Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Lokakuu 2009

31.10.2009   (linkki)

Marraskuun uutiset 2009 ovat jo ilmestyneet...

YLE, Ja rokki soi...Tomi Palsan valokuvissa. Tamperelainen Tomi Palsa on Suomen kuuluisimpia rockkuvaajiia. Hänen töitään näkee muun muassa lehdissä ja levynkansissa. Miehen tuorein julkaisu on 20-vuotisen uran kunniaksi koottu teos Tomi Palsan kuvat ja tunnelmat. Se esittelee lähes 200 valokuvan voimin rocktähtiä lavalla ja sen takana.

Museotilasto.fi, poiminta.

 • Suomen valokuvataiteen museo v.2008, kävijät 20.369 kpl ja ilmaiskävijät 9.228 kpl, 3.65 miljoonaa valokuvaa.

Peter Forsgård, Digiexpossa nähtyä.... (torstailta eli ammattilaispäivältä...).

Pingstate.nu, Toiskohan joku näitä valosuojia Suomeen?

Marinetraffic.com, OASIS OF THE SEAS photos. Käyttökuvaa, maailman suurin risteilyalus, pituus 360 metriä, hinta 900 miljoonaa euroa.

Tietokone.fi, Digimessut yrittää selättää taantuman. Järjestyksessä kuudennet Digiexpo-messut käynnistyivät tänään perjantaina Helsingin messukeskuksessa. Esillä on kattava kirjo viihde-elektroniikkaa peleistä ja kameroista kotiteattereihin ja tietokoneisiin.

Photo.net, foorumi.

Denverpost.com, Captured-blogi, Photographer Collection: David Guttenfelder in Afghanistan.

Reuters, Photo technique: landscapes. 24 kuvaa.

Reuters, The lighter side of the great recession. 12 kuvaa.

Luminous Landscape, Backup and Data Integrity for Photographers, Geoff Baehr. PhaseOne P45+:n tiff-tiedostot ovat kooltaan 224.6MB. Ammattilainen voi kuvata viikossa kolmen gigan verran arkistointiin meneviä kuvatiedostoja.

Digital Photography School, White Background Colourful Kids – Ideas for High Key Studio Photography.

Ephotozine.com, Water drop photography.

Digital Photography School, How to Create Kaleidoscope Patterns from Your Photos Read.

Dpnow.com, Brush up on your fireworks photography technique. Ilotulituksen kuvaamiseen ohjeita.

Dpreview.com, Nikon releases 'Learn & Explore' app for iPhone. Vain USA (tai USA:n Itunes-tili). Ilmainen.

Creativepro.com, New Lynda.com Courses on Photography & Social Media Marketing. Lynda.com:issa on 697 online-kurssia ja 43.197 videotutoriaalia. $25/kk, $250/vuosi.

Kamera & Bild, Gör din egen fotobok. 9 itsetehtävää valokuvakirjaa testissä. 7-sivuinen pdf. Arvosanat vaihtelivat välillä 5.0 - 8.5.

IR, Nikon D3000. Heinäkuussa 2009 julkistettu, D60-mallin korvaaja, 10 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Budjettimalli, mutta ei paljoa huomauttamista. Ei videota, ei HDMI, ei liveview, ei kääntyvää lcd-näyttöä, ei akkukahvaa, ei syväterävyyden tarkistusta, ei valotuksen haarukointia. Tarvittaessa opastila avustaa kuvaajaa. Pienikokoinen, mutta ergonomia on kunnossa. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 550 euroa (mukana AF-S DX 18-55/3.5-5.6G VR ED).

Cameras.co.uk, Olympus MJU Tough 6010. Heinäkuussa 2009 julkistettu. Veden- ja iskunkestävä. 12 megapikseliä, 28-102mm, 3.6-kertainen zoom. Lisää kameran sisäisiä ohjelmia ja filttereitä. Heikko salama. Heikossa valossa toimii huonosti. Väritoistossa ei paljoa moitittavaa. ISO 400 -arvoon asti kohina pysyy hyvin kurissa. Helppo käyttää, kestää kolhuja ja ulkoilmakäyttöä. Arvosana 81. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 320 euroa.

 

30.10.2009   (linkki)

Digiexpo 2009

Digiexpo 2009 Helsingin Messukeskuksessa 30.10.-1.11.2009. Ammattilaispäivä oli eilen. Aukioloajat pe 30.10. klo 12-20, la 31.10. klo 10-19 ja su 1.11. klo 10-17. Samaan aikaan samassa paikassa kaksi muutakin messua eli talviurheilumessut Skiexpo ja lautailumessut BoardExpo. Pääsyliput 13 euroa (ilmaisiakin lippuja on jaettu...).

Rajalan osasto 5a2 on heti sisäänkäynnin vieressä, paikalla on myös Canonin edustajia. Esillä oli Canon EOS 1D Mark IV -malli, samoin Canon EOS 7D -mallia pääsi kokeilemaan. Rajalan tarjoukset olivat esillä näyttävästi. Epsonin printtereistä ja skannereista näytti olevan omalla osastollaan Rajalan tarjoushintoja. Jos nyt jonkun tarjouksen haluaa nostaa esiin, niin ensimmäisenä tulee mieleen täyskennoinen Canon EOS 5D Mark II, 2099 euroa (mukana suomenkieliset manuaalit + 150 euron arvoinen käyttökoulutus).

Silloin tällöin matkoilla olisi kaivannut pienikokoista taskuun mahtuvaa kameraa. Canonin S90 tuntuisi aika sopivalta. Valovoima f/2, kenno + linssi samat kuin G11:ssä, mutta taskuun menevä malli. Raw-kuvat. Etsintä ei ole, mutta kaipa siihen sitten pitää tottua.

Docendon osastolla 5b10 erityisesti Kuvatkirjaksi.fi-palvelun esittelypöytä tuntui vetävän väkeä.

Kuvatkirjaksi.fi on hiljakkoin avattu palvelu, jossa on mahdollista teettää omista kuvista tasokas kuvakirja värihallitusti. Kirjanteko-ohjelman voi ladata omalle koneelle osoitteesta www.kuvatkirjaksi.fi. Ohjelma sisältää useita erikokoisia taittopohjia. Toisaalta kirjan voi tehdä myös omalla taitto-ohjelmalla ja lähettää pdf-muodossa. Docendo jakaa osastollaan ilmaiseksi 48-sivuista vihkosta, joka opastaa kuvakirjan tekemiseen ja Kuvatkirjaksi.fi-palvelun käyttöön. Oppaan takakannesta löytyy 25 %:n alennukseen oikeuttava tarjouskoodi. Messuosastolla on esillä runsas valikoima esimerkkikirjoja. Niitä selaamalla saa hyvän kuvan palvelun tarjoamista vaihtoehdoista. Valittavana on useita kirjakokoja (A6-kokoisesta Basicista A3-kokoiseen Giganttiin) erilaisin kansimallein (myös kansipaperilla) ja erilaisin sidoksin (mm. Special Pro tarjoaa lähes saumattoman kuvan siirtymän aukeaman ylittäville kuville).

Messutarjouksena Docendolla oli mm. Martin Eveningin täysin uusiutunut 700-sivuinen Photoshop & raw valokuvaajille, 49 euroa (norm. 67 €) sekä Michael Freemanin aktiiviharrastajille suunnattu uutuus Valo - aika, aukko & herkkyys, 39 euroa (norm. 49 €).

Suomen Nikon on esillä omalla osastollaan. Ks. ohjelma (esityksiä Nikonin osastolla). Perinteiseen tapaan ilmainen Check&Clean -palvelu messujen ajan (odotukseen pitää varautua).

Check&Clean: Nikon järjestelmäkameralle ilmainen puhdistus ja tarkistus DigiExpo 2009 -messuilla. Palveluajat: pe 30.10. klo 12.30-19.30, la 31.10. klo 10.30 - 18.30, su 1.11. klo 10.30-16.30. Varaudu pitkään odotusaikaan ruuhkahuippuina. Palvelua tarjolla rajoitetusti.

Kustannus Oy Luonnonkuvaaja, luontokuva.org eli Suomen Luonnonvalokuvaajat ry on myös messuilla, osastoa laitettiin eilen vasta kuntoon. Vuoden luontokuvat 2009 -kilpailun palkitut ovat esillä led-valoin taustavalaistuina.

Olympus esittelee näyttävästi Olympus PEN E-P1 Micro Four Thirds -järjestelmän kameraa. Kokeiltavana on iso joukko muitakin Olympuksen kameroita.

TopShotilla ei ole omaa osastoa messuilla, mutta yrityksen edustajia on mukana Olympuksen osastolla. Topshotilla on nettisivuilla messujen aikaan tarjouksia.

Kamera-lehti, uusimman numeron voi ostaa hintaan 5 euroa, vanhempia numeroita saa 2 euron hintaan. Lisäksi voi osallistua kansikuvakisaan, johon voi tuoda itse ottamansa kansikuvaehdokkaan ja saada siitä mukaan vedoksen.

MikroBitti on mukana monessa. Digiajan neuvolassa voi kysyä vaikka digikuvauksesta, aukioloajat pe 12.00 - 20.00, la 10.00 - 19.00, su 10.00 - 17.00. Tietoiskulavan ohjelmasta poimintoja:

- pe 16.30 Digijärkkärikoulu - luovi kuvia järjestelmäkameralla. Pekka Punkari/Docendo.
- pe 18.30 Pokkarikamerat ja järkkärit. Olli Rinne by Mikrobitti.
- la 11.00 Jiipekkiä vai rawia - Raw-työnkulku. Mika Karhulahti, Docendo.
- la 11.30 Kuvat kirjaksi - tee upea kuvateos digikuvistasi. Jarkko Viljanen, Docendo.
- la 15.00 Pokkarikamerat ja järkkärit. Olli Rinne by Mikrobitti.
- su 11.00 Pokkarikamerat ja järkkärit. Olli Rinne by Mikrobitti.
- su 15.00 Digijärkkärikoulu - luovia kuvia järjestelmäkameralla. Pekka Punkari, Docendo.
- su 15.30 Digiarkistointi - säilytä muistosi ja tiedostot. Petteri Järvinen, Docendo.

J.Kartano, Vaihteeksi kuvia.. pientä avautumista D200:sta.

Keski-Uusimaa, Viikonlopun valokuvanäyttely Hkin messukeskuksessa. Jani Kääriäisen kuvablogi.

 • "Tulevan viikonlopun aikana on messukeskuksessa legendaariset ski / board / digi -expo messut ja boardexpoon puolella mulla on 10 suurehkoa vedosta esillä, eli jossain määrin voisi puhua jonkinlaisesta näyttelystä."

Foorumilaisten kuvablogeja, Shhoootss. Samumikkonen.blogspot.com.

Skrubu.net, Be very afraid of The WD Drive Manager software distributed with Western Digital’s hard drives. In English.
"...Jouduin nimittäin itse Western Digitalin huonosti suunnitellun ohjelman uhriksi. Olin alustamassa yhtä kiintolevyä ja siinä odotellessani kytkin toisen kiintolevyn koneeseeni. Sillä samalla hetkellä kun tämä toinen kiintolevy ilmestyi työpöydälle, se katosi näkyvistä: WD:n ohjelma imaisi sen heti myös alustettavaksi, ilman varoitusta, ilman kyselyitä...."

 • "...mietin tässä josko Digicameralaisia voisi kiinnostaa pieni varoituksen sana. Olettaisin, että aika monella on valokuvia yhdellä tai useammalla kiintolevyllä ja jos käytössä on WD Drive Manager, kannattaa olla aika varovainen...."

Juha Kuvaa, Nokian Maamerkki. Jokin aika sitten tuli toteutettua kuvausprojekti Nokian Maamerkki nimiselle kiinteistölle. Kyse on Nokian keskustaan rakennettavasta 12-kerroksisesta asuintalosta. Tavoitteena oli tehdä 360-asteen panoraamakuvia havainnollistamaan näkymiä eri kerroksista mahdollisille ostajille....

 • Nokianmaamerkki.com, oikea yläkulma, rullaava panoraama eri kerroksista näköala (ei pallopanoraama, vain vaakatason 360 asteen panoraama)

YLE, Studion lakkautus sapettaa taiteilijoita. Turkulaiset taiteilijajärjestöt paheksuvat Wäinö Aaltosen museon studionäyttelytilan lakkauttamista. Museokeskus on päättänyt vuokrata tilan valokuvakeskus Perille ja peruuttanut kaikki ensi vuodeksi sovitut näyttelyt.

Tietoviikko.fi, Windows 7:lle sataa ruusuja ja risuja - lue kooste arvioista.

Photo.net, foorumi.

Financial Times, The first era of photography. British Libaryn kuvakokoelmaa 1800-luvulta.

Ephotozine.com, Using ND Filter to create special effects. Neutral Density. Suljinajat pitemmiksi päivänvalossa.

Digital Photography School, If You Could Only Have One Lens, What Would It Be?

Boingboing.net, A Tokyo photographer offers tips on taking pro shots with an iPhone 3GS.

Digital Photography School, Lightroom: Controlling the Before and After.

IR, onOne Softwaren lehdistötiedotteita.

LetsGoDigital, Kodak Micro Four Thirds camera (?).

Kamera & Bild, Hon lär sig bli professionel l naturfotograf. Att jobba som assistent är en klassisk väg till att bli yrkesfotograf. Karolina Eljas vill bli naturfotograf och är assistent till Staffan Widstrand. 2-sivuinen pdf.

Fotosidan.se, Canon: "Det värsta kan vara över". Canon meddelar nu att omsättningen har minskat med 21,5 procent under det tredje kvartalet, jämfört med förra året - men företaget tror nu att det värsta kan vara över.

Kamera & Bild, Extra pengar för publicerade bilder. Har dina bilder publicerats i skön- eller facklitteratur eller läromedel, tidningar eller tidskrifter kan du ansöka om individuell reprografiersättning. Sista ansökningsdatumet är den 15 november.

 • (Vastaava systeemi on Suomessakin, ks. FinnFoto, Apurahat)

Photozone.de, Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical IF. Kroppikennoisille, 406g, filtterikierre on 77mm. Tynnyrivääristymää on koko polttovälialueella. Värivirhettä. Terävyyttä on tässä hintaluokassa riittävästi. Sen saa, minkä maksaa. Suomen hinta on vähän alle 500 euroa.

 

29.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Miximixi71.spaces.live.com, Hannu. Markku Turusen kirjoittama Nokikkain; Hannu Hautalan elämä tarjoili enemmän kuin odotin....

 • ...Tunnetuin ja lähipiirin mukaan mestaria itseään syvästi satuttanut vastoinkäyminen oli Suuri manipulaatiosota....

Valokuvatorstai, 146. haaste. Viikon haasteena on "Vuorenpeikkojen luolassa".

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 145. haaste. Viikon haasteena oli "tie ulos". Haasteen otti vastaan 143 kuvaajaa.

Ylitalot.net, Kampin kauppakeskuksen atrium.

Pingstate.nu, Pohjustus.

Hopeinen Omena, Menee kuvatessa silmä?

Voice.fi, Irinan valokuva huutokaupataan. Huutokauppa tapahtuu 8. marraskuuta Bukowskin modern+contemporary & design huutokaupassa.
Irinan valokuva on osana Karoliina Bärlundin Yli 2 astetta -näyttelyä.

 • kuvat ovat näytillä 29.10-8.11 Bukowskilla (Iso Roobertinkatu 12, 00120 Helsinki)
 • kaikista Yli 2 astetta -projektin töistä saatu tuotto menee lyhentämättömänä ilmastonlämpenemisen vastaiseen työhön

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, E-6 kehityksen saatavuus. 9.9.2009. Lista Suomessa toimivista firmoista, jotka tarjoavat diafilmin kehityspalveluja.

Suomen freelancer-journalistit ry, YEL-vakuutus alimitoitetaan tai jätetään kokonaan ottamatta 28.10.2009. Freelancerit alimitoittavat sosiaaliturvansa ja pieni osa ei vakuuta työtään lainkaan. Nämä tiedot käyvät ilmi juuri valmistuneesta freelancereiden työmarkkinatutkimuksesta.

Tietoviikko.fi, Windows XP Windows 7:ksi - viisi asiaa, jotka päivittäjän on syytä tietää.

Nebulan tiedotteita, Huoltotöitä Lauttasaaren laitetilassa 29.10. Lauttasaaren laitetilassa suoritetaan huoltotöitä torstaina 29.10 klo 5.00-7.00, tämä voi vaikuttaa osaan asiakkaista hetkittäin.

 • (vaikutti sen verran, että tuohon aikaan ei päässyt Foorumille, muuten Digicamera.net toimi ok)

Photo.net, foorumi.

Englishrussia.com, Sex Drugs and Petersburg. Pietari, kuvia yhteiskunnan pimeästä puolesta.

Smithsonian.com, Ansel Adams in Color. Ansel Adams kuoli 82-vuotiaana vuonna 1984. Uusi kirja.

 • "I can get—for me—a far greater sense of ‘color' through a well-planned and executed black-and-white image than I have ever achieved with color photography," he wrote in 1967.

Imagingbuffet.com, Creative Blur Photoshop CS4 Tutorial.

Digital Photography School, 5 Tips for Photographing Children.

Pdnpulse.com, Another New Search Tool For Finding Matching Images. Uppaa kuva ja sivusto etsii netistä lisää samanlaisia kuvia. Uusi sivusto GazoPa. Googlekin lisäsi samankaltaisen toiminnon. Netissä on useita sivuja, joiden tarkoituksena on pitää kirjaa valokuvaajan kuvien käytöstä netissä.

British Journal of Photography, Interview: Canon Inc manager discusses 1D Mark IV's development. ...However, Ohara didn’t see the autofocus problems as issues, he says. ‘The 1D Mark III was not so good in a specific situation for a specific purpose. We redesigned the autofocus sensor and improved it. We also redesigned the algorithms, and we now believe we have solved it.’...

 • Ohara adds that Canon hasn’t ruled out merging its 1D camera line with the 1Ds – a pro DSLR with higher resolution and slower frame rate, designed at commercial photographers. ‘We have a lot of contacts with professional photographers,’ he says. ‘Right now, they want two different models. But if tomorrow they asked for one single model, we will decide on the direction we will take.’

Amateurphotographer.co.uk, Canon Japan: ISO can go beyond '102,400'. It is technically possible to push equivalent ISO sensitivity beyond '102,400' in a future DSLR camera, say Canon Japan's research and development chiefs.

Vincent Laforet, Just So You Know That I’m Not Alone… Tämä on se videoiden tekijä, joka kuvaa lähinnä Canon EOS 5D Mark II:lla.

Diyphotography.net, Light Painting Primer. Valollamaalaamista eli kuvaamista vähän pitemmillä valotusajoilla.

Diyphotography.net, Just Before Going To New Zealand. Chase Jarvis, video, 5:00.

Rob Galbraith, Phase One releases Capture One 5 PRO.

IR, Toshiba Corporation Launches Highly Sensitive CMOS Image Sensor With BSI (lehdistötiedote).

Kamera & Bild, Ljusskrift i mörkret. Fotoskolan nattfoto. 7-sivuinen pdf.

Kamera & Bild, Tillbaka till filmen. Fuji Instax Mini. 6.2cm x 4.6cm.

Fotosidan.se, Nordic Photos har svårt att betala fakturor. Palkkioiden maksamiset ovat myöhästyneet pitkiäkin aikoja.

Ephotozine.com, Panasonic Lumix DMC-GF1. (Testi vielä vähän kesken). Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Digital Photography School, Olympus PEN E-P1. 12 megapikseliä, ei peiliä, mutta vaihdettavat objektiivit, kompaktikokoa. 3 kuvaa sekunnissa, raw, 720p video, stereoääni. Vaihdettavat objektiivit kompaktikokoisessa kamerassa. "Köyhän miehen Leica -mittaetsinkamera". Kenno on kooltaan neljäsosa 35mm:n filimiruudusta, pienempi kuin peruskroppi-kennoisessa kamerassa, mutta yhdeksänkertainen digipokkarin kennoon verrattuna. Melkein mikä tahansa objektiivi käy kameraan. Ei etsintä, lcd-näyttö saisi olla parempi (230.000 pistettä, auringonvalossa huono). Suomen Olympus. Suomen hinta runko + 14-42/3.5-5.6 n. 750 euroa.

Photoreview.com.au, Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG OS. Täysikennoisille, kuvanvakaaja. Hinta vastaa hyvin laatua. Suomen hinta on n. 400 euroa.

 

28.10.2009   (linkki)

Juhani Lassander, Marian sairaala
7.12.2009 asti

Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa on esillä freelancevalokuvaaja ja HUS:in projektisuunnittelija Juhani Lassanderin (s. 1955) valokuvia Marian sairaalan arjesta vuosilta 1994 - 2009.

Projektia aloittaessaan Lassander ei tiennyt, että hän tulisi tallentamaan koko sairaalan tyhjenemisen. Pieni jugend-sairaala kätki sisäänsä 24 tuntia päivystäneen poliklinikan, jossa vallitsi ainainen kiire ja ahtaus. Näyttely on omistettu kaikille Marian sairaalan työntekijöille.

Virka Galleria
Kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki
ma-pe 9-19, ja la-su 11 -17

Jorma Mylly, MATKALLA vierailla mailla. Valokuvaajan matkapäiväkirja Itä-Eurooppaan sunntautuvalta matkalta.

Luontoliitton Nappaa kuva luonnosta -valokuvakilpailuun on vielä pari päivää aikaa aikaa osallistua. Kuvien tulee olla perillä 30.10.2009 klo 16 mennessä. Kilpailun on tarkoitettu alle 30-vuotiaille Luontoliiton jäsenille. Aiheena tänä vuonna on Suomen luonto.

Mikropc.net, Miksi kuvat ovat lehdissä niin kauniita? Salaisuus paljastuu täältä. Photoshop CS3, action Macrot ja video Digikuvan terävöinti Photoshop-makroilla osa 2.

Wautsi.com, Pentax Korejanai K-x on erikoisen näköinen ja harvinainen kamera. "Melko" värikäs Pentax.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Afghanistan, October, 2009. 43 kuvaa.

Amateurphotographer.co.uk, Internet camera 'tax scam': UK price threat. Failure to collect VAT and Customs Duty that is due on cameras imported into the UK, through non-EU based websites, may drive up high street prices, warn UK photo industry chiefs.

 • Overseas internet companies want to attract buyers by advertising photographic goods without mention of tax. This can give them more than a 20% price advantage.
 • (entä kuluttajansuoja? turvallisuus, takuu, palautusoikeudet, käännetyt manuaalit jne. jne.)

Guardian.co.uk, The complete Jane Bown: a lifetime in photographs. Interaktiivinen esitys.

Digital Photography School, Self Portraits – 7 Tips for Going Beyond the Basic.

Photocritic.org, The quest for perfect droplets. Vesipisarakuvat.

Black Star Rising, The Trouble with Online Photography Portfolios.

Listverse.com, 10 Fascinating Recently Discovered Photographs.

Pdnpulse.com, Canon Sees Camera Market "Bottoming Out". Voitot ja myynti laskeneet. Jenin kurssi (koskee kaikkia kameravalmistajia).

Dcviews.com, Fujifilm introduces underwater Remora Slave Flash Kit. Vedenalaiskuvaukseen. £229.99, 255 euroa.

Dpreview.com, Canon identifies problem with EOS 7D.

Fotosidan.se, Nordiska museets bildskatt blir digitalt museum. Museoiden kuvat ja kokoelmat internettiin.

Ephotozine.com, Canon EOS 1D MkIV hands on preview. Julkistettu lokakuussa 2009. 2.5 vuotta vanhaan Mark III -malliin päivitys. 16 megapikseliä, edelleen 1.3-kroppikenno, ulkomuoto ennallaan. ISO-arvot aina 102.400 saakka. Tarkennussysteemiä parannettu, etsin 100%, uusi lcd-näyttö (920.000 pistettä), video 1920 x 1080, runko painaa vähän enemmän. 10 kuvaa sekunnissa. Ulkoisen salman ohjaus 7D:n tapaan. Uusi langaton lähetin Uusi langaton lähetin WFT-E2 II A. Myyntiin marras-joulukuussa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 5.000 euroa.

Photographyblog.com, Adobe Photoshop Elements 8. Arvosana 4 * / 5 *. Ei suomen kieltä. Suomen Adobe. Suomen hinta on n. 80 euroa. Myös yhdessä Adobe Premier Elementsin kanssa.

Cameras.co.uk, Nikon Coolpix S570. Julkistettu elokuussa 2009. 12 megapikselin taskukamera, 28-140mm, 5-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa. 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä). Ohut metallirunko, eri värejä. Yhdellä latauksella 200 kuvaa. Helppokäyttöinen. Arvosana 85. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Steve Sanders, Pentax Optio W80. Kesäkuussa 2009 julkistettu. 12 megapikseliä, 28-140mm, 5-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, taskukamera. Ei käsinsäätöjä. 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pistettä). 5m vedenpitävä, kestää pudotuksen 1m korkeudelta. 16:9 teräväpiirto video (1280x720), 30 kuvaa sekunnissa. Kolme väriä. Heikko salama, kohinaa. Laajakulmainen, kestää monenlaista kohtelua. Suomen maahantuoja on Focus Nordic. Suomen hinta on n. 300 euroa.

IR, Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC OS HSM. Päivitys (aiempi 55-200mm), nyt kuvanvakaaja. Kroppikennoisille. Canon, Nikon ym. Täydellä aukolla kesikitasoa parempi terävyys. Hinta kohdallaan. Suomen hinta on n. 260 euroa.

 

27.10.2009   (linkki)

www.mainosvalokuvaajat.com: Suomen Mainosvalokuvaajat ry:n Vuosikilpailu 2009.

Foorumilaisten kuvia:

Työ- ja elinkeinotoimisto, VALOKUVAAJA, Helsingin kaupunki, Helsinki. 13-10-09/Kaupungin taidemuseo, Taidemuseo.

- Tehtävän kuvaus: Valokuvaajan tehtävinä ovat kokoelmien taideteosten ja julkisten teosten kuvaukset, näyttelyteosten kuvaukset sekä näyttelyripustusten dokumentointi. Julkiset teokset käsittävät sekä kiinteistöissä että puisto- tai katutiloissa olevat taideteokset.Tehtäviin kuuluvat lisäksi sähköisen valokuva-arkiston tehtävät, kuten kuvien skannaus ja kuvankäsittely. Muita tehtäviä ovat avajaisten, julkisten taideteosten julkistamistilaisuuksien, tiedotustilaisuuksien ja oheisohjelmien kuvaukset, henkilökorttikuvaukset ja www-sivujen kuvaukset.

- Kelpoisuusehto: Pätevyysvaatimuksena on valokuvaajan tutkinto ja/tai työkokemus vastaavista työtehtävistä. Tehtävä edellyttää hyviä kuvankäsittelytaitoja sekä rumpuskannerin hallintaa. Kielitaitovaatimuksena on suomen ja englannin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Työpaikan osoite Salomonkatu 15, 00100 HELSINKI
Palkkaus 2285,97 e/kk+mahdolliset lisät
Työ alkaa Sopimuksen mukaan
Työaika kokopäivätyö, 36,25 h/vko
Työn kesto 3 - 6 kk, 31.07.2010
Haku päättyy 15.11.2009 klo 16:00

Shanghai EXPO 2010 Better City, Better Life -valokuvakilpailu
Finpro järjestää valokuvakilpailun, jonka teema on Better City, Better Life. Kilpailun avulla halutaan välittää Sanghain maailmannäyttelyyn aito kuva siitä, millaista elämä on tämän päivän Suomessa.

Better City, Better Life -valokuvakilpailun kilpailukategoriat:

 • Puhdas vesi kaupungissa
 • Ekologinen kaupunki
 • Urbaani suomalainen kaupunkikulttuuri
 • Ekologinen kaupunki
 • Elinikäinen oppiminen vauvasta vaariin
 • Suomalainen sisu, ahkeruus ja hulluus

Kuvia koskevat vaatimukset:
Kukin osallistuja voi osallistua enintään kahdella kuvalla. Valokuvien tulee olla jpg-muodossa, vähintään 2 MB ja korkeintaan 4 MB.

Oikeudet:
Kilpailuun osallistuvalla tulee olla tekijänoikeudet kuviin ja suostumukset kuvien käyttöön kuvissa esiintyviltä henkilöiltä. Kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla.

Palkinnot:
Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan Nokian tuotepalkintoja. Näyttelyyn valittujen kuvien kesken arvotaan pääpalkintona kahden hengen matka Shanghaihin.

Osallistuminen:
Valokuvakilpailuun osallistutaan Internetissä osoitteessa: www.finlandatexpo2010.fi/kuvakilpailu 11.11.2009 mennessä.

Julkaisuoikeudet:
Osallistuessaan kilpailuun kuvaaja luovuttaa valokuvien rajoittamattoman ja täyden julkaisu- ja käyttöoikeuden Finpro:lle osana multimediateosta, Internet-sivuja sekä muissa näyttelyn aikaisissa ja sen jälkeisissä näyttelyyn liittyvissä yhteyksissä. Kuvia ei tulla käyttämään muuhun tarkoitukseen.

Parhaat kuvat esitetään osana interaktiivista multimediateosta Shanghain maailmannäyttelyssä. Kuvien muotoa ja sävyjä saatetaan muuttaa multimediateoksen yhteydessä. Valokuvat ovat esillä Suomen Kirnu-paviljongissa, jonka lisäksi ne julkaistaan Internet-sivuilla maailmannäyttelyn avautuessa toukokuussa 2010.

Lue kilpailun säännöt kokonaisuudessaan

Kilpailun sivut

Travel Photography Contest: Mysterious Places. (Matkavalokuvakilpailu: mystiset/salaperäiset/arvoitukselliset paikat)
Avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille kansallisuudesta riippumatta. Kukin kuvaaja voi osallistua korkeintaan 3 kuvalla. Osallistumisaikaa 31.10.2009 asti. Manipulaatio tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä, HDR-kuvat ovat sallittuja. Kuvien pitkän sivun tulisi olla vähintään 1024 pikseliä. Kuvissa ei saa olla vesileimaa tai kehystä. Kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla ja kuvajan nimi mainitaan aina kuvan esittämisen yhteydessä. Lähettämällä kuvan kilpailuun annat luvan sen rajoittamattomaan julkaisuun kilpailua koskevissa yhteyksissä. Ilman erikseen sovittua lupaa, kuvaa ei tulla käyttämään muussa yhteydessä. Yleisön suosikkia voi äänestää 7.-14.11.2009. Voittajat julkistetaan 16.11.2009. Palkintojen yhteisarvo yli $2000. Lue lisää kilpailusivuilta. Osallistumiskaavake.

Designsapiens blog, Muistoja Hailuodosta.

Mikon kuvablogi, Syksyä suokissa.

Suomi24.

Pingstate.nu.

Tekniikan Maailma, Eizo SX2462W on 24 tuuman laatunäyttö kuvienkäsittelyyn ja graafiseen työhön. Eizo FlexScan SX2462W on DisplayPort-liitännällä varustettu 24 tuuman nestekidenäyttö, jonka ips-paneeli toistaa 98 prosenttia Adobe RGB:stä. Myös katselukulmaa kehutaan erittäin laajaksi. Paneelin tarkkuus on 1920 × 1200, joten tilaa riittää työkalupalkeille ja komentopaleteille. Eizo FlexScan SX2462W maksaa 1300 euroa.

Photo.net, foorumi.

The New York Times, Lens, Showcase: The Roma in Rome. Mustavalkokuvia Rooman romaneista.

Pdnpulse.com, James Nachtwey on the Impact of Images.

Digital Photography School, Reflections – Reflectors and Available Light Photography.

Trustedreviews.com, Digital Photography Tutorial - Fireworks.

Ephotozine.com, Photography exhibition advice from a pro photographer. How to start your first exhibition - part one.

Fotosketcher.com, valokuvista "taidetta". Ilmaisohjelma. Vain Windows-versio.

Dpreview.com, Spyder printer calibrator now a standalone product. $339.

IR, Lensbaby Announces New Step-Up/Shade (lehdistötiedote). 37-52mm, $24.95.

Gizmodo.com, You Always Wanted Pictures Shot Straight Into Your Retinas, Right? Ensi vuonna tulossa, 600x800, 60hz.

Bobatkins.com, Neat 3-way Camera Hot-Shoe Spirit Level. Ebay $6.

Photocrati.com, Sony Alpha A850. Julkistettu elokuussa 2009. Sony A900:n tapaan täyskennoinen, mutta riisuttu malli. 24.6 megapikselin kenno, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (921.600 pikseliä), etsin 98% (A900 100%), A850 hitaampi sarjatallennus (3 kuvaa sekunnissa). Suomen Sony. Suomen hinta on n. 2.000 euroa (pelkkä runko).

Gizmodo, Canon G11 Review: Makes You Feel Like a Real Photographer (Almost). Julkistettu elokuussa 2009. G10:n 14.7 megapikselin tilalle G11:ssä 10 megapikseliä (mutta herkempänä). Polttoväli on sama, 28-140mm, kuvanvakaaja. Uutta on kääntyvä lcd-näyttö, uutta on pienempi koko 2.8 tuumaa. HDMI-out. Käsisäätöjä, raw. Miinusta tulee etsimestä, muuten plussaa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 570 euroa.

Photozone.de, Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 ASPH. Micro 4/3, 40mm. Pannukakkumallia, 2.5cm. (Täyskennoisessa vastaavuus f/3 ja 40mm). Erikseen ostettuna noin 400 euroa.

Strobist, Ray Flash vs. Orbis vs. AlienBees ABR800 Review, Pt. 1. Kaksiosainen artikkeli, rengasalamat.

Camera47, Lensbaby Fisheye Optic. 12mm f/4 kalansilmä. Composeriin. Yhteensä $425.

 

26.10.2009   (linkki)

Sulantoblog, poimintoja.

Kouvolan Sanomat, Kameran suljin lauloi hirvisonnin liikkeissä. Kouvolalainen Asko Hämäläinen voitti Vuoden luontokuvakilpailussa nisäkkäiden sarjan usvaisella pellolla käyskentelevällä hirvikuvalla.

Aamulehti, sunnuntai, Seppo asuu kadulla - katso kuvatarina. Tekstin lisäksi flash-pohjainen kuvaesitys.

Suomen freelance-journalistit ry, Freelancereiden työmarkkinatutkimus kertoo taloustaantuman vaikutuksista 24.10.2009. Freelancereiden keskimääräinen verotettava tulo oli viime vuonna 25 000 euroa. Tutkimus koski viime vuotta eli vuotta 2008.

 • Valokuvaajien kokonaislaskutus nousi keskimäärin 45.600 euroon.
 • Verotettava tulo freelance-valokuvaajilla oli 24.900 euroa
 • Joka kahdeksas freelance-journalisti on valokuvaaja

Ohjelmat.yle.fi, Valokuvausta leijalla.

 • Areena.yle.fi, Suomi express. YLE TV2, Keskiviikko 21.10. klo 19.20, Kesto 00:38:00. Lopussa sitten "Insinööristä tuli leijakuvaaja".

Viking Line, järjestyssäännöt. "...13. Matkustajien tai henkilökunnan valokuvaaminen ilman kyseisten henkilöiden lupaa on kielletty ja rangaistava teko."

 • tässä liikutaan vähän harmaalla alueella, mutta voidaan ajatella, että Viking Linen ja matkustajan välille on syntynyt sopimus, kun lippu on ostettu. Siihen sopimukseen kuuluu matkustajan osalta velvollisuus noudattaa järjestyssääntöjä. Samaa periaattetta sovelletaan konserttien valokuvauskieltoihin.
 • (ihan pieni huomautus: "rangaistava teko?")

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 13 Fabulous Photos of a Rainy Day.

Presidia.creative.com, 21 Stunning Photographs with Meaning.

Bobatkins.com, Fall Foliage Photography Tips. Ruska-aika on jo melkein ohi.

Earthboundlight.com, Why I Don't Like Sunset Filters (Photo Tip of the Week), 25.10.2009.

Photocrati.com, A First Glance at Lightroom 3.0 (Beta 1) Image Processing.

Photodoto.com, Four Basic Tips for Photographing the Moon.

Digital Outback Photo, 10/26/2009 Our Photo/Video Gear for the Summit 2009. Mitä mahtuu kahteen reppuun?

Wired.com, Huge CCD Could Give Real-Time View of Dark Energy Hunt. 3200 megapikselin kuvat. Vuonna 2015.

Luminous Landscape, Canon PowerShot G11. Hands-on and Compared. Julkistettu elokuussa 2009. G10:n 14.7 megapikselin tilalle G11:ssä 10 megapikseliä (mutta herkempänä). Polttoväli on sama, 28-140mm, kuvanvakaaja. Uutta on kääntyvä lcd-näyttö, uutta on pienempi koko 2.8 tuumaa. HDMI-out. Käsisäätöjä, raw. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 570 euroa.

Wired.com, Canon S90. Canon's Pro-Grade Point-and-Shoot Aimed at Serious Shutterbugs. "The S90 is the best compact camera I've ever used."
Julkistettu elokuussa 2009. Canon G11:n pokkarimalli. Canon ei lähtenyt enää kasvattamaan megapikseleitä vaan vähensi niitä. 10 megapikseliä, 28-105mm, valovoimaa f2 (!), 3.8-kertainen zoom, kuvanvakaaja, kolmen tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä), käsisäätöjä, raw. Vga-video (640x480, ääni), 30 kuvaa sekunnissa. Kohinaa on Canonin mukaan pari pykälää vähemmän. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 470 euroa.

Digitalrev.com, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS - First Impression Video. 5:11.

 

25.10.2009   (linkki)

FOTOFINLANDIA 2011 -valokuvakilpailu

Osallistumisoikeus:

Finnfoto ry:n jäsenjärjestöjen vuonna 2010 ja 2011 järjestämien jäsenkilpailujen kautta.

Palkinnot:

Kilpailun pääpalkinto on 20.000 €. Yleisön Suosikki -äänestyksen voittaja palkitaan tuotepalkinnolla.

Fotofinlandia 2011 kilpailutyöt:

Fotofinlandia-kilpailuun osallistutaan vähintään viidestä (5) kuvasta muodostuvalla kokonaisuudella, jonka kuvia ei ole aikaisemmin julkaistu Fotofinlandia-kilpailun yhteydessä. Kuvakokonaisuudella tulee olla nimi.

Kuvien koko: Jokainen Fotofinlandia-finalisti saa käyttöönsä yhtenäisen 440 cm x 190 cm valkoisen seinätilan, jonka kuvaaja voi täyttää oman mielensä mukaan.

Kilpailun finalistien ja voittajan valinta:

Esiraati, johon kuuluu 5-7 jäsentä, valitsee kilpailuun lähetetyistä kuvakokonaisuuksista 12 finalistia. Kilpailun päätuomari valitsee finalistien joukosta koko kilpailun voittajan.

Tulosten julkistaminen:

Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako tapahtuu Sanomatalon Mediatorilla keskiviikkona 30.11.2011 klo 13.00. Internetin kautta tapahtuva yleisöäänestys päätyy 29.11.2011 klo 24.00.

Avtoimikunta.blogspot.com: Audiovisuaalisen viestinnän tutkinto ilman kuvankäsittelyä ja -valmistusta Mihin tarvitaan Audiovisuaalisen viestinnän tutkintoa ilman kuvankäsittelyä ja -valmistusta?

KSML.fi /Aleksis Salusjärvi: Ihmisiä kauneimmillaan. Maija Holman näyttelystä Brevis lux (Galleria Harmonia, Jyväskylä).

www.ksml.fi/Raisa Jäntti: Galleria Becker - Luontoa koeputkessa. Anne Tammisen Epätodellisia luontokokemuksia -näyttelystä (Galleria Becker, Jyväskylä).

Keski-Uusimaa, Jani Kääriäisen kuvablogi.

Euroopan komission järjestämä kaikille avoin valokuvakilpailu Kuvittele uusi maailma / Imagine a new world päättyi 31.8.2009. (Ks. Digicamera.netin Valokuvakilpailuja -sivulta säännöt). Kilpailuun lähetettiin 5.000 kuvaa, yleisöäänestykseen pääsi 30 kuvaa, päättyy 31.10.2009. Yleisöäänestys vaatii rekisteröitymisen. Suomalaisia ei ollut finalistien joukossa.

Kansainvälisesti tunnettu luontovalokuvaaja James Balog luennoi torstaina 29.10.2009 klo 13-15 Viikissä Infokeskus Koronassa aiheenaan viimeisin suurhankkeensa, mannerjäätiköiden sulaminen. Extreme Ice Survey -projektissaan Balog yhdistää tiedettä ja taidetta ja havainnollistaa maapallon jäätiköiden dramaattista kutistumista ja katoamista.

Balogin esitys on ensimmäinen Yhdysvaltain suurlähetystön neliosaisessa Energy and Environment -luentosarjassa, jonka aiheena on ilmastonmuutos Yhdysvaltain näkökulmasta.

Koko luentosarjan ohjelmaan voi tutustua osoitteessa: http://finland.usembassy.gov/ee2009.html

 • To 29.10.2009 klo 13-15. Infokeskus Korona, luentosalissa 2, Viikinkaari 11, Helsinki.

Photo.net, foorumi.

BBC, In pictures: Landscape photo of the year 2009.

 • BBC Viewfinder, Landscape award. Kriittisiä kommentteja voittajakuvista. Onko kuvankäsittelyssä menty jo liian pitkälle? Ovatko nämä enää valokuvia vai onko kysymys jostain muusta?

Denverpost.com, Color Photography from Russia in the Early 1900’s. Jälleen Prokudin-Gorskii. Värikuvia 1900-luvun alkuvuosilta.

(viime kuun uutisista kertaus) Newsweek, In Revolutionary Color. Photos: Prokudin-Gorskii's Color Photos of Russia, 1907-1915. Monelle lienee yllätys, että runsaan sadan vuoden takaa löytyy laadukkaita värikuvia.

Instantshift.com, 88 Examples of Incredible Aerial Photography.

Americansuburbx.com, Ethics in Photojournalism: Past, Present and Future. August 11, 2006. Piiiitkä artikkeli.

Photomediamagazineonline.com, From the Ashes: The Rise of a New Photojournalism.

Pdnpulse.com, White House Photographer Talks About Covering Obama Kids. Kolme nykyistä ja entistä Valkoisen Talon virallista kuvaajaa kertoivat työstään. Obaman uutuus on Flickr'in White House Photo Stream (n. 1.500 kuvaa).

Squareamerica.com, The Bar Mitzvah and Other Tales of Living in Stereo. Vähän vanhempia kuvia, stereokuvat muutettu animoiduiksi giffeiksi. Siitä stereovaikutelma.

(kertausta) Bobatkins.com, Focus and Recompose. Millaisia virheitä aiheuttaa, jos tarkennuksen lukituksen jälkeen sommittelee kuvan vielä uudestaan? Ja jos virheitä tulee, niin miten isoja?

Scammers Exposed, huijarifirmoja, päivitetään säännöllisesti. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida heti, jos hinta on houkuttelevan halpa. Jos luottokortti ei käy, niin jätä kauppa tekemättä.

Holgablog.com, The Massive Guide to TLRs Part 3: Toy camera TLRs.

(kertausta) Lagom.nl, The Lagom LCD monitor test pages.

NoiseWare Community Edition 2.6, 25.8.2009. Ilmaista kohinanpoistoa.

IR, Action Shooting Has Never Been Safer - The New Sniper-Strap "Steel" Comes With Insurance (lehdistötiedote). Tuttu rakenne (vrt. R-Strap). 49 euroa / 59 euroa.

Kamera & Bild, Svartvitt i det digitala mörkrummet. 7 sivua, ohjeet Photoshoppiin.

Cameralabs.com, Nikon D3000. Heinäkuussa 2009 julkistettu, D60-mallin korvaaja, 10 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Budjettimalli, mutta ei paljoa huomauttamista. Ei videota, ei HDMI, ei liveview, ei kääntyvää lcd-näyttöä, ei akkukahvaa, ei syväterävyyden tarkistusta, ei valotuksen haarukointia. Tarvittaessa opastila avustaa kuvaajaa. Pienikokoinen, mutta ergonomia on kunnossa. Arvosana 80%. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 550 euroa (mukana AF-S DX 18-55/3.5-5.6G VR ED).

Kamera & Bild, StabiliseZoomar för semesterfotografen. 3-sivuinen pdf.

 • Canon EF 75–300/4–5,6 III. Skärpa 3.2, Mekanik 3.5
 • Canon EF 70–300/4–5,6 IS USM. Särpa 4.0, Mekanik 4.0
 • Canon EF 70–300/4,5–5,6 DO IS USM. Skärpa 3.8, Mekanik 4.0
 • Nikon AF-S VR 70–300 4,5–5,6G. Skärpa 3.8, Mekanik 4.0
 • Sigma AF 70–300/4–5,6 DG APO Macro. Skärpa 3.0, Mekanik 3.0
 • Tamron AF 70–300/4–5,6 Di. Skärpa 3.1, Mekanik 3.0
 • Olympus Zuiko ED 40–150 mm 1:4,0–5,6. Skärpa 3.8, Mekanik 3.0
 • Pentax SMC-FA J 75–300 /4,5–5,8 AL. Skärpa 4.0, Mekanik 3.5
 • Sony AF 75–300/4,5–5,6. Skärpa 3.4, Mekanik 3.0

 

24.10.2009   (linkki)

Pekka Potka, Canon EOS-1D Mark IV.

HS, Suomalaisvalokuvaajat menestyivät kansainvälisessä kilpailussa. Suomalaiset valokuvaajat Esa Mälkönen Espoosta ja Ilkka Räsänen Joutsenosta ovat voittaneet Veolian luontokuvapalkinnon.

 • (eilisissä digicamera.netin uutisissa vähän enemmän...)

Helsingin kaupunginmuseo, Signe Branderin panoraamat. Monta kuvaa.

 • Kallion kirkon tornista
 • Kinaporin kallioilta
 • Nikolainkirkon tornista
 • Kansallismuseon tornista

Viikate's blog, -Studiokuvausta-. "....Jos saadaan 15 henkeä kasaan niin pidetään kollegan kanssa kurssi mallikuvauksesta ja erityisesti mallinohjauksesta. Kurssin hinta on 49e. Kurssi sisältää perehdytyksen studiovalojen käyttöön ja siihen miten malli saadaan mahdollisimman lähelle sitä mikä on alkuperäinen idea. Paikalla on malli jota kuvataan työpaja tyylisesti. Kuvien käytön jokainen sopii erikseen mallin kanssa...."

Apertoire, Stolen photo and how to deal with it.

Tietoviikko.fi, Ole oman elämäsi tähtireportteri. Toimittaja teki itse kuvakirjan.

Haat.fi, Johanna Uusitalo: Kuvankäsittelyllä hääkuvasta taideteos.

 • (onko tämä mainos vai oikea artikkeli?)

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Diwali 2009. 33 kuvaa.

Life.com, The Greatest Hoaxes of All Time. 22 kuvaa.

Life.com, 20 Hairstyles of the Last 100 Years. 22 kuvaa.

Ephotozine.com, Light painting and photography.

Planetneil.com, Zones of Light – an approach to exposure metering.

Photocritic.org, Colour illusion.

Pdnpulse.com, Annie Leibovitz's Obama Family Photo Released. Ei palkkiota.

PhotographyBB Online Magazine, viimeisin Issue #21 - October 2009. Pdf-lehti, 42 sivua.

John Nack on Adobe, Video: New from Adobe Labs, Content-Aware Fill in Photoshop.

Photo.tutsplus.com, Beginners Guide to Sports Photography.

Diyphotography.net, CloudPlug - Backup Solution Review. Backupit ulkoiselle kovalevylle, mutta samalla myös nettiin.

Digital Photography School, How to Light a Portrait with a Single LED.

Shutterbug.net, Pinhole’s Progress; A Legendary Legacy Lives On. Neulanreikäkameroista.

Photojojo.com, The Dashing DIY Hand Strap.

Vincentlaforet.com, Good News & A Bit of Deja Vu. Canon EOS 1D Mark IV -järjestelmädigillä kuvattu video on tulossa takaisin.

 • (Canon pyysi poistamaan jo muutaman päivän esilläolleen videon, syynä taisi olla arvovaltakiista USA:n ja Japanin Canonin välillä).

Dpreview.com, Tamron 17-50mm f/2.8 Di II VC for Canon. Kroppikennoisille, kuvanvakaaja, myyntiin lokakuun lopulla. Nikon-version on jo myynnissä.

Dpreview.com, Nikon updates ViewNX software.

Rob Galbraith, Canon posts Windows 7 compatibility document.

Rob Galbraith, Canon Digital Photo Professional updated to v3.7.2.

Dpinterface.com, Canon EOS 1D Mark IV Preview. Julkistettu lokakuussa 2009. 2.5 vuotta vanhaan Mark III -malliin päivitys. 16 megapikseliä, edelleen 1.3-kroppikenno, ulkomuoto ennallaan. ISO-arvot aina 102.400 saakka. Tarkennussysteemiä parannettu, etsin 100%, uusi lcd-näyttö (920.000 pistettä), video 1920 x 1080, runko painaa vähän enemmän. 10 kuvaa sekunnissa. Ulkoisen salman ohjaus 7D:n tapaan. Uusi langaton lähetin Uusi langaton lähetin WFT-E2 II A. Myyntiin marras-joulukuussa. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 5.000 euroa.

Ephotozine.com, Canon IXUS 200 IS. Julkistettu elokuussa 2009. kolmen tuuman kosketusnäyttö (Canonille uutta), 12 megapikseliä, 24-120mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Eri värejä. Helppokäyttöinen, laajakulmaa on videoitaessa käyttöä. Arvosana 7/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 350 euroa.

Cameras.co.uk, Sony Cybershot DSC WX1. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikseliä, 24-120mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Luottokortin kokoinen, zoom tulee ulos. HD video (pitää erikseen ostaa kaapeli, jos haluaa parempaa laatua suoraan kamerasta tv:een). Memory Stick. Ei etsintä. 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Erikoisohjelmia, esim. panoraama suoraan kameraan. Uudella kennolla on saatu paremmat hämäräominaisuudet. Hyvä kuvanlaatu. Arvosana 85. Ei käsisäätöjä. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 340 euroa.

Lenstips.com, Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM. Julkistettu vuonna 2000. Painoa 600g, filtterikierre on 58mm. Miinusta tuli vain utomaattitarkennuksesta. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 600 euroa.

Gizmodo.com, Apple iMac Review: 27 Inches and Less Chin. 27 tuumainen näyttö, 2560x1440.

 

23.10.2009   (linkki)

Iltasanomat.fi, Suomalaiset voitokkaita luontokuvakisassa Lontoossa. Espoolainen Esa Mälkönen voitti Creative Visions of Nature -kategorian valokuvallaan Viuhkapyrstö. lkka Räsänen puolestaan voitti alle 10-vuotiaiden luokan valokuvallaan Heijastumat, jossa pääosassa on viherpeippo.

Janneheimonen.net, Suomalaisille huimaa menestystä Veolia Wildlife Photographer of the Year kilpailussa!

 • (Myös Jannen ottama kuva kuului palkittuihin, onnittelut)

YLE, Valokuvaaja Anni Leppälä valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Valokuvaaja Anni Leppälä on valittu ensi vuoden nuoreksi taitelijaksi. Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin lisäksi hän saa oman näyttelyn Tampereen taidemuseoon ensi keväänä.

Foorumilaisten kuvia:

 • Petteri Lehtonen, Kausi2009, Suomi - Jalkapalloyhteiskunta, "Tässä pieni kuvakollaasi mitä tänä vuonna on tapahtunut, mukana niin kotimaan sarjoja kuin maaotteluita. "

Jarmo Gladerin kuvausmatka Ihmemaahan. Tekstiä ja kuvia.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Yhä hienompia kameroita... mutta kenelle? ...Kameratekniikan huima kehitys 2000-luvulla on ilonaihe kameravalmistajille. Valokuvaus, jota välillä pidettiin jo hiipuvana harrastuksena, on digiajan myötä noussut uuteen loistoon. Järjestelmäkamerat ja objektiivit käyvät hyvin kaupaksi. Mutta asiassa on kääntöpuolensa: kameravalmistajat tekevät kohta laitteita, joita kenelläkään ei ole varaa ostaa....

 • Valokuvaajan ammatti on käymässä uhanalaiseksi. Moni joutuu työllistämään itse itsensä, kun lehdet luopuvat omista kuvaajistaan. Mainos- ja urheilukuvaajilla riittänee töitä pisimpään, koska niissä liikkuvat muutoinkin suuret rahamäärät.
 • Myös hääkuvaus on hiipumassa. Yhä useampi pyytää jotain kuvausta harrastavaa sukulaista hoitamaan asian. Ylioppilas-, rippi- tai hääkuvan ottamiseen ei enää tarvita ammattilaista. Toki lopputuloksen laatu on heikompi, mutta oleellista on, että nykyään alempikin laatu riittää, kun sen saa lähes ilmaiseksi.
 • Digitekniikka on tehnyt kuvauksen niin helpoksi ja halvaksi, että kuvan arvo on romahtanut. Harrastajien määrä kasvaa jatkossakin, mutta he eivät osta monen tonnin runkoja eivätkä pienen auton hintaisia teleobjektiiveja.

Tlp.fi, viimeisin merkintä Kuvausreissulla Pietari-Moskova. 22.10.2009.

Villetulkki.net, Kuvia ja kuvauksia amatöörin käsistä irti päässeenä.

Tslk.fi, Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat ry. Vilkkaat nettisivut.

Suomen freelance-journalistit ry, Valokuvakilpailuun osallistuvan syytä tutustua sääntöihin. 22.10.2009. Finnfoto ry toiminnanjohtaja Mikko Säterin mukaan valokuvakilpailujen ja ns. lukijan kuva -palstojen käytäntöjen tiimoilta on turhan usein runsaasti epäselvyyksiä ja ongelmia.

 • (suositeltavaa tai oikeastaan _pakollista_ luettavaa kaikille niille, jotka lähettelevät kuvia kilpailuihin, lehtiin jne.)

Pingstate.nu, Hinnoittelusta.

HS, EU: Rajat ylittävä verkkokauppa ontuu pahasti unionissa. ...Erityisen paljon riskejä sisältyy tietokoneiden ja muun elektroniikan ostamiseen. Verkossa tehty rajat ylittävä elektroniikkakauppa epäonnistuu kahdeksassa tapauksessa kymmenestä, EU-komissio kertoi torstaina. ...

Keskisuomalainen, Lasten valokuvat voivat levitä holtittomasti netissä.

Tietokone.fi, Uusi Photoshop Lightroom beetajakelussa.

Julkaisija.fi, Valokuvakirjoista tuli kannattava bisnes.

Photo.net, foorumi.

Reuters, When they were young. Tunnettuja henkilöitä. 46 kuvaa.

Photocritic.org, 7 weird and wonderful photo collections.

Popular Photography, Chris Jordan's "Midway" Documents the Plight of Albatross Chicks. Tyynenmeren atolleilla kuvattu. Kuolleita albatrossin poikasia, lintuäidit ovat syöttäneet erilaisia muovituotteita. Ei heikkohermoisille.

 • Chrisjordan.com, Midway. Message from the Gyre. 31 kuvaa.

Black Star Rising, Please, No More Pictures of Dying Africans. Aika provosoiva otsikko.

Black Star Rising, Seven Tips for Taking Photos in Public Places.

Photocrati.com, What equipment do I need to be a wedding photographer?

Shorpy.com, North Terminal, Boston: 1890s. Mustavalkokuva väritetty.

Thomas Hawk, Flickr/Getty vs. Clustershot An Update on the Stock Photography Front. Miten on kauppa käynyt?

Digital Photography School, Using Flash in Action Photography.

Popular Photography, D3X Tattoo Makes This Man the King of the Nikon Fanboys. Kuva tatuoinnista. Mikä on Canonin vastaus?

Lensrentals.com, I've Shot Video... Now What?

Photo Business News & Forum, Canon USA vs. Canon Inc - Don't Eat Your Own. Canon EOS 1D Mark IV:llä tehty video oli Japanin Canonin (pääkonttori) mielestä turhan hyvä (miksei Japanissa oltu tehty yhtä hyvää jälkeä?).

Photo.tutsplus.com, Scanning Negatives with your Digital Camera. Yksityiskohtaiset ohjeet kuvineen.

Macworld.com, Shoot new angles with kite photography. Vapaudenpatsas, leija sekä Canon PowerShot A570IS.

Amateurphotographer.co.uk, DSLR cameras are for girls. Japanilainen naisille suunnattu valokuvalehti on kaksinkertaistantu levikkinsä kahdessa vuodessa. Tokion koulujen kamerakerhojen jäsenistä 70% on tyttöjä.

Dpreview.com, Lensbaby releases Fisheye and Soft Focus Optics. 12mm ($149.95) ja 50mm ($89.95)..

Ephotozine.com, Nik Software Viveza 2.

Dpreview.com, Pentax K-7 firmware update.

Networkworld.com, Facial-recognition system can guess your age. Tunnistaa sukupuolen ja iän.

Trustedreviews.com, Nikon D3000. Heinäkuussa 2009 julkistettu, D60-mallin korvaaja, 10 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Budjettimalli, mutta ei paljoa huomauttamista. Ei videota, ei HDMI, ei liveview, ei kääntyvää lcd-näyttöä. Tarvittaessa opastila avustaa kuvaajaa. Pienikokoinen, mutta ergonomia on kunnossa. Arvosana 9/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 550 euroa (mukana AF-S DX 18-55/3.5-5.6G VR ED).

Photographyblog.com, Canon PowerShot G11. Julkistettu elokuussa 2009. G10:n 14.7 megapikselin tilalle G11:ssä 10 megapikseliä (mutta herkempänä). Polttoväli on sama, 28-140mm, kuvanvakaaja. Uutta on kääntyvä lcd-näyttö, uutta on pienempi koko 2.8 tuumaa. HDMI-out. Käsisäätöjä, raw. Kohina tulee näkyviin ISO 800 -arvolla. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 570 euroa.

Kirk Tuck, Canon G11. The new professional camera?

Popular Photography, Sony 50mm f/1.8 DT SAM AF. Kroppikennoisille. Filtterikierre on 49mm. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 180 euroa.

 

22.10.2009   (linkki)

Eilen päivällä Digicamera.net vähän nikotteli, nikottelua jatkui iltaan asti (erityisesti Foorumilla). Nebula (Digicamera.netin hosting-palvelun tarjoaja) tekee tällä viikolla huoltotöitä, osassa Virtual Server / Exclusive-palveluissa oli eilen häiriöitä. Ks. Nebula, Tekniset tiedotteet.

© Minna HavukainenMinna Havukainen: exitus
2.11.2009 asti

Valokuvataiteilija Minna Havukainen tunnetaan erityisesti syntymää käsittelevistä kuvasarjoistaan. Uusimmassa projektissaan hän on siirtynyt kuvaamaan kuolemaa. Tätä varten hän on kahden vuoden ajan työskennellyt surevien ja hautajaisia valmistelevien omaisten ja kuoleman parissa. Samalla hänen oma näkemyksensä kuolemasta on avartunut ja muuttunut. Vieraan ja pelottavan rinnalle on astunut lohtu, levollisuus ja oman kuoleman hyväksyminen.

Projektissa syntyneitä valokuvia ja videoteoksia on esillä Galleria Titanikissa Turussa.

Havukaisen exitus-näyttelyyn liittyen:

 • Pyhäinpäivänä lauantaina 31.10.2009 Titanik-galleriassa järjestetään runsaasti oheisohjelmaa, mm. surusidontaa, uurnantekoa, animaatioita, videoteoksia, Kuoleman Kahvila sekä mahdollisuus muistaa edesmenneitä omaisia muistokynttilöin.
 • Pyhän Ristin kappelissa järjestetään pyhäinpäivänä 31.10.2009 klo 12-24 näyttelyn oheistapahtumana kuolemaa pohtiva yleisötilaisuus "MAASTA SINÄ OLET TULLUT − Kuolemasta sanoin, kuvin, sävelin". Päivän mittaan kuullaan pappien, tutkijoiden ja taiteilijoiden näkökulmia kuolemaan. Tilaisuuden järjestävät valokuvataiteilija Minna Havukainen, Henrikinseurakunta ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Pyhän Ristin kappeli, Turun hautausmaa, Skarppakullantie 2, Turku.
 • Kuuntele Yle Areena, Aluetoimitusten juttuja: Valokuvataiteilija Minna Havukainen kertoo kuolemaa käsittelevästä näyttelystään.
  Kesto: 00:05:35
  Poistuu Yle Areenasta: 7.11.2009 klo 12.21

Galleria Titanik
Itäinen Rantakatu 8, Turku
ti-pe klo 12–18, la-su klo 12–16

Laterna Magica 20 vuotta. Juhlavuoden päätösnäyttelyt

Keväällä Laterna Magica juhli näyttävästi 20-vuotistaivaltaan 20:llä viikon mittaisella näyttelyllä. Nyt juhlavuoden päättävät Kellarigalleriassa seuraavat valokuvataiteilijat:

21.-24.10. Kari Hakli - Arietta Kaila - Essu Koskinen - Erja Laakkonen - Leena Louhivaara - Annukka Majamäki - Anu Miettinen - Pepa Nikula - Päivi Peltonen - Sari Poijärvi - Susanna Pälviä - Hannele Rantala - Simo Rista - Leena Saraste - Tarja Trygg
28.10.-07.11. Ritva Kovalainen - Sanni Seppo
28.10.-02.11. Leena Louhivaara
04.11.-07.11. Touko Yrttimaa

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Suomen Mainosvalokuvaajat ry:n Vuosikilpailu ja 50-vuotisjuhlanäyttely:
Lokakuussa 1959 Hotelli Torniin kokoontui Matti A. Pitkäsen kutsumana kymmenkunta ansioitunutta mainosvalokuvaajaa. Tämä ydinryhmä perusti Suomen Mainosvalokuvaajat ry – Finlands Reklamfotografer rf. -nimisen yhdistyksen. Nyt, 50 vuotta myöhemmin Suomen Mainosvalokuvaajat ry on kasvanut 92 jäsenen yhdistykseksi.

Juhlavuoden Vuosikilpailun voittajat julkistetaan Helsingissä Sanomatalon Mediatorilla 26.10 2009, jossa parhaat kuvat ovat esillä 26.10 -8.11.2009 Vuoden Mainosvalokuva 2009 -näyttelyssä.

Ensimmäinen Vuoden Mainosvalokuvakilpailu järjestettiin vuonna 2005.

Tänä vuonna Vuosikilpailuun osallistui 26 kuvaajaa yhteensä 329 kuvalla 20 eri sarjassa.

Tämän vuoden tuomariston muodostavat: valokuvaaja Kalle Helminen, mainosgraafikko Herbie Kastemaa, kuvittaja ja copywriter Hannu Konttinen, kuvankäsittelijä Asko Roine sekä valokuvaaja Leena Saraste.

Kaikki osallistuneet kuvat ovat nähtävissä myös yhdistyksen internetsivuilla osoitteessa www.mainosvalokuvaajat.com tuloksen julkistamisen jälkeen.

Galleria Luova.fi lauantaina 24.10. klo 14-16: Taiteilijatapaaminen ja kaksisuuntaisen kehitysyhteistyön esittely. Valokuvaaja Janne Mikkilä ja erikoislääkäri Pirjo Lindfors.

HS.fi: Ulla Karttusen Neitsythuorakirkko-kohusta tehdään kirja. Juulia Jyränki ja Harri Kalha ovat tehneet kirjan, joka käy läpi kevään 2008 taideskandaalin vaiheet. Teos ilmestyy Liken kustantamana.

Valokuvatorstai, 145. haaste. Viikon haasteena on "tie ulos".

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 144. haaste. Viikon haasteena oli "rakkaus". Haasteen otti vastaan 127 kuvaajaa.

Suomen Nikon, Windows 7 -yhteensopivuus. Mitkä kamerat ovat jo nyt yhteensopivia Windows 7:n kanssa?

Tekniikan Maailma, Apple iMac sai 21,5 ja 27 tuuman näytöt sekä langattoman hiiren ja näppäimistön.

Foto.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, 2009 UN World Drug report. 37 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Saturn at equinox. 23 kuvaa.

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year, se maailman suurin luontokuvakilpailu. Diashow kuvista, tässä 30 kuvaa (mukana Suomesta Jarmo Manninen). Kilpailuun lähetettiin 43.000 kuvaa, kuvaajia oli 94 maasta.

Stern.de, Bilder des Tages. Kuvia ympäri maailmaa.

The Online Photographer, Advice for Aspiring Photographers.

Digital Photography School, Memory Cards – Get what you pay for!

Digital Outback Photo, Lightroom 3 Beta. Public beta.

Photographyblog.com, Healthy Growth in Western European Photobook Market. Kuvakirjat ovat vihdoinkin lyömässä itseään läpi, eikä syyttä.

Dpreview.com, Mamiya DM22 & DM28 medium format cameras. DM22, $9.995 (mukana 80mm f/2.8). DM28, $14.990 (mukana 80mm f/2.8). 22 ja 28 megapikselin keskikoon digikameroita. 3.5 tuuman lcd-näyttö. Marraskuussa myyntiin.

Dpreview.com, Leaf releases Aptus II 5 digital back. Keskikoon digiperä, 5.995 euroa, myyntiin marraskuussa.

Photographyblog.com, Hoodman 3” Hoodloupe for Video DSLRs. Lcd-näytön päälle, £75.99 (84 euroa) Hoodloupe ja Cinema Strap £18.89 (21 euroa).

Rob Galbraith, Nikon ViewNX 1.5.0 adds support for D3S, GPS logs.

Dpreview.com, Panasonic re-posts firmware for DMC-LX3.

Kamera & Bild, 26 608 bilder i Metros fototävling.

Kamera & Bild, Inte olagligt att sprida nakenbilder. Hovioikeus muutti alemman oikeusasteen tuomiota. 17-vuotias poika oli näyttänyt ex-tyttöystävänsä alastonkuvia muutamalle kaverille. Kuvat ei hovioikeuden mukaan olleet liian loukkaavia.

Photozone.de, Pentax SMC-DA 15mm f/4 AL ED Limited. Maaliskuussa 2009 julkistettu. Kroppikennoisille, ns. pannukakku/lettu. Vastaa 23mm. Pituutta 40mm. Sisäänrakennettu vastavalosuoja. Painoa 212g, 49mm filtterikierre. Jonkin verran tynnyrivääristymää. Vinjetoi täydellä aukolla. Täydellä aukolla keskeltä terävät kuvat, reunalla vähän pehmeämpää. Kontrasti hyvä. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Creativepro.com, Alien Skin Bokeh. Valikoivaa syväterävyyttä kuviin, plug-in. Rajoitettu käyttö. $199.

 

21.10.2009   (linkki)

Tekniikan Maailma, Canon EOS-1D Mark IV – nopea ja tehokas järjestelmäkamera. Canon EOS-1D Mark IV on urheilu-, uutis- ja luontokuvaajille tarkoitettu järjestelmäkamera.

 • Canon EOS-1D Mark IV -järjestelmäkameran myynti alkaa Suomessa marras-joulukuussa 2009, ja sen arvioidaan maksavan noin 5300 euroa.

Janneheimonen.net, Canon 1D mark IV julkaistu!

Juha Sompinmäki Blog, Canon EOS-1D Mark IV.

Outoa Taigaa, Parasta mahdollista. ...Suosikkikuvaajani Pentti Sammallahti kuuluu joskus kauan sitten sanoneen, että kuvaajan tulee yrittää ottaa niin hyvä kuva kuin käytössä olevalla välineellä on mahdollista saada....

Tuhat sanaa, Harrastelijakuvaaja - ammattivalokuvaaja 6-0. Kesällä soi puhelin. "Löysimme netistä ottamasi kuvan ja pyytäisimme lupaa käyttää sitä kunnan sivuilla". ...

Afterdawn, Applelta uuden sukupolven MacBook ja iMac, päivitetty Mac mini sekä uusi maaginen hiiri.

Uusi Suomi, Vaikutatko terroristilta? Näitä merkkejä kamera seuraa.

Iltalehti.fi, Hjalliksen Leo-Poika perhelomalta tiputukseen.

 • (Ensin katsoin, että oliko valokuva otettu jollain matkamessuilla Dubai-standyn edessä. Mutta kyse onkin "kuvankäsittelystä". Toisaalta on hyvä asia, että näkee heti, että kyse ei ole oikeasta uutiskuvasta.)

Photo.net, foorumi.

BBC, In pictures: Landscape photo of the year 2009. 8 kuvaa.

Pocket-lint.co.uk, VIDEO: Canon EOS 1D Mark IV's advanced auto focus. Video 4:26.

Beyondmegapixels.com, Editing in Camera Raw.

Creativpro.com, 20 Tips For a Faster Photoshop Workflow.

Rob Galbraith, Artist uses photography for his diner paintings.

Hongkiat.com, Five Vital Black & White Photography Tips.

Digital Photography School, Do you have Too Much Camera Gear?

Pdnpulse.com, Shepard Fairey Admits Lying in Lawsuit.

 • Pdnpulse.com, Documents: Why The AP Thinks Shepard Fairey Was Lying
 • (Itse pääasia ei tästä mihinkään muutu. Valokuvaa voi käyttää pohjana/lähtökohtana, kun luodaan itsenäistä uutta teosta. Suomen lait ovat tältä osin samankaltaiset USA:n lakien kanssa).

Dpreview.com, Canon announces new wireless controllers. WFT-E2 II (EOS-1D Mark IV) ja WFT-E4 II (5D Mark II); 799 euroa.

British Journal of Photography, Canon to upgrade video mode on its 5D Mark II digital SLR. Edellinen päivitys toi valotuksen käsisäädöt. Ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla on luvassa lisää videon firmware-päivitystä, hd-laadun 24/25 kuvaa sekunnissa.

Rob Galbraith, Lexar rejoins speed race with Pro 600X CompactFlash. 8GB $199, 16GB $299.

Photographyblog.com, Seculine Action Level Cross. Uudenlainen "vesivaaka/vatupassi" kameraan. Kiinnitetään salamakenkään. Led-valot. £54.99, 60 euroa.

I skuggan av ett världsarv, kuvablogi pikkuihmisistä, siis _pikkuihmisistä_.

Ephotozine.com, Canon Powershot G11. Julkistettu elokuussa 2009. G10:n 14.7 megapikselin tilalle G11:ssä 10 megapikseliä (mutta herkempänä). Polttoväli on sama, 28-140mm, kuvanvakaaja. Uutta on kääntyvä lcd-näyttö, uutta on pienempi koko 2.8 tuumaa. HDMI-out. Käsisäätöjä, raw. Kohina tulee näkyviin ISO 800 -arvolla. Arvosana 8/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 570 euroa.

Dpreview.com, Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45mm F2.8 ASPH OIS. Syyskuussa 2009 julkistettu. Micro 4/3 -järjestelmää. Kuvanvakaaja, erittäin pienikokoinen. Painoa 225g. Filtterikierre on 46mm. Kallis, $900. Arvosana Highly Recommended (just).

 

20.10.2009   (linkki)

tverinkarjala.pictures.fi, Martti Malisen vuosina 1997-2008 Tverin karjalaiskylissä ottamia kuvia.

 • Martti Malisen valokuvanäyttely Tverin Karjalan kyliä ja ihmisiä on esillä 23. 10.2009 asti Venäjän tiede ja kulttuurikeskuksessa (Nordenskjöldinkatu 1, Helsinki. Avoinna ma-pe 9-18).

Foorumilaisten kuvia:

 • Micr0tubulus, Flickr, Italy '09 set
 • Makenkuvat.fi, Hki_int_horse-show-2009, Helsinki International Horse Show 2009. Hartwall-areena. Sunnuntai aamupäivä 18.10.2009. Nordic-Baltic Cup 135 cm Final. International 145 cm Final.

Mikropc.net, Tässäkö Photoshopin uudet työkalut?

Suomen Löytötavarapalvelu, Kuukausittaiset huutokaupat pidetään Käpylän Työväentalolla osoitteessa Vipusentie 19, 00610 Helsinki.

 • seuraava huutokauppa: Tiistai 20.10.2009 klo 19.00
 • tavaranäyttely: klo 17:30-18:45

Panttihuutokauppa Helsingissä 21.10.2009. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIVIDEOKAMERA SAMSUNG SMX-F30RP/EDC 120 e
2 AKKUA 1 LATURI 1 KAAPELI
KÄYTTÖOHJEET
- 125 euroa

DIGIKAMERANRUNKO CANON EOS 350D 300 e
OBJEKTIIVI CANON 18-55/3.5-5.6 II
OBJEKTIIVI CANON 50/1.8 II
SALAMALAITE SIGMA EF-500 DG ST
LATURI
LAUKKU
- ei tarjousta

Photo.net, foorumi.

Canonilta uutta:

Ephotozine.com, What to photograph when the weather turns bad. Yhdeksän päivää Roomassa, mutta vettä satoi ja taivasta halkoivat harmaat pilvet. Viisi vuotta sitten säät eivät suosineet kuvaajaa, mutta näitä Rooma-kuvia on myyty eniten. Ehkä juuri sen takia, että kuvista tuli erilaisia.

Strobist, Kevin Winzeler BTS vids: Big Lights, Small Lights.

Philip Bloom, How to make video timelapse from DSLR stills. Video 10:23.

Bobatkins.com, Emergency Sensor Cleaning. Pehmeä pensseli, 5-kertaa suurentava luuppi ja avaimenperän led-valo.

Wikipedia, Largest photographs in the world.

Digital Photography School, How to Shoot a Traditional Cultural Wedding.

Diyphotography.net, SB800 Internals. Salamavalolla neulanreikäkamera-efekti.

Photographyblog.com, Leica S2 Launch Delayed Again. Nyt myynnin alku siirretty joulukuulle (alkuaan piti tulla myyntiin jo kesällä).

Dpreview.com, Canon posts firmware update for EOS 7D.

Fotosidan.se, Skärpta fotoregler i riksdagen. Ruotsissa tiukennoksia eduskunnassa kuvaamiseen.

Kamera & Bild, Bildstabiliserande tennisboll.

Trustedreviews.com, Nikon D300s. Heinäkuussa 2009 julkistettu. Päivitys D300-malliin, nyt 720p HD-video (mono), 7 kuvaa sekunnissa, cf/sd-kortit. Nappuloitakin on tullut lisää. Kyse on siis 12 megapikselin kroppikennoisesta järjestelmädigistä. Sisäänrakennettu salama, liveview, optinen etsin 100%, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pistettä). Arvosana 9/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 1.800 euroa.

Photocrati.com, Nikon D5000. Huhtikuussa 2009 julkistettu. 12.9 megapikselin järjestelmädigi, 720p video, kääntyvä lcd-näyttö 2.7 tuumaa (230.000 pikseliä), neljä kuvaa sekunnissa, sisäänrakennettu salama, sd-kortit. Nikon D60:n ja D90:n välissä, etsin ei kovin hyvä (samaa tasoa kuin Nikon halvimmissa malleissa). Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 750 euroa (pelkkä runko).

Photographyblog.com, Canon PowerShot SX120 IS. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikseliä, 36-360mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7-tuumainen lcd-näyttö, kosketusnäyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Arvosana 4* / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 230 euroa.

Slrgear.com, Olympus 70-300mm f/4-5.6 ED Zuiko Digital. 4/3-systeemiä (140-600mm), julkistettu vuonna 2007. 58mm filtterikierre. Alle 150mm terävä. Suomen Olympus. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 400 euroa.

North-light.images.co.uk, DSLRRemotePro. Mac-versio testissä, Canonin järjestelmäkameran käyttöä usb-piuhan päästä. Samat toiminnot Windows-versiossa. $75, lokakuun jälkeen $95.

Ephotozine.com, Stealth Gear Extreme Photographers Suit Demo Clothing - outdoor gear Review. Extreme Photographers Suit (EPS), suojaa kylmää ja kosteutta vastaan. Modulaarinen konsepti, voi hankkia tarvittaessa lisää. Takki, huppu, housut, liivit jne. Arvosana 9/10.

 

19.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Teemakilpailu. Tänä vuonna tulee yhdistyksellä 90 vuotta täyteen, sen kunniaksi järjestetään jäsenille uusi vuosittainen valokuvakilpailu. Ensimmäisen kilpailu teema on "On juhla". Voittajan valitsee muusikko Samuli Putro. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan 15.-31.10.2009.

Aukea.net.

Pingstate.nu.

Apertoire-blogi.

(Foorumilta) Mydigitallife.info, How to Deactivate and Reactivate Adobe Photoshop CS3 to Transfer or Move Activation License Key. Tässä ei ole mitään vikaa, onhan teksti alkuaan kirjoitettu englanniksi.

Tietokone.fi, Samsung alkaa myydä muistikortteja omalla brändillään.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, World Animal Day 2009. 41 kuvaa.

Boston.com, The Big Picture, Artistic Gymnastics World Championships. 36 kuvaa.

Stuckincustoms.com, Nuclear Winter in Chernobyl. 2.2.2007.

Earthboundlight.com, Taking Notes in Photoshop (Photo Tip of the Week), 18.10.2009.

Digital Photography School, What’s Your Favourite Focal Length?

Makezine.com, How To: DIY photo reflector.

Photoshopessentials.com, Photoshop Selections: The Magnetic Lasso Tool.

Kamera & Bild, Canon Eos 7D klarade autofokusmatchen.

Photozone.de, Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Julkistettu syyskuussa 2009. Kroppikennoisille, Canon EOS 7D:n kittiobjektiivi. Painoa 455g, 67mm filtterikierre. Kuvanvakaaja. 18mm erittäin iso tynnyrivääristymä. Ei mikään erityisen hyvä objektiivi. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

cnet, Nikon Coolpix S570. Julkistettu elokuussa 2009. Ultrakompakti 12 megapikseliä, 28-140mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3.5 tuuman kosketusnäyttö (288.000 pistettä). 160g. Viisi väriä. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 210 euroa.

 

18.10.2009   (linkki)

Vapaalasku.com, muun ohessa myös perusteellisia kuvaajahaastatteluja.

Tietoviikko.fi, Google-fillari Trike kuvaa Street View -maisemat siellä, minne auto ei pääse.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Capture Motion Blur in Photography.

Photo.net, Ansel Adams Negatives Undergoing Authentication. Ansel Adamsin 60 lasinegatiivia löytyi kirpputorilta puisessa laatikossa.

Steven J. Murdoch, Software Detection of Currency.

Popular Photography, The Camera That Records Your Entire Life. Alkuaan suunniteltu Alzheimer-potilaille, ottaa kuvia 30 sekunnin välein, pidetään kaulassa. 1 GB:een mahtuu maksimissaan 30.000 kuvaa. Huonolaatuista kuvaa. Ei vielä myynnissä, hinta tulee olemaan noin $800.

Kamera & Bild, Bröllopsfotografen är riktigt underhållande. Juuri oli ensi-illassa. Elokuva-arvio. Canon 1Ds Mark III.

Techradara.com, Canon EOS 7D. Syyskuussa 2009 julkistettu. Järjestelmädigi, 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6 x). 50D:n isoveli. Etsin 100%, lcd-näyttö 3 tuumaa (920.000 pikseliä). Sarjakuvaus 8 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama, ohjaa langattomasti Canonin salamia. 1080p video, HDMI-out, käsisäätöjä. Langaton salamaohjaus. Uusi tarkennussysteemi ja uusi Digic4-prosessori. Säänkestävä, suljin 150.000 laukaisua. Digitaalinen vatupassi. 820g. Compact Flash. LiveView (oma nappi). Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.700 euroa (runko).

Trustereviews.com, Panasonic Lumix DMC-GH1. G1:n 12 megapikselin sisarmalli, jossa videokuvausmahdollisuus (vapaa zoomaus, automaattitarkennus myös zoomatessa). Stereomikrofonit. Peilitön Micro Four Thirds -järjestelmä, jonka ansiosta kameran koko ja paino on pienempi kuin perinteisellä järjestelmäkameralla. Kuvanvakaaja ei ole rungossa. Taittuva 3-tuumainen lcd-näyttö (460.000 pikseliä). Erinomainen elektroninen etsin, 1.440.000 pikseliä. Arvosana 9/10. Suomen Panasonic ei löydy. Suomen hinta on n. 1.450 euroa (mukana 14-140mm).

Cameralabs.com, Canon PowerShot SX120 IS. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikseliä, 36-360mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7-tuumainen lcd-näyttö, kosketusnäyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Arvosana 80%. Suositellaan. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 230 euroa.

Luminous Landscape, Epson Stylus Pro 3880. A Pro Gets Even Better. A2-mustesuihku. Suomenkielinen lehdistötiedote. Suomen hinta on n. 1.700 euroa.

 

17.10.2009   (linkki)

Suuri valokuvakirjatapahtuma tänään klo klo 11-16 Suomen valokuvataiteen museossa. Näyttelyesittelyjä, paikalla tekijöitä ja kustantajia. Lisäksi koko päivän museon kehyskirpputori ja edullisesti valokuva-aiheisia poistokirjoja.
Paikka: Suomen valokuvataiteen museo, Prosessi (vapaa pääsy)
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki.

klo 13.00 Sivukaupalla – Suomalainen valokuvakirja -näyttelyn kuraattori valokuvataiteilija Taneli Eskola kertoo vasta julkaistusta kirjasta Valon aakkoset (Kirja julkaistaan 16.10.).
klo 13.15 Maahenki Oy:n kustantaja Liisa Heikkilä-Palo kertoo kulttuurikustantamisen periaatteista.
klo 13.30 Valokuvaaja Jorma Luhta ja kirjan graafinen suunnittelija valokuvaaja Ritva Kovalainen keskustelevat tekemästään uunituoreesta Tähtiyöt-kirjasta (Kirja julkaistaan 16.10).
klo 13.45 Valokuvaaja Kristoffer Albrecht puhuu valokuvakirjasta käsityönä.
klo 14.00 Valokuvataiteilija Marjukka Vainio kertoo Suomen Ranskan instituutissa Pariisissa marraskuussa avautuvasta Suomalainen valokuvakirja -näyttelystä.
klo 14.15 Tilannekuvauksen opas - amatööristä akrobaatiksi. Lehtikuvaaja Jouko Leskelää haastattelee valokuvaaja Jussi Aalto.
klo 14.30-15.30 Paneelikeskustelu: Yksin vai yhdessä - Valokuvakirja eri näkökulmista Keskustelijoina mm. valokuvataiteilija Nelli Palomäki, graafinen suunnittelija Jorma Hinkka (Graafiset Neliöt Oy) ja museonjohtaja Elina Heikka
klo 16.00 Taneli Eskola esittelee näyttelyn Sivukaupalla - Suomalainen valokuvakirja. Huom! Museon pääsymaksu

Stara.fi, Ralph Lauren -muotitalo pyysi anteeksi photoshopausta – mallille potkut.

Iltalehti, Windows 7:n uudet ominaisuudet.

Tekniikka&Talous, Muistikammasta kuvasensori digikameraan.

Photo.net, foorumi.

Webecoist.com, World Photography: Famous Freelance Photographers & Works.

The Online Photographer, High ISO High Noon. Mikä on kameraa valittaessa minimi hyvälaatuista kuvaa tuottavalle ISO-arvolle?

Yourphototips.com, Basic Tips for Photographing the Stars.

The Online Photographer, K-x Lollipops. Erikoisen väristä Pentaxia.

 

16.10.2009   (linkki)

© Markus HenttonenMarkus Henttonen, Night Time Stories
22.11.2009 asti

Markus Henttosen Venäjällä viime kesänä palkittu Night Time Stories nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Näyttely avautuu tänään VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.

Night Time Stories -sarjassa Henttonen kuvaa ihmisiä ja kaupunkiympäristöjä sekä niiden välistä jännitettä yöaikaan. Tarkoituksena on pysäyttää katsoja miettimään, mitä kuvan ottamista ennen tai mitä sen jälkeen tapahtui. Yksittäisen kuvan tulisi toimia eräänlaisena kuvallisena novellina, jossa todellisuuden rajat hämärtyvät.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 10-18, la-su 11-16
5/4 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Maanantaisin klo 14 opastus pääsymaksun hinnalla.

Kirjojen julkaisutilaisuus, Suomen valokuvataiteen museo tänään klo 13: Jorma Luhdan Tähtiyöt sekä Taneli Eskolan Valon aakkoset -valokuvakirja Suomessa. Suomen valokuvataiteen museo ja Maahenki.
www.valokuvataiteenmuseo.fi

Vuoden Luontokuva 2009, sarjakohtaiset semifinalistit on julkistettu. Esituomaristo karsi yli 9.000 kuvan joukosta jatkoon korkeintaan sata kuvaa sarjaa kohti. Semifinaaliin pääsi 630 kuvaa. Kaikki semifinaalikuvat on julkaistu Vuoden Luontokuvat 2009 -dvd:llä.

 • marraskuun puolivälistä alkaen voi sitten ladata kuviaan Vuoden Luontokuva 2010 -kilpailua varten

FFkritiikit, Vuoden luontokuva...

Pingstate.nu.

Omenamehu.org, Flickr Explore.

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, sivut ovat uusiutuneet.

Suomen freelance-journalistit ry, Sanoma Newsin freesopimukset markkinaoikeudessa 15.10.2009. Markkinaoikeuden kaksipäiväinen pääkäsittely on takana päin. Tuomio on odotettavissa marraskuun aikana.

(Foorumilta) Ebaysta oli tilattu halvalla muistikortti (8GB, SanDisk Extreme IV). Nopeus ei kuitenkaan ollut toivottu. Paljastui, että kyse oli ns. piraattikortista, jonka "nopeus" ei ole ollenkaan sellainen kuin pitäisi.

Tietokone.fi, Flash-muistikorttien tekniikka uudistuu.

Tietoviikko.fi, Wi-Fi Direct yhdistää laitteet, haastaa Bluetoothin. ...Esimerkiksi kamerasta voisi tällöin lähettää valokuvia tulostimille ilman verkkoon liittymistä ja asetusten säätämistä. ... ...ensimmäisiä laitteita aletaan hyväksyä vuoden 2010 puolivälissä.

Iltalehti, Internetin keksijä pahoittelee vinoviivoja. Tim Berners-Lee on pahoillaan, että keksi nettiosoitteisiin vinoviivat. Miehen mukaan ilmankin olisi pärjätty.

Photo.net, foorumi.

National Geography, Visions of Earth. Kuukausittain.

Digital Photography School, 12 More Photography Quotes You Should Know.

Photoshop Disasters, Ralph Lauren: The Hits Keep On Coming. Twilight-zonea jo.

A Photo Editor, A Couple Docs Shot With A Stills Camera. Canon EOS 5D Mark II ja videot.

Zoom-in.com, Awesome Photography Site of the Week: Diane Arbus and the Freak.

Black Star Rising, Overcoming Photographer’s Block, Part 2: Five Recommendations.

Harrynowell.com, Exposed! :: Top Tips to get your photos noticed ::

Wedding Photographer Blog, Canon 1D Mark 4 Coming Soon?

Kamera & Bild, Läs chatten med Nikon-Lasse. Kysymyksiä ja vastauksiakin.

The Online Photographer, Panasonic GF1 Field Report.

Photozone.de, Canon EF 100mm f/2.8 USM L IS macro (APS-C) sekä Canon EF 100mm f/2.8 USM L IS macro (Full Format). Canonin upouusi kuvanvakaajamakro. Painoa 625g, 67mm filtterikierre. Pöly- ja kosteustiivistetty. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 950 euroa.

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-ZX1. Julkistettu heinäkuussa 2009. 12 megapikselin taskukamera, 25-200mm, 8-kertainen zoom, kuvanvakaaja (uusi versio), 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), sd-kortit, paljon kuvausohjelmia. Tarkennus nopeampi. Paino 160g. Eri värejä. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Trustedreviews.com, Adobe Premiere Elements 8 and Photoshop Elements 8 Review. Arvosana 9/10. Suomen Adobe (ei suomeksi: ruotsiksi on ollut jo pidempään). Täysiversio 152.50 euroa.

 

15.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Petris.smugmug.com, Thailand Bangkok (ja ympäristö), Hua Hin, Ayuttaya

Valokuvatorstai, 144. haaste. Viikon haastesana on "rakkaus".

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 143. haaste. Viikon haasteena oli "virta". Haasteen otti vastaan 147 kuvaajaa.

Aukea.net, Vuoden Luontokuva 2009.

Nikonin uusi järjestelmädigi Nikon D3s. Myyntiin 27.11.2009, hinta on 5.345 euroa.

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen, Maanantai.

YLE, Digitekniikka näyttää Signe Branderin Helsingin uudessa valossa. Helsingin kaupunginmuseossa on avautunut näyttely, joka esittelee mestarivalokuvaaja Signe Branderin kuvia 1900-luvun alun Helsingistä. Nykytekniikan avulla vanhoista lasinegatiiveista on saatu esiin uusia yksityiskohtia.

 • Helsingin kaupunginmuseo lupaa, että sen rikas kuvakokoelma tarjoaa vielä kosolti aiheita kiinnostaviin näyttelyihin. Museon mukaan myös yleisön kiinnostus on kasvanut, sillä kotitietokoneen pieni näyttöruutu ei tee valokuville samaa oikeutta kuin isot vedokset museon seinillä.

Suomi24.

Hopeinen Omena.

Tietokone.fi, Ilmainen kuvankäsittelyohjelma kotikuvaajalle. Lightbox Image Editor Free. ...Sen etu on erityisesti helppokäyttöinen – tosin paikoin homssuisen oloinen – käyttöliittymä, joka selviää nopeasti aloittelevallekin käyttäjälle.... Maksullisessa versiossa on enemmän ominaisuuksia.

Mikropc.net, Polaroid-filmit tekevät paluun.

Photo.net, foorumi.

Pdnpulse.com, VII Photo Panel: Why Photography Still Matters. Onko valokuvilla enää samanlaista vaikuttavuutta kuin ennen?

Diyphotography.net, Creating A Blur Effect With The Whatever's Around Filter.

Creativepro.com, Learn how to create a surreal landscape scene by blending or merging multiple stock photos in Adobe Photoshop CS4.

Ephotozine.com, Image Comparer Version 3.7. Etsii automaattisesti identtiset kuvat omalta koneelta, sisällön perusteella. Käyttäjä määrittelee, mistä etsitään, mikä on samanlaisuuden aste. $34.95.

Kamera & Bild, Vi har provat Nikon D3s. Ei vielä tuotantoverioita.

Photographyblog.com, Canon EOS 7D. Syyskuussa 2009 julkistettu. Järjestelmädigi, 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6 x). 50D:n isoveli. Etsin 100%, lcd-näyttö 3 tuumaa (920.000 pikseliä). Sarjakuvaus 8 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama, ohjaa langattomasti Canonin salamia. 1080p video, HDMI-out, käsisäätöjä. Langaton salamaohjaus. Uusi tarkennussysteemi ja uusi Digic4-prosessori. Säänkestävä, suljin 150.000 laukaisua. Digitaalinen vatupassi. 820g. Compact Flash. LiveView (oma nappi). Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.700 euroa (runko).

Dpreview.com, Panasonic Lumix GF1. Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Arvosana Highly Recommended. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa.

IR, Sony Cyber-shot DSC-WX1. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikseliä, 24-120mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Luottokortin kokoinen, zoom tulee ulos. HD video (pitää erikseen ostaa kaapeli, jos haluaa parempaa laatua suoraan kamerasta tv:een). Memory Stick. Ei etsintä. 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Erikoisohjelmia, esim. panoraama suoraan kameraan. Uudella kennolla on saatu paremmat hämäräominaisuudet. Ergonomiass ongelmia (kamera turhan pieni). Ei käsisäätöjä. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 340 euroa.

Digital Photography School, Lensbaby Composer. Satunnaista sumennusta tyyliin tilt-shift. Muse/Composer/Control Freak. Arvosana 3/4. Lens $270, Wide adapter $75.

 

14.10.2009   (linkki)

Foto Signe BranderFoto Signe Brander
28.3.2010 asti
Helsingin kaupunginmuseo avaa tänään Hakasalmen huvilassa Foto Signe Brander -näyttelyn, joka esittelee runsaan valikoiman näkymiä sadan vuoden takaisesta Helsingistä.

Signe Brander (1869-1942) kuvasi Helsinkiä asukkaineen vuosina 1907-1913 keskustan pääkaduilta laitakaupungin takapihoille. Hän on kiistatta nimekkäimpiä ja rakastetuimpia Helsinki-kuvaajia. Suosiosta kertoo jotain se, että Helsingin kaupunginmuseon vuonna 2004 julkaisemaa, nyt loppuunmyytyä Signe Brander, Helsingin valokuvaaja -teosta painettiin lopulta 15 000 kappaletta.

Noin 900 valokuvan kokoelmasta näyttelyyn on valittu 79 kuvaa, jotka tarjoavat poikkileikkauksen Branderin Helsinki-kuvien tuotannosta. Digitoimalla vanhat lasinegatiivit kuvatiedostoiksi niistä on saatu esiin uusia yksityiskohtia. Kuvat ovat esillä suurikokoisina (70 x 100 cm) vedoksina.

Marraskuussa 2009 Helsingin kaupunginmuseo julkaisee näyttelyyn liittyvän samannimisen kirjan, johon on valittu yli 100 valokuvaa, joista osa myös näyttelyn ulkopuolelta. Myyntiin tulee myös Signe Brander -seinäkalenteri.

Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 D,
ke-su klo 11-17
Helsingin kaupunginmuseon kaikkiin kohteisiin on ilmainen sisäänpääsy.

Valokuvagalleria Hippolyte tänään klo 17: Hanna Timonen kertoo näyttelystään.

Suomen valokuvataiteen museo huomenna torstaina 15.10.2009 klo 18-19: Psykoterapeutti VTM Ulla Halkola puhuu valokuvan terapeuttisesta merkityksestä surussa. Museon pääsymaksu.

Luontokuvailta Tuusulassa torstaina 15.10.2009 alkaen klo klo 18.30 Jokela-talolla, Keskustie 20.

Jokela. Pentti Johansson:
- Kuukkelin jäljillä
- Elämää ja eksotiikkaa
- Matsalu ja muita Viron länsirannikon luontokohteita

Vapaa pääsy (ohjelma 5 €, sis. kahvi ja pulla)
Järjestäjä: Tuusulan valokuvaajat ry

Suomen valokuvataiteen museo lauantaina 17.10.2009 klo 11-16 Suuri valokuvakirjatapahtuma (ks. digicamera.netin etusivun Tapahtumat-kalenterista).

(Foorumilta, ketjusta Karseita lehtikuvia) HS, Maija-Liisa Lahtinen romahti Tampereen ex-kaupunginjohtajan oikeudenkäynnissä. Live-tilanteessa aivot korjaavat valkotasapainon oikeaksi. Ikävä kyllä valokuvaa katsottaessa näin ei tapahdu. En usko, että tämä kuva olisi tahallaan jätetty näin keltaiseksi.

Tekniikka&Talous, Opiskelijoiden tee-se-itse-viritelmä otti huikeita kuvia 28 km korkeudesta. ...Jopa 28 kilometrin korkeudesta otetut valokuvat hämmästyttävät, sillä budjetti oli vain 150 dollaria....

Digitoday.fi, Applen Snow Leopardissa on tiedostot tuhoava virhe. Koko kotihakemisto tyhjentyy.

 • Tiedot tuhoutuvat Mac-tietokoneelta sen jälkeen, kun sitä on ensin käytetty vierastunnuksilla. Kun koneelle palataan pääkäyttäjän tunnuksilla, ovat kotihakemiston tiedostot kadonneet.
 • Yhtiön mukaan virhe on esiintynyt vain harvoin, ja siihen ollaan kehittämässä korjausta.

Kuluttajavirasto.fi, Takuu ei voi olla maksullinen. Virhevastuu ja takuu menevät toisinaan sekaisin niin kuluttajilta kuin yrityksiltäkin. Kuviota sekoittavat vielä erilaiset maksulliset lisäturvat. Pääsääntö on, että asiakkaan ei pidä joutua maksamaan jostain sellaisesta, joka kuuluu lain perusteella yrityksen vastuulle.

 • Kuluttajalla on oikeus odottaa, että tuote kestää normaalikäytössä yhtä pitkään kuin samanlaatuisten ja -hintaisten tavaroiden yleensä oletetaan kestävän. Myyjä, maahantuoja ja valmistaja vastaavat tuotteen virheistä oletetun kestoiän ajan.

Iltalehti, Tietolähteenä ollut lehtikuvaaja sai tuomion kunnianloukkauksesta. Oikeuden mukaan Lehtikuvan valokuvaaja oli antanut Ilta-Sanomien toimittajalle valheellisia tietoja tapahtumista Helsingin käräjäoikeudessa. Tiedot päätyivät lehteen.

 • Jutussa kerrottiin, että oikeustieteen tohtori Kari Uoti olisi oikeustalolla suuttunut eräälle toiselle valokuvaajalle ja esittänyt tälle uhkauksen kurittamisesta. Hovioikeus ei löytänyt väitteille näyttöä ja piti niitä loukkaavina.
 • Jutun kirjoittanut toimittaja ei ollut tarkistanut valokuvaajan kertomuksen todenperäisyyttä muista lähteistä. Hovioikeus katsoi molempien syyllistyneen tahalliseen kunnianloukkaukseen

Tietokone.fi, Väite: Applen verkkolevy hajoaa ennen aikojaan. Puolitoista vuotta sitten myyntiin tullut langattoman tukiaseman ja verkkolevyn yhdistävä Time Capsule saattaa olla lyhytikäinen. Keskustelufoorumeilla käydään kiivasta keskustelua äkillisesti hajoavista laitteista.

Prosessori.fi, Kameran projektorista tulee iso hitti.

Photo.net, foorumi.

Reuters, Photo technique: Mirrors. 19 kuvaa.

Nikonilta uutta.

British Journal of Photography, The devil is in the detail. Nikon 3Ds. Kaksi vuotta vanhalle Nikon D3:lle seuraaja, ISO 200 - ISO 12.800 (102.400!), kohina on filmimäistä isoillakin ISO-arvoilla. Video (toisin kuin Canonilla) Motion-JPEG, hd 1280x720, 24 kuvaa sekunnissa, suurin osa kameran asetuksista ovat käytössä videoitaessakin. Kuvakenno on uusi, edelleen 12 megapikseliä ja täyden ruudun kenno. Kennon puhdistustoiminto on uusittu, 9 kuvaa sekunnissa. Nikon D3s tulee myyntiin joulukuun alussa, hinta on £4.200, 4.500 euroa.

Hongkiat.com, Black and White Photography: 100 Pieces of Exquisite Portrait.

The Online Photographer, A Linux-Based, Open-Source Camera.

Pdnpulse.com, Magazine: Contacting Photographers is Too Complicated. Kuva julkaistiin lehdessä ilman lupaa ja ilman korvausta.

 • "... This is a magazine born out of love for the medium and respect for the photographers. It’s not profitable and probably will never be...."
 • "...contacting ±15 photographers worldwide – every issue – is a very complicated thing..."

Engadget, Spider Camera Holster review: stick 'em up. Ei vielä myynnissä, järjestelmäkamera lonkalle. Videoita.

Luminous Landscape, PhotoFast CF and SD Cards. 32GB sd-kortteja, 64GB:n cf-kortteja, nopeita ja kohtuuhintaisia, uusi Taiwanilainen valmistaja PhotoFast.

British Journal of Photography, Polaroid to re-launch its instant cameras.

Project10-50.com, ensi vuonna kuvat otetaan vain 50mm:n objektiivilla.

Photopreneur, Selling Your Old Photos.

Digital Outback Photo, Essential Combo Cam Gear. Kaikenlaista tarpeellista sitä löytyykin.

Digital Photography School, How to Set the Price for Your Photography.

Lifehacker.com, How to Build a DIY Digital Camera Scanner.

Diyphotography.net, Playing With Matches - A Burning Tutorial (A Photography Project).

Dpreview.com, Epson releases PictureMate Charm photo printer. Pieni fotoprintteri, $149.99.

Dpreview.com, Canon posts firmware update for EOS Rebel XS/1000D.

Photocrati.com, Sony A500 and A550 Digital SLR Review: Field Test Report. Julkistettu elokuussa 2009. Uusi kenno, kaksi live view -systeemiä, ISO 12800, molemmissa malleissa rungossa kuvanvakaaja. Sony Alpha A550, 14.2 megapikselin järjestelmädigi, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö (921.600 pikseliä). Sony Alpha A500, 12.3 megapikseliä, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö (230.400 pikseliä). Molemmat mallit tulevat myyntiin lokakuun lopulla. Kasvojentunnistuskin toimii suorakatselun (live view) aikana. Auto-hdr yhdistää ruutuja yhdeksi kuvaksi. Suomen Sony. A550 maksaa noin 900 euroa, A500 800 euroa.

IR, Panasonic Lumix DMC-GF1. Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Cameras.co.uk, Canon IXUS 200 IS. Julkistettu elokuussa 2009. kolmen tuuman kosketusnäyttö (Canonille uutta), 12 megapikseliä, 24-120mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Eri värejä. Helppokäyttöinen, laajakulmaa on videoitaessa käyttöä. Arvosana 84. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 350 euroa.

Beyondmegapixels.com, Canon EF 50mm f1.4 USM Lens. Suomen Canon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Cameralabs.com, Panasonic Lumix DMC-FT1 / TS1. Euroopassa Panasonic Lumix DMC-FT1 Tammikuussa 2009 julkistettu. 12 megapikseliä, taskukamera, 28-128mm, 4.6-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä), ei etsintä. Vedenpitävä, iskunkestävä, pölynkestävä. Litium-ioniakku. HD-video. Neljä väriä. Arvosana 80%. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 390 euroa.

Lenstips.com, Polarizing filters test - supplement. Näitä testataan harvoin, nyt täydennetty edellistä laajaa ja perusteellista testiä.

Pcmag.com, Pocket-Size Printers.

 • Dell Wasabi PZ310 Mobile Photo Printer, $149
 • Polaroid PoGo Instant Digital Camera, $200
 • Polaroid PoGo Instant Mobile Printer, $80

 

13.10.2009   (linkki)

© Harri NurminenHarri Nurminen: Kaksi kansaa - kaksi kieltä (Kueh’tt narood – Kyehti kielâ)
30.1.2010 asti

Freelancevalokuvaaja Harri Nurmisen näyttely kertoo inarin- ja kolttasaamelaisista ja se muodostuu kahdesta kuvakokonaisuudesta: 1980-luvun mustavalkokuvista ja 2000-luvulla otetuista värikuvista. Molemmat kokonaisuudet on kuvattu samassa osassa Lappia; Inarijärven ympäristössä ja Sevettijärvellä.

1980-luvun mustavalkoiset kuvat kertovat ajasta, jolloin saamelaisuus nähtiin väistyvänä kulttuurina. Tapahtumat ja ympäristöt Nurminen kuvasi sellaisinaan, ilman minkäänlaisia kuvausjärjestelyjä. Näiden kuvien tallentama aikakausi on tavallaan jo tuonpuoleista; enää ei ole sähköttömiä taloja, enää ei pukeuduta peskeihin eikä yövytä laavuissa.

2000-luvulla ottamiinsa kuviin Nurminen on etsinyt ihmisiä, joilla on vahva saamelainen identiteetti. Suurikokoisissa värivedoksissa kerran jo kadonneiksi luullut kansat tekevät näyttävää esiinmarssia nykyaikaan. Nämä saamelaiset ovat ylpeitä juuristaan ja kielestään ja valmiita puolustamaan kulttuuriaan ja elinkeinojaan.

Näyttelyn saamenkielinen nimi Kueh’tt narood - Kyehti kielâ on puoliksi koltansaamea ja puoliksi inarinsaamea. Molemmat kielet on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Niiden puhujia arvellaan olevan enää vain 300-400.

Saamelaismuseo Siida
Inarintie 46, Inari
ti-su klo 10-17, jouluaattona ja joulupäivänä 24.-25.12. suljettu

Foorumilaisten kuvia:

Kerro valokuvien tai videoiden jakamiseen liittyvistä kokemuksistasi:
Jari Luomanen tekee tutkimusta valokuvien merkityksistä sosiaalisissa verkostoissa. Tätä silmälläpitäen hän on käynnistänyt Facebookissa ryhmän Valokuvat & videot verkossa. Ryhmä on osa Suomen akatemian ja Tampereen yliopiston Jokapaikan tietotekniikan kotouttaminen -hanketta, jonka tavoitteena on selvittää viestimien ja teknologian merkityksiä ihmisten arkielämässä. Eräs osa tätä on valokuvien luonteen muutos digitalisoitumisen ja sosiaalisten nettiverkostojen myötä.

Antti Vallius, Luontokuvan kuvallisten konventioiden rakentuminen. Taidehistorian pro gradu -tutkielma, Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, 13.12.2004. 102-sivuinen pdf, myös kuvia. Riittää lukemista muutamaksi illaksi.

Frameful, Spin-off blog syntyi. "Kuvajournalismiopiskelijoiden FRAMEFUL blogin sisareksi syntyi kritiikkiblog, jossa Jore ja opiskelijat siteeraavat ( lainaavat visuaalisesti ) lehtien kuvia ja juttukokonaisuuksia ja kirjoittavat niistä kriittisesti. Laajennamme näin opiskelun käsittämään reaktiot ammattilaisten tuotantoon. Framefulista aina linkki FFkritiikkiin kun siellä on uutta aineistoa."

Lassikujala.1g.fi, Finlandiatalo 2009. 26 kuvaa Vuoden Luontokuva 2009 -tapahtumasta.

Kenneth Lehtinen Photography, blogi. A year in rock photography. Ja kuvat. In English. Ensimmäinen merkintä.

Outoa Taigaa, Illan ja aamun joutsenet. Rovaniemellä yhdessä kuvassa 335 joutsenta.

Ylitalot.net, Pinnan alla. Aiheena lähinnä kuvat.fi -palvelun käyttö vs. WordPress vs. Flikr.

 • (mihinkä unhohtui nopeusvertailu kuvat.fi vs. Flickr?)

Tiedeuutiset.fi, Kuvan ylivoimateorialle tukea suomalaistutkijalta – ihminen on visuaalinen, mutta täydentää muistikuvaa mielensä mukaan. Tunnistustulokset tukivat "kuvan ylivoimateoriaa" eli ihmisen loistavaa kykyä tunnistaa näkemiään kuvia: vielä kymmenen viikon kuluttuakin keskimäärin noin 80 % kuvista tunnistettiin oikein, eikä koehenkilöiden yksilösuorituksissa ollut suurta vaihtelua.

Kauppalehti, "Ilmaista lounasta tai taulutelevisiota ei ole". Kuluttajaliitto varoittaa suomalaisia nettihuijauksista, joissa kuluttajia narutetaan osallistumaan maksullisiin peleihin ja -testeihin. Pahimmillaan huijatuksi tulleille on koitunut nettihuijauksista satojen eurojen lasku.

Kaikille valokuvaajille avoimessa The 2009 International Aperture Awards-kilpailussa on kaksi kategoriaa:

 • Open Awards -kategoriaan voivat osallistua sekä ammattilaiset että harrastajakuvaajat
  • osallistumismaksu USD$39.00/kuva
  • kuvia voi lähettää niin monta kuin haluaa seuraavista aiheista (8):
   • People and Portrait (Ihmiset ja Muotokuvat)
   • Sport (Urheilu)
   • Landscape (Maisema)
   • Science and Nature (Tiede ja Luonto)
   • Commercial, Advertising & Fashion (Kaupalliset kuvat, Mainonta&Muoti)
   • Abstract/Illustrative (Abstraktiot/Kuvitus)
   • Photo Journalism (Kuvajournalismi)
   • Wedding (Häät)
 • Amateur Awards -kategoriaan voivat osallistua vain harrastajakuvaajat
  • osallistumismaksu USD$9.00/kuva
  • kuvia voi lähettää niin monta kuin haluaa seuraavista aiheista (3):
   • People and Portrait (Ihmiset ja Muotokuvat)
   • Landscape (Maisema)
   • Abstract/Illustrative (Abstraktiot/Kuvitus)

  Osallistumisaikaa on 30.11.2009 asti.

  Kuvat arvostelee alan ammattilaisista koostuva tuomaristo.

  Palkintojen yhteisarvo 88 000 USA:n dollaria.

  Lue kilpailun säännöt kokonaisuudessaan (englanniksi) The 2009 International Aperture Awards -kilpailusivuilta.

  Viime vuoden voittajakuvat ks.
  The 2008 International Aperture Awards Winners Gallery

Hilavitkutin.com, Webbikameroiden uusi kuningas: Microsoft LifeCam Cinema. 79.90 euroa.

Panttihuutokauppa Helsingissä 14.10.2009. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIKAMERANRUNKO NIKON F5 KODAK PROFESSIONAL 300 e
DCS 760 3 AKKUA 1 KOVALEVY 5GB
2 OBJEKTIIVIA MICRO-NIKKOR 55/2.8 55/3.5 AUTO P
2 OBJEKTIIVIA NIKKOR 135/3.5 SIGMA 135-400/4.5-5.6
SALAMALAITE BRAUN VARIOZOOM EI TESTATTU
LATURI 1 USB-KOVALEVYNLUKIJA 1 REPPU
- poistettu

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, China, as seen by Elizabeth Dalziel. 38 kuvaa.

Suomen Lehtikuvaajat, Photojournalists, An endangered species in Europe? 52-sivuinen pdf. David McCairley, Edited by Nick McGowan-Lowe, June 2009. European Federation of Journalists.

 • The survey was intended to provide information on the present situation of the photojournalism industry in Europe, and the responses currently being made by representative unions in Europe. Suomikin oli vastaajien joukossa.
 • Finland
  - Unfair agreements, demanding all or very broad rights. The media houses began first to demand these from writers, but now more and more even from photographers.
  - Low rates – mainly due to the huge supply of images from image banks and amateur or semi-professional photojournalists.
  - Freelance photojournalists being paid less than what is set out in the collective agreements.

Digital Photography School, Photographing the Aurora Borealis – i.e. Northern Lights. Ohjeita revontulien kuvaamiseen.

Photonaturalist.net, 7 tips for photographing silhouettes.

Dailymail.co.uk, Guns and roses: The photographer who literally shoots his subjects. Salamavalo kestää 0.5 mikrosekuntia, voltteja on 17.000 (hengenvaarallinen). Luoti lentää 200 metriä sekunnissa, kun luoti lentää lasersäteen läpi, salama välähtää. Kameran suljinaika on yksi sekunti, aukko f9 - f13. Toinen käden sormi painaa liipaisinta, toinen kameran suljinta. Salaman välähtämistä voi viivyttää.

Earthboundlight.com, Moving From Color Manglement to Color Management (Photo Tip of the Week), 11.10.2009.

The Digital Journalist, Chuck Westfall, Tech Tips October 2009. Canonin järjestelmädigiasiaa kysymys ja vastaus -muodossa.

Photofocus.com, 10 Ways to Improve Your Photography Without Buying Gear.

Ephotozine.com, I'm a photographer not a terrorist says Daily Mirror photographer. Erityisesti Lontossa valokuvaaja saa varautua kaikenlaiseen.

Digital Photography School, Painting a Photo in Photoshop. Photoshopilla valokuvasta maalausmainen, ei filtterillä.

Fourthirdsphoto.com, uudistuneet nettisivut. Olympus.

Jeff Ascough, Rangefinder Photography. Miten Leicat sopivat hääkuvaukseen? Leica M8 vaihtui Canonin järjestelmädigiin. Ennestään oli neljä M6-Leicaa.

Veoelmundo.com, How to take photos at night.

Thom Hogan, Camera Envy Redux. Etusivulla muutama kommentti Leica M9 -mittaetsinkamerasta.

Dpreview.com, Carl Zeiss Distagon T* 2/28 lens in EF mount. Tänä syksynä myyntiin, 965.55 euroa.

Fotosidan.se, Bröllopsfotografen snart på bio. 16.10.2009 saa ensi-iltansa ruotsalainen elokuva "Bröllopsfotografen". Trailerin pituus on 1:28, siinäkin ajassa ehtii jo vilahtaa useampi kamera (statistin osassa kuitenkin).

LetsGoDigital, Nikon D3000. Heinäkuussa 2009 julkistettu, D60-mallin korvaaja, 10 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Budjettimalli, mutta ei paljoa huomauttamista. Ei videota, ei HDMI, ei liveview, ei kääntyvää lcd-näyttöä. Tarvittaessa opastila avustaa kuvaajaa. Pienikokoinen, mutta ergonomia on kunnossa. Arvosana 80% Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 550 euroa (mukana AF-S DX 18-55/3.5-5.6G VR ED).

 • (aikaisin aamulla Suomen Nikonin sivut eivät vastanneet)

Photographyblog.com, Canon Digital IXUS 120 IS. Julkistettu elokuussa 2009. 12 megapikseliä, 28-112mm, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 310 euroa.

Slrgear.com, Sony 18-55mm f/3.5-5.6 DT SAM SAL-1855. Kittiobjektiivi, kroppikennoisille (27-83mm). Parannaus edelliseen kittiobjektiiviin, hyvät tulokset.

Ephotozine.com, Walkstool Comfort 75XXL. Pieni retkituoli, iso hinta. Arvosana 9/10. Suomen hinta on 79 euroa.

 

12.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Luontokuva.org, Vuoden Luontokuva 2009. Kari Leo: Metsän emäntä. 29. kerran järjestetyn kilpailun voitti kuukkelikuva, joka yleisöäänestyksessäkin sai yli puolet äänistä. Kuvaajia oli yli tuhat, kuvia runsaat 9.000. Naisten osuus nousi 25%:iin. Ensimmäistä kertaa kuvatiedostot sai lähettää internetissä, kymmenesosa käytti enää cd-levyä. Neljän tuomarin valinta voittajaksi oli yksimielinen. (Luontokuva.org:in sivut välillä nikottelevat kuorman alla...).

Vuoden Luontokuva -tapahtuma on vuosittain melkoinen voimanponnistus, Helsingin lisäksi tilaisuus järjestetään neljällä muulla paikkakunnalla. Finlandia-talolla oli Vuoden Luontokuva 2009 -näyttelyn lisäksi kymmenkunta muuta valokuvanäyttelyä. Kirjatorilla haastateltiin kirjojen tekijöitä ja pitkillä pöydillä oli esillä valtava määrä erilaisia luontokuvakirjoja. Finlandia-salissa oli koko päivän esityksiä, lisäksi oli tietoiskuja. Laitemaahantuojat esittelivät tuotteitaan. Tukihuutokaupan saimaannorpan hyväksi meklaroi Pertti Salolainen juuri ennen gaalaa.

Illan gaala-ohjelma Finlandia-talolla jakautui kahteen näytökseen, välissä oli tunnin tauko, jonka aikana oli tilaisuus kierrellä näyttelyissä ja esittelypisteissä. Tasavallan presidentti jakoi voittajalle palkinnon.

 • naissukupuolella on vielä kirimistä: sarjavoittajiin ja Vuoden Luontokuva 2009 -kirjaan mahtui vain yksi nainen, nuorten sarjan 1992 - 1994 -voittaja Eeva-Reetta Erkkilä
 • Ensimmäistä kertaa kuvat oli valaistu takaapäin led-valoin. Onnistunut ratkaisu, mutta vielä jäi vähän parannettavaa (Lontoon Natural History Museumissa vastaavat valaistut transparentit esiteltiin aivan hämärässä huoneessa, jossa kuvat pääsivät paremmin oikeuksiin. Wildlife Photographer of the Year, maailman suurin luontokuvakilpailu)
 • Yhdeksän sarjavoittajan nettikuvista kuudesta näki exif-tietoja, ihan mielenkiintoista oli tarkistaa, millaista isoa/aukkoa/suljinaikaa oli käytetty. Kirjassa nämä tiedot on kerrottu kustakin kuvasta.
 • Kuvat: 1, 2, 3, 4

Janneheimonen.net, Vuoden Luontokuva 2009 : Kari Leo - Metsän emäntä!

Peter Forsgård, Vuoden Luontokuvasta ja vähän muustakin.

Jani Sourander.

Sulantoblog.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Lokakuun kuvaaja Aino Huovio.

Fokkerin Elämäntapa Imperiumi, Iloinen jälleennäkeminen. Mitä tämä on?

Aamulehti, Tietosuojavaltuutettu: Facebookin ehdot ovat kohtuuttomat.

Photo.net, foorumi.

Smashingmagazine.com, Beautiful Black and White Photography.

Black Star Rising, National Geographic’s Jim Richardson: How I Judge Photo Contests.

Exposurepas.com, What’s the difference between Lightroom & Photoshop?

Smashandpeas.com, 20 Examples of Minimalist Photography.

Holgablog.com, The Best Holga Photos from Flickr August & September 2009.

Lensrentals.com, The light at the end of the tunnel. Tähän asti salamavaloille ei ole ollut toimivaa vaihtoehtoa, mutta tilanne on muuttumassa.

David Saffir's Photography and Printing Blog, Medium Format Gaining on DSLRs – Part Two.

Digital Photography School, Saying a Camera takes Nice Pictures is like Saying a Guitar Plays Nice Melodies.

British Journal of Photography, Leaf Imaging to unveil new entry-level Aptus digital back [Medium Format - 3/5]. ...‘we’ll be announcing shortly the release of the Aptus 5, an entry-level product. We see a need for entry-level products with aggressive pricing to respond to the changes that are happening in the market.’

Trustedreviews.com, Digital Photography Tutorial - Picture Framing Review. Ja nyt kyse on ihan perinteisestä kehystyksestä.

 

11.10.2009   (linkki)

Luontokuvailta Tuusulassa torstaina 15.10. klo 18.30 Jokela-talolla, Keskustie 20.

Jokela. Pentti Johansson:
- Kuukkelin jäljillä
- Elämää ja eksotiikkaa
- Matsalu ja muita Viron länsirannikon luontokohteita

Vapaa pääsy (ohjelma 5 €, sis. kahvi ja pulla)
Järjestäjä: Tuusulan valokuvaajat ry, www.kuvaajat.com

Pekola.net, Kotiinpaluu; Canon EOS 5D Mark II.

Tarvaspää, Akseli Gallen-Kallelan Museo. Virtuaalivierailu. Hyvin toteutettu 360 pallopanoraama, jossa pääsee hyvin liikkumaan eri kohteisiin. Zoomaamaan ei pääse, mutta kuvat ovat isoja.

 • rahoitus Opetusministeriön kulttuuri- ja taiteenalojen tietoverkko- ja tietokantahankkeisiin myönnettävällä apurahalla (3.500 euroa)
 • jollei virtuaalivierailu riitä, niin tässä ohjeet Näin löydät Gallen-Kallelan Museoon

Tietoviikko.fi, PhotoSketch tekee tikku-ukosta valokuvan – automaattisesti.

Polishaholic, My photo used without permission. Suomeksi ja in English. Tällä kertaa eBayssa.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, Autumn scenes. 32 kuvaa. Ruskaa monessa kuvassa.

Digital Photography School, Photograph the Light not the Land.

Makezine.com.

Photoshop Disasters, Carl Zeiss: Lose Canon. Heijastuksessa on kaikki mahdollinen mennyt vikaan.

Thomashawk.com, An Update on the International Olympic Committee’s Threatening Letter to Flickr User Richard Giles. Olympiakomitea lievensi kantaansa, edelleen olympialaskuvien käyttö on epäselvää.

Photocrati.com, Q and A: What are the best, affordable LCD monitors for photographers? Muutama ehdotus.

Cameralabs.com, Canon PowerShot D10. Helmikuussa 2009 julkistettu. 12 megapikseliä, 35-105mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä), litium-ioniakku, sd-kortti. Canon ensimmäinen vedenpitävä digi, 10 metriin saakka. Kestää myös iskuja, pölyä, kylmyyttä. Vga-tasoinen videokuvaus. Helppo käyttää. Arvosana 84%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 330 euroa.

Luminous Landscape, Phase One Achromatic Plus. A Unique Monochrome Medium Format Back. Ei IR/AA-filttereitä kennon edessä, ei Bayer-interpolaatiota. $41.990.

 

10.10.2009   (linkki)
© Sari VennolaSari Vennola, Paperinuket
25.10.2009 asti

Helsinkiläisen valokuvataiteilijan Sari Vennolan (s.1965) teossarjan Paperinuket pääosassa ovat rohkeasti keimailevat iäkkäät naiset. Kuvasarjalla taiteilija palauttaa muistot lapsuuteen ja pikkutyttöjen unelmiin prinsessamekoista. Muotokuvien rinnalle Vennola on kuvannut vanhoja, muistoja kantavia juhlavaatteita.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1,Turku
ma-pe 12-18 la-su 12-17

© Robie KulokiviRobie Kulokivi: MOM - monochrome on metal
17.10.2009 asti

MOM - monochrome on metal
-näyttelyssä on esillä Robie Kulokiven ottamia alastonkuvia vuosilta 2002-2008. Kulovesi kuvaa musta-valko materiaalille perinteisellä kalustolla vallitsevassa valossa ilman salamaa. Valokuvat on vedostettu komposiittialumiinille.

Kulokiven näyttely tullaan näkemään myös Joensuussa Galleria Kohinassa, jossa se on esillä kolmen viikon ajan joulukuussa.

Aino-Marjatta Mäki: Katseeni Katoava Toinen -näyttelyAino-Marjatta Mäki: Katseeni Katoava Toinen
17.10.2009 asti

Aino-Marjatta Mäen ensimmäinen yksityisnäyttely Katseeni Katoava Toinen on valokuvaa ja ääntä yhdistävä installaatio, joka käsittelee näkövammaisen minäkuvan määrittymistä ja sen visualisointia.

Teos on toteutettu yhteisöprojektina kahdentoista näkövammaisen henkilön kanssa.

Hanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Galleria ja kirjakauppa
Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Vuoden Luontokuva 2009 -tapahtuma Finlandia-talolla Helsingissä
huomenna sunnuntaina 11.10. klo 10:30-21:10:

 • Luontokuvamessut & Näyttelyt 10:30-20:00:
  • Valokuvanäyttelyt:
   • Vuoden Luontokuvat 2009 -näyttely: Kilpailun 9 sarjavoittajaa ja 21 kunniamaininnalla palkittua kuvaa. Kaikki kuvat ovat esillä jo klo 10:30, mutta voittaja julkistetaan vasta Gaalaillassa klo 19:45. Näyttely on ensikertaa esillä valotauluina, joissa on käytetty energiaa säästävää Led-tekniikkaa.
   • Luontokuvaajien omia valokuvanäyttelyitä: Hannu Hautalan retrospektiivi, Juha Taskisen Saimaannorppa, Jorma Luhdan Tähtiyöt ja useita muita näyttelyitä.
  • Tukihuutokauppa saimaannorpan hyväksi
  • Luontokuvauksen esittelyosastot:
   • Benga Pöntisen Panssarivaunu-piilokojun esittely ja piilokojunäyttely
   • Digikuvausvinkit: Tietoiskuja, joiden jälkeen yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä.
   • Kirjatori: Haastatteluja ja Suomen laajin luontokuvakirjojen myyntinäyttely.
   • Messuosastot: Maahantuojien osastoilla esillä luontokuvaajan kamerat ja tarvikkeet.
 • Festivaalipäivä 11:00-16:45:
  • Saliohjelmassa mm.:
   • Kari Poppis Suomela: Kuvaajana maapallon äärilaidoilla. Pohjoisnavalta etelänavalle.
   • Stefano Unterthiner: Kuningaspingviinien matkassa. Tulkkaus: Jari Peltomäki.
   • Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Metsänhoidollisia toimenpiteitä -kuvakertomus
   • Esa Mälkönen: Lintukuvausta kotikulmilla
   • Stefano Unterthiner: Villieläimiä läheltä. Tulkkaus: Jari Peltomäki
   • jne.
 • Vuoden Luontokuva 2009 -gaalailta 18:00-21:10:
  • I Näytös:
   • Jorma Luhta: Tähtikuvaajana pohjoisen kesäyössä
   • Vuoden Luontokuvat 2009 -multivisio
   • Vuoden Luontokuva 2009 -kilpailun palkintojen jako
   • Vuoden Luontokuvat 2009 - Suomen luonnon vuodenkierto -kirjan julkistaminen
  • II Näytös:
   • Seppo Keränen: Itämeri nyt!
   • Lintukuva.fi -tiimi: Arto Juvonen, Tomi Muukkonen, Jari Peltomäki & Markus Varesvuo: Linnut vauhdissa.
   • Juha Taskinen: Jäätä rakastavat. Solistina Katja Nykänen. Säestys Jorma Inkala, flyygeli.
  Lue lisää ohjelmasta

Vuoden Luontokuva 2009 -tapahtuma muilla paikkakunnilla:

Vuoden Luontokuva 2009 -äänestys

Työ- ja elinkeinotoimisto, Kuvankäsittelijä, toimistotyöntekijä, Go On Yhtiöt, Tampere, Tampere. Äitiyslomasijainen monipuolisiin kuvankäsittely- ja toimistotöihin. Työtehtävät koostuvat mm. kuvankäsittely-, repro- ja taloushallinnollisista tehtävistä. Tähän tehtävään valittavalta henkilöltä edellytetään Illustrator-ohjelman sujuvaa käyttötuntemusta. Corel Draw-, Freehand- ja muiden Adobe CS3:n ohjelmien sekä taloushallinto-ohjelma Novan tuntemus luetaan myös eduksi.

Yhteystiedot Go On Tampere, Henni Repo
Työpaikan osoite Kuninkaankatu 22-24, 2krs, 33200 TAMPERE
Palkkaus TES
Työkokemus 1-5 vuotta
Työ alkaa Heti/sop. muk.
Työaika kokopäivätyö
Työn kesto yli 12 kuukautta
Haku päättyy 23.10.2009

Foorumilaisten kuvia:

 • Johannes Sipponen Photography, Syksy

(Foorumilta) Smirri, salamalla otetun pisarakuvan setup.

Frameful-blogia päivitetään ahkerasti. HEO:n kuvajournalismiopiskelijoiden blog 2009 - 1010.

 • opiskelua on kestänyt 1.5 kuukautta
 • HEO:ssa on 28 aktiivia opiskelijaa, jotka suorittavat kuvajournalismiopintojen lisäksi journalistiikan appron ja tekevät 1,5 kuukauden harjoittelujakson lehdissä. He osallistuvat noin kuukauden mittaiseen monimediaprojektiin, joka Trombit- nimellä on nähtävissä jatkuvasti päivittyvänä webissä ja kuunneltavissa sekä nettiradiona että oikeana radioasemana.
 • HEO mediapaja - HEO opisto

Kolmetuntinen Adobe Photoshop CS4 -seminaari Tennispalatsissa 13.11.2009. Tilaisuus on maksuton ja englanninkielinen.

Pinseri.com, Säästövinkkejä Apple-käyttäjille. Koneelle kolmen vuoden lisätakuu Applecare, hinta on n. 50 euroa.

Iltalehti.fi, Raju riita häävideosta. Video, kesto 1:47.

 • (tämä on se kolmen päivän takainen digicamera.netin uutinen, englantilainen hääkuvaaja ei oikein onnistunut, oikeus tuomitsi valokuvaajaan palauttamaan hääparille rahat. Kaikki meni pieleen).
 • Telegraph.co.uk, Wedding photographer defends his pictures, 23-vuotiaan valokuvaajan mielestä kuvissa ei ole mitään vikaa.

Prosessori.fi, Digitaalinen tarkennus tulee kännykkäkameraan.

Photo.net, foorumi.

Nytimes.com, Lens blog, Showcase: National Geographic Image Collection. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) NG:llä voi olla yhdestä kuvausaiheesta yli 30.000 kuvaa. Arkistoissa on yli 10 miljoonaa kuvaa.

Strobist, QnA: Big Group in a Big, Dark Room. Pitkä kirjoitus, miten otetaan ryhmäkuva voimistelusalissa? Kuvattavien määrä on hypoteettiset 60.

Psdtuts.com, How to Break Sunlight Through the Clouds.

Photocrati.com, Photo stitching. Photoshop, helppo.

Lightroom Blog, An introduction to Lightroom Plugins.

X-blog.com, Keeping it Raw in Photoshop – Part 1 of 3.

Nationalgeographic.com, Energizer Ultimate Photo Contest. 28.000 online-äänestäjän voittajat, kuusi kategoriaa.

Pdnpulse.com, Did Irving Penn's Photos Go Up In Price When He Died? New Yorkin Chriestie's -huutokauppakamarilla oli listalla 14 Pennin valokuvaa. Huutokauppa pidettiin päivän Pennin kuoleman jälkeen. Vaikuttiko kuolema huutohintoihin.

Photocritic.org, Humble beginnings in street photography.

Diyphotography.net, 3 Cool Photography Halloween Hacks.

Rob Galbraith, onOne Software releases DSLR Camera Remote Server 1.2. Ei vielä tukea Canon EOS 7D:lle.

Telegraph.co.uk, PhotoSketch picture software wins plaudits. Kuva hahmotellaan tikku-ukoin, sommitellaan. Kuvan osat nimetään (että ohjelma löytää vastaavaa internetistä). Ohjelma etsii osat, liittää ne yhteen.

(Ei vielä toimi kunnolla, paljon kehitettävää vielä, demo on kylläkin hyvä)

IR, Adobe Unveils Photoshop.com Mobile for iPhone (lehdistötiedote). Ilmainen, vain USA/Kanada.

IR, FastPictureViewer marks hundredth release. Ilmainen versio, kaksi maksullista versiota 9.99 euroa ja 19.90 euroa.

The Online Photographer, Snow Leopard Performance Gains: Diglloyd. Lightroom + Aperture paljon nopeampia.

Auracam.info, Aura Camera To Capture Energy Field. Hinta nyt vain $2.595 (normaali hinta $3.995).

 • Operators typically charge $15-$30 per aura photograph.
 • People wait in line to have their aura photograph taken!
 • This aura camera can pay for itself in just a few days of use

Kamera & Bild, Gratis naturfotobok på nätet. Paljon kuvia ja paljon tekstiä. Kirjaa luetaan oman käyttöliittymän kautta (ihan kätevä). Suunnattu uusille luontokuvaajille, myös välineistä tekstiä. 208 sivua.

Kamera & Bild, Nytt från Nikon 14 oktober. Nikon D3s? Nikkor AF-S FX 100-500/4,5-5,6 VR? Nikkor AF-S FX 16-35/4 VR?

Photographyblog.com, Canon Digital IXUS 200 IS. Julkistettu elokuussa 2009. kolmen tuuman kosketusnäyttö (Canonille uutta), 12 megapikseliä, 24-120mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Eri värejä. Helppokäyttöinen, laajakulmaa on videoitaessa käyttöä. Hinta saisi olla halvempi. Arvosana 3.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 350 euroa.

IR, Epson Perfection V600 Photo Scanner. Täydennetty, VueScan. Paranivatko värinegaskannaukset? 6400x9600 dpi, 3.4 Dmax, keskikoonkin filmien skannaus onnistuu. V700/V750:n pikkuveli. Suomen hinta on 299 euroa, mukana Adobe Photoshop Elements 7.

 

09.10.2009   (linkki)

Suomen Nikonilla on keskiviikkoaamuna 14.10.2009 lehdistötilaisuus, jotain on tulossa, mutta mitä?

We Love Helsinki, Kuvareportaasi We Love Helsinki Vintagetansseista. 5.10.2009.

Aukea.net.

Julkaisija.fi, Eizo julkisti uuden FlexScan-näytön. Eizo Europe AB on julkistanut DisplayPort-liitännällä varustetun 24-tuumaisen laajan värintoistoalueen FlexScan S2462W -näytön.

Mikropc.net, Google sai uuden hakuominaisuuden. ... lisännyt pdf- hakutuloksiin uuden ”näytä”-napin. Kun käyttäjä klikkaa linkkiä, pdf-tiedosto avautuu selaimen sisällä.

Pinseri.com, Talleta salasanasi — paperille. Aika nurinkurinen ajatus, mutta voi olla järkeväkin (jos noudattaa ohjeita).

HS, Piilokamera paljasti albatrossien ruokailutavat. Albatrossien selkään kiinnitetty kamera todisti ensimmäisen kerran, että albatrossit hakevat ruokansa miekkavalaiden suusta.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, The Berlin Reunion. 35 kuvaa. Ranskalainen Royal de Luxe -katuteatteri juhlisti Berliinin muurin 20-vuotisjuhlia. Kaksi jättikokoista marionettinukkea.

YouTube, Adobe Photoshop CS5 - Patchmatch - www.CS5.org. Video, 4:56. Selostus mukana, demon perusteella valokuvalle voi seuraavassa versiossa tehdä melkein ihmeitä. CS5 julkistettaneen huhtikuussa 2010.

Shine.yahoo.com, Image of ultra-thin Ralph Lauren model sparks outrage. Ralph Laurenin muotikuva "langanlaihasta" mallista (pää on isompi kuin mallin lantio jne.) on kauhistuttanut. Ralph Lauren onnistui yrityksessään poistaa ko. kuva ja kuvan kritiikki Photoshop Distasters -sivulla (kyse oli kaiketi kuitenkin ns. fair use eli ko. kuvan kritiikistä, jolloin kuva olisi saanut olla esillä).

Photoshoproadmap.com.

Digital Photography School, 21 Impressive Tree Images.

Photo Business News & Forum, ASMP New York Kicks It Up A Notch. Kaksi hauskaa videota, toinen kertoo, mistä Facebookista on oikein kyse. Toinen kertoo taas olennaisen kuvien varastamisesta.

Photoshopessentials.com, Photoshop Selections: The Elliptical Marquee Tool.

Webdesign.org, Adding Facial Hair to a Photo.

Thomashawk.com, International Olympic Committee Tries to Shut Down Olympic Photos On Flickr. Sanakaan ei saisi esiintyä, kuvista puhuttamakaan.

Amateurphotographer.co.uk, Student photographers fuel darkroom 'renaissance'. Ilfordin mukaan m/v-filmin suosio on vuodessa kasvanut 45%.

IR, Samyang delays 14mm f/2.8 lens. Piti tullaan myyntiin marraskuussa, nyt sitten vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä. Objektiivia nähtävästi "parannetaan".

Makezine.com, Nikon Coolpix S1000pj teardown. Kamera osiin.

Photographyblog.com, Eye-Fi Cards To Be Launched in UK.

Prophotohome.com, Canon EOS 7D is a home run!!! Syyskuussa 2009 julkistettu. Järjestelmädigi, 18 megapikseliä, kroppikenno (1.6 x). 50D:n isoveli. Etsin 100%, lcd-näyttö 3 tuumaa (920.000 pikseliä). Sarjakuvaus 8 kuvaa sekunnissa. Sisäänrakennettu salama. 1080p video, käsisäätöjä. Langaton salamaohjaus. Uusi tarkennussysteemi ja uusi Digic4-prosessori. Säänkestävä. Digitaalinen vatupassi. 820g. Compact Flash. LiveView. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.700 euroa (runko).

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-GF1. Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Ephotozine.com, Phottix Geo One Digital Storage Device Review. Gps-tieto, Nikonin kameroille. Arvosana 8/10. Hinta on £110, 120 euroa.

Serious Amateur Photographer, Workshop Preparation – Camera Support Systems. Really Right Stuff.

 

08.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Petris.smug.smug, Myanmar, "Heitin viime viikolla pikaisen "yhden yön" keikan burman vanhaan pääkaupunkiin. Kuvailuille ei juuri aikaa liiennyt, mutta linkin takaa voi kiinnostuksen iskiessä käydä vilkaisemassa miltä näytti." One night in Yangon.

Sulantoblogilla synttärit! 6.10.2009 tuli vuosi täyteen. Vuodessa on julkaistu 249 juttua. Päivätavoitteeksi asetettu 150 päiväkävijää täyttyi vuoden aikana.

Pingstate.nu, ruokaa laittava ruokakuvaaja. Hei! Hakusessa olisi ruokaa laittava free-ruokavalokuvaaja asiakaslehden kuvauksiin. Lehti ilmestyy 10 krt vuodessa....

Keski-Uusimaa, Fiktiivinen tarina parkkisakoista. Kuvat ja teksti kulkevat käsi kädessä. Aina ei tarvitse kuvata hampaat irvessä ja kieli poskessa.

Valokuvatorstai, 143. haaste. Viikon haastesana on "virta".

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 142. haaste. Viikon haasteena oli "kosto". Haasteen otti vastaan 102 kuvaajaa.

Tekniikka & Talous, Tässä on uusi 60 megapikselin digikamera: hinta 29 000 euroa. Hasselblad H4D-60.

Tekniikan Maailma, Käyntikortin kokoinen teräväpiirtokamera lataa videot nettiin napin painalluksella. Samsung HMX-U10 -videokamera, 16 gigan kortille mahtuu kaksi tuntia parasta laatua. Lokakuussa myyntiin, hinta on alle 200 euroa.

Markkinointi&Mainonta, Parhaat mainospaikat – nyt netissä! Valokuvaaja Lauri Rotko on kuvannut suomalaista mainontaa, välillä vähän erikoisempaakin.

Silloin tällöin olen tilannut ulkomailta (EU:n sisältä ja muualtakin) sellaisia tuotteita, jota ei saa Suomesta. Välillä olen tehnyt tilauksia firmalle (alv-rekisterissä). Kokemuksia on kertynyt Brittein saarista ja Saksasta. Kummastakaan maasta tilatessa ei ole ollut mitään ongelmia, kun olen laittanut tilaukseen firman nimen, oman nimeni ja LY-tunnuksen kansainvälisessä muodossa. Tavara on tullut ilman alv:ia. Jollei tilauslomakkeessa ole ollut valmiina paikkaa VAT-numerolle, niin asia on aina selvinnyt, kun olen lähettänyt kyselyn sähköpostitse.

Nyt tuli tarve tehdä firmalle tilaus Apple Storesta. Lähdin liikkeelle suomenkielisiltä sivuita, josta pian pääsín englanninkielisille sivuille. Tämän verran löysin ohjeita Applen sivuilta pikaisella haulla, Payment & VAT. Soitin vielä varmuudeksi Applelle, muutaman numeronäppäimen painalluksen jälkeen minut yhdistettiin Irlantiin (?). Esitin kysymykseni eli miten VAT-rekisteröidyt yritykset tilaavat Apple Storesta. Minua neuvottiin tilaamaan yrityspuolen storesta, jolloin kirjautuessa voi tietoihin lisätä VAT-numeron. Tätä ennen olin muutama päivä aiemmin lähetellyt sähköpostia aiheesta tukeen (käsittelyaika viisi työpäivää). Tilaus tehtiin, mutta alvia ei mistään vähennetty. Odotin muutaman päivän. Ei muutosta. Sitten taas tukipuhelimeen (useampikin soitto, ohjautuivat Irlantiin). Esitin saman asian ainakin viidelle vastaajalle, kolmen vastaajan jälkeen asia luvattiin hoitaa. Piti vielä soittaa kaksi kertaa, ennenkuin palautus tuli kuntoon.

Minulle kerrottiin, että jos yritykset haluavat tilata tuotteita Apple Storesta ilman VAT:ia, pitää tilaus tehdä puhelimitse. Miksei tätä tietoa ole webbisivuilla?

Photo.net, foorumi.

The New York Times, Irving Penn, Fashion Photographer, Is Dead at 92.

Takegreatpictures.com, The Real Life of Mary Ellen Mark. 69-vuotias valokuvaaja. Uraa ja haastattelu.

Ephotozine.com, Tilt lens effect using Photoshop.

Photographic.com, People Photography.

 • Photographing Children; Interaction At Eye Level
 • Photographing Families; Great Light, Great Expressions
 • Wide Angle Portraits; Use Optical Character As An Advantage
 • Window Light; Classic Illumination, Proper Exposure

Digital Photography School, How to Photograph a Spider’s Web.

Black Star Rising, Eight Ways to Help Google “See” Your Images.

BBC, How hard is it to photograph a wedding?

Photoshopsupport.com, High Dynamic Range - HDR - In Photoshop Elements 8 Tutorial.

Diyphotography.net, Take Long Distance Self Portraits With PocketWizards. Käyvät myös kameroiden laukaisuun.

Fotosidan.se, Riksantikvarieämbetets bildarkiv nu uppe på Flickr. Missä Suomi?

Fotosidan.se, Sydsvenskan fotar med Lensbaby.

Photocrati.com, Canon EOS 5D Mark II. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810g. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000 (kyse ei ole mistään takuusta). "Verdict: Buy it." Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

Luminous Landscape, Pentax K7 Hands-On. Toukokuussa 2009 julkistettu. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, Pentaxin lippulaiva, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 5.2 kuvaa sekunnissa, 1280 x 720p HD-video, 920.000 pikselin lcd-näyttö, Live View. Erinomainen etsin näyttää 100% kuvasta. Pölynpoisto, sääsuojattu. Ottaa automaattisesti HDR-kuvan. Paino 750 g. Kuva tulee lcd-näytölle näkyviin parin sekunnin viiveellä. Ei erityisen huonoja puolia, mutta ei mitään erityisen hyviäkään. Suomen maahantuoja Focus Nordic. Suomen hinta n. 1.100 euroa (runko).

Popular Photography, Tamron SP 60mm f/2 Di II Macro AF. Kroppikennoisille, f/2. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Lenstip.com, Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical. Korealaiselta valmistajalta jälleen uusi objektiivi, täyskennoisille. $300. Filtterien käyttö mahdotonta, vastavaloon kuvaaminen ei kannata, täyskennoisilla nurkat tummuvat. Keskellä tarkka, kroppikennoisilla reunatkin tarkkoja, hyvä hinta/laatusuhde.

Photographyblog.com, Serif PhotoPlus X3. Kuvakäsittelyä, $79.95. Monet filtterit ja efektit toimivat vain 8-bittisinä. Arvosana 4.5 * / 5 *.

 

07.10.2009   (linkki)

(Foorumilta) Projectio, No niin, jos kokeilisi paremmalla ajalla. Noisewaren kokeilun yhteydessä tuli esiin keltaisen natriumvalon ongelma. "Muistaakseni OLyn Masterin WP-asetus oli jossain 2500 Kelvinin kohdalla aika lähellä oikeaa."

Digitoday.fi, Nettiyhteisöjen ja blogien piilomainonta pannaan. Yhdysvaltoihin sakkorangaistus ja korvauksia kuluttajille.

 • FTC:n ohjeet eivät ole lainvoimaisia, mutta ne antavat silti viranomaisille neuvoja, millaisia rangaistuksia piilomainonnasta voi antaa.
 • Jos valmistajalta lahjaksi saadut tuotteet jäävät niitä kehuvassa blogissa mainitsematta, oikeus saattaa muistaa kehujaa 11 000 dollarin sakoilla.
 • The New York Times, Soon, Bloggers Must Give Full Disclosure

Iltasanomat, Parhaat hiuskuvat palkittiin. TIGI Photo Awards & Pinni Cover of the Year -kilpailussa palkittiin lauantaina parhaat hiuskuvat.

 • TIGI Photo Awards Finland 2009, kyse oli nimenomaan valokuvista, järjestettiin kolmatta kertaa. Finaalin pääsi naisten sarjassa kymmenen kuvaa, miesten sarjassa viisi kuvaa.

Aamulehti, Nettikauppa huijaa Suomen tullia sentin palkkiolla. Yleisimpiä tullin ja valtion huijausmenetelmiä ovat lähetyksen pilkkominen osiin, veron maksaminen väärään maahan sekä lähetyksen väärentäminen lahjaksi.

Itviikko.fi, Valokuidun ja digikameran uranuurtajille Nobel-palkinto. ...Noin miljoonan euron palkinnon toinen puolisko menee digikameroiden perustekniikkaan lukeutuvien ccd-kennojen kehittäjille Willard S. Boylelle ja George E. Smithille.

Iltasanomat, Helsinki-Vantaa luopui alastonkuvauksesta. Matkustajat kokivat henkilöskannerin nakukameraksi.

Photo.net, foorumi.

Magnum, Henri Cartier - Bresson. 50 kuvaa.

Tomsguide.com, Facial Recognition Software Showdown : The Tagging Challenge. Perusteellinen markkinakatsaus.

Photographyblog.com, Study Predicts “Imminent Death” of Film Cameras.

(Foorumilta) Joitain linkkejä. Ongelmana/haasteena on siirtää takaisin muistikortille jpg-kuvia kamerassa katseltavaksi (ja nämä jpg-kuvat eivät ole sillä kameralla otettu).

Aftonbladet, Världens värsta bröllopsfotograf? Englannissa, hääpari haastoi valokuvaajan oikeuteen, valokuvaaja tuomittiin maksamaan takaisin osan palkkiosta + korvauksiin. Koko päivän kuvausten hinta oli 16.000 kruunua, 1.570 euroa.

Graphics.com, Photoshop Fundamentals: Image Cleanup with the Healing Brush and Patch Tool.

Dvice.com, Digital Peephole Viewer uses zooming camera. Asennetaan ovisilmän paikalle, myynnissä Australiassa, $138.

Kamera & Bild, Gör dina stillbilder rörliga! Japanilaiset sivut, myös englantia.

IR, Canon EOS 500D Rebel T1i. Euroopassa Canon EOS 500D. Maaliskuussa 2009 julkistettu. 15 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, HD video (myös ääni, ei kuitenkaan ulkoisen mikrofonin liitäntää), 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), ISO 12800. Digic 4, kuvausnopeus jpg-kuvia 170 kpl 3.4 kuvan sekuntivauhtia. Pieni ja kevyt runko. Suomen Canon. Suomen hinta n. 850 euroa (pelkkä runko).

Photocrati.com, Nikon D3000. Heinäkuussa 2009 julkistettu, D60-mallin korvaaja, 10 megapikselin kroppikennoinen järjestelmädigi, 3-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Budjettimalli, mutta ei paljoa huomauttamista. Ei videota, ei HDMI, ei liveview, ei kääntyvää lcd-näyttöä. Tarvittaessa opastila avustaa kuvaajaa. Pienikokoinen, mutta ergonomia on kunnossa. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 550 euroa (mukana AF-S DX 18-55/3.5-5.6G VR ED).

Dpreview.com, Leica X1 Preview. 12 megapikselin kroppikenno (1.5 rajauskerroin), kiinteä objektiivi 24mm/f1:2.8 (vastaa 35mm). Ei optista etsintä, 2.7 tuumaa lcd-näyttö (230.000 pistettä). Muistuttaa filmikameraa, kompakti koko. Manuaalisäädöt, DNG raw. Sd-kortit. Litium-ioni -akuilla ottaa 260 kuvaa. Painoa 286g. ISO 100 - 3200. Salamakenkä, mutta myös sisäinen salama. Live View. Ei perintäistä kuvanvakaajaa (runko/objektiivi), jonkinlainen elektroinen vakaaja, joka yhdistää tietoja kahdesta kuvasta. Suomen hinta on n. 1.600 euroa. Suomessa mukana tulee Adobe Lighroomin täysiversio.

IR, Sony Cyber-shot DSC-TX1. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikselin taskukamera, 35-140mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Lcd-näyttö 3 tuumaa (230.000 pistettä), kosketusnäyttö. Memory Stick. Uudenlainen kuvasensori, joka Sony mukaan 200% herkempi. 10 kuvaa sekunnissa. Ei manuaalisäätöjä, mutta paljon kuvausohjelmia. Kuvia voi yhdistää kamerassa kohinan vähentämiseksi. Kamera yhdistää kuvat automaattisesti panoraamaksi (maksimi 100 kuvaa). HD-videot. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 360 euroa.

 

06.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Miemo Penttinen, recent images.

Heikki kuvaa, Amoral, Alcoholica, Shadow Will Follow.

Pingstate.nu, Adobe CS5 Aikataulut huhut yms..

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Lokakuun kuvaaja 2009, Tiina Korhonen Lappeenrannan valokuvaamosta.

Filmifin.com, Maailman kuuluisin sotakuvaaja saa oman elokuvansa. Robert Capan (1913-1954) elämä pääsee valkokankaille mestariohjaaja Michael Mannin toimesta.

Aamulehti, Saksan suurin naistenlehti vaihtaa ammattimallit kokonaan tavisnaisiin. Lehti kertoi maanantaina hylkäävänsä ammattimallit lopullisesti ja julkaisevansa sivuillaan jatkossa ainoastaan todellisten naisten kuvia. Lehti haluaa näin taistella laihuusihannetta vastaan.

Panttihuutokauppa Helsingissä 7.10.2009. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGITAALIKAMERA CANON IXUS 90 IS 10MPIX 100 e
AKKU 1 MUISTIKORTTI 32MB 1 AV-PIUHA
- 90 euroa

KAMERA OLYMPUS AF-I 2 e
- 2 euroa

KAMERANRUNKO OLYMPUS OM-1N 50 e
OBJEKTIIVI OLYMPUS 50/1.8
OBJEKTIIVI ADMIRAL 28/2.8
SALAMALAITE PHILIPS P36
LAUKKU
- 42 euroa

DIGIVIDEOKAMERA SONY HDD DCR-SR50 150 e
AKKU 1 LATURI
- 100 euroa

DIGIKAMERA CASIO EXILIM EX-Z150 8.1 MP 50 e
MUISTIKORTTI 2GB 1 AKKU 1 LATURI 2 KAAPELIA
KOTELO
- 58 euroa

OBJEKTIIVI SIGMA ZOOM 18-50MM 1:2.8 EX DC 150 e
OBJEKTIIVI CANON EF 50MM 1:1.8 II
- 130 euroa

Panttihuutokauppa Tampereella 8.10.2009 tarjousmenettelyin.

VIDEOKAMERA JVC GR-AX460 1 KAUKOSÄÄDIN 40 e
VÄLIJOHDOT LATURI 2 AKKUA
KAMERANJALUSTA GIOTTO
- poistettu

KAMERANRUNKO CANON EOS 1000F EI TESTATTU 40 e
OBJEKTIIVI CANON 35-80MM
- poistettu

VIDEOKAMERA JVC EVERIO GZ-MS120PE 130 e
MUISTIKORTTI 4GB
LATURI
OHJEKIRJA
- 145 euroa

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, 2009 Sumatra earthquakes. 40 kuvaa.

Time.com, Top 10 Doctored Photos. Kaikki ovat ennestään tuttuja.

Digital Photography School, How to Direct Models During Portrait Shoots.

The Online Photographer, Editing a Large Set of Digital Captures. Photoshop CS3 ja Bridge.

Aspendailynews.com, Capturing Kodachrome. Dan Bayer on ostanut yli 1.400 rullaa Kodachrome-filmiä varastoon, E-Bay:ssä hinta on ollut rullaa kohti n. $15. Ensi vuoden viimeisenä päivänä kehitetään viimeiset kodachromet.

Forbes.com, Tricked Ya! Optisia illuusioita, diaesitys.

Shutterbug.net, Better (And Faster) Panoramic Images; Problem Panos Now Have A Solution. Photoshop CS3, "uusi" Photomerge panoraamakuvien kokoamiseen.

Pdnpulse.com, Futuristic Video Project: Moving Magazine Cover for Outside.

Makezine.com, Water On Lens Exhibition.

Amateurphotographer.co.uk, Combat camera reads 'Big Ben' time from 70 miles.

Photocritic.org, Recovering lost images from a memory card.

(kertaus) kuvien palautus on helppoa ja yksinkertaista, kannattaa kokeilla jo etukäteen, kokeilu vie aikaa muutaman minuutin

Tineye.com, toivottavasti kuvien määrää saadaan vielä tuntuvasti kasvamaan. Nykyisellään pitää olla aikamoinen tuuri, että omalla kuvalla löytää kaksoiskappaleita netissä. Tässä yksi digicamera.netin kuva, runsas kuusi vuotta sitten otettu, digicamera.net 2002, Viikon 4 kuva: Time is Money.

Zdnet, Reviews of the Canon EOS 7D, koottu arvioiden linkkejä (yhdeksän).

DCRP, Panasonic Lumix DMC-GF1 (kokonaan valmis arvio). Julkistettu syyskuussa 2009. Järjestelmäkamera, jossa ei peiliä eikä optista etsintä. Pieni ja kevyt, Micro 4/3-systeemiä, vaihdettavat objektiivit, muistuttaa ulkonäöltään Olympus E-P1 -kameraa. 35% pienempi kuin aiemmat G-mallit, sama 12 megapikselin sensori kuin Panasonic DMC-G1 -mallissa. 1280 x 720 hd -video AVHCD Lite, optiona salamakenkään kiinnitettävä elektroninen etsin, lisäksi kamerassa on 3 tuuman lcd-näyttö (460k). Sisäinen salama. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Steve Sanders, Canon PowerShot SD940 IS. Euroopassa Canon Digital Ixus 120 IS. Julkistettu elokuussa 2009. 12 megapikseliä, 28-112mm, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 310 euroa.

Slrgear.com, Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG HSM. Vuosi sitten julkistettu. Täyskennoisille. 82mm filtterikierre. Suorituskyky selvästi parempi kroppikennoisella kameralla. Täydellä aukolla ongelmia. Suomen hinta on n. 850 euroa.

Photozone.de, Leica D Vario-Elmar 14-150mm f/3.5-5.6 Asph. OIS. Panasonicilta 4/3 -systeemin järjestelmädigeille. 1.300 euroa. Täyskennoisilla 28-300mm. Kuvanvakaaja. Painoa 535g, 72mm filtterikierre.

 

05.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Tietokone.fi, Googlen hakukoneeseen uusia toimintoja.

Photo.net, foorumi.

Nprg.org, Biggest, Tallest Tree Photo Ever. Miten kuvataan yli 90 metriä korkea punapuu metsän keskellä?

YouTube, Kris Krug - Photography Tips. Video, 23:10. Perusasiaa, mutta esitetty vauhdikkaasti ja yksinkertaisesti. Sopii erittäin hyvin uudelle järjestelmädigikuvaajalle.

(Jälleen kerran) Dpreview.com, foorumi, Update - Part I - TFT LCD Monitor Info Summary.

Firstlightimaging.intuitwebsites.com, How to create a true end-to-end color-managed workflow on Windows using Adobe Photoshop and the ColorVision Spyder for quality printing.

Cambridgeincolour.com, Working Space Comparison: sRGB vs. Adobe RGB 1998.

Tineye.com, edelleen beta-vaiheessa. Ei vaadi rekisteröintiä, kuvan voi upata tai sitten lähettää urlin. Etsii samaa kuvaa muualta internetistä itse kuvan perusteella. Indeksissä on 1,121,525,514 kuvaa.

Diyphotography.net, Create Stunning Stars In Your Eyes With a DIY Ring Light.

Philipbloom.co.uk, Saturday Night Live use Canon 7d (and 5d).

Gdanmitchell.com, Lens Protection: Ultraviolet (UV) Filter or Lens Cap and Hood?

Pho.to, Photo! Editor. Ilmainen.

Photographers.com, Black Rapid. Foorumilla oma viestialue R-Strap -viesteille.

Earthboundlight.com, Ken Burns' "National Parks" is a Good Idea Indeed (Photo Tip of the Week), 4.10.2009.

Cameralabs.com, Canon PowerShot SX20 IS. Elokuussa 2009 julkistettu. Päivitys SX10-malliin. 12 megapikseliä, 28-560mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, salamakenkä ulkoiselle salamalle, sisäinen salama, sarjakuvaus 0.7 kuvaa sekunnissa. HD-video, HDMI-out. Kääntyvä ja taittuva lcd-näyttö 2.5 tuumaa (230.000 pistettä). Selkeä elektroninen etsin. AA-akut, paino 600 g. Kohina tulee näkyviin jo ISO400-arvolla. Täydet manuaalisäädöt. Ei raw-kuvia. Helppokäyttöinen. Arvosana 86%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Slrgear.com, Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM. Kroppikennoisille, 82mm filtterikierre. Parannettu laajakulmapäätä, terävä. Canon, Nikon, Sony. Suomen hinta on n. 700 euroa.

Digital Photography School, i-gotU GT-120 GPS Data Logger. $70.

 

04.10.2009   (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Luontokuva.org, Lontoon kuvakisassa jymymenestys?

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Suomi24.

Photo.net, foorumi.

Naturephotographers.net.

Digital Photography School, 5 Tips for Making a Stop Motion Video.

Gizmodo, High Definition War Footage Taken with Canon 5D Mark II.

Digital Photography School, Which Lens for Portrait Photography? Video, 5:06.

Creativepro.com, Convert Colors to Black and White in Photoshop. Video, 5:47.

Diyphotography.net, The Toilet Gridspot. Kaksi wc-paperi -hylsyä, sakset ja teippiä.

B & H, edelleen myynnissä Canon Super Telephoto 1200mm f/5.6L EF USM Autofocus Lens. $120.000.00, 82.338 euroa. Plus tullit/kuljetuskustannukset/vakuutukset ja alvit sitten kaikesta.

Cameras.co.uk, Canon Powershot SX120 IS. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikseliä, 36-360mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7-tuumainen lcd-näyttö, kosketusnäyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Arvosana 85. Suositellaan. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 230 euroa.

 

03.10.2009   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta, yhteenveto keskustelusäikeestä "Varastettuja kuvia! Mikä instanssi vahtii? 1.10.2009".

© Taneli EskolaTaneli Eskola, Asfalttipuutarhat
31.10.2009 asti

Asfalttipuutarhat-näyttely Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa esittelee helsinkiläisen valokuvataiteilija Taneli Eskolan (s.1958) valokuvia kotikaupungistaan. Asfalttipuutarhat tuo esille pieniä paratiiseja kaupunkirakenteen katveessa. Niitä voi Eskolan mukaan löytää, kun katsoo oikeaan aikaan ohi vakiintuneen katseen suunnan ja ohi edustavien paikkojen.

Näyttely oli keväällä esillä Suomen valokuvataiteen museossa.

© Markku TeerikorpiMarkku Teerikorpi, The Ink Kitchen
31.10.2009 asti

Valokuvakeskuksen pienessä galleriassa nähdään valkeakoskelaisen Markku Teerikorven (s. 1953) työpaikallaan Petersonin aaltopahvitehtaan värikeittiössä ottamia kuvia.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), Lappeenranta
ti-pe 12-18 ja la 12-15

Vielä ehtii tänä viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalle ART FAIR SUOMI -teosvälitystilaisuuteen toteamaan, kuinka kuvataide on valokuvaistunut.

Kotkan valokuvakeskuksessa tänään klo 14-16: Taidevedostaja KAR / Klaus A J Riederer puhuu (suomeksi) Kotkan valokuvakeskuksessa taideteosten valmistamisesta käyttäen pigmenttimusteita.

Menetelmästä käytetään toisinaan termiä Gicglée -vedos, ja se käsittää kaikki kuvataiteen lajit (valokuva, grafiikka, akvarellit jne.), joita voidaan digitaalisella kuvatiedostolla esittää. Mikäli aika riittää ja yleisöllä kiinnostusta, esitys kattaa koko työn kulun digitoinnista jälkikäsittelyyn (kehystystäminen jne.).

Tilaisuus on pääsymaksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille, virvokkeita tarjolla rajoitetusti.

Metro Global Photo Challenge on kansainvälinen digitaalisen valokuvauksen kilpailu.

Tänä vuonna kilpailussa on kolme kategoriaa:

 • Ihmiset
 • Paikat
 • Ilmastonmuutos.

Palkintoja tavoittelevien valokuvien tulee olla otettu kuvaajan kotimaassa jossain kaupungissa.

Kuvaaja voi lähettää 1-9 valokuvaa (korkeintaan 3 kuvaa jokaisessa kategoriaan).

Kuvien tiedostokoko ei saa ylittää 5 megatavua/kuva.

Kuvia ei saa muunnella digitaalisesti kuvankäsittelyohjelmilla.

Lähettäjän tulee olla yksiselitteisesti kuvan ottaja sekä tekijänoikeuksien haltija.

Takaraja osallistumiselle on lokakuun 18. päivä.

Voittajien valintaprosessi:

 • Ensimmäisessä vaiheessa paikallinen tuomaristo valitsee 10 parasta valokuvaa jokaisesta 3 kategoriasta. Tulokset julkistetaan 4.11.2009.
 • Tämän pohjalta yleisö äänestää verkon kautta kolme voittajaa: yhden jokaisesta katerogiasta. Voittajat julkistetaan 30.11.-3.12.2009.
 • Valitut kolme voittajaa osallistuvat kansainväliseen finaaliin, jossa kansainvälinen tuomaristo valitsee voittajan jokaisesta kolmesta kategoriasta. Voittajat julkistetaan 9.12.2009.

Palkinnot: Jokaisen kolmen kategorian – Ihmiset, Paikat ja Ilmastonmuutos – kansainväliset voittajat saavat palkinnoksi kahden hengen matkan valitsemaansa Metron ilmestymiskaupunkiin. Palkintomatka on kokonaisarvoltaan noin 2000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi italialainen voittaja voi viettää 8 päivää Pariisissa tai 3 päivää New Yorkissa.

Lue tarkemmat kilpailuehdot ja ohjeet Metro Photo Challenge -sivuilta

(Foorumilta) YouTube, Anna Abreu - Music Everywhere. "...Anna Abreun uusi video on näköjään Harman Mikon tekemä.

 • "Mikkohan kuvasi Tuiskun Antin "Juuret" -musiikkivideon (Canon) 5D2:lla, varmistin asian kun kyselin häneltä. :) En ole vielä kysynyt asiaa tämän uuden videon suhteen mutta voisin kuvitella että tämäkin on kuvattu samanlaisella kameralla:".

Wautsi.com, Yashica laukoo: “Vanhassa kuva parempi?”.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Tango. 29 kuvaa.

The Sacramento Bee, The Frame, New York from above.

Reuters.com, Pictures of the month: September. 60 kuvaa.

Hongkiat.com, 100 Captivating Examples of Urban Decay Photography. Varaa aikaa näiden sivustojen kuvien läpikäymiseen.

Sixrevions.com, 26 Professional Photoshop Retouching Tutorials. Linkkejä.

Fstopmag.com. Kunnianhimoista jälkeä.

The Smithsonian magazine 6th Annual Photo Contest, Winners & Finalists.

Photocrati.com, Q and A: What filters should I get for my new DSLR?

Shutterbug.net, Noise Be Gone; What Is Digital Noise & How Can You Get Rid Of It?

Pdnpulse.com, Annie Leibovitz Finally Gets Access to President Obama. Leibovitz vietti eilen 60-vuotispäiviä.

Ephotozine.com, Skydiving photography techniques. Laskuvarjohyppääjille.

Dpreview.com, Sigma releases DP1s digital compact camera. Pieni päivitys DP1-malliin.

Dpreview.com, Pentax K-7. Toukokuussa 2009 julkistettu. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, Pentaxin lippulaiva, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 5.2 kuvaa sekunnissa, 1280 x 720p HD-video, 920.000 pikselin lcd-näyttö, Live View. Etsin näyttää 100% kuvasta. Pölynpoisto, sääsuojattu. Ottaa automaattisesti HDR-kuvan. Sisäänrakennettu vatupassi on viety astetta pitemmälle: kamera pyrkii automaattisesti korjaamaan kuvan horisontaalitasossa suoraksi. Paino 750 g. Arvosana Highly Recommended. Suomen maahantuoja Focus Nordic. Suomen hinta n. 1.100 euroa (runko).

IR, Panasonic Lumix DMC-FZ35. Euroopassa Panasonic Lumix DMC-FZ38. Julkistettu heinäkuussa 2009. 12 megapikseliä, 27-486mm, 18-kertainen zoom, kuvanvakaaja (uusi versio), 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), sd-kortit. hd-videot (mahdollisuus säätää aukkoa/suljinaikaa). Tarkennus nopeampi. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Cameras.co.uk, Panasonic Lumix DMC FS25. Tammikuussa 2009 julkistettu. 12 megapikseliä, 29-145mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakain, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), kompaktikamera. Arvosana 84. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 230 euroa.

Steve Sanders, Canon PowerShot SX120 IS. Elokuussa 2009 julkistettu. 10 megapikseliä, 36-360mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7-tuumainen lcd-näyttö, kosketusnäyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 230 euroa.

Photozone.de, Olympus Digital Zuiko 40-150mm f/4-5.6 ED. Halpissarjaa, kittiobjektiivi. Täysikennoisilla 80-300mm. Pieni ja kevyt. Paino 220g, filtterikierre 58mm. Hyvä hinta/laatusuhde. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 270 euroa.

 

02.10.2009   (linkki)

Edward Serotta: Juutalaisten elämää nykyajan Saksassa
19.11.2009 asti

© Edward SerottaGoethe-Instituutissa on esillä amerikkalaisen Edward Serottan juutalaisten elämää ja kulttuuria Saksassa 1990-luvulla kuvaava näyttely. Esillä on 64 mustavalkokuvaa. Näyttely on viimeinen osa Serottan Euroopan juutalaisia kuvaavasta valokuvatrilogiasta. Kaksi aiempaa osaa - Juutalaisten elämää Euroopassa ja Selviytymistä Sarajevossa - on nähty 12 maassa yli 45 paikkakunnalla.

Näyttelyyn liittyy suurikokoinen runsaasti kuvitettu 160-sivuinen julkaisu:

 • Edward Serotta: Juden in Deutschland heute. Eine Photographische Reise. Nicolaische Buchhandlung, Berliini 1996, 34,80 €

Goethe-Institut
Mannerheimintie 20 A, Helsinki
ma-to 12-18, pe 12-16

Marita Liulia, Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä Marita Liulia: Choosing my religion – Uskontoja jäljittämässä
10.1.2010 asti

Marita Liulian näkökulma maailman pääuskontoihin on jo nähty Helsingissä ja Tampereella. Nyt Choosing my religion – Uskontoja jäljittämässä -näyttely on matkannut Turkuun Wainö Aaltosen museoon. Sen jälkeen on vielä vuorossa Kuntsin modernin taiteen museo Vaasassa.

Wäinö Aaltosen museossa voi tutustua myös Liulian toiseen näyttelyyn. Tarot on näyttelykokonaisuus, jossa Liulia on päivittänyt vanhan elämänhallintapelin korttipakan nykyaikaan.

Wäinö Aaltosen Museo
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 11-19
7 / 4,5 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Perhelippu 15,50 €, Studio 2,5 €

Espanja-näyttely (Espanja-aiheisen kilpailun finalistien valokuvat)
30.10.2009 asti

Kamera-lehti ja Suomi-Espanja Seura järjestivät tämän vuoden alussa valokuvauksen harrastajille tarkoitetun Espanja-aiheisen kilpailun.

Yli seitsemänsadan kuvan joukosta tuomaristo palkitsi kymmenen parasta. Palkittujen kuvien lisäksi tuomarit valitsivat 20 kuvaa lokakuiseen näyttelyyn.

Espanja on suomalaisille ennen kaikkea lämmin lomaparatiisi. Sen mukaisesti näyttelyotoksetkin ovat värikkäitä, vauhdikkaita ja aurinkoisia.

Kamera-Galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
avoinna ti-pe klo 12-16

Digicamera.netin Foorumilta: Markkinoiko uusi suomalainen kuvauspalveluita tarjoava sivusto toimintaansa amerikkalaiskuvaajan /kuvaajien ottamin kuvin? (Edit klo 11:10: kyseiseltä suomalaissivustolta on poistettu koko sivusto, enää vain tieto: "Päivitys palvelimella ... " . klo 14:30 amerikkalainen valokuvaaja Jodie Otte on liittynyt mukaan keskusteluun digicamera.netin foorumilla kommentoidakseen kuviensa luvatonta käyttöä)

Foorumilaisten kuvia:

Peter Forsgård, Videokuvauksesta järkkärillä.

Rupuranta.net, Yyteri hula-hula. Yyterin Sannat, 27/9-2009. Hauska.

Yle, Lontoon Tate-museo sulki näyttelyn alastonkuvan vuoksi. Brittiläinen modernin taiteen museo Tate Modern joutui torstaina sulkemaan valokuvaaja Richard Princen näyttelyn poliisitutkinnan vuoksi. Näyttelyssä on alastonkuva yhdysvaltalaisnäyttelijä Brooke Shieldsistä 10-vuotiaana. Alkuperäisen kuvan oli ottanut amerikkalainen kuvaaja Garry Gross. Kyse on siis kuvasta kuvassa. USA:n museoissa tämä työ on ollut aiemmin esillä.

Hopeinen Omena.

Tietokone.fi, Ilmainen ja kevyt virustorjuntaohjelma Microsoftilta. Microsoft Security Essentials 1.0.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, China celebrates 60 years. 39 kuvaa.

Black Star Rising, 21 Signs You’re a Real Photographer Now.

Listelog.com, 22 Professional Photoshop Image Enhancing Tutorials. Eri sivuistoilta koottu.

Weburbanist.com, Portrait Photography: 12 Creative Portraiture Photographers. Eri kuvaustyylejä.

Pdnpulse.com, World Press Photo Puts 10,000-Photo Archive Online.

Beyondmegapixels.com, Free Photoshop Actions.

Serious Amateur Photography, Landscape Photography – Control the Light. ND-filtteri.

Diyphotography.net, The Inverse Square Law Experiment Done Right - Myth unBusted. Jatkoa eiliseen.

Microstockdiaries.com, Microstock Earnings Report September 2009. Jack Hollingsworthin tulokset.

IR, Canon to skip PMA 2010. Osasyynä se, ettei messuja ensi vuonna pidetä Nevadan Las Vegasissa vaan Etelä-Kaliforniassa. Toisena syynä on se, ettei helmikuun viimeinen viikko sovi Canonin julkistusaikatauluun.

Gizmodo, Custom Camera Rig Allows For a Stunning Vertical Panorama of a Giant Redwood. Tulos nähdään lokakuun National Geographic -lehdessä.

Canonrumors.com, 1D Mark 4 [CR1]. Arvailuja.

Luminous Landscape, An M9 In Paris – A Field Review. Leica's Latest and Greatest in The City of Light.

Photozone.de, Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm f/3.5-5.6 ED. Micro 4/3. Tulee yleensä kittiobjektiivina Olympus E-P1:n mukana. Täyskennoisessa vastaa 28-84mm. Painoa 150g.

Photographyblog.com, Fujifilm FinePix Real 3D W1. Arvosana 4 * / 5 *.

Rob Galbraith, LibertyPak Little Genny LG400 provides premium portable power for strobes. $2.995.

Photoreview.com.au, Sony GPS-CS3KA GPS Kit.

 

01.10.2009   (linkki)

© Maija HolmaMaija Holma: Brevis lux
1.11.2009 asti

Näyttelyn aiheita ovat ajan kuluminen, vaikeus elää niiden arvojen mukaan joita pitää oikeina, keinovalo, päivänvalo ja rakkaus.

Galleria Harmonia
Luovan valokuvauksen keskus
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

Uusi EMMAPrize-kilpailu järjestetään kolmen vuoden välein ja se edustaa kulloinkin eri taiteenlajia. EMMAPrize2010 on valokuvataidekilpailu suojelijanaan valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer. Kilpailun järjestävät EMMA- Espoon modernin taiteen museo, Tapiola-ryhmä sekä Taidemuseo EMMAn ystävät ry. Kilpailuun voivat osallistua vuoden 2010 aikana 40 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat taitelijat. Kilpailun palkintosumman 10000 euroa lahjoittaa Tapiola-ryhmä.

Suomen valokuvataiteen museo tänään klo 18-19: Bridgit Anderson esittelee näyttelynsä Viimeinen matka - Valokuvaessee huolenpidosta kuoleman jälkeen. Tilaisuus on englanninkielinen. Museon pääsymaksu.

Valokuvatorstai, 142. haaste. Viikon haastesana on "kosto".

 • Osallistuminen, ohjeet
 • 141. haaste. Viikon haasteena oli "tasan". Haasteen otti vastaan 119 kuvaajaa.

AteljeeFotoTunnelmaKuvaRantanen, sivusto/blogi on viime viikkoina aktivoitunut. Useita merkintöjä joka päivä.

Porakuvia, Pyörövaloa. Bilteman työpöytäkäyttöön tarkoitettu valaisin, pyöreä 22W loisteputki.

Mikropc.net, Ilmainen kuvankäsitteluohjelma Sumo Paint päivittyi versioon 2.0.

Adoben CS4 Live Tour tulee Suomeen 20. lokakuuta. Seminaari pidetään Helsingin Tennispalatsi 1 -elokuvateatterissa. Tilaisuus on maksuton. Adoben evankelistoina ovat paikalla Rufus Deuchler, Jason Levine ja Paul Burnett, jotka ovat yhtiön johtavia asiantuntijoita graafisen suunnittelun, videon ja Flash-teknologian alalla.

Photo.net, foorumi.

Boston.com, The Big Picture, Typhoon Ketsana (Ondoy). 36 kuvaa.

Life.com, arkistot, American Classic: Lady Liberty. Vapaudenpatsaasta 33 kuvaa.

Photoshelter.com, Learn Photography & the Business of Photography.

Photoshop Disasters, Ralph Lauren: We Are Determined To Outdo The Gap. Välillä joutuu tutkailemaan pitkään, ennenkuin huomaa, mitä on vialla. Tämän kuvan kohdalla tätä ongelmaa ei ole.

Black Star Rising, How (and Where) to Develop Film in the Digital Age.

Photographyblog.com, Wedding Photography for Beginners - Part 3.

Thechive.com, Photobombers. Kuvanpilaajat.

Popular Photography, How To Photograph Lightning. Kolme kohtaa.

Ephotozine.com, Lexar's advice for perfect autumn photography. Ruska.

Dpreview.com, Canon to miss PMA and concentrate on CES. PMA-messut järjestetään helmikuussa. Canon jättää tänä vuonna nämä messut väliin.

Stevehuffphotos.com, The Leica M9. Syyskuussa 2009 julkistettu. 18 megapikseliä, täysikennoinen mittaetsinkamera, 24 x 36mm, M8-malliin verrattuna ulkoasu ei ole paljoa muuttunut, kohina vähentynyt yhden pykälän verran (ISO 640 -> 1250). Kaksi kuvaa sekunnissa kahdeksan kuvan verran. Lcd-näyttö 2.5 tuumaa (230.000 pikseliä). Sd-kortit. RAW (DNG). Painoa 585g. Ei tarvita enää ir-suotimia objektiivien edessä. Foka.fi. Suomen hinta on n. 5.600 euroa.

DCRP, Pentax K-7. Toukokuussa 2009 julkistettu. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, Pentaxin lippulaiva, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 5.2 kuvaa sekunnissa, 1280 x 720p HD-video, 920.000 pikselin lcd-näyttö, Live View. Etsin näyttää 100% kuvasta. Pölynpoisto, sääsuojattu. Ottaa automaattisesti HDR-kuvan. Sisäänrakennettu vatupassi on viety astetta pitemmälle: kamera pyrkii automaattisesti korjaamaan kuvan horisontaalitasossa suoraksi. Paino 750 g. Suomen maahantuoja Focus Nordic. Suomen hinta n. 1.100 euroa (runko).

IR, Sony Cyber-shot DSC-HX1. Maaliskuussa 2009 julkistettu. 9 megapikseliä, 28-560mm (!), 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, manuaalisäädöt, 3-tuumainen kääntyvä lcd-näyttö (230.000 pikseliä), elektorinen etsin, MemoryStick. Painoa on 544g. 10 kuvaa sekunnissa, 1080p HD-video. Ei raw-kuvia. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Photozone.de, Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED (FX). Suomen Nikon. Ks. Objektiivi.info. Suomen hinta on n. 1.900 euroa.

Dpinterface.com, Canon PowerShot SD940 IS Digital ELPH. Euroopassa Canon Digital Ixus 120 IS. Julkistettu elokuussa 2009. 12 megapikseliä, 28-112mm, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Sd-kortit, taskukamera, painoa 120g. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 310 euroa.

Slrgear.com, Panasonic 20mm f/1.7 ASPH LUMIX G. Micro 4/3, 40mm. Lokakuussa myyntiin.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Digiexpo 2009: Rajala - Canon osasto 5a2 Digiexpo 2009: Docendo osasto 5b10 Digiexpo 2009: Olympus osasto 5b18 Digiexpo 2009: Nikon osasto 5a21

 


Hae Google:sta

Uutiset