Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Toukokuu 2010

31.05.2010   (linkki)

Kesäkuun uutiset 2010 ovat jo ilmestyneet...

Tomas Whitehouse, blog. Suomessa ja Helsingissä vuodesta 2006. (Kaupallisista) kuvauksista tarinaa. In English.

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma News – neuvotteluvaltakirjoja pyydetään 28.5.2010. Tekijäjärjestöt pyytävät neuvotteluvaltakirjoja freelancerjäseniltään, jotka tekevät töitä Sanoma Newsiin ja sen eri lehtiin.

Kymen Kamerat ry, blogissa vilkasta. Kuukausikokouksia, vierailuja jne.

YLE, Moni näpsii juhlakuvat omalla kamerallaan. Ensi viikon lauantaina useassa kodissa vietetään lakkiaisjuhlia. Juuri nyt valokuvaamoissa eletään vuoden vilkkainta aikaa, kun ylioppilaat haluavat ikuistaa itsensä valkolakki päässä. Laadukkaiden järjestelmäkameroiden yleistyminen on kuitenkin johtanut siihen, että moni ottaa juhlakuvat itse tai valtuuttaa tehtävään perheenjäsenen tai kaverin.

 • Järjestelmäkameroita myydään enemmän kuin koskaan. Viime vuonna Suomessa myytiin 45 000 järjestelmäkameraa, joka oli aikaisemmin puhtaasti ammattikuvaajan tai aktiiviharrastajan työkalu.

YLE, Maailman vanhin kamera kävi kaupaksi Itävallassa. Maailman ensimmäinen kaupallisesti valmistettu kamera on myyty huutokaupalla ennätyshintaan. Ranskassa vuonna 1839 valmistetusta Daguerreotype-kamerasta maksettiin 610 000 euroa Itävallan Wienissä lauantaina järjestetyssä huutokaupassa.

 • Nyt myyty 170-vuotias kamera on ollut vuosikausia pohjoissaksalaisen yksityishenkilön omistuksessa. Sen mukana myytiin harvinainen alkuperäinen saksankielinen käyttöohje daguerreotypia-valokuvien ottamiseen.
 • YLE Areena, Uutisjuttuja: Maailman kallein kamera vuodelta 1839. Video 01:31. (Mikähän se toinen myynti oli 700.000 euroa? Näissä hinnoissa ei ole mukana sitä ylimääräistä, mikä tulee vielä ostajan maksettavaksi)

Suomen Kuvalehti, Tietosuojavaltuutetto Reijo Aarnio Facebookista: ”Viidakossakin on oltava lait”.

(Foorumilta) "Hugin panorama sticher http://hugin.sourceforge.net/, eli hoitaa panaoraamojen yhdistämisen. Sen mukana tulee sitten noita enfuse ja align softia, joista alempana keskustellaan. Seuraavasta linkistä löydät toisen ilmaissoftan, sekä ohjeet hdr-kuvien tekemiseen sillä. http://garmahis.com/tutorials/hdr-tutorial-free-software/ "

Iltalehti.fi, Tätä Applelta odotetaan - Uusi iPhone ehkä jo viikon päästä.

Photo.net, foorumi.

Cameradojo.com, Simple Yet Effective On-Location Portrait Lighting Setup. Kaavio ja esimerkkikuvat. Kaksi valoa + kameran päällä Canon 580 EX II (manuaalilla 1/32 teho). Lisäksi tausta. Setup kannattaa pitää niin yksinkertaisen kuin vain mahdollista.

Imagescience.com.au, Monitors For High Quality Imaging Work. Monenlaista huomioitavaa näytön ostajalle.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Masking Hair in Photoshop CS5. Video 06:15. Uudella Photoshopilla maskaaminen käy helpommin ja nopeammin.

Popular Photography, How To: Create the Illusion of Depth in Photoshop. Seitsemän kuvaa + ohjeet.

Photo.tutsplus.com, Step-By-Step Guide to Developing Black and White T-MAX Film. Kuvat ja yksityiskohtaiset ohjeet.

Gizmodo.com, PhotoTracker Plus Geotagging Dongle Pulls Ahead of Nikon GP-1. Parempi kuin Nikonin oma, hintakin on halvempi, $179.

Slrgear.com, Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical IF SP AF. Kuvanvakaaja. Viime vuoden lopulla julkistettu. Kroppikennoisille. Keskellä terävä, mutta reunat täydellä aukolla hyvin pehmeät. Himmentäminen auttaa tähän. Äänekäs. Aikaisempi malli (ei kuvanvakaajaa) ottaa terävämpiä kuvia. Uudessa vähemmän vääristymiä. Paino 570g, filtterikierre on 72mm. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 • "Tamron seems to have had to make some sacrifices to add Vibration Control to its popular 17-50mm ƒ/2.8. It's not bad with regard to sharpness, just not as good as the non-VC version, leading potential buyers to decide how badly they need Vibration Control."

Ephotozine.com, Sigma 150mm f/2.8 EX IF HSM Macro. Täyskennoisille. Paino 895g, filtterikierre on 72mm. Suomesta ostettaessa kolmen vuoden takuu. Eri kameramerkeille: Canon, Nikon, Olympus, Panasonic tai Sigma. Mukana jalustarengas ja vastavalosuoja. Makro-objektiivien tavoin tarkennus hapuilee vähemmässä valossa. LiveView ja jalusta on paras yhdistelmä. Täydellä aukolla piirto on vähän pehmeä ja nurkat tummuvat. Värivirhettä on vähän. Vääristymät vähäisiä. Himmennettynä ja jalustalta kuvattuna kuvat ovat erinomaisia. Sopii myös hyvin taustan blurraamiseen. F/8-aukkoarvosta alkaen äärimmäisen terävä. Arvosana 9/10. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 650 euroa.

Cameradojo.com, LiquidImage Explorer snorkeling mask with 5mp Camera Review. Sukelluslaseissa viiden megapikselin kamera, myös video (20 kuvaa sekunnissa). Ei mitään valkotasapainon korjausta. Sukelluslaseina hyvät. Hinta on nn. $90.

 

30.05.2010   (linkki)

Warthog.fi, Viikonlopun Kuvausvihje® #251, Liikkeen pysäyttäminen kuvassa, osa 1.

Fotomik, Panasonic GF-1 käsissä! ...Tiedostoja leipoessa kyllä tosiaan törmää tuohon normaalia hieman kapoisempaan dynamiikkaan. Taivaat tuntuu kärtsähtävän melkoisen helposti, ja ei monesti palaa takaisinkaan....

HS, Applen uutta iPadia jonotettiin yön yli ympäri Eurooppaa. Laitetta alettiin perjantaina myydä monin paikoin Euroopassa, Japanissa ja Australiassa.

 • Nyt Eurooppaan tullut iPad julkistettiin Yhdysvalloissa jo huhtikuun alussa ja sitä myytiin ensimmäisen kuukauden aikana noin miljoona kappaletta, mikä ylitti kaikki odotukset.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Lighter than air. 31 kuvaa. Ilmalaivoja, -palloja yms.

Lightstalking.com, 21 Clever Uses of Geometric Patterns in Photography.

Guardian.co.uk, The Polaroid Collection Auction. New Yorkin Sotheby'sillä huutokaupataan 21.6.-22.6.2010 yli 1.200 Polaroid-kuvan kokoelma. Guardian näyttää näistä kuvista 19 (on siellä Ansel Adamskiakin).

Petapixel.com, 14 Powerful TED Talks by Photographers. Yli kaksi tuntia kuunneltavaa. Ja vähän katsottavaakin.

Openmyeyeslord.net, America Before Pearl Harbor - Early Kodachrome Images. By johnnygunn.

Shutterfinger, Canon QuickGuides, Hot Off the "Press". Pdf-muodossa koottu mahdollisimpaan kompaktiin muotoon eri aiheista tietoja. Ideana olisi tulostaa nämä vinkit ja pitää "lunttilappua" aina mukana. Canon Digital Learnin Center, Canon QuickGuides.

 • EOS 7D Autofocus Modes
 • EOS DSLR Video Recording
 • Canon Speedlite 580EX II Modes and Functions
 • Canon Digital Photo Professional Workflow
 • Canon TC-80N3 Timer/Remote Controller

Joecolsonphotography.com, PrintEXIF v4.0 – Automatic Lens ID. Jpg-kuva, jossa samalla näytetään (= vaikka kuvan alaidassa) exif-tietoja (objektiivi, polttoväli, aukkot, geo-tagit jne.). Toimii Photohops CS2 -versiosta eteenpäin, ei toimi Photoshop Elementsissä. Kyse on siis lyhyestä skriptistä.

Smashingapps.com, 9 Cool Websites You Need To Bookmark To Manipulate Your Photos. Uppaa kuva ja tee sille kaikenlaista "kivaa", vaikkapa katso, miltä kasvosi näyttävät 20 vuoden kuluttua.

Photo.tutsplus.com, The Ins and Outs of Working With Available Light.

Guardian.co.uk, Dennis Hopper: actor, director and – yes – brilliant photographer.

Psd.tutsplus.com, Quick Tip: Remove a Person From a Photo With Photoshop CS5’s Content Aware Feature. Vaihe vaiheelta, kuvat mukana.

Gsmarena.com, Nokia N8 in focus: An interview with Damian Dinning. Nokialainen vastaa kysymyksiin. 12 megapikselin kamera.

Diyphotography.net, Three Chroma Key Solutions For The DIY Photographer. Kuvataan vihreää taustaa vasten, kohteen syvääminen taustasta on näin helpointa.

Trustedreviews.com, iPad Buyer's Guide.

The Online Photographer, Auction Records Set for Early Camera, Rare Leicas. Itävallassa tehtiin huutokauppaennätys, isoin kamerasta maksettu hinta. Vuoden 1839 Daguerreotype Giroux, 732.000 euroa.

Collectiblend.com, Top 15 Unusual Cameras. Kaikki kamerat ovat vanhoja, missä uudet? Erikoisia kyllä ovat...

Kamera & Bild, Fotoskolan, Så tar du bättre bröllopsbilder. 7-sivuinen pdf.

Expressen.se, Thomas Mattsson: Han håller i bilden som kan förbjudas. Vuonna 1993 prinsessa Caroline kuvattiin ratsastamassa, saksalainen viikkolehti julkaisi jutun, jonka otsikossa oli "Prinsessa Caroline on masentunut. Hänen elämässään on tapahtunut paljon onnettomuuksia". Caroline katsoi kuitenkin, että hänen yksityisyyttään oli laukattu ja nosti oikeusjuttuja. Saksalainen oikeusistuimen mukaan vuonna (päätös vuonna 1999) jutussa ei ollut mitään loukkaavaa (pikemminkin päinvastoin). Strasbourgin Eurooppatuomioistuimen mukaan (vuosi 2004) Saksa ei taannut Carolinelle yksityiselämän suojaa. Silloin keskusteltiin Ruotsissa, pitäisikö perustuslakia muuttaa tämän tuomion takia. Mutta nyt ollaan lakeja uudistamassa ja tämä tapaus otetaan huomioon. Julkisuuden henkilöistä voisi tämän mukaan julkaista kuvia, joilla on uutisarvoa, muuten kuvien julkaisu olisi kiellettyä.

 

29.05.2010   (linkki)

MARUBI-STUDIO Valokuvia Albaniasta 1858–1952
Albanialainen Marubi-studio9.1.2011 asti

MARUBI-STUDIO esittelee albanialaisia dokumenttivalokuvia 1800-luvun puolivälistä ja 1900-luvun puoliväliin. Näyttelyssä esitellään Pietro (Pjëter) Marubin (1830−1904) Albaniaan perustaman valokuvastudion kuvia kolmen sukupolven ajalta. Albanialaisia valokuvia ei ole aiemmin ollut yhtä laajasti esillä Suomessa.

Näyttely koostuu 71 valokuvasta, joista useissa nähdään hienoja pukuja, koruja ja aseita.

Kulttuurien museo
Tennispalatsi 2. krs. Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki
6 € / 4 €, alle 18–vuotiaat ilmaiseksi Vapaa pääsy ti klo 17–20 Helsinki–kortti
ti 11-20, ke-su 11-18

Memorable Photography Trophy
31.8.2010 asti

Turun Tall Ships’ Races -purjelaivatapahtuman yhteydessä heinäkuussa 2009 järjestetyn, kaikille avoimen Memorable Photography Trophy -valokuvauskilpailun kuvista on koottu näyttely Forum Marinumin Kruununmakasiiniin.

Forum Marinum
Linnankatu 72, Turku
joka päivä 11-19
7/4/0€

Ts.fi/Kulttuuri/Hanna Lamnaouer: Irtiottoja tyttöyden esittämisestä.

 • Satu Haaviston Kumouksellisia katseita -näyttely 13.6. asti Galleria Perissä (Itäinen Rantakatu 38, Turku).

Minun maailmani: Näkemyksiä 2000-luvun feminismistä -valokuvakilpailu järjestetään European Women’s Lobby:n 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kilpailuun osallistujan on oltava

 • nainen/tyttö
 • 15-40-vuotias

Lisäksi kilpailijan on

 • asuttava EU:n jäsenvaltiossa tai maassa, joka on ehdolla EU:n jäseneksi (Kroatia, Makedonia, Turkki)

Arvostelukriteerit: luovuus, omaperäisyys, sommittelu (kompositio), tekniset ansiot, ohjeiden tulkinta, sukupuolisensitiivisyys, kyky kiinnittää huomiota naisten oikeuksiin Euroopassa.

Kilpailuteemaa "Minun maailmani. Näkemyksiä 2000-luvun feminismistä” saa tulkita vapaasti, mutta selkeä kirjallinen kuvaus valokuvasta tulee sisällyttää kaikkiin töihin.

Kuvien käsitteleminen ja parantelu digitaalisesti on sallittua. Kuvat saavat sisältää tekstiä.

Kukin kilpailija voi osallistua korkeintaan kolmella (3) työllä.

Kilpailu sulkeutuu klo 23.59 keskiviikkona 30. kesäkuuta 2010. Tämän jälkeen saapuneita töitä ei huomioida.

Osallistujalla on oltava tekijänoikeudet lähettämiinsä kuviin. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisuun.

Lista 40 parhaasta työstä julkaistaan osoitteessa www.womenlobby.org viimeistään 31. elokuuta 2010.

Tuomaristo valitsee 20 työtä (finalistit), jotka pääsevät esille eri puolilla Eurooppaa näyttelyissä ja laajasti jaettavassa esitteessä.

Tuomaristo valitsee yhden voittajatyön, joka painetaan julkaisun kanteen.

Finalistit saavat kutsun näyttelyn avajaisiin, jotka pidetään 15. lokakuuta 2010 Brysselissä ja 3 kopiota julkaisusta.

Lue lisää (suomeksi pdf-dokumentti: kilpailun säännöt ja arvosteluperusteet)
Lue lisää (englanniksi html-sivu)

YK:n kansainvälisen biodiversiteettivuoden kunniaksi LuontoPortti järjestää neljän vuodenajan valokuvauskilpailun kaikille suomalaisille lapsille ja nuorille. Kilpailijoiden toivotaan dokumentoivan lähiluontonsa monimuotoisuutta ja pohtivan sen merkitystä omassa elämässään eri vuodenaikoina.

Kilpailuun voivat osallistua koululaiset ja opiskelijat, tarvittaessa esimerkiksi vanhempien avustuksella. Kilpailuun voi osallistua itsenäisesti tai esimerkiksi koululuokan mukana.

Ikäsarjat

Sarja A 0–12 vuotiaat
Sarja B 13–18-vuotiaat

Osakilpailut

1. Kevätluonnon monimuotoisuus 1.4.-31.5.2010
2. Kesäluonnon monimuotoisuus 1.6.-31.8.2010
3. Syksyluonnon monimuotoisuus 1.9.-31.10.2010
4. Talviluonnon monimuotoisuus 1.11.-31.1.2011

Palkittavat työt valitsee kunkin osakilpailun yhteydessä julkaistava raati. Ensimmäisen osakilpailun (Kevätluonnon monimuotoisuus) pääpalkintona molempien ikäryhmien voittajat saavat SONY Finlandin lahjoittaman Sony DSC-HX5V digitaalikameran.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailusivulta

YLE, Etelä-Karjala, Vanhukset tarvitsevat valokuvia. Kirsti Nenye on tutkinut opinnäytetyössään vanhusten viimeisten paikkojen visuaalista ympäristöä.

 • Suomen ensimmäiset opiskelijat kuvataiteen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon valmistuivat perjantaina Saimaan ammattikorkeakoulusta. Valmistuvien joukossa on myös kuusikymmentävuotias lehtori ja jo 70-luvulla taideteollisesta korkeakoulusta valokuvaajaksi valmistunut Kirsti Nenye.

Macmaa.com, Testissä iPad (Wi-Fi + 3G). 3G-mallilla pääsee verkkoon sielläkin, missä ei ole avoimia verkkoja. Viikon testijakson perusteella suomalaisen 3G-yhteyden nopeus tuntuu olevan riittävä iPadilla surffaamiseen, jotta lataaminen ei tunnu hidastavan muutoin nopean laitteen käyttöä....Testasin 3G-surffaamista Helsingissä, Hämeenlinnassa ja junassa matkan varrella, eikä kokemuksessa ollut valittamista. ... ...Apple on vihdoin lisännyt iPad-ohjelmat myös Suomen App Storeen. ...

Mikropc.net, Gps ja kasvontunnistus – näin toimivat pikkukameroiden erikoisominaisuudet. Video, 3.36.

Photo.net, foorumi.

Los Angeles Times, Pictures in the News. 26 kuvaa.

(kertaus maaliskuulta) Thom Hogan, Weighty Advice. Lentokoneella matkustaminen ja valokuvaaja. Mitäs teet, kun tiskillä tai juuri koneeseen mennessä sinut pysäytetään ja punnitaan käsimatkatavarat?

Thephotoargus.com, Quick Tips on Photographing Public Memorials and Statuary.

Steve Sanders, Getting a People-Free Image in a Crowded Spot. Vähän erikoisempi tekniikka.

Independent.co.uk, New! More unseen photographs from the First World War. Pohjois-Ranskasta löytyi 400 lasinegatiivia vuosilta 1915 - 1916 Sommesta. Kuvat esittivät englantilaisia, kanadalaisia ja australialaisia sotilaita.

Dpreview.com, Panasonic Lumix G Vario 7-14mm F4 ASPH. Micro 4/3 -systeemiin. Olympuksen vastaavaan 4/3-systeemin (joka ei ole yhtä laajakulmainen) objektiiviin verrattuna painoa on 40% vähemmän, mitat 20% vähemmän kuhunkin suuntaan. Mukana vastavalosuoja, filttereitä ei saa objektiiviin kiinni. 7-14mm vastaa 14-28mm. Nopea tarkennus, erittäin kevytä ja pieni. Ei heijastumia. Kallis. Arvosana 78%. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 1.300 euroa.

 

28.05.2010   (linkki)

Oliver Godow: 5 Ecken in Chelsea
Kuva: Oliver Godow30.06.2010 asti

Ns. katuvalokuvaajaksi (street photographer) itsensä luokitteleva Oliver Godow kuvaa arkiympäristöään korostaen sen muotoja ja veistoksellisuutta. Hän haluaa luoda kaupunkimaisemaan arvoituksellisuuden topografiaa ja synnyttää vaihtoehtoisia merkityksiä, jotka helposti jäävät meiltä huomaamatta.

Oliver Godow asuu ja työskentelee Stuttgartissa ja Lontoossa.

Goethe-Institut
Mannerheimintie 20 A, 6. kerros, Helsinki
ma-to 12-18, pe 12-16

Catrin Svenfors: Täydelliset vajavaisuudet
Kuva: Catrin Svenfors6.6.2010 asti

Siinä missä perinteiset muotokuvat usein esittävät mallinsa idealisoituina, tuo Catrin Svenfors sarjassa Täydelliset vajavaisuudet malleista esiin ns. huonoimmat puolet. Vaatimuksena kuvaamiseen on ollut että jokainen malli on paljastanut kuvaajalle jonkin vajavaisuuden, fobian, pelon tai vamman.

Näyttelyssä on esillä 20 muotokuvaa, joissa esitellään ihmiset oikeine nimineen ja puutteineen. Lisäksi mukana on installaatio, jossa kävijää pyydetään paljastamaan joku omista vajavaisuuksistaan.

Catrin Svenfors valmistui valokuvaajaksi Yrkeshögskolan Novialta 2009. Täydelliset vajavaisuudet on Catrin Svenforsin ensimmäinen yksityisnäyttely.

Galleri Sinne
Yrjönkatu 23, Helsinki
ti-su 11-17

Saila ja Timo Turkka: Tytöstä naiseksi, lapsesta äidiksi
Kuva: Saila Turkka18.6.2010 saakka

Saila Turkka sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Toipuminen alkoi, kun Turkka hakeutui lopulta psykoterapiaan ja sai lääkitystä. Lisäksi terapiakeinoksi löytyi voimauttava valokuvaus puolison kanssa.

Hyvän mielen galleria
Ratakatu 9, Helsinki
ma-pe klo 13-17

HS.fi/Kulttuuri/Timo Valjakka: Nykytaiteen hovikuvaaja.

 • Benjamin Katz: Baselitz
  1.8.2010 asti
  Helsingin Taidemuseo (Tennispalatsi)
  Salomonkatu 15, Helsinki
  ti-su klo 11-19
  8 €/6 €, alle 18-v. ilmaiseksi, perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16.

Karseita lehtikuvia, osa2. Foorumin ketjuun Sana on melkein vapaa -alueella on tullut jälleen uusia ehdokkoita. Ei kovin karseita, mutta ei mitään loistolaukauksiakaan.

TAMK taide&viestintä, Vielä ehtii: Valokuvataiteen erikoistumisopintojen haku päättyy 31.5! Tampere.

Journalistiliitto.fi, Tekijäjärjestöt koolla Sanoma Newsistä. 26.5.2010.

Kuvaaja Markku Könkkölä, Kuvaajien hyväksikäyttöä. Minuun otettiin yhteyttä mainostoimistosta, joka järjestää valokuvauskilpailua paikalliselle firmalle...

(Foorumin keskustelusta) Kannattaako kameran lcd-näyttö suojata? Jos siihen on jo tullut naarmuja, niin vaihto ei välttämättä ole kauhean monimutkainen operaatio.

Itviikko.fi, Apple varautuu iPad-ryntäykseen. Applen taulutietokone tulee kansainväliseen myyntiin perjantaina. Apple varautuu asiakasryntäykseen ja avaa kauppansa poikkeuksellisesti jo aamukahdeksalta.

Mikropc.net, Tämän takia kopiokone ei suostu kopioimaan seteleitä.

Radionova.fi, Jenkeissä jopa 400 000 euroa, Suomessa 77 euroa. Julkkisten kuvauspalkkiot ovat Suomessa lastenkengissä.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Argentina's Bicentennial. 30 kuvaa. 200-vuotisjuhlat.

Stern.de, Urheilukuvia. 67 kpl.

Photo.tutsplus.com, Modelling 101: Tips for Dealing With an Inexperienced Model.

Photo.tutsplus.com, A Poor Man’s Guide to Budget Macro Photography.

Digital Photography School, 5 Tips for Being a Stylist too. Yksinkertainen, mutta toimiva ohje: pyydä kuvattavaa ostamaan jotain uutta sessiota varten. Miksi?

Beyondmegapixels.com, What To Do When You Outgrow Your Camera.

Strobist, Almost Free DIY Paper Diffuser. California Sunbouncen sivuilta löytyy paljon DIY-vinkkejäkin.

Diyphotography.net, Finally - Aperture and Shaped Bokeh Relations Revealed. 50mm 1.4, 16 kuvaa, eri aukkoarvoilla ja bokeh-filtterillä.

IR, U.S. Photo Industry 2010: Review and Forecast Report Reveals Untapped Potential for Growth (lehdistötiedote).

Petapixel.com, Uber-Rare Nikon 6mm Fisheye Lens on eBay Can See Behind Itself. Kuvakulma on yli 180 astetta (220 astetta), painoa 5.2 kg.

Photozone.de, Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM. Kroppikennoisella Canonilla testattu. Sigmalta ensimmäinen objektiivi, jonka valovoima on f/1.4. (29.5.2010 (email) jo vuonna 2007 Sigmalta tuli markkinoille 30/1.4) Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä tulee myyntiin Sigma AF 85mm f/1.4 EX HSM DG. Poikkeaa rakenteeltaan toisten valmistajien vastaavista. 77mm, hinta 400 euroa. Painoa 505g. Terävä jo täydellä aukolla. Isompi ja painavampi kuin muiden vastaavat objektiivit. Tarkennuskohta muuttuu aukkoa muutettaessa.

LetsGoMobile, Apple iPad. Arvioitavana WiFi-versio, 32GB. 3G-versiota ei ollut vielä saatavana. Milloin virallista kautta Suomeen myyntiin? Syksyllä?

 

27.05.2010   (linkki)

Tiedustelu freelance-lehtikuvaajille:
Haluatko tuoda valokuvasi uuteen lehtikuva-arkistoon?

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt journalistisen kuva-arkiston perustamishankkeen. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo ja sen ohjaukseen osallistuvat valokuva-alan toimijat. Arkisto perustetaan Museoviraston kuva-arkiston yhteyteen. Tallentamisen kohteina ovat sekä yksittäisten lehtivalokuvaajien elämäntyöt että lehtitalojen tuhoutumisvaarassa olevat massa-aineistot.

Yhteydenotot 23.6.2010 mennessä.

Lue lisää

Digifotomaraton 2010 Kuopiossa

 • Kuvausaika: lauantaina 19.6.2010 klo 10-16
 • Ilmoittautuminen VB-valokuvakeskuksessa klo 10-10.30
 • Osallistumismaksu maksetaan ilmoittautum.isen yhteydessä:
  • 15 euroa
  • 10 euroa (koululaiset, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset)

Digifotomaraton on Kuopion Kameraseuran ja VB-valokuvakeskuksen järjestämä kuuden tunnin (6 h) mittainen valokuvauskilpailu, joka on avoin kaikille valokuvauksen harrastajille.

Kilpailijan on kuvattava digikameralla jpeg-muodossa yksi kuva kustakin kuudesta kilpailuaiheesta aiheluettelossa mainitussa järjestyksessä ja kuvien on oltava samassa järjestyksessä kameran muistikortilla. Kuvaaja voi kuvata aiheet omassa tahdissaan ja tuoda muistikortin luettavaksi haluamanaan aikana kilpailuajan puitteissa. Kuvia ei saa käsitellä.

Ensimmäinen kilpailuaihe on oma kilpailunumero.

Kilpailu alkaa osallistujien ilmoittautumisella klo 10-10.30 VB-valokuvakeskuksessa, jossa kilpailijat maksavat osallistumismaksun ja saavat kuusi (6) kilpailuaihetta ja säännöt. Kilpailu päättyy, kun kilpailija tuo kameran muistikortin luettavaksi KuvaMaijaan.

Kuvausaiheet julkistetaan kilpailun alkaessa. Kuvat arvostellaan nimettöminä.

Parhaat kuvaajat palkitaan lahjakortein (50-150 euroa). Lisäksi alle 18-vuotiaiden nuorten ottamista kuvasarjoista palkitaan paras kuvasarja.

Lue lisää kilpailun sivuilta.

Journalisti 10/2010.

 • Sanoman freesopimuksen voi viedä käräjoikeuteen (hmmm. käräjoikeuteen?)
 • Katastrofin jälkeen, kuvaviesti. "...Päinvastoin kuin monet ”temppukuvat”, tämä dokumentaarinen, erittäin informatiivinen uutiskuva ylittää teoskynnyksen kaikilla asteikoilla. Rajaus on mielestäni, ehkä tahattomastikin, millimetrintarkkaa työtä...."
  • Ja mitähän mieltä Jore Puusa oli tästä kuvasta? Haiti (video 01:51)
 • Poimuri "...Hän [Alexander Stubb] ei suostu poseeraamaan ”lavastetuissa kuvissa”, vaikka omilla nettisivuilla sellaisia tarjotaan pressikuviksi enemmän kuin tarpeeksi.”
 • Tomppelit asiakkaat ...kun asiakaslehtitalo Maggien luova johtaja Miikka Leinonen kirjoitti toukokuun alussa blogissaan valokuvien tekijänoikeuksista....

Valokuvatorstai, 168. haaste. Viikon haaste on Viesti. Improvisointi on sallittua, kuten aina.

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 167. haaste. Viikon haasteena oli "hassu". Haasteen otti vastaan 81 kuvaajaa.

Fotocentrun Raseborg Valokuvakeskus r.f., fotoZAFARI, tulokset.

 • Resultat ALLMÄNNA SERIEN 12 kuvan sarjat
 • Resultat SERIEN FÖR SKOLLELEVER12 kuvan sarjat
 • tämän vuoden teemana oli "iloinen". 12 värikuvaa 8 tunnissa, perinteinen kinofilmikamera tai digikamera, kuvankäsittely oli sallittu kilpailun aikana. Varsinainen kilpailu käytiin la 8.5.2010, klo 10-18. Yleisen sarjan ennakkoilmoittautumismaksu oli 23 euroa.

Mikropc.net, Toimiiko älypokkareiden hymyntunnistus oikeasti? ...MikroPC:n testien perusteella näyttää siltä, että tositilanteessa suunnilleen ainoat älytoiminnot, jotka toimivat jotakuinkin luotettavasti, ovat automaattinen kohdeohjelman valinta, kasvojen tunnistus ja kohteenseuranta...

 • Hymyn­tunnis­tuksen toiminta on hyvin satunnaista eikä sitä välttämättä edes voi käyttää kaikissa toiminta­tiloissa.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Photo focus: Rule of thirds. Miltä kultainen leikkaus näyttää valokuvissa? 20 kuvaa.

Msnbc, Animal Tracks: Images of animals great and small. Kuvaa klikkaamalla eteenpäin, 28 kuvaa.

Digital Photography School, 6 Keys to Shooting Great Group Photos.

Written By The Light, Rejected. Tyly tuomio. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy vinoon horisonttiin, kuvaa kaatuu vasempaan laitaan. Vinjetointi eli nurkkien tummuminen on häiritsevän voimakasta, tässä kuvassa vinjetointia ei voi puolustella edes taiteellisena tehokeinona. Yksi miinus lisää. Kuvattavan kohteen dynamiikkaa ei ole saatu talletettua, olisi kannattanut harkita HDR-kuvaa. Miksi ei otettu HDR-kuvaa? Ja lopuksi vielä viimeinen niitti, miksi kuva on mustavalkoinen? Nyt emme näe Marsin sävykästä punaista. Ja niin, kysehän oli vähän yli vuosi sitten Marsista otetusta kuvasta (joka sai näin voimakasta kritiikkiä).

Dpreview.com, In-camera distortion correction. Miten hyvin on mahdollista ohjelmallisesti korjata optiikan aiheuttamia vääristymiä? Mitä reunoille tapahtuu?

IR, Lensbaby Announces Availability of the Control Freak. Lehdistötiedote. Makro/lähikuvaukseen. Manuaalitarkennus. $350.

IR, Photoshop CS4: Updates for security, other issues.

Kamera & Bild, 40 fotografer från Scanpix täcker det kungliga bröllopet. 19.6.2010 naapurimaassa kuninkaalliset häät. Häiden virallisena kuvatoimistona on Scanpix, töissä on tuolloin 40 kuvaajaa (still- ja videokuvaajat). Useita kameroita käytetään radio-ohjattuina. Virallisen hääkuvan ottanee joku tunnettu muotokuviin erikoistunut valokuvaaja. Vuonna 1976 hääkuvan otti Lennart Nilsson.

Photographyblog.com, Canon IXUS 300 HS. 10 megapikseliä, 28-106mm, 3.8-kertainen zoom, valovoima alkaa f/2.0, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pistettä, kuvasuhde 16:9 laajakuva), ei etsintä. Monenlaisia kuvausohjelmia ja kuvaefektejä. Akku kestää 250 kuvan ottamisen, painoa 175 g. Ruostumattomasta teräksestä runko, mattamusta tai hopea. ISO 3200, ISO 6400 (2.5 megapikseliä). Sarjakuvaus 3.7 kuvaa sekunnissa, 2.5 megapikselin tarkkuudella sarjakuvaus 8.4 kuvaa sekunnissa. Hidastusvideokuvaustilassa (240 kuvaa/s) kuvattua materiaalia voi katsella hidastetusti. Videota kuvattaessa stereoääni ja zoomaus. Video 1280 x 720p. Käsisäädöt. Kohinat pysyvät hyvin kurissa. Menuihin joutuu turvautumaan turhan usein. Ainut huono puoli tässä mallissa on hinta. Kesäkuussa myyntiin. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Canon, 370 euroa.

Pcmag.com, Eye-Fi Pro X2. Langatonta tiedonsiirtoa muistikortilta, uusin versio. Kahden gigan sdc-kortti maksaa $149.99.

 • (kertaus) Tuhat sanaa, Eye-Fi: Muistikortti tekee wifikameran. 6.12.2007. Kaksigigainen SD - kortti sisältää piskuisen wlan - lähettimen, joka siirtää kortin sisällön lähes reaaliaikaisesti verkkoon ja kovalevylle tunnistamansa tukiaseman alueella....

 

26.05.2010   (linkki)

Helsingin Suomi-Kreikka yhdistys ry, Kameraseura ry ja Kamera-lehti järjestävät yhdessä kaikille avoimen valokuvakilpailun Kamera Kreikassa.

Kilpailuun voi osallistua 1-4 valokuvalla, jotka on otettu Kreikan alueella. Kuvat eivät saa olla aiemmin julkaistuja ja kuvaajalla on oltava niihin täydet oikeudet.

Kuvat voi ladata internetin kautta tai lähettää perinteisessä postissa.

Kilpailun tulokset julkaistaan lokakuun Kamera-lehdessä ja Kamera-galleriassa marraskuussa pidettävässä näyttelyssä.

Palkinnot:

1. palkinto: 1000 € matkalahjakortti Kreikkaan
2. palkinto: Sony DSC-WX1 - Vuoden kompaktikamera Euroopassa
3.-10. palkinnot: Kuvaustarvikkeita
11.-20. palkinnot: Kirjapalkinnot

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta.

Kamera-lehden 24h Fotomaraton 2010 -- alk. 12.6. klo 10

 • Kilpailuaika: 12.6. klo 10.00 – 13.6. klo 10.00.
 • Ilmoittautuminen: sähköpostitse 10.6. klo 24.00 mennessä
 • Osallistumismaksu:
  • ennakkoon maksettuna 10 euroa (to 10.6. mennessä)
  • kilpailupaikalla maksettuna 15 euroa.

Kilpailukeskus toimii Kameraseuran toimitilassa. Kilpailukeskus aukeaa 12.6. klo 8.00 ja on auki koko kilpailun ajan. Yön tunteina tarjolla on teetä ja kahvia.

Kilpailukuvat tulee kuvata maratonin aikana digikameralla jpg-muodossa. Muut tiedostomuodot, esim. raw-tiedostot hylätään automaattisesti.

Ensimmäiset neljä aihetta annetaan kilpailijoille lauantaina 12.6. klo 10.00. Seuraavat aiheet julkistetaan neljän tunnin välein, neljä aihetta kerrallaan klo 14.00, 18.00 ja 22.00. Vuorokauden vaihtumisen jälkeen 13.6. klo 02.00 ja 06.00.

Kilpailun päätyttyä kilpailukuvat (max. 24 kpl) voi ladata internetin kautta. Latauslinkki on auki 13.6. klo 22.00 saakka. Toinen vaihtoehto on ladata kuvat kilpailukeskuksessa yhdessä kilpailun järjestäjän edustajien kanssa. Lataaminen tapahtuu saapumisjärjestyksessä klo 12.00 saakka.

Kuvien tulee olla tiedostoon tallentuneen päiväyksen ja kellonajan mukaan niitä katsottaessa annetussa aihejärjestyksessä.

Kaksi parasta 24 kuvan kuvakokonaisuutta palkitaan: toinen monitoimitulostimella Epson Stylus Photo PX 710W, toinen Sandisk muistikortti-tuotteilla. Kummankin palkinnon arvo on noin 200 euroa. Lisäksi palkitaan jokaisen aiheen paras kuva, yhteensä 24 kuvaa erilaisilla tavarapalkinnoilla. Tuomaroinnin hoitaa Kamera-lehden asettama raati.

Kilpailun tulokset julkaistaan elokuun Kamera-lehdessä ja Kamera-lehden Fotomaraton nettisivuilla.

Osallistujalla on oltava täydet oikeudet kilpailukuviin, ja kuvaajan on varmistettava kuvassa olevien henkilöitten suostumus kuvan mahdolliseen julkaisemiseen ei-kaupallisessa yhteydessä.

Lue tarkemmin kilpailun sivuilta.

Rakennusliitto ja Kamera-lehti järjestävät yhteistyössä Suomi rakentaa -valokuvakilpailun.

Kerro kuvin, kuinka Suomi rakentaa. Turvallisesti.

Kilpailu on kaikille avoin ja siihen voi osallistua 1-4:llä Suomessa otetulla valokuvalla. Kuvat eivät saa olla aiemmin laajasti julkaistuja, ja kuvaajalla on oltava niihin täydet oikeudet.

Kuvat voi lähettää internetin kautta tai postitse. Osallistumisaikaa on 15.12.2010 asti.

Järjestäjillä on oikeus julkaista palkittuja kuvia lehdissään ja internet-sivuillaan sekä kilpailukuvista järjestettävässä näyttelyssä. Voittajakuvia voidaan esittää ilman erillistä korvausta myös muissa tiedotusvälineissä. Palkitsemattomia kuvia järjestäjät voivat käyttää 65 euron korvausta vastaan.

Palkinnot:

1. palkinto: Nikon D300s
2. palkinto: Nikon Coolpix S8000
3.-10. Kamera-lehden vuosikerta
11.-35. Vakuutusyhtiö Turvan turvallisuustuotteita

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Demari, Sari Poijärvi, Unenomaiset näyt pakenevat todellisuutta. Valokuvataiteilija Denise Grünsteinin (s. 1950) ensimmäinen laaja näyttely Suomessa valtaa Kiasman viidennen kerroksen. Rakennuksen päästä päähän ulottuva kerros jakaantuu kuuteen eri tilaan, joissa jokaisessa nähdään oma kokonaisuus.

Markkinointi&Mainonta, Hannes Heikura lähtee Hesarista. Helsingin Sanomissa miltei kaksi vuosikymmentä viihtynyt valokuvaaja Hannes Heikura lopettaa Hesarin palveluksessa.

 • Heikura on vaitonainen myös jatkosuunnitelmistaan. Mainoskuvaajaksi hän ei kuitenkaan lähde.

Muotoa etsimässä -blogi, Valokuvaus: Takaisin perusasioiden äärelle. ...Valokuvaaminen on jotakuinkin puolet elämästäni ollut rakas harrastukseni ja sittemmin osittain myös ammattini. Kun joskus ryhdyin aktiivisesti kuvaamaan kaikkea mahdollista tein niin ymmärtämättä asian teknisestä puolesta hölkäsen pöläystä....

Foorumilaisten kuvia:

 • Maken.kuvat.fi, Narinkkatori_220510, Kansallisbaletin esitys Helsingin Narinkkatorilla 22.5.2010

Vierityspalkki.fi, MTV luopuu Kuvaboxi.fi:stä. Rivien välistä kaiketi voi lukea, että maksuttomuus ei kannata (pelkät mainokset eivät riitä).

Pingstate.nu.

Nelonen.fi, Euro laski 1,22 dollariin. Viime vuoden heinäkuussa euron arvo suhteessa dollariin oli 1,60 dollaria. USA:sta tilaaminen on kallistunut melkoisesti.

Photo.net, foorumi.

Black Star Rising, Don’t Give Up Hope Against Photography’s Dark Forces. Time Inc. (maailman isoin lehtijulkaisija) teki hiljattain sopimuksen AP:n, Reutersin ja Gettyn kanssa. Sopimuksen mukaan kaikki kuvat maksavat $50, koosta tai julkaisupaikasta riippumatta. Lehdet maksoivat aikaisemmin neljäsosasivun kuvasta $200 tai enemmän. Miksi Getty ja kumppanit suostuivat tällaiseen sopimukseen?

PhotographyBB Online Magazine, viimeisin Issue #28 - May 2010. Pdf-lehti, 45 sivua.

PhotographyBB Online Magazine, Issue #27 - April 2010. Pdf-lehti, 56 sivua.

Epid Edits, Why is Street Photography Dominated by Black and White? Miksi katukuvaus on lähes kokonaan mustavalkoista? Yhdeksän kommenttia.

Diyphotography.net, Create Wonderful Digital Pinhole Pictures Using a Tobacco Box. Järjestelmädigiin neulanreikäkamera pienestä pyöreäst tupakkarasiasta. Mitä pienempi reikä, sen pienempi aukko ja enemmän syväterävyyttä, terävämpiä kuvia. Jos reikä on isompi, valotusaika lyhenee, mutta kuva ei ole yhtä tarkka.

(vanha juttu) Digital Photography School, How to Get Your Camera Back When You Lose It. Kameraan voi jättää tällaisiakin kuvia (löytäjää varten).

 • (Sitä ei kerrota, onko nämä tarkoitus säilyttää kameran sisäisessä muistissa, jos sellainen on...)

IR, New: Leica Camera Blog (lehdistötiedote).

Rob Galbraith, Canon releases firmware v2.0.7 for EOS 5D Mark II.

Fotosidan.se, Nu kan du ha ett gevärssikte på kameran. Salamakenkään kiinnitettävä, erivärisiä lasereita. Ihan oikeasti kohteeseen ei mene lasersädettä, säde heijastetaan "etsimeen". Kivääriin suunniteltu etsin.

Engadget.com, The mouse ain't dead...yet: five of the best mice reviewed. Viisi hiirulaista arvioitavana.

 • Logitech Anywhere Mouse MX ($80)
 • Microsoft Explorer Mouse ($79.95)
 • MadCatz Eclipse TouchMouse ($59.99)
 • Razer Imperator ($79.99)
 • Apple Magic Mouse ($69.00)

 

25.05.2010   (linkki)

David Spero, Balls, Wood and Audiotape
Kuva: David Spero20.6. 2010 asti

Englantilaisen valokuvataiteilijan David Speron näyttelyteokset on kuvattu asumattomissa tiloissa, neutraaleissa ympäristöissä, jossa tilassa olevien esineiden ja sinne aseteltujen pallojen, puun ja nauhojen avulla luodaan väliaikaisia rakenteita.

Teokset ovat syntyneet Speron ollessa taiteilijaresidenssissä Oulussa syksyllä 2007.

Esillä myös pieni muotokuvasarja, jonka Spero kuvasi Pohjoisen valokuvakeskuksen ja JoJo – Oulun tanssin keskuksen yhteisessä taiteilija-asunnossa Isokatu 27 B 19 Oulussa.

Näyttely on esillä Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa.

Timo Wright, Omakuva
20.6. 2010 asti

Kummigalleriassa esillä oleva OMAKUVA on Timo Wrightin valtava kollaasi, johon hän kuvaa jokaisen omistamansa esineen. Tarkoituksena on paljastaa kulutustottumustemme järjettömyys ja samalla tarkastella sitä, miten rakennamme minuuttamme kulutuksen kautta.

Kuluttamistamme ei ohjaa tarve vaan haluaminen. Suomalainen perhe omistaa keskimäärin yli 10 000 esinettä. Wrightille erilaisia esineitä on kertynyt n. 3500.

Ennen Oulua näyttely oli esillä Helsingissä Taidehallin Studiossa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Suomen valokuvataiteen museon Purku-klubi tänään klo 18-20: Photoshopattu kauneus. Kevään Purku-klubilla pohditaan, mikä on photoshopatun kansikuvan, mainoskuvan ja muotikuvan merkitys.

Purku-klubi keskustelusarja pidetään aina museon näyttelyiden vaihdon yhteydessä, kun näyttely on juuri purettu. Yleisö pääsee poikkeuksellisesti tilaan, jossa uutta näyttelyä vasta rakennetaan. Vapaa pääsy.

Työ- ja elinkeinotomisto, Studioassistentti/kuvankäsittelijä, Studio Suvi Roiko-Ayoade, Tampere. Haetaan henkilö -ja muotokuvauksia tekevään studioon kuvankäsittelijää/studioassistenttia pikaisesti. Työ sisältää asiakastöiden kuvankäsittelyn ja viimeistelyn sekä studion muut juoksevat asiat, sekä mahdollisesti kuvauksissa avustamisen sekä asiakaspalvelua.

Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa heti
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta

Foorumilaisten (messu)kuvia:

YLE, Pohjanmaa, Onnistunut potretti edellyttää kuvattavalta heittäytymistä. Kesällä valokuvaamoissa on vilskettä, kun ensin kuvataan kouluista valmistuvat, sitten hääparit ja rippilapset. Sekä kuvaaja että kuvattava toivovat kuvalta jotain "erilaista". Artikkelissa myös valokuvaaja Marko Koivuportaan haastattelu, vähän yli kahdeksan minuuttia.

Miikkahari.com, Toinen paketti Kiinasta. Muutama päivä ensimmäisen tilauksen jälkeen laitoin vielä varsin edukkaan radiolaukaisimen tilaukseen. Olisko tullut noin 15 euroa hintaa posteineen lähettimelle ja vastaanottimelle. Paketin mukana tuli myös sateenvarjo/salamapidike....

Suomen valokuvataiteen museo, blogi, Kuinka voin palvella? Museon tieto- ja kuvapalvelut vastaavat puheluihin ja sähköposteihin Kaapelitehtaalla, museon viidennessä kerroksessa. Tapaamisajan ennakkoon sopineita otetaan vastaan myös henkilökohtaisesti. Alkuvuodesta järjestimme museolla seurantatutkimuksen kartuttaaksemme tietoa asiakkaistamme ja siitä, kuinka heitä palvellaan....

Sektori.com, Kuvat.fi kasvoi Suomen suurimmaksi ostamalla Kuvaboxin. ...Kuvaboxin käyttäjät voivat helpolla työkalulla siirtää kuvansa Kuvat.fi-palveluun. Jatkossa kehityspanostukset kohdistetaan Kuvat.fi-palveluun. Kuvaboxin käyttö päättyy syksyllä siirtymäajan jälkeen. Palveluihin on rekisteröitynyt yhteensä yli 300 000 käyttäjää, jotka ovat lähettäneet verkkoon yli 30 miljoonaa valokuvaa. Viikon aikana sivuilla vieraillaan yli 250 000 kertaa.

Muropaketti.com, Valkoinen iPhone 4G kuvissa, myös etupuoli värillinen.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Oil reaches Louisiana shores. 39 kuvaa.

Epic Edits, 15 Street Photos From Our Readers.

Lightstalking.com, Long Exposure and Low Light: 16 Great Results.

(Foorumilta) Photoblog.edu-perez.com, How to obtain a greater depth of field in macro photography. Makrokuvauksessa on ongelmana liian lyhyt syväterävyys. Otetaan useampi kuva samasta kohteesta, tarkennusta vaihdellaan, kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä. Käytetään jalustaa, ei sovi sattuneesta syystä liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Tarkennusrenkaasta säädetään käsin tarkennusetäisyyttä, välillä riittää muutama kuva, välillä tarvitaan muutama kymmenen kuvaa. Kuvien kohdistamisen voi tehdä vaikkapa Hugin-ohjelmalla. Ja sitten Enfuse (sisältyy Huginiin).

Stuckincustoms.com, Beautiful and Classic Savannah and “Why I Don’t Use Watermarks”. Miksi olla käyttämättä vesileimaa kuvissa?

Thephotoargus.com, Digital Darkrooms You Wish You Had. Työpisteistä kuvia.

Canon Blogger, Five Best Kept Secrets of Photoshop CS5.

Digital Outback Photo, Photoshop CS5 Content-Aware Fill. Esimerkki. Miten toimii?

Onextrapixel.com, 38 Photoshop Photo Manipulation Tutorials: Intermediate to Advanced.

Stockphotorights.com, kuvapankkikuvista. Minkätyyppisiä, millaisia oikeuksia ostajalla jne.

Scottkelby.com, So What Happens to the Epson P-7000 as Photo Backup Device? Epson P-7000, $799 ja 160GB. iPad $699, 64GB (+$29 camera connection kit). Yli 80 kommenttia.

Pdnpulse.com, Using Two Nikon D90s to Shoot 3D Portraits. Näitä stereokuvia katsotaan värillisten lasien läpi. Kolmiulotteisista muotokuvista näyttely Australiassa.

Rob Galbraith, Adobe Configurator 2.0 for Photoshop CS4/5 and InDesign CS5 released. Päivitys, ilmainen.

Kamera & Bild, Canon ger support till proffs per telefon. Kulta/platina-tasoon kuuluvat CPS-jäsenet voivat tarvittaessa soittaa suoraan Canonin tukeen (sähköpostituen lisäksi). Näin Ruotsissa.

(kertaus huhtikuun Digicamera.netin uutisista)
Suomen Canon, Canon uudistaa prokuvaajien palvelua 9.4.2010. Canon Professional Services = CPS, ammattikuvaajille. Jäsenet saavat CPS-tukitiimin palvelut useissa kansainvälisissä ja paikallisissa tapahtumissa, nopean korjauspalvelun sekä CPS-tuen lukuisissa Euroopan maissa, myös Suomessa. Jäsenyystasoja on kolme, ne määräytyvät palveluun rekisteröidyn kaluston mukaan. Uutta on se, että myös videokuvaajat voivat rekisteröityä CPS:n jäseniksi.

 • jäsenyystasosta riippuen kaluston korjaus 5/3/2 päivää, jos korjaus kestää kauemmin, niin Canonilta saa lainalaitteet huollon ajaksi

Luminous Landscape, Sony NEX-5, ensikokemukset. Tavalliselle kuluttajalle suunnattu. Sonyn versio peilittömästä järjestelmädigistä, tässä luokassa uusi pienuusennätys. Suunniteltu alusta alkaen uusiksi, ei perinteisen filmikameran painolastia. Pieni kääntyvä kolmen tuuman laajakuvanäyttö (920.000 pikseliä). Kroppikenno (1.5x) on saman kokoinen kuin peilillisissä järjestelmädigeissä. 30% -40% isompi kenno kuin Micro 4/3-systeemissä, rungon koko on kuitenkin 15% - 20% pienempi.Kesällä myyntiin. Kompaktidigien tapaan asetukset valikoiden kautta. Kuvanvakaajat ovat objektiiveissä. Kameraan on talletettu koko käyttöohje. Testissä käytössä 16mm f/2.8 Pancake ja 18-55mm f/3.5-5.6 OSS. Käytössä kamera ei ole liian pieni. Etsin puuttuu kokonaan. Tarkennusnopeus ei ole huippuluokkaa, mutta kuitenkin riittävä. Sonyn kamerassa on paljon potentiaalia, mutta tällaisenaan se sopii lähinnä pokkaridigistä siirtyvälle (kuten valmistaja lienee tarkoittanutkin). Onko tässä kameroiden tulevaisuus?

Samyang 14mm f/2.8. Hinta vähän yli 300 euroa.

 

24.05.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Välähdyksiä-blogi, Mikko Niemelän blogi. Ks. Digicamera.netin Vinkit, Kirjoja, kirja Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen.

Finnfoto, Fotofinlandia 2011, 27.4.2010. Sitten ensi vuonna. Vain jäsenjärjestöille. Kilpailuun osallistutaan vähintään viiden kuvan sarjalla. Yksittäisten kuvien koko on vapaa.

 • Fotofinlandia 2011 -kilpailun tulosten julkistus tapahtuu 30.11. 2011 klo 13.00 Sanomatalon Mediatorilla. Kilpailun pääpalkinto on 20.000 €. Palkinto on verovapaa ja se rahoitetaan Kopioston valokopiointikorvauksista kerätyin varoin.

Fromadifferentangle.net, Gold medal in the Bulgarian “The Wild” photo competition.

 • Photoacademy.org, The Wild 2010, Arno Enzerink, Gold medal (zoo), Finland

Taiteen keskustoimikunta, Next level -erikoisnumero tekee tunnetuksi Helsinkiä valokuvataiteen kaupunkina. 20.05.2010. Esittelynsä saavat 27 valokuvataiteilijaa, 57 galleriaa, valokuvataiteen korkeakoulutus ja alan museot. Erityismaininnan saa Kiasma nostamalla esiin Esko Männikön valokuvat pohjoisen Suomen yksinäisistä miehistä ja samaa juurta olevat Eija-Liisa Ahtilan videoteokset ja elokuvat. Kanteen on päässyt vedentutkijan tyttären Susanna Majurin kiehtova vedenalaistyö.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Deconstructing Light. Mitä valo on? Minkälaista valoa on?

Diyphotography.net, Extending The GI Trigger Range. Halpis radiosalamien kantosädettä kasvatetaan.

Bobatkins.com, Canon Digital Rebel T2i (EOS 550D). Helmikuussa 2010 julkistettu. 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6x), valotuksen korjaus +- viisi aukkoarvoa. Kuvaustahti 3.7 kuvaa sekunnissa. Etsin 95% kuvasta (saisi olla parempi), lcd-näyttö kolme tuumaa (ei-kääntyvä, 1.040.000 pistettä, 720x480, ensimmäistä kertaa 3:2, aikaisemmin ollut 4:3). 1080p HD-video, 1920 x 1080, kuvausnopeus 30/25/24 ruutua sekunnissa. Ulkoiselle mikrofonille stereofoninen liitin. HDMI-liitäntä. Täysi tuki Eye-Fi -korteille. Sarjakuvaus 3.7 kuvaa sekunnissa. Kuvanlaatu (still/video) vastaa kallimpaa isoveljeä Canon EOS 7D:tä (muut ominaisuudet sitten eivät). Pienikokoinen. Akut kestävät optista etsintä käytettäessä vähän yli 400 kuvaa. Raw-kuvia mahtuu puskuriin kuusi. Ei suoranaisia heikkouksia, mutta ostajan on syytä ymmärtää, että kittiobjektiivit eivät näytä, mihin kamera pystyy. 75% isonveljen Canon 7D:n ominaisuuksista puoleen hintaan. Ei automaattitarkennuksen hienosäätöä (autofocus microadjustment). Suomen Canon. Suomen hinta on n. 800 euroa (pelkkä runko).

 

23.05.2010   (linkki)

Tuhat sanaa, Sata latausta yhdessä yössä. Vuosi sitten paperikirjana ilmestynyt Nettielämää on nyt verkossa vapaasti ladattavana (pdf vähän yli 22 megaa, 212 sivua). Kirjassa käsitellään monipuolisesti ja ihan käytännön tasolla kaikenlaista nettiin liittyvää Facebookista salasanoihin ja kuvien esittämiseen netissä. YouTubeen liittymisestä ja videoiden uppaamisesta on yksityiskohtaiset ohjeet kuvaruutukaappauksineen. Samankaltaiset ohjeet myös mm. Twitteristä, Second Lifesta ja Ningistä.

 • Nettielamaa.fi, Nettielämää on nyt vapaasti ladattavissa, 22.7 MB

Foorumilta, ketju Karseita lehtikuvia, osa 2.

Suomen freelance-journalistit ry, Haluatko valokuvasi uuteen lehtikuva-arkistoon? Opetusministeriö on käynnistänyt journalistisen kuva-arkiston perustamishankkeen. Valokuvataiteen museo pyytää nyt kuvaajien arkistoja.

 • "Tiedustelemme kiinnostustanne keskustella arkistonne tulevaisuudesta journalistisen kuva-arkiston kanssa." 23.6.2010 mennessä

Hilavitkutin.com, “Photoshoppailun” alkuaikoja. Wisconsin Historical Society -sivuilta löytyy trikkuvapostikortteja enemmänkin. Viime vuosisadan alussa näitä myytiin valtavia määriä.

 • Wisconsinhistory.org, 83 kuvaa
 • (viime vuodelta kertaus) Photographymuseum.com, "Did You ever had a dream like this?". Valokuvaaja William H. Martinin kuvankäsittelyä viime vuosisadan alusta. Vuodesta 1908 kolmen vuoden ajan tehtiin jättimenestyksen saavuttaneita trikkikuviin perustuvia postikortteja.

Warthog.fi, Viikonlopun Kuvausvihje® #250, Valokuvan oikeaoppinen kehystys. Sivusuunnassa kuva sijoitetaan keskelle kartongia (tai kehystä), mutta ei pystysuunnassa.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

 • WB650 map loading edelleen haussa Suomen karttojen lataus (54.7 megaa) Samsungin kameraan ei ole onnistunut monista yrityksistä huolimatta. Selaimen vaihto lopulta auttoi.
 • Syväterävyys ...Eli ota kuva 24mm f/1.4-objektiivilla aukkoluvulla f/1.4 (aukko on 24 mm / 1.4 = 17 mm). Sitten ota toinen kuva 300mm- objektiivilla aukkoluvulla f/18 (300 mm / 18 = 17 mm). Jos nyt leikkaat 24-millisellä otetun kuvan rajauksen vastaamaan 300-millistä, ovat kovien rajaus, perspektiivi ja syväterävyys tarkalleen samanlaiset. ...

Omenamehu.org, EOS Error 05. Canon D60:n sisäinen salama ei aina nouse ensimmäisellä kerralla.
- Ratkaisu: "Tässä tapauksessa virheeltä välttyy kokonaan, kun muistaa palauttaa salaman lepo-asentoonsa ennen virran loppumista. Muuten ohjelma ei tiedä mekanismin asentoa kaksi-vaiheisessa nostossaan."

Vähän toisen tyyppinen Canonin järjestelmäkameran sisäisen salaman ongelma.

Tietokone.fi, Suojaa valokuvat vesileimalla. Easy Batch Watermark 3.5. Shareware, $29.95.

Photo.net, foorumi.

 • Is this light leakage or other camera damage? Onko syynä F3?
 • Nikon 17-35mm f/2.8 pääsasiassa Nikon D700 -käyttöä, mutta myös Nikon D300. Kannattaako ostaa? Käytetty, valmistettu 2007.
 • Dropped EF 70-200mm f/2.8L IS in a stream. (Canon) Jos objektiivi putosi suolaveteen, niin silloin ei ainakaan kannata korjata. Itse voi yrittää käännellä objektiivia ja poistaa ulkopuolelta mahdollinen kosteus. Sitten varovasti lämmittää tukankuivaalla. Iso tupperware-astia täyteen riisiä, putki sinne ja kansi tiukasti kiinni. Käännellään pari kertaa päivässä, ainakin kolme päivää. Toista tätä muutama kerta. Sitten vielä kuivaan paikkaan viikoksi.
 • Wedding Critique of the Week 5/17/10
 • Side by side of 'L' versus non-L? (Canon) Automaattitarkennuksen hienosäätö on tehty, kokeiltu käsintarkennusta, mutta nykyisillä objektiiveilla (Tamron 17-35, Canon 28-135, and Canon 70-300) tulee edelleen pehmää jälkeä. Millainen ero on vaikkapa Canon 70-200 f/4 L -objektiiviin?

Boston.com, The Big Picture, Checking in on Saturn, 30 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Crackdown in Bangkok, 19.5.2010, 39 kuvaa.

Smashingapps.com, Breathtaking (3D) Portraits That Look Like Real But Aren’t.

Neilvn.com, wedding photography: TTL flash with off-camera manual flash. Kamerassa kiinnioleva salama TTL ja langaton salama manuaaliasetuksilla.

Blac Star Rising, It’s Time to Set a Price Floor for Rights-Managed Photography. Pitkä artikkeli, jossa käsitellään monipuolisesti kuvapankkikuvien historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Ovat valokuvaajat valmiita myymään kuviaan mihin käyttöön tahansa mihin tahansa hintaan? Vai onko jokin alin hinta, jonka alle ei mennä?

Photo.tutsplus.com, Step by Step Guide for Building a Seamless White Backdrop. Puulistoja, ruuveja. Yksityiskohtaiset ohjeet ja kuvat.

Gizmodo.com, Stellar DSLR Time Lapse of a Space Shuttle Launch. Kuusi viikkoa, yli 100 tuntia materiaalia, useampi Canon EOS 5D Mark II. Timelapse-video, kesto 03:55.

 

22.05.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Photography Joni Niemelä, Pearls "Tilailin Ebaysta 49mm-58mm kääntöadapterin (2€), jolla sain 50/1.4 lasin väärinpäin kiinni Sigman 105/2.8 macro objektiiviin. Tällä yhdistelmällä pääsee jo kohtalaisen lähelle sillä nämä pisarat olivat noin 1-2mm kokoisia. Myös omatekoinen salamahajotin oli tässä mukana." - "Jos nyt yhtään osaan laskea edes sinnepäin niin aika lähelle 3:1.".

HS, Valokuvamuseo avasi ovensa Tukholmassa. Tukholman uusi valokuvamuseo Fotografiska museet avasi perjantaina ovensa yleisölle.

Tietokone.fi, Valkoisessa MacBookissa ei ole järkeä. Apple päivitti valkoisen MacBookin oudosti ilman minkäänlaista lehdistötiedotetta.

YLE, Keski-Suomi, Paperikuva pitää pintansa. ...Meillä taitaa olla epävirallinen suomenennätys, kun kerran tehtiin yhdelle asiakkaalle 4000 kuvaa ja hän halusi ne vielä saman päivän aikana. Ihan tavallista on, että 200 - 500 kuvaa tulee päivittäin cd:llä tai muistitikulla teetettäväksi. Kuvia teetetään enemmän, mutta harvemmin, se on ehkä trendi tällä hetkellä, kuvailee Jussila. ...

 • Halvimmillaan kuvia saattaa saada netin kautta muutamien senttien kappalehintaan. (?)

Photo.net, foorumi.

Muutama ilmainen ohjelma, saa palautettua vahingossa poistetut kuvat muistikortilta. Nämä pelastus-/palautusohjelmat toimivat myös formatoiduilla muistikorteilla.

(kertaus) kuvien palautus on helppoa ja yksinkertaista, kannattaa kokeilla jo etukäteen, kokeilu vie aikaa muutaman minuutin. Alla ilmaisia ohjelmia.

(Foorumilta) Enfuse, open source -ohjelma, joka yhdistää samasta kohteesta eri valotuksilla otettuja kuvia yhdeksi kuvaksi. Ei tarvita erillisen hdr-kuvan tekemistä. Tulos on oletusasetuksilla luonnollisemman näköinen. Voi käyttää lisäksi vaikkapa makrokuviin lisäämään syväterävyyttä. Tarkennus vain eri kohtiin, sitten kuvat yhdistetään.

Denverpost.com, Pictures of the Week: May 21, 2010. 25 kuvaa ympäri maailmaa.

Thephotoargus.com, 40 Masterful Examples of Photo Manipulation.

Epic Edits, Photoshop Technique: Digital Airbrush. Ihon tasoittamiseen ohjeita.

Digikam.org, digiKam. Kaikille alustoille, open source -kuvankäsittelyohjelma, myös raw-tiedostot.

Photoscape.org, Photoscape, ilmainen ja helppokäyttöinen kuvankäsittelyohjelma.

Ephotozine.com, Nikon 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR AF Nikkor. Paino 1.340 kg. Suodinkierre 77mm. Kuvanvakain. Vanhempaa sarjaa (julkistettu vuonna 2000), ei automaattitarkennusta Nikon D40, D60, D3000 tai D5000. Arvosana 7/10. Suomen Nikon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.700 euroa.

The Online Photographer, Sony NEX-5 Hands On. Muutama tunnin käyttökokemus. Tavalliselle kuluttajalle suunnattu. Sonyn versio peilittömästä järjestelmädigistä, tässä luokassa uusi pienuusennätys. peilitön pieni Kolmen tuuman laajakuvanäyttö (920.000 pikseliä). Kroppikenno (1.5x) on saman kokoinen kuin peilillisissä järjestelmädigeissä. Kesällä myyntiin. Kompaktidigien tapaan asetukset valikoiden kautta. Kuvanvakaajat ovat objektiiveissä.

IR, CanoScan 9000F -- Scanning at 9600 dpi. Tasoskanneri, sopii myös diojen yms. skannaukseen. 9.600 x 9.600. Myös 120-filmiformaatti. Ohjelmisto on haluttu tehdä mahdollisimman helppokäyttöiseksi, ei profilointia. Oletusprofiilit toimivat kuitenkin ihan hyvin, värikuvien (negat) osalta ongelmia (kannattaa hankkiaa vaikkapa VueScan). Suomen Canon (lehdistötiedote), tuotesivu. Kesäkuussa myyntiin, suositushinta on 229 euroa.

 

21.05.2010   (linkki)

YLE, Kännykän kuvaviesti korvaa nykyään postikortin. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuvaviestejä lähetetään silloin, kun ihmiset ovat etäällä läheisistään. Kuvan laatua tärkeämpää on viestin välittäminen reaaliajassa.

 • (kyse on eilisestä Digcamera.netin uutisissa mainitusta väitöskirjasta)

Mikropc.net, Järjestelmäkamerat käyvät kaupaksi Suomessa. ...”Erityisesti teräväpiirtovideo-ominaisuuksilla varustetut mallit ovat lisänneet suosiotaan”, sanoo Arni Ekholm Kotekista.

 • (ks. eiliset Digicamera.netin uutiset)

Mtv3.fi, häät, Otokset, jotka on saatava! Mahdollisesti näistä ohjeista on jotain hyötyä hääkuvaajalle, mutta miksi ihmeessä yhdessä pienessä artikkelissa on yhdeksän huutomerkkiä!

Tekniikka & Talous, Näin lasertulostimesi kavaltaa sinut. ...Lasertulostimiin kätketty tietosuojapommi nousi julkisuuteen vuonna 2004, kun PcWorld kertoi Xeroxin tulosteisiin piilotetuista keltaisista pisteistä, joita voidaan käyttää tulosteiden jäljittämiseen. Merkkejä on löydetty useiden valmistajien tulosteista. ... Vain värilasereissa...

 • (vanha uutinen...)
 • (miten olisi "uutinen" seteleiden skannaamisesta...)

Digitoday.fi, FT: Google empii kasvontunnistuksen kanssa. Googlen johto pohtii, voiko yhtiö lisätä hakupalveluihinsa kasvotunnistuksen. Yksityisyyden suoja ja yhtiön maine huolestuttaa johtajia, mutta kilpailijat tarjoavat jo vastaavaa tekniikkaa, kertoo sanomalehti Financial Times.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Gulf oil spill. Öljyn saastuttamaa. 33 kuvaa.

Piccetera.com, AOL, 2010 Natures Best Photography: Backyards. 29 kuvaa.

Trustedreviews.com, Digital Photography Tutorial – Home Studio Part 2.

Popular Photography, The 25 Best Places in the World to Photograph.

Digital Photography School, Slow Shutter Shoot-Out – 3 Slow Shutter Speed Techniques. Light Painting, Capturing Movement, Turning Darkness into Day.

The Online Photographer, Returning to Hell: Color Management and Snow Leopard. Kaikki toimii nyt. Epsonin printterit käytössä.

Diyphotography.net, Wireless Tethering - Shoot Tethered... Wirelessly. Nikon D300. Nikonin WT-4 maksaa $750, tämä setup maksoi $200.

Strobist, Dave Honl Goes Soft on Us. Tämä on se Honlin pikkutasovalon julkistus kolmen päivän takaa. Honlin tuotteilla on Suomen maahantuoja. Hinta on 69 euroa.

Dpreview.com, DxO Labs suggests shortcomings of Adobe's Lens Profile Creator. Kilpailija on sitä mieltä, että tavallinen käyttäjä tekee helposti virheitä, kun tekee uusia profiileita Adoben ohjelmalla.

Kamera & Bild, Annie Leibovitz drog igång Fotografiska. Ruotsissa avattiin valokuvamuseo. Näyttelytilaa on 2.500 neliötä.

 

20.05.2010   (linkki)

Valtiotieteen maisteri Mikko Villin väitöskirja Visual Mobile Communication: Camera Phone Photo Messages as Ritual Communication and Mediated Presence tarkastetaan Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa torstaina 20. toukokuuta 2010 kello 12. Vastaväittäjänä toimii PhD Karin Wagner, Chalmers Tekniska Högskola.

Villin väitöskirja tarkastelee kuvallista mobiiliviestintää, erityisesti kamerapuhelinvalokuvausta ja valokuvallista viestintää. Tutkimus yhdistää uudella tavalla mobiiliviestinnän ja valokuvauksen tutkimusta.

Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki

Villin englanninkielinen väitöskirja on ilmestynyt toukokuussa 2010 Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun julkaisusarjassa: www.taik.fi/kirjakauppa

Kehity kuvaajana - 52 luovaa kuvausprojektia

Chris Gatcum - Kehity kuvaajana - 52 luovaa kuvausprojektiaTekijät: Chris Gatcum
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 03/2010
ISBN : 978-951-0-36083-5
Sidosasu : Nidottu
Sivuja: 176
Hinta : 49€

 

Kirja on jaettu 52:een kuvausprojektiin, jotka on tähditetty vaikeusasteen mukaan.

Ensimmäinen luku, Luova valokuvaus, tarjoaa ideoita ja lähtökohtia omille kuvauskokeiluille. Luku sisältää parikymmentä projektia, jotka esittelevät lyhyesti erilaisia tapoja kuvata tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Aiheina on mm. pehmeäpiirto, diffraktiotähtitehosteet, bokehin luova käyttö, tähtien radat, kameran heittäminen ja liikuttaminen valotuksen aikana, savun kuvaaminen, vesipisaroiden vangitseminen, valolla maalaaminen, kulttikameroilla kuvaaminen (Holga ja Diana), stereokuvaus...

Seuraava luku, Objektiivit ja varusteet, on omiaan kaikille Tee se itse -kuvaajille. Luku sisältää kaksitoista projektia, joissa mm. hyödynnetään vanhoja objektiiveja ja improvisoidaan linssejä, rakennetaan tilt-objektiivi ja neulanreikäobjektiivi. Lisäksi askarrellaan mm. tuotekuvauksiin soveltuva valokuutio. Ohjeet annetaan vaihe vaiheelta numeroituina ja havainnekuvin varustettuina.

Kolmannen luvun aiheena on Valaisu. Kahdentoista projektin puitteissa Tee se itse -ihmiset pääsevät toden teolla askartelemaan ja rakentamaan. Projekteissa tehdään kannettava salamavalon hajotin, rajaaja (snoot), kannettava hunajakenno, kannettava rengassalama, kannettava beauty dish, studioputkivalaisin, studiorengasvalaisin ja studiosoftbox. Ohjeet on numeroitu vaiheittain ja varustettu selkein havainnekuvin. Projekteissa käytettävät materiaalit on helposti hankittavissa ja ne ovat hinnaltaan edullisia. Tarvikkeet ja materiaalit on lueteltu kunkin projektin alussa. Esimerkiksi kannettavaan salamaan rakennettavaa rajaajaa (snoot) varten tarvitaan pahvia, askarteluveitsi, viivain, liimaa ja mustaa ilmastointiteippiä. Rajaasta taas voidaan tehdä edelleen hunajakenno täyttämällä sen sisusta mehupilleillä.

Viimeisen luvun projektit liittyvät kuvankäsittelyyn ja tulostamiseen, aiheina HDR-kuvat, digitaalinen ristiinkehitys, digitaalinen lith-vedostus, infrapunakuvat, digitaalisesti luodut pienoismaailmakuvat (ilman Tilt-objektiivia), panoraamat...
Kukin projekti esitellään vaiheittain runsain esimerkkikuvin.

Lue lisää kustantajan sivuilta

Jussi Aalto, Blipfoto, Wednesday 19 May 2010: My paparazzi days 2. Aika mielenkiintoinen kuvakulma (?) bikineihin pukeutuneesta nuoresta naisesta. Kuva päivässä projekti jatkuu, toinen vuosi meneillään. Klo 21:24, "Modify a suspended entry Your Entry was suspended for the following reasons. Please make the required corrections and then click submit - the entry contained inappropriate content"... "Very funny. I´ve seen here naked photos, my subject was dressed in bikini. But pornography is in the eye of the beholder."

 • (Siis: kuva piti poistaa, kasvoja ei ollut näkyvissä, mutta muuten... Ei siis enää alkuperäistä kuvaa...)
 • ja kirjaakin pukkaa... (pitäisi ensi kuussa olla myynnissä...) (pakkohankinnan paikka...)
  Siis: Jussi Aalto: Kohteena ihminen - muotokuvauksen käsikirja
 • uudesta kirjasta on esillä kolme esimerkkiaukeaa ja sisällysluettelo (sivuja 248)
 • edellisestä samaa aihetta käsittelevästä kirjasta tuli klassikko, "Kohteena ihminen". Ensimmäinen painos ilmestyi 1984, toinen (täydennetty) painos ilmestyi 1999. A4-kokoa, 175 sivua.
  • Taidelehti, Oppikirjat, Kohteena ihminen, Muotokuvauksen opas. (Se edeltävä kirja...) "..."Kaikki Suomen näppäilijät, lukekaa tämä kirja ennen kuin haaskaatte seuraavan filminne!" Näin kirjoitti Seppo Heikinheimo Kohteena ihminen -teoksen ensimmäisen painoksen arvostelussaan Helsingin Sanomissa 2.3.1985."
 • Suomen Wikipedia, Jussi Aalto (valokuvaaja)

Loma.moblog.fi, Kuvaa kesä talteen, voita digi-järkkäri. Suomen Lehtiyhtymän lehtien järjestämässä Näppää nätti kesäkuva -kilpailussa haetaan taas kameralla taltioituja kesäisiä elämyksiä. Parhaaksi valitun kuvan ottaja palkitaan digitaalisella järjestelmäkameralla. Kilpailuaikaa on heinäkuun loppuun. Oikeuksista yms. ei ole muuta mainintaa kuin "Elokuun aikana arvovaltainen raati kokoontuu valitsemaan parhaat kuvat, jotka myös julkaistaan Lehtiyhtymän lehdissä.".

Jyväskylän kaupunkilehti, Kuvaa kesä talteen ja voita digijärkkäri. Suunnilleen samat tiedot, mutta tässä mainitaan palkintokin vähän tarkemmin, Canon 500D. Lisäksi "Kaikki julkaisukelpoiset kuvat ja niihin liittyvät tarinat sekä kuvaajan kotipaikkakunta julkaistaan 1.kesäkuuta alkaen nettiosoitteessa www.jyvaskylankaupunkilehti.fi/loma . Siellä on myös nähtävissä viime kesän parhaat kuvat."

Valokuvatorstai, 167. haaste. Viikon haaste on hassu.

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 166. haaste. Viikon haasteena oli "ainoa mitä voin ajatella". Haasteen otti vastaan 69 kuvaajaa.

Iltalehti, IL testasi Applen iPadin. IL arvioi Applen kohu-uutuuden. Testin jälkeen on vaikea sanoa, onko laitteelle oikeasti käyttöä.

 • Applen iPadia odotetaan edelleen myyntiin Suomessa. Laitteita on kuitenkin jo käytössä, sillä niitä on tuotu maahan ulkomaiden tuliaisina ja tilattu postimyynnistä.

Kotek.fi, Suomen tämä vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden myyntitilastot ovat valmistuneet. Vertailut edellisen vuoden (v. 2009) vastaavaan ajanjaksoon. KOTEK = Kodintekniikka-alan Tiedotusfoorumi.

 • kompaktikameroita myytiin 14,451 miljoonalla eurolla, vähennystä -3,5%
 • kompaktikameroita myytiin 74.564 kpl, vähennystä -14,2%
 • kompaktikameroiden keskihinta oli 194 euroa, kasvua 12,4%
 • järjestelmäkameroita myytiin 11,325 miljoonalla eurolla, kasvua 17,8%
 • järjestelmäkameroita myytiin 14.547 kpl, kasvua 18,8%
 • järjestelmäkameroiden keskihinta oli 779 euroa, vähennystä -0,8%
 • videokameroita myytiin 4,652 miljoonalla eurolla, kasvua 10%
 • videokameroita myytiin 12.163 kpl, kasvua 7,5%
 • videokameroiden keskihinta oli 382 euroa, kasvua 2,3%
 • tulostimia myytiin 1,604 miljoonalla eurolla, vähennystä -16,7%
 • tulostimia myytiin 12.379 kpl, vähennystä -23,8%
 • tulostimien keskihinta oli 130 euroa, kasvua 9,4%
 • monitoimitulostimia myytiin 5,557 miljoonalla eurolla, kasvua 24,3%
 • monitoimitulostimia myytiin 53,842 kpl, kasvua 11,1%
 • monitoimitulostimien keskihinta oli 103 euroa, kasvua 11,8%

Miikkahakari.com, Paketti kiinasta. Tilasin hetki sitten paketin Kiinan pojilta. Paketti sisälsi kaksi settiä loittorenkaita ja kaksi lankalaukaisijaa (toiset tutulle)....

Tietokone.fi, Java päästää taas hyökkääjiä Maciin − päivitä heti.

(Foorumilta) "Soneran Hilpeät Hinnat mainos tuli tänään postilaatikossa. Siellä on kaupan EF 70-200/2.8L IS USM kauko-objektiivi. Samoin 5DmkII paketissa oli EF 24 L IS USM ohjektiivi, on tainnut unohtua muutama numero tuotenimestä. Ja noin muuten hinnat ovat aika järkyttävät, vaikkakin kyse on kuukausimaksuista."

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Getting Started in Toy Photography. Kerro tarina. Anna leluille mahdollisimman inhimillisiä piirteitä, asettele käyttäytymään ihmisten lailla. Kokeile. Ota mallia muista kuvista. Laita esille kuvasi.

Pdnpulse.com, Policy Drives Newspaper to Doctor Front Page Photo. Sanomalehti poisti kuvasta menossa olevien vaalien ehdokkaat. Uutiskuvaa nimitettiin tämän jälkeen kuvituskuvaksi. Lehden periaate on, että ei kuvia vaaliehdokkaista.

The Online Photographer, Talk About Yer Bad Ideas.

Kamera & Bild, Fotografer kan ersättas av reportrar. Kolme valokuvaajaa irtisanotaan. Tilalle otetaan kuvaavia toimittavia.

DCRP, Nikon Coolpix P100. Helmikuussa 2010 julkistettu. 10 megapikseliä, 26-678mm, 26-kertainen zoom, kuvanvakaaja, elektroninen etsin (230.000 pistettä, ei kovin hyvä), kolmen tuuman taittuva lcd-näyttö (460.000 pistettä), sisäistä muistia on 43MB. Video full hd 1080p, stereo, kuvatessa voi zoomata (ääni tulee mukaan). Painoa 481g. 120 kuvaa sekunnissa, 1.1 megapikseliä. 240 kuvaa sekunnissa, 320 x 240. Käsisäädöt. Akku ladataan kamerassa, 3.5 tuntia. Hymyn tunnistusta ym, jos silmät kiinni kuvaa otettaessa, niin kamera varoittaa. Menujen käyttö hidastaa kameran käyttämistä. Kuvanlaadussa ongelmia. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

 

19.05.2010   (linkki)

(Foorumilta) Sigman EF-530 DG Super Canon EOS -salamaan saa JAS Tekniikasta ilmaisen päivityksen, jolla ko. laite toimii Canon 5DII/50D:n kanssa. Postikulut pitää kyllä maksaa.

Muropaketti, Apple päivitti MacBookiin 10 tunnin akkukeston. Akkukesto Applen mukaan seitsemästä tunnista kymmeneen tuntiin. Heti myyntiin, Suomessa hinta nousi 929 euroa -> 999 euroa. 13.3 tuumaa, 1280 x 800.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Mount St. Helens, 30 years ago. 37 kuvaa. 18.5.2010 kolmekymmentä vuotta sitten, 57 ihmistä menetti henkensä.

Reuters.com, Award winners. 152 kuvaa. Reutersin palkittuja kuvaajia.

Photo.tutsplus.com, 100 Spellbinding Silhouette Shots to Inspire & Amaze. 100 siluettikuvaa.

Thomashawk.com, “No, Don’t Take My Picture, I Always Look Bad in Photos”. Aina välillä kuvattava sanoo, ettei saa ottaa kuvaa, kun aina näyttää niin huonolta kuvissa. Toivetta pitää tietenkin kunnioittaa, mutta kuvaajan kannattaa ensin selvittää, mistä oikein on kyse. Lopputuloksesta näkyy, jos kuvattava on vastahakoinen. Kuvaustilanne ei saa olla kireä, ilmapiirin pitää olla rentoutunut. Mitä useamman kuvan ottaa, sitä parempi mahdollisuus on, että mukaan osuu onnistuneita kuvia.

 • "But I think the key to taking a good photograph is how well you communicate to the photographer that you are comfortable with them shooting you."

Digital Photography School, How to use Your Tripod (it’s not as simple as you think!). Mitäs muuta jalustan käytössä voisi olla kuin että kamera kiinni ja kuvaamaan?

The Online Photographer, Bokeh-Fest: The Famous 5D Mark II Episode. Mitä mieltä Housen viimeisestä jaksosta, joka kuvattiin täyskennoisella järjestelmädigillä.

Serious Amateur Photography, Using a Graduated Neutral Density Filter. Yksinkertainen esimerkki, kuva myös kamerasta.

Diyphotography.net, Build Your Own Lenses. Ei tässä sentään lähdetä lasia hiomaan, mutta muuten aika tarkat ohjeet.

Asia.cnet.com, Olympus' E-3 successor to be modular? Heinäkuussa on kulunut kolme vuotta Olympuksen edellisestä ammattilaisille tarkoitetusta järjestelmädigin julkistuksesta. Tulevasta julkistuksesta on monenlaista spekulaatiota.

IR, Canon PowerShot SX210 IS. Julkistettu helmikuussa 2010. 14.1 megapikseliä, 28-392mm, 14-kertainen zoom, kuvanvakaaja, kolmen tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä, laajakulmasuhde 16:9). Ei etsintä, litiumioni-akku. Video 1280x720, stereo, zoomauksen ääni kuuluu. Sarjakuvaus kahden sekunnin välein. Tarkennus nopea. 14 megapikselin kennon resoluutioetua 10 megapikselin kennoon on käytännössä vaikea huomata. Kaikenlaisia kuvausohjelmia (hymy, tilt&shift jne.), käsisäätöjä. Kolme väriä. Yhdellä latauksella ottaa 260 kuvaa. Hidastelu vaivaa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 340 euroa.

 • "...Make no mistake though: the Canon SX210 is a fabulous little camera which offers a lot in a well-designed and highly portable package..."

Luminous Landscape, Sony HX5, Putting the Fun back into Futography. Tammikuussa 2010 julkistettu. 10 megapikseliä, 25-250mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ei käsisäätöjä, ei etsintä, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.400 pistettä). Sisäänrakennettu GPS, samoin kompassi. Video 1920x1080, voi zoomata, stereoääni. 10 kuvaa sekunnissa täydellä tarkkuudella (sarjakuvaus sekunnin). Sonyn omat kortit, optiona sd-kortit. Litiumioni-akut. Ensimmäinen kunnolla taskuun mahtuva pokkari, jossa näin iso zoom. Panasonicin TZ10 on tasapäinen kilpailija. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 370 euroa.

 

18.05.2010   (linkki)

Tällä viikolla vietetään museoviikkoa ja tänään siihen liittyvää kansainvälistä museopäivää. Kansainvälisenä museopäivänä moniin museoihin on vapaa pääsy, ja museoissa on erityisohjelmaa.

Foorumilaisten kuvia:

(Foorumilta, Drakmin) "En ole kuvannut vuoteen mitään, yritän saada kuvausinnon takaisin kokeilemalla itelleni uusia juttuja :] Tässä haettiin siis vanhanajan kesälomakuvan tunnelmaa. Melko vähän kulkee valoa reiän läpi koska iso 12800-25600 paikkeilla joutui pitämään herkkyyttä lähes kokoajan."

""Linssiä" ei ole. Tein ensin parin millin reiän runkotulppaan johon teippasin foliota jossa on nuppineulan kärjellä tehty minireikä."

"Rajaaminen oli hankalaa, etsimen läpi ei näe oikeastaan mitään. Myöhemmin tajusin kokeilla liveviewiä ja sen kanssa oli ihan ok rajata :]"

Turun Sanomat, ts.fi/Näyttelyt/Nina Suni: Hiljaisuus kuvassa. Näyttelyarvio.

Hs.fi/Näyttelyt/Timo Valjakka: Nykytaiteen kuvaaja. Näyttelyarvio.

Luomus2010 on Suomen Luonnon järjestämä kaikille avoin luontokuvakilpailu.

Kilpailussa ei ole sarjoja eikä aihealueita. Osallistuja määrittelee itse, mitä pitää luontokuvana. Se voi olla jotain yllättävääkin.

Kilpailuun voi osallistua vain digitaalisilla, Suomessa otetuilla kuvilla, joihin kuvaajalla on oikeudet. Kukin kilpailija voi osallistua korkeintaan kolmella (3) kuvalla. Kuvat voi ladata kilpailusivujen kautta tai lähettää sähköpostitse (yksi kuva per viesti). Kuvat tulee lähettää parhaassa jpeg-muodossa.

Kuvia ei saa manipuloida digitaalisesti, eikä yhdistellä useista otoksista.

Kuvan ottaminen ei saa aiheuttaa kärsimystä tai kohtuutonta haittaa kuvan kohteelle.

Kuvat tulee lähettää 17.9.2010 mennessä.

Tuomareina toimivat amattiluontokuvaajat Heikki Willamo, Markus Varesvuo sekä 1–2 toimituksen edustajaa. Tuomaristo arvioi kuvat ilman tietoa kuvaajan nimestä.

Palkinnot:

 • pääpalkintona Nikon D90-runko 18-200 mm:n objektiivilla (arvo 1790 €).
 • kaksi VR:n matkalahjakorttia (arvoiltaan 140 € ja 250 €
 • pieniä yllätyspalkintoja.

Voittajat ja kunniamaininnalla palkitut kuvat julkistetaan Suomen Luonnossa 1/2011 sekä VR:n Matkaan!-lehdessä. Voittajakuvaa käytetään ilman erillistä korvausta kilpailua koskevassa tiedottamisessa.

Jokainen osallistuja saa halutessaan Suomen Luonnon vuosikerran puoleen hintaan.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivulta.

Tuhat sanaa, Eye-Fi: Muistikortti tekee wifikameran. ...Kaksigigainen SD - kortti sisältää piskuisen wlan - lähettimen, joka siirtää kortin sisällön lähes reaaliaikaisesti verkkoon ja kovalevylle tunnistamansa tukiaseman alueella....

Digitoday.fi, Googlen kuvausautot vakoilivat wlan-verkkoja. Googlen Street View -kuvausautot keräsivät sijainnin lisäksi myös muuta tietoa suojaamattomista wlan-verkoista. Googlen tietopankkeihin kopioitui otteita yksityisten ihmisten sähköposteista, teksteistä ja valokuvista. Kuulemma vahinko.

Vartti.fi, Ilotulituskilpailu muuttaa Taka-Töölöön. 9.9.2010 uusi paikka, Helsingin Taka-Töölön Rajasaaresta. Parhaat katselupaikat löytyvät järjestäjien mukaan Hietaniemen uimarannalta ja kallioilta, Merikannontieltä ja Toivo Kuulan puistosta. Soutustadionin istumapaikasta saa maksaa 17.90 euroa, paikkoja on 400 kpl.

Tietokone.fi, Näppärä avoimen lähdekoodin purkuohjelma. 7-Zip 9.13 beta.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Protests turn deadly in Thailand. 39 kuvaa.

Strobist, Brad Trent on the Fake Reality of Portraits. Tämä kuvaaja näyttää välillä valmiinkin kuvan valot. Nettisivuilla on kaikenlaisia setup-kuvia.

Thephotoargus.com, 35 Superb Examples of Still Life Photography.

Digital Photography School, 5 More Elements of Composition in Photography. Eiliseen jatkoa. Framing, Perspective, Space, Balance, Color.

Rob Galbraith, Episode of TV series House, airing tonight, shot entirely with Canon EOS 5D Mark II. Tausta blurrautuu ihan kivasti...

Dpreview.com, Leica redesigns 35mm f/1.4 lens for M series. Heinäkuussa myyntiin, hinta vaatimattomasti $4.995.

Ephotozine.com, Honl Photo Traveller8 softbox. Honl-tuotteiden valikoima laajenee, £69.32, 81 euroa. Näillä tuotteilla on Suomen maahantuoja, hinta on 69 euroa.

Ephotozine.com, Nikon D700 long term test. Kaksi pitkään kameraa käyttänyttä kertoo kokemuksiaan. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ensimmäinen Nikonin ammattilaismalli, jossa on sisäänrakennettu salama. Ulkoisesti melkein sama kuin Nikon D300, sisäisesti eli ominaisuudet ovat kuin Nikon D3:lla. Ilman akkukahvaa kuvausnopeus on 5 ruutua sekunnissa (Nikon D3:lla 9 ruutua sekunnissa). Uutta on (Nikon D3:een verrattuna) pölynpoisto, laajempi painikkeiden ohjelmoitavuus, Live View:n virtuaalihorisontti. Etsin näyttää 95% tallentuvasta kuvasta. 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä). Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.250 euroa.

Trustedreviews.com, Panasonic Lumix G2. Julkistettu maaliskuussa 2010. 18 kk ensimmäisen micro 4/3 -systeemin kameran julkistamisen jälkeen. 12 megapikseliä, 720p HD-video (edeltävästä mallista G1 tämä puuttui), 3-tuumainen kääntyvä kosketusnäyttö (460.000 pistettä), uusi kuvaprosessori. Jättämällä peili pois kameran koko on saatu paljon pienemmäksi. Kyse on järjestelmäkamerasta, jossa on vaihdettavat objektiivit. Elektroninen etsin (1.440.000 pistettä). Rungossa ei kuvanvakaajaa. RAW-kuvat. Kolme väriä. Video mono, mutta mahdollisuus ulkoiseen mikrofoniin (stereo). Sarjakuvaus 2.5 kuvaa sekunnissa. Kuvanlaatu ei vielä vastaa täyskennoisten kameroiden laatua. Arvosana 9/10. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa, mukana 14-42mm (ei vielä myynnissä).

 • "Build quality, performance and image quality are all still of a very high standard, but you can get better results from a full-size DSLR of the same price."

Dpreview.com, Olympus E-PL1. Julkistettu helmikuussa 2010. Micro 4/3 -järjestelmän kamera, jossa peilietsin on korvattu lcd-näytöllä ja elektronisella etsimellä. Uusi Pen maksaa alle 600 euroa, eli 300 euroa vähemmän kuin E-P2. 12 megapikseliä, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä), hd-video. Uutta on sisäinen salama. Lcd-näyttö ei hyvä, ei näy auringonpaisteessa. Helppokäyttöinen. Käyttöliittymä on vähän hidas. Firmwaren päivitys paransi tarkennusnopeutta. Arvosana 69%. Suomen Olympus. Suomen hinta on alle 600 euroa (mukana kittiobjektiivi), neljä väriä.

Zdnet.co.uk, Photoshop CS5 Extended.

The-digital-picture.com, Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD IF. VC = Vibration Control. Kroppikennoisille kuvanvakaaja. Canonilla (1.6 kroppikerroin) 29-432mm, Nikonilla (1.5 kroppikerroin) 27-405mm. Muovinen ja kevyt objektiivi. Laajakulmapäässä tarkennus on nopea, vähässä valossa zoomatessa tarkennus on hankalaa. Tarkimmat kuvat saa aukoilla f/8 ja f/11, sopii siis aurinkoisina päivinä kuvaamiseen. Laajakulmapäässä paljon tynnyrivääristymää. Ongelmia laadunvalvonnassa, vasta kolmas testiobjektiivi tarkensi oikein laajakulmapäässä. Paino 550g, filtterikierre 72mm. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 600 euroa.

 • "And if you are willing to give up the ultimate image quality and wide apertures a multi-lens solution will provide for the convenience of a super zoom lens, the Tamron 18-270 is one of the top three Canon-mount models currently available right now. And for some, it may be a good choice."

 

17.05.2010   (linkki)

saNppa eli Sami Puola, Sudenkorentojen valokuvaus ja eri tekniikat. Tässä artikkelissa lähestytään sudenkorentojen valokuvausta järjestelmäkameran takaa. Lähtökohtana on, ettei kuvia tarvitsisi silpoa (rajata) ja saataisiin mahdollisimman valmista kuvaa jo ottohetkellä. Vahvasti rajatut kuvat jäävät valitettavan pieniksi, jolloin niiden käyttökelpoisuus laskee, ja optiset virheet ja kohina tulevat helpommin esille. ...

Kapasia-blog, Italian kuvat. Tuli käytyä Italiassa, ja kuvattuakin....

(kertausta) Vierityspalkki.fi, Maggie haluaa ostaa valokuvat ilman raportointivelvoitetta.

Aukea.net, Miksi olet Aukeassa?

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, Henkilökuvaustyöpaja Kamerataivaassa. Heinäkuun viimeisellä viikolla, 27 - 31.7 järjestetään henkilökuvaustyöpaja Kamerataivaan miljöössä, Killinkoskella.

 • Työpajan hinta on 240,- €, sisältäen opetuksen, majoituksen 2 - 3 hlön huoneissa vanhassa idyllisessä puutalossa omin makuupussein, yhden aterian ja kaksi kahvia päivässä.

Pingstate.nu, Eläkesäästäminen.

Tv Nelosella on menossa Suomen Huippumalli haussa -tv-sarja, jossa aina välillä vilahtelee valokuvaajia tekemässä työtään. Vakiotuomarina on ollut valokuvaaja Sakari Majantie (myös kameran oikealla puolella).

 • Majantie vieraili 9.10.2006 Kameraseuran Persona-ryhmässä. Ura alkoi kameran väärällä puolella, oikealla puolella on nyt oltu yli kymmenen vuotta.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, First of the last Space Shuttle launches. 42 kuvaa.

Smashingapps.com, Stunning Photos Filled With Creative Ideas And Humor.

Digital Photography School, 5 Elements of Composition in Photography. Pattern, Symmetry, Texture, Depth of Field, Lines.

Webdesignbooth.com, 35 Online Photo Editors To Help You Editing Photo Online. Kaikki ilmaisia. Ja on joukossa ainakin yksi suomalainenkin (Sumo Paint). Mukana muitakin kuin puhtaita kuvankäsittelyohjelmia (oma kuva lehden kanteen, julkisuuden henkilön hiukset omaan kuvaan.

Photofocus.com, Monitor to Print Matching (Part 2): Using a Standard Test Image. Kuvassa pitää olla väriprofiili, ohjelman pitää tukea väriprofiileja.

Neilvn.com, digital pinhole photography. Tarkat ohjeet, myös kuvaamiseen. Ja esimerkkikuvat. Järjestelmädigistä neulanreikäkamera.

Earthboundlight.com, Backing up the Adobe Lightroom Catalog (Photo Tip of the Week), 9.5.2010. Avainsanat ynnä muut menetetään, jollei ole tehty varmistuksia. Ohjeet.

Earthboundlight.com, Photoshop CS5 Hand On Preview for Photographers (Photo Tip of the Week), 2.5.2010. Kannattaa päivittää.

Photo.tutsplus.com, The Complete Beginner’s Guide to Lomography – Basix. Näitä saa nykyään Suomestakin monesta paikkaa, vaikkapa Kiasmasta.

Digital Outback Photo, Panasonic HDC-TM700 Camcorder. Järjestelmädigeillä videon kuvaaminen ei ole aina helppoa, siksi oikea digivideo.

 

16.05.2010   (linkki)

Taiteilijatapaaminen Suomen valokuvataiteen museossa tänään klo 14: Susanna Majuri esittelee Vedentutkijan tytär -näyttelynsä yleisölle. Museon pääsymaksu.

Verteksi, Macbook ja kiintolevyn ääntely. Vuoden 2008 lopun Macbook Pro. Syynä liian aggressiivinen energiasäästö, lukupäät parkkiin muutaman sekunnin välein. Ratkaisukin löytyi.

Photo.net, foorumi.

Virtualphotographystudio.com, Top 10 Ways To Fail As A Photographer. Ammattikuvaajille, mitä pitää välttää, jos aikoo ansaita riittävästi.

Ephotozine.com, Time lapse photography.

Yourphototips.com, The 4 Things You NEED to Know About Light.

 • Direction
 • Intensity
 • Softness or Hardness
 • Color Temperature

Digital Photography School, 44% of our Readers Have Made Money from their Photography. Vastanneita oli yli 11.400 kpl.

Cameralabs.com, Canon IXUS 130. Helmikuussa 2010 julkistettu. 14 megapikseliä, 28-114mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja (vaikka nimessä ei ole IS), lcd-näyttö 2.7 tuumaa (230.000 pistettä). Ohut, painoa 133g. Ei käsisäätöjä, ei etsintä. Video 1280 x 720 (ei zoomausta), HDMI. Kuvausohjelmia (kalansilmä, miniatyyri, kuva otetaan vasta hymyn ilmaantuessa ym.). Neljä väriä. Ergonomia näin pieneksi kameraksi on hyvä. Yhdellä latauksella ottaa 230 kuvaa. Smart Auto -valotusohjelmaa toimii hyvin (määrittää kuvauskohteen kirkkauden, kontrastin, etäisyyden ja kokonaissävyn). Suomen Canon. Suomen hinta on n. 250 euroa.

 

15.05.2010   (linkki)

Tänään klo 13-14 Rakastu EMMAan -ohjelmistossa: Vuoden nuori taiteilija Anni Leppälä kertoo taiteestaan. Museon pääsymaksu. S-Asiakasomistajapäivä. Sisäänpääsy S-etukortilla 5 €.

Kansainvälinen Museoiden yö / La Nuit des Musées tänään, (valokuvaukseen liittyvää) ohjelmaa Tampereella:

 • klo 18-21: Tampereen taidemuseossa Vuoden nuori taiteilija Anni Leppälä paikalla.
 • klo 18-22: Vapriikin kuva-arkistossa mahdollisuus tutustua vanhoihin ja uusiin Tampere-valokuviin. Voit myös kysellä vanhojen kuvien oikeasta säilyttämisestä, ja tuoda omat vanhat kuva-aarteesi tunnistettaviksi ja ajoitettaviksi. (Vapriikki)
 • klo 20.30 Rupriikki, Vooninkisali: Missä menee raja? -keskustelutilaisuus. Julkisuudesta ja sen rajoista keskustelemassa Alibin päätoimittaja Mika Lahtonen, valokuvaaja Ossi Ahola ja Paljastavat kuvat -näyttelyn kuraattori Hannu Vanhanen.

Museoiden yön koko ohjelma Tampereella

Reilun matkailun yhdistys järjesti huhtikuussa kirjakauppa Arkadiassa teemaillan, jossa paneuduttiin matkakuvauksen eettisiin näkökulmiin. Teemailtaan oli kutsuttu alustajiksi valokuvaaja Katja Turunen ja Suomen Lehtikuvaajat ry:n puheenjohtaja ja Photo Raw-lehden kuvatoimittaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Tilaisuudessa julkistettiin myös kaikille avoin valokuvauskilpailu, jonka aiheena on Matkailu kulttuurien säilyttäjänä ja muuttajana. Tarkoituksena on herättää keskustelua ja levittää tietoisuutta matkailun monenlaisista vaikutuksista. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat huoltajiltaan luvan osallistua kilpailuun.

Kilpailija voi osallistua korkeintaan viidellä (5) digi- tai diakuvalla. Kuvien tulee olla kilpailijan itsensä ottamia ja aiemmin julkaisemattomia. Kilpailijalla on oltava kuviin liittyvät tekijänoikeudet hallussaan.

Kilpailuaikaa on 30.9.2010 asti.

Tuomaristo koostuu valokuvauksen, kulttuurientuntemuksen, ympäristön ja matkailualan asiantuntijoista. Kuvat arvostellaan nimettöminä.

Parhaat kuvaajat palkitaan tuotepalkinnoin ja lahjakortein.

Kilpailuun osallistuvien kuvien tekijänoikeudet pysyvät kuvaajalla. Reilun matkailun yhdistyksellä on oikeus julkaista kilpailuun tulleita kuvia Internet-sivuillaan ja tiedotusmateriaaleissaan. Kilpailukuvien parhaimmistosta kootaan valokuvanäyttely, joka on esillä 1.-30.11.2010 Helsingissä. Järjestäjä voi muutoin julkaista kilpailuun tulleita kuvia kuvaajan luvalla ja erikseen sovittavaa korvausta vastaan.

Kilpailun säännöt kokonaisuudessaan.

Helsingin kaupunginmuseo naapureineen juhlistaa ikivanhan kotikatunsa nimipäivää Sofian päivän ulkoilmatapahtumassa tänään klo 12-16 Sofiankadulla. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Mukulakivillä tanssii ja tasapainoilee monenlaisia kulkijoita kuten menneinä vuosisatoina.

Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa on Sofian päivänä ajankohtaiseen Identity search – tarinoita identiteetistä ja maahanmuutosta -näyttelyyn liittyvää ilmaisohjelmaa.

Suomen valokuvataiteen museon säätiö myöntää Börje ja Dagmar Söderholmin rahastosta vuosittain apurahoja valokuvatutkimukseen. Tänä vuonna apuraha myönnettiin:

 • Anne Ollilalle tutkimukseen "Tuokiokuvia Turusta: Turku historiallisissa valokuvissa" 6000 euroa
 • Reijo Porkalle ja Kari Helinille : "Videotallennuksia - valokuvaajien kertomuksia kuvistaan" 2000 euroa.

Suomen valokuvataiteen museo / Kokoelmanosto: Katukoreografiaa. Kokoelmanostona tällä kertaa Jouko Leskelän Esplanadi, 1980.

(Foorumilta tuttu Tipe eli Timo Laaksonen) Tlp.fi. Yksi nosto (blogin toinen merkintä):

Photo.net, foorumi.

Life.com, Picasso: Drawing With Light. Picassokin harrasti valolla maalaamista. 14 kuvaa.

Vimeo.com, Iceland, Eyjafjallajökull - May 1st and 2nd, 2010. Timelapse-video, sekvenssikuvausta, Canon 5dmkII. Kesto 2:18.

Digital Photography School, 20 Shadow Images to Inspire You.

Diyphotography.net, Pimping A Compete Strobist Studio. Huoneen koko 2.7m x 4.3m. Minne tietokone mahtuu?

Strobist, A L'il TGIF Fun. (Artur Gajewski oli vinkannut pikkusateenvarjosta...).

Rob Galbraith, XRite to consolidate pro colour management into i1Profiler this fall (lehdistötiedote). Myyntiin tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Samassa paketissa printterin, näytön, kamera ja dataprojektorin kalibrointi.

Steadepod.com, vanha idea tuotteistettu. Jalustakierteeseen kiinni, teräslanka jalan alle, kiristys. Vakauttaa kuvaa ainakin pylälän verran. Sopii käytettäväksi silloin, kun ei ole kolmijalkaa tai monopodia mukana. Hinta $25.

Kamera & Bild, Fotoskola: Tips för bättre bilder på barn. 7-sivuinen pdf.

IR, Canon PowerShot SD1300 IS. Euroopassa Canon Digital IXUS 105 IS. Helmikuussa 2010 julkistettu. 12 megapikseliä, 28-112mm, kuvanvakaaja, ei etsintä, 2.7-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pistettä). Ei käsisäätöjä. Video 640x480, ei voi zoomata. Kuvausohjelmia (kasvojentunnistusta, ryhmäkuvissa otetaan automaattisesti uusi kuva, kun kamera havaitsee uudet kasvot). Yhdellä latauksella ottaa 240 kuvaa. iContrast kannattaa aktivoida (oletus ei päällä). Pikkusalama yllättävän hyvä. Automaattiasetuksilla saa hyviä kuvia. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

 

14.05.2010   (linkki)

30 vuotta Saimaannorpan seurassa
26.9.2010 asti

Valokuvaaja, elokuvantekijä ja kirjailija Juha Taskinen on kuvannut saimaannorppia jo 30 vuotta. Hän on opetellut norppien tavoille ja onnistunut tekemään hiljaa tarkkaillen tuttavuutta kymmeniin eri yksilöihin.

30 vuotta Saimaannorpan seurassa -näyttelyyn Taskinen on koonnut mieleisimpiään valokuvia maailman vähälukuisimmasta ja uhanalaisimmasta hylkeestä ja Saimaalta.

Lisäksi näyttelyssä voi katsoa lyhytelokuvan Hetkiä Saimaan huoneissa, jonka Eetu Leppälä on editoinut Juha Taskisen vedenalaisista videokuvista.

Savonlinnan maakuntamuseo
Riihisaari, Savonlinna
ti-su 10-17, 1.6.-31.8. joka päivä 10-17
5 € / 2 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Mikael Herrgård - Rannikko- ja jokikalastus
Kuva: Mikael Herrgård6.6.2010 asti

Mikael Herrgård innostui 1970-luvulla kuvaamaan järjestelmällisesti saaristolaisia ja perinteistä pienimuotoista rannikko- ja jokikalastusta. Myöhemmin hän ryhtyi dokumentoimaan myös muinaismuistoja.

Nyt esillä olevat näyttelykuvat, joiden keskeisenä teemana ovat ihmiset, työ ja veneet, ovat syntyneet useissa eri hankkeissa, ja ne on otettu 1970-luvun loppupuolella ja 1980-luvun alussa.

Valokuvagalleria IBIS
Senaatinkatu 1 / Kaupungintalo, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17

Foorumilaisten kuvia:

 • Antti Hellgren, korea.kuvat.fi, KOREA 2008 - 2009 "In 2008-2009 I shot approximately 10 000 photos with two cameras in Korea. I selected 30 of them for display."

Mika Karhulahti, laajat tutoriaalit monista aiheista, opetusaineistoa. Kirjoitti aikanaan Pikseli-lehteen artikkeleita, viimeksi kirjoittanut Docendo-kustantamolle Raw-työnkulusta kirjan. Karhulahti on jyväskyläläinen tietotekniikan, digikuvauksen ja kuvankäsittelyn opettaja sekä freelancer-valokuvaaja. Blogi.

Tutoriaalit:

Pingstate.nu, Eka oma MacBookPro - vinkkejä?

Look.fi, Missä opiskella valokuvausta?

Digikamera.netin Linkit-sivulta:

Tietokone.fi, Keynote NF 1.78. Näppärä ohjelma muistiinpanojen hallintaan. ...Keynote NF on näppärä ja monipuolinen työkalu muistiinpanojen hallintaan. Yksinkertaisimmillaan ohjelma on Windowsin Muistion kaltainen perustyökalu tehtävien ja tietojen kirjaukseen.... Ilmainen.

Fin.afterdawn.com, WLAN-yhteyksien suojaaminen muuttuu pakolliseksi. Saksassa, milloin Suomi seuraa esimerkkiä?

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 8 Lessons Learned from My First Attempt at Portrait Photography.

Diyphotography.net, 32 Free Software Solutions For Photographers. Ilmaisia. Näihin luokkiin jaettuina:

 • Raw workflow applications
 • Image editing
 • Image Manipulation
 • Image Management
 • Tools

Epic Edits, 10 Must Have Online Tools for Professional Photographers. Tuttuja nettisivuja.

The Online Photographer, More On Print(er) Sharpness. Kannattaako kuvat tulostaa printterin natiivilla tarkkuudella? Huononeeko laatu, jos kuvan tarkkuus ylittää printterin tarkkuuden? Entä toisinpäin, kannattaako kuvaa interpoloida printterin tarkkuudelle?

Photojojo.com, 4 Easy Steps to Making Old-Fashioned Lenticular Images from Your Photos. Etkö tiedä, mitä lentikulaarinen tarkoittaa? Näitä kuvia voi tehdä kotonakin, ei vaikuttanut edes ylivoimaisen monimutkaiselta.

Rob Galbraith, Adobe posts release candidate of Camera Raw 6.1 for Photoshop CS5.

Irfanview, Current version: 4.27. Ei-kaupallisessa käytössä ilmainen. Kuvien katseluun, mutta myös editointiin. Raw-tuki jne.

History of changes, Version 4.27, 2010-05-09

Olympus Viewer 2 Download, ilmainen.

Dpreview.com, Canon celebrates 40 millionth EOS SLR production.

Gizmodo.com, MacBook Pro 15: Is the Higher Resolution Screen Worth It? Alkuperäisestä 1440 x 900 -> 1680 x 1050.

 • (kannattaa miettiä mattanäyttöä, valokuvien editoinnissa heijastukset eivät ole mikään plussa)

Engadget.com, Dell pumps out a pair of new UltraSharp 1080p IPS LCDs, asks a pittance. IPS-paneeli, 21.5 ja 23 tuumaa, IPS, $280, $300.

 

13.05.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Aquatic-designs.net, USA, paikkoina Kalifornian seutu / New York

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, Kuvamuisto Oy, Vaasa. Etsitään taitavaa valokuvaajaa pääasiassa päiväkoti- ja koulukuvaustyöhön. Lisäksi mahdollisuus tehdä muitakin kuvausprojekteja, kuten tuote- ja mainoskuvauksia ja hääkuvauksia. Työ on aluksi keikkaluonteista, mutta toiminnan kasvaessa ja sopivan henkilön löydyttyä voidaan tarjota kokopäiväistä valokuvaajan työtä.

Työpaikan osoite Vaasanpuistikko 14 D 26, 65100 VAASA
Palkkaus Sopimuksen mukaan
Työ alkaa Sopivan henkilön löydyttyä
Työaika osapäivätyö, Aluksi keikkaluonteisesti
Työn kesto yli 12 kuukautta, Aluksi keikkaluonteisesti

Valokuvatorstai, 166. haaste. Viikon haasteena on "ainoa mitä voin ajatella".

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 165. haaste. Viikon haastesana oli kevät. Haasteen otti vastaan 132 kuvaajaa.

Laajakulma - arvioita valokuvanäyttelyistä, Loretta Lux, Myyrmäkitalo. Danica Dakic, Loretta Lux, Anu Pennanen 5.3. - 4.9.2010 Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa (Myyrmannin vieressä).

 • katso, mitä Digicamera.netin uutisissa kirjoitettiin Loretta Luxista 3.3.2010
 • Vantaa-päivänä la 15.5. klo 15-16. Yleisöopastus: taidehistorioitsija Eija Olsson johdattelee kansainvälisesti merkittävään valokuva- ja videotaiteen näyttelyyn Danica Dakic, Loretta Lux, Anu Pennanen. Vapaa pääsy - ei ennakkoilmoittautumista.

Sauli Särkkä Photography, Makroharjoitukset jatkuu... Makroilu on vaikeaa. Ainakin tämmöiselle aloittelijalle. Muurahaisetkin ovat niin penteleen pieniä, että...prkl.

TAMK taide&viestintä, Aurinko paistaa: nyt Camera Obscuraan Laukontorille. Kuva. 4m² -projekti on toiminnassa klo 10-19 ensi sunnuntaihin 16.5. saakka.

Macmaa.com, Testissä iPad (Wi-Fi) – osa 2. ...Padin 32 gigainen wi-fi-malli on ollut käytössä kohta kuukauden päivät ja se näyttää löytäneen yllättävän helposti oman paikkansa kodin elektroniikkalaitteiden joukossa. iPadista on muodostunut koko perheen peli- ja surffaamiskone, jota niin äiti kuin tytärkin käyttävät aktiivisesti....

Matkaopaslehti.fi, Kamera varastettu – korvaako matkavakuutus? Pitääkö olla erikseen matkatavara­vakuutus? Kannattaako parin­sadan euron kamera vakuuttaa viikon reissulle?

Tietokone.fi, Sonera tuo myyntiin gigabitin laajakaistan. Teliasonera tuo Suomessa ensimmäisenä myytiin 1 Gbit/s -laajakaistaliittymän. Uusi palvelu perustuu valokuituyhteyksiin, joita TeliaSonera tavoittelee vetävänsä peräti puoleen miljoonaan kotitalouteen vuoden 2010 loppuun mennessä.

 • Gigabitin yhteydestä saa tosin vielä maksaakin sievoisen summan, noin 100 euroa kuukaudessa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Disaster unfolds slowly in the Gulf of Mexico. 40 kuvaa.

The New York Times, Lens-blogi, The Moment You’ve Waited For. Tehtävänä oli ottaa yksi kuva 2.5.2010 New Yorkin aikaa klo 15, mistä päin maailmaa tahansa. Nyt kuvat ovat sitten katsottavissa. Suomestakin on vähän alle 10 kuvaa, kaikkiaan kuvia on kymmenisen tuhatta (raivostuttava käyttöliittymä...).

Photo.tutsplus.com, 6 Elements of Design for Striking Photographs. Esimerkkikuvat tekstin lisäksi.

Strobist, Follow Up: Choosing Big Lights. AlienBees, Elinchrom ja Profoto.

Thephotoargus.com, 10 Fun DIY Lighting Projects to Save You Money. Jo aiemmin esitelty.

Strobist, Against the Wind: Keep Your Light Upright. Miten jalustat saadaan pysymään tuulessa pystyssä?

Thomashawk.com, Top 10 Ways to Get Attention on Flickr, All New, Fresh and Updated for 2010. Mikä olisi paras tapa Flicrk-kuvien esittämiseen.

Ephotozine.com.

Makezine.com, DIY wiggle stereoscopy. Kaksi kuvaa (vaakatasossa kameraa siirretään vaikka 6 cm), kuvista tehdään animoitu giffi.

Engadget.com, Canon produces 40 millionth EOS-series SLR, half of 'em digital. Pari vuotta sitten Canon ilmoitti sadan miljoon digipokkarin rajan ylittymisestä.

Creativepro.com, Adobe Photoshop CS5. Kaikenlaista hyvää, mutta huonoakin: Bridge hitaanpuoleinen, edellisen version asetukset eivät siirry automaattisesti uuteen versioon.

 • (30 päivän Extended-version trialin voi imuroida heti - suomenkielinen vähän yli giga, englanninkielinen vähän alle giga. Sarjanumerolla voi tehdä aktivoinnin asennukseensa myöhemminkin, vaikka ei ole vielä ostanut ko. ohjelmaa).

 

12.05.2010   (linkki)

Hippolytessä tänään klo 17 taiteilijaesittely: Sari Vennola. Paperinuket-näyttelyyn liittyen.

Sari Vennola, Paperinuket
Kuva: Sari Vennola30.5.2010 asti

Helsinkiläinen valokuvataiteilija Sari Vennola (s. 1965) käsittelee kuvissaan ihmisen vanhenemista ja muutosta.

Paperinuket-teossarjan pääosassa ovat rohkeasti keimailevat iäkkäät naiset. Kuvasarjalla taiteilija palauttaa muistot lapsuuteen ja pikkutyttöjen unelmiin prinsessamekoista. Muotokuvien rinnalle Vennola on kuvannut vanhoja, muistoja kantavia juhlavaatteita.

Vennola valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta keväällä 2008.

Nelli Lindholm, EXOTIC CITY
30.5.2010 asti

Nelli Lindholmin valokuvaa ja ääntä yhdistävä Exotic City on esillä Hippolyten Studiossa. Teokset liittyvät Pietariin, joka on Lindholmin syntymäkaupunki.

Nelli Lindholm asuu ja työskentelee Helsingissä.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun vuosittainen näyttely Masters of Arts esittäytyy tänä keväänä Helsingin ydinkeskustassa, Elefantti-korttelissa. Näyttelyyn osallistuu 81 muotoilun ja taiteen aloille valmistuvaa ammattilaista opinnäyteteoksillaan. Otsikkona on Aistien kaupunki, ja pääteemoja ovat kaupunkiympäristön suunnittelu ja tuunaaminen sekä taiteen ja designin tulevaisuudennäkymät. Näyttelyn on kuratoinut mediataiteilija Marita Liulia.

Masters of Arts 2010
12.5.-13.6.2010
ti-pe klo 10-18, la-su klo 11-17
Aleksanterinkatu 16-18 ja Katariinankatu 3, Helsinki.

Valokuvataide:

Visuaalinen journalismi:

Kai Sinervo: Temporarily leisured

KAMERA 2010
28.5.2010 asti

Kameraseuran vuosittainen kevätnäyttely Kamera 2010 esittelee neljättä kertaa Kameraseuran jäsenten parhaimpia valokuvia Kamera-galleriassa.

Kuvat näyttelyyn on valittu kilpailun kautta. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 35 henkilöltä kaikkiaan 134 valokuvaa. Niistä näyttelyyn hyväksyttiin 21 henkilöltä 35 kuvaa.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-pe 12-16, la 11-14

EMMA Prize -valokuvataidekilpailun yleisöäänestykseen voi osallistua vielä neljän päivän ajan. Voittaja julkistetaan 17.6.2010. Äänestämällä suosikkitaiteilijaasi 15.5.2010 mennessä osallistut voittajan valintaan. Yleisön valinta vastaa yhtä tuomariääntä.

Kamera-lehden Vuoden kuvaaja 2010 -kilpailun voittaja ratkeaa neljän osakilpailun kautta.

Kolmannen osakilpailun aiheena on Vihreä.

Vihreä on kevään väri ja kuvaa yleensäkin nuoruutta ja kokemattomuutta. Väristä on tullut myös ympäristöystävällisyyden symboli. Vihreällä on monta sävyä ja ulottuvuutta – millainen on sinun vihreäsi?

Kuvien lähetys 2.6.2010 mennessä.

Digikuvia ei enää vastaanoteta sähköpostitse, vaan kilpailijat lähettävät ne uuden latauspalvelun kautta.

 • Vain yksi (1) kuva osallistujaa kohden, joko kuvatiedosto tai paperivedos.
 • Digikuvat JPEG-muodossa (.jpg). Kuvan pitkän sivun tulee olla 1500 - 3600 pikseliä.
 • Tekniikka on vapaa. Myös kuvankäsittely on sallittua.
 • Kuvaajalla pitää olla täydet oikeudet kuvaan.

Palkinnot:

Neljässä osakilpailussa yhteensä eniten pisteitä haalinut kuvaaja palkitaan Epsonin Full HD -videoprojektorilla.

Jokaisen osakilpailun voittaja palkitaan 200 eurolla haluamiaan Color-Kolmion Lastolite -tuotteita.

Kaikki 2.-25. sijoille yltäneet saavat vuoden lopussa Vuoden Luovat kuvaajat -teoksen.

Lue tarkat ohjeet kilpailun sivuilta

Samuli Ikäheimio, Vallaton vappu 30.04.2010.

Halo Efekti, Moodboard. Online, yli 8 miljoonaa kohdetta, josta koota oma inspiraatio. Samalla sivulla on myös kodin sisustukseen liittyviä työkaluja.

Suomen freelance-journalistit ry, Vanhoille lehtikuville uusi arkisto Museoviraston yhteyteen. Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo ovat käynnistäneet opetusministeriön rahoituksella kansallisen journalistisen kuva-arkiston perustamishankkeen.

Suomen Sony, Huippukompaktit NEX-5/NEX-3-kamerat. "...Sonyn erittäin pienikokoiset uudet NEX-5- ja NEX-3-digipokkarit ovat ihanan helppokäyttöisiä." (Sony käyttää näistä nimitystä "digipokkarit". Löytyvät kuitenkin kohdasta digijärjestelmäkamerat. Lisäksi "mahtavan helppo käyttää". Näistä voi jo päätellä, mikä Sony mielestä on uuden kameran kohderyhmä).

 • Tekniikan Maailma, Sony NEX on maailman pienin ja kevein järjestelmäkamera. 14 megapikseliä, peilitön pieni järjestelmädigi, kolmen tuuman laajakuvanäyttö (920.000 pikseliä). Kroppikenno (1.5x) on saman kokoinen kuin peilillisissä järjestelmädigeissä. Seitsemän kuvaa sekunnissa. Lcd-näytölle saa näkyviin kuvausvinkkejä ja käyttöoppaan, näyttö kääntyy pystysuunnassa ylös ja alas. NEX-malleihin käyvät Sonyn uudet ns. E-kiinnitteiset objektiivit. Lisävarusteena voi ostaa sovitteen, jolla Sonyn A-kiinnitteisiä objektiiveja voi käyttää. Molemmissa malleissa on sama pyyhkäisypanoraama kuin Sonyn pokkareissa. Kameroiden mukana tulee varustekenkään liitettävä salama. Lisävarusteena voi ostaa optisen etsimen, joka kiinnitetään varustekenkään. Mallit ovat myynnissä kesällä. NEX-3 ja E 16mm/E 18-55mm 750 e. NEX-5 ja E 16mm/E 18-55mm 850 e. NEX-5 ja E18-200mm 1300 e. Erikseen ostettuna objektiivit ovat kalliimpia.
 • Dpreview.com, Sony NEX mirrorless interchangeable lens cameras previewed, 16mm F2.8 pancake (vastaa 24mm), 18-55mm F3.5-5.6 kuvanvakaajallinen kittiobjektiivi ja 18-200mm F3.5-6.3 kuvanvakaajallinen zoomi. Sony on suunnitellut kamerat pokkariaan päivittäville, ei perinteisille järjestelmädigin käyttäjälle. Kuvausvinkkien/vihjeiden lisäksi kameraan on talletettu koko käyttöohje. NEX-5 on vähän pienempi kuin NEX-3, se tallentaa 1080i AVCH-videota (NEX-3 720p), muuten mallit ovat identtiset. Verrattuna esim. Panasonic GF1:een NEX:it ovat vielä selvästi pienempiä.
 • IR, Sony NEX-5 and NEX-3: World's smallest SLD digicams reviewed
 • IR, Sony Alpha NEX-5 videota kuvattaessa jatkuva tarkennus. Hämärässä tarkennus kestää vähän kauemmin. Lisävaruste-etsintä ei päässyt vielä kokeilemaan. 18mm laajakulmaan saa konvertterin, jonka avulla päästään 12mm:iin. Auto HDR, kolme valotusta, jpg-kuva. Kuvanlaadun osalta Sony on tässä hintaluokassa testikuvien ykkönen.
 • IR, Sony Alpha NEX-3
 • LetsGoDigital, Sony NEX-5 review
 • Luminous Landscape, Sony Does EVIL, NEX-3 and NEX-5 Announced. EVIL = Electronic Viewfinder Interchangeable Lens. Entä Nikon ja Canon? EVIL-rintamalta näiltä valmistajilta ei ole kuulunut mitään.
 • The Online Photographer, What's Nex
 • Popular Photography, Sony NEX-5 Sample Image Gallery, 22 kuvaa
 • Fotosidan.se, Sony slänger spegeln - NEX-3 och NEX-5
 • Kamera & Bild, Alpha-familjen blir mindre med Nex-5 och Nex-3

Suomen Canon, Canon IXUS 300 HS. 10 megapikseliä, 28-105mm, 3.8-kertainen zoom, valovoima alkaa f/2.0, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pistettä), ei etsintä. Monenlaisia kuvausohjelmia ja kuvaefektejä. Akku kestää 250 kuvan ottamisen, painoa 175 g. Ruostumattomasta teräksestä runko, mattamusta tai hopea. ISO 3200, ISO 6400 (2.5 megapikseliä). Sarjakuvaus 3.7 kuvaa sekunnissa, 2.5 megapikselin tarkkuudella sarjakuvaus 8.4 kuvaa sekunnissa. Hidastusvideokuvaustilassa (240 kuvaa/s) kuvattua materiaalia voi katsella hidastetusti. Videota kuvattaessa stereoääni ja zoomaus.

Tietokone.fi, Firefox 3.7 peruttu – Firefox 4:n suunnitelmat valmiit. Mozilla-säätiö on esitellyt suunnitelmansa Firefox-selaimen kehityksestä. Firefox 3.7 on nyt peruttu, sillä siitä tuli hieman yllättäen tarpeeton. Seuraava suurempi päivitys on Firefox 4, jossa keskitytään kolmeen asiaan.

Digitoday.fi, Applen uudessa selaimessa vakava haavoittuvuus. Applen Safari-nettiselaimesta on löytynyt kriittinen tietoturva-aukko, jonka avulla hyökkääjät voivat syöttää haittaohjelman pc-tietokoneelle. Haittaohjelma tarttuu koneelle, jos selaimella vierailee hyökkääjien virittämällä verkkosivulla.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Animals in the news. 40 kuvaa.

Photo.tutsplus.com, 30 Photography Magazines Worth Subscribing To.

 • Lehtipiste.fi, voi tarkistaa, mitkä näistä lehdistä ovat Suomessa myynnissä

Lifehacker.com, Clean Up Your Photo Collection with Free Tools. Muutama ilmainen ohjelma esittelyssä.

Ephotozine.com, Split Tone images with the help of Photoshop. Mustavalkokuviin aavistus väriä.

Dpreview.com, Sony develops E mount HD camcorder. Syksyllä Sonylta tulee myyntiin digivideo, jossa on sama kenno kuin uusissa NEX-järjestelmädigeissä. E-kiinnitteiset objektiivit käyvät tähän uuteen digivideokameraan.

Dpreview.com, Leica releases Summarit-S 35mm f/2.5 ASPH lens for S2. Vastaa 28mm. Tässä kuussa myyntiin, £3.780, 4.400 euroa.

Trustedreviews.com, Samsung NX10. Täysin Samsungin omaa tuotantoa, peilitön järjestelmäkamera (eikä myöskään optista etsintä), ei kuitenkaan Olympuksen 4/3-systeemiä. 14.6 megapikselin kroppikenno, 3.0-tuumainen OLED-näyttö (614.000 pistettä, hyvä), elektroninen etsin (vga-tarkkuus, 640x480, 920.000 pistettä, tarkka, nopea). 720p video 1.280 x 720, monoääni, 18-55 F3.5-5.6 kittiobjektiivi, 55-200 telezoom, 30mm F2 pancake. Pieni ja kevyt, myös objektiivit pieniä ja kevyitä. Runko painaa 353 grammaa. Rungossa ei kuvanvakaajaa. Kaikenlaisia kuvausohjelmia. Täydellä tarkkuudella tavanomainen 3:2, 16:9 valittavissa (12 megapikseliä). Akut kestävät pitkään. Tarkennus on nopea. Kuvanlaatu on erinomainen. Valotus tarkka. Kohina vaivaa ISO 1600 -kuvia. Arvosana 9/10. Suomen Samsung. Suomen hinta on n. 650 euroa (18-55mm objektiivi mukana, kuvanvakaaja).

 • "In the NX10 Samsung has achieved something remarkable, a real alternative to a full-sized APS-C DSLR with all the features, performance and picture quality in a lightweight and compact package smaller than some super-zoom cameras. For a surprisingly low the price the NX10 is a great little camera, and a very serious competitor to the Micro Four Thirds systems."
 • ePhotozine.com, Sigma 10-20mm and Panasonic GF-1 Digital Camera Review. Sigma on 4/3-systeemin objektiivi, mutta Panasonic GF-1 on micro 4/3-systeemiä. Avuksi tulee adapteri. Tässä Sigman mallissa adapteri käytettäessä automaattitarkennus ei toimi. 77mm filtterikierre. Kroppikennoisella kuvattaessa tynnyrivääristymäkin pysyy kurissa.

Canon Blogger, Hardware Review: Sigma 4.5mm Fisheye (Circular). Kalansilmä, kuva on ympyrä, ympärillä mustaa. Testi kroppikennoisella. Kalansilmä pakottaa valokuvaajan luovaan kuvaukseen, mikä on hyvä asia. Suomen hinta on n. 800 euroa. (Mitäs touhua tämä on? USA:n hinta - ilman veroja - on $1.500?)

 

11.05.2010   (linkki)

Utuisia kuvia harmaasävyisinä Helsingin rannoilta, Kaivopuistonrannasta ja Hietaniemestä. Kuvat on otettu helmikuussa, hienojakoisessa lumituiskussa.
(12 kpl)

Rantapallo järjestää kaikille avoimen valokuvauskilpailun, jossa etsitään parhaita otoksia maailmalta.

Kukin kilpailija voi osallistua kilpailuun vain yhdellä (1) kuvalla. Kilpailukuva saa olla korkeintaan vuoden vanha. Kuva ei saa olla aiemmin julkaistu.

Kilpailukuvan tulee liittyä selkeästi matkailun aihepiiriin ja olla otettu kuvaajan omalla matkalla kotimaassa tai ulkomailla.

Kuvat lähetetään lataamalla ne Rantapallon kilpailusivun kautta 4.6.2010 mennessä. Kuvien tiedostomuoto tulee olla jpg ja tiedoston maksimikoko 5 MB.

Kilpailun osallistujan tulee olla kuvan ottaja sekä tekijänoikeuksien haltija. Kotirauhan tai vastaavan suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on oltava yksiselitteinen lupa kuvan julkaisuun.

Kilpailu on kaksivaiheinen. Rantapallon raati valitsee kaikista 4.6.2010 mennessä lähetetyistä kuvista 20 parasta finaaliin. Kisan lopullinen tulos ratkeaa lukijaäänestyksellä, jonka voittajat julkistetaan 18.6.2010.

Palkinnot:

1. palkinto: Panasonic Lumix TZ10
2. palkinto: Panasonic Lumix FS10
3. palkinto: Panasonic Lumix FS10

Lisäämällä kuvan Rantapallon kilpailusivulle kuvan omistaja antaa Rantapallolle ja yhteistyökumppaneille luvan julkaista kuvan kaikissa kilpailuun liittyvissä yhteyksissä. Tekijänoikeus säilyy kuvaajalla ja mahdollisesta muusta julkaisusta sovitaan erikseen.

Lue tarkemmat säännöt kilpailun sivuilta

Olli Rinne, digiFAQ. Sieltä sitten Pidempiä artikkeleitani. Uusimmat:

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry. Nettisivujen kohta lomakkeet. Löytyvät nyt pdf-muodossa (aiemmin vain Word-muodossa).

- Tekijänoikeuslauseke.pdf
- Käyttöoikeuden vakioehdot.pdf
- Ohjeet kuvaajille.pdf
- Ohjeet asiakkaalle.pdf
- Valokuvan käyttölupa.pdf
- Valokuvien lisäkäytön erittely.pdf
 -Valokuvan poistokehoitus.pdf
- Teoksen digitaalinen käyttö ja tekijänoikeus: Ostajan ja myyjän opas.pdf

Finnfoto.fi/files/kustannusarvio.xls (taulukkolaskenta)
"Alustava valokuvaustyön kustannusarvio" -ohjeistus ja laskentakaava excel-muodossa. Kokonaisuus koostuu kahdesta välilehdestä.
1-sivulla (lomake) on työtilaus ja siihen liittyvät seikat sekä yleiset sopimusehdot.
2-sivulla (hinnoittelu) on hinnoittelun kokonaisuutta helpottava laskentakaava.
Kokonaisuus on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttää. Esimerkiksi 1-sivun työtilaus-osiossa klikkaamalla harmaata ruutua voi kirjoitta työn tilaajan, tilausnumeron, projektin nimen jne. tietoja. Samoin klikkaamalla "Toimeksianto" -kohdan alapuolista riviä (10) aukeaa kirjoitustila, johon voi kirjoittaa toimeksiannon.
Klikkaamalla Valaisutyö, Kamera- ja linssikalusto jne. -ruutua saa esiin  ponnahdusvalikon, josta voi valita rastin(x) tai tyhjän (Nil). Näin lomaketta ei välttämättä tarvitse tulostaa, vaan sitä voi käsitellä sähköisessä muodossa, kunnes tilaus/tarjous/tarjouspyyntö on näiltä osin valmis ja ehdot sovittu.

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma Newsin freesopimusasiassa ei valituslupaa. ...Markkinaoikeus arvioi Sanoma Newsin sopimuksia ainoastaan elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain näkökulmasta eikä nähnyt sopimuksia kollektiivisesti kohtuuttomiksi....

 • ...Kohta 10. Free vastaa vain siitä, että myy omaa työtään (vaatimuskohta 3: vastuulauseke)

  Markkinaoikeuden mukaan freelancerin vastuu kolmannelle voi syntyä vain sen seurauksena, että hän on oikeudettomasti luovuttanut aineiston julkaisijalle. Tätä laajempi vastuu ei - Sanoma Newsin sopimusehdotuksen toisenlaisesta sanamuodosta huolimatta - voi tulla kyseeseen.
 • HS, Sanoma Newsin avustajasopimuksista ei valituslupaa. ...Markkinaoikeuden päätöksen mukaan freelance-toimittajia, -valokuvaajia ja -kuvittajia koskevat Sanoma Newsin avustajasopimuksen ehdot eivät ole avustajille kohtuuttomia....

(esimerkki tarjonnasta) Helsingin kaupunki, suomenkielinen työväenopisto, Kanneltalo, Digikameran ja kuvankäsittelyn perusteet. 17.5.–26.5. ma ja ke klo 10–13.15 Yhteensä 16 oppituntia, 4 opetuskertaa. Hinta 22 euroa.

Digitoday.fi, IPadin eurohinnat julki: ei enää operaattorikytkyä. Kuudessa Euroopan maassa myynti alkaa toukokuun 28. päivänä, ennakotilauksia sai tehdä eilisestä alkaen. USA:n verottomat dollarihinnat ovat jonkin verran alempia kuin Euroopan verollisia eurohintoja. Suomeen ei iPaida ole tulossa myyntiin ennen syksyä.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Pictures of the Month: April. 50 kuvaa.

Thephotoargus.com, 30 Fantastic Examples of Underwater Photography.

(Foorumilta) Zarias.com, White Seamless Tutorial :: Part 1 :: Gear & Space. Tausta kokonaan valkoiseksi. Havainnolliset kuvat. 293 kommenttia.

Phototutsplus.com, Bring a Photograph to Life Using Levels With Zones. Perusteelliset ohjeet kuvakaappauksineen.

Diyphotography.net, Lighting Modifiers Cheat Sheet Card. Näyttävät havainnoilliset, mikä vaikutus on milläkin softboxilla, sateenvarjolla jne. Näitä voi tehdä itsekin, tässä valmiina printattaviksi.

Blac Star Rising, Ask the Photo Business Coach: Should I Put Pricing on My Web Site? Video 2:15. Ei. Ennemmin ilmainen arvio, neuvottelu jne. Tarkoituksena on saada kontakti asiakkaaseen.

Digital Photography School, Choosing images using Survey view in Lightroom.

Photoshop Disasters, Levante: Thighly Exaggerated. Tehokas sukkahousumainos. Miten ne vartalon mittasuhteet menivätkään?

Dpreview.com, Panasonic updates firmware for G1, GH1 & GF1.

Sonyn peilittömän järjestelmädigin julkistus lähenee.

Cameralabs.com, Canon IXUS 105 / PowerShot SD1300 IS. Helmikuussa 2010 julkistettu. 12 megapikseliä, 28-112mm, kuvanvakaaja, ei etsintä, 2.7-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pistettä). Ei käsisäätöjä. Video 640x480, ei voi zoomata. Kuvausohjelmia (kasvojentunnistusta, ryhmäkuvissa otetaan automaattisesti uusi kuva, kun kamera havaitsee uudet kasvot). Hyvä kuvanlaatu. Arvosana 83%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Photozone.de, Sigma AF 17-70mm f/2.8-4 HSM DC OS macro. Päivitetty versio, kuvanvakaaja. Painoa 535g, filtterikierre on 72mm. Kroppikennoisille. Laajakulmapäässä tyypillinen tynnyrivääristymä, ei enää 24mm. Kohtuullisen tarkka. Reunat pehmeitä täydellä aukolla. Hyvä hinta/laatusuhde. Suomen hinta on vähän alle 500 euroa.

The Online Photographer, Olympus ZD 14-35mm and 35-100mm f/2 Zoom Lenses. Molemmat maksavat Suomessa vähän yli 2.000 euroa.

 

10.05.2010   (linkki)

Timon poikkitiedepalsta, tiedekeskus Heureka, Tummasävyinen yläsävykuva. Tämä palsta antaa mahdollisuuden pitää myös valokuvakoulua. Tuntien aiheet tulevat olemaan palstan perinteiden mukaisesti täysin satunnaisia eikä niillä ole mitään loogista suhdetta toisiinsa. Ensimmäisen tunnin aihe on yläsävykuva....

Pingstate.nu, Tekijänoikeudet, mitäpä niillä. Tämä on se Maggie-case.

Joni Niemelä, Long Way To Go 4. 7.5.2010. Muurahaiskuva. "I built a DIY flash diffuser using Rense Haveman’s instructions and used it in these photos. Diffuser works surprisingly well."

Olli Junes Photography, paljon postauksia, uutisia maailmalta. Uusimpana iPhone-ohjelma: Adobe Ideas. Ilmainen iPhone-ohjelma.

CombiPhotoBlog, Metsät kameran liikutuskuvina. Kuvasin metsää kameraa liikuttamalla....

Kaleva, Puhelin syö kamerat?

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Finding Your Camera’s Current Shutter Actuations. Kuinka monta kuvaa kameralla on otettu?

Photo.tutsplus.com, The Comprehensive Concert Photography Primer. Konserttikuvaamisesta, perustat käydään läpi.

Gizmodo, History As You've Never Seen It Before—In True Color. Albert Kahnin rahoittamat kuvaajat ottivat vuodesta 1909 alkaen 50.000 autochrome-värikuvaa yli 50 maasta.

Ephotozine.com, Replace colour in Photoshop. Yksinkertaiset ohjeet.

Lightroomqueen.com, Corrupted monitor profile. ...Lightroom uses the profile differently to other programs (perceptual rendering rather than relative colorimetric), so corruption in that part of the profile shows up even though it is not noticeable in other programs. It often happens with the canned profiles that come with many monitors....

Telegraph.co.uk, Adobe Photoshop CS5 review.

 • (jollei jaksaa odottaa yksittäisen Photoshop CS5:n päivityksen tuloa kauppoihin, niin aina voi imuroida Adobelta 30 päivän trial-version. Sitten kun saa ostettua sen itselle sopivan version, trial-versio aktivoidaan oikealla sarjanumerolla. Edellistä versiota voi käyttää uuden version rinnalla).

 

09.05.2010   (linkki)

TAMK taide&viestintä , Mä rakastan valokuvaa –valokuvanäyttelyn avajaiset huomenna 6.5.2010.

7.- 21.5.
Ma-Pe klo 9-16
TAMK, Taide ja viestintä, 3 krs. Finlaysoninkatu 7

TAMK taide&viestintä, 4m² -neulansilmäkameraprojekti Laukontorilla Tampereella 8.5. alkaen. Maisemat avataan Laukontorilla äitienpäiväviikonloppuna 8.-9.5.2010 kello 10-19. Tästä eteenpäin kamera on auki arkisin hyvällä ilmalla ja viikonloppuna 15.-16.5. klo 10-19.

Tuhat sanaa, Facebook levittäytyy muille saiteille - moni miettii Facebook-tilin sulkemista.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Kuukauden kuvaaja. Toukokuussa Päivi Koskinen.

Pingstate.nu, halutaan vuokrata valokuvaus studio hki.

Suomen Levikintarkastus, vuoden 2009 luvut ovat valmistuneet. Suluissa edellisen vuoden luvut.

 • Digikuva 6.486 kpl (6.191 kpl)
 • Kamera-lehti 11.154 kpl (10.582 kpl)
 • Suomen Luonto 25.550 kpl (26.854 kpl)

Photo.net, foorumi.

Smashingapps.com, Incredibly Captured Beauty Of Reflection In Photography. 44 heijastuskuvaa.

Sfgate.com, Museum panel asks, 'Is photography over?' San Francisossa keskusteltiin aiheesta 'Is photography over?' kolmentoista asiantuntijan ja yleisön voimin.

 • ""What is over is the narrow view of photography - the idea that the camera is a recording device, not a creative tool, and that its product is strictly representational - not manipulated, not fabricated, not abstract..."
 • Is Photography Over? kunkin keskustelijan 500 sanan alustus

Radiant Lite Photography, Why micro four thirds system is in the right track. Viisi kohtaa.

The Online Photographer, The Most Desirable Cameras on the Planet. Nikon D700, Canon 5D Mark II, Sony A900, Leicam M9 ja Pentax 645D. Ja sitten kommentit.

Luminous Landscape, Peter Cox, Photographing the Eyjafjallajökull Volcano in Iceland.

Photofocus.com, Monitor to Print Matching (Part I): Choosing the Right Proofing Light. Miksei kalibroidun tulostimen printti vastaa sitä, mitä näkyy kalibroidulla näytöllä? Ensimmäinen kysymys on, missä valossa printtiä tarkastellaan.

Lightroomkillertips.com, 5 Common (or Potential) Lightroom Slip Ups. Kohta 1: Älä siirrä/poista tms. kuvatiedostoja missään muualla kuin Lightroomissa. ...

Photofocus.com, My Five Favorite New Features in Aperture 3.0.

Photographybb.com, How to Hold Your Camera. Kädet, käsivarret, jalat sekä hengittäminen.

Cameradojo.com, Using the PocketWizard ControlTL Wireless Flash Triggers. Canonin salamasysteemi. Halvat radiolaukaisin/vastaanotin -systeemit toimivat manuaaliasetuksilla. Mutta millä tavalla saadaan käyttöön automaattinen valotus?

Photograchic Gurwho, Pina Savarin – How to build a cheap DIY reflective ring flash. Tee-se-itse rengassalama, pääainekset keittiöstä.

Techsupportalert.com, Best Free Digital Image Viewer.

Daresoftware.com, JpgStory. Ilmainen pikkuohjelma, joka sallii lisätä kuvan alle tekstiä ja lähettää tämä uusi versio kuvasta vaikka sähköpostilla.

(Foorumilta) Ew.com, 'House' exclusive: Watch the first two minutes of the season finale NOW! Video kesto 2:41. House -tv-sarjan kuudennen kauden viimeinen jakso esitetään USA:ssa 17.5.2010. Koko jakso on kuvattu käsivaralta Canon EOS 5D Mark II -järjestelmädigillä.

Vimeo.com, "CITY OF LAKES" The Feature. Canon EOS 5D MarkII ja Canon EOS 7D. Video 28:42. Kannattaa katsoa kokoruututilassa. Oikeat häät Intiassa, viisi kuvaajaa, yhdeksän päivää. Tekstitys tarpeen mukaan englanniksi.

Adorama.com, Product Review: Adobe Photoshop CS5.

Canon EF 85mm f/1.2 L II USM. Harmaasuodin on tarpeen, jos aikoo kuvata täydellä aukolla päivänvalossa. Painoa on 1.025kg, filtterikierre 72mm. Vastavalosuoja tulee mukana. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 2.100 euroa.

Pcmag.com, How to Buy a D-SLR Camera. 14 kameraa.

Anandtech.com, Apple's 15-inch 2010 MacBook Pro: More Battery Life Tests, High Res Display Evaluated. 24.4.2010. Suomen hinta on n. 1.800 euroa.

Tftcentral.co.uk, pari monitoriarviota.

 • HP ZR24W hyvä hinta/laatusuhde, 1920 x 1200, Suomen hinta on n. 410 euroa
 • NEC PA241W 10-bit, erittäin hyvä väritarkkuus kalibroituna, 1920 x 1200, Suomen hinta on n. 1.500 euroa (pro-hinta!)

Shutterbug.com, HiTi’s P510Si Printer; For Event Shooters, And More. Halvempi kuin vastaava Sonyn suositumpi malli. Tapahtumakuvaajalle, jonka pitäisi saada heti paperikuva. Sublimaatiotulostin, värit ilman kuvankäsittelyä paremmin kohdallaan kuin mustesuihkulla. 3.6 tuuman lcd-näyttö. USB, kortinlukija, pictbridge. 2 -5 kertaa nopeampi kuin vastaava mustesuihku. Yhden kymppikuvan tulostus vie aikaa 15 sekuntia. Mukana tulee langaton yksikkö, jonka avulla suora langaton tulostus kamerasta on mahdollista. Toimii melkein kaikissa digikameroissa, kantama 60m. Kannattaa muistaa, että kyse on kuitenkin ihan tavallisesta tulostimesta: kuvien laatu on ihan tyydyttävä, mutta ei paras mahdollinen. Hinta on $1349.95.

 

08.05.2010   (linkki)
TuomoKuva: Juhani Vuorenmaa Kuva: Pentti Sammallahti

Tuomo Juhani Vuorenmaa: Parco Nazionale
22.05.2010 asti

Pentti Sammallahti: Parco Nazionale
22.05.2010 asti

Laterna Magicassa on esillä Pentti Sammallahden ja ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan kuvia Clienton kansallispuistosta Italiasta. Vuoristoinen Cliento sijaistsee Napolista etelään, Campaniassa, Salernon provinssissa.

Kansallispuisto, Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano, perustettiin 1991. Tavoitteena oli turvata alueen omaperaisyys, sen alkuperäiset kulttuuriset ja maisemalliset piirteet seka siellä asuvien ihmisten mahdollisuudet perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen ja samalla säilyttää luonnon monimuotoisuus. Cilento julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi 1998.

Vuorenmaan ja Sammallahden Parco Nazionale -näyttelyt ovat syntyneet Pontes - Bridging Mariginal Ewope - Finland ry:n aloitteesta. Yhdistys toimii Euroopan marginaalialueiden paikalliskulttuurien ja ympäristöarvojen edistämiseksi.

Pentti Sammallahti ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa ovat tehneet kuvausmatkoja Cilentoon vuosina 1999-2006. Työtä on tukenut Suomen kulttuurirahasto.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Skenet.fi/Näyttelyt/Mikko Oranen: Ulla-Mari Lindström - Maalaus ja liike kuvassa. Näyttelyarvio.

HSY Vesi julistaa vesiensuojelun 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikille avoimen valokuvauskilpailun, jonka aiheena Metropoli ja meri.

Kilpailuun osallistutaan aiemmin julkaisemattomilla digi- tai paperikuvilla. Kilpailija voi lähettää enintään kolme (3) kuvaa.

Kilpailukuvien tulee olla osallistujan itsensä ottamia ja osallistujalla on oltava kuviin täydet oikeudet. Kuvissa tulee tarkoin huomioida kotirauhan tai yksityisyydensuojaan liittyvät seikat. Mikäli kuvissa on henkilöitä, heiltä on pyydettävä lupa kuvan julkaisuun.

Kuvat tulee lähettää 31.8.2010 mennessä. Sekä digitaali- että paperikuvat on lähetettävä postitse.

Voittajat julistetaan ja palkitaan HSY:n järjestämässä juhlaseminaarissa 2.10. Valkoisessa Salissa, jossa palkitut teokset ovat myös esillä.

Palkinnot:

1. palkinto: 4 000 euroa
2. palkinto: 2 000 euroa
3. palkinto: 1 000 euroa

Lisäksi tuomaristo voi jakaa kunniamainintoja.

Parhaista kuvista järjestetään näyttely syksyllä Virka Gallerissa Helsingissä.

HSY Vedellä on oikeus julkaista kuvat tulosten esittelyn yhteydessä asiakaslehdessään ja nettisivuillaan. Palkitut kuvat voidaan julkaista ilman erillistä korvausta myös muissa tiedotusvälineissä. Palkitsemattomia kuvia kilpailun järjestäjä voi käyttää erikseen sovittavaa korvausta vastaan

Lue tarkemmin kilpailun sivuilta

Työ- ja elinkeinotoimisto, Valokuvaaja, JL-Foto Oy, Jyväskylä. Haetaan valokuvaajaa koulu- ja päiväkotikuvauksiin. Ei edellytetä valokuvaajan koulutusta - kiinnostus alaan on hyvä lähtökohta.

Työpaikan osoite Keski-Suomen alue, 40100 JYVÄSKYLÄ
Työ alkaa heti / sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto 3 - 6 kk, sopimuksen mukaan
Haku päättyy 21.05.2010

Suomen valokuvataiteen museo, blogi, Mielikuvat kuviksi. ...Mielikuvia- työpaja rakennettiin kokonaan Susanna Majurin näyttelyn pohjalle.... ...Yhteen lappuun tuli kirjoittaa jokin adjektiivi, joka kuvaili mitä kuvassa näki tai adjektiivi, joka kuvaili kuvan tunnelmaa. Toiseen lappuun tuli kirjoittaa verbi, jolla kuvasi mitä kuvassa tapahtui....

Liminganlahti.fi, Lintukuvafestivaali. Etusivulla on linkki 7-sivuiseen pdf-tiedostoon Kunnon Kuvan ABC.

Hopeinen Omena, Ehdotuksia uuden kameran hankintaan?

Fin.afterdawn.com, Suomea ei näy iPadin julkaisukartalla - eurohinnat tiedossa. Suomeen vasta syksyllä?

Tietokone.fi, Uusi laite antaa yönäön vaikka kännykameralle.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Vietnam, 35 years later. 47 kuvaa.

Black Star Rising, Do One-Dollar Stock Photos Really Exist? Vain webbikäyttöönkin tarkoitetuista kuvista pitää maksaa oikeasti enemmän kuin dollari. iStockin kuvien keskihinta lienee $6.5 ja $8 välillä.

Creativepro.com, Replace Missing Parts of a Photo in Photoshop. Video Russell Brown. Photoshop CS5, Content-Aware Fill. Kun vino kuva oikaistaan, niin nurkat jäävät tyhjiksi. Uuuta toimintoa voi käyttää tyhjien nurkkien täyttämiseen. Kuvaa ei tarvitse kropata oikaisun jälkeen.

Photo.tutsplus.com, Quick Tip: Fixing Lens Distortion in Photoshop. Video 11:48.

Hongkiat.com, jQuery Image Galleries & Sliders. 22 erilaista javaskript-pohjaista ratkaisua kuvien näyttämiseen netissä. Osa on hyvinkin tuttuja. Ilmaisia.

Beyondmegapixels.com

Kamera & Bild, Frilansarna förlorade avtalsmål mot se360. Asunnonvälitysfirmoille kuvapalveluja tarjoava yritys se360 sai vapauttavan tuomion markkinatuomioistuimessa. Ruotsin valokuvaajien liitto oli valittanut kohtuuttomasta ehdosta, jolla se360:lle kuvaava sitoutui 100.000 kruunun uhkasakon voimalla olemaan kuvaamatta alan muille yrityksille 24 kuukauteen. Ehdon tarkoitus on kuulemma estää valokuvaajia viemästä asiakkaita itselleen tai toisille yrityksille. Nykyisissä sopimuksissa karenssiaika on lyhentynyt kolmesta kuuteen kuukauteen. Se360 on toiminut alalla viitisen vuotta ja heidän verkostoonsa kuuluu yli 200 valokuvaajaa.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-G2. Julkistettu maaliskuussa 2010. 18 kk ensimmäisen micro 4/3 -systeemin kameran julkistamisen jälkeen. 12 megapikseliä, 720p HD-video (edeltävästä mallista G1 tämä puuttui), 3-tuumainen kääntyvä kosketusnäyttö (460.000 pistettä), uusi kuvaprosessori. Jättämällä peili pois kameran koko on saatu paljon pienemmäksi. Kyse on järjestelmäkamerasta, jossa on vaihdettavat objektiivit. Elektroninen etsin (1.440.000 pistettä). Rungossa ei kuvanvakaajaa. RAW-kuvat. Tarkennus oli nopea, ei ongelmia. Taipumus alivalottaa, mutta tämän voi ottaa huomioon jo kuvaa ottaessa. Kohina pysyy kurissa (keskitasoa). Mukana tuleva manuaali ei ole käyttäjäystävällinen. Kolme väriä. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa, mukana 14-42mm (ei vielä myynnissä).

Ephotozine.com, objektiiviarvoita.

Shutterbug.net, ACDSee Pro 3; Managing Your Workflow. Vain Windows, mutta Mac-versio on työn alla (beta-versio imuroitavissa). $169.99.

 

07.05.2010   (linkki)

Asiakaslehtibyroo Maggie, blogi. Valokuvaaja, annatko kaikkesi? Kuviin kaikki mahdolliset oikeudet kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Yritys haluaa käyttää samaa kuvaa kaikissa mahdollisissa kanavissa.

 • "Tällaisessa maailmassa ainoa tehokas valokuva sellainen, jonka jakamisen esteinä ei ole epäselvyys julkaisuoikeuksista tai kustannuksista."
 • "Ja hyvä valokuvaaja on sellainen, joka ymmärtää sosiaalisen median tarpeet ja tietää, että laajalle leviävä kuva toimii myös hänen mainoksenaan."
 • (Kommentit ovat aika paljonpuhuvia. Kaikenlaisia ongelmia näistä periaatteista seuraa, kun kuvaaja ja kuvattava eivät enää voi vaikuttaa, mihin peräpukamamainokseen kuvat päätyvät. Rivien välistä on luettavissa, että kaikki tämä halutaan maksamatta aiempaa enempää.)

Foorumilta, pari 365-projektia.

 • Hannu KH, iofare.1g.fi, 2010, Kuva päivässä. 20D & 35/2
 • Markkuheikkila.com/blog, seuraavat huomiot liittyen projektiin:
  1) kuvaamisesta on oppinut paljon (toivottavasti se myös näkyy) ja ymmärtänyt, että opittavaa on vielä todella paljon edessä.
  2) kuvan esittävyyteen kiinittää nyt enemmän huomiota kuin teknisiin seikkoihin. Siis tarkoitan, että jos saan kuvan toteutettua paremmin ISO 400 kuin ISO 100, käytän 400, vaikka kohina lisääntyy.
  3) Aiheen löytäminen on toisinaan ollut tuskaa, mutta yllättävän harvoin.
  4) Muut kuvausprojektit ovat kärsineet. Eli yhdenkin uuden kuvan tuottaminen illalla päivätyön päätteeksi on osoittautunut aikaa vieväksi.

Teemu Köppä, Halpa ja toimiva salamahajoitin. Viime talvena aloin kehittelemään uutta viritystä, joka sai koodinimen LL. Lyhenne tulee suoraan sanasta leverlåda. Eikä tuossa niin paljoa kehiteltävää ollut....

YLE, Astu sisään kameraan Helsingin keskustassa. Kameraksi muutettu kontti toimii ihmisen mentävänä valokuvakamerana eli camera obscurana Ateneumin kupeessa. Konttikameran suunnitellut taiteilija Heidi Lunabba on tehnyt camera obscuran myös kelluvaan saunaan Töölönlahdelle.

Jariharjula.com, Wanhaa lasia GF1:een, osa II. "Kirjoitin vielä jatko-osan blogiini liittyen kokemuksiini Minolta MD-objektiivin liittämisestä Panasonic GF1:een Novoflexin adapterilla".

Uusi Suomi, Maanviljelijä vedätti tiikerikuvalla – viranomaisille joukkopotkut.

Photo.net, foorumi.

Reuters.com, Photo focus: Scale. 20 kuvaa. Tekstit selvittävät, mistä oikein on kyse.

Gigapan.org, Dubai 45 gigapixels. Canon EOS 7D, 100-400mm f/4.5-5.6 L -objektiivi (zoomattuna 400mm:iin) ja 4.250 kuvaa. Laitteena Gigapan Epic Pro. Jpg-kuvat mahtuivat yhdelle 32GB:n muistikortille.

Photocritic.org, Implied nudity in portraiture. Kuvattavalla voi olla vaatteet päällä tai sitten ei, katsojan mielikuvitukselle jätetään tilaa.

The Online Photographer, Use of Stock Photo Embarrasses Political Party.

 • BBC News, Poster girl in unionist PR war Pohjois-Irlannissa puolue säästi rahaa ja osti halvalla stokkikuvan julisteeseen. Kilpaileva puolue osti toisen samaa naista esittävän kuvan ja teki oman vaalisjulisteensa, jossa kohde kertoo vaihtaneessa puoluetta.

Strobist, Lighting Bugs, With Layers of Genius. Mikroskoopilla ötököitä, kaikenlaiset tekniikat käytössä. Yksi ongelmista oli olematon syväterävyys. Se ratkaistiin ottamalla monta kuvaa ja yhdistämällä kuvat Photoshopissa. Video 3:37.

Photopreneur, The Biggest Obstacles to Your Photo Sales.

Digital Photography School, DIY Photoshop Panels using Adobe Configurator. Photoshop CS4 ja CS5. Ilmainen. Ohjeet vaihe vaiheelta.

Photoshop Disasters, Olympus: Your Vision. Defective. Miksi kuvat ovat ylösalaisin?

IR, Hamrick Software Releases VueScan 8.6.29. Jälleen uusi versio.

Kamera & Bild, Test: Canon EOS 550D. Sensorn från Eos 7D i mindre format. Helmikuussa 2010 julkistettu. 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6x), valotuksen korjaus +- viisi aukkoarvoa. Kuvaustahti 3.7 kuvaa sekunnissa. Etsin 95% kuvasta (saisi olla parempi), lcd-näyttö kolme tuumaa (ei-kääntyvä, 1.040.000 pistettä, 720x480, ensimmäistä kertaa 3:2, aikaisemmin ollut 4:3). 1080p HD-video, 1920 x 1080, kuvausnopeus 30/25/24 ruutua sekunnissa. Ulkoiselle mikrofonille stereofoninen liitin. HDMI-liitäntä. Täysi tuki Eye-Fi -korteille. Sarjakuvaus 3.7 kuvaa sekunnissa. Kuvanlaatu (still/video) vastaa kallimpaa isoveljeä Canon EOS 7D:tä (muut ominaisuudet sitten eivät). Pienikokoinen. Akut kestävät optista etsintä käytettäessä vähän yli 400 kuvaa. Raw-kuvia mahtuu puskuriin kuusi. Ei suoranaisia heikkouksia, mutta ostajan on syytä ymmärtää, että kittiobjektiivit eivät näytä, mihin kamera pystyy. Arvosana 7.8. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 800 euroa (pelkkä runko).

Dpreview.com, Canon EF 70-200mm 1:2.8 L IS II USM. Tammikuussa 2010 julkistettu. Edeltävä malli julkistettiin syyskuussa 2001. Ei mikään kosmeettinen muutos, vaan uusittu malli. Täyskennoisille. Säänkestävä. Bokeh saisi olla parempi. Kuvanlaatu erinomainen. Paino 1.490g, filtterikierre 77mm. Arvosana 86%. Suomen Canon. Suomen hinta on 2.500 euroa.

 • "Canon's update to its professional fast telezoom may look much the same on the outside, but internally it's been updated to give image quality that's quite simply the best in its class."

Northlight-images.co.uk, Spyder 3 Elite review - Version 4 software. Näytön ja dataprojektorin kalibrointia. Softasta uusi versio (maailman ensi-ilta oli Kuva&Kamera 2010 -messuilla). Suomen hinta on n. 200 euroa.

 

06.05.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Roosa Kotilainen, Vähän sitä sun tätä
 • Valon kuvia - Kuvablogi, ensimmäinen vuosi täyteen
 • Hola! "Elikäs paremman puoliskon kirjottelema blogi johon on eksyny muutamia kuvia mallorcan matkalta. Katselkaa ja kommentoikaa. Ja tosiaan jälkikäsittelyt on puoliskon käsialaa. Itte en oo jaksanu viel juuri väsätä noita kuvia valmiiksi asti."

Demari.fi, Katja Matikainen, Punapukuisen naisen arvoitus. Mysteeri ja tarinallisuus hallitsevat Anni Leppälän (s. 1981) valokuvia. Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Leppälä on täyttänyt Tampereen taidemuseon kuvilla, joista muodostuva kokonaisuus on kuin salaperäinen metsä: kuvat muodostavat keskenään risteäviä tarinoita ja polkuja.

Journalisti 9/2010.

 • Valokuvan ajaton kosketus, Caj Bremer yhdistää valokuvissaan sosiologista tarkkuutta ja runollisuutta. Näyttely Ateneumissa 16.5.2010 saakka.
 • Palstat, kuvaviesti, Avoin kuva kalvaa mieltä. Kuvan aloittaman tarinan jatkon saa katsoja kertoa itse.

Taivasalla.net, Helsinki, Villa Kivi kuvattuna jäätyneen Töölönlahden vastarannalta talvi-illan hämärryttyä. 140.1.2010.

Pingstate.nu.

Tekniikka & Talous, Laajakaistat ovat törkeästi ylihinnoiteltuja. ...Hinnoittelun kohtuuttomuus on viraston laskelmien mukaan merkittävää, koska Elisan tulee laskea esimerkiksi tilaajayhteyden kuukausimaksua yli 20 prosentilla. ...

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Flooding in Tennessee. 38 kuvaa.

Reuters.com, Gulf oil spill. 30 kuvaa.

The Christian Science Monitor, Louisiana oil spil.

Photo.tutsplus.com, 100+ Terrific Tilt-Shift Photographs.

Osnews.com, Why Our Civilization's Video Art and Culture is Threatened by the MPEG-LA. Voi näyttää siltä, että järjestelmädigien videoita ei saisi käyttää kaupallisissa tuotannoissa. Mutta toisaalta näyttää siltä, että patenttien haltijan mielestä näin ei kuitenkaan ole.

The Online Photographer, The Most Overpriced Camera in the World. Vähän yllättävä tulos. Kameroiden valmistajat eivät tietenkään julkista valmistuskustannuksia, mutta keskimäärin valmistuskustannukset ovat noin neljännes kuluttajahinnoista.

Popular Photography, How To: Remove Color Cast With Photoshop.

Digital Photography School, 40 Questions I ask Myself before Hitting the Shutter Release. Eihän kukaan tietenkään tällaista check-listaa kohta kohdalta käy läpi ennen kuvan ottamista. Mutta mikään ei estä tutkimasta listaa ja etsimästä listasta virikkeitä. Tottunut kuvaaja prosessoi tällaiset asiat automaattisesti.

Digital Photography School, Lightroom 3 Beta 2 in Action with Photographer. Video, kesto 3.45.

IR, Panasonic Lumix DMC-G2.

Cameras.co.uk, Canon Powershot S90. Julkistettu elokuussa 2009. Canon G11:n pokkarimalli. Canon ei lähtenyt enää kasvattamaan megapikseleitä vaan vähensi niitä. 10 megapikseliä, 28-105mm, valovoimaa f2 (!), 3.8-kertainen zoom, kuvanvakaaja, kolmen tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä), ei etsintä, käsisäätöjä, raw. Vga-video (640x480, ääni, vain digitaalinen zoom), 30 kuvaa sekunnissa. Objektiivin säätörengas on Canonin kätevä innovaatio: siitä nopeasti säädettäväksi voi valita vaiheittaisen zoomin, valotuksen korjauksen, tarkennuksen tai ISO-herkkyyden. Kohinaa on Canonin mukaan pari pykälää vähemmän. ISO 800 on jpg-kuvauksessa vielä käyttökelpoinen. Ei varsinaista sarjakuvausta: kuvausvauhti on alle yksi kuva sekunnissa. Ei filtterikierrettä. Arvosana 86. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Luminous Landscape, Canon Tilt-Shift Lens TS-E 24/3.5L Version II. Tilt & Shift -objektiivi, uusi versio, täydelläkin aukolla käyttökelpoinen. Painoa on 780g, filtterikierre on 82mm. Kallistus ja siirto nyt toisistaan riippumatta mahdollista. Arkkitehtuurikuvaukseen käytetty perinteisesti, mutta luovalla kuvaajalla tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Aiempaan verrattuna jälki on paljon parempaa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.200 euroa.

 • "This new Canon lens is a winner; in my books well worth the (substantial) price. It is one of those rare lenses that is fully usable wide open. "

Cameralabs.com, kamerajalusta-arvioita.

Trustedreviews.com, Epson Stylus Photo R2880. A3+ mustesuihku. Vaativattomasti kahdeksan väripatruunaa. Arvosana 9/10. Suomen Epson. Suomen hinta on n. 750 euroa.

 • "Although a little more expensive than some of its rivals, our tests would say it's worth the extra outlay."

 

05.05.2010   (linkki)

Suomen ammattivalokuvaajat ry - 90-vuotisjuhlanäyttely
30.5.2010 asti

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n 90-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä yhdistyksen jäsenten ottamia muotokuvia, lapsikuvia, hääkuvia, valmistujaiskuvia ja ryhmäkuvia. Näyttely tarjoaa poikkileikkausen siitä, mitä asiakas voi tänä päivänä odottaa saavansa mennessään valokuvaamoon.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry vietti 90-vuotisjuhliaan marraskuussa 2009. Juhlan kunniaksi avattiin Tampere-talon Talvipuutarhassa erityinen juhlanäyttely, joka nyt vuoden 2010 aikana kiertää eri puolilla Suomea.

Avajaiset tänään klo 12:30.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

Suomen freelance-journalistit ry, Riita korvauksista johti free-kuvaajien kuvien poistamiseen The Guardianin arkistosta 3.5.2010. The Guardian poistaa free-kuvaajien työt digitaalisesta arkistostaan, koska kuvaajat eivät suostuneet palkkioiden alennuksiin.

Hopeinen Omena.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Toukokuun kuvaaja 2010. Jyväskyläläinen Susanna Kääntä.

Suomen Canon, CanoScan 9000F – filmiskanneri valokuvaajien tarpeisiin (lehdistötiedote). Kesäkuussa myyntiin, suositushinta on 229 euroa. Tasoskanneri, sopii myös diojen yms. skannaukseen. 9.600 x 9.600. Myös 120-filmiformaatti.

Digitoday.fi, Applen iPad ja muut vimpaimet hämäävät tullia. Esimerkiksi iPod touchista peritään 14 prosentin tulli. E-kirjojen lukulaitteista tullia peritään puolestaan 3,7 prosenttia ja navigaattorilaitteista 2,6 prosenttia.

 • Sen sijaan esimerkiksi Applen tablet-mallinen iPad-tietokone ja elektroniikkajätti Sonyn henkilökohtainen nettilaite Dash aiheuttavat päänvaivaa.

Panttihuutokauppa Helsingissä 5.5.2010. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi). Sivut ovat uudistuneet. Nyt voi jättää ennnakotarjouksia sähköisesti (pitää rekisteröityä).

1 DIGIKAMERA NIKON COOLPIX S230 10 MP 60 e
1 AKKU 1 LATURI 1 MUISTIKORTTI 8 GB VYÖLAUKKU

Panttihuutokauppa Hämeenlinnassa 7.5.2010 tarjousmenettelyin.

1 KAMERANJALKA MANFROTTO 190 XB 58 e

1 DIGIKAMERA OLYMPUS SP-570UZ 120 e
1 MUISTIKORTTI 2GB 1 USB-JOHTO 1 OHJEKIRJA

Reuters.com, Pictures of the month. Video 7:22. Kuvia, selostus kuvien taustoista. .

Photo.net, foorumi.

Photocritic.org, Attracting better feedback. ...What most photographers, especially those that didn’t do any formal art training, are missing from their arsenal of learning tools, is the art of critique....

Photopreneur, Travel Photography for Stock Photo Buyers. Shutterstockissa on yli puoli miljoonaa valokuvaa, joissa on avainsana "matkakuva". Mutta mikä kuva tuleekaan ensimmäisenä, kun Shutterstockin matkakuvat järjestetään suosituimmuuden mukaan?

Popular Photography, The Top 10 Photography Lighting Facts You Should Know. 10 sivua, 10 kuvaa.

Digital Outback Photo, Photo Optimization: Invitation to send your images. Pari kuvaa esimerkkinä, ennen ja jälkeen.

Photographyblog.com, 15 Reasons to Go On a Photography Workshop.

IR, lehdistötiedotteita.

Fotosidan.se, Säljes: Nikon 2.000/f11 mm. Ensimmäisen kerran esiteltiin Photokinassa vuonna 1970. Painoa 25kg. Ebayssa myynnissä, $19.950.

Slrgear.com, Olympus 9-18mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital. Pen-kameroihin (eli siis mikro 4/3-systeemiä). (18-36mm). Toukokuussa myyntiin, $700. Painoa 155g, filtterikierre on 52mm. Arviota kirjoitettaessa ei ollut vielä tiedossa, tuleeko mukana vastavalosuoja.

 • "For its size, the Olympus 9-18mm ƒ/4-5.6 provides impressive performance."

Cameralabs.com, kamerajalusta-arvioita.

 

04.05.2010   (linkki)

Lahden valokuvataide ry:n Valokuvailta XIV torstaina 6.5. klo 18-20 : tämän kevään viimeisessä valokuvaillassa esiintyvät Eetu Sillanpää ja Juha Tanhua. Galleria Uusi Kipinä, Kymintie 1, Lahti.

Eetu Sillanpää toimii Vaasassa Sanomalehti Pohjalaisen valokuvaajana. Sillanpään kolmikymmenvuotinen ura lehtikuvaajana on tuottanut useita mainintoja Vuoden lehtikuvat -kilpailussa, joista viimeisimpänä Vuoden Uutiskuva 2008 ja Yleisön Suosikki Vuoden Lehtikuvaajaksi 2008. Sillanpää kuvaa mieluiten ihmisiä ja toivoo pystyvänsä kuvillaan kertomaan tarinoita. Hän pyrkii tallentamaan kuviin pieniä hetkiä tavallisesta arjesta. Valokuvaillassa Sillanpää näyttää kuviaan, kertoo muutamasta reportaasimatkastaan ja tavastaan työskennellä.

Lahtelaista paikallisväriä Valokuvailtaan tuo Juha Tanhua. Pitkään lehtikuvaajana työskennellyt Tanhua esittelee Valokuvaillassa sekä kuvajournalistista tuotantoaan, että omia projektejaan.

Valokuvaillat ovat Lahden valokuvataide ry:n järjestämiä ilmaisia tilaisuuksia, joissa jokaisessa kaksi eri kuvaajaa esittelevät töitään ja keskustelevat. Myös yleisö voi osallistua keskusteluun. Jokaiselle Valokuvaillalle määrittyy oma teemansa kulloisenkin vierailijan mukaan. Vierailijat ovat eripuolilla Suomea vaikuttavia henkilöitä, jotka työkseen ja/tai taiteensa kautta toimivat valokuvan parissa. Jokaisessa valokuvaillassa esittäytyy myös yksi Lahden valokuvataide ry:n omista noin viidestäkymmenestä jäsenestä. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Foorumilaisten kuvia:

 • Toni Laari, Valkeala Repovesi 2010 "Tuli tehtyä pieni kävelylenkki Repoveden kansallispuistossa Valkealassa. Hieno ja rauhallinen aamu. Jotain kuviakin tarttui kennolle."

Mikropc.net, Näin pelastat kauhtuneet valokuvasi. Video 30:16. Photoshop CS3 apuun, kun pelastetaan äikeän punakeltaisiksi haalistuneita väripaperikuvia vuosien 1970–85 väliseltä ajalta.

MTV3, Photoshopin haavoittuvuus kannattaa paikata pikaisesti. Haavoittuvuutta voidaan käyttää, mikäli uhri saadaan houkuteltua avaamaan tietyllä tavalla muotoiltu TIFF-kuvatiedosto. Sekä Windows että Mac, Adobe Photoshop CS4 11.0.0.

 • Cert.fi:n tiedote
 • (meillä on versio 11.0.1, normaalit Adoben automaattipäivitykset käytössä)

HS, Apple myi vajaassa kuukaudessa miljoona iPadia. Amerikkalainen tietokoneiden ja matkapuhelimien valmistaja Apple ilmoittaa myyneensä miljoona iPad-pienoistietokonetta 28 vuorokauden aikana. Yhtiön mukaan iPadin käyttäjät ovat ladanneet Applen sovelluskaupasta 12 miljoonaa sovellusta ja 1,5 miljoonaa sähköistä kirjaa.

 • Iltalehti, Apple on myynyt miljoona iPadia, Tavallinen, pelkällä langattomalla wlan-verkkoyhteydellä varustettu iPad maksaa edullisimmillaan Yhdysvalloissa 499 dollaria (noin 385 euroa). Nyt myyntiin tullut kalliimpi, 3G-yhteydellä varustettu malli maksaa enimmillään noin 640 euroa.
 • Taloussanomat, IPad 3G:llä huima avaus

Mikropc.net, Adobe aloitti uuden Photoshopin toimitukset. Suomenkieliset versiot tulevat saataville 10.5.2010.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, April, 2010. 43 kuvaa.

Trustedreviews.com, Digital Photography Tutorial – Home Studio Part 1. Ihan hyvää perusasiaa, aluksi käydään tarvittavat välineet läpi.

Photographyblog.com, Big Girls: Large Format Photographs by Women Photographers. New Yorkissa valokuvanäyttely. "Sisäänheittokuva" lienee suomalaisille tuttu.

Pdnpulse.com, LA Photographer Faces Criminal Charges, Appeals for Help. Valokuvaaja kuvasi graffien tekijöitä, poliisi sai kiinni, vankilatuomio uhkaa.

 • (Suomessakin Helsinki graffiti -kirja herätti aikanaan melkoista kohua)

Digital Photography School, DIY Seamless White Background for Product Shots.

IR, Adobe Lens Profile Creator released (lehdistötiedote). Ilmainen. Jo aiemmin uutisoitu. Tämän yksinkertaisempi ei ohje enää voi olla. Kaikilta oletettavasti löytyy kotoa valkoinen A4-arkki.

Brighthub.com, Legal Documents that a Photographer Needs. Suomeen voi yrittää soveltaa.

Rob Galbraith, ShutterSnitch for iPhone, iPad combines FTP server and automatic photo display. Vaatii kameran puolelta joko langattoman lähettimen tai sitten Eye-Fi -kortin.

Kamera & Bild, Test: 6 skrivare för stora utskrifter. Viisi A3+ ja yksi A2-kirjoitin testissä.

 • Canon Pixma Ix 7000, A3+, Sämre direkt ur lådan. Tung.
 • Epson Stylus Photo R1900, A3+, Mest valuta för pengarna. Bra Köp.
 • Epson Stylus Photo R2880, A3+, Hög driftskostnad. Funkar mycket bra direkt ur lådan. Bra Köp.
 • Canon Pixma Pro9000 Mark II, A3+, Sämre direkt ur lådan.
 • Canon Pixma Pro9500 Mark II, A3+, Funkar mycket bra diretk ur lådan. Bra Köp.
 • Epson Stylus Pro 3880, A2, Dyr. Funkar mycket bra direkt ur lådan. Tung. Toppklass.

Kamera & Bild, Nokia N8 konkurrerar mot bättre kompakter. Nokian lupaukset ovat kovia.

Photozone.de, Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM. Uusi malli, kroppikennoisille. Tätä voisi pitää tietynlaisena päivityksenä täyskennoisille tarkoitetusta Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 EX HSM DG -objektiivista. Vastavalosuoja mukana. Filttereitä ei voi käyttää kuperan etulinssin takia. Painoa 555g. Laajakulmapäässä (!) tynnyrivääristymää tavanomaisen paljon, mutta 12mm alkaen ei. Vinjetointia todella paljon täydellä aukolla. Terävä piirto. Highly Recommended. Suomen maahantuoja on Foka. Suomen hinta on n. 700 euroa (ei taida ihan vielä olla kaupoissa).

 • "The Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM may be the new star in this lens segment. It's very sharp across the whole range straight from the max. aperture."

Photozone.de, Canon EF 35mm f/1.4 USM L. Testi täyskennoisella järjestelmädigillä. Vuoden 1998 loppupuolella julkistettu. Vastavalosuoja mukaan (kuiten muillakin L-sarjan objektiiveilla). Tarkennus nopea ja lähes äänetön. Painoa 580g, filtterikierre on 72mm. Tynnyrivääristymää. Keskellä hyvin tarkka, mutta reunoilla pehmeyttä. Bokeh saisi olla parempi. Ei sääsuojattu. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

 • "The Canon EF 35mm f/1.4 USM L is not a flawless lens but it can give you great results in the field."

 

03.05.2010   (linkki)

Digicamera.netin galleria / Armi Hölttö: Lumikuvia Helsingistä, tammikuu 2010. Huurteisten päivien kuvia 33 kpl.

Lumikuvia Helsingistä

Foorumilaisten kuvia:

 • Valkosen.kuvat.fi, Wildlife, lintukuvia

Petteri Löppönen Photography, Pikkusalama valaisuharjoittelua.

KKuja, Suurin osa kaupallisista HD videoista laitonta? Oletko lukenut kamerasi ohjekirjan lisenssi osuuden? Useimpien kameroiden manuaaleissa sanotaan että kameralla saa kuvata videota henkilökohtaiseen ja epäkaupalliseen käyttöön (pätee mm. Canon 5 D Mark II, 1D Mark IV ja XL-H1A kameroihin)....

Välähdyksiä-blogi, Kuin lasten leikkiä. ...Ideana oli siis saada lapsista kuvia valkoisella taustalla. Yleensähän tausta valaistaan parilla salamalla joiden valon osuminen malliin estetään erilaisin seinäviritelmin...

Hopeinen omena.

Aviationphotos.fi, 2.5.2010 avattu uusi suomalainen ilmailuvalokuvasivusto. Sivustolle kuvia voi lähettää kuka vain, mutta kaikki kuvat menevät raadin läpi, joka päättää hyväksytäänkö kuvaa sivustolle.

Havaintoja digimaailmasta, Petteri Järvinen, Kerran Facebookissa, aina Facebookissa. Facebookista ei pääse ikinä eroon. Oikeasti.

Pekka Vainio.

Photo.net, foorumi.

Smashingapps.com, 45 Absolutely Stunning Examples Of Silhouette Photography. Siluettikuvia.

Lensrentals.com, The II Conundrum. Vuokrausfirmassa huomattiin trendi, joka alkoi toissa vuonna. Hinnasta riippumatta asiakkaat halusivat aina uudemman version. Canonilla ja Nikonilla on esimerkkejä päivityksistä, joissa ei käytännössä ole mitään eroa aikaisempaan, vain hinta on noussut roimasti. (Conundrum = arvoitus).

Ian.macky.net, The Secret Museum of Mankind. Kirja vuodelta 1935, sisältää 994 kuvaa ja kuvatekstiä. Kopioitu monesta eri lähteestä, kuvat laadultaan korkeintaan välttäviä. 564 sivua skannattu ja nyt netissä. Suomestakin löytyy muutama kuva. Lähinnä kansatieteilijöitä voisi kiinnostaa.

Cameradodojo.com, Photoshop CS5’s Lesser Known Enhancements. Vähän yli kolmekymmentä pienempää parannusta Photoshoppiin.

Photofocus.com, Mini Review of the new i7 MacBook Pro as Photographer’s Laptop. Edellinen MacBook Pro oli ostettu 13 kuukautta sitten, silloin se oli nopein. Nyt oli vuorossa sitten uuden hankinta, 17″ MacBook Pro, 8 gigaa muistia. 512 GB SSD-muistia (kallis). Hinnaksi tuli $4.598 + verot. Mattapinta näyttöön lisäsi hintaa vain $50, nyt ei sitten kiiltely enää häiritse.

Enticing the Light, Top 10 Reasons You Read Camera and Lens Reviews. Huumoria.

Diyphotography.net, Using Dry Ice For Adding Drama To Your Pictures. Savusumua, käytä vain hyvin tuuletetussa tilassa.

Sfoto.se, 2010 års prisguide! Vad kostar en bild? Efter att ha samlat ihop resultatet från den enkätundersökning som gjordes under vintern bland medlemmar, agenter och bildbyråer har SFF nu publicerat årets guide för hur du sätter pris på din bild.

 • Vad kostar en bild? 15-sivuinen pdf. Vuosittainen jäsenistön keskuudessa tehdyn kyselyn perusteella tehty hintaopas. Ruotsi.

 

02.05.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Sh.kuvat.fi, Pissisvappu (edellisen päivän slideshow'sta parannettu versio, kuvat vaihtuvat nyt tiuhaan). "Vappua lähdetään viettämään normitunnelmissa. Otetaan soppaa jolloin tulee hilpeys ja hulluttelu. Tullaan vainoharhaiseksi kun kaveri katselee omaa seurustelukumppania. Hämmästys on suuri kun asia varmistuu. Tämä aiheuttaa suunnatonta kiukkua ja vihaa joka loppuu kun juomat tulee ylen. Tästä luonnollisesti morkkis ja laskuhumalan itku kunnes uni korjaa kaverin...)
 • Wolle.kuvat.fi ja sieltä sitten vaikkapa speksailuun "Kävimme Pohjois-Ruotsissa etsimässä puuterilunta ja aurinkoa, molemmat löytyi. Hieno paikka ja huippu reissu!"

Sulantoblog, poimintoja.

 • Leica M9, ensivaikutelmat 1.5.2010. Leica M9 on legendaarisen Leica mittaetsinkameran viimeisin versio ja toinen digitaalinen versio. M ysissä on täyden kinokoon kenno ja pikseleitä 18 miljoonaa. Niin ulkonäkö kuin muukin olemus henkii perinteitä ja pelkistystä....
 • Langaton salama ulkona 25.4.2010. Nikonin D90-, D300- ja D700-malleissa on langaton salamakuvaus vakiovarusteena ja muissa malleissa tuon ominaisuuden voi saada käyttämällä joko SB-800 tai SB-900 salamaa ohjaamaan toisia salamoita.
 • Jotain unohtui? 14.4.2010. Lexuksen automainos, paljon kommentteja.

Suomen valokuvataiteen museo, blogi, Taiteilija dokumentoi. Valokuvaaja Antero Takala dokumentoi ahkerasti kevään näyttelyiden rakennusta. Taiteilija ei edes itse ehtinyt kameran eteen!

Tuhat sanaa, Yhteisöllinen päiväkirja nettikuva-albumissa.

TAMK taide&viestintä, Haku valokuvataiteen erikoistumisopintoihin alkaa. 3.5.-31.5.2010.

Photo.net, foorumi.

Hongkiat.com, Memorable & Beautiful: 60 Photos of Greece. Ajankohtainen aihe EU:iin kuuluville maille.

Photo.tutsplus.com, Kinetic Photography: Techniques and Stunning Examples. Yksinkertaisimmillaan tekniikka on sitä, että kamera ottaa kuvaa ilmaan heitettäessä.

Photofocus.com, How to Properly Hold Your Camera. Muutama yksinkertainen periaate.

Earthboundlight.com, More on Photoshop Selection (Photo Tip of the Week), 25.4.2010. Selections are masks, and masks are selections.

Earthboundlight.com, A Selection of Selection Tips (Photo Tip of the Week), 18.4.2010. Yksinkertaisempia valintoja.

Earthboundlight.com, Adobe Lightroom 3 Beta 2 (Photo Tip of the Week), 11.4.2010. Kolmen viikon takainen kirjoitus.

Digital Photography School, 1000 Still images, all in a row! [How I Made a Stop Motion Video]. Ohjelmana Final Cut Pro.

Found in: Brazil., GF1 Review, sort of… Panasonic GF1. Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 600 euroa (pelkkä runko).

Lenstip.com, Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM. Julkistettiin elokuussa 2005. Täyskennoisille. Kuvanvakaaja. Painoa 670g, filtterikierre on 77mm. L-sarjaa (Luxury). Kuvanvakaajalla on vain kaksi asentoa, päällä ja pois. Mukana tulee vastavalosuojan lisäksi säilytyspussi. Canonin mukaan kuvanvakaajan vaikutus on kolme pykälää, testit näyttivät neljää. Pelkkää plussaa, ainut miinus värivirheestä polttovälillä 24mm. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.150 euroa.

Photozone.de, Canon EF-S 60mm f/2.8 USM macro. Julkistettiin vuonna 2005. Kroppikennoisille. Ei vastavalosuojaa. Erittäin nopea tarkennus. Painoa 335g, filtterikierre on 52mm. Ei vääristymiä. Erittäin hyvä piirto, myös reunoilla. Bokeh pieni pettymys. Vinjetoi täydellä aukolla. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 450 euroa.

 • "All-in-all an nice little lens which is available at an attractive price point."

 

01.05.2010   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

HS, Anu Uimonen, Nainen ei suostu katseiden leikkiin. ...Denise Grünstein (s. 1950) syntyi Helsingissä, mutta on kuusivuotiaasta asunut Ruotsissa. Siellä hänet tunnetaan julkkisten ja muodin omaperäisenä kuvaajana, joka on 2000-luvulla keskittynyt vapaaseen valokuvataiteeseen....

Savon Sanomat, Barso ottaa valokuvia torilla vappuna. Itse Victor Barsokevitsch herää henkiin Tumi Turusen hahmossa vappuna Kuopion torilla: "Barsolla" on mahdollisuus otattaa potretteja ja ryhmäkuvia vanhaa Puijon tornia esittävän taustamaalauksen edessä vapun päivänä klo 10-14.

 • 15x20 -kokoiset kuvat maksavat 10 euroa kappale, kuvat ovat noudettavissa seuraavana tiistaina

Iltalehti, Nappaa vappukuva julkkiksesta! Osallistu kilpailuun ja voita 200,-

 • (miten olisi kilpailu, jossa napataan paras vappukuva Iltalehden toimittajasta!)

Photozone.de, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Oil spill approaches Louisiana coast. 32 kuvaa.

Smashingapps.com, Beautifully Captured Impressive Photographs Dedicated To Labour Day. 17 kuvaa.

Dpreview.com, Any Finns/Suomalaiset around here? Pyydetään vinkkejä Suomen matkailukohteista (puoli vuotta vanha ketju, edelleen aktiivinen).

Black Star Rising, Creativity Starts with a Blank Canvas. Valokuvaajakin voi työskennellä kuten maalasi, aloitetaan tyhjästä kankaasta.

TinEye, etsii haetun kuvan kopioita ympäri nettiä. Kuvan voi upata tai pelkkä urlikin riittää. Idea on hyvä, mutta usean vuoden toiminnan jälkeenkin indeksissä on "vasta" puolitoista miljardia kuvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vain pieni osa kuvista osuu indeksiin. Rekisteröityjen käyttäjien palveluun uppaamat kuvat ja hakuhistoria säilyvät, ei-rekisteröidyillä tulokset säilyvät 72 tuntia.

 • tässä esimerkki, kahdeksan vuotta sitten Lontoossa otettu kuva Time is money, löytyi muutamasta "ylimääräisestä" paikasta

Dpreview.com, The Human Eye Specifications - 576MP! Eri lähteistä koottu tietoa, yritetty muuntaa silmän ominaisuuksia digkameran vastaaviin ominaisuuksiin. Tuloksissa on paljon tulkinvaraa, monet luvuista eivät ole millään tavoin mielekkeitä.

IR, Adobe CS5 now available, Configurator 2 coming soon.

Shutterbug.net, Are Your Prints Too Dark?; The Cause, And The Cure. Elokuu 2009. LCD-näytöt ovat yleensä liian kirkkaita.

Photo.tutsplus.com, A Comprehensive Introduction to Focus Stacking. Video, 21:52.

Luminous Landscape, Mark Dubovoy, Leica M Accessories. Parempi ote kamerasta.

Makezine.com, Quantum dot image sensors set to change camera industry. Uutta teknologiaa kuvakennoihin/sensoreihin. Nelinkertainen herkkyys ja dramaattisesti alentuneet tuotantokustannukset (teknologian kehittäjien mukaan).

Instructables.com, Slave Flash from a Discarded Disposible Camera. Kertakäyttökameran salama uusiokäyttöön. Langaton salamalaukaisin ynnä kolvi ynnä muuta tarvitaan.

Shutterbug.net, Canon’s EOS 7D; Full HD Video In An 18MP D-SLR. Syyskuussa 2009 julkistettu. Järjestelmädigi, 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6 x). 50D:n isoveli, 5D MK II:n pikkuveli. Etsin 100%, lcd-näyttö 3 tuumaa (920.000 pikseliä), kirkas, tarkka. Sarjakuvaus 8 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama, ohjaa langattomasti Canonin salamia. 1080p video, yhtäjaksoista videota voi ottaa 12 minuuttia (4 GB). HDMI-out, käsisäätöjä. Langaton salamaohjaus. Uusi tarkennussysteemi ja uusi Digic4-prosessori. Säänkestävä, suljin 150.000 laukaisua. Digitaalinen vatupassi. 820g. Compact Flash. LiveView (oma nappi), myös RAW-tallennukselle oma painikkeensa. Kilpailijat ovat Nikon 300Ds, Sony Alpha A700 ja Pentax K-7. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.500 euroa (runko).

Luminous Landscape, Panasonic TM700 Video Camcorder. Videokamera. Käytettävyys aivan eri luokkaa kuin järjelmädigeillä. Kykenee 1080P/60, siis 1920x1080, 60 ruutua sekunnissa. Vaikka kameran mukaan 14.2 megapikseliä, niin oikeasti kolme 2.5 megapikselin sensoria. Still-kuvien "laadusta" ei voi puhua ollenkaan. Hinta on alle $1.000.

 • "Not to put too fine a point on it, but the image quality produced by the Panasonic TM700 in 1080P/60 mode rivals that from considerably larger and more expensive cameras.

Ephotozine.com, Stealth Gear One Man Wildlife Photography Hide Clothing - outdoor gear Review. Piilokoju, kevyt kantaa, oma reppu mukana, nopea pystyttää. £74.99 (86 euroa), kahden kuvaajan versio maksaa £89.99 (103 euroa). Paino 5.3kg. Vedenpitävä kangas.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset