!
  Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry
 • Litepanels LED-valot - valaistuksen vallankumous.
  Product specialist Vesa Mäntyharju, Mediatrade Oy
 • Docendo-forumilla mm.:
  • Photoshop Lightroom-koulu 1
   Mika Karhulahti
  • Photoshop Lightroom-koulu 2
   Markku Saiha
  • Vinkkejä panoraamakuvaukseen
   Rami Saarikorpi
  • Digikuvat kehyksiin - opastusta tulostamiseen
   Sakari Mäkelä
  • Kuvien paikkatiedon hyödyntäminen
   Petteri Järvinen
  • ym.

Kuva&Kamera2011
Lauantai 2.4. klo 9-17
Sunnuntai 3.4. klo 10-17
Kaapelitehdas Tallberginkatu 1 C 15, 00180 Helsinki
Liput ovelta 12 €
www.kuvamessut.com

Kari Kuukka Photography, Time of Indifference 28.3.2011. Kuukausi hiihdon kuvaamista ulkomailla väsytti.

Kemppinen, Mihin valokuvaaminen katosi 29.3.2011. Kun olen käynyt läpi ja poikani on skannannut erään toisen suvun vanhat valokuvat ja minulla on hiukan kesken isäni noin kymmenen tuhannen dian läpi käyminen, alan ihmetellä.

 • Miksi valokuvaaminen nuupahti 1960-luvulla eikä ole oikein koskaan palannut entiselleen. Lasten ja sukulaisten kokoaminen rivistöksi loppui melkein kokonaan. Vain häät pitävät pintansa. Sitä vastoin ihmisten arki, huoneissa eletty elämä, näyttää puuttuvan kaikilta.

Wedding Photographer Janne Miettinen, paljon kuvia, tekstiäkin löytyy.

Petteri Löppönen Photography, Tanja & Henriikka miljöössä 28.3.2011. Tekstiä, kuvia + valaisukaaviot.

Valokuvaaja Juha Sompinmäki, Henkilökuvausta Tampereen toimistolla 28.3.2011. Eräs asiakas otti yhteyttä sähköpostitse ja kertoi että heidän liiketoiminta on kasvanut yritysfuusion myötä niin, että uutta henkilökuntaa on talossa melkein tuplasti. Kaikista tarvittaisiin kuvat henkilökortteja varten, verkkosivuille ja firman johtajasta myös sillä ajatuksella, että on valmiina asiallisia kuvia käyttää lehtijuttujen yhteydessä.

Pintaliitoblogi, Pari sana briifeistä… 28.3.2011. Allekirjoittanut kuvaa pääsiassa mainos- ja viestitätoimistojen toimeksiannoista.

Hemmon Kuvat, Bemarilla saa 26.3.2011. Eräs avioliittoon joutunut kaverini päätti myydä Bemarinsa rahoittaakseni tulevan kesän mopohankettaan. Ehdotin hänelle, että mä voisin huvikseni ottaa myyntikuvat autosta, mutta yhdellä ehdolla: saan täysin vapaat kädet.

Tietokone.fi, Nettiostosten tullaaminen helpottuu. Suomalaisten intoa tilata tavaraa ulkomailta on hillinnyt tullaamisen vaikeus, kun tullaamista varten on pitänyt mennä tullipostiin jopa kymmenien kilometrien päähän. Tiistaista alkaen EU:n ulkopuolelta tulevien lähetysten tullauksen voi hoitaa netissä niin, että posti tuo lähetyksen kotiin tai lähimpään postiin asti.

Tietokone.fi, iPad 2:n myynti käynnistyi vauhdikkaasti Suomessa. Ensimmäinen erä myytiin loppuun heti. Suomeen odotetaan uutta erää myyntiin tällä viikolla, mutta toimitusmääriä ei ole paljastettu. Torniainen arvelee kysynnän ja tarjonnan tasapainottuvan noin 2–3 viikon kuluessa.

Itviikko.fi, Kodakin taistelu esikatselusta virkosi. Kansainvälisen kaupan komissio ITC ottaa tarkasteluun Eastman Kodakin kiistellyn patentin digitaalisten kuvien esikatselusta, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Kauppalehti, "IPhone 5 esitellään 6. kesäkuuta".

Aamulehti, Jättiläispaviaani! Kuvaaja tallensi kameraan hurjan optisen harhan, katso kuvalinkki. (aika raflaava otsikko, tällaisten kuvien ottaminen on ihan oma luokkanssa, niitä on hyvin helppo ottaa, kun vähän suunnittelee etukäteen...).

Tietokone.fi, Ilmainen ja kevyt mediasoitin. Media Player Classic Home Cinema 1.5.2827.

Kainuun Sanomat, Katseluyritysten tulot lähes miljoonan. Eläinkatseluyritysten ja valokuvausyritysten välitön matkailutulo nousi viime vuonna 890 000 euroon. Luku sisältää 16 yritystä Kainuusta, Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Kyse on ns. piilokojuista.

Voice.fi, Taiteilijakaunotar poseerasi alastomana keskellä New Yorkia - katso. (on tässäkin otsikko, kyse on valokuvaajasta).

Stara.fi, Nokia N8:n kameraa ylistetään: “Parhaat kännykkäkuvat ikinä!” – katso kuvat. Kuvat julkaissut Daily Mail -lehti kysyy jo otsikossaan “Ovatko nämä maailman parhaat kännykkäkuvat ikinä?” ja ihmettelee kuinka näin “shokkilaadukkaita” kuvia voidaan saada aikaiseksi matkapuhelimella. Samalla lehti suosittelee Nokia N8:n ostamista vanhan rähjäisen kameran tilalle esimerkiksi lomakuvia varten.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Earth Hour 2011. 25 kuvaparia.

Boston.com, The Big Picture, Earth Hour 2011. 15 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Earth Hour 2011. 19 kuvaa.

Shorpy.com, Come Fly With Me: 1911. Lentomatkustajalla ei ollut ennen vanhaan paljoa mukavuuksia.

Life.com, Flashback: 1986 Bombing of Libya. 17 kuvaa.

Thephotoargus.com, Lightning Photography – A Primer. Salamaa kuvaamassa.

Photo.tutsplus.com, Advice & Recommendations for Digital SLR Video Gear. Järjestelmädigillä videota kuvaavalle lisävarusteita.

Pixiq.com, What Makes Good Photography?

Digital Photography School, How to Replace a Digital Camera’s LCD – a Walkthrough. Teksti ja video 5:43.

Diyphotography.net, Using Transparencies For Delicate Shaped Bokeh Shapes.

Rob Galbraith, Fujifilm FinePix X100 release now scheduled for early April. Japanin markkinoista on kyse. Alkuaan kameran piti tulla myyntiin maaliskuun puolivälissä.

B & H, Canon Normal EF 50mm f/1.0L USM Autofocus Lens. Käytetty, $4,499.00.

(eiliseen jatkoa) Fotosidan.se, Gregory Crewdson gör filmiska bilder med sitt fototeam. Kuvia, tekstiä ja video 5:35.

Fotosidan.se, Pressfotografer protesterar mot ny fotolag.

Fotosidan.se, Projektor gör distanskurs i digital stillbild.

Redrivercatalog.com, Epson R3000 First Look Review and Introduction. Epson Stylus Photo R3000 on ammattilaisille ja vaativille harrastajille tehty A3+-koon valokuvatulostin. USB, Wi-Fi ja Ethernet. Myyntiin maaliskuun lopulla. Suomen Epson. Suomen hinta on n. 800 euroa.

 

28.03.2011   (linkki)

Facebook, Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Vuoden muotokuvaaja 2011 -kilpailu on ratkennut.

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Näyttelykuvia 345: Luutatestin vakavuudesta. Kaapelilla käydessä kannattaa aina käydä B-rapun toisessa kerroksessa katsomassa, mitä valokuvataiteilija Jukka Male (s. 1954) kulloinkin tarjoaa käytävägalleriassa, jota hän vähän suurellisesti nimittää Jukka Male Museoksi.

Suomen kirjataiteen komitea, Vuoden kauneimmat kirjat, Taidekirjat ja valokuvateokset. Valokuvateokset:

 • Anni Leppälä - Vuoden nuori taiteilija 2010
 • Caj Bremer - Valokuvaaja Photographer Fotograf

Tulli.fi, Osta verkosta ja tullaa netissä! Yksityisen kansalaisen asioiminen verkkokaupoissa helpottuu, kun hän 29.3.2011 alkaen voi tullata tavarat ja maksaa maahantuontiverot netissä. Tullikäynti jää historiaan, kun ostaja saa postipakettinsa suoraan kotiin tai lähipostiin. Rahtitavarat voi hakea kuljetusyhtiön rahtiterminaalista. EU:n ulkopuolelta tuoduista tai tilatuista tavaroista täytyy tehdä tulli-ilmoitus. Siihen asiakas tarvitsee vain verkkopankkitunnukset, Postin tai kuljetusyhtiön saapumisilmoituksen ja esimerkiksi kauppalaskun tai tilausvahvistuksen. Aikaisemmin asiakas on käynyt Tullin toimipaikassa maksamassa tilaamansa tuotteen tullit ja verot tai käyttänyt huolintapalveluita. Nyt hänellä on myös kolmas vaihtoehto.

 • tullinimike pitää tietää, sen mukaan tulee veroprosentti (kaikkiaan 15.000, palvelussa on listattu parisataa yleisintä)
 • tullia ja ALV:ia ei tarvitse maksaa, jos summa on alle 10 euroa (arvo n. 45 euro)
 • Helsinki-Vantaan postitullissa on käynyt päivittäin tähän asti toistasataa asiakasta joka päivä

Markan kuva, Makroilua loitoilla 14.3.2011.

TAMK taide & viestintä, Moving Gallery esittää: Screening Helsinki 25.3.2011. Screening Helsinki -näyttelyprojekti tuo uusin keinoin mediataiteen ihmisten keskelle. Ensimmäisessä näyttelyssä on 15 taiteilijan valokuvateoksia. Valokuvat projisioidaan videotykillä dia-shown tavoin. Projisiointi tapahtuu autoon asennetun itsenäisesti toimivan kaluston turvin ja on näin riippumaton ulkoisista tekijöistä.

HS, Facebook hyötyy käyttäjistään yhä enemmän. Käyttäjät menettävät tekijänoikeutensa sivustolla jaettuihin sisältöihin eivätkä pysty vaikuttamaan siihen, mihin tarkoituksiin sisältöjä luovutetaan.

Journalisti 6/2011, 24.3.

 • Saamenmaan kuvat esillä Saariselällä Valokuvaaja Pekka Antikainen avasi helmikuun alussa Arktisen valokuvakeskuksen Inarin Saariselän Siulassa. Gallerian päänäyttely, Saamenmaa, on aiemmin nähty muun muassa Saamelaismuseo Siidassa ja Kulttuurien museossa Helsingissä.
 • Valaistus tekee kuvan Kauppalehti Option (5/2011) aukeaman kuvassa esittäytyy kultaseppäyritys Kulmala.

Photo Raw -lehti #13 on ollut jo jonkin aikaa myynnissä. 100-sivuinen erikoisnumero, joka esittelee Vuoden lehtikuvat 2010 -kilpailun satoa. Hinta 9.90 euroa. Kannessa Juha Mieto.

Photo.net, foorumi.

Life.com, Elizabeth Taylor as a Mother. 13 kuvaa.

Earthboundlight.com, Adobe Plans to Rebrand, Repackage Photoshop and Lightroom (Photo Tip of the Week), 27.3.2011. Valokuvaajat ovat siirtyneet käyttämään Lightroomia. Huhtikuun alussa alkavat beta-testit uusista versioista. Huhujen mukaan ohjelmat nimetään uudestaan: Lightroomista tulisi Adobe Photoshop ja aiemmasta Photoshopista Adobe ImageReady.

Digital Photography School, Wedding Photography 101 (Part 3).

British Journal of Photography, Michael Wolf welcomes World Press Photo controversy. Kuvat olivat peräisin Google Street View:stä. Video, haastattelu, kesto 8:37.

ePhotozine.com, Create a polaroid effect with your photos.

Kamera & Bild, Gregory Crewdson - så långt från snapshot man kan komma. Pikemminkin ohjaaja kuin valokuvaaja. Yhden kuvan jälkikäsittely voi viedä kuukausia.

Beyondmegapixels.com, Product Review — Canon EF 500mm f/4L IS USM Super Telephoto Lens. Amazon.com, hinta $6.699. Lyhyt esittely.

Juzphoto.com, Nokia N8 camera-phone. Vertailut Samsungin 12 megapikselin M8910-malliin.

 

27.03.2011   (linkki)

Oka Morikawa's blog.

Ilta-Sanomat, Tragedia Mies ja vauva -julisteen taustalla. Man and Baby (L'Enfant) -julisteessa miesmalli piteli sylissään pikkuvauvaa. Vuonna 1986 kuvattu juliste on myynyt peräti viisi miljoonaa kopiota. Valokuvaaja Spencer Rowell käytti rojaltinsa huumeisiin. Idea tuli Athena-studioiden taiteelliselta johtajalta, joka kuoli aidsiin vuonna 1993. Miesmalli sai palkkioksi 100 puntaa.

Hardware.fi, iPad 2: Katkeileva Wi-Fi-yhteys tekee paluun. Joillakin käyttäjillä.

Tietokone.fi, Vuokraa ja katso elokuvia iOS-laitteella. Voddler 1.0. Elokuvien Spotify-palveluksi kutsuttu ruotsalainen Voddler on yksi suurimmista ja suosituimmista elokuvien verkkopalveluista. Nyt Voddlerin elokuvia voidaan katsoa suoraan myös iPhonella ja iPod touchilla.

Photo.net, foorumi.

Smashingapps.com, The Breathtaking Photos Of Spectacular Places On Earth (Earth Hour Special).

Msnbc.msn.com, Earth Hour around the world. 11 kuvaa.

Msnbc.msn.com, The Week in Pictures: March 17 - 24. 12 kuvaa.

Pixiq.com, White Balance Explained.

Digital Photography School, Wedding Photography 101 (Part 2).

YouTube, Matthew J Smith Sekonic yt. Studiokuvausta, mutta myös kadullakin. Valotusmittaria käytetään koko ajan. Video, kesto 4:11.

Dcviews.com, GigaPan introduces EPIC Pro robotic DSLR mount (lehdistötiedote). Huhtikuussa myyntiin. EPIC Pro $895, EPIC 100 $449, EPIC $349. Uudet versiot laitteesta ja softasta. Panoraamakuvia automaattisesti.

Fotosidan.se, Poliser friades efter ingrepp mot fotograf i t-banan. Raastuvassa poliisit vapautettiin, ei tuomiota.

 

26.03.2011   (linkki)

Janneheimonen.net, Luonnonkuvaajien talvipäivät 2011 takanapäin… Viime viikonloppuna Suomen Luonnonvalokuvaajat ry järjesti jäsenilleen perinteiset luonnonkuvaajien talvipäivät. Kuten aiemminkin, niin myös tänä vuonna tapahtumapaikkana oli Etelä-Suomessa sijaitseva Kiljavan opisto...

Jussi Aalto, Nadarsander 2000, blipfoto.com, Thursday 24 March 2011: My kitchen window view. Kahta kuvaa erottaa vain 18 minuuttia.

Puusa, Minä en ole tässä mukana 23.3.2011.

Suo ja city -blogi, Uusi versio piilosta, jatkoa 25.3.2011. Edellisessä postauksessa lupasin laittaa esille kuvia piilosta värjättynä, heti kun maali olisi kuivunut...

 • neljän päivän takaa:
 • Suo ja city -blogi, Uusi versio piilosta 19.3.2011. Pari vuotta palvellut piiloni alkoi olla jo hieman kärsineen oloinen ja aiemmin mainitsemani pienet puutteet rakenteessa alkoivat myös painamaan mieltä kevätkauden tehdessä tuloaan. Päätin siis uudistaa hyväksi havaitun pohjarakenteen päälle pystytettävän teltan....
 • Kuvauspiilon rakennusohjeet 4.2.2009. Tämän piiloprojektin idea lähti liikkeelle viime syksynä, kun olin suolla kuvaamassa silloisessa piilossani. ...

Warthog.fi, Viikonlopun Kuvausvihje® #211 28.3.2009. Kesäaikaan siirtymiseen liittyviä asioita (ja yleistä huoltoa...).

Deep Shadows and Brilliant Highlights 25.3.2011. DIY Cardboard Snoot. 1-kertainen.

Itviikko.fi, Ipad 2:t karkasivat rajan taa. ...Humacin toimitusjohtaja Olli-Pekka Jäntti katselee jonottajia. Se, että trokarit ovat vallanneet jonon, ei yllätä häntä. ... – Olemme kuulleet, että edullisimmat 479 euron mallin saa Pietarissa kaupaksi 1 000 eurolla", Jäntti kommentoi. 

Iltalehti, Varo, kannettavan takuu voi yllättää. Vain harvoilla merkeillä on kahden vuoden takuuaika.

Stara.fi, Natalie Portmanin rinnat paisutettiin photoshopilla – katso tulos.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Japan Earthquake: Two Weeks Later. 46 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Dog Sledding season - coming to a close. 42 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | March 25, 2011. 11 kuvaa.

Life.com, Nature's Wrath and Its Aftermath. 62 kuvaa.

Pixiq.com, If Photography Is An Art, What Are Its Special Strengths? Ensin vahvuudet, sitten esimerkkinä Dorothea Lange.

Photo.tutsplus.com, Learn Lightroom in a Week – Day 2: Import And Viewing.

Digital Photography School, Wedding Photography 101 (Part 1).

Thephotoargus.com, 10 Trends in Photography Website Design.

YouTube, Photography Tutorial - Concert Photography. Video, kesto 12:21.

Fstoppers.com, More Proof That Expensive Gear Does Not Equal Good Pictures. Muutamalla halogeenivalolla ammattimaisen näköisiä potretteja. Video, kesto 4.49. Taustana suihkuverho.

ePhotozine.com, Shooting Silhouettes.

Gizmodo.com, This Video Reveals How NASA Photoshops Hubble’s Images.

Aftonbladet.se, Nu träder en världsberömd rumpa fram. Kolmen lapsen äiti, nyt 52-vuotias Fiona Walker (silloinen Fiona Butler) oli mallina vuonna 1976 otetussa kuvassa. Kuvan näkeminen ilahduttaa edelleen häntä.

Kamera & Bild, Så fotar du i mörkret.

 • Wwf.fi, Earth hour. Earth Hour on maailmanlaajuinen ilmastotempaus, jossa miljoonat ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi samana päivänä. Tule mukaan. Suomessa valot sammuvat klo 20.30.

DCRP, Canon Powershot ELPH 500 HS. Euroopassa Canon IXUS 310 HS. Helmikuussa 2011 julkistettu. Canon Ixus -huippumalli. HS = High Sensitivity. 12 megapikseliä, 24-105mm, f2.0-5.8, 3.2 tuuman lcd-kosketusnäyttö (460.000 pistettä). Teräsrunko. 1080p Full HD video, stereo. Super Slow Motion 340x240 video 240 kuvaa sekunnissa. Kuvausohjelmia (vaikkapa kalansilmätehoste, pikkukuvatesto tai lelukameratehoste, Smart Auto - 32 tunnistettua näkymää). Laajakulmapäässä tynnyrivääristymää, kohinaominaisuudet erinomaiset. Akut kestävät vain alle 200 kuvan ottamisen. Kosketusnäytön käyttäminen ei ole kovin sujuvaa. Tässä luokassa erinomainen kuvanlaatu. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 330 euroa.

Anandtech.com, The Apple iPad 2. Pitkä ja perusteellinen arvio. Myös softaa käsitellään.

 

25.03.2011   (linkki)

Aamulehti, Hääkuvaaja tuomittiin maksamaan hääparille korvauksia: Epäonnistui 185 kertaa. Brittiläinen pariskunta maksoi valokuvaajalle reilut 620 euroa häidensä kuvaamisesta. Kaikki 185 valokuvaa olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin mitä pariskunta oli toivonut.

 • The Sun, Our blurfect day oikeus tuomitsi maksamaan takaisin vähän yli puolet.
 • (muutaman näytekuvan perusteella ei oikein voi sanoa mitään...)

Tietokone.fi, Uuden iPadin myynti alkaa Suomessa. Apple taitaa imagon ja rahan tekemisen

Tekniikan Maailma, Värikkäät vaihtokuoret taskukameraan. Vaihtokuorilla varustetun Pentax RS1500 -pokkarin ulkonäkö on helposti muokattavissa. Toisin kuin edellisessä mallissa RS1000, kuoret vaihdetaan napsauttamalla ne runkoon kiinni, joten muunteluun ei tarvita työkaluja. Pentax RS1500 tulee kauppoihin huhtikuun aikana 120 euron hintaan.

Tietoviikko.fi, Kuvapalvelu Colorista veikataan seuraavaa mobiilihittiä. Androidille ja iPhonelle saatavissa oleva sovellus jakaa kännyköillä otetuttuja kuvia lähistöllä sijaitseville muille käyttäjille. Colorin juju on mobiilin paikkatiedon lisäksi siinä, että kaikki jaettu on julkista. Käyttäjät pääsevät tirkistelemään muiden ottamia kuvia ja videoita. Käyttäjänimen sijaan Color tunnistaa käyttäjänsä vain etunimen ja puhelinnumeron perusteella.

Aamulehti, Kummallinen valopalloilmiö ihmetyttää itäisessä Suomessa - katso video ja kuvalinkki.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Holi: Festival of Colors. 43 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | March 24, 2011. 18 kuvaa.

Life.com, Inside a Nuclear Reactor. 33 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Libya's rebels begin forming a government. 28 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, International forces continue the air assault on Libya. 19 kuvaa.

Digital Photography School, Recover Images from a Damaged SD card. Tässä käytetään kuvien palauttamiseen ilmaista Zero Assumption Recovery (ZAR) -ohjelmaa (Windows). Yksityiskohtaiset ohjeet (palautusohjelmat ovat helppokäyttöisiä).

Pixiq.com, Geotag Your Photos with GPS Devices.

Luminous Landscape, Mounting Prints on Aluminium Composite. Muitakin vaihtoehtoja on kuin printin laittaminen lasin alle ja kehyksiin. On mahdollista pohjustaa myös ohuelle alumiinilevylle.

Popular Photography, Ebay Watch: Apple's Digital Camera, a White Nikon Lens and More!

 • Rare Nikon AF-S 80-200mm f/2.8 lens IN WHITE- $1,749.98 (näyttää Canonin objektiivilta)
 • LeCoultre Compass Camera with 35mm f/3.5 Lens- $5,020 or Best Offer
 • Lot of 20 Sony Mavica MVC-FD200 Cameras- $1,111.00
 • 24K Gold Leica R4 with Summilux-R 50mm f/1.4 lens- $3,355.00
 • Apple QuickTake 200 Digital Camera- $63.0

Rob Galbraith, Very cool retro-look video made using Canon EOS 7D burst mode.

Geekaphone, iPhone: World’s Most Popular Camera. Viisi kirjoitusta.

1. Putting the iPhone Camera to the Test – Compared to a DSLR
2. Photo Editing Apps for the iPhone
3. Organizing your iPhone Photos with Free Apps
4. QuadCamera App and Jelly Lenses for the iPhone
5. A Gallery of Photos Taken with iPhones

ePhotozine.com, Advice on lighting big groups of people. Perusohjeita.

YouTube, Portrait photography tips: short and broad lighting tutorial. Video 4:35.

Diyphotography.net, How To Mount Anything In The World.

IR, Japan quake: More updates, donation info. 24.3.2011. Mikä on tilanne japanilaisilla tehtailla.

Gizmodo.com, The 5-in-1 Connection Kit Plugs Cameras, SD Cards, Keyboards and TVs into iPads. $45.

ePhotozine.com, Top 10 Best DSLRs reviewed by ePHOTOzine. Viimeisen vuoden ajalta.

 

24.03.2011   (linkki)

Jirina Alanko
Kuva: Jirina Alanko10.4. 2011 asti

Jirina Alangon vintage-henkisissä kuvissa aiheet vaihtelevat 1920-luvun dandyista 50-luvun pin-up tyttöihin. Tyylistään huolimatta kuvat on toteutettu modernein keinoin, digitaalisella kameralla ja kuvankäsittelyllä.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

Mustekala.info/näyttelyarvioita:

Saara Hacklin: ”Kun puhuttiin, puhunut ei itse hän ensin” - Sini Pelkin Kaiku kahdelle.

Harri Mäcklin: Murha purkukiinteistössä, eli rajanylityksiä - Lena Séraphin Kluuvin galleriassa.

Katsottavissa/kuunneltavissa Yle Areenassa:

 • (Vain Areenassa) Kolmas ulottuvuus: Malick Sidibé. Malilainen Malick Sidibé on yksi maailman arvostetuimpia valokuvaajia. Vuonna 2007 hänet palkittiin ensimmäisenä afrikkalaisena Kultaisella leijonalla. Ohjaaja Cosima Spender, Iso-Britannia 2007. Kesto 00:59:04.
 • (Vain Areenassa) Kolmas ulottuvuus: Sotakuvaaja. Kun muut juoksevat, James Nachtwey liikkuu hitaasti kuvaten maailman parhaita sotakuvia. Ohjaaja Christian Frei, Sveitsi 2001. Kesto 01:20:56.
 • (Turun Radio) Minna Havukaisen valokuvat puhuttavat nyt Turun pääkirjastossa. Valokuvataiteilija Minna Havukainen on tottunut siihen, että hänen realistiset valokuvansa vastasynnyttäneistä naisista herättävät keskustelua. Kuvia on nyt esillä Turun pääkirjastossa - ja jälleen palautetta ryöppyää. Sannimari Lehtilä tapasi taiteilijan naistenpäivänä. Kesto 00:06:10.
 • (Turun Radio) Turku 2011: Valograffiti maalaa haaveiden kaupunkimaisemaa. Valograffiti syntyy, kun aloillaan olevaan kameraan asetetaan pitkä valotusaika, ja linssin edessä kuljetetaan valonlähdettä; taskulamppua, sytkäriä, tähtisadetikkua... Arjen löytöretkeilijät saivat Meiju Niskalalta tehtäväkseen maalata valolla sellaista kaupunkia, kuin itse haluaisi sen olevan. Jouni Koutonen ja Päivi Leppänen kokeilivat valograffitien tekoa, ja Kalle Talonen pyysi ammattilaisarviota lopputuloksesta Meijun lisäksi myös valokuvaaja Tatu Hiltuselta. Kesto 00:10:55.

Adobe Photoshop CS5+Lightroom 3 -seminaari, mukana Julieanne Kost.
Aika ja paikka: Helsinki - Tennispalatsi ke 6.4. klo 8.30 - 12.00.
Seminaari on maksuton ja pidetään englanniksi. Paikkoja on rajoitetusti.

Julieanne Kostin osuudessa mm. :

 • Näin järjestät ja muokkaat kuvat Lightroomissa metatiedon ja avainsanojen, suotimien ja kokoelmien sekä virtuaalikopioiden ja julkaisutyökalujen avulla.
 • Näin parannat tuottavuutta toistuvissa tehtävissä.
 • Tee valokuvistasi uniikkeja taideteoksia Mixer Brushin ja realististen pensseliasetusten avulla.

Julkistusseminaari näppäilykuvasta Suomen valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla Helsingissä keskiviikkona 30.3.2011 klo 14-16.

Digitaalitekniikka ja sosiaalinen media ovat muuttaneet ratkaisevasti kotivalokuvausta. Mitkä ovat näppäilykuvan tulevaisuuden haasteet?

Englanninkielisessä iltapäiväseminaarissa julkistetaan uusi, aihetta käsittelevä kirja From snapshots to social media: the changing picture of domestic photography (Valokuvauksesta sosiaaliseen mediaan: kotivalokuvaus muutoksessa, Springer 2011), jossa tutkijatohtori Risto Sarvas ja professori David M. Frohlich tarkastelevat näppäilykuvan historiaa ja sen ajankohtaisia kysymyksiä.

Ilmoittautuminen 28.3.2011 mennessä.

Suomen valokuvataiteen museo/Kokoelmanosto/ Sakari Pälsi: Shamaani Otshir-böö, 1909. Hopeagelatiinivedos vuodelta 1985, vedostaja Jussi Aalto. Maria Faarinen esittelee tällä kertaa shamaani Otshir-böötä esittävän kuvan, jonka Sakari Pälsi otti nuorena tutkimusmatkaajana Mongoliassa keväällä 1909.

Kokoelmanosto-sivulla museolehtori Erja Salo ja kokoelma-amanuenssi Maria Faarinen esittelevät poimintoja museon kokoelmasta. Sivulle lisätään uusi kuva noin kahden viikon välein.

Taideteollinen korkeakoulu, Taiteen kandidaatin tutkintoon johtavat koulutusohjelmat. Hakuaika 7.3.-12.4.2011 klo 16.15. Opiskelijavalinta koulutusohjelmiin tapahtuu kaksi- tai kolmiosaisen valintakokeen kautta. Kunkin osan välissä suoritetaan karsintaa. Taiteen kandidaatin tutkinto on kolmivuotinen alempi korkeakoulututkinto. Tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä.

Valokuvataiteen kandidaatin tutkinto antaa valokuvaajan ammatilliset perusvalmiudet. Koulutuksen tavoitteena on kehittää opiskelijan valokuvailmaisullisia taitoja, käsitteellistä ajattelua ja tutkivaa lähestymistapaa sekä antaa valmiudet jatkaa taiteen maisterin tutkintoon johtaviin opintoihin.

TaK Hakuopas 2011 (PDF). Ennakkotehtävät on julkaistu Hakuoppaassa.

Ennakkotehtävien perusteella osa hakijoista kutsutaan valintakokeen seuraavaan osaan. Osa tehtävistä on ollut piirustus- tai maalaustehtäviä. Kuvaustehtävät toteutetaan yleensä kertakäyttökameralla. Mukana voi olla myös kuva-analyysejä.

Vuonna 2010 Valokuvataiteen koulutusohjelmaan hakijoita oli 448, joista opiskelemaan hyväksyttiin 9 henkilöä (2 %).

Kuvaaja Markku Könkkölä, Mihin tarvitaan monenlaisia makroja? Canonilla on mallistossaan kolme erilaista makroa täyskennokameroille ja yksi vain pienikennoisille kameroille. Lisäksi tosi lähikuvaajille on oma erikoislasinsa. Minulla on ollut vastaava kolmen objektiivin setti käytössä jo käsitarkenteisen FDn-sarjan ajoilta....

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma Newsiltä massapostia freelancereille 23.3.2011. Sanoma News alkaa massalähettää uusia sopimusmalleja niille freelancereille, joiden kanssa se ei ole vielä neuvotellut uudesta sopimuksesta. Tähän mennessä sopimuksia on tehty muutamia kymmeniä viime syksystä alkaen....

- Tähän asti on käyty aitoa neuvottelua ja sopimuksia on räätälöity freelancereiden tarpeiden mukaan. Nyt näyttää siltä, että loppujen freelancereiden kanssa halutaan tehdä vakiomuotoinen sopimus, jota lehti yksipuolisesti tarjoaa. Toivottavaa on, ettei neuvotteluista mennä saneluun, vaan neuvotteluhalukkuus jatkuu, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valokuvatorstai, 200. haaste. Viikon haaste on "kuva ja sen kuvausprosessi". Kuva ja sen tarina.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 199. haaste. Viikon haaste oli "idea". Haasteen otti vastaan 72 kuvaajaa

Karseita lehtikuvia, osa2. Ilta-Sanomat, Pelicans-sentteri lupaa rytinää. Nähtävästi on nyt sitten valtalehtienkin kuvissa yleistynyt maan tapa, että kun ei viitsitä tai haluta etsiä kohteesta kunnon kuvaa, niin rajataan paljon isommasta kuvasta terävyysalueen ulkopuolelta suurennos. Ei taida olla hyvää mainosta tämänkään kuvankaan ottajalle. Ja eipä ihastuta kuvan katsojaakaan tällainen laatu. Kuvateksti: Juhani Tyrväinen rymisteli avausottelussa.

Macmaa.com, Testissä MacBook Pro 13″ 2.7 GHz Core i7 (alkuvuosi 2011). Lähes vuosi on kulunut MacBook Pro -kannettavien edellisestä päivityksestä. Ulkoisesti MacBook Prot eivät liitäntöjä lukuunottamatta eroa edellisestä sukupolvesta, mutta konepellin alla on tapahtunut enemmän. Käyttökokemukselle olennaiset prosessorit ja näytönohjaimet ovat menneet uusiksi...

MTV3, Studio55.fi (taitaa olla kyse jostain hienovaraisesta mainonnasta tms., kuitenkin jonkin verran kiinnostavia artikkeleita).

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, The Chernobyl Disaster: 25 Years Ago. 39 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Elizabeth Taylor | A life in pictures. 40 kuvaa.

Magnum photographers, Elizabeth Taylor 1932 - 2011.

National Geographic, A Jewel in Two Crowns. 17 kuvaa Krimiltä.

The New York Times, Asia Up Close. 44 kuvaa.

Thephotoargus.com, Photographer Showcase – Dave Hill. Kokoelma Dave Hill -kuvia.

Digital Photography School, 12 Stunning Silhouette Shots.

The Online Photographer, Richard Prince in His Own Words. Lehtihaastattelu.

Photo.net, Buyer's Guide: Entry-Level DSLR Cameras. Ensimmäistä järjestelmäkameraa ostamassa. Maaliskuu 2011.

The Online Photographer, Why I'm Getting an iPad 2. Ei mullistavia eroja ykkösversioon.

IR, Selling Photos: PhotoShelter Releases "How to Sell Prints" - A Free Guide. Lehdistötiedote. 44-sivuinen, sähköpostiosoite annettava (ei käytetä markkinointiin).

Bobatkins.com, Japan Earthquake Disaster and it's effect on Photography supplies. Nyt kannattaa ostaa, jos on ostoaikeissa. Katastrofi ei ole vielä vaikuttanut tarjontaan. Myöhemmin keväällä voi tulla pulaa myytävästä, hinnatkin voivat nousta.

Macworld.com, Covert digital cameras for budding spies. Kolmetoista vakoojakameraa. Vaikkapa Coca-Cola -kamera tai sähköparranajokone -kamera.

Hongkiat.com, Logo Evolution of 25 Famous Brands. Canonin logo ei ole muuttunut ollenkaan vuodesta 1956. Ensimmäinen versio on vuodelta 1934.

Kamera & Bild, Historien bakom bilden av Fabienne. Årets Bild 2011-lehtikuvakilpailun sarjavoittaja Paul Hansenin kuvan takana oleva tarina. Aika lailla erilainen näkökulman Ruotsin vuoden 2011 ulkomaiseen uutiskuvaan. Yksi kamera ikuistamista kuvaajista on Paul Hansen.

Dpreview.com, Panasonic DMC-GH2. Syyskuussa 2010 julkistettu. Micro 4/3-systeemin järjestelmädigi. GH1:n seuraaja. 16 megapikselin kenno, kuvasuhde valittavissa, ISO 160-12.800. Kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö 460.000 pistettä (voi valita vaikka kohdan, johon tarkennetaan). Video 1920 x 1080 (60 tai 50 fps). Elektroninen etsin 1.440.000 pistettä, markkinoiden paras. Videon kuvaaminen on parantunut, kuvaaja voi vaikuttaa tulokseen enemmän, tarkennuksen nopeus on parantunut. Paino on aavistuksen kasvanut 394g (385g). Arvosana 79%. Suomen Panasonic. Runko + 14-42mm n. 1.000 euroa. Runko + 14-140mm n. 1.500 euroa.

Dpnow.com, Datacolor Spyder LensCal lens calibration target. Onko tälle välttämättä tarvetta? Lyhyt esittely.

 

23.03.2011   (linkki)

Turun Sanomat, Nina Suni, Lempeydellä kuvattua. Rankoistakin henkilökuvistaan tunnettu valokuvataiteilija Minna Havukainen (s. 1969) tutkii kuvissaan tällä kertaa, mitä nuorelle näyttelijälle tapahtuu esityskauden jälkeen. Näyttelyssä pohditaan, millaisia rooleja meillä elämän mittaan on ja ovatko ne pysyviä.

 • Minna Havukainen, Teatterinuoria, Galleria Å, (Kaskenkatu 1), Turku, 27.3. saakka.

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen.

 • Tapahtumakuvausta 21.3.2011. ...Kun homman halusi kuitenkin pitää näppäränä (ei siis 10flässiä pitkin tilaa) niin päätin kalvottaa kameraan tulevan salaman....
 • Ropotteja 20.3.2011. Kuvaaja muuttui lopullisessa kuvassa robotiksi.
 • Hankalaa 20.3.2011. Vanhoja PSD-tiedostoja ei säästetä, nyt olisi ollut käyttöä.
 • Skanneri 20.3.2011. Epson V700.
 • § 20.3.2011. Kannattaa lukea sopimus tarkkaan ennen allekirjoitusta.

Hemmon Kuvat, Valokuvan arvo 22.3.2011. ...Helvetin suuri yllätys tuli vastaan kuitenkin siinä vaiheessa, kun aloin kysymään korvauspolitiikasta. Lehden toimituksen mukaan kuvan arvo oli... A4-kokoon...

Uskomattomat kuukuvat -blogi kirjoittaa superkuusta.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, canon powershot -vika. Linssisuojus ei aukea, objektiivi ei tule ulos.

Macmaa.com, Apple vahvisti iPadin suomalaiset hinnat. ...iPad 2:sta kiinnostuneet voivat tällä kertaa tehdä ennakkovarauksia Apple-jälleenmyyjien liikkeissä, koska alkuvaiheessa iPadin saatavuuden uskotaan olevan melko rajoitettu....

Tekniikka & Talous, Tutkijat: Digikuva katoaa verkkoon. Ladatessaan verkkoon digivalokuviaan käyttäjä kohtaa kaksi keskeistä riskiä: Kuvat ja niihin liittyvät tiedot voivat kadota käyttäjältä ikuisiksi ajoiksi palveluntarjoajan toiminnan loppuessa. Toisaalta käyttäjän voi olla vaikea poistaa kuvia, kun ne on kerran verkossa julkaistu. ...

Voice.fi, Suomalaisbändin levynkannessa painovirhe - katso. Ns. painovihreen sijaan kyse on luokasta Photoshop Disasters. Jäänyt painoon mentäessä poistamatta teksti "kansi".

Afterdawn, Firefox 4 on viimein täällä!

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Holi: The Festival of Colors, 2011. 36 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, World Water Day 2011. 20 kuvaa.

Life.com, Gaddafi: The Last Supervillain? 18 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 70 Striking and Surprising Spring Photographs.

Shorpy.com, The Kodak Girl: 1909.

Pixiq.com, Photographer Patrick Cariou Wins Case Over Artist Richard Prince. Richard Princellä on tapana käyttää inspiraation lähteenä (joku voisi käyttää sanaa kopiointi) toisen kuvaajan mainoskuvaa (usein Marlboro-mainos) ja suurentaa kuva isoksi. Valokuvasta voidaan ottaa esim. osasuurennos tai muuttaa sitä vähän. Nyt ensi kertaa oikeus katsoi, että kyse ei ollutkaan sallitusta käytöstä, "fair use", (suomeksi lähin termi lienee "sitaattioikeus").

Diyphotography.net, Throw Your Strobe To Great Lengths Using a Poor Man's Better Beamer.

Camera 47, Hasselblad-to-EOS Tilt Lens. Adapteri + käytetty 80mm Carl Zeiss Planar, alle puolet uuden Canonin Tilt & Shiftin hinnasta.

YouTube, Silky smooth water using a Neutral Density Filter. ND-suotimella päivänvalossa pitempi valotusaika. Video, kesto 4.15.

Luminescence of Nature, Choosing a RAW converter– My Karma ran over your Dogma. Adobe Camera RAW (Bridge/Lightroom/Photoshop) ja Capture NX 2.

Canon Blogger, Three Reasons You Should Be Using a Card Reader.

Rob Galbraith, Nikon's Sendai plant to resume production before the end of March.

Macworld.com, Apple releases Aperture 3.1.2 update.

Dpreview.com, Nikon updates ViewNX for Windows.

Photographyblog.com, Canon EOS 600D. Julkistettu helmikuussa 2011, USA Canon Rebel T3i. Canon 550D:n seuraaja. Uusille kuvaajille 18 megapikselin järjestelmädigi (kroppikenno), kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (1.040.000 pistettä kuten kalliimmassa Canon 60D:ssa, kuvasuhde 3.2, ei mustia reunoja), salaman kaukolaukaisu. HD video 1080p. 3.7 kuvaa sekunnissa. Videolla automaattitarkennuksessa moottorin ääni kuuluu, ei toimi aina sulavasti. Monoääni, ulkoisen mikrofonin liitäntä. Yhdeksän pisteen tarkennus. Tarkennus nopea käytettäessä optista etsintä, Live View:tä käytettäessä välillä hidas. Kuvausohjelmia. 2, 4, 8 sekunnin videokuvausta, yhdistetään yhdeksi videoksi, johon voi lisätä ääntä (ei tarvita tietokonetta). Kenno ja tarkennussysteemi ei ole muuttunut. Pienehkö ja kevyt kamera, sopii hyvin kompaktidigistä siirtyvälle. Arvosa 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 850 euroa (18-55mm IS) tai 1.050 euroa (18-135mm IS).

IR, Samsung NX100. Julkistettu syyskuussa 2010. NX10-mallin seuraaja, kroppihenno. Peilitön järjestelmädigi, vaihdettavat objektiivit, erittäin pienikokoinen. 14.6 megapikseliä, 3-tuumainen OLED-näyttö (205.000 pikseliä, 614.000 pistettä), runko ei muistuta perinteistä järjestelmädigin runkoa. Elektroninen etsin ulkoiseen salamaliitäntään. Ei sisäänrakennettua salamaa. ISO 6400. 720p hd video. Paino (ei akkuja) 282g. iFn-objektiivin tarkennusrengasta voi käyttää ISO:n, aukon, suljinajan, valotuksen ja valkotasapainon säätämiseen (onko tälle käyttöä, kun kuvataan lcd-näytön avulla?). Raw-kuvan tallennus vie aikaa neljä sekuntia, mutta kuvaamista voi jatkaa saman tien. Jpg-kuvat pieni ongelma, pehmeitä. Kohinaominaisuudet ovat paremmat kuin Micro 4/3 -systeemin kameroilla. Samsungista ei saa oikein kunnon kuvausotetta. Suomen Samsung. Suomen hinta on n. 650 euroa (mukana 20-50mm kittiobjektiivi), 700 euroa (60mm pancake).

 

22.03.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • mahlainen, aikamatkat.net, Räntää, kiimaa ja tulta: Gornik Zabrze - Ruch Chorzow. 38 kuvaa. "Puolalaisen futisklassikon perässä. Tulta, kiimaa ja räntää oli tarjolla maaliskuun 18. päivänä Stadion Ruchulla Chorzowissa. Kamerakalusto ja vaatteet tuli uitettua läpimäriksi, mutta hauskaa oli..."

Designsapiens blog, Nuremberg, Saksa 20.3.2011.

Suo ja city -blogi, Uusi versio piilosta 19.3.2011. Pari vuotta palvellut piiloni alkoi olla jo hieman kärsineen oloinen ja aiemmin mainitsemani pienet puutteet rakenteessa alkoivat myös painamaan mieltä kevätkauden tehdessä tuloaan. Päätin siis uudistaa hyväksi havaitun pohjarakenteen päälle pystytettävän teltan....

 • Kuvauspiilon rakennusohjeet 4.2.2009. Tämän piiloprojektin idea lähti liikkeelle viime syksynä, kun olin suolla kuvaamassa silloisessa piilossani. ...

Pingstate.nu.

Karseita lehtikuvia, osa2. Taloussanomat, Neljä kuukautta ja ulos! Juttu käsittelee koeajan käyttöä ravintola-alalla. Neljän kuva kollaasi. Kuvateksti: Lehtikuva/Kuvankäsittely Taloussanomat. Harvinaisen epäonnistunut neljän kuvan yhdistelmä.

Iltalehti, Harvinaisen suuri täysikuu ihastutti ympäri maailmaa. Kuvia ympäri maailmaa.

Ilta-Sanomat, Yleisö pääsee tutustumaan Presidentinlinnaan. Lauantaina 2.4.2011, klo 12 alkaen. Kamerat mukaan.

Digitoday.fi, Applen iPhone 5 saa suuremman näytön?

Itviikko.fi, Saako iPhone 5 suuremman näytön? ...Puhelimen kerrotaan olevan lähes valmis massatuotantoon. ...

Hardware.fi, Uudet MacBook Pro -kannettavat kaatuilevat.

Tietokone.fi, Asus kirii näyttökaupassa. ...Perusnäyttöjen lisäksi Asus panostaa jatkossa myös ammattinäyttöihin. ...

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Air Strikes on Libya. 35 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Libya: UN air strikes aid rebels. 33 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, U.S., allies strike targets in Libya from air, sea. 35 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Holi, the Hindu festival of colors. 45 kuvaa.

Life.com, At War: Photographers' Best Shots. 46 kuvaa.

Thephotoargus.com, 30 Amazing Examples of Reflection Photography.

Pixiq.com, Portrait Retouching / Analyzing the Face. How to Plan a Retouching Job.

Digital Photography School, Concept Shooting in Photography.

Photo.tutsplus.com, Why 1/10 Is My Favourite Shutter Speed.

Popular Photography, How To: Use Remote Lighting to Add Depth. Kaavio.

YouTube, Fstoppers Post Production Tutorial: Photoshop Clone Stamp. Video, kesto 4.35.

Digital Photography School, Color: A Powerful Creative Ally or an Afterthought?

Rob Galbraith, PDNOnline: U.S. agribusinesses pressing to criminalize photos of farms. Floridassa ja Iowassa yritetään säätää lakia, joka estäisi maatilojen kuvaamisen ilman maanomistajan lupaa.

IR, Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM. Julkistettu elokuussa 2010. L-sarjan objektiivi, painoa 1.050kg, filtterikierre 67mm, täyskennoisille. Kevyempi, vastavalosuoja mukana. Zoomin käyttö on jouheaa. Kuvanvakaajan teho on neljä pykälää. Zoomin voi lukita. Objektiivi on sääsuojattu (kuten muutkin L-sarjalaiset). Ei värivirhettä, vähän vinjetointia, jonkin verran vääristymiä. Terävyys ei ole parantunut. Suomen Canon. Suomen hinta n. 1.600 euroa (noin 1.000 euroa enemmän kuin ei-L-objektiivi).

 

21.03.2011   (linkki)

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Näyttelykuvia 334 & 335 & 336 & 337: Valokuvan juhlaa. ...Pyhää tai maallista – taatusti yksi vuoden tärkeistä valokuvanäyttelyistä....

Valoa etsimässä -blogi, 11/52 Jääkaltereiden takana 20.3.2011. ...Kävin pitkästä aikaa Lauttasaaressa kuvailemassa ja matkalta tarttui jäisiä tunnelmia ja auringonlaskun värejä....

Kemppinen. Lähinnä sitaattioikeudesta. Jollei kuvan ottaja ole antanut lupaa, niin kuvaa ei saa laittaa sivuilleen tai blogiin. Tämä sääntö ei koske ns. sitaattioikeutta. Kemppinen sivuaa kirjoituksissaan myös valokuvaa.

Ilkka, Lisää superkuuta Etelä-Pohjanmaalta. Lukijoiden lähettämiä kuukuvia.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com, foorumi, Free Ebooks and Magazine PDFs. Osa ennestään tuttuja, osa ei.

Dp-mag, Incredible interiors. 20 vinkkejä, interiöörikuvausta, 4-sivuinen pdf.

Better Family Photos, Tutorial: High Key & Low Key.

The Online Photographer, Barthes & WTF. Mike on käynyt erikoisten kuvien kokoelmia läpi, löytänyt luokkia, joihin nämä kuvat jakautuvat. Alkuviehätyksen jälkeen kuvat eivät enää jaksa suurelta osin kiinnostaa. Pelkkä erikoinen aihe ei riitä. Myös valokuvaukselliset kriteerit pitäisi täyttää.

Photography by Eduardo Suastegui, Experimenting with a DIY light box. Yksinkertainen valoteltta, toinen salama seiniin teki taustaan kokonaan valkoiseksi.

Earthboundlight.com, SNS-HDR: An Easy Way to Get Natural Looking HDR Images. 20.3.2011.

ePhotozine.com, Photoshop tutorial: Enhance eyes. Vain muutama vaihe, yksinkertaiset ohjeet.

Strobist, Lighting 101: Lighting for Glasses 2.4.2006. Miten välttää silmälaisen heijastukset.

Photography Improvement, Shooting the Rare Super Full Moon. Seuraava sitten 18 vuoden päästä.

Flickr, Strobist.com, keskustelua, Mega wireless radio trigger test : Cactus V5 V4 Yongnuo RF603 RF602 Pocket Wizard II plus.

Tftcentral.co.uk.

Anandtech, Displays. Uusimpia:

(kertaus) Ruotsi Årets bild 2011. Voittajaksi tuli kuva Ruotsin ensimmäisestä itsemurhapommittajasta, Drottninggatan, jouluruuhkaan aikaan. Vastaa Suomen Lehtikuvat 2010 -kilpailua. Kilpailuun lähetettiin 4.633 kuvaa, valokuvaajia oli 375.

 • aretsbild.se, kaikki kuvat esillä
 • kilpailusivuilta voi ftp-siirrolla hakea 13-megaisen 55-sivuisen pdf-tiedoston, vinnarbilder.pdf, jossa satoja kuvia (tässä selaimeen suoraan avautuva pdf).

 

20.03.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Kapasia, Kummastuttaa hieman 19.3.2011. ...Kun nyt pääsin tähän valittamisen makuun, niin pannaanpa lisäksi vielä tämä. Pääkaupungin taiteilijaseuran ylläpitämässä galleriassa on näyttelyhaku. Muistan vuosia sitten, kun näitä liittojen ja seurojen gallerioita alettiin perustamaan, niin lähtökohtana oli, että saataisiin edullinen vaihtoehto kalliisiin kaupallisiin gallerioihin. Tänä päivänä esimerkiksi tuo taiteilijaseuran galleria veloittaa kolmen viikon näyttelyajasta ja noin 60 neliön tilasta 2850 euroa....

Puusa.

Suomen valokuvataiteen museo, Valokuvien säilytys ja konservointi. 30-sivuinen pdf, 7.11.2008.

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Kamerataivaan kurssit kesällä. Ison kameran käyttö ja kuvaus, Henkilökuvaustyöpaja 19.3.2011.

Länsiväylä, Huomenlahjakuvaus on intiimi ja seksikäs lahja puolisolle. ...Perinteisesti boudoir-kuvat otetaan häävalmisteluiden yhteydessä ja annetaan sulholle huomenlahjaksi hääyön jälkeen. Skaala on kuitenkin laajempi kuin alkuvuosina. Jotkut tulevat otattamaan kuvat ihan vain muistoksi itselle....

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, The Week in Pictures | March 14 - March 20, 2011. 63 kuvaa.

The Online Photographer, 50 Hard-to-Explain Photos. Kyse on allaolevasta mustavalkokuvien kokoelmasta.

Photoradar.com, iPad 2 camera: 10 ways the new iPad can enhance photography.

Hasselblad.com, NASA, Astronaut's photography manual. Pdf, 40 sivua. Hasseblad 500 EL/M. Kaikkea muutakin: syväterävyys, eri objektiivityypit, esimerkkikuvia, polttoväli, aukko, suljinaika, valotus. Valotusmittari, valotuksen haarukointi jne. Sommittelu, valo.

cnet, Google wakes up to new photo reality. Googlen Picasa uudistuu.

Thomashawk.com, Photographer Elvis Gets All the Chicks. Mitä?

Techcrunch.com, Pixelate 2.0 For iPhone Shows You How Colors Will Look On Your Clothes, Walls. iPhonelle hyötyohjelma, $0.99. Valitse kuvasta kohde, jonka väri muutetaan. Koti, vaatteet jne.

 

19.03.2011   (linkki)

Timon poikkitiedepalsta, blogi, Mutkun 18.3.2011. Suorittaessani aikoinaan Valokuvaajan ammattitutkintoa ja myöhemmin kuvallisen ilmaisun tutkintotoimikunnan jäsenenä pääsin tutustumaan usein ns. mutkun-perusteluihin. Sovellan sitä nyt kuvitteelliseen keskusteluun, jossa vuoden lehtikuvan valinneet perustelevat päätöstään sitä jostain syystä tivanneelle epäilijälle. Se voisi mennä jotenkin näin....

Yle.fi, Lady Ostapeckin fantasiamuotokuvat esittävät ihmiset kauneimmillaan. Amerikansuomalainen valokuvaaja, 93-vuotias Lady Ostapeck on voimauttavan valokuvaamisen edelläkävijä. New Yorkissa asuva Lady Ostapeck alkoi jo 60-luvulla ottaa fantasiamuotokuvia, joiden tarkoitus oli nimenomaan näyttää kohteensa kauniina.

 • Lady Ostapeckin valokuvien ja niissä käytettyjen asujen näyttely avautui perjantaina Tampereen museokeskuksessa Vapriikissa.

Peter Forsgård, Vuoden lehtikuvakilpailusta...

Suomen Lehtikuvaajat ry, Vuoden Lehtikuvat 2010 näyttelyt. ...Projisointeja esitetään Helsingissä Bio Rexin ulkoseinällä. Esitysajat:

ke 16.3. klo 20-24
to 17.3. klo 18-21
pe 19.3. klo 19-22
la 20.3. klo 19-22
su 21.3. klo 18-21

Yle.fi, Häme, Kamerat valmiina - kevät on halojen kulta-aikaa. Kevät on halohavaitsijoiden huippusesonkia. Sinistä taivasta vaalentavat yläpilvet sisältävät jääkiteitä, joissa auringonsäteet saavat aikaan erilaisia kaaria ja kirkastumia. Useimmiten niitä näkyy auringon ympärillä, mutta parhaimmillaan niitä voi olla ympäri taivasta.

Uusi Suomi, Nasan huipputarkka valokuva kuun ”pimeästä puolesta”.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Japan: One week later. 25 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Japan Earthquake and Tsunami, One Week Later. 64 kuvaa.

The Sacramento Bee, Japan one week after the earthquake and tsunami. 31 kuvaa.

Los Angeles Times, Radiation fears, quake damage keep the danger level high in Japan. 38 kuvaa.

Life.com, Japan Disaster: Minute by Minute. 31 kuvaa.

msnbc.com, The Week in Pictures: March 10 - 17.

Photo.tutsplus.com, 55 Fascinating Forest Photographs (And Tips to Shoot Your Own!).

Pixiq.com, Is Photography An Art? I Got An Email That Says No. Puolesta ja vastaan.

Digital Photography School, 5 Kinds of Photography Equipment That Waste Your Money. Osuvat aivan nappiin.

ePhotozine.com, Tips and advice on light direction. Valon laatu pitää tunnistaa ja toimia sitten sen mukaan.

Digital Photography School, 10 Techniques for Amazing Portraits.

Popular Photography, How To: Create a Faux Tilt-Shift Effect.

Petapixel.com, How to Turn Your DSLR into a Simple Pinhole Camera.

Cnn.com, Capturing Reykjavik: 31,035 images of Iceland's capital. 1973-1975 kesällä Dieter Roth kuvasi kaikki Reykjavikin rakennukset. Sama toistui 1990-1998, mutta talvella. Lontoossa on avautunut näiden kuvien näyttely. Dioja kertyi 31.035 kpl.

Amateurphotographer.co.uk, Canon doesn't need a compact system camera. Canonin kuluttajapuolen johtajan mukaan Canonillä ei ole tarvetta laajentaa valikoimaa peilittömiin kameroihin. Mahdollista tämä kuitenkin on.

Rob Galbraith, Infotrends study shows U.S. professional photography market recovering.

Ruotsi Årets bild 2011. Voittajaksi tuli kuva Ruotsin ensimmäisestä itsemurhapommittajasta, Drottninggatan, jouluruuhkaan aikaan. Vastaa Suomen Lehtikuvat 2010 -kilpailua.

Kameramuseum.com, This Camera collection is for sale. Ruotsalainen kameroiden keräilijä myy kokoelmansa, kaikki esillä netissä. Hintatietoja saanee sähköpostitse, myydään kokonaisuutena.

DCRP, Nikon D7000. Julkistettu syyskuussa 2010. 16.2 megapikseliä, D90:n ja D300s:n väliin. Kennon koko on kasvanut 4 megapikseliä, fyysiset mitat ovat pysyneet samoina. Kroppikenno eli 1.5 x kroppikerroin. Video 1920 x 1080, 24 kuvaa sekunnissa, jatkuva tarkennus (ei pysy liikkeessä mukana, lisäksi ylimääräistä ääntä). Monoääni, ulkoinen mikrofoniliitäntä. Akkukahva lisävaruste. Kuvausvauhti kuusi kuvaa sekunnissa. Lcd-näyttö kolme tuumaa, 920.000 pistettä. Etsin 100%. Kaksi sd-korttipaikkaa. Ylivalottaa. LiveView voisi olla toimivampi. Kohinan suhteen taitaa edustaa kroppikennoisten huippua. ISO 3200 on vielä käytännössä kohinaton. Suljinääni on hiljainen, speksattu 150.000 laukaisuun. Sisäänrakennettu salama ohjaa Nikonin omia salamia. Kaikenlaisia kuvausohjelmia, esim. ruska. Suomen Nikon. Pelkkä runko 1.150 euroa, + 18-105 VR 1.450 euroa.

The-digital-picture.com, Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD. Kroppikennoisille. Ensin tuli kaksi väärin tarkentavaa Tamronia, vasta kolmas tarkensi edes kohtuullisesti. Täydellä aukolla erittäin pehmeä. 406g, 77mm filtterikierre. Vertailut toisiin vastaaviin objektiiveihin. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 

18.03.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • lilja.asteriski.fi/~isorokko, Cheng Chau panoraamana (4000 x 1203 pikseliä) tai sitten Flickr Cheung Chau
 • DudeB on avannut kuvilleen ja teksteilleen oma blogin, Hemmon Kuvat. DudeB:n ystäville, koottu kymmeniä ja kymmeniä aiemmin ilmestyneitä ja uusia kuvasarjoja. Ja sitä uutta näyttää syntyvän tiheässä tahdissa.
 • foto.tonikoskinen.fi, Turku videoina, uusin. Timelapse-video. "Taas tehtiin. D700aa ei tunnu kuvaustahti haittaavan. Tein ensimmäistä kertaa mustavalkoisena, noin puolet kuvattu värillisenä, osa oranssin filtterin läpi. 4350 kuvaa."

Kuvaaja Markku Könkkölä, Parempi kuin maailman paras. Kuulapää. Cambo CBH-3 ja RRS BH-55.

 • (aiemmin) Mikä pää jalustan päälle Kiikku, videopää vai kuulapolvi - yleisesti näitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta eri tilanteisiin parhaan valinta on helppoa.

Puusa.

Karseita lehtikuvia, osa2.

 • Etelä-Suomen Sanomat, Kiviniemi-kuvalle kunniaa lehtikuvakilpailussa. Etelä-Suomen Sanomien kesäkuvaaja Tuomas Linna sai kunniamaininnan Vuoden lehtikuvat 2010 -kilpailussa. Kunniamaininnan sai Tuomas Linnan kuva pääministeri Mari Kiviniemestä Pyhäniemen kartanon kesänäyttelyn avajaisissa. Kuva julkaistiin Etelä-Suomen Sanomien etusivulla 2. heinäkuuta. Se palkittiin Vuoden oivallus -sarjassa.
 • MTV3, Linnanmäen uutuudessa roikutaan pää alaspäin kymmenien metrien korkeudessa. (Kuinkahan moni ymmärtää, että kyse on kuvamanipulaatiosta. Pienessäkin koossa näkee, että aika huolimatonta työtä).

HS, Katso keskiviikon kuvakooste Japanin tuhoista. 15 kuvaa.

HS, Japani ennen ja jälkeen katastrofin. 8 havainnollista kuvaa, pystypalkkia vaakatasossa liikuttamalla näkee tilanteen ennen ja jälkeen.

HS, Maailman kuvia. Kuvakooste. Noin 30 kuvaa. Vanha poistuu, kun uuden päivän uusi kuva tulee. Noin kuukauden verran kuvia.

Teknikka & Talous, Tshernobylin rumat jäljet: kuvaraportti aavekaupungista.

HS, 60-vuotias Marimekko juhlii näyttelyllä, katso kuvakooste. Näyttelystä 14 kuvaa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Japan: Hopes fade for finding more survivors. 27 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Radiation fears, quake damage keep the danger level high in Japan. 22 kuvaa.

Denverpost.com, In Focus: Chernobyl Disaster. 38 kuvaa.

Luminous Landscape, Alain Briot, 15 Thoughts on Composition. Sommittelusta.

The Online Photographer, The Megapixel Race is Over. Riittäisikö 24 megapikseliä.

Dpreview.com, Tool or Toy? The iPad 2 for Photographers.

The Online Photographer, Photography at the Speed of Light. Mikä voisi olla isoin ISO?

Pixiq.com, What is Lightroom? Parin ruudun verran.

Photo.tutsplus.com, Learn Lightroom in a Week – Day 1: Workspace and Preferences. Opi Lightroom viikossa, päivä 1.

Photo.tutsplus.com, Understanding and Utilising Deep Depth-of-Field. Syväterävyydestä.

YouTube, Photography Tutorial: Using A Soft Box. Video, 3.57.

Thephotoargus.com, How Color Works – From Your Monitor To Your Printer. Jonkin verran väriteoriaa.

Popular Photography, eBay Watch.

 • Nikon FEA SLR (with extremely large viewfinder)- $4,516.00 or Best Offer
 • Pentax EI-C90- $40
 • "Ocean" Edition Linhof Technorama 617 S III Outdoor panoramic camera with 90mm f/5.6 Lens- $6,500.00
 • Pre-1891 Prototype Carl Zeiss 170mm f/6.3 Lens- $15,000.00 or Best Offer
 • 1/1 Transparent Rollei Rolleiflex 6003 Professional Camera- $5,999.00 or Best Offer
 • 5 Bronica Cameras, 20-something Lenses and Accessories Galore- $4,345.67

Strobist, Cut One Light Off, Three More Grow Back. Vähällä rahalla ja vähän diy-askartelua, yhdestä salamasta useampi valonlähde. Kuituoptiikkaa.

Photographyblog.com, Blurb BookSmart 3.0. Uusi verstio, kuvat kirjaksi.

Steve Sanders, Raytrix Introduces the First Available Plenoptic Camera. Yhden objektiivin sijasta paljon mikro-objektiiveja. Tarkennusta voi muuttaa kuvan ottamisen jälkeen. Ensimmäistä kertaa jotain muutakin kuin prototyyppi.

Dpreview.com, Pentax releases Optio RS1500 with changeable covers. Kompaktidigi, vaihdettavat kuoret, mukana kymmenen. 14 megapikseliä, 28-112mm, kolmen tuuman lcd-näyttö.

Kamera & Bild, Sony Nex 7 på väg? Sony Nex 3 ja 5 julkistettiin viime vuoden toukokuussa.

 

17.03.2011   (linkki)

Suomen Lehtikuvaajat ry, Vuoden Lehtikuvat 2010 -kilpailun tulokset julkistettiin eilen. 118 kuvaajaa lähetti 3310 kuvaa. Tuomaristo (kolme, ei suomalaisia) valitsi yhdeksän sarjan voittajat, yleisö äänesti oman suosikkinsa (ääniä kaikkiaan 1323 kpl). Lisäksi tuomaristo jakoi kahdeksan kunniamainintaa ja valitsi kolme ehdokasta Fotofinlandia-kilpailun finaaliin. Tuomaristo ei tiedä kuvaajan nimeä (mutta voivat tietenkin tunnistaa kuvan ja kuvaajan tyylin). Kilpailua on järjestetty vuodesta 1962, tarkoituksena on koota yhteen kuvat vuoden uutistapahtumista ja pitää yllä lehtikuvauksen tunnettavuutta.

 • VUODEN LEHTIKUVA: Vesa Laitinen, freelancer, Lappeenranta.
 • VUODEN LEHTIKUVAAJA: Maija Tammi, freelancer, New York / Aura.
 • VUODEN UUTISKUVA: Eetu Sillanpää, Pohjalainen ja Ilkka, Vaasa.
  Kunniamaininnat: Vesa Moilanen, STT-Lehtikuva, Helsinki. Juhani Niiranen, Helsingin Sanomat, Helsinki.
 • VUODEN HENKILÖKUVA: Ossi Ahola, valokuvaaja, Tampere. Kunniamaininnat: Henrik Malmström, freelancer, Hampuri Saksa. Perttu Saksa, freelancer, Helsinki.
 • VUODEN URHEILUKUVA: Eetu Sillanpää, Pohjalainen ja Ilkka, Vaasa. Kunniamaininta: Kai Skyttä, freelancer, Imatra
 • VUODEN OIVALLUS: Anne Vatén, freelancer, Helsinki. Kunniamaininta:
  Tuomas Linna, freelancer, Helsinki.
 • VUODEN KOTIMAAN REPORTAASI: Kaisa Rautaheimo, freelancer, Helsinki. Kunniamaininta: Mikko Vähäniitty, freelancer, Jyväskylä
 • VUODEN ULKOMAAN REPORTAASI: Antti Raatikainen, freelancer, Rovaniemi.
  Kunniamaininta: Johanna Kokkola, freelancer, Joensuu.
 • VUODEN KUVAESSEE: Aino Salmi, freelancer, Tampere.
 • YLEISÖN SUOSIKKI VUODEN LEHTIKUVAAJAKSI: Jussi Leinonen, Lapin Kansa / freelancer, Rovaniemi

Fotofinlandiaan osallistuvat Lehtikuvaajien valitsemina: Kaisa Rautaheimo kotimaan reportaasi ”Elämää Honkajoella”, Timo Marttila kotimaan reportaasi ”TotoTV-ravit Porissa” sekä Maija Tammi kuvaessee”Viides rivi”.

Palkituista kuvaajista enemmistö oli free-kuvaajia, tämäkin osoittaa, miten kustannussäästöjen nimissä on vähennetty vakituisia kuvaajia.

Vuoden lehtikuvat 2010 heijastetaan Bio Rexin ulkoseinään iltaisin 20.3.2011 asti. Näyttely on esillä kuudella paikkakunnalla ympäri Suomen 17.-31.3.2011: Turussa, Oulussa, Kotkassa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Tampereella. Esillä on noin 170 kuvaa 56 kuvaajalta.

Tänä vuonna ei sitten taida ilmestyä erillistä omaa lehteä, sillä kilpailun tuloksista julkaistaan lehti yhteistyössä Photo Raw -lehden kanssa. Erikoisnumerossa on voittokuvat sekä kunniamainitut kuvat, lisäksi haastattelut sekä tarinat kuvien takaa. Hinta 8 euroa (sis. pk.).

(kertaus) Journalisti 5/2011, 10.3.2011, Turpaan Tanskasta Kuvajournalismin opettaja Søren Pagter kertoo, mikä suomalaisessa kuvajournalismissa on pielessä. ”Joo, mutta tuo kuva on paska”, sanoo Sø­ren Pagter, hieroo päätään ja sulkee silmänsä. Käynnissä on vuoden lehtikuvien valinta Heltechin tiloissa Arabianrannassa.

Linkkejä:

Lahden valokuvataide ry:n valokuvaillassa tänään klo 18-20 keskitytään muoti- ja studiokuvaukseen, vieraina Kira Gluschkoff & Aki Loponen.

 • Valokuvaillat ovat Lahden valokuvataide ry:n järjestämiä keskustelutilaisuuksia, joissa jokaisessa 1-2 kuvaajaa esittelee töitään. Myös yleisö voi osallistua keskusteluun. Jokaiselle Valokuvaillalle määrittyy oma teemansa kulloisenkin vierailijan mukaan. Vierailijat ovat eri puolilla Suomea vaikuttavia henkilöitä, jotka toimivat valokuvan parissa. Lähes jokaisessa valokuvaillassa esittäytyy myös yksi Lahden valokuvataide ry:n omista jäsenestä. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Timon poikkitiedepalsta, blogi, MINOLTA RD-175 digital 17.3.2011. Poikkitieteilijä on tullut vanhaksi ja alkaa muistella vanhoja. Kameravertailussa MINOLTA RD-175 digital ja Nokiai E 75. ...Valitettavasti Minoltalla ottamistani kuvista on säilynyt vain yksi, mutta siitäkin voi hyvin päätellä kameran laatua....

Valokuvatorstai, 199. haaste. Viikon haaste on "idea".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 198. haaste. Viikon haaste oli "tunne". Haasteen otti vastaan 70 kuvaajaa

Iltalehti, Kuvankäsittely meni taas liian pitkälle: Missä on puolet reisistä? Victoria's Secretin kuvankäsittelijä on taas innostunut leikkimään liikaa Photoshopin kanssa.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Japan Earthquake: The Struggle to Recover. 37 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, 1923 Kanto Earthquake: Echoes from Japan's Past. 24 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Japan: Continuing crisis. 28 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Japan: New fears as the tragedy deepens. 52 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Hope and loss in Japan's search for the missing. 36 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Destruction and radiation danger in aftermath of the Japan earthquake. 143 kuvaa.

Msnbc.msn.com, Massive earthquake hits Japan. 8 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Celebrity portraits. 61 kuvaa.

Pixiq.com, Shoot More To Be A Better Photographer. Mestariksi ei tulla harjoittelematta.

Vincent Laforet, Could this be the future of photojournalism?

Petapixel.com, Canon 5D Mark II Used to Convert 8mm Footage to Digital.

Diyphotography.net, Take Extremely Low Angle Pictures With A Floor Plate Tripod. Miten ottaa lattian tasolta kuva.

Popular Photography, The Very Best All-Weather Gear. 24 enemmän tai vähemmän tuttua tuotetta ääriolosuhteissa kuvaamista helpottamaan.

Fstoppers.com, How To Get The Most Out Of Micro Stock Photography. Yuri Arctur, workshop, video, kesto 8:50.

The-digital-picture.com, Sharing a Concern with You. Jos aikoo ostaa kameran lähikuukausien aikana, niin parasta lienee ostaa heti. Tuotantoon voi tulla pitkiäkin katkoja, uusia kameroita ei tule.

Dpreview.com, Adobe releases Photoshop Express 2.0 for iPad, iPod & iPhone. Ylimääräinen Adobe Camera Pack maksaa $3.99, muuten ilmainen.

Pixiq.com, Printing More Often Can Save Time, Money, and Headaches. Epson Stylus R2880 muutaman kuukauden käyttämättä, mustepatruuna tukossa.

Bloomberg Business Week, Ansel Adams Trust Settles Lawsuit With Negatives’ Holder. Kyse oli 65 lasinegatiivista, joita väitettiin Ansel Adamsin kuvaamiksi. Ei oikeusjuttua.

Fotosidan.se, Länge leve det befintliga ljuset! Ei kannata liikaa innostua strobismista.

DCRP, Canon Powershot ELPH 300 HS. Euroopassa Canon IXUS 220 HS. Julkistettu helmikuussa 2011. Pieni ja litteä (kännykän kokoinen). 12 megapikseliä, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä), 24-120mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Full HD 1080p video 24 kuvaa sekunnissa, stereo, zoomauskin onnistuu. Super Slow movies. Kuvausohjelmia, esim. kalansilmätehoste, pikkukuvatehoste muuttaa näkymät pienoismalleiksi kuvattaessa valokuvia ja videoita. Lelukameratehoste saa kuvat näyttämään vanhanaikaisella kameralla ikuistetuilta. Smart Auto (32 tunnistettua näkymää). Akut 220 kuvaa. HS = High Sensivity, toimii, luokassaan vähiten kohinaa. Kuvat onnistuvat hyvin. Nopea käyttää, ergonomia kunnossa. Salama on teholtaan heikko. Kolme väriä. Suomen maahantuoja Canon. Suomen hinta on n. 220 euroa.

Rob Galbraith, Review: Vagabond Mini Lithium portable power pack. Virtalähde, luokassaan ylivoimaisesti pienin. Studiosalamille. Vertailut isompiin ja painavimpiin vastaaviin tuotteisiin. $239.95. Voi käyttää myös vaikkapa kannettavan mikron virtalähteenä.

 

16.03.2011   (linkki)

Leena Saraste luennoi TR1 Taidehallissa Tampereella tänään klo 17 Kasvoja ja Pistoja -näyttelynsä yhteydessä.

Suomen valokuvataiteen museon uudet näyttelyt avautuvat tänään yleisölle:

Jaakko Heikkilä: Henkeviä porinoita
Kuva: Jaakko Heikkilä7.8. 2011 asti

Jaakko Heikkilän (s.1956) laaja retrospektiivi esittelee tunnetun torniolaisen valokuvataiteilijan keskeistä tuotantoa, joka käsittää henkilökuvia, pysty- ja vaakapanoraamoja sekä videoita. Heikkilä on 1990-luvun alusta lähtien kuvannut erityisesti valtakulttuurien keskellä asuvien kulttuuristen vähemmistöjen elämää: armenialaisia, valakkeja, pomoreita tai yhtä lailla Venetsian aatelisia, joiden tarinoita hän on kuunnellut ja kirjannut. Hänen kuvausmetodinsa oleellisena osana on kuvattavien kanssa tarinoiminen, ”poriseminen”.

Heikkilän teoksia on nähty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto.

Julkaisut:

  2008 Armenian vaietut tarinat, Like, Blue Book 3
  2006 Kukkolankoski, Blue Book 2
  2001 Pomorit, Blue Book 1
  1997 Kirkas Nöyryys, Pohjoinen
  1992 Meänmaa, Pohjoinen

 • Jaakko Heikkilän www-sivut: www.studioblue.fi

Tuula Närhinen: Eläinkamerat
Kuva: Tuula Närhinen.7.8.2011 asti

Tuula Närhinen (s. 1967) rakensi vuosina 1999-2002 neulanreikäkameroita, joiden toimintamekanismi muistuttaa eri eläinten silmän rakennetta. Hän sijoitti kamerat paikkoihin, joissa eläin olisi voinut liikkua. Näyttelyssä on esillä 12 eläinkameraa, niillä otetut valokuvat sekä kameroiden toimintaa havainnollistavat 1:1 rakennekuvat.

Heidi Lunabba: Kaksoset
Kuva: Heidi Lunabba.22.5.2011 asti

Heidi Lunabban (s.1977) kuvasarjassa tutkaillaan sitä, miten vaatteilla korostetaan ja määritellään lapsen sukupuolta. Jokainen lapsi on kuvattu sekä tyttönä että poikana, ja nämä kaksi kuvaa on digitaalisesti yhdistetty yhteen kuvaan "kaksosiksi".

Lunabban näyttely on esillä Valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
ti-su 11-18
6 / 4 / 0 €. Prosessin näyttelyihin vapaa pääsy.

Rupuranta.net, Kevät saapui saaristoon - 13/3/2001. Video, kesto 3:01.

Jrkkari.com, Vinkkejä lapsikuvaukseen (turhautuneille vanhemmille).

Unknown Pixels, Minä käytän langatonta verkkoasi (WLAN). Miten suojaan verkkoni? Tämä ohje on hyvin yleispätevä ja paremmat ohjeet löydät langattoman modeemisi/reitittimesi käyttöohjeesta. Nämä ohjeet eivät välttämättä toimi kaikkien laitteiden kanssa...

Yle.fi, Pohjanmaa, Sukulaiset voivat ihastella perheen uutta vauvaa netin kautta. Vaasan keskussairaalassa vanhemmat voivat julkaista vauvansa kuvan ja syntymätiedot tästä lähtien sairaalan nettisivuilla. Näin sukulaisilla on mahdollisuus nähdä vastasyntynyt jo pian synnytyksen jälkeen.

Karseita lehtikuvia, osa2.

 • Ilta-Sanomat, Lehti vastaa huumeväitteestä tyrmistyneelle kansanedustajalle. (Tässä ei lehtikuvaaja ole syyllinen, syyttävä sormi osuu kuvan valinneeseen henkilöön. Kyseessä lienee ollut paljon isompi kuva, siitä sitten on napattu Katri Komi tarkennusalueen ulkopuolelta ja sitten rankasti suurennettu).

Tietokone.fi, Päivän softa: Kokeile huomattavasti nopeampaa IE9-selainta. Vuosituhannen alkuvuosina IE:n osuus selaimista oli jopa 95%.

Tietokone.fi, Uusi iPad vaihtelee suorittimen kellotaajuutta. ...Analyysi osoittaa myös, että iPad 2:n muistin määrä on kaksinkertaistanut ensimmäisen polven laitteesta....

Tietoviikko.fi, Näin paljon iPad 2:n valmistaminen maksaa valmistuskulut eivät ole juuri muuttuneet, $336.20

Photo.net, foorumi.

Life.com, Stunning South Africa. 35 kuvaa.

Thephotoargus, Using Lines to Improve Photographic Composition. 8 esimerkkikuvaa.

Digital Photography School, Tips for Black and White Photography.

Computer Darkroom, Camera Raw 6 Video Tutorials by George Jardine. 15 videota, kesto yhteensä kuusi tuntia.

Pixiq.com, 4 Essential Ways to Improve Your Photographs. Kuvankäsittelyä.

Diyphotography.net, Smart Rims In Small Doses. Video, kesto 1:30.

The Online Photographer, A Note From My Obsession-Compulsion. Mikä olisi paras koko valokuvaprintille. Satunnainen otos maalaustaiteesta, minkä kokoisia, minkä suhteisia.

Pixiq.com, Mastering splash: the magic behind our liquid photography. Yhden kuvauksen anatomia.

YouTube, Shallow DOF portraits in the studio using continuous lighting. Video, kesto 6:04.

Macworld.com, Which accessories work with the iPad 2?

IR, UPDATE 3: Japan quake: Situation update; donation info. Päivitetty ja kattavat tilanne Japanin valokuvausalan tehtaista.

Fotosidan.se, Fotografiska avslöjar sommarens dragplåster. Tukholma, Robet Mapplethorpe. Fotografiska viettää toukokuussa 1-vuotisjuhlia, alle 10 kuukaudessa 300.000 kävijää.

Dn.se, Möt männen som finansierar Fotografiska yksityisen Fotografiska museetin omistajat. Viime vuoden liikevaihto oli 40 miljoonaa kruunua.

Popular Photography, Battle of the 85mm f/1.4 Lenses. Ensin kolme valokuvaaja kertoo kokemuksistaan valovoimaisella objektiivilla kuvaamisesta. Viimeisellä sivulla neljän objektiivin testitulokset.

 • Nikon AF-S 85mm f/1.4G
 • Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
 • Sony Zeiss Planar T* 85mm F/1.4
 • Zeiss Planar T* 85mm F/1.4

Creativepro.com, Portrait Professional 10, Standard Edition. Aika automaattista kasvojen parannusta. Syytä varovaisuuteen, ettei silota liikaa vaikkapa ihoa. Kasvoprofiilit eivät onnistu kovin hyvin. Arvosana 9/10. Standard Edition on tarjouksessa $39.95 ($89.95).

 

15.03.2011   (linkki)

Johanna Hackman: Ilman meitä - utan oss
Kuva: Johanna Hackman3.4.2011 asti

Johanna Hackman on kiertänyt vuodesta 2006 Euroopan ja Yhdysvaltojen suurkaupunkeja kuvaten kodittomia katujen asukkaita. Hackman kertoo kodittomuudesta ja katujen tunnelmista apean runollisesti mustavalkokuvin pyrkien häivyttämään kuvistaan ajan ja paikan tunnun. Kuvaushetkinä ovat olleet päivän ensimmäiset ja viimeiset hetket.

Johanna Hackman (s.1966) on opiskellut valokuvausta Fatamorgana -koulussa Tanskassa 2005. Hän on myös valmistunut sosiologiksi Åbo Akademista vuonna 2000.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti, to-su 10-18, ke 12-20

Madventures - Valokuvat: Tuomas Milonoff, tekstit: Riku Rantala
Kuva: Tuomas Milonoff3.4.2011 asti

Tuomas Milonoff ja Riku Rantala tuovat yleisön nähtäville matkailuohjelma Madventuresin kolmannen tuotantokauden kuvamateriaalista poimitut 32 still-kuvaa.

Madventures on vuodesta 2002 Sub-kanavalla esitetty matkailusarja, jossa esitellään erilaisia kulttuureita ja ilmiöitä. Ohjelmasta tuli Suomen kansainvälisesti levinnein tv-sarja, kun amerikkalainen Travel Channel ja brittiläinen Fiver rahoittivat sen kolmannen tuotantokauden, jonka esitysoikeudet National Georaphic osti 180 maahan.

Keskiviikkona 30.3. klo 18 Jukka Gröndahlin esitelmä Sadventures with Happy End in Bosnia 1992. Eurooppalaista tositarinaa kuvin ja sanoin.

Vb-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15
3/2 €

Katsottavissa Yle Areenassa: Ykkösen aamu-tv. Suomalaisvaikuttajat valokuvissa. Helsingissä on esillä harvinainen valokuvanäyttely, joka esittelee edesmenneitä suomalaisia vaikuttajia. In Memorium -nimisen näyttelyn on koonnut maailmallakin tunnettu valokuvaaja Carl Gustaf Hagström, joka on 50-vuotisen uransa aikana kuvannut yli 2,5 miljoonaa otosta.

 • C-G Hagström: In Memoriam
  15.5.2011 asti
  Sinebrychoffin taidemuseo
  Bulevardi 40, Helsinki
  ti, pe 10-18, ke, to 10-20, la, su 11-17
  8/6/5/4/0 €

Timon poikkitiedepalsta, blogi, Scoopshot 14.3.2011. Poikkitieteellinenkään ei malta olla ottamatta kantaa Scoopshotiin.

 • Scoopshot, osa II 14.3.2011. Kenellä on juridinen vastuu kuvan sisällöstä, jos siihen kohdistuu esim. kunnianloukkaukseen liittyviä vaateita?

Opetus- ja kulttuuriministeriö, kulttuurilehtien tukemiseen myönnetyt avustukset, uusimpana vuosi 2011. Kulttuurilehtitukea myönnetään Suomessa ilmestyville, pääsääntöisesti maksullisille, ei sanomalehtityyppisille lehdille, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista keskustelua kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä. Pari poimintaa:

 • Kustannus Oy Luonnonkuvaaja, Luontokuva, 4 000 euroa
 • Soul Creations Oy, Photo Raw 15 000 euroa

Keskisuomalainen, Keskisuomalaisen talvikuvakisa, Auringonousulla voittoon. Keskisuomalaisen talvikuvakisan voitto napattiin auringonnoususta otetulla valokuvalla. Kisan ykköseksi lukijoiden äänestyksessä ylsi finalistikuva numero kuusi, uuraislaisen Arja Siikströmin ottama kuva Rautalammilta Riitunlammen rannalla sijaitsevan kesämökin rannasta. Kuvassa on perinteinen auringonnousu kuvattuna helmikuun alussa.

Etelä-Saimaa, Vanhemmat varastavat lastensa koulukuvia. Koulukuvabisneksen pelisäännöt ovat välillä hukassa niin kuvausfirmoilta kuin lasten vanhemmilta. Kuvien korkea hinta ja toisaalta nykyajan tehokkaat laitteet ovat saaneet jotkut vanhemmat kopioimaan luvatta kotiin tulleita näytekuvia.

Iltalehti, Naapurin suojaamatonta nettiyhteyttä voi käyttää luvatta.

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Japan Earthquake: Rescue, Recovery, and Reaction. 36 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Japan - Vast Devastation. 51 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Earthquake Death Toll Rises in Japan. 63 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Japan faces spiraling humanitarian, economic and nuclear crisis. 38 kuvaa.

Gizmodo.com, This Is the Scariest First-Person Video of the Japan Tsunami Yet. Kesto 6:21.

Pixiq.com, Basic Bokeh: there is more to it than a mere word. Tausta sumeaksi, mitä siinä voisi olla enempää.

YouTube, Photography Tutorial on ISO with Corey Reese. Video, kesto 2:53.

ePhotozine.com, How to improve your old Photos in Photoshop. Näillä ohjeilla pääsee ainakin vähän matkaa alkuun.

Photo.tutsplus.com, Choosing a Digital Camera for Your Child: The Complete Guide. Eri ikäisille eri perusteet, joilla sopiva kamera valitaan.

Digital Photography School, Using Call Sheets to Enhance Your Production.

The Phoblographer, How Not to Photograph a Wedding. Video, kesto 1.54. Hääkuvaajalla mielenkiintoinen kuvakulmavalinta, asuvalintakin on melko omintakeinen.

Rob Galbraith, Canon, Nikon suspend operations at certain facilities in Japan.

Kamera & Bild, Därför är Lightroom bättre än Photoshop. Skola: Framkalla i Lightroom. 4-sivuinen pdf.

Fotosidan.se, Filmrullen fann sin ägare till slut. Hm...

 • The Online Photographer, The Strange Saga Continues Eipä taida olla mitään perää koko saagassa
 • Petapixe.com, Roll of Film Lost During NYC Blizzard Returned to Owners. NYC:in puistosta lumimyrskyn aikaan "löydettiin" filmirulla. "Löydöstä" tehtiin video, jota levitettiin internettiin, yli miljoonaa katsojaa. Pariisista "löytyi" kuvaaja. Filmirullan "löytäjä" lensi Pariisin viemään filmirullaa "omistajalle".

Luminous Landscape, Afocal Photography and the Vortex Razor HD. Toinen nimi tälle kuvaustyypille on tutumpi digiscoping. 1.500mm ja yli. Peilittömät järjestelmäkamerat sopivat tähän erityisen hyvin.

 

14.03.2011   (linkki)

Kuvaaja Markku Könkkölä, Kaksi valokuvanäyttelyä kaupunginkirjastolla. Jyväskylän pääkirjasto.

Kädet kertovat – Jari Sirenin valokuvanäyttely, 14.-26.03.2011. Porvoon kaupunginkirjasto, Papinkatu 20.

Sulantoblog.

Valoa etsimässä -blogi, 10/52 Smooth Water 13.3.2011. ...Reissussa oli K-5 runko ja iso läjä objektiiveja. Pääasiassa kuvasin DA*50-135mm, DA*300mm ja Tamronin 90mm macro putkilla. Lunta oli runsaasti eikä veden äärelle ollut kovin helppo päästä. Sen vuoksi kuvasin pidemmillä polttoväleillä puron penkalta ja jalusta oli tämän vuoksi erityisen tarpeellinen....

Suomen freelance-journalistit ry, Työministeri Sinnemäki: Uudesta ohjeistuksesta helpotusta sivutoimisille yrittäjille 10.3.2011. ...Täsmennetty ohjeistus lähtee siitä, että yrittäjyys on sivutoimista silloin, kun yritystoimintaa on harjoitettu kokoaikatyön ohella riittävän pitkään (10kk), mutta myös silloin, kun yritystoiminnan vaatima työmäärä ei ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle....

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Japan Earthquake Aftermath. 33 kuvaa (lisää tulossa).

Boston.com, The Big Picture, Japan: earthquake aftermath. 44 kuvaa.

Los Angeles Times, Framework, Scenes of destruction in aftermath of the Japan earthquake. 89 kuvaa.

IR, Japan quake: Early reports from imaging companies, and how to help.

Pixiq.com, Infrared Flash Photography. Using an IR Flash with an IR modded Camera.

Guardian.co.uk, SXSW 2011: Can Facebook photos be used commercially? Facebookin valokuvista vastaava ei vastannut suoraan mielenkiintoisimpiin kysymyksiin.

(email) Bestappsite.com, Photography. iPhone ja iPad, ohjelmia valokuvaajille, arvioita.

Ishootshows.com, 5 Tips For Changing Lenses Faster. Miten vaihtaa objektiivit nopeammin.

Photo.tutsplus.com, Edward Burtynsky on Manufactured Landscapes. TED, video,

Digital Photography School, 5 Tough Love Tips for Photographing Toddlers.

Earthboundlight.com, Clarifying the Clarity Slider (Photo Tip of the Week), 13.3.2011. Adobe Lightroom ja Camera Raw.

Pixiq.com, Live Picture. Tämän ohjelman speksit olivat vuonna 1993 ällistyttävät. Ei ole ollut myynnissäkään enää kymmeneen vuoteen. Hinta oli aikoinaan tuhansia dollareita.

Fotosidan.se, SVT-program om Christer Strömholm och fotosamlande. Ruotsin tv:n Antikmagasinet, ohjelma Strömholmin vanhojen kirjojen ja valokuvien markkinoista. Kesto 28:17, katsottavissa 1.4.2011 saakka.

Lensreviews.1001noisycameras.com, linkkejä uusimpiin objektiiviarvioihin.

Diyphotography.net, The LensBaby Composer - A review by Kirk Tuck.

 

13.03.2011   (linkki)

HS, Kaisa Heinänen, Viimeisen maiseman kuuluu olla kaunis. Millaista maisemaa sitä haluaisi katsella ne elämän viimeiset vuodet, kuukaudet ja hetket? Ei ehkä ainakaan sellaista, jota määrittää iso televisio, surullisesti roikkuva sähköjohto, nuhruisia tauluja ja kaksi valtavaa roskasäkkiä, kuten erästä viimeistä näkymää esittävässä valokuvassa. Lahtelainen valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja Kirsti Nenye on kuvannut kolmen vanhuksen asuinympäristöä näiden kodeissa ja laitoshuoneissa.

Otso Kantokorpi, Alaston Kriitikko, Näyttelykuvia 305: Papanoita ja pajunkissoja 12.3.2011. Kaksi valokuvausta sivuavaa virkettä näyttelyarviossa, tässä niistä toinen: "Nykyään on aivan liian helppoa luulla olevansa valokuvataiteilija ihan tosta vaan."

 • (tässä olisi hyvä motto...)

Kari Kuukka Photography, Saying Goodbye to Oslo 2011, 6.3.2011. Pari viikkoa Oslossa, yksinään, valokuvia, multimediaa. Kommenteista voi lukea, miksi Kuukka kuvaa freelancerina ja minkä verran valokuvaajan työtä organisaatiossa arvostettiin.

Hopeinen Omena.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Ryppyjä iPad-rakkaudessa 9.3.2011. Olen käyttänyt Applen iPad-konetta kohta puolen vuoden ajan. Se on osoittautunut erittäin näppäräksi. Sähköposti, twiittaus, Facebookin päivitys, surffaus, tiedonhaku ja niin edelleen sujuvat sillä helposti ja mukavasti. Olen ollut tyytyväisempi iPadiin kuin samoihin aikoihin ostamaani iPhoneen....

Puusa, Softa tekee sinusta uutiskuvaajan. Scoopshot järjestelmä lisää painetta kuvajournalismia kohtaan. Koko ajan murentuva visuaalinen osaaminen ja vähenevä tarve käyttää osaavia kuvajournalisteja, saavat aikaan taas yhden virstanpylvään matkalla täystuhoon. Scoopshot irrottaa kuvan ja tekstin toisistaan yhä tehokkaammin.

 • Scoopshotin olemusta kuvaa, ettei sivuilta löydy ainuttakaan yhteystietoa olemassa olevaan henkilöön.
 • Tuo tekele saa tuhannen euron palkinnon ajakohtaisuuden ja journalistisen sisällön perusteella. Eihän tuo ole edes valokuva, vaan kameran ottama repro tilanteesta, jossa näyttäisi olevan letkukela ja joku seisomassa jossain.

(Yksi poiminta, kannattaa tutkia kotipaikkakunnan tarjonta): Kiiminkijoen Opisto, 2.-16.4.2011, Valokuvaus 110305k, Valokuvauksen ja kuvankäsittelyn kurssi aloittelijoille.

KKuja, Kameravalmistajat selvinneet kohtalaisen hyvin Japanin tuhoista.

Suomen Lehtikuvaajat ry, KOPIOSTO ja sen merkitys sinulle.

Tekniikan Maailma, Laadukas monikäyttönäyttö. Eizo FlexScan S2233WFS-BK -laajakuvanäyttö, 22 tuumaa, 1680 x 1050, 95% Adobe RGB. Fine contrast -toiminnolla näytön asetukset voi säätää käyttötarkoituksen mukaan. Näyttötiloja on toimistosovelluksia, videoleikkeitä, grafiikkaa ja web-selailua varten. Mukautetussa tilassa asetukset voi määritellä itse. Dvi-d, d-sub, DisplayPort, pienet kauittimet reunoissa. 580 euroa, viiden vuoden takuu.

Photo.net, foorumi.

The Sacramento Bee, The Frame, Hundreds killed in tsunami after 8.9 Japan quake. 34 kuvaa.

Msnbc.com, Massive earthquake hits Japan. 15 kuvaa.

Life.com, When Gaddafi Was Cute. 15 kuvaa.

Pocket-lint.co.uk, Which tablet should I buy? Vertailu, taulutietokoneiden ominaisuuksia.

 

12.03.2011   (linkki)

Leena Saraste: Kasvoja ja Pistoja
3.4.2011 asti

Tampereen TR1 Taidehallin parvella on esillä Leena Sarasteen teoksia kolmelta vuosikymmeneltä: 1960-luvun kansikuvakasvoja, 1980-luvulta Palestiina-kuvia: Beirut - jäähyväiset elokuussa sekä 2000-luvulta Hippolyte-gallerian 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon valmistunut Pistoja, henkilökohtaista ja historiallista, valokuvauksen ja ompelun vuoropuhelu.

Valokuvaaja, filosofian tohtori Leena Saraste monialainen vaikuttaja valokuvauksen kentällä. Hän on toiminut taiteilijana, tutkijana, kuvajournalistina, opettajana ja taiteellisen tutkimuksen kehittäjänä. Valokuvataiteen valtionpalkinnon hän on saanut kaksi kertaa: 1981 ja 2004.

Leena Saraste luennoi TR1 Taidehallissa 16.3. klo 17. Sunnuntaina 3.4. hän esittelee näyttelynsä klo 15.00.

TR1 Taidehalli
Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere
ti-pe klo 9-17, la-su klo 11-18
Yhteislippu TR1 ja Rupriikki 5 €, opiskelijat 1 €
Perjantaisin TR1:een vapaa pääsy

Egle Oddo: Five Short Stories Cinque Storie Brevi
27.3.2011 asti

Five Short Stories on italialaisen Egle Oddon valokuvanäyttely, joka käsittelee valokuvausta viidellä kuvitteellisella tasolla. Digitaalisuus ja analogisuus elävät samassa kuvassa ilman kilpailua.


Galleri Luova.fi

Albertinkatu 16, Helsinki
ti-pe klo 11-18, la klo 11-16

Kuva: Pekka TuuriPekka Tuuri: Kohti valoa - Vedenalainen Suomi
17.3.2011

Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailun voittajan näyttely tuo esille suomalaisen vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta. Nyt kootussa näyttelyssä on ensimmäisen kerran laajemmin esillä Pekka Tuurin luontokuvia.

Espoon kulttuurikeskus
Siltakatu 11, Espoo

Suomen luonnonsuojeluliitto, Keski-Suomen piiri ry, Valokuvanäyttely Jyväskylän kaupunginkirjaston alakerrassa 7.-26.3.2011. Kolmen luontokuvaajan yhteisnäyttelyssä tuodaan esille vapaaehtoinen metsiensuojelu. Luontokuvaaja Hannu Siitonen tunnetaan etenkin kuukkelikuvistaan, ammattikuvaaja Benjam Pöntinen ehkä eniten liito-oravakuvistaan ja luontokuvaaja Bo-Göran Lillandt kuukkelitutkimuksesta. Näyttelyn kuvissa sukelletaan arvokkaiden metsäkohteiden maisemiin sekä tutustutaan metsäluonnon harvinaisiin ja uhanalaisiin lajeihin: kuukkelin ja liito-oravan lisäksi kuvissa esiintyy monimuotoisten metsien eliöitä hämähäkistä siperiankärhöön.

Journalisti 5/2011, 10.3.2011.

 • VKL jumittaa freesopimusta Kaksi vuotta kestäneet neuvottelut freesopimuksesta katkesivat helmikuussa, kun Viestinnän Keskusliitto ei halunnut päivittää ostajan käyttöoikeutta koskevaa ehtoa eikä ottaa vanhaa ehtoa osaksi muuten uusittuja sopimuskohtia.
 • Toimittajista vuokratyöläisiä MTV3:n uutiset antaa pätkätyöläisilleen potkut ja tarjoaa heille töitä työn vuokrausyhtiössä. Ovatko vuokratyöfirmat tulevaisuus?
 • Reissumies Aamulehden valokuvaaja Rami Hanafi pakeni hektistä työtään puoleksi vuodeksi New Yorkiin. ”Haluan olla kuvaamatta hetken aikaa”, Hanafi sanoo.
 • Turpaan Tanskasta Kuvajournalismin opettaja Søren Pagter kertoo, mikä suomalaisessa kuvajournalismissa on pielessä. ”Joo, mutta tuo kuva on paska”, sanoo Sø­ren Pagter, hieroo päätään ja sulkee silmänsä. Käynnissä on vuoden lehtikuvien valinta Heltechin tiloissa Arabianrannassa.
 • Vuosikuvan aika! Viisitoista vuotta sitten neljä lehtikuvaajaa törmäsi sattumalta toisiinsa synnytyslaitoksella. He eivät olleet työkeikalla. Kaikki saivat vauvan.... ...Viidessätoista vuodessa lehtikuvaajan arki on muuttunut aika lailla. Ala on digitalisoitunut ja kamerat ovat levinneet kännyköihin.
 • Kuvaviesti, Kireän pakkasen rauha Juho Rahkosen kuvan (Suomen Luonto 1/2011) etualalle on komeasti sommiteltu pieni ihmisen tekemä rakennus ja tykkylumen peittämiä puita.
 • Takasivun kuva, Skuuppi hoidettu Keski-Suomalainen

Tietokone.fi, Päivän softa: Poista turhat tiedostokopiot. Duplicate Commander. Duplicate Commander on hyvin pieni ja kevyt ohjelma. Se asentuu ja käynnistyy nopeasti.... Ilmainen.

Tietokone.fi, Suomalainen mobiilipalvelu yrittää tehdä kaikista uutiskuvaajia. Alkuvaiheessa kuvista maksetut korvaukset ovat olleet 9 ja 50 euron väliltä. Perjantain julkaistiin Android-sovellus.

 • - (kertaus 2.3.2011) Scoopshot.com, Suomessa tehty sovellus älypuhelimiin. Kuva lähetetään kauppapaikkaan, jossa se säilyy 48 tuntia, kuvaan lisätään vesileima. Lähettäjä asettaa kuvalle hinnan. Kuvia voi lähettää vain Scoopshot-sovelluksen kautta. Kerrotaan, missä kuva on otettu ja miksi se on uutisoinnin arvoinen. Sovellus itsessään on ilmainen, kuvien välityksestä otetaan palkkio. Media voi lähettää kuvaustehtäviä sovelluksen kautta. Tässä vaiheessa vain iPhonelle. Webbisivut avautuivat tänään.
 • viisi porrasta hinnoitteluun, 9 euroa - 999 euroa, kertajulkaisuoikeus
 • kaikki tekijänoikeudet maksavat kymmenkertaisesti
 • Scoopshotin kautta lähetettyjä kuvia ei pakata enempää (toisin kuin multimediaviestit)
 • mediatalolle palvelun avausmaksu on 1.000 euroa (hyvitetään kuvien ostossa)
 • Tekesiltä (muiden muassa) on saatu kehittämisrahaa. Keväällä on tarkoitus laajentua Iso-Britanniaan, Ruotsiin ja ehkä Saksaan.
 • lähiaikoina ilmestyvät Googlen Android ja Nokian Symbian -versiot

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Earthquake in Japan. 48 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Massive earthquake hits Japan. 47 kuvaa.

Denverpost.com, Captured: Japan Earthquake and Tsunami. 42 kuvaa.

Thephotoargus.com, 32 Beautiful Examples of One Color Dominate Photography.

Life.com, Prince William At His Hottest. 39 kuvaa (jaa-a, mitäköhän sanoisi tästä otsikosta tai lähinnä sanavalinnasta...).

Photo.net, Factors to Consider when Choosing a Photo-Quality Inkjet Printer. Part I: Printers up to 13 inches wide. Pitkä artikkeli.

Photo.tutsplus.com, How to Set Up and Shoot an Enchanted Photoshoot in the Woods.

ePhotozine.com, Tips on photographing family/friend groups.

Rob Galbraith, Researchers create digital camera the size of a grain of salt. Saksassa tutkijat ovat luoneet 1mm x 1mm x 1mm kokoisen kameran, 62.500 pikseliä. Isohkon suolakiteen kokoinen.

Smashingapps.com, Five Excellent (Yet Free) Video Converters For Your iPhone And iPod.

Rob Galbraith, Wall Street Journal has 200,000 paid subscribers on iPad, Kindle. Viimeisen vuoden aikana uusia tilaajia on tullut 150.000, pääasiassa iPadin siivittämän. Viikkomaksu lehden verkkoversiosta on $3.99.

Euroopan Nikon, Support, Live Chat. Auki Monday - Friday: 09:00 AM - 05:00 PM GMT (Suomen aikaa: lisää kaksi tuntia). Nikon tukihenkilöt vastaavat kysymyksiin livenä chatissa, In English. Hyvää palvelua.

 • (kokonaan toinen asia sitten on, miten ruuhkainen Nikonin tukipalvelun chatti on...)

Digital Photography School, Your Best Lines To Make Clients Laugh or Act Natural. Lukijoiden vinkkejä pyydetään kuvaustilanteen tunnelman keventämiseen.

Pdnpulse.com, AP Sues Retailers for Unauthorized Use of “Hope” Image. Kolme juliste- ja t-paita -myyjää on haastettu Obama-kuvan laittomasta käytöstä. AP pääsi sopuratkaisuun AP:n valolukuvaajan työn pohjalta graafiseen muotoon tehdystä Obama-kuvasta (Shepard Fairey). Yksi haastetuista yrityksistä on Faireyn firma.

ePhotozine.com, Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 DG OS HSM Interchangeable Lens. Kuvanvakaaja, ei EX-merkintää (Sigman "L-sarja"). Vastavalosuoja mukana. Painoa 1.640kg. Mattamustassa pinnassa naarmut näkyvät hyvin. 120mm keskellä terävä, reunoissa pehmeyttä. Ei paljoa vääristymiä. Vähässä valossa tarkennus voi hidastella. Vastavalosuoja kannattaa käyttää, muuten tulee helposti sisäisiä heijastumia. Arvosana 8/10. Suomen hinta on n. 800 euroa.

 

11.03.2011   (linkki)

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Jarin Kuvakauppa, Rauma. Jarin Kuvakauppa Raumalla etsii asiakaspalveluhenkistä ja osaavaa valokuvaajaa. Edellytetään vankkaa ammattitaitoa valokuvauksen alalta, studiotyöskentely pitää olla tuttua sekä erinomaiset taidot kuvankäsittelyssä. Kuvaajan pitää olla idearikas ja kuvat "tätä päivää". Toimenkuvaan sisältyy valokuvausta studiolla ja miljöössä, kuvankäsittelyä sekä asiakaspalvelua. Käytöössä on nykyaikainen kuvauskalusto, iso studio , monipuoliset tulostuslaitteet sekä uusi, "suomen hienoin" liikemiljöö Wanhassa Raumassa. Työt pitäisi aloittaa mielellään 1.5. alkaen tai sopimuksen mukaan.

Työpaikan osoite 26100 RAUMA
Työ alkaa 01.05.2011, Sop. mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta
Ilmoitus jätetty 10.03.2011

Valokuvatorstai, 198. haaste. Viikon haaste on "tunne".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 197. haaste. Viikon haaste oli kuva. "Nebular transition from spiral to annular". Haasteen otti vastaan 70 kuvaajaa

Prosessori, USB3-vauhtia pienemmällä virralla. Aiempaa nopeampia USB3-laitteita on tulossa laajemmin tarjolle tänä vuonna.

Kauppalehti, Kuusi tärppiä - näin löydät parhaat nettikaupat.

Focus Nordic, Metz salamalaitteissa edistyksellinen päivitystoiminto – nyt myös Mac tietokoneista. Aiemmin päivitystoiminto oli vain Windows-koneissa. USB-portin kautta päivitykset salamaan.

Photo.net, foorumi.

Die Presse, Blickfang: Bilder des Tages. 70 kuvaa.

Life.com, Prettiest Princesses. 23 kuvaa. Ensimmäisenä Kate Middleton.

Shorpy.com, Icemobile: 1905. Jäänmurtaja vuodelta 1905. Ei varsinainen jäänmurtaja.

Pixiq.com, 50 inspirational nude photos. Kaikista kommentit.

ePhotozine.com, Photoshop Elements tutorial: Adjust skin colour.

Thephotoargus.com, Helpful Photography Cheat Sheets to Make Your Life Easier. Voi tulostaa, vaikka laminoida ja pitää aina mukana.

Fstoppers.com, Fstoppers Original: The Stolen Scream. Noam Galain uskomaton tarina. Flickristä napattu kuva alkoi elää omaa elämäänsä, mainoksiin, seiniin graffiteiksi, lehtiin, kirjoihin, t-paitoihin, kuvapankkeihin jne. Kuvan ottaja itse ei tiennyt pitkään aikaan, mitä hänen omakuvalleen oli tapahtunut.

 • Goldenmenproject.com, The Man Behind the Scream: Noam Galai varastettu huuto on oma kuva. Vuotta myöhemmin työtoveri näki Noamin kuvan t-paidassa ja ihmetteli, miksei Noam ollut kertonut hänelle tästä. Noam rupesi etsimään huutokuvia Flicristä ja tineyen avulla. Avautui kokonainen maailma, jossa Noamin kuvaa oli käytetty, alkaen Chilessä pidetyn rock-konsertin julisteesta.
 • Scream Everywhere -blogi

(kertaus viime joulukuun Digicamera.netin uutisista) Pingstate.nu, TinEye ja luvatta käytettyjen kuvien löytäminen. Sain eilen tietää sivustosta nimeltä TinEye (varmaan vanhaa tietoa kaikille muille paitsi minulle), jonka kautta voi etsiä mm. omia kuvia, joita on käytetty luvatta. Testasin sitä ihan kiinnostuksen vuoksi ja kuten arvasin, löysin muutaman blogin, jonne oli tekemiäni kuvia päätynyt. Koska nämä eivät ole kaupallisia tahoja, en jaksa alkaa rähisemään. Järkytyksekseni kuitenkin havaitsin, että kanadalainen indie-bändi The New Pornographers on luvatta käyttänyt yhtä kuvitustani levynsä kannessa!...

(kertaus 1.5.2010) TinEye, etsii haetun kuvan kopioita ympäri nettiä. Kuvan voi upata tai pelkkä urlikin riittää. Idea on hyvä, mutta usean vuoden toiminnan jälkeenkin indeksissä on "vasta" puolitoista miljardia kuvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vain pieni osa kuvista osuu indeksiin. Rekisteröityjen käyttäjien palveluun uppaamat kuvat ja hakuhistoria säilyvät, ei-rekisteröidyillä tulokset säilyvät 72 tuntia.

 • tässä esimerkki, kahdeksan vuotta sitten Lontoossa otettu kuva Time is money, löytyi muutamasta "ylimääräisestä" paikasta
 • nyt 1.9 miljardia kuvaa indeksissä

Popular Photography, Round Up: Wireless Flash Triggers For Any Budget.

Rob Galbraith, Adobe posts Photoshop Lightroom 3.4 and Camera Raw 6.4. Uusia kameramalleja, bugikorjauksia.

Strobist, Nikon's D7000 Sync Dial Goes To Eleven. Pari kontaktia peittoon.

Fotosidan.se, Ny sajt ger dina bilder en cool retro-look. Kuvien koko on rajoitettu 1200 x 900 pikseliä.

 • makeretro.com sivustolle voi joko upata kuvita tai laittaa linkin, sitten valitaan retroefekti ja katsotaan, mikä on lopputulos

IR, Olympus PEN E-PL2. E-P2:n ja E-PL1:n väliin. Uusin Micro 4/3 -järjestelmän kamera. 12.3 megapikselin kenno (sama kenno), kuvanvakaaja sisäänrakennettu, kolmen tuuman näyttö 460.000 pistettä. Uusi muotoilu, nopeampi tarkennus (ja äänetön). Live Guide -opastus. Lisävarusteina makro-, laajakulma- ja kalansilmälisäkkeet. Sisäinen salama, salamakenkä, Langaton Olympuksen salamasysteemi. Akut kestävät 280 kuvan ottamisen. PEN-malleja aiemmin vaivannut hitaus on nyt tiessään, käynnistys on nopeaa, tarkentaminen on nopeaa, kuvan tallennus on nopeaa. Valikot ovat sekavia. Suomen Olympus. Hinta n. 600 euroa, mukana M .ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 II -objektiivi (kevyempi, muovibajonetti).

 

10.03.2011   (linkki)

Esko Turkkila: Ihmisen kuvia
30.3.2011 asti

Kuva: Esko Turkkila

Esko Turkkila on lappeenrantalainen valokuvavaikuttaja jo vuosikymmenien takaa. Hänen valokuvakokonaisuutensa Ihmisen kuvia on esillä Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa salissa. Turkkila on klassisen mustavalkokuvauksen taitaja esikuvinaan mm. August Sander ja Irving Penn. Kuvattavansa hän on pyrkinyt ikuistamaan aidoimmillaan heille ominaisissa työ- ja harrastusympäristöissä.

Pitkän ammattiuransa Turkkila teki mm. mainos- ja muotikuvan parissa. Samalla hän toimi aktiivisesti Saimaan kameraseurassa, jonka kunniajäsen hän nykyisin on.

Jukka Vuokko: Pala Japania - Nihon no ichibubun

Kuva: Jukka Vuokko

Valokuvakeskuksen pienen gallerian näyttely esittelee Jukka Vuokon (s. 1973) monien Japanin-matkojen tuotoksia vuosilta 2006-2010. Kuvista valtaosa on kuvattu Tokion lähistöllä.

Nykyisin Turussa sivutoimisena valokuvaajana työskentelevä Vuokko aloitti kuvaamisen jo poikavuosinaan. Mustavalkoinen filmi on pysynyt päämateriaalina 16-vuotiaasta alkaen, jolloin mukaan tuli myös filmien omatoiminen kehittäminen ja vedostaminen.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18 la 11-15

Turun Sanomat, www.ts.fi/Seppo Metso: Saara Ekströmin komea näyttely Kiasmassa Kasvun ja kuihtumisen laboratorio.

 • Saara Ekström: Limbus
  13.3.2011 asti
  Nykytaiteen museo Kiasma
  Mannerheiminaukio 2, Helsinki
  ti 10-17, ke-pe klo 10-20.30, la-su klo 10-18
  8 €/6 €Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo 18-20: Purku-klubilla keskustellaan Helsingin Guggenheim-hankkeesta. Mitä uusi museo voisi tuoda kuvataiteeseen? Mitä Suomen museomaailmasta puuttuu? Suurhanke tuulettaa käsityksiä, nostattaa toiveita ja herättää kysymyksiä. Guggenheimista keskustelemassa museonjohtaja Janne Gallen-Kallela Sirén, museologian yliopistolehtori Marja-Liisa Rönkkö ja kaupunkipoliitikko Tuomas Rantanen ja tutkija-kuraattori Aura Seikkula. Keskustelua johdattelee museonjohtaja Elina Heikka Suomen valokuvataiteen museosta.

Purku-klubi on kesällä 2009 käynnistynyt keskustelusarja ajankohtaisista kuvallisista ilmiöistä. Klubi kokoontuu Valokuvataiteen museolla aina näyttelyiden vaihdon yhteydessä. Klubiyleisö pääsee poikkeuksellisesti tilaan, jossa vanha näyttely on purettu ja uutta vasta rakennetaan. Purku-klubille on vapaa pääsy. Tarjolla pientä purtavaa

Muropaketti, Internet Explorer 9 julkaistaan ensi viikolla. Virallinen julkaisu tiistaina 15.3.2011 klo 07.00 (Suomen aikaa).

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, Framework, Pictures in the News | March 8, 2011. 20 kuvaa.

Pixiq.com, Posing Hands to Define Character & Mood in a Portrait. Käsien asento potrettikuvauksessa.

Diyphotography.net, Light Traveling With A Bass Case. Sopisiko vähän toisenlainen ja halvempi laukku kameratarvikkeiden kuljettamiseen? $40.

Photopreneur, The iPad for Photographers. Mitä valokuvaa tekisi iPadilla?

ePhotozine.com, Nissin Di866 Professional Speedlite Sony fit. Sonyllekin. Alkuperäistä (Sony) salamaa halvempi.

Kamera & Bild, National Geographics 50 bästa bilder. iPad-sovelluksessa 50 kuvaa NG:n kokoelmista, valokuvaajat kertovat taustoista, myös rinnakkaisotoksia esiteltävistä valokuvista.

Macworld.com, Review: The iPad 2. Tuotantoversio käytössä. Käyttökokemuksia. Suomessa myyntiin parin viikon päästä.


09.03.2011   (linkki)

Muistojen paikat -työpaja järjestetään Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistossa lauantaina 12.3. klo 11-13. Aiheena ovat Hermanni ja Vallila, joihin liittyviä muistojen kuvia etsitään arkiston uumenista. Työpajaan mahtuu 12 osanottajaa. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee esittää tarkka toivomus paikoista, joista haluaa nähdä kuvia ja jakaa muistoja. Oman kotialbumin voi ottaa mukaan. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Työpajaan on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina.

Yle.fi, Lemmikki halutaan ikuistaa muotokuviin. Lemmikkien muotokuvat yleistyvät eläinharrastajien parissa. Eläinten omistajat haluavat ammattilaisten ottamista valokuvista paitsi suurennoksia seinille myös kuvia esimerkiksi internetiin. Lisäksi video, kesto 02:13.

 • Mossen omistaja Kristiina Kurtto kutsui ammattikuvaajan paikalle, koska haluaa saada hyviä, koiran luonteen esiin tuovia muotokuvia.

Tietokone.fi, Hallitse kuvakirjastoa ja korjaile kuvia helposti. Imagic 5.0. Jatkuvasti kasvavan valokuvakokoelman hallinta on haasteellista. Ilmaisella Imagicilla valokuvien katselu, kuvaesitysten teko ja myös kuvien korjailu on helppoa. Premium-version toiminnat lakkaavat ilmaisversiossa 30 päivän päästä. Premium 49 euroa.

Digitoday.fi, Kasettimaksu uudistetaan kevään aikana. Selvitysmiehellä on vain toukokuun puoliväliin asti aikaa hieroa uudenlainen malli hyvitysmaksulle eli niin sanotulle kasettimaksulle.

Espoon kaupunki, Miltä Suvela näytti? Jaa muistosi Suvelan albumeissa. Miltä Suvela näytti ennen? Espoon kaupunginmuseo ja kaupunkisuunnittelukeskus keräävät valokuvia Suvelasta verkossa julkaistavaa ”Suvelan albumit” -sivua varten.

 • Kotialbumien kuvia skannataan Entressen kirjastossa maalis- ja huhtikuussa maanantaisin kello 16–19. Keräys alkaa maanantaina 7.3.

Sarjasta karseita lehtikuvia2.

 • Omakaupunki.hs.fi, Bidenit ihmettelivät naistenpäivän menoa asemalla.
 • (Vaikka sarjan nimenä onkin lehtikuvia, niin lehtikuvaajien kanssa näillä kuvilla ei ole mitään tekemistä. Olettaisin, että jokainen kuvaaja automaattisesti poistaisi tätä tasoa olevan kuvan. Mutta ei tietenkään silloin, jos on mahdollista lähettää se lehdessä julkaistavaksi. Kuva on "lievästi" tärähtänyt, rautatieaseman lattiakin on niin kallellaan, että eihän tuolla edes pysyisi pystyssä).
 • (Menossa on prosessi, jossa totumme näihin karseihin lehtikuviin. Ilmiö on vähän samanlainen, kun 70-luku tuli muotiin, aluksi kaikki näytti kauhealta, mutta kun aikaa kului, 70-luvun vaatteet rupesivatkin näyttämään muodikkailta...)

Photo.net, foorumi.

The Atlantic, In Focus, Carnival 2011. 52 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, 2011 Carnival parades in Brazil. 45 kuvaa.

Life.com, RARE: Eva Braun's Private Photos. 31 kuvaa.

Digital Photography School, How to Take Photos that Stand Out from the Crowd.

Thephotoargus.com, Beautiful Portrait Inspiration and Feedback from Focussion.

Photo.tutsplu.com, 60+ More Awesome Photoshop Actions for Photographers.

YouTube, Off camera flash photo shoot + Jared Polins Lightroom edit. Video, kesto 9:28.

Popular Photography, Behind the Lens: Life as a Nature Photographer.

Lensrentals.com, The Development of Wide-Angle Lenses.

Whatdigitalcamera.com, Sony Alpha A700 replacement model mock-up at Focus on Imaging 2011. Sonylla on tiedossa tarkat speksit, mutta varsinainen julkistus vasta lähempänä kesää.

Dpreview.com, Samyang shows prototype Micro Four Thirds 7.5mm fisheye. Micro 4/3 -systeemiin. Ensimmäinen tätä sarjaa.

IR, Panasonic Lumix DMC-GF2. Julkistettu marraskuussa 2010. Nimestä huolimatta GF2 ei ole GF1:n seuraaja. GF2 on Panasonicin vastaus Sonyn NEX-mallistoon. Ulkoa päin riisutumpi versio (jos vertailee GF1:een, osa käyttöliittymistä siirretty kosketusnäyttöön). Pienin Micro 4/3-systeemin järjestelmädigi. 12 megapikseliä. AVHCD-video, HD, stereomikrofoni. Kosketusnäyttö (460.000 pikseliä), toimiva käyttöliittymä. Suunnattu kompaktidigien käyttäjille. Kuvausvauhti (LiveView) 2.6 kuvaa sekunnissa. Nopea tarkennus. ISO nyt 6400. Tuki uudelle 3D-optiikalle. Viisi väriä. Ulkoinen salamakenkä, sisäinen salama (ei paljoa tehoa). Akut saisivat kestää pitempään. Elektronisen etsimen saa kiinni salamakenkään. 55 sivua printattu manuaali, kokonaan sitten cd-levyllä. Kennon ikä rupeaa näkymään negatiivisessa mielessä (kohina/dynaaminen alue), jpg-kuvia ei kannatta ottaa yli ISO 800:n. Raw-kuvat kunnossa, jpg-kuvat eivät. Suomen Panasonic. Kittiobjektiivista riippuen hinta on alle tai päälle 600 euroa.

ePhotozine.com, Canon EF 35mm f/1.4L USM Interchangeable Lens. Vuoden 1998 loppupuolella julkistettu (ei 1992). Vastavalosuoja mukaan (kuiten muillakin L-sarjan objektiiveilla). Tarkennus nopea ja lähes äänetön. Painoa 580g, filtterikierre on 72mm. Täydellä aukolla reunat pehmeitä. Arvosana 9/10. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

ePhotozine.com, Datacolor Spyder LensCal. Arvosana 8/10. Suomen hinta on n. 60 euroa.

(kertaus viime vuodelta) Dpreview.com, Datacolor announces SpyderLensCal focus calibrator. Rungot ja objektiivit ovat kaikki erilaisia. Jollakin yksilöllä tarkennus osuu eteen, jollakin taakse. Joillakin kamerarungoilla voidaan säätää objektiivikohtaisesti tarkennus ja tallettaa arvot kamerarunkoon. Canonin termi on Autofocus microadjustment eli automaattitarkennuksen hienosäätö. SpyderLensCal focus calibator on uusi väline hienosäätöön. 6.9.2010 myyntiin, hinta on $59.

- LensAlign, Focus Calibration Resources. Välineet objektiivien tarkennuksen hienosäätämiseen.

 • (Euroopassa ei ole myynnissä?, pitää tilata suoraan USA:sta, jolloin päälle 22% ALV + postikulut + tulli)
 • Canon
  1DsMkIII
  1DMkIII
  5DMkII
  7D
  50D
 • Nikon
  D3x
  D3
  D300
  D300s
  D700
 • Sony
  A900
  A850
 • Olympus
  E-30
  E-620
  Pentax
  K20D
  K7D

- Lensrentals.com, "This lens is soft" and other myths. Mitä kalliimpi objektiivi (= isompi aukko), sitä helpommin "virhe" näkyy. "Virhe" tarkoittaa, että juuri tässä rungossa juuri tällä objektiivilla tarkennus ei osu ihan kohdalleen, toisessa rungossa tarkennus on täydellinen. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein.

- Birdphotographers.net, AF microadjustment tricks. Näillä ohjeilla voi käyttää Canonin automaattitarkennuksen hienosäätöä. Käytetään Canonin omaa EOS Utility -ohjelmaa.

- Photo.net, foorumi, Canon 70-300 USM IS extremely unsharp Pieni kohde kaukaisuudessa, mihin tarkennus on oikein osunut? Ensimmäisessä esimerkkisarjassa ISO-arvokin on 1.250. Canon 50D: automaattitarkennuksen hienosäätö (autofocus microadjustment).

- Photo.net, foorumi, Using 7d with 100-400l looking to upgrade glass for nature and sports? Canon, lyhyemmät valotusajat -> tarkemmet kuvat. Nykyään monessa digijärjestelmärungossa voidaan tarkennus hienosäätää, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö", englanniksi Autofocus microadjustment. Kyse ei ole mistään turhasta systeemistä, ennen "virheellisesti" tarkentava objektiivi tarkentaakin yhtäkkiä oikein. Tai voihan objektiivissakin olla vikaa.

- Objektiivien omatoimisesta säätämisestä, Canon käyttää tästä termiä "automaattitarkennuksen hienosäätö" (Autofocus microadjustment). Lensalign.com

 

08.03.2011   (linkki)

Jrkkari.com, Vinkkejä lapsikuvaukseen (turhautuneille vanhemmille). Kaikki alkoi siitä kun meille syntyi vauva ja minä päätin opetella valokuvaamaan kunnolla! Muistan vieläkin sen ajan elävästi: kaikki ne itkut ja valvotut yöt, vaimon väsyneet hyssyttelyt: ”Älä Jouni itke, lopeta se ohjekirjan tavaaminen ja tule nukkumaan. Minun pitäisi syöttää vauva kohta”. ...

Kolme pääaluetta:

 • Opi käyttämään kameraa
 • Lapsenhuijausvinkit
 • Miten toi on kuvattu?

Timon poikkitiedepalsta, blogi, Perinteisenä valokuvaajana 8.3.2011. Saksassa valokuvaajan ammattinimike on suojattu. Valokuvaajan titteliä (Fotgraf) saa käyttää vain valokuvakoulun läpäissyt henkilö. Siis vähän samaan tapaan kuin vaikka toisen optiikan alan ammattinimike, optikko on Suomessa suojattu....

 • Valokuvaajan ammattinimikkeen suojaamista on vaadittu Suomessakin. En kyllä ymmärrä miksi. Esimerkiksi minulla on suoritettuna sekä valokuvaajan ammatti- että erikoisammattitutkinto. Kun ne minun tapauksessani liittyvät lähinnä tieteistekniseen valokuvaukseen, niin millaisen takuun ammattitaidostani valokuvaajan titteli antaisi vaikka hääkuvausta minulta kysymään tulevalle asiakkaalle?
 • Viime viikonloppuna minulle tarjoutui kuitenkin tilaisuus harjoittaa ihan perinteistä valokuvaajan ammattia. Olin tiedekeskus Heurekassa Väestöliiton järjestämässä tilaisuudessa potrettivalokuvaajana.

HS, Serbialainen museonjohtaja Branislava Andjelkovic valitsee Ars Fennica -voittajan. Branislava Andjelkovic vierailee Suomessa 4.–7. huhtikuuta ja tutustuu silloin Ars Fennica -ehdokkaisiin näiden työhuoneilla. Palkinto jaetaan toukokuussa. Rahapalkinnon osuus on 34.000 euroa.

 • yksi viidestä Ars Fennica -ehdokkaasta on Pekka Luukkola

Ilta-Sanomat, Värikuvalehti Suomen sodista. Normaali IS + 2.50 euroa kiiltävälle paperille painetusta 68-sivuista lehdestä, jossa 100 värikuvaa talvi-, jatko- ja Lapin sodasta. Onhan se hätkähdyttävää katsoa näitä kuvia, kun yleensä on tottunut etäännyttäviin mustavalkokuviin.

 • Kuvatoimittaja Mikko Pekari onnistui löytämään värikuvia talvisodasta, aiemmin ei tiedetty niitä olevankaan. 2000-luvun alusta alkanut jäljitys johti lopulta Riksarkivetiin. Pekari sai valita 25 kuvaa digitaalisesti kopoitavaksi, parhaat otettiin, jäljelle jäi tuplakappaleita ja huonompia rinnakkaiskopioita samoista aiheista. Kuvat olivat huonokuntoisia, niin Tuomo-Juhani Vuorenmaa käsitteli värikuvat, jokainen vaati usean tunnin työn. Näitä kuvia esiteltiin ensimmäisen kerran HS:n Kuukausiliitteessa syksyllä 2009, näyttely pidettiin Savonlinnassa ja Helsingissä. Kuvat oli ottanut ruotsalainen lääkäri Carl-Erik Groth.
 • Ilta-Sanomat, Sota-ajan värifilmit - harvinainen väriotos evakoista ja Kaleva-koneesta. Kolme eri videota. Kesto yhteensä 01:51. Talvisodan evakkokulkue, Malmilta Tallinnaan lähtevä Junkers Ju-52 sekä Mannerheimintietä auton ulkopuolelta ja autosta.
 • Laterna Magica, yksi värikuva talvisodasta (tätä kuvaa ei ole IS:n liitteessä)
 • oopperalaulajana parhaiten tunnettu Kim Borg oli yksi arvostetuimmista TK-kuvaajista.
 • Talvisodan syttyessä kuvaustoiminta ei ollut paljoakaan järjestettyä, kuvatarve yllätti Suomen. Sotilaitten omilla kameroilla kuvattiin joko luvan kera tai ilman. Välirauhan aikaan sitten tehtiin kalusto- ja filmihankintoja Saksasta. Valtaosa kameroista oli Contax III -mittaetsinkameroista, tele ulottui 400mm:iin. Leicoja sekä suuremman filmikoon Rolleiflexeja oli myös jonkin verran. Venäläisiltä saatiin kameroita sotasaaliiksi. Saksasta saatu arvokkaampi Agfa Colour -diafilmi lähetettiin Saksaan Afgalle kehitettäväksi.

Suomen freelance-journalistit ry, Vapaat journalistit 2011 -luettelo ilmestyi 7.3.2011. Hakusanalla "valokuvaaja" tulee osumia 241 kpl. Joukossa toimittajiakin, valtaosa kuitenkin pelkästään valokuvaajia.

Tekniikan Maailma, Videokamera vasenkätisille. amsung HMX-Q10 -videokameran asento tunnistetaan anturilla, joten sitä voi käyttää sekä vasemmalla että oikealla kädellä. Kuvauskättä vaihdetaan kääntämällä kamera ympäri. 2.7 tuuman kosketusnäyttö, vain kolme mekaanista painiketta. Maaliskuussa myyntiin, 299 euroa.

(kertaus Digicamera.netin uutisista 11.9.2010)

Eilen sain emailin, Suomen Sonylta oli tullut mainospostia (emailin lähettäjällä sama etunimi kuin minulla). Suomen Sony on onnistunut täysin salassa kehittämään vasenkätisille oman version uusista järjestelmädigeistä Sony NEX-5 ja Sony NEX-3.

Vasenkätisten määrä väestöstä lienee noin 10%. Tässä todiste Suomen Sonyn insinöörien kyvyistä, Sony NEX-3/NEX-5. Kamera myös vasenkätisille.

 • (tämä olisi ihan klassikkoainesta Photoshop Disasters -sivustolle...)

Macmaa.com, iPhone 5:n huhutaan saavan suuria ulkoisia uudistuksia. Kesäksi odotettavan iPhone 5:n ulkomuoto tulee muuttumaan selvästi nykyisestä, kertoo kiinalainen talouslehti Economic Daily News...

Muropaketti, Apple lupaa hiljattain iPadin ostaneille 100 euron hyvityksen. ...Hyvitys koskee vain kahden viikon sisällä ennen iPad 2:n julkaisua iPadin hankkineita asiakkaita, joten takaraja on 16. helmikuuta. Suomen Apple ei ole vielä hyvitystä vahvistanut. $100.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Bodies in motion: Dancing around the world. 40 kuvaa.

The Atlantic, In Focus, Recent Scenes from Antarctica. 47 kuvaa.

Denverpost.com, Pictures of the Week: March 7, 2011. 21 kuvaa.

Life.com, Mystery Extinctions. 27 kuvaa.

Photopreneur, Art Will Solve Photography’s Problems. Halpis-stokkikuvat eivät ole syy vaan seuraus.

Luminous Landscape, Bill Caulfeild-Browne, Returning to the Fold. Keskikoon kuvaaja löytää Leican 20 vuoden väliajan jälkeen.

Pixiq.com, Free Photos!... Not Really. Joka puolella yritetään päästä eroon valokuvista maksamisesta. Mitä, haluatko vielä rahaakin. Eikö riitä, että saat julkisuutta, kun/jos mainitsemme valokuvaajan nimen. Ilmaista mainosta.

Photo.tutsplus.com, Taking a Look Inside a Poor Man’s Camera Bag. Mitä kaikkea kameralaukkuun.

Speedliting.com, Getting The Most From Speedlites — My Four-Part Series for Canon Europe. Kaikki neljä osaa ovat nyt esillä Euroopan Canonin sivuilla. Canonin salamoista paljon asiaa.

Creativepro.com, Turn Your iPhone Images Into Art. Kännykkäkuvista "taidetta". Esimerkkejä. Lopussa ohjelmia, maksavat muutaman dollarin.

Strobist, Q&A: Bleeding Power from Big Lights with Big Mods. Miten käyttää ND-värikalvoja tehokkaimmin isojen studiovalojen kanssa.

YouTube, Photoshop: Vintage Effect. Video, kesto 3.27.

Fotosidan.se, Fågeltele från Kowa. Nyt ei ole kyse vain digiscopingista vaan ihan oikeasta objektiivista, hyvin erikoisesta. Putkea vaihtamalla 850mm/f9.6 ja 350mm/f4. Kiikariksi objektiivi muuttuu 20-60x okulaarilla. Ja päästään tämänkin tuotteen osalta kuitenkin digiscopingiinkin. Vedenpitävä. Nikon, Canon, Pentax ja mikro4/3-systeemi.

Slrgear.com, Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital. Julkistettiin syyskuussa 2010. 80-300mm täyskennoisella vastaavuus, painoa 190g, Micro 4/3 -systeemiä. 58mm filtterikierre. Terävyys parhaimmillaan polttovälialueen keskellä. Jonkin verran värivirhettä. Ei vinjetoi. Jonkin verran tynnyri- ja tyynyvääristymää. Nopea tarkennus. Lähin tarkennus 0.96m. Pienikokoinen objektiivi. Suomen Olympus. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.

 • "For the PEN system user looking for a portable telephoto option to supplement the 14-42mm kit lens, they should look no further."

 

07.03.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • paulahumberg.com, Namibia North. 50 kuvaa. "Tässä kakkososassa on enemmän eläimiä, koska suuri osa kuvista on otettu Etoshan kansallispuistossa."
 • anttihellgren.net, A Sunday Stroll in Seoul.
 • mrb.kuvat.fi, Fire Department Part III. "Muutamia kuvia Alakemijoen VPK:n kylmäsavusukellusharjoituksesta hylättyyn kerrostaloon."

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, INNOVA House Oy Ltd, Helsinki. 12 kertaa vuodessa ilmestyvä Kauniit Kodit -sisustuslehti etsii osa-aikaista, ammattitaitoista valokuvaajaa tekemään kotikuvauksia. Edellytetään valokuvauksen peruskoulutusta, lisäksi kokemusta tilakuvauksista. Kohteet pääasiassa pääkaupunkiseudulla, toisinaan myös muualla Suomessa. Usein keikalla on mukana lehden toimittaja, mutta kohteessa saattaa joutua toimimaan täysin itsenäisesti. Kotikuvausten lisäksi muutama studiokuvaus kuukausittain. Ajokortti, oma auto eduksi. Viikottainen työaika vaihtelee. Kotikuvaukset pääasiallisesti arkisin klo 9-13. Tuntiperustainen palkkaus. Työ alkaa heti tai sopimuksen mukaan.

Työpaikan osoite Sahaajankatu 20-22 D, 00880 HELSINKI
Palkkaus Sopimuksen mukaan
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa Heti tai sopimuksen mukaan
Työaika muu osa-aikatyö
Työn kesto yli 12 kuukautta

Suomen freelance-journalistit ry, SJL: Freesopimus uudistettava ennen lehdistön työehtoneuvotteluja 4.3.2011. Journalistiliiton hallitus vaatii ehtojen pikaista uudistamista siten, että myös tekijänoikeusehdot päivitetään. Tulosta on Journalistiliiton mukaan saatava aikaan ennen lehdistön tes-neuvotteluja....

Sarjasta karseita lehtikuvia2.

Tuomo Björksten, Vielä mahtuu mukaan matkalle Namibiaan ja Botswanaan. Kerroin aikaisemmin blogissani, että lähdemme pienen porukan kanssa luontomatkalle Namibiaan ja Botswanaan loka-marraskuussa 2011. Päätimme kasvattaa ryhmän kokoa korkeintaan 12:een. Meitä olisi nyt kymmenen, joten kaksi mahtuu vielä mukaan....

Savon Sanomat, Talvikuvakilpailun satoa, yli 250 kuvaa. Osallistumisaikaa on 31.3.2011 saakka. Talvikuvakilpailu, säännöt. "...Lähettämiseen täytyy myös olla lupa kuvissa esiintyvillä henkilöillä. Lähettäjä luovuttaa aineiston Keskisuomalainen Oyj:lle jatkuvalla julkaisuoikeudella..."

MobiiliBlogi, Alkuperäinen iPad lähti alennusmyyntiin: edullisin malli Apple Storessa 379 euroa.

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, The Week in Pictures | Feb 28 - March 6, 2011. 82 kuvaa.

Boston.com, New Disney celebrity portraits released. Annie Leibovitz kuvaa julkisuuden henkilöitä Disney-hahmoina. 13 kuvaa.

Smashingapps.com, Bird’s Eye View Photography That Make You Say ‘Wow’.

Dpnow.com, First look review: SoftColor PhotoEQ image enhancement. SoftColor on suomalainen yritys, perustettu 2005. SoftColor PhotoEQ -ohjelma tekee kaikenlaista automaattista kuvankorjailua (jota käyttäjä voi kuitenkin aika vapaasti säätää). Ei vaadi koneelta paljon tehoja. Muutama automaatikorjailun vertailu Photoshop Elements 9 -versioon (ja Lightroomiin). $33. Kymmenen päivän kokeiluversio.

Pixiq.com, Two-thirds and Three-quarter Face Portraits. Potrettikuvaukseen muutama neuvo.

Thom Hogan, State of the Camera Industry 2010. Asiantunteva ja kattava katsaus markkinoihin, näkökulma on Nikon-asiantuntijan.

ePhotozine.com, Low key flower photography tips.

Earthboundlight.com, Photomatix Pro 4 vs. Nik HDR Efex Pro vs. Oloneo PhotoEngine Beta (Photo Tip of the Week), 6.3.2011. Kolme HDR-ohjelmaa.

Kamera & Bild, Kelly Moore vill förnya fotoväskan. Naisille ja miehillekin vähän erilaisia kameralaukkuja. Hinnat alkaen $159.

 

06.03.2011   (linkki)

Pirilä & Nuutinen
Kuva: Marja Pirilä3.4. 2011 asti

Pohjoinen valokuvakeskus järjestää kevään kutsunäyttelynä Marja Pirilän ja Petri Nuutisen yhteisnäyttelyn.

Pirilä on erikoistunut neulareikätekniikkaan ja camera obscuraan ja Nuutisen kanssa he ovat toteuttaneet useita camera obscura -teoksia.

Marja Pirilältä on esillä valokuvia sarjoista Herbarium (2010) ja Puhuva Talo (2006). Jälkimmäistä sarjaa kuvatessaan Pirilä on muuttanut aution mielisairaalan tiloja camera obscuroiksi. Kuvissa nähdään ajan patinoimia huoneita, joihin ympäröivä sairaalamiljöö heijastuu.

Herbarium -sarjassa Pirilä on käyttänyt kuultokalvoa, jonka vaikutuksesta kasvit ovat pelkistyneet ja värit alkaneet hehkua valossa.

Marja Pirilä (s. 1957) on valmistunut valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1986. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuonna 2000 Pirilä sai valokuvataiteen valtionpalkinnon.

Petri Nuutiselta on esillä teoksia sarjasta Motifs (2010). Nuutinen valokuvaa paikkoja - maisemia, tiloja ja yksityiskohtia - sekä tarkkailee ihmisen jälkiä niissä. Pitkään jatkunut ympäristötyö (Paikkoja(Places -sarjat) on taipunut uuteen muotoon. Näyttelyn valokuvia yhdistää enemmän toteutus- ja lähestymistapa, kuin kuvattavat kohteet ja aiheet.

Muotoon leikatut pohjat pohjat korostavat teosten esineluonnetta.

Petri Nuutinen (s.1955) valmistui valokuvaajaksi Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta 1977.

Pohjoinen valokuvakeskus, Rantagalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Oulun Lyseon lukio: Equivalents
3.4. 2011 asti

Oulun Lyseon lukion opiskelijat kulkevat valokuvaaja Alfred Stieglitzin jalanjäljissä tutkien valokuvauksen runollista puolta.

Pohjoinen valokuvakeskus, Kummigalleria
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Satakunnan Museossa avautui perjantaina kolme valokuvanäyttelyä.

Pori, kesä ja kamera - Voitto Niemelän kaupunkikuvia 1960-1970-luvuilla
Kuva: Voitto Niemelä14.8.2011 asti

Satakunnan Museo aloitti Porin järjestelmällisen kaupunkikuvauksen 1960-luvulla. Tehtävään palkattiin valokuvaaja Voitto Niemelä, joka tallensi kuutena kesänä (1966-1972) suuressa murrosvaiheessa elävän kaupungin rakennuskantaa ja kaupunkilaisten elämää.

Kuvien lomassa on esillä aikakauden esineitä. Lisäksi 1960-1970-lukujen tunnelmiin voi eläytyä kuuntelemalla aikakauden musiikkia tai selailemalla lehtiä.

Näyttely on esillä Satakunnan museon Isossa näyttelytilassa, Salissa.

Osa kuvista on esillä myös verkkonäyttelynä:
www.porikesakamera.blogspot.com

Kuva: Georg HedbergBollstabor och andra - Kuvia Bollstan pikkukaupungista
30.4.2011 asti

Kamarin puolella nähdään valokuvaaja Georg Hedbergin kuvia ruotsalaisen Bollstan sahakaupungin elämästä 1940-1960-luvuilla.

 

Harri Joensuu: Kuukkarilaisia
Kuva: Harri Joensuu.14.8.2011 asti

Museon Koululaistilassa Harri Joensuun valokuvat kertovat Porin 6. kaupunginosan (Päärnäinen, tuttavallisemmin Kuukkari) nykypäivän elämänmenosta. Ihmiset on kuvattu omissa kodeissaan arjen keskellä. Huoneet, tavarat ja ihmiset kertovat meille, ja tuleville sukupolville, miltä näyttävät 2000-luvun alun kuukkarilaiset.

Satakunnan Museo
Hallituskatu 11, 2 Pori
ti, to-su klo 11-18, ke klo 11-20
5 € /2,5 € /1,5,€

Foorumilaisten kuvia:

MTV3, Tämä kuva voitti talvikuvakisan. Opiskelija Roni Veijalainen Helsingistä voitti MTV3:n Uutisten Ikuista lumiriemut -kuvakisan...

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Ivory Coast: Fears of a civil war intensify. 28 kuvaa.

Denverpost.com, The Frame, News: Frontline Libya. 25 kpl.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Creating Artificial Bokeh in Your Own Home. Jouluvaloja tarvitaan.

Popular Photography, Ebay Watch: Laser-Guided Leicas, Crocodile Skin Lenses and More.

 • Franken-Leica/Linhof M6 with Winder, Mini II and Zeis Rig- $500,000.00 or Best Offer
 • PHOTO.US Domain Name- $21,000,000.00 or Best Offer
 • Leica L Model A Elmax Camera- $17,000 or Best Offer
 • 2 Gold Crocodile Skin Tokina FA Lenses- SOLD $300
 • Leica Tri-Elmar-M Lens Cutaway- $995 or Best Offer
 • 3 Swanky Gold Rolleiflex “80 Years Anniversary” TLR Cameras- $32,995.00 or Best Offer
 • Rare See-Through Olympus IS-30-$850

The Online Photographer, A Tip: Avoiding Head Clogs with Epson Printers.

Kamera & Bild, Så jobbar du fram din fotobok. Pitkä artikkeli, aiheena kuvakirjan teko. Kaksi valokuvaajaa kertoo. Ensimmäisen kirjan tuhannen kappaleen painos maksoi 160.000 kruunua, laadusta ei tingitty. Seuraavan budjetti on nyt 20.000 kruunua. Lopussa neljätoista linkkiä online-kirjojen tulostamisfirmoihin.

Fotosidan.se, Avhandling ger svar på vad som är en tilltalande bild. Tukholman yliopistossa väitöskirja.

IR, Accessory Review: Lensbaby Sweet 35. Aukkoa voi vaihtaa nyt helposti. Valikoivaa syväterävyyttä.

 

05.03.2011   (linkki)

Boris Smelov (13.03.1951-18.01.1998)
Kuva: Boris
Smelov26.3.2011 asti

Venäläinen Boris Smelov kuvasi kotikaupunkinsa Leningradin/Pietarin elämää ja muutoksia 1970-luvulta lähes 1990-luvun loppuun, jolloin hänen oma elämänsä ennenaikaisesti katkesi.

Kaupunkikuviensa lisäksi Boris Smelov tunnetaan muotokuvista ja asetelmista.

Suomessa Smelovin kuvia on aiemmin nähty 1990-luvun lopulla Taidehallissa ja Laterna Magicassa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Leila Katajameri: OLENNAINEN
Kuva: Leila Katajameri.26.3.2011 asti

Leila Katajameren näyttely OLENNAINEN on hatunnosto tavallisille aikuisille naisille. Kukin kuvattava sai valita itselleen tärkeän aiheen tai tilanteen, jossa halusi tulla ikuistetuksi. Näyttelyssä on mukana myös alastonkuvia, niiden lähtökohta on oman muuttuvan kehon hyväksyminen.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18 ja la 12-16
2 €

Arkistojen aarteita
24.3.2011 asti

Kameraseura esittelee 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi helmiä omista arkistoistaan aina 1920-luvulta lähtien. Mukana on kuvia noin 30 henkilöltä. Kuvaajien joukossa mm. Jussi Aalto, Ismo Hölttö, Pekka Potka, Fred Runeberg, Pentti Sammallahti, Mikko Savolainen, Vilho Setälä, Salme Simanainen, Antero Takala, Anu Uimonen ja Eero Venhola.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja, Helsinki
ti-pe klo 12-16

Kapasia, Numerointi vai ei 1.3.2011. ...Jo pitemmän aikaa olen miettynyt valokuvateoksieni numerointia grafiikan vedosten tapaan. Osista olen jo jättänytkin moisen pois. Nyt taidan jättää niistä lopuistakin....

Janne Heimonen, Vihdoinkin revontulia, eikä pilviä mailla eikä halmeilla!

Peter Forsgård, Oy Copypaste AB on nykyää ScreenCapture Inc. ...Nyt samaisen konsernin toinen lehti, se journalismin irvikuva IS oli kaapannut kuvia suoraan YLE:n lähetyksestä ja julkaisut ne kuvituksena uutisessaan...

Tietokone.fi, Muistiinpanot iPhonesta pilveen. Evernote on suosittu ohjelma, jolla voidaan helposti tallentaa muistiinpanoja pilvipalveluun, ja synkronoida ne eri laitteiden välillä. Uusi iOS-versio selkeyttää Evernoten käyttöä huomattavasti Applen mobiililaitteilla. Ilmainen versio riittää alkuun, maksullisella versiolla sitten lisää ominaisuuksia.

Macmaa.com, iPhone-käyttäjät rohmuavat Soneran mobiilikaistaa. ...Soneran verkossa mobiilia tiedonsiirtoa tehdään eniten iPhone 4:llä. Keskimääräinen tiedonsiirto tammikuussa oli noin 490 megatavua....

Photo.net, foorumi.

Independent.co.uk, The secret life of animals. Automaattikamerat eläimiä kuvaamassa. 26 kuvaa.

Photographyblog.com, Why you DON’T Need a Tilt-Shift Lens. Adobe Photoshop 5:n Camera Raw tekee vääristymien korjauksen hyvin helpoksi.

Pdnpulse.com, What Reps Want. Viisi valokuvaajille työtehtäviä antavaa kertoo, millaisiin asioihin kiinnitetään huomiota.

Pdnpulse.com, Fame Monster Gobbling Up Photographers’ Copyrights. Lady Gagan konsertteja pääsee kuvaamaan ehdolla, että kuvien oikeudet luovutetaan Lady Gagalle.

Pixiq.com, Why is the F-stop scale so weird? Miksi isompi luku tarkoittaakin pienempää aukkoa.

The Online Photographer, A Tip: Avoiding Head Clogs with Epson Printers.

The-digital-picture.com, Canon EF 8-15mm Fisheye and EF 400mm f/2.8 L IS II Expected Arrival Dates. Canonin näitä uutuuksia odotetaan kauppoihin toukokuussa. Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM ei tietoa.

(kertaus) Photojojo.com, The Ring Flash Adapter. Ei pattereita, tavalliseen salamaan kiinnitetään. Painoa 700g. Hinta $40. Suomeen pk. alle $13.

 • sama laite löytyy Dealextremesta, postikulut Suomeen sisältyvät hintaan, n. $35

 

04.03.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia (tai oikeastaan kuva):

Alaston kriitikko, Otso Kantokorpi, Näyttelykuvia 287: Totuusarvo ja nostalgia 3.3.2011. Eeva ja Simo Ristan mustavalkokuvia katsomassa, viimeisenä mahdollisena päivänä.

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvausliikkeen työntekijä, Kuvatuulos, Iisalmi. Haetaan asiakaspalveluhenkistä työntekijää palvelukseeN. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, kuvien valmistus, kuvan käsittely, valokuvaus yms. Myös mahdollisuus valokuvaajan oppisopimukseen on.

Työpaikan osoite Kauppakatu 17, 74100 IISALMI
Työkokemus ei lainkaan - 1v
Työ alkaa 01.05.2011, sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 6 - 12 kk

Kari Kuukka Photography, Forget Photography – Screen Capture Rules 3.3.2011.

Mbnet.fi, Nasa julkaisi 576 megapikselin mosaiikin Kuusta.

Macmaa.com, iPadin hinta tippui yössä 120 eurolla.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Pictures of the month: February. 70 kuvaa.

msnbc, The Week in Pictures: Feb. 24 - March 3. 14 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Libyan rebels repel attacks as refugees flee. 31 kuvaa.

Life.com, Heroes of the 1940s. 15 kuvaa.

Thephotoargus.com, 30 Magical Examples of Tree Photography For Your Inspiration.

ePhotozine.com, How to use a Layer Mask in Photoshop to blend images. Yksinkertaistetut ohjeet.

Photo.tutsplus.com, Are Cameras With Built-in HDR the Future of Photography?

Pixiq.com, AF-S & AF-C: The Best of Both Nikon AF Worlds. Nikonien tarkennustavoista. AF-S = single-servo. AF-C = continues-servo.

YouTube, Photography Lighting Technique: Rembrant Lighting. Video, kesto 2:20.

Pdnpulse.com, Survey: What Couples Spent on Weddings in 2010. USA, viime vuonna hääkuvaajaan käytettiin keskimäärin $2.320. Keskimäärin valokuvaajan osuus hääkuluista oli 8.5%.

Rob Galbraith, Eizo announces 27-inch self-calibrating LCD monitor.

 • Kamera & Bild, Eizo CG275W kalibrerar sig själv. Viime vuonna julkistettu Eizo kalibroi itse itsensä, ilman tietokonetta. 27 tuumaa, 2560x1440. Myyntiin maaliskuussa, 27.375 kruunua, 3.137 euroa.

Dpreview.com, Olympus updates firmware for E-5, E-PL2 and XZ-1 cameras.

The Online Photographer, New Epson Printer Launching This Month. Epson R3000.

 • Tekniikan Maailma, Laadukas A3+-tulostin valokuvaajille. Epson Stylus Photo R3000 on ammattilaisille ja vaativille harrastajille tehty A3+-koon valokuvatulostin. Myyntiin maaliskuun lopulla, hinta on 800 euroa.

Kamera & Bild, Test: Nikon 35mm/1,4 och Sigma 85mm/1,4.

 

03.03.2011   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Timo Marttila Photostream, Hebron. 8 kuvaa.

Työ- ja elinkeinotoimisto, valokuvaaja, koulukuvaaja, 2 paikkaa, Frendikuva Oy, Vantaa. Tehtävään valituille tarjotaan kilpailukykyiset edut sekä täydellisen koulutuksen Suomen arvostetuimpien kuvaajien johdolla. Käyttöön saa myös huippulaatuisen kuvauskaluston. Edellytyksiä: 21 vuottta, B-ajokortti, hyvä terveys, matkustusvalmius, lasten ja nuorten kanssa pitää osata työskennellä, reipas palveluasenne. Aikaisempi kokemus asiakaspalvelutehtävissä sekä valokuvausalalta antaa hyvät valmiudet selvitä työstäsi. Myös kaupallinen pohjakoulutus ja ruotsin kielen taito katsotaan eduksi.

Työpaikan osoite 01720 VANTAA
Työ alkaa elokuu 2011
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 3 - 6 kk, noin kolme kuukautta
Haku päättyy 31.03.2011

Yle.fi, Valokuvaus kiinnostaa yhä useampaa. Valokuvausharrastajien yhdistys Kameraseura täyttää tänään 90 vuotta. Juhavuoden kunniaksi seuran galleriassa Helsingissä avataan valokuvanäyttely Arkistojen aarteita. Esillä on valokuvia 1920-luvulta lähtien.

 • Kamera-galleria, Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki, avoinna ti-pe klo 12-16, la 11-14. Arkistojen aarteita, 3.-24.3.2011.

Aalto Yliopisto, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu, Kuvataide ja valokuva. Wiki. Tekijänoikeussanasto, linkkejä. Ja sama vielä ruotsiksi ja englanniksi.

Uusi iPad.

Kuvaaja Markku Könkkölä.

Etelä-Suomen Sanomat, Varo bilelasikuvaajaa - kännitoilailusi voi päätyä YouTubeen. Nuorten miesten jonkinmoiseksi muotivillitykseksi ovat nousseet niin sanotut bilelasit, jotka näyttävät aurinkolaseilta, mutta sitä ne eivät pelkästään ole. Laseissa on kamera, jolla voi tallentaa dvd-tasoista liikkuvaa kuvaa.

 • Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo Radio Voiman haastattelussa, että kuvaajat saattavat liikkua hyvinkin heikoilla jäillä, jos he julkaisevat kuvaamaansa materiaalia sosiaalisessa mediassa eikä lupaa julkaisuun ole kuvatuilta henkilöiltä pyydetty.
 • Aarnio muistuttaakin salakatselusäännöksistä. Jos kuvaaminen ulotetaan esimerkiksi sosiaalitiloihin tai sovituskoppeihin, sitä voidaan vakavimmillaan pitää salakatseluna.

Tietokone.fi, Firefox laskee, Google Chrome nousee. IE 56.8%, Firefox 21.7%, Google Chrome 10.9%, Apple Safari 6.4%, Opera 2.2%. Suomen luvut poikkeavat näistä luvuista.

Keskisuomalainen, Luontoa ja paikallista elämää. Keskisuomalaisen talvikuvakisan finalistit selvillä. Tammi- ja helmikuussa kertyi lukijoilta 659 kuvaa. Kymmenen parasta on valittu finaaliin, lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan 13.3.2011 saakka.

Etelä-Saimaa, Jäänveiston valokuvakilpailu. Yleisö sai äänestää lukijoiden ottamia kuvia Lappeenrannan Lauritsalan kartanossa 18.—20. helmikuuta pidetystä kansainvälisestä jäänveistokilpailusta. Äänestyksessä oli mukana 48 valokuvaa. 27 kuvaa sai yhden tai useamman äänen. Hyväksyttyjä vastauksia tuli 76.

Olympukselta uutta.

 • Suomen Olympus, SZ-30MR. 16 megapikseliä, 25-600mm, 24-kertainen zoom. 9 kuvaa sekunnissa täydellä tarkkuudella. 1080p Full HD videota ja still-kuvaa samanaikaisesti, kaksi kuvaprosessoria mahdollistaa tämän. Kuusitoista aiheohjelmaa: Muotokuva, Kauneus, Maisema, Yökuva, Yö- ja muotokuva, Käsivaratähtikuvaus, Urheilu, Sisätilakuvaus, Omakuva, Auringonlasku, Ilotulitus, Ruuanlaitto, Asiakirjat, Ranta ja Lumi, Lemmikki (kissa), Lemmikki (Koira) (huh). Maaliskuussa myyntiin, 369 euroa.
 • Tekniikan Maailma, Kaksi erilaista kuvaa tai videota yhdellä kameralla Olympus SZ-30MR tallentaa yhtä aikaa sekä 16 megapikselin valokuvia että täyden teräväpiirron videokuvaa. Kohteesta voi myös ottaa samalla laukaisulla sekä laajakulmakuvan että lähikuvan.
 • Dpreview.com, Olympus announces SZ-30MR with multi-recording function. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 460.000 pistettä. Samalla julkaistiin halvempi SZ-20 (myös Suomessa myynnissä).
 • IR, Olympus SZ30: Long-zoom BSI CMOS digicam
 • Suomen Olympus, TG-810.
 • Tekniikan Maailma, Olympukselta sadan kilon taskukamera Olympus Tough TG-810 on valmistajan mukaan ensimmäinen kovan paikan kamera, joka kestää jopa sadan kilon puristusvoiman. Lisäksi se sietää 2:n metrin pudotuksen ja 10:n metrin sukelluksen. Maaliskuun lopulla myyntiin, 340 euroa.
 • Dpreview.com, Olympus releases Tough TG-810 rugged compact. Sisäänrakennettu GPS, elektroninen kompassi ja ilman/vedenpaineen mittari. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 920.000 pistettä.
 • IR, Olympus TG-810: Rugged digicam for geolocation fans

Valokuvatorstai, 197. haaste. Haastena kuva. "Nebular transition from spiral to annular".

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 196. haaste. Viikon haaste oli "JOKU". Haasteen otti vastaan 74 kuvaajaa

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com, foorumi, digitalize 35mm slides. Ei ole helppoa.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, February 2011. 39 kuvaa.

Thephotoargus.com, Understanding Crop vs Full Sensors. Täyskennoinen vs. kroppikennoinen. Mikä vaikutus: lähin tarkennusetäisyys, aukko, syväterävyys, tärähtämättömyys, ISO, objektiivin laatu jne.

Smashingapps.com, 45 Totally Awesome Tutorials And Techniques To Become A Master Of Photography. Paljon mielenkiintoisia linkkejä.

Theonlinephotographer, Why My Gigabyte Film Scans Might Not Be Good Enough. Keskikoon negat, 16 bittiä per kanava, 4800 ppi. Kuvan keskikoko yli 600 megaa.

Pixiq.com, Using light painting (lighting brush) technique in product photography. Tuotekuvissakin voi käyttää valolla maalaamisen tekniikkaa. Ohjeet.

YouTube, Photoshop Tutorial: Correcting Lens Distortion. Video, kesto 5:21.

YouTube, Perfect lighting for a white background. Video, kesto 4:54.

Digital Photography School, How To Keep Camera Gear Safe While Traveling. Näitä asioita kannattaa miettiä ennen matkaa.

Rob Galbraith, CPN: Advanced (Canon) speedlite strategies. CPN = Canon Professional Network. Neliosaisen sarjan viimeinen osa, aiheena Canonin Speedlight-salamat.

Bobatkins.com, Tamron SP 70-300MM F/4-5.6 Di VC USD. Julkistettiin maaliskuussa 2010. Täyskennoisille. Nikon, Canon, Sony (ei tarvitse kuvanvakaajaa: vasta tulossa). Paino 765g, filtterikierre 62mm. VC = Vibration Compensatio, kuvanvakaaja. Tarkennusnopeus on parantunut, mutta hitaampi kuin Nikonin / Canonin. Kuvanvakaaja toimi kohtuullisen hyvin, kuviin ei tullut paljoa värivirhettä (purppurareunaisuus). Vastavalosuoja on tulppaanimallia. Maahantuoja Focus Nordic. Suomen hinta on n. 450 euroa.

The-digital-picture.com, Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM. Päivitys suosittuun objektiiviin, valovoima vähän kasvanut (aiemmin f/4). Tässä luokassa riittää kilpailijoita. Kroppikennoisille. Filtterikierre on 82mm. Lähinnä erikoiskäyttöön. Canon, Nikon, Pentax, Sony/Minolta, Sigma. Suomen hinta on n. 650 euroa.

 

02.03.2011   (linkki)

Näyttelyhakemukset Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan vuodelle 2012 tulee lähettää 15.4.2011 mennessä. Haku on avoin kaikille valokuvataiteen tekijöille; alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Hakemuksia voi lähettää myös työryhmän nimissä.

DigiFAQ, Olli Rinne, Alustus salamavaloon. 2.2.2011. Peruskäsitteitä salamavalosta, selkeästi kirjoitettua tekstiä, jota on helppo lukea. Esisalama, toisen verhon salama, ym. ym.

Helsingin kaupunki, Hyväntekeväisyyshuutokauppa tuotti 32 000 euroa asunnottomille. Helsingin kaupunginmuseon Asfalttia ja auringonkukkia -näyttely Hakasalmen huvilassa ylsi lähes 45 000 kävijään. Kaikki näyttelyn 153 mustavalkokuvaa kävivät kaupaksi maanantaina 28.2.2011 järjestetyssä huutokaupassa. Keskihinta oli 219 euroa. Kahdeksan valokuvaa ylitti 400 euron rajan, kallein oli 570 euroa maksanut mustavalkokuva Nymanin kaalimaa (70x45cm). Tavallisin koko oli 45x70m, paljon oli myös 66x100cm. Isoin oli valokuvaajia itseään esittänyt vedos, joka oli otettu 70-luvula, 115x156cm. Huutokaupan tuotto 32.000 euroa luovutetaan lyhentämättömänä Vailla vakinaista asuntoa ry:lle.

Timon poikkitiedepalsta, blogi, Salaliittoteorian paljastus 1.3.2011. Sivulauseessa mielenkiintoista tietoa kirjojen mainostamisen tai myynnin edistämisen maailmasta. Lisäksi:

 • "Poikkitieteilijäkin esiintyy vielä silloin tällöin Heurekassa. Seuraavaksi 5.-6.3. valokuvaajan roolissa. Oiva tilaisuus käydä otattamasta itse perhepotretti, jonka saa printtinä heti käteen."
 • ...Iloisessa tapahtumassa voi:
  •    otattaa perhepotretin ....

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Maaliskuun kuvaaja 2011. Mika Reinholm Uusikaupunki.

Suomen freelance-journalistit ry, Savolainen: Mediataloille haaste ostaa myös ammattifreen työtä Scoopshotin ehdoilla 1.3.2011. "Samoja hinnoitteluehtoja toivoisi mediatalojen soveltavan myös ammattilaisiin", sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja.

- (kertaus) Scoopshot.com, Suomessa tehty sovellus älypuhelimiin. Kuva lähetetään kauppapaikkaan, jossa se säilyy 48 tuntia, kuvaan lisätään vesileima. Lähettäjä asettaa kuvalle hinnan. Kuvia voi lähettää vain Scoopshot-sovelluksen kautta. Kerrotaan, missä kuva on otettu ja miksi se on uutisoinnin arvoinen. Sovellus itsessään on ilmainen, kuvien välityksestä otetaan palkkio. Media voi lähettää kuvaustehtäviä sovelluksen kautta. Tässä vaiheessa vain iPhonelle. Webbisivut avautuivat tänään.

 • viisi porrasta hinnoitteluun, 9 euroa - 999 euroa, kertajulkaisuoikeus
 • kaikki tekijänoikeudet maksavat kymmenkertaisesti
 • Scoopshotin kautta lähetettyjä kuvia ei pakata enempää (toisin kuin multimediaviestit)
 • mediatalolle palvelun avausmaksu on 1.000 euroa (hyvitetään kuvien ostossa)
 • Tekesiltä (muiden muassa) on saatu kehittämisrahaa. Keväällä on tarkoitus laajentua Iso-Britanniaan, Ruotsiin ja ehkä Saksaan.
 • lähiaikoina ilmestyvät Googlen Android ja Nokian Symbian -versiot

Frameful-blogissa hyödyllisintä ovat kuvia kommentoivat kirjoitukset. Välillä nämä kommentit osuvat nappiin, välillä ei. Herättävät kuitenkin ajattelemaan.

 • Sylkeä 1.3.2011. Kuvatekstin lähteenä on käytetty Wikipediaa. Viimeinen virke: "Usein jopa ruoan ajatteleminen voi aiheuttaa syljen erityksen."

  (Ihmisillä tämä ei pidä paikkaansa, ihminen ei voi ajattelemalla lisätä syljen eritystä (ainakaan paljoa). Ihminen voi tulla tietoiseksi ruokaa ajattelemalla suussaan olevasta syljestä tai sitten voidaan liikutella leukoja, jolloin syljen eritys voi lisääntyä. Koirien hermosto toimii eri lailla, vrt. Pavlov. Pavlovin koe ei onnistuisi ihmisellä.
 • (Jaha, päivän hyvätyö tehty, yksi harhakäsitys kumottu... Ja nythän on kyse siitä ns. tavallisesta syljestä...)
 • (Nopealla internet-haulla en löytänyt vahvistusta väitteelleni. Ko. tieto on peräisin kauan sitten kuullulta luennolta HY:n hammaslääketieteen laitoksella. Osoittaa sen, että webistä ei ole helppo löytää vastausta näinkään yksinkertaiseen asiaan. Tai sitten voi olla niinkin, että muistan kaiken ihan väärin)

Mikropc.net, Älypuhelimien kuvakennojen tarkkuus jo järjestelmäkameroiden tasolla. Sonylta 17.7 megapikselin kamerakenno puhelimeen.

MTV3, Uusi japanilaiskamera meikkaa ja kaunistaa kuvattavan. Panasonic lanseerasi viime perjantaina uuden LUMIX FX77 kameran, josta löytyy Beauty Retouch -toiminto, jolla onnistuu esimerkiksi hampaiden valkaisu, hehkun lisääminen iholle ja tummien silmänalusten poistaminen. Japanilaisten keksintö mahdollistaa myös kasvojen pienentämisen ja silmien suurentamisen. Loppusilaukseksi voi lisätä poskipunaa, huulipunaa ja luomiväriä.

 • Petapixel.com, Panasonic Lumix FX77 Can Whiten Teeth and Apply Makeup to Faces kasvojen kohotusleikkaukset, hampaiden valkaisu, puuterin käyttö kiillon poistamiseen, ihon puhdistus, silmien korostaminen jne.
 • Suomen Panasonic, DMC-FX77. "...Beauty Retouch -tila mahdollistaa kasvojen ehostamisen virtuaalisesti. Kasvoihin voidaan käyttää erilaisia tehosteita, kuten ihon rakenteen siistiminen tai hampaiden valkaiseminen. Lisäksi meikkivoiteen, huulten, luomivärin tai poskipunan väri voidaan valita...". Tämä kaikki tapahtuu jo kamerassa. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Pictures of the Week: February 28, 2011. 15 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Space Shuttle Discovery's Final Voyage. 25 kuvaa.

Msnbc.com, Animal Tracks: Feb. 21- 28. 17 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, Sonic Slideshow #3: Love & Romance. Kuvasarja, rakkaus ja romantiikka. _Jonkin_ verran kliseitä.

Pixiq.com, Glamour in a Basement Studio. Esimerkki ihan pienestä kellaristudiosta.

Digital Photography School, Waterfall Digital Photography.

Speedliting.com, Hey Ann Hillsgrove, I Think That You and 101 Other Photographers Stole From My Family. Speedliter's Handbook, pdf-kirja, laitettiin laittomasti ilmaiseen levitykseen. 409 sivua. Kirjan tekijä on yksittäinen ihminen (ei mikään konglomeraatti), jonka toimeentulo ja jonka perheenkin elatus on paljolti riippuvainen kirjan myyntituloista. Tässä nettipiratismin toinen vaiettu puoli. Kommentteja on paljon.

ePhotozine.com, How to make a flash diffuser. Kotikutoisen näköinen salamavalon pehmentäjä. Foliota.

Pdnpulse.com, Did Twitter Just Save 10 Million Sygma Images? Corbiksella ei ole valtaa kuvien suhteen. Konkurssipesän hoitaja päättää, mitä tehdään.

Petapixel.com, Australian Lyrebird Mimics the Sounds of Camera Shutters. 2:54 kestävä video. Kameran äänien matkiminen alkaa 1:54 jälkeen. Yksittäisen sulkimen ääni, sitten sarjakuvaus. Vain kerran.

Dpreview.com, Lensbaby releases Sweet 35 optic with internal aperture. 35mm, 46mm filtterit. Tarkoitettu käytettäväski Lensbaby Composer, Control Freak, Scout -systeemien kanssa.

Fotosidan.se, Ett fotoprojekt om (a)symmetri. Tukholmassa avautuu tänään valokuvanäyttely, jossa on esillä samasta henkilöstä kaksi kasvokuvaa. Vasemmat ja oikeat puoliskot kasvoista on yhdistetty erikseen (toinen tietenkin peilikuvana). Yhdestä ihmisestä onkin yhtä äkkiä tullut kaksi erilaista kasvokuvaa. Minkä verran tähän vaikuttaa kasvojen puoliskoille eri tavalla lankeava valo. Kukin meistä voi helposti kuvankäsittelyssä kokeilla, miltä vasemmat ja oikeat kasvopuoliskot yhdistettyinä näyttävät. Idea on tietenkin vanha, valokuvanäyttelyjä aiheesta en ole aiemmin huomannut.

Kamera & Bild, Eizo CG275W kalibrerar sig själv. Viime vuonna julkistettu Eizo kalibroi itse itsensä, ilman tietokonetta. 27 tuumaa, 2560x1440. Myyntiin maaliskuussa, 27.375 kruunua, 3.137 euroa.

IR, Nikon D7000. Julkistettu syyskuussa 2010. 16.2 megapikseliä, D90:n ja D300s:n väliin. Kennon koko on kasvanut 4 megapikseliä, fyysiset mitat ovat pysyneet samoina. Kroppikenno eli 1.5 x kroppikerroin. Video 1920 x 1080, 24 kuvaa sekunnissa, jatkuva tarkennus (ei pysy liikkeessä mukana, lisäksi ylimääräistä ääntä). Monoääni, ulkoinen mikrofoniliitäntä. Akkukahva lisävaruste. Kuvausvauhti kuusi kuvaa sekunnissa. Lcd-näyttö kolme tuumaa, 920.000 pistettä. Etsin 100%. Kaksi sd-korttipaikkaa. Kohinan suhteen taitaa edustaa kroppikennoisten huippua. ISO 3200 on vielä käytännössä kohinaton. Suljinääni on hiljainen, speksattu 150.000 laukaisuun. Sisäänrakennettu salama ohjaa Nikonin omia salamia. Kaikenlaisia kuvausohjelmia, esim. ruska. Suomen Nikon. Pelkkä runko 1.150 euroa, + 18-105 VR 1.450 euroa.

Photographyblog.com, Capture One Pro 6 Review. 299 euroa.

 

01.03.2011   (linkki)

Kamera-lehden Vuoden Kuvaaja 2011 (1/4): Ilma. Kuvien oltava perillä viimeistään tänään.

Puusa, blogi, Vaikka... 28.2.2011. Jore ei ole ihastunut Vuoden 2010 Lehtikuvat -antiin.

 • (Kilpailuun osallistuneiden kuvien ei sääntöjen mukaan tarvitse olla julkaistuja missään lehdessä. Kuvaaja voi siis osallistua millä tahansa kuvalla ko. kilpailuun. Suurin osa kuvista kuitenkin taitaa olla julkaistuja. Pitäisikö tällä kohtaa sääntöjä muuttaa?)

Sulantoblog.

 • Panasonic GF2 kokeilussa 27.2.2011. Panasonicin ensimmäinen Micro 4/3 kamera GF1 oli erittäin onnistunut kokonaisuus pientä kokoa ja hyvää kuvanlaatua. Käytettävyyskään ei ollut huono. Viime vuonna Panasonic esitteli GF2 mallin, joka on ensimmäistä pienempi ja joiltakin osin yksinkertaisempi....
  ...Pana GF2 tekee hyvää jälkeä, mutta ei ratkaisevasti parempaa kuin edeltäjänsä. ...
  ...Panasonic GF2 on hauska kamera. Se on kuin pokkari, joka toimii kuin järkkäri....
 • Kuvauskeikalla, henkilö miljöössä 24.2.2011. ...Tarkoituksena oli kuvata miljööpotretti, jossa henkilö on pienenä osana isoa maisemaa. Maisema tässä tapauksessa tarkoitti kehäradan työmaata Vantaalla aivan lentokentän vieressä....

Timon poikkitiedepalsta, blogi, kannattaako vaihtaa? 28.2.2011. Minulta, kuten varmaan monilta vakavamminkin otettavilta fotareilta kysytään usein, mitä kameraa suosittelisin. Järkkäriä vai pokkaria? Millainen zoomi sinä pitäisi olla? ...Joskus harvoin joku saattaa kysyä, että mitä kameraa minä käytän eniten. Vastaukseni on, että muilla kuin varsinaisilla kuvauskeikoilla minulla on yleensä mukanani Panasonicin Lumix DCM-LX3...

 • LX3:a ei saa enää. Sen on korvannut LX5. Pitäisikö vaihtaa?
 • Ammattivalokuvaaja, joka suhtautuu nyt videokuvaan samalla ylimielisyydellä kuin filmiä käyttävät suhtautuivat digiin noin 10 vuotta sitten, huomaavat kohta olevansa urheilutermiä käyttäen hyvissä tarkkailuasemissa. Siis toivottomasti perässä.

Outoa Taigaa, Valoa huoneessa. Viikonloppu vilahti Torniossa, missä leukulaisia perehdytettiin uuteen käytäntöön kuvatoimistokuvien hakusanoituksessa. Siinä sivussa puhuttiin paljon Lightroomista....

Digitoday.fi, AppleInsider odottaa iPad 2:ta heti myyntiin. Elektroniikkayhtiö Applen uusi tablet-laite voi tulla myyntiin pian keskiviikon julkistustilaisuuden jälkeen....

Ursa.fi, Suomen ensimmäinen viuhkasalama saatiin kuvattua. Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne Mikkelistä ovat ottaneet Suomen ensimmäiset valokuvat kaikkein harvinaisimmasta yläsalamatyypistä, viuhkasalamasta. Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä yhdisti viuhkasalaman Inkerinmaalla esiintyneeseen ukonilmaan ja siitä saatuun salamanpaikannukseen. Kuvat ja artikkeli aiheesta julkaistaan tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä nro 2/2011.

Stara.fi, Katso uskomattomimmat Google Street View -kuvat: “Tulipaloja, kolareita, prostituoituja, aseita…”

 • 9-eyes.com, erikoisempia kuvia, koottu Google StreetView:stä

Tietokone.fi, Ensikokemuksia uudesta 13″ MacBook Prosta. MacBook Pro -kannettavien päivitys jätti korkeiden ennakko-odotuksien takia melko vaisun vaikutelman, vaikkakin 15″ ja 17″ onkin tullut ilmeisen huomattava teholisäys. ”Isoja” MBP-malleja ei ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta muutaman tunnin ajan on tullut testattua uutta 13-tuumaista.

Tekniikan Maailma, Laadukas A3+-tulostin valokuvaajille. Epson Stylus Photo R3000 on ammattilaisille ja vaativille harrastajille tehty A3+-koon valokuvatulostin. Myyntiin maaliskuun lopulla, hinta on 800 euroa.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Nyiragongo Crater: Journey to the Center of the World. 28 kuvaa. Tulivuoren kraateri.

Denverpost.com, Captured: The 2011 Oscars. 47 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, Protest continues at Wisconsin Capitol. 31 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, The Complete Guide to Your Hot Shoe Flash.

Thomashawk.com, Top 10 Flickr Hacks 2011 Edition. Flickr-käyttäjille hyödyllistä.

Pdnpulse.com, Free Undergrad-Level Photo Courses Offered Online and in App by UK Professor. Nettisivut, Twitter, Facebook. Lisäksi iPhone-sovellus. Kaikki ilmaista.

Pixiq.com, Giving a good photo critique. Mikä olisi paras tapaa antaa hyödyllistä palautetta kuvista.

YouTube, Photoshop: Smooth Skin and Airbrushing. Iho sileäksi. Video, kesto 3:31.

Diyphotography.net, About Available Power, Being Nice To Earth and Saving Money. Ladattavat akkuparistot ovat 17 kertaa halvempia käytössä kuin tavalliset paristot. Tavalliset (ei välttämättä edes halvemmat) akkuparistot menettävät varauksestaan kuukaudessa jopa puolet. Muutaman viime vuoden aikana markkinoilla on ollut myynnissä akkuparistoja, jotka säilyttävät varauksen pitkään, tuotenimiä esim. Eneloop (Sanyo) ja Recyko+.

- (kertaus) Yle, Kuningaskuluttaja, Uudet akkuparistot tunnetaan heikosti. Ladattavien akkuparistojen laatu on parantunut aimo harppauksin. Tehot ovat kasvaneet ja valmistajat lupaavat akkuparistoille jopa tuhat latauskertaa tai vieläkin enemmän.

 • Akkuparistomarkkinoille on ilmaantunut vähin äänin uudenlainen innovaatio. Siinä missä perinteiset akkuparistot pitää ladata juuri ennen käyttöä, jos niistä haluaa saada parhaan tehon irti, purkavat uudenlaiset paristot virtaansa niin hitaasti, että niissä on vielä vuosienkin jälkeen suurin osa tehosta tallella.
 • Uudenlaisilla akkuparistoilla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Ne kestävät erinomaisesti kylmää ja pakkasta ja ne ovat valmiita käyttöön suoraan kaupan hyllyltä. Niitä voi ladata tavallisilla, perinteisillä latureilla.
 • Uusia akkuja valmistavat esimerkiksi Sanyo, GP, Duracell, Ansmann, Varta ja Panasonic. Muitakin valmistajia on. Sekä uudet että vanhat maksavat noin neljästä kuuteen euroa kappaleelta, saman verran tai jopa hieman vähemmän kuin perinteiset ladattavat paristot.
 • Myymäläpäällikkö Toni Saari suosittelee uudenlaisia akkuparistoja miltei joka käyttötarkoitukseen.
  - Niissä ei ole mitään huonoja puolia, ainoastaan hyviä puolia, Saari summaa.

Digital Photography School, Introducing Children To Photography.

PhotographyBB Online Magazine, uusin numero #37, Feb/Mar 2011. Pdf-lehti, vaatii rekisteröinnin.

Amateurphotographer.co.uk, Corbis denies plan to destroy millions of photos. Corbis kiistää suunnitelmat siitä, että osa konkurssiin joutuneen Sygman kuvista hävitettäisiin. Ensin yritetään tavoittaa kuvaajia. Mitään päätöstä ei ole tehty siitä, mitä tehdään kuville, joiden kuvaajiin ei ole saatu yhteyttä.

IR, Canon clarifies 7D, 40D, 50D, 60D AF operation. Osa vanhoista Canonin objektiiveista ei osaa käyttää kaikkia kameroiden tarkennuspisteitä.

IR, Popularity of Compact System Cameras soars worldwide (lehdistötiedote). Peilittömät järjestelmäkamerat. Ei liene mikään yllätys, että markkinaosuudet ovat kasvaneet.

Photojojo.com, The Ring Flash Adapter. Ei pattereita, tavalliseen salamaan kiinnitetään. Painoa 700g. Hinta $40. Suomeen pk. alle $13.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset